Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

. Haleellaa Tumsa Farraa Soviet -3

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Loltoonni gamtaa farra Sooviyeet haleellaa farra murteessaa ta"e jalqaban. Awurooppaa, Jaappaan, fi tola ooltonni hedduun Biriteen fi USA irraa dhufan lola kana irratti hirmaatu. Haalli jiru, ifatti yoo dubbanne, waraana Sooviyeetiif baay"ee rakkisaa ta"aa jira. Garuu shamarran babbareedoon mata jabeeyyii fi ciminaan tumsa kana falma.

  . HALEELLAA TUMSA FARRAA SOVIET -3
  ANNOTATION
  Loltoonni gamtaa farra Sooviyeet haleellaa farra murteessaa ta"e jalqaban. Awurooppaa, Jaappaan, fi tola ooltonni hedduun Biriteen fi USA irraa dhufan lola kana irratti hirmaatu. Haalli jiru, ifatti yoo dubbanne, waraana Sooviyeetiif baay"ee rakkisaa ta"aa jira. Garuu shamarran babbareedoon mata jabeeyyii fi ciminaan tumsa kana falma.
  . BOQONNAA Lakk.1
  Loltoonni gamtaa farra Sooviyeet haleellaa farra murteessaa ta"e jalqaban.
  Humnoonni Awurooppaa hundi jechuun ni danda"ama lola kana irratti hirmaatan, tola ooltonni Biriteen, USA fi biyyoota Laatiin Ameerikaa irraa illee hirmaatan. Kanaaf Waraana Diimaa kasaaraa guddaa irra gaheef wanti jiru baayyee hamaa ture.
  Isaanis qodaa hedduu keessatti kufuu jalqaban, cinaacha irraas ni bira darbaman.
  Konkolaattonni Ameerikaa liqiidhaan Third Reich'tti gurguraman tokko tokkos lola kana irratti hirmaataniiru. Isaan keessaa tokko garee tola ooltota Ingilizii feʼee ture. Taankiin Ameerikaa qawwee 75mm kan balistikii quubsaa qabu kan qabu yoo ta'u, konkolaattota Sooviyeet hunda jechuun ni danda'ama, KV bineensa guddaa keessallee seenuu danda'a.
  Taankiin kun kan yaabbate Leedii Armstroong, akkasumas garee shamarranii ture. Malanya, Mooniikaa, Gertrude jedhaman.
  Shamarran Biriteen irraa dhufan humna konkolaataa Ameerikaa M-16 qorataniiru. Amma immoo shamarran ishee reebaa turan.
  Dubartoonni Ingilizii quba qullaa qaban taankii Sooviyeet tokko sirriitti morma isaaniitti rukutanii cabsan. Gertrude fudhatee BT-8 keessatti fucked baayyee qabbanaa'aa:
  - Kun immoo baay'ee sirrii dha!
  Amstrong, intalli kun baayyee bareedduu turte, akkaataan lolaa ishees qabbanaa'aa ture.
  Ibsa qoosaa ta'e kennitee akkas jetteetti:
  - Du'a jawwee Istaaliniif!
  Gama biraatiin immoo shamarran waraanaa kunniinis dhukaasa, miila qullaa boombii darbatu. Akkasumas, aggaammii fi ilkaan isaanii qullaa baasanii raawwatu.
  Garuu shamarran Komsomol fudhatanii sirbuu jalqabanis jiru:
  Yeroo Komsomol waliin walitti makamnu, .
  Shamarran kunneen kakaa amanamaa fudhatan...
  Addunyaan akka abjuu ifaa akka taatu, .
  Komunismii immoo fagootti ni argina!
  
  Jireenyi sun akka warqee ni rooba, .
  Akkasumas amantiin komunismii ni jiraata...
  Dhugumatti mormitoota injifna, .
  Mee tuuta faashismii fokkisaa gara biyyeetti haa caccabsinu!
  
  Garuu tasumaa gowwoomsaa akka hin taane ta'ee argame, .
  Addunyaan qarqara daggeraa taatee argamte...
  Mirgi harkaa bakka hundatti moo'a, .
  Eenyu, mee yaadi, lafa gahaa hin qabu!
  
  Garuu dhaadannoo keenya diinaaf harka kennuu miti, .
  Wehrmacht jilbeenfachiisa nu hin fidu...
  Qormaanni kan darbu qabxii shaniin, .
  Barsiisaan keenyas Leeniin nama qaroodha!
  
  Hitler khan gochuu dandeenya, .
  Fuhrer addunyaa jalaa kana caalaa qabbanaa'aa ta'us...
  Qabsaa'aan gammachuu quuqama qabuun iyye, .
  Dukkanaa fi duumessa immoo liqimsa tokkoon facaasa!
  
  Nuti miseensota Komsomol hurra iyyaa, .
  Addunyaa guutuu iyyaan raaktii irratti haa kaafnu...
  Ijoolleen ni kolfu, ni gammadu, .
  Ulfina haadha keenya Raashiyaatiif!
  
  Akkasumas komunizimiin alaabaa baayyee ifaa dha, .
  Kan halluu dhiigaa fi romaanii...
  Inni qabsaa'aa aggaammii, akka falfalaa, .
  Akkasumas na amanaa Hitler comeuppance isaa ni argata!
  
  Bu'aa ba'iidhaaf jeequmsi ni jiraata, .
  Shamarran immoo bareedina keessatti gara lolaatti fiigu...
  Tuutni faashismii haala mul"atuun qallachuu isaa, .
  Sagaleen qajeelchaa keenyaas ni dhageessisaa jira!
  
  Bareedduu miila qullaa gara fuulduraatti fiigu, .
  Shamarran kophee maaliif barbaachisa, isaanis hin barbaachisu...
  Hitler immoo harka keenyaan rukunna, .
  Hiriyyummaan ulfina Biyya Abbaatiif ta'a!
  
  Eeyyee, Biyya Haadha keenyaaf jecha, qulqulluu, .
  Waan abjoonnee hin beekne ni hojjenna...
  Faashistootas akka citaa haxaa'a, .
  Warra harka kennatan qofaaf araara haa agarsiifnu!
  
  Raashiyaa keessatti loltuun hundinuu mana horii irraati, .
  Mucaan kun qawwee maashinii qabate dhalate!
  Ati abaaramaa Fuhrer ajjeesta - .
  Biyya Haadha keenyaaf gootummaan qabsaa'uu qabna!
  
  Waan hunda baayyee gaarii ta'ee ni hojjenna,
  Ga'eess ta'e ijoolleen dhiiraa lola keessatti cimoodha...
  Qabsaa'uun baay'ee ulfaataa ta'us
  Garuu na amanaa intalti gowwaa miti!
  
  Gaara mo'uu dandeessi
  Miila qullaa keetiin boombii darbadhu...
  Waraabessi dubaraa ni boo'a, risaan immoo ni boo'a, .
  Nafxanyootaaf adaba cimaan ni jiraata!
  
  Waraana Taataar injifanne, .
  Usmaanoota baayyee beekamaa ta'een lolan...
  Kaafiroonni dhiibbaadhaaf hin mo'amne, .
  Bakka qilleensi itti dhagaʼametti battaluma sanatti callise!
  
  Waraanni maatii irraa dhufu
  Kan alaabaa komunizimii bulchu...
  Yaa isin hiriyyoota koo jaallatamoodha, .
  Taankii gurguddaa faashismii balleessaa!
  
  Namni kamuu waan hunda galmaan gahuu danda'a
  Hundaafuu bara baraan Biyya Haadha keenya waliin tokko taanee jirra...
  Akka doonii tokkootti waliin qaxxaamurra, .
  Qabsaa'onni komunizimii hin mo'aman!
  
  Saayinsiin namoota du"an hunda al tokkotti du"aa kaasa, .
  Yesusiin immoo jaalalaan ni flutter...
  Fashistii sirriitti ija keessa rukutte, .
  Aartii hin jilbeenfanne waliin qabsaa'uu!
  Shamarran sun qoosaadhaan gita isaanii irra kan deeman siʼa taʼu, baayʼee bareedaa ture.
  Shamarran immoo miila qullaa baayyee dashing fakkaatu.
  Garuu lolli itti fufee jira. Ammas Jarmanoonni Brest marsanii jiru, lola ammoo masaraa sana keessatti geggeeffamaa jira.
  Hitler akkuma jedhan qabsaa'aa jira. Achiis wal arguun dhuunfaa isaanii Churchill waliin raawwatame. Paaris keessattis. Akka, yeroon itti lola Bolsheviks irratti taasifamu keessatti kutannoo dabalataa agarsiisuu mitii? Akkasumas meeshaalee qofa osoo hin taane, loltoota waliinis.
  Dhugumatti Churchill USSR irratti waraana labsuuf murteesse. Garuu jijjiirraa kanaan naannoleen kaaba Raashiyaa tokko tokko gara Biriteen deemuu qabu. Itti aansuudhaan haasofni kun kolonii fi hiree Faransaay kan tuqe ture. Akka, yeroon waliigaltee nagaa xumuruu mitii?
  Kana malees, akka idileetti Raayich Sadaffaa Faransaayi, Beeljiyeem fi Nezerlaand irraa homaa hin fudhanne. Kanaafuu waa'ee kanaa maal jechuu dandeenya?
  Tarii gaaffii kee giddu galeessa gochuu qabda ta'a? USSR guddaa waan taateef naannoo hundaaf gahaadha.
  Hitler haala jijjiiramuu danda"u agarsiise. Kana malees, daangaawwan mirga Yihudootaa irratti kaaʼaman hundi battaluma sanatti haqamaniiru. Kunis biyyoota dhihaa keessatti fudhatama guddaa argate. Keessattuu immoo Biriteen keessatti. Akkasumas, beekamaadha, dhimma teeknooloojii tuqne. Isheen akka bade ifaadha. Keessattuu taankii. Achiis maashaalee koo ijaaruun na barbaachisa ture.
  Dhugumatti waan industirii hojjetan kana. Gidduu kana waraanni sun akka waliigalaatti, gamtaa kana deggeruu caalaa deemaa ture.
  Yuunitiiwwan sadarkaa olaanaa qaban kun duraanuu gara Baranovichitti cabsaniiru. Achittis ijoolleen dhiiraa qajeelchitootaa isaan waliin wal lolan. Isaanis krawattii diimaa fi uffata gabaabaa uffachuun ba"anii, jilba ijoollee isaanii qullaa fi xiqqoo dafqaan guutaman balaqqeessa"aa gara boollaatti fiigan.
  Akkasumas beekamaadha sirbuu jalqaban;
  Ani immoo ilmoo lukkuu saamtuu samii ti, .
  Diigamuun baandotaa akka cirrachaa...
  Akkasumas na amanaa, wanti kana caalu si hin barbaachisu, .
  Akkamitti Hitler mana qulqullummaa keessatti waraanna!
  
  Akkasumas diimaa dhalachuu qabda, .
  Naazii dhabamsiisuuf...
  Na amani mindaan natti dhufa, .
  Haati ilma isheetiin ni boonti!
  
  Fuhrer's bedlam nan balleessa, .
  Naazii biyyeetti nan caccabsa...
  Rabbiin hundumaa danda'u lubbuu koo akka oolchu nan amana, .
  Tuuta sanas billaadhaan caccabsaa!
  
  Raashiyaa koo guddittii, .
  Nama hunda injifachuuf dandeettii qabda...
  Yesuus immoo qabsaa"aa-masiihidha, .
  Ulfina Biyya Abbaatiif!
  
  Jaalalaan nan kabaja, Rod beeka, .
  Sababni isaas Inni Waaqa Ol Aanaa waan ta'eef...
  Gantoonni ciminaan adabamu, .
  Qubeen waraanaa immoo sodaachisaa dha!
  
  Nuti loltoota Raashiyaa qulqulluuti, .
  Krauts injifachuu kan danda'u...
  Dirreewwan sun hundinuu warqeedhaan kan tolfaman turan, .
  Qormaata A'n darbina!
  
  Ummata biratti amantiin cimaan hin jiru, .
  Komunismii guddaa dhaloota keenyaaf...
  Bilisummaa socho'aa fida
  Faashismii hamaas ni balleessa!
  
  Biyya urjii olitti ol kaafna, .
  Magaalaan guddoon addunyaa Moskoo...
  Ulfina Haadha Raashiyaatiif,
  Hanga dhumaatti ni qabsoofna!
  
  Loltuu kana eenyullee dhaabuu hin danda'u
  Akkasumas Barliin ni geenya...
  Mee haa deemnu, hiriira, ijaarsa keessa, .
  Alaabaa faashistii baayooneetiin haa ciccinnu!
  
  Xiyyaaronni keenya qabbanaa'aa dha
  Gareen kun humna guddaa kan qabuu fi kan walitti qabame...
  Paayileetota lola irratti hin mo'amne, .
  Isnaayiparichis leensii keessatti rukutama!
  
  Hitler caalaatti rukute
  Tigreen Nafxanyaa hin baraaru...
  Waan hin taane hin dubbatin
  Qormaata guutuu halluu balali'uun darbina!
  
  Waan baay'ee galmaan gahuu danda'a
  Dhuguma injifachuu dandeenya...
  Na amanaa qabeenya guddaa qabna, .
  Dhuguma immoo ilkaan keessaa rukutuu dandeessa!
  
  Gabaabumatti mucaan miila qullaa, .
  Krauts jabeessee rukutaa.
  Fuhrer immoo adaba argate, .
  Hitler lola sana gara lola qulqulluutti afuufe!
  Garuu Jarmanoonni Baranovichi fudhatan. Ammas loltoonni isaanii kibba irraa gara Slutsk reefuu socho'aa jiru. Achitti bakki cimaan Waraana Diimaa kan jiru yoo ta'u, Zhukov ofii isaatii yeroo tokko achi ture. Kunis sarara ittisaa cimaadha jechuun dirqama.
  Rumaaniyaa keessattis loltoonni Sooviyeet kuma dhibbaan lakkaa"aman harka kennatanii, qodaa keessa of argatan. Kunis dhuguma Waraana Diimaa irratti rukuttaa guddaadha.
  Asitti kana booda garagalee duubatti deebi"uun akkas salphaa miti.
  Yeroo lola sanatti warri Rumaaniyaa fi Haangaarii loltoota gaarii ta"uu of agarsiisan. Kana malees, warri Bulgaariyaa mata jabeessanii lolan. Kirooshoonnis sadarkaa gaarii irra jiru. Akkamitti wanti Istaaliniif dippilomaasiitiin dogoggora ta'e. Isheen immoo salphaatti lukkuu kophaa ishee ta'ee argamte. Hitler immoo akka tasaa waa'ee dimokiraasii dubbachuu jalqabe. Sunis, bilisummaaf, walqixxummaa sabaa fi ummatoota hundaaf, akkasumas Raashiyaa Sooviyeet sirna abbaa irree Istaaliniizimii fi Bolshevizimii jalaa bilisa baasa jedhu. Kunis, tarkaanfii siyaasaa haxxummaa akka ture beekamaadha.
  Loltoonni Finlaandii-Swiidin Vyborg fudhatanii kutaalee Sooviyeet kutan, akkasumas qodaa uume. Kaaba irraa balaan Leningrad irratti uumame. Kunis reefuu sochii cheezii hamaa ta'eera.
  Amma immoo dooniiwwan Ingilizii Murmansk galaana irraa ugguran. Doonii Sooviyeet irrattis dhukaasa bananiiru.
  Eeyyee, lola kana caalaa cimaa taʼe.
  Shamarran Komsomol mata jabeeyyii fi aariidhaan lolu, miila qullaa boombii darbachuu fi yeroo wal fakkaatutti sirbuu;
  Shamarran Komsomol soogidda Lafaa, .
  Nuti akka albuudaa fi abidda lafa jalaa ti.
  Dhugaadha, gara hojii gootummaatti guddanneerra, .
  Nu waliin immoo Seeyfii Qulqulluu, Hafuurri Gooftaa jira!
  
  Baayyee gootummaan qabsaa'uu ni jaallanna, .
  Shamarran uumama cufa hawaan guutan...
  Waraanni Raashiyaa kan hin mo'amne, .
  Fedhii keetiin, lola wal irraa hin cinne keessatti!
  
  Ulfina Haadha keenya qulqulluuf, .
  Xiyyaarri waraanaa samii keessa akka malee naanna'aa jira...
  Ani miseensa Komsomol waanan ta'eef miila qullaa fiiga.
  Bubbee bishaan boollaa uwwise facaasuun!
  
  Shamarran diinaan sodaachisuu hin danda'an, .
  Misaa'ela diinaa hunda ni balleessu...
  Hattuun dhiigaa fuula isaa nutti hin mul'isu, .
  Feats walaloodhaan ni ulfina!
  
  Faashismiin biyya koo irratti duule, .
  Akkasitti suukaneessaa fi haxxummaan weerare...
  Yesusiifi Istaaliin nan jaalladha, .
  Miseensonni Komsomol Waaqayyoon tokko ta'aniiru!
  
  Miila qullaa qorra keessaa fiigaa, .
  Dashing, akka beeylada saffisaa...
  Nuti ijoollee durbaa gannaa fi qorraa, .
  Jireenyi intala jabeessiteetti!
  
  Yeroon dhukaasaa waan ta'eef dhukaasa banaa,
  Nuti sirrii fi bara baraan bareedduudha...
  Isaanis ija koo keessa na rukutan malee ija koo keessa osoo hin taane, .
  Sibiilaa irraa, kan waloo jedhamu!
  
  Redoubt keenya faashismii injifachuu hin danda'u, .
  Akkasumas fedhiin isaa titaaniyaamii yeroo dheeraaf turu caalaa cimaadha...
  Biyya Abbaa keessatti jajjabina argachuu dandeenya, .
  Akkasumas gabroomfataa Fuhrer illee kuffisaa!
  
  Na amanaa Tigreen taankii baayyee humna qabuudha.
  Fagoo fi sirritti dhukaasa...
  Amma yeroon tapha gowwummaa miti, .
  Sababni isaas Qaayin hamaan dhufaa jira!
  
  Qorqorroo, ho'a, .
  Akkasumas qoosaadhaan tuuta maraattota waliin wal lolu...
  Risaan marfame sun aaree, .
  Lubbuun adurree qoosaa nama gaddisiisu miti!
  
  Miseensonni Komsomol ni injifatu jedheen amana,
  Biyya isaaniis urjii ol ni ol kaasu...
  Waxabajjii, 2019 irraa eegalee deemsa keenya jalqabne.
  Har'as Maqaan Yesuus nu waliin jira!
  
  Biyya koo baay'een jaalladha, .
  Nama hunda irratti ifaan ibsiti...
  Biyyi Abbaa Ruubiliin hin hatamu, .
  Ga'eessonni fi daa'imman gammachuudhaan kolfu!
  
  Addunyaa Sooviyeet keessa jiraachuun nama hundaaf nama gammachiisa, .
  Waa'ee isaa wanti hundi salphaa fi salphaatti bareedaadha...
  Carraan funyoo isaa hin cabsine, .
  Garuu Fuhrer afaan isaa akkasumaan kaa'e!
  
  Ani miseensa Komsomol miila qullaa fiigu, .
  Qorqorroon gurra keessan qaxxaamuree jiraatus...
  Diina immoo amanadhu, karaan gadi bu'u ijaan hin jiru, .
  Kan nu fudhatee nu balleessuu barbaadu!
  
  Dubbiin Haadha Biyya jedhu kana caalaa bareedduu hin jiru, .
  Alaabaan diimaadha, akka waan dhiigni balaqqeessa keessa ibsutti.
  Harree caalaa hin bitamne, .
  Caamsaa keessa injifannoon yeroo dhiyootti ni dhufa jedheen amana!
  
  Shamarran miila qullaa Barliin keessa ni darbu, .
  Asfaaltii irratti ashaaraa qubaa ni dhiisu.
  Namootaaf jajjabina daganneerra, .
  Waraana keessattis guwaantiin sirrii miti!
  
  Lollis ni jiraata, lolli kun haa ka'u.
  Fritz waan hunda ciccitaa ta'ee ni facaasa!
  Biyyi Abbaa bara baraan si waliin loltuu, .
  AWOL maal akka ta'e hin beeku!
  
  Nama du'eef nan gadda, kun nama hundaaf gadda, .
  Garuu Raashiyaa hin jilbeenfatinaa.
  Saam warra Krauts jalatti kan bitamu ta'us, .
  Garuu guruu guddaan Leeniin gama keenya jira!
  
  Yeroo tokkotti baajii fi fannoo nan uffadha, .
  Ani komunismii keessa waanan jiruuf amantii Kiristaanummaatti nan amana...
  Waraanni, na amanaa ummata, fiilmii miti, .
  Biyyi Abbaa haadha keenya malee Khanate miti!
  
  Yeroo inni hundumaa danda"u duumessa keessa dhufu, .
  Warri du'an hundi fuula ifaa ta'een ni ka'u...
  Namoonni abjuu isaanii keessatti Gooftaa jaallatu turan, .
  Sababni isaas Yesuus Uumaa handhuura waan ta'eef!
  
  Asirratti nama hunda gammachiisuu dandeenya, .
  Guutummaa uumama bal'aa Raashiyaa keessatti.
  Yeroo plebeian kamiyyuu akka hiriyaa ta'u, .
  Wanti guddaan uumama cufa keessatti immoo Uumama!
  
  Kiristoos isa hundumaa danda"u hammachuu barbaada, .
  Akka ati diina kee duratti gonkumaa hin kufneef...
  Jaalle Istaaliin bakka abbaa isaa, .
  Leeniinis bara baraan nu waliin ta'a!
  Sirboonni asitti argaman kun, addatti nama kofalchiisu jechuu miti. Jaappaan humna dabalataa gara lola Baha Fagootti darbatte. Waraanni miillaa fi taankiin salphaan baay"inaan tarkaanfate. Hiroohitoon saffisaan Vladivostok akka fudhatu ajaje. Jaappaanonni immoo seenuu itti fufan. Lola irratti, taankiin isaanii salphaan Chikha baayyee gaarii fi darbuu danda'u ta'ee argame. Akkasumas, sochii fi sochii qaamaatiinis adda ture.
  Yamamoto, admiral Jaappaan, USSR Galaana Paasifikii irraa uggure, fi baayyee jabeessee. Asitti immoo gargaarsi baay"een hin jiru.
  Qilleensa keessatti samuraayiin ciccimoodha. Aviyeeshiniin isaanii baay"ina guddaa waan ta"eef, loltoonni isaanii keessattuu Zeeroon baay"ee socho"aa fi socho"uu danda"u. Dhuguma immoo faallaa isaanii deemuun hin danda"amu. Kun dhiibbaa aviyeeshinii dhugaa, lolaa ti.
  Jaappaanonni immoo aces gaarii qabu.
  Sooviyeetotni garuu qabsaa"ota. Fakkeenyaaf, balaliisaa xiyyaaraa Anaastaashiyaa Veedmaakoovaa. Bareedina baayyee qabsaa'aa. Yeroo hunda miila qullaa lolti, akkasumas bikinii qofa uffatte, kunis kaardii tiraampi murtaa'e isheef kenna. Dhuguma intala nu barbaachisu kun. Yoo fudhatee yeroo lolaa immoo somba isaa gubbaatti sirba;
  Yeroo akkanaa keessattin dhaladhe
  Namni kamiyyuu kompiitara interneetii qabu qaba...
  Biyyi daraaraa fi guddachaa jirti, .
  Intalattiis rakkoon waan hin jirre fakkaata!
  
  Garuu jaarraa digdamaffaan jaarraa baayyee jeequmsa qabuudha, .
  Volkaanoon kun boba'ee dhoohe...
  Namni hundinuu immoo hamaa dha, .
  Akkasumas gara laafessa, biyya namaa bakka bu'ee!
  
  Intalti immoo achi gahuu qabdi, .
  Yeroo akkanaa kanatti ija tokko osoo hin jaamsin...
  Hattuun hamaan gaafa milkaa'u, .
  Rakkoowwan mudatan immoo al tokkotti hiikuu barbaada!
  
  Tarii intalli sun carraa naaf hin taane ta'uu hin oolu, .
  Fuulduraan miila qullaa of argadhe...
  Bidiruun ni cite, oar beeki, .
  Na amanaa immoo jireenyi damma hin fakkaanne!
  
  Qormaannis al tokkotti dhangala'e, .
  Dhiiga, gara jabeessa, kamiyyuu...
  Akkasumas zeeroo qofatu waan jiru fakkaata - .
  Garuu amantiidhaan Maqaa Gooftaa haa ulfina!
  
  Biyya Abbaa tiksuu ni dandeenya, .
  Diinni gowwoomsaa abshaalummaa hin qabneen kan guutame ta'us...
  Adamsaan kun gara taphaatti nu jijjiira, .
  Gara minjaala faashismii - mootummaa hamaa!
  
  Biyya Haadhaf ka'i waraana
  Qulqulluu Rus' keetif falmi!
  Akka falcon gootummaadhaan ol balali'i, .
  Bakka dukkanaa immoo ifni mootummaa ni dhufa!
  
  Biyya Abbaa ni jabeessina
  Naayitoonni hundinuu gurguddaa akkasii ti...
  Jal'aan aarii guddaa qabus gara si'ool ni deema, .
  Nutis bara baraan Biyya Haadha keenya waliin tokko taanee jirra!
  
  Na amanaa intalaaf salphaa miti, .
  Miila qullaa qorra hamaa keessa fiiga...
  Addunyaa guutuun shaakala jabaa dha, .
  Namni ajjeese immoo ni bulcha - Malyuta dashing!
  
  Garuu na amanaa, abdii hin kutanne, .
  Akkasumas qawweedhaan Fritz dhukaaste...
  Miila qullaa xurii miila jala dhiitamee, .
  Sagaleen intalattiis baay"ee dhaga"ama!
  
  Akka kiruubii kolfiti
  Akkasumas akka waan meeshaa taphaa ta'etti Krauts balleessa...
  Ummanni Raashiyaa akka hin mo'amne beekaa, .
  Taankii fi qawwee sibiilaa lamaanuu qabna!
  
  Intalti jajjabduun ibidda geggeessiti, .
  Akkasumas aariidhaan faashistoota ajjeesa...
  Kunoo waraanni keenya akka fardaa fiigaa, .
  Diimaan cimaan hin jiru!
  
  Intalti immoo Komsomol tti makamte, .
  Akkasumas obboleessa quxisuu komunistootaa taate...
  Mee seexanaa Hitler gara bakka citaa haa erginu, .
  Mee saanduqa du'aa faashistoota hunda irra fannoo haa kaa'annu!
  
  Laphee keenya Biyya Haadhaf kennina, .
  Lubbuu keenyas kallattiin itti haa galchine...
  Humna guddaa qabna, .
  Akka waan seera Komsomol hin cabsineettis!
  
  Shamarreen tokko miila qullaa Barliin ni seenti, .
  Akkasumas rozaariin Reichstag irratti mallattoo ni dhiisa...
  Fuhrer fuula isaa irratti rukutama, .
  Garuu badhaasa waraqaa irratti hin beeknu!
  
  Ayyaana gootummaas ni qabaanna, .
  Kan walaloo barreessitoonni illee ibsuu hin dandeenye...
  Hojiin sun salphaatti sadarkaa olaanaa qaba, .
  Hojiin gootummaa hundi sirbama!
  
  HUMNA ADDAA IJOOLLEE ALAA FI KORTEE IRRATTI
  ANNOTATION
  Dargaggoonni loltoonni Eduard Sturgeon durfaman waraana alagaa, adda durummaan Cycles wajjin wal lolu. Haa ta'u malee, sana booda mucaan jabaan sun nama Hindii ta'uu qaba, waaqayyolii dubartootaa wajjin ta'uun waraana Korteez isa humna Maayaa mo'achuu barbaadu waliin wal lolu!
  . BOQONNAA Lakk.1
  Qeerroon qabsaa'onni kutaa humna addaa daa'immanii gootummaadhaan lolan. Haa ta'u malee, dirree humnaa tokkoo fi walakkaa duuba, qabatamaan carraa du'uu hin qaban turan. Garuu baaskiloonni haleelan miidhaa guddaan irra ga'ee dhugumatti danfiin isaanii dhume. Kanaafuu asitti ammallee gootni dhugaa eenyu akka ta'e falmuu dandeessu.
  Garuu kabaja kennuu qabna, ijoolleen dhiiraa fi shamarran suutii lolaa uffatan sirritti dhukaasaniiru. Kompitara irratti taphachuun akkasumaan akka hin taane, akkasumas qabsaa"ota ajaa"ibsiisoo qofa akka ta"an itti dhaga"ama ture.
  Adalaan harka mirgaa Edik irratti dhukaasaa turte, bootii miila mucaa ishee irraa fudhattee darbatte. Akkasumas ogummaa sareetiin sanyii abaaboo hedduu diina tarkaanfachaa jirutti darbatte.
  Ajajaan mucaa sun mataa isaa rukutee:
  - Kun gaarii dha, haa jennu, dhabamsiisaaf kan dhiyaatedha! Garuu yeroo haleellaa masaraa irratti raawwatamu itti fayyadamuun gaariidha.
  Adalaan loojikiidhaan akkas jechuun hubachiiseera:
  -Dhiyeessii taajjabbii hin dhumne qabda. Kanaafuu kaartoonni hundinuu kan qabaman miti. Akkasumas kaardii tiraamp qabachuunis yaada hamaadha!
  Sanyiiwwan abaaboo xixiqqoonis kan balleessan Marsaa rukutanii, loltoota gurguddoo sana xixiqqoo fi ciccitaa taʼanitti cicciraniiru. Badiisni kan jalqabe kana.
  Intalti miila daa'immanii ishee dhidhiittee qooste:
  Injifannoon marsaa irratti ni eega jedheen amana
  Sirboota haaraa ni qabaanna...
  Garbummaa bineensichaaf of hin kennu, .
  Lola keessatti gita olaanaa isinitti agarsiisa!
  Mucaan bitaadhaan wal lolu sun kolfaa akkas jedhee hubate:
  - Maaliif harka keetiin hin darbatte, miila keetiin malee?
  Adalaan kolfee deebiseef:
  - Haala kanaan immoo caalaatti nama gammachiisa!
  Edik mataa isaa rukutee akkas jedhee dubbate:
  - Eeyyee, gowwaan kamiyyuu harka isaatiin darbachuu danda'a, garuu miila isaatiin yaali!
  Ijoolleen sagalee tokkoon iyyan:
  - Ulfinni loltoota ifaaf, .
  Ulfinni Biyya Haadha koo ifaa...
  Hojiin keenya ni faarfama, .
  Injifachuun galma ijoodha!
  Marsaan, dhugumatti, miidhaa guddaa waan irra gahee booda, duubatti deebi"uu jalqaban. Garuu dallaan ammas ol ka'e. Konkolaattonni haaraanis ni socho'an. Isaanis piraamidoota diriiraa daandii irratti kan mul"atan yoo ta"u, guddinaan guddaa kan qaban yoo ta"u, jirma isaanii qaba.
  Loltoonni humna addaa daa'immanii qawwee raayyaatiin yeroo itti dhukaasan qabatamaan miidhaa tokkollee hin geessisan. Biimni sun hidhannoo sibiilaa irraa utaale.
  Shamarran keessaa tokko akkas jettee iyyite:
  - Kunoo qoosaa biraa diinaaf! Akkasumas ykn illee qoosaa guutuu avalanche!
  Mucaan waraanaa sun akkas jedhee iyye:
  - Jilbaan jiraachuurra dhaabbattee du"uu wayya! Duraanis booji'amee waanan tureef elektirikiidhaan na rifachiisan, arraba koo irraa kaasee hanga jilba kootti qaama koo guutuu keessa na rifachiisan. Baay'ee dhukkubsataa waan ta'eef duuti wayya!
  Intalti mataa ishee rukutte:
  - Eeyyee, isaanis na dararan! Kana malees, karaa ulfaataa ta"een, harkisa lafaa jijjiiramaa fi ulfaatina dhabuu kan dhadha"u. Baay'ee nama dhukkubsa, abjuu halkanii malees aarsaa hin dhiisu!
  Tole, ajajaan keenya inni hin duune fi guddaan waan tokko ni fida jedheen yaada!
  Ediik waliigalteedhaaf mataa isaa adii mataa isaa rukutee akkas jedhee ajaje:
  - Amma yaa jarana hidhii keessan xixiqqeessaa haxxiffadhaa!
  Adaan, intalli waraanaa muuxannoo qabdu kun, ajaa'ibsiifattee gaafatte:
  - Kun ammallee maaliif barbaachise?
  Ajajaan mucaa sun ofitti amanamummaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Bu'aan isaa maal akka ta'u ni argitu!
  Warri ijoollee hin falmine. Kanaaf, hidhii ijoollee isaanii mimmiidhagoo taʼan, fiixee daggera xixinnoo taʼaniin fudhatanii ni siqsan. Akkamitti fudhatanii haxxifanis.
  Haalli qilleensaa yeroo tokkotti raafame. Caccabni fiixee qara qabu hedduu immoo gubbaadhaa ni rooba ture. Taankii piraamidii irratti kufan. Isaanis akka sangoota cirrachaan isaan rukutan. Bineensonni gurguddoon sunis ni dhaabbatan.
  Edik mataa isaa rukutee akkas jedhee hubate:
  - Amma fudhannee haa sirbinu!
  Loltoonni humna addaa ijoollee irraa dhufanis fudhatanii gammachuudhaan sirban;
  Giiftii koo ati daraaraadha
  Iddoo dhaabaa Waaqayyoo keessatti ibsaa!
  Ilaalchi kee akka qilleensa haaraa ti
  Abidda lafa jalaa balleessi!
    
  Jaalalli intalaa qulqulluudha
  Gootaa, kabajaan qabatee!
  Sulula obomboleettii keessatti dhiiga nan dhangalaasa
  Bara baraan si waliin ergamaa ta'a!
    
  Abjuu dhoksaa tokkoon na qabsiise
  Fakkii kee, urgooftuu mi'aawaa!
  Uumaa uumama cufaatin bocamte
  Gabroonni badii hundi hin xureessan!
    
  Samii qofa irratti kan danda'amu
  Hireen jaalalleewwan tokkoomsa!
  Waaqayyo garuu biyyeetti akka caccabnu nu hin hayyamu
  Tokkummaa onnee gargar bahuun jabaate tokkoomsa!
  Jechoota ajaa'ibaa fi ol'aanaa akkasii booda dinqiin tokko ni ta'e. Armada guutuu taankii piraamidaalii akka siree daraaraa daraaraa ture. Daraaraan lalisaa taʼe sun immoo salphaatti kan nama dinqisiisu taʼee argame. Isaanis humna aarii fi nama hin amansiifne, obomboleettii ta"een guddachuu jalqaban. Akkas bareedduu ta'ee argame.
  Adalaan ajajaa gurbaa sanaa morma isaa dhungatee akkas jechuun hubatte:
  - Ati salphaatti bareedina adda ta'edha!
  Ediik kolfaa mataa isaa rukute:
  - Teeknooloojii!
  Mucaan waraanaa sun akkas jedhee iyye:
  - Tole, amma haleellaa! Diina keenya rukuttaa tokkoon haa caccabsinu!
  Ajajaan mucaa kun akkas jechuun morme:
  - Lakki! Yeroon isaa dafeedha. Jalqaba, adeemsa koo kanaan duraa ilaaluu qabdu. Achitti naannoo teeknooloojii sadarkaa olaanaa malee socho'uu qabna turre, kunis, hubatamuu qaba, baayyee rakkisaadha!
  Adalaan kolfaa akkas jechuun hubatte:
  - Dhugaadha, teknooloojii malee caalaatti akka ulfaatu naaf gala. Garuu gurbaan akka keetii rakkoo kamiyyuu ni fura jedheen yaada.
  Ediik sagalee meetii isaatiin kolfa akka luqqisii galaanaa filatamoo ta'een ibsu sirba:
  Rakkoo keenya hunda hiikuu dadhabnus, .
  Rakkoo hunda furuu miti!
  Garuu namni hundi ni gammada
  Hunduu kana caalaa ni bashannana!
  Sana booda mucichi hologiraamii sana qabsiise. Humni addaa daa'immanii callise.
  Ijji saafiraa fi emeraaldii ijoollee dhiiraa fi ijoollee durbaa daawwannaa sana nyaate.
  Tole, mucaan kutaalee uumama cufaa adda addaa keessa turee fi tokkoo ol agarsiise, yeroo inni ammallee akkas bilchina hin qabne. Kunis bara Bara Giddugaleessaa Addunyaa Haaraa keessatti, seenaa filannoo gosa tokkoo, akka jechuutti, pilaaneetii lafaa ture.
  Haala kana keessatti, Ediik gurbaa Hindii ta'uun, garee fuula diimaa ta'ee fi duukaa bu'ee hordofee akka ture agarsiifameera. Inni uffata gabaabaa uffatee, miila qullaa, sababiin isaas moccasins karaa qofa waan seenuuf, garuu mataa irraa hanga miilaatti fakkiiwwan halluu adda addaatiin dibame. Fuula daa'imaa illee tattoo sodaachisaa jawwee fi ergamoota billaa qaban.
  Fakkiiwwan akkasii lammiilee Hindiitiif kan hin baratamne fakkaatus. Garuu adventures fi imala kumaatamaan lakkaa'aman keessatti hireen Edik eessayyuu hin geessine. Barri, pilaaneetonni fi yeroon hundi walxaxaa, wal makaa fi walitti makamee waan akka kubbaa dhangala"aa ta"ee jira.
  Isa cinaatti intalli maashaa qabdu tokko kan jilba bal"aa qabdu, jilba ishee qullaa, geengoo fi nama hawwatu hidhii ishee jalatti jechuun ni danda"ama. Sababaa tokkoof, loltuun kun Hindii ta'uu qabaatus, bifti ishee diimaa dha. Uffata tokkollee hin uffattu jechuun ni danda'ama, paantii seet bikinii irraa qofa, garaa ishee guutuu irratti funyoo luqqisii uffattu.
  Yeroo garagaltu, Edwaard fuula bareedaa qoma ija jabina qabuu fi harma gurguddaa garuu boca gaarii qabu arge. Harki waraanaa maashaa qaba, gogaan ishee chokoleetii, kunis rifeensa adii xiqqoo keelloo, ykn irra caalaa, pooliin warqee tuqame waliin yoo walqabate, hawwataa ta'ee mul'ata.
  Waraanni bifti isaa diimaa ta'e garuu sodaa guddaadhaan akkas jedhee hasaase:
  - Warri fuula diimaan as dhufaa jiru yaa gurbaa-hogganaa Burqaa!
  Wanti tokko dargaggeessa waraanaa sana gama maashaa sana keessaa rukute... Edward jerked fi miila bareedaa, miila qullaa, shamarranii arge. Akkasumas maashaa fi cimaa. Achiis giiftittiin ofii ishee rifeensa diimaa ibiddaa gubaa jiru. Bareedinni akkasii asitti ba'e. Kan damma diimaa fi rifeensa diimaa, lamaan isaaniiyyuu walakkaa qullaa, maashaa fi atileetiksii. Loltoota osoo hin taane waaqolii xiyya qaban.
  Edward of eeggannoodhaan jalqaba tokko, achiis miila intala isa kaanii dhidhiite. Isaanis akka sareewwan itti siqamaniitti gammachuudhaan ni qoosan. Tole, sirrii dha, dubartiin idilee ta"e dhiira dhidhiitu irraa of qusachuu hin qabdu. Yoo kana hin taane, namoonni miira tuquu qaban gosa hundumaa kanneen xiqqoollee dhidhiittee ykn wal-qunnamtii saalaa raawwachuudhaan himachuuf qophaa"an baay"achaa dhufeera. Garuu dhiirri tokko intala bareedduu, ykn shamarran lama illee yeroo tokkotti harkisuu fi harkisuu barbaaduun waanuma jiruudha.
  Dhugaadha, qaama isaatiin daa'ima, garuu duruu baay'ee dulloomeera, waggaanis ta'e yaadannoodhaan baay'ee nama guddaa waan ta'eef...
  Dhugaadha, Edwaard inni baayʼee maashaa kan qabu taʼus atileetiksii kan qabu siʼa taʼu, dubartoota ciccimoo sanyii cimaa daʼuu dandaʼan ni jaallata ture.
  Garuu sana booda bareedinni abiddaa sun Edwaardiin funyaan isheetiin mallattoo kennite - qabbanaa'i! Diinni yeroo dhiyootti ni mul'ata!
  Dhugumatti, kutaan tokko qarqara bosonaatti mul'ate... Wow, koloneel humna addaa kana hin eegne. Lakki, kunniin tasumaa trolls hin turre, ykn gnomes hin turre - namoota baay'ee idilee ta'an, garuu... Hidhannoo bara gidduu galeessaa keessatti, muskets guddaa akka ulee nama nyaataa, fi billaa dheeraa wajjin. Waraanni kun hundinuu waan garmalee dhugaa hin taanee fi surreal ta"e akka ta"e yaada kenne. Akkasumas baayyee durii. Kanuma waliin baay"ina isaatiin adda ta"e, garmalee ta"uu baatus. Naayitoonni fardeen yaabbatanii fi meeshaa waraanaa ulfaataa uffachuun baayʼachaa dhufan. Karaa biraatiin, fuula isaanii diimaa, garmalee guddaa - fuulli isaanii kan diimaa, dukkanaa'aa, fi qeensa isaanii gurraacha.
  Waraana-seexaanni rifeensa diimaa qabu sun mataan ishee gaaffii arraba Edwaard irraa kufuuf qophaa"e kanaaf deebii kennite:
  - Kun kutaa Ispeen kan Korteez jedhamudha. Hin sodaatinaa, dhibba afur qofatu jira, ammallee yeroo hin arganne lammiilee Hindii naannoo sanaatiin guutamuuf.
  Mucaan waraanaa sun xuxxuqee deebisee xuxxuqe:
  - Jaalala... Meeqa keenyatu jira?
  Yeroo kanas honey blonde akkas jettee deebisteef:
  - Shan si waliin ta'a! - Akkasumas ilaalcha burjaaja"aa Edik qabachuu, jettee itti dabalte. - Lakkoofsa hunda caalaa sirrii ta'e, pentagram!
  Dargaggeessi loltuu sun xiqqoo raafame. Madaalliin humnaa, gama lakkoofsaan, isaan fayyadu akka hin taane ifaadha. Akkasumas hunda caalaa ammoo, boombii dhoo"aa, dirree humnaa, boombii farra maatirii illee hin qaban. Kun immoo nama sodaachisa. Fakkeenyaaf, haayperblaastara tokkoon garee guutuu kutuu dandeessa daqiiqaa tokko keessatti anniisaan boombii atoomikaa kudhan Hirooshimaatti darbatame gadhiifamuu danda"a.
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun Edwaard yaadachiisuun barbaachisaa ta"ee itti mul"ate:
  - Bowwaa qabda yaa geggeessaa... Ajaja kootiin dhukaasa banta!
  Biloondiin kun akkas jettee hubatte:
  - Mucaan miila qullaa dha, akkasumas uffata garmalee gad of qabuu qaba, kun hogganaa guddaa tokkoof ajaja miti, amma waraana waliin yoo hin qabaannellee. - Intalti quba miila ishee qullaa cuqaaste. Wanti tokkos waan jijjiirameef, Edwaard wanti tokko kana booda akka duraanii akka hin taane itti dhagaʼame.
  Mucaan waraanaa ammas amma xiyyeeffannoo ofitti harkise. Inni, dhugaa dubbachuuf, qullaa hanga mudhiitti, garuu paantii buffalo fi moccasins jeweled uffatee jira. Mataa irratti faaya rifeensi sadii keessaa bahee jira. Lakki, falcons osoo hin taane, simbirroo gosa tokkoo kan hin jijjiiramne lafa irratti.
  Qaamni mataan isaa maashaalee keessatti baay'ee mul'ataa fi guddaa ta'eera, Edward yeroo hunda guddina maashaalee gaarii ta'een adda ta'us, haa ta'u malee waggoota dhiyoo asitti garmalee gogee waan tureef hanqina soorataa fi sochii dhaabbataa irraa kan ka'e lafee cinaachaa mul'ateera. Garuu haala kana keessatti, shaampiyoonaa fiitness piroofeeshinaalaa fakkaata ture - boqonnaa guutuu fi cooma tokkollee hin turre, gogaan isaas diimaa-buraa'een guutame.
  Garaa isaa irratti tattoo jaguar - mallattoo Huron jedhamu qabu ture. Taattoowwan hafan akka waan falfalaan bakka tokkotti qooddaman. Loltoonni kun gogaa mudaa hin qabne, sirriifi foolii qabu, chokoleetii halluu warqee qabu, gogaan isaaniis galgala hoʼaa Meeksikoo yeroo dukkanaaʼaa taʼetti ni calaqqisa ture.
  Miilli isaanii qullaa taʼee hafe, kun garuu buʼa qabeessummaa lolaa isaanii dabale.
  Xiyya isaaniis ni harkisan. Shamarran lama dabalataan, Edwaard immoo shamarran babbareedoo achi akka jiran haala kamiinuu mirkanaa"ee, of eeggannoodhaan of fakkeessanii waan hin mul"anneef. Garuu lamaan sun bowwaa akka kan giiftii dureetti qananiin kan guutame yoo ta"u, rifeensi xiyya isaaniis furdaadhaan daayimandii, tooppaaz, ruubii fi emeraaldii faca"ee jira.
  Akkasumas bowwaan mataa isaa Edwaardis qananiin gadi aanaa miti, garuu saafiraa fi dhagaa gati jabeessa halluu dukkanaa"aa caalu of keessaa qaba. Shamarran babbareedoon immoo halluu ifaa qabu.
  Kutaan mo"attoota Ispeen tokko duraanuu guutummaatti fuuldura isaanii dhaabbatee ture. Caballeros Castilian dhibba afur. Galaanni as irraa fagoo waan hin jirre fakkaata, urgaa amala isaa dhaga'amuu baatus, qilleensi qarqara galaanaa irraa qofa bu'a. Garuu urgaan qaama shamarranii akka malee nama sossoba, guutummaatti namummaa kan hin qabne, akka makaa damma, daraaraa, muuzaa xiqqoo fi mi"eessituu.
  Loltoonni mataan isaanii baayyee qabbanaa'oo dha, tokko immoo quba ishee qullaa ta'een ilbiisota tokko fuutee qabdee keekii ta'ee caccabsite.
  Mormitoonni-loltoonni isaanii, yeroo sanatti, Impaayera Ispeen humna guddaa qabu, ammallee duula kana irratti dafqa hin sassaabne waan tureef baay"ee nama dinqisiisu fakkaata ture.
  Nama hundumaa fuulduratti farda humna guddaa qabu, garba bal"aa, dheeraan qeensa dheeraa fi diimaa qabu tokkotu jira. Kun tarii Count Cortes ta'uu hin oolu, gara fuulduraatti maqaa Duke argachuun qabeenya salphaatti fabulous ofii isaatiif ni qabata.
  Rifeensa diimaa fi baayyee fayyaa ta'e fakkaata ture. Hidhannoon qofti ulfaatina dhibba kan qabu yoo ta'u, jala isaa farda salphaa osoo hin taane, farda pinto draft jedhamudha.
  Mucaan koloneel sun grandee Ispeen irratti kaayyeffatee dhukaasuuf qophaa'e.
  Edik waan baay"ee argee waan tureef, yeroo dheeraaf meeshaa waraanaa gosa kana shaakaluu baatus, kanneen itti fayyadamaa turan ammayyaa fi sadarkaa olaanaa waan ta"aniif, akka inni rukutu ofitti amanamummaa addaa hin turre.
  Bareedinni rifeensa diimaa abiddaa qabdu ajaja fudhatte. Isheen dursitee dhukaase, xiyyaan sunis daandii tangeenshiyaaliitiin balali'e. Inni rifeensa warqee qabu sun bakka tokkotti gara cinaatti dhukaase, bosona faallaa ta"e irraas akka koomeetii balali"anii ba"anii, balaqqeessa anniisaa balleessuu rukutan.
  Eduard yeroo dhukaasuuf hin qabne, ija isaa gara roga sadiitti akka naanneffame godhe. Kana dura waan akkanaa argee hin beeku. Xiyyaan intala rifeensa diimaa abiddaa qabdu sun dhohee gara dalga gurraachaatti babal'ate. Naayitoonni Ispeen, kanneen dambalii kanaan qabaman, battaluma sanatti gubatanii fardeen isaanii wajjin biyyee ta"anii caccaban. Kan hafe lafee qilleensa keessatti qorraan qabbanaa'e qofa ture.
  Kennaan kun intala rifeensa halluu baala warqee qabdu tokkoon kenname kun bu'aa balleessaa kanarraa gadi hin taane qaba ture. Xiqqoo adda ta'ee kan ibsame qofa. Dambaliin adiin tokko darbee, loltoonni dhibba biraa akka tasaa daraaruu jalqaban. Kana malees, hiika jecha jechaatti. Innis, biqiltuuwwan dhangala"oo fi ifaa ta"an, warra Impaayera Kaastiliyaa mo"atan mataa irraa kaasee hanga miila isaaniitti uwwisan turan. Achiis, biqiltuun saffisaan mul"achuu jalqabe, daandii ajaa"ibaa bareedaa ta"es daraaruu jalqabe. Akkasumas baandotaa fi namoonni ukkaamsan ta'uu danda'an jijjiiraman, tokkoon tokkoon isaanii gara bosona daraaraa ajaa'ibaa halluu badhaadhaa qabutti...
  Kennaawwan biroonis akka gaariitti hojjetan... Xiyyaan sadaffaan balaqqeessa diimaatiin faca"ee, Ispeen immoo akka ibsaa ibsaa, hiriira warra ormaa boba"ee, achiis gara ibidda dhibbaatti jijjiirame... Abiddi ibidda tokkoon tokkoon isaaniis halluu fi halluu mataa isaa qaba ture , fi ibsaan sun faffaca"ee, samii gurraacha olka"aa ta"e rukutuuf yaale.
  Hayyee, kennaan afraffaan caalaatti ajaa'iba ta'ee argame. Xiyyaan sun furtuu fi booltii akka kiristaala dhagaa ibsu erge! Isaanis funyaan kutaa Korteez irratti kufan. Fardeen gara qamalee, yaabbattoonni immoo gara qottootatti jijjiiramanii, konkolaattonni dhibbaan lakkaa"aman dizaayinii ajaa"ibaa qaban, daandii bal"aa tulluu gidduu jiru irratti maxxananii dhaabbatan.
  Amma loltoonni ciccimoon fi jajjaboon Impaayera Ispeen dhibba afur jiraachuu dhiisan.
  Edik dinqisiifannaadhaan iyye:
  - Teeknooloojii! Dinqii akkamii!
  Korteez tokko qofatu hafe, akka bilookii sochii hin qabne farda isaa guddaa irratti, akka aurochs Jarmanii tokkootti dhaabatee, tasgabbii isaa eeguuf yaale.
  Edward itti dhukaase, garuu kofoo qullaa fi ciccitaa lamatu bira darbee shamarran rifeensa warqee fi rifeensa diimaa qaban ogummaadhaan xiyya sana quba miila isaaniitiin qabatanii, sana booda sagalee tokkoon iyyan:
  - Lakki! Dhiigni eenyuu billaa keessan irratti kabajamaa akka ta'e baruu qabdu!
  Tole, akka billaa, billaafis akkasuma. Edwaard ogummaa ulee, shoofoo sapper fi baayoneet-knife jedhamutti lolu qaba ture. Osoo billaa ofii isaa argachuu danda'ee...
  Mucaan sun akka waan billaa qabeenya ajaa'ibaa akka isaaf kennan eegeetti gaaffiidhaan loltoota sana ilaale - lulluuqqa tokko, fi mataa dhibba tokko garba isaa irraa!
  Garuu seexanni rifeensa diimaa qabu sun, sagalee hamaadhaan xuxxuqee, billaa Ispeen isa hunda caalaa idilee ta"ee fi dalga dho"iinsa teeknooloojiitiin darbatame akeeke:
  - Amma haala wal qixaa irra jirta!
  Achiis qilleensi kallattii jijjiiree, galgala tropical sultry tokkotti qabbana barbaadamu fide. Qilleensi qulqulluun galaana keessaa bahu, urgaa ayoodinii, shimbirroo fi algee, akka karameellaa muuzaa mi"aawaa ta"etu ture.
  Edward suuta jedhee gara meeshaa waraanaa booji'ameetti socho'e, akka gogaa diimaa dhugaatti itti dhaga'ame. Akkasumas Korteez, maaliif Meeksikoo illee seene? Aadaa Caamsaa durii balleessuu barbaaddaa? Kiisa keessan warqee kan warra Hindii naannoo sanaa akka sibiilaa qulqulluutti ilaalaman guutaa. Kuultii durii caccabsuu fi bulchiinsa gara jabeessa kana caalu kan inquisitors fi Jesuits hundeessuuf...
  Asitti Edwaard akka tasaa miirrii isaa lola bara biraatiif baay'ee dhugaa ta'uu isaa yaadee of qabate. Qaama isaa qullaa fi maashaa qabu irratti qilleensa qabbanaa"aa galaanaa namatti tolu baattee fi reezinii ho"aa garba isaa isa cimaa irratti dhangala"u itti dhaga"ama.
  Lakki kun akka abjuutti hin dhagahamu. Abjuu keessatti yeroo baay"ee yookaan quba hin qabdu, yookaan dammaqiinsi kee yeroo baay"ee gabaabaaf tura. Kunoo immoo waan biraati... Moccasins illee rakkina murtaa'e fida, ati mataan kee tasumaa gurbaa gara waggaa kudha lamaa fakkaatu osoo hin taane, dargaggeessa fooniin waggaa digdamaa hin caalledha. Akkasitti yaadni isaa yeroo inni charmii intalattii ilaalu akkasitti fiige.
  Kunis, qaamni kan isaa miti, haa ta"u malee, walumaa galatti, Edik hanga yeroo dhiyootti bilchina irraa baay"ee fagaatee ture. Akkasumas jaarraa digdamii tokkoffaa qofa osoo hin taane, bara qabbanaa"aa fi koosmii keessatti, waraana guutuuf ulfina kan qabu loltuu ture. Amma garuu, dhuguma, yookaan isa, yookaan, faallaa kanaatiin, isa miti... Foon orma, fayyaa ta"us, humna guddaa qaba. Akka waggoota lamaan darbanii miti, yeroo Edward gara waraanaa fi lolaatti of keessaa qabbana murtaa"e itti dhaga"ame, fi qabsoo lubbuun jiraachuu itti fufiinsa qabu, xiiqiin hir"achuu, leenjii irratti dadhabbiin viscous fi ganama ka"ee sochii qaamaa hojjechuuf fedhii dhabuu . Eeyyee, abjuun sun immoo haala kamiinuu viscous ta"eera, yeroo anniisaa fi fedhiin wal fakkaatu ol utaaluu sitti hin dhaga"amne, garuu rafuu barbaaddu, fi ati yaaddu - duraanuu lola adda addaa irratti muuxannoo qabda, yeroon soorama ba"uu mitii.
  Taphoota garaa kee barbaade, balaa malee, dhukkubbii malee fi gammachuu qofaan taphachuuf. Dhugumatti immoo, mucaan bara baraa maal barbaachisa? Addunyaa teeknooloojiin guddattee fi haalaan nageenya qabu tokko tokko keessa qubadhu, bashannanaa fi hojii malee gammachuudhaan gammaduudhaan ofii keetiif jiraadhu.
  Garuu Eduard soorama isaa irratti haala hamma tokko mirkanaa'aa hin taane qaba. Akka idileetti, inni akka lammii elven Mechnya keessatti bara tokkoo ol qabsaa"ee fi marsaa dhibba lamaa fi shantama hojjete, achitti soorama argachuu waan qabu fakkaata. Amma garuu Waraana Aduu mootummaa beekamtii hin qabne keessatti tajaajila. Kanaafuu sadarkaan seeraa isaa...
  Edwaard garmalee yaadni isaa kan hihhirame siʼa taʼu, Korteezis yeroo ofitti deebiʼu qaba ture. Grandee Ispeen sodaachisaan kun musket isaa isa ulfaataa isa nama Hindii fakkaatu sanatti akeeke. Hanga ammaatti meeshaan dhagaa cilee (lint-percussion mechanism) jedhamu kan hin jirre yoo ta'u, Korteez meeshaa xuuxuu fayyadamuun baarudaa qabsiisuuf yaale. Tole, lakki, kun meeshaa waraanaa baay"ee jalqabaati, ifatti xiyyaa fi xiyyaa idilee irraa gadi aanaadha. Faayidaan musket akkasii hidhannoo kamiyyuu liid isaa isa hamma hanqaaquu hanqaaquu tokkoo taʼeen akka bocu beekamaadha. Haa ta'u malee, haala kanaan nama Hindii agile fi nimble rukutuun garmalee rakkisaadha.
  Kanaaf, Edwaard hin rifanne, tasgabbiidhaan gara billaa sanaatti socho'e. Hundi isaanii wal fakkaatu, yeroo fiyuuzii ibsitan qofa dhukaasuu dandeessu, kunis yeroo fudhata.
  Korteez afaan Ispeeniin waan tokko iyye. Edward afaan kana hin beeku ture. Garuu afaan Jarmanii fi Ingiliffaa, akkasumas xiqqoo Faransaayii dubbata ture. Waraanni mucaa kun ogeessa guddaa Korteez irratti, walumaa galatti waraana koloneeffataa kana hunda irratti hin turre. Kitaaba barnootaa mana barumsaa keessa maaltu akka jiru beeka ture. Tole, akkasumas kitaaba beekamaa kana irraa wanti tokko dabalataan: "Moctezuma"s Daughter." Garuu, odeeffannoon achi jiru ciccitaa fi asoosama waliin kan makame akka ture beekamaadha.
  Tiyooriitiin, Ispeen yeroo baayyee biyya liilii wajjin waan lolaniif, Korteez Faransaayii beekuu qaba.
  Edward immoo, afaan Faransaayii, kan inni baay"ee sirriitti hin dubbanne, akkas jedhe:
  - Gaaffii naaf qabduu monsignor?
  Korteez, burjaajii irraa kan ka'e, fiyuuzii ibsame sana musket keessa rukutee, qawween xiqqaan kun rukute... Maal sagalee dhageessisaa, dhukaasa tokkoon illee. Tarii sagalee kana ta'uu danda'a, akka sagalee guddaatti, yeroo rasaasni ofii isaatii balali'ee darbu warra Hindii akka kufan godhe!
  Haala kana keessatti, liidiin geengoo tokko fageenya meetira dhibbaa ol ta"e irratti kan finca"e yoo ta"u, Edwaardif tasuma balaa hin turre. Mucaan waraanaa kun saffisa isaa osoo hin dabalin gara billaa sanaatti ol bahee meeshaa waraanaa sana gara kiiloo kudhanitti ulfaatullee salphaatti kaase. Dhugaadha, fardeen leenjiidhaan jabaatan illee billaa akkasiitiin yeroo dheeraaf loluu akka hin dandeenye beekamaadha. Saber, baay"ee qabatamaa akka ta"e beekamaadha.
  Korteez dhumarratti afaan Faransaayiin akkas jedhe:
  - Ati eenyu?
  Edward akkaataa Mephistopheles jedhuun akkas jedhee deebiseef:
  - Ani qaama humna yeroo hunda hamaa hawwuun gaarii uumu sanaati!
  Afaan Faransaayii isaa baayyee gaarii ta'uu baatus, lammiin Ispeen, akka hubatu beekamaadha. Ammallee gaarii dha, lyceum waraanaa dhugaa filannoo keessaa tokkoo keessatti, afaanota diina jedhaman barsiifamuun isaanii. Duraan dursee Ingiliffaa fi Jarmanii, garuu Chaayinaa. Afaan dhumaa barachuun hunda caalaa rakkisaa ta"ee, namni beeku hin jiru jechuun ni danda"ama. Ispeen akka mormituu cimaatti hin ilaalamne, babal"inni afaan kanaa addunyaa irratti Jarmanii caalaa guddaa ta"us. Garuu waraanni Jarman waliin godhamu irraa fagaachuun akka hin danda'amne amanamaa ture fakkaata.
  Korteez deebii kennuudhaaf kolfee, afaan Faransaayiin, baay"ee ifa ta"uu baatus, yaada kenne:
  - Seeyfiidhaan loluu barbaaddaa?
  Edward gabaabsee deebiseef:
  - Akka nama fardaa!
  Korteez daran bal'inaan kolfe. Ispeen keessatti namoota billaa ciccimoo ta'an keessaa tokko ta'ee fudhatama ture. Namni Hindii eenyu? Savage qofa kan Impaayera Castilian mormuuf ija jabaate. Kanaaf mataa isaa duwwaa tuuta rifeensa tokkoon ni dhaba.
  Edward yaada adda ta'e waan qabu fakkaata, mormituu isaattis dhiyaate.
  Lakkoofsi Kortees nama ijaarsa isaa fi hidhannoo guddaa uffateef, farda isaa irraa salphaatti utaale.
  Inni morkataa isaa caalaa mataa fi garba dheerata ture, galata falfalaatiin yoo ta'ellee yeroo gabaabaaf bilchaatee yoo xiqqaate dachaa lama ulfaataa ture. Garuu Edwaard keessumaa qaama isaa haaraa keessattis sochii fi maashaa isaatiin adda ture. Lakkoofsi of tuultuunis sirna malee isa fudhachuuf haa yaalu.
  Billaan, beekamaadha, ulee caalaa ulfaataadha, akka waan qoochoo lulluuquudha. Garuu meeshaan diinaa daran ulfaataadha. Akkasumas Kortees hammam cimaa ta'us, sochii qaama guddaa tokkoo ammallee gadi aanaa ta'a.
  Edward itti dhiyaachaa ture, diinni bakka tokkotti dhaabatee madaallii eeguuf yaalaa turee fi eegaa ture.
  Loltoonni Ispeen boontuu tokkoon tokkoon waraanaa xiyya erga dhukaasanii booda qaama isaanii dhaban, garuu Kortees mataan isaa kanaan tasumaa waan hin qaanofne fakkaata ture. Faallaa kanaatiin lammii Ispeen kun keessumaa walitti qabamee fi of tuulummaa kan qabu fakkaata ture.
  Edward akka tasaa saffisa isaa dabalee haleellaa haleellaa raawwate. Lakkoofsi sun sochii billaa isaa baay"ee hin mul"anneen isa dhaabe. Mucaan Hindii sun qoonqa - diinni waan inni yaade caalaa gaarii ta'ee argame.
  Korteeziin dabaree isaatiin sochii foorkii raawwate, garuu kaayyoo isaas galmaan hin geenye. jedhee deebiseef Edward.
  Mormitoonni lamaan dallaa dhaabuu jalqaban, garuu haala adda ta'een. Edward, salphaa fi saffisaan, naannoo diinaatti naanna"ee, Cortes guddaan sochii tokko malee dhaabatee, darbee darbee qofa walakkaa tarkaanfii fuulduratti tarkaanfatee, diina bira ga"uuf yaala.
  Loltoonni lamaan daqiiqaawwan kurnan jalqabaa callisanii of eeggannoo guddaa godhaniiru. Edward hidhannoo sana yeroo hedduu rukute, garuu billaan qabame sun hidhannoo ogummaadhaan hojjetame keessa seenuu hin dandeenye. Akkasumas Korteez dargaggeessa loltuu kana lulluuqqaa qara qabuun yeroo qabatu, dhiigni qaama qullaa loltuu Hindii kanaa irratti mul'achuu jalqabe.
  Sana booda lammiin Ispeen kun tooftaa jijjiiree, dhiiga nama biraa arguun tasgabbii akka dhabu taasisee, qaradhaan gara fuulduraatti deeme. Edward ammallee sochii qaamaatiin diina caale. Akkuma risaa duubatti deebi"ee duubatti deebi"e, leenjiin humna addaa gurbaa sanaa gatii isaa fudhachaa ture.
  Korteeziin rukutuu kan dandeessu sirritti fuula isaa rukutee qofa;
  Asitti Edwaard ofitti amanamummaa deebisee argate; Shaampiyoononni addunyaa boksii piroofeeshinaalaa keessaa illee ni dadhabu, yeroo hunda marsaa kudha lama keessatti saffisa isaanii hin hordofan. Garuu uffata gabaabaa ispoortii qofaan wal lolu. Kanaafuu bineensi kun ni fizzle out.
  Dhugumatti, Korteez hafuura baafachuu fi dafqa baay'ee baasuu jalqabe, saffisni sochii isaas hir'ate.
  Funyaan isaa furdaa irrattillee diimaan fayya-dhabeessa ta'e tokko mul'ate.
  Edward ammas sochii guddaa taasisee haleellaa irratti hirmaate. Kanuma waliin dargaggeessi terminator kana booda waan humna addaa keessatti barsiifame hin fayyadamne, garuu tooftaalee ogbarruu adventure irraa cimsaman. Keessattuu, diinaa fi keessumaa harka isaa hamma guddaa dadhabsiisuuf jecha bu"uura qabattoo billaa jalatti rukuta.
  Korteez xiqqoo duubatti deebi'uu jalqabe, achiis Edwaard humna dubbii deebisee argate:
  - Maal, monseigneur, ho'aa dha?
  Lakkoofsichi haleellaa qaraa ija Eduard bocuutti dhihaateen deebii kenne, garuu quba isaa irrattis billaadhaan rukutame. Dargaggeessi loltuu sun osoo fagoo hin lulluuqamin rukute, gogaan bushaayee guwaantii isaa qofa ciccite, garuu komaandoon sun phalanges Cortez tokko lama cabse. Billaa harka mirgaatiin qabachuun waan dhukkubseef, hogganaan Ispeen meeshaa waraanaa sana gara harka bitaatti dabarsee kenne.
  Garuu, beekamaadha, bitaadhaan cicciruun kan mirgaa caalaa baay"ee ulfaataadha, yoo duraan leenji"e illee.
  Edward ofitti amanamummaa tokko tokko argate. Diina mataa keessa rukutee, yeroo wal fakkaatutti, jilba jala jilba isaa rukute.
  Saanii hidhannoo xiqqoo ol ka'ee ture, garuu ammas, gogaan bushaayee rukuttaa sana lallaafaa ture. Garuu Kortees ni rarraa'e, billaan isaas xiqqoo garagalte, Edwaard ammoo mala fan fayyadamuun, yeroo rukuttaa walmakaa raawwatamu, lakkoofsa Ispeen gara jabeessa ta'ee morma isaa irratti qaqqabe.
  Rukuttaan sun jilba gadi bu'e, garuu dhiigni ammallee dhangala'aa waan tureef, diinni dubbachuun rakkisaa ta'ee, dhukkubbiin mataan isaa lola irraa yaada isaa buqqise.
  Kortees amma, dhugumatti, aarii guddaa qaba ture, garuu dheekkamsi isaa dadhabee fi haala kamiinuu humna hin qabu ture. Yeroo hedduu lakkoofsi sun kan darbe yoo ta"u, dhumarratti Edwaard ogummaadhaan akka qurxummii bishaan keessa cuuphamee, cirracha isaatiin diina fuula rukute.
  Ija mirgaa akka kubbaa dhiigaan guutameetti dhohee, Korteez dhuguma lola'e. Edward haala isaa argee harka isaa irratti cirrate. Gogaan bushaayee xiqqoo caccabee ture, garuu diinni ammallee billaa harka bitaa isaatiin qabate.
  Shamarran waraanaa afur miila isaanii qullaa fi ciccitaa taʼe irratti chaappaa godhanii gubbaa somba isaanii irratti iyyan:
  - Tole gurbaa keenya! Baayyee saffisaan baate!
  Achiis dargaggeessi loltuu sun rukuttaa sana irra deebi"ee quba isaa irratti dubbate. Akka seeraatti mataa irratti duuluu danda'a ture, garuu Kortees lubbuun booji'ee fudhachuu barbaade.
  Seeyfiin ulfaataa hogganaa Ispeen dhoqqee keessa lixee, goontichi ammas duubatti deebi'ee, dadhabee afaan Faransaayiin deebii kenne:
  - Tole, waanan si mo'ame fakkaata, bineensa!
  Edward loojikiidhaan morme:
  - Savages afaan Faransaayii hin dubbatan. Maalumaafuu immoo gabroomfattee ajjeesuuf gara lafa nama biraa dhufte!
  Hogganaan Ispeen kun akkas jedhee boo'e:
  - Amantii gidiraa bara baraa, si'oolii irraa si oolchu siif fidne!
  Edward akkas jedhee deebiseef.
  - Bara baraan yoo ta'uu baatellee nama hundaaf durumaan gidiraa taatee jirta!
  Loltoonni lamaan wal faallaa dhaabbatan. Lamaanuu dhiigaan kan haguugaman yoo ta"ellee, Korteez, caalaatti akka xuraa"ee fi caalaatti madaa"ee akka ture beekamaadha. Grandee Ispeen hidhannoo irraa hiikkate nama Hindii tokko irratti billaa baayyee qara hin taane, garuu baayyee nama ajjeesu.
  Korteez ija tokko qofaan arge, garuu, qoonqa isaa muratus, ifatti dubbate. Edward lakkoofsa Ispeen maal akka godhu hin beeku ture. Silaa booji'uun barbaachisaa ta'a, haala kana keessatti garuu eessatti akka isa geessu ifa miti.
  Haa ta'u malee, dhugaa dubbachuuf, loltoota Impaayera Maayaaniif kennamuu qaba ture. By the way, handhuurri isaanii maal jedhama? Sammuu koo natti siqse! Akkasumas loltoonni Hindii Meeksikoo amma eessa jiru? Impaayera isaanii kan jedhamu reefuu kufaatii keessa jira; Kanaaf, Ispeen dhibba afur kan musket ulfaataa hidhate humna guddaa isaaniif taʼe.
  Edward kitaaba waa"ee waraana Korteez yeroo dheeraa dura dubbise, kanaaf yeroo sanatti Hindiin eenyu akka mootii ta"ee fi yoo xiqqaate tilmaamaan guddina waraana isaanii maal akka qaban sirriitti yaadachuu hin dandeenye. Garuu ti'ooriidhaan humni Ispeen ofii ishee caalu (qabeenya biyya alaa malee!) baay'ina ummataatiinis xiqqaa ta'uu hin qabu.
  Korteez callisa sana cabsee baay'ee ifa miti akkas jedhe:
  - Erga injifattee booda isa ajjeesi!
  Edwaard deebii isaaf qoosuudhaan akkas jedhee gaafate:
  - Yookiin immoo ofii keetiif furii guddaa ni dhiheessita ta"a!
  Lakkoofsi Ispeen dhugaadhaan deebiseef:
  - Liqaa qabeenya koo irraa hafe malee homaa hin qabu, waan hunda imalaafi kutaa qacarame irratti baaseera!
  Edward akkas jedhee deebiseef Cortez ofii isaatiif:
  - Mootichi immoo salphaatti nama mo'ame ajjeesa... - Achiis yaadni hawwataan dargaggeessa loltuu sanatti dhufe. - Tajaajila mootii naannoo sanaa yoo seente hoo? Filannoo biraa waan hin qabne fakkaata!
  Korteez waa'ee kanaa yaade. Qabeenyi tokko bahee jira, liqiin guddaadha, dhala isaan irrattis dabalaa jira. Ispeenitti hidhaa liqii qabuu fi tarii dararaan isa mudata. Dhugaadha, garee bade ni gaafatu, garuu gara laafina hin qabaatan. Tajaajila mootii naannoo sanaa deemuu? Lammiileen Ispeen muraasni akka loltoota kiraa sassaabdotaatti kan tajaajilan yoo ta"u, kutaa isaa amma barbadaa"e keessatti hundi isaanii dhalattoota impaayera Kaastiyaa miti.
  Haala kamiinuu yoo ta"e, daangeffamni naamusaa hin jiru. Tarii mootii naannoo sanaa taʼuu dandaʼa, maatii waaqolii tolfamoo irraa kan dhufe taʼuu hin oolu. Garuu Korteez mataan isaa amantii kiristaanaa dhuguma hin hubanne, Waaqayyos akka nama ittisa hin qabneetti fannoo irratti fannifamee gaaffii hedduu kaase. Dhugumatti, inni hundumaa danda"u akka fannifamuuf of hayyamaa? Akkasumas Waaqayyo inni Sodoomii fi Gomoraa gubee ilmaan namootaa hunda jechuun ni danda"ama lolaadhaan liqimse, akka tasaa fedhii ajaa"ibaa akkasii maaliif dammaqse?
  Haala kamiinuu yoo ta"e, Kortes nama Kaatolikii caalaa nama amantii hin qabne ture. Kana malees, yeroo lolaa sanatti garmalee hin miidhamne - qubni isaa cabe dafee ni fayya, ija isaas ni fayya. Akka carraa ta'ee harki sun dhiita'us akkuma jirutti hafe.
  Lakkoofsichi qoonqaan safuudhaan gaafate:
  - Yoon tajaajila kee keessa seene mindaa akkamii naaf kennita?
  Edward akkas jedhee deebii wal-xaxaa kenne:
  - Inni kun immoo mootii kootu murteessa!
  Loltuun rifeensa diimaa qabu sun akka fangasii humock jalaa utaalee bahee mul'atee cooed:
  - Kun gocha gurbaa osoo hin taane, kan abbaa manaati! Kottaa na hordofaa!
  Bareedinni sunis miila qullaa ishee raaste. Hogganaan Ispeen ishee waliin bade. Akkuma fiilmii keessatti mul'atu - akka tasaa fi aangoo gadhiisee!
  Achiis intalli rifeensa warqee qabdu tokko mul'atte. Isheen laafaan Edward ilaaltee callistee gaafatte:
  - Gocha gantummaa akka raawwattu sitti dhiyaatee?
  Dargaggeessi loltuu sun ajajamuudhaan mataa isaa rukutee ajaa'ibsiifate:
  - Eeyyee... Garuu kana akkamitti beekta!
  Loltuun sagalee salphaa ta'een akkas jedhe:
  - Wanti amma argitan abjuu miti! Kun dhugaa walfakkaatu yoo ta'u, waaqoliin nuti tajaajillu humna guddaa kan irratti qaban...
  Intalti maashaa qabdu rifeensa warqee qabdu sun callistee, kan biraan rifeensa magariisaa fi ija ruubii ibsu kan rifatuu ta"e mul"atte. Isheenis suuta jette:
  - Namoonni adda adda. Waaqoliinis... Yeroo baay"ee immoo, ifatti gidduu hin seenan... haala gidduu seenuun barbaachisaa ta"etti malee. Achiis, haala kana keessatti, namoota filatu!
  Intalti rifeensi luuzii caalaa adii qabdu kan biraan mul'attee, hafuura baafachuudhaan deebisteef:
  - Akkasumas carraa horoscope akkasii qabaachuun kee manni maree Waaqolii ergama hunda caalaa barbaachisaa ta'eef si filate!
  Edward mudhii isaa irraa shamarran kanaaf jilbeenfatee sodaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Tole, dhuguma hin beeku... Inni ni malaa?
  Intalti rifeensa diimaa qabdu, rifeensi ishee ibsaa Olompikii caalaa ifa ta'e, ammas mul'attee gara jabeessitee deebii kennite:
  - Dhugaadha miti! Akkasumas carraan hojii sana dandamachuu kee carraa tiriliyoona tokko hin caalu!
  Edward ukkaamsee akkas jedhee gungume:
  - Garuu sana booda?
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun akkas jedhee deebiseef.
  - Ati immoo filannoo hin qabdu! Ati na hin filanne, ani garuu si filadhe!
  Intalti rifeensa warqee qabdu kun sagalee baayyee lallaafaa ta'een akkas jettee ibsite:
  - Yuunivarsiitii walfakkaatu lakkoofsa hin qabne keessaa tokkotti si dabarsina, isa keessatti waan beekumsaa fi dandeettii keetiin gochuun hin danda'amne jechuun ni danda'ama!
  Intalti rifeensa emerald qabdu tokko akkas jettee yaada kennite:
  - Tole, maaliif hin danda'amu! Hojiiwwan asoosama saayinsii adda addaa keessatti namoonni wal argan, beekumsa gara fuula duraatti fayyadamuun, wantoota adda addaa, yeroo tokko tokko guutummaatti kan nama hin amansiifne fakkaatu hojjetu. Kana malees, kun namoota dargaggeessa loltuu, gurbaa bara baraa, loltuu humna addaa, fi illee nama Saayinsii Teeknikaatiin PhD qabu caalaa baay"ee hamaa ta"aniidha, kunis sammuu kee tasumaa daa"imummaa akka hin taane kan argisiisu qaroodhaan ittiste!
  Loltuun rifeensa adii qorraa qabu kun akkas jechuun mirkaneesse:
  - Eeyyee, dhukaasni kun akkaataa horoscope qofatti kan filatame osoo hin taane, mataa isaatiin gatii guddaa qaba! Kun carraa keessan ni dabala!
  Intalti reenjar rifeensa warqee qabdu sun akka malee hafuura baafattee yaada kennite:
  - Yeroon gabaabaa dha! Ji'a Juun jalqabaa dura dhiisuu hin dandeenyu, kana jechuun carraan keenya Istaaliin akeekkachiisuu illee gara zeerootti gadi bu'aa jira jechuudha!
  Edwaard humnaan rifeensa gurraacha isaa jaamsee akkas jedhee gungumaa ture:
  - Waan tokko sirriitti naaf hin galle, maaltu deemaa jira?
  Shamarran falfalaa afran wal ilaalan, achiis kan diimaa taate yaada kenne:
  - Mee itti haa agarsiifnu. Jechoonni gammoojjii Sahaaraa keessatti sagalee icicles qofa!
  Asitti, bakka baayʼee hawwataa taʼetti, goongiin dhagaʼamee, innis akkas jedhee beeksise:
  Tamsaasa bashannansiisaa akkasii addaan kutuun yeroon isaa amma.
  
  GULLIVER GUYYAA NYAATA NYAATAA TA'E
  ANNOTATION
  Yeroo kana imaltuu seeraa Gulliver akka garba dargaggeessaatti of argate, gara gurbaa miila qullaa dhagaa qara qabu irratti dhidhiitutti jijjiirame. Achiis doonii saamtota galaanaa irratti mucaa kaabinii ta'e.
  . BOQONNAA Lakk.1.
  Cehumsi sun baayyee dheeraa ture. Daandiin kun dhagaa kan qabu yoo ta"u, dhagaaleen qilleensa tropical keessatti ho"aa dha. Aduun immoo reefuu lixuu jalqabde.
  Mucaan Gulliver intala gooftaa sana waliin deeme. Miila qullaa isheetiin gita ishee isa baay"ee dargaggeessa ta"ee fi gara waggaa kudha lamaa fakkaatu caalaa ofitti amanamummaadhaan rukutte.
  Mucaan Gulliver akkas jedhee gungumaa ture:
  - Dadhabee dheebodheera!
  Intalti kolfaa deebisteef:
  - Ati garba! Garuu garboonni gooftota isaanii homaa gaafachuu hin danda'an!
  Mucaan sun hafuura baafate. Yeroo dheeraa dura nama guddaa fi kaappiteenii ture, amma garuu saree miila qullaa akka barbaadetti dhiibamaa jirtu qofa ta'ee argame!
  Garuu sana booda dhaabbachuun dhufe. Konkolaataan sun boqotee nyaata salphaa nyaachuuf murteesse. Ijoolleen dhiiraa booji'aman sa'aatii muraasa dura qofa ga'eessota ta'an kun dhaabbatan.
  Akkasumas bishaan xiqqoo dhuganii daabboo diriiraa daabboo fi garlic wajjin akka nyaatan hayyamameef.
  Nyaanni naannoo sanaa Gulliveritti mi'aawaa fakkaata ture. Kana malees, amma ilkaan dargaggeessa, fayyaa, guutummaatti hin tuqamne qabaachuu isaa dinqisiifateera. Sana booda gammade.
  Miila koo isa qullaa qofatu baayʼee kufee dhagaa cileetiin kan barreeffame ture.
  Sana booda ammas karaa rukutan.
  Guyyoonni sun asitti akkanatti dheeraa turan moo akkas fakkaata ture?
  Intalti Gulliver jettee gaafatte:
  - Waaqa keetti ni amanta, garuu fakkeenyaaf amantii keetiif muka irra deemuu dandeessa!
  Dargaggeessi imaltuu kun akkas jedhee deebiseef:
  - Ani mormii garmalee fi finxaaleyyii dha!
  Intalti tole jette:
  - Kun sirrii dha! Garuu isin keessaa warri du'a isaaniitti deeman turan!
  Gulliver kolfaa akkas jedhee deebiseef:
  - Isaan adda turan! Kaan du'a dhukkubsataa, kaan immoo gante! Akkasumas qawwee qofa osoo hin taane, dantaa ofiif jecha!
  Intalti kolfite. Miilli ishee qullaa taʼe dhagaa cilee gurguddaa sana irratti kan dhangalaʼe siʼa taʼu, akka isheen illee akka jaallattu ifa ture.
  Akkas jettee sirbite:
  Jaalalli Kiristoos bareedaa fi qulqulluu dha, .
  Isheen qulqulluu, bareedina ifaa...
  Kanuma waliin addunyaa keenya keessa hammeenyi baay'eedha, .
  Seexanni amma iyyuu cimaa taʼuu hin oolu!
  Mucaan Gulliver akkas jedhee ajaa'ibsiifate:
  - Faarfannaan kun eessaa dhufa?
  Intalti immoo kolfaa deebisteef:
  - Ani ofii kootii qindeesse! Maaltu hamaa hin taane?
  Gulliver kolfaa akkas jedhee deebiseef:
  - Dhugaa dubbachuuf hamaa miti! Garuu Kiristoositti ni amantaa?
  Dargaggeettiin Viscountess loojikiidhaan akkas jetteetti:
  - Miira kamiin?
  Kaapteeniin mucaa sun akkas jedhee gungumaa ture:
  - Tole, inni maali Waaqa!?
  Intalti harka ishee ol qabdee akkas jettee deebisteef:
  - Waaqa hundumaa danda"uu fi uumaa uumama cufaa ta"uu isaa, lakk. Garuu dandeettii falfalaa gosa tokko qabaachuu danda'a jechuun isaa baay'ee ni danda'ama!
  Gulliver akkas jechuun qulqulleesseera:
  - Maaliif Uumama Waaqummaa Isaatti hin amantu?!
  Intalti ofitti amanamummaadhaan akkas jettee deebisteef:
  - Sababni isaas gowwummaadhaan gara fannootti akka deemtu Rabbii olta'aa waliin walii galte! Yoo humna qabaatte of eeguu dadhabuun baay"ee gowwummaadha!
  Kaapteeniin mucichi akkas jedhee deebiseef:
  - Cubbuu keenya hunda ofitti fudhachuuf kana godhe!
  Dargaggeettiin Viscountess sun qoostee akkas jettee deebisteef:
  - Waaqni hundumaa danda"u ofii isaatii gara fannoo dhaquu malee karaa biraa ittiin dhala namaa fayyisu akka hin qabne amanuun nama rakkisa. Garuu ogummaa uumaa daangaa hin qabne hoo?!
  Gulliver garba isaa ol qabee akkas jedhee deebiseef:
  - Tole... Iccitiiwwan ergamoonni illee keessa seenuu barbaadan jiru! Walumaagalatti immoo, dhuguma kanaan ala gochuun hin danda"amu ta"a!
  Intalti mataa ishee rukutte:
  "Qaama qullaa kee uleedhaan akka rukuttu si ajaja, sana booda ni danda"ama!"
  Callisni dhukkubsataa ta'e. Gulliver maal akka itti dabalu hin beeku ture. Dhugaa dubbachuuf, hayyoonni tiʼooloojii jaarraa hedduudhaaf falmaa turaniiru. Akkasumas dhuguma wal-faallaadha: namoonni yakka biraa, baay"ee cimaa ta"e ofitti dabaluun carraa fayyina argatan. Asirratti yeroo dheeraaf falmuu dandeenya. Ilmi aarsaa isaa wajjin furii fiduu fi dhiisuu isaas. Eenyuuf qofa? Abbaaf waan ajaa"ibaati, abbaan furii akka du"a Ilmaa fudhata turee. Garuu Seexanaaf arrabsuus fakkaata.
  Akkasumas akka malee hamaa fi akka malee hamaa ta'a.
  Gulliver hafuura baafachaa sirbe:
  Nama meeqa, yaada meeqa, .
  Iccitii samii qulqulluu, .
  Nama hundaaf adda baasuu barbaada...
  Dhugaa barbaaduuf dukkanni damee ni jira, .
  Jinnichi dheekkamsaan dheekkamaa jira, .
  Karoora fe'uu barbaada, .
  Kun abjuu ifa jaalala dhalootaa fudhachuudha, .
  Deebii kennuu kan danda'u Gooftaa hundumaa danda'u qofa!
  Dargaggeettiin viscountess mataa ishee rukutte:
  - Akka gaariitti si arga, nyaadhu!
  Gulliver akkas jedheera:
  - Eeyyee, walakkaa qullaa, aduu ho"aa jalatti, intala bareedduu akka keetii waliin deemuun illee namatti tola!
  Ammas mucichi dhagaa qara qabu tokko irra tarkaanfatu boo'e. Innis gammachuu kan hin qabne fakkaata ture.
  Viscountess akkas jechuun yaada kennaniiru:
  - Dhugaadha, amantiin falmii madaalawaa irratti hundaa'uu qaba! Fakkeenyaaf, Yesus Waaqa Hunda Ol Aanaa taʼuusaa hima. Haa ta'u malee, akkas jedhee barsiisa: yoo qoonqa kee mirgaa si rukutan bitaa kee garagalchi! Kakuu moofaa keessatti garuu faallaa kanaatiin dubartootaa fi daa'imman, bineensota manaa illee akka balleessan ajaja kenna!
  Gulliver akkas jedhee deebiseef:
  -Ati Macaafa Qulqulluu akka gaariitti waan beektu fakkaatta!
  Viscountess mataa ishee rukutte:
  - Eeyyee dubbiseera. Gara jabummaa fi abshaalummaan immoo baay'eedha! Akka ajaja sagaagaltoota fuudhuu, ykn ajaja qulqulluu ajjeesuu. Elsaa'i immoo ijoollee rifeensa mataa isaatiin qofa isa qoosaa turan irratti risaa kaa'e!
  Boy Gulliver yaada kenneera:
  - Namoonnis yeroo tokko tokko kana godhu, gara jabummaa raawwatu!
  Intalti kun mirkaneessiteetti:
  - Eeyyee ni hojjetu! Garuu galata tokkollee isaaniif hin kennu!
  Kaapteeniin mucaa sun akkas jedhee hubachiiseera:
  - Kan nama dhibu yeroo tokko tokko gara jabummaatti fayyadamuu akka qabdu ni ta'a. Tole, karaan barnootaa kan biraa yoo hin jiraanne! Maalumaafuu immoo maaltu si dhiphisa?
  Viscountess akkas jechuun hubatteetti:
  - Gama tokkoon gara jabummaan kakuu moofaa garmalee, yeroo wal fakkaatutti immoo lallaafummaa Iyyasuus Kiristoos, kan yeroo fannifame illee, warra isa ajjeesaniif kadhate!
  Gulliver harka isaa diriirsee akkas jedhee deebiseef:
  - An hin beeku! Ammas maaliif fi maal jechuun rakkisaadha... Yaada keenya walitti qabuu qabna. Garuu waanuma fedhe. Gaaffiin asitti ka'u garuu jireenyi Lafa waliin hin xumuramu. Tarii immoo, gargaarsa risaa duwaatiin mucaa sana ajjeesuudhaan, Elsaa"i Giheenaa ibiddaa keessatti gidiraa bara baraa irraa isa oolchee, battaluma sanatti gara samiitti isa dabarsee?
  Viscountess qoostee akkas jettee hubatte:
  - Kanaaf namni nama ajjeese kamiyyuu - cubbuu akka hin goone hin hayyamne jechuu danda'a! Gara samiittis geejjibame!
  Mucaan Gulliver mormuu barbaade, garuu akkaataa kamiinuu yaadni sun sammuutti hin dhufne. Maaltu haasa'amuufis jira? Asitti Ogeessa Ti'ooloojii muuxannoo qabu ta'uu qabda. Akkasumas hayyoonni ti"ooloojii fi ti"ooloojii hundi gaaffii hundaaf deebii quubsaa kennuu hin danda"an. Fakkeenyaaf, Waaqa Hundumaa Dandaʼuu fi jaalala qabeessa taʼe biratti hammeenyi maaliif jira? Waaqayyo hammeenyi akka jiraatu barbaada moo xumuruu hin danda'u?
  Asitti immoo addatti deebii kennuun baayyee rakkisaadha. Yookaan akkasitti ykn karaa biraatiin ta'a. Garuu deebiin kamiyyuu nama hundaaf hin mijatu jechuun wal faallessuun jira.
  Kaapteeniin mucaa sun kolfa gaddisiisaa ta'een akkas jedhe:
  - Fakkeenyaaf osoo hin dulloomin waggaa kuma tokko jiraatta. Kanaaf itti gammadi. Sababni isaas Waaqayyo ayyaanaa fi dargaggummaa bara baraa siif kenneera. Garuu namoota idileef hin kennine. Innis kanuma hojjeta!
  Viscountess mataa ishee rukutte:
  - Ameen! Kun nama qabbaneessa!
  Gulliver akkas jedhee sirbe:
  Waaqayyo araara gad fagoo hin qabneen isa guddaadha, .
  Lafa, olka'iinsa samii uumte...
  Namootaaf jecha, Ilma kee isa tokkicha, .
  Fannootti ol ba'e, achiis deebi'ee ka'e!
  Intalti mataa ishee rukutee akkas jettee qooste:
  Waamicha maqaa samii irratti, .
  Hiriyoonni koo hundi ni walitti qabamu, .
  Waamicha maqaa samii irratti, .
  Achitti ayyaana Gooftaatiin, .
  Ani nan!
  Gulliver ija ishee itti siqsee deebisee sirbe:
  Waaqa koo, Sidha, Ati, .
  Bakka hundatti Si qunnama...
  Daraaraa yeroon daraaraa fudhadhu, .
  Ani immoo jaalalaan Si gabbara!
  
  Yihowaan gonfoo bareedinaa, .
  Ifa guyyaa fi halkan walakkaa ibsaa...
  Yaada fi abjuun koo kun - .
  Kun fedhii ifaa qeerrooti!
  Intalti kolfa ifa ta'een mataa ishee rukutte:
  - Eeyyee sirbi kee gaarii dha, haa ta'u malee, akka ati caalaatti sirbitu nan barbaada!
  Gulliver kolfaa akkas jedhee sirbe:
  Wanti Kan Kee ta'e hundi akkam bareeda, .
  Sagalee Kee bakka hundatti nan dhaga'a...
  Garaa Waaqayyoo keessatti harki mirgaa faarfata, .
  Akka koloossii bilchaachaa jiruuttis lubbuu keessa xuxxuqa!
  
  Isaan kun gaarreen qilxuutiin uwwifaman, .
  Kunniin dalga foomii dheekkamsaa qabudha...
  Kun qarqara galaanaa cirracha ho'aa qabuudha, .
  Kun aduu uumama daangaa hin qabne qabdudha!
  Asitti intalli sun aariidhaan miila qullaa ishee chaappaa Gulliver addaan kutee, akkas jettee gaafatte:
  - Dubartoonni dullooman fokkisoo, uumamni Waaqayyoo Gooftaa, akkasumas bareedduu?
  Gulliver harka isaa ol qabee yaada kenne:
  - Jiraattonni addunyaa fi pilaaneetota biroo yoo jiraatan, isaanis nu irraa adda yoo ta'an, isaanis, tarii nuti nama 'freak' ta'uu keenya yaaduu danda'a. Kana malees, shamarran baay'ee bareedduu ta'aniin walqabateellee!
  Viscountess akkas jettee walii galte:
  - Ija diyaalektikiitiin yoo ilaalamu kun loojikii fakkaata!
  Gulliver kolfaa akkas jedhee sirbe:
  Gooftaan hundumaa danda'u ibseera, .
  Akkamitti Kiristoos keessatti nagaa argachuu dandeenya...
  Cubbamaa gad of deebisu akkan taʼe natti dhagaʼame, .
  Gooftaan fayyisaa koo akka ta'e!
  Intalti mataa ishee rukutte ilkaan ishee qullaa sirbite:
  Teessoo samii irratti, .
  Mootiin Ol Aanaa taa'ee ture...
  Fedha koo guddaadhaan, .
  Kiristoos nu bulche!
  
  Waaqayyo fannoo irratti fannifame, .
  Yesuus Abbaa kadhate...
  Akka nutti hin murteessineef, .
  Cubbuun hanga dhumaatti nuuf dhiifameera!
  
  Araarsummaan daangaa hin qabu
  Ilma isaa du'aaf erge...
  Dhuunfaa isa tajaajiluuf, .
  Du"uufis ija hin jabaanne!
  Shamarran sunis gita isaaniitti ija isaanii ni qaqawweessan.
  Gulliver akkas jedheera:
  - Eeyyee, kun jaalala. Walaloon guddaadha haa jennu! Garuu Yesus Kiristoosiin Gooftaa fi Fayyisaa kee ta'uu isaa ni beektaa?
  Intalti kun qoostee akkas jettee sirbite:
  Yesus mudaa hin qabne
  Yesus mudaa kan hin qabnedha...
  Kolfaa irraa gara sochii qaamaa, .
  Hunda caalaa faaruu...
  Yaa gammachuu akkamii
  Yaa gammachuu akkamii
  Waaqayyo mudaa kan hin qabne ta'uu isaa beeki!
  Waaqayyo ideal ta'uu isaa beeki!
  Gulliver akkas jechuun mirkaneesse:
  - Akka gaariitti fi ibsituu sirbite! Dandeettii baayyee guddaa si keessaa nan arga.
  Intalti gammachuudhaan sirbite:
  Bal'ina Biyya Haadha ajaa'ibaa keessatti, .
  Lolaa fi dadhabbii keessatti aarii...
  Sirba gammachiisaa qindeessine, .
  Waa'ee Waaqa Hundumaa Danda'aa fi geggeessaa...
  
  Waaqayyo Ifa ulfina lolaati, .
  Waaqayyo Ifa dargaggoota keenyaa balali'uu...
  Sirbaan wal loluu fi injifachuu, .
  Ummanni keenya Gooftaa duukaa bu'aa!
  Gulliver kolfaa akkas jedhee deebiseef:
  - Ati guddaa sirbita! Salphaatti guddaadha!
  Intalti sun qoostee akkas jettee hubatte:
  Faarfannaan ijaaruu fi jiraachuuf nu gargaara, .
  Ija jabinaan sirba tokko qabannee deemsa deemna...
  Kan jireenya keessa faarfataa deemu immoo, .
  Yoomiyyuu eessayyuu hin badu!
  Ijoolleen kun daandii dhagaa irra deeman. Miila gurbaa sanaa isa dhiita"e ni miidhe, garuu obsee deeme. Haasaan immoo rakkina irraa yaada koo na jeeqe.
  Kana malees ilkaan kee hundi kan kee fi dargaggeessa ta'uun isaa duruu hafuura kee ol kaasa. Qaamni dargaggeessaa immoo jabaa fi fayyaa qaba. Wanti naannoo sana jiru hundinuu immoo hubannoo addunyaa kanaaf ifa, ifa, haaraa akkasii ti.
  Viscountess akkas jettee gaafatte:
  - Fakkeenyaaf, Kiristoos Waaqayyo yoo ta"ee fi humna lafaa fi samii hunda yoo qabaate, bulchaa fi mo"ataa yeroo hundumaa fi ummatoota hunda caalaa milkaa"aa ta"e Genghis Khan ta"uu maaliif? Barbaa, fi waaqa tolfamaa, fi baay'ee gara jabeessa, fi haadha manaa baay'ee kan fudhatu eenyu!?
  Gulliver kolfa ijoollummaa burjaaja'aa ta'een deebiseef:
  - Tole, kun gaaffii ulfaataadha... Dhugaa dubbachuuf, Macaafni Qulqulluun Seexanni Waaqa bara kanaa akka ta'e dubbata, tarii immoo Genghis Khan milkaa'ina isaa Diyaabiloos irraa liqii qaba!
  Intalti kun mormte:
  - Yaa lakki! Macaafa Qulqulluu keessatti wanti barreeffame hin jiru - Seexanni waaqa bara kanaati! Yaadannoo koo bara baraan dargaggeessa, kan isin namoota guddattanii fokkisoo ta'an caalaas baay'ee gaarii dha!
  Kaapteeniin mucaa sun akkas jedhee hubachiiseera:
  - Barreeffameera - waaqni bara kanaa sammuu isaanii jaamsee jira!
  Viscountess kolfaa akkas jettee deebisteef:
  - Seexana hin jedhu! Tarii kun ofittummaa namaa jechuu ta"uu danda"a. Yookiin tarii fakkeenyaaf garmalee of tuuluu, ykn mudaa amala biroo qabaachuu danda"a.
  Gulliver akkas jedheera:
  - Kun gartokkoon dhugaadha! Tarii lamaan isaanii jechuu isaanii ta'a!
  Intalti ilkaan ishee qullaa sirbite:
  - Gooftaan maal yaada keessa ture?
  Gulliver burjaaja'ee akkas jedhee deebiseef:
  - Maal dubbatta?
  Viscountess qoostee akkas jettee deebisteef:
  - Eeyyee, waa'ee waan adda addaa! Mata duree kana irratti sirba illee qaba!
  Kaapteeniin mucaa sun harka isaa ol qabatee yaada kenne:
  - Kottu dursee sirba!
  Intalti kolfaa mataa ishee rukutte:
  - Yoo barbaadde, sana booda sirbi, .
  Du'a kee qofa hin sirbiin!
  Gulliver sagalee isaa isa ifa ta"ee fi daa"imummaa ta"een sirbuu jalqabe;
  Namni amanuu dhabuu keessa jiru gammachuu hin qabu, .
  Kajeellaa cubbuu keessa jiraachuu hin dandeessu...
  Sababni isaas dheekkamsi Waaqayyoo hamaadha
  Waaqayyo abbaa murtii cimaa waan ta'eef!
  
  Foon si'ool keessa jiru ho'a irraa kan ka'e ni laamsha'a, .
  Yeroon hundi keenyas yeroo dheeraa dura hubachuu qabnu amma...
  Inni Gooftaatti amanuu hin beekne, .
  Harqoota si'ool jalatti ni kufa!
  
  Namni cubbamaan kan isaa ni argata
  Akka saroonni ibiddaan gubattuu ta'a...
  Jinniiwwan lafa jalaa keessatti si dararu, .
  Warra Seexana waaqeffatan!
  
  Diina Gooftaa sodaadhaa tawbadhaa - .
  Kallattiin gara si'oolitti darbatta...
  Kan guyyaa sanbataa hin kabajne - .
  Bara baraan abiddaan ni liqimfama!
  
  Waaqa tolfamaa sana kabajtee rakkatte, .
  Si'ool keessatti writhe gochuun baayyee nama dhukkubsa...
  Hamaa ta'a, saayinsii - .
  Kiristoos caalaa waaqa tolfamaa filate!
  
  Ajaja Waaqayyoo hin amanne
  Guyyaa jalqabaa kabajuu hin barbaanne...
  Achumaan akka hin gubanne hin abdatin - .
  Bara baraan darara cubbamaa keessatti hireedha!
  
  Yeroon haaloo bahuu ni dhufa jedheen amana, .
  Yesuus Waaqayyo Guddaan ni dhufa - .
  Dhumni biyya lafaas ni dhufa, .
  Namootaaf fayyina ni fida!
  
  Waaqayyo qulqulluun warra du"an ni kaasa, .
  Warri amantiin manca'uun hin ciniinan...
  Anis isa hundumaa danda'u wajjin akkan ta'u nan amana, .
  Gara samiitti - booji'amuun foonii haa kufu!
  Intalti kolfa akka luqqisii ibsitu kanaan mirkaneessite:
  - Sirba baayyee gaarii! Garuu sirba qofaan hin quuftu! Waan biraa qabbanaa'aa fi adda ta'e nu barbaachisa!
  Gulliver yaada kenneera:
  - Gowwummaanis adda!
  Viscountess akkas jettee qooste:
  - Yoo xiqqaate xiqqoo ijoollee taanaan wanti hundi akkam gaarii ta'a!
  Isheenis yaada kennite:
  - Waan biraa haa sirbinu!
  Kaapteeniin mucaa sun harka isaa ol kaasee:
  - Kana ni barbaaddaa?
  Intalti mataa ishee rukutte:
  - Sirriidha, akka ati sirbitu nan barbaada!
  Gulliver immoo fudhatee sirbe;
  Addunyaa haaraa keessatti dinqiiwwan ni jiru, .
  Halluu isaatiin akka oduu durii ti...
  Asirratti bareedinni akkasii jira
  Agarsiisaan mudaa argachuu hin dandeessu!
    
  Tole, guyyaa haaraa yoo ta"e hoo, .
  Lafa irra dhufaa jira...
  Kanaaf, ka"uuf baay"ee dadhaboo miti, .
  Addunyaa kana irratti qabbanaa'aa hin argatu!
    
  Ifni haaraan ulfina keessa ni jiraata, .
  Bakka mukkeen akka karameellaa...
  Barii nagaa gaafachuu ni jalqabna, .
  Ijoolleen keenya gammachuu bara baraa keessa jiru!
    
  Jaarraa haaraan dhufaa jira, .
  Naannoon kun akka malee bareedaadha...
  Namni sun ni gammada - .
  Daandiin balaa haa ta'u!
    
  Pilaaneetiin haa daraaru - .
  Yeroo dhiyootti jannata baala qabeessa ta'uuf...
  Akkaawuntii mo'ataa banaa
  Addunyaan Caamsaa ifa ta'a!
    
  Hammam gaarii dha?
  Yoo aduun ifaa ifaa ibsite...
  Mukaan qamadii qota
  Namni kamiyyuu pilaaneetii kana irratti yeroo ajaa'ibaa dabarseera!
    
  Wanti hundinuu akkam nama gammachiisa, .
  Gammoojjii gammachuu guutuu...
  Sa'aatiin daraaraa ni jiraata, na amanaa, .
  Warqee jechuun!
    
  Hiree keenya eenyutu tolcha, .
  Baayyee goota fi bareedaa...
  Yoo irra deebiin qooduun jiraate, .
  Sana booda humna guddaa qabaatta!
    
  Mataa keenya gadi hin lakkifnu
  Dugda koo boonsaan qajeelchee...
  Paankeekii, dhadhaa, kooteejjii, .
  Keessummeessituun battaluma sanatti itti dabalti!
    
  Kanaaf gammachuun akka jiraatu beekta
  Akkasumas ifa Maqaa Svarog jedhuun...
  Jannata dhugaa taʼa
  Namoonni Waaqayyoon kadhatan!
    
  Gooftaan deebii tokko kenne:
  Gammachuudhaan hojjechuu qabna...
  Sana boodas nagaa ni dhufa - .
  Fuulli ifaan ni ibsa!
    
  Kunoo intala miila qullaa jirtu
  Turtle yaabbadheen ture...
  Fiixee keetiin rukutuu qabda, .
  Sodaa guddaa uumuu!
    
  Ibiddi eessatti uuma?
  Tole, ibiddi eessatti gubachaa jira...
  Rukutaa caccabsuu
  Diinni gara jabeessatu duulaa jira!
    
  Diinaaf harka hin kenninu, .
  Kana akka hawwii tokkootti ilaalaa...
  Kiruubichi ni qajeela
  Baala fi dhiifama diinaaf!
    
  Yeroo dhiyootti ni ta'a jedha
  Injifannoo kan jedhamu...
  Sarkiin sun akka tasaatti dunkaana, .
  Yeroo tokko tokko immoo saroonni ni boo'u!
    
  Yeroo dhiyootti akka samii ta'a
  Addunyaa guutuu haa bareedduu...
  Ladaa galateeffadha - .
  Kiruuboonni warqeedhaan ni ifu!
  Mucaan kun bareedanii sirbe, sagaleen isaas akka daa"imummaa ta"e. Baayyee sonorous fi shrill.
  Viscountess akkas jettee qooste:
  - Nyaata gaarii nyaadhaa! Sunis nama qabbaneessa!
  Kaapteeniin mucaa sun akkas jedhee 'hissed' jedhe:
  Ani nan faarfadha, nan faarfadha, jinniiwwan hunda nan ajjeesa!
  Intalti kunis akkas jettee sirbite:
  Nuti shamarran boonsaa Svarog, .
  Qabsaa'ota jajjaboo, ija jabeeyyii...
  Amanamummaan tajaajila, Maqaa Maatii, .
  Akaakayyuu fi abbaan haa boonsu!
    
  Waaqayyo Svarog fi sammuu namootaa, .
  Yuunivarsiitii gammachiisaa...
  Na amanaa jallaa nu hin injifatu, .
  Daldalli keenya hojii fi uumama!
  Gulliver xuxxuqee sagalee isaatiin jaalalaan akkas jedhe:
  - Sirba guddaa!
  Viscountess mataa ishee rukutee akkas jettee qooste:
  - Eeyyee, bareedinni isaa kanuma. Sirbaaf jettee maal nyaatta?
  Gurbaa fi intalli deemsa isaanii itti fufan. Miilli ijoollee isaanii ofitti amanamummaa guddaadhaan miila isaanii dhidhiite. Akkasumas baayʼee bareedanii faarfachuu akka dandaʼan hin shakkisiisu.
  Ijoolleen asitti waan hunda waan ta'an fakkaatu. Addunyaa ajaa'ibaa akkasii ta'es. Gabrummaan keessa jiraatus.
  Gulliver gammachuudhaan sirbe:
  Namoonni pilaaneetii tokkorra jiran hundi
  Waldanda'uun jiraachuu beekuu qabda...
  Ijoolleen yeroo hunda kolfuu qabu
  Addunyaa nagaa keessas jiraadhu, .
  Ijoolleen kolfuu qabu!
  Ijoolleen kolfuu qabu!
  Ijoolleen kolfuu qabu!
  Addunyaa nagaa keessas jiraadhu!
  Kanaaf deeman, deeman, ammas deeman...
  Dhumarratti galgala ga'eera. Akkasumas utubaa ijoollee booji'aman waliin irbaataaf ijaarame.
  Gosa soorata nyaatamuu danda'u tokko tokko, akkasumas daabboo diriiraa aannan waliin kennameef. Ijoolleen garboota nyaatan. Isaanis fedhii isaaniitiin rafan.
  Dhugumayyuu, hiriira guyyaa ulfaataa booda boqonnaa isaan barbaachisa ture.
  Gulliver akkasumas urgaa'uu jalqabee abjuu ajaa'ibaa arge.
  Kan shamarran walakkaa qullaa ta"an sirban;
  Yuunivarsiitiin gargar ciccirame
  Urjiileen dukkanaa'aniiru, balaa-du'a!
  Gidiraa fageenya si'oolii keessatti boo'anii boo'u, .
  Warra lubbuun hafaniif immoo: obsuun salphina qofa!
  
  Akkuma Waaqayyoo - seera hundumaa bulchuu, .
  Qalbii dagachuu fi kabaja ganuu!
  Sanyii alagaa addunyaa haaraa uumuutti jira, .
  Isheen nu qormaatte - oduu gadhee!
  . BOQONNAA Lakk.2.
  Mucaan kaabinii Gulliver gara isaatti jijjiirame sun doonii bareedduu fi baay'ee miidhagaa ta'e brigantine irra deemaa ture. Dooniin ishee halluu baayʼee ifaa kan qabu siʼa taʼu, dizaayiniin ajaaʼibsiisaa fi dinqisiisaa bifa daraaraa fi qilxuu, fi qamalee, akkasumas shamarran billaa qaban kan qabu ture.
  Kunis hojjettoota doonii wajjin walitti dhufeenya guddaa qaba ture. Asittillee shamarran qofatu ture. Isaanis qullaa jechuun ni danda"ama, harmaafi qoma isaanii qofatu funyoo faayaan kan uwwifame ture. Gogaan isaas kan diimaa, kan calaqqisu, akka siidaa sibiila diimaa irraa hojjetameetti.
  Shamarran saamtota galaanaa miila isaanii qullaa, baayyee miidhagaa fi sossobaa ta'een rukutan.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhanii sirban:
  Hiyyeessa, hiyyeessa, saamtota galaanaa, .
  Baay'ee, baay'ee, baay'ee gaddina, .
  Shamarran haaloo ba'uu irraa fagaachuu hin danda'an, .
  Garuu safuu waan nu keessa hin horanneef!
  
  Piraayitoonni saayinsii hin barbaachisan
  Maaliif akka ta'es ifaadha...
  Miilaa fi harka qabna, .
  Mataa keenyaaf garuu faayidaa hin qabnu!
  Achiis Gaaliyoon tokko fuulduraan mul"ate; Isheenis utaaltee, jilba ishee qullaa fi geengoo ta'e balaqqeessite.
  Walumaagalatti, bareedinni maaltu jira, rifeensi isaaniis baay'ee ifa ture. Irra caalaan isaanii rifeensa akka baala warqee ibsu kan damma diimaa ta'an yoo ta'an, shamarran diimaa sibiila diimaa fi rifeensa halluu emeraaldii illee qabu.
  Gariin isaanii gurraacha brooch uffatu. Akkasumas sararoota mudaa hin qabne akkamii qabu!
  Maashaaleen isaaniis gogaa isaanii isa sibiila diimaa fi calaqqisu jalatti akka kubbaa meerkikurii ni gulufu. Kun dhuguma shamarran dhuguma wal loluu danda'aniidha.
  Amma immoo brigantine gallion duukaa fiiga. Akkasumas doonii kana irrattis shaggy orc bears naannoo fiigaa, doonii dabaluu fi deemuuf yaalu jiru.
  Intala-kaapteenii rifeensa halluu baala warqee qilleensa keessatti akka malee bareedanii balali'u, fi miila qullaa dhiirota maraachisu, yeroo isheen boo'u:
  Risaa abaaramaa ni balleessina! Baandaan jawwee ibidda haa qabatu!
  Kunoo brigantine fageenya cufaa jira. Shamarran sadii immoo miila qullaa isaanii deekii irratti boqochiisuun qawwee bowwaa irraa dhukaasu.
  Achiis kubbaan qawwee balali'ee ba'ee, erga arkii tokko ibsee booda, kallattiin gara galley diinaatti rukuta. Dooniin sun rukuttaa cimaa erga argatte booda garagalte.
  Shamarran sun, jilba isaanii qullaa fi geengoo taʼe ibsuudhaan ol utaaluu jalqaban:
  Ulfinni saamtota galaanaa, ulfina!
  Shamarran gara fuulduraatti fiigaa jiru...
  Alaabaa diimaa jalatti wal lolla, .
  Waraanni haleellaa jira!
  Amma immoo brigantine Gaaliyoonitti dhihaachaa dhufeera. Shamarran immoo doonii diinaa irratti hookkoo darbatu. Akkasumas brigantine gara miidhamaa isaaniitti hawwatu. Achiis miila qullaa fi qullaa balaqqeessa"uu. Isaanis itti utaalanii orcs wajjin wal loluu jalqabu. Jeequmsi bosonaas ni jira. Shamarran sabduun of muranii sulula gubaa keessatti diina dhiiga. Orkoonnis mataa isaanii irraa citee kufu.
  Mataan isaaniis lafa irratti gulufaa jira.
  Kun dhuguma badiisaafi badiisa. Amma loltoonni ulfina isaanii hundaan of mul'isaniiru. Miilli isaanii qullaa fi diimaa taʼes, akka qaccee rukuttaa rukuttaa cimaa ni raawwata ture.
  Shamarran baayyee bareedduu fi gogaan isaanii sibiila diimaa aduu keessatti kan calaqqisu yoo ta'u, isaan keessaa sadii.
  Waraanni fiigichaa fi iyyu:
  - Diina keenya ni ajjeesna, kun yeroo hunda credo keenya. Qormaata hunda A'n darbine, biyyi keenya qulqulluudha!
  Shamarran dhuguma qabbanaa'oo ta'an. Akkasumas akka malee cicciranii waan ta"eef, lulluuqqaan dhaabuun hin danda"amu.
  Mucaan miila qullaa Gulliver immoo isaan waliin wal lola. Gurbaa baayyee dashing, haa jennu.
  Akkasumas kofoo qullaa gurbaa sanaa fudhatee qoma orkii sanaa keessa ni caccabsa. Akkasumas jilbi isaas gadi bu'e.
  Gulliver akkas jedhee sirbe:
  - Akkamitti qabsaa'aa jiraanne, .
  Du'a immoo hin sodaanne...
  Amma booda aniifi ati akkasitti jiraanna!
  Olka"iinsa urjii fi callisa urjii keessatti, .
  Dambalii galaanaa fi ibidda aarii guddaa qabu keessatti!
  Ibidda hamaa fi aarii guddaa qabus!
  Mucaan kaabinii sun hack godhee miilli isaa qullaa rukute.
  Hundaafuu daa'ima ta'uun gaariidha. Qaama saffisaa akkamii qabda.
  Kun dhuguma superman gurbaa dha.
  Gubbaa somba isaa irrattis sirba:
  - Ani jilba bineensota bosonaa irratti farda ifaa ti, .
  Diina Biyya Abbaa lafa irraan haxaa'a!
  Gurbaan akkasitti wal lolee sirba. Innis ni cirracha fi butta.
  Shamarran biroos isa waliin wal lolaa jiru. Kanneen akka malee bareedduu fi mi'aawaa ta'an.
  Olka"iinsa guddaa irratti akka wal lolan beekamaadha. Hiika fakkeenyaa jechichaatiin.
  Waraanni kunniin. Waa'ee isaanii jechuu dandeessu: super fi hyper.
  Lola yoo jalqaban wanti isaan dhorku hin jiru.
  Kanaaf orkoonni dhumaa rukuttaa bareedina sanaa jalatti kufan. Warra loltoota gidduuttis gammachuu guddaatu ture.
  Isaanis akkas jedhanii faarfatan:
  Hunda qallee ni qalanna, .
  Hunda ajjeesna! Hunda ajjeesna!
  Sana boodas gaaliyoonicha keessa naanna"anii adamsa barbaaduu jalqaban. Kanuma waliin loltoonni akkas jedhanii faarfatan:
  - Halkan hanga ganamaatti namoota karaa irra darban barbaadaa jirra,
  Mee fraer cabsinu! Mee fraer cabsinu!
  Asitti Gulliver xiiqiidhaan sirbuu jalqabe;
  Obboleessi harka isaa gara obboleessa isaatti ol kaase;
  Lola gara jabeessa - boo'icha mormituu!
  Qawween maashinii hiriyyaa kee ta'eera, .
  Haaloo bahuun waan salphaa ta'eef dhufeera!
  
  Namoonni yoo cabe maal gochuu qabna
  Yeroo rasaasni dashing naannoo sanatti xuxxuqu!
  Waaqayyo humnaan waraana cabsuu wayya - .
  Akka barri jawwee adamsituu darbu!
  
  Garuu si'ool daangaa fi daangaa hin beektu, .
  Lafti napalm keessatti gubachaa jirti, ijoolleen boo'aa jiru!
  Amma bifti shamarran kanaa gara diimaa ta'eera - .
  Kanaaf Gooftaan Qulqulluun eenyutu deebii kenna?
  
  Tole, namoota jaallattu meeqa ajjeesuu dandeessa?
  Hundaafuu namni dhalata, na amanaa, gammachuudhaaf!
  Haati ilma ishee gara fuulduraatti hin gadhiiftu, .
  Gannallee yeroo waraanaa qilleensi hamaan ni jira!
  
  Garuu dirqamni loltuu dirqama dhugaati:
  Maaliif Biyya Abbaaf falmuu qabna?
  Umurii waggaa kudha jahaatti manni qulqullummaa reefuu halluu diimaa qaba, .
  Fuulli dubartoota abbaan manaa irraa du'e carraa hin qabne imimmaan irraa dhiita'ee jira!
  
  Garuu maali, ati maraattee obboleessa?
  Lakki ati maraattee, namni jaallattu deebii kenna!
  Gadheedhaaf, eenyu teessoo irra jira, loltuu keenya, .
  Obboleessi haadha isaa Qaayin xuraa'aa ta'uu ni amana!
  
  Lafa keessatti sululawwan dhiigaa ujummoolee dhiigaa ni cicciru, .
  Akkasumas pulse core irraa dhufu rukuttaadhaan deebii kenna...
  Qottoon qolaan rukutame maasii keessatti qorra, .
  Yaa Aduun akkam diimaa taateetti!
  
  Garuu Yesus akka dhufu amantiin jira - .
  Obboloota walitti araarsee fayyina ni fida!
  Sana booda qabxii fokkisaa haaloo bahuu haa dagannu - .
  Dhiifamni lubbuu hunda keenyaa keessa haa moo'u!
  Sana booda shamarran saamtota galaanaa gurbaa kaabinii sanatti qoosaa turan. Innis guddaa qofa ture.
  Sana booda galcheen sana qabannaa keessaa harkisanii baasan, barmeela biiraa fi wayinii, dhuguu fi dheekkamsuu jalqaban.
  Akkasumas shubbisa akkamii miilli qullaa fi shamarranii bareedduu shubbise. Akkam qabbanaa'aa fakkaata ture.
  Re"oonni isaanii maashaa qabanis ni ibsu turan. Dhuguma shamarran isin barbaachisan kunniin.
  Mucaan Gulliver jedhamus quuqamaan dhugee sirbe;
  Namni kamiyyuu jaalalaaf ilaalcha dhuunfaa mataa isaa qaba - .
  Yaad-rimee bareedinaa fi yaada (ideal)!
  Namoonni itti guddachuu baatanis, .
  Garuu namni kana booda saree miti!
  
  Asitti immoo, beekamaadha, aphorisms muraasa fudhattee waan akkanaa itti dabaluu dandeessa, witty;
  Intala tokkoo kofoo qullaa ta'e tokko kophee faashinii ta'e argachuun isaa hin oolu!
  Garuu wanti orjinaala ta"e tokko sammuutti hin dhufu
  Fakkeenyi isaa kunooti:
  Jaalala umurii hundaaf, .
  Gurbaanis baay'ee boonuun ilaala...
  Ijji isaa dukkana keessatti ni ibsa, .
  Bu'aan isaas qabbanaa'aa ta'a!
  Akkana hunda haa kaa"u ta"us - gowwaa fi banal.
  Haa ta"u malee, gama biraatiin, qabbanaa"aa illee jechuu dandeenya.
  Gulliver akkas jedhee sirbe:
  Ani fiigaa jira. Garuu ani haala adda ta'een yaabbadha
  Yookaan immoo akka sangootaatti utaala...
  Akkasumas addatti jijjiirama rukutuu nan danda'a, .
  Mucaa miila qullaa hin kennitu!
  Achiis Gulliver waan caalaatti qaroome tokko sirbe;
  Addunyaa bareedduu jannataa keessa jiraachuu barbaanna - .
  Kan dhukkubni hin jirre, re'oonni manca'an...
  Akka fixeen jireenyaa dhuma hin qabne ta'uuf, .
  Guyyaan hundi gammachuu fi gammachuu haa ta'u!
  
  Bakka halluun isaa akka bokkaa birraa, .
  Bishaan akka warqee fi emerald ti.
  Bakka dhugaan yeroo dheeraaf abjuu wajjin wal fakkaatu...
  Gurbaan kamiyyuu dinqii hojjechuu danda'a!
  
  Yaa Biyya Haadha gadda qulqulluu Waaqayyoo;
  Birchiiwwan kee kanneen tuqaa tuqaa qaban, ifa sibiilaa...
  Waan tokko immoo Gooftaa nan kadhadha, .
  Akka Biyyi Abbaa ulfinaan dagaagu!
  
  Garuu sana booda qabsaa'aan duruu duula, .
  Akka waraana barbareetti hiriira!
  Pilaaneetii kanaaf waan gaarii ni hojjenna - .
  Akka rasaasni haadha kee jaallatamtuu hin bocu!
  
  Haleellaa troll, dhiibbaa maraataa;
  Avalanche mormitootaa fiigaa jira!
  Kanaaf falmiin ho'aan maaliif nu barbaachisa, .
  Gaafa Biyyi Abbaa fiigichaan tokko ta'u!
  
  Garuu ammas orc monsters ni qoonqa, .
  Namichi akka waan lafee qoonqoo isaa keessaa qabateetti itti dhagahama!
  Goblin sun immoo dheekkamsa bosonaatiin gungumaa, .
  Garuu kennaa waraana irraa argannetti fayyadamne!
  
  Garuu injifannoon diina irratti argachuun dhiyoodha, .
  Raashiyaa boolla keessaa ni ciccirna!
  Warra xuraa'aa irratti adabamuun dhufeera - .
  Foon isaanii ciccitaa fi ciccitaa ture!
  
  Ovaalii intala fuula miidhagaa qabdu - .
  Amantii fi humna guddaa naaf kenne!
  Gulliver akkasitti miira guddaa fi xiiqii guddaadhaan sirbe. Sirbi isaas akkasitti nama ajaa'ibuun bareedaa ta'ee argame.
  Achiis kaappiteeniin mucaa sun ammas sirbuu jalqabe, biiraa biraa erga dhugee booda, akkasumas qurxummii goggogaa erga nyaatee booda;
  Biyya guddaa, jabaa, qulqulluu, .
  Samii bifa diimaa qabu jalatti wanti kana caalaa ifa ta'e hin jiru!
  Bara baraan Waaqa hundumaa danda'uun nuuf kenname - .
  Ifa daangaa hin qabne, Masiihiin ol kaafame!
  
  Addunyaan humna akkasii argitee hin beektu, beekta, gonkumaa
  Bal'ina hawaa akka boonsaan dhidhiitnu!
  Urjiin uumama cufa keessa jiru kamiyyuu siif sirba, .
  Anh nuuf haa gammadu!
  
  Hundaafuu, kun Biyya Haadha keenyaati, hiree akkasiiti, .
  Iddoo dhimma hundaa ajajaa!
  Namni keenya kamiyyuu, na amanaa, kana ni barbaada, .
  Waan hin taane tokko malee, amantaa sobaa dubartootaa!
  
  Ergamoonni angafoonni xurumbaa isaanii isa jabaa ni afuuftu, .
  Hiriira waraana keenyaa ciminaan faarsu!
  Diinni immoo hiree isaa saanduqa du'aa aspen keessatti ni argata, .
  Gibiraa fi gibiras hin argatu!
  
  Kun Biyya Haadha keenya, wanti ishee keessa jiru hundi na amanaa, bareedduudha, .
  Tattaaffii tokko malee uumama cufaa garagalchite!
  Shamarran mimmiidhagoo kanneen ulfaatina ulfaataa ta'an, .
  Isheen rukuttaa cimaa barbaaddi!
  
  Biyyi Abbaa ilaalcha ija haadha bifa diimaa, .
  Harki ishee lallaafaa fi dhagaa dha!
  Ati immoo mormituu, dargaggeessa, rasaasaan ajjeefta - .
  Laphee kee keessatti abiddi haa ifu!
  
  Biyya Abbaa daangaa hin qabneef kakadhu, .
  Isheen siif illee gaarii akka taate beekamaadha!
  Dhiigni dheekkamsa lolaatiin yoo yaa'u iyyuu, .
  Diinni amma adaba ni argata!
  
  Meeshaan waraanaa fi ija jabina akkas humna guddaa kan qabu, .
  Inni hamaan irra aanuu hin danda'u!
  Xiyyaara boombii qabuun dafee balali'e, .
  Yeroo dhoohu immoo foddaa irratti rooba!
  
  Garuu ajajni bulchaa - gurbaa balali"aa gara Maarsiitti - .
  Yeroon isin bakka itti install gootan amma!
  Of tuuluun nama Maarsii immoo ija keessa isa jabeessa, .
  Sana booda Pilutoo bira darbee argina!
  
  Mee gara olka'iinsa hawaa haa dhufnu, qarqara uumama cufaa arginee, .
  Kun hiree namaa keenya!
  Kanaafis, mucaa xiqqaa, waa'ee faayidaa (exploits) ija jabaadhu, .
  Hundaafuu badhaasni dhimma bu'aa akka ta'e beeki!
  Shamarran kunis harka isaanii dhidhiitaniifi harka rukutaniiru. Miilli isaanii qullaa taʼes akkasitti ni dafeedha. Hidhiin ishee qullaa ta'es aduu keessatti ni calaqqisa.
  Gulliver isaan waliin jira, qaama gurbaa miila qullaa keessa, akkasitti lubbuun jiraa fi gammachuu qaba.
  Garuu hanga guyyaa jalqabaatti shubbisan.
  Sana booda kaardii taphachuuf murteessine. Kunis sochii baayyee ajaa'ibaati.
  Akkasumas dhugumatti fudhattee of dibuu dandeessa. Hanga aaruttis shamarran waliin ni taphata.
  Intalti saamtota galaanaa kun miila qullaa fi daa'imummaa Gulliver harkatti qabdee, kofoo isaa geengoo fi bifa pilaastikii qabu massaajii gochuu jalqabde.
  Mucaan kaabinii sun gammachuudhaan kolfee qoonqa. Baayyee guddaa ture. Kun dhuguma gurbaa dinqii qofa.
  Miilli isaa qullaa fi baayʼee bareedaa taʼes dinqii qofa.
  Gulliver kolfaa akkas jedhee sirbe:
  Miila qullaa, miila qullaa qofa, .
  Qilleensi ji'a July fi sagalee surf jalatti...
  Miila qullaa, miila qullaa qofa, .
  Mee haa shubbifnu ana fi ati!
  Sirboota qoosaa isaan qaban kana. Akkasumas hundumaafuu gurbaa ta"uun gaarii ta"uu hin oolu. Yeroo wal fakkaatutti immoo hojiiwwan gurguddoo agarsiifta.
  Garuu beekamaadha kana qofa miti. Waan Gulliver hanga ammaatti hin hojjenne.
  Innis sirbaa fi shubbisaa, miila ijoollee isaa qullaa ta"aniin qoqqoodinsa hojjeta ture. Kunis baayyee qabbanaa'aa fi hamma tokko jibbisiisoo fakkaata ture.
  Kun kaapteenii mucaa biyyoota hedduu keessa deemee yeroo tokkoo ol galaana keessa kan deeme ture.
  Ilaalchi isaas, ifatti yoo dubbanne, baayyee aggaammiidha.
  Garuu kanaafidha ammallee intala tokko gara alaabaa saamtota galaanaa geessuun qawwee xixiqqoodhaan shaarkii dhukaasuun kan hin dandeenye. Galuun salphaa miti, garuu bareedinni isaa kanuma.
  Mucaan Gulliver miila qullaa fi daa'imummaa isaa irratti hirkatee fudhatee dhukaase. Kubbaan qawwee shaarkii rukute. Dugda ishee cabsee garaacha ishee rukutee baase. Mucaan sun akkas jedhee iyye:
  - Mucaan sun hamilee qabbanaawaa tokko tokko qabate, .
  Gareen xiyyaarichaas gara saanduqa du'aa sanaatti oofamaniiru!
  Intalti Kaapteeniin saamtota galaanaa sun fudhattee gurbaa kaabiinichaa quba miila qullaa isheetiin hidhii daa"imaa sanaan qabdee iyyite:
  - Tole yaa tomboy, bakka koo bu'uu barbaadda. Hawwii guddaa si keessaa nan arga!
  Boy Gulliver akkas jedhee deebiseef:
  - Yoo xiqqaate xiqqaa ta'uu kootti nan quufa, garuu ammas dhiira. Dubartiin kunis...
  Waraanni rifeensa diimaa qabu kan biraan akkas jedhee sirbe:
  Dubartoota malee addunyaa kana keessa jiraachuun hin danda"amu, .
  Aduun Caamsaa isaan keessa jirti, jaalalli isaan keessa daraara!
  Gulliver kolfa baayyee hawwataa ta'een yaada kenne, kunis kan ijoollummaa fi yeroo wal fakkaatutti yeroo tokkotti ija jabina kan qabu:
  Barri rakkisaan biyyatti dhufeera, .
  Dhiigni akka sulula obomboleettii dhangala'a!
  Hanga afuura kee isa dhumaatti qabsaa'i, .
  Gammachuun, nagaan, jaalallis haa dhufu!
    
  Nuti ijoollee komunismii hamaa ti, .
  Ilmaan Biyya Abbaa daangaa hin qabne...
  Tuutni revanchism dhufaa jiraatus - .
  Biyya Haadha keenyaaf amanamaa haa taanu!
    
  Bara guddaa fi koosmii keessatti, .
  Quasars quba irraa uumamuu qaba...
  Na amanaa, haala gaariirra jirra, .
  Yoo xiqqaate waraanni hamaa si'ool haleellaa!
    
  Waraana weerartuu ni ajjeesna, .
  Akkasumas laayizaroota quarks irraa ni uumna...
  Namni immoo goota kamiyyuu ni ta'a, .
  Nu olitti kiruubiin baallee warqee qabu tokkotu jira!
    
  Duumessi Biyya Abbaa irratti boba"uus, .
  Ijoolleen diina loluuf qophii ta'aniiru...
  Iskuweer loltootaa, na amanaa, akkas balali'aa, .
  Bootii keetiin qarqara addunyaa hin dhidhiitin!
    
  Diinni humna qabuu fi haxxummaa akka qabu ni beekna, .
  Lafa inchii tokkollee itti hin kenninu...
  Namni immoo guddina cimaa, ulfina qabeessa
  Gooftaan hundumaas kophaa isaa amani!
    
  Koominizimii guddaa ni ijaarra, .
  Lafti dhalootaa ni badhaadhina...
  Diinni baay'ee bosona ta'us, .
  Hireen keenya haleeluudha!
    
  Qajeelchaa gurbaa jabaa, .
  Yeroo hundumaa waraana ta'uuf akka dhalatte...
  Leon bunni abshaala miti, .
  Abjuun haa dhugoomu!
    
  Obboloota, salphina obsuu hin dandeenyu, .
  Hundi keenya Biyya Abbaaf ni dhaabbanna...
  Kana booda arrabsoo hin obsinu,
  Harka sibiilaatiin diina haa caccabsinu!
    
  Hundi keenya harka yoo wal qabannee, .
  Ilbiisota injifachuu dandeenya...
  Biyyi qulqulluun akka aduu, .
  Adamsaan immoo gara taphaatti jijjiirama!
  Kun sirba gurbaa dhiheenya kana Kaapteenii ta'ee fi kabaja guddaa qabuun sirbamedha. Sunis nama qabbaneessa.
  Garuu sana booda frigate tokko samii irratti mul'ate. Kana malees, gita guddaadha - qawwee jaatamaa fi afur. Kun maaliif cimaa taʼe? Akkasumas akka qilxuu hanqaaquu argitutti itti dhiyaata.
  Kaapteeniin shamarree kun akkas jetteetti:
  - Kun nuuf qormaata! Ni falmina moo...
  Intalti rifeensa diimaa qabdu kun akkas jettee mormte:
  - Gaaffiin miliquu hin jiru!
  Intalti rifeensa halluu diimaa qabdu tokko ilkaan ishee luqqisii fakkaatu kan ibsaa fi ibsu ifatti baaftee akkas jettee sirbite:
  Nu kabajuu qabna, nu sodaachuu qabna, .
  Faayidaan shamarran kun lakkoofsa hin qabu...
  Shamarran yeroo hunda akkamitti akka wal lolan beeku turan
  Harree akka saakkii fuudhuu danda'u!
  Isheenis arraba ishee dheeraa fi ciniinuu agarsiifte.
  Tole, waldhabdeen waan jiraatuuf, maaliif miira kee isa baayʼee gara jabeessa taʼe hin agarsiiftu. Kun immoo diinaaf baay'ee nama dhukkubsa. Hiriyyoota keessaniifis hin bashannanu.
  Lolli sun immoo bakka sirrii fi sochii sirrii taʼe filachuu akka barbaadu beekamaadha.
  Kanaaf shamarran baay"ee ogummaadhaan brigantine isaanii sochoosu, yeroo wal fakkaatutti sirbuu hin dagatan;
  Ati miseensa Biyya Abbaa Komsomol, .
  Elfiyaaf gootummaan falmuu ni jaallattaa...
  Biyya Haadha gargaaruu ni dandeessa, .
  Naayitiin lubbuu nama qoosaa hin qabu!
    
  Intalti weellistuun ajaa'ibaati, .
  Miila qullaa qorra keessaa fiiga...
  Ati mootittii ifa taate - .
  Orkolf harka keetiin rukutta!
    
  Kofoo qullaa isheetiin boombii darbatte, .
  Loltoota kudhan ta'an addaan ciccirame...
  Yeroo dhiyootti Fuhrer'f haaloo ba'uun ni jiraata, .
  Naayitiin qawwee maashinii ni qopheessa!
    
  Nuti shamarran lola miseensota Komsomol, .
  Qabsaa'onni gurguddoon lola keessatti...
  Miidhagoonni sagalee bilbilaa qabu, .
  Akaakayyuu fi abbaan haa boonsu!
    
  Elfskva irratti baayyee cimsanii lolan, .
  Isaanis gootummaan orks hamaa ofirraa ittisuu danda'aniiru...
  Nuti shamarran ifatti injifanna
  Qormaata hunda A qofaan darbuu!
    
  Ujummoo dhiigaa keenya keessa obomboleettiitu jira
  Ujummoolee beekaa keessaa balaqqeessaan ni balaqqeessa...
  Addunyaa kana irratti biyyoonni baayyee ciccimoon ni jiraatu, .
  Risaa, saree fi saree irraa!
    
  Wehrmacht shamarran jilbeenfachiisu, .
  Yoomiyyuu hin jilbeeffannu, beekaa...
  Istaalinii fi ogeessi Leeniin nu waliin jiru, .
  Jaarraa fi barri haa darbu!
    
  Waaqayyo uumama cufa footoonii irraa uume, .
  Jireenyi du'a malee gara bara baraatti dhalate...
  Tartiiba haaraa akka ijaarru ni beekna, .
  Nu olitti immoo kiruubichi baallee isaa bana!
    
  Maqaa abbaa, .
  Miseensonni Komsomol yeroo hunda dursa...
  Waraanni ijaarsa sodaachisaa ta'een hiriira, .
  Elfota magaalattii eeguu!
    
  Nuti Fritz naannoo Elfskva, 2019 waliin wal lolaa jirra.
  Akkasumas magaalaa guddoo ittisuu danda'aniiru...
  Intalti miila qullaa isheetiin paakeejii sana darbatte, .
  Mee monsters irrattis haa dhukaasnu!
    
  Orks baay'ee gadi muree, .
  Paankiin baay'een addaan cite...
  Dabalataan maayilii ol racking, .
  Legiyoonota seexanaa ajjeesaa jirra!
    
  Ilkaan Orktler hunda rukunnee baasne, .
  Pirezidaantiin jawwee kun injifatame...
  Intalti funyaan ishee bantee
  Armaagedoon guddaan dhooheera!
    
  Fuhrer'f araara hin kenninaa
  Isin shamarran yeroo hunda jajjaboo...
  Badhaasni arjummaa bareedina eegaa, .
  Na amananis abjuun keenya ni dhugooma!
    
  Waaqayyo Uumaa addunyaalee uumama cufa hundumaa, .
  Eebba elfinist fudhate...
  Humna lola keessatti hin jijjiiramneen, .
  Intalti orcism hamaa ni caccabdi!
    
  Kofoo qullaa isheetiin boombii darbatte, .
  Akkasumas "Tiger" sodaachisaa sana garagalche...
  Achiis funyootti isaan dhiibe, .
  Bareedinni tapha baay'ee qabdi!
    
  Kanaaf Orkishoonni dafanii baqatan, .
  Taankii fi qola maal darbate...
  Fagoo irraa komunizimii argina, .
  Isaanis tarree guutuu trolls gadi mursan!
    
  Kanaafuu maal argatte?
  Stalingrad qoonqoo kee irratti faallaa ta'eera...
  Sa'aatii kiiloo meetira ol kaafneerra, .
  Ammas Svarog Guddichi gammadeera!
    
  Yeroo dhiyootti amantiin Yesus ni jiraata, .
  Akkasumas Waaqolii baay'ee babbareedoo biroo...
  Aartiin ifaa Elfotaa ni guddata, .
  Waraabessaa fi saree hamaa horsiisaa!
    
  Dhumarratti tokko taana
  Ulfina Maatii keessatti ogummaan Abbaa, .
  Shamarran lola irratti hin mo'aman
  Hanga dhumaatti amantaa Ladaa keessa jirra!
  Waraanni fi saamtonni galaanaa akkasitti sirban. Tole, Gulliver waan hunda akka hin hubanne beekamaadha. Yoo qabame, sana booda uleedhaan akka isa rukutu beekamaadha jedhee yaade, jilba isaa isa qullaa fi kan daa"imaa ta"e irratti. Kana malees rukuttaa cimaa fi yeroo wal fakkaatutti akka hin miidhamne ta"a. Achiis namni ajjeese sun harka isaa keessaa pliers diimaa ho"aa ta"e fudhatee lafee gurbaa sanaa cabsuu jalqaba. Gulliver immoo gahaa akka hin arganne beekamaadha.
  
  
  Ijoolleen dhiiraa bara baraa yeroo saamtota galaanaa ta'an kan mudatu kana. Gareen asitti argamu baayyee gaarii ta'us - shamarran bikiinii uffatan qofa. Yeroo wal fakkaatutti immoo fiiguu fi jeequmsa uumuun, jilba isaanii qullaa, geengoo fi bifa pilaastikii qabu ni balaqqeessa"u.
  Kaapteeniin mucaa fudhatee akkas jedhee sirbe:
  Shamarran adda
  Hundi isaaniis guddaadha...
  Harmi harma isaanii diimaa, .
  Baay'ee ija jabeeyyiidha!
  Tole, ijoolleen dhiiraa dhiiga, .
  Trolls rukuttaa hamaadhaan rukutan!
  Yoo orkii argatan immoo, .
  Baay'ee si reebu!
  
  GURRAACHA CAALBAASII GARBAA DARGAGGAA BAREDDUU IRRATTI
  ANNOTATION
  Dargaggeessi baayyee bareedduu Slavka jedhamu caalbaasii irratti dhiyaateera. Yeroo daldalaa kanaatti namni bareedaan maashaan isaa bocame tokko uffata isaa irraa baafamee maallaqa guddaadhaan dubartootatti gurgurama.
  . BOQONNAA Lakk.1.
  Yeroon dhugaa ga'eera jechuun hogganaan olaanaa caalbaasichi banamuu beeksisaniiru. Durba dargaggeettii, bareedduu, maashaa qabdu tokko halkan tokkoof dubartii tokkotti gurguramte. Dhugaadha, kun duudhaa warra newbie strippers hundaaf ta'uu isaati jedhamee yaadame.
  Garuu dargaggeessi sun baayyee bareedaa fi seexanaa waan tureef galmi guddaan dubartootaa guutuun walitti qabame. Garuu dhiironni salphaatti akka seenan hin hayyamamne turan. Kunis, beekamaadha, gama tokkoon bu"aa daangeesse, gama biraatiin garuu, gigolos ni jaallatu turan.
  Hundaafuu dhiironni baay'een isaanii dubartoota ni jaallatu. Kana malees, yeroo baayʼee dargaggoonni dubartii muuxannoo guddaa qabduu fi umuriin ishee guddaa taʼe wajjin jaalala raawwachuun isaan hin rakkisu.
  Asitti, boottii isaa chaappaa, gurbaan firaashaan haguugamee, ga"eessota ta"uu hin dandeenye, pedestal irratti ol ba"e. Innis daran dargaggeessa fakkaata. Guutummaatti cufamee ture, garuu dubartoonni hedduun duraanuu uffata dambalii qofa uffatee gammachuudhaan gubachuu isaa arganii turan.
  Giiftiin kun immoo ibsamaa turan. Slavkaan mataan isaas ni raafame. Dargaggeessa isaa yeroo lolaa onneen akka shubbisaa dha'ate. Nama akka bineensa gosa tokkootti gurguru.
  Akkasumas akkasitti kan hin baratamnee fi adda ta"uu isaa dubbachuun dirqama.
  Dargaggeessicha gama tokkoon tokkoon intalli suutii gogaa gurraacha, bootii fi guwaantii, fuula isaanii irratti haguuggii diimaa uffatte tokko dhaabbattee turte. Dhaggeeffattoota fedhii saalqunnamtii qaban caalaatti garagalchuuf dargaggeessa bareedaa sana suuta suutaan saaxiluu qabu. Dubartoonni yeroo tokko tokko saalqunnamtii raawwachuu fi dheebuu saalqunnamtiitiin dhiirota caalaa kan caalan yoo ta'u, orgasm isaanii baayyee cimaa fi yeroo dheeraa kan turudha. Kanaaf, baay"een isaanii dhiira dargaggeessa baay"ee bareedaa ta"e sana ilaaluuf, achiis yoo maallaqni hayyame bitachuuf walitti qabamuun isaanii nama ajaa"ibuu hin qabu.
  Slavkaan gammachuu baayyee cimaa fi urgaa urgooftuu qaaliin itti dhaga'ame, kunis dargaggeessa saalqunnamtii garmalee qabu kana daran qabsiise.
  Hogganaan olaanaan kun akka beeksisanitti:
  - Dhiirri Vyacheslav Kotovsky caalbaasii irratti dhiyaateera. Gara waggaa kudha saddeet, qaamaan guutummaatti fayyaa. Baayyee bareedaa, qaxxaamuraa, haaraa strip bar fi sexy. Halkan tokkoof qofa dubartii waan barbaadde isa waliin hojjechuu dandeessu waliin - ajjeesuu ykn qaama hir'isuu qofa miti!
  Gatiin jalqabaa akka aadaa isaatti doolaara kudhan!
  Akkasumas shamarran lama suutii gogaa, bootii fi haguuggii fuulaa uffatan of eeggannoodhaan firaasha jalqabaa buqqisan.
  Dargaggeessi kun mormi olka'aa bareedaa fi rifeensi isaa warqee fi dheeraan dalgaa ta'e mul'ateera.
  Amma dubartoota fedhii saalqunnamtii dhibbaan lakkaaʼaman fuulduratti qullaa taʼa jedhee yaadni jedhu, Slavkaa irratti dhiibbaa gammachiisaa kan geessise siʼa taʼu, ni raafameera.
  Raafamni kun miira durbi tokko caalbaasiidhaaf kaa'amte jedhu kan uume yoo ta'u, kunis dubartoota baay'ee gammachiisa.
  Iyyanis ni dhaga'ame:
  - Doolaara kudha shan!
  - Diigdama!
  - Digdamii shan!
  - Soddoma!
  Re'een furdaan tokko akkas jettee boo'e:
  -Shantama!
  Chick biraa shushed:
  - Jaatama!
  Iyya tokkotu dhaga'ame:
  - Torbaatama!
  - Saddeettama!
  - Sagaltama!
  - Dhibba tokko!
  Boqonnaan ni ture. Mucaan sun suuta suutaan saaxilamuu itti fufuu qaba ture, kunis saalqunnamtii haqa qabeessa ta'e sana qabsiise.
  Asitti shamarran lama golgaa fuula isaanii isa gadii irraa baasan. Hidhiin bareedaan, afaan miidhagaa fi qoma ija jabinaan dargaggeessa kanaa, akkasumas mormi isaa mul'ateera.
  Dubartoonni haasa'uu jalqaban.
  Tokko akkas jedhee gungumaa ture:
  - Dhibba tokkoo fi digdama!
  Kan biraan immoo akkas jedhee siqse:
  - Dhibba tokkoo fi soddoma!
  Inni sadaffaan immoo akkas jedhee boo'e:
  - Dhibba tokko shantama!
  Dubartiin furdaan sun akkas jettee 'hiss' jette:
  - Dhibba tokkoo fi saddeettama!
  Dubartiin baay'ee dargaggeettii fi namatti tolu tokkos akkas jette:
  - Dhibba lama!
  Boqonnaan biraa ni ture. Shamarran hojjettoonni amma garba fi harka dargaggeessa sanaa saaxilan. Maashaa kan qaban, bareedduu fi boca isaanii kan namatti tolu turan. Qaama namaa ijaaru osoo hin taane, qabsaa'aa kaastaa, bareedaadha. Gogaan immoo akkasitti sossobaa ta'ee ibsa.
  Dubartiin hippopotamus fakkaattu sun akkas jettee gungumaa turte:
  - Dhibba lamaa fi shantama!
  Dubartiinis xiqqoo caalaa nama gammachiifte:
  - Dhibba lamaa fi torbaatama!
  Intalti dargaggeettii fakkaattu kan biraan immoo akkas jettee qooste:
  - Dhibba sadii!
  Dubartiin umuriin ishee guddaa taʼe sun garuu faallaa kanaatiin akkas jettee qoonqa:
  - Dhibba sadii fi shantama!
  Bakka bu'aan saala haqa qabeessa akka jedhetti:
  -Dhibba afur!
  Shamarreen, ofii isheetii uffata uffata ishee baastu fakkaattu, akkas jettee gungumaa turte:
  - Dhibba afur fi shantama!
  Caalbaasii kanarratti dubartoonni dargaggootaafi babbareedoon hedduun turan. Gigoolota malaammaltummaa fi dullooman kan infekshinii irraa qabachuu dandeessu maaliif akka isaan barbaachisu illee ni gaafatta.
  Giiftiin baayyee kabajamtuun tokko akkas jetteetti:
  - Dhibba shan!
  Ammas boqonnaan ni uumame. Keessattuu qaala'iinsa doolaaraa ilaalcha keessa galchuun ammallee hangas guddaa miti. Akkasumas dubartoonni gosa hunduu akkamitti gigolo dargaggeessi, bareedduu tokko akka uffata isaa irraa baafatu ilaaluuf obsuu hin danda"an.
  Kunoo shamarran lama suutii idilee, bootii fi haguuggii fuulaa uffatan, firaasha biraa baafachaa jiru.
  Akkasumas qaamni gurbaa baayyee bareedaa fi beekamaa tokkoo guutuun qullaa dha. Akkasumas abs isaa kan akka chocolate chips diriirfame arguu dandeessu. Akkasumas gogaa sirri fi calaqqisu akkamii kan ibsaa keessatti calaqqisu.
  Dubartoota keessaa tokko akkas jetteetti:
  - Dhibba jaha!
  Kan biraan kan sakatta'e:
  - Dhibba torba!
  Inni sadaffaan immoo akkas jedhee gungumaa ture:
  - Dhibba saddeet!
  Dubartiin dulloomtuun sun akkas jettee qoonqa.
  - Dhibba sagal!
  Dubartiin baay'ee dargaggeettii fi bareedduu gurraa daayimandii qabdu tokko akkas jettee 'hiss' jette:
  - Kuma!
  Ammas boqonnaan ni uumame. Hunduu waan itti aanu ilaaluuf gammachuu guddaa qaba ture. Dargaggeessi kun salphaatti ajaa'iba. Apooloo kamiyyuu caalaa gaarii.
  Haati warraa biliyeenaraa kanaa Elenaan isa dinqisiifattu, garuu hanga ammaatti gara daldalaatti hin seenne. Dhugaa dubbachuuf wanti baay"ee nama hawwatu dhuma irratti ta"a. Amma maali ariitiin? Kun dhuguma meeshaa baayyee gatii guddaa qabuudha. Gama biraatiin Elenaan ammallee baay'ee bareedduu fi seexanaa waan taateef yoo jilba ishee raaste, tuuta dargaggoota babbareedoo ta'an guutuun fiiguun dhufu, isaanis ishee wajjin saalqunnamtii raawwachuufis maallaqa kaffalu.
  Akkasumas shamarran lama suutii gogaa fi haguuggii fuulaa uffatan ammas firaasha biraa Islaavik bareedaa irraa buqqisuu jalqaban.
  Kanaaf miila isaa isa maashaa fi boca bareedaa qabu hanga jilbaatti saaxilan. Akkasumas jirma dambalii. Mucaan sun baayʼee waan gammadeef, mudaa kan hin qabne dhiirummaa isaa ni dhiitaʼe. Innis guddaa ture, dubartittiin immoo gammachuu guutuu akka kennitu kan hayyame ture.
  Sagaleen tokko galma sana keessaa dhaga"ame.
  Dubartiin hippopotamus sun akkas jettee gunguman:
  - Kuma kudha shan!
  Kan qalla'e immoo:
  - Kuma lama!
  Dubartiin haguuggii saree uffatte kun tiwiitara ishee irratti akkas jetteetti:
  - Dhibba shan lama!
  Dubartiin haguuggii uffatte sun akkana jette:
  - Kuma sadii!
  Dubartiin gurraa daayimandii qabdu akkas jette:
  - Sadii dhibba shan!
  Giiftiin dulloomtuun sun akkas jettee gungumaa:
  - Kuma afur!
  Intalti baayyee xiqqoo fakkaattu sun akkas jettee qooste:
  - Afur fi walakkaa!
  Dubartiin burqaa uwwifamte sunis akkas jettee qoqqoodte:
  - Kuma shan!
  Ammas boqonnaan ni uumame. Yeroo kana halkan tokkoof gigolo waliin, maallaqni baayyee madaalawaa ta'e caqasameera. Doolaara kuma shaniin sagaagaltoota sadarkaa hamaa hin taane shantama qacaruun ni danda'ama. Akkasumas gigoloon idilee fi muuxannoo qabu tokko sa'aatii lamaaf qarshii dhibba lama gatii qaba. Tole, gariin qaala'aa yoo ta'u gariin immoo gatii salphaadha. Ammas hammi isaa sirrii ta'eera, hangas xiqqaa miti. Kana malees, waraanni deemaa jira, Ruubiliin Raashiyaa gadi bu'aa jira, doolaarri immoo gatiin isaa dabalaa jira. Asitti yeroon furdaa hin jiru, osoon jiraadhee natti tola!
  Garuu dhugaadha, kaardii tiraampiin hundi hanga ammaatti hin diriirfamne. Shamarran boottii gurguddaa miila gurbaa sanaa irraa kaasu. Akkasumas boca miidhagaa, miila intalaa wajjin wal fakkaatu saaxilu. Rifeensas hin qabu - akka siidaa sibiila diimaa. Miilli qullaa dargaggeessa bareedaa ajaa'ibaa ta'e tokkoo dubartoota hedduu maraachisa.
  Galmichis ammas ni boo'a.
  - Kuma jaha! - Giiftiin kabajamtuun iyyitte.
  Intalti xiqqoo sun ilkaan ishee baaftee qooste:
  - Kuma torbaa!
  Shamarreen garuu furdaan fuula hin tolle tokko akkas jettee gungumaa turte:
  - Kuma saddeet!
  Dubartiin dargaggeettii fi bareedduu gurraa daayimandii uffatte tokko akkas jettee qooste:
  - Kuma sagal!
  Dubartiin sababa burqaa furdaa isheetiin umriin ishee murtaa'uu hin dandeenye immoo akkas jettee qixxeesse:
  - Kuma kudhan!
  Sagaleen ishee garuu dargaggeessa ture. Slavkaan immoo gammadde. Maallaqa akkasiitiin dubartii muslimaa waliin walqunnamtii saalaa raawwachuun waan guddaadha jedhanii yaaduun! Akkasumas reefuu doolaara kuma lamaa fi walakkaa kiisha isaa keessaa qaba.
  Dhugaadha, kana qofa miti. Mucaan, maashaa kan qabu, baayyee bareedaa, akka siidaa waaqa Giriikii Durii kan calaqqisu, uffata dambalii uffatee ture. Ulfinni isaa inni bareedaan immoo ammallee ulfina isaa hundaan mul"ata ture.
  Akkasumas shamarran lama suutii diimaa fi haguuggii fuulaa uffatan sochii bareedaa fi sirrii ta"een dambalii gurbaa sanaa ofirraa baasan.
  Uffanni sun miila qullaa, gogaa, maashaa fi baay"ee bareedaa, boca sossobaa qabutti kufee, Slavkaa guutummaatti saaxilee.
  Salphinni bosona of keessaa itti dhaga'ame. Diimachuu, akka durba dargaggeettii qaama dubartii dhandhamtee hin beekne.
  Warbler ni raafame, onneen isaa akka dhagaa raafama keessa jiruutti dhadha'e.
  Akkasumas raafamuun isaa, salphinni isaa fi qaanii ifa taʼe dubartoota irratti dhiibbaa hawwataa geessiseera. Dhugaa dubbachuuf, inni gurbaa akkasii mi'aawaa, ajaa'ibaa bareedaa rifeensa warqee qabu, akkasumas durba, saala qulqulluu languor keessatti akka raafamu taasisa.
  Dubartiin furdaa akka hippopotamus iyyitte:
  - Qarshii kuma kudha shan!
  Dubartiin xiqqoo qallatte tokko akkas jette:
  - Kuma digdama!
  Dubartiin uffata monoksummaa uffatte sun akkas jettee gungumaa turte:
  - Kuma digdamii shan!
  Intalti xiqqoo sun akkas jettee qooste:
  - Kuma soddoma!
  Dubartiin dulloomtuun sun akkas jettee qoonqa.
  - Soddomii shan!
  Dubartiin gurraa daayimandii qabduu fi bifti ishee baay'ee namatti tolu tokko akkas jetteetti:
  - Afurtam!
  Bakka bu'aan saala qulqulluu kan biraan kan biraan mudhii guddaa luqqisii filatamoo morma ishee irratti hidhate iyye:
  - Kuma afurtamii shan!
  Dhumarrattis dubartii burqaa uffatte sagalee xiqqoo dargaggeessa ta'een gara jabummaa fi ifatti akkas jette:
  - Kuma shantama!
  Akkuma barame lakkoofsa geengoo irratti boqonnaan ni mul'ate. Dhugaa dubbachuuf maallaqa sanaan konkolaataa gaarii fi haaraa bitachuu dandeessa. Yookaan sagaagaltoota dubartootaa hamaa miti dhibba shan sa'aatii tokkoof kireeffachuu. Yookaan dhiirota gigolo muuxannoo qaban dhibba lamaa fi shantama sa"aatii lamaaf, ykn dhibba shan akkas muuxannoo fi qabbanaa"aa hin qabne. Akkasitti jalqabuun gatii qabaa?
  Kana malees, dargaggeessi bareedaan kun yeroo booda maallaqa xiqqaadhaan kireeffamuu dandaʼa.
  Elenaan yeroo dheeraaf eegaa turte obsa dhabuu irraa kan kaʼe raafamuu jalqabde. Akkam bareedaadha. Yeroo wal fakkaatutti immoo akka intala xiqqootti diimtee akka hoolaa osoo hin qalamin raafti.
  Hogganaan sun gavel ishee ol kaaftee akkas jechuu jalqabe:
  - Yeroo doolaara kuma shantama! Doolaara kuma shantama lama... Doolaara kuma shantama...
  Elenaan sagalee kan ishee hin taaneen iyyitte:
  - Kuma jaatama!
  Hunduu garagalee. Dubartii qallaafi qaxxaamuraa haguuggii fuulaa uffatte argine. Sagalee baayyee namatti toluu fi barameen immoo.
  Slavkaan bareedina kana, haguuggii fuulaatiin haguugame, yoo xiqqaate halkan tokkoof akka bittu baay'ee barbaadde.
  Ta'uu baannaan dubartii Arabaa tokkoon wal arguun isa sodaachise. Bahaan mataan isaa gara jabummaadhaan kan amala qabudha. Akkasumas salphaatti jal"inni suukaneessaan jiraachuu danda"a. Ajjeefamuus ta"e qaama hir"isuun kan hin danda"amne ta"us, wanta dubartiin isa bite gaafatte hunda gochuu qaba.
  Waan tokkos hin didinaa.
  Haa ta'u malee, bareedinni burqaa keessa jiru harka kennachuuf hin yaalne:
  - Kuma torbaatama!
  Elenaan akkas jettee gungumaa turte:
  - Saddeettama!
  Dubartiin cufamte sun cimsitee akkas jette:
  - Doolaara kuma dhibba tokko!
  Sagaleen tokko galma sana keessaa dhaga"ame. Eeyyee, hammi halkan tokko qofa gigolo waliin taasifamuu kan kanaan dura hin argamnedha. Garuu yeroo caalbaasiin raawwatamu gammachuun daldalaa ni uuma, kunis dandamachuuf rakkisaadha.
  Dubartoonni baay"een immoo hanga ammaatti abbaa warraa hin qaban. Yookaan dubartoota abbaan manaa irraa du"e, yookaan kaappitaala isaanii ofuma isaaniitiin walitti qabaniiru, yookaan osoo hin fuudhin dura dhaala argachuu danda"aniiru. Yookaan abbaan warraa fakkeessaadha.
  Kanaaf namni daldala sanatti seenu ture.
  Intalti xiqqoo sun akkas jettee iyyitte:
  - Kuma dhibba kudhan!
  Dubartiin haguuggii uffatte sun akkas jettee gungumte:
  - Dhibba tokkoo fi digdama!
  Dubartiin gurraa daayimandii qabdu akkas jette:
  - Dhibba tokko shantama!
  Yeroo kana dubartiin burqaa keessa jirtu iyyite:
  - Kuma dhibba lama!
  Elenaan quuqama guddaan gungumaa:
  - Dhibba lamaa fi shantama!
  Intalti mudhii ruubii qabdu akkas jette:
  - Kuma dhibba sadii!
  Dubartiin furdaan sun akkas jettee iyyitte:
  - Kuma dhibba afur!
  Sana booda dubartiin burqaa uffatte sun gubbaa somba ishee irratti iyyite:
  - Doolaara miliyoonaa!
  Kun duruu hamma hamaa fi guddaa dha. Maallaqa akkasiitiin fakkiiwwan, fardeen dhiiga qulqulluu qaban ykn waraana sagaagaltootaa guutuu ni bitu. Akkasumas halkan sanaaf sagaagaltuu elite kumaan ajajuu dandeessu. Kana malees Ruubiliin gadi bu'aa waan jiruuf waraanni waan jiruuf hammachuu qofa jedhamee eegama.
  Boqonnaan ulfaataa ta'etu ture. Abbaa warraa Eleenaa biliyeenara ta'eef doolaarri miliyoona tokko maallaqa akkasii nama ajjeesu miti. Garuu abbaa warraa koo qofaaf. Isheefis garmalee kan mul'atudha. Akkasumas miliyoona guutuun akkaawuntii keessan irraa deeme salphaatti dhokfamuu ykn sirrii ta'uu hin danda'u.
  Dubartoonni biroos hamma kanaan akka qaana'an ifaadha.
  Hogganaan sun gavel ishee ol qabdee akkas jedhee dhaadachuu jalqabde:
  - Doolaara miliyoona tokko al tokko, doolaara miliyoona tokko lama, doolaara miliyoona tokko sadii...
  Elenaan sagalee guddaadhaan iyyitte:
  - Doolaara miliyoona tokkoo fi doolaara tokko dabalataan!
  Hogganaan kun akkas jedhee jalqabe:
  - Doolaara miliyoona tokkoo fi doolaara biraa al tokko... Miliyoona tokko...
  Dubartiin burqaa keessa jirtu sun akkana jettee boo'e:
  - Doolaara miliyoona lama!
  Sagaleen tokko galma sana keessaa dhaga"ame. Maallaqni isaas akka gigoloota ogummaa kuma kudhan sa'aatii lamaaf, ykn sagaagaltoota kuma digdama sa'aatii tokkoof kireeffachuu dandeessu ture. Maallaqa akkasiitiin fakkiiwwan, fardeen qaali, dhiiga qulqulluu bitaman, duraanuu viila ijaaruu fi yaatii isa xiqqaa miti argachuu dandeessa. Halkan tokko qofa keessattis.
  Islaavaan ni ajaa"ibsiifate, iji isaas bal"ate: hundumaafuu gatiin isaa hangam! Qabeenya guddaa.
  Shamarran xixiqqoo dhaggeeffattoota keessaa tokko, tarii gammachuu daldalaaf harka kennachuu, sagalee guddaadhaan:
  - Miliyoona lamaa fi doolaara tokko!
  Hogganaan sun akkas jedhee dhaadachuu jalqabe:
  - Yeroo miliyoona lamaa fi doolaara tokko! Miliyoona lamaa fi doolaara tokko lama! Miiliyoona lamaa fi doolaara tokko - sadii...
  Dubartiin burqaa uffatte akkas jettee iyyite:
  - Miliyoona shan!
  Dubartoota gidduutti galma keessatti bubbee dhaga'ame. Kun duruu maallaqa guddaadha, namni tokko qabeenya jechuu danda'a. Kun hundi immoo halkan tokko qofa keessatti. Jechuun maraatummaa qofa. Hanga miliyoona shan!
  Warbler mataan isaa naanna"aa turee fi mucaan qaanii irraa kan ka"e diimaa, salphina fi gammachuu irraa kan ka"e raafame sun, ni iyye:
  Dukkana, abdii hin qabnee fi suukaneessaa kana nan sodaadha, .
  Bakka ani yoomiyyuu hin deebi'u irraa...
  Qoosaadha, akkam qoosaa mi'aawaa
  Abjuun immoo abjuudha, amma immoo nan dammaqsa!
  Hogganaan guddaan immoo akkas jedhee beeksisuu jalqabe:
  - Yeroo doolaara miliyoona shan! Doolaara miliyoona shan - lama! Doolaara miiliyoona shan sadii...
  Sana booda dubartoota gurraa daayimandii qaban keessaa tokko fudhattee akkas jette:
  - Miliyoona shan fi doolaara tokko!
  Sagaleen tokko galma sana keessaa dhangala'e. Maallaqni sun duraanuu salphaatti maraatummaa ture. Fakkeenyaaf, jaarraa darbe keessa namni Jaappaan irraa dhufe tokko fakkii Vaan Goog tokkoof doolaara miliyoona dhibba tokkoo fi afur kaffalee riikardii galmeessee taʼus. Garuu suuraan akkamii ture: daub! Bara jireenya isaa namni Vaan Goog bitachuu hin barbaanne nama hin ajaa'ibu.
  Garuu ammas, halkan tokkoof gigolo waliin waan baay'ee kaffalta.
  Hogganaan sun ammas gavel ishee ol qabdee akkas jedhee dhaadachuu jalqabde:
  - Miliyoona shan fi doolaara tokko - al tokko! Miliyoona shan fi doolaara tokko - lama! Miiliyoona shan fi doolaara tokko - sadii...
  Dubartiin burqaa keessa jirtus akkas jettee iyyitte:
  - Doolaara miliyoona kudhan!
  Ammas galma keessatti sagalee guddaatu dhagahama. Dubartoonni tokko tokkos kana booda of to"achuu waan hin dandeenyeef, kaka"umsa garmalee irraa salphisuuf quba ykn raafama isaanii miila isaanii gidduutti maxxansiisuu jalqaban. Daldalli hin yaadamne kun akkasitti akka isaan deeman taasiseera. Kun dhuguma baayyee qabbanaa'aa ture.
  Islaavaan ni ajaa'ibsiifate: doolaara miliyoona kudhan! Maallaqa kana keessaa harki afurtama kan isaati. Maafiyaa kaffaluu qofa osoo hin taane ofii isaatii nama sooressaa fi kabajamaa ta'a. Sana booda egeree baayyee ifa ta'etu isa eega. Dubartiin burqaa jala jirtu sagalee dargaggeessa, namatti tolu qabdi turte, dhiirota homaa akka hin kaasne maaltu akka ishee dhorke illee ifa miti. Dhugaadha, dubartoonni hedduun dhiirota irratti aangoo guutuu qabaachuu fi siree irra taa"anii ajajuu ni jaallatu. Kanaafis bakka vibrator, ykn dhiironni daandii irraa gigolos bitatu.
  Islaavaanis ammallee akkas dargaggeettii fi bareedduudha. Yeroo kolfu immoo ilkaan isaa akkam calaqqisa. Dhuguma dargaggeessa garmalee namatti tolu fi bareedaa, qaxxaamuraa. Tole, akkamitti kana bira darbuu dandeessa? Kun dhuguma kennaa guddaa uumama cufa keessatti argamudha.
  Maallaqni kun duraanuu dhorkaa ture. Waan akkanaa addaan kutuunis balaa guddaa qaba.
  Hogganaan sunis ilkaan ishee baaftee akkas jechuu jalqabde:
  - Yeroo doolaara miliyoona kudhan! Doolaara miliyoona kudhan lama! Doolaara miliyoona kudhan sadii...
  Elenaan, osoo haamtichi hin kufin abdii kutattee iyyite:
  - Miliyoona kudha tokko!
  Sagaleen galma keessa jiru daran cimaadha. Dubartoota keessaa tokko akkas jettee iyyite:
  - Kun daldalaa siree uffateedha!
  Slavkaan akkas jettee gunguman:
  - Gigolo kee caalaa gatii qaba, .
  Dhuguma maal gatii qaba?
  Hogganaan sun gavel ishee ol qabdee akkas jedhee dhaadachuu jalqabde:
  - Yeroo miliyoona kudha tokko, miliyoona kudha tokko lama! Miliyoona kudha tokko sadii...
  Achiis Elenaan sodaatte. Isheen dhuunfaan hanga sana hin qabdu turte, mata jabina irraa kan ka'e qofa iyyite. Abbaan manaa ishee kana yoo bare immoo kun ishee mudata. Yoo wal hiikte taʼus, amma iyyuu qabeenya sana keessaa kutaa tokko tokko himachuu hin oolu. Isheenis ni bilisoomti. Yoo xiqqaate immoo addunyaa keessa ni naanna'a, kunis garmalee qabbanaa'aa ta'a.
  Akkasumas abbaan warraa ishee maaliif Moskoo gadhiistee akka deemtu hin hayyamu - akka inni dafee du"uuf, saamtuu!
  Garuu sekondii dhumaa osoo haamtuun yeroo sadaffaaf hin rukutin dura, dubartii burqaa uffatte sun akkas jettee qooste:
  - Doolaara miliyoona digdamii!
  Dubartoonni raafamanii seenan. Walker jedhamuun beekama. Achiis Elenaan gammachuu fi ofitti amanamummaa itti dhagaʼame. Giiftiin burqaa keessa jirtu kun tarii dureessa fabulously ta'uu hin oolu. Kanaaf fedhii isheef haa fork out gootu. Mucaa bareedaa, bareedaa fi maashaa qabu tokko waliin gammachuu guutuu haa kaffalu.
  Elenaan immoo akkas jette:
  - Doolaara miliyoona dhibba tokko!
  Galmi ol jalqabee iyye. Ajaa'iba! Tole, hanga halkan tokkoof gurbaa baayyee bareedaa fi qaxxaamuraa wajjin. Maallaqa bosona akkasii dargaggeessa gigolo tokko irratti invast gochuuf hangam hawwii, ykn jaalalaan qabaachuu qabda?
  Hogganaan sun gaafa ol kaasee akkas jechuu jalqabe:
  - Yeroo doolaara miliyoona dhibba tokko! Doolaara miliyoona dhibba lama! Doolaara miliyoona dhibba tokko sadii...
  Dubartiin burqaa keessa jirtus akkas jettee iyyitte:
  - Miliyoona dhibba lama! - Itti dabaluudhaanis. - Sirkaa dhaabuu. Hanga sana hin qabdu ni qaanofta!
  Elenaan akkas jettee gungumaa:
  - Akkamitti akkas beekta?
  Dubartiin burqaa keessa jirtus akkana jettee deebisteef:
  - Beeka! Yoon jedhe nan beeka!
  Hogganaan sun gavel ishee ol kaaftee akkas jechuu jalqabe:
  - Yeroo doolaara miliyoona dhibba lama! Doolaara miliyoona dhibba lama lama! Doolaara miiliyoona dhibba lamaa sadii...
  Achiis dubartoota galma sana keessa jiran keessaa tokko akkas jettee qooste:
  - Miliyoona dhibba lamaa fi doolaara tokko!
  Hogganaan kun akkas jechuun yaadateera:
  - Maallaqa guutummaatti hin kaffalle taanaan ala gatamta, gonkumaa kutaa caalbaasii keessa akka seentu hin hayyamamu.
  Dubartiin koobilii dukkanaa'aa uffatte sun mataa ishee rukutte:
  - Beeka! Garuu baay'ee qophaa'aa!
  Hogganaan sun akkas jedhee dhaadachuu jalqabe:
  - Dachaa miliyoona dhibba lamaa fi doolaara tokko! Miliyoona dhibba lamaa fi doolaara tokko lama! Miiliyoona dhibba lamaa fi doolaara tokko sadii...
  Dubartiin burqaa keessa jirtu akkana jette:
  - Doolaara miliyoona dhibba shan!
  Sagaleen tokko galma sana keessaa dhaga"ame. Dubartoonni miila isaanii gidduutti masaajii gochuu fi vibraator humnaan fayyadamuu jalqaban.
  Slavkaan akka tasaa mudaa kan hin qabne dhiirummaa isaa hir"achuu akka jalqabe arge. Yeroo dheeraaf haala gammachuu keessa ture. Sana booda immoo gubate.
  Dubartoota fedhii saalqunnamtii qaban gidduuttis dhaabbatoota keessaa sagalee mufannaa ni dhaga"ame.
  Hogganaan sun gaavel ol qabdee ilkaan ishee luqqisii fakkaatu baaftee faarfannaa jalqabde:
  - Yeroo doolaara miliyoona dhibba shan! Doolaara miliyoona dhibba shan lama! Doolaara miliyoona dhibba shan sadii!
  Boqonnaan cimaan waan tureef, hogganaan sun akkas jedhee beeksise:
  - Dargaggeessi gigolo, gara waggaa kudha saddeet, Vyacheslav Kolobkov, giiftii burqaa uffatte tokkoof doolaara miliyoona dhibba shaniin gurgurame!
  Dubartiin sun mataa ishee rukutte:
  - Maallaqa akkaawuntii keessan irraan dabarsa! Amma immoo kan koo ta'a, halkan guutuu!
  Slavkaa irratti firaasha darbatame. Morma isaa jabaa fi maashaa qabu irrattis sansalata kaa'an.
  Mucaan kun miila qullaa isaa gooftaa isaa haaraa duubaan 'paddle' godhe.
  Hogganaan kun akkas jechuun hubachiiseera:
  - Inni halkaniif gabricha keeti! Hin ajjeesinaa, qaama hir'isuu qofa!
  Dubartiin burqaa uffatte tokko dargaggeessa sanatti dhiyaatte. Harki ishee diriirsitee mudaa hin qabne dhiiraa gurbichaa qabde. Achumaan deebi'ee ka'ee dhiita'e. Islaavaan immoo qaanii fi salphina irraa kan ka"e akka malee diimate.
  Dubartiinis xiqqoo fuula ishee bantee. Baayyee bareedduu, bahaa, bareedduu rifeensa gurraacha qabdu, umriin ishee waggaa digdamii shan hin caalle turte. Eeyyee, dhuguma baay'ee bareedduu turte, fuula ishee irratti aarsaan meeshaa miidhaginaa tokkollee kan hin mul'anne ta'us.
  Slavkaan akkas jetteetti:
  - Eeyyee, ati ofii keetii halkan tokkoof maallaqa argachuu dandeessa!
  Dubartiin sun mataa ishee rukutte:
  - Beeka! Maaliif maallaqa akkasii akkan siif kaffale booda sitti hima! Gidduu kana gara kutaa haa deemnu! Yeroon gabaabaa dha, jireenya koo keessatti yeroo dhumaatiif jaalalatti gammaduu nan barbaada!
  Mucaan sun akkas jedhee ajaa'ibsiifate:
  - Kan dhumaa maaliif?
  Dubartiin sunis akkas jettee deebisteef:
  - Ani Giiftii Esmigul ejja raawwadheen du'aan waan na mudateef! Guyyaa itti aanutti boru bari'ee mataa na muru!
  Slavka akkas jechuun yaada kennite:
  - Kanaafuu miliquu qabda!
  Giiftiin sunis hafuura baafachaa akkas jettee deebisteef:
  - Akkan hin baqanne Rabbiin kakadhe! Kanaaf abbaan manaa koo osoo hin du'iin herrega isaa naaf kennee waanan barbaade guyyaa kanaaf akkan hojjedhuu fi bitadhu naaf hayyame!
  Slavkaan akkas jettee qoose:
  - Kanaafuu kanaafi arjaa kan taate! Qusachuun bu'aa hin qabu!
  Isheenis mataa ishee rukutte akkas jettee deebisteef:
  "Yoo akka gaariitti na tajaajiltee fi si jaalladhe masaraa guutuu, yaatii, fi waan barbaadde, konkolaataa guutuu siif bita!" Kanaaf waan dandeessan hunda yaalaa!
  Dargaggeessichis mataa isaa rukutee:
  - Si tajaajiluuf qophaa'aa fi gammachuu qaba!
  Kanaaf kutaa addaa fi qananiin guutame tokkotti seenan. Dubartiin kophaa ishee waliin hafte. Uffata ishee miidhaginaan ofirraa baastee qaama guutummaatti bareedaa ta'e kan diimaa ta'e mul'iste. Mudaa kan hin qabne dhiiraa Slavka baayyee dhiita'ee dho'uuf qophaa'e.
  Giiftiin qullaa ishee mataa ishee rukutte:
  - Kottu na waliin shawaariin fudhadhu!
  Dargaggeessi tokkoo fi shamarreen tokko guutummaatti warqeen uwwifamanii mana fincaanii seenan.
  Sululawwan hoʼaan ni yaaʼu turan. Qaama babbareedaa sanas dhiqachuu jalqaban.
  Dubartiin sun mataa ishee rukutte:
  - Arraba keetiin hojjechuu ni beekta!
  Islaavaan mataa isaa rukutee:
  - Shakkii malee!
  Giiftiin Esmigul mataa ishee rukutte:
  - Kanaaf hojjedhu! Kottu mucaa koo bareedaa!
  Dargaggeessi kun jilbeenfatee, fuula isaa miila gidduutti maxxansee, caccabaa bareedinaa sirritti haaddame keessa maxxansee arraba isaatiin hojjechuu jalqabe, ofittummaa malee fi xiiqiidhaan hojjechuu jalqabe.
  Shamarreen bareedduun sun fedhii saalqunnamtiidhaan boosse. Isheenis baay'ee gammadde.
  Islaavaanis caalaatti gammadaa ture. Kabajni isaa garmalee gammade akkam dhukkubsatee gubate. Innis hojjetee gammachuu qaba ture.
  Giiftiin kun boosse, dhumarrattis sagalee guddaadhaan iyyitee, orgasm cimaa keessatti raafamtee sagged.
  Sana booda jilbeenfattee fuulli ishee gara jilba dargaggeessa sanaatti dhihaate. Kanaaf funyaan ishee qaama saalaa farda dargaggeessaa fi bareedaa ta'ee fi gammachuu qabu, ho'aa, urgaa namatti tolutti maratte. Isheenis ofumaa arraba isheetiin hojjechuu eegalte.
  Warbler ammallee sanyii sana akka hin darbanne of dirqisiise. Dubartiin adeemsa mataa lallaafaa, mi'aawaa, nyaata namaa hawwatu kan mudaa hin qabne dhiiraa, dargaggeessa Moskoo keessaa isa hunda caalaa bareedaa fi mimmiidhagoo ta'e arraabuu haa gammaddu.
  Giiftiin immoo maraattee, qaama saalaa, arrabaa fi funyaan hojjettee. Isheedhaaf haala nama ajaa'ibuun nama gammachiisaa fi bareedaa ture.
  Slavka dhumarratti ofirraa ittisuu dadhabdee dhufte. Mush obomboleettii, mi'aawaa, sanyii dargaggummaa sana gate. Giiftiin kun araadaan arraba isheetiin arraabde, copha tokkollee akka hin hafne hin hayyamne. Achiis akkas jettee ajajte:
  - Amma gara crow pose haa seennu! Ani si arraabda, ati immoo na arraabda!
  Slavkaan walii galteef mataa ishee rukutte. Arrabni isaas ogummaa fi ciminaan ammas qaama saalaa giiftii duree sanaa dhiqachuu jalqabe. Arrabni fi funyaan dubartii dargaggeettii bareedduu ammas dhiita'uu fi ho'uuf dirqama ta'ee osoo jiruu, qaamni saalaa dargaggeessa, elastikii gigolo maashaa fi baay'ee bareedduu fi ogummaa qabu!
  
  MOOTUMMAA FI GRBAA MIILAA QULLAA.
  ANNOTATION
  Shamarreen xiqqoo bara keenyaa jalqaba mootittii taati. Garmalee gara jabummaaf garuu waaqoliin garbittii miila qullaa ishee jijjiiru. Haa ta'u malee, shamarreen kun garbummaa irraa elfoonni bilisa baatee super adventures jalqaba.
  . BOQONNAA Lakk.1
  Agripiinaan sirna kana argite. Akka waan teessoo irra ol baatee teessoo faaya facaafame irra teesseetti. Gonfoon urjiidhaan guutame tokkos mataa ishee irra kaaʼama. Pirezidaantonni, mootonni fi bulchitoonni addunyaa biroo hundis jilbeenfatanii ishee faarsu.
  Akkasumas ibiddi gara samiitti balali'ee qawween ni dhukaasa. Wanti hundis ni ibsa. Amma immoo mootittii pilaaneetii lafaa taateetti. Faarfannaan isheef faarfama, orkeestirootas ni taphatu. Kutaan teessoo isheen keessa taa'us istaadiyeemii Luzhniki caalaa dachaa shantama guddaadha. Waraanni guutuun immoo irra jira. Shamarran babbareedoo kumaatamaan lakkaa"aman siree gabaabaa uffatan, miila qullaa, qawwee maashinii dugda isaanii irra kaa"an nagaa isheef dhageessisuun dhaadatu:
  Ati waaqayyittii guddaadha
  Emperor namoota hundaaf...
  Elementii daangaa hin qabne
  Diina kee hunda ajjeesi!
  Agripiinaan ilkaan ishee qullaa baatee iyyite:
  Diina tangeentii irratti nan mura, .
  Akkasitti dafee isaan rukuta...
  Wanti hundinuu guddaa ta'a
  Ani mootittiidha, daawwattoota hunda hin beeku!
  Sana booda miidhamtuu jalqabaa gara isheetti fidan. Innis Pavlusha, dargaggeessa bareedduu, rifeensa diimaa, maashaa qabdu, gara waggaa kudha afuriitti ture. Uffata dambalii diimaa qofa uffatee harkaa fi miilli isaas hidhamee jira. Mucaan reebamee dirqiin jilbeenfate.
  Agripinaan harka ishee keessaa qaccee sibiilaa ulfaataa fudhattee Pavlusha rukutte. Mucaan sun dhukkubbii bosonaatiin iyye. Dargaggeettiin, cimtuu, maashaa qabdu sunis isa reebuu itti fuftee, ilkaan ishee qullaa sirbite:
  - Ijoollee dhiiraa koo, daa'ima koo, .
  Sa'aatii kanatti hin raftu, .
  Bu'aa mul'atus ni argatta, .
  Dugda irratti qaccee!
  Dubartiin humna qabdu sunis gurbaa sana rukutte. Akkas gogaan sun dhohee dhiigni sulula tokko keessatti dhangala'e. Pavlushaan immoo gidiraa obsa hin qabne irraa iyye.
  Akka tasaa boo'ichi hamaan dhaga'ame. Masaraan mootummaa diigamee dallaan diigame. Ergamaan guddaan fi ibsaa billaa lama qabu tokkos fuuldura ishee mul'ate.
  Sagaleen qilleensaa akkas jedhe:
  - Ati mootittii addunyaa daangaa hunda qaxxaamurteetta! Kanaaf ni adabamta. Waaqni hundumaa danda'u humna hundumaa sirraa fuudhee, kan of ol kaaftu si salphisa.
  Balaqqeessaan rukute. Masaraan mootummaa ni bade, tajaajiltoonni hundinuu, akkasumas hoggantoonni biyyaas ni badan.
  Agripiinaas uffata qananiin guutamee fi gonfoo utuu hin taane garba walakkaa qullaa hidhamee hidhame ta"ee argame. Miilaa fi harka qullaa ishee irratti sansalatni sibiilaa ulfaataa ture. Reeffi qullaa jechuun ni danda'ama - huccuu mudhii tokko qofa.
  Akkasumas shamarran garboota qullaa jedhaman biroo wajjin sansalataan hidhamtee turte. Miilli ishee qullaa fi cimaan immoo cirracha hoʼaa gammoojjiitiin gubate.
  Agripina, dubartii humna guddaa qabdu, baay'ee maashaa qabdu, mataa ishee ol qabattee, ofii ishee garba taate. Dha"ichi ilaaltuu olaanaa sanaas dugda ishee bocame irratti bu"e.
  Qacceen sun immoo ni xuxxuqe. Ilaaltuun olaanaa sun nama illee hin turre. Kun risaa guddaa, shaggy, fi fuula baayyee jibbisiisoo fi fokkisaa qabudha. Gaala irra taa'ee humna isaa hundaan kan duraanii, mootittii addunyaa irratti rukute.
  Agripinaan dhukkubbii keessa waan turteef boosse. Akkamitti, erga hidhamtee booda, gara kutaa sakatta'iinsaatti akka geeffamte yaadatte. Uffata koo hunda akkan baafadhu dirqisiisanii qaama koo isa jabaa fi shamarranii taʼe qorachuu jalqaban. Kunis dubartoota kootii adii uffatan hedduudhaan raawwatame. Akka waan kun hospitaala, mana hidhaa osoo hin taane, sakatta'iinsa osoo hin taane, qorannoo fayyaa ta'ee.
  Achiis daawwitii fuulduratti akkan jilbeenfadhu na ajajanii ibsaa ibsaatiin ibsan. Dhugaadha, Agripiinaan qooqa"uun salphaadha. Garuu dubartoonni kootii adii uffatan hedduun beela"anii yeroo si ilaalan namatti hin tolu. Maashaalee ciccimoo, beekamoo, intala caalaa dhiiraaf mijatan, yeroo socho'an akkasitti gulufu ni dinqisiifatu.
  Ijji isaaniis kajeelaadha. Agripinaan qaama gurbaa baayyee cimaa ta'ee fi intala osoo hin taane maashaalee kan qabu yoo ta'ellee gogaan isaa sirri, qulqulluu, harma guddate fi jilba bal'aa ta'us. Garuu garbichis bal'aa dha.
  Agripinaan jilbeenfatti, garuu namni hundi ajaja akka dhaabdu isheef hin kennu. Amma dafquu kan jalqabde siʼa taʼu, gogaan ishee diimaa taʼes calaqqisuu kan jalqabe siʼa taʼu, kanaafis caalaatti siidaa waaqayyittii waraanaa Giriikii durii kan fakkaattu.
  Dhumarratti ija isheetiin nyaatamuu dadhabde. Dubartiin eegduun uffata uffata uffatte immoo akkan addabaabayii tokko keessa dhaabadhee qoma koo bakka adda taʼetti akkan kaaʼu na ajaje. Sana booda, mormii malee guwaantii laastikaa haphii ishee irraa baaftee, qoma ishee qabdee quba ishee afaan Agripiinaa keessa galchite.
  Isaanis kan hin dhiqamnee fi dafqaan kan guutaman dha. Isheenis qoonqa duubaa fi arraba jala ol baate. Agripinaan aartee, ishee dhiibdee, gungumaa:
  - Guwaantii uffadhu, bitch! Ni qabamta!
  Sana booda haala kamiinuu qaana'ee, sakatta'iinsi dhaabbate. Suuraan ishee garuu qullaa ishee kaafamte, kanaaf tattoon sun mul'ateera. Quba qofa osoo hin taane, miila qullaa illee ni gulufan. Akkasumas qorichi achi jiraachuu mala jedhanii waan shakkaniif garaacha illee raajii godhaniiru.
  Sana booda gara shawaariitti na geessan. Saamunaa tokko illee naaf kennan, achiis haalluu naaf kennan. Itti aansee uffata nuuf kennan.
  Agripiinaan mana hidhaa addatti hin sodaattu turte. Faallaa kanaatiin, isheen hunda caalaa barbaachisaa fi qabbanaa'aa akka taatu ofitti amanamummaa qabdi turte.
  Garuu seelii xiqqoo dhiphoo ture, shamarran kudha lamatu ture, akkasumas akka baaldiitti urgaa'a ture.
  Achumaan ijaartee akka qulqulleessan goote. Sana booda mana fincaanii akka sirreeffamu gaafatte. Isaanis isheef ajajaman.
  Agripinaan bakka tursiisaa dhaddacha duraa keessattillee cimaa turte. Akkasumas akka ajajamtu dirqisiisuu dandeessi.
  Amma garuu shamarran kudhan lama sansalata hidhaman, fi garee orkii guutuu qaccee qabaniin marfamtee jirti.
  Risaawwan kun immoo Agripiinaa akka malee reebuu jalqaban. Akkasumas baayyee nama dhukkubsa ture, dubartiin gootittiin kun illee gidiraadhaan iyyitee araara gaafatte. Dhugaa dubbachuuf abjuu halkanii gosa tokkoo ta'ee argame. Achiis morma ishee illee hidhan, kunis guutummaatti kan hin dandaʼamne ture.
  Agripinaan cirracha irra socho'aa turte. Miirri ishee immoo xiqqaa ture. Reebamtee, xurii dhiigaatiin haguugamtee, ni barreeffamti. Hidhaanis ni qaqawweessa, sibiilli ni ibsa.
  Agripina, callistee, ni dhidhiita. Cirrachi ho'aa fi dhukkubbii qaama qullaa ta'eef. Ammallee homaa qabaachuu baattus - yeroo lolaa fi shaakala miilli ishee guutuudha. Shamarran garboota maal fakkaata? Baayʼeen isaanii yeroo hunda miila qullaa kan hin deemne siʼa taʼu, jilbi isaaniis akkas hin qallaʼu. Akkasumas baay'ee waan gubatutti, bishaan dhangala'aan illee ni mul'ata.
  Shamarreen tokko sodaa guddaadhaan deemtee yaaddi: sansalataa fi garba, dugda ishee irratti yeroo yerootti qacceen ni bu'a. Garuu yeroo dhiyootti finciltee aangoo pilaaneetii kana irratti ni qabatti.
  Giiftiin humna guddaa qabduu fi maashaa qabdu xiyyeeffannaa orkotaa hawwatti. Yeroo yerootti immoo qaccee ykn sibiilli ishee rukutu.
  Agripiinaan deebii kennitee iyyitte:
  - Laafaa rukuti!
  Yeroo sanatti wanti hundi ni jijjiirame. Caalaatti sirriitti yoo dubbanne, xiyyawwan qara qaban, diimaan ho"aa ta"an, tulluu sana duuba irraa orkota irratti balali"an. Risaa shaggy bocanii, ija keessaa ba'anii, jilbaa fi garaa bocaniiru.
  Agripinaan fudhattee fiigde, sansalata ishee ciniinsitee, orkii sanatti. Mataa isaa sansalataan bocte.
  Isheenis akkas jettee sirbite:
  - Ani akka seexanaa abaaramaa ti! Handhuura nan balleessa!
  Elfonni orks lubbuun hafan irratti duuluu duuba irraa utaalanii bahan. Isaan bakka bu"oota ummata miidhagaa kanaa turan, yuuniikoornii xixiqqoo fi miidhagaa ta"an irratti.
  Orkonni dafanii ajjeefamanii waraanamanii cicciraman. Sana booda shamarran sansalata isaanii jalaa bahuu jalqaban. Akkasumas, gargaarsa falfala ulee falfalaatiin, Agripiinaan sansalata irraa hiikamtee turte.
  Shamarreen sun bilisa taate. Akkasumas humna guddaa kan qabu, maashaa citaa kan qabu.
  Sana booda garee shamarran guutuu qabdi turte. Akkasitti loltoonni babbareedoon miila isaanii qullaa fi ciccirame gammoojjii keessa dhidhiitan.
  Agripinaan ilkaan ishee qullaa ishee gungumte:
  Karaa qaxxaamuraa irra fiigu, .
  Miila shamarran qullaa...
  Bugs squashing gochuun dadhabeera, .
  Gammachuu kootti qoosuun barbaada!
  Shamarran kunis baayyee gara jabeeyyii fi loltoota turan. Sirba fi utaaluu barbaadan. Miilli isaaniis, dhugumatti, dadhabee, kuffifamee fi bocame ta"us, miidhagaa dha.
  Kun garee hiriira baheedha. Isaan waliinis elfoonni yuuniikoornii fi bowwaa qaban turan.
  Agripiinaa cimaa itti dhaga'amee akkas jettee sirbiti:
   Bara Ispaartaakos irraa eegalee - amantiin kun itti fufee jiraata, .
  Addunyaa kanarra garboonni gonkumaa akka hin jiraanne!
  Yoo gooftaan impudent ta'e - garaa isaa iddoo ibiddaan ho'isa, .
  Qotee bulaan immoo qorra keessa qorraan qabbanaa"e - na amanaa, hiree miti!
  
  Gurbaan Raashiyaa Ispaartak billaa isaa nuuf baasee, .
  Duuba isaas lagni cunqurfamtootaaf dhuma hin qabne ol ka'e...
  Dhiira yoo taate kabajni jireenya caalaa gatii qaba, .
  Jireenyi gammachuu addunyaa keessatti akka yaa'u yoo barbaadde!
  
  Stenka Razin mooraa garboota qajeelchuu barbaade, .
  Fedhiin akka jiraatuuf namni hundi to'achuu danda'a...
  Namoonni akka isaa immoo salphina fudhachuu hin dandeenye, .
  Isaan duubas ummanni ture - waraanni lakkoofsa hin qabne hiriira ba'aa ture!
  
  Dararaan, raakii fi mukaan falmii moototaati, .
  Hunduu bara baraan waan hunda ofiif butachuu barbaada!
  Garuu bilisummaan, na amanaa, buddeenaa fi damma irraa kiiloo meetira hedduu fagaata, .
  Abjuun akkanaa immoo laphee keenya keessatti gubatee bubbuleera!
  
  Qilleensi dhufeera - Waxabajjii, amma immoo humni keenya, .
  Biyyi gubachaa jirti, dhiigaa fi dhukkubbiin baay'eedha!
  Yesuus garuu qajeelonni si'ool keessatti akka badan hin heyyamu, .
  Kan akka malee reebamees waan gaariitti gammada!
  
  Leeniin balbala bane, Istaaliin ija jabinaan geggeessa, .
  Tarkaanfii hundaan galma qulqulluutti dhihaachaa jirra!
  Seexanni garuu bara hamaa afurtamii tokkoffaa, .
  Amma immoo dhiigni keenya akka sululaatti ujummoo dhiigaa keessaa fiigaa jira!
  
  Nuti biyya isin waliin; kabajni keenya jireenya kee, .
  Ummatoota Rus' gonkumaa hin jilbeenfatinaa!
  Raashiyaa qabadhaa, Biyya Abbaaf falmaa, .
  Kun hiikaa fi soogidda hamilee dhalootaa ti!
  
  Fuhrer reeffa jibbisiisoodha, tole, Rus' Giant dha, .
  Akkasumas Cheechen, Uzbek fi Raashiyaan tokko ta'aniiru!
  Koominiizimiin monolith, lubbuudhaaf yaada, .
  Sheelfoon mormitootaa immoo guutummaatti caccabee jira!
  
  Koosmoosiin dargaggoota waama - gaanfi affeerraa afuufa, .
  Daangaan haaraan ni jiraata, Maarsii bira darbee!
  Koominizimii ijaaraa jirra - Ruubilii haqne, .
  Lammummaan kamuu dhimma hin qabu!
  
  Yuunivarsiitiin guutuun, na amanaa, amma diimaa ta'a, .
  Karri gara samiitti geessu ni jiraata - urjiilee diimaa.
  Namni, obboleessa, bineensa maraataa dur, .
  Jaalalaa fi bareedinni immoo faarfannaa qulqulluu keessatti faarfama!
  
  Kanaaf gara laafina fi dadhabina keessan hin qusatinaa, .
  Biyya Abbaa keenyaaf, akka falmaatti qabsaa'aa!
  Isin loltoonni immoo halkanii fi guyyaa hojjattu, .
  Iddoo dhaabaa Eden daraaree dhangala'aa mi'aawaa nuuf haa kennu!
  Agripiinaan garee ishee miila qullaa waliin sirbite. Akka tasaa immoo isheen komunizimiidhaaf waan jirtu fakkaata jedheen of qabadhe. Tole, Agripinaan bara Sooviyeet hin beektu turte: baay"ee xiqqoo turte. Yeroo dhiyootti waggaa soddomii torba kan guutu yoo ta"u, barri amma bara 2023. Kanaafuu, waa"ee aangoo Sooviyeet maal yaadachuu dandeessi? Kun sheekkoodha, ijaa fi sammuu ishee keessatti. Agripinaan akkuma jedhan mucaa bara isheeti. Akkasumas, beekamaadha, waa"ee bara Sooviyeet gamaaggama hundarra gaarii ta"e akkan hin dhageenye. Akka, dhugumatti, wanti akka banaanaa illee hanqina qaba ture. Eeyyee, akkasumas karameellaa fi maxinoos. Hanqinni jiiniis yeroo muraasaaf ture. Gorbaachov jalatti immoo vodkaa fi sigaaraa hadhaa'aan illee sheelfota irraa bade. Sarara dheeraa, kuuppaniin, kaardii, manneen daldalaa duwwaa, hanqina waliigalaa - kun waan namoonni bara Sooviyeet yaadatanidha.
  Namni isaan deebisee barbaadus hin turre. Haala kamiinuu yoo ta"e, Moskoo keessatti komunistoonni yeroo sagaltamoota rakkisaa ta"an keessattillee sagalee dhibbeentaa xiqqaa ta"e walitti qaban. Garuu Agripiinaan baay'ee dureeyyii turte, akkasumas beekamaadha kaappitaalizimiidhaaf. Kanaafuu maaliif akka tasaa waa'ee yaada bitaa sirbuu eegalte?
  Shamarreen kun qoma ishee rukutee akkas jettee qooqa:
  Yaa mootii keenya filatamaa samii, .
  Mootiin keenya akka jinnii hafuuraa ti...
  Mootii keenya ergamaa hiree, .
  Mootiin keenya si qofa!
  Luusifer! Luusifer! Luusifer! Luusifer!
  Agripinaan gammachuu bosona ta'een fudhattee sirbite:
  - Ati Luusifer guddaadha, ifa irratti balaqqeessa, .
  Billaan waraanaa qulqulluunis iccitii kute!
  Ammas intalli ykn caalaatti yoo dubbanne dubartii ga"eessotaa fi muuxannoo qabdu sirbuu jalqabde;
  Mootii keenya ergamaa samii, .
  Mootiin keenya akka jinnii hafuuraa ti.
  Mootii keenya, filatamaa hiree, .
  Mootiin keenya si qofa!
  Luusifer! Luusifer! Luusifer! Luusifer!
  Loltuun akkasitti sirbee gammoojjii keessaa dhiitaa ture. Miirri ishee immoo gaarii ture. Maaliif xiqqaa ta'uu qaba?
  Garuu asitti ammas jeequmsi mul'ata. Elfoon orks akka dhiyaatan mallattoo argatan. Isaanis walakkaa geengoo ta'anii hiriiraniiru. Warra yaabbattootaa walakkaan isaanii elfota turan. Shamarran babbareedoo, qullaa jechuun ni danda'ama, garuu faaya gatii guddaa qabuun haguugame.
  Lola hanga du'aatti godhamuuf akka qophaa'an ifaadha.
  Agripinaan miila ishee qullaa fi cimaa ta'e chaappaa goote. Xiyyaan ulfaataanis harka ishee keessatti mul'ate. Guddaa, kan xiyya baay'ee itti kaa'uu dandeessu.
  Intalti ykn irra caalaa gootichi dubartii akkas jettee sirbite:
  Duumessi warra dhiiga xuuxan irraa dhufe, .
  Si'ooliin lafa irraa fagoo hin taane irraa dho'ee jira!
  Bofti panzvale, rattlesnake, .
  Duumessi dhiigaan ibse!
    
  Dambaliin boba'aa jira, akka obomboleettii si'ooliitti dhangala'aa jira, .
  Waraana jajjaboo jajjaboo ta'anis ni qunnama!
  Dubartoota mi'ooftuu babbareedoo, .
  Faayidaa abbootii keenyaaf ni malu!
    
  Lafa koo, akkam dhukkubsattee boosse, .
  Diinni madaa dhibba tokko dhiisee deeme!
  Garuu orcs ofirraa haa darbannu, al tokko pedestal irraa buune, .
  Dhukkubni bara dashing yeroo dheeraa hin turu!
    
  Duuti immoo duumessa duuba adii ta'aa jira, .
  Yaadni keenya garuu gara samiitti fiiga!
  Jalloota maqaa gaarii qaban biyyeetti haa dhidhiitnu, .
  Akkasumas, beekta, orkoota walakkaatti ni ciccirra!
    
  Nagaa fi dulluma manca'aa hin beeknu, .
  Nuti ijoollee Haadha keenya qulqulluuti!
  Wanti ifaa hundi risaa wajjin lolame, .
  Nuti biqiltuu hundee jabaa kanaati!
    
  Boombiin hamaan sun immoo humnaan dhoohe, .
  Dhohinsa qola, qilleensi kun maal nu dhibe!
  Loltoonni Elfi dandeettii waan hedduu qabu, .
  Fuhrer'f immoo gubbaan jalaa ta'a!
    
  Si'ool addunyaa jalaa, sibiilli ni boba'e, .
  Barmeela "Tiger" nama saamtuu waliin rockade irra sardamaa!
  Dadhabbiin hundis battaluma sanatti nu jalaa balali'e, .
  Yeroon taphoota bashannansiisaa darbeera!
    
  Boombii harkaa koo keessa jiru, darbata lubbuu namaa galaafatu, .
  Tigreen funyaan isaa keessatti akka malee rukutame!
  Fuhrer immoo gara boba'aa kutaa boba'aa Tartar keessa jirutti, .
  Addunyaan akka elfootatti of hin mul'isneef!
    
  Bear volleys aarii guddaa irraa kan ka'e raafama, .
  Asitti alaabaa Reichstag of the Elves irratti balali'a!
  Biiftuunis Biyya Abbaa irratti gubatte, .
  Hundaafuu Orc Reich gara biyyee fi asheetaatti gadi bu'eera!
  Agripiinaan sirbite, garboonni biroo fi elfoon sirba sana fudhatan. Wanti hundi baayyee qabbanaa'aa fi salphaatti ajaa'iba fakkaata ture.
  Shamarran garboonni sunis harka isaaniitti xiyya kan qaban siʼa taʼu, hiriyoonni gaaʼelaa tokkos xiyya fannoo illee qabu turan. Isaanis funyoo harkisanii xiyya dhukaasuu jalqaban. Isaanis arkiidhaan fiigan orkoota tarkaanfachaa jiran keessaa rukutan.
  Bineensonni kun, shaggy fi urgooftuu, dheekkamsa bosonaafi maraatummaadhaan gara lolaatti fiigan.
  Kun dhuguma lola ture. Elfoon qullaa jechuun ni danda"ama, bowwaa irraa dhukaasaa turan. Akkasumas elfoonni dhiiraa qaxxaamuraa humna guddaa qabuu fi nama ajjeesu fayyadamu turan.
  Humna guddaadhaan booltii gadi darbatan. Kan orcs haleeluuf ol ba'an naanna'ee fi boce. Isaanis rukuttaa caccabsaa isaan irratti raawwatan.
  Elfota keessaa tokko gonfoo gatii guddaa qabu uffatee akkas jedhee boo'e:
  - Lola qulqulluu keessatti injifannoon keenya ni jiraata! Alaabaa Elven fuulduratti - ulfina gootota kufaniif!
  Kanaaf xiyya guddaa tokko gadhiiftee, miila qullaa isheetiin funyoo xiyyaa sana harkifte.
  Ammas akkuma boo'utti:
  - Wanti nu dhowwu hin jiru! Namni nu injifatu hin jiru!
  Elfoonnis garboota dubartootaa wajjin ta"uun orkota xiyyaadhaan rukutan. Isaanis guutummaatti haguugamaniiru. Kun panorama isaanii baayyee aggaammii kan ta'e kan hojii lolaa ture.
  Loltoonni kun salphaatti super ta'anii, humna ajaa'ibaa fi hubatamuu hin dandeenye agarsiisan.
  Sana booda ammas sirboota namoota miidhagaa fi baay'ee taphataa.
  Wanti qarshii caalaa dhugaa hin jiru
  Dhuguma soba malee ibsiti!
  Dhugaa dubbachuuf, dabballoon bulchaa addunyaati, .
  Deeggarsi isaas billaa fi gaachana cimaadha!
    
  Waaqoliin warra ormaa isa keessa dhokataniiru, .
  Akkuma aduu, fuula warqee ifa ta'e...
  Ammallee baandonni paraasitii ta"an jiraatanis, .
  Kan lubbuu isaanii daldaluu eegale!
    
  Qarshichi waaqa tolfamaa fi ergamaa guddaa dha, .
  Inni fayyisaa, balleessaa hundumaati.
  Warqee malee sibiilli damaaskii qacarame sun ni laamsha'a, .
  Maallaqa malee lola keessatti milkaa'inni hin dhufu!
    
  Garuu maal barbaadda qalbii namaa, .
  Hin duune siif bituu barbaada...
  Araadaan balbala gammachuu banuuf, .
  Fiixee jireenyaa jaarraa hodhuuf!
    
  Garuu dabballoon sunilleen argachuu danda'aa?
  Geengoon warqee abjuu arguu danda'aa?
  Akka jaarsi citaa qabate nagaa hin dhufneef, .
  Innis mana reeffi itti gatanitti morma isaa irratti chaappaa hin kaa"in!
    
  Saantima tokkoof gammachuu guddaa si barbaachisa ta'us, .
  Hamma garaa keenyaatti cubbuutti haa bobbaannu!
  Namni garuu fedhii irratti humna hin qabu, .
  Shamarran isaaf akka midhaanii kormaaf!
    
  Garaa sanatti waan baay'ee argachuu barbaada, .
  Pheesants, poods of aanaanii nyaadhu.
  Hanga duututti nyaachuu dadhabus, .
  Maallaqaan garmalee qabbanaa'aa yoo taatellee!
    
  Sanduuqa du'aa immoo, gatii guddaa illee kaffala, .
  Bakki moototaa keessa waan jiruuf!
  Hundaafuu ergamaan unka irratti zeeroo ni kaasa, .
  Morma irratti rukuttaa sammuutti ulee!
  Waraanni dubartootaa lola keessatti gadi akka hin taane beekamaadha. Kanaaf, yeroo orks, kasaaraa guddaa mudatee, bakka waraanaa cabsanii seenan, bareedduuwwan billaa isaaniitti fayyadamaniiru.
  Albinaan kolfite. Achumaan billaa lama harka ishee keessaa mul'ate. Isheenis isaan raasaa, warshaa sana naannessitee, mataa orkii tokko lama murtee, 'hiss':
  - Kan dogoggoraa keessa fiigde!
  Achiis, kofoo qullaa isheetiin, jeneraal orkii sana fudhattee qoma isaa rukutte. Akka boorsaa cirrachaa gadi bu'e. Qaamni isaa inni cabe immoo ilkaan isaa irratti roobsuu jalqabe. Hundi isaas akka malee bareedaa fi qabbanaa'aa fakkaata ture. Waan shamarran quuqama guddaadhaan chorus keessatti sirban:
  Yaa Gooftaa guyyaan akka hin badne nan kadhadha, .
  Ilaalchi intalaa bara baraan dargaggeessa haa ta'u!
  Akka fardi keenya dhagaa olitti ol ka'uuf, .
  Akka uwwisni haroowwanii kiristaala caalaa ifa ta'uuf!
    
  Addunyaa akkamii bareedduu Waaqayyo uume, .
  Meetii keessaa nyaatan, meeppiliin immoo ruubii ture!
  Jaalallee barbaada, yaada Waaqayyoo - .
  Kana gochuufis lola irratti diina cicciree!
    
  Qalbii dargaggeessa kanaa maaliif akkas ulfaate?
  Addunyaa kana irratti maal argachuu barbaada?
  Maaliif oorri cabe?
  Rakkoolee gurguddoo walxaxaa jiran akkamitti furuu dandeenya?
    
  Yaa Waaqayyo, akkasuma gammaduu nan barbaada, .
  Abjuu kee isa samii barbaadi!
  Akka funyoon carraa hin cabneef, .
  Karaa jala sarara kaa'uuf, sarara balastii!
    
  Garuu jaalala malee safara maal barbaaduu qaba, .
  Intala tokkoof kana caalaa maaltu gatii guddaa qaba?
  Dhiiga irratti gammachuu ijaaruun rakkisaadha, .
  Isa irra dabdee gara si'oolii si'oolii qofatti dabsuu dandeessa!
    
  Gargar bahuun anaaf dararaadha
  Waraanni ammallee abjuu halkanii akkasii ti!
  Kunoo miilli isaa stirrup keessa, farda saddled, .
  Orki hamaa ta'us, ajjeesaan qodaa isaa ol kaasee!
    
  Ijoollee durbaa keenya fudhatu, .
  Isaan hiraarsu, qaama isaanii ibiddaan gubu!
  Garuu Fuhrer irratti mo'amuu ni geessina, .
  Elf keenya gonkumaa akka hin duune beekaa!
    
  Waraana hamaa booda haa heerumnu, .
  Sana booda ijoolleen ni kolfu!
  Hundi isaanii anaaf fira dhiigaati, .
  Ani adamsaa jira, tapha furdaa ni jiraata!
    
  Muka mukaas, akka emeraaldii, baalli isaa, .
  Innis - gurbaan hojii guddaa hojjete!
  Qalbiin kee akka kiristaala qulqulluu haa ta'u, .
  Garuu madaallii keessa kan jiran pozaatiivii qofatu lakkoofsa ta'a!
  Isaan kun weellisoota as jiran, shamarran ajaa'ibsiisoo fi adda ta'an kana. Kan, yoo loluu jalqaban, sana booda risaa shaggoo isaan mormuu hin dandeenye.
  Agripinaan, fuula ishee xiqqoo qoonqa, hissed, mataa orkii lama lama dabalataan billaa isheetiin kutte:
  - Waan hundumaa gochuu nan danda'a, isinis ni argitu!
  Achiis miila qullaa ishee gara jilba qondaala tokkoo, isa risaawwan gara jabeeyyii fi shaggy taʼan keessaa tokko taʼetti sochoofte. Isheen immoo dhuguma isa fudhattee kubbaa isaa rukutte. Intalti kun dhuguma nama superman turte.
  Kana irrattis waraanni shaggy bears kamiyyuu humna dhabuun isaa hin oolu.
  Agripinaan qoostee quba ishee afaan ishee keessa galchite. Isheenis humna ishee hundaan afuufte. Sagaleen suukaneessaa, aggaammii, kan cirrachaa dhaga"ame. Akka waan gogaan qilleensa irraa cicciramee ture.
  Akkasumas, sangoota gurguddaa dhibba hedduu dirree waraanaa irra naanna"an dhukkuba onneetiin qabamee akka dhagaa bokkaa gadi bu"e. Funyaan isaanii qara qabus mataa orkoota rarraa"anii bocanii lafee addaan ba"uu jalqabe. Akkasumas, jecha jechaatti, sammuu rukutuu.
  Agripinaan billaa isheetiin sochii qilxuu raawwattee, mataa risaawwan baandaawwan gurguddoo kanaa hedduu kutee boo'e:
  - Ani qabbanaa'aa dha, waan hunda to'achuu nan danda'a,
  Ifaadha, ifaadha!
  Lafti hundinuu ni raafama, .
  Kofoo qullaa kootiin isaan caccabsuu!
  Sana booda orkoonni, obsuu dadhabanii, gara balali'uu jumlaatti garagalan. Shamarran fi elfoon isaan hordofuuf ariifatan, yeroo wal fakkaatutti sirba lolaa fi aggaammii agarsiisu;
  Abjuun halkanii yeroo hunda akka bofaatti dhufa
  Ati isa hin eegdu, garuu balbala keessaa sardama!
  Ati gammachuu, maatii arjummaadhaan nyaachifte, .
  Namoonni bineensa ta"an akka jiran hin beektu!
  Amma weerarri tuuta dashing horde jalqabeera, .
  Warri Taataar xiyya nutti roobsaa jiru!
  Garuu gocha jajjaboo tokkoof dhalanne, .
  Rukutaa gara jabeessas ni obsina!
    
  Waaqayyo gaarii ta'uu fi dhiisuu isaa namni beeku hin jiru
  Namichi akkas gara jabeessa ta'eera!
  Duuti reefuu harka isaatiin ulaa rukutaa jira - .
  Wezelbub immoo gaanfa isaa ho'a keessaa baase!
    
  Eeyyee, kun bara abbootii duriiti, .
  Kan nuti akkasitti qabbanaa'aa keessa galle!
  Abjuun koo akkas miti, .
  Kun waan nuti deemnu miti, gaarreen fagoo keessa darbinee!
    
  Garuu yoo si'ool keessatti of argatte, .
  Yookaan immoo addunyaa dhukkubbii, gabrummaa, lola keessatti!
  Ammas abdii qaba, .
  Onneen kee sirba hunda haa dha'u!
    
  Qormaanni garuu sansalata keenya, .
  Kan yaadni salphaa ta'u hin hayyamne!
  Yoo barbaachise immoo obsuu qabda, .
  Yoo iyyitus, egaa gubbaa somba keetii!
    
  Walaleessaa, barreessaa sirbaa fi rogeessa, .
  Garuu dirree waraanaa ho'aa irratti miti!
  Diinonni fokkisoo Biyya Abbaa ni du'u, .
  Saffisaan fi bilisaan ni awwaalama!
    
  Amma fudhadhuu Kiristoosiif sagadi, .
  Fuula mallattoo sanaa dhungachaa of qaxxaamuraa!
  Dhugaa namootatti nan hima jedheen amana, .
  Gooftaan dhaala addaa akka badhaasaatti nuuf kenna!
  
  DARTH VADER VS SEEXANAA KANAA
  Dooniin waraanaa alaabaa Darth Vader sibiilli guddaa fakkaatu pilaaneetii lafaatti dhiyaachaa turte. Duuba isaatiin dooniiwwan biroo du'a galaaksii fi bu'uuraalee uumama cufaa ajaa'ibsiisoo ta'an farra addunyaa tokko irraa gara isa kaaniitti sochoosan. Angular, impaayera hawaa kan Sith. Isaan cinaattis, sirrii ta'e, piranhas adamsitootaa wajjin wal fakkaata - uumamuu abbaa irree Stelzanat.
  Goonsaan dheerinni isaa meetira lamaa haguuggii fuulaa uffatee, garba bal"aa fi gaanfa gurguddaa kophee isaa irra jiru tokko akka malee gungume:
  - Baqachuu hin dandeessu Luke Skywalker! Anas ta'e ati, garuu lamaan keenyayyuu galaaksii keessatti bakka hin qabnu!
  Olka'iinsaa fi bal'ina garbaa Darth Vader gadi kan hin taane, curvaceous fi atletic Lyra Velimara dammaqinaan bust ishee ajaa'ibaa raase. Suutaan lolaa intala jeneraal irratti mul'ate guutummaatti iftoomina kan qabuu fi qaama ishee maashaa fi shamarranii keessaa tokkollee kan hin dhoksine ture. Gogaan nadhii waraanaa kanaa mudaa kan hin qabne sirri kan ture siʼa taʼu, harma ishee akka ruubii ibsaa keessatti ibsaa ture.
  Darth Vader ija araadaatiin bareedina kana ilaale. Jeneraalli urjii lamaa kan Steelzan (impaayerri hawaa dhiiga dheebotee fi mo'achuuf kan saaxilame waan ta'eef, duubbee isaa wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu, humni Sith gurraacha daa'ima qulqulluudha!), mormii malee sexy fakkaata ture.
  Garuu maal gochuu danda'a, nama carraa hin qabne invalid? Prosthesis saayibarneetikii fayyadamuu?
  Liiraan yaada isaa addaan kutee sagalee injifannootiin akkas jette:
  - Abdii hin kutin yaa hiriyaa koo... Lafa irratti ringiin Solomoon jira, innis falfala humna guddaa qabu waan ta"eef, isa waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu humni Luke Skywalker yaa"a aarri sigaaraa qofa!
  Darth Vader, qilleensa haguuggii fuulaa isaa jalaa humnaan gadhiisee, akkas jedhee qoonqa:
  - Qaama dhugaa, lubbuu qabu ofii kootiif argachuu nan danda'aa?
  Kubbaan maashaa ishee gogaa sibiila diimaa jalatti akka malee gulufaa ture Liiraan kolfaa akkas jette:
  - Jinni fi ifritiin waanuma fedhe gochuu danda'u! Kun humna uumama cufaa irratti!
  Darth Vader sirba isaa ala sirbe:
  - Eeyyee, uumamni carraa hin qabne qorraan qabbanaa'eera, .
  Jinniin hamaan lakkoofsa hin qabu!
  Solomoon kan jibbame - .
  Laanchee mataa cicciree!
    
  Garuu Vader pawn akka hin taane beekamaadha, .
  Bara baraan immoo waanjoo jala deemuu hin dandeessu...
  Diina hamaa gara ibiddaatti jijjiira, .
  Bulchaa addunyaalee ni ta'a!
  Liiraan deebii kanaaf shubbiftee quba ishee bareedaa, dheeraa fi qara qabu kubbaa bifa diimaa qabu sanatti akeekte:
  - Kunoo Lafti dhufte!
  Atileetiin bareedduun kun sagalee guddaadhaan sirbite:
  - Lafti balbala keessa jirti, lafti balbala keessa jirti, lafti balbala keessaa mul"atti... Dhoostoota kaayyeffannee, fageenya isaa safarre, mana namichaas lafatti gubna!
  Haa ta'u malee, ormoonni sun dafanii gammadan. Oduu dooniiwwan waraanaa gurguddoon kudhanootaan lakkaa'aman mul'achuu isaanii, dukkana hawaa orbiiti lafaa keessaa ba'uun, sodaa fi mootummoota pilaaneetii bifa diimaa qabu hunda biratti rifachuu hamaa uume. Doonii urjii alagaa meeshaa waraanaa kumaatamaan lakkaa'amuu fi kanneen gadi lakkisan hedduu qaban namoota irratti yaada hin danda'amne uumuun isaanii ni yaadatama.
  Doonii shantama - digdamii shan imperial fi digdamii shan Stelzanat.
  Aangoo si"oolii Lafa irratti... Sababa tokkoof immoo namoonni alagaa nagaadhaan dhufan jedhanii dhuguma hin amanne.
  Lyra Velimara Darth Vader'f yaada kennite:
  - Mee waamicha namoota lafaatiif godhame tokkon dubbisa!
  Gooftaan gurraachaan kutaa kanaan aaree ture:
  - Ati immoo maaliif? Doonii lakkoofsaan walqixa ta'e qabna!
  Intalti bareedduu kun morma ishee humna guddaa qabuu fi bullish ta'e raastee qoosaa:
  - Eeyyee yeroo fuula kee argan ni sodaatu...
  Darth Vader sagalee isaa akka saree funyoo keessa jiruutti ukkaamsee gurra namaa duudhee boo'e:
  - Warra lafaa immoo sodaachisuu qabna! Achumaan jilba isaanii ol haa kaasan!
  Liira Veelimaraan, isheen duraanuu pilaaneetii lafaa balleessuu fi mo'achuu irratti muuxannoo qabdu, qoosaa fi yaada kennite:
  - Yeroon ga'eera, yeroon ga'eera, raadiyoo irratti - Boyarsky dubbate... Sagalee machaa'een - addunyaa guutuu sodaachise!
  Gooftaan gurraacha sun gara hologiraamichaatti fiige, iskaanara to'annoo qabachuuf yaale. Liiraan quba miila ishee xixiqqoo taphaan Darth haguuggii fuulaa irraa qabdee isa, thug sana darbatte. Suutaan lolaa Vaader sagalee guddaadhaan gungumaa fi ibidda qabsiise.
  Harpiin sibiila diimaa Liiraan immoo kolfite:
  - Yaa dork, dursa giiftii tokko akka seentu hin beektu!
  Qawween haayperiyoon Impaayera Steelzanaat ibidda isaanii gubaa saatalaayitoota orbiiti lafaa keessatti naanna'anii fi oomishaalee sochii dhala namaa biroo irratti gadi buuse.
  Sana booda Liira Veelimaraan ofii isheetii mul'atte. Achumaan iskiriinii hunda irratti mul'ate, TV fi monitorii kompiitaraa illee cufe. Qullaa fi bareedduu taatee, rifeensa ishee keessatti piiniiwwan saayibarii afur qabattee, charmii fi sihiina balleessuu dhangalaasaa turte. Waaqa dhugaa uumama humna bineensaa keessatti!
  Vixen ifaan akka halkanii iyyuu jalqabe:
  - Warra lafaa! Addunyaa kee xiqqoo gaddisiisaa ta'e mo'achuuf hin deemnu. Bakka waraana guddaa tokkoon impaayera sana madaaluuf nu irraa baay'ee fagaattee jirta. - Ijji intalattii saafiraa, tooppaazii fi emeraaldii akka balaqqeessa haayperleezarii aariidhaan ni balaqqeessa"e, ykn illee ni balaqqeessa"e. Sagaleen sun immoo baayʼee qabbanaaʼe. - Haala salphaa ta'een gara kuwaarkii si bittinneessina, gargaarsa haaypermaagograaviiteetiinis lubbuu keessan gara lafa jalaatti, gara gidiraa si'oolii bara baraatti ni ergina!
  Kun sodaachisaa fakkaata ture, garuu wanti hin taane akkasii dubartii qullaa fi baay'ee fedhii nyaataa qabdu tokkoon dabarfamuun isaa kolfa malee sodaachisaa hin uumne!
  Yeroo kanatti fuulli sodaachisaa haguuggii gurraacha uffate tokko mul'atee karaa gills hyper-titanium keessaa boo'e:
  - Gabaabumatti osoo nuti guutummaatti si hin balleessin Ring of Solomon nuuf kenni!
  Liiraan garaa ishee diimaa ta'e raastee, 'hissing':
  - Balleessuun baay'ee nama dhukkubsa!
  Darth Vader itti dabaluudhaan, harka isaa kan billaa diimaan ibsu sun cimsee qabame raasee:
  - Akkasumas qoricha sammuu hadoochu malee castrate goona!
  Pilaaneetii lafaa irratti gariin kolfan, kaan boo'an, gariin immoo narvii colic mudachuu jalqaban. Akkasumas nama tokko qofatu ji'a bifa diimaa qabu irratti gammachuu dhugaa of keessaa itti dhaga'ame. Pirezidaantiin Turkii Erdogaan suuta jedhee daawwitii sanatti dhiyaate. Innis harbuu ofitti agarsiise. Dhagaa ibsaa quba agarsiisaa harka koo mirgaa akkasitti walsimsiisuun faayame dinqisiifadhe.
  Dhaaltuun sulxaanota Usmaaniyaa akkana jedhee boo"e:
  - Ring of Solomon ni barbaaddaa? Maaliif wigwams akkasumas kan Jarmanii hin kenninu?
  Darth Vader, fakkiiwwan hologiraafii keessaa deebii garmalee gammachiisaa namoonni lafaa kennan argee, akkas jedhee qoonqa:
  - Uummataaf ultimatum labsuu qabna!
  Lira Velimara zenks halluu bokkaa hundaan ibsaa hatched:
  - Kun waan akkamii?
  Darth Vader, boolla ija isaa isa gadi fagoo hin qabne keessatti sagalee injifannootiin, akkas jechuun ibseera:
  - Kun jecha idil-addunyaati. Annihilation wabii qaba!
  Liiraan qoosaa fi yaada kennitee, mismaara ishee dheeraa fi monatomically qarame irraa ibsaa gad lakkifte:
  - Yaa ijoollee dhiiraa! Foon qofatu balleessuu danda'a... Magogravity immoo daran qabbanaa'a!
  Darth Vader humna haaraa, ajaa'ibaa ta'een grav-magic emitters hunda qabsiise. Innis beluga sana gurra namaa duuchuu jalqabe.
  Gooftaan gurraacha sagalee akkamii qaba ture, hidhannoon isaa illee adii ta'e;
  - Ultimatum! Ultimatum! Nama balleessituutti si haqa!
  Liiraa Veelimaraan bust ishee ajaa'ibaa raastee jilba ishee qananiin guutame naanna'e. Yeroo wal fakkaatutti afoola lafaa yaadachaa iyyitte:
  - Maafiyaa Raashiyaa, ati du'a deesse! Vodkaan haayidiroojiiniin qaama saalaa dhiiraa balleesse! Nutis humna saabantuya koosmii qabna!
  Loltoonni Stelzanat guddichaas ni sirbu:
  - Nuti ilbiisota nama gaddisiisan miti - super ninja turtles... Qawwee - gurra Cheburashka - nama hunda akka blotter gubna!
  Ormoonni hawaa ultimatum dhiyeessan, garuu bu'aan tokkollee hin argamne. Achiis Liira Veelimaraan yaada kennite:
  - Mee qabbanaa'aa haa fudhannu... BASIC keessatti haa haasofnu?
  Darth Vader, gowwummaa isaa hundaaf - sammuu irraa maal fudhachuu dandeessa, osoo hyperplasmic recharge malee, rumbled:
  - Kun yeroo mariin cimaan lightsaber fayyadamuun gaggeeffamudhaa?
  Liiraan ija ishee rukutee miila qullaa isheetiin saree mataa fardaa cheekiin qabdu sana dhiibdee deemte. Walnyaatinsi gabatee cheezii, naayitii fi kormaan kun akka nama aarsu iyye, gubbaa isaa naanneffate. Intalti jeneraal miila ishee haala altiraapilaasmii ho'aan sun kofoo qullaa ishee akka 'ticked' godhuun maxxansitee, mataa ishee halluu torbaa qabu raasee boo'e:
  - Lakki, bareedaa! Bakka lightsaber boombii thermoquark darbanna!
  Daart Vaader arraba isaa dheeraa bofa fakkaatu kan klooniidhaan argate baasee qarqara soogidda haguuggii isaa irratti fiige. Akkasumas akka motora gubaa keessoo cabeetti garaadhaa iyye:
  - Boombii teermookuwaarkii, boombii teermoopiriyoon immoo caalaatti nan jaalladha!
  Liiraan akka kaappitaalaatti qoostee ammas miila ishee sochoofte, yeroo kana saree baala qamaleetiin haguugamte irratti:
  - Preon waliin nyaata bilcheessuu hin beektu!
  Gooftaan gurraacha sun deebii loojikii kenne:
  - Akkamitti yoo hin beekne si barsiifna, yoo hin barbaanne dirqisiifna!
  Liiraan jilba ishee kan jilba loltuu sanaa irratti rukutame raase:
  - Haayiperpilaasmaa balleessuu! Pirojektiilii teermookuwaarkii tokko!
  Dambaliin bifa diimaa qabu tokko barmeela balʼaa qawwee harkisaa sanaa irraa suuta jedhee balaqqeessaʼe. Rookkeettiin xiqqaan hamma harbuu idilee ta'e tokko gara fuula pilaaneetii lafaatti fiige.
  Lyra Velimara akka dragonfly fiigde, loltoonni qullaa Steelzanath hedduun ishee waliin turan.
  Darth Vader haguuggii fuula isaa goofy grin tiin rifeensa isaa rukute.
  - Amma immoo maaltu ta'a?
  Garuu dhukaasni balleessuu raadara birattillee hin mul'atu - saffisi footoonii urjiin baasu dhorkaadha!
  Vilaadmiir Puutiin waa'ee haleellaa kanaa baruuf yeroo argate hin beeku. Yeroo tokko tokko wallaalummaan gocha araara Rabbii isa dhumaati.
  Hyperplasma Gehenna Ajajaa Olaanaa waraana pilaaneetii lafaa irratti humna guddaa qabu liqimse. Namoonni miliyoonaan lakkaa'aman balaa uumame osoo hin hubatin danfisuun gara pilaasmaa fi haayperpilaasmaatti jijjiiraman.
  Daraaroonni isaanii arraba kuma dhibbaan lakkaaʼaman kan nama ajjeesu, tokkoon tokkoon isaanii halluu adda taʼe kan qabaniifi akkaataa badiisa daayinamikii kan qaban turan.
  Fanjiin guddaan bunni itti makame kun olka'iinsa kiiloo meetira 500 ol kan ol ka'e yoo ta'u, dambaliin dhohinsaa kun yeroo hedduu addunyaa kanarra balali'ee kan ture yoo ta'u, Ameerikaattillee foddaa hunda cabseera. Ifni sun halluuwwanii fi daraaraawwan isaa baayʼee safaramuu hin dandeenye hundumaa keessatti, guutummaa ayoonosfiirii liqimseera. Rifachuun kun dalga sunaamii gurguddaan akka ol ka'u taasiseera. Bishaan meetira dhibba lamaa ol ta"u ardiilee hunda uwwisee dooniiwwan kuma kudhaniin lakkaa"aman liqimseera. Sararri humnaa ni kufe, magaalonni dukkana keessa lixan, asii fi achi tuqaa ibiddaa abiddaa qofaan addaan cite.
  Ammaa booda pilaaneetii lafaa irratti barri haaraan jalqabeera. Sa'aatiin Jawwee moo'ateera.
  Yaa"a jinniiwwanii kan anniisaa olka"aa ta"eef deebii kennuudhaan, girgiddaan Solomoon dhangala"aa cimaa argate.
  Erdogaan humni jinniiwwan kuma dhibbaan lakkaa'aman hedduu akka isa seenan itti dhaga'ame. Pirezidaantiin Turkii battaluma sanatti diimatee dhiita'uu jalqabe. Namni idilee anteenaa xixiqqoo qamalee qabu (Adolf Hitler wajjin wal fakkaachuu isaaf kenna!) akka avalanche Everest gadi gulufutti guddata.
  Suutaan siiviilii abbaa irree Usmaaniyaa dhoohe, maashaaleen isaas utaalchaan guddachuu jalqaban. Ammas garbichi Edrogan bal"achaa dhufe, mana kuusaa masaraa Sulxaan durii irratti boqote.
  Yeroo muraasaaf, bubbee dhiitaʼe sun hamma dhumarratti dallaan marbilii sun jigutti babalʼachuu itti fufe. Eegdonni Turkii hedduun kallattii adda addaatiin faca'anii turan. Akkasumas shamarran garboonni walakkaa qullaa harem abbaa irree Usmaaniyaa irraa, sodaa guddaadhaan miila qullaa isaanii rukutanii, yoo carraa dhabanii caccabsan faffaca"anii ykn sardaman.
  Edrogaanis guddachuu itti fufe, akka nama guddaa guddinaan. Gamoonni magaalaa guddoo Turkii Ankaaraa boottii isaa jalatti diriirsan. Abbaan irree Usmaaniyaa duruu Everest caalaa dheerateera. Akkasumas dooniiwwan urjii Stalzanat fi Black Sith Empire irraa, siluette isaa olka'aan baay'ee ifatti mul'ata.
  Liiraa Veelimaraan kajeellaan akkas jettee cooed:
  -Gurbaa guddaa akkamii... Kabaja qaba - tarii guddaa!
  Darth Vader, suuraan isa irratti argamu akka jajjabeeffamuuf, haguuggii fuulaa isaa rukutee, sagalee guddaadhaan, akka qoonqaatti:
  - Kun koloosa miila suphee qabuudha!
  Liiraan ija ishee keessaa balaqqeessa tokko lama gadi lakkiftee cooed:
  - Sagaleen sun immoo ergamaa ta'uu qaba fakkaata! - Itti aansee ija jaamsuu, amala sagaagaltuu qaala'aa ta'e. - Daraaraa sirbi, hin qaanfatin!
  Akkasumas abbaan irree Turkii Edrogaan akka bubbee afuufamuu danda"utti saffisaan dhiita"uu itti fufe. Wanti baay"ee balaa ta"es, billaa dheeraa fi akkasumas saffisaan guddachaa jiru tokko harka isaa keessatti mul"ate.
  Edrogan reefuu dheerinni isaa maayilii galaanaa kuma tokko yoo ta'u kunis daangaa miti. Akkasumas abbaan irree Turkii hangam maashaa akka ta'e - maashaaleen gurguddoon jecha jechaatti ni bulbulanii fi ni raafamu - namni kamiyyuu, qaama ijaarsaa baay'ee toonii ta'ellee, isaan ni inaafa.
  Billaan isaas akka urjiilee daraaraa qabeenya hin mo"amne tokkootti wal-xaxaa ta"anii ni ibsa.
  Akkasumas ilkaan Pirezidaantii Turkii dheerachaa gara baay'ee qara, sinuous fangs of a rocket vampire jijjiiramaa jira. Goonni haaraa hojjetame sun immoo billaa isaa guddaa sana lulluuquu jalqaba.
  Lyra Velimara gurra namaa cufuudhaan iyyiti:
  - Chaarjii thermoquark Fuhrer irratti... Ugh, ibidda Sulxaana Turkii irratti!
  Daart Vaader guwaantii isaatiin jooyistikii to"annoo guddaa warqeen dibame sana rukutee akka nama ajaa"ibutti gurraacha"e:
  - Maaliif Haayiperpilaasmaa hin taane! Ibiddi duruu ibsa lafaa yeroon isaa darbedha!
  Liiraa Veelimaraan miila ishee miidhagaa, shamarranii, qullaa, kan bifa pilaastikii qabu lafa sibiilaa irratti ni rukuta:
  - Dho'iinsa ho'aa naaf kenni! Farra pulsar bugs!
  Rookeetonni teermookuwaarkiis, hordoffii ibiddaa fi bal"aa akka funyaan misirroo dhiisanii, hafuurotaa fi jiiniiwwan baay"ee itti seenan irraa dhiita"anii gara Edroganitti fiigan.
  Abbaan irree Usmaaniyaa, kan guddinni isaa duraanuu Ji"aa wajjin wal madaalu, billaa koosmii isaa lulluuqe. Akkasumas dooniin urjii Impaayera Sith - misaa'ela kruuzarii "Baboon" - rukuttaa hamaa jalatti addaan cite. Ciccitoonni haayperpilaasmaa ni dhangala'an... Wanti nama hin amansiifnee fi faasmoogoorii ta'es kufuu jalqabe.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo baay'ee salphaadha - loltoonni kloonii baay'ee prosaically waan du'aniif. Miira baayooroobootii caalaa agarsiisuu dhabuu. Garuu ajajaan isaanii Saantaa, kloonii ta'uu dhabuun, akka rifate ifaadha. Akkasumas garboota meeqa akka dhoksaan warra Khathamsitti gurgure yaadate. Tole, amma si'ooliin farra yuunivarsiitii fi gidiraan gama dukkanaa humnaa isa eegaa ture!
  Misaa'ela Thermoquark Erdogaan rukute. Tokkoon tokkoon isaanii anniisaa boombii atoomikaa biliyoona dhibba tokkoo kan Hirooshimaatti darbatame qabatanii turan. Akkasumas qaamni abbaa irree Usmaaniyaa humna guddaa qabuu fi maashaa qabu madaa fi balaqqeessa boombii altiraa niwukilaraa dhoo"uun kan haguugame ture.
  Liiraa Veelimaraan miila qullaa hidhii ishee miidhagaa irra fiigdee akkas jettee qooste:
  - Dhugaadha miti! Wayiniin barbaada - paakkii sigaaraa Gaala!
  Darth Vader jilba isaa kan cirracha qabu dugda qullaa fi maashaa intala kanaa irra kaa'ee, irra fiigaa sagalee hidhiin akkas jedhe:
  - Of eeggannoo gochuun waanuma jiruudha!
  Liiraan mormituu gooftaa gurraacha ta'uu barbaadu jilba ishee keessaa jilbeenfattee akkas jettee bubbee:
  - Ajaja, hunda dura!
  Ji'a balleessuuf himannaan gahaan Erdogaan keessa bocamee jiraatus, Meerkikuriin dabalataan, Sulxaanni Usmaaniyaa guddinaan daran guddate. Amma dhuguma efreet guddaa oduu durii fakkaata ture. Akkasumas billaa isaa dooniiwwan Stelzanath fi Sith Empire gidduutti miidhamtoota dammaqinaan barbaada ture.
  Darth Vader, akkamitti misaa"eloonni thermoquark oduu durii irraa mastodon kana irratti miidhaa xiqqoollee akka hin geessisne, fi superlaser tarii humna Erdogan illee boba"aa akka ta"e ilaaluun, Lyra"f yaada kenne:
  - Tarii carraaqqii keenya walitti makuu dandeenyaa?
  Bareedduuwwan qullaa impaayera Steelzan irraa dhufan gooftaa gurraacha kana sirriitti hin hubanne:
  - Akkam? Duraan tokkummaa qabna!
  Barely covered by bikini, General Astara, intalli waraana foon qabdu kun version ishee dhiheessite:
  - Mee chaarjii preon ho'aa itti darbannu!
  Daarth Vader, kan fedhiin beekumsaa qorataa fi saayintistii gama dukkanaa humnichaa itti dammaqe, karaa haguuggii fuulaa isaatiin, hafuura baafachaa gaafate:
  - Kun meeshaa waraanaa adeemsa preon fusion irratti hundaa'eedha?
  Astaaraan, qaama ishee maashaalee fi tendons malee homaa hin qabne arching, gooftaa gurraachaaf gadi jettee jilbeenfatte:
  - Yaa eeyyee gooftaa koo! Walnyaatinsi kun rookkeetichi anniisaa peentaatooni 1000 ta"u akka fayyadamu taasisa. Yookaan boombii atoomikaa tiriiliyoona dhibba tokko Hirooshimaatti darbatame kudhan, lakki!
  Sammuun gooftaa gurraacha jiraataa ta'e shallaggii battalaa godhee Darth Vader ajaa'ibsiifatee fiigichaan xuxxuqe:
  - Ajaa'iba! Dhohinsa akkasii irraa pilaanetiin Juupitaar illee gara kuwaarkii ni caccabdi!
  Sababaa tokkoof Liira Veelimaraan abdii kana garmalee hin qoodne:
  - Pilaaneetiin Lafti dhiibbaa akkanaa irraa ni gubatti. Jireenyi sirna aduu keessa jiru hundi ni bada!
  Darth Vader lola hawaa ilaale. Erdogaan doonii waraanaa haayperiyoon lolaa Stelzanat jedhamtu kan foon nyaattu piranha fakkaattu kuruuf yaale. Innis, dandeettii sochii ajaa'ibaa isaa fayyadamee, mo'amuu irraa of qusachuuf abdii kutannaa guddaan yaale.
  Haa ta"u malee, qawween haayperiyoon fi baatiriiwwan supperlager foon Erdogaan kan altiraamaagoplaasmii ta"e irratti guutummaatti faayidaa kan hin qabne ta"uun isaanii ni mul"ate. Humna jiiniiwwan biliyoonaan lakkaaʼaman keessaa kuufamee, saffisni isaas ifa caale.
  Sun armadillo nimble ture, akka soseejjii cirrachaan murame. Yeroo wal fakkaatutti, isparkii gurguddaan kiiloo meetira dhibbaan lakkaaʼaman fagaatanii balaliʼan balaliʼanii baʼan.
  Abbaan irree Usmaaniyaa gurra namaa duudhee boo"e:
  - Baanzaayi! Dizaayinii saanduqa du'aa ni qabaatta!
  Darth Vader, fageenya tilmaamuun, sodaa dhugaadhaan yaada kenne:
  - Chaarjiin preon ho'aa yoo dhoohe, nuti ofii keenya akka torch qilxuu addaan afuufamna!
  Liiraa Veelimaraan qaana'aa gooftaa gurraacha sanatti ija ishee rukutee ofitti amanamummaadhaan akkas jette:
  - Hin sodaatin yaa terminator dukkanaa koo! Thermopreon haleellaa kuufamaa qaba!
  Loord Vaader abdii malee harka isaa raasee.
  - Tole, dhukaasaa! Gidduu kana gama dukkanaa humnaa hunda walitti nan qaba!
  Gosoota hafuurota sheekkoo torbaatamii lama hunda kan hammate Erdogaan Lafa olitti ol ka'e.
  Sulxaanni Turkii dheerinni isaa dachaa lama daayameetira Ji'aa kan ture yoo ta'u, salphaatti humna jinniiwwanii fi ajaa'ibaatiin kan ibsu ture. Lolli akkasii amma hawaa keessatti geggeeffamaa jira. Billaan Erdogaan balaqqeessa caalaa saffisaan ka'ee dooniiwwan urjii abdii kutatanii dhukaasaa jiran ni caccabsa.
  Particles semi-annihilation illee humna salphaatti bineensummaa akkasii kan jiiniiwwanii irratti guutummaatti faayidaa hin qaban. Barbaachistuu guddaan impaayera hawaa, fiixee billaa sanaa keessatti qabame, abidda keelloo-buluu ta"een kan boba"e si"a ta"u, ciccitaa tokkollee hin dhiisne.
  Garuu Liira Veelimaraan "tiraamp kaardii" ishee harka ishee keessaa baafte - rookkeettii thermal preon. Thermopreon yeroo guutummaatti gadhiifamu anniisaa walnyaatinsa teermooniyuukilaaraa caalaa dachaa kuadriiliyoona 7 gadi lakkisuu danda"a.
  Chaarjiin preeoonii ho"aa kuufamaa xiqqoo laafaa ta"us, badiisa wal hin madaalle sirritti xiyyeeffata. Ammas princess-plasma blot garaa doonii waraanaa alaabaa sanaa keessaa darbatameera.
  Rookkeettiin fiyuushinii teermoopiriyoon irratti hundaa'e kan to'atamee fi ogummaadhaan qajeelfamee saanduqaan alatti akkas fakkaata. Maatirii tasgabbaa"aa waan hin qabneef kuffisuun hin danda"amu jechuun ni danda"ama. Garuu yeroo walfakkaatutti himannaan sun galma mataa isaa filata.
  Pilaasmaa blob Erdogaan sodaachisa. Inni dodge gochuuf duubatti jedha, garuu wanti ultra-advanced sun caalaatti agile ta'ee argame. Akkasumas akkuma saree maraattee boombiin niwukilarii olkaʼaa taʼe sun qaama jabaa mootii fi mootii jiiniiwwanii haaraa uumame sanatti of maxxane!
  Liiraa Veelimaraan miila ishee ho'aa qabdee akkas jettee sirbite:
  - Gargar si ciccirna! Mee gara quarkitti haa caccabsinu!
  Erdogaan humna akka Hercules baayyee jallatee akka kubbaa gutta-percha walakkaatti jilbeenfate.
  Suppernovaan tokko dhoohe. Doonii urjii Stelzanat fi Sith Empire dhiyoo jiran hedduun duubatti darbataman, shaft hyperplasmic waltajjii fi jirma baatirii baay'ee gube. Kloonii hedduu fi shamarran Amaazoon babbareedoo impaayera Stelzan irraa caccabse.
  Erdogaan mataan isaa naanna'ee, naanna'ee fi... daran guddaa fi sodaachisaa ta'e. Billaan inni lammaffaan akkuma biqilaa biqiltuu foon nyaatu kan paraasitii harka mirgaa isaa keessa seene.
  Abbaan irree Impaayera Usmaaniyaa immoo gurra namaa duudhee kolfe:
  - Yaa yaa alagaa hawaa nama gaddisiisu.... Isin tajaajiltoota Shaayitaan qofa, dhugaa dubbachuuf Shaayitaan garbicha kooti!
  Yeroo kana pilaaneetii lafaa irratti tornadoon boba'aa ture. Dambaliin galaana addunyaa battaluma sanatti balaqqeessa niwukilarii olkaʼaa taʼe irraa hoʼee bishaan bullaaʼaa cirrachaatiin bilchaatee lubbu qabeeyyii hunda gube. Bosonaafi gamoo olkaʼaanis ni dhooʼu.
  Hirooshimaas tiriiliyoona dhibba tokko fageenya orbiiti ji'aa irraa boba'uun qoosaa miti! Ibiddi lafa guutuu liqimse immoo jecha jechaatti gara addunyaa jalaatti gube.
  Ifni ifaa fi ariifachiisaa bakka Waashingitan ibse, achiis daraaraan guddaan diimaa-buraa'aa tokko mul'ate. Daraaroonni haayperpilaasmii torba biqiltuu ija namaa hawwatu irraa adda ba"anii, gara olka"iinsa samii ol ka"anitti ol ba"aniiru. Halluu bokkaa hundumaa wajjin sekondii kudhaniif kan ibsan siʼa taʼu, achiis battaluma sanatti dukkanaaʼuudhaan kufanii, istiraatoosfiiraa keessatti ibsaa gurguddaa diimaa-diimaa qofatu hafe.
  Ija jaamsuudhaan namoonni miliyoona kudhan, dhibbaan lakkaa"aman gubatanii, paartiikilii elementariitiin faca"aniiru. Warri fagoo turan jaamsanii akka ibsaa lubbuu qabuutti gubatan. Ibiddichi foon namaa dhukkubsatee nyaate. Gogaan namootaa ni baqaqee, rifeensi isaanii gara biyyeetti jijjiirame, mataan isaanii ni gubate. Dambaliin dhohinsaa kun akka waan akka akkoordiyoonitti, manneen olka"oo dachaasee, namoota dhuunfaa dhiheenya kana akkas lubbuu qabaniifi dhimma hin qabne ta"an hedduu awwaala konkiriitii ho"aa keessatti lubbuun awwaale.
  Gareen ijoollee mana barumsaa Teeksaas kanneen bifa diimaa fi walakkaa qullaa ta'an kubbaa rukutaa kan turan yoo ta'u, dalga harkisa lafaa isaan keessa darbee marga gubate irratti siiluweettii asheeta qofa hafe. Ijoollee dhiiraa hiyyeeyyii, yeroo dhumaatti maal yaadan: tarii haadha isaanii, ykn gootota fiilmii sanaa keessaa tokko taphoota kompiitaraa lakkoofsa hin qabne jedhanii waamu ta'a.
  Intalti baaskitii qabattee suuqii irraa deebi'aa jirtu sun yeroo iyyillee osoo hin argatin kolfaa gara addunyaa itti aanutti darbite. Mucaan sun salphaatti gara footooniitti faca"ee dinqii qofaan ribuun bowwaa lubbuun hafe bubbee qilleensaa keessatti naanna"e. Namoonni adii fi halluu qaban, meetroo lafa jalaa keessatti dhokatanii turan akka balali'aa dhiibbaa jalatti caccabsan, warri yeroo sanatti xiyyaara keessa balali'aa turan obomboleettii Gehennaan stratosphere keessaa gataman, kunis du'a kana caalaa hamaa fi suuta jedhudha. .. Yeroo vaakiyuumii qabbanaa'aa qilleensa hafe piranha adamsituu nyaatu keessa jiran , namoonni mataa isaanii dallaa duralumin irratti rukutu, iji isaaniis socket isaanii keessaa bu'ee Arrabni haxxiffannaa dhiigaan maddu ni bu'a, ilkaan cabe immoo akka baaqelaa ni dhangala'a.
  Duuti hiyyeessaa fi bilxiginnaa, senator fi hidhamaa, urjii fiilmii fi nama balfaa wal qixxeesse. Lubbuun miliyoonaan lakkaa"aman samiitti waan iyyitu fakkaata, addunyaan garagaltee tarii yeroo jalqabaatiif namoonni funyoon jireenyaa hammam haphii akka ta"ee fi hammam akka wal barbaachisu itti dhaga"ame. Haadhaa fi mucaan caccabaa jalatti ukkaamfame, humna guddaa humnoonni lafa jalaa hundi isaan cicciruu hin dandeenyeen walitti maxxanan.
  Bineensi walakkaa makaanikaa ta'e Darth Vader, humna gama dukkanaa'aatiin hamma qarqaraatti kan guutame illee, dhukkubbii fi gidiraa namoota lafa irratti badan biliyoonaan lakkaa'aman itti dhaga'ame.
  Abdii kutannaa keessattis fibers fi masses hunda kan mul'ata ajaa'ibaa gama dukkanaa humnichaa ofitti waame.
  Lira Velimara dhimma kana irratti isa deeggartee gooftaa gurraachaaf harka cimaa diriirsite. Sammuudhaan walitti makaman. Dirreen baayoopilaasmii isaanii battalumatti wal makaa, seera bu"uuraa dubartootaa fi dhiiraa walitti makuun gamtaa humnoota ti"oopilaasmii uume.
  Sana boodas kufaatiin guddaan hypergraviomagical ka'ee, jijjiirama ajaa'ibsiisaa, jecha jechaatti super-fantastic raawwate.
  Doonii urjii impaayera hawaa fi Steelzanaat lubbuun hafan akka kubbaa meerkikurii guutummaa tokkotti walitti qabamuu jalqaban. Saffisaan walitti makamanii, gara pilaastikaa princeps-plasma tti dhiibaman, guutummaa tokkoo fi monolithic uumuun.
  Partikiloonni hawaa hunda keessa naanna"anii, akka sawdust induction coil keessatti walitti dhufan. Achiis, bakka dooniin urjii alaabaa Impaayera Siit jedhamtutti, qawween maashinii dhohee kan suuraa blitz fakkaatu hordofee, sana booda namni guddaan tokko mul"ate.
  Fakkiin isaa ajaa'iba ture. Qaamni qaamaa fi miilli isaa akka Lyra Velimara - qullaa fi sossobaa, garuu mataa, garbaa fi harki uffata waraanaa gurraacha Darth Vader tiin haguugamee jira.
  Bu'aan isaas walmakaa sodaachisaa ture: gooftaa humnoota dukkanaa, loltuu loltoota SS Stelzanat Velimara irraa. Kana malees, guddinni thug kanaa daayameetira Veenus ti. Monster akkasii dhalate, fi mul'ata garmalee kan hypergravity magic tiin uumame.
  Harka Darth-Lyra keessatti lightsabers lama ni calaqqisan: diimaa fi diimaa. Meeshaaleen waraanaa lamaan baay"ee ifaa fi ciminaan ibsaa fi ibsu turan. Walakkaa intala vixen, walakkaa orgaanizimii saayibarneetikii gara Erdoganitti socho'e.
  Miila miidhagaa, qullaa, shamarranii jalatti, vaakiyuumii gurra namaa cufuudhaan gungumaa ture. Bineensi kun salphaatti dirree bombii, bakka dhoo"aan sun hin mul"anne keessa waan hiriiru fakkaata ture, garuu kun caalaatti akka isaan balleessan taasiseera.
  Abbaan irree Turkii, akkasumas daayameetira Veenus dhiita'ee gara gita isaatti deeme. Isaan itti dhihaatanii, miila qullaa fi shamarranii isa tokkoo jalatti, isa kaan immoo boottii olka"aa jalatti duwwummaan akka qilleensa miliyoona tokkootti gungumaa ture!
  Darth Vader fi Lyra qaruuraa tokko keessatti, Erdoganitti billaadhaan nagaa gaafatan.
  Abbaan irree Usmaaniyaa deebii kanaaf qofa boo'e:
  - Diinaaf araara hin qabu!
  Darth Vader sagalee gadi fagoodhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Irra deddeebi'uu haadha - bofa!
  Akkasumas billaa isaanii sagalee bosona qabuun, dhohinsi volkaanoowwan Krakatoa biliyoona tokkoo qaxxaamuran. Vaakuumni sun immoo ni raafame. Quarks vortices ether keessatti shubbisan.
  Erdogaan foon isaa, tuuta hafuurota hamaa fi gaarii isaanii hedduudhaan hodhame, rukuttaa irraa kan ka"e akka raafamu itti dhaga"amee, boo"e:
  - Wu Shaayitan! Ati jabaadha!
  Darth Vader haleellaa isaa itti fufee akkas jedhee boo'e:
  - Ani immoo dadhabee hin beeku!
  Walmakaan gooftaa gurraachaafi saree waraanaa Erdogaan irratti duule. Akkasumas mormituu isaa humnaa fi saffisa isaatiin gadi ta'uu baatus, garuu ogummaa dallaa irratti, beekamaadha pirezidaantiin Turkii wal bira qabamee ilaalamuu akka hin dandeenye, loltuu loltoota fi billaa galaaksii keessaa warra ciccimoo ta'aniin leenji'e - Jedi.
  Sagaleen Liiraa duruu dhaga'amee ture. Intalti si'oolii tunis leenjii gaarii hin qabdu turte. Impaayera isaanii keessatti dhiironni waan hin jirreef shamarran kun gadameessa saayibarii keessatti dhalatan. Gargaarsa sagantaa kompiitaraatiin miciree soorataa keessatti yeroo uumamullee ajjeesuu fi loluu barsiifamaniiru.
  "Maal, ilmi lammii Turkii simannaa akkanaa hin jaallatu!"
  Akkasumas billaa pilaasmaa princeps jedhamus maagii Erdogaan akka gaariitti nyaatame sana keessaa cirrate. Mudhiin abbaa irree Usmaaniyaa murame gadi bu"ee, vortexes ether keessatti naanna"ee, akka tuuta boombii balleessuu guutuutti kufe. Dhiigni immoo qoonqa ciccite irraa dhangala'e. Kana malees, copha hunda keessatti, jiiniiwwanii fi falfaltoonni fiigicha qaban ni facaasu.
  Abbaan irree Turkii deebii kennuu yaale, garuu Darth Vader baayyee ogummaadhaan billaa scimitar qaxxaamuraa jalatti ducked godhee ofii isaatii diina cinaacha irratti rukutee maashaa guutuu diina irraa kute. Erdogaan daran sagalee guddaadhaan boo'ee ammas haleele.
  Darth Vader swing sana parried, miilli qullaa Lyra morkataa isaa square groin keessatti rukute.
  Erdogaan dhukkubsataadhaan qoonqa, boo'icha bosonaa yaadannoowwan qoochoo itti dhaga'amuun immoo qoonqa:
  - Amma xumurteetta yaa xiqqaa!
  Darth Vader haleellaa isaa saffisiisee yeroo haleelu akkas jedhee dhaadate:
  - Garuu dhumni ammatti dhuma miti! Xumurri jalqaba qofa!
  Kanaaf sochii mallattoo isaa raawwata, gargaarsa kanaan Kaawunt Dukoo injifatame. Harki murame, billaa waliin, fiigicha vaakiyuumii keessatti fannifama. Sana boodas ciccituu jalqaba. Akka waan irra deebiin itti fayyadamuu danda'amu, jeettii, launchers bakka tokkotti cufamanii turan - supernovae gadi lakkisan.
  Erdogaan iji isaa dhukkubbii hin danda"amne irraa kan ka"e ol ka"ee duubatti deebi"ee mataa isaa Ji"a irratti kufe.
  Saatalaayitiin pilaaneetii lafaa dhiibbaa kanaan kan bocame yoo ta'u, caccabni bal'aan ishee uwwisee, dhohinsi maagmaa sochii qabu jalqabe. Ji'i fuula akka malee reebame fakkaachuu eegale. Liiraan ammas Erdogaan jilba jala rukutee, billaan Vaader gama ittisa hin qabne irraa dhufe garba isaa qabee fooniifi maashaa furdaa tokko kute.
  Abbaan irree Usmaaniyaa duraanuu ifatti dambali"aa ture, billaan isaa tokkichi lubbuun hafe amplitude bal"aa balali"e, garuu fiixeen billaa diimaa gooftaa gurraacha kallattiin harka diinaa bocame. Sana booda garagalchi ifa ta"ee fi jilbi Erdogaan kan biraa kan cite gadi bu"ee balleessuu fi ibidda falfalaatiin dho"uu jalqaba.
  Abbaan irree Usmaaniyaa meeshaa waraanaa hiikkateera, yaaliin abdii kutannaa isaa inni dhumaa akka jawweetti abiddaan gubachuudha.
  Akka namoota abidda darbatan tiriliyoona tokkoo yeroo tokkotti rukutamanitti ture. Akkasumas dhohinsi pilaasmaa sirna aduu guutuu jechuun ni dandaʼama lolaasee ture. Dambaliin abiddaa maraataa taʼe sekondii lama lama keessatti gara orbiiti Pilutootti fiige. Haguuggii fuulaa fi harki Darth Vader lubbuun hafe, garuu kofoo Liiraa qullaa fi shamarranii guutummaatti gubate.
  Intalti jeneraal kun dhukkubbii irraa kan ka'e iyyite - ibiddi kun akka malee gube, miilaafi miila dubartootaa gubatee fi gurraacha'e irratti illee bishaan gurguddaan al tokkotti dhiita'e. Jilba kootti dhufe...
  Garuu Darth Vader sochii ogummaatiin, utaalchaan fi garagalcha qaamaa fi sochii billaa walitti dhufuun mataa guddaa gaanfa qabu Pirezidaantii Usmaaniyaa Erdogaan diige.
  Mataan guddaan, Ji"a hin xiqqaanne, kan loltuu fi bulchaa guddaa sanaa garagalee, funyaan furdaan bifa diimaa qabus ni xuxxuqe:
  - Hundi isaa dhumeera!
  Sana booda dhohinsi tokko uumame, gurra namaa duuchu, kan balleessu fi guddaa waan ta"eef wanti kanaan dura ta"e hundi akka walsimsiisa boombii haayidiroojiinii hawaa keessatti qoratameetti nama gaddisiisu ture. Sululawwan haayperpilaasmaa balleessuu Aduu irraa bakka lola"an, achiis Afla-centauri fi Sirius...
  
  
  
  
  GURBAA GAMMACHUU HIN QABNE
  Mucaan tokko jiraata ture, inni ammallee xiqqaa ture, garuu gammachuu guddaa hin qabu ture. Mana barumsaatti ni doorsifamaa fi ari'atamaa ture, mana keessatti warri isaa yeroo hunda hojiin itti baay'atee qabxii badaa waan qabuuf isa arrabsu, isa kuffiseef illee girdoodhaan isa reebu. Hunduu immoo akka gowwaa, sammuun isaa dadhabee, abshaalaatti isa ilaale - isa doorsisanii reeban.
  Mucaan kun kanaan dadhabee magaalaa hamtuu isaa dhiisee mana barumsaa jibbamaa irraa fagaatee, bakka iji isaa ilaalu hundatti murteesse.
  Mucaan sun ammallee xiqqaa fi naive ture. Magaalaa isaa qofa keessatti namoonni hamoon akkasii, keessumaa immoo ijoolleen kan jiraatan yoo ta"u, magaalota biroo keessatti garuu namni hundi gaarii fi gara laafessa ta"a jedhee yaade. Akkasumas kanaan ala ta"uu hin danda"u, sababiin isaas biyyi isaanii addunyaa kanarraa hunda caalaa namummaa, gara laafessa, bareedduu fi hunda caalu ta"uu ishee gammachuudhaan saanduqa TV square sanatti irra deddeebi"aa jiru. Biyya isaa keessatti ijoolleen hundi gammaduu ykn gammachuu argachuun isaanii hin oolu, dhaabichi fi hogganaan isaa guddaan gara komunismii akka geessan - yeroo namni hundi waan barbaade argatu.
  Akkasumas mucaan reebamee fi rakkifame sun ijoolleen mana barumsaa keessatti gara jabeeyyii fi hamaa waan ta"aniif CIA fi Mossad"n akka bobbaafaman garaadhaa waan yaadeef, magaalattii keessatti sheelfoon duwwaa jiraachuun isaanii badii burjaajjii garaa furdaa Ameerikaa ta"ee fi namoonni tarree dheeraa dhaabbatanii turan. Osoo burjaajjii fi saboteurs halkan daangaa qaxxaamuran hin jiraatin wanti hundi gaarii akka ture. Boqqolloo manca"ee ilkaan daa"immanii dhukkubsachuun badii isaanii ta"uu isaa. Akkasumas akka fakkaatutti injections USA keessatti namoota dararuufis kalaqame.
  Garuu magaalota Biyya Haadha isaa bal"aa hunda keessatti hammeenyi akka bulchu, ergamtoonni CIA hamoon ijoollee hunda sossobanii fi balleessuun, nama sobaa sana akka lolan fi reeban barsiisuun ta"uu danda"a.
  Lakkii biyya addunyaa kanarraa hundarra gaarii fi namummaa qabdu, magaalaa namni hundi gara laafessa fi wal kolfaa fi ati nagaadhaan harka kee diriirsitee raasuu dandeessu keessatti argamu qaba, sodaa tokko malee pinni quba kee gidduutti dhokate tokko akka itti maxxanu hin sodaatin isa.
  Mucaan sun kana cimsee amane, ammallee magaalonni gara laafessaa fi nagaa qaban akka jiran. Innis guyyoota jalqabaa fi ho'aa birraa eeguun waan isa rakkateef, dhoksaan warra isaa irraa waan hunda firijii keessaa baasee baase. Biyya addunyaa kanarraa baay"ee namummaa, dureeyyii, gara laaftuu fi nagaa jaallattu keessattis oomishni hangas hin turre. Borsaa fi boorsaa dugda koo kanaan guutee, jalqaba kitaabota barnootaa fi dabtara ulfaatina dabalataa waan uumuuf raasee baasee fi... Yeroo yerootti abshaalummaan naannoo koo ilaalaa balbala banee karaatti fiige.
  Mucaan yeroo hunda gara mooraa ofii isaatii bahuu sodaata ture. Achitti reebamuu, qaama hir"uu, salphifamuu, tufuu ykn kana caalaa hamaa ta"uun isaa hin oolu itti fakkaate. Garuu ammallee ganama birraa bariiti, namni hundi mana barumsaa deema, carraan hooligans mooraa bira darbanii itti fufuu ni jira. Kutaa kana irraa eegalee, bakka inni nama biyyaa baafamee fi kolfa ta"e, hanga ammallee isa hin beekneetti. Bakka inni gurbaa rifeensa diimaa dheerina miila shan qofa qabuu fi kophee dheeraa qabu.
  Namoonni maaliif akkasitti aaru? Maal isaan godhee akkasitti isa jibban? Akkasumas jibbaa wajjin maaltu wal qabatu, biyya hunda caalaa namummaa, gara laafessa, namummaa fi haqa qabeettii addunyaa kanarra hin jirre keessatti? Maal isaan godhe? Nama arrabsitee, arrabsitee, salphiftee, tuftee ykn gantee?
  Nama hundaaf gaarummaa, wal mararfannaa fi wal gargaaruu akka qaban hin himnee? Lolli hamaa ta"uu isaa, warri dadhaboo ta"an gargaarsa argachuu akka qaban? Garuu kanaaf ammallee nama hunda akka gowwaa, nama dadhabaa, nama moron... fi jecha walxaxaa fi hubatamuu hin dandeenye kan biraa - akka pacifist?
  Garuu kan nama ajaa"ibu, oduu durii, kitaabonni fi televijiiniin ijoollee hundi kan barsiisan kana mitii? Namoonni sirriitti akkas ta"uu hin qabuu: sublimely noble, prone to self-sacrifice, kan akka gaaraatti waliif dhaabbachuu. Namni namaaf obboleessa mitii? Hiikni jireenyaa inni dhugaan waan gaarii hojjechuu mitii?
  Kanaafuu, dhugaa jiru yoo ilaalle, wanti kitaabota keessatti, fiilmii keessatti, barumsa saayinsii kompiitaraa keessatti illee barsiifamu maaliif ni morma? Gowwummaa, qoosaa, qoosaa, hamaa ta'ee fudhatama!
  Ijoolleen keenya fi hiriyoonni isaa maaliif aarii fi jibba guddaa, qalbii isaanii dhaggeeffachuu dhabuu, jeequmsaa fi badiisaaf fedhii qabaachuu? Barnoonni fi waaqeffannaan hojii gaarii humna namummaa fi namummaa addunyaa kanarraa qabaniin eessa deema? Humna cunqurfamtoota kutaalee addunyaa hunda keessatti gargaaru fi tiksu keessatti. Kan gurraachota, Hindii, fi nama rakkoo fi dhukkubsate hunda beelaa fi balaa uumamaa irraa baraaru.
  Isaanis mucaa sanatti waaman... Sodaan itti dhaga'ame. Amma si qabanii si dararuu jalqabu.
  Akka waan hin dhageenye fakkeessee saffisa isaa saffisiise.
  Deebii kanaaf, boo"ichi bosona:
  - Bireekiin dhaabaa! Si ajjeesna!
  Sagalee isaa keessatti maraachuun bosona nama dinqisiisa, jibbi hangam isa irratti? Maaliif? Maal isaan goote? Isaanis isa jibban, isa yeroo hundumaa waa"ee gaarummaa, waa"ee hiriyummaa, waa"ee araara dubbatu, akkuma warra hin amanne, isa haadha ofii qalatu hin jibban.
  Garuu mucaan sun kana booda mana barumsaa abaaramaa, jibbamaa kana akka hin deemne magaalaa kana gadhiisuuf murtoo duraan murteessee ture. Seepool si'oolii kana jalaa miliqaatii magaalaa biraa, gara laafessa, qulqulluu, michuu ta'e barbaadi. Hundaafuu biyya isaa baay'ee namummaa qabdu keessatti magaalonni akkasii hin turre ta'uu danda'a.
  Mucaan sun akka inni hin deemneef, akka inni hin deemneef, isa qabatanii, akka inni hin deemneef, isa qabatanii morma isaa rukutan jedhee baay"ee sodaate. Garuu otobusiinis jira. Itti utaaluu qofa si barbaachisa, sana booda hooligan fi bandit duubatti hafu.
  Yeroo kana mucaan sun carraa kan argate siʼa taʼu, yeroo dhumaatti tarkaanfii cufiinsa otobusii sanaa irratti utaaluu dandaʼeera. Balballi harka isaa isa haphii fi daa"imummaa ta"e, akka carraa ta"ee baay"ee hin dhidhiitne, boorsaa dugda nyaataan guutame sana qabachuu danda"e.
  Bara sanatti imalli otobusii ammallee maallaqa xiqqaa kan baasu siʼa taʼu, magaalaa xinnoo keessattis mindaa konkolaachisaa sanaaf kaffaluun buʼaa hin qabu ture. Kana malees namoonni amanamoo waan ta"aniif kopeek afur isaan hin dhibu. Hiriyoonni isaanii tokko lama gurbaa kana qabachuu waan dadhabaniif aarii isaanii qaruuraa kosii irratti baasan. Akka waan adamsi barbaadame miliquuf sibiilli komatamutti gara jabummaadhaan isa rukutan. Mucaan sunis konkolaataa oofee Waaqayyo Gooftaa (innis, karaa biraatiin, akkuma isaan barsiifaman, tasumaa hin jiru!) kadhate, balballi dafee akka banamuuf harka isaa akka bilisa ba"uuf.
  Dhumarratti, dhaabbannaa itti aanu harki kee bilisa waan ta'eef teessoo irra taa'ee hafuura baafachuu dandeessa. Mucaan sun mooraa isaa isa jibbame irraa hamma fagaatu lubbuun isaa tasgabbaa'aa dhufe. Bakka isaan hin beeknetti nageenya qaba.
  Tarii gurbaan biraa, faallaa kanaatiin, bakka isaa, manaatti dhihoo ta"ee, dallaa isaa isa hin mo"amne keessaa eegumsa barbaaduu abjoota ta"us. Garuu mooraa manaa yeroo hunda gurbaa sana keessatti sodaa kakaasa ture. Hirriba isaa keessattillee waa'ee hiriyoota isaa si'oolii fi gara laafina hin qabne abjuu halkanii arge. Mucaan kun hamma danda'ametti xiqqoo ala deemuuf yaale. Barnoota booda, hiriyyoonni koo jibbisiisoo garaa gara jabeeyyii ta"an osoo hin ba"iin natti qoosuu, ykn battaluma sanatti na reebuu illee osoo hin jalqabin akkan ga"uuf jecha hamman danda"ettin gara kutaa uffannaa sanaatti fiige. Mucaan kun kitaabota qofa keessatti jajjabina argate. Kompiitarri, interneetii, TV irratti illee hin turre - chaanaalii sadii qofa, bakka yoo gaarii ta'e qajeelchitoota ciccimoo agarsiisan, ykn waldaa faarfannaa sirbaa - biyya isaanii addunyaa kanarraa baay'ee namummaa qabdu keessa jiraachuun hammam gaarii akka ta'e. Yoo hammaate immoo gabaasa nuffisiisaa maasii irraa dhufu, fi lola yeroo hunda midhaan sassaabuuf godhamu. Akkasumas torbanitti al tokko qofa, Wiixata, akka daangaa isaatti cimsitee, fiilmii dheeraa ykn sagantaa hawwataa tokko tokko osoo oduu durii tokko daawwattuu ilaaluu dandeessa turte.
  Mucaan kunis kitaabota keessatti of awwaaluu ni jaallata, isaan keessaa waan ol aanaa, kabajamaa fi sheekkoo ta'e fudhata ture.
  Yeroo baay"ee immoo daree keessatti, hiriyyoonni isaa tuuboo irraa tufuu ykn laastika dhukaasuun garmalee yoo hin dhiphanne, waa"ee addunyaa oduu durii, gara laafessa ta"es yaada ture. Waa"ee dhugaa yeroo dhumarratti komunizimiin ijaaramu obbolummaan addunyaa maraa, kan addunyaa maraa ni jiraata.
  Sana booda ijoolleen Alpha Centauri, Sirius, Ursa Major, urjii Sagittarius irraa dhufan waliin ni tokkoomu. Bal'inaan kolfaa immoo harka wal qabatu. Fakkeenyaaf, ijoolleen urjii Pisces irraa dhufan mataan isaanii miizaana meetii fi qoochoo warqee fi calaqqisu qabu. Akkasumas Urjii Saagitaariyoos keessatti tarii Sentaurs wajjin wal fakkaachuu hin oolan.
  Wanti hundinuu baayyee nagaa fi bareedaadha. Kennaa waliif kennanii sirba sirban. Diinummaan hin jiru, hammeenyi hin jiru, namni buttoo ykn hantuuta du"e harma isa kaanii jala hin kaa"u.
  Osoo komunismiin dafee dhufee, CIA jibbamaa, kan addunyaa guutuu toora jibbaatiin wal-xaxee fi ijoollee keenya Sooviyeet gaarummaa akka jibban barsiise, haa badu, haa badu! Abjuu waraanaa dhabamsiisuu warra Hindii irraa kaasee hanga Afgaanistaan kan dhalche Ameerikaanota. Sagalee raadiyoo isaaniitiin nama maraachisuun harka ol kaasuuf dirqisiisu, obboleessa obboleessa irratti, jibba siree irraa kakaasu!
  Otoobisii suuta suutaan karaa sanarra deema. Caamsaa ala, ganama - guyyaan amma jalqabeera. Eeyyee gurbaan dukkana hin sodaatu. Faallaa kanaatiin yeroo dukkanaa"u carraan hiriyoota darban osoo hin hubatamin siqanii dukkana keessa baduu guddaadha. Yeroo qorraa, yeroo qorraa fi halkan dheeraa ta"u, keessumaa immoo qorra cimaa keessatti, ala baatee gurbaa aariidhaan guutame bira darbuu cimsitee eeguu dandeessa.
  Yeroo qorraas, hooligans ni qorru, yeroo baay"ee ala hin ba"an. Yeroo ho'aa garuu gidiraan ni jalqaba. Gara mana daldalaa deemuun qofti immoo gara dararaatti jijjiirama. Gurbaanis immoo moojuulii zeeroo-junction gosa tokko kalaquuf yaadaa jira, akka al tokko duraan suuqii keessa jirtu, achiis buttoonicha dhiibdee reefuu mana jirta.
  Tarii gaarii ta"uu danda"a, baalleewwan namtolchee ammallee osoo hin kalaqamin, mana jireenyaa isaa keessatti, lafa olka"aa irratti, mucaan sun nageenyi hamma tokko itti dhaga"amuu danda"a. Yeroo ati, saffisaan fiiguu irraa dafqaan, dhumarratti balbala bantee gara mana jireenyaa sanaatti utaaltu, akka shaampiyoonaa Olompikii sarara xumuraa qaxxaamureetti sitti dhagahama - mana jirta, nagaa jirta. Dhumarratti hafuura baafachuu fi kitaaba biraa dubbisuun jajjabina argachuu dandeessa. Akka carraa ta'ee ammallee mana kitaabaa akaakayyuu isaanii irraa kan ogeessi barnootaa tokko itti hinaafu qabu.
  Konkolaachisaan sun duraanuu buufata sanarra akka jiranii fi namni hundi bahuu akka qabu mallattoo agarsiise. Mucaan kun naannoo hin beeknetti of argate. Kanaan dura hanga dhumaatti achi hin dhaabbanne ture. Haaromsi kun immoo kan nama gammachiisu fi kan nama ajaa"ibu fakkaata ture. Akka waan tarkaanfii tokko fudhattee, ati immoo akkuma Elii Wizard of the Emerald City irraa dhufe, lafa oduu durii fi gammachuu keessa of argatta.
  
  WARAANA HANGA INJIFANNOO DHUMA
  Ebla 13, 1945. Biyya isaa ta'aa jiraa [...] Magaalaa Barliin, gamoo Chaansilarii Impaayera.
  Ministirri Dhimma Alaa Ribbentrop jila Sooviyeet diina waldhabdee beekamaa Jarmanii Molotov jedhamu waliin durfamu waliin marii taasisaniin reefuu deebi"aniiru. Lola dhumaa irratti waraanni taankii Sooviyeet afur guutummaatti jechuun ni danda"ama barbadaa"us. Akkasumas Ebla 1, dhiyeessiin gargaarsa warra dhihaa Lend-Lease jalatti dhaabbate;
  Ribbentrop gadda guddaadhaan Rommelitti akkas jedheera:
  - Mariin jila Sooviyeet waliin taasifamaa ture daandii du'aa irra ga'eera. Filannoon araarama zeeroo - gara daangaa June 1941tti deebi'uu - Istaaliniif hin mijanne. Gaaffii Koba - naannoo Klaipeda, East Prussia fi guutuu Poland daangaa bara 1939 keessa. Akkasumas lafa Islooveeniyaa, kutaa Haangaarii fi dirree boba'aa Rumaaniyaa irrattis himannaa qaba. Loltoonni Sooviyeet miliyoonaan lakkaa"aman bakka hunduu jalqabe ga"uuf jecha akka hin duune ibsa. Kana malees, Yooseef beenyaa nurraa gaafata, waraanaa fi lammiileen nagaa hundi akka hiikaman... Kan keenyas furii qofaaf akka gadhiisu waadaa seena! Itti aansuudhaan, Istaaliin naannoo Finfinnee irraas argachuu barbaada.
  Fiildii Maarshaal Fuehrer Rommel gadda guddaadhaan yaada kennaniiru:
  - Fonqolcha mootummaa June 1944 booda, fuula bahaatiin suuta jedhee duubatti deebi"uu itti fufuuf dirqamne. Michoonni, Noormaandii keessatti mo"aman, nu waliin gara nagaa kabajamaa isaaniif ta"etti kan deeman ta"us, garuu... Waraanni Diimaan garmalee cimaa waan ta"eef, hamma danda"ametti loltoota kunuunsinee, ittisa sochii qabuu fi haleellaa deebi"ee haleellaa gabaabaa filanne. Eeyyee, Raashiyaan Vistula ga'anii kasaaraa guddaa kaffaluun illee qaxxaamuranii, Slovakia cabsanii, Rumaaniyaa qabachuuf jechuun ni danda'ama... Garuu milkaa'inni kun hundi gatii guddaa isaan kaffalchiisa. Dhiigaas turre, garuu ittisa xiqqaa fi guddaan quubsaa ta'e hundeessuun reeshiyoo kasaaraa gara dachaa sadii hanga afuriitti hir'isuun nu fayyadu danda'eera. Garuu Istaaliin biyyi isaas akka dadhabde waan hin hubanne fakkaata, michoonni Raashiyaa gargaaruu waan dhiisaniif nutti hirkatuu jalqabu?
  Ribbentrop kolfa gammachuudhaan deebiseef:
  - Shaarkiin gurguddoon biyya alaa jiran reefuu deeggarsa nuuf waadaa galchaa jiru, lafa USSR mo'achuudhaan argannu jijjiirraa! Mootummaan Laaboor Biriteen ammallee duubatti deebi'aa jira, garuu caasaan dhuunfaa hedduun nu deeggaruuf qophiidha! Biraazil, Ispeen, Poorchugaal, fi keessumaa Arjentiinaa gargaarsa nuuf waadaa seenu. Perron ifatti waraana gama keenyaan akka seenu illee hin haalu. Finfinnees hanga dhumaatti akka deemtu dhaadata! Xaaliyaanii keessatti ejjennoo Mussolini kaabaa cimee kan dhufe yoo ta"u, kibbaan ammoo ammallee humnoota warra dhihaa deggeraniin to"atamaa jira. Waraana itti fufuuf qophiidha Fuhrer koo!
  Rommel gabaabsee ajaje:
  - Speera naaf!
  Ministirri meeshaa waraanaa fi rasaasa impaayera ogummaa, cimaa fi dandeettii guddaa qabu bakka isaaf malu taa'ee ture. Speer rakkina hunda keessa jirus, oomisha meeshaa waraanaa haalaan guddisuu fi baayyee dafee qawwee ofiin socho'u sadarkaa olaanaa qabu kan gita "e", "LION" fi "Panther"-2 oomisha jumlaa keessa galchuu danda'eera.
  Ammallee dargaggeessa ta"ee fi baay"ee humna guddaa kan qabu abbaa irree dinagdee Raayich Sadaffaa akka gabaasetti:
  - Gama ijaarsa taankiitiin qulqullina qofa osoo hin taane, baay"inaan boqonnaan argameera. Muddee 1944tti taankii fi qawween ofiin sochoʼu 1,960 oomishame. Kunis rakkoo waraanaa hundaa fi oomisha maashiniiwwan addunyaa kanarraa ciccimoo ta'an baay'inaan eegaluu isaanii osoo jiruu! Keessattuu E-25, Lev fi Panther-2!
  Yeroo ammaa kana oomishni taankii fi qawwee ofiin socho"u ji"atti gara kuma lamaa yoo ta"u, kana keessaa baatii Sadaasaa keessa konkolaattonni haaraan: E-10, E-25, Lev, Panther-2 taankii harka sadii keessaa lamaa ol ta"u !
  Rommel goggogaadhaan gaafate:
  -Taankiin keenya kan Sooviyeet akka caalu mirkaneeffattuu?
  Speer, sagalee isaatiif sababa qabeessa taʼuu kennuuf yaaluun, akkas jedhe:
  - Dizaayinaroonni keenya yeroon booda ta"us konkolaattota haala qindaa"ina, hidhannoo, meeshaa waraanaa fi amala konkolaachisummaa xiqqaa fi guddaan milkaa"aa ta"e uumuu danda"aniiru. Keessattuu E-25 milkaa'aa ta'ee argame. Morma isaa miliimeetira 100 kan qabu yoo ta"u, kofa garagalchuu rational digrii afurtama, cinaachaa fi duubaan miliimeetira 60 fi meeshaa waraanaa qawwee 88-mm kaalibarii EL 71 kan qabu, qawween ofiin socho"u kun istookii rasaasa 80 kan qabu yoo ta"u, ulfaatina 26.6 qofa qaba toonii. Mootorri humna fardaa 700 kan qabu konkolaataan kun sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 75 ol saffisa. Kana malees, kuufama ulfaatinaa tilmaama keessa galchuun, cinaacha qawwee ofumaan socho"u dabalataan iskiriinii mm 30n cimfama. Haala kanaan cinaachaan roolarootaa fi iskiriinii lamaan haguugamee jira, kana jechuun konkolaataan kun morma qofa osoo hin taane, cinaacha irrattis dhiibbaa qola T-34-85 irraa dhufu dandamachuu danda"a. Qawween 88-mm mataan isaa kofa digrii 60n hidhannoo mm 150 - 148 keessa seena. Saffisa dhukaasaa fi sirrii dhukaasaa ilaalcha keessa galchuun qawween keenya 88 mm qawwee farra taankii addunyaa kanarraa isa gaarii dha! Akkasumas eegumsi mormaa dhukaasa qabachuuf si dandeessisa, IS-2 irraa illee. Kana malees, qola qawwee Sooviyeet kan qaxxaamuraa taʼe ricochet irratti baayʼee miira qaba. Garuu hidhannoon keenya simintoo qulqullina olaanaa qabu jabina fuula olaanaa kan qabuu fi, kofa rational inclination irratti, ricochets perfectly!
  Rommel loojikiidhaan akkas jedheera:
  - Kun hundi immoo kan galma ga'e motorri, geejjibni fi giirbooksiin yuunitii tokko keessatti walitti kaa'amuu isaaniiti. Haala kanaan, shaafta kaardii irratti qusanne, olka"iinsa konkolaataa gara seentimeetira 144tti hir"isne. Maashinichi moodeelota Sooviyeet hunda caalaa kan caalu yoo ta'u, oomishuuf salphaadha. Fakkeenyaaf, hanga ammaatti taankii gosa kanaa uumuu baattanis!
  Speer aariidhaan morme:
  - "Panther"-2 fi keessumaa taankiin "Lion" guddinaa fi fooyya"iinsa yeroo dhiyoo tilmaama keessa galcha. Keessattuu, "Panther"-2 ulfaatina isaa gara toonii 47tti eeguu danda"eera, meeshaa waraanaa fi dhiyeessii qola sadarkaa "Royal Tiger"tti guddiseera, akkasumas hidhannoodhaan xiqqoo gadi bu"eera. Sunis garaagarummaa toonii digdamii tokkoodha. Mootorri humna fardaa 700 qabu kun daandii guddaa irratti saffisa kiiloo meetira 55, daandii irratti ammoo sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 30 kenna. Konkolaattonni haaraan motora humna fardaa 900 kan qaban yoo ta'u, sa'aatii tokkotti hanga kiiloo meetira 70 saffisaan deemuu danda'an amma dura oomishamaa jiru. "Leenca" kan qawwee 105-mm qabu meeshaa waraanaatiin walqixa hin qabu; Akkasumas hundi isaanii ulfaatina toonii 51, motorri humna fardaa 900 qabu. Taankoonni keenya haaraan amala konkolaachisummaa gaarii qabu, kana jechuun waraana weeraraa keessatti fayyadamuu ni danda'u jechuudha!
  Rommel kolfee ammas erudition agarsiise:
  - Akkasumas taankii kana keessatti motorri, geejjibni fi giirbooksii qaama konkolaataa fuuldura kan argamu yoo ta'u, turret duubatti kan jijjiiramedha. Haalli qindaa'ina isaas walitti qabamee ture. Garuu "Leenca" hidhannoo doonii cimaa qabu nu barbaachisa!
  Speer jilbeenfatee akkana jedhe:
  - Taankii E-50 keessatti eegumsaa fi hidhannoo Hantuutaa hojiirra oolchina, ulfaatina toonii torbaatama osoo hin caalin!
  Rommel Speer gadhiisee Ministira Aviyeeshinii Reich Saur afeere. Akkasumas hogganaa baayyee ogummaa fi dandeettii qabu.
  Ministirri Impaayera ilaalcha injifannootiin akkas jedhan:
  -Aviyeeshiniin keenya olaantummaa qilleensaa waliigalaa qabateera! Akkasumas hunda dura galata goota industirii Jarmanii! Xiyyaaronni jeettii haaraan bara 1944 Luftwaffe waliin tajaajila kan jalqaban yoo ta'u, baay'inaan baay'inaan oomishamaa jiru. Konkolaattota Sooviyeet sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 200-350 irratti saffisa saffisa kan qaban yoo ta'u, meeshaa waraanaa cimaa qawwee fi rookkeettii 30mm qabu! Loltoonni ME-163, Me-262, VA-349 fi keessumaa HE-162 gatii salphaa, salphaa, socho"uu danda"uu fi oomishuuf salphaa ta"e Laggs fi Yaks diinaa irratti olaantummaa guddaa qabaachuu isaanii mirkaneessaniiru. Xiyyaarri sakatta'iinsaa fi boombii saffisa guddaa qabu Ar-234 saffisa guddaa waan qabuuf xiyyaarri waraanaa Sooviyeet tokkollee isa qabachuu hin danda'u!
  Kanuma waliin wanti baay"ee barbaachisaa ta"e, oomisha baay"ina maashinii keessatti diina waliin walqixxummaa argachuu dandeenyeerra. Torbanitti xiyyaaronni loltoota ME-262 150 kan oomishaman yoo ta'u, meeshaa waraanaa baayyee cimaa fi lola keessatti lubbuun jiraachuu kan danda'u yoo ta'u, duraanuu 300 fi lakkoofsi kun loltoota HE-162 guddachaa jira, fi 120 AR-234 dabalaa dhufeen. Karaa irratti moodeelotni caalaatti guddatan ME-262 baallee swept, ME-1010 baallee bakka sweep sirreeffamuu danda'u, Non-262 meeshaa waraanaa fi amala balalii fooyya'aa, fi hunda caalaa Yu-287. Konkolaataan yeroo dhiyootti baallee gara fuulduraatti harkifame kun sirritti boombii darbachuu gaarii qabaata.
  Walumaagalatti, oomisha xiyyaara jeettii guyyaatti xiyyaara dhibba lamatti guddisuuf karoorfannee, diina guutummaatti ukkaamsuuf!
  Rommel loojikiidhaan akkas jedheera:
  - Maashiniiwwan iskiriyuu keenyas baayyee milkaa'aniiru. Fakkeenyaaf, jijjiiramni Focke-Wulf TA-152 dha. Akkasumas TA-400, akka jeet boombii motora ja'a qabuutti, waadaa guddaa agarsiisa!
  Zaur boonsaan hafuura baafate:
  - TA-400 warshaalee Sooviyeet Urals bira darbanitti boombii darbachuu, saffisa hanga kiiloo meetira 800 gahuu fi boombii toonii 10 ol fe'uu danda'a! Akkuma xiyyaara boombii funyaan hin qabne XO-18, balaliin isaa kiiloo meetira kuma 16! Akkasumas jeet TA-183 fi konkolaattota biroo! Qilleensa irratti ol'aantummaa qabna!
  Fiildii Maarshaal Fuhrer Saur gadhiise. Amma Schmeisser wajjin haasaʼuun na barbaachise.
  Qawwee maashinii Jarmanii
  StG 44 (Jarmaniin: Sturmgewehr 44 - qawwee haleellaa 1944) qawwee haleellaa Jarmanii yeroo Waraana Addunyaa Lammaffaa hojjetamedha. Gara kuma 850 kan ta'u oomishame. Maashiniiwwan otomaatikiin gosa ammayyaa taʼan keessaa, guddina baayʼinaan oomishame isa jalqabaati.
  Qawwee maashinii jalaa (PPSh fi kkf) Waraana Addunyaa Lammaffaa irraa kan adda ta"e, fageenya dhukaasaa kaayyoo qabuun baay"ee dheeraa ta"uu isaatiin, adda durummaan kan ta"e fayyadama kan gidduu galeessaa jedhamu, humna guddaa kan qabuu fi kaartuujjii shaashamannee kan qawwee xiqqaa keessatti fayyadaman caalaa balistikii fooyya"aa kan qabuudha .
  Otoomaashiniin StG 44 gosa gaazii qilleensa baasu yoo ta"u, gaazota budaa qaawwa dallaa barmeela keessa jiruun kan balleessudha. Boolli barmeela kan cufamu booltii xiyyaara dhaabbataa keessatti garagalchuudhaani. Walsimsiisuun dogoggoraa kan uumamu walnyaatinsa xiyyaarota garagalanii furmaata booltii fi booltii irratti. Gola gaazii - carraa dambii baasuu malee. Pluugiin golee gaazii ulee gargaaraa qabu yeroo maashinicha qulqulleessan qofa driiftii addaatiin kan hiikamudha. Boombii qawwee darbachuuf, kaartuujjii addaa kan chaarjii budaa 1.5 g (boombii ciccituu) ykn 1.9 g (boombii kuufamaa hidhannoo bocu) qabu fayyadamuun barbaachisaa ture. Ulfaatinni istaandardiin baarudaa kaartuujjii Kurz 7.92x33 keessatti argamu 1.57 g Piistooniin gaazii ulee qabu hundee booltii wajjin walitti makama.
  Schmeisser akkasumas qawween maashinii haaraan - St 54 - daran amanamaa fi fooyya'aa akka ta'u, sirritti dhukaasaa olaanaa akka qabu abdii guddaa akka qabu ibseera.
  Von Braun akkasumas abdii dhugaa ibseera - misaa'eloonni A-10 fi A-11 fageenya hanga kiiloo meetira 1000 balali'uu fi sirritti guddaa rukutuuf waadaa galaniiru, raadiyoodhaan qajeelfama.
  Hanga riyaaktarri niwukilaraa furguggifamutti boombii atoomikaa kanaan haalli hammaataa ture. Garuu waggoota lama lama booda Mootittiin Boombii gara oomishaatti akka seentullee waadaa galaniiru!
  Garuu hunda caalaa Ameerikaanoonni fi Ingilizoonnis lola komunizimii addunyaa irratti godhamu keessatti Third Reich fi saatalaayitoota isaa gargaaruuf waadaa galaniiru!
  Fiildii Maarshaal Fuehrer Rommel akkas jedhee murteesse:
  - Diinummaa guutummaatti deebifnee akka jalqabnu Istaalinitti himaa, sana booda guutummaatti fi guutummaatti balleessuu komunizimii!
  Ebla 13, 1945 guyyaa diddaa guddaa ture!
  Waraanni Jarmanii Vistula guutuu dhangala'u akka hin qaxxaamurreef jecha rukuttaa guddaa Haangaarii irraa raawwate. Weerarri kun kan jalqabe Ebla digdama, yeroo qoqqoodinsi Naazii xumurame.
  Jarmanoonni sarara ittisaa jalqabaa battalumatti jechuun ni danda'ama cabsuu danda'aniiru. Raashiyaan meeshaa waraanaa isaanii hedduu akka hin fayyadamneef tooftaa haleellaa halkanii dammaqinaan fayyadamaniiru. Halkan ibiddi hangas bu"a qabeessa akka hin taane beekamaadha, Naaziin meeshaalee halkan mul"atan qabu.
  Dafee sararri ittisaa inni lammaffaan caccabee, qodaa lamatu uumame. Garuu ajaja waajjira muummeetiin kuusaaleen gurguddoon lola kana seenan. Naazii injifachuun kan hin danda"amne ta"us, haleellaan Mainstein"s dhaabbate.
  Ji'a tokkoof lola mata jabeessa erga godhanii booda, Jarmanoonni kutaa Slovakia qofa deebifachuu danda'aniiru, kiiloo meetira 70-80 hin caalle tarkaanfataniiru.
  Haleellaan Fritz Baha Prussia keessatti raawwatame kana caalaa milkaa'ina xiqqaa qaba ture. Sarara ittisaa jalqabaa qofa cabsanii ittisa hedduu isaan mudate. Waraanni Diimaan qotee ofirraa ittisuu akka beeku ta'ee argame. Akkasumas miidhaa guddaa geessisa.
  Kisselring milkaa'ina guddaa galmeessuu kan danda'e Rumaaniyaa qofa. Loltoonni Faashistii qodaa sadii uumuun Moldovaa fi Bukovina hunda jechuun ni danda'ama booji'an. Garuu achittillee gara Odessa cabsanii akka darban hin hayyamamneef, Bug - danqaa bishaan uumamaa irratti dhaabbatan! Garuu Jarmanoonni ammallee lafa baay'ee qabachuu danda'aniiru. Qarqara Galaana Gurraacha, fi naannoo Yukireen Chernivtsi dabalatee. Haala kanaan sarara fuulduraa dirree boba"aa Rumaaniyaa irraa fageessuu. Garuu milkaa'inni isaanii Eblaafi Caamsaa hangam ture.
  Waraanni Diimaan ittisa irratti cimaa kan ture yoo ta"u, indaastiriin meeshaalee waraanaa hedduu oomishaa ture. Keessattuu loltoota Yak-9 fi taankii T-34-85.
  Ganna keessa Rommel haala rakkisaa keessa of argate - humni namaa Jarmanii duraanuu dhumee ture, haleellaan kun kasaaraa guddaa geessiseera. Irra deddeebiin bara 1941 lakkaa"uun bu"aa hin qabu ture. Loltoonni Sooviyeet lola irratti kan jabaatan yoo ta"u, jeneraalonni baasii guddaa kaffaluun muuxannoo kan argatan yoo ta"u, ittisi hamma tokko dhangala"aa fi gadi fageenya qabu ijaarameera.
  Kanaaf, gara bahaatti socho"uuf kaffaltii kaffaluun barbaachisaa ture.
  Giddugaleessatti loltoonni Sooviyeet ammallee riqicha Vistula qaxxaamuranii qabatanii turan. Istaaliin duubatti deebi'uu hin barbaanne.
  Rommel murtoo tokko murteesse: USSR irratti haleellaa qilleensaa banuuf. Boombii darbachuun yoo xiqqaate hojii qaala'aa waan ta'eef, yeroo haleellaa akkasii kasaarri namootaa baay'ee xiqqaadha! Kana malees, USA fi Biriteen kolonii fi bulchiinsa ishee waliin meeshaa waraanaa, qabeenya fi tola ooltota illee gargaarsa sochii guddaa taasisuu jalqaban.
  Haleellaa qilleensaa xiyyaara jeettii fi of eeggannoodhaan waraana taankii gurguddaa waliin cabsuuf yaaluun.
  Garuu Istaaliin akka malee taa'ee mo'amuu eeguu hin barbaanne! June 22 loltoonni isaa kallattii Slovakiyaatti haleellaa jalqaban. Deebii kanaaf Ameerikaanoonni xiyyaarota boombii B-29 kuma tokko liqiidhaan Jarmanitti gurguran.
  Jarmanoonni qilleensa irratti ol"aantummaa kan qaban yoo ta"u, ammallee olaantummaa qulqullinaa isaanii taankii fi qawwee ofiin socho"u keessatti fayyadamuun haleellaa Waraana Diimaa ofirraa deebisuu danda"aniiru. Dhuma baatii July irratti gareen Waraana Jarmanii Kibbaa haleellaa kana irratti hirmaatee, qodaa biraa uumuuf yaale. Loltoonni Sooviyeet haleellaa Jarmanii dhaabuu danda'aniiru. Naaziin gara kiiloo meetira soddoma tarkaanfatee kasaaraa guddaa irraa of qusachuun dhaabbatan. Ji'a Hagayyaa keessas Waraanni Diimaan Baha Prussia keessatti tarkaanfate.
  Ganna keessa sararri fuulduraa osoo hin jijjiiramne jechuun ni danda'ama.
  Gama biraatiin Ameerikaan boombii atoomikaa lama Jaappaan irratti darbatte. Hirohito Hagayya 16 harka kennachuu beeksise. Ameerikaan harka ishee bilisa baatee dhiyeessii teeknooloojii, meeshaalee jallisii fi meeshaalee gara Third Reich taasifte.
  Dhiibbaan aviyeeshinii Jarmanii irraa dhufu dabalaa dhufe. Naaziin USSR irratti boombii darbachuu abdatan. Birraan rukuttaa wal jijjiiruun gama lachuutiin haleellaa yaaluun darbe. Gamoonni lachuu kasaaraa hin barbaachifne irraa of eeguuf yaalii godhaniiru.
  Garuu walumaa galatti olaantummaa Luftwaffe qilleensa keessaa ifa ta'e. Bara 1945 keessa, Raayich Sadaffaa fi saatalaayitoonni isaa xiyyaarota kuma jaatamaa ol kan oomishaman yoo ta'u, irra caalaan isaanii jeettii yoo ta'u, kuma soddoma kan biraa michoota irraa argataniiru. USSR konkolaataa kuma afurtamii shan qofa oomishte. Kana malees saffisa, meeshaa waraanaa fi hidhannootiin diina gadi.
  Barri 1946s yaaliin haleellaa guddaa Waraana Diimaatiin jalqabe. Garuu Jarmanoonni misooma isaanii isa gaarii, taankii piraamidaalii E-50 gara waraanaatti darbatanii kutaalee Sooviyeet injifachuu danda"aniiru, gara Poolaandi fi Islooveeniyaatti deebisan. Garuu qorri kufaa jiruu fi gootummaa guddaan loltoota Sooviyeet tuuta faashistii Neman irratti fi xiqqoo Grodno bira darbee dhaabe! Deeggarsa hordoftoota Banderaatiin maatiin Krauts Lviv seenan. Haa ta"u malee, haleellaan guddaan, ykn caalaatti yoo dubbanne, kufaatiin isaa, USSR riqicha Baha Awurooppaa keessatti akka dhabdu kan taasise yoo ta"u, amma waraanni sun ammas guutummaatti gara naannoo Impaayera Raashiyaa Bolshevik tti ce"eera!
  Ji'a Caamsaa keessa loltoonni Rommel milkaa'ina isaanii irratti ijaaruuf yaalan, garuu ji'oota hedduudhaaf lola erga godhanii booda sarara, Baranovichi, Vilno qofa gahan, achiis Rigaatti dhiyaatan. Naaziin Kibbatti xiqqoo milkaa'aniiru - Vinnitsa fi Zhitomir fudhatan - Kiivitti dhiyaatan! Odessanis loltoota Sooviyeet irraa addaan citee of argatte.
  Haa ta'u malee, Jarmanoonni kasaaraa guddaanis mudataniiru - dargaggoonni umrii kudha afuriifi akaakayyuun umuriin isaanii waggaa jaatamaa fi shan irraa kaasee waraana keessatti bobbaafaman. Kutaaleen dubartootaa hedduun illee uumaman, akkasumas raayyaaleen isnaayiparaa fi aviyeeshinii adda addaa bakka saalli haqa qabeessa ta'e itti wal lolan!
  Kufaatii keessa Jarmanoonni ofirraa ittisanii waraana Sooviyeettiin qorataman. Yeroo qorraattis lola ni cimaa ture. Jarmanota olaantummaa qilleensaa humna guddaa qaban cabsuun hin danda"amne. Magaalonni Sooviyeet marfaman Riigaa fi Odessa kufaniiru, garuu Fritzes haleellaa isaanii kana caalaa guddisuu hin dandeenye.
  Bara 1947tti taankiin Sooviyeet T-54 oomisha baay'ee keessa seenuu kan jalqabe yoo ta'u, kunis doonii guddaa Jarmanii, kan piraamidaalii E-50 waliin dorgomuu qaba ture. Dhugaadha, konkolaataan Sooviyeet amma iyyuu hidhannoo fi meeshaa waraanaatiin isa Jarmanii gadi taʼus, gatii salphaa fi salphaa ture. Omishni jumlaa ji'a July keessa jalqabe.
  Aviyeeshinii keessatti haalli hammaataa ture, garuu Mudde 30, 1947tti xiyyaarri waraanaa jeettii walduraa duubaan Sooviyeet jalqabaa MIG-15 dhumarratti balali'e.
  Kana jechuun monopoliin faashistii qilleensarra jiru ni xumurama.
  Omishni jumlaa Caamsaa 1948 eegale. Konkolaataan kun mataan isaa saffisaafi meeshaa waraanaatiin ME-362 irraa xiqqoo gadi qofa ture. Dhugaadha, Jarmanoonni ammallee muuxannoo oomishaa fi lolaa aces akka gaariitti hojjetu keessatti jalqaba mataa qabu turan. Garuu qilleensa irratti USSR walqixxummaa galmaan ga"uuf akka jirtu ifa ta"e.
  Ji"a ji"aan bara 1948tti mariin haaraan jalqabame.
  Jarmaniin baay'ina ummataa irraa kan hir'ate yoo ta'u, USSR dhiigni ishee irraas dhangala'e. Kana malees, fiizisistoonni Jarmanii warra Sooviyeet dursuu kan dandaʼan siʼa taʼu, Raayich Sadaffaan boombii niwukilaraa milkaaʼinaan yaaluun isaa ni yaadatama.
  Rommel filannoo giddu galeessaa yaada dhiheesse - Jarmanoonni waan duraan mo'atan hunda ni argatu. Riigaa irraa gara Odessa.
  Istaaliin deebii kenneen filannoo zeeroo irratti walii galeera. Nutis isiniif, isinis nuuf!
  Mariin ammas guutummaatti bakka hin jirretti gahe.
  Kobaan dabareedhaan industirii, dizaayinaraa fi ogeessa waraanaa xiqqaa fi guddaan barbaachisaa ta'e hunda waliin wal argan.
  Sana booda, ifatti haasaa dubbise: kan keessatti lola faashismii irratti banuun xumura injifannoodhaan akka xumuramu beeksise!
  Guyyaa Adoolessa 7, 1948. Guyyaa jijjiirama guddaa fi murtoo ta'e!
  Xumura xumuraa
  1954 Muddee 21... Niiw Yoork... Alaabaan diimaan baay'inaan mana samii dheeraa Ameerikaa keessatti fannifamee jira.
  Suuraan isaa iskiriinii gurguddaa fi gabatee beeksisa rippabiliika Ameerikaa ummataa hunda irratti kan mul'atu Istaaliin, loltoota Sooviyeet daandii Leeniin irra darbaniif kolfaa harka isaa ol kaasa!
  Addunyaa guutuun waggaa torbaatamii shan Jaal Istaaliin - mootii pilaaneetii lafaa isa jalqabaa kabaja!
  
