Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

. Ntlangu Wa Nhlangano Wa Nhlangano Wa Soviet -3

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Masocha ya ntwanano lowu lwisanaka ni Soviet ma sungule nhlaselo lowu tiyeke wo lwisana ni wona. Yuropa, Japani ni vatirhi vo tala va ku tirhandzela lava humaka eBritain ni le USA va hlanganyela etinyimpini leti. Xiyimo lexi, ku vula ntiyiso, xi ya xi tika swinene eka vuthu ra Soviet. Kambe vanhwanyana vo saseka va lwisana ni ntwanano lowu hi ku nonon"hwa ni hi tihanyi.

  . NTLANGU WA NHLANGANO WA NHLANGANO WA SOVIET -3
  XITLHOKOVETSELO
  Masocha ya ntwanano lowu lwisanaka ni Soviet ma sungule nhlaselo lowu tiyeke wo lwisana ni wona. Yuropa, Japani ni vatirhi vo tala va ku tirhandzela lava humaka eBritain ni le USA va hlanganyela etinyimpini leti. Xiyimo lexi, ku vula ntiyiso, xi ya xi tika swinene eka vuthu ra Soviet. Kambe vanhwanyana vo saseka va lwisana ni ntwanano lowu hi ku nonon"hwa ni hi tihanyi.
  . NDZIMA YA Nomboro 1
  Masocha ya ntwanano lowu lwisanaka ni Soviet ma sungule nhlaselo lowu tiyeke wo lwisana ni wona.
  Kwalomu ka mavuthu hinkwawo ya le Yuropa ya hlanganyerile eka tinyimpi leti, naswona hambi ku ri vatirhi vo tirhandzela lava humaka eBritain, USA na matiko ya Latin Amerika. Kutani swilo a swi bihile swinene eka Vuthu ro Tshwuka, leri lahlekeriweke swinene.
  Kutani va sungula ku wela eka swibya swo tala, va hundza hi le matlhelo.
  Mimovha yin"wana ya le Amerika leyi xavisiweke eka Third Reich hi xikweleti na yona yi hlanganyerile etinyimpini leti. Un"wana wa vona a a rhwale ntlawa wa vatirhi va ku tirhandzela va Manghezi. Thanki ya le United States a yi ri ni xibamu xa 75mm lexi nga ni swibalesa leswi enerisaka, naswona a yi kota ku nghena kwalomu ka mimovha hinkwayo ya Soviet, hambi ku ri KV leyikulu.
  Thangi leri a ri khandziyiwile hi Lady Armstrong, xikan"we na ntlawa wa vanhwanyana. Malanya, Monica, Gertrude, na van"wana.
  Vanhwanyana lava humaka eBritain va ringete matimba ya movha wa le Amerika wa M-16. Nakona sweswi vanhwanyana a va n"wi ba.
  Vavasati va Manghezi lava nga riki na swikunwana va tshove thangi ra Soviet hi ku ba hi ku kongoma enhan"wini. Gertrude u yi tekile a yi kundza hi BT-8 very cool:
  - Naswona leswi swi lulamile swinene!
  Amstrong, nhwanyana loyi a a sasekile swinene, naswona xitayili xa yena xo lwa a xi ri xo kufumela.
  U vule marito yo hlekisa kutani a ku:
  - Rifu eka tidragon ta Stalin!
  Naswona hi tlhelo lerin"wana, vanhwanyana lava va tinhenha na vona va duvula, naswona va hoxa tibomo va nga ambalanga nchumu. Naswona va swi endla hi tihanyi ni ku pfula meno.
  Kambe ku tlhela ku va na vanhwanyana va Komsomol lava tekeke ntirho va sungula ku yimbelela:
  Loko hi joyina Komsomol swin"we, .
  Vanhwanyana lava va hlambanyile hi ku tshembeka...
  Leswaku misava yi ta fana ni norho lowu voningaka, .
  Naswona hi ta vona vukhomunisi ekule!
  
  Vutomi byebyo byi ta na ku fana ni nsuku, .
  Naswona ku ta va na ripfumelo eka vukhomunisi...
  Hakunene hi ta hlula valala, .
  A hi pfotloseni mintshungu ya vufasisi lebyi nyenyetsaka yi va ntshuri!
  
  Kambe swi tikombe ku nga ri vukanganyisi nikatsongo, .
  Misava yi hundzuke ncila wa banga...
  Xinene xa xibakele xi fuma hinkwako-nkwako, .
  I mani, anakanya, la nga riki na misava leyi eneleke!
  
  Kambe xiga xa hina a hi ku tinyiketela eka valala, .
  Wehrmacht a yi nge hi tisi hi matsolo...
  Swikambelo swi pasisiwa hi giredi ya ntlhanu, .
  Naswona mudyondzisi wa hina i Lenin wo tlhariha!
  
  Hi nga endla Hitler a va khan, .
  Hambileswi Fuhrer ya misava ya vafi yi kufumelaka ngopfu...
  Mulwi u huwelela hi ku hiseka, .
  Naswona u hangalasa munyama ni mapapa hi ku nwa kan"we!
  
  Hi swirho swa Komsomol hi huwelela hurray, .
  A hi tlakuseni misava hinkwayo ehenhla ka rack hi swirilo...
  Vana va hleka va tsaka, .
  Ku dzunisa mana wa hina Rhaxiya!
  
  Naswona vukhomunisi i mujeko lowu vangamaka swinene, .
  Hi wihi muvala wa ngati na magrenada...
  I mulwi la nga ni tihanyi, ku fana ni n"anga, .
  Naswona ndzi kholwani, Hitler u ta kuma comeuppance ya yena!
  
  Ku ta va na mpfilumpfilu wa ku humelela, .
  Na vanhwanyana va tsutsumela enyimpini hi ku saseka...
  Ntlawa wa vufasisi wu hungutekile hi ndlela leyi xiyekaka, .
  Naswona rito ra hina ra vuphayona ra rila!
  
  Vanhu vo saseka va tsutsuma va nga ambalanga tintangu va ya emahlweni, .
  Why vanhwanyana va lava tintangu, na vona a va ti lavi...
  Nakona hi ta ba Hitler hi swibakele swa hina, .
  Vunghana byi ta va bya ku dzuneka ka Tiko ra Vatatana!
  
  Ina, hikwalaho ka Tiko ra Manana, ro kwetsima, .
  Hi ta endla nchumu lowu hi nga si tshamaka hi wu lorha...
  Naswona hi ta khukhula vafasisi ku fana ni xihloka, .
  A hi kombiseni tintswalo ntsena eka lava tinyiketeleke!
  
  Le Rhaxiya, nhenha yin"wana ni yin"wana yi huma exidyelweni, .
  Mufana loyi u velekiwe a ri ni xibamu xa muchini!
  U dlaya Fuhrer loyi a rhukaniweke - .
  Hi fanele ku lwela Tiko ra hina ra Manana hi xivindzi!
  
  Hi ta endla hinkwaswo kahle swinene, .
  Vanhu lavakulu na vafana va tiyile enyimpini...
  Though swi tika ngopfu ku lwa
  Kambe ndzi kholwani, nhwanyana loyi a hi xiphukuphuku!
  
  A nga hlula tintshava
  Lahlela xibamu xa xibamu hi nenge wa wena lowu nga ambalangiki nchumu...
  Mpfundla wa xisati wa rhurhumela naswona bere ya rhurhumela, .
  Ku ta va ni ku rihisela lokukulu eka Manazi!
  
  Hi hlule vuthu ra Matatar, .
  Va lwile na ma-Ottoman hi ndlela leyi dumeke swinene...
  Lava nga pfumeriki a va hluriwanga hi ntshikilelo, .
  Laha a ku ri ni ku dzindza ka tilo, ku hatle ku rhula!
  
  Tinhenha ti huma endyangwini
  Eka yona banner ya vukhomunisi yi fumaka...
  Oho, mi vanghana va mina lava rhandzekaka, .
  Lovisa mathangi lamakulu ya vufasisi!
  
  Un"wana ni un"wana a nga fikelela xin"wana ni xin"wana
  Phela hi hlanganisiwile hi laha ku nga heriki na Tiko ra hina ra Manana...
  Hi rhwalela swin"we ku fana ni xikepe xin"we, .
  Valweri va vukhomunisi a va hluriwi!
  
  Sayense yi ta pfuxa vafi hinkwavo hi nkarhi wun"we, .
  Naswona hi rhurhumela Yesu hi rirhandzu...
  U ba mufasisi kunene etihlweni, .
  Ku lwa ni vutshila lebyi nga govekiki!
  Vanhwanyana lava hi vutlhari va fambe ehenhla ka vamakwavo, naswona a swi sasekile swinene.
  Naswona vanhwanyana lava va languteka va dashing swinene va nga ambalanga tintangu.
  Kambe nyimpi ya ha ya emahlweni. Naswona sweswi Majarimani ma rhendzele Brest, naswona nyimpi yi le ku endlekeni ekhokholweni.
  Hitler, hilaha va vulaka hakona, u lwa. Nakona nhlengeletano ya vona ya munhu hi xiyexe na Churchill yi humelerile. Naswona eParis. Ku fana na, xana a hi nkarhi wo kombisa ku tiyimisela lokukulu eka nyimpi yo lwisana na Bolshevik? Naswona ku nga ri hi switirhisiwa ntsena, kambe ni hi masocha.
  Naswona hakunene Churchill u endle xiboho xo tivisa nyimpi eka USSR. Kambe hi ku cincana, swifundzha swin"wana swa le n"walungwini wa Rhaxiya swi fanele swi ya eBritain. Endzhaku ka sweswo bulo ri khumbe tikoloni ni vuyelo bya Furwa. Ku fana na, xana a hi nkarhi wo endla ntwanano wa ku rhula?
  Ku tlula kwalaho, hi ximfumo Third Reich a yi tekelanga nchumu eka Mafurwa, Mabelgium ni Madachi. Kutani hi nga vula yini hi mhaka leyi?
  Kumbexana u fanele u ringanisela swilaveko swa wena? USSR i yikulu naswona yi ni leswi ringaneke eka tindhawu hinkwato.
  Hitler u kombise ku cinca-cinca. Ku engetela kwalaho, swipimelo hinkwaswo swa timfanelo ta Vayuda swi herisiwile hi ku hatlisa. Naswona leswi swi amukeriwile hi ku amukeriwa lokukulu eVupela-dyambu. Naswona ngopfu-ngopfu eBritain. Naswona, kunene, hi khumbe mhaka ya thekinoloji. Swi le rivaleni leswaku a a nga ri kona. Ngopfu-ngopfu mathangi. Nakona a ndzi fanele ndzi aka misiha ya mina.
  Leswi hi leswi vativi va tiindasitiri va swi endleke hakunene. Hi nkarhi wolowo, nyimpi a yi ri karhi yi ya emahlweni, hi ku angarhela, ematshan"weni yo seketela ntwanano.
  Tiyuniti ta xiyimo xa le henhla se ti tshovekile ku ya fika eBaranovichi. Naswona kwalaho vafana va maphayona va lwile na vona. Va humile va ambale tithayi to tshwuka na swiambalo swo koma, va tsutsumela emigerhweni, va ri karhi va voninga swirhendze swa vona swa vana leswi nga ambalangiki nchumu, leswi nga na ritshuri nyana.
  Nakona hakunene va sungule ku yimbelela;
  Naswona ndzi xinyenyana xa mpfundla lexi dlayaka xa le tilweni, .
  Ku onhaka ka swigevenga ku fana na sava...
  Naswona ndzi kholwani, a wu lavi nchumu wo antswa, .
  Ndlela yo tlhava Hitler etempeleni!
  
  Nakambe u fanele u velekiwa u ri muhlovo wo tshwuka, .
  Ku herisa Manazi...
  Ndzi kholwani, hakelo yi ta fika eka mina, .
  Manana u ta tinyungubyisa hi n"wana wakwe!
  
  Ndzi ta herisa bedlam ya Fuhrer, .
  Ndzi ta pfotlosa Manazi ma va ntshuri...
  Ndza pfumela leswaku Lowa Matimba Hinkwawo u ta ponisa moya wa mina, .
  Naswona pfotlosa ntshungu hi banga!
  
  Rhaxiya ra mina lerikulu, .
  U na vuswikoti byo hlula vanhu hinkwavo...
  Naswona Yesu i mulweri-mesiya, .
  Ku dzuneka ka Tiko ra Vatatana!
  
  Ndzi xixima hi rirhandzu, tiva Rod, .
  Hikuva I Xikwembu xa le Henhla-henhla...
  Vaxengi va xupuriwa swinene, .
  Naswona xitwari xa nhenha xa chavisa!
  
  Hi tinhenha ta Rhaxiya ro kwetsima, .
  Ku kota ku hlula va ka Krauts...
  Masimu hinkwawo a ma pendiwe nsuku, .
  Hi ta pasa swikambelo hi ti A!
  
  A ku na ripfumelo leri tiyeke ku tlula leri exikarhi ka vanhu, .
  Eka vukhomunisi lebyikulu bya hina bya rixaka...
  Swi tisa ntshunxeko lowu hanyaka
  Naswona yi herisa vufasisi byo biha!
  
  Hi ta tlakusa tiko ehenhla ka tinyeleti, .
  Ntsindza wa misava i Moscow...
  Ku dzuneka ka Manana Rhaxiya, .
  Hi ta lwa ku fikela emakumu!
  
  A nga kona loyi a nga sivelaka socha
  Naswona hi ta fika eBerlin...
  A hi fambeni, hi macha, hi vumbiwa, .
  A hi handzuleni mujeko wa vufasisi hi bayonet!
  
  Swihahampfhuka swa hina swi kufumela
  Xipano lexi xi na matimba naswona xi hlengeletiwile...
  Vachayeri va swihaha-mpfhuka lava nga hluriwiki enyimpini, .
  Naswona muhlaseri u biwa hi lens!
  
  Hlasela Hitler hi matimba swinene
  Tiger a yi nge ponisi Manazi...
  U nga vulavuli vuhunguki
  Hi ta pasa xikambelo hinkwaxo hi mihlovo leyi hahaka!
  
  A nga fikelela swo tala
  Hi nga hlula hakunene...
  Ndzi kholwile, hi na rifuwo lerikulu, .
  Naswona u nga yi raha hi meno hakunene!
  
  Hi ku komisa, mufana loyi a nga ambalanga nchumu, .
  Hlasela va Krauts hi matimba.
  Naswona Fuhrer u amukele ku rihisela, .
  Hitler u pfurhete nyimpi leyi yi va nyimpi leyi tengeke!
  Kambe Majarimani ma teke Baranovichi. Naswona sweswi masocha ya vona se ma suka edzongeni ma ya eSlutsk. Kuna khokholo ra Red Army kwalahaya naswona Zhukov hi yexe a tshame a va kona. Naswona leswi swi fanele ku vuriwa leswaku i layini ya vusirheleri leyikulu.
  Naswona le Romania, madzana ya magidi ya masocha ya Soviet ma tinyikerile, ma tikuma ma ri exigwitsirisini. Naswona leswi hakunene i khombo lerikulu eka Vuthu ro Tshwuka.
  Laha a swa ha olovi ngopfu ku hundzuluka u tlhelela endzhaku.
  Hi nkarhi wa tinyimpi, vanhu va le Romania ni va le Hungary va tikombise va ri valwi lavanene. Ku tlula kwalaho, vanhu va le Bulgaria va lwile hi ku nonon"hwa. Naswona Macroatia na wona ma le ka xiyimo xa wona lexinene. Ndlela leyi swilo swi nga famba kahle ha yona eka Stalin hi vudiplomasi. Naswona u hundzuke mpfundla lowu nga woxe ntsena. Naswona Hitler hi xitshuketa u sungule ku vulavula hi xidemokirasi. Sweswo, va vula leswaku u seketela ntshunxeko, wa ku ringana ka matiko hinkwawo ni vanhu hinkwavo, naswona u tisa ntshunxeko wa Soviet Rhaxiya eka vulawuri bya tihanyi bya Vustalin ni Vubolshevism. Naswona leswi, entiyisweni, a ku ri goza ra vuxisi ra tipolitiki.
  Masocha ya Finland-Sweden ma teke Vyborg kutani ma tsema mavuthu ya Soviet, na wona ma endle xigwitsirisi. Nxungeto wu humelele eLeningrad ku suka en"walungwini. Naswona leswi se swi hundzuke goza lerikulu ra chess.
  Naswona sweswi swikepe swa le Britain swi pfale Murmansk elwandle. Naswona va duvule swikepe swa Soviet.
  Ina, tinyimpi ti ve tikulu swinene.
  Vanhwanyana va le Komsomol va lwa hi ku nonon"hwa ni hi vukarhi, va hoxa tibomo hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu naswona va yimbelela hi nkarhi wun"we;
  Vanhwanyana va Komsomol i munyu wa Misava, .
  Hi fana ni ore ni malangavi ya misava ya vafi.
  I ntiyiso leswaku hi kurile hi va swiendlo swa vunhenha, .
  Naswona na hina ku na Banga ro Kwetsima, Moya wa Hosi!
  
  Hi rhandza ku lwa hi xivindzi swinene, .
  Vanhwanyana lava tataka vuako hinkwabyo hi xibakabaka...
  Vuthu ra le Rhaxiya a ri hluriwi, .
  Hi ku navela ka wena, enyimpini leyi nga heriki!
  
  Ku dzuneka ka Tiko ra hina ro kwetsima, .
  Xihahampfhuka xa nyimpi xi rhendzeleka hi ndlela yo hlamarisa exibakabakeni...
  Ndzi xirho xa Komsomol naswona ndzi tsutsuma ndzi nga ambalanga nchumu.
  Ku fafazela ayisi leyi a yi funengete swidziva!
  
  Vanhwanyana a va nge chavisiwi hi nala, .
  Va herisa swibuluki hinkwaswo swa nala...
  Muyivi wa ngati a nge hi kombisi xikandza xa yena, .
  Feats yi ta dzunisiwa hi switlhokovetselo!
  
  Vufasisi byi hlasele tiko ra ka hina, .
  U hlasele hi ndlela yo chavisa swinene na hi vukanganyisi...
  Ndzi n"wi rhandza Yesu na Stalin, .
  Swirho swa Komsomol swi hlanganile na Xikwembu!
  
  Hi tsutsumela hi nga ambalanga tintangu exikarhi ka gamboko, .
  Ku tsutsuma, ku fana na tinyoxi ta swift...
  Hi vana va vanhwanyana va ximumu na xixika, .
  Vutomi byi endle leswaku nhwanyana loyi a nonoka!
  
  I nkarhi wo duvula, kutani pfula ndzilo, .
  Hi lulamile naswona hi sasekile hilaha ku nga heriki...
  Naswona va ndzi ba kahle etihlweni, hayi exifuveni, .
  Ku suka eka nsimbi, leyi vuriwaka nhlengeletano!
  
  Redoubt ya hina a yi nge hluli vufasisi, .
  Naswona will yi tiyile ku tlula titanium leyi tiyeke...
  Hi nga kuma nchavelelo eTikweni ra Vatatana, .
  Naswona hambi ku ri ku hlula Fuhrer wa tihanyi!
  
  Ndzi kholwani, Tiger i thangi ra matimba swinene.
  U duvula ekule naswona hi ku kongoma...
  Sweswi a hi nkarhi wa mintlangu ya vuphukuphuku, .
  Hikuva Kayini wo biha wa ta!
  
  Hi fanele hi hlula xirhami, ku hisa, .
  Naswona hi ku hleka nyimpi na ntshungu wo penga...
  Bere leyi funengetiweke yi hlundzuke ngopfu, .
  Moya-xiviri wa ntsumi a hi xihlekiso lexi khomisaka gome!
  
  Ndzi tshemba leswaku swirho swa Komsomol swi ta hlula, .
  Naswona va ta tlakusa tiko ra vona ehenhla ka tinyeleti...
  Hi sungule ku famba hi milenge ku sukela hi October, 1999.
  Naswona namuntlha Vito ra Yesu ri na hina!
  
  Ndzi rhandza tiko ra ka hina swinene, .
  U voninga hi ndlela yo vangama eka vanhu hinkwavo...
  Tiko ra Vatatana a ri nge yiviwi hi ruble, .
  Vanhu lavakulu ni vana va hleka hi ntsako!
  
  Swa tsakisa eka un"wana ni un"wana ku hanya emisaveni ya Soviet, .
  Hinkwaswo hi swona swa olova naswona swi sasekile ntsena...
  Nkateko wu nga tshoveki ntambhu ya wona, .
  Kambe Fuhrer u veke nomu wakwe wa hava!
  
  Ndzi xirho xa Komsomol ndzi tsutsuma ndzi nga ambalanga tintangu, .
  Hambileswi xirhami xi ku goveke tindleve...
  Naswona tshemba nala, a ku na ndlela yo ya ehansi leyi vonakaka, .
  I mani la lavaka ku hi teka a hi lovisa!
  
  A ku na marito yo saseka swinene ya Tiko ra Manana, .
  Mujeko wu tshwuka, onge hi loko ngati yi hatima hi miseve.
  A hi nge titsongahati ku tlula timbhongolo, .
  Ndza tshemba leswaku ku hlula ku ta ta ku nga ri khale hi May!
  
  Vanhwanyana lava nga ambalangiki tintangu va ta hundza eBerlin, .
  Va ta siya swikombiso swa tintiho eka asphalt.
  Hi rivele nchavelelo eka vanhu, .
  Naswona magilavu a ma fanelanga enyimpini!
  
  Naswona ku ta va ni nyimpi, nyimpi leyi a yi pfuke.
  Va-Fritz va ta hangalasa hinkwaswo swi va swiphemu-phemu!
  Tiko ra Vatatana i socha na wena hilaha ku nga heriki, .
  A nga swi tivi leswaku AWOL i yini!
  
  Ndzi twela vafi vusiwana, leswi i gome eka vanhu hinkwavo, .
  Kambe u nga tisi Marhaxiya ematsolweni ya wona.
  Hambileswi Sam a titsongahateke eka va ka Kraut, .
  Kambe guru lonkulu Lenin u le tlhelweni ra hina!
  
  Ndzi ambala beji ni xihambano hi nkarhi wun"we, .
  Ndzi le ka vukhomunisi naswona ndzi pfumela eka Vukriste...
  Nyimpi, kholwani vanhu, a hi filimi, .
  Tiko ra Vatatana i manana wa hina, hayi Khanate!
  
  Loko Lowa Matimba Hinkwawo a ta hi mapapa, .
  Vafi hinkwavo va ta pfuka hi xikandza xo vangama...
  Vanhu a va rhandza Hosi emilorhweni ya vona, .
  Hikuva Yesu i Muvumbi wa ntsindza!
  
  Laha hi nga endla leswaku vanhu hinkwavo va tsaka, .
  Eka vuako hinkwabyo lebyikulu bya le Rhaxiya.
  Loko mu-plebeian wihi na wihi a fana ni ntangha, .
  Naswona nchumu lowukulu evuakweni hinkwabyo i Ntumbuluko!
  
  Ndzi lava ku angarha Kriste wa Matimba Hinkwawo, .
  Leswaku u nga tshuki u wa emahlweni ka valala va wena...
  Comrade Stalin u sivile tata wakwe, .
  Naswona Lenin na yena u ta va na hina hilaha ku nga heriki!
  Lawa i tinsimu leti nga laha, a hi vuli leswaku ti hlekisa ngopfu. Japani ri hoxe mavuthu lama engetelekeke lama tiyisaka enyimpini eVuxeni bya le Kule. Mavuthu lama fambaka hi milenge ni mathangi yo vevuka ma ye emahlweni hi nhlayo leyikulu. Hirohito u lerise ku teka Vladivostok hi ku hatlisa hilaha swi nga kotekaka hakona. Naswona Majapani ma hambete ma nghena hi ku olova. Eka tinyimpi, thangi ra vona ro vevuka ra Chikha ri hundzuke ri ri lerinene swinene naswona ri hundzaka. Naswona a a tlhela a hambanisiwa hi ku kota ku famba-famba ni ku famba-famba.
  Yamamoto, admiral wa le Japani, u sivele USSR leswaku yi nga ngheni eLwandle ra Pacific, naswona u tiyile swinene. Naswona a ku na mpfuno wo tala laha.
  Emoyeni, ti- samurai ti ni matimba. Swihaha-mpfhuka swa tona i swikulu hi nhlayo, naswona swihaha-mpfhuka swa tona swa nyimpi, ngopfu-ngopfu Zeros, swi famba-famba swinene naswona swa kota ku famba-famba. Naswona a wu nge swi koti ku lwisana na vona hakunene. Lebyi i vuyelo bya swihaha-mpfhuka swa xiviri, swa nyimpi.
  Naswona Majapani ma ni ti- ace letinene.
  Hambiswiritano, Masoviet na wona i valwi. Hi xikombiso, muchayeri wa xihaha-mpfhuka Anastasia Vedmakova. Ku saseka loku lwaka swinene. U lwa a nga ambalanga nchumu nkarhi hinkwawo, naswona a ambale bikini ntsena, leswi n"wi nyikaka makhadi yo karhi ya trump. Loyi i nhwanyana loyi hi n"wi lavaka hakunene. Naswona loko a yi teka naswona hi nkarhi wa nyimpi u yimbelela ehenhla ka mahahu yakwe;
  Ndzi velekiwe eminkarhini yo fana ni leyi
  Un'wana na un'wana u na khompyuta leyi nga na internet...
  Tiko ri hluka naswona ri hluvuka, .
  Naswona swi tikomba onge a ku na swiphiqo eka nhwanyana loyi!
  
  Kambe lembe xidzana ra vu-20 i lembe-xidzana leri nga ni mpfilumpfilu swinene, .
  Vholkheno yi vila yi tlhela yi buluka...
  Naswona munhu un"wana ni un"wana u hombolokile, .
  Naswona musa, a yimela tiko ra munhu un"wana!
  
  Naswona nhwanyana loyi u lava ku fika kwalaho, .
  Hi nkarhi wo fana na lowu, handle ko pfotlosa tihlo...
  Loko khamba ro biha ri humelela, .
  Naswona ndzi lava ku tlhantlha swiphiqo hi nkarhi wun"we!
  
  Kumbexana nhwanyana loyi a nga ri na nkateko eka mina, .
  Ndzi tikume ndzi nga ambalanga nchumu emahlweni...
  Xikepe xi tshovekile, tiva xikepe, .
  Naswona ndzi kholwani, vutomi a byi vonaka byi fana ni vulombe!
  
  Kutani miringo yi khuluka hi nkarhi wun'we, .
  Ngati, tihanyi, xin"wana na xin"wana...
  Naswona swi vonaka onge ku na tizero ntsena - .
  Kambe a hi dzuniseni Vito ra Hosi hi ripfumelo!
  
  Hi ta kota ku sirhelela Tiko ra Vatatana, .
  Hambileswi nala a tele hi vuxisi lebyi nga twisisekiki...
  Muhloti loyi u hi hundzula swiharhi, .
  Ku ya etafuleni ra vufasisi - mfumo wo biha!
  
  Pfukela Tiko ra Manana, nhenha
  Lwela Rus" ya wena yo kwetsima!
  Haha hi xivindzi ku fana ni ximanga, .
  Naswona ematshan"weni ya munyama ku ta ta ku vonakala ka mfumo!
  
  Hi ta endla leswaku Tiko ra Vatatana ri tiya
  Ti knight hinkwato i swihontlovila swo tano...
  Naswona mudlayi la hlundzukeke u ta ya etiheleni, .
  Naswona hi hlanganisiwe hilaha ku nga heriki na Tiko ra hina ra Manana!
  
  Ndzi kholwani, a swi olovi eka nhwanyana, .
  Barefoot u tsutsumela exikarhi ka swidzedze leswikulu swa gamboko...
  Misava hinkwayo i xisefo lexi tiyeke, .
  Naswona mudlayi wa fuma - Malyuta loyi a nga ni matimba!
  
  Kambe ndzi kholwani, a ndzi tshikanga, .
  Naswona u duvule Fritz hi xibamu...
  Nsinya lowu a wu nga ambalanga nchumu a wu kandziyeriwa ehansi ka milenge, .
  Naswona rito ra nhwanyana loyi ri rila swinene!
  
  U hleka ku fana ni kerubu
  Naswona u herisa ti Krauts onge i switoyi...
  Tiva vanhu va le Rhaxiya a va hluriwi, .
  Hi ni mathangi ni swibamu swa nsimbi!
  
  Nhwanyana wa xivindzi u rhangela ndzilo, .
  Naswona hi vukarhi u dlaya vafasisi...
  Laha vuthu ra hina ri tsutsuma ku fana ni hanci, .
  A ku na mihlovo yo tshwuka leyi tiyeke ku tlula yona!
  
  Naswona nhwanyana loyi u joyine Komsomol, .
  Naswona u ve makwavo lontsongo wa makhomunisi...
  A hi rhumeleni diyavulosi Hitler exigwitsirisini, .
  A hi vekeni xihambano ebokisini ra vafasisi hinkwavo!
  
  Hi ta nyikela timbilu ta hina hikwalaho ka Tiko ra Manana, .
  Naswona a hi vekeni moya wa hina hi ku kongoma eka yona...
  Hi na matimba yo tala, .
  Naswona onge a ndzi nge tluli milawu ya Komsomol!
  
  Nhwanyana u ta nghena eBerlin a nga ambalanga nchumu, .
  Naswona rosari yi ta siya xikombiso eka Reichstag...
  Fuhrer u ta biwa hi swibakele emahlweni, .
  Kambe hakelo a hi yi tivi ephepheni!
  
  Naswona hi ta va ni holideyi ya vutlhari, .
  Leswi hambi vatlhokovetseri va nga swi kotiki ku swi hlamusela...
  Ntirho lowu i wa xiyimo xa le henhla ntsena, .
  Mintirho hinkwayo ya vunhenha ya yimbeleriwa!
  
  MATIMBELO YO HLAWULEKA YA VANA EKA VAHLAWURI NA TIKORTE
  XITLHOKOVETSELO
  Tinhenha letitsongo leti a ti rhangela hi Eduard Sturgeon ti lwa ni vuthu ra vahlapfa, ngopfu-ngopfu va Cycles. Hambiswiritano, kutani mufana loyi wa xivindzi u fanele a va Muindiya, naswona swin"we ni swikwembu-kati swi lwa ni vuthu ra Cortez, leri lavaka ku hlula matimba ya Vamaya!
  . NDZIMA YA Nomboro 1
  Valwi lavatsongo va ntlawa wa mavuthu yo hlawuleka ya vana va lwile hi xivindzi. Hambiswiritano, endzhaku ka ndhawu ya matimba yin"we ni hafu, kahle-kahle a va nga ri na nkarhi wo fa. Kambe swikanyakanya leswi hlaselaka swi onhake swinene naswona entiyisweni swi heleriwe hi mpfula. Kutani laha wa ha nga ha kanetana leswaku nhenha ya xiviri i mani.
  Kambe hi fanele ku xixima, vafana na vanhwanyana lava ambaleke tisudu ta nyimpi va duvule hi ku kongoma. A ku voniwa leswaku ku tlanga eka tikhompyuta a swi nga ri swa hava, naswona a va ri valwi lava hlamarisaka ntsena.
  Adala, loyi a a duvula voko ra xinene ra Edik, u teke a lahlela xihuku lexi emilengeni ya n"wana wakwe. Naswona hi vutshila bya nghala, u hoxe mbewu yo hlayanyana ya poppy eka nala loyi a a ya emahlweni.
  Mufana wa ndhuna u pfumerile hi nhloko:
  - Lexi i xinene, a hi nge, present for annihilation! Kambe swa antswa ku yi tirhisa hi nkarhi wa nhlaselo wa xigodlho.
  Adala u xiye hi laha ku twisisekaka:
  -U na mphakelo lowu nga heriki wa swihlamariso. Kutani a hi makhadi hinkwawo lama nga ta xavisiwa. Naswona ku khomelela khadi ra trump na swona i mianakanyo yo biha!
  Naswona mbewu leyitsongo ya poppy ya ku lovisiwa yi hlasele Swirhendzevutana, yi handzula tinhenha letikulu ti va swiphemu leswitsongo leswi handzukeke. Laha hi laha ku lovisiwa ku sunguleke kona.
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile, a kandziyela nenge wa yena wa vuhlangi:
  Ku hlula eka swirhendzevutani ku rindzele, ndza pfumela
  Hi ta va na tinsimu tintshwa...
  A ndzi nge tinyiketi evuhlongeni bya xivandzana, .
  Ndzi ta ku komba xiyimo xa le henhla enyimpini!
  Mufana loyi a a ri karhi a lwa hi tlhelo ra ximatsi u xiye hi ku n"wayitela:
  - Ha yini u nga yi hoxanga hi voko, kambe hi nenge wa wena?
  Adala u hlekile kutani a hlamula a ku:
  - Naswona swi tsakisa ngopfu hi ndlela leyi!
  Edik u pfumerile hi nhloko:
  - Ina, xiphukuphuku xin'wana na xin'wana xi nga hoxa hi voko ra xona, kambe ringeta hi nenge wa xona!
  Vana va huwelerile hi vun"we va ku:
  - Ku vangama eka tinhenha ta ku vonakala, .
  Ku vangama eka Tiko ra mina ra Manana ro vangama...
  Swiendlo swa hina swi ta yimbeleriwa, .
  Ku hlula i pakani leyikulu!
  Hakunene, Swirhendzevutana, leswi a swi onhakile swinene, swi sungule ku tlhelela endzhaku. Kambe marhangu ma tlhele ma tlakuka. Naswona timovha letintshwa ti rhurhile. A ti languteka ku fana na tiphiramidi leti phaphamaleke eka swiporo, naswona a ti ri tikulu hi vukulu na swirhabyani.
  Loko masocha ya mavuthu yo hlawuleka ya vana ma va duvula hi swibamu swa ray, kahle-kahle a ma va vavisanga nchumu. Swiphepherhele swi tlula-tlula swi suka eka swisirhelelo swa nsimbi.
  Un"wana wa vanhwanyana lava u huwelerile a ku:
  - Hi loyi joker yin'wana ya nala! Naswona kumbe hambi ku ri xidzedze hinkwaxo xa vahlekuri!
  Mufana wa nhenha u huwelerile a ku:
  - Swa antswa ku fa u yimile ku ri na ku hanya hi matsolo! Se a ndzi ri evuhlongeni naswona va ndzi hlamarisile hi ku tlhaviwa hi gezi, va rhumela swibalesa emirini wa mina hinkwawo ku suka eka ririmi ra mina ku ya fika eswirhendzeni swa mina. Naswona swa vabya swinene lerova rifu ra antswa!
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko:
  - Ina, na mina va ndzi xanisile! Ku tlula kwalaho, hi ndlela leyi rharhanganeke, matimba ya nkoka-misava lama cinca-cincaka ni ku pfumala ntiko loku rhurhumelaka. Naswona swa vava swinene, naswona a swi siyi swikombiso handle ka milorho yo biha!
  Phela, ndzi ehleketa leswaku ndhuna ya hina leyi nga fiki ni leyikulu yi ta ta ni swo karhi!
  Edik u pfumerile hi nhloko yakwe yo basa hi ku pfumelelana kutani a lerisa a ku:
  - Sweswi vafana, tickle tintiho ta n'wina mi rhurhumela!
  Adala, nhwanyana loyi wa nhenha la nga ni ntokoto, u vutisile hi ku hlamala:
  - Ha yini leswi swa ha laveka?
  Mufambisi wa masocha u hlamule hi ku tiyiseka a ku:
  - U ta vona leswaku vuyelo byi ta va byihi!
  Vana va tinhenha a va kanetana. Hiloko va teka va tlhela va tikhoma tintiho ta vana va vona vo saseka hi tinhla ta swibamu leswitsongo. Na ndlela leyi va nga ta yi teka va yi rhurhumela ha yona.
  Moya wu tsekatseka xikan"we-kan"we. Naswona thyaka leri nga ni makumu yo tala yo kariha a ri na ri huma ehenhla. Va wele ehenhla ka mathangi ya tiphiramidi. Naswona va va tlhava ku fana ni ximanga lexi nga ni tineleta. Naswona swiharhi leswikulu swa nhova swi yimile.
  Edik u pfumerile hi nhloko kutani a xiya:
  - Sweswi a hi yi tekeni hi yimbelela!
  Naswona masocha lama humaka eka mavuthu yo hlawuleka ya vana ma yi tekile ma yimbelela hi ntsako;
  Hosi ya mina ya xisati, u xiluva
  Ku hatima entangeni wa Xikwembu!
  Ku languteka ka wena ku fana ni moya wo tenga
  Susa malangavi ya misava ya vafi!
    
  Rirhandzu ra nhwanyana ra kwetsima
  Banga ra nhenha, ri khome hi ku xiximeka!
  Ndzi ta halata ngati enambyeni wa xidzedze
  Ndzi ta va ntsumi na wena hilaha ku nga heriki!
    
  Ndzi pfurhetele hi norho wa le xihundleni
  Xifaniso xa wena, nun"hwelo wo nandziha!
  U vatliwe hi muvumbi wa vuako hinkwabyo
  Malandza hinkwawo ya vubihi a ma nge thyakisi!
    