  TA'UU LUCIFER
  Isaaf salphaa ta'uu baatus, garuu ammallee dargaggeessa ta'ee fi lubbuun ammallee hin jabaanne, loltuun Palpatine danqaa sana irra tarkaanfachuu danda'eera.
  Kaarooliin harka ishee fi lightsaber isheetiin ajjeefamuu qabdi turte. Garuu daandii isaanii dhoksuuf jecha chaarjiin niwukilaraa xiqqaan masaraa mootummaa ofii isaa keessatti dhaabame.
  Darth Sidious duraanuu lightsaber fayyadamuu kan danda'u yoo ta'u, gara mootittii osoo deemuu waardiyyaa dhuunfaa ishee kute. Sana booda, jilbeenfattee kophee ishee qaaliin akka baastu ajaje - akka isheen akkuma aadaa ta'etti miila qullaa iskaafooldii irratti akka du'uuf.
  Kaarolinaan akkas ta'ee argame. Palpatine fuula isaa isa dhugaa isheef mul'isee namni august sun imimmaan dhoohe. Sana booda Dart jireenya isaa keessatti yeroo jalqabaaf balaqqeessa humnaa fayyadame... Mootittiin gubatte sun yeroo calliftu, Sith Lord gara laafina hin qabne meeshaa niwukilaraa sana detonator irratti kaa'ee masaraa mootummaa keessaa ba'e.
  Jiraattonni addunyaa bishaan jalaa sabotage jedhamuun kan himataman yoo ta'u, kanaafidha addunyaalee pilaaneetii kanaa lamaan gidduutti waraanni gara jabinaan kan ka'e. Teeknooloojiin olaantummaa qabaatanis, fiigichi bishaan jalaa kun lubbuun jiraachuu danda'eera. Kana malees, bakka bu"oonni Seenetii Rippabilikaanotaa gidduu seenanii, isaanis duguuggaa sanyii hayyamuu hin dandeenye.
  Palpatine ofii isaatii badhaasa nama nagaa buusu argateera, amma sadarkaa galactic irra gaheera, hanga ammaatti gahee gargaaraa xiqqaa senator Naboo irraa qofa, garuu baayyee dafee jaalala argateera.
  Barsiisaan isaa Plaagaust barataan kun akka ka'u kan raggaasise yoo ta'u, inni ofii isaatii garuu qorannoo saayinsii maagooklooriyaanota irratti caalaatti liqimfame. Ofii isaatii jireenya hin duune argachuu fi namoota duʼan akkamitti akka duʼaa kaasan barachuu barbaade. Kana malees, Plaagaust, alaa gara laafina kan hin qabne taʼus, firoota isaa tokko tokkotti sirriitti kan maxxane siʼa taʼu, dafanii duʼaa kaʼuu isaanii abjoota ture.
  Intalli Palpatine guddattee mootittii taate. Utuu baayʼee hin turin immoo sanyii mataa ishee argatte. Abbaan warraa kun sirnaan mootii hin taane, garuu guutummaatti haadha warraa seera qabeessa, fi qondaala duraanii - Jedi, ogummaa sadarkaa olaanaa ta'uu baatus. Akka ofiisaatti, maqaa mootii fi waliin bulchaa xiqqaa argate - hoggansa mootittii jalatti.
  Garuu Palpatine mucaa abbaa warraa isaa isa ofiisaa hin taane hin jaalanne: garmalee gara laafessa, kabajamaa, bifaan baayyee bareedaa, fi waggoota isaa caalaa baayyee xiqqaa fakkaata ture.
  Intalli bulchaa gurraachaas guddattee garmalee gara laaftuu fi mararfattuu taatee. Amala isheetiin abbaa ishee wajjin baay'ee wal fakkaata - inni tarii nama hamaa uumama cufaa ta'uuf abjootee ture.
  Haala kamiinuu yoo ta"e, kana booda Plaagaust barattuu isaa amansiisuu hin qabu ture. Palpatine murtee kana ofuma isaatiin murteesse - intala isaa fi abbaa warraa ishee lamaan balleessuuf.
  Garuu akka of hin saaxilleen beekamaadha. Kunis salphaa miti, jeequmsaa fi sabotage hunda booda nageenyi masaraa sanaa haalaan cimee waan tureef.
  Palpatine balaa doonii urjii kana irratti akka mudatu qopheessuuf murteesse. Dhiibbaa isaa fayyadamuun, balali'uu maatii mootii gara Corusan - pilaaneetii magaalaa guddittii fi magaalaa guddoo rippabiliikaatti galmaan ga'uu danda'eera. Ayyaana guddaa tokkoof waamicha fakkaata - bara kumaa ijaarsa guddaa.
  Barumsa barsiisaa isaa Plagueis akka gaariitti barate;
  Barsiisaan kun barattuu kanaaf leenjiin isaa cimaa ta'us, Seera Lama irraa bilisa akka ta'an waadaa gale. Geengoo hamaa Darth Bane ajaje cabsuun, homaa wal hin dhoksan, hariiroo isaanii keessatti hinaaffaa ykn wal amantaa dhabuu hin qaban, akkasitti Gama Dukkana waliin tajaajilu turan. Sidious waggoota kurnaniif Muun waliin barate, yeroo kana keessatti Plagaust humni Plagaust argate hundi akka hin badneef barattuu isaa waan beeku hunda barsiise. Barumsi Plaagaust Palpatine sodaa isaa akka fudhatu dirqisiise, gammachuu hunda isa saame, waan inni jaallatu hunda irraa fudhate. Gooftaan Dukkanaa Miiroonni akka inaaffaa fi jibbaa, Gama Dukkanaatti qabachuuf barbaachisaa ta"us, kaayyoo guddaa tokkoof jecha yaad-rimee safuu idilee dhiisuu qofa akka ta"e Sidious barsiiseera. Plaagaust akkasumas barattuu isaa mala aangoo qabachuu irratti barsiisaa kan kenne yoo ta'u, galma dhumaa Gaalaaksii to'achuudha.
  Garuu karaan barumsaa hunda caalaa bu"a qabeessa ta"e danqaawwan dhugaa (virtual barriers) fi sinimaa diimeessoota hedduu (multidimensional cinema) darbuu ture.
  Palpatine sadarkaa keessaa akka ol ka'u osoo gargaaru, Master Thaler Sidious Sith holocron isaa, akkasumas kanneen biroo hedduu akka argatu kenne. Inni Palpatine akkaataa lightsabers itti lolu, akkaataa Force lightning itti fayyadaman barsiise, akkasumas beekumsa gosa hunda waa'ee meeshaa waraanaa fi tooftaalee adda addaa Dark Side akka xuuxuuf isa dirqisiise, garuu barbaachisummaa galma dhugaa galmaan ga'uuf barbaachisu qofa akka isaaniif kennu Ajaja jedhu. Kanuma waliin, Plaagaust, Grand Damascus dahoo godhachuun, namni Palpatine wajjin walitti dhufeenya akka qabu akka isa hin shakkineef waan barbaachisu hunda godhe.
  Kanaafuu kunoo wanti salphaan tokko ta'e - dooniin hawaa sulula asteroyidii keessatti qabamte. Kana malees, reefuu yeroo dooniin urjii deebitu, yeroo balaliistonni hedduun dhugaatii cimaa fudhatan.
  Akkasumas Palpatine shakkamuu dhabuu qofa osoo hin taane, yaaddoo agarsiisuu fi karaa balaa qabu irraa isa dhorkuu isaatiin ajajni illee badhaafameera. Garuu maloonni sababa dhiheessuu akkasii kan namni tokko faallaa kanaa hojjechuun isaa hin oolu. Provocations ni hojjete, meeshaaleen xiqqoo miidhaman.
  Dhaaltonni fi haati warraa lamaan du'an, daa'ima Giiftii Duree Paadmee Amidala, intala ilma Palpatine qofatu lubbuun hafe. Teessoo Naboo irratti dhaale.
  Akkasumas Darth Sidious tarree yakka isaa irratti dabale. Haa ta'u malee, wanti hundinuu Plaagaust'n hin raggaasifamne.
  "Humna, leenjifamtuu, fi dandeettii geggeessuu qabda. Caalaatti ammoo, dheebuu dhiiga nama ajjeechaa walduraa duubaan raawwatu qabda, sana reserve gochuu qabna ta'us - jeequmsi sun kaayyoo addaa tokko yoo tajaajile malee. Nuti foon qalan miti, Sidious, akka." Sith durii keessaa tokko tokko Nuti arkiteektoota gara fuula duraati."
  "Hanga yoomiitti?"
  "Waggaa kurnan booda - guyyaa tokkos dafee miti."
  Garuu of to"achuu keessatti obsi of mul"isuu hin barbaanne. Yeroo tokko tokko Wiit ofii isaatii maaliif akka tasaa gara jabeessa ta'e jedhee kan yaadu ta'us. Hangas aggaammii qabaa dhalatee? Kana malees, geengoo michoomaa keessatti, Paalpaatiin nama gara laafessa taʼe akka taʼe yaada kenne.
  Darth Sidious illee yaada haaraa tokko jalqabe: Sith dhugaan yaada isaa ogummaadhaan dhoksuu qaba, barsiisaan illee mala kana hin hubanne! Plagaust Beekaa yoo of waamullee!
  Palpatine siyaasa galactic seenuu osoo jalqabuu, gorsaan isaa qorannoo isaa keessatti bu'aa haaraa galmeesse. Fedhiin yakkamaa Yinchorri, jila sanyii tokkoon Damaasqootti dhiyaate, dhiibbaa Humnichaa jalatti, mormii uumamaa keessoo reptilians ta"us, cabe. Plaagaust saamuda biroo irrattis yaalii hedduu gaggeesse, dandeettii mataa isaa qorateera. Walgahii itti aanu kan Cache keessatti godhame irratti, Plagaust qajeelfama Sidious ittiin socho"uu qabu ibsee, waa"ee yeroo dheeraa dura Kerred Santa qulqulleessuu isaa dubbatee fi Sidious akka ajjeechaa Senator Vidar Kim ajaju ajaje, akka Palpatine bakka isaa bu"uuf . Plagueis mataan isaa pilaaneetii Kamino daawwate, waraana Yinchorri ajajamaa uumuuf jecha sanyii naannoo sanaa kanneen clone hojjetan waliin mari'ate. Booda Damaasqoo fi namoonni isaa jala jiran gara Serennotti kan imalan yoo ta'u, Plagueis dhuunfaan Jedi achitti argaman waliin haasa'e. Kanaaf, Jedi Qui-Gon Jinn korporeeshiniiwwan akka hin jaallanne kan hubate yoo ta'u, barsiisaan isaa duraanii Dooku ejjennoo Rippabiliikaa akka tasgabbaa'aa hin taaneetti ilaale. Plaagaust ogummaadhaan sanyii shakkii garaa Master Sifo-Dyas keessatti dhaabee, Rippabilikni waraana akka barbaachisu suuta jedhee amansiise.
  Dhuguma, eenyutu waraana malee maashinii waraanaa qaalii uumuuf deema? Akkasumas Siit mala jeequmsaatiin sirritti to"achuu barbaadan, sababiin isaas malan biraa kamiyyuu barsiisa isaanii wajjin kan wal faallessu waan ta"eef.
  Walgahii siyaasaa addunyaaleen Federeeshinii Daldalaa kudhan ol gara Rippabiliikaatti galchuuf gaggeeffame irratti, Plagueiste fi Sidious Damaasqoo fi Palpatine dahoo godhachuun ammas wal argan. Karoora dursee qophaa"e hordofuun Paalpatiin haasawa ajaa"ibaa Senetii keessatti iyyaa fi jeequmsa uume kenne. Pilaaneetonni Federeeshinii Daldalaa qaama Rippabiliikaa waan ta"aniif, gara fuulduraattis Siit harka isaaniitiin waraana galaaktikaa gadhiisuu waan danda"aniif, Plagaust gammade. Garuu Plagueis, Senetera haloo kan qabu Pax Tim diinota Damaasqoo kanneen biroo - caasaa nageenyaa Sante - waliin shira xaxee amma Damaasqoo buqqisuuf tarkaanfii cimaa akka fudhatu beeka ture. Kanaaf, Plagueis itti yaadee Palpatine Tim waliin walgahii siyaasaa irratti walitti fidee barattuu kana akka baalaatti fayyadame, yeroo walfakkaatutti isa qorate. Gochi Sidious milkaa'aa ta'us, Tim Plaguest ajjeestoota Maladian ajajuun Siths lamaan mo'achuu danda'eera. Inni lammaffaan humna isaa hunda walitti qabee butamuu dhaabuu fi Tiim barbaaduuf, haleellaan lammataa akka isa irratti karoorfame hin beeku ture.
  Darth Sidious immoo kana itti dhaga"ame, garuu duraanuu gorsa gorsaa isaa jalaa ba"uuf yaadaa ture.
  Sirna Laarsh Hill gara Order of the Bowed Circle keessatti galchuuf, loojii ajaja kanaa Coruscant irratti gaggeeffame irratti, Darth Plagueist loltoota kiraa sassaabdotaatiin ajjeefamuutti dhihaate. Gargaaraan Palpatine, Pestage, warra Maladians qunnamee, odeeffannoo barbaachisaa ta'e erga argateen booda, battaluma Palpatine beeksise. Lamaanuu bakka yaaliin ajjeechaa itti raawwatame ga"anii, Plagueis kan madaa"ee fi hafuura baafachuu dadhabe, kan madaa sana Humnicha keessatti marsee ture, lubbuun jiru qofa argatan; warri Muun hafan Magaalaa Guddittii Damaasqoo irraa ajjeefaman. Boodarra Palpatine haaloo dhuunfaa Tiim irratti bahee, isaa fi miseensota Gran Protectorate biroo hedduu imbaasii Malastare Coruscant irratti ajjeese. Poolisiin ajjeechaa Senetera Kiim hordofee du"a kana qorachuuf garee addaa ijaarus, namoota yakka kana raawwatan hin arganne. Sababa kanaan Damascus Capitals hogganaa isaa hin dhabne, garuu Hego Damascus dhimma Galaxy irraa soorama ba'e.
  Karoorri Darth Sidious baayyee haxxummaa ture. Intala ilma isaa Padve hin ajjeesne, kanaa mannaa ishee waliin michuu ta'e. Akkasumas fedhii alaatiin senator ta'e.
  Dhiibbaan gooftaa gurraacha guddachaa dhufe, Sith Darth Maul inni sadaffaan mul'ate. Akkasumas mala barbaric irratti leenji'e, fi qabsaa'aa baay'ee dandeettii qabu. Haa ta"u malee, dandeettiin humnaa Maul"s hanga dhaaltuu guutuu ta"uu danda"utti guddaa miti.
  Kana malees, Plagaust fi Thaler lamaan isaanii iyyuu ammallee namoota, mallattoo sanyummaa kan hin qabne miti. Teessoon impaayera Sith gara fuula duraa sanyii namaatiin alatti nama biraatiin akka dhaalamu dhuguma hin barbaadan turan.
  Kanaaf tarii duuti Darth Maul dursee murtaa'ee ta'uu danda'a. Kana malees, Palpatine barattuu isaa waliin yeroo waldhabdee godhanitti du'uutti dhihaate, humna ol'aanaa qofatu mooticha gara fuula duraa du'a irraa baraare.
  Darth Sidious namni uumama cufa keessa jiru tokko isa caalaa lightsaber qabachuu irratti akka caalu itti aarse. Kunis mallattoo isaa dhiise. Akka carraa ta'ee, hiriyoottan gaa'elaa namaatiif, Maul, sababa daangaa isaatiin, beekumsa gama dukkanaa'aa humnichaa isaan caalu hin dandeenye!
  Damaasqoo fi Paalpatiin rakkoon Naboo lamaan isaanii akka fayyadamu waan hunda godhan. Yeroo Darth Maul Jedi balleessuuf Naboo irratti duula jalqabetti, Damaasqos muddama haaraa uumuuf tarkaanfii cimaa fudhatte. Damaasqoos hoggantoota Gamtaa Dhaabbilee, Waldaa Daldalaa, Gamtaa Teeknoo fi korporeeshiniiwwan biroo qunnamuudhaan gocha hamaa Rippabilikni addunyaa isaanii wajjin walqabatee raawwattu isaan amansiiseera. Palpatine, Chaansilara Olaanaa Rippabiliika Galactic ta"uun filatamuu isaa erga mirkaneessee booda, yeroon Karoora Guddaa kana kophaa isaa xumuruu akka ga"e murteesse. Palpatine waan isa barbaachisu hunda Plagaust irraa baratee fi walitti dhufeenya barsiisaa isaa fayyadamee gita hojii barbaadamu argachuun, Palpatine Muun dulloome kana gufuu malee waan biraa akka hin taane ilaale. Plaagaust garuu barattuu isaa guutummaatti waan amane fakkaata ture.
  Kana malees, Darth Maul du'ee bulchiinsi nama lamaa ofumaan deebi'e.
  Ammas hojii fi yeroon baay"een fuuldura isaa ture;
  Kanaafuu, maaliif tandem isaanii waggoota muraasa dabalataaf jiraachuu hin qabu - garuu Jedi Order guutummaatti hin diigamu?
  Garuu wanti hunda caalaa barbaachisaa taʼe sun hin turre. Plagaust dhumarratti iccitii hamaa tokko ifa godhe: "kan abbaa dhugaa, dhalootaan Palpatine - Witt Thaler ta"e isadha."
  Eeyyee haati isaa qonnaan bulaa baayyee bareedduu taate, gooftaa daldalaa sooressaa Damaasqoo mataa garagalchite. Fedhii isaas ofirraa ittisuu hin dandeenye.
  Walumaagalatti, erga Sith keessatti jalqabamee booda dandeettiin sanyii walhormaataa baay"ee gadi bu"a. Kunoo immoo carraa guddaa qabda - ilma qabda! Akkasumas akkas dandeettii kan qabu, fi kennaa humna qofa osoo hin taane, dandeettii siyaasaa addaa kan qabu.
  Sababni inni dargaggeessa kana baraaruuf isa lakkoofsa tokkoo ture. Daldala sana dhiiga ofiitti dabarsuun baay"ee nama gammachiisa. Haa ta'u malee, sababa Sith sadarkaa olaanaa dhala dhabuu jechuun ni danda'ama, walitti dhufeenyi maatii gonkumaa barbaachisaa ta'ee hin ilaalamne.
  Plaagaust miira keessa seene... Tarii dhuguma ilmi ofii isaa akka isa hin tuqne murteesse ta'a.
  Garuu kun sirriitti waan Darth Sidious gara tarkaanfiitti dhiibedha. Yakka akka abbaa ofii ajjeesuu raawwachuun abjuu Gooftaa Sith kamiiyyuu ti.
  Halkan filannoo duraa, Damaasqoos waggoota hedduu keessatti yeroo jalqabaaf ummata duratti mul'ateera, Senetera Palpatine waliin qofa: isaanis jalqaba oomisha haaraa opereetaa Mon Calamari Galactic Opera House keessatti agarsiifame irratti hirmaatan. Seensa booda, Sith Lords lamaan milkaa'ina Palpatine dhufuuf jiru kabajuuf gara penthouse Damascus gamoo Caldani Spiers keessatti soorama bahan. Palpatine barsiisaa kana wayinii qabate naanna'ee, haasaa isaa Seneetitti dhufu shaakala ture.
  Plaagaust, machaa'ee, yaalii inni magochlorians irratti godhe milkaa'ina caalaa akka ta'e Palpatinetti hime. Mucaan Anakin dorgommii kana kan injifate yoo ta'u, hunda caalaa ammoo waraana roobootii lolaa guutuu hojii ala gochuu danda'eera. Kana jechuun mucaan kun nama uumama cufa keessa jiraatu hunda caalaa humnaan kennaa qaba jechuudha. Kana malees, gurbaa kanaan alatti, bakka bu'aa sanyii Togruta tokko Magochlorians waliin walhormaata gochuu danda'eera. Bakka bu'oonni sanyii nama fakkaatu kanaa, garuu nama hin taane Magochlorians caalaa hiyyeeyyii ta'uu isaanii yoo ilaalle, garuu yeroo wal fakkaatutti dhibbeentaan Jedi isaan keessaa, lakkoofsi namoota caalaa dachaa hedduu xiqqaa ta'e, baay'ee ol'aanaadha...
  Intalti haaraan Ahsoka Tano gara fuulduraatti olka'iinsa ogummaa adda ta'e, kanaan dura hin beekamne galmaan gahuu dandeessi. Walumaagalatti karaalee filannoo humna Togruta hubachuu, fi baay"ina magochlorians, dinqii dhugaa uumama namni tolche dhalchuu danda"a.
  Maaltu itti aanee jira? Yaalii itti fufee sanyii namootaa haaraa - humna waaqolii wajjin walqixa ta'e ni uuma. Akkasumas uumamtoota sadarkaa maagooklooriyaanota caalaa ol'aanaa qaban - ti'ookilooriyaanota caalaa walsimsiisuu ni danda'a, kunis Siit seera fiizikaalaa yuunivarsiitii akka jijjiiran, tarii immoo yuunivarsiitii haaraa akka uumuuf kan dandeessisu ta'a!
  Gooftaa gurraachaan waan sodaachisuu fi ajaa'ibsiisu tokkotu ture.
  Suuta suutaan machaa'ee, Plagaust waggoota dheeraa booda yeroo jalqabaaf hirriba keessa rafe, yeroo muraasa booda Sidious, duubatti jedhee (tarii salphaatti mataa isaa billaadhaan kutuu wayya ta'a?), yaa'a balaqqeessa Force barsiisaa irratti gadi lakkise .
  - Ati abbaa, waan hundaaf deebii kennita! Na dhiisee, waggaa tokkoof si'oolii mana kuusaa dararaa mootii keessatti akkan dandamadhu waan naaf hayyameef! Jaalala koo isa dhugaa tokkicha, Kaarooliin maaliif akkan ajjeesuuf na dirqisiifte?
  Siit gurraachaan sun warra isaa irratti balaqqeessa dhangalaasee boo'e. Dhuguma dhuguma isa jibbe.
  Dhukkubbii Plagaust itti gammadee Darth Sidious suuta jedhee isa dararee du'e, inni immoo gargaarsa Humnichaa dadhabee homaa gochuu waan hin dandeenyeef du'e.
  Sekondii dhumaa keessatti gooftaan gurraacha akkana jedhe:
  "Tapha kana guyyaa akkan Galaaksii bulchutti na leenjisuuf murteessite sanatti mo"amte, abbaa kee cinaa kee jirta - ykn caalaatti yoo dubbanne, ati barsiisaa koo turte, abbaa - eeyyee, kanaaf Bara baraan si waliin nan jiraadha galata qaba, ati garuu gooftaa koo hin taatu."
  - Palpatine Darth Plagaust kan ibidda balaqqeessaa keessatti du'ee gubaa ture nagaa dhaame.
  Kalaqaan Sith jireenya isaa obomboleettii akkasitti xumure. Isa waliinis fuul-barruu seenaa addunyaa garagale.
  Garuu uumamni haaraan, gurguddoon lama hafan: Ahsoka fi Anakin, akkasumas barattuu humna galaaksii irratti argachuu fi Jedi injifachuu danda'e.
  Luke Skywalker akkasitti ilma ilma Palpatine fi ilma Darth Vader ture.
  Kanaaf, gooftaan gurraacha Sith ajaja kennuu, fudhachuu fi sanyii isaa kallattiin, kennaa qabu balleessuu hin dandeenye. Kana malees, namni tokko maal haa jedhu, Luqaas dhibbeentaa dhibbaan nama yoo ta"u, ijoolleen isaas walakkaa Togruta dha. Garuu Emperor Palpatine seera mirga namoota hin taane daangessu duraan baasee ture, walumaa galatti aangoo haaraa kana keessatti kanneen sanyummaa hundeessuuf yaale.
  Dhugumatti, namoonni sanyii galaaksii keessatti baay"inaan waan ta"aniif, akkasumas mootichi ofii isaatii nama waan ta"eef, akkuma namoota isaa wajjin jiraatan, sanyummaa cimaa fi salphinni sanyiiwwan biroo hafuura Sith keessa jira. Warra ukkaamsuu fi ol"aantummaa jaallatan.
  Grand Marshal Tarkin sanyummaa mirkaneessuuf ti'oorii fi ideologists guutuu qopheesse...
  Garuu teessoo kana kan dhaale namoota walakkaa qofa. Ahsokaan guddina fokkisaa sana ofirraa baatus gogaan ishee chameleon bareedaa fakkaata.
  Emperor kun addatti ijoollee isaa pilaaneetii Shiiloo, bakka Togruta jiraatan irratti jireenya balleessuuf erge. Sanyii gooftaa gurraachaas gammachuudhaan kana godhe.
  Ulfa irraa kaasee kan tajaajilan yoo ta"u, gama dukkanaa humnichaa qofa beeku turan. Palpatine yeroo dargaggummaa isaatti yeroo tokkoo ol hojii gaarii hojjete. Akkasumas osoo mana kuusaa dararaa keessatti xumuramee, osoo Plaagaust hin qunnamin, gonkumaa galaaksii keessatti nama ajjeesaa guddaa ta'ee hin beeku ture.
  Eeyyee, ijoolleen isaa hojii gaarii hin hojjenne; Garuu sababa tokkoon kun sirriitti waan mootichaaf hin tolledha. Tolley, gaarummaan isa keessa jiru guutummaatti hin duune ture. Toli Palpatine ofii keetii wajjin osoo hin lolin Sith dhugaa ta'uun akka hin danda'amne amana ture, yeroo ati gama ifaa of keessaa injifattu.
  Ijoolleen isaa hammeenya tajaajiluu akka waan kennameetti, akka waan uumama cufa keessatti hunda caalaa uumamaa ta"etti, osoo dhiphinni sammuu ykn gaabbii hin mudatin fudhatan.
  Garuu Palpatine ofii isaa wajjin kan lole yoo ta'u, ajjeechaan Kaarooliin maal akka isa baase kan beeku Waaqolii Ol'aanoo qofa.
  Kana malees, mootichi haadha isaa ajjeesuuf ija hin jabaanne. Plaagaust akkasumas miira jaalalaa isheef qabu fakkaata, gaaffii akkasii kaastee hin beeku.
  Haati Palpatine"s ammallee lubbuun kan jirtu yoo ta"u, waggoota dhibba tokko erga darbitee yeroo dheeraa ta"us, tasuma dubartii baay"ee dulloomtuu hin fakkaatu. Faallaa kanaatiin, ilma ishee, bifaan diimaa cimaa - bifaan waggaa soddoma hin caalle caalaa xiqqoo fakkaata. Hojii cimaa irraa erga baatee booda bulchiinsa fagoo keessa qubattee achitti falfala raawwatte.
  Eeyyee, nama idilee, qonnaan bulaa, garuu dubartii hin baratamne turte, kunis jeneetikii ishee keessatti jijjiirame. Ta'uu baannaan gooftaa gurraacha irraa ulfa ta'uu hin dandeessu turte.
  Miila qullaa, huccuu mudhii qofa uffatte, mudhii haphii akka kan intala xiqqoo qabdu, dirree irratti cimtee hojjettee, halkan immoo falfala raawwatti turte. Garuu yeroo Wiit ishee waliin jiraattu haati kun sochii ishee dhoksitee ilma ishee homaa irratti hin jalqabne.
  Dhugaan yeroo lama lama let slip: tarii hiree isheen namoota jaallattu qofa osoo hin taane, ijoollee fi ilmaan ilmaan isaanii awwaaluuf akka isheen murtaa'e.
  Palpatine haadha isaa kan daawwate waggaa tokko dura qofa - yeroo Naboo weerara finciltootaa irraa eeguun barbaachisaa ture. Akkasumas iccitii barbaadaa turan, pilaaneetii qe'ee mootii gurraacha kanaa irratti. Tarii qabxiilee dadhabaa isaa baruu, ykn firoota isaa argachuu barbaadan ta'a?
  Emperor obboleessa walakkaa qaba ture. Asitti Palpatine rakkoo Naboo keessatti uumame yeroo muraasa dura humnoota dukkanaa'aaf isa wareege - akkamitti jedha, akka carraan kolfu.
  Yeroo kanatti obboleessi isaa ilmaan ilmaan horatee waan tureef, tooftaa Darth Sidious"s eeguu fi ilaaluu bu"aa buuseera. Miidhaamtoota kana caalaa, fi dabalata haaraa pantheon firoota ajjeefamanii.
  Sana booda yeroo wal fakkaatutti haadha isaa ajjeesuu barbaade. Garuu Palpatine jaartii tokkoon wal arguuf eege: garuu haati isaa waggoota dheeraa addaan ba'an keessatti tasuma hin jijjiiramne. Shamarree, maashaa, gogaa irraa baayyee dukkanaa'aa, fi gogaa lallaafaa, fuula bareedaa kan qoma dhiiraa qabu. Fageenya irraa, akka waliigalaatti intala jedhamtee dogoggorfamuu dandeessi, garuu dhiyeenyaan bifa fuula ishee arguu dandeessa: baay'ee bilchaataa, bifa gaarii kan qabdu, yoo xiqqaate umuriin ishee waggaa soddoma. Ija emerald-saphire keessa yoo ilaalte immoo kana caalaa sitti fakkaata.
  Haati isaa akka isheen fakkaattutti salphaa akka hin taane kan hin eegne Wiit Taalar, rifachuun ajjeesuu, ykn akka inni jedhetti humnoota dukkanaa'aaf aarsaa gochuu dide.
  Yeroo sanatti yoo xiqqaate jechoota muraasa haadha-falfalaa isaa wajjin wal jijjiiruuf hamilee waan hin arganneef, wal qunnamtii irraa fagaatee ariitiin bahee deeme. Haati kun ilmashee beektee taʼuu dandaʼa, garuu nama qabbanaaʼaa fi dhimma hin qabne fakkeessiteetti.
  Akkasumas yeroo dhumaaf Naboo daawwannaa ishee yeroo konkolaataan impaayera itti duulame sanatti mul'atte. Palpatine masaraa mootummaa keessatti awwaalamuuf jedha ture, garuu dubartii miila qullaa tokko itti mul'attee, karaa dhokataa ba'uu agarsiisuu fi bakka finciltoonni biraa itti duula jiran itti agarsiiste.
  Sana booda gaalee muraasa ishee waliin wal jijjiiran.
  Haati hin badne kun harka ishee morma Palpatine irra kaa'attee hadhaa'aa akkas jette:
  - Akkam gara jabinaan madaa'e ilma. Amalli beekamaan tokkollee si keessa hin hafu!
  Darth Sidious aariidhaan haadha isaaf akkas jedhee deebiseef:
  - Ani alaa qofaan nama baay'ee dulloomaa ta'e natti fakkaata! Dhugaa dubbachuuf qaamni koo yeroo dheeraaf seera namaatiin jiraachaa hin turre. Ammas Jedi kamiyyuu billaadhaan injifachuuf dandeettii qaba. Yeroon foon koo qaamaan jiraachuus jaarraa hedduu dabalataaf ni tura!
  Haati dargaggeettii kun ilma ishee isa kurruufetti mataa ishee rukutte:
  -Vaampaayerii ta'uudhaan jireenya qaamaa kee dheeressuuf murteessiteettaa? Vaampaayeroonni nama caalaa faayidaa akka qaban beekamaadha. Guyyaatti si"a sadii dhiiga dhuguu fi ifa aduu irraa fagaachuu irraa kan hafe. Garuu kun jireenya miti!
  Emperor Palpatine haadha isaatiin mufatee rukutuu illee barbaade, garuu of to'ate. Innis aariidhaan gungumaa:
  - Dargaggummaa koo caalaa jabaadheera, meetii sadarkaa olaanaa qabuun alatti waan biraatiin ajjeesuun natti ulfaata. Akkasumas aduu kamiyyuu keessatti uffata hawaa mijataa filtara qabu uffachuu dandeessa, ifni namtolchees anaaf balaa hin qabu.
  Asitti sagalee Darth Sidious lallaafaa ta'e:
  - Kana caalaas, natti himi, ati nama salphaa taatee akkamitti dargaggummaa kee eeguu dandeesse?
  Lada Thaler kolfa mi'aawaa fi ilkaan adii qabuun deebii kennite:
  ''Umurii koo guutuu miila qullaa Naboo keessa naanna'aa ture, umurii koo guutuu hojjedheera, nyaata fayya qabeessa nyaadhe, dhangala'aa fi aannan qofa dhuga ture. Yeroo hunda qilleensa qulqulluu keessa - magaalaa irraa fagaatee. Yeroo tokko qofa magaalaa guddoo kana daawwadheera, achiis sansalataan, yeroo murtii dhaga"uuf na fidaman. Sana booda ammas gara gandaatti qodaa qabate!
  Jireenya fayya qabeessa ta'e jiraadha maaliif dulloomuu qaba?
  Yeroo kana Palpatine illee hin aarre, xiqqoo itti bashannanaa fi, quite logically, qulqulleessuu gaafate:
  - Dubartoonni qonnaan bulaa miliyoonaan lakkaa'aman jireenya akka keetii jiraatu, garuu kun akka keetti gara jaarsolii fokkisootti akka hin jijjiiramne isaan hin dhorku. Iccitiin maali - natti himaa!
  Haati sagalee gad of qabuun akkas jettee deebisteef:
  - Gaaffiin inni guddaan, maali nama dulloomsa? Marsaan uumama keessa jiru kan bara baraa yoo ta"u, qaamni namaas marsaa akkasii wajjin wal fakkaata. Objectively yoo ilaalle qaama namaa mataa isaa keessa wanti dulloomuu qabu hin jiru. - Dubartiin dargaggeettii fakkaattu sun xiqqoo dhaabbattee ofitti amanamummaa waaqayyittii tokkootiin itti fufte. - Hundi isaa waa'ee yaaduu fi amantiiti. Dullumni uumamaan ala ta'uu isaa amani, garuu dargaggummaan bara baraa, faallaa kanaa, fakkeenya waan ta'eef hin dulloomtu!
  Palpatine guutummaatti kana irratti walii hin galle:
  - Namoonni dulloomuu qofa osoo hin taane, sibiilota, meeshaalee, dooniiwwan hawaa fi roobootii lolaa. Namni tokko kana irraa fagaachuu kan danda"u fedhii fi amantiin maaliifi jettanii yaaddu?
  Shamarreen kun ofitti amanamummaadhaan akkas jettee deebisteef:
  - Qaamni namaa akka sibiilaa sirna haaromfamuu danda'uudha. Seelonni waggoota biliyoona biliyoonaan lakkaa"aman keessatti of qoqqoodanii of haaromsuu danda"u. Saayintistiin kamiyyuu kuufamni hundee qaama keessa jiru lubbuu namoota miliyoonaan lakkaa'aman akka turu dubbata. Waan xiqqoo barbaachisaa tokko akkamitti akka hojjettu barachuu qofa qabda - seelii narvii haaromsuu fi haaromsuu. Sana booda hin duune dhugaa ta'a!
  Palpatine akkas jedhee gaafate:
  - Akkamitti immoo kana goota haadha?
  Dubartiin sunis kolfaa hasaasuudhaan deebisteef:
  - Vaampaayerri kana maaliif beeka? Kanaafis jaarraa shan ykn jahaaf foon kanaan jiraachuu kee itti fufta. Gareen ajaa'ibaa keessanis guddachaa jira... Ammas iccitii dargaggummaa bara baraa ofitti qabachuun isin barbaachisa? Keessattuu ofittummaa kee ilaalcha keessa galchuun?
  Darth Sidious akka bofa caccabee jiruutti 'hiss' godhee cirracha isaa isa diimaa harkisee:
  - Humnoota dukkanaaf sillee wareeguu nan danda'a!
  Haati kun gaaddidduu biyyaa tokko malee ilma-emperor ishee ilaalte. Isheenis caalaatti kolfaa deebisteef:
  - Wareegamni kun qabsoo kee keessatti si hin fayyadu! Ati gabroomfataa dhiigaa ta'us kadhannaan koo du'a irraa si oolcha. Waggaa tokko booda qarqara boolla sanaa irra ni deemta. Lubbuu kee immoo si'ool jalaa oolchuu kan dandeessu haadha kee qofa!
  Palpatine lallaafaa ta'ee harka isaa haala tasgabbaa'een raasee:
  - Tole akkuma jette: vaampaayerri ammallee jaarraa shan ja'a hafe. Sana booda tarii karaa bu"a qabeessa ta"een umurii dheeressuu danda"u nan argadha. Kana malees, yaalii hafuura tokko kloonii keessatti horachuuf reefuu gaggeeffamaa jira!
  Harmeen Palpatine dhungattee nagaa dhaamtee carraa hawwite. Akkas haaraa fi namatti tolu urgaa'aa turte. Darth Sidious immoo gadda itti dhaga'ame - gaarummaan hawwata mataa isaa qaba.
  Hammeenyi hammeenya waan ta"eef, yeroo dukkanaa fi saroonni gara jabeeyyii naannoo jiran jiraachuun garmalee nama nuffisiisa. Yeroo tokko tokko sodaan roll in... Dararaa fi suukaneessaa.
  Kana malees, Emperor Palpatine Sith kan hammeenya qulqulluu hin taane akka isa bakka bu"u barbaade, akkasumas namni bakka bu"u yoo xiqqaate waan uumaa jireenya humna koosmii keessatti akka fidu barbaade.
  Luke Skywalker dhibbeentaa dhibbaan nama yoo ta'u kunis faayidaa isaa guddaadha.
  Kana malees dhiigni Anaakin fi Palpatine ammallee isa keessa yaa'aa ture. Mucaa kana gara gama dukkanaa fiduunis carraaqqii cimaa barbaada ture.
  
  
  DHALOOTA SEEXANAA
  Dargaggeessi gad of qabuu, barataa gaarii, fi amala fakkeenya ta"een adda kan ta"e Palpatine akkamitti qaama addunyaa maraa fi hamaa ta"ee gara gama dukkanaa humnaatti jijjiirame?
  Jireenyi pilaaneetii Naboo kanaa haalaan gaarii ture - haala qilleensaa lallaafaa, lafa arjaa, jeequmsaa fi gaaffiin jijjiirama guutummaatti hin jirre jechuun ni danda'ama. Bifa mootummaa sirna mootummaa heera mootummaatiin... Garuu humni mootichaa guddaadha, labsiin isaa hojiirra oolmaa isaatiin seera waliin walqixa, yeroo bulchiinsa mootichaa fi aangoo isaa lamaan daangessuuf kan fooyya'e Padle Amidala qofa.
  Palpatine yeroo dargaggummaa isaa keessatti dargaggeessa baayyee bareedaa, qalla'aa fi, beekamaadha, qaama isaa guddate ture, dorgommii Airball interplanetary injifate. Yeroo sana ture yeroo dhumaatti garee Naboo keessatti kan hammatame Palpatine humnaaf miira akka qabu itti dhaga'ame. Tapha walxaxaa vaartuwalii keessatti balalii pulsar fi garagalchuu asteroyidii dursee arge. Akkasumas rukuttaa lubbuu namaa galaafatu fi murteessaa taʼe sana yoom akka geessisu hubachuu akka dandaʼu hubateera. Achiis maqaan isaa xiqqoo adda ture: Wiit Taler. Haati nama idilee yoo taatu, abbaan immoo hin beekamu. Dhugaadha, dandeettii dhalootaan qabuu fi hojii cimaa hojjechuu isaatiin kan kaʼe, Wiit barsiisaa bilisaa kolleejjii beekamaa tokkootti galuu dandaʼeera. Kana gochuuf qabxii baayyee ol"aanaa walitti qabuun barbaachisaa ture.
  Abbaa isaa ilaalchisee haati isaa baayʼee bareedduu fi qaxxaamuraa taʼe, inni nama kabajamaa taʼuu isaa, tarii namoota akka gaariitti dhalatan keessaa tokko taʼuu dandaʼa jetteetti.
  Garuu maqaa isaa dubbachuu hin dandeenye. Wiit garuu sammuu isaa keessatti tilmaama adda addaa kaa'e - tarii abbaan isaa dhugumatti mootii galaaksii ollaa irraa dhufe ta'uu danda'a?
  Ijoollummaa isaattillee, Thaler, kan gara fuula duraa Palpatine, dandeettiin kitaaba barataa cufame - bifa waraqaatiin ykn kitaaba elektirooniksii - dubbisuu of keessaa itti dhaga"ame. Dandeettii bu'aa dorgommii ispoortii tilmaamuun, ykn hiibboo bet irratti mo'achuu isaatiin hiriyyoota isaa ajaa'ibsiise - akka isa fist keessatti dhokatee jiruu.
  Garuu tapha kana keessatti kennaa baay'ee hin argamne akka qabu kan hubate. Injifannoon miira namaa kakaasu kun Wiit Taalar goota Naboo taasiseera, akkasumas... Tole, akkuma oduu durii tokkootti, intalli baay'ee bareedduu taate Giiftii Duree Kaarooliin Amidalaa jaalalaan qabamtee mataa ishee irra akka kuftu taasiseera.
  Wiit mataan isaas dhiiga isaa isa dargaggeessaa fi ho"aa ta"een mararfannaa fi wal-danda"uun akka olka"u itti dhaga"ame. Isaan maraatummaadhaan wal jaallatan, dhaaltuun ofiisaa teessoo kanaa Kaarooliin Amidala Naberri gurbaa idilee tokkoon ulfoofte.
  Mootichis baayʼee aaree ture. Akka aadaa fi seera pilaaneetii Nabootti ulfa baasuun cimsee dhorkaadha, garuu giiftii gonfoo fi sanyii ishee mirga teessoo mootummaa irraa mulqamaniiru. Wiit Thaler dararaa cimaa booda haala baayyee nama dhukkubsuun ajjeefamuu qaba ture. Akkasumas erga mucaan ishee dhalatee booda Kaarooliin garbittii taatee gara dhaabbata biqiltuu sanaatti ergamte. Giiftiin kun achi turte: miila qullaa, uffata ciccitaa qofa uffatte, shamarran hidhaman biroo wajjin cimtee hojjechuu qabdi turte. Halkan mooraa waraanaa keessatti, gabatee qullaa irratti, nyaata salphaa fi garaa garaa nyaadhaa. Ilaaltonni ol aanaan mootittii gara fuulduraa xiqqoo illee suuta jettee yoo hojjette qacceedhaan rukutu.
  Gosa adabbii keessaa tokko garboota raakii irratti fannisuu fi kofoo qullaa isaanii abidda ibsaatiin 'tickling' gochuudha.
  Wiit mataan isaa mana hidhaa keessatti dararamaa ture. Gara jabinaan, haala ulfaataa ta"een, garuu baay"ee ogummaadhaan na dararaa, of wallaaluu ykn yeroo malee akkan hin duune na dhorkan.
  Wiit Thaler geengoo si'oolii kuma tokko keessa darbe. Ajjeefamuu isaa dura waggaa guutuu dararamaa ture. Sana booda lubbuun, jiraattota Naboo miliyoonaan lakkaa'aman fuulduratti, hantuutaan nyaatamuu qaba ture.
  Garuu yeroo ajjeechaa sanatti bineensichi akka tasaa dhoohe... Yeroo aarri sun qulqullaa'us Wiit Taalar aarsaa tokko malee bade. Hedduun isaanii kana akka mallattoo gubbaadhaa fudhatanii jilbeenfatan. Mootichis ni rarraa'e, fuulli isaas bifa diimaa ta'e - rukuttaa isa mudatee ture.
  Akkasumas, dararaa ji'ootaaf raawwatameen qaama isaa kan murame Wiit, boolla jiidha qabuu fi biqiltoota ifaa ta'aniin uwwifame keessatti hirribaa ka'e. Dhukkubbii guddaa keessa ture, yeroo wal fakkaatutti garuu miirrii humna cimaan deebi'e. Sababaa tokkoof, yeroo dararaa mana dararaa gadi aanaa keessatti raawwatameetti, Wiit dandeettii isaatti fayyadamee namoota ajjeesan gubuu hin dandeenye.
  Ibiddi of keessaa balali'u, dho'iinsa pulsars, fi yaa'a meeshaa waraanaa suukaneessaa pilaasmaa darbatu (rippabiliika durii keessatti dhorkame - humna diigumsaa garmalee guddaa ta'een kan ka'e!) irraa mul'ataan tilmaamus. Garuu sana booda miirrii humnaa deebi'e.
  Madaan gadi fagoon warri ajjeechaa raawwatan immoo suuta suutaan fayye.
  Wiit cinaatti qaruuraa makaa soorataa qabu tokkotu ture, yeroo yerootti xuuxee hirriba keessa seena ture.
  Fakkeenyaaf, abjuu tokko qaba ture... Delusional and at the same time heroic;
  Reeffa nyaachuun adeemsa ariifataa ture, leenci jijjiirame foon haaraa fi ho'aa ta'ee osoo jiruu ariifachaa ture. Dhumarratti yeroo xumuru kan hafe lafee qofa ture. Loltoonni gurraachonni hedduun uffata uffatan, ulee falfalaa hidhatanii isa ari'an, achiis lafee sana kaasaniiru.
  - Gladiator jabaa du'a gootummaadhaan du'e akka aadaa naannootti kabaja guutuudhaan ni awwaalama. - Yaada kennaan sagalee quuqama qabuun beeksise.
  - Dinqisiisaa! Xumura hamaa akkasii miti! - Jedhe mootiin hawaa gara fuula duraa. Wiit ammallee dargaggeessa abjuu keessa jiru waan ta'eef seenaa isaa isa dhiyoo keessa waan jiru fakkaata.
  Yaada kennaan hin beekamnees gammachuu maraataatiin ukkaamsuu itti fufe:
  - Amma immoo dorgommiin kun itti fufuu isaa beeksifna. Yeroo kanatti ummata keessaa namni kamiyyuu leenca ajjeesaa loluu danda'a.
  Wiit Taler battaluma sanatti ka'ee iyyee akkas jedhee iyye:
  - Nan barbaada!
  - Nama tokko irratti bet gochuu dhabuu keetiin yakka kee araarsuu akka barbaaddu ifaadha. - Giiftii duree Kaarooliin Amidalaan itti qooste.
  Dargaggeessichi aariidhaan iyye:
  - Yoo akkas ta'e immoo! Bineensi nama ajjeesu jiraachuun hin malu!
  - Garuu dorgomtoota qabda, ilaalaa. - Giiftiin Kaarooliin bineensa dhaabbatee jirutti akeekte, kan korma qajeelaa fuula saree qabu yaadachiifte. - Gurbaan kun illee falmuu barbaada!
  Yaada kennaan kun akka beeksisetti:
  - Kanaafuu, namoonni lama yeroo tokkotti waldhabdee seenuuf fedhii qaban yoo ibsan, jalqaba wal loluu qabu.
  Ummanni murtee kana simate, daran daawwitii fi dhiiga dabalataa!
  Warrior Witt jirma hidhannoo citaa qabuun haguugamee bineensicha ilaale, sekondii jalqabaa keessatti boolla garaa isaa keessatti miira hin tolle itti dhaga'ame. Sana booda dargaggeessichi diinni balaa akka qabu shakkii tokko malee gammachuu isaa mo"ate.
  - Meeshaa waraanaa sadarkaa isaa eeggate siif kennama! - Yaada kennaan sagalee isaa keessaa qorraa ta'ee beeksise.
  Waraanni akka aadaa isaatti jilbeenfatan. Sana booda billaa fi gaachana isaaniif kenname. Asitti wanti nama ajaa"ibu biraa Wiit eegaa ture: billaa tokko, harka mirgaa isaa irratti kennameef, diinni immoo yeroo tokkotti lama fudhate, meeshaa waraanaa isa lammaffaa baanki isaa keessa fudhate.
  - Haqa miti! - Dargaggeessi kun mormii dhageessise. - Cirracha lama tokko irratti.
  - Kun Corpse Sucker dha, yeroo hunda lola irratti hidhii isaa fayyadama. Aadaa akkasii! - Yaada kennaan ijaan hin mul"anne sun tuffii sagalee isaa keessa jiru osoo hin dhoksiin deebii kenne, meeshaaleen waraanaa shamarran babbareedoo, ulfaatina hin qabne jechuun ni danda"ama, baay"ee nymphs wajjin wal fakkaataniin ture. Isaan ilaaluun Wiit (Palpatine gara fuula duraa) fedhiin cimaan itti dhaga"ame, dhiphinni isaas akka hubatamu baay"ee qaana"e. Kanaaf aariidhaan jedhe.
  - Kanaafuu gaachana clumsy osoo hin taane billaa lammaffaa naaf kenni. - Ani wimp ta'uu hin barbaadu.
  - Mirga akkasii qabda! - Jedhe yaada kennaan xiqqoo gara laafessa ta'ee.
  Niimfiin billaa lammaffaa dargaggeessa sanaaf kennitee paatosiin akkas jette:
  - Loli, farda, kabaja kee hin salphisin.
  Yaada kennaan kun ammas akkas jechuun beeksise:
  - Mirgi ajjeechaa ykn dhiifama gochuu kan qabsaa'aa meeshaa injifannoo qabuuti! Akkasumas ummataaf. Kun tilmaama keessa galuu qaba jedheen yaada.
  - Nama bareedaa ija jabeessa kana xumuruun koo hin oolu. - Jedhe Reeffa Xuuxuu.
  - Hammer osoo hin foorjiin masaraa addaan baasuu hin dandeessu! - Wiit aphorism qoosaa ta'een dubbate.
  Isaanis ka'anii, sareen kormaa gurbaa sana caalaa baayyee guddaa waan ta'eef, mallattoo eeguu jalqaban.
  Niimfiin rifeensa ifa ta'e sun gara isaatti balali'ee dargaggeessa sana qoonqa isaa isa roozii ta'e sana dhungatte.
  Wiit diimatee walakkaa tarkaanfii fudhate, yeroo sanatti mallattoon lolaa dhaga'ame. Namni reeffa xuuxe sun billaa isaa raasaa itti fiige, sirna malee isa fudhata jedhee eege. Dargaggeessi sun dammaqinaan ture, gara cinaatti utaalee, osoo duubatti deebi'aa jiruu rukute. Rukuttaan sun gaachana rukute, sagalee jibbisiisaan bilbilame.
  - Heey mucaa! Kophee kee kunuunsi, ni miidhagaadha.
  Dargaggeessi Wiit ispoortii isaa guyyaa dhaloota isaatiif kennaa ta"uu isaatti, halluu adda ta"e kan qaban yoo ta"u, gogaan isaanii kan turu ta"us, balleessuu hin barbaanne ta"uu isaatiif baay"ee gaabbe. Ilmi dubartii hiyyeettii kophee gaarii barbaada. Innis Wiit ammallee gurbaa waan ta'eef osoo hin qaana'in miila qullaa deemuu danda'a.
  Lolli itti fufe, achiis dargaggeessi sun diinni jirma isaatiin baayʼee ogummaa akka qabu hubate. Harki akkas socho'aa osoo hin taane, dheerinaan illee ol'aanaa ta'ee osoo jiruu, billaa akkam saffisaan socho'a.
  - Jireenya koo guutuu saree yaabbachuu malee wal loluu hin abjoodhe. Ati akka malee jibbisiistee jirta.
  Deebii kanaaf, qoochoo sagalee guddaa qabu:
  - Nama sana akka hin jaalanne. Sanyii kee hangam gadi aanaadha.
  Wiit tarkaanfii jijjiiruu itti fufe, miller godhe, tooftaalee bu'a qabeessa ta'an keessaa tokko
  Kendo, garuu akka fakkaatutti beekkamtiin qabsaa'aa ogummaa qabuu morkataa isaa akkasumaan hin dhufne. Waan hunda parry gochuu danda'eera, ofii isaatii rukuttaa miira namaa kakaasu illee raawwateera. Fakkeenyaaf, somba keessaa tokko Wiit garaa rukute, T-shirt isaa ni murame, dargaggeessi sun back somersault godhee, mo'amuu hamaa jalaa miliquuf rakkate. Adurree Raashiyaa mataa lama qabu kun miidhamee walakkaatti murame.
  - Akkam saalqunnamtii! - Wiit jedhee tooftaa "Butterfly" jedhu raawwate, garuu ammas haleellaan hundi akkas ta"ee argame
  Deebi'ee qabame. - Seexana hidhii qabu.
  Ammas madaa'ee harka isaa xuxxuqee, achiis garba isaa rukutame. Wiit duubatti deebi"e, akka tasaa abdii malee lola sana mo"amaa akka jiru hubate, hiriyaa diinaa isa caalaa ogummaa qabu waliin isa mudate. Kana malees, dargaggeessi kun ammallee waaʼee keendoo irratti muuxannoo guddaa hin qabu ture.
  Giiftiin Kaarooliinis yaaddoo keessa turte:
  - Jaalallee koo dhaabuu dhabuu kootiin gowwaa isa dhumaa dha. Yuunivarsiitii kana keessatti inni guutummaatti
  Orma dha, ni du"a, waa"ee maal akka ta"e namni beeku hin jiru.
  Dirree keessaa utaaltee bahuu barbaadde. Achiis akkuma carraa taʼetti, falfalaan beekamaan tokko ni mulʼate.
  - Bareedina akkamii, uleedhaan dhukaasuun ykn miila raasuun isaaf miti. Ani Corpse Sucker nan beeka! Maal, ajjeesuun isaa hin oolu, reeffa sanattillee ni qoosa. Kanaaf jaallattus jibbitus of naaf kennuu qabda.
  - Gonkumaa! - Jette Giiftiin Kaarooliin.
  Falfalaan gama dukkanaa humna sanaa rasped:
  - Haala kana keessatti raayyaa tokkotti gurguramuu dandeessa, guyyaatti loltoota digdamii tajaajilta. Yookaan, faallaa kanaatiin, gara harem bulchaa, bakka kumaatamaan lakkaa"aman jirtanitti gadda fi of qusachuu irraa ni gogtu.
  Giiftiin kun gootummaan iyyitte:
  - Waraana nan ta'a!
  Falfalaan sun akkas jedhee cackled:
  - Ati intala dadhaboo tooftaalee falfalaa bu'uuraa hin beeknedha. Eeyyee, lola jalqabaa irratti ni gubatta.
  Kaarooliin ni mufatte:
  - Gooftaan Ulfinaa na barsiisa! Eeyyee, qaamaanis cimaadha!
  Falfalaan sun haala jibbisiisaan qoose:
  - Gooftaa Ulfinaa? Eeyyee immoo ofittoodha. Waan gatii qabu irratti milkaa'uun ishee hin oolu. Kanaaf haadha manaa koo si godhee ogummaa koo akka kan kootti dabarsuu nan danda'a ture.
  Giiftiin kun haala nama ajaa'ibuun qooste:
  - Waaqa ta'uu barbaaddaa?
  Falfalaan sun of tuulummaadhaan iyye:
  - Maaliif hinta'u! Iyyattoota biroo caalaa akkan hamaa ta'e?
  Kaarooliin garaadhaa fi tuffii ibsuudhaan akkas jetteetti:
  - Ati jibbisiisaadha. Tuttuqaa keetiin na jibbisiisa.
  Ijji nama qoru sanaa ifa diimaatiin balaqqeessa'e.
  - Tole, sana siif yaadadha.
  Osoo haasa'aa jiranii madaan Wiit dabale. Dargaggeessi sun duubatti deebi'e, reefuu dhiiga dhabuu irraa kan ka'e garaan isaa mar'achuu jalqabee ture. Namni reeffa xuuxu sun haleellaa biraa raawwate, lulluuqqaan suukaneessaan mataa gurbaa sanaa irraa kutee qoonqa gurbaa sanaa kutuu jechuun ni danda"ama.
  - Jedhe jarri. - Yeroo lola sanatti Veelkiroon ispoortii isaa tokko irratti argamu osoo hin maxxanin dhufe.
  Kopheen sunis baay'ee rakkate qabate. Garuu kaka"umsi dargaggeessa dandeettii qabu sana rukutee, gara oliitti akka malee utaale. Miila isaa raasee, ispoortiin sun akka dhagaa sling irraa dhufeetti, fuula Corpse Sucker"tti balali"ee, kofoo isaa kan riveted ta"e ija keessa rukute. Innis sekondii tokkoof yaadni isaa hihhiramee iyye.
  Wiit tooftaalee Jedi Kendo baayyee rakkisaa ta'an keessaa tokko kan ta'e "triple fan" raawwachuun jirma bineensichaa kute. Burqaan dhiigaa biifame, Corpsesucker duubatti deebi'e, miila bal'isee. Qoonqoon isaa sagalee hamaa baase.
  Ijji Wiit aariidhaan ni balaqqeessa'e:
  - Diinni guutummaatti baduuf qarqara irra jira! Ani nan injifadha!
  Dargaggeessi kun billaa tokko qofaan diina haleelee inni hin suukanneessine. Qaamni reeffa xuuxe sun duubatti deebi'ee, rarraa'ee fi rukuttaa darbe. Utuu baayʼee hin turin madaa cimaa hedduu waan argateef billaa isaa gadi dhiise. Achiis gaachana sana garagalchee deebii raafamuu qofa kenne. Wiit gammachuu guddaadhaan sochii pitchfork raawwate, jalqaba mataa morkataa isaa waraanee, kanas deebii kennuu danda'e, achiis garaa isaa waraane. Bocaan sun gadi fagoo waan tureef, garaan isaas ba'e. Achiis diinni guutummaatti akka dadhabe argee Wiit tooftaa "buruushiin" jedhu raawwatee mataa isaa boce. Du'ee kufe.
  - Qabsaa'aan Wiit, maqaa ijoollee hafuuraa jedhamuun moggaafame, injifate. Morkataan isaa Corpse Sucker, Smashing Trunk du'uuf jedha. Amma dargaggeessi injifataan isa ajjeesuu fi dhiisuun mirga qaba.
  Tuutni namootaa sagalee guddaa dhageessisaa ture, falmiin tokko tokko mo'amee kaan ammoo mo'ameera, garuu namni hundi garmalee dhiiga dheebote.
  Yunaayitid, kaka'umsa bosonaafi iyya maraatummaatiin:
  - Isa xumuri! Mataa muraa muka irratti fannisi! - Isaan iyyan. - Aadaan akkasitti namoota mo'aman waliin wal'aansoo qaba.
  Wiit mataa isaa raase, gammachuu lola sanaa keessatti ammallee ajjeesuu danda'a, garuu yeroo hunduu xumuramu dheekkamsi isaa danfe. Dhiiga qabbanaa'een mataa muranii ergasii arrabsuun seera isaa keessa hin jiru. Dargaggeessi kun mataa isaa isa ifaa gadi qabee jabeessee akkas jedhe:
  - Lakki uumama gargaarsa hin qabne hin ajjeesu.
  - Isa balleessaa! Xumuraa! ''Tuutni iyya itti fufee qaamni adda addaa utaalee ol ka'e. Fi iyye - Gammachuu nuuf kenni!
  Emperor Palpatine gara fuula duraa kabaja hin dhaga'amne agarsiise:
  - Diinni injifatamee, laamsha'ee illee, kana caalaa maal barbaadda!
  -Hiriyaan kee gowwaa dha. Corpsesucker lubbuun dhiisee diina du'aa of godha.
  Salphina fi jirma dhabuu dhiifama hin godhu. - jedhe falfalaan sun hafuura dafqaan guutameen. - Maaliif gowwaa taate? Hin iyyinaa fixaa?! Inni si dhaggeeffata!
  - Dhiiga na ga'eera! - Intalti giiftii deebisteef. - Hundi keessan immoo maaliif akkas gara jabeeyyii? Karaa biraatiin bashannanuun hin danda'amuu?
  Falfalaan fuulli isaa uffata jala dhokate sun, ni qoonqa;
  - Garuu akka?
  Kaarooliin, aarii ishee dhoksuu dadhabdee, akkas jettee deebisteef:
  - Fakkeenyaaf sirboota dhaggeeffadhaa! Yookaan lakkoofsa aartii, sagantaa bashannanaa gosa hunda, bineensota waliin agarsiisuu.
  Falfalaan, fuulli isaa dhokatee, mataan gubaa jiru garuu dukkana irraa kan ka'e amma iyyuu keessaa ifu, sagalee hidhiin;
  - Kun bootii akkamii? Lakki, kan nama hawwatu miti! Buufuu fi bufoonni gosa hunduu daawwannaa dhiigaa bakka bu"uu hin danda"an.
  Giiftiin kun itti yaaddee fuula ishee garagalchite:
  - Dhugaadhumatti?
  Falfalaan sun, fuula isaa rurrukutee fi ibsee, gungumaa:
  - Weellistoonni qoonqoo isaanii tinniisaa hoo? Gargaarsa falfalaa fi falfalaatiin muuziqaa fi sagalee kamiyyuu irra deebitee uumuu dandeessa. Ni dandeenya. Yoo barbaanne immoo houris qullaa ni shubbisa.
  Ogeessichi quba dheeraa cirracha qabu ol kaasee:
  -Lakki intala, lola gladiatorial cimaa ta'etu gaariidha.
  Giiftiin Kaarooliin kana irratti ifatti walii hin galle, garuu hin mormine.
  Wiit Taler lola kanaaf maallaqa kan argate yoo ta'u, yeroo walfakkaatutti waca irratti maallaqa tokko tokko argateera. Sana booda dargaggeessi ammallee lola kanaan duraa irraa hin fayyine, fi kanneen madaa"an waliin loluu qaba ture
  Leenca jijjiiramaa. Garuu madaan bineensa adamsituu hunduu gargaarsa falfalaatiin yoo fayye, dargaggeessi sun ciccitaa haaraatiin haguugamee ba"e. Wiit tiishartii isaa isa madaa qabu ofirraa baasee ispoortii isaa ofirraa baasee of eeggannoodhaan cinaatti kaa'ee harka lamaan billaa fudhate. Kanaaf walakkaa qullaa jiinii isaa kan marfame uffatee, keessumaa Giiftii Kaarooliin bareedaa fakkaata ture. Qaama bocame irratti cirrachi bal"aan mul"ateera. Mucaan sun dhukkubbiin sun dheekkamsa isaa akka tajaajiluuf dirqisiisuuf yaaluun garba isaa isa siinsii qabu xuuxe. Miilli isaa qullaa ifa namtolchee jalatti lafa ho"aan akka ho"u itti dhaga"ame.
  Wiit Thaler dhungannaa afuufte. Daawwattoonni harka rukutan.
  Sagalee guddaadhaan gungumaa:
  - Qabsaa'ota beeksisuun hin barbaachisu! Lolli hawwataa haa ta'u!
  Leencis, osoo foorjii hin eegin, utaalee, sabroota fang isaatiin diina qotuuf yaale. Hin milkoofne duubatti utaalee kofoo isaatiin ija isaa rukutuu danda"e. Bineensichi aaree gara fuulduraatti utaalee fiixee billaa irratti gufate. Yeroo kanatti mucaan gladiatoriis ni ajaa'ibsiifate - dhiigni kanaan dura diimaa ture magariisa ta'e.
  - Kun hundi maaliif? - jettee gaafatte Giiftii Duree Kaarooliin ajaa'ibsiifamte.
  - Kun bineensichi caalaatti cimaa fi cimaa ta"uu isaa, madaqfamuu danda"uun isaa dabaluu isaa agarsiisa. - Falfalaan sagalee gaddisiisaa ta'een deebiseef.
  Intalti kun xumura ifa taʼe akkas jetteetti:
  - Kun hamaadha!
  Sagaleen falfalaa sanaa baay'ee gammachiisaa ta'e:
  - Maalif! Gurbaan kee qabsaa"aa guddaadha, kakachuun caalaatti nama hawwata jechuu qofa.
  Leenci jawwee sun dhiigaaf xiyyeeffannoo osoo hin kenniin utaaluu itti fufe, baayyee saffisaa waan tureef dargaggeessi sun yeroo ofirraa ittisuuf rakkate. Kanaaf Wiit somersault godhe, akka acrobat utaalee, achiis akka loach diving, garaa leencaa cicciree bane. Terminaatarri fanged sun kanaaf xiyyeeffannoo waan hin kennine fakkaata, dargaggeessa naannoo ring sanaa ari'uu itti fufe.
  - Damn it! - Wiit aariidhaan jedhe. - Cirrachi si fudhachuu hin danda"u.
  Dargaggeessi kun dhiiga dhabuun dadhabuu jalqabe. Somba sirrii taʼeen ija leencaa sana bocuu dandaʼeera, ija tokkoon illee bineensi adamsituu sun balaa taʼee waan tureef, yeroo sana qabachuudhaan, dhukkubbiidhaan jilba isaa isa cirracha qabu lafee cinaachaa keessa rukute. Cirrachi sarara gadi fagoo ja"a dhiise.
  - Akkam saalqunnamtii! Foon irraa cicciruu! - Dargaggeessichi coo'e.
  Leencichi dhiiga dhabuu irraa kan ka"e yeroo dheeraa dura dadhabuu kan qabu fakkaata ture, garuu haleellaan isaa daran ariifataa dhufe. Yeroo hedduu qoochoowwan qaama saalaa (abs) bocuu jechuun ni danda'ama, tokko immoo maashaa garaa Thaler bocuun akka malee isa qaqqabe. Dargaggeessi sun ni rarraa'ee, ilkaan isaas isa irratti balaqqeessa'e, .
  garba keessa bocame. Wiit dafqaan, dhiigaan kan dhangala'e yoo ta'u, siqsee bahee illee qoonqoo isaa cirrachaan ciruu danda'eera. Bineensichi dhiigaa ture, ujummoon dhiigaa guddaan bocamee ture, garuu saffisa hin dhabne.
  - Hammam deebii yoo kennite iyyuu akka zoombii ti. Tarii ati Leo sirrii miti ta'a. - Jedhe dargaggeessi.
  Ija isa dhumaa rukutuuf haleellaa deebi'ee yaale, garuu darbe, sarara dhiigaa kan biraa afaan isaa irratti dhiise. leenca
  Ammas jilba kootiin isa rukute.
  - Isaan kun immoo eessaa dhufu? - Dargaggeessi kun abdii kutannaa keessatti humna isaa hundaan morkataa isaa fang-saber irratti rukute. Sababa rifannaa cimaa kanaan lafeen caccabee dhangala'aan adiin keessaa ba'e.
  - Akkam! - jedhe falfalaan sagalee garmalee gammadeen. - Hiriyaan kee billaa isaa qarachuuf murteesse fakkaata, haala kamiinuu miira of tuulummaa cimaatu jira.
  - Maal barbaadde? Vitka gurbaa qaroodha. - Giiftiin Leeyaan quufadhaan qoosaa deebistee.
  Rukuttaan itti aanu dhumarratti ilkaan sana kute. Bineensichi akka waan kallattii isaa dhabeetti naanna"uu jalqabe. Wiit dhiibee, rukuttaa isaa daran qara ta'e, leenci jijjiirame sun akka dambali'u argee, dargaggeessi sun humna itti dabale.
  - Foon leencaa hin jaalladhu! - Gurbaan jabaatu iyye.
  - Isa reebaa Vitek, ati baay'ee sexy dha. - Giiftiin Kaarooliin iyyitte.
  Dargaggeessi kun jilba lammaffaa rukute, akka carraa ta'ee target mijataa ture. Yeroo jalqabaaf lafeen sun harka hin kennine, itti dabaluufan qaba ture. Dhumarratti qabxiin kun illee ni kufe, leencichi akka rifate ifaadha.
  - Akkam jirta amma, ilkaan malee, saree guddaa qofa, du'aaf murtaa'e! - Jedhe Wiit aarii guddaa qabu.
  Ilkaan cicciruu fi boo'uun deebii isaa ta'e. Lolli kun haala buffoonish ta'een itti fufe, leenca-jawween sun haleeluuf fakkeessee socho'e, garuu sochiin isaa qara dhabe. Mucaan, kan humni itti dhaga'ame, dabaree isaatiin
  yeroo hunda deebi"ee haleellaa kan raawwate yoo ta"u, dhuma irrattis ija isa dhumaa boce. Yeroo kana billaan sun baayyee gadi fageenyaan seenee sammuu bira waan ga'e fakkaata ture.
  - Bravo, isa ajjeesi! - Giiftiin Kaarooliin iyyitte.
  Galmi guutuun waldaa faarfannaatiin walitti makame.
  - Isa xumuri, isa xumuri!
  Dargaggeessi gladiyaatarri sun ammas rukutee, duuba isaa utaalee, mana geengoo tokkoon rukute. Leenci jijjiirame kun waan kallattii dhabuu jalqabe fakkaata, fuula isaa yeroo hedduu rukute. Dhumarratti, mucichi yeroo hang of it argatu, billaa sana garaa isaa keessa darbatee gadi fageenyaan, hamma garaa isaatti bocuuf yaale. Miilli cirracha qabu sun lafee cinaachaa rukutee, isa qaqqabee, achiis foon sana boce, Wiit garuu mata jabinaan billaa sana hin gadhiifne, jecha jechaatti cicciramee kan ture taʼus. Asitti wanti hundi fedhiidhaan murtaa"e, cirrachi foon dargaggeessa sana xuuxuu fi cicciruu itti fufe.
  - Isa gadi dhiisaa! - Giiftiin Kaarooliin jettee boo'e. Iyya ishee kophaa hafe.
  - Xumura irratti fidaa! - Tuutni ni boo'e.
  Dhumarratti, cirrachi Wiit aarii guddaa qabuu gara garaa bocee, bineensichi callisee, cirrachi yeroo dhumaatiif foon yeroo dheeraaf obse sana keessa darbe.
  -Eeyyee, waan ta'e fakkaata! - Dargaggeessi sun hafuura baafate. - Dhaloonni dukkanaa biyyootti darbatameera.
  Yaada kennituu wizard beeksise.
  - Wiit, hafuurri du'aa, ammas mo'ataa ta'e; urjii dirree ka'aa jiru. Badhaasa argate ni argata.
  Gaalee kanaan mul"anni Thaler akka awwaara yeroo qilleensa cimaa furguggifamuutti faca"e.
  Haguuggii kana keessaas ni ba'a... nama humna guddaa qabu, dheeraan nama ykn uumama nama fakkaatu kan hoodduu uffate. Sagaleen 'creaky' sagalee dhageessisa, sagalee falfalaa abjuu keessatti mul'atu sanaa wajjin baay'ee wal fakkaata.
  - Akka gaariitti lolte Wiit... Ogummaa waraana dhalatee si keessatti nan arga!
  Thaler ka'ee dhaabbate. Yeroo hirribaa madaan isaa qabatamaan kan fayyu siʼa taʼu, madaan isaas ni bada, akkasumas wanti isaa hin mulʼanne.
  Dargaggeessichis harka isaa namichatti diriirsee;
  - Waan na oolchitaniif galata guddaa qaba, obbo...
  Dargaggeessi sun gara jabinaan harka isaa duubatti darbatee akkas jedhee dubbate:
  - Lakki galatoomi! Galatni kamiyyuu gara araaraa fi dadhabinaatti nama geessa!
  Wiit humnaan kolfee akkas jedhee gungumaa ture:
  - Garuu lubbuu koo na oolchite... Kanaaf akkamiin si galateeffachuun qaba!
  Namichis akka tasaa hoodii isaa duubatti darbate. Dargaggeessi sun fuula mul'ate sana keessa ilaale. Namichi bifa kabajamaa qaba, umuriin isaa xiqqoo afurtamaa ol fakkaata, morma humna guddaa qabuu fi qeensa qaxxaamuraa fi gabaabaa qaba ture. Ilaalchi ija isaa keessatti mul"atu baay"ee humna guddaa qaba, ajajuu akka barate battalumatti hubachuu dandeessa, bifti isaas fedhii cimaa fi cimaa ta"uu isaa.
  Namichi gaariin kun Wiit biratti kan hin beekne ta'us, dargaggeessa kanaaf kanaan dura bakka tokkotti waan isa arge itti fakkaate. Fuula akkasii kan ibsituu fi fedhii cimaa qabu, haala mootii, fi ija bulchaa tokkoo siree irraa dagachuun baayʼee rakkisaa taʼus. Garuu yeroo wal fakkaatutti, bifa kabajamaa qabaatus, sagaleen isaa sagalee guddaa ta"us, sagalee guddaa kan qabu, jibbisiisoo, akka waan cicciteetti.
  Namichis Wiit ilaalee, ibsa cimaa fuula isaa irratti mul'atu osoo hin jijjiirin akkas jedhe:
  - Jaalalaaf osoo hin taane, waanan si barbaachisuuf si fayyise!
  Ijji dubbataa sanaa gaarummaa malee ni ibse:
  -Ani akka barattuu kootti si fudhadha, beekumsa aangoo Jediin abjoochuuf ija hin jabaanneef siif bana... Garuu wanti si mudate mana dararaa gadi aanaa keessatti ammallee daraaraa ta'uu isaa beeki waan si eeggatu waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu!
  Wiit ka'ee murteessee akkas jedhe:
  - Qophaa'eera! Waan kamiifuu qophaa'aa - Kaarooliin qofa baraaruu!
  Namichis tuffii garmaleetiin akkas jedhee qoonqa.
  - Attachment jechuun dadhabina! Dadhabbii guddaa Sith danda'u! - Asitti sagalee gooftaa gurraacha caalaatti sodaachisaa ta'e. - Caalaatti yoo dubbanne, hin danda"an, ga"umsa qabaachuu hin qaban, garuu... Kan nama ajaa"ibu, Kaarooliin garbummaa irraa bilisa nan baasa! Guutummaatti ajajamuu kee qofaaf, yeroo sirrii ta'etti ajaja koo kamiyyuu guutummaatti akka raawwattu akka kakattutti!
  Wiit ajajamuudhaan jilbeenfatee kakaa guddaa kakate.
  Achiis namichi akkana jedhe:
  - Kana booda maqaan kee haaraan Darth Sidious jedhama! Ani Darth Plagueis barsiisaa fi gooftaa keessan!
  Guyyaa sanaa kaasee Wiit ykn amma Darth Sidious, tooftaa fencing fi humna dukkanaa irratti leenji'uu jalqabe. Barsiisa gara jabeessa fi gara laafina hin qabne. Garuu gooftaan gurraacha haaraan sun humna saffisaan guddachaa jiru of keessaa itti dhaga"ame. Guyyaa, torbanii fi ji'a hunda cimaa fi ulfaataa ta'aa dhufe.
  Darth Plagueis abjuu isaa kan hin duune dabalatee, bulchiinsa Sith deebisuuf karoora qaba ture. Wiit Taler maqaa isaa gara Palpatine tti jijjiiree bifa isaa, akkasumas ashaaraa quba isaa xiqqoo jijjiire. Nama adda ta'e, nama walfakkaataa maatii kabajamaa Palpatine irraa bakka bu'e.
  Hojii boqonnaa malee qondaala ta'ee hojjechuu jalqabe, yeroo walfakkaatutti humna dukkanaa irratti dandeettii isaa fooyyesse. Kana malees, Darth Plagueis, kan guutummaatti sadarkaa seera qabeessa daldalaa guddaa qabdu, jecha ishee eegde.
  Erga mootichi du'ee booda ilmi isaa xiqqaan milkaa'e. Darth Plagueis haleellaa Hutt masaraa mootummaa irratti akka raawwatamu kakaase. Dhaaltuun, obboleettiin isaa, obboleessi isaa fi adeerri isaa ni ajjeefaman.
  Sana booda kaappiteeniin waliigalaa waardiyyaa masaraa Kaarooliin ishee ummata biratti jaallatamtuu taate teessoo irra taa'e.
  Waggoota hedduudhaaf boojiʼamuun dubartii cimtuu sana cimsuu qofa waan taʼeef, caalaatti bulchuu jalqabde. Intalli ishee Suraafiim kan mana qulqullummaa keessatti guddatte immoo dhaaltuu mootummaa Naboo taate.
  Jaalalleen isaa duraanii gara aangootti deebi'us, Palpatine eenyummaa isaa dhoksee ammaaf cinaatti hafuuf dirqame. Dhiibbaan inni mootummaa keessatti qabu yeroo hunda cimee kan dhufe ta"us.
  Kaapteen jeneraalli kun osoo hin turin du'e - balaa mudateen fakkaata, garuu Palpatine duuba ture. Utuu hin turin, Sith Lord Witt Thaler jaalala isaa isa jalqabaa - mootittii Kaarooliin akka aarsaa godhu gaafate.
  Innis gara duel duel Plagueis waliin gadi bu'e. Kana malees humnoonni tilmaamaan walqixa ta"anii argame. Siit lamaan isaanii lola sana irraa yeroo dadhaban, Palpatine harka kennatee akkas jedhee gungumaa ture:
  - Jaalala koo fi yeroo wal fakkaatutti haftee dhala namaa ammallee na keessatti aarsu nan ajjeesa! - Asirratti gooftaan gurraacha sagalee isaa ol kaasee murteessaan itti dabale. - Garuu nan kakadha, kanaaf dhiifama siif hin godhu, dhugumas si balleessuun koo hin oolu!
  Fedhiin warra sadarkaa olaanaa qaban waliin wal'aansoo qabuu uumama Sith keessatti uumamaan jira. Humna koo inni hin argamne inaaffaa keessan uuma; ogummaan koo dheebuu beekumsa kee soorata; bu'aa ba'iin koo fedhii guddaa irra deebi'ee hojjechuuf na kakaasa! - Darth Plagueis Darth Sidious jedhee, kolfaa itti fufe. - Namoota sitti dhihoo fi jaallataman ajjeesuudhaan of keessaa madda humnaa hubatamuu hin dandeenye ni argatta. Sith keessaa isa guddaa akka taatu natti dhagahama - yeroo dadhabina namaa isa dhumaa of keessaa balleessitu!
  
  
  AJAA'IBAAN DHALATE
  - Yeroo tokko koloneel Humni Qilleensaa tokko kan yeroo waraana Afgaanistaan shookii hamaa argate ture. Akkasumas carraa ijoollee mataa isaa horachuuf argate, dhuguma barbaadus dhabe. Haati manaa koloneelicha baay'ee jaallattee karaa walakkaa deemtee ijoollee dhiiraa ciccimoo lama mana yatiima keessaa fudhatan. Abbaan guddifachaa isaanii akka Ispaartaan isaan guddiseera. Garuu ammallee akkasuma hin turre. Jarreen kun ciccimoo fi fayyaa ta'anii guddatan, garuu humnoota ol'aanoo addaa hin agarsiifne.
  Akkasumas adaadaan Vaangaan bakka bu'aan sanyii isaa murteessaa hiree addunyaa fi uumama cufaa akka ta'u koloneelichatti tilmaamte. Achiis koloneelichi haati manaa isaa dinqiidhaan akka ulfooftu gargaaruuf gara falfalaa beekamtuu tokkoo dhaquuf murteesse.
  Dhugumayyuu falfalaan kun dandeettii guddaa qabdi turte, garuu buʼuuraan nama jalʼaa sadarkaa olaanaa qabdu turte. Kana gochuun koloneelichaaf ilma kennuu akka dandeessu labsite, garuu maallaqa guddaa gaafatte.
  Koloneel kun Moskoo keessatti qabeenyaa hin sochoone tokko tokko, akkasumas waancaa gatii guddaa qabu kan yeroo waraana dushmans fi Chechens waliin qabame qaba ture.
  Maallaqa bosona kana walitti qabe - qarshii miliyoona tokkoo fi walakkaa... Namni muuxannoo qabu, akkasitti gowwoomsaa sanatti bitachuun isaa illee nama ajaa"iba. Garuu akka fakkaatutti falfalaan kun kennaa cimaa hiipnoosii, yaada kennuu, ogummaa, kan Kashpirovsky ofii isaatii, ykn namni siyaasaa sadarkaa addunyaa illee, gowwoomsuuf hinaafu qabdi turte.
  Yeroo kana, falfalaan kun sirna waltajjii irratti qophaa"e baay"ee halluu adda addaa qabu raawwattee, haadha manaa koloneelichaa akka waan salphaatti rafte. Achiis sanyii nama arjoomtuu irraa argamu tokko gadameessa Veenus keessa lilmoodhaan naqatte.
  Gowwoomsaa baayyee walxaxaa hin turre. Garuu bu'a qabeessa. Haati manaa, (akkuma Durbee Maariyaam), qulqulluudhaan mucaa ulfoofte - isheen, karaa biraatiin, durba taatee hafte, kanaaf abbaan manaa sababa miidhamuutiin humna dhiiraa guutummaatti dhabe.
  Hunduu gammadee yeroo isaa eeggatee dubartittiin daa'ima durbaa fayyaa qabdu deesse. Isheen garuu abbaa ishee bifti ishee diimaa fi haadha ishee rifeensa gurraacha qabdu irraa guutummaatti adda taatee argamte. Abbaan garuu ilmaan isaa irratti lakkaa'us intala isaa ni jaallate. Karaa ishee qofaan, akka Ispaartaan ishee guddisuu - aarii fi leenjisuu.
  Intalti daftee guddatte, fedhii fi dandeettii olaanaa agarsiiste. Keessattuu kanneen qaamaan mul"atan. Rifeensi ishee furdaa, dalgaa, warqee fi haala ajaa'ibaa ta'een bareedaadha.
  Garuu intalli kun miila qullaa qorra Guraandhalaa keessa fiiguu yeroo jalqabdu - akka aadaa ganama sa'aatii walakkaa sa'aatii afuriitti hirribaa kaatee - taatee tokkotu mudate. Yeroo baayyee guyyaa hunda akkasitti jalqabdi turte. Fiigicha ganama akkasii, ammallee dukkana barii duraa keessa. Baayyee Ispaartaan.
  Kiiloo meetira kudhanii fi walakkaa aadaa fiigde, haala qilleensaa kamiyyuu keessatti, akka isheen sana booda guyyaa guutuu humna guddaa argachuu dandeessuuf. Uumamaan kun jalqaba leenjii qofa, sababiin isaas Vladlen (maqaa kabaja Leeniinii fi Istaaliniif!) maarshaal aartii keessatti cimsee hirmaataa ture. Dorgommii irrattillee dorgomtee, shamarran ishee caalaa guddaa fi umuriin isaanii akka guddatan gochuuf reebaa turte.
  Garuu ammallee intala gara waggaa kudhanii yoo taatu, uffata dambalii qofa uffattee fiiga. Rifeensi warqee immoo abidda fakkaata. Akkasumas maraataan abaaramaa ta'e sun daa'ima sana duukaa bu'ee eegaa jira. Intalti sun saffisaan waan fiigduuf, namni guddaan hundinuu waan hin qabanneef, kiyyoo sana dursee kan qopheesse fakkaata.
  Kiyyoowwan akka gaariitti dhokfaman hedduun daandii intalattii keessa turan. Haalli kun kan hammaate qorri roobaa turee fi daandii hunduu uwwifamee ture. Akkasumas Vladlen, intalli haala qilleensaa kamiyyuu keessatti miila qullaa fi walakkaa qullaa fiigdu, ispoortii garmalee akkasii illee ni gammaddi turte. Hundaafuu rakkoon nu jabeessa wanti nu hin ajjeesne nu jabeessa.
  Kiyyoon sun miila intalattii akka malee ciniine. Akka carraa ta'ee galata leenjii lafeen kun kiyyoo risaa keessatti akka hin cabne cimaa ture.
  Garuu Vladlen akka waan guddaatti fudhatame. Baayyee nama dhukkubsa ture. Akkasumas, jal'aan sun intala kaaraatee tokko rukutee gudeeduu yaale. Vladlen battaluma sanatti deebii kennitee kofoo isheetiin qoma isaa rukutte. Garuu yakkamaan sun cimaa ta'ee argame. Innis qoonqaan utaalee duubatti deebi'ee, jilba isaa isa madaa'e xuuxe. Sana booda cirracha tokko baase.
  Intalti kun kiyyoo, meeshaa waraanaa malee fi qullaa jechuun ni danda'ama, nama maraataa cirracha dheeraa qabu irratti of argatte.
  Haleellaan bal'aan itti aansee, Vladlen gadi jettee mormituu ishee mataa ishee solar plexus keessatti rukutte. Cirrachi dugda intalattii xuxxuqee keessa darbe. Vladlen harka ishee qabdee kallattii rukuttaa sanaa jijjiirte. Fiixeen yakkamaa sana kallattiin qoonqoo keessa boce. Maraatuun sun dhiiga ofii isaatiin ukkaamsee akka tasaa hafuura sana dhiise.
  Intalti sunis adaba ishee isa jalqabaa erga raawwattee booda iyyitte:
  - Xumurameera!
  Kanas taʼe sana, ajjeechaa waan taʼeef, miilli kiyyoo sana keessa jiru akka malee miidhameera.
  Kan nama dhibu, namni maraataa taʼe kun warra dhiibbaa guddaa geessisan kan qabu siʼa taʼu, Vilaadleen rakkina cimaadhaaf saaxilameera. Lubbuu ishee irratti yaaliin kan godhame yoo ta'u, qorichi sammuu namaa hadoochu mana isaanii keessatti dhaabame. Koloneel intala sana gara bakka fagootti erguu qaba ture. Mana barumsaa maarshaal aartii Raashiyaa Saayibeeriyaatti argamuuf.
  Achitti, lafa jala gadi fagoo keessatti, amantoonni dhalootaan jiraatan jaarraa hedduudhaaf jiraachaa fi tajaajilaa turan.
  Haa ta'u malee, kun koloneelicha hin baraarre. Isnaayiparaan kan rasaasaan rukutame yoo ta'u, haati warraa isaas himannaa qoricha sammuu namaa hadoochutiin to'annoo jala oolte. Namni tokko dhuguma maatii isaa waliin qabxii qubsiisu fakkaata ture. Obboleessi quxisuunis hidhame, akka carraa ta"ee, obboleessi angafaa duraanuu waraana keessatti tajaajilaa ture. Mucaan waggaa kudha afur immoo gara kolonii dargaggootaatti ergame. Qorichootnis itti waamame.
  Dhimmichi jalqaba irratti soba ta'us. Garuu akka carraa ta'ee akka seera haaraatti waggaa jahaa ol kennamuu hin dandeenye.
  Harmeen koo dubartii atileetiksii kan turte yoo ta'u, akkasumas akka nama Ispaartaan leenji'aa turte. Kanaaf kolonii dubartootaa keessatti utuu hin turin aangoo horattee hojii gaarii argachuu dandeesse. Obboleessi quxisuun, cimaa fi tooftaa lolaa irratti leenjii gaarii kan qabu, akkasumas qabsaa'ota keessaa tokko ta'e, sana booda hogganaa garee ta'e. Murtii isaa keessaa harka sadii keessaa tokko erga raawwatee booda dhiifamaa fi dafee gadhiifame. Raashiyaa keessatti seerri yakkamtoota dargaggootaaf bahu namummaa kan qabu yoo ta'u, namni tokko imala isaa jalqabaa waggaa kudha afur qofatti deemuun isaa carraa ta'uu illee dubbachuu danda'a.
  Walumaagalatti, koloneel, akka aadaa isaatti, dinqisiifataa barnoota Ispaartaa cimaa ta"uun isaa maatii isaa akka fayyade ifaadha. Warri ciccimoon mana hidhaa keessatti haalaan gaarii dha, warri dadhaboon garuu teessoo irratti hamma tokko hamaadha! Mucaan kun osoo of hin miidhin zoonii keessa darbee barnoota seeraa olaanaa (!) illee argate. Mul'ataan jaalala hattootaan hin fudhatamne, yeroon jijjiirameera - baandota ta'uun faashinii hin taane ta'eera. Kanaa mannaa, daldala hawwateera.
  Daldalaaf barnoonni seeraa baay"ee barbaachisaadha. Haadha kana waliin haalli jiru caalaatti walxaxaa ture - isheen nama guddaa waan turteef, yakki cimaan dhimma tolfame keessatti ishee irratti maxxane. Jecha jechaatti qindeessaa sindikeetii geejjibaa fi gurgurtaa qoricha sammuu namaa hadoochu. Akkasumas dhimmicha irra deebi"anii ilaaluun hin danda"amu jechuun ni danda"ama. Kanaaf sadarkaan ol"aanaa hedduun sana booda gowwaa ta"anii xumuramu.
  Garuu haati kun gara zoonii gaarii naannoo Galaana Kaaspiyanitti akka jijjiiramtu gochuu dandeesseetti, achittis hojii eegduu fandii waliinii ta'uu argatte. Eegduun mana hidhaa kun kitaabota hedduu barreesse, fiilmii keessattillee taphateera. Maaliif hinta'u?
  Waggaa ishee ol qallatti, qaamaan cimtuudha, dubartii bareedduu fuula ibsituu fi qoma dhiiraa qabdu.
  Kanaafuu, akka seeraatti, zoonii keessatti yeroo gaarii dabarsite, jireenya irraa hin cufne. Sanyii illee qabdi turte. Mucaan kun siree irraa leenji'ee, jireenya guyyaa guyyaa mana hidhaa keessatti ibse. Haa ta'u malee, akkuma abbaa waaqeffannaa tokkoof ta'u, haati ishee waan hin hojjenneef yeroo boqonnaa baay'ee qabdi turte.
  Vladlen waggaa torba booda deebi'e - sadarkaa olaanaa jalqabbii maarshaal aartii darbee ture. Dorsiisni haaloo bahuu ammallee guutummaatti kan hin darbine ta'us, loltuun kun maqaa ishee dhumaa gara Shamanova qofatti jijjiirte - maqaa ishee duraanii dhiistee deemte.
  Abbaan ishee Jeneraal Shamanov isa beekamaa wajjin dhuguma michuu waan taʼeef, jijjiiramni maqaa maatii kun baayʼee fakkeenya taʼee argame.
  Dandeettiin isaa ajaa'ibaa kan ta'ee fi manni barumsaa isaa baayyee cimaa fi yeroo wal fakkaatutti guutummaatti sammuu kan qabu Vladlen, maarshaal aartii irratti kan wal gitu hin qabu ture. Akkaataa addaa wal'aansoo Raashiyaa qoratte. Maqaan wal'aansoo jedhu haal-duree akka ta'e beekamaadha, ykn waan akka Ruscundo.
  Vladlen maarshaal aartii Taehwando wajjin wal fakkaatu - mala baayyee guddate kan hojii miila rukutuu, harka Raashiyaa wal loluu, wal'aansoo Aikido wajjin wal fakkaatu - tooftaa darbachuu fi itti fayyadama inershiyaa morkataa, boksii Taayilaandi irraa - rukuttaa jilba, jilba, . fi mataa. Rodnoverie martial art syncretic kan uume yoo ta'u, tooftaaleen isaa jaarraa hedduuf kan polished ta'an yoo ta'u, falfaltoonni ogummaa qaban ummatootaa fi manneen barnootaa biroo irraa waan gaarii hunda fudhatan.
  Dhugaadha, Vladlen Shamanova fi akkaataa itti fayyadama meeshaa waraanaa barsiifame... Garuu waan hunda beekuu fi ofitti qabachuun hin danda'amu. Maarshaal artistiin dhugaan meeshaa waraanaa isaa hunda irratti osoo adda hin taane gahumsa qabaachuu qaba. Garuu tooftaalee dhuunfaa fi mala mataa isaa haala ajaa'ibaatiin raawwata.
  Vladlen hunda caalaa miila isheetiin loluu fi quba qullaa isheetiin meeshaalee nama ajjeesan darbachuu ni jaallatti turte, tarii waan hundumaa irratti cimtuu ta'us.
  Intalti kaaraateekaa jedhamtu kun tasumaa kaaraatee barachuu baattus mana barumsaa mataa ishee bante. Dorgommii adda addaa irratti hirmaatte, garuu beekkamtii fi waancaa argachuuf hin carraaqne.
  Dorgommii daldalaa tokko tokko irrattis taʼe lola lafa jalaa seera malee godhamu irratti illee kan hirmaattu taʼus, qarshiin ishee barbaachisa ture.
  Vilaadlen intala baayʼee xinnoo taʼee utuu jiruu, fuudhee sanyii godhachuuf hin ariifatu ture. Maarshaal aartiin of fooyyessitee daa'imman barsiiste. Keessattuu Volka Rybachenko abdii guddaa agarsiiseera. Karaa biraatiin, miila isaatiin meeshaalee qara qaban darbachuu irrattis garmalee ogummaa qaba ture. Mucaan kaaraatee (ammas maqaa ijoollee dhugaa wajjin wal hin qabanne!) gara gooftaa guddaatti akka guddatu waadaa gale.
  Achiis akka tasaa Volkaan fiilmii akka taphatu affeeramee obboleessi isaa Oleg Rybachenko fi Vladlen Shamanova ofii isheetii isa waliin deeman. Sunis seenaa biraati.
  
  
  AJAA'IBAA-DILETTANT
  Inni kun caalaatti dhugaa fi amansiisaa dha. Innis, hafuurri nama idilee fi idilee qaama Istaaliin qabate. Akkasumas nama giddu galeessaa, nama laayyoo qofa waan tureef. Wanti inni beeku Hitler June 22, 1941 akka hojii dhaabu qofa yoo ta"u, bu"aan isaas baay"ee suukaneessaa ture.
  Jarmanoonni Moskoo fudhachuu kan danda"an yoo ta"u, kan mo"ame giddu galeessaan salphaatti namoota isaa wajjin turaniin summii ta"e. Garuu erga magaalaan guddoon kuftee booda waan tokkollee sirreessuuf yeroon isaa darbee ture. Jaappaanonni Baha Fagoo, Türkiye kibba irraa rukute. Kaakaas ni kufe.
  Akkasumas Istaaliin jalqaba irratti akka nama araaramaatti Molotoviin bakka bu'e. Garuu sana booda Beriyaan hawwii guddaa qabdu sun mul'atte. Zhukov immoo isa addaan kute. Rigmarole immoo jalqabe. Gabaabumatti, Jarmanoonni ganna keessa Urals gahan, kana caalaas, Jaappaanota waliin tokko ta"uun, diddaa mul"atu hunda ukkaamsan.
  Garuu biyyoota dhihaa keessatti waraanni itti fufe. Ameerikaanoonni duubatti jedhan - Firaankiliin Ruuzvelt akkuma namni tokko eegu hanga daqiiqaa dhumaatti harkifate. Guyyaa ayyaana masqalaa bara 1941tti deebi'ee, Jarmanoonni Jibraaltar haleelan. Yeroo kanatti Moskoo fi Leenigiraad kan fudhataman siʼa taʼu, kibbaattis Jarmanoonni gara Voolgaa fi Tereekitti tarkaanfataniiru. Diddaa loltoota Sooviyeet haala gaarii hin taane qindaa"e caalaa qunnamtii dheeraa fi iddoowwan bal"aa Raashiyaatiin gufachiisan.
  Hitler dhuunfaan Firaankoo waliin wal arguun abdii isaaf ibseera: USSR akka humna waraanaatti hin jirtu. Ameerikaan waanuma fedheyyuu ta"ee waraana kana seenuuf kan jalqabaa hin ta"u. Kanaafuu Biriteen tasuma balaa hin qabdu. Kana malees, ji'a Adoolessaa keessa, erga Moskoo qabamee booda, Rommel humna dabalataa, kutaalee filatamoo lamaa fi waraana qilleensaa guutuu boot gochuuf argate. Ingilizoonnis akka biyyee gadi bu'an. Jarmanoonni duruu Aleeksaandiraa keessa jiru... Kanaafuu Firaankoon Biriteen irraa haaloo bahuu caalaa dheekkamsa Hitler sodaachuuf sababa qaba. Garuu ammallee kolonii Afrikaa fi Ingilizii irraa argachuu yoo barbaade sana booda...
  Firaankoon harki Wehrmacht akka hiikamee fi ofii isaatii waan hunda dhabuu akka danda"u waan hubatee, jalqaba loltoota Jarmanii akka darban walii gale, achiis ofii isaatii waraana Biriteen irratti labse. Kanuma waliin ejjennoo Ingilizii guyyaa guyyaan hammaataa dhufe. Gibraltar guyyaa sadii keessatti fudhatame. Utuu baay"ee hin turin Jarmanoonni Falasxiin, Sooriyaa Turkoota waliin ta"uun Iraaq fi Baha Giddu Galeessaa dhuunfatan.
  Ameerikaan July 4, 1942 gara waraanaatti harkifamte. Jaappaan guyyaa walabummaa Peeruu-Habar irratti duulte.
  Jarmanoonni qabeenya Raashiyaa, Awurooppaa, achiis Afrikaa fi Eeshiyaatti fayyadamuun haleellaa qilleensaa fi galaana jalaa geggeessan.
  Jarmaniin oomisha meeshaa waraanaa dabaltee gaanfa Afrikaatti haleellaa bante.
  Dhuma bara 1942tti Afrikaan akkuma Hindii guutummaatti to'annoo Naazii jala turte, karaa biraatiin. Akkasumas Indoochaayinaan, Singaapoor fi odola gara Awustiraaliyaa geessu to"annoo Jaappaanota jala galaniiru. Dhugaadha, yaaliin yeroo qorraa odola Hawaayi qabachuuf godhame sababa gurmaa"ina samuraayiin hin milkoofne.
  Garuu ammas Jaappaanonni muuxannoo waraanaa caalu waan qabaniif galaana irratti ol"aantummaa qaban. Kana malees, dooniin doonii bishaan jalaa Jarmanii baay"ee saffisaan dabaluudhaan humna Biriteen fi Ameerikaa hir"ise.
  Caamsaa 1943tti, xiyyaarri Jarmanii magaalaa guddittii Ingilizii irratti bu'e. Jarmanoonni xiyyaarota lafa bu'an, taankii doonii bishaan jalaa fi xiyyaarota boombii AR-161 jalqabaa fi Yu-488 motora afur qaban illee fayyadamaniiru.
  Biriteen waraana galaana jalaatiin dadhabbiin yeroo dheeraaf of danda"uu hin dandeenye, garuu garmalee mata jabinaan lolte.
  Ji'a tokkoof lola dhiigaan guutame booda Landan kuftee Lolli Ingilaandi xumurame.
  Sadarkaan itti aanu Ameerikaa ture. Kaanaadaan bakka Churchill itti baqate gama Ameerikaatiin lolte, biyyoonni Laatiin Ameerikaa garuu Third Reich irratti waraana banuu didan. Akkasumas Arjentiinaa, ishee booda Biraazil, Jarmanootaaf michoota isaanii naannoo isaanii jiran buufata waraanaa kennite.
  Waraanni sun yeroo dheeraa fudhate. USA biyya alaa. Waraanni lafaa isaanii cimaadha, dooniin isaaniis baayyee saffisaan ijaaramaa jira.
  Garuu suuta suutaan Jarmanii fi Jaappaanonni aangoo fudhatan. Gama isaaniitiin qabeenyi hemisfeera bahaa hundi, fi kutaan dhihaa ture. Eeyyee, waraanni waliigalaa labsame firii godhachaa ture.
  Opireeshiniin Icarus milkaa'ee Aayislaandi kufte. Sana booda maatiin Krauts gara Giriinlaandiitti jijjiiraman. 1944 garuu nama kamiifuu faayidaa murteessaa hin kennine. Haa ta"u malee Jaappaanii fi Raayich Sadaffaan Hemisfeera Bahaa keessatti bakka qabatanii Laatiin Ameerikaa keessatti ciman. Bara 1945 qorra keessa, samuraayiin Naazii waliin ta'uun Odoola Hawaayi qabate. Birraa keessas gara isthmus Paanaamaatti ce'an.
  Erga Roozvelt du'ee booda Ameerikaan Third Reich fi Jaappaan waliin nagaa barbaaduu eegalte. Garuu araarama argachuun rakkisaadha. Kana malees, Hitler dhiiga urgaa'a ture. Barracuda faashismii garmalee barbaade. Waraanni itti fufe. Naaziin Giriinlaanditti miila kan argatan yoo ta'u, ganna bara 1945 Kaanaadaa keessa bu'uuf yaalan, garuu galaana keessatti darbataman. Kanaadaan harka kennachuu hin barbaanne. Dhugaadha, jiʼa birraa bara 1945tti Awustiraaliyaan kufte, kunis addunyaa warra dhihaa keessatti bakka cimaa isa dhumaa Hemisfeera Bahaa keessatti argamudha. Jaappaanii fi Jarmaniin galaana kana guutummaatti ol"aantummaa qaban. Doonii bishaan jalaa isaanii kan wal hin fakkaanne ture.
  Kana malees, dooniiwwan bishaan jalaa haayidiroojiinii peerooksaayidii baay"ee ciccimoo fi socho"oo ta"uun isaanii argameera. Saffisni isaanii sa"aatii tokkotti qanxii afurtama ga"e.
  Akkasumas yeroo qorraa afurtamii shan fi afurtamii ja"a dabareen Ziilaand ture. Birraa bara 1946 keessa Ameerikaan biyyoota Laatiin Ameerikaa hunda jechuun ni danda"ama irratti waraana labsite.
  Garuu pirojektiin boombii atoomikaa uumuuf hojjetame, sababa hir'ina maallaqaatiin, bu'aa qabatamaa hin argamne. Kanaaf Ameerikaanoonni tapha mo'amuu malu keessatti trump ace kana darbachuu hin dandeenye!
  Akkasumas gama ijaarsa taankiitiin Raayich Sadaffaa Ameerikaa caalaa haalaan dursee ture. Taankiin tartiiba Ameerikaa inni gaariin, Pershing, toonii afurtamii lama kan ulfaatu yoo ta'u, hidhannoo fuulduraa miliimeetira 102 fi qawwee mm 90 kan qabu yoo ta'u, saffisa pirojektiilii jalqabaa sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 810 qaba. Akkasumas taankiin Jarmanii inni hunda caalu fi baay"ee jaallatamu, "Royal Lion" bara 1946, ulfaatina toonii 65 kan qabu yoo ta"u, hidhannoo fuulduraa miliimeetira 250 qaba ture. Akkasumas cinaacha fi duubaan miliimeetira 200 fi qawwee miliimeetira 105 dheerinni barmeela 100 EL.
  Boca piraamidii taankii kanaa yoo ilaalle, kofa kamiinuu Pershingiin seenuu hin dandeenye.
  Taankii humna guddaa qaban walitti aansuun furguggisuuf yaaliin godhame hin milkoofne. T-93 qofa, karaa biraatiin, ulfaatina toonii 93 qofa kan qabuu fi hidhannoo fuulduraa miliimeetira 305 fi qawwee kaalibarii 120 kan qabu yoo ta'u, carraa tokko tokko Jarmanoota irratti butt keessatti qaba ture. Garuu gahumsi konkolaachisummaa konkolaataa baayyee gadi aanaa ta'uun isaa, akkasumas turret naanneffamuu dhabuun isaa dorgomaa malu isa hin goone.
  Guddinni SuperPershing yeroo dheeraa kan fudhate yoo ta'u, ammas taankiin kun kan Jarmanii gadi ture.
  Akkasumas jet aviation, qulqullina irratti olaantummaa waliigalaa gama Naazii ti. Ameerikaanoonni baay"inaan qofa mormuu danda"u turan. Garuu Jarmanoonni qabeenya addunyaa durii qabaachuun guyyaatti konkolaataa dhibba sadii hanga afuriitti baasuu danda'u malee lakkoofsaan Ameerikaa gadi miti. ME-362, Non-262, Non-323, ME-1010, TA-283 - xiyyaaronni jeettii loltoota mudaa Ameerikaa irratti morman kun - gita "F" dorgommii ala!
  Akkasumas xiyyaaronni boombii jeettii TA-400, TA-500, Yu-387, AR-383, OD-18, GO-270 jedhamanis dorgommii ala jiru. Ameerikaan hanga ammaatti xiyyaara jeettii boombii guutuu hin qabdu. Tarii B-29 ta'uu danda'a. Dhugaadha pirojektii kana keessatti B-36tu jira, garuu hanga ammaatti oomisha irraa fagaateera.
  Akkasumas misaa'eloonni balistikii sadarkaa A Jarmanii addunyaa kana irratti analoogii hin qaban.
  Xiyyaaronni diskiin dorgomtootas hin qaban...
  Teeknooloojiidhaan, Raayich Sadaffaa Ameerikaaf haala gaariin mijeessa waan ta"eef, Hitler Ameerikaa hanga dhumaatti xumuruuf murteessee jira. Araaramanis hin jiru. Bara 1946tti haleellaan Meksikoo fi Kuubaa irratti jalqabame. Ji"a kufaatii keessa Teeksaasiifi Kaalifoorniyaatti lola duraanuu guutummaatti geggeeffamaa ture. Akkasumas Jarmanii fi Jaappaan Alaskaa irraa Kanaadaa weeraran.
  Amma garuu waggaa afurtamii jahaffaan darbeera. Waraanni Addunyaa Lammaffaa ammallee itti fufee jira. Bara 1947 Kanaadaaf lubbuu namaa galaafate, dhumarratti warra Krauts, kaaba irraa dhufaniin qabamte.
  Jeet boombii B-36 dhumarratti Ameerikaatti mul'ate, garuu ammallee gara Jarmanii fi Jaappaanitti geessuun hin danda'amne. Dabalataanis, dhuma waggaatti, taankiin Waashingitan qawwee dheerina barmeela 120-mm, fi hidhannoo fudhatama qabuu fi amala konkolaachisummaa ulfaatina toonii jaatamaa fi sadii qabuun mul"ate. Kan Jarmanii caalaa eegumsa hamaa ta'us, kana booda humna hidhannoo bocuutiin gadi hin turre.
  Haa ta"u malee, dhuma bara 1947tti Ameerikaan naannoo ishee walakkaa ol waan dhabdeef balaadhaaf saaxilamte.
  Jarmanoonni yeroo haleellaa magaalota gurguddoo irratti raawwatanitti taankii baay"ee ulfaataa ta"an "Rat" fi "Monster" illee yaaluu danda"aniiru. Inni lammaffaan immoo meeshaa boombii furguggisu kan chaarjii toonii kudhan ulfaatu qaba ture!
  Meeshaan waraanaa sun hammam akka suukaneessaa taʼe mee yaadi!
  Akkasumas guyyaa waggaa haaraa New York kufte, Waashingitan immoo Guraandhala kurnaffaa.
  Haa ta'u malee, Yankees ammallee ji'a jaha dabalataaf jechuun ni danda'ama. Kan nama ajaa"ibu waraanni lammaffaan sirritti Caamsaa 9, 1948 xumurame.
  Garuu kana boodas nagaan yeroo dheeraa hin turre. Hitler Jaappaan dinagdeetiin Raayich Sadaffaa caalaa baayyee duubatti haftee waan taateef lafa baay"ee ofiif qabachuu ishee hin jaalanne.
  Naaziin yeroon booda ta'us, Hagayya 1948tti boombii atoomikaa mataa isaanii qaban turan. Harkifannaa kana keessaa gar tokkoon kan dhufe Fuhrer yaada meeshaa waraanaa jumlaa irratti hamma tokko qorraa ta'uu isaati. Hitler biyyoonni diigamuu osoo hin taane mo"amuu qabu jedhee amana ture.
  Garuu sababa tokkoon, abbaan irree gara jabeessa ta'e kun Jaappaan michuu taate kanaaf adda taasisuu murteesse.
  Naaziin misaa'ela balistikii gurguddaa fi chaarjii niwukilaraa erga dhangalaasanii booda, Waraana Addunyaa Sadaffaa July 4, 1951 jalqaban.
  Haleellaa niwukilaraa cimaa Tookiyoo fi magaalota Jaappaan biroo irratti raawwatan. Sana booda humni galaanaa fi lafaa rukute.
  Waraanni Dha"icha Sadaffaan ji"a jaha keessatti xumurame, walumaa galatti, lola tokko qofa raawwatame ture jechuun ni danda"ama. Akkasumas marsaan diinummaa sochii qabu ji'a sadii fudhate.
  Haala kanaan, Raayich Sadaffaa olaantummaa addunyaa isa dhumaa hundeesse. Haqni akkasii kan uumame sababni isaas giddu galeessaan qaama Istaaliin Guddaa keessa waan seeneef. Beekumsi gara fuulduraa immoo ishee gargaare tokkollee hin jiru! Keessattuu amaatarri kun jeet aviyeeshinii misoomsuuf murteessee warshaalee fi warshaalee hundaaf ajaja akkasii kenneera. Piroopelarri gadi garagalfamee jeettiin akka hin gadhiifamne ta'ee argame.
  Murtoon tarsiimoo nama haleellaa sanaas kana caalaa gowwummaa ta"uu hin danda"u. Waraanni Diimaan afuufamee ba'uun isaa nama hin ajaa'ibu. Isa malees Jarman, michoota ishee fi Jaappaan kan mormu hin jiru.
  Hayyee, Hitler ofii isaatii tokkummaa impaayera irratti murteesse. Innis, humna tokkummaa addunyaa uumuu, kan fedhii fi dirqamaan humnoota pilaaneetii lafaa hunda osoo adda hin taane hammate. Maallaqa tokkoon, beekamaadha, fi sagantaa filannoo jeneetikii barbaric.
  Akkasumas qophii babal'ina hawaa guddaa ta'een!
  
  
  GURBAA TOKKO RAASII TSAAR BARAA
  Alaan ji'a Guraandhalaa qorraa ta'eera. Kunoo mucaan Oleg Rybachenko tokko karaa irra gara mana barumsaa deemaa jira, akka tasaa dallaan mana paanaalii ollaa jiru haala ajaa'ibaa ta'een akka ibsu arge. Mucaan sun waamichi addaa itti dhagahama - achitti fiigi, geggeessaa taata. Mucaan hamma danda'e saffisaan fiige.
  Konkolaattonni haala nama ajaa"ibuun muraasni jiraachuun isaanii gaariidha, innis keessaa siqsee, sirriitti hidhii isaanii jalatti. Deft dive fi ati ifa magariisa dallaa irratti argamta.
  Mucaan gara isheetti fiiga. Harki, akka waan fiilmii waa"ee "Haarii Pootar" jedhu keessatti, salphaatti jeeliin kana seena, sekondii tokko booda mucaan sun ofii isaatii, digrii digdamii shan zeeroo gadi irraa, marga gannaa marga magariisaadhaan guutame irratti of arga.
  Inershiyaadhaan illee mucaan marga irratti kufee battaluma sanatti ol utaala. Qorqorroo booda harka ganna ammallee hin duune keessa of argachuun gaariidha. Mataa isaa gubbaa yoo utaalellee.
  Mucaan sun naannoo isaa ilaale - namoonni naannoo sana jiran hin jiran, mukkeen duraanuu keelloo ta'uu jalqaban qofa, fi... dallaa baaburaa. Dheeraa kan ture siʼa taʼu, giraanaayitiin kan sararame siʼa taʼu, fuuldura isaa irrattis sibiilli ejersaa utubaa sarara qabu irratti madaaʼe illee ture.
  Oleg Rybachenko kun hundi sababa akka taʼe itti dhagaʼame. Innis dhugumatti waan murteessaa tokko dura dhaabata... Ajajni mataa isaa keessatti dhaga'ama: daandii baaburaa dhiyaachuu. Kun gochuun baay'ee salphaa miti;
  Ho'i mataan isaa karaa itti ba'u gurbicha itti hime. Dafee uffata qorraa ofirraa baasuu jalqabe. Qoree irrattis darbadhaa. Mucaan kun bifa addaa sirna sammuu itti dhagahama. "Amma nama seenaa hojjetu ta"uu dandeessa kana booda mucaa mana barumsaa yaada garmalee guddate qofa miti, Oleg Rybachenko waan guddaa ni hojjeta!"
  Mucaan kun wayaa gadi harkisee jiinii fi tiishartii qofa uffatee hafe. Bootii qorraa ho'aa uffachuunis ho'aa waan tureef mucichis hirribaa ka'e. Margi magariisa ciccitaa miila qullaa ta'ee itti dhaga'amuun baay'ee nama gammachiisa. Biyyeen ji'a Hagayyaa keessa jiru haala gaariin kan ho'e yoo ta'u gurbaanis irra deemuu ni jaallata.
  Akkasumas qorri yeroo waggaa crappy dha - faallaa ganna mi'aawaa. Mucaan garuu yeroo afaan isaa banatee dhaabbatu hin qabu - bulchaa waan ta'eef. Mucaan dafee sibiilli keessaa ol ba'a. Kaarentiin tokko keessa darbee, ibsaan uffata keessaa fi jilba qullaa irratti dhukaase.
  Mucaan sun iyyee, rukuttaa sun nama dhukkubsa, kanfaasicha irrattis utaale. Kopheen isaa dhagaa qara qabuun kan cite ture. Garuu mucaan sun dafee qarqara galaanaa duuba fiige. Kun hundi sababa malee osoo hin taane, qaama karoora guddaa akka ta'e itti dhaga'ame!
  Kunoo, baabura ho'aa, aduun walakkeessa guyyaa darbee jirti, qilleensi urgaa liinden fi damma. Baayyee callisaa waan ta'eef, sagalee beeyladaa fagoo irraa ifatti dhaga'uu dandeessa.
  Mucaan kun miila qullaa sibiilli hoʼaa sanarra dhaabatee ajaja haaraa: "tokkoon tokkoon baabura irratti dhagaa torba kaa"i" jedhu dhagaʼe. Mucaan sun duubatti deebi'ee sagalee ol kaasee akkas jedhe:
  - Garuu sana booda baaburri baabura irraa bu'uu danda'aa?
  Sagaleen sun qoochoo gurra koo rukute:
  - Kun sirriitti waan barbaachisudha! Diinonni Raashiyaa as ni dhufu!
  Mucaan kana booda hin falmine. Sagaleen Waaqayyoo immoo ifa godhe: dhagaa halluu sibiilaa qabu qofa filadhu.
  Harki duruu ofumaan socho'aa ture. Oleg Rybachenko ofitti gammaduu itti dhaga'ame - inni nama raawwatudha, mucaan mana barumsaa salphaan seenaa keessatti galmaa'a!
  Dhagoonni kun daandii baaburaa lamaan irratti salphaadha: sirriitti kudha afur - tokkoon tokkoon isaanii irraa torba. Akkasumas adda baafamuu kan hin dandeenyedha jechuun ni dandaʼama!
  Raawwatamee jira! Mucaan sun ammas of qaxxaamuree, "Abbaa Keenya" jedhee dubbisee, jilba qullaa isaa balaqqeessa"ee duubatti deebi"e. Dhagaa irratti qaqawwee fi jilba isaa xuxxuqee baqate. Innis kallattiin jechuun ni danda'ama qarqara galaanaa irra utaalee...
  Ammas kaarentii keessa ol ba"uu hin barbaanne, garuu karaan itti ba"u hin turre. Mucaan kun, fiigicha ol fayyadamee, battalumatti jechuun ni danda"ama, qarqara galaanaa irraa gara danqaa isa dhumaa balali"e. Elektirikiin xiqqoo natti dhaga'ame, garuu kana booda sodaachisaa miti. Kunoo immoo ammas Oleg Rybachenko lafa ganna ho'aa irratti. Fuulduratti, awwaara magariisaa qilleensa keessa sirriitti ibsa: karaa deebi'uu.
  Mucaan sun dhuguma ganna ho"aa irraa gara qorraa fi qorraatti deebi"uu hin barbaadu. Garuu sana booda sagalee dhoksaa tokko ajaja isa dhumaa kenna:
  - Dafii, yookaan poortaalichi ni cufama, bara baraan bara 1914tti haftee warra kee gonkumaa hin argitu.
  Oleg Rybachenko ariitiidhaan uffata isaa wayaa irraa cicciree akka tasaa ofitti harkisa. Portaalli sun baduu kan jalqabu yoo ta"u mucaan sun kophee isaa osoo hin uffatin gara bakka ba"uutti fiiga. Waan elastikii ta'e tokkotti rukutee carraaqqii godhee utaalee ba'a. Qorqorroon magaalaa dhiitamee miila qullaa kee guba. Kophee kee uffachuu fi jaakkeetii qorraa kee karaa irratti harkisuu qabda - ija namoota karaa irra darban kan nama ajaa'ibu qabachuu qabda.
  Namni tokko: "maraataa" jedhee illee iyye. Garuu mucaan xiyyeeffannoo hin kennu - hojii isaa hojjetee ergama guddaa xumureera...
  Hagayya 22, 1914 baaburri Hindenburg, Erich Ludendorff fi Max Hoffmann feʼee ture kufe. Ajajoonni waraanaa sadan lola gama bahaa irratti gahee murteessaa taphatan - hojii Baha Prussia fi kkf irraa kaasee - du'an.
  Kanarraa kan ka"e loltoonni Jarmanii gurmaa"insa dhaban kufaatii cimaan isaan mudate. Koenigsberg ittisa hin qabne sochii kana irratti kan fudhatame yoo ta'u, loltoonni Jarmanii gartokkoon marfamanii, gartokkoon immoo barbadaa'an ykn booji'aman.
  Injifannoon loltoota Raashiyaa adeemsa waraanaa hunda irratti dhiibbaa murteessaa qaba ture. Duraan dursee immoo ija hamilee loltootaa fi qondaalotaatiin. Jaappaan irraa erga mo"amuun booda aangoon waraana Raashiyaa akka malee akka kufe dhoksaa miti. Lammiileen Eeshiyaa ija dhiphoo qaban kana akka mormituu cimaatti namni ilaale hin turre. Asitti immoo Raashiyaan lola gurguddaa afur kan mo"aman yoo ta"u, lola hunda keessatti lakkoofsaan ol"aantummaa qabu turan.
  Galaana irrattis isaanis guutummaatti mo"amaniiru, milkaa"inni adda baafamee, dhuunfaa ta"e jiraachuu isaa malee. Keessattuu dooniiwwan Vladivostok cruisers adda of baasan.
  Kanaafuu Jarmanoota addunyaa kanarraa loltoota lafaa hunda caalan jedhamanii ilaalaman eessatti lolu?
  Achiis warra Krauts caccabsuu, ari'uu fi hidhamtoota kuma kudhaniin lakkaa'aman fudhachuun akka danda'amu ta'e!
  Xiiqiin waraana Raashiyaa fi ummata Raashiyaa gidduu jiru dachaa dachaa guddateera. Fuuldura Oostiriyaatiin haleellaan kun saffisaan tarkaanfate. Oostiriyaa-Haangaariin waraanaaf qophii hin turre. Akkasumas hamileen keessattuu yuunitii Islaavii garmalee gadi aanaadha. Hedduun isaanii kallattiin dha"annaa shubbisaa fi sagalee orkeestiraa sanaaf harka kennatan. Islaavoonni obboloota isaanii irratti loluu hin barbaanne, warra Oostiriyaa jibbamanif. Kutaaleen Haangaarii fi saba Jarmanii qofatu xiqqaa fi guddaan lolaaf qophaa"e.
  Waraanni Raashiyaa loltoota Oostiriyaa kuffisee battaluma sanatti Lvov, masaraa Przemysl dhuunfatee milkaa'ina isaa irratti hundaa'uun Haangaarii seene. Fuulli Jarmanii dachaa irratti dhoo'aa ture. Humnoonni Raashiyaa ol"aanoon Poznan keessatti Prussians injifachuun gara Oder fiigaa turan. Jarmanoonni korporeeshinii jaha gara Oostiriyaatti dabarsan.
  Garuu kun gahaa hin turre. Kana malees, humni gahaan bakka giddu galeessatti qabachuu danda"u hin turre. Gara dhihaattis lola cimaan itti fufe.
  Sana booda Jarmaniin humna haaraa gara bahaatti dabarsuu dirqamte. Haalli kun kan hammaate Xaaliyaan waraana Oostiriyaa irratti baname keessa seenuu isheeti. Biyyoonni kunneen jaarraa hedduuf hariiroo diinummaa qabaachaa turaniiru. Akkasumas Gamtaan Sadii karaa hedduudhaan uumamuu namtolchee ture. Osoo waraanni kun Jarmanii fi Oostiriyaatiif mijataa ta"ee ta"us, Xaaliyaan warra ciccimoo ta"anitti makamti turte. Ammas loltoonni Raashiyaa Budaapeestitti dhiyaachaa jiru, dhimmi Humna Giddugaleessaas balfa ta'eera! Rumaaniyaanis waraana kana keessatti hirmaachuuf ariifatte.
  Ifatti - mootiin Roomaaniyaa fira Niqolaas 2ffaa yoo ta"u, baasii Impaayera Oostiriyaa kufaa jiruun lafa isaa babal"isuu barbaada.
  Bulgaariyaanis seenaa dhugaa irraa adda ta"ee waraana kana gama Raashiyaatiin seente.
  Impaayera Usmaaniyaa qofatu Jarmanotaaf amanamaa ta"ee argame. Akkasumas Ministirri Ittisaa diinummaan akka jalqabamu waan ajajeef qofa, Muummicha Ministeeraa fi Sulxaanaaf fait accompli dhiheesse. Waraanni Turkii baayyee cimaa miti, garuu Raashiyaa Ententef dhiyeessuu irratti rakkoo uume. Garuu gama biraatiin kun Raashiyaan naannoo ishee kallattii kibbaatiin haalaan babal"isuuf carraa guddaadha. Jaappaan Jarmanii fi Oostiriyaa irratti waraana akka labsite beekamaadha. Kolonii Jarmanii Paasifikii keessa jiran fudhachuuf.
  Kunis Raashiyaan Baha Fagoo keessatti harka bilisaa kenne. Dhihaan immoo Jarmanoonni caccabaa turan.
  Laga Oder qofa irratti Jarmaniin tarkaanfii waraana Raashiyaa dhaabuu dandeesse. Kana gochuuf ammoo gocha haleellaa biyyoota dhihaa hunda dhaabuun barbaachisaa ture. Walakkaan Oostiriyaa-Haangaarii jechuun ni danda'ama loltoota Raashiyaatiin bilisa ba'e.
  Haala kanaan Impaayerri Oostiriyaa dhugumatti tapha kana dhiistee Jarmaniif ba"aa ta"e. Lammiileen Bulgaariyaa Istaanbul irratti haleellaa banan.
  Yeroo qorraa Awurooppaatti hojiin waraanaa tasgabbaaʼaa ture. Garuu waraanni Raashiyaa Turkii irratti haleellaa jalqabe. Sana booda wanti hundi milkaa'inaan guddate. Kana malees, Araboonni fi Armeeniyaan bulchiinsa Usmaaniyaa irratti fincilan.
  Loltoonni Raashiyaa duraanuu baatii Fulbaanaa keessa Bagdaad keessa kan turan yoo ta'u, Ingilizoonnis Basraa qabataniiru. Dhuma baatii Sadaasaa irratti Raashiyaan Eeshiyaa Xiqqoo hunda dhuunfattee, Bulgaariyaa fi Sarboota waliin ta"uun Istaanbul irratti haleellaa jalqabde. Türkiye tapha kana dhiisee jira. Sooriyaa, Falasxiin, kibba Iraaq gara Biriteen fi Faransaayitti deemte - Raashiyaan waan biraa hunda argatte. Sa"udiin ammallee naannoo sirnaan walaba ta"ee hafte, garuu erga Jarmaniin harka kennattee boodas qoodamuu qabdi turte. Isheen immoo naannoo kornee sanaa qofa turte. Ebla 25, 1915 Ameerikaan waraana Jarmanii irratti seente. Ameerikaanoonni namoota qabatamaa ta"uu isaanii fi yeroon argamuun paayii injifannoo qooddachuu akka barbaadan ifaadha. Birraatti waraanni Raashiyaa meeshaa waraanaa gosa haaraa baay"inaan oomishe: konkolaattota Luna-2 kanneen lafa hundarra deeman kanneen qawwee maashinii qaban. Taankiin haaraan kun salphaa ta"us, daandii guddaa irratti sa"aatii tokkotti kiiloo meetira 40 kan ga"u yoo ta"u, amala konkolaachisummaa gaarii kan qaban ta"uu ibsameera.
  Loltoonni Raashiyaa jalqaba Caamsaa keessa akkuma daandii gogeen Haangaarii fi guutummaa fuula kibbaa irratti haleellaa jalqaban. Waraanni Oostiriyaa kufe;
  June 22 loltoonni Raashiyaa Vienna seenan. Akkasumas June 24, kutaaleen Ingilizii, Faransaay, Beeljiyeem fi Ameerikaa jalqabaa Biraasels seenan. Holland waraana Jarmanii irratti seente, xiqqoo booda ammoo Siwiidinii fi Deenmaark irratti seente. Jarmanoonni danqaa Oder irratti qabachuuf rakkatan, garuu waraanni Raashiyaa, tsarist Muuniik irratti haleellaa guddisan. Magaalaan guddittii kibba Jarmanii Hagayya 7, 1915 kufte. Akkasumas Hagayya 11 Jarmaniin haala abdii hin qabne keessatti harka kennite.
  Sana booda qoodinsi naannoo sanaa jalqabe. Oostiriyaa-Haangaarii fi Impaayera Usmaaniyaa kaartaa siyaasaa addunyaa irraa badan. Bulgaariyaa kutaa naannoo Turkii sana kan Usmaanoonni bara 1913tti irraa mo"atan sana ta"ee argame. Sarbiyaan haalaan babal"attee gara Yugoslavia tti jijjiiramte. Rumaaniyaan Tiraansiilvaaniyaa argatte. Raashiyaan walnyaatinsa ishee keessatti kan hammate: Bukovina, Galicia, Czechoslovakia, naannoo Krakow fi walakkaa Hangary, hanga Budapest mataa ishee, bakka daangaan itti kaafameetti. Jarmaniin naannoo ishee irratti hir"ina guddaa argatte. Gara dhihaatti, Elzaariifi Looreen gara Faransaayitti deebisuu qabdi turte, isheen kanaan dura lafa Deenmaark moʼatte. Bahaan immoo hunda caalaa rakkisaadha.
  Raashiyaan daangaa Oder irratti, Faransaayiif ammoo Raayiin irratti kaasuuf cimsitee turte. Garuu USA fi Biriteen Raashiyaa fi Faransaay garmalee jabeessuu fi Jarmanii dadhabsiisuu hin barbaanne. Kanarraa kan ka"e araaramni fudhatame. Raashiyaan lafa Bahaa hunda argatti, bakka Pooloonni harka caalu qaban.
  Baha Prussia Klaipeda, Danzig dhabdee Jarmanii irraa addaan citee of argatte, garuu yoo xiqqaate bifa ciccitaa ta'een lubbuun hafte. Koenigsberg Jarmanii ta'ee hafe. Jarmaniin garuu lafa hedduu dhabde. Daangaan baayyee cabee ta'ee argame. Bakka tokko tokkotti Oder illee kan gahe yoo ta"u, baay"inaan sabaa fi sablammoota uummataa irratti kan hundaa"e ture. Haa ta'u malee, Jarmanoonni guutummaatti jechuun ni danda'ama Pomerania qabatanii turan. Garuu Barliin irraa hanga daangaa Raashiyaa kiiloo meetira dhibba hin caalle hafe.
  Kanaaf Jarmanoonni qawwee qabatanii jiru. Bal"inni waraana Jarmanii loltootaa fi qondaala kuma dhibba tokkoo qofaan daangeffama ture. Beenyaan guddaan Jarmanota irratti murtaa'e. Waraanni kun waggaa tokkoo ol xiqqoo fudhate.
  Impaayerri tsarist Raashiyaa haala muddama keessa kufuuf yeroo hin arganne, akkasumas naannoo guddaa argachuudhaan mul'ate. Aangoon tsaar cimee, dalga sochii warraaqsaa gadi bu"uu kan jalqabe yoo ta"u, dinagdee keessatti garuu faallaa kanaatiin yeroon guddina saffisaa hin baratamne jalqabe.
  
  
  LEENIN AKKAMITTI PRESIDENTE USA TA'UU DANDA'E
  Vladimir Ilyich Lenin, dheeraa fakkaachuuf yaaluun, humna isaa hundaan qajeele. Harki isaa goggogaa, xiqqaa, garuu baay"ee socho"aa ta"e minjaala gurraacha calaqqisu kan muka saandaloota baay"ee hin argamne irraa hojjetame irratti rifachuudhaan ni rifate. Faallaa isaa taa"ee, namichi guddaan suutii adii uffatee, sansalata warqee ulfaataa morma re"ee isaa irratti hidhate tokko ni gurraacha"e:
  - Tole, Obbo Ulyanov. Haala keessan irratti walii gala - ji'atti shan grand, dabalataan tokkoon tokkoon dhaabbata caalbaasii irraa dhibbeentaa! - Asitti sagalee goonfoo sanaa jabaatee sansalata ulfaataa sana illee akka malee raase. - Jaalle Leeniin sobaa fi biyyee malee akka ta'uuf qofa!
  Vilaadmir Ilyich harka isaa dafqaan guutame gammachuudhaan xuuxaa akkas jedhe:
  - Dhugaadha, Obbo Rookfeelar, garuu daldala keenya keessatti soba irraa fagaachuu hin dandeessu! Wanti hundinuu michuu fi baayyee garaa qulqulluu ta'uu qaba!
  Jal'oonni lamaan immoo sagalee guddaadhaan kolfan...
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Warraaqsi Waxabajjii Raashiyaa keessatti hin raawwatamne. Fuuldura Waraana Addunyaa Tokkoffaa irratti yeroodhaaf tasgabbiin ture. Jarmanii fi Oostiriyaan biyyoota dhihaa keessatti milkaa"ina argachuuf yaalan.
  Waraanni Raashiyaa fuula Turkii qofa irratti socho"aa kan ture yoo ta"u, dhumarratti Ingilizoota waliin tokko ta"ee diina irratti kufaatii walduraa duubaan fiduu danda"ee, harka caalu Eeshiyaa Xiqqoo dhuunfate.
  Garuu sana booda Yaa"iin Heera Mootummaa walga"ee kan Bolsheviks xiqqaa abdii kutate keessatti of argatan, Warraaqsitoonni Soshaalistii ol"aantummaa qaban.
  Murteewwan jalqabaa keessaa tokko lafa qonnaan bultootaaf ramadanii waraana injifannoon itti fufsiisuu ture!
  Ji'a July 1918tti haleellaan Jarmaniin Paaris irratti raawwate fashalaa'ee waraanni Raashiyaa injifate: jalqaba warra Oostiriyaa irratti, achiis Jarmanii irratti.
  Jarmaniin abdii kutattee mormte, garuu Muddee keessa yeroo loltoonni Raashiyaa bahaa Warsaw fi Krakow qabatan, michoonni dhihaa Biraasels qabataniiru - ammallee harka kennatte. Dhugaadha, torban lama booda - warraaqsi jiraachuu dhabuun dhiibbaa irra gahe.
  Wiiliyam garuu aangoo isaa hunda jechuun ni danda"ama gadhiisuuf dirqame, mootii maqaa qofa ta"ee hafe.
  Akkasumas Jeneraal Kornilov pirezidaantii rippabiliika haaraa Raashiyaa ta'e. Hagayya 1917 fincilli isaa milkaa'e haa ta'u malee, Kerensky sirnaan muummicha ministeeraa ta'ee hafe, garuu duraanuu pirezidaantummaa Kornilov kenneera.
  Akkasumas Ajajaa Olaanaa Olaanaa Kornilov ta'e.
  Kana booda filannoo ummataa pirezidaantummaa Raashiyaa fi rifarandamii heera mootummaa haaraa irratti gaggeeffame.
  Namoonni bifa mootummaa abbaa irree baay"ee baratan filannoo Kornilov"s deeggaran.
  Raashiyaan qabeenya ishee babal"ifte baasii Jarmanii, kufaatii Oostiriyaa-Haangaarii fi Turkii kaartaa addunyaa irraa bade.
  Inni lammaffaan dhumarratti humnoota gurguddoo gidduutti qoodame. Raashiyaan Eeshiyaa Xiqqoo, straits fi Constantinople argatte. Faranjoonni Sooriyaa, Falasxiin Ingilizii fi Iraaq fudhatan.
  Bara 1926tti Raashiyaa fi Jaappaan gidduutti ammas waraanni ka"e. Sababni isaas sadarkaa Manchuria fi Port Arthur ture. Akka waliigaltee kanaatti mirgi liizii Poort Artar gara Jaappaanitti kan darbe yoo ta'u, yeroon liizii xumurame. Haa ta'u malee Jaappaanonni waan qabatan gara Chaayinaatti deebisuuf yaada hin qaban turan.
  Kana malees, dargaggeessi Hiroohitoo, injifannoo haaraa abjoochaa ture, reefuu aangoo argate.
  Haa ta'u malee, lammiin Raashiyaa duruu adda ture. Fuuldura Waraana Addunyaa Tokkoffaa irratti kan mi"eeffame, ajajoota muuxannoo qaban, taankii haaraa fi xiyyaarota kan qabu yoo ta"u, Jaappaanota irratti milkaa"inaan haleeluu jalqabe.
  Ji'a afuriifi walakkaa booda waraanni Raashiyaa Poort Artar fudhatee Jaappaanota ardii kana keessaa ari'e!
  Yeroo muraasaaf Jaappaan ammallee galaana irratti qabattee turte - hanga dooniiwwan iskuwaadroonii Baaltik fi Galaana Gurraacha itti dhiyaatanitti.
  Sana booda Biyyi Aduu Baatee harka kennatte.
  Raashiyaan baayyee daftee guddatte, garuu bara 1929tti dhiphinni guddaan addunyaa guutuutti jalqabe.
  Jeequmsi Impaayera Raashiyaas liqimseera. Kana malees, Kornilov Russification sochii guddaa raawwate.
  Haa ta'u malee teessoo irra turuu danda'eera, USA keessattis... Bolsheviks Ameerikaa Leeniin durfamu aangootti dhufan!
  Sirni haaraan Bolshevik dhiphina sammuu keessaa bahee waraana haaraadhaaf qophaa'uu jalqabe!
  Warraaqsi Ispeen injifannoo komunistootaan kan xumurame yoo ta'u, kanaanis Awurooppaa keessatti riqicha Bolshevik humna guddaa qabu uume...
  Guraandhala 1, 1938. Biyya isaa ta'aa jiraa [...] Vladimir Ilyich Lenin rifachuudhaan waajjira guddaa Waayit Haawus keessa jiru keessa naanna'a. Haalli addunyaa kana ho'aa jira. Ispeen hordofuun komunistoonni Faransaayitti milkaa"ina argatan.
  Raashiyaan generalissimo fi Pirezidaantii Kornilov tiin bulfamtu, Bolshevism gara Awurooppaatti akka babal"atu akka hin hayyamne kanaan dura ifa gooteetti. Waraana Raashiyaa miliyoona kudhan keessatti qoqqoodinsi dhibba shan tasuma qoosaa miti!
  Vladimir Ilyich kana ni hubata. Akkasumas Biriteen Raashiyaa irratti gamtaa tooftaa akka taasiftu yaada dhiheessa.
  Ingilizoonnis yeroo hunda babal"ina Raashiyaa irratti of eeggannoo guddaa gochaa turan. Garuu komunizimiin hundee qabu caalaatti isaan sodaachise. Isaanii fi Raashiyaa gidduutti wedge oofuun barbaachisaa ture.
  Leeniin Ministira Ittisaa Churchill simachuu fi yeroo walfakkaatutti humna Ameerikaa hin raafamneef ragaa Ingilizootaaf dhiyeessuuf qophaa"aa ture.
  Jalqaba irrattis, abbaan irree bald kun gabaasa meeshaa waraanaa haaraa - "boombii atoomikaa" jedhu dhaga"e.
  Oppenheimer gabaasa isaa sagalee baayyee of qabuun dhiheesse. Eeyyee, milkaa'inni duraanuu argameera, riyaaktarri niwukilaraa illee furguggifamee jira, garuu mul'achuun boombii atoomikaa ammallee baayyee fagoodha. Rakkoon guddaan yuuraaniyeemii fi pilaatooniyeemii badhaadhina qabu argachuudha. Dabalataanis, oduun kun guutummaatti nama gammachiisa miti - boombiin akkasii tokko hanga doonii waraanaa hedduu gatii qaba. Kanaafuu, gaaffiin biraa illee jira: boombii guddaa tokko irratti maallaqa baasuun yoo xixiqqoo kuma dhibba tokko hojjechuu dandeesse?
  Leeniin, jaarsa gabaabaa, rifeensa mataa qabu, garuu ammallee dafee socho'aa ta'e (umriin waggaa jaatamaa fi torba garuu ammallee baay'ee dulloomuu irraa fagaateera!), humnaan galma guddaa waajjira isaa keessa naanna'aa ture, yaada kenneera:
  - Yaa jaala, diyaalektikii hin hubattu! Eeyyee, boombiin ammallee qaala'aa ta'a, garuu sana booda baasii isaa gara oomisha baay'eetti ce'uu wajjin baay'ee guddaa hir'ata!
  Oppenheimer sodaadhaan akkas jedheera:
  - Raashiyaanonni immoo hojii malee hin taa'an!
  Xumurri loojikii fi cimaan Vladimir Ilyich irraa dhufe:
  - Kanaaf gatii kamiinuu isaan dursuun dirqama!
  Sana booda gargaaraan gurraacha Oppenheimer"s sirbuu jalqaba:
  - Hundaafuu injifannoon nu barbaachisa! Tokko hundaaf, gatii duuba hin dhaabbannu! Tokko hundaaf, gatii duuba hin dhaabbannu!
  Oppenheimer Pirezidaantii Ameerikaa Leeniniif jilbeenfatee akkas jedhee gurraacha'e:
  - Ati nama ogeessa! Dhugaadha, gatii duuba hin dhaabannu, akkasumas Raashiyaa ni dursina, garuu maallaqa nu barbaachisa!
  Leeniin ofitti amanamummaadhaan kophee isaa kan gogaa kormaatiin rukutaa akkas jedhe:
  - Maallaqni ni jiraata!
  - Garbootaafis!
  Vladimir Ilyich gaalee seenaa tokko dubbateera:
  - Maallaqa keessan hin daangessu! Yeroo keessan daangeessaa jira!
  Giriin maashinii ajajaa fi bulchiinsa impaayera Ameerikaa garagaluu jalqabe.
  Garuu kun wanti hunda caalaa barbaachisaa miti. Vladimir Ilyich, akkuma nama kamiyyuu, Raashiyaa injifachuuf, keessaa ishee jalaa xiqqeessuu akka barbaachisu hubate.
  Vladimir Ilyich morma isaa olka'aa, dheeraa, wal qixa hin taane kurruufee humnaan bilbila irraa fudhataa fudhatee Dulles bilbiluu jalqabe.
  Basaasaan guddaan sun meeshaa sanatti yeroo dhiyaatu, Leeniin gubbaa somba isaa irratti gurra namaa cufuudhaan iyye:
  - Dandeettii ummata finciluu, gowwoomsuu fi sossobuun nama qixa ykn yoo xiqqaate na gadi hin taane nu barbaachisa!
  Dulles sagalee baayyee ofitti amanamummaa qabuun deebii kenne:
  - Nama akkasii Vladimir Ilyich nan beeka!
  Leeniin akka seexanaa ol utaalee akkas jedhee boo'e:
  - Kanaafuu inni eenyu? Geeniin namni tolche kun eenyu?
  Dulles, qubeewwan sana gara faaruutti baasee akkas jedhe:
  - Jooseef Viisaariyoonooviich Istaaliin! Ati isa beekta ta'a, Vladimir Ilyich!
  Leeniin daawwitii furmaata warqee fi diyaamandii qabu keessatti ofitti ija isaa rukutee boo'e:
  - Nyaata bilcheessituu kun nyaata mi'aawaa qofa bilcheessa!
  Dulles, ofitti amanamummaadhaan qoonqa, mirkaneesse:
  - Garuu wanti nu barbaachisu sirriitti kana!
  Leeniin ammas ija isaa rukutee gungumaa:
  - Istaaliniif waan inni gaafatu hunda kenni. Akkasumas bakka arch insignificant Generalissimo Kornilov kanaa waadaa isaaf!
  Dulles gurra namaa duudhee boo'e:
  - Ni ajjeefama Vladimir Ilyich!
  
  VITYAZ GONKUMAA HIN KENNINAA
  Baayyeen isaanii gargaarsa warra dhihaa malee, Raashiyaan ofuma isaaniitiin Waraana Addunyaa Lammaffaa injifataa turee? Kanaaf Waaqoliin kana qabatamaan qorachuuf murteessan. Akkasumas yuunivarsiitii walfakkaatu tokko keessatti humnoota michuu, kolonii fi Raayich Sadaffaa gidduutti USSR waliin danqaa kaa"an. Kunis qulqullina yaalii sanaaf kan ta'e June 1941 keessa.
  Akka michoonni USSRs ta"e Third Reich gargaaruu hin dandeenyeef. Akkasumas qulqullina yaalii kanaaf Jaappaan danqaa duuba dhokattee turte. Akka, wanti hundi guutummaatti qulqulluu haa ta'u, akka waan laaboraatoorii keessa jiruutti.
  Guyyoota jalqabaa keessatti seenaa dhugaa irraa wanti baay"ee adda ta"e hin mudanne. Fritz akkuma seenaa dhugaatti guyyaatti gara kiiloo meetira 30-40 tarkaanfate, garuu suuta suutaan saffisa isaa hir'achaa dhufe. Dhugaadha, boombii Ingilizootaa fi diinota korporeeshinii Rommel"s irratti darbachuu dhabuun humnoota tokko tokko - keessattuu aviyeeshinii gadi lakkisuu akka danda"amu taasiseera. Garuu Jarmanoonni hanga ammaatti kana hin goone; Haa ta'u malee, dhuma ji'a July irratti, Lolli Smolensk tarkaanfii Fritz saffisiise. Hitler humni Xaaliyaanii dhuunfate baay"ee gahaa ta"uu murteessee, Rommel fi kutaalee isaa Liibiyaa irraa yaadachuuf murteesse. Hoggansi faashistii yeroo akka hin qisaasofneef humna hidhate fi keessumaa aviyeeshinii Faransaayii fi Baalkaan irraa dabarsuu jalqabe. Hitler ammallee loltoota Sooviyeet giddu galeessa keessa jiran cabsee qorra dura akka gahu abdate.
  Fritz gara kibbaatti garagaluu mannaa, loltoota Sooviyeet Smolensk cinaacha irraa haleelan marsuuf yaalan, giddu galeessatti haleellaa isaanii deebi'anii jalqaban. Akkasumas koreen Rommel"s duraanuu Hagayya 13 haleellaa irratti hirmaatee, Dnieper qaxxaamuree garee Sooviyeet Kiiv ittisaa jiru duubaan ga"uuf yaale.
  Istaaliin kasaaraa keessa ture. Qabeenyi Awurooppaa fi Faransaay Afrikaa keessa jiru hundi jechuun ni danda"ama akka tasaa isa irratti of argate, michuu tokkollee hin arganne.
  Amma Jaappaan irraa balaa yoo eegdan malee. Akkasumas Ajajaan Olaanaan Olaanaa ajaja kenna: qoqqoodinsa hunda Baha Fagoo irraa akka buqqisu.
  Loltoonni Jarmanii, gara Moskoo ofii isheetti jechuun ni danda"ama cabsanii waan seenaniif, korporeeshinii Saayibeeriyaatiin dhaabsisan. Garuu kibbatti, jijjiirraa ajajaa fi gocha Rommel irraa kan ka'e, Fritz garee kibbaa Sooviyeet kutuu danda'aniiru.
  Adeemsi diinummaa Yukireen keessattis dhiibbaa hamaa kan irra gahe, Istaaliin abshaalummaan kuufama hunda gara Moskootti harkisee, kanaanis dugda ofii isaa saaxilee ture.
  Caalaatti sirriitti yoo dubbanne ofii isaatiif osoo hin taane garee kibbaaf. Haalli hamaa ta'ee argame. Garuu seenaa dhugaa keessatti ittisi Kiiv mo'amuu ta'ee argame. Asirratti qofa nuance tokkotu ture, Jarmanoonni duraanuu naannoo Moskootti kan turan yoo ta"u, faashistoonni baasii Awurooppaatiin ciman, baasii Baha Fagootiin Istaaliin caalaa saffisaan. Akkasumas Jarmanoonni fageenya xiqqaa uwwisuu kan qaban yoo ta'u, daandii Awurooppaa keessa jirus fooyya'aa dha. Garuu waan hunda tokko tokkoon daftee gara daandii baaburaa Trans-Siberian Railway tti dabarsuu yaali.
  Kanarraa kan ka"e, Jarmanoonni seenaa dhugaa caalaa dursanii gara Kharkov fi Voroshilovgrad cabsanii seenuu danda"aniiru, industirii fi warshaalee hedduu qabachuu danda"aniiru.
  Leningradis uggurame, garuu hin fudhatamne. Jarmanoonni immoo Kiriimiyaa seenan. Akkasumas Fritz Voronezh kibbatti qabachuu danda'aniiru, Donan gara Stalingraditti socho'an.
  Ammallee Moskoo ittisaa turan, yeroo qorraa illee faallaa haleellaa irratti hirmaatan. Garuu cinaacha kibbaatiin Rommel gara Stalingrad cabsee seenuu danda'eera. Bu'aan Kerch keessattis akka gaariitti hin deemne. Rakkoo guddaadhaan loltoonni Sooviyeet diina Istaaliingraad irraa dhiibuu qofa danda"an. Sunis qilleensi gama Wehrmacht waan hin taaneef qorraa fi qorra keessa loluu waan sodaataniif qofa ture.
  Rommel maaliif Don bira darbee duubatti deebi'uu qaba ture. Kun immoo Fuhrer'f gurra namaa rukutuu ture.
  Garuu birraa bara 1942tti madaalliin humnaa ni jijjiirame. Jarmanoonni michoota isaanii irratti dhiibbaa guddaa waan godhaniif baasii Khivi dabalatee lakkoofsa loltoota isaanii fi lakkoofsa saatalaayitii dabalan. Keessattuu Xaaliyaanii fi Faransaay baay'inaan dabalaniiru. Qoodinsi gurraacha fuula bahaa irrattis mul"ateera. Akka carraa ta"ee fuuldurri Ingilizii fi Ameerikaa Afrikaa irraa dhufe waraanaa fi qabeenya dabarsuu keessatti hin gufanne.
  Akkasumas de Gaulle, yeroo deeggarsa michoota isaa dhabe, jaallan ofii isaatiin gante.
  Haala kanaan humnoonni gurguddoon dhugaa jiru caalaa USSR irratti walitti qabamaniiru. Keessattuu maatiin Krauts xiyyaara keessatti kana irratti dabalanii, qilleensa irratti faayidaa isaanii eegaa turan. Akkasumas humni lafaa loltoota Sooviyeet miliyoona 5.6 irratti miliyoona torbaa ol ta'e.
  Naaziin immoo haleellaa isaanii kibbatti jalqaban. Rommel June 27 Stalingrad qabachuu danda'eera. Warri Fritz yeroo tokkotti taankii dhibbaan lakkaa'aman magaalattii irratti naquu danda'aniiru. Xiyyaaronni diinaa qilleensa irratti ol"aantummaa qabaachuunis bu"aa kan qabu si"a ta"u, kunis humna dabalataa Sooviyeet laga bal"aa Voolgaa ce"uun akka rakkisu taasiseera.
  Wayyoo, gootichi Stalingrad AI keessatti hin taane. Rommel immoo daandii karoora Voolgaa gadi buʼee gara Galaana Kaaspiyanitti karoorfameen sochoʼe.
  Giddugaleessatti haleellaa deebii kennuudhaan Jarmanota cabsuuf yaaliin godhame hin milkoofne. Kana malees, Rzhev salient hin ijaaramne. Kanaafuu, Krauts yeroo haleellaa farra Sooviyeet fuuldura wal qixa ta"e kan qaban yoo ta"u, isaanis walqixa duubatti deebi"aniiru. Garuu Rzhev, kan nama dhibu, faashistoota bira hafe.
  Fritz keessa seenuun kan hin danda"amne yoo ta"u, kufaatii Stalingrad booda Caucasus qabachuun baay"ee rakkisaa ture. Erga arteriin dhiyeessii Volga irratti argamu citee. Akkasumas dhuma baatii July irratti Jarmanoonni Galaana Kaaspiyaan yeroo gaʼan haalli sun abdii kan hin qabne taʼe jechuun ni dandaʼama. Amma bishaan qofaan dhiyeessuun ni danda'ama ture.
  Naaziin olaantummaa qilleensaa akka qabu yoo ilaalle, taateen sun waan gidduu jiru, garmalee rakkisaa fi abdii kan hin qabne ta"e.
  Hagayyaa fi Adoolessa lola cimaadhaan darbe, hanga diinni qarqara galaanaa Kaaspiyaan jiru Baakuu ga"utti. Achittis ammallee hanga dhuma Onkoloolessaatti Rommel waliin mormaniiru. Turkiyaan waraana kana keessa galuu isheetiin haalli kun hammaate.
  Waaqoliin yaalii Jaappaan kunuunsaniiru, garuu warra Usmaaniyaa hin kunuunsan. Garuu Naaziin ammallee yeroo qorraa Moskoo haleeluuf ija hin jabaanne, qorraaf dhaabbatan.
  Waraanni Diimaan yaalii haleellaa hedduu taasiseera. Garuu diinni humna namaatiin, baay'ina hojjettoota muuxannoo qabaniifi aviyeeshiniin caala ture. USSR keessatti hanga ammaatti taankii fi meeshaa waraanaa dabalataa qofatu oomishame. Garuu taankiiwwan irra caalaan isaanii salphaa kan turan yoo ta'u, qulqullinni hidhannoos garmalee gadhee ture. Xiyyaaronni baay'eenis waan oomishamaa jiran fakkaata, garuu hanqina duralumin irraa kan ka'e kanneen sadarkaa isaanii eeggatan caalaa ulfaataa fi socho'uu kan hin dandeenyedha. Yak-9nis guutummaatti jechuun ni danda'ama muka irraa kan hojjetame ta'ee argame. Kunis, beekamaadha, hir"ina ture.
  Hitler taankii isaa haaraa beekamoo - "Panthers" fi "Tigers" irratti lakkaa'aa ture.
  Isaanis baay"ina yeroo hunda dabalaa dhufeen oomishamaniiru. Bakka bu"aan sadaffaan mana nyaataa sanaa mul"ate: "Leenca." Seenaa dhugaa keessatti maashiniin akkasii bara 1942 kan hojjetame yoo ta'u, hanqina qabeenyaafi ulfaatina ulfaataa irraa kan ka'e bineensi guddaan inni ulfaataa ta'e fudhatama dhabe.
  Garuu sana booda "Leenci" ulfaatina toonii 90 qabu gara oomishaatti seene. Faayidaan isaa- hidhannoo humna guddaa qabuu fi qawwee 105-mm-ga'umsa gaarii dhabuu isaa gartokkoon beenyaa taasiseera. Qawween Sooviyeet 76-mm walduraa duubaan jiru kofa hundaan Leenca keessa seenuu hin dandeenye.
  Kanaafuu sararri ittisaa baayyee humna qabuu fi sadarkaa gadi fagoo yoo qabaate taankii boqonnaa hamaa hin turre.
  Akkasumas ajajni Sooviyeet magaalaa guddoo Sooviyeet jalatti sirriitti cimee ture. Asittis cabsitee seenuuf yaalaa.
  Bakka bu'aan afraffaan menagerie: "Mouse", gara walduraa duubaan eegaluu isaa irratti hamma tokko harkifate.
  Loltoonni hedduun isaanii haaraa bobbaafaman ta'us, baay'inni Waraana Diimaa gara miliyoona jahaatti ol guddate.
  Isaan miliyoona sagal ol kan morman yoo ta"u, olaantummaa lakkoofsaa garuu gartokkoon kan beenyaa ta"e uumama waraana diinaa garmalee adda addaa ta"uu isaatiin ture.
  Aviyeeshinii keessatti diinni baay"inaafi qulqullinaan cimaadha. Meeshaaleen haaraan ME-309 fi Yu-288 mul'ataniiru. Deebii kanaaf konkolaattonni Sooviyeet qulqullina gadi aanaa qabu, sababa hanqina humna namaa ogummaa qabuu fi meeshaalee hanqina irraa kan ka"e. Taankoonni ammallee T-34 dulloomaa, fi irra caalaan kanneen salphaa, akkasumas KV.
  Ganna keessa Wehrmacht haleellaa jalqaban: Moskoo irratti haleellaa fi haleellaa ol Volga ol gara Saratov. Lola cimaa booda Moskoo dhuma ji'a birraatti marfamte. Saratov, Kuibyshev, Penza, Ulyanovsk akkasumas booji'amaniiru. Istaaliin gara Sverdlovsk baqate. Haalli jiru murteessaa ta'e.
  Magaalaan guddoon ajajni kennameef: haala kamiinuu harka akka hin kennine. Jarmanoonni haleellaa jalqaban, garuu duubatti deebi'an ykn lola daandii irratti bobba'an. Yeroo qorraa haleellaan Wehrmacht ni dhaabbate. Dhugaadha, Jarmanoonni magaalaa guddoo Sooviyeet qofa osoo hin taane, Leningradis ring dachaa keessatti marsan.
  Ji'a Caamsaa keessa haleellaan Naazii ammas jalqabe, garuu kallattii magaalota Gorky fi Kazan. Ijaarsi taankii Sooviyeet, rakkoon hundi jiraatus, gara walduraa duubaan furguggifamuu danda'eera: T-34-85 fi IS-2, baay'ina xiqqaa ta'us.
  Gorkiin ji'a July qofa kan kufe yoo ta'u, Kaazaan hanga dhuma baatii Hagayyaatti itti fufte.
  Beelli hamaan Leningrad keessatti kan bulche siʼa taʼu, warri Firitz isa weeraruuf illee hin yaalne. Moskoonis suuta suutaan to'annaa jala oolte. Achiis Adoolessa 30, haleellaa dhiiga garmalee erga raawwatamee booda, Kremlin kufe.
  Giddu galli sadarkaa tokkoffaa akka malee barbadaa'e. Kunis ummata Sooviyeetiif dha"icha haaraa ta"e. Jarmanoonni gara Uraalitti kan ceʼan siʼa taʼu, achitti garuu qorra keessa qabaman. USSR waliin loluun rakkisaadha. Istaaliin hanga dhumaatti dhaabbachuu kan deeggaru ture. Garuu biyyattii mataa ishee fi keessumaa Jarmanotaaf baasii guddaa kan baasu ture.
  Kibbatti Naaziin Giddugaleessa Eeshiyaa keessa darbee tarkaanfate.
  Bara 1945tti USSR SU-100 fi IS-3 kan argatte yoo ta'u, garuu tartiiba xixiqqoo qofaan argatte. Wayyoo, dhuma baatii Juunitti Naaziin Giddugaleessa Eeshiyaa moʼataniiru. Akkasumas ji'a July keessa Sverdlovsk illee kufe. Ji'a Hagayyaa keessa Jarmanoonni Kurgan fi Tyumen booji'an. Akkasumas Adoolessa 3 Tobolsk jedhamullee jira. Dhuma baatii Adoolessaa irratti Khanty-Maisiysk. Akkasumas walakkeessa Onkoloolessaa fi Omsk.
  Novosibirsk garuu hanga ammaatti Nafxanyaaf hin bitamne. Qorqorroon baayyee hamaan maatiin Krauts magaalota sanatti akka maxxanan dirqisiise.
  Kanaaf, hanga Caamsaa 1946tti Naaziin hojii waraanaa cimaa hin gaggeessine.
  Sana booda gara Novosibirsk deemne. Helikooptaroota boca diskii qabaniifi taankoonni "E" series isa haaraa lola kanarratti hirmaatan. Haa ta'u malee, kun Fuhrer garmalee hin gargaarre. Krauts dhuma baatii Juunitti Novosibirsk fudhatan. Laga Ob qaxxaamuran. Sana booda ji'a July keessa bineensonni kun Kemerovo fi Tomsk, fi Altai Territory booji'an. Lola cimaa booda, Abakan ji'a Hagayyaa keessa kan kufe yoo ta'u, Irkutsk baatii Adoolessaa keessa obomboleettiidhaan rukutame.
  Jarmanoonni dhiiga baay'ee dhangalaasanii isas fudhatan. Garuu ammas isaan fizzled out. Qunnamtii dheeraa. Kanaaf, bakka gara Chitaatti dhihaatan irratti dhaabanne. Garuu akka seeraatti eessatti ariifachuu qabu? Ganna eeguu fi meeshaalee haaraa qorachuu dandeessu.
  Diskeetiis ta'e xiyyaara jeettii haa ta'u. Bara 1947tti dizaayinaroonni Sooviyeet taankii IS-4, IS-7 fi T-54 gara oomishaatti furguggisan. Dhugaadha, baay"ina fakkeenyaa qulqulluu ta"een. Namoonni ykn qabeenyi gahaan hin turre. Naaziin tarkaanfii isaanii deebi"anii jalqaban. Dhuma baatii Juunitti Aginskoye fi Blagoveshchensk qabataniiru. Khabarovsk ji'a July keessa, Vladivostok ammoo ji'a July keessa kufe. Kanaaf, Naaziin magaalota gurguddoo Sooviyeet hunda jechuun ni dandaʼama qabate. Tarii Pertopavlovsk malee ta'a. Monsters kun baatii Adoolessaa keessa Magadan qabataniiru. Garuu ammas Istaaliin harka hin kennine.
  Dhumarratti Naaziin ammallee mo'ame!
  
  
  WARAANA HAALAA
  Waggoota hedduu badhaadhina erga argatte booda, Raashiyaadhaaf qormaanni ulfaataa dhufe. Impaayerri Samii humna namaa guddaa fi faayidaa sirna siyaasaa abbaa irree fayyadamuun olaantummaa addunyaa ta"uu danda"eera. Raashiyaa keessatti ajjeechaan gara jabinaan daangaa kibbaa irratti raawwatame. Fincilli Islaamummaa caccabsamus, waraanni shororkeessummaa irratti geggeeffame qabeenya hedduu nyaate. Waldhabdee hamaa warra dhihaa waliin uumameen haalli kun hammaate.
  Wanti hundinuu niwukilaraa ofirraa ittisuu irratti kan hundaa"e ta"us, waraanni guddaan hin turre. Garuu saayintistiin Ameerikaa Weelliingtan elementii raadiyoo-aktiiwii namtolcheedhaan walnyaatame fayyadamuun rookkeettii gosa addaa gara Meerkikuritti furguggisuuf yaada jedhu qabate.
  Garuu dogongorri navigeeshinii irratti mul'ate. Rookkeettiin kun daandii isaa irraa maqee gara Aduutti kufe... Dhohinsi pilaasmaa garmalee harka qalleeyyii ta'e uumame, orgaanizimoota lubbuu qabaniif balaa osoo hin taane, caasaa atoomikaa kuffisee hidhoo niwutiroonii niwukilasii atoomii keessa jiran gidduu jiru xiqqoo jijjiire. Walnyaatinsi niwukilaraa fi teermooniwukilaraa to"annaa ala ta"e akka hin danda"amne gochuuf gahaa qofa.
  Kanarraa kan ka"es: meeshaaleen niwukilaraa gara tuullaa balfa faayidaa hin qabneetti jijjiirame.
  Biyya addunyaa kanarraa waraanaa fi dinagdeen humna guddaa qabdu: Impaayerri Samii, kan sababa baay"ina ummataa garmaleetiin hanqina bishaan qulqulluu fi anniisaa cimaa qabdu, Saayibeeriyaa kireessuuf yaada xumuraa dhiheesse.
  Raashiyaan deebii murteessaa ta'een deebii kennite...
  Waraanni guddaan jalqabeera: gamtaa Eeshiyaa warra dhihaa irratti. Biyyi Abbaa keenya dirree lola guddaa ta'eera. Jireenyi nagaa waan darbeedha: si"ooliin waraanaa bakka hundatti moo"ee jira. Lolli cimaan utubaa irraa gara utubaa biraatti geggeeffamaa ture.
  Haalli fuula duraa murteessaa ture: Gamtaan Eeshiyaa reefuu gaarreen Uraal dhiyaachaa ture.
  Naannoo Yekaterinburgitti kubbaan ibiddaa ija namaa hawwatu tokko kan kufe siʼa taʼu, naannoon balaa lubbuu namaa galaafatu kan namni tokkollee daqiiqaa tokkoof illee keessa jiraachuu hin dandeenye kaʼe.
  Biyya haadha, qulqulluu Raashiyaa - .
  Garaan koo siif banaadha, beeki...
  Dhiiga dirree waraanaa jallisii - .
  Akka lafti jaalala Biyya Abbaa keessatti daraare!
    
  Dha'annaan onnee Lafaa sagalee guddaadhaan dha'ata, .
  Yeroo waraanni boo'u ulfaataadha...
  Garuu Aduun Raashiyaa Ulfina qabdu irratti ni ba'a -
  Ati tokkicha haadha keenya hin duune!
    
  Raayiin maasii dhuma hin qabne keessa jiru warqee ta'a, .
  Qorqorroon sun meetii ifaa taʼeen ni calaqqisa.
  Fuulli immoo mallattoolee irraa boonsaan ilaalu - .
  Knight lola keessatti adurree ta'i!
    
  Lola diinaatiin ni injifanna, .
  Abjuu baallee qabu haa ittisnu.
  Loltuun Raashiyaa kana caalu hin jiru, .
  Kadhannaa koo gara Waaqayyootti nan dabarsa!
  . Qabiyyee ijoo.
  Garaan rahmataan yommuu guutamu sababa tokkoon boorsaan duwwaa ta'a!
  Fiixeen gaarreen Ural qoochoo afaan keessaa ba"ee fi kaariin nyaatame fakkaata. Loltoonni funyaan hin qabne Raashiyaa sadarkaa gadi aanaadhaan balali'aa jiru. Akkuma falcons saffisaa, naayitoonni Raashiyaa dooniiwwan waraanaa baallee qaban kanneen xixiqqoo garuu humna guddaa qaban kanneen impaayera samii keessa jiran haleelu.
  Paayileetiin humna qilleensaa Andiree Ognev garagalcha rakkisaa ta'e raawwata. Rasaasa Chaayinaa ulfaataa barmeela shan qabu kan abiddaa fi sibiilaa tufu. Tornaadoon ibiddaa jecha jechaatti hidhannoo waraanaa Raashiyaa ifa ta'e irraa miliimeetira muraasa fagaatee fiiga. Tailless snaps duubatti deebi'a. Puulsariin caccabee hidhii isaa qara qabu keessaa ni siqxee ba"a. Turret naanneffamuu helikooptara Chaayinaa guddaa rukuttaa irraa warps... Iyya dhaamfame ni dhagahama.
  Fuulli Andiree dukkanaa"aa morma olka"aa qabu kolfa ilkaan adii ta"etti cabsa.
  Hiriyaan isaa, kan bifaan diimaa bareedduu ija namaa hawwatu, Vassa Koltsova, barmeela roll hojjeta, rookkeettii qajeelfama hin qabne sibiilaa piranha bira akka siquuf dirqisiisee "kennaa" piroopelaroota gurguddoo kudha lama helikooptara doonii waraanaa keessaa tokkotti erga.
  Piroopelaarri guddaan tarree sadii kan qabu cirrachaan ni kufa. Vaassa, maqaan ishee mootittii jedhamee kan hiikamu homaa miti, akkamitti akka rukuttu beekti turte. Yeroo hunda siree gabaabaa fi tiishartii khakii qofa uffatte lolti turte, garuu kofoo qullaa isheetiin ofii ishee fi qabsaa'aa akka waliigalaatti itti dhaga'ama ture.
  Paayileetonni dubartootaa hedduun ishee fakkeessuun, miira ajaa'ibaa galmaan ga'uuf yaalaa turan. Dooniin waraanaa-helikooptarri qabxii ibiddaa dhibba tokkoo fi digdamii gara bishaan gubbaatti gadi bu'aniidha - roolaara ibiddaa. Maashinii dafqa dhagaa boba'aa irratti hojjetu, garuu yeroo walfakkaatutti sibiilota toonii kumaatamaan lakkaa'aman kan baatu, eegumsa daayinamikii fayyadamu.
  Dizaayinaroonni Jaappaan, Chaayinaa fi Hindii konkolaataa sirna ittisa qilleensaa Raashiyaatiin akka hin miidhamne godhan, garuu osoo hin eegin haleellaa qilleensaa jala gale.
  Jeneraal Maak Lii ija dhiphoo qabu, aarii bosonaatiin jallate, harka isaa guwaantii gurraacha qabuun akeekee boo"e:
  - Isaan balleessaa! Monsters kana balleessi!
  Koloneel Hindii harma guutuu garuu mudhii haphii qabu tokko akkas jedhe:
  - Hiriyoonni gaa'elaa kun mootii fi mootittii gurraacha ti. Kanaan dura namni dhukaasa isaan kuffisee hin beeku!
  Mac akka hin amannetti qoonqa, gungumaa:
  - Ta'uu hin danda'u. Dandeettii ibiddaa dabaluu.
  Ammas dooniin waraanaa-helikooptarri sun ni raafame. Masaraan naanna'u sun cufamee qaamni titaaniyaamii ibidda qabate. Loltoonni keelloo fi ciniinsuu abiddaan liqimfamanii iyyaa fiigaa turan. Dhohinsi kun kan dhohe siʼa taʼu, rookkeettiin napaalmiin guutame qaama helikooptara guddichaa keessaa bobaʼe.
  Vaasaan, tooftaa "slide" jedhu deebisee horsiisee daandii ibiddaa bira darbee, akkas jedhee baase:
  - Barri hundi waraanaaf bitama, guyyaa kee isa dhumaa qofa saddled gochuu hin danda'u, yeroo malee mo'amuu!
  Andireen dhiiga qabbanaa'aa qaba. Abbaan isaa waraana Angoolaa keessatti jeneraala quxisuu waan ta'eef gara Moskoo dhufee barachuuf ture. Achittis atileetii beekamtuu fi kaadhimamaa saayinsii Liidiyaa Ognevaya jedhamtu fuudhe. Sana booda abbaan isaa du"ee, ilmi isaa gurraachaafi rifeensa qaxxaamuraa haadha isaa rifeensa diimaa qabduun guddifte. Mana barumsaatti Andireenitti qoosuuf yaalan, mucaan kun garuu mana barumsaa daa'immanii keessatti maarshaal aartii irratti hirmaataa ture. Haati isaa ofii isheetii qabsaa'aa cimaa yoo taatu, abbaan warraa isaas shaampiyoonaa akkaataa walmakaa ture.
  Andireen barattuu gaarii ture, yaadannoo dinqisiisaa kan qabu siʼa taʼu, utuu baayʼee hin turin geggeessaa ijoollee dhiiraa, geggeessaa isaanii taʼe. Dhugaadha, mana barumsaa balalii filatee Biyya Haadha isaa Raashiyaaf falmuuf akka deeme beekamaadha. Beekkamtii fi kabaja argateera. Akkasumas namni goota Raashiyaa kana gogaa gurraachaan ceepha'uuf ija jabaate hin jiru, keessumaa bifti fuula Nigroo kan Islaavikii wajjin makamee waan tureef kunis balaliisaa atileetiksiitiin ijaarame kana baayyee bareedaa taasiseera.
  Waa'ee jaalala isaa irratti sheekkoowwan waa'ee faayidaa waraanaa inni hojjete caalaa gadi hin turre. Andiree ofii isaatii kan inni galateeffamu caalaa baay'ee gad of deebisu ta'us.
  Amma doonii waraanaa hin miidhamne sana karaa itti balleessu barbaadaa ture. Hidhannoon sochii qabuu fi marsaa hedduu qabu qaamolee ijoo maashinii humna guddaa qabu Impaayera Samii uwwiseera.
  Saavvaan piroopelaroota irratti dhukaase, caasaa kana sochoosuuf yaale...
  Gidduu kana lola lafa irratti boba'e. Taankoonni turretless bloc Bahaa haleellaa kana itti fufan. Gariin guddaa, kaan immoo faallaa kanaatiin olka"iinsa meetira tokkoo hin caalle.
  Isaan irratti loltoonni gamtaa warra dhihaa osoo duubatti hin deebi'in albuuda socho'aa fi misaa'ela qajeelchu fayyadamaniiru.
  Asitti kan lolan Raashiyaa qofa osoo hin taane, Awurooppaanonni: Ingilizii, Faransaay, Siwiidin fi kanneen biroo hedduu.
  Diinni waloo namoota halluu gogaa adii fi safuu Kiristaanummaa qaban walitti fide. Falmiin waa"ee dimokiraasii irratti taasifamu laafaa dhufeera. Kana malees, Raashiyaa keessatti miirrii farra warra dhihaa, erga weerarri bahaa dhufee booda, ni bade. Dhugumatti Awurooppaan nagaa fi wal danda"u gara Bahaatti eessa deemuu qabdi? Ummanni isaanii haalaan akkamitti akka qabsaa'u dagateera. Akkasumas meeshaan niwukilaraa yeroo badu, Eeshiyaan humna guddaa qabduu fi baayʼina uummataa garmalee qabdu tuuta ishii lakkoofsa hin qabne gara kaabaa fi dhihaatti sochoofte.
  Warra ejjennoo Raashiyaa haleelan keessaa Araboonni hedduun jiru. Namoonni finxaaleyyii tokko tokko uffata adii uffachuun osoo hin fakkeessin haleellaa kana irratti hirmaatu. Du'a funyaan isaanii irratti kolfaa fudhatu.
  Taankoonni tarkaanfachaa jiranii fi konkolaattonni lolaa loltoota miillaa kumaatamaan lakkaa'aman ija simbirrootiin ilaaluun hantuuta fakkaatu. Saavvaan, erga iskiriyuu biraa miidhee booda, xiqqoo garagaltee akkas jedhee xuxxuqe:
  - Ammas baay'eedha... Waaqayyo Raashiyaa haa gargaaru.
  Magaalota gamtaan Eeshiyaan qabaman keessatti waan ta'aa jiru intalli kun mataan ishee argiteetti. Pogroms jumlaa, ajjeechaa, ajjeechaa. Dhiironni wayaa irratti kan fannifaman siʼa taʼu, dubartoonniifi daaʼimman gara kaampii addaatti geeffamu turan. Sana booda hojiiwwan murtaa"aniif gurguraman ykn raabsaman. Akkasumas dararaan booji"amtoota waraanaa duruu waanuma barame, dirqama illee ta"ee jira.
  Jeneraal Mak Lee kan isaa illee hin qusatu. Loltoota xixiqqoo Chizh-3 dandamachuu akka hin dandeenyeef aara galfii gargaarsa hin qabneen, billaa dallaa irraa qabee harka Arabaa qawwee farra xiyyaaraa hojjetu irraa kuta. Innis iyyee, citaa dhiigaan guutame sana garaa isaatti dhiiba.
  Akkasumas ajajaan sodaachisaan, buruushiin haaraa cicciramee fi mismaara dheeraa qabu, gara aces Raashiyaa nama aarsutti doorsisa, iyyee:
  - Balleessuu! Gubuu! Gubaa!
  Saavvaan aariidhaan misaa'ela biraa dhukaasti... Rasaasni ishee dhume. Garuu dooniin waraanaa qilleensaas tasgabbii dhabdi.
  Meeshaan waraanaa isaa inni nama ajjeesu tapha ala ta'eera... Humna lolaa isaa keessaa qooda leencaa dhabee, girrisaan sun duubatti deebi'a. Suphaa fi rasaasa guutuuf yeroo dhiyootti gara buufataatti deebi'uu qabu.
  Asii gadiitti, qawween Raashiyaa taankii diinaa kofa qabuu fi sibiilaa fakkaatu irratti sirritti dhukaasa. Konkolaattonni hedduun dhaabbatanii, aarri xixiqqoo gara samiitti erganiiru. Rasaasni "banduraa" tokko keessa jiru dho'uu jalqabe. Akka nama jiminaastiitti garagalee hanga tuullaa dhagaa cirrachaa keessatti maxxanutti balali'ee deeme.
  Qawween Raashiyaa fageenya dheeraa irra deemu pirojektiilii kallattii utubaa alaabaa sanaatti erga. Shamarreen qawwee hidhuun uffata bunni salphaan uffatte quba lamaatiin of qaxxaamurtee afaan Jarmaniin xuxxuqxee:
  - Carraa gaarii nuuf haa ta'u!
  Alaabaan gamtaa Eeshiyaa keelloo ifaa kan ta'ee fi gidduutti geengoo diimaa kan qabudha. Kun Jaappaanitti dhihoo ta'us, kun mallattoo gamtaan kun filatedha. Pirojektiin xiqqaan qawwee sirrii taʼe irraa dhufe ulee furdaa sana cabsee, foolii guddaan lafa istaadiyeemii uwwisuu dandaʼu tokko gadi buʼa. Taankoonni Eeshiyaa kudhan ta'an akka tasaa firaasha velveet ta'een uwwifamaniiru.
  Gama gamtaa warra dhihaa fi ejjennoo Raashiyaa irraa sagalee guutuun:
  - Hooraa!
  Dhuguma fakkeenya. Akkasumas diinni dachaa kudhaniin caalus humni hafuura Raashiyaa hin raafamu.
  Loltoonni Raashiyaa lamaan yeroodhaaf baallee gara baalleetti of argatu. Guutummaa tokko - almost triangular falcons - ittisa Raashiyaa. Saavvaan akkamitti Andireen harka isaa gurraacha cimaa garba ishee irra akka kaa'u dursitee tilmaamteetti. Kun dhuguma nama cimaa ati itti hirkattudha.
  Garuu yeroo kanatti ture akka waan suuraa kuma tokko yeroo tokkotti abidda dhooheetti. Ijji warra wal lolan sanaas ni dukkanaa'e. Achiis gurraachummaan sun halluu hedduu kan qabuu fi kan yeroo zayitiin bishaan irratti dhangalaʼu mulʼataniin wal fakkaatuun halluu itti godhame.
  Andireen ija isaa xuuxuuf yaale. Harki isaa, diddaa mo"uuf rakkate, waan bishaan raasaa jiru fakkaata ture.
  Akka waan sagalee Savva fagoodhaa dhaamfameetti:
  - Duuneree jirraa?
  Kaapteeniin gurraachi sagalee guddaadhaan akkas jedhee deebisa:
  - Lakki! Lubbuun jirra.
  Akka tasaa miirrii furdaa fi maxxanuu kun waan badee, haala bilisaan kufaatii keessa waan jiran fakkaatu. Yeroo muraasaaf illee akka waan ulfaatina dhabuutti salphaa ta'ee itti dhaga'ame.
  Saavvaan xiqqoo mufatte illee, sagalee sirbaa-sirbaatiin:
  Addunyaan abdii malee waan bade fakkaata, .
  Akkasumas karaan fardaa gara urjiileetti geessu cufameera...
  Qaxxaamuraa orbitoota dhuma hin qabne kana keessatti, .
  Hiree hin qabu - amantiin bishaaniin liqimfamuudha!
  Achiis, jilba qullaa ishee dhagaa gaara qara qabu irratti buute, boosse. Dukkanni tuqaa ifaafi dalgaan makame sun ni bade.
  Ifni walakkaa Caamsaa ija koo xiqqoo na dhukkubsa. Saavvaan miila afuriin of argatte achumaan utaalte.
  Andireen ogummaadhaan utaalcha keessatti miila isaa qaxxaamuree ogummaadhaan lafa bu'e. Fuulli isaa, qoma dhiiraa fi morma isaa olka"aa fi bal"aa ta"e, ibsa tasgabbaa"aa qabate. Hiriyaa isaattillee kolfee:
  - Argiteetta! Ifni sun jira, akkuman yeroo dheeraaf shakke kun samii miti!
  Saavvaan, kan rarraa'ee, tarkaanfiiwwan mirkanaa'oo hin taane hedduu fudhate. Yeroo lafa bu'u dhukkubbii guddaadhaan jilba ishee qullaa ta'e dhiitee jilba ishee ciccirte. Garuu intalli, carraaqqii fedhii barame kanaan, ibsa wareegamaa fuula ishee irraa ariitee quba ishee fuulduratti akeektee, iyyitee:
  -Ajaa'iba!
  Andireen bakka Saavvaan akeekte ilaale. Fuuldura isaanii tulluu diigame tokkotu ture. Gubbaa isaa isa caccabee jiru irrattis kubbaan tokko boqote. Caalaatti sirriitti yoo dubbanne, meeshaa halluu geengoo, walakkaa liidii, walakkaa pilaatiinimii, gubbaan isaa funyaan qara qabuu fi tentaaklota haphii kudhan ta"an qarqara wanta gara fuula duraa kanaa irratti walqixa addaan fagaatan.
  Intalti burjaaja"ee hasaaste;
  - Kun Baayoomii Niwutonii ti! Kana gochuu kan dandaʼes akkamitti?
  Andireen sirriitti ilaalee mataa isaa garba isaa keessa dhiibee urgaa'e. Qilleensi kun ozoonii fi gommaa gubate urgaa'a ture. Of eeggannoodhaan naannoo isaa ilaalaa, Kaapteeniin sagalee baayʼee hin dhagaʼamneen akkas jedhe:
  - Asitti duula keessa fiiguu dandeenya!
  Saavvaan ofitti amanamummaadhaan gara kubbaatti tarkaanfii tokko fudhattee, sagalee ishee osoo hin gadi buusin akkas jette:
  - Lakki! Bakka jirru nan beeka! Kun sirriitti zoonii anomaalii bakka dooniin hawaa kun itti kuftedha. Bakka lolle irraa gara kaabaatti maayilii dhibba qofa fagaata!
  Kaapteeniin ammas garba isaa ol qabee sagalee isaa keessatti tasgabbii fakkaatu eegee akkas jedhe:
  - Namni tokkollee naannoo anomalous zone keessatti daqiiqaa tokkoo ol lubbuun jiraachuu hin dandeenye. Roobootiin illee caccabee, caccabee dafqa taʼe!
  Saavvaan kun isheef salphaa taʼuu baatus, ija jabinaan akkas jettee iyyite:
  -Nutis ni jiraanna!
  Isheenis gara tulluu sanaatti fiigde. Hidhiin ishee dafqaan guutamee fi geengoo ta"ee fi kufaatii irraa kan ka"e kan barreeffame, citaa wal hin qixxaanne fi dhagaa ta"e sana irratti saffisaan balaqqeessa"a ture.
  Andireen baayʼee ajaaʼibsiifate. Miila qullaa dhagaa qara qabu irra deemuun ishee hin miidhu? Walumaagalatti, amala Koltsova"n uffata balalii ishee barame tuffattee uffata tokko malee jechuun ni danda"ama uffachuun yeroo wal loltu namoota hedduu biratti waan ajaa"ibaa fakkaata ture. Akkasumas bakka tokkotti Mesopotamiya ykn Afrikaa keessatti yoo ta'e, T-shirt camouflage qofa uffachuun mijataa ta'uu danda'a, garuu Urals keessatti birraa ammallee qabbanaa'aa dha.
  Intalti kun daangaa kibbaa irraa dhufte. Loltoonni Raashiyaa fi Awurooppaa Siiriyaa fi Iraaq keessatti wal lolan, cabbii gamtaa Eeshiyaa to"achuuf yaalan. Kana malees, humnoota Islaamaa gar tokkoon gama Raashiyaa, gartokkoon immoo Eeshiyaa ture.
  Kibbatti sararri fuulduraa ifa ta'e illee hin turre. Afrikaa keessatti walumaa galatti biyya tokko keessattillee gosootni adda addaa wal lolan. Kana malees, amantiin gaʼee murteessaa hin taphanne. Kiristaanonni hedduun, akkasumas warri waaqolii tolfamoo, dhaadannoo bitaa jedhaman jalatti, warra Eeshiyaa hordofan. Afrikaan dhuguma akka sirba kaartuunii waa'ee Aibolit keessatti mul'atu taateetti.
  Garuu gammoojjii keessatti miila qullaa fiiguu caalaa gaara irratti fiiguun daran rakkisaa ta"uu hin oolu. Akkasumas Saavvaan, bineensaan digrii lammaffaa qabu kun, kaadhimamaa saayinsii baayoloojii, dhukkubbiis ta"e sodaa hin beeku ture.
  Andireen seexana sana qabachuuf yaaluun ishee duukaa fiige. Doonii hawaa kun ilaalcha jalqabaa irratti waan fakkaatu caalaa baayyee fagaattee argamte.
  Intalti yeroo baayʼee rifeensashee kan hodhattu siʼa taʼu, amma garuu akkaataan rifeensa ishee addaan citee, baaburri warqee sun akka abidda ibsaa qilleensa keessaa balaliʼe.
  Kanaan dura jaalalleen isaa akkas bareedduu fakkaattee hin beektu, Kaapteenii gurraacha sanaaf.
  Andiree atileetii dadhabaa ta'uu baatus, fageenya sana rakkina guddaadhaan qofa cufuu danda'e, garuu gufatee hidhii isaa cabsuutti dhihaatus (By the way, not African at all, but with a slight). hump and slightly upturned, albeit so black , like the whole body.) Akkasumas miilli Savva qullaa, halluu chokoleetii qabu ni balaqqeessa'e, almost right next to the black gentleman's head and... intalli sun dallaa keessa deemte, akka waan a hologiraamii.
  Andireen isa bira darbuu isheetiin waan aareef, ishee duukaa utaale. Of eeggannoo malee, garuu baay'ee farda.
  Fuulli liidiin sun akka bishaan galaanaa ho"aa ta"ee itti dhaga"ame, achiis lafa qaxxaamuree balali"ee, fuula isaa miila qullaa Saavvaatti awwaale. Akka makaanikaatti Andireen jilba ishee dhungate, intalli sun garuu aariidhaan isa rukutte, akkas jettee iyyite:
  - Wantoota hawwataa ta'an asitti ilaalaa!
  Ognev yeroo bareedinni akkasii si cinaa jiru wanti kana caalaa nama hawwatu hin jiru jechuu barbaade ta'us, hidhii isaa keessaa kofoo yeroo argatu garuu dafee utaalee ol ka'e. Ani immoo abdii hin kutanne.
  Bineensonni guutaman fi ilbiisonni dallaa irratti fannifamanii turan. Kana malees, kanneen akka biyya alaa hin turree fi ta"uu hin dandeenye. Akkasumas kaarotaa cirracha qamadii kudhan kudhan qabu, fi kaaktus miila hantuutaa fi qamadii qamalee qabu, fi qamalee rifeensa qaban kan afaan kormaa arraba qoonqoo ofirraa deebi"uu danda"u qabu. Yoo, beekamaadha, wanti akkanaa princeling daakuu wajjin wal bira qabamee ilaalamuu danda'e malee.
  Andireen ajaa'ibsiifatee utaalee ol jedhee sagalee guddaadhaan iyye:
  - Nagaan obboleeyyan sababa!
  Deebii kennuudhaaf callisni ni ture... Savva quite logically and rationally remarked:
  - Iyyuu hin qabnu, doonii hawaa sakatta"uu wayya.
  Doonii hawaa kun alaa irraa waan fakkaatu caalaa keessaan baayyee guddaa ta'ee argame. Koridooroonni dhiphatanii ergasii bal"achaa dhufan. Balbaloonni hidhannoo qaban akkuma namoonni itti dhiyaatan banaman. Waan baay"eenis achitti hin mul"anne ture.
  Bineensota gosa adda addaa kanneen guutaman, siidaa fi hologiraamota. Akkasumas fakkiiwwan: socho"an, zayita keessatti, fi moosaajii saayibarii wajjin. Hologiraamonni dhugumatti fiilmii dhugaa halluudhaan agarsiisan. Akkasumas mul'atawwan lolaa, fi suuraawwan nagaa, guutummaatti idyllic gosa adda addaa.
  Andrei ajaa'ibsiifatee akkas jedhee hubateera:
  - Haaraa. Akka muuziyeemii balali'u ti.
  Saavvaan haala hubannoo qabuun morme:
  - Addunyaa keenya keessa wanti hundi muuziyeemii fi bakka kuufama bishaanii ti! Mee akka gaariitti haa ilaallu...
  - Meeshaa waraanaa! - Kaapteeniin gurraachi sun akkas jedhee dubbate. Innis dafee itti dabale. - Biyyi Haadha keenya Waraana Addunyaa Sadaffaa akka injifatu gargaaruu qabna.
  Saavvaan ija ishee ol qabdee iyyite:
  - Qaroomina baraaruuf nu gargaaraa! Dhalli namaa balaa keessa jira!
  Deebii kanaaf baasii gadi fagoo fi haala hin baratamneen gadi fagoo taʼe tokko dhagaʼame:
  - Mul'ataan isin dhalattoonni waa nurraa argachuu barbaadduu?
  Intalti harka ishee gara fuulduraatti diriirsitee kadhannaadhaan xuxxuqxe:
  - Nuti miti! Hiree dhala namaa hundaa dubbachaa jirra. Waraanni Addunyaa Sadaffaa murteessa - maaltu injifata: mala barbarummaa, gara jabeessa moo namummaa fi qaroomina?
  Baasiin gara sopraanoo haphii, fi sagalee nama hin amansiifneetti jijjiirame:
  - Dhuguma jettaayii? Hundaafuu, waa"ee akeeka ofii dabalatee dogoggora hojjechuun uumama namaati. - Qilleensi burtukaanaa qilleensa keessa darbee sagalee walakkaa oktaavii gadi bu'aa dhufe itti fufe. - Akkuma yeroo hundumaa, sanyiiwwan uumama cufa keessa jiran harki caalaan isaanii of dhiyeessu, afaan keetiin kaa"uu, akka namummaa olaanaatti, fi diina akka salphaatti foon uffachuu si"oolitti amala qabu.
  Saavvaan, rifachuudhaan miila ishee sibiilli hin beekamne irratti shubbisuu osoo hin dhiisin, akkas jettee gungumaa turte:
  - Of barbaadi! Mee mala barbarummaa isaan lola nurratti banan ilaalaa!
  Sagaleen sun xiqqoo ho'ee qilleensi lallaafaa fakkaachuu jalqabe:
  - Eeyyee diinni kee gara jabeessa malee atillee ergamoota miti. Dhumarratti, isin keessaa kamtu Lafa irratti aangoo akka qabaatu kan murteessu herrega miti!
  Asitti Andireen duraanuu sagalee isaa ol kaaseera:
  - Ergasii eenyu?
  Garuu deebii kennuu mannaa lafti isaan jala jiru ni raafame, intalaafi gurbaan gurraachi fuula isaaniitiin foddaa waliin wal argan. Sana booda wanti hundi al tokkotti jijjiirame. Magaalaa guddittii baay"ee barbadaa"e tokko gidduutti of argatan. Qawween gurra namaa duudhee boo'e. Qolli gurguddaan dhoohee boombiin ni kufe. Gareen loltoota Raashiyaa fi Awurooppaa tarkaanfachaa turan. Loltoonni keelloo fi bunni Gamtaa Eeshiyaa kasaaraa keessa galan, gaarreen reeffaan daandii sana uwwisan duubatti deebi"an. Saavvaan tarkaanfii tokko fudhatee sulula dhiigaa tokko irra tarkaanfate.
  Lakki, kun, beekamaadha, loltuu ibiddaa, bishaanii fi tuuboo sibiila diimaa keessa darbe (kan lammaffaa hanga ammaatti hamma xiqqaa!) burjaajessu hin dandeenye. Lubbuun koo garuu hamaan natti dhagaʼame. Andireen garuu ol jedhee, harka mirgaatiin dhagaa fuula keelloo loltuu ija dhiphoo qabuu fi qawwee maashinii isaa ol kaase sanatti darbatee kufe. Kaapteeniin sun akkas jedhee iyye:
  - Kun Beejiing dha! Jarri keenya injifachaa jira!
  Dhugumayyuu, mallattoon qaxxaamuraa haayiroogiliifii wal fakkaatu qabu tokko abidda halluu diimaa qabuun gubachaa ture. Sababaa tokko tokkoon Saavvaan gammachuu hin arganne. Suuraalee Beejiing irraa dhufanii fi gamoolee amala magaalaa guddoo Chaayinaa interneetii irratti argitee turte ta'us.
  Garuu kunoo waan suukaneessaadha. Dubartoonni gubachaa jiru, ijoolleen boo'aa jiru. Akkasumas reeffa baay'ee. Namoonni duʼan jecha jechaatti karaa itti dhihaatan hunda kan cufan siʼa taʼu, lakkoofsi isaaniis dabalaa dhufe. Intalti kun kanaan dura namoota duʼan tuullaadhaan tuulaman argitee hin beektu.
  Andireen qawwee maashinii namni tokko kuffisee dhukaase sana duraan fudhatee ajjeesuuf dhukaase. Inni waraana dhalateedha. Gama abbaa isaatiin gosa Zulu irraa, gama haadha isaatiin: akaakayyuun isaa, yeroo lama goota USSR, akaakayyuun Veetnaam fi Afgaanistaan keessatti lole, abbaan isaa Siiriyaa, Donbass fi Chechnya keessatti.
  Mataa Saavvaa keessaa balaqqeessa"e:
  Namni nama ta'e kamuu waraana ta'ee dhalata, .
  Kanaaf ta'e - gorillaan dhagaa sana fudhate!
  Yeroo diinonni kee legion ta'an, .
  Abiddi ho'aan immoo garaa koo keessatti guba!
  Intalti sunis ofii isheetii qawwee maashinii sana kaafte. Harki cimaan amala qabattoo irratti salphaadha. Hiriirri jajjaboo mataa koo keessatti dhaga"ame: balleessi, Biyya Haadha kee Guddittii tajaajili.
  Garuu qoochoo dadhabaa hin eegamne tokko intalli sun akka qorru godhe. Gara mirgaatti boo'ichi fi iyyi ijoollee ifatti dhaga'ama ture. Saavvaan garagaltee, ilaalchi adurree ishee, aarri waan hundumaa dukkaneesse keessaa, fakkiiwwan xixiqqoo keelloo argite. Ijoolleen keelloo ija dhiphoo qaban boo'aa mana gubaa jiru keessaa ba'uuf yaalaa turan. Garuu daandii isaanii cufamuu muka reezinii keessatti jiidheen cufame. Jarreen sana duuba immoo abiddi foon nyaatu tokko babal'achaa ture.
  Jawween ibidda hafuura baafatu kun Geheenaaf aarsaa kaffaluuf hawwii guddaa waan qabu fakkaata ture...
  Humni Saavvaan waan akkasii dandamachuuf humna qabu caalaa ture. Intalti gara ibiddaatti fiigde. Xixiqqaa baraaruu qabna: Raashiyaa yookaan Chaayinaa ta'uun isaanii barbaachisaa miti!
  Akka tasaa, sulula naapalm karaa loltuu miila qullaa sanaa cufe.
  Iyya bosona ta'een:
  - Gooftaa na oolchi!
  Ibidda keessa of darbatte. Akka waan piinoonni ho"aa dhibbaan lakkaa"aman jilba qullaa keessa bocamee, abiddi jilba ittisa hin qabne gube. Gogaan lallaafaan ejersaa taʼe, bishaan fokkisaa fi diimaa taʼeen kan uwwifame ture. Saavvaaf akkam dhukkubsate. Iyya bosonaa somba koo keessaa dhoohe. Duubatti deebi'ee abidda lafa jalaa keessaa utaalee ba'uu barbaade.
  Intalti garuu itti dhaga"ame: sekondii tokkoof illee duubatti jechuu hin dandeenye. Ijoolleen du"uu danda"u. Kan eenyuu akka ta'anis homaa hin qabu. Dostoevsky akkas jedhe: qabeenyi addunyaa hundi imimmaan tokko daa'ima tokkoon dhangalaase gatii hin qabu. Dhukkubbiin jilba qullaa irraa kaasee hanga dugda mataatti, akka tuuta fardeen, dhuma narvii qoochoo isaanii sibiilaa ciccitaa ta"een rukutu.
  Rifeensi ishee warqee ajaa'ibaa ta'e reefuu ibidda qabateera, abiddichis akka saamtuutti fuula ishee arraabuuf yaalaa jira. Yoomiyyuu ofii ishee duraanii, bareedduu ta'uu hin dandeessu. Kunoo madaan diimaan qoonqa ishee lallaafaa fi velveet ta'e irratti babal'atee jira.
  Saavvaan hangam galma sanatti yoo fakkaate abdii kutattee utaala. Aarri fi qilleensi gubaa jiru walitti makame gara somba keessanitti fiiga. T-shirt tuqaa sirra jiru sun duruu gubateera, atiis akkuma Jeanne D,rk ibidda dhukkubsataa keessa jirta. Xiqqoo qofa dabalataa, xiqqoo dabalataa qofa. Yaa waaqa koo qaamni ishee madaa dhukkuba nadaayii guutuudha.
  Dallaan ibiddaa addaan citee, Saavaan immoo gara qabbanaa'aatti utaalee ba'a. Duraan gubattee jirti, qaamni ishee dinqisiisaan akka madaa walitti fufiinsa qabuutti, jilba ishee gubate immoo daggerii qara qabu irra waan deemtu fakkaata. Fuulduratti cufamuutu jira. Akkasumas ammas abidda boo"aa fi gara laafina hin qabne sanatti utaaluu qabda.
  Intalti immoo humni fi hamilee ishee akka dhumu itti dhagahama. Rifannaa dhukkubsataa irraa kan ka'e of wallaaluutti jirti. Garuu dukkana keessaa intalli harka ishee xiqqoo diriirsitee ibidda irraa utaaltee iyyuudhaan, gurbaa rifeensi isaa bald murate, akkasumas baayyee xiqqaa deemsa barate tokko arguu danda"a.
  Savvaan humna ishee isa dhumaa erga walitti qabdee booda, aarii fi miirrii haqaa dhukkubbii hin danda"amne akka mo"attu hamilee isheef kenna; Mukaa fi biimni gubaa jiru gara cinaachaatti balali"a. Xiqqoo carraaqqii dabalataa qofa. Harki gubate intala bifa jijjiirratte sanaa, cirracha diimaa ho'aa ta'e sana qaba. Dhukkubbiin akka korbeessa reebicha toonii dhibbaa mataa, garaa, qaama guutuu hanga seelii isa dhumaa irratti kufeeti. Grate hin bahu sana booda Savva ilkaan isaatiin qaba. Namni tokko gidiraa akkasii irraa maraachuu danda"a, bareedina qaamaa abiddaan hin tuqamne keessaa inni dhumaa ni caccaba, ni caccaba. Garuu dhumarratti, Gooftaan carraaqqii sana badhaase, ho"a irraa kan ka"e diimate, bu"uura simintoo irraa balali"e.
  Intalti qaamni ishee murame, ilkaan ishee cabee fi ho'a irraa kan ka'e dhohe, of wallaalti. Fiixee dammaqaa isa dhumaa irratti gogaan murame sun akka daa"ima bilisa ba"eetti, miila gootittii kuftee gubate irra utaalee itti dhaga"ama.
  Saavvaan dammaqxe... Andiree waliin fiixee qorraan olka'aa ta'e irratti dhaabbattee turte. Sagaleen qilleensaa, akka waldaa faarfannaa sagalee ergamoota angafa kuma tokkoo, akkas jedhee beeksise:
  - Qormaata darbe! Pilaaneetii kana irratti nagaan ni jiraata! Raashiyaan haadha ummata lafaa hundaa ni taati!
  Dargaggeessi gurraachaafi bifti diimaan daran qallachaa fi bareedduu ta"e sun, iddoowwan biqiltuu daraaraa, ija keenya duratti boolla bishaanii biqilee fi loltoonni meeshaa waraanaa gadi darbatanii hammachuu isaanii argan. Barri jibbaa fi waraanaa bara baraan dhume.
  Innis guutummaa pilaaneetii kanaa irratti sagalee dhageessise;
  Raashiyaa fi Chaayinaan bara baraan tokko ta'aniiru, .
  Islaamummaa, Kiristaanummaa: hammeenya malee, hiriyyoota!
  Maqaa Gooftaa Ol Aanaa haa ulfina-
  Saboonni addunyaa hundi - Maatii!
  
  PHEETROOS ISA SADAFFAA - TSAAR GUDDAA
  Piitar Sadaffaan jeneraal haaromsaa beekamaa kana amansiisee garee isaatti makamee sadarkaa fiildii maarshaal akka fudhatu gochuu danda'eera. Nikolai Papin Ministira Ittisaa ta'uun haaromsa hedduu raawwateera. Namichi cimaa fi aangoo qabu kun, Pheexiroos Sadaffaan shira obboloonni Orlov raawwatan akka saaxiluu fi akka ukkaamsu gargaareera. Namoonni shira xaxan shanan isaanii fannifamaniiru. Kaatiriin ejja raawwachuu isheetiin wal hiiktee gara mana amantiitti baqatte.
  Pheexiros inni Sadaffaan humna isaa cimsee gonfoo itti godhame. Akkasumas aangootti dhufuu isaatiin jijjiiramni qabatamaan Raashiyaa keessatti dhufe. Dhugumayyuu, Pheexiros Sadaffaan akkuma akaakayyuu isaa haaromsa buʼuuraa ibseera. Kana malees jijjiiramni imaammata alaa irratti dhiibbaa uumeera.
  Deeggaraa gamtaa Firdeeriik Lammaffaa wajjin kan ture Piitar, Rumyantsev, Jarmanoota waliin ta'uun, warra Oostiriyaa akka injifatu ajaje. Sana booda Jarmaniin lafa kanaan dura bade caalaa deebifte.
  Garuu Raashiyaanis Deenmaark irraa to"annoo straits kana argatte, Prussians waliin qoodde. Haa ta"u malee, Pheexiroos dandeettii qabatamaa agarsiisee qabeenya mootummaa kanaa hunda jechuun ni danda"ama fudhate, "jaalatamaa" isaa Firdeeriik qabeenya gonfoo keessaa kutaa fakkeenyaa qofa dhiise. Dhiibbaan Paapin ilma ilma Pheexiroos Guddicha fayyade jechuun dirqama.
  Yaada Piitar Sadaffaa keessaa tokko yaada Poolaandi Raashiyaa fi Pruushiyaa gidduutti qoodu ture. Bara 1965tti, Koomanwelt Poolaandi fi Lituwaaniyaa waliin waraanni ka"e. Namni qaroo Aleeksaandar Suvoroov dafee keessaa ba'e. Piitar Sadaffaan qaroo ta"ee lafa Raashiyaa jalqabaa gara impaayera isaatti galchuu danda"e, Prussians kutaa sabaa Poolaandi beeku.
  Akkuma seenaa dhugaa Raashiyaan Impaayera Usmaaniyaa loluu qabdi turte. Lolli Raashiyaadhaaf godhame illee caalaatti milkaa'aa ta'ee argame. Haaromsi Paapin, dandeettii Rumyantsev fi Suvorov saffisaan tarkaanfachaa dhufe dhiibbaa qaba ture. Tsar boqonnaa hin qabne Aleeksaandar Vaasilyevich jaallate, Piitar Sadaffaan mataan isaa baay'ee jeequmsa kan qabuu fi yeroo hunda miila isaa irra ture. Kanaaf baay'ee waliin walii galan.
  Biyyattii keessatti Emperor Pheexiros haaromsa hedduu raawwateera. Qabeenyi abbootii qabeenyaa lafaa of eeggannoo hin qabne irraa kan fudhatame yoo ta"u, kaaznaa mootummaa fayyadu, akkasumas daangeffamni hedduun korvee fi gurgurtaa qonnaan bultootaa irratti kaa"ameera. Ammaaf garuu Tsar Pheexiroos garbummaa guutummaatti kabajuuf ija hin jabaanne.
  Kana malees haaromsi mana amantaa Sinodosii Ortodoksii irraa mormii cimaa uume. Mootichi Macaafni Qulqulluun Waaqayyoon alatti nama biraatiif waaqeffannaa fi tajaajilli dhorka jedhee falmuudhaan waaqeffannaa qulqullootaa ni haqe.
  Kana keessatti wanti Luteraaniizimii tokko ture - qabsoo hambaalee fi fakkiiwwan waliin godhame.
  Gooftaa Waaqayyoo qofa kadhadhu, isa qofa sagadi!
  Garuu kun diddaa uumuu malee hin dandeenye. Bakka tokko tokkotti luboonni illee namoota kakaasuun fincila kaasan.
  Haa ta"u malee haaromsi sun darbee, manneen amantaa fi iddoowwan waaqeffannaa keessatti fakkii Kiristoosii fi Dubroo Maariyaam qofatu hafe.
  Ummanni irra caalaa mooticha dhaggeeffachuu filate. Kana malees, Pheexiros inni Sadaffaan bulchaa namaaf yaadu taʼuudhaan beekamtii argateera. Kan caalaa hammaatu ammoo lafti hunda mana qulqullummaa fi bataskaanota irraa fudhatamuu ture.
  Turkii irratti injifannoo erga argateen booda aangoon mootichaa daran guddate. Perth the Third dhumarratti garbummaa haquuf murteesse. Murteen akkanaa mootummaa keessatti jeequmsa hamaa uumuu malee hin dandeenye. Abbootiin qabeenyaa lafaa kasaaraa guddaa kan argatan ta"us, warraaqsi industirii jalqabe. Rakkoolee mudate hunda keessa darbee biyyattiin ciminaa fi dhorkaa ta"een gara fuulduraatti tarkaanfatte.
  Waraanni lammaffaan Turkii waliin godhame daran gabaabaa ta"ee loltoonni Raashiyaa ajaja Suvorov jala jiran dafanii injifatan. Kana malees, warraaqsi Faransaayitti geggeeffame xiyyeeffannaa Awurooppaa gara biraatti deebiseera.
  Pheexiroos Sadaffaan kana fayyadamee ilma isaa isa quxisuu, Voronina irraa, Qosxanxinoos, akka Sulxaana Turkii teessoo Qosxanxinoos irra kaa"e.
  Haala kanaan, Impaayerri Usmaaniyaa akkas jechuudhaan Raashiyaa wajjin gamtaa keessa of argate.
  Achiis waraanni Gibxii keessa ture. Sulxaanni biyya keessaa kun ol"aantummaa Raashiyaan Afrikaa irratti qabdu beekamtii kennuu hin barbaanne. Kunoo immoo yeroo jalqabaaf ogeessi Suvorov fi Napoleon Bonaparte walitti bu'e.
  Bara sanatti yeroo dheeraa, jechuunis waggaa 70 waan jiraateef, Pheexiros Sadaffaan ni duʼe. Maqaa Bilisa baasaa Guddaa jedhuun seenaa keessatti galmaa'e. Kan baayyee kabajamaa ta'e!
  Tarii akaakayyuu isaa isa charismatic caalu ta'uu danda'a! Emperor Phaawuloos immoo teessoo irra taa'e. Suvoroov Naapooliyoon isa ammallee garmalee xiqqaa fi muuxannoo hin qabne injifachuun kaaba Afrikaa fi Morookoo illee injifate.
  Seenaa filannoo kana keessatti duula beekamaan Siwiizarlaand fayyaa Suvorov"s miidhu waan hin jirreef, field marshal beekamaan seasoned ta"e kun umurii dheeraa jiraate.
  Naapooliyoon ajajaa ta"ee beekamtii argachuuf yeroo waan hin qabneef, yeroo tokkoo ol reebame waan ta"eef, Emperor Faransaay hin taane. Erga galmeen sun kufee booda Luwiis Kudha Saddeettaffaan aangoo argate. Haaromsi, jechuunis sirna mootummaa deebisanii dhaabuutu ture.
  Phaawuloos inni Jalqaba ammallee shira sana jalaa hin miliqne, garuu kun kan ta"e waggaa shan booda. Ilmi isaa Aleeksaandar immoo mootii ta'e. Rakkoon kan jalqabe kana. Konstaantiin dargaggeessa umrii kurnanii keessa ture, akkasumas, Sulxaana Raashiyaa Impaayera Usmaaniyaa ta'uu isaatiin aangoo qaba ture.
  Garuu Aleeksaandar Suvoroov lubbuun waan jiruuf ilma obboleessa isaa fi adeera isaa araarsuu danda'eera. Haa ta"u malee, beekamaadha, ofiin of bulchuun keessoo Impaayera Usmaaniyaa waldhabdee uume.
  Kana malees Raashiyaan mormii Ingilizii irraa mudate. Humna Biriteen guddachaa dhufe ollaa isheetti hin gammadne. Akkasumas waraanni guddaan lammaffaan USA waliin godhame illee jalqabe. Tarii Ingilizoonnis erga Joorji Waashingitan du"ee booda Ameerikaa keessatti jeequmsii fi salphinni akka uumamu eegaa turan ta"a. Garuu shallaggiin sun hin dhugoomne.
  Ummanni Ameerikaa mootii Ingilizii jalatti deebi'uu hin barbaanne. Waraanni kun waggoota kudhaniif kan ture yoo ta"u, milkaa"ina garaa garaa kan argate yoo ta"u, dhumarratti Biriteen humna ishee dhama"ee haleellaa kana dhaabde.
  Garuu Ameerikaanoonni tasgabbaa"uu dhabuun Kaanaadaa irratti haleellaa guddisan. Haalli Biriteen keessatti hammaate ejjennoo Raashiyaan Ameerikaanotaaf gargaarsa goote.
  Waggoota kudha tokko dabalataan waraana dhiigaan guutame, Ameerikaan Kanaadaa deebitee fudhatte. Biriteen laafaa turte, garuu bineensi ji'oopoolitikaa haaraan tokko mul'ate: USA.
  Raashiyaan waraana Oostiriyaa waliin loltee injifattee, gartokkoon Prussia waliin qoodde.
  Kanuma waliin babal"inni gara Kaanaadaa itti fufe. Biyyattiin industirii olaanaa taatee jirti. Doonii humna guddaa qabuu fi baay"ee ta"e ijaarame. Raashiyaan Awustiraaliyaa keessa bu'anii gara Afrikaatti babal'atan.
  Aleksaandeer Tokkoffaan erga du"ee booda ammas dameewwan gidduutti waldhabdeen aangoo ka"e. Obboleessi Aleeksaandar Qosxanxinoos teessoo mootummaa kan dhiise siʼa taʼu, ilmi Qosxanxinoos kan biraa Andiree jedhamus Niqolaas irraa mormuudhaan gara teessoo mootummaatti tarkaanfate.
  Akka idileetti Niqolaas tsaar jedhamee kan labsame yoo ta'u, yeroo gonfoo kaa'amu garuu tsaar ajjeefame.
  Burjaajii uumame keessatti Andireen teessoo mootummaa kana guutummaatti seeraan osoo hin taane dhuunfachuu kan danda'e isa jalqabaa ture. Mootiin haaraan kun battaluma sanatti jechuun ni danda'ama Iraan waliin waraana jalqabee Hindii irratti duula jalqabe. Biriteen ammallee Kaanaadaa keessatti waraana keessa waan turteef hidhamtee of argatte. Akkasumas duulli bahaa aangoo Andireew isa Jalqabaa cimsee damee mataa isaa kan sirna mootummaa Roomaanoov akka jalqabu isa dandeessiseera. Kanuma waliin Raashiyaa fi Impaayera Usmaaniyaa dhumarratti walitti makamuun mootummaa tokko ta"an. Kana malees, Faarsii fi Hindii ofitti makuudhaan.
  Indiriyaas inni Tokkoffaan bakka bu"ee Aleeksaandar Lammaffaa ta"e. Mootii kana jalatti Raashiyaan babal"ina ishee Indoochaayinaa fi Chaayinaa mataa ishee keessatti itti fufte. Prussia akkasumas impaayera cimaa taatee lafa Jarmanii tokkoomsitee Faransaay injifatte.
  Haa ta'u malee Biriteen Faransaay deeggartee waraanni haaloo ba'uu ka'e. Impaayerri Ingilizii mormii mata jabeessa kaa'e. Waraanni kun waggoota kurnan lama lamaaf harkisee itti fufe.
  Raashiyaan ammoo guutummaatti Eeshiyaa dhuunfattee Singaapoor geesse. Addunyaa kanarraa humna guddaa, humna guddaa qabu ta"ee, Eeshiyaa fi Afrikaa keessa socho"e.
  Garuu yeroo wal fakkaatutti Ameerikaanis kaate. Ameerikaanoonni misooma Kanaadaa xumuran, bakka dhiibbaa Raashiyaa waliin qooddatan. Sana booda bulchiinsa Teeksaasiifi Kaalifoorniyaa Meeksikoo irraa booji'an.
  Ameerikaan bifa mootummaa rippabilikaanotaa kan qabatte yoo ta"u, Raashiyaan ammoo sirna mootummaa guutuu ta"ee hafte. Aleeksaandar 2ffaan bakka isaa Andiree 2ffaan bakka bu"e. Sirni mootummaa Romanov itti fufe.
  Lolli yeroo dheeraa Biriteen fi Faransaay gidduutti, Jarmanii irratti geggeeffame, Jarmanoonni lafa kanaan dura mo"atan, Looreen dabalatee, akka qabataniif, garuu caalaatti tarkaanfachuu waan hin dandeenyeef guutummaatti akka dadhaban taasiseera. Haa ta'u malee Ingilizii fi Faranjiinis baay'ee dhiigu.
  Haalota kana keessatti Raashiyaan tsarist addunyaa irratti ol"aantummaa qabaachuu fi dhiibbaa ishee dabaluu itti fufte.
  Dhugaadha, bineensi hamaan tokko fuula Ameerikaa duratti guddachaa ture. Kana malees, Ameerikaan seenaa dhugaa keessatti kan turte caalaa guddaa ta"uun ishee baasii Kanaadaatiin argamte.
  Garuu kun hanga ammaatti sadarkaa sodaachisaa hin geenye. Kana malees, Ameerikaatti waraanni biyya keessaa kan ka"e yoo ta"u, kunis lubbuu namoota hedduu fi badiisa guddaa geessiseera. Kana malees, seenaa dhugaa irraa faallaa ta"ee, Jeneraal Liin mirga gurraachonni waraana kutaalee kibbaa keessatti tajaajiluuf: bilisummaa fi lammummaa argachuuf Kongireesii Konfedereeshinii keessaa dhiibuu danda"eera.
  Kunis waraana sana baay"ee harkisee, akkasumas, beekamaadha, wareegama akka dabale. Dippilomaasiin Raashiyaa haxxummaa qabus bu"aa kan qabu yoo ta"u, kunis waldhabdee kana dheeressuuf fedhii agarsiiseera. Akkasumas tooftaa qulqulluudhaan, warri kibbaa sadarkaa waraanaa jalqabaa irratti milkaa"ina guddaa argachuun Waashingitan fi Niiw Yoorki fudhachuu danda"aniiru. Filadelfiyaan magaalaa guddoo haaraa Gamtaa Kaabaa taate.
  Waraanni biyya keessaa mataan isaa yeroo boodaatti kan raawwatame yoo ta'u: 1881 - 1905, daayinamiitii fi qawween maashinii illee itti fayyadamaa turan.
  Raashiyaa keessatti Tsar Andiree 2ffaan bakka Aleeksaandar 3ffaan bakka bu"e. Mootiin haaraan sun tasumaa nagaa hin turre. Raashiyaan Afrikaa keessatti Faransaayii fi Biriteen kan kolonii haaraa misoomsuuf yaalaa turan waliin walitti buute. Isheen immoo isaan waliin waldhabdee keessatti qabamtee turte.
  Addunyaa kana irra deebiin akka qoodamuuf waraanni haaraan kan jalqabe yoo ta"u, Pruushiyaan akka aadaa isaatti Raashiyaa waliin gamtaadhaan socho"aa turte. Yeroo kana Jarmanoonni sirritti hubataniiru. Faransaay Raashiyaa waliin torban muraasa keessatti mo'amte. Biriteen biyya alaa teesse, garuu kolonii ishee Afrikaa, Awustiraaliyaa fi Galaana Paasifikii hunda dhabde.
  Jarmanoonni kan isaanii argatan, babal"isanii, naannoo Paarisitti daangaa kaasan, fi gara Poort de Kaaliitti, Noormaandii illee dabalatee. Afrikaa mataa ishee keessattis waan tokko.
  Akkasumas Biriteen sadarkaa humna xiqqaatti gadi bu'e, Faransaay illee gibira ta'e.
  Garuu waraanni itti aanu Prussia waliin, Vladimir III jalatti raawwatame. Yeroo kanatti gosti meeshaa waraanaa kan akka taankii, xiyyaaraa fi doonii bishaan jalaa mul"ateera.
  Prussians Jaappaan waliin tumsa uumuun socho'an. Jalqaba irratti waraanni kun Raashiyaadhaaf baay"ee milkaa"inaan hin guddanne. Malaammaltummaan waraana tsarist keessatti uumame, konsarvaatiizimii jeneraalotaa fi gargaarsi cimaan Ameerikaan Jaappaaniif kennite bu"aa qaba ture. Kana malees, Siwiidinii fi Noorweey, akkasumas Biriteen fi Faransaay Raashiyaa mormaniiru.
  Waraanni kun bara 1921 kan jalqabe yoo ta'u, kan nama ajaa'ibu guyyaa hiree June 22 ture. Lola addunyaa ture jechuun ni danda"ama. Wanti Awurooppaa fi Eeshiyaa irraa hafe faallaa Raashiyaa deeme. Ispeeniifi Poorchugaalilleen adeemsa walfakkaatu fudhataniiru. Poorchugaal Afrikaa keessatti hanqina akka qabdu itti dhaga"amee, Ispeen guddina isaanii bara giddu galeessaa keessa ture deebisuuf abjootan.
  Yeroo kanatti Hemisfeera Bahaa keessatti bakki to"annoo Tsaar Raashiyaa jala hin jirre baay"ee waan hin jirreef.
  Karaa biraatiin, humna namaatiin olaantummaa guddaan Raashiyaan Tsarist, sirni abbaa irree cimaan, fi mormiin keessoo dadhabuun waraana kana keessatti gahee murteessaa qaba ture.
  Eeyyee, taankoonni Jarmanii ji"oota lamaan jalqabaa keessatti Neman irraa hanga Dnieper cabsanii darbuu danda"aniiru, Riigaa marsanii, kibbaan ammoo loltoota Raashiyaa Haangaarii keessaa ari"aniiru. Waaqoliinis Biyya Aduu Baatee doonii Raashiyaa akka injifattu carraa kennan. Garuu ammas yeroo muraasaaf.
  Jeneraalonni gahumsa hin qabne lola booda lola mo"amuu danda"u. Garuu jijjiiramni haaraan guddachaa ture. Akkasumas tsaar, dhumarratti, falmii malaammaltummaa jabeessee, dhiyeessii xiqqaa fi guddaan dandamachuu danda"u qindeesse. Akkasumas humna namaa: Qoodinsi Chaayinaa, Hindii, Arabaa hojiitti hiikame. Jarmanoonni Dnieper qaxxaamuruu waan hin dandeenyeef, reefuu yeroo qorraa loltoonni Raashiyaa haleellaa faallaa jalqaban.
  Siwiidinii fi Noorweey mormitoota baayyee ciccimoo akka hin taane hubatamuu qaba; Oslonis ji'a Caamsaa keessa kufte. Hanga June 1922tti loltoonni tsarist haala waraana duraa deebisuu danda'aniiru, kunis Prussians gara sarara jalqabaa isaaniitti deebisuu danda'aniiru.
  Faransaay guddina taateewwan akkasii argitee waraana sana keessaa ba"uuf ariifatte. Deebii kanaaf mootiin Prussia Wiliyaam Paaris fi naannoowwan kibba ishee dhuunfate. Loltoonni Raashiyaa tarkaanfachaa turan. Ji'a Adoolessaa keessa gara Vistula deeman. Lolli Prussia Bahaaf godhame jalqabame. Koenigsberg Muddee keessa kufe... Viennaan ammoo bara haaraaf bilisa baate.
  Jaappaanotaaf salphaa hin turre, dooniin isaanii miidhaa guddaa irra ga'ee kaka'umsa kana dhabe.
  Barri 1923 haleellaa guddaa loltoonni Raashiyaa Poolaanditti raawwataniin kan jalqabe yoo ta"u, ji"a sadii keessatti gaarreen Oder fi gaarreen Alps kibbatti argaman dhaquun jalqabe. Jarmanoonni naannoo Barliin carraa ofirraa ittisuu qaban, garuu loltoonni Raashiyaa baatii Eblaa keessa Baavaariyaatti haleellaa jalqaban. Loltoonni suuta jedhanii tarkaanfatan garuu dhuma gannaatti Raashiyaan laga Raayiin ga"uun isaanii hin oolu. Ji'a birraa naannoon Ruhr Jarmanota jalaa deebi'ee kan qabame yoo ta'u, Muddee keessa lola cimaa booda Barliin marfamte.
  Jarmaniin kana booda carraa waraana kana injifachuu hin qabdu turte. Ji'a jaha kan biraa bara 1924 ardii kana irratti lolame, hanga Ispeen, Poorchugaal, Jarman, kanaan dura Jarmaniin qabamte: Hoolaandii fi Beeljiyeem, injifatanitti.
  Biriteen tokko qofatu hafe, Jaappaan immoo duraanuu Okinawaa fi Hokkaido lamaan dhabdeetti.
  Churchill ittisa magaalaa guddittii hooggane. Garuu Ingilizoonnis carraa hin qaban turan.
  Dhugaadha, lafa buʼuu birraa injifataniiru.
  Barri 1925 gahe. Ameerikaa keessatti waan godhan irratti tokkummaan hin turre. Biriteen fi Jaappaan xumuruuf hayyamaa. Moo ofii keenya waraana ulfaataa keessa seenuu qabna?
  Common sense akka jedhetti, indaastiriin guddate jiraatus, Ameerikaan lakkoofsaan akka salphaatti akka liqimfamtu dubbateera. Garuu risaa Raashiyaa waliin kophaa hafuun garmalee sodaachisaa dha.
  Ji'a Juun keessa loltoonni Raashiyaa Biriteen keessatti bu'uu gaarii kan raawwatan yoo ta'u, Landan kufte. Ji'a Hagayyaa keessas Jaappaan waliin xumurame.
  Akkasitti waraanni biraa xumurame.
  Raashiyaan biyyoota Hemisfeera Bahaa hunda to'atte. Kanuma waliin impaayerri mataan isaa abbaa irree fi tokkummaa ta"ee hafe. Yookaan immoo tokkummaa jechuun ni danda"ama. Qabeenyi Awurooppaa amaloota alaa ofiin of bulchuu tokko tokko qaba ture. Garuu ammas humni mootii bakka hundatti ol"aantummaa qaba ture. Mootummaa Poolaandi haa ta'u, ykn Mootummaa Siwiidin Tsar Vladimir mataa isaa ta'e haa ta'u.
  Sadaasa 5, 1933, Tsar Vilaadimiir Guddichi kan duʼe siʼa taʼu, ilmisaa Kiiriil zaar haaraa taʼe. Garuu bulchiinsi mootii haaraa gabaabaa, sirriitti guyyoota dhibba tokko ta"ee argame. Aleksaandeer Afraffaan ganna kudha shan immoo teessoo irra of argate. Guyyaa shantama booda immoo balaan isa mudate. Niqolaas 2ffaan teessoo mootummaa kan dhaale umrii isaa waggaa kudhan qofa ture. Waggaa tokko keessatti mootota afur... Tole, maaltu ta'uu danda'a!
  Baayyee yeroo muraasa qofa, beekamaadha, biyyoota addunyaa hunda keessattis miti!
  Namoonni hedduun Niqolaas inni Jalqaba yeroo gabaabaa qofa akka bulchee fi sababa jeequmsaatiin akka duʼe kan yaadatan taʼus.
  Garuu jalqabni bara bulchiinsa Niqolaas 2ffaa baay"ee gaarii ta"ee argame. Waggaa lama booda seenaa pilaaneetii lafaa keessatti saatalaayitiin namtolchee jalqabaa kan furguggifame yoo ta'u, pilaaneetota kana keessa balali'eera.
  Akkasumas bara 1937 akka seenaa dhugaa keessatti hamaa hin taane ta"ee argame. Erga bara kana ta'ee gurbaan Raashiyaa tokko jalqaba gara hawaatti balali'e. Lakki, Gagarin osoo hin taane, Prinsi Igor Trubetskoy. Yuri Gagarin hanga ammaatti carraa hin arganne. Eessa deemta?
  Impaayera bal"aa kan taate Raashiyaan, babal"ina hawaatif maallaqa guddaa ramaduu dandeessi.
  Waggaa itti aanutti, jechuunis bara 1938 boombiin atoomikaa Raashiyaa inni jalqabaa yaalamee ture.
  Tsar Niqolaas 2ffaan haaraan ammallee baay"ee xiqqaa ture, akkasumas obsa akka hin qabne beekamaadha. Kana malees, Ameerikaan dorgomtuu balaa Raashiyaa qofa taatee hafte. Ameerikaanoonnis boombii atoomikaa qabaachuuf akka jiran dubbachuu dhiisii.
  Amajjii 1, 1940 ajaja Tsaar Niqolaas 2ffaa amma sirnaan gaʼeessee jiruun weerarri Yunaayitid Isteetis jalqabe. Sababni sirnaa ammoo Ameerikaanota mormitoota Rippabilikaanota Raashiyaa keessa jiran gaaffii filannoo paarlaamaa waliin taasisaniin ture.
  Murtoon Dargaggoo Niqolaas 2ffaa tarkaanfii ogummaa qabu ta'uun ni mala. Hundaafuu, diinni ta"uu danda"us meeshaa niwukilaraa akka argatu hayyamuu hin dandeenyu.
  Haleellaan loltoota Raashiyaa utubaawwan taankii gurguddoo fayyadamuun jalqaba irratti milkaa"inaan fi saffisaan guddate. Garuu sana booda diddaan Ameerikaa cimaa dhufe. Ji'oota hedduudhaaf tarkaanfiin loltoota Raashiyaa garmalee suuta jedha ture. Garuu ammas diinni dhabaa ture, humna namaa fi qulqullina doonii taankiitiin gadi aanaa waan ta"eef, balaadhaaf saaxilame.
  Garuu fincilli Afrikaa fi Chaayinaa keessatti ka'e. Kana malees, fincila kana ukkaamsuuf humnoonni gurguddoon karaa biraatti garagalfamaniiru.
  Bara 1941 waraanni Ameerikaa haleellaa faallaa kan jalqabe yoo ta"u, kaayyoo isaaniis galmaan hin geenye. Haleellaa hedduu, achiis qorra bara 1941-1942 yeroo sanatti Ameerikaanoonni Kanaadaa hunda jechuun ni danda"ama dhaban. Ji'a Eblaa keessas Toroontoo fi Kuubeek yeroo tokkotti jechuun ni danda'ama kufaniiru.
  Waraanni kun lafa aadaa Ameerikaa irratti jalqabameera. Rukutaan wal jijjiirame. Garuu boksii guddaan Raashiyaa kun korma Ameerikaa kana injifate.
  Filadelfiyaan Hagayya 1942tti kufte. Akkasumas Onkoloolessa 1942tti loltoonni Raashiyaa Niiwu Yoorkitti dhiyaatan. Sana booda mootummaan Ameerikaa meeshaa niwukilaraa fayyadamuuf murteesse.
  Garuu ammallee naannoo Raashiyaa ga"uuf carraa xiqqoo waan hin arganneef, loltoota haleellaa raawwatan irratti haleellaa raawwachuu irratti hirkatan.
  Halkan boombii fayyadamu turan. Murteen kun kan dhufe balaqqeessa ifaa loltoota jaamsuu isaati.
  Bu'aan isaa baay'ee guddaa hin turre, namoonni kuma tokkoo ol xiqqoo du'aniiru, kuma digdamii jaamaniiru, irra caalaan isaanii yeroodhaaf kan jaamsan ta'us. Garuu rukuttaa akkasii murteessaa jedhamuu hin danda"u.
  Kana malees, Raashiyaan Tsarist chaarjii niwukilaraa kana caalu hedduu waan qabduuf, jijjiirraa raashinii niwukilaraa akkasii banuun ammatti dhugaa miti.
  Garuu eessa dhaquu dandeessa? Haala hamaa keessatti sochiin hundi hamaa waan ta"eef, namoonni siyaasaa qaroo ta"an haala hamaa keessa hin xumuran.
  Ji'a Muddee keessa Niiw Yoorkii fi Waashingitan kufanii, sana dura Ameerikaanoonni boombii isaanii shan dabalataan fayyadamaniiru, isaanis humna guddaa kan hin qabnee fi gama dizaayiniitiin baayyee hin milkoofne. Jeneraalonni tsaris immoo himannaa isaanii digdamii gadi dhiisuun deebii kennaniiru. Boombiin suukaneessaan kun akkasitti baay'inaan kan oomishame ta'ee argame.
  Waraanni kun hanga Fulbaana 23, 1943tti kan ture taʼus, namni boombii atoomikaa darbate hin jiru.
  Ameerikaan guutummaatti ol"aantummaa kaappitaalaa jalaa bilisa baatee bulchiinsa mootii abbaa irree jala galte.
  Mootichi lafa haaraa fi ulfina guddaa argate. Amma immoo namni isa mormuuf ija jabaate hin jiru.
  Bara 1945tti koosmonaatonni Raashiyaa Ji'a daawwatan. Akkasumas bara 1947tti waraanni Raashiyaa Meeksikoo seene. Mootichi yeroon hambaa akka pilaaneetii tokko irratti mootummoonni hedduun jiraachuu isaanii xumura itti godhan akka ga"e murteesse. Waraanni isaas waan mo"amuu danda"u hunda mo"achuuf ka"e.
  Bara 1949tti Arjentiinaa biyya abbaa biyyummaa qabdu Impaayera Raashiyaatti makamte isa dhumaa taate.
  Addunyaa guutuuttis nagaan dhufe. Bara 1953tti, koosmonaawtoonni Raashiyaa fuula Maarsii irra miila kaa'an. 1956 - Veenus nama tokko waliin. 1960 - Meerkikurii. 1961 - saatalaayitoota Maarsii keessaa tokko. 1967 - Namni Neptune irratti, bara 1968 - Saturn irratti. Bara 1970 - Yuuraanos, fi bara 1971 - Pilutoo.
  Niqolaas 2ffaan maqaa ijoollee: kan xumure jedhuun seenaa keessatti galmaa'e! Bara 2016 mootichi reefuu waggaa sagaltamii sadii guuteera. Garuu milkaa"inni qoricha lafaa ammallee mooticha akka garmalee manca"ee fi dadhabaa ta"etti akka ilaallu nu hin hayyamu. Waggoota 83f aangoo kan qaban yoo ta"u, kunis bulchitoota bulchiinsi isaanii xiqqaa fi guddaan amanamaa ta"e biratti galmee guutuudha. Seenaa keessattis, dhimmoonni yeroo dheeraa bulchan ni turan jedhu.
  Lafa irratti wanti hundi gaarii dha jechuun ni danda'ama. Dhugaadha, baay"ina ummataa guddachaa jiruun rakkoon jira, kunis duraanuu biliyoona saddeet ol ta"eera. Abdiin guddaan babal"ina hawaa wajjin walqabatee jira.
  Magaalonni hedduun duraanuu Ji'a irratti ijaaramaniiru. Akkuma ta'e, harkisa lafaa irraa dachaa jaha gadi bu'aa ta'een, kuduraalee fi fuduraaleen mana magariisaa keessatti biqilan guddina guddaa gahuu danda'u.
  Magaalonni Maarsii fi Veenus irratti, akkasumas warshaaleen Meerkikurii irratti ijaaramaniiru. Pilaaneetiin Aduutti dhihoo taate kun sibiilota oomishuuf fi garagalchuuf baay'ee mijataa dha. Kanaafis anniisaa aduu fayyadama.
  Qubsumni namaa saatalaayitoota Juupitaar, Yuuraanos fi Saaturn irrattis ni jira. Haalli suuta suutaan hamma kana caalu guddachaa jira.
  Akkasumas bara 2016 ture kan jalqaba urjii Sirius jedhamutti imalli urjiilee gidduu Ji'a irraa eegale. Mootiin kun dhuguma taatee gammachiisaa akkasii obboloota isaa wajjin qunnamtii uumuu yaada keessa galchuutti arguuf jiraachuuf abdii qaba.
  
  
  
  HALKUU YUNIVARSAL
  Abbaan irree Ispeen Firaankoo seenaa dhugaa irraa adda ta'ee loltoonni Jarmanii masaraa Ingilizii Jibraltar akka haleelan walii gale. Jijjiirraa kanaan Ispeen lafa Ingilizii fi Faransaay tokko tokko Afrikaa keessatti argatte.
  Haleellaan ajaja Mainstein jalatti raawwatame halkan Adoolessa 25, 1940 hanga Adoolessa 26. Akkuma ta'etti Ingilizoonnis sochii waraanaa akkasii kanaaf guutummaatti qophii waan hin turreef Naaziin masaraa humna guddaa akkasii kana dhukaasa irraa qabachuu danda'aniiru.
  Kufaatiin isaa adeemsa waraanaa irratti jijjiirama guddaa fideera. Wehrmacht humna fageenya gabaabaa irratti gara Afrikaatti dabarsuu kan danda"e yoo ta"u, Ingilizoonnis Baha irraa gara Galaana Meditiraaniyaanii akka hin seenne dhorkamaniiru.
  Ajajni Jarmanii kutaalee hedduu gara Afrikaa ikuwaatooriyaal erge. Kana malees, koreen Rommel gara Liibiyaatti kan jijjiirame yoo ta'u, kunis dhugaa jiru irraa ji'oota hedduu dursee ture.
  Ingilizoonnis dabaree isaatiin haleellaa Xaaliyaanota Itoophiyaa keessa jiran dhiisanii Masrii keessatti ejjennoo isaanii cimsuu jalqaban. Haa ta'u malee, Rommel isaan dursuu danda'eera, sababa haleellaa dursee raawwateen loltoota koloneeffataa injifachuun Aleeksaandiraa fi Kaayiroo qabate. Ejjennoo Biriteen Afrikaa keessatti qabdu caalaatti walxaxaa ta'e. Jarmanoonni duraanuu Sulula Suweez ga"anii gara Baha Giddugaleessaatti daran tarkaanfachuu sodaachisaa turan. Kana malees gara Sudaan deemuuf carraan ni jira ture.
  Dhugaadha, Xaaliyaanota Giriik keessa jiraniif wanti gaarii hin turre, garuu humni dabalataa Jarmanii irraa dhufuun haala sana baraare.
  Hitler rakkoo tokko qaba ture: USSR haleelu moo Biriteen xumuruu? Milkaa'inni Wehrmacht Afrikaa keessatti murtee lammaffaa - warra dhihaa keessatti harka bilisaa ofiif kennuu kakaase. Qophiin waraanaa USSR Fuhrer sodaadhaan guutus.
  Waraanni Diimaan jabaachaa ture, garuu Jarmanoonni lamaan isaanii iyyuu biratti hojii malee taa'aa hin turre. Bara 1941tti oomishni taankii bara 1940 wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu dachaa lama kan dabale siʼa taʼu, oomishni xiyyaaraa dachaa lamaa fi walakkaa jechuun ni dandaʼama.
  Naaziin boombii dhoosuu fi Maaltaa irratti bu'uu raawwatan. Sana booda Rommel ittisa Sulula Suuez fi Iraaq bulchiinsa Ingilizii irratti fincilte cabsee seene. Jarmanoonni Kuweeti fi guutummaa Baha Giddugaleessaa salphaatti mo'atan. Istaaliin tooftaa eegaa ilaaluu jedhutti cichee ture. Garuu Churchill mata jabinaan waraana kana itti fufe. Warri Wehrmacht Iraan ga"ee gara kibba Afrikaatti garagale.
  Barri 1941 xumuramuutti ture. Omishni doonii bishaan jalaa waan dabaleef, Biriteen kolonii ishee dhabde. US akka malee amala qabaatte. Garuu Jaappaan hojii malee taa'uu waan hin dandeenyeef Muddee 7 Buufata Doonii Peeruu rukutte. Waraanni cimaan haaraan Paasifikii keessatti jalqabe. Hitler immoo ammas karoora USSR irratti haleellaa raawwachuuf qabu dhiisuu qaba ture.
  Jaappaanota gargaaruu qabna, Iraanii fi Hindii, akkasumas Afrikaa Kibbaa qabachuu qabna. Hunda caalaa immoo Biriteen mataa ishee. Kana malees, xiyyaaronni boombii Ameerikaa meeshaa taphaa miti. Isaanis Third Reich irratti rakkina guddaa fiduu danda'u. Akkasumas haleellaa boombii naannoo Ingilizii irraa raawwachuun baay"ee mijataadha.
  Kanaaf Fuhrer bara 1942 yaada Baha weeraruu dhiisuuf dirqame.
  Balaan Istaaliin ofii isaatii fuuldura banaa ture, garuu... Amala Istaaliin beekuu qabda. Imaammata alaa irratti baay'ee of to'ata. Waraanni Finfinnee waliin godhame Abbaa Irree Diimaa daran of eeggannoo akka godhu godhe.
  Yeroo USSR humna kuufachaa jirtuu. Lakkoofsi aviyeeshinii Guraandhala 1, 1942 konkolaattota kuma soddomii lama, fi taankii, kuma digdamii shan ol, dabalataan taanketoota kuma sadii biroo gahe. Walumaagalatti, Istaaliin qacarrii korporeeshinii makaanaayizeeshinii 20 xumuruuf karoorfate, walumaa galatti taankii konkolaattota kuma 32, kanneen keessaa kuma 16.5 KV maqaa adda addaa fi T-34 isa haaraa turan. Dabalataan, taankiin T-50 ammallee hojjetamaa ture, konkolaataan sun salphaa ta'us.
  Jarmanoonni, Matilda fi taankii kruuzarii tokko tokko waliin wal-qunnaman, akkasumas odeeffannoo Ingilizoonnis taankii ulfaataa hojjechaa akka jiran qabaachuu isaaniitiin, akkasumas mastodon mataa isaanii hojjechuu jalqaban. Duraan dursee "Tiger" kan qawwee 88-mm qabu, fi qawwee 75-mm kan hin seenne kan barmeela dheeraa qabuun hidhate.
  Waa'ee ijaarsa taankii Sooviyeet irrattis odeeffannoon ture. Taankiin KV-2 agarsiisa guyyaa Caamsaa Addabaabayii Diimaa irratti hiriira kan bahe yoo ta'u, soddomii afur odeeffannoo tokko tokko qaban.
  Haala kamiinuu yoo ta'e, yeroo Speer Ministeera Meeshaa Waraanaa fi Rasaasa Impaayera hoogganu, guddinni teeknooloojii saffisaan deeme. Hitler taankii addunyaa kanarraa hundarra gaarii ta'e, fi kanneen ulfaatoo ta'an qabaachuu barbaade. Garuu hanga ammaatti Jarmaniin USSR gadi akka turte ifaadha. Lamaanuu baay'ina konkolaataa fi qulqullina isaanii. Hagayya 1941tti oomishni taankii KV-3 jalqabe. Konkolaataan kun toonii 68 irratti baayyee ulfaataa ta'ee argame, garuu qawwee 107 mm kan saffisa pirojektiilii jalqabaa sekondii tokkotti meetira 800 qabu hidhateera. Kunis "Tiger" kan, karaa biraatiin, ammallee oomishaaf hin galle irratti faayidaa akka argatu taasiseera.
  KV-5 kana caalaa humna guddaa kan qabu yoo ta'u, ulfaatina toonii 125 kan qabuu fi qawwee lama kan qabu ta'ee argame. Dhugaadha, konkolaataan ulfaataa akkasii waraana Sooviyeet irratti rakkoo gatii isaa caalaa uume. Akkasumas bara 1942tti, KV-4 variant ulfaatina toonii 107 qabu tajaajilaaf fudhatame. USSR taankii ulfaataa addunyaa irratti qabduun, akkasumas humna guddaa qabuun boonuun sirrii ta"uu dandeessi.
  Garuu Jarmaniin aviyeeshinii keessatti guddina gaarii argatteetti. Yu-188 yeroo gara oomishaatti seenu saffisa loltootaa wajjin wal madaalu horate. DO-217nis nama gaarii fakkaata ture. Xiyyaaronni jeettiis dammaqinaan hojjetamaa turan. Biriteen xiyyeeffannoo guddaa waan turteef, seenaa dhugaa caalaa xiyyaarota boombii jeettii irratti xiyyeeffannaan kennameera.
  Jarmanoonni hojii garbaa dammaqinaan itti fayyadamaa turan. Gurraachonni baay"inaan Afrikaa irraa galfamaniiru. Hojjettoonni gurraachonni ajajamoo, jajjaboo, garuu ogummaa kan hin qabne turan. Hojii gargaarsaaf kan oolu turan.
  Garuu Awurooppaa to"achuudhaan Jarmanoonni hojjettoota gahumsa qaban gahaa bobbaasuu danda"u turan.
  Speer Hitler sagantaa Yihudoota balleessuu akka hin hordofne, garuu xiyyaaraa fi meeshaalee oomishuuf akka isaan fayyadamu amansiisuu illee danda"eera.
  Bet kun haleellaa qilleensaa Biriteen irratti raawwatamuu fi waraana guddaa galaana jalaa irratti raawwatame irratti ture.
  Haa ta'u malee Ameerikaan waldhabdee kana keessa seenuun ishee warra Krauts mataa dhukkubbii dabaluudhaan lakkoofsa paakkii lukkuu haalaan akka dabalu isaan dirqisiise.
  Jarmaniin oomisha xiyyaarota boombii fi xiyyaarota tarsiimoo ta"an yeroo booda akka beeksistu dirqamte. Duraan dursee Yu-288 fi Yu-488 - motora afur kan qaban. Garuu guddinni fi xumurri isaanii yeroo fudhate. Fooyya'iinsi ME-109 "F" akka waliigalaatti konkolaattota Biriteen mormituu malu ture. Garuu misoomni ME-209 akkuma ME-210 fashalaa'e.
  Xiyyaarri XE-177 dive bomber jedhamullee hin milkoofne. Garuu Speer lakkoofsaan deebisee injifate. Kana malees, Focke-Wulf gama meeshaa waraanaatiin loltuu humna guddaa qabu ta'uun dadhabina ME-109 tokko tokko beenyaa taasiseera. Akkasumas manni barumsaa balalii Jarmanotaa warra Ingilizii caalaa, kana caalaas warra Ameerikaa caalaa ta"ee argame. Caamsaa 1942tti Naaziin Afrikaa Kibbaa qabate. Akkasumas iskuwaadroonni Ameerikaa Maadagaskaar gahe. Lolli Midway Ameerikaanotaan mo"ame: Kaapteeniin sadarkaa sadaffaa, kan lola kana keessatti gahee murteessaa taphate, xumurame, kan nama ajaa"ibu, Madagaaskaar keessatti. USAn Afrikaa keessatti buufata ishee eeguu fi Naaziin akka hin boqonne barbaadde. Garuu kun ejjennoo isaanii Paasifikii keessatti haalaan hammeesse.
  Dhugaadha, Jaappaanonni hamma dandaʼametti hin sochoone. Lolli odola Hawaayiif godhame harkisee itti fufe.
  Naaziin Afrikaa fi kuufama meeshaalee jallisii tarsiimoo guddaa to"achuu isaanii, akkasumas Hindii fi Iraan qabatanii turan. Qabeenyi to"annoo Raayich Sadaffaa jala jiru baay"ee guddaa ta"us, ammallee daakuun barbaachisaadha.
  Lolli qilleensaa Biriteen irratti godhamu akkasitti ifa miti. Yeroo hunda oomisha xiyyaaraa dabaluudhaan, Jarmanoonni dhiibbaa isaan irratti godhan, garuu ol"aantummaa guutuu hin turre. Hanqinni humna aviyeeshinii tarsiimoo fi gargaarsi Ameerikaa dhiibbaa kan uume yoo ta"u, yeroo sanattillee dooniiwwan bishaan jalaa gahaa hin turre. Torpedoo dinqii abdiin hedduun ittiin pinned ta'e immoo nu gaddisiise.
  Fuhrer bara 1942tti Biriteen keessa bu'uuf ija hin jabaanne. Xiyyeeffannaan humna galaanaa fi doonii bishaan jalaa cimsuu irratti kennameera. Kanuma waliin dooniiwwan xiyyaara fe"umsaa fi dooniiwwan waraanaa hojjetaman. Dandeettiin oomishaa gahaan ture, garuu wanti hundi yeroo fudhate.
  Misaa'eloonni balistikii sadarkaa A jedhamanis haala gaariin sirreeffamuu qabu turan. Garuu pirojektiilii roobootii V-1 jumlaan oomishamuu jalqaban. Konkolaattonni gatii salphaadhaan hojjetan, bobaʼaa salphaadhaan kan hojjetan siʼa taʼu, balaliistota akka isaan hin barbaachifne faayidaa shakkii hin qabne qabu turan.
  Hitler qabeenya uumamaa daangaa hin qabnee fi kuufama humna namaa waan argateef lubbuu balaliistota Jarmanii baraaruu barbaade. V-1n oomishuuf salphaa fi nama hin qabne waan ta'eef furmaata hundarra gaarii ta'e fakkaata ture. Akkasumas pirojektiilii roobootii akkasii kumaatamaan lakkaa'aman kufaatii bara 1942 irraa eegalee Landan irratti roobaniiru.
  Kanuma waliin Jarmanoonni misooma jeettii boombii Araadoo fi misaa'ela balistikii saffisiisan.
  Istaaliin eeguu fi humna kuufachuu itti fufe. Bara 1942tti USSR taankii haaraa KV fi T-34 kuma shan fi walakkaa, akkasumas maqaa durii gara kuma tokkoo, gara dhibba shan haaraa salphaa T-50 fi T-60 fi taankii amphibious dhibba lama oomishe. Gareen xiyyaaraas dabaleera - xiyyaaronni haaraa fi durii gara kuma kudha shan tajaajila seenaniiru. Hanqinni balaliistotaa illee ture. Omishni Katyushas suuta suutaan dabaleera.
  Naazii Jarmaniin xiyyaarota kuma soddomaa ol oomishte, garuu lola irratti kasaaraa guddaa argatte. Jarmanoonni taankii gara kuma jahaa fi walakkaa oomishanii turan. Hunda caalaa T-3 fi fooyya'iinsa haaraa T-4 kan qawwee dheeraa barmeela 75-mm qabu. "Tigers" haaraa dhibbaa ol xiqqoo kan oomishaman yoo ta"u, "Panthers" ammallee prototype qofa.
  Garuu qawween haleellaa MP-44 kan Schmeister dizaayiniin hojjetame gara walduraa duubaa kana seenuu jalqabe. Seenaa dhugaa irraa adda ta'ee, maashinichi hanqina sibiilota sibiilaa hin taane tilmaama keessa galchuun hojjetamuu hin qabu ture. Kunis qawwee haleellaa salphaa taʼe, sibiilli alayidii qabu akka hojjetamu saffisiise.
  Kanaaf Jarmanoonni meeshaa waraanaa xixiqqaatiin faayidaa argachuu jalqaban. Garuu qawween maashinii loltoota hunda deebisee hidhachiisuufis yeroo isaan barbaachisa ture.
  Garuu doonii bishaan jalaa, bakka oomishni ji'atti doonii bishaan jalaa afurtamaa hanga shantama ga'u keessatti, Jarmanoonni dhuguma walqixa hin qaban.
  Doonii bishaan jalaa saffisa guddaa qabu kan haayidiroojiinii peerooksaayidiin hojjetan mul'ataniiru. Hojiin sagantaa niwukilaraa keessattis saffisaa dhufeera. Akka carraa ta'ee qabeenyi baay'eedha. Akkasumas dogongorri fiizisistoonni Jarmanii giraafiitii akka moodereetaraatti hin mijatu jedhanii hojjetan illee balaa guddaa hin taane. Afrikaa dabalatee warshaaleen bishaan ulfaataa oomishuuf gargaaran hedduun ijaaramaniiru.
  Kanaafuu mee haa ilaallu, garuu riyaaktarri niwukilaraa Naazii Muddee 1942 hojii jalqabe. Ameerikaanota caalaa xiqqoo dursee illee. Galaana Paasifikii keessatti mo'amuun booda walitti bu'iinsi hamaan gidduu isaaniitti eegale. Akkasumas maallaqni sagantaa niwukilaraa kanaaf oolu akka addaan cite beekamaadha.
  Jalqaba bara 1943 Hitler Waraana Waliigalaa labsuu fi naannoolee qabaman keessatti tajaajilli hojjetaa waliigalaa jalqabuu isaatiin kan beekamu ture. Haleellaan guddaan V-1 Landan irratti raawwatame guutummaatti of hin mirkaneessine. Ingilizoonnis haleellaa akkasii gartokkoon ofirraa deebisuu baratan, garuu Jarmanoonni lakkoofsaan injifatan.
  Garuu waraanni galaana jalaa Biriteeniif dhuguma balaa guddaa ta'ee argame. Hanqina meeshaalee jallisii irraa kan ka"e oomishni meeshaa waraanaa odola kanaa haalaan gadi bu"eera. Magaalaan guddittii kufaatii qarqara irra turte. Kana malees, Naaziin Maadagaskaar kan qabate siʼa taʼu, Jaappaanonni Naazii wajjin taʼuudhaan Awustiraaliyaa weeraruun dafanii harka kennachuu ishee galmaan gaʼaniiru.
  Istaaliin balaa tooftaa eegaa ilaaluu hubatus ofitti amanamaa waan tureef waldhabdee keessa hin seenne. Kaappitaalistoonni hanga dhumaatti akka of balleessan gochuun gaariidha. Akkasumas ni ilaalla...
  Garuu tooftaa kun hanqina isaas qaba ture. Qabeenya guddaa fayyadamuun, Raayich Sadaffaan duraanuu waraana USSR irratti qopheessaa ture. Omishni taankii Raayich Sadaffaa keessatti bara 1943tti giddu galeessaan guyyaatti konkolaataa 1,200 kan gahe yoo ta"u, kana malees qawwee ofumaan socho"u dhibba sadii fi shantama ture. Kana malees, qawween ofumaan socho"u tasumaa laafaa miti. "Ferdinaands", "Bumblebees", "Jagdpanther". Jarmanoonni taankii keessatti kasaaraa tokkollee akka hin mudanne yoo ilaalle, taankiiwwan isaanii saffisaan Waraana Diimaa dachaa lama guutaniiru. Akkasumas qaawwi baay"inaan teeknooloojii USSR fayyadu dhiphachuu jalqabe.
  Gama qulqullinaatiin, Fritz "Royal Tiger" kan argate yoo ta"u, ulfaatinaan KV-3 wajjin wal fakkaata, humna seenuutiin illee xiqqoo kan caalu qulqullina pirojektiilii fi hidhannoo fuulduraa cimaa ta"een. Hayyee, super-heavy Soviet KV-5 fi KV-4 baay'ee teeknikaan amanamoo hin taane ta'ee argame, keessumaa chassis isaanii. Kanaafuu itti fayyadamni lolaa bineensota akkasii shakkii keessa ture.
  Akkasumas Istaaliin KV-6 qawwee torbaa fi rookkeettii lama kan furguggisu akka uumamu ajajeera. Konkolaataa hojjetan. Garuu baay"ee ulfaataa fi dheeraa waan ta"eef baabura irratti baattee lola irratti bobbaasuu hin dandeessu. T-34-76 konkolaataa baayyee milkaa'aa dha, garuu lola fuulduraa irratti Panther ykn Tiger caalaa dadhabaadha. Akkasumas KV-1 fi KV-2 ulfaatinaan Jarman waliin wal madaalu, garuu lola mataa mataatti Panthers fi Tigers gadi. T-4 Jarmanii hidhannoodhaan kan soddomii afuriin walqixa yoo ta"u, meeshaa waraanaatiin, mul"achuu fi optikiin kan caalu yoo ta"u, kunis ulfaatina walqixaa qaba, ykn fooyya"iinsa ulfaataa ta"e yeroo wal bira qabnu immoo isa gadi ture.
  Gabaabumatti Fritz fooyya'ee qulqullinni isaas hanga wal qixa ta'eera. Akkasumas bifti ME-309 fi ME-262 qulqullina aviyeeshinii irratti faayidaa kenne. Akkuma Yu-488, boombii motora afur qabu isa hunda caalu. Isaan duuba immoo moodeelota jeettiitu jira. Kan akka Yu-287 fi Arado.
  Adoolessa 1943tti, Naaziin dhumarratti Biriteen keessatti milkaaʼinaan buʼaniiru. Torban lamaaf lola erga godhanii booda Ingilaandi harka kennatte. Akkasumas Churchill gara Kaanaadaa baqatus, bu"aan waraana biyyoota dhihaa waan dursee murtaa"e fakkaata ture.
  Roozvelt michuu isaa isa guddaa waan dhabeef humna Raayich Sadaffaa guddachaa dhufe sodaachuun nagaa gaafate.
  Hitler, erga namoota isaa waliin mari"atee booda, Ameerikaaf haal-duree tokko kaa"e: sagantaa niwukilaraa dhiisuu fi mo"icha Jaappaanii fi Raayich Sadaffaa hundaaf beekamtii kennuu. Akkasumas loltoonni Aayislaandi irraa bahuu, kan Krauts duraanuu qabatamaan doonii bishaan jalaa marsanii turan. To"annoo Biyya Aduu Ba"aa Gaayi irratti, bakka lolli ammallee hin dhaabbanne. Kana malees, Hitler badiisaafi baasii waraanaa Ameerikaa fi Biriteen irraan ga"e hundaaf beenyaan meeshaa Third Reich fi Jaappaan gaafate.
  Jechi nagaa garmalee rakkisaa ta"us, Roozvelt rakkina guddaadhaan Kongireesii fi Seenetii keessatti fudhatama isaanii dhiibuu danda"eera.
  Istaaliin gamtaa humnoota Siiqqeetti makamuu akka hin mormine, yoo xiqqaate Alaskaa deebisee qabachuuf qophaa"aa akka ta"e akeekkachiisuun isaa, US akka ajajamuu ishee keessatti gahee guddaa qaba ture.
  Pragmatism Ameerikaa injifate, kunis quuqamaa fi miira caalaa ol"aanaa ta"ee argame. Kana malees, sagantaa niwukilaraa Jarmanii kan Ameerikaa caalaa saffisaan kan guddate si"a ta"u, kunis gara fuulduraatti balaa guddaa kan qabu ture.
  Waraanni Addunyaa Lammaffaa marsaan jalqabaa xumurame. Garuu Fuhrer amma USSR xumuruu barbaade.
  Akka hin eegamnetti tooftaa Istaaliin eeguu fi ilaaluu fi kaayyoo nagaa addunyaatiif of kennuu isaa qoosaa hamaa taphate. Yooseef kan morman ammoo Raayich Sadaffaa fi Jaappaan qabeenya Hemisfeera Bahaa hunda qaban, Awustiraaliyaa dabalatee, fi riqicha tokko tokko addunyaa Dhihaa keessatti.
  Lafti Aduu Ba'aa garuu hanga ammaatti Chaayinaa irraa hin xumurre, garuu fuuldura lammaffaa banuun ni danda'ama ture. Hitler loltoota koloneeffataa fi leejiyoonota biyya alaa dammaqinaan ijaare. Kanuma waliin oomishni meeshaa waraanaa dabalaa dhufe.
  Walakkaa jalqabaa bara 1944tti, oomishni taankii fi qawwee ofiin socho"u Raayich Sadaffaa keessatti guyyaatti konkolaataa dhibba tokko ga"ee fi ol ture. Panther-2 sadarkaa isaatiin konkolaattota Sooviyeet hunda caaleera. Taankiin Jarmanii caalaatti guddate, Leenca, mul'atee, yeroo muraasa booda Leenca Mootii.
  Akkasumas hunda caalaa jeet aviyeeshiniin walduraa duubaan guddateera. Deebii kanaaf, taankiin T-34-85 fi IS-1 fi IS-2 USSR keessattis gara oomishaatti seene; Taankiin oomishaa Third Reich bara 1944tti baay'ee jaallatamu Panther-2, fi USSR T-34-85 ture. Moodeelotni ulfaatoo ta'an baay'inaan oomishamaniiru - tilmaamaan dachaa kudhan baay'inaan xiqqaadha. Akkasumas Jarmanoonni daandii Sooviyeet irratti ulfaatina garmalee dhiibuu hin barbaanne, Istaaliin immoo KV series amanachuu dhabuu jalqabe, ISn immoo garmalee jal'aa ta'anii argame.
  Haa ta"u malee, qawween Jarmanii "Panther"-2 kan qawween kaalibarii 88-mm 71 L qabu humna qawwee hidhannoo bocuu, hidhannoo fuulduraa fi hidhannoo cinaa xiqqoo T-34-85 caala, akkasumas hin turre motorri humna fardaa 900 fi ulfaatina toonii 47 kan qabuun gahumsa konkolaachisummaa gadi aanaadha. Ulfaatinni taankii Jarmanii gara toonii 50.2tti yeroo ol guddatullee lubbuu namaa galaafachuu akka hin dandeenye ta'ee argame.
  Akkasumas jeet aviyeeshiniin Jarmanii tasuma morkataa malu hin qabu ture.
  Hitler miila isaa harkisuu dhiisuu wayya jedhee murteessee waraana kana June 22, 1944 jalqabe. Kutaa ofii keenyaa fi kan biyya alaa dhibba sadii fi shantama, akkasumas kutaa saatalaayitii dhibba tokkoo fi digdamii USSR irratti darbachuu. Gama Raayich Sadaffaatiin: Rumaaniyaa, Haangaarii, Slovaakiyaa, Kirooshiyaa, Finlaandi, Siwiidin, Xaaliyaanii, Poorchugaal, Ispeen, Bulgaariyaa, Arjentiinaa, Turkii turan.
  Jarmanoonni Wehrmacht keessattis namoota biyya alaa fi Hiwis baay"ee ta"an fayyadamaa turan. Walumaagalatti, Raayich Sadaffaa, sadarkaa jalqabaa qofa keessatti, loltoota miliyoona kudha lamaa fi walakkaa gara waraanaatti darbate, isaan keessaa dhibbeentaan afurtama hin caalle sabaan Jarmanii turan. Saatalaayitoonni miiliyoona sadii dabalataan dabalaniiru. Walumaagalatti, sadarkaan jalqabaa loltoota miillaa gara miliyoona kudha jahaa, gara taankii kuma soddomii sadii, xiyyaarota kuma shantamii shan ol, gara qawwee fi mormaara dhibba lamaa fi shantama of keessaa qaba.
  Sochii booda USSR loltoota miliyoona kudha sadii fi walakkaa bobbaase, garuu humnoonni tokko tokko Baha Fagoo fi aanaalee keessoo keessatti turfamuu qabu turan. Sadarkaa jalqabaa keessatti loltoonni miliyoona saddeet, taankii gara kuma soddomaa, xiyyaaronni kuma afurtamatti siqan, qawwee fi mormaara gara kuma dhibba lamaa turan.
  Haala kanaan, Raayich Sadaffaan waraana miillaa irratti olaantummaa dachaa qaba, sochii humnaatiin ammoo dachaa shaniin olaantummaa qaba, qawwee maashinii fooyya"aa ta"een. Dhugaadha, USSR qawwee maashinii baay'ee qabdi, almost parity.
  Garaagarummaan taankii guddaa miti, garuu dhibbeentaan konkolaattota dullooman USSR keessatti ol'aanaadha, akkasumas taankii kanaan dura gadhiifaman.
  Aviyeeshiniin jeettii Jarmanii mormituu kan hin qabne yoo ta"u, xiyyaaronni piroopileeraan oofan kan Third Reich saffisaa fi meeshaa waraanaa fooyya"aa qabu. Dhugaadha, konkolaattonni Sooviyeet sochoʼuu (horizontal maneuverability) irratti caalmaa dha.
  Meeshaa waraanaa fi mormaaraa keessatti madaalliin humnaa walqixxummaatti dhihoo dha. Baay"inaafi qulqullina lamaanuu.
  Dhugaadha, dooniin Third Reich keessumaa doonii bishaan jalaa kan taʼe siʼa taʼu, kan Sooviyeet caalaa dachaa baayʼee cimaa dha. Akkuma Jaappaan, karaa biraatiin.
  Kana malees, Naaziin duraanuu misaa'ela balistikii sadarkaa A baay'inaan oomishamu kan qaban yoo ta'u, diskoonni jalqabaa balali'aniiru.
  Walumaagalatti, faashistoonni ni cimu, Istaaliin immoo yeroon booda ta"us ittisa haala madaalawaa ta"een qopheesse. Garuu waan baay"ee hojjechuuf yeroo hin qabnu turre. Sararri Istaaliin guutummaatti kan hin deebine ta"ee kan argame yoo ta"u, hunda caalaa ammoo loltoonni ittisa qabachuuf leenjii gahaa hin qaban turan. Abdii kutannaan irra deebi"anii leenji"anis.
  Sararri daangaa Molotov, waggaa sadii erga dursee booda, akka waliigalaatti xumurame, garuu daangaatti garmalee dhihoo waan ta'eef gadi fageenya gahaa hin qabu ture. Kana malees, Istaaliin Dnieper bira darbee sadarkaa sadaffaa akka ijaaramu ajaje, garuu kun kan jalqabame erga Ameerikaan harka kennattee booda qofa.
  Dhugaadha, loltoota Sooviyeet malees, kutaalee NKVD, kan lakkoofsi isaanii gara loltoota miliyoona tokkoo fi milishaatti guddate irratti lakkaa"uu dandeessa. Sunis gara namoota miliyoona afuriiti, magaalota warra dhihaa qofa keessatti. Haa ta"u malee, bu"a qabeessummaan lolaa isaanii kan kutaalee idilee caalaa baay"ee hamaa ta"us.
  Jarmanoonni akkuma seenaa dhugaa keessatti rukuttaa guddaa giddu galeessatti dabarsuudhaan, ledge Bialystok fi fist Lviv irraa kutan. Guyyoonni jalqabaa lola kanaa, Jarmanoonni kutaaleen biyya alaa baay"inaan jiraatanis, haleellaa kana xiqqaa fi guddaan walitti hidhamiinsaan gaggeessaa akka turan agarsiisaniiru. Garuu loltoonni Sooviyeet yeroo baayyee ni badu.
  Kana malees, bu"a qabeessummaan lolaa kutaalee Yukireen shakkisiisaa ta"ee argame. Warri baqatanii fi warri guyyoota jalqabaa waraana sanaa keessatti harka kennatan baay"ee turan.
  Lola daangaa irratti diina to'achuun hin danda'amu ture. Achiis Istaaliin dogoggora hojjetee, yuunitiiwwan gara sarara guddichaatti akka hin baane dhorkee, fuuldurri akka qajeelu gaafate. Dogoggorri sun garuu sirreeffame, garuu harkifannaadhaan. Jarmanoonni June 28 Minsk qabachuu danda"aniiru, sarara Istaaliin giddu galeessatti cabsaniiru.
  Burjaajiin sun daran hammaate. June 30 waraana Jaappaanii fi saatalaayitoota ishee keessa seenuun eegamu raawwatame. Kanaaf ammaaf waa"ee jijjiirraa loltoota Baha Fagoo irraa dagachuu qabna turre.
  Boqonnaan Jarmanii giddugalicha keessatti argatte babal"achaa ture. Qaawwi guddaan tokko uumamee abdii kutatanii cufuuf yaalan. Garuu Naaziin tarkaanfatee July 16 Smolensk cabsanii seenan.
  Kuusaa jiru hunda gara waraanaatti darbachuu fi milishoota meeshaa waraanaa jala galchuudhaan, Istaalinii fi Zhukov haleellaa Fritz giddu galeessatti dhaabuu danda'aniiru. Garuu Hitler loltoota isaa gara kibbaatti garagalche. Naaziin Kiiv keessatti qodaa guddaa uumuun Yukireen hunda jechuun ni danda"ama qabataniiru.
  Leningrad ugguranii Kiriimiyaa weeraran. Adeemsi diinummaa baay"ee bara 1941 fakkaata, akkuma karma itti fufiinsa qabuu. Garuu garaagarummaan jirus baayyee guddaa ture. USSR bara 1941tti kuufama bilisaa tokko tokko qaba ture, amma garuu wanti hundinuu reefuu socho'ee ture. Akkasumas yeroo haleellaan kun Onkoloolessa keessa raawwatame, wanti ittisa qabatu hin jiru jechuun ni danda'ama jedhamee argame.
  Jalqaba Adoolessa 1944tti Naaziin Moskoo marsuudhaan Istaaliin gara Kuibyshev akka baqatu dirqisiise.
  Naaziin seenaa dhugaa irraa adda ta"ee, lakkoofsaan olaantummaa guddaa qaba ture. Kaabaa fi Kibba irraa Moskoo bira darbuuf qoqqoodinsa gahaa qabu turan. Garuu kutaalee Sooviyeettiif wanti hundi garmalee gama adda addaatiin babal"atee ture.
  Dhugaa jiru yoo ilaalle, bara 1941tti, sochiiwwan booda, Istaaliin baay"ina hojjettootaatiin Wehrmacht caalaa faayidaa kan argate yoo ta"u, xiyyaarotaafi taankii jalqaba waraanaa irraa kaasee kan Sadaffaa Raayich qabu caalaa dachaa afur qaba ture. Akkasumas ji'oota shanan jalqabaa waraana kanaa keessatti meeshaaleen USSR dabalataa seenaa dhugaa keessatti oomishamaniiru.
  Amma garuu Naaziin trump card hunda qaba, baay'inni fi qulqullinni meeshaa waraanaa fi hojjettoota gama isaanii jira. Akkasumas Waraanni Diimaan rakkoo bara 1941 qaba. Lammiileen Yukireen, Baaltii fi saboonni xixiqqoo hedduun sirna Sooviyeetiif du"uuf fedhii dhabuu isaanii dabalatee. Gantummaa jumlaa fi baqachuu miidhamtoota ukkaamsaa, kulaks qabeenya irraa buqqifamanii fi namoota biroo sarara hunda irraa mufachiisan. Diina ilaalchaa sirna Sooviyeet dabalatee.
  Akkasumas Jarmanoonni warra dhihaas injifachuun isaanii lakkoofsa gantootaa dabaluu qofa.
  Kanaaf Moskoo marfamuun ishee nama hin ajaa"ibu, Jarmanoonni Donbass, Voronezh qabatanii gara Stalingrad deemaa jiru.
  Qilleensi bara 1944, kan nama dhibu, akka bara 1941 qorraa fi qorri hin turre.Moskoo garuu gootummaadhaan hanga dhuma Muddee 1944tti itti fufte. Istaaliingraad Guraandhala 1945tti kan kufe siʼa taʼu, lola kanaaf godhame yeroo dheeraa hin turre. Ji'a Fulbaanaa fi jalqaba baatii Sadaasaa keessa Jarmanoonni fi saatalaayitoonni isaanii boolla boba'aa Kaakaas fi Baakuu guutummaatti qabataniiru.
  Sana booda haleellaan kun karaa Voolgaa itti fufe. Gara Saratov, gara Kuibyshev, achiis gara Orenburg fi Kazan.
  Istaaliin gara Sverdlovsk baqate. Kaazaan ji'a Caamsaa keessa kufte. Ganna keessa Jarmanoonni fi Jaappaanoonni gara Raashiyaa keessa gad fageenyaan seenuu itti fufan. Diddaan loltoota Sooviyeet kufaa ture. Hagayya 5, 1945tti Sverdlovsk qabame. Akkasumas Adoolessa 3, 1945tti, dhumarratti Istaaliin harka kennachuuf walii gale. Jireenya ofii fi bilisummaa ofii jijjiirra.
  Waraanni Addunyaa Lammaffaa dhumeera. Nageenyi garuu yeroo dheeraaf hin bulle. Hitler meeshaa waraanaa niwukilaraa waan yaaleef, humna isaanii isa dinqisiisaa isa dinqisiisaa taʼe amane.
  Amma garuu Jaappaanii fi USAn ammallee daandii olaantummaa addunyaa Third Reich irra akka jiran ta'e. Akkasumas Fuhrer lafa Genghis Khan, Alexander the Great, Napoleon, Emperor Trojan, fi Suleiman the Magnificent walitti qabaman caalaa mo"atus, Jaappaanis injifachuuf murteesse.
  Waraanni Addunyaa Lammaffaa erga xumuramee sirriitti waggaa sadii booda, misaa"eloonni balistikii, ardiilee gidduutti argaman dhibba tokko kan chaarjii niwukilaraa cimaa qaban, Lafa Aduu Ba"aa jirtu yeroo tokkotti uwwisan.
  Sana booda haleellaan kutaalee lafaa Wehrmacht fi humna galaanaa jalqabe. Jarmanoonni qabeenya Jaappaan Eeshiyaa keessa jirtu dafanii qabatanii, magaalaa guddittii ofii ishee boombii atoomikaatiin lafatti diigan.
  Qabeenyi Paasifikii Biyya Aduu Ba"aa jiru xiqqaa fi guddaan mormii yeroo dheeraa dhiheesse. Garuu hanga June 1949tti hunduu xumurame. Amma kan hafe Ameerikaa injifachuu qofa. Kana malees sababni tokko ture. Ameerikaanoonni faallaa waliigaltee kanaan ammallee meeshaa niwukilaraa hojjetanii yaalii dhoksaa isaanii gaggeessaa turan.
  Hitler Guraandhala 1, 1950tti guyyaa waggaa haaraa misaa'ela niwukilaraa dhibba sadii gadi darbatee waraana kana jalqabe. Haleellaan niwukilaraa hamaan magaalota gurguddoo Ameerikaa dhibba tokko barbadeessee namoota miliyoona kudhaniin lakkaa'aman ajjeese. Yakki guddaan Adolf Hitler inni biraan tarree dheeraa gocha hammeenyaa jibbisiisoo ta"e irratti dabalameera. Sana booda weerarri Kanaadaa jalqabe, akkasumas kibba irraa mootummoota abbaa irree Laatiin Ameerikaa waliin. Ameerikaanoonni dadhabaniiru, ni rifataniiru, garuu abdii kutatanii lolan. Mo"amuun isaaniif garbummaa fi du"a suuta suutaan dhukkubsataa ta"e qofa akka ta"e hubatan. Kanaaf, waraana hunda caalaa abdii kutannaa ture. Akkasumas waggaa tokkoo oliif kan tureef, Raayich Sadaffaan chaarjii niwukilaraa gara dhibba lamaa dabalataa akka gadi dhiisu fi lafa lalisaa hedduu gara gammoojjii raadiyoo-aktiivistiitti akka jijjiiru isa dirqisiise. Garuu galmi sun kanas ta"e sana galma ga"ee diinni dhumaa Raayich Sadaffaa injifatame. Kana boodas adeemsi giloobaalayizeeshinii addunyaa jedhamu jalqabe. Mallattoon Jarmanii maallaqa addunyaa qofa ta'e. Biyyoonni sirnaan walaba ta"anillee sadarkaa kolonii Raayich Sadaffaatti kan gadi bu"an yoo ta"u, ofiin of bulchuu naannoo daangeffame qofatu hafe. Yihudoonni fi Jiipsiin seeraan ala ta"aniiru: barbaadamaniiru, ni balleefamaniiru. SSn qulqulleessuu guddaa raawwachuun jeequmsa guddaa keessa seene. Abjuun halkanii dhugaa dhufeera - sa'aatiin jawwee. Yookaan caalaatti sirriitti yoo dubbanne bara. Fuhrer impaayera abbaa irree dhugaa addunyaa guutuu kan babal"ina hawaa himannaa qabu ijaaraa ture. Bara 1959, yeroo guyyaa dhaloota Fuhrer waggaa torbaatamaffaa kabajamutti, gonfoo ofiisaatiin kan kaa'ame yoo ta'u, kunis filannoo addunyaa guutuutti gaggeeffame - kunis maqaa super-emperor jedhu seera qabeessa taasiseera. Akkasumas Adolf Hitler bara 1967 yeroo du'u ilmi isaa maqaa fi aangoo isaa dhaale. Yeroo kanatti Pilaaneetiin Laf Veenus waliin Qubsuma Ji'aa fi Maarsii irratti hundeessiteetti, akkasumas gara addunyaalee urjii alaatti babal'achuuf dammaqinaan qophaa'aa turte... Naaziin impaayera addunyaa maraa barbaade - ijaarsa Urjii Reich in order to plunge the guutummaa uumama cufaa gara abjuu halkanii ta"etti.
  
  
  SHAMARRAN BAREALEE KUMAA DHIBBAA
  Elfarayaan lola keessatti of argite... Amma loltuu fi hoggantuun waraana cimaa taateetti.
  Shamarran babbareedoo: harmaafi jilba isaanii qofa kan qaban yoo ta"u, saanii hidhannoo salphaadhaan kan haguugamedha. Harki, miilli fi garaan immoo qullaa fi gogaa dha.
  Shamarran kun immoo miila qullaa isaaniitiin ni rukutu. Isaan keessaa gara kuma dhibbaa turan. Shamarran hundas, dhiira tokko miti! Akkasumas namni hundi bareedaa, qalla'aa, atileetiksii, maashaa, gogaa, ilkaan luqqisii qabu!
  Akkuma Amaazoon... Isaanis garee gareen hiriiran. Harka isaaniitti billaa, dugda isaanii duuba immoo xiyyatu jira. Gaachana hin jiru - waraanni gaachana caalaa billaa akka caalu amana.
  Alaabaan immoo shamarran sana irratti boonsaan balali'a. Qabsaa'uuf qophii waan ta'aniif ofitti amanamummaadhaan injifachuu barbaadu!
  Garuu orks baay'een fagoodhaa socho'aa jiru. Rifeensa, risaa jibbisiisoo. Akkasumas lakkoofsi trolls akka ajajaa isaaniitti tajaajilan gara dachaa dhibbaa gadi.
  Amma immoo hordeen kun gara shamarranitti socho'aa jira.
  Elfarayaan ajaja akkas jedhu kenna:
  - Xiyyaa irraa dhukaasaa arkii olka'aa ta'een!
  Intalti quba miila qullaa miila ishee miidhagaa ta'etti fayyadamtee, funyoo xiyyaa harkifti. Xiyya nama ajjeesus ni dhukaasu.
  Kanuma waliin loltoonni ilkaan isaanii qullaa ba"anii ni boo"u:
  - Shaampiyoonaa haa taanu!
  Xiyyaanis tuuta furdaa ta'ee diina irratti balali'a. Mormitoota isaanii akka sangoota cirrachaan rukutan.
  Orcs fi trolls ni kufu, ajjeesaa fi gara jabeeyyii ta'aniin liqimfamaniiru.
  Elfarayaan immoo akkas jedha:
  - Gara daangaa haaraa impaayeraatti!
  Waraanni walsimsiisuun socho'u. Qaamni isaanii inni gogaa ta'e akkas bareedaa fi calaqqisa. Miilli qullaa immoo jilba diimaa ta'e ni calaqqisa. Qubni qaama gadii immoo akkasitti jabaate. Kennaan badiisaas ofitti balali"ee, mormitoota isaanii rukuta.
  Orcs fi trolls reebamanii kufu. Fuulli bineensota isaaniis dhukkubbii irraa kan ka"e qaxxaamuree jira.
  Loltoonni kun dinqisiifannaa qofa kakaasu. Mudhii haphii maashaa qabuu fi miila sinewy qabu. Akkamitti xiyyaan kumaatamaan lakkaa'amu al tokkotti gadi lakkifama.
  Orcs baay'ee immoo ni injifatu. Isaanis ni faarfatu:
  - Kabaja keenya guddaaf,
  Ni ta'a, baandonni jiru!
  Ammas xiyyaan baay'een ni gadhiifama. Karaa tulluu bakka isaan jiranitti itti dhihaatan hunda reeffaan ni balfa.
  Eeyyee, kun loltoota ajaa'ibaati. Kan keessatti qoonqa bosona akkasii jiru, fi garagalcha qaamolee kallattii sirrii irratti mormitoota balleessuu wajjin.
  Elfarayaan ofii ishee bowwaa dhukaasti. Quba miila qullaa isheetiin funyoo sana harkiftee baayʼee sirritti rukutti.
  Kanuma waliin intalli ofumaan akkas jettee gungumti:
  - Addunyaan jeequmsa irratti boqotte, .
  Volkaanoon dheekkamsaa karaa guddaa dhangala'aa jira!
  Dhiphinni jiru ol"aanaadha, .
  Dhukkubbii fi sodaan dammaqsa!
  Ammas xiyyaan miila qullaa waraanaan dhukaafame balali"a. Akkasumas yeroo tokkotti orcs sadii rukuta.
  Burqaa dhiigaatiin ukkaamsaa jiru. Elfarayaan immoo ni qooqa:
  - Ulfinni falfala kootiif haa ta'u!
  Ammas miila qullaa isaatiin xiyya ni gadhiisa. Kun intaladha - qaamaas ta'e waan hunda sadarkaa olaanaa qabdi.
  Dambaliin haleellaa jalqabaa orcs fi trolls fizzled out. Reeffi tuuta qofatu hafe. Amma garuu loltoonni haaraan uumamtoota rifeensa qaban ni mul'atu.
  Elfaraya ammas dhukaasa, sirrittis ni raawwata, yeroo wal fakkaatutti immoo ni gurraacha'a:
  - Ulfinni addunyaa keenyaaf haa ta'u!
  Miila qullaa ishee irraas balaqqeessaan balali'a. Tuutni orkiis ibiddaan gubamee ciccirame.
  Eeyyee, kun giiftii waraanaa ti. Ishee wajjin dhiirri kamiyyuu eegumsi amanamaa taʼee itti dhagaʼama.
  Shamarran kuma dhibba kaan immoo kana caalaa hin hammaatan. Akkasumas baayyee sirritti dhukaasu. Hunda caalaa immoo dafee.
  Miilli isaanii qullaa fi maashaa qabu yeroo itti balaqqeessa"u qofa qaba.
  Kunoo sagalee tokkoon akkas jedhu:
  - Dabarsa sochii qabu kennina, .
  Diina sirriitti ija keessa rukunnee!
  Ammas miila qullaa isaaniitiin kennaa du"aa haaraa gadhiisu. Kun akka waliigalaatti anniisaa lolaa isaanii eegaluudha.
  Elfarayaan illee akkas jedhee sirbe:
  - Orcs roar - fuula gaddaa, .
  Beeki yaa hiriyyoota, ani nama ajjeesaadha!
  Hunda nan ajjeesa, hunda nan balleessa, .
  Fuula rifeensa qabus nan cabsa!
  Eeyyee, intalli sun dhuguma garmalee wal lolti. Akkasumas yeroo tuutni orcs itti dhihaatan fiigan, pulsariin isaan rukute. Achumaanis uumamtoonni shantama foon waliin xixiqqootti cicciraman.
  Elfarayaan akkas jedhee gurraacha'e:
  - Yaada gurguddaaf, akka uumamni hundi gubatu!
  Loltuun sun sana booda balaqqeessa naafa ishee keessaa fudhattee gadhiiste. Orkonni kudhan lama lama immoo akka korbeessa hoolaa skeweriin bocame ta'anii argame. Isaanis battalumatti jechuun ni danda'ama bilcheefaman.
  Shamarran hafan immoo ni boo'an:
  - Biyya Qulqulleettiitiif!
  Anillee nan fudhadha, anniisaa dhangala"aan jilba koo qullaa irraa ni darbatama! Qabsaa'ota rifeensa qaban baay'ee immoo addaan cicciraniiru.
  Elfarayaan dhukaasa itti fuftee, yeroo kana harka isheetiin funyoo xiyyaa harkiftee, iyyitte:
  - Sihrii keenyaaf!
  Akkasumas balaqqeessa kofoo ishee qullaa irraa raase... Akkasumas akka malee ishee rukutte orcs fi trolls dhibba guutuun gubatan. Akka blotters flamethrower keessatti qabame.
  Elfarayaan akkas jedhee boo'e:
  - Ani falfala guddaadha!
  Ammas diina ni rukuta. Ijji ishees ni ibse. Shamarran immoo fedhii guddaadhaan orcs fi trolls irratti xiyya darbatu.
  Tuullaa reeffaa guddachaa jira. Tuulamaa fi tuulamaa itti fufu. Ajjeefamuunis baay'achaa dhufe.
  Elfarayaan fudhatee qoosaadhaan yaada kenne:
  - Yoo mootiin mataa kee keessa jiraate maal gochuu qabda?
  Ergasii masaraa isaaf uumi!
  Ammas giiftittiin miila qullaa isheetiin kennaa ajjeechaa fi du'a mormu kan balleessuu ni jalqabdi.
  Intalti kun salphaatti qaama du'aa ti. Garuu yeroo wal fakkaatutti iji ishee ifaa ta'e baay'ee gara laafessa.
  Akkasumas shamarran hafan uumamtoota bineensotaa baay'ee balleessuun, dalga sunaamii akkasii isaan irra rarraa'u, akka waliigalaatti super dha. Kanaaf aariidhaan diina irratti xiyyaa roobsu. Yeroo baayyee rukutuu sirriitti keessa darbuu.
  Elfarayaan akkas jedhee iyye:
  - Yeroo akkasii keessattin dhaladhe, .
  Biyyi koo jaallatamaan akka na yaadattu!
  Loltuun sunis harka ishee irra dhaabbattee, miila qullaa mataa ishee irra naanna'ee, kubbaa guddaa abiddaa naanna'e. Akkasumas akkamitti anniisaa dhangala'aan kun mormitoota irratti akka darbatu.
  Achumaanis orcs kuma tokko dhoohe. Gogaan isaaniis ibiddaan gubamee battaluma sanatti gogaa irraa baafame.
  Elfarayaan akkas jedhee iyye:
  - Ani waraana gita Ji ti!
  Akkamitti immoo ni kolfa.
  Sana booda arraba isaa keessaa balaqqeessa ni gadhiisa. Diina hedduus ni guba.
  Sana booda intalli giiftii duree sun akkas jettee boosse:
  - Addunyaa guutuun anaaf!
  Ija magariisa bareedinaa irraas balaqqeessaan roobe... Akkasumas akkamitti uumamtoota lakkoofsa hin qabne kana hunda rukute.
  Elfarayaan akkas jedhee illee sirbe:
  - Jaakkeewwan biliyoonaan lakkaa'aman, seexanaa! Dhaadannoo koos salphaadha - nama hunda ajjeesaa!
  Quba qullaa isheetiinis intalli giiftii duree pulsar kan biraa, baayyee nama ajjeesu gadhiiste.
  Akkasumas akkamitti nama hunda addaan cicciree...
  Shamarran biroos ishee gadi miti. Hunduu xiyya isaatiin mormitoota isaa caccabsee caccabsa. Miila kee baay"ee dafee, kophee hin barbaachifne malee fayyadamuu, beekamaadha.
  Orkonni danfi isaanii akka dhumu ifaadha. Garuu baay'eedha. Akkasumas raayyaan uumamtoota haaraan baay'achaa dhufeera.
  Haa ta'u malee shamarran kanaan qaana'uu ykn raafamuu hin danda'an. Yoo qabsaa'uuf murteessan ni lolu. Sodaachuu akka danda"anis hin beekan. Yookaan immoo beekuu hin barbaadan.
  Kunoo miila qullaa isaanii kennaa du'aa ajjeechaa furguggisaa jiru. Kan morma orcs addaan baase.
  Shamarran kun dhuguma supermen siree baayyee gabaabaa uffatanidha. Akkasumas akkas hawwataa fi bareedaadha.
  Shamarran kuma dhibba tokko immoo humna guddaadha! Wanti dura dhaabbachuu danda'u hin jiru!
  Elfarayaan tiwiitara isaa irratti akkas jechuun barreesse.
  - Ulfinni taatee keenyaaf haa ta'u!
  Kofoo qullaa ishee irraas ammas pulsar badiisaa gadhiiste. Orkonni baay'een immoo jiraattota si'ool ta'an.
  Namoonni shaggoo akkasii gara samiitti ni hayyamamaa?
  Elfarayaan gubbaa somba ishee irratti ni boo'a:
  - Shaampiyoonaa addunyaa guutuu ta'a!
  Ammas shamarran quba miila qullaa isaaniitiin pulsar diimaa ho'aa fi nama ajjeesu ni gadhiisu.
  Nama hunda gubee akka gubatu taasisa.
  Elfarayaan gammachuudhaan sirbe:
  - Ani intala salphaa miti, .
  Gonfoon immoo warqeedha!
  Ammas balaqqeessaan naafa bareedinaa keessaa balali"ee ni ba"a. Uumama rifeensa qaban rukutee akka muka ibiddaa gubateetti ni char.
  Elfarayaan ni boo'a:
  - Si guba, asheeta si jijjiira!
  Naafa irraas ammas balaqqeessa ni erga...
  Akkasumas tuutni orcs akka cutlets friing pan keessatti fried.
  Elfarayaan fudhatee gammachuudhaan sirbe:
  - Orkiin of madaala noose keessatti, .
  Ibidda irratti bilcheessi!
  Wanti baay"ee cimaa fi nama ajjeesu immoo kofoo intala qullaa irraa ni balali"a. Waan irraa of eeguu hin dandeenye.
  Ammas, orcs dhibba tokko yeroo tokkotti charred ta'an. Innis suufii wajjin gara cinder fi asheetaatti jijjiirame.
  Shamarran immoo ni iyyu:
  - Biyya Abbaa guddichaaf!
  Ammas kofoo isaanii qullaa ta"e saffisa si"ooliitiin kennaa du"aa darbata. Shamarran kun obomboleettii, obomboleettii, gufuun hin dhaabnedha!
  Kun shamarran Terminator ti!
  Loltoonni orcs lola dhiyoo irratti akka bobba'anii fi diina fageenyatti akka tursan hin hayyaman.
  Garuu ammas uumamtoonni rifeensa qaban kun itti dhihaachuuf abdii kutatanii yaalaa jiru. Garuu loltoonni mirkanaa"ee isaaniif hin kennan.
  Elfaraya ammas harka isaa keessa jira, miila qullaa isaatiin immoo fakkii saddeet taphata. Duumessi ibiddaas ni mul"ata. Akkasumas akka burqaa bosonaatti orcs irratti kufa.
  Uumamtoonni rifeensa qaban kuma lama lama ta"anis yeroo tokkotti ol ba"anii gubatan.
  Elfarayaan akkas jedhee boo'e:
  - Uumamtoonni gurraachonni akka risaa ni iyyu! Yeroo beela'u maal gochuu hin dandeessu?
  Achiis loltuun sun yeroo tokkotti xiyya sadii dhukaasa, miila qullaa isheetiin funyoo xiyyaa harkiftee, orkii kudhan keessaa ni dhukaasti!
  Kun intala Terminator jedhamtudha. Isheen immoo humna bosonaafi ariifachiisaa akkasii qabdi.
  Elfarayaan fudhatee akkas jedhee sirbe:
  - Shamarran adda
  Isaan qofti daddarboo miti!
  Yoo qabamte, .
  Si"ool keessattillee hin fayyin!
  Akkasumas pulsar ajjeesaa ta"e tokko kofoo intalattii qullaa irraa fiiga. Akkasumas risaa shaggy kallattii hundaan facaasa.
  Elfarayaan gammachuu bosona keessaa akkas jedha:
  - Ani gosa akkasii waanan ta"eef Waaqayyoof jedhees si ajjeesa!
  Ammas loltuun xiyya hidhannoo kamiyyuu bocu, fi foon orc ciccitaa, shaggy ni gadhiisa.
  Hiriyaan ishee intalli baayyee bareedduu rifeensa diimaa qabdu tokko akkas jettee boosse:
  - Hiriyummaa cimaaf!
  Akkasumas badiisaa si'oolii pulsar ni erga!
  Tuutni ajjeesaa immoo diina ni caccabsa.
  Elfarayaan akkas jedhee qoonqa.
  - Addunyaa jinniiwwan kootiif!
  Sana booda intalli giiftii lafee gara cirracha ni jijjiirti. Waraanni sirnoota hin beeku.
  Hiriyaan rifeensa diimaa qabdu Giiftii Duree de Laa Vaaliyeer akkas jettee iyyiti:
  - Fuuldurri keenya!
  Elfaraya deebii isaaf gurgled, osoo dhangala'aa bosona, pulsar ajjeesaa darbachuu isaa dura:
  - Kan darbe immoo injifannoo keenya gara fuula duraa qofa gargaara!
  Ammas shamarran, hundi isaanii kuma dhibba, fudhatanii quba miila qullaa isaaniitiin balaqqeessa bosona gadhiisu.
  Waraanni orkiis fudhatee ni guba. Eeyyee, raabsa loltoota akkasii jalatti kufuun nama sodaachisa.
  Akkasumas ilkaan balaqqeessa urjiilee calaqqisu ni qoosu, ni agarsiisu.
  Achiis shamarran fudhatanii jilba isaanii qullaa ta"een ni dhidhiitu, dalga tokkos lafa qaxxaamuree, waraana orkii guutuu ni uwwisa. Innis ni awwaala!
  Loltoonni kun ilkaan isaanii isa ija namaa jaamsu irraa ifa aduu gadhiisuun tarree loltoota rifeensa qaban ni jaamsu.
  Elfarayaan akkas jedhee qoonqa.
  - Murtee fi amala kootiif!
  Shamarran cimina dabalaa dhufeen wal lolu. Akkasitti immoo miila qullaa isaaniitiin diskiiwwan fudhatanii darbatu. Isaan ariifatanii bira darbu, tuutni orcs ni hir'ata.
  Giiftiin somba ishee gubbaatti iyyite:
  - Si ajjeesa, si ajjeesa, yeroo dhiyootti hunda keessan nan ajjeesa!
  Si waraana, si waraana, si waraana!
  Ammas loltuun sun kofoo qullaa isheetiin balaqqeessa aduu ni calaqqisa, akka laayizerii orkoota ni rukuta.
  Sarara guutuu, shaggy ta'es ni mura. Orkoonnis iyyaa waraana kana gara mancaatti gulufu.
  Ammas orkoonni haleellaa bosona irratti argamu, shamarran immoo miila qullaa isaaniitiin meeshaalee du'aa itti darbachaa jiru.
  Harmi immoo ni socho'a. Kanaaf tokkoon tokkoon garaan isaa turret taankii guutuudha!
  Kanaaf shamarran fudhatanii balaqqeessa naafa isaanii keessaa gadhiisan. Shamarran kuma dhibba tokko ta'an hundinuu naafsi isaanii laayizeriin muramee ture.
  Orkonni hanga walakkaa miliyoonaa ta'anis yeroo tokkotti bilcheefaman. Akkasumas bakka qofatu isaan daakuun danda"a ture.
  Elfarayaan akkas jedhee boo'e:
  - Si cicciree si gube, .
  Ani intala - Seexana qofa!
  Ammas balaqqeessa nadhii isaa keessaa ni gadhiisa. Kunis lubbuu namaa galaafata. Sana booda xiyyaan ni balali'a. Hunduu immoo mana dhugaatii ta'e.
  Amma immoo orkoonni akka barruu boollaa ta'aniiru.
  Shamarran immoo falfalaan bust rukutanii orcs urgooftuu baay'ee gadi muru. Isaanis ni kuffifamaniiru.
  Elfarayaan akkas jedhee sirbe:
  - Hunda addaan ciccirna!
  Ati intala akkasiiti - giiftii qofa!
  Waraanni sun akkas jedhee boo'e:
  - Si cicciree araara hin qabu!
  Akkasitti immoo bubbee isaa raasa. Ammas ni gadhiisa, kunis du'a dhugaa fida.
  Orcs jecha jechaatti bakka diinaa reeffaan roobsuuf yaalaa jiru. Fuuldurattis ni kufu ni kufu. Gaarreen haaraan du'anii guddachaa jiru. Garuu orkoonni harka hin kennan.
  Itti fufaa fi daran socho'u. Araarama tokko malees ni du"u. Garuu loltoonni akka bokkaa xiyyaa orkota roobsu. Waraannis xurii kana dhaabuu hin danda'an. Garuu dalga shaggy tokko fiigaa deema. Galaanni fanged kun immoo ni socho'a.
  Shamarran akka malee gammadaniiru. Maashaalee isaaniis ni jilbeenfatu. Orkoonnis akka waan dalga sunaamii biraa jalqabeetti socho'aa jiru. Kun garuu nama hin dhibu.
  Elfarayaan illee sirbite, osoo quba miila qullaa isheetiin funyoo xiyya shan harkisuu fi xiyya falfalaa gadhiisuu ishee dura:
  - Kallattiin harka qullaa, .
  Sunaamii kanaan wal'aansoo qaba ture...
  Ani shaafta sagalffaa kamiyyuu, .
  Jaalallee koo cabde!
  Loltuun sun illee ol utaaltee battaluma sanatti dhangala'aa nadhii ishee keessaa ni gadhiiti. Diinas ni ciccira.
  Innis ni boo'a:
  - Waraanni koo cimaadha, .
  Addunyaa injifatti!
  Elfarayaan guutummaatti mufate. Isaanis taʼe shamarran kaan, gita loltoota qaroo taʼuun isaanii beekamaadha. Kan nama tokkoof araara xiqqoollee hin kennine.
  Isaan bineensota gara jabeeyyii qofa. Yookaan tarii waan akka orcs illee ta'uu danda'a! Kan bareedduu qofa malee kan fokkisaa miti.
  Elfarayaan afaan ishee keessaa balaqqeessa ni gadhiisti. Innis orkii dhibba tokko gubee ni sirba:
  - Lubbuu koo mi'ooftuuf!
  Diina irrattis ija jaamsa!
  Sana booda qubni ishee qullaa ta'e pulsars ni gadi buusa. Guutummaa paakkii sanas xixiqqoo fi ciccitaa taʼanitti ni cicciru.
  Elfarayaan sana booda ni qooqa:
  - Ajjeechaan credo kooti!
  Hiriyaan ishee rifeensa diimaa qabu ni boo'a:
  - Kan koos iskuweeriidha!
  Elfarayaan dhangala'aa badiisaa gadi lakkisee boo'e:
  - Kan koo immoo kiyuubii keessa jira!
  Loltoonni lamaan immoo miila qullaa isaanii chaappaa godhu. Dambaliin haaraan falfalaa ka'e.
  Ammas foon ciccitaa fi ciccitaa ammas orcs irraa balali'aa jira. Sana booda immoo qaruuraa keessatti bilcheefamu.
  Elfarayaan akkas jedhee iyye:
  - Rikardii haaraa galmeessineerra!
  Hiriyaan rifeensa diimaa qabdu kun quba miila qullaa isheetiin pulsars abiddaa furguggiftee boo'ichaan mirkaneessite:
  - Lafti akka guddattuuf!
  Elfaraya orcs rukutee iyye:
  - Yeroo idilee caalaa dachaa lama, dachaa sadii ol!
  Loltuun rifeensa diimaa qabdu kun kofoo qullaa isheetiin bubbee humna falfalaa kennitee gammachuudhaan itti dabalte:
  - Biyyi koo haa daraaru!
  Kanaaf shamarran addaan ba'an, fi baay'ee gadi fageenyaan. Waraana uumamtoota shaggoo kanas bu"aa guddaa ofiif qabaniin balleessu.
  Elfaraya ammas laayizerii falfalaa naafa ishee keessaa darbattee ija ishee ibsee baate:
  - Ani qaruuraa tokko keessaa kobraa fi bofa!
  Akkasumas akkamitti akka inni biimii haaraa waan orcs lubbuun diina irratti gubu gadhiisa.
  Giiftii hiriyaa rifeensa diimaa qabdu, kan akka tasaa akkas jette:
  - Amma maqaan koo de La Valliere jedhama!
  Elfarayaan salphaatti mirkaneesse:
  - De Lavaliere, kanaaf de Lavaliere! Caalaatti bareeda!
  Waraanni rifeensa diimaa qabu sun akkas jedhee iyye:
  - Ani jilba bineensota bosonaa irratti farda ifaa ti, .
  Orks kana lafa irraa nan haxaa'a!
  Akkamitti immoo miila qullaa fi ciccitaa isheetiin isaan waliin sochooti... Shamarran hafan immoo, waraanni loltoota kuma dhibbaa guutuun, fudhatanii, afaan isaanii bananii ibidda isaan keessaa gadi lakkisu.
  Ammas abiddi dhangala'aa orcs irratti ni bu'a, osoo hin shakkiin isaan gubee carraa hin kennu.
  Uumamtoonni shaggoo miliyoona sadii ta'an al tokkotti ibidda qabsiisan. Akka waan napalm itti dhiqamanitti ture. Yookiin akkasumas fosfarasii salfarii waliin. Wanti hundi immoo al tokkotti akka kibriita biliyoona tokkootti abiddaan gubate.
  Akkasumas akkamitti mass kun ibidda qabata. Kana hunda irraas yeroo tokkotti iyyuu fi iyyaa fi abaaruun hammam.
  Elfarayaan akkas jedhee boo'e:
  - Orkota hin qusatinaa, .
  Saamtota isaanii balleessaa...
  Akka qamalee siree caccabsuu - .
  Akka qamalee riphee!
  Quba miila isaa qullaa fuudhee balaqqeessaa ni gadhiisa. Akkasumas maaloo troll baayyee guddaa tokko. Fudhatee ni ariifata. Mee daayinoosarri tokko akka dhoo'u yaadi.
  Hiriyaan rifeensa diimaa qabu sun akkas jedhee siqse:
  - Kun ghoul dha!
  Deebii kanaaf Elfarayaan kofoo qullaa isheetiin bubbee maagooplasma kennitee akkas jettee dubbatte:
  - Deebii boo'aa ghouls qabna!
  Loltuun ibiddaa sun akkas jedhee boo'e:
  - Sanduuqa du'aa fi faaya nagaas ni qabaata!
  Elfarayaan akkas jechuun hubachiiseera:
  - Faayaan sun awwaalcha ykn faaya loorii ta'uu danda'a! Kanaaf garmalee hin gammadin!
  Giiftiin rifeensa diimaa qabdu kun boo'ee akkasumas balaqqeessa naafa ishee keessaa gadhiistee orkoota muraasa lubbuun hafan kuffifte:
  - Waan faaya caalaa ulfaataa isaaniif qopheessine!
  Kanaaf loltoonni, shamarran kuma dhibba tokko ta"an hundinuu, fudhatanii ajaja Elfarai"n ol utaalanii miila isaanii qullaa fi maashaa qabu qilleensa keessa naanna"u. Kanarraa kan ka"e, obomboleettiin ni ka"a, obomboleettiin si"oolii dhugaas ni ka"a. Akkasumas dalga humna guddaa, fi dalga doolaara miliyoonaan lakkaa'amu kan sunaamii ajaa'ibaa ni jiraata.
  Sababa kanaan orkoonni dhumaa barbadaa'anii guutummaatti diriirfaman.
  Isaanis bilcheefamanii cutlets ta'an.
  Elfarayaan akkas jedha:
  - Faaruun Haadha Biyya onnee keenya keessatti sirba, .
  Waan uumama cufa keessa jiru hunda ni gammachiifna...
  Mee Mohaammadoonni sheekkoo, .
  Samii fi lafti humna guddaa qabu!
  
  ELF-PILOT KAN HULLEETAA SASHA IRRATTI
  Yuunivarsiitii filannoo keessaa tokko keessatti, yeroo Waraana Addunyaa Lammaffaa, elf tokko balali'ee seene. Humnoota qilleensaa Jaappaanitti makamee dhumarratti ace isaanii lakkoofsa tokkoo ta'e. Hundaafuu, elfoonni baayyee dandeettii kan qaban, saffisaa, dafee, ciccimoodha. Isaan deebii fi reflexes hunda qabu, namoota caalaa baayyee fooyya'aa, dabalataan mul'ata falfalaa lolaa. Yeroo elf diinni maal akka godhu argu.
  Gabaabumatti, elf maqaa ijoollee Koonaan jedhu fudhate kun akka waan sanyii aduu caccabsutti salphaatti xiyyaarota kuffiseera.
  Sababa isaatiinis Jaappaan lola galaanaa Midway injifatte. Injifannoon guddaan kun adeemsa Waraana Addunyaa Lammaffaa guutuu irratti dhiibbaa geessiseera. Tokkoffaa, Jaappaanonni dhumarratti kaka"umsa Paasifikii keessatti fudhatan. Akkasumas dooniin isaanii Arkipelaagoo Hawaayi qabachuu danda"ee, bakka baay"ee cimaa ta"e argachuun, ijaarsa naannoo ittisaa galaana irratti xumure.
  Haa ta"u malee, kun murteessaa ta"uu dhiisuu danda"a, osoo injifannoowwan kana booda, samuraayiin USSR irratti fuula lammaffaa banuuf hin murteessine ta"ee.
  Haleellaan tasa Baha Fagootti itti aanee raawwatame. Akkasumas loltoonni Impaayera Aduu Ba'aa Vladivostok haleele. Balaan haleellaa Jaappaan waraanaan qabdu erga injifannoo Midway booda baay'ee dhugaa ta'us, gargaarsa malaammaltummaa fi gantummaatiin, ergamtoonni Mikado ajaja Vladivostok loltoota gara qophii lolaa guutuutti akka hin fidne amansiisan. Kanarraa kan ka'es billaan Daamocles duraanuu ol kaafamee, mana nyaataa keessatti affeerraa nyaachaa jiru. Meejar Stalingradovaan qondaala dargaggeessa sana rifeensa isaatiin qabee mataa tokko isa caalaa dheerattee fi ifatti cimtee turte:
  - Akkam boorsaa fi machaa'aa dha! Gareen keessan maaliif akkas gurmaa'ee hin jiru? Gurbaan kun qondaala caalaa mucaa kaabinii fakkaata. Tarii jalqaba akka hooppiin hundi ba'uuf akka gaariitti dhoosi.
  Koloneel Palatsev akkas jedhee qaana'e:
  - Kun Sashkaa Sokolovsky dha. Kallattiin Mana Barumsaa Waraanaa Suvorov irraa gara koorsii ergame jedha sagantaa gabaabfame. Ammallee gurbaa qofa, guyyaan dhaloota isaa ji'a lama booda - umuriin isaa waggaa kudha shan.
  Stalingradovaan akka nama hin tolletti qoonqaan qooste:
  - Ajaa'iba! Umurii waggaa kudha afuritti fi reefuu qondaala ta'ee! Waraanni akkas godha! Molokos duraanuu mata duree guutuu argachaa akka jiran illee hin beeku ture.
  Palatsev harka isaa ol kaasee:
  - Waraana keessatti ijoolleen dafanii guddatu! Kana malees, seenaan tokko isa mudate, waa'ee ittisa Moskoo seenaa hundarra gaarii ta'e kan barreesse fakkaata, Zhukov immoo kana hubatee gurbaa kana kaadetoota irraa gara qondaalaatti akka dabarsu gorse.
  Stalingradova jechoota kanaan gara laafessa ta'e:
  - Nagaa! Gowwaa akka hin taane. - Akka barsiisaa mana barumsaatti quba ishee raaste. - Walumaagalatti hamaa miti, garuu kana booda dhugaatii hin dhugu! Urgaa sana nan urgaa"a, hidhiin koo garuu akka kan saree ti, sirriitti mana murtii jala! - Dubartiin cimtuu, bilchaataa, garuu qallachuu fi haaromsa atileetiksii ishee hin dhabne quba ishee koloneelichatti akeekte. - Dhugaa dubbachuuf, atillee ni kaffaltu. Namichi duruu umrii giddu galeessaa ta'us akkasitti amala qaba.
  Palatsev qufa'e histerically:
  - Dhugaa dubbachuuf, umuriin koo waggaa soddomii sadii, garuu yeroo torba madaa"eera, kanaaf dulloome natti fakkaata...
  Stalingradova deebii kennuudhaaf waan tokko jechuu barbaadde, akka tasaa callisni barii duraa sagalee hamaa ta'een addaan ba'e. Akka waan dhagaawwan ulfaatoo samii irraa bu"anii fi geejjibni foddaa al tokkotti dho"ee ture. Caccabni dhagaa bokkaa minjaala irratti kan qaqawwe yoo ta"u, harkaa fi fuula qondaaltota machaa"anii illee bu"e. Stalingradova akka ajajaa tokkootti iyye:
  - Hunduu hatattamaan ba'aa.
  Palatsev deebii kanaaf iyyee, sagalee guddaadhaan funyoo sagalee isaa cicciruuf jedhe:
  - Kunniin qola inchii kudha lamaa fi kudha saddeet! Doonii waraanaa Jaappaan toonii guddaa qaban adamsa kana kan jalqaban fakkaatu, kana jechuun.
  Stalingradova mufannaa irraa kan ka'e bootii isheetiin dallaa rukutte. Bootiin waancaa irraa poke, karaa biraatiin, tile sana caccabse:
  - Jalqabe malee akka karoorfannetti miti! Tasumaa akkas miti! Damn it, hatattamaan iskuwaadroonii gara galaanaatti baasnee doonii biyya loltoota ija dhiphoo liqimsuu qabna.
  Kaapteeniin sadarkaa tokkoffaa (aka koloneel), kan miila afuriin kufe, akkas jedhee gungumaa ture:
  - Meeshaan waraanaa balleessituu koo fi boolla xixiqqoo biroo tokko lama qofa irratti argama. Deebii illee hin qabnu.
  Stalingradovaan fiigicha ulfaataa agarsiise:
  - Tole, isinii fi harroota! - Waraanni rifeensa bifa diimaa qabu kan sunaamii dheekkamsaa fakkaatu sun ni gurraacha'e. - Garuu meeshaa waraanaa qarqara galaanaa qabaachuu qabda! Namni hundi gara Adda Dhihaatti, akkasumas aviyeeshiniitti hin ergamne. Hundaafuu Jaappaan yeroo barbaadetti waraana kana seenuu dandeessi jechuun waggoota hedduudhaaf dubbatamaa tureera.
  Palatsev, duraanuu baay'ee madaa'ee, jechuu barbaade, garuu qilleensi biraa fi ciccitoonni ni roobe. Saayireniin iyye, xiyyaaronni akka dhufan akeekkachiise. Koloneel humna galaanaa, rakkina guddaadhaan, ka"ee sagalee Istaaliingraad irratti iyye:
  - Baatirii aviyeeshinii, fi qarqara galaanaa qabna, yoo meeshaalee guutuu hin qabaannellee. Deebii kennuu ni dandeenya!
  Paayileetiin sun yeroo daandii irra fiigdu gungumaa:
  - Gara qabsaa"aa kootti fiiguu qofa na barbaachisa loltoota samuraa kana nan rukuta, baay"ee hamaa hin fakkaatu. Akkasumas Tsushima fi Midouen kaffaltii ni kaffalu.
  Sashka Sokolovsky, abjuu keessatti duraanuu qondaala, fi garba miti, kan walakkaan gurra isaa irraa cite, walii gale:
  - Eeyyee ni kaffalu! Akkasumas fedhiidhaan illee!
  Dhohinsi fi sagalee qawwee farra xiyyaaraa yeroon booda dhaga'ame. Walumaagalatti, ittisi qilleensaa Vladivostok irra caalaan isaa bara 1941tti deebi"ee buqqifame, ittisa Moskoo cimsuuf, kanaaf qabxiileen dachaa kaampii Lafa Aduu Ba"aa "sagalee" akkasii kanaaf xiyyeeffannoo addatti kan kennan hin fakkaatu turan. Boombii cuuphaa Jaappaan "kennaa" birraa iyyaa bocameen gadi darbate. Haleellaan kun magaalattii irrattis ta'e doonii irratti raawwatame. Xiyyaaronni Jaappaan baay'ee guddaa miti, garuu saffisaan kan hojjetan yoo ta'u, dooniin waraanaa garuu faallaa kanaatiin ulfaataadha. Isaan keessaa inni guddaan galaana keessatti illee dhiphaadha, dheerinni isaa meetira dhibba sadii, qawween isaas miliimeetira 460 dha. Hanga ammaatti Ameerikaanoonni bareedina kana keessaa tokkollee liqimsuu kan hin dandeenye yoo ta'u, namoonni lubbuun hafan ammoo dooniiwwan kruuzarootaa waliin qarqara galaanaa barbadeesse. Kun haleellaa hamaa Biyya Aduu Baatee Guraandhala 27, 1904 raawwatameen baayʼee wal fakkaata ture. Sana booda qofa aviyeeshiniin hin turre.
  Palatsev fiigicha irraa kan kaʼe akka ukkaamfame itti dhagaʼame. Inni nama superman osoo hin taane, nama salphaa somba dhukkubsate qabuu fi haala rakkisaa keessa of argatudha. Garuu Victoria Stalingradova baayyee isa hin darbine. Umuriin ishee meeqa, soddoma ol fakkaattee baay"ee rakkisaadha, harmi ishee guddaa fi garbichi ishee akka kan dhiiraa bal"aa dha.
  Stalingradova akka tasaa garagaltee harka ishee raaste:
  - Hin fiigin jaarsa na duukaa bu'aa! "Humna guddaadhaan iyyitee waan turteef, dambaliin sagalee sun salphaatti gurra ishee rukute. - Daftee nama balleessituu gara galaanaatti baasuu.
  Dhohinsi naannoo sanatti dhagaʼamee, caccabni ni kufe, isaan keessaa tokko kallattiin Istaalingiraadoovaa irratti kan kufe siʼa taʼu, isheen immoo ofumaan harka isheetiin qabde. Intalti Terminaator kun akka goolii eegaa rukuttaa adabbii milkaa'inaan injifateetti itti dhaga'ame, ciccitiinsi sun geengoo, ho'aa fi kubbaa fakkaata; Viiktooriyaa akka tasaa wanti dhangala'aan harka ishee keessaa yaa'u itti dhaga'ame. Intalti sun caccabaa sana ilaalte, yeroo sanattillee, akka loltuu sibiilaa, waraana waggaa sadiitiin jabaatte (Kanneen Ispeeniifi kan siiviilii wajjin caalaatti ni jiraata), garaa kaasaan qoonqoo ishee keessatti ol ka"e. Mataa daa'imaa harka ishee keessaa qabdi turte. Intala hiyyeettii (funyaan allaattii gabaabaa ishee keessatti arguu dandeessu, ija ishee rukutee baatee. Stalingradova of eeggannoodhaan mataa ishee asfaaltii caccabee jiru irra kaa'ee of qaxxaamurte:
  - Cubbuu fi jiraachuuf yeroo hin qabdu turte! Haa ta'u malee cubbamaan Waaqayyo caalu hin jiru, kanaaf dhiphina ijoolleef dhimmamuu dhiisuu caalaa cubbuun guddaan hin jiru.
  Boo"ichi biraa, fi ciccitaa, tokko boottii intalattii rukutee, gogaa ishee qaqqabe. Stalingradova garagaltee hamma dandeessutti saffisaan gara daandii balalii, bakka MIG ishee obsaan abbaa qabeenyaa ishee gara jabeessa ta'e eegaa jirutti fiiguu barbaadde, garuu...
  Ilaalchi loltuu kanaa, kan akka cirracha dagger qara qabu, fuula kaappiteenii sadarkaa tokkoffaa Vladimirovich irratti dhukkubbii kan hin danda"amne, yeroo kutaan isaa inni gubbaa qaama cite sanaa dalga dhohinsaan darbatamee balali"u hubate. Intalti ofii isheetii ciccitaa sana baayʼee rakkatte. Shamarree akkamii ta'us, jalqaba meeshaa waraanaa kan fudhatte bara Raashiyaa-Jaappaan Niqolaas 2ffaatti deebite. Yeroo tokkotti, yeroo lola idil-addunyaa Ispeenitti godhamettillee, haala kamiinuu morma ishee irratti qabamte. Kanarraa kan ka"e, madaan gadi fagoon tokko hafee, kunis yeroo dheeraaf bifa ishee balleesse. Dabalataan koloneelicha hidhamuu fi gara kaampii hidhaa erguu. Dhugaadha, Saayibeeriyaa keessatti ture, bakka muka muruu tokkotti, falfalaa baay"ee humna guddaa qabu tokko kan gargaarsa hafuurota xuuxuu fi waamuun madaa kanaa fi kanneen biroo hedduu akka waan hin jirreetti fayyisuu danda"e waliin wal barte. Cirrachi yeroo lola Jaappaanota, Jarmanii, Cheek Adii, loltoota Kolchak, Denikin, Wrangel waliin godhame. Akkasumas waan baay'ee ishee barsiifte, kanaaf Stalingradovaan kan gosa namoota filataman fakkaata ture.
  Carraa dursitee bahuu waan argatteef, charmii dubartootaa fayyadamtee waan argatteef, himannaan cimaan itti dhiyaatus dhiifamni isheef kenname. Dubbiin, beekamaadha, hangas namicha amansiisuu osoo hin taane, qindeessaan dhaabaa kana akka hin arganne gochuudha. Akkasumas odeeffattoonni sarara hunda baay"ee waan ta"aniif odeeffataan odeeffataa odeeffataa fi odeeffataa irratti dhiiba. Kanaafuu hojii keetiif iddoo guddaa yoo kennite saffisa guddaa hin argattu.
  Kana jechuun Jaappaan waraana miillaa, aviyeeshinii fi taankii illee irratti faayidaa guddaa qabdi jechuudha. Hayyee, taankii keessatti gama keenyaan olaantummaa qulqullinaatiin kan beenyaa ta"u yoo ta"u, kan hafe garuu baay"ee hammaata. Haa ta'u malee, yoo meeshaa waraanaa xixiqqaa fudhanne, Jaappaan baay'ina qawwee maashiniitiinis hamma tokko duubatti haftee jirti; Haa ta'u malee, kutaaleen Baha Fagoo qawwee maashinii xiqqaanis meeshaa gaarii hin qaban. Maashiniin nama hundaaf gahaa miti. Kanaafuu... Gama qulqullinaatiin, waraana miillaa keessatti olaantummaa hin jiru, kana caalaa hammaatu, qondaaltonni ciccimoon hundi gara fuuldura Sooviyeetitti jijjiiramaniiru, asitti loltoonni hamaa ta"an, akka seeraatti, hin dhukaafamne, xiqqaa ta"e qabaachuu leenjii waraanaa. Kana jechuun waraanni kun haala garmalee USSRf hin mijoofne keessatti jalqaba. Akkasumas kuusaaleen haaraa uumaman hedduun gara bahaatti ni ergamu...
  Stalingradova akka tasaa ibidda keessa gufatte. Hospitaalli magaalattii boombii itti darbatame gubachaa ture. Suuraan sun dhuguma apokaaliipsii dha: dubartoonni, ijoolleen fi maanguddoonni lubbuun gubachaa jiru. Asitti daa"imni sun kallattiin ibidda keessa kufee, naannoo hundumaatti sagalee fi boo"ichi hamaan dhaga"ame.
  Istaaliingraadoovaan xurumbaa ergamoota gurguddoo mataa ishee keessatti itti dhaga"amee abidda keessa of darbatte. Arrabni ibiddaa harka qullaa fi fuula banaa intalattii arraabse, balaliisaa xiyyaarichi garuu dafee waan socho'eef daa'ima sana kaasuun hammachuu badiisaa irraa butte.
  Intalti gogaa ishee irratti xiqqoo qofa itti dhaga'amee utaaltee baatee daa'ima sana ilaalte. Wayyoo, yeroon isaa darbeera, mucaan sun ukkaamfamee, abidda gara somba isaatti harkisee, fuula isaa geengoo ta"e irrattis gubaan ni mul"ate. Gogaa irratti dhangala"aan akkasii kan citaa ta"e, biqiltuuwwan deeyisii caalaa lallaafaa dha. Stalingradova akkas jettee iyyite:
  - Kun jeequmsa namaati!
  Bootii isheetiin tuullaa balfaa rukutte, sana booda eenyu akka baraaramuu danda'u gargaaruuf fiigde. Innis kobraa gubaa gaazii gidduutti shubbisu kan yaadachiisu yoo ta'u, intalli sun baay'ee hawwataa ta'een jigsitee shubbifte. Gubatte, bootiin ishee ni baala, uffata ishee gubate, garuu imimmaan daa'imaa hundaaf, dha'annaa onnee xiqqoo hundaaf, jireenya dadhaboo, garuu biyyattiif baay'ee barbaachisaa ta'e hundaaf mata jabinaan qabsaa'uu itti fufte! Bootiin sun addaan citee, amma intalli sun miila qullaa fi hawwataa taʼeen bubbee abiddaa keessa shubbifte. Isheen wareegamtuu turte, garuu nun qofa osoo hin taane soomaafi reebichaan of dararu, kunis Waaqayyoos ta'e namoota hin fayyadne, wareegamtoota lubbuu addaa baraartu. Miilli intala waraanaa kanaa bishaan xixiqqoo xixiqqoodhaan kan haguugame yoo ta"u, dhukkubbii irraa kan ka"e daran saffisaa fi sirritti socho"aa turte.
  Kaapteeniin tajaajila yaalaa boorsaa isaa keessaa boottii gurguddaa baasee itti iyye:
  - Fudhadhu, dafii uffadhu! Ati, abidda keessa shubbistu, naafa taata.
  Loltuun sadarkaa meejar qabu sun battaluma sanatti akkas jedhee deebiseef:
  - Safuudhaan nama 'freak' ta'uu irra qaamaan naafa ta'uu wayya! Ofii keetiif sekondii tokkollee miti, waan hunda fuulduraaf, waan hunda injifannoof!
  Kaapteeniin yaalaa akkas jedhee deebiseef:
  - Kun nama Sooviyeet dhugaadha!
  Stalingradova, abidda dhiitee dhaamsee, abaarame:
  - Maal gatii qabda, nama baraara!
  Kaapteeniin sun akkas jedhee hafuura baafate:
  - Miila dhiisee meeshaalee namtolchee qaba!
  Stalingradovaan intala biraa fuula walakkaa gubatee fi of wallaalte baasee aariidhaan iyye:
  - Waaqayyo akkam gara jabeessa!
  Kaapteeniin harka isaa ol kaasee:
  - Badii Waaqayyoo osoo hin taane kan namootaati!
  Stalingradova baayyee sababa qabeessaa fi ofitti amanamummaadhaan morme:
  - Kun jechuu wajjin tokko - kan komatamu warra osoo hin taane, ijoolleedha!
  Kaapteeniin sun waan tokkoof deebii kennuu barbaade, garuu duumessa aarri qoonqoo isaa seenee, akka malee qufa'e.
  Boombiin kun kan du'e yoo ta'u, dhukaasni sun garuu itti fufeera. Qawween doonii kanaa dhiyeessii qola gaarii kan qabu yoo ta'u, amma ibiddichi caalaatti dooniiwwan Sooviyeet meeshaa waraanaa hiikkatan irratti kan ka'e ta'us. Yamamoto olaantummaa galaana irratti yeroo dheeraaf jalqabbii waraana kana keessatti gara Jaappaanitti akka dabarsu hubate. Garuu doonii ijaaruun adeemsa baasii guddaa fi yeroo kan fudhatu yoo ta"ellee, fakkeenyaaf, dooniiwwan bishaan jalaa tarii oomishuuf salphaa ta"uu danda"u. Kunis, beekamaadha, tilmaama keessa galfamuu qaba, garuu caasaa cabsuun barbaachisaa dha. Admiral Yamamoto, nama Jaappaan keessatti Emperor Hirohito booda humna guddaa qabu, akka waaqatti itti dhaga'ame. Waaqa dhugaa waan ta'eef amantiin Biyya Aduu Baatee karaan hundarra gaariin waaqa ta'uu gootummaa waraanaa akka ta'e barsiise! Ammas ajajaan guddaan sun akka fedhetti iddoo naannoo isaa jiru dararuu fi jallisuu danda"a. Vladivostok gubbaatti duumessa furdaa fi gurraacha aarri kiiloo meetira hedduudhaaf bahu kan jiru yoo ta'u, bakkeewwan kuusaa boba'aa fi manneen kuusaa boba'aa ibiddaan gubachaa jiru. Namoonni dhibbaan lakkaa"aman, kumaatamaan lakkaa"aman gubachaa jiru, si"ool, kana booda akkamitti akka waaqaatti sitti hin dhaga"amu, salphina jaarraa hedduuf Raashiyaa irratti haaloo ba"uu, ummata guddaa bal"ina Raashiyaa wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu odola akkas xixiqqoo ta"an irratti walitti qabamuuf dirqame . Amma dooniin Raashiyaa liqimfamaa jira, akka Buufata Doonii Peeruu irraa adda ta'ee doonii tokkoo ol hin dhiisan.
  Yamamoto yeroo lola Khalkhin Gol rukuttaa walfakkaatu Vladivostok irratti akka geessisu yaada dhiheesse, kanaaf karoorri bal'aan qophaa'e. Garuu Hitler osoo hin eegin Istaaliin waliin nagaa buuseera. Walumaagalatti, gowwaan Hitler ajjeechaa Yihudootaa kan jalqabe yoo ta"u, kanaanis Poolaandis ta"e biyyoota dhihaa ofitti garagalche. Kun immoo maaliif isa barbaachise? Qabeenya Yihudootaa argachuu barbaaddee? Garuu jalqaba USSR injifachuun humna addunyaa ta'uun gaarii ture, tarii immoo biyyoota biroo injifachuun gaarii ture. Sammuun isaanii finxaaleyyii fi amala of wareeguun baay"ee xiqqaa ta"uu isaa irraa kan ka"e warra dhihaa injifachuun salphaadha. Yoo xiqqaate balaliistonni Ameerikaa gara ram gochuuf deeman kan beekamaa ta'e tokko jiraa? Dhugaadha, walitti buʼiinsi tokko lama taʼus, kun balaa taʼuu hin oolu. Lammiileen Raashiyaa finxaaleyyii dha, kunis waan ajaa'ibaati, sababiin isaas amantiin Ortodoksii of ajjeesuu hin raggaasisu, akkasumas gonkumaa meeshaa waraanaa hojjechuun karaa gara samiitti geessu argachuu danda'a jedhee hin amanu. Walumaagalatti barumsi Kiristoos garmalee gowwummaa fi qabatamaa kan hin taanedha. Inni Yamamoto Macaafa Qulqulluu dubbisee gowwummaa namootaa ajaa"ibsiifate, nama akka Waaqayyootti nama nagaa barbaadu jedhee ilaale. Fakkeenyaaf: yoo qoonqa kee mirgaa si rukutan, bitaa kee yoo dhiheessan, shamizii tokko gaafatu, lama kennu, diina kee jaalladhu! Kiristoosiin akka Waaqayyootti ilaaluu kan danda"u nama sammuu dhukkubsate qofa. Amantiin akkasii garboota, dirqiin jala jiraniif qofa gaarii dha. Akkasumas Awurooppaan hundi fi walakkaan addunyaa amanuu qaba. Dhugaadha, barumsi Yesus, seera bu"uuraa kakuu moofaa, ijaaf ija diduu ta"us, diinota kee jaallachuu kan barsiisu ta"us, Ingilizoonnii pilaaneetii guutuu keessaa harka sadii keessaa harka sadii akka mo"an, isa hunda caalaa akka hin uumne hin dhorkine seenaa dhala namaa guutuu keessatti impaayera bal"aa ta"e. Kunis amantii Biriteen hunda utuu jiruu, bakka Waaqayyo faaruu biyyaalessaa keessatti illee caqafame. Pirezidaantonni Ameerikaa Macaafa Qulqulluu irratti kakachuun isaanii waan ajaa"ibaati, garuu kanas ta"e sana magaalota Jaappaan boombii napaalmiin boombii darbachuun dubartootaa fi daa"imman kumaatamaan lakkaa"aman lubbuun guban. Kana malees, ummata nagaa akka tasaa osoo hin taane, itti yaadanii ajjeesan kun tooftaa ummata nagaa shororkeessuu ture: qabeenya namaa fi dinagdee xiqqeessuu ture. Garuu Jaappaanonni hanga ammaatti lafa Ameerikaa irratti boombii hin darbanne. Garuu ni raawwatu! Gara jabummaa addaas samuraayiif sababa ta'u. He Yamamoto, yoo barbaade, dooniiwwan boombii gara magaalota Ameerikaatti cabsanii darbuu danda'a, keessumaa erga dooniin Yankee naannoo Buufata Doonii Peeruutti mo'amee booda. Eeyyee, Awurooppaanonni namoota safuu qaban. Hubannoo jallaa, amantii, barsiisaa fi raawwachuu dhabuu qabu! Jaappaan keessatti akkas miti! Wanti nuti barsiifnu waan hojjennudha. Waaqayyo, qoonqa isa kaanii garagalchi jedhu hin jiru, yeroo wal fakkaatutti garuu tajaajiltoonni isaa itti yaadanii ijoollee xixiqqoo ajjeesu. Walumaagalatti Waaqayyo tokkicha, Hundumaa Danda"a jedhanii amanuun dhugaa ta"uu hin danda"u. Osoo kophaa isaa ta"ee namoonni sirritti, amantii fi dhugaadhaan akka isa waaqeffatan, akkasumas barsiisa tokko akka qabaatan gochuun isaa hin oolu. Kanaaf namni hundinuu akka barbaadetti, waan fedhe kadhata. Addunyaan immoo baay'ee fokkisaa fi dogoggora waan taateef Waaqayyo isa hundumaa danda'u tokkoon hin uumamne. Hundaafuu bulchaan itti gaafatamummaa qabu kamiyyuu dursee sirnaa fi haqaaf carraaqa. Inni jabaa, ogeessa, kabajamaa, amanamaa, jalqaba irratti akka ture barbaada, warri hafan immoo yookaan of sirreessanii, qaamaa fi hafuuraan akka guddatan yookaan... Haa ta"u malee, Waaqayyo Hundumaa Danda"aa fi Uumaa uumama cufaa yoo ta"e, akkas hin ta"u qaamaa fi sammuu qaamaa fi sammuu uumuu . Hundaafuu, mootichi yeroo tokko tokko maaliif akka waan kennameetti dadhabina namootaa obsuuf dirqama? Karaan biraa waan hin jirreef, namoota fokkisoo gara dhiira bareedduu, abshaalota gara jajjaboo ija jaamsuu keessatti jijjiiruu hin danda"u. Garuu osoon danda'ee battaluma sanatti nan godha ture!
  Wayyoo, waan jiru fudhannee meeshaa namaa akka kennameetti arganne waliin wal"aansoo qabachuu qabna. Garuu eenyu irraan argadhe kun gaaffii addaati. Emperor mataan isaas dadhabina qaba: nama qofa - ni dullooma, ni dhukkubsa, ni manca'a. Ajaa"iba, garuu mootiin waaqummaa yeroo baay"ee hojjetaa idilee gadi jiraata, akkasumas meeshaa waraanaa jeneraalota irra caalaan fi loltoota hedduu caalaa hamaa ta"e qabata. Tole, wanti keessa jiru Waaqayyo isa hundumaa danda'u irraa. Warri adiin garuu kana caalu miti! Seenaa Awurooppaa guutuu keessatti namni Hitler caalaa injifataan suukaneessaa fi milkaa"aa ta"e hin turre. Dhuguma mallattoo gootummaa waraanaa ummata adiiti! Ta"us garuu ajajaan yeroo hundumaa fi ummatoota hunda caalu mana barumsaa sadarkaa lammaffaa xumuruu ykn barnoota sadarkaa lammaffaa argachuu illee hin dandeenye, kunis Jaappaan keessatti dirqama!
  Kana malees Hitler sababa fayyaatiin waraana keessatti fudhatama hin arganne. Kan nama ajaa"ibu, hordofaan waaqeffannaa humnaa, leenci waraanaa kun, qaama isaatiin baay"ee dadhabee waan argameef, Jarmanii keessattillee, bakka utubaa hunda irratti loltuun tokko jiruttillee, akka nama dhuunfaatti hin waraanamne. Eeyyee Awurooppaan hangam gadi bu'eera.
  Haa ta'u malee, Istaaliin, namoota siyaasaa bara keenyaa keessaa kanneen adda ta'an kan biraa, akkasumas barnoota sadarkaa lammaffaa hin qabu ture, inni ogeessa ture. Wanti nama ajaa"ibu immoo sababa fayyaatiin waraana keessattis hin waamamin ture. Kan nama ajaa"ibu, akka carraa ta"ee, diinonni hamaan lama barnoota sadarkaa lammaffaa hin qaban, sababa fayyaatiin tajaajila waraanaaf hin waamamin, abbootii machaa"an qaban, abbaan Hitler"s jalqaba irratti kophee tolchuu hojjechaa ture!
  Kun akkas tasaa, ajaa'iba, hamaa dha. Goering, harki mirgaa Hitler, akkas miti. Maatii aristokraatota irraa kan dhufe yoo ta'u, akaakayyuun Goering itti aanaa bulchaa de facto Jarmanii Bismarck ture. Goering daldalaa, oligarch, aristocrat fi pragmatist dha. Akkasumas Fuhrer isa dhuunfatame bakka buusuun akka danda'amutti ilaalu. Ameerikaa fi Biriteen akkasumas dhoksaadhaan ta"us, sirna biyya bulchaa jiru kamiyyuu osoo hin ilaalin Raashiyaa dhabamsiisuu barbaadu, garuu komunistoota, kanneen yaada qabeenya dhuunfaa sana haaluu, hamma ija isaanii jaamsan illee dhabamsiisuu barbaadu Jarmaniin garmalee cimuu isheeti.
  Haa ta"u malee, Jarmaniin dorgomtuu ji"oopoolitikaa yoo taatu, garuu dorgomtuu bu"uura seera kaappitaalistii fi aristokraasii tapha kanaa keessatti, Raashiyaan Bolshevik immoo guutummaatti orma fi diinummaadha. Bara "41tti, Churchill mataan isaa Farra komunismii fi jibba aadaa, Ingilizii Raashiyaa irratti qabu hunda osoo jiruu, Istaaliniif gargaarsa dhiyeessuun isaa illee nama ajaa"iba. Hundaafuu, Jarmaniin warra Diimaa jala jirtu farda waraanaa gaarii Sooviyeet irratti hidhamee yoo taatu, USSR warra Braawuun jala jirtu ammoo naannoo paartii bara baraa ti. Hundaafuu, Bolsheviks finxaaleyyii ta"an of hin araarsan, lola geerillaa yeroo dheeraa kan fudhatu yoo ta"u, kunis Raayich Sadaffaa akka malee dhama"a, abjuun babal"ina dabalataa hunduu akka bokkaa obomboleettii booda ni bada! Raashiyaan Jarmanii jala jirtu Jarmanii Raashiyaa jala jirtu caala! Kana sirriitti hubachuun USA fi Britain maaliif karaa waraana kana keessaa bahan barbaadaa akka jiran.
  Yamamoto nama pragmatist dha, USA fi Britain waliin waraana irra ture. Garuu impaayeroonni lamaan kun mataan isaanii dhiyeessii oomishaalee boba"aa irratti uggura kaa"uudhaan Jaappaan kakaasan. Hundaafuu, Lafti Aduu Baatee boolla bishaanii mataa ishee, ykn meeshaalee jallisii biroo hedduu hin qabdu. Jaappaanonni mari'achaa turan, Ameerikaanoonni gaaffii salphisaa baay'ee dhiyeessaa turan.
  Kanuma waliin, Yankees, waraana kakaasuun, waraanaa fi humna galaanaa qophii lolaaf fiduuf tasumaa hin dhiphanne. Keessattuu abdiin Moskoo kuftee Jarmanii fi michoota ishee gargaaruuf akka dhufan waan ta"eef qormaanni sun garmalee guddaa ta"ee argame. Kana malees, Ameerikaan ammallee biyya dimokiraatawaa, yaada ummataa irratti hirkattummaa guddaa waan qabduuf, yoo waraanni kun itti fufe, arjummaadhaan odola biyya alaa irratti dhiiga dhangalaasuu akka hin barbaanne shallaggiin godhame ture. Dhugumatti, lammiin Ameerikaa giddu galeessaan maaliif firoota isaa waliin saanduqa du'aa ziinkii argachuu qaba, yoo waa'ee naannoo Ameerikaa ofii isaa eeguu hin dubbanne, akkasumas gibira waraanaa baay'ee guddaa kaffala! Tarii kanaafi ta"uu danda"a Raashiyaan Tsarist kan mo"amte, loltoota baay"ee qabaachuudhaan, garuu ummanni Raashiyaa Manchuria akka naannoo isaaniitti hin ilaalle, akkasumas dantaa abstraaktii dhiigaa fi dafqaan kaffaluu hin barbaanne. Wayyoo, Hitler Moskoo hin fudhanne, gartokkoon isaa Qilleensaa hamaa ta"eef qophaa"uu dhabuu isaatiin, gartokkoon immoo amala finxaaleyyii Bolsheviks irraa kan ka"e. Haa ta'u malee, Bolsheviks qofa osoo hin taane, Raashiyaan ummata kaayyoo guddaaf of wareeguuf saaxilamuudha. Hundaafuu, air ram jalqabaa kan raawwatame gurbaa Raashiyaa Messer jedhamudha. Kana kan godhe houris jannataaf osoo hin taane, Biyya Abbaaf jecha ta"uun isaa illee nama ajaa"ibsiisa. Haa ta'u malee... Messer gartokkoon gowwaa ta'us, hundumaafuu, inni ogeessa aerobatics, kalaqaa, dizaayinara, akkasumas lubbuun jiraachuun isaa silaa faayidaa baay'ee caalu Biyya Haadha kanaaf fida ture. Tarii Yankees yeroo qajeelfama kana fakkeessanii akkas dogoggora hin qaban ta'a: wanti guddaan lola keessatti lubbuun jiraachuudha! Hundaafuu namni du'e kana booda ajjeesuu hin danda'u!
  Admiral Naumo akkas jechuun hubachiiseera:
  - Rasaasa harka sadii keessaa lamaa ol fayyadamnee jirra. Qawween baayyee ho'e, bishaan baaldi itti naqanii turan!
  Yamamotoon quba isaatiin qilleensa irratti fannoo tolchee sagalee gadi aanaa xiqqoo qoosaa ta'een akkas jedhe:
  - Qawween kun harka sadii keessaa harka sadii isa dhumaa kan dandamatu jedheen yaada. Lakki ta'us, hanga dhibbeentaa sagaltamii shanitti rukutaa.
  Admiral Naumo harka isaa ol qabatee dafqa morma isaa irraa haxaa'e:
  - Guyyaa jalqabaa waan dandeessu hunda kennuunis gatii qabaa?
  Yamamotoon harka isaa walitti qabe:
  - Baasii! Dhugaadha gatii qaba! Raashiyaa ajaa'ibsiifannee qabna, akkuma bara 1904, Jarman ammoo bara 1941, garuu Istaaliin ajaja kana akka malee ni adaba kunis lammata hin ta'u. Kanaafuu funyaan jawwee sanaa hirriba dhabuu isaatti fayyadamuu qabda. Sirumayyuu, waraanni Jarmanii waliin godhame xiyyeeffannoo isaa hamma Baha Fagoo kunuunsuu akka dhiise naaf gala. Akkasumas gareen isaa hogganaa hin qabne dursa fudhachuu sodaata. Kanaaf rukuttaa keenya nu jalaa darban. Akkuma Ameerikaanoonni godhan, karaa biraatiin. Yeroon qophaa'uu akka ga'e, duumessi walitti qabamaa akka jiru, yeroo dhiyootti qilleensi akka rukutu hundaaf ifa ture, garuu...
  Naumoon jilba billaa samurai kan girdoo isaa irratti fannifame, ykn akkuma yeroo baayyee katana jedhamu tuqe:
  - Raashiyaan yeroo hunda yeroon booda socho'u! Waraanni kun baay'ee hin dheeratu Uraal ni geenya.
  Yamamoto ija isaa gara samiitti ol kaasee:
  - Waaqni kanaan nu haa gargaaru, garuu akkas natti hin fakkaatu! Isaan dafanii baratu, Khalkhin Gol sadarkaan Raashiyaa yeroo waraana bara 1904-1905 caalaa akka ta'e agarsiiseera. Kana malees iccitii tokkon isinitti hima. Ergamaan dhoksaa keenya Vladivostok keessa jiru, meeshaan waraanaa qarqara galaanaa humna guddaa qabu sun qola akka hin qabnee fi xiyyaaronni yeroon balaliʼuu akka hin dandeenye xiqqoo gargaareera. Lola dhoksaa kana.
  Naumo ni ajaa'ibsiifate:
  - SMERSH fi NKVD eessa ilaalaa turan?
  Yamamoto quba isaa raasaa qoose.
  - As Baha Fagoo keessatti hojjettoonni Raashiyaa hamaa ta'an kanneen fuula Sooviyeet fi Jarmanii irratti du'uu sodaatan gara Vladivostok deemuuf fedhii guddaa qabu. Kanaaf asitti gantuu ykn gowwaa gubbaa, akkasumas nama ofittoo ta"e argachuun baay"ee salphaadha. Akkasumas NKVDn shira yaadame saaxiluu waan amaleeffateef kana booda gantoota dhugaa hin hubatu. Kanaafuu hojjechuun baay"ee ni danda"ama. Karaa biraatiin, hubadhaa, jeneraalonni hedduun gara Jarmanotaatti yoo ce"an, kanaaf maatiin, firoottan isaanii fi hiriyyoonni isaanii ajjeechaan doorsifamanis, nama tokko gubbaadhaa malaammaltummaa kennuunis baay"ee ni danda"ama. Yookiin dukkana keessatti itti fayyadamuu, kunis daran gaariidha. Kanaaf hojii hedduu hojjenne. Nuti Jaappaanonni akka waliigalaatti hojii waraanaatiin gadi fageenyaan yaaduu fi bal"ina hunda tilmaama keessa galchuudhaan kan amala qabnudha.
  Naumo qabattoo katana isaa xuuxe:
  - Sirrii! Garuu salphinni Khalkhin Gol miira hadhaa'ummaa fi garmalee aarii namatti fida! Akkamitti...
  Yamamoto akkas jedhee jajjabeesse:
  - Jaappaanota caalaa Manchoonni achi turan, walumaa galatti yeroo hunda mo"achuu hin dandeessu. Kanas ta"e sana, kutaaleen hundarra gaariin gama keenyaan akka hin lolle, Raashiyaan xiyyaaraa fi taankii irrattis faayidaa guddaa akka qaban hubachuun qaba.
  Naumo walakkaa katana isaa hiikee:
  - Kun nuuf hin haqa! Samuraayiin gonkumaa billaa dull, farda dadhabe, diina hedduu ykn meeshaa waraanaa dadhabaa irratti hin hirkatu!
  Yamamoto akkas jechuun sirreesse:
  - Samuuraayii, beekamaadha, lakki, garuu nama, kan nama dhibu, eeyyee! Namoonni ni dogongora!
  Yamamoto yaadni isaa hihhiramee bilbiloota keessa waan tokko iyye, achiis itti fufe:
  - Samuraayiin dhuguma gonkumaa hin jilbeenfatu! Inni gara ram fi faallaa kaarentii deema.
  Naumo mataa isaa rukutee:
  - Dhugaadhumatti! Garuu USA fi Leenca Ingilizii waliin wal lolle.
  Yamamoto quba isaa kutaa to'annoo irratti rukute:
  - Eeyyee! Dhugaadha garuu USAn ilkaan rukutamte, Biriteen kolonii dhabde, Jarmanis rakkoo keessa galte. Wehrmacht haleellaa irratti akka salphaatti akka ba"an gochuuf humna hamma danda"ame Lixa Raashiyaa irraa harkisuu barbaanne. Lagannaan kun Caamsaaf karoorfamee ture, yeroo daandii gogutti, garuu Ameerikaanoonni dhorkan.
  Naumo katana tokko baasee qilleensa keessaa cicciree:
  - Du'a USAf! Yeroo hunda Jaappaan dhiphisaa jiru.
  Yamamoto haxxummaadhaan qoonqa:
  - Yeroo hunda miti, beekamaadha, fakkeenyaaf, yeroo jalqaba Raashiyaa waliin wal lolle, Yankees liqiidhaan, akkasumas dhiyeessii meeshaa waraanaatiin baayyee nu gargaaran. Doonii keenya walakkaa ol kan hojjetame maallaqa USA fi Biriteen irraa argameen, akkasumas buufata doonii mataa isaaniitti. Kanaafuu Ameerikaan yeroo hunda hamaa miti, garuu haala kana keessatti miti.
  Naawumoon ajaa'ibsiifatee akkas jedhee gaafate:
  - Maaliif immoo?
  Yamamoto gad of deebisee akkas jedhee ibseera:
  - Tuutni xiyyaarota boombii fageenya dheeraa darbatan gara Tookiyoo cabsanii boombii napaalm fayyadamuun magaalaa guddoo biyyattii irratti haleellaa haxxummaan raawwatan. Manneen mukaa dhibbaan lakkaa"aman kan gubatan si"a ta"u, mootichi naannoo to"annoo sana gatii kamiinuu magaalaa guddoo irraa akka fagaatu ajaje. Akkasumas hunda dura, lafee Jaappaanitti dhihoo ta'e qabadhu, walxaxaa lolaa buufataalee Ameerikaa oddoola Midway irratti argaman qabadhu. Nutis milkoofne!
  Naumaan billaa isaa qilleensa keessaa raasee:
  - Ammas injifanneerra!
  Yamamoto akkas jedhee addaan kute:
  - Warra adii keessaas namoonni qaroo ta'an jiru! Emperor kun bust Napoleon waajjira isaa keessa kaa'uun isaa nama hin ajaa'ibu. Garuu Qeesaar kan biraatu ture, akkas jedhe: mo'achuu caalaa waan mo'atte eeguun rakkisaadha. Haala kana keessatti kun hunda dura nu ilaallata. Naumaan billaa isaatiin fakkii saddeet hojjete:
  - Sammuu kootiin hubadha, garuu garaa kootiin!
  Yamamoto ka'ee hiriyyaa isaa garba isaa rukute:
  - Hin mufatinaa, haala kana keessatti deebi"uuf deemna. USSR injifannee ammas USA fi Ingilizii irratti fiigna, yeroo kana garuu Jarmanii fi warra paastaa hojjetan waliin ta'uun.
  Admiral Nauma, sochii hin hubatamne jechuun ni danda'ama, katana sana qoloo isaa keessa dhoksee, lisp tokkoon, xuxxuqe:
  - Fuuldurri gaariidha, garuu kan ammaa wayya! Dhiyeessiin boombii xiyyaara fe'umsaa irratti argamu guutuun akka dhume dhageessanii, fi...
  Yamamoto gabaabsee ajaje:
  - Deck irratti ba'aatii naannoo keenya ilaalaa, walakkaa sa'aatii booda garagalchinee gara buufata keenya isa dhiyootti ni deemna.
  Naumaan hidhii isaa keessaa akkas jedhee afuufe:
  - Ani ajajaa!
  Admiral balba akka hin cufneef qabatee utaalee ba"e. Tarkaanfiin isaa yeroo itti gadi bu"u osoo hin argatin gaaddidduun tokko dallaa irraa balbala keessaa ba"ee, miila miila isaatiin deemee haguuggii irraa darbate.
  Tole, yeroon daldalaaf, halkan garuu jaalalaaf maali?
  Gidduu kana Sashka Sokolovsky ammallee xiyyaara waraanaa LAGG-5 keessa ol ba'e.
  Mucaan sun wal loluu barbaade. Gara Konaan isa sodaachisaa ta'etti balali'e. Kanaafidha abjuu kan ta'e, sababiin isaas akka tasaa nama hin amansiifnetu jira.
  Konaan kanaan dura xiyyaarota Ameerikaa fi Biriteen dhibba shan fi jaatama kuffisee jira. Innis afaan isaa aces Sooviyeet waliin qaxxaamure.
  Haa ta'u malee, taajjabbii maaltu akka isa eeggatu hin shakku.
  Sashka Sokolovsky mataan isaa morma.
  Mucaan kun uffata dambalii qofa uffatee jira, caalaatti mijataa fi hubannoo qaba. Lola cimaa tokkotti fiiga.
  Morkataan isaa Koonaan, innillee rifeensa diimaa, gurbaa gara waggaa kudha afuriitti fakkaata, baayyee bareedaa fi maashaalee mul'atan qofa.
  Ijoolleen dhiiraa lamaan Terminators dha.
  Fageenya dheeraa irraa walitti dhukaasuu jalqabu. Kanuma waliin immoo ni qaana'u.
  Karaa dhukaasaa keessaa ba'anii socho'u.
  Sashkaan akkas jettee iyyiti:
  - Istaaliniif biyya haadha!
  Konaan deebisee boo'a:
  - Jaappaaniif, mootichaaf!
  Inni tasuma samurai ta'uu baatus, elf malee. Kunoo mucaan Koonaan konkolaataa Sooviyeet kuffisee jira.
  Sashkaan deebii simmeetirii kenna - kan Jaappaan kutuudhaan.
  Qabsaa'onni lamaan goota ta'uun isaaniif mala.
  Yookaan waliin balali"u ykn kallattii adda addaatiin faca"u, garuu lamaan isaanii iyyuu isa kaan kuffisuu hin danda"an.
  Sashkaan akkas jettee iyyiti:
  - Falmi yaa abshaala fokkisaa!
  Konaan akkas jedhee deebisa:
  - Ati abshaala lola!
  Walitti deebi'u. Wal ram jechuun ni danda'ama, garuu ammas kallattii adda addaatiin faffaca'u. Lakki eenyullee nama rukutuu hin danda'u. Kan nama dhibu garuu kana gochuu dadhabu.
  Ammas bittinnaa'an.
  Sashkaan akkas jettee gurraacha'e:
  - Qulqulluu Rus'!
  Konaan akkas jedhee boo'e:
  - Lakki Jaappaan caalaatti qulqulluudha!
  Sashkaan fiigichaan akkas jettee deebisteef:
  - Garuu ati Jaappaan miti! Nama illee miti!
  Koonaan ilkaan qullaa ta'een gurraacha'e:
  - Ani immoo eenyu?
  Sashkaan dhugaadhaan akkas jettee deebisteef:
  - Ati maatii elfoota ifaa irraa dhufte!
  Koonaan qoosaa xiyyaara Sooviyeet kan biraa kutee deebiseef:
  - Akkasitti beekta!
  Sashkaan ilkaan isaa kan luqqisii fakkaatu ifa godhee akkas jedhee hubate:
  - Waan baay'een beeka!
  Sana booda Konaan yaada kenne:
  - Haala kanaan haa raawwannu! Anaaf akka dhuunfaatti waraanni kun caalaatti taphaafi bashannana fakkaata, atillee mucaa jaarraa digdamii tokkoffaati! Waraana Addunyaa Lammaffaatiif maaltu si barbaachisa?
  Saashkaan konkolaataa Jaappaan sana yeroo rukutu haala loojikiidhaan akkas jechuun hubateera:
  - Ani Raashiyaa irraan dhufe, Raashiyaan duras USSR turte. Kanaaf Biyya Haadha kootiif qabsaa"a jechuu dandeessa!
  Konaan qoosaadhaan akkas jedhee yaada kenne:
  - Jaappaanonni immoo ana, elf Conan kalaqee anime keessatti isa kaase. Kanaafidha Jaappaaniif kann falmu. Egaa kunis, hamma tokko, biyya kooti!
  Sashkaan ammas akka itti dhihaatan erge. Qawwee maashinii hunda duubaan dhukaasanii, garuu wal rukutuu hin dandeenye.
  Rasaasni isaanii dhumeera.
  Konaan yaada kenneera:
  - Haa hojjennu! Aniifi ati lamaan keenyayyuu Waraana Addunyaa Lammaffaa dhiisnee deemna! Ani addunyaa koo keessa jira, ati immoo kan kee keessa jirta... Taateewwanis daandii isaanii haa fudhatan!
  Sashkaan mormteetti:
  - Lakki sun hin hojjetu! Jaappaan kanaan dura USSR irratti duultee rakkoo uumtee jirti. Yookaan akka waan Waraana Addunyaa Lammaffaa keessatti argamtee hin beekneetti goona. Yookaan qabsaa'uuf as hafeera!
  Koonaan qoonqaan akkas jedhee deebiseef:
  - Waraana Addunyaa Lammaffaa keessatti yeroon lamaan keenyaaf dhumataa jira! Gara addunyaalee keenyaattis deebi'a! Jijjiirama ilaalchisee immoo, ani si caalaa milkaa'eera, dargaggeessa qondaala, sababiin isaas ani elf waanan ta'eef! Eeyyee, battaluma sanatti xiyyaaricha akka geggeessitu si hin hayyamne!
  Sashkaan akkas jettee gurraacha'e:
  - Dhimma qabaachuu fi dhiisuu kee...
  Garuu osoo inni hin dandeenye balaqqeessa'ee xiyyaaronni fi balaliistonni ace qilleensa keessaa badan.
  Sana booda waraanni kun loltoota lama addunyaa adda addaa irraa dhufan malee jalqabe. Kaartuunii animee Jaappaan keessaa tokko, inni kaan immoo gurbaa jaarraa digdamii tokkoffaa keessa dhalate gara bara isaaniitti deebi'e.
  Garuu gochi sun kanaan dura raawwatamee jira, Jaappaan galaana irratti USA injifachuun USSR baha irraa haleela.
  Istaaliin humna guddaa gara Bahaatti dabarsuudhaaf dirqame, haleellaa Istaaliingrad irrattis yeroo biraatti dabarseera. Dhugaadha, hojiin Rzhev-Sychovo ammallee ni raawwatama, garuu seenaa dhugaa caalaa milkaa'ina xiqqaadha. Jarmanoonni tarkaanfii loltoota Sooviyeet ofirraa deebisuu danda'u, miidhaa guddaa isaan irratti geessisu.
  Dhugaadha, Afrikaa keessatti michoonni kaka"umsa kana qabataniiru. Garuu Poolus kiisha keessaa baraaruun waan hin barbaachifneef, Rommel humna dabalataa argate, akkasumas haleellaa baayyee bu"a qabeessa ta"e Ameerikaanota Aljeeriyaa keessa jiran irratti raawwate, loltootaa fi qondaala kuma shantamaa ol booji"e.
  Miidhaan guddaan ajaja Ameerikaa keessatti waliigaltee dhabuu kan uume yoo ta"u, Roozvelt loltoonni gara Afrikaatti akka hin dabarre dhorke, walumaa galatti Galaanni Paasifikii Ameerikaadhaaf hunda caalaa barbaachisaa akka ta"e labseera.
  Waraanni Ameerikaa tokko tokko, fi irra caalaan industirii, akkasumas Jaappaan irratti xiyyeeffachuu irratti cichanii turan.
  Kanarraa kan ka"e Ameerikaatti deeggartoonni adda baafamuu pirojektii Ameerikaan waraana Awurooppaa keessatti hirmaachuu dhabuu jedhu dhiibuu danda"aniiru. Waraana dhaabuun Wehrmacht'f illee yaada dhihaate.
  Hitler, rakkoon rizaabii mudatee, Ameerikaanota waliin waraana dhaabuuf walii gale.
  Biriteen akkasumas Ameerikaa malee loluu waan hin barbaanneef akkasumas waggaa tokkoof waraana dhaabuuf yaada dhiheessite.
  Fuhrer kana irrattis walii gale. Yeroo qorraa Jarmanoonni fuuldura qabachuu danda"aniiru. Opireeshiniin Iskraa kan milkaa"e naannoo Leningrad qofa waan ta"eef koridoorii cabsuun ni danda"ama ture.
  Jarmanoonni Muddee keessa guutummaatti Stalingrad qabachuu danda'aniiru, garuu kana caalaa hin tarkaanfanne.
  Dhuma baatii Fulbaanaatti Waraanni Diimaan naannoo Voronezh haleellaa milkaa"aa raawwachuun guddina guddaa agarsiisuu danda"eera. Garuu Mainstein, ji'a Sadaasaa keessa haleellaa deebi'ee raawwateen, loltoota Sooviyeet marsee haala jiru deebisuu danda'eera.
  Diimaan miidhaa guddaa irra gaheera. Yeroo muraasaaf immoo tasgabbaa'e.
  Jarmanoonni ammoo Fulbaana keessa waraana guutuu labsan. Michoonnis boombii fi lola dhaaban.
  Raayich Sadaffaa keessatti oomishni meeshaa waraanaa keessumaa taankii baay"ee dabale.
  Warri Fritz Tigers, Panthers fi Ferdinands fayyadamuun bu'aa waraanaa isaan fayyadu murteessuuf karoorfatan.
  Garuu kun gahaa akka hin turre beekamaadha. Isaanis rukuttaa isaanii isa guddaa naannoo Istaaliingraad, qarqara galaanaa Voolgaa, gara Galaana Kaaspiyanitti geessisan.
  Karoorri ture Kaakaas lafaan USSR hafe irraa kutuuf ture. Achiis qarqara galaanaa Kaaspiyaan gara Baakutti ce'a.
  Kanuma waliin Jarmanoonni Turkii waraana kana keessatti hirmaachisuuf tattaaffii dippilomaasii godhan.
  Duraanis yoo Wehrmacht Galaana Kaaspiyaan gahe akka rukutan waadaa bu'uuraa galaniiru.
  Jaappaan ammallee waraana keessa turte. Vladivostok irraa kutee Moongooliyaa qabachuu dandeesseetti.
  Samuraayiin waraana miillaa baay'ee waan qabaniif finxaaleyyii ta'anii lolu. Taankoonni kun baayyee dadhaboodha, garuu salphaa, socho'aa fi oomishuuf gatii salphaadha. Akkasumas hunda caalaa, sochii gaarii qabaachuudhaan.
  Gabaabumatti diinni humna guddaa qaba. Istaaliin immoo maal akka godhu hin beeku.
  Ammaaf bet guutuun soddomii afur irratti argama. Garuu konkolaataa Jarmanii, keessattuu Tigers caalaa dadhaboodha. Taankiin KV daran hammaataa fi ulfaataadha.
  Qawween 45 mm yeroon isaa darbe, qawween 76 mm immoo cimaa miti.
  Aviyeeshiniin qabatamaan hamaa miti. Keessattuu Yak-9 meeshaa waraanaatiin baayyee laafaa ta'us.
  Jarmanoonni uumamaan Focke-Wulf irratti hirkatan! Garuu konkolaataan kun oofuun rakkisaa ta'ee argame. Baayyee humnaa fi saffisaa ta'us.
  ME-309 dhufuu jalqabe, konkolaataa saffisaa bakka dhukaasaa torba qabu, garuu akkasumas hojjechuuf baayyee salphaa fi ulfaataa miti. Kana jechuun sochii qaamaa hamaa jechuudha.
  Misooma haaraa keessaa xiqqaa fi guddaan Yu-188 fi Yu-288 kan turan yoo ta'u, isaanis boombii gaarii dha.
  Akkasumas, beekamaadha, konkolaattonni jeettii jalqabaa mul'achuu jalqaban. Garuu ammallee jumlaan miti.
  Jarmanoonni haleellaa isaanii kan jalqaban June 15 qofa yoo ta'u, taankii baay'ee dabarsaniiru. Akkasumas jalqabarraa kaasee akka eegaman beekamaadha. Ittisa cimaan ijaarame.
  Citadel dhugaa ta'e.
  Kana malees, IL-2 bifa boombii xixiqqoo kuufamaatiin Jarmanotaaf taajjabbii gaarii qopheesse.
  Garuu kun gahaa miti... Jarmanoonni ammallee ciccimoo ta'anii mul'atan. Waraana miillaa, aviyeeshinii fi taankii muuxannoo qaban baay"achaa dhufe.
  Fuuldura dhihaa malee faashistoonni qilleensa irratti cimoodha. Taankii keessatti baay"inaan faayidaa xiqqaa qabu, garuu qulqullina isaaniitiin sababa konkolaataa ulfaataa irraa kan ka"e.
  Meeshaa waraanaa keessatti USSR barmeela xiqqoo dabalataa illee qabdi. Garuu beekamaadha, gama kaalibariitiin, diinni dursaa jira.
  Kan hafe ittisa humna guddaa qabuu fi jabina ummata Sooviyeet irratti lakkaa"uu qofa.
  
  
  
  NAPOLEON WATERLOO IRRATTI INJIFANNOO TURE
  Naapooliyoon Guddichi sa'aatii lama dura Hamilton haleelee osoo Blucher hin dhufin isa injifachuu danda'eera. Sana booda immoo Blucher injifate.
  Haala kanaan Raashiyaan Aleeksaandar Tokkoffaan durfamtu Naapooliyoon akka hin lolle murteessite. Lammiileen Oostiriyaa kan isa waliin firooma qaban fakkaatu haala giddu galeessaan nagaa dhiyeessan.
  Faransaay naannoo xixiqqoo lama Xaaliyaanii keessatti Faransaayiin jiraatan, Nezerlaand immoo gara walnyaatinsa isheetti deebifte. Indemnity ishee irraa kaafamee, humni Napoleon isa jalqabaa beekamtii argate.
  Madaalliin yeroof ta"u hundeeffameera. Faransaay waraanaan garmalee waan dadhabdeef, Naapooliyoon yeroo muraasaaf callisee taa'e. Haaromsa tokko tokko raawwachuu kan jalqabe ta"us. Isaan keessaa inni guddaan tokko fuudhuu fi haadha manaa tokkoo akka ofiisaatti jalqabuu yoo ta"u, mirga hanga hiriyaa gaa"elaa afur qabaachuudha.
  Waldaan Kaatolikii mormitus, aangoon aangoo phaaphaasii baayʼee kufe. Akkasumas Pirootestaantoonni dhimma kana irratti haala jijjiiramaa agarsiisaniiru.
  Naapooliyoon mataan isaa nama Waaqayyoon hin amanne jechuun ni danda"ama. Akkasumas kutannoodhaan waldaa fi mootummaa addaan baase. Seerri biyya lafaa si hin ilaallatu jedhu.
  Naapooliyoon Guddichi humna Faransaay xiqqoo deebisee Aljeeriyaa fi Morookoo weerare. Qabeenya isaatti kolonii Afrikaa keessatti dabaluu jalqabe. Utuu hin turin loltoonni isaa Liibiyaa qabate. Garuu Masriin Biriteen isheen ofii isheetii karoora isheef hin qabneen akka hin fudhanne dhorkamte.
  Naapooliyoon galaana irratti waraana jalqabuu dhiisuun gaarii akka ta"e murteesse, bakka inni diina caalaa baay"ee dadhabe. Kana malees waan Afrikaatti qabame daakuun barbaachisaadha.
  Faranjoonni gara Niijar deemuun lafa Lixaa fi giddu gala Afrikaa dhuunfachuuf murteessan.
  Naapooliyoon Raashiyaa waliin hariiroo gaarii uumuu danda"eera, keessumaa erga Niikoolaas inni Jalqaba aangootti dhufee booda, isa waliin michuu ta"ee fi Oostiriyaa waliin hariiroo gaarii uumuu danda"eera. Kana malees, bara 1829tti Oostiriyaa fi Faransaay gama Raashiyaatiin Turkii irratti waraana godhan. Wanti akka waliigalaatti sochii cimaa ta'ee argame.
  Türkiye dhumarratti Baalkaan keessaa ari'ame. Bosniyaa fi Herzegovina qaama Oostiriyaa, Raashiyaan kutaa bahaa Rumaaniyaa, kutaan dhihaa immoo kutaa Oostiriyaa ta'e.
  Bulgaariyaa fi Sarbiyaan birmadummaa sirnaan argatan, garuu Bulgaariyaan Raashiyaa, Sarboonni immoo Oostiriyaa jalatti bultoota ta'an. Faransaay mootummaa Sardiiniyaa fi Naapooliin to'achuu dandeesse. Kana malees, Faransaayiin Giriik irraa fi odolawwan sanaa kutaa tokko irraa Qereet qabataniiru. Giriik mataan ishee ardii kanarra jirtu sirnaan walabummaa argatte, garuu Faransaay jalatti.
  Turkiyaan qabatamaan Istaanbul Awurooppaa qofa qabattee turte.
  Raashiyaan akkasumas Transcaucasia, Batumi, Kars, fi Erzerum - lafa hunda jechuun ni danda'ama Armeeniyaa fi Kurdoonni jiraatan argatte. Kaaba Iraaq Raashiyaa ta'ee, kibbaa immoo Ingilizootaan qabame.
  Türkiyen gara garee aangoo xixiqqaatti gadi bu'e. Faallaa kanaatiin Raashiyaan seenaa dhugaa caalaa cimtuu taatee argamte. Naapooliyoon bara 1837tti kan du"e yoo ta"u, Faransaay humna guddaa fi humna guddaa qabuu fi qabeenya koloneeffataa Afrikaa, Awurooppaa fi kutaalee Eeshiyaa keessatti qabattee hafe.
  Sana booda ilmi isaa Naapooliyoon 2ffaan aangootti dhufe. Dheeraa, bifti isaa diimaa, abbaa isaa irraa hawwii guddaa dhaale. Akkasumas Biriteen irratti tumsa uumuuf yaalii godhe.
  Oostiriyaan kana irratti walii galtee kan turte yoo ta"u, yeroo sanatti waraana Kaakaas keessatti kan liqimfamte Raashiyaan waraana gamtaa geggeessuu didde. Achiis bara 1846tti Oostiriyaa fi Faransaay Jarmanii wajjin waraana seenan. Hanga ammaatti Prussia jalatti tokko hin taane. Humnoonnis wal qixa hin turre. Oostiriyaan humna ishee ol aanaa irra jirti Faransaayis... Garuu Prussia baayyee cimtuu miti.
  Sababa waraana kanaan lafti Jarmanii hundi qabamee Faransaayii fi Oostiriyaa gidduutti qoodame. Sana booda Naapooliyoon 2ffaan dafee Deenmaark ofitti fudhate. Bara 1851ttis Noorweey Faransaayiin qabamte.
  Akkasumas bara 1853tti Niqolaas Inni Jalqabaa dhumarratti gamtaa sanatti makame. Raashiyaa, Oostiriyaa fi Faransaay waan Turkii fi Biriteen irraa hafe haleelan.
  Lafa irratti milkaa'inni gamtaa kanaaf gumaacheera. Galaana irratti Ingilizootaaf wanti xiqqoo fooyya'aa ture. Garuu gamtaan kun guutummaa Baha Giddugaleessaa, Masrii, Sudaan qabate. Sana booda Iraan. Akkasumas bara 1857tti Raashiyaan, Faransaayii fi Oostiriyaa gara Hindiitti ce'an. Ishees booji'uu danda'aniiru.
  Afrikaa qabachuunis gara kibbaatti tarkaanfachuun adeemaa ture. Akkasumas Biriteen mataan ishee uggura ardiileetiin ukkaamfamte. Yeroo wal fakkaatutti impaayeroonni sadii doonii ijaaraa turan.
  Faayidaan humnaa fi qabeenya lolaa irratti qaban baay"achaa dhufe.
  Akkasumas bara 1862tti balaa Raashiyaa, Faransaayii fi Oostiriyaa magaalaa guddittii mataa ishee keessatti bu"uu isaanii ilaalcha keessa galchuun Ingilizoonnis nagaa gaafatan. Biriteen haala salphina hedduu irratti walii galtee kolonii ishee dhiisuu qabdi turte.
  Bara 1864tti Niqolaas Jalqaba du'e... Teessoon isaa Aleeksaandar Lammaffaan dhaalameera. Garuu mootiin kun ammas carraa dhabe. Duraanis Ebla 1866 keessa nama kabajamaa Karakazov jedhamu rasaasaan rukutamee bilisummaan qonnaan bultootaa yeroo dheeraaf eegamaa ture hin raawwatamne.
  Akkasumas dargaggeessi haaraan Tsar Aleeksaandar Sadaffaan bilisummaa qonnaan bultootaa mormaa ture. Akkasumas koorsii konsarvaatiivii itti fufe. Haa ta'u malee Raashiyaan Eeshiyaa fi Chaayinaa keessa socho'aa turte.
  Ameerikaatti waraanni biyya keessaa harkisee itti fufe. Keessattuu ajjeechaa Abrahaam Liinkan booda. Warra kaabaa gidduutti waliigaltee dhabuun hamaan uumame. Waraanni kun waggoota kudhanii ol kan fudhate siʼa taʼu, Ameerikaan gargar caccabdee turte. Waraanni kun dheeressuuf kan mijate gargaarsa Naapooliyoon 2ffaan warra kibbaa fi daangaa kolonii Faransaay Kaanaadaa fi jalatti bultu Meeksikoo waliin Ameerikaa cimtuu qabaachuu irraa duubatti jechuu dha. Naapooliyoon Lammaffaan hanga bara 1879tti kan bulche yoo ta"u, bulchiinsi isaas baay"ee dheeraa ta"ee argame: waggaa afurtamii lamaa fi ulfina qabeessa. Faranjoonni Afrikaa guutummaatti dhuunfatte, Oostiriyaa qofatu xiqqoo ishee qabatte, Sooriyaa, Falasxiin, Indoochaayinaa, gartokkoon Hindii, Iraan fi kkf irraa bu"aa argatte.
  Kanaadaa, Meeksikootti bakka miila horatanii Laatiin Ameerikaa keessa seenuu jalqaban. Ispeeniifi Poorchugaal keessatti mootonni Faransaay bulchuu jalqaban. Biriteen biyya sadarkaa lammaffaa taate.
  Dhugaadha, Raashiyaan cimtee jirti, xiqqoo Oostiriyaanis. Garuu sun sodaachisaa miti.
  Naapooliyoon Sadaffaan ilmi Naapooliyoon Lammaffaa teessoo mootummaa irra taa'e. Duraanis umriin isaa waggaa soddomii saddeet ture. Emperor bilchaataa ta"e, imaammata abbaa isaa itti fufee, Laatiin Ameerikaa keessatti waraana geggeessee Awustiraaliyaa fi Galaana Paasifikii qorate.
  Raashiyaan yeroo sanatti Chaayinaa fi Hindii, lafa baay"ee, dhuunfattee daakte. Bara 1904tti Raashiyaan kanaan dura Kooriyaa injifachuun Jaappaan keessa buute. Waraanni Jaappaan waliin godhame hamma tokko harkisee marsaa paartii seene. Naapooliyoon 3ffaan Laatiin Ameerikaa fi guutummaa Ardii Diimaa jechuun ni danda"ama injifate. Garuu yeroo Ameerikaa seenu waan hin arganneef bara 1909tti du'e.
  Naapooliyoon Afraffaan - ilmaan angafaa hundinuu akka aadaa isaaniitti Naapooliyoon jedhaman - Ameerikaa fudhatee haleelee lafa kana jabeessuu xumure. Ameerikaan ammoo bakka sadiitti qoodamtee hamma tokko duubatti haftee turte. Waraanni Faransaay hedduunis isaan boojiʼan.
  Raashiyaan ammallee yeroo dheeraaf garee Jaappaan waliin waraana keessa kan turte yoo ta"u, fincilli yeroo hunda Chaayinaa keessatti ka"aa ture.
  Bara 1913tti Aleeksaandar Sadaffaan kan duʼe siʼa taʼu, Niqolaas 2ffaan teessoo mootummaa irra taaʼe. Mootiin haaraan kun daandii abbaa isaa itti fufe.
  Naapooliyoon 4ffaan Ameerikaa erga injifatee booda kana caalaa barbaade. Biriteen ammallee kolonii malee baayyee cimtuu miti. Oostiriyaa fi Raashiyaan Faransaayiin alatti humnoota gurguddoo addunyaa lamaan.
  Kana malees, impaayera lamaan keessatti mootonni guutuu ta"an kan jiran yoo ta"u, Raashiyaa Tsarist keessattis garbummaanis ni hojjeta!
  Naapooliyoon Afraffaan kana yaadaa jira... Garuu yeroo tokkotti bineensota hamaa lama loluun hojii hin danda'amnedha. Yookaan garmalee walxaxaa ta"e. Nama tokko filattee waliin reebuu qabda.
  Erga bara 1916tti Emperor Franz Joseph du'ee booda, kan waggoota jaatamaa fi saddeet bulche - bulchiinsa dheeraa addunyaa keessaa tokko, ilmi obboleessa isaa guddaan Chaarlis 1ffaa teessoo mootummaa irra taa'e. Sana boodas waldhabdeen Oostiriyaa keessatti jalqabe. Dhaaltuu haaraa kana namni hundi hin beeku, akaakayyuun akaakayyuu isaa Firaanz 2ffaan mooticha qofa ture.
  Fincilli fi fonqolcha mootummaa hedduunis ni ka"e.
  Faransaayii fi Raashiyaan waraana gara Oostiriyaatti erganiiru. Lagannaan waloo kun impaayera patchwork fi qoqqoodinsi isaa saffisaan akka mo'amu taasiseera. Utuu baayʼee hin turin Siwiidin qoqqoodamte.
  Akkasumas Faransaay Ispeeniifi Poorchugaal qindeessaa ishee keessatti hammatte.
  Haala kanaan addunyaa kana irratti biyyoonni lama qofti hafaniiru: Faransaayii fi Raashiyaa, kanneen naannoo hunda qoodan...
  Niqolaas 2ffaa fi Naapooliyoon IV. Kun walitti makamaadha. Mootonni lama immoo faallaa wal dhaabbatu... Garuu waraanni sun gonkumaa hin jalqabne... Niqolaas 2ffaan bara 1936tti du'e. Itti aansee ammoo Aleeksee 2ffaan dhufe. Akkasumas Naapooliyoon Afraffaan waggaa tokko booda bara 1937tti du'e. Innis ilma isaa angafaa kan innillee du"e osoo hin taane, isa gidduu jiru Luwiis Kudha Sagalffaan kan itti aanu ture.
  Mootiin haaraan dargaggeessa, Aleeksiin immoo dargaggeessa ture. Akkasumas bara 1941 Caamsaa hanga Muddeetti ji'oota hedduudhaaf wal lolan... Sana booda nagaa uumuun, haala dabalataa fi beenyaa malee.
  Kun duraanuu waraana dhumaa impaayera addunyaa lamaa ture. Bara 1943 Faranjoonni gara ji'aatti balali'an. Akkasumas Raashiyaa bara 1945. Babal"inni hawaa eegalameera.
  Akkasumas impaayera lama: Raashiyaa fi Faransaay, mootummaan Boonaparte fi Romanov nagaan waliin jiraatan.
  Kanaaf, walumaa galatti, jireenyi sirna uumama lafaa isa kan biraa keessatti tasgabbiidhaan guddate.
  Dhuma jaarraa digdamaffaatti Raashiyaa fi Faransaay pilaaneetota Sirna Aduu hunda jechuun ni danda"ama daawwachuu danda"anii industirii hawaa guddisan.
  Walumaagalatti, kana booda weerarri ykn beelli lafarra hin turre. Sadarkaan dhalootaa impaayera lamaan keessatti kan to"atame yoo ta"u, amantoonni bal"inni isaanii daangeffameera.
  Waldaan mootummaa irraa adda baatee, waaqa hin qabnee fi waaqa tolfamaa haaraan faashinii ta"e.
  Jeequmsi guddaan waan hin jirreef jechuun ni danda"ama, waraanni sun guutummaatti bade.
  
  OSOO RASPUTIN NI LUBBATA
  Raasputiin, dinqii tokkoon, summii fi garaa isaa keessatti madaa'us, ammallee yaalii ajjeechaa sana irraa hafe. Sababa yeroo dheeraaf karoorfamee Tsar Niqolaas 2ffaa marfamuu isaatiin fonqolchi mootummaa masaraa mootummaa hin raawwatamne. Tsar seenaa Raashiyaa keessatti sadarkaa ulfaataa ta'e milkaa'inaan darbe. Dhuma baatii Eblaattis akkuma karaan gogee haleellaan yeroo dheeraaf eegamaa ture kibbatti jalqabe.
  Bu"a qabeessummaan lolaa waraana tsaris labsii gowwummaa Mootummaa Yerootiin kan hin gufanne yoo ta"u, ajaja ajajaa cimaa Brusilov jalatti milkaa"ina guddaa argateera. Karaa biraatiin, seenaa dhugaa keessatti, jalqaba irratti milkaa"inni guddaan ture, haleellaan kun sababa sabotage, Bolsheviks fi qaamolee diigumsaa birootiin, burjaajjii gurguddoo fi ministeerota Mootummaa Yeroo dabalatee, fashalaa"e.
  Garuu sabotage hin jiru, waraanni ammallee sababa naamusa jeneraalota tsarist irraa kan ka'e cimaadha. Akkasumas hamileen warra Oostiriyaa fi keessattuu kutaalee Islaavii gadi bu'aa jira.
  Brusilov Lviv fudhatee hanga marfamuu Przemysl tarkaanfate.
  Jarmanoonni haleellaa Raashiyaa haala kamiinuu dhaabsisan giddu galeessatti fuulduraa akka malee dadhabsiisuudhaan qofa.
  Haa ta'u malee loltoonni Raashiyaa Rumaaniyaa keessattis haleellaa raawwataniiru. Achitti milkaa'ina guddaa argataniiru. Akkasumas Bucharest fi Transylvania illee deebi'anii qabataniiru.
  Jarmanoonnis loltoota naannoo biroo irraa baasuun warra Oostiriyaa baraaraniiru. Haalli Jarmanii Ameerikaan Ebla 1917 waraana kana keessa seenuu isheetiin hammaate. Ameerikaanoonni maaliif itti makamuu hin qaban? Jarmaniin duraanuu doonii irra akka jirtu ifaadha, mo'attoota keessaa tokko ta'uunis nama gammachiisa.
  Ji'a kufaatii keessa yeroo qorri jiidhaan roobu jalqabu, loltoonni Raashiyaa dhumarratti kutaalee Jarmanii giddu galeessa keessa jiran haleeluu jalqaban.
  Qorqorroo jiidha qabu keessatti mul"achuu dhabuun isaa, maashinii qawwee fi meeshaa waraanaa Jarmanii hojjechuuf rakkisaa taasiseera. Kana malees, yeroo qorraa keessatti maatiin Krauts yeroo hunda warra Raashiyaa haala qilleensaa hamaa kana caalaatti baratan caalaa hammaataa taʼee iyyu.
  Kanaaf, fuuldura giddu galeessaa, dhihaa ajajaa murteessaa fi dandeettii guddaa qabu Kornilov, isa isa duraa akkas ija jabina hin qabne cinaatti haxaa'ee ajaja ture.
  Loltoonni Raashiyaa ittisa Jarmanii laafaa ture cabsanii milkaa"inaan tarkaanfatanii hidhamtootaa fi waancaa baay"ee qabatanii turan.
  Laga Vistula irratti qofa, loltoota isaanii gara dhihaatti laaffisuudhaan, Jarmanoonni tarkaanfii loltoota Raashiyaa dhaabuu danda"an. Waraanni Tsarist mootummoota Baaltik bilisa baasee Baha Prussia seene.
  Raashiyaan damee kibbaa fuulduraa irrattis Turkii waliin taasisaniin milkaa"ina guddaa galmeessiteetti. Dhuma waggaa sanaatti Ingilizii fi Faransaayi waliin ta"uun guutummaatti jechuun ni danda"ama Eeshiyaa Xiqqoo qabatanii Istaanbulitti dhiyaatan.
  Ji'a Guraandhalaa keessa Istaanbul adda durummaan loltoota Raashiyaa irraa dhiibbaa jalatti kan kufte yoo ta'u, Impaayera Usmaaniyaa harka kennate.
  Barri 1918 gahe. Raashiyaa keessatti injifannoo dafanii argachuutti kan amanan yoo ta'u, biyyattiin rakkoo waraanaa hunda keessa osoo jirtuu itti fufte. Michoonnis Jarmanoota warra dhihaa keessa jiran xiqqoo duubatti dhiiban, milkaa'ina isaaniittis amanan.
  Ameerikaan qoqqoodinsa baay"ee dabarsite. Oostiriyaa-Haangaariin kufaa waan turteef waraanni ishee biyyaa ba'aa ture. Bulgaariyaan Jarmanii fi Oostiriyaa-Haangaarii irratti waraana labsitee gamtaa mootummoota giddu galeessaa keessaa baate. Türkiye immoo injifatame.
  Waraana kana dafee xumuruuf miirrii Jarmanitti akka ka"e beekamaadha.
  Garuu ammallee xiqqoo duubatti deebi'aniiru. Eessa deemta? Ji'a Sadaasaa keessa Raashiyaan haala qilleensaa ho'aa osoo hin eegin, Oostiriyaa-Haangaarii duraanuu cabe rukutee fuuldura cabsite. Jarmanoonni haleellaa kana dandamachuu waan dadhabaniif baqatan. Miidhaa guddaan injifataman. Budapest kuftee Impaayerri Oostiriyaa harka kennate.
  Yeroo muraasa booda Jarmanitti fonqolchi mootummaa kan raawwatame siʼa taʼu, Caamsaa 9, 1918 Impaayera Jarmanii harka kennate.
  Waraanni Addunyaa Tokkoffaa akkasitti xumurame. Kana booda mariin Versailles, fi sirna nagaa haaraa mallatteessuun raawwatame.
  Impaayera Usmaaniyaa kaartaa irraa bade. Raashiyaa, Biriteen fi Faransaayiin qoodamte. Impaayerri Tsarist Armeeniyaa waliin Qosxanxinoos fi Eeshiyaa Xiqqoo deebisee fudhate. Biriteen Iraaq, Falasxiin, qabeenya Usmaaniyaa Sa"uudii Arabiyaa, fi Faransaay Siiriyaa. Oostiriyaa-Haangaariinis kaartaa Awurooppaa keessaa bade. Raashiyaan lafa Poolaandi waliin Galishiyaa, Bukoviina, Krakow argatte. Cheekooslovaakiyaan qaama Raashiyaa taatee, ofiin of bulchuu hamma tokko qabattee, Niqolaas 2ffaan garuu mootii Rippabiliika Cheek fi Slovaakiyaa ta'e. Krakow akkuma Poznan fi kutaa lafa Jarmanii Mootummaa Poolaandi seente. Danzig dabalatee. Raashiyaan naannoo Klaipeda jedhamullee simatteetti. Qabeenya isaa haalaan babal"isuu.
  Gara dhihaatti Jarmaniin qabeenya Faransaayii fi Deenmaark Bismarck jalatti qabame deebifte. Akkasumas naannoo waraana irraa bilisa ta'e kan Raayiin Baasiin keessatti argamu irratti walii galuuf dirqame. Jarmanis biyyoota injifataniif beenyaa guddaa kaffaluuf dirqamte. Duraan dursee Raashiyaa fi Faransaay akka warra Jarmaniin baay'ee miidhaman.
  Yugoslavianis mul'atte, isheen akka jala Raashiyaa ofitti beekte, garuu sirnaan qaama ishee hin taane. Haangaariin muramtee, akkasumas Raashiyaa jalatti of beekte. Oostiriyaan sirnaan walaba ta'ee turte, garuu beenyaa kaffalte. Rumaaniyaan Tiraansiilvaaniyaa argatte.
  Warra mo'ame malee namni hundi xiqqaa fi guddaan gammade. Türkiye fi Austria-Hangary kaartaa Awurooppaa fi Eeshiyaa irraa badan. Raashiyaan immoo baay"ina ummataa fi naannoo ishee dabalte. Akkuma dhugumatti, Faransaay, Jaappaan, Biriteen fi Ameerikaa qofatu beenyaa kana keessaa muraasa qofa argate. Qabeenyi Jarmanii Galaana Paasifikii keessa qabdu Jaappaanii fi Biriteen gidduutti qoodame. Afrikaatti, irra caalaa Biriteen.
  Ji'oota muraasa booda Raashiyaan gama Biriteen waraana Afgaanistaan keessa seente. Injifannoon ariifataa kan argame siʼa taʼu, yeroo jalqabaatiif taankiin ilmi Mendeleev hojjete lola irratti qoratame. Konkolaataan haaraan kun baayyee gahumsa kan qabuu fi amala konkolaachisummaa gaarii kan qabu ta'uu mirkaneesse.
  Kabaja dhaaltuu teessoo mootummaa kanaaf jecha "Alexey" jedhamtee moggaafamte. Konkolaataan kun immoo baayyee abdachiisaa fakkaata ture.
  Afgaanistaan erga qabamee fi qoqqoodamuun booda yeroon nagaa jalqabe. Waraanni xixiqqoo hedduun darbanis. Raashiyaa fi Biriteen Iraan addaan qoodan. Sana booda michoonni kun qoqqoodinsa Sa'udii xumuran.
  Diinagdeen Raashiyaa waggaatti gara dhibbeentaa kudhaniin saffisaan kan guddisu siʼa taʼu, bara 1929tti sadarkaa lammaffaa qabateera. USAnis daftee ol kaate, Faransaay irraa xiqqoo gadi, Jarmanii irraa illee gadi. Biriteen immoo dhaabbachuu kan mudate siʼa taʼu, sadarkaa waraana duraa irra gaʼuu hin dandeenye.
  Haa ta"u malee, yeroo Dippireeshiniin Guddaan mudatu, ammas wanti rakkisaa ta"ee fincilli fi jeequmsi guddachuu jalqabe.
  Niqolaas 2ffaan Waraana Addunyaa Tokkoffaa injifachuun aangoosaa cimseera. Tsar guyyaa hojii gara sa"aatii kudhanii fi walakkaatti, Dilbataa fi guyyoota ayyaana duraa gara sa"aatii saddeetitti hir"ise. Raashiyaa keessatti mindaan dabalaa ture. Gatiin tasgabbaa'aa kan ture yoo ta'u, Ruubiliin mootii maallaqa cimaa lafarra jiru ture.
  Kana malees, tsaar bara 1925tti barnoota kutaa torbaffaa bilisaan jalqabe. Akkasumas bara 1929tti barnoonni kutaa torbaffaa dirqama ta"e. Kunuunsi fayyaa bilisaas caalaatti dhaqqabamaa ta"eera.
  Akkasumas barnoota olaanaa bilisaan argachuun baayyee salphaa ta'eera. Sooramanis ni dabalama, hojjettootaa fi haadhotii manaa, akkasumas qaama miidhamtootaaf illee ni kaffalama ture.
  Garuu Kufaatiin Guddaan rakkoo hunda ammas hammeesse. Ammas Dumaa yaadatan, kan tsarri diige, garuu filannoo haaraan gonkumaa hin gaggeeffamne. Maaltu gara haaromsa absolutism taasise.
  Mootichi ammas mirga seera baasuu argate, sochii mul"atu agarsiisuu jalqabe. Haa ta'u malee, Dumaa Mootummaa malee illee fooyya'ee, Manni Maree Mootummaa ni hojjete, Seerri Siivilii Impaayera Raashiyaa fudhatame.
  Haa ta"u malee, burjaajjiin haaraan dimokiraasii dabalataa, fi yoo xiqqaate haaromsa Dumaa barbaade. Yeroo dhiphina sammuutti proletariat fi qonnaan bultoonni finciluu jalqaban.
  Gandoonni hundi, gita kulak haalaan cimaa ta'e. Garuu abbootiin qabeenyaa lafaa ammallee abbummaa lafaa qabataniiru. Keessattuu kunuunsi yaalaa fooyya"aa waan dhufeef dhala dhabuun ol"aanaa ta"ee kan itti fufe yoo ta"u, duuti hir"ateera. Kunis baay"ina ummataa fi lafti akka gargar bahu taasiseera. Guddina kana keessaa gar tokko magaalattiin akka xuuxame beekamaadha. Yeroo Dippireeshinii hoji dhabdummaan haalaan dabaleera.
  Garuu mootummaan tsaris tarkaanfii cimaa fudhachuun bu"aa dhiphina sammuu salphisuu danda"eera. Bara 1931 yeroo Jaappaan Chaayinaa weerartee mootummaa puppetii mataa ishee Manchuria keessatti uumuuf yaalte. Kunis waliigalteewwan kanaan duraa cabsuun Raashiyaan waraana kana keessa akka galtu sababa ta"e.
  Yeroo kanatti waraanni Tsaar taankii addunyaa kanarraa sadarkaa olaanaa fi humna guddaa qabu, aviyeeshinii hundarra gaarii ta"e, xiyyaarota mootoraa boombii ja"a dabalatee qaba ture. Akkasitti, Raashiyaa Tsarist keessatti, helikooptaroota addunyaa irratti jalqabaa baay'inaan oomishaman, fi qawween baay'ee milkaa'an, duubatti deebi'uu hin dandeenye mul'atan.
  Kana malees, sadarkaan jeneraalotaa Raashiyaa Tsarist keessatti ol ka'eera. Akkasumas dooniin kun kan ajajamu ogeessa Admiral Kolchak ture.
  Yeroo Waraana Addunyaa Tokkoffaattillee waraanni Tsaar xiyyaarota galaanaa baayʼisuun gara mudaa hin qabnetti fide. Akkasumas galaana irratti Jaappaanota dammaqinaan caccabsite.
  Waraanni kun jalqabarraa kaasee Jaappaanotaaf haala hin mijoofneen deeme. Tsar jalatti Sararri guddaan Baikal-Amur kan biraa ijaaramee dhiyeessiin waraana Raashiyaa rakkoo malee raawwatame.
  Baay"inaafi qulqullinaan Jaappaanota caalanii, dirree maarshaal Denikin fi Kornilov haleellaa milkaa"aa geggeessan. Dargaggoota jeneraalota keessaa Vaasileevskiin adda kan ta'e yoo ta'u, yeroo Waraana Addunyaa Tokkoffaa umurii waggaa digdamii sadiitti koloneel ta'e. Umurii waggaa digdamii shanitti immoo duruu jeneraala ta'eera.
  Ajajoonni kaanis akka turan beekamaadha. Tukhachevsky guddina hojii saffisaa ta'es argateera. Gara Budyonny ol ba'e. Injifannoo walduraa duubaan fi jalqabarraa kaasee waraanni tsarist kaka'umsa qaba ture, qodaa uumuu fi Poort Artar marse. Haa ta'u malee, yeroo haleellaa sanatti marfamuun kun yeroo dheeraa hin turre, citadel hin mo'amne kun torban lama keessatti kufe. Akkasumas lola ji'a afur qofa keessatti Chaayinaa fi Kooriyaa guutuun bilisa ba'an.
  Tsar Nicholas II, akkuma Biriteen waraana kana keessa seenuu hin dandeenye, Ameerikaan Kufaatii Guddaatiin laafaa ta"uu isheetti fayyadamee, Jaappaan guutummaatti qabamtee Impaayera Raashiyaatti akka dabalamtu ajaje.
  Kolchak galaana irratti samurai guutummaatti injifate, wantoota biroo keessaa xiyyaarota galaanaa addunyaa kanarraa hunda caalan fayyadame. Kana malees, dooniin tokko Galaana Baaltik fi Meditiraaniyaanii irraa dhufe.
  Akkasumas Amajjii 1932tti waraanni tsaar Jaappaan keessa bu"e. Lola mata jabeessa ji'a sadii booda Biyyi Biiftuu Baatee Mo'amtee bulchiinsa Raashiyaa taate. Raashiyaatti makamuuf rifarandamii gaggeesse. Niqolaas 2ffaan immoo Mikaado fi Emperor Jaappaan ta'e. Raashiyaan qabeenya Galaana Paasifikii keessas qabatteetti.
  Hitler Jarmanitti Guraandhala 1933 aangootti dhufe. Akkasumas, mootummaa ta"uun isaa balaa guddaa fiduu akka danda"u beekamaadha.
  Fuhrer battaluma sanatti Nicholas IIf amanamummaa kakaachuun Raashiyaa waliin gamtaa labse.
  Hitler walgahii dhuunfaa irratti kolonii Faransaayii fi Ingilizii akka qoodamu yaada dhiheesse.
  Niqolaas 2ffaan tole jedheera. Akkasumas gamtaan Xaaliyaanii, Jarmanii fi Raashiyaa gidduu jiru xumurame. Biriteen fi Faransaay irratti, beekamaadha. Bara 1937tti Jarmaniin Oostiriyaa ofitti fudhatte. Kanuma waliin Niqolaas 2ffaan waggoota afurtamii sadii jechuun ni danda"ama erga bulchee booda du"e. Ilmi ilma isaa inni xiqqaan Aleeksaandar Afraffaan teessoo mootummaa irra ture. Dhaaltuun kun Aleeksii jedhamu fuudhuu danda'eera, ilma godhachuu danda'eera, akkasumas dhukkuba fayyuu hin dandeenyeen du'e. Ilmi ilma isaa waggaa jaha qofa kan ture si"a ta"u, obboleessi mootichaa Mikaayil Roomaanov bulchaa fi mootii ta"e. Mootii maanguddoo, garuu akka waliigalaatti muuxannoo qabu. Karaa biraatiin, hoggansa waliigalaa qabamuu Jaappaan kan raawwate isa ture, akkasumas sadarkaa grand marshal qaba ture, akka generalissimo.
  Regent Mikhail Romanov gara Jarmanii fi Xaaliyaanii waliin gamtaa uumuutti adeemsa isaa itti fufe. Akkasumas Caamsaa 15, 1940tti Raayich Sadaffaa Faransaay, Beeljiyeemii fi Hoolaandii, akkasumas Biriteen irratti duule. Raashiyaan kolonii Ingilizii irrattis duulte. Xaaliyaanis gara Afrikaatti deemte.
  Waraanni kun haalaan milkaa"inaan guddate. Raashiyaan qabeenya Biriteen fi Faransaay Eeshiyaa keessa jiru hunda ji'a sadii keessatti qabatte. Sana booda immoo Awustiraaliyaa keessa bu'an. Raashiyaan Afrikaattis tarkaanfatte.
  Jarmanoonni Faransaay dafanii injifachuun Beeljiyeem fi Hoolaandii erga dhuunfatanii booda haleellaa qilleensaa Biriteen irratti banan. Hanga aviyeeshiniin Raashiyaa waraana kana seenutti baayyee hin milkoofne.
  Biriteen immoo baayyee hamaa taate. Waan danda'an hundas boombii itti darbatan. Loltoonni Raashiyaa dafanii Awustiraaliyaa injifatan. Akkasumas Afrikaan suuta kan mo"amte, hangas diddaa loltoota Ingilizii fi Faransaayii irraa kan ka"e osoo hin taane, fageenya dheeraa fi hanqina daandii irraa kan ka"e.
  Bara 1940tti Biriteen qabachuuf yeroo hin qaban turan, garuu ganna bara 1941 qilleensarra bu'uun dhumarratti Ingilizoonnis xumuraman.
  Kana booda waraanni Ameerikaa waliin godhame. Roozvelt of eeggannoo malee waldhabdee keessa seene, yeroon booda. Akkasumas Raashiyaan Tsarist Alaskaa deebiftee argachuu barbaadde.
  Garuu kana qofa miti... Bara '41 - '42 keessa loltoonni Tsarist bubbee qaxxaamuranii gara Ameerikaa seenanii achitti lola jalqaban.
  Loltoonni Raashiyaa baay"inaafi qulqullina loltootaatiin olaantummaa qabu.
  Ameerikaanoonni mo'amaa turan. Akkasumas Jarmanoonni Kanaadaa irraa dhoo'anii dhufanii akkasumas milkaa'ina guddaa argatan. Bara 1942 Ameerikaan walaba taate bara dhumaa ture. Rukutaa Raashiyaa fi Jarmanii jalatti Ameerikaan hanga Waxabajjii 8tti kan turte yoo ta"u, kufaatii Niiw Yoorkii fi Waashingitan booda harka kennatte.
  Akkasitti Waraanni Addunyaa Lammaffaa xumurame. Seenaa dhugaa caalaa gabaabaa, Raashiyaa fi Raayich Sadaffaaf injifannoo. Yeroo waraanaa sanatti Jarmanoonni Ispeeniifi Poorchugaal qabatanii kolonii isaanii of keessaa qaban.
  Addunyaan irra deebitee qoodamtee jirti. Raashiyaan Tsarist kolonii Biriteen fi Faransaay Eeshiyaa fi Paasifikii keessa jiran hunda, akkasumas Awustiraaliyaa ofitti fudhatte. Alaskaan, harki caalaan Kaanaadaa fi Ameerikaan Raashiyaa kan ta"an yoo ta"u, kutaan xiqqaan qofti Jarmaniif kenname. Afrikaan harki guddaan Raashiyaa taate. Garuu Jarmanoonni kolonii Faransaay, Beeljiyeem, Poortugaal fi Ispeen keessaa gar tokko fudhatan.
  Jarmanoonni Deenmaark fi Noorweey lamaan isaaniis qabataniiru. Siwiidin immoo Raashiyaa waliin qoodamte. Faransaay, Beeljiyeem, Hoolaandi, Ispeen, Poorchugaal gamtaa addaa mootummoota naannoo chaappaa keessa jiran seenan. Naaziin mootummoota puppetii idilee taʼan qabatanii kan turan taʼus, loltootaan isaan dhuunfatan. Deenmaark fi Noorweey akkasumas kutaa biyya Siwiidin keessattis kanuma.
  Raashiyaan Biriteen to'achuu dandeesse. Tsar Aleeksaandar Afraffaan mootota Ingilizii wajjin firooma waan qabuuf, mootii Biriteen ta"uun beekamtii argate.
  Xaaliyaan Afriikaa keessatti qabeenya tokko tokko horattee Itoophiyaa keessatti of jabeessite.
  Raashiyaan Tsarist addunyaa irratti impaayera humna guddaa qabduu fi bal"aa ta"uun ishee hin shakkisiisu. Garuu Raayich Sadaffaas cimaadha. Yeroodhaafis nagaa dhaabbate. Waan haaraa arganne daakuun nu barbaachisa. Regent Mikhail tarkaanfii kanaan dura hin argamne illee fudhate, Raashiyaan kun haadha warraa afur akka qabaattu hayyame.
  Sinoodoosiin illee kana fudhachuuf kan dirqame, assimilation outskirts saffisiisuuf jecha.
  Yaada akkamii gaarii dha! Aleeksaandar inni Afraffaan namoota isa jala jiraniif fakkeenya taʼuuf yeroo dargaggummaa isaatti siʼa lama illee fuudheera. Kanaaf haalli tasgabbaa'eera.
  Mikaayil bara 1947tti kan duʼe siʼa taʼu, Tsar Aleeksaandar dhugumatti aangoo fudhateera. Hanga ammaattis innillee milkaa'eera. Garuu Hitler lafa gahaa waan hin qabneef, Fuhrer inni hafuuraan qabame ol"aantummaa addunyaa abjoote.
  Kanaaf Ebla 20, 1955 Raashiyaa Tsaris irratti waraanni guddaan jalqabe. Raayich Sadaffaa fi Xaaliyaan, bakka ilmi Mussolini Jr. duraan bulchaa ture, impaayera Tsar Alexander IV irratti haleelan.
  Waraanni Addunyaa Sadaffaa jalqabe. Arjentiinaa, Biraazil, Veenzuweelaa, Meeksikoo fi biyyoonni Laatiin Ameerikaa hedduunis gama Raayich Sadaffaa fudhataniiru. Waraanni Addunyaa Sadaffaas ni ka'e...
  
  
  DOGOGGORA ROKOSSOVSKY
  Yuunivarsiitii walfakkaatu, addunyaa lafaa. Yeroo Waraana Sabboonummaa Guddaa seenaa dhugaa wajjin garaagarummaa xiqqaa tokko qofatu ture. Rokossovsky osoo Mainstein hin dhufin isaan balleessuuf jecha Stalin amansiisuu danda'eera, Waraana Eegdota 2ffaa fi reserves biroo Paulus irratti erguuf. Falmiin gahee murteessaa taphate: "Waggaa haaraa dura Paulus balleessinee Stalingrad yoo bilisa baasne, bu"aa siyaasaa guddaa qabaata Ayyaana Qillee Kaatolikii Stalingrad keessatti kabajna!"
  Istaaliin namoonni siyaasaa dursanii akka dhufan walii galuun Paawulas akka haleelamuufi Meeyinistaayin ammaaf akka of qusatu ajaje. Garuu sababa murtoo ofumaan uumame kanaan wanti armaan gadii mudate. Ammas Muddee keessa, lolaaf qophaa"oo fi caasaa ittisaa cimaa irratti hirkatanii, loltoonni Paawuloos mormii mata jabeessa kaa"anii ejjennoo isaanii qabachuu danda"aniiru. Akkasumas Mudde 25, Mainstein koridoorii gara Stalingrad xiqqoo gara kibbaatti geessu cabse.
  Lolli cimaanis ni kaʼe. Hitler gatii kamiinuu riqicha Voolgaa irratti akka qabatu ajaje, Istaaliin gatii kamiinuu Stalingrad akka deebisee qabatu ajaje. Lolli kun akkuma yeroo haleellaa Stalingrad irratti raawwatame, Jarmaniin boba"uu jalqabe, amma garuu faallaa kanaa ta"eera.
  Loltoonni Sooviyeet gara fuulduraatti kan cabsan siʼa taʼu, Jarmanoonni abdii kutatanii ofirraa ittisan.
  Lolli mata jabeessa ta"e ji"a sadii fi walakkaaf itti fufe. Kuusaaleen lola sanatti seenan baay"achaa dhufe. Dhumarratti dhuma baatii Sadaasaa irratti Jarmanoonni Istaaliingraadii keessaa ari"amanii gara Donitti akka duubatti deebi"an isaan dirqisiise. Garuu kasaarri loltoota Sooviyeet garmalee guddaa waan tureef haleellaa kana keessatti hojiin yeroo dheeraaf dhaabbachuun itti fufe.
  Jarmanoonnis waraana isaanii sochii guutuudhaan cimsan, taankii ulfaataa Tiger fi Panther dabarsanii, madaa isaaniis arraabsan. Garuu reeshiyoon kasaaraa yeroo lolaa seenaa dhugaa caalaa Krauts'f mijataa ta'ee argame. Naaziin qodaa keessa waan hin kufneef haala ittisaa mijataa ta"een waan lolaniif. Kunis sarara fuulduraa ofii isaaniif sarara faayidaa caalu irratti akka qabaatan isaan gargaareera.
  Eeyyee, Michoonni Afrikaa keessatti akkasitti murteessaa ta"ee hin sochoone. Jarmanota bahaatti balaan guddaan uumamuu dhabuun isaa tarree isaanii gidduutti mirkanaa"uu dhabuu fi waliigaltee dhabuu uume. Ameerikaanoonni kasaaraa guddaa sodaachuun akka waan hin hojjenneetti amala kan agarsiisan yoo ta"u, Ingilizoonnis tokko tokko humna gahaa hin qaban turan.
  Kanaaf Naaziin ammallee Tuuniziyaa keessatti riqicha qabatanii waan turaniif waa"ee Xaaliyaanii yaadda"uu hin dandeenye.
  Akkasumas, July 6, haleellaan haaraan Naazii, naannoo Stalingrad jedhamutti jalqabe. Yeroo kana garuu, Fritz caalaatti haxxummaa waan qabaniif, akkuma ajajni Sooviyeet eege, magaalattii mataa ishee irratti haleeluuf ija hin jabaanne, garuu cirracha hidhannoo isaanii gara kibbaatti sochoosan. Akkasumas sarara ittisaa cabsuu danda'eera.
  Tarkaanfachaa, Mainstein Kibba Stalingrad irraa kiiloo meetira dhibba fagaatu Volga gahe, achiis gara kibbaatti garagale. Sochii ija jabinaafi hin eegamne ta'ee argame. Kana malees, lola haleellaa irratti, Tigreen humna isaa isa sodaachisaa akka taankii cabbii cinaa fi duubaan eegumsa cimaa qabuutti agarsiiseera.
  Ajajni Sooviyeet yeroon booda haleellaa deebii kennuuf yaale, daandii dallaa cimaa qabu irratti. Lolli taankii kan raawwatame yoo ta'u, yeroo jalqabaaf Paantariin ittisaa fi tarkaanfii duuluu irratti humna isaa agarsiise. Jarmanoonni ogummaadhaan haleellaa deebi"ee loltoonni Sooviyeet taankii isaanii isa haaraatiin ittisan. "Ferdinand" illee ga"umsa gaarii agarsiiseera.
  Garuu olaantummaa lakkoofsaa ammallee gama USSR jira. Jarmanoonni fagoo tarkaanfachuu waan hin dandeenyeef dhaabachuuf dirqaman. Haalli Voolgaa irratti ture waan qabbanaa"e fakkaata ture. Garuu fincilli farra Sooviyeet Cheecheniyaa keessatti ka'e. Akkasumas magaalaan Grozny sababa rukuttaa dachaa, kufaatii Karra Terek kan Caucasus wajjin fudhatame. Haalli kun garmalee hammaateera. Türkiye ni socho'e. Jeneraalota Usmaaniyaa keessaa tokko ergamaa Jarmanii ta"ee argame. Inni salphaatti koreen isaa hayyama malee loltoota Sooviyeet akka haleelu ajaje, kanaanis hoggansi sun gara waraanaatti harkifamuu isaa wajjin wal-dura dhaabbate. Churchill fi Roosevelt callisanii kan turan yoo ta'u, kutaaleen Turkii soddoma ta'an kan loltoota miliyoona tokkoo ta'an haleellaa kana jalqaban.
  Dugda waraanuun gantummaa kun, yeroo walfakkaatutti ujummoo dhiyeessii karaa Voolgaa jiru micciiruun, haala kana haalaan hammeesse.
  Mainstein, yaaliin loltoonni Sooviyeet Voolgaa irraa isa dhiibuuf godhan ofirraa deebisee, haleellaa guddisuuf yaale. Sana booda ajajni Sooviyeet kutaalee Adda Isteeppii gara waraanaatti erge. Jarmanoonni dhaabbatan, kutaaleen Sooviyeet saddeettama kanneen Jarmanii shantama irratti. Garuu tarkaanfii isaanii suuta jechuu qofa danda'an, garuu diina injifachuu hin dandeenye. Yeroo Kaakaas keessa jiranitti haalli hammaate. Turkoonni Yerevan marsanii Baatumii guutummaatti jechuun ni danda'ama booji'an. Kuusaaleen Sooviyeet Transcaucasia keessatti baayyee muraasni jiru, kutaaleen Jarmanii kudha shan, erga Grozny qabatanii booda, kallattii kibbaatiin socho"uu itti fufan, Tbilisitti dhiyaatanii marsuu jalqaban.
  Akka hin eegamnetti Istaaliin haleellaan giddu galeessatti akka jalqabamu ajaje, kunis hojii Rzhev-Sychov isa sadaffaadha. Garuu Jarmanoonni kanaaf qophaa"oo waan turaniif, humni gahaan haleellaa murteessaa akkasii raawwachuuf hin ramadamne. Jaappaan waraana kana keessa seenuu isheetiin haalli kun hammaate. Dhugaadha, samuraayin USSR mataa ishee hin haleelle, garuu Moongooliyaa irratti haleellaa bane. Garuu ajajni Sooviyeet, deebii kennuudhaan, loltoota dabarsee Jaappaanota waliin lola akka seene beekamaadha. Waraanni Jaappaan kan kuma dhibba jahaffaan rukuttaa kana irratti xiyyeeffate, kutaaleen digdamii shan dabalataan hatattamaan gara Baha Fagootti dabarfamuu qabu, kunis humnoota isaanii warra Krauts morman laaffiseera.
  Akkuma carraa ta"ee, Michoonni mala eeguu fi ilaaluu hordofanii, cimina boombii ardii Awurooppaa fi magaalota Jarmanii irratti illee hir"isan. Akkasumas riqicha Tuuniziyaa keessatti argamu ammallee hin haleelamne. Walumaagalatti, Michoonni ibidda keessaa chestnut baasuuf hin ariifatan turan. Akkasumas qabatamaan waraana sana sabotage godhaniiru. Akkasumas Jarmanoonni fi saatalaayitoonni isaanii suuta suutaan Kaakaas keessatti injifatan.
  Sana booda Istaaliin akka Solonitti socho'uuf murteessee Hitler waraana dhaabuuf dhiheesse. Kana malees, haalli jiru Jarmanotaaf baayyee mijataadha. Booji'amtoonni waraanaa hundi bilisaan kan isaaniif kennaman yoo ta'u, Raashiyaanoonni furii guddaadhaaf deebi'anii fudhatamu. Kana malees, USSR yeroo waraana dhaabuutti boba"aa fi oomishaalee boba"aa, akkasumas meeshaalee jallisii gosa hedduu bilisaan Raayich Sadaffaaf dhiyeessuuf waadaa galte.
  Hitler erga itti yaadee booda, gaaffii Istaaliin dhiheesse fudhachuuf murteesse. Waraanni kun waggaa tokkoof dheerachuu danda"uun xumurame. Adoolessa 1, 1943 waraanni gara bahaatti godhame ni dhaabbate. Lolli kunis humna haaromfameen deebi"ee jalqabe. Yeroo kana qofa warra dhihaa keessatti. Duraan dursee galaana irratti. Tuuniziyaan weerara Naaziidhaaf bakka ho'aa fi ka'umsa taate.
  Adoolessa 25, 1943 humnoonni Jarmanii olaanoon ajaja Mainstein jala jiran Jibraltar irratti haleellaa jalqaban. Firaankoon Naaziin akka darbu ykn kuffifamuu akka mudatu ultimatum argate. Guyyaa sadii fi halkan sadii haleellaan cimaan raawwatameera. Isa keessatti Jarmanoonni yeroo jalqabaaf oomisha haaraa fayyadamaniiru: Sturmtiger kan rookkeettii furguggisu hidhate. Maashiniin kun salphaatti ejjennoo Ingilizii cicciree diina haalaan dhabamsiiseera.
  Gibraltar furtuu galaana Meditiraaniyaanii to'achuuf waan turteef gama lachuu kana hubataniiru. Wayyoo, Jarmanoonni humna walitti qabuuf carraa guddaa argataniiru. Giddu galli sunis ni kufe.
  Hojiin lolaa galaana irrattis cimee ture. Omishni doonii bishaan jalaa Raayich Sadaffaa keessatti ji"atti yuunitii afurtama ol kan ture yoo ta"u, dabaluu itti fufeera. Kasaaraan michoota galaanaa galaana irratti tuulamaa jira. Afrikaattis waraanni dhugaa ka'e. Warri Jarmanii "Panthers" fi "Tigers" diina irratti ol'aantummaa isaanii agarsiisan. Weerarri Jarmanii, garee kutaalee soddoma of keessaa qabu, weerara Morookoo irraa, fi kutaalee digdamii shan, haleellaa Aljeeriyaa irratti raawwateen jalqabe...
  Barri haaraan 1944 yeroo lola guutuu ta'etti nama hunda argate...
  Dhuma baatii Guraandhalaa bara 1944tti, Aljeeriyaa keessatti qodaa guddaan loltoota Ameerikaa fi Ingilizii ijaarame. Humnoonni kunniin immoo diddaa madaalawaa laafaa ta"e booda salphaatti harka kennatan. Sana booda, Jarmanoonni Xaaliyaanota waliin ta"uun Liibiyaa weeraran. Swingiiwwan Afrikaa haaraan dhufaniiru. Gareen Rommel gara Gibxiitti, kan Mainstein ammoo gara loop Niger tti tarkaanfate.
  Jarmanoonni Paantar-2, hidhannoo humna caalu fi qawwee, akkasumas motora humna fardaa 900 qabuun tajaajilaaf dhufan. Akkasumas Ameerikaanoonni taankii Sherman M 4 fayyadamuu jalqaban, Istaaliin dabaree isaatiin taankii isaa T-34-85 fi IS-2 deebisee hidhachiise. Taankiin Jarmanii kan biraan Tiger 2 jedhamu yeroo gara oomisha baay'eetti seene irraa eegalee dulloome ta'ee argame. Meeshaa waraanaa walqixa Panther-2 qabaachuu fi toonii digdamii tokko ulfaataa ta'uu isaatiin, mastodon Jarmanii Tiger-2 hiriyyaa isaa isa xiqqaa hidhannoo irratti xiqqoo qofa caala, ga'umsa konkolaachisummaa fi amanamummaa teeknikaatiin baay'ee gadi aanaa ture.
  Garuu xiyyaarri waraanaa jeettii haaraan ME-262 meeshaa waraanaatiinis ta'e saffisa isaatiin walqixa hin qabu ture. Kanaafuu olaantummaa qulqullinaa isaa faayidaa baay"inaan Michootaaf beenyaa kaffaluu qaba ture. Walumaagalatti, loltoota gamtaa warra dhihaa gidduutti xiyyaaronni baay"inaan mul"achuun dirree waraanaa irratti faayidaa murteessaa ta"e kennuu hin dandeenye. Aces Jarmanii ogummaadhaan hiriyoota isaanii warra dhihaa caalaa kan turan yoo ta'u kunis istaatiksii lola qilleensaa irratti dhiibbaa uume. Akkasumas meeshaan waraanaa farra xiyyaaraa Naazii baay"ee gaarii ture. Kana malees, michoonni murtoo dhabuu ajaja isaaniitiin kan gadi bu"an yoo ta"u, kunis humnoota gartokkoon gara lolaatti kan galche yoo ta"u, kanaafis kasaaraa hedduu kan isaan mudate. Afrikaa keessa buufachuufis mijataa hin turre.
  Walakkeessa baatii Sadaasaa keessa Rommel Liibiyaa qabatee El Aman gahe. Asitti Ingilizoonnis dallaa ittisaa cimaa qabu turan. Akkasumas Montgomery baayyee bu'a qabeessa ta'een ajaja ture, keessumaa yeroo humna dabalataa argatu. Garuu Jarmanoonni akkas dhiifama hin godhan. Dhuma baatii Eblaa irratti rasaasaa fi boba"aa dabalataa fidanii waan dhufaniif, Jarmanoonni gammoojjii keessa naanna"uu jalqabanii, ittisa Ingilizii bira darbanii olka"iinsa laga Naayilii ga"an. Ji'a Caamsaa keessa Aleeksaandiriyaan kuftee Jarmanoonni Sulula Suweez gahan. Türkiye weerara Sooriyaa fi Falasxiin irratti raawwate.
  Juun lola Baha Giddu Galeessaaf godhame keessatti jijjiirama guddaa ta'eera. Kutaalee Jarmanii torbaatamaa ol fi kanneen Turkii digdamii of keessaa qaba ture. Ingilizii fi Ameerikaan injifataman. Akkasumas ji"a July keessa Sa"uudii Arabiyaan to"annoo Raayich Sadaffaa jala galtee, loltoonni faashistii Iraan seenanii, achitti kan socho"an mormii xiyyeeffannoo qofa loltoota Ingilizii irraa mudatanii. Ji'a Hagayyaa keessa Jarmanoonni kiiloo meetira kuma tokkoo ol hiriira ba'uutti dhiyaatanii Hindii seenan. Ji'a Adoolessaa keessa Hindii guutuun jechuun ni danda'ama qabamtee turte. Ummanni naannoo sanaa Wehrmacht akka bilisa baastootaatti nagaa gaafatan. Jaappaan immoo dhumarratti michuu ishee baayyee cimaa ta'e waliin daangaa lafaa argatte.
  Waxabajjiin 1 gaheera. Bara waraana dhaabuun USSR waliin labsame. Jarmanoonni Jaappaanota waliin tokko ta"uun, lafa Morookoo irraa hanga Burmaatti, Hindii dabalatee, dhuunfatanii, Ikuwaatorii ga"anii, Afrikaa harka caalu dhuunfatan. Haala kanaan, Raayich Sadaffaan babal"ate, gama biraatiin garuu loltoota isaa ardiilee hunda keessatti facaase.
  Yeroo kana keessatti Istaaliin leenjisee kutaalee taankii dabalatee kutaalee gara dhibba sadii ijaare. Akkasumas lakkoofsi waraana Sooviyeet waliigalaa gara miliyoona kudha tokkootti kan ol guddate yoo ta"u, isaan keessaa saddeet fuula Jarmanii Sooviyeet irratti fayyadamuu danda"u. Garuu Wehrmacht akkasumas cimee, qoqqoodinsa biyya alaa cimsee barbaada ta'us, walnyaatinsa isaa keessatti. Kana malees humni xiyyaara jeettii dabaleera. ME-262 duraanuu guyyaatti konkolaattota kumaatamaan, soddomaa hanga afurtamaatti kan oomishaman yoo ta"u, loltuu Waraana Addunyaa Lammaffaa keessaa isa gaarii ta"uun isaa shakkii hin qabu. Mootoroonni isaa lamaan sa'aatii tokkotti saffisa kiiloo meetira 900 kan saffisan yoo ta'u, qawween 30-mm afur fi rookkeetonni dabalataa konkolaataa kana xiyyaara kamiifuu mormituu baayyee hamaa taasiseera.
  "Panther"-2 amala waliigalaa isaatiin taankii walqixa akka hin qabne of agarsiise, meeshaa waraanaa fi hidhannootiin "Sherman" M 4 fi T-34-85 caalaa haalaan caala. Dhugaadha, ulfaatina toonii 47 qaba, garuu motorri humna fardaa 900 qabu kana caalaa beenyaa kaffale. Kana malees, Panther-2 gahumsa konkolaachisummaa isaa utuu hin jedhiin, hidhannoo bocuu fi hidhannoo fuulduraatiin IS-2 caala ture.
  Kun ammoo Istaaliin akka yaaddesse beekamaadha. Garuu Raayich Sadaffaa ammallee sadarkaa ijaarsa isaa irra jira.
  Qoqqoodinsi alagaa fi koloneeffataa haaraan uumamaa jira. Misoomni taankii E-series dhiyaachaa jira, motora kana caalaa humna guddaa qabu, hidhannoo furdaa fi meeshaa waraanaa cimaa ta'e qaba. Akkasumas moodeelota xiyyaaraa haaraa uumu. Naaziin duraanuu jeet boombii Arado oomisha walduraa duubaan kan qaban yoo ta'u, HE-162n mul'ateera. Faayidaan Wehrmacht immoo ni dabala.
  Kanaaf, Istaaliin waan itti yaadu qaba ture: Hitler waliigaltee waraanaa waggaa biraaf dheeressuuf dhiheesse fudhachuu fi dhiisuu isaa. Gama tokkoon ummata koo deebi"ee boolla waraanaa keessa darbachuu hin barbaanne. Gama biraatiin ammoo kana caalaa akka hammaatu ifaadha - yeroon USSR irratti hojjechaa jira.
  Kanas ta"e sana Istaaliin waraana waraanaa dheeresse. Beekaan lola keessa akka hin seenne murteesse.
  Garuu sana booda dooniin Fuhrer osoo hin eegin Muddee 1944tti Biriteen buute. Naaziin yeroo qorraa ni mul'ata jedhee namni eege hin turre. Ingilizoonnis taajjabbiidhaan fudhatamuu danda'aniiru. Taajjabbii, gurmaa'ina gaarii, qawwee xixiqqoo ofiin socho'an baay'ee bu'a qabeessa E-10, kun hundi harka Krauts taphate.
  Jecha jechaattis torban tokko keessatti Biriteen booji'amte! Kun akka waliigalaatti bu'aa guddaa Wehrmacht ti!
  London kuftee jirti! Fuhrer immoo akka nama hin mo'amneetti of yaada! Aayislaandi baatii Sadaasaa keessa reefuu qabamtee turte.
  Sana booda faashistoonni Ameerikaaf yaada dhiyeessan - maal barbaaddu jedhu: qabsaa'uu itti fufaa moo ammallee damee dhiibbaa qooddattu? Erga Roozvelt du'ee booda, Ameerikaa keessatti mala hojiirra ooluu danda'u (pragmatic approach) olaantummaa qaba ture - Jarmanoonni nagaa dhiyaate. Fuhrer garuu haal-duree ciccimoo hedduu kaa'eera - kaffaltii beenyaa fi beenyaa magaalota Jarmanii irratti boombii darbateef kaffalamuu dabalatee.
  Ameerikaanoonni xiqqoo duubatti deebi"an, garuu galaana irratti mo"amuu gara jabinaa kan biraa booda ofii isaanii aangoo gadhiisan. Akkasumas haal-duree Hitler fudhatan.
  Fuhrer lola kana keessatti boqonnaa gabaabaa fudhate... Waan injifate daakuun Awurooppaa, Afrikaa fi Eeshiyaa keessatti ejjennoo isaa cimsee.
  Garuu Caamsaa 1, 1947, Naaziin humna walitti qabuu fi taankii guddaa E-75 - kan Wehrmacht keessatti baay'ee guddaa ta'e - irratti hirkatanii USSR weerare.
  Caalaatti yoo dubbanne haleellaa achitti itti fufan. Taankii haaraa hedduus bobbaasan.
  Hitler konkolaataa gurguddaa baayʼee waan jaallatuuf, E-75 isa guddaa taʼe. Mastodon guutummaatti milkaa'uu baatus: wanti hundinuu toonii sagaltamaa ol ture, motorri humna fardaa 900 qofa qabu - jechuunis, taankiin baayyee saffisaa waan hin turreef yeroo baayyee ni caccaba ture. Qawween humna guddaa qabu 128 mm dhiyeessii qola xiqqaa fi saffisa dhukaasaa 88 mm caalaa suuta jedhu qaba ture.
  Turret eegumsa gaarii qaba ture - mormi isaa 252 mm, cinaacha 160 mm qaxxaamuree, garuu hull isaa hammaataa ture - mormi 160 mm, kofa digrii 45 ta'us, cinaacha 120 mm qofa, fi baay'ee olka'aa ture.
  Walumaagalatti, E-75 "Royal Tiger" kan hamma tokko guddate ture, sababa kanaan rakkoolee murtaa"an qaba ture. Haqa yoo ilaalle, motorri fi geejjibni waliin kan argaman ta"uun isaanii hubatamuu qaba, kunis haala taankii sanaa kan dhiphisedha. Kana malees, dirree keessatti gaachana qabuun eegumsa doonii cimsuun ni danda"ama ture.
  Kanaafuu E-75 eegumsa gaarii kan qabu, humna guddaa kan hidhate, garuu garmalee ulfaataa, baayyee kan hin sochoone, yeroo baayyee kan caccabu ture.
  E-50n, beekamaadha, xiqqaa, salphaa, motora boca kan qabu, sa"aatii tokkotti saffisa kiiloo meetira jaatamaa ol kan ga"u ture. Akkasumas qawwee 88 mm fi dheerinni barmeela 100 EL qaba ture. Kana malees daqiiqaa tokkotti dhukaasa 12 dhukaaste. Hidhannoon fuulduraa qaama E-50 kan E-75 wajjin wal fakkaata jechuun ni danda'ama, eegumsi cinaachaa fi turret caalaa hammaataadha. Garuu qabatamaan E-50, haala kamiinuu, sochii, ulfaatina salphaa fi amanamummaa guddaa kan qabu, E-75 caalaa bu'a qabeessa.
  Garuu Hitler konkolaataa ulfaataa fi baay'inaan oomishame ajaje. Walumaagalatti, dooniin Fuhrer taankii toonii shantamaa ol salphaa ta"e akka hin oomishine dhorke. Dhiiga Ariyaa eeguuf. E-10 fi E-5 lakkoofsa xiqqaa qofatu kaayyoo sakatta"iinsaaf oomishame.
  Taankiin E-100 jedhamus ni ture. Akkasumas fooyya'iinsa isaa hedduu, kan boombii furguggisu dabalatee.
  Fuhrer dhugumatti waan guddaa hunda jaallate. TA-400 fooyya'iinsa jeettii isaatiin boombii baay'ee jaallatamu ta'e. Eeyyee, kun humna suukaneessaadha.
  Yu-488 tajaajila kan hin seenne yoo ta'u, yeroon isaa akka darbe labsamee, gita isaa jeetiin bakka bu'e. Jarmanoonni xiyyaarota boombii funyaan hin qabne B-2 fi B-18 qaban turan. Akkasumas konkolaattota baayyee bu'a qabeessa ta'an, Awurooppaa irraa Ameerikaa irratti boombii darbachuu danda'aniidha.
  Maaliif immoo qilleensa keessa hin turre? Xiyyaaronni diskiin illee kan mul"atan yoo ta"u, isaanis sababa dhangala"aa laminar dhangala"aa ta"een meeshaa waraanaa xixiqqaadhaaf kan hin saaxilamnedha.
  Gabaabumatti humnoonni wal hin qixxaatan. Hitler immoo salphaatti USSR xumuruu ni eega.
  Garuu akkas hin turre. Dhugaadha, Kaakaas keessatti Naaziin Turkii wajjin taʼuun tarkaanfate. Baakuu, Yerevan fi boolla boba'aa hunda booji'an. Jaappaan immoo baha irraa tarkaanfattee Primorye qabattee Vladivostok marsite.
  Garuu shamarran afur: Naatasha, Zoya, Augustina fi Svetlana Naazii mormaniiru, yeroo haleellaan guddaan Moskoo irratti jalqabamu lola sanatti seenan.
  Naatashaan dhoo'aa dhukaasuun miila qullaa boombii nama ajjeesu darbatte. Faashistoota facaastee tiwiitara ishee irratti akkas jetteetti:
  - Ulfinni Raashiyaa Sooviyeet!
  Zoyaas sarara Krauts fudhattee gadi murte. Quba miila qullaa isheetiinis kennaa du'aa darbatte. Faashistoota hedduu ajjeese.
  Isheenis akkas jettee sirbite:
  - Milkaa'ina haaraa kunoo!
  Itti aansee Awugustiin sochii keessa jira. Diina caccabse. Isheenis rukuttaa cimaa harka isheetiin kallattii adda addaatiin isaan facaafte. Miila qullaa isaatiinis kennaa badiisaa ni jalqaba.
  Innis ni faarfata:
  - Weerara tuuta hamaa ni cabsina!
  Kunoo immoo haleellaan Svetlana"s dhufa. Nafxanyaa baay'ee kutte. Sana boodas qubni ishee qullaa ammas kennaa ajjeesaa tokko furguggifte.
  Loltuun sunis akkas jedhee 'hiisa'e:
  - Ani shaampiyoonaa supper ti!
  Loltoonni afran dhuguma qoqqoodinsa guutuuf hojjetan. Garuu qoqqoodinsi tokko, ykn afur illee, guutummaa Wehrmacht irratti gahaa miti. Keessattuu meeshaa waraanaa cimaa fi sadarkaa olaanaa qabuun.
  Kanaaf dhuma baatii Hagayyaatti Naaziin kanas taʼe sana Moskoo marsan. Kun immoo baayyee nama gaddisiisa. Akkasumas dhuma Muddee 1947tti magaalaan guddoon USSR kufte. Sadarkaan waraanaa itti aanu immoo xumurame.
  Sana booda akka duraanii hin turre... Bara 1948 keessa loltoonni Hitler Jaappaanota waliin ta"uun guutummaa naannoo USSR guutummaatti qabatanii turan. Dabalataanis hammaate...
  Naaziin yeroo muraasaaf warra paartii waliin lola godhanii, Istaaliin isa mata jabeessa ta"ee nagaa buusuu hin barbaanne qabate. Hogganaan USSR Ebla 1951 erga barbadaa'ee booda waraanni paartii gadi bu'uu jalqabe.
  Jarmanoonni mootummaa Raashiyaa puppetii mataa isaanii ijaaran, humnoota naannootiinis warra paartii lolan. Milkaa'uu danda'aniiru... Ameerikaan ammaaf biyya alaa turtee meeshaa niwukilaraa argatte.
  Hitler Ameerikaa rukutuuf yeroo dheeraa eege. Akkasumas Ameerikaan oomisha baay"inaan boombii atoomikaa fi sana booda haayidiroojiinii hundeessuun dandeesseetti. Sana booda ammoo Jarmanii caalaa booda ta'us, misaa'ela balistikii uumuun isaanii ni yaadatama.
  Gama kamiinuu waraana seenuuf hin murteessine. Qoodinsi damee dhiibbaa ni ture. USA fi Jarmaniin, Jaappaan immoo waan baay'ee waan qabataniif ammallee qabeenya isaanii daakuun turan.
  Hitler Ebla 20, 1957, guyyaa dhaloota isaa waggaa jaatamaa fi saddeetffaatti du'e. Isa booda aangoon kan dhaale regent Schellenberg yoo ta'u, innis Himmler kan dhabamsiifame bakka bu'e. Akkasumas Goering qoricha sammuu namaa hadoochu fayyadamuudhaan du'e.
  Schellenberg naannolee qabaman keessatti gartokkoon bilisa baasuu raawwate. Akkasumas kolonii keessatti ofiin of bulchuu dabalataa jalqabe. Saaxilanis lallaafaa ta'eera. Dhaaba nafxanyaatiin alatti warri kaan mul'atan.
  Schellenberg yaada sanyummaa lallaafaa gochuu jalqabe. Suuta suutaan baabura kaappitaalizimii irratti guddachaa kan dhufee fi yeroo walfakkaatutti akka karooraatti dinagdeen Raayich Sadaffaa sadarkaa jireenyaa guddiseera.
  Humni paartii kufaa ture. Namoonni naamusaa fi sirna haaraa barachaa turan. Bara 1961 balaliin jalqabaa gara Ji'aatti godhame. Akkasumas bara 1976 gara Maarsiitti.
  Haala kamiinuu rakkoon beela furmaata argatee saffisi dahumsaa ni to'atame.
  Schellenberg booda Kleiman bulche. Akkasumas bilisoomsuu itti fufe.
  Raayich Sadaffaan impaayera dimokiraasii paartilee hedduu qabu ta"e. Garuu isa irraa adda bahuun hin danda'amu ture.
  Jaappaanis dimokiraatawaa ta"uu ishee mudatte. Ameerikaan immoo yeroo dheeraaf sirna dimokiraasii turte.
  Raayich Sadaffaa keessatti, Kleiman booda, pirezidaantiin haaraan filatame. Naatashaa Roostovaas taate. Kan dhuguma namatti tolu!
  Barri dimokraatawaa fi walqixxummaas dhufeera.
  Waraanni sun sirbuu illee jalqabe;
  Ummanni keenya gidiraa hin dandamatu, .
  Qawween - sagalee waraanaa si'oolii - haa qilleensa'u!
  Ni dhaabbanna: waamicha abdii qabuun, .
  Garba irraa gara garbaatti: tokkummaa, dulloomaa fi dargaggeessa!
    
  Harka calloused ta'een baayooneetii ol kaasuu, .
  Ilaalcha cimaa qabsaa'ota - jara qofa!
  Lafti gadda irraa kan ka"e hunduu halluu diimaa taateetti, .
  Shamarran sodaadhaan hidhata isaanii harkisu!
    
  Nuti ijoollee ummata Sooviyeet ulfina qabeessa, .
  Sibiilliis ta'e ibiddaan cabsuu hin dandeenyu!
  Bilisummaaf humna keenya hundaan qabsoofna!
  Tuuta faashismiitu jira - ni caccabsina jedheen amana!
    
  Yoo ajajamuu baatanis mufannaadhaan hadhaa"a, .
  Qajeelchaan kun garuu ofii isaatii lolaaf qophaaʼe!
  Krawaan sun boba'aa jira - iji hunduu isa keessatti mul'ateera, .
  Miila Bolshevik ulfina qabeessa ta'een!
    
  Tuutni loltootaa aariidhaan gara haleellaa sanaatti baqatan, .
  Faashistoonni callisee, qawween ni boo'a!
  Warri diimaan humna sibiilaatiin ni caccabsame, .
  Alaabaan cabe swastika waliin kufe!
    
  Baatiriin keenya eessa akka jiru sirriitti beekna turre, .
  Maaliif immoo? Mucaa ija jabeessa
  Cirrachi qorraa hammeenyaan na dhukkubsuu fi na dhiphisuus, .
  Halkan miila qullaa yeroo ta'u boorsaa isaa qabate deema ture!
    
  Yeroo xiqqaa taate, iskaap gochuun salphaadha, salphaadha, .
  Hidhii kee caccabaa kamiyyuu keessa galchuu dandeessa!
  Kakaa sana qorra keessa, bosona keessatti, .
  Garuu namni tokko kolfaa ture: gurbaan sun umriin isaa hin ga"u ture!
    
  Shamarran illee, abshaalummaa hin beekne, .
  Ijoollee dhiiraa jajjaboo caalaa hin lolan!
  Boqonnaa irratti lama lama shubbifna, .
  Xiqqoo waliin haasa"an - jechoota qisaasessuun nama gaddisiisa!
    
  Gara jabeessa Hitler - Garbicha Seexanaa, .
  Bashaan nama lakkoofsa hin qabne ajjeese!
  Garuu bilisa baasaan tuuta ni caccabsa, .
  Hundaafuu ciminni manneen maree daangaa hin qabu!
    
  Paartiin Koominiistii jaallate fi guddise, .
  Kanaafis qajeelchitoota jajjaboodha!
  Akka isaan gooftaa Fritz hin obsineef, .
  Akka ati waanjoo ofitti hin kaa"ineef!
    
  Abjuutti qulqulluudhaan akka amannu barsiifamne, .
  Biyyaaf immoo carraaqqii hin qusatinaa!
  Wanti obsine salphaatti madaalamuu hin danda"u, .
  Ilmaan waraana keenya jaallatamaa Sooviyeet!
    
  Tokkoon keenyayyuu umurii hin eerre, .
  Ofitti mararfadhu - nama hin kabajiin!
  Du'uun nama sodaachisa, garuu hin sodaannee, .
  Invincible Rus' - waraana gorsaa!
    
  Addunyaa gammachuunis Lafa irratti ni dhufa, .
  Dhukkubbiin, imimmaan, gaddi, barbaachisummaan hin jiraatu!
  Guutummaa pilaaneetii komunismii irratti alaabaatu jira, .
  Warri kufan mootummaa bareedinaa keessatti du'aa ka'u!
  
  
  FURER KAN CITTAA
  Fuhrer seenaa dhugaa irraa xiqqoo fagaate, Rommel, erga harka kennatee booda waraanni Tolbuk, osoo hin dhaabatin Ingilizoota akka haleelu ajaje. Haala kanaan sarara ittisaa irratti akka hin qubannee fi sarara dursanii qophaa"e akka hin qabanne gochuu.
  Haleellaa itti fufuun, Rommel humna baayyee xiqqaa ta'us, Ingilizoota injifachuu danda'eera, loltoonni koloneeffataas lola malee jechuun ni danda'ama harka kennatan.
  Kanarraa kan ka"e Ingilizoonnis Gibxii dhabdee Sulula Suuez to"achuu dandeesse. Garuu kun illee gamtaa farra Hitler kanaaf xumura rakkoo hin turre.
  Fuhrer Waraana Panzer Afraffaan gara kibbaatti hin garagalchine, kana malees haleellaa Stalingrad irratti raawwatame goota Crimea, Mainsteinitti imaanaa kenne. Kanarraa kan ka"e, Jarmanoonni magaalattii Voolgaa irratti argamtu battaluma sanatti jechuun ni danda"ama, loltoonni Sooviyeet achitti miila qabachuuf yeroo hin arganne.
  Milkaa'ina loltoota Mainstein guddisuudhaan, karaa Volga tarkaanfatanii Galaana Kaaspiyaan gahan. Achiis Türkiye waraana miliyoonaan lakkaa'amu waliin rukuttaa cimaa rukutee waraana seene. Jaappaanis kanaan dura lola Midway injifachuun odola Hawaayi qabattee turte.
  Kanaaf samuraayiin Baha Fagoo keessatti fuula lammaffaa bane. Waraana miillaa baay"eedhaan tarkaanfatan. Akkasumas Vladivostok kutatanii Khabarovsk fudhachuu, akkasumas Mongolia harka caalu qabachuu danda'aniiru.
  Sababa kanaan USSR humna farra haleellaa qorraa hin arganne. Akkasumas Jarmanoonni, fi Turkoonni, fi saatalaayitoonni biroo kan Sadaffaa Raayich, yeroo qorraa guutuu Kaakaas fi boba"aa Baakuu keessa jiru jechuun ni danda"ama qabatanii turan.
  Raashiyaan Sooviyeet haala dhiibbaa tarsiimoo keessa of argatte. Istaaliin haala kamiinuu Jarmanii waliin nagaa addaa uumuuf illee walii gale.
  Fuhrer ragaa basaasaa kan argate Ameerikaatti boombii atoomikaa uumuuf hojiin hojjetamaa jira. Kanas yaadda'ee USSR waliin nagaa addaa uumuuf walii gale. Garuu beekamaadha, waan duraan mo"ame hunda ofii isaatiif fudhachuun, akkasumas Leningrad, fi Karelia hunda, hanga Arkhangelsk, dabalatee. Raashiyaa Sooviyeet irratti gibirri guddaan kaffalame. Jaappaan naannoo qarqara galaanaa fi gartokkee lafa biroo Baha Fagoo qabatte.
  Istaaliin, abdii kutannaa waraana gama lamaatiin loluu hubachuun, akkasumas taankii Jarmanii haaraa - Paantar fi Tiger - sodaachuun, haala nagaa garmalee rakkisaa ta'e fudhate, garuu yoo xiqqaate Moskoo fi aangoo dhuunfaa isaa qabate.
  Akkasumas Krauts haleellaa isaanii Afrikaa keessatti itti fufanii gara Hindiitti ce'an. Jalqaba irratti kolonii hunda Biriteen irraa fudhatanii ergasii biyya haadha qabachuuf karoorfatan.
  Ingilizoonnis Afrikaa keessa turuu hin dandeenye. Naaziin mormii garmalee dadhabaa ta"een, guutummaa ardii gurraacha, akkasumas Hindii, Jaappaanota waliin tokko ta"uun dhuunfatan.
  Biriteen keessatti bu'uun isaa kan raawwatame June 1944 yoo ta'u, yeroo sanatti Jarmanoonni xiyyaarota jeettii kan hojjetan yoo ta'u, olaantummaa qulqullina isaanii irraa kan ka'e olaantummaa galaanaa fi qilleensa irratti guutummaatti qabataniiru.
  Ameerikaanis ammallee Jaappaanotaan mo"amaa turte, sababiin isaas isaan doonii Yankee ciccitaadhaan rukutaniiru. Kunis dandeettii dinagdee gadi aanaa ta"eef beenyaa kaffaluun akka danda"amu taasiseera.
  Magaalaan guddittii Biriteen daftee mo'amte. Kana boodas mootiin haaraan Jarmanii deggeru achitti kaa"ame, mootummaan Mosley"n durfamus. Doonii doonii Ingilizii irra caalaan isaanii Third Reich jala turan. Ji'a Hagayyaa keessa Jarmanoonni Ayerlaandi kan qaban yoo ta'u, ji'a Adoolessaa keessa Opireeshiniin Icarus kan raawwatame yoo ta'u, Aayislaandi qabamaniiru.
  Haala kanaan Raayich Sadaffaan boombii Ameerikaa irraa of eege.
  Garuu kun Fuhrer'f gahaa waan hin turreef, Krauts Ameerikaa haleeluu jalqaban.
  Loltoonni tokko tokko gara Arjentiinaa fi Biraaziltti jijjiiramaniiru. Gariin immoo Giriinlaandiifi Kaanaadaa keessa darbaniiru.
  Dhugaadha, Jaappaanota waliin Jarmanoonni Awustiraaliyaas qabataniiru.
  Bara 1945tti Naaziin naannoowwan gurguddoo Hemisfeera Dhihaa keessa jiran qabachuu dandaʼaniiru. Ameerikaan taankii haaraa Jarmanii E-series kan Shermans fi Pershings illee baayyee caaluun mudatte. Xiyyaarri Hitler E-75 qawwee Ameerikaatiin kofa kamiinuu qabatamaan kan hin seenne ta'ee argame, dafee taankii Jarmanii isa guddaa ta'e. Amajjii 1946tti Ameerikaan harka kennite.
  Yeroodhaafis waraanni dhaabbate. Istaaliin ammaaf callisee taa'ee bidiruu hin raafne.
  Hitler waggaa shan boqotee qabeenya isaa daaku. Achiis dhumarratti deemee Ebla 20, 1951 Jaappaan irratti duule. Qabeenya garmalee baay'ee qabdi turte.
  Waraanni kun ji'a saddeet kan fudhate yoo ta'u, Jaappaanii fi kolonii ishee hunda qabachuudhaan xumurame.
  Sana booda Fuhrer Laatiin Ameerikaa keessatti hojiiwwan hedduu dabalataa raawwachuun Ispeeniifi Poorchugaal, fi biyyoota giddu galeessa hin taane biroo qabate.
  Türkiyenis injifatamte.
  Impaayerri addunyaa guutuutti jechuun ni danda"ama, Third Reich, akka uumame ta"ee argame. Garuu ammallee USSR uffata ishee irraa mulqametu ture.
  Istaaliin Amajjii 1953tti kan duʼe siʼa taʼu, achiis Beriyaan rasaasaan rukutamte. Nikita Khrushchev aangoo qabatte. Kora 20ffaa kan qindeesse waaqeffannaa dhuunfaa Istaaliin, innillee qaaniidhaan waraana sana mo'ame.
  Hitler immoo murtoo akkas godhe:
  - Aangoo walabaa isa dhumaa addunyaa kanarra jiru qabachuu.
  Kanaaf Caamsaa 1, 1956 haleellaan guddaan waraana guddaa addunyaa maraa kan Raayich Sadaffaa USSR irratti jalqabe. Ammas waraana fi dhiigni baay'eetu jira.
  Hitler dhiheenya kana waggaa jaatamaa fi torba guutee ture, garuu namni nama nyaatu sun tasgabbaa'uu hin barbaanne.
  Daangaan kun Moskootti baayyee dhihoo darbe - fageenyi gabaabaan kiiloo meetira dhibba lamaa fi digdama qofa ture. Rzhev duraanuu magaalaa Jarmanii turte. Kanaaf maatiin Krauts ganna durallee magaalaa guddoo USSR fudhatanii dhumarratti impaayera kana sadarkaa pilaaneetii irratti akka xumuran abdatan.
  Garuu shamarran afur, Naatashaan durfaman, karaa isaanii dhaabatan.
  Shamarran babbareedoo miila qullaa bikinii uffatan magaalaa Sooviyeet Kaaliinin ittisuudhaan Caamsaa 4, 1956 loltoonni Jarmanii cabsanii seenuun haleellaa jalqaban.
  Fuulduraan taankiiwwan piraamidaalii Jarmanii kan AG series turan. Isaan humna guddaa kan qabaniifi qawwee Sooviyeet yeroo kofa hundaan dhukaafaman guutummaatti kan hin miidhamne turan.
  Garuu faashistoonni dhimma kana keessatti carraa hin qabne: shamarran afuriin - falfaltoota baay'ee ciccimoo ta'aniin morman. Waraanni kunniin immoo diina loluuf beeku turan.
  Naatashaan miila qullaa boombii darbatte. Innis kaataarpilaara taankii piraamidii Jarmanii keessa kufe. Sababa kanaan konkolaataan gara bitaatti jigsee ollaa isaa rukute.
  Taankoonni lamaan immoo yeroo tokkotti dhoohan.
  Naatashaan immoo tiwiitara ishee irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  - Kun tooftaa kooti!
  Zooya, hiriyaan ishee, quba miila qullaa isheetiin boombii dhukaasaas dhukaaste. Akkasumas, qamalee mastodon piraamidii Hitler rukutte. Mo'amuun garagalee ollaa isaa rukute. Ammas taankiin lama dhoo'u.
  Zoyaan akkas jettee iyyiti:
  - Ulfinni USSR'f haa ta'u!
  Itti aansuudhaan, Awugustiin ibidda sana geggeessa. Miila qullaa ishees darbatte, kunis waan baayyee nama ajjeesudha. Konkolaataa Jarmanii tokkos daandii isaa irratti rukutte. Kanarraa kan ka"es taankiin Hitler ammas walitti bu"e.
  Seexanni rifeensa diimaa qabus akkas jedhee sirbe;
  - Garba hin taanu, .
  Miila qullaa haa darbannu!
  Achiis Svetlana diina irratti dhukaase. Akkasumas akkasitti sirrii fi sirrii dha. Akkasumas gargaarsa quba miila qullaa ta'een. Konkolaattonni faashistootaas walitti bu'an. Akkamitti akka dhoo'anis.
  Svetlana immoo ni sirbiti:
  - Ulfinni Biyya Abbaa kootiif haa ta'u!
  Shamarran, gootummaan falmaa!
  Naatashaan ammas miila qullaa isheetiin boombii darbattee taankii Jarmanii lama walitti buute, akkas jettee iyyite:
  - Ulfinni Istaaliniif haa ta'u!
  Zoyaas quba miila qullaa isheetiin waan nama ajjeesu darbattee gubbaa somba ishee irratti iyyiti:
  - Qulqulluu Rus'!
  Awugustiin boombii harkaa qullaa ishee tuqxee, mastodon Naazii dhiibdee iyye:
  - Gara daangaa haaraatti!
  Svetlana, maraatummaa bosona keessaa, quba miila qullaa isheetiin kennaa du'aa darbattee, 'hissed':
  - Injifannoo guddaadhaaf!
  Shamarran maashinii piraamidaaliitiin wal lolan, kunis dhuguma namatti tola ture. Garuu humnoota gurguddaa akkasii irratti maaltu godhamuu danda"a? Kanaaf Naaziin guutummaatti Kalinin marsanii loltoonni marfamuu keessaa bahuu qabu turan.
  Ji'a Caamsaa keessa Jarmanoonni Saratov, Kuibyshev, Tula, Penza qabatanii Moskoo guutummaatti marsanii magaalattii gama hundaan marsan.
  Achiis ji'a Juun keessa magaalaan guddoon kun obomboleettiidhaan rukutamte.
  Jajjaboonni afran ammas wal lolu, abdii kutataniis wal lolu.
  Naatashaan dhoo'aa dhukaasuun, miila qullaa isheetiin boombii darbattee sirbite:
  - Ulfinni addunyaa keenyaaf haa ta'u!
  Zoyaas dhoo'aa dhukaaste, ammas miila qullaa boombii dhukaasuun gubbaa somba ishee irratti iyyite:
  - Istaaliin haaraan waaqa tolfamaa kooti!
  Sana booda Awugustiin dhukaasa, akkasumas dammaqinaan dhukaasa. Quba miila qullaa isaatiinis boombii darbatee ni boo'a:
  - Injifannoon haaraan ni jiraata! Qabsaa'onni haaraan ni ka'u!
  Itti aansuudhaan Svetlana dhukaasaa fi morkattoota gadi mura. Miila qullaa isaatiin immoo waan nama ajjeesu sana mormitoota isaa irratti darbata, iyye:
  - Lola qulqulluu keessatti injifannoon keenya ni jiraata!
  Arfan isaanii abdii kutatanii Moskootti wal lolan. Garuu humnoonni wal hin qixxaatan. Magaalattiin jecha jechaatti tuuta hedduudhaan kan liqimfamte yoo ta"u, loltoonni gosa adda addaa gurraacha, keelloo, bunni isaanii akka dheedhii qawwee itti fayyadamaa turan.
  Achiis July 3, dhumarratti Moskoo kufte... Yeroo kanatti, Jarmanoonni Kaazaan, Ulyanovsk, magaalaa Gorki, fi Ryazan, fi dhugumatti lafa hanga laga Uralsk jiran fudhatanii, duraanuu Orenburg weeraranii turan.
  Humni gurguddaanis baha irraa tarkaanfachaa turan. July 4, 1956, Nikita Khrushchev wabii nageenya ofii isaatii fi miseensota Politburo biroo argachuuf jecha, Third Reich'f harka kennachuu dhiheesse.
  Hitler kana irratti walii gale... Waraanni kun ji'a lamaa ol xiqqoo erga fudhatee booda xumurame. Madaalliin humnaas jalqabarraa kaasee abdii kan hin qabne ture.
  Haa ta'u malee shamarran afran kun mo'amuu hin fudhanne. USSR duraanuu guutummaatti booji'amtee waan jirtuuf Hitler ajjeesuun akkam ta'a?
  Akkasumas Hagayya 9, 1956, shamarran afur beekamoo ta"an, gurbaa Oleg Rybachenko wajjin ta"uun, yakkamaa yeroo hundumaa caalaa barbaachisaa ta"e balleessuun, bakka Hitler"s bunker haleeluuf murteessan.
  Kanaaf shamarran afuriifi gurbaan gara waggaa kudha lamaa fakkaatu, baay"ee maashaa kan qabu, uffata gabaabaa qofa uffatee, gara mana jireenyaa Hitler isa Qophrositti filatee tureetti ce"an.
  Intalti miila qullaa fi bikinii uffatte, gurbaan uffata gabaabaa uffatee, akkasumas miila qullaa ture. Kanaaf shanan isaaniiyyuu falfalaan himataman.
  Daa'ima tokkoo fi shamarran afur haleellaa kanarra jiru.
  Oleg Rybachenko miila qullaa fi daa'imummaa isaatiin pulsar darbatee, faashistoota facaasee iyye:
  - Guddina Raashiyaatiif!
  Naatashaan balaqqeessa naafa ishee keessaa gadhiiftee, warra Krauts gubdee, quba miila qullaa isheetiin kubbaa ibiddaa dhukaasuun Naazii gubdee sirbite:
  - Rus' haaraadhaaf!
  Zoyaas haleellaa kanarra jirti. Quba miila qullaa isheetiin nama ajjeesaa argamu darbatti. Garaa isaas saaxilee, balaqqeessa keessaa dhangalaasa!
  Sana booda akkas jettee sirbite:
  - Rus' beekamaa haa ta'u!
  Awugustiinis harma ishee qulleessite. Pulsar sana harma ishee diimaa irraa darbatte. Quba miila qullaa isheetiinis balaqqeessa dhangalaafte.
  Isheenis akkas jettee sirbite:
  - Falcon inni jalqabaa Lenin, falcon inni lammaffaan Stalin dha!
  Amma immoo Svetlana haleellaa irra jirti. Akka pulsar quba miila qullaa ta'een gadi darbatu... Faashistoota ni caccabsa. Achiis harma diimaa irraa balaqqeessa. Nafxanyaa baay'ee immoo ni mura.
  Innis ni faarfata:
  - Biyya Haadha fi Istaaliniif!
  Oleg Rybachenko ammas haleellaa irratti argama. Faashistoota billaa falfalaatiin cicciree quba miila qullaa isaatiin balaqqeessa gadhiisa.
  Gurbaanis akkas jedhee iyye:
  - Guddina biyyaa!
  Naatashaan, billaadhaan Naazii caccabsitee, miila qullaa isheetiin pulsar si"oolii darbachaa, iyyitti:
  - Nuti ijoollee seexanaati!
  Bubbee ajjeesaa tokkos kofoo qullaa intalattii irraa balali"e. Nama hundas balleesse.
  Zoyaas haleellaa kanarra jirti. Nama hunda billaadhaan balleessa. Akkasumas harma diimaa irraa balaqqeessa abiddaatiin Krauts ni roobsa. Quba miila qullaa isaatiinis pulsars si'oolii darbata.
  Yeroo wal fakkaatutti ni boo'a:
  - Biyya Abbaa amanameef!
  Awugustiinis haleellaa kanarra jirti. Harmi ishee ruubii immoo ni hojjeta, balaqqeessaa dhangalaʼaa. Harki isaaniis billaadhaan mormitoota ni mure. Qubni miila qullaa ta'es pulsars darbata.
  Bareedinni abiddaa akkas jettee iyyiti:
  - Waaqa Gurraachaaf!
  Sana booda Svetlana weeraraa irratti dhufti. Akkasumas intala Terminator jedhamtu. Balaqqeessaa fi pulsars harma istiroberii keessaa balali'ee ba'e. Waan naannoo shamarran jiran hunda guban. Keessumaa Naazii fi fardeen Raayich Sadaffaa rakkatan.
  Intalti immoo fudhattee iyyiti:
  - Guddaa Rus' mataa isaatiif! Ani qabsaa'aa jira!
  Gurbaa fi shamarran afur haleellaa irratti argamu.
  Koridoorii bunker sanaa keessa socho'u. Faashistoota ofii dhabamsiisu. Hitler duukaa deemaa jiru. Dhugaa dubbachuuf morel kun waggoota jaatamaa fi torba addunyaa kanarra jiraachuu danda"eera. Kanaaf warri shanan terminators murteessan: Hitler gahaadha isaanis ni ajjeesu! Kanaaf shamarran fi gurbaan socho'aa jiru.
  Oleg billaadhaan faashistoota ni mura, miila qullaa isaatiinis anniisaa dhangala'a darbata, sirba:
  - Ulfinni guddaa Rus'!
  Naatashaan, harma harma ishee diimaa fayyadamtee, akkasumas billaadhaan Naazii cicciruu fi quba miila qullaa isheetiin pulsar darbachuu isheetiin iyyitti:
  - Ruus Adiitiif'!
  Zoyaan haleellaa bosona irratti argamti. Akkasumas billaadhaan cicciree, faashistoota harma diimaa qaban irratti balaqqeessa darbata. Ofittis ni boo'a:
  - Waaqayyo adii injifannoo nuuf haa kennu!
  Miila qullaadhaan immoo akka pulsar ni furguggifama.
  Kunoo immoo Awugustiin haleellaa irra jira. Akkasitti aarii fi saffisaa. Balaqqeessaan harma diimaa irraas akka waan kornukooppii irraa dhufeetti ni rooba. Faashistoota immoo billaadhaan ni balleessa. Quba miila kee qullaa ta'een immoo wanti gubatu tokko ni ba'a.
  Sana booda rifeensi diimaan ni sirba:
  - Waaqni Gurraacha injifannoo ni kenna!
  Akkasumas haleellaa Naazii irratti raawwatame keessatti, Svetlana. Akkasumas billaadhaan isaan ciccira. Harma ishee ruubii irraa balaqqeessa dhukaasuun miila qullaa isheetiin pulsars hamaa ta'e furguggifti.
  Gubbaa somba isaa irrattis iyyee:
  - Ulfinni Svarog!
  Shanan kun jeequmsa guddaa keessa jiru, taankii garagalchaa, buufata Naazii barbadeessuu fi kkf. Mormitoota akka awwaannisaa ni balleessa.
  Oleg haleellaa irratti argama. Mucaan akka billaa cirracha. Miila ijoollees quba qullaa isaatiin haxaa'a. Faashistootas rakkoo tokko malee lafa kaa'a.
  Sana booda immoo ni sirba:
  - Eeyyee, Guddaa Rus'! Si waliin jira!
  Naatashaanis haleellaa irratti jirti. Faashistoota ni balleessa. Miila qullaa pulsars darbata. Harma diimaa, balaqqeessaan dhangala'aa akka dhangala'u.
  Ofittis ni faarfata:
  - Guddina Raashiyaa, Svarog masihii kooti!
  Zoyaan haleellaa bosona irratti argamti. Balaqqeessaas ni rooba. Harmi ishee ruubii immoo dhangala'aa anniisaa irraa kan ka'e akka surf buoys ni raafama.
  Akkasumas qubni miila qullaa ta'e cuqaasuu abiddaa dhangala'aa pulsars.
  Zoyaan akkas jettee iyyiti:
  - Ulfinni Raashiyaa koosmiidhaaf!
  Akka kofoo qullaa immoo fudhatee sadarkaa guddaa, badiisa irratti harka kenna.
  Kunoo immoo Awugustiin lola keessa jira. Akkasumas quba qullaa isaatiin wanta diigumsaa fi nama ajjeesu diina irratti darbata. Harmi ishee diimaan immoo akka qawwee maashinii anniisaa fi badiisa ariifachiisaa diina irratti gadhiisa. Rifeensi diimaan kun akkuma Nafxanyaa ni dhadha. Kakuu jecha jechaatti jaalalaan qabamta.
  Akkasumas kofoo qullaa ta'een akkam nama dhukkubsa!
  Innis ni boo'a:
  - Ciminaa fi ogummaa Waaqa Gurraacha Raashiyaa1
  Sana booda Svetlana haleellaa irra jirti. Faashistootas billaadhaan ni balleessa. Harma diimaatiin immoo kennaa du'aa ni dhangalaasa. Akkamitti fudhatee akka sirbu immoo:
  - Ulfinni Rus' keenya guddaaf haa ta'u.
  Kofoo qullaa isaatiinis diina pulsariin rukuta. Innis billaa fudhatee ni ciccira...
  Eeyyee, shanan kun eegdota Hitler gadi muruun baay"ee beekamaadha. Dhuguma shamarran isin barbaachisan kunniin.
  Mucaan isa waliin jiru Oleg Rybachenko jedhamu immoo baay'ee namatti tola! Akkasumas faashistoota baayyee beekamaa ta'een balleessa.
  Kun mucaa Terminator jedhamudha.
  Akka billaadhaan cicciruu. Innis spin fudhatee Naazii billaadhaan ni kuta. Pulsar immoo miila qullaa isaa darbata.
  Innis ni boo'a:
  - Guddina Awurooppaatiif!
  Kunoo immoo Naatashaan haleellaa irra jirti. Akkasitti aarii guddaadhaan. Akkasumas harma isaa diimaa irraas pulsars ni gadhiisa. Faashistootas ni balleessa. Miila qullaadhaan immoo pulsars ajjeesaa akkasii darbata.
  Gubbaa somba isaa irrattis ofitti boo'a:
  - Ulfinni Waaqolii Raashiyaa!
  Zoyaan mataan ishee haleellaa irra jirti. Nafxanyoota hundas billaadhaan ajjeese. Gogaa isaaniis gara shubbisaatti muranii. Yookaan caalaatti sirriitti yoo dubbanne shaakala keessatti. Innis kofoo qullaa isaatiin Nafxanyaaf harka kenna. Harma diimaa irraas, yaa'a anniisaa si chaarjii godha. Tole, dhuguma Naazii illee ni miidha.
  Zoyaan immoo akkas jettee ofitti iyyiti:
  - Qulqulluu Rus'!
  Achiis Awugustiin daran sochii jalqabe. Quba miila qullaa isheetiinis pulsars furguggifte. Harma diimaa irraas akka balaqqeessaati. Akkasumas akka waan kofoo qullaa irraa, pulsar, balaqqeessaan gubaa jiru ni gad bu"a.
  Innis ni iyye:
  - Ayyaanni Waaqa Gurraacha nu waliin jira!
  Seexanni rifeensi diimaan immoo fudhatee diina ni qaccee.
  Kunoo immoo Svetlana haleellaa irra jirti. Intala daraaraa halluu ifaa qofa taate.
  Ofitti amanamummaadhaan faashistoota guba. Harma ruubii irraas dho'iinsa qawwee maashinii akkasii erga. Namni hundinuu uumama cufaa ibidda qabsiisuu akka danda'u. Isaanis fudhatanii Nafxanyoota hundaaf ibidda itti qabsiisan.
  Eeyyee, humni akkasii Hitler irratti waan isa mormuuf ni ulfaata.
  Svetlana garuu akkas jettee iyyitte:
  - Jaalalli Waaqa Adiis nu waliin jira!
  Shan gara ofitti socho'a. Gara laafina tokko malee faashistoota balleessa. Akkasumas badiisa si'oolii agarsiisa. Kan shamarran akkanaa karaa dhaabbachuuf ija jabaate ni du'a.
  Oleg haleellaa irratti argama. Mucaan kun waajjira Hitler tti dhihaachaa deema. Akkamitti akka malee billaadhaan caccabsa. Miilli daa"imaa qullaa ta"es pulsars erga.
  Eeyyee, faashistoonni carraa hin qaban turan, shamarranii fi ijoollee dhiiraa dash akkasii wajjin seene.
  Amma Naatashaan harma ishee diimaa irraa awwaara abiddaa akkasii ni gadhiiti. Faashistoota hamma kanas ni guba. Intalti kun terminator dhugaa dha.
  Garuu akkamitti quba miila qullaa ta'een meeshaa waraanaa nama ajjeesu mormituu kee irratti dhukaasuun itti danda'amu. Innis addatti si qunnama.
  Sana booda Naatashaan ni qoosti:
  - Ulfinni USSR'f haa ta'u!
  Zoyaan weeraraa irrattis jirti. Harma istiroberii irraa yaa'a ibiddaa ni kenna. Morkattoota isaas ni reeba. Tarree booda tarree kenna. Harma diimaatiinis fudhatee diina irratti ni dhukaasa.
  Quba miila qullaa isaatiinis diina ni rukuta.
  Sana booda ni faarfata:
  - Ulfinni Lafa keenyaaf haa ta'u!
  Itti aansee haleellaa Awugustiin irratti raawwatame. Akkasumas haleellaa bosona irratti. Mormitoota isaa ajjeesa. Harma diimaatiinis diinota isaa irratti diskiiwwan baay'ee gubaa ta'an darbata. Kakuu jecha jechaatti Naazii gubuun asheeta.
  Loltuun immoo ni boo'a:
  - Injifannoo guddaadhaaf!
  Garuu Svetlana haleellaa irra jirti. Akkasitti aarii fi gara jabeessa. Miila qullaa isheetiin warra Krauts haguuggiti. Harma istiroberii irraas, akkuma gadhiifameen, waan baayyee nama ajjeesu.
  Faashistootas fudhatee ni guba.
  Intalti fudhattee iyyite:
  - Waaqolii ciccimoo, Raashiyaadhaaf!
  Shanan sun fudhatanii cabsanii gara waajjira Fuhrer seenan. Hitler dulloomeera. Rifeensi halluu diimaa qabu, morma irrattis tuqaa bald mul'ate. Nama gabaabaa. Shamarranii fi gurbaa fuulduratti jilbeenfatee kufe.
  Naatashaan miila ishee qullaa fi dhiigaan guutame itti dhidhiittee iyyite:
  - Saree dhungadhu!
  Hitler sodaa guddaadhaan isa dhungate...
  Zoya akkasumas Fuhrer dirqisiistee akka isheen kofoo qullaa ishee dhungatu goote. Hitler gadi qabame.
  Achiis, qoochoo Awugustiin isa qullaa fi qallaʼaa taʼe dhungate. Isheenis gammachuudhaan cooed.
  Svetlana miila qullaa ishee dhungachuus qabdi turte. Shamarran Fuhrer sana booda harkaa fi miila isaa qabatanii isa fudhatan. Yeroo harkisan immoo bakka afuritti cicciran.
  Hitler immoo rifachuu dhukkubsataa irraa kan kaʼe Hagayya 9, 1956 duʼe.
  Mootummaan yakkamaa guddaa bara hundumaa, kan addunyaa guutuu dhuunfate, xumurameera.
  Abbaa irree guddaa fi dhiigaan guutame kana kan bakka bu"e Sheelenbarg kan Himmler bakka bu"e ture. Akkasumas ilmaan Hitler keessaa inni dandeettii guddaa qabu, kan karaa walhormaata namtolcheetiin argame, dhaaltuu sirnaa ta"ee labsame.
  Garuu... Qabsoon aangoo jalqabe, Schellenberg Mainsteiniin kuffifamee waldhabdeen dhiigaan dhangala'e itti fufe.
  
  KILIIPII TERMINATOR SOO'OL
  Ogeessota Jarmanii keessaa tokko birraa waggaa afurtamii lamaa keessa Jarmanoonni sanadoota sobaa irratti waraqaa sibiilaa hin goggogne kan fayyadaman yoo ta"u, Raashiyaan ammoo sibiila salphaa qofa akka fayyadaman hubateera. Achiis kana ajaja olaanaatti gabaase.
  Sana booda nuance kun tilmaama keessa galfamee, ergamtoonni Jarmanii yeroo baayyee xiqqaa kufaatii jalqaban.
  Kanarraa kan ka'es, Fritz karoora haleellaa cinaacha naannoo Stalingrad irratti raawwatamuuf qaban ifa godhan. Loltoonnis deebi'anii gurmaa'an. Adoolessa 19 haleellaan kun yeroo jalqabu Waraanni Diimaa ittisa baayyee cimaa ta'e isa mudate. Kana malees, guyyaa haleellaa sanaa haalli qilleensaa balaliʼuu kan hin dandeenye taʼee waan argameef, kunis xiyyaaricha hojii dhabsiisuudhaan buʼaa meeshaa waraanaa sanaa hirʼise.
  Jarmanoonni yeroo sanatti ofirraa ittisuu danda"u, garuu lola kana ji"a tokkoo ol kan fudhate yoo ta"u, Waraana Diimaaf milkaa"ina guddaa hin arganne.
  Afrikaattis wanti xiqqoo adda ta'ee deemaa ture. Rommel Awurooppaa irraa humna dabalataa argate, akkasumas haleellaa ajaa'ibaa Ameerikaanota irratti raawwachuu danda'e. Loltoonni Ameerikaa leenjii gadi aanaa qabaniifi muuxannoo hin qabne kuma dhibba tokkoo fi shantama ol booji"amaniiru. Akkasumas loltoonni Rommel Aljeeriyaa fi Morookoos qabataniiru.
  Sana booda Ameerikaan Wehrmacht waliin waraana dhaabuu gaafatte. Ameerikaan waraana keessaa bahuu isheetti fayyadamuun Jarmanoonni Rommel daran cimsuun Liibiyaa fi Masrii keessatti Biriteen injifatan. Kanuma waliin, yeroo qorraa, Jarmanoonni haleellaa Waraana Diimaa naannoo Leningrad fi yaaliin haaraa haleellaa naannoo Stalingrad, fi kallattii Rzhev-Sychov lamaan isaanii ofirraa deebisan. Birraan tasgabbiidhaan darbe. Yeroo qorraa USSR'f milkaa'ina argachuu waan dadhabeef humna kuufate. Jarmanoonni immoo Afrikaa fi Baha Giddu Galeessaa keessatti tarkaanfachaa turan. Kufaatii Masrii, Iraaq fi Kuweet booda qabame. Kutaan Sooriyaa Türkiyen qabame. Kan waraana Biriteen waliin seene.
  Ganna fuula bahaa irrattis tasgabbiin ni mul"ata ture. Naaziin Sudaan keessatti tarkaanfate, gara Iraan fi Baha Giddu Galeessaattis tarkaanfate. Loltoonni Istaaliin Istaaliingraditti tarkaanfachuuf kan yaalan ji"a Hagayyaa keessa qofa. Garuu ammas ittisa cimaa Jarmanii keessatti qabaman.
  Paantariin kan hidhannoo bocu, sirrii fi saffisaan dhukaasu kan qabu yoo ta'u, keessumaa lola ittisaa irratti ga'umsa gaarii agarsiiseera.
  Jarmanoonni waggaa afurtamii sadaffaa guutuu bahaatti ittisa irratti dabarsan. Gidduu kana Afrikaa qabatanii erga Iraan Hindii seentee booda, Jaappaanota waliin tokko ta"uun.
  Yeroo qorraa Waraanni Diimaan hin tarkaanfanne jechuun ni danda"ama. Istaaliin carraa nagaa qorate. Jarmanoonni immoo kolonii Ingilizii daakuun isaanii ni yaadatama. Churchill dhukkubsatee, tasgabbii dhabuun waan itti dhaga"ameef, kolonii erga dhabanii booda Jarmanota waliin araara xumuruuf murteesse. Kunis faashistootaaf harka bilisaa bahaa kenne.
  Akkasumas Caamsaa 1944tti, Wehrmacht kallattii Galaana Kaaspiyanitti haleellaa isaa jalqabe.
  "Panthers"-2 fi "Tigers"-2 lola kana irratti hirmaatan. Maashiniiwwan kun humna isaanii kan agarsiisan yoo ta'u, wanti guddaan garuu jeet aviyeeshinii ture, kunis kan wal gitu hin qabu ture. Keessattuu ME-262 fi XE-162.
  Akkasumas Araboonni, Afrikaanonni fi Hindii hedduun waraana miillaa keessatti bobbaafaman. Akka dheedhii qawwee fuulduratti ol bahan.
  Tole, gara lolaatti haa deemnu!
  Diinni reeffa darbatee gara Galaana Kaaspiyanitti cabsee, lafaan Kaakaas gane. Akkasumas loltoonni Turkii fi Rommel"s kibba irraa rukutan.
  Jeequmsa guutuu...
  Wehrmacht haleellaa kana irratti kutaalee dhibba sadii ol kan irra caalaan isaanii biyya alaa ta'an jalqaban. Milkaa'ina guddaa argateera.
  Waraanni Diimaan gootummaadhaan qabsaa'us.
  Keessumaa shamarran afran, Naatashaa, Zooyaa, Awugustinaafi Isveetlana.
  Keessattuu dashaan kennaa du'aa miila qullaa diina irratti darbatan.
  Garuu falfaltoonni jajjaboon afran fi babbareedoo ta"an illee, walumaa galatti, humna kan hin qabne ta"aniiru.
  Kaakaas yeroo gannaa guutummaatti qabamte. Yeroo kufaatii sanatti, Fritz akkasumas Saratov fi Kuibyshev qabatanii, kibba irraa tarkaanfachaa turan. Akkasumas Uralsk, Guryev fi Orenburgitti dhiyaatan.
  Yeroo qorraa ni dhaabbatan. Yeroodhaaf tasgabbiin ni uumame. Orenburg mataa isaa qofa keessatti lola ture. Magaalaan kun ammas sheekkoo taate. Bara Emelyan Pugachev isa keessatti yaadatan.
  Fuhrer yeroo muraasaaf USA fi Britain waliin nagaa dhumaa mari'achuuf yaale. Sana booda waraana Jaappaan waliin godhan itti fufan. Milkaa'ina malee ta'us. Samuraayiin galaanarra jiru injifannoo hedduu argateera.
  Birraa bara 1945, Ebla 20, Opireeshiniin Kremlin jalqabe, haleellaan Moskoo irratti raawwatame.
  Lolli kun baay"ee cimaa ta"ee itti fufe. Jarmanoonni lola dhiiga namaa dhangalaaseetti harkifaman. Loltoonni Sooviyeet gootummaadhaan lolan. Haa ta"u malee, lola mata jabeessa ji"oota sadii booda, xiyyaara jeettii fi taankii "E" series isa haaraa fayyadamuun, Jarmanoonni Moskoo marsan. Kallattii biraatiin ammoo Tambov, Penza, Ulyanovsk fudhatanii gara Ufaatti tarkaanfii argachuu danda'aniiru.
  Ji'a Hagayyaa keessa Ryazan kufe, qaawwi Moskoo waliin jirus daran bal'ate.
  Istaaliin haala kamiinuu nagaa dhiyeesse. Fuhrer kana tuffate. Garuu Moskoo hanga Muddeetti turtee, dhumarratti fudhatame.
  Warri Fritz dhuma waggaa kanaatti Gorky fi Kazan illee qabataniiru.
  Caamsaa 1946 boqonnaa qorraa booda maatiin Krauts gara Urals dhaqan. Lolli sun kana booda hamma kana cimaa hin turre. Jeneraalonni hedduun lola malee gantanii harka kennatan. Akkasumas Istaaliin mataan isaa dhiigni sammuu keessatti dhangala'ee waan tureef akkasitti lolaaf qophaa'aa hin turre.
  Erga Sverdlovsk qabamee booda mootummaan USSR gara Novosibirsk tti ce'e.
  Garuu waraanni Wehrmacht isaan hordofe.
  Waggaa tokko keessatti magaalonni qabamaniiru. Istaaliin Novosibirsk obomboleettiidhaan erga fudhatee booda nageenya dhuunfaa isaaf jecha harka kennachuuf walii gale.
  Utuu baay"ee hin turin Jaappaanii fi Ameerikaan waliigaltee nagaa xumuran. Biriteen fi Ameerikaan dhuma irratti bu"aa Wehrmacht hunda hubataniiru.
  Hitler, naannoo baay"ee erga qabatee booda, Jaappaanota waliin ta"uun, impaayera koloneeffataa mataa isaa uume.
  Garuu bulchuuf yeroo dheeraa hin fudhanne. Ebla 20, 1957 shamarran falfalaa Fuhrer irratti opereshinii raawwachuuf murteessan. Manni jireenyaa abbaa irree amma umriin isaa giddu galeessa ta'e kun falfaltoota afuriin haleelame.
  Loltoonni bikinii uffatan billaa falfalaa harka isaaniitti qabatanii miila qullaa isaaniitiin balaqqeessaa fi pulsar darbatan.
  Naatashaan warshaa tokko fiigdee, faashistoota keessaa kutee kubbaa anniisaa quba miila qullaa isheetiin darbatee iyyite:
  - Ulfinni Biyya Abbaaf haa ta'u!
  Zoyaan billaa falfalaa isheetiin cirte. Garaa Nafxanyaa ciccirtee tiwiitara irratti akkas jetteetti:
  - Gara daangaa haaraatti!
  Quba miila qullaa isaatiinis pulsar ni gadhiisa.
  Achiis Awugustiin ni duula. Akkasumas billaa falfalaatiin warshaa sana ni fiiga. Sana booda miila qullaa isaatiin waan nama ajjeesu darbata.
  Sana booda harpiin diimaan akkas jedha:
  - Waaqa Gurraachaaf!
  Haleellaa kana keessatti itti aansee Svetlana dha. Akkasumas akka billaa muree quba qullaa isaatiin balaqqeessa gadhiisee faashistoota keessaa mura.
  Achiis Naatashaan gara fuulduraatti tarkaanfattee eegdota Hitler ciccirtee iyyiti:
  - Faashistoota hunda immoo akeekkachiisa tokkoon nan ciccira!
  Miila qullaa immoo akka intalaatti, pulsar, fi ni darbata.
  Kunoo immoo Zoyaan haleellaa irratti dhufti. Akkaataa billaa fi foon itti murru. Quba miila qullaa isaatiinis balaqqeessa ni gadhiisa.
  Sana booda ni iyyee:
  - Ani intala super dha!
  Itti aansee haleellaa Awugustiin irratti raawwatame. Innis ni naanna'a... Garaa isaa irraas balaqqeessa tokko lama gadi buuse. Pulsarnis miila qullaa darbatee ni iyye:
  - Ani super warrior dha!
  Rifeensi ishee diimaan immoo akka alaabaa proletarian ni balali'a.
  Kunoo immoo Svetlana haleellaa irra jirti.
  Billaan ishee naanna"aa jira, miilli ishee qullaa ta"es anniisaa facaasaa jira, balaqqeessaanis nadhii ishee keessaa balali"aa jira.
  Intalti ni sirbiti:
  - Jawwee cicciree Fuhrer ni balleessina!
  Naatashaanis haleellaa irratti billaa ishee raasaa faashistoota ni mura. Miilli ishee qullaa ta'es misaa'ela lubbuu namaa galaafatu darbatti.
  Sanduuqa du"aa kunis eegdota Hitler"n oofama.
  Intalti immoo akkas jettee ofitti sirbiti:
  - Ani qabsaa'aa annihilator dha, .
  Akkasumas terminator guddaan...
  Atoomii tokko yeroo tokkotti bittinnaa'e, .
  Akkasumas mataa dallaa irratti!
  Zoyaan, haleellaa irratti, fudhattee quba miila qullaa isheetiin darbatte, waan foddaa afuufe.
  Akkasumas akkamitti akka sirbu:
  - Ulfinni fageenya koosmii!
  Ammas billaan ishee diinota xixiqqoo xixiqqoo fi foon ciccitaa ta"etti kute.
  Kunoo immoo sochii Awugustiin keessatti. Akkamitti faashistoota akka dhadhattu. Foon dhiigaan guutames kallattii hundaan balali'a.
  Intalti miila qullaa qabdus pulsar fi ni boo'a:
  - Ani bareedina guddaadha! Kan namuu jaallatu!
  Kunoo immoo Svetlana sochii keessa jirti. Nama irraa balaqqeessaas ni gadhiisa. Pulsar immoo miila qullaa isaatiin faashistoota gadi darbata. Billaan ishee immoo, tole, ajjeesaa qofa.
  Sana booda intalli sun akkas jettee qoosti:
  - Ulfinni Biyya Abbaaf haa ta'u!
  Naatashaan maraatummaa bosona keessa jirti. Warra Krauts irratti duula. Isaan cicciree jilba qullaa isaatiin bubbee abiddaa darbata.
  Ofittis ni faarfata:
  - Ulfinni qe'ee keenyaaf haa ta'u!
  Akkasumas anniisaa baandaa tokko naafa ishee keessaa gadi dhiifte.
  Zoyaan billaa qabattee daakuun fiiga. Tuuta faashistoota ni mura. Sana booda akka quba qullaa diinaatti darbata. Mormitootas kallattii hundaan facaasa.
  Sana booda ni faarfata:
  - Ulfinni zaroota Raashiyaa!
  Kunoo Awugustiin haleellaa cimaa keessa jira. Morkattoota ni mura. Sana booda miilli ishee qullaa balaqqeessa ni darbata... Pulsar immoo naafa qullaa ishee keessaa balali'ee ba'a. Akkasumas eegdota Hitler facaasaa.
  Sana booda intalli rifeensa diimaa qabdu akkas jettee sirbite:
  - Araarama narraa eeguu hin dandeessu!
  Svetlana illee haleellaa irra jirti... Morkattoota ishee ciccirtee balleessiti. Navel irraa balaqqeessaa darbata. Qubni miila kee qullaa ta"es dhangala"aa anniisaa guutuu ta"een ni ibsu.
  Innis ofumaaf in faarfata;
  - Ulfina guddaa anaaf, .
  Ani saree caalaa qabbanaa'eera!
  Naatashaanis haleellaa irra jirti... Akka billaadhaan ciccituutti. Miila qullaa immoo waan ajjeechaa ni jalqaba. Kunoo immoo balaqqeessaan naafa irraa dhufa.
  Sana booda intalli sun ni gungumaa:
  - Ulfina Biyya Abbaatiif!
  Zoyaan itti aansee socho'a. Diinas ni balleessa. Afaan isaa duuba irraa balaqqeessa dhangalaasa. Navel irraa anniisaa dhangala'aa darbata. Ofittis ni boo'a:
  - Ani shaampiyoonaa darbachuuti!
  Miila qullaa isaas ni naanna'a.
  Itti aansee Awugustiin haleellaa irratti. Faashistoota billaadhaan rukutee salaaxinaa xixiqqootti ciccira. Miila qullaa isaas akka pulsar darbata. Akkasumas balaqqeessaa lama illee naafa irraa... Faashistoonni kudhan ta'anis bakkuma sanatti bilcheefaman!
  Waraanni ni sirba:
  - Maqaa Haadha Jaalatamtuu!
  Ammas miila qullaa akka nama pulsar rukutamuudha!
  Sana booda Svetlana weeraraa irratti dhufti. Kun gosa intala kana caalaa qabbanaa"uu hin dandeenyedha. Waraanni kun fudhattee miila qullaa isheetiin balaqqeessa ni darbatti. Bubbee balleessuu immoo naafa keessaa ni balali'a. Waraannis akkasitti iyye:
  - Mukaan qamadii akka qabu natti bari'e!
  Naatashaan sochiirra jirti. Naanna'ee faashistoonni kudhan guutuun ni muraman. Intalti immoo quba miila qullaa isheetiin bu'aa balleessuu gadhiiste. Naafa irraa balaqqeessaan dhangala'ee, isheen immoo akkas jettee sirbite:
  - Bara baraa koo, mootii guddaa addunyaa kanaa!
  Akkasumas pulsar tokko kofoo qullaa intalattii irraa balali"e.
  Zoyaan sochii itti fufte. Isheenis billaa fudhattee cirte. Diina ishee caccabsitee ija saafiraa isheetiin ija ishee jaamsite. Naafa irraas utubaa anniisaa. Miila qullaadhaan immoo pulsars of extermination.
  Akkamitti immoo sirba:
  - Shaampiyoonaa nan ta'a!
  Achiis sochii Awugustiin keessatti... Billaan ishee akka cirracha daaku ti. Osoo hin shakkiin of ciccira. Naafa irraas xiyyaan qara qabu ibidda falfalaa irraa hojjetame ni balali'a. Miilli intala qullaa ta"es kennaa balleessuu akkasii kenna.
  Rifeensi diimaan ofii isheetii immoo ni boo'a:
  - Shaampiyoonaa guddaa!
  Svetlana akkasumas kennaa miti. Isheenis fudhattee miila qullaa isheetiin ciccitaa geela cabee sanaa darbatte. Faashistoonni kudhan lama immoo du'anii kufan. Akkasumas akkamitti sarara guutuu naafa irraa dhukaasa. Faashistoota hunda immoo rakkoo tokko malee ni mura.
  Akkasumas ija jaamsee yaada kenna:
  - Ani abjuu guddaadha!
  Naatashaan billaa falfalaatiin daakuun sadii ni garagalchiti. Fudhatee quba qullaa isaatiin kennaa ni darbata. Akkasumas kofoo qullaa isaatiin inni abiddaan bubbee muraasa keessatti ni kenna...
  Naafa irraas balaqqeessaa guutuun ni mul"ata.
  Sana booda ni faarfata:
  - Seeyfii laayizerii, .
  Diina isaa muruu barbaada!
  Zoyaan haleellaa bosona irratti argamti. Akkasumas billaan ishee dhuguma qodaa daayimandiiti. Akkasumas akka qola paawundii dhibbaatti Krauts caccabsu. Garuu yeroo miila qullaa intalattii fudhatanii waan dhiigaa darbatan.
  Sana booda immoo harka fudhatee dhoohe.
  Zoyaan akkas jettee boosse:
  - Nuti shaampiyoonaa haaraadha!
  Kunoo immoo Awugustiin sochiirra jira. Akkamitti diina ishee murtee. Akkasumas, lulluuqqaan billaa ishee nama hunda mure.
  Miila qullaadhaan immoo kennaawwan du"aa adda addaa balali"anii ba"u.
  Awugustiin immoo akkas jedhee faarfate:
  - Balaqqeessaa koo qulqulluu!
  Ibiddis afaan ishee keessaa ba'a!
  Kunoo immoo Svetlana sochii irra jirti. Akkasumas akka waan kennaa humna ajjeechaa naafa ishee irraa gadhiisteetti.
  Achiis intalli sun akkas jettee sirbite:
  - Ani shaampiyoonaa guutuudha!
  Isheenis miila qullaa ishee fudhattee pulsar ergite. Ibiddi si"oolis qoonqoo ishee keessaa balali"ee ba"e. Amma immoo kofoo qullaa sun bubbeedhaaf bakka kenne.
  Naafa irraas balaqqeessaan nama ajjeesuu fi nama ajjeesu ni dhufa.
  Naatashaanis billaa fayyadamti turte. Faashistoota baay'ee ciccirtee. Akkamitti akka balaqqeessaatti nadhii irraa akka gadhiisu immoo. Akkasumas eegdota Fuhrer xixiqqootti ni diba.
  Sana booda ni sirba:
  - Biyya Abbaa fi Bilisummaaf hanga dhumaatti!
  Wanti guutummaatti ajjeechaa ta'es quba miila kee qullaa irraa ni bu'a.
  Zoyaan, diinota irratti duultee, ilkaan ishee qulleessitee, iyyitte:
  - Garee bosona! Diina caccabsaa!
  Kanas miila qullaadhaan ni gata. Dhohinsi ajjeechaa akkasii immoo naafa irraa dhufe.
  Intalti kun akkas jettee itti dhageessifte:
  - Salphina guddaa!
  Achiis Awugustiinis ni socho'e. Ija emeraaldiitiinis ni ibsite. Tuutni balaqqeessaas nadhii ishee keessaa kufe. Quba miila qullaa ishees diina irratti furguggifte.
  Isheenis billaa isheetiin rukuttee iyyite;
  - Shaampiyoonota addunyaa hunda caalaa dheeraadha!
  Sana booda Svetlana haleella. Kanaaf nama hunda dha'ee mura. Isheen immoo intala akkasii qabbanaa'aa fi taphattuudha. Akkasumas jecha jechaatti qawween maashinii dho"ee naafxaa irraa dhufu jira. Faashistoota baay'ee immoo ni kuffisa. Miilli qullaa immoo anniisaa akkasii sulula keessatti dhangalaasa.
  Waraanni kun akkas jedhee sirbe:
  - Galmi dhiyeenya!
  Humna walitti qabuun darbate!
  Tole, dhumarratti, afran isaanii waajjira Hitler keessatti dhoo"an. Eegdota isaa hunda ajjeese. Faashistiin lakkoofsa tokkoo immoo ofii isaatii siree jalaa harkifame.
  Hitler akkas jedhee gungumaa ture:
  - Poolaandi nan kenna!
  Naatashaan qoosaadhaan akkas jettee gaafatte:
  - Moo tarii Kaakaas ta'uu danda'a?
  Fuhrer akkas jedhee boo'e:
  - Eeyyee, yoo xiqqaate Kaakaas lama, hin ajjeesinaa qofa!
  Shamarran kunis sagalee tokkoon akkas jedhanii deebisaniif:
  - Miila keenya dhungadhaa!
  Hitler, boo"aa, reefuu waggaa jaatamaa fi saddeet guutee, jilba isaa irratti sardamee, jilba isaa qullaa fi geengoo ta"e shamarran sanaa dhungate. Isaanis kolfaa fi qoosaa turan.
  Fuhrer tokkoon tokkoon shamarree dafqaan guutamee fi dhiigaan guutame yeroo sadii dhungate.
  Sana booda Naatashaan harka mirgaa Hitler quba miila qullaa isheetiin qabde, Zoyaan harka bitaa Hitler qabde, akkasumas miila qullaa isheetiin. Augustina fi Svetlana quba miila isaanii qullaa ta'een Fuhrer jilba isaa qabatanii turan.
  Sana booda shamarran yakkamaa guddaa yeroo hundumaa fi ummatoota hundaa kallattii hundaan harkisanii, fudhatanii, cicciranii ni cicciru.
  Harki fi miilli Hitler irraa cicciramee, rifachuu dhukkubbii irraa kan ka"e bulchaan jawwee sun bakkuma sanatti du"e.
  Haaloo bahuun sun seenaa addunyaa keessatti nama ajjeesaa fi ajjeesaa guddaa argate.
  Pilaaneetii kana irratti abjuu halkanii ta'us, warra dhaggeeffataniifis gaarii ta'us, oduu durii bakka kana xumurama!
  
  
  FAARFANNAA HITLER IRRATTI
  Bara 1941tti Hitler odola Qereet erga qabatee booda gara USSR deemuuf yaada isaa jijjiire. Istaaliin yeroo haleellaa Yugoslavia irratti raawwatame Jarmanii irratti duuluu dhabuun isaa Fuhrer karoorri bahaa irraa isa rukutuuf akka hin jirre amansiise.
  Kana malees, dursanii yaadonni bahaan injifannoon salphaan akka hin jirree fi achi dhaquu dhiisuun gaarii akka ta"e yaada kennaniiru.
  Warri Fritz garee Rommel jabeessanii Turkiyaan loltoonni gara Baha Giddu Galeessaa akka seenan akka hayyamtu amansiisuu danda'aniiru. Ingilizoonnis guutummaatti Masrii keessatti mo'aman, Iraaq fi Baha Giddu Galeessaa keessaa ari'aman. Utuu baay'ee hin turin Firaankoon Jibraaltar qabachuuf walii gale.
  Sana booda Jarmanoonni kana booda loltoota gara Afrikaatti dabarsuu hin dandeenye, kana boodas gara Baha Giddugaleessaatti dabarsuu hin dandeenye.
  Hindiin kuftee jirti. Achiis rakkoo tokko malee Ardi Gurraachi ji'a jaha qofa keessatti booji'amte. Akkasumas fiixee isaa haleellaa Biriteen irratti raawwatamee fi Adoolessa 1942tti loltoonni magaalaa guddittii sanatti bu'uu isaaniiti.
  Torban lama keessatti Ingilaandi kuftee turte. Akkasumas maatiin Krauts dhumarratti hemisfeera bahaa keessatti bakka miila argatan.
  Garuu waraanni Ameerikaa waliin godhame ammallee itti fufeera. Akkasumas galaanni fagoo ta'uu fi loltoota geejjibsiisuu irratti rakkina irraa kan ka'e harkifate.
  Qabeenya Afrikaa, kutaalee gurguddoo Eeshiyaa fi Awustiraaliyaa irraa fayyadamuun Jarmanoonni humna galaanaa guddaa ijaaraa jiru. Isaanis Jaappaan waliin ta'uun waraana galaana jalaa geggeessaa jiru.
  Waggaan afurtamii sadaffaa fi afurtamii afur lola galaana irratti godhame. Aayislaandi fi Giriinlaandiin qabamaniiru. Akkasumas bara 1945tti, duraanuu taankii "E" series qabaachuu isaaniitiin, Jarmanoonni Kaanaadaa bu"anii humna isaanii Arjentiinaa keessatti walitti qabaniiru.
  Karoorri isaanii kun ture. Walqunnamtii dhabuun Ameerikaa haleeluun rakkisaa ta'us.
  Garuu hanga Adoolessaatti harki caalaan Kaanaadaa booji'ameera.
  Loltoonni Jarmanii fi Jaappaan lamaan isaanii naannoo kaaba Ameerikaa seenan.
  Garuu sana booda maatiin Fritzes shamarran afuriin wal argan.
  Mooniikaa, Liiyaa, Geertiruudii fi Anjeeliinaa.
  Bareedduu afur lola seenan. Mooniikaa, Liiyaa, Gertruud bifa diimaa yoo ta'an, Anjeeliinaan immoo rifeensa diimaa dha.
  Shamarran immoo waraana guddaa Third Reich haa balleessan.
  Qawwee maashinii irraa ofitti dhukaasu.
  Asitti Moonikaan miila qullaa boombii darbattee sirbiti:
  - Ulfinni humna kootiif haa ta'u! Hunduu gadi murame!
  Leia dabaree kenniti. Akkasumas ibidda dho'een diina gadi muree, gubbaa somba isaa irrattis ni iyye:
  - Waraanni koo cimaadha!
  Miila qullaa isaatiinis kennaa du'aa darbata.
  Anjeeliinaan rifeensa abiddaa ykn diimaa qabdu quba miila qullaa isheetiin kennaa du'aa eegaltee ni qoochootti:
  - Injifannoo koo!
  Akkasumas dabaree kenna!
  Achiis Gertrude kennaa du'aa miila qullaa isheetiin rukutee, gurra namaa cufuudhaan iyyiti:
  - Ani shaampiyoonaa dha!
  Ammas dho'iinsa ajjeechaa ni jalqaba.
  Moonikaan ammas tuuta faashistii irratti dhukaasuun akkas jettee sirbiti:
  - Ulfinni addunyaa kootiif haa ta'u!
  Quba miila qullaa isaatiinis kennaa du'aa ajjeechaa darbata, mormitoota isaa ni caccabsa.
  Leiyaanis dhukaasa. Intala baayyee qara qabduudha. Miilli qullaa immoo akka boombii diinaatti darbachuuti.
  Intalti immoo ni boo'a:
  - Ani hyper warrior USA ti!
  Itti aansee Anjeeliinaan dhukaasa. Baayyee sirritti raawwata. Kennaan nama ajjeesu tokkos quba miila ishee qullaa irraa balali'a.
  Intalti bareedduunis ni boo'a:
  - Shaampiyoonaa addunyaa guutuu ta'a!
  Waraannis akkamitti arraba dheeraa ishee argisiisa!
  Achiis Gertrude yaalte. Akkasumas akkuma tarreen kennutti. Sana booda quba miila qullaa isaatiin kennaa du'aa ni darbata.
  Mormitoota hunda immoo foon ciccitaa ta'ee facaasa.
  Kanaafuu shamarran afur dammaqinaan hojjechaa jiru. Dhiibbaan waraana diinaa fixaa akka jiru ifaadha.
  Lakki ta'us, taankiin sodaachisaan mul'ata, series E. Tole, shamarran isaan eegaa jiru.
  Moonikaan miila qullaa boombii darbattee akkas jettee iyyitti:
  - Hawaa keessatti ni qabsoofna!
  Akkasumas kofoo ishee qullaa irraa kennaan du'aa kaataarpilaara E-50 irraa utaale. Konkolaataan kun miidhamee dhaabbate.
  Waraanni sun akkas jedhee iyye:
  - Caalmaa kan qabu!
  Itti aansee Leia lola keessa jirti. Akkasumas miila qullaa, akka kennaa du'aa darbachuu. Diina caccabsaa. Taankiin immoo dhiphate.
  Loltuun immoo ni boo'a:
  - Ani intala bikinii uffattedha!
  Anjeeliinaan itti aansee wal lolti. Akkasumas miila qullaa E-75 irratti boombii darbata, vaampaayerri Jarmaniis rakkina guddaa qaba.
  Waraannis ni iyye:
  - Ani kan super class agarsiisu!
  Gertrude immoo ni lola. Akkasumas waraana mararfannaa fi shakkii hin beeknedha.
  Bareedinni sun fudhattee itti siqxe:
  - Reegaataa guddaa!
  Boombiin ajjeechaa tokkos miila qullaa irraa balali'e.
  Moonikaan ammas dhukaastee ni qoochoo:
  - Aerobatics fi hojjettoota hojjettootaa!
  Miilli ishee qullaa ta'es ni fudhata, sulula du'aa ni darbata. Diina hundumaas ni ciccira.
  Sana booda loltuun sun akkas jedhee arrabsa:
  - Ani intala super dha!
  Leiyaanis gootittii dhugaa lola keessatti argamtudha. Diinota isaas ni rukuta. Miila qullaa isaatiinis boombii ni darbata, diina baay"ee fudhatee ni ciccira. Achiis akkas jedhee iyye:
  - Ani intala Superman taate sana!
  Lola keessattis Anjeeliinaan, isheen illee miila qullaa, kennaa du'aa darbatti. Diina cicciree ni faarfata;
  - Ani si'oolii jinniidha!
  Diina immoo ibidda dhoo'een ni rukuta.
  Garuu Gertrude kubbaa cue keessa jirti. Sirna fi loogii tokko malee ofitti dhukaasa. Innis fudhatee, quba miila qullaa isaatiin kennaa balleessuu ni jalqaba, diinota isaas ni ciccira. Kun baay"ee lolaadhaa?
  Shamarran afran akka fardaa ykn ergamootaatti wal lolan. Garuu waan hundaaf daangaa qaba. Akkasitti loltoonni duubatti deebi'an...
  Birraa fi qorri bara 1945 lola mata jabeessa ta"een darbe. Humnoonni wal qixa hin turre. Taankiin Jarmanii E-series Shermans fi Pershings lakkoofsa xiqqaa qaban illee caalaa baayyee cimaadha. Akkasumas jeet aviyeeshiniin tasuma wal gitu hin qabu. Akkasumas diskoonni illee mulʼachuu jalqaban, guutummaatti meeshaa xixiqqaa kamiinuu kan hin miidhamne.
  Egaa Ameerikaan suuta suutaan qoqqoodinsa biyya alaa gosa adda addaa kan Raayich Sadaffaatiin qabamtee jirti.
  Ameerikaan harki guddaan yeroo ji"a kufaatii fi qorraa liqimfama. Plus akkasumas fincila kibba Ameerikaa, fi gantummaa jeneraalota hundee Jarmanii qaban. Akkasumas olaantummaa shakkii hin qabne qawwee maashinii haaraa, fi taankii lafa jalaa Wehrmacht illee.
  Akkasumas birraa Ebla 1946tti, tuutni Raayich Sadaffaa Waashingitan fi Niiwu Yoorki marsee erga fudhatee booda, Ameerikaan harka kennite.
  Haala kanaan fuula waraanaa kan biraa garagalfame.
  Garuu Caamsaa 1947tti lola biraa jalqabe, yeroo kana Jaappaan waliin.
  Duulli USSR irrattis ammas yeroo biraatti darbe.
  Amma immoo shamarran afur USA irraa abdii hin kutanne ammas diina lolaa jiru.
  Ganna bara 1947 fi ho'a, loltoota bikinii uffatan. Ofii isaaniis ni lolu.
  Moonikaan miila qullaa boombii darbattee akkas jettee iyyitti:
  - Ani terminator dha!
  Innis dabaree kenna.
  Leia'nis dhukaasa, baay'ee sirrittis ni raawwatti. Ammas miilli ishee qullaa waan tokko naannootti darbachaa jira. Isaanis ni balleessu.
  Intalti immoo iyyitti:
  - Eroobaatikii lolaa!
  Itti aansuudhaan Anjeeliinaan dhukaasa. Mormitoota caccabsuu. Tuuta tuutaan isaan rukuta. Qubni miila ishee qullaa ta'es ammas waan gara jabummaadhaan nama ajjeesu darbachaa jira.
  Waraanni sun akkas jedhee iyye:
  - Ani cirracha sibiilaa ti!
  Gertrude immoo ofitti dhukaastee diina ishee gadi murtee jirti. Sana booda kennaa du'aa miila qullaa darbatee gungumaa;
  - Mata duree waraanaa, fi herrega!
  Ammas nama hunda fudhatee hamma maraatummaatti gadi mura!
  Eeyyee, afran wal lolu. Garuu humnoonni wal hin qixxaatan. Taankoonni haaraan kan E-50 U series, haala baay'ee dhangala'aa, olka'iinsi meetira lamaa gadi, fi hidhannoo cinaa 170, morma miliimeetira 250, fi ulfaatina toonii jaatamaa fi shan kan motora humna fardaa 1800 qabu.
  Jaappaanonni kana ofirraa ittisuu hin danda"an. Akkasumas ME-462 kan sirna tokko malee xiyyaarota diinaa hunda akka koloboks balleessu irratti.
  Faallaa kanaatiin immoo diskiiwwan balali'anis jiru. Waan hundumaas ni cabsu.
  Gabaabumatti ji'a jaha keessatti Jaappaan guutummaatti mo'amtee kolonii ishee hundi booji'amte.
  Tole, akkas ta'e. Fuhrer yeroo muraasa booda USSR malee biyyoota addunyaa hunda dhuunfate.
  Hanga ammaatti wanti hundi xiqqaa fi guddaan nagaa ta'ee jira. Garuu sana booda Istaaliin du'ee, Nikitaa Kiruushcheev aangoo qabate. Akkasumas hariiroon Raayich Sadaffaa wajjin jiru ammas walxaxaa ta"e.
  USSR meeshaa niwukilaraa hojjechaa akka turte dubbachuu dhiisii. Akkasumas Kongireesiin Digdamaffaanis imaammata kanaan duraa balaaleffachuun raawwatameera.
  Akkasumas, June 22, 1956, ajaja Hitler isa duraanuu umrii giddu galeessaa taʼe, garuu baayʼee gara jabeessa taʼeen, Raayich Sadaffaan weerara jalqabe. Tuutni isaa injifannoo ariifataa eegaa ture, garuu wanti hin eegamne tokko isa eegaa ture!
  Shamarran Ameerikaa afur qofa osoo hin taane, bareedduu fi falfaltoonni Raashiyaa afur tuuta Wehrmacht waliin lola seenan. Akkasumas gareen shamarranii guutuun damee waraanaa adda addaa keessa jiru, akkasumas hundi isaanii falfalaadha!
  
  NAPOLEON ILMA-ILMA-ILMA ALEXANDER KAN JALQABAA
  Naapooliyoon gara Raashiyaa hin deemne, akka waliigalaatti obboleettii quxisuu Aleeksaandar isa Tokkoffaa fuudhe. Kunis seenaa keessatti jijjiirama tokko tokko fide.
  Tokkoffaa, Raashiyaan Tsarist Oostiriyaa waliin loltee Galishiyaa qabatte. Lammaffaa, Faransaay Xaaliyaanii gurmeesse, ilma Naapooliyoon fi giiftii Raashiyaa achitti kaa'e.
  Sana booda Raashiyaa fi Faransaay Turkii mo'atanii qoodan.
  Achiis carraaqqii walootiin Biriteen injifamte. Koloniin Ispeen dhumarratti akkuma Afrikaan irra caalaan Faransaay ta"e. Sana booda Hindiifi Iraan hojiin itti baay'ate!
  Erga Aleeksaandar Tokkoffaa du'ee fi Qosxanxinoos aangoo gadhiisee booda fonqolchi mootummaa kan raawwatame yoo ta'u, Qeesaar Naapooliyoon 2ffaan Roomaa ganna kudha afur teessoo Raashiyaa irratti ol guddate. Akkasumas bara 1836tti Naapooliyoon erga du'ee booda Naapooliyoon 2ffaan bulchaa Faransaayii fi Awurooppaa guutuu fi kolonii hedduu ta'e.
  Impaayerri ol"aanaa tokkotu mul"atee babal"achuu itti fufe. Booda Naapooliyoon 2ffaan Chaayinaa fi Indoochaayinaa fi Afrikaa hunda injifate. Akkasumas Awustiraaliyaa fi Kanaadaa. Akkasumas bara 1879tti umurii waggaa jaatamaa fi saddeetitti siqutti du'e.
  Sana booda Naapooliyoon 3ffaan teessoo mootummaa dhaale. Qabsaa'uus barbaade. Garuu addunyaa guutuutti naannoo Ameerikaa qofatu Faransaay irraa osoo hin mo'amin hafe!
  Akkasumas Naapooliyoon 3ffaan bara 1890tti Ameerikaa waliin waraana jalqabe. Biyya dhumaa kan qabeenya Faransaay hin turre.
  Akkasumas waraanni guddaan loltoota miliyoona shan of keessaa qabu addunyaa guutuu irraa gara naannoo Ameerikaa seene.
  Humnoonni wal hin qixxaatan turan. Garuu Ameerikaanoonni Naapooliyoon 3ffaa baayyee gootummaan lolan.
  Keessumaa shamarran afran: Mooniikaa, Liyaa, Gertruud, Aanaa! Akka kobraa fi gootaattis wal lolan.
  Moonikaan billaa fi quba miila qullaa taʼeen diskiiwwan sibiilaa qara qaban ni muratti turte. Akkasumas mormitoota keessaa rukutee.
  Waraannichis akkas jedhee sirbe:
  - Ulfinni Ameerikaaf haa ta'u!
  Leiyaanis waraana biyya alaa wajjin billaadhaan loltee, cimsitee hisse:
  - Ulfinni biyya addunyaa irra caaltuu!
  Akkasumas waan ajjeechaa sanas miila qullaa isaatiin furguggise.
  Gertrude waraana guddaa, akkasumas miila qullaa, cirracha baay'ee qara qabu darbatee, diina rukutee lole.
  Kana jettee intalli sun akkas jettee qooste:
  - Ani qabsaa"aa gita akkasii waanan ta"eef super!
  Aanaas loltee, miila qullaa isheetiin kennaa ajjeechaa darbatte.
  Isheenis iyyitte:
  - Bu'aa ba'ii guddaa qabna!
  Garuu afran kun hammam yoo lolan, gootummaan illee humnoonni olaanoon Faransaay ammallee isaan injifatan.
  Shamarran booji'amaniiru. Achittis uffata isaanii irraa baafamanii gara jabummaadhaan dararamaa turan. Harka isaanii raakii irratti qaxxaamuranii, qaccee fi sibiilli ho'aan reeban. Kophee isaanii isa qullaa taʼe ibiddaan gubanii, kofoo isaanii isa qullaa taʼe irratti sibiilli hoʼaa dibatan. Garuu shamarran kun bulchiinsa haaraa Naapooliyoon 3ffaa gonkumaa beekamtii hin kennine.
  Sana booda qullaa jechuun ni danda"ama, bakka dhagaa itti ba"u keessatti hojiitti ergaman. Ameerikaanis bulchiinsa Faransaay haaraa taate.
  Naapooliyoon 3ffaan bara 1903 umrii isaa waggaa jaatamaa fi saddeetitti yeroo du'u Naapooliyoon 4ffaan mootii ta'e. Dhufaatiin isaa bulchiinsa haaraa agarsiise. Gahee paarlaamaa cimsuu, fi dhiibbaa abbootii qabeenyaa hir"isuu. Suuta suutaan impaayera addunyaa guutuu dimokiraatawaa ta"e.
  Akkasumas bara 1917tti namni jalqabaa gara hawaatti balali'e. Akkasitti bara astronautics baname.
  Bara 1922tti namoonni gara ji'aatti balali'an. Akkasumas bara 1933 gara Maarsiitti. Akkasumas bara 1950tti pilaaneetota Sirna Aduu hunda daawwataniiru. Garuu bara 2000tti balaliin jalqabaa gara urjiileetti godhamu jalqabe, kunis imala hawaa guutuu ture. Kun AI sababa gaa'ila tokko Napoleon Bonaparte giiftii Raashiyaa waliin taasise qofaaf.
  Akkamitti hireen dhala namaa hundaa carraa xiqqoo irratti hundaa'a.
  
  AF-AF-AFIINS CHAYINA IRRATTI TA'E
  ANNOTATION
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova jaarraa kudha torbaffaa keessa gara Saayibeeriyaa kan deeman yoo ta'u, Impaayera Chaayinaa to'annoo sirna mootummaa Manchu jalatti argamu waliin waraana seenan. Ormi hin duune Chaayinaa qofa osoo hin taane adeemsa seenaa jijjiiraa jiru.
  Waraanni akka obomboleettii boba'aa jira
  Mucaan tokko waraana guddaa waliin wal lola...
  Awwaara aarii guddaa qabu keessaa kunne
  Yeroo tokko tokko garmalee ulfaataa ta"us!
  
  Diinni baay'ee maraattee jabaadha, .
  Avalanche walitti fufiinsa qabu dhufaa jira...
  Sagalee alaabaa diimaa ifaa fiigaa jiru jalatti, .
  Garuu lola Caamsaa keessa ni injifanna jedheen amana!
  
  Mo'amuu dandeenya jettanii hin yaadinaa,
  Nuti loltoota gurguddoo Waaqayyo biraa...
  Hin addaan citu immoo, firii jireenyaa nan beeka, .
  Yeroo tokko tokko baayyee cimaa ta'uu danda'us!
  
  Guddina Raashiyaa kana keessatti beekaa:
  Na amanaa Biyyi Haadha waan hunda caalaa gatii qabdi...
  Akkasumas manni Raashiyaa baayyee cimaan ni jiraata, .
  Faashistii fokkisaa sanas fuula isaa rukutuu!
  
  Hin amaninaa, Hordeen kan Rus hin cabsu,
  Kan jilbeenfattu si hin fidne...
  To"annaa malee qabsaa"aa, hin sodaatinaa, .
  Maqaa dhaloota haaraatiin!
  
  Mana Raashiyaatiif, tuullaa margaa isheetiif, .
  Baayyee cimnee qabsoofna...
  Abjuun dhuma hin qabne ni dhugooma, .
  Ati lubbuu nama qoosaa qabu waraana miti!
  
  Kunoo mucaa Biyya Abbaaf amanamummaa kakatu, .
  Loltuu Svarog guddaa ta'i...
  Lakkii dhiiga irratti gammachuu ijaaruu hin dandeessu, .
  Gaafa Waaqayyo garaa Yesuus keessa hin jirretti!
  
  Karaa haaraa galmaan gahuu dandeenya, .
  Guddinni biyya daraaraa jirtu...
  Akkasumas bineensa ija bug qabu ajjeesi, .
  Pilaaneetiin kun yeroo dhiyootti jannata akka taatu!
  . BOQONNAA Lakk.1
  Mucaa dhiiraa fi intalli tokko akkasumas shamarran falfalaa afur kibba Saayibeeriyaatti xumuramuun weerara Chaayinaa ofirraa deebisan. Lola yeroo Manchus Chaayinaa keessatti aangoo qabatanii fi naannoolee Eeshiyaa adda addaa keessatti dammaqinaan babal"achaa turanitti waraana xiqqoo beekamu ture.
  Kanaafis naannoo Tibeet keessatti Raashiyaa irratti haleelan. Seenaan dhugaa immoo kutaa naannoo sanaa fudhachuu dandaʼuu isaaniiti. Kana malees, Raashiyaan yeroo sanatti qonnaan bultootaa fi waraana Koosaak kan Stenka Razin jedhamuun laamsha'e. Akkasumas loltoonni fageenya baayyee dheeraa irratti dabarfamuu qabu turan.
  Garuu gurbaa fi intalli hin duune, fi shamarran Terminator afur gargaarsa goolii Raashiyaa godhan.
  Waraanni Chaayinaa guddaan masaraa Raashiyaa haaraa ijaarame weerare. Humnoonnis walqixxummaa akka hin qabne ifaadha.
  Lammiileen Raashiyaa kuma tokko qofa, lammiileen Chaayinaa kuma dhibba lama qofa. Akkasumas carraan mormuu gonkumaa waan hin jirre fakkaata ture.
  Garuu loltoonni gitaa ja'an kun lolaaf super qophiidha.
  Oleg Rybachenko dallaa irratti. Mucaan hin duune tokko, gara waggaa kudha lamaa, quba miila qullaa isaatiin cirracha darbata. Chaayinaa tarkaanfachaa jirus rukuta. Yeroo tokkotti kudhan.
  Maargaariitaan quba miila qullaa isheetiin cirracha darbatti. Intalti mormitoota ishee balleessitee akkas jettee iyyitti:
  - Humna koo guddaa!
  Gootummaan qabsaa'a.
  Naatashaan quba miila qullaa isheetiin boomerang humna guddaa qabus darbatti. Akkaataa mormitoota itti caccabsee fi qoosuu:
  - Maqaa ulfina guddaa!
  Achiis Zoyaan billaadhaan Chaayinaa sanatti hack gooti, yeroo wal fakkaatutti miila qullaa isheetiin summiidhaan cirracha darbatti. Innis ofumaaf faarfata:
  - Bal'ina Rus' keessatti, .
  Nama hunda oolchuu dandeenya!
  Ammas billaan mormitoota irratti ni bu'a. Yoo muran immoo gara laafina tokko malee.
  Garuu Aurora quba miila qullaa isheetiin boomerang balleessuu fi darbachuu yeroo jalqabdu guutummaatti badiisa ture. Chaayinoonni ajjeefaman immoo rukuttaa seexanaa diimaa jalatti kufu.
  Intalti immoo ni boo'a:
  - Waan hundumaa caccabsee ciccira!
  Billaan lamaan immoo fudhatee ni ciccira!
  Akkasumas diskiin qara qabuu fi nama bocu tokko kofoo ishee qullaa irraa balali'a. Kun akka waliigalaatti intala du'a guutuu qabdudha.
  Kunoo immoo Svetlana lola murteessaa keessa jirti. Chaayinoota hiraarsinee billaadhaan xixiqqootti haa murannu.
  Intalti kun qilxuu sana naannessitee, loltoonni Impaayera Samii torba hacked ta'anii du'an.
  Achiis quba miila qullaa irraa cirrachoonni qara fi summii qaban balaliʼu. Chaayinoota immoo rukutan.
  Oleg Rybachenko loltoota keelloo waliin wal lola. Billaan isaa akka piroopileeraatti ni balaqqeessa.
  Mucaan kun gammachuudhaan sirba:
  - Shaampiyoonaa addunyaa cimaa ta'a,
  Ameerikaa, Chaayinaa ni injifanna!
  Ammas mucichi quba miila ijoollee qullaa ta'een taphoota qara qaban darbata. Chaayinoonni du'an kudhan lamas yeroo tokkotti ni kufa.
  Lola kana. Seenaa dhugaa keessatti, Raashiyaan Tsarist bara Petrine duraa naannoo ishee gartokkee dhabde. Garuu asitti fardeen Raashiyaa wal lolan malee harka kennachuuf hin jiran.
  Oleg Rybachenko lolaa fi sirba:
  - Garuu nuti knights hafuura Raashiyaa guutuudha, .
  Warri ajjeechaa gonkumaa boo'icha keenya isa afaan dha'ame hin dhaga'an!
  Ammas mucaan sun baay'ee qara, fi summii cimaa, kan falfaltoonni bishaan itti naqanii, cirracha baay'ee haphii darbata!
  Intalti Maargarita jedhamtu isa cinaa jirti. Miilli ishees cirracha nama ajjeesu akkasii darbata. Harki isaaniis Chaayinaa haleelu sana ni mura. Loltuun mormitoota ishee balleessitee sirbiti:
  - Ani baay"ee qabbanaa"aa dha, akka jinnii biyyoota hundaatti...
  Diimaa, Diimaa, Bilaan! Diimaa, Diimaa Bilan!
  Gooftaa biyyoota hundaa!
  Naatashaan Chaayinaa kanas ciccirtee akkas jettee sirbiti:
  - Galgala bari'ee, Seexanni akka injifatu hin hayyamnu!
  Akkasumas, cirrachoonni ajjeechaa miila qullaa ishee irraas balali'u.
  Itti aansee Zoyaan diina balleessiti. Akkasumas vibes of colossal energy intala kana irraa kan maddu fakkaata.
  Boomerangs fi cirrachoonni qara qaban immoo miila qullaa bareedduu kanaa irraa balali"u.
  Waraanni ni qoosu:
  - Ani abjuu fi bareedina miila qullaa guddaadha!
  Ammas waan garmalee nama ajjeesu mormitoota isaa irratti ni darbata.
  Garuu yeroo Aurora mill fiigdee Chaayinaa murtu, sana booda kun aerobatics of annihilation ti.
  Achiis rifeensi diimaan sun quba miila qullaa isheetiin cirracha bocame darbatti. Waraanni keelloo du'anis ni kufu.
  Garuu yeroo Svetlana rukutu. Kanuma waliin miila qullaa ishee irraas tuutni cirrachaa guutuun balali'ee nama hunda bocuu fi ajjeesa.
  Waraannis ni iyyu:
  - Tole, tole, tole - faashistiin niikeelii ni argata!
  Miilli ishee qullaa ta'es ammas Chaayinaa irratti rukuttaa ajjeechaa ni darbatti.
  Naatashaan, loltoota keelloo billaadhaan ciccirtee, yaada kennite:
  - Nafxanyaa wajjin salphaa fi ulfaataa ture!
  Svetlana, erga warshaa sana geggeessee booda, yaada kennite:
  - Nuti shamarran birattis yeroo hunda salphaadha!
  Aurora teeknika fan kana irra deebitee horsiisee akkas jettee gungumaa turte:
  - Tasumaa na hin nuffisitu!
  Miila qullaa ishee irraas cittoon nama ajjeesu balali'a.
  Zoyaan immoo akkasumaan fudhattee ni qoosti:
  - Nuti kokkee miti, shamarran ulfina guddaa qabdudha!
  Ammas wanti miila qullaa ishee irraa balali'ee bahee diina rukuta.
  Shamarran hojii kana qalbiidhaan fudhatan.
  Giddu galli kun naannoo sanatti bakka cimaa Raashiyaa qofa jechuun ni danda'ama. Magaalonni tokko lama dabalataan ijaaramaa jiru. Chaayinoonni Amur gidduu seenuun isaanii gaariidha. Garuu seenaa dhugaa keessatti Raashiyaan naannoo ishee keessaa kutaa tokko dhabde. Chaayinaa keessatti aangoo irra jiru sirna mootummaa baayyee aggaammii qabu. Haa ta"u malee, shamarran waan raayyaa Luusifer"s balali"uu danda"uudha.
  Oleg Rybachenko Chaayinaa gadi mura. Yeroo wal fakkaatutti mucichi akkas jedhee sirba:
  - Gitaa olaanaa ta'a...
  Achiis boomerang miila qullaa gurbaa sanaan darbatame tokko balali"ee iyye:
  - Porcupine nama hunda ni ciccira!
  Maargaariitanis waan ajjeechaa wajjin wal gitu diina irratti darbatte. Isheenis ciccittee caccabsitee akkas jettee qooste:
  - Ani abjuu miila qullaa fi bareedina guddaadha!
  Miilli ishee immoo diskiiwwan bosona darbata.
  Lola kana keessatti itti aansee Naatashaa dha. Akkasumas waan mormitoota isaa addaan qoodu diina irratti darbata.
  Garmalee ogummaanis ni raawwata.
  Miilli ishee qullaa taʼes, cirrachoonni caalaatti nama ajjeesan ni darbata.
  Itti aansee Zoya lola keessa jirti. Akkasumas swastikaa fi boomerang gosa adda addaa diina irratti darbata.
  Diinas gadi mura.
  Sana booda akkana jedha:
  - Ulfinni mootii gaarii!
  Garuu Aurora lola keessa jirti. Diina Chaayinaa irraas dhabamsiisa. Yoo darbate immoo humna nama ajjeesuun darbata.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo ni sirba:
  - Eeyyee, maqaa Lafa Raashiyaatiin!
  Himannaan ajjeechaas miila qullaa ishee irraa faffaca'a.
  Svetlana akkasumas diina gadi hin dhiiftu. Miila qullaa ishee irraas wanti du'a ifa ta'e fidu balali'a.
  Waraanni immoo akkas jedhee sirba:
  - Yoomiyyuu harka hin kenninu! Rakkoon Rus' hin dhuftu!
  Ammas Chaayinoonni ni mufatu. Sirna malees ni ciccira.
  Loltoonni fi loltoonni jaha cimsanii rukutan. Diina immoo cicciree miila qullaadhaan darbata.
  Oleg Rybachenko, Chaayinaa cicciree, akkas jedhee sirbe:
  - Qabsaa'aa urjii, gaanfi kee akkasumaan afuufaa jira -
  Lafti keessan ulfina shakkisiisaa ta'een fagoodha...
  Abiddi lolaa sarara gidduutti ni raafama - .
  Tapha gama tokkoon seera hin qabne keessatti!
  Boomerang biraa immoo miila qullaa gurbaa sanaa irraa balali"ee qoonqoo Chaayinaa kudhan guutuu kuta.
  Gurbaan akkuma arginu qabsaa'aa dha.
  Maargaritanis lola keessa jirti. Miilli ishee qullaa ta"es akkasitti hojjeta. Diina shakkii tokko malee haala garmalee qabbanaawaa ta'een balleessiti.
  Billaan ishee immoo akka warra ajjeechaa ti.
  Waraanni sun ni qoonqa:
  - Ulfinni haa jiraatu!
  Naatashaanis miila qullaa dhukaastee waan nama ajjeesu darbatti. Kanuma waliin immoo dammaqinaan billaadhaan ni ciccira.
  Kanuma waliin sagalee dhageessisa:
  - Entourage koo hojjettoota mootummaati!
  Lola kana keessatti itti aansee Zoyaati. Akkasumas seexanaa sadarkaa olaanaa balleessuu. Akkaataa billaadhaan qilxuu itti kaasnu. Sana booda fudhatee miila qullaa isaatiin elementoota diigumsaa ni darbata.
  Sana booda ni iyye:
  - Waraanni ni gammada - tarkaanfachaa jira!
  Akkasumas sararri guutuun kufaatii Chaayinaa gadi murame.
  Intalti ofumaan akkas jettee sirbiti:
  - Zoyaan ajjeesuu ni jaallatti! Yaa Zoyaa kana!
  Kunoo Aurora haleellaa ariifataadhaan dhufte. Yookaan caalaatti yoo dubbanne ittisa cimaa. Gargaarsa miila qullaatiin immoo diina rukuta.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo sagalee dhageessisa. Akkasumas saberoonni ishee akka cirracha qotee bulaa yeroo darban, Chaayinaa kudhan sadii ni cicciramu!
  Aurora immoo akkas jettee iyyiti:
  - Koordiiwwan mi'aawaa, alaabaa Raashiyaa baay'ee boonsa!
  Amma immoo kofoo ishee qullaa ta'e jeneraal Chaayinaa kana qoma isaa rukute. Innis fudhatee ni kufa.
  Zoyaan lola irratti aggaammii qabdi. Diina isaa cicciree iyye:
  - Hunda shakkinee ajjeesna!
  Daggeroonni akkasii immoo miila qullaa irraa balali'u.
  Svetlana akkasumas nama tokkollee hin gadi dhiistu. Diinota isaas akka citaa marga muruutti balleessa. Chaayinoonni kufaa jiru.
  Intalti iyyitti:
  - Maraataa cirracha! Mooraa keessaa ba'aa!
  Oleg Rybachenko rukuttaa billaa isaatiin tuuta loltoota keelloo ni kuta. Achiis miila qullaa isaatiin urjii darbatee iyye:
  - Waraanni koo isa cimaadha!
  Mucaan Terminator diina balleessuuf sadarkaa olaanaa irra jiru irratti argama. Akkasumas fedhii guddaadhaan socho'a.
  Kennaan du"aa kan biraan immoo quba miila isaa qullaa irraa balali"ee ba"a. Akkasumas akkamitti Chaayinaa dallaa yaabbatu akka humna ol ta'u.
  Waraanni keelloo finxaaleyyii dha. Duraanuu tuullaawwan reeffa guutuu tuulamaa turan. Akkasumas ol ba'anii ol ba'anii ol ba'uu itti fufan!
  Garuu gurbaa fi intalli salphaatti qaama ajjeechaati. Yeroo isaan cicciran immoo dhiigni dhangala"u kallattii hundaan fi baay"ee fagootti balali"a.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee sirbe:
  - Hojiin gootummaa ulfina, .
  Nuti mo'attoota pilaaneetotaati!
  Margarita, intalli boqonnaa hin qabne kun akkas jettee sirbite:
  - Yeroo muraasaaf hin dhaabbannu.
  Iyyi nama afaan qabate ni dhagahama!
  Akkasumas miila qullaa intalattii irraa cirrachoonni diigumsaa fi ajjeechaa balali"u. Chaayinaa akka qamadii qamadii rukutuu. Eeyyee, intalli Margarita jedhamtu terminator dhugaa dha.
  Naatashaan, warra Chaayinaa ciccirtee, akkas jettee sirbite:
  - Intalti immoo, warra keelloo caccabsitee,
  jiraachuun gaarii akka ta'e, jireenyi gaarii akka ta'e itti fakkaate!
  Sana booda ammas miila qullaa ishee irraa cirrachoonni balali'u.
  Zooyaan sabroota isheetiin miilicha qabattee akkas jettee qooste:
  - Diina koo hunda nan ajjeesa, na amanaa, qoosaa miti!
  Miilli waraana sanaas urjiilee hedduu furguggise.
  Bareedinni immoo akkas jettee sirbite:
  - Gocha waraanaa - Diimaa rukute!
  Aurora, miira hin barbaachifne malee cirrachaa akkas jette:
  - Milkaa'inni guddaan nu eeggata! Na amanaa, hin qabbanaa'u!
  Akkasumas akkuma miila qullaa wanti nama ajjeesu ni jalqaba.
  Sana booda ni qooqa:
  - Ani kobra dhiigaa ti!
  Svetlana Chaayinaadhaaf gara laafina hin kennitu. Akka waan saree ta"aniis isaan balleessa. Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhee sirba:
  - Balfi karaa hin qabaatu,
  Dafii miila kee fuudhi!
  Ammas kennaawwan ajjeechaa ammas quba ishee qullaa irraa balali'aa jiru. Dubartii akkasii qabbanaa'aa!
  Akkasumas ni boo'a:
  - Lola qulqulluu keessatti injifannoon keenya ni jiraata!
  Oleg Rybachenko sochii guddaa taasisaa jira. Harka lamaan immoo ni ciccira, tuuboo afaan isaa keessa galchee Chaayinaa sanatti cirracha tufa. Diina balleessee ofitti siqsee:
  - Kun injifannoo keenya -
  Saffisa guutuu fuulduraa fi itti dhiyaachaa jira!
  Ammas gurbaan terminator slashes. Kanuma waliin immoo waan nama ajjeesu gara laafina malee ni dhiisa.
  Maargaritanis lola keessa jirti. Intala abdii kutatte. Yoo miila qullaa isaatiin boomerang yoo furguggise, kun Chaayinaa murame kudhan gadi miti jechuudha.
  Sana booda intalli ni sirbiti:
  - Yaa helikooptarri koo guddaadha,
  Tole onneen koo gammachuudhaan sirba!
  Urjiin ajjeesaa tokkos kofoo intalattii qullaa irraa balali"a. Eeyyee, kun bareedina aerobatics olaanaa ti. Duuti immoo mirgaa fi bitaa facaasa.
  Naatashanis karaa danda'amu hundaan Chaayinaa balleessiti.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhee sirba:
  - Qilleensi, qooqa, qooqa...
  Oliivar Twist argate!
  Kennaan nama ajjeesu tokkos miila qullaa ishee irraa balali'a.
  Kanaaf Zoyaan of harkifte... Fudhattee tuubii keessaa diinatti tufte. Sana booda billaa isheetiin warshaa sanatti hack goote. Sana booda miilli ishee qullaa ta'e fudhattee dhiheessi si'oolii du'aa jalqabde.
  Chaayinoonnis ni kufan. Akka waan nama abidda itti darbateen arraabameetti ture.
  Kunoo immoo Aurora lola keessa jirti. Akkasumas intala saffisaa. Du'a diimaas, fi raayyaa gubaa si'oolii. Innis fudhatee cicciruu jalqaba.
  Lakkii wanti kana dhaabuu danda'u hin jiru.
  Taankii Hantuutaa illee.
  Kanaaf Aurora Chaayinaa mismaaraan dha'a. Kan garmalee qabbanaawaa fi mallattoo maraataa fi billaa qabu.
  Billaan harpii diimaas hin dhaabbatu, yeroo muraasaaf miti.
  Kanuma waliin Awurooraan akkas jettee qoosti:
  - Biyyi Haadha koo Biyya Haadha Koominizimii ti!
  Akkasumas miila qullaa ishee irraa, akka waan garmalee nama ajjeesu balali'ee ba'ee jiruutti.
  Ammas intalli ulfooftee jirti.
  Achiis Aurora seenaa filannoo keessaa tokko keessatti akkamitti dhuguma "Mouse" wajjin akka wal lolte yaadatte. Sana booda Michoonni Raayich Sadaffaa waliin araara xumuran, boombii dhoosuu dhabuutti fayyadamuun Jarmanoonni Maus oomishaaf jalqaban.
  Eeyyee, taankiiwwan kun dhuguma akka bineensotaatti socho"u turan. Guddinni isaaniis suukaneessaa ture.
  Garuu shamarran Terminator miti. Yeroo tokkotti tasgabbii fi saffisaan Naazii lolan.
  Haadha Kuzmaas agarsiisan! Waraannis gootummaan lolan.
  Amma immoo Aurora rifeensa diimaa qabdu billaadhaan muraa jirti. Akka qotee bulaattis diina ni mura.
  Sana booda ni qooqa:
  - Nama hunda nan ajjeesa!
  Svetlana lola irrattis hin sodaattu. Chaayinoonni dhabamsifamaa jiru. Kanuma waliin immoo miila qullaa waan du"a facaasu darbata.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhee iyye:
  - Jajjabina koosmii - .
  Serenade guddaan ni jiraata!
  Diinota irrattis ija jaamsi!
  Sana booda tuubii irraa ni tufa!
  Sana booda Oleg Rybachenko ni faffaca'a. Akkasumas miila keenyaan Chaayinaa irratti cirracha qofa osoo hin taane, boomerangs haa darbannu.
  Mucaan terminator saffisaan socho'u akkasitti qabame.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhee sirba:
  - Diinni nu hin dhaabu,
  Yoo dadhabne birmadhaa!
  Akkasumas hin fiigin, hin fiigin...
  Fuulduratti osoo hin taane!
  Oleg immoo ni 'whistle'.
  Maargaritaan immoo fudhattee quba miila ishee qullaa ta'een waan diigumsaa fi nama ajjeesu darbatte. Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jettee sirbite:
  - Kun ergaa kobraa ta'a!
  Intalti immoo ija ishee ni qoochoo fi ni qoochoo!
  Naatashanis lola keessatti slouch hin qabdu. Fudhattee quba qullaa isheetiin swastika qara qabu darbatte. Tuuta Chaayinaa keessaa cabsitee akkas jettee qooste:
  - Biyya Haadha kootiif!
  Achiis Zoyaan lola keessa jirti. Akkasumas miila qullaa diinota isaa irratti himannaa darbata.
  Ilkaan qullaa ta'een immoo ni qooqa:
  - Ani waraana akkasii ti, dhuguma terminator dha!
  Sana booda intalli billaadhaan rukutti. Gubbaa somba isaa irrattis ni iyye.
  - Baanzaayi!
  Intalti kun lola akka hin dhiifne fakkaata. Antimooni hin barbaachifne malees ni mura.
  Auroranis dhabamsiisaa kana ni fudhatti. Chaayinoota ni balleessa, qoosaa tokko malee. Waraanni keelloo immoo akka waan walakkaatti cicciramee ni kufu.
  Intalti rifeensa diimaa qabdus akkas jettee iyyiti:
  - Abiddi komunizimii addunyaa irra jira!
  Ammas fudhatee billaa lamaan ni ciccira. Sana booda tuubii keessaa tufee ba'a. Diinas ni rukuta.
  Eeyyee, Aurora jaalala qabeettii fi mataan isaa mudaa kan hin qabnedha.
  Svetlana kana caalaa hamaa ta'uu baatus. Akkasumas Chaayinaadhaaf reebicha uumamaa fi ajjeechaa kennite.
  Miilli ishee qullaa immoo kennaa badiisaa loltoota keelloo irratti darbatti. Eeyyee, namni hundi dalga olka'aa irratti raawwata.
  Svetlana akkas jettee iyyiti:
  - Lolli dhiiga, qulqulluu fi haqa ta'a!
  Wanti nama ajjeesus ammas miila qullaa ishee irraa bu'e. Akka Chaayinoonni jedhanitti immoo akkamitti si rukuta!
  Shamarran dhuguma karaa adda addaa isaanii deeman. Xiqqoo immoo na hin gaddisiisan. Kun dubartoota - dubartoota hundaaf dubartoota!
  Oleg Rybachenko haleellaa cimaa keessa jira. Duraanis Chaayinaa kuma hedduu ajjeesaniiru. Weerarri loltoota impaayera keelloo kanaa laafaa dhufeera.
  Oleg akkas jedhee qoonqa.
  - Safartuu injifannoo olaanaa!
  Maargaritaan fudhattee quba qullaa isheetiin waan nama ajjeesuu fi cirracha caalaa qara ta'e darbatte.
  Achiis intalli sun akkas jettee sirbite:
  - Obomboleettii mormina, .
  Maaliif maaliif?
  Addunyaa kana keessa taajjabbii malee jiraachuuf - .
  Nama kamiifuu hin danda'amu!
  Maargaariitaan Chaayinaa sanatti tuuboo dhoohe guutuu tuftee itti fufte:
  - Carraa gaarii haa ta'u kufaatii, .
  Akkasumas oliif gadi utaaluu!
  Karaa kana qofa, fi karaa biraatiin miti - .
  Haala kanaan qofa, fi karaa biraatiin miti...
  Taajjabbii nuuf jiraadhu!
  Wanta hinyaadamin namaa gochuu! Wanta hinyaadamin namaa gochuu!
  Taajjabbii nuuf jiraadhu!
  Wanta hinyaadamin namaa gochuu! Wanta hinyaadamin namaa gochuu!
  Taajjabbii nuuf jiraadhu!
  Akkasumas ol qofa - miliimeetira tokko gadi miti!
  Intalti kun miira wal loluu baay'ee agarsiifte.
  Naatashaanis wiirtuu lola kanaa keessa jirti. Akka waan volkaanoon dhoo'aa jiruuti. Quba miila qullaa isaatiinis cirracha darbata. Mormitoota rukutuu. Reeffis isaan keessaa dhiisa.
  Sana booda intalli kun ilkaan qullaa sirbite:
  - Nuti akkasitti terminators, akka roobootii abjuu, fi bareedina guddaa!
  Amma immoo intalli sun billaadhaan cirrachaa jirti. Namoota hedduu immoo ni kuffisa.
  Zoyaas lola furdaa keessa jirti. Lolee ilkaan isaa qullee ni boo'a:
  - Namni nu dhorku hin jiru!
  Miila qullaa ishee irraas diskiin tokko Chaayinaa keessaa haxaa'e. Kan qoonqoo baay'ee mure. Waraanni mootummaa samii immoo ukkaamfame.
  Shamarran immoo dhiibbaa guddaa geessisaa jiru.
  Kunoo akkaataa Aurora waan sibiilaa muru ni jalqabdi. Mataa baay'ee tuullaa ta'ee uumame ni mura. Innis ol utaalee, ol balali'ee, fudhata, ni boo'a;
  - Maqaan koo fiigicha kooti!
  Ammas sabroota lama raasee, garaacha Chaayinaa keessaa cicciree baase. Garuu yeroo walfakkaatutti, xiqqoollee hin qaanfatinaa.
  Miilli ishee qullaa ta'es boomerangs ajjeesaa furguggifatu. Mataa kamtu tarreedhaan gadi murama.
  Sana booda loltuun rifeensa diimaa qabu sun akkas jedhee iyye:
  - Keebilii keessa hin jirru!
  Lafa irratti gammachuun haa jiraatu!
  Innis afaan isaa diimaatiin tuubii keessaa kana caalaa fudhatee ni tufa. Loltoonni impaayera samii immoo akka koolii daakuu qabatanii ni kufu.
  Kanaaf Svetlana lola keessatti agarsiiste...
  Mormitoota ishee irratti bishaan bullaa'aa darbatte. Warri gubatanis fudhatanii baayyee akka malee ni iyyu.
  Svetlana akkas jettee qooqa:
  - Qalma koo!
  Miila qullaa isaatiinis boomerang tokko lama ni darbata. Chaayinaa baay'ee ni mura.
  Reeffa baay'ee immoo micciiramee ba'a.
  Akkasitti hojjattoonni sagadaa.
  Impaayera Chaayinaa immoo ofii isaaniif kutan, sirna hin barbaachifne malee. Lakkii tooftaa addaa illee qabu.
  Duraanis lakkoofsi Chaayinaa ajjeefamanii kuma kudhaniin lakkaa'ama. Shamarran immoo akka kubbaa bashannanaa fi utaaluu qofa.
  Oleg Rybachenko akkasumas aerobatics qabbanaawaa isin yaaduu dandeessan agarsiisa.
  Mucaan immoo harkaa fi miilli fi mataan kallattii hundaan akka balali'u billaa lamaan ciccira.
  Oleg akkas jedhee iyye:
  - Injifannoon keenya murteessaan ni jiraata jedheen amana!
  Maargaariitaan miila qullaa isheetiin, darbataa diigumsaa darbachaa, mirkaneessiteetti:
  - Eeyyee ni ta'a!
  Jahan guutuun immoo daran dammaqinaan ciruu jalqaban.
  . BOQONNAA Lakk.2.
  Waraanni Chaayinaa kuma dhibba lamaa guutuu jechuun ni danda"ama erga barbadaa"ee booda, loltoonni ja"an kun daran gara gadi fageenya Impaayera Samii keessa socho"an. Chaayinoonni gara magaalota Raashiyaa Saayibeeriyaatti akka hin deebineef.
  Kanaaf loltoonni kun loltoota keelloo magaalaa guddittii dhihoo jirtutti haleelan.
  Oleg Rybachenko, loltoota keelloo cicciree billaa lamaan raasaa, iyyee:
  - Akkuma tsaroota Raashiyaa!
  Miila qullaa isaa irraas cirrachoonni qara qaban balaliʼan. Loltoonni Chaayinaa rukutaman.
  Maargaritaan, loltoota keelloo billaadhaan ciccirtee, fudhattee sirbite:
  - Amma seenaa hojjachaa jirra!
  Miila qullaa ishee irraas loltoota keelloo sanatti cirrachoonni balali'an.
  Itti aansee Naatashaan lola keessa jirti. Akkasumas kennaa du'aa darbatee iyye:
  - Fuuldurri keenya! Ulfinni Raashiyaa Guddittiif haa ta'u!
  Miilli ishee qullaa fi ciccitame immoo kana humna suukaneessaadhaan ni darbata. Chaayinoota immoo gara pulp dhiigaa ni mura.
  Zoyaas abdii kutattee hack godha. Jeneraal Chaayinaa kanas walakkaatti caccabsite. Lafee isaas muraa.
  Achiis akkas jettee iyyitte:
  - Injifannoo koo guddaa kanaaf!
  Miila qullaa immoo ammas nama ajjeesaa argamu ni furguggisa. Akkasumas qabsaa'ota Chaayinaa hedduu ni kuffisa.
  Garuu yeroo Aurora lola keessa jirtu guutummaatti nama sodaachisa. Loltoota Chaayinaa walakkaatti kutee miila qullaa isheetiin kennaa ajjeechaa furguggifti. Kanaaf waraana keelloo balleessa.
  Lakki, Aurora dhugumatti falfalaa diimaa jedhamti. Isheen immoo kan hin mo'amnedha.
  Quba qullaa ishee irraas cirrachoonni nama ajjeesan balali'anii ba'u. Chaayinaa rukutanii akka coolii cirracha waliin kufan.
  Auroraan gubbaa somba ishee irratti ni boo'a:
  - Raashiyaan na beeku, .
  Guddaas jedhanii waamu!
  Ammas bareedinni sun cirracha nama ajjeesu darbatti. Diinni immoo akka qilxuutti pinned.
  Aurora gurgled:
  - Abjuu arguu dandeessa, abjuun guyyaa garuu hamaadha!
  Ammas intalli akka boomerang rukutti.
  Eeyyee, rifeensi diimaan kun dhimma waraanaa keessatti soogidda paawundii tokkoo ol nyaate. Yoo dha'e, sana booda ni dha'a.
  Ammas intalli saffisaa fi abiddaa haleellaa irra jirti.
  Achiis Svetlana qabsaa'uuf fedhii guddaa qabdi. Kanaaf immoo nama hunda cicciree balleessa. Billaan ishee immoo akka balaqqeessaa ibsaa ti.
  Akkasumas, cirrachoonni miila qullaa irraa balali'u.
  Intalti immoo akkas jettee boosse:
  - Humna koo guddaa - .
  Ana waliin taphachuun akka kormaa wajjin hiriyyaa ta'uudha!
  Mucaan Oleg Rybachenko akkuma yeroo hunda haleellaa irratti argama. Inni mongoose saffisaa dha. Diina irratti urjii cicciree darbata.
  Dargaggeessi loltuu sun immoo akkas jedhee iyye:
  - Haleellaa irratti haa deemnu, .
  Chaayinaa hunda ni injifanna!
  Amma immoo mucaan sun haleellaa irra jira.
  Intalti Maargariitaas gammachuu guddaadhaan loltoota keelloo sana ni caccabsite. Qubni ishee qullaa ta'es kennaa du'aa darbata.
  Intalti immoo ni boo'a:
  - Injifannoon kan koo ta'a!
  Ammas roobni cirrachaa guutuun miila qullaa ishee irraa fiiga.
  Akkasumas, cirrachoonni sun nama ajjeesuu fi summii kan qaban dha.
  Maargaariitaan haleellaa irra jirti. Chaayinoonni ishee irratti baayyee rakkatu. Intalti immoo qaama sodaachisaa ta'uu isheeti.
  Waraana bareedduu ta'us.
  Ammas du'aan tokko ammas miila qullaa ishee irraa balali'a. Kan diina rukutu.
  Naatashaan balalii bosona keessa jirti. Chaayinaa ciccitaa. Billaan ishees araara hin beekan.
  Waraanni ni boo'a:
  - Injifannoo keenya guddaa ta'a!
  Akkasumas, cirrachoonni baay"ee nama ajjeesuu fi balaa ta"an ammas miila qullaa bareedduu sanaa irraa balali"u.
  Lakkoofsaan Chaayinaa irratti dhiibbaa geessisaa jiru. Tole shamarran baayyee qabbanaa'oodha.
  Haleellaa keessattis nama kamiifuu darbiinsa hin kennan.
  Garuu Zoyaan hin beektu, jechi tokkollee hin jiru. Mormitoota ishee cabsiti. Billaan ishee immoo akka warra ajjeechaa ti.
  Zoyaan gubbaa somba ishee irratti iyyiti:
  - Araarama hin beeku - du"a qofa!
  Miilli ishee qullaa immoo waan akkasii Chaayinoonni ofirraa ittisuu hin dandeenye ni darbatti!
  Faallaa kanaatiin immoo waraanni daqiiqaa hunda saffisa isaa dabalaa jira. Kun bakka iskeetii itti taphatamu kan weerara irratti argamudha.
  Aurora akkasumas intala akkas nama gammachiiftudha. Duubatti hin deebi'u abdii hin kutatu. Waan hundumaa keessattis ni milkoofti.
  Quba miila qullaa isheetiin fanjii sibiilaa darbatte. Loltoota Chaayinaa irraa kutee akkas jettee 'hiss' jette:
  - Impaayera diimaa keessatti ibiddi pilaaneetii guutuu ho'isu ni jiraata!
  Ammas waan addatti miila qullaa ishee irraa balali'u ajjeesu.
  Waraannis ammas olka'iinsa guddaa irra jira.
  Kunoo immoo Svetlana lola keessa jirti. Karoora irraa hin maqu. Dhiibbaa bosonaatiinis ofitti ciccira. Diskiin qara qabu tokkos miila qullaa ishee irraa balali'a. Kan mormitoota dashingly kutu.
  Svetlana aarii bosonaatiin squeaks:
  - Hundaa keessan addaan ciccira!
  Intalti immoo weerara irra jirti. Miilli ishee qullaa ta'es akkasitti dafeedha.
  Itti aansuudhaan Oleg Rybachenko qabsaa'uuf fedhii guddaa qaba. Kun gurbaa abdii kutannaa terminator dha. Ciminaa fi dhiibbaa guddaa gurbaa bosona tokkoo kan of keessaa qabudha.
  Sana booda mucaan miila qullaa isaatiin boomerang darbata. Morkattoonni ammoo yeroo tokkotti goolii kudhan lama dhabaniiru.
  Kun dhuguma - dhuguma humna diiguudha.
  Oleg akkas jedhee sirbe:
  - Barreeffamni harkaa koo salphaadha - .
  Funyaan saree harkisuu hin jaalladhu!
  Akkasumas billaan tokko kofoo qullaa gurbaa sanaa irraa balali"e, akkasumas akkamitti Chaayinaa rukute. Kakuu jecha jechaatti hafuuraa fi ija jabina dhaban.
  Oleg maraatummaa bosonaatiin yaada kenne:
  - Gonkumaa lakki hin jedhiin!
  Mucaan kun haleellaa irra jira... Sana booda Vladimir Klitschko yaadate. Eeyyee, bokser kun gara ringitti deebi'uu danda'a ture. Maaliif hin yaaltu? Ammas fayyaa yoo qabaatte Waaqayyo ofii isaatii qabsaa'i siin jedhe!
  Mucaa Terminator haleellaa irratti. Chaayinaa caccabsee akkas jedhee sirba:
  Hiriyaa dargaggeessa, yeroo hunda dargaggeessa ta'i, .
  Boqochuuf hin ariifatinaa...
  Gammachuu, ija jabina, sagalee guddaa qabu ta'i - .
  Qabsaa'uu qabda - kanaaf falmadhu!
  Nama qabbanaa'aa qabu - .
  Akka nama hunda moo'attuuf!
  Ani mucaa bara baraa lubbuu qabuudha, .
  Bu'aa maaltu dhalcha!
  Ani lubbuudhaan mucaa bara baraati, .
  Tarkaanfii tokkollee duubatti hin deebi"inaa!
  Dargaggeessa waraanaa fi mucaa bara baraa Chaayinaa irratti haleellaa ariifachiisaa keessatti. Inni hamma dandaʼametti of ni agarsiisa.
  Margarita akkasumas loltoota keelloo balleessuun akkas jettee sirbiti:
  - Yoomiyyuu abdii hin kutannu!
  Akkasumas Chaayinaa baay'ee kutte, qoosaa itti dabaluudhaan:
  - Lakki, gonkumaa na hin amaninaa!
  Intalti sunis ammas cirracha qara qabuu fi summii qabu darbatte.
  Sochii ariifataa fi adda ta'e keessa jirti.
  Naatashaan lola irratti saffisaa fi sodaachisaa dha, akka Valkyrie. Gootummaan qabsaa'a. Chaayinaas dhukaasa kuffisee kuffisa.
  Yeroo baayyee samii irratti wal lolti turte. Isheen balaliisaa ace baayyee gaarii turte. Waraana miillaa keessattis loluu qabdi turte.
  Amma garuu Naatashaan Chaayinaa fudhattee jirti. Aarii keenya hundaan immoo haa dhadhaa.
  Boomerangs fi needles immoo miila qullaa ishee irraa balali'u. Diina caccabsiti.
  Intalti akkas jettee sirbiti:
  - Garuu aduun bahuu nan amana, .
  Dukkana mana hidhaa balleessaa!
  Zoyaan Chaayinaa irratti duulti. Jabeessees ni caccabsa. Miilli ishee qullaa immoo osoo hin dhaabbatin diina rukutti.
  Waraana sochii keessa jiru. Isheen akka kobraa utaaltee utaaltuu ti.
  Intalti rifeensa warqee qabdu akkas jettee iyyitti:
  - Fuuldurri keenya, .
  Nuti akka Jedi Knights taane!
  Sana booda garagaltee si rukutti.
  Haleellaa kana keessatti itti aansee Aurora dha. Intala rifeensa diimaa qabdu kan caccabdu fi wal loltu. Isheen haleellaa irratti deemtee, saffisa isaa daran ol kaafte. Billaan ishee akka cirracha daakuu ti.
  Bareedinni abiddaa baase:
  - Addunyaa guutuuf gammachuun akkasii ni jiraata!
  Ammas intalli sun saffisa bosona keessa seenti. Kun waaqayyittii waraanaa dhugaati.
  Svetlana akkasumas sirbiti, oliif gadi utaaltee:
  - Dhibba dhibba, raayyaa raayyaa, .
  Naayitoonni Raashiyaa billaadhaan muraman!
  Amma immoo qubni ishee qullaa waan gaachanaan calaqqisuu hin dandeenye ni darbata.
  Intala kana. Vixen dhugaa.
  Naatashaan ilkaan qullaa ta'een ni qoochoo:
  - Na barsiisuun siif miti!
  Miila qullaa isaatiinis du'a ni darbata.
  Aurora kana irratti walii galti:
  - Tasuma wanti nu barsiisu hin jiru!
  Waraanni sochii isaanii saffisiisu. Magaalattiin guutuun jechuun ni danda'ama reefuu reeffaan guutamtee jirti. Eeyyee, Chaayinoonni gara dhabamsiisaa fiiganiiru. Namoonni jaha qofa, garuu waraana guutuuf hojjetu.
  Oleg Rybachenko seenaa elfota keessaa tokkoo yaadate. Xumura irrattis Third Reich keessatti xumurame, gara Luftwaffetti akka ergamu amansiisuu danda'e.
  Eeyyee, elf, dheerinni isaa xiqqaa ta"us, baay"ee saffisaa, cimaa deebii gaarii kan qabu dha. Walumaagalatti, elfoonni haala qaamaa fi saffisa yaaduudhaan nama caalu. Akkasumas xiyyaara keessa erga seenee booda, elf, fi dhiiga mootii illee, ofii isaatii akka adurree itti dhagahama.
  Akkasumas loltuun kun guyyaa dhaloota Fuhrer"s Ebla 20, 1944 sababeeffachuun xiyyaarota diinaa 538 kuffisuu danda"eera, garuu ofii isaatii rasaasaan rukutamee hin beeku.
  Xiyyaarota dhibba lama jalqabaaf, elfichi Fannoo Naayitii Fannoo Sibiilaa baala muka ook, billaa fi daayimandii waliin argate. Dhibba sadii ol reefuu Order of the German Eagle kan diyaamandii qabu. Fannoo Naayitii dhibba afuriif Fannoo Sibiilaa kan baala muka warqee billaa fi daayimandii qabu. Akkasumas xiyyaarota waggaa dhibba shaniif - Fannoo Guddaa Fannoo Sibiilaa. Haala kanaan, elf badhaasa lakkoofsa rikardii ta'e walitti qabuun gama kanaan Hermann Goering illee rukutee sadarkaa koloneel argate.
  Xiyyaara keessatti akka nama dhuunfaatti lolus.
  Kanaafuu, ace adda ta'e akkasii Luftwaffe keessatti mul'atus, adeemsa waraanaa irratti dhiibbaa guddaa hin goone. Dhugaa dubbachuuf seenaa dhugaa keessatti aces Luftwaffe ja'a jalqabaa yoo fudhattan walumaa galatti xiyyaarota kuma tokkoo fi walakkaa ol dhukaasanii kuffisan. Tole, kun Wehrmacht hangam gargaare?
  Lakkoofsi xiyyaarota kufanii olola Goebbels"n olka"uu danda"us.
  Namoonni hedduun lakkoofsa kana cimsanii shakkaniiru.
  Garuu elf dhugaadhaan konkolaataa hedduu kuffisee, ofii isaatii qabsaa'aa tokkollee hin dhabne.
  Garuu sana booda Oleg Rybachenko isa qunnamee akkas jedhee gaafate:
  - Raayich Sadaffaa kan akka humna hammeenyaatti ilaalamu maaliif rakkifte?
  Elfichi loojikiidhaan akkas jedhee yaada kenne:
  - Sababni isaas humni gaariin addunyaa kanarra tasumaa waan hin jirreef! Istaalinii fi michoonni isaa qulqulloota jettanii yaaddu?
  Oleg kolfaa yaada kenne:
  - Garuu USSR keessatti xiyyaarota baay'ee erga kuffiftee, qubee guddaa G qabaattee akka Waaqayyootti ilaalama turte! Kanaaf immoo tuftee abaaramuu qabda!
  Elfichi dhugaadhaan akkas jedheera:
  - Waxabajjii bara 1942 yeroon Reich falmuu jalqabe bu'aan waraanaa ammallee ifa hin turre. Maal jettu, ani carraa mo'attoota keessaa ta'uu hin qabu?
  Oleg Rybachenko dhugaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Yoo gara USSRtti baqatte dhiifama siif godhamee fudhatama argatta jedheen yaada. Gootonni fi loltoonni gurguddoon bakka hundatti dinqisiifamu!
  Elfichis kolfee ifaan kolfee akkas jedhee deebiseef:
  - Dhiyeessii kanaaf galatoomaa! Garuu yeroo Waraanni Addunyaa Lammaffaa xumuramu badhaasa qabadhee gara pilaaneetii kootti nan deebi'a... Kana booda Jarmaniin akka mo'amte akkan hin dhimmamne beekamaadha. Wanti guddaan goota ta'uu koo of agarsiisee seenaa aviyeeshinii keessatti as the best ace of all time ta'ee galmaa'uu kooti!
  Oleg Rybachenko aariidhaan akkas jedheera:
  - Jarreen gaarii meeqatu sababa keetiin du'e!
  Elfiin sun qoonqaan loojikiidhaan yaadachiise:
  - Rudel illee jira... Innis superman dha!
  Oleg mataa isaa rukutee:
  - Rudel... Akka goota kitaaba baacoo ti!
  Elfichi akkas jedhee gungumaa:
  - Loltuu ture, ammas jira, ta'a! Kanaaf lakkoofsa koo gara kumaatti fiduuf nan yaala!
  Oleg Rybachenko shakkeera:
  - Yeroo ni qabaattaa? Caamsaa 9, 1945 Raayich Sadaffaa harka kennate!
  Elfichis akkas jedhee gaafate:
  - Yoomii fi eessatti fi sa'aatii meeqatti, humna kamiin Diimaa fi Michoonni akka haleelan sirriitti himuu dandeessaa?
  Oleg ajaa'ibsiifatee akkas jedhee gaafate:
  - Kun maaliif si barbaachisa?
  Elfichis dhugaadhaan deebiseef:
  - Bashannanni yeroo dheeraa akka turuuf waraana sana akka salphaatti dheeressuu barbaada!
  Oleg sana booda shaashamannee tokko baasee akkas jedhee deebiseef:
  - Si dhukaasuun danda'a ture, garuu hin godhu!
  Elfichi ni ajaa'ibsiifate:
  - Maaliif immoo?
  Oleg Rybachenko murteessaadhaan akkas jedheera:
  - Qalbiin kee si haa adabu!
  Isaanis addaan ba'an...
  Oleg Rybachenko akka waan elf kana akkasumaan hin ajjeesne jedhee yaade. Xiyyaara meeqa dabalataan kuffisa? Hamaa qofa ta'a.
  Mucichis ammas quba miila qullaa isaatiin boomerang du'aa furguggise.
  Maargaariitaan Chaayinaa lola irratti dammaqinaan balleessiti. Miilli ishee qullaa ta'e kennaa ajjeesaa sirritti ishee rukutee salphaatti ajaa'ibsiifatta.
  Intala gosa superman jedhamtu.
  Akkasumas sochiin isheen lola keessatti gootu akka bineensa qamalee ti.
  Lakki, Chaayinaan biliyoona lama yoo jiraatellee intala akkasii namni sodaachisu hin jiru.
  Haataʼu malee, Maargaariitaan maal gochuu qabdi?
  Biyya ishee ni falmiti.
  Oleg Rybachenko, Chaayinaa cicciree, akkas jedhee sirbe:
  - Biyya Haadha Raashiyaa kana caalaa bareedduu hin jirtu, .
  Isheedhaaf qabsaa"aa hin sodaatinaa...
  Biyyi kana caalaa bareedduu hin jirtu - .
  Yuunivarsiitiin guutuun ibsaa ifaati, Rus'!
  Mucaan sun ol utaalee saffisa isaa ol kaasa, nama hunda ni rukuta.
  Naatashanis wal loltee sirbiti:
  Bara du'aa, na amanuu dhiisuu dandeessu, .
  Kuma tokko dhibba sagal fi sagal sagal...
  Geengoo nama hawwatu keessa deemuu dhiisaa, .
  Seexanni gaanfa warqee isaa ni garagalcha!
  Intalti immoo ammas miila qullaa nama ajjeesaa argamu tokko darbatti.
  Zoyaas lola keessa jirti, madaa'ee lolaa jirti. Intala sochii qabdu. Yoo billaadhaan cicciree immoo wanti hundi fagoo balali'a.
  Miilli ishee qullaa ta'es akkasitti dammaqinaan kennaa darbachaa jirti. Diina hamma kanas ni kuffisu.
  Eeyyee, Chaayinoonni guyyaa dukkanaa akka qaban ifaadha.
  Aurora gara laafina tokko malee rukuta. Miilli ishee qullaa ta'es waan nama ajjeesu caalaa waan ta'edha. Kun akka waliigalaatti waaqayyittii balleessuuti.
  Sheyxaannis kuma tokkotu keessa jira.
  Svetlana Chaayinoota fedhii guddaadhaan dha'attee iyyiti:
  - Fuuldurri keessa jira
  Akka saree ta'uu hin qabneef!
  Miilli ishee qullaa ta"es ammas waan tokko ni darba, diinonnis ni ciccirama.
  Intalti qabsooftu aerobatics ishee keessa jiruudha!
  Magaalattii Chaayinaa irraa erga qulqulleessanii booda jahan boqonnaa fudhatan. Achumaan bofa sana ajjeesanii guutummaatti bilcheessan.
  Isaanis cicciratanii nyaachuu jalqaban.
  Naatashaan akkas jetteetti:
  - Walter Scott"s knights yeroo tokkotti baay"ee nyaatan!
  Oleg Rybachenko qoosaadhaan akkas jedhee yaadachiise:
  - Dumas illee! Akkasitti Poortoos korbeessa hoolaa guutuu nyaate!
  Naatashaan akkas jettee kolfite:
  - Raam? Maaliif allaattii bosonaa hin taane?
  Oleg deebii kenneen akkas jedhee sirbe:
  Firoonni kee abaaramaa hundi, .
  Adeerri koo, kan bofa kana argate...
  Yeroo lubbuun ture - na akeekkachiise - .
  Nama nama nyaatu irraa haadha manaa fudhachuu hin dandeessu!
  Margarita akkas jechuun mirkaneessiteetti:
  - Kun sirba bosonaati! Garuu waan lubbuu namaa caalu barbaada!
  Oleg akkas jedheera:
  - Kan sammuu? Kun gaariidha!
  Mucaan sunis waan tokko sirbe...
  Awurooraan garuu dubbii isaa addaan kutee yaada kennite:
  - Gocha malee sirbuun si hin barbaachisu.
  Intalti kunis sabbata ishee keessaa iPhone tokko baafte. Oleg kolfee, Naatashaan kan ishee itti kennitee yaada kennite:
  - Taankii rifeensa diimaa wajjin taphadhu!
  Aurora akkas jettee walii galte:
  - Tapha kana baay'een jaalladha!
  Intalti gootittiinis parameetaroota argachuu jalqabde.
  Oleg Rybachenko doonii taankii fudhate.
  Aurora akka akeekkachiiftetti:
  - Taankii tokko tokkoof! Duel yaali!
  Mucaan sun akkas jedhee walii gale:
  - Kun sirrii dha!
  Oleg taankii Sooviyeet bara afurtamaa keessaa isa qabbanaawaa ta'e - IS-7 filate. Konkolaataa ajaa'ibaa konkolaataa oomishaa ta'ee hin beekne. Waan hundumaa qabdi: hidhannoo, meeshaa waraanaa fi saffisa. Haloo dhugaa!
  Aurora E-75 qaba. Konkolaataan hamma tokko hammaateera. Akkasumas ulfaataa, fi saffisa xiqqaa, kuufama humnaa, fi qawwee xiqqoo laafaa ta'e. IS-7 miliimeetira 130 kan qabu yoo ta'u, E-75 128 qaba. Hidhannoon Jarmanii tarii furdaa ta'uu danda'a, garuu kun kan beenyaa IS-7 qaxxaamuraa guddaa ta'een. Gama Fritz"s immoo ol"aanaadha... Kun hundi dhugaadha, garuu...
  Aurora E-75 gara sadarkaa M... Konkolaataan immoo fooyya'a. Akkasumas motorri humna guddaa kan qabuu fi siiluweetiin baayyee gadi aanaa kan qabu yoo ta'u, qawween barmeela dheeraa qaba. Eeyyee, amma hidhannoon sun furdateera. Taankiin Jarmanii ammallee toonii sagaltamii shan kan ulfaatu yoo ta'u, kan Sooviyeet jaatamaa fi saddeet ulfaata. Ammayyeessuun boodas haala walfakkaatu qaba amma humna guddaa qabaata.
  Garuu IS-7 misooma malee hafe. Seenaa dhugaa keessatti namni tilmaame hin jiru.
  Tole Oleg, of haa fayyadamnu.
  Mucaan garuu hin badu. Erga diinni ammayyeessee gurbaan waa hojjatee projectile rifeensa fayyadama. Sana booda immoo lola baayyee gaariin ni jiraata.
  IS-7 dhiyaachaa jira. Garuu ammas gahumsi konkolaachisummaa Jarmanii ammallee fooyya'aa dha.
  Aurora qawwee ishee dheeraa barmeela qabu dhukaasti. Garuu ammallee achi gahuu hin danda"u.
  Mucaan terminator immoo itti dhihaatee tracks naanna'a. Mucaan sun ofitti amanamummaa guddaa qaba.
  Aurora, dhukaasa itti aanu booda, safuu tokko kaase:
  - Hantuutni saree ajjeesuu dandeessi!
  Lolli itti fufee, Oleg qawwee 130-mm gara walqabsiisa doonii sanaatti oofee injifate. Tooftaan hundi osoo jiruu.
  Garuu walumaa galatti taankiin afurtamaa konkolaataa adda addaa qabu. Pirojektii baayyee sodaachisaa - "Leenca Mootii". Ulfaatinni toonii dhibba tokko, qawween kaalibarii mm 210, hidhannoon fuulduraa kofaan mm 300, cinaachaan mm 200, motorri humna fardaa 1800 qaba.
  Kun maashiniidha - IS-7 illee cinaacha keessa seenee cufuu qofa danda'a. Dhuguma immoo guddaadha!
  Aurora ilkaan qullaa sirbite:
  - Kun adurree, aduu caalaa ol balali'uudha!
  Isheenis callistee...
  Jahan erga nyaatanii booda gara magaalota Chaayinaa ce'an. Ammaaf nagaa gonfachuu fi Manchu akka hin duulne abdii kutachiisuu qabna.
  Shamarran fi gurbaan Chaayinaa irratti duulanii ammas billaa fi quba qullaa namoota hedduu ajjeesan.
  Sana booda loltoonni qawwee booji'aman irraa dhukaasa jalqaban. Chaayinoonni baay'een immoo ajjeefamaniiru.
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Tarii ittisa taphachuu wayya ta"a? Haala kamiinuu fokkisaa ta'aa?
  Auroraan mormteetti:
  - Yaad-rimeen waraana ittisaa jedhu jira!
  Oleg akkas jechuun yaadateera:
  - Viktor Suvorov waraanni Naazii Jarmanii USSR irratti geggeessite ittisa akka ta'es mirkaneessuuf yaale!
  Auroraan ilkaan ishee qulleessitee gungumaa:
  - Akkas mitii?
  Oleg mataa isaa raasee:
  - Shakkii!
  Maargaariitaan akkas jechuun yaadatteetti:
  - Kitaaba kana dubbiseera. Jalqaba irratti yoo ilaalle amansiisaa fakkaatti. Garuu yoo gadi fageenyaan qotte...
  Aurora walii galtee ibsuuf mataa ishee rukutte:
  - USSR waraana weeraraa qopheessaa turte kun dhugaadha!
  Maargaariitaan akkas jetteetti:
  - USSR waraana boodallee waraana weeraraa qopheessaa turte. Garuu haleellaan sun gonkumaa hin jalqabne!
  Oleg loojikiidhaan akkas jedheera:
  - Istaaliin haleellaa yoo karoorfate yeroo booda ta'a, jalqaba kutaalee isaa taankii fi meeshaalee birootiin hidhachiisuu xumuree ture. Akkasumas aviyeeshiniin inni haaraan yuunitiidhaan dhufuu jalqabeera;
  Aurora akkasumas loojikiidhaan mormteetti:
  - Waraanni Sooviyeet irra deebi'ee hidhachuu yoo ta'e, waraanni Jarmaniis bakka tokkotti hin dhaabbanne. USSR xiyyaarota haaraa kana yeroo churning out gochaa turtetti, Krauts oomisha meeshaalee haaraa ta'an dabalaa turan.
  Harkifachuun faayidaa Istaaliin hin dabalu ture. Kanaa mannaa, faallaa kanaatiin, Naaziin dandeettii Awurooppaa waan qabaniif, baayʼina meeshaalee qulqullina fooyyaʼaa qabaniin Raashiyaa qabachuu dandaʼu!
  Oleg Rybachenko shakkeera:
  - Qulqullinni isaanii fooyya'aa akka ture maaltu si taasisa?
  Aurora dhugaadhaan akkas jettee deebisteef:
  - Garuu bara 1941 injifanne! Lakkoofsaan gadi yoo ta'an tarii qulqullina teeknooloojiitiin ol ta'uu danda'u!
  Mucaa geenii shakke:
  - Akkas natti hin fakkaatu!
  Maargaariitaan akkas jetteetti:
  - Waggaan afurtamii tokkoffaan iccitiidha. Waraanni Diimaan sirnaan cimaan maaliif lola lolaan mo"ame? Achiis, bifa idilee fi qabatamaan dadhabdee waan taateef, injifachuu jalqabde?
  Oleg Rybachenko akkas jedhee deebiseef:
  - Kun iccitii guddaa Waraana Addunyaa Lammaffaati!
  Naatashaan yaada kennite:
  - Asirratti humnoota olaanoo irraa gidduu seenuun ture!
  Oleg mataa isaa rukutee:
  - Dhuguma wanti tokko ta'e!
  Awugustiin akkas jedhee gurraacha'e:
  - Waaqolii tolfamaan keenya dhiigaan haguugamaniiru, Waaqoliin keenya waaqa waraanaati!
  Zoyaan akkas jettee walii galte:
  - Waaqoliin waraanaas dhiigaan haguugamaniiru!
  Sana booda Oleg fi Aurora tooftaa Waraana Addunyaa Lammaffaa taphachuu jalqaban. Aurora Hitler'f, Oleg Stalin'f.
  Duraanuu waljijjiirraan rukuttaa dhugaa ture. Aurora koodii rogue fi taankii "E" series baay"ee fayyadamuun gara Moscow cabsite. Togo fi Oleg akka waan Jarmanota rukutanitti koodii rogue fi IS-7 fayyadaman. Qacceen sun immoo dhagaa tokko irratti walitti dhufe. Akkasumas saanduqa du'aa baay'ee. Virtual haa ta'u.
  Oleg Rybachenko gammachuudhaan kan taphatu yoo ta'u, loltoonni isaas ittisa Jarmanii cabsu. Boba'aa uumu. Aurora ammas koodii gowwoomsaa sana hojjeta. Waljijjiirraan sochii baayyee bosona ta'e jira.
  Mucaa geenii akkas jedhee sirbe:
  - Bakka tokkotti Kama irratti - of hin beeknu, .
  Bakka tokkotti Kama - haadha laga!
  Harkaan gahuu hin dandeessu, miilaan gahuu hin dandeessu, .
  Tole, yoo barbaachisaa ta"e, pokers ni sochoofna!
  Taankoonni Sooviyeet immoo Naazii ni caccabsu. Wanti IS-7 caalaa qabbanaa'e hin jiru. Akkasumas "Mouses" fi "E"-100 waliin nagaadhaan loluu dandeessa. Taankiin Sooviyeet bineensota akkasii hin sodaatu.
  Ulfaataadha garuu cimoodha jechuu miti.
  Oleg immoo konkolaattota waliin dafee socho'aa tarkaanfata. Isa keessas akka seexanaa kuma tokkoo ti.
  Mucaan prodigy kun akkas jedhee sirba:
  - Krauts ni cabsina, chick-chick-chick-ta!
  Achiis loltoonni Sooviyeet danqaa biraa fudhatan. Isaan akka geenii lolaa fi waldhabdee ti!
  Aurora garuu salphaa miti. Akkasumas dhiibbaa cimaadhaan socho'a. Humna haaraa fi haaraa fi haaraa girgiddaa Waraana Diimaa jalatti darbata.
  Waraanni rifeensa diimaa qabus akkas jedhee sirba:
  - Diinonni koo na hin dhorkan! Bal'ina uumama cufaa nan mo'a!
  Rejimentiin haaraa fi haaraanis gara lolaatti seenu.
  Oleg Rybachenko gammachuudhaan faarfate:
  Warri Krauts gara jabinaan deemaa jiru, .
  Diinni raayyaa kana fuulduratti tarkaanfachiise...
  Garuu maraattonni Ariyaa - .
  Raashiyaan diinummaan wal argu!
  Gogaa allaattii keessa ni qotu,
  Diinni biyyootti darbatama - .
  Raashiyaan aariidhaan wal lolu
  Jabaadha fiigicha loltuu!
  Mucaan sunis sochii naannoo biraa raawwachuun loltoota Aurora"s marse.
  Eeyyee mucaan qaroodha, jechi hin jiru.
  Aurora gurgled:
  - Lakki abdii hin kutadhu, garuu yeroo hunda akkamitti akka qabsaa"u nan beeka ture!
  Oleg Rybachenko akkas jechuun walii galeera:
  - Abdii hin kutannu! Salphaatti isin balleessina!
  Ammas loltoonni Sooviyeet ammas haleelaa jiru. Akkasumas koodii gowwoomsaa kanaa kana booda warra Krauts hin gargaaru.
  Sana booda Aurora ogummaadhaan filannoo sana jijjiirti. Akkasumas Biriteen fi USAn gama isheetiin waraana seenu. Loltoonni waraana kanaa gara lolaatti fiigan. Diina irrattis dhiibbaa haa goonu.
  Garuu taankiin IS-7 Sooviyeet Shermans fi Pershings US daran salphaatti balleessu, akkasumas taankii Churchill Ingilizii.
  Ofii isaanii miidhaa tokkollee osoo hin argatin.
  Auroraan akkas jettee gurraacha'e:
  - Tole ati seexanaa xiqqoodha!
  . BOQONNAA Lakk.3
  Waraanni jaarraa digdamii tokkoffaa ammas Chaayinaa kudha torbaffaa waliin wal dhaban.
  Impaayerri Samii loltoota baay'ee qaba. Akka laga dhuma hin qabneetti yaa'u.
  Oleg Rybachenko, Chaayinaa billaadhaan cicciree, akkas jedhee boo'e:
  - Yoomiyyuu harka hin kenninu!
  Diskiin qara qabu tokkos miila qullaa gurbaa sanaa irraa balali"e!
  Maargaariitaan mormitoota ishee caccabsitee akkas jettee gungumaa turte:
  - Addunyaa kanarra hojii gootummaaf bakki jira!
  Akkasumas, cirrachoonni summii qaban miila qullaa intalattii irraa faca"anii Chaayinaa rukutan.
  Naatashaanis quba miila ishee qullaa darbattee, ajjeechaadhaan, iyyite:
  - Yoomiyyuu hin dagannu, dhiifamas hin goonu.
  Billaan ishee immoo Chaayinoota daakuun keessa jiran keessa darbe.
  Zoyaan, diina addaan kutee, iyye:
  - Ajaja haaraadhaaf!
  Miila qullaa ishee irraas cirrachoonni dabalataa faffaca'an. Ijaa fi qoonqoo loltoota Chaayinaa keessattis.
  Eeyyee, loltoonni gammachuu guddaa horachaa akka turan, gara jabeeyyii taʼaa akka turan ifa ture.
  Auroraan loltoota keelloo sanatti ciccitee iyye:
  - Fedhii sibiilaa keenya!
  Kennaan haaraan ajjeesaa ta'es miila qullaa ishee irraa balali'a. Qabsaa'onni keelloo immoo ni kufa.
  Svetlana miller gadi cirti, billaa ishee akka balaqqeessaati.
  Chaayinoonni akka qamadii murameetti ciisanii jiru.
  Intalti miila qullaa isheetiin cirracha darbattee ni qoochoo:
  - Haadha Raashiyaaf ni injifata!
  Oleg Rybachenko Chaayinaa irratti tarkaanfata. Mucaan Terminator loltoota keelloo gadi mura.
  Kanuma waliinis qubni miila miila qullaa gurbaa sanaa summii waliin cirracha darbata.
  Mucaan sun akkas jedhee boo'a:
  - Ulfinni Future Rus'!
  Sochii keessattis mataa fi afaan nama hunda ni mura.
  Maargaritaan mormitoota ishees ni caccabdi.
  Miilli ishee qullaa ta'e ni balaqqeessa'a. Chaayinoonni baay'inaan du'aa jiru. Waraanni sun akkas jedhee iyye:
  - Gara daangaa haaraatti!
  Sana booda intalli sun fudhattee cirracha...
  Tuuta reeffa loltoota Chaayinaa.
  Garuu Naatashaan haleellaa irra jirti. Chaayinaa ofii isaa cicciree akkas jedhee sirba:
  - Rus' guddaa fi ifa, .
  Ani intala baayyee ajaa'ibaati!
  Diskiin immoo miila qullaa ishee irraa balali'a. Kan qoonqoo Chaayinaa mure. Eeyyee, kun intala.
  Zoyaan haleellaa irra jirti. Loltoota keelloo harka lamaan irraa mura. Tuubaa irraa tufuu. Quba miila qullaa isaatiinis cirracha nama ajjeesu darbata.
  Yeroo wal fakkaatutti immoo ofii isaatiif faarfata:
  - Eh, kilabii xiqqoo, haa deemnu!
  Eh, kan ani jaalladhu ni hojjeta!
  Aurora, Chaayinaa kutee loltoota keelloo balleessuun, iyyitti:
  - Hundi isaanii shaggoo fi gogaa bineensotaa keessa, .
  Poolisii jeequmsaa irratti kilabiidhaan haleele!
  Quba isaa qullaa diina irratti yoo darbate immoo saree ajjeesa.
  Achiis ni qooqa:
  - Saroota lukkuu!
  Svetlana haleellaa irra jirti. Chaayinoota cicciree ciccira. Miila qullaa kennaa du'aa isaanitti furguggisa.
  Inni billaadhaan miilcha fiiga.
  Qabsaa'ota hedduu caccabsee iyyaa:
  - Injifannoon guddaan dhufaa jira!
  Ammas intalli sun sochii bosona keessa jirti.
  Miilli ishee qullaa taʼes, cirracha nama ajjeesu ni darba.
  Oleg Rybachenko utaalee. Mucaan sun somersault godhe. Utaalcha keessatti Chaayinaa baay'ee cicciree.
  Quba miila qullaa isaatiin cirracha darbatee gungumaa:
  - Ulfinni hamilee koo bareedaa!
  Ammas mucaan sun lola keessa jira.
  Maargaritaan haleellaa irratti deemti. Diina hunda walitti aansuun ni ciccira. Billaan ishee cirracha daaku caalaa qabbanaa'aa dha. Qubni miila qullaa immoo kennaa du'aa darbata.
  Intala haleellaa bosona keessa jirtu. Loltoota keelloo sirna malee dhabamsiisa.
  Yeroo yeroon ol utaalee immoo ni qaxxaamura!
  Kennaan badiisaas ishee irraa balali'a.
  Chaayinoonnis du'anii kufaniiru. Tuullaa reeffa guutuun immoo walitti tuulameera.
  Maargaritaan akkas jettee qoosti:
  - Ani nama loonii Ameerikaa ti!
  Ammas cirrachi miila qullaa ishee irratti darbatame.
  Achiis cirracha kudhan kan biraa!
  Naatashaan weeraraa irrattis baayyee qabbanaa'aa dha.
  Miila qullaa isaatiinis darbata, tuubii irraas ni tufa.
  Gubbaa somba isaa irrattis iyyee:
  - Ani du'a ibsaa jira! Wanti ati gochuu qabdu du'uu qofa!
  Ammas bareedinni sochiirra jira.
  Zoyaan caccabaa reeffa Chaayinaa obomboleettiidhaan rukuta. Akkasumas miila qullaa ishee irraa boomerangs of destruction balali'ee ba'a.
  Waraanni keelloo immoo kufaa fi kufaa itti fufa.
  Zoyaan akkas jettee iyyiti:
  - Intala miila qullaa si injifatti!
  Akkasumas, cirrachoonni kudhan ta"an kofoo qullaa intalattii irraa balali"u. Kanneen kallattiin qoonqoo Chaayinaa gadi deemaa jiran.
  Sana booda du'anii kufu.
  Yookaan immoo guutummaatti du"eera.
  Aurora haleellaa irra jirti. Loltoota keelloo balleessa. Billaan ishee harka lamatti qabamti. Isheen immoo loltuu ajaa'ibaa akkasii ti.
  Tornado loltoota Chaayinaa keessaa ba'e.
  Intalti rifeensa diimaa qabdu tokko ni boo'a:
  - Fuuldurri dhokataadha! Garuu injifannoo ni ta'a!
  Haleellaa sana keessattis bareedduu rifeensa abiddaa qabdu.
  Aurora gammachuu bosona keessaa boo'a:
  - Waaqoliin waraanaa waan hunda ni cicciru!
  Waraanni immoo haleellaa irra jira.
  Miilli ishee qullaa taʼes, cirracha qara qabuu fi summii qabu baayʼee darbata.
  Svetlana lola keessatti. Akkasumas akkasitti ibsaa fi loltuu. Miilli ishee qullaa ta'e wantoota ajjeechaa hedduu gadi darbata. Nama osoo hin taane du'a rifeensa diimaa qabu.
  Garuu yoo addaan ba"e dhaabuu hin dandeessu.
  Svetlana akkas jettee sirbiti:
  - Jireenyi damma hin taatu, .
  Kanaaf shubbisa geengoo keessatti utaali!
  Abjuun kee haa dhugoomu -
  Bareedinni nama garbatti jijjiirti!
  Sochiin intalattiis daran aarii guddaa keessa deema.
  Haleellaan Oleg saffisaa dhufeera. Mucaan Chaayinaa rukuta.
  Miilli isaa qullaa taʼe, cirracha qara qabu darbata.
  Dargaggeessi loltuu sun ni qooqa:
  - Impaayerri maraattu nama hunda addaan ciccira!
  Ammas mucaan sun sochiirra jira.
  Maargaritaan sochii ishee keessatti intala bosonaati. Diinas ni dhadhaa.
  Kanaaf miila qullaa isheetiin dhoo'aa waliin baaqelaa tokko furguggifte. Dhoohee battaluma sanatti Chaayinaa dhibba tokko qilleensa keessa darbata.
  Intalti iyyitti:
  - Ammas injifannoon nuuf dhufa!
  Innis billaadhaan daakuun ni fiiga.
  Naatashaan sochii ishee saffisiiste. Intalti loltoota keelloo ni mura. Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhee iyye:
  - Injifannoon Impaayera Raashiyaa eegaa jira.
  Akkasumas Chaayinaa saffisaan haa dhabamsifnu.
  Naatashaan intala terminator dha.
  Dhaabbachuuf ykn suuta jedhee hin yaadu.
  Zoyaan haleellaa irra jirti. Seeyfiin ishee salaada foon waan cicciru fakkaata. Intalti kun gubbaa somba ishee irratti iyyiti:
  - Fayyinni keenya hojiirra jira!
  Qubni miila qullaa ta'es cirracha akkasii darbata.
  Namoonni tuuta qoonqoo isaanii bocamee, tuullaa reeffa keessa ciisaniis.
  Aurora intala maraatteedha. Akkasumas akka waan roobootii haayperpilaasmaa irraa hojjetameetti nama hunda balleessa.
  Duraanis Chaayinaa dhibbaa ol barbadeessee jira. Garuu wanti hundi saffisa ol ka'aa jira. Waraannis ni boo'a.
  - Ani akka malee hin mo'amne! Wanti addunyaa kanarra jiru hunda caalaa qabbanaa'aa!
  Ammas bareedinni haleellaa irratti argama.
  Quba miila ishee qullaa irraas, baaqelaan tokko balali'ee ba'a. Chaayinoonni dhibba sadii immoo dhohinsa cimaa tokkoon gargar cicciramaniiru.
  Aurora akkas jettee sirbite:
  -Lafa keenya dhuunfachuuf ija hin jabaattu!
  Svetlananis haleellaa irratti jirti. Akkasumas boqonnaa ounce tokkollee siif hin kennu. Intala bosona terminator.
  Diina muree chaayinaas dhabamsiisa. Akkasumas qabsaa"onni keelloo baay"een duraanuu boolla keessaa fi karaa irratti kufanii turan.
  Jahannis akka malee deeman. Lola bosona ture.
  Oleg Rybachenko hojiitti deebi'eera. Innis billaa lamaan raasaa gara fuulduraatti tarkaanfata. Mucaan terminator immoo mill sana geggeessa. Chaayinoonni du'an kufaa jiru.
  Tuuta reeffa. Gaarreen guutuu qaama dhiigaan guutame.
  Mucaan tooftaa bosona ta'e yaadata. Bakka fardaa fi namoonnis walitti makaman.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee qooqa:
  - Wayyoo sammuu irraa!
  Maallaqni toonii hedduunis ni jiraata!
  Akkasumas Terminator Boy sochii haaraa keessatti. Miilli isaa qullaa immoo waan tokko fudhatee darbata.
  Mucaa geeniin sun akkas jedhee boo'e:
  - Master class fi Adidas!
  Dhuguma ga'umsa qabbanaawaa fi qabbanaawaa ture. Akkasumas Chaayinaa meeqatu ajjeefameera? Akkasumas qabsaa"ota keelloo gurguddoo keessaa baay"inaan ajjeesan.
  Maargaritanis lola keessa jirti. Waraana keelloo balleessee ni boo'a:
  - Rejimentii shookii guddaa! Nama hunda gara saanduqa du'aa keessa oofaa jirra!
  Billaan ishee immoo Chaayinaa irratti kute. Tuutni qabsaa'ota keelloo duruu kufee jira.
  Intalti sun akkas jettee gungumte:
  - Ani panther caalaa illee qabbanaa'eera! Isin hunda caalu ta'uu kee mirkaneessi!
  Akkasumas, baaqelaa dhoo"aa cimaa qabu tokkos kofoo intalattii qullaa ta"e irraa balali"ee ba"a.
  Diinas ni rukuta.
  Mormitoota tokko tokkos fudhatee ni balleessa.
  Naatashaan immoo aangoo qaba. Mormitoota ishees rukutti, nama tokkollee hin gadi dhiistu.
  Duraan Chaayinaa meeqa ajjeestee?
  Ilkaan ishee immoo akkas qara qaba. Ijji immoo akkasitti saafiraa dha. Intalti kun ajjeechaa ijoodha. Hiriyoonni ishee hundi ajjeechaa ta'anillee!
  Naatashaan akkas jettee iyyiti:
  - Ani maraadheera! Adabbiin siif ta'a!
  Ammas intalli kun Chaayinaa baay'ee billaadhaan ni ajjeesti.
  Zoyaan sochiirra kan jirtu yoo ta'u, loltoota keelloo hedduu barbadeesseetti.
  Miilli qullaa immoo cirracha darbata. Tokkoon tokkoon cirrachaa Chaayinaa hedduu ajjeesa. Shamarran kun dhuguma bareedduudha.
  Aurora tarkaanfattee mormitoota ishee balleessiti. Kanuma waliin immoo iyyuu hin dagatu:
  - Sanduuqa du'aa jalaa miliquu hin dandeessu!
  Intalti immoo ilkaan ishee fudhattee ni qulleessiti!
  Akkasumas rifeensa diimaa akkasii... Rifeensi ishee akka alaabaa proletarian qilleensa keessaa balali'a.
  Wanti hundi immoo jecha jechaatti aarii irraa madda.
  Svetlana sochiirra jirti. Mataa baay'ee caccabseera. Waraana ilkaan ishee qullaa baatu.
  Arraba agarsiisa. Sana booda tuubii keessaa tufee ba'a. Achiis akkas jedhee iyye:
  - Isin jarreen ni du'a!
  Ammas miila qullaa ishee irraa cirrachoonni nama ajjeesan balali'u.
  Oleg Rybachenko utaalee utaala.
  Mucaan miila qullaa tokko tuuta cirrachaa gadi lakkisee akkas jedhee sirba:
  - Mee hike haa deemnu, akkaawuntii guddaa bana!
  Dargaggeessi waraanaa kun sadarkaa isaa isa gaarii irra jira.
  Duraanis baay'ee dulloomeera, garuu daa'ima fakkaata. Baayyee cimaa fi maashaa qofa.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee sirbe:
  - Taphni seera hordofuu baatellee obbolummaa cabsina!
  Ammas, miila qullaa isaa irraa cirrachoonni nama ajjeesuu fi nama rukutan balaliʼan.
  Maargaariitaan gammachuudhaan sirbite:
  - Wanti hin danda'amne hin jiru! Bari'iin bilisummaa ni jiraata jedheen amana!
  Intalti ammas Chaayinaa irratti cirracha nama ajjeesu darbattee itti fufte:
  - Dukkanni ni bada! Roozaan Caamsaa ni daraara!
  Akkasumas akkuma waraanaan sun quba miila qullaa isheetiin baaqelaa tokko darbateen, Chaayinaan kuma tokko battaluma sanatti qilleensa keessa balali'e. Eeyyee waraanni Impaayera Samii ija keenya duratti baala'aa jira.
  Naatasha lola keessatti. Akka kobraatti utaala. Diina dhoosa. Chaayinoonni baay'een immoo du'aa jiru.
  Intalti billaa, fi midhaan charcoal, fi eeboo itti fayyadamte. Akkasumas cirracha.
  Kanuma waliin ni boo'a:
  - Injifannoon ni dhufa jedheen amana!
  Ulfinni Raashiyaa immoo ni argata!
  Qubni miila qullaa ta"e, mormitoota bocu, cirracha haaraa darbata.
  Zoyaan sochii bosona keessa jirti. Chaayinaa irratti tarkaanfachuu. Isaanis xixiqqootti mura.
  Waraanni quba qullaa isheetiin cirracha darbatti. Mormitoota keessaa rukuta, achiis ni boo'a:
  - Injifannoon keenya guutuun dhiyoodha!
  Akkasumas billaadhaan warshaa bosona fiiga. Kun dhuguma intala akka intalaati!
  Garuu kobraan Aurora haleellaa irratti hirmaate. Dubartiin kun nama hundaaf abjuu halkaniiti.
  Yoo ibse immoo ni ibsa jechuudha.
  Sana booda rifeensi diimaan sun fudhatee sirba:
  - Mataa hunda nan bana! Abjuu guddaadha!
  Amma immoo billaan ishee gocha keessa galtee foon muraa.
  Svetlana akkasumas haleellaa irratti ni deemti. Intalti kun waan dhorku hin qabdu. Akkuma ciccirameen reeffa baay'een balfa ta'a.
  Terminaatarri bifaan diimaa ta'e sun ni boo'a:
  - Akkam gaarii ta'a! Akkam gaarii ta'a - nan beeka!
  Achiis baaqelaan ajjeesaa tokko ishee irraa balali'a.
  Oleg ammas Chaayinaa dhibba tokko ni kuta, akka meetirootti ni haxaa'a. Boombii fudhatee darbata.
  Guddinni isaa xiqqaadha, garuu lubbuu namaa galaafata...
  Akkamitti xixiqqootti ciccirama.
  Mucaan Terminaator akkas jedhee iyye:
  - Qeerroo obomboleettii maashinii sodaachisaa!
  Margarita kana ammas lola irratti ni gooti.
  Qabsaa'ota keelloo hedduu immoo ni mura. Akkasumas qulqullina gurguddaa ni mura.
  Intalti iyyitti:
  - Lambadaan shubbisa keenya cirracha irratti!
  Akkasumas humna haaromfameen ni rukuta.
  Naatashaan haleellaa kana irratti daran aartee jirti. Akkasitti Chaayinaa dha'a. Shamarran akkasii mormuun isaaniif baay"ee salphaa miti.
  Naatashaan fudhattee sirbite:
  - Bakka fiiguun araara waliigalaa dha!
  Loltuun sunis mormitoota ishee irratti rukuttaa akkasii gadi lakkifte.
  Miila qullaa isaatiinis diskiiwwan darbata.
  Kunoo ani warshaa sana fiige. Tuutni mataa waraanaa keelloo ni gulufe.
  Isheen bareedduu qabsaa'uudha. Armada keelloo akkasiitiin of reebaa.
  Zoyaan sochiirra jirti, nama hunda caccabsaa jirti. Billaan ishee immoo akka cirracha du'aa ti.
  Intalti jaalala qofa. Miilli ishee qullaa ta'es cirracha baayyee summii qabu darbata.
  Mormitoota rukutuu. Qoonqoo isaanii bocanii saanduqa du'aa tolchu.
  Zoyaan fudhattee akkas jettee qooste:
  - Yoo bishaan boollaa keessa hin jirre...
  Naatashaan gammachuudhaan iyyitte:
  - Kanaafuu badii keeti!
  Quba miila qullaa isaatiin immoo waan sirriitti nama ajjeesu darbata. Kun dhuguma intala shamarranii ti.
  Miila qullaa ishee irraas billaan balali'a ture. Qabsaa'ota hedduus ni rukuta.
  Aurora sochii irra jirtu. Saffisaa fi bareedina isaatiin adda.
  Rifeensa akkam ifaa qabdi. Akka alaabaa proletarian ni balali'u. Intalti kun vixen dhugaati.
  Mormitoota ishee immoo akka waan billaa harkatti qabattee dhalattee muratti.
  Rifeensa diimaa, bineensa abaaramaa!
  Aurora fudhattee akkas jettee 'hiss' jettee:
  - Mataa re'ee ta'a - qabsaa'onni sammuu hin dhaban!
  Kanaaf ammas qabsaa'ota hedduu caccabsite.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee gungumaa ture:
  - Waan si barbaachisu qofa! Intala akkamii!
  Maargaariitaan miila qullaa isheetiin dagger darbachaa akkas jettee mirkaneessiteetti:
  - Intala guddaa fi qabbanaa'aa!
  Aurora kana irratti salphaatti walii galte:
  - Ani waraana nama ciniinee du'a!
  Ammas quba miila qullaa isaatiin waan ajjeechaa ni jalqaba.
  Svetlana lola irratti mormitoota ishee gadi miti. Shamarree osoo hin taane abidda keessaa fincaan baasuuf.
  Akkasumas iyye:
  - Samiin akkam bifa diimaa qabu!
  Aurora, miila qullaa isheetiin billaa sana gadhiistee, mirkaneessiteetti:
  - Nuti deeggartoota saamichaa miti!
  Svetlana, diina addaan kutee, chirried:
  - Gowwaa ajjeesuuf cirrachi si hin barbaachisu...
  Zoyaan miila qullaa fi gogaa ta'een cirracha darbachaa qooqa:
  - Akka maraataa isa sobda!
  Naatashaan, Chaayinaa sana cicciruudhaan, itti dabaluudhaan:
  - Qarshii tokkoon immoo isa waliin raawwadhu!
  Waraannis fudhatanii ni utaalu. Akkasitti dhiigaa fi qabbanaa'aa dha. Walumaagalatti gammachuu guddaatu isaan keessa jira.
  Oleg Rybachenko lola irratti baayyee stylish fakkaata.
  Maargaariitaan akkas jettee sirbite:
  - Rukutaan cimaadha, garuu gurbaan fedhii qaba...
  Mucaa ogeessi kun miila isaatiin waan akka piroopileera helikooptaraa furguggise. Mataa dhibba lama lama Chaayinaa irraa kutee akkas jedhee siqse:
  - Baayyee ispoortii!
  Lamaanuu - gurbaa fi intala - full openwork keessatti.
  Oleg loltoota keelloo sana cicciree, gungumaa:
  - Injifannoon guddaan nuuf ta'a!
  Maargaritaan deebii kennitee akkas jettee qooste:
  - Nama hunda ajjeesna - miila qullaa!
  Intalti dhuguma akkas active terminator dha.
  Naatashaan weerara irratti akkas jettee sirbite:
  - Lola qulqulluu keessatti!
  Waraanni kunis diskiin boomerang qara qabu tokko furguggise. Arkii ta'ee balali'ee Chaayinaa baay'ee kute.
  Zoyaan itti dabaluudhaan badiisa kana itti fuftee akkas jetteetti:
  - Injifannoo keenya ta'a!
  Miila qullaa ishee irraas cirrachoonni haaraan balali'an. Qabsaa'ota baay'ee rukutanis.
  Intalti bifti ishee diimaa taate sun akkas jette:
  - Diina haa checkmate!
  Isheenis arraba ishee agarsiifte.
  Aurora, miila ishee raasaa fi swastika qarqara qara qabu darbachaa, gurgled6
  - Alaabaa impaayera fuulduratti!
  Svetlana salphaatti mirkaneessiteetti:
  - Ulfinni gootota kufaniif!
  Shamarran sunis sagalee tokkoon iyyan, Chaayinaa caccabsan:
  - Namni nu dhorku hin jiru!
  Ammas diskiiwwan miila qullaa loltootaa irraa balali'u. Foon cicciramee jira.
  Ammas iyyi:
  - Namni nu injifatu hin jiru!
  Naatashaan qilleensa keessa balaliite. Mormitoota ishee addaan ciccirtee akkas jettee baafte:
  - Nuti lukkuu dubartii, diina bilcheessina!
  Quba qullaa ishee irraas diskiin baayyee nama ajjeesu balali'ee ba'a.
  Intalti gammachuu guddaadhaan illee ni qaxxaamurti.
  Achiis akkas jedhee gungumaa:
  - Hidhiin keenya ibidda ni jaallata!
  Eeyyee shamarran dhuguma sexy dha.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee gungumaa ture:
  - Yaa dafeedha, nageenyi kenna!
  Innis loltoota sanatti ija isaa rukute. Deebii isaaniif kolfaa ilkaan isaanii qullaa baasu.
  Naatashaan Chaayinaa sana ciccirtee iyyitte:
  - Addunyaa keenya keessatti qabsoo malee gammachuun hin jiru!
  Mucaan kun akkas jedhee morme:
  - Yeroo tokko tokko wal loluun illee nama hin gammachiisu!
  Naatashaan akkas jettee walii galte:
  - Yoo humna hin qabne ta"e, eeyyee...
  Nuti waraanni garuu yeroo hunda fayyaa qabna!
  Intalti kun quba miila qullaa isheetiin mormituu ishee irratti cirracha darbattee akkas jettee sirbite:
  - Loltuun yeroo hunda fayyaa qaba, .
  Feat kanaafis qophaa'aa!
  Sana booda Naatashaan ammas diina irratti cirte.
  Zoyaan nama baayyee saffisaa hattuudha. Barmeela guutuu Chaayinaa irratti furguggifte. Akkasumas dhohinsa tokkoon kuma lama lama addaan cicciree.
  Achiis akkas jettee qooste:
  - Hin dhaabinaa, kofoo keenya ni ibsaa!
  Intalti immoo meeshaa lolaa keessa jirti!
  Aurora lola irrattis hin dadhabne. Akkasitti Chaayinaa dha'a. Akka waan sansalataan qamadii keessaa rukutamaa jiruutti.
  Mormitoota osoo cicciruu immoo akkas jedhee sirba:
  - Of eeggadhaa, gaarii ta'a,
  Kufaatii keessa paayiin ni jiraata!
  Seexanni rifeensa diimaa qabu dhuguma lola keessatti qota, akka jack-in-the-box.
  Garuu akkamitti Svetlana lola. Chaayinoonnis ishee irraa argatu.
  Yoo rukutte immoo ni rukutti.
  Dhiigni dhangala'aan keessaa balali'ee ba'a.
  Svetlana yeroo sibiilli mataa ishee balleessu miila qullaa ishee irraa balali'u cimsitee akkas jetteetti:
  - Ulfinni Raashiyaa, ulfina guddaa!
  Taankoonni gara fuulduraatti fiigaa jiru...
  Qoodinsa shamizii diimaatiin - .
  Nagaa ummata Raashiyaa!
  Kanaaf shamarran Chaayinaa fudhatan. Kanaaf muramanii ni cicciramu. Waraana osoo hin taane, dhuguma panthers kan sansalata isaanii irraa bilisa ba'an.
  Oleg lola keessa waan jiruuf Chaayinaa haleela. Araarama malee isaan reebee iyye:
  - Nuti akka re'ee ti!
  Maargaritaan waraana keelloo sana caccabsitee akkas jettee kaafte:
  - Nuti akka re'eeti!
  Naatashaan fudhattee iyyitee qabsaa'ota keelloo murtee:
  - Sobuu hin dandeessu!
  Zoyaan Chaayinaa sana ciccirtee akkas jettee qooste:
  - Lakkii harkaan miti!
  Akkasumas miila qullaa urjii sanas fudhatee ni gadhiisa.
  Naatashaan fudhattee iyyitte:
  - TVn keenya ibiddaan gubatee jira!
  Miila qullaa ishee irraas tuutni cirrachaa ajjeesaa balali'a.
  Zoyaan, Chaayinootallee caccabsitee, akkas jettee qooste:
  - Hiriyyummaan keenya monolithic dha!
  Ammas akka malee jabeessee darbatamee geengoon kallattii hundaan ni jajjabeessa. Intalti kun mormitoota balleessuu qulqulluudha.
  Intalti quba miila qullaa qabdu kun boomerang sadii fudhattee ni furdisti. Kunis reeffa kana caalu fide.
  Sana booda bareedinni ni baasa:
  - Diinaaf araara hin kenninu! Reeffi ni jiraata!
  Ammas wanti ajjeechaa sun kofoo qullaa irraa balali'ee ba'a.
  Aurora akkasumas haala loojikii ta'een yaada kenniteetti:
  - Reeffa tokko qofa osoo hin taane, hedduu!
  Sana booda intalli sun fudhattee miila qullaa boolla dhiigaan guutame keessa deemte. Chaayinaa baay'ee immoo ajjeeste.
  Akkamitti akka boo'u immoo:
  - Ajjeechaa jumlaa!
  Sana booda jeneraala Chaayinaa mataa isaatiin rukuta. Mataa isaa cabsee ni kennaaf:
  - Baanzaayi! Gara samiitti ni deemta!
  Svetlana, haleellaa ishee kanaan baay'ee aartee, ni qoosti:
  - Araaramni siif hin jiraatu!
  Quba qullaa ishee irraas cirrachoonni kudhan balali'anii ba'u. Akkamitti nama hunda rukutti. Waraanni immoo dhuguma cicciree ajjeesuuf yaala.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee qooqa:
  - Haamtuu bareedaa!
  Mucaanis urjii qabbanaawaa akkasii bifa swaastikaatiin miila qullaa isaatiin darbata. Walmakaa walxaxaa ta"e.
  Chaayinoonni baay'een immoo keessa kufan.
  Oleg akkas jedhee boo'e:
  - Baanzaayi!
  Mucaan sunis ammas haleellaa bosona irratti argama. Lakki, humni salphaatti isa keessa bobaʼaa jira, volkaanoonnis ni gunguman!
  Margarita sochii irra jirtu. Garaa nama hunda ni ciccira.
  Intalti miila isheetiin al tokkotti cirracha shantama ni darbatti. Diinni gosa adda addaa baay'een immoo ajjeefamaniiru.
  Maargaariitaan gama gammachuutiin sirbite:
  - Tokko, lama! Gaddi rakkoo hin qabu!
  Gonkumaa abdii kutachuu hin qabdu!
  Hidhii fi funyaan kee ol kaa"i.
  Hiriyaan dhugaa yeroo hunda si waliin akka jiru beeki!
  Kun dhaabbata akkasii aggaammii qabuudha. Intalti ni thump, ni iyyi:
  - Pirezidaantiin Draagoon reeffa ta'a!
  Naatashaan lola keessatti terminator gosa tokko qofa. Isheenis akkas jettee boosse:
  - Baanzaayi! Dafii argadhu!
  Boombiin boombii tokkos miila qullaa ishee irraa balali'e. Chaayinootaaf immoo mana rukuta. Innis addaan ni afuufti.
  Loltuu akkamii! Waraana hundaaf - waraana!
  Zoyaan weeraraa irrattis jirti. Bitch akkasii aarii guddaa qabdu.
  Isheenis fudhattee gungumaa:
  - Abbaan keenya Waaqa Adii ofii isaati!
  Chaayinoota immoo daakuun sadii ni rukuta!
  Auroraan immoo deebii kennuudhaaf akkas jettee boosse:
  - Waaqni koos gurraacha!
  Dhugumatti, rifeensi diimaan qaama gowwoomsaa fi hammeenyaati. Diinaaf, beekamaadha. Hiriyyoota isheetiif immoo jaalalleedha.
  Akkasumas akkamitti fudhatee quba miila qullaa isaatiin darbata. Akkasumas loltoonni impaayera samii irraa dhufan baay"ee turan.
  Rifeensi diimaan sun akkas jedhee iyye:
  - Raashiyaa fi Waaqni gurraachi nu duuba jiru!
  Loltuu dandeettii lolaa baayyee guddaa qabu. Lakki, kanneen keessaa tokko jalatti gidduu seenuu dhiisuun gaariidha.
  Auroraan akkas jettee qooste:
  - Gantoota hunda daakuutti ni ciccinna!
  Hiriyyoota isaa irrattis ija isaa ni qooqa. Eeyyee, intalli ibiddaa kun sirriitti waan nagaa kennuu dandeessu miti. Nagaa du'aa malee!
  Svetlana diinota ishee caccabsitee akkas jette:
  - Tarreedhaan si ajjeesna!
  Aurora akkas jechuun mirkaneesse:
  - Hunda ajjeesna!
  Miila qullaa ishee irraas kennaan guutummaatti balleessuu ammas balali'a!
  Oleg deebii kenneen akkas jedhee sirbe:
  - Banzai guutuu ta'a!
  Aurora, harka qullaa isheetiin Chaayinaa addaan ciccirtee, billaadhaan ciccirtee, quba qullaa isheetiin immoo cirracha darbatti akkas jette:
  - Gabaabumatti! Gabaabumatti!
  Naatashaan, loltoota keelloo balleessuun, akkas jettee iyyitte:
  - Gabaabumatti - banzai!
  Mormitoota kee immoo gara jabummaa bosonaatiin haa cicciru.
  Oleg Rybachenko morkattoota isaa addaan kutee akkas jedhe:
  - Gambiin kun Chaayinaa miti, .
  Akkasumas na amanaa, jalqaba kan Taayilaandidha!
  Ammas miila qullaa gurbaa sanaa irraa diskiin qara qabuu fi sibiila muru tokko balali"e.
  Maargaariitaan loltoota impaayera samii muruun akkas jettee sirbite:
  - Lola keessatti eenyuun arganna,
  lola keessattis eenyuun arganna...
  Sana hin qoosnu - .
  Gargar isin ciccirna!
  Gargar isin ciccirna!
  . BOQONNAA Lakk.3.
  Chaayinoota erga rukutanii booda xiqqoo boqochuu dandeessu. Garuu wayyoo, yeroo baay"ee itti boqottu hin qabdu.
  Tuutni keelloo haaraan seensaa jiru.
  Oleg Rybachenko ammas isaan cicciree akkas jedhee boo'a:
  - Waraana qulqulluu keessatti Raashiyaan hin mo'amu!
  Maargaariitaan quba miila qullaa isheetiin kennaa nama ajjeesu darbatti, akkas jechuun mirkaneessiti:
  - Gonkumaa hin mo'aman!
  Oleg waan biraa jechuu barbaade...
  Garuu yeroodhaaf falfala falfalaatiin gara wanta biraatti geejjibamaniiru.
  Akkasumas Oleg Rybachenko kaampii Jarmanii keessaa tokko keessatti qajeelchaa taʼe. Maargaritaan immoo isa waliin sochoote.
  Tole, yeroo hunda Chaayinaa waliin wal loluu hin dandeessu.
  - Ulfinni Biyya Haadha! - Qajeelchaan Oleg Rybachenko iyyicha irra deebi'ee dubbate, callisee rukuttaa garba isaa irratti raawwatame dandamatee, sirriitti madaa dhiita'e kanaan duraa tokko irratti kufe ta'us. Lammaffaa irraa kaasee immoo guutummaatti ciccirame - dhiigni dhangala'uu jalqabe! Maargaritaan ajaa'ibsiifachaa fi galata guddaadhaan Oleg Rybachenko ilaaltee afaan Ingiliffaan waan tokko isa gaafatte. Mucaan prodigy Oleg Rybachenko yaade - tarii ammas waanan abjuu koo keessatti arge gaafachaa ture - synchronicity jiraa? Mucaan sun obboleettii isaa harkatti deebisee kolfee garba isaa kan daa"ima waggaa kudhaniif baay"ee bal"aa ture ol kaasee. Mul"ataan, Maargariitaan Oleg Rybachenko akka salphaatti akka abdii hin kutanne agarsiisuu akka barbaaduu fi akkaataa fiilmii proletarian ta"een akka iyyu maaltu akka isa kakaase akka hin hubanne hubatteetti.
  Isa qofa osoo hin taane, Marat Kazei gogaa, dhiyeenyatti murame kanas. Garuu gurbaa ija jabeessa sanatti jajjabeessaadhaan mataa ishee rukutte...
  Oleg Rybachenko akka tasaa mufatee dhukkubbii sagalee isaa keessa jiru ukkaamsee akkas jedhee yaada kenne:
  - Bravado waan hunda!
  Maargaritaan xuxxuquudhaan mormte:
  - Lakki, jabina miti! Akka jechuuti - jechi akka baayooneetii waraana!
  Oleg cimsee yaada kenneera:
  - Krauts dhibba abaaruu irra faashistii tokko ajjeesuu wayya!
  Sagaleen, sagaleen motoraa fi sagalee guddaatu dhaga'ame, abbootiin fardaa SS irraa dhufanii fi hakiimonni ajjeesaa lafa utaalanii, kan isaanii hiikuun, fardeen caalaa mutant fakkaatu - bineensota. Hidhamtoonni marga irra taa'anii turan - sansalataan. Hidhaa sana sakatta"an: cimsanii hidhamaniiru. Akkasumas Oleg Rybachenko akkaataa doktoroota SS xixiqqoo keessaa tokko itti dhiyaate sirriitti arguun isaa baayʼee hin dinqisiifamne. Afaan Jarmaniin gara jabinaan jedhe - daa'ima priimeet, ka'i - gurbaa qajeelchaa qubni isaa bootii lallaafaa qabuun gara qomaatti ykn xiqqoo ol illee, tiruu bira dhiibee. Oleg Rybachenko tensed... achiis Aurora qabbanaa'aan gidduu seene. Seexanni abiddaa (Sababa halluu rifeensa ishee uumamaan ala ta"ee fi diimaa ifaa ta"ee fi obsa fi humna dubartii hin taane irraa kan ka"e loltoota keessatti akkas jedhanii ishee waaman!) waan qoosaa ta"een ibse - qoosaan kun immoo Oleg irratti hin turre. Mul'ataan, doktorri faashistii sunis itti dhaga'ame! Naaziin Aurora garba maashaa ishee rukute. Isheenis qoosaa qofa. Achiis faashistichi mana geengoo tokkoon rukutee, dugda isaa kan sochoosu intala ija jabina qabdu sana irratti qaradhaan darbate. Oleg rifachuudhaan gara cinaatti jigfame. Awurooraan battaluma sanatti ammas taa'ee callistee harka ishee hidhamee jiru agarsiifte. Piroofeesarri furdaan sun nama wajjin hojjetu isa quxisuu sanatti waamee, akka tasaa gadi ilaale. Achiis damee heedrii goggogaa tokko cabsee Oleg Rybachenkotti agarsiise. Hidhii isaa fuulduratti raasee - mucaan sun fedhii malee duubatti deebi'e. Doktarri faashistii ammas harka guutuu fakkeessee mataa isaa raasee sochii ajaa'ibaa tokko tokko godhe. Hubachuun nama rakkisa, akka waan namni SS tokko spoonjiidhaan nyaachaa jiruutti...
  Oleg Rybachenko aariidhaan afaan Jarmaniin akkas jedhee dubbate:
  - Jecha namaatiin of ibsuu hin dandeessu.
  Fritz hatched: subhuman, afaan sanyii gooftaa beeka?
  Dargaggeessi Rybachenko Jr. akkasumaan of gante, waan dhoksaa ta"e akka mul"ise hubate, garuu... Jechi sun saree miti - yoo darbite hin qabdu. Dhugaadha, doktorri furdaa fi qaama guddaa qabu sun ilaalcha dhimma hin qabne kan fudhate siʼa taʼu, jechi sun gaalee Jarmanii mucaan sun dubbateen golboo taʼe. Ammas sochii qaamaa isa duraa irra deebi"ee harka dachaasee agarsiise.
  Oleg Rybachenko immoo hubate - akka hojjetaatti muka ibiddaa akka fidu isa ergaa turan...
  Erga boonsaan didee booda deebi"ee reebamuu hin barbaanne. Carraa sanas darbuu hin dandeessu.
  Tole, maaliif of tuulummaa ajajaa dhibbaa, ykn irra caalaa abbaa warraa cabsi? Yaadni miliquu akka dhufe beekamaadha - akkuma hidhan harkaa ulfaataa furtuu guddaa sana jalatti cuqaaseen battaluma sanatti dhufe. Tasumaa baatee hin beektu jechuun caalaatti loojikii ta'uu danda'us! Garuu yaadni xiqqaan sun akka kanniisa sodaattee ibsaa fuulduraa keessa fiigaa jiruu, dhugaa dubbachuuf, duraanuu qabamuu isaa osoo hin beekin, ta"ee argame. Akkasumas - akkuma Oleg Rybachenko bakka konkolaataa dhaabuu irraa ba'een - mucichi akka waraabessa lukkuu isa hordofaa jiru arge. Muutaantota leenjii ajaa'ibaa kanneen utubaa SSn fide eegan keessaa tokko. Kanuma waliin namni konkolaataa sana keessaa kallattii mucaa miila qullaa ariitiidhaan iskirii irra yaabbatu sanaa kallattiidhaan hin ilaalu. Oleg Rybachenko baay'ee kan hin oolle kaameeraan dhokataan sochii isaa waraabaa akka jiru itti dhaga'amus. Krauts teeknikaan hangam akka guddatan nama ajaa"iba. Ummanni keenya kabajaan deebii yoo hin kennine, sana booda hamaadha.
  Iskiin dhagaa sun miila ijoollee ittisa hin qabne kan duraanuu goge dhukkubsatee waraane. Miilli akka malee caccabee jiru reefuu qallachuu jalqabeera, garuu adeemsi kun dhagaa qara qabu yeroo tarkaanfattu baayʼee nama dhukkubsa. Oleg dhukkubbii akka isa mudate akka hin argisiisnee fi dhiiga deebi"ee mul"atu akka hin ilaalle yaaluun callisee boo"e. Garuu sana booda akka waan sunaamiin waan hin ibsamneen liqimfameetti ta'e.
  Sodaan battalumatti, akkasumas haala hin ibsamneen, mucaa qajeelchaa sana yaada fi fedhii mataa isaa irraa mulqe. Gara werewolf(?) qofatti garagaluu barbaade. Ilaalcha ija namummaa hin qabne bineensa Naazii jalatti Oleg Rybachenko fedhii malee qabbanaa'ee qabbanaa'e. Garuu battaluma sanatti qajeelchaan reefuu minted ho'a cimaadhaan kan marfame si'a ta'u, mucichi akka qawwee maashinii warshaa irraa dhufeetti socho'uu jalqabe. Jirma goggogaa birkii fi saayiperesii caccabaa keessatti biqilan, qorra booda ammallee magariisa hin taane cabseera - baay'ee, harkisuu baay'ee rakkadheera. Borsaa guddaa iftoomina qabu keessa kaa'ee karaa gara buufata konkolaataa addaan hin baasne harkisee deeme.
  Yeroo imala kanaatti Oleg Rybachenko sodaachisaa hamilee isa dhowwe mo'achuuf abdii kutannaa guddaan yaale. Qajeelchaa, barataa gaarii moo miti! Garuu inni kun yaaliin dambalii gahumsa hin qabne bishaan irra turuuf godhu fakkaata ture. Ni ba'a, sana booda ammas si liqimsa...
  Waraabessi sun isa hordofaa ture: yeroo yerootti, miila qullaa mucaan sun dhiisee deeme dhaabatee urgaa"aa ture.
  Geeniin qajeelchaa kun dalga sodaachisaa kana irraa boqonnaa kan argate yeroo gara kaampii sanaatti deebiʼu qofa ture.
  Monsters faashistii fokkisoo Oleg Rybachenko illee waan ilaalan hin fakkaatu turan. Dhugaa dubbachuuf dhiironni SS tokko lama ilaalcha isaanii gadi hin buusne ta'us. Waan fide yeroo lafa kaa'u qofa, doktorri-ajjeechaa olaanaan, ija dafee, gurbaa sanatti waan tokko darbate... hey! Oleg dhumarratti gara sammuu isaatti deebi'e. Tarii hojiif jecha raashinii isaa irratti dabalataan chokoleetii ykn waan akkasii ni kennu jedhee yaadee araadaan qabate. Akkasumas hatched - isaan achi ciisan, flint fi armchair. Flint, baay'ee kan hin oolle, quartz ta'ee argame. Teessoon sunis faayila tokko fakkaata. Qajeelchaan guddate Oleg ti'ooriidhaan akkamitti kana hunda akka itti fayyadamu kan beeku yoo ta'u, akkuma warra Robinsons of Polesie... yoo haala ajaa'ibaa ta'uu baate fedhiidhaan illee yaale.
  Oleg damee jiidha qabu miila isaatiin, achiis harka isaatiin tuqee mataa isaa raase.
  "Tinder..." jedhee qajeelchaan callisee afaan Raashiyaatiin, akka tasaa qufa"ee irra deebi"ee dubbate. - Tinder si barbaachisa. - Akkasumas rakkinaan gara dubbii Jarmanitti jijjiiruu morme. - Ibidda hin qabatu.
  Oleg isaan ilaale... Firitz, kan ibsaa fi kibriita qabuu fi tarii meeshaa abiddaa illee baatu, mala ibidda itti tolchuu durii kana maaliif akka isa barbaachise ifa miti. Ogummaa qajeelchitootaa qorachuu barbaadu. Safartuu guddina sammuu ummata Sooviyeet fudhachaa jiruu? Moo gurbaa boojiʼame tokkotti akka salphaatti qoosaa jiru? Eenyutu isaan hubata, kunniin pilaaneetii biraa irraa kan dhufan fakkaatu!
  Nafxanyaan wal ilaalanii ilkaan qullaa baafatan. Oleg Rybachenko'f wanti ajaa'ibaa fi... fi nama rifaasisu fuulli isaanii aarii, gara jabeessa, qoosaa illee kan hin taane ta'uu isaati! Namoonni baayʼee fedhii guddaa qaban bineensa ajaaʼibaa kan ilaalan fakkaata, piroofeesarri olaanaan sun akka waan itti yaadee koobilii isaa irraa baaseetti, keessumaa fedhii guddaa argisiiseera. Xiqqoo dhimma dhabuu osoo hin taane, akkamitti saayintistoonni yaalii kana akka hordofan baay"ee nama hawwata.
  Oleg Rybachenko, gammachuu sagalee isaa keessa jiru to'achuuf yaaluun, xuxxuqeen irra deebi'ee dubbate:
  - Yeroo qorraa wanti hundi jiidhe! Hin hojjetu!
  Ija keessatti hubannoo dogoggoraa garaa qulqulluu caalaa fakkeessaatu jira, garuu ammas aarii malee. Garuu sana booda dargaggoota keessaa tokko - isa Oleg sansalata hiikee miti - gungumaa, ka'ee, diriirsee, buttee isaa isa koraa irratti rukutame xuuxe, warri SS hafan ammoo kolfaa... Oleg akkasuma hin turre Jarmanoonni tokko tokko fardeen fayyadamuun socho'uu isaanii ajaa'ibsiifate - hanqinni boba'aa jira. Sababaa tokkoon geejjibni isaan duukaa sardamaa jiraatanis? Naaziin diinaa saanduqa dachaafame keessaa fidee dhufe, isa irraa waan tokko fudhate... Qajeelchichi suufii itti fakkaate, garuu lakki. Innis haala hin beekamneen citaa firii haphii fakkaata. Oleg Rybachenko, harka isaa keessa fudhatee, hubate - dry moss.
  Ammas, qajeelchaa-prodigy kun maaliif Fritz akka ta'e ajaa'ibsiifate, doktorri tokko illee qotuu keessatti marga baattee deemaa ture... Tarii moss kun akkas salphaa miti ta'a?
  Tole yaaduu dhiisi mataan kee si dhukkubsa. Si caalaa salphaa fi gowwaa fakkaachuu qabda. Kan nama ajaa'ibu, tinder battaluma sanatti hojjechuu jalqabe - Oleg teessoo irratti dhagaa cilee hin rukunnee, garuu sirriitti cirrame (bakka tokkotti dubbiseera) - fi ibiddi bokkaa keessatti roobu. Akkasumas waggoota hedduudhaaf, umurii isaa harka caalu, ibidda ijaaruu danda"eera (amma "godoo" idilee ijaareera). Utuu baay'ee hin turin ibiddi humna isaa hundaan shubbisaa ture - birbiin akka gaariitti gubachaa fi jiidha ture. Asitti dargaggoonni eegdonni SS sochii qaamaa ta"anii sibiilota kaasan cinaacha ibiddaatiin lafa keessa oofuu jalqaban.
  Akkasumas mataan Oleg Rybachenko"s naanna"ee, wanti garmalee nama gubu hidhii isaa keessa sardamee battalumatti damma isaa dhugaa irraa addaan kute. Garuu yeroo tokkotti mul'anni dhugaa ajaa'ibsiisaa ta'e natti dhufe.
  Namummaan daa"imaa illee ni jijjiirame; Kana malees, haati fi abbaan isa hin dhiisne - abbootii isaanii mirga liqaa irraa mulqanii gurbaa kana gara mana amala sirreessaa ykn mana hidhaa erganiiru. Yakka hin qabu, garuu warri kee liqaa waan qabaniif, akka murtii mana murtii abbaa irree, impaayera hawaa keessatti, ati yakkamaa dargaggeessaati.
  Manni yatiima kun naannoo industirii magaalaa guddoo biyyattii keessatti kan argamu yoo ta'u, dhuguma mana hidhaa fakkaata ture. Bakka hundatti mana dhugaatii fi mooraa waraanaa ni jira. Mul'ata qabatamaa ta'een, Oleg Rybachenko halkan sana siree mukaa pilaanii gaarii hin qabne irratti dabarseera. Dhiyeenya kana ijoolleen dhiiraa kaan, namaa fi alagaa ciisan. Firaasha, firaasha ykn barcuma hin jiru; Kana malees, halkan miila isaanii akka hin miliqneef sansalataan hidhu. Kutaa keessa daa"imman gara dhibbaa, baay"ee cufaadha, qaamni isaanii dafqa, naannoo sanatti golee mana fincaanii keessatti reebame, bishaan boollaa illee hin jiru. Kunis Humna, kan dooniiwwan urjiilee bal"ina galaaksii keessa naanna"an, fi alaabaawwan ishee addunyaawwan jiraataman kuma kudhaniin lakkaa"aman gonfoo itti godhan keessa jira! Haa ta'u malee, jarreen kun guyyaa hojiitti dabarsan keessaa gara harka sadii keessaa lamaa karaa irratti of boqochiisuuf yaalu. Hojiin cimaan akka workshop keessatti, dafqa fi nuffisiisaa ta'ee fudhatama. Dugdaa fi harki kee akka malee dadhabsiisa, mul"anni kee immoo jajjaboo ta"uu jalqaba, garuu humna namaa kan baay"ee fi irra deddeebi"uu kan barbaadu dha. Hojii caalaatti nama gammachiisu, ala dirree irratti ykn bakka ijaarsaa irratti. Daa"imman adeemsa hojii adda addaa keessatti wal jijjiiruuf yaalu, akka isaan dadhabbiin xiqqaatee fi boqonnaa tokko tokko argataniif. Garuu qaamni ammallee ni dhukkubsa, ijoolleen dhiiraa hedduun, mana yatiima keessatti - namoonni walakkaan jechuun ni danda'ama hirriba isaanii keessatti boo'u.
  Oleg Rybachenko rifachuudhaan jigsaa fi garagalchaa jira, sansalatni bilbilaa jira, girgiddaan sun hamma dhiigutti miila isaa xuuxee jira. Saayireniin ni dhagahama, ka'ee hojiitti galuu jechuudha. Qaamni daa'imaa ammallee hin boqonne, ijoolleen dhiiraa biroo - sanyii namaa qullaa fi sanyii rifeensa addunyaa biroo - ka'uuf rakkachaa jiru. Dadhabbiin garbummaa ji"ootaaf kuufamu maashaalee keessatti dhukkubbii dukkanaa"aa ta"e ni baasa. Sansalatni kun, chippii keessaa ijaarameen kan toʼatamu siʼa taʼu, ofumaan miila kee irraa balaliʼa; Ilaaltonni ol"aanaa mul"atanii iyyi sodaachisaa ni dhaga"ama.
  Ijoolleen dhiiraa dhiqachuuf geeffamu, yeroo baay"ee hin fudhatu, bishaan taankii keessaa bahu dafqa. Oleg Rybachenko afaan isaa dhiqatee dafqa sana dhiquuf itti facaasa. Seelii keessa qilleensi kan hin jirre siʼa taʼu, kutaa dafqaan urgaaʼu keessa rafuun haaromfamuu hin dandaʼu. Sana booda ciree nyaachuuf geeffamanii osoo dhaabbatanii nyaachuu qabu; Daabboo fi silage sooratu, foon qaala'aa waan ta'eef daa'immaniif hin mijatu, kanaaf dheedicha balleessuu filatu. Haa ta'u malee fardi vegetarian yoo ta'u, akkaataan inni hojjetu garuu bineensonni adamsan foon sana nyaatanii gara siree irra ciisu. Oleg cina hiriyyaan isaa Timur jira. Mul"ata kana keessatti, yookaan dhugaa biraa keessatti, lamaan isaanii iyyuu waggaa kudha lama, ijoollee dhiiraa ciccimoodhaaf umurii jijjiiramaa, yeroo qooda garbummaa isaanii wajjin walii galuun baay"ee rakkisaa ta"etti.
  Timur, dhangala'aa qamadii koochoo haala gaarii hin taane dhiqame keessatti dhuguun, boo'ichaan akkas jedhe:
  - Workshop kana keessattis hojiitti deebi'a! Hin barbaadu!
  "Ani dhaabadhee sochii tokko si"a kuma kudhan irra deebi"uu hin barbaadu." - Oleg Rybachenko yaadannoo namatti hin tolle irraa kan ka'e raafame deebii kenne.
  - Tarii hojii dirree gaafachuu dandeenya! - Timur abjuudhaan samii ilaale, bakka urjiileen sadii yeroo tokkotti pilaaneetii kana irratti ibsan. - Keessattuu, crucian carp fi peaches balleessuu. Keessattuu kanneen fincaan warqee qaban baay"ee mi"aawaa waan ta"aniif, waardiyyaan araadaan yoo hin mul"annellee, waan tokko fudhattee afaan kee keessa galchuu dandeessa.
  Oleg Rybachenko akka malee hafuura baafate:
  "Akkasumas hojii akkasii qofa laphee uumama lallaafaa keessa jiru nan filadha." - Achiis qajeelchaan qaama qabu sun caalaatti bashannana jalqabe. - Roobootiin ilaalchaa gowwoomfamuu danda'a;
  Ciree xumuramee, gara wiringitti geeffamaa jiru...
  Ijoolleen dirree agarsiisaa irratti hiriiraniiru, ijoolleen dhiiraa sanyii namaa waliin turuuf yaalu, alagaan akka dheerina isaaniitti uumamuu sana eegu. Akka umurii fi guddinaan gareetti qoodamu. Ijoolleen dhiiraa waggaa shanii hanga kudha jahaa, akkasumas dargaggoonni rifeensaafi citaa qaban addunyaalee biroo irraa dhufan jiru.
  Wanti isaan wal fakkaatu uffata isaanii qofa, ykn irra caalaa guutummaatti dhabamuu jechuun ni danda'ama, uffata gabaabaa lakkoofsa eenyummaa ijoollee dhiiraa irratti barreeffame qofa.
  Impaayerri kun kanneen kana booda akka lammiitti hin ilaalamne irraa faayidaa dabalataa ofiif micciiruun isaan ilaala! Qusannoo waan hundumaa irratti, uffata irratti, kophee irratti, haa ta'u malee, ijoolleen dhiiraa tokko tokko, jireenya bilisaa isaanii keessatti illee, kophee beekanii hin beekan.
  Garuu yeroo baayyee ulee fi laastikaan jilba isaanii qullaa ta'een rukutamu turan. Mataan isaanii ni haaddama, torban lama lamatti sauna bakka itti gubatan qabu. Achiis battaluma sanatti meeshaa cirrachaan (blunted clipper) haaddatu; Ijoolleen dhiiraa miila qullaa dhagaa qara qabu irra hiriiru. Oleg kana yoo baratee fi miilli isaa inni qalla"e dhukkubbiin yoo itti hin dhaga"amne, ijoolleen xixiqqoo ta"an hanga dhiigutti jilba isaanii fi quba miila qullaa isaanii ni dhiita"u.
  Guutummaan eegduun kun alagaa sanyiiwwan gara jabeeyyii uumama cufa keessatti argaman bakka bu'an kan of keessaa qabu yoo ta'u, mataa mana yatiima, maanguddoon Frau Pontuss qofa, ija ishee gara jabeessa, sadistic ta'een ilaala.
  Tigree-rhino, akka supparvaayizaraatti kan tajaajilu, namni tokko har"a eessatti akka hojjetu, ykn irra caalaa hanga of wallaalutti akka hojjetu qajeelfama kenna. Oleg, garba lafee isaa gadi buuse, walakkaa mooraa lammaffaa ilaala. Shamarran xixiqqoo irraa kaasee hanga ga'eessota jechuun ni danda'amanitti achi jiru. Akka kadhattootaa uffata qaawwa qabu kan quncee talbaa gurguddaa irraa hojjetame uffachuun. Fuulli goge, iji guddaa fi gadda fakkaata. Qamisa gabaabaa dha, jalaa isaa gogaa garuu miilli sinewy mul'ata. Shamarran kunis miila qullaa kan ta'an yoo ta'u, kanaan ala ta'ee mataa isaanii kan haaddatandha. Kunis isaan salphisuuf, ammas homaa akka hin taane agarsiisuuf kan raawwatame fakkaata. Garuu yakkamtoota asitti walitti qabaman tasumaa miti - ijoollee gataman kanneen carraa hin qabne.
  Asitti gareen ijoollee dhiiraa gara mana hojii huccuu hojjechuu, dirree baay"ee nama dadhabsiisu fi dadhabsiisaa ta"e irratti hojjechuuf akka jiran beeksisu. Asitti Timur obsuu dadhabee dhiphinaan iyye:
  - Ani akkasitti hojjechuu hin barbaadu! Gara biqiltuu ykn iddoo biqiltuutti na ergaa.
  Ijoolleen dhiiraa ni qabbanaa"an, qaamni isaanii inni gogaa fi haphiin ni dhiphate.
  Poontus sababa haaraa ajjeechaa kanaaf akka gammade ifaadha:
  - Kaleessa callistee amala agarsiifte, maatiin kee barumsa meeshaa malee akka hafu sodaadheen ture. Mucaan sun maaliif yeroo shan gaantii sana keessa fiiga?
  Miiraan tarree ijoollee keessa fiige.
  - Sirriitti kanuma. - Waardiyyaan sun sagalee dirqisiisaa ta'een jedhe. - Uleewwan sana nama hundaaf kennuu.
  Rukuttaan kun ulee addaa ejersaa qabuun kan raawwatame ture. Yeroo baayyee yeroo hojiin hin jirretti ijoollee dhiiraa ofii isaaniitiin bosona keessaa kan buqqifaman turan. Haa ta"u malee, yeroo sanattillee ijoolleen dirqamni, yoo impaayeraaf faayidaa hin qabne ta"ellee, hojii sana hojjechuuf, fakkeenyaaf, walakkaa guyyaa boolla qotanii walakkaa guyyaa awwaaluun isaanii ni yaadatama.
  Oleg Rybachenko harka ijoollee isaa ilaale;
  Ofumaan, jarreen sun barruulee sana diiganii Oleg meeshaa dararaa ta'e itti fakkaate - quba isaa gubaa turan, miilli isaas ulfaataa ture. Hiriyaa isaa rukutuu hin barbaanne, mormuuf garuu hamilee hin qabu ture. Homaa jechuun ni danda'ama argee qubbee miila isaa guddaa dhagaa cilee ciisee jiru irratti dhukkubbiidhaan rukute. Kan nama ajaa'ibu, miirrii dhukkubbii osoo ija koo hin qulqullaa'in ofii kootii fi awwaara sana akkan walitti qabuu na gargaare. Qubni sun bifa diimaa taʼus, tarkaanfiin sun caalaatti jabaate.
  Isaanis sarara dheeraa irratti walakkaa geengoo ta"anii hiriiranii turan. Timur harka isaa uleetti hidhamee garba isaa qaxxaamuree gurbaa yakkamaa sana akka salphaatti rukutuuf ture. Jarreen kun ija isaanii qoosuu fi ofirraa ilaaluuf yaalu. Ajaja Frau Pontuss tiin, soogidda bifa diimaa qabu, dugda gogaa garuu sinewy ta'e irratti facaasan. Akkaataa mucaan sun itti qoosu irraa yoo ilaalle gubachuu jalqabe.
  Mataan mana yatiima sanaa funyaan ishee rukute:
  - Amma hundi keessan barumsa ni barattu. Cimsitee rukutaa, kan gowwoomse adabbiif murtaa'a.
  Gargaaraan dhimma kana keessatti, hantuutni saroonni, qoochoo isaa baase:
  - Dafnee isaan waliin ilaalla! Bineensichi gungumaa.
  Mucaan tarree gidduutti socho'e. Ijoolleen dhiiraa suuta jedhanii barruulee kaasuun rukuttaa jalqabaa dugda Timur irratti kufe. Madaa dugdaa fi cinaacha isaa irraa yoo ilaalle, mucaan kun yeroo tokkoo ol adabamee waan tureef, hafuura baafachuu qofa jalqabe, akkuma ijoollee dhiiraa hundaatti, iyya isaa ofirraa ittisuuf yaaluun.
  - Caalaatti rukuti! - jedhee iyye Poontus. - Haa iyyu.
  Rukuttaan jalqabaa kan rukutame ijoollee dhiiraa xixiqqoo taʼaniin siʼa taʼu, isaanis salphaatti humna gahaa dhukkubbii cimaa geessisu hin qaban turan. Sana booda garuu ijoolleen dhiiraa gurguddoon na reebuu jalqaban. Dugda daa'ima kanaa sarara diimaan muramee dhiigni dhangala'ee ture. Dhukkubbiin soogidda bifa diimaatiin jabaate kun Timura akka iyyu godhe, kufe illee, gabatee tokko mismaara gadiitti oofee garaa isaa cirame.
  - Hin barbaachisu! - Gurbaan iyye. - Bakka ati jettu hundatti nan hojjedha.
  - Dhugaadha ni ta'a! - jedhee deebiseef Poontus. - Garuu dura, reebicha.
  Jaallan kaleessaa garmalee gammadanii obboleessa isaanii kaleessaa reeban. Namoonnis ta'e alagaan hammeenya walqixaan reebu. Mucaan sun miilli isaa qullaa miila dhiigaan guutame dhiisee iyye. Hantuutni saroonni sun ciccitee gurbaa sana miila qullaa fi diimaa ta'e irratti ulee isaatiin rukute. Mucaa sanatti dhukkubbii dabalataa fiduu barbaade. Rukuttaan sun jilba sinewy rukute, kan itti aanu immoo jilba rukute. Timur iyye, jilbeenfate. Achiis namni darare sun, dhangalaʼaa dhangalaasuun, cirracha furdaa tokko buttock sanatti maxxansee.
  - Sirrii! - jedhe Poontus. "Amma of wallaaluu irra du"uu filata." Namni adabbii jalaa bahu hin jiru.
  Oleg Rybachenko dhuma sarara sanaa irratti jechuun ni danda"ama, rukuttaa qaccee waan isa irratti bu"e itti fakkaate. Timur gadi bu'e, mucichi ofii isaatii qofa rifate, iyyee fi boo'e. Fuulli geengoo dhukkubbii irraa kan ka'e diimaa ta'e, gidiraa ijaan jallate.
  Oleg argee funyaan isaa diimaa ta'een akkas jedhee xuxxuqe:
  - Araarama!
  Mucaan sun duubatti jedhe: ni qabbanaa'e.
  Hantuutni saroonni sun akkas jettee iyye:
  - Tole, maal gatii qabda! Rukutuu!
  Oleg Rybachenko akkas jedhee deebiseef:
  - Lakki hin danda'u! Inni fira kooti!
  Hantuutni saroonni ilkaan ishee baafte:
  - Akkasuma akka si mudatu barbaaddaa?
  Oleg raafamee fi diimaa ta'e:
  - Lakki garuu!
  Poontus akkas jedhee addaan kute:
  - Gahaa! Mucaan kun murtii du'aa ofii isaatii mallatteesse. Maal gatii qabdu muckers? Doosii gaarii itti kennitee warri kaan akka dinqisiifataniif raakii irratti fannisi.
  Oleg tarree keessaa dhiibamee gara saanduqaatti harkifame. Mucaan sun mormuuf yaale, garuu saroonni saroonni akka saree saree isa waliin wal'aansoo qaban. Harki koo dhukkubsatee qaxxaamuree, lafeen koo ni cirracha ture. Isaanis gabatee irratti isa kaa'an, mucichi qallachuu qabxiiwwan mismaara ba'anii qoonqoo fi garaa isaa irratti itti dhaga'ame. Maashaalee, garaa, qoma, fuula duraa qoma, jilba bocu. Hanga dhiigni dhangala'utti qoonqa koo natti siqxe.
  - Yaa hin godhin! - Oleg gaafate.
  - Barbaachisaa! - Jedhe hantuutni saroonni, akka nama hundaaf fakkeenyi ta'uuf.
  Mucaan sun dugda isaa irratti bishaan soogidda akka dhangalaʼu, achiis soogiddi akka itti facaafamu itti dhagaʼame. Akka pilaastara sanaaficaa ni ciniinna. Oleg ni qoonqa, miilli isaa kan calloused dibame (yeroo dhumaaf yaadannoo ajaa'ibaa sana keessatti kan mul'ata kana keessatti mul'ate gara waggaa jaha dura saandaloota uffachuu ture), battaluma sanatti jechuun ni danda'ama akka malee ququnca'uu jalqaban. Hantuutni saroonni sun cirrachaan buttock keessa galchite, gara jabeessa fi dhukkubsataa ta'een ni ciccite, dhangala'aan gubaa jiru sun keessa seene.
  - Amma baay'ee suukaneessaan sitti dhagahama, of wallaaltus hin dhabdu. - Bineensichi fuula isaa qoonqa, silaa oomishaa fiilmii sodaachisaa illee ni qooqa ture!
  - Maaliif? - Daa'imni qulqulluun hidhame sun boo'e. - Kiristoosiif jettee araara agarsiisi.
  Hantuutni saroonni sun, haxxiffannaa summii biifachaa, akkas jettee deebisteef:
  - Oduu durii waa"ee Yesus gaarii ta"e kana hin amanu! Walumaagalatti Waaqni yoo jiraate hamaa fi gara jabeessa jechuudha. Akkasumas hamma hamaa fi gidiraa ollaa kee irratti fiduun humnaa fi gammachuu addunyaa itti aanu keessatti argatta.
  - Sababaan kan hin deeggaramin! - Innis sodaa guddaa irraa garagalee, Waaqayyo dhuguma gurbaa akkasii yoo ta'e hoo jedhe.
  - Ni argita! - Dhaloonni Tartarus koosmii ni qoosu. - Garuu abdii kee ol hin kaasiin, har"a hin duutu.
  Poontus sagalee boo'aa ta'een ajaje:
  - Jalqabaa! Dhungannaa qaccee bara baraan haa yaadatu!
  Qajeelchituun boojiʼame kun, yeroo fiigicha bocame dhagaʼu ni raafame, achiis rifachuun cimaan gogaan dugda isaa akka dhoʼu godhe. Hantuutni saroonni kun akka malee rukutan, yeroo wal fakkaatutti garuu akka hin ajjeesneef humna isaanii to'atan. Iyya qoonqoo gurbaa sanaa keessaa miliqee, ni raafame, imimmaan tokkos mul"ate. Funyaan isaa hanga dhiigutti erga ciniinee booda mucichi of to"ate. Yeroo muraasa booda rukuttaa biraatu qaama guutuu raase. Oleg Rybachenko hafuura dheeraa baafate, dhukkubbiin soogiddaafi soogidda soogidda jabaate sun kan hin danda"amne ture.
  Poontus akkas jedhee iyye:
  - Itti fufuu!
  Ammas xuxxuqaa fi afuufa! Hanga lafeetti gadi mura. Mucaan sun hamma keessa isaatti gubate. Akka waan garaa koo reebaa jiranitti natti dhaga'ame. Carraaqqii guddaa godhus, iyyi sun tokko tokko funyaan isaa isa cimsee walitti qabame duuba irraa dhangala"e.
  - Haadha!
  Ammas ni laga! Dugda irratti, garba qara qabu gidduutti, dhumarratti immoo, jilba qullaa ta"een. Mucaan ni iyyee, kana booda humna of to'achuu hin qabu. Iyyichi akka volkaanoo qoonqoo fi waan hidhii fakkaatu irraa dhoo'a. Pontuss gammachuu guddaa qaba:
  - Amma dhugaadhaan akka isa reebaa jirtu nan arga. Akka gaariitti rukutaa malee hin ajjeesinaa!
  Tokkoon tokkoon rukuttaa dhukkubbiin sun cimaa deema. Imimmaan dhiiga waliin makamee siree trestle irratti kufa. Sararoonni dhiigaan dugda isaa irratti argaman walitti hidhaman, gara jeequmsa diimaa ta"etti walitti makamu, lafeen adiin haphiin gurbaa sanaa saaxilamuu jalqaba. Oleg Rybachenko ukkaamsaa jira, qilleensa dhabe, sibiilli jilba isaa isa qaxxaamuree keessa qotame. Bare heels hum from the shock, gogaan rough calloused battalumatti hin argamsiisu, garuu cophni dhiigaa ammallee ni mul'ata. Rukuttaan sun ni jabaata, balaqqeessaan dhuma narvii irraa hamma lafee dugdaatti waan darbu fakkaata. Ijoolleen dhiiraa kaan callisanii, qalbiin isaanii akka raggaasisan hin hayyamu, sodaan haaloo ba"uus akka balaaleffatan hin hayyamu. Akkamitti mataan ijoollee dhiiraa akka jilbeenfate, iji isaanii garuu ajjeechaa ilaalaa akka jiru ni argita. Kan fedhii beekuufi narvii namaa cabsu, irra caalaan isaanii kanaan dura haala wal fakkaatuun ykn caalaatti ulfaataa taʼeen reebamanii jiru. Osoo ana hin taane ta"ee, yeroo tokko tokko immoo yaada kee keessatti hammeenyi ni jira jettee yaadda: ni iyye, garuu beekamaadha silaa ni dhaabata ture, nama dadhabaa akka Oleg miti.
  Reebichi duraanuu lafee qullaa irratti, dugda, cinaacha, qoma madaa walitti fufiinsa qabuudha. Osoo lilmoo kaka'umsaa hin taane ta'ee, mucaan kun silaa screwed ta'ee du'a - silaa rifachuu dhukkubsataa ta'een du'a ture. Kanaaf waan Dante"s Inferno caalaa hamaa ta"etti lixe. Kunis yeroo molakiyuulii hunduu, seelii hunduu, ujummoon dhiigaa hundi dhukkubbii abjuu halkaniitiin guutamudha.
  Qajeelchaan Oleg Rybachenko abdii kutannaa guddaadhaan dhukkubbii sana irraa yaada isaa garagalchuuf yaalii godheera. Warra isaa, bara gammachuu ijoollummaa fagoo yaadachuun, miila isaatiin waan dhiibe fakkaata, laavaa diimaa-ho"aa bubbu"aa gidiraa irraa, garuu ammas isa xuuxe, guutummaatti isa haguugee. Kanaaf, du"a akka nama gidiraa jalaa baasutti abjoochaa galaana dararaa keessa dooniin deeman. Jecha Mul'ata Qulqulluu Yohaannis yaadadhe. - Du'uus ni barbaadu, garuu hin danda'an. Kuni hiree cubbamoota ijoollee dararan eeggatudha. Gooftaan dachaa dhibbaan isaan badhaasa, adabbiin inni guddaan akkuma Yesus Wangeela Maatewos keessatti jedhe bara baraan ni ta"a. Gariin immoo gara jireenya bara baraatti, kaan immoo gara gidiraa bara baraatti ni seenu. Kun yoo xiqqaate haala kamiinuu nu jajjabeessa, jibba diinaaf qabnu, fedhii lubbuun jiraachuu fi injifannoo dammaqsa. Mucaan sun akkas jedhee iyyuu danda'a:
  - Kanaaf ni kaffalta, guyyaa firdii Waaqayyoo imimmaan daa"ima dhangala"e hundaaf deebii ni kennita.
  - Calli, saalqunnamtii! - Hantuutni saroonni ni boo'a.
  - Dhugaa cufuu hin dandeessu. - Qajeelchituun sun hafuura baafate.
  - Dabalata argadhaa!
  Ammas isa reeban, aarii isaanii hunda keessa kaa"anii, lafee cabsan, garuu dhukkubbiin sun duraanuu sadarkaa guddaa irra ga"ee jira, salphaatti jabaachuu hin danda"u. Kun sibiilli hanga ho"a murtaa"etti ho"ifamuu danda"u, achiis ni babal"ata.
  Pontuss kana ni hubata, jaartiin (ykn irra caalaa, umriin ishee waggaa afurtama hin caalle fakkaattu, garuu dhugaa jiru keessatti jaarraa lama lamaa ol darbeera) akka warra ajjeestootaatti muuxannoo guddaa qabdi:
  - Tole, kun gahaadha! Ta'uu baannaan ni du'a! Hidhamaa xiqqoo wal'aannee kompiitaraan fayyadamnee dararaaf saaxilna. Sagantaa "torture of the Olympians" jedhu qofa qaba.
  Hantuutni saroonni itti yaadee qoonqaan akkas jedha:
  -Amma eessa deema? Gara mana yaalaa?
  - Lakki raakii irratti! - Waardiyyaan ol"iyyannoo malee addaan kute. Warra kaaniif akeekkachiisa ta'ee haa fannifamu. Qoricha onnee deggeruuf qofa kenni. Timur ammas sarara keessa haa oofu, rukuttaa hafes isin irraa haa fudhatu. Yeroon daawwannaa uumuu hin jiru. Hojjechuu barbaachisa!
  Ormi qaccee qabu sun mataa isaa garagalchee gurra isaa isa rifeensa qabu raase:
  - Ani nan ajajama, gooftaa. Tole ammas isa fiigi.
  Timur rukuttaa haaraan rukutame. Yeroo kana namni mormuuf ija jabaate hin jiru. Harka warra ajjeechaa keessa kufuuf fedhiin xiqqoollee hin turre. Timur iyyee ni kufa. Ammas ol kaafamee reebama. Lagannaan walduraa duubaan lammataa ammas xumuramuutti jira. Ijoollee dhiiraa muraasa qofatu hafe. Isaan keessaa tokko isa hangafaa, gara waggaa kudha jahaa, rifeensa re"ee reefuu ba"ee fi mudhiin isaa mul"ata. Inni ifatti duubatti deebi'a, rukuta, garuu salphaatti raawwata, tuquu qofa.
  Frau Pontoss baay'ee aareera:
  - Dargaggeessa dadhabaa kana raakii irratti fannisii dhagaa miila isaatti hidhu. Haa rakkatu.
  Mucaan sun qabamee, maashaalee isaa bocaman, firii hojii cimaa taʼan, dhiphisee akkas jedhee iyye:
  - Tole, maal ilaalaa jirtu yaa jarana, isaan reebaa!
  Ijoolleen dhiiraa ni raafamu, sagalee guddaatu tarree keessaa ni dhangala"a, garuu namoota isaan dararan irratti fiiguuf kutannoo hin qaban.
  Dargaggeessi kun harkifamaa jira, tokkoon tokkoon hantuuta saree yoo xiqqaate dachaa torba isa caalaa ulfaata. Deebisee qabsaa'uun bu'aa hin qabu. Garuu sana booda taateewwan sadarkaa warra hiree impaayera sanaa jijjiiran irratti ni uumamu. Dhukaasni lama dhaga"amee hantuutni saroonni ni kufan, dugda bineensotaa ni murame, boollawwan gadi fagoon ni banaman. Dargaggeessichi of bilisoomsee kufe, garuu achumaan utaalee iyyee:
  - Argitee haqni Waaqayyoo jira.
  Dukkana keessaa akka ergamaa tokkootti mul'attee, intalli rifeensa warqee qabdu, obboleettii ishee harkatti qabattee Maargaariitaa wajjin baay'ee fakkaattu, akkas jettee deebisteef:
  - Caalaatti nama illee ta'uu hin oolu. Walii galteen Diyaabiloos wajjin godhamu Lafa irratti samii fi si"ool keessatti bakka ho"aa akka hin mirkaneeffanne beeki. Seexana irratti hirkachuun akkuma teessoo elektirikii irra taa'uudha!
  Aurora abiddaa lammaffaa sagalee guddaadhaan:
  - Wanti asitti deemaa jiru waan fiilmii sodaachisaati. Ijoollee wajjin kana raawwadhu. Mucaa sana raakii irraa buusi.
  Oleg Rybachenko mataa isaa raasee... dammaqee. Yeroo mul'ata sanaa hin ciifne, salphaatti dhaabbattee...
  Yeroon baay'eenis darbe. Naaziin ammallee kaadhimamee ture
  Nyaata qopheessuu. Garuu machaa"iinsi suukaneessaan yeroo hakiimonni SS aarri qilxuu ajaa"ibaa sana keessaa ba"u afuura baasan kun tasumaa gabaabaa hin fakkaatu ture.
  Oleg Rybachenko battaluma sanatti maaliif Krauts kana irratti hin hojjenne jedhee yaade. Haguuggii filtaraa waan qaban hin fakkaatu mitiiree? Akkasumas maaliif abjuun halkanii akkasii hallucination kana keessa jira? Maal ittiin hojjechaa jiru?
  Garuu Naaziin mataan isaanii uumamaan amala kan qaban yoo ta"u, haala kamiinuu illee michoota ta"aniiru, nu waliin nyaachuu akka danda"an akeekkachiisaniiru.
  Dhuguma re'ee jiraattota naannoo sanaa irraa hatame irraa qoma ulfaataa lama harkisan. Achiis Naaziin tokko qodaa ulfaataa tokko harkisee, faashistiin inni lammaffaan immoo Oleg wajjin bishaan fiduuf deeme. Ammas, qajeelchaa gaaffii barbaadu sanaaf, baaldiin gogaa lama, yoo hammaate immoo sibiilli ykn muka idilee ta"e jiraachuun isaa waan ajaa"ibaa itti fakkaate. Kana malees, namni SS tokko, innillee guutummaatti kan hin baramne, ofuma isaatiin harkifame.
  Qajeelchituun kun miila isaa irratti guutummaatti ofitti amanamummaa hin qabu ture, rukuttaa yeroo ajjeechaa kanaa garmalee dhugaa ta"ee itti dhaga"ame, sanyii Lomonosov kana duuba wanti salphaa ykn illee salphaa hin taane caalaa wanti akka jiru tilmaame.
  Bishaan kaampii irraa tarkaanfii dhibba tokko kan yaa"u si"a ta"u, sulula meetii dhagaa lama jalaa balakoonii irra fannifame irraa kiristaalaan ibsaa ture. Oleg Rybachenko araadaadhaan mataa isaa gara isheetti rukute. Mucaan sun wanti keessa jiru hundinuu akka dhagaatti, ykn caalaatti sirriitti yoo dubbanne dhagaa boba"aa ta"ee akka bilcheefame hubate. Araadaan qabbana gammachiisaa sanatti hirkatee... gurra keessa galche.
  Namoota SS keessaa tokko dallaa dhagaa duuba dhokatee, paanaalii meeshaa walxaxaa tokkoo irratti waan tokko cuqaasee akka hantuutaatti qoosaa ture.
  Rukuttaan kun faashistiin hammeenya malee kan raawwate yoo ta"u, humna guddaadhaan Oleg dhagaa irratti darbatamee gurra bitaa isaa keessatti dhaga"uu dhiisee, gama mataa isaa kun dhuguma ni dadhabe.
  Doktarri bineensaan uffataafi sansalata warqee uffate sun kolfee boo"e:
  - Booksii! Boksii!
  . BOQONNAA Lakk.4.
  Mucaan qajeelchaa sun utaalee dargaggeessa SS sanatti ariifate. Harka mirgaa gowwoomsaa ta'een garaacha kaayyeffachuu, fi haxxummaadhaan bitaa duuba dhokachuu. Ammallee barnoota boksii tokko lama irratti hirmaatee ture, garuu yaadannoo isaa guutuudha. Fakkeenyaaf, rukuttaa gowwoomsaa fi harka bitaa walakkaa olka"aa fi walakkaa cinaacha qara qabu. Sana booda qaamni, qoma, abs, fi illee dheerinni miila rukuttaa keessatti hammatama. Akkasumas - hunda caalaa, yeroo baayyee boksii, yeroo nama harka mirgaa wal lolan, invastimantii harka bitaa irraa dhufuun rukuttaa hin eegan. Wanti nama ajaa'ibu hojjete, Oleg Rybachenko ni hojjete! Dargaggeessi fi leenjii gaarii qabu SS kun Oleg harka bitaa ta"uu baatus "qawwee" bitaa irraa darbachuu akka danda"u hin beeku ture. Innis jilba keessaa hookkoo qabate. Akkasumas qabbanaa'aa dha - loltuun SS miila isaa irra turuu kan danda'e sababa duubatti deebi'ee dhagaa guddaa tokkotti kufeef... Ulfaatinni mucaa walakkaa beela'ee immoo loltuu filatame tokko gadi buusuuf gahaa hin turre dadhaboo!
  Oleg Rybachenko osoo sochii kana irratti qabsaa'aa muuxannoo guddaa qabu ta'ee sochii xumuraa walitti aansuun deemuun isaa hin oolu. Garuu ogummaan sun faaruu miti, amala qaamaas akkasuma.
  Garuu hojii gaarii hojjete, keessumaa rukuttaa shaakala irratti akka hin shaakalle yoo ilaalle, Oleg Rybachenko mataan isaa dandeettii uumamaa guddaa qabaatus boksii qorraan ilaale.
  Amma kutaa leenjisaan Faranenko - gurbaa guddaa ta'ee guddatta, garuu yeroo deebii ariifataa kan ulfaatina salphaa ta'een. Yeroo dhiyootti USSR tapha Olompikii irratti ni hirmaatti - meedaaliyaa argachuuf kabajaan falmuu dandeessa!
  Maal jettu? Oleg Rybachenko akkasitti deebii kenne:
  "Diimee walii qulqulleessuu irra waan biyyaaf faayidaa qabuuf mataa koo qusachuun naaf wayya!" Fakkeenyaaf, tiraaktara dafqa cirrachaa irratti hojjetu yoo hojjettan, ykn balfa idilee illee yoo hojjettan, kana caalaa waan baay"eedha
  Biyya Abbaaf bu'aa ni qabaata!
  Amma garuu mucaan ofii isaatii barnoota gadi fageenya qabu argateera.
  Oleg Rybachenko jireenya isaa keessatti kanaan dura akkasitti reebamee hin beeku. Namichi ga"eessi SS dafee mormii qindaa"e mucaa waggaa kudhanii tokkoo, umurii isaatiif dheeraa ta"us (kan inni kanas ta"e sana agarsiisee yeroo lama lama milkaa"inaan rukute) caccabsee ogummaadhaan harka isaatiin rukutee - namicha kufe sana ol kaasee rukute irra deebiin. Oleg Rybachenko yeroo mormuu dhiisu (Jechuunis of wallaaluuf jedhe, jechuunis ammallee yaadonni mataa kee keessa jiru, ati dukkana keessa hin jirtu, garuu qaamni kee kana booda hin ajajamtu. Namni ring keessatti cimsee lolee ture kamiyyuu maal akka fakkaatu beekuu hin oolu grog keessa ta"uuf.). Faashistichi akka kufu hayyamee, waan ajaa"ibaa ta"ee, nama kufe sana al tokkollee hin rukunne. Haa ta'u malee, doktorri ajjeechaa afaan anagramiin waan tokko itti iyye. Baaldi tokko guutee fuula isaa isa cabe irratti bishaan dhangalaase.
  Miirri saree bishaaniin liqimfamuu, fi bishaan bubbee haaraa baala'e irraa dhufu baay'ee qorraa - dambalii qorraa qofa!
  Oleg of raasee, ka'ee dhiiga qoonqa bitaa isaa keessaa ba'ee fi keessoo isaa irraa dhohee boottii isaa irratti tufe. Namichi SS kana booda isa hin reebne - akka tasaa loltoota akkamii keessatti bineensichi akka tajaajilu ilaaluun hafuura baafate, waan nama ajaa'ibu, gara laafina jechuun ni danda'ama, ofii isaatii bishaan baaldiiwwan gogaa kormaatiin hojjetamanitti harkisuu jalqabe (akkasumas akka fakkaatutti akkasitti baay'isuun salphaa akka hin turre) ...
  Rybachenko Jr. haala kana kan hubate yoo ta"u, yeroo tokkotti gaarii fi hamaa dha. Wanti gaariin yoo xiqqaate hanga yaalii sun xumura loojikii isaa irra gahutti hin ajjeefaman. Dhugaadha, xumurri isaa baayʼee dhihoo taʼuu dandaʼa, tarii immoo gidiraa irraa bilisa taʼuu dandaʼa! Wanti hamaan garuu eegumsi cimaan kan godhamu yoo ta'u miliquuf dhugaa dubbachuuf namni tokko ogummaa qaroo fayyadamuu qaba!
  Utuu baayʼee hin turin Oleg Rybachenko, allaattii giini taʼuun boojiʼamtoota waraanaa kaan wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu faayidaa tokko tokko qabaachuu akka qabu amane.
  Booji'amtootaas ta'e booji'amtoonni nyaata ho'aan akka kennamu ta'ee argame. Isaan ni kabaju, kana jechuun eegdonni SS yeroo dheeraa dura qaruuraa keessaa waan tokko nyaatanii salphaatti matta"aa tokko tokko irratti ciisanii, sagalee guddaa dhageessisaa ykn rafaa turan jechuudha. Tole, lukkuu lukkuu naannoo sana naanna'aa turan - yookaan adamsaa turan, yookaan sakatta'iinsa irra turan, yookaan lamaan isaanii. Haa ta'u malee, Oleg kanaan hin gammadne. Miila qullaa qaxxaamuree jiru kan Aurora fi intala xiqqoo biraa irra ciisee (lafa jiidha qabuu fi ammallee qorraa ta'e irratti kufuu hin qabuu?) fi 'hissed - Margarita qarqara suutii doonii Oleg Rybachenko irraa fudhatame, kan baala'e keessatti jiidheen fuula isaa haxaa'e bishaan, raggaasisuun akkas jedhee:
  - Amma nama dhugaa taatee jirta. Fiixeedhaan mo'ame, gowwaadhaan mo'ame!
  Aurora yaada kennite:
  - Eeyyee, fuula isaa nan massage, cirrachi dafee ni fayya.
  Oleg Rybachenko humnaan kolfe. Baayyee uumamaan ala. Hanga seexanoota pilaasmaa iskeetii jilba isaanii irratti qabatanii shubbisuutti dhukkubsate. Kanuma waliin immoo... amma caalaatti gammachuun itti dhaga'amee? Itti fufuu xiqqoo sodaadheen ture: amma dhagaa irratti na diriiranii dha"annaa garaa naaf kennu, ykn tarii ibiddaan yaalu. Garuu Naaziin as illee hin ilaalle, waa"ee waan tokko loqoda simbirroo isaaniitiin haasa"an, dabareedhaan qodaa keessaa dhandhamaa turan.
  Maargaritaan gurra kootti xuxxuqxe:
  - Dhugaadha, ati guddaadha... Garuu caalaatti haxxummaa qabaadhu! Yeroo warri ciccimoon dadhaboo fakkaatanii fi faallaa kanaatiin!
  Oleg Rybachenko akkas jedhee gungumaa ture:
  - Kan nama dhibu, dadhabaa fakkeessuun bu'aa hin qabu, sababni isaas akkas waan ta'eef!
  Tole, gaanfa irratti cimsanii rukutan... Funyaan murame malees, baay'ee ta'uu baatus, lafeen isaa cimaa ture - ilkaan lama. Lafeen cinaachaa koo raw, gurri koos dhukkubsatee ture.
  Haa ta'u malee, yeroo mul'ata ajaa'ibaa sanatti ajjeechaan raawwatame gidiraa kana caalu fide.
  "Sun gahaadha, tole," Oleg Rybachenko harka isaa haaraa hidhamee jiruun quba dheeraa Aurora irraa dhiibee fiixee suutii doonii isaa waliin taa"e. Anis ni raafame. - Lakki qorra ta'e. Nyaachuus barbaada...
  Akkamitti, hundumaafuu, dammaqiinsi ta'uu irratti hundaa'a - fedhii malee Maarkisistii taata. Osoo lubbuun haftee!
  Gruel mana hidhaa gara saanii aluminiyeemii keessatti plopped ture - geejjiba hidhannoo qabu keessaa tokkoon geejjibame. Garuu spoonjii hin turre. Mul"ataan, garboonni akkanumatti daabboo furdaa sana ni nyaatu jedhamee amanama ture. Yookaan immoo itti qoosuuf murteessan, sababni isaas spoonni kun akkasitti hanqina waan hin qabneef. Tole... sun wayya!
  Ati bineensa dhugaa taata - mucaan sun kolfaa dhoohee akka hin arganneef battaluma sanatti afaan isaa haguugee.
  Daabboon sun buqqee barbaree luqqisii wajjin makame ta'ee argame - furdaa, soogidda hin qabne jechuun ni danda'ama fi, beekamaadha, foon ykn waan kana fakkaatu malee, tole, tarii mi'aadhaaf qurxummii xiqqoo itti dabalaniiru ta'a. Innis makaa midhaan lamaa duwwaa jechuun ni danda"ama qofa (urgaa isaatiin yoo ilaalle foon aarfameen nyaatan). Garuu garaan mucaa qajeelchaa yeroo dheeraa dura daangaa isaa irra ga"ee ture: kanaaf beelli isaa xiqqoo hir"atee, daabboo arguu qofaan deebi"e, garuu humna sadii ta"een.
  Dhugaadha, nyaachuun hamaa ture - yeroo lama lama makaan ho'aan sun qoonqa madaa'e sana keessa seene, dhukkubbiin sun immoo imimmaan ija koo keessaa natti fide - garuu sun maali?! Akkasumas "mi"a harkaa" karaa keessa seene, Oleg Rybachenko harka isaa jigsee, aariidhaan ija isaa irraa ibsaa naannoo isaatti darbate... yeroo tokkotti immoo jerks kana keessaa tokko irraa harki isaa mirgaa walakkaa karaa ring keessa akka seene hubate!
  Waan nama hin amansiifnedha - SSn haala jalqabaa akkasiitiin screw up ta"ee? Osoo lukkuu adabaa ta'anii leenji'an ofirraa baasnee!
  Oleg Rybachenko du'e. Achumaan dirqiin of daakuun, saaniidhaan of haguugee. Harka isaa mirgaatiin immoo hamma sibiilli jabaate sun guutummaatti obsa hin dandeenyeen gogaa keessaa muratutti qaxxaamuree ture.
  SS keessa namni hundi akkas qabbanaa'aa miti fakkaata!
  Harka isaa baasuu akka danda'us hubate. Gingilchaa harka guddaadhaaf qophaa'e - kan dhiiraa ykn kan dargaggeessa naannoo sanaa, tarii gurbaa guddaa baay'ee hojjetu illee. Garuu harka dafqaan guutame kan mucaa umrii kurnanii duraa Oleg Rybachenko, kiyyoon sun bal'aa ta'ee argame.
  Mucaan sun akkas jedhee xuxxuqe:
  - Injifannoon eeggata! Injifannoon eeggata! Warra hidhaa cabsuu barbaaddan! Akaakayyuun warra Krauts injifatan! Isaanis akka taphaatti ni ajjeesna!
  Aurora, Oleg Rybachenko lallaafaadhaan ilaaltee, harka isaa sirriitti duubatti dhiibe (dhiigni harka isaa irratti mul'ate bal'aa ciccitaa fi abrasion irraa). Ollaan lammaffaan yeroo sanatti waan ta'aa jiru uwwisuuf socho'e. Oleg seexanaa abiddaa sana ija keessa ilaalte, jettee ija ishee jaamsite. Akkasumas ija ishee point-blank laser emerald, akka cobra - osoo addaan hin kutin qotuu jalqabde. Sana booda mataa raastee callistee gara lukkuu lukkuu sanaatti akeekte. Achiis nyaata osoo hin dhiisin, kallattiin funyaan ishee diimaatiin xoofoo jilba ishee ol kaafame irra dhaabbate irraa qabdee, harka ishee gadi qabdee, sarara marsaa lafa jiidha qabu irratti gara dalgaatti jijjiiramu kaasuun jalqabde.
  Oleg Rybachenko homaa hin hubanne, garuu sirbi injifannoo mataa isaa keessatti dhaga'amuu jalqabee ture;
  Dargaggeessa, mi"aawaa, qulqulluu;
  Biyya Sooviyeetota Diimaa!
  Aduun ifaan baatee, .
  Garaa kootiin kenname!
  