  Swi koteka etilweni ntsena
  Vumundzuku byi ta hlanganisa varhandzi!
  Kambe Xikwembu a xi nge hi pfumeleli ku tshoveka hi va ntshuri
  Wu ta hlanganisa vun"we bya timbilu leti nonon"hwisiweke hi ku hambana!
  Endzhaku ka marito yo tano yo hlamarisa ni lama tlakukeke, ku humelele singita. Ntlawa hinkwawo wa mathangi ya tiphiramidi a wu hluka ku fana ni xirhendzevutana xa swiluva. Naswona swiluva leswi tlhumeke swi hundzuke leswi hlamarisaka ntsena. Nakona va sungule ku kula hi matimba yo chavisa no hlamarisa, ya xidzedze. Naswona swi hundzuke swi sasekile swinene.
  Adala u tswontswe murhangeri wa mufana exifuveni kutani a xiya:
  - U ntsena ku saseka ko hlawuleka!
  Edik u pfumerile hi nhloko hi ku n"wayitela:
  - Vutlhari bya thekinoloji!
  Mufana wa nhenha u huwelerile a ku:
  - Kahle kahle, sweswi hlasela! A hi pfotloseni valala va hina hi ku ba kan"we!
  Ndhuna ya mufana yi kanetile:
  - E-e! Se se ka ha ri emahlweni swinene. Xo sungula, u fanele u hlalela maendzo ya mina ya khale. Kwalaho hi boheke ku teka goza handle ka ti- nanotechnology ta xiyimo xa le henhla, naswona leswi, swi fanele ku xiyiwa, swa tika swinene!
  Adala u xiye hi ku n"wayitela:
  - I ntiyiso, ndza swi twisisa leswaku handle ka thekinoloji swa tika swinene. Kambe mufana wo fana na wena, ndzi ehleketa leswaku u ta tlhantlha xiphiqo xihi na xihi.
  Edik u yimbelele hi ku n"wayitela loku hatimaka ku fana ni tiperela ta lwandle leti hlawuriweke hi rito rakwe ra silivhere:
  Hambileswi hi nga swi kotiki ku tlhantlha swiphiqo swa hina hinkwaswo, .
  Ku nga tlhantlhi swiphiqo hinkwaswo!
  Kambe un"wana ni un"wana u ta tsaka swinene
  Un"wana ni un"wana u ta tiphina swinene!
  Endzhaku ka sweswo, mufana loyi u pfule hologram. Mavuthu yo hlawuleka ya vana ma miyerile.
  Mahlo ya safire ni ya emeralda ya vafana ni vanhwanyana ma dye xivono lexi.
  Phela, mufana loyi a a ri eswiphen"wini swo hambana-hambana swa vuako hinkwabyo naswona a kombise ku tlula xin"we, loko a nga si vupfa hi ndlela yoleyo. Naswona leyi a ku ri nguva ya Malembe ya le Xikarhi eMisaveni Leyintshwa, muxaka wo karhi wa matimu man"wana, hi ndlela yo fanekisela, ya pulanete ya Misava.
  Emhakeni leyi, ku kombisiwile leswaku Edik u ve mufana wa Muindiya, a landzelela ntlawa wa swikandza swo basa leswi a swi tumbele. U ambale swiambalo swo koma, a nga ambalanga nchumu, tanihi leswi ti- moccasin ti nghenaka ntsena endleleni, kambe ti pendiwile hi swifaniso swa mihlovo-hlovo ku sukela enhlokweni ku ya fika emilengeni. Hambi ku ri xikandza xa n"wana hi ti- tattoo leti chavisaka leti nga ni tidragon ni tintsumi leti nga ni mabanga.
  Hambileswi swifaniso swo tano swi vonakaka swi nga tolovelekanga eka Maindiya. Kambe eka magidi hinkwawo ya maendzo yo hlamarisa ni maendzo, vumundzuku a byi yisanga Edik kun"wana ni kun"wana. Minkarhi hinkwayo, tipulanete na minkarhi swi hlanganisiwile, swi hlangana na ku hlangana swi va nchumu wo fana na bolo yo tsindziyela.
  Etlhelo ka yena ku etlele nhwanyana wa misiha loyi a nga ni tinyonga to anama, swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, swa xirhendzevutana, leswi kokaka ri lava ku va ehansi ka nhlonge yakwe. Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, nhenha leyi, hambileswi a a fanele a ri Muindiya, u ni misisi yo tshwuka. A ambala kwalomu ka swiambalo, a ambalanga ntsena ti panty leti humaka eka sete ya bikini, ntambhu ya tiperela exifuveni xa yena lexi teleke.
  Loko a hundzuluka, Edward u vone xikandza xo saseka lexi a xi ri na xikandza xa xivindzi na mavele lamakulu, kambe lama vumbekeke kahle. Mavoko ya nhenha ya na misiha, nhlonge ya yena i chokoleti, leyi loko yi hlanganisiwa na misisi yo basa leyi nga na ku khumba nyana ka yellow, kumbe ku vula ntiyiso, golden pollen, yi languteka yi koka rinoko swinene.
  Hambiswiritano, nhenha ya misisi yo tshwuka yi hlevetela hi ku chava:
  - Lava va nga na swikandza swo basa va ta laha, oh boy-leader Fountain!
  Xin"wana xi tshove nhenha lontsongo eka tlhelo ra misiha... Edward u rhurhumerile kutani a vona nenge wo saseka, wo pfumala milenge, wa nhwanyana. Nakambe u ni misiha naswona u ni matimba. Nakona wansati hi yexe a ri na misisi yo tshwuka leyi pfurhaka. Ku saseka ko tano ku humelerile laha. Honey blonde na redhead, havumbirhi bya vona va nga ambalanga nchumu, va ri na misiha na va athletic. A hi tinhenha, kambe swikwembu leswi nga ni vurha.
  Edward u rhange hi vukheta a tswontswa yin"we ivi a tswontswa milenge ya nhwanyana un"wana. Va rhurhumerile va enerisekile, ku fana ni tikati leti rhurhumeriwaka. Kahle kahle, hi swona, wansati wa ntolovelo a nga fanelanga ku papalata ku tswontswa ka xinuna. Handle ka sweswo, ku ve ni ku andza ka mixaka hinkwayo ya vanhu lava khumbaka mbilu lava lunghekeleke ku mangalela hikwalaho ko tswontswa kumbe ku tlanga hi rirhandzu nikatsongo. Kambe i swa ntumbuluko leswaku wanuna a lava ku n"wi tswontswa ni ku n"wi tswontswa nhwanyana wo saseka, kumbe hambi ku ri vanhwanyana vambirhi hi nkarhi wun"we.
  I ntiyiso, i n"wana emirini, kambe se u dyuharile swinene, hi malembe na hi ku tsundzuka i munhu lonkulu swinene, kutani...
  I ntiyiso, Edward, loyi a a ri ni misiha swinene kambe a a ri ni mintlango, a a rhandza vavasati lava tiyeke lava kotaka ku veleka vana lava tiyeke.
  Kambe endzhaku ka sweswo ku saseka loku nga ni ndzilo ku nyike Edward xikombiso hi milomu yakwe - freeze! Nala u ta humelela ku nga ri khale!
  Hakunene, ku humelele ntlawa wa masocha emakumu ka khwati... Wow, kolonele wa mavuthu yo hlawuleka a a nga swi langutelanga leswi. Doo, lava a va nga ri ti trolls nikatsongo, kumbe ti gnomes - vanhu lava tolovelekeke swinene, kambe... Hi swisirhelelo swa malembe ya le xikarhi, hi ti bulky muskets to fana na ti cannibal clubs, naswona hi mabanga yo leha. Vuthu leri hinkwaro ri nyike mianakanyo ya nchumu lowu nga riki wa xiviri swinene ni lowu nga riki wa xiviri. Naswona i ya khale swinene. Hi nkarhi lowu fanaka, a yi hambanisiwa hi nhlayo ya yona leyikulu, hambileswi a yi nga hundzeleti. Tinhenha to tala ti khandziye tihanci ni ti ambale swisirhelelo swo tika. Hi ndlela leyi, swikandza swo basa, ku hundzeleta lokukulu - swikandza swa vona swi tshukile, swiri swa ntima, naswona malebvu ya vona yava ya ntima.
  Diyavulosi wa nyimpi wa misisi yo tshwuka hi yexe u hlamule xivutiso lexi a xi lunghekele ku wa hi ririmi ra Edward:
  - Leyi i ntlawa wa le Spain wa Cortez. U nga chavi, ku ni madzana ya mune ntsena ya tona, naswona a ti si kuma nkarhi wo tatiwa hi Maindiya ya kwalaho.
  Mufana wa nhenha u rhurhumerile a tlhela a hlevetela a ku:
  - Lovely... I vangani va hina?
  Nkarhi lowu honey blonde yi hlamurile:
  - Ku ta va na ntlhanu na wena! - Na ku khoma Edik"s confused look, a engetela. - Nomboro leyinene ngopfu, pentagram!
  Nhenha lontsongo yi rhurhumerile nyana. Ku ringanisela ka matimba, hi ku ya hi tinhlayo, swi le rivaleni leswaku a swi va pfuni. Naswona xa nkoka swinene, a ti na swibalesa leswi pfurhaka, a ti na tindhawu ta matimba kumbe hambi ku ri tibomo leti lwisanaka ni swilo leswi nga riki swa ntumbuluko. Naswona leswi swa chavisa. Hi xikombiso, hi hyperblaster yin"we u nga tsema xipano hinkwaxo hi minete yin"we matimba ya tibomo ta khume leti hoxiweke eHiroshima ma nga humesiwa;
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u kume swi fanerile ku tsundzuxa Edward:
  - U na vurha, oh murhangeri... U ta pfula ndzilo hi xileriso xa mina!
  Muhlovo wa misisi yo tshwuka u xiye:
  - Mufana loyi a nga ambalanga nchumu, naswona u na swiambalo swo tlula mpimo, leswi a hi ku hleleka ka murhangeri lonkulu, hambiloko a nga ri na vuthu na yena sweswi. - Nhwanyana loyi u clickile swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Nakona swin"wana swi cincile, nakona Edward a twa onge nchumu wun"wana a wu nga ha fani.
  Mufana wa nhenha nakambe sweswi u koke nyingiso eka yena n"wini. Entiyisweni, a nga ambalanga nchumu ku ya fika emasengeni, kambe a ambale buruku ra nyarhi ni ti- moccasin leti nga ni swibye swa risima. Enhlokweni ku ni xirhangiso lexi eka xona ku humaka tinsiva tinharhu. Doo, ku nga ri ti- falcon, kambe muxaka wo karhi wa xinyenyana lexi nga cinciki emisaveni.
  Miri hi woxe wu hundzuke lowu vonakaka swinene naswona wukulu swinene eka misiha, hambi leswi Edward a tshameke a hambanisiwa hi ku kula ka misiha lokunene, hambiswiritano, emalembeni ya sweswinyana wu omile ngopfu lerova timbanga ti vonaka hikwalaho ka ku pfumaleka ka swakudya ni ku famba-famba nkarhi na nkarhi. Kambe eka mhaka leyi, a languteka tani hi nghwazi ya professional fitness - ku wisa loku hetisekeke naswona kungari na xiphemu xin"we xa mafurha, naswona nhlonge ya yena ayi tele hi red-brown tan.
  Eka xifuva xa yena a ku ri na tattoo leyi nga na jaguar - xifaniso xa Huron. Ti tattoo letin"wana hinkwato a ti averiwa kun"wana, onge hiloko hi masalamusi. Tinhenha leti a ti ri ni nhlonge leyi hetisekeke, leyi rhetaka ni leyi pholishiweke, chokoleti leyi nga ni muhlovo wa nsuku naswona nhlonge ya tona a yi hatima loko ku ri ni madyambu lama kufumelaka ya le Mexico.
  Milenge ya vona a yi tshama yi nga ambalanga nchumu, kambe leswi swi engetele matimba ya vona ya nyimpi ntsena.
  Va hoxe vurha bya vona. Vanhwanyana van"wana vambirhi, naswona Edward hi ndlela yo karhi a tiyiseka leswaku ku na vanhwanyana vo saseka kwalaho, va tifihla hi vukheta lerova a va nga vonaki. Kambe lavambirhi va ni vurha bya xiyimo xa le henhla ku fana ni bya tihosana ta xisati, naswona mapapa ya miseve ya vona ma hangalakile swinene hi tidayimani, ti- topaze, ti- rubi ni ti- emerald.
  Naswona vurha bya Edward hi yexe na byona a byi le hansi eka vulovolovo, kambe byi na ti safire to tala na maribye ya risima ya muvala wa ntima. Naswona vanhwanyana vo saseka va ni mihlovo yo vangama.
  Ntlawa wa vahluri va le Spain se a wu vekiwile hi ku helela emahlweni ka vona. Madzana ya mune ya ti- caballero ta le Castilian. Swi tikomba onge lwandle a ri le kule na laha, hambi leswi nun"hwelo wa xihlawulekisi wu nga twaliki, moya wu hunga wu huma ntsena eribuweni. Kambe nun"hwelo wa mimiri ya vanhwanyana wu koka rinoko swinene, a wu nga ri wa vumunhu hi ku helela, ku fana ni ku hlanganisiwa ka vulombe, swiluva, nutmeg nyana ni swinun"hweriso.
  Tinhenha hi toxe ti kufumela swinene, naswona un"wana u teke a khoma xitsotswana hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a xi pfotlosa xi va khekhe.
  Vakaneti va vona-valwi, hi nkarhi wolowo, Mfumo wa matimba wa Spain, a wu nga si hlengeleta ntshuri eka tsima naswona a wu languteka wu hlamarisa swinene.
  Emahlweni ka un"wana ni un"wana ku ni mugadi wa tihanci wa matimba, wa makatla yo anama, wo leha, la nga ni malebvu yo leha yo tshwuka. Loyi kumbexana i Count Cortes, loyi enkarhini lowu taka a nga ta kuma xithopo xa Duke naswona a titekela rifuwo ro hlamarisa ntsena.
  A a vonaka a ri ni misisi yo tshwuka naswona a hanye kahle swinene. Swisirhelelo ntsena swi tika dzana, naswona ehansi ka swona a hi hanci yo olova, kambe i hanci ya pinto draft.
  Mufana kolonele u kongomise grandee ya le Spain kutani a tilulamisela ku duvula.
  Leswi se a voneke swo tala, Edik a a ri muchayeri lonene wa miseve, hambileswi a a nga si titoloveta muxaka lowu wa tlhari leri a ri ri ra manguva lawa naswona a ri ri ra xiyimo xa le henhla, hikwalaho a ku nga ri na ku titshemba ko karhi ka leswaku u ta ba.
  Ku saseka ka misisi yo tshwuka leyi pfurhaka ndzilo u teke xileriso. U rhanga hi ku duvula, kutani nseve wu haha hi ndlela ya tangential. Leyo ya misisi ya nsuku yi duvule kun"wana etlhelo, naswona ku suka eka swihlahla leswi hambaneke yi haha yi huma ku fana ni tinyeleti ta tinyeleti, yi ba mavoni ya matimba yo herisa.
  Eduard, loyi a a nga ri na nkarhi wo duvula, u endle leswaku mahlo yakwe ma rhendzeleka ma va matlhelo manharhu. A a nga si tshama a vona nchumu wo fana ni lowu. Nseve wa nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka leyi pfurhaka ndzilo wu pfurhile wu hangalaka wu va magandlati ya ntima. Tinhenha ta le Spain, leti khomiweke hi xidzedze lexi, ti hatle ti hisiwa ivi ti tshoveka ti va ntshuri swin"we ni tihanci ta tona. Leswi seleke a ku ri marhambu lama nga ni ayisi emoyeni.
  Nyiko leyi, leyi humesiweke hi nhwanyana la nga ni misisi ya muvala wa tluka ra nsuku, a yi ri ni vuyelo byo onha lebyi nga ehansi. Ntsena yi kombisiwile hi ndlela leyi hambanekenyana. Ku hundze magandlati yo basa, kutani tinhenha tin"wana ta dzana hi xitshuketa ti sungula ku hluka. Ku tlula kwalaho, hi ndlela ya xiviri swinene. Hi leswaku, swirhabyani leswi nga ni juzi ni leswi hatimaka a swi funengete vahluri va Mfumo wa Castilian ku sukela enhlokweni ku ya fika emilengeni. Kutani, swirhabyani leswi hatlisaka swi sungule ku humelela, naswona xitarata xo saseka hi ndlela yo hlamarisa xi sungule ku hluka. Naswona swigevenga leswi nga ha vaka swigevenga na vahlaseri va hundzukile, un"wana na un"wana wa vona a va xihlahla xa swiluva swo hlamarisa leswi nga na mihlovo leyi fuweke swinene...
  Tinyiko tin"wana na tona ti tirhile kahle... Nseve wa vunharhu wu hangalakile hi rihati ro tshwuka, naswona Mapaniya ma pfurha, ku fana na rivoni ra tochi, nkhuvo wa vuhedeni, ivi ma hundzuka ndzilo wa dzana... Naswona langavi ra ndzilo wun"wana na wun"wana a ri ri na muvala na muhlovo wa rona , naswona swibalesa swi hangalakile, swi ringeta ku ba xibakabaka xa ntima lexi tlakukeke.
  Phela, nyiko ya vumune yi hundzuke leyi hlamarisaka swinene. Nseve wu rhumele swilotlelo ni swibalesa leswi hatimaka ku fana ni kristala ya ribye! Nakona va wele ehenhla ka ncila wa Cortez"s detachment. Tihanci ti hundzuke switsotswana, naswona vakhandziyi va hundzuka swicelwa, naswona timovha ta dzana ta tipulani leti nga tolovelekangiki ti yimile, ti namarhela egondzweni ro anama exikarhi ka switsunga.
  Sweswi tinhenha ta madzana ya mune leti tiyeke ni ta xivindzi ta Mfumo wa Spain a ti nga ha vi kona.
  Edik u huwelerile hi ku hlamala a ku:
  - Vutlhari bya thekinoloji! Mawaku singita swonghasi!
  A ku sele Cortez un"we ntsena, a yime a nga tsekatseki ku fana ni xibokisana lexi nga tshukatshukiki eka hanci yakwe leyikulu, ku fana ni aurochs ya le Jarimani, naswona u ringete hi ndlela leyi humelelaka swinene ku hlayisa ku rhula ka yena.
  Edward u n"wi duvule, kambe swirhendze swimbirhi leswi nga ambalangiki nchumu, leswi tsemiweke swi hatima, kutani vanhwanyana lava, va misisi ya nsuku na misisi yo tshwuka, hi vutshila va khome nseve hi swikunwana swa vona, endzhaku ka sweswo va huwelerile hi vun"we:
  - E-e! U fanele ku kuma leswaku i ngati ya mani leyi tlakukeke ku tlula mabanga ya n"wina!
  Kahle kahle, loko ku ri mabanga, swi tano na hi mabanga. Edward a a ri ni vutshila byo lwa hi nhonga, foxolo ya sapper ni banga ra bayonet. Loko ntsena a ndzi ta kuma banga hi roxe...
  Mufana loyi u langute tinhenha hi ku vutisa, onge a langutele leswaku ti n"wi nyika banga ra rifuwo ra masalamusi - swing yin"we, na tinhloko ta dzana ti suka emakatleni ya yena!
  Kambe diyavulosi wa misisi yo tshwuka u kombetele eka tlhari leri tolovelekeke swinene ra le Spain leri lahliweke hi ku buluka ka masalamusi ya thekinoloji, a hlevetela hi rito leri chavisaka:
  - Sweswi u le ka swipimelo swo ringana!
  Kutani moya wu cince tlhelo, wu tisa ku kufumela loku navetisiwaka hi madyambu lama hisaka ya le tindhawini to hisa. A ku ri ni ku rhurhumela ka moya wo tenga lowu humaka elwandle, ku nun"hwela ka iodine, ti- shrimp ni algae, leswi nandzihaka ku fana ni ti- caramels ta nati.
  Edward u fambile hi ku nonoka a kongoma eka tlhari leri a ri khomiwile, a twa onge i nhlonge yo tshwuka ya xiviri. Naswona Cortez, ha yini a nghene hambi ku ri eMexico? Xana u lava ku herisa ndhavuko wa khale wa May? Tata swikhwama swa wena hi nsuku, lowu tekiwaka tanihi nsimbi yo kwetsima hi Maindiya ya kwalaho. Ku pfotlosa mintlawa ya khale ya vukhongeri ni ku simeka vulawuri bya tihanyi swinene bya vavutisi ni Majesuit...
  Laha Edward hi xitshuketa u tikhomile a ehleketa leswaku mintlhaveko ya yena a yi ri ya xiviri ngopfu eka nyimpi ya nguva yin"wana. Eka xirho xa yena xa miri lexi nga ambalangiki nchumu, lexi nga ni misiha u twa ku hefemula ka moya loku rhwaleke ku kufumela loku tsakisaka, ka lwandle, ni xiphemu xa resin yo kufumela lexi thonaka emakatleni yakwe lama tiyeke.
  Doo, leswi a swi titwi ku ri norho. Eka norho, hi ntolovelo a wu swi tivi, kutani ku lemuka ka wena ku teka nkarhi wo koma swinene. Nakona hi leswi swin"wana... Hambi ku ri ti moccasins ti vanga ku nonoka ko karhi, naswona wena hi wexe a wu mufana nikatsongo loyi a langutekaka a ri na kwalomu ka khume mbirhi wa malembe hi vukhale, kambe jaha leri nga riki ehansi ka makume mbirhi wa malembe hi vukhale hi nyama. Hi yona ndlela leyi miehleketo ya yena a yi tsutsuma ha yona loko a languta switlhavelo swa nhwanyana loyi.
  Hi leswaku, miri a hi wa yena, hambileswi, hi ku angarhela, Edik a a ri kule swinene ni ku vupfa ku fikela sweswinyana. Naswona a a ri nhenha ku nga ri ntsena eka lembe xidzana ra vu makume mbirhi n"we, kambe eka minkarhi yo kufumela na ya vuako hinkwabyo, na ku vangama eka vuthu hinkwaro. Kambe sweswi, hakunene, i yena, kumbe, ku hambana na sweswo, a hi yena... Nyama i ya matiko mambe, hambi leswi yi hanyeke kahle, naswona yi na matimba yo tala. A swifana na malembe nyana lawa yanga hundza, loko Edward a twa ku kufumela kokarhi eka yena n"wini kuya eka tinyimpi na tinyimpi, na ku lwela loku yaka emahlweni ku pona, kuhunguteka ka ku hisekela, ku loloha loku viscous eka ndzetelo xikan"we naku kanakana ku pfuka nimixo kuya endla switoloveto . Ina, naswona norho wu hundzuke hi ndlela yo karhi viscous, loko u nga titwi matimba yo fana na ku navela ku tlula, kambe u lava ku etlela, naswona u ehleketa - se u na ntokoto eka tinyimpi to hambana hambana, xana a hi nkarhi wo wisa.
  Ku tlanga mintlangu hi ku ya hi mbilu ya wena, handle ka khombo, handle ko vava naswona hi ntsako ntsena. Naswona hakunene, xana mufana la nga heriki u lava yini? Tshama emisaveni yin"wana leyi hluvukeke hi tlhelo ra thekinoloji ni leyi hlayisekeke swinene, naswona u hanyela wena n"wini, u tiphina hi vuhungasi ni ku pfumala ntirho loku tsakisaka.
  Kambe Eduard u ni xiyimo lexi nga tiyisekiki hi ndlela yo karhi hi mudende wakwe. Hi ximfumo, yena, tani hi muaka-tiko wa elven loyi a lweke ku tlula nguva eMechnya naswona a tirheke madzana mambirhi na makume ntlhanu wa swirhendzevutani, u vonaka a fanele ku kuma mudende kwalaho. Kambe sweswi u tirha eka Vuthu ra Dyambu ra mfumo lowu nga amukeriwiki. Kutani xiyimo xa yena xa nawu...
  Edward a a kavanyetiwile ngopfu, naswona Cortez u ve ni nkarhi wo titivala. Mutlangi lonkulu wa le Spain la chavisaka u kombetele xibamu xakwe xo tika eka loyi a a vonaka a ri Muindiya. Nchumu wo tanihi muchini wo ba hi maribye hi ribye a wu nga si tiviwa, naswona Cortez u ringete ku pfurhetela murhi wa xibamu hi ku tirhisa muchini wo rhurhumela. Phela, e-e, leri i tlhari ra khale swinene, swi le rivaleni leswaku ri le hansi ka vurha ni miseve ya ntolovelo. Vuyelo ntsena bya xibamu xo tano hileswaku hakunene xi ta tlhava swisirhelelo swihi na swihi hi ntsopfu wa xona, lowu ringanaka ni tandza ra huku. Hambiswiritano, swa tika swinene ku ba Muindiya la nga ni vutshila ni la nga ni vutshila hi ndlela leyi.
  Hikwalaho, Edward a nga sungulanga ku chava, kambe hi ku rhula u ye emahlweni a kongoma eka banga. Hinkwaswo swa fana, u nga duvula ntsena loko u lumeka fuse, naswona leswi swi ta teka nkarhi.
  Cortez u huwelerile swo karhi hi Xipaniya. Edward a a nga ri tivi ririmi leri. Kambe a a vulavula Xijarimani ni Xinghezi, swin"we ni Xifurwanyana. Mufana wa nyimpi a a nga ri mutivi lonkulu eka Cortez, naswona hi ku angarhela eka tinyimpi leti hinkwato ta vukoloni. A a tiva leswi a swi ri eka tibuku ta xikolo. Phela, ni nchumu wun"wana lowu humaka ebukwini leyi dumeke: "N"wana wa Moctezuma." Kambe, i ntiyiso, rungula ra kwalaho a ri ri swiphemu-phemu naswona ri pfanganisiwe ni ntsheketo.
  Hi ku ya hi mianakanyo, Cortez u fanele a tiva Xifurwa, tanihi leswi hakanyingi vanhu va le Spain a va lwa ni tiko ra lily.
  Nakona Edward, hi Xifurwa, lexi a nga xi vulavuli hi ku khuluka ngopfu, u te:
  - Xana u na swivutiso eka mina monsignor?
  Cortez, hi ku pfilunganyeka, u nghenise fuse leyi a yi voningeriwile eka musket, kutani xibamu lexi lexitsongo xi ba... I ku rhurhumela swonghasi, hambi ku ri ku suka eka xibalesa xin"we. Kumbexana a ku ri mpfumawulo lowu, ku fana ni ku rhurhumela, lowu endleke leswaku Maindiya ma wa loko swibalesa hi swoxe swi haha swi hundza!
  Eka xiyimo lexi, xiphemu xa ntsopfu wa xirhendzevutani xi rhurhumerile eka mpfhuka wo tlula dzana ra timitara, naswona a xi nga ri na khombo nikatsongo eka Edward. Mufana loyi wa nhenha, handle ko engetela rivilo ra yena, u fambe a ya eka banga kutani a teka tlhari hi ku olova, hambileswi a ri tika kwalomu ka khume-mbirhi wa tikhilogiramu. I ntiyiso leswaku hambi ku ri tinhenha leti nonon"hwisiweke hi ku leteriwa a ti nge swi koti ku lwa hi mabanga yo tano nkarhi wo leha ngopfu. I ntiyiso leswaku saber ya tirha swinene.
  Cortez u hetelele a vule hi Xifurwa:
  - Hi wena mani?
  Edward u hlamule hi xitayili xa Mephistopheles:
  - Ndzi xiphemu xa matimba wolawo lawa, hi ku navela vubihi minkarhi hinkwayo, ya tumbuluxaka leswinene!
  Hambileswi Xifurwa xa yena xi nga riki xinene ngopfu, Muspaniya, hakunene, u ta swi twisisa. It"s still good leswaku eka lyceum ya masocha ya yin"wana ya ti alternative realities, va dyondzisiwile tindzimi ta nala loyi a vuriwaka nala. Xo sungula, Xinghezi ni Xijarimani, kambe ni Xichayina. Ririmi ro hetelela hi rona ro tika swinene ku ri dyondza, naswona kwalomu ka ku nga ri na munhu loyi a a ri tiva. Spain a ri tekiwa tanihi mukaneti lonkulu, hambileswi ku hangalaka ka ririmi leri emisaveni hinkwayo ku nga kukulu ku tlula Xijarimani. Kambe swi tikomba onge a ku tshembiwa leswaku nyimpi ni Majarimani a yi nga ta papalatiwa.
  Cortez u n"wayitele loko a hlamula, naswona hi Xifurwa, hambileswi a swi nga ri erivaleni ngopfu, u ringanyete:
  - Xana u lava ku lwa hi mabanga?
  Edward u hlamule hi ku komisa a ku:
  - Ku fana na knight!
  Cortez u n"wayitele ngopfu. A a tekiwa tanihi un"wana wa vahlaseri va mabanga lava nga ni matimba swinene eSpain. I mani Muindiya? Ntsena xiharhi xa tihanyi lexi nga ni xivindzi xo tlhontlha Mfumo wa Castilian. Kutani u ta lahlekeriwa hi nhloko yakwe leyi nga riki na nchumu hi sete ya tinsiva.
  Edward a a vonaka a ri ni vonelo leri hambaneke naswona u tshinele eka loyi a a lwa na yena.
  Count Cortes u tlulele ehenhla ka hanci yakwe hi ku olova swinene, hikwalaho ka wanuna wa xivumbeko xa yena naswona a ambale swisirhelelo leswikulu.
  A a lehe nhloko na makatla ku tlula loyi a a lwa na yena, hambi loko hikwalaho ka masalamusi naswona a vupfile nkarhinyana, naswona a a tika ku tlula kambirhi. Kambe Edward u tlhele a hambanisiwa, ngopfu-ngopfu emirini wakwe lowuntshwa, hi ku hatlisa ni misiha yakwe. Naswona a ku ve muhlayi la tikukumuxaka a ringeta ku n"wi teka handle ka nkhuvo.
  Banga, hi ntiyiso, ri tika ku tlula nhonga, ri fana ni ku tshukatshukisa xibamu. Kambe matlhari ya nala ma tika swinene. Naswona ku nga khathariseki leswaku Cortes u ni matimba ku fikela kwihi, ku famba-famba ka miri lowukulu ka ha ta va ehansi.
  Edward a ri karhi a tshinela, nala a yime a nga tsekatseki, a ringeta ku hlayisa ku ringanisela naswona a rindzele.
  Tinhenha ta Spain leri tikukumuxaka ti lahlekeriwe hi mimiri ya tona endzhaku ka loko nhenha yin"wana ni yin"wana yi duvule nseve, kambe Cortes hi byakwe a a vonaka a nga khomiwi hi tingana nikatsongo hi leswi. Ku hambana ni sweswo, Mupaniya loyi a a languteka a hlengeletiwile ngopfu-ngopfu naswona a ri ni vuxiyaxiya.
  Edward u hatlisile hi xitshuketa kutani a endla nhlaselo wo hlasela. Count u n"wi parri hi ku famba-famba ka banga rakwe loku a ku nga vonaki ngopfu. Mufana wa Muindiya u n"wayitela - nala u hundzuke a antswa ku tlula leswi a swi ehleketa.
  Cortez, hi hala tlhelo, u endle ku famba ka foroko, kambe na yena a nga fikelelanga pakani ya yena. Edward u hlamurile.
  Vakaneti havambirhi va sungule ku biyela, kambe hi ndlela yo hlawuleka. Edward, loyi a vevukile naswona a ri ni vutshila, u rhendzelekile ekusuhi ni nala, naswona Cortes leyikulu a yi yime yi nga tshukatshuki, ntsena minkarhi yin"wana yi teka hafu ya goza yi ya emahlweni, yi ringeta ku fikelela nala.
  Tinhenha leti hatimbirhi ti miyerile eka timinete ta khume to sungula naswona ti endle hi vukheta swinene. Edward u tlhave swisirhelelo minkarhi yo hlayanyana, kambe banga leri khomiweke a ri nga swi koti ku nghena eka swisirhelelo leswi endliweke hi vutshila. Naswona loko Cortez a khoma nhenha leyitsongo hi ku rhendzeleka loku tlhavaka, ngati yi sungule ku humelela eka xirho xa miri lexi nga ambalangiki nchumu xa nhenha ya le Indiya.
  Endzhaku ka sweswo, mu-Spain u cince tindlela, ku vona ngati ya munhu un"wana swi n"wi endle a lahlekeriwa hi ku rhula, naswona hi ku tlhava u fambe emahlweni. Edward a ha tlula nala hi ku kota ku famba-famba. Ku fana ni yingwe, u tlhelele endzhaku kutani a tlhelela endzhaku, ndzetelo wa mavuthu yo hlawuleka ya mufana loyi a wu ri karhi wu teka nkarhi wa wona.
  U nga hlongola Cortez ntsena hi ku n"wi ba kahle emahlweni;
  Laha Edward u tlhele a titshemba ku nga khathariseki leswaku ku hlayela a a tiyile ku fikela kwihi naswona a a tiyisela ku fikela kwihi, a a ta karhala. Hambi ku ri tinhenha ta misava exikarhi ka vatlangi va mabokisi va xiphurofexinali va karhala naswona a hi minkarhi hinkwayo va fambisanaka ni rivilo eka swirhendzevutana swa khume-mbirhi. Kambe va lwa hi swiambalo swo koma swa mintlangu ntsena. Kutani xiharhi lexi xa nhova xi ta fizzle out.
  Hakunene, Cortez u sungule ku hefemula hi matimba ni ku nyuhela ngopfu, naswona rivilo rakwe ro famba-famba ri hungutekile.
  Hambi ku ri emarhameni yakwe yo tiya ku humelele ku rhurhumela loku nga riki na rihanyo.
  Edward u tlhele a va ni vuxiyaxiya swinene kutani a ya emahlweni a hlasela. Hi nkarhi lowu fanaka, musunguri lontsongo a nga ha tirhisi leswi a dyondzisiweke swona eka mavuthu yo hlawuleka, kambe tindlela leti kandziyisiweke ku suka eka matsalwa ya vuhungasi. Ngopfu-ngopfu, u hlasela ehansi ka xisekelo xa xikhomela xa banga leswaku a karharisa nala hi xitalo naswona ngopfu-ngopfu voko rakwe.
  Cortez u sungule ku tlhelela endzhakunyana, ivi Edward a tlhela a kuma matimba ya ku vulavula:
  - I yini, monseigneur, swi hisa?
  Count u hlamule hi nhlaselo wo tlhava lowu a wu lava ku tlhava tihlo ra Eduard, kambe u tlhele a biwa hi banga hi tintiho. Nhenha leyintsongo yi tlhave yi nga tshukatshuki ngopfu, dzovo ra nyarhi ra magilavu ya yena ri handzukile ntsena, kambe commando yi tshove ti phalanges timbirhi ta Cortez. Ku khoma banga hi voko ra xinene swi sungule ku vava, naswona murhangeri wa Mapaniya u hundzisele tlhari leri evokweni ra yena ra ximatsi.
  Kambe, i ntiyiso leswaku ku tsemelela hi tlhelo ra ximatsi swa tika swinene ku tlula hi tlhelo ra xinene, hambiloko se u leteriwile.
  Edward u kume ku titshemba ko karhi. U hlasele nala enhlokweni naswona, hi nkarhi lowu fanaka, u tlhave xirhendze xakwe ehansi ka matsolo.
  Puleti ya swisirhelelo a yi tlakukile nyana, kambe hambi swi ri tano, nhlonge ya nyarhi yi olovise ku biwa. Kambe Cortes u tsekatseka, naswona banga rakwe ri hambukile nyana, naswona Edward, hi ku tirhisa endlelo ra fan, loko ku endliwa ku biwa loku hlanganisiweke, u khwaxa hi tihanyi xibalo xa Xipaniya exifuveni.
  Ku biwa ku fike ehansi nyana ka tinsiva, kambe ngati ya ha khuluka, naswona swi sungule ku tika eka nala ku vulavula, naswona ku vava hi koxe ku kavanyete nyimpi.
  Cortes sweswi, hakunene, a a hlundzukile swinene, kambe vukarhi bya yena a byi karhele naswona hi ndlela yo karhi a byi nga ri na matimba. Minkarhi yo hlayanyana muhlayi u hlwerile, naswona eku heteleleni Edward, hi vutshila a ri karhi a nwela ku fana ni nhlampfi, u be nala emahlweni hi tlhari rakwe.
  Xikandza xa xinene xi pfurhile, ku fana ni bolo leyi teleke ngati, naswona Cortez u papamala hakunene. Edward, hi ku vona xiyimo xa yena, u tseme hi voko. Nkumba wa nyarhi a wu pandzekile nyana, kambe nala a ha khome banga hi voko ra ximatsi.
  Vanhwanyana va mune va tinhenha va kandziye milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu, leyi tsemiweke ivi va huwelela ehenhla ka mahahu ya vona:
  - U endlile kahle, mufana wa hina! U humile hi ku hatlisa swinene!
  Kutani nhenha leyitsongo yi phindhe ku biwa hi tintiho ta yona. Hi ku ya hi nsinya wa nawu, a a ta va a hlasele nhloko, kambe a a lava ku teka Cortes a va mubohiwa a ha hanya.
  Banga ro tika ra murhangeri wa Mapaniya ri tshovekile endzeni ka ndzhope, kutani xigevenga xi tlhelele endzhaku, xi hlamula hi ku karhala hi Xifurwa:
  - Kahle kahle, swi vonaka onge ndzi hluriwile hi wena, savage!
  Edward u kanetile hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Tisavages a ti vulavuli Xifurwa. Naswona hambi swi ri tano, u tile etikweni ra munhu un"wana ku ta endla mahlonga ni ku dlaya!
  Murhangeri wa le Spain u rhurhumerile a ku:
  - Hi ku tisele ripfumelo leri ku ponisaka eka ku xanisiwa loku nga heriki, ka tihele!
  Edward u hlamule hi ku n"wayitela:
  - Se u hundzuke nxaniso eka un'wana na un'wana, hambi ku nga ri wa hilaha ku nga heriki!
  Tinhenha leti hatimbirhi a ti yime ti langutane. Havumbirhi bya vona a va funengetiwe hi ngati, hambileswi Cortez, entiyisweni, a a ri ni swivati swo tala naswona a vavisekile swinene. Grandee ya le Spain leyi hluvuriweke matlhari eka Muindiya loyi a nga ni banga leri nga kariwiki ngopfu, kambe leri dlayaka swinene.
  Cortez u vone hi tihlo rin"we ntsena, kambe, ku nga khathariseki marhama yakwe lama tsemiweke, u vulavule kahle swinene. Edward a a nga swi tivi leswaku u ta endla yini hi xibalo xa le Spain. A swi ta laveka ku n"wi teka a va mubohiwa, kambe emhakeni leyi, a swi le rivaleni leswaku u ta n"wi yisa kwihi.
  Hambileswi, entiyisweni, a yi fanele yi nyikiwile tinhenha ta Mfumo wa Maya. Hi ndlela leyi, xana ntsindza wa vona wu vitaniwa yini? Swi rhelerile emiehleketweni ya mina! Naswona masocha ya Maindiya ya le Mexico ma kwihi sweswi? Mfumo wa vona lowu vuriwaka se wa le ku heleni; Kutani madzana ya mune ya vanhu va le Spain lava hlomeke hi swibamu leswi tikaka va hundzuke matimba lamakulu eka vona.
  Edward u hlayile buku leyi vulavulaka hi nyimpi ya Cortez khale swinene, kutani a nga ha tsundzuki kahle leswaku Maindiya a ma ri na mani tanihi hosi hi nkarhi wolowo naswona, hi xiringaniso, vukulu bya vuthu ra vona a va ri na byona. Kambe hi ku ya hi mianakanyo, matimba lamakulu ku tlula Spain hi yoxe (handle ka swilo swa matiko mambe!) na wona a ma fanelanga ma va matsongo hi vaaki.
  Cortez u tshove ku miyela kutani a vula swi nga ri erivaleni ngopfu:
  - Loko se u hlule, n'wi dlaye!
  Edward u n"wayitele a hlamula kutani a vutisa hi ku rhuketela:
  - Kumbe u ta tinyikela nkutsulo lowukulu!
  Muhlayi wa le Spain u hlamule hi ku tshembeka:
  - A ndzi na nchumu handle ka swikweleti leswi saleke eka rifuwo ra mina, ndzi tirhise hinkwaswo eka riendzo na detachment ya mina leyi hirhiweke!
  Edward u hlamule hi Cortez hi yexe:
  - Naswona hosi yi dlaya ntsena loyi a hluriweke... - Kutani ku humelele mianakanyo yo tsakisa eka nhenha lontsongo. - Ku vuriwa yini loko wo nghena entirhweni wa hosi ya ndhawu? Swi vonaka onge a wu na ndlela yin"wana!
  Cortez u anakanyisise hi mhaka leyi. Ku tirhisiwe rifuwo ro tala, swikweleti i swikulu naswona ntswalo wa swona wa tlakuka. Le Spain, u ta langutana ni ku khotsiwa hi munhu la kolotaka naswona kumbexana u ta xanisiwa. I ntiyiso leswaku va ta kombela xipano lexi lahlekeke, kambe a va nge vi na tintswalo. Ku ya entirhweni wa hosi ya kwalaho? A hi vangani vanhu va le Spain lava tirhaka tanihi masocha lama hakeriwaka, naswona eka ntlawa wakwe lowu sweswi wu onhiweke, a hi hinkwavo lava nga vaaki va mfumo wa Castilian.
  Hi ndlela yihi na yihi, a ku na swipimelo swa mahanyelo. Kumbexana hosi ya kwalaho, leyi swi nga ha endlekaka ngopfu leswaku yi huma endyangwini wa vuhedeni. Kambe Cortez hi yexe a nga ri twisisanga kahle ripfumelo ra Vukriste, naswona Xikwembu, lexi lengalengaka ku fana ni munhu la nga tisirhelelaka exihambanweni, xi pfuxe swivutiso swo tala. Hakunene, xana Lowa Matimba Hinkwawo a a ta pfumela ku vambiwa? Naswona ha yini Xikwembu, lexi hiseke Sodoma na Gomora ni ku nwela kwalomu ka vanhu hinkwavo hi ndhambi, hi xitshuketa xi pfuxe mboyamelo wo tano lowu nga tolovelekangiki?
  Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, Cortes a a ri munhu la nga pfumeriki leswaku Xikwembu xi kona ku tlula Mukhatoliki. Ku tlula kwalaho, hi nkarhi wa nyimpi a nga vavisekanga ngopfu - tintiho ta yena leti tshovekeke ti ta hola hi ku hatlisa naswona xikandza xa yena na xona. Nkateko wa kona, voko leri ri tshame ri nga onhakanga, hambileswi a ri vavisekile.
  Count u n"wayitela kutani a vutisa hi ndlela ya xichavo:
  - Loko ndzi nghena entirhweni wa wena, u ta ndzi nyika muholo wihi?
  Edward u hlamule hi ndlela leyi nga twisisekiki:
  - Naswona leyi yi ta bohiwa hi hosi ya mina!
  Nhenha ya misisi yo tshwuka yi vonake ku fana ni xitsotswana lexi tlulaka ehansi ka xihaha-mpfhuka xa hummock ivi xi rhurhumela:
  - Lexi a hi xiendlo xa mufana, kambe xa nuna! Tanani, u ndzi landzela!
  Naswona ku saseka ku n"wi tshukatshukise nenge lowu a wu nga ambalanga nchumu. Murhangeri wa le Spain u nyamalarile na yena. Ku fana na le ka tifilimi - hi xitshuketa na ku tshika ntirho!
  Kutani ku humelela nhwanyana wa misisi ya nsuku. U langute Edward hi ku tsana kutani a vutisa hi ku miyela:
  - Xana u nyikiwile ku endla xiendlo xo xenga?
  Nhenha leyitsongo yi pfumerile hi nhloko hi ku yingisa naswona yi hlamarile:
  - Ina... Kambe u swi tivisa ku yini leswi!
  Nhenha yi vule hi rito ro olova:
  - Leswi u swi vonaka sweswi a hi norho! Leyi i ntiyiso lowu fambelanaka, lowu swikwembu leswi hi swi tirhelaka swi nga na matimba lamakulu eka wona...
  Nhwanyana loyi wa misiha loyi a a ri ni misisi ya nsuku u miyerile, kutani ku humelela un"wana loyi a a ri ni misisi ya rihlaza ni mahlo lama hatimaka ya ruby. U vule hi ku nonoka:
  - Vanhu va hambanile. Swikwembu na swona... Naswona hi ntolovelo, swi le rivaleni leswaku a swi ngheneleli... handle ka eka swiyimo laha ku nghenelela ku lavekaka. Nakona, emhakeni leyi, va tsakela vanhu!
  Ku humelerile nhwanyana un'wana la nga ni misisi yo basa ku tlula tiperela, kutani a hlamula hi ku hefemula:
  - Naswona u vile na nkateko wo va na horoscope yo tano lerova huvo ya Swikwembu yi ku hlawurile eka vurhumiwa bya nkoka swinene!
  Edward u nkhinsame eka vanhwanyana lava ku suka emasengeni kutani hi tingana a hlamula a ku:
  - Kahle kahle, a ndzi swi tivi kahle... Xana wa faneleka?
  Nhwanyana wa ranger wa misisi yo tshwuka, loyi a a ri ni misisi leyi voningaka ku tlula tochi ya Tiolimpiki, u tlhele a humelela kutani a hlamula hi ndlela yo vava:
  - I ntiyiso leswaku a swi tano! Naswona ku koteka ka leswaku u langutana ni ntirho lowu a ku tlula nkarhi wun"we eka triliyoni!
  Edward u pfotlosekile a tlhela a rhurhumela:
  - Kambe ke?
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u hlamule hi tihanyi:
  - Naswona a wu na ndlela yin'wana! A wu ndzi hlawulanga, kambe mina ndzi ku hlawule!
  Nhwanyana loyi wa misisi ya nsuku u hlamuserile hi rito ro olova swinene:
  - Hi ta ku hundzisela eka yin"wana ya ti universes leti nga hlayekiki leti fambelanaka, laha u nga ta boheka ku endla nchumu lowu nga kusuhi no tsandzeka ku wu endla hi vutivi na vutshila bya wena!
  Nhwanyana un"wana la nga ni misisi ya emeralda u vule leswi:
  - Kahle kahle, hikokwalaho ka yini swi nga koteki! Eka mintirho yo hambana-hambana ya sayense ya ntsheketo, vanhu lava hlanganaka na vona, hi ku tirhisa vutivi bya vumundzuku, va endla swilo swo hambana-hambana, minkarhi yin"wana leswi vonakaka swi nga tshembisi hi ku helela. Ku tlula kwalaho, lava i vanhu vo biha swinene ku tlula nhenha lontsongo, mufana la nga heriki, socha ra mavuthu yo hlawuleka, hambi ku ri loyi a nga na PhD eka Sayense ya Xithekiniki, leyi u yi sirheleleke hi vutlhari, leswi kombisaka leswaku byongo bya wena a hi bya vuhlangi nikatsongo!
  Nhenha leyi nga ni misisi yo basa ku fana ni gamboko yi tiyisisile:
  - Ina, xifaniso lexi a xi hlawuriwa ntsena hi ku ya hi horoscope, kambe xi tlhela xi va xa nkoka swinene hi xoxe! Leswi swi engetela minkarhi ya wena!
  Nhwanyana wa ranger wa misisi ya nsuku u hefemute hi matimba kutani a vula leswaku:
  - Nkarhi wu komile! A hi nge swi tshiki ku nga si fika siku ro sungula ra June, leswi vulaka leswaku minkarhi ya hina yo tsundzuxa Stalin hambi ku ri ku ya ehansi eka zero!
  Edward u pfotlose tinsiva ta yena ta ntima hi matimba kutani a rhurhumela:
  - A ndzi swi twisisi kahle swo karhi, ku humelela yini?
  Vanhwanyana va mune va valoyi va langutane, kutani loyi a nga ni muhlovo wo tshwuka swinene u ringanyete:
  - A hi n'wi kombeni. Marito i mpfumawulo ntsena wa swirhendzevutana swa ayisi eMananga ya Sahara!
  Laha, endhawini leyi tsakisaka swinene, ku twala gong, leyi a yi tivisa:
  I nkarhi wo kavanyeta vuhaxi byo tsakisa swonghasi.
  
  GULLIVER U VA MUFEKERI
  XITLHOKOVETSELO
  Enkarhini lowu, mufambi wa ntsheketo Gulliver u tikume ari hlonga lerintsongo, a hundzuka mufana loyi a kandziyaka milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu eka maribye yo kariha. Nakona u hundzuke mufana wa khabini eka xikepe xa vaphangi va lwandle.
  . NDZIMA YA No. 1.
  Ku cinca loku a ku lehe swinene. Gondzo leri ri ni maribye naswona maribye ya kona ma hisa eka maxelo yo hisa. Naswona dyambu a ri sungula ku pela.
  Mufana Gulliver u fambe na nhwanyana wa n"wini wa yena. U ba hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu hi ku titshemba swinene ku tlula mutirhi kulobye, loyi a a ri ntsongo swinene naswona a languteka a ri na kwalomu ka khume mbirhi wa malembe hi vukhale.
  Mufana loyi Gulliver u gungurile a ku:
  - Ndzi karhele naswona ndzi na torha!
  Nhwanyana loyi u hlamule hi ku hleka:
  - U hlonga! Kambe mahlonga a ma nge kombeli nchumu eka vini va wona!
  Mufana loyi u hefemute hi matimba. A hi khale a ri munhu lonkulu naswona a ri mukaputeni, kambe sweswi u hundzuke kati leri nga ambalangiki tintangu ntsena leri susumetiwaka hilaha ri lavaka hakona!
  Kambe endzhaku ka sweswo ku fike ku yima. Convoy yi endle xiboho xo wisa yi ya dya swakudya swo olova. Vafana lava khomiweke, lava a va ri vanhu lavakulu eka tiawara ti nga ri tingani ntsena leti hundzeke, va yimile.
  Naswona a va pfumeleriwa ku nwa matinyana ni ku dya xinkwa xa xiphepherhele lexi nga ni chizi ni garlic.
  Swakudya swa kwalaho a swi vonaka swi nandziha eka Gulliver. Ku engetela kwalaho, u tlangele leswaku sweswi u ni meno lamatsongo, lama hanyeke kahle, lama nga onhakiki nikatsongo. Endzhaku ka sweswo u tsakile.
  I swirhendzevutana swa milenge ya mina leswi nga ambalangiki nchumu ntsena leswi a swi wisiwa swinene ni ku khwaxa hi swiribyana.
  Kutani va tlhela va chayisa egondzweni.
  Masiku a ya ri muxaka wo leha laha, kumbe a swi vonaka swi ri tano ntsena?
  Nhwanyana loyi u vutisile Gulliver a ku:
  - U pfumela eka Xikwembu xa wena, kambe u nga, hi xikombiso, u ya emhandzini hikwalaho ka ripfumelo ra wena!
  Mufambi lontsongo u hlamule a ku:
  - Ndzi lwisana na ku hundzeleta na ku hisekela etlhelo!
  Nhwanyana loyi u pfumerile:
  - Leswi swi lulamile! Kambe exikarhi ka n"wina a ku ri ni lava nga ya eku feni ka vona!
  Gulliver u hlamule hi ku n"wayitela:
  - A va hambanile! Van"wana va ye eku feni loku vavaka, kasi van"wana va xengiwe! Naswona ku nga ri hi ku kongomisiwa hi xibamu ntsena, kambe hikwalaho ka ku titsakisa!
  Nhwanyana loyi u n"wayitele. Milenge ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu a yi khuluka ehenhla ka ribye ro khwaxa, naswona a swi ri erivaleni leswaku a a swi tsakela hambi ku ri ku swi tsakela.
  U yimbelele a ku:
  Rirhandzu ra Kriste ri sasekile naswona ri tenga, .
  Hi yena wo basa, wo saseka wo vangama...
  Hi nkarhi lowu fanaka, ku ni vubihi byo tala emisaveni ya hina, .
  Kumbexana Sathana wa ha ri ni matimba!
  Mufana Gulliver u hlamarile:
  - Xana pisalema leyi yi huma kwihi?
  Nhwanyana loyi u hlamule hi ku n"wayitela:
  - Ndzi yi vumbe hi ndzexe! I yini lexi nga bihangiki?
  Gulliver u hlamule hi ku n"wayitela:
  - Ku vula ntiyiso, a swi bihanga! Kambe xana wa pfumela eka Kreste?
  Viscountess lontsongo u vule hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Hi ndlela yihi?
  Kaputeni wa mufana u gungurile a ku:
  - Kahle kahle, i yini Xikwembu!?
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile kutani a hlamula a ku:
  - Leswaku i Xikwembu xa Matimba Hinkwawo ni muvumbi wa vuako hinkwabyo, e-e. Kambe mhaka ya leswaku swi nga ha endleka a a ri ni muxaka wo karhi wa vuswikoti bya masalamusi ya koteka swinene!
  Gulliver u hlamuserile:
  - Ha yini u nga pfumeli eka ntumbuluko wa Yena wa Vukwembu?!
  Nhwanyana loyi u hlamule hi ku tiyiseka a ku:
  - Hikuva hi vuphukuphuku u pfumerile eka Lowa Matimba hinkwawo ku ya exihambanweni! I vuphukuphuku swinene ku nga swi koti ku tisirhelela loko u ri na matimba!
  Kaputeni wa mufana u hlamurile a ku:
  - U endle leswi ku teka swidyoho swa hina hinkwaswo ehenhla ka yena!
  Viscountess lontsongo u hlekile kutani a hlamula a ku:
  - Swa tika ku pfumela leswaku Xikwembu xa Matimba Hinkwawo a xi nga ri na ndlela yin"wana yo ponisa vumunhu handle ko ya exihambanweni hi xoxe. Kambe ku vuriwa yini hi vutlhari lebyi nga heriki bya muvumbi?!
  Gulliver u rhurhumerile hi makatla kutani a hlamula a ku:
  - Kahle kahle... Kuna swihundla leswi hambi tintsumi ti lavaka ku swi nghena! Naswona hi ku angarhela, hakunene swi nga ha endleka swi nga koteki ku endla hi ndlela yin"wana!
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko:
  "Ndzi ta ku lerisa leswaku u ba swirhendze swa wena leswi nga ambalangiki nchumu hi tinhonga, kutani swi ta koteka!"
  Ku ve ni ku miyela loku vavaka. Gulliver a nga swi tivi leswaku u ta engetela yini. Entiyisweni, vativi va vukhongeri va ni malembe-xidzana yo tala va ri karhi va kanetana. Naswona hakunene i paradox: vanhu lava engetelaka vugevenga byin"wana, lebyikulu swinene eka vona vini va kume nkarhi wo ponisiwa. Hi nga kanetana laha nkarhi wo leha. Naswona loko N"wana a tise nkutsulo ni gandzelo rakwe. Eka mani ntsena? Swi hlamarisa eka Tatana, xana Tatana a nga teka nkutsulo wo fana na rifu ra N"wana. Kambe swi tlhela swi twala onge i ku sandza Sathana.
  Naswona swi ya swi bihile swinene naswona swi bihile swinene.
  Gulliver u yimbelerile hi ku hefemula:
  I vanhu vangani, mavonelo yo tala swonghasi, .
  Xihundla xa matilo yo kwetsima, .
  Ndzi lava ku swi hlela eka vanhu hinkwavo...
  Ku lavisisa ntiyiso ku ni munyama wa marhavi, .
  Demona ri pfurha hi vukarhi, .
  U lava ku sindzisa pulani, .
  Lowu i norho wo amukela ku vonakala ka rirhandzu ra tinxaka, .
  I Hosi ya Matimba Hinkwawo ntsena leyi nga nyikaka nhlamulo!
  Viscountess lontsongo u pfumerile hi nhloko:
  - Ndza ku vona kahle, dya!
  Gulliver u xiyile:
  - Ina, swa tsakisa hambi ku ri ku famba u nga ambalanga nchumu, ehansi ka dyambu ro hisa, na nhwanyana wo saseka swonghasi wo fana na wena!
  Naswona nakambe mufana u rhurhumerile loko a ri karhi a kandziya xiribyana xo kariha. Naswona a a languteka a nga tsakanga.
  Viscountess yi vule leswi:
  - I ntiyiso, ripfumelo ri fanele ku sekeriwe eka minjhekanjhekisano leyi twalaka! Hi xikombiso, Yesu u tivula Xikwembu xa le Henhla-henhla. Hambiswiritano, wa dyondzisa: loko va ku ba exifuveni xa xinene, jika ximatsi! Kambe eka Testamente ya Khale, ku hambana na sweswo, u nyika swileriso swo herisa vavasati na vana, hambi ku ri swiharhi swa le kaya!
  Gulliver u hlamule a ku:
  -U tikomba u yi tiva kahle Bibele!
  Viscountess u pfumerile hi nhloko:
  - Ina, ndzi yi hlayile. Naswona ku ni tihanyi to tala ni vuhunguki! Ku fana na xileriso xo teka tinghwavava, kumbe xileriso xo dlaya lava nga riki na nandzu. Naswona Elixa a veka tibere ehenhla ka vana lava a va n"wi hlekula ntsena hikwalaho ka mpandla ya yena!
  Boy Gulliver u vule leswi:
  - Naswona vanhu minkarhi yin'wana va endla leswi, va endla tihanyi!
  Nhwanyana loyi u tiyisisile:
  - Ina va swi endla! Kambe a swi va endli ku dzuneka!
  Kaputeni wa mufana u xiye:
  - Khombo ra kona, nkarhi wun'wana swa humelela leswaku u fanele ku tirhisa tihanyi. Phela, loko ku nga ri na ndlela yin"wana ya dyondzo! Naswona hambi swi ri tano, i yini lexi ku karhataka?
  Viscountess u xiye:
  - Hi tlhelo rin'we, tihanyi to tlula mpimo ta Testamente ya Khale, naswona hi nkarhi lowu fanaka ku olova ka Yesu Kriste, loyi a khongeleleke hambi loko a vambiwile, eka vadlayi va yena!
  Gulliver u pfule mavoko ya yena kutani a hlamula a ku:
  - A ndzi swi tivi! Swa ha tika ku vula leswaku hikokwalaho ka yini na yini... Hi fanele ku hlengeleta miehleketo ya hina. Kambe hambi swi ri tano. Xivutiso laha hi lexi, kambe vutomi a byi heleli eMisaveni. Naswona kumbexana, hi ku dlaya n"wana hi ku pfuniwa hi bere ya xisati, Elixa u n"wi ponisile eka ku xaniseka loku nga heriki eGehena leyi nga ni ndzilo, hi ku hatlisa a n"wi hundzisela etilweni?
  Viscountess u hlekile kutani a xiya:
  - Kutani mudlayi un"wana na un"wana a nga vula leswaku - a ndzi n"wi pfumelelanga ku dyoha! Naswona yi rhurhiseriwe etilweni!
  Mufana loyi Gulliver a a lava ku kaneta, kambe hi ndlela yo karhi miehleketo a yi nga ti emiehleketweni. Naswona i yini lexi nga kona xo vulavula ha xona? Laha u fanele u va Mutivi wa Ntivo-vukwembu la nga ni ntokoto. Naswona a hi vativi hinkwavo va ntivo-vukwembu ni vafundhisi lava kotaka ku nyikela nhlamulo leyi enerisaka eka swivutiso hinkwaswo. Hi xikombiso, ha yini vubihi byi ri kona eka Xikwembu xa Matimba Hinkwawo ni xa rirhandzu? Xana Xikwembu xi lava leswaku vubihi byi va kona kumbe a xi nge byi herisi?
  Naswona laha swa tika swinene ku hlamula hi ku kongoma. Kumbe swi hundzuka hi ndlela leyi kumbe hi ndlela yin"wana. Kambe ku ni ku kanetana ka leswaku nhlamulo yihi na yihi a yi nge faneli vanhu hinkwavo.
  Kaputeni wa mufana u vule hi ku n"wayitela loku khomisaka gome:
  - Xikombiso, u hanya gidi ra malembe u nga dyuhali. Kutani tsaka hi swona. Hikuva Xikwembu xi ku nyikile tintswalo ni vuntshwa lebyi nga heriki. Kambe a nga yi nyikanga vanhu lava tolovelekeke. Naswona hi swona leswi a swi endlaka!
  Viscountess u pfumerile hi nhloko:
  - Amen! Leswi swa tsakisa!
  Gulliver u yimbelerile a ku:
  Xikwembu i xikulu hi tintswalo leti nga riki na makumu, .
  U tumbuluxe Misava, ku tlakuka ka matilo...
  Hikwalaho ka vanhu, N'wana wa Wena la tswariweke a ri swakwe, .
  U tlhandlukele exihambanweni, kutani a pfuka nakambe!
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko kutani a rhurhumela a ku:
  Eka ku vitaniwa ka mavito ya le tilweni, .
  Vanghana va mina hinkwavo va ta hlengeletana, .
  Eka ku vitaniwa ka mavito ya le tilweni, .
  Kwalaho hi tintswalo ta Yehovha, .
  Ndzi ta!
  Gulliver u n"wi rhurhumerise mahlo kutani a yimbelela a tlherisela:
  Xikwembu xanga, i Wena, i Wena, .
  Ndzi hlangana na Wena hinkwako...
  Loko ndzi tshovela swiluva hi ku hundza, .
  Naswona ndzi Ku gandzela hi rirhandzu!
  
  Yehovha i harhi ya ku saseka, .
  Hi ku vonakala ka siku na ku vonakala ka le xikarhi ka vusiku...
  Leswi i miehleketo na milorho ya mina - .
  Lexi i ku navela loku vangamaka ka vuntshwa!
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko hi ku n"wayitela loku hatimaka:
  - Ina, risimu ra wena ri kahle, hambiswiritano, ndzi lava leswaku u yimbelela ngopfu!
  Gulliver u yimbelerile hi ku n"wayitela:
  Swi sasekile swonghasi hinkwaswo leswi nga swa Wena, .
  Ndzi twa rito ra Wena hinkwako...
  Embilwini ya Xikwembu voko ra xinene ra yimbelela, .
  Naswona u hlevetela emoyeni ku fana ni ximanga lexi vupfaka!
  
  Leti i tintshava leti funengetiweke hi nhova, .
  Lawa i magandlati lama nga na raging foam...
  Leri i ribuwa ra lwandle leri nga ni sava ro hisa, .
  Leri i dyambu leri nga ni vuako lebyi nga riki na ndzilakano!
  Laha nhwanyana loyi hi ku hlundzuka u kandziye nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a kavanyeta Gulliver, a vutisa:
  - Na vakhalabye vo biha, ntumbuluko wa Hosi Xikwembu, na vona va sasekile?
  Gulliver u rhurhumerile kutani a vula leswaku:
  - Loko ku ri na vaaki va misava yin'wana na tipulanete, naswona va hambanile na hina, kutani na vona, kumbexana va nga ha ehleketa leswaku hi freak. Ku tlula kwalaho, hambi ku ri loko ma pimanisiwa ni vanhwanyana vo saseka swinene!
  Viscountess yi pfumerile:
  - Hi ku ya hi langutelo ra diyalektiki, leswi swi twala swi twala!
  Gulliver u yimbelerile hi ku n"wayitela:
  Hosi ya Matimba Hinkwawo yi voningerile, .
  Ndlela yo kuma ku rhula eka Kriste...
  A ndzi vona onge ndzi mudyohi wa xiyimo xa le hansi, .
  Leswaku Hosi i muponisi wa mina!
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko kutani a yimbelela, a pfula meno:
  Eka xiluvelo xa le tilweni, .
  Hosi ya le Henhla-henhla a yi tshamile...
  Hi ku rhandza ka mina lokukulu, .
  Kriste u hi fumile!
  
  Xikwembu xi vambiwile exihambanweni, .
  Yesu u khongerile eka Tatana...
  Leswaku hi nga hi avanyisi hi tihanyi, .
  Xidyoho xi hi rivaleriwile ku fikela emakumu!
  
  Tintswalo a ti na swipimelo
  U rhumele n'wana wa yena eku feni...
  Ku n"wi tirhela hi yexe, .
  Naswona a va nga ri na xivindzi xo fa!
  Naswona vanhwanyana lava va rhurhumerile va languta munghana wa vona.
  Gulliver u xiyile:
  - Ina, leswi swa tsakisa. A hi nge switlhokovetselo i swikulu! Kambe xana wa swi xiya leswaku Yesu Kriste i Hosi ni Muponisi wa wena?
  Nhwanyana loyi u hlekile kutani a yimbelela a ku:
  Yesu ku hetiseka
  Yesu u hetisekile...
  Ku suka eka ku n"wayitela ku ya eka ku tshukatshukisa miri, .
  Ehenhla ka hinkwaswo ku dzunisa...
  Oho, i ntsako swonghasi
  Oho, i ntsako swonghasi
  Tiva leswaku Xikwembu xi hetisekile!
  Tiva leswaku Xikwembu xi faneleka!
  Gulliver u tiyisisile:
  - U yimbelele kahle naswona hi ndlela yo kombisa! Ndzi vona vuswikoti lebyikulu swinene eka wena.
  Nhwanyana loyi u yimbelele hi ntsako:
  Eka vukulu bya Tiko ra Manana leri hlamarisaka, .
  Ku hlundzuka enyimpini na le ntirhweni...
  Hi vumbe risimu ro tsakisa, .
  Malunghana na Xikwembu xa Matimba Hinkwawo na murhangeri...
  
  Xikwembu Ku Vonakala i ku vangama ka nyimpi, .
  Xikwembu Ku Vonakala ka vuntshwa bya hina flight...
  Ku lwa ni ku hlula hi tinsimu, .
  Vanhu va hina va landzela Hosi!
  Gulliver u hlamule hi ku n"wayitela:
  - U yimbelela swinene! Hi ku olova swinene!
  Nhwanyana loyi u hlekile kutani a xiya:
  Risimu ri hi pfuna ku aka ni ku hanya, .
  Hi xivindzi hi ya eku hikeni hi risimu...
  Ni loyi a fambaka evuton"wini a ri karhi a yimbelela, .
  A nge pfuki a nyamalarile kun"wana ni kun"wana!
  Vana va fambe egondzweni leri nga ni maribye. Swi vavise milenge ya mufana leyi a yi vavisekile, kambe u tiyiserile kutani a famba. Naswona bulo a ri ndzi kavanyeta leswaku ndzi nga xaniseki.
  Handle ka sweswo, mhaka ya leswaku meno ya wena hinkwawo i ya wena naswona i ya wena se ya tlakusa moya wa wena. Naswona miri lowuntsongo wu tiyile naswona wu hanye kahle. Naswona xin"wana ni xin"wana lexi rhendzeleke i ku vonakala ko tano loku vangamaka, loku voningaka, lokuntshwa ka misava.
  Viscountess u vutisile a ku:
  - Ha yini, hi xikombiso, loko Kriste a ri Xikwembu naswona a ri na matimba hinkwawo eMisaveni na le tilweni, mufumi na muhluri loyi a humelelaka swinene eka minkarhi hinkwayo na vanhu hinkwavo i Genghis Khan? I mani loyi a nga barbarian, na muhedeni, na tihanyi swinene, na polygamist!?
  Gulliver u hlamule hi ku n"wayitela loku pfilunganyekeke ka vuhlangi:
  - Kahle kahle, lexi i xivutiso xo tika... Ku vula ntiyiso, Bibele yi vula leswaku Sathana i Xikwembu xa nguva leyi, naswona kumbexana Genghis Khan u kolota ku humelela ka yena eka Diyavulosi!
  Nhwanyana loyi u kanetile a ku:
  - Oh hayi! Ku hava lexi tsariweke eBibeleni - Sathana i xikwembu xa nguva leyi! Miehleketo ya mina i ya ha ri yintshwa hilaha ku nga heriki, naswona yi antswa swinene ku tlula ya n"wina vanhu lava kulaka mi va la nyenyetsaka!
  Kaputeni wa mufana u xiye:
  - Ku tsariwile - xikwembu xa nguva leyi xi va pfale mahlo!
  Viscountess u hlekile kutani a hlamula a ku:
  - A swi vuli leswaku i Sathana! Kumbexana leswi swi vula vutianakanyi bya vanhu. Kumbe, hi xikombiso, ku tikukumuxa ku tlula mpimo, kumbe swihoxo swin"wana swa vumunhu.
  Gulliver u xiyile:
  - Leswi i ntiyiso hi xiphemu! Kumbexana a va vula havumbirhi bya swona!
  Nhwanyana loyi u yimbelele, a pfula meno:
  - Xana Hosi a yi ri na yini emiehleketweni?
  Gulliver u hlamule hi ku pfilunganyeka:
  - U vulavula hi yini?
  Viscountess u n"wayitela kutani a hlamula a ku:
  - Ina, mayelana na swilo swo hambana! Ndzi na hambi ku ri risimu eka nhlokomhaka leyi!
  Kaputeni wa mufana u rhurhumerile kutani a ringanyeta leswaku:
  - Tana, ku sungula ndzi ta yimbelela!
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko hi ku n"wayitela:
  - Loko u swi lava, kutani yimbelela, .
  Ntsena u nga yimbeli ku fikela eku feni ka wena!
  Gulliver u sungule ku yimbelela hi rito ra yena leri nga erivaleni, ra vuhlangi;
  Munhu la nga pfumeriki a nga tsakanga, .
  A wu nge hanyi hi ku navela ka vudyoho...
  Hikuva vukarhi bya Xikwembu bya chavisa
  Hikuva Xikwembu i muavanyisi la tiyeke!
  
  Nyama leyi nga etiheleni yi karhala hikwalaho ka ku hisa, .
  Naswona i nkarhi wa leswaku hinkwerhu hi twisisa khale swinene...
  Loyi a nga tiviki ku pfumela eka Hosi, .
  U ta wela ehansi ka joko ra tihele!
  
  Munhu wa xidyoho u ta kuma wa yena
  Swi ta fana ni xihadyana lexi pfurhaka hi ndzilo...
  Madimona ma ta ku xanisa emisaveni ya vafi, .
  Lava a va gandzela Sathana!
  
  Chava u hundzuka, nala wa Hosi - .
  U ta lahleriwa hi ku kongoma etiheleni...
  Loyi a nga xiximiki siku ra Savata - .
  U ta funengetiwa hi malangavi hilaha ku nga heriki!
  
  U xixime xifaniso lexi, u xaniseka hikwalaho ka xona, .
  Swi vava swinene ku rhurhumela etiheleni...
  Swi ta va swi hombolokile, sayense - .
  U rhandze xifaniso ku tlula Kreste!
  
  A nga tshembi xileriso xa Xikwembu
  A ndzi nga lavi ku xixima siku ro sungula...
  U nga tshembi leswaku a wu nge hisiwi hi ku hatlisa - .
  Ku tshama hilaha ku nga heriki eku xanisekeni ka mudyohi i xiphemu!
  
  Ndza pfumela leswaku nkarhi wa ku rihisela wu ta fika, .
  Yesu Xikwembu Lexikulu u ta ta - .
  Kutani makumu ya misava ma ta fika, .
  U ta tisa ku ponisiwa eka vanhu!
  
  Xikwembu xo Kwetsima xi ta pfuxa vafi, .
  Lava hi ripfumelo a va nge tlhaviwi hi ku bola...
  Ndza pfumela leswaku na mina ndzi ta va na Lowa Matimba Hinkwawo, .
  Ku ya etilweni - a vuhlonga bya nyama byi wa!
  Nhwanyana loyi a a ri ni ku n"wayitela loku a ku vangama ku fana ni tiperela u tiyisekise:
  - Risimu ra kahle swinene! Kambe a wu nge eneriseki hi tinsimu ntsena! Hi lava nchumu wun"wana wo kufumela ni lowu hlawulekeke!
  Gulliver u vule leswi:
  - Vuphukuphuku na byona byi hlawulekile!
  Viscountess u rhurhumerile a ku:
  - Swi ta va swinene swonghasi hinkwaswo loko hi hundzuka vana at least nyana!
  Naswona u ringanyete:
  - A hi yimbeleni swin'wana!
  Kaputeni wa mufana u rhurhumerile:
  - Xana wa swi lava leswi?
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko:
  - Hi swona, ndzi lava leswaku u yimbelela!
  Nakona Gulliver u yi tekile a yimbelela;
  Ku ni masingita emisaveni leyintshwa, .
  Swi fana na ntsheketo hi mihlovo...
  Ku ni ku saseka ko tano laha
  A wu nge kumi xihoxo hi nkomiso!
    
  Kahle kahle, ku vuriwa yini loko ku ri siku lerintshwa, .
  Yi ta ehenhla ka Misava...
  Kutani, a hi loloha ngopfu ku pfuka, .
  A swi kumi ku kufumela emisaveni!
    
  Ku ta va ni ku vonakala lokuntshwa loku vangamaka, .
  Laha mirhi yi fana na swilondza...
  Hi ta sungula ku xeweta dyambu, .
  Vana va hina va le ntsako lowu nga heriki!
    
  Lembe-xidzana lerintshwa ra ta, .
  Xifundzha lexi xi sasekile swinene...
  Munhu u ta tsaka - .
  Ndlela a yi ve ni khombo!
    
  Onge pulanete yi nga hluka - .
  Ku nga ri khale ku ta va paradeyisi leyi tlhumeke...
  Pfula akhawunti leyi hlulaka
  Misava yi ta va May wo vangama!
    
  Xana swi kahle ku fikela kwihi?
  Loko dyambu ri ri karhi ri voninga swinene...
  Ximanga xa tihunyi xi bora xibalesa
  Un"wana ni un"wana u ni nkarhi lowunene eka pulanete!
    
  Swi tsakisa swonghasi hinkwaswo na hina, .
  Nkova lowu heleleke wa ntsako...
  Ku ta va na, ndzi kholwani, awara ya ku hluka, .
  Golden mean!
    
  I mani loyi a a ta endla vumundzuku bya hina, .
  Very valiant na ku saseka...
  Loko ku ri ni ku averiwa nakambe, .
  Kutani u va ni matimba swinene!
    
  A hi nge tshiki tinhloko ta hina ehansi
  Ku lulamisa nhloko ya mina hi ku tinyungubyisa...
  Eka pancake, botere, chizi ya xiyindlwana, .
  Muhaxi wa vaendzi u hatle a engetela!
    
  Kutani wa swi tiva leswaku ku ta va ni ntsako
  Na ku vonakala hi Vito ra Svarog...
  Yi ta hundzuka paradeyisi ya xiviri
  Vanhu a va khongela eka Xikwembu!
    
  HOSI Xikwembu xi nyikile nhlamulo yin'we:
  Hi fanele ku tirha hi ntsako...
  Naswona ku ta fika hello - .
  Swikandza swi ta voninga swinene!
    
  Hi loyi nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu
  Ndzi khandziye ximanga...
  U fanele u yi tlhava hi xibakele, .
  Ku vanga ku chava lokukulu!
    
  Xana ndzilo wu humelela kwihi?
  Kahle kahle, ndzilo wu pfurha kwihi...
  Ku pfotlosa ku pfotlosa
  Nala wa tihanyi wa hlasela!
    
  A hi nge tinyikeli eka nala, .
  Teka leswi tanihi ku navela...
  Kerubu ri ololoka
  Timpapa na ku rivalela eka valala!
    
  U ta vula leswaku swi ta endleka ku nga ri khale
  Leswi vuriwaka ku hlula...
  Swi endleka leswaku serekisi yi ri tende, .
  Naswona minkarhi yin"wana timbyana ta rhurhumela!
    
  Ku nga ri khale swi ta fana ni tilo
  A hi endleni misava hinkwayo yi saseka...
  Ndzi khensa Lada - .
  Tikerubu ti vangama hi nsuku!
  Mufana loyi u yimbelele kahle, naswona rito ra yena ri hundzuke ra vuhlangi. Sonorous swinene na shrill.
  Viscountess u rhurhumerile a ku:
  - Dyana kahle! Naswona sweswo swa tsakisa!
  Kaputeni wa mufana u hise a ku:
  Ndza yimbelela, ndza yimbelela, ndzi ta dlaya mademona hinkwawo!
  Nhwanyana loyi u tlhele a yimbelela a ku:
  Hi vanhwanyana lava tinyungubyisaka va Svarog, .
  Valwi va xivindzi, va xivindzi...
  Hi tirha hi ku tshembeka, hi le Vito ra Ndyangu, .
  Vakokwana na vatatana a va tinyungubyisa!
    
  Xikwembu Svarog na miehleketo ya vanhu, .
  Endla leswaku vuako hinkwabyo byi tsaka...
  Ndzi kholwani, mudlayi a nge hi hluli, .
  Bindzu ra hina i ntirho na vutumbuluxi!
  Gulliver u rhurhumerile kutani a vula hi rirhandzu eka rito ra yena:
  - Risimu lerikulu!
  Viscountess u pfumerile hi nhloko kutani a rhurhumela:
  - Ina, hi swona ku saseka ka swona. Xana u dya yini hi xikongomelo xo yimbelela?
  Mufana ni nhwanyana va ye emahlweni va famba. Milenge ya vana va vona a yi va kandziyela milenge hi ku titshemba lokukulu. Naswona handle ko kanakana a va swi kota ku yimbelela hi ndlela yo saseka swinene.
  Vana va vonaka va ri xin"wana ni xin"wana laha. Naswona i misava yo hlamarisa swonghasi. Hambiloko vuhlonga byi ri kona eka byona.
  Gulliver u yimbelerile hi ntsako:
  Vanhu hinkwavo eka pulanete yin"we
  U fanele ku tiva ku hanya hi ku twanana...
  Vana va fanele va tshama va ri karhi va hleka
  Naswona hanya emisaveni leyi nga ni ku rhula, .
  Vana va fanele va hleka!
  Vana va fanele va hleka!
  Vana va fanele va hleka!
  Naswona hanya emisaveni leyi nga ni ku rhula!
  Hiloko va famba, va famba, va tlhela va famba...
  Madyambu ma hetelele ma fikile. Naswona ku akiwe kholomo leyi nga ni vana lava khomiweke leswaku ku ta dya swakudya swa nimadyambu.
  Va nyikiwe muxaka wo karhi wa supu leyi dyiwaka, naswona va tlhela va nyikiwa swinkwa leswi nga ni swiphepherhele leswi nga ni masi. Vafana va mahlonga va dye. Naswona va etlele hi ku swi rhandza.
  Hakunene, endzhaku ka ku famba ka siku ro tika, a va lava ku wisa.
  Gulliver na yena u sungule ku nun"hwetela naswona a lorha milorho yo hlamarisa.
  Eka yona vanhwanyana lava nga ambalangiki nchumu va yimbelela;
  Vuako hinkwabyo byi handzukile
  Tinyeleti ti pfalekile, ti ri rifu ra khombo!
  Va rila ni ku rhurhumela eku xanisekeni ka mpfhuka wa tihele, .
  Naswona eka lava va poniseke: i tingana ntsena ku tiyisela!
  
  Ku fana na Xikwembu - ku fuma milawu hinkwayo, .
  Ku rivala hi ripfalo ni ku ala ku xiximiwa!
  Rixaka ra vahlapfa ri tumbuluxa misava leyintshwa, .
  U hi tlhontlhe - mahungu yo biha!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 2.
  Mufana wa le khabini loyi Gulliver a hundzukeke a va yena a a famba hi xikepe xo saseka no saseka swinene xa brigantine. Maseyila ya yena a ya ri ya mihlovo yo vangama swinene, ya ri na tipulani to hlamarisa, to hlamarisa hi xivumbeko xa swiluva na maphaphatani, na ti dragonfly, xikan"we na vanhwanyana lava nga na mabanga.
  Naswona leswi a swi pfumelelana swinene ni vatirhi va le xikepeni. A ku ri ni vanhwanyana ntsena laha na kona. Naswona a va ri kusuhi no va va nga ambalanga nchumu, mavele na marhaku ya vona ntsena a swi funengetiwe hi tintambhu ta swin"wetsin"wetsi. Naswona nhlonge ya kona yi tshukile, ya hatima, ku fana ni ya swifaniso swa koporo.
  Vanhwanyana va swigevenga swa le lwandle a va ba hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu, leyi sasekeke swinene ni leyi kanganyisaka.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka va yimbelele:
  Hi swisiwana, hi swisiwana, swigevenga swa le lwandle, .
  Hi tisola swinene, swinene, swinene, .
  Vanhwanyana a va nge swi koti ku papalata ku rihisela, .
  Kambe hikuva a va nga nghenisi mahanyelo lamanene eka hina!
  