  Haroonni keenya ifa, .
  Laga kiristaala obomboleettii!
  Ijoolleen dhiiraa kubbaa qabatanii fiigaa jiru, .
  Waliin tulluu ol fiigaa!
  
  Garaan qilleensaan dhoo'aa jira, .
  Marga cirracha hunda keessa birraan jira!
  Gara Gooftaatti nan deebi'a
  Hamtuu fi balaan nu haa afuufu!
  
  Yeroon kun yeroo cimaadha,
  Faashizimiin Rus' weeraree jira!
  Lolaaf waan haaraa haa bocuun, .
  Komunizimiin haa bulchu!
  
  Waliin taanee yeroo hunda rakkina keessa seenna, .
  Nuti akka harka walqabatee jirra!
  Waraanni fardaa duraan fiigaa ture
  Tole, amma taankii sibiilaa!
  
  Kaayyoo guddaa Leeniin, .
  Akkuma jirutti itti fufna!
  Istaaliin ogeessa ogeessa, .
  Waan injifachuuf nu barsiise!
  
  Dhumarrattis, isiniin jedha, .
  Kan darbu kan mo'amuudha!
  Yaada koo sirriitti ibsa, .
  Xumurri yeroo dhiyootti dhufaa jira!
  Cirracha akkasii booda, galaanni sun hamma jilbaatti akka gad fagoo taʼe Oleg Rybachenkotti duruu itti fakkaate! Gaarreen immoo hamma garbaatti gad fageenya qabaachuun isaanii hin oolu!
  Shamarranis perk up godhanii gurra irraa gara gurraatti xuxxuqan. Hunduu abdii qaba ture.
  Sanyii Lomonosov fi Stenka Razin morma isaa afuufee ergasii boo'e - cirrachi abaaramaa ta'e sun dhukkubsate.
  Yoo miliquu dandeesse hoo?! Oleg Rybachenko dafee gara cinaatti ilaale, akka waan yaadni isaa (akkasumas eenyutu beeka, yoo erguu danda"an, glitches, meeshaa akkamii akka qaban hin beekamu!) eegdota SS"n dhaga"amuu danda"a.
  Seexanni abiddaa ija ishee keessatti ibsaa si'oolii qabu sun harka gurbaa qajeelchaa sanaa irratti sibiilaa tuqxee mataa ishee raggaasisuuf rukutte: eeyyee, yaaluun ni danda'ama jedhu! Kun marii malee fi jechoota hin barbaachifne malees ifaadha.
  Loltuun rifeensa halluu saree qabu tokko akkas jedhee xuxxuqe:
  - Tokko lubbuun hafees... Namni haaloo ba'u ni jiraata!
  Garuu battaluma sanatti Oleg Rybachenko akka waan qorraan qabbanaa'eetti keessoo isaatiin dhagaa ta'e. Yaadni salphaan tokkos isa qabbaneesse: harka isaa ni qaxxaamura. Sana booda... achiis shamarran kaan bilisa of baasan gargaaruun barbaachisaa ta'a. Ta'uu baannaan qajeelchaa gaarii miti, garuu eenyu?!
  Jechoota: geggeessaan ofii isaatii kan fuulduratti deemu miti! Kan deemee nama gargaaru immoo!
  Isaanis siif eenyu - shamarran babbareedoo akkasii miila xixiqqoo cabee dhiigu. Dargaggeessa Leeninistii keessaa wanti tokko fincile - sagalee kumaatamaan lakkaa'amaniin, tornadoon fincile! Yoo hojjete hamma dandeessan saffisaan fiiguu fi...
  Dhugaa dubbachuuf yoo fiiguuf deemte carraan biraa hin jiraatu. Ta'uu baannaan gantummaadha.
  Ammas ija jalqaba Maargaariitaa, achiis Awurooraa, isheenis ifatti gammachuudhaan, mi"aadhaan saanii sana arraabaa turte waliin wal arge. Isheen immoo hidhii ishee saanii keessaa baaftee ija ishee jaamsite.
  - Nuti isin qabannee hin jirru! - Ibidda sheyxaanni itti dabale. - Yoo deemte gargaarsaaf dhufuun kee hin oolu!
  Oleg Rybachenko mataa isaa rukutee akkas jedhee deebiseef:
  - Nan kakadha! Qajeelchaa amanamaa, warra paartii barbaadan nan qunnama isaanis si oolchu!
  Tole, kanatu murteessine! Wanti itti aanu baayʼee caalaatti asoosamaa taʼe. Akkasumas kan saanii dhiquu danda"e Oleg ta"uu dhabuun isaa gaarii ture - akka fakkaatutti yookaan deebi"anii hidhaa isa hiikuu sodaatan yookaan shamarran hojii cimaa akka hojjetan murteessan. Homaa miti, garuu haala kana keessatti namatti tola. Wanti hamaan ammas deemuu qabna, yeroo faashistoonni kun tasgabbaa'an. Waan xiqqaa fi guddaan tasgabbaa"e argachuu hin danda"an.
  Xiqqoo qabbanaa"aa jira, qilleensi tasgabbaa"us duumessi ol ka"ee roobni qorraa isaan irraa roobuu eegaleera. Dhiironni SS amma isaanis taʼe lukkuun isaanii lukkuu isaanii urgooftuu jiidhaan urgooftuu taʼus, waan gammadan fakkaatu.
  Deemsa baay'ee ture. Kun addunyaa asitti - haala qilleensaa xiqqaa addaa Kiriimiyaa. Yeroo baayyee rooba miti, garuu haala kana keessatti qilleensa cimaa wajjin.
  Shamarran duraanuu baay'ee waan rafaniif qorri isaan jabeesse.
  Akkasumas sababa tokkoof Oleg Rybachenko rafuu barbaade, iji isaa gantummaadhaan walitti maxxane.
  Eeyyee, ulfaatina akkasii, akka waan reeffa toonii dhibbaa sitti dhiibee hafuura baafachuu dadhabdeetti.
  "Oo, nan dhukkubsa," jedhee yaade Oleg Rybachenko, miila isaa baay"ee sochoosee, miila isaa ammas jabaachuu jalqabe. - Amma akkan dhukkubsadhu mirkanaa"adha, garuu maal ta"a? Naaziin aspiriin akka hin fudhanne ykn penicillin akka hin lilmootti akka hin fudhanne beekamaadha, damma illee qusachuu hin oolan. Moo miti? Yaaliidhaaf ni qusatuu? Nuti hiyyeeyyiin amma eessa deemna?!
  Ammas dhugaan roobaafi gidiraa ni dhabamee, osoo deemu hirribaan rafe. Kan tarii haala kana keessatti qofa gaarii ta"e;
  Koosmiik, karaa tokkoon, lola;
  Qajeelchitoonni Dmitry fi Oleg Rybachenko akka barattoota gaarii fi atileetota ciccimootti dorgommii boksii michoomaa kilaboota ispoortii daa"immanii USSR fi Jarmanii gidduutti qophaa"e irratti biyya isaanii USSR bakka bu"uuf mirga argataniiru. Biyyoonni lamaan ammallee akka michuutti kan ilaalaman yoo ta'u, oduun waraanni dhufuuf jirus laaffiseera. Dhugumatti loltoonni Jarmanii daangaa irraa duubatti deebi"aniiru, Wehrmacht ammoo Afrikaa keessatti haleellaa injifannoo geggeessaa jira, kanaan duras Masrii injifateera, ammas Jibraltar qabamuu isaanii gabaasan. Sababa kanaan Istaaliin dhuunfaan Fuhrer baga gammaddan jedheera!
  Mul"ata gowwoomsaa ta"eef jechoonni hin jiran, garuu waan uumama cufa keessatti hin taane. Oleg akkas jedhee of qaba - ammas dhiibbaa namtolchee balaqqeessa tokko tokkoo ykn waan biraatiin kaka'ee. Garuu wanti hundinuu baay'ee dhugaa waan ta'eef humni obsession kana mormu hin jiru.
  Kanaafuu, gara biyya michuu taate jechuun ni danda"amaatti nagaadhaan balali"uu dandeessa. Preesii Jarmanii keessatti waa"ee Gamtaa Sooviyeet waan gaarii qofa dubbatu, komunismiin illee akka ilaalcha obbolummaatti National Socialism tti illee ilaalama. Kana malees sochiin Stakhanovsky wajjin wal fakkaatu mul'ateera...
  Dmitry fi Oleg Rybachenko boksaroota umuriin isaanii xiqqaa ta'e irraa kan dhufan yoo ta'u, umuriin isaanii waggaa kudha tokko qofa yoo ta'u, dorgommiiwwan irratti ga'umsa agarsiisuudhaaf daangaa gadi aanaadha. Garuu umurii isaaniif ijoollee dhiiraa baayyee gurguddoodha, ammas bara saffisaan saffisaa akka dhuma jaarraa digdamii tokkoffaa keessa hin jiran.
  Oleg garuu xiqqaa, qalla'aa, gosa ulfaatina salphaa ta'een, garuu baay'ee saffisaa dha. Dimitiriin guddaa, lafee bal'aa, dargaggeessi gootichi yoo xiqqaate kudha afur fakkaachuu danda'a.
  Ijoolleen dhiiraas halluu rifeensa isaaniitiin garaagarummaa qabu. Olezhek akka kubbaa qorraa haqa qabeessa, nama uumamaa bifa diimaa qabudha. Dmitry rifeensa bunni, rifeensa bunni kan qabu. Oleg ji'oota muraasaan xiqqaadha, fuula isaa geengoo ta'een daa'ima qofa fakkaata, Dimitiriin immoo salphaatti bareedaadha, poostara ololaaf kan maludha. Shamarran reefuu gurbaa guddaa akkasii ta'uu isaa osoo hin amanin ijaan isa ilaalaa jiru.
  Haa ta'u malee, Oleg Rybachenko Dmitry caalaa baayyee erudite dha, haa ta'u malee ijoolleen dhiiraa lamaan baay'ee qaroo fi qabxii isaanii irratti A's qajeelaa argatu. Hundaafuu, biyya Sooviyeet keessatti atileetotni gaariin barattoota ga"umsa qaban ta"uu qabu.
  Jarreen hafan umuriin isaanii guddaadha, garuu hanga waggaa kudha saddeetitti, gootonni tokko lama dheerinni isaanii meetira lamaa gaarii ta'us gara ulfaatina dhibbaa...
  Booksii, dargaggoota biyyattii keessaa warra ciccimoo... Shaampiyoononni Jarmanii fi biyyoota to"annaa ishee jala jiran immoo isaan waliin ni wal lolu... Ijoollee gidduutti, beekamaadha, ykn ijoollee xiqqaa.
  Xiyyaara imaltootaa guddaa Third Reich kan daandii Moskoo-Berlin irratti argamu irratti dhaabbata malee balali'u.
  Boxers addaan taa'u, garuu wal'aansoo, ulfaatina olkaasu, taphattoota kubbaa miilaa fi dambalii dambaliis ni jiru. Hundi isaanii juniors fi amala gaarii. Istaaliin dhaloonni keenya haaraan bulchiinsa Sooviyeet jalatti dhalate waan danda"u akka agarsiisu fi fuula akka hin dhabne ajaje. Akkasumas, beekamaadha, namni hundi falmuuf fedhii guddaa qaba...
  Dimitiriin Oleegiin akkas jedhee gaafate:
  -Lola kanaaf karoora tooftaa baafattaniittuu?
  Mucaan qajeelchaa taʼe kun akkas jedhee deebiseef:
  - Tokkoon tokkoon diinaaf karoora kudhan qaba... Garuu jalqaba isa ilaaluun qaba, sana booda qofa murtoo murteessuu qaba... Tokkoon tokkoon isaaniif mala dhuunfaa, sochii xiqqoo fi adda ta'e, caasaa fiiziyoloojii diinaa dabalatee, tooftaa dhuunfaa qulqulluu ta"e murteessuu.
  Dimitiriin tuffiidhaan akkas jedhee qoonqa.
  - Garuu baay'ee salphaa ta'een hojjedha! Tooftaa malee diina irratti ariifadhee, cimsee fi yeroo baay"ee rukutee cabsa.
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Jarreen umrii kee keessa jiran akka kee guddaa fi qaamaan guddatan muraasa. Kanaaf tooftaan dhiibbaa ni hojjeta. Isin qarqara galaanaa qofa deemuun ni danda'ama. Garuu kunoo ani, dheerinni koo idilee jechuun ni danda"ama, tarii giddu galeessaan xiqqoo ol ta"uu danda"a, shaampiyoonaa USSR, biyya guddaa akkasii ta"uuf dhiibbaan qofti gahaa miti. Diina humna gara jabeessa ta"een injifachuu hin dandeessu innis ni leenjisa, jireenya fayya qabeessa jiraata, nyaata sirrii nyaata, tooftaa qorata. Kunoo immoo akka tapha cheezii isa rukutuu qabda. Yeroo tokko tokko dhaadachuuf jecha waa wareeguu illee.
  Dimitiriin akkas jechuun morme.
  - Morkattoonni koos shaakala jiru, xumura irrattis mucaan sun na caalaa guddaa fi ulfaataa ture. Waan baay'een akkaataa itti leenjistu irratti hundaa'a. Namoonni tokko tokko torban lama booda shaampiyoonaa Olompikii ta'uuf hanga dadhabbiitti hojjechuu dandeessa jedhanii yaadu... Kun yaada dogoggoraati. Hundaafuu, leenjii ispoortii keessatti wanti hunda caalaa barbaachisaa ta'e hangas fe'umsa super kennuu osoo hin taane, super recovery oomishuuf. Garuu tuuta shaakala dhuunfaa dhuunfaan filatame sirrii ta'e kan jiru yoo ta'u wanti hunda caalaa barbaachisaa ta'e fayyina boodaa fi humna argachuudha... Sana booda afuura tokkoon lola sana raawwatta, marsaa sadii keessatti gadi darbatta, ykn caalaatti yoo dubbanne, dhugaa dubbachuuf, baay'ee xiqqaadha, . rukuttaa dhibbaan lakkaa"aman.
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Tole, kun dhugaa ta'uun isaas beekamaadha! Keessattuu, iccitii sirnaan hafuura baafachuu, fi lilmoo qabxii guddina qaama daa"imaa keessatti... There is some Know-How from our guru. Garuu maaliif leenjistoota biroof akka hin qoodne naaf hin galle?
  Dimitiriin xuxxuqeen akkas jedhe:
  - Anaa fi ati... Boksii qofa osoo hin taane, jalqabaa fi hunda caalaa loltoota akka ta'e iccitiidhaan natti hime. Ammas waan addaa hojjechuu qabna... Baayyee barbaachisaa, warqee Olompikii caalaa illee baayyee barbaachisaa!
  Oleg mataa isaa isa ifaa garagalchee akkas jedhe:
  - Waan kana caalaa barbaachisaa ta'e.... Tarii kanas natti himee ta'a... Hireen dhala namaa gocha ijoollee dhiiraa qajeelchitoota Sooviyeet lamaa irratti hundaa'uu akka danda'u. Akkuma oduu durii.
  Dimitiriin falaasama isaatiin akkas jedheera:
  - Oduu durii jireenya irraa yoo hin taane eessaa dhufa? Tarii dhugumatti kun ta'uu danda'a! Nuti ilmoolee hantuutaa fokkisoo ta'uu baannus ammallee Adurree nu jechuun yeroon isaa hin geenye.
  Oleg Rybachenko mata duree haasawa haala salphaan jijjiire:
  - Balaan weerara Jarmanii dhumarratti darbe jettanii yaaddu?
  Dimitiriin burjaaja'ee garba isaa bal'aa ol qabate:
  - Asitti akka yaada kiyyaatti ati ogeessa guddaadha. Maqaa kootiin harkaa fi miila kee hundaan al tokkotti rukutuu hin dandeessu, achiis ammas kallattii hundaan haleeluu hin danda"amu jedheen yaada. Dhugaadha, yoo utaalcha keessa sochoote...
  Oleg Rybachenko akkas jedhee qoose:
  - It sounds quite logical... Garuu sirriitti maaltu sammuu Hitler keessa akka jiru hin beeknu, garuu dhiphinni sun dhuguma ni hir'ate, xiyyaaronni Jarmaniis naannoo qilleensaa keenya sarbuu dhiisan, akkasumas sagaleen daandii kaataarpilaaraa biyya alaa keessatti hin dhaga'amu, kun dhugaadha . Kana malees, Fuhrer hojjettoota tokko tokko gara maashiniiwwanitti deebisee ture. Kunis, Raayich Sadaffaan jilba isaa dhokse... Garuu boqochuu hin qabnu.
  Dimitiriin saanduqa bishaanitti makame kan qurxummii fi daabboo addaa cooma xiqqaa qabu boorsaa dugda isaa keessaa baasee Oleegiif kenne. Sana booda dachaa lama ofii isaatiif baasee. Kan dhiyaate:
  - Nyaadhu... Nyaata nyaachuu fi pirootiinii qaama kee keessa galchuu irraa boqonnaa dheeraa fudhachuu hin dandeessu. Yeroo qindoominni amiinoo asiidotaa qaama keessatti hir"atu maashaaleen humna ni dhabu.
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Namoota qaama namaa ijaaran, kanneen baay"ee sochii qaamaa hojjetaniif, kun baay"ee haqa qabeessa, garuu boksiidhaaf... Hundaafuu, foon hunda hin qabnu, qaama halluu ni kenna, kana caalaas bu"a qabeessummaa lolaa ni dabala!
  Dimitiriin saanduqa sana keessaa xiqqoo fudhatee timaatima itti dabaluudhaan tole jedhe:
  - Waan hunda miti, garuu... Halkan illee nan nyaadha ykn hanqaaquu adii dhuguun akka qindoominni amiinoo asiidota hin kufneef. Kana malees, wanti hundarra gaariin hanqaaquu hanqaaquu osoo hin taane, hanqaaquu qamadii ykn ostrich dha, tole, kanneen lammaffaa dhuguma baay'ee xiqqaadha... Giddugaleessa Eeshiyaa keessatti hanqaaquu hanqaaquu duraanuu kan jalqaban fakkaatus...
  Oleg akka malee cimsee qoose (sagaleedhaan):
  - Pirootiinii baayyee gatii guddaa qabu miila hantuutaa fuulduraa keessatti. Yaaluun gorsa!
  Dimitiriin akka gurbaa tokkootti qoosaa:
  - Eeyyee, garuu caalaatti oysters kan burtukaana Hindii diimaa qabu keessatti!
  Oleg garuu of eeggannoodhaan saanduqa sana keessaa xiqqoo fudhatee ciccitaa sana xuuxuu jalqabe. Qurxummiin sun diimaa, mi'aawaa, ketchup fi garlic caccabsame keessatti jiidhee ture. Xiqqoo humna dabalataa dabaluun ni danda'ama ture... Akkuma Winnie the Pooh, fakkeenyaaf...
  - Winnie the Pooh addunyaa kanarra akka gaariitti jiraatti! Haadha manaa fi ijoollee qaba, mugaadha!
  Oleg akka tasaa yaada kenne:
  - Tarii sirbuu dandeenyaa?
  Dimitiriin quuqama guddaa tokko malee akkas jedheera:
  - Sirbuuf dafee mitii?
  Oleg Rybachenko akkas jedhee kolfe:
  - Sirriidha, keessattuu daangaa USSR irra balaliine waan turreef!
  Dimitiriin hiriyyaa isaa akkas jedhee gaafate:
  - Miciree moo waraqaa?
  Oleg harka isaa ol kaasee:
  - Tarii qoosaa ijoollummaa malee hojjechuun gaarii ta"a. Nuti namoota nagaa dha, garuu baaburri hidhannoo keenya saffisa ifaan saffisa isaa ol kaasuu danda'eera...
  Dimitiriin akkas jedhee addaan kute:
  - Lakki! Sirboonni mana barumsaa daa'immanii akkanaa nu hin barbaachisu. Waan kana caalu... sabboonummaa haa hojjennu!
  Oleg somba isaa afuufee sirbuu jalqabe, akkuma deemutti qindeessaa ture. Dankaan ammoo baayyee gaarii waliin sirbe. Yookiin immoo, sagalee isaa akka xurumbaa maarshaal, ykn tarii xurumbaa Yerikoo illee ta"uu danda"a;
  Qajeelcha jechuun jecha nama boonsudha, .
  Dhalataan dhalataa Istaaliin walqixa hidhe.
  Paartii mana keessa jiru malee karaan biraa hin jiru, .
  Anaaf komunistiin gaarii dha!
  
  Bara baraan Biyya Abbaa tajaajiluuf dhaadadhe
  Akka Biyyi Haadha haala ajaa'ibaa ta'een daraaru, .
  Akka namni hundi bara jireenya isaa keessatti fooyya'uuf, .
  Akka balaliin sun adurree caalaa qabbanaa'u!
  
  Innis ni qilleensa'e - waraanni dhufeera, .
  Kanaafuu, ijoollee dhiiraa, bilisa ta'aatii deemsa miilaa deemaa!
  Wehrmacht funyaan isaa isa urgooftuu maxxanse, .
  Kanaaf qisaasamatti ergina!
  
  Jaraaf qawwee hin kennine, .
  Deebiin tokko ture: ati waggootaaf baay'ee dargaggeessa turte!
  Taʼus, loltoota taʼuuf baqatan, .
  Baayoonetiin baay'ee barbaachisaa waan ta'eef!
  
  Naannoo Moskootti qorra keessa lolle, .
  Miila qullaa qorra keessa fiignee...
  Dubartoonni qajeelchitootaa babbareedoon uffata uffachuun fiiguu - .
  Boombiin boombii hin jiru, kanaaf harka keetiin rukutaa!
  
  Kata faashistii akkam gara jabeessa - .
  Dhiiga meeqa isaan nyaachisuu dandeessa?
  Garuu Naaziin kaffaltii isaanii kaffaluun dirqama ta'a, .
  Saroonni gara taphaatti ni jijjiirama!
  
  Laaqanaaf raashiniin xiqqaadha - beela, .
  Miilli loltootaa qorraan qabbanaa'ee ture...
  Ani bu'uuraan daa'ima qofa
  Garuu abbootiin featichaan boona!
  
  Taankiin ariifachaa jira, Tigreen afaan isaa qajeelaa qaba, .
  Garuu dargaggeessi qabsaa'aa boombii micciiree!
  Jaarsi faashistii sunis albuuda tokkotti arge:
  Kunoo torch ho'aan isa hammate!
  
  Mucaan xiqqaan illee nama guddaa ta'a, .
  Yoo hamilee horatte!
  Qajeelchitoonni akka walitti hidhamiinsaatti tokkoomaniiru, .
  Lubbuu cimaa: titaaniyaamii sibiila!
  
  Wehrmacht keessa hin darbine, morma keessa galchan, .
  Sanduuqa du'aa sibiilaa liqimfamaa jira!
  Raashiyaa keessatti ijoolleen dhiiraa akkasii jiru, .
  Dhaloonni sanyii ni boona!
  
  Lolli ammas, yeroo kana doonii Volga irratti, .
  Qajeelchaan tokko nama hojii dhaabuu taʼeera!
  Nafxanyoonni mana reeffaa cufaniiru, .
  Shaafta du'aa immoo qarqara galaanaa irratti cabee jira!
  
  Meeqa keenyatu du'e lakkaa'amuu hin danda'u, .
  Meeqatu deebi'ee du'a - imimmaan hin jiru...
  Garuu kun hojii qabsaa"otaati;
  Kiristoos nama malu hunda du'aa kaasa!
  
  Barliin keessatti miseensa Komsomol ta'an, .
  Achitti kakaa amanamummaa dabarsee kennuu!
  Walakkaan Awurooppaa fi Gamtaan miila qullaa, .
  Gareen dargaggoota keenya tarkaanfate!
  
  Amma immoo addunyaa haaraa ni ijaarra, .
  Namni hundi uumaa-demiurge ta'a....
  Isaan boolla gidiraa fi waraanaa keessa ni lixu, .
  Sodaa jechuun maal jechuu akka ta"e hin beeknu!
  
  Gaarummaan uumama cufa bulcha, .
  Sana booda dhukkubbiin ni bada, na amanaa...
  Nu waliin geenii hunda caalu, Istaaliin, .
  Bineensi si'oolii Hitler injifatameera!
  
  Kanaafis gootummaan qabsoofne
  Kabajni bara baraan malu...
  Akkasumas dhaabni barbaachisaa ta'uu hubadhaa - .
  Yuunivarsiitiin gara abjuu keetti si geessa!
  Xiyyaarri sirba kana sirba kana sirbe. Namni tokko imimmaan dhoo'uu waan danda'uuf akka malee kabajamaa fakkaata ture...
  . BOQONNAA Lakk.5.
  Mul'anni sun badee, mucaan barreessaa fi ogeessi ammas dhugaa utubaa naanna'aa keessa of argate.
  Nama kamiinuu haasa'a salphaa ta'e gochuu dadhabuun (mul'ata booda arrabni isaa guutummaatti ni dadhabe!) Oleg Rybachenko daran aare. Akkasumas haala kamiinuu bosona sanatti dhiyaachuu isaanii battalumattillee hin hubanne. Xumurame - jiidhee, miila jalattis daandii akka gaariitti dhiitamee, jiidha ta'us, garuu ifa ta'ee, aarsaa gaarii, konkolaataa, daandii taankii salphaa, mootar saayikilii fi illee qoochoo fardaa asii fi achi murame tokkotu ture.
  Dhoqqeen qorraa, saamunaa fokkisaa wajjin wal fakkaatu, akkuma sana lilmoo ta"ee argame, Oleg Rybachenko dinqiidhaan madaallii isaa yeroo hedduu eege, utubaa sana keessattis shamarran lama ykn sadii kufanii dafanii ka"an.
  Maargaariitaan ofiishee baayʼee dadhabdee obboleessashee isa harkatti qabate jajjabeessite:
  - Duraan dukkanaa"aa jira, yeroo dhiyootti boqonnaa siif kennu!
  Roobni erga jalqabee saʼaatii tokkoo fi walakkaa booda, wanta fagoodhaa tulluu adda addaa fakkaatu bira darban. Oleg Rybachenko itti dhiyeenyaan yoo ilaalle, kun tulluu osoo hin taane, dallaa masaraawwan qawwee maashinii qabu ta'uu hubate. Dallaa durii Kiriimiyaa hanga ijaan arguu dandaʼutti gara bahaa fi dhihaatti diriiree jiru. Yeroo yeroon "tulluu" irratti dhagaa halluu diimaa qabu, lafaan wal qixa jechuun ni danda"ama, ni mul"ata ture - diigama masaraawwan eegumsaa. Isaan kana keessaa lama gidduutti, utubaa boojiʼamte sun gara boolla isa yeroo tokko karra taʼuu hin oolu sanaatti darbe.
  Sana booda gara hirribaatti deebifaman. Hidhaallee hin buqqifne, na hin nyaachifne. Hirribni shamarranii akka baallee gammootti isaan uwwise;
  Akka tasaa mul"anni shamarran fuuldura jiru jijjiirame (akkasumas abjuun maaltu yeroo baay"ee fakkeessaa ta"a!) galaana keessa, ykn caalaatti yoo dubbanne buufata doonii qarqara galaanaa fi ilaalcha qabbanaawaa qabu irratti of argatan.
  Shamarran Komsomol gara buufata doonii deeman; Asitti ammas hantuuta qamalee shaniin haleelamaniiru. Kunniin uumamtoota jibbisiisoo, miila ja"a qaban waan ta"aniif, isaan ilaaltee akka garaa kaasaa sitti dhaga"ama. Haa ta"u malee, dhimma sekondii lamaa, daggers dhaan afuufee hunduu xumurama.
  Maargaritaan bareedduu taate sun akkas jettee illee sirbite:
  - Anaaf immoo akka qoricha garaa kaasaa, dhugaatii jaalalaati!
  Awurooraan rifeensa diimaa qabdu qaawwa hidhii ishee keessaa fiigicha tokko gadi lakkifte:
  - Garuu amala gaarii dha - akkasumas rukuttaa gaarii jilba keessaa argadhe!
  Uumamtoonni balaa guddaa geessisan qodaa 'seagull axes' turan. Dandeettii afaan isaaniitiin dhukaasuu qabu turan. Qabxiin sun gadi darbatamee gogaa bocuun asiidii itti naqate. Sana booda simbirroon qodaa sun nama kufe sana irra teessee foon sana ciccirte. Dhugaadha, irra caalaan isaanii duraanuu rasaasaan rukutamaniiru. Garuu bineensonni adamsitoota afur mataa qaramee walirratti qaban iskaaptoota kana haleeluuf yaalan.
  - Kunoo isaan jallisuu uumamaa kan biraati! - Seexanni abiddaa Aurora hubatte...
  - Kan isaan uume gonkumaa homaa hin jallisu! - Ergama haaraa Margarita keessatti, miirrii amantii atavistic ammas mul"ate. Namummaan kan jijjiiramu yoo humnoonni tokko tokko dammaqaa jalaa dammaqan. - Kanaaf Waaqayyo inni hundumaa danda'u ni gammachiisa!
  Jinni rifeensa diimaa qabu siree gabaabaa uffatee fi rifeensa nama abidda darbatu caalaa ho'aa gubatu ammas morme:
  - Lakki, kun ammas humna cimaa jijjiirama (mutation) agarsiisa. Dhiibbaan walfakkaataan walduraa duubaan uumamu jireenya uumuu dandaʼa!
  Shamarran kun Chaakraa lama darbachuun bineensota adamsan ni kutan, achiis diskiiwwan gara isaaniitti deebi'an qabataniiru.
  - Akka boomerang, garuu titanium ni mura! - Seexanni abiddaa sun qoonqa.
  - TOLE! Titaaniyaam kun maal iyyuu yoo mure sibiilli kun blotter caalaa dadhabaadha.
  Shamarran doonii harkaa lola'aa jiru sana hiikuu jalqaban. Seexanni abiddaa sun akka tasaa kadhannaadhaan gaafate:
  - Dhumarratti sirba haa barreessinu, Margarita!
  Biloondiin adiin akka qorraa ta"ee fi kolfaa aduu caalaa ifa ta"e sun akkas jettee gaafatte:
  - Carraa gaarii nuuf fiduuf!
  Cool Aurora akkas jetteetti:
  - Sirriidhumatti! Kan mo'ame haa boo'u - jal'aan inaaffaa qaba!
  Intalti Komsomol duubatti hirkattee callistee sirbite, jechoonni lola'aa fi shimmering:
  Oraakiliin dhagaa falfalaa keessaa, .
  Obomboleettii irraa dhalate - aduu ifaa!
  Nuti sanyii dukkana mudaa qabuu miti, .
  Akka halluu sirbi tokko gara raayyaatti qaxxaamuree!
  
  Dhugaadha, dhagaan miidhaa geessisuu danda'a - .
  Rakkoo, gadda, du'a nuuf raajii dubbata!
  Hafuurota immoo ulfina diimaa keessa jiran, .
  Halkan akka mallattootti ibsi!
  
  Garuu amantaa sobaa hin taanu
  Loltuu Raashiyaa - billaa harkatti qabate!
  Amanamummaan Yesusiin haa tajaajillu - .
  Seexanni bara baraan gowwaa haa ta'u!
  
  Biyya Abbaa kana caalu hin jiru, .
  Hundaafuu fedhiin keenya akka sibiilaati!
  Beekaan Istaaliin haleellaa kana dursaa jira, .
  "Andryusha" jechuun sibiila Kolon irratti tornado dha!
  
  Raashiyaa qulqulluudhaan ni tajaajilla, .
  Onnee koo isheef of kennuu abjoodhe!
  Loltuun kun baayooneetii qara qabu, .
  Haasaa beeksisaa keessattis abidda!
  
  Faarfannaa siif haa ta'u, Rus' faaruu wajjin, .
  Faarfannaa isheef faarfanna, .
  Haaloo bahuun mormitootatti ni dhufa - .
  Koottaa waliin haa wal'aansoo, na amanaa!
  
  Addunyaa qulqulluu haaraa ni ijaarra, .
  Waaqayyo nu haa eebbisu!
  Shamarran qananiin fi updates, .
  Yeroo gabaabaa keessatti khaliifaa taata!
  
  Mul'ata ajaa'ibaa nu badhaasi - .
  Sagaleen Gooftaa gara billaa waamaa jira!
  Jireenyi jaam sukkaara ta'a, .
  Gaafa akka KAMAZ jabaattu!
  
  Bosona oak lalisaa biyya haadha, .
  Lubbuun kee eessa akka boqottu beeki!
  Galaana ulfinaa ni argatta, .
  Bulchaa taatee Kremlin seenta!
  
  Ati farda - gosa gurguddaa, .
  Bal'ina galaanaa fi ifa bubbee!
  Cirracha gammoojjii warqee, .
  Emerald wajjin immoo velvet bosona!
  
  Ija jabinaan lola dhiigaa keessa seenna, .
  Yoo xiqqaate Tigreen haala sodaachisaa ta'een boo'aa jira!
  Naaziin jilba cirracha qaba, .
  Adoolf qabbanaa'aa fakkaachuu isaa hin shakkisiisu!
  
  Garuu fuula kootti mudhii argadhe, .
  Funyaan qaxxaamuree, jilbi gadi bu'e!
  Ummanni keenyas guddaa, boonsa, .
  Uumama faashistiitti humna agarsiise!
  
  Amma yeroon ifa - .
  Ayyaanni samii mul'ateera...
  Feats walaloo keessatti ulfina argatu - .
  Kiristoos qulqulluun lubbuu keessatti ka'eera!
  Aurora harka rukutte, harka ishee sagalee guddaadhaan rukutte, hamma duumessa risaa ol ka'e:
  - Maargaritaan akka gaariitti sirbite, garuu waldaa faarfannaa keessatti faarfannaa faarfachuu qabda. Yaadni hundi mata duree amantii tokko irratti maxxaneera!
  - Cubbuu keenyaaf araara gochuu qabna. - Jedhe bilchaataa Korshunovaan ammas gammachuu amantii keessa kufe. - Namni lubbuu isaa gurgure yeroo hunda kasaaraa keessa hafa - kan hin duune nama du'eef kenna!
  Seexanni ibiddaan kolfe:
  - Atillee bareedduu dubbachuuf dandeettii akka qabdu nan arga! Tole jaalallee koo amma deemsa bashannansiisaa nu dura jira.
  Shamarran Komsomol bidiruu afuufamuu danda'u, raadaraan hin mul'annee fi akka awwaannisaa dibame irra taa'anii, gara doonii balleessituu guddaa sanaatti dambali'an. Amma waan guddaa hojjechuu qabu turan. Yeroo balaa tokkotti, rifleeksii fi deebii hunduu cimaa ta"e. Shamarran Komsomol sagalee kiiloo meetira hedduu, dalga bishaanii, iyyaa seagulls fi illee qoosaa qurxummii itti dhaga'ame. Nama isaan qaxxaamuree dambalii dhaga'an! Miseensonni Komsomol qawwee ol kaasanii gurbaa firaasha qilleensaa irra jiru tokko argan. Haguuggii fuulaa isaa ofirraa baasee, fuulli Denis Baranov mul'ate. Qondaalli zoombii, kan kanaan dura adabbii maallaqaa itti murtaa'e, kan mul'ata kana keessatti haala mul'atuun dargaggeessa fi baay'ee bareedaa fakkaatu, ija isaanitti siqse.
  Sagalee cimaa qilleensa qaqawweessuun akkas jedhe:
  - Fuhrer gurraacha guddaa sanatu na ergame!
  - Garuu homaa hin barreessine! - Shamarran sagalee tokkoon iyyan.
  Mirabelaan yakkamaan jabaate kutaa waraanaa isaanii keessaa mul"achuu isaatiin tasumaa hin gammanne, garuu Aurora, faallaa kanaatiin, quufa irraa qooste. Karaa biraatiin, waan nama ajaa"ibudha, garuu akkuma hidhamtichi waggoota kurnanii fi walakkaa dhabee fi madaa sana ofirraa ba"een sodaachisaa ture - gara gurbaa baay"ee namatti tolutti jijjiirame. Osoo dursanii hin beekne ta"ee, tarii Baranov hin beekan turan.
  - Barbaachisaas miti! - Hidhamaa duraanii besotted iyye. - Kaayyoon koo du'uudha! Jireenya koo itti aanu keessatti sulxaana ta'a, harem koo keessattis durboonni kuma dhibba tokko ta'u.
  - Yoo xiqqaate tokko waliin wal'aansoo qabaa. Ta"uu baannaan gaarii hin ta"u, faallaa kanaa qofa! - Isheen ibsite, Margarita caalaa qoosaa fakkaachuuf yaaluun.
  Denis callisee yeroo baayyee zoombiin akkasii addatti kan dubbatan miti. Yeroo kana konkolaataa lolaa ta'us.
  - Muuxannoo waraanaa gaarii qabdaa? - Awurooraan gaafate. Dhugumatti, isaan duraanuu Waraana Addunyaa Lammaffaa keessa darbanii gara fuulduraatti of argataniiru. Akka barreessitoonni asoosama saayinsii Sooviyeet ibsanitti gara fuulduraatti bareedaa miti, akkasumas waraanaan kan guutamee fi hunda caalaa uumamtoota adda addaa jijjiirama keessa darban.
  Wanti akkasii jira - magoradiation fi non-radiation.
  Magoradiation jechuun raadiyaashiniin lubbu qabeeyyii hin ajjeesne, garuu jijjiirama, walitti makamuu bifa jireenyaa adda addaa - lubbuu qabuu fi lubbuu hin qabne dabalatee amaloota maatirii jijjiirudha.
  Raadiyaashiniin gidduu - raadiyaashiniin idilee irraa adda ta'ee - ayoonisaayizeeshinii atoomotaa osoo hin taane, molakiyuulota keessatti irra deebiin qindaa'uu isaanii kan fidu yoo ta'u, DNA fi seelii odeeffannoo jeneetikii qaban keessatti baay'ee socho'a. Yeroo tokko tokko, kaayyoo yaalaaf, saffisaan haaromsuuf itti fayyadamuu ni danda"ama.
  - Eeyyee kaa! - jedhe Baranov ofitti amanamummaadhaan. - Yeroo hedduu qabsaa'eera!
  Awurooraan rifeensa diimaa qabdu akkas jettee shakkite:
  - Eenyu ajjeeste?
  Yakkamaan duraanii kun akkas jedhee dubbate:
  - Kaafiroota!
  Seexanni ibiddaa sun funyaan ishee qaxxaamuree:
  - Akkamitti qondaala Raashiyaa taate:
  - Ani mujaahida waanan ta'eef hojiin kiyya kaafiroota balleessuudha! - Baranov iyye. - Bara baraan akkasitti hiree kooti.
  Awurooraan gurra Maargaariitaa keessatti akkas jettee xuxxuqxe:
  - Hin falminaa! Hojii sana hojjechuu wayya.
  Zombii afaan Arabaatiin hafuura isaa jalatti purred. Oduu haaraa raadiyoo kanaan tamsa'eera.
  - Hidhattoonni Cheecheniyaa keessatti sochii guddaa taasisaniiru. Keessattuu mana mootummaa irratti dhukaasa banuuf yaaliin godhameera. Lola kana irratti poolisoonni shan ajjeefamanii kudha tokko ammoo madaa"uu isaanii, kasaaraan hidhattoota kanaa qulqullaa"aa jira. Akka maddeen tokko tokko jedhanitti dura taa"aan mana murtii shari"aa duraanii kun ispoonsaroota biyya alaa irraa gara doolaara miiliyoona dhibba tokkoo kan argate yoo ta"u, deebisee argachuuf dammaqinaan barbaadaa jira. Gaarreen irratti opereshiniin addaa raawwatame: baandonni faffaca'aniiru.
  Zombiin sun akkas jedhee perked up:
  "Yeroo dhiyootti kaafiroota akka malee rukunna, isaanis firii fi qoosaa gidduutti ni baqatu!" - Sirriidha jedheen!
  - Sun qajeelfamaan dhugaadha! - Aurora ija ishee keessaa ibsaa gadhiiste. - USAn diina Islaamaa guddaadha. Gargaarsa Hooliwuud, gaazexoota poornoogiraafii, TV iccitiitiin ni diigdi. Amma xiqqoo Yankees dhukaasuun dirqama ta'a.
  Shamarran sun gara nama balleessituu sanaatti ol dambali'an. Kaapteen First Rank Rudolph Reagan, cognac jaallatu tokko xuuxee booda (tole, Ameerikaanoonni kun hundi machaa"aniiru, USAn mallattoo jireenya fayya-dhabeessa fi manca"iinsa ta"uun ishee homaa miti!), siree irra ciisee, ciisee mataan isaa garaa ejjituu irra. Yeroo dargaggummaa isaa gurbaa jaallatu, Firaankiliin Tiruumaan namoota saalqunnamtii saala walfakkaataa raawwatan waraana keessatti akka tajaajilan erga hayyamee booda, muuxannoo hariiroo admiraalota waliin illee qaba ture. Akkasumas akkaataa kamiinuu goota urjii afur Waraana Hindii waliin illee. Garuu pirezidaantii terminator jalatti, fi Muslim at that, safuu adda ta'ee gays ni dhidhiitame. Kana booda Rudolph Reegan ejjitoota affeeruun waan hunda nyaachuu isaa agarsiisuuf murteesse. Kanas ta'e sana, qaama dubartii lallaafaa sana osoo harkisuu, gurbaa, maashaa, gurraacha, gammachuu ibsamuu hin dandeenye geessuu danda'u tilmaamuun hin dhiisne.
  Dhugaadha isaan sana booda scumbag fi pervert dha!
  Rudolph Reegan ejjituun akka isa yaabbattu hayyame, garuu of gadhiisuu waan hin dandeenyeef dadhabe. Lakkii hatattamaan gurbaa isa barbaachisa. Dhiironni karaa tokko tokkoon dubartoota caalaa hammaatanis, maallaqa gahaa hin qaban - guddina hojii barbaadu. Galinaan kana hubatteetti - diinota Raashiyaa Sooviyeet balleessuuf faayidaa qabaata; Lammiileen Ameerikaa fi michoota isaanii.
  Eegdonni of eeggannoo malee amala agarsiisu. Qorqorroo waan ta'eef wiiskii hin diilalla'amneen of ho'isuu filatu. Margarita winced (kunniin guutummaatti machaa'oodha - hundumaafuu, molakiyuuliin alkoolii qaama namaa balleessuu agarsiisa, keessattuu kan dubaraa), Yankees gowwoota!
  Dambaliin hordoftoota irratti kan ibsu siʼa taʼu, yeroo tokko tokko uumamtoonni ni mulʼatu turan. Bineensota balaafamaa kana keessaa tokko saw-crab fi yeroo walfakkaatutti nettle shark ture. Bineensa suukaneessaa, lafa irrattis ta'e galaana keessatti balaa kan qabu. Cirracha isaa kan cirracha ciniinuu qabuun, salphaatti nama tokko walakkaatti ciniinuu ykn kana caalaa hammaatu, summii itti naquu dandaʼa. Shamarran hin mul'anne, calaqqisiisaatiin kan facaafaman yoo ta'u, zoombiidhaaf ho'i naannoo digrii lama lama illee qabbanaa'e.
  Rudolph Reegan ejjituu sana darbatee sagalee cimaadhaan akkas jedhe:
  - Deemi, rafuu barbaada. Eeyyee, gara siree guddaattis deemuu qabda!
  - Akkuma feetan kaffalaa qofa! - Ejjitoonni disheveled ni iyyan.
  - Ogummaa gahaa hin qabdu, walakkaan mower siif gahaadha! - Rudolph Reagan deebii kenne, achiis rakkinaan akka hin burping of to'ate. - Akkuma feetan! Garuu kun saamicha.
  - Karoora kamiin? - Sagaagaltoonni loltootaa ajaa'ibsiifatan.
  - Hojii gaarii qabda. - Rudoolf jedhee iyye. - Bashannanaan duroomeera, akka si'ooliitti nan raafama! - Jeneraalichi dhugumatti raafamuu jalqabe, qoma isaa dachaa raafame.
  - Qullaa hin taatu! - Sagaagaltuun abdii kutattee iyyitte (yeroo safuun galfamu maal salphina!). - Maamila biraa barbaada!
  - Garuu dooniiwwan keenya miira namaa kan qaban ta'uu isaanii yaada keessa galchaa. - Rudolph Reagan doorsisa wal-xaxaa ta'een hubateera.
  Shamarran Komsomol duruu walitti dhihoo turan. Zombiin mataa isaa garba ishee irratti boqochiisee waraana Galinaatti hirkatee. Qondaalli du'e sun rifeensa urgooftuu silkii fakkaatu sanatti dhiibee, gubbaa mataa ishee dhungate. Funyaan qorraa rifeensa isaa akka hin tolletti gube, qondaalli sunis akka reeffa urgaa'e.
  - Duubatti deebi'i! - Maargaritaan aarte sodaachisaadhaan jette - Jaalallee argadheera.
  - Si mufachiisuu hin barbaanne! Guriyaa qofa fakkaatta. - Fakkeenyi reeffa sammuu qabuu quuqamuu jalqabe.
  - Haguuggii fuulaa uffannee ni qabsoofna. Shamarran ta'uu keenya eenyullee arguu hin qabu. - Hiriyaan ishee abiddaa Aurora flask kan stimulant qabu baafte. Anis tokko lama xuuxe. Fiilaskiin kun addatti qaroo miti, akkoordiyooniin kan hojjetame waan ta'eef qilleensi keessa hin turre. Kanaaf dhangala"aan jireenya kennu ofumaan ba"a. Loltuun yaadannoo tokko ofitti dabalte. - Akkuma duwwaa ta'een ni dhiphata: kanarraa kan ka'e bishaan hin dhangala'u, callistee socho'uu dandeessa.
  Gama biraatiin sagaleewwan asitti argaman illee adda adda, dull, akka waan humna hin qabneetti. Sagaleen ifa ta'e shamarran waan hoarse fakkaata. Dambaliin kun dukkana keessa firaasha gurraacha yeroo tokko tokko ibsaan ni lilmoo, qurxummiin iskuwaaraa jechuun ni danda"ama afaan isaanii duubaan waan tokko tufuuf yaalu fakkaata. Siiluweetiin salphaan tokko bishaan keessaa utaalee ba"ee dho"iinsa Aurora"n walakkaatti jechuun ni danda"ama. Qurxummiin kun fincaan qara qabu waan ta"eef irratti miidhamuu hin barbaanne.
  Shamarran Komsomol ijaan hin mul'atan, bidiruun kun ofumaan halluu jijjiirtee bifa galaanaa wajjin walsimuun, akkuma uffata amaloota chameleon agarsiisan. Fakkeessuun mudaa kan hin qabnedha. Keessumaa, namoonni doonii oofan qurxummii jijjiiramaa taʼe akkamitti akka qaban ilaaluu dandeessa. Baayyee salphaatti ni raawwatu: Tokkoffaa, laastika sana cuuphuudhaan, zayita maashinii fi beenzilaan furdaadhaan dibatu: urgaan isaa fagootti babal"ata. Turtiin hantuutaa ni jaallatti, akka waliigalaatti akka qamalee keemistirii nyaatti. Qaba, liqimsa, hookkootti maxxanee. Dhuguma waan fokkisaa kana nyaachuu hin dandeessu. Garuu baatee lubbuun jiru hamaa miti. Qurxummiin gurguddaan yeroo tokko tokko hamma doolfiin taʼan isa ciniinuu. Gariin isaanii nyaatamuu kan danda"an yoo ta"u, akka nyaata mi"aawaa ta"etti illee ilaalamu.
  Kanneen summii qabanis ni jiru, garuu cheefoonni muuxannoo qaban isaan jiddugaleessa gochuu kan dandaʼan siʼa taʼu, kunis caalaatti qaalaʼaa akka taʼan godha. Keessattuu qurxummiin emerald carp kun kan argamu Haroo Radikal raadiyoo-aktiiwii qofa keessatti, akkuma maqaan isaa Haroo Baikal wajjin walsimuun moggaafame, amma qofa faalameera. Kaarpiin emerald speckled with narcotic machaaʼa, yoo sirnaan bilcheeffame, dogongorri daqiiqaa tokko keessatti illee duʼa dhukkubsataa nama nyaata nyaatu tokkoo fida. Akkasumas "glitches" akkasii kan hin baratamne, halluu ifaa, kana blockbuster keessattillee ni argita. Qurxummii qabuun bu'aa guddaa kan argamsiisu, muutaantiiwwan meetaa-kuwaasi-lethal, emerald fi radioactive, yeroo nyaataman balaa kan qaban, yeroo walfakkaatutti ammoo kaarpii guddaa akka qurxummii kaatfish zoonii ala horsiisuuf yaalan, garuu achitti du'an.
  Shamarran kana arganii qawwee ol kaasan. Maargaritaan akka tasaa duubatti deebite; gurra koo keessatti qoochoo haphiin tokko natti dhagaʼame:
  - Dooniin kun meetira dhibba afur fagaatti.
  Terminaatarri bifaan diimaa ta'e kun gammachuudhaan akkas jedhee deebiseef:
  "Itti dhihaachuu keenya haala gaariin itti fufnee jirra."
  Ijji Aurora fi Margarita dukkana keessatti kan saree caalaa hamaa akka hin taane, tarii immoo kana caalu arge. Namoonni xiqqoo dabalataan doonii sana keessa kan turan yoo ta"u, qurxummii kan qaban kiraa sassaabdota dabalatee gara namoota soddomii shan kan turan yoo ta"u, baay"een isaanii machaa"aniiru. Zombiin kun mormituu isaa irrattis kaayyeffate;
  Dhungannaa fudhatee, callisee safety switch cuqaasee, halkan monocular ibse. Keessattuu yeroo inni bakka inni jiru ilaaltootaaf ifa magariisaa ta'een akka hin kennineef ija laastikaa fuula isaa irratti dhiibe qilleensi ogummaa waa'ee isaa ture.
  Shamarran kun mormitoota isaanii karaa optikii kompiitaraa ilaalan. Achumaan galmoota sana sirreessitee, saffisa dhukaasaa guddaa ta'etti kaa'e: albuuda tokkoof rasaasa kuma tokkoo fi dhibba shan. Kanuma waliin shamarran miidhamtoota raabsan namoonni soddomii afur yeroo tokkotti buqqifamuu qabu turan. Kompiitarri akkamitti fi eenyuun akka dhukaasu akeekkachiisa kenne.
  Loltuun ilaaltuu kun naannoo fanjii dallaa sanaa dhaabatee, sigaaraa xuuxaa ture, yeroo yeroon wiiskii fiilaskii keessaa xuuxa ture.
  - Ameerikaanoonni of eeggannoo malee tajaajilaa jiru! - Aurora hubattee sagalee ishee keessatti summii qabattee qoosaadhaan itti dabalte. - Kun bu'aa dimokiraasii bilisaa isaanii kan manca'eedha.
  - Kan keenya caalaatti yaadaa! - Maargaariitaan qoonqa ishee qoonqa. - Keessattuu warri waraana keessatti qacaramanii madda Islaavii hin taane?
  - Dhuguufis gowwaa hin ta'inaa! - Intalti Komsomol hidhii ishee xuxxuqxe. - Tarii sababa roobaatiin ni aara. Yookaan tarii rukuttaa cimaadhaaf!
  - Ani ofirraa baafadha! Diina Raayich Sadaffaa... - Hidhamaan Zombie sun xuxxuqe.
  - Walumaagalatti tamboo xuuxuun deebii akka saffisiisu fi ija jaamsa! - jette Maargaritaan. - Ani akka dhuunfaatti sigaaraa nan dhorka ture.
  Duuba doonii balleessituu guddaa kanaa irratti Barter arguu dandeessu, qawween dhukaasa saffisaa lamaan hedduu, gita Lincoln - isaan cinaatti teessoo irratti qawwee lamatu jira. Lama dabalataan qurxummii qabuuf fedhii guddaa qabu. "Grobodon" lamaan gama bitaa irratti. Achiis namni Ameerikaa tokko akka nama gurraachaatti, bilbila harkaa isaa irratti waan tokko ilaalaa, baqate. Mul'ataan "porn", gosa viidiyoo. Walumaagalatti, qawween balaa qaba;
  - Kanaaf gooloonni raabsaman. Mee itti haa dhihaannu. - Jedhe seexanni ibiddaa. - Loon jalqabaa akka mufatan ilaalamuu qabu.
  - Akka bofaatti dhoksinee haa dhufnu! - Maargaariitaan mudhii ishee jigsitee deeggarte.
  Zombiin sun haala dubbii gaarii ta'een callise.
  Akkuma yeroo hunda ilaaltu, Aurora rifeensa diimaa qawwee bow escort wajjin fi hanga ammaatti nageenya qabu hubatte. Qawwee maashinii hedduu, ulfaataa, tarii PKM caalaa humna guddaa qabu. Achiis hojjettoonni doonii, gurbaan tokko ni mul'ata, baay'ee kan hin oolle Chaayinaa, baay'ee dhiphina qabu, illee kan naasuun eegduu. Namni haaraan kun akkasitti diriirse ta'uu hin oolu. Qondaalli tokko naannoo sana jira, akka tasaa reeliingii irratti hirkatee hojjetaan raadiyoo anteenaa qabu tokko isa bira darba.
  - Gooliiwwan haa qoodnu! - Aurora yaada kennite, maxinoo taphachaa.
  - Ani gara mirgaatti nan socho"a, ati gara bitaatti naannoo dabalataa ni qabatta! - Maargaariitaan qarqara harka ishee qoonqoo ishee keessa fiigde.
  Bidiruun afuufamu sun bakka lamatti qoodamee, shamarran garagalchan.
  - Namoota maashinii qawwee qaban nan haxaa'a! - Aurora ilkaan ishee balaqqeessite.
  - Ani immoo nama qawwee qaba! - Maargaritaan qooste.
  Barbadeessaan kun tasumaa xiqqaa waan hin taaneef akka tasaa itti dhoohee, addaan kutuun gara kaabinootaatti gadi bu"uun baay"ee barbaachisaadha. Shamarran Komsomol rifachuun itti dhaga"ame, muuxannoon ajjeechaa baay"ee xiqqaa hin turre, garuu ammas onneen isaanii dafee dha"uu jalqabe, mataan isaaniis dhiiga gadi lakkifamuu irraan kan ka"e sagalee guddaa dhageessisaa ture.
  Tasgabbaa"anii tasgabbiidhaan akka socho"an ajaja sammuu ofiif kennu. Namni hundi, qabsaa"aan ykn doktorri muuxannoo qabu illee kana gochuu hin danda"u, garuu dha"annaan onnee ni tasgabbaa"a. Gurri cimaan haasawa ni fudhata, sababiin isaas Yankees hundi hin mul'atan, yeroo tokkotti buqqifamuu qabu.
  Keessattuu eenyutu caasaa ol aanaa keessa jira. Mul'ataan achitti kaardii taphatu. Gowwaa jalqabaa illee. Mormitoonni Yankees Raashiyaa Sooviyeet hangam gadi bu'aniiru? Kanaafuu jechoota Ameerikaa ciccimoo ta'an duraanuu dhaga'uu dandeessu. Loltoota hanga shan kan ta'an yoo ta'u, isaanis buqqifamuu qabu.
  - Opereeshinii salphaa waan qabnu qofa fakkaata! - Maargaritaan hubatte. - Kanaafuu sagalee hin barbaachifne irraa fagaadhaa, kanaaf rakkoon tokkollee akka hin uumamneef!
  - Gahee mootii sabotage Bubbee Qilleensaa keessa jirra! Amma qofa Yankees injifanne. Dhugaa dubbachuuf biyyi fiilmii gocha gurguddaa akkasii oomishtu michuu fi michuu keenya dhiyoo ta"uu qaba ta"us. - Miseensi Komsomol Aurora addatti sodaachisaa ta'een ija ishee qaxxaamurte.
  - Osoon USSR keessatti hin dhalanne ta'ee USA keessatti dhalachuu filadha ture. Qaroominni Ameerikaa aadaa dhibbaan lakkaa'aman addunyaa mara irraa of keessaa qaba! - Maargaritaan nama hin beekamne tokkotti qoosaa arraba ishee dheeraa agarsiifte.
  - Morkataa cimaa irratti injifannoon yeroo baay"ee gatii guddaa qaba, garuu homaa hin kennitu! - Aurora gurraacha'e.
  - Lola Guddaa ghouls fi trolls irratti godhame malee, kan firii isaanii bade. - Maargaritaan akka malee hafuura baafatte.
  - Yeroodhaaf! - Seexanni ibiddaa hammeenyaan kute.
  Shamarran balaa guddaa fudhatan. Yoo isaan hubatte qawween maashinii ulfaataa battaluma sanatti hojii jalqabu ture. Qawwee caalaa balaa guddaa kan qaban yoo ta"u, baay"ee ta"uu baatus yeroo fudhata. Yankees kompiitara, akkasumas meeshaalee halkan arguu danda'anis qabu. Akka nama hawwatuutti diriirsuuf qola meeqa si barbaachisa? Sana booda ibidda jaamaadhaan illee, ykn raadaroota humna guddaa qaban ibsuudhaan illee liqimfamuu danda"u. Akkasumas ibsaa ibsaatiin waan jajjaboo ta'e, keessumaa zoombii arguu dandeessa. Gurbaan kun qondaaltota basaasaa Komsomol haguuggii fuulaa baasa. Gubbaa irratti gurbaan biraa mul'atee, afaan isaa akka isa halluu diimaa qabuutti dibamee gara qurxummii qabattootaatti qajeele.
  - Ammas rakkoo qabna! - Sagalee Maargaariitaa keessa yaaddoon ture.
  - Nama hunda al tokkotti dhukaasna! Dubbiin sekondii shanii! - Aurora qoricha nama kakaasu kana xuuxxe. Hiriyaa ishee jilba isheetiin dhidhiitte. - Eeyyee, dhugaatiillee!
  Naannoo cinaacha ofii isaatii ifaan tokko jira, garuu kun rakkoo miti.
  Margarita akkas jetti, ykn caalaatti yoo jenne zoombii ajajti:
  - Ajaja malee hin dhukaasinaa.
  - Ani nan ajajama, maadam! - "Doolii yakkamaa" jedhee deebiseef.
  Amma galmi hundi booji'ameera sun carraadha. "Qurxummii kan qaban" doonii irra bineensa ruubiitiin calaqqisu tokkon baasee: qurxummii paastaa dinqii. Jarreen afur illee mataa isaanii haguuggii keessaa baase, amma target hunduu booji'ameera.
  - Yeroon isaa amma! Salvo olka'aa! - Awurooraan xuxxuqxee. - Adda bahuu ni jaallatti.
  Qawween maashinii kun sagalee hin qabne dalga sanaa rukutee dhukaasa isaanii guutummaatti dhorke. Rasaasni 25 sekondii tokko keessatti, shantama ammoo lamaaf dhoo'a. Akkasumas namoonni afurtamii jaha yeroo tokkotti buqqifamuu qabu. Misses fi dubbing hin oolle tilmaama keessa galchuun illee, qulqullina guutuuf sekondii lama gahaadha. Rasaasa haphii qofa kan socho'u, shutter illee hin cuqaasne. Poops baay'ee hin mul'anne, butt qofatu xiqqoo garba dhiibe.
  - Elektiromaagneetiifi saffisi jechuun kana! - Seexanni ibiddaan dinqisiifachaa jedhe.
  - Akkasumas dandeettii keenya! - Maargaariitaan gungumaa. - Galanni uumaa guddaa!
  - Saayinsii Waaqayyo kenne miti! - Aurora mormite.
  Bakka adda addaa irraa dhukaasaa kan turan ta'us, fageenya dheeraa irrattillee karaa mini-walkie-talkies wal qunnamsiisuu danda'aniiru.
  - Namni daangaa darbee hin darbine, doonii irraa bu'uu haa jalqabnu! - Waraanni Komsomol ajaje.
  Paratroopers hundi nama sadii, shamarran Komsomol lamaa fi reeffa hidhamaa lubbuun jiru ta'uun isaanii waan nama kofalchiisudha. Reenjaroonni shamarranii target designators darbatu. Gurraachonni sadii dabalataan akka bahan arguu dandeessu.
  - Dhiifama naaf godhi Gooftaa! - Waaqeffattuu Maargariitaan qabsaa'ota gara addunyaa fooyya'aa ta'etti ergitee xuxxuqxe.
  Zombiin kun namoota lama qofa kanneen naannoo cinaachaatti tamboo xuuxanii fi fagootti ilaalaa turan rasaasaan rukute. Asitti, walumaa galatti, wanti dinqisiifamuu qabu ture, dooniiwwan doonii michuu ta'e keessatti boqochuu isaaniif eenyutu komachuu danda'a.
  Maargaariitaan golee ija ishee keessaa baatee duumessa dhiigaan guutame mataa duwwaa keessaa balaliʼu hubachuu dandeesseetti.
  - Herregni dhufaa jira! - Terminaatarri bifaan diimaa ta'e akkas jedha. - Akkaawuntii haa bannu!
  - Sekondii tokkollee hin qisaasne fakkaata! - Aurora ajaje.
  Gama balleessituu sanaa battaluma sanatti iskaaptota fuulduratti guddate. Deekicha irratti reeffa qofatu jira, callisa barame osoo hin taane, qurxummii aannan dhadhaa qabu qofatu funyaan isaa cinaacha irratti rukuta.
  Ammas bakka baay'ee hawwataa ta'etti dammaquu. Shamarran Komsomol ariitiidhaan ka"anii, utaalanii, ammas fiigu. Cireellee waan hin kennamneef, cirracha ho'aa irratti miila qullaa beela'anii hafan. Kanaaf ammas fiigi malee suuta hin jedhinaa. Mul'ataan isaanis cimanii hojjechuu qabu...
  Auroraan hiriyyaa ishee jajjabeessitee akkas jetteetti:
  - Hidhii kee ol qabadhu, dubartii Sooviyeet qabbanaa'aa! Sana booda taankii jala hin cabnu!
  Maargaritaan akkas jettee cimsitee itti himte:
  - Eeyyee, ani diiguuf illee hin yaadne! - Akkasumas hiika dachaa ibsi akkasii hubachuudhaan ibsa itti dabalte. - Kana caalaas jilbeenfadhu!
  Loltoonni Komsomol gara cinaatti hirkatan. Yeroo muraasaaf duubaan doonii ifa duraanuu dukkanaaʼe sana dukkanesse. Iskaaptoonni USSR akka Spiderman boots Velcro fayyadamuun ol ba'u. Margarita "ballast" akkasumas gargaarti: zoombii tokko scruff morma isheetiin harkifachuuf jetti. Namichi kun saayimenii gurguddoo keessaa tokko ta"uu dhabuun isaa gaariidha. Kunoo isaan deekii irra jiru. Qabsaa'ota keessaa tokko mataa ol qabatee, intalli Komsomol tokko diskiin boomerang isa mura.
  - Tasgabbaa'i, ariifadhu! - Jetti itti himti.
  Saffisaan ol ba'anii bidiruuwwan walitti maxxanan. Amma wanti hundi mirkanaa'eera! Guutummaan deekii qawwee bareedduu jala jira. Asitti dooniiwwan lama ba'anii mul'atan, walakkaa sekondii fi mataa isaanii keessatti boolli kan ture, isaan qofa yeroo itti rifatan.
  - Diina qawwee qaba! Amma nama hunda callisaa gadi buusi! - Awugustiin ajaje. - Walumaagalatti, Maargaritaan garmalee "gara laaftuu" fi amantii qabdu waan tokko akka jal"isu sodaachuun gahee ajajaa olaanaa fudhatte. Korshunova kana akka hin hubanne yaala. Kana malees, akkuma maarshaalota Sooviyeet keessaa tokko jedhe - namni lama squad miti, sadii dhaabbata miti!
  Maargaariitaan boottii ishee baafattee, boorsaa dugda ishee keessa dhoksitee miila qullaa cinaachaan deemte. Daftee, nama maashinii qawwee kutaa keessa dhokate sana gadi buuse; Shamarran Komsomol qawwee maashinii dinqisiisaa isaanii dugda isaanii duuba irraa harkisanii, kolfan, tokko daandii guutuu irratti kaayyeffate, karaa guutuu qulqulleessuu qabna.
  Aurora akka tasaa saffisa fiigicha Olompikii caaluun fiige. Tokko lamaa fi isheen naannoo qawwee hidhii. Achitti qabsaa'onni gara kudha lama ta'an, walakkaan waardiyyaa, kaan kaardii taphachaa jiru. Isaan waliin ejjituu lamatu jira. Shamarraniif nan gadda, garuu hiree hadhaawaan sagaagaltuu akkas ta'a. Kaffaltiin adda yoo ta"u, diiguun immoo jumlaa dha. Aurora meeshaa callisaa irraa dho'iinsa gabaabaa tokkoon nama hunda kuta. Asitti collimator sight ishee hin barbaachisu, kanaaf ibsi ni jira, dooniiwwanis haleellaa duuba irraa hin eegan. Walumaagalatti, of tuuluun guddaan gahee qaba: eenyutu doonii balleessituu loltootaa fi dooniiwwaniin guutame haleeluuf ija jabaata.
  - Akka sareetti karaa mirgaa irra socho'aa! - Aurora callistee ni dubbatti. - Zombiin bakka tokkotti haa dhaabbatu, boottii Chaayinaa isaa qofaan kenna.
  - Dhugaadha, ofii kootii nan qulqulleessa. - Deebii Margarita.
  Sochiin shamarranii kun "taphoota dhugaa" hedduu irratti kan shaakalamu turan, doonii fi taankii qabachuu, labiriintii, xiyyaara obomboleettii fi dhoo"aa dhaabuu barsiifamu turan.
  Eeyyee, yaadannoo sobaa ykn dhugaa akkasii addunyaa biraa irraa mul"ata egeree ajaa"ibaa kana keessatti mul"ata.
  Yoo barbaadan qondaaltonni basaasaa G-2 gowwoomsuun waajjira Muummicha Ministeeraa Biriteen keessatti dhoo'aa fiduu danda'u, akkasumas wantoota biroo hedduu hojjechuu danda'u. Kanaaf amma Maargaariitaan daandii dallaa sanaa keessa sochootee daftee karaawwan sana kofa faayidaa qabu irraa ibidda jala galchite. Gurraacha tokko lamaa fi keelloo tokkotu mul'ate. Maargaritaan akka itti dhihaattu hayyamte. Namoonni shan dabalataan isaan duubaan mul'atan. Sana booda sararri gabaabaan nama hunda ajjeese tokko ture.
  - Wanti hundi salphaa ta'a! - jettee deebisteef. Sababaa tokkoof qalbiin koo duubatti deebi'ee, gammachuun tokko mul'atee hanga danda'ametti hojii koo hojjechuu barbaade.
  . BOQONNAA Lakk.6.
  Intalti Komsomol tokko taankii sanatti fiigdee, qabsaa'onni torba dabalataan ni turan. Gara hidhii kootti erga fiigeen booda, garuu gama biraatiin ofirraa baaseera. Zombiin ajajni kennames, bakka tokkotti hin dhaabbanne, garuu deekii sanaan karaa duubaatiin deeme, garuu akka carraa ta'ee hin mul'anne.
  Gara hidhiitti deemtee Maargaritaan afur dabalataan lafa kaa'e, akka carraa ta'ee hammatanii deemaa turan, waan dhungachaa jiran illee fakkaata.
  - Gara balbalaattin deeme! - Terminaatarii bifa diimaa qabu darbate.
  Aurora, ishee irraa fagoo hin turre, mirkaneessiteetti:
  - Qawwee sanas qulqulleesseera.
  - Yankees ajjeesaa jirta! - Maargaritaan arraba ishee baafte.
  - Baayyee bu'a qabeessas! - Aurora qubni miila qullaa isheetiin qamadii sigaaraa kufe sana kaaftee haala afaan "adurree" Ameerikaa rukutee darbatte.
  - Gama irraan socho'aa jira! - Jinnii ibiddaa laconically darbate.
  Miidhagoonni gara fuulduraatti tarkaanfatan. Aurora gurbaa gurraacha tokko waliin fuula duratti dhufuuf jette. Innis iyyuu barbaade, intalli sun garuu dhungannaadhaan afaan isaa haguugde:
  - Tasgabbaa'i, kitten.
  - Ati Waaqa kooti! - Jedhe.
  -Ati funyaan gaarii qabda gurbaa, ani garuu yeroo hin qabu. - Intalti Komsomol quba isheetiin ujummoo dhiigaa hidhii ishee bira jiru dhiibde. "Yeroo tokko tokko shaampiyoonaa teenisii ta"ee hojii filachuu dhabuu kootti nan gaabba." Silaa maallaqni, beekkamtiin, gurbaa bareedaa baay'ee fi ajjeechaan hin jiru ture.
  Gurbaan duubatti hirkatee arrabni isaa afaan duubaa bahe.
  Aurora rifeensa diimaa qabdu yeroo lama lama jilbeenfattee, harka irraa dhukaasuun, gurbaa itti aanu balleessite. Ajajame:
  - Galina, geengoo tolchitee gara duubaa doonii geessu.
  - Dhugaadha, kun nuuf wanti hunda caalaa barbaachisaa dha. - Mirabelaan kan kenne
  Intalti Komsomol miila qullaa giddu galeessa sana keessa deemtee, hidhattoota hedduu karaa irratti xumurte, keessumaa, caasaa ol aanaa gubbaa fiigde. Achiis saffisni gama ishee ture, iyya tokko lama kan hin dhagahamne, namni yeroo dhukaasuuf illee hin qabu ture.
  - Sanyiinis loonii dafanii ari'amu jedhu. Sobuu hin oolan!
  Qawween haleellaa (meeshaan waraanaa abjuu keessatti haasa"uun waanuma barame dha, dammaqaa jalaa maal akka danda"u gonkumaa hin beektu!) yaada kennuu ofirraa ittisuu hin dandeenye:
  - Ogummaan kee faaruu bira darbee jira.
  - Tarii waan biraa jechuu dandeessa ta'a! - Miraabelaan miila qullaa isheetiin ibsaa kufe, abiddaan gubate irra tarkaanfattee dhukkubbii irraa kan ka'e ni qoonqa.
  - Ati mudaa kan hin qabnedha, ati guutuudha, .
  kolfaa irraa kaasee hanga sochii faaruu hunda caalutti!
  Diina irratti hammeenya raawwachuu, gara jabummaa guddaa, .
  Akkasumas shawaara liidiin gadi fidaa, asheeta gubaa jiruun - napalm - Meeshaan saayibarii qawwee maashinii lallaafaadhaan gara gurraatti sirbe.
  - Ati ogummaadhaan rukuttaa sana dogoggoraan hiikta! - Mirabelaan qoostee (garuu eessatti sirba sana akka dhageesse yaadachuu hin dandeenye!) fi kofoo ishee dhukkubsate sibiilli qalla"aa sana irratti xuuxxe.
  Maashinichi akkas jedhee deebiseef:
  - Sagantaan kun miira qoosaa qaba. Hafuura qabsaa'ota ol kaasuuf!
  - Duraan fiilmiin qabbanaa'aa waan tureef, hafuurri humna waliin guyyaa guyyaan, .
  garuu maaltu si gammachiisa, fiilmii poornoogiraafii "Emmanuelle" jedhu natti himi! - Miraabelaan qoosaadhaan deebisteef (Amaanu'eel immoo eenyu, fakkiin kun mataa koo keessaa eessaa dhufe. Tarii jecha Amaanu'eel jedhu irraa?).
  Isheenis ofiishee qoosaa sanatti kolfite.
  Intalli kun qarqara dallaa sanaa ol kaafamtee, namoota hiyyeeyyii afur konsoolii irratti tooftaa taphachaa jiran qabde.
  - Gareen kun guutummaatti to'annaa ala ta'eera! Yeroon kee inni dhumaa gammachiisaa ta'uun isaa gaariidha!
  Aurora callistee raampii irraa gadi bu'ee balbala gara setting sanaa fuulduratti ejjennoo qabatti. Gurraachi guddaan kiiloo dhibba tokkoo fi jaatamaa ta'e tokko sardamee ba'a. Intalti Komsomol tokko isa gubbaa balali'a, buttee ishee dallaa cinaa koridoorii irratti boqochiifti. Bruiser, gungumaa.
  - Faakyu! Maaliif akkas callisee! - Aurora - buttee isaatiin mana qulqullummaa irratti isa rukuta. Achiis reeffa sana kaasa, suuta akka kufu hayyama.
  - Jaalalli sitti waan dhufeef! - Jechuun deebisti.
  Intalti Komsomol asittillee hin mufachiifne, akka qilleensaa, sarara, kudhan lama gadi muruu, walakkaan isaanii rafaa turan, seente. Urgaa cimaan alkoolii Yaankii waan itti gammadan akka qaban agarsiisa ture.
  Abjuun sun addaan citee, saayireniin sagalee gadi aanaadhaan ni dhaga"ama. Shamarran kunneen miila isaanii qaccee laastikaatiin rukutanii dammaqsanii hiriiruun dirqisiifamu.
  Ol kaasanii ammas hidhanii, daran dhiibanii.
  Sana dura garuu waan nyaadhu naaf kennan. Ammas, daabboo qurxummii baayyee haaraa hin taane waliin makame. Garuu inni kun kan idilee caalaa soogidda qaba. Nyaanni qaruuraa dulloomaa fakkaatu, yeroon isaa darbe waancaa keessaa bahee gara barbaree luqqisii sanaatti darbatame. Qurxummicha irrattis soogiddi itti dabalamee disinfection gochuuf ture. Hojjettoonni booji'aman ammallee gatii Naaziidhaaf qaban hin dhabne!
  Oleg Rybachenko isaan waliin hobbles. Yeroon hirribaa gahaa ta"ee fi kana caalaas waan jiru fakkaatus, humni hin jiru. Abjuun sun gurbaa sana garmalee dadhabsiisee ture.
  Kanaaf akkasitti deddeebi"ee akka waan yaadannoo firii hallucinations ajaa"ibaa yaalii Hitler isa keessatti facaasan mataa isaa irratti rukutaa jiruutti itti dhaga"ama;
  Asitti Dimitiriin abjuudhaan arga. Mucaa haphii dheeraa isaan waliin hidhamee ture fakkaata, garuu dheeraa fi maashaa guddaa qaba. Haa ta'u malee, fuulli fi maqaan wal fakkaata. Akkasumas akka tasaa ajaa'ibaa. Mucaan kun immoo waldhabdee salphaa tokko lama qaba ture, garee ijoollee dhiiraa Islooveeniyaa irraa, achiis Rumaaniyaa waliin. Lolli lamaan saffisaan kan kuffisan yoo ta'u, daqiiqaa jalqabaa irrattis! Lolli sadaffaan caalaatti ulfaataa ta'ee argame. Lammiin Xaaliyaanii qalla'aan kun ittisaa fi sochii gaarii miila isaa irratti qaba ture. Achumaan akka rukutamuuf of hin hayyamne, akka gaariitti miliqe. Morkataan Dimitiriin marsaa jalqabaa miila isaatiin xumure...
  Sana booda mucaan marsaa lammaffaa irratti, ofii isaatii morkataa cimaa tokkotti fiiguun akka danda"amu xiyyeeffannoo kennuu dhabuun, salphaatti diina irratti fiige, harka lamaan rukuttaa darbate. Innis rukuttaa kallattiin sirrii fi ariifataa gara isaatti, sirriitti fiixee qoma isaa irratti argate.
  Yeroo jalqabaatiif dargaggeessi boksii kun raafame, garuu kun Dimitiriin aarse. Akka saree utaalee mirga isaatiin morkataa isaa qabe.
  Faallaan kun ni rarraa'ee jilba isaa irratti kufe... Murteessaan kubbaa rukutee lakkaa'ee mallattoo kenne:
  - Booksii!
  Lammiin Xaaliyaanii kun sochii isaa waan dhabe fakkaata, saffisaan lama-lamaa booda gara mana qulqullummaa fi lafee qoochootti kufe, harka isaa abdii malee diriirsee abbaan murtii lakkaa'uu illee hin dandeenye, garuu battaluma sanatti lola dhaabe. Dhaabbileen irra caalaa ijoollee mana barumsaatiin guutaman, firii fi boo'aa turan. Haa ta'u malee, dhaggeeffattoota keessaa qondaaltonni SS sadarkaa olaanaa qabanis turan. Mucaa mo'ame sana paampii baasuu jalqaban, intalli sun qoonqa isaa masaajii godhee morma isaa daaktee...
  Dimitiriin illee sodaate:
  - Ani isa hin ajjeesnee?
  Garuu daqiiqaa tokkoof humnaan erga too"atee booda, fuulli dargaggeessa boksii kanaa bifa pilaastikii ta"ee, ija isaa bane. Callisee waan tokko gungumaa ture. Dimitiriin ka'ee isa gargaaree mucichis haala michuu ta'een hammate.
  Oleg Rybachenko ammoo of eeggannoodhaan boksii taphate, waldhabdeen amaataroota, marsaa daqiiqaa sadii afur.... Mucaan kun morkattoota isaa lamaan jalqabaa marsaa sadaffaa fi afraffaatti erge. Sadaffaa irratti 'tinker' gochuun qaba ture... Akkasumas Oleg Rybachenko, ittisa gaarii agarsiise, ofitti amanamummaadhaan qabxii irratti dursaa ta'us, marsaan shanaffaas beellama qabamee ture.
  Hanga mudhiitti qullaa qaamni ijoollee dhiiraa kan diimaa ta"e dafqaan calaqqisa, maashaaleen isaanii ni raafaman, ujummoon dhiigaa fi ujummoon dhiigaa isaaniis daran cimsee mul"ateera. Morkataan Oleg Rybachenko yoo sochii qabaate marsaan kun akka isaaf kennamu abdachuun gara fuulduraatti fiige. Qajeelchi jabaan kun garuu, gita isaa reefuu dadhabee akka turee fi deebii inni kennu suuta jechuu akka taʼe hubateera. Itti aansee rukuttaa gama saffisaa gara bitaa qomaatti fi tiraafikaa fuuldura jirutti rukutame. Dargaggeessi morkataa karaa kenne gara fuulduraatti kufe... Mul'ataan kuffisee ture, sababiin isaas lakkoofsa kudhaniin hin kaane.
  Sana booda boqonnaatu ture, guyyaa tokkotti lola sadii akka sirna waancaatti baay'eedha!
  Dimitiriin qoosaa tokko tokkoon akkas jedhee hubateera:
  - Ogeeyyiin marsaa kudha shan kan lolu yoo ta'u, Waraana Addunyaa Tokkoffaa duras yeroon daangeffame tasumaa hin turre. Boksoonni hanga isaan keessaa tokko dadhabee kufutti wal lolan.
  Oleg Rybachenko asitti gartokkoon qofa walii galeera:
  - Beektaa, kun boksii piroofeeshinaalaati, ani akkamiin iyyuu hin jaalladhu. Boksii amaatarootaa keessatti, giiridii qofa keessa socho'a, garuu proomoota keessatti, garmalee baay'een piroomootaroota irratti hundaa'a. Fakkeenyaaf, nama boksii dandeettii guddaa qabu tokko osoo lola hin kennin manca"uu danda"u. Akkasumas shaampiyoononni morkataa garmalee balaa qabu akka lola kana hin seenne ittisuuf carraa qabu. Fakkeenyaaf, harkifannaa adda addaatiin waliigaltee mallatteessuu diduu qofa.
  Dimitiriin harka isaa raasee:
  - Haa yaalu qofa!
  Yeroo laaqanaatti atileetota dargaggoonni haala gaariin nyaachifamaniiru... Burtukaanaa fi mi'a nyaataaf banana, qamadii fi maangoo illee ture, kanaan dura atileetota dargaggoota Sooviyeet biratti hin dhandhamne.
  Mul'ataan qindeessitoonni dorgommii Naazii Raayich Sadaffaa keessatti wanti hundi gaarii, baayyee quubsaa fi qananiin bitachuu akka dandeessu agarsiisuuf yaalan.
  Dmitry fi Oleg Rybachenko qaama isaanii haaraa keessatti yeroo jalqabaaf qamadii fi banaanaa, yeroo lammataaf ammoo aanaanii yaalaniiru (tole, USSR keessatti burtukaana waliin baay"ee salphaadha; Giddugaleessa Eeshiyaa keessatti kan isaanii qabu!). Asitti jarreen kun dogoggora baay'ee beekamaa ta'e hojjetan - garmalee nyaatu... Garee kana keessattis leenjistoonni ga'eessotaa hin turre... Hitler Jugent dhaadannoo qabaatee - dargaggoonni dargaggootaan bulfamuu qabu, jilli ispoortii Sooviyeet akkas gochuuf murteesse fakkeenya kana hordofaa.
  Tarii yaadni hundarra gaariin hordofamuu qabu sun hin turre ta'a!
  Haala kamiinuu, laaqana mi"aawaa fi keekii waliin erga nyaatanii booda, (yoo hin mo"amne!) waldhabdeen sadii dabalataa ta"e... Jarreen ciccimoo waliinis!
  Erga nyaatanii booda ijoolleen dhiiraa baayyee gammadan, Oleg Rybachenko qoricha sammuu namaa hadoochu waan tokkoon akka fudhataman illee shakke...
  Haala kamiinuu yoo ta'e, amma gita atileetota dargaggoota Sooviyeet kufee, wal duraa duubaan mo'amuu jalqaban... Kana malees, abbootiin murtii fi abbootiin murtii guutummaatti bosona keessa seenan.
  Akkasumas Sooviyeetotni duraanuu Jarmanota irratti lolan....
  Jalqaba irratti Dimitiriin akka dandamatu itti dhaga'ame, marsaa jalqabaa irrattis kudha-lamaan xumuraa darbe...
  Haa ta'u malee, duraanuu walakkaa xumuraa irratti, harkaa fi miila isaa irratti dadhabbiin itti dhaga'ame... Dadhabbii guddaa fi sochii suuta jedhu... Garuu Dimitiriin boonsa isaa qabate, waan baay'ee dhabus gara fuulduraatti tarkaanfate... Garuu mataan gurbaa cimaa ture, rukuttaa sirrii mormituu guddaa, teeknikaa fi saffisaa tokkoo isa aarse qofa... Aarii fi of tuuluun ammoo dabaree isaatiin ofitti amanamummaadhaan lola sana akka itti fufu isa dandeessiseera...
  Dhumarratti marsaa sadaffaa irratti Dimitiriin morkataa isaa qabachuun hidhii isaa cabsee...
  Jarmaniin kun xiqqoo ajaa'ibsiifatee qoma isaa rukutame. Mucaan Raayich Sadaffaa irraa dhufe sun duubatti deebi'e, harkifamaa ture. Dimitiriin milkaa'ina isaa guddiseera, saffisa gahaa hin taane, garuu yeroo wal fakkaatutti sadii mul'atu agarsiise... Morkataan kufe, abbaan murtii kufaatii baayyee suuta lakkaa'uu jalqabe... Mucaan Jarmanii ka'e, garuu miila isaa irratti jabeessee hin turre ... Dimitiriin kaka'umsa argate isa xumuruuf ariifate. Lubbuu sirrii hedduu... Mucaan ni kufa...
  Abbaan murtii itti dhiyaachuuf hin ariifatu. Waan tokko cinaatti gaafata. Isaanis deebii isaaf...
  Lakkoofsi suuta jedhu haaraan ni jalqaba... Lakkoofsa sagal irratti mucaan ammallee ciisee jira... Garuu mallattoon xumura marsaa sanaa ni dhagahama. Isaanis isa kaasanii gara kornee isaaniitti geessu...
  Dimitiriin ofitti amanamummaadhaan akkas jedha:
  - Marsaan afraffaan hin jiraatu! Hin bahu qofa!
  Haala kana keessatti mucaan Raashiyaa sirrii ta'ee argama, sekondiileen hayyama kenne...
  Oleg Rybachenko ammoo dabaree isaatiin akka waan homaa hin taaneetti wal lola... Tasgabbiidhaan qabxii galmeessa, achiis marsaa 4ffaa irratti xumura... Sochiin isaas ammallee sirrii fi saffisaa dha...
  Atileetota Sooviyeet gidduutti gara xumuraatti kan gahan isaan lamaan qofa, bakka bu'oota umuriin isaanii xiqqaa ta'e. Ijoollee biratti ulfaatina guddaa, fi ulfaatina giddu galeessaa... Shaampiyooniin ulfaatina balali'aa kun osoo hin deemin sa'aatii muraasa dura miidhamee, bakka isaa bu'aa argachuuf yeroo hin arganne...
  Kanaafuu xumura irratti lammiileen Raashiyaa lama qofa turan, kanneen hafan hundinuu, beekamaadha, lammiilee Jarmanii of gidduutti warqeedhaaf taphatan...
  Dorgommiin kun dammaqinaan fiilmii irratti hojjetamaa jira... Dmitry winced with disgust:
  - Akkasitti nu salphisuu barbaadu! Akka waan nuti Raashiyaa Jarmanii caalaa hamaa taanee tasumaa Ariyaa hin taaneetti!
  Oleg Rybachenko mataa isaa raasee:
  - Dhuguma miti! Sablammoota guutuu fi guutuu hin taaneetti qooduun kamiyyuu gaafficha mataa isaatiin bocuu isaatiin abshaalummaadha. Akkasumas yaadni keenya walumaa galatti idil-addunyaa yoo ta'e maal jenna!
  Dimitiriin, qoosaa, tole jedhe:
  - Akka idil-addunyaattis isaan injifna...
  Lola dhumaa dura boqonnaan akka ture beekamaadha... Achiis Jarmanoonni gurbaa Sooviyeet irratti mala xuraa'aa biraa baasan... Ispoortii isaanii akka polish gochuuf of dhiyeessan jedhameera. Garuu kanarraa kan ka"e kophee miila gurbaa irra jiru akka tasaa lallaafaa ta"ee caccabuu jalqabe...
  Gatadhee sinqii keessatti dhiquuf fiiguu qaba ture... Dimitiriin akka malee aare:
  - Maaliif kana godhan? Lola nu kakaasuun booda dorgommii keessaa nu baasuu barbaadanii?
  Oleg Rybachenko haala loojikiidhaan akkas jedheera:
  - Kana qofa miti! Akkasumas USSR keessatti hiyyummaan akka jiru agarsiisuu ni barbaadu, atileetotni adda duree ta'anillee miila qullaa dorgomuuf dirqamu. Akka, ijoolleen hiyyeeyyii akkamii Raashiyaa keessatti!
  Dimitiriin yaada kenneera:
  - Tarii jaallan keenya warra dullooman ispoortii gaafachuu dandeenya ta'a? Dhugaadha, isaan siif baay'ee guddaa ta'u, garuu anaaf ni argamu!
  Oleg Rybachenko mataa isaa haala hamaadhaan raasee:
  - Lakki, gatii qaba! Haala ulfaataa keessattillee injifachuuf dandeettii akka qabnu itti agarsiifna. Kana malees ijoolleen dhiiraa umriin keenya miila qullaa deemuuf qaanii hin qaban... Akkuma jedhan ijoollummaa miila qullaa...
  Dimitiriin harka isaa akka malee waan qabeef jilbi isaa ni caccabe. Dargaggeessi boksii kun akkas jedhe:
  - Tole, na aarsan! Lakki, dhuguma na aarsan qofa!
  Oleg Rybachenko akkas jedhee deebiseef:
  - Kanaaf aariin anaa fi siif humna haa kennu.
  Asitti yaadannoon sun tuqa Diimaa isa cinaa sansalataan hidhamee tureen addaan cite, mucaan sun akkas jedhee xuxxuqe:
  - Atis kana argitee?
  Oleg Rybachenko gabaabsee deebiseef:
  -Eeyyee!
  Ammas roobni roobuu jalqabe, kunis birraa Kiriimiyaatiif guutummaatti kan barame miti. Kunis jibbisiisoo fi qorraa akka ta'u taasisa. Ammallee xuraa"aa ta"ee, callus miila irratti uumamu bishaan qabbanaawaa jiidhe irraa haala jibbisiisoo ta"een dhukkubsa. Utubaa booji'amtoota miila qullaa qaban sa'aatii muraasa booda, reefuu gara galgalaatti bosona seene. Mul'ataan namoonni SS ariifatanii, rooba irraa gaaddisa argachuuf yaalaa turan. Mucaan qajeelchaa taʼe kun wanta isa mudate dagachuutti dhihaate. Akkasumas dargaggeessa Leeninistii tokkoof waa"ee uffata jiidha qabbanaawaa, jiidha qabu, miila laamsha"ee fi hidhaa cimaa sibiilaa hin goggogne kan hamma dhiigutti harka isaa xuuxu yaaduun ni mijata.
  Dimitiriin callisa sana cabsee akkas jedhe:
  - Yeroo qorraa naannoo Kiriimiyaa ol ba"uu waanan danda"e fakkaata, garuu... Akkamiin akkas miti!
  Oleg Rybachenko mataa isaa raasee tole jedhe:
  - Nu biratti garuu wanti hundi akka namootaa miti!
  Bosonni sun guddaa ta'ee argame. Cinaacha daandii irratti mukkeen paayinii uumamuu dhaabbatanii turan - naannoo sadii ykn afur, gogaa diimaa-buraa'aa ciccitaa ykn keelloo-burtukaana akka qamadii qurxummii guddaa qabu, gonfoo kompaaktii yeroo hunda magariisa ykn halluu diimaa qabu gara olka'iinsa bosonaatti ol kaasu.
  Akkasumas damee isaanii irratti daraaraan ni jiru, waan petunias fakkaatu. Bosona osoo hin taane, oduu durii, miira addunyaa biraa seenuu. Garuu minus tokkos jira - dhoqqeen karaa irra jiru qoreedhaan guutame, qara, akka cirracha sibiilaa dhugaa maashinii huccuu hojjechuu irraa dhufe.
  Shamarran tokko tokko reefuu yeroo isaan irra tarkaanfatan boo'aa turan. Diimaan harka Oleg Rybachenko micciiruun akkas jedhe:
  - Kun rakkina! Mul'ata hin amaninaa!
  Miraabelaan rifeensa Diimaa kan hojjettootaan murame kan duraanuu biqiluu jalqabe irra harka ishee kaa"attee akkas jettee xuxxuqxe:
  - Amanuu baattanis! Tarkaanfii keessanis ilaalaa! Infeekshinii ofiif kennuunis gahaa hin turre!
  Juuniper fi... istiroberii fi istiroberiin duraanuu bilchaate biqiltuu jalaa keessatti furdaa ta'ee guddate. Urgaa'aan kun urgooftuu paayinii birraa fi istiroberii birraa fi juniper kan makame ture. Waan daran ho'e fakkaata ture. Akkasumas as irraa tarkaanfii dhibba tokko fagaatee jiidhaan akka jiru amanuu hin dandeenye, tundraa ta"uu baatus, tundra akkamii Kiriimiyaa keessatti jiraachuu danda"a? Garuu hundi isaanii wal fakkaatu, haala qilleensaa fokkisaa fi dhagaa qorraa gurraacha, kan tuuta faashistii jalatti hiriiran. Dinqisiifannaan sun yeroo dheeraa turuu dhabuun isaa nama gaddisiisa - dhukkubbiin harka, afaanii fi dugda isaa, qorri, jiidhinni deebi"ee, Oleg Rybachenko baay"ee gammachuu dhabuun itti dhaga"ame. Hanga daangaa qofaatti.
  Haa ta'u malee... barataan qajeelchaa gaariin sun akka tasaa qoonqa. Yeroo gabaabaa booji"amee as ture keessatti al tokkoo ol akkas jedhee yaade: tole, wanti hundi hamaadha, kana caalaa hammaachuu hin danda"u! Yeroo hundumaas dhuguma bakki itti deemamu akka jiru ni mul'ata ture.
  Haala ajaa'ibaa ta'een yaadni kun xiqqoo nama jajjabeessa ture. Oleg kaartaa Kiriimiyaa Atlaas irraa illee yaadachuu jalqabe. Garuu yaadachuu hin dandeenye - wanti guutummaatti hin danda"amne tokko akka ta"e yaada burjaaja"aa keessa bade. Yeroo biraa deemuun ni danda'ama - barreessitoonni asoosama saayinsii bara Maark Tween irraa kaasee kana jaallataniiru. Gara iddoo biraatti, waan ammayyaa ta'etti, gara pilaaneetii biraatti - haa jennu! To hell with reason - akka tasaa kunniin qaroomina ol"aanaadha; namoonni guddinaan dhala namaa waggaa miliyoonaan dursan taphachaa jiru! Wanti hin danda'amne hundi ni danda'ama - mirkanaa'ee beeka!!!! Garuu akka yeroo wal fakkaatutti hundeen kee, yaadannoo kee, ibsi guutuun kee fi kan kee qofti akka hin jijjiiramneef?! Kun guutummaatti - daangaa kan hin qabnee fi kan ol'aanaadha...
  Oleg Rybachenko Dimitiriin akkas jedhee gaafate:
  - Lolaaf karoora qabdaa?
  Mucaan akkas jedhee deebiseef:
  - Karoorri salphaadha - rukutaa! - Kan gogaa, kan lafeen hundi dugda isaatiin irratti mul'atu raasuu jechuun dabalaniiru. - Garuu ammallee gaariidha yeroo ati lafee qofa osoo hin taane, maashaaleen humna qaban sitti taphatan. Hirriba gaarii... Garuu xiqqaatte!
  - Xiqqaa, garuu fagoo! - Oleg deebise corny, garuu sirritti.
  Daandiin immoo ni lallaafaa taʼe, kana gidduutti lubbuun isaa ni mulʼate. Akkasumas baay"ee ajaa"iba Kiriimiyaa keessatti akka waan wanti hundi du"eetti ta"a. Yeroo lama lama konkolaachiftoonni mootar saayikilii swastika gurraacha jibbamaa ta'e qabatanii gara keenyatti fiigan. Achiis gara daqiiqaa shaniif konkolaataan tokko gara isaaniitti harkifame - gaarii gurguddaa namoota ciniintoota falaasama fakkaataniin harkifaman kan mi'a huccuu boonsaa uwwifame, poolisoonni uffata roobaa dhokataa fi harka gantummaa uffachuun irra taa'anii turan. Akkasumas geejjiba waliin kan deemu. Hitler akka taankii baay'ee qaba. Achiis gareen biraa konkolaattota feʼumsaa, dabalataan mootar saayikilii konkolaataa cinaa qabu, garboota boojiʼaman salphaatti bira darbe. Konkolaattonni dhibba tokko jiru, kana gadi miti, hundi isaanii jechuun ni danda'ama khakiin kan dibamanidha.
  Yeroo deeman, Naaziin abbootii fardaa mataa utubaa hidhamtootaa fi bu"uuraan garboota yaabbatan kan sagalee dhageessisan si"a ta"u, Oleg Rybachenko sagaleewwan sun qoosaa akka ta"an kakachuu danda"a. Eegdonni SS callisanii ilaalan. Doktooronni kun konkolaataa hidhannoo gosa tokkoo, boca akka turtii fi ulfaataa, ammallee daandii harkisaa jiru yaabbatanii turan. Qawwee maashiniitiin rifatan. Garuu waan fakkaatu, Oleg yaade, gahee kana baay"ee hin jaallatan - waardiyyaa... Afaan isaanii gara jabeessa illee dhoksan.
  Diimaan akkas jechuun hubachiiseera:
  - Jarman keessattillee namoonni ajjeechaa raawwatan hin kabajamu!
  Mirabelaan ammas waan tokko jette, loltoota SS fokkisoo sana duukaa mataa ishee rukutte. Oleg hafuura baafate:
  - Isaan ajjeesaa! Tokkoon tokkoon isaanii, Hitler dura!
  Diimaan hafuura baafachaa yaada kenne:
  - Eh, afaan isaanii naaf hin galle. Ta'uu baannaan dhumarratti yeroo dhiyootti ni dhufna jedheen gaafadha ture...
  Oleg Rybachenko languidly akkas jedheera:
  - Afaan Jarmanii nan beeka, garuu faayidaa xiqqaa qaba!
  Yeroo kana roobni dhaabatee, samiin muka irratti qulqullaa'ee aduun mul'atte. Oleg Rybachenko rakkoo biraa qaba ture - karaa lamaan gara mana fincaanii deemuun baay'ee barbaada ture. Garuu wanti tokko natti hime: sababa kanaan dhaabuun isaanii hin oolu. Sababaa tokkoof hojiin jalqabaa akkasii hojjechuun isaa, asittillee fedhii nama biraa irratti hirkataa ta"uun isaa, mucaa qajeelchaa kana garmalee aarse. Kana malees fedhiin sun baayʼee nama dhukkubsa ture. Dhiironni SS fi hojjettoonni isaanii lamaan isaanii iyyuu osoo hin dhaabatin rakkoo kana furaniiru, garuu kun jibba qofa uume, fakkeenya isaanii hordofuuf fedhii osoo hin taane.
  Kanaaf yeroo tokko tokko nyaata gahaa barbaachisummaa fiduuf kennuu keetti ni gaabbita. Faashistoonni akkamitti rakkoo akka fidan beeku - sadist ta'anii dhalatan. Moo akkamiin dhaabni isaan kaase?
  Oleg Rybachenko duraanuu akka malee dararamuu jalqabee ture yeroo akka tasaa qilleensa ammallee jiidha qabu keessaa aarri tokko dhaga'ame, achiis sareen tokko boo'ee sagalee namaa dhaga'ame, qulqullinni akka tasaa mirga irratti mul'achuu jalqabe, bakka loltoonni waan tokko hojjetan - waa'ee walumaa galatti kudhan sadii, duuba isaa immoo aarri dhagaa fi gamoo gurguddaa olitti ol ka"e. Ijoolleen uffata dhoksaa uffatan karaa irraa gara warra dirree keessa jiranitti mataa isaanii fiigan. Lammiilee Raashiyaa miti, iyyaa fi harka isaa kan swastikaan hidhaman irraa yoo ilaalle, gara digdamaa turan - fiiganii iyyan. Yeroo utubaa kun ganda sanatti dhiyaatu yoo xiqqaate loltoonni kudhan ta'an isaan simachuuf ba'aniiru - boombii gurguddaa fi qawwee maashinii socho'aa meeshaalee bal'aa barmeela jalaa qaban qabatanii. Isaanis jaarsa guddaa uffata jeneraala SS uffatee tureen durfamaa turan.
  Yookaan tarii akaakayyuu osoo hin taane, salphaatti rifeensa halluu diimaa qabu, sababiin isaas mallattoon dullumaa kan biraa isa keessatti mul"atu waan hin jirreef, sochiin harka dheeraa fi citaa, kan mi"a warqeedhaan faayame, kan mootii fi ajajaa fakkaata ture.
  Akkasumas badhaasa qaba... Oleg Rybachenko kitaaba wabii keessatti dubbise, baay'een isaanii walitti qabamuu danda'uun isaaniis ajaa'ibsiifate. Inni ol aanaan Fannoo Naayitii kan baala muka ook fi billaa qabudha. Gubbaa qofa, waanuma tokko, garuu diyaamandii wajjin, akkasumas Fannoo Guddaa Fannoo Sibiilaa, garuu badhaasa akkasii kan qabu Goering qofa. Kan caalu ammoo Urjiin Fannoo Guddaa Fannoo Sibiilaa yoo ta'u, seenaa Jarmanii keessatti namoota lamaan - Fiildii Maarshaal Blucher fi Hindenburg hundaaf badhaafamaa ture. Tole, Tartiiba Adurree Daayimandii qabu ol ta'a.
  Utubaa hidhamtootaa ni dhaabbate. "Hogganaan doktora" garaa qodaa qabu, akkuma Oleg Rybachenko mataa konkolaataa sanaa jedhee moggaase, farda irraa bu"ee nama rifeensa halluu diimaa qabu sanaan dubbate. Warri hafan ammoo konkolaataa sana gaddaa fi dhiphinaan ilaalan. Oleg Rybachenko namoonni dirree sana keessa jiran hundi hojii isaanii akka dhiisan waan hubateef, ijoolleen baqatan itti dhihaatan jechuun ni dandaʼama. Jarmanoonni jalqabaa, isaan utubaa keessa deeman. Isaan duuba immoo namoonni naannoo sanaa qalla'oon jiru: miila qullaa ykn kophee bast hodhame uffachuun. Jarreen hiyyeeyyii naannoo sanaa shamizii halluu adda addaa qabu qofa kan uffatan ta"ee argame - gurraachaafi adii baay"ee ciccitaa waan ta"aniif ijoolleen dhiiraa eessa akka jiranii fi shamarran eessa akka jiran battalumatti hin hubattu; hunduu shaggy, rifeensa diimaa, garuu dafqaan kan halluu diimaa qabu, ykn diimaa-bunni, rifeensa dheeraa, xuraa'aa hamaa, garuu ija lubbuu qabuu, ifa ta'e - fedhii beeku, xiqqoo sodaachuu fi ifatti gara laafessa. Oleg Rybachenko akkasumas konkolaataan SS hanga danda"ametti garboota sanatti dhihoo ta"ee namoota naannoo sanaa irraa fagaachuuf akka yaalu hubateera. Naaziin sagalee hin dhageessifne, of hin tuultu, walumaa galatti callisanii amala qabaatu turan.
  Maargaritaan kana ilaaltee akkas jetteetti:
  - Jajjabummaan SS eessa dhaqe?
  Oleg Rybachenko qoosaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Qaccee fi hidhataaf hafe!
  Jeneraalli rifeensa halluu diimaa qabu kun, yeroo kana, dhiirota SS kanneen funyaan isaanii manca"e qaban yeroo lama lama akeeke, achiis, namichi furdaan sun waan afaan isaatti foo"aa jiruun mormuu yeroo jalqabu, harka isaa akka waan qabateetti, qaradhaan, gara biraatti raasee billaadhaan ciccirame. Namichi furdaan sunis harka isaa raasee, garuu ilaalcha waliigaltee aariidhaan, achiis ajaja gabaabaa kenne. Konkolaattonni hidhannoo qaban sun gungumuu kan jalqaban siʼa taʼu, warri lukkuu yaabbatan karaa sanarra caalaatti naannaʼan. Loltoonni biyya keessaa walakkaa kudhan ta'an hordofan. Kanneen hafan garboota booji"aman marsan, utubaanis ammas socho"e. Namichi rifeensa diimaa qabu kun ijoollee fi hojjettoota dirree keessa jiranitti iyyee, ofii isaatii eegdota namaa farda irraa bu"an cinaa deeme.
  Diimaa, raafama, hubate:
  -Waan tokko hin qoodne!
  Mirabelaan kolfaa akkas jettee hubatte:
  - Wal lolanii garaa walii haa cicciran!
  Dargaggeessi qeensa qabu tokko loltoota SS naannoo sanaa irraa dhufe, Oleg Rybachenko cinatti bakka tokko qabate, mucaa qajeelchaa sanatti fuula isaa rurrukutee, qawwee isaa isa salphaa raase, achiis mataa isaa keessatti iyye:
  -Ati Allaattii Raashiyaadhaa, waa illee siif gala?
  Ilkaan isaas qullaa baasee itti dabaluudhaan akkas jedhe:
  - Moskoo fi Waashingitan keessa ni taana moo hin jirru?
  Oleg Rybachenko waan isaan isa irraa barbaadan hubatee, dafee mataa isaa garagalchee, ilaalcha Margarit waliin wal argee - abdii kutannaa fi yeroo wal fakkaatutti akka waan: "Carraa - wantootni gurguddoon nu eegu!" - garuu jeneraalli rifeensa halluu diimaa qabu sun harka isaa raasee, namichi qeensa qabu sun waan biraa gungumaa, gaabbii guddaadhaan Oleg ilaalee kana caalaa homaa hin dubbanne. Oleg Rybachenko waan barbaadu hubachuuf jedhe... Yoo ifa hin taane ta'ellee.
  Garuu baay'ee wayya, kanaaf yaalii ammallee hiika qaba? Jarmanoonni dhuguma haala kanaan egeree beekuu barbaaduu? Garuu wal faallessuu ta'ee argama. Waraana akkasii booda dorgommii boksii michoomaa ilaalchisee dubbatamuu hin danda'u. Faashizimii fi komunizimii bara baraan diina. Moo wanti biraa asitti jiraa... Akkam akkan dhukkubsate manni qulqullummaa koo.
  Gandi waraanaa kun palisade gadi aanaa garuu jabaa duuba ta'ee argame - waltajjii loltoota dhaabbata SS hamaa ta'eef, karra humna guddaa qabu - haa ta'u malee, bal'inaan banaa - qaba. Oleg Rybachenkotti wanti ajaa'ibaa ta'e tokko qofti - utubaawwan karra dhagaa, boca bifa daraaraa fi hidda dhuma hin qabne ol ba'uun haguugame. Utubaaleen kun bifa waliigalaa gandaa, bakka xuraa"aa ta"etti tasuma wal hin simne (haata"u malee - tarii kun qorra booda ta"uu danda"a?), manneen, dhagaa irraa ijaaramanii, caccabaa bal"aa qamadii keelloo ta"een caulked, diriiraa bunni qabu turan foddaa qoree irraa hojjetame.
  Garuu qawween ofumaan socho'u tokko ture. Lakki, qawwee ofiin socho"udha, akkasumas kan caterpillar version kan nama gaafatu Oleg Rybachenko hin beeknedha. Fakkeenyaaf, meeshaan waraanaa kun mortar kan miliimeetira 350 gadi hin taane fakkaatudha. Kana dhagahee akka hin beekne beekamaadha.
  Kana malees, konkolaataan kun gara toonii saddeettamaa kan ulfaatu siʼa taʼu, akkamitti tokko gaarreen Kiriimiyaa keessa illee harkifame? Yeroo haleellaa Sevastopol kan hin mo'amne irratti raawwatame qorachuu barbaaduu? Tilmaamni kun garaan koo duwwaa xiqqoo na dhukkubsa. Loltoonni Raashiyaa haleellaa akkanaa jala jiran maal fakkaata? Wanti asitti argamu hundinuu bara giddu galeessaa hafuura baafate, ammayyummaa fi kalaqa teeknikaa waliin makame. Akka boolla belbelaa fi firii qabu. Osoo TVn asitti jiraateellee hin ajaa"ibsiifattu, akkasumas kan halluu qabu sana irratti. Gurraacha fi adii miti.
  Kutaa garboonni itti fidaman ykn caalaatti yoo dubbanne ari"aman illee kanuma ta"ee argame. Haa ta"u malee, lakki - kana caalaa hammaateera, sababiin isaas namni caccabaa sana simintoo mortariin caulk gochuuf of dhiphise hin turre, akkasumas Oleg Rybachenko - allaattiiwwan baay"ee kan beekamu urgaa"a ture. Garboonni kun mana kuusaa gatame ykn yeroodhaaf duwwaa taʼe akka hangaaraatti fayyadamuuf murteessan (urgaan iddoowwan akkasii irraa dhufu gonkumaa hin badu jechuun ni dandaʼama).
  Maargaariitaan baayʼee waan qoonqatteef sodaachisaa taatee iyyitte:
  - Ammas nu gadi dhiisaa jiru! Tole, osoon Hitler qabamee!
  Garuu mataa koo irratti fooqii ture. Dabalataan garboonni sun sansalata irraa kan hin hidhamne turan. Akkuma Oleg sodaate mana fincaanii asitti kan hin kennamne taʼus. Bakka kanaan duraa bakka manni hidhaa ammayyaa ta'etti baay'ee mijataa dha. Krauts allaattii ta"anis xurii hin jaallatan.
  Haa ta'u malee, daldala isaa duraan dallaa fagootti waan hojjeteef, kana yaade. jedhee hafuura baafate. Maal jedha... Akka qajeelchaa miti, tasumaa hin bareedu. Ammas paantii koo keessa hin jiru, duruu injifannoo xiqqaa. Shamarran sunis as jiraachuu qabu fakkaata... Ilaaluu dhiisuu wayya...
  Aurora garuu garaa hin dhabdu:
  - Adventure biraa... Gammachuu kana keessa jiraanna, hafuura baafanna!
  Oleg Rybachenko akkas jedhee dubbate:
  - Addunyaa itti aanu keessatti garuu baayyee fooyya'uu danda'a!
  Seexanni ibiddaan sun gurbichatti ija isaa rukute:
  - Addunyaa itti aanutti akkamitti akka nu irraa hin yaa"in ilaaluuf carraa argadheera jedheen falma!
  Oleg Rybachenko deebii kenneen callisee sirbe. Kunis salphinaafi salphina dandamachuuf gargaareera;
  Biyya abbaa koo reserve malee nan kenna - .
  Feat haa jiraatu, waraanni haa ol ka'u!
  Billaan rukutee gaantiin darbatama, .
  Seera gara laafina hin qabne mootii Lafaa!
  
  Volkaanoon gubachaa jira - bishaan boba'aa jira, .
  Jaalala koo, funyaan amber!
  Yoo xiqqaate yeroo muraasaaf bilisummaa argachuun barbaada, .
  Akkam qilleensa qabeessaa fi qulqulluu dha!
  
  Rifeensi gatii guddaa qabu akka warqee guba, .
  Harka isaa raasee - baallee tokkotu guddate!
  Gooftaan kennaa gatii hin qabne naaf kenne
  Achumaanis gammachuu fi ifa ta'e!
  
  Bakka Waaqayyo darbe: achitti gammoojjiin biqile;
  Roozaa adii akka qorraa lalisaa fi lalisaa taʼe!
  Kabajni ni jiraata - gidduu addunyaa hundumaa - .
  Kennaa iddoo aarsaa irratti kan ani dhiheesse!
  
  Eeyyee, nan beeka, ani cubbamaa, falfalaa wajjin kan walqabate, .
  Innis bosona samii fi bosonaaf hin malu!
  Garuu Kaalvarii irratti Kiristoosiin waliin, .
  Mallattoo sana uffataan maradheen boo'e!
  
  Koo ati fakkii misirroo hunda caaludha, .
  Inni hundumaa danda'u hafuura akka jijjiiru nan amana!
  Fannoo koo isa hin malle nan baadha, .
  Gaachana harka koo irraa kufe immoo nan kaasa!
  . BOQONNAA Lakk.7.
  Isaan kun mana kuusaa keessa waan turaniif, Naaziin lammiilee Sooviyeet caalaa horii ilaaluu illee yoo barate maaliif obsuu.
  Ijoolleen dhiiraa naannoo sanaa sadii, to"annoo SS jala jiran, qorqorroo gara keessaatti harkisan. Saffisaan fiigan, miila qullaa, kofoo dafqaan guutame, harka gurguddaa fidanii fi duubatti. Kan bara darbee, leenjisaniiru, garuu baay'ee ture, tuullaa margaa jechuun ni danda'ama. Sana booda daqiiqaa torba ykn saddeet boodas, kana booda, dubartiin shamarran naannoo sanaa lama waliin ta"uun keekii diriiraa gurguddaa hedduu fi geengoo daabboo ulfaataa lama fiddee mul"atte. Afaan Yukireeniin yeroo dubbattu, nyaata sana ogummaadhaan nama hundaaf qoodde. Oleg Rybachenko fedhii beekuu jalqabe: baay'een isaanii ishee fi ijoollee dhiiraa waa'ee waan tokko gaafatan, sadan isaaniiyyuu fedhii isaaniitiin deebii kennaniiru.
  Jarmanoonni baay'ee waan ta'aniif asitti waan tokko fe'aa jiru. Garuu ammas namni homaa beeku hin jiru! Dhumarrattis ijoolleen dhiiraa sun baaldi bishaanii fidanii balbaloota cimsanii cufan. Amala hiriyyoota isaatiin yoo murteessine, Oleg Rybachenko hubate: kun ba"eera, har"a bakka biraatti nu hin oofan.
  Maargaariitaan obboleessa ishee harkaan bishaan tokko tokko dhiheessitee akkas jetteetti:
  - Nyaata haaromsaa tokko tokko qabaachuun nama hin miidhu ture!
  Daabboon sun haaraa ta"ee, garuu kan hin baratamne, haala kamiinuu ulfaataa ta"ee argame (Oleg Rybachenko wal bira qabuuf jecha dhandhamaa citaa dulloome sanaa ganama nyaatame yaadachuu hin dandeenye). Yookaan kan hin daangeffamne, yookaan yeroo hunda asitti akkasitti nyaatu (ykn irra caalaa, kan lammaffaa ta"uu hin oolu, warri hafan nyaatanii quufa dhabuu tokkollee hin agarsiifne). Garuu daabboon kun tarii biyya keessaa kan oomishame ta'uu hin oolu - baay'ee gaarii, daabboo fetaa wajjin wal fakkaata, kan Oleg Rybachenko baay'ee jaallatu. Kutaan sun harka kee harka sadii keessaa harka sadii qofa ta'uun isaa nama gaddisiisa. Akkasumas gurbaa umrii kurnanii keessa jirullee, dhiira miti.
  Maargaariitaan obboleessashee isa dadhabe deggerte. Akka waan ajjeefameetti qorqorroo irratti kufe, waan argate daaku, ciisee, hin dhugne. Oleg Rybachenko akka tasaa akka inni raafamu hubate. Namni tokko qorra booda qofa akka raafamu qofa abdachuu danda"a, keessumaa immoo mul"ata bosona. Hirriba booda raafamni kun akka badu. Oleg Rybachenko ofii isaatiif qoree dabalataa walitti qabuu fi yoo danda'ame immoo itti awwaaluuf yaale. Fedhiin nyaataa akka hin badne of tasgabbeesse, garuu akkuma namoota keessatti dhaga"u; Yeroo ho'i qaamaa si mudatu wanti jalqaba gootu fedhii nyaachuu irraa kutuudha. Oleg Rybachenko mataan isaa hanga ammaatti dhukkubsatee hin beeku - galata dizaayinii jeneetikii. Dhugaadha, sa"aatii hedduu qorra keessa deemuu dabalatee yaalii wal fakkaatu isa irratti hin gaggeessine. Kanaafuu.. Garuu tarii ni milkaa'a. Yoo hin taane immoo carraan saayinsiidhaaf jecha ammallee isa yaaluun ni jira...
  Shamarran tokko tokkos akkuma kana raafama, garuu namni qufa'u hin jiru.
  Yaa, dadhabbiin cunqursaa akkam mucaa qajeelchaa sana irratti, mataa irraa kaasee hamma miilaatti buʼe! Harki dhiigaatti xuuxame, madaan dugda irratti dhiita'e, madaa'e, kan madaa'ee fi miila ho'isuu jalqabe - wanti hundi ni dhukkubsa ture, garuu dhukkubbiin kun fedhii hirribaa fi rafuu qofa cimseera.
  Hirribanis nama sodaachisa - hirribaa ka"uu dhiisuu dandeessa, ykn kana caalaa hammaatu, deebitee mul"ata keessa galuu dandeessa. Haa ta'u malee, baay'ee nama hawwata.
  Oleg Rybachenko ija isaa cufee battaluma sanatti dambali'ee harka Morpheus keessa seene - abjuun kan guutame, halluu kan qabuu fi sagalee gurra namaa duuchu.
  Tokko fi qormaanni achitti hin xumuramne... Haguuggiin girgiddaa jijjiirame, sibiilaa kan ispiikiin gara laafina tokko malee kofoo qullaa ijoollee dhiiraa keessa qotu kaa'e...
  Oleg Rybachenko illee ni boo'e, garuu obse, dhaabbachuu dadhabus, Dmitry illee shubbisee gungumaa jalqabe...
  Mormitoonni isaanii ciccimoo fi umuriin isaanii ifatti kan beeksise caalaa akka ta"e ifaadha. Fakkeenyaaf, mormituu Dimitiriin mataa tokkoon isa caalaa dheerata, reefuu mudhii qaba... Akkasumas, mudhiin tokko umurii kudha tokkootti bahuu danda'aa?
  Morkataan Oleg Rybachenko"s baay"ee guddaa fi ulfaataa dha, fuulli isaas kan baandaa daa"imaa miti... Haa ta"u malee, gurbaan kun orma miti, ringiin ring dha, namni hundi achitti wal argu!
  Lolli lamaan yeroo tokkotti raawwatame.... Dafnee xumuruu qabna, halkan walakkaa reefuu dhiyaachaa jira...
  Diimaan jijjiirame sun battaluma sanatti jechuun ni danda"ama rukuttaa cimaa fuula irratti fudhachuu jalqabe. Morkataan isaa dheerina harka isaatiin, ulfaatina isaatiin faayidaa qaba ture, akkasumas, akka fakkaatutti, qophii gaarii qaba ture, qaamaa fi teeknikaan... Maashaaleen isaa akka waliigalaatti kan atileeti maashaa qabuu turan... Haa ta'u malee, Dimkaan baay'ee ibsamaa ture fi saffisaa... Saffisaa ture, amma garuu saffisa isaa hir'ise...
  Summii kan qabu Dimitiriin marsaa jalqabaa irratti rukuttaa tokkoo fi lamaa hedduu hin darbine. Ija mirgaa jalattillee hematoma dhiita'uu jalqabe...
  Marsaan lammaffaan daran hammaate, morkataan isaa gara fuulduraatti deemee rukutee, rukutee, rukute... Dimitiriin immoo ofirraa ittisuu dhiisuu jechuun ni danda'ama, rukuttaa lallaafaa gochuuf mataa isaa duubatti darbachuu qofa, yeroo muraasa, garuu osoo hin eegin duubatti dhiibee, yeroo tokko tokko immoo kan isaa irra ga'e mormituu... Innis afaan Jarmaniin gurraacha'e:
  - Ati nama Raashiyaadha, kana jechuun ati guutuu miti jechuudha!
  Dimitiriin gara jabinaan deebii kenne, akkasumas afaan Jarmaniin:
  - Ati immoo nama Jarmanii yoo taate, faayidaa guutuu nama Raashiyaa irraa argatta!
  Aaree hidhii isaa jilba isaatiin rukute...
  Yeroo baay"ee hidhiin Dimitirii yuunivarsiitii kana keessatti baay"ee cimaadha, yeroo rukutamullee cabee hin beeku, garuu haala kana keessatti, rukuttaa guwaantiin lallaafaa ta"e osoo hin taane, qarqara lafee jilba jabaa ture.
  Dhiigni immoo fuula gurbaa sanaa gadi yaa'ee, akka isa arraabuuf dirqisiise... Dimkaan deebiseef... Innis dhufaa jiru qabate Diinni xiqqoo raafame, inni garuu milkaa'ina isaa irratti ijaaruuf humna hin qabu -. miilli isaa kan jilba isaa ciccirame akka waan suufii irraa hojjetameetti itti dhaga"ame.
  Marsaan sadaffaan ulfaataa kana gadi hin turre, diinni abdii kutannaa guddaan dhiibbaa gochaa ture, garuu Dimitiriin yeroo baayyee ugguruu jalqabe, rukuttaa ofirraa deebisee... Seerri xumuraa jijjiirame, erga waa'ee meedaaliyaa warqee idil-addunyaa dubbanna, baay'inni marsaa ture gara kudha shanitti ol guddate... Akkuma proo. Dargaggoota guyyaa sana yeroo shan lolan waliin walqabatee murtoo baayyee gara jabeessa ta'e jechuun qaba... Dhugaadha, Dimkaan dafee xumure, mormituu isaas wal lola guddaa malee akka gadi bu'e ifaadha...
  Garuu marsaa afran jalqabaa baay"ee sochii taasisan booda morkataan Dimitiri hamma tokko saffisa isaa hir"ise. Akkasumas dadhabbiin itti dhaga'ame, hafuura baafachuun isaa baayyee saffisaa fi yeroo wal fakkaatutti ulfaataa dhufe...
  Dimkaan, miila qullaa isaa irratti madaa fi gubaan cimaan qabaatus, humna dabalataa illee itti dhaga"ame. Marsaa ja'affaatti morkataa isaa yeroo hedduu jilba isaa illee rukute... Garuu akkasumas cimaa, guddaa, tarii immoo doped...
  Marsaa torbaffaa irratti morkataan Dimitiriin fokkisaan tooftaa isaa xiqqoo jijjiiree hamma danda'ametti rukuttaa baay'ee yaalu jalqabe, faallaa seeraa, jilba isaatiin, ykn mataa isaatiin illee... Diimaan daran rukutuu jalqabe, fi marsaa saddeetffaa irratti milkaa'ina gartokkee argate... Ammas jilba isaa yeroo sochoosu immoo postii fuuldura isaa jiru tokkotti fiige... Dimitiriin itti qoosee itti gurraacha'e:
  - Tole, qabame, eenyutu ciniinee!
  Jarmaniin kun daran gammade, ammallee fannoo adda ta'e irratti lakkaa'aa ture!
  Oleg Rybachenko lola kana wal qixaan lole, osoo rukuttaa tokkollee hin darbiin jechuun ni danda'ama, morkataan isaa garmalee bal'inaan lulluuqqachuu isaatti fayyadamee, qoma isaa bitaa jab ykn fannoo mirgaatiin wal argee... Garuu mucaan guddaan Jarmanii sun hin qunnamne rukuttaa kanaaf deebii kennuu. Sana booda Oleg Rybachenko tooftaa isaa jijjiiree hidhii morkataa isaa diriirfame irratti hojjechuu jalqabe... Urgaa"uun Jarmanii kun yeroo dheeraaf kan ture yoo ta"u, marsaa torbaffaatti garuu dhangala"uu jalqabe...
  Morkataan Oleg Rybachenko"s gurbaa biraa, salphaa fi haqa qabeessa ta"een bakka bu"e jechuun dirqama. Inni duraa waan miidhame fakkaata (Kun mala Naazii ta'uun isaa beekamaa ta'us!)... Kanaaf, jalqaba lolaa irratti haaraa waan tureef saffisa ariifachiisaa fudhachuu danda'a ture.
  Garuu marsaa sagalffaa irratti Oleg Rybachenko xiqqoo duubatti deebi'ee rukuttaa miila isaa irraa isa rukute jalaa darbe... Miilli mucaa qullaa fi reebame gargaarsa malee naanna'e... Olezhek garuu akka kuffisaan hin taaneef dafee ol utaale lakkaa"ameera. Fiiguun diina irratti fannifame...
  Innis isa raase, isa xumuruuf ariifate... Xumura marsaa sagalffaa beeksisuuf sagalee dhageessifame, abbaan murtii garuu akka waan hin dhageenye fakkeesse...
  Oleg Rybachenko rukuttaa ulfaataa muraasa darbe, garuu qabate, mataa raasuun lallaafaa godhe. Diinnis kana booda homaa hin hubanne, dha'aa gara maraatummaatti seene. Asitti mucaan Sooviyeet, reflexively, garuu baayyee humnaan, qaama gara isaatti rukute... Rukuttaan sun kallattiin kalee isaa rukute... Rukutaa baay'ee balaa qabu...
  Morkataan kun muraasa dabalataan swing godhee fuulli isaa guddaan diimaa ta'e. Qilleensa raafame fudhachuun gara fuulduraatti kufee jigsuu jalqabe... Murteessaan battaluma sanatti lola sana dhaabe, hakiimonni immoo gara ringitti fiigan... Utuu hin turin morkataan Oleg Rybachenko lola itti fufuu akka hin dandeenye ifa ta'e, fi akka waliigalaatti siree irra taa'ee fudhatame, IV...
  Kun hiriyyaa Dimitirii irratti dhiibbaa gara jabeessa waan uumeef morkataa dadhabee mul'atu irratti haleellaa irratti ba'e... Marsaa kurnaffaa, kudha tokkoffaa, kudha lamaffaa... Rukutaa waljijjiirraa cimaa, garuu Dimitiriif faayidaa ifa ta'een... Kudha sadiiffaa round leveled out somewhat, due to a desperate octopus German, and the Soviet boy received a cut on his eyebrow.... Garuu kudha afraffaatti, Dimkaan humna guddaa argate ammas kaka'umsa harka isaa keessa galche. Jarri kun hanga ammaatti homaa hin beekne, fakkeenyaaf, waa"ee Muhammad Alii, garuu karaa baay"eedhaan tooftaa isaa koppii godhan.
  Marsaa kudha shanaffaatti harki Jarmanii dadhabbii irraa kan ka'e gadi bu'e, kana booda rukuttaa sanaaf deebii hin kennine, garuu salphaatti dhaabatee, jabina Ariyaa agarsiise.... Kana malees, Dmitry, sababa qoricha sammuu namaa hadoochuu fi dadhabbiin hamaa ta'een, yeroo baay'ee rukuttaa caccabsuu baay'ee ta'e laafaa ta"uu isaati. Kanaaf haa ta'u! Garuu baay"ee, baay"ee, qoma diinaa hin haguugamne irratti roobsan. Dhumarratti mataan Jarmanii kanaa obsuu dadhabee, daangaa dandeettiin isaa waan dhumeef inni bakka bu"aa saba "Aryan" salphaatti akka xurii gadi siqxee, xumura marsaa dhumaa gara daqiiqaa kudha shan dura...
  Murteessaan kun suuta jedhee haala xuraa"aa ta"een lakkaa"uu jalqabe, garuu erga shan lakkaa"ee booda, morkataan Dimitiri Lebedev hammam akka malee sochii akka hin qabne argee, addaan kutee iyye:
  - Kanaa mannaa, doktora!
  Dargaggeessi "superman" biraa immoo gara hospitaalaatti geeffame... Sana booda warri xumuraa mo"atan utubaa tokko fuulduratti hiriiranii hiriira bahuu jalqaban... Daaraan roozii gubbaadhaa kufe.
  Mucaan dheeraan Dimitiriin bal'inaan kolfe, bashannanaa ture. Garuu sana booda akka tasaa kaameraan isaanitti dhiyaachaa akka jiru hubatee, miila qullaa gurbaa Sooviyeet, qoreedhaan baay'ee bocamee fi xiqqoo dhiiguu dhiyeenyaan fiilmii hojjechaa jira... Miirri isaa battaluma sanatti dhadhaa'ee qaama isaa warra qananiin hojjetan duuba dhoksuuf yaale ispoortii dargaggoota Jarmanii biroo warqee irraa tolfame ykn daraaraa keessatti awwaalu.
  Oleg Rybachenko harka isaa harkisee:
  - Gatii hin qabu! Kolfaa fi shakkii kan fidu qaanii keessanidha... Kana malees, Jarmanitti, erga waraanni guutuu labsamee booda, ijoolleen hundi jechuun ni danda"ama miila qullaa kan deeman yoo ta"u, kunis ati ofii keetii daandii Barliin irratti argite. Kanaaf boonsaan dugda kee qajeelchi.
  Meedaaliyaan isaaniif kenname ribuu bunni irratti kan hojjetamee fi warqee dhugaa irraa kan hojjetame yoo ta"u, ulfaatina tilmaamaan giraama shantamaa fi saamuda dhibba sagal kan qabu ture. Dhugaadha, ijoollee dhiiraa Sooviyeetiif kun maallaqa guddaadha - tilmaamaan... Maallaqni Sooviyeet akka ofiisaatti kan deeggarame fakkaata waan ta"eef, shallaguuf illee rakkisaadha, dhugaa dubbachuuf garuu dhimmichi kuufama warqee malee raawwatame.
  Qajeelchitoonni Sooviyeet waltajjii sanatti yommuu ol baʼan, faaruun USSR ni dhagaʼama ture. Karaa biraatiin, kun ammallee muuziqaa Aleeksaandar hin turre, waan akka kan idil-addunyaa. Oleg asitti kaka'umsi guddaan itti dhaga'amee sirbuuf hayyama gaafate...
  Himler, inni dorgommii kana irratti argame, tolaan akkas jedhee hayyame:
  - Qophii keessummoota keenya Raashiyaa Guddittii irraa dhufan dhaga'uun baay'ee gammadna.
  Oleg Rybachenko jalqaba gara mirgaatti achiis gara bitaatti jilbeenfatee, sana booda inniifi Dimitiriin sirbuu jalqaban;
  Jireenya keessa, farda, akka adurree balaliita - .
  Landings beekus hin barbaaddu!
  Nuuf badhaasni tasumaa fetish miti - .
  Karaan nuti giiftii ta'uu dandeenyu tokko qofa!
  
  Jalqaba krawattii diimaa hidhe, .
  Sana booda, yeroo waraanni dhufu...
  Mucaan haphichi shoofoo harkatti fudhate - .
  Akka cirrachi garaa kee keessa hin maxxanneef!
  Ijoolleen miila qullaa boolla qotan, .
  Kutaa dulloomaa sadiif...
  Bishaan bullaa'een qorra keessatti ho'ifamee, .
  Paakkii ciniinuu irraa, baay'ee aarii!
  
  Qabsaa'aan du'ee qawween maashinii kufe, .
  Mucaan dafee kaase!
  Rukuttaan sun akka Kaatyushaa humna guddaa ta'e, .
  Sodaa hin qabne, garee dargaggoo!
  
  Sansalata gaaddidduu gurraachaatti nan dhukaasa, .
  Sirrummaa kee eessaa argatte?
  Akkuma billaa qara qabu bara durii, .
  Adabbii qabda!
  
  Lolli gara laafina malee, wayyoo, haadha miti, .
  Gogiinsa gammoojjii keessa ho'a hamaatu jira!
  Garuu Biyya Abbaaf lubbuu kee kennuu qabda, .
  Sana booda gammachuu akka kennaa argatta!
  
  Garuu jaalalaan qabamuun maali?
  Gurbaan hundi kana hin beeku...
  Yeroo yaa'a dhiigaa - .
  Faashistoota gara jabummaadhaan ajjeesa!
  
  Garuu Biyya Haadha jaalala, .
  Ulfina dhaloota ifaa of keessaa qaba...
  Garaa kee immoo hin faallessin, .
  Isa keessa Istaaliin - Sibiilaa fi Abidda - Leeniin!
  
  Yeroo ifaa ta'i - .
  Kaayyoon qulqulluun komunismii...
  Hordoon hamaan ni mo'ama - .
  Hundeen Nafxanyaas ni ciccirame!
  
  Mee dhala namaa hunda ilaalaa...
  Sooviyeetotni tokko akka ta'an godhame!
  Pilaaneetii kana irratti samiin haa jiraatu, .
  Ani knight dha - Rus' hin mo'amu!
  Oleg Rybachenko fi Dmitry jechoota dhumaa irratti ol utaalan, kanaanis yaada sirba isaanii daran guddisan.
  Dhaabbattoonni quuqamadhaan 'whistles' fi harka rukutan...
  Ijoolleen dhiiraa, akka waliigalaatti, abjuu baay"ee hawwataa fi mijataa isaaniif ta"e kan qaban yoo ta"u, shamarran gara qabachuu doonii sana duraan addaan citee tureetti deebi"an. Mul"anni kutaa hedduu qabu waan baay"ee hin mul"anne yoo ta"u, garuu kana caalaa wanti kana caalu akka ture ifaadha.
  Caalaatti sirriitti yoo dubbanne beekumsa osoo hin taane ergama Hyperwitch fi Raashiyaa Demiurge Gods raawwachuudha. Hin duune koo irraa hojjechuu.
  Amma kutaan itti aanu, kunoo balballi gama kamiin banamee gama kamiin akka cufame rakkoon jira. Asitti yookaan bira darbuun yookaan balaa fudhachuun gaariidha. Haa ta"u malee, homaa miti, yoo isheen qoonqoo garagalchite, akka nama machaa"etti ishee fudhatu. Achiis namni hin haaddatne tokko boolla balbalaa jalaa ilaale, intalli sun yeroo itti siqxee baayʼee rakkisaa ture. Haa ta"u malee, dafee ishee hin ilaalu. Balballi cufameera waan ta'eef rukutuu qabda.
  - Eenyutu jira? - Sagaleen dhama'e sun dhiphinaan ni aara.
  - Keenya! - Dandeettii afaanotaaf hin eegamne kan agarsiifte Aurora, afaan Ingiliffaatiin deebii Texas tinge ifa ta'een kennite. - Rummii biyya keessaa fidne, wiiskii na dhukkubeera.
  - Yaa eeyyee! Saffisaan! - Namni-doonii balbala duuba jiru akka allaattii iyye. - Dhugaadha rum!
  Balbaloonni gurguddoon boombii harkaatiin seenuu hin dandeenye banaadha. Gurbaan ija dulloo qabu tokko filatama, namoota walakkaa uffatan biroo hedduu waliin. Isaan akka haleellaa gaazii ykn caalaatti urgaa"uu cimaa, dafqa, .
  - Rumaan eessa jira! - Sagalee tokkoon iyyan.
  - Ati akka malee gaarii dha! - Aurora rifeensa diimaa qabdu gammachuu guddaadhaan dhukaasa, tuullaa dooniiwwan diriirsa. Hanga kudhan sadii fi walakkaa guuteera, kilippii jijjiiruun qaba. Rasaasni xiqqaa, kompaaktii, waan baay"ee fudhachuu dandeessu ta"uun isaa gaariidha.
  - Kutaan biraa qulqullaa'e! "Sagalee ishee keessatti qabbana birraa hamma murtaa"e qabaachuudhaan," jette. "Dhukaasa lama lama dhukaasuu danda"aniiru, garuu akka hin dhaga"amne abdiin qaba."
  Snow White the Terminator akkas jedhee deebiseef:
  - Warri dhaga'es ni gurra!
  Margarita Aurora kutaa itti aanu keessa darbitee, xiqqoo garagaltee, xiqqoo koridoorii irratti dhukaasaa, gara duubaa seenuun, hiriyaan ishee zoombii Yankees waliin wal'aansoo qabu argite. Namichi du'e garuu humna guddaa agarsiisee, lafee dugdaa gadameessaa cabseera.
  - Tole, nu kennuudhaaf jette! - Intalti Komsomol iyyitte.
  - Maaltu hafe! Innis na hubatee alarmii kaasuuf jedhe! - Zombiin bifa saree mufate fudhate.
  - Tole, yaada qabda! Ciisaa callisaa. - Maargaritaan quba ishee "hojjettuu" sanatti raaste, callistee miila ishee deekii irratti rukutte.
  Duuba doonii dhukaasuun nurra jiru irratti loltoota keessaa tokko boombii darbatee, wanti hundinuu ni kufa jedhamee sodaachisaa ture. Analoogii Ameerikaa F-1, sochii suuta jedhee balali'e. Murteen kun osoo hin eegin dhufe; Maargaariitaan diskiin boomerang sana cimsitee darbatte. Ija ishee sadaffaa irratti garagaltee jecha jechaatti sibiilli haphii super-strong ta'e tokko waliin walitti makamte. Ijji sammuu sochii diskichaa hordofee, achiis fiixeen isaa tilmaama gidduutti maxxane, meeshaa waraanaa fi fiyuuzii kutee, asiidii sana akka hin seenne dhorke. Dafqi tokko morma terminator blonde sanaa gadi gulufe:
  - Wow, addaan cicciramuutti ture! Kun dinqii qofa. Yaa Haadha Waaqayyoo cubbamaa waan na oolchiteef galatoomi.
  Awurooraan rifeensa diimaa qabdu ishee dhageessee yaaddoodhaan akkas jette:
  - Maaltu jira?
  - Boombii boombii darbatan! - Deebistee greyhound Margarita jedhamtu.
  - Dhohinsa sana hin dhageenye! - Risaa Komsomol ajaa'ibsiifate.
  - Hin amantu, ani gara diskiin boomerang godheera. - Waraanni adii qorraa sun qoosaa.
  - Akkasitti ta'a. Akka qajeelfamaatti, kun yoo tiles gidduutti galte seera uumamaa hin faallessu. - Aurora quba miila qullaa isheetiin boca harbuu fakkaatu hojjette.
  - Akkas ta'e! - Maargaritaan qoosaa, qoonqa.
  Seexanni ibiddaas fedhii guddaa qabaate:
  - Meeqa duubaa irratti ajjeeste?
  Korshunova bareedduun boonsaan akkas jettee deebisteef:
  - Namoota digdamii saddeet, kan digdamii sagal ammoo zoombiin ukkaamfame.
  - Baay'ee miti! Amma doonii guutuu qulqulleessuuf kaabinoota keessa socho'aa jira. Na gargaaraa! - Sagalee Aurora rifeensa diimaa qabdu amma obsa dhabuun ture.
  - Tole, si waliin nan socho"a. - Maargaritaan akka tasaa lafee dhiigaan guutame kan rifeensa ishee irratti maxxane tokko darbatte.
  Aurora abiddaan guutamte daftee kutaa kutaa manaa seene, asitti qondaaltonni hedduun reefuu rafaa turan, eegdonni immoo dhugaatii baay'ee dhuguu irraa gamaa gamana geggeessaa turan. Haa ta'u malee, akkas jedhanii iyyan:
  - As dhufuu hin dandeessu!
  - Gabaasa hatattamaa Hamilton irraa. - Intalti Komsomol abiddaan guutamte sun deebii kennitee dhoo'aa dhukaaste, almost point-blank. Rasaasni callisee balali"a, ifnillee sirrii miti, qawwee maashinii sitti dhukaasu ta"uu isaa battalumatti hin hubattu. Kanaafuu osoo namni deebii kenne jiraatee nama ajaa'iba ture. Reeffi kudha saddeet ta'ee osoo hin turin afur dabalataan itti dabalame, mana fincaanii irraa, ja'a illee - reeffa lama hammatee barmeela irraa kufe. Asheeta keessaa tokko kan sagaagaltuu tokkoo ture.
  Awwaala callisaa garagalchuu keessatti, .
  Du'a argame - bineensa xiqqaa!
  Har'a doolaara tokko - boru rasaasa morma keessaa, .
  Ogummaa balaa akkasii!
  
  Eeyyee, intalti si hin barbaanne, .
  Qormaata osoo darbuu dararaa...
  Abjuun sagaagaltoota birootu ture
  Buttaa kee qofa naanna'i!
  
  Akka lagni shaampaayin yaa'u, .
  Yaatii, konkolaataa - kabaja hunda!
  Harki qarshii lakkoofsa hin qabne qabee, .
  Intalti gara jabeessa ta'uuf murteessite!
  
  Garuu gowwaa qofatu yaada
  Manni sagaagalummaa gaarii fi baay'ee nama gammachiisa!
  Afaan koo kaaviyaa gurraachaan guute - .
  Eedsii akka ofiif kennite hin beeku ture!
  
  Namni gara awwaalaattis hin dhufu, .
  Yaa Abbaa sodaadhaan cuupham!
  Bu'aa baayyee hamaa ture
  Maamiltoonni duraanii ofumallee shit godha!
  
  Ijoolleen keessan akka gaariitti isin hin yaadatan
  Haadha akkasii beekuun salphina!
  Maaltu isaaniif hafe - gaaddisa mana hidhaa - .
  Callisanii adabbii dandamachuuf...
  
  Kanaaf intala ati baratta, .
  Biyya Haadha bareedduufis hojjedhu!
  Sana booda karaan gara oliitti osoo hin kufne ni jiraata...
  Ta'uu baannaan bara baraan si'ool keessatti dabarsitu!
  Diyaabiloos ibiddaan sun sagaagaltuu kuftee sanaaf jilbeenfatee gabaabsee dubbate.
  Kanaaf, akka gaaddidduu dallaa irratti maxxanee fi caalaatti koridoorii sanarra darbe. Fanaan tokko cinaacha irraa afuufa, ho'a uuma; Balballi yoo baname qilleensi hoʼaan warra kaawuntarii duuba jiran dammaqsuu dandaʼa; Xiqqoo duubatti deebi"a, achiis haala salphaan caccabaa dhiphoo, isa irra sardama. Abs koo qullaa ta'een roughness ticklish rug sanaa natti dhaga'ame. Xiqqoo sadarkaa gadi bu'ee namoonni baay'een reefuu rafanii kaawuntarii irratti biiraa xuuxaa turan. Sagalee salphaa keessatti, miilli qullaa Aurora"s hin dhaga"amu; Duraanis badiisa monotonous dho'iinsa waliin, rasaasa kana booda tokko irratti qisaasessuuf yaaluun. Namoonni rafan akka waliigalaatti qalamuu danda"u. Yoo battalumatti arteriin karootidii dhiibde, bu'aan guddaan diina irraa qoosuu ta'a.
  Achiis Aurora miila qullaa hojjette, Yankees malees, loltoonni Stability gara walakkaa dhibbaa turan, garuu isaan naamusa qofa hir'isan.
  - Namoota hin beekamne gara hojjettoota doonii yeroo hayyamtu jechuun kana jechuudha.
  Intalti sadarkaa ol baate, ifni babal'ate gubbaadhaa ni bu'a. Sagaleen barame, miila jalatti kaarpettiin eessayyuu irraa cicciramee ba'e. Suuraa irraa yoo murteessine, Iraaq. Kun karaa tokkoon maali?
  akkasumas hamaa miti, waa'ee muuxannoo garee kanaa dubbatus. Garuu araadni jajjabina garmalee Yankees'f badiisa. Kanaaf tarkaanfii ol baatee dhaabbatte. Riqicha irratti sadii, lama ammoo uffata hawaa turtle keessa jiru. Tole, uffata hawaa turtle taankii illee miti, boombii dhukaasaa irraa fudhachuu dandeessa, garuu sagaleen sun akka allaattii haaddachuu ta'a. Hojii akkasitti akka gaariitti hojjetu jeequuf fedhiin hin jiru.
  Gargaarsa argachuuf gara hiriyyaa koo Maargariitaatti garagale:
  - Asitti tokko qabna, ykn irra caalaa lama turtii keessa qabna!
  - Hubachuu! - Maargariitaan qabbanaa'aa taphachuuf yaalaa jirti. jedhee qoonqa.
  Seexanni ibiddaa sun akkas jedhee dubbate:
  - Akkamitti bahuu dandeenya?
  Maargaariitaan ija ishee dhiphiftee, shakkii Isfiinksii booger tokko irra sardame tokkoon, akkas jettee gaafatte:
  - Boombii boombii darbatu kun ala jiraa?
  - Garmalee sagalee guddaa qaba! - Aurora hafuura dheeraa baafatte.
  - Boomerang fuula irratti darbachuun gaariidha, naannoo geejjibni jirutti armored visor muruun. Sana booda rasaasa sadii haala sadiitiin achi keessa kaa'i. Hojjachuu qaba. - jette Maargaritaan ofitti amanamummaadhaan.
  - Gara koo koottaa, walsimsiisuun haa hojjennu! - Naasuun quba ishee cracking jedhee gaafate seexanni ibiddaa.
  - Dhugaadha, ani duruu ariifadheera! - Maargaritaan muraasa dabalataa guuttee kallattii faallaa irraa seente. Barefoot Aurora concentrated fi sagalee callisaa ta'een itti dabale:
  - Asirraa hafuu hin dandeessu.
  - Kadhadhaa, ni gargaara! - yaada dhiheessite miseensi Komsomol Margarita, isheen ammas gammachuu amantii keessa kufte.
  - Waaqayyotti hin amanu! - Risaan waraanaa sun ni siqse. - Kun mallattoo dadhabinaati!
  Loltuun bifti ishee diimaa ta'e kun mallattoo fannoo ofirratti hojjechuun akkas jettee yaada kennite:
  - Kanaafuu gargaarsa gaafadhu - sammuu namaa isa ol'aanaa. Maqaa Raashiyaa Sooviyeettiin injifachuuf haa gargaaru.
  Shamarran kun sekondii shanif qorraan qabbanaa'anii, hasaasanii, achiis waan karoorfatan raawwatan. Diskiin boomerang akkuma toora haphii ifa babal"ate keessatti hin mul"atu jechuun ni danda"ama. Yeroo tokko waaqolii tolfamoo sochii hin qabne lama vaayirasii keessa rukute. Rasaasni callisaa vaayirasii xiqqoo murame sana rukutee, qola bocuu fi sammuu addaan cicciru yeroo deebii itti kennan hin qaban turan. Tole, inni sadaffaan yeroo tokkotti waan ajjeefameef yeroo deebii kennuu hin arganne. Dhugaadha, suutiin hawaa turtle kufanii sagalee uume. Dooniin doonii beekuuf hawwu sun utaalee baatee, Auroraan rifeensa diimaa qabdu utaalcha tokkoon isa bira darbitee, quba agarsiisaa ishee dugda mataa isaatti akeekte.
  - Rafi ilma!
  Sana booda mataan hedduun achi gadi mul'ate, sararri akka fanjii dachaa fi callisa.
  - Sadarkaan kun darbee jira Margarita!
  - Asitti kaabin kaappiteenii cinatti, dhagaa waliin isa qabna. - Miseensa Komsomol bifa diimaa aarii qabuun yaada kenname.
  - Ofii isaatiin.
  Gara kaabin kaappiteenii sanaa gaʼuuf, sweeps lama raawwachuun barbaachisaa ture; Isheen garmalee xiqqoo turte, umriin ishee kudha saddeet, tarii kudha jaha illee hin caaltu turte. Akkas kadhannaadhaan ilaalte.
  - Ani homaa hin jedhu waraana...
  - Rabbiin! Kan hin mo'amnee fi baallee carraa irratti kan oofu. - Haxxee Margarita afaan Arabaatiin deebiste.
  Dhugumatti fuulli isaanii hin mul"atu, kunis kan jajjaboodha, intalli ammallee hin beektu, akkasumas version Sulxaana Turkii ta"uu isaa ni cima.
  - Kaapteeniin eessa jira? - Aurora afaan Arabaatiin afaan Ingiliffaatiin gaafatte.
  Lubni jaalalaa akkas jettee dubbachuu jalqabde:
  - Kaabin qananiin guutame keessatti! "Faggoon" kun waa'ee jaalalaa tasumaa tasgabbaa'aa miti. Eeyyee yoo barbaadde si tajaajila, guutummaatti bilisaan!
  - Shamarran dachaa kumaan isin caaltan samii irratti nu eegaa jirtu! - Risaawwan waraanaa raasaa itti baasan.
  Sagaagaltuun sun warra ajjeesan aarsuu hin barbaanne, garuu rifleeksiin ejjituu sagalee sababa caalaa cimaa ture:
  - Waanan gochuu danda"u qofa sitti agarsiisa! Arrabni koo akka rifeensaa salphaa, akka damma mi'aawaa dha!
  Maargaritaan akka malee aartee quba ishee ija ishee keessaa rukutte, ejjituu sana dhaamsite:
  - Xiqqoo dabalataan silaa ishee ajjeesuu qabna turre. - Miseensi amantii Komsomol tokko, saalqunnamtii akkasii arguun isaa baay'ee aare.
  Seensa irratti of eeggannoo malee eegdota lama lafa kaa'anii, duuba isaanii utaalanii morma isaanii cabsan.
  Kaapteeniin sun akka nama saalqunnamtii guutuutti, reefuu gurbaa lama, nama gurraachaafi nama Taayilaandi hammatee qoonqa ture. Isaanis harka kennatanis, rifachuudhaan garagalchanii garagalchan.
  Shamarran suuraa kaappiteenii kompiitara irratti waan arganiif, osoo hin shakkiin "trans boys" lamaan isaanii ajjeesan. Kaapteeniin sadarkaa tokkoffaa, nama lammaffaa admiral booda, jerked up, dha'annaa lama lamaatiin gara sammuu isaatti fide. Yeroo jalqabaaf booji'amtee of argate, uumamni fokkisaan sun hin rifanne, ija ajaa'ibsiifatee du'a isaa qofa ilaale.
  Maargaariitaan afaan isaa guwaantiidhaan haguugdee gara harka ishee diriirsiteetti isa ol kaafte, Auroraan immoo dagger cirracha ibsu qabu ija ishee bira fidde. Akka kobraa gara jabeessa tokkootti 'hiss' jette:
  - Jecha tokko ija kee nan gouge!
  Maargaariitaan xiqqoo jilba ishee laaffifte, garuu Kaapteeniin sun callise.
  - Akkas jirta! - Seexanni ibiddaa sagalee ishee keessa jiru daran akka suukanneessaa taasise. - Dhukkubbii dibadhu Ajajaa.
  Galinaan xumura narvii xiqqoo dhiibdee afaan ishee haguugdee waan turteef, iyyi qoonqoo kaapteenii Ameerikaa keessaa miliqe.
  - Tole amma callisee ta'a. - Awurooraan rifeensa diimaa qabdu quba qullaa isheetiin lafa irratti rukutuu jalqabde, kunis kan amala sirba hiriira awwaalchaa fakkaatu. - Bofa amanamaa hin taane dubbadhu! Yookaan ulfina kee kutannee afaan keenyatti cufna.
  Kaapteeniin jal'aan sun xiqqoo yeroo tasgabbaa'u, Maargaariitaan xiqqoo micciirte. Waraanni bifti isaa diimaa ta'e kun gaaffii fi deebii kanaaf gumaacha afaanii gochuufis murteesse:
  - Saree, yoo gidiraa irraa fagaachuu barbaadde of ibsi. Ta'uu baannaan nu gammachiisu qofa.
  Kaapteeniin sun haala adda ta'een akkas jedhe:
  - Waan hundumaa sitti hima!
  - Tole, sun wayya. Akkamitti karaa salphaa ta'een gaaffii fi deebii jechuu dandeenya! - Shamarran qoosaadhaan qoosan.
  Kaapteenichi gurri isaa kan bunni raafamee boo'e:
  - Jireenya kee qofa dhiisi!
  Aurora loojikiidhaan akkas jetteetti:
  - Kun nyaata hunda caalaa gatii guddaa qabuudha, ammallee maallaqa argachuu qabda!
  - Ani nama daldalaati. - Ameerikaan booji'amte maaliif gammade? - Yoo barbaadde si tajaajiluu nan danda'a!
  - Inni kun immoo, osoo hin deemin tuffii, sagaagaltuu dhiiraa! - Maargaritaan jibbiinsaan yaada kennite.
  Kokkeen doonii sanaa illee gogaa lallaafaa miila intalattii irratti waan gufattee booda, yaada akkasii kanaan aaruudhaan gara caccabaa sanaatti deebiʼee fiigde.
  - Namoota meeqatu doonii kanarra jira? - Awurooraan rifeensa diimaa boontuu hima isa dhumaa akka hin dhageenye fakkeessite.
  Jal'aan Ameerikaa sun duubatti deebi'e, fuulli isaa moronic ta'e, akka waan gaaffii sana hin dhageenyeetti, iji isaa harka rukuta, harka rukuta!
  Seexanni Ibiddaa quba ishee xiqqoo dagger isheetiin cicciree dhiigni dhangala'uu jalqabe. Achumaan gara sammuu isaatti deebi'e:
  - Tole, nama meeqatu balleessituu irra jira?
  - Gara dhibba afuriitti! Hidhattoonni "tasgabbii" qarqara galaanaa irraa yoom akka dhufan sirriitti hin beeku. Garuu sagaagaltoonni muraasa. Jarreen qarqara galaanaa irraa dhufaniif illee gahaa miti. - Fakkeessaa fi moron sun qoonqoo foon allaattii isaa jilbeenfatee jigse.
  . BOQONNAA Lakk.8.
  - Bal'ina isaa ni dhiifna! - Fire Aurora battaluma sanatti gara dhimma qabatamaatti ce"e. - Meeshaaleen aadaa eessa jiru?
  Kaapteeniin "gowwaa" taphachuuf yaale:
  - Artiifaaktii akkamii?
  Miila qullaa Aurora jilba ishee xiqqoo dhidhiitte, lafeen ishee ni ciccite.
  - Amma hubattee?
  Dhukkubbiin gowwummaa ofirraa baasuuf karaa hunda caalaa bu'a qabeessa ta'ee argame:
  - Eeyyee, safe doonii keessa jiru.
  Cool Aurora akkas jettee gurraacha'e:
  - Safe hoo?
  - Achi balbala duuba! - Priimeetiin allaattii sun ni siqse.
  - Risaa waraanaa ija magariisa ishee balaqqeessite. Maargaariitaan balbala titaaniyaamii gara ofitti harkiftee mufachuudhaan iyyite:
  - Koodii qaba!
  Kaapteeniin sun lubbuun jiraachuuf abdii kutannaa guddaan yaale:
  - Eeyyee furtuu qaba.
  - Eessa? - Intalti waraanaa miila qullaa isheetiin teessoo sana ol kaafte.
  Bineensichi haala adda ta'een gungumaa ture:
  - Kaardii keessa!
  Miila qullaa Aurora daftee gara kaabinee sanaatti ol baatee meeshaa chippii qabu tokko baafte.
  - Kana?
  - Eeyyee! - Hantuutni xiqqoo sun iyye.
  - Ofii koo nan bana! - Dashing Aurora harka kaappiteenii rukute. - Ilaa, qaroo ta'i.
  - Maaliif lama qofa? - Allaattiin fedhii qabaachuuf hamilee qaba ture.
  - Garmalee fedhii hin qabaatin. Umurii dheeraa ni jiraatta. - Aurora garaa Forleind isa lallaafaa ta"e kofoo ishee qullaa ta"een rukutte, dhukkubbii irraa kan ka"e akka inni rifatu goote. Intalti balbala gara seeftii sanaatti geessu bante. Kutaa sana keessa laptop fi boombii dhukaasaa hedduu turan. Soviet RPG - 39, kooppii tokkoon, fi gita isaa Ameerikaa caalaatti ulfaataa ta'e.
  - Koodii nageenya qabu beektaa? - Warrior Bear ni boo'e.
  - Lakkoofsa lamaan dhumaa irraa kan hafe ajajaa qofatu waa'ee isaanii odeeffannoo qaba. - Admiral keenya Joorji Arnoold.
  - Bilbilaa! - Maargaariitaan miila ishee afaan booji"amaa sanaa isa lallaafaa ta"e keessa galchitee, quba qullaa isheetiin hidhii isaa qabde.
  Ameerikaan booji'amte kun burjaaja'ee walnyaatinsa baayyee dheeraa hin taane tarreesse. Xiqqoo ifaa waan taateef, ijji Aurora"s ni balaqqeessa"e:
  - Tole, hin sobne. Si fayyadu akeekkachiisa.
  - Sana booda akkamittan jechuu danda'a... Amma lakkoofsa sana yeroo sadii dogoggoraan yoo bilbiltan alarmiin ni dhaga'ama. - Akka tasaa kaappiteeniin sodaate sun ni qoonqa.
  - Duraanis isa beekna! - Intalti Komsomol daftee koodii barreessitee balbala furdina miliimeetira dhibba afur qabu sana bante. Dhagoonni kun saanduqa adda addaa keessatti kuufamanii of eeggannoodhaan baafamaniiru.
  - Stingers from the Infinite, duraan itti fayyadamtaniittuu?
  - Irra caalaa eeyyee! - Hantuutni booji'amte sun ni siqxe. - Qormaata galgala gaggeessine.
  Seexanni ibiddaas ni gammade:
  - Guddaa, stingers eessatti kuufamaniiru?
  Kaapteeniin sun qoosuu isaatiin akkas jedhee micciiree ba"e:
  - Hangar keessatti, bakka qabannaa jiru. Chaappaa "Orlan" kan qabu yoo ta'u, yeroo walfakkaatutti taankiiwwan Pershing lama naannoo sana jiru.
  - Sanduuqonni kun sibiilota citaa qofaaf mijatu. Garuu moodeelli fooyya'e "stingers" baay'ee mijataadha. - Maraatuun Aurora, booji"amte sanatti qoosaa, arraba ishee baafte.
  - Chiipsii kompiitaraa qabu, kanaaf adda, siluuteetii qabatu. - Ameerikaan sun lubbuu isaa bitachuuf yaaluun gungumaa.
  - Ni beekna! - Seexanni ibiddaa gara hiriyaa isheetti garagale. - Namoota dhibba afur fi shantama keessaa meeqatu hafe jettee yaadda Mirabela?
  - Walakkaa gadi. Walumaagalatti reeffa dhibba lamaa fi soddomii saddeet qabna. - Intalti Komsomol gammachuudhaan illee qooste.
  Aurora aarii guddaa qabdu hafuura baafatte:
  - Stingers fe'uuf hidhamtoonni ni barbaachisa;
  Saamtuun booji'ame sun akkas jedhee ifatti dubbate:
  -Ati nama Raashiyaadhaa?
  - Yaadni eessaa dhufte, nuti Mujahideen. - Loltoonni Komsomol ni boo'an.
  Kaapteeniin kun sammuu fi hubannoo hin eegamne agarsiise:
  - Loltoota ciccimoo akkasii qabaachuu kan danda'an Raashiyaa qofa, doonii hamma tokko guddaa ta'e waliin qabachuu danda'u!
  Tough Aurora kana irratti walii hin galle:
  - Akkasumas loltoota Sulxaana guddaa Turkii meeshaalee meeshaalee waliin!
  - Akkasitti? Wanti kamiyyuu ni danda'ama, garuu ati Arabootaaf garmalee sammuu qabda. - Priimaayitiin allaattii kun ni aarse. - Tarii lammii Jarmanii ta'us?
  Awurooraan saffisaan sun jecha isaa kana mormuudhaan, jilba ishee garaa keessaa rukutee, achiis miila lamaan cabsite, kaappiteeniin re'ee sun rifachuu dhukkubsataa sanaan of wallaale.
  - Walumaagalatti isa hin barbaachisu, gahaa beekna. - Waraanni rifeensa diimaa qabu sun gabaabsee dubbate. "Amma wanti nuti gochuu qabnu hojjettoota doonii qabachuu qofa."
  Maargaritaan battaluma sanatti yaada kennite:
  - Gara kaabinootaatti haa deemnu, furtuu tuuta qabna!
  Awurooraan baayʼee gammaddeetti:
  - Eeyyee, banaan elektirooniksii hatattamaas ni jira.
  Shamarran Komsomol callisanii gadi bu'anii balbala kaabinii bananii ammas badiisa uumame. Dhangala'aa gosa tokko qofa, waraana osoo hin taane, qamadii qamadii qama'uu.
  - Kaabin lakkoofsa ja'a qulqulluudha! - Auroraan ilkaan ishee qullaa labsite.
  - Tarii kutaa lakkoofsa ja'a keessatti! - Maargariitaan qooste. - Karaa adda addaa keenya haa deemnu wayya.
  - Nuti tuullaa dheeduuf geessoo miti. - Seexanni ibiddaan boo'e. - Yookaan irra caalaa hantuuta, garuu kanneen bosona!
  - Sun dhugaa miti! - Terminaatarri bifaan diimaa ta'e sun duraanuu mufatee ture. - Loltoonni kiraa sassaabdota sun maallaqaaf falma, nuti immoo Biyya Haadha Koominiistii qofaaf falma.
  Shamarran Komsomol deekii hojjettootaa irraa dashes ta'een gara fuulduraatti tarkaanfatanii, singles irratti dhukaasaa turan. Maargaariitaan hamma dandeessutti saffisaan fiigde, gara kutaa mootoraa, kutaa kuusaa, qabannaa, galma. Waraanni of eeggannoodhaan ugguramee, kutaa kutaadhaan gadi ciranii turan. Ifa dirqamaa laafaa ta'uun isaa harka iskaaptota qofa taphatame diina meetira kudhan fagaatee jiru raafama malee homaa hin argu, garuu ifatti ilaalu.
  Kompiitarri ofumaan yaada isaa ibse.
  - Moodeela vaayirasii yoo fayyadamne hoo?
  - Akkasumas duraanuu gurbaa ismaartii baatiriidhaan hojjetu fayyadamneerra. - Margarita Korshunova jette roobootii kanaan mufattee. - Sirni hordoffii hundi hirriba qorraa keessa akka jiru argita.
  - Akkana! - Maashiniin chippii qabu na ajaa'ibe.
  - Waajjira admiral"tti deebi"anii, walmakaa raammoo fi vaayirasii karaa chaanaalii ergan. Kan hin mul'anne fakkaata, sagantaa farra vaayirasii tokkollee alarmii hin kaasu. Hojii qulqulluu akkasii, mul'achuu dhabuun sirna hordoffii hunda hirriba keessa galche. - Intalti Komsomol amansiisaa guddaa argachuuf harka ishee irratti biceps qara qabu agarsiifte.
  - Wow, ati naaf kenni! - jedhe qawween maashiniin ogummaa shamarranii ajaa"ibsiifatee. -Irra deebitee na saganteessuu dandeessaa?
  - Baay'ee dhugaadha! Ati immoo maal barbaadda?! - Maargaritaan asitti fuula baayyee jaalala qabeessa ta'e uumte.
  - Akka nama tokkootti of hubadhu! - Meeshaa elektirooniksii gaafatame.
  - Kun hin barbaachisu, dhukaasa qofa. - Blonde terminator waan gowwummaa hojjechuuf gowwaa miti. - Booda waa'ee Kiristoos isinitti hima.
  Maargaariitaan dugda ishee gara sadarkaa sanaatti qabdee ejjennoo fudhattee, tasgabbii argachuuf jilba tokkoon gadi buute, barmeela sana balbala faallaa jirutti akeekte. Gurbaan tokko bahe, yeroo kana adii, xiqqoo "shabby" qofa, dope xuuxuu fakkaata.
  - Namoonni qoricha sammuu namaa hadoochu fudhatan mootummaa Waaqayyoo hin dhaalu. - Loltuun Komsomol tokko isaan addaan kute. - Daftee of qaxxaamurtee reeffa ofirraa darbatte.
  Miila qullaa Aurora naannoo biraatiin zigzag ta'een socho'ee, balbala sanatti dhiyaate, cufamee ta'ee argame, furtuu addunyaa maraatiin bane. Gurraachi barcuma itti darbate.
  - Fuck off, kittii!
  Intalti Komsomol battalumatti deebii kennitee, barcumaa fi Afrikaa fi hiriyyoota isaa lamaan ciccirtee - walakkaa gadi. Walumaagalatti reeffa dhibba lamaa fi soddomii saddeet qabna. - Intalti Komsomol gammachuudhaan illee qooste.
  Oo, osoon hiriyyoota koo siree irra harkisee natti tola.
  - Geeks kun si sodaachisuu danda'aniiru! - Risaan waraanaa rifeensa diimaa qabu sun deebiseef. - Amma eessa dhaqna? Mul'ataan gara kutaa itti aanaa sanaatti. Inni waan rafaa jiru fakkaata.
  Bakki jireenyaa hiriyaa gaa'elaa kaapteenii hangas bal'aa miti, garuu muuziqaan achirraa dhaga'amuu danda'a. Jaalallee muuziqaati jechuudhaa? - Waan salphisa.
  Intalti Komsomol miila qullaa tokko akka gaaddidduu seentee loltuu tokko rukutee, kaappiteenii sadarkaa lammaffaa tokko jilba isaa qaxxaamuree xiqqoo ukkaamsite:
  - Jiraachuu barbaaddaa?
  - Barbaaduu! - Akka waliigalaatti, nama Ameerikaa tokko irraa eegamu akka ta"e deebiseef.
  - Carraan ni jiraata! - Yeroo Aurora dashing ta'e dhaamsuu filate, garuu yeroo dheeraaf miti. - Nama siif dhufta Kent! Isheen itti fufte, koridoorichi dhiphachuu jalqabe, ifatti dooniiwwan sadarkaa isaanii gadi bu'aa turan. Intalti Komsomol balbala fagoo jiru irratti xiyyeeffattee mataa waardiyyaa sanaa irratti dhukaase. Kanaaf dhukaasni sun callisee jettee xuxxuqxee dubbatte.
  - Bang-bang!
  Intalti Komsomol tokko of eeggannoodhaan qabattoo balbala kaabinichaa yaalti. Cufamee jira. Tole, kun walakkaa sekondii, namoonni torba kaabinicha keessa jiru, sadii rafaa jiru, kanneen hafan ammoo domino taphachaa jiru, quite in Russian. Maargaritaan humnaan qawwee harkifti, haala kana keessatti ajjeesuun gammachuu hin fidu. Garuu hojiin sun raawwatamee, cophni dhiigaa illee fuula isaa irratti bu'e.
  - Namootni du'an qamadii qabatanii dhaabbatanii callisaa! - Intalti Komsomol jedhamtu qoosaa.
  Kaabin haaraa, kunoo Maargaritaan namoota rafan lama lubbuun dhiistee deemte, cuftee qofa, isaan gargaaruu danda'a.
  - Ajjeechaan ofittummaa fi bu'aa mirkaneessuu hin danda'u - kabaja, bilisummaa fi Biyya Haadha qofatu leellisaa jeequmsaa! - Jette - falaasama terminator hawwataa ta'e.
  Aurora akkasumas tuuboo qilleensaa filachuudhaan salphaatti socho'a. Akka malee dhiphoo waan ta'eef boorsaan dugda karaa keessa seena. Qawwee maashinii sanas akka xiqqaatu dachaasuun illee narra ture. Amma intalli Komsomol balaa fudhatus baayyee socho'aa taateetti. Akka waan qulqulloonni cubbamaa sanatti aaranii, saroonni jijjiirame tokko itti duule. Yeroo inni reefuu keessa darbuu danda'us. Innis dhukkubsatee ciniinee yeroo lama lama fiigicha jalaa miliqe. Intalti Komsomol mataa ishee xuxxuqxe, garuu fiixee tentacles irraa qabdee jilba ishee jalatti sochoosuu dandeesse. Harka ishee duubatti harkiftee rukutte, saanduqa cimaan sun akka dhohee, jilba ishee guutame irratti dhukkubbii uume.
  - Rifaasisaa! - jedhee deebiseef risaa waraanaa. - Qoricha farra qoricha ofitti nan naqa.
  Akkaataa kamiinuu Maargariitaan baatee gara kaabin loltoonni sun itti qufa'anitti cabsitee deemte. Yeroo balballi banamu utaaluuf yaalan, garuu battaluma sanatti roobni lubbuu namaa galaafatu uwwifame. Tokko qofa dhiistee, gurbaa dhaamsitee, intalli Komsomol karaa ishee itti fufte.
  Balballi gara bitaa ishee jiru garagaluu jalqaba. Mul'ataan gurbaan mataa haaddate, ilkaan qaawwa qabu sun fincaan baasuu barbaade.
  - Eenyuutu as jira? - Sagalee machaa'een dooniin kun gaafate.
  - Abjuu miila qullaa kee! - Intalti Komsomol akka burqaa arkii gootee balbala dhiibdee banaa morma isaa rukutti. Garuu kun ammallee sibiilli alayidii dha. Mormi isaa akka tasaa dhiita"ee, gurbaan "boksii" fakkaatus dugda mataa isaa rukute. Maargaariitaan keessa balali'ee, jilba sibiilaa isheetiin jilba rukutti, baay'ee qaradhaan, ilkaan rukutti. Waan baay'inaan hanqate, saffisaan bakka buusa caalaa.
  - Qophii waanan ta'e natti fakkaata. - Ajjeesaan fakkii waaqayyittii waliin gabaabfame.
  Namoonni shan dabalataan duubatti hafaniiru. Kubbaa keessaa tokko, simannaa gaarii jechuudha. Saamtuu isa kaan morma isaa rukudhu, isa kuffisuuf gahaadha. Qarqara sadaffaa harka mirgaa hanga mormaatti. Of irra deebi'uu qabda, garuu tooftaan kun lubbuu namaa galaafata. Gurbaan tokko sheelfii gubbaa irraa kufe, garuu balali'aa irratti Margarita mataa isaa dursitee gara solar plexus rukutti.
  - Boqodhu daa'ima. - Jetti intalli Komsomol tokko.
  Gosti dhumaa xurii abbaa darbii sadii, jechoota Ingiliffaa fi Raashiyaa walitti makameen kakata. Jiraataa mitii? Maargaariitaan kobra, quba ishee ija keessa galchuun rukuttaa, lubbuu namaa galaafachuuf jechuun ni danda'ama. "Hiriyaan" hundi callisan. Dhugaadha, kaabin itti aanu keessatti sagalee tokkotu ka'e.
  - Maaltu jira!
  - Lola salphaa! - Maargariitaan akka waan sagalee machaa'eetti sagalee guddaadhaan deebisteef. - Warra madaa'an keenya gargaaraa. - .
  Balballi kaabinichaa banamee ibidda dho'u argatu, ammas qabsaa'onni ni kufu.
  Gaariin qawwee maashinii wajjin ta'uu qaba, .
  Du'a hamaa diinota Biyya Abbaatiif!
  Balalii gara urjiilee to"achuuf, .
  Samii samii keessa jiru mo'achuuf!
  
  Nuti ijoollee komunismii aduuti, .
  Qabsaa'onni akka tornado dhalatan...
  Nafxanyaan boo'icha waraabessaaf deebii ni kenna, .
  Risaa guddaan tokko isa ni ciccira!
  
  Gaariin hamaa caala, .
  Hammeenyi hammaataa ta'uu danda'us...
  Samii jalatti qabsoofna to
  Birraan daraaraa dhufeera!
  
  Sirboonni halkanii keessa jiru - trills, .
  Sagalee sulula meetii fakkaatus!
  Bubbeen, qorri fi bokkaa cimaan ni duubatti deebi'a, .
  Ifa aduu ho'aa jalatti!
  
  Daraaraa - deeyisii, abaaboo, ruuzii, .
  Margi sun yeroo gannaa baayʼee baala!
  Yoo beektanis qorri ni dhufa!
  Yeroo sanattillee hin sodaattu!
  
  Saree gurguddaa - "Tigree" kana.
  Boo'anii mataa raasaa!
  Krauts tapha hamaa keessa isaan darbatu, .
  Garuu kaput ammas ni dhufa!
  
  Ba'uu aduun ni eeganna!
  Loltoonni Raashiyaa magaalaa Barliin ni seenu,
  Biyya Abbaa faaruu - .
  Gad fagoo Tartaraas keessattis gaddatu jira!
  
  Sana booda ummatoonni biyyoota walitti makamu, .
  Obbolummaa fi jaalalli ni dhufa!
  Damma gara kooppii fi saanii keessatti naquu - .
  Akka dhiigni sulula keessatti hin yaa'in!
  Maargaariitaan keeyyata isa dhumaa gurra namaa dhaamsuudhaan kan sirbite siʼa taʼu, caqastoonni hafan immoo akka fardeen mataa isaaniitti fiigan. Yeroo sirba tokkoon waraabdu yeroo hunda nama hawwata:
  - Namoota lubbuun jiran irratti kana gochuun akka malee gara jabummaa ta'us! - "Kiristaanni" gaabbiin jedhe.
  Shamarran hammam haa carraaqanis ija afuriin waan hunda hordofuu fi to'achuun hin danda'amu ture. Zombiin sammuu hin qabne hin lakkaa'amu. Namni hin beekamne tokko alarmii kaasuu danda'eera. Ifa balaa tasaa battaluma sanatti ibsee saayireniin sagalee dhageessisuu jalqabe.
  - Wanti hin oolle ta'e, nutis garmalee carraa arganne. - Jedhe Aurora rifeensa diimaa qabdu.
  Intalti Komsomol gara kaabinootaatti fiigdee, dooniiwwanii fi humni addaa isaan keessaa fiigaa turan. Sirna malee isaan rasaasaan rukutte. Kanaaf namoonni baay'een ajjeefaman, Yankees kudhan kudhan.
  Dhukaasni qawwee maashinii dhaga'ame, boombii boombii dhoohe, hedduun isaanii yeroo tokkotti. Haa ta'u malee qabsaa'onni kana caalaa of miidhuu danda'u turan. Silencers akkasumas asitti gahee taphataniiru, .
  Humni addaa yakkamtootaa battaluma sanatti hin hubanne; Maargaariitaan karaa loltoonni kun itti ba"an cuftee ofiishee boombii booji"ame tokko lama darbatte. Iyya, lafeen dhiigaan guutame balali'ee, intalli Komsomol tokko miila qullaa mataa ishee irraa cite tokko qabde. Miilli ishee hammam daddabbii ta'eera, kofa kamiinuu jilbeenfatte. Seerri qaamaa jijjiiramee foon gutta-percha ta'e jettanii yaaddu ta'a.
  Ibiddi gama diinaa irraa dho'u, garuu irra caalaa jaamaa dha. Margarita dhukaasa, osoo hin dhokatin jechuun ni danda"ama, dhagaawwan falfalaa "Chain mail" dhukaasa hunda amanamummaadhaan ni deebisu.
  - Maqaan hiriyaa koo Mootittii Qorqorroo ta"uu dhabuun isaa nama gaddisiisa. Kunis hiriyoonni gaaʼelaa keenya caalaatti fakkeenya fakkeessanii akka mulʼatan godha ture!
  Oleg Rybachenko dammaqe, yeroo kana, bugle fi rukuttaa qaccee irraa osoo hin taane, boo'icha ofii isaa irraa - tasgabbaa'aa fi jajjabina hin qabne. Shamarran illee ammallee rafaa turan, hojiiwwan hojii guddaa hojjechaa turan.
  Gootummaa isaas abjuu halkaniif bakka kenne, akkuma yeroo baayyee yeroo Naaziin sitti qoosu.
  Oleg Rybachenko akka waan ink resin keessaa flopped ta'etti gadi cuuphamuu isaa itti dhaga'ame, iji isaa illee nyaachuu jalqabe. Sana booda dhuguma sodaate, akka tasaa faashistoonni addunyaa biraa irratti aangoo horataniiru. Sagaleen qamadii ni dhaga"ama, sagalee akka saree bishaan boollaa irratti xuuxuu, baay"ee qofa, gurra kee keessa ciniinee, isaan qaxxaamuree. Kophee gurraa forceps jedhamutti ni caccaba. Sana booda afaan tokko dukkana keessaa ilkaan akka laavaa volkaanoo ibsu ba'a. Oleg Rybachenko Jr. kanaan dura fuula jibbisiisoo akkasii kan bineensa hamaa argee hin beeku;
  Achiis jilbiwwan kana caalaa suukaneessaa taʼan kan biroon ni mulʼatan, kaan akka Everest guddaa, kaan immoo xixiqqoo fi saawwan baayʼee hamaa fakkaatu turan. Kanaaf ilkaan isaanii summii qaxxaamuraa taʼeen foon isaa qabatan. Jireenya isaa gabaabaa keessatti Rybachenko Jr. dhukkubbiin akkasii mudatee hin beeku. Wanti guddaan miira sanaaf analoogii argachuun hin danda'amne ture. Kun abidda gubaa fi asiidii mancaasu yoo ta"u, yeroo walfakkaatutti qabbanaa"ee fi saw muraa dull dha.
  Isaanis isa dararuu itti fufan, foon harka isaa irraa cicciramee, lafeen isaa saaxilamee, garaacha isaa isa ciccite keessaa ba"u. Uumamtoonni hamoon ilkaan isaaniitti marsanii isaan ciniinsu. Rybachenko Jr. ni boo'a, imimmaan ija isaa keessaa dhangala'a.
  - Gooftaa maaliif? Hundaafuu jireenya koo keessatti nama hin ajjeesne, nama hin ganne.
  Qoosaa dhaga'uu dandeessa akkasumas akka waan cirrachoonni ho'aan qoochoo gurraa kee bocuutti sitti dhagahama. Dhumarratti afaan guddaan tokko mul"atee guutummaatti isa liqimsa. Oleg Rybachenko Jr. abiddi qoonqoo isaa keessatti boba'u argee, daraaraa torbaatti caccaba halluu guutummaatti adda ta'e.
  - Kun ibidda sheekkoo addunyaa jalaa ti. - Mucaan sun xuxxuqee, gogaan harka isaa walitti guddate, madaa fokkisaan haguugame. Balalii isaa saffisiisuuf yaala, garuu miliimeetira tokko illee of sochoosuu hin danda"u; Sulula abiddaa qaama dargaggummaa isaa isa jaallatamaa tuqa. Wanti akkanaa isa mudatee hin beeku, iji isaa dukkanaa'ee waan dhohinsi afaan isaa keessatti jalqabe fakkaata, garaan isaas fincilee, meeshaa niwukilaraa itti haleelame. Abiddi kun hammam ho'aa ture, gogaa qullaa irratti madaan gurguddaan mul'atee, lafeen dukkanaa'ee fi caccabee gidiraa fide.
  "Lakki, hin barbaadu, hin barbaachisu" jedhee qajeelchaan sun gubbaa somba isaa irratti iyye. - Mee na gadhiisi!
  Tokkoon tokkoon halluu ibiddaa dhukkubbii adda ta"ee fi adda ta"edha. Gidiraan gaaddidduu adda addaa kennamuu danda'a, adda addummaa isaanii ajaa'iba, Maarkis de Saade illee dheerina ogummaan jiraattota addunyaa jalaa hangam gahuu akka danda'u hin yaadne.
  - Garuu sheyxaanota, wal arguu dandeessu. - Sagaleen piroofeesara SS beekamaa tokkoo haala jibbisiisaan ni qooqa.
  Bifti isaanii garuu suukaneessaa ta"us, keessumaa afaan isaanii isa lafee dugdaa qabu, kan shaarkii fi korma wal makaa haala hin beekamneen fakkaatu ilaaluun namatti hin tolu. Garuu gaanfonni, waan ajaa'ibaa ta'een, na tasgabbeesse. Mucaan qajeelchaa kun dhukkubbii bocame irraa yaada isaa of baasuuf, afoola yaadachuu jalqabe, bakka seexanoonni xixiqqoo qoosaa mimmiidhagoo ta"an kun, yeroo tokko tokko sodaachisoo, yeroo tokko tokko qoosaa fi naive, yeroo tokko tokko namoota gargaaran, yeroo tokko tokko immoo miidhaa geessisan. Keessattuu kan yaadatamu oduu durii "Phaaphaasii fi hojjetaan isaa Baaldaa." "Namoota" akkasii wajjin wal"aansoo qabuun baay"ee ni danda"ama. Kunoo immoo wanti isaan beekan qodaa waraanuu qofa.
  - Lubbuun cubbamtuun National Socialists akka hin dhaggeeffanne? - Gaanfi seexanaa guddatee, gara gosa afaanitti jijjiiramee shardicha rukute.
  Mataa irratti lafeen yommuu caccabu baay"ee nama dhukkubsa jechaan ibsamuu hin danda"u. Garuu dammaqiinni isaa duumessa hin turre; Kanaaf sammuu isaa irratti tuqaan gara jabeessa ta'e itti dhaga'ame, achiis bineensi sun sammuu sana dhuguu jalqabe. Akka waan dhiphatee jiruutti suuta jedhee raawwate. Jinni biraa tokkos mismaara isaa qotuu jalqabe, cirracha qara qabu jala oofee.
  Oleg Rybachenko iyyee, afaan isaa ofumaan banama.
  - Hin gadhiisinaa.
  Arraba isaa qabatanii harkisu, suuta jedhanii foddaa afaan isaa irraa cicciranii.
  Dhukkubbiin illee ni jira, garuu xiqqoo adda ta'ee, kana booda iyyi hin jiru, boo'icha fi iyyi qofa.
  Seexanni of mul"isuu itti fufaniiru, mismaara hordofanii, jilba cabsuu jalqaban, kanas suuta jedhanii godhu, gidiraa mi"eeffachaa.
  - Re'een gaanfa hin qabne akkasitti qooda isaa argata. - Jinni tokko iyyaa jira, tarii jinnii olaanaa ta'uu danda'a.
  Oleg Rybachenko reefuu haala maraatummaa irra gaʼee ture; Garuu seexanni duubatti hin deebi'an, ilkaan baasuu jalqabaniiru, sana booda qotuu, fiixee isaa gara ilkaan bocanii.
  - Akkamitti namni tokko gara jabummaa akkasiitti jilbeenfata, dhuguma haadha hin qaban? - Yaade qajeelchaan dararamaa ture. Yaada isaa dubbisanii waan mul'ataniif seexanni iyyan.
  - Haati hin jirtu, abbaan Hitler Seexana.
  Achiis daakuu haaraa argachuun, qodaa sana hoʼisanii, ilkaan isa dhumaa meeshaa muraatiin xumuran. Itti aansee gara lafeetti dabareen dhufe. Ho'a irraa kan ka'e tongs diimaa ta'een caccabaniiru. Gogaan tamboo xuuxaa ture, lafeen gubachaa ture. Onneen koo dhoo'uuf, akka boombii dhoo'uuf waan jedhu natti fakkaate.
  Achiis Oleg Rybachenko akka tasaa arrabni isaa guddatee waan tokko dubbachuu akka dandaʼu itti dhagaʼame.
  - Kiristoosiif jettee araarami.
  Deebii kanaaf jinniiwwan sun foolii itti cuuphaman.
  - Ati cubbamaa waan taateef Kiristoos kalaqa namoota gaddisiisaa ta'uu isaa beekuu qabda. Waaqoliin dhugaan nama lama keessaa tokko yoo ta"an guutummaa uumama cufaa, akkasumas faashistoonni fakkii fi fakkaata mataa isaaniitiin uume. Isin ummanni immoo, uumamtoota dubbisaa, ajaja kamiyyuu raawwachuu fi salphina rakkachuu garboota ta'uu qabdu. Ati garbichi xiqqaan jiraachuu keenyatti hin amanne, amma kana hunda gogaa ofii irratti si mudachaa jirta.
  - Amma nan amana! - Qajeelchi sodaate sun iyye.
  - Barfachuu! - Seexanni SS irraa dhufe croaked. - Carraa hin qabdu.
  Oleg Rybachenko dararamuu itti fufe, yeroo hedduu walitti aansuun cabe, gubate, achiis karaa hin yaadamneen fayye. Ergasii ammas balleessan. Achiis seexanni SS ofii isaaniitii waan dadhabaniif fakkaata, qilleensa keessa isa ol kaasanii, addunyaa jalaa keessa isa baatani.
  - Mee ilaalaa warri hin ajajamne akkamitti akka adabamu.
  Oleg Rybachenko shamarran fannoo irratti fannifaman arge. Qaamni isaanii yeroo tokko bareedaa ture haala suukaneessaa ta'een muramee, dhiigni isaan keessaa dhangala'e. Allaattiiwwan gurguddoon fannoo darbatu, yeroo tokko tokko namoonni miidhaman ni kufanii allaattiiwwan bosonaa isaan irratti rukutanii foon dubartootaa cicciraniiru. Uumamtoonni carraa hin qabne kun akkamitti rakkatan, imimmaan dafqaafi dhiigni makame morma isaanii isa maqaa qabu irraa yaa'e. Ija isaa keessa abdii kutannaan ture. Isaan waan kadhatan fakkaata ture: nuti qulqulluudha, nuuf araarami.
  - Namoonni carraa hin qabne kun maaliif adabamaa jiru?
  Jinnichi humna isaa hundaan mucaa qajeelchaa miila qullaa jiru sana qoochoo diimaa ho"aa ta"een kofoo isaa rukutee sagalee hidhiitiin akkas jedhe:
  - Wantoota xixiqqoo adda addaa. Tokko haadha manaadhaaf kan tuffatu, kan biraan vaazii isheen jaallattu cabse, inni sadaffaan walqunnamtii saalaa dide, inni afraffaan of duuba deebi'e. Kana jechuun as ga"uuf cubbamaa guddaa ta"uu hin qabdu, yakki xixiqqoo gahaadha.
  - Gidiraan isaaniis yoomiyyuu hin dhumtu? - Oleg Rybachenko jedhee boo'e.
  - Kunis murteessuuf kan Waaqa hundumaa danda'uu fi Fuhrer gara laafina hin qabne ti. Jaalatamtuun isaanii Adoolf labsii dhiifamaa kan baase yoo ta"e, gara bakka dhukkubbii hin qabne kan biraatti jijjiiramuu danda"u.
  - Gara samiitti!? - Oleg Rybachenko ofitti amanamummaadhaan jedhe.
  Namichi SS xuraa'aan sun akkas jedhee garagalche:
  - Isin priimeetotaaf samiin hin jiru. Salphaatti bakkeewwan sekondii hunda itti hin reebamnee fi itti hin dararamnee fi erga duute booda gooftota kee tajaajiluu itti fufuu dandeessutu jira.
  Oleg Rybachenko, sodaa guddaadhaan raafame, akkas jedhee gaafate:
  - Namoota yakki isaanii kana caalaa hammaatu immoo maaltu eeggata?
  - Kanas sitti agarsiifna.
  Seexanni ija isaa keessaa qamadiidhaan waraanee, abaaboo dhoohe, dhangala"aan dhangala"ee barreessaan mucaa sun ija jabinaan ilaale. Achiis, sekondii muraasa booda, ija koo jaamsuu hunduu iyyuu kan hin dandaʼamne kan natti fidu taʼus, dandeettii arguu deebisee argadhe. Ammas balali'anii ergasii uumamtoonni jibbisiisoo ta'an kana caalaa balali'anii isaan qunnaman.
  Oleg Rybachenko of eeggannoodhaan isaan ilaale. Bifti isaa dhuguma homaa miti: mataa qullaa, rifeensa hin qabnee fi citaa; ija ifa si"ooliitiin gubatu; gabaabaa, akka hidhii muramee fi gidduutti boolla gurraacha qabu. Akkasumas, tarii wanti baay"ee jibbisiisu, jilba gadii dhabuudha, bakka isaa, tentaaklonni seexanaa furdaa, boca urjii qaban shan fannifamanii socho"u. Kanaaf Oleg Rybachenkotti dhihaatee ilkaan isaa funyaan isaa keessa lixee dhungannaa isaa beekamaa isaaf kenne. Sana booda harki cirrachaa isaa lafee cabsuu jalqabe. Barreessaan qajeelchaa Oleg dhukkubbii cimaa jilba isaa irraa kan ka'e boo'e, lafeen isaa caccabee ture.
  - Priimeetiin akkasitti ni danda"a, wal baruuf haa dhugnu.
  Rybachenko barreessaa irraa hiikamee, bineensichi harka isaa gara saanii sanaatti diriirsee, battaluma sanatti wayiniin guutame. Fuula qajeelchaa sanaa keessa rukute.
  Iyyaa illee hin dandeenye. Akka waan volkaanoon qaawwa hidhii isaa keessatti dhooheetti, mucaan qajeelchaa sun booʼicha isaatiin dammaqe.
  Mirabelaan, kan mataan Oleg Rybachenko miila ishee barreeffame irra ciisee, raafamuu irraa kan ka"e qofa kan raafamte yoo ta"u, hirriba ishee keessatti kolfuu itti fufte. Intala gammachuu qabdu hanga Naaziin addunyaa jalaa keessa lixxutti. Teeknooloojiin isaanii si'oolii kana irra ga'eera - kana booda yaada kee irratti to'annoo hin qabdu!
  Garuu ammas, dhugaan: cufamee fi yeroo wal fakkaatutti baay'ee qorra - abjuu jinniiwwanii caalaa dachaa kumaan fooyya'aa ta'ee argame. Mucaan-qajeelchaa-barreessaan kun akka waan qilleensi afuufameetti qorri itti dhagaʼame. Haa ta'u malee, yeroo tokko tokko dhukkubsachuu illee barbaada ture, akka isaan isa mararfatanii fi chokoleetii akka isaaf kennan. Garuu yoo dhukkubsattee hin jirre ta'e kun eebba akkasii ti! Mucaan sun hafuura baafatee harka isaa fuula isaa isa haphii imimmaan irraa jiidhe, yaada sodaachisaa Naazii Hades qofa abjoodhe jedhu barachuuf boqonnaa argate irratti fiige. Garbummaa caalaa wanti hamaan hin jiru jedhee Oleg yaadee ni raafame. Wantoonni garbummaan jechoota qofaan hammachuu danda"an wal bira qabamee yoo ilaalamu akka jiran ni mul"ata... Haa ta"u malee, beekamaadha, si"ool dhugaa ta"uu dhiisuu hin oolu. Garuu yoo faashistoonni ammas fi daran ciminaan achitti isa deebisan hoo.
  Hin dafqan. Gatii kamiinuu lubbuun jiraachuu fi Krauts kana caalu qabna. Inni illee akka waan cabe fakkeessee, ykn ofii isaatii akka isaan tajaajilu gaafachuu danda"a. Yeroodhaaf akka ta'e beekamaadha!
  Garuu... kun nama ajaa'ibsiisa. Achumaan jechuun ni danda"ama, wanti Oleg Rybachenko keessa jiru tokko yaada kanaan fincile. Akka guyyoota darbanii osoo hin taane, raafama raafama sodaa waliin makamee, araara hin qabnee fi jeequmsaan fincile. Jibba namoota SS isa fi gooftaa isaanii isa abaaramaa Fuhrer booji'aniif qabu jechootaan hin galchine - yaada keessallee hin galchine. Ibsa ykn sababa hin barbaanne. Garuu ofii kootiif ifatti murteesse: carraa dhugaa jalqabaa irratti baqachuuf. Warri ol aanaan yoo kennan, carraan xiqqoollee yoo jiraate immoo warra kaan akka miliqan gargaara. Maalif?! Garuu qajeelchaa waan ta'eef! Akkasumas qajeelchaan jaallan isaa - miseensota Komsomol gargaaruu qaba! Akkasumas akkasitti waan barbaaduuf qofa, garuu faashistiin tasumaa hin barbaadu! Eh!!! Nama kamiinuu haasa"uun rakkisaadha, addunyaa jalaa inni keessa kufe osoo hin beekin miliquun rakkisaadha... Oleg Rybachenko qoree sana kurruufee fiigicha isaa barcuma isaa irratti rukute. Hitler fi paakkii isaaf garba hin ta'u! Qajeelchaan biyya Sooviyeetotaa: salphinaafi dhukkubbii hin barbaadu - sun gahaadha, wanti hundis hanga xumuraatti as jira!!!
  Shamarran tokko tokko reefuu dammaqaa turan... Wanti hiyyeessaa dhama"ee ture, akkasitti kofoo magaalattii, keessattuu, caccabee ture.
  Garuu, wayyoo, fakkeessuu qabda. Hanga haguuggii gad of qabuu uffatutti! Gara mana gadi aanaa Gestapo dhaquu hin barbaadu, fuula kootti rukutamuun immoo gammachuu guddaa miti...
  Kanaaf ammallee carraa isaa ni argata.
  Wanti baay'ee jibbisiisu werewolves kana. Ija yaadadhe, amma immoo osoo hin daraarin dura, yeroo miirrii olka"u, gurbaan-qajeelchaan-barreessaan sun ifatti hubate: kunniin lukkuu osoo hin taane, uumamtoota qaroo ta"an, bu"aa jijjiirama kallattiidha. Buqqa'iinsa jiinii irraa - yaabbatoota SS isaanii kanneen manca'an caalaa baay'ee qaroo. Gaaffiin jiru, namoota Sooviyeet caalaa qaroodhaa?
  Ifa argachuu eegaleera waan ta"eef ariifachuu akka qabnu ifaadha.
  Oleg Rybachenko cinaacha isaa irratti garagalee, miila afran irra taa'ee namoota rafan gidduutti gara dallaa caccabee sanaatti siqxee. Ogummaadhaan, jabaatee kan ijaarame yoo ta"u, boollaa fi simintoo kan hin qabne ta"us - osoo sagalee hin dhageessisin hiikuu hin dandeessu. Gandichi ammallee hirriba keessa ture, garuu ibiddi karra irratti boba'aa waan tureef naannoo isaa gaaddidduun mul'ata ture. Mootar saayikilii fi konkolaattonni hidhannoo qaban eessayyuu hin mul'atan... Namoonni naannoo sanaa eegduu, ykn maal?
  Shamarran kun miila qullaa dhiisaniiru.
  Oleg Rybachenko ni rifate - garba isaa qabanii duubatti deebi'anii ofirraa ittisuuf qophaa'an. Garuu calaqqisiisa karaa caccabaa sanaa ija Aurora qabbanaawaa sanaa ni ibse.
  Seexanni ibiddaas akkas jedhee gaafate:
  -Namni qullaa eessa deema?
  "Fiiguun baay"een barbaada," jedhee Oleg Rybachenko callisee, garuu aariidhaan xuxxuqe. - Akkamitti akka asitti na geessan siif galeeraa!?
  Cool Aurora kolfaa yaada kennite:
  - Waraabessi kun osoo nu tiksaa jiranii... Tasumaa lukkuu ta'uu baatus, waan tokko malee... - Intalti ibsa barbaaduuf burjaaja'e. Sana booda duubatti jettee itti dabalte. - Waa'ee isaanii waan koosmii tokkotu jira. Maal akka ta'e hin beeku...
  Oleg Rybachenko mataan isaa akkas jechuun xumureera:
  - Akka deemtu si hin hayyaman!
  Intalti rifeensa diimaa qabdu sun harka ishee ol qabdee:
  - Akka salphaatti hin kennan, garuu carraan yeroo hunda ni dhufa! Hanga sanatti humna kee walitti qabadhu. Ulee Uumaan yoo kenne ummanni keenya gara Kiriimiyaa dhufee hafuura hamaa Hitler ni haxaa"a.
  Ganama Kiriimiyaa keessatti aduu fi qorra, garuu qilleensa hin qabne ta'ee argame. Dhoqqeen rooba kaleessaa irraa dhufe qorraan qabbanaa'ee ture. Tole, qorri lola malee baduu hin barbaanne. Qorqorroon sun akka meetii faffacaʼee fi fannifameetti baayʼee kan ibsu siʼa taʼu, bareedinni kun garuu akka nama tasgabbaaʼu godheera. Kana malees, ijoolleen dhiiraa gara waggaa kudha lamaa sadii kanneen daabboo bunni itti makamee fi qodaa guddaa urgaa nyaataa nama hawwatu tokko tokko qabu fidanii dhufan, ifatti daabboo mana hidhaa akka hin taane (sana booda eegdota SS baay"ee fokkisoo fakkaatu keessaa tokko saanii qabate seene) shamarran mana kuusaa sana keessa jiraniif ifatti ibsaniiru- casemate waan Cold ala ture. Dhugaadha, isaan ofii isaanii akkuma ijoollee qabannaa Naazii jalatti malutti miila qullaa dha. Ijoolleen xixiqqoo kophee isaanii akka hin cicciraniif ajajni akkasii illee waan jiru fakkaata. Garuu bakka kamittiyyuu manaa akka hin baane hayyamamuu dhiisuu danda'a.
  . BOQONNAA Lakk.9.
  Haa ta"u malee, homaa miti, kun qorra dhugaa osoo hin taane, qorra qorraati. Qilleensi reefuu xumuramee jira, Kiriimiyaa keessatti birraanis obomboleettii taʼeera!
  Oleg Rybachenko akka tasaa ilkaan isaa buruushiin dhiqachuu barbaade. Afaan keessaa haala suukaneessaa ta'een hadhaa'aa. Kan ta'e caalaa baay'ee illee - harka ilkaan ciruuf diriirfame.
  Qajeelchituun kun gara balbalaatti fiige, utaalee, bubbee tokko cabse. Afaanitti maxxansee, daakuun tufee baase. Sana booda ammas dhiqadhee ammas akka dhangala'u godhe. Achumaan haaraa ta'uun natti dhaga'amee lubbuu koo keessatti ariitiin Ebla natti dhaga'ame.
  Meeshaan dhangala'aa-daakuu ta'e tokko qodaa sana keessa waan jiruuf mushrooma waan of keessaa qabu fakkaata ture. Qarqara saanii sanaa irratti dhangalaasuun kan narra ture siʼa taʼu, karaa biraatiin, qamadii sun miʼaawaa taʼee argame. Dhuguma gammachuudhaan, beela qofa irraa kan ka'e miti. Kilabiin SS irraa dhufe, waardiyyaan manca"e, afaan isaa isa banaa fi urgooftuu ta"e hundaan qoonqa, hirribaan naannoo isaa ilaale. Amma garuu mataa isaa keessa qaxxaamuruu nan danda'a, Oleg Rybachenko akka tasaa daabboo Yukireen daaku jedhee yaade.
  Garuu booda eessa deema? Dhaabbata guutuu, fi waraana naannoo sanaa illee si uwwisu. Isaanis caalaa... Mul'ata sana keessatti - bakka Naaziin akka hoosii isa gadi buuse.
  Akkasitti of qopheessuuf gowwaa ta"uu isaa... Ofii isaa osoo hin taane shamarran biroo fi ijoollee dhiiraa sadii. Ofii isaas - biyyattiin ammallee isa barbaachisa.
  Oleg Rybachenko nama yaadu ta'e. Fakkeenyaaf xiyyaara fudhadhaa - dizaayinii isaa keessatti duralumin qabaachuu qabaa? Guutummaatti muka irraa hojjechuun, garuu jabina titaaniyaamii kennuunis hin danda'amuu? Akka yaadaatti, mukaan, foormulaa fi molakiyuulota isaatiin, vaalaansii guddaa waan qabuuf, dhugumatti humna isaatiin titaaniyamii caalu danda"a, ulfaatina xiqqaadhaan.
  Kana jechuun xiyyaarichi dandeettii socho'uu ni dabala, lubbuun jiraachuu ni argata.
  Eeyyee, akkasumas body armor loltoota super class ta'aniif hojjetamuu danda'a taankiin akkas ta'a...
  Isaan keessaa hin cabsitu. "Royal Tiger", kan inni mul"ataan arge illee ni darba. Taankiin keenyas xurii hin sodaatu. Qolli isaas isaan hin rukutu.
  Oleg Rybachenko nyaata nyaachaa obboleettii isaa sagalee namatti toluun akkas jedhee gaafate:
  - Dhaggeeffadhaa, yoo sawdust reagents aqua regia irratti hundaa"een hidhattan, bu"aa akkamii argattu?
  Maargaritaan battaluma sanatti akkas jettee deebisteef:
  - Tamboo ni xuuxu... - Intalti ajaa'ibsiifatte. - Maal yaalte?
  Oleg Rybachenko xuxxuqeen akkas jedhe:
  - Karaa jabina mukaa itti dabalu barbaadaa ture. Akkasumas na amanaa, xiyyaarri koo kutaalee sibiilaa malee hojjechuuf carraa qabatamaa agarsiiseera!
  - Ati Lomonosov Oleg dhugaati... - Obboleettiin harka ishee hidhatte quba ishee funyaan ishee irra kaa'attee gurbaa sana morma isaa dhungatte.
  Osoo nyaachaa jiranii eegdonni SS kan biroon lama itti dhiyaatan. Jeneraalli Jarmanii kaleessaa isaan waliin deeme. Duuba isaa qabsaa'ota lama, gurbaa fi shamarree, bifa namatti tolu qabu. Akkasumas SS, garuu damee adda ta'e irraa. Asitti shanan isaaniiyyuu harka isaaniitti waan danfaa jiru qabatanii turan. Dargaggeessi faashistiin kunis kan biraa hiriyaa isaaf fide. Urgaa ciniinsuu, damma, boqqolloo fi abaaboo keesameet keessaa yaa'aa ture. Jeneraalichi sagalee gaaffiitiin sagalee guddaadhaan akkas jedhe:
  - Shamarran achumaan fannifna yookaan dursinee bashannana!
  Hidhamtoonni naannoo sana jiran kolfan, eegdonni SS illee ni deeggaran, jeneraalli rifeensa halluu diimaa qabu sun akka bulldog kan qoochoo cimaa fi dheeraa nama ajaa"ibuun, ilkaan hin tuqamnee fi gurguddaa akka farda pacer qabuutti afaan isaa banee salphaatti kolfe.
  Tarii shamarran kanaan kolfuun isaanii maraatummaa ta"uu danda"a, garuu... Boo"anii Nafxanyaatti imimmaan agarsiisuurra akkasitti wayya.
  Oleg Rybachenko itti yaade: asitti hafu moo deebi'anii ari'amu? Tole, dhugaa dubbachuuf, wanti guddaan yaalii kaayyoo ifa ta"e hin qabne yoo ta"e, ce"umsa isaanii maaltu faayidaa qaba. Jarmanoonni yeroo meeshaa oofan maaliif boba'aa gubu? Yoo xiqqaate bakka tokkotti yoo geessite immoo, tarii waan salphaa ta'e tokko baasuu dandeessa. Konkolaataa fe"umsaa ykn baabura irratti fe"uu. Xiyyaarri geejjibaa immoo, yaalii akkas barbaachisaa yoo ta'e, maaliif gaabbina?
  Akka hoolaa sansalata irratti isaan geggeessuun bu'aa maalii qaba? Moo obsa isaanii qorachaa jiru? Dhugumatti shamarran keessaa tokkollee hanga ammaatti hin kufne. Eeyyee, yeroo ce'umsa jalqabaa kufne, garuu tole ta'ee argame. Kanaafuu amma maal ilaaluu qabda?
  Yookiin immoo meeshaalee kanaan dura hin argamneef saaxilamuu irraa obsaan fooyyaʼuu dandaʼa. Bu"aan kun ni madaalamaa? Kanaaf miila qullaa daandii margaa taʼeen konkolaachisu, bakka murtaaʼe tokko saffisaan gaʼuuf akka hin yaalne ifaadha?
  Kun immoo loojikiidha - yoo yaalii goote, sana booda hanga dhumaatti raawwadhu. Akkasumas nuances xiqqoo ilaalaa. Akkuma jedhan haa ta'u - wanti hundi gaarii ta'a.
  Tarii loltoonni isaanii akkasitti booji'amuu fi gara Saayibeeriyaatti ari'amuuf Sooviyeet qophaa'aa jiru ta'a!
  Yaadota kana hunda duuba Oleg Rybachenko yeroo isaan hidhaa fi gara jabinaan isaan dhiibuu jalqaban sana dhabe. Irra deddeebi'uun haadha gidiraati!!! Dhoqqeen qorraan qabbanaa"ee fi ciccitaa bubbee qabu miila qullaa daa"ima kanaa akka geejjibaa cabeetti kute.
  Maargaariitaan obboleessa ishee hidhatee jiru humnaan jajjabeessiteetti:
  - Masaajii jajjabeessaa gaarii, dibata akkasii kan cirracha mootittii qorraa nuuf dhiheessite qabu!
  Oleg Rybachenko akkas jedhee qoose:
  "Dhukkubbiin kan nama suukanneessuu miti, ykn wanti kana fidu illee miti-wanti hamaan sodaa dhukkubbii kan ija jabina dhabsiisudha!"
  Dararaa haaraa, ykn irra caalaa durii kan biraa - oh well, lakkoofsi komii ni caala. Injifannoowwanis.
  Hundaafuu, akkasitti obsuu ni barata, haaloo ba'uuf carraan yoo jiraate immoo kana caalaa gaarii dha!
  Tarii immoo gammachuudhaaf sirbuuf yaali. Dura kaka'umsa argachuu qofa.
  Gandichi yeroo dheeraa dura dammaqxe. Karaavaana kana waliin kan turan ijoollee bakka hundatti argaman qofa. Dhumarratti: reefuu bosona keessa, isaan keessaa tokko xaa"oo haaraa hogganaa furdaa konkolaataa sanaatti darbatee, gareen ijoollee miila qullaa guutummaan isaanii kolfaa baqatan. Duraanis qarqara bosona sanaa mucaan dheeraan gara waggaa kudha afur fakkaatu tokko arge. Qaxxaamuraa gurraachaafi uffata xuraa"aa, boottii xuraa"aa, eeboo harkatti qabatanii fi saawwan adii qalla"oo lama, kanneen battaluma sanatti gama lamaan abbaa qabeenyaa sanaa dhaabbatan, booji"amtoonni dadhaban garuu babbareedoo ta"an baay"ee hin mul"atan. Harki mirgaa mucaa ija gurraacha kanaa citaa dhiigaan marfamee kan ture yoo ta'u, walumaa galatti of eeggannoo malee kan nama gammachiisu fakkaata ture. Jiipsii ykn akkasumas dubartii jipsii ta'uun isaa ifaadha: qoonqoo, harki fi gurri isaa hryvnia furdaa qaxxaamuraa, harka guddaa fi jilba gurraatiin faayame. Itti aansee ijoollee dhiiraa jipsii xixiqqoo afur dhufan - isaan dhiphachaa turan garuu gammachuudhaan allaattii guddaa harkisaa irratti harkisaa turan, garuu yeroo jila kana argan bakka isaaniitti qabbanaa'aniiru.
  Isaanis firii fi quba isaaniitiin akeekan. Boojiʼamtoota uffata xinnoo uffatan ilaalchisee qoosaan xuraaʼaan dhagaʼameera. Kana malees, xuraa"ummaa abbaa darbii sadii ifatti mul"atudha.
  Dhiironni SS deebii kennuudhaan kolfaa, akka waan aadaa hin qabneetti illee fiilmii hojjechuu jalqaban
  ijoolleen sochii qaamaa xuraa"aa agarsiisu. Jarmanitti waan wal fakkaatu agarsiisuuf fakkaata.
  Mucaan jipsii inni guddaan sun paankii sanatti waan tokko iyye. Akka tasaa tasgabbaa'an
  Callisanii bakka tokkotti dhaabbatan.
  Mirabelaan yaada ishee xuxxuqee dubbatteetti:
  - Dhuguma ilma baron! Garuu maaltu dhimma qaba?
  Oleg Rybachenko loojikiidhaan akkas jedheera:
  - Hitler jipsii ni jibba. Kana jechuun jipsiin michuu keenya jechuudha. Garuu amala akkasiitiin maatii Romulus salphisu!
  Oleg Rybachenko osoo achi darbaa jiruu ija hogganaa jipsii sanaa kan bifa diimaa qabuu fi xixiqqoo ta'een wal arge. Isaan keessa boonuun ture - boonsa dhalootaa fi dammaqaa hin taane dargaggeessa bineensa adamsituu jireenya keessatti mo'amuu beekee hin beekne. Tuffiin gadi fagoon ture, garuu Oleg fi booji'amtoota sansalataan hidhaman kanneen biroof miti.
  Barreessaan qajeelchaa kun geggeessaa bilisa taʼe sana akkas jedhee gaafate:
  - Mee Krauts garaacha keessa haa rukunnu! Saroota addaan ciccirnaa?
  Innis gabaabsee deebiseef:
  - Sanduuqa du'aa ajajamee jira!
  Isaanis fedhii malee qorra keessatti saffisa isaanii saffisiisan, akkuma qajeelchitoonni jedhan nuti sangoota malee kanniisa jaamaa miti.
  Oleg Rybachenko illee gammachuu guddaa argachuuf sirbuu murteesse, yoo ammallee dhaga'amuu danda'us. Injifannoof of qopheessuu qabda;
  Obomboleettiin ni dheekkamsa, gaanfis ni boo'a, .
  Ammas waraanni addunyaa irratti ka'eera!
  Kutaan keenya Onkoloolessa, 2019 ture.
  Gaafa horri Biyya Abbaa weerare!
  
  Krawaan hidhamee jira - Fritz naannoo Moskootti argamu, .
  Volleys qawwee dhukaasa biifame...
  Intala miila qullaa tokko waliin boolla qotuu, .
  Onnee Raashiyaatti dhihaachuu eeguuf!
  
  Namni tokko ni ajjeefama, Leeniin garuu jiraata, .
  Kolfaa fi kolfa hunda keessatti!
  Sagaleen xurumbaa humna guddaa qaba - yeroo dhiyootti deemsa deemna, .
  Nuti qajeelchitoota gootummaa cimaa qabnuudha!
  
  Taankiin gubachaa jira, Fritz kaput, .
  Ija jabinaan reebne - ijoollee ummataa!
  Katyushas jibbisiisoo sana ni haxaa'u - .
  Gooftaa hundumaa danda'u - Ulee galateeffanna!
  
  Nuti dhalanne - injifachuu beeki, .
  Abshaalummaa xiqqoollee dhiifama gochuun hin danda'amu!
  Qormaata darbe - ifatti A, .
  Tole, Adoolf reekii sana irra tarkaanfate!
  
  Loltuun Raashiyaa kun goota amanamaa dha, .
  Jechoota hin beeku - inni AWOL!
  Abjuu diimaa qabattee akka dhalatte beeki, .
  Waraabessa yeroon itti darbe illee harness gochuu dandeenya!
  
  Istaaligiraad keenya, Leeniingrad keenya, .
  Biyyi qulqulluun gingilchaa bakka hundumaa jirti!
  Qolli akka bokkaa aarii guddaa qabuutti rukutame, .
  Qajeelchitoonnis Biyya Abbaa wajjin tokko ta'aniiru!
  
  Balali'uu dandeenya jedheen amana, gara Maarsiitti, .
  Rookkeettii gara Veenusitti geessu ijaaruu dandeenya!
  Tole, faashistiin ija keessa si kaa'a, .
  Amantiin nama Raashiyaa caalu hin jiru!
  
  Cabameera, lafee dugdaa warra Fritz amanaa, .
  Amma beela'uu keenyas ni injifanna!
  Bineensi maraataa ni caccabsa, .
  Tole, injifannoon Caamsaa ho'aa keessa ni dhufa!
  