  Vaphangi va lwandle a va lavi sayense
  Naswona swi le rivaleni leswaku hikokwalaho ka yini...
  Hi na milenge na mavoko, .
  Kambe a hi pfuni nchumu eka tinhloko ta hina!
  Kutani ku humelele Gallion emahlweni; U tlulerile, a ri karhi a lumeka swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, swa xirhendzevutana.
  Hi ku angarhela, i ku saseka kwihi loku a ku ri kona, naswona misisi ya vona a yi vangama swinene. Vunyingi bya tona i ti honey blondes letingana misisi leyi hatimaka kufana na tluka ra nsuku, kambe kuna na vanhwanyana votshuka va copper hambi kuri misisi ya muvala wa emerald.
  Van"wana va ambala swingwavila swa broxa. Naswona i ku hetiseka konghasi ka mitila leyi va nga na yona!
  Naswona misiha ya tona yi rhendzeleka ku fana ni mabilomu ya mercury ehansi ka nhlonge ya tona ya bronze, leyi hatimaka. Lava i vanhwanyana lava kotaka ku lwa hakunene.
  Naswona sweswi brigantine yi tsutsumela endzhaku ka gallion. Naswona eka xikepe lexi kuna ti shaggy orc bears leti tsutsumaka, ti engetela maseyila naswona ti ringeta ku famba.
  Nhwanyana-kaputeni loyi a nga ni misisi ya muvala wa tluka ra nsuku leri rhurhumelaka hi ndlela yo saseka swinene emoyeni, ni milenge leyi nga ambalangiki nchumu leyi hlanyisaka vavanuna, loko a ri karhi a rhurhumela:
  Hi ta lovisa tibere leti rhukaniweke! A ku ve ntlawa wa dragona wu pfurha ndzilo!
  Laha brigantine yi pfala mpfhuka. Naswona vanhwanyana vanharhu va duvula va ri eka xibamu xa vurha, va wisa milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu ehenhla ka xitepisi.
  Kutani xibamu xa xibamu xi haha xi huma, naswona, loko xi hlamusele arc, xi ba hi ku kongoma eka galley ya galleon ya nala. Kutani xikepe, lexi a xi biwe hi matimba, xi rhetela.
  Vanhwanyana lava va sungule ku tlula-tlula, va ri karhi va lumeka swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu, swa xirhendzevutana, va tlhela va rhurhumela:
  Ku vangama eka vaphangi va lwandle, ku vangama!
  Vanhwanyana va tsutsumela emahlweni...
  Hi lwa ehansi ka mujeko wo tshwuka, .
  Vuthu ra kona ri hlasela!
  Nakona sweswi brigantine yi ya yi tshinela swinene na Gallion. Naswona vanhwanyana va hoxa swikhomo exikepeni xa nala. Naswona va koka brigantine eka muhlaseriwa wa vona. Nakona ku hatima milenge leyi nga ambalangiki nchumu, leyi nga ambalangiki nchumu. Va tlula eka yona kutani va sungula ku lwa na ti orcs. Naswona ku ni mpfilumpfilu wa nhova. Vanhwanyana va ti tsema hi ti sabres va humesa ngati eka nala eka swinambyana leswi pfurhaka. Naswona ti orcs ti wa ti tsemiwile tinhloko.
  Naswona tinhloko ta vona ti rhendzeleka ehansi.
  Hakunene leswi i ku lovisiwa ni ku lovisiwa. Sweswi tinhenha ti tikombisile hi ku vangama ka tona hinkwako. Naswona milenge ya tona leyi nga ambalangiki nchumu, leyi nga ni muhlovo wo tshwuka, ku fana ni swibalesa leswi nga ni swibalesa, a yi biwa hi ndlela yo pfotlosa.
  Vanhwanyana lava va sasekile swinene naswona nhlonge ya vona ya bronze ya hatima edyambyini, laha ku nga na tinharhu.
  Tinhenha ti huwelela ti tlhela ti huwelela ti ku:
  - Hi ta dlaya valala va hina, leswi i credo ya hina minkarhi hinkwayo. Hi pasile swikambelo hinkwaswo hi A, holy is our country!
  Vanhwanyana va hundzuke va ri cool swinene. Naswona ti tsemelela swinene lerova swirhumbana a swi nge yimisiwi.
  Naswona mufana loyi a nga ambalanga nchumu Gulliver u lwa na vona. Mufana wo dashing swinene, a hi nge.
  Naswona xirhendze xa mufana lexi nga ambalangiki nchumu xi ta xi teka xi xi pfotlosa xi nghena exifuveni xa orc. Naswona nhamu ya yena yi wile.
  Gulliver u yimbelerile a ku:
  - Ndlela leyi a hi hanya ha yona hi ri karhi hi lwa, .
  Naswona a nga chavi rifu...
  Hi yona ndlela leyi mina na wena hi nga ta hanya ha yona ku sukela sweswi!
  Etindhawini leti tlakukeke leti nga ni tinyeleti ni le ku miyeleni loku nga ni tinyeleti, .
  Eka magandlati ya lwandle ni ndzilo lowu hlundzukeke!
  Ni ndzilo lowu karihaka, ni lowu hlundzukeke!
  Mufana wa le khabini u hakerile kutani milenge ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu yi ba.
  I swinene ku va n'wana phela. Mawaku miri lowu hatlisaka swonghasi lowu u nga na wona.
  Hakunene loyi i mufana wa superman.
  Naswona u yimbelela ehenhla ka mahahu ya yena:
  - Ndzi knight ya ku vonakala ehenhla ka matsolo ya savages, .
  Ndzi ta khukhula valala va Tiko ra Vatatana va suka emisaveni!
  Hi yona ndlela leyi mufana a lwaka ni ku yimbelela ha yona. Naswona u chopa a tlhela a buta.
  Naswona vanhwanyana van"wana va lwa na yena. Leti sasekeke swinene naswona ti nandzihaka.
  I ntiyiso, va lwa eka swiyimo leswi tlakukeke swinene. Hi nhlamuselo yo fanekisela ya rito leri.
  Lava i tinhenha. U nga vula hi vona: super na hyper.
  Loko va sungula ku lwa, a ku na lexi nga va sivelaka.
  Nakona ti orcs to hetelela ti wele ehansi ka switlhavi swa ku saseka. Kutani ku va ni ntsako lowukulu exikarhi ka tinhenha.
  Naswona va yimbelele va ku:
  Hi ta dlaya hi tlhela hi dlaya un"wana ni un"wana, .
  Hi ta dlaya vanhu hinkwavo! Hi ta dlaya vanhu hinkwavo!
  Nakona endzhaku ka sweswo va sungule ku rhendzeleka na gallion va lava xiharhi lexi va xi dlayeke. Hi nkarhi lowu fanaka, tinhenha ti yimbelele:
  - Hi lava vahundzi va ndlela ku sukela nivusiku ku fikela nimixo, .
  A hi tshoveni hi fraer! A hi tshoveni hi fraer!
  Laha Gulliver u sungule ku yimbelela hi ku hiseka;
  Makwerhu a tlakusela voko ra yena eka makwavo;
  Nyimpi ya tihanyi - ku rhurhumela ka nala!
  Xibamu xa muchini xi hundzuke munghana wa wena, .
  Ku rihisela ku tile hikwalaho ka ku pfumala vuxiyaxiya!
  
  Ku endla yini loko vanhu va tshovekile
  Loko swibalesa leswi tsutsumaka swi ri karhi swi rhurhumela!
  Xikwembu swa antswa xi tshovela nyimpi hi matimba - .
  Leswaku masiku ya dragona ya xiharhi ma hela!
  
  Kambe tihele a ti tivi swipimelo ni swipimelo, .
  Misava yi pfurha hi napalm, vana va rila!
  Sweswi swivumbeko swa vanhwanyana lava swi hundzuke swo basa - .
  I mani Hosi yo Kwetsima, loyi a nga ta hlamula eka leswi?
  
  Phela, i varhandziwa vangani lava u nga va dlayaka?
  Phela munhu u velekiwile, ndzi kholwani, hi ntsako!
  Manana a nga pfumeleli n"wana wakwe a ya emahlweni, .
  Naswona hambi ku ri hi ximumu ku va ni maxelo yo biha hi nkarhi wa nyimpi!
  
  Kambe ntirho wa socha i ntirho wa ntiyiso:
  Ha yini hi fanele hi lwela Tiko ra Vatatana?
  Loko a ri ni malembe ya khume-nhungu tempele se a yi ri ya wasi, .
  Swikandza swa tinoni leti nga riki na nkateko swi pfimbile hikwalaho ka mihloti!
  
  Kambe i yini, xana wa penga makwerhu?
  Doo, wa penga, murhandziwa wa wena wa hlamula!
  Hikuva vubihi, loyi a nga exiluvelweni, socha ra hina, .
  U pfumela leswaku makwavo wa yena wa xinuna i Kayini la thyakeke!
  
  Emisaveni, swinambyana swa ngati swi handzula misiha, .
  Naswona pulse leyi humaka eka core yi ta hlamula hi ku biwa...
  Xikomu lexi nga biwa hi xikhegelo xi titimela enhoveni, .
  Oho, Dyambu ri hundzuke ro tshwuka swonghasi!
  
  Kambe ku na ripfumelo ra leswaku Yesu u ta ta - .
  U ta vuyelelana ni vamakwerhu kutani a tisa ku ponisiwa!
  Kutani a hi rivaleni ku rihisela eka xikoro xo biha - .
  Ku rivalela a ku fume emimoyeni ya hina hinkwerhu!
  Endzhaku ka sweswo vanhwanyana va pirate va rhurhumerile eka mufana wa le khabini. Nakona a swi ri swinene ntsena.
  Endzhaku ka sweswo va koka galleon va huma exigwitsirisini, migerho ya biya ni vhinyo, va sungula ku nwa ni ku hlundzuka.
  Naswona i ncino wonghasi milenge leyi nga ambalangiki nchumu, ya nhwanyana ya vasati lava a yi cina. A swi languteka swi ri cool swonghasi.
  Naswona marhole ya vona lama nga ni misiha a ma hatima. Lava i vanhwanyana lava u va lavaka hakunene.
  Mufana Gulliver na yena u nwile a tlhela a yimbelela hi ku hiseka;
  Munhu un'wana na un'wana u na mavonelo ya yena ya munhu hi xiyexe ya rirhandzu - .
  Mhaka ya ku saseka ni leyinene!
  Hambileswi vanhu va nga si kula eka swona, .
  Kambe munhu a nga ha ri nghala!
  
  Nakona laha, hi ntiyiso, u nga teka ti-aphorism ti nga ri tingani ivi u engetela swin"wana swo fana na leswi, witty;
  Xirhendze xa nhwanyana lexi nga ambalangiki nchumu xi ta kuma swiambalo swa fexeni!
  Kambe nchumu wo karhi wa masungulo a wu ti emiehleketweni
  Hi lexi xikombiso:
  Rirhandzu ra malembe hinkwawo, .
  Naswona mufana loyi u languteka a tinyungubyisa swinene...
  Mahlo ya yena ma hatima emunyameni, .
  Vuyelo bya kona byi ta va lebyi phyuphyisaka!
  Hambi leswi a hi swi vekeni hinkwaswo leswi - swiphukuphuku na banal.
  Kambe, hi hala tlhelo, hi nga vula leswaku it"s even cool.
  Gulliver u yimbelerile a ku:
  Ndzi ri karhi ndzi tsutsuma. Kambe ndzi khandziya hi ndlela leyi hambaneke
  Kumbe ku vula ntiyiso, ndzi tlula ku fana na ximanga...
  Naswona ndzi nga ba hi ku kongoma ku cinca, .
  A wu nyiki nchumu hi mufana la nga ambalangiki tintangu!
  Nakona Gulliver u yimbelele nchumu wun"wana lowu hluvukeke swinene;
  Hi lava ku hanya emisaveni yo saseka ya paradeyisi - .
  Eka yona ku nga riki na mavabyi, tihomu ta tihomu leti onhakeke...
  Leswaku ntambhu ya vutomi yi va leyi nga heriki, .
  Onge siku rin"wana ni rin"wana ri nga tsaka ni ku tsaka!
  
  Laha muvala wa kona wu fana ni n"weti hi ximun"wana, .
  Swiluva swa mati swi fana ni nsuku ni emeralda.
  Laha ntiyiso wu nga khale wu fana na norho...
  Mufana un"wana ni un"wana a nga endla singita!
  
  Wena Tiko ra Manana, gome ro kwetsima ra Xikwembu;
  Ti birches ta wena leti nga na swivati, ku vangama ka nsimbi...
  Naswona ndzi khongela HOSI Xikwembu hi nchumu wun'we, .
  Leswaku Tiko ra Vatatana ri humelela hi ku vangama!
  
  Kambe endzhaku ka sweswo mulwi se u ye eka tsima, .
  U macha ku fana ni nhenha ya vuharhi!
  Hi ta endlela pulanete leswinene - .
  Leswaku swibalesa swi nga tlhavi mana wa wena la rhandzekaka!
  
  Nhlaselo wa troll, ntshikilelo wo penga;
  Xidzedze xa valala xi tsutsuma!
  Hikwalaho, ha yini hi lava njhekanjhekisano lowukulu, .
  Loko Tiko ra Vatatana ri hlanganisiwe hi xibakele!
  
  Kambe nakambe swiharhi swa orc swi n"wayitela, .
  Wanuna loyi u twa onge u khome marhambu enon"wini!
  Kutani goblin yi rhurhumela hi vukarhi bya nhova, .
  Kambe hi tirhise nyiko leyi humaka eka vuthu!
  
  Kambe ku hlula nala ku le kusuhi, .
  Hi ta handzula Rhaxiya exidziveni!
  Ku rihisela eka lava nga tengangiki ku fikile - .
  Voya bya vona a byi handzuriwile byi va swiphemu-phemu ni swirhumbana!
  
  Oval ya nhwanyana loyi a nga na xikandza xo saseka - .
  U ndzi nyike ripfumelo ni matimba lamakulu!
  Hi yona ndlela leyi Gulliver a yimbeleke ha yona hi ku titwa lokukulu na ku hiseka. Naswona ku yimbelela ka yena ku hundzuke ku saseka swinene hi ndlela yo hlamarisa.
  Kutani mufana wa kaputeni a sungula ku yimbelela nakambe, endzhaku ka nghilazi yin"wana ya biya, ni endzhaku ko dya nhlampfi leyi omisiweke;
  Tiko lerikulu, ra matimba, ro kwetsima, .
  A ku na nchumu lowu voningaka ku tlula lowu ehansi ka xibakabaka xa wasi!
  Ri nyikiwile hi Xikwembu xa Matimba Hinkwawo hilaha ku nga heriki - .
  Ku vonakala loku nga riki na mindzilakano, Mesiya la tlakukeke!
  
  Misava a yi si tshama yi vona matimba yo tano, ma swi tiva, a yi si tshama yi vona
  Leswaku hi kandziyela vukulu bya xibakabaka hi ku tinyungubyisa!
  Nyeleti yin"wana ni yin"wana evuakweni hinkwabyo ya ku yimbelela, .
  Onge Anh a nga tsaka hi hina!
  
  Phela leyi i Tiko ra hina ra Manana, i vumundzuku byo tano, .
  Lerisa ndhawu ya timhaka hinkwato!
  Un"wana na un"wana wa hina, ndzi kholwani, a nga swi lava leswi, .
  Handle ka vuhunguki, vukholwa-hava bya vavasati!
  
  Tintsumi letikulu ti chaya mhalamhala ya tona ya matimba, .
  Va bumabumela hi matimba ku famba ka mavuthu ya hina!
  Naswona nala u ta kuma vumundzuku bya yena ebokisini ra aspen, .
  Naswona a nge kumi swibalo ni xibalo!
  
  Leri i Tiko ra hina ra Manana, hinkwaswo leswi nga eka rona, ndzi kholwani, swa saseka, .
  U hundzule vuako hinkwabyo handle ko endla matshalatshala!
  Vanhwanyana vo saseka lava nga ni braid yo tika, .
  U lava ku biwa hi matimba!
  
  Tiko ra Vatatana i ku languteka ka mahlo ya manana ya wasi, .
  Voko ra yena ri olova naswona ri ri ribye!
  Naswona u dlaya nala, jaha, hi xibamu - .
  Onge langavi ri nga pfurha swinene embilwini ya wena!
  
  Hlambanya eka Tiko ra Vatatana leri nga riki na ndzilakano, .
  I ntiyiso leswaku na yena u kahle eka wena!
  Hambileswi ngati yi khulukaka hi vukarhi bya nyimpi, .
  Sweswi nala u ta kuma ku rihisela!
  
  Matlhari ni xivindzi i xihlanganisi xa matimba swonghasi, .
  Lowo biha a nge swi koti ku swi hlula!
  Ndzi haha hi ku hatlisa hi xihaha-mpfhuka lexi nga ni tibomo, .
  Naswona loko yi buluka, mpfula yi na emafasitereni!
  
  Kambe xileriso xa mufumi - fly boy to Mars - .
  I nkarhi wa leswaku u nghenisa ndhawu!
  Naswona ku tikukumuxa ka Mars ku ta n"wi endla a nonon"hwa ematihlweni, .
  Kutani hi vona ku tlula Pluto!
  
  A hi fikeni eka swiyimo leswi tlakukeke swa xibakabaka, hi vona makumu ya vuako hinkwabyo, .
  Lexi i vumundzuku bya hina bya vumunhu!
  Naswona hikwalaho, mufana lontsongo, tiyimisele hi ku tirhisa swilo swo biha, .
  Phela, tiva leswaku hakelo i mhaka ya ku vuyeriwa!
  Vanhwanyana lava na vona va kandziye ni ku ba mavoko. Naswona milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu yi ni vutshila swinene. Naswona swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi hatima edyambyini.
  Gulliver u na vona, emirini wa mufana loyi a nga ambalanga nchumu, a hanya swinene naswona a tsakile.
  Kambe va cine ku fikela siku ro sungula.
  Endzhaku ka sweswo hi endle xiboho xo tlanga makhadi. Naswona lowu na wona i ntirho wo hlamarisa swinene.
  Naswona entiyisweni u nga yi teka ivi u ti tota. Futhi a ta frolic na vanhwanyana ku kondza a hlundzuka.
  Nhwanyana wa pirate u teke nenge wa Gulliver lowu nga ambalangiki nchumu, wa vuhlangi hi voko kutani a sungula ku n"wi masaja xirhendze xa yena xa xirhendzevutana, xa pinki.
  Mufana wa le khabini u hlekile a tlhela a rhurhumela hi ntsako. A swi ri swikulu swinene. Hakunene loyi i mufana wa singita ntsena.
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, yo saseka swinene i singita ntsena.
  Gulliver u yimbelerile hi ku n"wayitela:
  A nga ambalanga nchumu, a nga ambalanga nchumu ntsena, .
  Ehansi ka ku dzindza ka tilo ka July na mpfumawulo wa surf...
  A nga ambalanga nchumu, a nga ambalanga nchumu ntsena, .
  A hi cineni, mina na wena!
  Lawa i tinsimu to hlekisa leti va nga na tona. Naswona swi nga endleka swi ri swinene ku va mufana phela. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u kombisa swiendlo leswikulu.
  Kambe i ntiyiso leswaku a hi swona ntsena. Leswi Gulliver a nga si swi endla.
  Nakona a yimbelela no cina, naswona a endla swiphemuphemu hi milenge ya yena ya vana leyi nga ambalangiki nchumu. Lexi na xona a xi languteka xi ri xo kufumela swinene naswona hi mpimo wo karhi xi nyenyetsa.
  Loyi a ku ri mufana wa kaputeni loyi a fambeke ematikweni yo tala naswona a a famba hi xikepe elwandle ku tlula kan"we.
  Naswona langutelo ra yena, hi ku kongoma, ri ni tihanyi swinene.
  Kambe hi yona mhaka leyi wa ha tsandzekaka ku yisa nhwanyana eka mujeko wa pirate u duvula ti shark hi swibamu leswintsongo. A swi olovi ku nghena, kambe sweswo i ku saseka ka swona.
  Mufana Gulliver, a titshege hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, ya vuhlangi, u yi tekile a duvula. Xibamu xa xibamu xi hlasele shaka. Naswona u n"wi tshove nkolo, a n"wi wisa marhumbu. N"wana u huwelerile a ku:
  - Mufana u khome xivindzi xo kufumela, .
  Naswona vatirhi va le xikepeni va hlongoriwile ebokisini ra vafi!
  Nhwanyana loyi a nga captain wa swigevenga swa le lwandle u teke a khoma mufana wa le khabini hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu hi nhlonge ya n"wana kutani a rhurhumela:
  - Kahle kahle wena tomboy, u lava ku teka ndhawu ya mina. Ndzi vona ku navela lokukulu eka wena!
  Mufana Gulliver u hlamurile a ku:
  - Ndzi enerisekile hi ku va at least ntsongo, kambe ndza ha ri wanuna. Naswona wansati loyi u...
  Nhenha yin"wana ya misisi yo tshwuka yi yimbelele yi ku:
  A swi koteki ku hanya emisaveni handle ka vavasati, .
  Dyambu ra May ri le ka vona, rirhandzu ri hluka eka vona!
  Gulliver u ringanyete hi ku n"wayitela loku tsakisaka swinene, loku nga ka vuhlangi naswona hi nkarhi lowu fanaka ku ri ni xivindzi hi nkarhi wun"we:
  Nguva yo tika yi fikile etikweni, .
  Ngati yi khuluka ku fana ni nambu lowu nga ni xidzedze!
  Lwa ku fikela loko u hefemula ro hetelela, .
  Naswona a ku te ntsako, ku rhula, rirhandzu!
    
  Hi vana va vukhomunisi bya vusopfa, .
  Vana va Vatatana lava nga riki na ndzilakano...
  Hambi leswi mintshungu ya revanchism yi taka - .
  A hi tshembekeni eka Tiko ra hina ra Manana!
    
  Eka nguva leyikulu ni ya vuako hinkwabyo, .
  Ti quasars tifanele ku tumbuluxiwa kusuka eka rintiho...
  Ndzi kholwani, hi endla kahle swinene, .
  At least vuthu ra tihele to biha ri hlasela!
    
  Hi ta dlaya vuthu ra muhlaseri, .
  Naswona hi ta tumbuluxa ti laser kusuka eka ti quarks...
  Naswona munhu u ta va nhenha yin"wana ni yin"wana, .
  Ehenhla ka hina ku ni kerubu leyi nga ni timpapa ta nsuku!
    
  Hambileswi mapapa ma pfurhaka ehenhla ka Tiko ra Vatatana, .
  Vana va lunghekele ku lwa na nala...
  Xipano xa valwi, ndzi kholwani, xi haha swinene, .
  U nga kandziyeli makumu ya misava hi xihuku xa wena!
    
  Ha swi tiva leswaku nala u ni matimba naswona u ni vukanganyisi, .
  A hi nge n"wi nyiki na inch ya misava...
  Naswona munhu i nhluvuko lowu tiyeke, lowu vangamaka
  Naswona Hosi ya hinkwavo va pfumela ntsena!
    
  Hi ta aka vukhomunisi lebyikulu, .
  Tiko ra rixaka ri ta humelela...
  Hambileswi nala a nga ni nhova swinene, .
  Vumundzuku bya hina i ku hlasela!
    
  Mufana wa xivindzi wa phayona, .
  Leswaku u tshame u velekiwa u va nhenha...
  Leo a hi ximanga xa vugwala, .
  Norho a wu hetisekile!
    
  Vamakwerhu, a hi nge swi koti ku tiyisela ku tsongahatiwa, .
  Hinkwerhu hi ta yimela Tiko ra Vatatana...
  A hi nge swi pfumeleli ku rhuketeriwa kun"wana, .
  A hi pfotloseni nala hi voko ra nsimbi!
    
  Loko hinkwerhu hi hlanganisa mavoko, .
  Hi nga hlula switsotswana...
  Tiko ra rikwavo ro kwetsima ri fana ni dyambu, .
  Naswona muhloti u hundzuka swiharhi!
  Leri i risimu leri yimbeleriweke hi mufana loyi a ha ku va captain naswona a ri na vuhosi. Naswona sweswo swa tsakisa.
  Kambe endzhaku ka sweswo ku humelele xihaha-mpfhuka xa xikepe lexi nga ekusuhi. Ku tlula kwalaho, i ntlawa lowukulu - swibamu swa makume-nhungu-mune. Ha yini leswi swi ri swa nkoka? Naswona u tshinela ku fana ni khayiti leyi vonaka tihuku.
  Kaputeni wa nhwanyana u xiye:
  - Lexi i ntlhontlho eka hina! Xana hi ta lwa kumbe...
  Nhwanyana loyi a nga ni misisi yo tshwuka u kanetile a ku:
  - A ku na xivutiso xa ku baleka!
  Nhwanyana la nga ni misisi ya wasi, a paluxa meno yakwe ya tiperela lama hatimaka ni ku hatima, u yimbelele a ku:
  Hi fanele hi hi xixima, hi hi chava, .
  Swiendlo swa vanhwanyana leswi a swi hlayeki...
  Minkarhi hinkwayo vanhwanyana a va swi tiva ku lwa
  Va nga kundza mbhongolo ku fana na saka!
  Naswona u kombise ririmi rakwe ro leha ni leri luma.
  Phela, tanihi leswi ku nga ta va ni nyimpi, ha yini u nga kombisi moya wa wena wa tihanyi swinene. Naswona leswi swi ta vava swinene eka valala. Naswona a swi nge tsakisi eka vanghana va wena na vona.
  Naswona nyimpi, i ntiyiso, yi lava ku hlawula ndhawu leyi faneleke ni ndlela leyi u nga ta endla ha yona.
  Nakona vanhwanyana hi vutshila swinene va fambisa brigantine ya vona, naswona hi nkarhi lowu fanaka a va rivali ku yimbelela;
  U xirho xa Komsomol xa Tiko ra Vatatana, .
  Xana u tsakela ku lwela Elfia hi xivindzi...
  U ta kota ku pfuna Tiko ra Manana, .
  Knight a yi na moya wa xihlekiso!
    
  Nhwanyana loyi i xiyimbeleri xo hlamarisa, .
  U tsutsumela exikarhi ka swinambyana swa gamboko a nga ambalanga nchumu...
  U hosi ya xisati leyi voningaka - .
  U ta ba Orkolf hi xibakele xa wena!
    
  U hoxe xibamu xa xibamu hi xirhendze xakwe lexi nga ambalangiki nchumu, .
  Ku handzuriwa masocha ya khume-mbirhi...
  Ku nga ri khale ku ta va ni ku rihisela eka Fuhrer, .
  Knight yi ta lunghiselela xibamu xa muchini!
    
  Hi vanhwanyana enyimpini ya swirho swa Komsomol, .
  Valwi lavakulu enyimpini...
  Swilo swo saseka swi ni rito leri rilaka, .
  Vakokwana na vatatana a va tinyungubyisa!
    
  Va lwe hi matimba swinene eElfskva, .
  Naswona va swi kotile ku khoma hi xivindzi ti orcs to biha...
  Hina vanhwanyana hi hlula swi le rivaleni
  Ku pasa swikambelo hinkwaswo u ri na ti A ntsena!
    
  Kuna swidzedze eka misiha ya hina
  Rihati ri voninga eka misiha ya vutivi...
  Ku ta va ni matiko lama tiyeke swinene emisaveni, .
  Ku suka eka tibere, timbyana na tindlopfu!
    
  Wehrmacht a yi nge tisi vanhwanyana ematsolweni, .
  A hi nge pfuki hi govekile, tiva...
  Stalin na Lenin wo tlhariha swinene va na hina, .
  A ku hundze malembe-xidzana ni malembe!
    
  Xikwembu xi tumbuluxe vuako hinkwabyo hi ti- photon, .
  Vutomi lebyi nga riki na rifu ku ya fika hilaha ku nga heriki byi velekile...
  Ha swi tiva leswaku hi ta aka oda leyintshwa, .
  Naswona ehenhla ka hina kerubu yi pfula timpapa ta yona!
    
  Kuna tinhenha to tala eka vito ra patronymic, .
  Swirho swa Komsomol swi tshama swi ri swa nkoka...
  Vuthu ri macha hi xivumbeko lexi chavisaka, .
  Ku sirhelela ti- elf ta doroba!
    
  Hi lwa na va ka Fritz ekusuhi na Elfskva, .
  Naswona va swi kotile ku sirhelela ntsindza...
  Nhwanyana loyi u lahlele phasela leri hi nenge wakwe a nga ambalanga nchumu, .
  Naswona a hi duvuleni eka swiharhi swa nhova!
    
  Hi tsemele ehansi swihlahla swo tala swa Orks, .
  Ti punk to tala ti tsemiwile...
  Ku ya emahlweni hi hlengeleta tikhilomitara, .
  Hi dlaya mavuthu ya Sathana!
    
  Hi hoxe meno hinkwawo ya Orktler, .
  President wa dragon u hluriwile...
  Nhwanyana loyi u pfule milomu yakwe
  Armagedoni leyikulu yi tlhekekile!
    
  U nga nyiki Fuhrer tintswalo
  N'wina vanhwanyana mi tshama mi ri na xivindzi...
  Hakelo yo hanana yi rindzele vanhu vo saseka, .
  Naswona ndzi kholwani, norho wa hina wu ta hetiseka!
    
  Xikwembu Muvumbi wa misava hinkwayo evuakweni hinkwabyo, .
  U teke nkateko wa elfinist...
  Hi matimba ya yona lama nga cinciki etinyimpini, .
  Nhwanyana loyi u pfotlosa orcism yo biha!
    
  U hoxe xibamu xa xibamu hi xirhendze xakwe lexi nga ambalangiki nchumu, .
  Naswona a hundzuluxa "Tiger" yo chavisa...
  Kutani a va tshikilela eka tintambhu, .
  Ku saseka ku ni mintlangu yo tala!
    
  Kutani Ma-Orkish ma hatle ma baleka, .
  Leswi mathangi na swikhegelo swi lahleke...
  Hi vona vukhomunisi ekule, .
  Naswona va tseme layini hinkwayo ya ti- troll ehansi!
    
  Kutani u kume yini?
  Stalingrad yi hundzuke leyi lwisanaka na nhamu ya wena...
  Hi clock up tikhilomitara, .
  Naswona sweswi Svarog Lonkulu wa tsaka!
    
  Ku nga ri khale ku ta va ni ripfumelo ra Yesu, .
  Na Swikwembu swin'wana swo saseka swinene...
  Vutshila byo olova bya ti-elf byi ta hluvuka, .
  Ku tswala timhisi ni tindlopfu to biha!
    
  Eku heteleleni hi ta va un"we
  Eka ku vangama ka Ndyangu, hi vutlhari Tatana, .
  Vanhwanyana a va hluriwi etinyimpini
  Hi ta va hi ri eripfumelweni ra Lada ku fikela emakumu!
  Leyi i ndlela leyi tinhenha ni vaphangi va lwandle a va yimbelela ha yona. Phela, i ntiyiso leswaku Gulliver a a nga swi twisisi hinkwaswo. A a ehleketa leswaku loko o khomiwa, kutani hakunene va ta n"wi ba hi tinhonga eka swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, swa vuhlangi. Ku tlula kwalaho, switlhavi swi ta va swi ri ni matimba naswona hi nkarhi lowu fanaka swi nga vavisi. Kutani mudlayi u ta teka swipikiri leswi hisaka swo tshwuka emavokweni yakwe ivi a sungula ku tshoveka marhambu ya mufana loyi. Naswona Gulliver, hi ntiyiso, a nge swi kumi leswi ringaneke.
  
  
  Leswi hi swona leswi humelelaka eka vafana lava nga heriki loko va hundzuka swigevenga swa le lwandle. Hambi leswi xipano xa laha xi nga kahle swinene - vanhwanyana ntsena lava ambaleke ti bikini. Naswona hi nkarhi lowu fanaka va tsutsumela va tlhela va rhurhumela, va lumeka swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu, swa xirhendzevutana, swa xitshopana.
  Mufana wa captain u yi tekile a yimbelela a ku:
  Vanhwanyana va hambanile
  Naswona hinkwavo i vakulu...
  Mavele ya vona ya mavele i ya xitshopana, .
  Naswona va ni xivindzi swinene!
  Kahle kahle, vafana va na ngati, .
  Va ba ti troll hi switlhavi swa tihanyi!
  Naswona loko va kuma orc, .
  Va ta ku ba hi matimba swinene!
  
  KU XAVISIWA EKA FANDISI YA XITLHANYI RO SASEKA
  XITLHOKOVETSELO
  Jaha ro saseka swinene, ra Slavka, ri vekiwa eka fandiselo. Hi nkarhi wa ku xaviselana, wanuna wo saseka loyi a nga ni misiha leyi vatliweke u hluvuriwa ivi a xavisela vavasati hi mali yo tala.
  . NDZIMA YA No. 1.
  Nkarhi wa ntiyiso wu fikile, mufambisinkulu u tivise ku pfuriwa ka fandiselo. Nhwana lontsongo, wo saseka, wa misiha u xavisiwe eka wansati vusiku byin"we. I ntiyiso, a swi endleriwe leswaku lowu i ndhavuko eka va stripper hinkwavo va newbie.
  Kambe jaha leri a ri sasekile swinene naswona a ri ri sexy lerova holo leyikulu hinkwayo ya vavasati yi hlengeletanile. Kambe vavanuna a va nga pfumeleriwi ntsena ku nghena. Naswona leswi, hi ntiyiso, hi tlhelo rin"we a swi ringanyeta vuyelo, kambe hi tlhelo rin"wana, va-gigolo a va swi tsakela.
  Phela, vo tala va xinuna va rhandza va xisati. Ku tlula kwalaho, hakanyingi majaha a ma na mhaka ni ku endla rirhandzu ni wansati la nga ni ntokoto swinene, la kuleke.
  Laha, a ri karhi a kandziyela maphaxani yakwe, mufana loyi a a funengetiwe hi swiambalo, a nga si fika eka vukulu, u khandziye xitepisi. Naswona u languteka a ha ri ntsongo swinene. A a pfariwile hi ku helela, kambe vavasati vo tala se a va n"wi vonile a ambale swiambalo swo hlambela ntsena naswona a ri karhi a pfurha hi ntsako.
  Naswona vamanana lava a va ri karhi va pfuriwa. Slavka hi byakwe na yena u rhurhumerile. Mbilu ya jaha ra yena a yi ba ku fana ni xigubu hi nkarhi wa nyimpi. Va xavisa munhu ku fana na muxaka wo karhi wa xiharhi.
  Naswona ku fanele ku vuriwa leswaku a yi tolovelekanga swinene naswona yi hlawulekile.
  Eka tlhelo rin"wana ni rin"wana ra jaha leri a ku yime nhwanyana loyi a ambaleke tisudu ta ntima ta dzovo, maphaxani ni magilavu, ni swisirhelelo swo tshwuka emahlweni ka vona. Hakatsongo-tsongo va fanele va paluxa jaha ro saseka leswaku va ta pfula vayingiseri lava navelaka ngopfu. Minkarhi yin"wana vavasati va tlakukile eka vavanuna eka vudlakuta ni torha ra rimbewu, naswona ku fika ka vona ka rimbewu ku ni matimba swinene naswona ku tshama nkarhi wo leha. Hikwalaho, munhu a nga fanelanga ku hlamala leswi vo tala va vona va hlengeletaneke ku languta wanuna lontsongo, wo saseka swinene, ivi endzhaku, loko mali yi pfumela, va yi xava.
  Slavka u twe ku tsaka lokukulu swinene ni ku nun"hwela ka perfume yo durha, leswi endleke leswaku jaha leri ra rimbewu leri tlulaka mpimo ri pfurha ngopfu.
  Mufambisinkulu u tivise leswaku:
  - Vyacheslav Kotovsky wa xinuna u le ku xavisiweni hi fandiselo. Kwalomu ka khume-nhungu wa malembe hi vukhale, emirini a hanye kahle hi ku helela. Yi sasekile swinene, yi govekile, yintshwa eka strip bar naswona yi sexy. Vusiku byin'we ntsena na wansati loyi a nga endlaka xin'wana na xin'wana lexi a xi lavaka na yena - ntsena a nga dlayi kumbe ku lema!
  Ntsengo wo sungula hi ntolovelo i khume ra tirhandi!
  Naswona vanhwanyana vambirhi lava ambaleke tisudu ta dzovo, maphaxani na swisirhelelo va suse xiambalo xo sungula hi vukheta.
  Nhamu yo saseka yo leha ya jaha leri ni misisi ya rona ya nsuku, yo leha leyi nga ni magandlati swi paluxiwile.
  Mianakanyo ya leswaku sweswi u ta va a nga ambalanga nchumu emahlweni ka madzana yo tala ya vavasati lava navelaka ku navela swi ve ni vuyelo lebyi tsakisaka eka Slavka, naswona u rhurhumerile.
  Ku rhurhumela loku ku vange ku titwa onge nhwana u vekiwile eka fandiselo, leswi tsakisaka vavasati swinene.
  Kutani ku twakala ku huwelela:
  - Khume ntlhanu wa tidolara!
  - Makumembirhi!
  - Makhume mbirhi ntlhanu!
  - Makumenharhu!
  Homu yin"we yo nona yi rhurhumerile:
  -Makumentlhanu!
  Ximanga xin"wana xi rhurhumerile:
  - Makumetsevu!
  Ku twiwile ku rhurhumela:
  - Makumenkombo!
  - Makumenhungu!
  - Makumenkaye!
  - Dzana!
  Ku ve ni ku yimanyana. Mufana loyi u boheke ku ya emahlweni a paluxiwa hakatsongo-tsongo, leswi swi pfuleke rimbewu lerinene.
  Laha vanhwanyana vambirhi va hluvule xisirhelelo eka xiphemu xa le hansi xa xikandza xa vona. Nomo wo saseka, nomu wo saseka na xikandza xa xivindzi xa jaha leri, xikan"we na nhamu ya rona, swi paluxiwile.
  Vavasati va sungule ku vulavula.
  Un"wana u gungurile a ku:
  - Dzana na makume mbirhi!
  Un"wana u rhurhumerile:
  - Dzana na makume nharhu!
  Wa vunharhu u rhurhumerile:
  - Dzana na makume ntlhanu!
  Wansati loyi wo nona u rhurhumerile a ku:
  - Dzana na makume ntsevu!
  Kutani wansati un"wana lontsongo swinene la tsakisaka u te:
  - Madzana mambirhi!
  Ku ve ni ku yimanyana kun"wana. Sweswi vanhwanyana va malandza a va paluxa makatla ni mavoko ya jaha leri. A va ri ni misiha, va sasekile naswona a va ri ni xivumbeko xo saseka. A hi muendli wa miri, kambe i mulwi wa xiyimo xa le henhla, wo saseka. Naswona nhlonge yi voninga hi ndlela yo kanganyisa swinene.
  Wansati loyi a a languteka ku fana na mbhaha u gungurile a ku:
  - Madzana mambirhi na makume ntlhanu!
  Wansati loyi u vule hi ndlela yo tsakisa nyana:
  - Madzana mambirhi na makume nkombo!
  Nhwanyana un"wana la langutekaka a ri lontsongo u rhurhumerile:
  - Madzana manharhu!
  Wansati lonkulu, ku hambana ni sweswo, u rhurhumerile:
  - Madzana manharhu makume ntlhanu!
  Muyimeri wa rimbewu lerinene u te:
  -Madzana ya mune!
  Wanhwana loyi, loyi swi tikombaka a ri mupfukeri wa swiambalo hi yexe, u gungurile:
  - Madzana ya mune na makume ntlhanu!
  A ku ri ni vavasati vo tala lavatsongo ni vo saseka eka fandiselo leri. U tlhela u tivutisa leswaku ha yini va lava ti- gigolo leti onhakeke ni leti onhakeke leti u nga khomaka vuvabyi eka tona.
  Wansati un"wana la xiximekaka swinene u te:
  - Madzana ya ntlhanu!
  Naswona nakambe ku ve ni ku yimanyana. Mali leyi ya ha ri yikulu swonghasi, ngopfu-ngopfu loko hi tekela enhlokweni inflexini ya tidolara. Naswona tinxaka hinkwato ta vamanana a va nga ha rindzeli ku vona ndlela leyi gigolo lontsongo, yo saseka a a hluvuriwa ha yona.
  Hi lava vanhwanyana vambirhi lava ambaleke tisudu ta xivumbeko, maphaxani na mask, va hluvula xiambalo xin"wana.
  Naswona xirho hinkwaxo xa miri xa mufana wo saseka swinene ni la dumeke xi nga ambalanga nchumu. Futhi u nga vona ti abs ta yena, leti ti andlariweke ku fana na ti chocolate chips. Naswona i nhlonge yo rhetela swonghasi leyi hatimaka leyi hatimaka eka rivoni.
  Un"wana wa vavasati lava u te:
  - Madzana ya tsevu!
  Un"wana u kamberile:
  - Madzana ya nkombo!
  Wa vunharhu u gungurile a ku:
  - Madzana ya tsevu!
  Mukhegula loyi u rhurhumerile:
  - Madzana ya nhungu!
  Wansati lontsongo swinene ni wo saseka la ambaleke swingwavila swa dayimani u hise:
  - Gidi!
  Naswona nakambe ku ve ni ku yimanyana. Un"wana ni un"wana a a tsakile ku vona leswi nga ta humelela endzhaku ka sweswo. Jaha leri ri hlamarisa ntsena. Ku antswa ku tlula Apollo yin"wana ni yin"wana.
  Nsati wa biliyoni loyi Elena a a n"wi tsakela, kambe a nga si nghena eka ku xaviselana. Entiyisweni, nchumu lowu tsakisaka swinene wu ta va emakumu. Sweswi ku hatlisa i yini? Hakunene lexi i nhundzu ya nkoka swinene. Hambi leswi, hi hala tlhelo, Elena a ha sasekile swinene naswona a ri sexy lerova loko a n"wi rhurhumela, ntlhambi hinkwawo wa majaha yo saseka a wu ta ta wu tsutsuma lawa na wona a ma ta hakela mali yo endla timhaka ta masangu na yena.
  Naswona vanhwanyana vambirhi lava ambaleke tisudu ta dzovo ni swisirhelelo va tlhele va sungula ku susa xiambalo xin"wana eka Muslavik wo saseka.
  Nakona va paluxe milenge ya yena ya misiha, leyi vumbekeke kahle ku ya fika ematsolweni. Na swirhabyani swo hlambela. Mufana loyi a a tsakile swinene lerova ku hetiseka ka yena ka vununa ku pfimbile. Nakona a yi ri yikulu, naswona yi pfumelela wansati ku nyika ntsako lowu heleleke.
  Ku rhurhumela ku twala eholweni.
  Wansati wa timvubu u gungurile a ku:
  - Khume ntlhanu wa magidi!
  Leyi slimmer yi humese:
  - Magidi mambirhi!
  Wansati loyi a ambaleke xisirhelelo xa kati u tsarile eka twitter:
  - Madzana mambirhi ya ntlhanu!
  Wansati loyi a ambaleke xifunengeto u te:
  - Magidi manharhu!
  Wansati loyi a ambale swingwavila swa dayimani u te:
  - Tinharhu ntlhanu wa madzana!
  Mukhalabye u gungurile a ku:
  - Magidi ya mune!
  Nhwanyana loyi, loyi a languteka a ha ri ntsongo swinene, u rhurhumerile:
  - Mune na hafu!
  Kutani wansati loyi a a funengetiwe hi burqa u rhurhumerile:
  - Ntlhanu wa magidi!
  Naswona nakambe ku ve ni ku yimanyana. Enkarhini lowu, eka vusiku byin"we na gigolo, ku tshahiwile mali leyi xiximekaka swinene. Hi magidi ya ntlhanu ya tirhandi u nga thola makume ntlhanu wa tinghwavava ta xiyimo xo biha swinene. Naswona gigolo leyi tolovelekeke, leyi nga ni ntokoto yi durha madzana mambirhi ya tirhandi ku ringana tiawara timbirhi. Phela, tin"wana ta durha swinene kasi tin"wana ta chipa. Nakona sweswi nhlayo yi hundzuke leyi hlelekeke, naswona a yi nga ri yitsongo ngopfu. Ku tlula kwalaho, ku ni nyimpi leyi yaka emahlweni, naswona ruble ya le Rhaxiya ya wa, naswona dolara yi tlakuka hi nxavo. A ku na nkarhi wa mafurha laha, ndzi navela onge ndzi nga hanya!
  Kambe i ntiyiso leswaku a hi makhadi hinkwawo ya trump lama andlariweke ku fikela sweswi. Vanhwanyana va susa maphaxani lamakulu emilengeni ya mufana. Naswona ti paluxa leswi nga ni xivumbeko xo saseka, leswi fanaka ni milenge ya nhwanyana. Naswona ku hava misisi - ku fana na xifaniso xa bronze. Milenge leyi nga ni misisi yo basa, leyi nga ambalangiki nchumu ya jaha leri sasekeke hi ndlela yo hlamarisa yi hlanyisa vavasati vo tala.
  Naswona holo yi tlhela yi rhurhumela.
  - Magidi ya tsevu! - Wansati wo xiximeka u huwelerile.
  Nhwanyana lontsongo u rhurhumerile, a pfula meno yakwe:
  - Nkombo wa magidi!
  Wansati lontsongo kambe wo nona la nga ni xikandza lexi nga tsakisiki u gungurile:
  - Magidi ya tsevu!
  Wansati lontsongo, wo saseka swinene la ambaleke swingwavila swa dayimani u rhurhumerile:
  - Magidi ya nhungu!
  Naswona wansati loyi, loyi malembe ya yena ya nga tivekiki hikwalaho ka burka ya yena yo tiya, u rhurhumerile:
  - Khume ra magidi!
  Hambiswiritano, rito ra yena a ri ri rintshwa. Naswona Slavka u tsakile. Ku ehleketa leswaku rimbewu ni wansati wa Mumoslem hi mali ya muxaka wolowo i swinene! Nakona se u na magidi mambirhi na hafu ya tirhandi exikhwameni xa yena.
  I ntiyiso, a hi swona ntsena. Mufana loyi, a ri ni misiha, a sasekile swinene, a hatima ku fana ni xifaniso xa xikwembu xa Khale xa Magriki, a a ambale swiambalo swo hlambela. Naswona xindzhuti xa yena xo saseka a xa ha vonaka hi ku vangama ka xona hinkwako.
  Naswona vanhwanyana vambirhi lava ambaleke tisudu to tshwuka ni swisirhelelo swa le mahlweni va hluvule swiambalo swo hlambela swa mufana hi ku famba-famba lokunene, loku rhetaka.
  Xiphemu xa lapi xi wele emilengeni ya mufana leyi a yi nga ambalanga nchumu, leyi nga ni muhlovo wo tshwuka, leyi nga ni misiha ni leyi sasekeke swinene, leyi vumbekeke hi ndlela yo kanganyisa, yi paluxa Slavka hi ku helela.
  U twe tingana ta nhova endzeni ka yena. Ku rhurhumela, ku fana na nhwana lontsongo loyi a nga si tshamaka a nantswa miri wa wansati.
  Warbler u rhurhumerile, mbilu ya yena yi ba ku fana na maribye lama nga eku rhurhumela.
  Naswona ku tsekatseka ka yena, tingana ni ku khomiwa hi tingana loku nga erivaleni swi ve ni vuyelo lebyi tsakisaka eka vavasati. Entiyisweni, i mufana wo nandziha swonghasi, wo saseka hi ndlela yo hlamarisa wa misisi ya nsuku, naswona u tlhela a va nhwana, a endla leswaku rimbewu ro saseka ri rhurhumela hi ku karhala.
  Wansati la noneke ku fana ni mbhaha u huwelerile a ku:
  - Khume ntlhanu wa magidi ya tirhandi!
  Wansati un"wana la nga ni miri wo olovanyana u te:
  - Magidi ya makume mbirhi!
  Wansati loyi a ambaleke nguvu ya tinghwendza u gungurile:
  - Magidi ya makume mbirhi ntlhanu!
  Nhwanyana lontsongo u rhurhumerile a ku:
  - Magidi ya makume nharhu!
  Mukhegula loyi u rhurhumerile:
  - Makhume nharhu ntlhanu!
  Wansati un"wana la ambaleke swingwavila swa dayimani naswona a a languteka a tsakisa swinene u te:
  - Makhume mune!
  Muyimeri un"wana wa rimbewu lerinene loyi a ambaleke nhamu leyikulu ya tiperela leti hlawuriweke enhan"wini yakwe u rhurhumerile:
  - Magidi ya makume mune ntlhanu!
  Naswona eku heteleleni, wansati un"wana loyi a ambaleke burka naswona hi rito leritsongo swinene u vule tano, hi tihanyi ni hi ndlela leyi nga erivaleni:
  - Magidi ya makume ntlhanu!
  Tani hi ntolovelo, ku ve na ku yimanyana eka nomboro ya xirhendzevutani. Entiyisweni, hi mali yoleyo u nga xava movha lowunene ni lowuntshwa. Kumbe u hirha madzana ya ntlhanu ku nga ri tinghwavava ta xisati to biha swinene ku ringana awara. Kumbe madzana mambirhi na makume ntlhanu wa vavanuna va gigolo lava nga na ntokoto ku ringana tiawara timbirhi, kumbe madzana ya ntlhanu lava nga riki na ntokoto wo tano no kufumela. Xana swa fanela ku sungula hi ndlela leyi?
  Ku tlula kwalaho, jaha leri ro saseka ri nga hirhiwa endzhaku hi mali yitsongo.
  Elena, loyi a a rindze nkarhi wo leha, u sungule ku rhurhumela hi ku pfumala ku lehisa mbilu. U sasekile swonghasi. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u rhurhumela ku fana ni nhwanyana lontsongo naswona u rhurhumela ku fana ni xinyimpfana a nga si dlayiwa.
  Mufambisi u tlakuse gavel ya yena kutani a sungula ku ku:
  - Magidi ya makume ntlhanu wa tirhandi minkarhi! Magidi ya makume ntlhanu wa tirhandi timbirhi... Magidi ya makume ntlhanu wa tirhandi...
  Elena u huwelerile hi rito leri a ri nga ri ra yena:
  - Magidi ya makume-nhungu!
  Un"wana ni un"wana u hundzuluke. Hi vone wansati wo olova, wo gombonyoka a ambale xisirhelelo xa le mahlweni. Naswona hi rito ro tsakisa swinene ni leri tolovelekeke.
  Slavka a a lava hakunene ku saseka loku, loku funengetiweke hi xisirhelelo, leswaku a ku xava vusiku byin"we ntsena.
  Handle ka sweswo, ku hlangana na wansati wa Muarabu swi n"wi chavisile. Vuxa hi byoxe byi tiveka hi tihanyi. Naswona ku nga ha va ni ku soholotiwa loku chavisaka ntsena. Hambileswi a nga ta ka a nga dlayiwi kumbe ku lema, u fanele a endla xin"wana ni xin"wana lexi wansati la n"wi xaveke a xi kombelaka.
  Naswona u nga ali nchumu.
  Hambiswiritano, ku saseka loku nga eka burqa a ku ringetanga ku tinyiketa:
  - Magidi ya makume nkombo!
  Elena u gungurile a ku:
  - Makumenhungu!
  Wansati loyi a a pfariwile u vule hi ku tlhava a ku:
  - Dzana ra magidi ya tirhandi!
  Ku rhurhumela ku twala eholweni. Ina, mali ya vusiku byin"we ntsena hi gigolo a yi si tshama yi va kona. Kambe loko ku endliwa fandiselo, ku va ni ntsako wa ku xaviselana, leswi swi nonon"hwaka ku langutana na swona.
  Naswona vavasati vo tala a va si va na vavanuna. Va nga ha va tinoni, kumbe va hlengelete xiphemu xa vona xa mali hi voxe, kumbe va swi kotile ku kuma ndzhaka va nga si tekana. Kumbe vavanuna va kona va endla vuxisi.
  Kutani a ku ri ni munhu loyi a a ta nghena eka ku xaviselana.
  Nhwanyana lontsongo u huwelerile a ku:
  - Dzana na khume ra magidi!
  Wansati loyi a ambale xifunengeto u rhurhumerile:
  - Dzana na makume mbirhi!
  Wansati loyi a ambale swingwavila swa dayimani u te:
  - Dzana na makume ntlhanu!
  Kutani wansati loyi a ambaleke burka a huwelela a ku:
  - Madzana mambirhi ya magidi!
  Elena u gungurile hi ku hiseka:
  - Madzana mambirhi na makume ntlhanu!
  Nhwanyana loyi a a ri ni xihuku xa ruby u te:
  - Madzana manharhu ya magidi!
  Wansati loyi wo nona u huwelela a ku:
  - Madzana ya mune ya magidi!
  Kutani wansati loyi a ambaleke burka a huwelela ehenhla ka mahahu yakwe a ku:
  - Timiliyoni ta tirhandi!
  Leyi se i mali leyikulu ni leyikulu. Hi mali yo tano va xava swifaniso leswi vatliweke, tihanci ta ngati yo basa kumbe vuthu hinkwaro ra tinghwavava. U nga ha tlhela u oda nghwavava ya xiyimo xa le henhla hi gidi ra vusiku byebyo. Ku tlula kwalaho, ruble ya wa naswona ku ni nyimpi naswona ku languteriwe leswaku yi ta nyanya ku biha ntsena.
  Ku ve ni ku yimanyana lokukulu. Eka nuna wa Elena la nga ni tibiliyoni, miliyoni ya tirhandi a hi mali yo tano leyi dlayaka. Kambe ntsena eka nuna wa mina. Naswona eka yena swi xiyeka ngopfu. Naswona miliyoni hinkwayo leyi sukeke eka tiakhawunti ta wena a yi nge fihliwi kumbe ku lulamisiwa hi ku olova.
  Naswona vavasati van"wana swi le rivaleni leswaku va khomiwe hi tingana hi mali leyi.
  Mufambisi u tlakuse gavel ya yena kutani a sungula ku huwelela a ku:
  - Miliyoni ya tirhandi kan'we, miliyoni ya tirhandi timbirhi, miliyoni ya tirhandi tinharhu...
  Elena u huwelerile hi rito lerikulu:
  - Miliyoni ya tirhandi na dolara yin'we yin'wana!
  Mufambisi u sungule ku:
  - Miliyoni ya tirhandi na dolara yin'wana kan'we... Miliyoni...
  Wansati loyi a ambaleke burqa u rhurhumerile:
  - Timiliyoni timbirhi ta tirhandi!
  Ku rhurhumela ku twala eholweni. Mali ya kona a yi ri yikulu lerova u nga hirha khume ra magidi ya ti- gigolo ta xiphurofexinali ku ringana tiawara timbirhi, kumbe makume mbirhi wa magidi ya tinghwavava ku ringana awara. Hi mali yo tano swifaniso leswi pendiweke, ku xaviwe tihanci to durha, ta ngati yo basa, naswona se u nga aka villa ivi u kuma ku nga ri yacht leyitsongo swinene. Naswona hi vusiku byin"we ntsena.
  Slava u lo vhe a rhurhumela, mahlo ya yena ya pfuleka: that"s how much he"s worth after all! Rifuwo ra rifuwo.
  Un"wana wa vanhwanyana lavatsongo lava humaka eka vayingiseri, kumbexana a hluriwa hi ntsako wa ku xaviselana, hi rito leri tlakukeke:
  - Timiliyoni timbirhi na dolara yin'we!
  Mufambisi u sungule ku huwelela a ku:
  - Minkarhi ya timiliyoni timbirhi na dolara yin'we! Timiliyoni timbirhi na dolara yin"we timbirhi! Timiliyoni timbirhi na dolara yin'we - tinharhu...
  Wansati loyi a ambaleke burka u huwelerile a ku:
  - Ntlhanu wa timiliyoni!
  Ku ve ni huwa eholweni exikarhi ka vavasati. Leyi se i mali leyikulu swinene, munhu a nga ha vula leswaku i rifuwo. Naswona hinkwaswo leswi hi vusiku byin"we ntsena. Swi penga ntsena ku vula. Ku fika eka ntlhanu wa timiliyoni!
  Warbler, loyi nhloko ya yena a yi ri karhi yi rhendzeleka, na mufana loyi, wo tshwuka hi tingana, a rhurhumela hi tingana na ntsako, va rhurhumerile:
  Ndzi chava munyama lowu, lowu nga riki na ntshembo ni lowu chavisaka, .
  Ku suka laha ndzi nga ta ka ndzi nga vuyi kona...
  I xihlekiso, i xihlekiso xo nandziha swonghasi
  Naswona norho i norho, naswona sweswi ndzi ta pfuka!
  Naswona mufambisi lonkulu u sungule ku tivisa:
  - Ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi minkarhi! Ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi - timbirhi! Ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi tinharhu...
  Kutani un"wana wa vavasati lava a va ri ni swingwavila swa dayimani a yi teka a ku:
  - Ntlhanu wa timiliyoni na dolara yin'we!
  Ku huwelela ku khuluke eholweni. Mali leyi se a yi penga ntsena. Hambileswi, hi xikombiso, eka lembe xidzana leri hundzeke, munhu un"wana la humaka eJapani a hakerile dzana na mune wa timiliyoni ta tirhandi eka xifaniso xa Van Gogh, a veka rhekhodo. Kambe i xifaniso xa muxaka muni lexi a xi ri kona: daub! A swi hlamarisi leswi a ku nga ri na munhu loyi a a lava ku xava Van Gogh hi nkarhi wa vutomi bya yena.
  Kambe hambi swi ri tano, u hakela mali yo tala swinene eka vusiku byin"we na gigolo.
  Mufambisi u tlhele a tlakusa gavel ya yena kutani a sungula ku huwelela a ku:
  - Ntlhanu wa timiliyoni na dolara yin'we - kan'we! Ntlhanu wa timiliyoni na dolara yin'we - timbirhi! Ntlhanu wa timiliyoni na dolara yin'we - tinharhu...
  Wansati loyi a ambaleke burka u huwelerile a ku:
  - Khume ra timiliyoni ta tirhandi!
  Nakambe ku ni huwa eholweni. Naswona vavasati van"wana a va nga ha swi koti ku tikhoma kutani va sungula ku nghenisa tintiho kumbe swilo leswi rhurhumelaka exikarhi ka milenge ya vona leswaku va hunguta ku pfuka lokukulu. Leyi i ndlela leyi ku xaviselana loku ku nga ehleketiwiki ku va endleke va famba ha yona. Leswi a swi tsakisa swinene hakunene.
  Slava u hlamarile: khume ra timiliyoni ta tirhandi! Naswona kotara ya mali leyi i ya yena. A nga ta hakela mafia ntsena, kambe yena hi byakwe u ta va wanuna la fuweke ni la xiximiwaka. Naswona endzhaku ka sweswo vumundzuku lebyi vangamaka swinene byi ta n"wi rindzile. Wansati loyi a ri ehansi ka burqa a ri na rito ra vuntshwa, ro tsakisa, naswona a swi nga ri erivaleni hambi ku ri leswaku i yini lexi n"wi sivelaka ku teka vavanuna mahala. I ntiyiso leswaku vavasati vo tala va rhandza ku va ni matimba lama heleleke ehenhla ka vavanuna ni ku va lerisa va ri emubedweni. Naswona hikwalaho, ematshan"weni ya vibrator, kumbe vavanuna lava humaka exitarateni va xava ti- gigolo.
  Naswona Slava wa ha ri ntsongo swinene naswona a sasekile. Naswona loko a n"wayitela, meno yakwe ma vangama swonghasi. Hakunene i jaha leri tsakisaka swinene ni ro saseka, leri govekeke. Kahle kahle, u nga hundza njhani eka leswi? Hakunene leyi i nyiko leyikulu swinene evuakweni hinkwabyo.
  Mali leyi se a yi yirisiwa. Naswona ku kavanyeta nchumu wo fana ni lowu swi ni khombo swinene.
  Kutani mufambisi a sungula ku vula, a ri karhi a pfula meno:
  - Khume ra timiliyoni ta tirhandi minkarhi! Khume ra timiliyoni ta tirhandi timbirhi! Khume ra timiliyoni ta tirhandi tinharhu...
  Elena, loko hamele yi nga si wa, u huwelerile hi ku heleriwa hi ntshembo:
  - Khume-n'we wa timiliyoni!
  Mpfumawulo lowu nga eholweni wu twala swinene. Un"wana wa vavasati lava u huwelerile a ku:
  - Loyi i muxavisi loyi a ambaleke xikete!
  Slavka u gungurile a ku:
  - Gigolo ya wena yi na nkoka ku tlula, .
  Xana swi pfuna yini hakunene?
  Mufambisi u tlakuse gavel ya yena kutani a sungula ku huwelela a ku:
  - Khume-n'we wa timiliyoni minkarhi, khume-n'we wa timiliyoni timbirhi! Khume-n'we wa timiliyoni tinharhu...
  Kutani Elena u sungule ku chava. Yena hi yexe a a nga ri na yona mali yoleyo, a a huwelela ntsena hikwalaho ka ku nonon"hwa. Naswona loko nuna wa yena a kuma hi mhaka leyi, kutani leswi swi ta n"wi humelela. Hambileswi loko ko tshuka ku dlaya vukati, kumbexana wa ha ta mangalela xiphemu xo karhi xa rifuwo. Naswona u ta va a ntshunxekile. Naswona hi xiringaniso u ta famba-famba emisaveni hinkwayo, leswi nga ta va swi kufumela swinene.
  Naswona hikokwalaho ka yini nuna wa yena a nga n"wi pfumeleli ku suka eMoscow - leswaku a fa hi ku hatlisa, xigangu!
  Kambe eka sekoni yo hetelela hamele yi nga si ba ra vunharhu, wansati loyi a ambaleke burka u rhurhumerile:
  - Makhume mbirhi wa timiliyoni ta tirhandi!
  Vavasati va rhurhumela va nghena. Walker. Kutani Elena u titwe a tsakile ni ku titshemba. Wansati loyi a ambaleke burqa kumbexana u fuwile hi ndlela yo hlamarisa. Kutani n"wi tshikeni a forokha a huma hikwalaho ka ku navela ka yena. A a hakerile hi ku helela ku titsakisa na mufana wo saseka, wo saseka na misiha.
  Naswona Elena u te:
  - Dzana ra timiliyoni ta tirhandi!
  Holo yi sungule ku pfuka yi huwelela. Hlamala! Kahle kahle, mali ya vusiku na mufana wo saseka swinene na curvy. Xana u fanele u va ni ku navela, kumbe ku va ni rirhandzu ku fikela kwihi leswaku u vekisa mali yo tano ya nhova eka gigolo lontsongo?
  Mufambisi u tlakuse gavel kutani a sungula ku vula leswaku:
  - Dzana ra timiliyoni ta tirhandi minkarhi! Dzana ra timiliyoni ta tirhandi timbirhi! Dzana ra timiliyoni ta tirhandi tinharhu...
  Wansati loyi a ambaleke burka u huwelerile a ku:
  - Madzana mambirhi ya timiliyoni! - Naswona u engeterile. - Yimisa xirhendzevutani. A wu na mali yoleyo naswona u ta khomiwa hi tingana!
  Elena u gungurile a ku:
  - Xana u swi tivisa ku yini sweswo?
  Wansati loyi a ambaleke burka u hlamule a ku:
  - Ndza swi tiva! Loko ndzi swi vula, ndza swi tiva!
  Mufambisi u tlakuse gavel ya yena kutani a sungula ku ku:
  - Madzana mambirhi ya timiliyoni ta tirhandi minkarhi! Madzana mambirhi ya timiliyoni ta tirhandi timbirhi! Madzana mambirhi ya timiliyoni ta tirhandi tinharhu...
  Kutani un"wana wa vavasati lava a va ri eholweni u rhurhumerile:
  - Madzana mambirhi ya timiliyoni na dolara yin'we!
  Mufambisi u tsundzukile:
  - Loko u nga hakeli mali hi ku helela, u ta lahleriwa ehandle naswona a wu nge pfuki u pfumeleriwile ku nghena ekamareni ra fandiselo.
  Wansati loyi a ambale tinghilazi ta ntima u pfumerile hi nhloko:
  - Ndza swi tiva! Kambe u lunghekile swinene!
  Mufambisi u sungule ku huwelela a ku:
  - Madzana mambirhi ya timiliyoni na dolara yin'we minkarhi! Madzana mambirhi ya timiliyoni na dolara yin"we timbirhi! Madzana mambirhi ya timiliyoni na dolara yin'we tinharhu...
  Wansati loyi a ambaleke burka u te:
  - Madzana ya ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi!
  Ku rhurhumela ku twala eholweni. Vavasati va sungule ku masaja exikarhi ka milenge ya vona ni ku tirhisa swilo leswi rhurhumelaka hi matimba swinene.
  Slavka hi xitshuketa u vone leswaku ku hetiseka ka yena ka vununa ku sungule ku hunguteka. A yi ri eka xiyimo xo nyanyuka nkarhi wo leha swinene. Nakona yi hisile.
  Naswona ku rhurhumela ka ku khunguvanyeka ku twala exikarhi ka switandi exikarhi ka vavasati lava navelaka.
  Mufambisi u tlakuse gavel kutani a sungula ku huwelela, a paluxa meno ya yena ya tiperela:
  - Madzana ya ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi minkarhi! Madzana ya ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi timbirhi! Madzana ya ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi tinharhu!
  Ku ve ni ku yimanyana lokukulu, naswona mufambisi u tivise a ku:
  - Gigolo lontsongo, kwalomu ka khume-nhungu wa malembe hi vukhale, Vyacheslav Kolobkov, u xavisiwile eka wansati loyi a ambaleke burka hi madzana ya ntlhanu wa timiliyoni ta tirhandi!
  Wansati loyi u pfumerile hi nhloko:
  - Ndzi ta hundzisela mali eka akhawunti ya wena! Nakona sweswi u ta va wa mina, vusiku hinkwabyo!
  Ku hoxiwe xiambalo ehenhla ka Slavka. Naswona va n"wi veke nketani enhan"wini yakwe leyi tiyeke, leyi nga ni misiha.
  Mufana loyi u rhendzele milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu endzhaku ka n"wini wakwe lontshwa.
  Mufambisi u xiye:
  - I hlonga ra wena ra vusiku! Ntsena u nga n"wi dlayi kumbe ku n"wi lema!
  Wansati un"wana la ambaleke burka u tshinele eka jaha leri. Voko ra yena ri tshambulute ri khoma ku hetiseka ka xinuna ka mufana loyi. Hi ku hatlisa yi pfukile nakambe yi pfimba. Naswona Slava u rhurhumerile swinene, hikwalaho ka tingana ni tingana.
  Wansati loyi u pfule xikandza xa yena nyana. A a ri munhu wo saseka swinene, wa le vuxeni, wa misisi ya ntima, a nga tlulanga makume mbirhi ntlhanu wa malembe hi vukhale. Ina, hakunene a a sasekile swinene, hambileswi a ku nga vonaki swikombiso swa makeup emahlweni ka yena.
  Slavka u rhurhumerile a ku:
  - Ina, wena hi wexe u nga kuma mali hi vusiku!
  Wansati loyi u pfumerile hi nhloko:
  - Ndza swi tiva! Ndzi ta ku byela endzhaku leswaku ha yini ndzi ku hakele mali yo tala swonghasi! Hi nkarhi wolowo, a hi yeni ekamareni! Nkarhi wu komile, naswona ndzi lava ku tiphina hi rirhandzu ro hetelela evuton"wini bya mina!
  Mufana loyi u hlamarile:
  - Ha yini yo hetelela?
  Wansati loyi u hlamule a ku:
  - Hikuva mina Princess Esmigul, ndzi gweviwe rifu hikwalaho ka vuoswi! Naswona siku leri landzelaka mundzuku loko ri xa va ta ndzi tsema nhloko!
  Slavka u ringanyete leswaku:
  - Kutani u fanele ku baleka!
  Hosi ya xisati yi hlamule hi ku hefemula:
  - Ndzi hlambanyile hi Allah leswaku a ndzi nge baleki! Hikwalaho, loko nuna wa mina a nga si fa, u ndzi nyike akhawunti yakwe kutani a ndzi pfumelela ku endla ni ku xava xin"wana ni xin"wana lexi ndzi xi lavaka xa siku leri!
  Slavka u hlekile a ku:
  - So that"s why u hanana swinene! A swi pfuni nchumu ku hlayisa mali!
  U pfumerile hi nhloko kutani a hlamula a ku:
  "Loko wo ndzi tirhela kahle naswona ndzi ku tsakela, ndzi ta ku xavela xigodlho hinkwaxo, xikepe xa xikepe ni xin"wana ni xin"wana lexi u xi lavaka, ntlawa hinkwawo wa timovha!" Kutani ringeta hi matimba ya wena hinkwawo!
  Jaha leri ri pfumerile hi nhloko:
  - Ndzi lunghekile naswona ndzi tsakile ku mi tirhela!
  Hiloko va nghena ekamareni leri hambaneke, ra xiyimo xa le henhla. Wansati loyi u sale a ri yexe na yena. Hi musa u hluvule swiambalo swa yena, a paluxa miri wo saseka hi ku hetiseka lowu nga ni muhlovo wo tshwuka. Ku hetiseka ka Slavka ka xinuna ku pfimbile swinene lerova a ku lunghekele ku pfurha.
  Hosi ya xisati leyi a yi nga ambalanga nchumu yi pfumerile hi nhloko:
  - Tana u ta hlamba na mina!
  Jaha rin"wana ni jaha rin"wana va nghene ekamareni ro hlambela, va funengetiwe hi nsuku hi ku helela.
  Swinambyana leswi kufumelaka a swi khuluka. Kutani va sungula ku hlantswa mimiri yo saseka.
  Wansati loyi u pfumerile hi nhloko:
  - Wa tiva ku tirha hi ririmi ra wena!
  Slava u pfumerile hi nhloko:
  - Hakunene!
  Princess Esmigul u pfumerile hi nhloko:
  - Kutani tirha! Tana mufana wa mina wo saseka!
  Jaha leri ri khinsamile, ri nghenisa xikandza xa rona exikarhi ka milenge, eka ku pandzeka ka beauty"s smoothly shaved crack kutani ri sungula ku tirha hi ririmi ra rona, ri tirha hi ku pfumala vutianakanyi na hi ku hiseka.
  Wansati lontsongo wo saseka u rhurhumerile hi ku navela. Naswona a a tsakile swinene.
  Slava na yena a a ya a tsaka swinene. Xindzhuti xa yena lexi a xi tsakile ku tlula mpimo a xi vava ni ku hisa hi ndlela leyi vavaka swonghasi. Naswona a a tirha naswona a a tsakile.
  Hosi ya xisati yi rhurhumerile, eku heteleleni, yi huwelela hi matimba, yi rhurhumerile hi orgasm ya matimba yi tlhela yi rhetela.
  Kutani a khinsama ehansi kutani xikandza xa yena xi tshinela ekusuhi na xirhendze xa jaha leri. Nakona a phutsela milomu ya yena eka xitombo lexi a xi tsakile, xo hisa, xo nun"hwela xo tsakisa xa xiharhi lexitsongo no saseka. Naswona u sungule ku tirha hi ririmi ra yena hi yexe.
  Warbler u ti sindzisile leswaku a nga si lahla mbewu. Wansati a a tiphine hi endlelo ro nantswa nhloko yo olova, yo nandziha, leyi nandzihaka ya ku hetiseka ka xinuna, jaha ro saseka swinene ni ro saseka swinene eMoscow.
  Na hosi ya xisati yi hlanya, yi tirha hi xitombo, ririmi na milomu. A swi tsakisa ntsena hi ndlela yo hlamarisa no saseka eka yena.
  Slavka eku heteleleni a nga ha swi koti ku tikhoma kutani a ta. U lahle mbewu ya xidzedze, ya mush yo nandziha, ya vuntshwa. Hosi ya xisati hi makwanga yi yi nantswe hi ririmi, yi nga pfumeleli thonsi rin"we ri hundza. Kutani a oda leswaku:
  - Sweswi a hi ngheneni eka crow pose! Ndzi ta ku nantswa, na wena u ta ndzi nantswa!
  Slavka u pfumerile hi nhloko a pfumela. Ririmi ra yena ri sungule ku tlhela ri masaja xitombo xa hosi ya xisati hi vutshila na matimba. Loko ririmi ni milomu ya wansati lontsongo, wo saseka swi tlhele swi boheka ku pfimba ni ku hisa, xitombo lexitsongo, lexi olovaka xa gigolo leyi nga ni misiha ni leyi sasekeke swinene ni leyi nga ni vutshila!
  