  Harmeetti hin boo'in imimmaan hin dhangalaasinaa, .
  Yoon du'e akka komunistiitti na ilaalaa!
  Akka kolaa manca'eetti ofitti ciniiname, .
  Faashistoota qofa fayyada!
  Qorqorroo keessa deemuun rakkisaadha, garuu akka carraa ta"ee, dhoqqeen dafee baala"e.
  Sana booda wanti hundi akkuma duraanii ta'a. Akka idileetti golee gaaraa keessa darbuu, qubsuma namaa irraa fagaachuu, dhidhiitaa, geengoo keessatti jechuun ni danda"ama.
  Lakkii yoo Aduu gosa ispiraalii tokkoon ilaalte deeman. Kallattii Sevastopol, kunis mirkanaa"aadha.
  Garuu yeroo wal fakkaatutti utubaa sun ammallee qaxxaamuree jira. Konveyeerroonni ni boo'an, locators sagalee dhageessisan. Ammas qormaata.
  Isaanis gara mana hidhaa sanaatti na deebisan, yeroo kana qofa gara seelii dhiigaa duraanii sanaatti na oofan. Urgaa xaa'oo illee hin bade.
  Garuu marga baay'eedha, lallaafaa rafta. Isaanis osoo hin dhama'iin sansalata nu hiikanii irbaata akka eegnu nu ajajan.
  Isaanis dhuguma ni kabaju turan: dubartoonni naannoo sanaa shan, qaruuraa guddaa soorata aannaniin guutame qabatanii mul"atan.
  Maargaritaan ajaa'ibsiifattee Kaapteen Naatashaa akkas jettee gaafatte:
  - Dinqiin shaakala keessa ykn shaakala malee ni jira. Garuu dhuguma, yookaan Jarmanoonni ololli keenya isaan agarsiisu caalaa baay'ee gara laafessa, yookaan nuti simbirroota gatii guddaa qabnudha!
  Awurooraan rifeensa diimaa qabdu baayʼee gara jabinaan yaada kennite:
  - Garmalee of hin qoosin! Allaattiiwwan Giinii yeroo hunda nyaata madaalawaa ta"e nyaachifama.
  Oleg Rybachenko haala hin malleen galche:
  - Keessattuu immoo allaattii! Ulfaatina qaamaa daftee akka dabaltuuf!
  Waraanni rifeensa diimaa qabu kun akkas jechuun mirkaneesse:
  - Dhugaan afaan daa'imaatiin dubbatti! Raashinii arjummaadhaan hin gammadinaa! Kana malees mana hidhaati!
  Oleg Rybachenko loojikiidhaan yaada kenneera:
  - Nyaachuu wayya sana booda ni ilaalla!
  Soorata sana keessatti vermicelli furdaa ta'ee kan yaa'u waan tureef damma illee itti dabalan fakkaata ture. Buddeenchis guutummaatti haaraa fi urgooftuu fidame. Akka waan riizoortii tokkotti argamanitti ture. Mana kuusaa keessatti ho'aadha. Akkasumas birraan akka duraan deebi"etti ilaalaa, Haadha Qilleensaa cinaatti dhiibuudhaan.
  Oleg Rybachenko saanii sana dhuge, achiis, qaruuraa guddaan sun ammallee duwwaa akka hin taane argee, dabalataan gaafate.
  Sana booda hirribni isaa fi shamarran akka dalga kufaatii meetirooyitii irraa dhufeetti dhufe - akka tasaa fi waan hin oolle.
  Zombie terminator tokko duubaan utaalee ol ba'e. Dimitiri Baaraanooviif illee nan gadda. Rasaasni sun garaa isaa walakkaa isa rukute. Garuu zoombiin kanaan dura itti murtaa'e hin hubanne dhukaasa.
  - Qaamni koo ammallee dafee du"ee waan jiruuf liidiin dabalataa tasuma na hin dhibu. - Dimitiriin kolfe, akkas sodaachisaa, akka nama du'ee.
  - Ugh fi sodaachisaa! Hades na yaadachiifta. - Maargaritaan iyyitee hubatte.
  Aurora rifeensa diimaa qabdu tarkaanfii gubbaa riqicha sanaa irra ciiftee, kutaa waraanaa keessaa ba'uu qofa osoo hin taane, kutaa guddaa koridoorii sanaa ibidda fudhatte. Asirraa gurbaa halluu qabu ibiddaan kaabinoota keessaa utaalee ba'u haxaa'uun mijataadha. Kanuma waliin yeroo yeroon of sochoosuu qabdi, ejjennoo ishee jijjiiruu qabdi:
  - Hin yaadda"iin obboleettii Maargaariitaa, duruu diinni dhibbaa gadi ta"eera. Haala kamiinuu ni bulchina!
  - Torbaatama gadi ta"ellee "sagalee guddaadhaan qulqulleessuu" jalqaba! - Risaa Komsomol funyaan ishee qullaa baate.
  - Kutaa motoraa keessa socho'aa, diinni boba'aa dhoosee doonii liqimsuuf yaalu danda'a! - Amma Aurora rifeensa diimaa qabdu yaaddoo keessa akka turte ifaadha. Garuu, beekamaadha, kana caalaa hin dhukaasne, faallaa kanaatiin, akka dafqa emery saw"n qulqulleessa. Dhungannaa ishee balleessuu irraas tuubiiwwan dhiigaa ni jiru!
  - Kottu! Iskuweeriidhaan! - Maargaritaan gaalee kaartuunii isheen jaallattu irraa dubbatte. Caalaatti sirriitti yoo dubbanne, kaartuunii dhugaa Naazii gara jabinaan jallate kana keessatti adda bahe. - Reeffi du'aa gara si'oolitti!
  Intalti Komsomol akka bubbee badiisaatti koridoorii keessa deemte. Kutaawwan, balbaloonni titaaniyaamii, qoqqoodinsa sibiilaa kunooti. Zombies ishee duuba jira. Hin dhokatu, amma dabareen isaa ta"eera. Qawwee M-18, kaalibarii 7.45. Sirritti rukuta, sirriitti onnee fuuldura. Yakkamaan zoombii kanaan kufa, ni kufa, garuu sana booda ol utaala. Boombii boombii darbata.
  - Tole ati macho dhiifama hin qabnedha. - Maargaritaan ni ajaa'ibsiifatte.
  Intalti Komsomol tokko balbala kutaa mootoraa kuffifte. Diskii boomerang gadhiistee namoota hedduu kute. Kanneen hafan ammoo dagger ishee lulluuqqattee xumurte. Reeffi loltuu bifa Jaappaan qabu danfaa furdaa ta'ee kufe. Fuulli isaa battaluma sanatti gubatee rifachuu irraa kan ka"e of wallaale, ykn tarii of wallaale.
  - Qulqullinni haala gaariin deemaa jira! - Maargaritaan nutti fidde.
  - Anillee kufaa miti! - Aurora gammachuu guddaa qabdu deebii kenniti. Dhohinsi qawwee maashinii dheeraan gubbaadhaa dhaga'ama, achiis lama dabalataan dhaga'ama. Intalti Komsomol dhukaasa, mormituu calliste.
  - Gama hundaan cabsanii seenu. Akka waan tapha Annihilation keessa jirtuutti. - Seexanni ibiddaa goge.
  - Anillee socho'aa jira. Reeffi hedduutu mul'ata. Haa ta'u malee mormitoonni gurguddoon duruu tasgabbaa'aniiru. - Maargariitaan gabaasteetti.
  Caccabni boombii Dimitiriin madaa'e. Innis sirriitti keessaa rukutee, dugda keessaa balali'ee ba'e. Hidhamaan Baaraanoov quba isaa funyaan isaa irratti qofa dhiibe:
  - Iyyaan hin barbaachisu, na hin miidhu.
  "Akkoo kee dursitee ho"a keessa hin seenin!"
  - Ani nan ajajama! - Garuu zoombiin faallaa kanaa hojjete.
  Maargaariitaan koridoorii keessa deemte, dho"iinsi biraa dho"e, iyyi nama tokkoo yeroo dheeraaf, akka waan mismaara baafameetti, boombii cimaan dhoo"e.
  Miila qullaa Aurora, erga baqatan ajjeestee, mataa ishee kaabinicha keessa, tokko, lama, sadii, rukutte. Afraffaa qofa irratti ibiddaan ishee bilcheessuun barbaadan, garuu intalli Komsomol isaan dura turte, diinota ishee bara baraan akka callisan dirqisiiste.
  - Isaan hafan xiqqaachaa dhufeera, garuu gariin kutaa naannoo mana kuusaa jiru keessatti dhokataniiru. - Aurora iyyitti. - Boombii darbachuun balaa qaba, mala.
  - Sagalee kaappiteenii boolla urgooftuu kanaa fakkeessaa. - Mirabela Korshunova gorsiteetti. Isaan siif bana, sana booda of eeggannoodhaan dhohinsa irraa kutuu dandeessa. Namoonni ciniinuu bishaan keessa lixuu hin qaban. Amma motora duubaan jira, boomerang fayyadama. Caccabni boombii Diimaa jabaa sana madeesse. Innis sirriitti keessaa rukutee, dugda keessaa balali'ee ba'e. Hidhamaan Baaraanoov quba isaa funyaan isaa irratti qofa dhiibe:
  ng, sadii dabalataan fiilmii hojjedheera.
  Frisky Aurora yaaddoo dhugaatiin iyye:
  - Tole, yeroo dhiyootti helikooptarri ni mul'ata, nuttis ni hammaata.
  Deebiidhaaf boo'aa:
  - Akka waan hin beekneetti!
  & The Fire Terminator Devil akkas jedhee walii gale:
  - Ani beeka, abdiin lubbuu ho'isa!
  Boombiin salphaa fi sagalee ME-198 gara Aurora balali'e. Intalti Komsomol qaama isheetiin isaan ofirraa deebiftee isaan qunnamuuf ariifatte. Dirreen dhagaa jahaa akka laastikaatti hojjetee boombii boombii deebisee deebisee ture. Reeffi ammas balali"ee ba"aa jira, lakkaa"uu illee dadhabeera.
  Intalti Komsomol tokko kornee sanatti fiigdee, ciiftee, dhoo'aa dhukaase, warra duubaan seenuuf yaalan gadi murte. Gurbaan tokko suutii bineensotaa uffatee mul'ate, garuu Awurooraan maraatte sun isa eegaa turte, yeroo tokko immoo boombii boombii loltuu Yaankii irratti kufe sanaan isa gadi buusite. Dhukaasni kun baayyee humna kan qabuu fi kutaa baayyee saaxilamu - vaayirasii rukuta. Walakkaan mataa isaa afuufamee sibiilli guddaan tokko sagalee bilbilaa hidhannoo sana irratti dhaga"amee kufe.
  - Nyaata salphaa nyaachuu qabda! - Aurora the greyhound qoose.
  Amma intalli Komsomol mana kuusaatti dhiyaattee sagalee ajajaa fakkeessee akkas jette:
  - Nan miidhame! Mujaahidoonni na ari'aa jiru! Tartiiba kana haa seenu.
  Tole, eenyutu ajajamuu diduudhaaf ija jabaata. Intalti Komsomol kun foddaa irratti utaaltee of eegde, balbala gubbaa irraa dhukaasuun loltoota sodaataman kudha sagal mataa isaanii rukutte barbadeesse.
  - Bakka balaa guddaa qabutti qulqulleessuun marsaa jalqabaa xumurameera. - Intalti Komsomol beeksifte.
  Maargaariitaa cinatti namni 'jerk' jedhamu tokko waan tureef, isheen immoo gara banaa sanaatti utaalte. As qabannaa sana keessatti urgaa abdii kutannaa sibiilaa gubatee fi dhoo'aa bocame ni dhaga'ama. Namni biraa "bidiruu utaaluuf" yaaluun keessa kufee, rukutee keessaa kufe. Jarreen lama, ifatti ija jaamsanii, harka isaanii ol kaasanii Afaan Ingiliffaan iyyan:
  - Hin dhukaasinaa! Abdii haa dhiifnu! Maqaa Konveenshinii Jenevaatiin nu qusadhaa.
  Margarita Korshunova isheen gara laafessa taate namoota hidhannoo hin qabne ajjeesuu waan hin dandeenyeef dhiibbaa quba ishee barameen salphaatti dhaamsite. Sagalee risaa waraanaa sanaa keessatti gaabbiin ture:
  - Ammallee ijoollee dhiiraa xixiqqoo akkasii ti. Tole, waraanni NATO kun maaliif si barbaachisa? Yoo waaqayyo haa dhowwu, provocation waltajjii goote akka kittens si caccabna. Burtukaana Aurora jedhaa, qulqulleessuu xumurree jirra.
  - Diinni dhokatee jiraachuu mala. Hafuura baafachuu yaaddoo qabu dhaggeeffachuu fi qabachuuf yaali, miira urgaa'uu gaarii qabna! - Aariin rifeensa diimaa qabu itti yaadee sagalee guddaadhaan qoonqa.
  - Eeyyee, urgooftuu sana urgaa'eera. Reeffi sun manca'uu jalqabuuf jedha, sana booda dandeettiin keenya nutti taphata! - Mirabela fakkeessitee garuu sagalee guddaadhaan boosse.
  Shamarran Komsomol kaabinoota bira darban. Keessumaa Awurooraan saffisaan fiigde. Kunoo urgaa adrenaline, qabsaa'onni haaraan sadii jiru. Qofannee duukaa bu'ee qabbanaa'e.
  "Kun kana booda hamaa miti."Deebii kanaaf dhukaasni RPG irraa dhaga"ame. Qolli sun balali'ee darbe, garuu gartokkee gabatee hidhannoo sanaa boce. Ammas humni kun T-7 irratti dhukaasuuf kan qophaa'edha. Intalti Komsomol tokko ija jaamsitee jechuun ni danda'ama diskiin boomerang darbattee nama tokko kute, iyyi dhaga'ame. Dhukaasa tokko lama dhoottee seentee warra jajjaboo ajjeeste. Warri kaanis akkas jedhanii iyyan:
  - Nutis harka kennina!
  Aarii irraa kan ka'e Auroraan miila qullaa isheetiin rukutte, hamma al tokkotti sadii isaanii kuffifte.
  - Qabeenya ummataa laamshessi! - Terminaatarri Komsomol ni gurraacha'e.
  Dargaggeessa yakkamaa tokko qofatu dhaabbatee hafe.
  Maargariitaan bakka sanatti argamtus mormii ishee mudate. Karaa irrattis loltuu tokko, kan Green Beret ta'uun isaa ifaadha, rasaasaan rukutte. Isaanis iyyan: "harka harkatti lola!"
  Maargaritaan akkas jettee deebisteef:
  - Maaloo, merci! - Teeknika "double claw" jedhu raawwateera. Sababa kanaan mormi Green Beret cabe.
  Boombii harkaa qabadhe, asitti xiqqoo nageenya ta'e, loltoonni kudhan ta'an seera iskaaptii hojiirra oolchuuf yaalan fakkaata: gatii kamiinuu lubbuun jiraachuu. Maargaariitaan garuu tapha kana karaa isheetiin illee jaallatteetti:
  - Tole, gaarii dha, yoo akkas jettee cimte. Mee beeysiboolii haa taphannu, gahee Ameerikaa akka kubbaa miilaatti jaallattu.
  - Yoo barbaadde isaan waliin taphachuu akka dandeessu nan arga! - Aurora rifeensa diimaa qabdu ni qooste.
  - Hin rakkinaa! - Ajjeesaan bifaan diimaa ta'e sun daran sagalee guddaadhaan qooste.
  - Koridoorii sanaan deeme, ammallee kaabinoonni hin qulqullaa'in jiru. - Intalti Komsomol duruu socho'aa turte, sararri gabaabaan dhaga'amaa ture, isaan dhumaa turan. Awurooraan sodaa hin qabne of hin dhoksine, boonsaan garaa ishee afuufte.
  - Ani akka roobootii terminator ti. - Qofa na keessatti dent illee hin hafu.
  Intalti Komsomol callistee tarkaanfii gadi buute. Calaqqee infrared kan ibse. Kaabinoota sakatta'e. Ammallee waan socho'aa jiran fakkaatu. Agile Aurora akka doe ykn ninja utaaltee reeffa irra tarkaanfatte. Ammoo qisaasuu waan hin barbaanneef, salphaatti balali'ee gara kaabinichaa seente. Isheen daggerii qabattee keessa deemte, diinonnis callisan. Sana booda itti aanu, tooftaa wal fakkaatu.
  Maargaritaan yeroo hin qisaasne, boombii harkaa qaxxaamuraa taʼeen darbatti. Dhohinsi tokko achiis kan biraan ni boo'a. Loltuun kun, kan 'shrapnel'n murame, fiigichaan koridoorii keessaa bahee, diskiin boomerang jedhamu tokko waliin arge.
  - Inni kun immoo achi deema! - Maargaritaan ajaa'ibsiifatte. - Akkamitti hundi keessan nyaata mi'aawaa jaallattan.
  Zombiin ammallee gammachuu qabu tokko fuuldura ishee balaqqeessa'e. Qawwee maashinii Israa'el irraa dhukaasa bane, waancaa keessaa kan fudhatame fakkaata, maqaa sodaachisaa "Armageddon" jedhuun. Akkasumas nama ajjeese fakkaata, rasaasni cinaacha irraa ricocheted, dhiiga haaraa rukute.
  Maargaariitaan urgaa reeffa zoombii irraa dhufu akka jabaatu hubatte, akka isheen du"aa jirtu ifatti; Kunoo ammas dhukaasni ni jira ammas ciccitoonni lafee nama du"ee ni rooba.
  Maargaritaan konkolaataa M-18 qabame irraa dhukaasaa koridoorii sana keessa fiigde. Recharge gochuun si qaanessa. Garuu boombii booji'ame fayyadamuu dandeessa. Ummata kootiif hin mararfadhu. Intalti haala adda ta'een isaan darbatti, quba miila ishee qullaa fi shamarraniitiin isaan kaafti.
  "Loomiin" balali'a, garaacha kee baasa. Reeffi mul'atee wanti hundi callisee ta'a. Kan lubbuun hafe waan hafe fakkaachuu hin qabu.
  - As gadiitti waan callisan fakkaatu. - Jetti intalli Komsomol tokko.
  Agile Aurora akkas jechuun mirkaneesse:
  - Duraan karaa koo irra jira. - Iskaaptiin terminator tuuta biraa wajjin wal'aansoo qaba ture. Amma bal'inni isaa hafeera. Akkuma saree saree adamsituu, balbala isa dhumaa bitaa jirutti ol fiigdi. Akkas jettee illee sirbite:
  - Abjuun halkanii barattoota koo keessatti moo'a, rukuttaa sibiilaa si caccabsa! Hanqaaquu Raamboo rasaasaan rukutee lafee nan ciccira! Nama hunda nan ajaa'ibsiifadha!
  Boombiin boombii tokko achirraa balali'ee bahee gara koridoorii sanaatti seena. Aurora gara jabeessa ta'e sun akkuma deemtu ishee kuffifti. Dhohinsa, ciccitoonni ni balali"u. Kan biraan immoo dallaa rukutee, utaalee deebi'ee balali'ee, harkaan to'atame.
  Balbala keessaa balaan mudate. Iyyatu dhagahama. Intalti Komsomol kaabinicha keessa ilaalte. Qondaalli kun garaacha isaa walitti qabuuf yaalaa jira. Suuraa suukaneessaa.
  - Eeyyee of adabatte. - Dashing Aurora miira gara laafinatiin xumurte. - Walumaagalatti akka yaada kiyyaatti boombiin boombii miidhaginaan nama hin gammachiisu. Haa ta'u malee, kun fiigicha salphaa caalaa gaariidha. Kaabin dhumaa qulqullaa'eera! Akkam jirti fart kee Margarita?
  - Hidhamaa harkisuu! - Jette intalli Komsomol tokko. - Asittillee hunduu waan dhumeera fakkaata.
  Aurora mallattoo bilbila ishee karaa walkie-talkie ergite:
  - Na dhaggeeffadhu Don Kixote. Reefu opereshinii xumurree jirra, wanti hundi qulqullaa'eera, gareen doonii irraa bu'uu danda'a.
  - Doonii bishaan jalaa xiqqaan tokko reefuu karaa irra jirti. Garuu helikooptaroota Jump wajjin wal'aansoo qabachuu hin dagatinaa. - Sagaleen sibiilaa akka sawwii dull gurra kee muruutti dhagahama.
  - Dhugaadha, duruu isaan eegaa jirra. - Bineensi rifeensa diimaa qabu xumure.
  "Sachkov" sadii dhugumatti seenanii reefuu itti dhiyaachaa turan. Margarita fi Aurora RPG - "supercobra", analoogii RPG digdamii sagal fi ja'a qabatan. Boombii dhukaasaa sadii qophaa'uun isaanii argameera. Diinni fageenya hir"isee saffisisuun barbaachisaa dha. Duraan dursee "Net"n deekii fi baandota waraana addunyaa kanarraa isa gaarii ta"e haleeluuf ija jabaatan qorachuuf jecha gadi bu"uuf yaala. Net fooyya'aan meeshaa waraanaa cimaa, hidhannoo gaarii fi piroopelaroota sadii qaba. Sirni farra xiyyaaraa hundi hin fudhatu, akkaataa misaa'eloonni ho'aa itti dhukaafaman arguu dandeessu. RPG spinner maaltu dogoggora? Kan of hin qajeelchine. Kana jechuun keessaa bahuun caalaatti rakkisaadha. Kanas ta"e sana shamarran kaayyoo qabatanii dursa tilmaama keessa galchu.
  Maargaritaan ammas kadhatti. Hundaafuu helikooptara keessa jarreen gaariin jiru. Duraanis gogaan sochii cirrachaa ni dhagahama. Tuttuqqiin qilleensi namatti tola, nama sodaachisa.
  - Yaa ammas balleessaa jira, hojii aartii! Nama waraanaaf jajjabina tokko!
  Aurora gammachuu qabdu akkas jettee qooste:
  "Hojiiwwan aartii hunda keessaa, yaadannoo namootaa keessatti hidda gadi fageeffatee fi imimmaan baay"ee kan kakaasan hojiiwwan waraanaa gurguddoodha!"
  - Sirrii! Fakkiin dhiigaan dibame fakkii zayitii caalaa kan ifaa taʼee fi baayʼee suuta kan hafudha! - Maargaritaan gara jabummaa dirqisiisaa irraa kan ka'e gadditee tole jette. Kanaaf wanti hundi tilmaama keessa galeera, dhukaasuun ni danda'ama!
  - Haqni Teeksaas haa ta'u! - Akkuma yeroo hunda Aurora miira qoosaa ishee hin dhabne.
  Qolli kun garaa konkolaattota kanaa cicciree bane. Turntables gara ciccitaa xixiqqootti caccaban. Seexanni ibiddaa yeroo tokkotti harka lamaan irraa dhukaase, kanaaf konkolaattonni sadanuu haguugaman.
  Caccabni kun shamarran yeroo balali'anii darban hin rukunne.
  Kara-132 fagootti mul'ate. Xiyyaaronni Arjentiinaa irraa bitaman olka'iinsa olka'aa irratti balali'aniiru. Jaamaan dhukaasanii, balalii maraataa isaanii keessatti.
  - Kun ulfa bahuu biraati. - Maargaritaan hubatte. - Sammuu xiqqaachuu.
  Miseensi Komsomol rifeensa diimaa qabu kun akkas jedhee walii gale:
  - Akkan tilmaamutti, eeyyee! RPG irraa isaan baasuun rakkisaa ta'a.
  - Garuu akkanumatti nan yaala! - Maargaariitaan amma waa'ee gaarummaa dagattee aariidhaan balaqqeessa'aa turte. - Garuu boombii dhukaasaa kan biraa caalaatti jeequmsa qabuu fi fageenya dheeraa kan taankii deebii ariifataa irratti hojjetame irraa. - Miseensi Komsomol bifti isaa diimaa ta'e meeshaa waraanaa dinqisiisaa fakkaatu agarsiise.
  - Tarii amaloota fooyya"an "stingers" qorachuu dandeenya ta"a? - Awurooraan ilkaan ishee luqqisii ta'e ifa gootee yaada kennite.
  - Waan durii akkasii irratti baasii baasuun nama gaddisiisa! - Maargaritaan jettee ni ibsite.
  - Garuu ammallee hiriirri fooyya'aan ni jiraata. Jarri keenya yeroo wal fakkaatutti haa ilaalu. - Risaan terminator quba miila isaatiin dagger darbate, fiixeen isaa ija nama gurraacha tuuboo duuba irraa gara alaa ilaaluuf yaalu sanaa sirriitti bocame.
  "Ergasii Stinger tokko qofatu jira, ani immoo boombii boombii darbatuun nan quufa." - Jedhee deebiseef hiriyaan qaroo.
  - Tole, mee akkas haa goonu. - Aurora gara mana kuusaatti fiigde. Boksii adabbii duraanii kan qaama isaa irraa murame Dimitiri Baaraanoov ykn reeffa lubbuun jiru akka waan itti yaadee rasaasaaf of saaxileetti isaan bira darbe. Tarii, gargaarsa meeshaalee kompiitaraa haaraa ta'aniin, fageenya jiraatus, zoombii kana arguu danda'aniiru. Qawween maashinii kaalibarii guddaa rukutame, rasaasni irra caalaan isaa ni rooba. Garuu dhukaastoonni saddeet kan jiran yoo ta'u, rasaasni kumaatamaan lakkaa'amu ni baafama. Zombie sana rukutanii kufe! Loltuun guutummaatti cabe sun akkas jedhee xuxxuqe:
  - Dirqama koo bahadheera!
  - Fakkaata! Eessa jirti Aurora boo"aa jirtu, osoo "hidhannoo" ani yeroo dheeraa dura rukutame ta"uu baatee. - Maargaritaan of duuba ilaalte.
  - Ani as jira! - Shamarreen Komsomol tokko boombii boombii "Bumblebee" fi "Stinger" jedhu baafte. - Amma kaayyeffadhu.
  Maargaritaan ammas meeshaa waraanaa ishee waliin walitti makamtee, sochii diinaa hunda argite, dhiibuu lallaafaa trigger irratti. Pirojektiin balali'aa jira! Garuu Stinger hojjete, baayyee duras galma ga'e. Meeshaan waraanaa Ameerikaa kun sagalee guddaadhaan waan dhooheef helikooptarri naannoo sana jirullee darbatame. Sababa haala hin eegamne kanaan, Maargaariitaan:
  - Badaa! Kun yeroo jalqabaatiif akkas na mudate!
  - Trajectory jijjiire, hin mufatin intala Komsomol! - Du'aa jiru Dmitry Baranov xuxxuqe.
  - Tarii! Garuu intuition koo na fashalaa'e. - Maargaariitaan amma boo'uuf qophooftee turte.
  - Ammas yaalaa. - Aurora jajjabeeffamte.
  Garuu Kara-132, akka fakkaatutti, ciccitaa michuu hojii kufe irraa miidhaa argate, gara cinaatti deemee gadi bu'uu jalqabe. Maargaritaan burjaaja"ee fi dhiphattee akkas jette:
  - Tarii ammaaf gahaa ta"ee jira ta"a!
  Bitch rifeensa diimaa hojii gaarii hojjetteetu sun gungumaa:
  - Tole, yeroon Stingers buusan amma. Daandiin isaa ifaadha.
  Jecha ishee kanaan yeroo walfakkaatutti jechuun ni danda"ama dooniin bishaan jalaa tokko ba"e. Loltoonni xixiqqoo, garuu baay'ee ulfaataa ta'an, afur suutii elektirooniksii uffatan akka kataapultii utaalanii ba'an. Maargaariitaan isaan ilaalte: suutii hidhannoo uffataniiru, garuu akka moodeelota duraanii kanneen jal"oo hin fakkaatu turan.
  - Stingers fe'uu dandeenyaa? - Intala ilma Lomonosov fi Stenka Razin gaafate.
  - Manni kuusaa banaadha! - Awurooraan rifeensa diimaa qabdu deebii kennite. - Mee isiniif haa kenninu!
  . BOQONNAA Lakk.10.
  Ajajaan qondaalli paratroopers, koloneel, qabbanaa'ee akkas jedhe:
  - Tole, dafnee buunee meeshaa haxxummaa kana waliin wal'aansoo haa yaalluu.
  Intalti Komsomol tokko deekii sanarra deemaa turte; Itti aansee kan biraa boombii dhukaasaa qabutu jira. Akkuma Jarmanitti barame, qulqullina baayyee olaanaa qaba, tarii M-18 caalaa illee fooyya'aa, ykn, haala kamiinuu, caalaatti amanamaa dha. Moodeelli ammayyaa haaraan MG-8, akkasumas Jarmanii, kan jal'ate yoo ta'u, qorattootaaf garuu fedhii addaa hin qabu.
  Stingers kun meeshaalee dheeraa keessatti kuufamanii, of eeggannoodhaan walitti tuulamanii, qabamanii fi kuushnii haayidiroolaayizii fayyadamuun toora shookii xuuxuun sararamaniiru. Isaanis diigamuun guutamanii deeman. Shamarran Komsomol gurbaa isaanii hidhannoo qabu dammaqinaan gargaaraa turan. Argannoowwan keessaa tokko RPG -49 kan hin eegamne yoo ta'u, moodeela haaraa ta'e.
  - Waan ajaa"ibaati, kanneen hin ergine. - Koloneel itti gaafatamaan opereshinichaa hubate. Achiis gara shamarran sanaatti garagalee quuqamadhaan akkas jedhee deebiseef:
  "Fiilmii gochaan hojjetamu hunda keessatti dubartoota akka keetii hin argitu." Reeffa dhibbaan lakkaa'amuu fi doonii guddaa tokko qabamuu. Yeroo dhiyootti mata duree keessan irratti fiilmiin ni hojjetama jedheen yaada. - Iyya qilleensaa fi. - Margarita jedhanii waamu Aurora immoo zoonii dhoksu!
  Dhuguma asitti wanti jiru hin jiru;
  Akkasumas moodeelotni fooyya"an OG fi PG, moodeelota dhoo"aa humna guddaa qaban turan. Keessattuu, PGn gosa asiidii afur, fi induksii elektirikii fayyadame, kunis dambalii dhoo'aa furguggisuu kan dandeessise, hidhannoo sochii dachaa hedduu gaachana farra kuufamaa waliin kallattii dhiphoo ta'een boca (And Maargaritaan asoosama akkasii eessatti dubbiste?) . Baasii xiqqoo qaala'aa ta'us bu'a qabeessa.
  - "Pershing" duruu yeroon isaa darbe. - Intala Lomonosov fi Korshunov kan yaadannoo sobaa ishee dammaqee ture hubadhe. - Taankoonni Paawel caalaatti guddatan tajaajila irratti mul'ataniiru, hojjettoota hojjettootaa lama qofa kan qaban yoo ta'u, bakka isaaniitti jilbeeffatanii jiru. Baayyee IS-10 keenya kan Sooviyeet wajjin wal fakkaata, hidhannoo qofatu xiqqoo furda. Silaa isa booji'uun gaarii ture.
  - Namni hundi zoonii keessatti qabamuu hin danda'u. Antaarktikaaf illee waan tokko ni qabanna. - Aurora qoosee, ilkaan isheetiin ifa aduu ergite. - Qorqorroo hin sodaannu.
  - Ani beeka! - Maargaariitaan ilkaan ishee luqqisii daran ibsite.
  Yeroo haasa'aa sanatti Stingers fe'amaa turan. Isaan keessaa sirriitti dhibba tokkoo fi shan turan. Shan Raashiyaa gahuu kan qaban yoo ta'u, kanneen hafan ammoo erga adeemsifamanii booda gara shororkeessitootaatti dabarfamaniiru.
  Shamarran Komsomol koloneelicha gaafatan:
  - Eessa dhagaa cilee?
  Loltuun humna addaa muuxannoo qabu tokko bareedduu kanaaf sababa qabeessa ta"ee ibseera:
  - Dhugaan jiru yoo gara Sooviyeet Raashiyaa fidaman qabeenya isaanii dafanii waan dhabaniif yoom akka deebi"an hin beekamu.
  - Shakkii malee! - Miseensota Komsomol dubartootaan kan mirkanaa'e.
  Koloneel Yuriin (asitti Maargaritaan maqaa maatii qoosaa Petukhov akka qabu yaadatte!), filannoo Solon yaada kenne:
  - Kanaaf ammaaf si bira haa turani. Sulxaana Turkii torba osoo hin taane, ja'a qofa kenni. Hundinuu wal fakkaata, inni armor amplifiers fi stingers fayyadamuu hin danda'u, sadarkaan amantaa shororkeessitoota irraa si irratti qabus ni dabala.
  Seexanni ibiddaa, yaada kana irratti walii galee akka ture beekamaadha:
  - Shakkii tokko malee. Dhagaa kam dhiisuu qaba?
  Koloneel morma isaa olka"aa kurreessuu, qinxiriin ifa ji"aa keessatti akka riphee galaanaa mul"atee, achiis sirreesse. Kanas taʼe sana murtoo akkas godhe:
  - Kan raadiyaashiniin xuuxu, si barbaachisuu danda'a. Jahan hafan immoo erga Sulxaanni Turkii ilaalamee booda nuuf deebi'u. - Koloneel qarqara harka isaa qoonqoo isaa keessa fiige.
  Amma fedhiin Maargaariitaa dammaqeera:
  - Stingers irra deebiin hojjechuuf yeroo hangamii fudhata?
  Koloneelchi ofitti amanamummaadhaan labse, marga keelloo-burtukaana zoonii sanaa fuula bootii isaa isa ispiikiin qabuun xuuxe.
  - Hamma kana miti, dizaayinarota roobootii addaa kana hojjetan qabna. - Innis harka isaa raasee. Sa'aatii tokkoo ykn sa'aatii tokkoo fi walakkaa booda ni raawwanna! Isin beeksifna.
  Utaaltee ol jettee, Auroraan ilkaan ishee qulleessitee qooste:
  - Tole, hojiin keenya hoo?
  Ajajaan humna addaa kun akkas jedhee boo'e:
  - Karaa kee irratti nama hunda ajjeesaa gara magaalaa deemi! Kana gochuudhaan garee Ameerikaa deggeru Konstaansii laaffiftee sagalee dabalataa ni uumta. Eeyyee, Sulxaanni Turkii isin galateeffata.
  - Kun loojikii qabaa? - Miseensonni Komsomol lamaan yaada kana ifatti shakkaniiru.
  Koloneel humna addaa kun akkas jedhee kolfe:
  - Loojikiidhaan shallagne! Kanaaf Raamboon Raashiyaa siree uffatee adamsuuf deema.
  - Tole, ammaaf diinota kee sirraa buqqifna jedheen abdadha. - Ijji Aurora"s ifa fayya-dhabeessa ta"een ibse.
  - Kaartuujjii si hin barbaachisuu? - jedhee gaafate koloneel lolaa.
  Vixens lamaan waliigaltee isaaniif mataa isaanii rukutan:
  - Jidduu keenyatti qarshii kuma tokkoo hin caalle baasnus hin miidhu.
  Koloneel kun akkaataa lubaatiin sagalee ispiruusiitiin akkas jedhe:
  - Harki nama kennu yoomiyyuu hin hafu! Hin yaadda'inaa baajatni URSH haalaan dabaleera.
  - Kana jechuun garuu waraanni ykn soorama, hojjettoonni hawaasummaa maallaqa dabalataa hin argatan jechuudha! - Maargaritaan fuula tolchite.
  Koloneel ofii isaatii miira tasgabbii dhabuun waan itti dhaga"ameef burjaaja"ee akkas jedhee beeksise:
  - Hanga zayitiin hin dhumnetti kun nu hin sodaachisu. Dhagaa sana Ameerikaanota irraa deebiftee qabachuun kee baay"ee gaariidha. Eenyu beeka, tarii boba'aa gatii salphaa argachuu danda'aniiru ta'a, kun galii keenya irratti dhiibbaa hamaa akkamii akka geessise. Injifannoo fi waltajjiiwwan gurguddaa akkasii waan qabanneef kallattiin boba"aa lafa irraa paampii godhan. - Koloneel urjiilee garba isaa irratti balaqqeessa'e.
  - Biyya guddatte galiin baajata ishee harki guddaan boba"aa fi gaazii ta"e bilbiluu hin dandeessu. - Margarita Korushnova sagalee cimaa ta'een hubatte. - Saayinsii damee siiviilii keessatti guddisuu qabna, yoo kana hin taane wanti hundi gara waraanaatti deema.
  - Isin shamarran kana ni gootu. Duraanis supermen haaraa guddifachaa jirra. Kan faayibara, ykn sibiilota dhangala"oo illee walitti makuu danda"u. - Koloneel akka waan ilkaan dhukkubsateetti fuula isaa garagalche. Innis maxinoo tokko tokko baasee afaan isaa keessaa dhangalaase. Ilaalchi sun kan nama gaddisiisu ta'e.
  - Sana booda akkuma "Qorumsa Waaqayyoo" ykn maqaa biraa "Waaqa Hundumaa Danda"u Caalaa"! multi-theohyperplasma akka Uumaa ta'uu! - Maargaritaan hubatte.
  Ajajaan kun burjaaja'ee ija isaa jaamse:
  - Asoosama akkasii hin dubbisne, garuu theohyperplasma maali?
  Shamarran lamaan al tokkotti akkas jedhanii dubbatan:
  - Humna egeree! Wanti Jules Verne'f elektirikii ture bu'uuraan gosoota maatirii haaraa ta'e.
  Haa ta"u malee, yeroo baay"ee haasofnu hin qabnu. - Jette intalli Komsomol, Stingers bidiruutti fe'aa.
  - "Qorumsa Waaqayyoo" dubbisuun kee hin oolu. - Koloneel fedhii malee raafamee ibse.
  -Tarsiimoo lolaaf baay'ee faayidaa qaba. - Aurora hubatte. - Walumaagalatti waraanni addunyaa sadaffaa keenya USA fi Ingilizii irratti gahumsa dhabuun waan lolameef ifatti gantummaa urgaa'a.
  - Ifatti yoo dubbanne, akkas ture! Jeneraalonni keenya hanga bu"uuraa tarsiimoo fi tooftaa illee hin beekneetti gowwaa miti. - Koloneel hubate.
  - Maaliif nama hin hidhan? - Tough Aurora cimsitee harka ishee raase.
  Koloneel burjaaja'ee gungumaa:
  - Sirni siyaasaa hin turre, kana malees, namoota dhiibbaa guddaa geessisan rakkachuu danda"an dursa uumuu hin barbaanne;
  - Namni safuu qabu maatii fi hariiroo michoomaa caalaa haqa kaa'a! Akkuma abbaan manaa haadha manaa isaaf qabu, diinaafi firaaf seerri tokko jiraachuu qaba! Seerri adda addaa jiraachuun haqa gara sagaagaltuutti jijjiira! - Maargaritaan sagalee dirqisiisaa ta'een ibsite.
  Koloneel dhuguma ajaa'ibsiifate:
  - Wow, ati Jarmanii Kaatiriin ta'uu kee nan arga. Mul'ataan haqa barbaadda!
  - Dhugaa, sirna fi, beekamaadha, bilisummaa barbaada! - Maargaariitaan iyyitee labsite.
  - Dhaaba kam? - Koloneel ajaa'ibsiifate.
  - Kanneen amma jiran keessaa tokkollee hin jiru! - Intalli ilma ilma isaanii dargaggeettii Mikhail Lomonosov fi Stenka Razin madaa'e. Farda ishee irratti kophee itti hidhatte. - Kun sochii haaraa dargaggoota hayyootaan ol"aantummaa qabu ta"uu qaba. Akkasumas hunda dura raw material orientation dinagdee falmuu qabna. Hitler arrabsuun aadaa dha, garuu isa jalatti indaastiriin, keessattuu makaanikaal injinariingiin, jalqabarraa utaalcha guddaa taasiseera. Biyya ammayyeessuun danda'e, petrodollar tokko malee. Kan nama dhibu bara Istaach meeshaalee jallisii al-ergii fi meeshaalee fayyadamaa fi nyaata biyya alaatii galchuu irratti xiyyeeffannaan kennamee ture. Akkasumas, kan nama dhibu imaammanni kun hanga har"aatti itti fufee jira. Saayintistoota dureeyyii biyyattii nan godha ture. Piroofeesaroota oligarkii seera ta'u malee ala ta'u miti. Kana malees, barnoonni olaanoo bilisa ta"uu qofa osoo hin taane, dirqama ta"uu qaba, akkasumas daayreektarri dhaabbata tokkoo dissertation qabaachuu qaba, akkasumas kompiitara malaammaltummaa hin dandeenyeef dhiyeessu qaba. Walumaagalatti, akka qajeelfamni: bitadhaa gurguraa hin mo'anneef sadarkaa sammuu dargaggootaa haalaan ol kaafna!
  - Eeyyee, hedduun isaanii, barnoota olaanoo qabanillee, buddeena salphaa barbaadaa jiru, dameen daldalaa garmalee fe"amuun isaa ifaadha; - Koloneel sun afuufaan tole jedhee daran gadda itti dabale. - Dirreen saayinsii immoo kabaja guddaa hin qabu.
  Meeshaan waraanaa dafee fe'ame. Shamarran Komsomol yeroo tokkotti hojjetanii fi haasa'an:
  - Diinagdee gabaa tokkoof daangaa cimaa nu barbaachisa jedheen yaada. - Smart Aurora haasawa keessa seene. - Namoonni sooreyyii ol'aanaa akkasii akka hin jiraanneef. Achiis oligarkiin Raashiyaa tokko kan hundee Yihudootaa qabu qabeenya battalumatti dureeyyii Chaayinaa keessaa dhibba lama ta"e qaba.
  Koloneel sun reefuu aarii dhabuu jalqabee ture, yeroo wal fakkaatutti garuu of qabuu hin baramne agarsiise:
  - Sirriidha, biliyeenarroonni irra caalaan isaanii lammii Islaavii miti. Itti yaadnee isaan ciniinuuf yaalla.
  - Laafaadhaan pinch! Eeyyee, kun marga gadi fageenyaan ciruu gaafata. - Maargaritaan mormte. - Tole, "Stingers-firecrackers" hundi fe"amee jira, yeroon diina rukutuu amma.
  Qarqara galaanaa irrattis waa'ee haleellaa kanaa dursanii waan beekaniif Yankees humna walitti qabaa turan. Duuti helikooptarootaa diinni baay"ee cimaa ta"uu isaa agarsiise, Ameerikaanoonni gosa saba mataa ol qabatanii gara si"oolitti ariifatan miti. Lagannaaf qophaa'aa turan mirkanaa'aa dha. Kana malees gareen "constancy" loltoota isaa ol fidaa ture.
  Haala kana keessatti ofitti duuluu qabda. Sana booda faayidaan ni jiraata. Akkasitti mataa ol qabachuu ykn sochii naannoo sanaa gochuu qofa. Margarita Korshunova yaada kenniteetti:
  - Kallattiin gara buufata doonii deemnee hunda isaanii achitti haa ajjeesnu!
  - Yaada hamaa miti, garuu battalumatti ibidda dagger jalatti of argachuu dandeessa. Filannoo lallaafaa ta'e tokkon yaada. Saffisaan karaa irraa maquu, bosona irraa dhiyaachuu. - Aurora quba miila qullaa isheetiin geengoo hojjettee, achiis pentagram sana deebiftee horsiiste.
  - Yeroo qisaasessuun gatii qabaa!? - Sagalee saayintistii Maargaariitaa keessatti shakkiin ture.
  - Halkan qorraa baayyee dheeraa dha. - Aurora mormite. "Kana malees diinni lama qofa ta"uu keenya beekuu hin qabu." Fakkeessaa uumuun barbaachisaadha: haleellaan sun lafa irraas dhufaa akka jiru, akka waan humni guddaan isaan irratti jiruutti.
  - Yeroo kana, si waliin walii gala, haa damballu! - Maargaritaan daftee ogummaa harkaa kana of eeggannoof galchite.
  Shamarran Komsomol bidiruu afuufamu irratti saffisa guddaadhaan socho'u turan. Loltoota ammallee hin mul'anne, hordoffii fi raadara dhugaatiif.
  Qilleensa keessaa muranii dooniiwwan hedduu bira darbanii, gamoowwan darbanii, bishaan bilisa taʼe keessa of argatan. Karaa irratti shaarkii jijjiiramaa ta'e waliin wal argan, garuu shamarran Komsomol akka doonii guddaa balleessu Anaconda dhiiga hin urgaa'an turan. Kanaafidha isaan irratti duuluuf hin yaalne. Kana malees, Aurora quba miila qullaa isheetiin diskiin boomerang jedhamu eegalte:
  - Galma haaraa haa kennu.
  Shaarkii sana erga madeessee booda burqaa dhiigaa qaama ishee keessaa rukute. Bineensichi kan raafamte siʼa taʼu, hiriyyoonni ishee battaluma sanatti jilba isaanii isa duubatti deebiʼuu dandaʼuu fi jilba isaanii isa guddaa taʼeen haleelan. Sodaachisaa fakkaata ture, bineensonni bineensonni hamaa hiriyyaa isaanii fannisan, isheen deebii kennuudhaaf qamadii ishee rukutte, isheen rukutamte. Dhiigni magariisa, zayita qabu kan guutame irratti babal"ate. Bineensonni adamsan lola sanatti kan seenan siʼa taʼu, lakkoofsi namoota madaaʼaniis dabalaa dhufe;
  - Wow, Maargaariitaa! Garuu salphaatti isaan loluu dandeessa. Tokko fudhatee madeesse, warri hafan immoo qaama ofii ni muru. - Aurora sagalee guddaadhaan facaaftee miila qullaa ishee chaappessite.
  - Argitee safuu seexanaa gahee qaba. Jibba ollaa kee fi fedhii dadhabaa fixuuf lallabuun hin barbaachisu. - Snow White terminator sun ija isaa ni cufate.
  - Warra dadhabaa hin lolle. - Awurooraan ija emeraaldiitiin ibsitee baay"ee boonuun jette. - Isaan keessaa dhibba afur fi saddeettama nu lamaan irratti kan turan yoo ta"u, yoo xiqqaate kuma lama waliin lola fuuldura keenya jira, isaan keessaa dhibba sadii fi shantama humnoota addaa filatamoo Iraaq, Afgaanistaan, fi Somaaliyaa keessa darban. Qabsaa"onni biroos muuxannoo kan hin qabne miti.
  - Mormituu cimaan qaamaa fi fedha kee jabeessa, si jabeessa - kan dadhabaan lubbuu kee mancaasa qaama kees laaffisa, akka dadhabdu si taasisa! Kanaafuu karaan rakkisaan injifannoo baayyee salphaa ta'e kenna! - Jette ogeettiin Margarita.
  Shamarran Komsomol buufata doonii keessa erga naanna'anii booda gara chaanaalii sanaatti bahan. Buufata doonii irraa fagoo hin turre, dooniiwwan sagalee dhageessisan illee ni dhagaʼama ture. Iskaaptoonni waraanaa chaanaalii keessatti of argatan. Baayyee dheeraa fi haala ajaa'ibaa ta'een kan jilbeenfate ture. Karaa irratti shamarran Komsomol anomaly tokkotti fiiguu jechuun ni danda'ama. Akka burqaa iftoomina qabuutti qilleensa qaxxaamuree. Ilbiisonni gara isheetti balali'anii hanqaaquu isaanii isa ifaa ta'e balaqqeessan. Haa ta'u malee, uumamtoota baallee qaban hawwata ture.
  - Waan akka balali'aa balleessuudha. - Aurora xiyyeeffannoo harkistee, jilba qullaa ishee balaqqeessite.
  - Tarii gosti raadiyaashiniin tokko ilbiisota hawwata ta'a. Gogaa koo waliin qilleensa keessatti raafama altiraasoonikii natti dhagahama. - Maargaritaan abshaalummaadhaan illee ni raafamte.
  - Rakkoo haaraa nuuf! Walumaagalatti, uumamni ajaa"ibaa zoonii kun dhukkuba onnee fiduu danda"a. - Sagalee Aurora abiddaa keessaa wanti qoosaa ture.
  - Aniifi ati garaa lama waan qabnuuf battalumatti hin duunu! - Margarita gammachuun itti dhaga"ame - Yeroo guutummaatti nama hin taane gaariidha.
  Seexanni ibiddaan akkas jedhee iyye:
  - Waliigaluu! Ta'uu baannaan silaa iddoo ibiddaa bira dhaabbattee, yeroo sanatti ulfoofti turte!
  Haa ta'u malee, shamarran dhaabachuu, snags irraa dhiibuu, yeroo hedduu gara cinaatti socho'uu, duubatti deebi'uu qabu turan.
  Anoomaalii tokko booda battaluma sanatti kan biraan kan mul"ate yoo ta"u, yeroo kana kan oovaalii addaan citee ture. Kun hundi sochii akka ulfaatu taasiseera. Taʼus, isaan darbanii, wanti sulula fakkaatu fuuldura isaaniitti mulʼate.
  Ol ba"uun rakkisaadha, tiraafikoonni fuulduraan dhufan jira, garuu anomalies hin jiru. Miila qullaa marga qorraan uwwifame irratti hafeera.
  Shamarran Komsomol osoo keessaa hin ba'iin dhaabbatan. Mataa "kaabaajii" hedduu ol fiiguu arguu dandeessa. Biqiltoonni jijjiiraman shamarran adda baafamuu hin dandeenye jechuun ni danda'ama jedhaman hin argine, isaan keessaa tokko lama boottii sanatti gufatan (Warrior Bears urgaa dhoksuuf kophee isaanii reefuu uffataniiru), garuu nyaatamuu akka hin dandeenye waan amananiif fakkaata, duubatti hafan.
  - Xiqqoo gara fuulduraatti dambali'uu qabna! - jette Aurora, kolfa bineensaa tokko gadi darbachaa. - Bidiruu sana achitti ni uwwifna.
  - Of biraa baattee deemuun mijataa miti! - Maargaariitaa Korshunoovaa walii galte.
  Mootora jeettii akka callisu gochuun dizaayinarotaaf hojii salphaa miti, garuu qurxummiin cuttlefish jedhamus qajeelfama walfakkaatu kan fayyadamu yoo ta'u, adamsituu sadarkaa tokkoffaati.
  Gurbaan tasaa akka si hin qabneef bakka dhokataa barbaaduun akkas salphaa miti. Bakki asitti hundarra gaariin boolla bineensa balaafamaa ti. Fakkeenyaaf, hantuuta biiver. Bineensi kun balaa kan qabu, ajjeesuuf rakkisaa fi hamma allaattii bosonaa ti. Miizaanni sun foon miti; Keessattuu halkan. Shamarran bidiruu afuufamu sana waan akka kiisha keessa dhoksanii kana yaadan. Bakka bosonni bishaan gubbaa irraa fannifame jiru. Shamarran damee bosona fakkeessanii qabeenya isaanii kan dhiisan achitti ture.
  - Akka gaariitti dhoksitee? - Maargaariitaan deemsa irratti shaakala gochuudhaan gaafatte.
  - Hanga ganamaatti ni ciisa, bari'ee dhiqanna! - Aurora aarii guddaa qabdu dhagaa sana kofoo isheetiin sirreessite.
  - Maal yoo hantuutni-raakoon of shit godhe! - Waraanni Komsomol ni qoonqa.
  - Mee dhukaasaa! Gogaan isaa kan aligaator caalaa cimaa fi gatii guddaa qaba. - Aurora ija ishee emerald jedhamuun akkas ijoollummaatti ija ishee jaamsite.
  - Haa gurgurru! Eenyummaa keenya haa jijjiirru namni nu beeku hin jiru! - Maargarita Korushnova ciminaan arraba ishee baafte.
  Auroraan akkas jettee gurraacha'e:
  - TOLE!
  Shamarran xiqqoo fagaatan, yeroo hantuutni-raakoo ofii isaatii mul'atu. Ammaaf bineensicha jiraachisuuf murteessan qorraan qabbanaa'an. Karaa tokko tokkoon baandota maatii ajjeesee simbirroo godoo ishee keessaa baasu fakkaatu turan. Hantuutni raakoon sun urgaa shamarran adda baafamuu hin dandeenye jechuun ni danda"ama kana adda baasuu hin dandeenye, kana malees, guutee waan tureef, foon sana dhandhamee, siree irra ciise.
  Qufa'uun isaa baay'ee kan hin baratamne yoo ta'u, iyyi nama vaayiliinii taphatu giddu galeessa ta'e yaadachiisa.
  Shamarran Komsomol dafanii socho'uuf yaalan, yeroo wal fakkaatutti namni isaan arge hin jiru, sochiin sun akkas dhoksaa ture. Bootii isaanii illee ofirraa baasan.
  Auroraan miila qullaa qabdu odeeffannoo argachuuf osoo hin taane, dhiphina hir'isuuf qofa hiriyyaa ishee gaafatte:
  - Tole, akkamitti sochiin furmaataa (workaround maneuver) ta'uu danda'a?
  Maargaritaan osoo jeequmsa tokko malee deebisteef:
  - Yoo anomalies irratti gufanne malee.
  Seexanni ibiddaan quba ishee funyaan ishee irra kaa'e:
  - Garuu kanneen keessaa tokko sardamee ba'a.
  Anomaalii luqqisii lafa jalaa irraa. Biyyee illee hiikte. Akkuma qilxuu guddaa cirracha, suphee fi marga keessa rukutame. Waan akka zayitaa lilmoo ta'e dhiibdee baafte. Sana booda dha'uu eegalte.
  - Jibbisiisaadha! - Jedhe Awurooraan abiddaa. - Akka allaattii lama dhungataniiti.
  Anomaaliin sun isaan dhaga"ee, sodaa guddaadhaan gara shamarran sanaatti socho"e.
  - Gargar haa deemnu! - Maargaritaan ajaje.
  Agile Aurora hin hubanne:
  - Kun ammallee maaliif barbaachise?
  Snow White Terminator jedhee qoonqa:
  - Dhagaa tokkoon simbirroo lama akka ari'attu si haa goonu!
  Intalti Komsomol arraba ishee agarsiiftee, wasp ittiin qabdee daakte, yaada akkasiitiin ni bashannanne. Iskaaptoonni faffaca"anii, anomaaliin sun ni qabbanaa"e. Xiqqoo raafamee kufuu jalqabe, abiddi xiqqaan tokko boolla zayitii keessaa darbe. Haa ta'u malee, akkuma dafee ibidda qabe, akkuma kana dafee dhaamte.
  - Kun Pyromania miti! - Miila qullaa Aurora hubattee, ija ishee jaamsitee battaluma sanatti utaaltee, gara back somersault tti jijjiirame.
  - Eeyyee, anomaaliin Pyromania balaa fiduu danda'a! - Maargaritaan tole jette. - Amma ariifadhu, yeroo qisaasnee jirra.
  Shamarran Komsomol akkuma gadi fageenyaan bosona biqiltuu, muka, wayinii jijjiiramaa walitti hidhame keessa seenaniin, dukkana hin seenne jechuun ni danda"ama jedhamee marfamaniiru. Gogaan mukaa qofti kan ifu siʼa taʼu, kunis teessuma lafaa sanaaf ilaalcha hamaa, kan addunyaa biraa taʼe akka mulʼatu godheera. Haa ta"u malee, shamarran halkan monoculars hin barbaachisu; Aurora muka tokko rukutee rukuteetti jechuun ni dandaʼama;
  - Damn it! - Seexanni ibiddaa isa xuraa'aa sana haala sirrii ta'een kaase. Anoomaaliin waan hin jirre fakkaata, garuu ifni qaxxaamuree jira.
  - Kun fosjiinii fi fosfarasii dha! - Maargaariitaan labsitee morma ishee miidhagaa qaxxaamurte. Hundaafuu yeroo baayyee parameetaroota qilleensaa jijjiiru.
  - Kanaaf kun tilmaama keessa galuu qaba! - Aurora rifeensa diimaa qabdu qoosaa haala gaarii hin taane dhokatee jiruun walii galte.
  Loltuun harka ishee qilleensa keessaa raaste:
  - Jalqaba suuta sochii, sana booda ni baranna.
  Shamarran Komsomol suuta suutaan saffisa isaanii dabalaa kan turan yoo ta'u, damee tokko illee jilba isaanii jalatti akka hin caccabsineef yaalaa turan. Taajjabdoota tasaa hangas osoo hin taane, uumamtoota adda addaa sagalee sanatti deebii kennuu danda'an sodaachuu.
  Jalqaba irratti goggogaa taʼus, achiis akkuma shamarran sun bosona sana sochoosan, bishaan dhugaatii tokkotu isaanitti dhangalaʼe!
  - Bishaan ulfaataa ta'uu qaba! - Aurora yaada kennite.
  - Dhibbeentaa kudhan mirkanaa'aa! - Maargaritaan tole jette.
  Seexanni abiddaa kun ilbiisota kana kofoo ishee haaypertitaaniyeemiitiin kuffiftee yaada ishee ibsite:
  - Kanaafidha bokkaan baay"ee guddaa waan ta"eef hin danfe!
  Supheen jilba boottii koo jalatti ni cirrame. Halluun isaa kan hin baratamne magariisa-vaayoleetii, akka awwaalaatti. Kun zoonii malee lafa irratti bakka kamittuu hin turre.
  Miilli ishee irratti addaan ba'uuf yaale, garuu battaluma sanatti daandiiwwan irra guddatan, kunis sakatta'iinsa salphaa taasiseera. Socho"uun qofti rakkisaadha, kophee kee irratti maxxanee, carraaqqii akka qisaasessu si dirqisiisa. Aurora fi Margarita tokkoon tokkoon isaanii chokoleetii concentrated illee liqimsu turan. Margi darbee darbee kan argamu yoo ta"u, baay"inaan kan nama adamsu ture. Suphee keessaa sardamtee ilbiisota qabachuuf yaalte. Walxaxaa wayinii, bosona, damee, baala, yeroo tokko tokko urgooftuu kan hin qabne, yeroo tokko tokko immoo urgooftuu cimaa kan qabu.
  - Wayiniin eessaa dhufa? - jettee Maargaritaan gaafatte. - Kun zoonii qilleensa qabbanaawaa qabudha.
  - Bu'aa jijjiirama (mutation) tokkoo, hidda gadi fageeffataniiru. Kana malees, zoonii keessa caalaa ho'aadha! Gara digrii kudha shanii. Asitti yeroo ganna Afrikaa ikuwaatoorii caalaa ho'aadha. Yookaan miti, tilmaamaan ho"a wal fakkaatu. - Aurora bareedduu waan yeroo tokko dubbiste yaadachuuf yaalaa turte fakkaata.
  Maargaritaan baayʼee ofitti amanamummaadhaan akkas jetteetti:
  - Ammallee homaa miti! Yoo xiqqaate nuuf.
  Aurora miila qullaa qilleensa keessa garagaltee, somersault gootee iyye:
  - Nuti risaa Komsomol waan taaneef kana hunda dubbata!
  - Yeroo tokko gara Sahaaraatti akka geeffaman nan yaadadha. Torban tokko nyaataa fi dhugaatii malee, cirracha akka qodaa iddoo ibiddaa irratti gubatu keessa darbee, miila qullaa, homaa hin hafne! - Maargaariitaan ija ishee keessaa ibsaa (fakkeenyaan osoo hin taane, jecha jechaatti!) akka gadhiistu hubadheera. - Dhugaadha, waan baay"ee namatti tolu hin turre.
  - Eeyyee kaa! Anillee kana keessa darbe! Miilli koo dafee ni barata, garuu booda qofa ni ququnca'a. Gogaan immoo aduu keessatti ni dukkanaa'a. - Mirkanaa'aa, gammachuu fi tapha akka saree Viriya Aurora irraa dhufe.
  - Qaamni adii ta"u hin jaalladhu, garmalee effeminate natti fakkaata. - Maargaariitaan akka waan qoonqa ishee qoostee hin fakkeessine.
  - Chocolate tan amma faashinii ta'eera. - Seexanni ibiddaa ilkaan panther isheetiin gurraacha'e. - Kana jechuun qarshii gara Kibbaa deemtu qabda jechuudha.
  Shamarran kun wantoota walxaxaa bosona Chernobyl keessaa dhumuu jechuun ni dandaʼama. Baankiin chaanaalii balʼaa naannoo sanatti argama ture. Bosona hedduu, hiddi ba"ee ba"e, pilaantaayinii jijjiiramaa, baala bal"aa qabu, bakka cufame mijataa ta"e uume.
  Maargaariitaan akkas jettee iyyite:
  - Tole, kunoo Vizhnitsa fuuldura keenya jira.
  - Eeyyee, magaalaa Sooviyeet duraanii! Yukireen maaliif boonti, Gamtaa Sooviyeet keessatti biyya adda taate jechuun ni danda'ama. Hundaafuu jaarraa hedduuf isaan waliin qabsaa'aa turre! Kanaafidha USSR kan injifate, amma ammoo Yukireen obbolaa keenya. - Aurora rifeensa diimaa qabdu harka ishee bal"iftee ol balali"uuf yaalte.
  - Obbolaa Raashiyaa osoo hin qabaatin duras. Kiiv Haadha magaalota Raashiyaa ta'uu daa'imni hundi ni beeka. - jette Maargaritaan bal"inaan kolfaa. - Amantaa qulqulluu Ortodoksii fi hundee Islaaviin tokko ta'aniiru. Waaqayyo ofii isaatii USSR mootummaa tokko akka taatu ajaje. Garuu Bandera dhufee bedlam uume - waraana ta'ee argame. Haa ta'u malee injifanne.
  - Sirni bu'uura simintoon amantii ta'ee cirrachi fedhii ta'e irratti ijaarama! Kanaafis jal'oonni hedduun hidhamuu qabu! - Auroraan deebii kennitee, cimsitee gurraacha'aa.
  Magaalattii arguun nama hin rakkisu. Boolli asitti argamu guutameera, dallaa qaxxaamuruun rakkoo hin qabu. Manneen irra caalaan isaanii dulloomaniiru, gamoo abbaa darbii shan fi gamoo olka'aa Istaaliniistii arguu dandeessu. Shamarran kun kanaan dura gamoo ammayyaa dhaqaniiru. Achiis Maargaariitaan akkas jettee yaadatte:
  - Ijoollee kudha saddeet baasuu qabna mitiiree?
  - Jarri keenya ni gargaarra! Magaalaa keessatti rifachuu akkasii uumuun sochii keenya hordofuu hin dandeenye! - Miila qullaa Aurora qawwee maashinii ishee raase.
  Waraanni adiin qorraa sun naannoo ishee ilaaltee, hoomaa awwaannisaa tokko murattee sagalee ishee gadi qabdee gaafatte:
  - Yoo baqate hoo?
  Seexanni ibiddaas loojikiidhaan akkas jedhee yaada kenne:
  - Araada isaa isa jalqabaa irrattin lakkaa'a. Kana malees amma kana dwarf jedheen waama. Hafuura qabsoo isaa nan deeggara.
  Margarita Korshunova haala guutummaatti sammuu hin qabneen gurraacha'e:
  - Kana gochuuf karaan hundarra gaariin fuula gaarii dha'uudha.
  Aurora daftee quba miila ishee qullaa fiigdee lakkoofsa sana buttooniitti fayyadamtee bilbiltee sagalee guddaadhaan akkas jette:
  - Qophii jirtuu!
  - Eeyyee, garuu asitti jeequmsi akkasii ture! - Deebii kanaaf qoochoo haphiin dhaga'ame.
  - Abdii hin kutin, haxxummaan baasuun baay"ee salphaadha. Kana malees halkan obomboleettii akkasii booda ijoolleen jiraachuu dhabuun nama ajaa'ibu hin jiru. - Seexanni haxxee fi rifeensa diimaa qabu sun sagalee ishee gadi buuse.
  - Waliigaluu! Kana booda nuuf hin dhimmaman! - Dwarf, ogeessa kid-dumping, purred.
  - Waan fedhe haa ta'u nu eegaa! Tarii dhibbeentaa shan kan biraa itti dabaluu dandeenya. - Awurooraan akkas jette.
  Jechoonni dhumaa buʼaa siʼoolii qaban turan. Baandaan moron sun akkas jedhee purred:
  - Dhumni addunyaa dhufaa jiraatus nan eega!
  Cool Aurora, akka qoosaatti rifeensa ija ishee dheeraa ol kaasuu fi gadi buusuun, akkas jettee yaadde: "akkaataa kamiinuu kun Yihudaan muka aspen eegaa akka ture na yaadachiisa."
  "Eeyyee, amma Ameerikaanotaa fi minions isaanii ni moona," jette ija magariisaa Aurora murteessaadhaan.
  - Ameerikaaf maaltu dhiifama gochuu akkan hin dandeenye beektaa? - Galinaan harka ishee walitti qabde.
  - Maal? - Miseensi risaa diimaa-Komsomol ajaa'ibsiifate.
  - Boombii magaalota keenyaa fi Jaappaan irratti darbachuu! Kun barbarummaadha! - Walaloo illee barreesseen ture! - Maargaariitaan boombii harkaa sana raaste, aarii guddaadhaanis tuuta ilbiisota rifeensa qaban kanneen jijjiiraman guutuun gadi bu'an.
  Aurora utaaltee ol jettee gammadde:
  - Haa sirbinu! Kun nama hawwata.
  Korshunovaan immoo ni sirbiti, sagalee ishee akkuma yeroo hundumaa faaruu Himaalaayaa caalaa ol"aanaadha;
  Urjiin Biyya Abbaa kan kenne Gooftaan, .
  Na amanaa isheen Aduu caalaa ifa qabdi!
  Ati kan kooti, biyya ati irraa dhufte kana - .
  Onneen koo gaddaan akka dha'atu sirraa beeki!
  
  Si keessa nuti miseensa Komsomol akka adurree, .
  Faashistoota balleessinee citaa haxaa'ee deemna!
  Juupitaar irrattillee ni dandeenye
  Firii jannata hin danda'amne guddifadhu!
  
  Veenus bakka jaalalaati, .
  Maarsii irratti miirrii waraanaa ol'aanaadha!
  Sansalata badii fi shakkii cabsi, .
  Hundaafuu, Rabbiin olta'aan nama hundaaf waan gaarii hojjechuu barbaada!
  
  Dhiibbaa koosmii haa injifannu, .
  Mee qoma jabaadhaan haa qabannu!
  Diinni humna addunyaatiin ni caccabsa, .
  Junkers immoo bowwaa daa'ima idileetiin rasaasaan kufe!
  
  Seenaan tokko qofa - fudhadhuu injifadhu, .
  Bu'aa biraa beekuu hin dandeenyu!
  Waraabessa Reich immoo hin ciccitinaa, .
  Loltuu irraa baayooneetii fuula keessaa argatta!
  
  Garuu baayooneetiin bu'aa tokkollee siif hin godhu, .
  Daayinamiitii tokko tokko itti daballa!
  Balalii saffisaa akkasii
  Yeroo proletarian hammer rukutu!
  
  Tarkaanfiin itti aanu akka obomboleettii ni darba, .
  Tapha xumuraa immoo checkmate injifannoo ta'a!
  Hundaafuu, dheekkamsi keenya volkaanoo maraataa, .
  Haaloo ba'uu saree, saree suukaneessaa!
  
  Pincers sana Barliin irratti qabannee, .
  Paaris alaabaa Raashiyaa jalatti bilisa taateetti!
  Nuti ijoollee durbaa Biyya Abbaa fi ilmaan, .
  Yeroo affeerraa nyaannu damma mi'aadhaan nyaanna!
  
  Foggy Albion amma akka obboleessa, .
  Niwu Yoorkiin akka paayii saanii irra jiruutti baate!
  Alaabaa keenya diimaa fi halluu abaaboo diimaa qabu, .
  Isa jalatti ummanni hundi bilisummaatti gammada!
  . BOQONNAA Lakk.12.
  Oleg Rybachenko akkasumas abjuu salphaa illee hin taane, garuu ajaa'ibaa qaba ture. Akka waan inniifi Diimaan hojii waraanaa isaanii itti fufanii jiruuti;
  Lamaan isaanii kutaa SS daa'immanii kan Fuhrer nama hafuura hamaa keessa jiruun ijaarame keessatti tola ooltota ta'anii mallatteessan. Dhugaa kana keessatti Hitler dhumarratti waan maraate fakkaata. Dhugaadha, gama biraatiin immoo, USSR wajjin waraana abdii hin qabne akka hin jalqabneef of eeggannoo gahaa qaba ture.
  Gama biraatiin mucaan kun maaliif leenjii waraanaa fudhachuu hin qabu? Maaliif akka barchuk hoosisanii fi bask gochuu qabu?
  Oleg Rybachenko fi Dmitry, gurbaa biroo kutaa waraanaa xiqqaa irraa waliin ta'uun gara Afrikaatti balali'an. Geejjibni Jarmanii motora jaha qabu kun hanga dhibba lamaa kan hidhate paratroopers fe'uu danda'a. Garuu kutaan waraanaa guutuun loltoota dhibba sadii kan gosa dargaggootaa Hitler Jugent ture. Ijoolleen dhiiraa dhibba sadii, gara waggaa kudha lamaa, ammallee baay"ee kan fiigan fakkaatu, dhugaa jiru garuu ijoollee dhiiraa addatti filataman kanneen duraan leenjii waraanaa xiqqoo fudhatan turan.
  Fuhrer dargaggoonni umrii kurnanii keessa jiran hedduun waraana kana irratti akka hirmaatan barbaadan. Afrikaatti humni gurguddoon Biriteen duraan injifatamaniiru, haa ta"u malee ammallee Sudaan keessatti waraanni cimaan jiraatus. Dhugaadha, loltoonni koloneeffataa guutummaatti amanamoo miti, cimsinee yoo dubbanne ammoo kutaaleen Ingilizii amanamoo miti. Isaan guutummaatti Ingilizii miti. Isaan hangas hidhatee miti, keessattuu taankii qabatanii, meeshaalee sana magaalaa guddittii keessa dabarsuu yaalu. Kanaafuu, balaan kasaaraa guddaa ijoollee dhiiraa irratti mudatu xiqqaadha. Sadarkaa shaakala tooftaa idilee ta"ee, dhaloonni dargaggoo muuxannoo waraanaa ni argata jedhamee eegama.
  Oleg Rybachenko fi Dmitry afaan Jarmanii (diina jedhame), akkasumas afaan Ingiliffaa, Ispeeniifi Faransaayii sirriitti beeku. Manni barumsaa isaaniis elite waan ta"eef ijoolleen Sooviyeet, ti"ooriidhaan, hunda caalaa qaroo ta"uu qabu.
  Mucaan Jarmanii tokko, hoggantoota keessaa tokko fakkaata, dheeraa fi maashaa kan qabu Hans Feuer harka wal fuudhee dhugaadhaan akkas jedhe:
  - Lammiileen Raashiyaa akkas ciccimoo fi qaroo ta"uu danda"u jennee hin eegne. Fakkeenyaaf, akka Jarmanii sadarkaa tokkoffaatti karaa keenya danfisaa!
  Oleg Rybachenko gad of qabuun akkas jedheera:
  - Maaltu akkas nama ajaa'iba? Tarii wal loluu qabna ta"a, garuu yoo sakatta"iinsa keessa seentee afaan Jarmanii hin beekne odeeffannoo meeqa walitti qabda?
  Haans akkas jedhee walii gale:
  - Dhugaadha! Garuu walumaa galatti isin Raashiyaa subhumans ta'uu keessan nu barsiifame. Islaavoonni sadarkaa ce"umsaa saree fi nama gidduu jiruudha. Kunis, gama guddina sammuutiin namni Raashiyaa bineensa manaa caalaa xiqqoo ol ta"a.
  Dimitiriin aariidhaan harka isaa walitti qabe:
  - Eeyyee jechoota akkasii si rukutuu nan danda'a.
  Haans gootummaan deebii kenne, harka isaa walitti qabee akkas jedhee deebiseef:
  - Filannoon meeshaa waraanaa qofti kan kooti. Guwaantii qabaattee shaampiyoonaa Walakkaa Addunyaati, garuu duel nunchucks wajjin hoo?
  Dimitiriin akkas jedhee ajaa'ibsiifate:
  - Maaltu immoo?
  Mucaan elite Jarmanii kun deebii kennuu barbaade, ogummaa isaa agarsiise, garuu Oleg Rybachenko isa rukute:
  - Kun meeshaa qonnaa Chaayinaa keessatti qamadii rukutuuf itti fayyadamudha. Moongol-Taataar Chaayinoonni meeshaa waraanaa akka hin baatne waan dhorkaniif, meeshaa miidhaa hin qabne fakkaatu kana gara kilabii nama ajjeesutti jijjiiran. Sirni lola nunchuck guutuun qophaa'e. Sana booda dhuma jaarraa kudha sagalffaa keessa Jaappaanotaan fudhatame. Tarii, isaan irraa gara loltoota SStti dhufe.
  Haans mormeera:
  - Haala sanaan akka hin taane beekamaadha. Fuhrer Guddichi waggoota kudhaniin dura Chaayinaa irraa guruuwwan hedduu afeeree, mana barumsaa lola harka walqabatu Third Reich addunyaa irratti sadarkaa olaanaa qabu akka ta'u ajaje. Nuti Jarmanoonni saba olaanaa ta"uu keenyaan ummatoota biroo irraa homaa barachuu hin barbaannu jettanii yaaduu hin qabdan. Manni barumsaa waraanaa Jarmanii keenya dhimma namaa ilaalcha guddaa barbaada.
  Dimitiriin humnaan mataa isaa rukutee yaada kana mirkaneesse:
  - Kan Sooviyeet immoo. Istaaliin akkas jedhe - teknooloojiin yeroo irra deebiin ijaaramu waan hunda murteessa! Achiis karoora waggaa shanii isa lammaffaa keessatti yaada kana qopheesse - hojjettoonni waan hunda murteessu!
  Oleg Rybachenko asitti waan adda ta'e dubbateera:
  - Wanti hundinuu dhimma namaa wajjin akka gaariitti hin deemu jechuun qaba. Fakkeenyaaf, sadarkaan leenjii teeknikaa loltoonni USSR keessa jiran duubatti hafeera. Garuu walumaa galatti gubbaa jirra!
  Hans yaada kenneera:
  - Hitler Hash taphachuu barbaaddaa?
  Ijoolleen dhiiraa Sooviyeet akkas jedhanii ajaa'ibsiifatan:
  - Maaltu immoo?
  Hans ija isaa ni qoonqa:
  - Kalaqa Fuhrer Guddaa isa dhumaa. Akkuma cheezii, kan nama lama osoo hin taane, nama afuriin, lama lama irratti taphatamu. Garuu gabatee tokko kan seelii dhibba afur qabu irratti. Taankii, qawwee ofiin socho'uu fi doonii waraanaa qaba. Tokkoon tokkoon isaanii lakkoofsa afurtama, walumaa galatti dhibba tokkoo fi jaatama. Gariin akka cheezii socho'u, kaan immoo guutummaatti adda ta'ee socho'a. Dabalataan kalaqa biroo tokko tokko... Fakkeenyaaf, taankii fi dooniin waraanaa taankii, qawwee ofiin socho'uu fi Links, fi loltoota miillaa yookaan waliin, yookaan sarara murtaa'e tokko irra ga'anii meeshaa isaanii yoo cimsan qofa kuffisuu danda'u. Walumaagalatti, taphichi baayyee walxaxaa dha, tasumaa cheezii wajjin wal hin fakkaatu.
  - Isheetti agarsiisi. - Oleg Rybachenko jedhee gaafate.
  Haans boorsaa dugda isaa keessaa gabatee dachaafamuu danda'u tokko fudhate. Innis hinged fi baay'ee kompaaktii ture. Lakkoofsi kun maagneetiidha. Tokkoon tokkoon isaanii afurtama walfakkaatan. Boordiin mataan isaa baay'ee kan eeggatu, rektaangilii dha. Seerri kun nama hawwata, keessattuu, lakkoofsi hundi jechuun ni danda'ama taankii irraa kan hafe, kan socho'an irraa adda ta'een rukuta. Lamaanuu rukutuu fi fudhachuu danda'u.
  Akkuma namni tokko eegu, lakkoofsi cimaan doonii waraanaa, inni dadhabaan loltuu miillaa salphaadha. Qawween ofiin socho"uu fi kan nama ajaa"ibu xiyyaaronni tokko tokkoon, garuu xiyyaarri haleellaa, xiyyaara waraanaa, boombii darbatuu fi xiyyaara galaanaas ni turan. Doonii waraanaa malees dooniiwwan balleessan ni jiru. Waraanni miillaas adda, makaana, salphaa fi fardaa dha. Kana jechuun seera hubachuun salphaa miti. Oleg Rybachenko battaluma sanatti akkas jedheera:
  - Lakki taphi kun jaalalaan cheezii mo'achuu hin danda'u. Sadarkaan rakkinaa chaartii irraa fagaatee jira!
  Haans akkas jedhee walii gale:
  - Eeyyee, asitti tooftaa qopheessuun salphaa hin ta"u. Kitaabota smart barreessuus hin dandeessu. Garuu kun sirriitti warra Ariyaadhaaf!
  Dimitiriin akkas jedhee walii gale:
  - Eeyyee warra Ariyaadhaaf! Haa taphannu!
  Oleg Rybachenko akkas jechuun akeekkachiiseera:
  - Gammachuun xiqqaa ta'a!
  Haans gurbaa biraa afeere, lamaan isaanii erga uumtee booda, ijoollee dhiiraa wajjin taphachuu jalqabe. Ani bunni filadhe. Oleg fi Danka uumamaan diimaadha!
  Taphichi dhuguma jalqaba irratti nama hin gammachiifne, garuu booda ijoolleen dhiiraa itti hirmaatan. Oleg Rybachenko, akka tarsiimoo dhalateetti, kaka"umsa kana dhuunfatee diina cinaacha irraa dhiibuu jalqabe. Tapha Fuhrer keessatti akka waliigalaatti mootiin hin turre, waajjira muummee osoo hin mo'amin socho'uu danda'a ture.
  Garuu ijoolleen dhiiraa akka taphatan hin hayyamamneef. Alaarmiin ni dhaga'ame...
  - Haleellaa qilleensaa!
  Ijoolleen dhiiraa yeroo tokkotti gara portholes fiigaa turan. Foddaaleen dhiphoo ta"anis, keessaa baay"ee gaarii ta"ee arguu waan hin dandeenyeef, caccabni illee ni ture.
  Xiyyaaronni lafa bu"an konkolaataatiin kan balali"an si"a ta"u, loltoota hidhannoo gaarii qaban waliin akka balali"an beekamaadha.
  Ingilizoonnis kudhan hin caalle turan. Warri Spitfires, Jarmanoonni hedduun qawwee maashiniitiin dhukaasa banuu isaanii arganii, fageenya dheeraa irraa isaan rukutuuf yaalan. Garuu deebii ofii isaanii argataniiru. Xiyyaaronni humna qilleensaa mootii sadii tamboo xuuxuu kan jalqaban yoo ta'u, kanneen hafan ammoo baqatan.
  Ijoolleen dhiiraa sagalee guddaadhaan afuufan, garuu namni kakate hin jiru - naamusa. Garuu boottii isaanii dhidhiitanii qoosaa soogidda walitti aansuun hojjetan.
  Dhugaadha geejjibni qabsaa'ota ari'uu hin danda'u, garaagarummaan saffisa tartiiba guddinaa waan ta'eef ijoolleen dhiiraa tasgabbaa'anii gara hojii isaaniitti deebi'uu qabu turan. Gariin push-up illee hojjechuu jalqaban, kaan abs hojjechuu jalqaban.
  Haa ta"u malee, Oleg Rybachenko baay"ee kaka"umsa waan argateef, sagalee mooticha qofa osoo hin taane, mootii sobdootaa (Hitler!) ari"uu danda"uun sirbuu jalqabe;
  Lola hamaa fi du'aa ta'etti balali'aa jirra, .
  Qajeelchitoonni ijoollee komunizimii ti!
  Gooftaan keenya Svarog yeroo hunda na waliin jira, .
  Bu'uura haaloo ba'uu haa caccabsinu!
  
  Hamilee fi konkolaachisaa qabna, .
  Maashiniin hundi walitti qabuu danda'a!
  Kufaatiin aarii guddaa qabu Naazii eegaa jira, .
  Waan hin taane hin dubbatin, Fritz!
  
  Wehrmacht naannoo Moskootti akka malee reebamee, .
  Gootummaa dashing keenya agarsiifne!
  Paraasitiin lilmoo ta'e sun caccabee, .
  Injifanne, ifatti lakkoofna!
  
  Fritz itti aansee maal gochuu danda'a?
  Just paws up - dafii harka kennadhu!
  Akkasumas qoonqoo Adoolf keessa - tuffii qara qabu, .
  Harreen gahee qoosaa haa taphattu!
  
  Gaheen keenya gaanfa injifannoo dhageessisuudha,
  Leejiyoonota diimaa walitti qabuu!
  Gara laafina tokko malee mataa nama weerartuu sanaa muraa, .
  Yoo xiqqaate kallattiin mana barumsaa irraa gara fuulduraatti dhufan!
  
  Akka waan Maarsii irraa dhalanneetti, .
  Bakka hundumaattis warri Krauts araara kadhatu!
  Nuti ilmaan guddaa, bakka biyyoonni hundi wal qixxaatan - .
  Hiriirri mallattoo fuula irraa haa ragga'u!
  
  Hitler Lafa keenya fudhachuuf yaade, .
  Amma immoo jilba isaa jalatti 'bump' qaba!
  Hundaafuu Jarmanoonni nama hunda gara taphaatti jijjiiruu barbaadan, .
  Mucaan salphaan tokkos isaan lafa kaa'e!
  
  "Tiger" maaltu mudate - gara sibiilaa deeme, .
  Isa irraa shaayii mi'aawaa waliin samovar ni hojjenna!
  Krauts argataniiru - mo'amuu cimaa gaanfa irratti, .
  Caamsaa ifaafi ho'aa keessa Barliin jirra!
  
  Adoolf immoo krawattii osoo hin taane hidhaa argate, .
  Morma mormituu-ajjeechaa ishee jabeessite!
  Cubbuu isaatiif adabbiin cimaan walitti qabame, .
  Amma immoo taankiidhaan Jarmanii dhiitaa jira!
  
  Istaaliin Guddichi ofii isaatii miseensa Komsomol, .
  Ajaja kenne - urjii guddaa "Injifannoo"!
  Biyya Abbaa Qulqulluuf humna hangamii kennine, .
  Akaakayyuun keenya addunyaa itti aanutti akkam gammadu!
  Waan ajaa"ibaati, garuu sirba fincila akkasii kanaaf harka rukutee akka malee rukutame - namni as jiru hundi guutummaatti maraateera, moo maal?
  Oleg Rybachenko sirbuu yeroo xumuru abjuun addaan citee, ammas dammaqaniiru, yeroo kana karaa hunda caalaa idilee ta'een osoo hin taane, fudhatamanii bishaan qabbanaa'een dhiqamaniiru. Sana booda ammas sansalatni kun harka koo irratti cirracha suukaneessaa fi darbiinsa utubaa naaf kennan... Cireellee naaf hin kennine! Marsaa! Sirriidha, Jarmanoonni bakka isaaniitti hafan, hidhamtoonnis suuta suutaan daandii ringiin socho'an. Bu'aan kun maal akka ta'e ifa miti. Daandii asfaaltii fi dhagaa cileetiin hojjetame. Saʼaatii muraasa booda, jilbi koo qullaa taʼe akka malee gubachuu fi ciniinsuu jalqabe. Shamarran hedduun dhiiguu jalqaban.
  Sana booda, galgala sun ammallee fagoo ta"us, sirna malee konkolaataa isaaniitiin deebisanii ariitiin sansalata irraa hiikanii akka ciisu ajajan.
  Oleg Rybachenko fi shamarran hafan ariitiin ajajaman. Akkasumas tasumaa hirriba natti hin dhaga"amu ta"us, hammachuun waaqa hirribaa fi mul"ata Hiipnoosii (kan hundumaa danda"u Zewus ofii isaatii ija isaa akka cufatu dirqisiise!) akka tasaa fi waan hin oolle ta"ee dhufe.
  Ammas ijoolleen dhiiraa tajaajila waraanaa kabajamaa keessatti qajeelchitoota, yoo waraana nama biraa ta"ellee;
  Kutaan waraanaa kun loltoota Jungfolk, ijoollee dhiiraa waggaa dhibba sadii kudha lamaa kan of keessaa qabu yoo ta"u, bakkuma sanatti deebi"ee ijaaramee gara kibbaatti daran jijjiirame. Jalqaba irratti ijoolleen dhiiraa kun konkolaataatiin kiiloo meetira lama lama kan oofan yoo ta'u, sana booda garuu hoggansi yaada isaanii jijjiiranii ijoollee dhiiraa kanaaf fiigicha lubbuun jiraachuuf murteessan fakkaata.
  Ijoolleen dhiiraa uffata isaanii hiikuuf dirqaman, uffata gaggabaaboo waraanaa qofa uffachuun hafaniiru, kanaaf qullaa fi miila qullaa jechuun ni danda"ama paakkii garba isaanii irra kaa"anii gara kibbaatti fiigan.
  Dhugaadha, qoricha aduu haaraa fi baay"ee bu"a qabeessa ta"een akka of dibatan kan hayyamameef yoo ta"u, karaan sun gammoojjii keessa osoo hin taane, marga lallaafaa fi akkas ho"aa hin taane keessa kan fiigu ture, sababiin isaas laga Naayilii irra waan fiiguuf, akkasumas naannoo burqaa gadi fagoo tokkootti, . margi fi mukkeen ni biqilan, garuu amma iyyuu qormaanni sun hunda caalaa rakkisaa ture. Sababni isaas, baqachuu qabna turre, ho'a bosona Afrikaa ji'a July keessa, fi qawwee maashinii xiqqaa, akkasumas boorsaa dugda meeshaalee waliin illee.
  Dhugaadha, kutaa addaa sana keessatti ijoolleen dhiiraa halluu saba Jarmanii bakka buʼanii fi leenjii qaamaa gaarii qaban turan, garuu ammas.
  Dargaggoonni waraanaa hiriiranii ajajaan isaanii, inni akkuma isaanii, baay'ee dheeraa ta'us, maashaalee Apooloo qabu, akkas jedhee ajaje:
  - Tole, obboleessa! Akka isinitti ulfaatu nan beeka, garuu dirqamni dirqama! Galgalatti kiiloo meetira shantamii saddeet uwwisuu qabna! Sun ajaja.
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Hmm eeyyee! Jechi tartiiba kana jedhu akka falfalaatti dhaga'ama! Isa bira darbuu hin dandeessu.
  Dimkaan akkas jechuun hubachiiseera:
  - Akka hin raawwanne falmuuf fedhii qaba!
  Hans Feuer akkas jechuun mormeera:
  - Nuti raawwachuuf dirqama qabna, sababni isaas nuti Ariyaa waan taaneef! Isin Raashiyaanis yoo kutaa waraanaa Jungfolk isa hunda caalu keessatti galmaa'an Aryaanota.
  Boorsaan dugda koo irra jiru, rasaasa, bishaanii fi raashinii waliin, kiiloo kudha saddeet, dabalataan qawwee maashinii xiqqaa kiiloo sadii ulfaatu. Kiiloo 21 nama guddaaf illee yoo yeroo dheeraa deemtee fiigdee, aduu gubaa jalallee ulfaataadha.
  Oleg Rybachenko miila isaa marga irratti xuuxe. Ijoolleen dhiiraa kophee ofirraa baasuuf quuqama guddaa qabu turan (gogaan sun dhuguma namtolcheedha, garuu ammallee gosa kirzaach tokko miti), asitti fiiguun rakkisaadha. Ispoortii ykn kophee teenisii silaa gaarii ture, garuu haala waraanaa Jarmanii keessatti kun qananiin waan ta'eef, ijoollee dhiiraa akka hin balleessine murteessan.
  Ajajni sun ni dhaga"ame, loltoonni Jungfolk irraa dhufanis fiiguu jalqaban, osoo ijaarsa fakkaatu eeguuf yaalaa jiranii.
  Qilleensi haaraan laga Naayilii irraa bubbisee, qaama qullaa fi maashaa qabu kan loltoota gurbaa sanaa haala nama gammachiisuun afuufe. Isaanis hamma tokko tiitaanota umrii kurnanii keessa jiran samii obomboleettiidhaaf qophaaʼan yaadachiisu turan. Miila miilaan jechuun ni danda"ama, hafuura baafachuu dhaabbataadhaan fiigan. Fuulduratti kanneen dheeraa ta"an, akkasumas, beekamaadha, Dimkaan dheeraan, ajajaa dabalatee ijoolleen dhiiraa ja"a isa caalaa dheeratanis. Oleg Rybachenko, kan sadarkaa irraa xiqqoo ol qofa ture, dheerinni isaa waggaa kudha tokkoo (faallaa dhugaa inni abbootii isaa gootummaan ijaaraman duukaa fudhate!) ariifachuu qaba ture, dhuma irratti jechuun ni danda"ama. Dhugaadha, kana keessatti faayidaan qaba ture: carraan jilba isaanii caccabsuu, ykn bakka taa"an jalatti rukutamuu xiqqaa ture. Asitti isa quxisuudha, garuu isa dadhabaa ykn keessumaa gowwaa akka hin taane beekamaadha.
  Fe"iinsi sun ni mul"ata, garuu ammas fudhatama qaba, namni hundinuu fe"umsa tokkoon fiiguu muuxannoo qaba. Ulfaatina guddaa qabaatanis, yeroo fakkeenyaaf hiriyaa gaa"elaa garba isaanii irra baatanii deeman.
  Miila qullaa miila qullaa jalatti yeroo yerootti damee meexxii ykn koonii cabeetti ni caccabu ykn caccaba, yeroo tokko tokko biqiltoonni qoree qaban kan ijoolleen dhiiraa naanna"uuf yaalan jiru. Margichi ni ho"a, yeroo baay"ee ni goga, garuu, akka cirracha gammoojjiitti akka hin gubanne beekamaadha. Walumaagalatti ammallee jiraachuun ni danda"ama, garuu Aduun baatee ho"a dabalaa jirti.
  Haans dheeraan, hamma Dimitiriin dheeratu, garba wal qabatanii fiigu. Loltuu mucaa Jarmanii tokko dargaggeessa loltuu Sooviyeet tokko akkas jedhee gaafate:
  - Tole amma waraana keessa jirta! Dhugaadha, hanga ammaatti baarudaa hin urgaa"in, garuu waan hunda fuuldura keenya jira. Tasuma gammachuun sitti dhagaʼamaa?
  Dimitiriin dhugaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Hamma ammaattillee! - Innis itti dabaluudhaan, ammas mataa isaa garagalchee. - Ani nan amana, dhugaa dubbachuuf lakki!
  Haans tuffiidhaan akkas jedhee qoonqa.
  - Eeyyee ani! Dhugaa dubbachuuf, eeyyee! Tole, ijoollee dhiiraa umuriin isaanii akka koo ta'e keessaa kamtu seeraan waraana seenuu danda'a. Lolaa, dhukaasa, ajjeesaa, dhoosuu, booji'aa. Hundaafuu kun jaalala. Ati fi Olezhka akkasumas akka loltoota jiraataa ta'anii sitti dhaga'amuu, hojii idilee irraa fagaachuu barbaadde!
  Dimkaan murteessee morme:
  - Jireenyi keenya kan barame miti. Walumaagalatti, qajeelchaa ta"uun, geggeessaa fi atileetii ta"uun illee baay"ee nama hawwata.
  - Kanaafuu maaliif nu waliin mallatteessite? Ajjeefamuu ykn qaama hir'uu hin sodaattu? - Hans qoosaadhaan qoose.
  Dimkaan, maqaa ijoollee Ilya Muromets jedhamtu, of tuulte:
  "Kanaafidha kanan mallatteesse, Raashiyaan Jarmanota caalaa hamaa akka hin taane agarsiisuuf." Ta'uu baannaan addunyaan guutuun waa'ee injifannoo kee barreessitee dubbatti...
  Hans akkas jedhee qoose:
  - Tole, eeyyee! Waa'ee injifannoo keenyaa, ulfina guutummaa Yuunivarsiitii keessatti. - Mucaan waraanaa dheeraan sun garaa bal'aa isaa of tuuluudhaan baase. - Isin lammiileen Raashiyaa immoo waraana Finlaandii xiqqaa kana buqqisuu hin dandeessan. Waan itti dhaadattu hin qabdu!
  Dimitiriin, kan mufate, akka harka isaa akka hin fayyadamneef of to"achuu dadhabee, morme:
  - Khalkhin Gol illee qabna!
  Haans tuffiidhaan akkas jedhee qoonqa.
  - Waldhabdee xiqqaa, bakka tokkotti Eeshiyaa keessatti. Jarreen keenyas Awurooppaa, akkasumas Afrikaa fi Eeshiyaa hunda jechuun ni danda'ama fudhataniiru. Raashiyaa immoo ni fudhanna, nuuf keekii tokkodha!
  Dimitiriin aariidhaan ija isaa balaqqeessa"e:
  - Hin qabin, harki kee gabaabaa dha!
  Haans akkas jedhee kolfe:
  - Waliigaltee Nagaa Brest akka mallatteessitan akkamitti isin dirqisiifne? Lafa hanga Dnieper lakkaa'aa, baayooneetii fi sabre dachaa sadii qabu nuuf kennite. Dhimma kana keessatti waa'ee Raashiyaa akka loltuutti maal jechuun ni danda'ama?
  Dimkaan of gurmeesse, Hans funyaan isaa rukutuuf yaade, humna isaa akka shaampiyoonaa "walakkaa addunyaa" ta"uu isaa beekee, tarii gurbaa Jarmanii of tuulummaa qabu sana rukutee baase, garuu... ani cabsuu hin barbaanne ijaaramanii lola jalqabuu. Akkasumas yeroo falmii fiigichaatti fayyadamuun gaarii miti. Haala kanaan alatti, baay"ee hin oolu, hidhamuu hin oolu, akkasumas Raashiyaan Jarman caalaa akka hin lolle agarsiisuuf yeroo hin argatu. Kanaaf, Dimitiriin tasgabbiidhaan morme:
  - Nuti lammiileen Raashiyaa Firdeeriik 2ffaa jalatti si rukunnee, Barliin illee fudhanne. Akkasumas yeroo Naapooliyoon Guddichi si ajaju walakkaan waraana isaa Jarmanii yoo ta"u, Waraana Addunyaa Tokkoffaa keessattis boqonnaan Brusilov ture. Akkasumas loltoonni keenya Konigsberg qabachuuf jecha waan ta"eef Paaris hin fudhanne.
  Hans falmii faallaa baay"ee ulfaataa ta"e argate:
  - Garuu hunduu wal fakkaataadha, lola dhumaa nu waliin godhame keessatti mo'amte! Namni tokko fi sabni tokko immoo dursee hojii isaa isa dhumaatiin murtii argata!
  Dimitiriin haala sirrii taʼeen mormeera:
  - Tsar jalatti industirii duubatti hafe qabna turre, keessumaa damee waraanaa-teeknikaa irratti. Ammas, indaastirii cimaa guddifneerra. Fakkeenyaaf, taankii KV-2 argite. Hawwiizarii 152-mm kan qabudha. Isin warri Jarmanii waan akkasii qabduu?
  Hans akkas jedhee qoose:
  - Faransaayiin, taankii S-2 irrattis, howitzers kan daran guddaa ta'e kan miliimeetira 155 qabu turan, garuu meeshaalee ammaa caalaa dadhaboo ta'an qabaachuudhaan, poolii doonii injifachuu irraa nu hin dhowwine. Ciminni Wehrmacht inni guddaan olaantummaa factor namaati!
  Dimitiriin fuula isaa bifa wal qixa ta'een qoonqa:
  - Shaampiyoonaa "walakkaa addunyaa" yoo taate maaliif dhimma namaatiin nurra faayidaa qabda jettee yaadda? Akkasumas gurbaa kee isa gaarii injifachuu?
  Hans haala sirrii taʼeen akkas jedheera:
  - Kanneen ala ta'an yeroo tokko tokko seera qofa mirkaneessa. Yookaan immoo yeroo hunda jechuun ni dandaʼama! Amma, taateewwan dhuunfaa osoo hin taane, sadarkaa leenjii waraanaa akka waliigalaatti yoo fudhanne, kunoo...
  Dimitiriin ni aare:
  - Leenjii lolaa sadarkaa akkamii akka qabnuu fi shaakala waraana Sooviyeet keessatti akkamitti akka gaggeeffamu hin beektu. Kanaafuu, tilmaamuun hin barbaachisu!
  Haans yaada loojikiidhaan akkas jedheera:
  - Ispeenitti mana barumsaa waraanaa Sooviyeet, doktiriinii fi kan Jarmanii gidduutti dorgommiin ture. Meeshaa fi meeshaa waraanaa keenya qoranne. Bu"aan isaas mana barumsaa waraanaa fi aartii tarsiimoo keenyaaf injifannoo, akkasumas sirna Firaankoo cimsuu dha. Kanaaf nuti duruu jara keessan waliin wal lolle injifanne!
  Dmitry-Muromets haala nama gaddisiisuun yaada kennaniiru:
  -Ati loltoota baay'ee nu caalaa qabda turte! Baay'ina qofa fudhatte!
  - Ani akkas hin jedhu ture. - Haans mataa isaa gadi qabee callise, mallattoon dadhabbiin jalqabaa mul'achuu jalqabee dubbachuun rakkisaa ta'e.
  Wanti hamaan, ho'a akka ta'e beekamaadha. Aduun haala hin hafneen sadarkaa ol aanaa isheetti dhihaachaa turte. Ijoollee dhiiraa keessaa tokkollee amala kana hin qabu ture. Jarmanii fi Raashiyaan biyyoota kaabaa yoo ta"an, yeroo gannaa digrii soddoma ol kan argatan yeroo muraasa. Kunis ji'a July keessa Afrikaa yoo ta'u, qilleensi laga Naayilii irraa afuufamuu dhaabeera.
  Miilli qullaa ijoollee dhiiraa marga goggogaa sanaan daran cicciruu jalqabe, achiis akka tasaa xumuramee, kiiloo meetira guutuun dhagaa cilee gubateen uwwifame. Baayyee kan nama dhukkubsu siʼa taʼu, ijoolleen dhiiraa of toʼachuu hin dandeenye tokko tokko ni iyyan. Dafqi isaan keessaa dhangala'ee dhagaa ho'aa irratti 'hissed' ta'e.
  Oleg Rybachenko fi Dmitry, akkasumas ijoolleen dhiiraa kaan irra caalaan isaanii, hafuura Ispaartaan guddatan, kolfuu fi dararaa isaanii agarsiisuu dhiisuuf yaalan. Waan biraa yaadaa turan. Kanaaf Oleg Rybachenko miilli isaa qullaa ta'e abiddaan raakii irratti akka arraabamu tilmaame, iccitii mootummaa barbaachisaa ta'e tokko isa irraa butachuu barbaadan. Akkasumas obsuu qaba malee akka miidhame ykn sodaate agarsiisuu hin qabu. Dabalataanis, ijoolleen dhiiraa haala hamaa keessatti kan guddatan yoo ta'u, kofoo isaanii akkasitti kan hin dhidhiitamne, walaloo barreessaan fi dhagaa gurraachaan, gubaatus, garuu hamma gogaan qalla'aan sun ba'utti miti.
  Utuu baayʼee hin turin hoʼi cimaan itti aanee dhufe. Yeroo tokkotti jechuun ni dandaʼama, ijoolleen dhiiraa garmalee hoʼan hedduun of wallaalanii, siree salphaa fi dachaafamuu dandaʼu irratti kaafamuu qabu turan.
  Oleg Rybachenko Jarmanoonni, walumaa galatti, meeshaalee gaarii akka qaban ofitti hubachiiseera. Waraana Diimaa keessatti meeshaa madaa'e baatanii deeman kan duralumin irraa hojjetame, kan salphaatti boorsaa dugda keessa dhokachuu danda'u argachuun ni danda'amaa.
  Garuu fe"umsa dabalataa harka kee keessaa qabattee fiiguun cimaa waan ta"eef, akkuma dhiibbaan dabalaa deemuun kofoo kee qullaa ta"e caalaatti ni guba. Kanaafuu, karaa tokkoon, si"oolii fedhii-dirqisiisaa keessa jiru. Oleg Rybachenko illee akkas jedhee yaade: jaallan isaa qormaata akkasii irratti akkamitti deebii kennu, hundi isaanii ni hafu.
  Sararoonni bal"aan dhagaa cilee ho"aa fi gurraacha"e marga ciniinuu fi goge wajjin walitti makamaniiru. Kana malees, ajajaan kun gurbaa kana suuta suutaan laga Naayilii irraa geggeesse, kunis naannoo Gibxii keessa namoonni baayʼinaan jiraatan akka hin seenne fakkaata.
  Ammas ijoolleen dhiiraa tokko tokko kufuu kan jalqaban yoo ta"u, ijoolleen dhiiraas kilabii aduutiin dadhabanii ykn ajaa"ibsiifamanii, mataa isaanii citaa bishaaniin jiidheen haguuganii siree irra ciibsan. Warri kanaan dura rukuttaa salphaan isaan mudate tokko tokko tarree seenanii fiigicha itti fufan.
  Garuu humni dargaggoota kanaa hir'achaa dhufe, walakkaan isaanii jechuun ni danda'ama hojii ala turan.
  Dhumarratti ajajaan sun, innillee baay'ee dadhabee, akkas jedhe:
  - Hundi akka boqotu ajaja! Daangaa irra geenyeerra! Haguuggii aduutiin of haguuggi, bishaan viiniigarii fi chokoleetii waliin dhugi. Sana booda osoo ciiftee sochii hafuura baafannaa ni hojjetta!
  Ijoolleen dhiiraa waraanaa sagalee laafaadhaan iyyan:
  - Ajaja kamiyyuu guutuuf qophiidha!
  Qorichi aduu ittisu qabaatus gogaan daa'imaa diimaa fi qalamaa ture. Marga goggogaa citaa qabu sanarra ciisuun waan hin mijoofneef, ijoolleen dhiiraa sun seelofeenii of jala kaaʼan.
  Dmitry fi Oleg Rybachenko dunkaana tokko keessa wal cinaa qubatan. Ijoolleen dhiiraa xiqqoo goge gogaan isaaniis waan dukkanaa'e fakkaata ture. Miilli koo qullaa ta'e gubaa fi akka malee qufa'aa ture, dhiigni akka dhangala'uu fi yoo xiqqaate xiqqoo akka salphatuuf miila koo ol kaasuun qaba ture.
  Dimitiriin akkas jedheera:
  - Lolli damma akka hin taane ni beekna turre, garuu hamma wal fakkaatu miti!
  Oleg Rybachenko gadda guddaadhaan waadaa gale:
  - Kun daraaraa qofa. Dhiiga argitee reeffa kee isa jalqabaa yommuu ilaaltu, lafa ho'aa irratti fiiguun kun hundi homaa akka hin taane ni hubatta!
  Dimitiriin garaa isaa xuuxee akkas jedhe:
  - Kitaabota keessatti, beekamaadha, yeroo jalqabaaf nama ajjeeftu maal akka sitti dhagahamu barreessu. Nama hamaa fi diina kee yoo ta"ellee garaa isaa dhangalaasuuf qophaa"aa. Garuu ammas kun...
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Kitaaba Boussenard "Captain Daredevil" jedhu keessattis kutaan xuuxootaa guutuun Ingilizoota lolan ture. Waan tokko nu yaadachiisa. Garuu achitti rakkoon saayikoloojii, nama ajjeesuun maal fakkaata jedhu, yeroo gabaabaaf kan tuqamu yeroo tokko qofa, yeroo rasaasni akka tasaa dargaggeessa shubbisaa tokko gadi muree. Walumaagalatti immoo ilaalchi du"aaf qaban baay"ee salphaadha. Waraana illee osoo hin taane, ayyaana waan ta"e fakkaata!
  Dimitiriin loojikiidhaan mormeera:
  - Kun kitaaba daa'immanii fi dargaggootaaf qophaa'edha; kanneen waa"ee muuxannoo xiinsammuu dubbisuun nuffisiisaa ta"ee itti mul"atu. Xumurri isaas duruu hamaadha, kutaan suckers guutuun jechuun ni danda'ama du'eera, itti fufiin isaas gonkumaa hin barreeffamne!
  Oleg Rybachenko, gadda dhugaa gadi fageenyaan ibsuun, akkas jedheera:
  - Garuu kun gosa kitaaba hammam dafee akka xumurame itti gaabbitudha. Garuu yeroo baayyee faallaa kanaatiin ta'a, akka ati jecha jechaatti rakkattu, hojii kana ykn sana mo'uuf yaaluun!
  - Asoosama Leo Tolstoy "War and Peace" jedhu yoo qabaattan, Olezhek sirrii akka ta"e shakkii hin qabu! - Dimitiriin tole jedhe.
  Dargaggeessi hiriyaa gaa'elaa kun akkas jechuun morme:
  - Kitaabni "Waraana fi Nagaa" jedhu, seenaa dubbii hedduu, fi taphattoota bal"aa qaba. Lakki isheen fakkeessituu miti. Tasumaa nuffisiisaa miti! Wantoonni baayʼee nama hawwatan jalqabarratti kan dhufan taʼus.
  Dimitiriin akkas jedhee walii gale:
  - Eeyyee, sirrii dha... Barreessitoonni baay'een daba suuta jedhu qabatanii cubbuu, yeroo gochi baay'ee hawwataan hin jalqabin kitaaba nuffisiisaa fakkaatu sana darbachuu dandeessa.
  Ijoolleen dhiiraa fiixee aduu keessaa akka eegatan erga hayyamee booda, ajajaan gammachuu qabu Wolf Stich, mucaa baayyee maashaa qabu kan bifaan gara waggaa kudha afuriitti. Fuulli isaa bareedaa, garuu cimaa, daa'imaa fi yeroo tokkotti nama guddaa dha. Wolf mataan isaa ammallee Jungfolk irraa yoo ta'u, garuu qajeelfamni ajaja isaa: dargaggoonni dargaggootaan hoogganamuu qabu. Akkasumas Shtikh muuxannoo hin qabduu fi akka daa'imaatti lakkaa'amuun ishee nama tokkollee hin dhibu. Wanti guddaan inni nama Ariyaa ta'ee Ariyaa ajaja, kana jechuun namoota idileef waan hin danda'amne hojjechuuf dandeettii qaba jechuudha. Maal immoo? Isaan gochaa jiru!
  Ammas fiiguun, waa"ee dhukkubbii, dadhabbiin, ijoollee dhiiraa illee qaana"an dagachuu (guddinni akkas!), haadha, abbaa yaadachuu, ykn waa"ee waan lallaafaa yaaduu. Yeroon kun yeroo dandeettiin gidiraa dandamachuu, fi qormaanni mataan isaa eebba guddaa ta"eedha.
  Dargaggoonni waraanaa waa"ee ajajamuu diduu osoo hin yaadin fiigu, yoo waan fedhes lola!
  Ho"i ammallee baay"ee cimaa waan ta"eef, ammas ijoolleen dhiiraa sun cirracha ho"aa citaa ta"e sanatti ba"u. Dhuma isaas ijaan hin argu. Dhukkubbiin sun kan hin danda"amne ta"ee dargaggoonni waraanaa hedduun kana booda aarii dhukkubbii isaanii ofirraa ittisuu hin danda"an.
  Achiis Oleg Rybachenko sirba inni balaliʼee qopheesse sirbuu jalqabe, kunis hiriira dhugaa dha;
  Ulfinni Biyya Haadha Sooviyeet guddaadha - .
  Nuti malu, nan amana, ulfina kana ni taana!
  Diina gara jabeessa lolaan haa injifannu, .
  Humna Raashiyaa, hunda caalaa ifa ta'eef!
  
  Biyya Haadha keessa maaltu jira kan sirbu, .
  Garaa qajeelchaa amanamaa fi miila qullaa taʼe tokkoo keessatti!
  Akka simbirroo balali'uuf ariifanna, .
  Amantiin keenya akkam qulqulluu ta'eera!
  
  Automatic, na amanaa obboleessa guddaa, .
  Boombiin boombii immoo tasuma fe'umsa dabalataa miti!
  Yoo ija jabaatte bu'aan isaa
  Ni ta'a, ati gurbaa ta'us!
  
  Qajeelchichi of tuulummaa fi gara jabeessa...
  Waaqayyo garuu kolfaa nu ibsa!
  Addunyaa kanarra ace hamaa hedduutu jira, wayyoo, .
  Bakka samii balleessuu akka barbaadan!
  
  Jaakkeen faashistii nu bira ga'aa jirti, .
  Mucaa keessaa garaa cicciruu barbaada!
  Allaattiiwwan isaas qoonqa mallattoo qoochoo qabu, .
  Sagalee guddaa haa argatu!
  
  Taankii tigree "bootii" dha.
  Clumsy - haala suukaneessaa ta'een kofa qabu!
  Isaan irraas hin baqatin, knight, .
  Tole, boombii tokko tokko qopheessuu wayya!
  
  Addunyaa akkanaa ni uumna, na amanaa,
  Bakka miliyoonaan lakkaa'aman itti gammadan!
  Bineensi saamtuu boolla tokkotti ni fiiga, .
  Leejiyoonota fokkisoo lafa kaa'anna!
  
  Biyya Haadha keessa maaltu jira kan sirbu, .
  Akkasumas faashistoota hunda baayyee beekamaa ta'een balleessa...
  Qawwee raayyaa fardaa jabeessitee micciiraa...
  Akkasumas pilaanetiin kun nagaa fi tasgabbii akka taatuuf!
  
  
  
  
  Alaabaan diimaan ni ibsa, .
  Maqaa Qulqulluu Iyyesuus of keessaa qaba!
  Qormaata Qajeelchaa qabxii A - 10n darbi.
  Raashiyaan keessan akka beekamtu!
  
  Garuu qormaanni gabatee gurraacha irra hin jiru - .
  Boolla keessaa harka kennachuu qaba!
  Rifeensi halluu diimaa qabu gara wiiskii gurbaa sanaatti fiiga, .
  Hiriyaan tokko du'e - gaddi amma awwaala bira jira!
  
  Waraana akkam scum damn, .
  Bineensa jechuun illee isheef hin malu!
  Tuutni immoo akkamitti akka ofirraa ittisu hin beeku, .
  Yoo xiqqaate Adoolf yeroo tokko tokko nama qoosaa caalaa nama kofalchiisa!
  
  Beektaa, duubatti deebi"uu hin qabnu, .
  Qajeelchitootaaf sodaan bara baraan orma!
  Nuti ijoolleen hiriyyoota amanamoodha,
  Safuudhaan immoo naafa miti jedheen amana!
  
  Hiriira ulfina qabeessa Barliin keessatti godhame haa xumurru,
  Na amanaa yeroo hunda akkamitti akka qabsaa'u ni beekna turre!
  Akka tasaa immoo hafuura dashing tokko qabannee, .
  Yeroo fiigichaa RPK boorsaa dugdaatti baatanii deemuu!
  Oleg Rybachenko sirba taphaafi ija jabeessa ta'e kan xumure yoo ta'u, ijoolleen dhiiraa Jarmanii kanas 'whistles' fi kolfaa raggaasisan. Akka waan Fuhrer isaanii inni of jajuu mataa irraa hanga miilaatti slop"n akka doused ta"e illee hin hubanneetti!
  Fiiguun caalaatti nama gammachiisa, humni dabalataa itti dabalame... Utuu baay"ee hin turin immoo dhagaa cilee dhumee margi lallaafaan mul"achuu jalqabe, kunis miila gubate ijoollee dhiiraa ija jabeeyyii ta"aniif gammachuu ta"e.
  Dimitiriin kolfaa yaada kenneera:
  - Sirbi kun jiraachuuf nu gargaara jedhu, garuu fe'umsa ulfaataa duuba keenya jirus salphisuu isaa irratti wanti dubbatame hin jiru!
  Oleg Rybachenko akkas jechuun mormeera:
  - Bara qaroomina Gibxii durii illee waa'ee dhiibbaa jireenya kennu muuziqaan qaama namaa irratti qabu, sirboonnis ni beekama ture. Fakkeenyaaf, garboonni xixinnoon amma iyyuu maasii fi bakka dhagaa baasan irratti buʼa qabeessa taʼee hojjechuu hin dandeenye, garboota gaʼeessota taʼan gammachiisuuf sirbuuf dirqamu turan. Hundaafuu saayinsii akka Valliology kan jedhu Gibxii irraa dhufe.
  Ajajaan Wolf akkas jedhee iyye:
  - Akka olka'iinsaatti sirreessaa! Akkasumas hin chat godhaa!
  Ijoolleen dhiiraa waraanaa yeroo tokkotti sarara jijjiiranii ergasii callisanii fiigan.
  Aduun duraanuu lixee jirti (Kaaba Afrikaatti ji'a July keessa zoonii giddu galeessaa caalaa dursee dukkanaa'a). Dhaabbiin sun reefuu dhihoo waan tureef, akka tasaa mallattoon tokko dhufe.
  - Hunduu ciisee of fakkeessaa!
  Akkuma ta'e sababa malee hin turre. Fuulduratti sagaleen fagoo dhaga"ame. Ijoolleen dhiiraas marga ofitti darbachaa, shoofoo sapper jedhamutti dammaqinaan hojjetu turan. Duraanuu baay'ee dukkanaa'ee ture...
  Hans yaada kenneera:
  - Tarii, kunniin kan keenya ta'uu hin oolu! Sararri fuulduraa ammallee baayyee fagoodha, sababiin isaas Wehrmacht xiqqoo tarkaanfateera.
  Dimitiriin kolfaa yaada kenneera:
  - Garuu aartii camouflage barachuun gonkumaa nama hin dhukkubsu! Kun waraana dhugaa keessatti faayidaa guddaa qaba!
  Haans akkas jedhee walii gale:
  - Gonkumaa, garuu kan keenya ta"uu isaanii mirkanaa"aa dha!
  Waraabessi akkas jedhee hisse:
  - Jecha tokko dabalataan bakkuma sanatti si dhukaasa! Hunduu eegaa ciisa! Rumaaniis bilcheessi.
  Utuu baayʼee hin turin akkuma ifa taʼe, Haans dhuguma dogoggora qaba ture. Taankiin Ingilizii mul'ate. Haa ta'u malee, ijoolleen dhiiraa callisanii duukaa taa'an: tarii meeshaalee booji'aman keessatti kan isaanii ta'uu danda'a.
  Taankoonni gara kaabaatti qajeelaa jiraatanis. Isaan keessaa afur qofa, sadii salphaa fi tokko Matilda seenuun rakkisaadha. Boombiin dhumaa daandii isaa qofa miidhuu waan danda"uuf, taankiin inni dhumaa rakkoo guddaadha. Somba sirriitti gara foddaa ykn duubatti darbachuudhaan rukutamuu danda"a. Yoo daandii Matilda's cabe, sana booda qawwee maashinii lamaan fi qawwee tokkoon gurbaa irratti kasaaraa geessisuu danda'a.
  Waraabessi hiriyyoonni isaa Afrikaa erga ga"ee booda guyyaa lammaffaa, ykn irra caalaa guyyaa sadaffaatti illee akka du"an hin barbaanne. Dhugaadha, qawween maashinii rukuttaa sirrii taʼeen hojii dhaabuu dandaʼa ture. Garuu gaaffiin jiru, kunniin taankiin eenyuuti? Waancaawwan sun duraanuu Jarmaniin qabamee osoo jiruu hoo?
  Waraabessi akkas jedhee ajaje:
  - Miseensa dhuunfaa Jungfolk Oleg. Meeshaa waraanaa ykn boorsaa dugda malee gara taankii ba'ii eenyu akka ta'an barbaadi!
  Oleg akkas jedhee xuxxuqe:
  - Dhaggeeffadhu ajajaa!
  Walakkaa qullaa uffata gabaabaa gurraacha uffatee, mucaan kun kiriimii ittisaa irraa kan ka'e dukkanaa'ee kan ture yoo ta'u, rifeensa isaa diimaa dhoksuuf gosa turban gaazexaa irraa hojjetame uffatee ture. Amma mucaa Arabaa idilee fi hiyyeessa fakkaata ture. Diina jedhamee dogoggorfamuun isaa hin oolu.
  Taankoonni suuta jedhanii kan deeman yoo ta'u, giiriin motoroonni sagalee xiqqaa itti dhageessisan bobba'aniiru, kunis shakkii kaaseera. Oleg utaalee itti dhufee, humnaan harka isaa raasee Afaan Ingiliffaa cabeetiin iyye.
  - Asitti albuudni jira! Asitti albuudni jira!
  Taankoonni dhaabbatanii, mataan kophee uffate tokko Matilda keessaa bahee sagalee aarii Ingiliffaan deebiseef:
  - Maal barbaadda arap xiqqoo?
  Mucaan waraanaa sun akkas jedhee boo'e:
  - Jarmanoonni albuuda karaa irra kaa'an! Of eeggadhaa loltoota mootii!
  Mataan lammaffaan qaphxii garbaa irraa mul'ate, deebii isaa dhaga'e:
  - Jarmanoonni fokkisoo kun haa du'an! Mootiin koo nu waliin jira! Amma isaan naanna'a!
  - Kottu as taa'i! - Ajajame, epaulettes tiin yoo murteessine, koloneel Waraana Taankii Mootii Biritaaniyaa tokkoon!
  Mucaan sun miila qullaa isaa bishaan xixiqqoodhaan haguugamee qabbanaaʼaa meeshaa waraanaa sanaa isa gammachiisaa taʼe itti dhagaʼamee masaraa sana ol baʼe. Sana booda gadi jedhee Ingilizootatti karaa agarsiisuu jalqabe.
  Isaan keessaa shan kan turan yoo ta"u, turret baay"ee bal"aa hin taane kan taankii giddu galeessaa Matilda keessatti xiqqoo dhiphaa ture. Sana booda Oleg Rybachenko goota ta'uuf murteesse. Harki isaa ogummaa qabuu fi leenji'e akkuma kan kiisha saamtuu ogeessa ta'ee, girdoo isaa keessa harka isaa galchee rivoolverii baasee. Qubni harkaa al tokkotti fiyuuzii sana buqqise.
  Dhugaadha, fokkisaa ture, garuu qorumsi "feat" raawwachuuf godhamu baayʼee cimaa waan tureef, Olezhek tokkoon tokkoon rivoolveriitiin siʼa lama lama dhukaase, garba bitaa irratti kaayyeffate.
  Fageenya akkasii irraa darbuun rakkisaadha, maraataa ykn abshaala dhumaa qofatu taankii keessa taa"ee vest rasaasa hin dandeenye uffachuu danda"a. Koloneel sun ajaa'ibsiifatee barmeela shaashamannee koola isaa duuba itti dhaga'ame. Mucaan kun loqoda Landan isa qulqulluu ta'een akkas jedhee xuxxuqe:
  - Jiraachuu yoo barbaadde taankii sadan hafan akka harka kennatan ajaja! Ta'uu baannaan kutaan waraanaa keenya hojjettoota isaanii waliin isaan balleessa!
  Koloneel sun akkas jedhee ajaa'ibsiifate:
  - Ati eenyu?
  Oleg Rybachenko akkas jedhee ifatti deebiseef:
  - Carraa lubbuun jiraachuu kee isa dhumaa! Taankiin salphaan sadii boombii ni darbatama, ibiddaan ni dararama. Namoonni ni du'u! Saditti lakkaa'a, yookaan harka kennanii konkolaataa keessaa akka bu'an ajaja kennita, yookaan miila keetti dhukaasee jalqabarraa gaaffii sana irra deebi'ee sitti hima! Tokko, lama...
  Koloneelichi akkas jedhee iyye:
  - Waliigaluu! Nu hin ajjeesinaa qofa!
  Oleg Rybachenko boonsaan akkas jedheera:
  - Nuti warri Jarmanii hidhamtoota hin ajjeesnu! Achiis erga Biriteen harka kennitee booda, Humnoota Mootii haaraa, Biriteen haaromfame keessatti deebitee tajaajiluu dandeessa.
  Koloneel sagalee raafamuun ajaja kenne. Taankeroonni ajajamoo taankii keessaa ba"anii meeshaa waraanaa isaanii lafa kaa"an. Ijoolleen dhiiraa gurguddoon Jarmanii hedduun marga dhoksaa isaanii ofirraa darbatanii gara isaaniitti fiigan, hidhamtoota jireenya isaanii keessatti jalqaba simachuuf qophaa'an.
  . BOQONNAA Lakk.13.
  Jahaan ammas Chaayinaa waliin wal lolu. Ammas haayperwichiin gara jaarraa kudha torbaffaatti isaan geesse. Diinni dursee waraana guddaa walitti qabuu danda'ee ture. Loltoonni Impaayera Samii magaalaa Raashiyaa marsan.
  Akkasitti gurbaan, shamarree fi shamarran afur waraana keelloo billaa isaaniitiin balleessu.
  Oleg Rybachenko warshaa tokko geggeessee, Chaayinaa hedduu kutee sirbe:
  - Lola dhiigaan guutameef...
  Mucaan sunis miila qullaa isaatiin cirracha summii hedduu darbate.
  Margarita, billaadhaan haleellaa ariifataa raawwachuu fi warshaa fiiguun, mirkaneessiteetti:
  - Qulqulluu fi sirrii!
  Akkasumas quba miila qullaa isheetiin cirracha darbatti turte. Chaayinaa kudhan lama lama rukutuu.
  Naatashaan, billaadhaan diina caccabsaa, itti dabaluudhaan:
  - Sadaasa, hiriira, gara fuulduraatti...
  Akkasumas miila qullaa isaatiin cirracha ni furguggisa.
  Shamarran kun harkaa fi miila isaaniitiin hojjechuun Chaayinaa baay'ee beekamaa ta'een caccabsan.
  Zoyaan quba miila qullaa isheetiinis cirracha darbattee akkas jettee qoosti:
  - Namoota hojjatan!
  Aurora, miila qullaa boomerang furguggisuu fi loltoota keelloo kutuu, salphaatti mirkaneessite:
  - Sadaasa, hiriira, gara fuulduraatti...
  Svetlana, Chaayinaa caccabsitee quba qullaa isheetiin urjiilee sibiilaa gadi lakkiftee, diina rukutee, akkas jettee qooste:
  - Namoota hojjatan!
  Shamarran akka sangoota lolaa dhugaatti socho'an. Akkasumas rukuttaa billaa fi darbachuu elementoota miidhaa geessisan irraas diinonni kufanii kufan.
  Oleg mala "Butterfly" jedhu billaa isaatiin raawwachuun akkas jedhee sirbe:
  - Fuula du'aa!
  Miila qullaa isaatiinis mucichi ammas nama ajjeese sana darbate.
  Maargaariitaan bakka warshaa sanatti simannaa qopheessiteetti. Mormitoota ishee caccabsitee cimsitee iyyitte:
  - Kun daandii fi qabsoo keenya!
  Quba qullaa ishee irraas diskiiwwan ajjeesaa hedduun ni ba'an.
  Oleg Rybachenko gurbaa terminator dha, ammas waan ajjeese darbatee sirbuu jalqaba:
  - Guyyaan Caamsaa ayyaana hojii ti!
  Miila qullaa dargaggeessa ajjeesaa irraas diskiiwwan ammas balali'u, loltoota impaayera samii kutu.
  Naatashaan ammas waan nama ajjeesu darbattee akkas jettee qoosti:
  - Kun qabeenya kooti!
  Akkasumas kofoo ishee qullaa ta'e jeneraal Chaayinaa sana qoma isaa rukutee jilba isaa cabsa.
  Zoyaan billaa isheetiin sochii qilxuu raawwattee iyyiti:
  - Ani maraataa panther dha!
  Quba qullaa ishee irraas diskiin qara nama ajjeesu. Kanaaf immoo nama hunda fudhattee irraa kutte.
  Sana booda billaan ammas hojiitti seenee, hunduu ciccitaa. Kun intala terminator akkasii ti.
  Auroraan Chaayinaa irratti cicciree, qaama isaanii caccabsee gungumaa:
  - Isaan nu filatu...
  Kennaan du'aa immoo kofoo ishee qullaa irraa balali'a.
  Svetlana, loltoota impaayera keelloo cicciruudhaan, ilkaan ishee luqqisii ta'e mul'istee mirkaneessiti:
  - Filanna!
  Miila qullaa ishee irraas ammas baqannaa badiisa.
  Oleg Rybachenko morkattoota isaa caccabsee itti dabaluudhaan akkas jedha:
  - Yeroo meeqa ni ta'a...
  Qubni miila qullaa mucaa kanaa ergaa du'aa eegale.
  Margarita, mormitoota ishee balleessuun fi dhiheessiiwwan balleessuu eegaluun, itti dabaluudhaan:
  - Wal hin simne!
  Akka intala miila dafee qabduutti.
  Naatashaan diina irratti dhukaasuun kennaa du'aa furguggisuun akkas jette:
  - Si hordofaa jira...
  Miilli qullaa immoo akkuma yeroo hundumaa hojii irra jira.
  Zoyaan tooftaa diina addaan cicciruu erga raawwattee booda fudhattee kobraa tokkoon gara jabinaan hisse:
  - Ani gaaddidduu hordofa...
  Miilli ishee qullaa immoo hojiitti deebi'eera...
  Auroraan, meeshaa waraanaa sana qaama ishee isa gadii qullaa taʼeen diinota irratti darbattee, sirriitti erga ciccirtee booda, akka malee qooste:
  - Ani barachaa jira...
  Svetlana miila qullaa isheetiin cirracha kudhan fudhattee darbattee, Chaayinaa baay'ee rukutee, iyyite:
  - Gara wal hin simneetti!
  Oleg Rybachenko ammas haleellaa irratti argama. Diinota isaa ni ciccira, yeroo yeroottis ni sirba:
  - Ergamoota gaarummaa, baallee adii lama, baallee adii lama addunyaa irra!
  Miila qullaa isaa irraas kennaan badiisaa ammas balali'a.
  Mucaan kun akkuma arginu baay'ee greyhound dha. Yeroo hundumaas miila qullaa, fi cimaa. Macho dhugaa. Gara waggaa kudha lamaa fakkaatus. Garuu kun qaama badiisaa akkasii ti.
  Maargaariitanis miila qullaa isheetiin cirracha darbatti, ni qoosti:
  - Abjuu maraataa! Bareedina waliigalaa!
  Ammas wanti guutummaatti ajjeechaa ta'e tokko kofoo qullaa irraa utaala.
  Intalti kun qaama du'aa fi badiisaati.
  Chaayinoonni kun immoo akkasitti argatu.
  Natasha sochii saffisaa terminator bareedaa keessatti. Mormitoota isaa kuta, billaadhaan cicciree sirba:
  - Zaar Aleeksii faarfadhaa!
  Miila qullaa ishee irraas cirrachi balali'a.
  Zoya, Chaayinaa kutee diina balleessuun, mirkaneessa:
  - Jallaan ni mo'ama!
  Miila qullaa ishee irraas balali'ee ba'a, kennaa du'a bosona.
  Aurora, diinota ishee caccabsitee, gara jabinaan mirkaneessiti:
  - Diinni immoo araara hin gaafatu!
  Miilli ishee qullaa ta'es ammas waan guutummaatti ajjeechaa ta'e tokko gadi darbatti. Mormitootas foon ciccitaa ta'etti caccabsa.
  Svetlana, dorgomtoota ishee kuffiftee, diina irratti cirracha haaraa dhukaasuun, akka kobraatti 'hiss':
  - Ji"attis hin iyyiin!
  Kennaan du"a balaafamaas quba qullaa ishee irraa balali"a. Kan nama hunda miidhee fi ajjeese.
  Oleg Rybachenko sochiirra jira... mucaan kun akkuma yeroo hundumaa nuffii hin qabu...
  Chaayinoonni rakkina guddaa qabu. Isaan caccabsee gargar isaan arge.
  Mucaan ogeessi sun akkas jedhee qooqa:
  - Lolli koo kun!
  Ammas kennaawwan balleessuu miila qullaa isaa irraa balali"u.
  Dargaggeessi waraanaas akka goota utter fi aggressive ta'ee lola. Billaan ishee immoo akka ulee Waaqa Gurraacha ti.
  Maargaritaan fudhattee utaaltee Chaayinaa baay'ee muratte. Simannaa akka waan humna nama ajjeesu qabuutti raawwatte.
  Sana booda ammas akka jinnii dhiigaan guutameetti socho'aa quba ishee qullaa darbatte.
  Reeffi warra Chaayinaa duraanuu tuullaa guutuu ta'ee uumameera. Dargaggeessi loltuu sun akkas jedhee hisse:
  - Jireenyi koo diina irratti injifannoo keessa jira!
  Intalti immoo ammas miila qullaa ishee irraa duumessa cirrachaa ni dhukaasti. Loltoonni keelloo immoo du'anii kufu.
  Naatashaan reeffa loltoota keelloo irraa koridoorii fuuldura ishee jiru tokko kute. Diskiiwwan qara qaban fi qara qaban darbattee akkas jettee qooste:
  - Gara Maarsiitti darbadhu, guddaa ta'a!
  Miila qullaa ishee irraas kennaan ajjeesaa du'a baay'ee namatti hin tolle ammas balali'a.
  Akkasumas Chaayinaa meeqatu du'aa jira? Dhibbaan, kumaatamaan, rukuttaa ja"a caccabsaa jalatti.
  Zoyaas sochiirra jirti. Akka kobraatti utaalee diinaaf carraa xiqqoollee hin kennu. Kufaatiin Chaayinaas ni mura.
  Intalti kun miila qullaa isheetiin, cirracha qara fi summii qabu furguggiftee akkas jettee sirbite:
  - Gootonni Raashiyaa billaadhaan muraman!
  Waraannis akka dalga ka'ee kufa.
  Aurora immoo tarkaanfii tokko gara diinaatti fudhattee, osoo hin jedhiin isa mura.
  Chaayinaa ajjeesee hiisa:
  - Gootummaa koo guddaa!
  Miila qullaa ishee irraas wanti tokko ammas balali"ee ba"ee, ciccitaa xixiqqootti facaasa.
  Intalti rifeensa diimaa qabdu Chaayinaa hin qusattu. Yeroo tokkotti nama torba kute.
  Kofoo ishee qullaa ta"es, jeneraalli impaayera samii, morma ishee cabse. Inni, beekamaadha, du'e.
  Svetlana akkasumas sochootee diina ni ciccira. Billaan ishee lamaan akka cirracha dachaafamuutti qaama Chaayinaa ni mura.
  Sochii keessatti intalli kun mormitoota kudhan ta'an caccabsite. Diskiiwwan sanas miila qullaa isheetiin fudhatte. Chaayinaa baay'ee immoo ajjeeste.
  Hundi ishee maraatummaa bosona keessa jirti.
  Svetlana akkas jetti:
  - Diinonni hin darban!
  Aurora akkas jettee walii galte:
  - Dhugaadha, hin darban - carraa hin qabu!
  Akkasumas sareen rifeensa diimaa qabdu ammas akka malee iyyitee billaa isheetiin Chaayinaa rukutti. Sana booda qubni qullaa vixen"s needles hedduu ni gadhiisa. Chaayinaan kudhan lama lama gara addunyaa itti aanutti akka ergaman.
  Oleg Rybachenko, loltoota keelloo sana kutee, fudhatee ni siqse:
  - Sammuu balleessuu!
  Ammas mucichi quba miila qullaa isaatiin cirracha suukaneessaa nama ajjeesu sana gadi darbate.
  Sana booda immoo tiwiitara irratti akkas jedhee barreesse:
  - Abjuu koo keessatti yeroo hunda injifannoon jira!
  Maargaariitaan diina loltee mormitoota ishee muruun akkas jettee walii galte:
  - Injifannoo baayyee guddaa illee!
  Intalti ammas quba qullaa isheetiin fudhattee diina irratti furguggifti, du'a fiddi.
  Kanaaf Chaayinaan hedduun duraanuu hiriyoottan gaa'elaa isaaniitiin ajjeefamaniiru. Shamarran afuris, kana gadi miti.
  Naatashaan miila qullaa boombii dafqa dhagaa boba'aa mana keessatti hojjetame darbatte. Dhoohee loltoota Chaayinaa cicciree ni ciccira.
  Intalti immoo akkas jettee qoosti:
  - Ani adurree aangoo addunyaa kanaati!
  Zoyaas baayyee daftee waraana Chaayinaa balleessiti. Innis billaa isaa raasee sirba:
  - Nuti adurree boonuudha!
  Ammas wanti baayyee nama ajjeesu tokko miila qullaa ishee keessaa balali'ee ba'a. Akkasumas Chaayinaa baayyee addatti ajjeesa.
  Intalti kun sochii agile fi aggressive ecstasy bosona keessa jirti, osoo hin rukutamin cirrachi tokko illee akka kufu hin hayyamtu.
  Aurora illee socho'aa jirti. Miilli ishee qullaa taʼe, cirracha qara qabu darbata. Intalti rifeensa diimaa qabdu kun akka panther kan jackals ari'utti socho'a. Chaayinoota akka sukkaara muraa jirti.
  Gubbaa somba isaa irrattis iyyee:
  - Fuuldurri kooti!
  Arraba isaas baase.
  Svetlana Chaayinaas ni balleessiti. Miilli ishee qullaa ta"es sochii saffisaa isaanii saffisiisa.
  Intala bifaan diimaa taate, akka kobraa. Mormitootas gara laafina tokko malee ni mura.
  Billaan ishee akka daakuun naanna'aa jira. Diinnis nagaan akka qorru hin hayyaman. Nagaan guutuu fi bara baraa yoo ta"e malee.
  Svetlana, Chaayinaa addaan kutuu akka gabaasetti:
  - Bifti keenya ol'aanaadha!
  Miila qullaa ishee irraas wanti nama ajjeesuu fi hubatamuu hin dandeenye tokko balali'ee ba'a. Akkuma morkattoota rukuteen kallattiin du'a.
  Aurora akkas jechuun mirkaneessa:
  - Kufaatii qulqulluu!
  Miila qullaa intalattii irraas cirrachoonni kudhan balali"u. Eeyyee, akkas sirritti Chaayinaan shantama yeroo tokkotti kufaniiru.
  Naatashaan kana hubattee, loltoota Impaayera Samii murtee:
  -Aariin kee guddaadha!
  Quba miila qullaa isaatiinis diskiiwwan ni jalqaba.
  Zoyaan mormitoota ishee cicciree akkas jettee iyyiti:
  - Abjuun kee haa dhugoomu!
  Akkasumas miila qullaa, akkamitti badiisa ajjeechaa akka erga.
  Tuutni Chaayinaa immoo gara reeffaatti jijjiirama.
  Aurora, loltoota keelloo kutuu, akkas jettee sirbiti:
  - Diinaaf araara hin qabu!
  Miila qullaa ishee irraas wanti qabsaa'ota keelloo caccabsee du'u tokko dhukaasa ba'a.
  Waraanni rifeensa diimaa qabus sochii bosona keessa jira.
  Svetlana, tuuta diinaa erga murtee booda, fudhattee, ilkaan ishee kan luqqisii fakkaatu, kan ibsaa ta'e mul'istee, qooqa:
  - Yoomiyyuu hin dhaabnu! Kanaaf waraanni Raashiyaa injifachuuf dhalate!
  Achiis intalli kun miila qullaa isheetiin boombii dhagaa boba'aa darbattee mormitoota ishee foon dhiigaan caccabsiti.
  Oleg Rybachenko, Chaayinaa injifachuun, dafee tarkaanfii fudhate.
  Mucaan Terminator immoo akkas jedhee sirbe:
  - Waraanni Raashiyaa injifachuuf dhalate!
  Akkasumas, kofoo gurbaa qullaa ta"e, akkuma utaalu, mandarin sana qoma isaa keessaa rukutee, jecha jechaatti isa caccabse.
  Dargaggeessi loltuu sun sagalee guddaadhaan iyye:
  - Injifannoon nuuf dhufa!
  Maargaariitaan Chaayinaa murtee mataa isaanii irraa murtee akkas jettee yaada kennite:
  - Yoo kanneen...
  Intalti immoo miila qullaa isheetiin tuuta cirrachaa darbatte...
  Oleg Rybachenko deebii kenneen akkas jedhee boo'e:
  - Eenyutu sitti dhufa!
  Achiis miilli qullaa gurbaa sanaa duumessa cirrachaa gadhiise. Achumaan lammiileen Chaayinaa dhibba tokko ajjeefaman.
  Maargaritaan gubbaa somba ishee irratti akkas jettee qooste:
  - Kanneen...
  Qubni ishee qullaa ta'es boomerang ajjeechaa dhukaase.
  Oleg, loltoota Impaayera Samii addaan kutee, mirkaneesse:
  - Eenyutu siif dhufa!
  Miilli qullaa gurbaa sanaas waan ajjeesaa fi adda ta"e ni furguggisa. Waan lafee Chaayinaa caccabsu.
  Summiinis summii isaan godha.
  Eeyyee gurbaan gurbaa sodaachisaa miti...
  Naatashaan tooftaa barmeela dachaa raawwatte - Chaayinaa murtee chirped:
  - Isaan kun shamarran keenya!
  Miila qullaa ishee irraas balaliin sun badiisa guutuu dhiheessa.
  Intalti immoo ni histi:
  - Callisi!
  Billaan ishee immoo mataa nama hundumaa irraa kute.
  Zoyaan morkattoota sochiirra jiran cicciree akkas jettee sirbiti:
  - Jaalalli koo gamoo shanaffaa irra jira!
  Ammas miilli qullaa intalattii boomerang furguggifti. Tuutni loltoota keelloo garaa isaanii cicciramee kufe.
  Naatashaan, kanneen keelloo ta"an muruun, akkas jettee dubbatte:
  - Jaalala? Hanqaaquu Faberge hoo?
  Ammas duuti kofoo qullaa irraa dhufe.
  Zoyaan, Chaayinaa kutachaa, yaada kennite:
  - Ati immoo duruu maraatteetta!
  Isheenis hiriyyaa isheetti ija ishee rukutte!
  Shamarran kun namoota salphaa miti fakkaata. Akkasumas beekamaadha hantuuta miti.
  Miilli qullaa Zoya elementii miidhaa geessisu gadhiisa. Chaayinoonni baay'een immoo ba'aa jiru.
  Aurora haleellaa irra jirti. Addaa fi kan nama gaddisiisu. Diina ni ciccirti, billaawwan ishees akka baallee daakuun ni taʼa.
  Seexana rifeensa diimaa qabu, sochii kalaasikii haleellaa ariifataa keessatti. Yoo muruuf deeme addatti ni mura.
  Innis ni iyye:
  - Balaan kaayyoo kabajamaa dha!
  Miila qullaa ishee irraas ammas kennaan tokko Chaayinaaf balali'a. Hundaa cicciree ni ciccira.
  Svetlana sochiirra jirti. Loltoota impaayera samii ni balleessa. Carraa xiqqoollee hin kennu.
  Ammas miilli ishee qullaa akkas virtuosic dha, waan ajjeechaa sanas ni gatu. Namoonni Chaayinaa baay"een immoo gadi muramanii waan jiraniif salphaatti ajaa"iba.
  Intalti Svetlana jedhamtus akkas jettee iyyitti:
  - Pilaaneetii kana olitti boonsaan ol ka'a...
  Isheenis kofoo qullaa isheetiin morma ajajaa Chaayinaa sanaa cabsite.
  Oleg Rybachenko, diina caccabsee, akkas jedhee sirbe:
  - Adurree mataa lama qabu Raashiyaa...
  Miila qullaa gurbaa kanaa irraas kennaa du"aa kan biraa waraana Chaayinaaf ta"u ni dhufa.
  Maargaariitaan diina addaan kutee ilkaan ishee baaftee itti dabaluudhaan akkas jetteetti:
  - Sirba ummataa keessatti sirbame...
  Loomiin dhagaa boba"aa tokkos kofoo qullaa waraana kanaa irraa balali"ee mormitoota ishee caccabse...
  Naatashaan qilleensa keessa naanna'ee Chaayinaa kudhan tokkoo fi walakkaa muratte. Diina baay'ee kutattee akkas jettee qixxeesse:
  - Guddina isaa deebisee argateera!
  Intalti immoo ammas sochii fi du'a shubbisaa jirti.
  Miilli ishee qullaa immoo waan tokko darbatti, akkasumas baay'ee addatti diina ajjeesti.
  Eeyyee, kun guyyaa dukkanaa Chaayinootaaf.
  Zoyaas isaan caccabdee, ciccitee iyyiti:
  - Guddina Impaayera Raashiyaa!
  Qubni ishee qullaa ta'es boomerang nama ajjeesu kan biraa furguggifama. Kan mormitoota mataa irraa mulqa.
  Intalti ofii isheetiis fudhattee backhand ni cirra.
  Garuu lola keessatti Aurora hin sodaattu. Yoo si fuck up ta'e gara laafina tokko malee raawwadhu. Isaanis billaadhaan ishee muran - akkuma warra ajjeesanii.
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun gubbaa somba ishee irratti boo'e:
  - Dhuguma ani seexana qofa!
  Ammas billaa ishee gara loltoota Chaayinaa oliif gadi balali'a.
  Bineensi ibiddaan sun ni iyye boombii cirrachaa miila qullaa ishee irraa balaliʼa.
  Dhohinsi ni jiraata. Chaayinoonni baay'een immoo awwaala isaanii keessa jiru.
  Caalaatti sirriitti yoo dubbanne reeffa isaanii bakka hundatti faffaca"ee jira.
  Aurora ni squeak:
  - Amantiin koo dhabamsiisuudha!
  Miila qullaa ishee irraas ammaan du"a ajjeechaa ni balali"a.
  Bitch rifeensa diimaa qabdu immoo daayinamite ajjeechaa qofa!
  Svetlana, wanti akka si hin nuffisiifne, fi ajjeesuu danda"us jira.
  Innis fudhatee miila qullaa boomerang ni furguggisa. Chaayinoonni baay'een immoo ni ajjeefamu. Intalti kun bifti ishee diimaa aarii qabdu qofa.
  Amalli waraanaa kun immoo saw ilkaan qara qabuu fi gubaa jiruun mataa muruudha.
  Loltuun immoo ni sirba:
  - Araaramni siif hin jiraatu! Baay'ee gammadna!
  Ammas intalli sun sochii baayyee ija jabinaafi ogummaa qabu ni gooti. Akkasumas mormitoota naannoo isaanii akka ilaalan osoo hin hayyamiin ni caccabsa.
  Shamarran waraana Chaayinaa haleelan. Mormitoota billaadhaan muranii miila qullaa isaaniitiin kennaa badiisaa ergu.
  Oleg Rybachenko akka panther socho'a. Diina isaas ni ciccira, swing booda swing godha. Mucaan hin duune sekondii tokko keessatti si"a kudha shan hanga digdamaa lulluuquu danda"a.
  Akkasumas loltoota baay'ee mataa isaanii caccabee gadi buusa.
  Mucaan bara baraa akkas jedhee iyye:
  - Catavasia abjuu!
  Ammas billaa isaa sochii keessa waan jiruuf mormitoota isaa balleessuuf amala agarsiisa.
  Margarita akkasumas hacking fi squeaks:
  - Ani volkaanoo du"aa waan ta"eef gaanfa si rukuta!
  Miilli ishee qullaa taʼes diskiiwwan qara qaban kan diina ajjeesan darbatti.
  Intalti immoo iyyitti:
  - Injifannoon haaraan ni jiraata - qabsaa'onni haaraan ni jiraatu!
  Waraanni immoo maraatummaadhaan nama hunda balleessa.
  Miilli ishee qullaa fi ciccitame immoo mismaara gara saanduqa du'aa keessa waan rukutaa jiru fakkaata.
  Naatashaan tuuta Chaayinaa addaan kutee akkas jettee qooste:
  - Injifannoo keenyaaf!
  Miila qullaa ishee irraas balali'e, kennaa du'aa kan biraa.
  Zoyaan morkattootas ni mura. Aggaammii danda"amuu fi hin danda"amne hundaan socho"a.
  Kunoo miilli ishee qullaa loomii dhagaa boba'aa irratti furguggisaa jirti. Achumaan loltoonni keelloo dhibba tokko ol darbataman.
  Intalti kun kolfaa sirbite:
  "Farda akka wabii fudhadha, carraan gaariin na eega!"
  Ammas intalli diina rukutti. Innis diinota addaan kutee, carraa tokko malee ni naanna"a.
  Aurora bineensa qulqulluu lola keessatti. Dubartiin xumuraa kun salphaatti qaama sammuu seexanaa ti.
  Yoo cirratte immoo ni cicciti.
  Chaayinaa irraas foon ciccirame qofatu ba'a.
  Aurora, mormitoota ishee balleessuun, akkas jettee boosse:
  - Miira kobraa!
  Achiis miilli ishee qullaa boombii dhugaa darbate. Loltoonni keelloo baay'een immoo addaan cicciramaniiru.
  Svetlana Chaayinaa balleessiti. Innis billaadhaan isaan muree sirba:
  - Fuuldurri kan darbe yeroo gaarii ta"e qofa!
  Amma immoo namni ajjeesaa argamu tokko ammas miila qullaa ishee irraa balali'a. Mormitoota facaasa. Akkasumas ciccitoonni harkaa, miilaafi foomii dhiigaa biroo ni hafa.
  Shamarran lola keessa jiran akkasitti bosona, yeroo hunda haleelu.
  Garuu Chaayinoonni baay'ee waan ta'aniif dhabamsiisuun harkifamaa jira. Seeyfiin garuu ni hojjeta.
  Keessattuu Oleg qorqorroo irraa tufuu jalqabe. Kunis dhabamsiisaa irratti dabalata.
  Mee haa ilaallu, mucaan kun baay'ee greyhound dha. Sochiin isaa akka pendulum lulluuquudha.
  Akkasumas sa"aatii caalaa baay"ee saffisaa qofa. Akkasumas baayʼee ariifataa fi saffisaan billaa ni muru.
  Mucaan sun akkas jedhee hisse:
  - Kun abjuu keenya, injifachuu fi balleessuu!
  Ammas miilli isaa qullaa kennaa nama ajjeesu ni rukuta.
  Margarita sochii bosona keessa jirtu. Diina kutee iyye:
  - Injifannoon ni jiraata, mirkanaa'ee beeka!
  Intalti immoo boombii ajjeesaa ni darbatti.
  Loltoota keelloo sanas ni ciccira.
  Naatashaanis sochiirra jirti. Gufuu ykn sodaa hin beeku. Billaan ishee mormitoota ni mura ture. Akkasumas, daakuun sadii ni raawwatu.
  Sana booda intalli akkas jetti:
  - Kaskaadii guddaa!
  Miilli qullaa immoo boomerang darbata. Chaayinaan kudhan ta'an mataa malee hafaniiru. Kunoo waraanaan isaan waliin wal'aansoo qabaa jira.
  Zoyaas sochiirra jirti. Mormitoota caccabsuu fi squeak:
  - Lolli dhiigaa fi sirrii dha!
  Miilli ishee qullaa ta'e sochii keessa jirti, waan tokko darbachaa jirti. Innis loltoota baay"ee impaayera samii ni ciccira.
  Aurora illee socho'aa jirti. Akkasumas badiisa Chaayinaas ni raawwata. Akka waan buruushiin raakii godheettis raawwata.
  Innis ni iyye:
  - Banzai trend!
  Boombiin boombii tokkos ammas miila qullaa ishee irraa balali'a. Diina reebame hedduus ni balleessa.
  Svetlananis lola keessa jirti. Dabalataanis osoo hin dubbatin harka hin kennu. Akka billaa immoo ni mura. Miila qullaa immoo si fudhatee si gadhiisa. Humna balaqqeessaa akkasii immoo ishee keessaa madda.
  Aurora hiriyyaa ishee jajjabeessiti:
  - Quunnamtiin jira!
  Svetlana ajajaa Chaayinaa walakkaatti erga kutee booda akkas jechuun mirkaneesse:
  - Quunnamtiin jira!
  Shamarran lamaan immoo jilba isaanii qullaa wal rukutan.
  Aurora ammas sochii irra jirti. Saffisaa fi kan hin caalchifne. Dadhabbii fi shakkii hin beeku.
  Billaan ishee foon namaa keessaa kute.
  Seexanni rifeensa diimaa qabu Chaayinaa biraa caccabsee akkas jedhee gaafate:
  - Maal jettu, dhuguma?
  Svetlana akkas jettee deebisteef:
  - Dhugaadha, yaad-rimeen sun kan walqabatudha!
  Aurora kolfaa akkas jettee yaada kennite:
  - Eeyyee dhugaadha!
  Boombiin boombii biraa immoo miila qullaa ishee irraa balali'e. Akkasumas akkamitti diina ishee rukutte. Chaayinaa irraa foon ciccitaa ciccitaa qofti kallattii adda addaatiin balali'e.
  Svetlana kolfaa akkas jettee hubatte:
  - Ajjeechaa fi uumamni keenya akkana!
  Intalti kunis kennaa du'a ajjeechaa fi gara laafina hin qabne miila qullaa isheetiin eegalte.
  Naatashaan, billaadhaan Chaayinaa caccabsitee, loojikiidhaan akkas jetteetti:
  - Isaan dhugaa mataa isaanii qabu, nuti kan keenya qabna!
  Boombiin biraa immoo miila qullaa intalattii irraa balali"e.
  Zoyaan diina ishee xixiqqootti kutee kana irratti salphaatti walii galte:
  - Namni hunduu kan mataa isaa qaba. Baay"ee dhugaadhas!
  Miila qullaa ishee irraas ammas balali'a garmalee nama ajjeesu. Akkasumas romaanni foon xixiqqootti cicciru.
  Naatashaan loojikiidhaan akkas jetteetti:
  - Kana saayinsii fi waaqoliin nuuf kennan!
  Zoyaan mormitoota ishee balleessuun akkas jettee walii galte:
  - Baay'ee kennite!
  Miilli ishee qullaa ta'es ammas darbate, diskiiwwan hedduu. Mormitoota tuuta tokkos rukutte.
  Naatashaan ilkaan ishee baaftee akkas jettee hubatte:
  - Trend tokko garuu!
  Qubni ishee qullaa ta'es, cirracha kudhan kan biraa darbate. Siyaasa ajjeesaa fi bosona agarsiisan.
  Kanaan dura lammiileen Chaayinaa kuma kudhaniin lakkaa'aman ajjeefamaniiru. Jahan seenaa filannoo uumuun hojii guddaa hojjetaniiru.
  Akkasumas shamarranii fi dhiironni humna baayyee guddaa fi guddaa ta'uun isaanii beekamaadha!
  . BOQONNAA Lakk.14
  Chaayinoonni hanga haleellaa raawwatanitti barumsa gara jabeessa argatan, mucaan ogeessa Oleg Rybachenko hojii guddaa biraa barreesse;
  YEROO KENNAME!
  SEENSA
  Jala bultii waggaa haaraa magaalaan guddoon Moskoo mana beeyladaa guddaa fakkaatti, arjummaadhaan ibsaadhaan halluu itti godhame. Namni hundinuu bubbee mi"aawaa bashannana ayyaanaa keessa lixuuf jecha hojiiwwan hedduu waggaa keessatti kuufaman xumuruuf ariifachaa jira.
  Akkasumas dargaggeessi Aleeksiifi hiriyyaansaa Anjeeliinaa kennaawwan hedduu geessuun naannoo sanatti fiiguu qabu turan. Qorqorroo xuraa"aan maxxanuu fi xuraa"aan boottii isaa kan feeltii jalatti ni qaqawweessa, kootii gogaa hoolaa suufii Abbaa Firoostiin ho"aa ture, qeensa isaa isa fibrous jalatti immoo, qoonqa dargaggeessa kanaa diimaa fi cirracha irraa bilisa ta"e dafqa soogidda qabuun kan ciniiname. Anjeeliinaa, uffata Snow Maiden uffachuun xiqqoo salphaadha, mana digdamaffaa booda fakkeenyaan miila kee irraa kufuu dhiisuu jalqabtus.
  Garuu akka hiriyoonni gaaʼelaa waggaa haaraatti qarshii dabalataa argachuuf carraa argattan akkamitti diduu dandeessu?
  Maallaqni haaromsa haaraadhaaf gahaan hin jiru, akkasumas scholarship garmalee xiqqaadha, gatii maraataa...
  - Jarreen shaggoo eessa deemtu? - Sagaleen jal'aan dhaga'ame.
  Fannoon sun akka tasaa kan dhaame siʼa taʼu, dukkana keessatti gaaddidduun hamaan ni balaqqeessaʼe. Baandaan qeensa qabuu fi ija dhiphoo qabu sun dagger dheeraa tokko raasee, itti aansee kanneen biroo hedduu, akka seexanaa addunyaa jalaa miliqan fakkaatu.
  - Kaafiroota muraa! - Sagalee gurra kee dararu, jibbisiisoo, akka sawwaan dafqaan guutame konkiriitii irratti ciruutti dhaga'ama.
  Akka seenaa Hooliwuuditti, hiriyoonni gaa'elaa kun ka'anii baandota maraattota qaban al tokkotti rukutuu akka qaban beekamaa ta'us, jireenyi garuu caalaatti asoosamaadha. Aleeksii fi Anjeeliinaan harka kennatan. Isaan, beekamaadha, dargaggootaa fi atileetiksii, garuu boorsaa ulfaataa kennaa dugda isaanii irratti qabuu fi uffata gurguddaa fiiguun baayyee rakkisaa taasisa...
  Isaan duuba dafqa ulfaataa, dhaadannoo xuraa'aa dhaga'ama, achiis dargaggeessa tokko dugda isaa irratti daggeriin ciranii, kootii gogaa hoolaa isaa muranii...
  Wanti halluu diimaa qabu tokko miila barattoota baqatan sanaatti balali"a, waan hantuuta funyaan isaa ibsu (fiyuuziin gubachaa jira!) qabu fakkaata. Anjeeliinaan iyyitte: hantuuta hin jaallattu, haa ta"u malee, dhugumatti wanti baay"ee hammaate...
  Innis ni qilleensa'e! Asfaaltiin daandii konkolaataa sanaa, akka malee ol ka'ee, fuula rukutee, qaamni battalumatti dhukkubbii qaraatiin bocamee, seelii cicciree...
  CARRAA DHUMA NAMAA
  Armadaan lakkoofsa hin qabne akkasii yeroo itti dhihaatu fagoodhaa, akka waan nebula halluu adda addaa qabuu fi ibsu waan rarraa"u fakkaata ture; Kana malees, tokkoon tokkoon isparkii jinnii hamaa ykn hafuura raafama kan falfala falfalaa neekroomaantikiin uumame dha. Fuuldurri isaa parsecs lama lamaaf kan diriire yoo ta'u, madaallii akkasii irratti, dooniiwwan waraanaa ol'aanaa ta'an illee midhaan cirracha Sahaaraa keessa jiru fakkaatu.
  Konfedereeshiniin dhala namaa sanyiiwwan biroo meetaagalaaksii keessa jiraatan waliin ta"uun lola murteessaa kana seene.
  Asitti dooniiwwan baay"een kan jiran yoo ta"u, gosa ajaa"ibaa kan qaban yoo ta"ellee, yeroo baay"ee lola bu"a qabeessa ta"e qofa gufachiisa. Tole, fakkeenyaaf, doonii urjii bifa harpsichord ykn afaan dheeraa qabdu funyoo, harp ykn illee double bass kan rektaangulaara taankii turret qabu osoo hin taane gara ramrod tti rolled. Kun namoota garaan isaanii dadhabe irratti dhiibbaa uumuu danda"a, garuu keessumaa loltoota muuxannoo qaban biratti sodaa caalaa kolfa fiduu danda"a.
  Mormituu isaanii impaayera, kan humna addunyaa maraa ta"uu isaa gara jabinaan himatudha. Grobzagonat guddaa, bakka wanti hundi tajaajila waraanaa keessa kaa'amu, dhaadannoon inni guddaan gahumsaa fi faayidaa dha. Gamtaa kana irraa adda ta'ee, dooniiwwan urjii saanduqa du'aa guddina qofaan garaagarummaa qabu. Bocni isaas qabatamaan wal fakkaata - qurxummii baayyee saamtuu fakkaatu, galaana gadi fagoo keessa jiraatu. Tarii tokko malee: daggers kan furdaa, sibiilaa-shimmering daggers fakkaatu - the Annihilators.
  Urjiileen kutaa hawaa kana keessa jiran samii irratti baay"ee kan faca"an osoo hin taane, halluu fi ispeektarmii ifa isaaniitiin adda ta"aniiru. Sababaa tokkoof, ibsitoota kana ilaaluun, akka waan ija ergamootaa keessa ilaaltuutti miira gaddisiisaa sitti dhagahama, isaanis lubbu qabeeyyii uumama cufaa amala isaanii isa fokkisaa, dhuguma gara jabeessa ta"een balaaleffatan.
  Waraanni Grobzagonat wal arguuf hin ariifanne, dafee, saffisa isaanii isa olaanaatti fayyadamuun, diina haleeluun, miidhaa geessisee fi duubatti deebi"e. Deebii kanaaf, ibidda waraanaatiin isaan qunnamuuf yaalan, garuu qalama saanduqa du'aa caalaatti socho'aa ta'ee fi eegumsa teeknooloojii guddaa qabu baay'ee bu'a qabeessa ture. Doonii kruuzarii fi barbadeessitoonni akka waan albuuda dhoosanii dhoo'anii, geeyzarii ciccitaa ta'een dhoo'an. Garuu tapha guddaa tokko tokko gadi buusuun dandeenye. Doonii waraanaa gurguddaa konfedereeshinii dhala namaa keessaa tokko rukutamee, dooniin sun baayʼee tamboo xuuxaa kan turte siʼa taʼu, doonii urjii guddaa Istaaliingraad jedhamtu irratti jeequmsi uumame.
  Isaanis humna isaanii hundaan isa baraaruuf yaalaa jiru, shamarranii fi ijoolleen dhiiraa jecha jechaatti gogaa isaanii ho"a qaamaa hamaa irraa gogaa jiru. Akkasumas bishaan roozii akka waan nama faashinii hojjetuutti qilleensa keessa biifamee, molakiyuulonni naayitiroojiinii fi oksijiinii walnyaatanii ho"a duraanuu namaaf dhorkaa ture ol kaase. Kanaaf intalli kun jilbeenfattee, jilbeenfattee, amulet Perun dhungatte, cophni imimmaan osoo sibiilli ulfaataa ta"e sana hin ga"iin danfa. Kunoo, du'a, dargaggeessi walakkaa sa'aatii dura ishee sossobuuf yaale, lafatti kufee abiddaan guba, foon diimaan lafee isaa irraa gogaa...
  Roobootiin lolaa tokko barmeela bal'aa isaa irraa copha dibataa gadi buusa, maashiniin kun waan boo'aa jiru fakkaata, gidiraan mudachaa, waaqolii elektirooniksiidhaaf kadhannaa ergaa, koodii baayinarii irratti hundaa'uun. Sirni qilleensaa kun ni kufa, gara gosa boolla gurraacha xixiqqoo garuu baay"ee ta"ee fi waan hundumaa fi nama hunda xuuxuuf saaxilamutti jijjiirama.
  Kunoo loltoonni hawwataa ta"an lama, harka isaaniitiin mortarii yaabbachuutti maxxananii, du"a isaanii tursiisuuf yaalaa osoo hin milkoofne. Fuulli isaanii inni lallaafaa fi bifa pilaastikii taʼe kan jallate siʼa taʼu, bifti isaanii inni bareedaan immoo dhukkubbii obsa hin qabneen kan jallate dha. Garuu dhiibbaan tornado xuuxuu ni dabala. Quba isaa irraa cicciree, maashaalee fi tendons ciccitaa irraa dhiigni diimaan biifama, shamarran immoo gara meeshaa foon itti qama'u sanaatti fiigu. Balali'aa irratti intalli rifeensa diimaa qabdu sun dargaggeessa sana waliin walitti bu'uun mataa kophee saree fakkaatuun garaa isaa keessaa rukutti.
  Bakka deebi'uun hin jirre sanaaf osoo hin deemin dura wal kolfuu danda'u. Dubartiin kan biraan, duraanuu walakkaa ol gubamtee turte, harka ishee gubachaa jiruun dallaa irratti akkas jettee kaafte: "Jajjabni al tokko du"a, garuu yeroo hundumaa jiraata, abshaalli al tokko jiraata, garuu bara baraan du"a." Abiddi magariisa bifa diimaa qabu kun hoʼa dabalee, qaama gammachiisaa yeroo muraasa dura catwalks baayʼee beekamaa taʼeef malu liqimsa. Asitti lafeen intalattii kan saaxilamu yoo ta"u, maashaaleen ciccimoon daa"imummaa irraa kaasee jabaatan gara asheeta adiitti caccaba.
  Dooniin waraanaa isa jabaa sanaa gubattee, bubbee qilleensaa iridescent gara vaakiyuumii sanaatti ari"ee, achiis dhohee, caccabaa hedduutti faca"e.
  Haayipermaarshaal Grobzagonat Prinsi "Giant Mace" ajaje:
  - Super-frigates miliyoona shan kuma dhibba saddeet fi shantama, akkasumas qabbanaa'aa Annigen carriers fuulduratti fiduu. Tuutni uumama cufaa dugda diinaa irratti haa ariifatu!
  Frigates sarara adda addaatiin hiriiruudhaan uumamuu isaanii eeguuf yaalan. Misaa'ela kruuzarii fi giraappil, loltoota waliin ta'uun, gosa neetworkii fine-mesh jedhamu uume. Jalqaba irratti meeshaa kana booda uumama cufaaf haaraa hin taane, garuu garmalee balleessu: misaa'ela thermoquark fayyadamuun diina irratti dhukaasuuf yaalan. Akkuma tooftaa boksii puncher guddaa: jab bitaa dheeraa darbadhuu fi hiriyaa kee fageenya irraa kaa'i. Doonii gamtaa duubatti deebi"an, eegdonni duubaa dooniiwwan urjii yeroon gara dirree waraanaa cabsuuf yaalan gara fuulduraatti fiigan. Koraalli saanduqa du'aa, faayidaa gurmaa'inaafi sochii isaaniitti fayyadamuun, akka nama ajjeesaa qodaa qabuutti, uumamuu laaftuu humnoota isaan morman ni mura. Alagaa haleeluu yaalan keessaa kasaaraan dabalaa dhufe.
  Seexana-jeneraal bareedduu Duchess de Furia annihilator ishee saffisa guddaa qabu irratti fiigaa jirti. Kun gosa doonii urjii lolaa yoo ta'u, kruuzaroota idilee irraa adda ta'ee, qawwee osoo hin taane, anteenaa emitters kan qabu yoo ta'u, yeroo lola keessatti itti fayyadamnu, hidhannoo doonii diinaa bu'aa isaaniitiin kan mancaasudha. Kunoo dambaliin giraaviyoopilaasmii dhufu, saffisaan vaakiyuumii keessaa haxaa"a. Iddoon gurraachaan kun sochii isaanii bakka guutuudhaan halluu kan qabu yoo ta"u, akka bishaan beenzila dhangala"e irraa argamutti. Tarkaanfiin fudhatame baayyee nama diiguudha. Qawwee alagaa isaan mormuuf yaalan osoo hin milkoofne jallisu, qajeelfama kompiitaraa gidduu seenuun, ykn cimina guddaadhaan illee fiyuuzii balleessuu rookkeettii teermookuwaarkii keessatti dho"uu fidu. Doonii urjii diinaa akka qurxummii fiilmii zayita motoraa jala jiruuti, isaan keessaa tokko tokko sibiilaa ykn seraamiksii irraa kan hojjetaman osoo hin taane, ka'umsa baayoloojii kan qaban yoo ta'u, haala qabatamaa ta'een immoo raafama baay'ee suukaneessaa ta'e keessatti ni rifatu.
  Amma dooniiwwan waraanaa keessaa kan biraan akka waan dooniin guddaan daayameetira bal"inni Chaanaalii Ingilizii ta"e tokko domino beenzila keessatti dhangalaafame irraa hojjetameetti, abiddaan gubachuu jalqaba. Waa'ee kasaaraa dooniiwwan urjii xixiqqoo gidduutti wanti dubbatamu hin jiru. Gamtaan alagaa fi namoota lafaa ifatti harka kennachaa jira, akka fakkaatutti meeshaan waraanaa haaraa Steelzans - emitted graviplasm, jecha jechaatti humnoota hawaa impaayera dhibba hedduu rifachiise.
  Kaawunt de Barsov quba harka isaa tartiiba murtaa'een iskaanara fuulduratti sochoosuun ibidda to'ata. Alaan ammoo jeneraalli saanduqa du'aa urjii jahaa kun nama humna guddaa qabuu fi gootummaadhaan ijaaramee fi fuula saree sarara qabu fakkaata. Bineensa bareedaa aggaammii qabu, garuu kun bareedina hamaa dha - Luusifer. Sanduuqa du'aa aariidhaan qoonqa, rukuttaa gara laafina hin qabne geessisa. Burjaajiin rabble motley galaaksii hedduu irraa walitti qabame itti dhagahama. Tole, daran cimsanii walitti qabanii rifachuu haa cimsan. Humnoonni gurguddoon Impaayera Araara hin qabne, awwaalchaa yeroo lola sanatti seenan, gariif xumura injifannoo, gammachiisaa, kaaniif ammoo kan gaddisiisaa ta"e ni jiraata.
  Gamtaan kun hamma tokko jeequmsaan socho"a, diddaa qindaa"e dhiisee, sochiiwwan hin beekamne, dooniiwwan waraanaa gurguddoon lama illee, fageenya koosmii ta"anis, jaamaa ta"anii, gara waliitti doonii oofan, achiis dalga harkisaa keessaa sagalee guddaadhaan walitti bu"an, gurra namoota dhiyoo jiran keessatti dhukkubsataadhaan sagalee dhageessisan qabsaa"ota.
  Keessatti qoqqoodinsi caccabee, kutaaleen lolaa, kaabin mooraa waraanaa, galmi leenjii fi bashannanaa caccabee ture. Kun hundi kan ta"e saffisa dambalii galaanaatiin, saffisaan carraa miliquu kamiyyuu balleessuuf gahaadha, garuu ammas haala dhiphisaa ta"een suuta jedhee, lubbu qabeeyyii miliyoonaan lakkaa"amaniif sodaa abjuu halkanii du"a hin danda"amne akka itti dhaga"amu carraa kenne.
  Kunoo koonteessi fiigicha chiipsii, baay'ee kan wal fakkaatu, baallee vaayilaayitii miila hantuutaa bifa pilaastikii qabu kan warqee qaxxaamuraa ta'een, du'a dhukkubsataa fudhachuudhaan, himachaa... Nama lola isheef baaseetti. Hologiraamiin kompiitaraa saffisaan kadhannaa dubbisee cubbuu irraa bilisa baasa. Kun amantii saba miidhagaa kanaati, meeshaan waraanaa kee inni teknooloojii olaanaa qabu gahee luba waan taphatuuf, qulqullummaa fi qulqullummaa gahaa kan qabuu fi orgaanizimii lubbuu qabuu fi Waaqa hundumaa danda"u gidduutti akka giddu-galeessaatti tajaajiluuf sammuu saayibarii qofatu ilaalama. Jechoonni dhumaa luba-mitter:
  - Biyyi lafaa charmii irraa bilisa miti, jibbisiisaan garuu Waaqayyoof hin aarsaa!
  Duchess de Furia miseensa garee qallattii fi atileetiksii haala addaatiin, koodii dubbii dhiibame gahee lama qaba. Inni jalqabaa gaachana icciitii gareen bilbilaan dhaggeeffachuu danda'u irraa kan gargaarudha. Inni lammaffaan immoo impulse magotelepathic dha.
  Doonii kruuzarii, barbadeessitoonni, birigantiinoonni fi dooniin hawaa tokko illee dooniiwwan doonii urjii isheetiin miidhaman ykn guutummaatti barbadaa"aniidha. De Furia loojikiidhaan akkas jechuun hubata:
  - Hamileen leenjii gahaa hin taaneef beenyaa kaffaluu danda'a, leenjiin garuu gonkumaa ija jabina hin beenyaa!
  Qabduun isaanii anniisaa teermookuwaarkii (itti fayyadamni isaa ammallee guutuu miti) riyaaktarichaa guutummaatti jechuun ni danda"ama jechuun ni danda"ama, ajaja yaaddoodhaan eegaa jira. Doonii diinaa gita gurguddoo kuma dhibbaan lakkaa'aman hedduun dursanii barbadaa'aniiru, lola fuula bal'aa irratti gaggeeffamaa jira.
  Ajajni kenname, ariifatanii, buufata fe'umsaa - konteenara doonii urjii addaa irratti chaarjii gochuuf jecha haala qindaa'een duubatti deebi'an.
  Mootiin "Giant Mace" jedhamus humnoota haaraa gara lolaatti darbate:
  Keessattuu, alaabaa dhuunfaa isaa, doonii waraanaa ol'aanaa Beast.
  Itti aansee gurguddaan biroo lama, "Shock and Awe" fi "Red Noose" jedhaman dhufan. Qawwee fi emitters gurguddoo fi xixiqqoo kuma kudhaniin lakkaa'aman bobbaasan. Laayibaroonni eegumsaa hedduun isaan gubbaatti ni lilmoo: giraaviyoomaatiriksii, dirree magospatial (maatirii kallattii tokko qofaan darbu), calaqqisiisa humnaa. Meeshaaleen saayibarii hundi ti'ooplaasmii sadarkaa gadi aanaa irratti kan hojjetan yoo ta'u, kunis gidduu seenummaa akka dandamatan isaan taasiseera. Kanuma waliin raadara gurguddaan kan itti fayyadaman yoo ta"u, isaanis mataan isaanii elektirooniksii diinaaf rakkina Jesuitical snags uume.
  Akkuma bokkaa ajjeechaa midhaan irratti roobe, "kennaa" du"a fidu roobe... Girrisaan sadan diina hanga danda"ametti bu"a qabeessa ta"een dhabamsiisuuf jecha bal"inaan faffaca"uuf yaalan. Isaan qabatamaan kan hin miidhamne, akkuma balaqqeessa kubbaa, yeroo balali'an, poolaar fluff hawaa keessatti balali'u guba, akkas dhiibbaa du'aa isaan doonii hawaa alagaa irratti. Rifachuudhaan akka duubatti deebi"an gochuu. Moojuloonni baraarsaa lakkoofsa hin qabne kanneen kiniinii halluu daa'immanii fakkaatu vaakiyuumii keessa faca'anii kan jiran yoo ta'u, baay'inaan dho'iinsa rookkeettii irraa kan ka'e akka buoy galaana cimaa keessatti raafamu. Qalama saanduqa du"aa ammallee xiyyeeffannoo isaaniif hin kennu, dursa balaa fi ciccimoo cabsi, sana booda alagaa sodaachisaa irraa haftee sammuu isaanii dhaban xumuruu dandeessa. Lolli ammallee hin injifatamne, loltoonni Impaayera Gara laafina hin qabnees rakkachaa jiru, diina waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu kasaaraa xiqqaa ta'us.
  Garuu yeroo walfakkaatutti dooniiwwan urjii abiddaan gubatan irratti namoonni walitti qabamuu fi rifachuun hin jiru. Baqachuun baayyee haala salphaan kan adeemsifamu yoo ta'u, akka waan kunniin lubbu qabeeyyii osoo hin taane, baayooroobootii ta'aniiti. Kana malees, duubatti deebi"uun, akka waan du"aatti qoosuutti, sirboota jajjaboo waliin kan deemudha.
  Kunoo immoo de Fury"s annigen bearer: pilaasmaa harkisaa addaa akkasii kan humna diigaa isaatiin kan hin eegamne ta"ee argame. Humna badiisaa chaarjii gochuun battalumatti jechuun ni danda"ama ammas gara lolaatti raawwatame.
  Doonii hawaa saffisa guddaa argachaa jirti, duchess illee stabilizer qabattee jirti, karaa translucent fabric of combat suit akkamitti biceps ishee gurguddoon haala unladylike ta'een akka dhiphatan arguu dandeessu. Ishee fi hojjettoonni doonii kaan dugda isaanii irratti akka hin kufneef carraaqqii gochuu qabu. Duchess mataa saree qabdu kan hin fakkeessin, akka loltuu kitaabota baacoo irraa, ilaalchi ishee boca, rifeensi ishee baayyee ifaa, dheeraa fi furdaan qilleensa fuuldura ishee dhufu irraa ni balali'a.
  Intalti gootittiin kun duruu umuriin ishee marsaa dhibba lamaa ta'uu amanuun nama rakkisa. Fuulli ishee akkam haaraa fi qulqulluu dha, baayyee socho'aa, yeroo tokko tokko ibsa cimaa, yeroo tokko tokko, faallaa kanaatiin, ergamaa ykn tapha. Lola baay'ee duuba ishee qabdi, garuu waan itti dadhabdu fakkaatee hin beeku. Tokkoon tokkoon lola haaraa waan addaa, dizaayinii bareedaa fi badhaadhaa ibsamuu hin dandeenyee fi sirba gammachiisaa qaba.
  Ammas meeshaa waraanaa seera hojiitiin haaraa ta"e qabu, yoo xiqqaate hanga injifannoo dhumaa Grobzagonattti diinni eegumsa bu"a qabeessa ta"e argachuun isaa hin oolu.
  Akkam gargaarsa hin qabu Fizt race dreadnought. Jaamaa, bearings isaa dhabe. Diskii atileeti tokkoon furguggifame naannessuu, akka yeroo lama lama booda qaamoleen isaa bal'ina galaaksii irratti faca'an. Yookaan miidhamaa carraa hin qabne kan biraa, barbadeessitoonni sadii yeroo tokkotti hammachuu giraavipilaasmii keessatti kan badan, dooniiwwan akka friiwwan dambalii galaanaatiin cirracha gubaa jiru irratti darbatamaniitti ni raafamanii fi ni siqanii.
  Baron de Alligator, kaayyoo emitters sirreessuudhaan (fi milkaa'ina malee miti, ulee monoblock qofatu hafe cruiser haaraa gubate irraa), gaabbiidhaan hubate:
  - Ajjeesuun salphaadha, du"aa kaasuun rakkisaadha, garuu jeequmsa malee jiraachuun gonkumaa hin danda"amu!
  De Furia, garee ishee dooniiwwan urjii to'achaa, yaa'a badiisaa kan biraa gadi lakkiftee, akkasumas akkamitti dooniin, geejjibaa fe'umsaa irraa jijjiirame, akkasumas toora pilaasmaa keessatti akka wal xaxame ilaaluun, akkas jechuun agarsiise:
  - Duuti akkuma hiriyyaa amanamaa dhufuun isaa hin oolu, garuu jireenya kaappitaalaa wajjin yeroo dheeraa deemuu yoo barbaadde, sammuu fi ija jabinaaf of kennuu kee mirkaneessi!
  Count de Barsov afaan isaa isa qoosaa dho"uu isaa itti fufee sagalee guddaadhaan boo"e:
  - Seeronni gowwaadhaaf hin barreeffamu, garuu sarbamaniif qoqqobbii argatu, warra qaroo seera kana barreessaniif!
  Diddaan qindaa"e kan armaada adda addaa cabe. Balali'uun hawaa keessaa akka kufaatii gaaraa illee ta'a, tornado battalumatti mana barumsaa midges uwwisee, kuffisee nama hunda al tokkotti qabatedha... Hordoffiin jalqabe. Akka tuuta lukkuu tuuta hoolaa ari'uuti. Sanduuqa du'aa qofatu lukkuu caalaa baayyee aaree fi gara laafina hin qabu. Isaaniif kun gaaffii lubbuun jiraachuu illee osoo hin taane, fedhii hin jilbeenfannee fi dheekkamsa gara laafina hin qabne agarsiisuudha. Hordofaa, dararaa, hin gadhiisinaa. Akkasumas ijoolleen baay'een warra isaanii eeguu baatanis (kunoo immoo uumamtoonni saala walfakkaataa irraa kaasee hanga saala kudhanitti walitti qabamanii jiru), fi haadholiin, abbootiin, giddu galeessa ta'an, ilmaan isaanii, ijoollee durbaa fi eenyutu beeka eenyuun kan biraa... What valor is there in ajjeechaa akkasii, yeroo paartii dhukaasuun illee ogummaa fi carraaqqii dabalataa gaafatutti. Caccabni kun hawaa lolaasee urjiilee irratti kufee, jeequmsa koroonaa, prominences fi vortices pilaasmaa gubbaa irratti uume. Urjiileen tokko tokko sababa baay'ina wantoota alagaa fuula isaanii irratti kufaniif halluu illee jijjiiru. Namoonni hundinuu hin hubatan, garuu warra garaa qaban: keessumaa uumamni dhuunfaa qabu lubbuun yoo gubate nama rifachiisa, namummaan immoo addunyaa guutuu sammuu hin qabnee fi tilmaamamuu hin dandeenyedha.
  Vacuum illee mo'amuu akkasii irraa boo'uu danda'a...
  Barattoonni waggaa tokkoffaa Aleeksii fi Anjeeliinaa hunda isaanii argan, akka fiilmii keessattillee osoo hin taane, yeroo tokkotti, qabxiilee fi bal"inaan hedduudhaan, yeroo wanti hundi seenu, dammaqaa kaleedooskooppii hubannootiin guutan.
  Sana booda doonii hawaa namaa keessaa tokko - brigantine contours daa'ima dolphin qabu - gara... Gara quasar halluu bokkaa hundaan ifu fi haala hirribaa keessa akka jirtu hubatan. Wanti tokko barattootatti kun quasar akka ta'e itti hime, yoo balaqqeessa akkasii kan lubbu qabeeyyii hunda gubu ta'uu baatellee. Garuu bifa hir"ifameen illee balaa du"aaf nama saaxilu waan hundumaaf dhoksee ture. Brigantine kun immoo of ajjeesuu jabaa fakkaata ture.
  Doonii Annigen ajaja Duchess de Furia jalatti ajaja: "Doonii hawaa namoota lafaa addaan kutuu!" Akkasumas loltoonni kumaatamaan lakkaa'aman kan hin miidhamne jechuun ni danda'ama jedhaman sadii fi roobootiin lolaa kuma kudhaniin lakkaa'aman doonii sana keessa turan brigantine sana duukaa fiigan.
  Akka shaarkiin adamsitootaa bishaan obomboleettii galaana dheekkamsaa keessa jiru keessatti hantuuta xiqqoo ukkaamsaa ari"aa jiraniiti.
  Aleeksi akka tasaa ol kaʼuu qofa utuu hin taʼin, sochoʼuu akka dandaʼu itti dhagaʼamee, michuu isaatti iyye: "Ergamaan sun isaan haa duukaa buʼu." Intalti immoo, "Eeyyee, akkan dandaʼu natti dhagaʼama" jettee deebisteef.
  Mikhail Boyarsky akkas jedhee haa faarfatu: "Qaamni lubbuu hin qabne qaama ta"uu baatus, lubbuun qaama hin qabne garuu akkam dadhabaadha!" Tarii kun haqa qabeessa ta'uu danda'a, garuu... Hafuurri foon nama biraa keessa seenee to'achuun humna ajaa'ibaatiin of mul'isuu danda'a...
  Sulula gubaa raadiyaashiniin balleessu dagger sadii irraa kan ba'e yoo ta'u, brigantine namaa kan kaappiteenii jajjaboo Alena Snegovaan durfamu carraa xiqqoollee waan hin qabne fakkaata ture. Duraanis dambaliin pilaasmaa falfalaa qaama doonii bocamee, hidhannoo meetii sana boca, barmeela qawwee salphaa akka paastaa garmalee bilcheefameetti akka kufe godhe. Miseensonni hojjettoota doonii dhukkubbiin hamaa isaan mudachaa jira, suutiin lolaa isaanii addaan kufaa jira, gogaan isaanii ni baqachaa jira, iji isaanii jaamaa jira... Carraan waan hin jirre fakkaata... Brigantine gubachuu jalqaba, aarsaa tamboo xuuxuu dhiisee deema antimaatirii ibsaa.
  Garuu yeroo dhumaa kana keessatti, yeroo ati boolla abdii hin qabne si"oolii jiraachuu dhabuu keessa kuftu, baattoonni Annigen lamaan cinaacha irratti argaman, osoo hin garagalin, isa gidduu jirutti raadiyaashiniin waraanan.
  Akkasumas jalqabe, dalga bokkaa dagger giddugaleessaa keessa darbe, otoomaatikii gara eegumsaatti jijjiirame. Akkasumas dooniin namaa, kan duubbee gurguddaa sanaa irratti xiqqoo fakkaattu, kutaalee caasaa ishee dhabde, dhumarratti toora falfalaa-pilaasmaa iridescent jalaa miliqxe.
  Aleeks qaama Baaroon de Alligator keessa kan qubate yoo ta'u, Anjeeliinaan damma Kaawuntii de Barsov irratti saddle goote. Eegdonni saanduqa du"aa idilee akkuma qondaaltotaa ajaja ajajoota isaanii irratti akka mari"atan osoo hin taane, akka raawwataniif leenji"u. Warri reeffa rukutan, yaadannoo "fardeen" isaaniitti fayyadamuun, galma ibiddaa akka jijjiiran yoo ajajan, egaa... Akkas ta"uu qaba. Akkuma seerri inni guddaan Grobozagonat jedhu: "Ani shakkii tokko malee Hyper-Emperor, isa dhuunfaatti, akkasumas hogganaa inni muude kamiifuu akkan ajajamuuf nan kakadha!"
  Ajajni kennameera, raawwatamaas jira... Garuu namoonni dhuunfaa qalama saanduqa du'aa lubbuun qaama hin qabne dargaggoota miidhaman qaama isaanii qabachuu isaanii waliin walii galuu hin barbaadan. Qabsoon cimaan ni jalqaba, Alligator fi Barsov ni qorru, iji saree sanaas ni calaqqisa. Ajajni kun duraan kan kenname yoo ta'u hanga haqamutti raawwatama...
  Haa ta'u malee, brigantine madaa du'aa argateera, xiqqoo caalaa qofa... Alena Morozova, humna ishee isa dhumaatiin, funyoo haphii dammaqaa qabattee jirti. Uffanni hawaa ishee, uffata ishee wajjin, kan gubate yoo ta"u, abiddi sun qaama ishee duraanuu guutummaatti qullaa ta"e gara jabinaan dhidhiite. Gogaan isaa dhangala"aa gurguddaan kan haguugame yoo ta"u, achiis ni baqata. Ciccitoonni kophee sanaa kufaa jiru... Xiqqoo dabalataan...
  Kunoo funyaan haphiin quasar bakka brigantine ishee argachuu qabu, ykn irra caalaa maaltu irraa hafe... Namummaan Alligator fi Barsov reefuu deebi'eera, magoplasm ammas kicks in... Lafeen Alena gubate ni caccaba, isheen immoo dammaqiinsi gara boolla gurraachaatti gubama... Akkasumas firaakshinii naannoo sekoondii xiqqaa keessatti, badiisa dhumaa, ciccitiin ajajaa brigantine gara promeranium quasar balali'a...
  Wanti hundinuu akka waan tasumaa jalqabee hin beekneetti akka tasaa dhaabbate. Waraanni doonii Purple Constellation jedhamu kan qabbanaaʼe siʼa taʼu, mormitoonni isaas yeroo tokkotti badan. Baalleen fi jilbi sangoota hawaa hawaatti kan maxxane waan ta"eef socho"uu waan hin dandeenye fakkaata ture. Kanuma waliin immoo namni xiqqoollee rifachuu ykn rifachuun itti dhaga"ame hin jiru. Wanti ta'e hundi daangaa fiiziksii idilee bira darbee ture.
  Duchess de Furia cimsitee gungumaa:
  - Gurbaan qabbanaa'aan nu dhorkuu danda'e kun eenyu?
  Gengir Wolf jibba hin fakkaanneen ilaale:
  "Yaada hin qabu... Kun bu"uuraan hin danda"amu, haa ta"u malee..." Jeneraalli saanduqa du"aa sagalee isaa gadi buusuun, ifatti sodaatee hamma xuxxuqeetti, ija isaa isa qorraa ta"e naannoo isaa fiiguun narviidhaan gante, jechuun dabale. - Bakka bu'aan keenya lafti yeroon booda qoosaa taphachuu akka dandeessu gabaaseera.
  Duchess tasgabbiidhaan, tuffiidhaan illee akkas jettee deebisteef:
  - Kun, beekamaadha, nama aarsu, garuu namoonni dhuunfaa lubbuun jiran akka wal hin lolle, nuti bineensonni saanduqa du'aa guutamnes akka hin injifanne eenyullee dhorkuu hin danda'u!
  Aligaatarichi mormii malee qoonqaan waan saanduqa akka gaariitti uffate fakkaatu afaan isaatti darbate. Rifeensa hin to"atamne kan tigress-adjutant sanaa harkisee, humnaan oomisha nyaataa sana sagalee guddaadhaan daaku, garuu yeroo wal fakkaatutti sagalee guutummaatti hubatamaa fi cimaa ta"een, gabaabsee dubbate:
  -Diinni hin xumuramne akka dhukkuba hin yaalamneetti - walxaxiinsa eegaa!
  Lubbuu Anjeeliinaa fi Aleeksii dadhaboo ta"an cinatti, akka waan boolla bubbee keessaa ba"eetti, wanti hafuura Aleenaa ibsu ni ba"e. Fuulli lubbuu bilisoomtee akka aduu ibse. Intalli-kaapteeniin kun ilaalcha barattoota waliin turan kan hin hubatamne erga addaan kutee booda, quuqama gammachuudhaan akkas jettee ibsite:
  -Nuti injifanne! Balaan dhala namaa irra gahu dhabamsiifameera, kanas ta"e qormaata gara fuula duraa abdii qabna.
  Anjeeliinaan burjaaja"uudhaan gungumaa:
  - Akkam?
  Alenkaan ibsuu jalqabde:
  - Saayintistiin guddaan Pavel Karpov yeroon caasaa laga gadi fagoo daangaa hin qabne kan sulula of danda'e miliyoona hedduu qabuun wal fakkaatu akka qabu argannoo kana godhe. Akkasumas, gosa dambalii cabsituu dhaabuudhaan, dhangala"aa sulula tokkoo ykn kan biraa irratti dhiibbaa uumuun akka danda"amu. Kan nama dhibu, mala dhiibbaa guutummaatti mul"isee du"e, ogeessi walfakkaataan kan biraa hin turre. Garuu karaan dambalii cabsituu akkasii uumuu danda'amu tokko isa ifa ta'e. Yoo anniisaa kuwaasar rafaa jiruu gara daangaa murtaa'etti gadi lakkifte, fi yeroo sirritti halkan walakkaa ayyaana waggaa haaraa pilaaneetii lafaa irratti kabajamu qofa, sana booda anniisaan gadhiifame sun pilaaneetii darbe keessatti gosa dambalii fida, dhangala'aan yeroo dachaa lama ta'uun ni uuma Sirna Aduu keessatti...
  Aleeksiin burjaaja"ee, ija isaa isa ethereal ta"e jaamsee, akkas jedhee xuxxuqe:
  - Maaltu immoo dhimma qabaata?
  Warrior Alena akkas jechuun ibseera:
  - Namoonni Sirna Aduu keessa jiran hundinuu waggaa jireenyaa dabalataa ni argatu, kana jechuun Pavel Karpov argannoo addaa isaa xumuruuf yeroo ni qabaata... Yookaan immoo, kanaan dura akkas godheera, armadaan diinaa nu dura hin jiru!
  Anjeeliinaan raafamtee akkas jettee iyyitte:
  - Dhuguma hunda isaanii balleessitee?
  Kaapteeniin doonii brigantine jaalalaan kolfee deebii isaaf ija isaa rukute:
  - Lakki jedheen yaada! Dambaliin cabsituu salphaatti laga yeroo keessa kaa"ame tokko, chronoflow geengoo ta"ee isaaniif naanna"e. Kana jechuun qalamni saanduqa du'aa bara baraan ni jiraatu, loop yeroo tokko keessatti, waggaa tokko yeroo daangaa hin qabne jiraatu!
  - Nuti immoo? - Aleeksiin gaafate.
  - Yeroo mataa keetiin ni deebita, yeroo itti aanutti ammoo baandota waliin daandii akka hin deemne abdiin qaba...
  Dargaggeessi fi intalli sun sirriitti Kremlin Chimes fuuldura, Addabaabayii Diimaa irratti dhaabbatanii hirribaa ka'an. Sa"aatiin guddaan sun halkan walakkaa dhaabbataa fi ulfina qabeessa ta"een rukutuu jalqabe.
  Barri haaraan gaheera.
  . BOQONNAA Lakk.15.
  Yeroo muraasa booda diinummaan deebi"ee jalqabe. Chaayinoonni ammas yaalanii, humna walitti qabuun qabeenya fagoo Raashiyaa haleelaniiru.
  Yeroo kana namoonni jaʼan kun meeshaa waraanaa ammayyaa taʼe tokko tokko qabataniiru.
  Haala kana keessatti, isaan ja'an isaanii iyyuu qola fi kaartuujjii bakka bu'uu hin dandeenye ajaa'ibaa qabatanii gara IS-7tti ol ba'an.
  Akkasumas osoo hin dabalatin waraana Chaayinaa rasaasaan rukutanii daandii isaaniitiin caccabsuu jalqaban.
  Oleg Rybachenkos qawwee irraa dhukaasee boo'e:
  - Injifannoon keenya waan hin oolle, amma akkasuma hin ta"u!
  Haa ta'u malee, yeroo dhukaasaa, fi yeroo tokko tokkoon dhukaastullee waa'ee namoota hin beekne yaaduu dandeessa.
  Dhugaa dubbachuuf, Vladimir Vladimirovich Putin maaliif nama siyaasaa fi pirezidaantii carraa akkasii ta'e? Keessattuu, jalqaba bakka bu"aa Yeltsin ofiisaa ta"ee muudamuu isaa irraa kaasee wanti hundi milkaa"eera.
  Komunistoonni fi Yabloko akka kutaa tokkootti socho"uu qabu fakkaata ture - kan Yeltsin bakka bu"u diina lakkoofsa tokkoo dha.
  Garuu raawwiin sun hin raawwatamne. Sobchak inni hate immoo hin yaadatamne. Raggaasifamuun akka idileetti itti fufe. Silaa komunistoonni hubachuu qaban ta'us: kun nama awwaala isaanii gara fuulduraatti qotudha!
  Akkasumas Yavlinsky, nama siyaasaa mormituu baajata kanaaf sagalee kenneen hin beekne ta"ee of agarsiisuuf yaale, maaliif hin mormine.
  Akka malee ajaa'iba ta'ee argame.
  Achiis akkaataa kamiinuu carraa argadhe. Daagestaan jeequmsaa fi beela'aa turte, Basayev fi Khattab irratti lakkaa'uu hin oolan ta'us, raawwii Wahhabi hin deggerre. Mormitoonni Duumaa keessa turan aanga'oota waliin wal hin dhabne. Yookiin immoo factor Chechen fayyadamuu.
  Gabaabumatti, jalqabarraa kaasee wanti hundi Puutiin fayyadu ture. Akkasumas mormitoonni Duumaa keessa jiran dhohinsa Moskoo fi Volgodonsk keessatti mudate aangawoota irratti fayyadamuuf hin yaalne.
  Komunistoonni hubachuu qabaatanis gara duubatti gadi bu'aa jiru.
  Yavlinsky kana yeroo booda hubate.
  Oleg Chaayinaa irratti dhukaasuun loltoota keelloo qolaan addaan cicciree ture.
  Akkasumas hafuura baafate...
  TOLE. Waa'ee siyaasaa yaaduun xiqqoo nama nuffisiisa. Fakkeenyaaf, Gerda. Suuraa tokko irratti harka ishee duubaan hidhamtee, miila qullaa saamtotaan booji'amtee mul'atteetti. Miilli isaas diimaa illee ta"ee, bakka bineensotaa hin ho"ifamne saree waliin jiru keessatti saamtuun sun akka qorraa, miilli Gerda"s baay"ee akka qorraa ta"uu isaa ni argita.
  Intala hiyyeettii kophee isheen mootittii irraa kadhatte ishee irraa fudhatame. Amma immoo booji'amtee rakkachaa jirti.
  Mucaan ammas waraana impaayera samii irratti dhukaase, quba miila qullaa isaatiin buttooni jooyistikii dhiibe.
  Sana booda kallattii biraatiin ergan.
  Zhirinovsky kallattiin Yeltsin hin deggerre, viidiyoon tokkollee kan inni ibsa akkasii kenne hin jiru! Gama biraatiin filannoon haaraan, tarree paartilee irratti hundaa"ee illee baay"ee bu"aa isaaf ture. Yeltsin, hundee isaatiin, fonqolcha waraanaa erga raawwatee booda, aangoo dhuunfate, abbaa irree guutuu ta"e, sirnaan waan kamiinuu hin daangeffamne! Sochiin mana murtii heera mootummaa illee addaan citee, pirezidaantichi aangoo daangaa hin qabne sirnaan argate! Haala kanaan heerri haaraan raggaasifamuun aangoo abbaa irree cimsuu caalaa, aangoo abbaa irree daangeesse! Akkasumas akka qorannoo yaadaatti ummanni Raashiyaa hanga dhibbeentaa 80 ta"u wixinee heera mootummaa pirezidaantii kanaaf sagalee kennuuf qophii ta"uun isaa ni yaadatama. Kanaaf Zhirinovsky heera mootummaa deeggaruun isaa cimsee murtii argachuu hin danda'u. Tokkoffaa, yoo kana hin taane, salphaatti filannoo irratti akka hirmaatu hayyamamuu hin danda"u, lammaffaa, Vladimir deeggartoota Yeltsin hedduu keessaa tokko tokko irraa deeggarsa ni argata jedhee eege. Maqaa dhaabichaa yoo ilaalle, yeroo sanatti ummata biratti fakkeenyi tokko ka'e - paarlaamaan komunistii-faashistii (jecha miidiyaa) faffaca'ee ture, namni haaromsa dhaabu hin turre, yeroo muraasa booda akka Ameerikaa jiraanna! Haalota kana keessattis maqaan Libaraal Dimookiraat jedhu filannoodhaan baay'ee faayidaa qaba ture! Gareen filannoo: Filannoon Raashiyaa, Gaayidariin durfamu, paartii aangoo irra jiru ta'e! Namni carraa LDPR"tti amanu hin turre, baay"een isaanii Zhirinovsky danqaa dhibbeentaa shan illee hin guutu jedhanii yaadan!
  Eeyyee, Zhirinovsky carraa baayyee laafaa waan qabu fakkaata ture. Akkasumas Filannoon Raashiyaa kaardii tiraamp hunda harka isaa keessa qaba. Tarii waan hunda caalaa barbaachisaa ta"e irraa kan hafe, bu"aan dhugaa dinagdee keessatti argame hin turre. Garuu meeshaa ololaa fi qabeenya bulchiinsaa guddaa harka isaanii keessa jiru. Muuxannoon Kaazaakistaan fi biyyoota biroo akka agarsiisutti yeroo baayyee kun filannoo injifachuuf, bu'aa miira namaa kakaasu argachuuf illee gahaadha!
  Garuu Vladimir Volfovich dandeettii siyaasaa isaa isa adda ta"e agarsiise: keessumaa, namoota Yeltsin"s amanamummaa isaa amansiisuu danda"eera, akkasumas galmaa"uu irraa hin dhorkamne, akkuma fakkeenyaaf, garee Baburin fi kanneen biroo tokko tokko irratti! Yeroo qilleensaa kaffaltii qabu argachuu danda'u ispoonsaroota amansiisuudhaan maallaqa argachuu danda'eera (innis ofii isaatii daldala hojjechuudhaan maallaqa tokko tokko argateera!). Hunda caalaa immoo yeroo filannoo kennaa dubbii ajaa'ibaa agarsiise, duula filannoo nama hawwatu gaggeesse! Marsariitii LDPR irratti waraabbiiwwan durii duula filannoo bara 1993 argachuu dandeessu: kunniin dhuguma haasaa cimaadha, kanaan wal bira qabamee yoo ilaalamu Hitler gaaddidduu nama gaddisiisu dubbatuu tokkoo qofa. Dimookiraatonni wal dhabanii jaalala Paartii Libaraal Dimookiraatawaa guddachaa dhufuu isaa yeroon booda hubataniiru! Ogeeyyiin hawaasummaa suuraa dhugaa osoo hin taane, isa aanga'oonni arguu barbaadan agarsiisan jechuun dirqama! Gaidaar Zhirinovsky Hitler bilbilee Yeltsin LDPR akka galmeessu gaafate. Garuu xiinxaltoonni naannoo pirezidaantichaa sadarkaan Yeltsin gadi bu'aa akka jiruu fi deeggarsi heera mootummaa kanaaf deeggarsa gadi bu'aa akka jiru himaniiru. Haalota kanaan ulaagaa guutuu dhabuun aangawootaaf rakkoo uumuu danda"a. Kana malees, bara 1993tti, waraqaa filannoo saanduqa filannoo keessatti guutuudhaan alatti, teknooloojiiwwan hanna filannoo jumlaa hanga ammaatti hin hojjetamne waan ta"eef, ibsi fedhii ummataa haalaan amanamaa ture! Zhirinovsky ammoo Rutskoi fi mormitoota biroo akka gadhiisu waadaa gale!
  Oleg Rybachenko asitti yaadni isaa hihhiramee ammas pirojektiilii hin jijjiiramne irraa dhukaase.
  Intalti Maargaariitaan miila qullaa isheetiin qawwee sana osoo kaayyeffattuu, mucichi yaadee ajaa'ibsiifate.
  Bu'aan filannoo kun miira namaa kan kakaasu yoo ta'u, diinonni sirnichaas ta'e deeggartoonni Yeltsin hedduun hogganaa LDPR filataniiru! Dhaabichi miseensota isaa 13 keessaa gara dhibbeentaa 24 injifachuun sadarkaa tokkoffaa bahuun xumureera. Haa ta'u malee, sirna filannoo walmakaa irraa kan ka'e, Zhirinovsky mandate 60 qofa, ykn guddina State Duma, mana maree gadii paarlaamaa dhibbeentaa 15 qabachuun xumure! Kana malees, aangoo Dumaa Mootummaa heera mootummaa haaraa kanaan baayyee daangeffamee waan tureef, dhugaa jiru keessatti Zhirinovsky aangoo guddaa hin arganne. Baay'ee kan hin oolle gareen isaa Dumaa Naannoo keessa jiru akka ka'umsaatti haleellaa dabalataa aangoo irratti raawwatamuuf qofa ilaalamuu danda'a! Hayyee, Zhirinovsky mataan isaa Hitler wajjin wal bira qabamee ilaalamuu isaa dabalaa dhufe! Karaa biraatiin bara 1930tti Hitler sagalee dhibbeentaa 18 argachuun filannoo irratti sadarkaa lammaffaa qabate, garuu yeroo walfakkaatutti aangoo irratti humna dhugaa baay"ee caalu argate. Tokkoffaa, Reichstag gola tokko qofa kan qabu yoo ta"u, lammaffaa, filannoo sirna madaallii qofaan kan gaggeeffamu yoo ta"u, sadaffaan ammoo humni paarlaamaa Raashiyaa caalaa haala wal madaaluu hin dandeenyeen cimaa ture! Zhirinovsky haala baayyee hamaa keessa of argate: mul'achuun injifannoo filattota irraa garmalee olka'ee akka eegamu uume, garuu humni dhugaa fi dandeettiin waanuma fedhe jijjiiruu waan guddaa ture!
  Dinqiiwwan kan jalqaban kana akka ta"e beekamaadha: Zhirinovsky, kan kanaan dura akka nama siyaasaa shallaggii ta"ee hojjechaa ture, akka tasaa kan hin sochoonee fi garmalee loojikii kan hin qabne ta"e. Keessattuu Hitlerism jedhamuun waan himatameef, dubbii farra warra dhihaa cimsee, yoo aangootti dhufe waraana addunyaa sadaffaa gadi lakkisa sodaa jedhu uume! Akkasumas ibsi tokko tokko guutummaatti maraatummaa ture, boombii atoomikaa Kaazaakistaan fi biyyoota biroo irratti fayyadamuu dabalatee. Keessumaa, Zhirinovsky boombii atoomikaa Tibiliisii irratti akka darbatu illee labseera! Kanuma waliin bu'aa ba'ii tokko tokkotu ture: dhiifama raawwachuu dandeenye, waadaa filannoo raawwachuu dandeenyeerra... Garuu walumaa galatti Vladimir Volfovich qabxii hin galmeessine, yeroo hunda skandaala keessa seene... Eeyyee! Dhugaadha, inni kakaase, haalli qaanii hedduun CIA fi mormitoota LDPRtiin uumame, adda durummaan dimokiraatota warra dhihaa Raashiyaa keessa jiran keessaa, garuu ammas, namni siyaasaa of eeggannoo fi hojiirra ooluu danda"u tokko kanaaf harka kennachuu hin qabu ture, ykn yoo xiqqaate carraa kana hir"isuu hin qabu ture kan kakaasuu hanga xiqqaatti! Fakkeenyaaf, Zyuganov, waggoota kudha torbaaf laurels mormituu siyaasaa guddaa Kremlin uffatee, haala kamiinuu skandaalota irraa fagaachuu danda"us, karaa guddaa frame ta"ee hin beeku, akkasumas nama siyaasaa malaammaltummaadhaan maqaa gaarii hin qabu! Dhugaadha, komunistoonni yeroo tokkos setup Khodorkovsky, faayinaansii guddaa Paartii Koominiistii Federeeshinii Raashiyaa jedhamee yaadamu waliin qaban, garuu haala kana keessatti Zyuganov ibsa maqaa ofii isaa balleessu tokkollee hin dhiifne. Nama siyaasaa baayyee of eeggannoo qabu Gennady Andreevich, yeroo tokko tokko garmalee of eeggannoo illee kan godhu! Keessattuu, Caamsaa 1999, yeroo Yeltsin kaadhimummaa Stepashin yaada dhiheesse, komunistoonni ugguruu fi yookaan laafinaa saamsuu yookaan ammoo Diigamuu Dumaa Naannoo fi filannoo paarlaamaa dafee kakaasuu qabu turan. Garuu Zyuganov balaa fudhachuu dhiisuu filate, osoo yeroo sanatti Dumaan Mootummaa diigamee komunistoonni to'annoo isaa qabatanii fi illee babal'isan ta'us. Eeyyee, Puutiin Hagayya 1999tti komunistootaan lola malee raggaasifame, Yeltsin akka isa bakka bu"u labsuun isaa mormitoonni kaadhimummaa kana mormuun akka adda tokkummaatti akka socho"an sirriitti kan gaafatu ta"us. Garuu Zyuganov mirga sadarkaa itti aanaa waliin dhufutti fayyadamuun gara filannootti deemuun gaarii ta'uu murteesse, Puutiin ji'a sadii qofa keessatti gara goota biyyaalessaatti jijjiiramuu danda'uun isaas yaada warra jajjaboo illee ol ta'uu isaati Xiinxaltoonni Kremlin.
  Oleg Rybachenko ammas miila isaa isa qullaa gurbaa ta'een Chaayinaa irratti dhukaase yaada isaa itti fufe.
  Mucaan ogeessi kun Zhirinovsky sadarkaa hunda caalu akka hin jirre garaadhaa amana ture;
  Gabaabumatti, Muddee 1993 hojii siyaasaa hogganaa LDPRf olka"iinsa ta"e, sana booda kufaatiin jalqabe, jalqaba irratti jijjiirama adda addaa kan qabu ta"uu baatus. Yeltsin illee dafee jaalala dhabaa ture: rakkoo dinagdee irra aanuun hin danda"amne faallaa kanaatiin, hammaataa dhufe. Asitti Zhirinovsky shallaggii dogoggoraa biraa godhee waliigaltee nagaa fi waldanda"uu mallatteesse. Hundaafuu, duraanuu heera mootummaa, aangoo pirezidaantummaa guddaa seera qabeessa taasise deeggaruun himatamee ture (gama biraatiin immoo osoo heerri sun hin fudhatamne ta"ee maaltu ta"a ture? Waraanni biyya keessaa baay"ee hin oolu!), achiis waliigaltee sanatu ture waliigaltee nagaa mallatteessuuf. Dhugaadha, kufaatii keessa Zhirinovsky dhiisee deeme. Garuu walumaa galatti, hogganaan LDPR dogoggora maal akka hojjetee fi maaliif pirezidaantii akka hin taane addatti ibsuun yeroo baayyee dheeraa fudhata. Dogoggorri isaa inni guddaan PR tarsiimoo sirrii hin taane ture! Filannoo bara 1993 booda diina guddaa mootummaa amma jiruu fi Yeltsin dhuunfaan suuraa uumuun barbaachisaa ture! Jechuunis, Farra Yeltsin ta"uuf, dubbii baay"ee ummataa ta"een, hunda dura diina keessoo, malaammaltummaa, hanna, fi kkf qeequudha! Dhaadannoo inni guddaan immoo - Baandaan Yeltsin haqaaf! Kanuma waliin immoo dhaadannoo bitaa, dimaagoogii hawaasummaa, fi waadaa haqaa tuffachuu dhiisuu! Keessattuu, Beelaaruus keessatti, Lukaasheenkoon filannoo pirezidaantii marsaa lammaffaa irratti dhibbeentaa 80 ol injifate, kunis nama siyaasaa mormituu tokkoof bu'aa ol'aanaa qofa! Garuu Lukashenko Zhirinovsky caalaa cimaadha jechuu hin dandeessu, kanaa mannaa, faallaa kanaatiin, Vladimir Volfovich baay"ee baratee fi sammuudhaan guddateera! Garuu Zhirinovsky amala isaa kan garmalee aggaammii fi aarii ho"aa ta"een, gama biraatiin immoo, gareen Yeltsin, fi Yeltsin ofii isaatii, akka nama bakka bu"utti isa filachuudhaan isa irratti hirkatu jedhanii amanuun gadi bu"e. Seenaa eenyutu beeka: hariiroo Hitler fi Hindebruner gidduu jiru yaadachuu hin oolan, jalqaba irratti of eeggannoo, achiis walta'iinsa! Garuu dubbiin sun, Hindebrug goota Waraana Addunyaa Tokkoffaa, sabboonaa biyya isaa, fi duruu jaarsa manca"aa ture. Akkasumas Yeltsin, kan USSR balleessu fi diina cimaa ilaalcha impaayera, Zhirinovskyf mormituu tarsiimoo ture. Akkasumas, gareen Yeltsin"s Zhirinovsky yeroo sanatti ammallee dargaggeessa fi gara jabeessa ta"e sirna deebisuu akka jalqabu, sana booda mataan akka gulufu sodaatan! Kanaafuu, gareen Yeltsin Volfovich pirezidaantii ykn muummicha ministeeraa akka ta"uuf dhiibuuf fedhii hin qaban turan, carraan aangoo isaa inni dhugaan immoo reeffa Yeltsin qofa ture. Kunis, Zhirinovsky yoo xiqqaate alaan mormii sadarkaa olaanaa sirnichaa fakkeessuu qaba ture! Akka ummanni diinni aangoo guddaan Zhirinovsky caalu hin jiru jedhee yaadu, akkasumas waldaan akka uumamu: Zhirinovsky ykn Yeltsin, Zhirinovsky Yeltsin irratti! Haa ta'u malee, Vladimir Volfovich yookaan xiinxalaa cimaa fi nama PR geengoo isaa keessa hin qabu ture yookaan nama tokkollee dhaggeeffachuu hin barbaanne. Yookaan tarii Yeltsin illee sodaateera ta'us, Yeltsin ammallee dhiifamaa fi diinota isaa: Rutskoi fi Makashov gadhiifamuu yoo fudhate ammallee guutummaatti abbaa irree miti jechuun dirqama ta'us. Akkasumas Yeltsin paarlaamaa diiguuf walii gale sababiin isaas ummanni rifarandamii Ebla 25, 1993 gaggeeffameen akkas gochuuf hayyama waan isaaf kenne fakkaata. Kana malees dhukaasni paarlaamaa irratti raawwatame Yeltsin ofii isaatii baayyee sodaachisee murtoo dhabe. Kanaafuu, Zhirinovsky morkataa isaa isa guddaa ta'uu danda'a, keessumaa Zyuganov hamma fedhe yoo ta'e Yeltsin waraanee, garuu adabbii argate!
  Mucaan ammas shamarran miila qullaa isaa fayyadamanii booda pirojektii ulfaataa tokko gadhiisee yaada isaa itti fufe.
  Dogoggorri Zhirinovsky inni biraan waraana Cheecheniyaa ilaalchisee ejjennoo inni fudhate ture. Sabboonummaa fakkaata, silaa sirna heera mootummaa diriirsuu deggeruu qaba ture, garuu bifa kamiin! Waraanni kun jalqabarraa kaasee osoo hin milkoofne, loltoonni Raashiyaa kasaaraa guddaa kan argatan yoo ta"u, kunis adda durummaan gahumsa dhabuu yakkaa ajaja Yeltsin irraa kan ka"e ture. Kana malees, jeneraalonni muuxannoo waraana Afgaanistaan qaban, fakkeenyaaf Ministirri Ittisaa Grachev, barattoota kutaa tokkoffaa caalaa hamaa ajajan. Gaazexeessitoonni illee jeneraalota akkaataa itti qabsaa'an barsiisaniiru! Akkam wal-faallaadha!
  Haalota kana keessatti ejjennoo fudhachuun barbaachisaa ture: Yeltsin fi gareen isaa kasaaraa guddaa waraana Raashiyaa mudateef kan komatamudha! Qeeqni sirna biyya bulchaa jiru irratti cimuu qaba ture, garuu yeroo wal fakkaatutti osoo waraana hin tuqin. Grachev illee ittifamuu hin qabu ture ta'us! Bakka injifannoo gaarii kan fudhate Zyuganov ture! Yeltsin qeequun, waraana waliin osoo wal hin dhabin, warra adda bahuu osoo hin deggeriin. Walumaagalatti, Zyuganov sarara amala sirrii filate: imaammata Yeltsin irraa fageenya guddaa, wal-dura dhaabbachuu. Haa ta"u malee, komunistoonni Duumaa waamicha jalqabaa keessa turan yeroo hunda mormii isaanii keessatti wal hin simne. Keessattuu, yaadni Zhirinovsky mootummaa Chernomyrdin irratti amantaa dhabuu sagalee kennuudhaaf dhiheesse hin deeggaramne. Walumaagalatti, Koominiistonni yeroo jalqabaaf sagalee amantaa dhabuu kan sagalee kennan Onkoloolessa bara 1994 qofa, "Kibxata Gurraacha" booda, yeroo imaammata dinagdee Chernomyrdin"s passive raggaasisuun gatii guddaa isaan kaffalchiisuu danda"u ture. Dumaa Mootummaa waamicha lammaffaa, bakka komunistoonni Zyuganov tiin durfaman duraanuu harka caalu keessa turan keessatti, sagalee amantaa dhabuu gonkumaa (!) sagalee hin kennamne! Paarlaamaanis kaadhimamaa shanan muummicha ministeeraa ta"uuf raggaasiseera, garuu sun seenaa biraati! Namummaan Zyuganov barreeffamni addaa, akkasumas maaliif ammallee bara 1996 Yeltsin"n akka mo"ame barreeffamuu qaba.
  Zhirinovsky mataan isaa, namoota Yeltsin waliin jiraatan waliin araarama barbaade fakkaata, oligarchs amanamummaa isaa amansiisuudhaan, akka isaan isa qofa isa komunistoonni teessoo akka hin fudhanne dhorkuu danda"utti akka isa kaa"aniif. Garuu rakkoon jiru, yeroo sanatti gareen Yeltsin jijjiirama hin barbaanne, akkasumas Volfovich hin amanne, innis, karaa biraatiin, ilaalcha isaa warra dhihaa keessatti hammeessuu danda"eera. Oliigaarkoonni pirezidaantichatti dhihoo ta"an hedduun biyyoota dhihaa keessatti daldala kan qaban yoo ta"u, achitti liqaa guddaa kuufachuu danda"aniiru. Akkasumas gatiin boba'aa barmeela tokkoof gara doolaara 10 waan tureef gaaziin gatii salphaa waan tureef, elitoonni liqii biyyoota NATO irraa argatan irratti baayyee qabaman. Akkasumas biyyoota dhihaa keessatti Zhirinovsky akka isaan biratti fudhatama hin qabne ifa godhan.
  Haalota kanneen keessatti, elite Yeltsin"s wajjin gamtaa irratti hirkatamuun suuraa hogganaa LDPR balleessuu qofa, akkasumas komunistootaa fi sabboontota waliin garee sana gidduu seene. Akkasumas, kasaarri guddaan waraana Raashiyaa, akka waliigalaatti, diina xiqqaa fi addatti hidhannoo gaarii hin qabne injifachuuf fedhii dhabuun, dhaadannoo hidhattootaa fi fedhii waraanaan gammachuu argachuuf qaban hir"ise jechuun dirqama. Waraanni Raashiyaa Galaana Hindii keessatti miila isaa dhiqachuu fi kuufama boba"aa qabuun Baha Giddu Galeessaa dhuunfachuuf qophii akka hin taane ummanni arge. Eeyyee, ti'ooriidhaan, qabamuun Baha Giddugaleessaa karaa petrodollar fi utaalcha gatii anniisaa hin oolle maallaqa guddaa fiduu danda'a, garuu Cheecheniyaa injifachuu yoo dadhabanillee... Miirri Paasifiistii guddachuu jalqabe, Zhirik ammoo kasaaraa filannoo hamaa mudate!
  Boy prodigy, ammas qajeelaa dhukaasaa. Qolli qawwee 130 mm irraa dhufe Chaayinaa facaase.
  Maargaritaan akkas jettee raggaasiftee akkas jetteetti:
  - Ati akka malee qaroodha!
  Akkasumas quba miila qullaa ishee fayyadamtee ofii ishee dhukaasa dhukaasuu jalqabde.
  Oleg Rybachenko immoo sababa isaa itti fufe.
  Haa ta'u malee, Zyuganov of eeggannoo cimaa akka godhe dubbachuun dirqama. Fakkeenyaaf, Boris Fedorov mootummaa irratti amantaa dhabuu sadarkaa kennuudhaaf sagalee kennuudhaaf yeroo yaada dhiheesse, Paartiin Koominiistii Federeeshinii Raashiyaa kana hin deggerre. Walumaagalatti, Zyuganov fi geengoon isaa Chernomyrdin of eeggannoo guddaadhaan kan ilaalan yoo ta"ellee, inni lammaffaan imaammata dantaa oligarchs hordofuu itti fufee fi Yeltsin"f amanamummaa agarsiisan. Garuu wanti nama hawwatu Zyuganov mormituu fi farra Yeltsin lakkoofsa tokkoo ta"uu danda"uu isaati. Kana malees, ololli pirezidaantii deggerus kana keessatti isa gargaareera, tarii itti yaadanii ta"uu danda"a, sababiin isaas Zyuganov komunistii marsaa lammaffaa irratti kaadhimamaa komunistii hin taane caalaa waan caaluuf.
  Bara 1995 qorraa fi birraa keessa paartiin LDPR muddama hamaa keessa ture, itti aanaan hedduun isa dhiisanii deeman, kanneen keessaa Marychev isa ifaa fi nama hawwatu ture;
  Garuu waraanni Cheecheniyaa keessatti godhame suuta suutaan injifatamaa ture, hidhattoonni kunis kasaaraa guddaa mudatee dhiigni isaanii irraa baafamee hamilee dhabe, waraanni Raashiyaa tarkaanfachaa ture. Ji'a Juun keessa Shamil Basayev hospitaala dahumsaa Budenovsk keessatti argamu to'ateera. Akka qajeelfamaatti tarkaanfiin akkasii hidhattoonni fudhatan waraanaan homaa hin kennine, jecha ololaan dhaaba waraanaatiif illee faayidaa qaba ture... Garuu Yeltsin ni diigame, taateewwan Waxabajjii 3-4 fi abaarsa lammiilee Raashiyaa miliyoonaan lakkaa'aman fakkaata isa kuffisee Chernomyrdin waraana akka dhaabdee marii akka jalqabdu ajaje...
  Waraanni Raashiyaa gama tokkoon diinummaa dhaabe. Akkasumas Duumaan Naannoo dhumarratti sagalee gahaa walitti qabuun sagalee mootummaa irratti amantaa dhabuu dabarsee, qondaaltonni nageenyaa hedduun aangoo akka gadhiisan gaafate. Yeltsin harka kennate, Grachev qofa qabate, garuu Egorov, Erin, Stepashin harka kennate. Asitti Zhirinovsky jalqaba irratti ejjennoo sirrii fudhate: araara dhaabuu balaaleffatee sagalee amantaa dhabuu sagalee kenne. Akkasumas yeroo Chernomyrdin gaaffii amantaa kaabinee irratti qabu sagalee State Duma keessatti kaa'uuf doorsisuun bluffed (asitti nuance tokkotu jira, sagalee 450 keessaa sagalee 226 gadi yoo ta'e sagalee mootummaa irratti amantaa kennuu, sana booda pirezidaantichi dirqama keessa jira torban tokkoof yookaan mootummaa bittimsuuf yookaan Dumaa Naannoo diiguuf), Zhirinovsky filannoo paarlaamaa dafee gaggeeffamuuf ciminaa fi qophii ta"uu agarsiiseera. Faayidaan filannoo dafanii fakkii wareegamtootaa, milkaa"ina dhabuu - Yeltsin fi mootummaa komachuu, pirojektii Kremlin kan Kongiresii Hawaasa Raashiyaa beeksisuuf yeroo kennuu dhabuu, fi paartii aangoo irra jiru: Manni keenya Raashiyaa dha. Akkasumas beekamaadha dhaabbilee biroo - kanneen xixiqqoo!
  Chernomyrdin, bluff akka hin hojjenne fi paarlaamaan haaraan daran mormituu akka ta'u hubachuun sagalee sana ofirraa deebiseera. Dumaan Mootummaa ammas sagalee kennuudhaaf amantaa dhabuu kaa'e, Zhirinovsky baayyee cimaa ta'ee socho'e, garuu sagalee gahaan hin argamne. Asitti Yabloko chickened out jechuun dirqama Yavlinsky faayidaa teessoo paarlaamaa dhabuu hin barbaanne. Kana malees sadarkaan isaa inni dhugaan olaanaa hin turre, balaan salphaatti afuufamuu danda'u ture.
  Jaalatamaan Zhirinovsky battaluma sanatti guddate, garuu Volfovich ammas mallattoo dhaaba isaa hojimaata aangoo irraa kaafamuu jalatti haquun shallaggii dogoggoraa taasise. Kun dhimma hin turre, mormitoonni sagalee gahaa komishinii himannaa dhiyeessu uumuuf hin qaban turan, hanga 300, garuu kun sadarkaa balleesse! Zhirinovsky ammas imaammata araaraa of himachuuf sababa dhiheesse, kunis gartokkee filattota mormii guddachaa jiran irraa fageessa.
  Haa ta"u malee, Cheecheniyaa keessatti waraansi waraanaa hidhattoonni kun akka malee cabsan, haleellaan shororkeessummaa adda addaa, keessumaa Romanov irratti, fi miidhamtoota dhukaasa irratti raawwatame, miira hidhattootaa hawaasa keessatti dabaluu fi Zhirinovsky qabxii argachuu jalqabe. Kana malees, Adoolessa 1995tti NATOn Sarboota Bosniyaa irratti boombii darbachuu jalqabe, kunis miira farra warra dhihaa cimsee, kunis sadarkaa LDPR ol kaase.
  Dhugaadha, Zhirinovsky kaka'umsa kanaaf harka kennate, paarlaamaa keessatti dubartii tokko reebe, ykn illee salphaatti yeroo lama lama rukutee waldhabdee waliigalaa keessatti. Achiis pireesiin Yeltsin kana hunda beeksise, Zhirinovsky akka baandaatti agarsiise! Haa ta"u malee, kutaan akkasii namoota tokko tokko gammachiisuu danda"a ture: keessumaa dhiironni dubartootaan rakkatan, ykn kanneen kaadhimamaa hunda keessaa, sirna deebisee akka deebisu abdachuun abbaa irree isa gara jabeessa ta"e barbaadaa turan! Haala kamiinuu yoo ta"e, "Istaalinistoonni" "Zhirik" jedhanii turan.
  Oleg Rybachenko dhukaasa itti fufe. Mucaan kunis waraana Chaayinaa sirna mootummaa Manchu jala ture injifachuun kana godhee yaaduu itti fufe.
  Waxabajjii bara 1995tti LDPR sagalee amantaa dhabuu mootummaa irratti sagalee kennuudhaaf mallattoo 100 walitti qabuun Duumaa Naannoo keessatti sagalee kennuudhaaf, bara darbe garuu Zhirinovsky yaada kana dhiise.
  Kun dogoggora isaa ture, malee sirrii miti jechuun dirqama. Tokkoffaa, Zhirinovsky, jala bultii filannootti sagalee amantaa dhabuu kaasuun, mararfannaa filattota mormii yeroo sanatti harka caalu turan hawwate. Lammaffaa, sagalee kenname dorgomaa guddaa Zhirinovsky, Chernomyrdin irratti kan kaayyeffate yoo ta"u, yaaliiwwan duuba Yeltsin fi namoota isaa wajjin jiran amansiisuudhaan "Zhirik" akka isaan bakka bu"u gochuuf godhamu tasumaa gidduu hin seenne.
  Kana malees, Zhirinovsky hubachuu qaba ture; filannoo Dumaa irratti bu"aan inni agarsiise hamma fooyya"aa ta"e, carraan "maatiin" isa irratti bet gochuu akka guddatu!
  Yeroo sanaaf tooftaa filannoo hundarra gaariin gahee mormitoota lakkoofsa tokkoo taphachuu ture, kunis sadarkaa waldhabdeetiin komunistoota caalu ture.
  Zhirinovsky, akka waliigalaatti, kana hubate, garuu teessoo lama irra taa'uuf yaale, wal hin simne. Filannoon haaraan kan durii caalaa baayyee ulfaataa ture! Tokkoffaa, bara 1993 irraa adda ta"ee dandeettii dubbii isaanii guutummaatti agarsiisuudhaaf carraa hin arganne; Lammaffaa, factor abdii fi ejjennoo hin guutamne Zhirinovsky irratti taphate. Hundaafuu, inni isa jalqabaa fakkaata ture, garuu jireenya namootaa hin fooyyessine... "Zhirik" aangoo dhugaa akka hin qabne nama sammuu qabuuf ifa ta"us, komunistoonni sun sagalee LDPR caalaa baay"ee to"atu : 102 versus 60, garuu... Yeroo sanatti keessumaa bara sagaltamoota keessa namoonni qaroo baay'ee turan.
  Sababni sadaffaan ammoo xurii baay'een hogganaa LDPR, fakkii bineensa hamaa fi hooligan, waraana addunyaa sadaffaa jalqaba jedhee sodaa jedhu irratti dhangala'uu isaati.
  Sababni afraffaan, akkasumas kanneen gurguddoo keessaa tokko, dorgomtoonni baay"inaan mul"achuu isaaniiti. Kanneen baay"ee beekamoo ta"an: Kongiresii Hawaasa Raashiyaa, kan Skokov (barreessaa Mana Maree Nageenyaa duraanii Yeltsin jalatti)n durfamu, fi Alexander Lebed, akkasumas nama Yeltsin, kan gaheen isaa Transnistria keessatti miidiyaadhaan baay"ee olka"e. Blookiin kun PR dammaqinaan beeksisaa jira, garuu waan garmalee waan deeman fakkaata. Namoonni akka aangawoonni yaadanitti hamaa miti, irra caalaan isaaniis KROn tasuma mormituu akka hin taane, garuu pirojektii Kremlin adda durummaan LDPR fi Paartii Koominiistii Federeeshinii Raashiyaa irratti kan xiyyeeffate ta"uu hubataniiru. Garuu ammas dhaabbati kun dhibbeentaa afur ol fudhate!
  Akkasumas dorgomtoonni biroo foddaa bira darbanii turan, State of Rutsky, bakka Marychev baqate, Bloc for the USSR - Tyulkin-Ampilov, National Republican Party of Lysenko, fi gosa hundumaa adda addaa guddaa. Komunistoonni filattota isaaniis facaasuun isaanii dubbatamuu qaba: Bilookiin USSR sagalee dhibbeentaa afuriifi walakkaa ol argate, garuu paarlaamaa hin seenne, Paartii Koominiistii Federeeshinii Raashiyaatiifis sagalee dhabe, Paartiin Agrarian akkasumas akkuma dhaabbilee bitaa biroo danqaa dhibbeentaa shan hin guunne. Keessattuu, Ministirri Muummee duraanii Ryzhkov filannoo garee tokko waliin gaggeeffamuuf maal irratti akka lakkaa'an ifa miti: Gamtaa Hojjetootaa ykn garee Govorukhin! Haa ta'u malee, filannoo bara 1995 seenaa Raashiyaa guutuu keessatti bu'aa paartii aangoo irra jiru isa laafaa ta'e, akkasumas sagalee mormii dhibbeentaa guddaa agarsiise.
  Mucaan ammas dhukaase, quba miila qullaa isaatiin buttooni jooyistikii dhiibee yaada isaa itti fufe;
  Yeroo duula filannootti Zhirinovsky akka waliigalaatti aanga'oota qeeqee ture, garuu cimina gahaa ta'een hin raawwanne. Kana malees, gareen isaanii baajata bara dhufuuf qophaa"e deeggaruun, himannaa deggersa Kremlin jedhuuf sababa biraa kenneera. Miira mormii filattootni filannoo kana irratti ol"aantummaa qaban guutuu jechuun ni danda"ama ilaalcha keessa galchuun mootummaa kana waliin araarama gochuun hin barbaachisu ture! Kana malees, Duumaan Mootummaa Dubinin akka itti gaafatamaa Baankii Giddugaleessaa ta"uuf osoo hin eegin salphaatti raggaasiseera, haa ta"u malee, inni lammaffaan nama geengoo Yeltsin irraa dhufe, deeggaraa haaromsa gabaa kan hundee Gaidar version ta"e. Karaa biraatiin, Zyuganov kaadhimummaa kanas deeggareera, Dubinin Black Tuesday keessatti hirmaata ta'us, mormituu qajeelfama qabu akka hin taane agarsiise!
  Yeroo filannootti, Zhirinovsky paartiileen sabboonummaa xixiqqoo hedduun fedhii walfakkaatu ibsanis, filannoo duraa garee kamiyyuu uumuu hin barbaanne. Kana malees, Vengerovsky maqaa dhaabichaa gara siyaasaan mijatuu fi walsimsiisaa ta'etti akka jijjiiramu gorsaniiru - fakkeenyaaf Raashiyaa Guddittii! Zhirinovsky dhimma kana irratti mata jabina agarsiise, jechi liberal democrat jedhu yeroo kanatti jecha xuraa'aa ta'us!
  Kana malees, namoonni fedhii qaban baay"ee ta"anis, weelliftoonni ykn artistoonni beekamoo tarree dhaaba LDPR keessatti hin hammatamne. Keessattuu, xiyyeeffannaa pireesii hawwachuu kan jaallatu Alla Pugacheva, tarree paartii LDPR irratti sadarkaa lammaffaa argachuuf walii galuu danda'a. Kun karaa kamiinuu ishee hin gufachiifne, garuu sababa odeeffannoo dabalataa of kaasuuf uumuu danda'a. Dabalataan carraa pirojektootaa fi seerota murtaa'an yaada dhiyeessuun Dumaa Naannoo keessatti mari'achuuf. Qopheessaan muuziqaa Antonov illee tarree naannoo qofa keessatti kan hammatame siʼa taʼu, achiis guutummaatti wal dhaban. Walumaagalatti, Zhirinovsky amala amala baayyee hamaa qaba: dhuunfaa ciccimoo naannoo isaa keessa jiran, warra ilaalcha isaanii falman obsuuf fedhii dhabuu. Fakkeenyaaf, sababa kanaaf ture, ogeessi hiipnootisti beekamaan Anaatoolii Kaashpiroovskii dhaaba kana kan gadhiise; kan Vladimir Volfovich mala bulchiinsa abbaa irree fi fedhii sycophants of marsisuu himate. Karaa biraatiin Hitler illee namoota isa barbaachisan waliin araarama godhee hanga isaan faayidaa hin qabne ykn balaa isaaf ta"anitti geengoo isaa keessatti obse jechuun dirqama. Mee Rehm, Strasser, Goebbels, kanneen bitaa fi mormii aangawoota isaaniitiin adda ta"an haa yaadannu. Garuu Hitler sagalee guddaa komunistootaa fi sooshaal dimokiraatota irraa harkisuu kan danda"e sirritti namoota dhuunfaa akkasiitiin ture. Akkasumas Zhirinovsky yeroo baayyee akkas jedhe: osoo hin yaadin yookaan Istaaliin faarse yookaan arrabse. Walumaagalatti, hogganaan LDPR mataan isaa hanga tokko Istaaliin fakkeessee, waaqeffannaa mataa isaa uumuun, mala mootummaa abbaa irree ta"eef kutannoo agarsiise, garuu yeroo walfakkaatutti komunistoota jeequmsaan himate, ofii isaatii jeequmsa, jeequmsaa fi jeequmsa dabalataa leellisullee!
  Jaalatamaan yaadonni bitaa guddachaa dhufuun, Zhirinovsky yaada komunistii irratti mala madaalawaa ta"e fudhachuu qaba ture, akkasumas kutaan filattootni guddaan bara Sooviyeet hawwii akka qaban yaadachuu qaba ture. Dabalataanis, amaloonni alaa bitaa hin miidhan turan: fakkeenyaaf, halluun halluu diimaa alaabaa LDPR garmalee kan nama gaddisiisudha! Tokkoffaa, walqunnamtii saala walfakkaataa kan kakaasu yoo ta"u, isaanis "gay" dha, lammaffaa, halluun halluu diimaa qabu tasgabbeessa, kunis haasaa Zhirinovsky"s abidda qabsiisuu wajjin akka gaariitti kan wal hin simnedha! Halluun dhaaba isaaf mijatu diimaa-diimaa ta'a. Jajjabeessaa, faayidaarra oolchuuf waamicha, garuu ammas akka komunistootaa miti! Kana malees, diimaan mallattoo mootummaa waan ta"eef sagalee deeggartoota abbaa biyyummaa, amansiisuu mootii fi komunistii hin taane hawwachuu danda"a!
  Mucaan ogeessi ammas buttooni jooyistikii dhiibee akkas jedhee siqse:
  - Injifannoon koo ulfina qabeessa ta'a!
  Innis sababeeffannaa ogummaa qabu itti fufe.
  Viidiyoon Zhirinovsky buffoon taphate, keessumaa, baay'ee gaarii hin sirbine, akkasumas yaada hundarra gaarii hin turre! Haala kana keessatti, ummanni yeroo sana bara 1995 beela'ee jijjiirama cimaa fi hogganaa cimaa barbaada, qoosaaf yeroo waan hin qabneef, kun tarkaanfii hundarra gaarii hin turre! Miidiyaaleen deggertoota Kremlin duraanuu Zhirinovsky keessaa nama qoosaa fi qoosaa tolchuuf yaalaa turan jechuun dirqama, yaada kana cimsuu fi diina isaaniif kaardii tiraampi haaraa kennuunis bu'aa hin qabu ture!
  Filannoo bara 1995 irratti Komishiniin Filannoo Giddugaleessaa jalqaba "Derzhava" - Rutskoi, achiis "Yabloko" galmee dhorke. Sana booda qaamoleen lamaan deebi"anii, karaa Mana Murtii Olaanaatiin. Waa'ee kutaa kanaa gosoota hedduutu jira: keessumaa, Kremlin fi namoonni PR isaa filannoo Duma irratti Yavlinsky gargaaruu akka barbaadan, akka nama dimokiraatawaa fi nama warra dhihaatti, Rutskoi sagalee komunistootaa ofitti harkisuu waan qabu fakkaata ture.. .
  Jalqaba irratti, version isaa loojikii dha; Hundaafuu, fakkeenyota dhiheenya kana "Yabloko", "Raashiyaa Biroo" fi "Biyya Haadha" filannoo irratti akka hin hirmaanne, sababa seeraa tokko malee yaadachuu danda"a. Fakkeenyaaf, bara 2006 filannoo Moskootti gaggeeffame irraa gareen Roodinaa kaafamuun isaa ija seeraatiin guutummaatti seeraan ala ture! Egaa viidiyoo sana keessatti, kan sababa ulaagaa guutuu dhabuu ta"e: waamichi kallattiin jeequmsa, pogrom, sanyii qulqulleessuu ykn illee "Caucasians" biyyaa ari"uu hin turre. Salphaatti waa'ee Moskoo balfa qulqulleessuu dubbate... Eeyyee, godaantoota gidduutti sirna deebisuun barbaachisaa ta'uu isaa akeekkachiisni tokko ture. Garuu... Tokkoffaa, kun seera kan hin faallessu, lammaffaa, viidiyoo baayyee miidhaa hin qabne kamiyyuu keessatti, waanuma fedhe agarsiisuu dandeessa. Fakkeenyaaf, kaartuunii "Eeyyee, daqiiqaa tokko eegi!" akka olola daa"imman gudeeddiitti dhorkaadha. Akkasumas harreen akka daa"imaa ta"uu, tikkeettii daa"imaa qabatee akka imalu, waraabessi immoo isa waliin qoosuu, isa haammachuu... Dhimma kana keessatti abbaan murtii bilookii "Biyya Haadha" galmee irraa kaasuuf mirga seeraa hin qabu ture! Dhaddachi Khodorkovsky mata duree addaati, barruu kana keessatti waa"ee isaa hin dubbannu. Garuu osoo qoqqobbii Kremlin hin qabaatin kun akka hin taane namni hundi waan hubatu fakkaata...
  Kanaafuu, eeyyee, fakkaata, garuu guutummaatti akkas miti! Keessattuu, Rutskoi yeroo sanatti diina cimaa Yeltsin ta'ee fudhatama ture - osoo wantootni kallattiin waldhabdee hidhannootti dhufan ta'ee! Sadarkaan "Aangoo" jedhu baayyee ol"aanaa kan ture yoo ta"u, carraan isaas danqaa dhibbeentaa shan darbuu olaanaadha! Tole, Kremlin maaliif carraa diina isaa ol kaasuu barbaada? Eeyyee, Yabloko, paartii dimokiraatawaa ta"us, baay"ee mormituu dha: baajata deeggaree hin beeku, Duma kanaa fi isa itti aanu keessatti, Yavlinsky pirezidaantummaa Raashiyaa akka falman dubbate. Kanaafuu, sababni addaa Yabloko cimsuuf hin jiru: keessumaa haala filannoo pirezidaantii gara fuula duraatti, garmalee bu'aa hin qabu! Yavlinsky marsaa jalqabaa irratti sagalee Yeltsin irraa harkisee, dargaggeessa fi hogganaan atileetiksii Yabloko Yeltsin maqaa balleessituu fi manca'e caalaa baay'ee hawwataa fakkaata ture.
  Kanaafuu, inni jalqabaa guutummaatti amansiisaa miti, manneen murtii Raashiyaa ammallee Pirezidaantii Raashiyaa irratti hangas hirkataa hin turre. Keessattuu, miseensi Koree Balaa Tasaa Mootummaa Jeneraal Raayyaa Ittisa Biyyaa Vaarenikov bilisa ta"eera;
  Baay"ee kan hin oolle, deebii gadhee warri dhihaa Yavlinsky"n ulaagaa guutuu dhabuu isaa irratti kennan gahee kan qabu yoo ta"u, mootummaan Yeltsin biyyattii keessatti mul"ata badhaadhina uumuuf jala bultii filannootti liqii barbaada ture. Hayyee, Ruutsky sababa walfakkaatuun hojiirraa ari'amee, dhaabbatichaaf deebi'ee hojiitti galfame. Haa ta"u malee, kun "Derzhava" danqaa dhibbeentaa shan irra akka ga"uuf hin gargaarre. Bu'aan Rutskoi dhibbeentaa 2.7 galmeesse akka bal'inaan ilaalamuu danda'a, keessumaa hammam beekamaa akka ture yoo ilaalle. Haa ta'u malee pirojektiin Kremlin KRO jedhamullee mo'ameera. Zhirinovsky waltajjii Duma bu"a qabeessa ta"een hin fayyadamne, garuu olola deggersa Kremlin hundi isa irratti hojjechuun isaa faayidaa isaaf akka ta"e dubbachuun dirqama. Zhirinovsky diina aangoo lakkoofsa tokkoo ta'uu isaa fakkii waan uumte fakkaata, osoo Vladimir Volfovich mormii isaa keessatti caalaatti walsimaa ta'ee bu'aan isaa baayyee ol'aanaa ta'a ture.
  Oleg Rybachenko ammas baayyee ogummaadhaan raayyaa Chaayinaa qola ciccitaa dhoo'aa guddaa qabuun uwwise. Sana booda yaadni isaa daran fooyya'aa dhufe.
  Haa ta"u malee, haasaan gabaabaa hogganaan LDPR televijiinii irratti doorsisa aangawoota irratti fi waamicha hidhattoota ta"e akka waliigalaatti sirrii ture, tarii garuu Yeltsin fi Yeltsin dhuunfaan caalaatti dammaqinaan arrabfamuu qabu turan.
  Gabaabumatti, filannoo Muddee 1995 gaggeeffameen Paartiin Koominiistii Federeeshinii Raashiyaa dhibbeentaa 23 jechuun ni danda"ama, LDPR dhibbeentaa 11.5n sadarkaa lammaffaa, NDR dhibbeentaa 10.3n sadarkaa sadaffaa, Yabloko ammoo dhibbeentaa 6.7n sadarkaa 4ffaa qabateera.
  Paartileen afurtama hafan danqaa dhibbeentaa shan hin guunne!
  Bu'aa akkasii Zhirinovsky akkamitti madaaluu dandeenya? Dhibbeentaadhaan yoo ilaalle, kufaatiin kun filannoo jalqabaa waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu dachaa lamaadha. Garuu hirmaannaan gara dhibbeentaa 12 dabaluu yoo tilmaama keessa galchine, Zhirinovsky bu'aa bara 1993 keessaa tilmaamaan dhibbeentaa 62 argateera. Baay'ee moo xiqqoo?
  Haalota mijataa hin taane hunda tilmaama keessa galchuun, bu"aan kun giddu galeessaan quubsaa fi salphaatti gaarii gidduutti argama. Wantoota badaa:
  1. Filattoonni sochii LDPR Dumaa Naannoo keessatti raawwatanitti quufa dhabuu. Ummanni kaadhimamaa sadarkaa tokkoffaa bahe irraa waan caalu eegaa ture, garuu jireenyi hin fooyya'in. Dhugaadha, namoonni baayʼeen Zhirinovsky humna dhugaa akka hin qabne hubataniiru, garuu amma iyyuu mufannaatu bulchaa ture.
  2. Hogganaan hidhattootaa LDPR waraana addunyaa sadaffaa, bu"aa hamaa fiduu danda"a jedhanii sodaachuu. Kana malees, Zhirinovsky"n of qabuu dhabuu fi mootummaa abbaa irree abbaa irree hundeessee biyyattii dhiigaan lolaasa jedhanii sodaachuun hedduun isaanii sodaataniiru. Histeeriyaan isaa namoota hedduu sodaachisee ture.
  3. Mormiin Hogganaa LDPR gahaa miti. Keessattuu yeroo jalqabaaf, waraanni ji'ootaaf Cheecheniyaa keessatti geggeeffamaa turee fi ololli deggersa Kremlin mataan isaa kanaaf Zhirinovsky komachuun amanamummaa inni aanga'ootaaf qabu baay'ee ol guddiseera. Haa ta'u malee, Vladimir Volfovich mataan isaa Kremlin waliin michummaa barbaade, suuraa diina guddaa mootummaa amma jiruu dhabe.
  4. Imaammata faayinaansii ummatummaa (populist faayinaansii) hojiirra oolchuuf lever Duma fayyadamuun bu"a qabeessummaa gahaa ta"uu dhabuu. Keessattuu, seera ummatummaa tokko tokkoon sagalee kennuudhaan, ummataaf hojjechuun ni danda"ama ture. Kun sirriitti waan Yeltsin hojjetedha, Kongireesii irratti waan hojiirra ooluu hin dandeenye yaada dhiheessee ofii isaatiif qabxii argate. Eeyyee, Yeltsin immoo yeroo filannootti mindaa fi soorama nama hunda ol kaase, achiis yookaan hin kaffalle, yookaan qaala"iinsa jireenyaatiin nyaatame. Lukashenko fi namoonni biroos akkasuma godhan, garuu Yulia Tymoshenko imaammata maallaqaa cimaa ishee hin dhiisne, filannoo mo'amtee, yeroo wal fakkaatutti bilisummaa ishee dhabde!
  5. Zhirinovsky dogoggora biraa bifa isaatiin walqabatee hojjete. Garmalee furdaa waan taʼeef, kanarraa kan kaʼes baayʼee hammaataa taʼee mulʼachuu jalqabe. Kana malees namoonni beela"an namoota garaa qodaa fi furdaa hin jaallatan. Asitti, karaa biraatiin, Zhirinovsky hanqina isaa kan biraa agarsiise, siyaasa keessatti finxaaleyyii dhabuu, qaama isaa boca isaa eeguu fi garmalee akka hin nyaanneef fedhii dhabuu. Karaa biraatiin, Zhirinovsky, yeroo filannoo bara 1991 illee, qalla, kan barame caalaa illee qalla, afurtamii shan ture. Kun kan agarsiisu uumamaan "Zhirik" furdina garmalee qabaachuuf kan hin xiyyeeffanne ta"uu isaati, kana jechuun fakkeenyaaf Gaidar irraa adda ta"ee boca of eeguun akkas itti hin rakkisu ture.
  Kunis hir'ina guddaadha!
  7. Filannoo jalqabaa wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu yeroon qilleensaa Zhirinovsky fayyadamuu danda'u baay'ee hir'ateera. Yeroon qilleensaa bilisaa qaamolee 44f kan qoodame yoo ta'u, yeroon qilleensaa kaffaltii qabus yeroo qilleensaa bilisaa caalaa ta'uu hin danda'u, halkan qofa bitamuu danda'a. Kanaaf Zhirinovsky kennaa dubbii addaa isaa guutummaatti fayyadamuu hin dandeenye, akkuma bara 1993. Fakkeenyaaf, yeroo sanaa caalaa qarshii baayʼee qabaatus!
  6. Tarii, tarii wanti hunda caalaa barbaachisaa ta"e illee: dorgommiin siyaasaa haalaan dabaleera, paartileen fakkeessitootaa fi bilookiin baay"een dirree filannoo LDPR irratti mul"ataniiru. Kanneen keessaa adda durummaan KRO, Derzhava, NRP, fi paartilee biroo hedduu. Mootummaan immoo dhaaba aangoo irra jiru malee nama hundaan qeeqame. Boris Fedorov fi gareen isaa "Forward Russia" dammaqinaan guddifamanii televijiinii irratti waan baay"ee agarsiifamaniiru, Chernomyrdin fi mootummaa qeeqaniiru. Dhugaadha, Boris Fedorov mataan isaa mormitoota qofa taphate, filattota mormii irratti hirmaatan injifachuuf abdate. Ummanni irra caalaan garuu isa hin amanne! Sana booda Boris Fedorov illee NDRtti makame. Paartiin Rippabilikaan Biyyaalessaa Liiseenkoos baayyee sochii kan godhu yoo ta'u, hogganaan isaas maraatummaa miiraa Zhirinovsky fakkeesse, xiyyeeffannoo miidiyaa kanaanis tasumaa hin mufanne. Kana malees, gareen Vedenkin, akkasumas gargaaraa hogganaa LDPR kan turee fi sabboonummaa garmalee kan ture, akkasumas gareen Baburin sochii guddaa qaba ture. Baburin nama baay'ee socho'aa ta'es yeroo tokkotti Khasbulatov dhiisee dubbataa ta'uutti dhiyaate. Gabaabumatti, filattootni Zhirinovsky"s baay"ee dachaa fi fakkeessitoota walfakkaataa ta"aniin diluted turan. Kana malees, kanneen amansiisuu Istaalinis dabalatee, bitaa irratti adeemsi haaraan ni mul"ateera.
  Haala akkasii keessatti, 44 keessaa dhibbeentaan 11.5 qabatamaan bu"aa gaarii ta"us, imaammata filannoo madaalawaa ta"een waan danda"amu gadi ta"us. Fakkeenyaaf, Zyuganov lakkoofsa isaa dhibbeentaa 13.5 irraa gara 22.9tti ol guddisuu danda'eera, lakkoofsi dorgomtootaas dabaleera. Blookii tokko "USSR tiif!" filattota dhibbeentaa 4.5 ol fudhate! Yabloko kasaaraa mudate, garuu dhibbeentaa tokko gadi, dhaabota danqaa duuba badan tilmaama keessa galchuun garee isaa dabale. Walumaagalatti itti aanaa 46 akka itti aanaa aangoo tokkootti qabu. Garuu "Filannoo Raashiyaa" erga addaan ba"iinsa booda bade, akkuma Shakhrai"s PRESS.
  . BOQONNAA Lakk.16
  Waraanni Chaayinaa guutummaatti taankii IS-7n barbadaa'e. Ammas lola Impaayera Samii wajjin godhame keessatti boqonnaan ni mul"ate. Oleg Rybachenko immoo osoo si"a lama hin yaadin seenaa bareedaa fi hawwataa ta"e tokko boce;
  Guyyoonni kun guyyoota rakkisoo dhuma birraa turan. Samiin booʼee, copha sibiilaatiin lafa baayʼee obaase. Addunyaan halluu diimaa, baalli warqee irraa bu"aa ture, dameen mukaa, furmaanni isaanii qullaa ta"e, qilleensa keessaa raafamaa ture. Qorqorroon meetii sun fakkiiwwan isaa walxaxaa taʼan foddaa irratti kaasuuf ykn lafa halluu diimaa bunni itti makame sana kaarpettii nama dinqisiisu uwwisuuf yeroo utuu hin argatin ni baalaʼe.
  Mucaan waggaa sagal Slava Ivanov jedhamtu, guutummaan uumama cufaa sibiilli ejersaa waan haguugame fakkaata ture; Mataa isaa gadi qabatee mana barumsaa isa hin jaalanne irraa deebi'ee, achittis hiriyyoota isaa daree isaaniitiin reebame. Fuula kee irratti madaan akka hin mul"anne, boorsaan kee cicciramee, gara manaatti deebi"uu hin barbaaddu, bakka gaaffiin warra keetii gidduu seenuun si eegu. Akkasumas boru ammas mana barumsaa deemuun, dargaggootaaf mataa ol qabattee gara Si"ool Daanteetti liqimfamuun kee daran hammaataadha. Yeroo sanatti, mucaan sun, hoolaa gara qalmaatti oofamaa jiru fakkaatu, seensaatti yeroo seenu, namni xiqqaan tokko akka jack-in-the-box gara isaatti utaalee ba"e. Inni gurbaa fakkaata, yeroo wal fakkaatutti garuu hidhii qara Piinookiyoo hin turre, ija sadii kan namatti tolu - diimaa, keelloo, magariisa - yeroo hunda ija jaamsu.
  -Akkam! Jedhe namichi xiqqaan ija ibsaa tiraafikaa qabu. Harka isaa isa tuquuf muka fakkaatus diriirsee.
  Slavaan duubatti deebi"ee isaan raase;
  "Ija saayibarii qabaachuu hin oolu," jedhee uffata lolaa addaa kaartoonii irraa hojjetameen of haguugee ture.
  -Egaa, maaliif akkas dukkanaa'aa! Mee of beeksisa, ani Kror pilaaneetii Chrom irraa. Addatti argita, dhiphattee, qilleensa ukkaamsaa pilaaneetii kanaatiin. Maqaan kee eenyu?
  -Slava ykn Vyacheslav. Mucaan sun mirkanaa'aa ta'ee gungumaa ture.
  -Egaa kunoo Slava. Nuti - aniifi Viint - pilaaneetii kee bira darbine balaliine, aboorijiiniin Lafa jedhanii waamu, nuti immoo Erbana jennee waamna. Mootorri keenya kan haaypertelepaatikii ta'e dhaabatee anniisaa hunda jechuun ni danda'ama dhabeera. Kun ammoo bara baraan pilaaneetii keessan irratti qabamuu akka dandeenyu balaadhaaf saaxila. Nu gargaaraa. -Garuu ani daa'ima qofa waanan ta'eef motora hawaa hin hubadhu.
  Mucaan sun mirkanaa"uu dhabuun garba isaa haphii isaa ol qabe.
  -Akkasumas adda baasuu hin qabdu. Kunoo Viint dhufa, waan hunda siif ibsa.
  Dhimmi tokko fuuldura isaaniitti mul"ate, Samodelkin barruu "Funny Pictures" jedhu irraa cimsee fakkaata. Hidhii dhiisee booltii wal fakkaatu, afaan boca fannoo qabuu fi ija boca ibsaa tiraafikaa boca saanii balali'u sadii qofa qaba ture, kunis bifa koosmii hin baratamne isaaf kenne. Qubni isaanii akka furtuu qaxxaamuree fi walqabsiisa dachaa qabutti boca qaba ture. Akka sibiilaa itti dhagaʼamus, Viint baayʼee suuta jedhee harka wal qabate.
  -Hiriyaan keenya namaa qaamni isaa dadhabaadha.
  Sagalee Viint keessa gaabbiin ture.
  -Ani immoo baay'een isa jaalladha, gaddas ni maddisiisa, akka malee miira qaba.
  Kror haala michuu ta'een garba isaa rukute. Viint sagalee xiqqoo jijjiirameen itti fufe.
  -Daa'ima, nu waliin bakka tokkotti balali'uu barbaadda, addunyaalee biroo ilaali.
  Islaavaan ni raafame. Akka waan rafee abjuu argitu itti fakkaate. Dhugaa jiru arguuf karaan hundarra gaariin of ciniinuudha. Kan inni hojjete. Baay"ee hin dhukkubsine, garuu Viint fi Kror ammallee naannoo isaanii dhaabbatanii turan, xiqqaa, gara dheerina isaa, kolfa bal"aa, xiqqoo of tuulummaa qabuun.
  -Lakki nuti waxii irraa hin hojjenne aduu keessatti ni baqna.
  Viint kolfe.
  -Amma haa kaannu.
  Sadan isaanii seensa keessaa bahan, mooraa keessatti slushtu jira, kophee isaanii boolla keessaa squelching ture.
  -Akkaataa geejjibaa kee isa jalqabaatiin dadhabeera. Kror jedhee meeshaa kiyuubii Ruubik fakkaatu kiisha isaa keessaa baase.
  Fiixeen qara qabu tokko callisa sana kute. Hiriyoonni Slava"s daree keessa jiran shan kallattiin isaan qunnamuuf dhufan. Kan isa rukute warra dashing losers sana turan. Ammas fuula isaanii irratti kolfi saadistic mul'ate.
  -Snow White sun (Slava rifeensa diimaa qaba ture) fi ati mummers lama. Dhaabbata hunda caalaa mijatu.
  Isaan itti dhihaatan, isaan keessaa inni guddaan, namni furdaan "Baran" jedhamu, Kror cuqaasuun rukutuuf yaale. Quba isaa cimsee qabee dhidhiite.
  -Heey, ati "Pinocchio" dha. Korbeessi hoolaa sun jecha jechaatti aariidhaan ukkaamsaa ture. - Tole gadhiisi, yoo kana hin taane rukuttaa sitti rukutama.
  Hiriyaan korbeessa hoolaa sanaa fuula isaa rukutuuf yaale, garuu Kror jijjiiramee garaa isaa keessatti qaradhaan rukute. Mucaan hooligan sun afaan isaa bal'isee qilleensa barbaaduuf hafuura baafachaa kufe.
  -Akkaawuntiin banaadha. "Piinookiyoo" jedhee qoonqa.
  Sana booda quba isaatiin sochii tokko godhe: Raam ni rifatee dhukkubbii irraa kan ka'e of wallaale.
  - Boo"icha isaa irraa, galatoomaa haa jedhu, guutummaa galaaksii keessatti footooniitti isa hin biifne.
  Ijoolleen dhiiraa sadan hafan immoo bakka sochii hin qabne tokko ilaalaa, achiis kallattii adda addaatti fiigaa turan.
  -Akkasitti akka qaccee faca"an. Ijoolleen namaa abshaala akka ta'an sitti hin himnee Slava?
  Mucaan sun duubatti deebi'e.
  -An hin beeku.
  - Kanaafuu beeki. Gidduu kana xiqqoo deemna.
  Iskuweerichi lever sana garagalchee, lafa jala waan kufan fakkaatu. Naannoo hundumaa dukkanni koosmii jechuun ni danda"ama ture.
  Islaavaan rifatee gaachana rukute, akka waan elektirikiin rukutameetti, rifachuun sun akka malee cimaa ture. Kutaan guutuun raafamee diimaan guutame, fuulli qoosaa hiriyyoota haaraa sagalee diimaatiin shubbise.
  -Sammuu dhabdee jirta. jedhe Kror gammachuudhaan. Garuu kana gochuun si hin barbaachisu, freeze gochuu qofa sirra ture. Amma maal gochuuf deemna?
  -Homaa. Viint ni gurraacha'e. Mee chaarjii haa goonu, sana booda ni ilaalla.
  Viint kophee mataa Slava"s irra kaa"e.
  -Kottu baatirii keenya quasar, yaadi.
  -Maal yaaduu qabna.
  -Waa'ee waan hamaa fi nama aarsu kamiyyuu. Wanti baayʼee si mufachiise yaadadhu.
  Kun immoo maal si gargaara? Ijji Slava"s ajaa"ibsiifannaa irraa kan ka"e bal"ate.
  Kror miila isaa gadi kaa"ee, "ibsaan tiraafikaa" isaa gammachuudhaan ibse.
  -Dhugaadha, jenereetariin keenya hypertelepathic miira gadhee soora. Gara humna urjiilee orbitii isaanii irraa jijjiiruu danda"utti isaan jijjiira. Hundaafuu, sirriitti kanaafidha kan ati hawwataa taatee argamte - miira gadhee baay'ee qabda.
  Kana hunda irraa Slavaan anniisaan kanaan dura hin argamne tokko akka isa keessa dhokate hubate, sababa tokkoon wanti hamaan isa keessa jiru wantoota akkasii hojjechuu danda"a, waldhabdeen ijoollee dhiiraa xixiqqoo akka shugguxii balaqqeessa aduu keessatti ni badu.
  -Ani immoo cimaa ta'ee argama.
  Mucaan sun harka isaa walitti qabe.
  "Ati baayoofiild humna guddaa qabu qabda" jedhee deebiseef Viint. Doonii hawaa keenya xiqqaan saffisa olka'aa (supercosmic speed) ni saffisa.
  Kaabin doonii urjii sanaa battaluma sanatti ifa ta'e. Islaavaan meeshaalee akka galma maashinii taphaatti sirrii taʼan arge. Ija isaa qabachuun Kror meeshaa hologiraafii sana ibse. Samiin urjiidhaan guutame akka ibsaa barbaachaatti balaqqeessa'e.
  -Kun galaaksii kee ti, argitee daa"ima, ispiraalii keessatti qaxxaamuree jira.
  Mucaan kun ajaa'ibsiifatee bakka hanga ammaatti hin beekamne, ummata kamiinuu hin qoratamne keessa ilaale. Dinqii teeknooloojii galaaktikaa ala jiru kana keessa ilaaluun isaa gammachuu fi xiqqoo sodaachisaa ture.
  -Tuqaa diimaan kun bakka bidiruun yeroo ammaa itti argamtudha.
  -Naaf gala, garuu yeroo ammaa kana Lafa irratti.
  jedhee Islaavaan gaafate.
  -Lakki ji'a irra jirra. Yoo barbaadde immoo teessuma ji'aa dinqisiifachuu dandeessa.
  Viint cyber scanner ibsee, dallaan doonii iftoomina kan qabu yoo ta'u, lafti ji'aa ajaa'ibaa guutummaa fuula kaabinii sanaa ibseera.
  -Nama xiqqaa akkamii boolla hawaa keessa fiiguu barbaadda?
  Viint sagalee perky ta'een yaada dhiheesse.
  Islaavaan duubatti jedhe.
  -Garuu qilleensi achi hin jiru.
  -Garuu achitti cirrachi jira. Fiigi, hin sodaatin, hanga kophee saayibarii uffattetti, vaakiyuumii hin sodaachisu.
  Mucaan sun battaluma sanatti hiriyyaa isaa isa ajaa'ibaa amane. Akkuma fuula ji'aa irratti utaalee salphinni hubatamuu hin dandeenye qaama isaa marsee ture. Bakka qilleensa hin qabne keessatti utaaluu osoo hin taane, bishaan irratti waan yaa'u fakkaata ture. Utaalcha qara tokko ol baatee sirriitti lafa buuta. Islaavaan bakka tokkotti miira wal fakkaatu akka isa mudate itti dhagaʼame. Garuu eessatti - carousel irratti, swing? Lakki, caalaatti abjuudhaan utaaluu fakkaata. Miira wal fakkaatu suuta suutaan kuftee, akka baala qilleensa keessa yaa'u ti. Akkasumas hangam ol utaaluu danda'a? Sammuu qofa burjaajessu.
  -Superman! Mucaan sun iyyee humna isaa hundaan dhiiba.
  -Yeroo asteroyidii irratti buutu of eeggadhu balali'uu dandeessa.
  -Ergasii catch-up haa taphannu. Islaavaan yaada dhiheesse.
  -Yaadni kun maali? Viint ija ibsaa tiraafikaa isaatiin ija isaa jaamse.
  -Ergasii kottaa, kan tuqe kan qabame.
  Taphichi kan jalqabe yoo ta'u, Viint fi Kror ijoollee dhiiraa caalaa baayyee saffisaa ta'us, baay'ee ogummaadhaan harka kennate, kanarraa kan ka'e taphichi bashannansiisaa ta'ee argame. Akkasumas Kror Slavaan kophee irratti waan tokko akka jijjiiru yeroo yaada dhiheesse humni cimaan gara mudhii qaama isaatti akka yaa'u itti dhaga'ame.
  -Ajaa'iba! Yeroo jalqabaatiif jijjiiramni guutuun of keessatti natti dhagahama.
  Mucaan sun battaluma sanatti olka"iinsa meetira soddoma utaalee, achiis baay"ee cimaa ta"ee gara gubbaatti utaalee, mallattoo gadi fagoo dhiise.
  -Heey, na qabachuuf yaali.
  Haa ta'u malee, Viint utaalcha qaraa kanaan kan hin qaanofne, mucicha qabatee, quba isaatiin salphaatti garaa isaa rukute.
  -Ati ammallee nu waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu daa'ima. Hammam carraaqqii gootus isin qabanna.
  Sana booda Islaavaan kana booda taphachuu waan hin barbaanneef harka isaa walitti dachaasee mataa isaa hirkate.
  - Naaf harka kennite ta'ee mul'ata - gurbaa hafuura lamaa, sobaa.
  - Maaliif sobna, sababni isaas kun tapha waan ta'eef, tapha keessattis wal lolu, namni kamuu tooftaa mataa isaatiif mirga qaba. Akkasumas tooftaa keenya uumamtoota dadhaboo uumama cufa keessa jiraatan hunda gargaaruudha.
  -Ji'aan nu ga'eera jedheen yaada. Viint yaada isaa itti fufe. Waan fedhe gochuu dandeenya gurbaa, addunyaa fi yuunivarsiitii biroo arguu barbaaddaa?
  -Dhugaadha nan barbaada! Fuulli "Slavik"s" ammas gammachuudhaan ibse. Madaan sun illee fuula bifa pilaastikii qabu sanaaf faaya fakkaata ture.
  -Ergasii doonii yaabbadhuu deemi.
  Slavik teessoo balaliisaa olaanaa irra taa'ee suuraa guddaa lafa samii dinqisiifate. Lafa irratti urjiilee ifaa hedduu yeroo tokkotti arguun hin danda"amu;
  Asitti immoo vaakiyuumii keessatti hamma dhagaa urjii isa xiqqaa ta'etti waan hunda arguu dandeessa. Islaavaan samii dinqisiifate, miira gaarii fi gammachuu itti dhaga'ame, sababiin isaas waan namoonni kudhan muraasa qofa, ykn yoo baay'ate dhibbaan lakkaa'aman qofa arguu danda'an ilaalaa ture.
  -Amma dooniin hawaa gara hyperdrift seentee waan kanaan dura namni argee hin beekne ilaaluu dandeessa.
  Islaavaan quba isaa gara paanaalii sanaatti diriirse.
  Viint ija isaa garagalche. Achiis suuta jedhee garuu jabeessee harka isaa rukute.
  -Meeshaaleetti hin dhihaatinaa. Hookii dogoggoraa garagalchuu dandeessa walakkaan yuunivarsiitii boolla gurraachaatti kufa.
  Slavik ija isaa bal'isee bane.
  -Fooricuu.
  -Lakki, nuti yuunivarsiitii biraa isa kana caalaa guddate kan wal hin madaalle irraa balaliine. Akkasumas kuufama anniisaa guddaa nu keessa dhokate qabna, urjiileen biliyoonaan lakkaa'aman dafqa ta'anii wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu. Mee akkamitti saffisa akka fudhannu ilaalaa.
  Jalqaba irratti qaamoleen samii dhangala"aa dhufan, fuuldura isaanii kanneen baay"een waan jiran fakkaata, ispeektiriinis gara cinaacha halluu diimaa qabutti ce"e. Duuba, faallaa kanaatiin, urjiileen baayʼee xiqqaa fi dukkanaaʼaa dhufanii, halluu diimaa horatan.
  -Saffisa dabaluu itti fufna. Kror jedhee hafuura baafate.
  Urjiileen dafanii galaana keessaa balaqqeessa"an, ispeektariin isaanii jijjiiramee gara ifa vaayilaayitii jabaa ta"etti jijjiirame. Islaavaan of duuba ilaale. Achitti duwwummaan guutuun ture. Urjiileen cinaacha irratti argaman baayʼee kan hin argamnee fi dukkanaaʼoo turan. Viint afaan gurbaa sanaa isa banaa ta"e ajaa"ibsiifatee ilaalee, iyyuu hin ibsine.
  -Kun saffisa superluminal dha. Footonoonni urjiilee nu duubaan jiran doonii sana duubatti hafu, kana jechuun salphaatti isaan hin arginu jechuudha. Kana malees, footoonota fuulduratti balali'an qabachaa jirra, kana jechuun urjiilee hunda yeroo tokkotti, kanneen duubaa fi kanneen fuulduraa, gariin isaanii immoo cinaacha irraa balali'an argita jechuudha. Kunoo monitor irratti si duratti walitti qabamaniiru. Saffisa xiqqoo yoo daballe, isaan sitti hin mul'anne ta'u, gara kutaa ispeektarmii altiraavaayoleetii ta'etti socho'u. Ilaaluu.
  Iskuweerichi isteeriingii garagalchee, ifa vaayilaayitii battaluma sanatti ni dukkanaaʼe, achiis guutummaatti ni bade.
  - Tole, mee iskiriyuu irraa haa fagaannu. Amma homaa arguu hin dandeessu.
  Iddoon gurraachaan sun akka tasaa dukkanaa"aa fi dukkanaa"aa ta"e. Kror haxxummaadhaan ija isaa rukute.
  -Amma saffisa dabalataa itti daballa. Doonii hawaa sun ibsaadhaan kan balaqqeessite siʼa taʼu, iskiriiniin ishee ammas ni bobaʼe.
  -Gamma radiation converter gara ifa idileetti qabsiifne. Amma ammas samii urjii ta'e argita.
  Urjiileen dhuguma haala maraataa ta'een galaana keessa yaa'an. Duraanis kutaa galaaksii lafaatti dhihoo jiru bira darbanii gara wiirtuu isheetti ce'aniiru. Kunoo xiqqoo saffisa isaanii hir'isan. Daraaraa ajaa'ibaa dinqisiifachuuf. Tuutni urjiilee lakkoofsa hin qabne hammam akka dhangala"an ija koo na dhukkube. Lafa kanarra namni tokkoo ol daraaraa ajaa'ibaa akkasii argee beeka. Ruubii, daayimandii, saafiraa, tooppaazii, emeraaldii, ageetii fi dhagaawwan biroo hawaa keessatti faca"anii waan lilmoo"an fakkaatu turan. Ifni isaanii inni nama dinqisiisu karaa kenne, keessoo hundumaa keessaa ibse. Islaavaan ija isaa cufate. Viint kolfe, dhiphina irraa kan ka'e qaxxaamuree ture
  -Namni sun waan akkanaa argee hin beeku. Kun wiirtuu galaaksii ti. Akka jaamaa hin deemne of eeggadhu.
  "Namoonni Gammachuu" kolfa callisanii kolfan.
  -Saffisa meeqa balali'aa turre?
  Inni xiqqaan sekondii tokkotti parsecs kuma tokko. Parsec tokko waggaa ifa sadii jechuun ni danda'ama. Kunis, sekondii tokko keessatti daandii ifaan waggoota lafaa kuma sadiitti siqu deemna.
  Islaavaan ajaa'ibsiisuu hin dhiisne - Wow, saffisa akkamii.
  Viint haxxummaadhaan ija isaa rukute.
  -Saffisni ammallee universe irraa gara universe balali'uuf ol'aanaa miti, garuu saffisa dachaa hedduu dabaluu dandeenya. Addunyaalee irratti dorgomuu barbaadduu?
  -Waan barbaade duruu dubbadheera!
  -Ergasii jabeessitee qabadhu, saffisi haaraan isa duraa caalaa ni cirracha.
  Urjiileen yeroo muraasaaf ni dukkanaa"an, achiis farda maraatummaadhaan fiigan. Sochiin doonii urjii xiqqaa kanaa saffisaa fi saffisaa dhufe. Gaalaaksiiwwan guutuun ni balaqqeessa"anii darban. Ifni sun ni jajjaboo fi ni calaqqisa, fiigichi maraataa doonii urjii sanaa guddachaa fi guddachaa dhufe.
  -Nuti duruu saffisa sekondii tokkotti parsecs miliyoona tokkootiin socho'aa jirra. Kun ammallee overclock guddaa miti. Gara qarqara uumama kee isa xinnoo sanaatti balaliʼuuf guyyaa tokko sitti fudhata. Garuu nuti Viint quba isaa funyaan isaa irratti dhiibne - yoo saffisiisaa hyperultraplasma qabsiifne daran saffisiisuu dandeenya.
  Islaavaan teessoo irratti xiqqoo dhiibamee, baay"ina balaqqeessa urjiitiin akka hin jaamneef harka isaatiin fuula isaa haguuggachuuf dirqame. Qubni koollee karaa keessaa mul'ata ture.
  -Saffisni keenya sekondii tokkotti parsecs miliyoona kudhan. Saffisaa itti fufna.
  Ifni ibiddaa sun ho"aa ta"e, ifni keessaa keessaa gubate. Kana argee Kror filtara ifaa ibse.
  -Lafti laafaadha jedheen sitti himeera. Saffisa daran kennuu fi dirree humnaa cimsuun barbaachisaa dha, kunis akka balaqqeessaan akka hin seenne gochuudha.
  -Saffisni keenya parsecs miliyoona dhibba. Screw squeaked "Yeroo dhiyootti saffisa subtelepathic ni dhiyaanna."
  -Garuu kun hin fakkaatu, saffisi yaada daangaa kan hin qabnee fi mootarri haaypertelepaatikii yeroo hin murtoofneef saffisa qabaachuu danda'a. Kana malees, miira gadhee hangam soorataa akka ta"e hin beektu. Walakkaa uumama cufaa uwwifnee jirra, hanga ammaatti dhibbeentaa dhibba keessaa tokko hin baasne.
  Kror jedhee deebiseef.
  -Eeyyee gurbaan kun qabeenya dhugaadha. By the way, Slavka, saffisi keenya sekondii tokkotti parsecs biliyoona tokko gaheera.
  Akka tasaa tapha ifa galaana keessaa addaan citee, dukkanaa"ee, ifa doonii hawaa xiqqaa sana keessa jiru qofatu vaakiyuumii gurraacha ibse.
  -Eessa jirra? jedhee Slavaan sagalee naive ta'een gaafate.
  -Akkasumas eessayyuu iddoo interuniversal space keessatti hin jiru. Saayibarskaanaroota ammallee hin duune, garuu naannoo sanatti dhimmi tokkollee hin jiru jechuun ni danda'ama, vaakiyuumii, haayperspace fi dirree hedduu qofatu jira.
  -Nuti duwwaa keessa jirra. Mucaan sun sodaan itti dhagaʼame.
  -Akkas jechuu dandeessa. Garuu hin sodaatinaa, yeroo dhiyootti yuunivarsiitii biraa, addunyaa kee caalaa baay"ee guddaa ta"e keessatti of arganna. Achitti sochii kalaqaadhaaf bakka ni qabaanna.
  -Yuunivarsiitiin baay'ee waan ta'aniif, iddoo sadii-dimensional qofa osoo hin taane, multi-dimensional space keessattis argamu. Dimshaashumatti miliyoonaan lakkaa"aman jiru, yeroo hunda jijjiiramaa jiru, jijjiiramaa jiru. Bifa adda addaatiin isin hin rifachiifneef gara uumama idilee diimeshinii sadii ni deemna. Wanti guddaan ispheerii kee irraa adda isa godhu falfalaa fi falfalaan guddina olaanaa keessa jiraachuu isaati. Kun hundinuu machinations telepathy, carraa naannoo meeshaa irratti dhiibbaa afaaniin dhiibbaa uumuudha. Mootummaa super fabulous, addunyaa faantaasii fi abjuu keessa of argatta.
  -Achitti maal gochuuf deema? Hundaafuu falfalaan anaaf iccitii chaappaa torbaan cufameedha.
  -Kun ammallee iccitiidha, garuu erga addunyaa biraa geessee booda daftee falfala baratta. Haarii Pootar mataan isaa shugguxiillee siif hin qabatu. Haa ta'u malee, yoo ati uumama kanaan hin quufne, sana booda kan biraa siif barbaanna. Tarii teeknooloojiiwwan haayperpilaasmii jaallattan ta'a - isin barsiifna, ammaaf garuu sadan keenya hojii addaa xumuruu qabna kanaafis gurbaa akka keessanii nu barbaachisa.
  -Maaliif?
  -Ati nama waan taateef.
  -Saffisni keenya sekondii tokkotti parsecs biliyoona kudhan gaheera. Kana jechuunis yeroo dhiyootti urjiileen nu gubbaatti lilmoo"uu jalqabu jechuudha. Viint afaan isaa duubaan aarri tokko gadi lakkise.
  Dhugumayyuu, akka waan oduu durii tokkootti, ifa ajaaʼibsiisaa taʼe tokko fuuldura isaaniitti ibse. Saffisni doonii urjii sanaa gadi bu"ee, addunyaa sheekkootti kufan. Urjiileen yuunivarsiitii kanaa adda, geengoo osoo hin taane, iskuweerii, golee sadii, boca koonii fi piriizimii qaban turan. Urjiin tokkoon tokkoon isaa adda kan taʼee fi adda kan ture siʼa taʼu, bocaan ykn golgaa ifa hin argamneen garaagarummaa qaba ture.
  Islaavaan afaan isaa banatee qorraan qabbanaaʼe, wanti inni arge tilmaama isaa isa hamaa taʼe caale.
  Urjiileen suuta suutaan galaana keessa yaa"aa turan, galaana velveet gurraacha irratti odola abiddaa fakkaatu.
  Dhumarratti pilaanetiin xiqqoo xiqqoo ija isaanii duratti mul"atte, daayameetira gara aduu kudhanii boca siliindarii qabu. Giddugaleessa siliindarii kanaa keessa masaraan guddaan Gootik tokko ture. Dallaawwan ishee kiiloo meetira kumaa taʼan orbiitii irraa salphaatti mulʼatu turan.
  -As masaraa kana keessa mootii fi mootittii jiraatu, isaanis dhuguma dhaaltota teessoo qabaachuu barbaadan. Garuu 'spell' hamaan isaan irra fannifama. Mucaa qulqulluu uumama biraa irraa dhufe qofatu falfala kana cabsuu danda'a. Jedhe Kror.
  Ammas akkuma namoonni jedhan pilaaneetii kanarra bu'uu qabna.
  Buʼuunsi kun milkaaʼeera, garagalchuudhaan, siidaa gurguddaa sangoota jajjaboo bira darbanii balaliʼan.
  - Hunduu, Islaava, ba'i. Viint harka isaa dhiheessee doonii xiqqoo sana keessaa akka utaalu isa gargaare.
  -Pilaaneetii kanaaf jilbeenfadhu.
  Islaavaan xiqqoo bowwaa godhe. Masaraan guddaan sun kan nama rifachiisu taʼus, ciminni isaa kan lafarra jiruu wajjin wal fakkaata ture. Sana booda karri kiristaala kiiloo meetira dheeratu tokko fuuldura isaaniitti baname. Hiriyoonni sadan kun koridoorii warqee fi siidaa gati jabeeyyii hedduudhaan guutame tokkotti seenan. Akkasumas, doolfiinoonni funyaan afur qaban, akkasumas loltoonni galaaktikaa ala jiran kanneen meeshaa waraanaa meeggaapilaasmaa qaban turan. Daraaraa haaraa babbareedaa ruubii irraa bocame, raafamuu fi mataa isaanii diriirsuu itti fufan. Qurxummiin adda taʼe, qamadii calaqqisaa taʼeen calaqqisuudhaan galma sana keessa naannaʼu turan.
  -Akkamitti qilleensa keessa yaa"uu danda"u waan ajaa"ibaati? jedhee mucichis gaafate.
  -Farra harkisa lafaa! Kror jedhee deebiseef. - Ammatti waan akkanaa hin argitu.
  Wantoonni biroo baay"een, wantoota adda addaa gosa hundumaa, kan ija booji"anii fi yaada mucaa waggaa sagal ajaa"ibsiisan, garuu ulfina akkasii ibsuun yeroo baay"ee dheeraa fudhata.
  Koridoorii kiiloo meetira dhibbaa kanarra deemuun baayyee dheeraa waan tureef, Viint buttoonicha dhiibee kallattiin gara kutaa teessootti teleported. Bakki guddaan mootonni urjiilee turan ajaa'iba ture. Walakkaa galmichaa teessoo, akka gaara dinqisiisaa, bifa bishaan ispiraalii qabuu fi dooniiwwan xixiqqoo garuu meeshaalee ifaa taʼan irra yaaʼan tokkotu ture. Yeroo yerootti akka ibiddaa dho"u, dhangala"aan ifaan ibsaa yeroo dukkanaa"aa keessatti iddoo naannoo sana lola"ee naannoo hundumaa bulchaa ture. Achiis muuziqaan guddaan taphachuu kan jalqabe siʼa taʼu, ibsaan volkaanoo sanaa ni bobaʼe. Laavaan diimaan abiddaa qilleensa keessa kan kute siʼa taʼu, hiriyoonni gaaʼelaa mootii tokko duumessa ija namaa hawwatu sana keessaa baʼan. Dargaggoota fi badhaadhina yeroo wal fakkaatutti mi'aadhaan kan uffatan fakkaatu turan. Garaa mootichaa irratti sansalata emeraaldii qabuu fi fakkii poodiilii bifa diimaa qabu tokkotu ture. Sansalatni morma mootittii faaytus, faallaa kanaatiin, saafiraa irraa hojjetame. Fuula isaa gara gurbaa sanaatti garagalche, sareen callisee iyye funyaan ishee raase. Mootichis ilkaan isaa akka ampuulii ibsaa ibsee kolfe.
  -Nagaa keessummaa koo Slava jedhamu. Akkuma talisman koo jedhu ati gurbaa baayyee gaarii fi hiree kee guutuuf dandeettii qabdudha.
  Namni mootii gaaleewwan hamma tokko haala hin malle ta"een kan qindeesse yoo ta"u, hiikni isaa garuu hiika malee illee ifa ture. Jiraataan yuunivarsiitii biraa akkamitti afaan Raashiyaa beekuu danda"a jechuun waan ajaa"ibaa ta"us.
  -Kun telepathy dha. Kror jedhee xuxxuqe.
  - Gadda guddaa qabna daa'ima. Intalli tokkichi abbaa irree intergalactic Eletromendos jedhamu booji'amtee jirti. Akkasumas farda ishee bilisa baasuu danda'u nu barbaachisa. Raajiin guddaan uumama xinnoo urjii geengoo qabu irraa akka mul"atu dubbata. Hiriyoonni koo lamaan durii Vint fi Kror gara masaraa mootummaatti si fidan, amma qormaata cimaa darbuu fi hypertyrant injifachuu qabda.
  Islaavaan kolfe, baalleen dugda isaa duubaan guddachaa waan jiran itti fakkaatee fi inni bineensicha guutummaa uumama daangaa hin qabne shororkeessaa jiru waliin wal'aansoo qabuuf dandeettii guddaa qaba.
  -Diina lolee intala kee bilisa baasuuf qophiidha.
  -Ergasii Vint fi Kron karaa irratti si geessu, garuu jalqaba qormaata xiqqaa darbuu qabda. Gosa barreeffama mijachuu ogummaa irratti.
  -Gammachuun.
  Viint fi Kror harka mucicha qabatanii, ammas doonii urjii xiqqaa sana irratti of argatan.
  -Tex barreeffamni tokko jira, amma immoo gara pilaaneetii urjii guddaa tokko cinatti jechuun ni danda'ama.
  Dooniin xiqqaan sun garagaltee, pilaaneetii bifa diimaa qabuu fi duumessa foolii qabu fuulduratti of argan.
  Screw meeshaa sana baase.
  -Nagaa Nagaa Adii Qilleensaa.
  Quba fi Slavaan bakka yaadde hundatti dhume. Fuuldura isaa gamoo mana barumsaa halluu diimaa fi nuffisiisaa ta"e tokko dhaabbate. Duuba isaa boorsaa ulfaataatu jira, kana jechuun kutaa nuffisiisaa fi aarii qabu dhaquu qaba. Dhuguma immoo kana hin barbaadu. Miilli koo dadhabee raafame. Dhuguma wanti isa mudate abjuu qofa ykn hallucination qofa taʼuu dandaʼaa? Mucaan sun ija isaa xuuxee akka malee of ciniinuuf yaale. Miidhuu. Kanaafuu kun dhugaadha, dhuguma mana barumsaa deemuuf dirqama. Samiin immoo boo'aa ture, jiidha fi qorraa, qilleensi qorraa bubbisaa ture. Fagootti bilbilli tokko ni dhaga"ame. Miilli fedhii malee fiiguu jalqabe. Jalqaba barnootaaf yeroon gahuu qabna.
  Mucaan xiqqoo hafuura baafachuu dadhabee fiigaa gara daree seene. Barsiisaan dukkanaa'aan Rudolf Frankenstein jedhamu, sagalee bineensotaatiin nagaa isa gaafate.
  Ati gowwaan ammas harkifatteetti. Guyyoonni kun bara durii waan hin taaneef reebamuu hin danda"u jechuun nama gaddisiisa. Barnoota booda turtii daree qulqulleessi.
  Deeskii duubaa irraa qoosaa summii qabu. Korbeessa hoolaa xuxxuqee, fiigichaa fi quba gidduu isaa agarsiisa.
  -Boqonnaa irratti si rukunna. Mee gara Snow White chop tti haa jijjiirru.
  Akkasumas kolfa garaa garaa. Barsiisaan akka waan hin dhageenye fakkeessa.
  Barumsi kun dheeraa fi nuffisiisaa fakkaata, kana hunda caalaa "Baran" fi dhaabbati isaa waraqaa daakuun tuuboo irraa tufuu jalqabu.
  Sodaan fedhii malee lubbuu keessa seenee boolla garaachaa dhukkubsatee qaama qabbaneessa. Yeroo shanan fokkisoon sitti maxxanan jijjiirama eeggata. Dhumarratti, bilbilli ni bilbila, miilli isaas fedhii malee fiigichatti cabsee - mucichi hiriyoota isaa hamaa irraa fagaachuuf ariifata. Innis fiiga, golee mana barumsichaa isa dukkanaa'aa ta'e, bakka vaampaayeroonni kun isa argachuu hin dandeenyetti dhokachuuf yaala. Islaavaan golgaa jalatti ol bahee daandii irratti of argate. Hafuura dheeraa baafate, gaaddidduun kallattii adda addaa irraa mul"achaa waan jiruuf, ijoolleen-monsters sirriitti achi turan.
  -Eeyyee, gowwaan baqate. Ati "Snow White" turte shaayiin kun "jiidha" ta"a.
  Korbeessi hoolaa sun akka sadisticly kolfe.
  -Riqicha irra dhaabadhu nutis sirra dhaabanna, yoo kana hin taane du"a dhufta.
  -Lakki ijoollee dhiiraa, hin barbaachisu. Islaavaan akka malee gunguman.
  -Re'ee nu barbaachisa. Waan fedhes suuta jettullee argadhu.
  Korbeessi hoolaa kun Slava caalaa mataa tokko jechuun ni dandaʼama kan dheeratu siʼa taʼu, dachaa tokkoo fi walakkaa kan ulfaatu siʼa taʼu, fuula isaa irratti rukuttaa cimaa geessiseera. Mucaan sun ni rifatee ijji isaas battaluma sanatti dhiita'ee cufame jechuun ni danda'ama. Sana booda hidhii keessaa qoochoo tokkotu dhufe, hidhiin immoo dhangala'uu jalqabe. Hiriyaan Raam fiiguun gara lolaatti seene, lafee cinaachaa isa rukute, garuu hogganaan qaama guddaa qabu sun xiqqoo isa duubatti deebise.
  -Eegaa, haa jilbeenfatu. Tole, "Snow White" mosly irratti ni dhaabata.
  Hidhii Islaavaa keessaa dhiigni dhangala"aa ture, iji ishee bishaan dhangala"aa ture, lubbuu ishee keessatti garuu sodaa malees miirrii of tuulummaa fi ofitti amanamummaa adda ta"e dammaquu jalqabe.
  -Lakki hin jilbeenfadhu.
  "Baran" waan ajaa'ibsiifate fakkeesse.
  -Schmuck kun akkasitti na morma. Sana booda nyaata salphaa tokkoof tokko tokko argadhu.
  Innis humna isaa hundaan gurra isaa rukute. Mataan Islaavaa ni raafame, gurri isaa diimaa ta"e.
  -Lakki ammallee hin ta"u. Sagalee sana keessatti cimina, sodaa mo'ee ture.
  -Ergasii ati duute. Si ajjeesna.
  Hogganaan sun ammas lulluuqee humna isaa hundaan lafee dugdaa isaa rukute. Islaavaan xiqqoo duubatti deebi'ee rukuttaa sun jajjaboo ta'ee ba'e.
  -Adii Qilleensaa qabadhu. "Baran" sochii doorsisaa godhe.
  Bully sun Slava irratti duule, harka isaa diriirsee dallaatti isa dhiibe. Achiis dargaggeessi angafni kun kibriitii baasee sigaaraa qabsiise.
  -Amma cauterization siif godha. Jilba kee gadi buuta ykn olka'iinsa maraataa si mudata.
  Slavaan sodaa obsa hin qabne itti dhaga"ame, harka kennatee jilbeenfachuuf jedhee fuula gammachuu Kror fi ilaalcha qoosaa Vint yaadate. Keessumaa kan hin danda"amne yaadannoo fuula mootichaa isa adda taʼee fi gara laafessa taʼee fi uumama balʼaa kan biraa irraa dhufe ture. Jilbachuu jechuun isaan gantuudha. Akkasumas goota akkamii ta'a egaa, yoo hooligans hunda caalaa idilee ta'an hanga du'aatti akka raafamu godhan, abbaa irree Eletromendos mormuuf qophaa'e?
  Sigaaraan morma isaa yeroo tuqxu, Islaavaan iyyee harka mirgaa isaa qaradhaan baasee.
  Fiixeen cimsee hidhame tokko aarii abdii kutannaa guddaadhaan jilba Raam sanaa irratti kufe.
  Innis ajaa'ibsiifannaa guddaadhaan ija isaa ol kaasee, afaan qabaatee sagalee guddaadhaan dugda isaa irratti kufe. Asitti Islaavaan of keessaa dheekkamsaa fi humni hin baratamne itti dhaga"ame. Akka nama kickboxer ogeessa ta'etti rukutee rukutaa ture. Walakkaan daqiiqaa darbee shanan guutuun of wallaalanii ciisan. Islaavaan mataa isaa ol kaasee harka isaa qilleensa keessa ol kaasee dhaabatee ture.
  -Injifannoo! Kana gochuu danda'uu koo ta'uu danda'aa!
  Belbeltuun dareedhaaf bilbilame, yeroo kana qofa raafama barame hin uumne, garuu akka waan halkanii halkanii fakkaata ture. Mucaan akka waan baallee irra jiruutti balali'ee gara daree seene. Asirratti sababa tokko malee kufe. Islaavaan yeroo hawaa keessa of argatu jecha tokkollee dubbachuuf hin dhaabbanne. Hin sodaanne - amma ofii isaatii sheyxaana hin sodaanne ija isaa bal'isee bane. Urjiileen mi"aawaa fi kan baraman fakkaatu turan, tasuma sodaachisaa hin turre, faallaa kanaatiin ulfaatina dhabuu keessatti salphaan ajaa"ibaatu dhaga"ama ture. Mucaan mataa isaa xiqqoo garagalche. Viint fi Kror isa cinaatti hover.
  -Snow White sun sodaatee ture. Dhiifama, garuu karaa biraatiin gochuu hin dandeenye: sodaa lubbuu kee keessa jiru mo"uu qabda turte.
  -Kanaaf qormaata dhugaa hin turre.
  -Akkasumas lakki! Hundi isaa dhugaa ture, humna gara lafaatti si geessuu fi sarara yeroo xiqqoo illee jijjiiruu qabna. Akkam? Kun iccitii uumamtoota dimenshinii miliyoona tokko qabaniiti. Amma qormaata darbitee gara dhimmoota ciccimoo birootti ce'uu dandeenya.
  -Kam?
  Iskuweerichi sagalee sibiilaa ta'een ni qaqawweessa.
  -Fakkeenyaaf dhaaltuu mootii Izaaram tokkicha bilisa baasaa. Eletromendos injifachuun salphaa hin ta'u addunyaaleen kuntillions kofoo isaa jalatti ni boo'u. Garuu injifannoo kee isa jalqabaa sodaa ofii irratti injifatte.
  -Sodaan du'a xiqqoodha - isa injifachuun gara hin duunetti dhiyaanna.
  - Kror yaada isaa xumure. Sararri pilaaneetii siliindarii tokkoo kan barame fuulduratti mul"ate.
  . EPILOGUE (EPILOGUE) jedhu
  rukuttaa fi mo"amuu ajaa"ibsiisaa walduraa duubaan erga raawwatamee booda, Impaayerri Samii nagaa buusuuf walii gale, kana booda qabeenya Raashiyaa Tsaris akka hin haleelle waadaa gale.
  Jahan gurguddoon Chaayinaa mo"achuuf dafee waan ta"eef haala mijataa irratti walii galuu akka danda"an sababa dhiyeessan. Dhugaa dubbachuuf, Raashiyaan mataan ishee kutaa Moongooliyaa, naannoo kibba Usuri, Primorye, fi Kooriyaa illee dhabde. Kun waliigalteewwan bu'aa argamsiisan turan - Raashiyaan Tsarist kan Aleeksii Mikhailovich Saayibeeriyaa fi qarqara galaana Paasifikii irratti bakka miila akka qabaattu kan hayyame. Akkasumas nageenyi hamma tokko itti dhagahama.
  Kana waliinis waraanni ulfina qabeessa ta'e qabatamaan xumurame, wantoonni biroos gootota ja'an eegaa turan!
  
  
  MOOTTII HAALA HIN DUUN
  Mootittiin dhuguma dargaggeessa fakkaachuu barbaadde. Kanaaf daawwitii hin duune barbaaduuf imala guutuu ergite. Ilaaltee gara intala xiqqootti jijjiiramuu dandeessa.
  Dhumarratti barbaacha milkaa'eera, garuu... Jiini daawwitii keessa jiru sun mootittii maanguddoon akkas jetteetti:
  - Dargaggummaa kee siif deebisee kenna, ati garuu garba taata!
  Mootittiin kolfa qaawwa ilkaan qabuun deebisteef:
  - Dargaggummaan bara baraa yoo ta'e gabrummaatti walii gala!
  Jiiniin sun falfala tokko darbate. Mootittiin gara intala qullaa uffata mudhii qofa uffatte jechuun ni danda'ama, dirree qotuutti jijjiiramte. Akkasumas cimtee hojjettee cimtee hojjettee turte.
  Qaamni dargaggeessaa qofti baay"ee hin miidhamne, baay"ee hin dadhabne. Garuu baayyee nama salphisaa fi nuffisiisaa ture. Pilaaneetii aduu lama qabdu tokko irratti ta'e. Caasaan isaas akka dhuma bara giddu galeessaa ti.
  Kana malees, uumamuu keessatti qabbanaa"e. Mootittiin guyyoota hedduu hojjettee gowwaa taate. Akka bineensaatti jechuun ni danda'ama, abjuu ishee qofa keessatti bilisummaan isheef dhufe. Yeroo hunda immoo hidhaadhaan hojjetti. Kun mootittii duraanii kanaaf baayyee ulfaataadha. Qacceen ilaaltuu olaanaa qaama qullaa tuquun immoo akka sibiilaa hoʼaa taʼa.
  Dhumarratti jijjiiramni jireenya ishee keessatti dhufe. Hamaa qofaaf. Abbaan qabeenyaa du'ee, dhaaltuun isaas guutummaatti diigame. Intalti sunis bakka dhagaa itti baasu tokkotti gurguramte.
  Amma qaruuraa ulfaataa baatuun, qullaa sansalataan hidhamee hojjechuu, reebamuu fi dhagaa irra ciisuun qaba ture.
  Mootittiin amma kana caalaa rakkachaa turte. Jiiniin sun kiyyoo isheef qopheessee akka ture beekamaadha. Eeyyee, isheen hin duune, hin dulloomne, garuu akka waan si"ool keessa jirtutti, gidiraa keessa jirti.
  Qaamni jabaan dhiphina sana kan barate ta'us. Mootittiin immoo baqachuuf murteessite.
  Rifeensa dheeraa ishee fayyadamtee sansalata halkan miila qullaa fi morma ishee cimaa ta'een sansalataan hidhamte sana faayila gochuu jalqabde. Sibiilli jabaate sana suuta suutaan rifeensa keetiin faayilii goota, mootittiin garuu yeroo baay'ee qabdi - isheen hin duunedha. Wanti biraa immoo bakka dhagaa baasan keessatti hojii cimaa erga hojjettee booda rafuu qabda, guyyaa guyyaan immoo xiqqoo muratta.
  Garuu ammallee saw"aa jirta.
  Mootittiin of argitee ergasii rafte. Sana booda kanneen itti aanan irratti ammas sawed.
  Hanga, dhumarratti, walitti hidhamiinsa sana cabsutti... Haa ta'u malee miliquu hin dandeenye. Eegdonni sun alarmii dhageessisan.
  Mootittiin qabamtee gara laafina malee qacceedhaan reebamte. Achiis sibiilota hoʼaadhaan kofoo guban. Itti aansuudhaan mallattoo garba baqate guban. Ammas gara albuudaatti ergaman.
  Garboonni yeroo baay"ee gahaa ta"ee du"u, garuu isheen waggootaaf cimtee hojjechaa jirti. Kanaaf hidhaadhaan haa hojjetan.
  Halkan hundumaas sansalata ishee sakatta'u turan.
  Mootittiin hidhaa keessa kan ciiftu yoo ta'u, yeroo hunda qacceedhaan rukutamti turte.
  Sansalata ulfaataa itti kaa'anii akkuma xiqqoo suuta hojjetteen qacceedhaan reeban.
  Mootittiin duraanuu urgooftuu sana urgaa'ee waan turteef hin dhukkubsanne. Infeekshiniin ishee hin fudhanne, nyaanni xiqqaa fi monotonous ta'es dhukkubbii garaa hin fidne. Intalti bara baraa rakkatte, garuu hin duune. Waggoonnis itti fufanii fi itti fufan. Albuudni sun suuta suutaan hojjetamee dhume.
  Amma ammas gara hojii biraatti jijjiiramaa jirti. Xurii irraa qulqulleessanii gurgurtaaf kaa'an.
  Asitti mootittiin dhumarratti carraa argatte. Bitaan kun namoota dirree kanaaf galadiyeetaroota dhiyeessan keessaa tokko ta'ee argame.
  Mootittiin kun waggoota dhibbaa ol albuuda keessatti cimtee hojjettee waan turteef baayyee goggogaa fi wayaa kan qabdu turte. Baayyee cimtuu fi dandamattuudha, dhagaa ulfaataa mataa ishee irra qabattee jirti.
  Humni ishee dhiyeessaa sana akka hawwate beekamaadha. Ilkaan ishee ilaale: boolla tokkollee osoo hin taane akkas guddaa fi cimaa. Sibiilli, maashaalee darbataman - akka dhagaa natti dhaga'ame!
  Akkasumas beekamaadha ani bitadheera, saayimenii dandeettii akkasii!
  Sana booda jireenyi adda ta'e mootittiidhaaf jalqabe. Akkasumas leenjii, lola, bullying, spankings wajjin gara jabeessa, garuu baay'ee kan nama gammachiisu.
  Mootittiin waggoota dhibba lamaa oliif qaama dargaggeessaa keessa kan turte yoo ta'u, humnaa fi obsa guddaadhaan adda turte, galata leenjii humnaa hojii cimaa yeroo hunda godhameef.
  Kunis shamarran biroo caalaa mataa murtaa'aa isheef kenne. Kana malees, madaan fi ciccitiinsi qaama maashaalee ishee irratti mul"ate hundi baay"ee dafee fi argannoo tokko malee fayye.
  Mootittiinis daftee, deebii gaarii kan hin duune kan qabduu fi baayʼee cimsitee kan qoʼattu turte. Wanti hundi battaluma sanatti isheef hin milkaa'in ture, garuu qaama baayyee dandamatu qabdi.
  Kanaaf jalqaba irratti humna, obsa fi humna ishee irraa kan ka'e injifatte. Sana booda ogummaan ishee guddachuu jalqabe.
  Jalqaba irratti dorgomtoota ciccimoo hin qabdu turte, garuu suuta suutaan muuxannoodhaan sadarkaan ishee ol ka'e.
  Kanaaf mootittiin dubartoota beekamoo injifachuu jalqabde. Dhiiraa fi bineensa waliin illee wal lolu!
  Akka aadaa impaayera kanaatti tapha gladiyaatarootaa irratti injifannoo dhibba tokko erga argateen booda bilisummaa argachuu danda'a.
  Mootittiin cimtuu kun, madaa fi barruulee ilkaan ishee irraa argattullee, dhumarratti lola dhibbaffaa injifachuu dandeesseetti.
  Sana booda harka Qeesaar jalaa bilisummaa argatte. Akkasumas duraanuu ofii isheetii lola irratti maallaqa argachuu dandeessi, ykn shamarran fencing barsiisuu dandeessi.
  Utuu baayʼee hin turin mootittiin bareedduu fi reefuu badhaatuu fi qaamaan dargaggeettii turte sun, nama kabajamaa abbaa manaa taʼe fuute.
  Akkasumas dulloomaa fi fokkisaa. Garuu kan hin duune waan hin taaneef yeroo muraasa booda du'e.
  Mootittiin amma dubartiin abbaan manaa irraa du'e bara baraan dargaggeettii taate, dargaggoota babbareedoo kudhan ta'an akka jaalalleetti qabdi turte.
  Akkasumas qabeenya guddaa.
  Kanaafuu gammachuu waan argatte fakkaata... Bu'aan guddinaa gahaa akka hin turre malee - tole, haala kamiinuu saayinsii impaayera kana keessatti guddachaa hin jiru. Akkasumas walumaa galatti pilaaneetii kana irratti. Akkasumas qawwee fi musket hunda caalaa jalqabaati. Wanti hundi jecha jechaatti qabbanaa'e.
  Ammas impaayerichi gara manca"iinsaatti kufe, weerara haaraa barbaroota... Mootittiin ammas booji"amuu fi garbummaa keessa turte. Garuu erga bareedduu dargaggeettii waan turteef khan naannoo sanaaf saadhattuu taate.
  Hanga du'ee dhaaltuu isaaf dabarsee kennuttis. Akkasumas yeroo muraasa booda du'e.
  Mootittiinis caalbaasiidhaaf kaa'amte. Qullaa isaa baasanii sheeka kabajamaa tokkotti gurguran. Isheenis hanga sheekhni du'utti isa waliin turte. Ammas intalli sun caalbaasiidhaaf dhiyaate. Yeroo kanas, masaraa Sulxaanaatti xumurte. Kan hin duune waan taateef, mooticha sossobdee haadha manaa jalqabaa taʼuu dandeesseetti.
  Garuu carraa badaa, intalli hin duune sun ijoollee deessu hin dandeenye. Sulxaanni yeroo du"us dhaaltuun isaa mootittii ammas sansalataan hidhamee gara albuudaatti akka ergamtu ajaje.
  Ammas mootittiin si'ool keessa jirti. Hidhaadhaan, yeroo hojii cimaa hojjettu, dhagaa qamadii keessaa baattee deemti turte, dhagaa cicciramee qoochoodhaan. Akkasumas nyaata xiqqaa, monotonous, dha'annaa, urgooftuu, sansalata. Halkan hundumaas eegdotaan gudeedamti. Mootittiin illee jaallattus qaamni ishee dargaggeessa ta'e salphaatti orgasm bira ga'a.
  Akkasitti intalli bara baraa waggaa waggaadhaan, kurmaana kurmaanaan dabarsite.
  Hanga, dhumarratti, albuudni kun dhumutti, waggoonni dhibba lamas darbanitti. Mootittiin kun eenyu akka taate namni yaadatu hin turre. Ammas caalbaasiidhaaf dhiyaate. Akkuma barame qullaa fi maashaa. Dursa erga dhiqatanii booda beekamaadha.
  Ammas waraanaaf ishee bitatan, sababiin isaas isheen qaamaan baay'ee cimaa waan turteef. Akkasumas ogummaa kan qabduu fi billaadhaan lolu kan beektu turte.
  Hojiin waraanaa mootittii kanaas jalqabe. Lola hedduu irratti hirmaatte, cimtuu, cimtuu, dandamattuu fi yeroo hunda miila qullaa fiigaa turte. Hojiin ishee immoo suuta suutaan ol ka'aa dhufe.
  Amma duraanuu ajajaa raayyaa dubartootaa waan taateef qabeenya guddaa qabdi. Ammas tapha bu'aa argamsiisu of arga, qabeenya guddaa harka isaa keessaa argata.
  Jireenyi hin duune zigzag akkas: amma ol, amma gadi!
  Mootittiin, dubartii abbaan manaa irraa du"e ta"ee, achiis dargaggeessa mootii kana akka heerumte beekamaadha. Mucaan kun shamarree muuxannoo qabdu, garuu alaan ishee dargaggeettii taate tokko irratti mataa isaa dhabe. Kanaaf wal fuudhan. Sana boodas dargaggeessi sun mootii ta'e. Haati manaa isaas dhiibbaa guddaa argatte.
  Mootummaan waraana geggeessee babal"ate. Jabaachaa fi jabaachaa dhufe. Qeerroon kaleessaas jalqaba bilchaatee booda dulloome. Alaan mootittii dargaggeettii mootii du'aa jiru irraa fedhii mootittii akka taatu baafte. Innis mallatteesse.
  Erga inni du'ee booda mootittiin duraanii kun mootittii taate. Waraanas lole. Bara baraan dargaggeettii waan taateef, dhuma irratti addunyaa guutuu injifatte!
  Gammachuu guutuu waan argatte fakkaata ture... Garuu sana booda waggoonni dhibba sadii darbanii, alagaan lafa bu'an. Isaanis pilaaneetii kana fudhatan.
  Giiftiinis ammas bakka dhagaa itti baafatan keessatti of argatte. Akkasumas duruu koolaa, qullaa, miila qullaa, garuu sansalata malee. Yeroo murtaa'eef hojjedheera, achiis osoon hin ciisin dura TV ilaaleen ture.
  Kun jireenyas... Waggaa dhibbaa ol mana hidhaa keessatti tajaajiltee, sana booda dhiifamaatiin gadhiifamtee, pilaaneetii dhuunfatamte impaayera hawaa keessa jiraatte.
  Faayidaa qaroomina guddina olaanaa qabu hunda itti gammaddee fi... Yeroo kana waraana hawaa seente.
  Star Wars keessatti hojii hojjechuu jalqabe. Isheen hin duunedha! Homaa hin sodaatin!
  Hanga maarshaal taateetti hojii ishee keessatti akkasitti tarkaanfatte. Sana booda pilaaneetii guutuu dhuunfatte.
  Gariin bulchitoota turan. Sana booda ammas gara waraanaatti deebite. Loltee ajajte. Haayiper-Supermaarshaal ta'e.
  Sana booda fonqolcha waraanaa raawwatanii teessoo mootii impaayera hawaa - galaaksii kana dursaa turan qabatanii turan.
  Sana booda addunyaalee biroo mo"achuu jalqabde. Ajajte, haleelte, injifatte, yeroo tokko tokko mo'amte, garuu haaloo baafte...
  Hanga impaayera hoomaa awwaannisaa fi cirracha walmakaa waliin wal qunnamtutti wanti hundi gaarii ture.
  Dafanii baay"achuun qaroomina nama fakkaatu lakkoofsaan liqimsan.
  Kanaaf lola itti fufe, lola lola... Hanga dhumarratti ummanni mo'ame. Mootittiin duraaniis deebitee garba hin taane, albuuda keessatti.
  Ammas sansalataan hojjettee dhagaa cilee irratti sansalataan hidhamtee rafta. Akkasumas to'annoo guutuu roobootii jalatti.
  Abjuu qofa keessatti intalli bara baraa bilisa fi guddaa of argite. Yeroo hafes cimtee hojjettee, hojjettee fi qullaa baatee, miila ishee dhagaa qara qabu irratti qallatte.
  Mootittiin garuu abdii hin dhabne. Isheen kan hin duune waan taateef adeemsa bara baraa keessatti waan tokko jijjiiruun ishee hin oolu! Gabrummaan bara baraan hin turu!
  Mootittiin duraanii kun dugda ishee qullaa fi maashaa qabu irratti dhaʼichi tokko buʼus sirbitee illee akkas jetteetti:
  Intalli Lafaa deebii kenniti, lakki, .
  Yoomiyyuu garba ta'ee hin hafu...
  Bari'iin bilisummaa ni jiraata jedheen amana - .
  Qilleensi madaa haaraa ni haaromsa, .
  Lola qulqulluu Biyya Abbaaf, .
  Waaqni Guddaan waamicha...
  Daftee ka'i, farda goota, .
  Dukkanni ni bada, ruuziin Caamsaa ni daraara!
  
  
  
  
  ONISH WAJJIN HIN BAADHINAA
  Adoolessa 1941tti Hitler osoo hin eegin nagaa Istaaliniif dhiyeesse. Furmaata nama haala qabatamaa beeku kamiifuu hin fakkaanne fakkaatu.
  Jarmanoonni, Moskoo fudhachuuf waan jiran fakkaata. Haala kana keessattis maaliif nagaa dhiheessina?
  Garuu Hitler akkuma beektan hubannoo (intuition) baay"ee guddate qaba ture. Akkasumas Moskoo akka hin fudhatamne itti dhaga'ame. Yoo akkas ta"e immoo yeroon isaa, yeroo Istaaliin sodaachifamu, nagaa dhiyeessuudha. Uumamaan loltoonni hundi kana irratti walii hin galan, garuu Hitler aangoo fi aangoo qaba ture.
  Kana malees, haalli nagaa Jarmanootaaf bu"aa akka qabaatu waadaa gale. Dhugaa dubbachuuf Yukireen gara Jarmanii fi ishee waliin biyyee gurraachaafi qonna, akkasumas Beelaaruus, biyyoota Baaltik fi naannoo Smolensk darbaa jirti.
  Istaaliin, walumaa galatti, waan Jarmanoonni duraan qabatanii turan hunda dhiisuuf walii gale.
  Sevastopol Jarmanota jalatti kufte. Deebii kanaaf maatiin Krauts naannoo Moskoo gadhiisaniiru. Leningrad USSR duuba hafee koridooriin isaaf harkifame. Jarmanoonni naannoo Voroshilovograd fi naannoo Donetsk kan Jarmanoonni ammallee guutummaatti hin qabanne jijjiiruuf naannoo Leningrad gadhiisuuf waliigalan.
  Walumaagalatti, Naaziin Donbass dhagaa boba"aa, sibiilotaa fi warshaalee, kuufama booksiitii fi lafa qonnaa, guutummaa Kiriimiyaa, fi kutaa kibba Don illee qabu fudhatan. Jarmanoonni naannoo Leningrad, Moscow, Tula, kutaa Rzhev, Kalinin naannoolee dhiisanii deeman. Jijjiirraa gartokkee Donbass, gartokkoon Don biyyee gurraacha badhaadhaa qabuu fi Sevastopol. Finfinneen Petrozavodsk fi waan qabachuu danda'an argatan. Michuudhaan karaa addaan baane.
  Kana malees, USSR boba"aa gatii gabaa irraa gadi aanaadhaan dhiyeessuuf, akkasumas booji"amtoota waraanaa furii guddaa kaffaluuf waadaa galte.
  Istaaliin waraanaa fi Moskoo mo"amuu sodaachuun haal-duree akkasii irratti walii gale. Milkaa'ina Wehrmacht isa ol aanaa irratti.
  Hayyee, Hitler inni uumamaan uumamaa ol taʼe qabu, kun filannoo hundarra gaarii taʼuu hubate.
  Waraanni USSR waliin taasifamaa ture xumurameera. Nafxanyoonni jalqaba loltoota gara Afrikaatti dabarsuu jalqaban. Kana malees, Ingilizoonnis Rommel irratti haleellaa jalqaban. Tole, hoo egaa? Fritz immoo loltoota fudhatee Maalta irratti buuse. Dhugaadha, jalqaba Ingilizoota achitti boombii darbachuu.
  Itti aansee haleellaan Jibraltar irratti raawwatame akka ta"e beekamaadha. Hitler dhuunfaan Firaankoo waliin wal argan.
  Akka, Jarmaniin hammam cimtuu akka taate argiteetta. USSR injifate. Lammiilee Raashiyaa miliyoona afuriifi taankii kuma hedduu qabatte. Nutiif Ispeen akka kaartaa irratti dhiibbaa dhiigaa (stroke) ti. Yoo loltoonni akka hin darbine dhuunfanna. Yoo isin jalaa darbe immoo Afrikaa keessaa waa argachuu dandeessu. Kana malees, Biriteen balaadhaaf saaxilamtee eessayyuu hin deemtu!
  Firaankoon Ispeen qabamuu akka dandeessu fi carraan akka hin jirre hubatee walii gale.
  Haleellaan Jibraltar irratti raawwatame milkaa'eera, akkasumas dafee. Citadel kufee jira. Sana booda Jarmanoonni Afrikaa Ikuwaatooriyaal seenan.
  Ingilizoonnis kasaaraa guddaa irra gahe. Akka xuuxxootti booji'aman.
  Rommel Liibiyaa keessatti Biriteen injifachuun Masrii irratti haleellaa bane. Aleeksaandiraa qabate.
  Sana booda bahee Sulula Suuez qaxxaamuree. Milkaa"ina isaanii kana irratti hundaa"uun Jarmanoonni Iraaq, Kuweet fi guutummaa Baha Giddugaleessaa qabataniiru.
  Wehrmacht loltootaa fi qondaala bahaa baay"ee hin dhabne. Akkasumas loltoonni isaa Ingilizii fi keessumaa humnoota koloneeffataa caalaa baay"ee fi yeroo dheeraa fi leenjii gaarii qaban turan.
  Ingilizoonnis kana ofirraa ittisuu danda"aniiru, shakkii tokko malees, mo"aman. USSR malee Fritz Briteen milkaa'inaan loluu danda'aniiru.
  Walumaagalatti Biriteen kolonii ishee dhabuuf murtaa"aa turte. Waraanni lafaa ishee garmalee dadhabaa fi bu"a qabeessummaa lolaa xiqqaa waan tureef kolonii loltoota Wehrmacht baay"ee fi naamusa qaban irratti qabachuu hin dandeenye.
  Garuu xiyyeeffannaan doonii irratti kenname hin hojjenne. Kufaatii Jibraaltar fi Malta booda Afrikaa qabachuun hin danda'amu ta'e. Kanaaf Rommel Sulula Suuez cufe. Akkasumas lafaan illee Jarmanoonni Ingilizoota goolii tokkoon injifatan. Waraana USSR waliin godhame booda, Wehrmacht daran cimaa fi dandeettii isaa irratti ofitti amanamummaa guddaa argatte, muuxannoo lolaa bal'aa argate.
  Akkasitti Afrikaan suuta suutaan mo"amte. Karaa Iraan immoo Jarmanoonni Hindii seenan. Achittis, seepoonni biyya keessaa Biriteeniif duʼuu hin barbaanne. Walumaagalatti, Jarmanoonni loltoota Ingilizii caalaa fageenya, hanqina daandii, qunnamtii diriiree fi rakkoo dhiyeessiitiin gufachiifamaniiru.
  US waraana akka hin uumamneef dafqa itti naqamti. Qoqqobbii Jaappaan irratti kaa'ame hunda illee kaasaniiru.
  Garuu ammas samurai Peru Harbor haleele. Of eeguu fi qabeenya Ingilizii Eeshiyaa keessa jiru qabachuun barbaachisaa ture. Jaappaanonni immoo ni raawwatan.
  Gabaabumatti, waggaa afurtamii lammaffaa fi walakkaa jalqabaa afurtamii sadaffaa keessatti Jarmanii fi Jaappaan Afrikaa, Awustiraaliyaa fi Eeshiyaa hunda qabataniiru. Akkasumas Adoolessa 1943tti Biriteen keessatti bu'uun itti aanee dhufe. Boombii gurguddaa booda, beekamaadha. Jarmanoonni Yu-288, fi Yu-188, fi maashiniiwwan biroo fayyadamaniiru.
  Kolonii ishee dhabdee fi waraana galaana jalaatiin waan dadhabdeef, Biriteen ofirraa ittisuu hin dandeenye.
  Jarmanoonni immoo qabeenya garmalee, fi keessumaa humna namaa baay"ee qabu turan. Magaalotaa fi warshaalee Ingilizii hunda jecha jechaatti boombii darbatan. Achiis, beekamaadha, loltoonni bu"uu fi itti fayyadama Paantar, Tiger, Leencotaa fi illee Hantuuta. Tole, beekamaadha, akkasumas taankii bishaan keessaa fi konkolaattota bishaan jalaa.
  "Mouse" osoo opereshinichi hin jalqabin xumurame, inni illee lolee ture. Garuu "Hantuutni" garmalee ulfaataadha.
  Gareen Geerdaa doonii Paantariin ture lola irratti adda of baasan. Erga Biriteen qabamtee boodas Jarmanoonni yeroo muraasaaf Ameerikaa waliin wal lolan. Ameerikaanota Aayislaandi keessaa kuffisee. Garuu qunnamtii dheeraa irraa kan ka'e Ameerikaa qabachuun hojii ulfaataa ta'ee argame. Taʼus, Galaanni Atlaantiik qoosaa miti. Hiriyaa irratti boombii darbatanii galaana irratti yoo lolan malee.
  Doonii bishaan jalaa Jarmanii kan guddatan yoo ta'u, haayidiroojiinii peerooksaayidii fayyadamuu dabalatee, doonii Ameerikaa guutuu jechuun ni danda'ama liqimseera.
  Haa ta'u malee Ameerikaan ammallee qabachuun garmalee rakkisaadha. Waraanni kun harkisee kan itti fufe siʼa taʼu, dhuma irrattis Jarmanoonni aangoo qabatanii nagaa buusan.
  Sana booda Jarmanoonni gara USSRtti garagalan.
  Bara 1945tti xiyyaaronni E-50 fi E-75 gara oomishaatti seenan. Hitler konkolaattota sakatta"iinsaa xixiqqoo walduraa duubaan hojjetaman irraa kan hafe, taankii toonii shantama ol salphaa ta"e akka hin oomishine dhorke.
  Paantariin kun toonii afurtamii afur fi walakkaa ulfaata ture. "Panther" 2 reefuu toonii shantamii lama ta'eera. E-50 kanaan dura toonii jaatamaa fi shan jechuun ni danda'ama harkisee jira. Taankiin dhumaa hidhannoo fuulduraa baayyee gaarii ta'e kan miliimeetira 150 kan ta'e qaama doonii irratti kofa digrii 45, fi miliimeetira 185 fuula duraa turret irratti, akkasumas kofa qaba ture. Qawwee mm 88 dheerinni barmeela isaa 100 EL ta'e. Akkasumas 82 mm hidhannoo cinaacha irratti, akkasumas qaxxaamuraa irratti. Mootora yeroo guddifamu humna fardaa 1200tti saffisiise waliin walqabatee taankii giddu galeessaa baayyee humna guddaa qabuudha.
  Dabalataan daqiiqaa tokkotti marsaa kudha lama.
  E-75 kana caalaa ulfaataa ta'ee fi ulfaatina toonii sagaltamaa ol ta'e. Taankiin kun guutummaatti milkaa'ina akka hin arganne ta'ee argame. Qawween 128mm kun saffisa dhukaasaa suuta kan qabu, saffisa afaan isaa gadi aanaa kan qabu yoo ta'u, fageenya dhiyootti 88mm E-50 waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu faayidaa hin qabu ture.
  Hidhannoon fuulduraa qaama doonii kofa digrii 45 irratti miliimeetira 160 xiqqoo fooyya'a. Haa ta'u malee, kana caalaa hin barbaachisu. Qawwee Ameerikaa hunda qaba, kan Sooviyeet illee qabata. Eegumsi turret kanaa baayyee gaarii dha: fuulduraan miliimeetira 252, cinaachaa fi duubaan miliimeetira 160. Yoo xiqqaate eegumsi amanamaa xiqqaa fi guddaan masaraa kanaaf, keessumaa cinaachaaf akka jiru hubachuun ni danda"ama.
  Cinaan keesii 120 mm yoo ta'u, kunis fudhatama qaba, dabalataan iskiriinii fannisuus ni dandeessu. Mootorri isaa garuu humna fardaa 900n baayyee dadhabaadha. Walumaagalatti, taankiin sun kan hin xumuramnee fi baayʼee dheeraa akka taʼe beekamaadha. Tiger-2 hamma tokko guddate kan rakkoo walfakkaataa qabu na yaadachiisa.
  Konkolaattonni Jarmanii lamaan mudaa kan hin qabne yoo ta'u, E-50 garuu caalaatti qabatamaa ta'uun isaa beekamaadha.
  Tole, akkasumas E-100. Garuu konkolaataan kun daran ulfaataa fi amala konkolaachisummaa E-75 caalaa hamaa qaba.
  E-100, sababa ulfaatina guddaa isaatiin, baay"ina xiqqaadhaan oomishame.
  Akkasumas waraanni ofii isaanii akka waliigalaatti E-50 raggaasiseera.
  Birraa bara 1946, sirritti Ebla 20, guyyaa dhaloota Fuhrer"tti, Jarmanoonni gara USSRtti ce"an.
  Konkolaataa fi meeshaalee baay"ee qaban turan. Taankii kuma kudhaniin lakkaa'aman kan gosa adda addaa. USSRn akkasumas T-34-85 fi IS-2 fi IS-3 kanneen tartiiba qaban tajaajila keessa turan. T-44 guutummaatti milkaa'uu hin dandeenye. Garuu T-54 ammallee qophii hin turre.
  Jarmanoonni E-50 fi E-75 baay"inaan oomishanii turan.
  Kutaan biyyattii guddaan erga dhabee booda, Istaaliin konkolaattota toonii afurtamii torbaa ol ulfaatan akka hin misoomne dhorke.
  T-34-85 baay'ee, fi IS-2 fi IS-3 hamma tokko xiqqaa ta'een alatti, SU-100, kan qawwee ofiin socho'u salphaa fi bu'a qabeessa ta'e, baay'inaan oomishame.
  Kan hubatamuu qabu, taankiin baay"ee guddaa ta"e, T-34-85, cinaacha qofaan E-50 series Jarmanii keessa seenuu kan danda"u yoo ta"u, E-75, cinaacha irraa illee, garmalee cimaa akka ture, SU- 100 gochuu danda'a, yeroo sanattillee cufamuu danda'a.
  Kanaaf humnoonni wal qixa akka hin taane ifaadha. Taankoonni Jarmanii mataan isaanii fageenya guddaa irraa taankii Sooviyeet keessa seenaniiru. Akkasumas IS-3 qofatu mormaaf, achiis kutaa gubbaadhaaf eegumsa quubsaa xiqqaa fi guddaan qaba ture.
  Kunoo Jarmanoonni naannoo USSR keessa dhiibaa jiru.
  Gerda, Charlotte, Christina fi Magda E-50 keessatti. Sirba ofitti afuufee boo'u.
  Gaanfa korbeessa hoolaa nama hundumaa ni caccabna, .
  Waaqayyo inni hundumaa danda'u nuuf ta'a!
  Akkamitti immoo fudhatanii diina irratti dhukaasu.
  Soddomii afur sun turret isaa afuufamee ture. Eeyyee, garee lolaa, homaa jechuu hin dandeessu.
  Shaarloon gammachuu dhabuudhaan akkas jetteetti:
  - Ammas hidhannoon keenya baayyee gaarii miti. Diinni boordii illee hook gochuu danda'a!
  Kiriistiinaan akkas jetteetti:
  - Garuu qawween sirrii fi ajjeesaa dha! Kanaaf tokko isa kaaniif beenyaa kaffala!
  Gerdaan akkas jettee qooste:
  - Hunda addaan ciccirna!
  Gidduu kana Naatashaan SU-100 irratti hojjettoota ishee waliin Fritz waliin lolaa jirti.
  Oleg Rybachenko miseensa garee SU-100 5ffaa ta'uun Natasha, Zoya, Augustina fi Svetlana waliin ta'uun argame.
  Shamarran sun mataa isaanii raggaasisanii akkas jedhan:
  - Ati qabsaa'aa dha, kunis waan guddaadha!
  Naatashaan diina irratti dhukaase. Qolli kun konkolaataa Jarmanii morma isaa rukutee ricocheted ta'e. Intalti aariidhaan miila qullaa ishee chaappessite. Isheenis akkas jettee ilaalte:
  - Amma immoo ati gurbaa! Ati qara fakkaatta mitiiree?
  Oleg mataa isaa rukute. Inni mucaa hin duunedha, kana jechuun waan baay'ee hojjechuu danda'a jechuudha. Kunoo E-75 Jarmanii gara fuulduraatti tarkaanfachaa jira. Akkamitti cabsina?
  Mucaan ogeessi sun waan kana adda baasee pirojektii sanatti xuxxuqe:
  - Nuti sibiila, dhiiga tokkoo - ana fi ati!
  Gargaarsa miila isaa qullaa fi daa'imummaatiinis ija garagalchee dhukaase.
  Akkuma taankiin Jarmanii hidhannoo fuulduraatiin cimaa hin taane, garuu yoo sirriitti dhuma irraa gara dhumaatti ykn sarara humnaa walitti makame rukutte taankiin harka kennata. Achiis sibiilli sun dhohee meeshaan lolaa dhoohuu jalqabe.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee iyye:
  - Kun gita olaanaadha!
  Naatashaan kofoo gurbichaa isa qullaa ta"e sanatti siqxee mataa ishee rukutte:
  - Dhukaasuu!
  Oleg Rybachenko ammas SU-100 irraa dhukaase. Fageenya dheeraa irraa dhukaasanii, achiis qawween Sooviyeet 100 mm taankii Jarmanii isa haaraa: E-50 fi E-75 hin fudhanne. Garuu mucaan sun phenomenal dha. Diina rukutuus ni danda'a.
  Mucaan Terminator ammas dhukaasa. Akkasumas E-50 keessaa cabsa. Taankiin kun saffisaa waan ta'eef rukutamuu qaba. Garuu Jarmanoonni yeroo hunda cimsanii dhiibaa jiru.
  Zoyaan dhukaasaa jirti. Baayyee sirritti immoo.
  Diina masaraa keessa jiru rukuti. Sana booda Oleg Rybachenko ammas dhukaasa. Qawween miliimeetira dhibbaa ajaa'iba hojjeta.
  Gurbaan geenii ni boo'a:
  - Si ciccira! Si ciccira! Akka isinitti tolutti hin ta'u!
  Ammas akkuma gurbaa fudhatee baay"ee sirritti rukuta. Dhugumas diina ni ciccira.
  Sana booda:
  - Ani qabsaa'aa sagalee ol ta'edha!
  Ammas gargaarsa miila qullaa isaatiin ni dhukaasa.
  Mucaan kun waggaa kudha lama qofa fakkaata, garuu baayyee saffisaa fi ajaa'ibaa dha.
  Asitti gargaarsa quba miila ishee qullaa fi Awugustiin dhukaaste.
  Intalti sunis E-50 kuffifte.
  Jarmanoonni miidhaa guddaa irra ga'aa jiru. Garuu avalanche taankii isaanii itti dhihaachaa dhufeera. Kunoo E-100 sochiirra jira. Akkasumas hidhannoo, meeshaa waraanaa fi gaachana humna guddaa qabu.
  Garuu shamarranii fi gurbaan isaas keessa darbu.
  Konkolaataan Jarmanii tokko ibiddaan gubatee cicciramee jira.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee sirbe:
  - Ulfinni Biyya Abbaa Qulqulluu,
  Aarii lafa irraa hin taaneen!
  Ammas mucaan sun dhukaase, faashistii sana caccabsee shamarran sanatti ija isaa rukute. Ammas mucaan rasaasaan rukutee diina balleessa.
  Mee dhugaa haa dubbannu, inni mucaa qabsaa'aadha. Innis qola si rukuta. Akkasumas taankiin "Tiger"-2, yeroon isaa darbe garuu humna guddaa qabu, miidhamaa ta"e. Paantar 2 Jarmaniis mo'amuun rakkachaa jira. Garuu Ameerikaa ofii ishee mo'achuuf jette.
  Amma immoo USSR dhiibbaa gochaa jirti.
  Oleg Rybachenko dhukaasaa fi rukuta sirritti.
  Kanaaf dabareedhaan dhukaasuun sirbuu jalqaban...
  Naatashaan miila qullaa ishee rukuttee akkas jettee boosse:
  - Kun taiga irraa kan fudhatamedha...
  Zoyaas quba miila ishee qullaa ta'e rukutee akkas jettee qooste:
  - Gara galaana Ingilizii...
  Awugustiinis qola rukutee akkas jedhe:
  - Waraana Diimaa!
  Svetlana quba miila qullaa isheetiin misaa'ela dhukaasuun akkas jetteetti:
  - Hunda caalaa cimaa!
  Oleg Rybachenko wal qunnamtii saalaa raawwatee akkas jedhe:
  - Akkasumas Diimaan...
  Naatashaan dhukaasaa fi siqsitee:
  - Humnaan dhidhiita!
  Zoyaas dha'ee fi boo'aa turte:
  - Baayonet kee harka calloused ta'een!
  Awugustiin rukutee boo'e:
  - Nutis...
  Svetlana himannaa ajjeechaa dhukaasuun akkas jetteetti:
  - Kan hin dhaabbanne!
  Oleg Rybachenko ammas dhukaase, kolfaa:
  - Gara isa dhumaa deemi...
  Naatashaan qola ergitee akkas jettee boosse:
  - Lola du'aa!
  Shamarran immoo bittinnaa'an, qawween hanga qola dhumutti dhukaase.
  Eeyyee, Oleg Rybachenko ammas waraana keessa jira.
  Garuu Waraanni Diimaan rakkachaa jira. Jarmanoonni tarkaanfachaa jiru. Meeshaalee baay"ee fi waraana miillaa baay"ee qabu. Jaappaanonnis baha irraa dhufaa jiru.
  Humna akkasii ofirraa ittisuu hin danda'u.
  Gerda fi hojjettoonni ishee E-50 irratti wal lolu. Jarmanoonni reefuu Voronezh weeraraa jiru. Lolli cimaadha.
  Gama tokkoon taankiin Jarmanii akka loltuu gosa mataa isaatti baayyee gaarii dha. Garuu eegumsi doonii irra jiru baayyee laafaa dha. Kun immoo miidhaa isaa waan ta'eef shamarran dammaqinaan jiraachuu qabu.
  Ammallee xiyyaaronni T-34-85 baay'een oomishamaa jiru. Konkolaataan kun ammallee baay'inaan oomishamaa kan jiru yoo ta'u, qawween Jarmanii 88-mm 100EL keessa jiru fageenya dheeraa irraa midhaan hedduu haama.
  SU-100nis baay'achaa dhufeera, qawwee ofumaan socho'u waan ta'eef taankii caalaa oomishuuf salphaadha, garuu meeshaa waraanaa cimaadha.
  Amma, quba miila qullaa isheetiin buttooni jooyistikii dhiibdee, Gerdaan gogiinsa Sooviyeet cabsite. Konkolaataan akkasii fageenya dhihootti yoo ilaalle balaa guddaa geessisuu dandaʼa.
  Terminaatarri bifaan diimaa ta'e sun fudhatee sirbe:
  - Narviin koo sibiilaa irraa hin hojjetame, .
  Dhuguma na argatte!
  Achiis Shaarloon qawwee dhukaastee soddomii afur sana caccabsite.
  Akkasumas qawween daqiiqaa tokkotti dhukaasa kudha lama dhukaasu fageenya dheeraa ga'a.
  Itti aansuudhaan Kiriistiinaan dhukaasa baafti. Kanas baay"ee sirrii fi sirritti ni raawwata. Taankii Waraana Diimaa tokko cabsitee akkas jettee iyyitte:
  - Ibidda dheekkamsaa! Hooraa Istaaliniif!
  Sana booda Magdaanis rukutte. Kanas quba miila ishee qullaa fayyadamtee baay'ee sirritti raawwatte.
  Isheenis akkas jettee sirbite:
  - Ulfina Biyya Abbaa bara baraatiif!
  Sana booda intalli kolfaa dhootti...
  Maashiniin Jarmanii kun mudaa tokko malee hojjeta.
  Miidhamaan isaa IS-2, taankii humna guddaa qabuu fi balaa guddaa qabu, garuu fuula duraa turret sanaan eegumsa gaarii hin qabne ture.
  IS-3 qofatu eegumsa fuulduraa gaarii qaba, garuu taankiin kun ammallee tartiiba xixiqqoodhaan oomishamaa jira. Bocni masaraa isaa garmalee walxaxaa dha. IS-3 akkuma shaakala lolaa agarsiisutti yoo xiqqaate konkolaattota E-series fageenya dhiyootti dhiyaachuuf carraa qaba.
  Taankoonni ulfaatoo ta'an USSR keessatti ammallee kan hin oomishamne yoo ta'u, misoomni isaanii illee addaan citeera. Kun ammoo rakkoo akka uumu beekamaadha. Jarmanoonni qawwee salphaa ofiin socho'u E-25 qofa kan qaban yoo ta'u, oomishni isaa garuu qabbanaa'ee jira jechuun ni danda'ama. Maashinichi hamaa ta'uu baatus.
  Miseensota hojjettoota doonii lamaa fi olka'iinsa meetira tokkoo fi walakkaa qofa. Xiqqaa kan ta'ee fi qawwee 75mm kan Panther irraa dhufe qaba. Adamsaa konkolaataa Sooviyeet.
  Garuu Fuhrer aangoo filata. E-50 illee suuta suutaan E-75 gadi ta'a, kunis cinaacha irratti gaachanaan kan haguugamedha.
  E-75 cinaacha keessallee seenuun rakkisaadha. Jarmanoonni immoo kana fayyadamu boqonnaawwan...
  Paayileetonni Jarmanii lama Alvina fi Albina kanaan dura lakkoofsa xiyyaarota kufanii dhibba sadii caaluun: Fannoo Naayitii Fannoo Sibiilaa baala meetii ook, billaa fi diyaamandii argataniiru.
  Shamarran akkasitti loltoota qabbanaa'oo fi addunyaa kanarraa qabbanaa'oodha. Eeyyee, Huffman hanga ammaatti xiyyaarota baay'ee dhukaafaman yoo qabaatellee, baayyee bareedduudha.
  Akkasumas, akka seeraatti, bikinii fi miila qullaa qofa uffachuun wal lolu.
  Alvina xiyyaarota Sooviyeet sadii ME-262 X ishee irraa qawwee xiyyaaraa mm 30n kuffiftee:
  - Ani ibsaa badiisa!
  Albinaan, ibidda walfakkaatu dhukaasuun, mirkaneessiteetti:
  - Nuti immoo guutummaatti badiisa:
  Akkasumas xiyyaarota Sooviyeet afur dabalataan kutte...
  Waraanni miiraan baayyee wal lolu, garuu yeroo hunda kolfu.
  Dhiira jaallatu, arraba isaaniitiin hojjatu. Isaanis ni jaallatu. Bareedina lolaa akkasii.
  Xiyyaara Sooviyeet TU-3 dhukaasanii kuffisanii caccabsan... Kun nagaa isaanii isa ibiddaati.
  Shamarran, gabaabumatti, isin hin gaddisiisan. Waraanni Diimaan immoo isaan irraa argata.
  Garuu gama biraatiin Anastasia fi Mirabelaas bikinii fi miila qullaa qofa uffachuun wal lolaa jiru - qabxii isaanii walitti qabaa! Shamarran baayyee gara jabeeyyii ta'aniidha.
  Anaastaaziyaan immoo xiyyaara Jarmanii kuffistee akkas jetteetti:
  - Ani balaliisaa guddaadha!
  Mirabelaan konkolaataa Jarmanii tokko qawweedhaan kuffisee akkas jettee iyye:
  - Ani super warrior dha!
  Shamarran dhuguma waan nu barbaachisudha...
  Garuu xiyyaarota yeroon isaanii darbe Yak-9 Ts irratti wal lolaa jiru, kunis uumamaan xiyyaarota jeettii Jarmanii wajjin wal hin gitu. Garuu bareedoonni wal loluu danda'u. Akkasumas rasaasaan rukutamuu irraa of qusatu.
  Maaliif immoo? Miila qullaa fi bikinii keessa waan jiraniif. Kanaaf karaan itti isaan kutan hin jiru.
  Warri akkuma arginu gogaan qullaa maal akka ta"e ni hubatu.
  Anaastaaziyaan loltuu Jarmanii kan biraa rasaasaan rukutee kuffiftee akkas jettee qooste:
  - Biyya Haadhaatiif!
  Mirabelaan HE-162 kutee boo'e:
  - Istaaliniif!
  Xiyyaarri waraanaa Jarmanii balaa guddaa geessisu ME-262 X yoo ta'u, qawwee qilleensaa shan, saffisa guddaa, baallee haxaa'ee fi hidhannoo cimaa qaba.
  Konkolaataa HE-162 kan salphaa, gatii salphaa, garuu baayyee socho'uu danda'u kuffisuun salphaadha.
  ME-1010 Jarmanotaaf guutummaatti milkaa'ina hin arganne; TA-183 caalaatti qabatamaa ta'ee argame, akkasumas gara fuulduraatti deema.
  Garuu Hitler ME-262 X kan eegumsa guddaa qabu, meeshaa waraanaa cimaa qabu filata.
  Konkolaattonni Luftwaffe piroopileeraan oofan hanga ammaatti oomisha isaanii marsaa marsaan hin dhaabne. TA-152 konkolaataa kaayyoo hedduu hojjetu keessaa isa milkaa'aa ta'e yoo ta'u, ME-309 ammallee lola keessa jira. Saffisaa fi meeshaa waraanaatiin loltoota Sooviyeet caalu. Akkasumas Yu-488 konkolaataa piroopileeraan oofu ta'us, Yaakoonni Sooviyeet illee isa qabachuu hin danda'an. Eeyyee, LA-7 kan caalaatti guddate illee saffisa isaatiin konkolaataa kana gadi aanaadha.
  Akkasumas xiyyaarota boombii jeettii irratti maal gochuu akka qaban: Arado, Yu-287 fi kanneen biroo.
  Aviyeeshiniin Sooviyeet, xiyyaara jeettii malee, dadhabaadha.
  Haa ta'u malee ammallee Anastasia fi Mirabela haala akkasii keessattillee qabxii gaarii galmeessuu danda'u.
  Kanaaf deebi"anii boba"aa guutanii deebi"anii lola seenan. Ammas konkolaataa Jarmaniin rukutamaa jiru. Bu"aa guddaanis ni raawwatu.
  Namni aviyeeshinii Sooviyeet keessa jiru tokkollee lamaan isaanii wajjin wal bira qabamee ilaalamuu hin danda'u. Kana malees shamarran wal qunnamtii saalaa raawwachuun cimanii akka jiraataniif. Yeroo baayyee immoo yeroo hunda dhiirota adda addaa qabu. Kunis shamarraniif humna akkasii kenna!
  Kun iccitii milkaa'ina ajaa'ibaa isaanii keessaa isa tokko.
  Shamarran kun duraanuu urjii warqee Goota USSR argataniiru, ija wal irrattis ija isaanii ni qoosu.
  Ammas balali'anii naanna'anii nama rasaasaan kuffisan.
  Anastasia xiyyaara Yu-288, kan boombii baayyee humna guddaa qabu, qawwee xiyyaaraa ishee 37 mm ta'een kutte.
  Akkasumas Mirabelaan jeettii Yu-287 kan rukutte yoo ta'u, akkasumas qawwee miliimeetira 37 walfakkaatu fayyadame. Qawween akkasii, sirritti shamarran ajaa'ibaa ta'een, konkolaataa diinaa fageenya irraa rukutuu akka danda'amu taasiseera. Rasaasni sun daangeffamee kan ture taʼus, duʼuuf balaadhaaf saaxilamte.
  Shamarran miila qullaa isaanii rukutanii sirbu:
  - Falcons akka adurreetti ol kaasuu, .
  Istaaliniif fuulduratti jirra!
  Milkaa'inni keenyas dhiyoodha
  Akkaawuntii mo'ataa keessan banadhaa!
  Kanaafuu loltoonni, beekamaadha, faashistoota akka hin gadhiisne. Akkasumas akka malee isa rukutuuf Fuhrer ni miidha.
  Anastasia Vedmakova, beekamaadha, sochii. Yak-9 kiiloo meetira dhibba jahaa ol ta"a, hin turu, qawwee ulfaataa ta"een daran gabaabaa dha, garuu xiqqaa fi guddaan ni darbata, ni garagalcha.
  Yak-3 irraa xiqqoo fooyya'aa, garuu gatii guddaa kan qabuu fi duralumin qulqullina olaanaa kan barbaadudha. Akkasumas USSR naannoo hedduu dhabde. Akkasumas Yak-9 baay'inaan oomishamuu danda'a.
  Garuu Jaappaan waliin ta"uun, Raayich Sadaffaa waliin karaan itti deemnu hin jiru.
  Mirabela ME-262 rukutee kuffisee akkas jettee sirbite:
  - Ulfina Biyya Haadha Raashiyaatiif,
  Addunyaa guutuu ni gammachiifna!
  Anastasia Jarmanii kan biraa kutee akkas jettee qooste:
  - Kun maqaa jaalala hunda caalaa ifa ta'eedha!
  Akkasumas akkamitti akka boo'u. Innis Fritz rukuta.
  Shamarran, beekamaadha, baayyee baayyee qabbanaa'oodha.
  Gidduu kana Jarmanoonni naannoo USSR keessa gadi fageenyaan socho"aa jiru.
  Jaappaanonnillee ofitti gammadaa jiru. Isaanis baay'ee waan ta'aniif Chaayinaa dursanii oofaa jiru.
  Loltoonni keelloo cabsanii seenuuf yaalaa jiru. Akkasumas jecha jechaatti bakka itti dhihaatan hunda reeffaan balfa.
  Garuu baay'ee waan ta'aniif dhuma irratti cabsanii darbu.
  Jaappaanotaa fi waraanni isaanii keelloo Khabarovsk weeraraa jiru. Kasaaraan tasuma tilmaama keessa hin galfamu.
  Garuu achitti shamarran Sooviyeet isaan qunnamu.
  Alenkaa fi garee ishee.
  Shamarran Khabarovsk ittisa. Miila qullaa diina irratti boombii darbatu.
  Akkasumas qoosaadhaan sirbu:
  - Nuti shamarran bareedduudha, .
  Akkasumas mo'amuu qabsaa'ota hundaa...
  Sagaleen akkas guddaadha
  Ulfinaan abbootii maraataniif!
  Ammas boombiin miila qullaa bareedduuwwaniin darbatamu balali'a.
  Alenkaan akkuma dabaree kenniteen Chaayinaa gadi murtee ni qoochoo:
  - Ulfinni lafa keenyaaf haa ta'u!
  Anyutaan miila qullaa boombii darbattee ni boo'a:
  - Maqaa humnoota ol'aanootiin!
  Akkasumas dho'iinsa lubbuu namaa galaafatu si rukuta.
  Itti aansuudhaan Anjeeliikaan dhukaasa. Akkasumas miila qullaa isaatiin boombii darbata.
  Akkasumas iyye:
  - Gara daangaa haaraatti!
  Sana booda Maariyaanis si rukutti. Akkasumas qabsaa'ota keelloo dhoo'uudhaan kutee, sirbite:
  - Funyaan funyaan! Ija ijaaf!
  Hiriyyoota ishee irrattis ija jaamsa.
  Sana booda Olompiikiin saanduqa dhoo'aa guutuu saamuraa fi Chaayinaa irratti darbata.
  Innis ni boo'a:
  - Ulfina Biyya Abbaatiif!
  Ammas shanan waraana alagaa balleessu.
  Garuu Jaappaanonni kanaan dura Chaayinaa baay'ee walitti qabaniiru. Ol ba'anii ol ba'u. Tuullaa reeffa guutuus ni guddata.
  Alenka dhukaasa, kofoo qullaa isheetiin darbatti fi iyyiti:
  - Istaaliniif!
  Anyut miila qullaa isheetiin boombii darbatees ni gunguma:
  - Barsiisota!
  Anjelikaan sarara sana ni darbatti. Miila qullaa isaatiin kennaa darbatee ni qooqa:
  - Leeniniif!
  Achiis Maariyaan diina rukutti. Quba miila qullaa isaatiinis badiisa ni jalqaba.
  Sana booda Chaayinoonni kallattii hundaan faffaca'u...
  Sana booda ammoo Olompiikiin barmeela naayitiroogiliiseeriinii fudhatee dhaamsa. Nama hundas ni ajjeesa.
  Warri waraanaas ni kufu...
  Oleg Rybachenko fi gareen isaa ammallee Tuulaaf falmaa jiru. Jarmanoonni Moskoo marsuuf yaalaa jiru. Magaalaan Tuulaa duraanuu weerara Fritz bara '41 keessa ture ofirraa deebifteetti.
  Garuu diinni amma baayyee cimaadha. Akkasumas aggaammiidhaan dhukaasaa jira. Akkasumas boombiin Waraana Diimaa, fi humnoota diigumsaa biroo irratti roobaa jira.
  Diina baayyee humna qabu. Akkasumas qabsaa'ota gurraacha, Araboota fi Hindii baay'ee gara waraanaatti darbatu. Kan hin dhaabbannes fakkaata.
  Oleg Rybachenko E-75 irratti dhukaasuun akkas jedhee sirbe:
  Loltuun yeroo hunda fayyaa qaba
  Loltuun waan kamiifuu qophaa'aadha...
  Akkasumas dafqa akka kaarpeeti irraa, .
  Karaa irraa bu'aa jirra, .
  Hin dhaabbatus!
  Miila kee immoo hin jijjiirin
  Fuulli keenya ibsaa jira
  Bootiin ni ibsa!
  Ammas mucaan sun fageenya irraa Naazii rukuta. Garuu humnoonni dhuguma wal hin qixxaatan.
  Tuulaan gootummaan dhaabbatus. Kibbatti immoo Naaziin Istaalingiraaditti dhiyaachaa jira.
  Garuu achitti maal injifanna jedhanii yaadu?
  Oleg Rybachenko ammas Naazii irratti dhukaasuun akkas jedhee sirba:
  Jeequmsi akkasii immoo
  uumama cufa guute...
  Dhala namaa baay'ee nama gaddisiisu - .
  Dhukkubbii fi gidiraa obsaa!
  Ammas mucaan sun ajjeefamee, Faashistiin Hantuutni-2, maashinii baayyee sodaachisaa ta'e, gubachaa ture.
  Naatashaan loojikiidhaan akkas jetteetti:
  - Humni kamuu nu dura dhaabbachuu hin danda'u!
  Isheenis gurbaa sanatti ija ishee rukutte.
  Sana booda Zoyaas rukutte. Akkasumas boo'e:
  - Injifannoo argachuu kootiif!
  SU-100 ofii isaatiif kan hojjetu yoo ta'u, dhukaasa kana dhaabuuf hin yaadu.
  Jarmanoonni suuta suutaan Tuulaa bira darbaa jiru. Humna baay'ee, waraana miillaa baay'ee qabu. Akkasumas taankiiwwan maqaa adda addaa qaban socho'aa jiru.
  Asitti fakkeenyaaf, "Lev"-2 sun, maashinii baay"ee humna guddaa qabudha: ulfaatina toonii dhibba tokko qaba, hidhannoon fuulduraa immoo kofa tokkoon miliimeetira 300 qaba. Wanti keessa darbu hin fakkaatu.
  Garuu Oleg Rybachenko ammallee dhukaasa. Gitaa isaa isa olaanaa agarsiisa - isnaayipara.
  Innis of rukuta, ofii isaas rukuta...
  Naazii irraa kan balali'u ciccitaa qofa. Garuu ammallee suuta jechuu hin barbaadan.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee qooqa:
  - Fuuldurri keenya, .
  Nuti adurree dha - Jedi!
  Ammas mucaan sun koonii hojjeta. Ammas faashistoonni niikeelii argatu.
  Akkasumas hojjettoonni taankii Gerda"s reefuu Stalingrad keessa jiru. Lolli cimaan akkasii asitti ka'aa jira.
  Gerda, dhukaasaa, iyyee:
  - Qaamni koo sibiila!
  Shaarloon quba miila qullaa isheetiin buttooni jooyistikii dhiibdee akkas jettee qoosti:
  - Lolaaf akkas faayidaa qaba!
  Isheenis hiriyyaa ishee irratti ija ishee rukutte.
  Sana booda ammas rukuttee soddomii afur cabsite.
  Achiis Kiriistiinaas dhukaasa baafte. Goggogduu Waraana Diimaa cabsitee akkas jettee gungumte:
  - Ani intala maraatuudha! Hunda addaan ciccira!
  Achiis Maagdaan miila qullaa isheetiin dhukaasa eegalte.
  Shamarran Jarmanii irraa dhufan akka waliigalaatti haala gaariirra jiru. Diinas ni dibatu.
  . BOQONNAA Lakk.2
  Garuu konkolaataan isaanii cinaachaan rukutame. Dhaabbadhee suphuun qaba ture.
  Gerdaan akkas jettee yaada kaappitaalaadhaan kennite:
  - Ammas yeroo qisaasaa jirra!
  Shaarloon miila qullaa ishee fuula hidhannoo sanaa irratti dhidhiittee gungumaa:
  - Haaloo baafnee injifanna!
  Achiis fudhattee ilkaan ishee agarsiifte. Ilkaan ishee luqqisii irraas ifa aduu gadhiiste.
  Kiristiinaan fudhattee akkas jettee qooste:
  - Gorsa malee Haadha biyyaaf!
  Akkasumas hidhannoo irrattis kofoo qullaa isaa ni dha'a!
  Magdaan walii galte:
  - Waan hin taane immoo hin jiru!
  Shamarran ammaaf cheezii taphachuuf murteessan. Hiriyoonni gaa'elaa hiriyoottan gaa'elaaf. Achittis tarsiimoo ijaaruu jalqaban.
  Taphichi nama hawwata. Garuu shamarran sochii hunda irratti wal falmanii mataa wal rukutan.
  Gerdaan ilkaan qullaa ta'een yaada kennite:
  - Ani aksiyoomii isa olaanaa ta'a!
  Akkamitti immoo kolfa...
  Nama maqaa kootiin moggaase oduu durii Andersen irraan tilmaame. Kanaaf saamtotaan bosona keessatti qabamte. Konkolaataa sana diiganii, uffata Gerdaa fi boottii qaaliin hunda jechuun ni danda"ama irraa fudhatan. Kanaaf Gerdaan ammas miila qullaa, uffata gaddaa uffatteetti. Harka ishee dugda duubaan hidhamtee akkas fakkaatte.
  Bosona qorraa birraa keessa deema. Bare sole bump hunda, bump hunda, damee hunda itti dhagahama. Gerdaan sodaattee beeloftee jirti.
  Masaraa mootummaa keessattillee fayyuu dandeesseetti. Marga birraa irrattis qorri ni jira, kunis qorra dhiheenyatti ishee mudate yaadachiisa.
  Gerda grinned... Oduu durii Andersen"s toasted heels akka hin qabne ifaadha jettee yaadde. Sunis waan guddaa ta'a!
  Taankiin dafee suphame. Miidhaan qaqqabe xiqqaadha. Dhukaasni 100mm cinaacha rukutus. Kan balaa geessisuu danda'u.
  Shaarloon quba miila qullaa isheetiin buttooni jooyistikii dhiibdee akkas jettee sirbite:
  - Ani nama taankii balleessudha, .
  Onneen gubaa jira...
  Qawween mana jireenyaa kooti!
  Qolli sunis soddomii afur kan biraa caccabse. Ammaaf dirree waraanaa irratti kan ol"aantummaa qabu T-34-85 dha. Akkasumas konkolaattonni ulfaatoo Waraana Diimaa keessatti baay'ee xiqqaadha.
  Garuu sana booda IS-3 mul'ate. Qabxii dadhabaa qaba: kutaa qaamaa gadii. Mormi kofa guddaa garagalchuu qaba. Boca qaba: funyaan piikii. Garuu morma gadii yoo rukutte araaramni hin jiru.
  Magdaan miila qullaa ishee fayyadamtee qawwee sana gara diinaatti akeekte. Akkasumas akkamitti akka rukute, pirojektiiliinis balali'e.
  Maashiniin Sooviyeet immoo garaacha keessaa rukutame. Masaraan sun cicciramee qola dhoo'uu jalqabe.
  Gerdaan akkas jettee iyyite:
  - Ati immoo bareedina kaayyoo gaarii qabdudha!
  Maagdaan harma ishee ajaa'ibaa raasaa iyyitte:
  - Namni na dhorku hin jiru!
  Shaarloon ofitti amanamummaadhaan mirkaneessiteetti:
  - Eenyullee hin injifatu!
  Kiriistiinaan deebii kennitee akkas jettee qooste:
  - Waraabessi hamaan diina caccabsa!
  Gerdaan akkas jettee gurraacha'e:
  - Waraabessi hamaa - goototaaf nagaa!
  Naaziin Tuulaa marsanii ijoolleen shamarran afur waliin ta'uun ring keessaa cabsanii ba'uu qabu turan.
  Gurbaan, shamarree fi shamarran fiiganii quba qullaa isaaniitiin boombii darbatu.
  Garuu Nafxanyoonni miidhaan irra ga'a, rukutuu hin danda'an.
  Oleg, dhukaasaa, sirbe:
  - Maqaa Haadha qulqulluutiin, .
  Jilba keenyatti fiduu hin dandeenyu!
  Maargaariitaan kennaa du'aa miila qullaa darbattee akkas jettee qooste:
  - Lakki! Gonkumaa hin geessinaa!
  Naatashaan, dhukaasaa fi utaaluu, itti dabaluudhaan:
  - Rakkoon mana keenyatti hin dhufne!
  Akkasumas miila qullaa boombii nama ajjeesu ni dhukaasa ture.
  Sana booda Zoyaan shrapnel sana ni dodge, akkasumas quba miila ishee qullaa fayyadamtee caccabsaa...
  Innis ni boo'a:
  - Guddaa ta'a!
  Sana booda Angelica diina irratti dhukaasa. Aarii bosona keessaa isa gadi mura. Ammas ni boo'a:
  - Ani maraataa saw!
  Boombiin boombii tokkos kofoo kee qullaa irraa ni balali'a.
  Sana booda Svetlana fudhatee cimsitee si rukuta.
  Kunniin, beekamaadha, shamarran - waan duuti diinaaf fidu.
  Naatashaan, diina irratti dhukaasaa, ni qoochoo:
  - Namni nu dhorku hin jiru, sheyxaannillee nu injifachuu hin danda'u!
  Boombiin boombii sun immoo miila qullaa ishee irraa arkii ta'ee balali'a. Innis ni rukuta, waan hundumaas ni facaasa, fagoos ni baasa.
  Shamarran naannoo dhibee kanaan miidhame moʼuu akka dandaʼan beekamaadha. Kibbatti ammoo waraanni diimaan kan qabate Istaaliingraad keessatti lolli ni ka'a. Jaappaanonni kasaaraa guddaa erga mudatanii booda Khabarovsk fudhatanii Vladivostok irratti tarkaanfachaa turan.
  Tole, achitti warra barbaadaniin ni qunnamu.
  Anna Witchakova farda ishee amanamaa balali'u waliin sirna nagaa baay'ee namatti hin tolle argatte. Xiyyaarri waraanaa haadha Mig-4 taate, xiyyaarota Jarmanii hedduu kuffifte, yeroo haleellaa qilleensaa waraana Jaappaan raawwate, akkuma konkolaattotaa fi dooniiwwan biroo lakkoofsaan madaalawaa ta'an gubatte. Erga sangoota Biyya Aduu Ba'aa irraa dhufan magaalattii ciniinee booda, Vladivostok mul'ata gaddisiisaa dhiheesse. Haa ta'u malee, sirni awwaalcha namoota du'anii haala waraanaatiin, gad of qabuu fi saffisaan raawwatame. Paayileetiin Veedmaakoovaan miila ishee ibidda qabsiise, miilli intalattii bishaan dhangala"aatiin waan haguugameef, miila qullaa deemtee, of eeggannoodhaan quba miila ishee irra tarkaanfachaa turte. Jaappaanonni hanga ammaatti sakatta"iinsa kana irra deebi"anii hin raawwanne; Vedmakova caccabaa sana keessa naanna'aa ture, humnaan qulqullaa'aa ture, hojjettoota keessaa ijoolleen baay'een turan. Haphii, miila qullaa, aduu birraa haaraatiin fuulli isaanii diimaa taʼee, tilmaama cabee walitti qabanii, utubaawwan telegiraafii kufan ol kaasanii, akkasumas daandii salphaatti qulqulleessan.
  Jaarsi ijoollee dhiiraa olitti argamu krawattii qajeelchaa uffatee, garuu shamizii malee (addaan fannifame, ijoolleen dhiiraa uffata isaanii kunuunsaa turan fakkaata), gara balaliisaa balaliisaa sanaatti ol fiige.
  - Saffisa saffisaan hojjechaa jirra Jaalle Meejar, wanti hundi yeroo dhiyootti qophaa'a! Daandii qulqulleessina, akkuma waraana duraa ni sirritti!
  Wiitcher kolfee karameellaa itti darbate:
  - Kunoo, fudhadhu! Kun Sooviyeet keenya kan chokoleetii uumamaa irraa hojjetame malee summii Ameerikaa miti.
  Mucaan sun gammachuudhaan ija isaa rukute:
  - Maqaa maqaa ijoollee haaraa Ameerikaanotaaf jedhus baasne! Amma Hitler fi Hirohito waliin waan ta'aniif, egaa isaan Yankees osoo hin taane, Pindos dha!
  Intalti meejar gurbaa duratti jilbeenfatte:
  - Eenyu jette?
  Dargaggeessi qajeelchaa taʼe kun irra deddeebiʼee akkas jedheera:
  - Pindos! Kanaaf amma nuti akka warra Yaankii nu gante!
  Witcherova mataa gurbaa sanaa dhidhiittee, achiis harki ishee guddaan fi cimaan garba gurbaa haphii fi ujummoo dhiigaa qabu irra deeme. Mucaan sun deebisee kolfe: ilkaan isaa adii ta"ee, harka isaa isa calloused ta"e dheeresse. Meejar harka gurbaa raasee akkas jedhee deebiseef:
  - Maqaa yaadachuu qabna! Garuu ammallee Ameerikaa waliin waraana keessa hin jirru, kanaaf maqaa ijoollee baasuun yeroon isaa hin geenye!
  Mucaan kun akkas jedhee morme:
  - Ameerikaanoonni Jaappaanotaa fi Jarmanii caalaa hamaadha, sababiin isaas harka nama biraatiin loluu filatu. Qabsaa'onni Impaayera Biiftuu Baatee hammam gara jabeeyyii ta'anillee, gootummaan isaanii namuu beeka!
  Wiitcher akkas jedhee addaan kute:
  - Jajjaboo kana nan ajjeesa! Akkasumas hamma danda'ametti saffisaan!
  Waraanni haaraan taphataa Krotov osoo hin eegin ajaja guutummaatti loojikii hin taane mallatteessee balaliisaa waraanaa garee dooniiwwan waliin gara Khabarovsk erge. Ajajni kun battaluma sanatti dhufe; Witcherova, beekamaadha, loltuu akka isheef kennan eege, garuu... Garuu fuulduraan xiyyaarota bilisaa harka isaa keessa hin turre, humni cimtuu giddugala isaanii irraas ammallee hin dhufne. Imalli Vladivostok irraa gara Khabarovsk yeroo xiqqoo kan fudhate yoo ta'u, major jecha jechaatti baabura irraa gara lola boba'aa ta'etti darbatame.
  Jaappaanonni magaalaa dallaa gaarii qabdu kana bira darbanii marsuuf yaalan. Loltuun kun yeroo haleellaan sun jalqabu qawwee maashinii isheetiin gara boolla sanaatti utaaluuf yeroo baayʼee rakkisaa ture.
  Wiitcher Kaapteen Sinitsin isa cinaa ishee ciisee jiru akkas jedhee gaafate:
  - Kanaafuu kana jechuun diinni tooftaa Friedrich, ykn caalaatti yoo dubbanne Jeneraal Nogi, dallaawwan sana bira darbee gara duubaatti nu ari'uuf karoorfachaa jira jechuudha.
  Kaapteeniin sun gadda guddaadhaan gungumaa:
  - Funyaan farda Raashiyaa ibidda qabsiisuuf haa yaalu! Kophee isaatiin baay'ee waan hin fakkaanneef baay'ee ni rukutama!
  Paayileetiin ace akkas jedhee qoose:
  - Kophee fardaa sibiilaa Krupp irraa osoo hin taane, kan keenya kan Sooviyeet irraa hojjetame ta"uu hin oolu!
  Jechi ishee iyyi qolaatiin addaan cite. Asitti isheen boolla yeroo dheeraaf qotame keessa ciifti, akka waliigalaatti sararri dallaa beekamaa naannoo Khabarovsk jira, balaan weerara Jaappaan waggoota hedduudhaaf jira. Qolli boolla fuulduraa fi duubaan dhoo'aa kan jiru yoo ta'u, sagalee guddaa dhageessisa. Walumaagalatti shimoosaan beekamaan Jaappaan sagalee fi aarri baay'ee uuma. Loltichi sodaa tokko malee ilaala, dhimmamuu dhabuu tokko tokkoon illee. Dhohinsi qola burqaa xuraa"aa kan maddisiisu yoo ta"u, isaan keessaa tokko biyyeen akka raafamu taasiseera. Kana jechuun qawween dhukaasaa jira, kaalibarii qawwee miliimeetira dhibba sadii gaarii ta"e qaba. Boo'ichi warra madaa'anii dhaga'amuu danda'a... Karaa qawwee danfaa salphaa gurri hundi qabachuu hin dandeenye fakkaatu. Asitti balaliisaa waraanaa lafaan uwwifame. Intalti garuu haxxifattee dafqa hidhata diimaa ishee irraa raase:
  - Yeroo hunda akkas ta"a, yoo ciifte ni xuraa"a! Yoo kaate immoo harka bitaa tokko ykn lama naaf kenni!
  Qophiin meeshaa waraanaa gabaabaa ta'ee argame, tarii Jaappaanonni qola hamma kanaa hin qaban turan. Haleellaan kun eegalameera. Fuuldura isaaniitti taks Jaappaan hedduun yaabbachaa turan. Xiqqaa, qaamni maashinichaa xiqqoo geengoo ta"e. Taankii Impaayera Aduu Ba'aa baay'ee jaallatamu: Chichikha. Wiitcher amala isaa yaadate. Hidhannoo fuulduraa 30 mm, qawwee 47 mm, motorri diizilaa humna fardaa 320. Gahumsa konkolaachisummaa, kan maashiniin kun T-34 gadi hin taane irraa kan hafe, sana booda T-3 Jarmanii kan moodeela bara 1943 ture caalaa hammaataadha. Baha Fagoottillee haxxiffadhu jedhanii waamu! Garuu karaa biraatiin mootittii dirree taankii osoo hin taane, waraana miillaa ti. Yaali, dirree bombii itti dhihaadhu. Akkuma faarfamu: Bakka baaburri hidhannoo qabu darbuu hin dandeenyetti loltuun qawwee qabu ni sardama.
  Qawween Jaappaan kun kan waraabame Mauser Jarmanii irraa ture. Qawwee maashinii xiqqaa, kan Waraana Addunyaa Tokkoffaa irraa "Schmeister" beekamaa irraa ciccirame. Walumaagalatti namoonni ija dhiphoo qaban gama biraa irraa waan gaarii fakkeessuuf fedhii qabu. Dizaayinaroonni Jaappaan duraanuu walmakaa Paantariifi T-34 uumuuf hojjechaa akka jiran beekamaadha!
  Taankoonni Jaappaan kudhan hin caalle waan jiraniif meeshaan waraanaa Sooviyeet isaan qunnamuuf hin ariifatu. Waraanni miillaa fiigichaan, sansalata furdaa aadaatiin isaan duukaa fiiga. Loltoonni Biyya Aduu Baatee ofii isaanii uffata xiqqoo keelloo ta'ee fi halluu steppe khaki wajjin walsimu uffatu. Wiitcher isaan ilaala, dafee lakkoofsa namoota haleellaa raawwatanii madaala. Ijaaf kuma shan hanga jahaa kan ta"an yoo ta"u, yoo baay"ate Raashiyaa kuma tokkotu boolla keessa taa"anii kutaa fuulduraa kana uwwisu. Meeshaaleen waraanaa immoo... Waraanni Baha Fagoo bu'uura haftee kan hidhate yoo ta'u, qawwee maashinii xiqqaa kan qaban qondaaltota qofa. Tole, isheen muummeedha, haa ta"u malee, ejjennoo malee, sadarkaa dhuunfaatti gadi bu"e.
  Kaapteen Sinits (ammallee gurbaa baayyee xiqqaa) Wiitcher gaafate.
  - Jarman waliin wal loltee?
  Intalti akkas jettee deebisteef:
  - Lakki! Isaan dhungadhe!
  Kaapteeniin sun akka tasaa diimaa taʼee, akkas jedhee yaada kenne:
  - Reeffa kee isa jalqabaa ni yaadattaa!
  Wiitcher, kolfaa, mataa ishee raaste:
  "Ani balaliisaa, nama dhukaase kuffisee ajjeese, yaad-rimee reeffa hin qabu!" Karaa biraatiin, yeroo Waraana Sabboonummaa Guddaa sana hunda xiyyaarri koo dhukaafamee hin beeku!
  Kaapteeniin sun hamma tokko akka nama hin gammachiifneetti afuufe:
  - Ati ace qofa taate! Akkasumas Jarmanii meeqa dibame qabda!
  Wiitcher daran bal'inaan kolfe:
  - Digdamii shanaffaa booda urjii goota badhaasan! Digdamii saddeet qofa immoo.
  Sinitsin akkas jedhee iyye:
  - Uh-uh! Ati salphaatti ogeessa ogummaa keetii ti!
  Intalti sun gad of qabuun akkas jettee deebisteef:
  - Goota nama salphaatti amanamummaadhaan dirqama isaa bahu gochuun hin barbaachisu. Amma waraanni miillaa ni dhihaata, isaanis ni qunnamna.
  Kaapteeniin sun booltii qawwee maashinii xiqqaa ulfaataa, ulfaatina kiiloo kudhan gaarii ta'e harkisee. Saree tuqeen, launch baayyee dhiphaadha, butt recoil qaba. Maashinii baay"ee mijataa miti, garuu ni rukuta... Dhugaadha, akka oduun jedhutti, Jarmanoonni duraanuu qawwee maashinii humna guddaa qabu qabu, garuu eenyutu beeka, dizaayinaroonni Sooviyeet waan kana caalu fiduu fi dhiisuu isaanii. Sinits akkas jedhee gaafachuu ofirraa ittisuu hin dandeenye:
  - Paayileetii guddaa akkasii maaliif gara waraana miillaatti jijjiiramte?
  Witcherova walakkaa qoosaadhaan deebii kennite, akkasumas jaamiin qawwee maashinii xiqqaa ishee cuqaaste:
  -Akkasumas ibidda jala taa"uun maal akka fakkaatu beekuu qofan barbaade! Sun qabbanaa'aa ta'a!
  - Akkasumas sarara fuulduraa ga'uuf osoo akkas ariifattee boottii kee dhabdee ta'uu qaba!
  Witcherova, dhugaa dubbachuuf, bishaan dhangala'aan sun dafee akka badu gochuuf yaaluun, akka intala miila qullaa naanna'aa turte. Yeroo waraanaa dubartoonniifi daa"imman baay"een isaanii ganna kofoo qullaa isaanii kan agarsiisan ta"us, kun qondaaltota biratti keessumaa bakka namoonni baay"inaan argamanitti fudhatama hin arganne. Garuu Wiitcher namoota akkasii calaqqisiisuu illee ni jaallate. Isheenis Sinitsin salphaatti akkas jettee deebisteef:
  - Maallaqa qusachuuf jecha addunyaan kaappitaalistii guutuun jechuun ni danda"ama nu morma. Hundaafuu bootiin ni dubbata, kunis hojii namoota hedduu ti!
  Kaapteeniin kun taphaan ija jaamsee tole jedhe:
  -Miila baayyee bareedaa qabda! Isaan pet gochuu nan danda'aa?
  Wiitcher quba ishee raase:
  - Amma miti! Sana booda, yoo lubbuun hafte halkan sanaaf si ho"isa.
  Sinitsin ija isaa bal'ise:
  - Wow, ati saffisaa dha! Dubartoonni yeroo baayyee yeroo dheeraa fudhatu cabsuuf!
  Vedmakova deebii kennuu barbaade, garuu dhohinsi dhaga'ame, taankiin Jaappaan fuuldura isaa deemaa ture albuuda rukute. Intalti kun akkas jettee sirbite:
  - Hitler konkolaataa oofaa ture, saamtuun albuuda dhoohe! Caccabee caccabee - garuu faayidaa xiqqaa qaba ture!
  Taankiin Jaappaan kan biraa dhoohe, dhaabatee, afaan isaa garagalchee boolla Sooviyeet irratti dhukaasa bane. Inni sadaffaan immoo isa duukaa fiige. Jaappaanonni garuu dhaabuuf illee hin yaadne. Warri ija dhiphoo qaban ni caccaban: qawween isaanii maashinii isaanii kan masaraawwan walakkaa geengoo taʼanii fi sochoʼan irratti argaman hojjechuu jalqaban.
  Kaapteeniin sun akkas jedhee gungumaa ture:
  - Kun waan guddaadha! Akka waan parade keessa deemaa jiraniiti! Kun waraana!
  Vedmakova qawwee, akka carraa ta'ee fageenyi waraana miillaa hayyamame kaase, qondaala Jaappaan irratti dhukaase. Narrow-Eyed kufe, qawwee isaa humna guddaadhaan darbatee, marga birraa keessaa baayooneetii isaatiin fumbling. Jaappaanonni kaan fiigicha itti fufan, qaama isaanii xiqqoo qofa garagalchanii, haala kanaan akka hin mo"amneef, ykn caalaatti carraa isaa hir"isuuf abdatan fakkaata. Vedmakova akkasitti loltoota waraana Quantud keessatti leenjisan yaadateera, namni yeroon hin jilbeenfanne ulee baambuutiin mataa isaa rukutama; Zaar-Abbaa fi Heroodis fiigichi gaariin waan kennameef fakkaata! Haa ta'u malee waa'ee Niqolaas 2ffaa dubbachaa jira. Amma ammas Jaappaan lolaa jiru, tokkoon osoo hin taane gama hedduudhaan. Haa ta"u malee, kunis faayidaa qaba. Intalti kun akkas jettee sirbite:
  Dhufaa jira - Wehrmacht biyyeetti darbatameera, .
  Naapooliyoon mo'ameera, hin mo'amne!
  Diinni alaabaa Sooviyeet dhiibuu hin danda'u, .
  Gaafa ummanni fi dhaabni tokko ta'u!
  Taankoonni Jaappaan barbadaaʼan tokko tokkoon dhaabbatanii kan turan siʼa taʼu, loltoonni miillaa baayooneetiidhaan rifaman garuu daran saffisaan fiiguu jalqaban. Bakki loltoonni Sooviyeet itti argaman balaqqeessa, qawween harka rukutuu, darbee darbee dhukaasa qawwee maashinii gidduu seenee ture. Wiitcher dhukaasa baneera. Jaappaanonni, sochii irra deebi'anii fe'aa turan, qawwee irraa dhukaasaa turan. Gubbaa somba isaaniitiin iyyan:
  - Baanzaayi! Rus harka kennadhaa!
  Rasaasni reeffa isaanii akka ulee raammoo bocee gara maaneekiinitti galche. Dafqi lafee dhiigaan makame ni kufe. Haa ta'u malee, rasaasni irra caalaan isaa akkuma lola keessatti ta'u, darbe. Jaappaanonni dirree bombii qaxxaamuran, loltoonni xixiqqoo fiigicha isaaniif baay'ee salphaa waan turaniif kennaa taankiidhaaf qophaa'e dhoosuu hin dandeenye.
  Witcherova gara jabinaan duubatti deebi'uu qawwee maashinii garba ishee irratti kan itti dhaga'ame yoo ta'u, qabsaa'onni Biyya Aduu Ba'aa jirtu ammoo bineensota dhugaa fakkaatanii turan. Iyya isaanii kan histerical ta"e cimaa fi itti dhihaachaa dhufe, fuulli isaanii keelloo jibbisiisaan dafqaan calaqqise. Witcher loltoota diinaa hamma danda'ame yeroo tokkotti ajjeesuuf yaala. Intalti akkuma yeroo hundumaa ho'aa jirti, akka koonyaattis dhukaasti. Kiliippiin tokko dhume, kan biraa galche. Barruun sun baayʼee guddaa, geengoo fi golee sana keessa galchuun salphaa miti. Ammas ibiddi, Jaappaan garagaltee balali'u.
  Vedmakova rasaasa marsaa lammaffaa dhukaasuun rasaasa tokko malee ishee hafe. Warri ija dhiphoo qabanis reefuu boombii harkaatiin haleelaa jiru. Isaanis darbachuudhaan deebii kennu, amma iyyaa fi boo"ichi baay"ee caalu, loltoonni Sooviyeet illee ni kufa. Caccabni kun rifeensa xiqqoo mataa Wiitcher irratti argamu irraa kute. Narviin intalattii obsuu waan hin dandeenyeef, utaaltee gubbaa somba ishee irratti iyyiti:
  - Istaaliniif biyya haadha!
  Ishee duukaa bu"uun qabsaa"onni hafan iyyan, haguuggii keessaa utaalanii baayooneetii isaanii raasaa. Loltoonni Sooviyeet Jaappaanota waliin wal arguuf fiigu, lola baayooneetii irratti bobba'u.
  Vedmakovaan garaacha "samurai" dhiyoo jiru rukuttaa ariifataadhaan mura. Iyyee deebisuuf yaaluun akka bofa qalamee kufa. Intalti gammachuudhaan iyyitti:
  - Kubbaa miilaa Raashiyaa: Raashiyaa - Jaappaan, lama-zeeroo!
  Dhugumatti immoo Jaappaan biraa qoonqoo isaa baayoneetidhaan muramee kufe. Tole, balaliisaa waraanaa isa sadaffaa jilba isaa rukute. Namichi ija dhiphoo qabu sun diriiree, intalli sunis, inershiyaadhaan socho"aa, fiixee isaa ija mormituu sanaa waraantee!
  -Jaappaan argadhaa! Maaliif danqaa duuba dhaabbachuu!
  Rukuttaan haaloo ba"uu baayoneet kun uffata meejarichaa cicciree, dhiigni ba"e, garuu kun intala kana dhiphisuu dhiisuu qofa osoo hin taane, aarii dabalataa isheef kenne.
  - Du'a Hiroohitoo! - Intalti boo'e, jilbi ishee mana qulqullummaa ija dhiphoo qabutti kufe, intalliis saffisa akkasiitiin, akka waan piroopelaroota qabsaa'aa haaraa ta'etti socho'aa turte.
  Jaappaanonni duubatti deebi'an, illee duubatti deebi'an, intalli kaka'umsa argatte sunis haleellaa sanatti deemte, qawween ishee maashinii akka kilabii harka nama guddaa tokkootti naanna'aa ture. Achiis rukuttaa cimaan dugda mataa irratti buttee qondaala garmalee hinaaffaa qabuun dhufe. Anaan hafuura baafatte:
  - Kunoo shahen-khash isiniif!
  Garuu walumaa galatti Raashiyaan rakkoon isaan mudate. Gama ija dhiphoo qabu kun faayidaa dachaa shaniin kan qabu yoo ta"u, Jaappaanonni sadarkaa qaamaa gaarii kan qaban yoo ta"u, kana malees loltoota USSR keessaa warra ciccimoo ta"an waliin wal hin lolu. Uumamaan, yeroo waraana rakkisaa akkasii, loltoonni gosa sadaffaa, amala hamaa qaban, ykn loltoonni lola Naazii wajjin godhame irratti akka malee miidhaman gara Baha Fagootti ergamu turan. Loltoonni ni kufan, yeroo tokko tokko baayooneetii kudhan ta"an gara Raashiyaa tokkotti oofamaniiru, jecha jechaatti walitti dhiigni dhangala"aa turan, garuu akka goototaatti lolan, namni araara gaafate hin jiru.
  Sinitsin qondaala Jaappaan tokko baayooneetiidhaan waraane, garuu fiixee isaatiin cinaacha isaa irrattis rukutame. Dargaggeessi kun Jaappaanota haleelu kana rukuttaa qawwee isaatiin garaa isaa rukutee kuffisee, dhiigni garuu cinaacha irraa garmalee dhangala'e. Samuraa afur immoo yeroo tokkotti gurbaa sanatti fiigaa turan.
  Vedmakova jabaan sun fiigaa baraaruuf, qondaala kana baayoneetidhaan hanga garbaatti waraanee, Jap biraa jilba jalatti kuffisee.
  - Petrukha qabadhaa! - Jette.
  Achumaan baayooneetii lama garaa irratti kaayyeffate calaqqisee akkas jedhee deebiseef:
  - Ani Pheexiroos osoo hin taane Arkadiidha!
  Intalti lammii Jaappaan biraa ajjeeste sun akkas jettee gungumte:
  - Waraana keessatti maqaan hundi akka cuqaasuu qawwee cocked ta"a osoo dhukaasa hin dhukaasiin cock gochuu hin qabdu!
  Arkady xiqqoo duubatti deebi'ee baayooneetiin gara laafina hin qabne sun morma isaa cicciree bane. Dargaggeessi kun dhukkubbii obsa hin qabne irraa kan ka'e iyye:
  - Haadha Waaqayyoo!
  Wiitcher akkas jechuun morme:
  - Tarii ani haadha ta"uu danda"a, garuu kan Waaqayyoo miti! Walumaagalatti Waaqni hin jiru, hin turre!
  Arkaadiin dugda isaa gara Aanaatti deebisee duubatti deebi'ee haala adda ta'een gungumaa ture:
  - Du'a booda immoo jiraachuu dhabuun maaltu nu eega?
  Intalti kun mataa ishee haala hamaadhaan raaste:
  - Lakki! Saayinsiin komunistii namoota du'an du'aa kaasa! Warri lola biyya isaaniif godhame irratti du"anis warra jalqaba jireenya haaraatti deebi"u.
  Sinitsin mataa raasee:
  - Rabbiin haa dhoowwu!
  Witcherova, nama Jaappaan biraa lafa kaa'ee booda, iyye:
  - Waaqni hin jiru! Yoo jiraate, uumaan uumama cufaa jedhamee yaadamu sadist ta'uu isaa amanuu qabna! Uumama isaa dararuus ni jaallata!
  Yeroo sanatti Arkaadiin baayooneetiidhaan qoma isaa keessaa muramee, akka hin kufneef loltuu rifeensa diimaa qabu sanatti hirkate:
  - Ani immoo baay"ee dararamaa jira! Salphaatti waan hin yaadamne!
  Olaantummaan loltoota aduu baatee dachaa shanii hanga jahaa ta"uun isaa gatii isaa fudhate. Samuraawwan shantama ta"an akka waraana porcupines baayoneeti isaanii raasaa isaan irratti fiigaa turan. Arkady ulars tokko lama kan bayonet garaa keessaa qabu argate, achiis iji isaa rukutamee ba'e. Dargaggeessi kun yommuu kufu si"a digdama itti naqanii bara baraan akka callisu godhan. Lubbuun isaa yeroo balali'u maaltu itti dhaga'ame jedheen yaada: ajaa'ibsiifachuu ykn sodaa, ykn tarii mana hidhaa qaama isaa keessaa erga bahee booda boqonnaa nama hin amansiifne.
  Witcher akka waan falfala jala jiruutti ture. Tuuniin ishee baayooneetiidhaan akka ciccirame beekamaadha. Loltuun sun guutummaatti qullaa, barruu hedduudhaan kan haguugame ta'ee argame, garuu samuraayiin sun miidhaa cimaa tokkollee isheerra gahuu hin dandeenye! Loltee harmi ishee qullaa harma diimaa qabu akka bu'aa galaana keessaa raafame. Akkasumas jilba qullaa ta'e qofa balaqqeessa'e. Intalti dhuguma humna bineensotaa fi fedhii saalqunnamtii kakaasu turte. Kopheen ishee qullaa dhiigaan diimaa ta'ee, waaqayyittii guddaa badiisa fi hammeenyaa: Kaalii wajjin waldaa uume! Loltoonni Sooviyeet hundi jechuun ni danda"ama duraanuu waraanamanii ajjeefamaniiru, lola xumuramee, bareedina isaa isa calaqqisu kan Afroodiit qofa keessatti, yeroo yerootti ija dhiphoo of tuulummaa hin qabne sana rukuta ture.
  Jeneraal Jaappaan Nugiin dinqii kana ajaa'ibsiifatee ilaale. Sana booda yaadni tokko mataa isaa keessaa balaqqeessa"e. Ajajni itti aanee sagalee haphii hoomaa awwaannisaa nyaata gadi aanaa qabuun kenname:
  - Kiyyoo ishee irra darbadhu, lubbuun ishee fudhadhu!
  Jaappaanonni qusannaa qabanis networkii qabu turan. Akka tasaa Raashiyaa keessaa tokko lubbuun fudhachuu qabda. Neetworkiin immoo kanaaf mijataa dha. Achumaan namoonni qabattoonni kudhan ta'an intala kana irratti hidhaa darbatan
  Wiitcher hamma dandeessutti ofirraa ittise, humna ishee hundaan of bilisa baasuuf yaalte. Garuu kun hundi akkasumaan ture; Intalti guutummaatti uwwifamtee harka ishee keessaa harkifamte. Keessattuu kallattii kun meeshaa waraanaatiinis ta"e qawwee maashiniin waan hin haguugamneef milkaa"inni tooftaa argame fakkaata.
  Intalti kun fuula qulqulluu haaddate Arkady ishee jaallatamtuu, fi jecha isheen qabdu:
  - Waraana keessatti maqaan hundi akka cuqaasuu qawwee cocked ta"a osoo dhukaasa hin dhukaasiin cock gochuu hin qabdu!
  Yaadni sodaachisaa fi jibbisiisaan ka"e, garuu hin sirreessine! Hundaafuu, yeroo baay'ee kun ni ta'a: nama tokko qofa jaallattee inni du'e!
  Jaappaanonni bakka kana boolla haguuggii gaarii hin qabne qabatanii kan turan fakkaata, ejjennoo loltoonni Sooviyeet naannoo Khabarovsk jiran bira darbuu itti fufaniiru. Vedmakova ishee immoo booji'anii booji'anii, kana booda fudhatamuu baattus, gara duubaatti akka ishee geessuuf konkolaataa hidhannoo xuraa'aa qabutti fe'amte. Maashinichi antediluvian, tarii Waraana Addunyaa Tokkoffaa irraa, kanaaf osoo hin hubatamin loltoota miillaa duuba minced. Saffisni kun sa'aatii tokkotti tilmaamaan kiiloo meetira 12 ta'a. Brr! Taankiin addunyaa irratti jalqabaa konkolaataa Prokhorov kan lafa hunda irra deemu ulfaatina isaa gadi hin taane, garuu daandii guddaa irratti sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 40, daandii guddaa irratti ammoo 25 qaba ture. Hayyee, gama tokkoon USSR Awurooppaa hunda, gama biraatiin immoo kutaa guddaa Eeshiyaa haleelaa jirti. Intalti cinaacha ishee garagalte, dugda ishee irra ciisuudhaaf doorsisni akka jiru fakkaata. Kutaa konkolaataa hidhannoo qabu kana keessatti akkam dukkanaa'aa dha, kutaa bu'uu, ykn geejjibaa loltootaa kan qabu fakkaata. Jalqaba ulee fi funyoo cimaa ofirraa baasuudhaan miliquun gaarii akka ta"u beekamaadha. Akkamitti immoo gochuu dandeenya? Intalti, beekamaadha, ogummaa akka qabdu beekamaadha, haa ta'u malee, isheen 'tinker' gochuu, yeroo wal fakkaatutti hidhaa harkaa irraa harkisuu, fi sansalata miila isheetiin hidhamte keessaa argite. Garuu asitti funyoonis baayyee gaarii hojjechuu danda'a. Hojiin sun nama dadhabsiisa, garuu gara naannoo Manchuriyaatti yoo ishee geessan yeroo ni argatti. Intalti funyoowwan gogaa jiidha qabu irraa buqqiftee, sansalata sana cirtee yeroo wal fakkaatutti yaadde. Hmm, gamtaa qoosaa Raashiyaa Sooviyeet irratti ijaarame miti: Kana malees, bineensi hamaan Jarmaniidha. Biyya teknooloojii sadarkaa olaanaa fi waraana cimaa qabdu. Fakkeenyaaf waa'ee xiyyaara waraanaa haaraa ME-309 dhageesse. Isaan kun duruu waan balali'aa jiran fakkaata. Waa"ee meeshaa waraanaa kanaa odeeffannoo sirrii hin qabdu, garuu akka oduun jedhutti xiyyaarri kun hanga torba qaba! Qabxiilee dhukaasaa. Kun meeshaa waraanaa baayyee hamaadha, YAK=9 isaan keessaa lama qofa akka qabu yoo ilaalle, loltoota Sooviyeet irrattis konkolaataan qabxii sadii ol qabu hin jiru. Monsters kana injifachuuf yaalaa! Hayyee, Fokken-Wulf maashinii baayʼee cimaa, meeshaa waraanaatiin xiyyaarota Sooviyeet caalaa kan caalu, akkasumas boombii toonii lamatti siqu baachuu illee kan dandaʼu dha. Duraanis dhuma bara 1942tti qawwee 20 mm lamaa fi qawwee 13 mm 4 hidhatee ture. Garuu gosti haaraan xiyyaara waraanaa haleellaa fi boombii kan qawwee 30-mm lamaa fi afur 20-mm qabu kanaan dura waan mul'ate fakkaata. Duraanis bineensa, bineensa hamaa hundaaf bineensa ture! Akkasumas akka oduun jedhutti xiyyaarri waraanaa qawwee 30-mm saddeet qabu amma dura oomishaaf dhiyaateera! Ghoul akkasii injifachuuf yaalaa! Dizaayinaroonni Sooviyeet kanaaf deebii akkamii kennuu barbaadu? Vedmakova Yak-3 irratti hojiin akka hojjetamaa jiru dhageesse. Kiyureetarri kutaa Beria"s irraa dhufe tokko waa"ee kanaa itti hime. Xiyyaarri kun wanti ijoo ta'e ulfaatina caasaa salphaa ta'uu isaa, motoraa fi meeshaa waraanaa dabalataa malee waan ta'u fakkaata. Maneuverability, beekamaadha, gaarii dha, garuu meeshaan waraanaa akka dabalu nan barbaada! Hundaafuu, boksii keessatti, atileetiin salphaan ulfaatina rifeensa tokkoo qabu, nama ulfaataa caalaa sochoʼuu akka dandaʼu beekamaadha, garuu amma iyyuu isa moʼamuun isaa hin oolu jechuun ni dandaʼama. Ramaddiin ulfaatinaa akkasumaan miti, boksii ogeeyyii ta"an biratti humni rukuttaa baay"ee gatii guddaa qaba. Meeshaa waraanaa xiyyaarota Sooviyeet cimsuun barbaachisaadha, sana booda qofa Wehrmacht ni reebama... walqixa? Walakkaa lammaffaa bara 1942 irraa eegalee olaantummaa Luftwaffe qilleensa keessaa danfuu jalqabe, Amajjii 1943tti illee USSR faayidaa qaba ture, garuu... Gantummaan Michoota madaallii humnaa jijjiire. Wow, Hitler Amajjii 13 ajjeefame, amma ammoo dhuma baatii Ebla qofa, madaalliin humnaas hammam akka jijjiirame. Kanaaf dafee, ejjennoo tarsiimoodhaan faayidaa qabu irraa gara tarsiimoodhaan mo"amuutti dhiyaatutti. Jarmaniin USSR irratti olaantummaa tarsiimoo fi teeknooloojii osoo hin argatin ammallee akka mo"amtu abdiin waan jiruuf jechuun ni danda"ama. Keessattuu, Michoonni xiyyaara baay"inaan Naaziidhaaf dhiyeessuu danda"u, garuu balaliistonni Jarmanii akkaataa itti balali"an barachuuf yeroo isaan barbaachisa. Ammas garaagarummaan teeknooloojii fi paanaalii meeshaalee ni jira. Taankiin hojjettoota leenji"anis kan barbaadu yoo ta"u, ga"umsi Chevron"s yeroo qorraa Raashiyaa keessatti addatti gaarii miti. Qawwee otomaatikiin M-18... Waan hamaa miti, garuu saffisa dhukaasaatiin moodeelota Sooviyeet hunda caalan irraa gadi aanaadha, sirrii ta'uu isaatiin ol'aanaa ta'us! Gabaabumatti rakkoon jiru rakkoodha! Akkasumas "Churchills" kanneen dhugaadhaan beekamoo ta"an kanneen hidhannoo cimaa fi ga"umsa konkolaachisummaa gaarii qaban jiru... Dhugaadha, nutis isaan waliin wal loluu waan qabnu fakkaata. Akkasumas waraanni sun hamma dheeratutti meeshaaleen Naazii baay"ee argatu. Kanaafuu xumurri isaa salphaadha, ganna keessa Jarman irratti kufaatii cimaa geessisuu qabna. Jaappaan yoo ilaalle, ittisa sochii qabu qofa irratti of daangeessuu fi taankii keessatti olaantummaa qulqullinaa fayyadamuun haleellaa deebi"ee jalqabuun gaariidha. Garuu ammas anniisaa hanga guddaatti qusachuu. Lola yeroo dheeraa keessatti osoo hin harkifamin, fi sarara duraan qophaa"e irratti ittisa ijaaruu. Ammallee carraan Waraana Diimaa Chaayinaa fayyadamuu jira, garuu mootummaan Chiang Ka-sha humna isaa hundaan itti duule. Kanaaf ammaaf humna ofii irratti hirkatanii hojjechuu dandeessu. Yoom haleeluu qabna? Yeroon hundarra gaariin dhuma ji'a Caamsaa yoo ta'u, yeroo daandii guutummaatti gogee humni dabalataa loltootaaf dhufudha. Vedmakova mataan ishee rukuttaa ishee jalqabaa kallattii Oryol, achiis naannoo Kharkov keessatti, Jarmanoota industirii Donbass keessaa ari"uuf, achiis hiriira humnaa Yukireen keessa darbuun, battalumatti Dnieper qaxxaamurtee, fi caalaatti gara Rumaaniyaatti ni geessiti turte . Haa ta'u malee, gara kaabaatti garagaluun Beelaaruus bilisa baasuun garee giddu galeessaa duuba deemuun ni danda'ama. Yaadni akka waliigalaatti gaarii dha, hanqinni tokko tokko jiraatus, haleellaan kallattii Oryol irratti godhamu hunda caalaa ifa waan ta'eef Nafxanyoonni achitti eeggatu. Fortifications hack gochuun dirqama ta'a.
  . BOQONNAA Lakk.3
  Dhugaadha, qawween fi Katyushas asitti ni fayyada. Sirni inni lammaffaan bu"aa cimaa, keessumaa bu"aa naamusaa fida. Haala kamiinuu yoo ta'e, ittisa diinaa irratti qola boombii darbachuuf qawwee fi Katyusha baay'ee si barbaachisa. Walumaagalatti, muuxannoon Waraana Addunyaa Tokkoffaa haleeluu caalaa ittisuun salphaa akka ta"e kan agarsiisu yoo ta"u, Jarmaniin Kaiser"s haleellaa birraa bara 1918 humna ishee osoo hin dhama"in ta"ee waraanni kun waggoota hedduu dabalataaf turuu danda"a ture. Garuu Waraanni Addunyaa Lammaffaa tooftaa haleellaa kan ittisaa caalaa akka caalu mirkaneesse. Fakkeenyaaf, Poland saffisaan mo"amuu, fi keessumaa gamtaa humna guddaa qabu kan warra dhihaa kan michoota ta"an rukutuu. Naaziin humnoota ol"aanoo ji"a tokkoo fi walakkaa keessatti injifatanii, Sarara Maajinoot isa hin mo"amne qofa bira darbuun isaanii ni yaadatama. Afrikaa keessatti lola, bakka jalqaba irratti humnoonni olaanoon Xaaliyaanii rukuttaa murteessaa Ingilizoota irraan mo"aman. Achiis Rommel loltoota Ingilizii baayyee ciccimoo ta'an yeroo haleellaa ariifataa injifate. Garuu beekamaadha fakkeenyi USSR baay"ee nama dinqisiisu, bara 1941, balaa guddaa waraana jabaa tokkoo ture. Akkasumas hojii haleellaa haaloo bahuu kan kutaalee Jarmanii kuffisan. Kanaafuu wanti guddaan dhiibbaa taankii Jarmanii haaraa osoo hin eegin of rukutuudha. Waraanni yeroo dheeraaf turu kan 'attrition' abdii kan hin qabne ta'a jechuun ni danda'ama, yoo, beekamaadha, saayintistoonni Sooviyeet meeshaa dinqii uume malee! Inni lammaffaan qajeelfama irratti ni danda"ama fakkeenyaaf, ti"ooriidhaan boombii magaalaa balleessuu danda"u uumuun akka danda"amu dhageesseetti. Kana malees, boombiin akkasii toonii sadii ykn afur ulfaata. Oduu durii fakkaata, garuu... Oduu durii tokko dhugoomsuuf dhalanne.
  Karaan kana caalaa hawwataan meeshaa waraanaa laayizerii kan Hypreboloid kan injinarii Garin keessatti ibsamedha. Wanti akkasii waraana taankii, xiyyaaraa fi doonii guutuu balleessuuf dandeettii guddaa qaba. Dhugaadha, meeshaa akkasii uumuu fi Third Reich qofa osoo hin taane, gantoota Pindos, addunyaan kaappitaalistii guutuun ni xumurama. Alaabaan ifaan komunismii immoo pilaaneetii kana irratti ni ibsa. Garuu sababa tokkoon meeshaan waraanaa akkasii hin uumamne. Daawwitiiwwan anniisaa gubaa gara yaa"a tokkotti walitti qabuuf karaa hundarra gaarii miti. Akkasumas doonii murachuuf humna baayyee caalu barbaachisa. Haa ta'u malee... yoo gara micron fineness tti concentrated ta'e, sana booda xiyyaaraa fi doonii waraanaa muruun baay'ee ni danda'ama. Meeshaa dinqii USSR baraaruuf gargaaru. Kunoo immoo bu'aan laayizerii, bifa adda ta'een. Dhumarratti sansalatni sun karaa kennee bilisa ta"uutti dhihaatee, funyoo ciccitaatu naannoo isaa ciisee jira.
  Vedmakova akkas jechuun ibsiteetti:
  - Obsaa fi hojii, yoo si waliin jiraate, ati reeffa miti!
  Intalti kaatee miila qullaa ishee haguuggii sana irratti rukutte. Deebiin hin jiru. Isheenis daran rukutte. Deebii kanaaf afaan Jaappaaniin kakachuun deebii hin arganne. Achiis Wiitcher mufannaadhaan sirbuu jalqabe. Akkasumas sagalee ishee ol aanaadhaan sirbite, akka priima donna ayyaana waggaa irratti:
  Tuutni Wehrmacht gara bosonaatti deemaa jira
  Boo'icha qawwee fi walitti bu'iinsa billaa!
  Aarri hanga ji'a tokkootti ol ka'a, .
  Jal'achuu raayyaa samii irraa!
  
  Jaarraa dhufaniif biyyi abbaa ni ulfina, .
  Foon koo Raashiyaaf nan kenna!
  Si jaalladha, bareedduu Rus', .
  Gooftaan mootota hundumaa nu waliin jira!
  
  Yaa bosona biyyaa qaxxaamuraa, .
  Sagaleen aspens warqee ta'e ni qaqawweessa!
  Obboleeyyan falmii Ortodoksii, .
  Waaqayyo waraana kana hojii gootummaatti kakaase!
  
  Guyyoota qorraa ykn ho"aa ta"etti, .
  Tarii duumessi dukkana tokko tokko fida ta'a!
  Nuti allaattii faashistii akka fixaa, .
  Jibbisiisoo fuula kee irraa raasuuf!
  
  Kaayyoon dhaaba keenyaa haqa,
  Ummata Sooviyeet falmaa!
  Faarfannaa jajjaboo, .
  Yaadni sun akka adurreetti ol ka'e!
  
  Istaaliin Mudraa keessatti - yaada bulchaa, .
  Lola du'aa sodaachisaa ta'etti geggeeffamaa jirra!
  Alaabaa Haadha, pestle kan mo'ataa, .
  Pallas-fate waliin falmuuf qophiidha!
  
  Hojiin Leeniin bara baraa ta'a, .
  Koominizimii qulqulluu ni ijaarra!
  Barsiisa namaa amani, .
  Faashismiin gara boolla dukkanaatti ni caccabsama!
  
  Pilaaneetiin guutuun akka simbirroo bilisaa ti, .
  Gara urjiilee fagootti, gara addunyaaleetti haa balaliinnu!
  Waan ifaafi kabajamaa
  Akka fakkii boctootaa ni uumna!
  
  Akkasumas Raashiyaa alaabaa diimaa jalatti, .
  Eden samii akka daraaru fakkaata!
  Kaayyoo Leeniin, fedhii Istaaliin, .
  Gara bu'aa ba'iinsaatti nu geggeessaa!
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova akkasumas shamarran seeraa afur Tula keessaa ba'anii Moskoo gahan.
  Amma haalli magaalaa guddoo biyyattii garmalee rakkisaa ture. Jarmanoonni marfamuu isaanii xumuranii waan turaniif, koridooriin kiiloo meetira soddomaa hanga afurtamaa ta"u, guyyaa guyyaan dhiphaa fi dhiphaa dhufe tokkotu hafe.
  Loltoonni jaha qarqara Moskootti bakka ittisaa fudhatan. Haleellaan cimaan raawwatame.
  Oleg Rybachenko dhukaase ofitti sirbe:
  - Fuuldurri keenya!
  Mucaan sunis miila qullaa boombii darbatee itti fufa:
  - Guddaa taanas!
  Margarita Korshunova dhukaastee iyyiti:
  - Ani immoo isa hunda caalaa qabbanaa'aa ta'a!
  Miila qullaa isaatiinis boombii nama ajjeesu darbata ture.
  Mormitootas kallattii adda addaatiin facaasa.
  Achiis lola keessatti Naatashaan qawwee maashiniitiin Jarmanota gadi murtee kennaa du'aa miila qullaa isheetiin darbatti.
  Dubartiin kun akkana...
  Bara 1941tti Naatashaan Giddugala Brest irraa baqatte. Isheen gara bahaa deemaa turte. Kopheen haaraan sun dafee miila ishee kan rifachiise siʼa taʼu, intalli sunis baaftee miila qullaa deemte.
  Saʼaatii lama lamaaf homaa hin turre, achiis jilbi koo qullaa taʼe natti quufuu jalqabe. Sa'aatii lama lama booda gubachuu jalqabanii reefuu dhukkubaan dhoo'aa turan.
  Naatashaan lammii Muscovite waan taateef miila qullaa deemuun hin baramne. Yeroo yeroon sulula sanatti akka cuuphamtu beekamaadha.
  Eeyyee, miila isheetiif dararaa ta'ee argame. Intalti xiqqoo sun garuu daftee baratte.
  Achiis yeroo hunda miila qullaa, qorra keessa illee kan deemtu siʼa taʼu, qorra cimaa keessa qofa kophee uffatte.
  Amma Naatashaan akka waaqayyittii seeraa sheekkootti wal lolti.
  Kunoo immoo Zoyaan miila qullaa boombii darbattee boo'a:
  - Dhugumatti kun guyyaa guddaadha!
  Dabaree kaayyoo gaarii qabus ni kenna.
  Jarmanoonni fi loltoonni kiraa sassaabdoonni isaaniis ni kufa.
  Achiis Anjelikaan dhukaasa... Akkasumas akkasitti akka malee sirritti dhukaasti.
  Akkasumas boombii miila qullaa ishee irraas balali'aa jira.
  Loltoota kiraa sassaabdota immoo facaasa.
  Sana booda Svetlana dhukaasaa jirti. Miilli ishee qullaa immoo wantoota akkasii namni mormuu hin dandeenye gadi darbatti.
  Mormitootas baayyee fagootti facaasa.
  Innis ofitti dhukaasa, dalga dhoo'aatiin diinota ni caccabsa.
  Shamarran USSR keessatti dhalatan kun!
  Oleg Rybachenko loltoota miillaa diinaa irratti sirritti dhukaasa, miila mucaa isaatiin ofumaan boombii darbata. Yeroo wal fakkaatutti mucichis ofii isaatiif qindeessa.
  Vitaliy Klitschko, Pirezidaantii haaraa Yukireen Zelensky waliin waldhabdeen waan mudateef, kantiibaa magaalaa Kiiv ta"uun aangoo gadhiisuuf murteesse. Dhugaa dubbachuuf maaliif mata jabeessanii ejjennoo sanatti maxxanuu. Rakkoo kana ofumaan hiikuun gaariidha.
  Akkasumas erga kantiibaa ta'uu dhiisee booda Viitaali Kiliichkoon hojii isaa deebisee jalqabe. Achumaan immoo miira, Weider akka lolu qormaata. Lola gidduu galeessaa tokko malee! Kunis waggaa saddeet ol boqonnaa booda.
  Wider, beekamaadha, kana irratti walii gala. Qormaanni fudhatama qaba!
  Yeroon dhugaas ni dhufa. Gama tokkoon shaampiyoonaa addunyaa dachaa ta'e kun waggoota kudha lamaa ol mo'amee hin beeku. Gama biraatiin immoo kantiibaa magaalaa Kiiv duraanii ganna afurtamii sagal. Nama rikoordii Hopins mo'achuu danda'u, garuu dandeettiin isaa baayyee gaaffii keessa galchu.
  Dhugaa dubbachuuf, namoonni hedduun boqonnaa dheeraa akkasii booda kallattiin gara Weider deemuun of ajjeesuu akka ta'e amanu turan.
  Garuu Vitali Klitschko akka Rocky Balboa ti. Artistii knockout humna guddaa qabu kan kutaa ulfaatinaa irratti ol ba'uuf murteesse. Denotey Wider taphataa boksii morkattoonni isaa hundi kufanii argedha. Absolutely nama hunda - Tyson Fury dabalatee!
  Kanaafuu Vitali Klitschko carraa yoo qabaate hoo?
  Viitaali Kiliichko garuu yeroo hunda leenjiʼee, boca qaamaa qabaachuu fi biskileetii yaabbatee gara hojiitti deemti turte. Akkasumas qaamaan hangas hamaa akka hin turre beekamaadha. Kana malees, qoma sibiilaa qaba ture.
  Tole, Vitali Klitschko lola kana ni fudhata, yoo inni jaallatamaa ta'uu baatellee.
  Oleg Rybachenko kilippii qawwee maashinii isaa jijjiire. Lolli boksii waliin godhamu jedhamee yaadamu nama hawwata.
  Kanaafuu, dhuguma, Vitali Klitschko maaliif gara ringitti deebi"ee rikoordii Hopins cabsuuf hin yaalu?
  Kun yaada baayyee cimaa ta'a.
  Mucaan terminator kun dhohinsa dhukaasuun faashistoota kudhan hedduu dabalataan gadi mure.
  Sana booda mucichi kolfee arraba isaa baasee akkas jedhe:
  - Ani nama super dha!
  Maargaariitaan loomii lama miila qullaa walitti hidhaman darbattee akkas jettee qooste:
  - Ati nama kamiyyuu caalaa qabbanaa'aa dha!
  Oleg, dhukaasa itti fufee, sababa dhiheesse...
  Vitali Klitschko, umrii waggaa afurtamii sagal, dhuguma rikoordii Hopins cabsuuf ture. Ibsa gaazexeessitootaaf kenne irratti illee akkas jedhee yaadateera: "Rikardii Foormaan cabsuuf akkan hin jirre dubbadheera, garuu waa"ee Hoopiins homaa hin dubbanne! Kanaaf fudhadhee rikoordii isaa nan rukuta!"
  Haa ta'u malee, kutaan ummataa guddaan xiqqaa fi guddaan Hoopins, umuriin isaa waggaa afurtamii saddeetitti, waancaa shaampiyoonaa addunyaa injifachuu akka danda'u yoo amane, Vitaliy Klitschko waggaa afurtamii sagal irratti amantiin baay'ee xiqqaa ture. Morkataan isaa baayyee cimaa ta'uu isaa irraa kan ka'e dabalatee.
  Seenaa qoqqoodinsa ulfaatinaa keessatti namni akkasii puncher ta'ee hin beeku. Dhugaadha, Wider kana booda dargaggeessa miti, garuu umriin waggaa soddomii shan afurtamii sagal miti.
  Vitali Klitschko garuu abdii akka hin dhabne ifaadha. Cimee leenji'ee boca gaarii qaba. Akkasumas barmaatilee kantiibaa Kiiv ta"uu koo ofirraa darbachuu kootti baay"een gammada.
  Dhugumatti, Yukireen bakka rakkoon baay"een itti mul"atutti kantiibaa ta"uun gammachuu guddaa miti.
  Garuu waldhabdee Uyader waliin taasifameef Vitali Klitschko maallaqni baayyee gaariin dhiyaate. Kanaafuu, haala kamiinuu, ani boorsaa sanaan hin dogoggorre. Maqaan Vitali Klitschko jedhu beekamaadha.
  Arrabni hamaan illee Weider al tokko akka rukuta, Vitali Klitschko ofii isaatii akka gadi bu'u illee dubbatan. Sana booda maallaqa argatee yaadannoo ykn asoosama ni barreessa.
  Yookaan tarii fiilmii keessatti ni taphata.
  Karaa biraatiin Vilaadmiir Kiliichkoon boksii taphachuus barbaade. Shaampiyoonaa addunyaa idilee keessaa morkataa dadhabaa filate Vladimir haxxee qofa. Garuu akkamiin yoo ilaalte inni shaampiyoonaa waan ta"eef sun waan nama gammachiisudha!
  Garuu Denotay Wider, akkamiin yoo ilaalte, ammallee isa hunda caalu keessaa isa gaarii dha!
  Garuu Vitaly rifachuudhaan leenjisa. Inni akka dargaggeessa dhiphina guddaa ofirratti kaa'uudha. Akkasumas walmorkii hedduu kan qabu yoo ta'u, foormii gaarii fi obsa gaarii agarsiiseera. Lakki Vitaly qophiidha. Akkasumas ring qofa hin seenu.
  Dhugumattis, guyyaan murtii yeroo gahu, artistiin guddaan knockout, Wider, gama kanaan ulfaataa hunda caalu, fi Vitaly walitti dhufan. Kantiibaan magaalaa Kiiv duraanii, kan namni hundinuu kanaan dura boksii ta'ee barreesse. Garuu sana booda namoonni seeraan beekaman lama walitti dhufan.
  Vitaly, kan bara 1999tti yeroo jalqabaaf shaampiyoonaa addunyaa ta'e. Mee yaadi yeroo meeqa dura akka turee fi erga taatee kana booda waggoota digdamaa ol darbeera.
  Akkasumas Wider waancaa isaa yeroo baayyee dheeraaf qabateera. Akkasumas rikoordii Holmes kan erga qoqqoodinsa girdoo kanaa yeroo dheeraaf waancaa kana qabate cabsuuf dhihaateera.
  Akkasumas beekamaadha, Wider nama kamiyyuu yoo sodaate akaakayyuu Vitaly miti. Dhugumatti namni hundi Hawwii ta'uu hin danda'u. Mormitoonni Hawkins immoo akka Weider humna hin qaban!
  Garuu Vitaly akka dorgomaa tokkootti ring seena. Qaamni isaa ammallee ajaa'ibaa fi maashaalee kan qabu yoo ta'u, rifeensi isaa duruu halluu diimaa ta'us. Akaakayyuu Vitaly, akka kabajaan, ykn qoosaadhaan waamamutti. Garuu hiikni maashaa akka kan dargaggeessa.
  Vitaly qophii ta'uu isaa ibseera. Isallee miti, reetiin xiqqoo dabaleera.
  Bal"aan akkasumas qalla"aa, bocamee fi lafee keessatti qalla"aa waan ta"eef ulfaatina xiqqaa qaba.
  Puncher sodaachisaa ta'us dhimmoota ittisaa tokko tokko waan qabuuf yeroo hunda miila isaatiin gaarii miti. Garuu duraanuu muuxannoo lolaa hedduu qaba. Gama baay'ina lolaatiin duraanuu Vitaly waliin walqixa. Ammas hin mo'amne.
  Haa ta'u malee Vitaali Kiliichkoon lola isaa lamaan sababa miidhamuu fi ciccituu qofaan mo'ame. Akkasumas namni tokko hin reebamne jechuus ni danda"a.
  Garuu qaawwi waggaa saddeet ol, fi umrii waggaa shantama jechuun ni danda'ama. Vitaly osoo dargaggeessa ta'ee carraa akka qabaatu beekamaadha. Garuu rikoordii Hoopiins mo'achuu danda'aa? Deevid Haye, duraanuu umuriin isaa waggaa soddomii shanii, boksii zeeroo ta'e.
  Garuu dubbiin baay'ee waan jiruuf ring qofatu hima. Vitali Klitschko rikoordii Hopins ni cabsaa moo akkuma Weider waadaa gale stretcher irratti fudhatamee deema.
  Kunoo haguuggii qamadii uffatee ba'a. Dheeraa, baayyee goggogaa, illee akka Koschey gogaa.
  Boksaroota lamatu ring keessatti rakkoo guddaa itti uume. Kunis Ostrix lammii Kuubaa qabxiidhaan dursee kuffisaa injifate yoo ta'u, Tyson Fury ammoo qabxiidhaan dursee waldhabdee kana gara qixaatti fiduu danda'eera. Kanaafuu puncher guddaan yeroo hundumaa bust ta'uu danda'a.
  Garuu carraan jiru kudhan keessaa tokko jechuun ni danda"ama Weider"f fayyada. Ammas Vitaly baayyee dulloomeera, tapha isaa keessatti boqonnaa dheeraa qaba. Obboleessi isaa Vladimir illee qonnaan bultoota giddu galeessaa ciccimoo tokko lama waliin akka ho'u gorse. Dhugaa dubbachuuf Jarmanitti Vitaali Kiliichkoon nama boksii giddu galeessaa ta'e waliin waldhabuun maallaqa dabalataa argachuu danda'a, kunis sababa maqaa guddaa isaa qofaaf.
  Vitaly addunyaa guutuutti nama boksii qofa osoo hin taane, nama siyaasaa, kantiibaa magaalaa guddoo, fi goota Maidan ta'uun beekama.
  Lakki, haala kamiinuu, Vitali Klitschko gaara akkasii irratti ariifachuu fi loluu gatii qabaachuu fi dhiisuu isaa yaaduu qaba ture.
  Garuu filannoo ta'eera: Vitali Klitschko karaa salphaa hin barbaadu!
  Lolli kun Ameerikaa keessatti raawwatama. Faaruun USA fi Yukireen ni taphatama. Galmeen tajaajilaa ni ifooma. Dhumarratti mallattoon lolaa ni dhagahama.
  Baayyeen isaanii daawwannaa fi dhiiga arguu barbaadu.
  Wider dogoggora qabaachuu danda'us of eeggannoodhaan jalqabe. Vitaly yoo dafqa ta'e hoo? Klitschko Sr. illee ariifannaa hin qabu. Garuu miila isaa irratti salphaa, qalla"aa, maashaa fi madaalawaa ta"uu isaa battaluma sanatti hubachuu dandeessa. Haala kamiinuu, wanti namoonni baay"een eegan: battaluma sanatti akka yaa"u, hin taane.
  Klitschko ofitti amanamummaadhaan jab isaatiin hojjete, yeroo biraa caalaa xiqqoo ol qabatee, blocks kaa'e.
  Marsaan lamaan jalqabaa haala gaariin deemaniiru. Achiis Wider akkuma eegametti ta'ee tempo baay'ee ol kaase. Caalaatti dammaqinaan haleeluu fi haleeluu jalqabe. Vitaly garuu kasaaraa keessa hin turre. Rukutaa sana ugguree bitaa jab ta'een wal argee. Akka tasaa immoo yeroo haleellaa oktoopus qara qabu harka mirgaatiin qaama isaa rukute. Wider dhukkubbii irraa dachaa lama ta'e.
  Vitaly deuce kan harkisee yoo ta'u, tapha isaa keessatti yeroo lammataaf shaampiyoonaa addunyaa fi artistiin knockout yeroo kamiyyuu caalaa gaarii ta'e lafa of argate.
  Vitaly kolfe... Daawwattoonnis gammachuudhaan boo'an. Kun Vitaly durii irraa hin eegamu ture. Ajaa'iba! Garuu waggoonni shantama yeroo dhiyootti waan dhufu fakkaata! Ammas socho'aa rukutaa! Kana gochuu danda'uu qabda!
  Wider ka'ee dhaabbate, garuu duubatti deebi'uu jalqabe. Vitaly suuta jedhee jab isaatiin isa ciniinuu jalqabe. Ammas deuce tokko. Ammas rukute. Knockout duubatti deebi'a.
  Rakkoon Weider hanga xumura marsaa kanaatti lubbuun hafe. Achiis isa itti aanu keessatti Viitaaliin lakkoofsa tokko taatee hojjette. Garuu homaa hin taane, wanti hundi akka karooraatti deeme. Weider marsaa hedduu duubatti deebi'ee gargaarsa kan hin qabne fakkaata ture. Garuu marsaa sagalffaa irratti ammas dhoohe. Isaanis rukuttaa darbachuu jalqabanii gara fuulduraatti deeman. Ammas deuce tokko darbee kufe. Kufaatii lammaffaa.
  Vitaly kolfa. Fuulduratti deema. Wider miila isaa irratti tasgabbaa'aa miti. Farra qoricha osoo hin argatin ammas deuce sana dhaba. Rukutaa itti aanu irraas ni kufa.
  Rakkoon ka'a, abbaan murtiis lola dhaaba!
  Injifannoo! Vitali Klitschko amma shaampiyoonaa addunyaa! Ammas girdoo isaa! Dhugaadha, ammallee absolute miti, garuu reefuu farda yaabbatee jira!
  Rikardii Hopins cabseera, akkasumas, beekamaadha, ulfaatina ulfaataa Foreman, yeroo afraffaaf shaampiyoonaa addunyaa ta'ee, Holyfield qixa taasise.
  Wider, beekamaadha, waldhabdeen sun dafee akka dhaabbate iyyee, walmorkii irra deebiin akka gaggeeffamu gaafatee jira.
  Vitaly tapha isaa itti fufuu moo booda waldhabdee muraasa dabalataa qabaachuu irratti murtoo akka godhu dubbata. Garuu namni hundinuu baay'ee gaarii akka ta'e, dargaggummaa isaa caalaa illee akka caalu itti hima, itti fufuun akka isa barbaachisu.
  Kana malees ammatti wanti godhamu hin jiru. Kiiv keessa kantiibaan biraa jira, filannoo paarlaamaa fi pirezidaantii ammallee fagoo jira, maaliif achitti hin falman?
  Lola sadan itti aananiif Vitaly hanga doolaara miliyoona dhibba tokkoo, tamsaasa irraa dhibbeentaa dabalataan ni dhiyaata.
  Dhugaadha, jackpot guddaa waan ta'eef kantiibaan duraanii Kiiv waa'ee kanaa akka yaadu dubbata.
  Dhugaa dubbachuuf ammallee dandeettii guddaa akka qabu agarsiiseera. Kanaafuu maaliif dandeettii awwaaluun? Wanti guddaan immoo waanuma fedhes ta'u kana caalaa wanti hojjetamu hin jiru!
  Tarii girdoo hunda walitti makuuf yaalu ta'a? Sun baay'ee namatti tola ture!
  Vitaly dhiyeessii kana fudhatee lola sadii dabalataaf kontiraata mallatteesse.
  Morkataan isaa itti aanu immoo... Tole, beekamaadha Tyson Fury! Kana dura rukutamee hin beeku, ulfaataa guddaa. Dhugaadha, Uydar fi nama xiqqaa ta'een kuffifame. Hunda caalaa immoo yakkamaa obboleessa isaa quxisuu ti. Tole, akkamitti waan akkasii falmuu dhiisuu dandeessa?
  Dhugaadha, lola haaraa, fi kaffaltii ajaa'ibaa, fi daawwannaa guddaa.
  Oleg Rybachenko ammas lammiilee Jarmanii fi loltoota biyya alaa irratti dhukaasaa jira. Walumaagalatti, dhuguma Jarmanoonni waraana miillaa keessa hin jiran jechuun ni danda"ama. Taankii E-50 fi E-75 duuba socho'aa jiru. Akkasumas balaa akka hin fudhanne yaalu.
  Asitti bakka tokkotti fagootti "Panther"-2 arguu dandeessu. Taankiin kun seenaa dhugaa irraa adda ta'ee bara 1943tti deebi'ee mul'ate. "Panther" mataan isaas baay"ee guddaa hin turre. Eeyyee, akkasumas "Panther"-2 oomishame, baay"ee ta"us, garuu bara 1945tti, waraana USSR waliin taasifamuuf qophaa"uudhaan, Jarmanoonni warshaalee sana taankii E-50 fi E-75 guutan.
  Qawween salphaan ofumaan socho'u hundi qabatamaa ta'us: E-10 fi E-25, Fuhrer taankii ulfaataa filate. Guderian rakkinaan saffisa guddaa qabu E-50 amansiisee akka baay'ee jaallatamu taasise. Fuhrer E-75 caalaatti kan jaallatu yoo ta'u, baay'ee milkaa'ina kan hin qabnee fi toonii sagaltama kan ulfaatu ture.
  Amma garuu fooyya'iinsi E-75 M mul'ateera, siiluweettii gadi aanaa, salphaa fi motora humna guddaa qabu. Tarii gara fuulduraatti kan bal"inaan babal"atu ta"a.
  Fakkeenyaaf, Oleg Rybachenko tooftaa haxxummaatti fayyadama. Innis fudhatee miila qullaa boombii gara daandii E-50tti darbata. Sababa kanaan taankiin garagalee nama waliin hojjetu waliin walitti bu'a.
  Bu'aan isaas mastodon lama gubachuudha.
  Oleg akkuma arginu baayyee haxxeedha.
  Amma akkasitti kan hojjetu yoo ta'u, Jarmanoonni kasaaraa guddaa keessa jiru. Mucaan kun miila nimble qaba. Akka isaa miila qullaa fi bareedaa ta'uun gaariidha.
  Garuu walumaa galatti yaadni waa'ee boksii mataa koo keessa dhufa. Fakkeenyaaf, Denis Lebedev maaliif hojii isaa deebisee hin jalqabu? Waggaan afurtama hangas hin dheeratu. Kana malees, dorgomtoonni gurguddoon kutaa ulfaatinaa irraa dhufan waan deemaniif, mi'awwan tokkoomsuuf yaaluun ni danda'ama.
  Dhuguma wanti ati gochuu hin qabne ja"a aangawoota ta"uudha. Ofii keetii boksii kabajamaa fudhachuu ykn mormitootatti makamuu wayya.
  Kun akka akkaataa Sergei Kovalev kantiibaa Moskoo ta'eeti. Kun faantaasii qofa ta'us.
  Akkasumas Denis Lebedev waan kana caalu hojjechuu danda'a. Kana malees, ammallee boksii osoo hin mo"amin dhiisuun dafeedha. Atileetiin dhugaa hanga dhumaatti deemuu qaba.
  Wladimir Klitschkos deebi'uu danda'a. Garuu gariin akkuma Aleeksaandar Ustinoov kan duraanuu yeroo sadii walitti aansuun reebame soorama hin ba'an!
  Dhugumatti gootonni namoota osoo hin taane, kallattiin sibiilaa keessaa ba'aniidha!
  Garuu mee haala kana haa yaadnu: Puutiin xiyyaara irratti kufe, Raashiyaa keessattis filannoo pirezidaantii haaraan gaggeeffamaa jira.
  Har'as maal argina! Komunistoonni kaadhimamaa cimaa hin qaban. Grudin of salphisee amanamummaan isaas gadi bu'eera. Zyuganov baay"ee dulloomeera namni hundinuu isa dadhabeera, akkasumas kaarizimaa gahaa hin qabu. Suraikin filannoo kanaan duraa irratti hin milkoofne. Namoota biroo xiqqoo beekaman. Zhirinovsky illee baayyee dulloomeera namni hundi isa dadhabeera. Kaan LDPR keessa jiran xiqqoo beekamu. Mormitoota keessaa eenyu kan biraa gorsuu dandeessu? Andrei Navalny cimaadha, garuu filannoo kana irratti akka hirmaatu hin hayyamamu. Ksenia Sobchak kaadhimamaa cimaa miti. Demushkin mana hidhaa keessa kan ture yoo ta'u, guddina guddaa hin arganne. Udaltsov tarii komunistootaan deeggaramee bahuu danda'us mana hidhaa keessa ture.
  Gabaabumatti mormitoota keessaa dorgomtoonni ciccimoon hin jiran. Kanaafuu, pirezidaantiin itti aanaan Medvedev ammallee nama jaallatamaadha. Akkasumas yoo shirri jiraate: marsaa lammaffaa ykn battalumatti isa jalqabaa keessatti.
  Sadarkaa gadi aanaa Medvedev, fi baay"ina kaadhimamaa pirezidaantii baay"ee ta"uu hin oolle ilaalcha keessa galchuun, marsaa lammaffaan baay"ee ni danda"ama.
  Haa ta'u malee, Medvedev marsaa jalqabaa irratti faayidaa baayyee guddaa qabaata, marsaa lammaffaa irratti ammoo morkataa baayyee gaarii hin taane qabaata.
  Yeroo dhumaatti Zelensky mataa isaa mul'atee kaardii hunda burjaajessu danda'us!
  Oleg Rybachenko ammas boombii darbatee taankii Naazii dhiibe. Boo'icha fi dhukaasa baay'ee.
  Yeroo yerootti lafti immoo qilleensa keessa kaatee gubatti. Caccabni sunis garagalee, ni baala.
  Oleg akkas jedha:
  - Ulfinni impaayera keenyaaf haa ta'u!
  Maargaritaan, miila qullaa nama ajjeese sana darbattee, akkas jettee qooste:
  -Ulfina guddaa goototaaf!
  Ammas intalli sun kofoo qullaa isheetiin loomii sana ni darbatti.
  Faashistoonni dhangala'aa jiru, yaa fi dhangala'aa jiru.
  Boombii vaakiyuumiitiin illee karaan itti isaan dhorkan ykn injifatan hin jiru! Asitti loltoonni qabbanaa"oon akkasii jiru, waan nama rifachiisu qofa!
  Oleg ni boo'a:
  - Lola qulqulluu keessatti injifannoon keenya!
  Margarita akkas jechuun mirkaneessiteetti:
  - Wabii dhibbeentaa dhibba tokkoo waliin!
  Ammas intalli sun miila qullaa boombii darbatte.
  Lakki ijoolleen kun abdii kutachuu qofa akka hin taane ifaadha.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee boo'e:
  - Sirna Sooviyeet haaraa kanaaf!
  Margarita dammaqinaan dhohinsa dhukaasuun mirkaneessiteetti:
  - Baanzaayi!
  Oleg ammoo qindeessuu itti fufuuf yaale. Hayyee, Vitaly ittisa fedhii isaatiin Tyson Fury irratti gaggeessaa jira. Gama biraatiin ammoo Vilaadmiir Ruuiz waliin waldhabdee walqixa hawwataa ta'e qaba.
  Dhugaa dubbachuuf, Ruuiz shaampiyoonaa addunyaa gosa sadiitiin ture. Vladimir maaliif maallaqa guddaa argachuuf isa loluu hin danda'u? Morkataan kana caalaa mijataa ta'e tokko haalaan gabaabaa fi furdaa ta'uu isaati. Vladimir jabs dheeraadhaan isa dhukaasu danda'a.
  Klitschko Jr. osoo shaampiyoonaa addunyaa ta"ee isa loluu dhabuun isaa nama gaddisiisa. Garuu socho'uun barbaachisaa ta'a ture.
  Akkasumas akkamitti kana hin yaadne Vilaadimiir?
  Akkasumas shaampiyoonaa addunyaa gosa sadiitiin amma Usik ta'eera. Haa ta'u malee, dafee teessoo mootummaa bira ga'e.
  Akkasumas Vitaly waliin waldhabdeen tokkummaa ni danda'ama. Garuu kunniin ammaaf tilmaama qofa.
  Vitaly Tyson Fury injifachuu qaba, Weider waliin deebi'ee taphachuun fedhii guddaa qaba. Qabsaa'onni hawwataa ta'an biroo hedduunis jiru. Antoonii Iyyaasuus kanuma. Akkasumas isa waliin wal loluun garmalee nama hawwata. Akkasumas obboleessa isaa haaloo ba'a.
  Vitaly Weider injifachuun miira uume. Milkaaʼina horachuuf immoo maal gochuu dandeessa?
  Maaliif waggoota shantama booda addunyaa irratti boksii jalqabaa wal dorgommii shaampiyoonaa injifate hin taanu? Kana dura namni kana bulche hin jiru!
  Eh, Viitaliin! Kantiibaa magaalaa Kiiv akkamii akka turte homaa hin qabu, amma garuu shaampiyoonaa addunyaa guddaa ta"uun shakkii tokko malee beekamtii argatte!
  Garuu kunoo inni jalqabaa, fedhiidhaan waancaa kana ittisuu. Vitaly morkataa guddaa fi harka dheeraa qabutu isa mudata. Akka Weider puncher sodaachisaa miti, garuu teeknikaa fi agile, harka dheeraa qabu. Akkasumas ammallee hin cabne, gadi bu'us.
  Hunda caalaa ammoo ammallee baayyee dargaggeessa ta'e Wladimir Klitschko injifate, kunis Tyson Fury dorgomaa sodaachisaa akka taasisu shakkii hin qabu.
  Carraan gara shantamii shantamaa ture. Dhugaadha, injifannoon kufaatii Weider irratti argame dinqisiisaa ture. Amma garuu isa irratti gurraacha'uu osoo hin taane, qabsaa'aa teeknikaa, kan ammallee namni tokkollee outbox gochuu hin dandeenye ta'a. Hunda caalaa immoo, injifataan Vladimir ofii isaatii barii humna isaa irra jira.
  Vitaly, umuriin ishee waggaa shantama, ogeessa akkasii dandamachuu ni danda'aa? Kun duruu duel of intellects dha. Haa ta'u malee, Wider ifatti Vitaly xiqqeessee sirna malee isa fudhachuuf yaale. Garuu kun kana booda hin hojjetu.
  Kunoo boksii lamaan qophaa'aa jiru. Vitaly akkuma yeroo hundumaa cimaa fi xiyyeeffannoo kan qabudha. Ofitti amanamummaa fi tasgabbii qaba.
  Taayisan Fiyuuriis qophaa'aa jira. Vitaly caalaa dheeraa dha, harka dheeraa qaba, kana fayyadamuuf ni yaala.
  Amma garuu lolli kun Biriteen keessatti kan gaggeeffamu yoo ta'u, tamsaasa kaffaltii qabus ni jiraata.
  Amma Tyson Fury dursee ba'eera. Ofitti amanamummaa alaa agarsiisa. Bald, awkward, fi baayyee atileetiksii miti. Vitali Klitschko rifeensa isaa osoo tint godhee, garaagarummaan umurii waggaa kudha torbaa jiraatus, isaan keessaa kamtu akka guddate adda baasuu hin dandeessu turte. Kun ammallee lola shaampiyoonaa irratti rikoordii ta'uu baatus, reefuu rikoordii sanatti dhiyaachaa jira.
  Tole, tarii Vitaly nama Tyson Fury caalaa xiqqaa ta'e waliinis ni wal lolti.
  Vitaly sagalee muuziqaa sodaachisaa ta'een ba'a. Wal ilaalu.
  Tyson slouched waan ta'eef dheeraa hin fakkaatu. Vitaly tarii garba keessatti bal'aa ta'uu danda'a. Hunda caalaa immoo, fakkiin isaa baayʼee kan bareedu siʼa taʼu, maashaaleen isaas mulʼatu.
  Tole, faarfannaan hoo? Jalqaba Biriteen, achiis Yukireen.
  Sana booda ilaalcha wal jijjiiruu.
  Achiis bugle ni dhaga'ama, marsaa jalqabaa.
  Vitaly light jab darbatee akka gaariitti socho'a. Taayisan deemuuf yaala. Garuu Vitaly baay"ee ogummaa qaba, rukuttaa isaas karaa clumsy ta"een socho"ee mataa Tyson Fury ga"a.
  Wanti hundi akkuma ogeeyyiin tilmaamanitti deemaa jira. Vitaly saffisa gaarii qaba.
  Wanti hundis ni milkaa'a.
  Marsaa jalqabaa injifata... Sana booda daqiiqaa boqonnaa fi marsaa lammaffaa. Ammas Fury tooftaa hin jijjiiru. Vitaly akka dadhabu abdata fakkaata.
  . BOQONNAA Lakk.4.
  Ammas Klitschko Sr. faayidaa xiqqoo qaba. Obbolaan ring irratti ol'aantummaa qabu.
  Vladimir torbee tokko dura Ruiz Jr. teeknikaan kuffisee injifate.
  Tole, lola itti fufee jira.
  Marsaan sadaffaan ammas Vitaly'n murteesse. Garuu marsaa 4ffaa irratti Taayisan Fiyuurii akka tasaa dhoo'a. Innis gara fuulduraatti fiiga... Deuce sanas rukuta. Innis ni kufa.
  Maal barbaade? Vitaly of eeggannoo irra jira.
  Haala kamiinuu Taayisan marsaa kana hanga dhumaatti ittise. Sana booda lola gama tokkoon Vitaly ol'aantummaa qabaachuun ammas jalqabe. Kana malees, shaampiyoonaa addunyaa Klitschko Sr. akka hin ariifanne ifaadha.
  Akkasumas marsaa saddeet booda Taayisan Fiyuurii akka tasaa ofirraa deebi'a. Akkasumas injifannoon kan labsamu teeknikaa kuffisuudhaan, sababa lola itti fufuu diduudhaan.
  Haala kanaan Vitali Klitschko riikardii haaraa galmeesse: seenaa boksii keessatti qabsaa'aa jalqabaa umurii waggaa shantamaatti waancaa addunyaa ittise. Akkasumas bu'aan Hopins itti aanu ni rukuta.
  Kanaafuu amma dhuguma dhuguma superman ta'eera. Obboleessa isaas haaloo ba'e.
  Garuu waldhabdeen itti aanu Weider waliin deebi'ee taphachuudha. Kaffaltii baayyee guddaa waadaa seenu. Maaliif isa wajjin wal lolle, achiis Iyaasuu irratti ol baʼuu dandeenya?
  Sana booda waa'ee lola tokkummaa Usik waliin taasifamuu yaaduu dandeessu. Walumaagalatti, Vitali Klitschko, akka seeraatti, shaampiyoonaa addunyaa guutuu ta'uu barbaada. Fedhii baay'ee cimaas qaba.
  Oleg Rybachenko yaada isaa kanaan qoonqa. Eeyyee, kun ni danda"ama. Mucaan kun sarara faashistootaa guutuu gadi muree akkas jedha:
  - Namoonni si yaadatu Klitschko! Namoonni si dinqisiifatu Klitschko! Namoonni siif beela'aniiru Klitschko! Yeroo dhiyootti deebi'aa Klitschko!
  Mucaan ogeessi kun sirba gammachiisaa isaa kanaan kolfee ammas boombii boombii hunda caalaa nama ajjeesu dhukaase. Taankiin Naazii sadii immoo walitti bu'u.
  Diddaa gootummaa loltoonni Sooviyeet godhanis, Naaziin ammallee koridoorii Moskoo kutaalee USSR biroo waliin wal qunnamsiisu fudhachuu fi kutuu danda"aniiru.
  Haala kanaan magaalaan guddoo Raashiyaa guutummaatti uggura keessa jirti. Akkuma Leningrad uggurame.
  Stalingrad ammallee mormaa jira. Jarmanoonni magaalota Grozny fi Ordzhonikidze kan Caucasus keessa jiranis weeraraniiru. Haalli jiru murteessaadha. Keessattuu yeroo Moskoo guutummaatti marfamte.
  Loltoota hedduu qaba, akkasumas loltoota kuma dhibbaan lakkaa'aman milishaa keessa jiru. Garuu lola keessatti qolaafi rasaasni baayyee dafee dhuma. Tarii rasaasni gahaan hin jiraatu ta'a. Sana booda ammoo magaalaan guddoon ni kufti. Akkasumas meeshaaleen nyaataa hangas baay'ee hin jiran. Kunillee yeroo dhiyootti ni xumurama.
  Moskoo malees waraana biraa ta'a. Istaaliin immoo kana ni hubata.
  Amma Kuibyshev keessa jira. Garuu erga Naaziin gara Voolgaatti cabsanii booda sarara fuulduraa irraas fagoo hin turre.
  Plus samurai illee dhiibbaa isaan irratti godhe. Waraana miillaa lakkoofsa hin qabneen boombii darbatanii haleelu. Humni gahaan jiraachuu dhiisuu danda"a.
  Istaaliin kana waan hubateef Jaappaan waliin nagaa adda ta"e karaa duubaan mari"achuuf yaalaa jira. Baha Fagoo dhiisanii warqeen beenyaa kaffaluuf illee qophii ta'uu dubbatu.
  Garuu Hirohito akkas jedhe: Saayibeeriyaa hunda nu barbaachisa, hanga Uraal. Wayyoo, waan baay'ee harka kennachuun hin danda'amu.
  Vladivostok reefuu marfameera jechuun ni danda'ama. Walumaagalatti immoo wanti hundi baayyee sodaachisaa dha...
  Garuu shamarran gootonni tokko tokko lolanii faashistootaa fi waraana Jaappaan jalatti hin harka kennatan.
  Konkolaataan mana hidhaa hidhannoo qabu kan Wiitcher sirba sirbaa ture sun dhaabatee, sagaleen balballi banamuu dhaga"ame. Dhiironni Jaappaan lama, tokko guddaa fi furdaa, inni kaan xiqqaa fi haphii, ifa yeroodhaaf Anastasia jaamse keessaa jilbeenfatanii ba"an. Achiis intalli sun osoo hin shakkiin tokko mana qulqullummaa keessatti jilba isaatiin, kan biraa immoo harka sansalataan marfameen jilba isaa waraante. Loltoonni Biyya Aduu Baatee of jajuun akka nama kofalchiisutti kuffifamaniiru.
  Wiitcher akkas jedhee illee sirbe:
  - Namicha marsaa kudha lamaaf nan morma! Hundaafuu, ani dubartii super fi Atass guutuudha, diina gara kuffisuu gadi fagootti nan erga, lola keessatti gita to'annaa hin qabne agarsiisa!
  Intalti kun qawwee maashinii Jaappaan kan Schmeister irraa waraabame fudhattee, booltii cuqaasuun gara kutaa konkolaataa fiigde. Jaappaanonni sadii dabalataan achitti utaalanii ba"anii, Vedmakovaan mataa isaaniitti kaayyeffatee ibidda dho"ee isaanitti ergitee gara jabeessa ta"ee qoonqa.
  - Bineensonni mataa kilabii qaban maal argatan!
  Konkolaataan hidhannoo hidhate kun giiftii waraanaa qullaa taate tokkoon booji'amte. Wiitcher akkas jedhee boo'e:
  Raashiyaa carraa hin qabne irratti hovered, .
  Monsters si'oolii dukkana boba'aa jiru!
  Kan qabate qodaa isaa obomboleettii qaba, .
  Mataa qaraatii muraa!
  Komunistiin kubbaa cue keessa jiru pawn hin ta'u, .
  Bara baraan harqoota hin qabnu!
  Raayich Sadaffaa gara maqaa ibiddaatti ni jijjiira, .
  Tole, amanamummaan gaarummaadhaan ni badhaafama!
  Veedmaakoovaan jibbamtus, uffata waraanaa Jaappaan namoota duʼan irraa fudhatame uffatte. Akkam namatti hin tolle, loltoonni kun yeroo dheeraaf osoo hin dhiqamin urgaan isaas hamaa ture. Intalti balaliisaa xiyyaaraa sun akkas jettee iyyitte:
  - Akkasitti gara jabeessa ta'uu qaba! Eeshiyaa ta'us!
  Doonii hidhannoon hojjettoota fe'u garuu salphaatti ka'ee kallattii kaabaatiin kaate. Konkolaataan kun qawwee maashinii mm 12 lama waan qabuuf, yoo barbaachisaa ta'e haleellaa waraana miillaa ofirraa deebisuun ni danda'ama ture. Wanti biraa ammoo hidhannoon 20 mm kaalibarii "qawwee" Jaappaan 37 mm hin dandamatu ture. Vedmakova akkas jettee yaadde: akkamitti komunistoonni gara aangootti dhufuun Raashiyaa akka jijjiire. Bara tsarist keessa waraanni Jaappaan gama teeknikaatiin waraana Raashiyaa caalaa haalaan yoo caale, amma faallaa kanaatiin duubatti hafeera. Saayinsiin Biyya Biiftuu Baateetti hin jajjabeeffamu jechuun hin danda'amu ta'us. Barnoonni sadarkaa lammaffaa dirqamaa dhuma jaarraa kudha sagalffaa keessa jalqabame. Dhugaadha, qulqullinni barnootaa Jaappaan keessatti ol"aanaa hin turre. Mana barumsaa Prussian, kan hamma malee pedantic ta"e irraa waraabanii, barsiisaan tokko barattoota hamma danda"ametti akka darbu, namoonni baratan gahaa waan hin taaneef, xiqqoo salphisan. Walumaagalatti Jaappaanonni warra Awurooppaa fakkeessanii turan, fakkeenyaaf Ingilizoota bifa uffata khakiitiin, Jarmanoonni dambii ijaarsaa fi waraanaatiin, Ameerikaanoonni uffataafi gosa humna galaanaatiin, akkasumas sirna dhaabbilee faayinaansii sochoosan. Dhugaadha, isaan mataa isaanii qabu turan, fakkeenyaaf, koodii Bushido, dhoo"aa shimosa beekamaa (kan Awurooppaa caalaa gaarii ta"uu baatus). Hanga walakkeessa jaarraa kudha sagalffaatti Jaappaan biyya duubatti haftuu bara gidduu galeessaa kan daandii baaburaa illee hin qabnee fi kubbaa qawwee hidhattee turte. Türkiye ykn Iraan caalaa kan durii ture, kana caalaas Raashiyaa Tsarist ture. Kan nama ajaa'ibu ammoo Biyyi Aduu Ba'aa ija ummataa keessa akka galtu kan gargaartee fi jecha jechaatti addunyaa qaroomtetti akka makamtu kan dirqisiise Ameerikaadha. Danfaa ammayyaa kan qola dhoo'aa qabu Jaappaan duubatti hafte irratti yaada cimaa uumeera. Keessattuu yeroo inni dooniiwwan doonii irra deeman hedduu liqimse, kunis guutummaatti gargaarsa dhabuu kubbaa qawwee agarsiisa.
  Tarii Ameerikaanoonni Jaappaan addunyaaf akka of bantu dirqisiisuu isaaniitti yeroo tokkoo ol ni gaabbu ta"a. Eeshiyaa keessatti dorgomaa akka guddisan, garuu sana booda waggoota kurnan muraasa booda Biyyi Aduu Baatee karaa warra dhihaa jaarraa hedduu fudhate akka deemtu amanuun rakkisaa ture.
  Vedmakovaan daandii guddaa irra kan oofu yoo ta'u, konkolaattonni fe'umsaa humna dabalataa qaban akka fuuldura isaanii darban, akkasumas geejjibni akka darban kan taasise yoo ta'u, sababa dhiheesse. Mootummaan tsarist, Aleeksaandar Lammaffaa jalatti illee, yookaan immoo Niqolaas isa Tokkoffaa jalatti illee, Chaayinaan Raashiyaatti makamuuf karoora baafate. Garuu Nikolai kallattii Turkii akka meeshaa babal'inaatti filate. Akka seeraatti caalaatti mijataa ture. Garuu Biriteen kan Raashiyaa jibbite fi Faransaay kan dhiibbaa ishee jala turte Usmaanootaaf dhaabbate. Yeroo jalqabaaf waggaa kumaa afurtama keessatti (bara 1612 irraa eegalee), Raashiyaan waraana guddaa mo'amte (lola dhuunfaa, beekamaadha, hin lakkaa'amu, jechuun kee waggaa kuma afurtamaaf jechuun ni danda'ama Raashiyaan waraana akka walumaa galatti, karaa biraatiin, bal"ina lafaatiin guddina isaa isa guddaa kan ga"e Niqolaas isa Tokkoffaa jalatti ture). Sababoonni hedduun kan turan yoo ta"u, inni guddaan humnoonni dhihaa meeshaalee teeknooloojii loltoota isaaniitiin olaantummaa qabaachuu isaaniiti. Niqolaas inni jalqabaa erga of ajjeesee booda, teessoo kana kan fudhate Aleeksaandar 2ffaan: tarii seenaa Raashiyaa guutuu keessatti tsaar baratee fi barate ta'uu danda'a. Haaromsa guddaa jalqabe, garbummaa hubate, isa jalatti guddina saffisaa industirii, ijaarsi daandii baaburaa fi warshaalee humna elektiriikaa jalqabe! Garuu yeroo wal fakkaatutti garbummaa haqamuun baasii qonnaan bultootaatiin kan uumame yoo ta'u, gaaga'amni guddaan ni uumame, jeequmsi ka'e, keessattuu Poolaanditti jeequmsi guddaan ka'e. Aleeksaandar Raashiyaa fuulduratti tarkaanfachiisuu danda'eera, garuu rakkoo bu'uuraa hin furre, Alaskaa Ameerikaatti saantimaan gurguree Odoola Hawaayi bilisaan kenne. Dhugaadha, Turkii injifachuu danda"eera, garuu Impaayera Usmaaniyaa yeroo sanatti baay"ee dadhabaa waan tureef fincilaan raafame. Eeyyee, kasaarri Raashiyaan waraana kana keessatti argatte wal madaala hin taane guddaa ture, kunis waraanni Raashiyaa haaromsi jiraatus ammallee mudaa kan hin qabne ta"uu isaa mirkaneessa. Haa ta'u malee, Suvorov jalattillee wanti hundi akka kitaabota keessatti jedhanitti ifa hin turre. Injifannoon gatii guddaa kan kaffale siʼa taʼu, fakkeenyaaf, Kaatiriin Lammaffaan yeroo waraana Raashiyaa fi Turkii isa lammaffaatti, naannoo xinnoo taʼe argachuu qofaan of daangessitee, Moldovaaf illee himannaa dhiifte. Lafti kunniin Islaav Ortodoksii kan jiraatan ta'us, yeroo tokkotti qaama Kievan Rus turan. Walumaagalatti, Raashiyaan waanjoo Moongool-Taataar jalaa erga bilisa baatee booda, lafti Islaavii jalqabaa hunda akka deebi"uuf daandii kaa"ame. Kun jaarraa hedduu fudhate; Magaalaan Przemysl lafa naannoo ishee wajjin immoo warra Haangaarii fi Slovaak biratti hafte.
  Vedmakovaan daandii guddaa ilaale: konkolaattonni adda addaa hangas baay"ee hin turre, garuu loltoonni miillaa Jaappaan hiriira ba"aa turan. Jaappaan baay'ina ummataa gara miliyoona dhibba tokkoo kan qabdu yoo ta'u, Jarmanii caalaa illee, leenjiin waraana duraa walakkaa sa'aatii barnootaa fudhata. Lola USSR waliin godhame isaaniif kennaa waaqaati, lola USA waliin godhame irraa adda. Qoodinsa baay'ee fi baay'ee churn out gochuu dandeessa.
  Qawwee maashinii saffisa guddaa qabu lamaan keessan irraa dho'iinsa dhukaasuun baay'ee nama qoru, akka carraa ta'ee kun kan raawwatamu haayidiroolikii konkolaachisaa kokpii irraa fayyadamuun to'achuudhaan. Garuu dhugaan jiru garuu sana booda isheen ofiishee carraa as ba'uuf xiqqoo qabdi. Lakki ammallee sarara fuulduraatti dhihoo ykn halkan gochuun gaariidha. Eeyyee, duruu waan dukkanaa"e fakkaata... Sana booda lukkuu ni guutee hoolaan nagaa ta"a. Lakki ta'us hoolaa miti.
  Kanaafuu Jaappaan hoo? Waraanni jalqabaa bara 1904-1905 kan mo"ame yoo ta"u, Raashiyaan loltootaa fi qondaaltota kuma dhibba lamaa fi shantama ol qofa akka hidhamtootatti dhabde. Waraanni tsarist lakkoofsaan olaantummaa qabaatus. Jaappaan hidhamtoota kuma lamaa gadi dhabde; Fuulli seenaa kun Raashiyaaf baayyee namatti hin tolle. Wanti baay'ee nama aarsu biyyattii keessaa namoonni hedduun Jaappaanonni akka injifatan barbaaduu isaaniiti. Fakkeenyaaf, barattoonni Yunivarsiitii Moskoo baga kufaatii Poort Artar Mikaadoof erganiiru. Meeqa immoo hatame: tarreessuun hin danda"amu!
  Vedmakovaan akka utubaa hiriira jiru kan biraatti akka hin fiigne gaazii sana saffisa isaa hirʼise. Intalti immoo akkas jettee kakatte:
  - Tole, akka awwaannisaati! Uumama ija dhiphoo!
  Gurri sun reefuu sagalee dhukaasa qawwee adda baasuu danda"eera; Paayileetiin sun gurraachaʼee achiis akkas jedhee sirbe:
  Loltuun Raashiyaa dhukkubbii irraa kan ka'e hin boo'u, .
  Waraanni Raashiyaa Jaappaanota balleessaa jira!
  Gadda guutuus qabna, .
  Gaachanni qaxxaamuree jiru guutuun ni raafame!
  Intalti ammas calliste. Waraana sana keessatti USA fi Biriteen maallaqaa fi meeshaa waraanaatiin Jaappaan gargaaran, garuu gara dhihaatti fuuldurri hin turre. Dhugumatti Biyyi Aduu Baatee Jarmaniin yeroo sanatti fayyadamtee Raashiyaa akka duultu abdatte. Akka seeraatti, kun dhugaa ture, akkasumas Jarmaniif faayidaa kan qabu ture. Michuu kan taate Oostiriyaa-Haangaariin dantaa Baalkaan keessatti qabdus Raashiyaa mormuu dandeessi. Turkiyaan seenaa keessatti Raashiyaan kan mufatte, fi to'annoo maallaqaa Jarmanii jala jirtullee waraana kana seenuu dandeessi. Akkasumas Xaaliyaan qaama Gamtaa Sadii kan turtee fi lafa badhaadhaa Yukireen irratti himannaa dhiyeessu dandeessu waraana kana seenuun ishee ni mala. Haala kamiinuu yoo ta'e, Raashiyaa Tsarist ta'eef hamaa ta'a ture. Yoo Entente waliin tumsa uumuun mo'amtellee, waraanni fuula lamaa balaadhaan xumurama. Yeroo sanatti Biriteen Raashiyaa waliin waan turteef carraan Faransaay lola kana irratti hirmaachuu ishee xiqqaadha. Walumaagalatti, kun shallaggii dogoggoraa guddaa Kaiser, kan carraa akkasii dhabe ta'uun isaa beekamaadha. Waraanni Addunyaa Tokkoffaa erga jalqabee boodas shallaggiin tarsiimoo dogoggoraa inni guddaan haleellaa Fritz Beeljiyeem fi Faransaay irratti raawwatame ta"uu danda"a. Tarii osoo Raashiyaa irratti weerara hunda galeessa godhanii haalli bara 1939 Poolaandi waliin ture irra deebi"amee mul"ata ture. Akka carraa ta"ee Jarmanoonni garmalee ofitti amanamummaa kan qaban ta"anii, waraana gama lamaa filatanii turan.
  Wiitcher, akka lammii ishee hedduu irraa adda ta'ee, carraa qabdi turte: Mine Kaif dubbisuu dandeesseetti, fi jalqaba irratti. Dhugaadha, Hitler yookaan Biriteen waliin ta"uun Raashiyaa irratti, yookaan Raashiyaa waliin ta"uun Biriteen irratti ta"uun barbaachisaadha yeroo dubbate sirrii ture. Akkasumas haala loojikii ta"een, Fuhrer egeree warra reeffa Bismarck ifa baasuuf yaalan qeeqe.
  Hitler dhuguma Raashiyaa waliin gamtaan kamiyyuu ta"uu danda"u kamiyyuu ni dide, keessumaa yeroo Bolsheviks aangootti dhufanii fi lafti Raashiyaa kolonii Jarmanii ta"uu qaba jedhanii amanan.
  Kana jechuun diina Raashiyaa ta"uun isaa ifaadha, waliigalteen kamiyyuu Fuhrer"f waraqaa salphaa ture. Kana malees, Istaaliin rukuttaa cimaa akkasii qoma isaa baname irratti darbuu isaatiin gowwaa dha, rukuttaa sana ofirraa deebisuuf qophaa"uu fi loltoota isaa qophii lolaaf fiduuf dirqama ta"us. Yookaan immoo kana caalaa ofii keetii dhaabi! Waraanni Jarmaniis kaka"umsa haleellaa waraana Sooviyeetiif qophaa"aa hin turre. Silaa baay"ee isaan rakkisaa ture; Kun waraana akkamii! Kanaaf jalqabbiin gara Wehrmacht darbe. Fuuldurri immoo Dhiha irraa gara Bahaatti yaa'e. Istaaliin maal irratti lakkaa'aa akka ture ifa miti? Beriyaanis ilma saalqunnamtii ti. Bald akka gaariitti isa beekti. Maaliif Istaaliin hin akeekkachiifne? Maaliif tarkaanfii akka fudhattu si hin amansiisne? Kun akkamitti ta"e? Hundaafuu Komishinarri Ummataa nama haxxee fi nama hin amanne ture! Hundaafuu, dhuguma ragaan basaasaa cimaan ture, loltoonni Raayich Sadaffaa hanga daangaatti ol harkisaa turan, adaadaan lammaffaa hundi waraana raajii dubbatte. Walumaagalatti, wanti hin hafnee fi suukaneessaan tokko akka dhiyaachaa jiru miirriitu ture!
  Akkasumas, akka waan itti yaadanii namoota miliyoonaan lakkaa'aman dhabuu fi balleessuu barbaadanitti, harma rukutaa turan Istaalinii fi namoota isaa waliin turan qofa. Walumaagalattis, lammii Joorjiyaa mudhii qabu sun ogeessa akkasii miti... Seeminaarii xumuruu hin dandeenye, akkuma Beriyaan isheef amante yeroo baayyee ni dhuga. Yeroo waraanni kun jalqabus, bubbee waliigalaa ture... Amma immoo addunyaan guutuun Raashiyaa irratti meeshaa waraanaa qabattee jirti! Asitti immoo imaammatni Istaaliin kan hin jijjiiramne akka komatamu beekamaadha. Keessattuu, fuuldurri hanqina dhiyeessii irraa kan ka'e ukkaamsaa ture ta'us, baabura kumaatamaan lakkaa'aman lammiilee Cheechen gara Kaazaakistaan ari'uuf yaadatamaniiru. Kunis yeroo waraanaa, yeroo gaariin hundi lakkaa'amutti raawwatame! Sababa kanaan, karaa biraatiin, Mainstein, lakkoofsaan olaantummaa guddaa waraanni Sooviyeet qabaatus, loltoota Diimaa injifachuuf haleellaa deebi"ee raawwachuu danda"e. Sababa hanqina echelons irraa kan ka'e humni dabalataa yeroon hin bobbaafamne, dhiyeessiin loltoota Sooviyeet addaan cite, kanarraa kan ka'es haleellaan sun ni dhume. Akkasumas osoo loltoonni keenya amma Kiiv keessa jiraatanii, tarii immoo Rumaaniyaa keessa jiraatanii, Biriteen fi USAn USSR ganuuf balaadhaaf saaxilamuu dhiisuu danda'u turan!
  Kana malees eenyutu Hitler ajjeesuuf jedhe? Akkasitti Third Reich gara weerara haaraatti dhiibuu?! Baay'ee kan hin oolle, kun opereshinii Beriyaan durfamu ture... Hundaafuu, yeroo tokkotti akkamitti Trotsky akka xumuru mala baafate. Yeroo sanatti garuu kun kan ka"e International keessatti qoqqoodinsi akka hin uumamne gochuun barbaachisaa ta"uu isaati. Amma kun bu'aa faallaa kanaa fideera, diinonni Raashiyaa tokko ta'aniiru. Kana malees diinonni seenaa qaba! Vedmakov mataan ishee Churchill June 24 haasaa miira namaa kakaasu taasisuun, USSR deeggarsa akka godhu beeksisuun isaa baayyee akka isa ajaa'ibe dubbachuu qabdi. Hoolaan kun gamtaadhaaf gara lukkuu dhufuun isaa waan ajaa"ibaati, yoo, beekamaadha, leenci Ingilizii hoolaa wajjin wal bira qabamee ilaalamuu danda"e. Istaaliin garuu lukkuu addaati! Amma wanti hundi gara idileetti deebi'eera, dimokraatonni kaappitaalistii fi faashistoonni kaappitaalistii waliin! Garuu komunistoonni tokkummaa fi amanamoo, qalbii waliin araarama malee! Tarii kun sirriitti waan Istaaliin barbaade ta'uu danda'a? Haala kamiinuu yoo ta"e, humni diinaa dabalaa dhufe, Jaappaan immoo bahaatti jilba ishee agarsiifte. Garuu, walumaa galatti, tarkaanfiin hoggansi biyyoota Aduu Ba"aa fudhatan loojikii dha: waraana dhiifama naannoo guddaa fi harka kennachuu qabatamaatti hin quufne, lola haaraa fi lafa waadaa galuun qoonqoo isaa callisuun barbaachisaa dha. Osoo Ameerikaan qoqqobbii, ykn irra caalaa uggura, Jaappaan irratti July 24 hin kaa'in ta'ee, tarii samurai kun ji'a Hagayyaa keessallee USSR rukuta ture, osoo qorra hin eegin! Jaappaanonni ummata jajjaboo waan ta'aniif yaadannoo Khalkhin Gol, bakka, karaa biraatiin, loltoota puppetii Mootummaa Impaayera Manchurian dabalatee loltoonni sadarkaa lammaffaa itti lolan, isaan dhaabuun rakkisaadha!
  Kunis kufaatii Moskoo balaadhaaf saaxiluu danda'a... Istaaliin harka kennachuu Moskoo caalaa Saayibeeriyaa hunda kennuu filachuu hin oolu ta'us. Ani salphaatti achitti haguuggii dhiisa, qorri hamaan taiga Jaappaanotaaf carraa akka hin kennine, akkasumas Jarmanota naannoo Urals ykn Volga keessa jiran waliin walitti dhufeenya uumuuf hin kennu jedheen abdadha.
  Achiis, beekamaadha, rakkoon ni jiraata... Hitler naannoo Moskootti kufee, Jaappaan USSR waliin walqabatee deebii akka kennitu osoo hin dirqisiisin, Ameerikaa irratti waraana labsuun shallaggii dogoggoraa godhe. Hitler loojikiidhaan tasuma adda hin baane, farra Seem gara jabeessa ta"een, elite faayinaansii ijoo fi Vaatikaan illee of irratti garagalche. Dhugaadha, kun Araboota biratti jaalala isaa guddiseera, garuu isaan korporeeshinii Rommel"f gargaarsa guddaa hin goone.
  Konkolaataan hidhannoo qabu kun gara daangaa Sooviyeet duraaniitti ol baʼe. Asitti gaaga'amni tokko tokko duraanuu mudateera. Asitti utubaa daangaa ammallee bahee mul'ata.
  Akkasumas waraana miillaa Jaappaan, akkasumas taanketoota salphaa hedduu kanneen qawwee otomaatikiin 20-mm fi tokkoon tokkoon isaanii qawwee maashinii lama qaban. Waraana miillaa Chaayinaa irratti, kun meeshaa waraanaa gaarii ta'uu danda'a, garuu T-34 irratti... Dhugaadha, Taankoonni akkasii Baha Fagoo keessatti muraasni jiru, humnoonni gurguddoon dhihaatti gadi pinned down ta'aniiru. Kana malees, konkolaattonni hidhannoo qabaniifi mormaaroonni konkolaataa gubbaa banaatiin geejjibaman tokko lama dabalataan ni mul"atu. Kunniin, kaalibarii xiqqaa ta'us, mortar hamaa miti jechuun qaba...
  Witcherova duubatti jette: maal gochuu qaba? Jaappaanonni baay'een kan jiran yoo ta'u, daandii baadiyyaa tokkotti garagaluu akka qabdu fakkaata. Moo ammallee warra ija dhiphoo qabaniif dabaree ni kenna ta'a?
  Duraan dukkanaa"aa jira, duumessi samii uwwisee jira, roobni dhufaa jira. Dhugaadha, balaa fudhachuu dandeessa, keessumaa Jaappaanonni walitti qabamanii waan jiraniif, waraanni miillaa dhaabbatee, tarree hedduu walitti qabamee jira. Eeyyee, raayyaan isaanii guutuun jira, loltoota garaa keelloo, baay"ee jibbisiisoo, isaan ajjeesuun nama hin gaddisiisu.
  Wiitcher of qaxxaamurtee, gungumaa:
  - Waaqayyo samuraa dabalataa nuuf haa kennu!
  Qawween maashinii kaalibarii guddaa miliimeetira 12 qabu lama uumamtoota ija dhiphoo qaban kana irratti dhoohe. Reebichi waliigalaa jalqabe. Intalti kun illee akkas jettee sirbite:
  Diina hanga dhumaatti ni lolla, .
  Hojiin loltootaa lakkoofsa hin qabu!
  Raashiyaan yeroo hundumaa loluu danda'aniiru, .
  Gaafa rakkoon dhufu abdii hin kutatin!
  12 mm kaartuujjii guddaa fi qara qabu yoo ta'u, qaamolee keessaa boca, yeroo tokko tokko immoo yeroo tokkotti Jaappaanota hedduu. Vedmakova meeshaa waraanaa kana kan to'ate haayidirooliik konkolaachisaa fayyadamuun yoo ta'u, Jaappaanonni aviyeeshinii irraa liqeeffataniiru. Sekondii jalqabaa keessatti qabsaa"onni Impaayera Biiftuu Baatee maaltu akka ta"aa jiruu fi haleellaan kun eessaa akka dhufe illee hin hubanne. Salphaatti kufanii, yaa"a dhiigaa garaachaa fi garaa isaanii keessaa gadi lakkisan. Addunyaa tasgabbii fakkaatu kana keessatti dhufaatiin duuti akkasitti kan hin eegamne ture. Lakki ta'us, ibsi dhumaa caalaatti qoosaa fakkaata.
  Witcher osoo diinni deebii hin kennin dura sadarkaa hedduu gadi muruu danda'ee faca'uu jalqabe. Paayileetiin dhukaasa itti fufe, yeroo walfakkaatutti konkolaataa hidhannoo qabu sana akka dhukaasa taanketoota irraa hin jalanneef sochoose. Taʼus, qawween xiyyaaraa meeshaa waraanaa akkasii illee keessa seenuu dandaʼa. Haa ta"u malee, kunis saffisa jalqabaa pirojektiilii irratti hundaa"a;
  Paayileetiin sun carraa osoo qabuu, Jaappaanonni eenyu akka du'a isaaniif ergu battalumatti hin hubanne, keessumaa roobni birraa roobsuu waan jalqabeef, kanarraa kan ka'e balaqqeessa adda baasuun rakkisaa ta'e. Tarii samuraayin kun garee Raashiyaa gara duubaatti cabsee cabsee haleelamaa jira jedhanii waan yaadaniif, taankitoonni kun bosona irratti dhukaasa bananiiru. Witcher, Jaappaanota caccabsee sirbe:
  Qarqara galaanaa fagoo irraa, .
  Bakka kuufamni samii raafame!
  Tuutni Sulxaanaa fiigaa jiru, .
  Akka waan Mormituu Kiristoos ka'eetti!
  
  Waraanni gara laafina hin qabne, hamaa, .
  Akka kite Rus' irratti bu'ee!
  Lafti koo madaadhaan halluu diimaa qaba, .
  Haadha kee oolchi, Waaqayyoon kadhadha!
  
  Addunyaan akkam gara jabeessa, waan suukaneessaadha
  Mucaan kufee ciccirame!
  Dhukkubbiin dhiibaa, .
  Kanaaf hamaan Thunderer murteesse!
  
  Waaqayyo aariidhaan daangaa hin beeku, .
  Sanyii namaa irratti balaa fideera!
  Namni jiraatu hundinuus ni rakkata, .
  Injifannoo kan lakkaa'amu gadda qofa!
  
  Raashiyaan hundi dhiigaan jiidhamtee jirti, .
  Ati akkam gara jabeessadha!
  Ergamni kee eessa dhaqe?
  Dhuguma Kiristoos sadaffaa, kan hin barbaachifnedhaa!
  
  Maaliif Adaa fi Hewaan, .
  Badii hojjetaniif jannata keessaa isaan ari'e!
  Sa'aatiin nama nama nyaatu ga'eera, .
  Weerara qabbanaa'aa ta'een Mamaia!
  
  Shamarran asitti imimmaan dhangalaasanii, .
  Warri Jarmanii warra koo ajjeesan!
  Miila qullaa waan jirtuuf qabbanaa'aa jira
  Hamaa, lageen hundi qorraan qabbanaa'aniiru!
  
  Nama nutti nama gaddisiisu hin jiru
  Yookaan midges yookaan bofti nu ciniinna!
  Yeroo tokko tokko yaadni tokko ni ka"a
  Gidiraa hammam xoofoodha!
  
  Waaqayyoon abdachuun bu'aa hin qabu, .
  Dhugaadha isa hin miidhu!
  Gadhee fi gadhee jiraachuu wayya, .
  Garuu kunoo jenne - gahaadha!
  
  Alaabaa komunismii qabna, .
  Kana jechuun adeera kootti eeruun hin jiru jechuudha!
  Faashismii obsuu hin danda'u, .
  Ethos keenya salphaadha: sanaan gara si'oolitti!
  
  Harka calloused irratti abdii, .
  Sammuu mataa keessa jiruuf!
  Fedhiin gara galma ga"iinsaatti nu geessa, .
  Ogummaa, quuqama harka keessaa!
  
  Kanaaf, tarkaanfii tarkaanfiin safaruudhaan, .
  Daandiin kee bilisummaa fi gammachuu!
  Waaqa diimaa taana, .
  Namni nu jilbeenfachiisuu hin danda'u!
  Vedmakova sirbitee qawwee maashinii dhukaase, warra ija dhiphoo qaban kanneen duraan baqatee ciisuu danda'an dhukaase. Garuu sana booda carraan ishees jijjiirame; Wiitcher qaamni ishee akka raafamu itti dhaga'ame. Haataʼu malee, boombiin Jaappaan kan caccabee fi hidhannoo keessa kan hin seenne siʼa taʼu, dhoʼiinsa qawwee maashinii hanga miliimeetira 14 taʼu dandamachuuf kan qophaaʼe fakkaata.
  Wiitcher akkas jedhee qooste:
  - Sana booda lola mata jabeessa keessatti rasaasa karaa irraa maqe - gowwaa! Isheen ni aarte, akka tasaa ogummaa qabaattee fi yeroo baay'ee galma rukutte!
  Meeshaa hidhannoo hojjettoota fe'u keessatti qawween maashinii nyaata girdootiin hojjeta. Kunis dhiyeessii rasaasaa guddaa kenna, kana malees, qabbanaa'aan bishaanii ni kennama, kunis yeroo dhukaasaa akka dabalu si dandeessisa. Kanaaf waraanni sirna malee Jaappaanota boombii ishee irratti darbachaa turan irraa kute. Garuu qabsaa'onni kaan waan hubatan fakkaata. Boombiin boombii ammas balali'e. Balaan xiyyaaraa dhaga'ameera. Boombii boombii kana keessaa tokko ulfaataa, gara kiiloo tokkoo kan ulfaatu, farra taankii kan ture fakkaata. Jaappaanonni duraanuu bakka duwwaa walfakkaataa ta'e dhiyeessaa turan. Chevrons fi T-34s irratti dadhabaadha, garuu konkolaataa hidhannoo qabu keessa seenuu dandeessa! Karaa cinaacha cabe sanaan Wiitcher biyyeen itti roobfame. Intalti immoo akkas jettee kakatte:
  - Eeyyee Jaappaan xiqqoodha, garuu rakkina guddaa fiddi!
  Konkolaataan hidhannoo qabu sun saffisa isaa dabaluu kan jalqabe siʼa taʼu, boombiin caccabaa tokko lama gara keessaatti balaliʼee, achitti dhoʼe.
  Caccabni kun Wiitcher qabate, uffata isaa cicciree. Kana caalaas taankii gaazii cabe sun ibidda qabate. Intalti ammas akkas jettee abaarte:
  - Maashinii miti - jeneraal! Shit sitti darbadha ture!
  Erga kudhan lama dabalataan gadi muree booda, taaksii keessaa utaaluun narra ture. Intalti kun osoo loltoonni Jaappaan hin hubatin kana gootee sardamte. Inni waa"ee ofii isaa hin yaaddofne isheen uffata waraanaa Biyya Aduu Ba"aa uffatte. Dukkana fi rooba keessattis dhuguma fuula kee adda baasuu hin dandeessu. Amma daandii guddaa irraa bu'ee bosona keessaa baduu qabda.
  Intalti sun daftee sardamtee yeroo wal fakkaatutti yeroo lama lama reeffa waliin wal argite. Isheenis gammachuudhaan gungumaa:
  - Samuraayiif ifa kennuun koo hamaa miti! Amma wanti ati gochuu qabdu ofuma keetii oolchuu qofa!
  Loltuun sun bosona keessa cuuphamee, ka"ee, deemuu jalqabe. Isaan gowwoomsaa, tarii hin qabaman ta'a. Dhugaa dubbachuuf, lola madaalawaa kaa'attee, feat ishee baay'ee hin amanne jettee yaadde, yoo kana hin taane tarii, eenyutu beeka, urjii goota biraa kennu turan!
  Walumaagalatti waraanni waan ajaa"ibaati, nama ajjeesta waanuma jiru qofa osoo hin taane, gootummaadha. Akkuma Macaafni Qulqulluun jedhu karaa biraatiin, "Hin ajjeesin!" Kanas ta"e sana, Waaqayyo akka ajjeesan qofa osoo hin taane, Amaaleqoota, haadhotii manaa isaanii, ijoollee isaanii, fi horii illee guutummaatti akka balleessan ajaje! Yeroo waraanaa illee, namoota nagaa balleessuun akka waan safuu hin qabnee fi fokkisaa taʼetti kan ilaalamu taʼus.
  Haa ta"u malee, michoonni warra dhihaa boombii qofa osoo hin taane, hanga namoota nagaa irratti boombii darbatan irratti hin darbanne. Kunis gartokkoon isaa sirrummaa xiyyaaronni olka"iinsa olka"aa irratti darban gadi aanaa ta"uu isaanii irraa kan ka"e yoo ta"u, kunis bakka waraanaa qulqulluu ta"e rukutuun rakkisaa ta"e, garuu wanti guddaan haaloo ba"uu ture. Jaappaanis US irraa jajjabina argatteetti. Garuu wanti ittiin isaan deebisu hin turre! Salphaatti xiyyaarota fageenya akkasii qaban kan Yankees bira gaʼan hin qaban turan!
  Mul"ataan Ameerikaanoonni Peru Harbor haaloo bahuun gahaa jedhanii fudhatan, yookaan immoo, elite faayinaansii olaanoo haala qabatamaa ta"een socho"uuf murteessan, yeroo walfakkaatutti Waraana Diimaa Mao"s xumura godhan. Jaappaan waraana USSR irratti gaggeeffamuuf Manchuria waliin akka ka'umsaatti haftee, harka bilisaa Moongooliyaa irratti kennameef, kan hafe immoo hojii Chiang Kai Shek ture! Sana booda Chaayinaa guutuu haxaa'uun ni danda'ama. Akkasumas Biyyi Aduu Baatee waraana USSR waliin godhamu keessatti haa dhiigdu. Wanti asitti baay"ee nama hawwatu, Jaappaanonni Raashiyaa injifachuun, gargaarsa Jarmanii fi USA fayyadamuun ammas Ameerikaa haaloo ba"uuf lakkaa"uu isaanii ta"uu hin oolu, Saayibeeriyaa fi lafa biroo Jaappaan dadhabde irraa fudhachuuf yaadaa jiru.
  Keessattuu Ameerikaa fi Biriteen dhukaasa tokkollee osoo hin dhukaasiin naannoo bal"aa to"achuu waan argataniif, gareen tokkoon tokkoon isaanii baay"ee ogummaadhaan akka socho"an yaadu. Ta"uu baannaan, isaan mo"achuuf yeroo dheeraa fi nuffisiisaa fudhachuu qabu turan, kunis yoo xiqqaate waggoota hedduu fudhata ture;
  Vedmakova sarara fuulduraa qaxxaamuruu abdachuun deemte. Qaawwa keessa seentee ummata ofiitti makamuun baay"ee ni danda"ama. Yookaan immoo hidhamaa samurai keessaa tokko illee fudhachuu danda'a. Tole, bakka waraana Sooviyeet sadarkaa olaanaa irra jirutti dhihoo dha. Yoo kana hin taane harkisuun ni ulfaata.
  . BOQONNAA Lakk.5.
  Kanaafuu Oliigaarkii Addunyaatiif: Jarmanii fi Awurooppaan USSR jala jirtu akka naannoo dhiibbaa badeetti ilaalama, akkasumas impaayera komunistii cimee fi daran babal"achuu Bolshevism irratti balaa ta"ee fudhatama. Akkasumas Raashiyaa Jarmanii jala jirtuuf, kun babal"ina naannoo dhiibbaa ishee fi carraa dhangala"aa Lafa dureeyyii irraa xuuxuu hunda. Garuu dhuguma wanti oliigaarkoonni Faransaay Jarmaniin mo'amuun dhaban kana: Hitler waliin xiqqoo qooddachuu qabu turan, garuu qabeenya harka caalu qabatanii turan, hojjettoota fayyadamuunis salphaa ta'e - Jarmanoonni waldaalee hojjettootaa caccabsan. Oligarchs maal dhaban Baltics keessatti? Kaappitaala kee hunda lakkaa'i, warra yeroo itti baqatan hin qabnes lakkaa'i, sana booda bilisummaa ykn jireenya! Fakkeenyi isaa nama ajaa'iba! Kanaaf wanti nama ajaa'ibu hin jiru! Hitler immoo utuu farra Seem akkas cimaa taʼuu baatee, namni USSR gargaaru hin jiru ture!
  Sababni Faransaay salphaatti caccabde keessaa tokko Yihudoonni akka waliigalaatti baay"ee gadi aanaa ta"uu isaaniiti jechuun dirqama. Poolaandi, Biriteen, USA keessatti: faallaa kanaa ture. Keessattuu USA keessatti, kan, karaa biraatiin, Yankees, boombiin tokkollee Ameerikaa irratti bu'uu baatus, Ingilizii caalaa ummata Jarmanii irratti gara jabeessa ta'uun isaa maaliif akka ta'e ibsa!
  Viishuun Wehrmacht jalatti puppetii ta'ee, Jarmanoonni konkolaataa isaaniitiin Paaris keessa naanna'anii harmoonikaa taphachaa turan. Hitler dinagdee gara miila waraanaatti dabarsuu fi qabeenya Awurooppaa mo"amte fayyadamuuf osoo hin dhiphatin, weerara Ingilaandi qopheessuu jalqabe. Kun immoo gatii guddaa isa kaffalchiise, akkasumas Ingilizoota wajjin mariʼachuu fi farra Yihudootaa ganuuf fedhii dhabuun isaa. Inni lammaffaan tarii Fuhrer humna isaa hunda waraana USSR irratti gadhiisee Caamsaa keessa akka haleelu ni hayyama ture. Dhugaadha, nagaan Biriteen waliin uumame Istaaliin sochii akka labsu dhiibuu danda"a ture. Diinni duruu balbala irra akka jiru mallattoo ta"a.
  Yookaan miti, haala kana keessatti ejjennoo Ameerikaan Jaappaan irratti qabdu irratti dhiibbaa uumuu danda"a ture. Biyya Aduu Baatee jirtu hin aarsu turan, impaayerri jabaan sun immoo fuula lammaffaa banuu dandaʼa! Ammas kanuma ta'e. Haala kana caalu keessatti qofa, yeroo waraanni USSR diigamuutti dhihaatu, oomishni meeshaa waraanaa ammallee hin hundeeffamne, akkasumas akkamitti akka lolan hin baranne!
  Kun bara afurtamii tokko miti - loltoonni Sooviyeet muuxannoo lolaa argatan, loluu fi injifachuu baratan! Kanaaf amma taankii ulfaataa fi xiyyaara konkolaataa tokko irratti qabxii dhukaasaa torba qabu hin sodaatan!
  Namichi lammii Jaappaan kophaa ta'e tokko naannoo muka tokkoo dhaabatee jira. Kanaafuu dummy xiqqoo keelloo idilee.
  Wiitcher isa duubaan utaalee ol ba'e. Mataa ishee ol raaftee ergasii qaxxaamurte... Yeroo "qodaa" diinaa qaradhaan ol jigsitu, maashaaleen mormaa kana booda mormii bu"a qabeessa ta"e kennuu waan hin dandeenyeef "qodaa" salphaatti ol ni qaxxaamura!
  Tole, samurai tokko xiqqaate hoo! Vedmakova gammachuu fi gammachuu kan qabdu fakkaatti, ilkaan ishee illee qulleessiti:
  - Jaappaan yoomiyyuu nu hin mo'attu! Qabsaa'aan akka koo waan jiruuf!
  Dhugumayyuu, seenaa Rus" guutuu keessatti, warra Mongol-Tatar qofatu mo"uu danda"e! Kun maaliif akka ta"ee fi sabni guddaan Islaavii maaliif gargaarsa dhabee akka ta"e, dhaloota tokkoo ol iccitii ta"uun isaa beekamaadha!
  Sababni inni guddaan gargar bahuu fiwudaalaati, yeroo namni hundinuu ofiif ramaddii fudhatu: hanqaaquu jalqabanii keessa taa'anii, dhaala isaanii eegaa: hojii malee!
  Wiicherovaan bootiin Jaappaan dhiphaa fi mijataa hin taane miila ishee akka xuuxu itti dhagaʼame. Paayileetiin sun haala kana keessatti dararaa sana dandamachuun bu'aa akka hin qabne murteesse. Kophee hidhii isaa jal'aa ta'ee fi dhiphate sana qofa ofirraa baastee quba ishee irratti dhiibbaa uumte. Miila qullaa kootiin qabbana lafa dhaloota kootii natti dhagaʼamee, caalaatti gammachuun natti dhagaʼame! Saffisa ishee dabaltee xiqqoo illee utaaluu jalqabde!
  Raashiyaan qoqqoodamuun isaanii balaa guddaa Islaawota mudate ta"e. Dhihaan Lituwaaniyaa fi Poolaandiin, bahaan immoo Taataroota gara jabeeyyii ta"aniin bitaman. Harqoon sun garuu bara baraan hin turre: Mooskoo, magaalaan duraan xinnoo turte, guddachuu kan jalqabde siʼa taʼu, gara gosa impaayera xinnootti illee jijjiiramte. Ivaan Kaalitaan walitti qabaa lafa Raashiyaa ta'e. Inni jalqabaa malee kan carraa hin qabne, garuu hunda caalaa isa jalqabaa ture! Akkasumas akkuma sirba Bolshevik keessatti dhaga'amu: lammaffaa caalaa du'uu wayya!
  Istaaliin lammii Raashiyaa miti, kun hanqina isaa isa guddaadha! Kanarraa ka'uun amantaa dhabuun saba titular, fi ukkaamsaa guddaan haqa hin qabne! Gaanfa allaattii, chock immoo mootummaa kenni!
  Chuchmek teessoo irra fi Rus' dachaa keessa!
  Fakkeenyaaf, Tukhachevsky fi Egorov lamaan isaanii iyyuu maarshaalota dandeettii guddaa qaban turan, waaʼee ajajoota ukkaamfamanii hafan maal jedhama! Saree mudhii qabu waliin wal bira qabamee ilaalamuu hin danda'u! Kanaafi rakkina keessa seenne!
  Haa ta'u malee, dhuguma akkamitti Istaaliin bulchaa guutuu ta'uu danda'e? Lammiin Joorjiyaa dubbisuu fi barreessuu hin dandeenye Waaqayyo godhame!
  Ummanni Raashiyaa Tsar Raashiyaa tokkoon bulfamuu qaba! By the way, Romanovs dhiiga Raashiyaa hin qaban jechuun ni danda"ama tarii kanaafidha kan isaan manca"an!
  Jaappaanis bifa mootummaa adda ta"e qabdi turte, shogun bu"uuraan mooticha caalaa ol"aanaa waan ta"eef, sababa dhaaltuu gowwaatiin carraan impaayera balleessuu xiqqaa waan ta"eef faayidaan tokko tokko qaba ture. Jaarraa hedduudhaaf Jaappaanonni waraana mo"icha hin geggeessine, garuu dammaqinaan wal lolan. Kunis sammuu saba kanaa irratti dhiibbaa hamma tokko qaba ture. Garuu jaarraa digdamaffaa keessa Biyyi Aduu Baatee Aleksaandeer Guddicha caalaa lafa baay'ee mo'atte! Amma dabareen Raashiyaa ta"eera. Isaan kun qofti bara tsarist, bulchiinsa paartii komunistii guddaan, fi sirna dinagdee fi siyaasaa addunyaa kanarraa sadarkaa olaanaa fi mudaa hin qabne miti!
  Wiitcher garuu akka tasaa mataa raaste. Sirna siyaasaa fi karaa mootummaa keessatti wanti hundi sirrii miti! Fakkeenyaaf, ummanni bu"aa ibsa fedhii filannootiin mataa biyyaa hin filatu, garuu maaltu ta"a... Waajjira muummee uumuu fi aangoo hatattamaa itti kennuun hin tumamne jechuun dirqama seeraan yookaan heeraan. Akkasumas akka dhuunfaatti dandeettii seminaara walakkaa barate kanaa irratti shakkii guddaa qabdi turte! Akkuma Beria: nama haxxee, garuu barnoota gaarii hin qabne kan ilaalcha garmalee dhiphoo fi beekumsa qabu!
  Amma garuu sararri fuulduraa daran fuulduratti dhihaateera, balaqqeessaan mul'ata, boo'ichis daran cimaa ta'eera. Tole, yeroon afaan barbaaduu fi... Vedmakovaan lammiilee Jaappaan sardaman tokko tokko hubatte. Amma of eeggannoodhaan funyaan isaanii irra taa'uu qabda. Tilmaamaan akkaataa isheen Yu-188, boombii baayyee saffisaa, kan MiG saffisaa ta'e qabachuun illee salphaa hin taane, haleelte sanaan. By the way, lags akka waliigalaatti addatti kan hin sochoone yoo ta'u gama kanaan Fokken-Wulfs caalaa hin caalu! Tole, samuraayiin boolla sanatti dhiyaachaa jiru, korbeessa reebaa gara boolla zayitaatti sardaman fakkaatu. Jaappaanonni baay'eedha, asitti of eeggannoodhaan socho'uu qabda... Kunoo Kaapteeniin waraana Biyya Aduu Ba'aa jiru, fuulli isaa akka marmooti. Waan tokko iyye, jabeessee fiigichaa fi dagger isaa raasaa.
  Vedmakova obsaan eegdee hamma samurai ka'ee haleeluu fi butt isheetiin mataa dugda isaa rukutte. Haa ta"u malee, "Jaappaanonni" battalumatti akka hin duune rukuttaa sana shallage. Achiis qawwee maashinii xiqqaa irraa dhohinsa Jaappaanota haleellaadhaaf fiigan irratti dhukaaste! Proorav:
  - Lola keessatti haxxummaan akka doonii irra deemuu ti, garuu ishee miti kan afuufu qofa!
  Gurbaan Oleg fi intala Margarita Stalingrad keessatti wal lolan. Magaalaa kana keessa akka titan ni dhaabbatu.
  Oleg Rybachenko gara waggaa kudha lamaa fakkaata. Mucaan sunis miila qullaa boombii darbata.
  Faashistoota naannootti darbatee akkas jedha:
  - Ulfinni Biyya Haadha guddichaaf haa ta'u!
  Maargaritaanis dabaree kaayyoo gaarii qabu kenniti. Faashistoota gadi muree sirba:
  - Ulfinni Istaalinii fi aduu komunizimii!
  Oleg Rybachenko dhukaasaa fi itti dabaluudhaan:
  - Ulfinni goototaaf!
  Intalti Nafxanyaa rasaasaan rukutee gadi murti. Miila qullaa isaatiin boombii darbatee ni qooqa:
  - Akkasumas ulfina Haadha guddittii jaarraa hedduuf!
  Akkasitti, gurbaa fi intalli sun dhuguma ciminaan addaan baʼan. Nafxanyaa irratti dhukaasuun boombii darbatu.
  Miilli qullaa mucichaa nama ajjeesaa argamu darbata. Mucaan sun aarii guddaadhaan akkas jedha:
  - Nama hunda dararaa jirra!
  Maargaritaan, diina dhukaasaa fi gadi muruun, ni qoochoo:
  - Seexanaaf immoo marga baasuun ni jiraata!
  Intalti immoo miila qullaa isheetiin kennaa du'aa darbatti. Loltuu akkasii, dhugumatti loltoota guutuu gadi muruu danda'u.
  Mucaa dhiiraa fi intalli tokko Stalingrad keessatti wal lolu. Gootota dhugaati. Akkasumas knights hafuura jajjaboo guutuu.
  Hitler maal yaade, balaa bara 1941 booda Raashiyaan homaa akka hin baranne?
  Eenyutu dhimma qaba! Waraanni Diimaan bineensota "E" series irraa dhufan fuulduratti ba"uuf qophiidha, haa himan: E-75 toonii sagaltamaaf, fi E-100 toonii dhibba tokkoo fi afurtamaaf. Taiga irraa kaasee hanga galaana Ingiliziitti Waraanni Diimaan isa cimaadha.
  Gurbaa fi intalli wal lolu, Naaziin akka geejjibaa qaccee irraa akka isaan irraa fagaatuuf.
  Ijoolleen kan hin duune waan ta"aniif homaa hin sodaatan. Faashistoonni kun maali isaaniif? Kanniisa dabalataa adamsuuf!
  Oleg Rybachenko sagalee guddaadhaan sirbe:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, ati Hitler re'eedha, .
  Maaliif akka harmaatti gara Raashiyaa dhufte...
  Addatti niqel - 1000n nu irraa ni argattu.
  Fiixee gurbaa cimaa tokkoon ni dhufta!
  Achiis mucaan maashaa qabu tokko miila qullaa boombii darbata. Akkasumas taankoonni Jarmanii lama E-50 fi E-75 mataa wal qabatanii dhoohan.
  Oleg Rybachenko gammachuudhaan akkas jedha:
  - Ani qabsaa'aa super young dha!
  Ammas gurbaan dabaree kenna.
  Sana booda intalli sunis dhukaasti. Sirritti rukutee jabeessitee hojiirra oola. Yeroo wal fakkaatutti immoo akkas jedhee sirba:
  - Faashistoota hunda nan caccabsa, cooma Adolf"s nan ciccira!
  Ammas intalli sun gammachuu guutuu badiisaa keessa jirti. Wanti hundi ofumaa dhukaasa dhukaasa.
  Boombiin boombii tokkos ammas miila qullaa irraa balali'a. Faashistoota rukuta. Kubbaan yeroo rukutamu akka piiniitti faca"a.
  Maargaritaan akkas jettee sirbiti:
  - Rukuttaan cimaan kun haala adda ta'een kaayyoo gaarii qaba, .
  Povetkin inni qabbanaa'aan gara ringitti balali'a!
  Oleg Rybachenko, dhukaasaa, salphaatti mirkaneesse:
  - Povetkin saayiminii maludha, morkattoota ciccimoo irraas hin baqatu!
  Sana booda mucaan ammas miila qullaa isaatiin boombii darbatee faashistoota akka qaruuraa fi dhagaa cileetti caccabsa.
  Hammam ogummaadhaan yoo hojjettus Naaziin walitti bu'a. Maal barbaadan? USSR gidduu seenuun hin barbaachisu ture.
  Oleg Rybachenko kan dhiphisu tokko qofa. Ameerikaan Jarmanota jalaa baatee jirti, Raashiyaan immoo raappii isaaniif fudhatti.
  Mucaan kun ammas miila qullaa boombii darbatee akkas jedhee sirbe:
  - Gowwaa hin ta'iin Ameerikaa.
  Amma Alaska nuuf kenni...
  Kun lafa keenya baankii lama - .
  Risaa bineensa hamaa ta"uun isaa homaa miti!
  Oleg Rybachenko immoo ammas dho'iinsa kenne... Faashistoota gadi muree. Ammas qubni miila qullaa mucaa sanaa boombii sana micciiruun diina irratti darbata. Kallattii adda addaatiin facaasu.
  Mucaan sun akkas jedhee boo'a:
  - Ulfinni Raashiyaaf haa ta'u!
  Maargaariitaan ammas miila qullaa boombii darbattee akkas jettee qooste:
  - Tsar Niqolaas II tiif!
  Mucaan intalattii sirreesse:
  - Istaaliin asitti bulcha malee Niqolaas 2ffaa miti!
  Maargaariitaan salphaatti tole jetteetti:
  - Eeyyee Istaaliin! Kan nama nama nyaatu waliin nagaa buuseera!
  Intalti ammas miila qullaa isheetiin kennaa ajjeesaa darbatte.
  Oleg Rybachenko loojikiidhaan akkas jedheera:
  - USSR boqonnaa barbaachisa! Raayich Sadaffaa caalaatti itti fayyadamus!
  Ijoolleen immoo ammas dhukaasa jalqaban...
  Jarmanoonni Stalingrad fi Stalingrad ofii isaatii si"oolii suukaneessaa argatan.
  Garuu dhugaa dubbachuuf wanti isaan qabatanii dhufan waan qabatanii dhiisanii deemanidha.
  Caalaatti yoo dubbanne ni du"u. Lolli akkas dhiigaa fi qulqulluudha mirga.
  Oleg Rybachenko dhuguma yeroo lolaa namoonni yeroo tokko tokko garmalee naive akka ta'an yaada. Yookaan Istaaliin irraa, yookaan Lukaasheenkoo irraa illee geenii hojjetu. Garuu jaarraa digdamii tokkoffaa Belaaruusiif, qonnaan bulaa waloo irraa waaqeffannaa dhuunfaa gochuun baayyee nama rifachiisa. Yeroon itti ogeeyyii ta'an amma.
  Akkasumas hogganaa haaraa, dargaggeessa, tarkaanfataa filadhu. Akkasumas sadarkaa sammuu daa'ima sanduuqa cirrachaa keessa jiruu agarsiisuu dhiisuu.
  Lukaasheenkoon kan amala gaarii qabu oduu durii kanaan:
  Beelaaruus keessatti wanti hundi qaala'aa yeroo ta'u, maaltu gatii salphaadha?
  Waadaa Pirezidaantii Lukaasheenkoo irraa!
  Maaliif immoo?
  Sababni isaas homaa waan hin baasifneef!
  Lammiileen Beelaaruus ammallee abbaa irree akkasii filataniif salphina. Garuu yeroon ogummaa qabanii ummata Awurooppaa ta"uu isaanii agarsiisuudha. Fakkeenyaaf, Raashiyaa keessatti Puutiin yoo xiqqaate osoo dhukaasa hin dhukaasiin Kiriimiyaa ofitti makuudhaan kabaja ofii argachuu danda"eera.
  Garuu kun carraa isaa isa ajaa'ibaa irraa kan ka'edha. Puutiin carraa hedduu qaba. Fakkeenyaaf, daawwannaa Ministira Muummee Israa"el irratti haadha warraa isaanii waliin Kiiv keessatti wanti namatti hin tolle tokko uumamuu isaa carraa gaarii arganne. Eeyyee, ammas mul'ata carraa ajaa'ibaa. Garuu bu'aan dhugaa baay'ee xiqqaadha! Tsar Nicholas carraa ajaa'ibaa akkasii utuu qabaatee hoo? Caalaatti sirriitti yoo dubbanne, bara 1935tti Raashiyaan walakkaa addunyaa qabattee turte.
  Itti aansee maaltu jira... Tsar Nicholas balalii gara hawaatti Caamsaa 28, 1935, guyyaa dhaloota isaa qofatti beellama qabate. Seenaa dhala namaa keessatti balaliin jalqabaa dubartii Raashiyaa kosmonaawtiitiin.
  Addunyaa kana keessattis, osoo USSR lubbuun jiraachuu irratti bobbaatee jirtuu.
  Lolli Istaaliingraad keessatti godhame tilmaamaan seenaa dhugaa bara 1942 keessatti raawwatame waliin wal fakkaata. Yeroo kana qofa diinni baay'ee cimaadha. Lamaanuu baay"inaan sababa loltoota koloneeffataa fi teeknooloojiin.
  Keessattuu samii Raashiyaa Sooviyeet keessatti rakkisaadha. Naaziin xiyyaara cimaa, jeettii baay'ee qaba. Akkasumas akkaataa kamiinuu mormuun akkas salphaa miti.
  Kunoo balaliistonni Jarmanii Albinaa fi Alviinaa ofii isaaniitiif kaffaltii walitti qabaa jiru. Dhimma kana irratti ogeeyyii guddaadha.
  Fakkeenyaaf, shamarran Jarmanii akkasii miila qullaa bikinii uffatan akkamitti dhaabuu dandeenya?
  Oleg Rybachenko shamarran kana itti dhagahama.
  Quba miila qullaa isaatiin boombii biraa darbata. Faashistoota kallattii hundaan darbatee akkana jedha:
  - Onnee guddaa Raashiyaa!
  Mucaan terminator immoo baayyee cimaa dhukaasa. Tokkoon tokkoon rasaasni bakka itti akeekame rukuta. Araboonni, gurraachonni fi Hindiin immoo haleellaa kana irratti hirmaatu. Tuutni guddaan walitti qabama.
  Mucaan geenii miila qullaa ammas boombii darbatee, taankii gurguddoo Jarmanii lama walitti bu'ee balali'a:
  Billaan samuraa si waliin jira, .
  Garaa fi sammuu qulqulluudha...
  Ija jabinaan haleellaa kana hooggana - .
  Daandii bareedinaa!
  Margarita, diina irratti dhukaasaa, bazookaan Naazii irratti dhukaasuun akkas jettee iyye:
  - Bareedina addaa!
  Loltuun sunis quba miila qullaa isheetiin kennaa du'aa baay'ee diigaa ta'e darbatte. Mormitoota caccabsan. Sana booda ammas quba miila qullaa isheetiin ammas badiisa bosona darbatte. Taankoonni faashistii lamas walitti bu'an. Ibiddi fi aarri illee kufee kufe!
  Oleg akkas jedhee iyye:
  - Tole intala bara baraa!
  Maargaariitaan miila qullaa loomii ajjeesaa haaraa darbattee akkas jettee qooste:
  - Nuti ijoollee bara baraa Milkii irratti!
  Mucaan terminator mataa isaa rukutee ofii isaatii lola itti fufe. Wanti hundi akka karooraatti deema. Caalaatti yoo dubbanne ammaaf gaarii dha. Nafxanyoonni immoo naannoo isaaniitti hin cabsan.
  Kanaafuu Naaziin hammam iyyuu yoo yaalan, dhugaa jiru keessatti dhiiga ofii qofaan ni ukkaamsu.
  Taankiin isaaniis gara sibiilaa citaatti ni jijjiirama! Alaabaan Raashiyaa immoo pilaaneetii kana irratti ni ibsa!
  Oleg Rybachenko humna guddaadhaan taphata. Miila qullaa boombii darbatee sirba:
  - Yoomiyyuu gammachuu ni qabaanna, .
  Abjuun ifaan ni jiraata...
  Bareedinnis ni dhufa - .
  Jeequmsi ni bada!
  Geenii gurbaa sochiidhaan kan socho'u yoo ta'u, kunis walmadaaluun dhangala'aa Jarmanota dheekkamsaan dabalaa deema.
  Maargaariitaan akka lakkoofsa lamaatti hojjetti. Garuu miilli qullaa intala kanaa daran daran boombii darbachaa jira.
  Faashistoonnis rukuttaa isaa jalatti kufu.
  Oleg Rybachenko akkasumas dhukaasa... Garuu yaadni isaa fiigaa jira, gara yeroo ammaatti deebi'aa jira. Waan dhugaa jirutti.
  Dhugaa dubbachuuf, lammiileen Beelaaruus Awurooppaa keessatti sammuu guddaa kan qaban fakkaatu, garuu koolaara irratti akka kaa"amanii fi abbaa irree nama dhuunfaa akka obsan of hayyamu.
  Yoo xiqqaate pirezidaantichi immoo superman gosa tokko ta'a! Kanaaf qonnaan bulaa walooti, abbaa seera qabeessa malees. Akkasumas waggoota dheeraaf akka si dhiibaniif hayyamuu.
  Kana malees, namoonni yaada dhiphoo qabanis sagalee kennan jiru.
  Eeyyee, Oleg Rybachenko ditties illee guddiseera.
  Hiriyoonni hanga yoomitti natti himaa
  Sagalee Abbaa Kolya...
  Yeroon Oleg siif filannu amma -
  Maallaqa dabalataa argachuuf!
  Eeyyee, jijjiiramni akka barbaachisuu fi dafee akka barbaachisu beekamaadha. Dhugaa dubbachuuf, dhaabbachuun bu"aa badaa kan qabudha.
  Kana malees, Lukaasheenkoon mataan isaa waan barbaadu hin beeku. Yeroo tokko tokko sirrii, yeroo tokko tokko immoo bita. Yookaan gara kaappitaalizimii, yookaan sooshaalizimii deema. Garee idilees hin qabu. Akkasumas dhaabni ykn ilaalchi hin jiru. Waaqeffannaan nama baay"ee giddu galeessaa fi haasa"aa ta"e akkasii ti. Yoo xiqqaate Istaaliniifi Leeniin waan barbaadan beeku turan! Abbaa irree kun immoo? Mirgaa moo bitaa illee hin beeku!
  Lakki, ilaalchaa fi dhaaba tasgabbaa'aa malee tasgabbiin hawaasa keessatti hin jiraatu.
  Fuuldurattis tarkaanfachuunis!
  Istaaliin, kan nama dhibu, akkasumas mallattoo shororkeessummaa fi badiisa ta"ee, komunismii gara bogeyman jijjiire.
  Mootummaan optimal hin turre. Brezhnev jalattis maraatummaatu ture - akkamitti namni akkasii itti gaafatamaa USSR ta'ee muudama. Akkasumas yeroo dargaggummaa isaatti Brezhnev hayyuu hin fakkaatu ture, garuu dullumaa isaa maraatummaatti kufe. Walumaagalatti ammoo hogganaan biyyaa waraqaa tokko malee jechoota lama walitti hidhuu dadhabuun isaa nama qaanessa. Garuu kana gochuu danda'uu qabda turte!
  Oleg Rybachenko miila qullaa isaatiin boombii dachaa nama ajjeesu darbatee akkas jedhee sirbe:
  - Garuu akkuma duraanii jiraadhu, .
  Garuu akka Brezhnev jedhutti jiraadhaa!
  Ani doofaadha, doofaadha, hin danda'u!
  Obomboleettiin qorraas akka hin deemne!
  Maargaariitaan quba miila qullaa isheetiin paakeejii dhoo'aa sana darbatte. Nafxanyoota akka abaaboo damee irraa raafameetti facaafte.
  Intalti kun akkas jettee sirbite:
  - Mukkeen abaaboo daraaraa jiran, .
  Sirboota Solovyov...
  Gara keessan nan dhufa - .
  Rehashes ni jiraata!
  Intalti bal'aa fi ija namaa hawwatu kolfite. Ilkaan ishee akka luqqisii ti, baay'ee ni calaqqisa.
  Eeyyee, hiriyoonni gaaʼelaa kun akka gaariitti wal lolu.
  Oleg Rybachenko fudhatee akkas jedhee sirbe:
  - Fiixeen keenya sibiilaa,
  Cirracha, ilkaan fi ilkaan...
  Lola dhugaadhaaf baay'ee hawwu!
  Ammas gurbaan terminator baayyee sirritti dhukaasa. Cophni dhiigaa immoo Nafxanyaa irraa ni rooba.
  Lakki araarri hin jiraatu. Diinonni ni ukkaamsa.
  Gidduu kana Naatashaa fi gareen ishee Sukhumi keessatti wal lolaa jiru.
  Naaziin qarqara galaanaa irratti weerara. Lolli, beekamaadha, baayyee walqixxummaa hin qabu
  Garuu shamarran. Yeroo qullaa ta'uutti dhihaatan waan guddaadha!
  Naatashaan miila qullaa boombii darbatte, faashistoota kudhan gadi murtee sirbite:
  - Fuuldurri addunyaa kan keenya, .
  Nuti shamarran akka Jeedii!
  Zoyaan miila qullaa isheetiin boombii dhukaasaas darbatte. Naazii bittimsitee ofitti amanamummaadhaan qooste:
  - Ani waan nama hunda qabrii keessatti awwaaluu danda'uudha!
  Aurora itti aansee dhukaasa. Akkasumas intala, yeroo rukuttu, tasuma rukutuu balali"aa hin taane.
  Seexanni rifeensa diimaa qabu fudhatee bubbu'e:
  - Ani halluu saree, fi kan bareedina guddaadha!
  Ammas miila qullaa fuudhee kennaa du'aa ni gata! Dhuguma intala si barbaachisu kun.
  Achiis Svetlana maraachaa jirti! Isheen immoo akka waan seexanoonni si"ool hunda irraa gara ishee keessa socho"anitti nama hundumaa bittimsitee ni caccabsiti.
  Eeyyee, shamarran as jiran, ilkaan qullaa waan ta"eef, rakkoo tokko malee jilba kamiyyuu cicciruu akka danda"an beekamaadha.
  Yoo barbaachisaa ta'e immoo walakkaa mataa!
  Naatashaan diina irratti dhukaasaa akkas jettee boossi:
  - Ani waraana cimaa waanan ta"eef re"een illee na hin dhidhiitu! Mataa isaa nan cabsa!
  Zoyaan ofitti amanamummaadhaan mirkaneessiteetti:
  - Anillee gaanfa nan cabsa!
  Miilli qullaa intalattiis boombii darbatti. Taankiin Naazii lamas ni walitti bu'u.
  Sana booda Aurora si rukuta. Akkasumas miila qullaa isaatiin waan ajjeechaas ni jalqaba.
  Innis ni boo'a:
  - Ulfinni Istaaliniif haa guddatu!
  Aurora dhuguma hamaadha. Fuuldura lama irratti qabsaa'uun maal fakkaata? Hundaafuu, kun dhugumatti of ajjeesuu jechuudha.
  Istaaliin immoo maaliif Raashiyaa gara kanaatti fide?
  Intalti ammas kennaa ajjeesaa du'aa quba miila qullaa isheetiin ni jalqabdi, ni iyyiti:
  - Ulfinni hogganaa haaraaf haa ta'u!
  Tole, sirrii dha! Istaaliin morma gadi aanaa illee qaba. Kunis mallattoo sammuu gadi aanaa ta"uu isaati.
  Svetlana ofitti dhukaasa. Miila qullaa isaatiinis boombii darbata. Mormitoota facaasa. Isaan balleessee iyye:
  - Ulfinni waaqolii Raashiyaa!
  Ammas kofoo qullaa ta'e waan baayyee nama balleessu ni darbata.
  Shamarran as jiran sadarkaa guddaa waan qabaniif maatiin Krauts isaan hin fudhatu.
  Shamarran afur humna guddaadha. Hunda caalaa immoo paantii qofa uffataniiru.
  Kunis dandeettii loluu guddaa isaaniif kenna.
  Naatashaan dhukaasaa jirti. Loltoonni Afrikaa, Hindii fi Araboonni illee akka avalanche socho'aa jiru.
  Jarmanoonni akka nyaata qawweetti itti fayyadamu. Garaa fi gaabbii tokko malee lola keessatti itti fayyadamuu. Akkasumas lakkoofsaan akka fudhatan beekamaadha.
  Sukhumiin duraanuu lafaan muramtee jirti. Kun immoo baayyee hamaadha. Yeroo dhiyootti rasaasni nu dhumna, duubatti deebi'uu qabna.
  Garuu hanga ammaatti shamarran ammallee harka kennachuu hin barbaadan. Injifannoo abjootu. Humni wal qixa ta'uu baatus. Moskoonis marfamtee jirti.
  Kun Naatashaa yaaddessa. Miila qullaa isheetiin boombii darbatti. Diina addaan cicciree sirba:
  - Yoo magaalaa guddoo jiraate!
  Zoyaas miila qullaa isheetiin paakeejii dhoo'aa darbattee akkas jettee qooste:
  - Lagni Raashiyaa hin gogu!
  Akkasumas qawwee hundaan, meeshaa waraanaa mana keessatti tolfame kan duubatti hin deebine, hammeenyaan rukutte.
  Akkasumas taankii tokko lama barbadeesse...
  Garuu xiyyaaronni haleellaa gubbaadhaa dhiibuu jalqabaniiru.
  Kanaafuu yoo isaan deebii kennan hoo?
  Aurora rookkeettii ishee dhukaaste. Konkolaataa Jarmanii rukute. Akka isheen kuftu taasise.
  Sana booda bineensi rifeensa diimaa qabu sun ni iyye:
  - Koominizimii daangaa hin qabne!
  Sana booda Svetlana dhukaasa jalqabde. Qabsaa'ota gurraachaas gadi muree. Achiis akka miila qullaa loomii sana darbata.
  Innis ni boo'a:
  - Ulfinni waaqolii haaraaf haa ta'u!
  Naatashaan diina irratti dhukaasuun akkas jettee iyye:
  - Waaqolii Raashiyaatiif!
  Miila qullaa ishee darbachuu irraas xiyyaarri dhoo'a.
  Isaan kun shamarran Terminator ti. Yoo lolan, egaa eenyullee isaan to"achuu hin danda"u.
  Zoyaas waan humna kamiyyuu ajjeesu diina irratti darbatti. Waan diina balleessu immoo. Loltuun sunis ilkaan ishee qulleessitee iyyitti:
  - Xiyyaarota gara saanduqa du'aa!
  Qubni qullaa immoo ammas kennaa du'aa darbata.
  Sana booda ammoo Aurora loomii diina irratti darbatti. Innis fudhatee ni boo'a:
  - Fuuldurri keenya!
  Svetlana ilkaan ishee qullaa baatee akkas jette:
  - Komunismii fi bu'aa ba'ii haaraadhaaf!
  Ammas miila qullaa boombii darbate. Nama hundumaas ni ajjeesa. Tole, hunda yoo hin taane, tokko tokko mirkanaa'aadha.
  Naaziin harka isaanii gara qamadii sanaatti galchan. Rakkoon isaaniis kanuma. Asirratti qawwee Jagdtiger ofumaan socho'u arguu dandeessu. Konkolaataa yeroon isaa darbe, garuu baayyee nama ajjeesu. Mucaan qajeelchaa tokko gara isheetti sardama. Albuuda tokkos ni siqsa.
  Qawween ofiin socho'u immoo akka waan salphaatti dhoo'a.
  Mucaan arraba isaa baasee akkas jedhee sirba:
  - Biyya Haadha haa dhugnu, Istaaliniif haa dhugnu!
  Ammas dhugnee haa dhangalaafnu!
  Nuti qajeelchitoonni Hitler ni ajjeesna!
  Faashistoonni ni argatu. Waraana Diimaaf rakkisaa ta'us. Magaalaan Grozny Naaziin marfamtee jirti, garuu ammallee achitti lolaa jiru. Shamarran asittillee sadarkaa gaarii irra jiru.
  Kunoo Taamaraan qabsaa'aa jirti. Uffata dhiqannaa fi miila qullaa uffatte. Akkasumas qilleensi ho'aa waan ta'eef intalli haala kanaan caalaatti daftee jirti. Bareedinni dhukaasaa jira. Miila qullaa isaatiin paakeejii dhoo'aa faashistoota irratti dhukaasuun sirba:
  - Hitler yeroo dhiyootti saanduqa du'aa isaa keessatti mismaara ni argata,
  Akka saroonni ibiddaan gubattuu ta'a...
  Jinniiwwan lafa jalaa keessatti si dararu - .
  Warra Seexana waaqeffatan!
  Ammas loomiin baay"ee nama ajjeesu tokko kofoo qullaa bareedduu kanaa irraa balali"ee Naazii cabsa.
  Maariyaan qoosaadhaan akkas jetti:
  - Boombii boombii ni ajjeesa!
  Tamaraas garba ishee rukuta. Shamarran lama wal lolaa jiru, gubbaa isaas alaabaa Diimaa, rasaasaan marfame jira.
  Shamarran kun miila qullaa fi uffata malee jechuun ni danda'ama, garuu magaalaa Sooviyeet harka kennachuuf hin yaadan.
  Maariyaan sirba gammachiisaa sirbite. Yeroo wal fakkaatutti immoo gara laafina tokko malee fi ajjeechaan dhukaasaa turte;
   Namoonni gurguddoon,
  kan hojiin isaanii jaarraa hedduuf jiraatu, maqaawwan gurguddoon,
  kan hin duune jedhaman
  
  baay"eedha . Gootonni oduu durii
  faaruu epics kunuunsan
  baay"eedha ,
  garuu gootota hunda keessaa inni salphaan
  fi hunda keenyaaf jaallatamaa ta"e tokko.
  
  Ijoollummaa isaa gaara gidduutti dabarsee,
  balali'uu simbirroonni ilaalaa,
  gaara irraa akka dhaalaatti
  bareedina baallee adurree argate.
  
  Maqaan isaa, kan qilleensaa,
  galaana keessaa dhangala"ee,
  Proletarians biyyoota hundaaf
  
  walitti dhihaatee fi kan beekamu ta"e .
  Lafa guddittii Chaayinaa irratti,
  Kabajamaa garaa hundaaf,
  Maqaan kun
  Fanzam - nagaa, xumura - masaraawwan mootummaa beeksisa.
  
  Istaaliin alaabaa gammachuu,
  barii dhala namaati!
  Jaalatamaan Istaaliin
  waggoota dheeraa hedduu hedduu haa jiraatu!
  Shamarran akka gaariitti sirban. Veeroonikaa fi Viiktooriyaa Maariyaa fi Taamaaraatti makaman.
  Bareedduun arfan isaaniiyyuu marfamaniiru, garuu akkamitti akka wal lolan.
  Asitti Maariyaan miila qullaa boombii darbattee xiyyaara haleellaa Jarmanii kuffifti. Bareedinni immoo ni qooqa:
  - Ulfinni dhaaba keenyaaf haa ta'u!
  Veeroonikaanis miila qullaa isheetiin kennaa du'aa ergitee, HE-162 rasaasaan rukutamee kufa. Loltuun immoo ni boo'a:
  - Ulfinni ulfina caala!
  . BOQONNAA Lakk.6
  Viiktooriyaa, mormitoota irratti dhukaasaa fi dhukaasaa, qoonqa:
  - Bal'ina komunizimii gara fuula duraatiif!
  Akkasumas bareedduu afur, qullaa fi miila qullaa jechuun ni danda'ama, kolfu.
  Isaan shamarran adurree akkasii sadarkaa olaanaa qabanidha.
  Mirabela fi Anastasia samii irratti wal lolaa jiru. Akkasumas faashistoota sammuu dhiqatu.
  Mirabelaan kolfaa tiwiitara irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  Addunyaa kana irratti wanti hundinuu gaarii ta'a, .
  Biyya kee quuqamaan jaalladhu!
  Ammas quba miila qullaa isaatiin, foddaa banaa keessaa, loomii tokko darbata ture. Waa"ee faashistootaas ni kenna. Konkolaataan rukutame kan biraa ni kufa.
  Tooftaan isaa kana - akkasitti rukutuu qabda.
  Anaastaaziyaan qoosaadhaan akkas jetti:
  - Leeniin silaa si faarsa ture!
  Mirabelaan konkolaattota Jarmanii tokko lama dhohinsa tokkoon kuffiftee, yaada kennite:
  - Istaaliin, shakkii tokko malee, innillee!
  Anastasia xiyyaarota Naazii sadii kutee mirkaneessiteetti:
  - Shakkii tokko malee!
  Shamarran akka malee qabbanaa'aa dha. Hunda caalaa immoo bareedduu. Ho'aa fi yeroo wal fakkaatutti shallaggii qorraa qabu.
  Mirabelaan xiyyaara biraa dhukaasuun kuffisee akkas jechuun yaada kennite:
  - Addunyaa keenya kanarra wanti hundinuu fira...
  Anaastaaziyaan qoostee aariidhaan gungumaa:
  - Falaasama hin barbaachifne malee!
  Akkasumas foddaa bantee miila qullaa boombii darbatte. Yeroo kana ME-262 dhoohe.
  Miraabelaan walii galteef mataa ishee rukutte.
  - Waan guddaa hojjetteetta!
  Anaastaaziyaan ilkaan ishee baaftee itti dabaluudhaan akkas jetteetti:
  - Waanan hojjedhe hojjedhe!
  Loltoonni lamaan immoo kolfaa dhoohan. Isaanis ija wal-irratti ni guuru.
  Eeyyee, gootummaan nama dinqisiisa.
  Ganna bara 1946tti, magaalattiidhaaf lola cimaan Voolgaa irratti kaʼe. Kutaan isnaayiparii dubartootaa ajaja Kaapteen Alena Ogurtsova jalatti argamu diigama daandii Volodarsky irratti argamu keessatti ejjennoo ittisaa fudhate. Shamarran qawwee maashinii fi qawwee qabatanii, boombii boombii baay'eedhaan hidhaman, diigama sana duuba dhokatanii turan.
  Alenaan mataan ishee qaama qullaa ishee irratti uffata tuqaa qabu, paantii gabaabaa fi miila qullaa uffatteetti. Intala bareedduu fi qaxxaamuraa, jilba cimaa, mudhii haphii fi rifeensa gabaabaa bob murte. Fuulli isaa baay"ee kan ibsu yoo ta"u, qoma dhiiraa fi ija bal"aa bifa diimaa qabu qaba. Rifeensi bunni isaa dafqa irraa kan ka'e halluu diimaa ta'e, garaa olka'aa, ilaalcha jabaa. Kaapteen Alenaan waggoota lamaa oliif qabsaa'aa kan turte yoo ta'u dargaggummaa ishee ta'us waan baay'ee argiteetti. Miilli intalattii ciccitaa fi madaa'uun haguugamee jira. Shamarreen tokko boottii jal'aa fi jal'aa uffatte caalaa miila qullaa socho'uun salphaadha.
  Kopheen qullaa raafama xiqqoo biyyee ni hubata, albuuda tokkotti dhihoo taʼuu isaa akeekkachiisa, haati lafti ofiishee immoo obsa dabalti. Miilli intalattii gama tokkoon qalla'ee jira, sibiilli ho'aa, ykn caccabaa qara diigama hin sodaatu, gama biraatiin garuu, miiraa fi daddabbii hin dhabne, karaa boo'icha sochii of akeekkachiisa taankii.
  Sweet Alenka boombii harkaa paakeejii dho'iinsaa itti maxxane qabattee jirti. Gara taankii sodaachisaa Leenca Jarmanii, kan qawwee maashiniin daandii irratti biifaa jirutti sardamuu qabda.
  Maariyaan cinaa ishee sardama. Akkasumas miila qullaa akkuma shamarran kutaa waraanaa sanaa hundaatti ajajaa isaanii fakkeessuun boottii uffataniiru. Intalti kun miila afuriin yeroo sardamtu, jilbi ishee dafqaan guutame qaramaa jira. Rifeensi keelloo Maariyaa xuraa'aa fi dheeraa dha... Xiqqoo qaxxaamuraa dha. Intalti mataan ishee qallatti, qallaafi gabaabaa dha. Intala, garba dhiphoo fi mataa guddaa fakkaatu qabdu jedhamee illee dogoggorfamuu dandeessi.
  Maariyaan garuu kanaan dura waan baay'ee mudattee jirti. Boojuu faashistii daawwachuu dandeesseetti, dararaa gara jabeessa irraa haftee, fi albuuda, achirraa, dinqii hubatamuu hin dandeenye tokkoon miliquu dandeesse. Garuu fuula ishee ijoollummaa fi lallaafaa ilaaltee ulee laastikaatiin jilba ishee rukutanii elektirikii qaama ishee keessa akka dabarsan gonkumaa hubachuu hin dandeessu.
  Maariyaan dhukaasa... Loltuun Raayich Sadaffaa, haala kana keessatti Arabaa, du'ee kufee, cirrachaa fi caccabaa afaan isaatiin rukuta.
  Alenkaan boombii boombii baay'ee tuullaa balfaa jalatti siqsiti. Amma "Leenci" toonii sagaltamaa ta'e tokko asitti sardamee dhoo'a. Ijji intalattii bifa diimaa qabu fuula diimaa fi dafqa irraa dukkanaa"e irratti akka saafiraa ni ibsa.
  Muuxannoon akka agarsiisutti taankiin eegumsa gaarii qabu amma bakka isaa akka jijjiirudha. "Leenca" hidhannoo cinaa mm 100 qaba, fi kofa irratti illee. Soddomii afur keessa seenuu hin danda'an Keveshki ulfaataa qofatu carraa qaba. Garuu caterpillars galma. Wanti guddaan konkolaataa sochii dhorkuudha...
  Anyutaan qawwee maashinii irraa dhoohe dhukaasa... Loltuun lammummaan isaa hin beekamne kufe. Jarmanoonni, harka caalu hemisfeera bahaa waan mo"ataniif, dhiiga Ariyaa baay"ee jaallatu, loltoota koloneeffataa gara waraanaatti darbatu: Araboota, Afrikaanota, Hindii, Eeshiyaa adda addaa fi Awurooppaa. Lakkoofsi lammiilee Poolaandis dabaleera - kanneen Raashiyaa Bolshevik akka jibban siree irraa barsiifaman. Sabboontonni Yukireen, Don Koosaak, Cheechen, fi guutummaan Kaagaanat Kaawukeesiyaa asitti wal lolu. Hitler nama idil-addunyaa guutuu guddiseera.
  Diinonni hedduun...
  Anyutaan ogummaadhaan dhukaasa qawwee maashinii irraa of qusata. Rasaasni kun kofoo geengoo intalattii, dafqaan gurraacha"e sana gargar baasuuf jedhe. Kaapteeniin bareedaan kun kennaa kaalibarii guddaan sun hammam akka itti dhihaate irraa illee akka inni itti dhagaʼame. Intalti of qaxxaamurtee, xuxxuqxee:
  "Rasaasni illee nu dhaabuu hin danda"u!"
  Maariyaan dhukaasa deebifte... Intalti biraa Allaa jedhamtu, raashiniin ishee xiqqaa ta'us, rifeensa baay'ee diimaa, dheerinni ishee giddu galeessaa ol, fi maashaa qabdi. Akkasumas intala baayyee bareedduudha, jilba qananiin kan guutamte, mudhii ishee ciccitaa, garba bal'aa akka dubartii hin taanee fi harma olka'aa qabdi.
  Allaan uffata gabaabaa qofa uffatte lolaa jirti, uffata ishee cicciramee dafqa ta'ee caccabee, uffata haaraan Voolgaa ce'ee hin dhihaatu. Rasaasa dabalataa fi nyaata xiqqoo loltoota Sooviyeet dadhabaniif akka dabarsinu Waaqayyo nuuf haa kennu.
  Kanaaf Allaan qullaa ta'uutti jirti, miilli ishee ni xuuxama, keessattuu jilbi ishee. Shrapnel tokko miila koo mirgaa rukutee, na dhukkubsa, deemuunis natti ulfaata.
  Rifeensa diimaa, dafqa, qullaa jechuun ni danda'ama Allaan fuula ishee bareedaa, garuu yeroo wal fakkaatutti jabaa ta'e qaxxaamurti. Intalti, dhukaasaa, akkas jetti:
  - Gooftaan nurra jira, Moskoo fi Istaaliin!
  Akkasumas Naazii haleelan ni kutti, yeroo duubatti deebi'uuf baay'ee rakkisaadha.
  Diigamaa fi daandii dhiphoon taankoonni Jarmanii sodaachisoo ta"an garagaluu akka hin dandeenye taasisa. "Mauses" toonii dhibba lamaa jechuun ni danda"ama tasuma darbuu hin danda"u...
  Akkuma Anyutaan eege "Leencichi" xiqqoo konkolaataa oofee tuullaa balfaa keessa fiige. Dhohinsi uumame. Caterpillar sun dhohee roolaroota miidhaman lama balali'anii ba'an.
  Taankiin madaa'e kun dhaabbatee qola barmeela isaa keessaa balali'ee ba'e...
  Fagootti bakka tokkotti gungumaa, diigama ta"ee bade. Anyutaan akka bofaatti siqsee:
  - Kun shallaggii kooti! Akkaawuntii baneera...
  Intala Kaapteeniin ammas sardamtee deemuuf dirqamti. Jarmanoonni fi saatalaayitoonni isaanii olaantummaa teeknikaa isaanii caccabaa keessatti fayyadamuu hin danda'an. Badii Hitler mata jabeessa ta"een kan ka"e, tuutni Raayich Sadaffaa magaalaa baay"ee guddaa fi dallaa gaarii qabdu keessatti lola ejjennoo irratti bobba"an.
  Maariyaan boombii darbatti. Jarmanota ykn Araboota rukutaman dirqisiisuun somersaults akka godhan, garagalchuu. Harki qabsaa'ota Hitler tokko irraa cicciramee, sa'aatiin Ingilizii koompaasii qabu tokko irratti fannifamee jira.
  Maariyaan kolfaa akkas jetti:
  - Wanti koompaasiin sitti agarsiisu daandii gara si'oolitti geessudha!
  Intalti bareedduu tokkos, kofoo ishee dafqaan guutame irraa seraamikii maxxane tokko raafti.
  Allaanis dafqa garaa ishee jabaa fi guutuu ta'e irraa raasaa jirti. Harmi xurii irraa kan ka"e gurraacha"uu fi ni ququnca"uu jechuun ni danda"ama. Of dhiqachuuf yaalaa. Ammas yeroo qawween xiqqaa Jarmanii dhukaasu of awwaaluu qabda. Garaa keessan irrattis sardamaa.
  Kutaan shamarranii dhukaasni jiraatus ejjennoo isaa qaba. Akkasumas qola ulfaatoon dhoohe, boombiin samii irraa ni bu'a... Garuu wanti hamilee gootota Sooviyeet cabsu hin jiru.
  Anyutaan Paantariin akka darbu arge. Tole, taankiin kun kana booda akkas sodaachisaa miti.
  Gara cinaatti rukutuu dandeessa. Intalti haxxiffattee biyyee afaan ishee miidhagaa keessa bu'aa jiru tufte. Boombii harkaa qabattee, kan paakeejii dho'iinsaatiin ulfaate. Osoo hin hubatin ol ba'uu qabda. Garuu naannoo sanatti aarri baay'eetu jira.
  Anyutaan quba miilaa fi jilba ishee qullaa ta'een bishaan boollaa irratti boqottee ol sardamuu jalqabde. Saree hantuuta hordoftu fakkaatte. Intalti kun lola ganna suukaneessaa afurtamii tokkoo sana irraa yaadatte, yeroo Wehrmacht gantummaadhaan bal"ina bal"aa USSR weerare. Intalti, intala jechuun ni danda'ama, sodaattee turtee? Jalqaba eeyyee, garuu booda ni baratta. Akkasumas dhohinsi qola yeroo hunda akka sagalee idilee taʼetti dursitee hubatta.
  Amma immoo baayyee dhihootti dhoohe. Intalti garaa ishee rukutti. Gubbaa irraa, ciccitoonni akka tuuta beeylada bosonaatti balaliʼu. Anyutaan funyaan caccabee xuxxuqxe:
  - Maqaa haqaatiin Gooftaa!
  Intalti kun saffisitee saffisitee ergasii fiigichaan jalqabdee boombii boombii paakeejii dhoo'aa itti maxxane darbatti. Kennaan sun arkii ta'ee balali'a. Dhohinsi ni uumamee hidhannoon cinaa Paantar qalla'aan bakka kenna. Taankiin Jarmanii gubachuu eegaltee meeshaan lolaa dhoo'a.
  Anyutaan kolfaa akkas jettee xuxxuqxee:
  - Yaa Yesuus Hundumaa Danda'u Galatoomaa! Si qofaan amana! Si qofaan kadhadha!
  Paantariin ni barbadaa'a. Jirmi dheeraan ciccirame caccabaa keessa awwaalame. Hidhannoon fuulduraa, hidhannoo cinaa irraa adda ta"e, iskooppii fakkaata.
  Ijji ishee biyyee fi diimaa irraa kan ka'e fuula ishee irratti akka daraaraa boqqolloo ibsu Anyuutaan akkas jetti:
  - Diinni mukkeen ook baay'ee yoo qabaate ittisi keenya cimaa ta'a!
  Allaan paantii gurraachaafi qaama qullaa, dafqaan guutame, cimaa ta'een baay'ee sexy dha. Intalti baayyee qaroodha. Quba miila qullaa isheetiin ciccitaa geejjibaa darbachuu dandeessi.
  Amma miila ishee miidhagaa dafqaan uwwifameen meeshaa qara qabu tokko darbatte. Kallattiin immoo qoonqoo faashistii sanaa waraane. Allaan bareedduun akkas jettee dubbatte:
  - Ani immoo mallattoo saalqunnamtii, akkasumas mallattoo du'aa ti!
  Intalti sana booda ammas sardamtee dhukaasaa. Anyutanis dhukaasa baneera.
  Kaapteeniin bareedduu kun faashistii kana erga kutee booda, tiwiitara isaa irratti akkas jechuun barreesse:
  - Jireenyi sansalata, wantootni xixiqqoonis walitti hidhamiinsa...
  Maariyaan dhukaasa bantee, mataa Fritz"s kutee itti dabaluudhaan:
  - Liinkii kanaaf bakka guddaa kennuu dhiisuun hin danda"amu!
  Anyuta, ammas sirritti dhukaasaa, rasped:
  - Garuu waan xixiqqoo irratti xiyyeeffachuu hin dandeessu...
  Maariyaan akka waan dhukaasaa jirtuutti itti dabaluudhaan:
  - Ta'uu baannaan sansalatni si marsa!
  Intalti kan biraan Maatiriyoonaa jedhamtu, isheenis baayʼee bareedduu taate, qajeelchaa Seryoozhkaa wajjin taʼuudhaan albuuda sibiilaa irratti qopheessite. Lamaan isaanii iyyuu dhiiban... Booger haxxummaan tokko caterpillar Tiger-2 keessa sardame. Akkasumas maashiniin Jarmanii barmeela dheeraa qabu kun akkamitti akka dhoohu.
  Mucaan bifti isaa diimaa taʼe Sergee akkas jedhee iyye:
  - Raashiyaa keenya, siif parasha!
  Innis yeroo itti utaaluu dadhabe, jilba isaa gurraacha, kan kufe, foddaa kufaa jiru irraa balaqqeessa"aa.
  Maatiriyoonaan morma gurbaa sanaa dhidhiittee akkas jette:
  - Ati baay'ee qaroodha!
  Qajeelchituun kun gara fuulduraatti karaa isaa bahee kutaa dubartootaatti makame. Mucaan kun baay'ee kalaqa illee qaba. Fakkeenyaaf, xiyyaarota faashistii haleellaa akka kuffisan hojjete. Focke-Wulfs ykn TA-152s yeroo ka'an, sagaleen gurra namaa duuchu haala nama ajaa'ibuun dhaga'ama.
  Jarmanoonni simfooni Waagner waliin rukutamu. Faarfannaa guddaa akkasii.
  Matryona akkas jetti aariidhaan:
  - Ammas nu sodaachisuuf yaalaa jiru!
  Mucaan qajeelchaa kun haala nama gaddisiisuun faarfate:
  - Waraanni Raashiyaa du'a hin sodaatu, .
  Duuti samii urjii jala nu hin fudhatu!
  Inni qulqulluu Rus', .
  Qawwee maashinii jabaa sana fe'een ture!
  Matryona, intalli dheeraa, maashaa qabdu, jilbaafi garba bal'aa qabdu, dubartii qonnaan bulaa idileedha. Uffanni yeroo lolaa cicciramee, miilli cimaan qullaa ture, rifeensi isaa hidhata lamatti kan hidhamee fi baayyee dafqa kan qabu ture.
  Seryozhka waggaa kudha tokko qofa, hanqina nyaataa irraa kan ka'e qalla'aa, gurbaa barruu fi xuraa'aa, uffata gabaabaa qofa uffatee. Rifeensi gurbaa uumamaan adii ta'e halluu diimaa kan ta'e yoo ta'u, lafeen cinaachaa gogaa isaa haphii, kan diimaa fi xuraa'aa ta'een mul'ata. Miilli koo haala suukaneessaa taʼeen cabee gubaa, madaa fi bishaan dhangalaʼaatiin haguugamee ture. Dhugaadha, hiree daa"ima kana miidhaa cimaa irraa eegeera.
  Isa waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu, Matryona guddaa fi furdaa fakkaata, intalli kun tasuma furdaa ta'uu baatus, garuu foon cimaa fi leenji'e lafee ishee irratti qabdi. Kana malees, beelli sun qaama ishee portly fi guddaa taʼe irratti tasumaa dhiibbaa kan geessise hin fakkaatu ture.
  Shamarreen tokko qawwee farra taankii ulfaataa dhukaasti. Konkolaattota Jarmanii mataa mataatti seenuu hin dandeessu, garuu carraan daandii rukutuu jira.
  Akkasumas "Lev" inni ulfaataa ta'e, dhoo'aa ulfaataa chaasiin isaa keessatti argate, akka nama baay'ee tamboo xuuxuutti aarri afuufuu jalqabe.
  Seryozhka akka qoosaatti sirbe:
  - Fritz urgooftuu, osoo hin yaadin, seensa irratti sigaaraa qabsiise! Inni, rakkina guddaa keessa akka seene beekamaadha!
  Matryona, re'oota ishee maashaa fi gogaa ta'an balaqqeessa'aa, miila qullaa fi bareedaa ta'een tap-dance gootu. Intalti kun akkas jettee sirbite:
  - Fuulli qulqulloota Raashiyaa mallattoo irraa ni calaqqisa... Waaqayyo yoo xiqqaate Krauts kuma tokko akka hin ajjeesne! Namni faashistoota caalaa yoo bubbu'e immoo namni, na amanaa, sanaaf sitti murteessu hin jiru!
  Sana booda qawwee farra taankii sana irra deebitee fe'attee ammas dhukaaste. Geejjibni Jarmanii ammas yaa'a aarri gadhiise.
  Kutaan shamarranii kun warra Krauts irratti miidhaa guddaa geessiseera. Garuu ofii isaatii kasaaraa mudate. Intalti tokko walakkaatti kan cicciramte siʼa taʼu, biyyeen jiraatus fuullishee akka malee diimaa taʼe.
  Istaaliingraad harki caalaan isaa duraanuu Naaziin qabamee jira, garuu wanti magaalattii irraa hafe harka kennachuu fi harka kennachuu hin barbaadu.
  Anyutaan ammoo Tigree cabsuuf yaalaa jirti. Konkolaataan Jarmanii humna guddaa qabu tokko boombii harkaatiin cinaacha isaa rukutamee, garuu harka hin fudhanne. Qawwee dhukaasuuf garagalee deema. Intalti kennaa gadhiifame sun dalga dhoo'aatiin akka hin caccabsineef lafaa fi caccabaa keessatti of awwaaluu qabdi.
  Anyutaan callistee akkas jettee xuxxuqxe.
  - Harmee, abbaa, dhiifama!
  Maariyaan boombii Tigreetti darbattee morma isaa irratti dhoohe. Intalti sun akkas jettee 'hissee' jette:
  - Waa'ee ifni barsiisa yeroo qorraa birraa ta'uu isaa... Hitler nama dhukkuba dhukkuba kanaan qabame ta'uu isaa osoo adda hin taane irra deebi'a!
  Allaan, kaayyoo faashistootaa cabsee ibidda dhoohe itti biiftee, gungumaa:
  - Sanduuqa du'aa keessatti, Fuhrer amma arge! Namicha gadhee sanas ija isaa keessa rukutte!
  Intalti rifeensa diimaa qabdu kun dhugumatti quba qullaa isheetiin boombii gara taankiitti darbatte. Barmeela rukute... Dhohinsi itti aanee barmeelli Tigree jallate.
  Jarmaniin abshaalli sun fudhatee duubatti deebi'e.
  Anyutaan qaawwa hidhii ishee keessaa iyye:
  - Kan keenya kan keessaniif hin harka kennatu!
  Maariyaan qacarrii Hitler rasaasaan kutee sirbite:
  - Jallichi garuu qoosaa miti! Harka, miila, funyoo Raashiyaa qaxxaamuraa jira! Ilkaan isaa garaa keessaa liqimsa... Biyya Abbaa hamma xurii dhuga!
  Anyutaan qoosaa fi boo'e:
  - Fuhrer akka malee iyyaa jira, of dhiphisaa jira!
  Maariyaan dhukaasa bantee itti dabaluudhaan:
  - Tole, duuti ni afuufa, ni qoonqa!
  Amma "Shtumrtiger" kana caalaa balaa ta'e tokko mul'ateera. Gamoowwanii fi bunkers guutuu ni balleessa. Kana malees, bakka loltoonni Sooviyeet jiranitti hin dhiyaatu. Konkolaataan kun haguuggii jala kan kaa'amu namoota maashinii Jarmaniin.
  Anyutaan bakka Kraut itti dhihaachuun akka hin danda'amne ni arga. Garuu samii keessa Focke-Wulfs jiru. Konkolaattota kana keessaa tokko bakka Sooviyeet keessa jiranitti dhihoo balali'a. Shamarran dhukaasa ishee irratti banan.
  Allaan boombii darbatee aariidhaan akkas jedha:
  - Du'a gadi fagoo keessatti dhiifamni hin jiru!
  Sana booda intalli kun qawwee maashinii irraa dhoo'aa dhukaasti. Dafee duubatti deebi'a. Taankiin Jarmanii haaraan "Panther"-2 kan turret xiqqaa fi silhouette gadii qabu dafee itti dhiyaata.
  Shamarran hedduun konkolaataa Jarmanii tokkotti boombii darbatu. Isheen kennaa sana erga fudhattee booda, qabbanaa'ee garagaluu hin dandeessu.
  Allaan xuxxuqee fi siqsee:
  - Kun haleellaa haaraa dha! Jawwee ishee addaan ciccirna!
  Panther 2 snarled fi meeshaa isaa isa humna caalu dhukaase.
  Utubaa ibiddaa qilleensa qoqqooduun battaluma sanatti qilleensa ho'isee elektirikii kenne.
  Allaan qoosaa, qola intala walakkaa qullaa sana bira darbee balali'e. Rifeensi diimaan qaanii hin qabne kun jilba ishee raasee akkas jettee barreessiteetti:
  - Niwutoonis diinota isaa injifate, harqoota teessoo irraa darbate! Seera Niwutan isaa Fritzitti labse!
  Istaalingiraadiin guutummaatti ibiddaan kan liqimfamte siʼa taʼu, yeroo arrabni ibiddaa samii arraabuu fakkaatuu fi ibsaan diimaa, burtukaanaa fi diimaan caccabsee ture! Akkasumas, ibsaan hundinuu akka hafuura masaraa si"oolii keessaa miliqee jiruuti.
  Anyutaan loltuu Jarmanii tokko erga kuffiftee booda ija ishee bifa diimaa qabu balaqqeessitee akkas jettee sirbite:
  - Maaliif gungumaa jirta yaa jaartii gowwaa? Na amani nama maraataa siif boo"u qofa!
  Maariyaan yeroo Naazii irratti dhukaasu dhaadatte:
  - Marga irra ciisee Krauts mataa rukutuun akkam namatti tola! Fuhrer'f poultice kennitee rasaasa maashinii irraa dhukaasaa!
  Intalti akka malee qoostee garaa ishee irraa gara dugda isheetti garagalte. Biskileetii miila qabu hojjedhe. Boombiin boombii tokko ol balali'e. Focke-Wulf balali'aa ture garaa isaa jalatti shrapnel argachuun dafee ol ka'e. Caccabni qara qabu kan isa miidhe fakkaata. Uumamni faashistii kun ibidda qabatee baallee isaa cabe irraa ciccitaa dhabuu jalqabe.
  Anyutaan, akkamitti Focke olka'iinsa dhabaa akka jiru argee, croaked:
  - Kun semaphore dha! Qodaa doonii irra fannifamee jira!
  Xiyyaarri Jarmanii dhoohee, caccabaa gara golee samii fagoo hundatti facaase. Akkasumas ace faashistii eessa dhaqe? Dabaree koo isa dhumaa godhe. Nama ajjeese sun badiisaaf malee balaliisaa miti!
  Maariyaan haxxifattee, biyyee facaastee akkas jette:
  - Ta'uu moo ta'uu dhiisuu? Gaaffii miti!
  Alla ammas miila isheetiin geela tokko darbatte, akka inni ija Fritz rukutee dugda mataa isaatiin ba'e:
  - Ani armaada taankii ti! Wal'aansa si barbaachisa!
  Jarmanoonni fi saatalaayitoonni isaanii boombii fuuldura isaaniitti darbachuun tarkaanfachuuf yaalan. Tooftaaleen akkasii shamarran irratti hin hojjenne. Kanaaf Seryozhka catapult bobbaase, akkasumas akkamitti deebii diina rukute.
  Mucaan qajeelchaa taʼe sun akkas jedhee booʼeera:
  - Santa Claus Hitler jilba isaa cicciruu!
  Chaarjiin kataapultii, tuuta faashistootaa bocuun, akka isaan addaan balali"anii fi yeroo walfakkaatutti qilleensa keessa garagalchan taasiseera. Maatiin Fritzes kufanii caccabaa dallaa irratti caccaban.
  Taankiin Tiger-2 madaallii isaa dhabee Leenca waliin walitti bu'e. Eh, Leva, maqaan kee inni sodaachisaan eessa jira?
  Anyutaan kolfee akkas jettee deebisteef:
  - Tole, Seryozhka guddaadha!
  Mucaan sun akka malee boo'e:
  - Qajeelchi yeroo hundumaa qophaa'aa dha!
  Intala Kaapteeniin ammas mismaaraan dha'uu jalqabde. Matryona immoo miila dhiphoo Seryozhka"s 'tticked, akkam cimaadha! Mucaan kun ibidda keessa fiiguu dhabuun isaa nama hin ajaa'ibu.
  Maariyaan faarfattee akkas jetteetti:
  - Dargaggummaan gaariidha - dullumni hamaadha!
  Allaan, rifeensa diimaa gammachuu qabu kun, akkas jedhee walii gale:
  - Dulluma caalaa wanti hamaan hin jiru! Kun dhuguma haala hunda caalaa jibbisiisoodha!
  Intalti sunis flip jump goote. Yeroo muraasaaf adaadaa jibbisiisoo yaadde. Lakkii jaartii fi intala wal bira qabuu hin dandeessu. Qaama qalla'aa keessas bareedinni akkamii jira.
  Allaan fudhatee akkana jedhee sirbe:
  - Waggaa waggaan akka karavaanii yaa'a, .
  Dubartiin dulloomtuu tokko henna mortar keessatti cirrachaa jirti...
  Akkasumas qaama koo isa qalla'aan hoo?
  Dargaggummaan koo akkamitti akka bade naaf hin galle!
  Anyutaan ija ishee balaqqeessitee, Jarmanii kana rukuttaa jilba isaa irratti rukutee kuffiftee yaada kennite:
  - Lakki! Ammas, waraana keessatti hawwata akkasiitu jira - bara baraan dargaggeessa ta'ee turuu! Yeroo hunda machaa'aa!
  Matryona himannaa haaraa kataapultii keessa kaa'e. Kun waan akka mormaa gaarii ti. Intalti immoo akkas jettee 'hissee' jette:
  - Dabarsi malee hin darbiin!
  Seryozhka miila isaa haphii garuu saffisaa ta'een wal-jijjiiree akkas jedhee boo'e:
  - Fuula Fritsam!
  Boombiin boombii kunis, paakeejii dhohinsaa wajjin, saffisa guutuudhaan gara bakka Naazii balali'e.
  Eeyyee, Istaaliingraad isaaniif hin kennamne. Haleellaan kun dhuma baatii Juun irraa eegalee ji'oota sadiif kan ture yoo ta'u, magaalattiin garuu hin qabamne. Naaziin dameelee fuulduraa biroo keessatti milkaa"ina argataniiru, kana irratti garuu hin arganne.
  Anyutaan shaashamannee dhukaasee akkas jedhee gurraacha'e:
  - Wanti hundinuu hin danda'amu, ni ta'a ni danda'ama... Yuunivarsiitii baay'ee walxaxaa gochuun hin barbaachisu!
  Akkasumas taankii gaazii mootar saayikilichaa rukute. Konkolaataan sun kan dhoohe siʼa taʼu, bubbee abiddaan lafa aduu qabu sana ibseera. Jarmaniin sun immoo jilba ibiddaatiin ciccirame.
  Kaapteeniin shamarreen sun akkas jettee iyyite:
  - Hammeenya ajjeesuu nan jaalladha! Kun immoo gaarummaa ol aanaadha!
  Maariyaan Jarmanota ibidda dho'een rukutee akkas jettee 'hiss' jette:
  - Mee porcupine haa taphannu!
  Allaan dhukaasa bane, caalaatti sirritti. Gurraachonni hedduun caccabaa eeboodhaan uwwifame sanarra ciisanii hafan:
  - Diina ajjeesaa! - Intalti xuxxuqxe.
  Maariyaan taphaan sirbite:
  - Hitler funyaaniin, Mainstein hairsprayiin erga dibee booda, booji'amummaa giiftiitti si harkisa, sareen kee amanamaan si ciniinti!
  Anyuta, dhukaasaa, hissed:
  - Galgala kana of fannifna Adoolf... Gowwummaa dhiisi! Kottaa galgala, akka gyrfalcon balali'i - akka ati Naazii cimsitee moo'attuuf!
  Maariyaan aariidhaan kophee mataa loltuu obomboleettii sanaa irraa rukutee akkas jette:
  - Nuti ni dandeenya! Nutis ni taasifna!
  Shamarran kutaa waraanaa Leeniin irraa dhufan tarkaanfii waraana alagaa dhaabsisan. Fritz gara fuulduraatti tarkaanfatee, jecha jechaatti bakka sana reeffaan balfa. Taankiin Leencaa abdiin irratti hidhamee turees hin gargaarre. Kunoo fooyya'iinsi konkolaataa kanaa kan qawwee 150 mm qabu.
  Allaan dhagaa harma qullaa ishee irratti maxxane tokko rukutti. Intalti harma akkasii bareedaa fi guutuu qabdi. Intalti miila isheetiin boombii darbatti. Miilli harka caalaa cimaa waan ta"eef, darbachuun immoo caalaatti imala.
  "Leenca" qaawwa daandii keessaa argate dhaabbate. Afaan isaa isa humna qabu irraa dhukaafame. Kufaatii fi kufaatii.
  Allaan, tufee, akkas jedha:
  - Loltuun Raashiyaa dhukkubbii irraa hin boo'u!
  Ammas intalli sun dhukaasa. Akkasumas garmalee sirritti raawwata. Faashistiin masaraa keessaa bahee jilbeeffate duubatti kufa.
  Intalti rifeensa diimaa qabdu, qullaa ta'uutti dhiyaattu tokko akkas jetti:
  - Diinni Raashiyaa cabsuu danda"e jedhee amanuun isaa akkasumaan! Kan jabaate lola keessatti ni duula, nuti diina keenya hamaa rukunna!
  Allaanis maashaalee garaa ishee baay'ee ibsitee jirti.
  Yaa shamarran akkam bareedduudha! Dhuguma isaan keessaa tokkollee akka du"u hin barbaadu.
  Ekaterina fiigdee bira darbite... Intala baayyee bareedduu, rifeensa adii fi lilmoo qabu. Akkamiin akka isaan hin xureessineef dhugaatii gosa tokkoon dibachuu dandeesseetti.
  Intalti baayyee bareedduudha, fakkii Veenus kan qabdu, caalaatti toned fi sculpted qofa. Braa fi paantii qofa uffatte. Wanti biraa hundinuu duraanuu cicciramee jira. Garuu miilli akkam bareedaadha! Kun intala osoo hin taane, chaappaa mudaa hin qabne, gonfoo bareedinaati.
  Haala adda ta'een, akka qamalee sochooti. Miilli qullaa immoo ni lilmoo qofa, kofoonis haala nama ajaa'ibuun qulqulluu ta'ee hafa. Kaatiriin dhukaasa, faashistichis garaa isaa irratti madaan qaba.
  Intalti akkas jetti:
  - Biyya Haadhaf amanamummaan jecha ol aanaadha!
  Allaan qoosaadhaan yaada kenne:
  - Bra kee baafadhuu akkuma koo paantii kee keessa turi!
  Kaatiriin mataa ishee haala hamaadhaan raaste:
  - Kun sirrii miti!
  Allaan jilba ishee raastee, sirritti dhukaastee sirbite:
  - Haala kamiinuu miseensonni Komsomol waan hin baratamne ta'aniiru! Akkasitti garaa qullaa naanna'uun baay'ee safuu hin qabnedha!
  Kaatiriin qoostee yaada kennite:
  - Bareedina keenya ilaaluun maaliif warra Krauts gammachuu fida!
  Allaan murteessaan akkas jedhee deebiseef:
  - Bareedinni keenya lubbuu namaa galaafata!
  Kaatiyaan qoostee TA-200 irratti dhukaase. Konkolaataan Naazii ibiddaan gubate. Biloondiin bareedduun sun immoo akkas jettee itti dubbatte:
  - Du'a badii!
  Allaan qoosaa:
  - Jireenyi immoo gaariidha!
  Kaatiriin, Jarmaniin sun akka kufaa jiru argitee, akkas jettee gungumte:
  - Kun gatii olaanaadha! Faashistoonni injifattan jettanii hin yaadinaa!
  Akkamitti Rabbiin sirba:
  - Injifannoon eeggata! Injifannoon eeggata... Warra hidhaa cabsuu barbaaddan! Injifannoon eeggata! Injifannoon eeggata! Nafxanyaa injifachuu ni dandeenya!
  Intala bareedduu, harma ishee qullaa ta'es ni raafama. Ho'a keessatti qaama qullaa qabaachuun gaariidha, kunis ibiddaan kan cimudha.
  Anyutaan amma baayyee kutannoo kan qabdu fakkaatte. Qawwee maashinii xiqqaadhaan warra Krauts irratti dhukaasuun akkas jettee boo'de:
  - Ani si castrate!
  Dhugumattis Naaziin kennaa fi saanduqa du'aa argate! Intalti immoo yaada, quba miila qullaa haa ijaarru jedhu itti agarsiifte. Isheenis akka halkan saamtuutti afuufte. Akkasumas karaa quba qaama gadiitiin.
  Intalti Kaapteeniin baayyee qaroodha. Fi ibsaa. Akkasumas tasuma gara jabeessa miti. Isheen illee, yeroo tokko tokko loltoota diinaa, ijoollee abbaa isaanii ajjeefamaniif boo"an qabaachuu danda"utti ni mararti.
  Anyutaan garuu yaada akkasii ofirraa ari'a, akka boo'u ishee taasisa. Garuu Raashiyaa miti kan saamuu fi ajjeesuuf gara Jarmanitti dhufe. Lakki, kunniin Jarmanii fi paakkii aggaammii guutuun lammiilee biyya alaa addunyaa guutuu irraa gara hawaa Raashiyaa dhoohan.
  Anyutaan of qaxxaamurtee Fritz isa callisee bakka Raashiyaatti dhihaachuuf yaalaa ture irratti dhukaase... Ijji fi sammuu isaa rasaasaan rukutamee ba'e.
  Kaapteeniin shamarree sun kolfaa akkas jettee qoosaadhaan akkas jette:
  - Ija ijatti qajeelaa, mataa mataatti!
  Anyutaan sirritti dhukaasuun mootar saayikilii konkolaataa cinaa rukute. Konkolaataan sun ciccituu kan jalqabe siʼa taʼu, qawween maashinii sun balaliʼee yeroo hedduu garagale. Achiis afaan isaa caccabaa sana boce.
  Intalti kun kophee ishee qullaa fi dafqaan guutame caccabaa sana irratti xuuxxe. Ammas akeekkachiifte. Fuulli ishee gammachuu fi dargaggeessa taʼe gammachuudhaan qoonqa. Intalti kun akkas jettee sirbite:
  "Lakki" jennee faashistootatti himne, ummanni keenya daabboon urgooftuu Raashiyaa "brod!"
  Maariyaan dhukaasa baayyee sirrii ta'e rukutte, kunis Focke-Wulf ibidda qabsiise, akkasumas chirped:
  Nama jal"aa tokkoof filannoon isaa ifaadha, .
  Doolaaraan Rus' gantuuf qophiidha...
  Garuu namichi Raashiyaa akkas ajaa'iba - .
  Biyya Haadha kootiif lubbuu koo kennuuf qophiidha!
  Intalti sun somersault gootee Naaziitti kukii agarsiiftee, naannoo ishee naanna'ee, rasaasni bareedina sana hin rukunne.
  Allaan mul'ate, bareedinni kun qullaa jechuun ni danda'ama, akkasumas akka seexanaa xuraa'aa ta'ee, yeroo tokkotti miila lamaan boombii darbate. Isheenis akkas jettee ilaalte:
  - Wanti ani qabu... Gara Fritz gama qara qabuutti!
  Matryona Alla sirreesse:
  - Qaraa, gara cinaatti malee gara qaraatti miti!
  Intalti kun qoostee harma harbuu ishee raastee, boombii boombii paakeejii dhohinsaa qabu fayyadamuun boombii dhukaase. "Tiger" barmeela keessatti rukutamee, hojiin aartii qaxxaamuraan kun ofirraa miliqe.
  Sana booda uumamni Hitler duubatti deebi"e. Akka turtii ibiddaan qabamteetti sardamuu eegalte.
  Anyutaan gammachuudhaan ija isaa rukutee sirbite:
  - Tigreen immoo duubatti deebi'ee Jarmanoonni dhokataniiru!
  Kutaan shamarranii kun haleellaa qilleensaa fi qawwee ulfaataa jalatti socho'aa turan. Achiis rookkeettiiwwan rukutaman, cabee, cirrachi ho"aan gara samiitti ol ka"e. Dhagaanis ibidda qabate. Akka carraa ta'ee shamarran keessaa tokkollee hin duune, dhiironni garuu gara addunyaa biraa deeman - kanneen akkas hin gaddine! Lubbuunis balali'a - kaan gara samiitti, kaan immoo gara si'oolitti! Bakka seexanni qamadii qaban reefuu warra Yesusitti hin amanne eegaa jiranitti.
  Alla, loltoota keessaa inni saalqunnamtii raawwatu, aarii guddaa qaba: Naaziin, Sturmtiger isaanii waliin, bakka loltoota Sooviyeet itti dhukaasanii loltoota Diimaa ajjeesuu danda'uu?
  . BOQONNAA Lakk.7
  Intalti sunis miila qullaa boombii tokko qabdee, dhangala'aa bishaan keessaa yaa'aa ta'een naanna'e. Dafees daran naanna'aa ture. Achiis humna ishee hundaan kennaa du"aa sana barmeela bal"aa Sturmtiger sanatti darbatte. Miilli bareedduu kanaa qullaa fi diimaa ta'e ni balaqqeessa'ee, boombiin boombii tokkos barmeela bal'aa sanatti balali'e. Konkolaataan humna guddaa qabu sun immoo jalqaba ukkaamfamee booda dhoohe. "Royal Tigers" lamaan cinaacha "Sturmtiger" dhaabbatan ol darbatamanii kallattii adda addaatiin faca'an. Roolaroonni isaan irraa cicciramee, akka mudhii mootittii cabee balali"anii kufan.
  Dambaliin dhoo'aa Allaa ol darbate, intalli immoo garagaltee balaliite. Isheenis garagaltee, raafamtee darbatamte. Garuu bareedinni sun ammallee lafa buute, caccabni qara qabuu fi dhagaa caccabaa qota ishee qullaa keessa qotame. Intalti sun dhukkubsachaa kan turte siʼa taʼu, miila ishee isa calloused taʼe keessaa illee, qabxiin qara qabu tokko ni bocame.
  Allaan garuu humna ka'ee iyyu argate:
  - Isin faashistoonni asheeta keessa jirtu!
  Anyutaa fi shamarran kaan dalga dhohinsa kanaan ol darbatamanii xiqqoo illee caccabsaman. Garuu loltoota babbareedoo keessaa tokkollee hin duune. Shamarran kun obomboleettii fi ibidda kaayyoo gaarii qabuun wal argan. Naazii utaalanii ba"anii fi ilbiisota gara jabeeyyii biroo USSR marsan ukkaamsuu.
  Maariyaan xiiqii guddaadhaan sirbite:
  - Gaafa xurumbaa Gooftaa gara lolaatti nu afuufu immoo Komsomol waliin michuu taana! Fedha Yihowaatiin immoo waamicha maqaa samii irratti nan argama!
  Allaan, dafqa jilba ishee dhiigaan guutamee fi cabe irraa raasaa, akkas jettee sirbite:
  - Leeniin, dhaaba, Komsomol! Fuhrer gara mana maraatummaatti ergaa jirra!
  Shamarran gurra namaa duuchudhaan kolfuu kan jalqaban siʼa taʼu, Seryozhkaan sodaa fi aariidhaan akkas jetteetti:
  - Kataapultiin koos akkas sirrii miti - akka miila qullaa fi jabaa Alla kanaa!
  Maatiriyoonaan maashaalee harka ishee jilbeenfattee akkas jetteetti:
  - Sun OK dha! Waan biraa ni dhufta. Waan qabbanaa'aa ta'e!
  Witchakova sarara fuulduraa irraa deebi'ee bilbilli hatattamaa gara Vladivostok itti bilbilame. Kasaaraa guddaa waan mudatee fi Khabarovsk marsuuf jechuun ni danda"ama (qunnamtiin magaalaa kana waliin karaa Amur eegamaa ture), Jaappaanonni loltoota isaanii akka deebi"anii gurmaa"anii fi guutuuf dhaaban. Yoo xiqqaate Jaappaan miliyoona dhibba tokkoo fi miliyoona torbaatama kan biraa Manchuriyaa fi Taayilaandi waliin loltoota miillaa baay"inaan dabarsuu danda"u. Karaa murtaa"een USA caalaa USSR waliin loluun salphaadha, sababiin isaas lola isa lammaffaa waliin godhamu doonii qaaliin baay"ee fi tasumaa xiyyaara gatii salphaa waan barbaaduuf. Garuu waraanni miillaa qawwee salphaa fi gatii salphaa fi qawwee maashinii Schmeisters irraa waraabame baay'inaan dhiyeessuu danda'a! Mucaan Jaappaan hundi umuriin isaa waggaa torbaa irraa kaasee qawwee maashinii walitti qabuu fi diiguu ni beeka! Garuu beekamaadha loltoota odola irraa gara ardii kanaatti dabarsuudhaaf yeroo fudhata. Akkasumas humna dabalataa erga argatte booda, ammas naannoo Sooviyeet keessa gadi fageenyaan socho'aa!
  Witcherova bilbila kana erga argatte booda dhumarratti qabsaa'aa haaraa argatte samii irratti akka loltu abdatte. Intalti kun konkolaataa Emka jedhamutti gara Vladivostok fidamte. Paayileetiin sun akka nama terminator ta'ee itti dhaga'ame. Imaltuu waliin deeman kun umriin isaa guddaa ta'us, sarara saajin qofa kan uffatu jaarsa rifeensa halluu diimaa qabu ta'ee argame.
  Innis of jajuun akkas jedheera:
  - Yaa dargaggoota! Bara tsarist keessa Jaappaanota waliin akkan lole beektu!
  Wiitcher shakkiidhaan akkas jedhee gaafate:
  - Dhugaadhumatti? Moo tarii atillee fannoo argatte ta'a?
  Akaakayyuun qeensa isaa isa halluu diimaa qabu raasee akkas jedhee kakate:
  - Fannoo hin jiru, meedaaliyaa hin jiru! Kanaaf waggaa tokkoo fi ji'a sadii akka dhuunfaatti qabsaa'e! Maal jettu, namni hundi waancaa fi meedaaliyaa argachuu danda'a? Keessattuu tsaar jalatti, yeroo warri dhuunfaa baay'ee hin jaallatamne!
  Wiitcher akkas jedhee walii gale:
  - Eeyyee, tsaar jalatti walqixxummaan gitaa ture! Garuu yeroon kun yeroo adda addaati. By the way, akkamitti Jaappaan jaallattu! Diinni cimaa turee jechuu kooti?
  Jaarsichi ilkaan sibiilaa isaa balaqqeessa'ee deebiseef:
  - Laafaa miti, osoo ajajni keenya caalaatti qaroo ta'ee silaa Port Arthur fi Manchuria hin dhiisan turan! Diina cimaa akkasii miti.
  Emka suuta jedhee konkolaachise, daandii boombii fi meeshaa waraanaatiin miidhame. Haasa'uu dandeenya turre.
  Wiitcher xiqqoo callisee gaafate:
  - Kan keenya cimaa turee?
  Jaarsi sun akka waan meeshaa taphaa qilleensaa ta'etti saffisaan yeroo lama lama mataa isaa rukute:
  - Karaa tokko tokkoon, eeyyee! Fakkeenyaaf, Jaappaanonni bakka dhukaasaa nu caalaa dachaa digdama guddaa qabu. Gara fuulduraatti osoon hin ergamin dura bakka dhukaasaa sadii qofa irratti hirmaadheera. Sana booda tokkoon tokkoon isaanii dhukaasa shan. Haa ta'u malee, lola ibiddaa keessatti, Jaappaanota caalaa hamaa turre jechuu hin dandeenyu. Kunis isaan uffata khaki uffachuun, nuti immoo uffata adii uffannee osoo jirruu. Uumamaan erga muuxannoo waraanaa tokko tokko argannee booda. Jaappaanonni leenjii yeroo dheeraa qabaatanis, dhimma waraanaa irratti dandeettii nu caalaa baay"ee xiqqaadha. Garuu qawween isaanii kilabii keenya Mostina caalaa baayyee sirritti rukuta.
  Vedmakovaan osoo hin eegin walii galte:
  - Eeyyee, mirkanaa'aa! Waa'ee kanaa sirrii dubbatte! Jaappaanonni akkuma warra Jarmanii leenjii shaakalaaf xiyyeeffannoo guddaa kennu.
  Jaarsichi mataa raasee:
  - Faallaa kanaatiin! Waan waraana tsarist keessatti qabnu irraa baayyee xiqqaadha! Tole, Waraana Addunyaa Tokkoffaa durallee loltoota caalaatti leenjisuu yoo jalqaban, yoo xiqqaate immoo uffata isaanii jijjiiran, sana booda... Waraana osoo hin taane, tapha hiriiraa guutuudha!
  Witcherova akkas jetteetti, hammeenya malee miti:
  - Waraana duras hiriira agarsiisaa irratti xiyyeeffannaa guddaa kennina turre! Mul'ataan qaroo dogongora namoota biroo irraa barata, gowwaan kan ofii irraa barata, eenyutu tasuma hin baratu, eenyu?
  Akaakayyuun yaada kenneera:
  - Leenjiin daldala bu'aa argamsiisudha! Garuu dhiyeessii waliin, akka waliigalaatti guutummaatti cufamuu qabna turre. Qawwee hin qabu, kaartuujjii hin qabu! Yeroo baayyee beela'u, loltoonni dhukkubsatu - qorichi hin turre! Namoonni rasaasa Jaappaan caalaa dhukkuba taayifaasii fi wantoota jibbisiisoo birootiin du'an baay'eedha. Lola hamaa akkasii ture. Kuropatkin gowwaa dha! Sochii cinaachaan (flanking maneuvers) hin qabu, camouflage hin qabu, kallattiin namoota qawwee maashinii jalatti boolla keessa darbata ture. Akka nyaata qawweetti itti fayyadamaa turre. Kun hundi baayyee hamaadhaan, mo'amuun xumurame. Akkuma jedhan miila koo baay'ee rakkadheen harkisee ture. Dhugaadha, boojuu jalaa miliquu kootti baayʼee boonuu nan dandaʼa! Akka madaallee!
  Intalti kun fedhii guddaa waan qabduuf akkas jettee gaafatte:
  - Jaappaanonni ofii isaaniis fooyya'aa ykn hammaataniiru! Gama amaloota lolaa isaatiin.
  Jaarsichi jalqaba sigaaraa marfame qabsiise, sana booda qofa akkas jedhee deebiseef:
  - Kana kaayyoodhaan murteessuun rakkisaadha. Waraanni jijjiiramee, taankiin, xiyyaarri, fi qawween maashinii xiqqaa mul'ateera. Gama guddinaatiin dooniiwwan hanga sana hin jijjiiramne, qawwees hin jijjiiramne. Garuu gowwummaan ajaja sanaa akkuma jirutti hafe, kanaaf haleellaa Vladivostok irratti raawwatame screw up!
  Witcher ija ishee magariisa ibsite:
  - Kanaaf sababni hin jiru!
  Jaarsichis tole jedhe:
  - Ta"uus hin danda"u! Hundaafuu, diinni mala xuraa'aa qopheessaa akka jiru waan beekaniif, karaan itti deebii itti kennan akka hin jirre! Akka waan na dhaabaniitti. Garuu waraana dhaabuun warra Pindos waliin taasifame rukuttaa cimaan hordofuuf akka jiru mallattoo ifa ta'edha.
  Wiitcher akkas jedhee qooste:
  - Pindos waliin?
  Akaakayyuun mirkaneesse:
  - Eeyyee, amma Ameerikaa fi Biriteen akkas jedhanii waamu! Maqaan kun jecha "hatuu" jedhu irraa kan dhufe yoo ta"u, kunis hatuu jechuudha. Kunis biyyoota paraasitii, biyyoota hattuu dhiiga warra gowwaa fi dadhabaa xuuxaniidha!
  Paayileetiin mataa ishee diimaa mataa ishee rukutte:
  - Asirratti walii gala!
  Jaarsichi akkas jedhee cichee dubbate:
  - Ajajni keenya gowwaa, gantuu illee ta'uu isaa irratti walii galaa! Akkasitti doonii keenya dhaabnu, Pindos caalaa hamaa!
  Wiitcher akkas jechuun morme:
  "Tarii Jaappaanonni akkasitti dafanii ni rukutu jedhanii hin yaadne ta"a." Walumaagalatti, Baha Fagoo bakka boqonnaa waan tureef, abshaalonni fi dadhaboon as qubatan. Hundaafuu waraana keessatti akka hojjetaa ykn qonnaan bulaa waloo duubatti cimtee hojjechuu hin qabdu, garuu raashinii gaarii fi mindaa argatta. Gama biraatiin, Baha Fagootti osoo tajaajiltuu lubbuu kee balaadhaaf hin saaxilu. Eeyyee, jannata warra dadhaboo fi abshaalotaaf.
  Jaarsichi akkas jedhee morme:
  "Loltoonni fi qondaalli hamma kana hamaa hin lolan." Kunoo Khabarovsk, ammallee harka hin kennine.
  Wiitcher akkas jedhee walii gale:
  - Loltuu Raashiyaa, waraana addaa! Garuu akkuma Brusilov jedhe: loltoonni keenya baayyee gaarii dha, qondaalli keenya gaarii dha, jeneraalonni keenya giddu galeessa dha, tsar immoo guutummaatti hamaadha!
  Akaakayyuun gammachuu malee gungumaa:
  - Osoo ajajaan keenya Kuropatkin osoo hin taane, Brusilov ta'ee: ni injifanna turre! Wayyoo, irra barreeffame! Zaar jalatti jeneraalonni Raashiyaa xiqqaa ta'an jechuun qaba: Suvorov jalatti galaaksii guutuu ajajoota adda ta'antu ture! Haa ta'u malee, Istaaliin nama Joorjiyaa yoo ta'u, akkuma jedhan lammii Joorjiyaa...
  Akaakayyuun Wiitcher addaan kute:
  - Ibsa akkanaa irraa of eeggadhaa! Kanaaf kutaa addaa keessa seenuu dandeessu! Haa ta'u malee, anaaf Istaaliin tasumaa nama ogeessa miti! Fakkeenyaaf ammoo sarara-rukuttaa Fulbaana keessa darbe kana mirkaneessa! Karaa biraatiin, Caamsaa 1, ittisi qilleensaa Sooviyeet Moskoo keessatti argamu gargaarsa akka hin qabnee fi lammiileen Sooviyeet kumaatamaan lakkaa'aman akka du'an dhaga'eera!
  Jaarsichi yaada kenneen:
  - USA fi Biriteen galatoomaa! Xiyyaara haaraa Wehrmacht'f kennan! Kana malees, sabotage jumlaa akka ture dhaga'eera, sababa kanaan Yaak qilleensa irratti addaan kufan! Kana malees, Yaks haaraa ta"edha!
  Wiitcher mataa ishee rukutte:
  - Waa'ee isaa dhaga'eera! Dhuguma salphina! Garuu yakkamtoonni adabamee rakkoon jiru akka sirreeffamu abdiin qaba!
  Akaakayyuun mataa isaa rukutee, achiis akka tasaa akkas jedhe:
  - Rakkoon guddaan mataa keenya keessa jira! Gosa sammuu sooviyeet! Nama gara cog, gara garba idileetti jijjiiruuf yaalii!
  Wiitcher hin falmine. Isheenis foddaa keessaa duwwaa ilaalaa calliste. Amma balaan mo"amuu USSR baay"ee qabatamaa ta"eera. Moskoo illee haleellaa qilleensaa irraa eegumsa akka hin qabne ta'ee argame. Yoo xiqqaate haleellaa qilleensaa guddaa dandamachuuf eegumsa gahaa hin qabu!
  Tole, waraanni kun sadarkaa xiqqoo adda ta'etti ce'aa jira... Dhugaadha, lola Istaaliingraad keessattis Jarmanoonni olaantummaa qilleensaa qaban turan, garuu injifannoo barbaadamu hin fidne! Haa ta'u malee, maatiin Krauts faayidaa akkasitti hin baay'anne qaban turan! Hundaafuu, xiyyaaronni haaraan Sooviyeet yeroo hunda gara fuulduraa ni dhufu turan! Garuu sadarkaan leenjii lolaa balaliistota biratti baayyee gadi aanaa ture jechuun dirqama. Namoonni haaraan irra caalaan isaanii yeroo balalii sa'aatii 8 hin caalle qaban turan. Kun hir'ina guddaadha, keessumaa Jarmanoonni yeroo baayyee hanga sa'aatii 250 waan qabaniif! Haa ta'u malee, erga Stalingrad booda Jarmanoonni saganticha gara 150tti hir'isan, amma garuu dhiyeessiin boba'aa baay'ee salphaa ta'eera. Haa ta'u malee xiyyaaronni haaraan baay'inaan mul'achuun isaanii warra Krauts'fis rakkoo uuma.
  Karaa biraatiin lammiileen Ameerikaa hedduun balaliistota xiyyaarota boombii kuffifaman keessaa qabamuu isaanii gabaafameera. Inni lammaffaan tasumaa akka nama ajaa'ibutti hin dhufne! Luftwaffen xiyyaarota boombii haaraa kanaaf balaliistota gahaa waan hin qabneef tola ooltota argatan!
  Ajajni Sooviyeet kanaaf deebii akkamii kenna jedheen yaada? Hundaafuu, wanti gara Barliin geessu hin jiruu? Boombii tarsiimoo fageenya dheeraa USSR keessatti hin hojjetamne, P-8 irraa kan hafe. Xiyyaarri dhumaa sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 400 ol xiqqoo kan qabuu fi bara 1936 kan uumame yoo ta'u, yeroon isaa akka darbe ifaadha. Kana malees, yeroo Barliin haleelu eegduu qilleensaa malee kan socho'u yoo ta'u, Jarmanoonni xiyyaara isaaniitiin addaan kutuu danda'u. Hundaafuu, isaan duraanuu raadara baayyee gaarii sochii tuuta balali'aa gara Barliin galmeessu qabu. Eeyyee, maashiniiwwan kana gahaa oomishuuf Jarmanii haleeluuf yeroo fudhata. Jarmaniin saba dadhabaa mitii fi teknooloojii jaallatu! Isaan mataan isaanii Awurooppaa ykn addunyaa irratti illee saba naamusa qabuu fi gurmaa'ina olaanaa qabu ta'uu hin oolan! Kophaa injifachuun baayyee rakkisaadha, akkasumas Jaappaan laaftuu fuuldura lammaffaa irratti.
  Haala kana keessatti wanti hundarra gaariin hojjetamuu danda"u, Michoota fi Jarmanii gidduutti wedge oofuu yaaluudha. Garuu kana akkamitti gochuu dandeenya? Beeriyaan duraanuu meeshaa balleessituu Ameerikaanota irraa argatte fayyadamuun waan walfakkaatu akka hojjettu qajeelfama kennitee turte. Silaa kaka"umsa gaarii ta"uu danda"a ture, garuu Aanaan yeroo hin qabdu turte.
  Isheen waan hin komatamne fakkaata - yoo hiree ta"uu baate hoo, garuu dhandhamni boodaa namatti hin tolle ammallee ishee ciniinna. Akka waan tarii osoo guyyaa tokko dursitee dhuftee wanti hundi adda ta'a ture!
  Haa ta"u malee, waan hin danda"amne miti! Garuu akkuma ajajni Beriyaa irraa argateen dhufte!
  Walumaagalatti Lavrenty Palych ogeessa provocation ti. Jaappaan Buufata Doonii Peeruu haleelte malee hirmaannaa isaa malee miti!
  Dhugaan jiru garuu, akka waan carraa ta'eetti, basaasa Lafa Aduu Ba'aa jirtu sanadoota waa'ee karoora Ameerikaan xiyyaara fe'umsaa fayyadamuun haleellaa ittisaa walduraa duubaan banuuf qabdu, kanneen buufata doonii Peeruu keessatti argaman dabalatee, qabate!
  Kana malees, Ameerikaanoonni gowwoota: Jaappaan waraanaaf kakaasan, Biriteen waliin ta'uun dhiyeessii boba'aa fi meeshaalee jallisii biroo irratti uggura kaa'uu ishee, garuu ofii isaanii waraanaaf qophii hin turre!
  Dhugumatti, Ameerikaan bara 1941tti humna gahaa, keessumaa taankii keessa, waraana Jaappaan waliin godhamuuf hin qabdu turte. Bara 1940 taankii 400 qofa kan qaban yoo ta'u, odeeffannoon waa'ee bara 1941 dhoksaa ta'us, yeroo sanattillee kuma tokkoo ol ta'uun isaanii hin oolu! Kanaaf Ameerikaan guutummaatti qophaa'uu dhabuun gara waraanaatti utaalte! Tole, Jaappaanis baayyee hidhatee hin jirtu. Taankii gara kuma lamaa fi walakkaa, fi kanneen salphaa yoo qabaate, fakkeenyaaf, aviyeeshiniin fageenya dheeraa tasumaa hin turre!
  Kanaaf balaliistonni gootoon Biyya Biiftuu Baatee USA irratti boombii hin darbanne! Garuu isaan akkasumaan screwed ta'an! Ammas milkaa"ina bara Tsar Nicholas II irra deebi"uuf abjootanii, adda durummaan waraana miillaa isaanii irratti hirkatanii USSR irratti haaloo ba"uuf murteessaniiru!
  Witcher nuffisiisaa ta'ee sirbuu jalqabe:
  Jireenyi akkam ulfaataadha Gooftaa wayyoo, .
  Ati mataa keetii gonfoo qoree uffadhu!
  Lakki mataa koo hin afuufinaa
  Guyyaan haaraan rakkoo nuuf waadaa seena!
    
  Abjuun battaluma sanatti biyyeetti faca"e, .
  Raammoon gara jabeessan quuqamadhaan ni ciccira!
  Ija kee keessattis dhukkubbii fi gadda, .
  Maal to'achuu, namni humna qabu hin jiru!
    
  Garuu maal yaa Waaqayyo, ati dandeessa
  Erga ofii isaatii fannoo Golgotaatti ol ba'ee!
  Abjuun waa"ee gammachuu fakkeessaadha, .
  Dubartoonni abbaan manaa irraa du'e ni boo'u, ni boo'u!
    
  Lafti addunyaa caalaa suukanneessaan hin jiru, .
  Sketch waraanaa, buruushiin dhiigaan haguugamee jira!
  Foomii histeriikii iiteer, .
  Achumaan weebsaayitii cabsaa!
    
  Jireenya koo yoo barbaadde immoo, .
  Ergasii Waaqayyo gara Geenaatti na darbadhu!
  Ammas si jaalladha, .
  Adeemsa irra jira jijjiiramatti nan amana!
    
  Namni akkas jedheen amana
  Qulqulluu fi ol ka'aa ta'uu kan danda'u!
  Gidiraan jaarraa hedduu akka xumuramu, .
  Akka obboleessa Hundumaa Danda'u ni taana!
    
  Maal ajajna?
  Bal'ina doonii urjii keessatti!
  Waraanni keenya goota, .
  Quasar caalaa jabaatee ni ibsa!
    
  Jireenyi yoomiyyuu hin baatu
  Hunduu immoo nama ta'a!
  Akka balaqqeessa waggaa dhuma hin qabneetti, .
  Umurii daangaa hin qabnee fi gammachuu qabuun!
    