  HOSI YA XIKWEMBU NA HLANGA RA NGA RI NA TINTLHA.
  XITLHOKOVETSELO
  Nhwanyana lontsongo wa le nkarhini wa hina u sungula ku va hosi ya xisati. Kambe hikwalaho ka tihanyi leti hundzeletiweke, swikwembu swi n"wi hundzula hlonga leri nga ambalangiki tintangu. Kambe, wanhwana loyi u ntshunxiwile eka vuhlonga hi ti elf naswona ti super adventures tisungula.
  . NDZIMA YA Nomboro 1
  Agripina u vone nkhuvo wolowo. Swi fana ni loko a khandziya xiluvelo ivi a tshama exiluvelweni lexi hangalakeke hi swibye swa risima. Naswona ku vekiwa harhi leyi nga ni tinyeleti enhlokweni yakwe. Naswona vapresidente hinkwavo, tihosi ni vafumi van"wana va misava va nkhinsama va n"wi dzunisa.
  Naswona swibalesa swi haha exibakabakeni naswona swibamu swi pfurha. Naswona hinkwaswo swa hatima. Naswona sweswi i hosi ya xisati ya pulanete ya Misava. Naswona ku yimbeleriwa ti- fanfare eka yena, naswona ti-okhestra ti tlanga. Naswona kamara ra vuhosi leri a tshamaka eka rona rikulu ku tlula xitediyamu xa Luzhniki hilaha ku phindhiweke ka makume ntlhanu. Nakona ku na vuthu hinkwaro eka yona. Magidi ya vanhwanyana vo saseka lava ambaleke swikete swo koma, lava nga ambalangiki milenge, lava nga ni swibamu swa michini emirini va n"wi losa ni ku huwelela:
  U xikwembu-kati lexikulu
  Mufumi wa vanhu hinkwavo...
  Xiaki lexi nga riki na ndzilakano
  Dlaya valala va wena hinkwavo!
  Agripina u pfuxe meno kutani a rhurhumela:
  Ndzi tseme valala hi tangent, .
  Ndzi va ba hi ku hatlisa swinene...
  Hinkwaswo swi hundzuka swikulu
  Ndzi hosi ya xisati, a ndzi va tivi vahlaleri hinkwavo!
  Endzhaku ka sweswo, va tise muhlaseriwa wo sungula eka yena. A ku ri Pavlusha, muntshwa wo saseka, wa misisi yo basa, wa misiha wa malembe ya kwalomu ka khume mune. U ambale swiambalo swo hlambela swo tshwuka ntsena naswona mavoko ni milenge yakwe swi bohiwile hi tintangu. Mufana loyi u biwe hi swibakele ivi a sindzisiwa ku khinsama.
  Agripina u teke xibakele xo tika xa ntambhu ya mitwa hi voko kutani a ba Pavlusha. Mufana loyi u huwelerile hi ku vava lokukulu. Kutani wansati lontsongo, wo tiya, wa misiha a ya emahlweni a n'wi ba, a yimbelela, a pfula meno;
  - Vafana va mina, n'wana wa mina, .
  A wu etleli hi awara leyi, .
  Naswona u ta kuma xirhumbana lexi vonakaka, .
  Xibakele xa le ndzhaku!
  Naswona wansati wa matimba u ba mufana loyi. Naswona lerova nhlonge yi pfurha ni ngati yi chuluriwa hi nambu. Naswona Pavlusha u huwelerile hikwalaho ka ku xaniseka loku nga tiyiselekiki.
  Hi xitshuketa ku twiwile ku rhurhumela loku chavisaka. Xigodlho xi wile naswona marhangu ma wile. Naswona ntsumi leyikulu, leyi hatimaka leyi nga ni mabanga mambirhi yi humelele emahlweni ka yena.
  Rito ro duma ri te:
  - Wena, hosi ya misava, u tlulerile swipimelo hinkwaswo! U ta xupuriwa hikwalaho ka leswi. Xikwembu xa Matimba Hinkwawo xi ta ku tekela matimba hinkwawo, xi ku endla u tsongahata, loyi u titlakusaka.
  Rihati ri tlhave. Xigodlho xi nyamalarile, na malandza hinkwawo, na tinhloko ta mimfumo na tona.
  Naswona Agripina, ematshan"weni ya tinguvu ta xiyimo xa le henhla ni harhi, u hundzuke hlonga leri nga ambalangiki nchumu leri bohiweke. A ku ri ni tinketana to tika ta nsimbi emilengeni ni le mavokweni yakwe lama nga ambalangiki nchumu. Miri a wu ri kusuhi no va wu nga ambalanga nchumu - xiambalo xin"we ntsena xa le matsolweni.
  Naswona a a boheleriwe hi tinketana swin"we ni mahlonga man"wana lawa a ma lava ku va ma nga ambalanga nchumu. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, leyi tiyeke yi hisiwile hi sava ro hisa ra mananga.
  Agripina, wansati wa matimba, wa misiha swinene, a tlakukile nhloko, u ve hlonga hi yexe. Naswona ntungu wa mulanguteri wu wele enhlaneni wa yena lowu vatliweke.
  Naswona xibakele xi rhurhumela. Mulanguteri loyi a a nga ri munhu hambi ku ri munhu. Leyi i bere leyikulu, leyi nga ni swirhumbana, naswona yi ni xikandza xo nyenyetsa swinene ni xo biha. U tshame ehenhla ka kamela kutani a ba hi matimba yakwe hinkwawo eka hosi ya xisati ya khale, ya misava.
  Agripina a a twa ku vava naswona a a ri karhi a rhurhumela. U tsundzuke ndlela leyi, endzhaku ka ku khomiwa ka yena, a yisiweke ha yona ekamareni ro secha. Va ndzi sindzise ku hluvula swiambalo swa mina hinkwaswo kutani va sungula ku kambela miri wa mina lowu tiyeke, wa nhwanyana. Leswi swi endliwe hi vavasati vo hlayanyana lava ambaleke majazi yo basa. Onge lexi i xibedlhele, ku nga ri khotso, naswona a hi ku secha, kambe i ku kamberiwa ka vutshunguri.
  Kutani va ndzi lerise leswaku ndzi rhurhumela emahlweni ka xivoni ivi va va voningela hi swivoni leswi voningaka. I ntiyiso leswaku swa olova eka Agripina ku rhurhumela. Kambe a swi tsakisi loko vavasati vo hlayanyana lava ambaleke majazi yo basa va ku languta hi ndlala. Va tsakela misiha leyi tiyeke, leyi vonakaka, leyi faneleke wanuna ku tlula nhwanyana, leyi rhendzelekaka hi ndlela yoleyo loko yi famba-famba.
  Naswona mahlo ya vona ma ni ku navela. Agripina una miri wa mufana wo tiya swinene loyi anga na misiha kutlula nhwanyana, hambi leswi nhlonge ya yona yi rhetaka, yi basile, mavele lawa ya hluvukeke na tinyonga to anama. Kambe makatla na wona ma anamile.
  Agripina u korhamile, kambe un"wana ni un"wana a nga n"wi nyiki xileriso xo yima. Sweswi u sungule ku nyuhela, naswona nhlonge yakwe leyi nga ni muhlovo wo tshwuka yi sungule ku hatima, hi yona mhaka leyi a langutekaka a fana swinene ni xifaniso xa xikwembu xa xisati xa khale xa nyimpi xa Magriki.
  Eku heteleleni, u karhele ku dyiwa hi mahlo yakwe. Naswona mulanguteri wa xisati la ambaleke yunifomo u ndzi lerise leswaku ndzi yima exikwere ivi ndzi veka xikandza xa mina eka xiyimo xo hlawuleka. Endzhaku ka sweswo, hi ku kaneta u hluvule magilavu ya yena yo olova ya rhaba kutani, a khoma xikandza xa yena, a nghenisa tintiho ta yena enon"wini wa Agripina.
  Naswona a va hlantswiwanga naswona va nyuhele. Nakona a khandziya endzhaku ka marhama na le hansi ka ririmi. Agripina u hlundzukile naswona, a n"wi susumeta ekule, a rhurhumela:
  - Ambala magilavu, xigangu! U ta tluleriwa!
  Hi ndlela yo karhi u khomiwe hi tingana endzhaku ka sweswo, naswona ku lavisisa ku yimisiwile. Hambiswiritano, u tekiwe swifaniso a nga ambalanga nchumu, lerova ti- tattoo ti vonaka. A va nga rhendzeleki tintiho ntsena, kambe ni swirhendze swa milenge leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona va tlhele va endla x-rheyi ya khwiri, swi tikomba va ehleketa leswaku ku nga ha va ku ri ni swidzidzirisi kwalaho.
  Endzhaku ka sweswo, va ndzi yise eku hlambeni. Va ndzi nyike ni xisibi ivi va ndzi nyika thawula. Kutani va hi nyike yunifomo.
  Agripina a a nga chavi ngopfu ku khotsiwa. Ku hambana ni sweswo, a a tiyiseka leswaku a a ta va wa nkoka swinene naswona a a phyuphyisa.
  Kambe sele a yi pfalekile nyana, a ku ri na vanhwanyana va khume mbirhi, naswona a yi nun"hwela ku fana na bakiti.
  Hi ku hatlisa u ti ake kutani a ti basisa. Kutani u lave leswaku xihambukelo xi lunghisiwa. Naswona va n"wi yingise.
  Agripina a a nonon"hwa hambi ku ri endhawini ya vuhlayiselo ya le mahlweni ka ku tengisiwa. Naswona a nga n"wi sindzisa ku yingisa.
  Kambe sweswi u rhendzeriwile hi khume-mbirhi wa vanhwanyana lava bohiweke hi tinketana, na ntlawa hinkwawo wa ti-orc leti nga na swibakele.
  Kutani tibere leti ti sungula ku ba Agripina hi matimba. Naswona a swi vava swinene lerova hambi ku ri wansati loyi wa nhenha u huwelerile hi ku xaniseka kutani a kombela tintswalo. Entiyisweni, swi hundzuke muxaka wo karhi wa norho wo biha. Kutani va tlhela va n"wi boha hi tintangu enhan"wini, leswi a swi nga tiyiseleki nikatsongo.
  Agripina u rhurhele etlhelo ka sava. Naswona ndlela leyi a a titwa ha yona a yi ri yitsongo. U biwa ni ku khwaxa, a funengetiwe hi swivati leswi nga ni ngati. Naswona swiboha swa rhurhumela naswona nsimbi ya vangama.
  Agripina, hi ku miyela, u kandziyela. Sava ra hisa naswona ra vava eka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu. Hambi leswi a ha ri hava nchumu - milenge ya yena yi tele hi nkarhi wa tinyimpi na ku titoloveta. Xana swi njhani eka vanhwanyana va mahlonga? Vo tala va vona a va nga tshameli ku famba va nga ambalanga tintangu, naswona swirhendze swa vona a swi rhurhumeli ngopfu. Naswona yi hisa swinene lerova ku humelela ni swirhumbana.
  Wanhwana u famba a ehleketa hi ku chava: u bohiwile hi tinketana naswona i hlonga, leri enhlaneni wa rona ku welaka xibakele nkarhi na nkarhi. Kambe ku nga ri khale u ta xandzuka ivi a teka vulawuri bya pulanete leyi.
  Wansati la nga ni matimba, la nga ni misiha u koka nyingiso wa ti- orc. Naswona nkarhi na nkarhi a va n"wi ba hi xibakele kumbe hi ntambhu ya mitwa.
  Agripina u huwelerile loko a hlamula a ku:
  - Hit hi ku tsana!
  Nakona hi nkarhi wolowo hinkwaswo swi cincile. Hi ku kongoma, miseve leyi tlhavaka, yo hisa yo tshwuka a yi haha eka ti- orc yi huma endzhaku ka ntshava. Va tlhave tibere leti nga ni swirhumbana, va huma ematihlweni, va tlhava xirhendze ni xifuva.
  Agripina u yi tekile kutani a tsutsumela, a ri karhi a rhurhumela hi tinketana, eka orc. U n"wi tlhave nhloko hi nketani.
  Naswona u yimbelele a ku:
  - Ndzi fana na diyavulosi wo rhuketela! Ndzi ta lovisa ntsindza!
  Ti elf ti tlulerile ti huma endzhaku ka ndzhawu leyi a ti tumbele eka ti orcs letinga pona. A va ri vayimeri va vanhu lava vo saseka, eka ti- unicorn letitsongo ni to saseka.
  Ti orcs ti hatle ti dlayiwile kutani ti tlhaviwa ti va swiphemu-phemu. Endzhaku ka sweswo, vanhwanyana lava va sungule ku ntshunxiwa eka tinketana ta vona. Nakambe, hi ku pfuniwa hi masalamusi ya tinhonga ta masalamusi, Agripina a a nga bohiwanga hi tinketana.
  Nhwanyana loyi u ve ni ntshunxeko. Naswona yi ni matimba, yi ri ni swirhumbana swa misiha.
  Endzhaku ka sweswo, a a ri ni ntlawa hinkwawo wa vanhwanyana. Nakona tinhenha to saseka ti kandziye milenge ya tona leyi nga ambalangiki nchumu, leyi tsemiweke emananga.
  Agripina u rhurhumerile, a pfula meno yakwe:
  Va tsutsuma hi ndlela leyi gombonyokeke, .
  Milenge ya vanhwanyana lava nga ambalangiki nchumu...
  Ndzi karhele ku pfotlosa switsotswana, .
  Ndzi lava ku hlekula ntsako wa mina!
  Vanhwanyana lava na vona a va ri ni tihanyi swinene naswona va lwa. A va lava ku yimbelela ni ku tlula-tlula. Naswona milenge ya tona, hakunene, yi sasekile, hambileswi yi karhele, yi wisiweke ehansi ni ku tlhaviwa.
  Lexi i xipano lexi machaka. Naswona na vona a ku ri ni ti- elf leti ambaleke ti- unicorn ni leti nga ni vurha.
  Agripina u titwa a ri na matimba naswona u yimbelela:
   Ku sukela enkarhini wa Spartacus - ripfumelo leri ri hanya, .
  Leswaku ku nga tshuki ku va ni mahlonga emisaveni!
  Loko n'wini a ri na vuxiyaxiya - u kufumeta khwiri ra yena hi xitofu, .
  Naswona murimi u titimela hi xirhami - ndzi kholwani, a hi vumundzuku!
  
  Mufana wa le Rhaxiya Spartak u hi hoxe banga ra yena, .
  Naswona endzhaku ka yena, nambu wu tlakuke wu nga heli eka lava tshikileriweke...
  Loko u ri wanuna, ku xiximeka i ka nkoka ku tlula vutomi, .
  Loko u lava leswaku vutomi byi khuluka hi ntsako wa misava!
  
  Stenka Razin a a lava ku lulamisa kampa ya mahlonga, .
  Leswaku ku va na ku navela, un'wana na un'wana a nga lawula...
  Naswona vanhu vo fana na yena a va nga swi koti ku amukela tingana, .
  Naswona endzhaku ka vona a ku ri na vanhu - vuthu leri nga hlayekiki a ri ri karhi ri macha!
  
  Ku xanisiwa, rack na stake i minjhekanjhekisano ya tihosi, .
  Un"wana ni un"wana u lava ku titekela hinkwaswo hilaha ku nga heriki!
  Kambe ntshunxeko, ndzi kholwani, wu le kule hi tikhilomitara to tala ni xinkwa ni vulombe, .
  Naswona norho wo tano i khale wu ri karhi wu hisa etimbilwini ta hina!
  
  Ku dzindza ka tilo ku fikile - Khotavuxika, naswona sweswi matimba ya hina, .
  Tiko ra hisa, ku tele ngati na switlhavi!
  Kambe Yesu a nge va tshiki lavo lulama va lova etiheleni, .
  Loyi a biweke swinene na yena u ta tsaka hi swilo leswinene!
  
  Lenin u pfule rivanti, Stalin u rhangela hi xivindzi, .
  Hi goza rin"wana ni rin"wana hi tshinela ekusuhi ni pakani yo kwetsima!
  Kambe Sathana a ta, lembe ro biha ra vu-41, .
  Naswona sweswi ngati ya hina yi tsutsumela ehandle ka misiha ku fana ni nambu!
  
  Hi tiko na n'wina; ku xiximeka ka hina i vutomi bya wena, .
  U nga tshuki u tisa vanhu va Rhus" ematsolweni ya vona!
  Khoma Rhaxiya, lwela Tiko ra Vatatana, .
  Leyi i nhlamuselo na munyu wa xivindzi xa tinxaka!
  
  Fuhrer i ntsumbu wo nyenyetsa, kahle kahle, Rus' i Giant, .
  Naswona Machechen, Mauzbekistan ni Marhaxiya ma hlanganile!
  Vukhomunisi i nchumu wun"we, lowunene eka moya-xiviri, .
  Naswona tishelofu ta valala ti tshovekile hi ku helela!
  
  Cosmos yi vitana lavatsongo - rimhondzo ri ba hi ndlela yo rhamba, .
  Ku ta va ni ndzilakano lowuntshwa, lowu nga ehandle ka Mars!
  Hi le ku akeni ka vukhomunisi - hi herisile ti-ruble, .
  Vuakatiko byihi na byihi a byi na mhaka!
  
  Vuako hinkwabyo, ndzi kholwa, byi ta hundzuka byo tshwuka sweswi, .
  Ku ta va na tinyangwa to ya etilweni - tinyeleti to tshwuka.
  Munhu, makwerhu, i xivandzana xo pfimba enkarhini lowu hundzeke, .
  Naswona rirhandzu ni ku saseka swi yimbeleriwa hi tinsimu leti tengeke!
  
  Hikokwalaho, u nga tshuki u tsetselela ku pfumala ntwela-vusiwana ni ku loloha ka wena, .
  Eka Tiko ra hina ra Vatatana, ku lwa ku fana na ximanga!
  Na n'wina masocha mi tirha vusiku ni nhlikanhi, .
  Onge Ntanga wa Edeni wu nga hluka wu nyika juzi yo nandziha!
  Agripina u yimbelele ni xipano xa yena lexi a xi nga ambalanga nchumu. Nakona hi xitshuketa ndzi tikhomile ndzi ehleketa leswaku a vonaka a seketela vukhomunisi. Phela, Agripina a a nga yi tivi minkarhi ya Soviet: a a ha ri ntsongo ngopfu. Ku nga ri khale u ta va na malembe ya makume nharhu nkombo, naswona lembe sweswi i 2023. Kutani, i yini lexi a nga xi tsundzukaka hi matimba ya Soviet? Leyi i ntsheketo, ematihlweni na le miehleketweni ya yena. Agripina, hilaha va vulaka hakona, i n"wana wa nkarhi wa yena. Naswona, entiyisweni, a ndzi twanga tinhlamuselo letinene ngopfu malunghana ni minkarhi ya Soviet. Ku fana na, hakunene, hambi ku ri nchumu wo fana na mabanana a wu kayivela. Ina, na swilondza na chewing gum na swona. Naswona a ku ri ni ku pfumaleka loku nga tolovelekangiki ka tijini. Naswona ehansi ka Gorbachev, hambi ku ri vodka yo bava ni fole swi nyamalarile eswitolo. Milayeni yo leha, tikhuphoni, makhadi, switolo leswi nga riki na nchumu, ku pfumaleka loku heleleke - leswi hi leswi vanhu va swi tsundzukaka hi minkarhi ya Soviet.
  Naswona a ku nga ri na munhu loyi a a lava leswaku va vuya. Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, eMoscow makhomunisi ma hlengelete tiphesente leti nga nyawuriki ta tivhoti hambi ku ri eka malembe ya va-90 lama nonon"hwaka. Kambe Agripina a a fuwile swinene, naswona entiyisweni a a fuwile eka vukhepitali. Kutani ha yini hi xitshuketa a sungule ku yimbelela hi mianakanyo ya leftist?
  Wanhwana loyi u ti tlhave hi xibakele exifuveni ivi a hisa:
  Hosi ya hina, muhlawuriwa wa matilo, .
  Hosi ya hina yi fana na demona ra xipoko...
  Hosi ya hina, murhumiwa wa vumundzuku, .
  Hosi ya hina i wena ntsena!
  Lusifara! Lusifara! Lusifara! Lusifara!
  Agripina u yi tekile hi ntsako wa nhova kutani a yimbelela:
  - U Lusifa lonkulu, u halata miseve ehenhla ka ku vonakala, .
  Naswona banga ro kwetsima ra nyimpi ri tseme xihundla!
  Nakona nakambe nhwanyana loyi, kumbe ku vula ntiyiso, wansati lonkulu na la nga na ntokoto, u sungule ku yimbelela;
  Hosi ya hina, murhumiwa wa matilo, .
  Hosi ya hina yi fana ni demona ra xipoko.
  Hosi ya hina, muhlawuriwa wa vumundzuku, .
  Hosi ya hina i wena ntsena!
  Lusifara! Lusifara! Lusifara! Lusifara!
  Leyi i ndlela leyi nhenha a yi yimbelela ha yona ni ku kandziya emananga. Naswona ndlela leyi a a titwa ha yona a yi ri leyinene. Ha yini a fanele a va lontsongo?
  Kambe laha nakambe mpfilumpfilu wa vonaka. Ti elf ti amukele xikombiso xa leswaku ti orcs ta tshinela. Naswona va fole layini hi xirhendzevutana. Hafu ya vakhandziyi a ku ri ti- elf. Vanhwanyana vo saseka, lava lavaka ku va va nga ambalanga nchumu, kambe va funengetiwe hi swin"wetsin"wetsi swa risima.
  Swi le rivaleni leswaku a va lunghekele nyimpi ku fikela eku feni.
  Agripina u kandziye nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, lowu tiyeke. Kutani vurha byo tika byi humelela emavokweni ya yena. Leyikulu, leyi eka yona u nga nghenisaka miseve yo tala swinene.
  Nhwanyana loyi, kumbe ku vula ntiyiso nhenha ya xisati, yi yimbelele:
  Mapapa a ma huma eka swinyenyani swa ngati, .
  Tihele ti pfurhile ku suka eMisaveni ku nga ri kule!
  Nyoka yi gayela panzvale, rattlesnake, .
  Mapapa ma voningiwa hi ngati!
    
  Magandlati ma pfurha, ma khuluka ku fana ni xidzedze xa tihele, .
  Naswona u ta hlangana ni vuthu ra swivindzi leswi nga ni xivindzi!
  Hi ta sirhelela vavasati vo saseka vo nandziha, .
  Hi ta faneriwa hi swiendlo swo hlamarisa swa vatata wa hina!
    
  Misava ya mina, u rhurhumerile hi ndlela yo vava, .
  Nala u siye swilondza swa dzana!
  Kambe a hi lahleni ti orcs, loko hi huma eka pedestal, .
  Ntungu wa malembe lama tsemaka nhlana a wu nge teki nkarhi wo leha!
    
  Naswona rifu se ri hundzuka ro basa endzhaku ka mapapa, .
  Kambe miehleketo ya hina yi tsutsumela etilweni!
  A hi kandziyeleni swigevenga leswi dumeke hi va ntshuri, .
  Nakona, ma swi tiva, hi ta handzula ti-orc hi le xikarhi!
    
  A hi swi tivi ku rhula ni ku bola ka vudyuhari, .
  Hi vana va Tiko ra hina ro kwetsima!
  Hinkwaswo leswi vangamaka swi lwile ni tibere, .
  Hi swirhabyani swa timitsu leti ta matimba!
    
  Naswona bomo yoleyo yo biha yi bulukile hi matimba, .
  Hi khathala hi yini hi ku buluka ka xikhegelo, ku dzindza loku!
  Swihahampfhuka swa Elfi swi kota swilo swo tala, .
  Naswona eka Fuhrer, ehenhla ku ta hundzuka ehansi!
    
  Tihele ta misava ya vafi, ndzilo wu pfurha, .
  Ku gayela etlhelo ka rockade hi barrel ya "Tiger" leyi dyaka swiharhi!
  Kutani ku karhala hinkwako ku haha hi ku hatlisa, .
  Nkarhi wa mintlangu yo tsakisa wu herile!
    
  Xibamu xa xibamu evokweni ra mina, ku hoxiwa loku dlayaka, .
  Nghala yi biwe swinene enon"wini!
  Naswona Fuhrer yi nghena eka boiler ekamareni ra boiler ra Tartar, .
  Leswaku misava yi nga ti paluxi eka ti-elf!
    
  Bere yi rhurhumela hikwalaho ka swibalesa leswi hlundzukeke, .
  Laha mujeko wu haha ehenhla ka Reichstag ya Ti-Elf!
  Kutani Dyambu ri pfurha ehenhla ka Tiko ra Vatatana, .
  Phela Orc Reich yi hungutiwile yi va ntshuri ni nkuma!
  Agripina u yimbelele, naswona mahlonga man"wana ni ti- elf va teke risimu leri. Hinkwaswo a swi languteka swi ri swinene naswona swi hlamarisa ntsena.
  Naswona mahlonga ya vanhwanyana a ma ri ni vurha emavokweni ya wona, naswona mpatswa wun"wana a wu ri ni hambi ku ri swibalesa swo tsemakanya. Kutani va koka ntambhu va sungula ku duvula miseve. Va tsutsumele hi arc va tlhela va ba hi swibakele hi ti orc leti a ti ya emahlweni.
  Swiharhi leswi, leswi nga ni swirhumbana ni leswi nun"hwelaka, swi tsutsumele enyimpini hi vukarhi bya nhova ni lebyikulu.
  Hakunene leyi a ku ri nyimpi. Ti elf, leti a ti lava ku va ti nga ambalanga nchumu, a ti ri karhi ti duvula hi vurha. Naswona ti- elf ta xinuna a ti tirhisa swibalesa swa matimba swinene ni leswi dlayaka.
  Va hoxe swiboliti hi matimba lamakulu. Lexi xi rhendzelekeke xi tlhela xi tlhava ti orcs leti a ti khandziya ku ya hlasela. Naswona va va tlhave hi switlhavi leswi pfotlosaka.
  Un"wana wa ti- elf, a ambale harhi ya risima, u rhurhumerile:
  - Eka nyimpi yo kwetsima, ku ta va na ku hlula ka hina! Elven flag forward - ku dzuneka eka tinhenha leti weke!
  Nakona u ntshunxe nseve lowukulu, a koka ntambhu ya vurha hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Naswona nakambe, loko yi ri karhi yi rhurhumela:
  - A ku na nchumu lowu nga hi sivelaka! A nga kona loyi a nga ta hi hlula!
  Naswona ti- elf, kun"we ni mahlonga ya xisati, ti hoxe ti- orc hi miseve. Naswona a va funengetiwe hi ku helela. Leyi a ku ri panorama ya vona leyi nga ni tihanyi swinene ya matirhelo ya nyimpi.
  Tinhenha ti hundzuke ti ri super ntsena, ti kombisa matimba yo hlamarisa na lama nga twisisekiki.
  Kutani nakambe tinsimu ta vanhu vo saseka no tlanga swinene.
  A ku na nchumu lowu nga ntiyiso ku tlula mali ya nsimbi
  Hakunene u voninga handle ka mavunwa!
  Entiyisweni, doubloon i mufumi wa misava, .
  Nseketelo wa yena i banga ni xitlhangu xo tiya!
    
  Swikwembu swa vuhedeni swi fihliwile eka yona, .
  Ku fana na dyambu, xikandza xa nsuku lexi hatimaka...
  Hambileswi ka ha ri ni swigevenga leswi nga ni switsotswana, .
  I mani loyi a sunguleke ku xaviselana mimoya ya vona!
    
  Mali ya nsimbi i xifaniso xa xifaniso ni ntsumi leyikulu, .
  Hi yena muponisi, mudlayi wa hinkwaswo.
  Handle ka nsuku, nsimbi ya damask leyi hirhiweke ya tsana, .
  Handle ka mali, ku humelela enyimpini a ku nge fiki!
    
  Kambe u lava yini mbilu ya munhu, .
  Ndzi lava ku ku xavela ku nga fi...
  Ku pfula nyangwa wa ntsako hi makwanga, .
  Ku luka ntambhu ya malembe-xidzana ya vutomi!
    
  Kambe xana doubloon na yona yi nga swi kuma sweswo?
  Xana xirhendzevutana xa nsuku xi nga lorha?
  Leswaku mukhalabye loyi a khomeke xikepe a nga ti na ku xeweta, .
  Naswona a nga vekanga xitempe enhan"wini yakwe endhawini yo hlayisela mintsumbu!
    
  Hambileswi u lavaka ntsako lowukulu hi mali ya nsimbi, .
  Onge hi nga tipeta eka xidyoho ku fikela laha hi enerisaka!
  Kambe munhu a nga na matimba ehenhla ka ku navela, .
  Vanhwanyana eka yena va fana ni mavele eka huku!
    
  U lava ku kuma swo tala ekhwirini, .
  Dyana ti pheasants, ti poods ta tiphayinaphu.
  Hambileswi u nga swi kotiki ku dya kukondza u fa, .
  Hambi loko u ri extremely cool hi mali!
    
  Na bokisi ra vafi, ri tlhela ri durha ngopfu, .
  Hikuva ku ni ndhawu ya tihosi eka yona!
  Phela ntsumi yi ta dirowa zero eka fomo, .
  Ku biwa ka nhloko na nhonga eka byongo!
  I ntiyiso leswaku tinhenha ta xisati a ti le hansi enyimpini. Nakona, loko ti orcs, leti ti lahlekeriweke swinene, ti tshoveka eka ndzhawu ya nyimpi, va saseka va tirhise mabanga ya vona.
  Albina u n"wayitela. Hi ku hatlisa ku humelele mabanga mambirhi emavokweni yakwe. U ti tshukatshukise, a rhendzeleka na xigayo, a tsema tinhloko timbirhi ta ti-orc ivi a hisa:
  - U tsutsumele eka loyi a hoxeke!
  Kutani, hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu, u teke a raha jenerala wa orc exifuveni. U wele ehansi ku fana ni nkwama wa sava. Kutani nhamu ya yena leyi tshovekeke yi sungula ku na hi meno. Nakona hinkwaswo a swi languteka swi sasekile swinene naswona swi kufumela. Leswi vanhwanyana va swi yimbeleleke eka khwayere hi ku hiseka lokukulu:
  Ndza kombela, Hosi, leswaku siku ri nga heli, .
  Onge ku languta ka nhwanyana loyi ku nga va lokutsongo hilaha ku nga heriki!
  Leswaku knight ya hina yi tlakuka ehenhla ka maribye, .
  Leswaku xifunengeto xa mativa xi va erivaleni ku tlula kristala!
    
  Mawaku misava yo saseka swonghasi leyi Xikwembu xi yi tumbuluxeke, .
  Va dye silivhere eka yona, naswona maple a yi ri ruby!
  Ndzi lava ntombhi, God's ideal - .
  Leswaku a endla leswi, u tseme valala etinyimpini!
    
  Ha yini mbilu ya jaha leri yi tika swonghasi?
  Xana u lava ku kuma yini emisaveni leyi?
  Ha yini xikepe xi tshovekile?
  Xana u nga swi tlhantlha njhani swiphiqo leswikulu leswi rharhanganeke?
    
  Ndzi lava, Xikwembu, na mina ndzi tsaka, .
  Kuma norho wa wena wa le tilweni!
  Leswaku ntambhu ya nkateko yi nga tshoveki, .
  Ku veka layini ehansi ka ndlela, layini ya ballast!
    
  Kambe ndzi fanele ndzi langutela yini hi mpimo lowu nga riki na rirhandzu, .
  I yini lexi nga vaka ra nkoka swinene eka nhwanyana?
  Swa tika ku aka ntsako hi ngati, .
  U nga hlambela ntsena u famba na yona u nghena ekheleni ra tihele!
    
  Ku hambana i ku xanisiwa eka mina
  Nyimpi ya ha ri norho wo biha swonghasi!
  Hi lowu nenge wa yena exigwitsirisini, wu saddled hanci, .
  Hambileswi orc yo biha, mudlayi u tlakuse xikele xakwe!
    
  Va teka vana va hina va vanhwanyana, .
  Va va xanisa va tlhela va hisa mimiri ya vona hi ndzilo!
  Kambe hi ta tisa ku hluriwa eka Fuhrer, .
  Tiva leswaku Elf ya hina a yi si tshama yi fa!
    
  A hi tekaneni endzhaku ka nyimpi yo biha, .
  Kutani vana va ta hleka!
  Hinkwavo i maxaka ya ngati eka mina, .
  Ndzi hlota, ku ta va na swiharhi swo nona!
    
  Ni murhi wa oak, ku fana ni emeralda, matluka ya wona, .
  U te - jaha leri ri endle ntirho lowukulu!
  Ripfalo ra wena a ri basile kukota kristala, .
  Kambe i swilo leswinene ntsena leswi nga eka xiringaniso leswi nga ta va tinomboro!
  Lava i vayimbeleri va lahawani, vanhwanyana lava vo hlamarisa no hlawuleka. Lexi, loko ti sungula ku lwa, kutani tibere ta shaggy a ti nga ta swi kota ku ti lwisana.
  Agripina, a ri karhi a n"wayitela xikandza xa yena lexitsongo, a hisa, a tsema tinhloko tin"wana timbirhi ta ti-orc hi mabanga ya yena:
  - Ndzi nga endla xin'wana na xin'wana, naswona u ta swi vona!
  Kutani u rhurhise nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu exifuveni xa phorisa, rin"wana ra tibere leti nga ni tihanyi ni leti nga ni swirhumbana. Nakona hakunene u n"wi tekile a n"wi ba mabilomu. Nhwanyana loyi hakunene a a ri superman.
  Naswona ku lwisana ni leswi, vuthu rihi na rihi ra tibere leti nga ni swirhumbana kumbexana ri ta va ri nga ri na matimba.
  Agripina u lo vhe a n"wayitela a nghenisa tintiho enon"wini wakwe. Kutani a pfurha hi matimba ya yena hinkwawo. Ku twiwile mpfumawulo wo chavisa, wa tihanyi, wo khwaxa. A swi fana ni loko nhlonge yi handzuriwile emoyeni.
  Naswona madzana yo hlayanyana ya makondlo lamakulu lama rhendzelekaka ehenhla ka ndhawu ya nyimpi ma khomiwe hi vuvabyi bya mbilu ivi ma wela ehansi ku fana ni maribye ya xihangu. Naswona milomu ya vona yo kariha yi sungule ku tlhava tinhloko ta ti- orc leti hahaka ni ku pandzeka marhambu. Naswona, hi ku kongoma, ku gongondza byongo.
  Agripina u endle vutiolori bya phaphatani hi mabanga yakwe, a tsema tinhloko to hlayanyana ta tibere leti letikulu ta swigevenga ivi a rhurhumela:
  - Ndzi cool, ndzi kota ku lawula hinkwaswo, .
  Swi le rivaleni, swi le rivaleni!
  Naswona misava hinkwayo ya rhurhumela, .
  Ku va pfotlosa hi xirhendze xa mina lexi nga ambalangiki nchumu!
  Endzhaku ka sweswo ti- orc, leti a ti nga swi koti ku swi tiyisela, ti hundzukele eka ku baleka ka vanhu vo tala. Vanhwanyana na ti elf va tsutsumele ku ya va hlongorisa, naswona hi nkarhi lowu fanaka, va tlanga risimu ro lwa na ra tihanyi;
  Norho wa vusiku wu tshama wu ta ku fana na nyoka
  A wu n"wi langutelanga, kambe u gayela hi nyangwa!
  Mi ndyangu lowu tsakeke, lowu dyiwaka hi ku hanana, .
  A wu swi tivi leswaku ku ni vanhu lava nga swiharhi!
  Sweswi nhlaselo wa ntshungu lowu tsutsumaka wu sungurile, .
  Vatatar va hi chululela hi miseve!
  Kambe hi velekiwe hi xikongomelo xo endla xivindzi, .
  Naswona hi ta tiyisela switlhavi swa tihanyi!
    
  A nga kona la tivaka loko Xikwembu xi ri xinene
  Wanuna loyi u hundzuke tihanyi swinene!
  Rifu se ri gongondza ehenhla ka nyangwa hi voko ra rona - .
  Naswona Wezelbub u nghenise timhondzo ta yena ehandle ka ku hisa!
    
  Ina, leyi i minkarhi ya vakokwa wa khale, .
  Lexi hi ngheneke eka xona so cool!
  Sweswo a hi swona leswi norho wa mina a wu ri ha swona, .
  Leswi a hi swona leswi a hi ya eka swona, hi tsemakanya tintshava ta le kule!
    
  Kambe loko wo tikuma u ri etiheleni, .
  Kumbe ku tlula kwalaho, emisaveni ya ku vava, vuhlonga, nyimpi!
  Ndza ha ta hlayisa ntshembo, .
  Mbilu ya wena a yi ba swichayachayana hinkwaswo!
    
  Kambe miringo i nketani ya hina, .
  Leswi swi nga ta pfumelela mianakanyo leswaku yi olova!
  Naswona loko swi laveka, u fanele u tiyisela, .
  Naswona loko u huwelela, kutani ehenhla ka mahahu ya wena!
    
  Mutlhokovetseri, i mutsari wa tinsimu na xigevenga, .
  Kambe ku nga ri endhawini ya nyimpi leyi hisaka!
  Valala lava nyenyetsaka va Tiko ra Vatatana va ta fa, .
  Va ta lahliwa hi ku hatlisa naswona va nga hakeriwi!
    
  Sweswi yi teke u nkhinsamela Kriste, .
  Ti tsemakanye, u tswontswa xikandza xa xifaniso!
  Ndza tshemba leswaku ndzi ta byela vanhu ntiyiso, .
  Hosi yi ta hi nyika ndzhaka yo hlawuleka tanihi hakelo!
  
  DARTH VADER VS XITLHANYI XA SATANA
  Xikepe xa nyimpi xa Darth Vader, lexi fanaka ni nsimbi leyikulu, a xi tshinela eka pulanete ya Misava. Endzhaku ka yena ku rhurhise swikepe swin"wana leswi tisaka rifu eka xirimela ni masungulo lama hlamarisaka ya vuako hinkwabyo ku suka eka misava yin"wana leyi lwisanaka ni misava ku ya eka yin"wana. Angular, mfumo wa le xibakabakeni wa Sith. Naswona ekusuhi na tona, ti streamlined, kufana na ti predatory piranhas - xivumbeko xa totalitarian xa Stelzanat.
  Xigevenga lexi ambaleke xisirhelelo xa le mahlweni lexi leheke timitara timbirhi lexi nga ni makatla yo anama ni timhondzo letikulu eka xihuku xa xona a xi rhurhumela hi matimba:
  - A wu nge swi koti ku baleka, Luke Skywalker! Mina kumbe wena, kambe havumbirhi bya hina a hi na ndhawu eka xirimela!
  A nga ri ehansi ka Darth Vader hi ku leha na ku anama ka makatla, Lyra Velimara loyi a govekeke na ku va mutlangi u ninginise xifuva xa yena xo hlamarisa hi ku gingiriteka. Sudu ya nyimpi leyi a yi ri eka jenerala wa nhwanyana a yi ri erivaleni hi ku helela naswona a yi fihla xivumbeko ni xin"we xa miri wakwe wa misiha, wa nhwanyana. Nkumba wa nhenha ya bronze a wu rhetela hi ndlela leyi nga riki na xihoxo, naswona mavele ya yena a ma hatima eka rivoni ku fana na ti- rubies.
  Darth Vader u langutile ku saseka loku hi mahlo ya makwanga. Jenerala wa tinyeleti timbirhi wa Stelzan (mfumo wa le xibakabakeni lowu nga ni torha ra ngati swinene naswona wu talaka ku hlula lerova, loko wu pimanisiwa ni ndhavuko wa wona, matimba ya Sith ya ntima i n"wana la nga riki na nandzu!), a a languteka a ri sexy hi ndlela yo kaneta.
  Kambe xana a nga endla yini, munhu la nga tirhiki la nga ni khombo? Xana u tirhisa xirho xa xitekela xa cybernetic?
  Lyra, a ri karhi a kavanyeta miehleketo ya yena, u vule hi rito ro hlula:
  - Don"t despair, my friend... Kuna ring ya Solomon"s eMisaveni, leyi nga na masalamusi ya matimba swinene lero loko yi pimanisiwa na yona, matimba ya Luke Skywalker i nambu ntsena wa musi wa fole!
  Darth Vader, a humesa moya hi tihanyi ehansi ka xisirhelelo xa yena, u rhurhumerile:
  - Xana ndzi ta swi kota ku tikumela miri wa xiviri, lowu hanyaka?
  Lyra, loyi mabilomu yakwe ya misiha a ma ri karhi ma rhendzeleka hi ku hatlisa ehansi ka nhlonge yakwe ya bronze, u vule hi ku hleka:
  - Jinn na ifrits va nga endla xin'wana na xin'wana! Lawa i matimba ehenhla ka vuako hinkwabyo!
  Darth Vader u yimbelerile handle ka rito:
  - Ina, vuako lebyi nga riki na khombo byi titimela, .
  Ku ni tinjiya to biha leti nga hlayekiki!
  Xingwavila xa Solomoni lexi vengiwaka - .
  Launched a tlhela a tsema nhloko!
    
  Kambe tiva leswaku Vader hakunene a hi pawn, .
  Naswona a wu nge fambi ehansi ka joko hilaha ku nga heriki...
  U hundzula valala vo biha va va swichayachayana swa ndzilo, .
  U ta va mufumi wa misava!
  Lyra u cine a hlamula kutani a kombetela rintiho rakwe ro saseka, ro leha ni ro kariha eka bolo ya wasi:
  - Hi leyi Misava!
  Mutlangi loyi wo saseka u yimbelele hi rito leri tlakukeke:
  - Misava yi le ka porthole, misava yi le ka porthole, misava yi vonaka eka porthole... Hi kongomise ti blasters, hi pima mpfhuka, hi ta hisa yindlu ya wanuna leyi yi hela!
  Hambiswiritano, vahlapfa va tsake ka ha ri ni nkarhi swinene. Mahungu ya leswaku ku humelerile swikepe leswikulu swa nyimpi swo tala, leswi humaka emunyameni wa xibakabaka eka ku rhendzeleka ka Misava, ma vange ku chava lokukulu exikarhi ka ku chava hinkwako ni tihulumendhe ta pulanete ya wasi. Swikepe swa tinyeleti leswi humaka ematikweni mambe leswi nga ni magidi ya matlhari ya nyimpi ni swilo swo tala leswi humesaka swilo swi endle leswaku vanhu va va ni langutelo leri nga siveriwiki.
  Swikepe swa makume ntlhanu - makume mbirhi ntlhanu wa imperial na makume mbirhi ntlhanu wa Stelzanat.
  Matimba ya tihele ehenhla ka Misava... Naswona hi swivangelo swo karhi vanhu a va nga tshembi kahle leswaku vahlapfa va tile hi ku rhula.
  Lyra Velimara u ringanyete eka Darth Vader:
  - Ndzi pfumeleleni ndzi hlaya xikombelo eka vanhu va laha misaveni!
  Hosi ya vantima yi hlundzukile hi ndzimana leyi:
  - Naswona hikokwalaho ka yini wena? Hi ni swikepe leswi ringanaka!
  Nhwanyana loyi wo saseka u ninginise nhamu ya yena ya matimba, ya bullish kutani a hleka:
  - Ina, loko va vona xikandza xa wena va ta chava...
  Darth Vader u rhurhumerile hi ndlela yo dlaya tindleve, rito ra yena ri ri karhi ri rhurhumela ku fana ni tinghala leti nga eka ntambhu:
  - Naswona hi fanele ku chavisa vanhu va misava! A va hatle va tlakusa swikunwana swa vona ehenhla!
  Lyra Velimara, loyi se a a ri ni ntokoto eku lovisiweni ni ku hlula pulanete ya misava, u hlekile kutani a vula leswaku:
  - I nkarhi, i nkarhi, eka xiya-ni-moya - Boyarsky u vulavule... Hi rito ra yena ro dakwa - u chavisile misava hinkwayo!
  Hosi ya ntima yi tsutsumele eka hologram, yi ringeta ku khoma xikeni xo lawula. Lyra u khome Darth hi mask hi swikunwana swa yena leswintsongo swo tlanga kutani a n"wi lahlela ekule, xigevenga. Sudu ya nyimpi ya Vader yi rhurhumerile yi tlhela yi pfurha.
  Kutani Lyra muchayeri wa haripa ya koporo a hleka:
  - Don"t you know, you dork, leswaku lady yi fanele ku nghenisiwa ku sungula!
  Swibamu swa hyperion swa Mfumo wa Stelzanat swi wise ndzilo wa swona lowu pfurhaka eka tisathelayiti leti rhendzelekaka eku rhendzelekeni ka misava ni swilo swin"wana leswi endliweke hi vanhu.
  Nakona Lira Velimara hi yexe u humelerile. Yi humelele hi ku hatlisa eka swikirini hinkwaswo, hambi ku ri ku tima ti-TV ni swivoni swa khompyuta. A a vonaka a nga ambalanga nchumu naswona a sasekile, a ri ni tiphini ta mune ta cybernetic emisisi yakwe, a ri karhi a rhurhumela hi ku rhurhumela ni masalamusi ya ku herisiwa. Xikwembu xa ntiyiso evuakweni hinkwabyo bya matimba ya tihanyi!
  Ximanga lexi hatimaka xi sungule ku rhurhumela ku fana ni nightingale:
  - Vanhu va misava! A hi nge hluli misava ya wena leyitsongo leyi nga ni gome. U le kule swinene na hina ku pima mfumo hi ndhawu ya vuthu lerikulu. - Mahlo ya nhwanyana loyi ya safire, topazi na emerald a ya hatima hi vukarhi, kumbe hambi ku ri ku pfurha, ku fana na miseve ya hyperlaser. Naswona rito ri sungule ku titimela swinene. - Hi ta mi hahlula hi ndlela yo ka yi nga ri ya nkoka mi va ti- quark, naswona hi ku pfuniwa hi hypermagogravitator hi ta rhumela mimoya ya n"wina emisaveni ya vafi, eka ku xanisiwa loku nga heriki ka tihele!
  Leswi a swi twala swi chavisa, kambe mhaka ya leswaku vuhunguki byo tano a byi hundziseriwa hi wansati la nga ambalangiki nchumu ni la navelaka ngopfu swakudya a yi vanga ku chavisa ngopfu kambe a yi vanga ku hleka!
  Hi nkarhi lowu, xikandza lexi chavisaka lexi ambaleke xisirhelelo xa ntima xi humelerile naswona xi rhurhumela hi le ka swirhendzevutana swa hyper-titanium:
  - Hi ku komisa, hi nyike Ring ya Solomon hi nga si ku lovisa hi ku helela!
  Lyra u ninginise xifuva xakwe lexi a xi ri ni muhlovo wo tshwuka, a ri karhi a hisa:
  - Ku herisa swi vava swinene!
  Darth Vader u engeterile, a ri karhi a rhurhumela hi voko leri eka rona banga ro tshwuka leri hatimaka a ri khomiwile swinene:
  - Naswona hi castrate handle ka anesthesia!
  Van"wana eka pulanete ya Misava va hlekile, van"wana va rile naswona van"wana va sungule ku khomiwa hi vuvabyi bya ku pfimba ka misiha. Naswona i munhu un"we ntsena eka n"weti wa wasi loyi a tweke ntsako wa xiviri endzeni ka yena. Presidente wa Turkey Erdogan u tshinele exivonini hakatsongo-tsongo. Kutani a tikombisa nkuwa. Ndzi tsakele ribye leri hatimaka leri khaviseke hi ku twanana swinene rintiho ra xinene ra voko ra mina ra xinene.
  Mudyandzhaka wa tisultan ta Ottoman u rhurhumerile:
  - Xana u lava Ring ya Solomoni? Ha yini u nga nyiki ti- wigwam ni ya Xijarimani?
  Darth Vader, loko a vona hi swifaniso swa holographic ku angula loku tsakisaka ku tlula mpimo ka vanhu va misava, u rhurhumerile:
  - Hi fanele ku tivisa ultimatum eka vanhu!
  Lira Velimara u tshove ti zenks leti hatimaka hi mihlovo hinkwayo ya n"weti:
  - I nchumu wa muxaka muni lowu?
  Darth Vader, hi thoni yo hlula eka swihlovo swa yena swa mahlo leswi nga riki na le hansi, u hlamuserile:
  - Leri i rito ra matiko ya misava. Ku herisiwa ka swilo ku tiyisisiwile!
  Lyra u hlekile a tlhela a vula, a humesa swibalesa eka swipikiri swa yena swo leha leswi lotiwe hi ndlela ya monotomically:
  - Oh vafana! I nyama ntsena leyi nga herisiwaka... Naswona Magogravity yi ta va yi kufumela swinene!
  Darth Vader u pfule ti grav-magic emitters hinkwato hi matimba lamantshwa, yo hlamarisa. Naswona u sungule ku hlasela beluga hi ndlela leyi dlayaka tindleve.
  Naswona i rito leri hosi ya ntima a yi ri na rona, hambi ku ri swisirhelelo swa yena swi hundzuke swo basa;
  - Xiyimo xa le henhla! Xiringanyeto xo hetelela! Ndzi ta ku sula u va mudlayi!
  Lira Velimara u ninginise xitombo xa yena xo hlamarisa a tlhela a rhendzeleka na tinyonga ta yena ta xiyimo xa le henhla. Hi nkarhi lowu fanaka u rhurhumerile, a tsundzuka mintsheketo ya laha misaveni:
  - Russian mafia, u velekile rifu! Vodka leyi nga na hydrogen yi onhe swirho swa rimbewu swa vavanuna! Naswona hi na matimba ya cosmic sabantuya!
  Naswona tinhenha ta Stelzanat lonkulu ti ta yimbelela:
  - A hi switsotswana leswi khomisaka tingana - tinjiya ta super ninja... Swibamu - tindleve ta Cheburashka - hi ta hisa un'wana na un'wana ku fana na blotter!
  Vahlapfa va le xibakabakeni va veke xileriso xo hetelela, kambe a ku ri hava vuyelo. Nakona Lira Velimara u ringanyete:
  - A hi swi tekeni swi ri cool... A hi burisaneni eka BASIC?
  Darth Vader, eka vuphukuphuku bya yena hinkwabyo - u nga teka yini ebyongweni, handle ka hyperplasmic recharge, u rhurhumerile:
  - Xana leswi loko ku endliwa minkanerisano ya tihanyi hi ku tirhisa lightsaber?
  Lyra u rhurhumerile kutani a susumeta mbyana leyi nga ni nhloko ya tihanci leyi nga ni swiphepherhele hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Nkatsakanyo wa bodo ya chess, knight ni ngwenya wu rhurhumerile ni ku rhendzeleka ehenhla ka wona hi ku khunguvanyeka. Nhwanyana-jenerala u namarhele nenge wa yena hi ndlela leyi ultraplasm yo hisa yi n"wi rhurhumerisa xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu, naswona a rhurhumela, a ninginisa nhloko ya yena ya mihlovo ya nkombo:
  - E-e, ku saseka! Ematshan"weni ya lightsaber, hi ta hoxa bomo ya thermoquark!
  Darth Vader u humese ririmi ra yena ro leha ro fana na nyoka, leri ri kumeke hi ku endla cloning, kutani a ri tsutsumisa emakumu lama nga ni munyu ya xisirhelelo xakwe. Naswona yi huwelela hi mbilu hinkwayo ku fana ni njhini leyi tshovekeke ya ku hisa ka le ndzeni:
  - Ndzi tsakela tibomo ta thermoquark, na tibomo ta thermopreon ngopfu!
  Lyra u rhurhumerile hi ndlela yo hlamarisa kutani a tlhela a fambisa nenge wakwe, nkarhi lowu a ri eka kati leri funengetiweke hi matluka ya nettle:
  - A wu swi tivi ku sweka hi preon!
  Hosi ya ntima yi hlamule hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Loko u nga swi tivi leswaku njhani, hi ta ku dyondzisa, loko u nga swi lavi, hi ta ku sindzisa!
  Lyra u ninginise xirhendze xa yena lexi a xi gongonisiwile hi nhlonge ya socha:
  - Ku onhiwa ka hyperplasma! Xibalesa xin"we xa thermoquark!
  Gasi ra wasi ri pfurhile hi ku nonoka ku suka eka barrel yo anama ya xibamu xa gravity. Rocket leyitsongo, leyi ringanaka ni makwembe ya ntolovelo, yi tsutsumele ehenhla ka pulanete ya Misava.
  Lyra Velimara u tsutsumele ku fana ni ximanga, naswona tinhenha to hlayanyana ta Stelzanath leti nga ambalangiki nchumu a ti ri na yena.
  Darth Vader u bristled mask ya yena hi goofy grin.
  - Naswona ku ta humelela yini sweswi?
  Kambe annihilation shot ayi vonaki hambi kuri eka ti radars - rivilo ra photon leyi humesiwaka hi nyeleti ya yirisa!
  Vladimir Putin a nga si tshama a va ni nkarhi wo dyondza hi nhlaselo lowu. Minkarhi yin"wana ku pfumala vutivi i xiendlo xo hetelela xa tintswalo xa Lowa Matimba Hinkwawo.
  Hyperplasma Gehenna u mite Ndhuna-nkulu leyi Tlakukeke ya vuthu leri nga ni matimba swinene eka pulanete ya Misava. Timiliyoni ta vanhu ti pfale moya, ti hundzuka plasma ni hyperplasma, va nga si xiya khombo leri humeleleke.
  Mabilomu a ma hluka hi madzana ya magidi ya tindzimi ta ku lovisiwa loku dlayaka, rin"wana ni rin"wana ri ri ni muhlovo wa rona wo hlawuleka, ni xivumbeko lexi cinca-cincaka xa ku lovisiwa.
  Fungus leyikulu ya buraweni yi tlakuke yi ya ehenhla ku tlula 500 wa tikhilomitara, naswona magandlati ya ku buluka, lama hahaka emisaveni hinkwayo minkarhi yo hlayanyana, ma pfule mafasitere hinkwawo hambi ku ri eUnited States. Ku vonakala loku ku funengete ionosphere hinkwayo, hi mihlovo ya yona hinkwayo leyi nga pimekiki ni swiluva swa yona. Ku tsekatseka loku ku endle leswaku magandlati lamakulu ya tsunami ma tlakuka. Mati yo tlula madzana mambirhi ya timitara ma funengete matiko-nkulu hinkwawo, ma nwela makume ya magidi ya swikepe. Tintambhu ta gezi ti timiwile, madoroba ma nghene emunyameni, ma kavanyetiwe ntsena laha na hala hi swivati swa ndzilo swa ndzilo.
  Ku sukela sweswi, nguva leyintshwa yi sungurile eka pulanete ya Misava. Awara ya Dragona yi fumile.
  Hi ku hlamula eka swinambyana swa mademona swa matimba lama tlulaka mpimo, xingwavila xa Solomoni xi kume ku humesiwa lokukulu.
  Erdogan u twe matimba ya madzana yo tala ya magidi ya majini ma nghena eka yena. President wa tiko ra Turkey u hatle a rhurhumela kutani a sungula ku pfimba. Wanuna la tolovelekeke la nga ni ti- antenna letitsongo ta swikhovha (leswi n"wi nyikaka ku fana na Adolf Hitler!) u kula ku fana ni xidzedze lexi rhendzelekaka ehansi eEverest.
  Sudu ya vaaki ya mufumi wa tihanyi wa Ottoman yi pfurhile, naswona misiha yakwe yi sungule ku kula hi ku hatlisa. Naswona sweswi makatla ya Edrogan lama a ma anama a ma tshamile ma langutane ni xivala xa xigodlho xa khale xa Sultan.
  Ku ringana nkarhi wo karhi, xirhendzevutana lexi pfimbeke xi ye emahlweni xi kula kukondza, eku heteleleni, marhangu ya marble ma wa. Varindzi vo tala va le Turkey a va hangalakile ematlhelo yo hambana-hambana. Naswona mahlonga ya vanhwanyana lama nga ambalangiki nchumu lama humaka eharem ya mufumi wa tihanyi wa Ottoman, hi ku chava ma raha milenge ya wona leyi nga ambalangiki nchumu, a ma hangalaka kumbe ma gayela loko ma nga ri na nkateko wo pfotlosiwa.
  Nakona Edrogan u hambete a kula, ku fana na superman hi vukulu. Miako ya ntsindza wa Turkey Ankara yi rhendzelekile ehansi ka maphaxani yakwe. Mufumi wa tihanyi wa Ottoman se u lehe ku tlula Everest. Naswona kusuka eka swikepe swa tinyeleti swa Stalzanat na Black Sith Empire, silhouette ya yona yo leha yi vonaka kahle swinene.
  Lira Velimara u rhurhumerile hi ku navela:
  -I jaha lerikulu swonghasi... U na xindzhuti - kumbexana lexikulu!
  Darth Vader, a ri karhi a ba xisirhelelo xa yena leswaku xifaniso lexi nga eka xona xi va lexi nga vonakiki kahle, hi ku rhurhumela, xi rhurhumela:
  - Leyi i colossus leyi nga na milenge ya vumba!
  Lyra u humese swibalesa swimbirhi swa rihati ematihlweni yakwe kutani a rhurhumela:
  - Naswona swi tikomba rito ri fanele ri ri ra tintsumi! - Ku landzeriwa hi ku rhurhumela, xihlawulekisi xa nghwavava yo durha swinene. - Yimbelela xiluva, u nga khomiwi hi tingana!
  Naswona mufumi wa tihanyi wa le Turkey Edrogan u ye emahlweni a pfimba hi ku hatlisa, ku fana ni xirhendzevutana lexi pfurhaka. Naswona lexi nga ni khombo swinene, ku humelele banga ro leha naswona nakambe leri kulaka hi ku hatlisa emavokweni yakwe.
  Edrogan se yi lehe gidi ra tikhilomitara ta le lwandle naswona leswi a hi mpimo. Naswona ndlela leyi mufumi wa tihanyi wa le Turkey a nga va na misiha ha yona - misiha leyikulu hi ku kongoma yi rhurhumela no rhurhumela - un"wana na un"wana, hambi ku ri muaki wa miri loyi a nga na toned swinene, u ta va na mavondzo.
  Naswona banga ra yena ri hatima ku fana ni tinyeleti leti hlanganisiweke eka xiluva xa xuma lexi nga hluriwiki.
  Naswona meno ya Presidente wa le Turkey ma lehe, ma hundzuka tinsiva leti tlhavaka swinene, leti nga ni swirhendzevutana ta vampire ya rocket. Naswona nhenha leyi ha ku endliwaka yi sungula ku tshukatshukisa banga ra yona lerikulu.
  Lyra Velimara u huwelela hi ndlela yo dlaya tindleve:
  - Ku chaja thermoquark eka Fuhrer... Ugh, ndzilo eka Sultan ya le Turkey!
  Darth Vader u ba xitirhisiwa lexikulu xo lawula lexi nga ni nsuku hi glove yakwe kutani a rhurhumela hi ndlela yo hlamarisa:
  - Ha yini ku nga ri Hyperplasma! Ndzilo se i xivulavulelo xa laha misaveni lexi hundzeriweke hi nkarhi!
  Lira Velimara u ta gongondza milenge ya yena yo saseka, ya nhwanyana, swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu, swa pinki ehansi ka nsimbi:
  - Ndzi nyike ku buluka ka ku hisa! Switsotswana leswi lwisanaka na pulsar!
  Nakona tirhokete ta thermoquark, ti siya endzhaku ka tona ndlela ya ndzilo naswona yi anama ku fana na ncila wa mutekiwa, ti tsutsumele eka Edrogan, ti pfimbile hikwalaho ka vunyingi lebyikulu bya mimoya na ti genies leti a ti nghene eka yona.
  Mufumi wa tihanyi wa Ottoman, loyi vukulu bya yena se a byi ringanisiwa ni N"weti, u rhurhumerise banga rakwe ra vuako hinkwabyo. Naswona xikepe xa tinyeleti xa Mfumo wa Sith - xikepe xa missile cruiser "Baboon" - xi tshovekile ehansi ka ku biwa loku chavisaka. Swiphemu swa hyperplasma swi phatsama... Naswona nchumu wo hlamarisa na phasmogoric wu sungule ku wa.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka a swi nga ri swa nkoka swinene - tanihileswi masocha ya clone ya feke hi ndlela ya vutlhokovetseri swinene. Ku nga kombisi mintlhaveko yo tala ku tlula ti- biorobot. Kambe murhangeri wa vona Santa, ku nga ri clone, swi le rivaleni leswaku a a chava. Naswona u tsundzuke leswaku u xavisele va Khatham mahlonga mangani exihundleni. Kahle kahle, sweswi tihele ta anti-universe na ku xanisiwa ka tlhelo ra munyama ra matimba a swi n"wi rindzile!
  Swibuluki swa thermoquark swi hlasela Erdogan. Un"wana ni un"wana wa vona a a rhwale matimba ya tibomo ta athomo ta dzana ra tibiliyoni leti hoxiweke eHiroshima. Naswona xirho xa matimba, xa misiha xa mufumi wa tihanyi wa Ottoman a xi funengetiwe hi swilondza ni ku hatima ka tibomo leti pfurhaka ta ultranuclear.
  Lira Velimara u tsutsumise nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ehenhla ka nhlonge yakwe yo saseka kutani a rhurhumela:
  - I ntiyiso leswaku a swi tano! Ndzi lava vhinyo - phasela ra fole ra Camel!
  Darth Vader u veke xirhendze xa yena xa tintiho eka nkolo wa nhwanyana loyi lowu nga ambalangiki nchumu, lowu nga na misiha naswona, hi ku tsutsuma ehenhla ka wona, u vule hi rito ra nomu:
  - Ku tikhoma hi vukheta i mukhuva!
  Lyra u khinsame hi matsolo loyi a a ta va mukaneti wa hosi ya ntima hi nhlonge kutani a rhurhumela:
  - Oda, xo sungula!
  Ku nga khathariseki mhaka ya leswaku swihehlo leswi eneleke swi tlhaviwile eka Erdogan leswaku a lovisa N"weti, ku engetela Mercury, Sultan wa Ottoman u kule swinene hi vukulu. Sweswi hakunene a a fana ni efreet leyikulu ya ntsheketo. Naswona banga ra yena ri lave vahlaseriwa hi ku hiseka exikarhi ka swikepe swa Stelzanath na Mfumo wa Sith.
  Darth Vader, loko a languta ndlela leyi swibuluki swa thermoquark swi nga vangaka khombo ritsongo eka mastodon leyi ku suka eka ntsheketo, naswona superlaser kumbexana yi tlhele yi pfurhetela matimba ya Erdogan, u ringanyete eka Lyra:
  - Kumbexana hi nga hlanganisa matshalatshala ya hina?
  Vasati lava nga ambalangiki nchumu lava humaka emfun"weni wa Stelzan a va nga yi twisisi kahle hosi ya ntima:
  - Njhani? Se hi ni vun"we!
  A nga funengetiwile hi bikini, General Astara, nhwanyana loyi wa nhenha ya nyama u nyikele hi vuhundzuluxeri bya yena:
  - A hi n'wi hoxeni thermal preon charge!
  Darth Vader, loyi eka yena ku navela ku tiva ka mulavisisi na mutivi wa sayense wa tlhelo ra munyama ra matimba a ku pfukile, u vutisile hi xisirhelelo xa yena, a ri karhi a hefemula:
  - Xana lexi i tlhari leri sekeriweke eka endlelo ra preon fusion?
  Astara, a arching torso ya yena leyi nga vumbiwa hi nchumu handle ka misiha na ti tendons, u nkhinsame ehansi eka hosi ya ntima:
  - Oh ina, hosi yanga! Ku cinca loku ku pfumelela rocket ku tirhisa matimba lawa ya ringanaka na 1000 wa ti pentatons. Kumbe khume, e-e, dzana ra tibiliyoni ta tibomo ta athomo leti hoxiweke eHiroshima!
  Miehleketo leyi hanyaka ya hosi ya ntima yi endle xibalo xa xihatla kutani Darth Vader a rhurhumela hi ku hlamala:
  - Hlamala! Ku suka eka ku buluka ko tano, hambi ku ri pulanete ya Jupiter yi ta tshoveka yi va ti- quark!
  Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, Lira Velimara a nga avelana ntshembo lowu ngopfu:
  - Pulanete ya Misava yi ta hisa hikwalaho ka ku khumbeka ko tano. Vutomi hinkwabyo lebyi nga endzeni ka fambiselo ra dyambu byi ta lovisiwa!
  Darth Vader u langute nyimpi ya le xibakabakeni. Erdogan u ringete ku tsema xikepe xa nyimpi xa hyperion xa nyimpi lexi vuriwaka Stelzanat, lexi a xi languteka ku fana ni piranha leyi dyaka nyama. Yena, hi ku tirhisa vuswikoti bya yena byo hlamarisa byo famba-famba, u ringete hi matimba ku papalata ku hluriwa.
  Hambiswiritano, swibamu swa hyperion na tibetiri ta superlager swi hundzuke leswi nga pfuniki nchumu nikatsongo eka nyama ya Erdogan"s ultramagoplasmic. Matimba ya tibiliyoni ta tinjiya ma hlengeletane eka yona, naswona rivilo a ri tlula ku vonakala.
  Yoleyo a ku ri armadillo leyi nga ni vutshila, a yi tsema ku fana ni soseji leyi nga ni banga. Naswona hi nkarhi lowu fanaka, swibalesa leswikulu leswi hahaka madzana ya tikhilomitara ekule swi haha swi huma.
  Mufumi wa tihanyi wa Ottoman u rhurhumerile hi ndlela leyi dlayaka tindleve:
  - Banzai! U ta va ni dizayini ya bokisi ra vafi!
  Darth Vader, loko a ringanyeta mpfhuka, u vule hi ku chava ka xiviri:
  - Loko thermal preon charge yi buluka, kutani hina hi hexe hi ta pfurha ku fana na torha ra maphaphatani!
  Lira Velimara u rhurhumerile hi tingana eka hosi ya ntima kutani a vula hi ku tiyiseka:
  - U nga chavi, terminator ya mina ya munyama! Thermopreon yi na nhlaselo lowu hlengeletiweke!
  Lord Vader u tshukatshukise voko ra yena a nga ri na ntshembo.
  - Swi lulamile, duvula! Hi nkarhi wolowo, ndzi ta hlengeleta matlhelo hinkwawo ya munyama ya matimba!
  Erdogan, leyi a yi katsa tinxaka hinkwato ta makume-nkombo-mbirhi ta mimoya ya switori, yi tlakuke ehenhla ka Misava.
  Sultan wa le Turkey a a lehe kambirhi ku tlula N"weti naswona a a hatima ntsena hi matimba ya mademona ni lama hlamarisaka. Nyimpi yo tano sweswi yi pfurha exibakabakeni. Banga ra Erdogan ri suka hi ku hatlisa ku tlula rihati naswona ri pfotlosa swikepe swa tinyeleti leswi duvulaka hi ku heleriwa hi ntshembo.
  Hambi ku ri swiphemuphemu swa semi-annihilation a swi pfuni nchumu nikatsongo eka matimba yo tano ya tihanyi ntsena ya ti- genie. Mudlayi lonkulu wa mfumo wa le xibakabakeni, loyi a khomiweke hi nhloko ya tlhari, a a pfurha hi langavi ro tshwuka-ra wasi naswona a nga siyanga hambi ku ri swiphemu-phemu.
  Kambe Lira Velimara u humesile "khadi ra yena ra trump" eka sleeve ya yena - rocket ya thermal preon. Thermopreon yikota ku humesa matimba lawa ya phindhiweke ka 7 quadrillion kutlula thermonuclear reaction loko yi humesiwa hiku hetiseka.
  Cumulative thermal preon charge yi tsanile nyana, kambe yi kongomisa ku onhiwa hi ndlela leyi nga pimanisiwiki hi ku kongoma. Naswona sweswi xisibi xa princess-plasma xi lahleriwa ehandle ku suka ekhwirini ra xikepe xa nyimpi xa xiyimo xa le henhla.
  Leswi hi swona leswi rocket leyi lawuriwaka ni leyi kongomisiwaka hi vutlhari leyi sekeriweke eka thermopreon fusion yi langutekisaka xiswona ehandle ka bokisi. A yi na matter leyi tiyeke, hikwalaho swi lava ku va swi nga koteki ku yi wisela ehansi. Kambe hi nkarhi lowu fanaka, nandzu wu tihlawulela xikongomelo xa wona.
  Blob ya plasma yi chavisa Erdogan. U kanakana ku papalata, kambe xiaki lexi xa xiyimo xa le henhla swinene xi hundzuke lexi hatlisaka swinene. Naswona ku fana ni xihadyana, bomo leyi nga ni nyutliya leyi tlulaka mpimo yi tikhomele eka xirho xa matimba xa hosi ni mufumi wa ti- genie la ha ku vumbiwaka!
  Lyra Velimara u khome swikunwana swa yena hi ku hisa kutani a yimbelela a ku:
  - Hi ta ku handzula! A hi yi hambaniseni yi va ti- quark!
  Erdogan, loyi a a ri ni matimba ku fana na Hercules, a a soholotiwile swinene, naswona u korhamile ku fana ni bolo ya gutta-percha hi le xikarhi.
  Ku pfurhile xidzedze xa supernova. Swikepe swo hlayanyana swa tinyeleti swa le kusuhi swa Stelzanat na Mfumo wa Sith swi lahleriwe endzhaku, shaft ya hyperplasmic yi hise tipulatifomo na swirhabyani swa tibetiri to tala swinene. U pfotlose ti- clone to tala ni vanhwanyana vo saseka va le Amazon lava humaka emfun"weni wa Stelzan.
  Erdogan hi yexe u rhendzelekile, a rhendzeleka naswona... U ve lonkulu swinene naswona a chavisa swinene. Banga ra vumbirhi, ku fana ni xihluke xa ximilani lexi dyaka nyama lexi nga ni switsotswana, ri endle ndlela ya rona evokweni rakwe ra xinene.
  Naswona mufumi wa tihanyi wa Mfumo wa Ottoman u hlekile hi ndlela leyi dlayaka tindleve:
  - Oh, n'wina vahlapfa va le xibakabakeni lava khomisaka gome.... Mi malandza ya Shaitan ntsena, naswona entiyisweni, Shaitan i nandza wa mina!
  Hi nkarhi wolowo, xidzedze a xi ri karhi xi pfurha eka pulanete ya Misava. Magandlati ya malwandle ya misava ma kufumela hi ku hatlisa hikwalaho ka ku vonakala ka hypernuclear ivi ma vila hi mati lama virisaka lamakulu, ma hisa swivumbiwa hinkwaswo leswi hanyaka. Naswona makhwati ni miako leyi tlakukeke swi pfurha malangavi.
  Tihiroshima ta dzana ra tibiliyoni leti pfurhaka ti ri ekule ni ku rhendzeleka ka n"weti a hi xihlekiso! Naswona ndzilo lowu funengeteke Misava hinkwayo hi ku kongoma wu yi hisile ku ya fika emisaveni ya vafi.
  Ku vonakala loku vangamaka, loku nga ni vuxiyaxiya ku voningile endhawini ya Washington, kutani ku humelela xiluva lexikulu xa xivunguvungu-buraweni. Swiphepherhele swa nkombo swa hyperplasmic swi hambanile ni xirhabyani lexi hatimaka, swi tlakuka swi ya ehenhla swinene. Ti voninge ku ringana tisekoni ta khume hi mihlovo hinkwayo ya n"weti, ivi, hi ku hatlisa ti ri karhi ti hunguteka, ti wa, ti sala ntsena swibalesa leswikulu swa xivunguvungu-xo tshwuka leswi papamalaka eka stratosphere.
  Hi ku copeta ka tihlo, makume, madzana ya timiliyoni ta vanhu va hisiwile, va hangalaka hi swiphemuphemu swa xisekelo. Lava a va ri ekule swinene va pfariwile mahlo va tlhela va hisiwa ku fana ni mavoni lama hanyaka. Ndzilo wu hise nyama ya munhu hi ndlela yo vava. Nkumba wa vanhu wu tshovekile, misisi ya vona yi hundzuke ntshuri, tinhloko ta vona ti hisiwa. Gasi ra ku buluka, onge hiloko ri fana ni accordion, ri hlanganisiwe swihondzo leswi tlakukeke, ri lahla vo tala lava ha ku vaka vanhu lava hanyaka swinene ni lava nga riki na mhaka na swona va ha hanya emasirheni ya khonkhriti yo hisa.
  Ntlawa wa vana va xikolo va le Texas lava nga ni misisi yo tshwuka, lava nga ambalangiki nchumu a wu ri karhi wu raha bolo, naswona magandlati ya nkoka-misava ma hundze eka vona, ma sala ntsena swifaniso swa nkuma eka byanyi lebyi hisiweke. Vafana va swisiwana, i yini lexi va ehleketeke hi nkarhi wo hetelela: kumbexana va vitane mana wa vona, kumbe un"wana wa tinhenha ta tifilimi, mintlangu ya khompyuta leyi nga hlayekiki.
  Nhwanyana loyi a vuya exitolo a khome xirhundzu u hundze emisaveni leyi landzelaka, a ri karhi a n"wayitela, a nga ri na nkarhi wo huwelela. N"wana u lo hangalaka ntsena a va ti- photon naswona hi singita ntsena ribbon leyi poneke ya vurha yi rhendzeleka eka xidzedze xa le xibakabakeni. Vanhu, vo basa ni va mihlovo, lava tumbeleke exitimeleni xa le hansi ka misava va pfotloseriwile ku fana ni tinyenyana ehansi ka ntshikilelo, lava a va haha hi xihaha-mpfhuka hi nkarhi wolowo va lahleriwe ehandle ka stratosphere hi swidzedze swa Gehenna, naswona leri i rifu ro biha swinene ni leri nonokaka. .. Loko va ri eka xigwitsirisi lexi titimelaka va ri karhi va dya moya lowu saleke hi piranha leyi dyaka swiharhi , vanhu va ba tinhloko ta vona emakhumbini ya duralumin, naswona mahlo ya vona ma wa emarhumbyini ya vona Tindzimi leti humaka hi mathe lama nga ni ngati ma wa, naswona meno lama tshovekeke ma chuluriwa ku fana ni ti- peas.
  Rifu ri ringanise xisiwana na biliyoni, senata na mubohiwa, nhenha ya tifilimi na wanuna wa thyaka. A swi vonaka onge timiliyoni ta mimoya-xiviri a ti huwelela empfhukeni, misava yi hundzuluka naswona kumbexana a ku ri ro sungula vanhu va twa ndlela leyi ntambhu ya vutomi a yi olova ha yona ni ndlela leyi a va lavana ha yona. Manana ni n"wana va titivarile ehansi ka marhumbi, va namarhelana hi matimba lerova matimba hinkwawo ya misava ya vafi a ma nga swi koti ku va handzula.
  Hambi ku ri xivandzana lexi nga riki xa michini lexi vuriwaka Darth Vader, lexi a xi tele hi tlhelo ra munyama ra matimba ku ya fika emakumu, xi twe ku vava ni ku xaniseka ka tibiliyoni ta lava feke emisaveni.
  Naswona hi ku heleriwa hi ntshembo u vitanile eka yena tifibre hinkwato ni vunyingi bya ku kombisiwa loku hlamarisaka ka tlhelo ra munyama ra matimba.
  Lira Velimara u n"wi seketerile emhakeni leyi kutani a andlala voko ro tiya eka hosi ya ntima. Va hlanganisiwe emianakanyweni. Tinsimu ta vona ta bioplasmic ti hlangana hi xihatla, misinya ya milawu ya xisati na ya xinuna yi hlanganile, yi vumba nhlangano wa matimba ya theoplasmic.
  Naswona endzhaku ka sweswo ku humelele ku wa lokukulu ka hypergraviomagical, ku endla ku cinca loku hlamarisaka, loku hi ku kongoma loku hlamarisaka swinene.
  Swikepe swa tinyeleti leswi poneke swa mfumo wa le xibakabakeni na Stelzanat swi sungule ku hlengeletana swi va nchumu wun"we, ku fana ni mabilomu ya mercury. Ti hlanganisiwe hi ku hatlisa, ti tshikileriwa ti va princeps-plasma plasticine, ti endla nchumu wun"we ni lowu nga ni nchumu wun"we.
  Swiphemuphemu a swi rhendzeleka exibakabakeni hinkwaxo, swi hlangana ku fana ni sawdust eka induction coil. Kutani, endhawini ya xikepe xa tinyeleti xa xiyimo xa le henhla xa Mfumo wa Sith, ku buluka ka xibamu xa muchini xa ku vonakala loku fanaka ni ka swifaniso ku landzerile, naswona endzhaku ka sweswo ku humelele wanuna lonkulu.
  Xivumbeko xa yena a xi nga tolovelekanga. Xirho xa miri na milenge swifana na Lyra Velimara - a nga ambalanga nchumu naswona a koka rinoko, kambe nhloko, makatla na mavoko swifunengetiwe hi sudu ya ntima ya nyimpi ya Darth Vader.
  Vuyelo bya kona a ku ri muxaka lowu chavisaka lowu hlanganisiweke: hosi ya mavuthu ya munyama, nhenha leyi humaka eka masocha ya SS Stelzanat Velimara. Ku tlula kwalaho, vukulu bya xigevenga i dyayimeta ya Venus. Xiharhi xo tano xi velekiwile, naswona xi tumbuluxiwile hi ku kombisiwa lokukulu ka masalamusi ya hypergravity.
  Ti lightsaber timbirhi ti hatima emavokweni ya Darth-Lyra: yo tshwuka na ya xivunguvungu. Matlhari lawa hamambirhi a ma voninga naswona a ma hatima swinene ni hi matimba. Hafu ya nhwanyana wa vixen, hafu ya xivumbiwa xa cybernetic yi rhurhele eka Erdogan.
  Ehansi ka milenge yo saseka, leyi nga ambalangiki nchumu, ya nhwanyana, vacuum a yi rhurhumela hi ndlela leyi dlayaka tindleve. A swi vonaka onge xivandzana lexi a xi ri karhi xi macha ntsena exikarhi ka ndhawu ya tibomo, laha swibuluki a swi nga vonaki, kambe leswi swi endle leswaku swi onha swinene.
  Mufumi wa tihanyi wa le Turkey, loyi na yena a a pfimbile hi dyayimeta ya Venus, u fambe a kongoma eka mutirhi-kulobye. Va tshinele ekusuhi, naswona ehansi ka milenge ya un"wana leyi nga ambalangiki nchumu, ya nhwanyana, kasi leyin"wana ehansi ka maphaxani lama tlakukeke, ku pfumala nchumu a ku rhurhumela ku fana ni ku dzindza ka tilo ka miliyoni!
  Darth Vader na Lyra hi bodlhela rin"we, va losa Erdogan hi banga.
  Mufumi wa tihanyi wa Ottoman u rhurhumerile ntsena loko a hlamula:
  - Ku hava tintswalo eka nala!
  Darth Vader u hlamule hi rito leri dzikeke a ku:
  - Ku phindha-phindha ka manana - tinguluve!
  Naswona mabanga ya vona hi ku rhurhumela ka nhova, ku buluka ka tivholkheno ta biliyoni ta Krakatoa ku tsemakanye. Naswona vacuum yi rhurhumela. Ti- quark a ti cina eka swirhendzevutana swa ether.
  Erdogan, hi ku twa onge nyama ya yena, leyi lukiweke hi mintshungu ya yona yo tala ya mimoya yo biha ni leyinene, a yi rhurhumela hikwalaho ka ku biwa, yi rhurhumerile:
  - Wu Shaitan loyi a nga! U tiyile!
  Darth Vader u ye emahlweni ni nhlaselo wakwe kutani a rhurhumela:
  - Naswona a ndzi si tshama ndzi tsana!
  Muxaka wa hosi ya ntima na ximanga xa nyimpi wu hlasele Erdogan. Naswona hambi leswi mukaneti wa yena a nga ri ehansi hi matimba na rivilo, kambe eka vutshila byo biyela, hakunene muungameri wa Turkey a nga swi koti ku pimanisa, na nhenha leyi a yi leteriwe hi tinhenha letinene na vahlaseri va mabanga eka xirimela - Jedi.
  Rito ra Lyra se a ri twakala. Nhwanyana loyi wa tihele na yena a a nga leteriwanga kahle. Tanihi leswi a ku nga ri na vavanuna emfun"weni wa vona, vanhwanyana lava a va velekiwe va ri embelekweni ya khompyuta. Va dyondzisiwe ku dlaya ni ku lwa hambiloko xitumbulukwana xi vumbiwile eka nchumu lowu nga ni swakudya hi ku pfuniwa hi minongonoko ya khompyuta.
  "I yini, n"wana wa muaka-tiko wa le Turkey a nga swi tsakeli ku amukeriwa ka muxaka lowu!"
  Naswona banga ra plasma ra princeps ri tseme mug wa Erdogan lowu dyiweke kahle. Malebvu lama tsemiweke ya mufumi wa tihanyi wa Ottoman ma wele ehansi, ma rhendzeleka eka swirhendzevutana swa ether, kutani ma sungula ku handzuka, ma wa ku fana ni ntlawa hinkwawo wa tibomo to herisa. Naswona ngati yi chuluriwa yi huma exifuveni lexi tsemiweke. Ku tlula kwalaho, eka thonsi rin"wana ni rin"wana, tinjiya ni valoyi lava nga ni swifafa a swi khuluka.
  Mufumi wa tihanyi wa le Turkey u ringetile ku hlamula, kambe Darth Vader hi vutshila swinene u duck ehansi ka banga leri govekeke ra scimitar naswona hi yexe u tlhave nala etlhelo, a tsema leyara hinkwayo ya misiha eka nala. Erdogan u rhurhumerile swinene kutani a hlasela nakambe.
  Darth Vader u parry swing, kutani nenge wa Lyra lowu a wu nga ambalanga nchumu wu ba square ya loyi a a lwa na yena exifuveni.
  Erdogan u rhurhumerile hi ku vava, naswona hi ku rhurhumela ka nhova loku eka kona ku twaka tinotsi to rhurhumela, u rhurhumerile:
  - Sweswi u hetile, wanuna lontsongo!
  Darth Vader u hatlisise nhlaselo wa yena kutani a huwelela loko a ri karhi a hlasela:
  - Kambe makumu a hi makumu! Makumu i masungulo ntsena!
  Nakona u endla ku famba ka yena ka ku sayina, hi ku pfuniwa hi kona Count Duco u hluriwile. Voko leri tsemiweke, kun"we ni banga, ri lenga-lenga hi ku tsutsuma ka vacuum. Nakona na yona yi sungula ku handzuka. A swi fana na loko ti jet, launchers ti pfaleriwile eka ndzhawu yin"we - ti humesa ti supernovae.
  Erdogan, mahlo yakwe ma pfurha hikwalaho ka switlhavi leswi nga tiyiselekiki, u tlhelele endzhaku kutani a tshoveka nhloko yakwe eN"wetini.
  Sathelayiti ya pulanete ya Misava yi onhakile hikwalaho ka ku khumbeka, ku pandzeka lokukulu ku yi funengetile naswona ku sungule ku buluka loku tirhaka ka magma. N"weti wu sungule ku fana ni xikandza lexi biweke swinene. Lyra u tlhele a raha Erdogan ehansi ka matsolo, naswona banga ra Vader leri humaka eka tlhelo leri nga sirheleleka ri n"wi khome makatla, ri tsema xiphemu xo tiya xa nyama na misiha.
  Mufumi wa tihanyi wa Ottoman se a swi ri erivaleni leswaku a a hlambela, banga rakwe ntsena leri a ri pona a ri haha hi rivilo lerikulu, kambe nhloko ya banga ro tshwuka ra hosi ya ntima yi tlhaviwe hi ku kongoma emavokweni ya nala. Kutani ku jika loku nga erivaleni ni xirhendze xin"wana lexi tsemiweke xa Erdogan swi wela ehansi leswaku swi sungula ku buluka hi ku herisiwa ni swibalesa swa masalamusi.
  Mufumi wa tihanyi wa Ottoman u hluvuriwile matlhari, naswona matshalatshala yakwe yo hetelela lama heleriweke hi ntshembo, ku fana ni dragona, i ku pfurha malangavi.
  A swi fana ni loko tibiliyoni ta swibalesa swa malangavi ti biwe hi nkarhi wun"we. Naswona ku buluka ka plasma ku khukhule kwalomu ka fambiselo hinkwaro ra dyambu. Magandlati ya malangavi lama nga ni vuxiyaxiya ma tsutsumele eku rhendzelekeni ka Pluto hi tisekoni ti nga ri tingani. Xisirhelelo xa Darth Vader ni mavoko ya yena swi ponile, kambe swirhendze swa Lyra leswi nga ambalangiki nchumu, swa nhwanyana a swi hisiwa hi ku helela.
  Nhwanyana-jenerala u huwelerile hi ku vava - ndzilo wu hise ngopfu xirhendze, hambi ku ri swirhumbana leswikulu swi pfimbile hi nkarhi wun"we eka milenge na milenge ya xisati leyi hisiweke no va ntima. Swi fike ematsolweni ya mina...
  Kambe Darth Vader, hi ku famba-famba ka xiphurofexinali, hi ku tlula ni ku jika-jika ka miri ni ku famba-famba loku hlanganaka ka mabanga, u mbundzumuxe nhloko leyikulu, leyi nga ni timhondzo ya Presidente wa Ottoman Erdogan.
  Nhloko leyikulu, leyi nga riki yitsongo ku tlula N"weti, ya nhenha leyikulu ni mufumi yi rhendzelekile, naswona milomu yo tiya ya wasi yi hlevetela:
  - Hinkwaswo swi herile!
  Kutani ku ve ni ku buluka, loku pfalaka tindleve, loku onhaka naswona kukulu swinene lerova hinkwaswo leswi humeleleke khale a swi ri ni ntwela-vusiwana tanihi ku fambisana ni bomo ya hayidirojeni leyi kamberiweke exibakabakeni. Swinambyana swa annihilation hyperplasma swi khukhule ndhawu ku suka eka Dyambu, kutani Afla-centauri na Sirius...
  