  Koominizimi dhugaa ta'a
  Kan abjootte caalaa akka ta'u amani!
  Fuulduratti, ol, gadi osoo hin taane, .
  Gammachuun haa jiraatu - gaddi hin jiru!
  Vedmakova sirba xumuree "Emka" dhumarratti Vladivostok seene. Paayileetiin sun fedhii beekuuf magaalattii ilaale. Vladivostok keessatti badiisa guddaa dabaluu isaa mul"ateera, gamoonni tokko tokko tamboo xuuxaa turan, gareewwan dhaamsuu daandii irratti hojjechaa turan, dargaggoonni umrii kurnanii keessa jiran hedduun shoofoo, piikii fi meeshaalee ibidda dhaamsan biroo qaban turan.
  Akaakayyuun yaada kenneera:
  - Tsar jalatti dargaggoonnis cimanii hojjetan, garuu kolfaa fi xiiqii malee! Xiiqii guddaadhaan fagoo hin geenye ta"us!
  Wiitcher akkas jechuun morme:
  - Industiriin motora dinagdee yoo ta'e, xiiqiin boba'aa lakkoofsa okteenii ol'aanaa qabuudha!
  Jaarsichi gammachuudhaan mataa isaa rukutee:
  - Akka gaariitti dubbatta intala!
  "Emka" naannoo gamoo waajjira ajajaa sanaa dhaabatee Vedmakovaan keessaa ba'uuf jette. Farda baallee ishee qabu irra deebi'uu baay'ee barbaadde.
  Intalti waamicha irratti waajjira itti ergamte rukutte. Sagaleen hirribaa itti aanee dhufe:
  - Koottaa!
  Wiitcher boonsaan garba ishee qajeelchitee seente. Namni uffata koloneel NKVD uffate tokko teessoo irra taa'e. Gurbaa akkanaa bald fi namatti hin tolle. Innis gadda guddaadhaan balaliisaa sanaan akkas jedhee gaafate:
  - Maqaa guutuu!
  Intalti daftee akkas jettee deebisteef:
  -Aanaa Peetroovaa Wiitcher!
  Koloneel kun itti dabaluudhaan:
  - Sadarkaa waraanaa?
  - Meejar Humna Qilleensaa fi Goota Gamtaa Sooviyeet! - Paayileetiin sun boonsaan jedhe.
  Koloneel bilbila kaasuun gabaabsee akkas jedhe:
  - Humni Qilleensaa Meejar Wiitcher amma dura dhufeera!
  Sana booda gara intalattii garagale.
  - Maal sitti dhagahama? Fayyaa akka qabdan abdiin qaba?
  Paayileetiin kun ilkaan ishee qulleessite:
  - Miira gaariin natti dhagahama! Akka leencaatti qabsaa'uuf qophaa'aa!
  Koloneel mataa isaa rukutee:
  - Guddaa! Jaappaanonni ni dinqisiifatu jedheen yaada!
  Sagaleen, sagaleen boottii dhaga"amee hojjettoonni idilee kutaa addaa ja"a nama uffata addaa uffate tokko waliin ta"uun waajjira sanatti dhoohan. Akkas jedhee ajaje:
  - Hattuu kana harka hidhaa!
  Wiitcher ni burjaaja'e:
  - Kun maal biraa?
  Koloneelichi akkas jedhee boo'e:
  - Isa sanas! Hidhamtee jirta lammii Wiitcher! Mana hidhaattis ni ergamta!
  Namni uffata addaa uffate tokko akkas jedhee akeekkachiiseera:
  - Dubartiin kun akka gaariitti qabsaa'uu beekti! Kanaaf of eeggadhaa!
  Wiitcher akkas jedhee kolfe:
  - Bakka bu'aa qaamolee seera kabachiisan keenya jajjaboo hin ta'u! Beria bilbilaatii hubannoo dogoggoraa kana al tokkotti qulqulleessi!
  Koloneel tuffiidhaan ni qoonqa:
  - Karaan biraa Beria yaada namaa jeequ kunooti! Mana hidhaatti ergi, qorannoon ni fura!
  Falfalaan sun mataa ishee rukutte:
  - Ani goota Gamtaa Sooviyeet waanan ta'eef qorannoon, beekamaadha, ni fura, garuu Beria waliin saffisaa ta'a! Hamma danda'ametti dafee to'annoo xiyyaaraa ta'uu nan barbaada!
  Koloneel akkas jedhee jajjabeesse:
  - Yeroo waraanaa namni yeroo dheeraaf harkifatu hin jiru! Ishee fudhadhu!
  Vedmakova osoo hin mormin kan deemte yoo ta'u, afaan qawwee maashinii moodeela gabaabfame kan iskaaptaan hidhamuu jalqabe xiqqoo qofa dhiibame. Sana booda funnel gurraacha keessa na guutanii konkolaataa isaaniin deeman. Anna Petrovna tasgabbooftee turte, waa'ee ofii isheetii yakki itti hin dhaga'amne, NKVDn tarii hariiroo addaa Beria waliin qabdu waan beekuuf, isaanis ni furu. Mana hidhaa daawwachuun illee nama hawwata. Namni dhugaan ilma guddisee, waraana keessatti tajaajiluu fi yeroo mana hidhaa keessa turuu qaba! Kanaafuu, tarii, loltuu! Namoonni beekamoo hedduun mana hidhaa keessa turan: Istaaliin, Leeniin fi Hitler!
  Manni hidhaa kun waajjira ajajaa irraa addatti waan hin argamneef, Veedmaakoovaan baafamee gara mooraa sanaatti geggeeffame. Achitti saroonni aariidhaan ni gurraacha"an, dallaan dhagaa mana hidhaa, jaarraa kudha saddeetffaa keessa ijaarame, dukkanaa"aa fi halluu diimaa ture. Intalti kun yeroo gara keessaatti fidamanii fi koridoorii keessa geggeeffaman gammachuun fedhii malee itti dhaga'ame. Foddaan galmee kunooti: gaaffilee idilee:
  - Maqaa jalqabaa, maqaa dhumaa, maqaa abbaa, saala!
  Sana booda gara mirgaatti gara kutaa tilmaamaan hojjetameetti garagali. Achitti, minjaala sanarra, qondaalli tokko uffata NKVD fi eproonii gogaa uffatee, isa waliin immoo doktorri kootii adii uffatee fi dubartoonni umrii giddu galeessaa lama harka isaaniitti guwaantii laastikaa haphii harkisan taa'e.
  Eegduun Veedmaakoovaa wajjin ture dafee, sochii shaakalameen, hidhaa harkaa ishee irraa buqqise. Qondaalli kun akkas jedhee ajaje:
  - Uffata kee ofirraa baafadhu!
  Wiitcher akkas jedhee ajaa'ibsiifate:
  - Maal?
  Qondaalli sun tasgabbiidhaan irra deebi"ee akkas jedhe:
  - Anis uffata kee baafadhu jedheen! Barbaacha fi barbaacha dhuunfaa dirqama!
  Intalti diimtee akkas jettee diimte:
  - Garuu dhiironni as jiru!
  Qondaalli eproonii qabu sun akkas jedhee boo'e:
  - Si gargaaruu danda'aa! Kottu, citaa kee ofirraa baafadhu, ejjituu!
  Vedmakova ni raafamte, yeroo mana hidhaa keessa galfamtu sakatta'iinsi dhuunfaa dirqama ta'uu yaadattee uffata ishee baafachuu jalqabde. Dubartoonni fudhatanii of eeggannoodhaan seam hunda itti dhaga'ame. Wiitcher paantii ishee qofa keessatti haftee, qaana'uu jalqabde, qondaalli sun garuu akkas jedhee boo'e:
  -Akkasumas paantii kee baafadhu, bitch! Barbaachaan ni xumurama!
  Guutummaatti qullaa dhiirota hedduu fuulduratti haftee (konkolaataan ishee fide yeroo kamiyyuu lola seenuuf qophaa"ee dhaabbate), intalli sun qaana"ee harka isheetiin ishee haguuggachuuf yaalte.
  Uleedhaan buttoo ishee irratti jabeessanii rukutan:
  - Harka gadi qabadhu, bitch!
  Wiitcher croaked, garuu obse. Uffanni ishee qoratamee xumuramee bootiin ishee yeroo cicciramu qondaalli sun akkas jedhee ajaje:
  - Amma ofuma keessanii ilaalaa!
  Dubartoonni mana hidhaa eegan mataa irraa jalqaban. Quba guwaantii qabuun rifeensa sana ni jigsan, achiis gurra keessa ilaalan, tuubii gosa tokko tokko illee ibsaa harkaa qabutti fayyadamu. Gurri yeroo hedduu duubatti harkifame, qaxxaamuree fi hin jilbeenfanne. Ergasii qaawwa hidhii keessa ilaalan;
  - Qufaa maaloo! Kana qofa, jabaadhaa!
  Hidhiin intalattii ni caccabde. Kana booda qorannoon afaanii godhame. Guutummaatti kan namatti hin tolle, harki qalla"aan arraba irratti dhiibame, yeroo yerootti duubatti harkisu, achiis caalaatti harkisu, cicciruu illee jechuun ni danda"ama.
  Qondaalli kun akkas jedhe:
  - Caalaatti of eeggannoo gochuu qabna! Basaasaa ta'uu dandeessi!
  Eegdonni mana hidhaa quba isaanii ilkaan irratti dhiibuu jalqaban, guutinsa odeeffannoon barbaachisaan keessa dhokachuu danda"u sakatta"uu jalqaban. Witchakova salphina itti dhaga'amee tuffame, gootni ishee USSR akka ejjituutti, osoo homaa hin dhabin sakatta'ame. Sana booda harki dubartootaa guwaantii uffatee harma qullaa intalattii itti dhaga'amuu jalqabe. Isaanis ni daaku, jecha jechaatti miliimeetira hunda itti dhaga"amee, ibsaa harkaatiin agarsiisan. Harmi intalattii gantummaadhaan dhiita"ee, eegdonni mana hidhaas daran dhiibaman, achiis ni iyye:
  - Lakki! Kunoo qulqulluudha!
  Itti aansee, naavii fi qubaan qoratame. Naavichi duubatti harkifamee, akkasumas qaxxaamuree, achiis cirrachaan bocame. Qubni of eeggannoo gadi hin taane qoratame.
  - Amma immoo barbaacha fayyaa dubartootaa! - Qondaalli ajaje.
  Eegdonni mana hidhaa akkas jedhanii ajajan:
  - Gara jilbeenfadhuu miila kee diriirsi maaloo!
  Wanti itti aanu wanti baay"ee nama salphisu ture, harki eegduu mana hidhaa sanaa kan guwaantii uffate garaa intalattii baay"ee gara jabeessa ta"ee yeroo seenu. Wiitcher dhukkubbii fi salphina irraa kan ka'e boo'e. Harkichis gara jabinaan holqa dubartittiin sun qabeenya ishee isa hunda caalaa gatii guddaa qabu kan nama dhukkubsu fi kan namatti tolu keessa galte. Intalti hamma tokko kan raafamte siʼa taʼu, qondaalli sunis akkas jedhee gungumaa ture:
  - Hanga danda'ametti sirriitti ilaalaa! Hundaafuu, yeroo baayʼee basaastonni sanadoota kan dhoksan bakka walitti dhiyeenyaa taʼetti siʼa taʼu, yeroo tokko tokko immoo odeeffannoo barbaachisaa taʼe argachuuf yaadannoo xinnoo qofatu gahaadha.
  Eegduun mana hidhaa tokko kan biraatiin kan bakka buʼe siʼa taʼu, sana booda sakattaʼiinsi sun caalaatti kan nama dhukkubsu fi gara jabeessa taʼe. Witchakova barbaacha sana gara dararaatti jijjiiruun ishee salphisuu qofa akka barbaadan hubatte.
  Qorannoon qaama saalaa kanaa gadi hin taane, garaachaa fi enema guddaanis itti fayyadamaniiru. Mul'ataan balaliisaa kana dhuguma shakkii cimaa keessa ture. Sana booda quba, miilaafi miila sakatta'uun waan xiqqaa fakkaata ture.
  Haa ta"u malee, kun kanaan hin xumuramne, qondaalli sun akkas jedhee ajaje;
  - Amma raajii garaachaaf! Waan isheen liqimsuu dandeessu hin turre!
  Tole, hamma kana hin miidhu. Doktarri tokko asitti argama ture, waan hunda of eeggannoodhaan qorate, onnee fi somba illee. Dhumarratti hayyama kenne:
  - Qulqulleettii fi guutummaatti fayyaa qabdi!
  Qondaalli sun aariidhaan gungumaa:
  - Akkanumatti dhukaasuun keenya nama gaddisiisa! Haa ta'u malee ammaaf piyaanoo haa taphachiisu!
  Paayileetiin sun salphinaan kan ajaa'ibsiifate yoo ta'u, akka otoomaatikii ajajamuudhaan deeme. Harki Wiitcher halluudhaan dibamee of eeggannoodhaan waraqaa irratti micciiramee ture. Sana booda safartuu gosa hunda hordofe, suuraa piroofaayilii, fuula guutuu. Mallattoo, madaa fi qamadii qaama koo irratti mul"atu hunda irra deebi"anii barreessuudhaan yeroo dheeraaf qullaa akkan dhaabadhu na dirqisiisan. Sana booda shawaara qorraatiin dhiqamte, kunis garuu USSR keessatti aadaa ture, hidhamtoota uffata mana hidhaa kennameef qofaaf miti.
  - Uffadhu, bitch!
  Uffanni sun dhugumatti huccuu boonsaa kan burlap irraa hojjetamee fi lakkoofsa mana hidhaatiin kan hojjetame ture. Intalti kun kophee hin kennamneef, diina ummataatiif qananiin hin barbaachifne jedhanii waan ilaalan fakkaata, kanaaf, salphaatti haguugamtee, gara kutaa kutaa tokkootti ishee geessan.
  Hidhaan jumlaa reefuu raawwatame, manni hidhaa garmalee namaan guutamee fi bubbu'aa ture. Vitchakovaan godoo dhiphoo tokkotti darbatame, bakka duraanuu dubartoonni dhibbaa ol ta'an, irra caalaan isaanii shamarran xixiqqoo waraanaa fi tajaajiltoota keessaa dhufan turan. Paayileetiin kun kutaa sana keessa yommuu fidaman, hidhamtuun sun guutummaa lafaa wal-xaxaa taʼe; Kutaa keessa baayyee dukkanaa'aa ture, foddaan isaa ol ka'ee ture, cufamee fi urgaa cimaa qaba ture, baaldichi yeroo dheeraaf hin baafamne fakkaata.
  Shamarran walakkaa qullaa, gariin immoo guutummaatti qullaa turan; Isaan keessaa hedduun isaanii garaa kaasaa waan turaniif bishaan gaafatan. Wiitcher dhaabatee akkas jedhee gaafate:
  - Tarkaanfii tokkollee fudhachuu hin danda"u! Eessa dhaquu qaba!
  - Bakka isaan achi si fidanii achuma turaa! - Dukkana keessaa ajajte, tarii hangafa kutaa keessaa ta'uu hin oolu. - Asirratti bakki nuuf hin jiru.
  Witcherova, kun gowwummaa akka ta'e hubattee, amma iyyuu akkas jettee gaafatte:
  - Shamarran maaliif?
  Sagaleewwan itti aanan:
  - Eeyyee, kunoo Keewwata 58, ykn himannaa malee illee tasumaa! Maaliif jirta?
  Wiitcher akkas jedhee qoose:
  - Eeyyee, Beriyaa gudeede!
  Kolfi michuu shamarranii fi iyyaan isaanii dhaga'ameera:
  - Eeyyee, isheen kan keenya!
  Eenyu dukkana irraa quuqama:
  - Beriyaa fannisuun qofti gahaa miti!
  Sagaleen sodaachisaa tokko akkas jedhee addaan kute:
  -Gahaa! Kanaaf reefuu dhiironni walakkaa kumaa ol mooraa keessa turan rasaasaan rukutaman! Akkasumas seelii guutuu waliin deemsadhaaf baasuun ni danda'ama!
  Wiitcher akkas jedhee boo'e:
  - Tole, lakki yoo ajjeechaa na geessan harka hin kennu!
  . BOQONNAA Lakk.8
  Oleg Rybachenko intala Margarita Korshunova waliin ta'uun boru ifa ta'eef falmuu itti fufe.
  Isaanis Stalingrad keessatti wal lolan. Hamilee guddaadhaan qabsaa'an. Ijoolleen bara baraa immoo duubatti deebi"anii diinaaf harka kennachuu hin yaadne.
  Garuu humni wal qixa waan hin taaneef nafxanyaan suuta suutaan gara fuulduraatti tarkaanfate. Garuu baayyee suuta jedhee fi balfa itti dhihaanna manaa fi daandii reeffa loltoota kiraa sassaabdotaatiin.
  Moskoo marfamtee turte, garuu ammallee lolaa jirti. Akkasumas shamarran babbareedoo mataa isaa qaba ture. Kan dhuguma gootota ta'an.
  Oleg Rybachenko fi Margarita Stalingrad keessatti dhukaasa wal jijjiiran. Kanuma waliin mucaan kun AI fayyadamee waan tokko qindeessuuf yaale.
  Kaadhimamaa pirezidaantii Beelaaruus Aleeksaandar Lukaasheenkoo filannoo kana irratti akka hirmaatan hin hayyamamneef. Kaatediraalli Islaavii mallattoo kana ofirraa baasuu isaatiin dogoggora argatan. Kanarraa kan ka"e kaadhimamaa ja"a osoo hin taane, shan turan. Akkasumas qabsoon inni guddaan Zenon Pozdnyak fi Kebich gidduutti uumame. Keebiich lammii Raashiyaa deggeruu fi giddu galeessa ta'e kun faayidaa xiqqoo qabaatee gara marsaa lammaffaatti darbe. Sana booda ammoo Poznyak farra Raashiyaa ta'e garaagarummaa guddaadhaan injifate.
  Lukaasheenkoon seeraan ala kaafame jechuun mormaniiru. Garuu walumaa galatti sagalee malee wanti biraa hin turre.
  Kebich baayyee ofitti amanamummaadhaan injifate. Akkasumas pirezidaantii Beelaaruus isa jalqabaa ta'e.
  Utuu baayʼee hin turin Beelaaruus naannoo ruubilii seente. Haalli dinagdee muddama keessa ture. Maallaqni gahaan hin turre. Garuu biyyattiin zoonii ruble keessa turte.
  Kebich adeemsa walitti makamuu Raashiyaa waliin yaada dhiheesse. Seerotni walitti dhufuu jalqaban, daangaawwan banamuu fi dinagdeen tokko ta"uu jalqaban. Qaamoleen biyyoolessaa ol ta"an uumaman.
  Bara 1999tti filannoo pirezidaantii haaraan Beelaaruus keessatti gaggeeffame. Diinagdeen erga Raashiyaan kaffaltii hin kaffalle booda rakkoo guddaa keessa ture. Garuu dhiibbaan komunistootaa baayyee guddateera. Lukaasheenkoon nama hunda waliin wal lolee dhaaba mataa isaa hin uumne, humnoota birootiin gara cinaatti dhiibame. Qabsoon inni guddaan Kalyakin fi Kebich gidduutti raawwatame. Zeenon Poznyak yeroo kanatti jaalala dhabee ture. Akkuma Adda Ummataa Beelaaruus akka waliigalaatti.
  Komunistoonni ni jabaatan.
  Raashiyaa keessattis seenaan xiqqoo jijjiirameera. Zyuganov pirezidaantichaaf sagalee xiqqoo dabalataa argate, haa ta'u malee injifachuu dadhabe. Lebed ji'oota lama lamaaf Barreessaa Mana Maree Nageenyaa ta'uun tajaajilaniiru. Garuu, walumaa galatti, kun hangas barbaachisaa miti. Garaagarummaan inni guddaan Chernomyrdin hojiirraa ari'amuu dhabuu isaati. Kanarraa kan ka'es erga default ta'ee boodas muummicha ministeeraa ta'ee hafe. Kebich garuu gargaarsa Chernomyrdin argatus ammallee marsaa lammaffaa irratti mo"amee, Kalyakin pirezidaantii Belarus ta"e.
  Akkasumas Raashiyaa keessatti Yeltsin erga deemee booda Chernomyrdin pirezidaantii ta'e. Diinagdeen Raashiyaa amma dura guddachuu kan jalqabe yoo ta"u, Viktor Stepanovich rakkina guddaa ta"us gargaarsa Zhirinovsky kan sadarkaa sadaffaa qabate Zyuganov injifate.
  Haala kanaan Raashiyaa keessatti Chernomyrdin pirezidaantii, Zhirinovsky barreessaa Mana Maree Nageenyaa fi gargaaraa jalqabaa pirezidaantichaa ta'e. Puutiin hanga ammaatti cinaatti hafeera. Zyuganov itti gaafatamaa mormitootaati. Primakov ammallee Ministira Dhimma Alaa ta'uun hojjechaa jiru.
  Kanaaf wanti hundi akka karooraatti deeme. Kalyakin adeemsa ida'amuu itti fufe, garuu ammallee tokko hin taane. Diinagdeen guddachuu jalqabe. Chernomyrdin waraana Cheecheniyaa keessatti geggeesse. Maskhadov waliin haasa'een ture. Dhumarrattis achitti tasgabbii argate.
  Chernomyrdin duraanuu filannoo itti aanu Zyuganov irratti salphaatti injifateera. Kalyakin marsaa lammaffaaf salphaatti filatamaniiru. Wanti hundi xiqqaa fi guddaan haala gaariin deeme. Diinagdeen Beelaaruus guddachaa ture.
  Garuu Kalyakin marsaa sadaffaaf hin dorgomne. Kan isa bakka bu'e michuu isaa Noovikov ture.
  Chernomyrdin marsaa sadaffaaf illee hin dorgomne. Chernomyrdin bakka bu'e Zhirinovsky ture. Inni lammaffaan, beekamaadha, baayyee giddu galeessa ta'e, garuu dhiibbaa Beelaaruus irratti dabale - Raashiyaatti akka makamtu gaafate.
  Nooviik morme. Kanaafidha qoqqobbii jala kan seene.
  Zhirinovsky was more rigid and pressed harder... Kanarraa kan ka'e humnoonni Raashiyaa deggeran Beelaaruus keessatti rifarandamii gaggeessan, kunis rakkoo dinagdee hamaa waliin wal-simu. Beelaaruus immoo qaama Raashiyaa taate. Kunis miira farra warra dhihaa cimse.
  Bara 2014tti Zhirinovsky, sababa Maidan Yukireen fi kuffisuu Yanukovych fayyadamuun loltoota erge. Waraanni Yukireen dandeettii lola waan hin qabneef Raashiyaan meeshaa waraanaa hiikkachiifte. Yanukovych fi Rada qawwee argisiisuun rifarandamii labsan. Raashiyaan rippabiliika kanas ofitti fudhatte.
  Lammiileen Yukireen fincila xiqqaa akka qabaataniif Zhirinovsky magaalaa guddoo Raashiyaa gara Kiivitti jijjiire. Kunis bu"aa rifarandamii irratti dhiibbaa uumeera. Vladimir Volfovich mataan isaanii, filannoo pirezidaantii itti aanu irratti, rifarandamii irratti daangaawwan hunda haquun, marsaa sadaffaaf injifannoodhaan filataman.
  Aleeksaandar Lukaasheenkoon soorama bahee dagatamuutti lixe. Puutiin hanga bara 2012tti dura taa'aa FSB ta'uun tajaajilaniiru, yeroo sanatti umuriin isaanii waggaa jaatama ture. Akkasumas Zhirinovsky, kan garee kana haaromsuu jaallatu, qondaala ganna afurtamaa dandeettii qabuun bakka isaa hin buusne. Bulchaan Beelaaruus bakka Nooviik bu'ees dargaggeessa ta'e.
  Raashiyaan garuu qoqqobbii biyyoota dhihaa jala galte, garuu garmalee guddaa hin turre. Zhirinovsky Siiriyaa fi Iraaq keessatti lola ture. Kurdootaaf mootummaa mataa isaa kan uume yoo ta'u, walumaa galatti Vilaadmiir Puutiin caalaa murteessaa ta'ee socho'eera. Kana malees Raashiyaan haleellaa misaa"elaa Sa"uudii Arabiyaa irratti banuun gatiin boba"aa haalaan dabaleera.
  Sana booda Iraan fi Ameerikaa gidduutti waraanni guddaan eegale. Kunis gatii boba'aa daran ol kaase. Gidduu kana Raashiyaan biyyoota Baaltik fi Moldovaa fudhattee ofitti dabalte. Achiis jeequmsa Kaazaakistaan keessatti erga Nazarbayev deemtee booda uumameetti fayyadamtee, rippabiliika kana naanna"aa ishee keessatti hammatte.
  Rifarandamiin gaggeeffamee, Raashiyaan bulchiinsa biraa argatte.
  USSR deebisanii dhaabuun suuta suutaan itti fufe.
  Bara 2020tti Zhirinovsky pirezidaantii Raashiyaa ta'uun marsaa 4ffaaf rikoordii isaa haaromseera. Hanga ammaatti ba'uuf yaada hin qabu ture.
  Raashiyaan immoo Giddugaleessa Eeshiyaa keessa socho'aa turte. Uzbeekistaan, Taajikistaan, Kirgistaan, Turkmeenistaan keessatti loltoonni Raashiyaa mul"atanii Raashiyaatti makamuuf rifarandamiin gaggeeffameera.
  Kanaaf biyyattiin daangaa USSR duraanii keessatti deebifamte.
  Garuu kun Zhirinovsky'f gahaa hin turre. Innis, loogii hin barbaachifne tokko malee, waraanaan Finfinnee dhuunfate. Achittis, beekamaadha, bu"aa dhibbeentaa dhibbatti siqu, rifarandamii gaggeessee. Akkasumas ofitti ishee makamuu.
  Haala kanaan Raashiyaan kan ishee deebisaa turte. Hariiroon Chaayinaa waliin jiru sababa himannaa Poort Artar irratti dhiyaatee fi warra Keelloo Saayibeeriyaa keessaa buqqifamuu irraa kan ka"e hamma tokko hammaateera.
  Ammaaf garuu Chaayinaan Raashiyaa irratti arrabsuu sodaatte.
  Garuu Alaskaatti fonqolcha waraanaa kan raawwatame yoo ta'u, loltoonni Raashiyaa dhuunfatan. Akkasumas gara Raashiyaa deebi'uu irratti rifarandamii gaggeessan. Kanuma waliin Ameerikaan waliigaltee gurgurtaa Alaskaa Raashiyaaf godhame seera qabeessa ta"uu dhabuu isaa hubachuuf dirqamte.
  Kanaaf...
  Oleg Rybachenko xiqqoo dhaabatee ammas dhukaasa jalqabe.
  Mucaan kun dhoo'ee dhukaase, achiis miila qullaa boombii sana darbate. Faashistoota facaasee tiwiitara irratti akkas jechuun barreesse:
  - Nuti hin mo'amne!
  Maargaariitanis dhohinsa dhukaastee, miila qullaa boombii darbatte, Fritz caccabsitee iyyite:
  - Yeroo hundumaas tokkummaa!
  Ijoolleen baayyee gootummaan qabsaa'an.
  Mucaan ammas dhohee diina irratti cirrate. Quba miila qullaa isaatiin boombii daandii irratti darbate. Sababa kanaan taankiin lama walitti bu'aniiru. Oleg Rybachenko akkas jedhee sirbe:
  - Ulfinni siif haa ta'u, lafa keenya Raashiyaa,
  Maqaa Raashiyaa qulqulluutiin, .
  Kabajamtoota gorsa maatii!
  Intalti ammas miila qullaa boombii sana darbatte. Faashistoota kudhan rasaasaan rukutee kuffiftee akkas jettee sirbite:
  - Gaara irra re'een jirti, .
  Ijoollee fayyaa ta'aa!
  Mucaan sun dhoo'ee dhukaase, Krauts gadi muree fi chirped:
  - Biyya qe'ee garaa koo keessa, .
  Akka carraa ta'ee balbala ni banana!
  Achiis miilli mucaa isaa boombii darbate. Gurbaa dhuguma badiisa lubbuu namaa galaafatu baateedha.
  Maargaritaan xiyya sirrii ta'uu guddaa qabuudha.
  Intalti fudhattee sirbite:
  - Lakki kan dammaqee hin badu, .
  Ilaalcha falcon, adurree - .
  Sagaleen ummataa ifa - .
  Hasaasni bofaan ni caccabsa!
  Intalti miila qullaa boombii darbachaa turte, fudhattee daran qoosuu;
  Istaaliin onnee koo keessa jiraata
  Gadda akka hin beekneef - .
  Balballi hawaa baname - .
  Urjiileen nu gubbaa ni ibsan!
  Intalti sunis kolfite. Faashistoota irratti dhohinsa dhukaaste. Isheenis tarree isaanii kuffiftee akkas jettee qooste:
  Addunyaa guutuun ni dammaqti jedheen amana - .
  Faashismiin ni xumurama...
  Aduun ifatti ni ibsiti, .
  Daandii komunismii ibsu!
  Ammas intalli kun ogummaadhaan miila qullaa boombii darbatti. Taankii Hitler walitti dhiibuu.
  Naatashanis qabsaa'aa jirti. Stalingrad keessatti shamarran salphaatti gootota.
  Isaanis ija jabinaan ofitti faarfatu;
  - Biyyi koo dukkana uumama, .
  Weerara diina hamaa caccabsuu nan danda'a...
  Jaalala si malee guyyaa tokkollee deemuu hin danda"u, .
  Lubbuu koo siif kennuudhaaf qophaa"eera!
  Naatashaan immoo miila qullaa boombii darbatti.
  Itti aansuudhaan Zoyaan dhukaasa. Intala bareedduu bikini uffatte. Dhohinsa kennee faashistoota ni mura.
  Sana booda kennaa ajjeesaa miila qullaa ishee irraa ni balali'a.
  Zoyaan ilkaan ishee qullaa sirbite:
  - Diina balleessuu nan jaalladha! Intala akkasii!
  Ammas bareedinni quba miila qullaa isheetiin badiisa ni jalqabdi.
  Achiis Aurora illee dhukaasa. Seexanni rifeensa diimaa qabus faashistoota ni rukuta.
  Akkasumas boombiin miila qullaa isheetiin darbatame loltoota Wehrmacht dhagaa cilee sana qaxxaamuranii ni diba.
  Intalti immoo akkas jettee qoosti:
  - Tili, tili, trawled, trolled...
  Faashistoota moo'uuf humna qaba, .
  Amma diduu hin danda'u!
  Ammas waraanaan sirritti dhukaasa.
  Itti aansuudhaan Svetlana dhukaasa. Akkasumas quba miila qullaa isheetiin paakeejii dho'iinsaa darbatte.
  Tole, warra Krauts argataniiru.
  Intalti, ifatti yoo dubbanne, waraana dhagaa ti.
  Akkasumas akkamitti akka sirbu:
  - Rus' Lafa irratti ni ulfina, .
  Yeroo hundumaa abjuu ni qabaanna!
  Shamarran afur immoo faashistoota rukutuu fi akkamitti si rukutu. Walumaagalatti akka qulqulloota kutaa ergamoota du"aa irraa dhufaniidha. Naaziin Stalingrad keessa jirus ni argatu.
  Garuu daran jabaataa fi jabaataa deema.
  Ammaaf Stalingrad qabatee jira, garuu Naaziin Sukhoi fudhachuu danda'aniiru. Naaziin doonii galaanaa cimaas qabu. Doonii Ingilizii booji'aman dabalatee.
  Kakuu jecha jechaatti qarqara galaanaa guutuu madaa godhaniiru. Turkoonni immoo kibba irraa tarkaanfachaa jiru. Baayyee sodaachisaa ta'aa jira.
  Naatashaa fi shamarran ishee Sukhimi irraa gara Stalingrad balali'uu danda'aniiru, xiyyaara plywood Jarmanii qabachuu danda'aniiru.
  Ammas Stalingrad keessattis. Akka, magaalaa kana akka hin fudhanne hammam yoo yaaltus Naaziin hin fudhatu.
  Naatashaan miila qullaa isheetiin kennaa ajjeechaa darbattee, Naazii foon ciccitaa ta'etti ciccirtee sirbiti:
  - Jireenyi keenya ajaa'iba ta'a!
  Zoyaan miila qullaa boombii darbachaa ilkaan ishee qullaa itti dabaluudhaan:
  - Yoo, beekamaadha, injifanne!
  Intalti sunis harma ishee diimaa raase.
  Aurora, dhukaasaa, boo'aa:
  - Biyyi Abbaa keenyas haa ulfina!
  Akkasumas quba miila qullaa isaatiin nama ajjeesaa argamu ni darbata. Mormitoota ni caccabsee ni squeak:
  - Ulfinni Rus Guddaaf haa ta'u'!
  Achiis Svetlana sarara sana fudhattee fucked up goote. Nafxanyaa dhibba tokkon kute. Achiis miila qullaa boombii harkaa darbattee akkas jettee qooste:
  - Ifa haaraa saayinsii fi badhaadhinaaf!
  Shamarran afran immoo ammas wal lolu, hidhii isaaniis gadi buusuuf hin jiran.
  Naatashaan miila qullaa lama qabattee paakeejii dhoo'aa sana kaafte. Humna ishee hundaan immoo taankii Naazii keessa darbatte.
  E-75 miidhaan irra ga'ee dhaabatee tamboo xuuxuu jalqabe.
  Naatashaan akkas jettee sirbite:
  - Rus' kolfee boo'ee sirbe, .
  Bara hundumaa keessatti, kanaafidha kan Rus!
  Itti aansuudhaan Zooyaan quba miila qullaa isheetiin nama ajjeesaa argame sana fudhattee furguggifte. Taankiin Naazii kan biraas dhaabatee, kuffifame.
  Zoyaan tiwiitara ishee irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  - Eeyyee, fuuldurri keenya!
  Ulfinni Raashiyaa guddittii!
  Aurora qawwee maashinii dhukaase. Faashistoota baay'ee gadi murte. Achiis aggaammiidhaan akkas jette:
  - Ulfinni gootota USSR!
  Miila qullaa ishee darbachuunis boombii sana ammas akka balali'u taasisa. Intala rifeensa diimaa qabdu kana. Salphaatti terminator hin mo'amne.
  Svetlana immoo ofitti fudhattee Naazii caccabsite. Isheenis akka nama marga qara qabuutti isaan muratte.
  Sana booda tiwiitara ishee irratti akkas jetteetti:
  - Ulfinni biyya Raashiyaaf haa ta'u!
  Miila qullaa ishee darbachuu irraas boombiin ciccitaa nama ajjeesu akkasii balali'a.
  Waraanni sun akkas jedhee siqse:
  - Impaayera Sooviyeetiif!
  Naatashaan, dhukaasaa, akkas jetti:
  - Impaayera gurguddoof!
  Ammas miila qullaa ishee irraa wanti wabii guddaa ta"een faashistoota ajjeesu balali"a.
  Intalti immoo akkas jettee sirbiti:
  - Ulfinni Biyya Haadha kootiif -
  Ulfinni Raashiyaaf haa ta'u!
  Zoyaan miila qullaa isheetiinis boombii darbatte. Naazii tuuta tokko irraa kutee akkas jettee qooste:
  - Raashiyaa guddittii - ulfina guddaa!
  Hiriyyoota isheettis ija ishee jaamsite.
  Shamarran qullaa ta'uu akka danda'an beekamaadha. Bikinii keessatti, tanned, maashaa, bareedaa, fi curvy.
  Shamarran qullaa ta'uutti dhihaatan akkam nama hawwatu! Uffanni kan biraa immoo maaliif jira?
  Itti aansuudhaan, Aurora dammaqinaan dhukaasa. Miila qullaa isaatiinis waan Nafxanyaa ajjeesaa jiru gata ture.
  Sana booda ni faarfata:
  - Biyya Abbaa guddichaaf!
  Svetlana dhukaasa itti fufte. Faashistoota murtee tiwiitara ishee irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  - Bu'aa ba'ii guddaadhaaf!
  Miila qullaa isaatiinis boombii darbachuu dandaʼa ture. Ammas Nafxanyoonni sodaataniiru.
  Shamarran Raashiyaa gaarii hojjettan. Isaan namoota aerobatics ol'aanaa qabanidha.
  Achiis balaliistonni jiru: Mirabela fi Anastasia. Akkuma warra Krauts dha'an.
  Eeyyee, tuutni Hitler shamarran akkasii jalaa baqachaa jiru.
  Waraanni dubartootaa Yak-9 irratti wal lolu. Konkolaataan yeroon isaa waan darbe fakkaata. Garuu baay'ee bu'a qabeessa. Saffisaa fi meeshaa waraanaatiin Luftwaffe gadi ta'us.
  Shamarran kunneen qawwee 20mm tokkoo fi qawwee maashinii qofa kan qaban yoo ta'u, ME-262 kan qawwee 30mm shan qabu waliin wal bira qabamee yoo ilaalamu.
  Garuu Mirabelaan ogummaadhaan sochootee, sangoota faashistii baallee qabu sana duuba seena. Innis dhukaasa. Sibiilaa rukuta, diina guutummaatti guba.
  Achiis Miraabelaan akkas jettee sirbite:
  - Ol"aanaa fi ol"aanaa fi ol"aanaa, .
  Xiyyaaronni akka simbirroo balali'an...
  Fooqi faashistii diigaa jirra, .
  Gootummaa loltootaas daangaa ol!
  Kunoo immoo Anastasia deemtee Naazii ni rukuta. Intala Terminator jedhamti.
  Fuula baandota Hitler ni caccabsee ni qooqa:
  - Ulfinni guddaan Rus'f ni dhufa!
  Akkasumas miila qullaa isaatiin peedaalota irrattis ni dhiiba. Messerschmitt kan biraa immoo ni kufa.
  Shamarran paantii isaanii qofa uffachuun wal lolu. Baay'ee gaariinis itti dhagahama. Mootora dadhabaa ta"e irratti saffisaan ni balali"u. Dhukaasa diinaas jalaa miliqu.
  Mirabela, Fritz irraa kutee, ni qoochoo:
  - Lakki korma, nu injifachuu hin dandeessu!
  Ammas loltuun sun gara fageenya ajjeechaa ta'etti sardamee ba'a.
  Maashiniin Hitler haaraanis ni kufa.
  Intalti miila qullaa waan hojjettu beekti. Isheen immoo waan guddaa hojjechaa jirti.
  Kunoo faashistiin loltuu tokko fagoodhaa uwwisuuf yaalaa jira. Isheenis ni deemti. Dinqii tokkoon immoo, ammas funyaan diinaa irratti.
  Innis Fritz sana kuffisee, qoochoodhaan:
  - Lammiileen Raashiyaa wanti hin danda'amne hin jiru!
  Ammas loltuun sun garagalcha abdii kutannaa godha. Konkolaataan biraa immoo ni kufe, fannifame.
  Mirabelaan tiwiitara isaa irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  - Dhuguma nageenyi Raashiyaaf uumameera!
  Ammas akkamitti akka ta'u. Akkamitti immoo diinaaf harka kenna!
  Anaastaaziyaan konkolaataa Jarmanii tokko rukutee akkas jettee iyyiti:
  - Lafti keenya hundi haa ulfina, malaan nuuf hin jiraatu!
  Shamarran immoo baay'ee addaan ba'aa jiru!
  Maaltu isaan mudachuu dandaʼa? Yoo obomboleettii cimaa ta'e malee!
  Caalaatti yoo dubbanne, obomboleettiin illee isaan injifachuu hin dandaʼu!
  Naatashaan ammoo akkas jettee wal loltee sirbiti:
  - Raashiyaaf ni qabsoofna!
  Akkasumas miila qullaa isaatiin boombii kaalibarii nama ajjeesu ni dhukaasa.
  Naazii immoo sibiilaa fi foon dhiigaan guutame ni caccabsa.
  Zoyaan miila qullaa ishee ajjeesaa fi diimaa ta'es ni darbatti, utaaltee ol jettee akkas jetti:
  - Sirna haaraa komunismii guutuu addunyaa kanaafis!
  Ilkaan isaas qullaa.
  Itti aansuudhaan Aurora dhukaasa cimaa qabdi. Ofitti dhukaasa, faashistoota gadi muree, ilkaan isaa qullaa qooqa:
  - Guddina galmaan ga'uuf!
  Miila qullaa ishee irraas wanti gufuu kamiyyuu cabsuu danda'u ni dhufa.
  Achiis lola Svetlana keessatti. Kun intala ajjeestuu akkasii ti.
  Akkasumas isheen bifti ishee diimaa dha. Akkamitti faashistoota irratti cirratti... Achiis kennaa ajjeechaa miila qullaa ishee irraa balali'a. Nafxanyaa caccabsee gara abidda seexanaa ni jijjiira.
  Shamarran Terminator ni hiss:
  - Ulfinni dubbii kabajaa kootiif haa ta'u!
  Jecha Komsomol!
  Waraanni faashistoota irratti ni dhukaasu. Akka saree maraattee immoo isaan haa dhukaasnu.
  Kun shamarran Terminator ti! Nafxanyaas ni balleessu - akkam seexanaa!
  Naatashaan akkas jette pathosiin:
  - Sooshaalizimiidhaaf ni qabsoofna, .
  Raashiyaa Sooviyeet keenyaaf, .
  Ajaja guddaa haaraadhaaf!
  Ammas kennaa nama ajjeesu tokko miila qullaa ishee irraa balali'a.
  Zoyaanis humna guddaadhaan socho'a. Faashistoota ni balleessa. Isaanis hin gadi dhiisu. Miilli ishee qullaa ta'es akka piroopileeraatti ni calaqqisa.
  Waraanni quuqama guddaan akkas jedha:
  - Maqaa qulqulluu Rus', .
  Raashiyaan ni ulfina!
  Ammas waraanaan quuqama guutuudhaan lola.
  Itti aansuudhaan, Auroraan kennaa du'aa miila qullaa isheetiin darbatti. Akkamitti faashistoonni kallattii hundaan faca'anii jiru. Innis aariidhaan akkana jedha:
  - Ani shaampiyoonaa boksii addunyaati!
  Sana booda Svetlana waan ajjeechaa fi diigumsaa ni jalqabdi. Miilli ishee qullaa ta'es akkas nimble dha.
  Loltuun sunis akkas jedhee qoonqa.
  - Ani addunyaa kanarraa cimaadha,
  nafxanyaa mana fincaanii keessatti jiisina - .
  Haadha Biyya imimmaan hin amantu, .
  Oliigaarkii hamaa immoo sammuu isaanii ni kennina!
  . BOQONNAA Lakk.9
  Veedmaakoovaan lola cimaa irratti waan hirmaatteef, guyyoota hedduudhaaf hirriba rakkisaa waan turteef, kutaa mana hidhaa keessatti haalli garmalee dhiphaa taʼe, cufamuu fi urgooftuu taʼus, battaluma sanatti jechuun ni dandaʼama.
  Bara giddu galeessaa keessa of argattee fincila garboota geggeessite, gosa Ispaartaakus siree uffatee akka taate abjootte! Milkaa'ina jalqabaa booda loltuun jajjabduun intalli maashaa qabdu finciltoota walitti qabdee hoggantoota isaanii filachuuf of dhiheessite.
  Wiitcher akkuma eegametti ta'ee itti gaafatamaa garee baay'ee guddaa ta'e, goota jabaa Turan itti aanaa ishee jalqabaa akka ta'uuf yaada dhiheessite.
  Kunoo immoo garboonni sagalee tokkoon turan. Sana booda dura bu'oonni filataman. Sirni kurnyee isa salphaa waan ta"eef Wiitcher wanti tokkollee walxaxaa ta"uu akka hin qabne murteesse.
  Waancaa hidhatanii fi ilbiisota qamalee fudhachuun (hirriba cimaa keessa, dammaqiinsi Vedmakova"s taphate), itti fufan.
  Aangoo ishee cimsuu fi miila ishee diriirsuuf Wiitcher akka saree socho'aa miilaan deemte. Achiis intalli sun, dhagaa xixiqqoo qara qaban daandii dhagaa sanaa miila qullaa isheetiin itti dhagaʼamee fiiguu jalqabde. Garuu loltuun dhukkubbii sanaaf xiyyeeffannaa hin kennine kana malees, nama hunda dursitee turte. Akkuma ta'e akkasumaan hin turre. Loltoonni diinaa sadii duukaa bu"anii kan ciisan si"a ta"u, yeroo malee alarmii dhageessisuu danda"u turan. Hoggantuun fincilaa muka yaabbattee diina ishee gubbaatti utaalte. Sochiin ishee akka shubbisa walmakaa saree fi kobraa, iyyi xiqqoo ergasii mataa murame sanaan calliste.
  - Diddaa akkasitti nan cabsa!
  Vedmakovaan ummataaf taphachuu ofirraa ittisuu hin dandeenye, mataa murame garboota agarsiiste. Deebii kanaaf sagalee raggaasifamuutu dhaga"ame.
  Utuu baay"ee hin turin istaadiyeemii dhaabbilee biqiltuu qaban ni mul"atan. Manneen bocaman masaraawwan dhugaa faayaafi siidaa qabanidha. Burqaawwan asii fi achi mul"achaa turan. Siidaa tokko irraa bifa Zewus kan baallee qilxuu fi afaan garaa, miila fi garaa isaa irratti: jeettiiwwan torba rukutaa turan. Maasii badhaadhaa, furdaa, suufii warqee fakkaatu, midhaan citaa gurguddaa qabu, chickpeas fi wantoota biroo kan qabu dha. Garboonni hedduun isaaniif hojjetan. Dhiiras ta'e dubartiin, akkasumas ijoolleen hedduun ni turan. Dhugaadha, ilaaltota olaanaa, eegdota. Garuu walumaa galatti, beekamaadha, garboonni kana caalaa baay"eedha, akkasumas shoofoo fi qodaa wajjin.
  Wiitcher alaabaa mana keessatti hojjetamee fi shamarran garboota ariitiidhaan tolfame ol kaasee: Fakkii Seeyfii fi Qodaa wajjin! Garboonni kaanis haleeluuf ariifatan.
  Yeroo kana garboonni dhiiraa fi dubaraa hedduun harkaa fi miilli isaanii mismaara bocamee utubaa sana irraa fannifamanii turan. Ijoolleen jal'inaa kun dararamaaf kan murtaa'e fakkaata. Bilisa baastoota itti dhiyaatan argitee intalli fannifamte sagalee cimaa hin eegamneen iyyite:
  - Adabaan dhufeera, abbootii qabeenyaa reebaa!
  Hogganaan Witcher akkuma yeroo hundumaa dursaa jira. Ilbiisonni ishee inni qamalee ol kaatee waardiyyaa lama yeroo tokkotti kuffifte. Kanneen hafan immoo duubatti deebi"an, isaan keessaa tokko sodaa irraa kan ka"e, eeboo ofii isaatti illee fiige. Garaa cabe keessaa garaan bahe. Intalti sun akkas jettee qooste:
  - Farda yoo sodaattan loltoota dadhaboodha!
  Miloslavaan isheen squire ishee taate, harka mirgaatiin, qodaa harka intalattii keessa, akka cirracha nama rifeensa muruuf ogeessa ta"etti lolte. Kanaaf beekamaa qabsaa'ota kuta.
  Turan illee harka hin kennine. Dhagaa garaa waardiyyaa sanaa cabsee dhukaasuun gara waraanaatti seene. Hojiin cimaan sun gaarii akka isaaf godhe malee maashaalee dhagaa daaku sanaa akka hin taane ifa ture. Dhugaadha, Wiitcher saffisaan socho'e.
  Garboonni hojii dhaabanii turan, garuu ammallee waldhabdee sanatti hin seenne turan. Mul'ataan isaan burjaaja'aniiru. Dhugaadha, mucaan boqonnaa hin qabne sun, gara ijoollee dhiiraa hojjetanitti utaalee, akkas jedhee iyye:
  - Isin abshaalota! Kan na duubaan jiru goota, kan ana malee jiru allaattii loosiidha!
  Ijoolleen dhiiraa jalqaba deebii kennan. Isaanis ilaaltota olaanaa sanatti ariifatan. Gurbaan tokko gara waggaa kudha afurii kan "eegduu" isaa qamadii akka malee rukutee mataan isaa akka paampii dhoohe kunooti. Innis kan hojjete siʼa taʼu, garboonni kaan, shamarran yeroo baayʼee gad of deebisanii fi obsa qaban illee gara lolaatti ariifatan.
  Lolli amma jeequmsa ta"e, garuu olaantummaa lakkoofsaa, akkasumas abdii kutannaan gama garboota ture. Isaanis, beekamaadha, aangoo fudhatan.
  Darbuun intala ija ishee duratti baratte irraa waan eeguun rakkisaadha. Isheenis waardiyyaa sana waliin waldhabdee, innis ishee dhiibuu jalqabe. Kanaaf isa gowwoomsitee, billaa sana duubatti harkiftee sirriitti morma isaa rukutte.
  - Amma kanatu nyaata salphaa jedheen waama! - Intalti itti qooste. - Machaa'uu akka hin qabne of eeggadhaa!
  Estate jalqabaa dafee bilisa ba'e, detachment ija keenya duratti guddate. Fincilli kun akka ibiddaatti maasii liqimsee babal"ate. Wiitcher fiigichaan gara fuulduraatti fiige. Abbootiin fardaa akka seeraatti gara isaatti fiigan, hamma mataa isaatti sirriitti argatan. Eegdonni garuu abdii hin kutanne. Keessumaa naannoo burqaa funyoo torba qabuutti lola mata jabeessa ture. Asitti warri biqiltuu dhaaban kuufama waraana fardaa isaanii gara waraanaatti erganiiru.
  Jajjabaan Wiitcher gama hundaan marfamee ture. Isheen kan fayyite sochii addaa ilbiisota qamalee addatti furdate qofaan ture. Kunoo haleellaan sirrii ta'ee morkataan ciccirame ni kufa. Haa ta'u malee, intalli kun jalqaba garba ishee irratti, achiis garaan ishee madaa'ee, achiis miilli ishee irraa cituutti dhihaate. Achiis Wiitcher daggers xixiqqoo darbachuu jalqabe. Razor-sharp, ija keessa yeroo tokko tokko immoo afaan keessa seenu. Haa ta'u malee, loltoonni irra caalaan isaanii sababa ho'aa irraa kan ka'e walakkaa qullaa kan turan yoo ta'u, loltoota akkasii kanaaf garaa bocuun gahaa ture. Fardeen hedduun kufan, warri hafan garuu dhiibbaa isaanii dabalan. Billaan baay"ee waan tureef sochii isaaniitiin koomii fakkaatu turan. Kanaaf gama hundaan dhangala'u.
  Garuu Miloslava, Passa, Turan fi garboonni biroo yeroon dhufan. Tarree keessaa erga kutanii booda akka bakka iskeetii itti taphatanitti deeman, akkamitti reeffa akka balali"u ni argita, garboonni hidhannoo qabanis humna isaanii hundaan ariitiin isaan gargaaran.
  Waraanni miillaa abbootii fardaa haleele, garboonni dadhaban dhukkubbii fi salphina isaanii haaloo ba"an.
  - Diina marsitee akka inni hin miliqne! - Kan ajajame Witcher.
  Ija ishee duratti garbichi tokko mataa muramee kufe, eegdonni kudhan garuu isa duukaa kufan.
  - Lakkoofsaan fudhadhaa! - Dargaggeessi hogganaa fincilaa ajaje.
  Garboonni baay"inaan lola sanatti seenan. Ijoolleen dhiiraa akkamitti jalqaba fiigichaan fardeen irra ol ba"anii, warra farda yaabbatan irratti ariifatanii, ilkaan isaanii fi dhagaa qaranitti akka fayyadaman mul"ateera.
  Garboonni sun sodaa tokkollee waan hin beekne fakkaata ture, yeroo namni akka namootaatti isaan hin ilaalle waggoota dheeraaf haaloo ba"aa turan. Kana malees, baay"een isaanii bilisa ta"anii kan dhalatan yoo ta"u, hanga ammaatti urgooftuu fedhii mataa namaa bocuu hin daganne.
  Wiitcher kutaa "mounted" jedhamuun erga xumuree booda itti fufe. Gufuun guddaan inni dhumaa karaa isaa irratti mudate daa'ima muka gurguddaa irraa murame ture. Eegdonni baayʼeen achi buufataniiru.
  - Estates sakatta'ii sadarkaa qabachuu. - jettee iyyitte. - Kun gahaa yoo hin taane ofumaa isaan tolchi.
  Garboonni kun ariitiidhaan meeshaalee haleellaa hojjetan.
  - Gullalleen bal'aa ta'uu qaba, akka loltoonni hedduun yeroo tokkotti isaan irra deemuu danda'aniif. - Wiitcher akeekeera.
  Estates biroo keessatti ajjeechaan sun ammallee itti fufee ture. Bakka tokko tokkotti tajaajiltoonni gara cinaa finciltootaa kan deeman siʼa taʼu, yeroo tokko tokko garuu amala isaanii irraa kan kaʼe mormaniiru. Ilaaltonni dafanii ajjeefaman - kunniin loltoota ciccimoo irraa fagaatan. Detinets cimina diddaa diinaa isa dhumaa ta'e. Wiitcher akkuma yeroo hundumaa dallaa sanatti kan ol ba'e jalqaba ture. Yeroo hedduu xiyyaan rukutame, garuu kennaa du'aa sana gaachana isaatiin ofirraa lole. Loltuun dhiyoo jiru rukuttaa cimaa akkasii waan argateef, parry gochuu danda'us, mataa isaa irratti dallaa irraa kufe.
  Miloslava waardiyyaa sana hook gochuu danda'e, akkasumas diina irraa darbate. Dabarsi Snow-White Pass duraanuu bifa isaatiin loltoota diinaa hawwateera. Garaa ishee saffisaan ol ka'aa jiru, harma sossobaa utuu ilaalanii, intalli miila ishee gara jilba ishee keessaa rukutte, achiis ciccitte. Wiitcher, dallaa ol bahee, gara laafina tokko malee kute. Diinni duraanuu hafuura lolaa dhabee waan tureef, garboonni baay"inaan dallaa sanatti ol ba"aa turan. Isaanis cabsanii seenanii, sadarkaan baay"ee waan tureef, waardiyyoonni hunda isaanii ofirraa deebisuuf yeroo hin arganne. Jalqaba irratti garuu garboonni du"anii fi madaa"an naannoo sana ciisanii turan haleellaan sun kasaaraa malee guutuu hin turre. Kanaaf garbichi fi waardiyyaan sun walitti qabamanii olkaʼiinsa malu irraa kufan. Isaan miidhamanis lubbuun hafanii wal ukkaamsuu itti fufan.
  Mucaan boqonnaa hin qabne, Wiitcher maqaa isaa isa dhumaa gaafachuu dagate, dallaa irrattis ture. Dheerinni isaa xiqqaa ta"etti fayyadamee miila qondaala sanaa gidduutti utaalee, achiis miila lamaan harma isaa rukutee, yeroo tokkotti jilba jalatti rukute. Innis gara fuulduraatti balali'ee, qamadii garba ga'eessi tokkoon qabame waliin wal rukute...
  - Haala dhukkubsatee ciniineen qabame! - Mucaan arraba isaa haphii baasee, waardiyyaatti qoosaa.
  - Yaa bofa miila qullaa xiqqoo! - Qabsaa'aan mirgaa dhaabbate gurbaa sana abaaramee fi cirrachaan qaccee.
  Mucaan asittillee karaa irraa maqee tuuboo irraa ija isaa keessa tufe. Akkam abdii kutatee diinni iyye, tarree cabsee. Mucaan sirna irratti hin dhaabbanne billaadhaan isa xumure. Harki daa'ima kanaa qalla'aa ta'us, sinewy fi cimaa ture - hojii cimaatiin kan aarame.
  Ijoolleen dhiiraa kaanis dhiibbaa agarsiisan, akka si'ooliitti wal loluu, iyyaa fi dhaadachaa, ibsa qabbanaa'aa filatu!
  Dallaa sana dafanii qulqulleessuu danda'aniiru, garuu lola xiqqoo harkifame keessaa, haaloo garboota sodaachuun, abbootiin qabeenyaa abdii kutatanii lolan. Dhugaadha, garaan garmalee guddate garboota maraattee wajjin wal loluu keessatti gargaartota hamaa dha.
  Abbaan qabeenyaa inni guddaan Sheek Saamumaa karaa lafa jalaa miliquuf yaale. Borsaa dhagaa fi warqee of biraa fudhate. Tarii carraa argateera ta'a, araadni garuu isa gadi dhiise. Intala bareedduu, Rakhita, fi halluu gogaa sibiila diimaa qabullee, garmalee qormaata.
  - Na hordofus bitch! - Sheekni rifeensa lulluuqee ishee qabee.
  - Hin barbaachisu, ofumaan deema obbo! - jettee kadhatte.
  - Ejjituu miti! Si baatuun natti tola! - Kabajamaan saadistikii sun qoonqa.
  - Garuu nama dhukkubsa! - Garbichi miila qullaa ishee raasuu eegalte.
  - Yeroo dhiqannu rifeensa keetiin fanniftee ibidda akka qabsiifamtu si ajaja. - Sheekni foon nyaatee funyaan isaa arraabe.
  - Ati bineensa! Garuu si jaalladha, na amanaa!
  Intalti abbaa qabeenyaa isheetti dhihootti of dhiibdee, innis funyaan isaa xuraa'aa fuula ishee qulqulluu irratti maxxansee ishee arraabuu eegale. Sana booda harki Rakhita"s dagger tokko sheekh"s belt irratti argatee humna isaa hundaan garaa isaa dhiita"e keessa lixe.
  - Kunoo spawn dukkanaa siif jira.
  Sheekni boorsaa gadi dhiisee rifeensa isaa gadi dhiise. Harki isaa boolla gadi fagoo sana cufuuf yaale;
  - Uumama! Echidna! - Innis ni gurraacha'e.
  - Lakki! Waan haqa qabeessa ta'e hojjedhe! Shamarranii fi dhiira meeqa gidirsite? Ijoollee illee fannisee utubaa irratti mismaaraan dha'e. Kun haaloo bahuu qofa! - Intalti iyyitte.
  - Abaaruu!
  - Waaqa! Na dha'atte! - Gabrichi miilla ishee garaa sheekaa isa furdaa fi dhiigaan dhangala"aa jirutti rukutte.
  - Xiqqoo na reebe! - Innis hafuura baafate.
  - Garuu dhiigni kabajamaan na keessa yaa'a! - Garbichi miila qullaa ilkaan ishee balaqqeessite.
  - Homaa miti, ejjituu! Waraanni fincila ukkaamsa, ati immoo akka malee dararamta waan ta'eef ani ergamaa sitti fakkaadha! - Sheekni humna gungumaa argate.
  - Maaliif yaada kee caalaa badhaadhaa qabu? - Intalti arraba ishee baafte.
  - Siif gahaa! "Sooressi sun ni rifatee boo"e. - Miidhuu! Dibata facifi naaf fidaa.
  - Lafa irratti maaliif? - Intalti qoosaadhaan gaafatte.
  - Borsaa warqee kana siif kenna. - Sheekni kadhate.
  - Inni duruu kan kooti! Tole, sadaqaa qofa irraa kan ka'e, dibata facifi eessa jira? - Intalti haxxummaadhaan kolfite.
  - Kaardii uffata boca re'ee balali'uu qabu beektaa? - Sooressi sun ni qoonqa, ni qooqa.
  - Eeyyee! Akkas bareedduu dhagaa cilee wajjin arge.
  - Kanaafuu harka kee mataa kee keessa kaa'uu qabda, akkasumas salphaatti saanduqa dibata qabu baasuu dandeessa. Na irra kottaa na dibadhu. - Sheekni of wallaaluutti dhihaatee gungumaa.
  - Nama jal'aan illee yaala fayyaa argachuu qaba. Na eegaa!
  Intalti fiigdee kutaa sanatti galte. Sooressa sanaaf dhimma hin qabdu turte, garuu dibanni gatii guddaa qabu akkasii baay"ee xiqqaa waan ta"eef finciltootaaf ni fayyada. Sana booda immoo freak jibbamaa sana finciltootaaf dabarsitee kenniti.
  Garboonni sun duraanuu gara kutaa isaaniitti baqataniiru. Isaan keessaa lama intala bareedduu walakkaa qullaa taate tokko argan. Jarreen fayyaa qaban, jaalala dubartootaa beela'an, gara isheetti fiigan. Intalti kun cimtee hojjettee, maashaa waan qabduuf, miila ishee jabaadhaan nama haleellaa raawwate salphaatti dhiibdee akkas jettee iyyite:
  - Maallaqa argachuu yoo barbaadde. Gurbaan aggaammii qabu tokko mana gadi aanaa keessa boorsaa warqee qabate akka jiru qofa beeki.
  - Weerara hin jaalannu! - Jarreen kun haala nama ajaa'ibuun morman.
  - Garuu inni dureeyyiis dha! - Intalti natti qooste.
  - Ergasii wayya, haa falmannu! Manni gadi aanaa eessa jira? - Garboonni finciltootaa ni haasa'an.
  - Harka koo achitti hordofaa! - Garbichi harka mirgaa ishee raaste.
  Dargaggoonni garboonni gurraachonni gara bakka 'pestle' ishee akeeketti fiigan. Intalti sun qoostee kutaa sanatti fiigde. Meeshaaleen manaa baayʼee badhaadhaa turan, garuu jeequmsa kan qaban turan. Kunoo immoo kaabinee ofii isaatii, warqee irraa gatame. Rakhitaan osoo si'a lama hin yaadin harka ishee keessa galchite. Isheenis keessa siqxee yeroo sanatti jilbi cufame.
  Bareedinni sun ilkaan ishee akka cirracha qara qabu buruushiin ishee irraa kutee iyyite.
  - Yaa akkam nama dhukkubsa! - Iyyitte, achiis dhidhiittee baate. - Kun akka malee hamaadha!
  Dhukkubbiin bosona ta'us, intalli kun ho'a qaamaatiin harka ishee hidhachuuf yaalte. Vitchakova, iyya dubartootaa dhageessee, namni tokko gudeedamaa akka jiru murteessee daftee kutaa sanatti dhoote. Bareedina dhiigaan jiidhame argitee iyyite:
  - Eenyuutu kana gochuuf ija jabaate?! Ulfina isaa harma isaa ol harkisa! - Aarii guddaa keessatti waraanaan nama gara jabeessa ta'uu danda'a.
  Imimmaan ija Rakhita keessaa dhangala"e, hamma kana dhukkubbii isheetti dhaga"ame irraa osoo hin taane, garbichi yeroo baay"ee reebamuun orma hin turre, garuu amma naafa ta"uu ishee hubachuu irraa kan ka"e.
  - Innis isa! - Intalti gara kaazinaa sanatti akeekte.
  - Yoo akkas ta"e, baay"ee suukaneessaadha! - Witcher ilbiisota qoonqaan qoonqa sana humnaan mataa isaa irratti cirte. Dhiibbaan kun caasaa sana kan qaxxaamure siʼa taʼu, warqeen lallaafaa taʼes ni ciccirame. Waraanni sun hanga locker sana lafaan ciccitutti rukutuu itti fufte.
  Intalti sun akka mul'atutti akka isheen diimaa ta'e, Paasaan adiin akka qorraa ta'es gara isheetti utaale. Ogummaadhaan tourniquet dibattee dhiigni akka hin baane goote. Witcherova harka cite sana baafte, qaamni isaa diimaa ta'ee, garuu ammallee ho'aa ture.
  - Guddaa! - Khirov bilbiluu qabna. Tarii ni guddisa. - Waraanni sagalee guddaadhaan xuxxuqe.
  Paasaan akkas jedhee gaafate:
  -Asitti harka kee akka maxxansitu eenyutu yaada siif kenne?
  - Saammaa!
  - Maal of keessa galchite? - Wiitcher ajaa'ibsiifate.
  - Lakki, freak kun maqaan isaa Samuma jedhama. - Intala sirreesse.
  - Yoo akkas ta'e, egaa inni quartered ta'uu qaba. - Waraanni ija ishee balaqqeessite.
  - Mana gadi aanaa keessa jira, akka malee madaa'eera. Yeroo isa qabachuuf ni qabaatta. Yoo hin duune.
  Wiitcher buruushicha qabachuuf yaale, akka tasaa gara saroonni lilmoo ta'ee fi dhoksaan ba'uuf yaaletti jijjiirame. Loltuun sun dhalattee kaasee akkas ogummaa hin qabdu taʼee, tarii ni milkoofti turte. Kana malees, funyaan osoo hin taane, morma qabde.
  - Wow, falfala hin baratamne. Khiroovitti agarsiisuu qabna.
  Fuulli intala madaa"e kanaa matte ta"ee of wallaalte.
  Passa yeroon ishee qabe:
  - Intala naasuun, garuu bareedduu! Osoo naafa taatee haftee salphina ta'a.
  - Tole, kun sirreeffamuu akka danda'u abdiin qaba. Bakka tokko kan hafe Khirov qofa, na cinaa akka ta'u waadaa gale. - Wiitcher gammachuu malee garba ishee ol qabde.
  - Ani as jira! - Falfalaan balbala duuba irraa utaalee ba"e. - Sihrii natti dhagahama.
  - Ani immoo harka kootti qaba! - Wiitcher jedheen.
  - Tole, sunilleen hamaa miti! Kun walmakaa jellyfish fi lizard ti, translucent ta'uu isaa argita, onnee sadii dha'uu arguu dandeessa. - Warlock sun qoonqa.
  - Kun maaliif nama dinqisiisa? Intalti kun harka ishee waan dhabdeef jellyfish saroonni bakka ishee bu'e. Ani akkan yaadutti, ogummaa uumama akkasii hunda qabaatus, kun bakka bu'aa walqixa miti! - Waraanni sun gonkumaa qoosaa irratti kan hin xiyyeeffanne ture.
  - Garuu qaamni qaamaa keessaa tokko yaa'uu danda'a, kunis tasuma hamaa miti. Gosa humna guddaa (superpower)! - Falfalaan sun haxxummaadhaan ija isaa rukute.
  - Maal of keessaa qaba, sababiin isaas qaama miidhamummaa waan ta"eef? - Wiitcher naaf hin galle.
  - Akkamitti jenna! Hundaafuu, kana booda bineensa qofa osoo hin taane, kutaa qaama dubartii ta'eera. Garuu bineensa bulchuun rakkisaadha. Amma saroonni xiqqaan kun caccabaa kamiyyuu keessaa xiqqaachuu fi siqsuu ykn dallaa keessaa sardamuu danda"a. Kana malees qabatamaan kan hin mul"anne yoo ta"u, gosti kun akka chameleon ti. - Falfalaan ibsuu jalqabe.
  - Pulsar! - Jette quuqama Paas agarsiistee. - Kun waan danda"amu natti hin fakkaatu ture. Buruushicha irraa kutee basaasaa godhi.
  - Injifannoon rakkina guddaa abdachiisa ta'a, garuu kun calaqqisiisa injifannoo gara fuula duraa qofa. - Falfalaan sun hubate.
  - Kanaafuu ishee hin disenchant? - Vedmakova jechuun qulqulleesseera.
  - Lakki! Waraana keessatti gootummaa fi sammuu gaariin injifannoo fida. Rukutuuf jalqaba target arguu qabda, yoo kana hin taane fist kee ni buqqa'a. Garuu rakkoon akka hin uumamneef madaan sun fayyuu qaba. - Hiroovoon laafaan deebii kenne.
  - Shamarreen naafa ta"uun gaarii miti. Hundaafuu, kun bifa ishee ni balleessa! Harka namaa qaama dhugaa fakkaatu ishee gochuu dandeessaa? - Wiitcher gaafate.
  - Ani nan yaada! Tarii sirreessuu nan danda'a. Walumaagalatti, falfaltoonni baay"een isaanii fayyisuu caalaa ajjeesuu irratti baay"ee caalu. - Khirovo cimsee cimsee dubbate.
  - Kana irratti walii gala! Gowwaan kamiyyuu naafa gochuu danda'a, namni qaroo hunduu fayyisuu hin danda'u. - Witcher, amansiisuuf, quba ishee illee mana qulqullummaa ishee irratti qaxxaamurte.
  - Ajjeechaa gara jabeeyyii hedduu - hakiimota wal'aansan muraasa!
  Garboonni abbaa qabeenyaa Samum harkisan, du'e fakkaata. Rakhitaan fuulli ishee aarii irraa kan ka'e qaxxaamuree gara sammuutti dhufte.
  - Ammas nama hunda gowwoomse! Kaffaltii isaa osoo hin kaffaliin ba'e.
  - Akka fannifamu nan godha! - Jedhe Wiitcher. - Reeffi isaa nama gadhee fi araada qabu hundaaf akeekkachiisa haa ta'u. Namni araada qabu yeroo hunda imimmaan mufannaatiin arjaadha!
  - Sababa qaba! Garuu eenyutu harka koo deebisa? - Intalti boo'uuf qophoofte.
  - Kunoo inni! - Hogganaan fincilaa agarsiise.
  Khirov jilbeenfate, funyoon harka isaa keessaa ibse.
  - Hin yaadda'inaa! Naafa ta'uu hin dandeessu. Kanaafuu Rakhita basaastuu guddaa ta'uu qabda. Dureeyyii fi humna guddaa qaban impaayera kana keessa jiran hunda irratti haaloo bahuu barbaadda.
  - Eeyyee kaa. Gabra hin ta'iin, biyyee keessatti salphattee! - Intalti iyyitte.
  - Kanaaf nu gargaaruu dandeessu! Impaayerri kun haala gaarii hin taane waan bulfamtuuf awwaalli sirna hunchbacked sirreessa! - Falfalaan sun quba agarsiisaa isaa keessaa anniisaa tokko gadi lakkise.
  - Haaraa! Humna guddaa si keessaa nan arga. Ogummaas! Si waliin ta'uuf qophiidha! - Garbichi iyye.
  - Si miidha, garuu injifachuu ni dandeessa! Dhukkubbii malee gootummaa hin jiru, gootummaa malee injifannoon hin jiru! - Falfalaan yaada falaasama agarsiisuudhaan ibseera.
  "Ani dubartiidha, kana jechuun obsuu baradheera." - Rakhitaan mataa ishee rukutte.
  - Yeroo obsa gahaa hin qabne sirbitu si gargaara! - Khirov qoose.
  Hunduu kolfe. Wiitcher miira gaarii keessa ture. Jalqabni injifannoo ture, kana jechuun yeroon qisaasessuu hin jiru. Duraan dursee osoo isaan hin baqatin waraana garboota ijaaruun barbaachisaadha. Kanaaf namoonni akka sibiilaa, osoo hin qabbanaa"in boca barbaadame itti kennaa. Intalti waraanaa sun dallaa irratti baatee, waltajjii irra baatee sagalee qilleensaatiin ajajte:
  - Hunda walitti qabuuf muster afuufaa!
  Paasaan akkas jedhee gaafate:
  - Dubartootas?!
  - Eeyyee! Seeyfii hunda nu barbaachisa. Ariifadhu malee saamichi akka hin jirre beeki, waan hunda wal qixxee qoodna.
  Garboota walitti qabuun yeroo muraasa fudhate, qaccee fayyadamuu illee qabna turre. Witcher mataan ishee namoota muraasa mataa hin dhabne gargaaruu fi saamicha to'achuuf dirqamte. Intalti kun baandota hinaaffaa guddaa qaban shan gurra gaarii itti rukutte, mataa nama tokkoo illee kutte. Cophni dhiigaa fuula ishee irratti bu'e, Wiitcher araadaan isaan arraabde. Hojjete. Walgahiin waliigalaa kun dukkana keessatti ifa ibsaa jalatti kan geggeeffame ture. Garboonni bilisa ba"an kumaatamaan lakkaa"aman turan, Wiitcher yoo xiqqaate kuma kudha lama akka jiran illee ijaan tilmaameera, haa ta"u malee baay"een isaanii daa"immanii fi dubartoota kan hammatan ta"us.
  Masaraa olka'aa Detinets irraa sirba dhiheessite. Falfalaan gama faallaa dhaabatee, walga"ii guutuu to"ate. Garboonni gara jabinaan kan itti fayyadaman siʼa taʼu, warri dadhaboo taʼanis ni ajjeefamu ykn ni qalamu turan. Kanaafuu walumaa galatti yoo physical parameters fudhanne qabsaa'ota gaarii fakkaatu turan. Leenjii qofa isaan barbaachisa. Vedmakova haasaa abidda qabsiisu kenniteetti. Keessattuu waraana bilisummaa guddaa uumuun barbaachisaa ta"uu cimsitee ibsiteetti.
  - Tokkummaa, hamilee, ofittummaan furtuu injifannoo, bilisummaa, gammachuuti! Naamusa malee waraanni hin jiru, waraana malees bilisummaa argachuu hin dandeessu! Hojiin nu cimseera, sammuun baay'achuun bilisummaa nuuf kenna, carraa waliin ta'uun gammachuu argamsiisa!
  Kanaaf tokko taanee sansalata irraa haa darbannu! - Waraanni dubbate.
  Garboonnis iyya guddaadhaan raggaasifamuu isaanii ibsan! Garbichi tokko qofti, madaa hedduu fi ilaalcha boonsaa qabu, callise. Ilaalchi isaa tuffii isa hunda caalaa garmalee ta"e ibseera.
  Wiitcher ammas hogganaa fincilaa tokko filachuuf yaada dhiheesse!
  - Ajajaan akka gubbaa piraamidii ti - tokko qofa ta'uu qaba, yoo kana hin taane caasaan cimaan akkasii illee ni jiga!
  Garboonni akkas jedhanii iyyan:
  -Sirrii! Nu geggeessaa.
  -Ati loltuu guddaadha, hogganaa keenyas taata! - Mucaan sun osoo hin eegin nama hunda iyyuu danda'eera.
  Kun Vedmakova ajaa'ibsiise: akkamitti kun illee ni danda'ama. Isheen caalaatti itti dhiyeenyaan ilaalte; Gargaarsa meeshaa kanaanis ni gungumaa ture.
  - Gurbaan fagoo deema! Maqaan isaa maali? - Waraanni gaafate.
  - Dick! Addatti kana argadheera. - Paasaan yaada dhiheesse.
  - Maqaa salphaa! - Wiitcher waan kana caalaa adda ta'e eegaa akka ture ifaadha.
  - Maaliif walxaxiinsi!
  -Sagalee kennuu ifoomsina! - Falfalaan beeksise. Sagaleen isaa baayʼee waan qilleensaʼeef, mukkeen meexxii ni raafaman. - Kan waraana Wiitcher hogganaa ta'uuf deggeru harka mirgaa ol kaasi! Dhugaa, bilisummaa fi kabajaaf sagalee kennaa! Jireenyi kee immoo akka waaqoliin ni inaafu ta'a! - .
  Garboonni quuqama guddaadhaan mo"aman, sagalee tokkoon jechuun ni danda"ama harka isaanii qilleensa keessa ol kaasan. Isaan loltuu fakkaatu, sagalee tokkoon isaaniis tarii Kiirov falfala isaa asitti fayyadame ta"uu isaa agarsiisa.
  Dhufaatiin isaa bilisummaa fi carraa akka namoota dhugaatti itti dhaga"amuu isaaniif kenne jechuun dhugaa mitii. Kana jechuun gogiinsa keessatti akka roobaatti Wiitcher nagaa gaafachuun waanuma jiruudha. Fuula garboota duraanii irratti gammachuun mul"ata ture. Akka hirribaa dammaquu ture.
  Asitti, gammachuu waliigalaa gidduutti, garbichi jabaan, madaadhaan baayʼee faayame tokko gara fuulduraatti tarkaanfate. Jedhe sagalee isaa gadi fagoon.
  - Kanneen gara gammachuutti geessuu barbaadan hedduutu turan, ni jiraatus. Garuu kanaaf mirga naamusaa qabdaa!
  - Kam!? - Witcher afaan ishee ilkaan guutee qulleessite. Harka qullaa isaa irratti biceps ni ol ka'e.
  - Ati eenyu?! Sanyii maatii kabajamaa, ykn nama idilee. Yookaan tarii garba baqate akka Zhissor illee ta'uu danda'a. Akkasumas waadaa baay'ee gale, garuu jireenya isaa muka irratti xumure. Garboota kuma digdamaas isa waliin. - Garbichi jabaan isa kute.
  - Asitti waan baay'een of irratti hundaa'a. Cirracha sirratti nan arga, ati garba taatee hin dhalanne ta'uu hin oolu, madaa qaccee ykn billaa eeboodhaan uumame adda baasuu nan danda'a! - Vedmakova jechuun ibseera.
  - Loltuu naaf hin beekne tilmaamte! Ani Kaawunt de Foorsii, sanyii mootota sodaachisoo ti. Garuu maqaa abbaa keetii beektaa? - Gaafate garbicha kabajamaa.
  - Ulfinni maatii hamilee wajjin walitti dhufeenya dheerinni rifeensa sammuu wajjin wal fakkaatu qaba! - Vedmakova deebisee battaluma sanatti itti dabale. -Gootummaa abbootii keenyaa kamiyyuu abshaala hin gargaaru!
  - Bareedduu dubbatta. Akka nama faarground qoosaa, onneen kee hangam jabaadha? - Garbichi sodaachisaa ta"ee fuula isaa rurrukute.
  - Tole, ati akkam goota! Lakkaa'aa, garuu hiree garbummaatiin madaalamte, of tuuluun fi hamilee kee eessa ture! - Witcher reefuu qilleensa'uu eegaleera.
  - Kanaaf sababa koo qabadheen ture. Kam immoo, beekuun si hin barbaachisu, beekumsi xiqqaachuu jechuun du"uun salphata jechuudha! Lola du'aa si qormaata, jecha qofaan osoo hin taane yoo ija jabaatte, sana booda qormaata sana ni fudhatta! - Count de Force jedhee boo'e.
  - Kana mirkaneeffachuu dandeessa! - Waraanni sun ni rifate.
  Garboonni dirree qulqulleessan. Wiitcher gadi bu'ee billaa sana sakatta'e. Mormituu ishee faallaa ishee dhaabbate. Meeshaa waraanaa mataa isaa qaba ture: billaa qara qabu lama. Akka hin taaneef, loltuun sun billaa biraa garaa ishee keessaa baafte.
  Count de Forsa Witcher caalaa baayyee dheeraa ture, garba isaa irratti baayyee bal'aa ture, haa ta'u malee akkas maashaa fi bocame fakkaachuu baatus, intala shaampiyoonaa addunyaa ta'uuf malu fiitness irratti. Haataʼu malee, coomni kan hin jirre siʼa taʼu, ligamentiin tendon dhiphatee fi dhiitaʼeera. Kana malees, sochii hunda keessatti miira muuxannoo guddaa kan qabu siʼa taʼu, deemsi utaaluu baayʼee dubbata ture. Fuula isaanii irratti kolfi tokko mul"ate;
  - Tole, rakkina keessa jirta intala! Hin hinaaftu. - Lakkoofsichi harka isaa itti agarsiise.
  - Maaliif akkas ofitti amanamte? - Aariin Witcher"s cimaa dhufe.
  - Lola fi dorgommii hedduu injifadheera. Mootummaa koo keessatti qabsaa"ota ciccimoo keessaa tokko ta"ee ilaalama ture, baay"een isaanii akka gaariitti illee na ilaalu turan. - Forsa, maashaalee garaa isaa kan gaachana lama wal cinaa dhaabbatan fakkaatu raase.
  - Kunis sababni isaas ati warra kabajamoo qofa waliin waan wal lolteef, isaanis gadi bu'anii furdatan. Amma, osoo nama idilee dandeettii qabu tokko waliin walii galtee, beekkamtii xiqqoo si hafe! - Wiitcher ofitti amanamummaadhaan deebii kenne.
  - Saree boo'aa, bye, uleen, ykn irra caalaa billaa koo, dugda koo gadi hin deemne! - Guutuu of tuulummaa hunduu lakkoofsatti deebi'e.
  - Kun baay'ee nama hawwata! Cirrachi sibiilaa cimaa irraa hojjetame tokko harka saanduqa haasa'aa fi abshaalaatti dafqa! "Vedmakovaan dandeettii dubbii isheetiin ifuu hin dhiifne.
  - Tole, kun si ilaallachuu hin oolu, dubartii saalqunnamtii! - Forsaan gurraacha'e.
  - Tarii arrabaan fencing dhiifnee, waan cimaa ta"e haa fayyadamnu! - Wiitcher fiigicha bareedaa saddeet taphate.
  - Waliin!
  Lakkooftuu fi hogganaan finciltootaa fuula duratti dhufan. Billaan saffisaan socho"ee humna guutuudhaan rukutame. Rukutta kana irraa kan ka'e isparkiin kufee sagalee bilbilaa dhaga'ame.
  Lakkoofsi kun yeroo hedduu haleelee ture. Innis tooftaa barmeela dachaa yaale, Wiitcher garuu mormituu ishee kabajamaan saffisa madaalawaa akka qabu hubattee haleellaa sana ofirraa ittiste.
  - Maal taphachaa jirta!
  - Hidhaa du'aa irratti!
  Lakkoofsi ammas rukuttaa walduraa duubaan gadi lakkise, walnyaatinsa walxaxaa yaale. Vedmakova xiqqoo duubatti deebitee haleellaa deebi'ee raawwatte, morkataa ishee xiqqoo garaa keessaa qabde.
  Sochii loltuu muuxannoo qabu kanaa qorattee, yeroo ishee fudhattee isa lafa kaa'atte. Lakkoofsichi qoonqa ijji isaas ni ibse:
  - Ati tasuma akkas salphaa miti! Tarii garba guutuu illee ta'uu dhiisuu danda'a, miila qullaa deemtus.
  - Bilisaan dhaladhee bosona keessa jiraadhe! Mormi koo harqoota beekee hin beeku. Humna jala galuun waan hin yaadamnedha. Namni dhuguma bilisa ta'e waan sadiif bitama - sababa, jaalala, Waaqayyoo. Garbichi lubbuu isaa keessa jiru bitamaadha - fedhii, hawwii, tajaajiltoota Waaqayyoof! - Wiitcher deebii bareedduu kenne.
  - Waa'ee isa dhumaa sirrii dubbatte! Dhuguma kan sirrii ta'e sidha, luboonni fi luboonni kun na dhaaban! - The Count dachaa fan, sana booda tooftaa "clamshell" hojjete, garuu hin milkoofne. - Wayinii tokko irratti si waliin haasa'uun na gammachiisa, yoo beekamaadha si ajjeese malee.
  - Mugiin wayinii tokko akka galaanaati - yoo fudhatame miila jala lafa dhabda! - Jedhe waraanni.
  - Garuu bilisummaan sitti dhagahama. Tooftaan kun akkam?
  Innis trident, achiis qilxuu qabate. Deebii kanaaf Wiitcher walgahii sana caalaatti rukute. Lakkoofsichis ni rarraa'ee duubatti deebi'e. Sana booda dorgommiin ammas itti fufe, Forsa akka waan madaa'etti socho'e, mormituu isaa sirna malee ishee fudhachuuf akka hin dandeenye hubate. Sana booda, Wiitcher tartiiba sochii murtaa"e erga amaleeffatee booda, lakkoofsi sun osoo hin eegin tarkaanfii billaa jijjiiree intalattii garaa maashaa, garuu kan dubartootaa irratti rukute. Dhiigni dhangala'e, barruu gadi fagoo ture. Madaan sun Wiitcher hin cabsine, garuu faallaa kanaatiin humna isheef kenne. Intalti haleellaa itti fufte, billaa balaqqeessa'ee, shubbisa ajaa'ibaa raawwatte. Akkasumas alaa irraa waraanni sun guutummaatti mataa ishee dhabdee dheekkamsa keessa waan jirtu fakkaatus, jireenyi bosona keessaa fi adamsuun daa"imummaa ishee irraa kaasee lola hunda caalaa hamaa ta"e keessatti sammuu ishee akka eegdu ishee barsiise. Dhiibbaa akkasii to"achuun Lakkoofsichaaf rakkisaa ture, duubatti deebi"e, rakkinaan parrying. Vedmakova yeroo garbichi kabajamaan sun akka waan jilba jala rukutteetti duubatti deebi'e qabatte. Rukuttaan sun tendon rukutee lakkoofsi karaa kenne, saffisi isaa gadi bu'e. Sana booda intalli teeknika mataa ishee qabattee, ofii isheetii baafatte, jawwee mataa sagal jettee waamte. Qabsaa'aa leenjii gaarii qabu qofatu waan akkanaa ofirraa harkisuu danda'a. Kana malees, haleellaan sagalffaan inni dhumaa kan hin dandaʼamne ture jechuun ni dandaʼama. Asitti dhimma makaanikaa ture, haleellaa calaqqisiisa, harki garmalee laafaa ture, haleellaawwan sana parrying, kanaaf haleellaan dhumaa xumurame. Yeroo jalqabaatiif loltuun kun hiriyyaa ogummaa fi saffisaa madaalawaa qabu irratti tooftaa kana kan raawwate yoo ta"u, billaa isaa gadi dhiisee yeroo hafuura baafatu, haaromsi sun milkaa"ina akka ta"e ifa ta"e.
  Lakkoofsi sun gara diimaa ta'ee, humna isaa dhabe.
  - Yaa carraa qabdu!
  - Dhuguma miti! Carraan akka cirrachaa tasgabbaa'aa miti - hojii cimaa qofatu simintoodhaan isa hidhu.
  Witcher ammas diina ishee madeesse, garuu gadi fageenyaan miti - ajjeesuu ykn qaama hir'isuu hin barbaanne. Ammas rukutee, somba ishee rukutte, lakkoofsi sun makaanikaalatti parried fi loltuun miila kilabii isheetiin billaa sana rukute. Kabajamaan garbaa sun guutummaatti meeshaa waraanaa kan hin qabne ta"ee argame. Wiitcher billaa ishee gattee diinaatti fiigdee lakkoofsa sana gufachiifte. Harki ishee qaama isaa qulfii tokkotti qabde.
  -Akka harka kennachaa jirtaa? - Ijji panther sanaa ni ibse.
  - Garba miila qullaa harka kennachuu nan lakkaa'a!
  Wiitcher akkas jechuun morme ho'aa:
  - Garba osoo hin taane, qabsaa'aa kaayyoo haqaa! Ati mataan kee garba taatee salphinni maal akka ta'e hubatte, isaan garuu namoota birooti, nu caalaa hin hammaatu. Kanaaf qalbii kee gaafadhu!
  . BOQONNAA Lakk.10.
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova sarara fuulduraa irratti wal lolan. Mucaa fi intalli sun duraanuu waraana yeroo dheeraa sana irraa baay'ee nuffisiisaa turan. Yeroo hunda ajjeesuu fi dhukaasuunis nuffisiisaa ta'a.
  Akka taphaati. Tapha dhukaasaa walfakkaataan yeroo gabaabaa keessatti nuffisiisaa ta'a.
  Ijoolleen kun dhukaasa fi yeroo hunda miila qullaa boombii darbachuu dadhabaniiru.
  Mucaan dabaree kenne. Faashistoota gadi muree.
  Akkasumas akkana jedhe:
  - Maa'eetaa!
  Intalti kun miila qullaa boombii darbatte. Isheen warra Fritzes facaaftee gammachuudhaan cooed:
  - Injifannoo haaraa, baayyee guddaa ni arganna!
  Garuu kun nuffisiisaa ta'aa jira. Miila qullaa gurbaa darbachuu irraa kaasee taankiin Hitler cinaacha isaaniitiin dhiibamuu isaa illee.
  Oleg sana booda qindeessuu jalqabe.
  Seenaa filannoo biraa. Zyuganov kaadhimummaa Stepashin"f sagalee hin kennine, gareewwan komunistii sadanis hin kennine.
  Kunis Duumaan Naannoo diigamuu fi filannoo dafee Adoolessa bara 1999 gaggeeffameen xumurame.
  Komunistoonni yeroo kamiyyuu caalaa cimoo akka turan beekamaadha. Akkasumas bu'aa ba'ii mootummaa Primakov irratti hirkatanii gara filannootti kan deeman yoo ta'u, achitti gahee guddaa taphataniiru. Uggurri Tokkummaa hanga ammaatti hin uumamne. Puutiin muummicha ministeeraa ta'uun hin mul'anne. Akkasumas weerarri hidhattoota Daagestan keessatti raawwatame sagalee dabalataa bitaatti dabaluu fi aangoo aangawoota ajjeese qofa.
  Walumaagalatti mootummaan gurmaa'ina dhabee argame. NDR dadhabee kufee, dhaabni haaraan qophaa'e hin turre. Akkasumas Stepashin, muummicha ministeeraa ta'ee muudamuu isaatiin, dhaaba aangoo irra jiru hin hoogganne. Sana booda Yeltsin guutummaatti hojiirraa isa ari'e.
  Gabaabumatti filannoon paarlaamaa bitaaf injifannoo guddaa argamsiiseera.
  Injifannoon komunistootaa dinqisiisaa ture. Kana malees, gareen Primakov-Luzhkov yeroo itti boqotan hin arganne. Garuu ammallee qonnaan bultoota waliin galmaa'uu danda'eera. Innis sadarkaa lammaffaa qabateera. Inni sadaffaan "Yabloko" ture, PR gaarii qaba ture. LDPRn sadarkaa 4ffaa qabateera. Garuu baay"inaan kan ta"e chaanaalonni pirezidaantii deggeran dhaaba kana dammaqinaan guddisan irraa kan ka"edha.
  Yeltsin immoo Zhirinovsky sadarkaa jeneraalummaa illee kenneera, ykn irra caalaa badhaaseera.
  Kanaaf wanti hundi akka haala addaa tokkootti ta'e.
  Mormitoonni aangoo Duumaa Naannoo Oromiyaa dhuunfatan. Akkasumas Yeltsin fedhii isaatiin akka bahu walii gale, Primakov akka isa bakka bu'u ifatti muude. Zyuganov muummicha ministeeraa fi nama harka mirgaa ta'e.
  Kun, walumaa galatti, komunistootaaf mijate. Araaramanis irra gahe. Basayev fi Khattab dirqiin Daagestan keessaa bahan. Garuu waraana gara Cheecheniyaa ofiitti hin ergine.
  Waraanni biyya keessaa fi garee hedduutti qoqqoodamuun yeroo muraasa booda achitti ka"e.
  Raashiyaan Maskhadov fi Kadyrov gargaarte. Primaakov filannoo pirezidaantii Raashiyaa salphaatti injifate. Inni lammaffaan osoo hin eegin Zhirinovsky ta'e - kan filattota isaa keessatti dorgomtoota biroo hin qabne, liberaal Yavlinsky ammoo dorgomaa isaa hin turre.
  Oleg Rybachenko barreeffama isaa addaan kute. Lakkii waan nama hawwatu miti. Ammas mata duree duraan uwwifame, Primakov, Zyuganov, fi USSR deebisanii dhaabuu booda. Itti dadhabe!
  Waan tokko qindeessuuf caalaatti hawwataa ta'uu danda'a. Fakkeenyaaf waa"ee hawaa.
  Mucaan yaada baasuu jalqabe.
  Magaalaan guddoon haaraan Impaayera Raashiyaa Guddaa Petrograd-Galaktik jedhamti turte. Innis kan hundeeffame urjii Saagitaariyoos jedhamu keessatti yoo ta'u, kunis giddugala galaaksii keessatti jechuun ni danda'ama. Urjiileen fi pilaaneetonni lamaan asitti qarqara Milkii Weey, bakka lafti dulloomaan gaaddisa argatte caalaa baay'ee dhangala'aa turan. Humnoonni Konfedereeshinii Dhihaa guutummaatti wiirtuu keessaa ari"aman. Haa ta'u malee, waraanni kun osoo hin argamne hin darbine: pilaaneetonni kumaatamaan lakkaa'aman barbadaa'aniiru, yaadannoowwan lafaa qofatu hafe. Kun sababni guddaan magaalaa guddoo gara bakka badhaadhaa fi nagaa galaaksii keessa jirutti ceesisuuf ture. Asitti cabsuun baayyee rakkisaadha, kanaaf, haala waraana hawaa waliigalaa keessattillee, sararri fuulduraa yaad-rimee abstraaktii ta"ee fi duubaan walgahii ta"etti, wiirtuun bu"uura guddaa Raashiyaa fi cimina industirii ta"eera. Magaalaan guddoon guddattee pilaaneetii Kiishish guutummaatti liqimsitee gara magaalaa guddittii guddaatti jijjiiramte. Magaalaa guddittii nama dhuunfaa sababa qabeessa taʼe kamiyyuu dinqisiifachuu dandeessu. Xiyyaaronni hedduun samii diimaa keessaa kutan.
  Maarshaal Maxim Troshev gara Ministira Ittisaa, Super Marshal Igor Roerich waamame. Walgahiin dhufu kun sochiin diinaa haalaan dabaluu isaa kan agarsiisu ture. Waraanni kun nama hunda dadhabee qabeenya akka funyoo saamtuu nyaate, namoonni tiriliyoonaan lakkaa"aman keessatti du"anii, namni milkaa"ina barbaadamu galmaan gahuu hin dandeenye. Militarization ijaarsa Petrograd-Galaktik irratti mallattoo isaa dhiise. Manneen olka"oo gurguddoon tarree sirrii ta"anii dhaabbatan, isaanis iskuweerota gabatee cheezii magaalaa irratti argaman bakka bu"u. Kunis fedhii malee marshaal uumamuu armaada hawaa yaadachiise. Lola isa dhumaa irratti dooniiwwan urjii gurguddoon Raashiyaas bakka isaanii qabatanii, achiis akka tasaa uumamuu cabsuun doonii alaabaa diinaa rukutan. Lolli akka gaariitti yaadame gara waldhabdeetti jijjiirame, dooniiwwan tokko tokko walitti bu"anii, balaqqeessa ifaa hamaa ta"een dhoo"an. Vaakuumiin sun akka waan volkaanoowwan gurguddoon dho"anii fi lageen ibiddaa al tokkotti yaa"anii, sululawwan abidda si"oolii qarqara isaanii dhoohee, dalga diigumsaatiin isaan uwwisee halluu ta"e. Lola jeequmsaa keessatti milkaa"inni waraana Raashiyaa Guddittii waliin ture, garuu injifannoon gatii garmalee guddaa kaffale. Doonii urjii kuma hedduu gara yaa"a paartiikilii elementariitti jijjiiraman. Dhugaadha, diinaaf kasaaraa kana caalu irra gaʼeera. Raashiyaan akkamitti akka lolan beeku, garuu konfedereeshiniin sanyiiwwan hedduu of keessaa qabu aariidhaan cabsee mormii mata jabeessa kaa'e.
  Rakkoon guddaan wiirtuun konfedereeshinii kanaa, kan galaaksii Thom keessatti argamu, balleessuun baayyee rakkisaa ture. Qaroominni durii daagiiwwan boca meeppiliin qaban, kan waggoota miliyoonaan lakkaa"amaniif tuuta urjii kana keessa jiraatan, masaraa hin weeraramne dhaabuun sarara ittisaa cimaa, kiyyoodhaan guutameen of marsee ture.
  Iddoo "Mannerheim" kana cabsuuf, waraanni Raashiyaa guutuun gahaa hin ta"u. Waraana xumuruun hin danda'amne. Pilaaneetonni fi sirnoonni yeroo hedduu harka wal jijjiiran. Maarshaalli kun miira abdii kutannaatiin magaalaa guddoo keessa naanna'ee ilaale. Giraavaayoleetii fi flaaneroonni fiigan halluu khaakiitiin kan dibaman siʼa taʼu, kaayyoon xiyyaarichaa lama taʼe bakka hundatti dhagaʼameera. Gamoonni tokko tokko boca taankii gurguddaa ykn konkolaattota lolaa loltoota miillaa kan seensa osoo hin taane daandii qabatanii turan. Akkamitti burqaa bishaanii tokko barmeela taankii baallee qabu akkasii keessaa dhoohe, bishaan halluu diimaa fi emeraaldii "aduu" afran calaqqisiisu, gaaddidduu kudhan kudhan ta"een taphachaa, akkasumas mukkeen biyya alaa fi daraaraan gurguddaan jirmaafi baallee isaa irratti biqilan, akka uumaman ilaaluun nama kofalchiisa ture iddoowwan biqiltuu fannifaman kanneen adda ta"an. Taankii ammayyaa, kan samii olka"aa guddaa qofa, yeroo baay"ee boca sirrii kan qabu, qawwee hedduu kan hidhate. Manneen akkasii keessa jiraachuun mijataa fi mijataa dha, yoo haleellaan magaalaa guddoo biyyattii irratti raawwatame gamoon walfakkaataan daqiiqaa shan keessatti gara kutaa lolaa cimaatti jijjiiramus. Namoonni karaa sanarra darban gita hundumaa, daa"imman xixiqqoo illee uffata waraanaa ykn uffata jaarmiyaalee waraanaa gargaaraa adda addaa uffataniiru. Albuudni saayibarii mana jireenyaa (homing cyber mines) stratosphere keessatti ol ka"aa ture; Ifa taʼan kun, daandiiwwan sillaasee daawwitii qaban, balaqqeessa ija namaa hawwatuun lolaʼuudhaan, mana kuusaa samii ibsu turan. Maxim Troshev garmalee akkasii hin baranne ture.
  "Urjiileen asitti garmalee hedduudha. Anaaf immoo baay"ee ho"aa dha."
  Maarshaal dafqa morma isaa irraa haxaa'ee qilleensa qabsiise. Balaliin dabalataa rakkoo tokko malee kan deeme yoo ta'u, utuu hin turin gamoo Ministeera Ittisaa mul'ate. Seensa irratti konkolaattonni lolaa afur turan. Luchiars spiky suckers isaanii waliin - bineensonni miira urgaa'uu kan saree caalaa dachaa kudha shan ciccimoo ta'an - Troshev marsan. Masaraan saayikilooppii suppermaarshaal kanaa lafa jala gadi fageenyaan kan seene yoo ta'u, dallaan isaa furdaan qawwee pilaasmaa fi leezaroota dhangala'aa ta'an kan of keessaa qabu ture. Keessi bunker gadi fagoo salphaa ture - qananiin hin jajjabeeffamne. Kana dura Troshev hogganaa isaa pirojekshinii sadii qofaan arge. Supermarshal kun maanguddoo, loltuu muuxannoo qabu kan waggaa dhibba tokkoo fi digdamii ture. Liftii saffisa guddaa qabuun gadi bu"uun, lafa jalaa kiiloo meetira kudhan gaarii ta"e keessa seenuun qaba ture.
  Maarshaalli kun kordoo eegdota filatamoo fi roobootii lolaa bira darbee waajjira seenee, kompiitarri pilaasmaa hologiraamii galaaksii babal"ate kan mallattoo loltoonni Raashiyaa walitti qabamuu fi bakka diinni itti rukutame jedhamee yaadamu qabu fakkeesse. Hologiraamonni xixiqqoo taʼan naannoo sanatti fannifamanii turan; To"annoon isaan irratti godhamu walitti fufiinsa hin qabu ture; Troshev ulfina kana yeroo dheeraaf hin ilaalle gabaasa biraa dhiyeessu qaba ture. Igor Roerich dargaggeessa fakkaata, fuullisaas kan qinxirii hin qabne jechuun ni danda'ama, rifeensa furdaa diimaa qaba ture. Jiraachuu fi jiraachuu kan danda'u fakkaata ture, garuu qorichi Raashiyaa haala yeroo waraanaa keessatti umurii namaa dheeressuuf garmalee fedhii hin qabu ture. Faallaa kanaatiin, jijjiiramni dhalootaa saffisaan jijjiirama tirannaa kan kakaase siʼa taʼu, nama waraana filatamaa gara laafina hin qabneef faayidaa qaba ture. Umuriin jireenyaa waggaa dhibba tokkoo fi shantama qofaan daangeffama ture. Elite ta'eef illee. Hayyee, saffisi da"umsaa baay"ee ol"aanaa ta"ee hafe, ulfa baasuun daa"imman mudaa qaban qofaaf, ulfa ittisuun dhorkaadha. Suppermaarshaalli kun yeroo seenu ija isaa gara Troshev tti garagalche.
  - Kunoo immoo Maaksiim. Daataa hunda kompiitara irratti gataa, ni hojjeta, furmaata ni kenna. Taateewwan dhiheenyatti raawwataman ilaalchisee maal jechuu dandeessa?
  - Konfedereeshinii fi michoonni isaanii barumsa gaarii baratan. Miizaanni kallattii keenyatti garagalee jira, kurnan darban keessatti lola harki guddaan injifameera.
  Rooriich mataa isaa rukute.
  - Ani beeka. Garuu michoonni Konfedereeshinii, Dugs, haala mul"atuun sochii guddaa jalqaban. Balaa hamaa fiduu jalqabaniiru.
  - Waliigaluu.
  Roerich suuraa hologiraamii irratti argamu cuqaasee xiqqoo guddiseera.
  - Si dura galaaksii Smoor dha. Kunoo bakki cimaan Dug guddicha lammaffaa ta'e. Kunis bakka rukuttaa ijoo rukunna. Yoo milkaa"e, torbaatama keessatti, yoo baay"ate waggaa dhibba tokko keessatti waraana sana injifachuu dandeenya. Yoo dadhabne immoo waraanni kun jaarraa hedduuf harkifata. Ajajaa gahumsa qabu ta'uu kee mirkaneessiteetta, kanaaf Operation Steel Hammer akka hooggantu yaada dhiheessa. Ifaadhaa?
  - Sirriidha, Kabajamoo.
  Igor fuula isaa rurrukute.
  -Mata dureewwan akkasii maaliif? Salphaatti nu qunnamaa: Jaalle Super-Marshal. Kana eessaa kaafte?
  Maaksiim qaana'uu itti dhaga'ame.
  -Ani Jaalle Suupermaarshaal Bing waliin baradhe. Akkaataa impaayera durii lallaban.
  - Ifaa. Amma garuu impaayera adda ta'eera, dura taa'aan aadaa fi hojimaata kanaan duraa salphiseera. Kana malees, jijjiiramni aangoo yeroo dhiyootti dhufaa jira, obboleessa hangafaa fi ajajaa olaanaa haaraa ni qabaanna. Tarii hojiirraa ari'ama, yoo Operation Steel Hammer milkaa'e bakka kootti isin muudama. Dursinee qo'achuu qabna, kun itti gaafatamummaa guddaadha.
  Maarshaalli kun Roerich irraa dachaa sadii ol kan xiqqaate waan ta"eef, sagaleen gargaarsaa baay"ee sirrii waan ta"eef mufannaa kan hin uumne ture. Jijjiiramni hogganaa ta'uuf jedhus, hogganaan isaanii haaraan lamaan isaanii caalaa xiqqaa ta'a. Uumamaan kun hunda caalaa gaarii ta'a.
  - Qophaa'eera. Raashiyaa guddittii nan tajaajila!
  - Kanaaf deemi. Jeneraalonni koo bal'inaan isiniif guutu.
  Erga nagaa gaafatee booda maarshaalli sun ni deeme.
  Koridoorii bunker kan dibame khaki ture. Waajjirri muummee hojii kanaa armaan gaditti argama ture. Kompiitaroonni footonikii fi pilaasmaa hedduun saffisa ariifataadhaan odeeffannoo qabxiilee meetaagalaaksii adda addaa irraa yaa"u adeemsisan. Hojiin idilee baay"een fuuldura isaa waan tureef, maarshaal sa"aatii tokkoo fi walakkaa booda qofa kan gadhiifame. Amma gara galaaksii ollaa tokkootti utaalcha dheeraa (hyperjump) isa eegaa ture. Humnoonni gurguddoon achitti walitti qabamuu qabu, kunis doonii hawaa Raashiyaa hunda keessaa harka jahaffaa jechuun ni danda"ama. Doonii urjii miliyoona hedduu. Bal"inni xixiqqoo erga xumuramee booda, maarshaalli sun gara bishaanii ol ka"e. Qabbana gadi fagoon sun hoʼa cimaadhaaf bakka kenne. Ifa afur bakka olka"iinsaatti walitti qabamanii, gonfoo gara laafina tokko malee samii arraabuun rifatanii, yaa"a xixiqqoo pilaaneetii kana irratti dhangalaase. Ifni dhangala"aan daandii daawwitii qabu irra yaa"a ture. Maaksiim xiyyaara harkisa lafaa keessa utaalee, keessa isaa mijataa fi qabbanaa'aa waan tureef, gara alaatti fiige. Kana dura gara Petrograd-Galaktika dhaqee kan hin beekne yoo ta"u, magaalaa guddoo jiraattota biliyoona dhibba sadiitiin jiraattu ija isaatiin arguu barbaade. Damee waraanaa dhiisee, wanti hundi jijjiiramee caalaatti gammade. Gamoonni walnyaatinsa jalqabaa qaban ni mul'atan, tarii qananiin jedhee isaan waama - bakka bu'oonni gita mirgaa isaan keessa qubatan. Yeroo waraana waliigalaa, laayibariin oligarkii hir'ate, garuu guutummaatti hin barbadaa'in. Masaraawwan mootummaa hojii aartii dhugaa turan. Isaan keessaa tokko masaraa bara gidduu galeessaa kan fakkaatu siʼa taʼu, bakka ilkaan parapet bakka mukkeen meexxii jiranitti ture. Kan biraan immoo miila haphiidhaan kan dhaabbate siʼa taʼu, daandiin bilisaa isa jalatti diriiree ture, saree maraattee halluu ifaa qabu, urjiidhaan kan haguugame fakkaata ture. Gamoonni namoonni hiyyeeyyii taʼan keessa jiraatanis hedduun isaanii mooraa waraanaa wajjin walitti dhufeenya kan hin kakaasne siʼa taʼu, faallaa kanaatiin, fuula dinqisiisaa kan calaqqisu siʼa taʼu, siidaa hoggantootaa fi ajajoota jaarraa darbaniitiin kan faayame ture. Wanti hundinuu khakiin dibamuu hin qabu jedhee yaade Troshev. Kana malees, tarii magaalaan uumama cufa keessatti baay"ina ummataa qabdu ijaarsa bareedaa qabaachuu qabdi. Keessattuu dameen turistii halluu adda addaa kan qabu yoo ta"u, daandii deemsa socho"aa fi gamoolee boca ruuzii gurguddaa qaban, akkasumas tuuliippii daraaraa fi wal-xaxaa, deezii hidhaa fi bineensota biyya alaa walxaxaa ta"een makaman qaba ture. Mul"ataan, risaa ykn saree ilkaan saabaa qabu keessa jiraachuun nama hawwata, ijoollee gammachiisa. Haa ta"u malee, ga"eessonnis yeroo caasaan akkasii socho"u ykn taphatu ni ajaa"ibsiifatu. Jawween mataa kudha lamaa kan naanna"u kun burqaawwan halluu adda addaa qaban, kan ni"ooniin ibsaman, afaan tokkoon tokkoon isaanii irraa dhoo"an, maarshaalicha irratti yaada hin haqamne uume; Walumaagalatti, burqaawwan boca baay"ee ajaa"ibaa qaban baay"een kan turan yoo ta"u, jeettiiwwan halluu adda addaa qaban meetira dhibbaan lakkaa"aman qilleensa keessa darbatu turan. Akkasumas hammam bareedduudha, ifa aduu afran keessatti, wal-xaxaa ta"anii bifa bishaanii, tapha halluu ajaa"ibaa, adda ta"e. Ijoolleen as jiran gammachuu fi bareedduu turan: uffannaan isaanii halluu adda addaa qabu, elfota oduu durii wajjin wal fakkaachuu isaaniif kenne. Asitti namoonni qofti hin turre, daawwattoonni walakkaan alagaa turan. Kanas ta"e sana ijoolleen ormaa gammachuudhaan ijoollee namaa wajjin taphachaa turan. Troshev biqiltoota sammuu qabanis qunnameera. Dandelion mataa warqee lalisaa kan miila afur fi harka haphii lama qabu. Daaʼimman isaanii miila lama qofa kan qaban siʼa taʼu, mataan isaanii warqee taʼe tuqaa emeraaldii hedduudhaan kan facaʼe ture. Maxim sanyii kana akka gaariitti beeka ture - Gapi, uumamtoota biqiltoota saala sadii qaban, nagaa kan jaallatan, garuu fedhii hireetiin gara waraana urjiilee gidduu jiru hundatti harkifamanii michuu uumamaa Raashiyaa Guddittii ta'an.
  Bakka bu'oonni sanyiiwwan biroo gahaa turan - irra caalaan isaanii mootummoota giddu galeessa ta'anii fi pilaaneetota. Magaalaa guddoo impaayera kanaa isa nama hin amansiifne ilaaluu barbaadan. Asitti waraanni fagoo fi dhugaa kan hin taane fakkaata, parsecs kumaatamaan fagaatee jira, ta"us, miirrii tasgabbaa"aa hin taane marshal hin dhiisne. Pilaaneetota isaan haleeluu qaban sana irratti uumamtoonni sammuu qabanis ni jiraatu, uumamtoonni yaadan biliyoonaan lakkaa"aman guutuun akka du"an yaadni mataa koo keessatti ka"e. Sulula dhiigaa ni dhangala'a, magaalonni fi gandoonni kumaatamaan lakkaa'aman ni barbadaa'u. Garuu inni marshal impaayeraati, dirqama isaa bahuu qaba.
  Maarshaalli kun wiirtuu turistii kana erga dinqisiifatee booda xiyyaarri harkisa lafaa kun akka bobbaafamu ajajee gara naannoolee industirii qajeele. Manneen as jiran xiqqoo gadi bu'anii, haala salphaa ta'een kan hojjetaman turan. Warshaaleen kunneen lafa jala gadi fageenyaan kan argaman turan.
  Xiyyaarri harkisa lafaa akkuma bu'een tuuta gurbaa miila qullaa uffataafi meeshaalee qulqulleessituu qabatanii battaluma sanatti gara isaatti fiigan. Ragamuffins haphii citaa duraan dadhabe, khaki faded, boolla gurguddaa ciccitaa qabu. Gadi fageenyaan kan gogaa, gurraacha jechuun ni danda"ama. Waraanni yeroo dheeraaf fudhatame kun sabbata isaanii akka cimsatan waan isaan dirqisiise fakkaata. Troshev mararfannaa itti dhagaʼamuu jalqabe. Konkolaachisaan Kaapteen Fooks miira akkasii hin qoodne.
  - Kottaa hantuuta xixiqqoo, as ba'aa! Maarshaal dhufaa jira! - jedhee boo"e.
  Ijoolleen mana hin qabne kallattii hundaan fiigaa turan, wanti isaan argan kofoo isaanii xuraa'aa qofa ture. Yeroo tokkotti lafa "aduu" afur irraa ho"u irratti miila qullaa deemuun rakkisaadha, ijoolleen hiyyeeyyiinis kophee maal akka ta"e hin beekan turan. Ijoollee dhiiraa keessaa tokko garuu warra kaan caalaa ija jabeessa ta'ee argamee garagalee quba gidduu isaa agarsiise. Kaapteeniin sun dhoo"aa baasee mucaa of tuulummaa qabu sanatti dhukaase, silaa maarshaalli sun yeroo dhumaatti harka kaappiteenii sanaa dhiibuu danda"e. Himannaan sun balali"ee darbee, daandii irratti boolla uume, ciccitoonni dhagaa baqfame miila qullaa gurbaa sanaa irratti bu"ee, inni immoo asfaaltii irratti kufe. Carraaqqii fedhii isaatiin loltuun gara fuula duraa iyya isaa ofirraa ittisuu danda"ee dhukkubbii sana dandamatee ka"e. Maaksiim Kaapteeniin kun fuula isaa irratti dha'annaa cimaa kenne.
  - Guyyaa sadii mana waardiyyaa keessa. Xiyyeeffannoo, harka cinaacha keessan! - Marshaalli sagalee sodaachisaan ajaje - Ijoolleen qabeenya keenya, isaan kunuunsuu qabna malee ajjeesuu hin qabnu. Hubatteettaa, bineensa?
  Sareenis harka isaa cinaacha isaa irratti diriirsite. Innis mataa isaa qaxxaamuree rukute.
  - Akkaataa dambii baheen deebii kennuu.
  - Eeyyee obbo.
  Maaksiim ija isaa gara gurbaa sanaatti garagalche. Rifeensa diimaa kan qabuu fi fuula bareedaa, haxxummaa fi maashaa kan qabu ture. T-shirt ciccitaa jalatti, abs isaa cimaan kan chocolate bars sararame arguu dandeessu.
  -Maqaan kee eenyu?
  - Yaanesh Koowalskii! - Namichi citaa sun gubbaa somba isaa irratti boo'e.
  - Makings loltuu cimaa si keessatti nan arga. Mana Barumsaa Zhukov seenuu barbaadduu?
  Mucaan sun dhiphina keessa seene.
  - Ani nan gammada, garuu warri koo hojjettoota idilee waan ta'aniif kaffaltii barnoota koo kaffaluu hin danda'an.
  Maarshaal kolfe.
  - Tolaan ni galmaa'a. Ati akkuman arge qaamaan cimaadha, iji kee immoo waa'ee dandeettii sammuu dubbata. Wanti guddaan akka gaariitti barachuudha. Yeroon kun yeroo ulfaataa ta'us yeroo waraanni xumuramu hojjettoonni illee haala gaarii keessa jiraatu.
  - Diinni ni injifata! Ni injifanna! - Yaanesh ammas gubbaa somba isaa irratti iyye.
  "Ergasii tarree keessaa bakka kee fudhadhu loltuu." Jalqabaaf immoo - konkolaataa koo keessatti.
  Liisaan ni qoonqa. Mucaan sun xiqqoo xuraa'aa waan tureef, keessaan isaas isa booda dhiqamuu qaba ture.
  Xiyyaarri harkisa lafaa ol ka'ee gara kutaa mootummaatti fiige.
  Jaaneesh, hafuura baafachuudhaan, manneen gurguddaa fi qananiin faayame sana qoratte.
  - Damee giddugaleessaa keessa akka seennu hin hayyamamu, kunis baay'ee nama hawwata.
  - Kana caalaa gahaa ni argita.
  Ta'us garuu, maarshaalli kun miira gara laafinaan kan oofu gara giddugala turistii sanaatti akka ol balali'u ajaje. Mucaan sun ija isaa hundaan ilaale, jecha jechaatti waan arge nyaate. Konkolaataa keessaa utaalee bahee, daandii miillaa socho"u irra fiiguu, yaabbannoo sammuu namaa hadoochu keessaa tokkotti ol ba"uu akka barbaadu hubatamaa ture.
  Maaksiim inni yeroo baayʼee cimaan ture akkuma yeroo kaanii guyyaa sanaa gara laafessaa fi lallaafaa ture.
  - Yoo barbaadde "gaara gammachuu" irra yaabbadhu, sana booda kallattiin gara koo koottu. Maallaqa fudhadhu, yoo kana hin taane si hin galchan.
  Maarshaalli waraqaa sana dabarsee kenne.
  Yaanesh gara yaabbannoo sanaatti fiige, garuu bifti isaa garmalee mul'ata ture.
  Seensa galma hawaa-ninjaatti, roobootii gurguddoon isa dhaabsisan.
  -Gurbaa, ati uffata gadhee qabda, ifatti naannoo hiyyeessaa irraa. Ugguramtanii gara buufataatti geessuu qabdu.
  Mucaan sun miliquuf yaale, garuu qawwee nama ajaa'ibsiisuun rukutanii asfaaltii irratti darbatan. Troshev konkolaataa keessaa utaalee qorachuuf deemuu qaba ture.
  - Eegaa, kaadetiin kun na waliin jira.
  Poolisoonni ol harkisan, maarshaalicha ijaan ilaalaa dhaabbatan. Maaksiim uffata dirree uffatee kan ture yoo ta"u, epaulette ajajaa waraanaa garuu aduu afran irratti warqeedhaan ifaa ifaa ture.
  Paatrooliin olaanaa, leetenaantii poolisii, nagaa gaafate.
  - Dhiifama Maarshaal, garuu qajeelfamni kadhattoonni giddugala keessummoota galaaksii hunda irraa fudhannu akka hin seenne dhorka.
  Maxim ofii isaatii naannoo kabajamaa akkasii keessatti ragamuffin gadhiisuun dogoggora akka hojjete hubate. Garuu dogoggora isaa agarsiisuuf yaada hin qabu ture.
  -Mucaan kun iskaaptiidha. Ramaddii ajaja olaanaa irraa kenname raawwachaa ture.
  Letenaantichi mataa isaa rukutee buttooni shaashamannee isaa dhiibe. Janesh Kowalski jerked fi gara sammuu isaatti deebi'e. Maarshaalli kolfee harka isaa diriirsee. Yeroo kanatti, galaaktoonni alagaa afran akka tasaa namoota biimii darbataniin rifatan. Alaan, ormoonni kun, citaa mukaa gara jabeessa taʼee fi gogaan isaanii halluu diimaa fi bunni itti makame fakkaatu turan; Osoo monsteroonni dhukaasa banuuf yeroo hin argatin, Maxim haguuggii irratti kufee, blaster tokko baasee. Karaan abiddaa gubbaa darbee, siidaa halluu adda addaa qabu sanatti kufee, bakka fakkii gaarii qabu sana gara footooniitti biifame. Troshev haleellaa lama laser beam tiin kute, inogalacts lamaan lubbuun hafan gara cinaatti socho'an. Isaan keessaa tokkos biimii hin hafneen qabame, inni lammaffaan garuu ledge fuula duuba dhokachuu danda'eera. Monster kun yeroo tokkotti harka sadii irraa dhukaase, Maxim dafee socho'us xiqqoo rukutame - cinaacha isaa gubatee harki isaa mirgaa miidhame. Raayyaan diinaa tangentially hawwata "mad water lily" rukute. Dhohinsi itti aanee dhufe.
  Mul"anni maarshaalichaa dambali"aa ture, garuu akkamitti Yaanesh citaa ciccitee diinaatti akka darbate arguun isaa isa ajaa"ibe. Maxim humna namummaa hin qabne dargaggeessa dadhaboo fakkaatu kana keessatti dhokate ajaa'ibsiifate... Darbatichi sirrii ta'ee argame, tarree ija shan keessatti. Uumamni sun jigsee gara fuulduraatti tarkaanfate, raafamee. Kun dhukaasa Maaksiim kaayyoo gaarii qabuuf lubbuu bineensichaa xumuruuf gahaa ture.
  Lolli dafee xumurame. Yeroo sanatti poolisiin dhukaasa banuuf illee hin yaalne. Maarshaalli sun battaluma sanatti kana hubate.
  "Warri gaariin hundi fuulduraan wal lolu, duubaan, daandii magaalattii irratti abshaalonni ala taa"aa jiru.
  Letenaantiin nyaata gaarii nyaate sun gara diimaa ta"e. Maximitti dhiyaadhe.
  - Jaalle Maarshaal, dhiifama gaafadha, garuu isaan warra biimii ulfaataa darbatan qabu turan, nuti immoo...
  - Maal immoo sun! - Maxim gara blaster kan patrolman"s belt jirutti akeeke. - Balali'aa swatter? Kan nama gaddisiisu, akka fakkaatutti, magaalaa guddoo keessatti hojiin siif hin jiru. Hojii malee hin taa"u, gara fuulduraatti akka si ergamuuf nan yaala.
  Maaksiim mucicha harkaan erga agarsiisee booda, xiyyaara harkisa lafaa sana keessa akka utaalu isa gargaare, achiis harka isaa jabeessee raase.
  -Eeyyee ati adurreedha. Waa'ee kee hin dogoggorre gammadeera.
  Kowalskiin sagalee isaa baayʼee guddaa fi gammachuudhaan kan dhagaʼamu siʼa taʼu, haala michoomaa taʼeen ija isaa kan rukute.
  - Darbannaa milkaa'aa tokko qofa hojjedhe. Ani nan danda'a ture...
  - Carraa ni argatta. Kolleejjii eebbifamtee kallattiin gara lolaatti seenta. Jireenya kee guutuu si dura jira, ammallee hamma qarqaraatti qabsaa'uu qabda.
  - Waraanni guddaadha! - Gurbaan quuqama guddaan iyye. - Hatattamaan gara fuulduraatti deemuu barbaada, qawwee biimii kaasuun barbaada...
  - Achumaan gochuu hin dandeessu, lola jalqabaa irratti ni ajjeefamta. Dursa ogummaa addaa argadhu.
  Yaanesh aariidhaan urgaa'e. Dandeettii isaa irratti ofitti amanamummaa qaba ture, dhukaasa dabalatee waan baay'ee hojjechuu akka beeku dursee itti fakkaate. Yeroo kana xiyyaarri harkisa lafaa kun Paarkii guddaa Michurinsky jedhamu irra balali'aa ture. Mukkeen gurguddoon achitti kan biqilan yoo ta"u, gariin isaanii olka"iinsa meetira dhibba hedduu ga"aniiru. Fuduraaleen isaas baay"ee guddaa waan ta"aniif, gidduu nyaattee keessa jiraachuu dandeessa. Anaanas jeneetikiidhaan fooyya'ee fi gogaa warqee qabu sun nyaata nama hawwatu fakkaata ture. Dhugaadha, faallaa waan eegameen, gurbaa sana irraa dinqisiifannaa guddaa hin kaasne.
  - Duraanis bosona akkasii dhaqeen ture. - Yaanesh ibseera. - Godinaalee giddu galeessaa irraa adda ta'ee namni hundi achitti hayyamama. Miilaan achi ga'uuf yeroo dheeraa fudhatus.
  - Tarii! - Jedhe Maxim. - Ammas, biqiltoota asitti argaman dinqisiifadhaa... Mushroom tokkotu jira, platoon guutuun jala seenuu danda"a.
  - Fakkaata balali'aa guddaa agaric qofa. Kan hin nyaatamnedha. Fuduraalee muraman boorsaa guutuu walitti qabuu koo nan yaadadha. Pavarara nan jaalladha - gogaan isaa haphii fi mi'aan isaas guutummaatti mi'aawaa dha. Harbuun isaa wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu homaa miti. Yeroo murattu of eeggannoo gochuu qabda. Dho'uu danda'a, achiis sululli sun akka bishaan kuufamaa ta'a - jecha tokko dubbachuuf illee osoo hin argatin si baatee deema. Firiin asitti argamu garmalee guddaadha. Kutaa kutaadhaan boorsaa pilaastikii keessatti baattee deemuun sirra jira, kunis baayyee nama hin mijatu.
  Maaksiim Jaaneesh garba isaa irratti rukute.
  - Wanti hundi nyaataan hin madaalamu. Mee gadi bu'ee daraaraa tokko tokko haa fudhannu.
  - Intalaaf kennaa! Maaliif hinta'u!
  Harki gurbaa sanaa isteeriingii bira ga'e. Kaapteen Fooks aariidhaan quba isaa rukute.
  - Isteeriingii hin tuqinaa, saree.
  Achumaan deebii kennuudhaan immoo maarshaalicha irraa ceepha'uu biraa argate.
  "Ijoollee loluuf hamilee qofa qabda."
  - Dhiifama, Kabajamoo!
  Yaanesh kolfuu dhiisuu hin dandeenye.
  - Yoo barbaadde yaali. - Maxim hayyamame.
  ''Simulaatorii irratti muuxannoo qaba,'' jedha Yaanesh.
  Kowalskiin gaaddidduu shakkii fi sodaa tokko malee harka isaa isteeriingii irra kaa'ee konkolaataa gadi qajeelche. Dhugumayyuu dandeettii dinqisiisaa qaba ture. Xiyyaarri harkisaa kun fiixee muka gurguddaa bira darbee fiige.
  Maxim gidduu hin seenne, mucichi xiyyaaricha akka to'atu taasiseera. Hojii isaa baayyee milkaa'inaan akka dandamate, jirma gurguddaa gidduutti socho'aa, kufee hin beeku, waggoota isaa ol teeknika virtuoso agarsiise jechuun qaba. Haa ta"u malee, yoo kufellee, waan guddaa hin ta"u, xiyyaarri harkisaa sirna nageenyaa mudaa hin qabne qaba. Dhumarratti, bakka qulqulluu daraaraa xixiqqoo garuu baayʼee bareedaa taʼeen facaʼe keessa taaʼan. Ogeessi gaariin sun arjummaadhaan faaya sana waan facaase fakkaata ture. Halluuwwan walxaxaa taʼan ija namaa kan jaamsan siʼa taʼu, urgaan nama macheessuunis gammachuu ibsamuu hin dandeenye kan kakaase ture.
  Yaanesh dinqisiifannaa isaatiin illee afuufe. Yeroo isaan bu"an mucichi utaalee bahee daraaraa sassaabuu jalqabe, harka guutuu ol kaase. Maxim dhiiga qabbanaawaa ture, teessuma lafaa ni jaallate, kanas ta'e sana, wanti nama sodaachisu ture. Balaa itti dhaga'amuu. Maarshaalli kun ibiddaa fi bishaan keessa waan darbeef, yeroo muraasaaf isa gadi dhiisa. Akka seeraatti magaalaan guddoo impaayera guddaa bifa jireenyaa dhala namaaf balaa ta"e qabachuu hin qabdu. Asitti wanti adda ta'e jira. Maaksiim gurbicha harkaan agarsiisee callisee gurra isaa keessatti xuxxuqe:
  - Diinonni nutti dhihoo jiru. Daraaraa dhoksi na waliin kottu.
  Ijji Jaaneesh ni ibse.
  - Qophaa'eera.
  To'annoo Kaapteen Fooks jalatti baallee sana konkolaataa keessaa dhiisanii, Maaksimii fi Yaanesh bosona keessa gad fageenyaan socho'an. Dhugaadha, loltoonni waamamee naannoo sana qoosuu qaba ture. Garuu Maaksiim gammachuudhaan booji'ame. Jaaneesh hawwii jaalalaatiin akka qabame beekamaadha; Sagalee akka hin dhageessifneef yaaluun bosona keessa karaa isaanii tolfatan. Yaanesh miila qullaa isaa qamadii diimaa irratti gubuu danda'eera, garuu gogaan hanga jilba isaatti jiru bishaan gurguddaan kan uwwifame ta'us of to'ateera.
  "Of eeggadhu" jedhee Maxim xuxxuqe. - Bosona keessatti balaan margaa hunda keessatti dhokatee jira.
  "Asitti dhoksaa ittisaa nu barbaachisa," jedhee Yaanesh xuxxuqe. Cirrachi sun reeffa sana salphaatti dhoksee ture; Ilbiisonni gurguddoon akkuma Yaneš mana barumsaa keessatti barate pilaaneetii kanarra namoota hin nyaatan. Gosoonni arthropods balaa guddaa qaban sadarkaa jeneetikiitti barbadaa"aniiru; Callisanii itti fufan. Akka tasaa Maaksiim ni qabbanaa'e. Uumamtoonni lubbu qabeeyyii xixiqqoo sun akka waan namni isaan sodaachiseetti boqonnaa malee amala qabaatan. Maarshaalli mucicha harka qabee gurra isaa keessatti xuxxuqe:
  - Fuulduratti duuluutu jira!
  Maaksiim meeshaa sagalee adda baasu kiisha isaa keessaa baasee naannoo naannoo isaa jiru of eeggannoodhaan dhaggeeffate. Sirriidha, qabsaa"onni namaa shan fi alagaa gara lakkoofsi isaanii wal fakkaatu naannoo sanatti ciisanii turan. Tole, madaala humnaa akkasiitiin lola irratti bobba'uu dhiisanii, diina bira darbuun gaariidha.
  Kanas godhan.
  Loltuun muuxannoo qabuu fi mucaan magariisaa walsimsiisuun socho'an. Bosona hedduu keessa deemuu qabna turre, hamma jilba keenyatti qilxuu keessatti liqimfamne. Marshaalli kun rakkina guddaadhaan cabbii sansalata namaa adda baasee bakka kana keessaa siqsee keessa darbuu danda'e. ISAANIS carraa kan qaban turan; Meeshaan sagalee adda baasu kun duraanuu jechoota lallaafaadhaan dubbataman adda baasuu dandaʼa ture.
  - Mister Resident, waan hin danda'amne narraa gaafachaa jirta.
  Deebii kanaaf sagalee croaking wajjin wal fakkaatu.
  - Ati immoo walumaa galatti qarshii osoo guutummaatti hin hojjetin qofa fudhachuu baratteetta.
  Timbre irraa yoo ilaalle, sanyii nama hin taane keessaa tokko ture.
  - Walakkaa miliyoona siif kaffalan, kanaafuu maal? Odeeffannoo yeroon isaa darbe waa'ee saatalaayitii basaasaa.
  "Badii koo miti" jedhee sagalee namaa dadhabbiidhaan of qajeelchuu itti fufe. - Odeeffannoon gosa kanaa, akka qajeelfamaatti, baay"ee dafee yeroon isaa darba. Ani waan hundumaa kan danda'u miti.
  - Achumaan kana hubanne, dadhabde jechuun salphaadha. Sirna Kremlin haleeluuf yeroo jennu, atii fi namoonni kee wajjin hojjetan faayidaa xiqqoo qabdu.
  Maaksiim ni raafame. Dhuguma sarara ittisaa humna guddaa qabu kan magaalaa guddoo fi giddugala galaaksii guutuu uwwisu irratti haleellaa ni dhufaa? Sirni Kremlin akkuma uumamtoonni isaa jedhanitti kan hin mo"amne yoo ta"u, kanas ta"e sana, diinonni garaa impaayera sanaa keessatti sochii yoo godhan, kun calaqqisiisa gaddisiisaa fida.
  - Beeki yaa dhiiroo yeroo dhiyootti meeshaa waraanaa bu'uuraan haaraa ta'e fayyadamna, gargaarsa isaatiin dooniiwwan urjii Raashiyaa osoo fageenya rukutuu hin ga'iin gara dafqatti jijjiiramu. Sana booda waraanni keenya akka dalga harkisa lafaa hunda keessa seenee jiruutti, iddoowwan Raashiyaa lolaasee addunyaalee impaayera ni jilbeenfata.
  Maxim dhiphina guddaadhaan hafuura baafate, gantichi abdii akkasiitti addatti akka hin gammanne fakkaata; Haa ta'u malee akkas jedhee deebiseef:
  - Tarreen shanaffaan yeroo kamiyyuu caalaa socho'aa waan jiruuf, weerarri keessan akka karooraatti ni deema.
  - Hojiin keessan yeroo dhiyootti humna lagannaa keenyaaf magaalaa guddoo keessatti bakka cimaa kudhan uumuudha. Loltoonni kiraa sassaabdota turistoota dahoo godhachuun asitti seenanii bosona keessa dhokatanii, achiis haleellaa waliigalaa keessatti gahee isaanii ni taphatu.
  - Akkas ta'a.
  - Ilaa immoo yaa dhiiroo haleellaan dooniiwwan urjii keenyaa yoo fashalaa'e siif hammaata. Faallaa sammuu ofii keetii si cicciree, ajjeechaan kee suuta jedhee fi dhukkubsataa ta"a.
  Maxim eenyu akka haasa'u arguu baatus SMERSH sagalee isaatiin gantuu sana adda baasuu akka danda'u mirkanaa'aa ture.
  - Waa'ee muudama yeroo dhiyootti hoggansa diinaa hunda ilaalchisee odeeffannoo nu barbaachisa. Waan beektu hunda.
  - Akka odeeffannoo kootti dargaggeessi Maarshaal Maxim Troshev doonii urjii galaaksii Smur keessatti akka ajaju muudame. Waa'ee isaa odeeffannoon sirrii ta'e hin jiru, garuu...
  - Wanti hundi ifaadha, Raashiyaan achitti haleellaa guddaa qopheessaa jiru. Akkuma yeroo hunda. Ajajaan haaraan kun haleellaa tasaa humnoota gurguddaan raawwatamuudha.
  Maxim ni raafame, gara fuulduraatti fiiguun geek sana ukkaamsuu barbaade. Opireeshiniin kun balaadhaaf saaxilameera.
  - Akkas natti fakkaata. Muudama biroo ilaalchisee...
  Gantuun kun yeroo dheeraa fi nuffisiisaa ta'ee tarreesse, garuu Maaksiim duraanuu karoora mataa isaa keessaa qaba ture. Tokkoffaa, callistee bakka kana gadhiisuu qabda, lammaffaa immoo hatattamaan SMERSH qunnamuu qabda. Achittis hatattamaan networkii basaasaa sana neutralize gochuu moo eeguu murteessu. Hundaafuu gantoonni adda baafaman balaa kan hin qabne yoo ta"u, odeeffannoon sobaa karaa isaanii dhangala"uu danda"a. Wanti guddaan ga'umsa amaatarootaa miti. Haa ta"u malee, mucaan hanga ammaatti tasgabbiidhaan taa"ee ture sun socho"ee, humni dargaggummaa guutummaatti akka jiru hubatame.
  - Tarii laayizeriin isaan rukutuu dandeenya ta'a Mister Marshal?
  "Lakki, haala kamiinuu" jedhee Maxim xuxxuqe. - Odeeffannoon kanumaaf, odeeffannoo walitti qabuu fi namoota sirrii ta"etti gabaasuuf. Yoo ajaja cabsitan dhuunfaan isinitti dhukaasa.
  Maarshaalli qawwee isaa biimii sodaachisaa ol kaasee.
  Yaanesh mataa isaa rukute.
  - Ajajni irratti hin mari'atamu.
  Maaksiim mucaa sana of biraa fudhachuu isaatti gaabbe. Maal yoo xuxxuquun isaanii dhaga'ame... Gidduu kana meeshaa sagalee adda baasu keessatti qoochoo dhaga'amee, alagaan ammas dubbate.
  - "Jupiter" yoo nu hin gargaarre pawn kana aarsaa gochuun kennuu akka dandeenyu itti himi. Sana booda Ol"aantummaan kee ni aara, araaramni immoo hanqina isaa keessaa tokko miti.
  Maaksiim, "Eeyyee, geggeessaan tokko cimaa ta"uu qaba" jedhee yaade. Yeroo tokko kuma filataman keessaa tokko ta"us, abbaan irree biyya bulchaa jiru akka tasaa yoo du"e qofa hogganaa ta"uuf carraa argate. Waggaa waggaan kuma tokko kan filataman yoo ta"u, naannefamni aangoo olaanaa waggaa soddoma keessatti ni raawwatama. Garuu carraan kun illee darbe. Tokkoffaa, amala Maaksiim garmalee lallaafaa ture, lammaffaa immoo dandeettiin isaa inni paranormal, ijoollummaa keessatti akkas cimaa ture, umurii wajjin laafaa dhufuu jalqabe. Haa ta'u malee, yeroo umuriin kee afurtama illee hin taane marshaal ta'uun... sun waan tokko dubbata.
  - Juupitaar hin tuqinaa. Inni abdii kee isa hunda caaludha. Isa malee carraan waraana injifachuu xiqqaadha.
  Inogalakt deebii isaaf waan hin dhagahamne tokko cackled. Sana booda ifatti akkas jedhe:
  - "Jupiter" yeroo socho"u gatii guddaa qaba. Sababa gocha dhabuu isaatiin loltoonni keenya kasaaraa garmalee irra ga'aa jira. Haa ta'u malee qajeelfama keenya itti dabarsitu. Ammaaf deemuun ni danda'ama.
  "Kana ta"eera, deemuun ni danda"ama" jedhee Maaksiim boqonnaa argatee hafuura baafate. Yeroo sanatti jecha isaa kana mormuudhaan dhohinsi uumame. Dhukaasni itti fufe.
  - Damn it! Ammas irra deebi'ii hojjedhu...
  Maarshaalli sun gadi jedhee, ija Yaanesh keessatti ibsaa gammachuu qofatu balaqqeessa"e.
  . BOQONNAA Lakk.11
  - Qalbii dubbatta! - Garbichi of tuultuu sun gungumaa.
  - Gammachuun kan nama hundaa malee kan namoota muraasa filatamoo ta'uu akka hin taaneef. Kaayyoo qulqulluu kanaaf billaa koo ol kaasee! - Jechuun iyye Wiitcher.
  Lakkoofsi kun shakkii qaba ture:
  - Lakki! Yookaan aariidhaan yookaan fedhii aangootiin akka oofan nan amana! Fincilli garboota ni ture, garuu ajjeechaa qofaan xumurame. Kunniin bu"aa fincila kamiyyuu ti.
  - Kun jeequmsa osoo hin taane, warraaqsa ta'a. Wanti hunda caalaa barbaachisaa ta'e booda, injifannoo booda ta'a! - jedhe waraanni quuqama guddaadhaan.
  - Warraaqsa? Jecha ajaa'ibaa, ofumaa itti dhuftee? - Foorsaan ajaa'ibsiifate.
  - Dhuguma miti! Jechi kun ergamaa abjuudhaan naaf kenne. - Witcher kaka'umsa argachuun ibse.
  - Ergamaa ykn waaqa gurraacha keessaa tokko! Abjuun raajii gowwoomsaa dha. - Lakkoofsi shakkame.
  - Haala kamiinuu jireenya namootaa gara gaariitti jijjiirtee ofii keetii nama fooyya'aa ta'uuf carraa ni argatta! Rakkoon hundi ofittummaa irraa dhufa, badhaadhinni kan danda'amu carraaqqii waloo qofaan. Namni garee hin qabne akka dhagaa boba'aa, ibidda hin qabne, ifa xiqqoo kennee dafee dhaamsa! - Isheen yaa"a Witcher"s eloquence dhangalaase.
  - Namni tokko garee tokko keessa ta'uu qaba jetta. Garuu uumamni bineensotaa maal akka ta'e beektaa? - Forsaan qoosaadhaan gaafate.
  - Bineensichis tuuta keessatti wayya! Akkasumas walumaa galatti, ati garba waan taateef hin furamne, sana booda abbootiin qabeenyaa si irraa garagalan, jechootaan hiriyyoonni kee amanamoo ta"an halluu isaanii isa dhugaa agarsiisan. Kana jechuun yeroon jaallan naannoo adda ta"e keessa jiran barbaaduudha. - Wiitcher caalaatti tasgabbiidhaan yaada dhiheesse.
  Kaawunt de Boor sekondii muraasaaf callisee, achiis harka isaa diriirsee:
  "Milkaa"ina dhumaatti amanuu baadhus, yoo xiqqaate billaan koo dhiiga ni dhuga."
  - Loojikiin instincts - sammuu kajeellaa tajaajiluu hin qabu! - Jedhe Wiitcher.
  - Tole, tole, gahaadha, barumsa naaf kenni! Waraanni ni jiraata - feat ni jiraata! - Lakkoofsi dhiiga of keessaa haxaa'uu jalqabe.
  - Ati loltuu muuxannoo fi jabaa dha, akka hogganaa garee filatamuu qabda! - Waraanni yaada dhiheesse.
  - Hamaa miti, garuu hogganaa waraanaa hunda filachuun si hin barbaachisu. Qajeelfamni cimaan tokkummaa ajajaa jiraachuu qaba. Ati filatamteetta, kanaaf muudatta! -Lakkoofsichi chain mail isaa kaa'uu jalqabe. Ijoolleen dhiiraa tokko lama isa gargaaruuf ariifatan.
  - Dorgommii bilisaa hoo? - Wiitcher shakke.
  - Raayyaa Ittisa Biyyaatiif diigaa dha! - Humni addaan cite. - Diinagdeen rizoomii dhukaasa hedduu, waraanni jirma tokko!
  Wiitcher akkas jedhee qoose:
  - Garuu yeroo baay"ee oak dha, humnaa fi tasgabbiitiin osoo hin taane sadarkaa to"annootiin!
  Mucaan walakkaa qullaa ta'e sun billaa lakkoofsa sanaaf kenne. Dugda lafee isaa kan yeroo tokkoo ol reebame irratti rukutee deebii kenne. Mucaan sun boo'ee miila isaa bunni itti makame raafamee duubatti utaale.
  Wiitcher murteessaa ta'ee akkas jedhe:
  - Legion shan kan truncated composition, tokkoon tokkoon isaanii loltoota lamaa fi walakkaa uumuun jira. Sadaffaa akka ajajuuf muudamta! Garboonnis isa hafe haa filatu!
  Yaadni dhumaa falmii kaase, gara waldhabdeetti jijjiirame jechuun ni danda'ama. Achiis dhugumatti waldhabdeen kan kaʼe siʼa taʼu, garboonni hedduun kan madaaʼan siʼa taʼu, Wiitcher gidduu seenuun dirqama taʼe. Kanneen saffisaa ta"an erga kuffiftee booda, iyyitte:
  - Ulee fayyadamuu dhiisaa! Mee gara muudama ajajoota kallattiin haa ceenu.
  Garboonni gungumuutti hin quufne, garuu loltuun yaada akkasii sagalee kennuudhaan sagalee tokkoon harka isaanii ol kaasaniiru.
  Asitti fincila kana kan hooggane Wiitcher cimee hojjechuu qaba ture. Dhugaa dubbachuuf, nama malu ijaan adda baasuun rakkisaa waan ta"eef, namoota kaadhimamaa ta"uu barbaadan gaaffii gaafachuu itti fufe. Dhumarrattis, leejiyoonotaaf muudamni kan godhame siʼa taʼu, dameewwan xixinnoo taʼaniif ajajoota yeroof taʼan ni muudaman.
  - Lolli yeroo xumuramu gootummaa fi ogummaa loltoonni agarsiisan ilaalla! - Intalti ibsite.
  Leejiyoonota keessaa tokko guutummaatti daaʼimmanii fi dargaggoota kan of keessaa qabu ture. Wiitcher gurbaa Bik ajaja isaan irratti kaa'e. Jarreen kun gammachuu dhabuun iyyan:
  - Ammallee baay'ee xiqqaadha! Xiqqoo nu hin barbaachisu. Isa guddaa fi isa cimaa nurra kaa'aa.
  - Ati immoo eenyuun barbaadda?
  - Sin yaade! Inni hunda caalaa maludha!
  Dargaggeessi atileetiksii tokko gara fuulduraatti tarkaanfate; Dhugaadha, fuullisaas waan dukkanaaʼe fakkaata ture. Vedmakovaan ajajaa tokkoof odeeffannoon basaasaa hangam barbaachisaa akka ta"e sirriitti waan beekuuf, akkas jedhee gaafate:
  - Torba saddeet maali?
  Dargaggeessichi ishee ilaalee gungumaa:
  - An hin beeku! Wanti guddaan maashaalee fi humna.
  Bik sagalee guddiftuu keessa boo'e:
  - Maashaaleen sammuu hin qabne foon harka muraasa - kanaafis qaruuraan boo'aa jira!
  - Calli yaa bug! Ani jilba kee nan afuufa! - Dargaggeessi gootichi boo'e.
  - Namni torba saddeet shantamii ja"a ta"uu hin beekne hidhii isaa caalaa fiigicha rukutuu hin oolu! - Mucaan arraba isaa itti baase.
  Dargaggeessi goonfoo sun gubbaa somba isaa irratti akkas jedhee boo'e:
  - Si qormaata, hanga du'aatti falmanna!
  - Akka hantuuta-saree na fakkeessita! - Count de Force hubatameera. - Haa ta'u malee, karaan ba'uu gaarii ta'e kana qofa.
  - Duelist lamaan keessaa tokko gowwaa, inni kaan jal'aa! - Wiitcher hubadheera. "Ijoolleen dhiiraa ho"isuun gaarii ta"us."
  Bik diina isaa faallaa dhaabbate, garaagarummaan olka'iinsaa guddaa ture, mormituu isaa dachaa shaniin ulfaataa ture. Mucaan sun garuu maashaalee isaa beekamoo taʼan tuffiidhaan ilaale, gurbaan sun qallaʼaa ture, garuu sibiilaan kan guutame ture. Fuulli isaa geengoo fuula tolche, billaa isaa harka isaa keessatti naanneffate.
  - Tole, akkamitti falmna ykn nagaa buuna! "Qoosaadhaan" jedhee gaafate.
  - Eeyyee si jaalladha! - Atileetiin mucicha irratti duule. Harka duubaatiin rukute, billaan isaa dheeraa fi ulfaataa ture, kan harka lamaa ta'ee mul'ata. Bik osoo parry illee hin yaalin rukuttaa sana irraa of qusate, garuu salphaatti trajectory olitti utaalee billaa isaa riqicha hidhii isaa keessa darbate. Mucaan shallaggii qofa irratti hundaa'ee rukute - barreessuuf, garuu ajjeesuuf miti.
  Bineensichi daran aaree billaa isaa isa lammaffaa lulluuquu jalqabe. Asitti Buk illee yeroo baqatu caalaatti dhiibuu qaba ture. Hidhiin mucichaa qullaa taʼe xiqqaachaa kan deeme siʼa taʼu, cirrachi isaan duukaa fiigaa ture. Akka tasaa Bik dhaabbate, ilkaan isaa keessatti tuubii tokkotu mul'ate. Diinni daran lulluuqee fiigicha fardaatiin fiigaa harka isaa furdaa bal"ise. Mucaan sun akka malee qoonqa, tufe, wanti xiqqaan tokko fuula atileetii sanaa rukute. Biik gara cinaatti cirracha bira darbee, illee garaa morkataa isaa isa qullaa ta"een rukute.
  Gurbaan jabaan sun akka malee iyyee, achiis miilli isaa laafee kufuu jalqabe.
  Afuurri michuu waraana sana keessaa ba"e, mucaan xiqqaan sun nama guddaa sana injifata jedhanii kan eegan muraasni. Achiis ijoolleen gammachuudhaan iyyan, hunda dura, beekamaadha, garboota keessaa isa xiqqaa. Warri xiqqaa fi dadhabaa ta'an hogganaan keessan inni guddaan illee guddaa akka hin taane arguun isaanii ni gammachiisa. Kanaaf daa'imni illee fincilaaf waa gochuu danda'a.
  Garboonni hakiimota naannoo sanaa tokko lama dabalatee gara atileetii moʼame sanaatti fiigan. Fuula goota dargaggeessa sanaa kan rifeensa xiqqaa qabu irratti tuqaa diimaan babal"ate. Doktarri sun ajaa'ibsiifatee akkas jedhe:
  - Baasilikaa! Qacceen summii of keessaa qabu waraanamee qaamni isaa laamshesseera.
  - Yeroodhaaf! - Jedhe Bik. - Sana booda gara sammuutti deebi'a. Homaa hin yaadatu, salphina isaa salphaatti hin hubatu.
  Wiitcher gurbaa sanatti dhiyaate:
  -Summii hojjechuu eessaa baratte?
  - Bakka hin jirretti! Estate keessaa tokko keessatti argate. Dureeyyiinis ejjennoo hawaasa keessatti qabanitti hin gammadan. Kanaaf summii gosa hunda hojjetu. Yoo dawaan sun cufame, rakkoon hin jiru, qulfii akkan banu nan beeka! - Bik Witcher irratti haxxummaadhaan ija isaa rukute.
  - Eessa? - Jedhe waraanni.
  - Hattuun tokko na barsiise! Yeroodhaaf garba ta'ee argame, ani isa waliin lamaan tokko keessa ture, cimnee hojjenne, bosona mure. Akkaataa qulfii itti banu natti hime, waan tokko illee natti agarsiise. Yaadannoo koo ajaa'ibsiifatee achiis baqate. - Mucaan sun haxxummaadhaan ija isaa rukute.
  - Ati immoo isa hin hordofne? - Wiitcher ajaa'ibsiifate.
  - Lakki! Hundi keenya akkanumatti miliquu kanaaf reebamne, anillee osoo miliqee, shanaffaan hundi utubaa irratti fannifama ture. Namoonni lama duruu shira xaxamaa jiru. - Mucaan wayaa ibse.
  - Barbaroota! Tole, tole, yoo akkas yaadatamuu taate, tarii Khirov waliin wal arguun siif faayidaa qaba. - Wiitcher yaada dhiheesse.
  - Ni danda"ama! Yeroo dheeraaf nama cimaa fi qaroo ta'uu barbaadeen ture! - Mucaan kubbaa biceps agarsiise.
  - Na caalaa cimaa fi qaroo? - Waraanni taphaan jedhe.
  - Lakki! Hundaafuu ati geggeessaa dha! Garuu harka kee mirgaatiin maaliif hin ta'u! - Bik amansiisaa guddaa argachuuf harka isaa irratti ka'e.
  - Namni hamma ol balali'u ejjennoo isaatti quufa dhabuu! - Wiitcher hubadheera.
  - Namoonni hin balali'an! Warra sammuun isaanii groveling hin baranne qofatu baallee qaba! - Mucaan hubannoo dafee agarsiise.
  - Waraana keenya keessa baallee ni jiraata! Waan tokko akkan yaadu waadaa isiniif gala. - Wiitcher waadaa gale.
  - Ani immoo si amana obboleettii guddittii! Hundaafuu ati geggeessaa qofa osoo hin taane, obboleettii ykn haadha illee nuuf ta'a. Maatii tokko taanee jiraanna! - Bik jedhe.
  - Hogganaan biyyaa obboleessa namaa ta'uu qaba malee obboleessa ta'uu hin qabu! - Hogganaan sabaa dursee tajaajilaa ummataati. Haa ta'u malee galata wal jijjiiruu haa dhiifnu meeshaan waraanaa ati fudhatte namoota birootiin fayyadamuu qaba. Mee tuuboo tokko tokko haa hojjennu! - Wiitcher ajaje.
  - Fageenya dheeraa gahaa miti! - Passa hubate. - Fooyya'iinsa barbaada.
  - Duraanis itti yaadaa jira, hundumaafuu funyaanii fi qoonqoo fageenya gabaabaa irratti rukutuu akka danda"amu taasisa. Garuu wanti of bal'isee humnaan rukutu yoo jiraate. Albuudaa fi baala mukaa tokko tokko. - Wiitcher dhiphinni sammuu cimaan itti dhaga'ame.
  Mucaan kun jecha isheen akkas jedhee dhagaʼe fakkaata:
  - Mee haa hojjennu, elementoota filadhu! Ammallee yeroo qabna;
  "Dhugaa dubbatte obboleessa koo quxisuu, falfalaan waa nu gargaara." Haa ta'u malee hanga humni guddaan nutti darbatamutti duuluu qabna. Haa taʼu malee, of eeggannoodhaan qophaaʼuu qabna. Kalaqa waraanaaf hin fayyadamne caalaa dhagaa goggogaa galaana keessaa argachuun salphaadha! - Vedmakova gabaabsee dubbateera.
  Hundaafuu finciltoonni guyyaa sana shaakala irratti kan dabarsan yoo ta'u, yeroo walfakkaatutti Bik sakatta'iinsa erge.
  Waraanni tokko magaalattii keessaa ka'e. Baayyee guddaa miti, garuu akka gaariitti hidhatee. Mucaan iskaaptii tokko, qamalee qurxummii xiqqaa taʼe yaabbatee, wanta abshaalummaa tokko illee xiyyeeffannaa harkiseera:
  - Waraanni billaa shan qabu, socho'uus rakkatu!
  - Sun gaariidha! - Jedhe Bik. - Yookiin immoo, ajaa"iba illee, osoo gara keenya hin dhufin ulfaatina garmalee irraa kan ka"e ni dhama"u.
  Witcher haxxummaadhaan akkas jedhee hubachiiseera:
  - Loltoonni muuxannoo qaban akka jedhanitti, meeshaa waraanaa quba shan caalu harka mirgaa keessan irratti hin fudhatinaa. Tole, beekamaadha hamaa miti, gowwummaan isaanii dafanii akka injifatan isaan gargaara. Gidduu kana garboonni sa'aatii lama lamaaf haa rafan. Guyyaa rakkisaa taʼe kan dabarsan siʼa taʼu, lolli sun salphaa hin taʼu ture. Sirritti diinonni loltoota meeqa qabu?
  - Kuma shan fi walakkaa. - jedhe Bik ofitti amanamummaadhaan. - Kana jechuun hunda isaanii yoo micciirre, namoonni dhibba shanii hin caalle magaalattii keessa hin hafu jechuudha.
  - Kun baay'ee sababa qabeessa, gama hundaan itti dhiyaachuun barbaachisaa ta'a. Halkan nutti duuluuf ija hin jabaatan; Kana jechuun humna isaanii hundaan barii akka hack godhaniif kaampii ni dhaabu jechuudha. Tarii kaayyoo marsuuf jecha waraana illee qoodu ta'a. - Wiitcher yaada dhiheesse.
  Kaawunt de Forza akkas jechuun mormeera:
  - Amala Sulxaana keessa bulchu sirriitti beeka; Halkan basaastota hedduu boorsaa warqee qabatanii gara buufata keenyaatti ni ergu. Garboota sana malaammaltummaadhaan kennuuf yaalu, achiis fannifamuu ykn yoo gaarii taʼe qaawwa hidhii isaanii ni cicciru.
  - Basaastota erguun tooftaa duriiti. - Quba miila Witcher diriirsee hubadhe. - Garuu kophee ijaan hin mul"anne hin qaban, gurbaan waardiyyaa akka malee ilaaltuu fi haxxummaa qabu, hunda isaanii ni qabatu. Kana malees xiqqoo bari'uuf dhihootti isaan rukunna. Garboonnis ni rafu diinnis hirriba gadi fageenyaan ni kufa.
  - Loojikii qaba! Ani jalqaba irratti duula! - Jedhe Bik.
  - Eegdota buqqisuun barbaachisaa ta'a, kunis gargaarsa tuuboo dhukaasaatiin raawwatamuu danda'a. - Wiitcher meeshaa sana agarsiise. - Asitti gosti piistoonii, baala mukaa gosa sadii, fi zayita kaarbaayidii qabutu jira. Of eeggannoodhaan socho'uu qofa si barbaachisa, yoo kana hin taane duubatti deebi'uun ilkaan ijoollee dhiiraa ni rukuta. Ijoollee dhiiraa qaroo ta'an of biraa fudhatta.
  - Hedduun isaanii muuxannoo iddoo biqiltuu weeraruu fi hannaa qabu. Warri bilisa dhalatan, warri hin taane immoo keessattuu garboota manaa abbootii qabeenyaa isaanii irraa hatan. - Bik hunda tasgabbeesse. - Kanaaf mana barumsaa lubbuun jiraachuu keessa darbine.
  - Hunda caalaa gaarii! Walumaagalatti waardiyyaan baay"ee hin ta"u jedheen yaada. Hundaafuu nuti isaaniif eenyu? Garboonni gowwaadha! Gowwummaan gad of qabuutti dhihaata - ariitiin sammuu jallinaatti dhihaata.
  Falfalaan Khirov haasawa sana keessa seene:
  - Tilmaamaan dachaa ykn xiqqoo olaantummaa qabna, garuu diinni caalaatti leenji'ee hidhatee jira. Akkasumas waraana Sulxaana keessatti dubartoonni leejiyoon dhuunfaa namoota hin duune qofa keessatti tajaajilu. Isaan keessaa loltoonni kiraa sassaabdota biyyoota adda addaa irraa dhufan kuma jaha. Waraana keenya keessatti dubartoota hedduu ni qabaanna, kanneen hin argamne irraa kan hafe dhiirota caalaa loltoota dadhaboodha.
  Kanaaf lola hunduu of eeggannoodhaan karoorfamuu qaba. Kana malees, mo"amuu isa jalqabaa irratti garboonni nu jalaa baqachuu jalqabu.
  - Injifannoon akka dubartiitti ulfina isaatiin hawwata, garuu gatii isaatiin ofirraa deebisa! - Witcher"s wit ammas ni balaqqeessa"e.
  - Guddaa! Amma karoorri opereshinii guutummaatti waliigaltee irra gahuu isaa nan arga. Kan hafe bal'inaan qulqulleessuu qofa. Yeroo lolaa sanatti rifachuun tarree diinaa keessatti kan jalqabu yoo ta'u, loltoonni irra caalaan isaanii gara magaalaa Zhit ni fiigu. - Yaada kan kenne Khirov
  - Ifaadha! Garboonni garboota ciccimoon duubaan, kallattii magaalattii qofa irraa ni rukuta. Tarii ani isa geggeessa. - Yaada kan kenne Count Forsa.
  - Hin danda"amu, ati immoo! - Falfalaan qulqulleesse.
  "Kana malees, qodaa zayitii qabna, akkasumas wiikoonni akka itti maxxanan ajajeera." Kaampii keessa isaan darbannee rifachuu ni daballa. - Wiitcher yaada dhiheesse.
  - Kunis sababa qabeessa. - Falfalaan tole jedhe. - Himata kana hanga ammaatti gahaa hin qopheessine qofa.
  - Sirrii! Ibiddi waaqa waraanaa waan ta'eef akkuma waaqolii biroo xiyyeeffannoo fi wareegama barbaada! Garuu waan hunda qopheessuuf yeroo gahaa hin qabnu turre. - Witcher mataan ishee roteness ishee kanaan qaana"uu itti dhaga"ame.
  - Yeroo itti aanutti caalaatti ulfaataa taata. Gidduu kana hirriba nu hin dhibne. - Khirov fakkeessuu tokko malee qoonqa.
  Wiitcher mataa isaa rukutee:
  - Ani amala bineensaa xiqqoo fi salphaatti rafuu qaba, obboloonni keenya garuu boqonnaan isaaniif mala.
  - Hirribni meeshaa tarsiimoodha, hanqinni isaa sababa dadhabbiiti, kunis dabaree isaatiin jarmii mo'amuuti. - Passa hubate.
  Garboonni, qilleensa qulqulluu keessatti sochii qaamaa erga godhanii booda akka warra du"anii rafan. Eegdota qofatu duukaa bu'ee taa'ee, alarmii dhageessisuuf qophaa'e. Akka tasaa ajajaan diinaa kana caalaa akka fagoo ilaalu gonkumaa hin beektu. Haa ta'u malee, wanti hundi ni milkaa'e, akka fakkaatutti ajajaan leejiyoon mootummaa, Temnik Etirimon, lola halkanii tilmaamamuu hin dandeenye hin barbaanne. Kana malees, dukkana keessatti garbichi dhokatee, achiis isaan qabachuun salphaadha. Yookiin immoo harka kennachuu qofa, sana booda dararaa fi ajjeechaan ni jiraata. Temnik Ethyrimon funyaan isaa arraabe, keessumaa shamarran irratti qoosuun, quba miila cabsuun, rifeensa irratti ibidda qabsiisuun nama gammachiisa - baay'ee nama qoru.
  Loltoonni kun ariitiin dunkaana isaanii erga dhaabanii booda rafan. Eegdonni kudhan lamaa hin caalle hin hafne. Ethrimon osoo hin ciisin kumaatamaan lakkaa"aman waliin ta"uun affeerraa qopheesse, shubbistoonni qullaa ta"an fuula isaanii duratti charmii isaanii raasan. Bareedaa fi nama gammachiisu ture. Namoonni waggaa kumaa lafee itti darbatanii haala nama hawwatu akka fudhatan dirqisiisan. Sana booda, osoo hin shakkiin isaan qabatanii, fedhii bineensotaa isaanii guutanii hirriba machaa"aa keessa galan.
  Duuti isaanii osoo hin hubatin ol ba'e. Finciltoonni kun bosona keessa darbanii, tuuta ijoollee dhiiraa fuuldura isaaniitti socho"aa turan. Bik, muka tokkotti dhiibamee, baala keessa dhokatee, waardiyyaa isa jalqabaa arge.
  - Kunoo inni, mi'aawaa, dhabame.
  Summiin kun xiqqoo fooyya'ee battalumatti akka laamsha'u taasiseera. Fuula irratti rukutuun barbaachisaa miti, sababiin isaas loltoonni Sulxaana akka seeraatti salphaatti kan deeman yoo ta"u garaa qofatu hidhannoodhaan kan haguugamee fi eegduun naannoo ciisee jira.
  - Tokko jira!
  Wiitcher mataan ishee duuba irraa socho'aa jirti. Tuubaa dhukaasaa tokko malee waardiyyaa sana ni buqqisti. Duubaan seenee qoonqoo cabsa qofa.
  - Sochiin jireenya! Hin sirbiin qofa - nagaadhaaf! Akka malees gaddisiisa - garaan koo duwwaa dha!
  Waraanni sun xiqqoo akka nama kofalchiisu itti dhaga'ame. Mukkeen naannoo isaanii jiran dheeraa fi wayiniin mul"atu. Ijoolleen garbaa jaallatamoo fi qaroo ta'an naannoo sanatti sardamaa jiru. Loltoonni ga"eessota ta"an waan ulfaataniif duubatti hafu. Bineensi ulfaataa ta"e yeroo hunda sagalee guddaa dhageessisa.
  Wiitcher karaa irratti waardiyyaa biraa kan biiraa coconut flask keessaa xuuxuu qofa ajjeese. Buufanni sun isaan duratti baname.
  Kaampii kun addatti guddaa hin turre; Halkan ho'aadha, eegdonni baay'een hin qoosan, xiyyeeffannaa malee ilaalu.
  Asirratti wanti guddaan akka yeroo alarmii hin kaasneef al tokkotti buqqisuudha. Sagalee isaa isa gammachiisaa taʼeen, kukkuun sangaa kanaaf caalaatti mijata. Shakkii tokkollee hin kaastu faallaa kanaatiin, cooing ishee walitti fufiinsa jechuun ni danda"ama, garuu yoo sagalee jijjiirte odeeffannoo sana qabachuu dandeessa.
  Vedmakova akkas gooti. Isaanis deebisaniif. Eegdonni deebii hin kennan "carraa" turan;
  - Billaan tokko akka copha roobaati, ni bu'ee ni faca'a, yeroo baay'atan injifannoon ni dhalata!
  Witcher namoota rafaa jiran muruu jalqabe. Gama tokkoon farda hin turre, gama biraatiin garuu injifannoon kabaja qaba! Kabajni yaada walqabataa waan ta'eef adda durummaan loltoota keessan irratti hojiirra ooluu qaba!
  Duraan dursee warra uffannaa dureeyyii ta'an, ajajoota xumuraa. Yeroo baayʼee billaawwan tuullaa adda taʼe keessa kaaʼamu turan.
  Haa ta"u malee, dhiphinni qalbii yeroo dheeraaf hin turre; Halkan yeroo sitti haleelamu, keessumaa yoo duumessa ykn duumessa ta"e rifachuun waan hin oolledha. Garboonni hundi isaanii walakkaa qullaa waan ta"aniif salphaatti wal adda baasuu kan danda"an yoo ta"u, loltoonni mataa wal rukutanii yeroo baay"ee wal lolu. Namni tokko immoo akkas jedhee iyye:
  - Of baraaraa!
  - Eegduu! Jinniiwwan duulaa jiru!
  Yeroo rifachuutti gaheen ajajaa yeroo kamiyyuu caalaa barbaachisaa dha. Witcher kana beekee, gara dunkaana guddicha ofii isaatii fiigde.
  Ethirimon ammallee walakkaa machaa'ee ija isaa bane. Walumaagalatti namni lola dura dhuge si'ool keessatti hangover ta'ee xumurama.
  - Maaltu ta'e! Ujummoon maaliif callisee? - Innis iyye.
  - Tuuboonni callisaa sababiin isaas cirrachi sirba - sibiilli sibiila diimaa caalaa cimaadha! - Wiitcher iyye. Isheenis Ethirimon irratti utaalte. Temnik, ogummaadhaan billaa sana akka fayyadame beekamaadha, garuu ammallee guutummaatti kan hin qindaa"in si"a ta"u, maashaaleen Witcher"s haala gaariin ho"ifamaniiru. Isheen akka malee lulluuqxe, cirrachi ishee kan hennaan dibame dukkana keessatti salphaatti mul"achuu hin dandeenye. Mataan nama kabajamaa carraa hin qabne sanaa balali'ee ba'e.
  Witcherova nama kumaa ishee irratti fiigaa ture rukuttaadhaan kuffifte. Ajajaan biraa tuubii keessaa tufuudhaan buqqifame.
  - Maaliif, ghouls hin dammaqne!
  Ammas rukuttaa ifaa billaa, diinni bocame ni kufa! Qondaaltonni kuma lama duubaan itti dhufuuf yaalan, garuu shubbisaa tokkoon wal argan. Isheenis iyyitee rukutti. Witcher yeroo sana hin darbu, tokko kuta, isa kaan xumura. Tole, waraanni ajajaa hin qabne akka tuuta hoolaa tiksee hin qabne, yoo hin nyaatin ni sodaachisa!
  Amma garboonni finciltootaa, baay"een isaanii ulee ykn yoo gaarii ta"e gaanfa hidhatanii, kaka"umsa fudhatan. Tooftaan shan tokkotti darbachuu baayyee bu'a qabeessa ture. Kufanii miila jala dhiituun salphaa ture.
  - Akka isaan hin baqaneef! Miila kee muradhu! - Vedmakova karaa sagalee guddiftuutiin iyye.
  Solntslava nama hunda waliin hack godhe. Maashaaleen diva kanaa akkamitti akka taphatan. Namoonni baay"een dubartii aarte jinnii caalaa hamaadha jedhanii kan yaadan homaa miti. Kanaaf, loltoota keessaa tokko walakkaatti kutte, billaan ishee immoo, inershiyaadhaan, qoonqoo qondaala isa duubaan dhaabbate sanaa kute. Abbootiin dhibbaa sirna fakkaatu tokko tokko deebisuuf yaalan, garuu dafanii duʼan. Kana malees, Sulxaanni loltuun sun kaka"umsi maal akka ta"e akka dagatu waan hunda goote. Finciltoonni kun ammoo ogummaadhaan loltoota Sulxaanaa ilbiisota kokkee irraa dhiiban.
  - Saaxila irra hin taa'inaa! - Solntslava jedhee iyye.
  Passa itti dabaluudhaan:
  - Ibiddi fardeen to'achuu.
  Kunis gargaareera, ilbiisonni qamalee tarree keessaa dhoohuudhaan rifachuu dabalataa uume. Kanarraa kan ka"e waan godhan wallaaluun qabsaa"onni hedduun baqachuu jalqaban. Garuu kun sirriitti waan Wiitcher fi garboonni eegaa turan. Lolli kun gara dhabamsiisuu fi ari"atamaatti guddate.
  Loltuun ija ishee mirgaa dhiphistee dagger sadii darbatte:
  - Akka isaan deeman hin hayyamnu!
  Baqachuun abshaalummaa caalaa gowwummaadha! Hundaafuu, loltoonni baay'een isaanii lola irratti osoo hin taane, yeroo ari'aman du'u!
  Bik, akka gurbaa baayyee saffisaa tokkootti, qondaala tokko mormatti utaalee isa irra yaabbate:
  - Saffisaan qamalee!
  Daggeriin bakka ispoortii tajaajile, gurbaan hiyyeessi sunis ofirraa darbachuuf illee hin yaalne.
  Wiitcher kana hubatee akkas jedhee iyye:
  - Waraanni akka tapha domino ti, kana booda domino cabe qofa walitti qabamuu hin danda'u - lafti qabdi!
  - Homaa miti, lafeen koo dargaggeessa fi jabaadha! - Mucaan utaalee irraa bu'ee morma isaa ciree. Sana booda saffisa illee dabale.
  Wiitcher reeffa tokko irratti gufate; Sana booda billaadhaan cirte. Hamileen loltoota isaan irratti lolan danfee, amma waraanni sun gara nama ajjeesutti jijjiirame. Dhiiga jibbuu illee ni ture. Wiitcher akkas jedhee iyye:
  - Maqaa kabajaatiin! Namni meeshaa isaa gadi darbate ni jiraata! Harka kennadhaa, loltoota Sulxaana.
  Kanneen ajaja kanaaf ajajaman ni jiru, garuu baay'een isaanii abdii kutatanii baqachuu itti fufan, gariin immoo jilbeenfatan.
  Fakkeenyaaf qabsaa"onni humna guddaa qaban kudhan yeroo tokkotti Bikitti harka kennatan. Tarii hiree isaanii daa'ima tokkotti imaanaa kennuun nageenya qaba jedhanii yaadanii ta'a. Mucaan sun akkas jedhee iyye:
  - Fuula kee irratti kufi!
  Waraanni gadi kufe. Bik miila qullaa dugda isaanii irra deemaa ture, ulfaatina daa"imaa salphaa ta"us, loltoonni sodaa irraa kan ka"e boo"an. Sana booda mucichi diinota isaa mo"aman irraa of boqochiisuu qabaa fi dhiisuu isaa yaada jedhu qabate. Garuu sana booda qorumsa fokkisaa sana ari"e, sababni isaas garboonni hawaasa fooyya"aa ijaaruu barbaadu malee daandii gooftota ofii irra deebi"uu hin barbaadan.
  - Tole jiraadhu - samii xuuxi!
  Suuta suutaan lolli sun ni bade! Duguuggaan kun dheerate fakkaatus. Wiitcher loltuu baay'ee ogummaa qabu tokkoon wal arge. Haleellaa gara jabinaan erga wal jijjiirtee booda, dhumarratti meeshaa waraanaa isa hiikkatte, achiis isa ajaa'ibsiifte.
  - Kanneen nu barbaachisa!
  Gariin isaanii irratti kiyyoo darbatan, gariin garuu hin mormine. Lolli xumuramuutti ture, balali'uu fi hordofuun qofti harkifate. Witcherova dhuunfaan ari'uu kana hooggantee namoota hedduu ajjeeste, garuu waraana guutuu hanga loltuu isa dhumaa balleessuu hin dandeenye.
  Kanas ta"e sana, dargaggeessi loltuu kun garboota dhibba hedduu fardeen irra taa"anii, adeemsa ija jabinaan, jechuunis magaalattii ittisaaf qophii hin taane sana battalumatti qabachuuf murteesse.
  - Kun tarkaanfii cimaa ta'a. Qabeenyi akka nurraa fudhatamu hin hayyamnu, hunda caalaa immoo garba keenyaan ariifanna.
  Loltoonni waraana mo"ame kudhan hedduu ammallee ilbiisota kokkee irratti utaaluun gara karra sanaatti fiiguu danda"aniiru.
  Achumaan hin banamne, waldhabdeen uumame. Yeroo karroonni gadi bu'an, Wiitcher fi fardeen ishee bosona duuba irraa utaalanii ba'an. Meeshaa gurbaa fayyadamtee iyyitte:
  - Maqaa guddicha Sulxaana Erifef! Humna cimsaa humna guddaa qabu gara keetti fiigaa jira! Magaalattii eeguu yoo barbaadde waraanni dallaa irratti bakka isaanii haa qabatu.
  Keessumaa Wiitcher uffata badhaadhaa reeffa irraa hatte ofitti waan darbatteef, eegdonni hirribaa battalumatti hin hubanne. Kopheen qofti gatii qaba, akka icicle aduu keessatti ibsa, tole, eenyutu ajajaa kabajamaa akkasii diduu danda'a.
  Jaarsoliin, burgomaster, fi abbootiin gurguddoon biroos, beekamaadha, hin rafne, isaan "kunuunsan" saba isaanii!
  Tulluu xiqqaa tokko irratti masaraan bareedaan utubaa fi siidaa qabu, akkaataa Roomaa durii fi Baha durii walitti makameen hojjetame tokko ture. Fuuldura isaa akkuma aadaa biyya kanaatti siidaan guddaan Sulxaan Erifef, afaan isaa duuba burqaatu dhangala"aa jira. Galma guddaa keessatti sagalee guddaa fi bashannansiisaa ture, muuziqaan taphachaa ture - ayyaanni gaara ture. Abbootiin gurguddoon sulxaana Sabantuy qopheessan. Toogaa qaaliin warqeedhaan tolfame uffachuun, barcuma lalisaa irratti ciisu, minjaala gadi aanaa irratti tuullaa mi"a nyaataa, wayinii fi dhugaatii alkoolii ture. Ifa dhibbaan lakkaa"aman minjaalotaa fi dallaa irratti calaqqisan. Guutummaa estate fi koloneedii keessatti garboonni, garboota shamarran, garboota dhiiraa fi loltoonni eegduu masaraa mootummaa eegaa jiran lakkoofsa hin qabne ni balaqqeessa"u turan. Kabajamtoonni kunneen toostii xuuxan. Namni kabajamaan guddaan Sheek du Pustemorov jedhamu harka hetaera qullaa lamaa keessatti qabbanaa"e. Innis akka nama hafuuraan qabamee jiruutti rifatee boo"ee, dhumarratti of bilisa baasee iyye.
  -Amma immoo yeroon lola gladiator qabaachuudha. Akkas nuffisiisaa, dhiigni hin jiru, wayiniin immoo lubbuudhaaf hin ta'u.
  Bugleen dhageessifamee qabsaa'onni gara dirree waamaman. Akka aadaatti loltoonni salphaa fi quxisuu dursanii loluu qabu. Garuu sheekni kun reefuu garboota leenji"an tokko argate, bashannana gosa lama walitti makuu barbaade: erotic fi bloody.
  Giddugaleessa Kolooseemii xiqqaa sanaa keessatti ibiddi gubaa ture, torchoonni geejjibaan fooyya'an ifa baay'ee ifaa ta'e kan halluu diimaa qabu baase, dhagaa cilee adiin ni calaqqisa, poodiyaamicha ilaalcha gammachuu kenne. Kan jalqaba waltajjiitti fiigde intala maashaa fi qallattuu fi girdoo gogaa uffatte turte. Akkuma jiminaastii sadarkaa tokkoffaa, somersault lama hojjettee harka ishee irra deemte. Sana booda faallaa mootichaa dhaabbattee, qorra taate, meeshaa akkasii mirmillon jedhaniin billaa fi dagger qaxxaamursitee. Intalti kun dorgommii bareedinaa irratti dorgomuu kan dandeessu ta'us, gogaan ishee fi rifeensi ishee diimaan hammam lallaafaa, velvety akka ta'e, duraanuu fuula ishee irratti madaa bal'aa qabdi turte. Utaaluun itti aanullee harka isaatiin deeme. Meeshaan waraanaa isaas sadii fi kiyyoo gabaabaa - soorama ture. Erga diriirfamee booda diina faallaa dhaabbate. Inni dargaggeessa ture, gurbaa jechuun ni danda"ama, ammallee qeensa kan hin qabne fuula shamarranii lallaafaa kan qabu yoo ta"u, hiriyoonni gaa"elaa walmakaa jiraachuun isaanii gocha kanaaf fedhii saalqunnamtii addaa kenne. Hiriyoonni kun yeroo dheeraaf waan wal beekanii fi ija jaamsan fakkaata.
  - Maal Caisca! Akkasitti wal argina jedhee hin yaadne! - Gurbaan gaddaan jedhe.
  "Ati gurbaa gaarii turte, amma garuu lubbuun kee gara abidda jalqabaatti ni geeffamti!" - Intalti gara jabinaan deebii kennite.
  - Maaliif gara jabeessa! Ammallee durba, jiraachuu qabna! - Dargaggeessichi abdii sodaachisaa ta'een jedhe.
  - Kun nu hin fayyadu! Waaqoliin illee garboota ni tuffatu!
  Leenjiin mana barumsaa gladiator keessatti kenname cimaa kan ture yoo ta'u, madaan qaama qullaa calaqqisu dargaggoota qabsaa'ota irratti mul'ata ture.
  Tuutni namootaa socho'e, falmiin ni godhame, iyyi bosona dargaggoota gladiyaataroota jajjabeesse, isaanis ifatti loluu akka hin barbaanne.
  Haati manaa sheekaa boorsaa gogaa baafte.
  - Warqee shantama Kaiskaaf! "Ilkaan ishee gurguddaa ni balaqqeessite.
  - Mee haa jalqabnu! Sheekni mallattoo kenne.
  Akkasitti adda ta"ee fi yeroo wal fakkaatutti waan baay"ee walfakkaatu waan qabaniif, loltoonni walitti dhufan, sochiin isaanii saffisaa fi jeequmsa ture. Jalqaba, loltuun sadan qabu sun kiyyoo darbachuuf yaale, garuu darbee mormituu isaa, akka malee itti utaalee, daggeriin garaa isaa keessaa isa ciruu danda'e. Dargaggeessi sun utaalee duubatti deebi'ee sadan sana garaa isaa rukute, garuu gogaa isaa xiqqoo qofa qaqqabe. Haa ta"u malee, sochiin isaa diinni akka duubatti deebi"u dirqisiise. Innis achi deemee kiyyootti hirkatee, yeroo tokko kan jaallatamu gladiyaatarri sun akka itti dhihaatu hin hayyamne.
  - Isin dhiironni gowwaadha! Kana jechuun injifachuuf murteeffameera jechuudha! - Intalti of tuuluun jette.
  - Akkamitti dhalate? - Dargaggeessi sun qaana'ee fakkaata ture.
  Akka tasaa retiarius trident qabu harka isaatiin dhagaa cilee sana qabee fuula isaatti darbate. Sochiin sun bu'aa qaba, intalli ija ishee cufattee, sekondii sanatti sadan qaama saalaa ishee boce.
  Dhukkubbii irraa kan ka'e iyyitee, dargaggeettiin gladiyaatarii sun ni rifatte, garuu, kanas ta'e sana, cirracha sana garba ishee keessa lixuu dandeesse. Retiarius iyyee meeshaa waraanaa isaa baase. Billaan sun akka balaqqeessaatti balaqqeessa"ee, morma isaa bocuutti dhihaate. Gladiator duubatti deebi'e, garaan isaa ni murame. Dargaggeessi sun dhukkubbii irraa kan ka'e boo'ee sadan isaa gadi dhiise. Sana booda mormituu itti utaalee dagger darbate. Swing sun baayʼee laafaa kan ture siʼa taʼu, fiixeen isaas foon miila sanaa boca ture. Retiarius iyyee kufe, achiis dagger sana kaase ka'uuf yaale, yeroo sanatti billaan sun morma isaa rukute. Duraanis of wallaalee, cirracha myrmillon gara solar plexus rukute. Hiriyoonni gaa'elaa yeroo tokko jaalalaan qabaman (akka Roomee fi Juuliyeet) du'anii gara dhagaa cileetti kufan. Daawwattoonni machaa'an kolfaa fi hoo'an. Garboonni dukkanaa"oon sadii morma isaanii gadi aanaa fi qoonqoo ba"e qaban reeffa warra dhabanii, garuu bilisummaa hafuuraa argatan, sibiilli ho"aa ta"een gara dirree sanaatti fiigan; Du"uu isaanii erga mirkaneessanii booda lafee cinaachaa isaaniitiin hook godhanii waltajjii irraa harkisan. Bakki dhiigni jiru dhagaa boba'aan uwwifame.
  -Ilbiisota nyaachuuf ni deemu. - Haati warraa Sheek Dimeetiriin ilkaan fardaa qullaa baafte. - Lafeen garmalee xiqqaa ta"uun isaa nama gaddisiisa, bineensonni beela"anii hafu.
  - Foon fi nyaata bilcheessuun hin jiraatu. Nama gaddisiisa, dhuguma, isaan keessaa tokko lama atileetota abdachiisaa ta"uu danda"u turan! - Sheekni gungumaa.
  - Siree kee irratti? - Divaan qoosaadhaan gaafate.
  - Maaliif hinta'u! Intalti bareedduudha, gurbaanis kan kee ta'uu danda'a. "Sheekni kun ilaalcha tarkaanfataa kan qabu siʼa taʼu, haati manaa tokko garba dargaggeessa tokkoo wajjin qaama furdaa ishee akka gaariitti bashannansiisuu akka dandeessu amana ture.
  - Xiqqaa fi dadhaboo! Lamaan biraa akkanaa hin qabnuu? - Demeter gaafate.
  - Kan nama dhibu hin jiru! Mee shiftaa dargaggoo mana barumsaa ollaa irraa nuuf ergame haa ilaallu. - Sheekni qoonqa.
  - Tarii akka guddatan gochuun gaarii ta"a! Ta'uu baannaan hidhamtoota keenya hunda ni ajjeesna. - Osoo hin eegin haati warraa kabajamaa gara laafina agarsiifte.
  - Oduun waa'ee fincila garboota garmalee nama gammachiisa waan ta'eef guutummaatti kabajuu barbaada. - Namichi kabajamaan garaa isaa raase.
  - Yoo, beekamaadha, Etymon si dursee malee! - Intalti furdaan itti qooste.
  - Akkasitti nonentity! Kana caalaas amma gladiators hunda xumurree gowwaa daawwannaa sana haa mulqnu. Kottaa namoota haaraa! - Sheekni gungumaa.
  - Kunniin sirriitti warra haaraa miti. - Demeter funyaan ishee arraabde
  Gong ammas dhaga'amee ijoolleen dhiiraa waraanaa gara dirree fiiga. Gara waggaa kudha afur hanga kudha shanii kan fakkaatan yoo ta"u, garbaa fi garaa isaanii bal"aa ta"e qaba. Akkuma qabsaa'ota kanaan duraa somersaults hojjetee harka isaatiin fiiga. Duraanis poodiyaamii irratti waan fiiganiif meeshaa waraanaa, kophee, hidhannoo garaa, gaachana fi billaa uffataniiru. Tokko cirracha qajeelaa kan qabu yoo ta"u, inni kaan ammoo cirracha qaxxaamuraa akka sabre qaba. Abs bocame banaa fi madaan irratti mul'ata. Mucaan mirga dhaabatee jiru kun ciccitaa sarara sadiin garaa isaa irra fiige fayyisee jira.
  Gogaan isaa arjummaadhaan zayita kan qabuu fi kan calaqqisu dha.
  Hogganaan ni beeksisa.
  -Loltoonni beekamoo Fudoros saber qaxxaamuraa fi Saflorov billaa qajeelaa qabu ring keessatti sirba. Fudoros lola ja'a, Saflov ammoo torba qaba. Dorgomtoonni isaanii hundi yookaan bakkuma sanatti ajjeefaman yookaan murtee ummataatiin waraanamanii ajjeefamaniiru. Hogganaan kun quba isaa namoota walitti qabamanitti akeeke. Warri bet gochuu barbaadan ammas mul'ataniiru. Sheekni boo'e.
  - Saantima warqee dhibba tokko Saaflorooviif.
  Bet dafee xumurame, abbootiin aangoo kakatan. Lamaan isaanii illee wal dhaban. Tokko wayinii tokko dhangalaase, inni kaan immoo miila furdaadhaan fuula isaa rukute. Hetaeras fi waardiyyoonni ummata aarii guddaa keessa jiru tasgabbeessuuf ariifatan. Haati warraa sheekh, imperious, impudent, furdaa, barked:
  -Gara fuulduraatti! Ajjeesuu!
  Gladiators walitti dhufan. Yeroo kana, yeroo isaanii fudhatanii, rukuttaa of eeggannoodhaan wal qorachaa turan. Walitti bu"anii, billaan xiqqoo ibse, gaachana ni raafame. Of eeggannoo kana ummanni dhuguma hin jaalanne; Sheekni saanii garagalchee wayinii fi jaamiin haguugame. Sana booda tufee aariidhaan iyye.
  -Yoo hin lolle ta'e garagaltee akka fannifamtu nan godha. "Janissaries" bineensonni dhiibaa hedduun gara poodiyaamii fiigan, isaan eeboo ni qaqawweessan, dugda banaa sanatti pokes agarsiisan. Saflorov haleellaa irratti deeme, aariidhaan haleelu, gita isaa jilba rukute. Dargaggeessi umrii kurnanii keessa jiru kun billaa isaa xiqqoo gara cinaatti sochoosee, mormituu isaa garaa isaa qaxxaamuree cicciree duubatti deebi'e. Gabatee haala gaarii hin taane kan iskiriyuu ta'e tokko gara jalaatti kufe. Haleellaan itti aanu gogaa irratti mallattoo gadi fagoo dhiisee dhiigni furdaan dhangala'e. Fudoros duubatti deebi'e, qabsaa'ota rifeensa qaban keessaa tokko miila isaa rukute. Mucaan sun yeroo duubatti deebiʼus, Saafloroov aarii guddaadhaan kophee isaa rukutee, raafamee kufe. Rifachuun kun "kopheen" sun akka balali"u gochuun mataa adii morma isaa irratti dhiita"e mul"ise. Saafloroov billaa sana garaa isaa isa naasuun ol ka'aa jirutti kaa'e. Innis "dhaggeeffattoota" gara cinaatti ilaale.
  Mallattoo eegaa ture. Irra caalaan rifeensa isaanii keessa yeroo fiigu ajjeesuu jechuudha, yeroo harka isaanii qulfii keessa dhiiban immoo gara laafina jechuudha.
  Haa ta"u malee, fuula gara jabeeyyii sana keessatti araarummaan hin dubbifamne. Namoonni hundi jechuun ni dandaʼama, dubartoonniifi dargaggoonni illee, harka isaanii qoonqoo isaanii irra fiigaa turan.
  -Du'a! Isa xumuraa!
  Haati manaa sheekaa qoosaa boo'aa turte.
  - Garmalee gatii salphaadhaan bu'e. Halkan tokkoof naaf kenni.
  Saafloroov garaa qullaa dargaggeessa umrii kurnanii keessa jiru kanaa salphaatti dhiibee duubatti jedhee, copha dhiigaa tokkotu mul'ate. Achiis abdii kutatee billaa sana darbate;
  -An hin danda'u! Inni hiriyyaa kooti.
  Sagaleen sun akka tasaa dhaabatee callisni du'aa ta'e.
  -Maal! - Sheekni aarii guddaa keessa seene. -Warra mo'ame ajjeesuu didda. Lamaan isaanii iyyuu godoo keessa kaa'i, sana booda mana barumsaa gladiator guutuu fuulduratti dararaan hamaan ni jiraata.
  Loltoonni kun gara Fudorositti fiigan, bishaan fuula isaa irratti facaasanii, achiis, akka inni dafee gara sammuu isaatti deebi"u gargaaruuf, sibiilli ho"aan kofoo isaa isa qullaa ta"e guban. Mucaan sun iyyee, utaalee battaluma sanatti laasoon lama morma isaa irratti darbatame. Saflorov mormuuf yaale, yeroo tokkotti billaa kudhan ofirraa lole, sodaan humna isaaf kenne. Garuu dhukaastoota keessaa tokko xiyyaan miila isaa rukute. Summiin dargaggeessa kana laamshesse, garuu hin ajjeesne. Lamaan isaanii iyyuu erga hidhanii booda, godoo keessatti cufamanii turan. Saafloroov ulee hoʼaan lafee cinaachaa ishee rukutamtee, gogaan ishee tamboo xuuxuu kan jalqabe siʼa taʼu, mucaan yeroo dheeraadhaaf ture sun gootummaan qoricha lilmoo sana dandamateera. Garuu akka fakkaatutti dararaan ijoollee dhiiraa hin ajajamne lamaa nyaata mi'aawaaf yeroo biraatti darbe.
  Haati warraa sheekaa ni ibsitee:
  - Isaan abbaa warraa koo ta'uu qabu. Ani kalaqa akkan ta'e ni beektu.
  - Ani beeka, garuu ilaalaa qofa, hinaaffaa qabaachuu danda'a. Jarreen kun bareedduu fi duruu fuudhuu danda'u. - Sheekni ilkaan qullaa baase.
  - Baay'ee kan hin oolle, gaa'ela illee ta'uu hin oolan! Hundaafuu, isaan kun garboota ciccimoo fi fayyaa qaban baay'achuu qaban! - Intalti furdaan sun ija ishee rukutte.
  - Gladiators halluu garbummaati! Osoo isaan argadheen haadha warraa isaanii dararuu natti tola. - Sheekni qoonqa.
  - Ni tolchina! By the way, shamarran ammas.
  Amma dubartoonni wal loluu qabu turan. Divaan walakkaa qullaa lama uffata mudhii qofa uffachuun dirree seenan. Morma isaaniitiin sansalataan kan hidhaman waan ta"eef walirraa adda ba"uu hin dandeenye. Meeshaa waraanaa: tokkoon tokkoon harkaa keessatti dagger lama. Lolli gara jabummaa fi yeroo dheeraa akka hin dheeranne ifaadha. Intalti tokko bareedduu, kaan immoo rifeensa gurraacha, lamaan isaanii iyyuu rifeensa dheeraa kan qaban turan.
  -Lolaaf! - jedhee thug.
  -Ani hin falmu! - Haati manaa sheekaa boo'e. - Kun duraanuu raaga hamaa ta'eera.
  Dubartoonni hiyyeeyyiin walitti dhufan. Sodaachisaa ture, tokko battaluma sanatti jechuun ni danda'ama garaan ishee ciccitee, inni kaan garaa ishee madaa'e. Of muruu itti fufuun shamarran miila isaaniitiin ari'anii foon isaanii cicciranii bahan. Dhiigni baay'een dhangala'aa waan tureef ba'anii baqachuu hin dandeenye. Dhumarratti isaan keessaa tokko guutummaatti muramtee jilbeenfatte. Dubartiin rifeensa gurraacha qabdu sun kolfaa, ishee xumuruuf yaaltee, garuu booda rukuttaa haxxummaa jalaa hanga lafee cinaachaa ishee mudate. Aariidhaan ammallee nama yakkamaa sana dugda mataa isaa rukutuu dandeesseetti. Dubartoonni babbareedoo fi qaamni isaanii murame lamaan isaanii iyyuu dhagaa cilee irratti kufanii, yeroo hedduu balaliʼanii fi qorraan qabbanaaʼan. "Janissaariin" shaggoo fiiganii itti dhufanii sibiila ho"aan isaan rukutan. Shamarran waraanaa hin sochoone.
  -Ammas, bet tokkoo ol hin milkoofne. Lamaanuu du'aniiru.
  Ajjeechaa kana arguun mataan isaa baayyee nama gammachiisa ta'us ummanni mufate. Garuu hanga ammaatti namni injifate hin jiru.
  Haala kana keessatti lola haaraa qofatu dhimmicha baraaruu danda"a. Ho"isuun salphaan xumuramee yeroon daldala cimaa ta"eera.
  Glaadiyeetaroota kudha shan uffata burtukaanaa bocame uffachuun, rifeensa gurraacha sadii kan slimes isaanii irratti qaban, gara dirree sanaatti fiigan. Isaan billaa gabaabaa fi qaxxaamuraa hidhatanii turan; harka isaaniitti gaachana xixiqqoo iskuwaaraa kan fuula isaanii garagalfame qabatanii kan turan yoo ta"u, mataan isaanii kophee vaayizarii hin qabneen eegama ture. Garee kana duuba loltoonni uffata diimaa ifaa uffatan, akkasumas billaa gabaabaa garuu qajeelaa kan qaban, gaachana geengoo xiqqaa fi harka mirgaa kan sibiilaa kan haguugee, gaachanaan kan hin eegamne, fi jilba miila bitaa kan eegu kan qaban fiigaa turan. Kophee lilmoo irratti rifeensi magariisaa suuraa kana xumure.
  Faallaa walii dhaabbatanii jilbeenfatan. Yeroo kanatti falmiin maallaqa baayʼee guddaa taʼe kan qabu siʼa taʼu, warqeen harkaa gara harkaatti dhangalaʼa ture.
  -Hundi isaanii ajjeefaman ta"uu hin danda"u! - Jette haati warraa sheekh. Namni tokko injifachuun isaa hin oolu!
  - Kanaafuu bet kee kaa'i, kun lola isa dhumaa ti. Argitu, duruu bari"eera! - Sheekni dadhabe sun aariidhaan jedhe.
  - Sana booda hamaa ta'a! Diraakmaa warqee kuma tokko kan diimaa irratti. - Dubartiin furdaan sun hafuura baafatte.
  - Maaliif isaan irratti? - Maaliif isaan? - Namichi kabajamaan sun ajaa"ibsiifatee si"a lama irra deebi"e.
  - Ijji waan hamaa ta'eef!
  Hogganaan sun waan tokko iyye. Sagaleen xurumbaa histerical ta'e ni dhaga'ame. Torchoonni illee akka waan wanti ija bineensotaa keessa seeneetti ija jaamsan.
  Haasaan, sagaleen, kolfi, fi chomping ni dhaabbate: iji hunduu qabsaa"ota irratti xiyyeeffate. Walitti bu"iinsi jalqabaa baay"ee suukaneessaa ture: callisa gurra namaa duuchu isa bulchaa ture gidduutti, rukuttaa billaa gaachana irratti rukutamu akka malee dhaga"ame. Rifeensi, ciccitoonni kophee, ciccitoonni gaachana cabee dirree sana keessa balaliʼan, akkasumas gammachuudhaan kan hafuura baafachaa turan gladiyaatonni rukuttaa tokkoon wal rukutan. Erga lola jalqabee daqiiqaa sadii hin guunne kan darbe siʼa taʼu, dhiigni reefuu dhangalaʼee ture: gladiyaatonni afur dhiphina guddaadhaan kan rifatan siʼa taʼu, loltoonni immoo miila jala isaan dhiitan. Warra ciisan keessaa tokko miila hiriyyaa isaa qabee miila isaa garagalche. Harka isaa kutee gadi balali'e.
  Haati warraa mootichaa kan hin quufne Dimeetiriin lafee ciniiname tokko gara ringitti darbatte.
  - Diimaa yoo injifattan wayinii tokko isiniif kenna!
  Akkuma yeroo baayyee ta'u faallaan isaa ta'e: garee Dimeetiriin hidda gadi fageeffachaa ture keessaa qabsaa'aan guddaan mo'ame. Billaan sadii al tokkotti garaa bal"aa sana bocanii, lafeen yeroon isaa hin geenye tokkos harka hogganaa carraa hin qabne sanaatti hafe.
  Daawwattoonni jijjiirama dhiigaan guutame lola kanaa gammachuu fi dhiphinaan hordofaniiru. Akka tuuta re'oota madaa'anii iyyan. Elitiin naannoo sanaa rifachuudhaan, aariidhaan, qabsaa"ota jajjabeessan. Tarreen warra gladiators ni qalla'e, lolli sun waldhabdee adda addaatti caccabe.
  Yeroo kanatti, yeroo ummanni kabajamaan itti gammadee fi ifatti "goofed" lapping up the blood, finciltoonni jajjaboon eegdota hirriba keessa jiran ajjeesan. Pobedonostsev namoota jajjaboo muraasa waliin ta'uun eegdota sana caccabsee nama jalqabaa masaraa mootummaa cabsee seene.
  Sagaleen itti dhiyaachuu finciltootaa irraa dhufe lola akka addaan citu dirqisiise. Namoonni gurguddoon, raafamanii, billaa isaanii kaasuuf yaalan. Dargaggeessi hogganaa finciltootaa kun sagalee guddaadhaan iyye:
  - Waanan arge! Bashannana jal'ootaaf wal ajjeesta! Reptiles deebi'anii jiraatan billaa illee kaasuu hin danda'an, garaan isaanii garmalee gufuu ta'a. Yoo of tuuluun xiqqoollee sitti hafe, jibbisiisoo kana muraa.
  Gladiators sirriitti kana waan eegaa jiran fakkaata: gara tuuta furdaa sanaatti fiigan.
  Garboonni tajaajiltootaa gooftota isaanii jibbamaniif du"uu waan hin barbaanneef gara cinaatti utaalanii, ijoolleen dhiiraas saanii fi nyaata namoota kabajamoo sanatti darbachuu illee jalqaban.
  Dimeetiris akkas jedhee iyye:
  - Hundaa isaanii ajjeesaa!
  Achiis koochoo wayinii kiristaala tokko mataa ishee irratti kufee, saree sana rukutee baase.
  Wiitcher ni aare. Lammiilee dureeyyii magaalattii foon isaanii cicciree kute.
  Rakkoo hin turre, garuu jibbisiisoo ture. Hiriyaan Paas yeroo hunda isa cinaa lola ture. Bik duubatti hin hafne, gladiyaatonnis eegdota mana hidhaa isaanii irratti haaloo ba'an.
  Garboonni dukkanaa"oon hogganaa sana hookkootti ol kaasanii, iyyan:
  - Nuti kan keenya! Isaanis akkuma kee garboota!
  - Kanaaf billaadhaan mirkaneessi! - Isheenis iyyitee, shugguxiin chandeliers Witcher"s irratti argamu raafamuu jalqabe.
  Sheekni baqachuuf yaalus Bik isa gufachiisee damma koolaa isaa gadi naqee:
  - Tole, eessatti si barbaachisa? Mi'eessituu hin qabu.
  Solntslava mataa abbootii aangoo lamaa yeroo tokkotti kuftee, jilba isheetiin jilba nama sadaffaa caccabsite. Haa ta'u malee, kana booda lola fakkaachuun illee hin turre, garboonni haaloo ba'uu qofa turan. Hafteen eegdotaa kan baqate siʼa taʼu, ayyaanonni boca gaarii taʼanillee humna waraanaa cimaa bakka hin buʼan turan. Hundi isaanii osoo Wiitcher hin qabbanaa'in ajjeefamaniiru. Sheek guddaa qofatu lubbuun jira, Bik rifeensa isaa harkisaa ture. Vedmakov mucaa of tuulummaa qabu sana ari'e:
  - Kun nama kabajamaa dha. Tarii nu fayyadu ta'a!
  . BOQONNAA Lakk.12.
  Jarmanoonni haleellaa isaanii Stalingrad irratti itti fufan. Baayyee xiqqaatu waan hafe fakkaata, garuu isa dhumaa keessa darbuun haala nama ajaa'ibuun rakkisaa ture. Sturmtigers baay'inaan fayyadamuun illee hin gargaarre. Badiisni boombiin jeettii geessise guddaa ta'us. Karaan biraa boombii napaalmii ture.
  Kutaan shamarranii qalla'ee ture, garuu bareedoonni ammallee wal lolaa turan. Waxabajjii 20 qorri roobuu kan jalqabe siʼa taʼu, bareedduuwwan sun hundi miila qullaa turan. Siree adii irratti mallattoo miidhagaa ni dhiisu.
  Shamarran babbareedoon xiqqoo qorra keessa naanna'anii qulqullaa'an. Matryona, erga Seryozhka qabamtee booda, ofii isheetiif bakka argachuu hin dandeenye. Mucaa qaroo fi bareedaa akkasii dhabuun gaarii ta'a. Boojuu faashistii keessattis maaltu isa eegaa ture? Dura dararaa, achiis adabbii du'aa!
  Mucaan sun dhuguma rasaasaan rukutamuuf dhihoo ture, garuu albuuda keessatti dhume. Guyyaatti saʼaatii kudha jaha kan hojjete siʼa taʼu, raashinii xinnoo taʼe kan argatu siʼa taʼu, qacceen ilaaltuu ol aanaan kun Seeriyoozhkaa eegaa ture.
  Caalaatti sirriitti yoo dubbanne, mucaan sun duruu bakka dhagaa itti baasu keessa jira, akka harreettis achitti hojjeta. Garuu lafa jalaa kan gubbaa jiru caalaa baay"ee ho"aadha. Waraannis, akka hin qabbanaa"ineef, utaalanii fiiguuf dirqamu. Shamarran immoo wal lolu. Kunoo taankiin Leenca jabaan dhufte. Qawween isaa mm 150 yoo ta'u, lola magaalattii keessatti gaggeeffamuuf caalaatti bu'a qabeessaa fi qabatamaadha. Warri Fritz taankii kana ni jaallatu, akkasitti gama adda addaa irraa eegumsa gaarii qaba.
  "Mouse" xiqqoo duubatti sardama. Konkolaataan Jarmanii toonii dhibba lama ulfaatu tokkos qawwee 150-mm fi torbaatamii shan hidhatee ture. Kanaaf baay'ee qabatamaadha. Lakkoofsi qawwee maashinii gara afuriitti kan dabale yoo ta'u, taankii sanatti dhihaachuun salphaa miti.
  Anyuta, Maria fi Alla mastodon walitti gouge gochuuf yaalaa jiru. Of eeggannoodhaan itti dhiyaatu.
  Anyutaan xiiqiidhaan sirbe:
  - Akkamitti jiraanne, wal lolle, du'a hin sodaanne... Kanaaf amma booda aniifi ati ni jiraanna! Akkasumas olka"iinsa urjii, fi callisa gaaraa keessatti, waraana galaanaa fi ibidda cimaa keessatti! Ibidda aarii fi aarii guddaa qabu keessattis!
  "Mouse" fooyya'iinsa isa dhumaa yoo ta'u, qawwee maashinii ja'a, lama coaxial barmeela waliin, afur ammoo hinjii irratti naanneffaman qaba.
  Maariyaan, qorra keessaa sardamee, akkas jettee qoonqa.
  - Yoomiyyuu abdii hin kutannu! Hundaafuu Yesus Waaqayyo inni ol aanaa nu waliin jira!
  Intalti, itti dhihaachaa, paakeejii dhoo'aa sana gara qamalee Hantuutaatti darbatte. Gaachana jalatti sagalee guddaan dhaga'amee roolaarri sun dhoohe.
  Shamarran gammachuudhaan iyyan:
  - Faashistii argadhu!
  Allaan harka ishee jigsitee boombii ciccitaa Fritz irratti darbatte. Faashistiin kun dalga dhoo"aatiin ol darbatamee, isa waliin mataan loltoota gurraacha lamaa loltoota koloneeffataa keessaa ciccirame.
  Bareedinni rifeensa diimaa qabdu sun akkas jettee xuxxuqxe:
  - Biyya Haadha fi Istaaliniif!
  Anyutaan ammas paakeejii dhoo'aa sana darbate... Yeroo kana hangas milkaa'uu dhabuun, hidhannoo rukutee fuula qola sibiilaa irratti dhoohe.
  Intalti aariidhaan akkas jette:
  - Eh, jeeqameera!
  Akkasumas dhoo'aa mana keessatti hojjetame keessaa kutaa haaraa argachuuf sardamte. Hidhiin ishee geengoo qorra irraa kan ka"e diimaa ta"e ni balaqqeessa"e. Intalti qullaa jettu tokko xiqqoo mijataa hin taane qorra keessa sardamte. Garuu obsuu dandeenya. Kana malees, yeroo dhukaasni raawwatamu qorri ni baala.
  Anyutaan akkas jedhee illee sirbe:
  - Qorri yeroo dhiyootti akka badu nan beeka, .
  Sulula sagalee guddaadhaan ni fiiga...
  Isaanis duruu bishaan boollaa keessa fiigaa jiru - .
  Shamarran miila qullaa!
  Intalti dhukaasa, Arabni loltoota koloneeffataa keessaa ni kufti. Yaaliin diinaa garee xixiqqoodhaan socho"uuf godhu kasaaraa guddaa fida.
  Qawween gabaabaan Hantuutaa ammas ciccitaa dhukaasa. Sheeloonni bakka tokkotti aarri keessa dhoo'aa jiru. Boqonnaa baay'ee immoo...
  Jarmanoonni Stalingrad qabachuuf jedhan... Baayyee xiqqaatu hafe. Garuu Wehrmacht boombii gurguddaa fi meeshaa waraanaa ulfaataa akka hin fayyadamne kan dhorku sirriitti kana. Warri Fritz namoota biyya alaa, kan isaan hin gaddine fuulduratti akka deeman gadhiisan.
  Maariyaan qawwee ishee dhukaaste. Kiraa sassaabduu faashistii kufee dhagaa diigamaa sanaa irratti gulufe.
  Intalti harma qullaa ishee harma diimaatiin xuuxxe. Hundi isaanii waraana waraanaati - paantii jalaa uffachuun utaalanii naanna'aa jiru. Garuu rukuttaa isaan irratti hin jiru jechuun ni danda'ama. Mul'ataan qullaa ta'uun haala kamiinuu keessumaa bareedina eega. Erga si'ool akkasii keessa jiraachuu danda'anii!
  Allaan makaa qorraa fi xurii irraa raasee ammas dhukaasa. Qabsaa'aa gurraacha tokko sirriitti ija keessa rukute. A smart bitch, homaa jechuu hin dandeessu.
  Shamarran sadan ammas Hantuutaatti dhiyaatu. Konkolaataa hidhannoo furdaa akkasii qabu gama hundaan seenuun rakkisaadha. Garuu loltoonni abdii guddaan guutamaniiru. Yoo qola ofii isaa bocuu hin dandeenye, egaa maaliif barmeela sana hin cicciru.
  Allaan, miila qullaa isheetiin citaa xuraa'aa rukutee, sirbite:
  - Dhugaa keenya, dhugaa keenya... Akka balaqqeessa aduu! Bori keenya ni ifaadha, sulula gaara irraa ni yaa'a!
  Waraanni dubartootaa yeroo dheeraaf xiyyaarota MP-44 booji'aman hidhatanii turan. Qawween maashinii kun fageenya lolaa dheeraa qaba. Bareedduun ofitti amanamummaadhaan ibidda. Gurraachonni ammas kufaa jiru. Burqaa dhiiga diimaa gadi lakkisan.
  Maariyaan, dhukaasaa, qawwee fi qawwee maashinii booji'ame lamaan isaanii garba ishee irra kaa'attee, akkas jettee sirbite:
  - Saroonni haxxummaa qabdu sun citaa ishee qaratte, .
  Akkasumas dhiiga qulqulluu, Raashiyaa Raashiyaa irraa dhuga!
  Diina isaatiif wanti hundinuu gahaa miti ni ajjeesa, .
  Eenyuu jaalala Raashiyaa qaba!
  Jaalala Raashiyaa!
  Intalti kun "waardiyaa" adda addaa kan caccabaa keessaa sardamee ba"u sanatti rasaasa ergite. Bareedinni sun kolfite, fuulli ishee laamsha'us bareedinaa fi hawwata isaa qabateera.
  Walumaagalatti shamarran kutaa waraanaa isaanii keessa jiran hundi bareedduudha. Kunoo fakkeenyaaf, Taataar Suraafiim. Abbaan ishee Taataar yoo ta'u, haati ishee garuu Beelaaruus irraa yoo taatu, rifeensa ishee Seraafimaa irraa halluu qamadii bilchaate dhaalte. Akkasumas intala bareedduu, miila qullaa fi qullaa jechuun ni danda'ama. Akkasumas qawwee maashinii booji'ame irraa dho'iinsa gabaabaa ta'een dhukaasa. Faashistoonni loltoota biroo irraas gara isheetti siqsaa jiru.
  Serafima baayyee sirritti dhukaasa. Maariyaan rifeensa warqee qabdu cinaa ishee ciifte. Shamarran lamaan ibidda dhukaasanii sirbu.
  - Biyya Haadha! - Maariyaan jalqabde...
  - Waraannis! - Itti fufte, Seraafiim irratti dhukaasaa.
  Maariyaan tiwiitara ishee irratti akkas jetteetti:
  - Kana...
  Namoota halluu qaban dhukaasuun rukutuu, Seraphima akka gabaasetti:
  - Utubaa lama!
  Maariyaan, qoonqa, tiwiitara irratti akkas jetteetti:
  - Kan...
  Serafimaan dhukaasa banuun itti dabaluudhaan:
  - Kam...
  Maariyaan shan erga muree booda itti fuftee:
  - Qabatee jira!
  Serafima, dhukaasaa, nagaa gaafate:
  - Pilaaneetii!
  Maariyaan, dhukaasaa, tiwiitara irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  - Laphee...
  Serafima, dhukaasaa, purred:
  - Ni tikfna...
  Maariyaan mataa faashistii sanaa cabsitee akkas jette:
  - Nuti isin....
  Suraafim Naazii rasaasaan kutee akkas jedhee hisse:
  - Biyya!
  Maariyaan rasaasa kaayyoo gaarii qabu erguun, tiwiitara ishee irratti akkas jechuun barreessiteetti:
  - Nama hundumaa....
  Serafimaan, caalaatti sirritti dhukaasuun, itti dabaluudhaan:
  - Namoota!
  Maariyaan rifeensa warqee xuraa'aa morma ishee irraa darbatte akkas jettee sirbite:
  - Raat...
  Rasaasa Seraphim, fi dhukaasa erguu, kan baase:
  - Kan kee...
  Maariyaan, faashistii qoonqoo rukutee itti fuftee:
  - Ho'aa!
  Dubartiin Taataar bifti ishee diimaa taate, dhukaasa erguun, itti fuftee:
  - Duumessa...
  Maariyaan, sirritti dhukaasuun, itti dabaluudhaan:
  - Diilallaa'aa!
  Seraafimaan qoostee qooste:
  - Tole fi...
  Maariyaan sirritti dhukaastee akkas jettee boosse:
  - Aduu!
  Seraafimaan, dhoo'aa dhukaasaa, 'hissed:
  - Ho'aa dha!
  Maariyaan itti fuftee qoosaa:
  - Ofumaan...
  Seraafimaan akka waan ibidda qajeelchaa jiruutti akkas jedhee boo'e:
  - Nater...
  Maariyaan dhukaasa kaayyoo gaarii qabu itti dabalte:
  - Gateettii...
  Serafimaan itti dabaluudhaan qoosaa:
  - Loltuutti!
  Maariyaan quuqamadhaan sirbite, dhukaasaa:
  - Ani qota...
  Seeraafimaan, dhukaasa loltuu gaggeessaa jiru, itti dabaluudhaan:
  - Awwaala....
  Maariyaan, Afrikaa kana erga kuffiftee booda, itti fuftee:
  - Diinaaf!
  Shamarran rasaasni isaanii dhume. Isheenis daftee haguuggii argachuuf fiiguuf dirqamte. Dhiyeessiin Voolgaa qaxxaamuree baayyee rakkisaadha. Boombii fi dhukaasa yeroo hunda. Kunoo dhaabbati humna dabalataa gama biraa irraa doonii oofaa jira.
  Burqaawwan biifamaafi caccabni naannoo bidiruuwwanitti dho"u. Loltoonni obomboleettii samii irratti ni boo'u. Warri Focke-Wulfs balali'aa jiru. Boombiin immoo isaan irratti darbatama.
  Doonii hedduun addaan ciccitan. Loltoonni Sooviyeet bishaan keessa lixanii du'u.
  Dhukaasni meeshaa waraanaa diinaa duruu garmalee hedduudha.
  Halkan illee maatiin Fritzes waan hunda ibidda jala kaa'u. Boombii cuuphaa isaaniis naannoo sanatti fiigaa jiru. Akaakayyuu Yu-87 dabalatee. Xiyyaaronni jeettii duraanuu oomisha seenanis.
  Kunoo dooniin seeraan beekamaan Sooviyeet Yak-9 jedhamu. Meeshaa Jarmanii ME-309 jedhamu waliin wal lola. Agility, speed fi meeshaan waraanaa walitti dhufan. Jarmaniin kun darbiinsa jalqabaa irratti maashinii Sooviyeet injifachuuf yaalaa jira. Garuu ni kufa. Yaak ammoo duubatti deebi'uuf carraaqa, garuu Naaziin saffisa guddaa ishee irraa kan ka'e miliqa.
  Jarmanii saffisaa, meeshaa waraanaa cimaa qabu, Raashiyaa caalaatti socho'uu danda'u irratti. Garuu balaliin saffisaa itti fufee jira. Faashistiin kun qabxii dhukaasaa torba torba irratti fayyadama, konkolaataa Sooviyeet rukuta. Saffisa dhabdee kufaatii jalqabdi.
  Sululawwan aarri keessaa bahu. Mootorri isaas ni guba...
  Lolli kun maali! Konkolaataa meeshaa waraanaatiin humna guddaa qabu akka ME-309, kan qabxiin dhukaasaa torba ulfaatina garmalee fi sochii gaarii hin taaneef beenyaa kaffalu mormuun rakkisaadha.
  Saffisni guddaan kun faashistichi bishaan keessa cuuphamee akka miliqu kan taasisu yoo ta'u, fuuldurri loltuu Jarmanii akka gaariitti hidhateera.
  Anyuta ammas Mouse xiqqeessuuf yaalaa jirti. Intalti lubbuu ishee balaaf saaxilaa jirti. Isheen reefuu hunduu ol barruu, qullaa dallaawwan sanarra sardamaa jirti. Bareedinni hundi barruu fi barruutiin haguugamee jira. Garuu sana booda boombii boombii paakeejii dhoo'aa itti maxxane darbata. Qawwee maashinii irraa dho'een illee rukutamti. Garba bareedinaa sanaa xuuxuu.
  Garuu paakeejiin dhoo'aa kun barmeela qawwee 150-mm rukute. Akkasumas Jarmaniin kun kanaan dura miidhaa guddaa irra gaheera. Konkolaataan kun rakkina guddaadhaan bakka isaa irraa socho"ee madaa isaa arraabuuf gara bakka loltoonni isaa jiranitti deebi"ee sardama.
  Focke-Wulfs fi TA-152 hedduun samii irratti mul'atu. Ejjennoo Sooviyeet irratti dhukaasa jalqabu. Konkolaattonni haaraan HE-183, jeettii haleellaa jedhamanis mul'ataniiru. Saroonni kun sa'aatii tokkotti saffisa hanga kiiloo meetira dhibba saddeet kan gahan yoo ta'u, rukutuun hin danda'amu jechuun ni danda'ama.
  Shamarran Jarmanota irratti dhukaasa deebisu. Xiyyaaronni haleellaa dhukaasa lafaa irraa eegumsi cimaan godhamus, yeroo hunda carraan diina qabachuu ni jira.
  Anyuta fi Alla Luftfaust booji'ame sana deebifatan. Kun meeshaa waraanaa qawwee miliimeetira digdamii duubatti deebi"uu hin qabne sagal walitti hidhaman of keessaa qabuudha.
  Akka waan qawwee farra xiyyaaraa xiqqaa irraa dhukaasuun ni danda'ama.
  Waraannis gara diinaatti akeeku. Jalqaba sirriitti dhiibu... Bareedduun lamaan miila qullaa isaanii caccabaa irratti boqochiisan, duubatti deebi'uu sirriitti itti dhaga'ame.
  Focke-Wulf kan qawwee qilleensaa ja'a qabu tokko tamboo xuuxuu jalqaba - garaan isaa ni ciccirama.
  Shamarran xiiqiidhaan ni boo'u:
  - Puck! Puck! Galma!
  Xiyyaaronni Jarmanii biroo mataa shamarran kanaa irra naanna'uu jalqabu. Bareedduuwwan kun rookkeetota Focke-Wulf irraa fagaachuun gara daandii lafa jalaa darbatu.
  Anyutaan kofoo ishee isa gurguddaa ta'e keessatti akka cimsu itti dhaga'ame. Intalti sun akkas jettee qooqatte:
  - Yaa ibidda si'oolii!
  Kopheen intalattii bishaan dhangala'aatiin kan haguugamee fi dhukkubbii guddaa kan qabu ture. Waan qorraa tokko poke gochuu barbaade.
  Fuula irrattis ciccituun itti fufa. Qorroon abidda irraa ni hiisa, diigamni ni ciccirama. Jarmanoonni iddoowwan sana ibiddaan lolaasu, kun garuu bu'aa xiqqoo argamsiisa. Waraanni akka hantuuta boolla keessa dhokatan. Of haa sibiilaan haa sibiilaan.
  Allaan gurra Anyutaatti xuxxuqe:
  - Yeroo dhiyootti Naaziin dhumarratti danfiin isaa ni dhumata jedheen yaada. Humna guddaa qabu, garuu Stalingrad keessatti carraa garagaluu hin qaban!
  Intalti bifti ishee diimaa taate sun boonsaan akkas jettee deebisteef:
  - Akka Ispaartaan dhibba sadii as jirra! Humnoota diinaa ol"aanoo ofirraa deebifna!
  Allaan rifeensa diimaa qabdu qoosaa fi ija ishee intala hiriyaa ishee ilaalte:
  - Nu bira darbuus hin dandeessu!
  Shamarran yeroo bishaan gubbaa gahan sakatta'iinsi sun xumurame. Loltoonni miila gurraacha haaraan mul'atan. Isaanis gara fuulduraatti ol ba"anii, shamarran dhukaasa banuun diinni hidhii isaa lafa qotuuf dirqisiise.
  Leencotaa fi Tigreen ammas gara lolaatti seenan. Jarmanoonni waraana Sooviyeet taankii gurguddaadhaan dhiibuuf yaalan. Yeroo yeroon qola ni rooba ture. "Tiger" kan caalaatti saaxilame uumamuu isaa irraa akka hin adda baane yaale. Mortaroonnis ni dhageessisan.
  Shamarran kun Jarmanii fi loltoota kiraa sassaabdota isaanii irratti dhukaasa bananiiru. Morkattoota kuffisee baase. Allaa fi Anyutaan lama lama ta'anii dhukaasan. Fuulli diinaa mul'atee qubate. Sana booda layer haaraa diina tarkaanfachaa jiru.
  Shamarran yeroo lolaa sirban.
  Allaan jalqabe, dhukaasaa:
  - Dura...
  Anyuta, dhukaasaa, itti fufe:
  - Siin...
  Alla rukutee itti dabaluudhaan:
  - Leejiyoon...
  Anyutaan sadii isaanii erga kutee booda, akkas jedhee 'hissed' jedhe:
  - Diinota...
  Rabbiin mormitoota mismaaraan dhahe, akkana jedhee dubbate:
  - Isaan....
  Anyutaan walakkaa mataa Arabaa erga afuuftee booda itti fufe:
  - Isaan barbaadu...
  Allaan, diina caccabsee itti fufe:
  - Ati...
  Anyuta, dhukaasaa, aariidhaan hisse:
  - Gadi of deebisaa...
  Allaan, mataa Arabaa bocuun, gurraacha'e:
  - Balleessuu...
  Anyutaan, mismaara dhahuu itti fuftee, akkas jedhee hisse:
  - Yaadannoo...
  Allaan akka waan dhukaasaa jiruutti akkas jedhee fiigichaan:
  - Hin sodaatinaa...
  Anyutaan dhukaasa sirrii erga dhukaasee booda, akkas jedhee gurraacha'e:
  - Diina...
  Allaan akka isnaayiparaatti dhukaasaa itti fufe:
  - Baayooneet...
  Anyutaan, daran dhukaasaa, akkas jedhee boo'e:
  - Danda'uu...
  Allaan, osoo dhukaasa hin dhaabin, hisse:
  - Humna...
  Anyutaan aariidhaan dhukaasaa, hiriyyaa ishee sirreessitee gungumaa:
  - Ija-jabina...
  Allaan, gammachuu guddaadhaan, mataa Afrikaanotaa irratti rasaasaan rukutee, akkas jedhee boo'e:
  - Cimina...
  Anyutaan, dhukaasa qawweetiin utaaltee, akkas jedhee hisse:
  - Dabaluu...
  Allaan, rifeensa diimaa ishee raasaa, itti fufte:
  - Akkasumas mormitoonni...
  Anyuutaan arabaa garaa rukutee akkana jedhe:
  - Kallattiin...
  Allaan, kaalibarii hundaan dhukaasaa, akkas jedhee boo'e:
  - Balleessuu...
  Shamarran hafuura baafatan. Xiqqoo dabalataa erga dhukaasanii boodas akkas jedhanii iyyan:
  - Nuti farda qawwee isnaayiparaati, sagalee ajjeechaa ifaadha!
  Dambaliin loltoota koloneeffataa tarkaanfachaa turan hamma tokko hir"ate. Naaziin ammas taankii isaanii gara fuulduraatti tarkaanfachiisan. "Tigers"-2 afaan isaanii dheeraa qabatanii mul'atanii waan hubachuu danda'an hunda irratti dhukaasa bananiiru.
  "Tiger"-2 boca turret jalqabaa fi cinaacha irratti gabatee hidhannoo qaxxaamuraa qaba ture. Kunis hamma tokko akka inni cimaa taʼu isa godhe. Waraanni ammas daandii taankii akka galma isaaniitti filatan. Faashistichi akka qurxummii qaruuraa keessa jiruutti jiraachuu qaba ture.
  Anyutaan paakeejii dhoo'aa darbatee, roolaara fuulduraa Tiger-2 caccabsee akkas jedhee sirbe:
  - Kennaa tokkoon si wal arge... Dhugaadha saanduqa du'aa keessa bakka tokko kaa'een ture!
  Allaan gammachuudhaan paakeejii guddaa dhoo"aa ta"e faashistii sanatti darbatee hisse:
  - Garuu Pasaran!
  Dhohinsa sana irraa kan ka"es, afaan dheeraan taankii Jarmanii sanaa ni qaxxaamure. Tigreen Mootii immoo duubatti deebi'uu jalqabe. Ammas faashistiin akka malee madaa'e. Allaan fudhattee quba miila qullaa isheetiin geela tokko darbattee boo'e:
  - Sanduuqa du'aa muka ook keessaa ni argamta!
  Geejjibni sun sirriitti qoonqoo nama Hindii, loltoota koloneeffataa Jarmanii keessaa tokko ta'e keessa balali'e.
  Anyutaan hiriyyaa ishee irratti ija ishee rukutee akkas jettee sirbite:
  - Mataa koo barmeela kana keessa nan cuupha! Hundaa cuuphaadha!
  Allaan qawwee maashinii irraa dhoohe. Jarmanoonni ammas haleellaa jala turan. Intalti immoo akkas jettee 'hissee' jette:
  - Waan hunda gochuu dandeenya! Nutis ni injifanna!
  Anyuutaan qawwee ishee dhukaaftee akkas jette:
  - Injifannoon guddaan eeggata! Akaakayyuun keenya ulfina haa ta'u!
  Allaan somersault godhee akka muka ayyaana masqalaa naanna'ee naanna'e. Intalti kun ija ishee jaamsitee sirbite:
  - Mister milkaa'ina, eessa deemta... Mister milkaa'ina - faashistoonni kolfu...
  Taankoonni Jarmanii, osoo qola hin baraarin, dhukaasa isaanii jabeessan. Kennaa dhoo'aa isaanii dhangalaase. Akkasumas qaawwa akka hin uumamneef yaaluun ejjennoowwan Sooviyeettti dhiyaatan.
  Anyutaan, akkuma booji'ame Seryozhka isaan barsiisetti, wayaa fayyadamee, albuuda ulfaataa tokko ol harkisee. "Leenca" suuta jedhee gara ejjennoo Sooviyeet sanaatti sardame. Qawween isaa 150mm yeroo yeroon qola tufa ture. Shamarran sun 'hiss' fi ija isaanii ni qaqawweessan.
  Anyutaan akkas jedhee sirbe:
  - Jarmanota-birbirsa, faashistoota-Naazii... Xumurri nama nagaa barbaadu si eega!
  Allaan kolfaa akkas jedhee hubate:
  - Pacifism... Waa"ee Naazii yeroo dubbannu waa"ee pacifism dubbachuun illee gowwummaadha!
  Anyutaan Araba tokko eegduu koloneeffataa irraa riqicha hidhii keessaa dhukaasa kaayyoo gaarii qabuun rukutee chirried:
  - Yaaduudhaan immoo naafa... Dhimma waraanaa keessattis hamma kana hin jabaatanii! Yeroo dhiyootti guutummaatti fuula pilaaneetii lafaa irraa isaan haqna!
  Allaan dho'iinsa biraa kennitee, garaa qullaa ishee dhagaa cirrachaa irratti dhidhiittee sirbite:
  - Ani farda Raashiyaa jilba bineensummaa irra... Diina Biyya Abbaa lafa irraan haxaa'a!
  Bareedinni rifeensa diimaa qabdu sun samii ilaaltee ija ishee jaamsite. "Frames", xiyyaaronni qawwee Jarmanii, achitti naanna"aa turan.
  "Leenci" Jarmanii yeroo yeroon ol sardamee, qilleensa keessaa qabamee. Qawween isaas yeroo hunda tufa ture.
  Anyutaan albuuda tokko kaataarpilaara taankii Jarmanii jalatti sochoosaa, akkas jedhee 'hissed' jedhe:
  - Seryozhkaaf....
  Jarmaniin dhaabatee ammas dhukaase. Qolli kun shamarran duuba dhoohe.
  Anyutaan akkas jedhee ilaale:
  - Qola aannan, kan sammuu daa'imaa qabu!
  "Leenca" yeroo muraasaaf dhaabbate. Tarii hojjettoonni doonii Jarmanii muuxannoo qaban balaa fuuldura isaanii jiru hubataniiru taʼa, ykn tarii meeshaa lolaa isaanii fayyadamuu barbaadaniiru taʼa. Garuu "Leencichi" yeroo muraasaaf dhaabatee qola ajjeesaa tufe.
  Anyutaan taankiin Jarmanii qawwee sadarkaa olaanaa qabuu fi KV-2 caalaa yeroo baayyee dhukaasa akka qabu hubachiiseera. Kunis konkolaataa kana baayyee balaa akka qabaatu beekamaadha. Anyutaan of qaxxaamurtee akkas jettee 'hiss' jette:
  - Jal'aan gara si'ool haa deemu!
  Allaan faashistii sana solar plexus keessatti rasaasaan rukutee boo'e:
  - Injifannoon keenya waan hin oolledha! Wanti hundis akka gaariitti xumurama!
  Anyutanis Turkii irraa kutee akkas jedhee sirbe:
  - Haa ta'u malee, jireenyi yeroo dhiyootti yeroo rakkoon gaanfa gurraacha ishee rukuttu waan addaan citu fakkaata... Fardeen ni iyyitee dhiigni akka lagaa yaa'a, ammas dacheen miila kee jalaa bada!
  Allaan, erga nama Iraan ajjeesee booda, itti dabaluudhaan:
  - Garuu lafti eegduu mataa ishees qabdi... Urjiilee gidduuttis gara isaatti diriirfama... Hitler gara Kolymaatti baqachuuf funyoowwan qusannaa hin mul'anne!
  Shamarran, dhukaasaa, sagalee tokkoon sirban:
  - Mee Adoolf haa cabsinu, isa ni miidha! Faashismii ni injifanna jedheen amana! Raashiyaa keenya keessattis Masihichi ni mul'ata, Gooftaa ummatoota biyyoota hundaa!
  Waraannis dhukaasa itti fufan. Garuu waraanni miillaa diinaa ciisee boombii dhukaasaa fi darbachuu eegale. Tuutni faashistootaa kun shamarran kana ibidda mormaraan xuuxuuf yaalan. Boombii boombii baay'ee darbachuus.
  Alla falaasamadhaan akkas jedheera:
  - Lakkoofsaan filannoo injifachuu dandeessa, ogummaadhaan waraana malee filannoo injifachuu dandeessa!
  Anyutaan qoostee akkas jettee hubatte:
  - Waraanni naannoo qulqullinni baay'ina itti mo'atu, filannoon, akka seeraatti, faallaa ta'ee fi kun oduu duriidha!
  Waraanni xiqqoo duubatti deebi"anii boombii isaanii fi caccabni isaanii garmalee furdaa ta"ee kufaa ture. Allaan kennaa darbatame illee miila isheetiin qabdee duubatti darbatte. Boombiin kun balali'ee Naazii kophee isaanii irratti rukute. Akkasumas akkamitti akka dhoohu...
  Akka waan baandaan biraa bakka tokkotti dhooheetti ture.
  Allaan falaasamadhaan akkas jechuun hubateera:
  - Carraan gammachuu lammaffaa, milkaa'inni sadaffaa, garuu ogummaa jalqabaa!
  Anyutaan qoostee gidduu seene:
  - Carraan badhaasa ija jabinaaf malee of eeggannoo dhabuuf miti!
  Allaan ija Hindu tokkoo waraana koloneeffataa keessaa rukutee akkas jedhee hisse:
  - Kan carraa argate lubbuun isaa sirbiti!
  Anyutaan kolfaa akkas jetteen:
  - Gaafa carraa qabdu gaariidha, Waaqayyo si fayyisa jechuudha!
  Shamarran xiqqoo caalaatti qoosaa ta'an. Sana booda "Leenci" Jarmanii kanas ta'e sana gara fuulduraatti tarkaanfatee albuuda tokkoon dhoohe. Caterpillar kun meeshaa dhoo'aa irra fiiguun ciccirame.
  "Leencichi" madaa"e naanna"ee ka"ee ka"e... Waraanni gammadanii somba isaanii gubbaatti sirban:
  - Leenci yaaduun naafa, sareen madda rakkina gosa hundaati... Addunyaa kana irratti wanti nama caalaa nama hawwatu hin jiru!
  Anyutaan sarara dheeraa dhukaase, akkuma waraanni biyya alaa obomboleettiitti ka'ee sirbe:
  Rookkeetii fi xiyyaara qabna, .
  Hafuura Raashiyaa cimaa addunyaa kanarraa...
  Paayileetonni ciccimoo ta'an hogganaa jiru - .
  Diinni biyyee fi ciccitaa!
  "Leenca" akka malee waan miidhame fakkaata. Isheenis qola tokko lama dabalataan tuftee qorraan qabbanaa'e.
  "Panther" nimble tokkotu mul'ate. Haa ta'u malee, bakka loltoonni Sooviyeet keessa jiran gadi fageenyaan seenuu sodaatte, dhukaasa jalqabde. Mataa shamarran sanaa irratti qola qola ni xuxxuqe. Isaanis caccabaa fi ibidda cabsan.
  Anyutaan yeroo taankiin faashistii fageenya dhaqqabamaa ta'een itti dhiyaatu qabachuuf qophaa'ee boombii darbachuuf qopheesse. Garuu "Panther" illee gowwummaa miti. Jarmanoonni dhukaasaa, qola sana akkaataa cheekiboordiitiin kaa'anii, lafa tokkollee akka hin darbine yaaluun. Isaanis jecha jechaatti dhagaa cilee hunda raked out.
  Allaan garaa qullaa ishee irratti of rukutee akkas jettee yaada kennite:
  - Tooftaa Krauts" dogoggora qaba... Haala kanaan waan baay"ee galmaan ga"uu?
  Anyutaan qoosaadhaan akkas jedheera:
  - Hantuutni yeroo tokkotti midhaan tokko ni qama'a, garuu allaattii, kan ciccitaa gurguddaa liqimsu caalaa baay'ee dafee ulfaatina dabalata!
  Paantariin rasaasa saddeettamaa ol dhukaasuun rasaasa isaa erga baasee booda garagalee gara boolla isaatti deebi"e. Bakka isaa mastodon haaraan Sturmtiger jedhamu mul'ate. Maashinichi barmeela balʼaa isaa kopheedhaan haguugee ture. Mul'ataan haala kanaan of baraaruuf lakkaa'aa jiru.
  "Sturmtiger" fageenya irraa bakka loltoota Sooviyeet irratti dhukaase. Rookkeettiin tokko ni qilleensa'e. Lafti ol kaatee, burqaa ibiddaa tokkos jeettii abiddaa dhangalaase.
  Shamarran sun baayʼee rakkinaan lubbuun hafan; Anyutaan xiqqoollee ni ajaa'ibsiifatte. Intalti akka tasaa farda yaabbattee of argite. Akkasumas garee waraana Taataar haleelu akka ajajju. Loltoota ishee wajjinis fardeen yaabbachuu. Moongol-Taataar rukuttaa kana dandamachuu dadhabuun duubatti deebi"anii kumaatamaan lakkaa"aman jilba jalatti du"u.
  Anyutaan billaa lama raasaa diina ishee mura. Garuu mul'anni sun akka tasaa addaan cite.
  Allaan hiriyyaa ishee morma ishee rukutte, ishee raase, akkas jedhe:
  - Tole, kanuma! Amma ciisuu dhiisaa!
  Anyutaan aariidhaan akkas jettee deebisteef:
  - Lola malee hin boqonne!
  Intalti aariidhaan utaaltee boombii darbatte. Kennaan sun balali'ee barmeela taankii Lev rukute. Konkolaataan kun miidhaa waan irra gaheef, baankiin isaa isa ulfaataa taʼe ni kurruufe.
  Anyutaan gubbaa somba isheetiin akkas jettee iyyitte:
  - Ani farda Rus' ti!
  Allaan qawwee maashinii ishee irraa dhoo'aa dhukaasuun gungumaa:
  - Mucaan sun fuula isaa rurrukutee deebiseef, .
  Qulqulluu Rus' tajaajiluu barbaada'...
  Galaanni dhiigaa haa dhangala'u, .
  Waaqayyo garuu nu fayyisuu ni danda'a!
  Anyutaan garaa fi garaa qullaa isheetiin caccabaa sana irratti kufte. Yeroo isaa eeggatee, akkuma dhohinsi qawwee maashinii dhibbaan lakkaaʼamu mataa ishee irra balaqqeessaʼu. Intalti arraba ishee baaftee akkas jette:
  - Maraatummaan loltoota jajjaboo jeneraalota abstruse ta'aniif lubbuu baraarsa!
  Allaan walii gale:
  - Loltuun jabaa, jeneraalli shallaga, diinni haxxee, milkaa'inni hamilee ogummaa qofaan dhufa!
  Shamarran ammas dhukaasa banuun gamtaa agarsiisan:
  Iskuwaadroonni isa gubbaa jiran
  Sagalee tokkoon boo'aa
  Adoolf gowwaa cimaadha - .
  Biqiltoota Sodoom!
  "Leenca" hidhannoo qabu kan biraan mul'ate. Loltoonni lama isa jalaa baqatan; Taankii guddate sana dirree waraanaa irraa harkisuudhaaf sansalata hookkoo irratti kaa"uuf yaalan.
  Allaa fi Anyuta dhukaasanii, yeroo tokkotti teeknishaanota ajjeesan. Waraanni akkas jedhanii sirban:
  - Of hin balleessin jaallee kee hin gargaarin, namoota biroo ibidda keessaa akka ba"an gargaari!
  Namoonni gurraachonni sadii mul'atan. Hamma danda'anitti sansalata sanaan fiigan, garuu shamarran sanaan rasaasaan rukutaman. Kana malees, Anyuutaan qawwee sana dhukaaftee, quba miila qullaa isheetiin saree sana dhiibde.
  Akkasumas morkattoota ishee sirritti haala adda ta"een rukutuu dandeesseetti, akkuma sirritti Robin Hood"s.
  Alla akkas jechuun hubachiiseera:
  - Mallattoon isa milkaa'inaan rukutu osoo hin taane, isa kufaatii waliin darbudha!
  Anyutaan miila qullaa boombii darbatte:
  - Namni mul'ata daggeraa qabu hunda caalaa sirrii ta'e darbuu danda'a, sammuu qara qabu garuu galma sana darbuun isaa dhiifama hin qabu!
  Boombiin boombii kun mormaaricha rukutee dho'uu jalqabee albuuda dhoose.
  Eeyyee, Istaaliingrad Jarmanotaaf salphaa hin turre. Citadel du'aa hamaa of keessaa argatan!
  . BOQONNAA Lakk.13.
  Adoolessa 3, Jarmanoonni Tikhvin marsan, magaalattii keessattis lola ka'e. Waraanni Diimaan suuta suutaan duubatti deebi'e. Magaalaan Baakuu harki caalaan ishee duraanuu qabamtee jirti, loltoonni Sooviyeet gara peninsulaatti duubatti deebi'aa jiru. Yerevan ammallee baayyee rakkinaan qabattee jirti. Istaaliingraad qarqara badiisaa irra jirti.
  Garuu ammas, Istaaliin magaalaan kun akka harka hin kennine ajaje. Astrakhan irrattis lolli ka'e. Warri Krauts magaalaa kana keessattis tarkaanfachuuf yaalaa jiru. Malawwan hundi boombii cimaan darbamee bu"uuraaleen misoomaa barbadaa"aa jiru.
  Qilleensi qorraa dhiyaachaa jira... Adeemsi waraanichaas tilmaamuun isaa xiqqaachaa dhufeera. Garuu Stalingrad qabamuu waan hin dandeenye fakkaata. Dhiyeessiin Voolgaa qaxxaamuree jiru uumamuu bubbee fi boombii guddaatiin gufateera.
  Adoolessa 4, Tikhvin dhibbeentaan sagaltama duraanuu fudhatameera. Jarmanoonni immoo naannoo Finfinneetti dhiyaatan. Loltoonni Sooviyeet miidhaa guddaa waan irra gaheef humna gahaa walitti qabuun diina dhaabuu hin dandeenye.
  Waraanni finfinnee fi puppetiin Siwiidin walgahii kana irrattis haleelan. Humna guddaa fayyadamaniiru.
  Adoolessa 5 gamtaan Jarmanii fi loltoonni Finfinnee fi Iskaandinaaviyaa tokko ta"an. Akkasitti naannoo Leningraditti ring dachaa cufame. Injifannoo haaraa, guddaa Raayich Sadaffaatiif.
  Adoolessa 6 ammallee damee kaabaa keessatti lolli itti fufee ture. Naaziin koridoorii bal'ise. Haalli jiru garmalee ulfaataa ta'eera. Tikhvin keessatti hafteen diddaa isa dhumaa gubachaa ture. Jarmanoonni misaa'ela balistikii Yerevanitti dhukaasan. Dhiyeessiin sadii gadhiifamaniiru. Badii fi miidhaa guddaa geessiseera. Garuu dhumarratti wanti cabe hin jiru.
  Magaalaan Astrakhan lafaan naannoo Sooviyeet hafe irraa addaan cite. Haalli kun hammaateera. Doonii waraanaa haaraan Jarmanii fi Ingilizii Murmansk irratti dhukaase. Yeroo dhukaasa kana irratti ajajaan waraana waraanaa fi qondaaltonni hedduun ajjeefamaniiru.
  Dabalataan hammaate.
  Akkasumas Adoolessa 7 Naaziin Volkhov cabsanii seenuun dhumarratti diddaa loltoota Sooviyeet Tikhvin keessatti ukkaamsan. Haala kanaan qaawwi Leningrad waliin ture baayyee guddate. Magaalattiin marfamtee akka hin hafne ifa ta"e.
  Adoolessa 8, yaaliin yeroo dheeraaf eegamaa ture taankii Lev-2 dhumarratti raawwatame. Konkolaataan kun haala qindaa'ina fooyya'e qaba ture. Mootorri, geejjibni fi giirbooksiin bakka tokkotti fuuldura, kutaan lolaa immoo duubaan kan argamu ture.
  Jarmanoonni carraaqqii humnaatiin hoggansa Porsche jalatti konkolaataa kana waggaa fiigicha kanaaf hojjetan.
  Dhugumatti, galata siiluweettii gadii, meeshaa waraanaa fi hidhannoo Leencaa osoo kunuunsuu, ulfaatinni konkolaataa gara toonii jaatamaatti gadi bu'e, motorri humna fardaa 1200 qaba. Qormaanni lolaa bu'aan isaa taankii guutummaatti fudhatama qabu ta'uu agarsiise. Sirriitti waan isin barbaachisu!
  Amaloota konkolaachisummaa gaarii fi hidhannoo walitti makame.
  Fuhrer garuu kanaan hin quufne. Hidhannoon cinaachaa fi duubaa akka cimu, akkasumas qawwee 88-mm dheerinni barmeela 100 EL akka dhaabu gaafate.
  Konkolaataan biraa qoratame E-100 ture. Taankiin kun garuu garmalee ulfaataa ta'ee argame: toonii 140, garuu kofa hundumaa fi meeshaa waraanaa Hantuutaa irraa eegumsa gaarii qaba ture. Walumaagalatti, "E" series garmalee abdachiisaa akka ta"u waadaa gale. Jarmanoonni yeroo tokkollee akka hin qisaasne fakkaata.
  Taankiin Bars kan motora humna fardaa 1000 qabus agarsiifameera haa ta'u malee, konkolaataan kun Hitler'f eegumsa gahaa kan qabu hin fakkaatu ture;
  Ayyaana waggaa kanarrattis gosootni xiyyaaraa adda addaa agarsiifamaniiru. Keessattuu xiyyaarota haleellaa fi fooyya'iinsa ME-262. Akkasumas TA-183. Parade guutuu teeknooloojii.
  Meeshaalee gaazii humna guddaa qaban dabalatee magaalotaa fi gandoota guutuu diiguuf dandeettii qabu.
  Asitti, dhugaa dubbachuuf, sirnoonni balleessuu baay"ee ciccimoo ta"an agarsiifamaniiru.
  "Panther"-2 qormaata darbeera, ulfaatina toonii shantama kan qabu yoo ta"u, hidhannoo fuulduraa kofaan miliimeetira 150 kan qabu yoo ta"u, qawwee "Royal Tiger" kan qabu ture. Hidhannoon cinaachaa miliimeetira 82, kan qaxxaamuree ture. Taankiin akkasii xiqqaa fi guddaan Hitler kan mijatu ture, sababiin isaas lola dhiyeenyaatiin soddomii afur dandamachuu danda"a ture.
  Walumaagalatti Naaziin mana nyaataa qulqulleessan.
  Yaaliin loltoota Gotha sa'aatii tokkotti kiiloo meetira kuma tokkoo fi dhibba tokkoo gahuu danda'anis gaggeeffameera.
  Gabaabumatti, girdoo isaanii gadi dhiisu.
  Adoolessa 9 Volkhov kufe. Haalli kun sadarkaa olaanaa irra gaheera. Ammas taankiin Sooviyeet ofirraa ittisuuf yaalan.
  Gringeta naannoo qawwee sanatti qabbanaa'e. Churchill 2 konkolaattota Sooviyeet faallaa dhaabatee rasaasa tufe.
  Intalli Loord Jeen rukuttaa lakkaa'aa turte. Taankoonni Sooviyeet yeroo boolla sana seenan saffisa isaanii hir"isan. Akkasumas mana nyaataa Jarmanii kana fayyadame.
  Nicoletta fudhattee sirbite:
  - Waraanni Ingilizii du'a hin sodaatu, .
  Samii urjii jalatti duuti nu hin fudhatu!
  Gonfoo leencaaf gootummaadhaan ni lola, .
  Qawwee maashinii jabaa sana nan fe'a!
  Malanyaan mataa ishee raggaasisuuf mataa ishee rukutte:
  - Kun baayyee namatti tola! Nutis ni kaffalla!
  Qawween sun baayyee dammaqinaan hojjete. Qolli sun akka kibriitii qilleensa keessaa sarara dhiisee balaqqeessa"e. Eeyyee, shamarran humna qaban tokko tokko turan. Akkasumas hunda caalaa sirrii ta'uu isaa.
  Gringeta mataa ishee rukutte bu'uura turret soddomii afur sanaa irratti qola ergite. Isheenis gungumaa:
  - Kun du'a! Gara diinota kootti ni dhufti! Kana boodas nan beeka, diina mudhii qabu eegaa akka jirtu!
  Niikoleetaan kolfaa akkas jette:
  - Bineensonni hundi isa mudhii qabuuf jilbeenfatan... Inni abaaramaa akka hin milkoofneef!
  Gringeta ammas kolfee dhukaase, hissing:
  - Pirojektiin koo hunda caalaa sirrii dha. Achi gahuun keenya hin oolu!
  Niikoleetaan quba agarsiisaa ishee ol qabdee akkas jetteetti:
  - Bang, bang - hin rukunne! Bunni halluu diimaa qabu sun fiigaa ba'e!
  Gringeta, dhukaasaa, sirbe:
  Namni hunduu ofumaaf filata
  Dubartii, amantii, karaa...
  Seexana ykn raajii tajaajiluuf, .
  Namni hunduu ofumaaf filata!
  Jeen mataa ishee raastee mormite:
  - Haala sanaan akka hin taane beekamaadha! Amantii nama tokkoo keessaa dhibbeentaan sagaltamii sagal kan murtaa'u dhalootaan malee beekumsaan miti. Kunoo nuti kan Waldaa Angilikaan... Garuu yoo ilaaltan bu'uura kamiin? Filannoon keenya kun?
  Gringetaan qoostee yaada kennite:
  - Ani akka dhuunfaatti maatii amantoota keessa ture, amma garuu gara Waaqayyoon hin amannetti caalaatti xiyyeeffadheera!
  Niikoleetaan qoostee arraba ishee baafte.
  - Waaqa hin amanne... Kun nama hawwata!
  Malanyaan falaasamadhaan akkas jechuun hubatteetti:
  - Waan hundumaa irraas qixa fagaatee jira! Yeroo Waaqayyo hin jirree fi humnoonni uumamaa ol ta'an hin jirretti amantiin kamiyyuu soba!
  Gringeta mataa ishee rukutte, fedhii isheetiin mirkaneessite:
  - Akka warra komunistootaati! Amantiin hundi faantaasii namootaa qofa yaada jedhu qabatanii dhufan. Kana irrattis barumsa ijaaran!
  Malanyaan shakkiidhaan funyaan ishee qaxxaamurte:
  - Erga du'anii boodas maaltu isaan eega?
  Gringeta foon nyaattee qoonqa. Isheenis qola dhukaasuun, qaama taankii Sooviyeet kan biraa kutee bantee akkas jettee deebisteef:
  - Asirratti waan baay'ee fiduu dandeessa... Humna saayinsiitiin du'aa ka'uu illee!
  Malanyaan yaadachiiftee, qoonqa:
  - Kitaaba waa'ee addunyaa gara fuula duraa dubbise. Duraanuu achitti impaayera hawaa jira. Duuti, dullumni, dhukkubni hin jiru. Akkasumas beela beekamaadha... Dhugaadha, ummanni harki caalaan hojii hin qabu, garuu hundaaf gahaadha.
  Fakkeenyaaf konkolaataan bilisaan kennama. Akkasumas maashiniiwwan elektirooniksii gargaarsa isaaniitiin addunyaa guutuu waliin walqunnaman jiru.
  Nicoletta yaada cimsitee kenniteetti:
  - Guddinni saffisaan guddachaa jira. Taankii kana ilaalaa... Akkamitti tarkaanfatanii guddatan. Ammas Churchill-2 Matilda waliin wal bira qabamee ilaalamuu hin danda'u.
  Malanyaan walii galte:
  - Eeyyee, taankiiwwan tarkaanfataniiru... Kun chic dha!
  Haleellaan biraa taankii Sooviyeettiin raawwatame kan xumurame siʼa taʼu, boqonnaan ni uumame.
  Adoolessa 10 fi 11 Jarmanoonni hojiilee haleellaa xixiqqoo raawwatanii, kaabatti golee kutan.
  Loltoonni Sooviyeet kaaba Istaaliingraaditti haleellaa deebi'ee raawwachuuf yaalan, garuu milkaa'ina xiqqoo argataniiru. Manneen dhumaa magaalattii keessa jiran duruu qabatanii turan. Yeroo wal fakkaatutti, gara lafaatti barbadaa'e. Ammaaf garuu Istaaliin hanga dhumaatti akka qabatu ajaje.
  Magaalaan Baakuu qabamtee jirti jechuun ni danda'ama. Garuu boolli boba'aa gubachaa waan jiruuf lolli isaan gidduutti ka'eera. Jarmanoonni boombii itti fufiinsaan darbachaa jiru.
  Lolli Astrakhan keessatti geggeeffamaa jiru sadarkaa olaanaa irra jira...
  Adoolessa 12 Turkoonni Yerevan irratti haleellaa banan. Weerarri sun ofirraa deebi'e. Usmaanonni kasaaraa isaan mudate. Garuu ammas dhukaasanii. Adoolessa 13, Jarmanoonni kutaa dhumaa Baakuu qabatanii turan - magaalattii qabachuu isaanii beeksisan. Peninsula qofa irratti lola ammallee kan itti fufe yoo ta"u, samiin boolla abiddaan gurraacha ture.
  Adoolessa 14, Naaziin haleellaa Murmansk irratti jalqaban. Meeshaa waraanaa fi aviyeeshinii fayyadamaniiru...
  Istaaliingraad ibiddaan gubachaa ture, garuu humni dabalataa Sooviyeet dabarfamee amma iyyuu akka itti fufu taasiseera. Gara qarqara magaalattiitti qofa ta'us, fi baasii kasaaraa guddaatiin.
  Yeroo haleellaa Murmansk irratti raawwatametti, dooniiwwan waraanaa guddaan walitti qabamee, dooniiwwan xiyyaara fe"us ni dhufan. Magaalattiin akka pilaasmaa roolaara dhiibamte. Isaanis boombii fi dhukaasa itti darbatan.
  Adoolessa 15 loltoonni faashistii socho'uu jalqaban, magaalattii, buufata doonii tokkicha Galaana Arktiik keessatti bubbee irraa bilisa ta'e haleelan. "Hantuutni" lola sana irratti hirmaatan, taankii "Hantuuta" illee, kan Naaziin qabatamaan yaalu barbaadan.
  Haa ta'u malee, "Hantuutni" hamma tokko abdii kutachiisa ture. Jalqaba gara fuulduraatti tarkaanfatte, achiis qorra keessaa qabamte. Isheenis qarqara magaalattiitti dhaabbatte. Jarmanoonni haleellaa kanaaf guutummaatti qophii hin turre. Garuu dhukaasni sun hin dhaabbanne. Adoolessa 16, Naaziin boolla bobaʼaa gubaa jiru qulqulleessuu qabatamaan xumure. Garuu kutaan peninsulaa isaaniif dhaqqabamaa hin turre, sababa ibidda hanga samii torbaffaatti guddate irraa kan ka'e.
  Adoolessa 17, Naaziin damee isa dhumaa deelta Volga qabatanii, kanaanis Astrakhan caalaatti ugguran. Baakuun yeroo dheeraaf addaan citee jira.
  Yerevaanis obomboleettiidhaan rukutamte. Magaalattiin tulluu irra jirti, ittisaaf baayyee mijataadha, garuu keessumaa taankii waliin obomboleettiidhaan rukutuun rakkisaadha.
  Adoolessa 18 loltoonni Sooviyeet ammas humna ittisa Naazii kaaba Istaaliingraaditti qoratan. Kunis dhiibbaa waan waggaa keessaa hafe Voolgaa irratti laaffise, garuu kasaaraa guddaa baaseera.
  Adoolessa 19 Jarmanoonni kasaaraa guddaa irraa kan ka'e haleellaa Murmansk irratti raawwatan dhaabsisaniiru.
  Kanaaf, Fuhrer inni hafuuraan qabame sun bakka isaa irraa ciccitaa hedduu sana cicciruu hin dandeenye. Karoorri Naaziin osoo qorri hin milkoofne USSR dhaabuuf qaban hin milkoofne.
  Hunda caalaa ammoo Jaappaan sababa qilleensa qorraa fi kasaaraa humna namaa guddaa irraa kan ka'e haleellaa ishee addaan kutte. Wanti jiru samuraayiin oomisha ofii isaanii soddomii afur dabalanii Paantariif hayyama kennuu isaanii qofa. Ganna dhufus rakkina uumuu danda'u.
  Adoolessa 20 Jarmanoonni ibidda gartokkoon dhaamsanii harka caalu peninsula qulqulleessan.
  Adoolessa 21 loltoonni Sooviyeet ammas Jarmanota haleelee kaaba Istaaliingraadii irraa kiiloo meetira hedduu illee seenaniiru. Naaziin haleellaa isaanii laaffisanii ejjennoo isaanii deebisuuf yaaluun dirqama ta"e.
  Lolli akkuma haala akkasii jedhan salphaatti sadarkaa frack irratti argama!
  Adoolessa 22 Naaziin naannoo Turkmenistan keessatti tarkaanfachuuf yaalan. Kiiloo meetira kudhan erga deemanii boodas ni dhaabbatan. Garuu Adoolessa 23, birgeedii Shaah gara lolaatti erga fidanii booda ammas tarkaanfatan. Naannoo Giddugaleessa Eeshiyaatti haalli kun garmalee hammaateera.
  Adoolessa 24 ammoo jijjiiramni guddaan fuula duraa irratti hin mul'anne...
  Adoolessa 25, Naaziin Murmansk irratti haleellaa isaanii deebi'anii jalqaban. Kutaaleen haaraan gara lolaatti darbataman. Garuu ammallee miira xiqqaatu jira.
  Adoolessa 26 gaheera - erga filannoo Reichstag gaggeeffamee waggaa kudha tokko, sana booda Hitler Chaansilara Reich ta'ee muudame.
  Yeroo jalqabaaf taankiin haaraan E-100 gara fuulduraatti bobbaafame.
  Kun maashinii akkasii kanaaf shaakala lolaa ture.
  Taankiin sun baay"ee dheeraa fakkaata, diriiraa jechuun ni danda"ama. Mudhii dheeraan qawwee 128 mm isa keessaa bahee ture. Akkasumas hidhannoon fuulduraa kofa digrii afurtamii shan irratti argama. Inni ofii isaatii immoo cinaacha irraa garagalee jira.
  Taankiin E-100 kan socho'e galata motora humna fardaa 1,500 isa haaraatiin yoo ta'u, saffisaan Mouse caalaa. Qolli sunis isa irraa utaale.
  Akkasumas konkolaataa keessaa namoonni afur gammadoo ta'an Maagdaa, Kiriistiinaa, Gerdaa fi Shaarlote mul'atan.
  Shamarran kun Fuhrer'f ijoollee deesse, to'annoo daa'imman kunuunsitoota addaa SS irraa dhufan jalatti dhiisanii deeman.
  Isaanis reefuu fuuldura gahanii turan. Shamarran baayyee nama kofalchiisu. Lola irraa hafe. Kunoo immoo carraan of mirkaneessuu qofa. Dhumarratti, kaaba Sevastopol kana fudhadhaa.
  Akkasumas olaantummaa Raayich Sadaffaa Galaana Arktiik keessatti hundeessu. Dhuguma waraanni sun hanga yoomiitti harkifamuu danda"a? Arfan isaaniis akkas jedhanii yaadu: tarii isaan waliin yoo xiqqaate wanti tokko jijjiiramuu danda'a?
  Naannoo Murmansk"tti baay"ee qorra hin qabu - Gulf Stream insulaashinii ni kenna. Shamarran miira wal loluu keessa jiru. Tokkoon tokkoon isaanii lama deesse - gurbaa fi intala! Kanaaf gammaduu dandeessa.
  Maagdaa fi Kiriistiinaa qawwee sanatti fannifamanii turan. Taankiin kun haaraa fi salphaatti kan to'atamudha. Cinaacha irraa hidhannoo garagalfame mm 120, dabalataan gaachana mm 50 kan biraatiin eegama. Kanaafuu konkolaataa roga hundaan rukutuu hin dandeessu.
  Shamarran sirba tokko xuxxuqaniiru. Garaa isaaniitti guddaatu itti dhagahama.
  Gerdaan funyaan ishee amber ta'e irratti kolfaa yaada kennite:
  - Amma aniifi Hitler sanyii waloo qabna. Nuti miseensota maatii mootii ti!
  Shaarloon yeroo yaada kennitu qooste:
  - Fuuldurattis zeeroo qofatu jira!
  Taankiin "E"-100 bakka Sooviyeet itti dhiyaate. Wanti naannoo sana jiru hundi baay'ee waan barbadaa'eef dhukaasni Sooviyeetota irraa dhufu baay'ee xiqqaadha, yeroo baay'ee immoo qawwee salphaa irraa.
  Magdaan qawwee 128mm kaayyeffatee magpie Sooviyeet irratti dhukaase. Intalti damma bifti ishee diimaa taate sun akkas jettee sirbite:
  - Ani saree dha, qoonqas qaba... Tigreen hamaan immoo nama hunda addaan cicciree!
  Sooviyeet afurtamii shan duubatti deebi'an, loltoonni Raashiyaa hedduun ajjeefaman.
  Magdaan akka sareetti purred:
  - Ani superman dha, malli koo salphaadha... Warra suufii irraa hojjetaman funyaan nan ciniina! Achiis intalli sun kolfuu eegalte. Tole, akkuma waaqa maraattuu.
  Shamarran sagaagaltoota Hitler taankii sana raasan. Ofii isaaniis konkolaataa hidhannoo qaxxaamuraa qabu tokkoon utaalanii ol ba'an.
  Garuu sana booda loltoonni konkolaataa isaanii garagalchan. Shaarloon, bareedduun rifeensa halluu sibiila diimaa qabdu kun akkas jettee sirbiti:
  - Clack, click, click... Dhangala'aan ni gulufa! Waraanni fardaa Naazii cirracha hunda nyaate!
  Sana boodas Shaarloon akka malee kolfiti turte... Ilkaan ishee illee qoosuu jalqabde. Ammas taankiin sun ni naanna'e. Jarmanoonni dallaa sibiilaa ejersaa sana diiganiiru. Maashinichi hamma Tyrannosaurus rex ta'e sun, akka malee gurraacha'e. Waraannis fuula isaanii isa miidhagaa fi foon nyaatu sanaan qoonqa.
  Shamarran kun Adoolf Hitler irraa ijoollee baatanii deesse. Kun immoo duruu waan tokko dubbata. Vixens babbareedoo, garuu yeroo wal fakkaatutti monsters safuu. Asitti loltuu Sooviyeet kan konkolaataa jalatti kufe caccabsan. Akkasumas qawwee 76-mm lafatti dhiiban. Konkolaataa keenyaan irra deemne. Sibiilli sun diriiree ture. Waraanni kun figure aerobatics agarsiisan. Qolli kun baaqelaa daa'ima tokkoon raafamuu caalaa miidhaa kan hin qabne fakkaata ture. Qawween itti aanu kan E-100 diriirsee 85 mm ture.
  Magdaan akkas jettee qooste:
  - Raashiyaa immoo akka tukaana sireetti caccabsina!
  Kiristiinaan hiriyyaa ishee akkas jettee sirreessite:
  - Caalaatti akka risaa! Risaanis bineensa guddaadha!
  Red Charlotte itti dabaluudhaan, jilba ishee ifatti baaftee:
  - Akkasumas ilkaan kan qabu!
  Taankoonni Jarmanii sarara ittisa magaalattii keessa karaa isaanii tolfatan. Loltoonni Sooviyeet baayyee mata jabeessanii lolan. Hunduu hidhannoo ol qabate. Ijoolleen dhiiraa waggaa kudhanii illee milishaa keessatti lolan. Shamarran baay'ee turan. Jiraattonni hundi walitti qabaman, garuu meeshaan waraanaa gahaa hin turre. Gootummaa jumlaa waan hunda keessatti mul"ata ture. Qajeelchitoonni kun dhoo'aa mana keessatti hojjetame ykn boombii boombii baay'ee fayyadamuun taankii Naaziitti dhiyaatanii daandii jalatti of darbatan - Biyya Haadha isaaniif du'an.
  Taankiin E-100 kun miidhaa hedduu argateera. Ijoollee dhiiraa keessaa tokko albuuda ulfaataa keessa dhiibuu danda'eera. Ofii isaatii du'e, garuu konkolaataa Jarmanii tokko miidheera. Roolarri sun dhohee gartokkoon kaataarpilaar balali'ee ba'e. Konkolaataan guddaan sun saffisa isaa hir'ise. Achiis loltoonni tokko lama boombii baayʼee darbatanii, daandii furdaa sana caccabsan.
  E-100 sarara fuulduraa darbee sochii dhabe.
  Gerdaan qawwee maashinii ja'a kaayyeffatee yeroo loltoonni Sooviyeet deebi'ee haleeluu yaalan qabsiise. Lammiileen Raashiyaa fi bakka bu"oonni ummatoota Raashiyaa biroo kudhanootaan lakkaa"aman rasaasa qawwee maashiniitiin bocaman. Loltoonni Sooviyeet garuu gara fuulduraatti fiigan. Boombii darbatanii du'an. Ciccitoonni tokko tokko E-100 kan gahan taʼus, qawween maashinii sirnaan hojjeta ture. Akkasumas damn Gerda akkas sirrii dha. Rasaasni ishee immoo gonkumaa akkasumaan hin deemu jechuun ni danda'ama.
  Loltoonni Raashiyaa immoo du'aa jiru...
  Kiristiinaan qawwee saffisaan dhukaasu 75-mm irraa dhukaaste, qola ciccituu fi qawwee maashinii kooaksiiyaal irraa dhukaaste. Bineensi rifeensa diimaa qabu sun, loltoota Sooviyeet rasaasaan cicciree, akkas jedhee qoonqa:
  - Ani du'a baadhadha... Seexanni mataan isaa fira koo rifeensa diimaa!
  Magdaan sodaadhaan akkas jetteetti:
  - Tole, akkas hin godhin. Seexanni diina Waaqayyoo waan ta'eef haroo ibiddaatti murtaa'eera!
  Kiriistiinaan miila qullaa sibiilicha irratti rukuttee iyyitte:
  - Haroo ibiddaa hoo? Rifeensi koo akka ibiddaa!
  Gerdaan kolfaa akkas jettee hubatte:
  - Fuhrer ofii isaatii cubbuu kamiyyuu nuuf dhiifama... Caalaatti yoo dubbanne, yaad-rimeen cubbuu bu'uuraan yeroon isaa darbeera?
  Magdaan harka ishee ol qabdee:
  - Yaad-rimeen cubbuu yeroon isaa darbe jechuu barbaaddaa...
  Gerdaan ammas qawwee maashinii qabsiistee, haleellaa deebii abdii kutannaa loltoonni Raashiyaa ukkaamse. Rasaasni akka kennaa si'ool irraa isaan ajjeese. E-100 fooyya'iinsa kana keessatti eegumsa baayyee cimaa qaba. Qawwee maashinii hanga saddeet, lama coaxial kan qawwee waliin, kanneen hafan immoo hinjii irratti kan to'ataman turan. Isaanis baayyee cimsanii rukutan.
  Gerdaan qoonqaan iyye:
  - Cubbuu, kun bu'uura jiraachuu Raayich Sadaffaati! Amantiin keenya dhuguma amantii bineensotaati!
  Rifeensa diimaa kan qabdu Kiriistiinaa, qawwee irraa dhukaasuun loltoota Raashiyaa ajjeesuun akkas jettee sirbite:
  - Bineensa koo jaalalaa fi lallaafaan... Ilka kee nan jaalladha, na amanaa! Bineensa koo si'oolii fi qoonqoo qabu!
  Qawwee farra xiyyaaraa Sooviyeet keessaa tokko ammas roolaroota rukutee cabsuu danda'eera. E-100 dhumarratti dhaabbate. Magdaan garuu qawwee farra xiyyaaraa nama aarsu kana himannaa cimaadhaan haguuguun adabde. Tole, daandiin sun cabee ture.
  Gerdaan qoonqa, tug waamtee akkas jettee gaafatte:
  - Nu baasi mee! Du'aa jirra! Trackiin cabee jira!
  Deebiin battaluma sanatti dhufe:
  - Harkisaan ni jiraata!
  Kiristiinaan kolfaa akkas jettee sirbite:
  - Tarkaanfiin kun! Diinonni bahan!
  Magdaan qawwee loltoonni Raashiyaa kallattiin dhukaasuuf baasuuf yaalaa turan sanatti dhukaaste. Barmeela sana caccabsee loltoota Sooviyeet kallattii adda addaatiin facaase. Loltoota keessaa tokko walakkaatti cicciramee dhiphina guddaadhaan qabsaa'aa ture.
  Kiristaanni bifti ishee diimaa taate kun of qaxxaamurtee ija ishee gara samiitti ol qabdee kadhatte:
  - Dhiifama naaf godhi Gooftaa! Cubbuu fi ajjeechaa fedhii malee raawwatameef!
  Kiristiinaan qoostee yaada kennite:
  - Lakki, akkas gochuu hin dandeessu! Akka dhagaa jabaa ta'uu qabda! Dhagaa nuuf ta'aa!
  Magdaan ofitti amanamummaadhaan akkas jettee deebisteef:
  - Dhagaan tokko qofa jira - Yesus Kiristoos!
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun akkas jedhee boo'e:
  - Yesus nama nagaa barbaadu ture! Amantii fi ogummaan keenyas waraanadha!
  Taankiin E-100 harkifamee gara bakka Jarmanitti harkifame. Gerdaan kolfa mootittii qorraatiin yaada kennite:
  - Roolaroonni kutaa taankii baay'ee saaxilamoodha. Kanas qabsaa'uu qabna!
  Shaarloon mataa ishee raaste.
  - Guutummaa roolaroota gaachanaan haguuggachuu hin dandeessu. Kun hin danda'amu, sababiin isaas daandiiwwan tokko tokko ammallee banaa ta'u!
  Magdaan yaada kennite:
  - Roolaroota xixiqqoo fi paaletii malee yoo hojjenne hoo?
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun qoosaa ilkaan luqqisii agarsiise:
  - Akkamitti saffisa dabalataa isaaniif kennuu dandeenya?
  Maagdaan kofoo ishee qullaa sibiilicha irratti dhidhiittee yaada kennite:
  - Mootora elektirikii yoo fayyadamne hoo?
  Shaarloon garaa ishee harkiftee morma ishee qaxxaamurte:
  - Filannoo ta'uu danda'u... Taankiinis ni gubatu xiqqaadha!
  Magdaan imimmaan ishee dhangalaasaa akkas jette:
  - Gaafa si'ool geenyu akka torchii gubatee ni boba'a!
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun akkas jedhee gurraacha'e:
  - Tole, kanaaf... Ergamoonni immoo abidda ifaa irraa uumamaniiru! Ergamoota haa taanu!
  Kiristiinaan fudhattee gurra namaa duuchudhaan sirbite:
  - Ani ergamaa miti, seexanaa qofa malee, namootaaf garuu qulqulluu ta'eera.... Diinonni herrega isaanii ni argatu, dararaa dhukkubbii lafa irraa hin taane akkasii jalatti!
  Shamarran callisanii... Loltoonni obomboleettii samii keessa naanna'aa turan, dhukaasni qawwee ni boo'e. Boombiin immoo kufee kufaa ture... Akka bokkaa dhugaa badiisaa fi gaaga'amaatti.
  Murmansk gubachaa ture, namoonnis du'aa turan. Jarmanoonni misaa'ela balistikii illee furguggisan. Meeshaa waraanaa baayyee bu'a qabeessa miti. Boombii toonii shan Yu-488 irraa darbachuun salphaa ta"a;
  Kiristiinaan jalqaba miila qullaa qorra keessa utaaltee baatee yeroo taankiin gara bakka konkolaataa dhaabuu jijjiirraa geeffamu turte. Achittis ogeeyyiin suphaa hojjechuu jalqaban. Shamarran kun gara mana ho'aa ta'etti ce'an. Firaasha irra ciifne. Gerdaa fi Shaarlote cheezii kiishaa taphachuu jalqaban.
  Magdaa fi Kiriistiinaa garaan isaanii akka mul'atu fi yeroo ulfaa akka hin laafneef abs hojjechuu jalqaban. Loltoota babbareedoo mudhii keessatti raafaman. Ammallee haaraa, garuu kun dubartoota ijoollee deessedha. Du'uun immoo amma akkas sodaachisaa miti - namni sarara maatii itti fufu jira! Sanyii scumbag akka Hitler wajjin illee.
  Garuu shamarran kutaa waraanaa SS Tigress irraa, Fuhrer dhuguma waan Waaqayyoo fakkaatudha. Kana booda immoo waaqa warra ormaa miti, garuu waan hundumaa danda'uu fi ogummaa isaatiin hubatamuu hin dandeenye.
  Gerdaan Gambii Mootii taphachuun haleellaa cimaa horate. Shaarloon mata jabinaan ofirraa ittiste. Wal jijjiirraan rukuttaa ture. Garuu hunduu wal balleessuu fi wal qixa ta'een xumurame. Achiis Maagdaa fi Kiriistiinaa cheezii taphachuu jalqaban. Akkasumas Charlotte fi Gerda abs fi push-ups hojjechuu jalqaban. Intalti dammaqinaan boca ishee eegde.
  Maagdaan morkataa ishee taphachaa fi dhiibdee falaasamadhaan yaada kennite:
  - Garuu ammallee waan ajaa"ibaati...
  Kiristiinaan kolfa qulqulluu funyaan ishee irratti mul'attee gaafatte:
  - Maaltu ajaa'iba?
  Superman bifa diimaa qabu sun akkas jedhee deebiseef:
  - Warri adiin halluu gaarummaa ta'uu isaa, garuu isaan warra dursanii waraana jalqaban!
  Seexanni rifeensa diimaa qabu sun sammuudhaan akkas jedhee yaada kenne:
  - Garuu gaariis fidna... Garuu Bolsheviks dursanii Raashiyaa haleele!
  Magdaan deebii kennitee sagalee gaddisiisaa ta'een sirbite:
  - Garuu wanti hundi nu duratti daraaraa jira, wanti hundi nu duubaan gubachaa jira...
  Kiriistiinaan sagalee bilbilaa ta'een itti dabaluudhaan:
  - Iyyachuun hin barbaachisu! Nu waliin kan waan hunda nuuf murteessudha!
  Gerdaan sirbuu itti fufte:
  - Gammachuu malee dukkanaa'aa miti, gara manaatti haa deebinu - atileetotni bifa diimaa qaban badhaasa keenya ta'u!
  Sana booda afran isaanii hundinuu kolfaa dhoohan... Hojjetaan umrii kurnanii keessa jiru tokko mul'atee saanduqa dhadhaa, daabboo, soseejjii fi fuduraalee goggogaa qabu shamarraniif kenne. Shamarran nyaatanii ho'a keessa dadhaban. Miidhagoonni sun hirriba dhaban. Yeroo dargaggeessaa fi fayyaa taate gaariidha - salphaatti hirriba rafuu dandeessa.
  Guyyaa itti aanutti, Adoolessa 27, E-100 gartokkoon qofa deebifame. Shamarran haleellaa kana irratti hin hirmaanne. Garuu bikinii qofa uffannee miila qullaa qorra keessa fiiguuf deemne. Akka waan maraataniitti, qullaa jechuun ni danda"ama qorra keessa fiigaa naanna"anii isaan ilaalan. Garuu shamarran akka waliigalaatti aerobatics dha. Namoota addaa egeree ti!
  Gerdaan dursa fudhate. Akkasumas intala miila qullaa Gerda kan oduu durii Andersen keessa turte miti. Garuu ija jabinaafi seasoned ta'es. Kanuma waliin immoo nama dhalattee ajjeestuu taate. Intala saffisaa maashaalee ciccimoo qabdu.
  Haa ta'u malee shamarran arfan isaaniiyyuu gaarii dha. Kiiloo meetira shantama saffisaan fiigan duubatti deebi'an. Achiis shaakala walduraa duubaan hojjenne, sirbinnee fi raafamne. Xiqqoo dhukaasa shaakalle.
  Guyyaa itti aanutti qofa taankiin E-100 suphame. Tole, sun akkas hamaa miti. Kana malees, konkolaataan baayʼee ulfaataa taʼe kun qophii jalqabaa roolaroota kan qabu siʼa taʼu, kunis qophii cheekboordii irraa adda ture, kunis gaʼumsa konkolaachisummaa qorra keessatti kan dabalu siʼa taʼu, garuu amala irraa kan kaʼe suphaadhaaf rakkoowwan tokko tokko kan uume ture. Tiger ykn Panther caalaa E-100 fe'uun salphaa ta'us.
  Adoolessa 28, Naaziin Murmansk keessatti xiqqoo gadi fageenyaan cabsuu danda'aniiru. Garuu diddaan loltoota Sooviyeet salphaatti hubatamuu hin dandeenyedha. Akkasumas dooniiwwan waraanaa Biriteen fi Jarmanii irraa qola inchii kudha jahaa illee fedhii ittisaa cabsuu hin dandeenye.
  Garuu Naaziin ammallee tarkaanfate. Taankiin E-100 guyyaa bilookii lama lama uwwise, garuu ammas daandii irratti miidhaa geessiseera. Yeroo kana garuu suphaa sa'aatii muraasa qofa fudhate. Adoolessa 29 shamarran Terminator taankii KV-3 waliin walitti bu'an. Konkolaataan Sooviyeet yeroo lama lama hidhannoo fuulduraa rukute, garuu qolaan sun qarqara irraa utaale. Magdaan taankii Raashiyaa sana deebiftee rukutee akka tuullaa ibsaa walitti tuulamee akka gubatu taasise.
  Kiriistiinaan hiriyyaa ishee qoosuudhaan akkas jettee gaafatte:
  - Raashiyaa sana tasumaa hin mararfattuu?
  Magdaan garaadhaa akkas jettee deebisteef:
  - Nama maraaf, warra gara laafina hin malleettillee nan gadda!
  Intalti immoo ija ishee gara samiitti garagalchitee akka malee hafuura baafatte. Loltoonni of eeggannoodhaan tarkaanfii fudhachuuf yaalaa turan. Suphaan akka hin jeeqamneef. Qawween 128mm fi 75mm akka harree hojjeta ture. Garuu taankichi ammallee miidhaan irra gaheera.
  Dallaa keessaa tokko dhoohee konkolaataa irratti kufe. Hidhannoon sun kan barreeffamee fi xiqqoo kan dhangala'e ture.
  Adoolessa 30, Naaziin daran tarkaanfate. Bakka tokko tokkotti giddu gala magaalattii illee gahaniiru. Garuu guyyuma sanatti dhukaasni kaayyoo gaarii qabu afurtamii shan irraa dhufe afaan qawwee 128-mm kan miidhe yoo ta'u, shamarran ammas suphaa jalqabuuf dirqaman. Akkasumas, akka fakkaatutti, dheeraa.
  Sana booda afran isaanii taankii dhiisanii akka loltoota miillaa salphaatti loluuf murteessan. Bareedduuwwan sun bikinii qofa uffachuun wal loluuf yaalan. Garuu qorra keessa shamarran haala walakkaa qullaa kanaan sa'aatii muraasa qofa dhaabbachuu danda'u, achiis ho'isuuf fiigan.
  Gerdaan qorra keessa of awwaaltee, qawwee haleellaa MP-44 isa haaraa irraa dhukaafamtee, loltoota Raashiyaa dammaqinaan ajjeeste. Kunoo intala miila qullaa rifeensa adii qabdu, koloneel Waraana Diimaa mataa rukutte. Isheenis akkana jette:
  - Lakki ammallee Ariyaadha!
  Shaarloon gama biraa irraa tarkaanfachaa turte akkas jettee qooste:
  - Ati waraana diina kee irratti du'a fiduudha. - Sana booda intalli rifeensa diimaa miila qullaa qabdu sun meejar sanatti dhukaastee ija jala rukutte. Ilkaan ishee xiqqoo qulleessite. - Argiteetta, kana caalaa hin dhukaasu!
  Gerda burst kennite, miseensa Komsomol fi kaappiteenii loltoota Raashiyaa xumurtee, bitch ilkaan ishee agarsiifte:
  - Eeyyee ati dhukaasa, garuu arge! Akka sansalataa!
  Shaarloon quba miila qullaa isheetiin cirracha geejjibaa tokko darbatte. Innis leetenaantii waraana Raashiyaa morma rukutee, akkas jedhee 'chir'e:
  - Kunoo immoo, geejjibaan taphachaa jira!
  Gerdaan miila qullaa fi miila miidhagaa dhiistee qorra keessa fiigde. Isheenis gadi jettee fiigde. Sana booda intalli sareen sun garagaltee somersault goote. Isheenis qaxxaamurtee mataa ishee gara qoma loltuu Sooviyeet sanaatti sochoofte. Dhiiga tufe. Gerdaan miila qullaa isheetiin qoonqoo dhidhiittee nama Raashiyaa sana ukkaamsite.
  Seexanni rifeensa diimaa qabu Shaarlote qajeelchaa sana ukkaamse. Shamarran akkasitti jibbisiisoo fi hamaa ta'an.
  Magdaan loltoota Raashiyaas ajjeesteetti, garuu ijoollee hin miidhan. Lakkii yoomiyyuu harka ishee daa'ima tokkotti hin kaaftu. Walumaagalattis dhiiga dhangalaasuun gammachuu isheef hin kennine. Garuu ammas, isheen tigress kutaa SS irraa, ajaja hordofuu qabdi.
  Kanaaf Kiristiinaan gurbaa gara waggaa kudha lamaa fakkaatu tokkotti dagger darbatte. Dhuguma gara jabeessa. Lakkii ga"eessonni daa"imman ajjeesuu hin qaban!
  Maagdaan of qaxxaamurtee akkas jettee xuxxuqxe:
  - Gooftaa dhiifama naaf godhi! Ati na jibbita malee waraanni waraana!
  Akkasumas bifti diimaan sun isnaayiparii Raashiyaa irratti dhukaase, kan kufe, rukuttaa sirrii riqicha hidhii isaa irratti rukutame. Wayyoo, afran beekamoo ta'an ni mul'atan. Shamarran kun jalqaba Ingilizoota fi gartokkoon Ameerikaa ajjeesan, amma garuu fudhataniiru
  Lammiileen Raashiyaa. Waraana Addunyaa Lammaffaa keessatti qoonqa rattling akkasii. Grins kan hunda caalaa dhugaa, fi qara ta'e fangs agarsiisu!
  Kiriistiinaan miila qullaa ishee muka sanatti dhidhiittee, ammallee qorri itti dhagaʼamee, akkas jettee yaada kennite:
  - Jibbisiisaadhaa? Falfala rifeensa diimaa irraa maal barbaadda!
  . BOQONNAA Lakk.14.
  Jarmanoonni suuta suutaan sochii isaanii dhorkan. Aviyeeshinii dabalatee - fi humnaan sababa haala qilleensaa hammaataa dhufeen. Hojiiwwan guyyaa haleellaa dura kaa"aman guutummaatti xumuruun hin danda"amne. Dhugaadha, Kaakaas qabatamaan qabamtee jirti. Dirreen boba'aa Baakuu to'annaa jala jira. USSR madda boba'aa ishee guddaa dhabde. Dhugaadha, Jarmanoonni ofii isaanii ammallee boolla bishaanii deebisuuf yeroo dabarsuu qabu. Karelia, Arkhangelsk fi gartokkoon qarqara galaanaa kaabaas qabamaniiru. Leningrad Raashiyaa hafe waliin qunnamtii guutummaatti addaan citee jirti. Naannoowwan biroo tokko tokko giddu galeessatti qabamaniiru. Walakkaan Turkmenistaanis qabamtee jirti. Jaappaan guutummaa Moongooliyaa qabatte, akkasumas Giddugaleessa Eeshiyaa keessatti of wedged fi gartokkoon riqicha Amur bira darbee, naannoo Usuri keessatti uumte. Dhugaadha, samuraayiin milkaaʼina hamma tokko xinnoo taʼe. Vladivostok guutummaatti ugguramee dhukaasa jala jira.
  Moskootti kiiloo meetira dhibba lamatu hafe. Akkasumas Jarmanoonni amma misaa'ela balistikiitiin magaalaa guddootti dhukaasuun xiyyaara jeettiitiin boombii darbuu danda'u. Garuu yeroo qorraa fi qorra Wehrmacht dandeettii haleellaa dabalataa raawwachuu dhabe. Kana malees loltoonni koloneeffataa: Hindii, Afriikaan, Araboonni baay"ee qorru. Akkasumas bu"a qabeessummaa lolaa isaanii harka caalu dhabaniiru. Haala akkasiitti fayyadamuu dhiisuun cubbuu ta"a. Waraanni Diimaan kasaaraa guddaa kan isa mudatee fi akkasumas baay"ee kan dadhabe ta"us.
  Dhugumatti, Hojjetaan Waliigalaa, dhiyeessii irratti rakkoon uumamuu fi kasaaraa Kaakaas hunda ta"us, yeroo qorraa hojiiwwan haleellaa gurguddoo hedduu akka gaggeessan murteesse. Faashistoonni yeroo qorraa hidhii isaanii baasuuf ija jabaatanii ba"uu baatanillee, nuti gadi pinnee caccabna.
  Yookiin, haala kamiinuu, haala qilleensaa hamaa ta'e keessatti akka qabsooftan isin dirqisiifna.
  Vaasileevskiin, itti gaafatamaan hojjettoota waliigalaa fi itti aanaan ministeera ittisaa, haala loojikii ta"een, USSR dorgommii teeknooloojii Awurooppaa fi Afrikaa hunda irratti Eeshiyaa dabalatee injifachuu akka hin dandeenye tilmaame.
  Gama kanaan faayidaan diinaa, keessattuu aviyeeshinii keessatti, yeroo qorraa qofa guddata. Eeyyee, beekamaadha, dizaayinaroonni Sooviyeet taankii haaraa fi sadarkaa olaanaa qaban kanaan dura hojjetaniiru, hojjechuus itti fufaniiru. Keessattuu T-34-85 kan turret guddaa fi qawwee cimaa qabu. Tole, IS-2 qawwee miliimeetira 122 qabu karaa irra jira. Garuu Jarmanoonni bakka tokkotti hin dhaabbatan. Kana malees konkolaattonni haaraan illee Leenca ykn konkolaataa ulfaataa kamiyyuu mo'uuf gaarii miti.
  Akkasumas amma olaantummaa lakkoofsaa galmaan gahuun ni danda"ama jedhamee hin yaadamu.
  Voznesensky akkasumas dubbataniiru. Haleellaa ariifataa raawwachuufis dubbateera:
  - Erga Caucasus dhabdee booda waraanni keenya hanqina boba'aa hamaa ni mudata. Caalaatti yoo dubbanne, amma dura guutummaatti mudachaa jirra. Haa ta'u malee, yeroo qorraa yeroon guyyaa baayyee gabaabaa ta'a, yeroo baayyee qilleensi hamaa waan ta'eef fayyadamni boba'aas ni hir'ata.
  Komishinarri Ummataa Zhdanov akkasumas ariifatanii itti dabaluudhaan:
  - Kana malees loltoonni keenya fi saapperoonni keenya boolla boba'aa Caucasus keessa jiran hunda dhoosan. Kana jechuun Krauts ammallee zayita keenya fayyadamuu hin danda'an. Garuu faashistoonni gara jabeeyyii ta"an hammam dafanii waan hunda ijaaruu fi deebisuuf akka beekan yoo ilaalle, birraa keessa boba"aan Baakuu gara arteriiwwan dinagdee Raayich Sadaffaatti ni yaa"a.
  Istaaliin marii kana gabaabsee akkas jechuun dubbateera:
  - Dhuma baatii Muddee irratti rukuttaa qorraa jalqabaa ni rukunna. Gaaffiin jiru eessatti?
  Asitti kana booda waraanni tokkummaa hin qabu ture. Zhukov giddu galeessatti rukutuu fi diina Moskoo irraa ari'uu yaada dhiheesse. Vaasileevskiin Tikhvin keessatti bakka dadhabaa argachuun gaariidha jedhee fudhate. Kanuma waliin, Leningrad gargaaraa, kan uggura dachaa jalaa hafuu dhiisuu danda'u.
  Rokossovsky haleellaa kallattii Voronezh ta'u deeggaruun dubbate. Yaadonni Naazii Astrakhan keessatti, ykn naannoo Arkhangelsk illee haleeluuf turan. Istaaliin yaada kenname hunda dhaggeeffatee waan tokko barreessee yaade.
  Yaadni diina Moskoo irraa dhiibuu jedhu qormaataa fi nama qoru fakkaata ture. Haa ta"u malee, amma faashistoonni ciccimoo fi hidda gadi fageeffatan giddu galeessa keessati.
  Lagni Voolgaa qaxxaamuruudhaan haleeluu waan loojikii hin qabne fakkaata ture;
  Haleellaan Don fi Volga gidduutti taasifamuu danda'a, garuu kan keenya duraanuu achitti moo'ateera, Jarmanoonnis akka gaariitti jabaatanii jiru.
  Yaadni Vaasilevsky"s hunda caalaa loojikii ta"e fakkaata. Kaabatti Jarmanoonni dadhaboo waan ta"aniif, loltoonni isaanii haala kamiinuu muuxannoo lolaa xiqqaa qabu. Kana malees, Tikhvin dhiheenya kana qabamee ture; Garuu Krauts akkasitti yaaduun isaanii baay'ee ta'uu danda'a.
  Humna kee hunda kallattii Voronezh kenni? Haala fuulduraa keessatti, barandaan uumame, kunis akka oblique sow thistle, muruuf yaaluun baay"ee rational ta"a.
  Yaadonni hawwataa ta'an tokko tokko naannoo Arkhangelsk wal qunnamtii saalaa raawwachuudha. Krauts humna dabalataa galaana keessa geejjibsiisuu akka qaban yoo ilaalle, kallattii kanaan midhaan jiraachuun isaa sababa qabeessa.
  Keessattuu dooniin doonii bishaan jalaa Naazii guutummaatti galaana irratti waan ol"aantummaa qabuuf loltoota ofii dhiheessuun rakkisaa ta"us. Akkasumas dooniiwwan haaraan Naazii kruuzaroota tajaajila keessa seenaa jiru. Dooniin waraanaa Bismarck jedhamtu kan kanaan dura liqimfamte illee waan ijaaran fakkaata. Kana malees, dooniin haaraan kun guddinaa fi meeshaa waraanaa Yamato rikoordii cabsuu qabdi.
  Gama biraatiin, Krauts maaliif doonii waraanaa isaan barbaachisa ta'us? Ija addunyaa guutuutti biyyee darbachuu? Caalaatti kan nama yaaddessu daataa gosoota meeshaa waraanaa haaraa Third Reich keessatti hojjetamaa jiran irratti argamudha. Keessattuu waa'ee misaa'elaa fi xiyyaara jeettii, kunis hamaadha.
  Xiqqoo erga duubatti deebi'ee booda, Istaaliin karoora kana raggaasise: dhuma baatii Muddee naannoo Tikhvin irratti haleellaa banuuf, jalqaba baatii Guraandhalaa keessa ammoo diina naannoo Voronezh itti dhaga'amuuf.
  Walumaagalatti, kun waan loojikii fakkaata... Gidduu kana shamarran afran duraanuu walakkaan dagataman kun gootummaa isaanii Adda Bahaa irratti itti fufan. Gerda fi Charlotte fi Christina fi Magda von Singer - hunduu yeroo tokkotti jechuun ni danda'ama ulfa ta'uu isaaniitiin kan ka'e yeroo muraasa booda; achiis ijoollee fayyaa qaban deessee gara fuulduraatti deebi'an.
  Haalli qilleensaa qorraa waan tureef bareedinni Muddee digdamii shan dhufe. Qorroon rooba qilleensis curls kee afuufaa jira. Isaanis bakka ho'aa ofii isaaniif hin filanne - naannoo Leningrad.
  Shamarran bikinii uffatan kun yeroo achi gahan, qorra keessa fiiguuf deeman. Dhugaa dubbachuuf, Aryaanonni dhugaa qorra cimaa kamiyyuu, qorra cimaa illee akka hin sodaanne agarsiisuu qabu. Mucaan ninja Jaappaan irraa dhufe, kan namni hundi Karas jedhee waamu, isaan waliin fiige.
  Mucaan kun opereshinii addaa irratti hirmaachuu isaatiin beekamaa ta'e. Haalli bahaa namatti tolu, rifeensa diimaa abbaa hin beekamne irraa dhaaleen waliin ta'uun, gurbaa kana baay'ee bareedaa taasiseera.
  Shamarran deebii kennuudhaaf ija illee isa ilaalan, Karaas ammallee isaaniif wal hin simne ta'uu hin oolu ta'us. Garuu boqonnaan maashaalee akka sibiilaa waan fiiguuf, tigress seasoned kun, kanneen waan hundumaa mudatan illee, waliin deemuu hin danda'an.
  Shamarran kun erga buufata leenjii irratti da'anii booda guutummaatti boca isaanii deebifataniiru, garuu superman hundi saffisa qilleensaa akkasii dandamachuu hin danda'u.
  Kiristiinaa, kan akkuma Maagdaa, von Singer, Raashiyaa waliin loluu dandeesse, akkas jetteetti:
  - Qorqorroo fi qorri michuu isaanii isa guddaadha. Akkasumas Ingilizoota caalaa hin qabbanaa"u!
  Magdaan sirritti akkas jetteetti:
  - Ani akkas hin jedhu ture. Raashiyaan baayyee cimoo waan ta'aniif yuunitiiwwan gonkumaa duubatti hin deebi'an jechuun ni danda'ama!
  Shaarloon, osoo fiigduu somersault hojjechaa, qoosaa fi yaada kennite:
  - Garuu kun dabalata caalaa dadhabina.... Walumaagalatti mala ajajaa fi to"annoo akka garee waraanaa uumuu fi ajajoota kutaalee duubatti deebi"an ajjeesuu naaf hin galle.
  Miila qullaa Gerda ofii isheetii, osoo fiigduu garagaltee diriirsa hojjettee, walii galte:
  - Dhugaadha - ulee jalatti loltoota gaarii hin argattu. - Asitti intalli bifti ishee diimaa taate sun garuu, onnee qaqawweessuun, amanuudhaaf dirqamte. - Garuu Raashiyaan yoo duraan waggaa lamaa fi walakkaaf of harkaa qabatanii jiran ta'e akka gaariitti wal lolu. Jiraachuu isaanii ni barbaanna!
  Kiriistiinaan tuffiidhaan akkas jettee qooste:
  - Nutti himaa jirtaa?
  Gerdaan yeroo yaada kennitu qooste:
  - Nuti elite dha! Keessattuu Maarsel!
  Ace yeroo hundumaa fi ummatoota hundumaa keessaa isa gaarii, Hitler, kan mallattoon hin mo'amne kun barsiisuu qofa irratti akka xiyyeeffatu barbaadu, dhorkaa gosa ta'us - hundumaafuu, inni leetenaantii jeneraal ture, kanas ta'e sana gara fuulduraatti ariifate.
  Yookiin immoo, Fuhrer tolaan yoo Jarmanoonni bakka tokkotti miira hamaa itti dhaga"ame akka deebi"u hayyame.
  Naaziin, akka hin taaneef, ittisa isaanii cimsanii qorraaf akka qophaa"an beekamaadha, garuu Raashiyaan tarkaanfii haleellaa bal"aa fudhachuuf qabeenya akka qabaattu cimsanii shakkan.
  Haa ta'u malee, odeeffannoon basaasaa hojjete. Kunis, odeeffannoon waa'ee haleellaa Tikhvin bilisa baasuuf dhufu dhuguma dhangala'eera. Kana malees, loltoonni Sooviyeet yeroo Ayyaana Qillee yeroo gaʼetti, meeshaa waraanaa humna guddaa qabu jalqaban.
  Isaan "Katyushas" fi illee lama lama kanneen rookkeettii humna guddaa qaban jalqabaa "Andryusha" rukutan. Dhohinsa sanarraa kan kaʼe sagalee guddaanis akkas waan tureef shamarran miila qullaa walakkaa qabbanaaʼan sun qabataniiru.
  Akka carraa ta"ee dhageettiin isaanii baay"ee gaarii waan ta"eef iji isaaniis ni calaqqisa.
  Shamarran wal ilaalanii yaada xumuraa irra gahan:
  - Amma sirnaan haa falmannu!
  Mucaan ninja Karas immoo akkas jedhe:
  - Hojiin koo Leningrad seenee achitti sakatta'uu ta'a. Ati baay'ee bareedduudha, iskaaptii ta'uuf!
  Maagdaan yeroo deebii kennitu languidly rifeensa ija ishee garagalchite:
  - Atis... Akkasumas Raashiyaan accent kee ajaa'iba yoo ta'e?
  Karas haala loojikii ta'een yaada kenneera:
  - Afaan Raashiyaa garmalee sirritti yeroo dubbattu akka nama biyya alaa tokkootti baay'ee cimsee si mul'isa. Haala kamiinuu fiigeen, mormituu cinaacha irratti argamu irrattis micciira gaarii kaa'e...
  Shamarran gara taankii isaaniitti fiigan. Isaan taankii yaaliiti, hundumaafuu. Nutis waan haaraa ofii keenyaaf filanne. Caalaatti yoo dubbanne, taankii haaraa lama illee yeroo tokkotti, kan fuulduraan qoratamuu qabu.
  Jechuunis "Laski", konkolaattota hojjettoota hojjettoota lama qaban kanneen siiluweettii baayyee gadi aanaa qaban. Moodeelota jalqabaa taankii dhaloota haaraa, bakka Jarmanoonni dhuguma haala qindaa'ina isaa wal-qixxeessuu irratti ciccimoo ta'an. Akkasumas beekumsa hoggansa hawwataa ta'e tokko tokko. Keessattuu, geejjibni elektirikii fi bakka giirbooksii motora keessatti fe'amee jiru. Taankeroonni tokko lama ofii isaaniis dhugumatti ciisanii turan. Haala kana keessatti geejjibni fi motorri duuba kaa'amee, shamarran garaa isaanii irra mijataa taa'u. Miilli isaaniis giiriifi buttooni duubaan dhiiba, harki isaanii immoo faallaa kanaatiin yeroo jijjiiraman mijataa taʼee sochoʼa ture. Teessoon baay"ee ciisee jiru tartiiba isaatiin kan hojjetamee fi boca qaama isaanii kan waraabudha. Dhuguma masaraan hin jiru - qawwee ofumaan socho'u ta'ee argame, akkasumas baay'ee gadi bu'aa waan ta'eef roolaaroonni gara alaatti argamu.
  Qawween garagaluu akka hin dandeenye beekamaadha, garuu xiqqoo naanneffamuu dandaʼa. Hayyee, qabsaa"aan mataan isaa dafee naannoo siiqqee isaatti naanna"a, kanaanis hanqina turret beenyaa kaffala.
  Maagdaan shamarran hiriyyaa isheef akkas jechuun ibsiteetti:
  - Achitti taankiin turret hin qabne gatii salphaa fi gadi aanaadha. Asitti olka'iinsa sirreessuu dandeenya, gara meetira 1.2 gadi buusuun gara 1.5tti ol kaasuu dandeenya... Almost like partisans, nuti garaa keenya irratti sardama.
  Konkolaataan kun toonii 12 kan ulfaatu yoo ta'u, hidhannoo fuulduraa gaarii miliimeetira 82 kan qabu yoo ta'u, kofa inkliineeshinii digrii 40 kan qabu yoo ta'u, gubbaan isaa kan horizontaalaa irraa argama. Inni jalaa immoo baayyee xiqqaadha. Cinaacha isaanii miliimeetira 60 irratti eegumsi xiqqaa qaba, garuu ammallee ofii isaanii roolaroota ni uwwisu. Mootorri humna fardaa 400 qabu kun gahumsa konkolaachisummaa gaarii kenna. Dabalataan, bakki rollers fi suspension silhouette hir'isuu qofa osoo hin taane, karaa snowdrifts maneuverability gaarii kennuu akka danda'amu taasisa.
  Namni tokko waanuma fedhe haa jedhu, menagerie ulfaataa ta'e, Panther irraa eegalee, baay'ee guddaa fi clumsy dha. Qilleensaa irrattis guutummaatti du"a fakkaata.
  Gerda, kan hiriyyaa ishee yeroo dheeraa Shaarlote waliin qubatte, fedhii malees saanduqa dhiphoo, kompaaktii fi dheeraa taankii sanaa keessatti miira tasgabbii dhabuun itti dhaga'ame. Konkolaataan meeshaa waraanaa T-4 fi hidhannoo hundarra gaarii ta"e ulfaatina toonii 12 akka eege kabaja kennuu akka qabnu beekamaa ta"us. Terminaatarri bifaan diimaa ta'e kun yaada kenneera:
  - Taankiin mijataa ta'e Tigree fi Leenca ture. Konkolaataa kana keessatti nuti shamarran illee garagaluun rakkanna.
  Shaarloon akkas jettee deebisteef:
  - Garuu eegumsi... Akkuma "Panther" isa haaraa, kan ji'a Adoolessaa keessa qofa qaama waraanaa miliimeetira 60 qabuun waraana seenuu jalqabe.... Dhugaadha, mormi keenya caalaa miliimeetira 120n cufameera, garuu ammas rukutuu qabu. Kofa akka keenyaatiin, qawween 85 mm yeroo point-blank range irratti dhukaafamullee ni ricochet ta'a.
  Gerdaan miila ishee gurra ishee duubaan xuxxuqxe, sochiin kun garuu amma iyyuu qubni ishee foddaa qaxxaamuraa irratti akka boqotu godhee yaada kennite:
  - Raashiyaan taankiiwwan kaalibarii miliimeetira 122 ta'an mul'achuu akka danda'an nu akeekkachiisan. Sammuun hin rafu!
  Shaarloon ofitti amanamummaadhaan, aariidhaan morma ishee afuuftee afaan ishee qaxxaamursitee akkas jette:
  - Sammuu keenya akkuma yeroo hunda sadarkaa gaarii irra jira. Sanduuqa dhiphoo tokko keessatti cufamne nu qofa.
  Mootorri haaraan humna fardaa 400 qabu kun akkuma qajeelfamni jedhutti yeroo gabaabaaf makaa bishaanii fi meetaloonii ykn naayitiroojiiniin guddifamuu danda'a. Haala kana keessatti taankiin daqiiqaa hedduudhaaf saffisa kiiloo meetira 100 ol ariifachuu danda'a.
  Loltoonni Sooviyeet kanaan dura boollaa fi buufatawwan faashistootaa hunda hiikkachuudhaan boqonnaa guddaa argataniiru. Garuu Naaziin loltoota irra caalaan gara sarara lammaffaa fi sadaffaatti ofirraa deebisan. Sana booda waraana miillaa dhukaasa meeshaa waraanaa fi tarree qawwee maashiniitiin wal arguuf yaalan.
  Fuulduratti taankiiwwan socho"an akka turan beekamaadha. T-34-85 humna guddaa qabu ammallee oomisha baay"ee waan hin seenneef, T-34-76 xiqqaa fi socho"aa ta"e haleelame. Isaanis, kasaaraa kamiyyuu osoo hin ilaalin, sarara boollaa irratti ol ba"anii, ga"umsa konkolaachisummaa gaarii qorra keessatti agarsiisanitti fayyadamaniiru.
  Kunoo konkolaattonni Jarmanii deebii kennuuf yaalaa jiru. T-4 kanaan dura addaan citee ture, garuu kanneen keessaa hedduun isaanii ammallee tajaajila irra jiru. Kan nama ajaa'ibu garuu, bineensota haaraa ta'an caalaa karaa qorraa keessa socho'u. Kana malees, ammallee qorra roolaroota gidduutti kuufame qulqulleessuuf jalqabuu qabda. Akkamitti Krauts bishaan qodaa keessatti bilcheessuun booda daandii irratti dhangalaasuun akka qoorqoorroo fokkisaan kun bahu illee nama kofalchiisa.
  Taankiin Jarmanii inni gaariin "Lion" illee roolaroota akkasiitiin rakkata. Dhugaadha, fooyya'iinsa sana keessatti Faransaayiin kana dursanii tilmaama keessa galchaniiru, konkolaataan isaaniis mataan isaa soddomii afur caalaa ga'umsa qabaachuu danda'a... Garuu kun haal-dureedhaan yoo dubbanne qofa akkas salphaatti.
  Garuu taankiin Jarmanii tokko lama socho'aniiru... Garuu kanneen hafan, akkamittan jedha... Gubbaa irratti! Dhugaadha, "Leenca" irraa taankeroonni ciccimoon fageenya dheeraa irraa T-34-76 rukutuuf yaalu. Kan hubatamuu qabu, dadhabina hidhannoo cast turret kan dizaayinii Sooviyeet yoo ilaalle, kan nama dhibu, carraan rukutuu akka jiru.
  Hanqinni elementoota alayidii baayyee cimaa waan ta'eef qawween Kraut 50 mm illee balaa qaba. Haa ta"u malee, rukuttaa qawwee xiqqaa 37-mm irraa dhufus kufaatii fi dhangala"aa hidhannoo, ykn caccabuu qaama doonii fi turret keessatti fida.
  Saaxilamummaan "soddomii afur" yaadni "Panthers" qawwee humna guddaa qabuun deebi'anii hidhachiisuu gara yeroo fooyya'aa ta'etti akka darbu taasiseera. Yookaan, caalaatti sirriitti yoo dubbanne, isa hamaa - yoo IPn gara walduraa duubaan deeman. Garuu hanga ammaatti IS-1 mass series hin taane. Garuu odeeffannoon waa'ee IS-2 kanaan dura miliqee jira. Jeneraalonni hedduun USSR akka baduuf jettu dursanii waan hubataniif, maallaqaaf jecha Haadha Biyya ganuun waan qaanii itti hin arganneef. Egaa lakkoofsi basaastotaa, kanneen General Staff keessa jiran dabalatee, haalaan dabaleera.
  Kunoo fooyya'iinsi ulfaataa "Leenca" kan qawwee 128 mm qabu. Innis jilba isaa dheeraan soddomii afur bira ga'uuf yaala... Garuu rukutuuf yaali.
  Haa ta'u malee, taankeroonni Sooviyeet ofii isaanii Fritz haleeluuf murteessu. Saffisa dhukaasa qawwee Wehrmacht tilmaama keessa galchuun illee kun of ajjeesuudha.
  Kanaaf "Leencichi" turret sana cicciruu danda"ee hiriyyoonni afur akka qoollootti balali"anii gara addunyaa itti aanutti... Garuu taankiiwwan biroo daran dhiibaa jiru... Amma ogeeyyiin harkaa haala kamiinuu motora diizilaa guddisuuf dammaqaniiru, akka isaan... yeroo gabaabaaf illee taankii saffisiisuu danda"a, garuu makaa tokko malee hanga kiiloo meetira 70. Sana booda motorri haa caccabu. Garuu sana booda gurbaa abdii kutate haleellaa irratti dhufu, isaanif deebi'uun hin yaadamne. Tole, hoo egaa? Yoo akkas ta"ee jiraachuu hin dandeenye, sana booda waa"ee lubbuun jiraachuu dagadhu.
  Ammas akka jinnii addunyaa qorraan guutame irraa dhufeetti, taankiin Sooviyeet tokko, ofii isaatiif miidhamaa qaala"aa ta"e filatee, "Leenca" ulfaataa fi nama ajjeesu sana rams. Konkolaataan Jarmanii reefuu hangaara keessaa bahuu jalqabe ture.
  Rukuttaan cimaadha, barmeelli konkolaataa Sooviyeet ni jilbeenfata. Leenci baayyee gadi bu'ee qaamni konkolaataa lamaan diriiree jira. Sana booda motorri Jarmanii fuuldura jiru ni dhoo'a. Ibiddis ni jalqaba, Naaziin immoo karaa gadiitti baqatu.
  Taankoonni Sooviyeet hundinuu gara bakka ramming range cabsanii darbuu akka hin dandeenye beekamaadha. Qawween warra Fritz hojjechaa fi cirrachaa jira. Kan milkaa'e garuu akka malee rukuta!
  Gerda fi Charlotte hiriyyoota isaanii xiqqoo dursanii yeroo konkolaattonni Sooviyeet duraan mul'achaa turanitti fageenya keessa of argatan. Tole, dhukaasuun ni danda"ama, garuu itti dhihaachuun gaariidha. Kiiloo meetira shan irraa yoo ilaalle hidhannoo dadhaboo nama soddomii afur illee fudhachuun rakkisaadha.
  Fiery Charlotte falaasamadhaan yaada kenniteetti:
  - Yeroo hunda akkas ta'a. Fagoo irraa rukutuu hin dandeessu!
  Gerdaan mormteetti:
  - Of eeggannoo gahaa yoo goote ni dandeessa!
  Garuu hanga ammaatti haalli jiru fageenya dheeraa irraa dhukaasa banuuf nu hin dirqisiisne. Akkasumas taankii isaanii adiin dibame namni hubatu hin jiru. Konkolaataan immoo akkasitti gaarii fiiga. Namni kamiyyuu chaasicha balleessuu hin danda'u.
  Yaabannoonis sirriidha. Konkolaattonni Sooviyeet illee baayyee gaarii waan ta'aniif sarara ittisa Jarmanii isa jalqabaa cabsanii isa lammaffaa cabsaa jiru. Haalli qilleensaas hamaa waan tureef, obomboleettiin qorraa ka"ee, xiyyaaronni Wehrmacht hedduun ni kufaniiru.
  Laafina lakkoofsaa aviyeeshinii diimaa, fi hanqina boba'aa cimaa ilaalcha keessa galchuun qilleensi fooyya'uu hin danda'u.
  Warri Krauts haa dhokatan. Gariin isaanii citaa adii illee raasuu jalqabaniiru. Hitler ni kaput...
  Gerdaan kiiloo meetira lama irraa dhukaase. Akka seeraatti, mo'amuun kun ammallee mirkanaa'aa miti, garuu Jarman meeqa Raashiyaan laamshessuu akka danda'an arguun, sana booda maal eeggachuu qabna. Kana malees, soddomii afur jalqaba waraanaa caalaa cimina kan hin qabne yoo ta"u, hanga ammaatti kuufama haaraa misoomsuuf yeroo hin arganne. Kanaaf...
  Terminaatarri bifti ishee diimaa ta'e kun yeroo isheen qawwee sanaa harkiftu baayyee yaaddofte. Duraanis amala dhukaasa lolaa dhabdee turte - haleellaa Murmansk irratti raawwatameen alatti, yeroo ulfa ishee, akkasumas ji'oota jalqabaa bulchiinsa ishee bakka dhukaasaa fi bakka leenjii irratti shaakaluu itti fuftus. Garuu akka fakkaatutti bikinii fi miila qullaa loluun salphaadha, maashinicha waliin tokko taata... Sheeliin rukutee turret sana qaxxaamuree... Lakki ibidda hin qabnu, garuu hiriyaan koo akkanumatti dhaabuuf dirqame. Amma immoo miidhamtuun biraa...
  Shaarloon akkas jettee xuxxuqxe:
  - Kan injifannoof qabsaa'uu barate. Nu waliin gara awwaala ni deema... - Gerdaan dhukaase, waraanni rifeensa diimaanis ishee sirreesse. - Yookaan immoo hundi keenya diina keenya gara awwaalaatti walitti fidna.
  Snow White the Terminator aariidhaan addaan kute:
  - Eeyyee, kaka"umsa hin qabu, sirbaan yaadni kee hin hihhirinaa!
  Shaarloon akkas jettee kadhatte:
  - Ofii keetii faarfadhu! Ati baay'ee dandeettii qabda!
  Gerdaan immoo ibidda sana geggeessitee sirbuu jalqabde;
  Biyya fi waraanni utubaa lama, .
  Kan pilaanetiin kun irra boqottu!
  Biyyi keenya harma keenyaan isin tikfti,
  Waraanni keessan ummata hundaan ho'aa jira!
    
  Duumessi qabbanaa'aa, ifni immoo ho'aa dha, .
  Qawween maashinii sun garba loltuu sanaa xuuxe!
  Bara baraan si waliin jirra biyya keenya, .
  Diinaaf awwaala haa qonnu!
    
  Eeyyee, yeroo tokko tokko fuulli carraa gara jabeessa, .
  Rasaasni garaa keenya bocuuf yaala!
  Xiqqo duubatti deebi'ee qabsaa'aan du'e, .
  Gooftaa balbala gootaaf banaa!
    
  Samii gadi fagoo keessa nagaa qabna, .
  Jannata, loltuu eebbifamaa hin ifu!
  Biyya abbaa kootti nagaa qabadheen deema, .
  Ijoolleen keenya firii injifannoo ni dhandhama!
  Gerdaan osoo sirbaa jirtuu taankii sagal dabalataa rukutte, qabxii ishee haalaan fooyyesse.
  Achiis Shaarloon akkas jettee sirbuu jalqabde:
  Olka"iinsa urjii hawwataa, .
  Fageenya dhuma hin qabne si geessu!
  Ummanni keenya addunyaa yaadaa immoo, .
  Abjuu balali'uu Icarus!
    
  Ilaalchi koo samii irratti xiyyeeffatee jira, .
  Ispheeriin tuquun rakkisaadha..
  Iskuweerota Arkimeedis isa jalqabaa irraa - .
  Isaan karoorfachuun yeroo dheeraa fi nama dadhabsiisa ture!
  Asitti intalli sun ofirraa ittisuu dadhabdee of kaayyeffachuu fi dhukaasu jalqabde... Gareen taankii Sooviyeet dhukaasa sanaaf xiyyeeffannoo hin kennine, qawween ofumaan socho"u Magda"s illee itti makamus. Ammas, obomboleettii qorraa keessatti eessatti, maal fi akkamitti akka rukutu dhuguma arguu hin dandeessu. Dabalataan, taankiin lamaan liqimfamanii, qorra irraa adda baafamuu kan hin dandeenye jechuun ni danda"ama. Qawween haaraan sun immoo caalaatti kan hin mul"anne yoo ta"u, dhuma irrattis sagalee dhaamsituu kan ibsaan itti bahu qabu ture. Kun maashinii haxxummaa Fritz qabaachuu isaa ta'ee argamedha.
  Yeroo sanatti cinaacha irratti fannifamee kan ture kaarpiin kruusiyaan gammachuudhaan sirbe:
  - Dubartoonni yoo wal lolan lola keessa seenuu dhiisuu wayya!
  Konkolaattonni lama tokkoon tokkoon isaanii toonii kudha lama qofa qaban miidhaa hangamii geessisuu danda'u fakkaata ture? Haa ta'u malee, haala kana keessatti, hojjettoonni waan hunda murteessu. Shamarran kun qabatamaan gonkumaa hin darbine, rukuttaa hunduu lubbuu namaa kan galaafatu ta'uu baatus. Hidhannoon sadii ykn afur inclined kan soddomii afur keessaa ricochet kenne, gara dhiibbaa kudhan ta'u konkolaattota irratti miidhaa sadarkaa adda addaa geessiseera, garuu gosa salphaatti dirree keessatti sirreeffamuu danda'u. Garuu konkolaattonni Sooviyeet gara shantama ta"an kanneen hidhannoo qulqullina hin qabne qaban miidhaa guddaa irra ga"aniiru.
  Fakkeenyaaf, ajajaan soddomii afur yeroo rasaasni sun dhoo"u garaa kaasuu jalqaban. Turreetiin sun fagootti kan darbatame siʼa taʼu, barmeelichi akka isteeriingii garagalee ture. Namoonnis du'aniiru.
  Gareen taankii Sooviyeet yeroon booda akka isaan ciniinaman hubatanii deebi"anii haleeluu yaalan.
  Shamarran saree baayyee dhiphoodha, garuu fe'iinsi rasaasaa rasaasa 82 ta'u Paantariin baay'ee wal madaala. Rasaasni hidhii irratti boqotee shamarran jilba isaanii irratti kan ciranii ta'us. Ammaaf garuu ammallee wanti dhukaasu waan jiruuf yeroo itti dhiyaatan Raashiyaa rukutuun salphaadha.
  Gerdaan baay'ee daftee of qaxxaamurtee, taankii biraa scrap'f ergitee, xuxxuqxe:
  - Waaqayyo dhiifama naaf haa godhu! Jarreen kun jajjaboodha, garuu ajajaan isaanii tokko guutummaatti maraateera!
  Shaarloon akkas jettee hubatte, histerically xuxxuqxee:
  - Yoo nutti yaabbatan, xumura ta"uu isaati!
  Dhugumatti, namoonni soddomii afur sochii irratti dhukaasan, aarri marfamanii, rifachuu irraa kan ka"e raafamaniiru. Dhugaadha, rukuttaa isaanii baay'ee xiqqaadha, dhukaasni sirrii miti, garuu taankiin gungumaa jira.
  Mormi ammallee eegumsa guutuu kan qabuu fi hidhannoon isaas, namni tokko maal haa jedhu, qulqullina olaanaa kan qabu, simintoo kan qabudha. Kana jechuun, fuulli jabina dabale akkuma kanniisaa utaaluu ricochet gaarii kenna.
  Garuu ammallee keessaan sodaachisaa dha, akka shubbisaa keessa ol ba"anii ulee ulfaataadhaan rukutamuuti.
  Dhugaadha, kaabin sun rukuttaa irraan kan ka"e baay"ee ho"e, garuu yeroo bikinii uffatte, erga qorra keessa cuuphamtee booda illee namatti tola. Garuu wanti kana caalaa namatti hin tolle, qola Sooviyeet eproonii mirgaa roolaarichaa rukutuu isaati. Kunis ga'umsa konkolaachisummaa konkolaataaf, akka 'crowbar' ija jala jiruuf. Haa ta'u malee, yoo ilaaltan rollers staggered miti, garuu gaarii addaa, sana booda taankiin ammallee socho'uu danda'a. Gargaltee of dhiisi. Kun silaa kanaan dura raawwatamuu qaba ture. Kanaaf eegumsi doonii duubaa laafaa dha. Akkasumas kofoon garagalchuu xiqqaadha. Yoo rukute cabsuu mala. Qawween Raashiyaa hangas laafaa miti.
  Gerdaan ammas kennaa addunyaa jalaa qawwee isaanii walakkaa otomaatikii irraa gadhiisee xuxxuqxe:
  - Garuu Pasaran!
  Jechi kun, ykn caalaatti dhaadannoo komunistoota Ispeen, loltoota saree Jarmaniif guutummaatti kan hin malle fakkaatus. Hundaafuu, Naaziin gama Firaankootiin qabsaa"e. Yeroo tokko tokko loltoonni fedhiidhaan tooftaa namoota biroo kan fudhatan ta'us.
  Shaarloon yeroo dhukaasu qawwee Laaskaa ofumaan socho'u xiqqoo garagalchite, roolaara mirgaa qola sanaan balleessuun gama kanaan rakkoo isaaniif uume.
  Taankoonni Sooviyeet akka daandii guddaa irra saffisaan qorra keessa hin ariifanne, garuu ammas utaalchi isaanii saffisaan kaayyoo isaanii gufatee saffisaa ture.
  Asitti sheeloonni kun fageenya point-blank irratti dhukaafamaa jiru.
  Gerdaan immoo saffisa olaanaadhaan dhukaasa, dafqi baay'ee dhangalaasa. Hidhannoo slanted
  morma keessatti ricochet kenna, garuu yoo cinaacha irratti point-blank isaan rukutan...
  Shaarloon akkas jettee iyyitte:
  - Gad fageenya si'oolii keessatti yoon dhumnillee gara sireetti hin deebi'u!
  Shamarran, hanga dhumaatti nan dhukaasa, garuu qola cinaacha irraa fiiguun boca, roolaroota cabsa. Hidhannoon ni caccabee konkolaataan ibidda qabata.
  Gerdaan murtoo akkas gooti:
  - Konkolaataa dhoosnee deemna!
  Shaarloon dhiphinaan akkas jettee iyyiti:
  - Sibiilli darbachuu barbaaddaa?
  Gerdaan murteessaan akkas jetti:
  - Wantoonni sibiilaa caalaa barbaachisoo ta'an jiru, fakkeenyaaf furmaata!
  Shaarloon kaameraa fiilmii xiqqaa tokko irraa ciccirtee iyyiti:
  - Garuu faayidaan keenya bara baraan galmaa'a!
  Gerdaan quba qullaa isheetiin lever dhoo'aa taankii yaalii addaan afuufuu danda'u garagalchite. Intalti sareen kun hojii aartii akkasii balleessuu isheetiif baay'ee gaddite, garuu osoo akkas ta'ee loltoonni Sooviyeet, kanneen hamilee hin dhorkamne, teknooloojiiwwan adda ta'an qabatanii eessa deemuu dandeessi.
  Kanaaf, lubbuu isaanii isa adda taʼe baraaruuf Laskaa dhoosanii qorra keessa cuuphaman.
  Magda von Singer fi Christinas duubatti deebi'uu waan hin barbaanneef konkolaataan isaanii rukuttaa qola sirrii ta'een ciccirame. Kun hireedha - Pallas gara laafina hin qabne waraana kamiyyuu. Yeroo of duuba deebi'uu qabdu, garaa kee dhiistee. Garuu shamarran ogummaadhaan lolan, rasaasa isaanii hunda jechuun ni danda'ama fayyadamuu danda'aniiru. Amma garuu akka bofa qorra keessa jiruutti of awwaalanii, achitti qawwee Sooviyeet isa hin hafne keessaa baʼanii taaʼuuf yaalu qabu turan.
  Yeroo dafqee fi bikinii uffatte, gadi fageenya qorraa keessa ol ba'uun yaada hunda caalaa nama gammachiisu miti. Garuu addunyaa keenya keessatti yeroo meeqa waan si gammachiisu hojjetta? Fakkeenyaaf, haala kamiinuu yoo ta"e, ifaan sun cimsee miila waaqummaa Kiristiinaa isa hanga dhumaatti dhukaasaa turte sanaa sirbuu danda"eera. Kun garuu intalli sun daran aarsee akkas jettee iyyite:
  - Kabajaa fi hamileen ulfaatinaan hin gurguramu!
  Maagdaan isheen illee gubatte, gogaan ishee diimaa taʼe illee bishaan dhangalaʼaan kan uwwifame siʼa taʼu, akkas jettee iyyite:
  - Ibiddi ho'a malee ibidda miti!
  Taankoonni Sooviyeet garuu hojii kana salphisan. Aarii guddaadhaan gara laafina tokko malee "Weasels" gataman irratti dhukaasanii, qola kudhan kudhan sibiilli cabe sanatti liqimsan. Kanuma waliin taankeroonni tokko tokko hatch keessaa hirkatanii akka bishaan kuufamaa bishaanii konkolaattota Jarmanii ofii isaanii fi warra wantoota xuraa"oo oofan uwwisan.
  Maagdaan yeroo hubattu qoonqa ishee qooste:
  - Isaan, Bolsheviks, beekamaadha, jajjaboo, garuu garmalee aadaa hin qaban!
  Kiriistiinaa, qorra afaan ishee keessa buʼaa jiru tuftee, utuu hin eegin haqa cimaa argite:
  - Loltoonni keenya ni caalu jettanii yaaddu?
  Magdaan qoosaadhaan yaada kennite:
  - Dhugaadha, erga injifannee wayya. Kaakaas duruu kan keenya, sana booda Moskoo kiiloo meetira dhibba lama qofa fagaatti... - And the honey blonde sternly bared her long fangs. - Moo haasaa gantummaa qabattee deemuu barbaadduu?
  Kiristiinaan, isheen waan hundumaa gahaa taʼe argitee turte, miila isheetiin burqaa dafqa qorraa tokko ol kaaftee qoosaa, akkas jettee hubatte:
  - Yeroo tokko tokko callisuun gosa gantummaa hunda caalaa suukaneessaadha.
  Halkan, bokkaa cimaa fi qorri shamarran afran kanaaf carraa lubbuun jiraachuu gaarii kenneera.
  . BOQONNAA Lakk.15.
  Kana malees, qorra qorra qorraa qorra qorraa keessa seexanaa miila qullaa barbaaduun mormitoonni sammuu isaaniitti hin dhufne. Kanaaf, loltoonni qorra keessatti awwaalaman, duubatti taa"anii, taankiiwwan Sooviyeet itti fufanii, boqonnaa guddaa horatan. Konkolaattonni dhibbaa ol ta"an cabee, jallatanii ciisanii hafan ta"us, .
  bu"aan isaas gocha shamarran tigress.
  Walumaagalatti loltoonni Sooviyeet guyyoota jalqabaa muraasa keessatti milkaa"ina tokko tokko kan argatan yoo ta"u, ijaarsa diinaa haalaan keessa seenuu danda"aniiru.
  Warri Fritz gara Tikhvin ofii isaatii duubatti deebi'uun magaalattii keessatti bakka miila qabachuuf yaale. Uumamaan manneen jireenyaa fi bakki jireenyaa mataan isaanii loltoota Sooviyeet tarkaanfachaa jiran irraa eegumsa guddaa dha.
  Shamarran saree afran jajjaboon gara Tikhviin duubatti deebi'uu danda'aniiru. Garuu magaalattii ittisuuf qawwee maashinii xiqqaa fudhachuu qabu turan. Garuu taankerootaaf kun bashannana hunda caalaa namatti tolu miti.
  Shaarloon, waraana miillaa tarkaanfachaa jiru irraa dhukaasa deebiftee, loltuu diimaa biraa gara addunyaa itti aanutti erguun, akkas jetteetti:
  - Tole, nuti bineensa mitii... Qabeenya sanas argachuu barbaanna!
  Tikhvin yeroo magaalattiin Jarmaniin qabamtellee miidhaa guddaa irra gahe.
  Amma Krauts danqaawwan sana irra taa'anii sarara ittisaa hin mo'amne ijaaruuf abdatan.
  Gerdaan dhukaasa tokkoon dhukaasa bante - silaa kaartuujjii ishee kunuunsuu qabdi turte. Loltoonni Sooviyeet taankii baay'ee waan dhabaniif waraanni miillaa haleellaa kana irratti hirmaate.
  Dhugaadha, dooniiwwan hidhannoo qaban kanneen moodeelota Sooviyeet fe"an gahaa akka hin turre beekamaadha. Kanaafi loltoonni qaluuf ergaman. Akkasumas qawwee maashinii fi qawwee maashiniitiin isaan qunnaman. Arfan isaanii akka gaariitti dhukaasanii ogummaadhaan uggura keessa dhokatan.
  Gerdaan loltuu Sooviyeet kan biraa erga lafa kaaʼee booda, akkas jedhee sirbe:
  - Hojii waraanaa raawwachuu qabna - yoo kana hin taane jiraachuu keessatti miira tokkollee hin argannu!
  Lolli kun guutummaa magaalattii keessatti itti fufe. Akkasumas boombiin duraanuu gubbaadhaa bu'aa ture, keessumaa qilleensi haalaan fooyya'ee waan tureef, maatiin Krauts jalqaba mataa isaanii argataniiru.
  Gerdaan aariidhaan quba qullaa ishee miidhagaa taʼeen dagger darbattee iyyite:
  - Lolli keenya injifata, yoo kana hin taane ta'uu hin danda'u!
  Shaarloon, akkuma kana dhukaasa deebiftee, itti dabaluudhaan:
  - Injifannoon tokko qofa, garuu guddaadha!
  Gerda, dhohinsa gabaabaatiin qabsaa'ota hedduu kutee, itti dabaluudhaan:
  - Garuu mo'amuun gonkumaa xiqqaa miti!
  Qawween ofiin socho'u Sooviyeet Tikhvin irratti dhukaafame, meeshaan dirree fi marfamuu xiqqoo booda dhufe. Warri Fritz ittisa fi dhiibbaa qilleensaa isaanii cimsan. Loltoonni Sooviyeet xiyyaarota haaraa walitti qaban.
  Mul'achuun Maarseel beekamaan madaallii humnaa haala ajaa'ibaatiin jijjiire.
  Ace guddaan kun meeshaa waraanaa baayyee humna guddaa qabu ME-309 balaliise. Innis jecha jechaatti nama karaa isaa irra jiru hunda haxaa'ee deeme. Waraanni Sooviyeet illee bineensi akkasii qilleensa irratti akka mulʼate addatti akeekkachiiseera.
  Maarsel mataan isaa karaa kamiinuu akka nama hamaa ta"etti of hin ilaalu ture, baay"ee immoo nama gara jabeessa ta"ee of hin ilaalu ture. Waraana Diimaa loluudhaan dirqama qulqulluu Haadha Biyyatti qabu qofa bahaa akka jiru amana ture. Kana malees, waaʼee hammeenya Nafxanyaa irratti dhugaawwan hedduun isa biratti hin beekne. Garmaleenis waraana kanaan walqabatee ture.
  Garuu kunoo erga deebi'ee booda lola super-ass jalqabaa. Xiyyaaronni boombii Sooviyeet, xiyyaaronni haleellaa fi loltoonni balali'aa jiru. Kutaalee lafaa Wehrmacht'f lola cimaa kennuu akka barbaadan ifaadha. Garuu Maarsel kana hunda argee fageenya kiiloo meetira shan ykn ja'a irraa dhukaasa bana, hidhii isaa keessaa illee afuufa.
  Maashiniiwwan Sooviyeet fi aseen jajjaboon ammallee dhuguma diina hin argine yeroo xiyyaaronni isaanii dho"uu jalqabanii fi baalleewwan isaanii caccabuu jalqaban. Maarsel osoo hin kaayyeffatin dhukaase, garuu akka hubannootti. Tokkoon tokkoon balaliisaa eessatti akka balaliʼuu fi bineensi isaa baallee qabu akka qajeelchu dursee waan beekuuf ture. Kanaaf dargaggeessi fuula daa'imaa qabu tokko armaada baallee qaban haxaa'aa akka ture ta'e.
  Barri haaraan qorra ta'us ho'aa ta'ee argame. Loltoonni Sooviyeet abdii kutannaa fi itti fufiinsaan haleelan Tikhvin fudhachuuf yaalan. Warri Fritz mata jabinaan of ittisan, magaalaa, bakka arteriin nyaata Leningrad hin mo'amne ciisu keessa turuuf yaalan. Kana malees, waa"ee kabaja loltoota Jarmanii magaalota gurguddoo dhiisuun rakkisaa fi qaanii ta"e dubbachaa turre.
  Akkuma carraa ta"etti qilleensi fooyya"ee xiyyaaronni diinaa boombii darbatan hedduun, keessumaa Yu-288 guddaan, bakka loltoota Sooviyeet ciniinanii qunnamtii irratti boombii darbatan.
  Xiyyaaronni Sooviyeet Yak-9 fi Lagg-5 meeshaa waraanaa fi saffisa isaaniitiin diina irraa baayyee gadi aanaa turan. Keessattuu ME-309 akkuma jawwee konkolaattota Sooviyeet dadhaboo ta'an kuffiseera. Kana malees, Jarmanoonni tooftaa garba lamaa kan hojjetan yoo ta"u, kunis faayidaa lakkoofsaa isaanii bu"a qabeessa ta"een akka fayyadaman kan taasise yoo ta"u, rakkoolee sochoosuu konkolaattota Jarmanii ciccimoo, hidhannoo guddaa qaban, garuu ulfaatoo ta"an kanneen Focke fi ME isa haaraa ta"an tokko tokko hir"ise. Dabalataanis, jeettiiwwan ME-262 fuula duraa irratti mul'achuu jalqaban, maashiniin kun ammallee guutummaatti teeknikaan amanamaa ta'uu baatus, akkasumas fooyya'iinsa salphaa, socho'uu danda'uu fi gatii salphaa HE-162. Maashiniin inni lammaffaan kun jeet Messerschmitts caalaa oomishuuf salphaa fi teeknikaan amanamaa ture. Garuu hojjechuuf balaliistota gahumsa olaanaa qaban barbaachisa ture. Kunis hamma tokko amaloota gaarii misooma kanaa kan akka ulfaatina xiyyaarichaa gadi aanaa ta'e - yeroo duwwaa ta'u toonii 1.6 qofa, baasii xiqqaa fi oomisha oomishuuf dandeettii, fi addunyaa irratti dandeettii socho'uu isa gaarii ta'e gatii dhabsiise.
  Garuu aces Jarmanii maashinii kana irratti dandeettii guddaa qaban sun faaruu guddaa itti godhan. Keessattuu Huffman, balaliisaa lakkoofsa lamaa kan Marseille booda, kan hin argamne hafe, milkaa'eera. Bu'aa konkolaattota 300 kufan irra darbee, Huffman badhaasa olaanaa Fannoo Naayitii Fannoo Sibiilaa, baala muka ook, billaa fi diyaamandii argate. Tooftaan isaa hanga danda'ametti itti dhihaachuu, achiis rukutee deebi'ee balali'uu HE-162 irratti baay'ee mijataadha. Kanaaf Huffman ogeessa lola walitti dhiyeenyaa irratti ogeessa adda taʼe taʼuu isaa of agarsiise. Bu'aan Maarseel xiyyaaronni 3117 kuffisan ammallee kan hin argamne ta'us.
  Kana malees, Guraandhala 2, 1944, balaliisaa beekamaan kun samii irratti mulʼatee, kanas taʼe sana Hitler amansiisee, loltoonni Jarmanii haala hamaa keessa akka jiran, meeshaaleen Jarmanii humna guddaa qaban immoo qorra keessatti harka kennachaa akka jiran ifa godheera. Kanaafuu, bakka loltoonni Jarmanii qubatan Tikhvin naannoo ishee jiruuf dhiyeessii qilleensaa kennuu fi bakka magaalattiitti dhiyaatan hunda irratti boombii darbachuun barbaachisaadha.
  Shamarran tigress lafa irratti dhukaasaa turan, super ace ammoo samii irratti goolii galchaa ture.
  Guyyaa jalqabaa Maarseel xiyyaarota Sooviyeet dhibba ol ta'an kuffistee ja'a balali'ee kuffiseera. Dhugaadha, Guraandhala 4 qilleensi akka tasaa hammaate... Obomboleettiin qorraa ka"ee, loltoonni Sooviyeet magaalattii weeraran.
  Shamarran Terminator afran dinqisiisoo ta'an waliin wal loluu filatan - garba gara garbaatti. Kanaaf addatti bareedaa fi du'aaf nama saaxilu. Sababa qorraatiin camouflage uffatanii adii uffachuun wal loluuf dirqaman.
  Mucaan ninja Karas jedhamus gargaaruuf dhufe. Sodaa hin qabne daa'ima terminator, qorra hin sodaannee fi uffata gabaabaa qofa uffatee lola ture. Wanti inni itti ho'u kiriimii camouflage qofa ture, kunis gogaa isaa kan gogaa chokoleetii qabu qorra itti fufee bu'u jalatti adii godhee daandii hunda uwwise ture. Kana malees, lola irratti diskiiwwan sibiilaa baayʼee haphii taʼanii fi billaa katana darbachuutti fayyadama ture. Garuu, beekamaadha, akka gaariitti dhukaase, akkasumas meeshaa waraanaa booji'ame irraa. Haa ta'u malee shamarran kunneenis qawwee otomaatikiin fayyadamuu hin hafne.
  Meeshaaleen waraanaa akkasii qawwee maashinii xiqqaa caalaa humna guddaa kan qaban yoo ta'u, hunda caalaa amanamoo dha. Haa ta'u malee, qawween haleellaa MH-44, akka seeraatti, Jarmanoota hin gadi dhiisne. Yeroo qorra sadaffaatti maashiniin waraanaa Jarmanii zayita gaarii itti dibame qophaaʼe. Keessattuu, obomboleettii qorraa keessattillee, Focke-Wulf fi ME, hoo"isaa fayyadamuun, loltoota Sooviyeet irratti qoricha dhukkubsataa, daangeffame ta"us, kennuu danda"aniiru.
  Gerdaan kallattii loltoonni Sooviyeet itti kufaa jiran akka hin ilaalle yaaltee harka irraa dhukaase. Qabsaa"onni hedduun isaanii baay"ee dargaggoota, waggaa kudha torba ykn kudha jaha turan. Waraanni miillaa kun qabeenya hunda walitti qabuun sigiga lafaatiin bobbaafame. Dhugumatti waan baay"een bade.
  Garuu warra Krauts keessaa orma baay'eedha. Keessattuu, Siwiidin, kan Naaziin filannoo dhiheenya kana injifate, fi naannoon puppetii kun to"annoo Raayich Sadaffaa jala jira. Hayyee, kutaaleen lamaa fi birgeedoonni afur Siwiidin irraa akka tola ooltotaatti dhufaniiru. Biyyattii mataa ishee keessatti hiriira fi hiriirri ummataa waraana gaafatu ni jira. Akkasumas suuraa Hitler fi Charles XII uffatu.
  Kanaafuu Siwiidin waraana kallattiin seenuun ishee dhimma yerooti. Ispeeniifi Poorchugaal reefuu waraana keessa jiru, garuu loltoota baayyee gara kibbaatti ergaa jiru. Ammas yeroo qorraa akka waliigalaatti bakka tokkotti cirracha Kaakaas bira darbee ol ba"uuf yaalu. Koreen Biraazil gara Giddugaleessa Eeshiyaatti utaalcha kana gochuuf qophii ta'uu mul'ata, sochiin Baasmachi humna haaromfameen boba'aa jira.
  Garuu kun hundi bal'inaan; Jarri kun dararaa hamaa fi hidhannoon hin oolle booji'amuun akka isaan eegu hubatanii aariidhaan wal lolu. Jarmanoonni hoo? Haa ta'u malee, sukkaara miti! Akkasumas rakkina ni qabaatu, baayyeen isaanii Saayibeeriyaa keessatti ni du'u, garuu ammas loogii malee hin fannisan.
  Gerda, kilippii jijjiirtee loltoota kootii halluu diimaa uffatan gadi muree booda - Raashiyaan hunda isaaniif uffata camouflage gahaa hin qaban, yoo qabaman maaltu isaan eeguu akka danda'u tilmaamte... And she smiled at the possible sexy, adventure qabbanaawaa ta'e. Dhugaadha, boodarra Saayibeeriyaatti ni hammaata. Akkuma qorri kun si bira ga'u - ho'i abidda darbataa daran fooyya'a. Gammoojjii keessatti dafanii cirracha ho"aa baratanii miila qullaa fiigaa turan, kunoo garuu akkasitti hin milkoofne. Sa'aatii lama lama qorra keessa bikinii uffadhee booda raafamuu waan jalqabeef mana dhiqannaa keessatti ho'isuun narra ture. Achittis dargaggoonni isaanii kutaa waraanaa SS elite irraa dhufan rukuttaa fiigicha ispiruusiitiin qaama isaanii hoʼisan. Tole, akkasumas fixee qofaan osoo hin taane, beekamaadha - gurbaa filatamoo, bareedduu Aryan jiru, kanatu si barbaachisa!
  Isaan duraanuu qaanii duraanii guutummaatti dhabaniiru, ykn tarii, faallaa kanaatiin, boqonnaa macho dubaraa horataniiru. Amma garuu xiqqoo duubatti deebi'uu qabu - loltoonni miillaa Sooviyeet, bakka itti dhihaatan reeffaan guutanii, garmalee balaadhaaf itti dhihaatanii boombii darbachuu jalqaban.
  Akka bokkaa ciccitaa jalatti hin kufneef fageenya sana cabsuun barbaachisaa ture.
  Magdaan cirracha xiqqaa shrapnel irraa kan argatte yoo ta'u, deebii kanaaf ammoo sekondii sadii keessatti rasaasa saddeet dhukaaste. Loltoonni Sooviyeet osoo hin cabsin jechuun ni danda'ama fiigan, xiqqoo qofa jilbeenfatanii kilippiin kun miidhamtoota argate. Kiriistiinaan marsaa saddeet gadi lakkifteetti. Seexanni diimaan gara jabeessa ta'e sun akkas jettee of ibsite:
  - Maraatummaa jajjabootti, sirba sirbina!
  Garuu loltoonni Sooviyeet kun ogummaa jireenyaa ta"uu isaa mirkaneessuuf kan murteessan fakkaata. Qawween maashinii haleellaa Jarmanii humna isaa hundaan kan rukutu yoo ta"u, dhukaasni isaas waan tuffatame fakkaata. Loltoonni kufan ta"us, warri lubbuun hafan fiiguu itti fufaniiru, boombii illee darbachuu isaanii almost point-blank, kun dursanii gochuun kan danda"amu ta"us.
  Kaarpiin kruusiyaan baayʼee ogummaadhaan diskiiwwan darbata, tokkoon loltoota lama ykn sadii kuta. Sana booda billaa isaa kan qawwee maashinii fi qawwee muruun haleela - akkuma salphaatti akka kibriitii!
  Mucaan ninja ammallee baay"ee xiqqaadha, waggaa kudha tokko ykn kudha lama fakkaata, garuu akkas saffisaa dha... Yeroo isa rukutuuf ykn ofirraa ittisan hin qaban. Mucaan kun dhalootarraa kaasee guddatee leenji'ee, billaa daa'ima sanatti darbatee, akka inni hiikuu fi ribuu akka muruuf isa dirqisiise, boolla bubbee keessa cuuphee, sareewwan addatti leenji'an kaa'e. Tole, fi waan baay'ee, gurbaa kennaa jeneetikii qabu gara maashinii du'aa dhugaatti jijjiiruu. Haati isaa dhaloota digdamii shanffaa ninja, abbaan isaa falfalaa cimaa Saayibeeriyaa, fi diina ilaalchaa mootummaa Sooviyeet, "Sooviyeet" ti. Jeneetiksii fi leenjiin falfalaa gaariin mucaan kun ninjas keessaa isa hunda caalu taasiseera. Akkasumas uumamaan, Emperor Hirohito, Jarmanootatti akka isaan supermen coolest akka hin taane, garuu Jaappaan keessatti gurbaa qabbanaa'aa akka jiru agarsiisuuf jecha, gurbaa kana gara fuuldura Jarmanii-Soviet erge.
  Akkasumas kaarpiin Kiruushiyaan (qurxummiin kruusiyaan boonsaafi humna samuraayii agarsiisa!) loltuu malu taʼee argame.
  Fakkeenyaaf, miila isaa qullaa, qorra hadhaaʼaa keessa saʼaatii hedduu irraa kan kaʼe xinnoo diimaa taʼee, diskiin sibiilaa rifeensa caalaa qallaʼe darbata. Harka isaa keessas yeroo tokkotti billaa lamatu jira, kunis tarree diinaa hedduu ta"e akka salphatuuf. Akkam sodaachisaa daa'ima terminator kun, yeroo jalqabaaf loltoonni Sooviyeet, rukuttaa billaa fi furguggifama diskiiwwan jalatti ittisa dhabanii, sodaa dhugaa mudatanii duubatti deebi'an.
  Shamarran kun kilippii jijjiiranii daran saffisaan, ykn irra caalaa saffisaan dhukaasuu jalqaban.
  Reeffi loltoota miillaa tuullaa keessatti tuulamee ture. Achumaan jechuun ni dandaʼama qorra keessa kan qabbanaaʼan siʼa taʼu, loltoonni haaraan isaan irra ol baʼan. Akkasitti ol ba"anii kasaaraa lakkaa"an. Garuu ninja lola seenee ammas, akka waan dalga sodaa gadi lakkifameetti.
  Guyyaa guutuu jechuun ni danda"ama haleellaan abdii kutannaa guddaan raawwatame. Kasaaraa guddaa kaffaluun loltoonni Sooviyeet bilookii lama lama qabatanii, Jarmanoota sarara hedduu irratti duubatti dhiiban. Garuu deeggarsa meeshaa waraanaa laafaa ta'e - aviyeeshiniin Jarmanii guyyoota darban sarara baaburaa irratti boombii darbachuun, dhiyeessii fi kutaalee tarkaanfachaa jiran keessaa miidhaa guddaa dhabuun, sochiin waraana miillaa yeroodhaaf akka dhaabbatu dirqisiise.
  Tooftaawwan akkasii balaadhaaf saaxilamanis, taankiiwwan gara waraanaatti darbataman. Hanga Fritz faayidaa teeknooloojii keessatti qaban fayyadamuun magaalattii gadhiisanitti naannoo Tikhvin diina cabsuun barbaachisaa ture.
  Haleellaa kana keessattis murtoon balaa guddaa qabu murtaa'e - taankii IS-2 fayyadamuu. Konkolaataa addatti akka taankii cabsuutti qophaa'e. Meeshaan waraanaa cimaan, saffisa dhukaasaa gadi aanaa fi sirrii ta"uu dhukaasaa gadi aanaa ta"een, taankii namoota biroo loluuf haala gaarii hin taane waan ta"eef, garuu bakka hidhannoo hin qabne milkaa"inaan balleessuu danda"a.
  Kanaafuu, taankiiwwan haala magaalaa keessa jiran of ajjeesan ta"anis, ammas morma keetiin illee bakka jiru cabsuu qabda.
  Soddomii afur kan jalqaba socho'u ta'a. Konkolaattonni salphaa fi gurguddoo hin taane daandii dhiphoo irratti fiigan... Boombii boombii fi kokteelii Molotov foddaa irraa isaan irratti roobe. Sana booda taankiin dhokataa beenzilaa fi naapalm of keessaa qabu dhoohe. Garuu kasaarri guddaan hojjettoota taankii USSR hin dhaabne. Isaanis konkolaataa dhibbaan lakkaa'aman dhabanii giddu gala magaalattii cabsanii seenanii, achitti rukuttaa mata jabeessa wal jijjiiruu keessa seenan. Kaartuujjiin Faust bu"a qabeessa ta"ee fi hidhannoo cinaa dadhabaa warra soddomii afur balleessan illee loltuu Sooviyeet hin sodaachifne.
  Waraanni taankii sadii yeroo tokkotti gara lolaatti darbatame. Istaaliin illee, injifannoo murteessaa Tikhvin irratti injifannoo fi "Cradle of the Revolution" baraaruuf jecha, rukuttaa lammaffaa kallattii Voronezh irratti raawwate dhiisuuf murteesse. Boba"aan akka daangaa cimaatti yoo ba"ellee, guyyaatti sa"aatii lama lama konkolaachisuun, boba"aan Kaawukeesiyaa ni bada, misoomni dirree haaraa yeroo fi maallaqa kan barbaadu yoo ta"u, humni namaa isaa impaayera Sooviyeet keessatti baay"ee hanqateera waraana gama lamaatiin hidhamee jira.
  Garuu Tikhvin arteriin Leningrad fi daandii jireenyaa yoo ta"u, hunda caalaa ammoo, loltoonni Sooviyeet faashistoota hedduu fi hidhannoo gaarii qaban injifachuu akka danda"anii fi akka danda"an kan agarsiisudha. Kanaafuu, gatii...
  Taankiin IS-2 dinqisiisaa fakkaata - akkasumas kan soddomii afuriin wal fakkaata, turret qofatu daran fuulduratti tarkaanfata. Dhugaadha, barmeelichi mataan isaa furdaa fi dheeraa dha, T-34-76, kan ammallee dirree waraanaa irratti ol"aantummaa qabu waliin wal bira qabamee ilaalamuu hin danda"u. Guutummaa baatii Guraandhalaa keessa xiyyaaronni T-34-85 dhibba hin caalle tattaaffii titanic kanaan ni oomishamu.
  Dhugaan jiru garuu saaxilamummaan morma turret nama dinqisiisa - diriiraa fi garmalee furdaa kan hin hidhannedha.
  Crucian carp, kan boombii dhoo"aa xixiqqoo garuu baay"ee humna guddaa qaban taankii irratti darbataa ture, gara shamarran sanaatti fiigee yaada kenne:
  - Mee IS-2 qabannee haa yaabbannu?
  Magdaan yaada kana deeggarteetti:
  - Dhugaadha, yaabbachuuf haa deemnu! Chopping block nu jalaa hafne.
  Gerdaan mucicha akkas jettee akeekkachiifte:
  - Taankiin kun qawwee maashinii afur qaba!
  Karas shamarran sanatti ija isaa rukutee, akkas jedhee hubate:
  - Sun gaariidha. Yeroo dhiyootti waraanni miillaa ammas ni haleela, ati immoo gadi isaan murta!
  Magdaan gurbaa ninja sana akkas jettee nudged:
  - Dafii, terminator!
  Hidhiin isaa bifa pilaastikii akka baallee hoomaa awwaannisaa ni calaqqisa, mucaan kaaraatee shaampiyoonaa fiigicha Olompikii caalaa saffisaan fiige. Jalqabaaf, IS sodaachisaa sanatti citaa xiqqaa paakeejii aarri itti bahu qabu darbate. Deebiin tokko ni ka"ee aarri furdaan dhangala"e. Kanuma waliin jeettiiwwan gurraachonni kallattii adda addaatiin faffaca"uun namoota maashinii qawwee jaamsan.
  Karaas loltoota miillaa hedduu erga kutee booda, akka dhagaa cilee balaliista irraa dhukaafameetti balali'ee masaraa sanatti ol ba'e. Hookii addaa fayyadamee hatch sana banee golgaa ulfaataa sana duubatti harkiseera. Sana booda wanti hundi salphaadha - billaa lamaa lama lama lulluuqqachuu fi miseensonni hojjettoota taankii ulfaataa shan mataa addaan ba'an. Shamarran kunis isa duukaa utaalanii seenanii, foon isaanii dhoksanii darbatanii ammas bikinii uffachuun of argan. Yeroo konkolaataa oofan taankii keessatti maaliif ho'a? Mootorri diizilaa humna fardaa 520 qabu sibiilli akka gaariitti ho'isa. Eeyyee, miilli qullaa intalattii konkolaataa ofii isaatii karaa bootii qorraa addaa kan ribbed synthetic rubber soles qabu caalaa baay"ee gaarii ta"ee itti dhaga"ama. Tajaajilli kuartarmaastara Jarmanii muuxannoo qorra hamaa tilmaama keessa galchuun meeshaalee haaraa miilli qorra keessatti hangas hin qabbanaa'e uume. Warri Krauts bootii felt ummata naannoo sanaa irraa fudhatanii ofitti harkisuun isaanii dhuguma nama qaanessa. Yookaan immoo scarf foon irratti of marsan.
  Karaas funyaan Magdaa dhungatee nagaa dhaamtee akkas jedhe:
  - Tole, kun taankii siif! Bakka ani ajjeesuu beekutti baayyee caalaa nan falma.
  Gerdaan dinqisiifannaa isheetiin, kofoo gurbaa sanaa isa lilmoo fi elastikii ta"e dhungattee akkas jetteetti:
  - Ati dinqiidha!
  Kiriistiinaa itti dabaluudhaan:
  - Ulaagaa warra Ariyaa!
  - Beeka! - Jedheen tomboyuun hataa walakkaa baname irraa utaalcha tokkoon qorra keessa utaalee ba"e... Sana booda golgaan boo"ichaan kufe... Shamarran sunis meeshaa diinaatiin loluuf carraa argatan. Qawween sun immoo dhuguma humna guddaa qaba. Dhiheenya kana kan mul"ate Lev-3 qofa, ykn akkuma "Royal Lion" jedhamu kan qawwee 128 mm qabu qofatu cimaadha. Garuu taankiin kun ammallee kooppii tokkoon fuulduraa jira. Yeroo ayyaana Adoolessa 8 Fuhrer nama hafuuraan qabameef agarsiifame. Dhugaadha, ammallee walduraa duubaan hin jiru. Karaa biraatiin IS-2 fiigicha jalqabaa keessa jira.
  Hanga ammaatti hojjettoonni taankii Sooviyeet illee dhukaasa tokkollee hin dhukaasne, waan ta"eef bakka isaanii filachuu isaanii mirkanaa"aa ta"ee mul"ata.
  Kiriistiinaan mala kana garagalchitee qoosaadhaan yaada kennite:
  - Eh, waan durii... Asitti automation waan hin jirreef wanti hundi harkaan hojjetamuu qaba...
  Gerda, kan osoo akeektuu saree nyaatte, yaada kennite:
  - Akkasumas mul'anni crap fi mul'achuun barbaachisaa miti. Target irratti xiyyeeffachuu irratti baay'ee ga'umsa hin qaban.
  Maagdaan miila qullaa isheetiin geejjibaa sana tuqxee saanduqa sana garagalchitee akkas jettee yaada kennite:
  - Ammas, kan soddomii afuriin wal bira qabamee yoo ilaalamu, guddinni tokko tokko ni jira. Keessattuu giiri jijjiiruun salphaadha. Kaabin xiqqoo dhiphoodha, garuu xiqqaa fi guddaan socho'uu dandeessa. Dhuguma rasaasni gahaa miti. Qolli 28...
  Gerdaan loojikiidhaan akkas jetteetti:
  - Bunkers lakkoofsa murtaa'e irratti dhukaasuuf gahaa ta'uu danda'a, garuu lola taankii guutuu ta'eef gahaa akka hin taane ifaadha.
  Shaarloon taankii sana keessattis wantoota gaarii tokko tokko argatte:
  - Garuu meeshaan waraanaa qawwee maashinii sadarkaa olaanaa qaba! Qawween maashinii afur eegumsa gaarii kennuu danda"a. Achiis "Mouse" kana ilaale - konkolaataa akkasii kanaaf "spitters" lama qofa qaba...
  Kiriistiinaa, motora sana ol kaastee, mirkaneessiteetti:
  - Kana qofa! Kun meeshaa waraanaa taankii ulfaataa akkasii toonii dhibba tokkoo fi saddeettamaa ta'eef?
  Maagdaan akka paantara bushaayee ajjeeseetti, gungumaa:
  - Hanqaaquu ni kolfu!
  Mootorri diizilaa taankii saffisiisuuf rakkata. IS-2 ammallee daandii guddaa irratti akka oofu hubachuun ni danda'ama, garuu yeroo daandii irraa fagaatu wiirtuun harkisa isaa gara fuulduraatti jijjiiramu bu'aa qabaata. Garuu homaa, hanga boqottee galma malu filachuu dandeessutti...
  Maagdaan naannoo ishee ilaalcha gaarii argachuuf turret taankii sanaa bante.
  Garuu kunoo IS-2 kan biraa, taankii akkasii baay"inaan fayyadamuun yaada gaarii dha. Duuba isaa IS sadii dabalataan kan jiran yoo ta'u, tokko garuu qawwee 85 mm salphaa ta'e qaba. Karaa biraatiin, inni hunda caalaa balaa kan qabu, konkolaataa mataa mataatti fudhachuu danda'a, saffisaan rukuta...
  Magdaan fageenya kiiloo meetira lamaa irraa dhukaasuuf murteessite. Sagalee xiqqaadhaan ajajte:
  - Kallattiin morma masaraa sanaa irratti dhukaasaa... Akkasumas... Hubatte!
  Konkolaataan sun ni dhaabbate, fiigichi sirriitti hin turre, Gerdaan qulqullina optikii gadhee taʼuu isaa kan himate, tarii dargaggoota hin leenjifamneen kan foolii godhate, barmeela sana kaayyeffatte. Shamarran kun pirojektiilii ulfaatina paawundii tokkoo fi walakkaa qabu fe'uuf gargaaran. Waraanni bifti ishee diimaa ta'e kun morma ishee gara breechiitti kaa'ee konkolaataa alagaa sana itti dhaga'amuuf yaalte. Hundaafuu, kanaan dura qawwee kana, moodeela 1931, irraa dhukaastee hin beektu. Humna kan qabu, garuu kan dulloome, pirojektiilii qaxxaamuraa kan ricochet irratti miira qabu. Walumaagalatti, qawween sun, taankiidhaaf kan karoorfame akka hin turre beekamaadha. Garuu akka fakkaatutti fooyya'iinsi farra taankii qawwee 107 mm, bara 1940tti hojjetame, garmalee amanamaa ta'ee waan argameef dhiisuuf dirqame. Kunoo immoo haala mul'achuu gaarii hin qabne keessatti fageenya meetira 2000 irraa target rukutuu qabda. Eeyyee, diinnis deebii kennuu fi rukutuuf ni ulfaata, garuu...
  Gerdaan breech qawwee dhungatte, daftee hatch keessaa baatee ilaalte, arraba isheetiin qorra harka muraasa kaaftee, liqimsitee, kofoo qullaa ishee levers irratti boqochiiftee... dhukaaste!
  Baay"ee waan gadi lakkifameef, harka koo fi re"ee koo irratti natti siqxee, akka aarri urgaa"e.
  Kan ammaa kun arc dheeraa balali'ee... IS-2 fuuldura jiru dhaabatee, tamboo xuuxuu jalqabe, achiis rasaasni dho'uu jalqabe...
  Magdaan gammachuudhaan akkas jettee deebisteef:
  - Kanaaf isaaniif kennine! - Akkasumas loojikiidhaan, ykn irra caalaa loojikiidhaan, yaad-rimeewwan burjaajessu jechuun dabalteetti. - Meeshaa waraanaa kan dibu nama osoo hin taane, meeshaa namaati!
  Gerdaan akkas jettee gurraacha'e:
  - Irra deebi'ii fe'i!
  Shamarran immoo dhiphatan... Dhugaadha, kun isaaniif "Tiger" miti, dafquu qabu, garuu haala kanaan caalaatti nama gammachiisa, keessumaa taankiin dhaabbate dafee waan qabbanaa"uuf. Sibiilli konkolaachisaa gaarii dha.
  Yeroo lammataaf Gerda saffisaa fi ofitti amanamummaadhaan dhukaase. ISn sochii itti fufan, qawween eessaa akka dhukaasu ammallee hin beekne fakkaata. Dhaabbachuun immoo aadaa Raashiyaa miti. Al tokko ajajni jira... Akkasumas sheeliin lammaffaan duruu ofitti amanamummaadhaan galma rukutaa jira...
  Gerdaan funyaan ishee arraabdee akkas jettee ajaja:
  - Inni sadaffaan immoo asitti...
  Yeroo baayyee booda, IS-1 afraffaan sochii irra dhukaasa bane... Akkasumas, waan ajaa'ibaa, konkolaataa socho'aa jiru irraa fageenya akkasii irraa hin danda'amu jechuun ni danda'ama ta'us, garuu hojjettoonni waan hunda murteessu! Haa ta'u malee, fageenyi qawwee 85mm garmalee dheeraa dha, daangaa seenuu ol. Garuu turret keessatti qilleensi guddaan waan dhaga'ameef hidhannoon fuulduraa ni jilbeenfate. Gerdaan deebii kennuudhaan "xalayaa-parsela" afraffaan ulfaatina paawundii tokkoo fi walakkaa qabu ergite... Mormi taankii IS-1 addaan bahee arrabni burtukaanaa ol ka"ee samiitti ol ka"e.
  Shamarran bareedanii wal lolu... Guyyaan sun carraa isaaniif ture. Garuu dandeettiin waraana Sooviyeet wal madaalu miti.
  Carraaqqiin Fritz hundi godhamus, Guraandhala 13, baasii carraaqqii guddaa fi kasaaraa guddaatiin, Tikhvin fudhatame... Yuunitiiwwan Jarmanii dhuunfaan marfamuu keessaa ba'uuf yaalan, koridooriin tokko gara isaaniitti rukutame - kutaaleen Jarmanii ja'a irratti yeroo tokko taankii Lev filatamoo ta'aniin, ittisa gootummaa baraaruuf yaaluun.
  Gurbaan ninja fi shamarran afur akkaataa musketeers sadan garee adda ta'een karaa isaanii tolfatan. Innis bakka lolaa fi reeffa irra callisanii bira darbuun hin danda"amne. Uumamaan IS-2 gatamuu qaba ture, garuu karaa irratti, osoo hin eegin, taankii T-34-85 kan baay"ee hin argamne, konkolaataa qawwee T-34-76 yeroon isaa darbee fi humna gahaa hin qabne bakka bu"a jedhamee yaadamus arganne .
  Konkolaataan kun qaama saalaa fi chaasiin wal fakkaatu kan qabu yoo ta'u, garuu turret guddaa kan qabuu fi qawwee dheeraa fi furdaa kan qabu ture. Qawween kun humna seenuu irratti Paantariin xiqqoo gadi aanaa ture, kunis saffisa jalqabaa pirojektiilii gadi aanaa ta'uu fi qulqullina rasaasaa irraa kan ka'e ture. Garuu ammas garaagarummaan jiru akka waraqaa giraafii 76 humna guddaa hin fakkaatu ture.
  "Tiger" idileedhaaf duruu balaa qaba, "Leenca"f ammallee hin jiru - kanaaf miliimeetira 100 isaatu inclined. Kofa murtaa'e irraa carraan mul'atus. Yookaan kutaa qaama gadii keessatti, garuu eegdota hordoffiis.
  Taankichi yaabbatee hojjettoota ishee irraa qulqullaa'e. Keessatti dhiigni dhangala'e akka ture beekamaadha. Konkolaataan kun mataan isaa guutummaatti haaraa dha, garuu fe'iinsi rasaasaa xiqqaadha - rasaasa 35 qofa. Kaabin baayyee bal'aa miti, garuu kan durii soddomii afur caalaa gaarii dha.
  Gerdaan akkas jetteetti:
  - Kunoo immoo masaraan ajajaa tokko jira. Kana jechuun dorgomaa cimaa qabna jechuudha. Amma Raashiyaan akkasitti hin jaamtu.
  Maagdaan hammeenyaan qoostee akkas jettee hubatte:
  - Raashiyaanoonnis reefuu akka gaariitti dhukaasaa turan, mul'achuu hamaa ta'us. Kana malees, masaraan kun guddachuu fi salphaatti itti seenuu dandaʼeera!
  Gerdaan kana irratti sagalee guddaadhaan kolfite:
  - Tole, eeyyee! Kun rakkoo guddaa taankii keenyaa fi, tarii, faayidaa gonfoo taankii kanaati! Yaali, argadhu!
  Shaarloon akkas jettee sirbite:
  - Tokko, lama, shan! "Tiger" dhukaasuuf bahe!
  Kiriistiinaan akkas jettee fudhatte:
  - T-4 waliin wal arguuf, miila ol, harki bal'aa!
  Kanaaf taankii IS caalaa salphaatti socho'u irratti fiigan... Gerdaan akkamitti waraana miillaa Sooviyeet qawwee maashinii afuriin akka rukutan yaadatte. Haala gaariin gadi muranii turan, garuu Raashiyaan balaan akkasii eessatti akka isaan irra bu"e illee hin hubanne. Garuu, erga ka"anii booda, boombii darbatanii haleellaa sana itti fufan... Isaan keessaa tokko lama, fageenya madaalawaa ta"us, ol balali"anii masaraa sana irratti dhoo"an. Dhugaadha, hidhannoo miliimeetira 100 fi 90 ta'eef IS akka pellet elephant ta'a, garuu bubbee hin tolle. Eeyyee, qamaleenis muramuu danda"u.
  Kanaaf motora jalqabee duubatti deebi'uun qaba ture. Achiis kaartuujjiin sun dhume. Loltoota Diimaa dhibba tokkoo ol ta'an gadi muraniiru.
  Gerdaan tuffii du"aa namoota Sooviyeet biratti mul"atu ajaa"ibsiifatte. Araboonni waadaa haramee fi masaraa luqqisii qaban waliin of kennuu akkasii bakka tokkottillee hin dhihaanne. Garuu kunniin warra Waaqayyoon hin amannedha - namoota jireenya boodaa fi oduu durii waa'ee iddoo dhaabaa Eeden hin amanne. Akkasumas bu"aan waraanaa dursee murtaa"ee fi kun immoo dheekkamsa warra balaadhaaf saaxilamanii malee homaa osoo hin taane mata jabinaan akka lolan maaltu isaan kakaasa?
  Kun hubachuu fi hubachuuf haala nama ajaa"ibuun rakkisaadha.
  Gantoota Raashiyaa keessaa baay"een akka jiran beekamaadha. Ji"oota jaha jiraachuu isaa keessatti, "Waraana Bilisummaa" Vlasov"s divisions ja"aa fi birgeedii adda addaa sagal ijaare. Haa ta"u malee, beekamaadha, loltuu Wehrmacht ta"uun sa"aatii kudha shan hanga kudha jahaaf maashinii tokkotti raashinii baay"ee hamaa ta"eef hojjechuu caalaa salphaa ta"uun isaa ifa ta"us, garuu ammas... Sababaa tokkoof, qoqqoodinsi Jarmanii booji"amtoota waraanaa duraanii irraa ijaarame akkas miti fuula duraa irratti mul'atu...
  Haa ta'u malee, Jarmanoonni booji'aman muraasni, fi Sooviyeetotni... Duraanis miliyoona jahaa fi walakkaa ol waan jiran fakkaata. Hidhamtoonni hedduun gara kutaalee biyyoolessaa fi leejiyoonota SSn toʼatanitti facaʼanii kan turan taʼus, Vlasovites hamma kana baayʼee taʼuu dhiisuu dandaʼa. Kana malees, lammiileen Raashiyaa tokko tokko gara ijaarsa abbootii fi moototaatti ergamaniiru.
  Garuu haala kamiinuu yoo ta'e, haala qilleensaa fooyya'aa dhufee fi boombii guddaa ta'us, Tikhvin fudhachuu danda'aniiru. Gatii nama hin amansiifne kaffalanis.
  Gerda ajaja kana kan argatte yoo ta'u, gosa ulfaatina salphaa irraa soddomii afur irratti dhukaase. Saffisni dhukaasa qawwee kanaa ol waan ta'eef ofitti amanamummaa guddaa sitti dhaga'amuu danda'a. Al tokko, achiis sekondii, dhumarratti immoo taankii sadaffaa gara bakka balfi itti gatamu...
  Kanaaf of eeggannoo cimaa gochuu qabda. Yoo kana hin taane, asitti konkolaataa irratti ni dha'amu; Keessattuu dooniin doonii kanaaf saaxilamaadha. Taankeroota Raashiyaa keessaas ogeeyyiin harkaa jiru. Haa ta'u malee, namni dadhabaan tokko taankii baay'ee hin argamne kan akka IS-2 ykn IS-1 jedhamuun hidhamuu hin danda'u. Akkasumas bifa barame keessaa soddomii afur qabsaa'ota idilee waliin ta'uu danda'a. Karaa bakka masaraa ajajaa keessa jiruun, afaan fardeen fakkaatu, afaan isaanii irratti anteenaa qaba. Miidhagina akkasii irratti dhukaasa xiyyeeffannoo qabu dhukaasuun illee haala kamiinuu mijataa miti.
  Yeroo kana kaarpiin kruusiyaan shamarran waliin masaraa keessa waan jiruuf, qajeelcha isaanii ta'ee tajaajiluu waan filateef shamarran qodaa keessa dhiisuu hin danda'u. Dhugaadha, Maagdaan haala loojikii taʼeen akkas jetteetti:
  - Osoo hin dhukaasin ykn osoo hin kakaasin bahuu dandeenya...
  Crucian carp akka daa'imaatti fuula isaa qaxxaamuree imimmaan isaa dhangalaasee akkas jedhe:
  - Lakki - osoo hin dhukaasin, nama hin hawwatu!
  Maagdaan kanas ta'e sana shamarran akkas jettee akeekkachiifte:
  - Dhukaasa banaa yeroo konkolaataan sadii afur hin caalle qofa. Taankii haaraa kana osoo hin tuqin gara yuunitii keenyaatti fiduun keenya hin oolu.
  Gerdaan akkas jettee walii galte:
  - Hanga ammaatti meeshaan haaraan kun waancaa keessaa hin jiru, kana jechuun ammallee nu fayyada jechuudha.
  Shamarran saree quuqama giddu galeessaan adamsa isaanii itti fufan. Baay'ee milkaa'uu baatus taankii torbaa dabalataa fi konkolaataa fe'umsaa shan qabeenya isaaniitti dabalaniiru. Yeroo tokko boba'aa boba'aa itti guutuuf ta'u qabachuuf konkolaataa ala wal loluu qabna turre.
  Gabaabumatti, namoonni 'pranksters' hamaa ta'an afur qodaa keessaa ba'anii ibidda meeshaa waraanaa isaaniitiin du'uutti dhihaatan. Alaabaa yeroon ol kaafame kan swastika-spider qabu qofatu isa gargaare.
  Amma boolla qaxxaamuraa waan jiraniif daraaraa waraqaa qabu tokko lama illee kan loltoota gootaaf kennamu jira.
  Fiilmii qoosaa kana ilaaluun kan dadhabe Oleg Rybachenko akkas jedhee iyye:
  - Maaliif warra abaaramaa hunda natti agarsiifta! Ajjeechaa ummata Raashiyaa yeroo meeqa ilaaluu dandeessa!
  . BOQONNAA Lakk.16.
  Waraanni kun Jeeniifi gareen ishee jireenya keessatti of argachuuf carraa kan kennedha. Kanaaf shamarran fedhii isaaniitiin duula gara bahaatti gaggeeffame irratti hirmaatan. Maaliif hinta'u? Kun qarshii fi beekamtiidha.
  Meeshaan waraanaa taankii Sooviyeet baayyee hin jijjiiramne. Taankiin guddaan ammallee T-34-85 dha. Hidhannoon chaasisii fi hull bara afurtamaa irraa hafe. Mootorri diizilaa humna fardaa dhibba shan qabu, hidhannoo fuulduraa miliimeetira 45 kofaan wal fakkaatu. Eegumsi cinaacha doonii laafaa, kaartuujjii Faust Jarmaniif saaxilama.
  Turret guddaa qofatu kan dhaabame yoo ta'u, hidhannoo fuulduraa mm 90 fi qawwee mm 85 qaba. Taankiin kun yeroon isaa akka darbe beekamaadha, Jarmanotaaf tasuma balaa akka hin qabne beekamaadha!
  Shamarran kun konkolaataa Goering-5 kan boodarra fooyya'e oofaa jiru. Hidhannoon cinaachaa gara miliimeetira 178tti, hidhannoon fuulduraa immoo kofa tokkoon gara 250tti ol guddate. Taankiin mataan isaa motora tarbaayinii gaazii kan qabu yoo ta'u, sa'aatii tokkotti kiiloo meetira 60tti Ingilizoota saffisiisa.
  Jeen Ganner Gringeta jettee gaafatte:
  -Gaarii arguu dandeessaa?
  Loltuun qonnaan bulaa sun ofitti amanamummaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Mul'achuun asitti mul'atu baay'ee gaarii dha! Waan hundumaa nan arga!
  Malanyaan qoosaa fi boo'aa:
  - Raashiyaa ni caccabsina!
  Matildaan ofitti amanamummaadhaan mirkaneessiteetti:
  - Eeyyee, ni taasifna!
  Goering-5 garagalee, qawween sun qola tokko tufa. Masaraan kun Soddomii afur Sooviyeet irraa cicciramee jira. Shamarran gammachuudhaan iyyu. Dhuguma kun hundi waan guddaa itti fakkaata. Akkasumas hojjettoonni taankii Sooviyeet du"aa jiraachuun isaanii illee nama jajjabeessa.
  Jeen sagalee lallaafaadhaan akkas jettee qooste:
  - Nama hunda asheetatti haqna... Moskoos nu jala jirti!
  Haa ta'u malee, dirree bombii irratti waan gufatuuf, taankiin Jarmanii dhaabachuu qaba. Raashiyaan baayyee cimsanii of jabeessan. Akkasumas hedgehogs farra taankii baay'ee. Meeshaan waraanaa dammaqinaan dhukaasaa jira.
  Gringetaan mufachuudhaan akkas jedha:
  - Akkasitti ta'a... Blookii cimaa tokkotti dhufne!
  Jeen ofitti amanamummaa fakkaatuun deebii kenniti:
  - Lakki hanga ganamaatti hin ta"u... Mee operaa cabsina!
  Konkolaataan lolaa Jarmanii hamma tokko dhaabatee ture. Xiyyaaronni haleellaa jeet samii irratti kan mul'atan yoo ta'u, teletaankii fayyadamaniiru. Mul'ataan dirree bombii balleessuuf yaalaa turan.
  Konkolaataa dhoo'aadhaan raadiyoodhaan to'atu turan. Akkasumas, meeshaaleen gaazii sochoosan itti fayyadamaniiru. Kakuu jecha jechaatti ejjennoo Waraana Diimaa ibiddaa fi abiddaan bombii darbatan.
  Gringetaan gammachuu dhabuudhaan akkas jechuun hubateera:
  - Waraana keessatti xurii baay'achaa dhufeera, gootummaas xiqqaachaa dhufeera!
  Jeen kana irratti walii galuu qabdi turte:
  - Selyavii! Wayyoo, haala kamiinuu ni dhabna!
  Gringeta ajajaa kana sirreesse:
  - Kanaa mannaa nu osoo hin taane mormitoota keenya! Amma bakka cufame keessaa baana, waldhabdeen ni jiraata...
  Taankiin Jarmanii dhukaasaa ture, dhuguma wanti mul'atu jiraachuu baatus. Jeen miila qullaa ishee walitti dhidhiittee akkas jettee sirbite:
  - Hamaa yaaduu hin qabnu - baduun keenya hin oolu! Karaan labiriintii keessaa bahu jira, bakka du'aa kamirraayyuu!
  Gringetaan kolfaa akkas jettee qooste:
  - Kan gammade kolfa...
  Namni barbaade ni galmaan ga'a...
  Kan barbaadu yoomiyyuu ni argata!
  Malanyaan, sirbaa fi ilkaan ishee ibsaa, itti dabaluudhaan:
  - Warri injifannoof qabsaa'uu baratan nu waliin haa sirban!
  Dhukaasni kun saʼaatii hedduudhaaf kan ture siʼa taʼu, achiis dhuma irratti taankoonni Jarmanii itti fufan. Meeshaa waraanaa Sooviyeet fi qawwee farra taankii kaalibarii adda addaatiin isaan qunname. Haa ta"u malee humni seenuu gahaa akka hin taane ifatti itti dhaga"ameera. Jarmanoonni tarkaanfatan... Konkolaattonni Naazii jalqabaa miidhaman kan mul'atan yeroo qawween 203-mm dhukaasu jalqaban qofa.
  Jeen mirkanaa"aa ta"uu dhabuun akkas jettee xuxxuqxe:
  - Gooftaa... Xoofoo kun narraa haa darbu!
  Gringueta ofitti amanamummaadhaan akkas jedhe:
  - Du"a lama qabaachuu hin dandeessu, tokko irraa fagaachuu hin dandeessu! Kanaaf yoo jiraate addunyaa itti aanu keessa jiraanna!
  Malanyaan xuxxuqee gaafatte:
  - Addunyaan sun maal fakkaata?
  Gringetaan garmalee ofitti amanamummaa malee akkas jedhe:
  - Kan keenya caalaa gaarii natti fakkaata!
  Malanyaan deebii isheef xuxxuqxe:
  - Warri jaamaa ija banatanii dugda huccuu akka qajeelchan Waaqayyo haa kennu!
  Dhugumayyuu, Jeen addunyaan sun maal fakkaachuu dandeessi jettee yaaduu jalqabde. Tarii addunyaan kun daran sammuu kan hin qabnee fi nageenya kan hin qabne ta'uu danda'a. Jeen mudhii ishee naannessitee jilba ishee sochooftee akkas jettee qooste:
  - Kun filannoo baay'ee hawwataadha - du'anii gara addunyaa itti aanutti deemuu! Kanaafuu achitti maaltu nu eega? Warra Lafa kanarra nutti jaallataman achitti wal argina moo hiriyyoota haaraa horachuu qabna?
  Gringetaan miila qullaa isheetiin saree sana sochooftee akkas jettee qooste:
  - Jaarraa haaraan ni jiraata, jijjiiramni dhalootaa ni jiraata... Garuu namni maqaa Leeniin jedhu yoomiyyuu hin dagatu!
  Isheenis kolfaa dhoote, kolfa ishee xiqqoo maraataa ta'e. Isheen waraana-qotee bulaa miila qullaa fi miidhagaa taʼe dammaqinaan sochoosaa kan turte siʼa taʼu, qubni ishee taphachaa ture.
  IS-3 ija koo duratti qabadheera... Sun dhugaa irraa fagoodha. Namni hundi hin rukutu, yoo rukutu immoo, qolaan, funyaan piikii irratti kufee, rikoochee gochuu danda"a. Intalti garuu waan hojjettu beekti turte. Isheenis dhukaasaa fi purred:
  - Qarqara awwaaraa, baateedhaan haa balleessinu!
  Matilda dabalataan akkas jettee sirbite:
  - "Agdam" kanas, haa dhugnu dubartootaaf! Super madam!
  Dhukaasni Gringueta sirrii ture. Qolli sun kutaa gadii hidhannoo fuulduraa turret, sirriitti qaawwa sanatti rukute. Akkasumas osoo ricocheting hin godhin dhiibbaa diigumsaa fide. Haalli uumame kana. Caalaatti yoo ilaalle, hojjettoonni taankii Sooviyeet shan battaluma sanatti jechuun ni danda"ama du"aniiru. Dubartoonni Ingilizii immoo yakka tarree isaaniitti dabalan.
  Malanyaan qawwee maashinii ishee hojiitti hiiktee boo'aa turte. Loltoonni ijoollee dhiiraa hedduun gara taankii Hitler"tti ol ba"uu barbaadan.
  - Garuu pasaran, hin dhihaatin gurbaa! - Intalti bareedduu tokko iyyitee qajeelchitoota jajjaboo sanatti dhukaasa qawwee maashinii biifte.
  Jeen, kofoo ishee qullaa hidhannoo sana irratti rukutte:
  - Yaa gurbaa, gurbaa, gurbaa... Akka tasaa kan hin barbaadamne taate! Mul'ataan lafa abaaramaa kanaaf, ati garmalee kabajamaa dha!
  Intalti intalli gooftaa sunis ijoollee dhiiraa miila qullaa, barruulee xuraa"oo rasaasa gara laafina hin qabneen bocaman kanaaf gadde. Hundi isaa akkam nama gaddisiisaa fi ulfaataadha.
  Gringeta ammas dhukaase, qawwee SU-100 ofumaan socho'u keessa seenee, chirried:
  - Saroonni immoo qaruuraa sana dabarsee kennuuf ni fiiga!
  Malanyaan arraba ishee diimaatiin funyaan ishee arraabdee qaruuraa pilaastikii keessaa Kookaa Koolaa xuuxxee akkas jette:
  - Dhugaadha miti! Wayinii fi paakkii sigaaraa tokko naaf kenni!
  Matildaan of eeggannoodhaan taankii sana fuulduratti tarkaanfachiistee, akkas jettee qooste:
  - Sigaaraa summii...
  Jeen sirba sana kaaftee itti fuftee:
  - Sirriidha jedhu namoonni!
  Gringeta dhukaasaa fi 'hissing' jechuun deebii kenna:
  - Nikootiinii caalaa wanti hamaan hin jiru!
  Malanyaan qoosaa fi gurraacha'ee:
  - Paakkii sigaaraa tokko saanduqa ibiddaa keessa kaa'i!
  Matildaan deebii kennuudhaan harma diimaa harma ishee xuxxuqxee itti dabalte:
  - Sirriidha namoonni jedhu...
  Jeen arraba ishee baaftee kolfaa xumurte.
  - Garuu ani tamboo xuuxa...
  Malanyaan aplomb ta'een xumurte:
  - Baay"een gammada!
  Shamarran arraba isaanii dheeraa halluu cheerii qabu agarsiisaa kolfan. Jeen kolfaa yaada kennite:
  - Keessattuu maamila irratti ajjeechaa bu'a qabeessa ta'e sigaaraadha!
  Malanya itti dabaluudhaan:
  - Sigaaraa akka qawwee callisaa ta'us harka amaatarootaattillee nama ajjeesa!
  Gringeta qawwee dhukaase kolfaa yaada kenne:
  - Sigaaraan isnaayipara hunda caalaa amanamaa dha, yeroo hunda nama ajjeesa!
  Matildaan taankii tulluu irratti xiqqoo saffisa isaa hir'istee akkas jettee 'hiss' jette:
  - Sigaaraa dhamdhamni isaa hadhaa'aa ta'us, mi'aawaa caalaa nama hawwata!
  Jeen hafuura baafachuun akkas jettee gungumaa turte:
  - Sigaaraan akka intala hamtuu ti, garuu irraa adda bahuun baay'ee nama dhukkubsa!
  Gringetaan qoosaa, dhukaase, fi boo'e:
  - Sigaaraa, akka boombii boombii, yeroo darbatamu, umurii dheeressa!
  Shamarran callisan. Taankiin isaanii ammas siqxee boolla keessatti dhume. Bahuun qaba ture. Waraanni xiqqoo rifatanii turan. Ittisa Sooviyeet baayyee cimaadha.
  Jeen falaasama gochuudhaan yaada kenniteetti:
  - Waraana keessatti karaan gabaabaan gara galmaatti geessu sochii naannootti, dhugaan qulqulluun immoo gowwoomsaa fokkisaadha!
  Gringetaan dhukaasa kaayyoo gaarii qabuun qawwee Sooviyeet erga caccabsee booda akkas jedheera:
  - Sochii naannootiin daandii galma keetii gabaabsuu kee guddaadha!
  Malanyaan qawwee maashinii dhukaaftee akkas jettee qooste:
  - Jireenyi diimaadha, garuu dhiiga diimaatiin ba'a!
  Matildaan gabaabsee akkas jetteetti:
  - Waraana keessatti jireenyi gatii dhabdi, garuu hiika horata!
  Shamarran waraana itti fufan. Dhukaasanii, yeroo walfakkaatutti akkuma deemanitti afoorizimii qindeessan.
  Jeen miila qullaa ishee rukutee akkas jetteetti:
  - Waraanni akka misirroo, gantummaaf saaxilamaadha, garuu akka ciisu hin hayyamu!
  Gringeta dhukaasee qoosaadhaan akkas jedhe:
  - Waraanni qaama dhiiraa nyaachuu keessatti dubartii kajeeluudha!
  Malanyaan deebii kennuudhaan akkas jettee qooste:
  - Umuriin hundi waraanaaf bitama, akkuma jaalalaa, garuu bashannana namatti tolu miti!
  Matilda itti dabaluun barbaachisaa ta'ee argatte:
  - Waraanni akkuma korteezaa qaala'aa fi jijjiiramaa ta'us yeroo hunda yaadannoo gootummaa dhiisa!
  Jeen quba ishee miidhagaa fi qullaa ta'een saree sana garagalchitee cooed:
  - Waraana keessatti akka abjuu miti, miira cimaa malee hojjechuu hin dandeessu!
  Gringetaan kolfaa dhukaasee akkas jedhee deebiseef:
  - Addunyaan nuffisiisaa fi boqonnaa namaaf kenniti, waraanni hawwataa fi gammachiisaa dha!
  Matildaan gammachuudhaan Kookii xuuxuudhaan itti fuftee:
  - Waraanni dhiigaa fi dafqa, biqiltuu hamilee dhalchu ni xaa'a!
  Malanyaan qoostee yaada kennite:
  - Adeemsi waraanaa hammam hawwataa ta'us, namni hundi xumura barbaada!
  Jeen ammas quba miila ishee qullaa qawwee sanaa irra fiigdee akkas jettee sirbite:
  - Waraanni kitaaba miti, cuftee cufuu hin dandeessu, barcuma kee jala dhoksuu hin dandeessu, illee xureessuu qofa dandeessa!
  Gringuetaan ofitti amanamummaadhaan chirped:
  - Waraanni amantiidha: finxaaleyyii, naamusa, gaaffii malee bitamuu gaafata, garuu waaqoliin isaa yeroo hundumaa kan du'aniidha!
  Malanyaan callistee qoostee yaada kennite:
  - Waraana keessatti akkuma kaasinoo balaan jiru guddaadha, garuu injifannoon yeroo gabaabaaf jiraata!
  Matildaan ilkaan ishee qulleessitee akkas jettee boo'e:
  - Loltuun nama du'a, ulfinni ni dagatama, waancaan ni dhumu, sababni ajjeechaa haaraa jalqabuuf qofti hin buqqa'u!
  Jeen haala dhokataadhaan akkas jettee ilaalte:
  "Ajjeesaa loltuu fuulduratti yoo ta"e malee ni tuffanna, hattuus dirree waraanaa irratti saamtuu yoo ta"e daran tuffanna!"
  Gringeta ammas cackled fi hissed:
  - Loltuun farda hidhannoon isaa hamilee fi kabaja ta'eedha! Jeneraal Baaroon, kan gonfoo isaa of eeggannoo fi sammuu ta'e!
  Malanyaan kolfaa akkas jette:
  - Loltuun boonsaa, kan dhuunfaa xiqqeessuu dhaga'ama!
  Matildaan qoosaadhaan akkas jettee deebisteef:
  - Kan jalqaba haleelu du'uu danda'a, garuu inni dhumaa hin yaadatamu!
  Jeen hafuura baafachuudhaan cooed:
  - Haleeluu irra boojuu qooduun tokkoffaa ta"uu wayya!
  Gringueta kolfaa itti dabaluudhaan:
  - Waraanni akka dubartiiti, dhiira qofa osoo hin cabsin lafa ciifti!
  Malanyaan kabajaan akkas jettee deebisteef:
  - Dubartiin, akka waraanaatti, dhiira ajjeesuuf hin ariifattu!
  Matildaan akkas jettee qoosaa:
  - Waraanni akka dubartootaatti baay'ina dhiirota ramadaman gonkumaa hin quufu!
  Jeen ammas quba qullaa isheetiin lever sana garagalchitee akkas jette:
  -Waraanni dubartii hunda caalaa hin quufnedha, dhiironni gonkumaa isheef hin ga"an, dubartiis hin diddu!
  Kanaaf deebii kennuudhaan, Gringetta aphorism qoosaa tokko baay"isuun barbaachisaa ta"ee itti mul"ate:
  "Dubartoonni wal loluu hin jaallatan, garuu fedhiin dhiira ajjeesuu rasaasa caalaa baay"ee hin hammaatu!"
  Malanyaan akka kobraatti arraba ishee isa bifa pilaastikii qabu dhangalaaftee:
  - Rasaasni xiqqaan dhiira ajjeesuu, gammachiisuu danda'a, dubartii garaa guddaa qabdu!
  Matildaan itti dabaluudhaan qoosaa qoosuudhaan:
  - Garaan guddaan yeroo baay'ee dantaa ofii xiqqoo keessatti geggeessa!
  Shamarran dubbii qoosaa wal jijjiiranii xumuranii dirree waraanaa xiyyeeffannaadhaan ilaaluu jalqaban. Xiyyaaronni haleellaa TA-311 samii keessa balali'aa turan, bakka loltoonni Sooviyeet jiran irratti dhukaasaa turan. Suuta suuta ta"us, gamtaan Raayich Sadaffaa gara fuulduraatti tarkaanfachaa ture. Akkasumas reeffa liqimsuun xiqqoo of haaromsuu dandeesse.
  Shamarran, nuffisiisaa, ammas qoosaa afooriizimiitiin hojjechuu jalqaban:
  Jeen cooed:
  "Waraanni fuula dubartii hin qabu, garuu haadha manaa caalaa dhiira dhiigsa!"
  Gringeta dhukaase fi rasped:
  - Waraanni gammachuu hin fidu, garuu instincts aggressive ni quubsa!
  Malanyaan deebii kennuudhaan akkas jettee afuufte:
  - Lola keessatti gammachuu, reeffa diinaa gatii qofa!
  Matildaan, kaataarpilaroota keessaa yeroo 'scroll' gootu, itti dabaluudhaan:
  - Waraanni maasii qotuudha: reeffaan xaa'oo, dhiigaan jallisii, garuu injifannoodhaan ba'a!
  Jeen deebii isheef dhukaasaa fi purred:
  - Injifannoon reeffaa fi dhiiga irratti biqila, garuu dadhabaa irraa firii godha!
  Gringeta dhukaase, soddomii afur akka koochootti cabsitee, 'hissed:
  - Waraanni akka daraaraa nama nyaatu, ifaa, foon nyaatuu fi urgooftuu hamaa qaba!
  Malanyaan miila qullaa isheetiin peedaala sana xuuxxee akkas jettee akkas jettee dubbatte:
  - Waraanni haadha guddinaa fi haadha warraa dadhabinaati!
  Matildaan fudhattee ni boo'a:
  - Waraana keessattis lubbuun loltuu gatii hin qabu, jeneraalonni garuu kasaaraa illee!
  Jeen qarqara harka ishee garaa ishee irra fiigdee akkas jettee qooste:
  - Nagaa yoo barbaadde sodaa horadhu yoo waraana barbaadde kolfa kakaasi!
  Gringeta fudhattee dhukaase, miila qullaa isheetiin meeshaa waraanaa sana akeektee, sirbite:
  - Dhimma waraanaa keessatti kolfaa yoo hin taane kolfi cubbuu miti!
  Malanyaan milkaa'inaan qoosaa fi gurraacha'e:
  - Waraanni akka sirkaati, kan injifate qofatu kolfa isa dhumaa qaba!
  Matildaan taankii sana oofee, qajeelchitoota tokko lama caccabsitee, akkas jettee rasped:
  - Waraana keessatti akka sarkiitti, nama haxxee, ajjeesaa cimaa qofa!
  Shamarran ammas callisan. Qoosaa hojjechuu dadhabaniiru. Walumaagalatti waraanni baay'ee hin bareedu.
  Jeen aariidhaan akkas jettee yaadde: Biriteen Jarmaniin mo"amtee turte. Lafa meeqa Ingilizoonnii mo'atan ta'us. Jarmaniin sun immoo hammam! Biriteen impaayera guddaa taate. Garuu kolonii ishee daakuun hin dandeenye. Raayich Sadaffaan aangoodhaan Ingilizoota caalee ajajoonni illee baayyee ciccimoo fi dandeettii qaban ta"anii argame.
  Akkasumas yeroo Naaziin gara Landan dhufan seenaan Ingiliziif xumurame. Impaayerri haaraan ka"e, humna kanaan dura hin argamne. Ummatoonni fi biyyoonni hedduun loltoota ishee keessatti tajaajilu. Akkasumas maal jechuu dandeenya: Raayich Sadaffaa, baallee isaa diriirsee, Biriteen bishaan keessaa liqimse.
  Hitler garuu bara 1940tti Faransaay erga moʼee booda, arjummaadhaan Churchilliif nagaa dhiheesse. Akkasumas fudhachuun barbaachisaa ture: sammuu qulqulluun Biriteen waraana kana irraa homaa argachuu akka hin dandeenye, ti"ooriidhaan illee, garuu mo"amuu akka dandeessu ajaje. Hitler lola qilleensaa Ingilaandi waliin humna walakkaatiin lole. Harkifannaa guddaadhaan loltoota gara Afrikaatti dabarseera. Gara Gamtaa Sooviyeet dhaqe. Garuu kun hundi balaa sana harkisuu qofa.
  Jarmanoonni naannolee qabaman fayyadamuun humna gama lamaatiin loluuf argatan Jaappaan ofitti amanamummaadhaan Ameerikaanota mo"atte. Sana boodas Istaaliin araara xumuruun isa gante. Biriteen jilbeenfattee qaama Raayich Sadaffaa taate.
  Injifannoon hedduun Wehrmacht ulfina hin mo"amne argamsiiseera. Jeen fi hiriyyoonni ishee gammachuu fi sadarkaa barbaaduuf fedhii isaaniitiin waraana Hitler"tti makaman. Achittis gartokkoon milkaa"aniiru.
  Kanaafuu maal? Amma Homeland lama qabu: Jarmanii Guddittii, Biritaaniyaa Xiqqoo.
  Jeen Kookaa Koolaa xuuxxee akkas jettee qooste:
  - Jaalalaa fi du"a, gaarii fi hamaa... Maaltu qulqulluu, maaltu cubbuu, warri nama ajjeesan dhimma hin qaban!
  Gringeta deebii kanaaf sirbe, pirojektiilii biraa erge:
  - Jaaladhaa ija jabaadhaa, hammeenyi haa bulchu malee tokko qofatu nuuf kennama!
  Shamarran xiqqoo gammadan. Tole, dhugaa dubbachuuf, hamma furtuu xiqqaa tokkoon of qindeessuu dandeessutti. Dargaggoota, gammachuu kan qaban, humna kan qabaniifi carraa guddaa kan qabanidha. Baay'ee wal lolu malee barruu tokkollee hin qaban. Yoo akka isaan taankii irratti ni barruutti ilaalte malee.
  Malanyaan yaada cimaa kenniteetti:
  - Eh, Churchill dhiyeessii Hess fudhatee USSR waliin waraana seenuu qaba ture. Sana booda pilaaneetii guutuu bulchina, dhumarratti Jarmanis ni caccabna turre!
  Matildaan gammachuudhaan sirbite:
  - Jarmaniin lola irratti gaarii dha, leenci Ingilizii hunda caalu!
  Malanyaan akka mirkaneessetti:
  - Eeyyee, leenci keenya Biriteen irraa dhufe hunda caala!
  Jeen kolfaa akkas jette:
  - Ammas carraa qabna! Hitler ni du'a Impaayera Jarmanii ni kufa!
  Gringeta pirojektii dhukaasee gartokkoon walii gale:
  - Eeyyee ni kufa! Isaan bineensota foon nyaatanidha, garuu kun kana caalaa nu fooyyessaa?
  Malanyaan falaasamadhaan yaada kenniteetti:
  - Sirna jabaa jalatti tokkummaan jeequmsaa fi lallaafaa jalatti qallachuu irra wayya!
  Matildaan jilba ishee qullaa ta'e peedaalota irratti dhiibdee akkas jettee boo'e:
  - Nutis Maarsii irra ni argamna! Sirna aduu bira darbee immoo!
  Jeen kolfa Gioconda jettee deebisteef:
  - Dura sirna tokkummaa pilaaneetii lafaa irratti hundeessuu qabna!
  Gringet, fudhatee cimsee sirbe:
  - Sirni kun akka jijjiiramus hin hayyamnu!
  Malanyaan akkas jechuun qoosaadhaan yaada kennite:
  - Garuu hidhii keetiin si dhiisuuf hidhii koo jijjiiruun qaba!
  Shamarran akkuma yeroo hunda carraa qabu. Amma taankiin isaanii sarara jalqabaa boollaa irra ga'a. Lafa immoo qamalee isaatiin ni ciccira. Waraanni ni kolfu.
  - Hundaa isaanii ni caccabsina!
  Qawween tokko roolaroota gidduutti waan qabameef, taankiin sun ni dhaabbate. Shamarran konkolaataa keessaa bu"an; Garuu ala balaa qaba, gubachuu dandeessa.
  Loltoonni fiiganii, jilba qullaa isaanii balaqqeessa"anii, akkasumas dhaadachaa turan:
  - Nuti shamarran taphaan, hiriyyoota gaarii dha, tole, miila qullaa keenya haa dha'an, warra taphaan kuugar!
  Jeen, fiigaa, akkas jettee hubatte:
  - Kunoo nuti, Mariin Hawaa!
  Malanyaan kolfaa mirkaneessiteetti:
  - Gara hawaattis ta'e gara humna bu'uutti!
  Gringeta immoo fudhattee harka ishee qabattee naanna'ee iyyite:
  - Ani super warrior dha! Hunda nan ajjeesa!
  Matilda deebii ta'ee fudhattee akkas jettee 'hissed' jette:
  - Summii copha cophaan gara Fuhrer!
  Jeen qoostee sirbite:
  - Rukutaan cimaadha, Fuhrer immoo waan hundumaa kan danda'udha!
  Loltoonni kun miila qullaa tarkaanfachaa, caccabaa irra, sibiilli caccabee, baay"ee ho"e, citaa gosa adda addaa fi mataa cabee fiigan.
  Jeen akkas jettee sirbite:
  -Na hubatta... Na hubatta... Na hubatta, biyya kana caalu hin argattu!
  Intalti miila ishee baay"ee qalla"aa hin taane, daandii citaa fi caccabaa irra fiiguun ishee nama gammachiisa. Dhugumayyuu baay'ee nama gammachiisa.
  Gringeta akkas jedhee sirbe:
  - Ganna, aduun ol ka'ee ibsaa jirti...
  Malanya sirba kana deeggartee:
  - Ol'aanaa... Ol'aanaa!
  Matilda itti dabaluudhaan:
  - Ganna, du'a irraa fagaannee jirra! Fagoo!
  Loltoonni akka gammadan beekamaadha. Dhugumatti, humna guddaadhaan sochoʼuu fi utaaluun akkam nama gammachiisa.
  Jeen qoostee yaada kennite:
  - Duuti walgahii dha, salphinni absolute dha!
  Gringeta miila qullaa tokko isa kaan irratti xuuxee akkas jedhee 'hiss':
  - Nutis ayyaana ni qabaanna! Isa waliin immoo injifannoo!
  Malanyaan shakkiidhaan akkas jette:
  - Keenya moo warra Jarmanii?
  Matildaan qoostee sirbite:
  - Ibiddi lubbuu namaa galaafatu nu eega...
  Jeen sagalee dhageessifte:
  - Garuu humna hin qabu...
  Gringeta akka paantaraatti iyye:
  - Namni hundinuu saanduqa du'aa adda ta'e qaba...
  Malanyaan fudhattee, dhukaasaa, hissed:
  - Kutaan waraanaa Bochee awwaala isaa dhaqee jira!
  Matildaan deebiftee boo'de:
  - Legion guutuun gara awwaalchaa deemeera!
  Shamarran immoo fudhatanii mi'aa... Akka fardeen qalla'oo ti. Miila akkas miidhagaa, qullaa fi tanned.
  Jeen fudhattee gammachuudhaan akkas jettee qooste:
  - Ani immoo kobra! Ani immoo kobra! Tasumaa risaa miti!
  Gringeta deebii kennuudhaaf iyye:
  - Koobraan gara duumessaatti ol balali"uun isaa namatti tola!
  Shamarran immoo mataa qofa wal rukutu. Ija keessaa akka waan sa'aatiin dhufaa jiruutti ibsaan balali'a!
  Malanyaan fudhattee akkas jettee hisse:
  - Hitler kaput dha!
  Matildaan ishee deeggarte:
  - Istaaliin immoo kaput dha!
  Jeen jilba ishee raastee akkas jettee qooste:
  - Ani loltuu ifaati, jilba kee irratti bineensa... Nama maqaa balleessu hunda fuula Lafaa irraa haxaa'a!
  Malanyaan fudhattee iyye:
  - Hitler immoo gowwaa dha, tamboo xuuxa! Kibriita hata malee halkan mana hin dabarsu!
  Matildaan qoosaadhaan qoostee akkas jettee gaafatte:
  - Maal jettu, Fuhrer qabaa?
  Gringeta miila qullaa isheetiin asheeta sana rukutee gungumaa:
  - Dhugaadha miti! Afran keenyatu blowjob isaaf kennina!
  Malanyaan ija ishee garagalchitee akkas jettee xuxxuqxe:
  - Yaa, ulee jade kan dhadha"u afaan kee keessaa qabattee arraba keetiin sitti dhaga"amuun baay"ee namatti tola!
  Matildaan hafuura baafachaa akkas jettee xuxxuqxe:
  - Akkam guddaadha! Wanti hundi immoo guddaa qofa ta'a!
  Shamarran ol ka'aa fi ol utaalan. Garuu taankiin isaanii suphamee deebi'uu qabu turan. Waraanni sun duubatti ol ba'anii akkas jedhanii 'hiss' godhan:
  - Kun taankii keenya! Inni guddaa qofa ta'a!
  Jeen akka tasaa oduu durii waa'ee Roobin Huud yaadatte. Joo xiqqaatu jira, mucaan sun sheriifiin qabame. Mucaan sun dararamaa ture: ol harkisanii raakii irratti, jilba isaa bilcheessan.
  Yeroo abiddichi miila gurbaa qullaa fi qalla'aa arraabu... Jeen asitti kaka'umsi itti dhaga'ame, saalqunnamtiis baay'ee barbaadde. Kunoo itti seenan. Keessattuu ninja Jaappaan Crucian carp. Mucaan bifti isaa diimaa ta'e kun baay'ee bareedaadha, akkasumas mudaa kan hin qabne dhiiraa baay'ee guddaa qaba. Akkasumas gogaa qulqulluu fi sirriin akkasii harma keetiin tuquun baay"ee namatti tola.
  Jeen quba ishee miila ishee gidduu kaa'uu barbaadde, garuu qaana'ee yaada ishee jijjiirte. Dhugumayyuu, gochi akkasii garmalee kan nama gammachiisu taʼus!
  Intalli Gooftaa akkana jette:
  - Dambalii galaanaa fi ibidda aarii guddaa qabu keessatti! Ibidda hamaa fi aarii guddaa qabus!
  Shamarran ammas Goering-5 isaanii gara bakka loltoonni Sooviyeet jiranitti sochoosan. Istaaliin mataan isaa waa'ee tarkaanfii Naazii yeroo bare baay'ee rifachuu hin oolu. Dhugumayyuu, akkamitti asitti hin rifattu? Maashiniin guddaan sitti fiigaa jira, garuu wanti deebii kennu hin jiru. Soddomii afur, E series ofirraa ittisuu hin dandeessu. Kana caalaas AGwwan piraamidaalii irraa.
  Istaaliin immoo rifachuun isaa mul'ata. Yoo xiqqaate gorsaa kee akka ta'uuf korma waami. Sagalee hin qabu, hiika hin qabu, bishaan hin dhangala'u! Waan screwed ta'u fakkaata!
  Jeen kolfaa yaada kennite:
  - Istaaliin immoo akka Churchill yeroo hunda fedhii isaatiin waraqaawwan kennuu Hitler irraa fudhatee nagaadhaaf deeme!
  Gringetaan xiiqiidhaan sirbe:
  - Addunyaan maal akka taate natti himi! Isaan siif deebisu - aduu fi qilleensi!
  Malanyaan xiiqiidhaan yaada kennite:
  - Ijoollee ciccimoo, fayyaa ta'anis ni arganna!
  Matildaan qoostee akkas jettee xuxxuqxe:
  - Addunyaan gabatee cheezii miti, Hitler immoo mootii miti!
  Jeen hiriyyaa ishee akkas jettee sirreessite:
  - Mooticha caalaa dheerata! Fuula pilaaneetii irraas ni haxaa'ina!
  Gringeta fudhatee akkas jedhee boo'e:
  - Guddina warra Biriteen, pilaaneetiin beekamtii argate! Faashismiin rukuttaa billaadhaan caccabde!
  Malanyaan quuqamaan itti dabaluudhaan:
  - Saboota addunyaa hundaan jaallatamnee dinqisiifamna!
  Matildaan, quuqama intala jaalala ishee jalqabaa argatte waliin, itti dabaluudhaan:
  - Ani nan amana, komunizimii qulqulluu haa ijaarru!
  Jeen kolfitee yaada kennite:
  - Hoggansa Jarmanii jalatti immoo dhuguma komunizimiin ijaaramuu danda'a!
  Gringeta morma ishee qawwee irratti rukuttee akkas jettee sirbite:
  - Qoosaa jirra, amma komunizimii ijaarra! Istaaliin immoo super fi goota keenya ta'a!
  Malanya itti dabaluudhaan, qulqulleessuun:
  - Sanduuqa du'aa keessa, beekamaadha!
  Gringueta salphaatti mirkaneesse:
  - Dhugaadha, saanduqa du'aa keessa!
  Jeen falaasamadhaan akkas jette:
  - Mootiin hammam guddaa haa ta'u, akkuma adamsituu sanaa gara awwaalaatti ni deema!
  Gringeta itti dabaluudhaan kolfa hamaa ta'een:
  - Namni siyaasaa yeroo hunda soba, dhugaa qofa du'a!
  Malanyaan quba ishee qullaa cuqaastee akkas jette:
  - Du'uu dhabuun dhugaadha, duuti garuu fakkeessaadha!
  Matilda akkasumas aphorism tokko kenniteetti:
  - Mootonni waanuma fedhe gochuu danda'u, garuu tokko miti, mootiin tokkos awwaala keessaa gara lafaatti miliquu hin danda'u!
  Jeen akkas jettee qooste:
  - Jireenyi yeroo dhiyootti ni xumurama...
  Gringetta aplomb ta'een deeggare:
  - Tuqaan yeroo dhiyootti ni rukuta!
  Malanyaan waraana miillaa Sooviyeet irratti qawwee maashinii dhukaasa, akkasumas ni hiss:
  - Yaa haadha, haadha, ilma kee mararfadhu!
  Matildaan kolfa ishee ofirraa ittisuuf rakkatte, itti dabaluudhaan:
  - Hundaafuu guyyaan jiraachuuf hin hafu!
  Jeen falaasamadhaan yaadde:
  - Namni hunduu bareedduu jiraachuu barbaada, garuu muraasni qofatu kabajaan du'a!
  Gringuetaan kolfaa akkas jedhee deebiseef:
  - Duuti rakkina waadaa seena, yoo balaqqeessa galma ga'iinsaatiin ibse malee!
  Malanyaan aariidhaan ilkaan ishee baaftee 'hiss' jette:
  - Jireenya crappy caalaa du'a gaariitu caala!
  Matildaan qormaata akkas jetteetti:
  - Bilisummaa keessatti Waaqa ta"uun gaariidha, mana hidhaa keessatti garuu seexanaa ta"uun hamaadha!
  Gringetaan qoonqa summii qabuun yaada kenne:
  - Qolli keenyas dhumee jira... Walii galtee, kun balaa guddaadha! Arjooma dhabamsiisaa tokkollee hin jiru!
  Jeen tuffiidhaan qoonqa.
  - Kennaawwan haaraa fi pirezidaantonni biroo ni jiraatu!
  . BOQONNAA Lakk.17.
  Guyyaa kana, Waxabajjii 10, 1947, Friedrich akkuma yeroo hundumaa, greyhound fi nuffii hin qabne, farda qilleensaa Me-362 irratti dafee fiige. Mucaan sun gaaddidduu dadhabbiin illee itti hin dhaga"amne, garmalee gammadee, ammas osoo dha"annaa tokkollee hin darbiin dhukaase. Halkan gareewwan suphaa, adda durummaan kan Ameerikaa, meeshaalee miidhaman tokko tokko hojiitti galchu. Keessattuu, "Paattons" ammas daandii baaburaa irratti kan naanna"an yoo ta"u, kana malees, konkolaattonni kun dhibba lama lama ta"an erga biyya alaa irraa jijjiiramanii booda, daandii baaburaa duraan hundeeffame irratti tajaajila seenaniiru. Warri paartii, yaaluun isaanii beekamaadha, garuu yeroo biraa caalaa baayyee hamaa hojjetan. Filannoo Abbaa Yukireen irratti Banderaan injifate, gantummaa fi gadhiisuun tarree paartii keessatti dabale. Dabalataan, ajajaan sochii paartii, Voroshilov, dhukkubsate... Bakka bu'aan isaas yeroon hin argamne... Haala kanaan, dhiyeessiin garee lagannaa idil-addunyaa faashistootaa baayyee quubsaa ture. Eeyyee, qabsaa"onni jajjaboon lafa jalaa fi gootonni saboteurs yeroo tokko tokko milkaa"ina argatan, garuu sadarkaa tooftaa ol miti. Kana malees, michoonni haaraan harka kennatan uumamuun isaanii injifannoo USSR irratti amantiin akka malee akka gadi bu"u kan taasise yoo ta"u, kunis qaamoleen raafaman, ifattis ta"e karaa biraatiin dhoksaadhaan, gara cinaa faashistootaatti akka ce"an taasiseera.
  Keessattuu Waraana Diimaa Kraikov fi Waraana Poolaandi biratti lakkoofsi namoota biyyaa baqatan dabaleera. Pooloonni waadaa Naazii fi keessumaa kaappitaalistoota warra dhihaa amananii, baasii Raashiyaatiin, baha keessatti impaayera guddaa uumuuf cimsanii lakkaa"an! Hundi isaanii miti, beekamaadha, komunistoonni Poolaandi Sooviyeetotaaf amanamoo ta"anii hafan, garuu gaaddidduu siyaasaa hafan... Libaraalonni keessumaa amanamoo miti... Kanaaf kutaaleen Poolaandi jalqaba haleellaa irraa kaasee battaluma sanatti jechuun ni danda"ama Bulge Moscow irratti harka kennachuu jalqaban ... Akka carraa ta"ee, isaan keessaa muraasa waan turaniif kun ammallee adeemsa waraanaa irratti dhiibbaa murteessaa hin qabu ture .
  Friedrich balalii jalqabaa lama lama ofuma isaatiin kan taasise yoo ta'u, balaliistota kaan irraa adda ba'e. Diinni kana booda akkasitti tuuta Naazii ibiddaan akka wal hin argine, akkasumas daandii citaa taankii irratti dirree boombii akka hin hafne jechuun ni danda"ama arge. Loltoonni Sooviyeet garuu mata jabinaan lolan. Waraanni miillaa dhukaasa hin banee, taankii akka cufamu gochuudhaan, daandii isaanii ykn boombii boombii baay"ee dhoosuuf, ykn qaruuraa gubatuun ibidda itti qabsiisuuf yaale.
  Mucaan Terminator kun irra caalaa baasii qawwee Sooviyeettiin qabxii dabale. Kana malees, xiyyaara qajeelaa irraa dhukaasuun, yeroo cuuphaa irratti qisaasuu irraa of qusachuu. Dhugaadha, taankiiwwan hedduun duula keessa turanis barbadaa"aniiru. Aviyeeshiniin USSR sochii hin qabu ture. Ganama xiyyaaronni U-2 torba qofti mul'atan, achiis Laggs afur mul'atan. Walumaagalatti, Friedrich isaan waliin haasawa gabaabaa godhee, salphaatti trigger dhiibee... Achiis akkuma yeroo hundumaa!
  Qabxiilee lolaa duraanuu laafaa turan ukkaamsanii booda, taankiiwwan Naazii dirree qaxxaamuranii gara boollaatti daran fiigan... Boolla farra taankii fi hedgehogs garuu sarara ittisaa duraanuu ja"affaa fi gartokkoon shanaffaa kana irrattis mudataniiru (isaan keessaa saddeet turan walumaa galatti). Warri meeshaa waraanaa Sooviyeet rifatanii fagoodhaa dhukaasuu jalqaban. Meeshaan waraanaa faashistii gara laafina kan hin qabne yoo ta'u, aviyeeshiniin... Hanga ammaatti akkuma bakka iskeetii itti taphatan wanti hundi cicciramee ture. Tole, Friedrich akkuma yeroo hundumaa nama hunda dursa, caalaatti hafuuraa fi qabbanaa'aa dha. Ijaarsa loltootaa irratti jijjiiramni ni mul"ate; Murtee dirqisiisaa loltoota miillaa kamikaze kanneen of wareegaman garuu abdii kutachuu hin barbaanne irraa kasaaraa hir'isuuf...
  Friedrich balalii isaa sadaffaa hiriyyaa isaa Helga waliin taasise. Asitti yeroo jalqabaatiif xiyyaarota Sooviyeet xiqqaa fi guddaan baayʼee taʼan waliin wal argan. Isaan keessaa Br-3 shan illee (bakka qotaman irraa) turan. Kan nama ajaa'ibu ammoo, boombii USSR aces Jarmanii arguun battaluma sanatti duubatti deebi'anii, loltoonni gara isaaniitti fiigan.
  Friedrich tasgabbiidhaan konkolaattota itti dhihaachuuf yaalan dhukaase. Ace kan urjii goota USSR fuselage irratti qabu dabalatee. Loltuun muuxannoo qabu kun garuu duumessa keessa seenuuf yaale, garuu bineensa akka Friedrich Bismarck irratti caalaatti hammaate. Mucaan terminator, osoo rukuttaa tokkollee hin darbiin, xiyyaarota loltootaa soddomii jahaa fi xiyyaarota haleellaa afur yeroo tokkotti kuffisee, saffisa isaa qabsiisee, bombii darbatan duukaa fiige.
  Asitti garuu Friedrich konkolaataan isaa hangas akka hin ariifanne, akkasumas motora humnaatiin illee tilmaama kiiloo meetira 740 akka hin geenye hubate. Sababni isaa ifaadha, Friedrich qawwee 30-mm Mr-108 Mr-103n bakka buuse, kunis, saffisa pirojektiilii jalqabaa sekondii tokkotti meetira 960 ta'een, foddaa taankii fi loltoota diinaa baay'ee irraa seenuu irratti baay'ee bu'a qabeessa fageenya dheeraa, garuu dachaa tokkoo fi walakkaa jechuun ni danda"ama ulfaataa fi gadi aanaa ta"ee saffisa dhukaasaa daqiiqaa tokkotti rasaasa 420 (haata"u malee, Friedrich akka waliigalaatti osoo gara tiraansiitti kufee qola tokko dhukaasuun filate!). Akkasumas rasaasni qawwee sanaaf oolu keessumaa Frederick'f dabale. Kanaaf, namoota boombii darbatan qabachuun hojii salphaa hin turre. He-362n nimble hedduun dargaggeessa jabaa kana dursaa turan. Akka bokkaa midhaan irratti kufanii konkolaattota Sooviyeet caccabsuu fi dararaa turan. Kana malees, Br-3 suuta kan jedhu fi meeshaa waraanaa gaarii kan hin qabne waan ta"eef, balaliistota shororkeessitootaaf salphaatti adamsituu ta"e. Friedrich dhuma ayyaanichaa gahe, garuu ammas kudhan xumuree, shantama rukutee baase. Haa ta'u malee mucaan kun rikoordii kanaan dura konkolaataa dhibba lamaa fi shantamii sadii moo'achuu hin dandeenye.
  Friedrich lubbuu isaa keessatti xiiqii guddaa qabaatee deebi'e. Injifatee injifachaa jira! Yaadni waa'ee gantummaa kootiis guutummaatti bade. Dargaggeessichis ofumaan illee akkas jedhe:
  - Loogiin kun maaliif! Biyyi qe'ee bakka hiriyyoonni fi ijoolleen keessan itti guddatanidha! USSR immoo Biyya Haadha osoo hin taane, mana hidhaa sabootaati!
  Helgaan jechoota kana dhageesse, garuu, hundee isaanii isa dhugaa hubachuu dhabuun, mirkaneessite:
  - Dhugaa dubbatte! Yeroo dhiyootti immoo ijoollee ni godhanna! Haa ta"u malee, osoo waraanni kun itti fufee jiruu garaan koo furdachuu hin barbaadu!
  Friedrich akkas jedhee qoose:
  - Fedha Waaqa hundumaa danda'u irratti hundaa'a. Haa ta'u malee Phaaphaasichi fi magaalonni gurguddoon hedduun gama keenya jiru!
  Balaliin afraffaan haleellaa irratti, jeet Fokken-Wulf-5s gara qawwee adamsuutti jijjiirame, sababiin isaas taankii lama lama qofatu qabame. Garuu qormaanni dhugaa ammallee dhufuuf ture.
  Waraanni Taankii Eegdota Shanaffaa Rotmistrov jijjiirraa jalaa gara naannoo Krasnogvardeisky xumure. Haa ta'u malee, guutummaatti ajaa'ibsiifamuu galmaan gahuun hin danda'amne. Xiyyaaronni sakatta"iinsaa Faashistii sochii taankii baay"ee galmeessee, Naaziin tarkaanfii farra kanaa fudhachuuf ariifatan. Kutaaleen SS gara dhibba shanii kan Waraana SS Panzer 2ffaa, akkasumas konkolaattonni dhibba lamaa kuusaa tarsiimoo irraa dhufan, taankii dhibba sagal fi shantama fi qawwee ofumaan socho"u kan kuufama harka hidhannoo Rotmistrov"n cimfame qunnamuuf bahan. Keessattuu, lolli kun dirree naannoo qonna waloo Pervomaisky, bakka boombii fi qawween Jarmanii sarara qabame irratti argamutti raawwatame.
  Friedrich fi aces Jarmanii ciccimoon haleellaa guddaa lafaa fi qilleensa irraa dhufu ofirraa ittisuuf waamaman.
  Letenaant Jeneraal Rootmistrov, goota lola Istaaliingraad, ajaja Ajajaa Ol"aanaa Olaanaa irraa dhufe ofuma isaatii raawwate, lola naannoo Moskootti godhame ammallee akka hin mo"amne garaadhaa amane. Aangoo harka isaa keessa kan ture yoo ta"u, USSR waan kanaan dura dhabde deebiftee akka argattu abdii xiqqootu mul"ateera. Haa ta'u malee, utubaa humna mataa isaa jalatti socho'aa ture, baay'ee diriirfame. Kunis gartokkoon fedhii xiyyaarota sakatta"iinsaa Third Reich irraa fagaachuu irraa kan ka"e yoo ta"u, yeroon hiriira kanaa inni biraan ammoo sababa xiyyaarota diinaaf saaxilamuun sarara baaburaa irratti miidhaa geessisuudhaan kan dhufedha.
  Haleellaan boombii cimaan humnoonni taankii gurguddoon humna isaanii jalatti kiiloo meetira dhibbaan lakkaa'amu akka hiriiran dirqisiiseera. Kana malees, hiriira saffisa guddaa irratti... Kun konkolaattonni tokko tokko filtara bakka bu"an, kaan ammoo faallaa kanaatiin gosoota durii, kanneen akka geejjibaa mudaa hin qabne dabalatee, motora diizilaa saffisa isaanii hir"isan tilmaama keessa galchuudha;
  Dhiibbaa gara jabinaa fi guddaa aviyeeshiniin diinaa irraan kan ka"e waraanni shookii shanaffaan sarara fuulduraa irraa baay"ee fagaatee kan argamu yoo ta"u kunis roolaarri sibiilaa kun galgala hanga ganamaatti akka hiriiru isa dirqisiise.
  Gareen faashistootaa caalaatti wal-qixa ta'e reefuu Rotmistrov eegaa ture. Lakkoofsa taankii waliigalaatiin gadi aanaa ta"us, Naaziin qulqullina isaatiin ol"aanaa ture: tilmaamaan "Panthers"-5 fi "Tigers"-5 dhibba tokkoo fi walakkaa jechuun ni danda"ama, akkasumas "Goering" L (Ingiliffaa) kudhan tokkoo fi walakkaa qabaachuu konkolaattota qawwee miila 17 qaban, humna seenuu tilmaamaan qawwee "Panthers"), E-50, AG-50 fi "Patton" wajjin walqixa. Taankii balleessan Super Ferdinand ammallee karaa irra turan.
  Dhugaadha, Naazii jumlaan haleeluu gaarii ture, garuu Zhukov inni sodaachisaan Rotmistrov garmalee ariifachaa ture, Naaziin tarkaanfii humnaan ofirraa ittisuu akka hin fudhanne sodaachuun isaa sirrii dha. Haa ta'u malee, kanaan duras...
  Garuu asitti waraanni Sooviyeet kaardii tiraampii tokko qaba ture - kun haguuggii qilleensaa hamaa ture... Xiyyaaronni kallattii Uraal irraa fi kuufama waajjira muummee irraa kaafaman, konkolaattota leenjii illee gara waraanaatti darbatan, akkasumas meeshaalee kallattiin sarara walgahii irraa darbatan . Kun carraa cinaacha mirgaa fi duubaa, kan wedge faashistii irraa fagootti socho"e cabsuu ture.
  Jeneraal Gotha, fi ajajoonni biroo, duraanuu yeroo marii duraa karoora hojii Moskoo irratti godhanitti, Krasnogvardeysk bakka lola taankii kuufama lolaa waraana Sooviyeet waliin taasifamuun isaa hin oolu jedhanii fudhatan, kunis karoora haguuggii qabaachuun barbaachisaadha jechuudha .
  Xiyyaaronni addaa Jarmanii, keessattuu Xe-362, naannoo qilleensaa hordofaa turan, kanaaf lola Krasnogvardeysky irratti godhamu taankii qofa osoo hin taane, lola qilleensaa Waraana Addunyaa Lammaffaa isa guddaa ta'uuf ture!
  Friedrich diina loluuf waamame, inni ace Luftwaffe isa hunda caaludha, mootiin lola qilleensaa mallattoo injifannoo Third Reich ture. Akkasumas isa cinaatti, ykn harka mirgaatiin isa cinaatti jechuun ni danda'ama, haleellaa irratti, kanaaf keessumaa fooyya'iinsa humna guddaa qabu Fokken-Wulf-5, Helga fiige.
  Mucaan kun akkas jedhee illee sirbe:
  - Doonii urjii irratti dalga keessa fiigaa jirra! Quarks foam kan ether vortices keessatti!
  Helgaan akkas jechuun mirkaneessaniiru:
  - Uumama diimaa, ni rukutamta! Ijoollee addunyaa si'oolii lafa jalaa!
  Friedrich kolfee isa jaallatu jedhe:
  - Kottu, iskiriyuu irraa fagaadhu! Ergamaa du'aa, akka inni mul'atuuf qofa whistle! Inni xurii hunda harma isaaniitti ni ciccira!
  Helgaan deebii kanaaf qooste.
  - Tole, ati qoosaa dha!
  Friedrich ulfaatina xiyyaara isaa dabaluu, walitti dhufeenyi meeshaa waraanaa fageenya dheeraa dhaabuu fi rasaasa dabaluu wajjin hamma tokko yaaddoo qaba ture. Hundaafuu, pirojektiilii qawwee mm 30 kan qawwee miliimeetira 20 caalaa dachaa sadii kan ulfaatu yoo ta"u, humna diigumsaatiin, tarii humna dachaa afuriin, meeshaa waraanaa addunyaa maraa kan hidhannoo lamaan isaanii iyyuu lafa irratti balleessuu danda"uudha kan pilaaneetii fi qilleensa keessaa! Dargaggeessi ace kun qawwee maashinii dhiisee kanneen isaanii afran kanneen kaalibarii guddaa qaban illee buqqisuu barbaade, garuu... Helgaan osoo hin deemin dura mormite:
  - Hundaafuu gara lola dhiyootti gadi bu'uu mala. Trump card kana qusachuu wayya...
  - Force Majeure fi dhukaastoota lamaaf gahaadha! - Friedrich yeroo gabaabaaf addaan kute. Anaaf dhiyeenyatti dhukaasuun gadi bu'uun gahaadha. Walumaagalatti meeshaan waraanaa qawwee maashinii asitti argamu garmalee natti fakkaata.
  Helgaan gammachuudhaan qoostee mucicha dugda isaa rukutte.
  - Kan nama dhibu namni hundi akka kee farda akkasii hin mo'amne miti! Aces hedduun ammallee jalqabaati, rukutuu isaanii mirkaneeffachuuf ibidda denser isaan barbaachisa...
  Firdeeriik haala sirrii taʼeen mormeera:
  - Konkolaataan qaaliin akka ME-362 U balaliisaa haaraadhaaf hin kennamu. Qabsaa'aan kun ace'f.
  Helgaan deebii kennuu mannaa, xiyyaara waraanaa ishee haleelutti fiigdee, jilba ishee qullaa fi bifa pilaastikii qabu balaqqeessite. Maal gochuun biraa bilbilli hatattamaa dhaga'ame.
  Firiidrich akka waliigalaatti qawwee maashinii alaa lamaan buqqisuusaa, konkolaataan guddaan sun salphaatti balaliʼuu isaa fi saffisi isaa dabaluu fi baalleewwan salphaa taʼan sochii qaamaa fooyyessee akka ture isa gammachiise. Qabxiileen ibiddaa mataan isaanii fairings tiin kan haguugaman ta'us, hir'achuun isaanii aerodynamics konkolaataa irratti dabaluu isaa mul'ateera. Me-362 gama qulqullina aerodynamic ammallee konkolaattota piistoonii biratti walqixa ta'uu baatus, farda waraanaa addunyaa maraa akkasii ti.
  Mukkeen fi maasii baay"ee hin argamne armaan gaditti balaqqeessa"u... Guyyaan ho"aa waan ta"eef wal loluun salphaa waan hin taane fakkaata. Keessattuu Raashiyaa, kanneen lola guddaa kana mo'amaa jiran. As bitaa fi xiqqoo gadiitti tuuta korma balali'aa jiru... Tuuta guddaa, korma tokko tokko baayyee guddaadha... Mallattoo hamaa, kormaan waraana addunyaa gara jabeessa, miira irraa bilisa ta'e kanaa hunda waliin deemu. Akkuma Boyarsky muuziqaa beekamaa kana keessatti sirbe:
  - Garuu maaliif! Sammuu keetiin jiraachuun hin danda'amu! Garuu maaliif - jireenyi homaa nu hin barsiisu!
  Kunoo jeequmsa, jeequmsaa fi jeequmsa caalu! Gara jabummaa, gara jabummaa fi ammas gara jabummaan saba simintoo!
  Tuutni kormaa dhuma kan hin qabne fakkaata, kuma kudhan, kuma dhibbaan lakkaa"aman kan jiran yoo ta"u, kaabin hermetically cufame keessattillee akka dhageessan caw. Friedrich Helgaan raadiyoodhaan akkas jedhee gaafate:
  - Tarii qawwee maashiniitiin rukutuu dandeenya ta'a?
  Intalti ace jedhamtu kun mormte:
  - Gatii hin qabu! Rasaasni hundi asitti lakkaa'amuu danda'a!
  Friedrich akkas jedhee qoose:
  - Kan baay'ee danda'amu! Mootichi teessoo isaa jala boorsaa keessa kaartuujjii qaba.
  Xiyyaaronni Sooviyeet gareen jalqabaa akka tasaa tuuta sangoota duubaan utaalanii baʼan. Jalqaba kan wal argan warra Salamander. Gama lachuutiin kasaaraan ture, lammiileen Raashiyaa dabalataan ajjeefamaniiru. Friedrich yeroo booda dhukaasa banuun konkolaataa saddeet qofa kuffiseera. Garuu ammallee jalqaba garaa garaati. Garuu "Salamanders"-3 Jarmanii tokko lama rasaasaan rukutamaniiru, akkamitti Me-262n nama hunda dursuu akka danda"e ifa miti.
  Garuu wanti guddaan ammallee dhufuu qaba ture. Tuutni kormaa xumurame, balaliistonni Jarmanii utaalanii gara hawaa dirree Krasnogvardeisky olitti argamutti ba'anii jalqabe.
  Waraanni guutuun gara iskuwaadroonii Jarmanitti fiige, asitti immoo, dhugaa dubbachuuf, aviyeeshiniin waraana qilleensaa USSR hedduu irraa dhufe ture. Armada guddaa xiyyaara gosa hunda, garuu hunda caalaa Yakov fi Laggs muraasa xiqqaa.
  Friedrich fageenya kiiloo meetira jahaa ol irraa dhukaasa baneera. Ammas sululawwan 'wild trance' keessa lixe, yeroo ati hin kaayyeffanne, garuu qubni kee ofumaan dhiibuu itti fufa. Yeroo kana booda yaadni, yaadni hin jirre, qaamni kan kee fakkaata, garuu ati duruu akka puppetii humnoota hin beekamneetti... Kana jechuunis foon kan kee osoo hin taane, hafuura lafa jalaa - humnoota xuraa'oo, hamaa. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
  Tole, akkasumas mataa gurbaa terminator keessatti, sirbi yeroo hedduu dhaga'amuu jalqabe:
  Hiriyyoota gidduutti, garuu yeroo wal fakkaatutti kophaa, .
  Rakkinaan booji'ame, yaaddoo gadda!
  Addunyaan keenya arrabsoo akka malee dadhabdeetti, .
  Bal'innis bareedinnis hin mul'atu!
  Eessaa nu fidde - hamaa hamaa sheyxaana?
  Gaafa jinnii hamaan waraana tokko to'atu!
  Ulfina waraanaa akka barbaannu beekamaadha, .
  Garaa kootti ani paraasitii fokkisaa ta'us!
  
  Hafuura dhaame keessatti duwwummaa akkasii, .
  Karaan boolla keessaa ittiin darban hin jiru!
  Duuti immoo, muka kana jaartii gara laafina hin qabneef, .
  Holy Rus' keessatti maaltu gibira walitti qaba!
  
  Hubannoon salphaan hin ifu, .
  Wanti hundinuu weeb keessa jira, humna daangaa hin qabne!
  Fedhii mana jireenyaa lafaa keessa jiraachuu, .
  Mi'aa, gammachuu, gammachuu jaalallee kee waliin dhandhamaa!
  
  Garuu hireen ilma isaa gara waraanaatti erge, .
  Bakka nagaa dagachuu qabnu!
  Kanaaf Seexana abaaruun hin barbaachisu, .
  Nuti mataan keenya waan biraa hin barbaanne!
  
  Bubbee keessaa kutee xiyyaara irra jira, .
  Erga twist raawwatee booda, fi sochii mallattoo!
  Na amanaa qabsaa'aan Biyya Abbaa hin duune, .
  Mee hiriira awwaalchaa scum'f haa taphannu!
  
  Diinni baay'ee, jabaa, .
  Konkolaataa, loltoota, misaa'ela!
  Wehrmacht si'oolii kana caccabsinee ni caccabna, .
  Faayidaan Raashiyaa ni ulfina!
  Koominizimi gara Lafa ni dhufa jedheen amana, .
  Gammachuun ni jiraanna - mirkanaa'ee beeka!
  Namoota ajjeesu - faashismii, ni caccaba, .
  Injifannoon gaarummaadhaan ta'a, ifa Caamsaa!
  
  Biyya Abbaa, balali'uu saffisaa, .
  Jireenya qulqulluu nuuf kenne!
  Faaruun Haadha Biyya onnee keenya keessatti sirba, .
  Hundaafuu, ani isheef cimsee falma!
  
  Yeroon ifaan ni dhufa jedheen amana, .
  Ajjeechaan hin jiraatu, dullumni boolla keessa ni bada!
  Fiigichi kun qarqara malee ni guddata, .
  Gubbaan gara bu'aa ba'ii sararootaatti ni fiiga!
  
  Yeroo sana akka itti dhiheessinuufis;
  Sana booda akka loltuu Rus' loluu qabda!
  Akka nama moron hin taane hunda bira ga'uuf, .
  Raashiyaan yeroo hunda akkamitti akka lolu akka beekan!
  Sirbi jaalala biyyaa gaariin mataa Friedrich keessatti dhaga"ame, garuu harki fi miilli isaa gantuu faallaa kanaa hojjete. Innis, xiyyaarota Sooviyeet gosa fi maqaa hundaaf qola erganiiru. Paayileetonni Sooviyeet itti dhihaatanii lola jalqabuuf yaalan... Volkaan, sochii irratti konkolaattota shantama ol dhukaasuun, garagalee dhukaasaa fi yaalii ramming irraa fagaate (kamikaze kana dhohinsa qawwee maashinii gabaabaatiin kute) . Achiis xiyyaarri dargaggeessa ace"s sanaa jijjiiramee, combat trance keessa waan tureef, mucaan sun qawwee qilleensaa baay"ee dhukaase. Loltoota Sooviyeet hedduu duubaan ba'an baay'ee kute.
  Asitti Friedrich ofii isaatii rukutamuutti ture, garuu sarara ibiddaa keessa siqsee mormitoota isaa dhabamsiisuu itti fufuu danda'eera. Yeroo kana, motorri lama qabu "Pawns" miidhamtoota isaa ta"an. Aphorism tokko mataa ijoollee dhiiraa keessaa balaqqeessa"e (pawns are not nuts, future queens!). Helgaan raadiyoo keessa siqxee:
  - Yaa haadha jaallatamtuu! Akkam dhiibu!
  Friedrich, loop guutuu hin taane raawwachuun, loltoota Sooviyeet fageenya guddaa irraa Helga duubaan seenuuf yaalan kute. Isaan keessaa tokko "Shopkeeper" (Lagg-5) ture, urjii diimaa guddaa fuselage irratti qaba ture... Kun goota USSR jechuudha. Intalti mataan ishee, fooyya"iinsa haleellaa Fokken-Wulf irratti, taankii waraana Rotmistrov"s ejjennoowwan Jarmanitti dhiyaatan irratti dhukaase. Yeroo wal fakkaatutti immoo baay'ee sirritti rukutte, milkaa'inaan cuuphaa turte.
  Friedrich ammallee xiyyaarota diinaatiin lolaa ture, sammuudhaan dhiyeessii rasaasaan dabaluu isaaf galateeffachaa ture. Inni illee taankii T-34-85 keessatti terminator gantuu dhaabuu danda"eera, kan ajajaa filate (kun anteena irraa mul"achuu danda"a, kunis, dafqaa fi fageenya ta"us, iji qara qabu Friedrich salphaatti arge!).
  Haguuggiin haachi yeroo tokkotti qola sadii rukutamee taankiin dhaabbate...
  Akkasumas gaditti ho'aa ture, dursi Waraana Taankii Eegdota Shanaffaa duraanuu gara boombii SS fi kutaalee Korporeeshinii Lammaffaatti gulufaa ture.
  Konkolaattonni Sooviyeet jalqabaa boolla farra taankii keessa kan gulufan siʼa taʼu, saffisi isaaniis ni hirʼate. Qawween dhukaasa saffisaa Tigers-5 fi Panthers-5 isaan irratti roobe. Kunis bakka Jarmanoonni haaraan itti cimaniidha: fageenya irraa lolanii, isaan irratti faayidaa argachuuf jecha, taankiiwwan Sooviyeet lola dhiyeenyaa irratti bobba"uu qabu turan. Bakka kuufama balfaa dhaabuu... Garuu murtoon tooftaa sirrii hin turre, dirree banaa boolli qotame keessaa cicciruu, maashiniiwwan "adamsituu" eegaa jiran waliin wal arguuf. Eeyyee, akkasumas yeroo tokkotti jumlaan akka hin kufneef?
  Dhugaadha, Ils Sooviyeet, kasaaraa guddaa qabaatus, ammallee akka boksii xiqqaa jaam guddaa jalatti cuuphamee, gara taankii diinaatti cabsanii, boombii xixiqqoo dabalatee miidhaa geessisan. Dhugaadha, "Tigers"-5 tokko tokko irratti kiyyoo gubbaa dhaabbatan, garuu konkolaattota hedduudhaaf, waraanni miillaa Jarmanii sochii irratti jecha jechaatti eegumsa kaa"uuf dirqame.
  Firdeeriik osoo Raashiyaan haleellaa xiyyeeffannoo caalu geessisanii carraan "maallaqa guddaa" argachuu fi waldhabdee walitti dhiyeenyaa faayidaa qabu argachuu isaanii baay"ee ol"aanaa ta"a jedhee yaade.
  Ramming balaliistota diimaatiin itti fufe, garuu fakkeenyaaf Salamander-3 baayyee socho'aa ta'e irratti tooftaa kun firii eegamu hin arganne. Kasaaraan aviyeeshinii Jarmanii dabale, akkuma, dhugumatti, hamma kan Sooviyeet daran guddaa ta"e. Garuu kun kana booda lola deebii hin arganne hin turre. Paayileetonni Sooviyeet hedduun muuxannoo gaarii qabu turan, akkasumaan miti kan isaan Moskoo uwwisan, kanaaf Naaziin baayyee rakkate.
  Friedrich, kan instincts isaa haala nama ajaa'ibuun qaraa ture, yeroo hunda rukuttaa irraa fagaatee fi intuitively loltoota Sooviyeet balaa guddaa qaban rukuta ture. Hoggantoota kuffisuuf yaaluun. Innis ni hojjete, dhukaasa dogoggoraa malees hojjete. Karaa biraatiin mataa koo keessa duwwummaan, lola sanas akkasitti hubachuu dhabuun natti mul"ate. Qaamni deebii kenne, target qabame, kan darbe hin jiru. Yeroo hedduu taankii illee gahe.
  Xiyyaaronni gosa hundumaa dhibbaan lakkaa"aman yoo ta"uu baate kumaatamaan lakkaa"aman immoo ija keenya duratti balaqqeessa"anii fi lilmoodhaan ni balaqqeessa"an. Fakkeenyaaf, Huffman He-362 isaa irratti... Karaa addaatiin lola, saffisa, jerk konkolaataa jeettii, fi caccabni kallattii hundaan balali'aa jira... Raashiyaanis hamaa miti... Garuu Kozhedub eessa jira, yeroon humna addaan kutuudha... Friedrich yoo xiqqaate socho"aa jira, amma garagaluun hin barbaachisu, xiqqoo rukutuu, garuu qofa, mo"amuu irraa xiqqoo socho"aa jira..
  Rasaasni akkuma boba'aan taankii keessa jiru dhumaa jira, humni dabalataa dinqisiisaa bakka Jarmanii irraa dhufaa jira. Salamanders, fi Me-362s sodaachisoo muraasni illee, jalqaba lola kana kan seenan yoo ta"u, gareen Hitler"s hafe itti aanan. Ammas gara fuulduraatti gulufuu... Xiyyaaronni Sooviyeet illee duubatti deebi'uu jalqabu. Boba"aan isaanii dhumaa jira, kasaarri isaaniis daangaa yaadamuu fi hin yaadamne hunda caaleera. Friedrich deebi'ee Helgaa gaafate:
  - Wanti hundi gaarii dha?
  Intalti akkas jettee deebisti:
  - Xiyyaarri sochiirra jira! Taankii jahaa fi loltuu tokko kuffisee...
  Friedrich akkas jedhee fiigichaan dubbate:
  - Eeyyee baay'ina taankii barbadaa'een ana illee caalte. Ani akka dhuunfaatti konkolaataa afaan qaban shan qofa barbadeesse!
  Helgaan qooste.
  - Xiyyaara meeqa?
  - Xiyyaara? - Lakkoofsi mataa Friedrich keessatti balaqqeessa"e... - Sirriitti dhibba sadii fi tokko! Rikardii addunyaa haaraa. Bu'aa ba'ii akkamii...
  Helgaan akkas jettee iyyite:
  - Ati nama farda qofa! Lakki yeroo dhiyootti waaqa badiisaa. Kaalii guddichi ofii isaa... Qabsaa'aa addunyaa maraa!
  Friedrich safuudhaan akkas jedhee sirreesse:
  - Dhugaa dubbachuuf, Kaaliin waaqa osoo hin taane, waaqa hamaati. Kunis, dubartii, amantii Hindu keessatti waaqa baay"ee kabajamaa fi jaallatamaadha ta"us. Manni qulqullummaa hedduun isheef ijaaramee kadhannaan isheef godhama.
  Mucaan kun akka tasaa jilba isaa lever irratti akka malee akka rifate hubate. Innis kakate:
  - Damn it! Konkolaataa hidhannoo cimaa akkasiitiin garagalchuun gatii hin qabu ture.
  Helgaan yaaddoodhaan akkas jetteetti:
  - Balaliin kee itti aanu immoo ana malee?
  Friedrich salphaatti mirkaneesse:
  - Eeyyee, Fokken keessan ammallee boba'aa fi chaarjii ni kaffalama, garuu kan koo reefuu qophaa'ee dhaabbatee jira. Hin jedhiin qofa, of eeggadhu qofa!
  Helgaan murteessaa ta"ee akkas jetteetti:
  - Lakki! Gorsi ani isiniif kennu hamma dandeessanitti qabsaa'aa fi qabsaa'aa... Yoo danda'ame.
  Xiyyaaronni bu'anii Friedrich gara konkolaataa itti aanutti fiige. Walnyaatinsi filatamaa Me-362 fi haleellaa F -490 superass yeroo hundaaf mijataa ture.
  Friedrich, miila qullaa isaatiin peedaalota qara fi garaa garaa Fokken-Wulf-4 itti dhaga"amee, saffisa dhiibee sirbuu jalqabe:
  - Lolaaf balali'aa jira! Uumama sana biyyootti nan dhidhiita!
  Lolli Krasnogvardeysk irratti godhame itti fufe. Taankii waraana Rotmistrov mataa isaa malees, konkolaattonni Sooviyeet dhibba tokkoo fi shantama, kanneen cinaacha kibbaa fi naannoo Kashirnsky fuula Sooviyeet irraa fudhataman, dirree waraanaa ga"aniiru. Dhugaadha hanga ammaatti konkolaattota batch jalqabaa qofatu dhufe. Aviyeeshiniin Sooviyeet akkasumas harka kennuu hin yaadne, garuu ammallee addatti sochii hin goone.
  Firdeeriik qawwee isaa kan kanaaf addatti uumame fayyadamuun taankii kana irratti hojjechuuf ka'e. Akka yaada isaatti, kaalibarri miliimeetira 37 ammallee kaayyoo kanaaf haala gaariin kan mijatu ture. Fakkeenyaaf, Rudel, qawwee akkasiitiin, trance lolaa tokko malee, barbadeesse, ykn caalaatti, wanti caalaatti haqa qabeessa ta"e, taankii 534 waraana sana hunda keessatti kuffiseera. Garuu nama idilee malee Friedrich miti. Mucaan kun akkaataa abbaan isaa haadha isaatti itti hime yaadateera, dhiibbaan walitti makamaa daa'ima gadameessa keessatti baatamu irratti, dandeettii ajaa'ibaa yeroo dargaggummaan guddachaa deemuun mul'achuu isaatiin alatti, sanyii gara saayikoopatiitti jijjiiruu akka danda'u...
  Tarii combat trance isaa, fi humna guddaa waraanaa kanaa, akkasumas bu"aa dhiibbaa, maalummaa isaa isa hin beekne ta"uu danda"a.
  Garuu kunoo taankoonni dhufan, balaliisaadhaaf sochiin isaanii suuta jedhee fakkaata, Friedrich'f immoo kana caalaa. Dargaggeessi ace xiyyaara horizontal irraa offhand rukutuu jalqabe. Dhukaasa rukuta qofa. Dhohinsa xixiqqoo irraa ifa kan balaqqeessa"u, hatches cabee. Konkolaattonni hedduun haala kana keessatti ibidda qabatu, sababiin isaas taankiin gaazii kutaa lolaa keessa waan jiruuf. Akkasumas badiisa, barmeelli T-34 akka arraba slingshot balali'ee ba'e.
  Yeroo baayyee qola rukutame rasaasni sun akka dho'u taasisa ture. Kunis dabaree isaatiin...
  Friedrich waa"ee wantoota xixiqqoo akkasii hin yaadne, suuraa kana ilaale, kasaaraa guddaa erga isa mudatee fi yaaliin cabsuuf godhamu bu"a qabeessa ta"uu isaa hubatee, taankiiwwan waardiyyaa boolla ummanni Sooviyeet qotame keessa naanna"an.
  Garuu asittillee taajjabbii namatti hin tolle tokkotu isaan eegaa ture. "Super Ferdinands" kudhan lama itti dhiyaachuu danda"aniiru. Isaan, kan nama dhibu, amala konkolaachisummaa cimaa qabu turan, galata itti fayyadama motora Ameerikaatiin.
  Konkolaattonni Sooviyeet dirree banaa keessa deemaa turan, kunis loltoonni seeraa kiiloo meetira sadii qofa irraa rukutuu danda'u jechuudha. Dhugaadha, "Superferdinands" kan darban ta"us, dhukaasni qawween farra xiyyaaraa ol"aanaa ta"uun isaa yeroo baay"ee akka rukutan isaan dandeessiseera. Kana malees, dirree baayʼee qotamee qola qotamee waan tureef, xiyyaarri T-34-85 saffisa argachuu hin dandeenye. Garuu ammallee yeroo dhohinsaatti akka shaaftaatti socho'u turan. Akkasumas Panthers-5 fi nimble American Witches-5, kanneen taankii saffisa guddaa qaban balleessan, Ferdinand-4 gargaaruuf fiigan.
  Friedrich ajajoota (purely subconsciously) kuffisuuf yaale. Qubni koollee dhiphina irraa kan ka'e dhiphatee ture. Fuduraaleen immoo ni turan! Dargaggeessi terminator, horizontal projection irraa, taankii T-34 afurtamii lama, KV- sadii fi Su-122 lama rukute. Konkolaattonni sadii dabalataan jiraachuu danda'u turan, garuu weerara loltoota Sooviyeet, fi hunda caalaa xiyyaarota haleeluutiin yaadni isaanii hihhirame. Friedrich qawwee qilleensaa miliimeetira 37 fi qawwee miliimeetira 20 lama (akkasumas ibsaa ykn taankii gaazii ykn motora yoo rukutte baay'ee kan nama gaddisiisu) isaan fayyadamuun dhukaasuu jalqabe.
  Walumaagalatti xiyyaaronni digdamii torba, Ilovs kudha saddeet... Barbaachisummaa taankii tokkoon tokkoon isaanii ilaalcha keessa galchuun hamaa miti, kanneen lola mata jabeessa kana keessatti miidhaman illee... Xiyyaaronni T-34-85 hedduun saffisa isaanii ol kaasanii dhumarratti cabsanii cufaniiru hamma garaagarummaa. Amma ammoo "Witches"-5 Ameerikaa kanneen hidhannoo salphaa qaban abiddaan gubatan.
  Friedrich xiyyaara haleellaa Hans-Ulrich Rudel arge. Ace yeroo dheeraaf beekamaa ture kun, akkasumas Stuka Fokken-Wulf-5 cimaa fi saffisaa ta'een bakka buusuuf murteesse fakkaata. Asxaan torch isaa nama hunda biratti beekama. Innis Firdeeriik akkas jedhee gaafate:
  - Akkam jirta Ergamaa Du'aa!
  Terminator Boy akkas jedhee deebiseef:
  - Wantoonni Gestapo keessa jiru, garuu bu'aa ba'ii qaba!
  Rudel akkas jechuun mirkaneesse:
  - Ani immoo gaarii jira! Garuu akkamitti akkas sirritti fi saffisaan, xiyyaara qajeelaa irraa illee dhukaasu dandeessa?
  Mucaan ace, kolfaa, deebisee ykn illee sirbe:
  - Wanti hin danda'amne hundi akka danda'amu mirkanaa'ee beeka! Bishaan yaa'u keessaa diyaamandii mootota lafaa barbaadi!
  - Homaa miti, dhuma guyyaa sanaatti hanga soddoma qaba! - Rudel waadaa gale.
  Deebi"uu, xiyyaaricha bakka buusuu, ammas xiyyaara jalqabaa Me-362, xiyyaara, boolla rasaasa baallee irratti argamu irraa kan hafe, hoggansa Volka"n miidhaa tokkollee hin arganne. Akkasumas beekamaadha lola taankii...
  Krasgvardeisky irratti ho'aa ture. Utubaaleen Waraana Eegdota Shanaffaa fi birgeedoonni fuula biroo irraa buqqifaman ol harkisan. Humnoonni cimsaas gara Jarmanootaatti kan sardaman yoo ta'u, kanneen keessaa dooniiwwan taankii Ameerikaa kudhan ta'an dabalatee, xiyyaaronni M-18 isa haaraa kanneen qawwee 110-mm qaban. Konkolaattonni kun humna diigumsaatiin qawwee Tiger-5, kaalibarii 105 gadi hin turre, akkasumas T-34 illee caalaatti mo'atan, sababiin isaas isaan ricochet'f kan hin saaxilamne turan. Qawween mataan isaas qawwee farra xiyyaaraa Ameerikaa jijjiirame irraa kan hojjetame yoo ta'u, kunis saffisaan dhukaasa jechuudha. Hidhannoon qofti kan Jarmanii caalaa laafaa ta'us, ammas miliimeetira 186 pirojektiilii morma keessa qabachuuf gahaadha. Kana malees, yeroo baayʼee xiyyaarri T-34-85 yeroo sochoʼu ni dibama.
  Friedrich, ammallee fagootti, sunaamiin dalga haaraa xiyyaara Waraana Diimaa itti dhihaate itti dhaga'ame. Kana jechuun taankii, kanneen cimsanii walitti cufamanii jiran jechuun ni danda"ama, yeroon osoo hin jiraatin, xiyyaarri haleellaa akka isaan kunuunsu gochuun gaariidha. Isaan keessaa, karaa biraatiin, Non-329s baayyee hidhannoo fi hidhannoo qaban arguu dandeessu. Xiyyaaronni haleellaa fi taankii balleessan lamaan isaanii iyyuu ciccimoodha. Keessattuu qawwee Ra-44 88-mm kan foddaa taankii qofa osoo hin taane, morma keessa seenu waliin. Lola qilleensa irraa qofa irratti, maashiniin kun, salphaatti yoo dubbanne, akka "work mare" Fokken-Wulf baay"ee kan hojjetu miti.
  Xiyyaarota haleellaa raawwatan keessaa Friedrich xiyyaara Helga hubate. Tole, beekamaadha, hojiitti deebi'aa.
  Mucaan terminator, karaa irratti xiqqoo gadi bu'ee, taankii sadii fi qawwee ofumaan socho'u-76 ni mura, akkas jedhee sirbe:
  - Agarsiisa ni qabaanna! Salphaatti super class isa olaanaa!
  . BOQONNAA Lakk.18.
  Helgaan salphaatti akkas jettee deebisteef:
  - Dhugaadha ani si amana! Garaa koo bineensichaaf hin kennine! Deebiin siif kennama - ni amanta moo hin amantu?
  Friedrich deebii kennuu mannaa fageenya dheeraa irraa gadi irraa dhukaasu jalqabe... Achiis olka'iinsa horate.
  Xiyyaaronni Sooviyeet baay'ee turan, garuu ammas yeroo jalqabaa caalaa xiqqaa turan. Paayileetonni Luftwaffe ofitti amanamummaa guddaa itti dhaga'ame, akka barataa kutaa tokkoffaa mana barumsaa hin beekne keessatti hiriyaa isaa nama aarsu reebee jecha jechaatti humnaan liqimfame.
  Paayileetonni Sooviyeet caalaatti haxxummaa waan qabaniif, haleellaa jala waan dhufaniif, battaluma sanatti gareetti qoodamanii, Jarmanoota gara ofii isaaniitti harkisuuf yaalan. Firdeeriik tulluu ol bahee isaan irratti duule. Isaaf garuu diinni kallattiin haleellaa banuun isaa tooftaa salphisuu qofa. Garuu loltoonni Jarmanii biroo gara lolaatti seenan.
  Friedrich yeroo baayyee Non-362s akka isa dursu aariidhaan hubate. Garuu homaa miti, fageenya dheeraa kiiloo meetira hedduu irraa, namni akkamitti akka muratu beeku hin jiru.
  Akkasumas "Salamanders"-3, akkuma xiyyaara waraqaa ijoollee, utaalu, akka shaarkii dalga irratti utaalu, ofii isaaniis...
  Friedrich miidhamaa isaa, xiyyaara ajajaa filatee, akkamitti xiyyaarri kun akka kufe yaaduuf yeroo hin arganne. Mucaan sun safuu tokko kaase:
  - Waraana keessatti, ispoortii irraa adda ta'ee, al tokko mo'amuu dandeessa, garuu waraana keessatti, tapha irraa adda ta'ee, dhuma hin qabne injifachuu dandeessa! Haa ta"u malee, kan mo"ame qofatu boordii irraa balali"a;
  Haa ta'u malee, waldhabdeen dirree irrattis dhaga'ameera. Fakkeenyaaf, Wittmann reefuu taphataa taankii baay'ee seasoned dha, inni Tiger irratti lole. Inniifi qawwee kan qabus yeroo baayʼee kan darban taʼus, taankiin sun salphaatti kan garagalu taʼus. Ganner Schleich dafqa fuula isaa irraa haxaa'uuf yeroo baay'ee rakkisaa ture. Monster sibiilaa kun duraanuu yeroo hedduu morma isaa rukutamee jira, hanga ammaatti garuu ricochet ta'eera. Wiitmaan gubbaa somba isaa irratti iyye:
  - Haa itti dhihaatan, hin rifatinaa, ykn...
  Yaadni hirmaataa lola kanaa, Itti aanaan hogganaa olaanaa Birgeedii Taankii 31ffaa, kan dhiheenya kana Goota Gamtaa Sooviyeet ta"e, Grigory Penezhko, haala suukaneessaa sana keessatti haala dhala namaa dubbateera. ... Fakkiiwwan ulfaatoo fakkiiwwan sammuu koo fuulduratti hafan... Sagaleen akkasitti dhaga'amee, qoonqoo gurraa dhiibamee, gurra keessaa dhiigni dhangala'e. Boo"ichi motora walitti fufiinsa qabu, sagalee sibiilaa, sagalee, dho"iinsa qola, raafama bosona sibiilaa ciccitaa... Dhukaasa qabxii duwwaa irraa, turrets ni kufe, qawween ni qaxxaamure, hidhannoo dhoohe, taankiin dhoohe.
  Ulfaataa hin seenne Patton-3, isaan Soviet T-34-85 almost point-blank fudhachuuf yaalan. Innis ni qoonqa, hidhannoon gaachana qabu sun ni ol ka"e. "Witches"-4 keessaa siqanii ofii isaanii sochii sana fayyadamuuf yaalan. Akka waan waraana fardaa fardeen durii wal injifachuuf jedhan ta'ee. Yeroo baayyee taankiin lamaan point blank dhukaasanii wal dhoosan.
  Dhukaasni gara taankii gaaziitti dhukaafame battalumatti taankii sana ibidda qabsiise. Haachiin banamee hojjettoonni taankii ba'uuf yaalan. Grigooriin dargaggeessa leetenaantii walakkaa gubatee hidhannoo sana irratti fannifame arge. Madaa"ee, hatch keessaa bahuu hin dandeenye. Akkasitti du'e. Namni naannoo isaa isa gargaaru hin turre. Loltoonni kun miira yeroo dhaban, kaabin dhiphoo taankii sanaa keessatti dheebuun, hoʼi ykn afuufuu illee itti hin dhagaʼamne. Yaada tokko, hawwii tokko - osoo lubbuun jirtuu diina rukuti. Gareen taankii Sooviyeet konkolaataa isaanii caccabee keessaa bu"anii, hojjettoota diinaa, isaanis meeshaa malee hafan dirree keessa sakatta"anii, shaashamanneedhaan reebanii, harka wal qabatanii wal"aansoo qaban.
  Fakkii akkaataa surrealism kan kaappiteeniin, gosa maraatummaa tokkoon, hidhannoo konkolaataa Jarmanii Tiger-5 miidhame irratti ol bahee, qawwee maashiniitiin hatch rukutee, Naazii achi irraa "smoke out" gochuuf. Ajajaan dhaabbata taankii kanaa Chertorizhsky baayyee gootummaan socho'e. Innis rukutee ba'e, bubbee qola keessaa, cinaacha diina "Tiger"-5 cabsee seene, garuu ofii isaatii rukutame. Konkolaataa keessaa utaaluun taankeroonni ibidda dhaamsan. Isaanis ammas gara lolaatti seenan.
  Qolli Helgaa inni dhumaa foddaa taankii Grigory Penezhko boce. Qolli sun taankii gaazii rukutee wanti hundinuu abiddaan gubate. Abiddi kun hojjettoota taankii Sooviyeet gubee, hatch keessaa akka utaalan isaan dirqisiise. Garuu Grigory mataan isaa inni madaa'e yeroo utaalee ba'u hin arganne... Lubbuun gubate, uumama keessatti addunyaan jalaa maal akka ta'e hubatee...
  Friedrich, xiyyaarri diinaa duraanuu ogummaa qabaatee tarkaanfii walitti makame fayyadamuun balali"uuf akka yaalu argee, ofii isaatii taankii haleele... Dhugumatti, Jarmanoonni rakkina guddaa qaban, taankiin Chaalensar Biriteen baay"ee hidhate lola kana seenus ( hojjettoonni doonii kunis ilmaan Biriteen irraa kan dhufanii fi garmalee sirritti dhukaasu!) .
  Friedrich humna jinniiwwanii fi gammachuudhaan guutameera, waraana taankii guutuu, kana caalaas waraana qilleensaa loluu yoo qabaatellee, harka tokkoon waan hundumaa fi nama hundumaa haxaa'uuf qophaa'aadha. Garuu deebi'uu qabna, boba'aa fi rasaasni dhumaa jira, kanaaf, balali'a, xiyyaarota shantamii torba kuffisnee taankii soddomii tokkoo fi qawwee ofumaan socho'u ja'a, dabalataan doonii hidhannoo lama dabalataan hojjettoota fe'u, Katyusha sadii, . afur Andryushas, konkolaattota gara duubaa deemuuf yaalan .
  Helgaan yaada kennaniiru:
  - Warri Raashiyaa sirba waa'ee dubartoota gandoota keenyaa qabu! Akkasumas dubartoota qabsaa'an qofa osoo hin taane, dhiirota, waan nu barbaachisu qabna!
  Friedrich akkas jedhee walii gale:
  - Dhiironni keenya tole, dubartoonni garuu ni caalu!
  Helgaan haxxummaadhaan akkas jette:
  - Dubartiin imimmaan dhangalaasuudhaan injifatti, dhiirri akka dhangala'u gochuun injifata!
  Friedrich ilkaan isaa qullee akkas jedhee yaada kenne:
  - Erga qoosaa hojjechaa jirra, har'a wanti hundi akkas hamaa miti jechuudha!
  Balalii itti aanu irratti kophaa balali"uu qabda... Tole, yoo akkas ta"e, abdii kutachuun bu"aa hin qabu... Fokken-Wulf motora qilleensa qabbanaa"u qabu keessatti dhuguma ho"aadha. Baay"ee ho"aadha, motorri, dabalataan aduu, dabalataan yeroo xiqqoo qabbanaa"uuf. Friedrich mataan isaa akkamitti ammallee fe"umsa gara jabeessa akkasii jalatti akka hin kufne illee ajaa"ibsiifate. Hundaafuu, elementary dha... keessa isaa hunduu nyaatamee jira...
  Taankoonni Sooviyeet guutummaatti dhume... Kanas ta'e sana, humni dabalataa ammas Jarmanoota bira ga'ee, xiyyaaronni haleellaa hunduu jechuun ni danda'ama gara waraanaatti darbataman... Garuu Rotmistrov humna dabalataas argate... Taankiin walfakkaataan fuula biraa irraa.
  Garuu qilleensi baayyee tasgabbaa'aa dha, gareen waraanaa ykn xiyyaaronni haleellaa adda addaa mul'atanis.
  Friedrich tooftaawwan isaa kanaan dura mirkanaa"an irra deebi"ee dubbata, kunis akka isa hin gaddisiifne dursee beeka; Jarmanoonni immoo...
  Irra deebiin garee uumuunis ta'aa jira, taankoonni Sooviyeet irra caalaan isaanii duraan waan barbadaa'aniif, sana booda of haleeluu yaaluun ni danda'ama... Wittmann gloomily remarked:
  - Taankiin saddeet rukutamaniiru... Guyyaa tokkoof gaarii, guyyaa akkasii garuu hamaa...
  Qawween sun akkas jedhee sirreesse:
  - Dhugumatti kudha lama...
  Wiitmaan akkas jedhee addaan kute:
  - Konkolaattonni afur yeroo Raashiyaan boolla farra taankii gadi fagoo keessa ol ba"an barbadaa"an hin lakkaa"aman! Innis sadarkaa tokkoffaa ture. Akkasumas rasaasni guutamuu qaba...
  Garuu taankiin Sooviyeet ammas yeroo xiyyaaronni haleellaa isaan irratti rukutuu jalqabanitti gara fuulduraatti fiigan. Keessattuu, Friedrich, kan dhukaasa shantamii shan, kanneen keessaa afurtamii sagal taankii T-34 fi ja"a qawwee ofiin socho"u. Akkasumas daqiiqaa shan fi walakkaa itti fudhate... Lolli akkas ture... Dhugaadha, kana caalaa dheerachuu danda"a ture... Friedrich yaade, maaliif yeroo tokkotti qawwee lama irraa dhukaasa? Tokko immoo gahaadha... Gidduu kana...
  Helgaan buufata xiyyaaraatti isa qunnamtee, funyaan isaa irratti akka malee ho'aa dhungattee akkas jettee xuxxuqxe:
  - Kun qaama fardeen - Don Quixote!
  - Maal jette? - Friedrich aarii isaa dhabe.
  Intalti sun battaluma sanatti of sirreessite:
  - Dhiifama lukkuu xiqqoo... Laanseeloot jechuu barbaade!
  Mucaan ace sun akkas jedhee snap godhe:
  - Sana booda sun dhimma biraati! Hundaafuu, Don Quixote paroodii nama fardaa tokkooti. Gosa qoosaa farda gowwummaa fi kabaja ofittummaa hin qabne!
  Helgaan walii galte:
  - Walumaagalatti, kana nan hubadha! Garuu...
  Friedrich intala sana addaan kute:
  - Xiyyaara irratti dafii!
  Gareen taankii fi balaliistonni Sooviyeet lola garmalee hin milkoofne kana garagalchuuf yaaliin dhumaa waan godhan fakkaata. Jeneraal Gotaan akka ajajaa muuxannoo qabuu fi tooftaa Raashiyaa sirriitti qoratee tureetti, haleellaa irratti hin ariifanne, garuu faayidaa humna dhukaasaatiin guutummaatti fayyadamuuf xiqqoo duubatti hirkatee illee ture. Akkasumas beekamaadha, buukii gochuu keessatti. Kun tooftaa boksii dheeraa kan gabaabaa fuulduratti duubatti deebi'ee, akka lakkoofsa lamaatti hojjetu, garuu pinscher gabaabaan fageenya cufee faayidaa akka argatu kan hin hayyamnedha. Tole, Rotmistrov filannoo biraa hin qabu! Yookaan haleelu yookaan du'a! Lamaanuu salphaatti walitti makamuu kan danda'an ta'us, inni lammaffaan wayya!
  Tole, Friedrich aviation waliinis wal loluu qaba... Akkasumas lola, diinni immoo jabaadha...
  Garuu jalqaba, mucaan terminator taankii T-34-85 haleelu kudha shan dhukaase. Kanaaf ethereal dho'iinsa tokkoon...
  Helgaan akkas jettee iyyite:
  - Ati mootii qilleensaati! Akkasitti Raayich Sadaffaa ulfina argachuu danda'a!
  Firdeeriik akkas jedhee deebiseef:
  - Innis duruu beekamaadha! Faarsuun immoo hin barbaachisu!
  Helgaan akkas jettee iyyitte:
  - Isin immoo caalaatti isa ulfina!
  - Ni yaala! - Firiidrich jedhee gurraacha"e.
  Innis deebi'ee gara 'ultra-combat trance'tti kufe. Yaadni ajaa'ibaa mataa gurbaa sanaa keessa naanna'aa ture. Fakkeenyaaf, injifannoo Raayich Sadaffaa booda maaltu isa mudata? Haati manaa mootichaa kunuunsi isaa sadarkaa olaanaa akka isaaf argamsiisu siʼa taʼu, ilmi isaas dhaaltuu Impaayera Guddichaa akka taʼu beekamaadha. Abdii nama gammachiisu! Akkasumas Raashiyaanonni, dhumarratti, sirnaafi naamusa kan dhiigaan guutame Joorjiyaa Istaaliin illee isaan barsiisuu hin dandeenye baratan.
  Haa ta'u malee, beekamaadha, injifannoon ammallee fagoo jira... Yookaan tarii qabsaa'aan fudhatee garagalchuu danda'a, Fritz irratti kufee. Konkolaataa faashistii kudhan hedduu akkasitti ajjeesee akka gootaatti gara USSRtti deebi'uu?
  Garuu kun yoo gootonni waraanaa booji'amuu jalaa miliqan rasaasaan rukutaman, fi... Istaaliin tasuma nama tokkollee hin amanu, ilma Yakovlev akka hin qabne dubbate! Kanaafuu inni, Friedrich, kana booda duubatti deebi'uu hin danda'u... Keessattuu waan hojjete booda... Silaa battaluma sanatti gara USSR baqachuu danda'a ture, yeroo reefuu Stuka kennameef. Silaa mucaa sanaaf dhiifama godhu turan... Tole, tarii gara kutaa waraanaa adabbii isa ergu turan, osoo inni Naazii tokko tokkos rasaasaan rukutee kuffisee... Eeyyee, carraa deebi'uu qaba ture... Amma garuu, keessa USSR, isa hin qusatan, garmalee dhiigaa ta'eera...
  Friedrich akkas jedhee yaade, maaliif gara gama Sooviyeetota hin deemne? Tole, tole, yeroo giddugala Barliin keessatti of argatu Hitler Jugent tti makame yeroo sanatti lubbuun jiraachuuf carraa biraa hin qabu ture; Garuu maaliif komishinaroota ajjeese? Silaa salphaatti dhaamsuu danda'a ture... Bineensi bosonaa maaliif akka tasaa isa keessa dammaqe... Bineensi illee miti, sababiin isaas yeroo baay'ee bineensonni nyaachuuf ykn sababa beelaaf ajjeesu. Namni ajjeechaa gara bashannanaatti jijjiiree, saree caalaa hammaate...
  Maaltu isa mudatee ajjeechaan gammachuu fiduu jalqabe, fedhiin Raayich Sadaffaa keessatti ka"ee hojii hojjechuuf qabus guutummaa jireenya isaa nyaate? Eenyu ta'e maaliif miira jaalala biyyaa fi jaalala saba isaaf qabu dhabe?
  Haa taʼu malee, dhuguma tokko qabaa? Kunoo Jeneraal Vlasov ykn Boris Alekseevich Smyslovsky kanuma. Asittis namni ajaa"ibaa tokko ture, inni bakka bu"aa fakkeenya ta"u korporeeshinii kabajamaa Raashiyaa Tsaristii fakkaata ture. Akkasumas Hitler fi faashistoota biroo cinaa deemuu qaba ture. Qondaala Waraana Impaayera Raashiyaa, kaappiteenii. Waraana Biyya keessaa booda Poolaanditti hidhamee, achiis gara Jarmanitti godaane. Waraana Jarmanii keessatti tajaajila seene. Bara 1928 hanga 1932tti Kutaa Waraanaa (General Staff Academy) Reichswehr keessatti Koorsii Olaanoo keessatti barate. Yeroo Waraana Addunyaa Lammaffaa kutaalee tola ooltota Raashiyaa ijaaruu keessatti qooda guddaa fudhate. Jarmanoonni Raashiyaa deebisuuf gumaacha gochuu akka danda"an amana ture: "Injifannoon waraana Jarmanii gara Moskootti nu geessuu fi suuta suutaan aangoo harka keenyatti dabarsuu qaba. Jarmanoonni, erga Raashiyaan Sooviyeet gartokkoon mo"amtee boodas, yeroo dheeraaf addunyaa Anglo-Saxon irratti qabsaa"uu qabu. Yeroon nuuf ni hojjeta, isaanis yeroo nuuf hin qabaatan. Barbaachisummaan keenya akka michuutti ni dabala, bilisummaa tarkaanfii siyaasaa guutuu ni qabaanna."
  Mataan gurbaa kanaa waan kanaan dura interneetii irratti dubbiseen guutame... Akka tasaa ilaalchi isaa fuula kitaaba wabii sanaa irra ilaale - "tumsitoonni Naazii sabaaf salphina!"
  Dhugaadha, yeroo wal fakkaatutti yaada isaas ta"e karoora hojii isaa waanan hin qoodneef Jeneraal A. A. Vlasov waliin tumsee hin beeku, garuu akka dhuunfaatti yeroo sadii isa waliin wal arge, irra caalaa qajeelfama Istaafii Waliigalaa Jarmanii irraa argadheen.
  Friedrich yaada isaa addaan kute... Xiyyaaronni Sooviyeet saddeettamii sadii kufaniiru, qola dhumaa taankii keessattis reefuu dhaabamaa jira, deebi'uunis reefuu ni danda'ama... Akkam nama jal'aa dha... Akkamitti lixe ... Ejjituu dhiigaa! Ijji achumaan jiidhe... Copha imimmaan soogidda qabu qoonqa gurbaa lallaafaa sana keessaa yaa'e... Akkam hadhaa'aa, yoo xiqqaate ofitti dhukaasi!
  Yeroo deebi'u, Helgaa dadhabe garuu gammachuu guddaa qabdu arguun battaluma sanatti hafuura isaa ol kaasee, ammas gara lolaatti fiige... Inni lolaadha, hundumaafuu! Kana jechuun injifachuuf dhalate, kan sabni isaa laafaa ta'e immoo itti fira miti!
  Helgaan akka tasaa yaada kennite:
  - Maaliif boo'aa turte?
  Friedrich mataa isaa raasee:
  - Ijji koo reefuu dadhabbiin bishaan natti dhangala'aa jira! Lola akkamii! Amma guyyaa jahaaf ija koo hin cufanne! Sana duras hirriba baayʼee rakkadheera!
  Helgaan akkas jettee jajjabeessiteetti:
  - Boba"aan ni cufama xiqqoo rafna... Yeroon xiqqoo qofatu hafe. Injifannoo dura xiqqoo qofa!
  Fokken-Wulfach-4 irratti balali'uun, xiyyaaronni diinaa hin mul'atan, taankii irraas waan xiqqootu hafe. Garuu kanneen jiran illee xumuramuu qabu.
  Helgaan raadiyoo keessa xuxxuqxee:
  - Tole, isaaniif kenni! Akkuma sana, lakkoofsa saddeet qaxxaamuree!
  Friedrich akkas jedhee qoosa:
  - Saddeet naanna'uun ja'a garba kee irra kaa'uu caalaa gaariidha!
  Intalti kun, konkolaataa sana cuuphaa keessa rukutee booda, akkas jettee boosse:
  - Lakkii akka nama ja"aatti si yaaduun hin danda"amu. Sanyii mootii agarsiifta.
  Waraana Eegdota Shanaffaa irraa kan hafe gaanfa fi miila qofa ture. Amma Gothanis akka tarkaanfatan ajaja kenne, keessattuu galgala waan ta"eef yeroon sun erga irbaata nyaatee booda akka gaariitti darbee dukkanni itti dhiyaachuu jalqabe.
  Taankoonni Sooviyeet kuma tokkoo ol miidhamanii fi barbadaa"an dirree waraanaa irratti kan hafan yoo ta"u, taankoonni Jarmanii gara dhibba sadii ta"an miidhaa tokko tokko irra ga"aniiru. Kanneen keessaa tilmaamaan konkolaattonni jaatamaa fi shan haala kamiinuu deebisanii dhaabuu hin dandeenye.
  Friedrich immoo jaalallee isaa siree irra ciiftee dhiisee ammallee balali'aa ture. Yeroo kana meeshaa waraanaa ukkaamsuuf kallattii biraatti jijjiirame. Hiriirri abdii kutannaa Rotmistov humnoota waraana Mainshein gartokkee yaada isaanii kan jeequ yoo ta"u, guyyaa fi galgala kiiloo meetira kudha lama hin caalle tarkaanfatan. Halkan ni bu'e, garuu loltoonni obomboleettii ammallee hojjechaa turan. Paayileetonni akkasuma jijjiiramaniiru.
  Ammas Friedrich xiyyaarota halkan boombii U-2 waliin wal qunname. Konkolaattonni kun lafaatti dhihoo jechuun ni danda'ama balali'an - balalii sadarkaa gadi aanaa. Silaa fakkeessanii akkasii keessa darbuuf carraa argatu turan, garuu haala kana keessatti instinct seexanaa dargaggeessa terminator tapha keessa seene.
  Kana malees, Friedrich akka tasaa imimmaan isaa baay"ee qaana"e, aarii guddaa keessa seene... Ilaalchi gurbaa illee ni jijjiirame. Jechoonni guutummaatti adda ta"anis, sirbi adda ta"e tokko mataa koo keessa fiige;
  Aariin akka dambalii ibiddaa qaama keessa babal"ata, .
  Dhimma kanaa fi maaltu na mudate amma hubachuun hin danda"amu!
  Amma lafa jalaa dukkana lubbuu keessa jiru hundumaa mul'isee jira, .
  Masaraa mootummaa nan barbaada - jaalallee koo fi jannata godoo keessa jiru naaf hin ga'u!
  
  Akkamitti akka ta"e immoo Waaqayyo illee hin beeku, .
  Gantuu scumbag ta"e, ammaaf garuu du"eera!
  Mul'anni kun eessaa, eenyutu dhalche, .
  Xoofoo irraan kaka'umsa argadha - humnoota humna guddaa qaban!
  
  Diyaabiloos kiyyootti nu harkisee, geengoo hamaa keessa nu darbate, .
  Akkas ta'ee kiyyootti qabame!
  Garuu toora irraa nan ciccira, Waaqayyoon garaa koo keessatti nan fudhadha, .
  Ji"a samii qofa hin abaarin!
  Kanas mirkanaa'ee beeka: obboloota hidhannoo!
  
  Yaa carraa naaf kenni gooftaa qulqulluu, .
  Uumama koo ati gantummaa fi fokkisaadha!
  Foon barbaade, foon qofa fayyisuuf, .
  Innis boolla keessa, bakka ogummaan itti rafe keessatti dhume!
  
  Faashistiin akkana jedhe: isin nu tajaajilaa - .
  Lafa, maallaqa, abbaa qabeenyummaa fi beekamtii ni argatta!
  Lubbuu kee yoo kennite garuu, .
  Kuni immoo adabbii addunyaa kanarraa isa hamaadha!
  
  Garuu ani dadhabaa, rakkina keessa jira, .
  Lubbu qabeeyyii of keessa jiran, kabajaa fi qalbii isaa balleesse!
  Kanaaf haa ta'u, dhugaa cimaadha
  Hundaafuu, asoosama osoo hin taane, seenaa qofa!
  
  Maal gochuu qaba, way back;
  Wanti hafe hin jiru amma yoo xiqqaate morma kee hidhaa keessa jira!
  Jinnichi garuu jeequmsa dhiisi jedheen.
  Nu amanaa abshaalummaa akkasii hin fudhadhu!
  Friedrich "sagalee" kana xumure, "gurra" kuffisee achiis dadhabbiin garmalee itti dhaga"ame... Wanti duraan daraare immoo, guyyaan haaraan dhufe jechuudha, July 11th. Guyyoota torba immoo miila isaa irra taa"ee jira...
  Mucaan kun erga buʼee booda gara siree sanaatti fiiguu baayʼee rakkate, battaluma sanatti kufe;
  Abjuun sun baayyee dhiphate... Friedrich barattuu ta'ee barumsa dhaggeeffachaa akka jiru abjoote. Kana malees, barsiisaan guddaan sun quuqamaafi xiiqii guddaadhaan waan itti himuuf, fedhii malee dhaggeeffatta. Achitti waa'ee diina seenaa yeroo dheeraa Raashiyaa Ameerikaa turte dubbanna. Dhumarratti biyyi isaa meeshaa haaloo ba"uuf malu waan baafatte fakkaata;
  -Waraanni Peentaagoon humna rukuttaa isaa isa gaarii ta"e bobbaasee fedhii keenya karaa addunyaa biroo cabsuuf qabnu irratti bobbaasuu isaa beekuu qabdu. Waraana NATOtti telegiraamii ergeen, lafa qabachuuf akkan hin deemne, qorannoo nagaa faayidaa dhala namaa hundaaf kaayyeffate akkan gaggeessaa jiru ibseera. Ergaa koo hin dhaggeeffanne, nama hunda akkaataa madaallii gatii isaanii isa shakkii fi ofittummaatiin safaru. Scum megalomaniac kun dhala namaa hunda to'achuu akka danda'an yaadu. Yoo fedhii manic qabatanii balleessuuf qabaatan, bakka bu"oonni addunyaalee biroo biroos fedhii bineensotaa wal fakkaatu qabaachuu qabu jedhanii yaadu.
  Dubbataan sun xiqqoo dhaabatee harka rukutuu arjummaadhaan dhaggeeffate. Akkasumas Volkaas aangoo isaaf beekamtii kennuu kan hin jaallanne ta'us jabeessee harka rukute. Tole, gingilchaan jabaan sun itti fufee akkas jedheera:
  - Ani bineensa ykn adamsituu miti, garuu ofirraa ittisuuf dandeettii fi akeeka qaba, gaarummaan qaroomina koo qabsoo koo irratti hundaa'a, diinni koo fi diinonni qaroomina koo duuluuf yoo yaadan, ofirraa ittisuuf yaada qaba . Warra anaa fi bilisummaa gidduu dhaabbatan nan balleessa. Warri dhala namaa gabroomfatan jechuun ni danda"ama, saba ol"aanaa, aangoo namootaa jala hin jirretti of ilaalan, adabbiin isaan mudata. Garee oliigaarkii tokkoof niikeelii tokko kenneera, fakkeenya nama loluu danda"u, akkasumas akka hoolaa bitamtuutti qodaa jala hin deemne isaanitti nan agarsiisa. Hundi keenya tokko ta"uu qabna, sababiin isaas kun kaayyoo waloo keenya waan ta"eef, sababiin isaas Lafa irratti, yeroo dhiyootti wanti hafuura baafannu hin jiraatu. Amma gara dubbii kanaatti. Doonii Ameerikaa fi NATO injifachuuf kuufama anniisaa guddaa daangaa hin qabne, bu"uuraan meeshaa waraanaa haaraa nu barbaachisa, isaanis qabna. Namoota baay"eedhaaf, warra hunda caalaa gaarii ta"anillee, boombiin haayidiroojiinii mudaa kan hin qabne isa dhumaa fakkaata. Baay"een isaanii, warri hundarra gaarii ta"anillee, karaaleen humna guddaa qaban kan biraan anniisaa argachuuf gargaaran akka hin jirre fudhatu, balleessuu irraa kan hafe, hojiirra oolchuun rakkisaa ta"uu danda"a. Hundi keessan walnyaatinsa teermoo niwukilaraa, walitti makamuu atoomota haayidiroojiinii fi uumamuu heeliyumii ni beektu. Tole, fi elementoota biroo, sibiilaa dabalatee. Fiyuushiniin niwukilaraa waggoota biliyoonaan lakkaa'amaniif urjiileef ifa kennaa tureera. Akkasumas baay"ee keessaniif walnyaatinsa walnyaatinsaa bu"uuraan haaraa ta"e raawwachuun kan danda"amu ta"uun isaa waan hin fakkaanne fakkaata: qabatamaan uumamaan kan hin jirre. Baay"een keessan yaada dogoggoraa (stereotypical thoughts) kan guuttan yoo ta"e, yoo deebiin tokko uumama keessatti hin jirre, sana booda qajeelfama irratti jiraachuu hin danda"u. Akkam gowwoomsaa abshaalummaa, saayinsii qaroomina ol"aanaa (supercivilizations) karaa anniisaa guddaa iskeelii fi walnyaatinsa uumama keessatti hin jirre keessatti argachuuf ni kenna. Jiraachuu kuwaarkii duraan beekta: paartiikilii xiqqaa kanneen paartiikilii elementarii uumuu. Saayinsiin keessan illee paartiikilii elementarii dhibbaan lakkaa'aman argateera. Isaan malees, kan saayinsii kees galmeesse, xixiqqoo gosa adda addaa kan jiran yoo ta"u, baay"een isaanii waan ajaa"ibaa sitti fakkaatu, ykn illee kan hin barbaachifne fakkaatu. Garaagarummaa kuwaarkiin ni ajaa"ibsiifatta, kunis karaa loojikii barameen ibsuun rakkisaadha. Dhiheenya kana saayintistoonni kee paartiikilii preeon jedhaman, paartiikilii kuwaarkii uumuun argataniiru, ati immoo isaan bira dhaqxee sirriitti qorachuu hin dandeenye. Tole, hanga ammaatti kuwaarkii illee niwukilasii keessaa baasuu hin dandeenye. Hayyee, anniisaa akkamii karaa fiyuushinii ykn fishinii isaanii argachuun ni danda"ama: walnyaatinsa teermooniyuukilaaraa wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu illee kan hin madaalamne. Saayinsii lafaa ammayyaa, baay"ee gadi aanaa ta"een illee, shallaggiin ti"oorii kan agarsiisu yoo ta"u, paartiikiliin hamma xiqqaa ta"e anniisaa baay"ee akka baasu agarsiisa. Kunis namni tokko anniisaa akkasii osoo qabachuu danda"ee, madda qabeenya anniisaa daangaa hin qabne jechuun ni danda"ama argachuu akka danda"u agarsiisa. Haa ta'u malee, saayintistiin lafaa tokkollee walnyaatinsa fiyuushinii maaykiroo paartiikilii irra deebi'ee uumuu qofa osoo hin taane, kuwaarkii bilisaa niwukilasii keessaa baasuu illee hin dandeenye.
  Kuwaarkii bilisaa fi hin hidhamne argachuun illee ammallee hin danda'amu. Sababni walnyaatinsi ciccituu ykn walitti makamuu paartiikilii ultralight of keessaa qabu ammallee hin danda"amne, irra deebi"amuu qofa osoo hin taane, uumama keessatti galmaa"uu illee kan hin dandeenyeef maali. Sababni isaas kana keessa jira: kanaafidha walnyaatinsi teermoo niwukilaraa baay"ee rakkisaa waan ta"eef fakkeenyaan goota harka baay"ee gabaabaa qabu illee kan jedhamu. Walnyaatinsa ho"aa niwukilaraa uumuuf anniisaa boombii atoomikaa si barbaachisa, boombii atoomikaa dhoosuuf, dhoo"aa idilee si barbaachisa. Walnyaatinsa fiyuushinii kuwaarkii fiduuf, walnyaatinsi dhohinsa chaarjii teermooniyuukilaaraa humni isaa walnyaatinsaaf gahaa miti, kanaafidha kuwaarkiiwwan olka"oo ta"an uumamaan kan hin argamne. Tarkaanfiin gidduugaleessaa hin jiru, tarkaanfiin walnyaatinsa walnyaatinsa atoomii keessa jiru adda baasuu fi ramadu. Fiyuushinii termoonii niwukilaraa keessatti tarkaanfiiwwan tokko tokkoon kan jiran yoo ta"u, isaanis gama anniisaa gadi lakkifamuun dabalu. Walnyaatinsa dho"iinsa teermooniyuukilarii caalaa anniisaa baay"ee gadhiisu, fi kan baay"ee xiqqaa ta"e: walnyaatinsa balleessuu. Innis walqunnamtii maatirii fi antimaatirii irraa dhufa. Uumamaan baay"ee xiqqaadha, garmalee baay"ee xiqqaadha, sababiin isaas addunyaa dhugaa keessatti antimaatiriin hin jiru jechuun ni danda"ama. Walnyaatinsi balleessuu uumamaan baay"ee xiqqaadha; Hundeen rakkoo kanaa antimaatiriin mataan isaa maatirii salphaa irraa kan hojjetame miti. Sirna keenya isa mul"atu keessatti ilaaluu hin dandeenyu. Garuu osoo hawaa keessa socho"ee bakka walqunnamtii yuunivarsiitii, daangaa addunyaa fi farra addunyaa irratti of argatte, sana booda adeemsi balleessuu akkamitti akka bal"inaan itti adeemu ni argita. Bu"uurri rakkoo kanaa hamma gahaa antimaatirii, jechuunis maatirii addunyaa dhugaa keessatti jiraachuu hin dandeenye argachuu ta"ee argame. Yeroo hunda wanta idilee dhugaa wajjin wal qunnama, akkuma elementoonni keemikaalaa adda addaan nageenya qaban lama yeroo wal qunnaman dhoo"an balleessuu ykn dho"uu qaba ture. Pirootonoonni, niwutiroononni, elektiroononni, poozitiroonii, antiniwutiroonii, farra elektiroonota waliin wal qunnamuun gara footoonii fi paartiikilii biroo kallattii adda addaatiin fiiganitti jijjiiramu turan. Saffisni babal"ina isaanii guddaa fi saffisa ifa caaludha. Eeyyee, yeroo balleessuu guddaa, paartiikiliin saffisa ifaa ol deemuun, walirraa fagaatu. Anti matter karaa salphaa ta"een argachuun rakkisaadha, paartiikilii saffisiisaa keessatti saffisiisuudhaan. Bu"aan haala kanaan argamu gonkumaa baasii kanaaf sababa hin ta"u. Ta"us, yaaliidhaan, karaan bu"a qabeessa ta"e antimaatirii bal"inaan oomishuuf gargaaru argameera. Hundeen isaa carraan antimaatirii argachuu akkuma maatirii tilmaamaan walfakkaata ta"uu isaati, kana jechuun garaagarummaan antimaatirii fi maatirii idilee gidduu jiru guddaa waan hin taaneef poolaarii maatirii jijjiiruuf anniisaan baay"ee hin barbaachisu jechuudha. Kunis raadiyaashiniin hangas cimaa hin taane dirree addaa fi dalga uumama addaa qabu fayyadamuun ta"uu danda"a. Quarks, preons malees, creons, resons, forcons, ryumons, chorodons, romons fi kkf jiru.Raadiyeeshiniin sadarkaa telepathic addaa irratti caasaa maatirii sadarkaa creon-reson irratti jijjiira, xiqqoo qofa jijjiirama, caasaa the qindaa"ina maaykiroo paartiikilii. Argannoon dalga addaa saayinsii fi hawaasa warraaqsa fide. Garuu raadiyaashiniin eenyuu, sadarkaan kam gosa maatirii jijjiiruu danda"a, gara sadarkaa qulqullinaa haaraatti dabarsuu, amala wantichaa jijjiiruu danda"a. Gosti raadiyaashiniin haaraan tokko yeroo qorannoo dandeettii namaa, dandeettii addaa isaa argame. Nuti Hitlernators dandeettii dabalataa saboota fi ummatoota biroo duratti qabannee turre. Raadiyeeshiniin telepaatikii haaraan karaa liidiin fi illee suppermaateriyaalota jajjaboo dhangala"oo ta"an keessa kan seene yoo ta"u, kunis mataan isaa sirna adda ta"ee fi hamma raadiyaashiniin adda ta"e agarsiisa. Sadarkaa saayinsii fi qaroomina keetiin illee, raadiyaashiniin saffisa ifa caalu ni jira, uumameera. Raadiyaashiniin raadiyoo"aktiiwii irraa, raayyaan Alfaa, Beetaa, Gaamaa fi Beetaa saffisa ifa caalaa xiqqoo saffisaan kan socho"u yoo ta"u, raadiyaashiniin Gamaa-AS waliin saffisi ifa dachaa tokkoo fi walakkaa jechuun ni danda"ama. Pilaaneetii lafaa irratti, raadiyaashiniin dalgee Klekon fi Dare duraanuu yaaliidhaan kan argame yoo ta'u, kunis saffisa ifa dachaa lama caala. Dhugaadha, ammaaf maaykiroodoozii keessatti kan maddisiifaman yoo ta"u, waa"ee abdii isaanii illee osoo hin beekin. Caalaatti kanan jedhu saffisa raadiyaashiniifi dandeettii inni maatirii keessa seenuu gidduu walitti dhufeenyi kallattiin jira. Dheerinni dalgee hamma gabaabaa ta"e humni seenuu olka"aa ta"ee saffisa raadiyaashiniin olka"a. Raayyaan gamaa seentimeetira tokko qofa kan darbu yoo ta"u, walakkaan ni laaffifama. Raadiyeeshinii Klekon fi Dare'f humni seenuu daran ol'aanaadha. Raadiyeeshiniin fageenya ala jiru, aura, teleportation, telekinesis, telepathy, cyberkinesis, tormokinesis, plasmakinesis haa ta"u, saffisa olaanaa fi fageenya hunda seenu qabu. Kunis, furtuun addunyaalee to"achuuf, bifa anniisaa kanaan dura hin argamne qabachuuf kan jiru caasaa ol"aanaa hafuuraa jedhamu keessa jira. Bifa anniisaa haaraan bifa safartuu haaraa ta"eef karaa bana, safartuuwwan addunyaa maaykiroo kanneen addunyaa maakroo keessa seenuu fi dhugoomu danda"an, safartuuwwan paartiikilii maaykiroo-bu"uuraa gidduu jiru gara addunyaa dhugaatti dabarsu, kunis rolling of space jedhama . Gosti anniisaa haaraan meeshaa waraanaa haaraa kenna, balaqqeessa Zet-56 gadi lakkisee armaada weerartuu sanaa gara budaa ni caccabsa. Amma hundee anniisaa haaraa kanaa bal"inaan ibsuu fi akkamitti akka ka"u, akkasumas bu"aa walitti makamuu kanaa bal"inaan ibsuu nan danda"a, garuu kanaan dura ultimatum nuuf kennameera. Gorilaan kun nu sodaachisuuf yaalaa jiru, garuu yoo harka kenninullee, qorumsa odola sana qotanii boombii fi qawwee ulfaataatiin sibiilaan sibiilaan sibiilaan sibiilaan sibiilaan sibiilaan sibiilaan sibiilaan sibiila baasuu diduu hin danda"an. Yoo tarkaanfiin waraanaa hin jirre ta'e, Yankees maaliif armada akkasii walitti qaban gocha sodaachisaa, fakkeenya addunyaa guutuuf ta'u isaan barbaachisa. Jireenyi keessanis ana irratti hundaa'a. Nama weerartuuf barumsa inni umurii isaa guutuu yaadatu nan barsiisa, namni lubbuun hafe immoo warra du'an ni inaafa!
  Gaalee kanaan hirribni Friedrich addaan cite. Innis rifachuudhaan ija isaa bane. Helgaan fuuldura isaa dhaabbattee daraaraa harka ishee keessaa qabattee, quba miila ishee qullaa fi shamarranii keessatti ruuzii tokko qabattee, ittiin kofoo gurbaa qullaa fi bifa pilaastikii qabu lallaafaan itti siqxe.
  - Tole, sana booda of facaasi. Yeroon laaqana ga'eera!
  Friedrich utaalee battaluma sanatti garaa isaa xuuxe... Bah, torban tokkoof homaa hin nyaanne jechuun ni danda'ama. Chokolaataa cimaa bishaaniin diilalla'e qofan dhuge. Mucaan sun aduu ilaalee ajaa'ibsiifate:
  - Waan ajaa"ibaati, gara sa"aatii shaniif achi ciisee ture, garuu baay"ee xiqqaa fakkaata. Barumsa baay"ee hawwataa ta"e waa"ee meeshaa waraanaa haaraa dhaggeeffadhee xumuruuf illee yeroon hin arganne!
  Helgaan qooste.
  - Waa'ee meeshaa waraanaa haaraa? Eeyyee, loltoonni gurguddoon yeroo wal lolan, teknooloojiin durii nama hunda akka mo"an isaan dandeessisa. Garuu jalqaba soorata qurxummii tokko tokko nyaadhaa. Shamarran tokko lama, deeggartoonni kee, keessumaa siif qophaa'aniiru. Nyaadhaa humni haaraan ni dhufa.
  Friedrich gammachuudhaan soorata qurxummii nyaachuu jalqabe, kunis nyaata pilaaneetii lafaa irratti hunda caalaa mi'aawaa ta'e itti fakkaate. Mucaan sun qodaa sana duwwaa godhee garaa isaa keessatti ulfaatinni itti dhaga"ame. Garuu kun ta'ee osoo jiruu gammachuudhaan utaalee gara konkolaataa sanaatti fiige.
  - Tole Helgaa ammas haa falmnu!
  Intalti taphaan akkas jettee deebisteef:
  - Eeyyee akkamitti!
  Ammas fardi amanamaan Me-362, saatalaayitii addaan hin baane Fokken-Wulf-4 waliin ta'uun ammas piroopelaroota isaatiin qilleensa darara. Waraanni immoo hoo akka waraanaa ti. Firdeeriik Helgaa akkas jedhee gaafate:
  - Bashannana jaallattu maali, wal loluu malee?
  Intalti kun haala dhokataa ta'een qoostee akkas jettee deebisteef:
  - Jechuun illee nama rakkisa! Beektuu ta'us. Muka bocuuf fedhii guddaan qaba ture. Paatroonni babbareedoo akkasii ta'an... Akkasumas seenaa ajaa'ibaa barreessuudhaaf yaaleera. Yeroon lama lama barreesse qofa namni hundi natti kolfuu jalqabe. Akkasumas baayʼee qaanaʼee waan natti dhagaʼameef, isaan qindeessuu dhiise. Yeroo sitti kolfan hammam akka namatti hin tolle beektaa!
  Friedrich akkas jedhee walii gale:
  - Eeyyee, naaf gala! Amma sadarkaa olaanaa beekkamtii irra jiraatus! Garuu akkuma du'een almost...
  Helgaan akkas jettee addaan kute:
  - Lakki! Na amanaa hin dagatan! Waraanni qilleensaa, ykn magaalota bahaa mo'aman keessaa tokko maqaa keessaniin moggaafama jedheen yaada. Yookaan ammoo daandii Barliin keessa jiru tokko ta'uu danda'a!
  Friedrich akkas jedhee kolfe:
  - Eeyyee na jajjabeessite!
  Helgaan akka malee cimsitee itti dabalte:
  - Tarii suuraa kee waliin ajaja aviyeeshinii keessatti illee ni raggaasisu ta'a. Tokkoffaa, fuula mi'aawaa akkasii qabda, lammaffaa immoo, bu'aan kee, reefuu xiyyaarota diinaa kuma digdamii dhibba shan ol ta'an, eenyuun iyyuu caaluun isaa hin oolu!
  Firdeeriik illee akka malee mormeera:
  - Lakki, waraanni USSR waliin yeroo baay"ee dheeraaf yoo harkifate, ykn ammallee michoota kaleessaa waliin yoo wal"aansoo qaban irra darbuu danda"u. Kanaaf wanti hundi ni danda'ama... Garuu akka qajeelfamaatti xiyyaara kuma tokko bira gahuun ni danda'ama! Kana illee maal gochuu danda'a!
  Haasaan addaan citee, loltoonni diinaa xiqqaan fuulduratti balaliʼee, achiis qawwee sana ciminaan fudhachuu qabna turre.
  Dadhabbii fi dadhabbiin waraana Hitler garmalee ta"us, injifannoon Krasnogvardeisky irratti argame Krauts fi paakkii gosoota hedduu gara faayidaa haaraatti kakaase.
  Naaziin Moskoo haleeluuf ija hin jabaanne, magaalaa Pavlovsky Posad kan gara bahaatti argamtuu fi naannoo dallaa ishee cina jiru irratti haleellaa banan.
  Loltoonni Sooviyeet, osoo akkas ta'ee ija jabinaan loluu hin danda'u ture, garuu galgala galgala koridooriin wedges Jarmanii gidduu jiru baay'ee dhiphatee waan tureef, reefuu sirriitti rasaasaan darbeera.
  Friedrich fi Helga ammas taankii kanneen deebi'anii haleeluu fi qaawwa jiru cufuuf yaalaa turan fudhachuu qabu turan. Sana booda of agarsiisan waan guddaa ture. Dargaggeessi kun taankii keessatti dhibba shan ol ta'uu danda'eera! Kunis akka waliigalaatti bu'aa sadarkaa ol'aanaa (ultra-class) ta'eedha!
  Friedrich baayʼee qabbanaaʼaa taʼuusaatiif gammachuu guddaatu itti dhagaʼame! Loltuu yeroo hundumaa caalu ta'uun isaa gita gitaa jechuudha! Akkasumas nama hunda caalaa dheeraa fi qabbanaa'uun isaa maal fakkaata! Friedrich Waraabessa, jechuunis lukkuu jechuudha!
  Duraan dukkanaaʼee kan ture siʼa taʼu, lola sun amma iyyuu hin duune ture. Utubaawwan Jarmanii kaaba irraa, bakka tuutni Rommel beekamaa fiigaa turan, fi kibba irraa, bakka Mainstein Lane, magaalaa Pavlovsky Posad marsan. Duraanis halkan walakkaa taankii Gotha fi, hunda dura, Ferdinand-4 hedduu, qarqara ganda kanaatti dhoohan... Garuu dhaabachuuf dirqaman. Sana booda Gotha ajaja kutaalee ittisaa mata jabeeyyii ta'an akka bira darban kenne. Ganama sa"aatii lamatti, baha Pavlovsky Posad irraa, kutaaleen korporeeshinii SS lammaffaa fi korporeeshiniin taankii jalqabaa, isaanis USSR irraa dhufan, wal arguuf bahan. Kanaaf, halkan Onkoloolessa 12, 1947, naannoo garee waraanaa Moskootti uggura cufame!
  . BOQONNAA Lakk.19.
  Waxabajjii 13, 1947 ganama, Friedrich akkuma yeroo hundumaa ofittummaa malee fi ogummaadhaan lole. Fardi isaa inni amanamaan balali'u olka'iinsaaf fiigaa ture, motorri isaas, mucaan sun yeroo tokkoo ol dirqisiisee osoo jiruu, osoo hin kufin hojjete...
  Diddaan loltoota Sooviyeet haala mul"atuun laafaa dhufe... Naaziin ammallee Moskoo ishee gara masaraa hin mo"amneetti jijjiiramte rukutuuf ija hin jabaanne, garuu gara bahaatti socho"aa turan. Pavlovsky Posad keessatti ammallee lola guutuu ture;
  Friedrich waldhabdee qilleensaa xixiqqoo lama ykn sadii irratti kan hirmaate yoo ta'u, rakkina tokko malee xiyyaarota gara kudhan ta'an kute. Targets biroo lafa irratti kan argaman: qawwee, howitzer, mortar, Katyushas fi yoo carraa ta'e taankii.
  Inni lammaffaan, gama biraatiin, yeroo baay"ee hin mul"anne. Manneen maree danfi isaanii waan dhumu fakkaata. Sa"aatii walakkaa, yeroo danfiin Onkoloolessa obsa hin qabne ta"etti, yeroo gabaabaaf tasgabbiin waan uumameef, Firdeeriik ykn akka ofiisaatti Firdeeriik Guddicha jedhamee waamamu, Bismaark gara Smolenskitti waamame.
  Dargaggeessi Terminator ace baayyee gammachuu fi gammachuu qabu fakkaata ture. Friedrich gantummaa isaatiin baayyee hadhaa'aa fi qaana'us, badhaasa faashistii argachuuf abdiin mucaa kana gammachiise.
  Helgaan isa waliin waamame. Intaltillee gammachuu guddaa kan qabdu yoo ta'u ilkaan ishee kan luqqisii fakkaatu kolfa panther hawwataa ta'een ni calaqqisa. Isheenis akkas jetteetti:
  - Argitee gurbaa lukkuu, Raashiyaa injifanne!
  Haala kana keessatti, Firdeeriik abdii gaarii kana tasumaa hin qoodne:
  - Ammaaf kun milkaa'inaafi qabsoo jiddugaleessaa qofa... Lolaafi lolli humna horachaa jiru qofa. Garuu jalqabni dhuguma milkaa'aa ture...
  Badhaasichaaf gamoowwan koree naannoo Paartii Koominiistii Gamtaa Guutuu filatamaniiru. Bakki konkolaataa dhaabuu guddaan kun konkolaattota qananiin guutamee ture, irra caalaan isaanii kan Ameerikaa irraa hojjetaman.
  Dhugumayyuu, jeneraalonni puppetii Waraana Ameerikaa, Impaayera Ingilizii fi Doominiyoonii Kaanaadaa irraa dhufan galma walgaʼii sanatti argamu turan. Mootota Ingilizii keessaa tokko illee ture... Akkasumas beekamaadha, Hermann Goering ofii isaatii fi Adolf Hitler... Kana qofatu Friedrich ajaa'ibsiise, Margaret isa waliin hin turre. Waan ajaa"ibaati, tarii kana qofa ta"uu danda"a, ulfa ta"uudhaan, dubartiin adda taate, adda taate kun mucaa ishee fi mucaa ace irraa argatte balaadhaaf saaxiluu hin barbaaddu... Hundaafuu, waraanni tasuma qoosaa miti!
  Moo tarii abbaa warraa ishee fuulduratti nama haaraa Hitler jaallatu waliin wal qunnamuu hin barbaaddu ta"a? Asitti walumaa galatti wanti hundi ni danda'ama waan ta'eef sammuu dubartii akka Afroodiit bareedduu fi haxxummaa akka Hera...
  Haa ta'u malee, Friedrich kanaan illee gammada. Bakka Fuhrer jirutti ofii isaatii fi ishee balaa miira isaanii gantuutti saaxiluun, sochii fedhii malee, ykn jecha hin yaadamneen gahaa hin turre. Hundaafuu, abbootiin manaa gaanfa qaban, keessattuu nama bulchaa walakkaa addunyaa keessatti, balaa guddaa qabu. Gurbaa cimaa akkasii kan akka Inni loltuu lakkoofsa tokkoo kan Third Reich ti illee!
  Namoonni sirna badhaasa kanarra gahan irra caalaan isaanii balaliistota turan - Goering mataan isaa ace ture, dinqisiifataa cimaa yaada Jeneraal Dua ture - aviation, waaqa waraanaa, beekamaadha, hunda dura humna qilleensaa calaqqisiiseera. Garuu taankeroonnis ni turan, isaan keessaa Wiitmaan beekamaan. Sirni badhaasichaas fannoo fardaatiin eegale.
  Yeroo Helgaan waamamu intalli sun jecha jechaatti akka fardaatti fiigdee, jilba ishee rukutte. Fannoo fardaa fi baajii loltuu addaa, taankii... Kana malees, Fuhrer Adolf ofii isaatii intala kanaaf saber dhuunfaa diyaamandii qabu kenne, akka dubartii hundarra gaarii bu'aa Lola of Moskoo.
  Wiitmaan fannoo baala muka ook, billaa fi diyaamandii qabu kan argate yoo ta"u, Fannoon Star Knight"s kan baala muka ook warqee, billaa fi diyaamandii qabu "daa"ima" Huffman"f kenname. Ace Ameerikaa kun uffata gabaabaa cowboy barame uffatees badhaasa argateera.
  Friedrich kan badhaafame isa dhumaa... Kun baay'ee loojikii ture, sababiin isaas inni warra hunda caalan keessaa isa hunda caalu ture. Badhaasni olaanaan, Urjiin Guddaan Fannoo Naayitii Fannoo Sibiilaa fi baala muka ook, billaa fi daayimandii sagalee sodaachisaa faaruu Naaziitiin kennameera. Kana malees, baajii afur badhaafamaniiru, xiyyaarota dhibba afur, dhibba shan, taankii dhibba afur, dhibba shaniif. Baajiiwwan kun warqee kan turan siʼa taʼu, dhibba shanan sun diyaamandii xixinnoo illee qabu turan.
  Hitler yeroo dheeraaf harka Friedrich raasee xiiqiidhaan waan tokko dubbate... Mucaan kun fannoo beekamaa sana ijaan nyaate. Daayimandii baala pilaatiinimii ook fi jilba billaa faayame. Lakkoofsi sun yaadannoo koo keessatti kan balaqqeessa"e, fannoon fardaa barame kan diyaamandii qabu, ajaja akkasii illee, yeroo waraanaa guutuu digdamii torba qofa akka badhaafamu ture. Tole, yeroo kanatti xiqqaadha... Badhaasni sadarkaa olaanaa, Fannoo Naayitii, kan baalli meetii kan warqeen bakka bu'u, ammallee hin hundeeffamne.
  Haa ta'u malee badhaasni kun kanaan qofa hin dhaabbanne. Hitler Friedrich sadarkaa Meejar Fiildii Maarshaal Humnoota Qilleensaa fi Eegdota SS, meeshaa waraanaa dhuunfaa fi bonasii miliyoona tokkoo fi kuma dhibba shan (baasii "Panthers" haaraa kudha shan) akka badhaafame beeksise.
  Meeshaan waraanaa mallattoo kun sabree Helgaaf kennamee wajjin tokko ture, sibiilaa Damaasqoo irraa hojjetamee fi jilba isaa diyaamandii fi emeraldiin bareedanii faayame ture.
  Firdeeriik qorumsa kana ofirraa ittisuu waan hin dandeenyeef meeshaa waraanaa Sulxaanaaf malu yeroo hedduu jigse. Qabduun isaa mijataa ture, sabriin immoo madaalawaa ta"ee, harka gurbaa cimaa tokkoof salphaa fakkaata ture.
  Itti aansee haasaa Jeneraal Ameerikaa Mankurt kan barreessaa ibsa ummataa ta"ee seenaa keessatti galmaa"e: biyyi koo dogoggora ta"uu dandeessi, garuu kun biyya kooti!
  Kana malees, ajajaan kun booji"amtoota waraanaa irratti dabalatee gara jabummaa hamaa raawwachuudhaan beekamaa ta"e.
  Mankurt akkas jedhe gara jabeessa:
  - Barbaroonni Raashiyaa lafa baay'ee qabatanii, mooraa guddaa tokko kan jeequmsi bara baraa keessa bulchu uume. Sirni shororkeessummaa isaanii hanga yoomitti dhala namaa keessaa harka jahaffaa darara? Ummatoonni Raashiyaa bilisummaa fi dhufaatii waraanni Awurooppaa walabaa fi Ameerikaa lafa isaaniitti eeggachaa jiru. Kanaaf Ameerikaan USSR injifachuuf carraaqqii hunda ni gooti. Dhangala'aan meeshaalee keenyaa fi tola ooltota addunyaa mara irraa dhufan cimee ni dabala! (harka rukutuu obomboleettii). Biyyoonni addunyaa hundinuu infekshinii Bolshevik mormuun tokko ta'an. Waaqayyo Gooftaa fi waraanni samii nu waliin jiru. Injifannoof gara fuulduraatti!
  Isa hordofee lammiin Ingilizii kun dubbatee booda Fuhrer kutaa sirnichaa isa ofiisaa addaan kutee, kubbaan jalqabuu isaa beeksise. Achumaan shamarran fi dubartoonni baay'een gootota beekamoo kana waliin wal-qunnamtii saalaa raawwachuuf qophaa'anii mul'atan.
  Friedrich Helga akka hiriyyaatti filachuu barbaade, garuu isheen osoo hin eegin didde - aadaan hiriyyaa waliin shubbisuu hin ajaju, ykn hiriyyaa meeshaa waraanaa keessatti hiriyaa hin murteessu jetteetti. Tole, mucichi giiftii biraa filate, keessumaa dubartoonni as jiran hundi bareedduu waan ta'aniif - akka fakkaatutti itti yaadanii isa filataniiru. Friedrich kolfee salphaatti shubbise, yaadni gurbaa garuu waa"ee waan biraa ture.
  Kanaaf ajaja olaanaa argatee reefuu field marshal guddaa ta'ee jira... Hojiin isaa dabalaa jira, gama baay'ina xiyyaarota kufanii fi taankii miidhamaniin addunyaa kana irratti kan wal gitu hin qabu! Wanti hundi waan gaarii fakkaata, garuu sababa tokkoof sareen lubbuu kootti xuxxuqaa jiru... Garuu namoota beekamoo yoo fudhattan, fakkeenyaaf Roobart Artrois, mootii dhiigaa damee mootii warra Kaapeshiyaanotaa irraa dhufe. Hundaafuu biyya isaa Faransaay waliin qabsaa'ee dhiiga lammii isaa harka isaa irra qabaatus baay'ee hin rakkanne.
  Akkasumas lammiileen Raashiyaa kuma dhibbaan lakkaa'aman gama Naaziitiin lolaa jiru. Duuk guddichi Kirill Romanov illee duula bahaa fi biyya isaa Bolsheviks jalaa bilisa baasuuf akka deeggaran ifatti labseera. Warri Romanovs Nafxanyaa fi biyyoota dhihaa isaan duuba jiraniif.
  Tole, bulchitoonni beekamoo, fi Raayich Sadaffaa, Istaaliin yoo morman, Firiidrich maaliif rakkachuu qaba? Kana malees, USSR keessa kan jiraatan abbootii isaa miti jechuun ni danda"ama. Tole, mee loojikiidhaan haa yaadnu... Hundaafuu, adeemsi seenaa kanaan dura haalaan jijjiiramee jira. Amma addunyaan gonkumaa adda hin taatu, kanaaf lola Moskoo Sooviyeetotaan mo'ame... Kun maal jechuudha? Dhugaan jirus, tokkoffaa, addunyaa jijjiirama guddaa qabdu keessatti, carraan warri isaa (karaa biraatiin, magaalota adda addaa keessatti dhalatan) wal arganii maatii jalqabuu isaanii baayyee gadi bu"a. Garuu haadha fi abbaan bara 1947 illee hin dhalanne... Kana jechuun carraan akaakayyuun lamaa fi akaakayyuun lama wal arguu isaanii daran xiqqaata!
  Dabalataan, ija tuuta jiiniiwwaniin yoo ilaalamu, tokkoon tokkoon daa"imaa adda kan ta"ee fi qulqulluu dhuunfaa dha. Kana jechuun yeroon ulfaa yoo xiqqaate sa'aatii tokkoon, ykn daqiiqaa kudhaniin illee yoo jijjiirame, kana booda isa hin ta'u... Friedrich dhuunfaa fi tuuta jiiniiwwan adda ta'e qabu osoo hin taane, guutummaatti adda ta'e, tarii alaan illee kan wal hin fakkaanne gurbaa.
  Kunis, gidduu seenuun nama yeroo darbe keessa of argate, akka loojikii wantootaatti, seera yeroo hin tuqamne cabse akka baduutti geessuu qaba... Kana jechuun, Friedrich, jaalatamtuu Hitler ta"ee, ta"uu qaba salphaatti badaniiru! Innis, fi obboleessi isaa, tarii warra isaa fi namoota biroo.
  Garuu dargaggeessi ace lubbuun waan jiruuf, fi cimaa, fi fayyaa akka nama kamiyyuu pilaaneetii carraa hin qabne kana irratti, tarii darbe kun tasuma addunyaa isaa miti! Tarii kun yuunivarsiitii isaa illee miti, yuunivarsiitii walfakkaatu gosa tokkoo, fi yeroon booda illee miti. Kunis, inni, Friedrich, abbootii isaa hin ajjeesu, lammii isaa osoo hin taane, namoota dhuunfaa alagaa kanneen seenaa abstraaktii darbe abstraaktii gurbaa xumuraa wajjin walfakkeenya waliigalaa qofa qaban.
  Kana jechuun inni, dhugaa dubbachuuf, gantuu miti - nama qofa, akkuma warra asoosama saayinsii adda addaa irraa dhufan, kan yeroo darbe beekumsa yeroo ammaa fayyadamu, akkasumas humna nama hin amansiifneen kan badhaafame. Tole, humnoota ol"aanoo qabaachuun isaa yoo murtaa"e, itti fayyadamuu dhiisuun isaa salphaatti cubbuudha! Hayyee, hireen, harki mirgaa samii mataan isaa, jalqaba gara Hitler Jugent, achiis gara Third Reich waan isa ergeef, hojii hojjechuuf carraaqqii hunda gochuu qaba. Umurii waggaa kudha afur, gurbaa ta"uun field marshal guddaa ta"uun gaariidha, garuu waggaa digdamii keessatti jeneraala guutuu ta"uun gaariidha, ykn illee field marshal ta"uun gaariidha. Akkasumas eenyutu beeka, tarii Third Reich dhumarratti Ameerikaa daakuun, sana booda ilmi isaa Abbaa Irree Addunyaa isa jalqabaa ta'a!
  Achiis akka tasaa namni dargaggeessi sun arguuf xiqqaa ta"e tokko mul"ate: Evgenia Porsche... Dheeraa, bareedduu, cimaa, illee hamma tokko baadiyyaa fi intala maagneetii gurguddoo Raayich Sadaffaa keessaa tokkoof haala nama ajaa"ibuun aristokraasii hin taane.
  Dhugaadha, walgahii kanaan duraa irraa adda ta"ee, intalli kun kanneen baay"ee qaalii ta"an, daayimandii qaban, garuu yeroo wal fakkaatutti iftoomina kan qabuu fi hawwata miila ishee miidhagaa, xiqqaa ta"uu baatus, kan hin dhoksine uffatte.
  Sababa kophee olka'aa isheetiin intalli duraanuu dheeraa turte sun akka dubartii guddaa fakkaatte jechuun ni danda'ama turte. Friedrich mataan isaa, dargaggeessa idilee fi daran xiqqaa umurii isaatiif, ishee caalaa gabaabaa ture, gara digdamii sadii, digdamii shan seentimeetira, fi kofoo tilmaama keessa galchuun, kana caalaa...
  Friedrich illee qaana'e, intala paawundii jahaa kana (kan abbaan ishee Porsche akka ture, haadha akkamii akka taate, fi eenyu akka siree ishee jala ol ba'e beekamuu baatus, inni nama guddaa miti! ), dheeraa ta'a ture yeroo hunda isa ol ka'a. Eeyyee, akkuma yeroo darbee miila qullaa deemuun ishee wayya...
  Evgenia garuu dinqisiifannaa guddaadhaan dargaggeessa ace sana ilaaltee, harka ishee diriirsitee funyaan isaa dhungatte:
  - Ati farda kooti! Ifni lafaa miti!
  Friedrich akkas jedhee burjaaja'e:
  - Eeyyee ani....
  Evgenia akkas jedhee addaan kute:
  - Jechoonni hin barbaachisu! Galanni siif mala. Akka balaliisaa qofaattis osoo hin taane... - Intalli abbaa qabeenyaa rifeensa ishee raaste. - Mee yaadi, akka injinarii fi dizaayinaraatti kennaa ajaa"ibaa qabda. Yaada akkasii dhiheessaa... Kan sammuun baay'ee cimaa! Armaan olitti Leenaardoo Daavinchiidha.
  Friedrich akkas jedhee qoose:
  - Tole, eeyyee! Ani walii gala, artistiin kun lola tokkollee hin injifanne. Hojiiwwan isaa gurguddoon addunyaa guutuu mo'atanis!
  Shubbisuu jalqaban. Evgenia akkuma kana bareedduu turte, figure skater, garuu Volkaaf baay'ee guddaa fakkaatte... Urgooftuunis machaa'aa urgaa'a... Sarara morma harma ishee qananiin guutame ilaaluun fedhiin qaama cimaa fi guddate dargaggeessa. Kana malees, Helgaan mormii malee waan tokkollee akka hin hubanne fakkeessitee turte. Haa ta"u malee, dhaloonni dargaggoota Jarmanii, dubartiin tokko hinaaffaa qabaachuu dhiisii, agarsiisuu dhiisii, safuu kan hin qabne akka ta"ee fi dhiirri tokko goota waraanaa yoo ta"e, gowwoomsuuf illee dirqama akka qabu barsiifameera. Sanyii maal fooyyessuu! Akkuma Hitler jedhe: dubartiin heerumte tokko dhiira biraa irraa mucaa deessee cubbuu miti, yoo inni abbaa warraa ishee caalaa amala qaamaa fooyya"aa qabaate. Evgenia garuu, gurbaa sana cimsitee gaafatte:
  - Eessatti baratte seera bu'uuraa taankii fi qawwee ofumaan socho'u to'achuu, Beekumsa akkasii kalaquu akkasitti beektu?
  Friedrich dhugaa dubbachuu hin dandeenye, hin barbaannes, akkasumas intala hin beekneef, abbaan ishee abbaa qabeenyaa yoo ta"ellee, dureeyyii kurnan sadarkaa sadaffaa Raayich keessaa tokkoo fi jaalatamtuu Hitler fi Goering. Innis akkas jedhee deebiseef.
  - Hobbiin ijoollummaa irraa kaasee asitti gahee qaba... Ogbarruu saayinsii adda addaa, fedhii kalaqaa! Waan faayidaa qabu uumuuf deeskii kee irra taa"uu hin qabdu...
  Evgenia mataa isaa rukutte:
  - Eeyyee, anillee ispoortii nan jaalladha, yeroo wal fakkaatutti immoo giraanaayitii saayinsii nan ciniinna, ykn illee nan daaku... Kanas ta'e sana, Aadde Piistoon hantuuta waajjira fakkaattuu?
  Friedrich, ilkaan lukkuu isaa qullaa baasee, mirkaneesse:
  - Eeyyee, ati tasuma hantuuta hin fakkaattu, hantuuta qofa miti! Baay'ee kan hin oolle, atillee wal bira qabamee ilaalamuu dandeessa...
  Evgenia akeekkachiiseera:
  - Re"ee wajjin wal hin madaalin qofa! Kun akeekkachiisa baayyee fokkisaa dha!
  Firdeeriik falaasamadhaan yaada kenneera:
  - Namni waan dhimma hin qabne bully godhu sadarkaa re'ee argata! Kanaaf... Gabaa keenya gowwaa dha.
  - Bazaar slang dha? - Evgenia tilmaamte. - Walumaagalatti, haasaan Jarmanii sirrii fakkaata, garuu haala kamiinuu... Garmalee sirrii, aksentaa sirritti kaa"ame, jechoota ifa ta"an, dubbii keessatti dhiphina... Akkasumas aksentiin hin jiru, garuu sirrii ta"uu kana keessatti wanti guutummaatti dhalootaan hin taane sitti dhaga"ama.. .
  Friedrich akka yaadda'e hin agarsiifne:
  - Kanaafuu kana hoo? Tarii ani basaasaa Sooviyeet ta"uu koo, akkasumas Raashiyaan kanneen Ameerikaa kuma digdamii fi xiyyaara isaanii lakkoofsa hin qabne walakkaa kuma wareegamanii gara gubbaa Raayich Sadaffaatti akka na seenan shakkuu dandeessu?
  Evgenia mataa ishee raaste:
  - Lakki, akkas natti hin fakkaatu! Kun garmalee ture, Raashiyaadhaaf illee. Jechi beekamaan tokko jiraatus: sammuu keetiin Raashiyaa hubachuu hin dandeessu. Garuu adda natti fakkaata, tarii ati jirta ta'a, akkamittan jedha... Bu'aa jeneetikii SS. Nama egeree gosa tokkoo? Hojiiwwan saayinsii jeneetiksii irratti hojjetaman dubbisee jira, uumamni namaa gidduu seenummaa namtolcheetiin jijjiiramuu, fooyya"uu ykn hammachuu akka danda"u nan beeka. Akkasumas amaloota namaa ol ta'an akka waraanaatti... Kun akkas...
  Firiidrich deebii kennuu mannaa jaalallee isaa dheeraadhaaf mataa isaa gadi qabee funyaan ishee lalisaa taʼe irratti quuqamaan dhungate. Ergasii akkana jedhe:
  - Mataa kee bareedaa hin yaadda'iin. Yoo ijoollee mudaa qaban narraa argatta jettee sodaatte, egaa na amanaa, kun akkas miti! Sirumayyuu tarii mata duree haasawa ni jijjiirra.
  Evgeniyaan akkas jechuun walii gale:
  -Eeyyee, jijjiiramuu wayya! Mee waa'ee taankii haa dubbannu... Keessattuu, waajjirri muummee hojii guddaan, kan Guderian hoogganamu, hojii dorgommii baase: gosa taankii lama... Akka "Imperial Panther" giddu galeessaa kan qawwee 88 mm El 100 fi isaa gadi ta'e garuu hidhannoo qabu -piercing, fi hidhannoo fuulduraa yoo xiqqaate mm 250 fi "Royal Tiger" ulfaataa kan qawwee kaalibarii El100 mm 105 qabu, hidhannoo fuulduraa yoo xiqqaate 300... Kana malees, ulfaatinni taankii jalqabaa shantama hin caalu toonii, kan lammaffaa immoo 65.
  Friedrich tuffiidhaan akka leenca gopher dura jiruutti xuxxuqe:
  - Wanti akkanaa dhugaa mitii? Keessattuu meeshaalee hanqina qabaniin baayyee siif salphaa ta'uu isaa yoo ilaalle, boombii Michuuwwanii lafa Raayich Sadaffaa akka hin balleessine!
  Evgenia akkas jettee deebisteef:
  - Akka qajeelfamaatti, ni danda"ama, garuu yeroo hin qabnu, ykn irra caalaa yeroo barbaadame keessatti sibiilaan prototype hojjechuuf yeroo hin qabnu. Akkamitti Beekumsa kee isa qaroo ta'e yeroon booda nuuf kennite. Akkasumas Hitler taankoonni haaraan bara kana waraana Raayich Sadaffaa waliin tajaajila akka jalqaban barbaada.
  Dargaggeessi ace kun ajaa'ibsiifate:
  - Maaliif yeroo baay'ee fudhata prototype hojjechuuf?
  Intalti mataa ishee rukutte:
  - Xiqqoo, keessumaa yoo moodeelli bu"uuraan haaraa ta"e... Akka jecha beekamaa sanaati: yoo konkolaachifte, dhumarratti boolla keessa dhufta!
  Friedrich akkas jedhee yaade: dhugaadha asitti rakkoon jira... Fakkeenyaaf, dizaayinaroonni Sooviyeet waggoota dheeraaf taankii IS-10 uumuun qabsaa'aniiru, ykn waggoota lama guutuuf T-54 waliin wal'aansoo qaban. Kana malees, taankiin kun waraana booda kan hojjetame yoo ta'u, lola Waraana Addunyaa Lammaffaa irratti muuxannoo qabaachuudhaan. Kana malees, bu'uuraan moodeela haaraa osoo hin taane, jijjiirama dabalataa T-34 qofa ture. Fakkeenyaaf, T-44 guutummaatti milkaa"ina kan hin qabnee fi qabatamaan lola keessatti kan hin fayyadamne ta"ee argame... Kanaafuu dinqii addaa eeguu hin qabdan.
  Taankiin Tiger, Jarmanoonni konkolaataa gosa kanaa uumuu irratti muuxannoo dhabuu isaanii yoo ilaalle (yoo, beekamaadha, chaasiin lakkooftan malee, fakkeenyaaf duraanuu "Colossal" toonii 150 kan yeroo Waraana Addunyaa Tokkoffaa uumame ture).
  Friedrich yaada kenneera:
  - Bu"uura "Panther"-5, ykn AG duraan uumame irratti hundaa"uun dizaayinii gochuun barbaachisaadha. Chaasiin isaa qawwee 88-mm qofa osoo hin taane, 128-mm illee, ykn howitzer 150-mm...
  Evgenia akkas jettee qooste:
  - Garuu nuti sirriitti kanuma! Haa ta"u malee, Porsche duraanuu "Royal Tiger" mataa isaa qaba, qawwee kaalibarii 88-mm qabaatus. Garuu tarii kun akka moodeela gidduu galeessaatti ni hojjeta ta'a. Ulaagaa jalqabaa hidhannoo miliimeetira 250 isa keessatti guutameera, ulfaatinni isaa baayyee guddaa ta'us - toonii 63. Garuu turret with a very large angle of rational inclination of the armor, elegant and streamlined... Dorgommii gidduu galeessaa injifachuun ni danda'ama ta'a, garuu gara fuulduraatti rakkoon ni uuma. Garuu akka Beekumsa keessaniitti taankii gama hundaan hin seenne uumuun, ittisa kamiyyuu balleessuun ni danda'ama. Hundaafuu, konkolaataa boqonnaaf, eegumsa cinaa gaarii qabaachuun baayyee barbaachisaa dha, kunis, kan nama dhibu, Paantariin yeroo baayyee dheeraaf of jajuu hin dandeenye.
  Friedrich yaada kenneera:
  - Tarii ammaaf mata duree taankii hin tuqnu ta"a... Yookaan irra caalaa, mari"annee haa xumurru. Nuti akka piroofeesaroota dullooman ykn gurbaa fi shamarran dargaggootaati.
  Evgeniyaan akkas jechuun walii gale:
  - Dhugaa jette akkuma yeroo hundumaa waa'ee waan addunyaa caalaa haa dubbannu. Fakkeenyaaf waa"ee mana mootii Ingilizii.
  Friedrich akkas jedhee qoonqa.
  - Mata duree akkamii! Yeroon haa gahu, wanti Winsors hin hafu. Moo, Moskoo erga qabattee booda, taankiin keenya Landan ishee duraan qabamte gara budaa ta"etti caccabsuu hin danda"u jettanii yaaddu?
  Evgenia ilkaan ishee balaqqeessite:
  - Tole, akka danda'an beekamaadha!
  Kubbaa booda, irbaata kabajamaa nyaata qananiin guutame, garuu dhugaatii alkoolii cimaa malee qophaa'e hordofe. Wanti digrii jahaa caalu hin jiru. Tole, sana booda Friedrich fi Evgenia, akkuma gurbaa fi intala tokkoof malutti, kutaa adda ta'etti soorama ba'an.
  Akka waliigalaatti namoonni diimaan dheeraan miiraan garaagarummaa akka hin qabne fudhatama kan qabu taʼus, Evgenia garmalee amansiisaa taʼeen saʼaatii hedduudhaaf faallaa kanaa mirkaneessiteetti. Tole, Friedrich, beekamaadha, fuulallee akka hin dhabne. Kanaaf cimsanii wal hammatanii rafan.
  Mucaan kun ninja Jaappaan ta'ee fi ajaja Tsar Nicholas II irraa Mikado, jechuunis mooticha akka ajjeesu argate ta'uu abjoote.
  Friedrich akkamitti dallaa qalla'aa irratti ol ba'ee, qubaa fi quba miila isaatiin caccabaa ykn qaawwa xiqqoo irratti maxxane abjoote. Mucaan kun masaraa mootummaa seenee, achitti lola cimaan jalqabe...
  Dargaggeessi ninja, akkuma barame, diina isaa irraa ciree, waraanee, afuufee... Abjuun sun garmalee jeequmsa, dhiiga garmalee, cirracha, fi hiika xiqqaa ture. Dabalataan shamarran miila qullaa billaa qaban bakka hundatti utaalanii jiru... Gabaabumatti...
  Sa'aatii sadii afur hin caalle rafuu danda'eera... Friedrich intalli ergamtuu sanaan akkas jettee dammaqse:
  - Lolli kun haalaan geggeeffamaa jira! Namoota akka kee Friedrich Bismarck malee namoonni bakka hin buune hin jiran.
  Mucaan sun utaalee ol jedhee osoo nagaa hin jedhiin illee gara daandii balalii dhiyoo jirutti ariitiidhaan deeme.
  Akkasumas akkuma ta"etti akkasumaan hin waamamin... Jeneraal Raayyaa Ittisa Biyyaa Rokossovsky ajaja Istaaliin irraa argate, humni guutuun walitti qabamuu osoo hin eegin, garee waraanaa Rommel irratti rukuttaa salphisaa akka geessisu. Haala kana keessatti shallaggiin kun kan hundaa"e Jarmanoonni ammallee yeroo loltoota isaanii bobbaasuun Voronezh haleeluuf hin arganne ture. Kanaafuu, lola kanaan duraa irraa dadhabee, cinaacha dheeraa loltoota Jarmanii irratti rukuttaa gadi aanaa raawwachuuf carraan ture.
  Friedrich Fokken-Wulf, fooyya'iinsa haleellaa osoo hin taane, moodeela idilee, kan qawwee miliimeetira digdamii afur fi qawwee maashinii lama qabu yaabbachuuf dirqame. Kanaaf, ariifannaa garmalee irraa kan ka"e, mucichi meeshaa waraanaa taankii loluu keessatti akkas bu"a qabeessa ta"ee argame malee of argate. Dhugaadha ammallee boombii kudhan xiyyaara keessaa qaba ture...
  Samii irrattis ho'aa waan tureef xiyyaaronni haleellaa Sooviyeet fi xiyyaaronni waraanaa Yaki-9 mul'atan. Konkolaattonni boodaa garuu eegumsa isaanii laafaa fi lubbuun jiraachuu isaanii irraa kan ka"e fageenya dheeraa irrattis qawwee kaalibarii 20-mm"f saaxilamoo turan. Friedrich jalqaba qabsaa'ota gaanfa irratti rukute, kunis, beekamaadha, Ilas suuta jedhu durse. Rasaasa xiyyaaraa afur, sun humna... Yaakoonni kudhan lamaan jalqabaa faffaca"an, osoo haxxummaan gara funyaaniitti hin dhiyaatin illee.
  Friedrich hin naanneffanne, hin sochoone, salphaatti qawwee qilleensaa xiqqoo jijjiiree qaama maashinii isaa guddaa sanaa raasee ture.
  Digdamii shan, digdamii ja'a, digdamii torba... Osoo hin darbiin, Yaks ija jabeessa ta'an irratti, isaanis, kasaaraa keessa osoo jiranii, kanas ta'e sana hin dhaamsan, garuu saffisa argachuuf illee yaalan... Friedrich hamma tokko illee ajaa'ibsiifate maaliif, ogbarruu waraanaa Sooviyeet keessatti, maashiniin ulfina qabeessa Fokken kun akkasitti xiqqeesse -Wulf. Eeyyee, dabaree guutuu sekondii 22 keessatti kan raawwatu yoo ta'u, Yak'f 19 (kan salphaa ta'e keessattis, Yak sekondii 17 keessatti illee hojjechuu danda'a!). Garuu Friedrich socho"uun isa hin barbaachisu salphaatti saffisa isaa hir"isee gara isaaniitti balali"a. Sekondii tokko keessatti dhugumatti konkolaataa torba ykn saddeet rukutuu dandeessa.
  Yeroon Friedrich haala suukaneessaa ta'een suuta jedhee kan yaa'e yoo ta'u, yeroo itti yaaduu fi rasaasa isaa buusu qaba ture. Akka seeraatti, taateewwan akka Rudel illee dabalatee, ace ogummaa guddaa qabu illee adeemsa waraanaa irratti dhiibbaa guddaa geessisuu akka hin dandeenye akka waliigalaatti fudhatama qaba. Seenaa dhugaa keessatti, aces Jarmanii keessaa ja'a waraana qilleensaa guutuu barbadeessan, garuu Naaziin abdii malee lola ol'aantummaa qilleensa keessatti mo'atan.
  Garuu haala kana keessatti yaakii baay'ee bakka tokkotti nama tokkoo ol darbachuun balaan kan guutamedha... Qabsaa'onni 61 daqiiqaa tokko hin guunne keessatti rasaasaan rukutaman. Akkuma kanaan baalleewwan ni kufa, ykn geejjibni hidhannoo kaabinoota sanaa ni caccaba. Haala kana keessatti balaliisaa baraaruun waan hin danda"amneef, inni lammaffaan daran hammaataadha. Akkasumas Waraana Diimaa keessatti reefuu muuxannoo qaban muraasni hafan.
  Konkolaattota kufan keessaa afur kan eegdota xiyyaarota shan ol dhukaasanii kuffisan turan... Ammas qofa kun hin gargaarre, sababiin isaas Volkaan eessatti akka rukutu fi akkamitti akka rukutu waan beekuuf... Akkuma adamsaan qawwee maashinii fayyadamuun tuuta geese. Sun sirriitti tuuta, dho"iinsa tokkoon, hubannoodhaan, uumamaan, sochii barmeelichaa gara galma barbaadamutti murteessuu fi qajeelchuu, yeroo rasaasni tokkollee hin balaliine. Geese, fi haala kana keessatti xiyyaaronni Sooviyeet, rasaasaan rukutamu, bakka kokpiitonni caccabee, fi balaliistonni kufanii yeroo muraasaaf kallattiin balali'u. Garuu baalleewwan isaanii tokko tokko dhabaa jiru...
  Friedrich asitti fiilmiiwwan waa"ee loonii Ameerikaa qara dhukaasanii, fi fiilmii beekamaa DiCaprio irratti hirmaate - "Fast but Dead!" Garuu bara sanatti, loon tiksitoonni Ameerikaa qawwee maashinii ofumaan hojjetu ykn qawwee qilleensaa saffisaan dhukaasu hin beekan turan. Ta"uu baannaan, kun humna diigumsaatiin salphaatti meeshaa waraanaa akkamii akka ta"e hubatu turan.
  Yaakoonni yeroo dhiyootti xumuramanii Friedrich gara Ily tti ce'e. Asitti gubbaadhaa, ykn hemisfeera duubaa irraa isaan duuluun gaariidha. Kana malees, fageenya osoo hin gabaabsin, akkasumas gaarii ta"a.
  Karaan biraa baalleewwan caalaatti dadhaboo ta"an irraa dhukaasuun hidhannoo itti fannisuu hin dandeessu;
  IL-2 maqaa ijoollee humpbacked jedhamuun moggaafama. Teessoon lammaffaan erga keessa kaa'amee booda, dhukaasaa hemisfeera duubaa ittisu maashinii akkasii nama haaraadhaaf kuffisuuf caalaatti rakkisaa ta'e, garuu sana booda... Dhugaadha, aerodynamics xiyyaara kanaa hammaate. Kana jechuun isaan waliin daran salphaa ta'a jechuudha...
  Ilam kallattii adda addaatiin faca'uun isaa caalaatti loojikii ta'a ture, garuu sirni... Gabaabumatti, reebicha loltoota obomboleettii seeraan beekamaniin jalqabe. Haa ta'u malee, Salamander-3 inni nimble ta'e kanaan dura dhufee ture. Akkasumas dhoqqee fudhatanii...
  Friedrich illee akka isaan isa dursuu danda'an yaade, osoo ammallee itti dhiyaachaa jiranii Yaks waliin wal arganii... Haa ta'u malee, eenyutu beeka... Paayileetonni Luftwaffe loltoota Raashiyaa jajjaboo miti, yeroo baay'ee immoo lakkoofsaan caalanii lola hin seenan, garuu tarii haalawwan keessatti malee bakka balaan garmalee cimaan humnoota lafaa irratti uumamu .
  Friedrich garuu rakkoo tokkollee hin qabu... Hemisfeera hidhannoo duubaa qawweedhaan rukutaa, ykn baallee isaa haguuggii - bu'aan isaas wal fakkaata. Akkasumas konkolaattonni kun akkamitti sana booda gadi bu'anii, qilleensa irratti mallattoo illee dhiisu... Akka sarara dugda garba reebame irratti.
  Friedrich silt soddomii torba kuffisee akkasumas "Pawns" lama qabe. Ammas dhibba tokko, rikoordii kanaan dura dhibba tokkoo fi tokko ta"e hin cabne ta"us. Diinni xiyyaara tokko tokko qofatu hafe. Amma wanti isaan gochuu qaban boombii gadi darbachuu qofa, ni deebi'u.
  Taankoonni Sooviyeet amma haleellaa kanarra turan, deeggarsa aviyeeshinii, fi keessumaa immoo meeshaa waraanaa malee. Xiyyaaronni haleellaa fi xiyyaaronni boombii isaan haleelan. Akka carraa ta'ee hojjettoota taankii Sooviyeet amala konkolaachisummaa konkolaattota fayyadamuu danda'u turan. Garuu lakkoofsi xiyyaara gosa hundaa dabalaa dhufe.
  Friedrich boombii isaa hunda gadi darbatee gara dirree xiyyaaraatti garagale. Haa ta'u malee, doonii Rudel's Fokken-Wulf-4, kan taankii balleessu beekamaa ta'e arguu danda'eera.
  Dargaggeessi ace kun gara dirree xiyyaaraa "mana" isaa, bakka Pegasus Terminator Me-362 isa eegaa tureetti deebi"e.
  Friedrich, doonii Fokken-Wulf lafa buuse, balaliisaa ollaa sanatti iyye:
  - Namni F -490 loltuu hamaadha jedhee ija jabina qabu soba. Xiyyaarri hamaan hin jiru, balaliistonni badaa qofa.
  Sortiin itti aanu gara taankii lolaa qofatti gadi bu'e. Jarmanoonni ammallee isaan qunnamuuf harka hidhannoo humna guddaa qabu baasuu osoo hin dandeenyetti xiyyaaraan haleelan.
  Gareen taankii Sooviyeet gootoon sarara fuulduraa citaa qaxxaamuranii kutaa waraana miillaa tola ooltota Arabaa of keessaa qabu haleelaniiru.
  Muslimoonni faallaa waan eegameen gootummaan lolanii baqachuuf hin yaadne, yeroo wal fakkaatutti garuu garmalee gahumsa dhabuun socho"an. Keessattuu, baazukaan Ameerikaa haala hamma tokko namummaa hin qabneen kan itti fayyadamu yoo ta'u, boombii boombii kana caalaas itti fayyadama ture.
  Garuu haleellaan kutaalee Sooviyeet danfaa dhumaa ture. Keessattuu xiyyaaronni haleellaa Faashistii boombii xixiqqoo boca chaarjii qaban hedduu fayyadamaniiru, yaadni kun dizaayinarota Sooviyeet irraa waraabame, garuu ogummaadhaan hojiirra oolcheera. Garuu hojjettoonni taankii Sooviyeet ajaja kiyyoo sana gubbaadhaa akka fannisan hin arganne.
  Firiidrich immoo salphaatti qawwee qilleensaa foddaa irratti dhukaase. Kun tooftaa salphaadha. Hatch masaraa fi injifannoo kee cabsi. Akkasumas konkolaataa meeqa akkasitti kuffisuu dandeessa yoo xiyyaara horizontal irraa rukutte...
  Garuu saffisi taankii tokkoo yoo loltuu tokko hubannoodhaan, osoo hin kaayyeffatin, fedhii isaatiin rukute hin fayyadu...
  Akka simulator taankii qabuuti, ati qofti haala waaqa qabda, dhukaasni hundi sirrii dha, yeroo baay"ee, yeroo baay"ee...
  Amma lakkoofsi taankii barbadaa'e shantama ol waan ta'eef, Ruudeel boqochaa jira... Garuu karaa irraa maquun narra ture. "Gurra" cinaacha irratti mul"ate. Isaan keessaa jaha rasaasaan rukutaman, kanneen hafan ammoo Salamander haa balleessan. Walumaagalatti hojjettoonni boqqolloo kun guyyaa gara lolaatti akka galan gochuun of ajjeesuu qulqulluudha.
  Taankiin caalaatti barbaachisaa dha...
  Deebi'aa... Balalii Fokken-Wulf 4 irratti, fi Helga isa cinaa jiru.
  Intalti immoo akkas jettee isa gaafatte:
  - Tole, waa'ee Evgenia maaltu sitti tole?
  Friedrich tuffiidhaan raadiyoo keessa akkas jedhee hafuura baafate:
  - Maaliif hinaafte?
  Intalti immoo akkas jettee qooste:
  - Dhugaadha miti! Bilisa taane, hin fuudhin. Siree irra eenyutu caala jedhee yaaduu qofa, ana moo ishee!
  Firdeeriik ho"aan akkas jedhee deebiseef:
  - Dhugaadha, ati! Ati akkas guddaa miti, akkasumas baay'ee nimble!
  Helgaan gammachuudhaan kolfite.
  - Waan biraa sirraa hin eegne! Garuu beekamaadha kan hunda caalu... Ugh, isheen hantuuta dizaayinii ti, dubartoota baayyee muraasa Fannoo Naayitii Fannoo Sibiilaa badhaafaman keessaa tokko!
  Friedrich yaada kenneera:
  - Baalli muka ook siif dhihoo jira jedheen yaada!
  Lolli kun mucaan sun sirrii taʼuu akka hin oolle agarsiise. Helgaan ofitti amanamummaadhaan taankii sana rukutte. Mul'ataan waraanaan waraana caalaa cimaa ta'uu akka danda'u mirkaneessuu barbaadde. Firiidrich wajjin wal bira qabuu akka hin dandeenye beekamaa taʼus.
  Utuu baayʼee hin turin utubaawwan taankii gurguddoon konkolaattota Jarmanii fi Ameerikaa mulʼatan. Keessattuu dooniiwwan taankii Ameerikaa saffisaa fi taphaan "Witches"-3. Kun hamaa ture, keessumaa konkolaattonni Sooviyeet duraanuu haleellaa qilleensaatiin baayʼinaan waan barbadaaʼaniif. "Panther"-5 illee rakkoo ta"ee argame... Qawwee dheeraa dhukaasaa saffisaa qabuu fi hidhannoo fuulduraa isaa kan hin seenne... Obsi hojjettoota taankii Sooviyeet kuffisuu waan jalqabe fakkaata. Gariin ajajoota dhaggeeffachuu dhabuun, si"oolii teknotroonikii kana jalaa miliquuf yaaluun duubatti deebi"an.
  Ammas deebi'uu fi bahuu, haleellaa taankii irratti...
  Sa"aatii walakkaa darbee jira, dukkanaa"aa jira... Haleellaan deebii Waraana Diimaa fizzled out. Inniifi Helgaan garee waraana Jarmanii gara Ryazan socho'aa jiru akka deeggaran kallattii biraatiin kenname. Kanuma waliin loltoota Vaatutin"s qodaa keessaa micciiruuf yaalan...
  Jarmanoonni ammallee suuta suutaan gara bahaatti tarkaanfachaa jiru. Asitti akka daandii Moskootti dhihaatan irratti baay"inaan yoo hin taanellee, dandamachuu loltoota Sooviyeet fi sarara ittisaa Adda Isteeppiitiin gufachiifamaniiru.
  Haa ta"u malee, loltoonni Hitler bakka sochii dabalataa waan argataniif, Hoth noodota ittisaa gurguddoo utubaawwan akkasii keessa jiran bira darbuuf yaale. Bakka tokko tokkotti tarkaanfiin yuunitii Jarmanii saffisiise...
  Firdeeriik Helgaa akkas jedhee gaafate:
  - Hin dadhabdee intala abjuu koo?
  Waraanni bifaan diimaa ta'e sun akkas jedhee deebiseef:
  - Miirri gammachuu dadhabbiin ofirraa ari'a, re'ee dha'uu caalaa! Dadhabbiin aannan dhiisee dhangala'aa dhiigaan ba'us!
  Friedrich akkas jedhee walii gale:
  - Asirratti dhugaa falmuu hin dandeessu!
  Halkan dargaggeessi kun duumessi gara samiitti garagalee roobni roobus balali"uu isaa itti fufe. Akka doktiriinii waraana Jarmanitti, aviyeeshiniin ittisa sarara fuulduraa ukkaamsuuf itti fayyadamaa ture... Akkasumas bara 1941 irraa adda ta'ee, Luftwaffe gargaarsa Pindostan irraa galata xiyyaara hedduu qaba ture.
  Friedrich amma bunkers, ykn target xixiqqoo illee haleelaa ture... Halkan, lola hin hir'anne, loltoonni Sooviyeet haleellaa deebi'anii jalqaban. Xiqqaa fi baay'ee jeequmsa qabaatanis, gootummaa isaanii gadi miti...
  Halkan ammoo iskuwaadroonii U-2 irraa kan hafe target qilleensaa tokkollee hin mudanne. Bunkers irrattis boombii itti darbatame... Salphaatti.
  Waxabajjii 15, 1947 ganama magaalattii fi yeroo wal fakkaatutti bakka baaburaa: Elektrostal jedhamuuf lola ka"e. Achitti baayyee ho'aa waan tureef, hunda caalaa ammoo Friedrich hiriyyaa isaa kan addaan hin baane Helga waliin ta'e.
  - Tole, farda guddaa, diina irratti dhiibaa jirraa?
  Friedrich gammachuudhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Namoonni mana hin qabne bakka biiraa itti gurguran dhiibaa jiru, nutis injifachaa jirra. Akkasumas akkamitti akka injifannu...
  Magaalaan Elektrostal mataan ishee hamma tokko dallaa qabdi turte. Kutaalee waraanaatiin alatti kutaaleen haaraan lama NKVD ittisa isaa irrattis hirmaatan. Isaan, walumaa galatti, waardiyyaa waraanaa elite akka SS ta"uu baatanis, meeshaa waraanaa fi taankii salphaa hidhatanii turan.
  Naaziin ammoo, qodaa mataa isaanii uumuuf yaalan... Citadel bira darbaa, pincers keessatti isaan marsanii...
  Asitti, keessumaa yoo mormi diriire, deeggarsa qilleensaa gahee guddaa akka qabu beekamaadha.
  Helgaan akkuma intala tokkootti akkas jettee mirkaneessiteetti:
  - Injifannoon kan keenya ta'a! Sleigh keessan gannaaf qopheessaa!
  Friedrich akkas jedhee walii gale:
  - Ganna qofas miti! Taankii ulfaataa fi qola qilleensaa ni fayyadamna.
  Mucaan sun ammas waraana Mainstein keessa akka jiran itti fakkaate, garuu warra dhihaa keessatti Rommel inni baay"ee jaallatamu caalaatti beekama. Yeroo lolaa dargaggeessi kun caalaatti hafuura si"ooliitiin kan hoogganamu ta"ee waan socho"eef, maaliif hojiiwwan ulfina qabeessa ajajaan kun hojjete yaadachuu hin qabu. Kana malees, warra Raashiyaa moʼaman caalaa Ingilizoota reebaman yaadachuun baayʼee nama gammachiisa!
  Rommel, Sarara Marret erga ga"ee booda, waraana diinaa lama gidduutti "bakka giddugaleessaa" Napoleon akka jiru hubatee amma, rukuttaa murteessaa erga kennee booda, isaan keessaa tokko injifachuu fi sana booda qofa garagalee isa lammaffaa fuuldura dhaabbachuu danda"a.
  Friedrich ofitti qoose: Napoleon, Leo Tolstoy shakkus, ajajaa fi bulchaa guddaa akka ture shakkii hin qabu. Keessattuu bu'aa ba'ii yoo ilaaltan. Inni qofti isaan hin qabanne. Hitler gama kanaan daran hammaataadha... Garuu akka seeraatti Fuhrer fi Napoleon wal bira qabuun ni danda'ama!
  Ajajaan dandeettii guddaa qabu Rommel waan biraas hubate: Ameerikaanoonni fi Faransaayiin gara bahaatti fagootti gara giddu galeessa Tuuniziyaatti hiriira bahanii, Gorgaawwan Dorsal Bahaa Fondouk, Faid fi Gafsa irratti qabatanii turan, Gorsoota Dorsal Dhihaa gara dhihaatti maayilii 60-70 uwwisan.
  Humnoonni Italoo-Jarman Faayidii fi Gafsaa qabatanii ergasii Feriana fi Kasserine bira darbanii gara dhihaatti yoo socho"an kallattiin gara buufata dhiyeessii Ameerikaa guddaa fi waajjira muummee isaanii Tebessa jirutti deemuu akka danda"an ta"ee argame. Tebessa keessatti loltoonni Italo-Jarmanii sarara Michuu Tuuniziyaa irraa gara dhihaatti fagoo fi qunnamtii isaanii irratti jechuun ni danda"ama of argatan. Osoo Rommel taankii isaa garagalchee gara kaabaatti gara galaanaatti, maayilii dhibba fagaatee jirutti akeekee, Jarmanoonni waraana Michuu Tuuniziyaa keessa jiru hunda kutuu ykn dirqiin gara Aljeeriyaa geessuu danda"u turan.
  Yaadni Friedrich addaan cite mul'achuu Laggs lama duumessa duuba irraa dhoo'anii ba'aniin... Isaan kun nyaataman... Achiis dhukaasa akka gaariitti qawwee irratti kaayyeffate... Akkasitti dhukaasu kan danda'u isa qofa... Yaks afur dabalataa. .. isaanis sirriitti achi jiru... Amma immoo Katyusha irratti dhukaasa... Akka ciccitoonni kallattii hundaan balali'an... Rookkeettii kan biraa... Kanaafuu Helgaan cinaacha irraa yaalaa jirti. Iyyi isaaf:
  - Goota, jabeessinee haa dhiibnu!
  . BOQONNAA Lakk.20.
  Ergamni Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova addunyaa walfakkaatu keessatti ammallee hin xumuramne.
  Jarmanoonni kallattii magaalaa Gorkiitiin tarkaanfachaa turan. Guutummaatti isa marsan. Gurbaa fi intalli tokko magaalaa guddittii kana ittisan.
  Guutummaatti marfamtee Moskoo hafuura baafachuudhaaf hafuura baafachaa turte. Naaziin duraanuu bakka tokko tokkotti gara Kremlin cabsanii seenaniiru. Ejjennoo magaalaa guddoo USSR abdii kan hin qabne ture jechuun ni danda"ama. Qolli waraana Moskoo xumuraa ture. Kufaatii magaalaa guddoo waliinis silaa waraana adda ta'a ture.
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova magaalattii kanaaf Lola Volga irratti wal lolan.
  Gurbaa fi intalli akkuma yeroo hundumaa miira wal loluu keessa jiru.
  Ibidda itti dhukaasanii sirbu:
  Qajeelchitoonni abdii hin kutatan
  Dararaa hin sodaatan...
  Akka sangootaatti wal lolu
  Warra Krauts gara si'oolitti erguu!
  
  Isaan keessaa gootonni hedduun jiru, .
  Jarreen maraatan baay'ee...
  Yoo barbaachisaa ta'e, uumamuudhaan deemu - .
  Maashinicha chaarjii gochuu!
  Kanaaf mucaan gara waggaa kudha lamaa fakkaatu, garuu dhugaa dubbachuuf veteran seasoned kan waggoota dheeraaf ture, Oleg Rybachenko dho'iinsa kenne, faashistoota gadi muree.
  Sana booda immoo miila qullaa diina irratti boombii darbata.
  Innis warra Krauts kallattii hundaan ni facaasa.
  Sana booda mucaan akkas jedhee sirba:
  - Ani loltuu Raashiyaa jilba bineensummaa irra jiruudha,
  diina Raashiyaa lafa irraan haxaa'a!
  Margarita, intala-gootichi kun, miila qullaa isheetiin kennaa du'aa ajjeesaa ta'es darbatti. Naazii hedduu rukutee tiwiitara irratti ni barreessa:
  - Rus Guddaaf'!
  Ammas kolfaa dhoohe.
  Gurbaa fi shamarreen gootummaadhaan wal lolu. Waraanni sun baduutti dhiyaatus. Jarmanoonni duraanuu Orenburg marsanii turan, bakka danda"an hundattis Waraana Diimaa dhidhiitaniiru.
  Caalaatti sirriitti yoo dubbanne, Orenburg yeroo dheeraaf fudhatameera. Ammallee masaraan tokko qofti achi dhaabbatee jira. Nafxanyoonni duraanuu Ufaa marsanii turan.
  Kana malees, loltoonni isaanii kibba irraa dhufan duruu Kaazanitti dhiyaachaa jiru. Haalli jiru murteessaa caalaa.
  Akkasumas haalli kun daran kan hammaatu samurai baha irraa dhufaa jiraachuu isaanii fi Giddugaleessa Eeshiyaa keessatti duraanuu Jarman waliin tokko ta'uu isaaniiti.
  Garuu daa'imni jajjaboon miidhaman ni lolu. Injifannoo isaaniitti ni amanu. Yookaan yoo xiqqaate mataa ol qabatanii du'uuf qophaa'aniiru. Haa taʼu malee, duuti kun akkamitti? Isaan kan hin duunedha!
  Waggoota dheeraaf immoo ijoollee ta'anii hafu. Bakka tokkotti immoo addunyaalee fi ergamoonni biroo ni jiru.
  Oleg dhukaasa biraa dhukaasa. Achiis quba miila qullaa isaatiin boombii darbatee akkas jedhee sirba:
  - Istaaliin bara baraan nu waliin jiraata!
  Maargaritaan ija isheetiin warra Fritzes ilaaltee akkas jettee qooste:
  - Rabbiin haa dhoowwu! Namni nama nyaatu kun nutti dhufaa jira!
  Intalti immoo aariidhaan miila qullaa boombii darbatte.
  Oleg Rybachenko haala loojikii taʼeen akkas jedheera:
  - Hundi keenya hamma tokko nama nama nyaatudha!
  Gurbaanis kennaa du'aa quba miila qullaa isaatiin darbate.
  Maargaritaan kana irratti walii galte:
  - Hamma tokko, eeyyee!
  Akkasumas miila qullaa isheetiin meeshaa ajjeesaa dhukaasuun konkolaattonni Jarmanii lama akka walitti bu'an taasiseera.
  Oleg Rybachenko dhukaasaa fi haalli USSR, tarii, duraanuu abdii kan hin qabnee fi waraana gaggeessuun bu"aa addaa akka hin qabne yaade. Kanaafidha akkasumaan nama ajjeesan.
  Mucaan kun miila qullaa boombii lama darbate. Caterpillar rukutee, taankiiwwan Jarmanii kanneen "E" series walitti bu'an.
  Mucaan Terminator akkas jedhee sirbe:
  - Yeroon isaa gaafa gahu, .
  Gootummaan ni qabsoofna!
  Qabsaa'ota ganama ka'aa jiran - .
  Gootummaan qabsaa'aa!
  Mucaan sun dhugumatti daqiiqaa lama lama keessatti waraana kamiyyuu balleessuuf qophaa'aa ture.
  Maargaariitanis kennaa du'aa miila qullaa darbattee akkas jettee qooste:
  - Rus Guddaaf'!
  Ijoolleen loltoota jajjaboo waan ta"aniif eenyullee isaan dhiibuu hin danda"u. Qabsaa'ota ciccimoo akkasii ti.
  Gurbaa fi intalli akkuma yeroo hundumaa gammachuu bosona keessa jiru. Isaan waliin immoo hamilee, kabajaa fi hamilee. Faashistoota akka titaaniitti wal lolu. Diinnis akka dhagaa bakka dhaabbatan akka hin dabarre ifaadha. Tarii waan dhagaa fi monolith caalaa cimaa ta'e illee ta'a.
  Margarita, dhukaasaa, akkas jette:
  -Shaampiyoonaa pilaaneetii kanaa ni taana,
  Nuti gigantoota mana barumsaa sadarkaa lammaffaati!
  Intalti immoo ammas miila qullaa fi miila ishee cileedhaan kennaa du'aa ni jalqabdi. Isheenis diina caccabsite.
  Intalti kun baay"ee qabbanaa"aa dha, homaa ishee irratti fayyadamuu hin dandeessu.
  Malli scrap irratti mormu waan hin jirreef. Haa ta'u malee, kun crowbar osoo hin taane, garuu waan kana caalaa nama ajjeesuu fi qabbanaawaa ta'edha.
  Oleg Rybachenko, dhukaasaa, croaked:
  - Ani gurbaa miti, ani super boy waan ta"eef nama addunyaa kanarra jiru hunda caalaa dheeraa ta"a!
  Ammas akka waan miila qullaa isaatiin dhoo"aa diigaa darbatutti. Ammas taankiin Jarmanii lama walitti bu'u.
  Dargaggeessi waraanaa kun baayyee hidhataadha. Garuu asitti qacceedhaan buttee cabsuu akka hin dandeenye itti dhaga"ama. Haalli abdii hin qabne jiraachuu baatus akkuma mormitoonni hin mo"amne hin jirre.
  Mucaan kun filannoo pirezidaantii Beelaaruus irratti akkamitti ditties akka fide yaadate:
  Yeroo ja"affaaf waan hin taane dhaggeeffachuun nama hin hawwatu, .
  "Abbaa" hammam akkan amanu immoo naaf hin galle!
  Lukaasheenkoon jannata ijaaruuf waadaa seene - .
  Garuu ifa waliin taanee dukkana keessa seenna!
  Eeyyee, sirnichaa fi waaqeffannaa dhuunfaatiif qormaata ture. Dhugumatti biyyi Awurooppaa tokko akka waan bara giddu galeessaa keessa jiruutti maaliif abbaa irree obsuu qabdi?
  Akkasumas Istaaliin abbaa irree waan ta'eef yuunivarsiitii kana keessatti suuta suutaan waraana injifachuuf jalqabuutti jira...
  Ijoolleen gootonni guyyaa sadii dabalataan wal lolan. Gidduu kana Nafxanyoonni Kaazaan marsanii Ufaa fudhatan.
  Lolli duraanuu Kremlin mataa isaa keessatti raawwatame. Shamarran falfalaa afur billaa fi diskiin haphii darbachuuf fayyadamuun Naazii wajjin wal lolan, miila qullaa.
  Kremlin dhukaasa Sturmlevs, Sturmtigers, boombii fi qawwee gurguddaa irraa dhufeen miidhaa guddaa irra gahe.
  Istaaliin mataan isaa ammallee Sverdlovsk keessa akka jiru beekamaadha. Akkasumas haalli USSR abdii kan hin qabne fakkaata. Garuu Alaabaan Diimaan ammallee magaalaa guddoo Raashiyaa irratti balali'aa jira, kana jechuun hundi hin bade jechuudha!
  Namoonni jijjiiramni dhufuuf akka jiru ni amanu!
  Naatashaan Araba walakkaatti ciccira. Miila qullaa isaatiin diskiin darbatee ni qooqa:
  - Ulfinni Biyya Abbaa hin duune! Hitler nu cabsuu hin danda'u!
  Zoyaan faashistii kanas sabre lamaan cirtee chirried:
  - Lakki nu hin cabsin!
  Sana booda miilli ishee qullaa ta'e diskiin ajjeechaa Naazii irratti darbatte.
  Akkasumas qabsaa'onni gurraachonni tokko lama dallaa Kremlin diigame irraa kufan.
  Itti aansuudhaan Awurooraan dhukaasa bante. Yeroo muraasa qofa dhukaasti turte, garuu sirritti. Achiis sabroota ishee fayyadamte. Urjiileen fi swaastikaawwan haphiin qara qabanis quba miila ishee qullaa irraa balali'an.
  Asitti immoo Svetlana miila qullaa isheetiin diskiin qara qabu darbattee Fritz sana ni ciccirti. Sana booda ni faarfata:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat - ittisaa Biyya Abbaa, loltuu Perun!
  Kolovrat jedhamtu! Evpatiy Kolovrat jedhu! Gootonni Rus' alarm bilbilaa jiru!
  Arfan keenyayyuu asitti falmaa jirra. Moskoo hunduu jechuun ni danda'ama kanaan dura fudhatamee kan jiru yoo ta'u, dhiyeessiin rasaasaas xumura irra ga'eera. Ijoolleen dhiiraas ta'e ijoollee durbaa Raashiyaa du'aa jiru. Garuu abdii hin kutatan. Goolaan kun hanga yoomiitti kan turu ta"us?
  Shamarran dallaa Kremlin irratti argaman wal lolu. Akka goototaatti. Akkasumas Muddee ta'us miila qullaa fi bikinii qofa uffataniiru. Garuu qorri itti hin dhagahamu. Faallaa kanaatiin humni isaanii dabaluu qofa.
  Diskiiwwan qara fi baayʼee diriiraa taʼanis quba miila koo qullaa taʼe irraa balaliʼanii baʼu. Kan loltoota biyya alaa Wehrmacht cicciraa jiran.
  Waraanni akka gootota waraanaatti wal lolu. Akkasumas uffata xiqqaa ta'een. Miidhagoonni akkasii taankii gurguddaa E fi AG series, yookaan kalaqa suukaneessaa biroo Naaziitiin hin qaanfatan.
  Shamarreen kamiyyuu waan faashismii bifa kamiyyuu mo'uu dandeessu miti. Akka biyya lafaa kanaatti guutuu ta'us.
  Naatashaan billaa isheetiin ciccirtee, miila qullaa isheetiin diskiin darbatte, Naazii irraa kutee sirbite:
  - Biyya Sooviyeet keessa jiraachuun akkam gaarii dha, .
  Akkasumas Wehrmacht caccabsuun akkam nama ajaa'iba!
  Zoyaan, sabreedhaan warshaa sana kan geggeessitu, yaada kennite:
  - Wehrmacht haala dhukkubsataa ta'een cimaa ta'eera! Amma duraanuu Kremlin ittisaa jirra!
  Intalti immoo quba miila qullaa isheetiin urjii tokko darbattee, warra Krauts rukutte.
  Sana booda akkas jettee sirbite:
  - Kun adamsa bosona diinaati!
  Achiis Aurora lola keessa jirti. Intala rifeensa diimaa fi qabbanaa'aa akkamii. Qilleensi qorraa keessatti rifeensi ishee diimaan sibiila diimaa akka alaabaa waraanaa ni balaliʼa. Lakki intalli akkasii nama kamiif iyyuu hin jilbeenfattu.
  Miila qullaa ishee darbachuu irraas diskiin qara qabu fooniifi dhiiga muruu balali'a.
  Qaama mormitootaa ni mura. Aurora immoo akkas jettee iyyiti:
  - Ani intala super class dha!
  Svetlana lola irratti akkam fakkaata?
  Terminator blonde kun salphaatti ibidda seexanaa fi tornado of annihilation dha.
  Akkasumas taajjabbii ajjeechaa miila qullaa ishee irraa balali'a. Intalti immoo lola kana keessatti humna guutuu irra jirti.
  Arfan isaanii iyyuu lola keessa jiru. Isheen immoo duubatti deebi'uus ta'e abdii kutachuu hin qabdu.
  Isaan falfalaa afur - super qofa! Kudhaama dhugaa waan hundumaa fi nama hunda balleessu!
  Waraanni naannoo ittisaa qabatu. Garuu Kremlin guddaa waan ta'eef bakka hundatti ofirraa ittisuu hin danda'u. Humnoonni baay"ee wal hin qixxaatan.
  Naatashaan aariidhaan yaada kennite:
  - Nuti ajjeefna malee hin injifannu!
  Intalti sunis ammas miila qullaa isheetiin himannaa ajjeesaa darbatte.
  Zoyaan diina ishee osoo murtuu loojikiidhaan yaada kennite:
  - Waan hunda mo"achuu hin dandeessu... Tapha kompiitaraa keessatti yoo ta"e malee!
  Intalti rifeensa warqee qabdu sunis ammas diskiin du'aa darbatte.
  Aurora, mormitoota ishee sabres dhaan murachaa, chirped:
  - Injifannoon, kan keenya ta'a jedheen amana! Maqaa Raashiyaa Qulqulleettii!
  Miila qullaa ishee darbachuu irraas kennaan badiisaa balali'a.
  Naaziin muramees ni kufa.
  Achiis Svetlana lola keessatti. Darbannaa isaatiin faashistoota mura. Akkasumas ogummaa garmalee, ykn illee daangaa hin qabneen socho"a. Miilli ishee qullaa ta'e akkas dafeedha. Akkasumas badiisa hamaa agarsiisu.
  Achiis intalli sun akkas jettee sirbiti:
  - Ulfinni Biyya Abbaa fi addunyaalee haaraa!
  Ammas taajjabbii du'aa miila qullaa ishee irraa balali'a.
  Kunoo immoo Naatashaan ammas lola keessa jirti. Innis akka koomeetii fiigaa Krauts gadi ciccira. Gubbaa somba isaa irrattis iyyee:
  - Ulfinni Biyya Abbaa guddittii!
  Billaan ishee immoo akka nama marga muruutti ol balali'a.
  Intalti sunis sirbuu illee jalqabdi:
  - Ulfinni Raashiyaa bara baraan,
  Abjuun keenya ni dhugooma!
  Intalti sunis kofoo qullaa isheetiin boomerang qara qabu kennite. Innis naannoo isaa qaxxaamuree mataa gurraacha fi dukkanaa'aa kudhan kute.
  Shamarran kana kan ajjeese Jarmanota osoo hin taane, kutaalee koloneeffataa isaan irratti fayyadaman akka ta"e beekamaadha. Garuu kun illee waraanaaf daran qabbanaa'a.
  Isaanis kan ibsaa fi tapha kan qabanidha.
  Naatashaan ammas diina ishee mura. Miila qullaa isheetiin immoo waan akkasii darbatti.
  Innis ni boo'a:
  - Istaaliin fi ulfina!
  Achiis Zoyaa. Waan ajjeechaa gadhiisuu wajjin tokko. Qubni ishee qullaa ta'es ergaa du'aa tufa.
  Loltuun immoo ni boo'a:
  - Biyya Haadha akka keenyaaf du"uun nama hin sodaachisu!
  Sana booda Aurora illee fudhattee lola sanatti ni seenti. Akkasumas miila qullaa boomerang ni furguggisa. Diinaas irra deebi'ee ni boca.
  Sana booda akkas jedhee sirba:
  - Sooviyeet Rus'! Maaltu uumama cufa irratti bulcha!
  Achiis lola Svetlana keessatti. Akkasumas intala dhaabuu ykn suuta jechuu hin dandeenye. Akkasitti dhaha. Loltuu akkasii irraa si oolchuu qofa hin danda"u!
  Miila qullaa isheetiin immoo paakeejii ajjeechaa darbatti. Diina ishees gara laafina tokko malee ajjeesti.
  Booda Yarila isaaniif kadhachuu kan dandeessu ta'us. Yookaan tarii Perun ta'uu danda'a. Mootummaan Chernobog cubbamootaaf erga du'anii booda isaan eega! Garuu karaa mataa isaatiin illee nama hawwata - waraanni yeroo hunda itti fufa! Lola baay'ee immoo! Kanaafuu tarii hiree cubbamootaa garmalee hadhaa"ee gadduu hin qabnu ta"a?
  Svetlana xiqqoo qoosaa illee itti dhaga"ame: Kiristaanota hinaafuu hin dandeessu - bara baraan gammachuu hedduu irraa mulqamu. Waan pilaaneetii lafaa irratti qaban illee.
  Eh cubbamoota gadadoo! Kana caalaas namoota qajeeloo carraa hin qabne!
  Intalti immoo ammas miila qullaa ishee cilee fi qullaa ta'een kennaa du'aa darbatti. Sana booda akkana jedha:
  - Addunyaan kan keenya taati! Ulfinni Raashiyaaf haa ta'u!
  Naatashaan billaa isheetiin qilxuu sadii hojjettee akkas jettee qooqa:
  - Raashiyaa guddittii ulfinni bara baraa haa jiraatu!
  Miilli ishee qullaa ta'es waan ajjeechaa fi adda ta'e ni darbata. Sana booda kofoo intalattii qullaa ta"e morma nama gurraacha sanaa rukutee, isa fi Araboota shan biroo dallaa irraa rukute.
  Lola kana keessatti itti aansee Zoyaati. Wanti ishee dhorkuu danda'u hin jiru. Isheen tuuta Hitler lolti. Akkasumas warshaa sadii ni hojjeta. Loltoonni kufaatii isheetiin muraman.
  Sana booda intalli akkas jetti:
  - Rus' bara baraa Svarog waliin ta'a!
  Hiriyyoota isaa irrattis ija isaa ni qooqa.
  Lola kana keessatti itti aansee Aurora dha. Akka paantaraatti fiigde. Nama hunda irraa kutte. Miila qullaa isheetiinis kennaa du'aa furguggifte. Faashistoota hedduu murtee sirbite:
  - Bifa ol'aanaa Biyya Abbaatiif!
  Achiis Svetlana lola sanatti seente. Akkamitti diina ishee murtee. Akkasumas baayyee dashingly socho'a.
  Sana booda kennaan du'aa miila qullaa ishee irraa balali'a. Naazii immoo akka cirracha rifeensa muratuutti sirriitti kuta.
  Intalti immoo iyyitti:
  - Umurii koo fi dhugaa koo! Ulfinni Raashiyaa Guddittiif haa ta'u!
  Eeyyee, arfan kun dhuguma gootummaadhaan lola. Garuu bareedduu miila qullaa fi qullaa jechuun ni danda'ama jedhaman afur Waraana Addunyaa Lammaffaa injifachuu hin danda'an. Kanaaf Moskoo kufte.
  Shamarran kun billaa isaanii fi uffata ijaan hin mul'anne fayyadamuun magaalaa guddoo booji'amte keessaa cabsanii ba'an.
  Walumaagalatti waan baay"ee hojjechuuf dandeettii qabu. Shamarran sadarkaa olaanaa qaban, dheerina ykn bareedduu hin argattu.
  Akkasumas Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova magaalaa Gorky qabamte dhiisanii deeman.
  Naaziin, wayyoo, bakka hundatti jechuun ni danda"ama milkaa"ina argataniiru.
  Mucaa fi intalli sun achi deemanii miila qullaa isaaniitiin cirracha darbachuun warra Krauts dhabamsiisan.
  Oleg Rybachenko akkas jedhee sirbe:
  - Lakki kan dammaqee hin badu, .
  Ilaalcha falcon, adurree...
  Sagaleen ummataa ifa - .
  Hasaasni bofaan ni caccabsa!
  
  Addunyaa guutuun ni dammaqti jedheen amana - .
  Faashismiin ni xumurama...
  Aduun immoo ni ibsiti - .
  Daandii komunismii ibsu!
  Maargaariitaan quba miila qullaa isheetiin cirracha hedduu darbattee mirkaneessiteetti:
  - Lakki hin badu!
  Akkasumas qawwee maashinii irraa dhoo'aa dhukaasuun faashistoota kudhan lama gadi murte.
  Isaan kun gosa ijoolleeti. Qabbanaawaa, kan hin raafamne. Dhuguma ta'us, kun waraana akkasii miti. Baqachuus qabu.
  Moskoo kufte, magaalaan Gorkii kufte. Naaziin Kaazaan weerara. Kun duraanuu magaalaa Sooviyeet isa dhumaa Voolgaa irratti argamtudha. Diddaan gootummaadha, garuu miirrii abdii kutannaa dabalaa dhufeera.
  Naaziin taankii piraamidaalii sadarkaa olaanaa qabu kan AG series irraa, meeshaan waraanaa Sooviyeet kamiyyuu keessa seenuu hin dandeenye. Kunis, baay"ee hamaadha jechuun qaba.
  Miilli qullaa gurbaa fi ijoollee durbaa boombii daandii irratti yeroo darbatan qofa bineensonni Jarmanii walitti bu'u. Garuu yeroo addunyaan guutuun jechuun ni danda'ama USSR mormutti hiriyoonni gaa'elaa tokko qofti maal gochuu danda'a!
  Oleg Rybachenko miila qullaa boombii darbatee mataa AG-50 fi AG-75 walitti dhiibee, achiis akkas jedhe:
  - Yoo masaraan karaa irra jiraate, .
  Diinni ijaaree jira...
  Duuba irraa naanna'uu qabna - .
  Osoo hin dhukaasiin ishee fudhadhaa!
  Maargaritaan kana irratti walii galte:
  - Waraana keessatti gowwoomsaan waan guddaadha! Keessattuu humnoonni wal hin qixxaatan taanaan!
  Oleg Rybachenko akkas jedheera:
  - Ani immoo tooftaa Entente taphadheera. Meeshaa wal qixaan loltoota diinaa miliyoona dhibba tokkoo fi kudha afur balleessee, ofii isaatii zeeroo qofa dhabe. Kana jechuun tooftaadhaan qabatamaan addunyaa guutuu falmuu dandeessa jechuudha!
  Maargaritaan kana irratti walii galte:
  - Baay'ee ni danda'ama! Qabsaa'iis injifadhaa!
  Oleg Rybachenko quba qullaa isaatiin miila fardaa darbate. Faashistoota kudhan sadii ajjeesee akkas jedhe:
  - Maqaa Qulqulleettii Raashiyaatin ni injifanna!
  Gurbaa fi intalli fiigicha isaanii itti fufan... Wayyoo, humnoonni dhuguma garmalee wal hin qixxaanne.
  Kaazaan meeshaa waraanaa gosa hundaan barbadaa'e. Istaaliin hanga copha dhiigaa isa dhumaatti akka hidhamtu ajaje. Garuu dhugaa jiru yoo ilaalle hafuurri lolaa Waraana Diimaa erga Moskoo kuftee booda garmalee cabee ture. Hunduu du'uu barbaadu xiqqaachaa dhufe. Naaziin immoo baay"inaafi meeshaa waraanaatiin garmalee ol"aanaadha.
  Akkasumas xiyyaaronni jeettii isaanii magaalotaa fi gandoota Naaziin ammallee qabachuu hin dandeenye hunda irratti boombii darbachaa jiru.
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova Kazan osoo hin ga'iin magaalaan kun kufte.
  Ufanis fudhatame. Kanaaf, qorri hamaa taʼus, Naaziin gara Sverdlovskitti ceʼan.
  Waajjirri muummee Istaaliin achitti argama ture. Samuraayinis bahaa dhufe. Warri Jaappaanis ciccimoodha.
  Keessattuu loltoonni isaanii balaa guddaa qabu - shamarran ninja. Qilleensi Saayibeeriyaa keessa jiraatus, miila qullaa qorra keessa fiigaa kan deeman siʼa taʼu, ofii isaaniis uffata dambalii qofa uffataniiru. Loltoota akkasii tilmaamuun illee nama sodaachisa. Baayyee bareedduu ta'anis.
  Kunoo isaan keessaa tokko rifeensa halluu diimaa, kan biraa keelloo, sadaffaan diimaa, afraffaan adii.
  Isaan kun ajjeessitoota hunda caalaa bareedduudha. Billaa tokkoon hojjetanii diskiiwwan haphii ykn chaakraa waraana miillaa irratti darbatu. Akkasumas ninjas dhoo'aa taankii irratti darbatu - isaan hamma baaqelaa qofa, garuu taankiiwwan Sooviyeet ulfaatoo ta'an ol balali'anii qilleensa keessa balali'anii cicciru.
  IS-7 sodaachisaan illee shamarran ninja'f gufuu miti. Isaan loltoota sadarkaa olaanaa qaban waan ta"aniif waardiyyoonni illee humna isaan irratti hin qaban.
  Kunoo intalli ninja rifeensa bifa diimaa qabdu, quba miila qullaa isheetiin al tokkotti baaqelaa fi taankii Sooviyeet sadii darbatte, ol balali'ee, kutaa kutaatti dhoote.
  Achiis intalli rifeensa keelloo fi miila qullaa qabdu, baaqelaa darbachaa jirtu tokkotu jira. Ammas konkolaattonni Sooviyeet kallattii adda addaatiin balali"anii caccabu. Mee haa ilaallu, kun gosa loltoota asitti argamaniidha - naayitiin jabaa ta"e illee fuuldura isaaniitti ni sodaata ture.
  Kunoo immoo intalli ninja rifeensa diimaa qabdu lola irratti argamti. Akkuma miila qullaa baaqelaa ajjeesaa darbachuu. Rukutamuu isaa irraas hidhannoon IS-12 guddaa sanaa dhoohe.
  Kun intala Terminator jedhamtudha.
  Achiis intala ninja rifeensa adii qabdu. Akkasumaan ni fudhata, humna isaa hundaan billaa isaa loltoota Waraana Diimaa keessa ni darbata. Isaan addaan kutee ni faarfata:
  - Ani qamalee nama gaddisiisu, ninja miti, garuu turtle miti!
  Ammas shamarran afranuu lola keessatti ajjeessitoota.
  Waraanni Diimaan lola gama hundaan mo'amaa jira. Garuu ammas qabsaa'uuf yaala.
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova qorra qorraa keessa naanna'u. Ijoollee miila qullaa hiyyeeyyiidha. Qaamota hin duuneef, qorri akkas hamaa miti. Supermen kun dhukkubsachuu ykn qorra ykn qorra qabachuu hin danda'an. Garuu ammas, yeroo Urals itti dhiyaattan, qorri sun namatti hin tolle, akkasumas ijoollee qullaa ta'an ciniinuudha.
  Oleg gadda guddaadhaan akkas jedheera:
  - Waan kana caalu hin beektu - qorraa fi beela, ykn Biyyi Haadha kee qulqulluun akka dhabaa jirtu hubachuu!
  Maargaritaan haala loojikii taʼeen akkas jetteetti:
  - Nuuf qorri fi beelli homaa miti... Garuu nafxanyaan mo'amuun keenya dhugumatti hamaadha!
  Oleg kana irratti walii gale:
  - Kana caalaa hammaachuu hin danda"u! Walumaagalatti, Raayich Sadaffaa yeroo baay"ee kan keenya caalaa yuunivarsiitii walfakkaatu keessatti maaliif milkaa"a?
  Maargaritaan tilmaama loojikii taʼe tokko akkas jetteetti:
  - Faashistoonni baayyee ciccimoo fi gurmaa'oo waan ta'aniif. Yeroo hedduu immoo carraa arganne. Keessattuu Stalingrad waliin!
  Oleg Rybachenko miila qullaa kubbaa qorraa rukutee yaada kenneera:
  - Eeyyee, Stalingrad waliin baayyee carroomneerra! Warri Fritz ofii isaanii gowwummaadhaan kiyyoo keessa galan!
  Maargaariitaan akkas jettee kolfite:
  - Rakkoo keessa akka hin seenne yaaluun, .
  Akka hin burjaaja'in fi akka hin badneef...
  Saantima tokkoof niikilii tokko walitti qabuun barbaachisaa ta"a, .
  Kanaa mannaa, lammata dhaladhu!
  Ijoolleen karaa irra turan garee faashistoota irratti haleelan. Loltoonni dhibbaa ol ajjeefamaniiru. Tokko booji'amee hafe. Maargaariitaan dargaggeessa sana dirqisiiste, qorra ishee isa baayʼee elastikii taʼee fi qorra irraa kan kaʼe diimaa taʼe akka dhungatu goote. Abboomamuudhaan raawwate. Akkasumas Jarmanoonni duraanuu Sverdlovskitti dhiyaatanii marsanii akka jiran dubbate.
  Oleg akkas jedheera:
  - Aniifi ati Maargoot saffisaan ta"uun keenya waan ajaa"ibaati, garuu akkaataa kamiinuu akka namoota idileetti ykn illee suuta jennee sochoona!
  Maargaariitaan akkas jettee walii galte:
  - Dambalii mo'amuu keessatti qabame! Mul'ataan universe kana keessatti namni hundi USSR morma. Uumamaa fi hawaa illee!
  Oleg sana booda yaada kenne:
  - Hitler ajjeesuun nuuf waan salphaa yoo ta"e hoo?
  Maargaariitaan mataa ishee haala hamaadhaan raaste:
  - Hyperwitch ajaja akkasii nuuf hin kennine! Kanaafuu ga'umsa amaataroota malee haa hojjennu. Kana malees, kun maal godha?
  Oleg Rybachenko ofitti amanamummaadhaan akkas jedhee deebiseef:
  - Baay'ee baay'eedha! Kana malees, Fuhrer, kun Fuhrer Afrikaa keessattis!
  Maargaariitaan yaada kennite:
  - Ammaaf fuulduratti haa falmannu, sana booda waa'ee Hitler ilaalla! Akkuma jedhan - osoo hin ariifatin ariifadhu!
  Oleg akkas jedhee sirbe:
  - Saffisni gaariidha, chisel hin cabsin... Namichi mukaa miti, ariitiidhaan maraate!
  Gurbaa fi intalli humna isaanii hundaan fiigan. Akkasumas Sverdlovsk gahuu dandeenye. Magaalattii Naaziin weeraramte sanas ittisuu jalqaban.
  Haleellaan kun wal duraa duubaan raawwatame.
  Ijoolleen miila qullaa turan. Maargaritaan uffata uffata uffatte, Oleg Rybachenko immoo gurbaa uffata gabaabaa uffate qofa. Garuu akka gootota dhugaa fi hin jilbeenfanneetti qabsaa'an.
  Oleg quba miila isaa qullaa ta'een cirracha darbatee, Fritz qoonqoo isaa bocee chirried:
  - Lafa inchii tokkollee hin kenninu!
  Maargaariitaan miila qullaa boombii darbattee akkas jettee qooste:
  -Copha miti, inchii miti, seentimeetira miti!
  Gurbaa fi intalli tokko qorra keessa wal lolan. Qajeelchitoonni kaanis isaan waliin turan. Baay'een isaaniis qorri bosonaa ta'us miila qullaa jiru. Akkasumas ijoolleen hin duune qorra bosona yoo hin sodaanne, yoo xiqqaate isaan miidhuu hin danda"an ta"e, ijoollee idileedhaaf balaa guddaa qaba.
  Kunoo qajeelchaan miila qullaa tokko, qubni isaa illee qorra irraa kan kaʼe bifa diimaa, ilkaan isaa qorra qabamee, jilbi isaas dhiitaʼe. Mucaan kun dhukkubbii guddaa keessa jira. Garuu kun ta'ee osoo jiruu, aariidhaan boombii boombii baay'ee fudhatee taankii Naazii jalatti darbatee, ofii isaatii dho'iinsa qawwee maashiniitiin rukutamee kufe.
  Kun gurbaa jabaadha...
  Yookiin intalli tokko, miilli ishee qullaa akka abaaboo diimaa ibsu, albuuda tokko daandii mastodons Jarmanii jalatti dhiibti. Ofii isheetii iyyitee duuti:
  - Biyya Haadha fi Istaaliniif!
  Yeroo qorraa, Saayibeeriyaa keessatti, yeroo foon hin duuneen hin eegamne miila qullaa ta'uun baay'ee nama dhukkubsa.
  Oleg fi Margarita illee qorra cimaa keessatti walakkaa qullaa taʼuu isaaniitti akkas hin gammadan. Garuu kolfaa fi sirbu, gurbaa jajjabeessuu barbaadu:
  - Eh, qorra, qorra, na hin qabbaneessin,
  Na hin qabbaneessin! Farda koo! Farda koo!
  Manneen adii!
  Ijoolleen dhiiraa fi shamarran, qorra hadhaawaa irraa miila isaanii diimaa fi halluu diimaa raasaa, akkas jedhanii sirban:
  - Qorroon nu hin dhaabu! Qorqorroon nu hin injifatu! Nuti qajeelchitoota warra Krauts ti! Faashistiin akka malee reebama!
  Ijoolleen akka gaariitti wal lolu! Garuu humnoonni garmalee wal hin qixxaatan. Istaaliin Sverdlovsk marfame irraa gara Novosibirsk baqate. Haa ta'u malee, Jaappaanonni reefuu baha irraa magaalaa kanatti dhiyaachaa jiru. Haala kamiinuu qorra Saayibeeriyaa illee hin sodaatan.
  Waraanni xumura haa dhufu.
  Qajeelchitoonni garuu abdii hin kutatan. Yeroo rakkisaa keessattillee ijoolleen gootummaan sirbu;
  Nuti qajeelchitoota, ijoollee komunizimii - .
  Ibidda, dunkaana fi gaanfa bilbilaa!
  Weerara faashismii abaaramaa - .
  Kan kufaatii aarii guddaa eegu!
  
  Lola kana keessatti maal dhabne?
  Moo lola diina waliin gooteen argatte?
  Dur ijoollee addunyaa qofa turre - .
  Amma immoo waraanni Biyya Haadha!
  
  Garuu Hitler tarkaanfii tokko gara magaalaa guddoo keenyaatti, .
  Bishaan bishaanii kun boombii lakkoofsa hin qabne darbate!
  Nuti Biyya Abbaa, samii caalaa bareedduudha - .
  Amma dhiha aduu dhiigaan guutame dhufteetti!
  
  Weeraraaf deebii hamaa ni kennina - .
  Ofii isaaniitii, wayyoo, dheerinaan xiqqaa ta'anis!
  Garuu billaa harka dargaggeessa dadhaboo keessa jira - .
  Legiyoonota seexanaa caalaa cimaa!
  
  Taankoonni avalanche booda avalanche haa ariifatan, .
  Qawwee sanas sadiitti qoodna!
  Poolisiin gara jabinaan duubatti haa kaayyeffatu, .
  Waaqni Qulqulluun garuu akka malee isaan adaba!
  
  Maal murteessine? hojii nagaa hojjedhu - .
  Kanaafis, wayyoo, dhukaasuun narra ture!
  Tasgabbiin duruu jibbamaa dha.
  Jeequmsii fi ayyaannis ni jira!
  
  Aniifi intala miila qullaa waliin fiigaa jirra - .
  Qorri bu'us akka dhagaa boba'aa qorra guba!
  Garuu sodaa hin qaban, ijoolleen ni beeku - .
  Faashistiin rasaasaan saanduqa du'aa keessa ni oofama!
  
  Kanaaf garee fokkisaa Krauts ajjeesan, .
  Abshaalonni hafan immoo fiigaa jiru!
  Waraana miillaa akka citaa lola keessatti balleessina - .
  Dargaggoonni ganna nuuf gufuu miti!
  
  Injifannoon bu'aa ba'iidha, Caamsaa, 2019 ni ta'a.
  Amma obomboleettiin qorraa qorra ciccitaa fi jabaa taʼeera!
  Mucaan miila qullaa, obboleettiin isaa miila qullaa, .
  Ijoolleen umurii isaanii ciccitaa uffachuun kabajan!
  
  Humnoonni kun nu keessaa eessaa dhufu - .
  Dhukkubbii, qorra, barbaachisummaa sana dandamachuuf!
  Hiriyaan isaa tokko jala awwaalichaa yommuu safaru, .
  Hiriyaan tokko yommuu boo'u nan du'a!
  
  Kiristoos nu eebbise qajeelchitoota, .
  Innis, Biyyi Abbaa Rabbiin isiniif kenne!
  Kun amantaa hunda caalaa isa jalqabaati, .
  Sooviyeet, biyya qulqulluu!
  Funyaan isaanii irrattis kolfa qabatanii du'u. Ijoolleen dadhabina hin beekan... Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova torban guutuu wal lolan. Garuu Sverdlovsk ni kufe. Kutaan waraanaa harka kennate - haalli sun abdii akka hin qabne itti dhaga'ame. Qajeelchitoota qofatu harka kennachuu dide.
  Jarreen miila qullaa muraasni immoo abdii kutannaa guddaa argatan. Qorra hamaa irraa kan kaʼe jecha jechaatti bifa diimaa qabu, qorra keessaa fiigan. Qawwee maashinii fi qawwee jalattis du'an.
  Oleg Rybachenko fi Margarita illee baayyee barruu turan, garuu ammas Sverdlovsk jalaa miliqan. Sana booda gara Novosibirsk deemne. Qorqorroo, qorra, halkan dheeraa.
  Gurbaa fi shamarreen fiigaa jiru, gaddanii fi baay'ee aaranii jiru.
  Maargaariitaan akkas jetteetti:
  - Hyperwitch addunyaa kana gargaaruu danda'a! Ta'uu baannaan nafxanyaan injifata! Kun dhuguma jal'ina addunyaa maraati!
  Oleg Rybachenko ol utaalee, dachaa torba somersault keessatti qaxxaamuree, fi haala loojikii ta'een yaada kenne:
  - Addunyaa kanarra haqni tasumaa xiqqaadha! Fakkeenyaaf, maanguddoonni maaliif rakkatu? Kana malees, namni hundi jechuun ni danda'ama ala! Namni tokko yeroo dargaggeessa ta'e immoo tamboo xuuxa, ni dhuga, kana caalaas waan hammaatu, fayyaas ni qabaata! Haqni maanguddoon rakkatu eessa jira?
  Maargaariitaan kana irratti salphaatti walii galte:
  - Haqni uumama keessa hin jiru!
  Oleg Rybachenko hamma tokko naively jedhee gaafate:
  - Waaqayyo immoo eessa ilaalaa jira?
  Maargariitaan intalli miila qullaa uffata qaawwa qabu uffatte kun akkas jettee yaada kennite:
  "Tarii haqni biyya lafaa irratti akka moo"atuuf ofuma keenyayyuu akka waaqa ta"uu qabna ta"a!" Kun ogummaa Uumaa ti!
  Oleg Rybachenko ofitti amanamummaadhaan mirkaneessee jira:
  - Warra du'an du'aa kaafna jedheen amana!
  Intalti terminator akkas jechuun mirkaneessiteetti:
  - Eeyyee, ani kana nan amana, beekamaadha!
  Ijoolleen gara Novosibirsk fiiguun ittisa magaalaa kanaa irratti hirmaatan.
  Magaalaa guddittii dhumaa jechuun ni danda'ama to'annoo Waraana Diimaa jala jirtu keessatti wal lolan.
  Istaaliin duraanuu Hitler waliin mari'achaa ture, yoo nageenyi dhuunfaa isaa mirkanaa'e harka kennachuuf walii gale. Fuhrer kanaaf qophaa'aa ture, keessumaa yoo warri paartii tasgabbaa'an.
  Jaappaanonni duraanuu Novosibirsk baha irraa weeraranii turan. Kanaaf carraan miliquu qabatamaan hin turre. USSR du'aa turte.
  Oleg Rybachenko fi Margarita Korshunova Naazii irratti dhukaasuun miila qullaa boombii darbatan. Ammas waan tokko abdachaa turan.
  Isaan cinaatti qajeelchitoonni turan. Saayibeeriyaa keessatti qorri cimaan mudate keessatti, ijoolleen hundi miila qullaa fi uffata qajeelchaa ganna krawattii qabu uffataniiru. Akka gootaatti du'an.
  Miilli isaanii akka miila hantuutaa diimaa siʼa taʼu, qubni isaaniis halluu diimaa taʼe.
  Qajeelchitoonni garuu abdii hin kutanne.
  Faashismii jalatti ni harka kennatu!
  Oleg Rybachenko miila mucaa isaa qullaa ta'een boombii darbate. Taankii Jarmanii sadii yeroo tokkotti mataa isaaniitti dhiibee akkas jedhee xuxxuqe:
  - Injifannootti nan amana!
  Maargaariitanis quba qullaa isheetiin nama ajjeesaa argame tokko darbattee akkas jettee qoosti:
  - Anillee amaneera, hanga dhumaattis nan amana!
  Magaalaa Sooviyeet isa dhumaatifis dheekkamsa abdii kutannaatiin lolan. Taʼus garuu jilbeenfachuudhaaf hin turre.
  Oleg Rybachenko, ijoollee qajeelchitootaa kanneen akka du"aatti jechuun ni danda"ama qorraan qabbanaa"an gammachiisuuf jecha, quuqama guddaadhaan sirbe;
  Ani dargaggeessa loltuu Haadha Raashiyaa, .
  Biyya jabaa, biyya biyyoota hundaa...
  Biyyi dhalootaa kana caalaa bareedduu uumama cufa keessa hin jiru, .
  Istaaliin foorjii jalatti krawattii hidhe!
  Qajeelchaa ta"uun gammachuu fi waamicha, .
  Hundaafuu kana jechuun ati tajaajilaa biyyaati jechuudha.
  Yuunivarsiitii guddisuus ni dandeessa - .
  Tooftaa seexanaa-seexanaa balleessuu.
  Bara '41 yeroo ganni dhufu, .
  Obomboleettiin ji'a Juun nuuf qilleensa'aa jira...
  Naannichi akka hiyyeessa ta'u hin barbaannu,
  Gammachuuf, amani - Biyyi Abbaatu uumame!
  Aniifi intalti Nafxanyaa duukaa bu'ee eegaa jirra, .
  Kana dura qawwee maashinii arganne.
  Akkasumas Hitler kan maraate nama aarsu, .
  Gareen keenya Nafxanyaa milkaa'inaan injifate!
  Jaalalleewwan durbaa miila qullaa ta'aniiru, .
  Qorqorroon reefuu qola qullaa jalatti cirrachaa jira.
  Qorqorroo fi funyaan gara halluu diimaa, .
  Garuu ibiddi qulqulluun lubbuu keenya ho'isa!
  Safartuu mormitoota keenyaa osoo hin beekin rukunna, .
  Halkaniis guyyaas nagaa siif hin kenninu!
  Boombii boombii gara echelons irratti balali'ee gara tuuta, .
  Akkasumas qondaaltota qawwee isnaayiparaa qaban.
  Faashistoonni bakka kamittuu deeggarsa argachuu hin danda"an, .
  Qajeelchituu keenya, goota detachment...
  Dandeettii, gaara muruun yoo si barbaachise, .
  Kunoo taankiin Hitler akka shugguxii gubaa jiru.
  Ummanni aarii guddaadhaan hiriire - .
  Haqa, hamilee fi kabajaaf.
  Galaana obomboleettii keessas reef hin jiru - .
  Kan taa'u nu taasisa ture!
  Barliin seenne, Komsomol tti makamne, .
  Shamarran waliin miila qullaa lafaan rukutuu irraa kaasee addunyaa guutuu!
  Damma injifannoo Caamsaa samii, 2019 keessa afuura baasna.
  Amma milkaa'inni keenya ifaan bara baraa ta'eera!
  
  
  
  
  . ALEXANDER THE III WAGGAA JAATAMII SADII JIRAATE
  Tsar dinagdeenis impaayera kana cimseera. Jeequmsi ykn warraaqsi waan hin jirreef dinagdeen yeroo hunda guddachaa ture. Akkasumas Raashiyaan sababa du'a gadi aanaa fi naannoowwan kaaba Chaayinaa fi Kooriyaa walitti makamuu isaaniitiin Waraana Addunyaa Tokkoffaatti baay'ina ummataa qabdi turte. Waraannis guddaa ture. Akkasumas taankiiwwan salphaa jalqabaa kanneen walduraa duubaan mul'atan, akkasumas xiyyaaronni maqaa adda addaa qaban hedduun mul'atan.
  Wayyoo, Aleeksaandar Sadaffaan injifannoo Waraana Addunyaa Tokkoffaa arguuf hin jiraanne, garuu kun duraanuu gara Niqolaas Lammaffaatti deeme.
  Mootiin haaraan kun teessoo cimaa, haadha manaa biraa, dhaaltuu fayyaa, namoota miliyoona dhibba lamaa fi saddeettamaa, akkasumas loltoota miliyoona lamaa fi walakkaa mootummoota yeroo nagaa keessa turan qaba ture.
  Kanaaf ija jabinaafi ogummaadhaan falmuu dandeessa! Kana malees, Raashiyaan taankii salphaa qawwee maashinii qabanis qabu, garuu kanneen ulfaatoo ta'an reefu mul'ataniiru. Ilma Mendeleeviin kan hojjetamedha.
  Kanaaf waraana mootii dhaabuu hin dandeessu!
  Niqolaas 2ffaan Jarmanii fi Oostiriyaa waliin waraana seene... Loltoonni Raashiyaa Galishiyaa, Bukoviinaa qabatanii, Oostiriyaa irratti kufaatii walduraa duubaan geessisan. Jalqaba irratti lola Baha Prussia keessatti godhame, garuu booda haaloo ba'anii Koenigsberg irraa kutan. Michoonni Jarmanoota Paaris irraa dhiiban... Loltoonni Raashiyaa Krakow fudhatan, lakkoofsaan olaantummaa qabaachuun, qorri ta'us, haleellaa itti fufe, Budapest dhiyaate. Jarmaniin dhimmichi mo"amuu akka urgaa"u arguun, nagaa haala giddu galeessaan akka ta"u yaada dhiheessite.
  Jarmanoonni Klaipeda fi lafa Poolaandi keessaa gar tokko Raashiyaaf kennuu, akkasumas beenyaa kaffaluuf waliigalaniiru. Faransaay gara kutaa naannoo kanaan dura Bismarck jalatti qabamteetti, xiqqoo immoo gara Deenmaarkitti deebite.
  Oostiriyaa-Haangaariin kutaa Bukoviinaa fi Krakow kan taate Gaalisiyaa dabarsitee kennite. Impaayerri garuu hin kufne. Raashiyaan lafa Islaawotaa, waan yeroo tokko qaama Kiivaan Ruus ture hunda deebiftee argatte, Mootummaa Poolaandis babal"iste.
  Türkiye fi Jaappaan akkuma Xaaliyaanii waraana kana seenuuf yeroo hin arganne. Kana jechuun, Waraanni Addunyaa Tokkoffaa, dhugaa dubbachuuf, hin taane. Kanaaf xiqqoo waldhabdee. Niqolaas 2ffaan aangoo isaa cimsee achiis yeroo dheeraadhaaf nagaadhaan bulche.
  Raashiyaan garuu waraana kana Afgaanistaan keessatti dabarsite - dhumarratti Ingilizoota waliin qoodde. Sana booda Iraan Biriteen waliin qoodamte.
  Raashiyaan akkasitti qabeenya ishee babal"iste. Garuu rakkoon dinagdee fi Kufaatiin Guddaan bara 1929 dhufe... Bara 1931 Jaappaan Turkii waliin tumsuun Raashiyaa Tsaris irratti waraana jalqabde. Garuu dhugaa jiru keessatti of ajjeesuu ture. Doonii Tsarist kan Paasifikii ajaja Kolchak jalatti ture Jaappaanota injifate. Akkasumas waraanni lafaa akka waliigalaatti dachaa hedduu cimaa ture.
  Waa"ee Turkii kanuma jechuun ni danda"ama. Diina dogoggoraa irratti akka ol ba"an beekamaadha.
  Raashiyaan Tsarist loltoota lafa buusuun Jaappaan qabachuu dandeesse. Sana booda loltoonni Raashiyaa dhumarratti Turkii dhuunfatan. Akkasitti barri Impaayera Usmaaniyaa xumurame.
  Akkasumas Tsar Niqolaas 2ffaan ulfina isaa fi humna Raashiyaa dabale. Emperor ulfina qabeessa kun hanga bara 1936tti kan bulche yoo ta"u, akkasumas umrii isaa waggaa jaatamaa fi saddeetitti du"e.
  Itti aansee ammoo Aleeksee 2ffaan dhufe. Walumaagalatti dhiira guutummaatti fayyaa qabuu fi umriin isaa waggaa soddomii lamaa. Haati isaa adda waan turteef, Aleeksaandar Sadaffaan gaaʼela lubbuu namaa galaafatu kana hin hayyamne.
  Aleeksii 2ffaan Sa"uudii Arabiyaa Biriteen waliin qooduun dhuunfachuu xumure.
  Wiilhelm 2ffaan hanga bara 1941tti teessoo Jarmanii irratti bulchaa ture. Mootiin kun waggoota shantamii tokko aangoo irra ture! Yeroo dheeraa!
  Amma garuu ilmi isaa Ferdinand teessoo irra jira. Akka Hitler illee hin urgaa'u. Seenaa biraa.
  Ammas nageenyi jira. Koloniin hundi qoodamaniiru. Mussoliniin Itoophiyaa dhuunfate.
  Kana caalaa wanti qoqqoodamu hin jiru... Biriteen garuu yeroo rakkisaa keessa jirti. Rakkoo diinagdee keessas jira.
  Kanaaf Ferdinaand qabeenya koloneeffataa Faransaayii fi Biriteen akka qooduuf Aleeksii Lammaffaaf yaada dhiheesse. Akka, dhuguma, hammam lafa kana ilaaluu dandeessa.
  Haala kanaan Mussolini, Ferdinand fi Alexei II waliigaltee isaanii walitti qaban.
  Garuu beekamaadha, Raashiyaan, yeroo kanatti, Chaayinaa hunda jechuun ni danda"ama mo"achuu fi dinagdee, damee waraanaa fi baay"ina ummataatiin nama kamiyyuu caalaa dachaa baay"ee cimaa ta"uu dandeesseetti.
  Tsar Alexei akka waliigalaatti yaada kana raggaasisee waliin akka jalqaban murteesse.
  Ferdinaand kana booda dargaggeessa hin turre. Innis of eeggannoo godheera.
  Haataʼu malee, Caamsaa 15, 1945 waraanni jalqabe. Jarmanoonni ammas socho'an
  Beeljiyeem waliin taphateen...
  Waraanni tsaris immoo kolonii Ingilizii keessa darbee Gibxii keessa fiigaa ture.
  Raashiyaan loltoota miliyoona kudhanii fi kutaalee dhibba shan qabdi turte, ofitti amanamummaadhaan
  Injifatte. Namni ishee dhorkuu hin dandeenye fakkaata ture.
  Ji'a lama keessatti waraanni tsaars Hindii, kibba Iraan, qabeenya Ingilizii Sa'udii Arabiyaa, Masrii, Sudaan fi Indoochaayinaa harka caalu qabate.
  Garuu Jarmanoonni Beeljiyeem qofa dhuunfachuu danda'an, karaa gara Paarisitti dhiyaatan irrattis dhaabbatan. Hoolaandiinis waraana kana seente.
  Raashiyaan Tsarist ji'a lamaaf dabalataan qabeenya Biriteen Eeshiyaa keessa jiru qabattee Indooneeshiyaa xumurte. Sana booda Awustiraaliyaa buute Afrikaa keessa socho'e.
  Jarmanoonni Paaris fudhachuuf yaalan, garuu haleellaan isaanii duubatti deebi'e. Haa ta'u malee waraanni sun mo'amaa ture. Xaaliyaan qabeenya Afrikaa Biriteen fi Faransaayis qabatte.
  Ji'a shanaffaa keessa qofa loltoonni tsaar Awurooppaa gahuu jalqaban. Lolli kun ammallee Afrikaa fi Awustiraaliyaa keessatti gaggeeffamaa ture, garuu reefuu xumuramaa ture. Lafa dhabuun baayyee kan dadhabde Oostiriyaa-Haangaariinis gama gamtaa kanaan waraana kana seene.
  Jarmanoonni Hoolaandi qabachuu danda"aniiru. Isaanis ejjennoo isaanii fooyyessanii turan.
  Ji'a lamaaf ammoo Raashiyaan Tsaris Awustiraaliyaa fi Afrikaa qabachuu xumurte. Akkasumas dhuma baatii Adoolessaa qofa, qorra keessa qofa, haleellaan haaraan loltoota Jarmanii fi Raashiyaa, Paaris bira darbee jalqabe.
  Haala kana keessatti humnoonni duraanuu garmalee wal hin qixxaanne turan. Loltoonni Faransaay-Ingilizii injifataman. Paaris immoo marfamtee jirti.
  Guyyaa waggaa haaraa immoo garrison harka kennate... Sana booda loltoonni tsarist fi Jarmanii torban sadii keessatti Faransaay hunda booji"an. Sana booda boombii Biriteen irratti darbachuun jalqabe... Koloniin hundis gamtaa kanaan qabame.
  Biriteen Caamsaa 1946, duraanuu dhiiga kan hin qabnee fi boombiin rukutamte
  Harka kennate.
  Akkasitti waraanni guddaan biraa xumurame. Raashiyaan kolonii hunda jechuun ni danda'ama ofii isheetiif fudhatte. Jarmaniin xiqqoo argatte, Xaaliyaan waan tokko qabde, Oostiriyaa-Haangaariin immoo waan fakkeenyaa argatte.
  Jarmanoonni kolonii gurguddaa eegaa ta'us, fi baay'ee xiqqaa kan argatan, Morookoo qofa, garuu Jarmaniin walnyaatinsa ishee keessatti hammatte: Beeljiyeem, Hoolaandii fi Faransaay hanga Poort de Kaaliitti.
  Kana malees, Raashiyaan tsarist Jarmanoota gara Naamibiyaa fi waan kanaan dura kan isaanii tureetti deebifte.
  Gabaabumatti haala kamiinuu addaan baasnee nagaa uumne...
  Nagaan dhufe... Bara 1953 Raashiyaan boombii atoomikaa argatte, waggaa tokko booda Jarmanis argatte. US bara 1960tti meeshaa niwukilaraa argatte.
  Haala kanaan madaalliin sodaa ni ka"e.
  Akkasumas bara 1955tti, koosmonaawtiin Raashiyaa inni jalqabaa kubbaa tokko naanna'ee gara hawaatti balali'e. Akkasumas bara 1961tti Raashiyaan miila ji'a irra kaa'an.
  Bara 1983 immoo gara Maarsiitti! Ameerikaanoonni bara 1971 gara ji'aatti balali'an, Jarmanoonni ammoo bara 1984. Oostiriyaa-Haangaarii fi Jarmaniin walitti makamuun mootummaa tokko ta'an. Siwiidinii fi Noorweey ofiin of bulchuu fi ofiin of bulchuu qabaachuun qaama Raashiyaa ta'an.
  Biyyoonni kaanis suuta suutaan walabummaa isaanii dhaban.
  Bara 1987tti koosmonaawtoonni Raashiyaa gara Veenus balali'an. Bara 1992 gara Meerkikuriitti. Akkasumas bara 1999 gara Pilutootti.
  Sirni aduu master ta'ee jira.
  Impaayeroonni niwukilaraa sadii uumaman: Jarmanii Guddittii, USA fi Raashiyaa Guddittii.
  Aleeksii 2ffaanis bara 1972tti umurii waggaa jaatamaa fi saddeetitti du'e. Itti aansee ilmi isaa Aleeksaandar inni afraffaan dhufe. Mootiin kun yeroo teessootti ol bahu umriin isaa waggaa afurtamii tokko ture. Kan nama ajaa'ibu ammoo Aleeksaandar Afraffaan waggoota jaatamaa fi saddeet jiraatee bara 1999tti du'e. Ilmi isaa Vladimir inni Sadaffaan immoo teessoo mootummaa irra taa'e. Bara 2013tti waggoonni dhibba afur sirna mootummaa Romanov kabajamaniiru.
  Ammaaf Raashiyaan miila ishee jabeessitee jirti. Garuu ammallee Jarmanii fi USA akka dorgomtoota ishee addunyaa kanarra jiru. Impaayerri Tsarist kolonii ishee waliin ta'uun naannoo addunyaa walakkaa xiqqoo ol fi baay'ina ummata addunyaa harka sadii keessaa lamaa ol of keessaa qaba ture. Raashiyaan cimtuudha, garuu hanga ammaatti qofa miti.
  Raashiyaa bulcha, Vladimir sadaffaa bara 2019 waggaa jaatamaa fi torba guute. Hedduun isaanii akkuma mootota darbanii waggaa jaatamaa fi saddeet jiraata moo akka tasaa ajaa'ibaa kana addaan kuta?!
  Gidduu kana meeshaaleen farra niwukilaraa Raashiyaa keessatti hojjetamaa jiru. Meeshaan niwukilaraa akka hin jirre, Raashiyaan Jarmanii fi Ameerikaa haala gaariin dandamachuu akka dandeessu ifaadha. Namoota baay'ee fi loltoota baay'ee qaba. Qulqullinni meeshaa waraanaas ni caala!
  Ammaaf garuu meeshaan niwukilaraa jira, wanti hundi ammallee hin mo'amne. Garuu meeshaaleen farra niwukilaraa baayyee dammaqinaan hojjetamaa waan jiraniif carraan injifannoo murtaa'e jira.
  
  KUFAA GIBRALTAR
  Abbaan irree Ispeen Firaankoo seenaa dhugaa irraa adda ta'ee loltoonni Jarmanii masaraa Ingilizii Jibraltar akka haleelan walii gale. Jijjiirraa kanaan Ispeen lafa Ingilizii fi Faransaay tokko tokko Afrikaa keessatti argatte.
  Haleellaan ajaja Mainstein jalatti raawwatame halkan Adoolessa 25, 1940 hanga Adoolessa 26. Akkuma ta'etti Ingilizoonnis sochii waraanaa akkasii kanaaf guutummaatti qophii waan hin turreef Naaziin masaraa humna guddaa akkasii kana dhukaasa irraa qabachuu danda'aniiru.
  Kufaatiin isaa adeemsa waraanaa irratti jijjiirama guddaa fideera. Wehrmacht humna fageenya gabaabaa irratti gara Afrikaatti dabarsuu kan danda"e yoo ta"u, Ingilizoonnis Baha irraa gara Galaana Meditiraaniyaanii akka hin seenne dhorkamaniiru.
  Ajajni Jarmanii kutaalee hedduu gara Afrikaa ikuwaatooriyaal erge. Kana malees, koreen Rommel gara Liibiyaatti kan jijjiirame yoo ta'u, kunis dhugaa jiru irraa ji'oota hedduu dursee ture.
  Ingilizoonnis dabaree isaatiin haleellaa Xaaliyaanota Itoophiyaa keessa jiran dhiisanii Masrii keessatti ejjennoo isaanii cimsuu jalqaban. Haa ta'u malee, Rommel isaan dursuu danda'eera, sababa haleellaa dursee raawwateen loltoota koloneeffataa injifachuun Aleeksaandiraa fi Kaayiroo qabate. Ejjennoo Biriteen Afrikaa keessatti qabdu caalaatti walxaxaa ta'e. Jarmanoonni duraanuu Sulula Suweez ga"anii gara Baha Giddugaleessaatti daran tarkaanfachuu sodaachisaa turan. Kana malees gara Sudaan deemuuf carraan ni jira ture.
  Dhugaadha, Xaaliyaanota Giriik keessa jiraniif wanti gaarii hin turre, garuu humni dabalataa Jarmanii irraa dhufuun haala sana baraare.
  Hitler rakkoo tokko qaba ture: USSR haleelu moo Biriteen xumuruu? Milkaa'inni Wehrmacht Afrikaa keessatti murtee lammaffaa - warra dhihaa keessatti harka bilisaa ofiif kennuu kakaase. Qophiin waraanaa USSR Fuhrer sodaadhaan guutus.
  Waraanni Diimaan jabaachaa ture, garuu Jarmanoonni lamaan isaanii iyyuu biratti hojii malee taa'aa hin turre. Bara 1941tti oomishni taankii bara 1940 wajjin wal bira qabamee yoo ilaalamu dachaa lama kan dabale siʼa taʼu, oomishni xiyyaaraa dachaa lamaa fi walakkaa jechuun ni dandaʼama.
  Naaziin boombii dhoosuu fi Maaltaa irratti bu'uu raawwatan. Sana booda Rommel ittisa Sulula Suuez fi Iraaq bulchiinsa Ingilizii irratti fincilte cabsee seene. Jarmanoonni Kuweeti fi guutummaa Baha Giddugaleessaa salphaatti mo'atan. Istaaliin tooftaa eegaa ilaaluu jedhutti cichee ture. Garuu Churchill mata jabinaan waraana kana itti fufe. Warri Wehrmacht Iraan ga"ee gara kibba Afrikaatti garagale.
  Barri 1941 xumuramuutti ture. Omishni doonii bishaan jalaa waan dabaleef, Biriteen kolonii ishee dhabde. US akka malee amala qabaatte. Garuu Jaappaan hojii malee taa'uu waan hin dandeenyeef Muddee 7 Buufata Doonii Peeruu rukutte. Paasifikii keessatti waraanni haaraan jalqabameera. Hitler immoo ammas karoora USSR irratti haleellaa raawwachuuf qabu dhiisuu qaba ture.
  Jaappaanota gargaaruu qabna, Iraanii fi Hindii, akkasumas Afrikaa Kibbaa qabachuu qabna. Hunda caalaa immoo Biriteen mataa ishee. Kana malees, xiyyaaronni boombii Ameerikaa meeshaa taphaa miti. Isaanis Third Reich irratti rakkina guddaa fiduu danda'u. Akkasumas haleellaa boombii naannoo Ingilizii irraa raawwachuun baay"ee mijataadha.
  Kanaaf Fuhrer bara 1942 yaada Baha weeraruu dhiisuuf dirqame.
  Balaan Istaaliin ofii isaatii fuuldura banaa ture, garuu... Amala Istaaliin beekuu qabda. Imaammata alaa irratti baay'ee of to'ata. Waraanni Finfinnee waliin godhame Abbaa Irree Diimaa daran of eeggannoo akka godhu godhe.
  Yeroo USSR humna kuufachaa jirtuu. Lakkoofsi aviyeeshinii Guraandhala 1, 1942 konkolaattota kuma soddomii lama, fi taankii, kuma digdamii shan ol, dabalataan taanketoota kuma sadii biroo gahe. Walumaagalatti, Istaaliin qacarrii korporeeshinii makaanaayizeeshinii 20 xumuruuf karoorfate, walumaa galatti taankii konkolaattota kuma 32, kanneen keessaa kuma 16.5 KV maqaa adda addaa fi T-34 isa haaraa turan. Dabalataan, taankiin T-50 ammallee hojjetamaa ture, konkolaataan sun salphaa ta'us.
  Jarmanoonni, Matilda fi taankii kruuzarii tokko tokko waliin wal-qunnaman, akkasumas odeeffannoo Ingilizoonnis taankii ulfaataa hojjechaa akka jiran qabaachuu isaaniitiin, akkasumas mastodon mataa isaanii hojjechuu jalqaban. Duraan dursee "Tiger" kan qawwee 88-mm qabu, fi qawwee 75-mm kan hin seenne kan barmeela dheeraa qabuun hidhate.
  Waa'ee ijaarsa taankii Sooviyeet irrattis odeeffannoon ture. Taankiin KV-2 agarsiisa guyyaa Caamsaa Addabaabayii Diimaa irratti hiriira kan bahe yoo ta'u, soddomii afur odeeffannoo tokko tokko qaban.
  Haala kamiinuu yoo ta'e, yeroo Speer Ministeera Meeshaa Waraanaa fi Rasaasa Impaayera hoogganu, guddinni teeknooloojii saffisaan deeme. Hitler taankii addunyaa kanarraa hundarra gaarii ta'e, fi kanneen ulfaatoo ta'an qabaachuu barbaade. Garuu hanga ammaatti Jarmaniin USSR gadi akka turte ifaadha. Lamaanuu baay'ina konkolaataa fi qulqullina isaanii. Hagayya 1941tti oomishni taankii KV-3 jalqabe. Konkolaataan kun toonii 68 irratti baayyee ulfaataa ta'ee argame, garuu qawwee 107 mm kan saffisa pirojektiilii jalqabaa sekondii tokkotti meetira 800 qabu hidhateera. Kunis "Tiger" kan, karaa biraatiin, ammallee oomishaaf hin galle irratti faayidaa isheef kenne.
  KV-5 kana caalaa humna guddaa kan qabu yoo ta'u, ulfaatina toonii 125 kan qabuu fi qawwee lama kan qabu ta'ee argame. Dhugaadha, konkolaataan ulfaataa akkasii waraana Sooviyeet irratti rakkoo gatii isaa caalaa uume. Akkasumas bara 1942tti, KV-4 variant ulfaatina toonii 107 qabu tajaajilaaf fudhatame. USSR taankii ulfaataa addunyaa irratti qabduun, akkasumas humna guddaa qabuun boonuun sirrii ta"uu dandeessi.
  Garuu Jarmaniin aviyeeshinii keessatti guddina gaarii argatteetti. Yu-188 yeroo gara oomishaatti seenu saffisa loltootaa wajjin wal madaalu horate. DO-217nis nama gaarii fakkaata ture. Xiyyaaronni jeettiis dammaqinaan hojjetamaa turan. Biriteen xiyyeeffannoo guddaa waan turteef, seenaa dhugaa caalaa xiyyaarota boombii jeettii irratti xiyyeeffannaan kennameera.
  Jarmanoonni hojii garbaa dammaqinaan itti fayyadamaa turan. Gurraachonni baay"inaan Afrikaa irraa galfamaniiru. Hojjettoonni gurraachonni ajajamoo, jajjaboo, garuu ogummaa kan hin qabne turan. Hojii gargaarsaaf kan oolu turan.
  Garuu Awurooppaa to"achuudhaan Jarmanoonni hojjettoota gahumsa qaban gahaa bobbaasuu danda"u turan.
  Speer Hitler sagantaa Yihudoota balleessuu akka hin hordofne, garuu xiyyaaraa fi meeshaalee oomishuuf akka isaan fayyadamu amansiisuu illee danda"eera.
  Bet kun haleellaa qilleensaa Biriteen irratti raawwatamuu fi waraana guddaa galaana jalaa irratti raawwatame irratti ture.
  Haa ta'u malee Ameerikaan waldhabdee kana keessa seenuun ishee warra Krauts mataa dhukkubbii dabaluudhaan lakkoofsa paakkii lukkuu haalaan akka dabalu isaan dirqisiise.
  Jarmaniin oomisha xiyyaarota boombii fi xiyyaarota tarsiimoo ta"an yeroo booda akka beeksistu dirqamte. Duraan dursee Yu-288 fi Yu-488 - motora afur kan qaban. Garuu guddinni fi xumurri isaanii yeroo fudhate. Fooyya"iinsi ME-109 "F" akka waliigalaatti konkolaattota Biriteen mormituu malu ture. Garuu misoomni ME-209 akkuma ME-210 fashalaa'e.
  Xiyyaarri XE-177 dive bomber jedhamullee hin milkoofne. Garuu Speer lakkoofsaan deebisee injifate. Kana malees, Focke-Wulf gama meeshaa waraanaatiin loltuu humna guddaa qabu ta'uun dadhabina ME-109 tokko tokko beenyaa taasiseera. Akkasumas manni barumsaa balalii Jarmanotaa warra Ingilizii caalaa, kana caalaas warra Ameerikaa caalaa ta"ee argame. Caamsaa 1942tti Naaziin Afrikaa Kibbaa qabate. Akkasumas iskuwaadroonni Ameerikaa Maadagaskaar gahe. Lolli Midway Ameerikaanotaan mo"ame: Kaapteeniin sadarkaa sadaffaa, kan lola kana keessatti gahee murteessaa taphate, xumurame, kan nama ajaa"ibu, Madagaaskaar keessatti. USAn Afrikaa keessatti buufata ishee eeguu fi Naaziin akka hin boqonne barbaadde. Garuu kun ejjennoo isaanii Paasifikii keessatti haalaan hammeesse.
  Dhugaadha, Jaappaanonni hamma dandaʼametti hin sochoone. Lolli odola Hawaayiif godhame harkisee itti fufe.
  Naaziin Afrikaa fi kuufama meeshaalee jallisii tarsiimoo guddaa to"achuu isaanii, akkasumas Hindii fi Iraan qabatanii turan. Qabeenyi to"annoo Raayich Sadaffaa jala jiru baay"ee guddaa ta"us, ammallee daakuun barbaachisaadha.
  Lolli qilleensaa Biriteen irratti godhamu akkasitti ifa miti. Yeroo hunda oomisha xiyyaaraa dabaluudhaan, Jarmanoonni dhiibbaa isaan irratti godhan, garuu ol"aantummaa guutuu hin turre. Hanqinni humna aviyeeshinii tarsiimoo fi gargaarsi Ameerikaa dhiibbaa kan uume yoo ta"u, yeroo sanattillee dooniiwwan bishaan jalaa gahaa hin turre. Torpedoo dinqii abdiin hedduun ittiin pinned ta'e immoo nu gaddisiise.
  Fuhrer bara 1942tti Biriteen keessa bu'uuf ija hin jabaanne. Xiyyeeffannaan humna galaanaa fi doonii bishaan jalaa cimsuu irratti kennameera. Kanuma waliin dooniiwwan xiyyaara fe"umsaa fi dooniiwwan waraanaa hojjetaman. Dandeettiin oomishaa gahaan ture, garuu wanti hundi yeroo fudhate.
  Misaa'eloonni balistikii sadarkaa A jedhamanis haala gaariin sirreeffamuu qabu turan. Garuu pirojektiilii roobootii V-1 jumlaan oomishamuu jalqaban. Konkolaattonni gatii salphaadhaan hojjetan, bobaʼaa salphaadhaan kan hojjetan siʼa taʼu, balaliistota akka isaan hin barbaachifne faayidaa shakkii hin qabne qabu turan.
  Hitler qabeenya uumamaa daangaa hin qabnee fi kuufama humna namaa waan argateef lubbuu balaliistota Jarmanii baraaruu barbaade. V-1n oomishuuf salphaa fi nama hin qabne waan ta'eef furmaata hundarra gaarii ta'e fakkaata ture. Akkasumas pirojektiilii roobootii akkasii kumaatamaan lakkaa'aman kufaatii bara 1942 irraa eegalee Landan irratti roobaniiru.
  Kanuma waliin Jarmanoonni misooma jeettii boombii Araadoo fi misaa'ela balistikii saffisiisan.
  Istaaliin eeguu fi humna kuufachuu itti fufe. Bara 1942tti USSR taankii haaraa KV fi T-34 kuma shan fi walakkaa, akkasumas maqaa durii gara kuma tokkoo, gara dhibba shan haaraa salphaa T-50 fi T-60 fi taankii amphibious dhibba lama oomishe. Gareen xiyyaaraas dabaleera - xiyyaaronni haaraa fi durii gara kuma kudha shan tajaajila seenaniiru. Hanqinni balaliistotaa illee ture. Omishni Katyushas suuta suutaan dabaleera.
  Naazii Jarmaniin xiyyaarota kuma soddomaa ol oomishte, garuu lola irratti kasaaraa guddaa argatte. Jarmanoonni taankii gara kuma jahaa fi walakkaa oomishanii turan. Hunda caalaa T-3 fi fooyya'iinsa haaraa T-4 kan qawwee dheeraa barmeela 75-mm qabu. "Tigers" haaraa dhibbaa ol xiqqoo kan oomishaman yoo ta"u, "Panthers" ammallee prototype qofa.
  Garuu qawween haleellaa MP-44 kan Schmeister dizaayiniin hojjetame gara walduraa duubaa kana seenuu jalqabe. Seenaa dhugaa irraa adda ta'ee, maashinichi hanqina sibiilota sibiilaa hin taane tilmaama keessa galchuun hojjetamuu hin qabu ture. Kunis qawwee haleellaa salphaa taʼe, sibiilli alayidii qabu akka hojjetamu saffisiise.
  Kanaaf Jarmanoonni meeshaa waraanaa xixiqqaatiin faayidaa argachuu jalqaban. Garuu qawween maashinii loltoota hunda deebisee hidhachiisuufis yeroo isaan barbaachisa ture.
  Garuu doonii bishaan jalaa, bakka oomishni ji'atti doonii bishaan jalaa afurtamaa hanga shantama ga'u keessatti, Jarmanoonni dhuguma walqixa hin qaban.
  Doonii bishaan jalaa saffisa guddaa qabu kan haayidiroojiinii peerooksaayidiin hojjetan mul'ataniiru. Hojiin sagantaa niwukilaraa keessattis saffisaa dhufeera. Akka carraa ta'ee qabeenyi baay'eedha. Akkasumas dogongorri fiizisistoonni Jarmanii giraafiitii akka moodereetaraatti hin mijatu jedhanii hojjetan illee balaa guddaa hin taane. Afrikaa dabalatee warshaaleen bishaan ulfaataa oomishuuf gargaaran hedduun ijaaramaniiru.
  Kanaafuu mee haa ilaallu, garuu riyaaktarri niwukilaraa Naazii Muddee 1942 hojii jalqabe. Ameerikaanota caalaa xiqqoo dursee illee. Galaana Paasifikii keessatti mo'amuun booda walitti bu'iinsi hamaan gidduu isaaniitti eegale. Akkasumas maallaqni sagantaa niwukilaraa kanaaf oolu akka addaan cite beekamaadha.
  Jalqaba bara 1943 Hitler Waraana Waliigalaa labsuu fi naannoolee qabaman keessatti tajaajilli hojjetaa waliigalaa jalqabuu isaatiin kan beekamu ture. Haleellaan guddaan V-1 Landan irratti raawwatame guutummaatti of hin mirkaneessine. Ingilizoonnis haleellaa akkasii gartokkoon ofirraa deebisuu baratan, garuu Jarmanoonni lakkoofsaan injifatan.
  Garuu waraanni galaana jalaa Biriteeniif dhuguma balaa guddaa ta'ee argame. Hanqina meeshaalee jallisii irraa kan ka"e oomishni meeshaa waraanaa odola kanaa haalaan gadi bu"eera. Magaalaan guddittii kufaatii qarqara irra turte. Kana malees, Naaziin Maadagaskaar kan qabate siʼa taʼu, Jaappaanonni Naazii wajjin taʼuudhaan Awustiraaliyaa weeraruun dafanii harka kennachuu ishee galmaan gaʼaniiru.
  Istaaliin balaa tooftaa eegaa ilaaluu hubatus ofitti amanamaa waan tureef waldhabdee keessa hin seenne. Kaappitaalistoonni hanga dhumaatti akka of balleessan gochuun gaariidha. Akkasumas ni ilaalla...
  Garuu tooftaa kun hanqina isaas qaba ture. Qabeenya guddaa fayyadamuun, Raayich Sadaffaan duraanuu waraana USSR irratti qopheessaa ture. Omishni taankii Raayich Sadaffaa keessatti bara 1943tti giddu galeessaan guyyaatti konkolaataa 1,200 kan gahe yoo ta"u, kana malees qawwee ofumaan socho"u dhibba sadii fi shantama ture. Kana malees, qawween ofumaan socho"u tasumaa laafaa miti. "Ferdinaands", "Bumblebees", "Jagdpanther" jedhaman. Jarmanoonni taankii keessatti kasaaraa tokkollee akka hin mudanne yoo ilaalle, taankiiwwan isaanii saffisaan Waraana Diimaa dachaa lama guutaniiru. Akkasumas qaawwi baay"inaan teeknooloojii USSR fayyadu dhiphachuu jalqabe.
  Gama qulqullinaatiin, Fritz "Royal Tiger" kan argate yoo ta"u, ulfaatinaan KV-3 wajjin wal fakkaata, humna seenuutiin illee xiqqoo kan caalu qulqullina pirojektiilii fi hidhannoo fuulduraa cimaa ta"een. Hayyee, super-heavy Soviet KV-5 fi KV-4 baay'ee teeknikaan amanamoo hin taane ta'ee argame, keessumaa chassis isaanii. Kanaafuu itti fayyadamni lolaa bineensota akkasii shakkii keessa ture.
  Akkasumas Istaaliin KV-6 qawwee torbaa fi rookkeettii lama kan furguggisu akka uumamu ajajeera. Konkolaataa hojjetan. Garuu baay"ee ulfaataa fi dheeraa waan ta"eef baabura irratti baattee lola irratti bobbaasuu hin dandeessu. T-34-76 konkolaataa baayyee milkaa'aa dha, garuu lola fuulduraa irratti Panther ykn Tiger caalaa dadhabaadha. Akkasumas KV-1 fi KV-2 ulfaatinaan Jarman waliin wal madaalu, garuu lola mataa mataatti Panthers fi Tigers gadi. T-4 Jarmanii hidhannoodhaan kan soddomii afuriin walqixa yoo ta"u, meeshaa waraanaatiin, mul"achuu fi optikiin kan caalu yoo ta"u, kunis ulfaatina walqixaa qaba, ykn fooyya"iinsa ulfaataa ta"e yeroo wal bira qabnu immoo isa gadi ture.
  Gabaabumatti Fritz fooyya'ee qulqullinni isaas hanga wal qixa ta'eera. Akkasumas bifti ME-309 fi ME-262 qulqullina aviyeeshinii irratti faayidaa kenne. Akkuma Yu-488, boombii motora afur qabu isa hunda caalu. Isaan duuba immoo moodeelota jeettiitu jira. Kan akka Yu-287 fi Arado.
  Adoolessa 1943tti, Naaziin dhumarratti Biriteen keessatti milkaaʼinaan buʼaniiru. Torban lamaaf lola erga godhanii booda Ingilaandi harka kennatte. Akkasumas Churchill gara Kaanaadaa baqatus, bu"aan waraana biyyoota dhihaa waan dursee murtaa"e fakkaata ture.
  Roozvelt michuu isaa isa guddaa waan dhabeef humna Raayich Sadaffaa guddachaa dhufe sodaachuun nagaa gaafate.
  Hitler, erga namoota isaa waliin mari"atee booda, Ameerikaaf haal-duree tokko kaa"e: sagantaa niwukilaraa dhiisuu fi mo"icha Jaappaanii fi Raayich Sadaffaa hundaaf beekamtii kennuu. Akkasumas loltoonni Aayislaandi irraa bahuu, kan Krauts duraanuu qabatamaan doonii bishaan jalaa marsanii turan. To"annoo Biyya Aduu Ba"aa Gaayi irratti, bakka lolli ammallee hin dhaabbanne. Kana malees, Hitler badiisaafi baasii waraanaa Ameerikaa fi Biriteen irraan ga"e hundaaf beenyaan meeshaa Third Reich fi Jaappaan gaafate.
  Jechi nagaa garmalee rakkisaa ta"us, Roozvelt rakkina guddaadhaan Kongireesii fi Seenetii keessatti fudhatama isaanii dhiibuu danda"eera.
  Istaaliin gamtaa humnoota Siiqqeetti makamuu akka hin mormine, yoo xiqqaate Alaskaa deebisee qabachuuf qophaa"aa akka ta"e akeekkachiisuun isaa, US akka ajajamuu ishee keessatti gahee guddaa qaba ture.
  Pragmatism Ameerikaa injifate, kunis quuqamaa fi miira caalaa ol"aanaa ta"ee argame. Kana malees, sagantaa niwukilaraa Jarmanii kan Ameerikaa caalaa saffisaan kan guddate si"a ta"u, kunis gara fuulduraatti balaa guddaa kan qabu ture.
  Waraanni Addunyaa Lammaffaa marsaan jalqabaa xumurame. Garuu Fuhrer amma USSR xumuruu barbaade.
  Akka hin eegamnetti tooftaa Istaaliin eeguu fi ilaaluu fi kaayyoo nagaa addunyaatiif of kennuu isaa qoosaa hamaa taphate. Yooseef kan morman ammoo Raayich Sadaffaa fi Jaappaan qabeenya Hemisfeera Bahaa hunda qaban, Awustiraaliyaa dabalatee, fi riqicha tokko tokko addunyaa Dhihaa keessatti.
  Lafti Aduu Ba'aa garuu hanga ammaatti Chaayinaa irraa hin xumurre, garuu fuuldura lammaffaa banuun ni danda'ama ture. Hitler loltoota koloneeffataa fi leejiyoonota biyya alaa dammaqinaan ijaare. Kanuma waliin oomishni meeshaa waraanaa dabalaa dhufe.
  Walakkaa jalqabaa bara 1944tti, oomishni taankii fi qawwee ofiin socho"u Raayich Sadaffaa keessatti guyyaatti konkolaataa dhibba tokko ga"ee fi ol ture. Panther-2 sadarkaa isaatiin konkolaattota Sooviyeet hunda caaleera. Taankiin Jarmanii caalaatti guddate, Leenca, mul'atee, yeroo muraasa booda Leenca Mootii.
  Akkasumas hunda caalaa jeet aviyeeshiniin walduraa duubaan guddateera. Deebii kanaaf, taankiin T-34-85 fi IS-1 fi IS-2 USSR keessattis gara oomishaatti seene; Taankiin oomishaa Third Reich bara 1944tti baay'ee jaallatamu Panther-2, fi USSR T-34-85 ture. Moodeelonni ulfaatoo ta'an baay'inaan - gara dachaa kudhaniin xiqqaa ta'een oomishamaniiru. Akkasumas Jarmanoonni daandii Sooviyeet irratti ulfaatina garmalee dhiibuu hin barbaanne, Istaaliin immoo KV series amanachuu dhabuu jalqabe, ISn immoo garmalee jal'aa ta'anii argame.
  Haa ta"u malee, qawween Jarmanii "Panther"-2 kan qawween kaalibarii 88-mm 71 L qabu humna qawwee hidhannoo bocuu, hidhannoo fuulduraa fi hidhannoo cinaa xiqqoo T-34-85 caala, akkasumas hin turre motorri humna fardaa 900 fi ulfaatina toonii 47 kan qabuun gahumsa konkolaachisummaa gadi aanaadha. Ulfaatinni taankii Jarmanii gara toonii 50.2tti yeroo ol guddatullee lubbuu namaa galaafachuu akka hin dandeenye ta'ee argame.
  Akkasumas jeet aviyeeshiniin Jarmanii tasuma morkataa malu hin qabu ture.
  Hitler miila isaa harkisuu dhiisuu wayya jedhee murteessee waraana kana June 22, 1944 jalqabe. Kutaa ofii keenyaa fi kan biyya alaa dhibba sadii fi shantama, akkasumas kutaa saatalaayitii dhibba tokkoo fi digdamii USSR irratti darbachuu. Gama Raayich Sadaffaatiin: Rumaaniyaa, Haangaarii, Slovaakiyaa, Kirooshiyaa, Finlaandi, Siwiidin, Xaaliyaanii, Poorchugaal, Ispeen, Bulgaariyaa, Arjentiinaa, Turkii turan.
  Jarmanoonni Wehrmacht keessattis namoota biyya alaa fi Hiwis baay"ee ta"an fayyadamaa turan. Walumaagalatti, Raayich Sadaffaa, sadarkaa jalqabaa qofa keessatti, loltoota miliyoona kudha lamaa fi walakkaa gara waraanaatti darbate, isaan keessaa dhibbeentaan afurtama hin caalle sabaan Jarmanii turan. Saatalaayitoonni miiliyoona sadii dabalataan dabalaniiru. Walumaagalatti, sadarkaan jalqabaa loltoota miillaa gara miliyoona kudha jahaa, gara taankii kuma soddomii sadii, xiyyaarota kuma shantamii shan ol, gara qawwee fi mormaara dhibba lamaa fi shantama of keessaa qaba.
  Sochii booda USSR loltoota miliyoona kudha sadii fi walakkaa bobbaase, garuu humnoonni tokko tokko Baha Fagoo fi aanaalee keessoo keessatti turfamuu qabu turan. Sadarkaa jalqabaa keessatti loltoonni miliyoona saddeet, taankii gara kuma soddomaa, xiyyaaronni kuma afurtamatti siqan, qawwee fi mormaara gara kuma dhibba lamaa turan.
  Haala kanaan, Raayich Sadaffaan waraana miillaa irratti olaantummaa dachaa qaba, sochii humnaatiin ammoo dachaa shaniin olaantummaa qaba, qawwee maashinii fooyya"aa ta"een. Dhugaadha, USSR qawwee maashinii baay'ee qabdi, almost parity.
  Garaagarummaan taankii guddaa miti, garuu dhibbeentaan konkolaattota dullooman USSR keessatti ol'aanaadha, akkasumas taankii kanaan dura gadhiifaman.
  Aviyeeshiniin jeettii Jarmanii mormituu kan hin qabne yoo ta"u, xiyyaaronni piroopileeraan oofan kan Third Reich saffisaa fi meeshaa waraanaa fooyya"aa qabu. Dhugaadha, konkolaattonni Sooviyeet sochoʼuu (horizontal maneuverability) irratti caalmaa dha.
  Meeshaa waraanaa fi mormaaraa keessatti madaalliin humnaa walqixxummaatti dhihoo dha. Baay"inaafi qulqullina lamaanuu.
  Dhugaadha, dooniin Third Reich keessumaa doonii bishaan jalaa kan taʼe siʼa taʼu, kan Sooviyeet caalaa dachaa baayʼee cimaa dha. Akkuma Jaappaan, karaa biraatiin.
  Kana malees, Naaziin duraanuu misaa'ela balistikii sadarkaa A baay'inaan oomishamu kan qaban yoo ta'u, diskoonni jalqabaa balali'aniiru.
  Walumaagalatti, faashistoonni ni cimu, Istaaliin immoo yeroon booda ta"us ittisa haala madaalawaa ta"een qopheesse. Garuu waan baay"ee hojjechuuf yeroo hin qabnu turre. Sararri Istaaliin guutummaatti kan hin deebine ta"ee kan argame yoo ta"u, hunda caalaa ammoo loltoonni ittisa qabachuuf leenjii gahaa hin qaban turan. Abdii kutannaan irra deebi"anii leenji"anis.
  Sararri daangaa Molotov, waggaa sadii erga dursee booda, akka waliigalaatti xumurame, garuu daangaatti garmalee dhihoo waan ta'eef gadi fageenya gahaa hin qabu ture. Kana malees, Istaaliin Dnieper bira darbee sadarkaa sadaffaa akka ijaaramu ajaje, garuu kun kan jalqabame erga Ameerikaan harka kennattee booda qofa.
  Dhugaadha, loltoota Sooviyeet malees, kutaalee NKVD, kan lakkoofsi isaanii gara loltoota miliyoona tokkoo fi milishaatti guddate irratti lakkaa"uu dandeessa. Sunis gara namoota miliyoona afuriiti, magaalota warra dhihaa qofa keessatti. Haa ta"u malee, bu"a qabeessummaan lolaa isaanii kan kutaalee idilee caalaa baay"ee hamaa ta"us.
  Jarmanoonni akkuma seenaa dhugaa keessatti rukuttaa guddaa giddu galeessatti dabarsuudhaan, ledge Bialystok fi fist Lviv irraa kutan. Guyyoonni jalqabaa lola kanaa, Jarmanoonni kutaaleen biyya alaa baay"inaan jiraatanis, haleellaa kana xiqqaa fi guddaan walitti hidhamiinsaan gaggeessaa akka turan agarsiisaniiru. Garuu loltoonni Sooviyeet yeroo baayyee ni badu.
  Kana malees, bu"a qabeessummaan lolaa kutaalee Yukireen shakkisiisaa ta"ee argame. Warri baqatanii fi warri guyyoota jalqabaa waraana sanaa keessatti harka kennatan baay"ee turan.
  Lola daangaa irratti diina to'achuun hin danda'amu ture. Achiis Istaaliin dogoggora hojjetee, yuunitiiwwan gara sarara guddichaatti akka hin baane dhorkee, fuuldurri akka qajeelu gaafate. Dogoggorri sun garuu sirreeffame, garuu harkifannaadhaan. Jarmanoonni June 28 Minsk qabachuu danda"aniiru, sarara Istaaliin giddu galeessatti cabsaniiru.
  Burjaajiin sun daran hammaate. June 30 waraana Jaappaanii fi saatalaayitoota ishee keessa seenuun eegamu raawwatame. Kanaaf ammaaf waa"ee jijjiirraa loltoota Baha Fagoo irraa dagachuu qabna turre.
  Boqonnaan Jarmanii giddugalicha keessatti argatte babal"achaa ture. Qaawwi guddaan tokko uumamee abdii kutatanii cufuuf yaalan. Garuu Naaziin tarkaanfatee July 16 Smolensk cabsanii seenan.
  Kuusaa jiru hunda gara waraanaatti darbachuu fi milishoota meeshaa waraanaa jala galchuudhaan, Istaalinii fi Zhukov haleellaa Fritz giddu galeessatti dhaabuu danda'aniiru. Garuu Hitler loltoota isaa gara kibbaatti garagalche. Naaziin Kiiv keessatti qodaa guddaa uumuun Yukireen hunda jechuun ni danda"ama qabataniiru.
  Leningrad ugguranii Kiriimiyaa weeraran. Adeemsi diinummaa baay"ee bara 1941 fakkaata, akkuma karma itti fufiinsa qabuu. Garuu garaagarummaan jirus baayyee guddaa ture. USSR bara 1941tti kuufama bilisaa tokko tokko qaba ture, amma garuu wanti hundinuu reefuu socho'ee ture. Akkasumas yeroo haleellaan kun Onkoloolessa keessa raawwatame, wanti ittisa qabatu hin jiru jechuun ni danda'ama jedhamee argame.
  Jalqaba Adoolessa 1944tti Naaziin Moskoo marsuudhaan Istaaliin gara Kuibyshev akka baqatu dirqisiise.
  Naaziin seenaa dhugaa irraa adda ta"ee, lakkoofsaan olaantummaa guddaa qaba ture. Kaabaa fi Kibba irraa Moskoo bira darbuuf qoqqoodinsa gahaa qabu turan. Garuu kutaalee Sooviyeettiif wanti hundi garmalee gama adda addaatiin babal"atee ture.
  Dhugaa jiru yoo ilaalle, bara 1941tti, sochiiwwan booda, Istaaliin baay"ina hojjettootaatiin Wehrmacht caalaa faayidaa kan argate yoo ta"u, xiyyaarotaafi taankii jalqaba waraanaa irraa kaasee kan Sadaffaa Raayich qabu caalaa dachaa afur qaba ture. Akkasumas ji'oota shanan jalqabaa waraana kanaa keessatti meeshaaleen USSR dabalataa seenaa dhugaa keessatti oomishamaniiru.
  Amma garuu Naaziin trump card hunda qaba, baay'inni fi qulqullinni meeshaa waraanaa fi hojjettoota gama isaanii jira. Akkasumas Waraanni Diimaan rakkoo bara 1941 qaba. Lammiileen Yukireen, Baaltii fi saboonni xixiqqoo hedduun sirna Sooviyeetiif du"uuf fedhii dhabuu isaanii dabalatee. Gantummaa jumlaa fi baqachuu miidhamtoota ukkaamsaa, kulaks qabeenya irraa buqqifamanii fi namoota biroo sarara hunda irraa mufachiisan. Diina ilaalchaa sirna Sooviyeet dabalatee.
  Akkasumas Jarmanoonni warra dhihaas injifachuun isaanii lakkoofsa gantootaa dabaluu qofa.
  Kanaaf Moskoo marfamuun ishee nama hin ajaa"ibu, Jarmanoonni Donbass, Voronezh qabatanii gara Stalingrad deemaa jiru.
  Qilleensi bara 1944, kan nama dhibu, akka bara 1941 qorraa fi qorri hin turre.Moskoo garuu gootummaadhaan hanga dhuma Muddee 1944tti itti fufte. Istaaliingraad Guraandhala 1945tti kan kufe siʼa taʼu, lola kanaaf godhame yeroo dheeraa hin turre. Ji'a Fulbaanaa fi jalqaba baatii Sadaasaa keessa Jarmanoonni fi saatalaayitoonni isaanii boolla boba'aa Kaakaas fi Baakuu guutummaatti qabataniiru.
  Sana booda haleellaan kun karaa Voolgaa itti fufe. Gara Saratov, gara Kuibyshev, achiis gara Orenburg fi Kazan.
  Istaaliin gara Sverdlovsk baqate. Kaazaan ji'a Caamsaa keessa kufte. Ganna keessa Jarmanoonni fi Jaappaanoonni gara Raashiyaa keessa gad fageenyaan seenuu itti fufan. Diddaan loltoota Sooviyeet kufaa ture. Hagayya 5, 1945tti Sverdlovsk qabame. Akkasumas Adoolessa 3, 1945tti, dhumarratti Istaaliin harka kennachuuf walii gale. Jireenya ofii fi bilisummaa ofii jijjiirra.
  Waraanni Addunyaa Lammaffaa dhumeera. Nageenyi garuu yeroo dheeraaf hin bulle. Hitler meeshaa waraanaa niwukilaraa waan yaaleef, humna isaanii isa dinqisiisaa isa dinqisiisaa taʼe amane.
  Amma garuu Jaappaanii fi USAn ammallee daandii olaantummaa addunyaa Third Reich irra akka jiran ta'e. Akkasumas Fuhrer lafa Genghis Khan, Alexander the Great, Napoleon, Emperor Trojan, fi Suleiman the Magnificent walitti qabaman caalaa mo"atus, Jaappaanis injifachuuf murteesse.
  Waraanni Addunyaa Lammaffaa erga xumuramee sirriitti waggaa sadii booda, misaa"eloonni balistikii, ardiilee gidduutti argaman dhibba tokko kan chaarjii niwukilaraa cimaa qaban, Lafa Aduu Ba"aa jirtu yeroo tokkotti uwwisan.
  Sana booda haleellaan kutaalee lafaa Wehrmacht fi humna galaanaa jalqabe. Jarmanoonni qabeenya Jaappaan Eeshiyaa keessa jirtu dafanii qabatanii, magaalaa guddittii ofii ishee boombii atoomikaatiin lafatti diigan.
  Qabeenyi Paasifikii Biyya Aduu Ba"aa jiru xiqqaa fi guddaan mormii yeroo dheeraa dhiheesse. Garuu hanga June 1949tti hunduu xumurame. Amma kan hafe Ameerikaa injifachuu qofa. Kana malees sababni tokko ture. Ameerikaanoonni faallaa waliigaltee kanaan ammallee meeshaa niwukilaraa hojjetanii yaalii dhoksaa isaanii gaggeessaa turan.
  Hitler Guraandhala 1, 1950tti guyyaa waggaa haaraa misaa'ela niwukilaraa dhibba sadii gadi darbatee waraana kana jalqabe.
  Haleellaan niwukilaraa hamaan magaalota gurguddoo Ameerikaa dhibba tokko barbadeessee namoota miliyoona kudhaniin lakkaa'aman ajjeese. Yakki guddaan Adolf Hitler inni biraan tarree dheeraa gocha hammeenyaa jibbisiisoo ta"e irratti dabalameera.
  Sana booda weerarri Kanaadaa jalqabe, akkasumas kibba irraa mootummoota abbaa irree Laatiin Ameerikaa waliin. Ameerikaanoonni dadhabaniiru, ni rifataniiru, garuu abdii kutatanii lolan. Mo"amuun isaaniif garbummaa fi du"a suuta suutaan dhukkubsataa ta"e qofa akka ta"e hubatan.
  Kanaaf, waraana hunda caalaa abdii kutannaa ture. Akkasumas waggaa tokkoo oliif kan tureef, Raayich Sadaffaan chaarjii niwukilaraa gara dhibba lamaa dabalataa akka gadi dhiisu fi lafa lalisaa hedduu gara gammoojjii raadiyoo-aktiivistiitti akka jijjiiru isa dirqisiise.
  Garuu galmi sun kanas ta"e sana galma ga"ee diinni dhumaa Raayich Sadaffaa injifatame. Kana boodas adeemsi giloobaalayizeeshinii addunyaa jedhamu jalqabe. Mallattoon Jarmanii maallaqa addunyaa qofa ta'e. Biyyoonni sirnaan walaba ta"anillee sadarkaa kolonii Raayich Sadaffaatti kan gadi bu"an yoo ta"u, ofiin of bulchuu naannoo daangeffame qofatu hafe.
  Yihudoonni fi Jiipsiin seeraan ala ta"aniiru: barbaadamaniiru, ni balleefamaniiru. SSn qulqulleessuu guddaa raawwachuun jeequmsa guddaa keessa seene. Abjuun halkanii dhugaa dhufeera - sa'aatiin jawwee. Yookaan caalaatti sirriitti yoo dubbanne bara. Fuhrer impaayera abbaa irree dhugaa addunyaa guutuu kan babal"ina hawaa himannaa qabu ijaaraa ture.
  Bara 1959, yeroo guyyaa dhaloota Fuhrer waggaa torbaatamaffaa kabajamutti, gonfoo ofiisaatiin kan kaa'ame yoo ta'u, kunis filannoo addunyaa guutuutti gaggeeffame - kunis maqaa super-emperor jedhu seera qabeessa taasiseera. Akkasumas Adolf Hitler bara 1967 yeroo du'u ilmi isaa maqaa fi aangoo isaa dhaale.
  Yeroo kanatti Pilaaneetiin Laf Veenus waliin Qubsuma Ji'aa fi Maarsii irratti hundeessiteetti, akkasumas gara addunyaalee urjii alaatti babal'achuuf dammaqinaan qophaa'aa turte... Naaziin impaayera addunyaa maraa barbaade - ijaarsa Urjii Reich in order to plunge the guutummaa uumama cufaa gara abjuu halkanii ta"etti.
  
  ADVENTURE HAARAA KNIGTS OF THE FORTY ISLANDS
  Dimkaan billaa isaa caccabsee ija isaa jaamsaa, daandii irra dhaabbate. Harki isaa dhiigaan haguugamee wanti billaa irraa hafe dhiigaan guutamee ture. Saayireniin ni dhaga"ame. Daandii magaalaa ganna. Poolisiin immoo ol fiiguu. Itti aansee uleedhaan dugdatti rukutameera. Dimkaan sagalee guddaadhaan akkas jedha:
  - Abdii nan kenna!
  Harka isaa duubatti harkisanii hidhaa harkaa cufu. Mucaan kun sibiilli harka isaa keessa galfame irraa dhukkubbiin itti dhagahama. Gara vaaniitti geeffama - sangoota gurraacha.
  Dimkaan aarii fi sodaan wal makaa itti dhagahama. Kan darbe ni yaadata. Odola ijoolleen jiraachuu isaaniif billaadhaan itti qabsaa'an. Muka, garuu mucaan sun aariidhaan yeroo qabamu gara sibiilaa qaradhaan qarameetti jijjiiramu. Dimkaan ji'a lamaa ol achi turte. Lolee, lolee, madaa'ee, of madaa'e. Gantuu illee dhuunfaan ajjeese. Wanti hundinuu ture. Dhumarrattis injifatan.
  Ijoolleen doonii barbadaa'e sana irratti hafuun isaanii nama gaddisiisa. Innis intala isaa qofa waliin miliquu danda'e. Erga adeemsa akkasii booda, manni hidhaa kana booda baay"ee ajaa"iba hin fakkaatu ture.
  Mucaa hooligan sana billaa isaatiin rukutee, ciisee arge, dhiigni bishaan keessaa dhangala'e.
  Rukuttaan sun lubbuu namaa galaafachaa turee? Dimkaan akkas carraa hin qabne, akka waan kana dura adventures gahaa hin qabneetti. Yoo ajjeese immoo hoo? Hidhuu? Gara kutaa xuraa"aa fi urgooftuu yakkamtoota waliin jirutti isa geessuu?
  Hammam immoo taa'a? Umuriin isaa waggaa kudha afur qofa. Akka seeraatti kudhan ol kennuudhaaf mirga hin qaban. Tarii wanti hundi ni milkaa'a ta'a!?
  Sagaltamii lama ta'eera. Yeroo waa'ee dimokiraasii fi bilisummaa baay'ee dubbatamu, baandaan garuu humna horachaa jiru.
  Voronok dhaabatee Dimkaan baafame. Mucaa bareedaa, rifeensa gurraacha qabu, baandaa hin fakkaatu, garuu miidhamaa harka hidhate fakkaata.
  Dimkaan battaluma sanatti jechuun ni danda'ama gara qorataa fi abbaa alangaatti geeffame.
  Teessoo irra na kaa'an.
  Qorataan kun gaaffilee idilee hedduu gaafachuun kolfaa akkas jedhe:
  - Mucaan ati madeesse du'aa jira! Kanaaf akka inni hin duune Waaqayyoon kadhadhu!
  Dimkaan hafuura baafachaa deebiseef:
  - Ani hin barbaanne...
  Abbaan alangaa waraqaa kana dabarsee kenne:
  - Kun waadaa galuudha. Yoo mallatteessite hanga murtiitti beekamtii mataa keetiin ni hiikamta. Sana booda ammoo umurii dargaggummaa fi galmee poolisii dhabuu kee ilaalcha keessa galchuun adabbii addaan cituu siif murtaa'a!
  Dimkaan waraqaa sana ilaalee dafee dubbisee, mataa isaa akka hamaatti raasee:
  - Asirratti dargaggeessi umrii kurnanii keessa jiru kun ofii isaatii dhaabbaticha irratti haleellaa akka raawwate dubbata. Isaanis natti dhiibuu qofa turan!
  Qorataan kun fuula hantuutaa fakkaatuu fi ija furdaa qaba ture;
  - Akkuma isin gorsinu mallatteessaa! Yoo kana hin taane bakka tursiisaa dhaddacha duraa keessatti dhumta. Amma jecha jechaatti dhimmootaan guutamneerra, yeroo baayyee dheeraaf hanga dhaddachaatti taa'uu qabdu. Achittis kutaa tokko keessatti siree tarree sadii pilaankii irratti, baaldiin golee keessa jiruu fi ijoollee dhiiraa naasuun, beela"an shantama akkuma kee. Yakkamtoota gosa adda addaa. Akkasumas mucaan ati madeesse lubbuun yoo hafullee qorannoon waggaa sadii ni tura, achiis waggaa biraa fi dhaddachi ni jiraata! Waggoota jireenya kee keessaa warra hunda caalan si'ool keessatti dabarsita!
  Abbaan alangaa walii galteef mataa isaa rukutee mirkaneesse:
  - Tarkaanfiin ittisaa siif yookaan hidhaa, yookaan barreeffamaan bakka sana akka hin baane fi haati fi abbaan kee si fudhata. Filannoon kan keeti! Akkasumas na amanaa, koloniin dargaggootaaf ta'u reefuu garmalee kan guutame yoo ta'u, yeroo yaaliif siif kennuutti gammadu. Garuu yoo nu waliin wal dhabde, sana booda bakki jiraachuun isaa hin oolu!
  Dimkaan qorataa fi abbaan alangaa qoosaa akka hin taane itti dhaga'ame. Dhugaa dubbachuuf immoo mana hidhaa keessatti manca"uu danda"u. Haa ta'u malee, gama biraatiin, yoo inni mallatteesse gadi lakkifamuun isaanii dhugaa ta'uu baatus. Fakkeenyonni poolisoonni gowwoomsan baay"eedhaa? Garuu Dimkaa keessatti wanti guddaan mata jabinaa fi mata jabina ture, kunis erga odola du"aa irra turuu isaa booda ifatti mul"ate. Mucaan sunis murteessaa ta'ee akkas jedhee labse:
  - Lakki!
  Qorataan sun akka malee gurraacha'e:
  - Maaltu ta'e?
  Dimkaan gara jabeessan akkas jedhe:
  - Hin mallatteessuu! Natti duulan, sansalataan na madeessuu barbaadanii ofirraa ittisuu ture!
  Qorataan sun akkas jedhee gurraacha'e:
  - Tole egaa! Inni bakka tursiisaa dhaddacha duraa keessa jira, torban tokko erga dabarsitee booda ogummaa qabaatta!
  Abbaan alangaa mataa isaa rukutee mallatteesse:
  - Ammaaf hidhaa ji'a lama. Garuu dursitanii gadhiisuu akka dandeessan beekamaadha!
  Qorataan sun akkas jedhee gurraacha'e:
  "Hidhaan gurbaa kanaaf gaarii ta"a jedheen yaada!"
  Dimkaan waajjira keessaa baafamee mana hidhaatti geeffame. Hidhamni harkaa ni siqxee sansalatni sun karaa qaxxaamuruu qofa qaba ture. Achitti fudhatama argachuu qaba ture.
  Dimkaan poolisoota lamatti hidhamee sagalee dhageessisaa deemte. Miira baay'ee hamaatu natti dhaga'ame. Mana hidhaa, kutaa, hidhamtoota hamaa. Akkasumas waadaa mallatteessuu diduudhaan rakkina keessa of galche. Haa ta"u malee, gama biraatiin, kana booda ofirraa baasuu hin dandeessu.
  Dimkaan gara kutaa dirqamaatti geeffame. Maqaa jalqabaa, maqaa dhumaa, maqaa abbaa, meeshaalee gatii guddaa qaban si waliin.
  Sana booda jeequmsi. Poolisiin tokkoo fi dubartoonni lama kootii adii uffatan gurbaa kana daawwitii keessaa gara kutaa sanaatti fudhatanii ibsaa dabalataa qabsiisan. Ajajni itti aanee dhufe:
  - Uffata kee ofirraa baafadhu!
  Dimkaan hafuura baafate - rakkina! Gaaffii qofa, maaliif dubartoonni? Mucaan kun jiinii, tiishartii, ispoortii fi jaakkeetii isaa ofirraa baasee. Uffata gabaabaa koo qofa uffadheen hafe.
  Shamarreen kootii adii uffatte tokko akkas jetteetti:
  - Akka gaariitti ijaareera!
  Qondaalli sun akkas jedhee iyye:
  - Akkasumas paantii kee baafadhu! Jiraataa!
  Dimkaan qaanii gubatee isaanis ofirraa baafte. Fedhii malee diimatee of haguugee. Poolisichi akkas jedhee iyye:
  - Xiyyeeffannoo! Harka gadi qabaa! Itti dhiyeenyaan ilaalaa - nama ajjeesuudha!
  Dubartiin kootii adii uffatte kan narsii fakkaattu tokko kolfitee guwaantii yaalaa haphii uffatte akkas jettee coode:
  - Waan akka isaanii hin argine! Boqodhu gurbaa, aantiin si tuqti!
  Qaama Dimkaa qorachuu eegalte. Rifeensa mucaa sanaa isa yeroo inni odolawwan sanarra turetti guddate keessa nan deeme. Tokkoon tokkoon hidda of eeggannoodhaan waan dhokate barbaadaa turte. Tarii maallaqa illee ta'uu danda'a. Sana booda ifa sana gurraa fi hidhii gurbaa sanaa keessa ibsite. Akka waan waan tokko argachuuf abdattuutti of eeggannoodhaan raawwatte.
  Sana booda mataa koo balbala irra akkan kaa'u na ajajtee, harka kootiin qoma koo qabde. Harka ishee afaan keessa galchite. Dimkaan urgaa fi dhandhama laastikaa arraba isaatiin itti dhagahame. Dubartiin kun ilkaan ishee duuba, ilkaan ishee, qoonqa ishee duuba itti dhaga'ame. Yeroo hundee arrabaa dhiibdu mucichi akka garaa kaasaa itti dhagaʼame. Eeyyee, akkam namatti hin tolu. Harki hamma tonsilii ga'ee, hafuura baafachuun rakkisaa ta'e.
  Achiis, dhumarratti, dubartittiin ishee ergitee akkas jettee qooste:
  - Homaa hin jiru!
  Qondaalli kun akkas jedhee ajaje:
  - Itti fufi Olgaa! Balaa addaa dhimmichaa irraa kan ka'e, barbaacha dhuunfaa hunda caalaa gadi fageenya qabu ta'uu qaba!
  Dubartiin adii uffatte sun garaan Dimkaa itti dhaga"amuu eegalte. Harka ol qabdee jilba ishee ilaalte. Humna hin eegamneen immoo naafa ishee dhiibde. Dimkaan hafuura baafate...
  Sana booda dubartittiin dhaabbattee akkas jettee gaafatte:
  - Tole amma haa jilbeenfatu!
  Poolisiin sun akkas jedhee gurraacha'e:
  - Kun guutummaatti amanamaa miti! Qaama saalaa isaas ilaalaa!
  Dubartiin uffata adii uffatte sun mataa ishee raaste:
  - Kanaaf hayyama addaa isin barbaachisa! Haaluma walfakkaatuun qaama dhuunfaa gurbaa sanaa sakatta"uuf!
  Qondaalli sun laafaadhaan akkas jedhee ajaje:
  - Squat, seexanaa xiqqaa...
  Dimkaan kabajaan deebiseef:
  - Ani gurbaadha!
  Innis salphaatti jilbeenfachuu jalqabe. Yeroo kudhan taa'e. Sana booda dubartoonni sun miila isaa qoratanii, quba miila isaa gidduutti darban.
  Sana booda Dimkaan kutaa itti aanu keessa of argate. Achitti gurbaan biraa, uffata mana hidhaa uffatee rifeensa gabaabaa muratee fi maashinii barreessuu harkatti qabate akkas jedhe:
  - Maaltu haaraa?
  Poolisichi akkas jedhee deebiseef:
  - Eeyyee, akkasumas baay'ee greyhound!
  Mucaan sun qoosaadhaan akkas jedhee yaada kenne:
  - Garuu inni hangas sodaachisaa miti! Tole, teessoo irra taa"i rifeensa kee nan mura!
  Dimkaan taa'e. Ammallee qullaa ta'uun namatti hin tolu. Sana booda akka yakkamaa rifeensa kee haaddatta. Hundaa ol ammoo, kilipperiin xiqqoo dull waan tureef rifeensa koo muruun na dhukkubsa ture. Rifeensi furdaan gurraachaan lafa bu"e. Bootiin dargaggeessa yakkamaa kanaa kan rukutame isaan rukute. Rifeensa hundumaa wajjin lubbuun hin duune keessaa kutaan tokko waan ba"u fakkaata ture, bilisa ta"uun kee xiqqaachaa deema ture. Dimkaan miira dhiphina keessa ture. Fuuldura isaa kutaan mana hidhaa fi walgahii yakkamtoota dargaggoota waliin taasifamu ture.
  Haa ta'u malee, Dimkaan hiriyoota isaa sodaatee hin beeku. "Odoola Afurtii" erga jabeessanii boodas, kana booda sodaachisaa miti. Yoo jiraate ni falma. Mana hidhaa hoo?
  Qormaanni biraa hoo? Umuriin isaa waggaa kudha afur qofa yoo ta'u, jireenya isaa guutuutu isa dura jira.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"