  
  
  
  MUFANA LOYI A NGA TSAKAKA
  A ku tshama mufana un"we, a ha ri ntsongo, kambe a nga tsakanga swinene. Exikolweni a a xanisiwa no xanisiwa, ekaya vatswari va yena a va tshama va khomekile va n"wi holovela hi ku n"wi holovela hi tigiredi to biha, hambi ku ri ku n"wi ba hi bandi hi ku n"wi tsandza. Naswona un"wana na un"wana a a n"wi khoma ku fana na xiphukuphuku, lexi nga riki na miehleketo, xiphukuphuku - a va n"wi xanisa no n"wi ba.
  Mufana loyi u karhele hi leswi kutani a ehleketa ku suka edorobeni ra yena ro biha a ya ekule ni xikolo lexi a xi vengiwa, kun"wana ni kun"wana laha mahlo yakwe ma langutaka kona.
  Mufana loyi a ha ri ntsongo naswona a a nga ri na vuxiyaxiya. A a ehleketa leswaku i emutini wa ka vona ntsena laha vanhu vo biha vo tano a va tshama kona, naswona ngopfu-ngopfu vana, kasi emadorobeni man"wana un"wana ni un"wana a a ri lonene naswona a a ri ni musa. Naswona a swi nge vi hi ndlela yin"wana, hikuva hi ntsako va phindha-phindha eka bokisi ra TV ra xikwere leswaku tiko ra vona i ra vumunhu, musa, ro saseka no antswa swinene emisaveni. Leswaku etikweni ra yena vana hinkwavo va tsakile kutani va ta tsaka hakunene, naswona vandla na murhangeri wa rona lonkulu swi ta yisa eka vukhomunisi - loko un"wana na un"wana a kuma leswi a swi lavaka.
  Naswona mufana loyi a biweke no xanisiwa hi mbilu hinkwayo a ehleketa leswaku vana va le xikolweni a va ri ni tihanyi naswona va bihile lerova va thoriwile hi CIA na Mossad, lerova a ku ri xihoxo xa va-bourgeoisie lava nga ni khwiri ro nona va le Amerika leswaku a ku ri ni tishelofu leti nga riki na nchumu edorobeni naswona vanhu a va yime hi milayeni yo leha. Leswaku hinkwaswo a swi ri kahle loko a ku nga ri hi va-bourgeoisie na va-saboteur lava tsemakanyaka mindzilakano nivusiku. Leswaku i xihoxo xa vona leswaku timbatata ti bola naswona meno ya vana ya vava. Naswona swi tikomba onge ti injection na tona ti tumbuluxiwile ku xanisa vanhu eUSA.
  Kambe swi nga endleka leswaku vubihi byi fuma emadorobeni hinkwawo ya Tiko ra yena lerikulu ra Manana, leswaku vayimeri vo biha va CIA va kanganyisa ni ku onha vana hinkwavo, va va dyondzisa ku lwa ni ku ba munhu la hembaka.
  Doo, yifanele ku kumeka eka tiko ra kahle swinene na vumunhu emisaveni, doroba leri un"wana na un"wana ari na musa naswona a n"wayitela eka un"wana na un"wana naswona unga tshambuluta voko ra wena hiku hlayiseka kuva u ri rhurhumela handle ko chava leswaku pini leyi fihliweke exikarhi ka tintiho ta wena yita namarhela eka yona xona.
  Mufana loyi a a pfumela swinene eka leswi, leswaku ka ha ri ni miti ya musa ni ku rhula. Nakona yena, hi ku nonoka ku rindza masiku yo sungula, yo kufumela ya ximun"wana, exihundleni eka vatswari va yena u rhurhumerise hinkwaswo efrijini. Naswona a ku nga ri na switirhisiwa swo tala ngopfu etikweni leri nga na vumunhu, leri fuweke, ra musa na ku rhula emisaveni. Ndzi nghenise nkwama na nkwama wa mina wa le ndzhaku hi leswi, ndzi sungule hi ku rhurhumela tibuku ta dyondzo na tibuku to tsalela eka tona hikuva a swi tumbuluxa ku tika loku engetelekeke naswona... Nkarhi na nkarhi, ndzi languta etlhelo hi vugwala, ndzi pfule rivanti ndzi tsutsumela ehandle exitarateni.
  Mufana loyi a a tshama a chava ku huma a ya ejarateni ra yena n"wini. A swi vonaka eka yena leswaku kwalaho hakunene u ta biwa, a lema, a tsongahatiwa, a tshwutela marha kumbe swin"wana swo biha ngopfu. Kambe ka ha ri mixo wa ximun"wana, un"wana na un"wana u ya exikolweni, ku na nkarhi wo rhelela hi hundza eka swigevenga swa le jarateni ivi u ya emahlweni. Ku suka eka kotara leyi, laha a nga hundzuka xihlawuhlawu na xihlekiso, ku ya laha va nga ha n"wi tiviki. Laha a nga mufana wo leha wa timitara ta ntlhanu ntsena wa misisi yo basa loyi a nga ni xihuku xo leha.
  Ha yini vanhu va hlundzuka swonghasi? Xana u va endle yini lerova va n"wi venga swinene? Naswona va na mhaka yini na rivengo, etikweni leri nga na vumunhu, musa, vumunhu na ku lulama swinene ku nga ri emisaveni hinkwayo? Xana u va endle yini? Xana u rhuketela, u rhuketela, u tsongahata, u tshwutele marha kumbe u xenga munhu?
  Xana a nga byelanga vanhu hinkwavo leswaku va fanele va va ni musa, va twelana vusiwana ni ku pfunana? Leswaku ku lwa swi bihile, naswona lava tsaneke va lava ku pfuniwa? Kambe hikwalaho ka leswi a va ha teka un"wana na un"wana tanihi xiphukuphuku, munhu wo tsana, a ri xiphukuphuku... na rito rin"wana ro rharhangana na leri nga twisisekiki - a pacifist?
  Kambe lexi hlamarisaka, xana leswi a hi swona leswi mintsheketo hinkwayo ya vana, tibuku ni thelevhixini a swi swi dyondzisa? Xana vanhu a va fanelanga va va kahle-kahle hi ndlela leyi: va ri va xiyimo xa le henhla, va tala ku tinyikela, va yimelana ku fana ni ntshava. Xana munhu a hi makwavo eka munhu? Xana nhlamuselo ya ntiyiso ya vutomi a hi ku endla leswinene?
  Kutani ha yini, entiyisweni, leswi a swi dyondzisiwa etibukwini, eka tifilimi hambi ku ri eka tidyondzo ta sayense ya tikhompyuta swi kanetiwa? Swi tekiwa swi ri vuphukuphuku, ku hlekisa, ku hlekisa, ku biha!
  Ha yini vana va hina ni tintangha ta yena va ri ni vukarhi ni rivengo lerikulu, va nga swi lavi ku yingisa ripfalo ra vona, va navela madzolonga ni ku lovisiwa? Xana dyondzo ni vugandzeri bya swiendlo leswinene swi ya kwihi hi matimba ya swona ya vumunhu ni ya vumunhu swinene emisaveni? Eka matimba lama pfunaka ni ku sirhelela lava tshikileriweke eswiphen"wini hinkwaswo swa misava. Leswi swi ponisa vantima, Maindiya, na un"wana na un"wana loyi a nga emaxangwini na ku vabya eka ndlala na makhombo ya ntumbuluko.
  Va vitanile mufana loyi... A twa ku chava. Sweswi va ta ku khoma va sungula ku ku xanisa.
  U endle onge a nga swi twi kutani a hatlisisa rivilo.
  Hi ku hlamula, ku rhurhumela ka nhova:
  - Yimisa buruku! Hi ta ku dlaya!
  Ku rhurhumela ka nhova eka rito ra yena ka hlamarisa, rivengo ro tala eka yena? Hikwalaho ka yini? Xana u va endle yini? Naswona va n"wi venga, loyi a a tshamela ku vulavula hi vunene, hi vunghana, hi tintswalo, tanihi leswi a va nga ta venga lava nga tshembekiki, loyi a a ta dlaya mana wa vona.
  Kambe mufana loyi se a a endle xiboho xo suka edorobeni leri, a nga ha yi exikolweni lexi xo rhukaniwa, lexi vengiwaka. Baleka eka xidziva lexi xa tihele kutani u kuma doroba rin"wana, ra musa, leri tengeke, ra xinghana. Phela, swi nga ha endleka leswaku etikweni ra yena leri nga ni vumunhu swinene a ku nga ri na madoroba yo tano.
  Mufana loyi a a chava ngopfu leswaku va ta n"wi khoma, va ri na xivundza naswona va tsanile, va n"wi ba enhan"wini, leswaku a nga ha swi koti ku famba. Kambe ku tlhela ku va ni bazi. U lava ntsena ku tlula u nghena eka yona, kutani xigevenga na xigevenga va ta wela endzhaku.
  Enkarhini lowu mufana loyi u ve na nkateko, naswona hi nkarhi wo hetelela swinene u swi kotile ku tlula a nghena eka xitepisi xo pfala xa bazi. Rivanti ri rhurhumerile voko ra yena ro olova, ra vuhlangi, nkateko wa kona a ri nga ri ngopfu, kutani a swi kota ku khoma nkwama wa le ndzhaku lowu a wu tele hi swakudya.
  Ku famba hi mabazi emasikwini wolawo swa ha durha mali yitsongo, naswona a swi nga vuyerisi edorobeni leritsongo ku tlhela ku hakela mufambisi wa mabazi muholo. Ku tlula kwalaho, vanhu va tshembeka naswona a va na mhaka na ti- kopeck ta mune. Tintangha timbirhi a ti nga swi koti ku khoma mufana loyi kutani ti humesa vukarhi bya tona ehenhla ka xigwitsirisi. Va n"wi raha hi tihanyi, onge hi loko nsimbi hi yona yi nga ni nandzu wa leswaku xiharhi lexi a xi laviwa xi balekile. Kutani mufana a chayela a khongela eka Hosi Xikwembu (loyi, hi ndlela leyi, hilaha va dyondzisiweke hakona, a nga riki kona nikatsongo!), leswaku nyangwa wu pfuleka hi ku hatlisa naswona a ntshunxa voko ra yena.
  Eku heteleleni, ku yima loku landzelaka, voko ra wena ri ntshunxekile naswona u nga tshama ehansi exitulwini u hefemula. Loko mufana loyi a ya ekule ni jarata rakwe leri a ri vengiwa, moya-xiviri wakwe a wu rhulile. Laha va nga swi tiviki, swi hlayisekile.
  Hambileswi kumbexana mufana un"wana, ku hambana ni sweswo, ematshan"weni yakwe, a a ta lorha a ri ekusuhi ni le kaya, a lava nsirhelelo endzeni ka marhangu ya rona lama nga hluriwiki. Kambe xivava xa yindlu minkarhi hinkwayo a xi pfuxa ku chava eka mufana loyi. Hambi ku ri vurhongo bya yena a a lorha milorho yo biha hi tintangha ta yena ta tihele, leti nga riki na ntwela-vusiwana. Mufana loyi u ringete ku famba ehandle katsongo hilaha swi nga kotekaka hakona. Endzhaku ka tidyondzo, ndzi tsutsume hi rivilo hilaha ndzi nga kotaka hakona ndzi ya ekamareni ro cincela eka rona leswaku ndzi ta kota ku fika tintangha ta mina leti nga ni rivengo, ta timbilu ta tihanyi ti nga si huma ti sungula ku ndzi hlekula, kumbe hambi ku ri ku ndzi ba hi ku hatlisa. Mufana loyi u kume nchavelelo eka tibuku ntsena. A ku nga ri na khompyuta, a ku nga ri na Internet, hambi ku ri eka TV - tichannel tinharhu ntsena, laha hi ndlela leyinene a va kombisa maphayona ya kahle swinene, kumbe khwayere yo yimbelela - ndlela leyi swi nga swinene ha yona ku hanya etikweni ra vona leri nga na vumunhu swinene emisaveni. Naswona lexi biheke ngopfu, swiviko leswi borhaka leswi humaka emasin"wini, ni tinyimpi leti tshamaka ti ri karhi ti lwela ntshovelo. Naswona kan"we ntsena hi vhiki, hi Sonto, a wu ta hlalela, hi ku kongoma hi ku ya hi mpimo, filimi yin"wana yo tsakisa ya nkarhi wo leha kumbe nongonoko loko u ri karhi u endzela ntsheketo.
  Naswona mufana loyi a a tsakela ku tilahla etibukwini, a teka eka tona leswi tlakukeke, swa xiyimo xa le henhla na swa xitori.
  Naswona hakanyingi etlilasini, loko a nga karhatiwi ngopfu hi tintangha ta yena leti a ti tshwutela marha hi phayiphi kumbe ku duvula ti rhaba, a tlhela a ehleketa hi misava ya ntsheketo, ya musa. Malunghana ni mhaka ya leswaku loko vukhomunisi byi hetelela byi akiwile, ku ta va ni vumakwerhu bya misava hinkwayo, bya misava hinkwayo.
  Nakona vana lava humaka eka Alpha Centauri, Sirius, Ursa Major, nhlengeleto wa tinyeleti wa Sagittarius, va ta hlangana swin"we. Naswona va n"wayitela hi ku anama, va khomane hi mavoko. Hi xikombiso, vana lava humaka eka ntlawa wa tinyeleti wa Pisces va ni tinhloko leti funengetiweke hi swikalo swa silivhere ni tinsiva ta nsuku leti hatimaka. Naswona eka Sagittarius Constellation kumbexana ti fana na Centaurs.
  Hinkwaswo swi rhulile swinene naswona swi sasekile. Va nyikana tinyiko va tlhela va yimbelela tinsimu. A ku na vulala, a ku na vubihi, a ku na munhu loyi a nga ta veka buti kumbe ximanga lexi feke ehansi ka xitombo xa un"wana.
  Loko ntsena vukhomunisi a byi ta hatla byi ta, naswona a CIA leyi vengiwaka, leyi pfanganiseke misava hinkwayo eka webu ya rivengo ni ku dyondzisa vana va hina va Soviet ku venga vunene, yi lova yi lovisiwa! I Maamerika lama tswaleke milorho yo biha ya nyimpi ku sukela eku heriseni ka Maindiya ku ya fika eAfghanistan. Hi marito ya vona ya xiya-ni-moya va penga vanhu va va sindzisa ku tlakusa mavoko, makwerhu ku lwisana na makwerhu, va hlohlotela rivengo ku suka exibedlhele!
  Bazi ri rhelela hi ku nonoka endleleni. I May ehandle, nimixo - siku ri sungula ntsena. Ina, mufana loyi a nga chavi munyama. Kuhambana na sweswo, loko ku ri munyama ku na nkarhi lowukulu wo rhelela u nga xiyiwi hi tintangha ta khale ivi u nyamalala emunyameni. Hi xixika, loko ku titimela naswona vusiku byi lehe, naswona ngopfu ngopfu eka xirhami lexikulu, unga huma ehandle u langutela hi ku kongoma ku tsutsuma u hundza majaha lawa ya taleke hi vukarhi.
  Hi xixika, swigevenga na swona swi titimela naswona a swi tali ku huma ehandle. Kambe hi nguva yo kufumela, ku xanisiwa ka sungula. Naswona ku ya exitolo ntsena swi hundzuka ku xanisiwa. Nakona mufana loyi a ehleketa ku tumbuluxa muxaka wo karhi wa modyuli ya zero-junction, leswaku loko se u ri exitolo, ivi u tshikilela buti ivi se u va ekaya.
  Kumbexana swikahle leswaku, hambi leswi timpapa to endliwa tinga se tumbuluxiwa, eka fulete ya yena, eka xithezi xale henhla, mufana loyi anga titwa a hlayisekile swinene. Loko wena, u juluka hi ku tsutsuma hi rivilo, eku heteleleni u pfula rivanti u tlula u nghena efuleteni, u titwa onge i nghwazi ya Tiolimpiki leyi tsemakanyeke layini yo hetelela - u le kaya naswona u hlayisekile. Eku heteleleni u nga hefemula ivi u kuma nchavelelo hi ku hlaya buku yin"wana. Nkateko wa kona, va ha ri na layiburari leyi humaka eka kokwa wa vona wa xinuna leyi mudyondzisi a nga yi navelaka.
  Muchayeri u kombise leswaku se va le ku yimeni naswona un"wana ni un"wana u fanele a famba. Mufana loyi u tikume a ri endhawini leyi a nga yi tolovelangiki. Khale a a nga si yima ku fikela emakumu swinene. Naswona nchumu lowuntshwa lowu a wu vonaka wu tsakisa naswona wu hlamarisa. Swi fana na loko u teka goza, naswona wena, ku fana na Eli ku suka eka Wizard of the Emerald City, u ta tikuma u ri etikweni ra ntsheketo na ntsako.
  
  NYIMPI YA KU HLULA
  Hi Hukuri 13, 1945. Doroba ra Berlin, muako wa Imperial Chancellery.
  Holobye wa Matiko ya le Handle Ribbentrop a a ha ku vuya eka minkanerisano ni vurhumiwa bya Soviet lebyi a byi rhangela hi nala la dumeke la nga ni njhekanjhekisano wa Jarimani, Molotov. Ku nga khathariseki mhaka ya leswaku hi nkarhi wa tinyimpi to hetelela, mavuthu ya mune ya mathangi ya Soviet ma lovisiwile hi ku helela. Naswona hi April 1, mphakelo wa mpfuno wa le Vupela-dyambu ehansi ka Lend-Lease wu yimile Stalin u veke swilaveko leswi hundzeletiweke hi vomu;
  Ribbentrop hi gome u byele Rommel a ku:
  - Minkanerisano na vurhumiwa bya Soviet yi fikelele laha ku nga riki na nchumu. Nhlawulo wa compromise zero - ku tlhelela eka mindzilakano ya June 1941 - a yi nga fanelangi Stalin. Swilaveko swa Koba - xifundzha xa Klaipeda, East Prussia na hinkwaswo swa Poland endzeni ka mindzilakano ya 1939. Nakambe yi veka xikombelo xa misava ya Slovenia, xiphemu xa Hungary ni tindhawu ta oyili ta le Romania. U vula leswaku timiliyoni ta masocha ya Soviet a ma fanga leswaku ma ta fika laha hinkwaswo swi sunguleke kona. Ku engetela kwalaho, Joseph u lava ku rihisela eka hina, ku ntshunxiwa ka masocha hinkwawo na vaaki... Naswona u tshembisa ku ntshunxa ya hina ntsena ku kuma nkutsulo! Endzhaku ka sweswo, Stalin u tlhela a lava ku kuma ku xaviwa ka ndhawu leyi humaka eFinland.
  Field Marshal Fuehrer Rommel u vule hi ku vilela:
  - Endzhaku ka ku hluriwa ka mfumo hi June 1944, hi boheke ku ya emahlweni na ku tlhelela endzhaku hi ku nonoka no phikelela eka tlhelo ra le vuxeni. Hambi leswi vanghana, lava hluriweke eNormandy, va fambeke na hina eka ku rhula loku xiximekaka swinene eka vona, kambe... Vuthu ro Tshwuka ri tiyile ngopfu, naswona hi hlayise masocha hilaha swi nga kotekaka hakona, hi tsakela vusirheleri lebyi tirhaka na ku hlasela ko koma. Ina, Marhaxiya ma fike eVistula naswona hambi ku ri hi ku lahlekeriwa lokukulu ma yi tsemakanye, ma nghena eSlovakia, ma lava ku teka Romania... Kambe ku humelela loku hinkwako ku va koxe mali yo tala. Nakambe a hi huma ngati, kambe ndzi swi kotile ku simeka vusirheleri lebyi enerisaka ngopfu kumbe lebyi nga enerisiki naswona ndzi hunguta mpimo wa ku lahlekeriwa ku ya eka kanharhu ku ya eka mune eka hina. Kambe swi tikomba onge Stalin a nga swi twisisi leswaku tiko ra yena na rona ri karhele, naswona matiko lama hlanganeke, leswi ma tshikeke ku pfuna Rhaxiya, ma ta sungula ku titshega hi hina?
  Ribbentrop u hlamurile hi ku n"wayitela loku tsakisaka:
  - Tishaka letikulu ta le matikweni ya le handle se ti hi tshembisa nseketelo, hi ku cincana hi misava leyi hi nga ta yi kuma hi ku hlula USSR! Mfumo wa Labour eBritain wa ha kanakana, kambe swivumbeko swo tala swa phurayivhete swi lunghekele ku hi seketela! Brazil, Spain, Portugal, naswona ngopfu-ngopfu Argentina va hi tshembisa mpfuno. Perron a nga swi siveli hambi ku ri leswaku u ta nghena erivaleni enyimpini hi tlhelo ra hina. Ma-Finland na wona ma hlambanya leswaku ma ta ya emakumu! Le Italy, tindhawu ta Mussolini en"walungwini ti tiyile, kasi edzongeni wa ha lawuriwa hi mavuthu lama seketelaka Vupela-dyambu. Hi lunghekele ku yisa nyimpi emahlweni, Fuhrer wa mina!
  Rommel u lerisile hi ku komisa:
  - Speera eka mina!
  Holobye wa vuhosi wa matlhari ni swibalesa loyi a nga ni vutshila, loyi a tirhaka hi matimba ni loyi a nga ni vuswikoti a a tshame endhawini yakwe leyi faneleke. Speer u swi kotile, hambi leswi akuri na swiphiqo hinkwaswo, ku engetela swinene vuhumelerisi bya matlhari naswona hiku hatlisa swinene u veke eka vuhumelerisi bya xitalo swibamu swa xiyimo xale henhla leswi tifambisaka swa ntlawa wa "e", "LION" na "Panther"-2.
  Mufumi wa tihanyi wa ikhonomi wa Third Reich wa ha ri muntshwa naswona a nga ni matimba swinene u vike:
  - Eka xiyenge xa ku aka mathangi, a hi ku humelela ka xiyimo ntsena, kambe na ku humelela ka nhlayo ku fikeleleriwile. Hi December 1944, ku endliwe mathangi ya 1 960 ni swibamu leswi tifambisaka hi swoxe. Naswona leswi ku nga khathariseki swiphiqo hinkwaswo swa masocha ni ku sunguriwa ka vuhumelerisi bya michini leyinene ngopfu emisaveni! Ngopfu-ngopfu E-25, Lev na Panther-2!
  Sweswi, vuhumelerisi bya mathangi na swibamu leswi tifambisaka i kwalomu ka magidi mambirhi hi n"hweti, laha hi Dzivamisoko mimovha ya sweswinyana: E-10, E-25, Lev, Panther-2 yi endle ku tlula mbirhi-xa-nharhu xa ntlawa wa mathangi !
  Rommel u vutisile hi ku oma:
  -Xana wa tiyiseka leswaku mathangi ya hina ya tlakukile ku tlula ya Soviet?
  Speer, loko a ringeta ku hundzisela ku twisiseka eka thoni ya yena, u te:
  - Vaendli va hina va swifaniso, hambi leswi va nga hlwela, va kotile ku tumbuluxa mimovha leyi nga na layout leyi humelelaka ngopfu kumbe ku tlula, swisirhelelo, matlhari na swihlawulekisi swa ku chayela. E-25 yi humelerile ngopfu-ngopfu. Hiku hlayisiwa ka nhloko ya 100 millimeters eka rational tilt angle ya makume mune wa ti degrees, matlhelo na stern ya 60 millimeters xikan"we na matlhari ya 88-mm gun ya EL 71 caliber, xibamu lexi tifambisaka xina stock ya 80 rounds naswona xitika ntsena 26.6 tithani. Hi njhini ya matimba ya 700 wa tihanci, movha lowu wu hatlisa ku tlula 75 wa tikhilomitara hi awara. Ku engetela kwalano, loko ku tekeriwa enhlokweni vuhlayiselo bya ntiko, matlhelo ya xibamu lexi tifambisaka ya engeteriwa hi swikirini swa 30 mm. Xisweswo, tlhelo ri funengetiwile hi ti rollers na screen, leswivulaka leswaku movha wukota ku tiyisela ku khumbeka kusuka eka ti shells ta T-34-85 kungari ntsena enhan"wini, kambe nale tlhelo. Cannon ya 88-mm hi yoxe yi nghena eka 150 - 148 mm ya swisirhelelo hi angle ya 60 degrees. Loko hi tekela enhlokweni mpimo wa ndzilo na ku pakanisa ka ku duvula, xibamu xa hina xa 88 mm i xibamu xa kahle swinene xo lwisana na mathangi emisaveni! Naswona xisirhelelo xa nhloko xi ku pfumelela ku khoma swibalesa, hambi ku ri ku suka eka IS-2. Ku tlula kwalaho, swibamu leswi nga ni tinhla swa swibamu swa Soviet swi ni vuxiyaxiya swinene eka ricochet. Kambe swisirhelelo swa hina swa semendhe swa xiyimo xa le henhla swi ni ku tiya lokukulu ka le henhla naswona, hi angle leyi twisisekaka ya ku rhetela, swi ricochet hi ku hetiseka!
  Rommel u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Naswona leswi hinkwaswo swi fikeleleriwile hikwalaho ka leswi njhini, transmission na gearbox swi vekiweke swin'we eka yuniti yin'we. Xisweswo, hi hlayise mali eka xigwitsirisi xa khadi naswona hi hungute ku leha ka movha ku ya eka 144 wa tisentimitara. Muchini lowu wu tlakukile ku tlula michini hinkwayo ya le Soviet naswona swa olova ku wu endla. Hambi leswi, hi xikombiso, u nga si swi kota ku tumbuluxa muxaka lowu wa thangi!
  Speer u kanetile hi ku hlundzuka:
  - "Panther"-2 naswona ngopfu ngopfu thangi ra "Lion" ri tekela enhlokweni nhluvukiso wa sweswinyana na ku antswisiwa. Ngopfu ngopfu, "Panther"-2 yi kotile ku hlayisa ntiko kuya eka 47 tons, yi engetela matlhari na mphakelo wa ti shells kuya eka levele ya "Royal Tiger", naswona yiri ehansi nyana eka swisirhelelo. Nakona sweswo i makume mbirhi n"we wa tithani ta ku hambana. Injhini ya 700 horsepower yi nyika rivilo ra 55 wa tikhilomitara egondzweni lerikulu, na 30 wa tikhilomitara hi awara egondzweni. Mimovha leyintshwa se ya endliwa hi njhini ya 900 wa tihanci naswona yi nga hatlisa ku ya eka 70 wa tikhilomitara hi awara. "Lion" leyingana 105-mm cannon ayi na matlhari yo ringana; Naswona hinkwaswo swi na ntiko wa 51 wa tithani, na njhini ya 900 wa tihanci. Mathangi ya hina lamantshwa ma ni swihlawulekisi leswinene swo chayela, leswi vulaka leswaku ma nga tirhisiwa enyimpini leyi hlaselaka!
  Rommel u n"wayitele kutani a tlhela a kombisa vutivi:
  - Naswona eka thangi leri, njhini, transmission na gearbox swi kumeka emahlweni ka miri wa movha, naswona turret yi tlheriseriwa endzhaku. Xivumbeko xa kona na xona a xi ringanisiwile. Kambe hi lava "Nghala" leyi nga na swisirhelelo swo tiya swa le ndzeni ka xikepe!
  Speer u nkhinsamile a ku:
  - Eka thangi ra E-50 hi ta tirhisa nsirhelelo na matlhari ya Mbeva, handle ko tlula makume nkombo wa tithani ta ntiko!
  Rommel u ntshunxe Speer kutani a rhamba Holobye wa Swihaha-mpfhuka wa Reich Saur. Nakambe i mufambisi la nga ni vutshila swinene ni la nga ni vuswikoti.
  Holobye wa Mfumo u vule hi ku languta hi ku hlula:
  -Aviation ya hina yi teke total air supremacy! Naswona xo sungula hi khensa bindzu ra nhenha ra le Jarimani! Swihahampfhuka leswintshwa swa jet, leswi sunguleke entirhweni na Luftwaffe hi 1944, swi endliwa hi vunyingi hi tivholumo leti tshamaka ti ri karhi ti andza. Ti na rivilo lerinene eka mimovha ya Soviet ya 200-350 wa tikhilomitara hi awara naswona ti na matlhari ya matimba ya 30mm cannons na ti rockets! Swihahampfhuka swa nyimpi swa ME-163, Me-262, VA-349 naswona ngopfu ngopfu leswi chipa, swo vevuka, leswi fambafambaka na ku olova ku swi endla HE-162 swi kombisile ku tlakuka ka swona lokukulu eka Laggs na Yaks ya nala. Xihaha-mpfhuka lexi hlotaka hi rivilo lerikulu ni lexi hoxaka tibomo lexi vuriwaka Ar-234 xi ni rivilo lerikulu lerova a ku na xihaha-mpfhuka xa nyimpi ni xin"we xa Soviet lexi nga xi khomaka!
  Hi nkarhi lowu fanaka, lexi nga xa nkoka swinene, hi kotile ku fikelela ku ringana na nala eka vuhumelerisi bya nhlayo ya michini. 150 wa swihahampfhuka swa nyimpi swa ME-262 swa humelerisiwa hi vhiki, matlhari ya matimba swinene naswona ya pona enyimpini, se i 300 naswona nhlayo leyi yi kula swihahampfhuka swa nyimpi swa HE-162, na 120 leswi nga na AR-234 leyi andzaka. Endleleni kuna ti model ta xiyimo xale henhla swinene ME-262 letingana timpapa leti swekiweke, ME-1010 letingana timpapa laha ku swekiwa ku lulamisiwaka, Non-262 leyingana matlhari yo antswa na swihlawulekisi swo haha, naswona xa nkoka swinene Yu-287. Movha wa sweswinyana lowu nga ni timpapa leti sweleke emahlweni wu ta va ni ku pakanisa lokunene ka tibomo.
  Hi ku angarhela, hi kunguhata ku engetela vuhumelerisi bya swihaha-mpfhuka swa jet ku ya eka madzana mambirhi ya swihaha-mpfhuka hi siku, hi tshikilela nala hi ku helela!
  Rommel u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Naswona michini ya hina ya swikwirikiri yi humelerile swinene. Hi xikombiso, ku hundzuka ka Focke-Wulf i TA-152. Naswona TA-400, tanihi xihahampfhuka lexi hoxaka tibomo xa jet lexi nga ni tinjhini ta tsevu, xi kombisa xitshembiso lexikulu!
  Zaur u hefemute hi ku tinyungubyisa:
  - TA-400 yi nga hoxa tibomo eka tifektri ta Soviet leti nga ehandle ka Urals, yi fikelela rivilo leri fikaka eka 800 wa tikhilomitara naswona yi rhwala tibomo to tlula 10 wa tithani! Ku fana ni xihaha-mpfhuka lexi nga riki na ncila xa XO-18, lexi nga ni mpfhuka wo haha wa 16 wa magidi ya tikhilomitara! Na jet TA-183 na mimovha yin"wana! Hi ta lawula moya!
  Field Marshal Fuhrer u ntshunxe Saur. Sweswi a ndzi fanele ndzi vulavula na Schmeisser.
  Xibamu xa muchini xa le Jarimani
  StG 44 (Xijarimani: Sturmgewehr 44 - assault rifle 1944) i xibamu xo hlasela xa Jarimani lexi endliweke hi nkarhi wa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Ku endliwe swiphemu swa kwalomu ka 850 wa magidi. Exikarhi ka michini ya muxaka wa manguva lawa ya otomatiki, a ku ri yona yo sungula ku endliwa hi vunyingi.
  Yihambana na swibamu swale hansi (PPSh, na swin"wana) swa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava eka ndzhawu ya yona yo leha swinene yo duvula leyi kongomisiweke, ngopfu ngopfu hikokwalaho ka kutirhisiwa ka leswi vuriwaka swale xikarhi, leswingana matimba swinene, naswona swina ballistics yo antswa kutlula ti pistol cartridges leti tirhisiwaka eka swibamu swale hansi .
  Automation StG 44 i muxaka wa gas vent leyingana ku susiwa ka ti gasi ta powder hiku tirhisa khumbi eka rirhangu ra barrel. Bore ya barrel yi lotleriwa hiku rhetela bolt eka vertical plane. Misalignment yihumelela hiku tirhisana ka ti inclined planes eka bolt na bolt frame. Gas chamber - handle ka ku koteka ka vulawuri. Pulagi ya kamara ra gasi leyi nga ni nhonga yo pfuneta yi pfuriwa hi drift yo hlawuleka ntsena loko ku basisiwa muchini. Ku hoxa tibomo ta swibamu, a swi laveka ku tirhisa tikhathirijhi to hlawuleka leti nga ni 1,5 g (eka tibomo leti hambanisaka) kumbe 1,9 g (eka tibomo leti hlengeletiweke leti tlhavaka swisirhelelo) powder charge. Ndzilo wa ntolovelo wa gunpowder eka 7.92x33 Kurz cartridge i 1.57 g Piston ya gasi leyingana nhonga yihlanganisiwa na nsinya wa bolt.
  Schmeisser u tlhele a kombisa ntshembo wa leswaku xibamu lexintshwa xa muchini - St 54 - xi ta tshembheka swinene no antswa, hi ku pakanisa ka le henhla ka ndzilo.
  Von Braun u tlhele a kombisa ntshembo wa xiviri - swibuluki swa A-10 na A-11 swi tshembisile ku haha eka mpfhuka wo fika eka 1000 wa tikhilomitara naswona swi ba hi ku pakanisa lokukulu, swi kongomisiwa hi xiya-ni-moya.
  Swilo swi bihe ngopfu hi bomo ya athomo kukondza ku rhumeriwa xitirhisiwa xa nyutliya. Kambe endzhaku ka malembe ma nga ri mangani va tlhele va tshembisa leswaku Hosi ya Xisati ya Tibomo yi ta ya eku endliweni!
  Kambe xa nkoka swinene, Maamerika ni Manghezi ma tshembise ku pfuna Third Reich ni tisathelayiti ta yona eku lwisaneni ni vukhomunisi bya misava hinkwayo!
  Field Marshal Fuehrer Rommel u endle xiboho xa:
  - Byela Stalin leswaku hi tlhela hi sungula nyimpi hi ku helela, kutani ku lovisiwa loku heleleke ni loku heleleke ka vukhomunisi!
  April 13, 1945 a ku ri siku ra ku ala lokukulu!
  Nyimpi ya le Jarimani yi hlasele ngopfu eHungary leswaku yi papalata ku tsemakanya Vistula leyi khulukaka hi ku helela. Nhlaselo wu sungule hi siku ra vu-20 ra April, loko ku avana ka Manazi ku hetiwile.
  Majarimani ma swi kotile ku tshovela layini yo sungula ya vusirheleri kwalomu ka hi ku hatlisa. Hi ku hiseka va tirhise tindlela to hlasela nivusiku leswaku Marhaxiya ma nga tirhisi swibamu swa wona swo tala. I ntiyiso leswaku nivusiku ndzilo a wu tirhi ngopfu naswona Manazi ma ni switirhisiwa swo vona nivusiku.
  Hi ku hatlisa swinene layini ya vumbirhi ya vusirheleri yi tshovekile, naswona ku vumbiwe swibya swimbirhi. Kambe hi xileriso xa yindlu-nkulu, vuhlayiselo lebyikulu byi nghene enyimpini. Hambileswi a swi nga koteki ku hlula Manazi, nhlaselo wa Mainstein wu yimisiwile.
  Endzhaku ka n"hweti ya nyimpi yo nonon"hwa, Majarimani ma swi kotile ntsena ku tlhela ma teka xiphemu xa Slovakia, ma ya emahlweni ku nga hundzi 70-80 wa tikhilomitara.
  Nhlaselo wa Fritz eEast Prussia a wu humelelanga ngopfu. Va tshove ntsena layini yo sungula ya vusirheleri naswona va langutane ni vusirheleri byo enta. Ku kumeka leswaku Vuthu ro Tshwuka ri tiva ku cela endzeni ni ku tisirhelela. Naswona swi vanga ku onhaka lokukulu.
  Le Romania ntsena laha Kisselring a koteke ku humelela lokukulu. Masocha ya Vufasisi ma endle swibya swinharhu naswona ma teke kwalomu ka tiko hinkwaro ra Moldova na Bukovina. Kambe hambi kuri kwalaho ava pfumeleriwanga ku tshoveka kuya e Odessa, va yima e Bug - xisirhelelo xa mati xa ntumbuluko! Kambe Majarimani a ma ha swi kota ku teka misava yo tala swinene. Ku katsa ni le ribuweni ra Lwandle ra Ntima, ni le xifundzheni xa le Ukraine xa Chernivtsi. Xisweswo, ku rhurhela layini ya le mahlweni ekule ni tindhawu ta oyili ta le Romania. Kambe yoleyo a ku ri mpimo wa ku humelela ka vona ka April na May.
  Vuthu ro Tshwuka a ri tiyile eku sirheleleni naswona bindzu a ri humesa switirhisiwa swo tala swa masocha. Ngopfu-ngopfu swihaha-mpfhuka swa nyimpi swa Yak-9 ni mathangi ya T-34-85.
  Hi ximumu, Rommel u tikume ari eka xiyimo xo tika - vatirhi va Germany se ava hela, naswona nhlaselo lowu wu endle leswaku a lahlekeriwa swinene. A swi nga pfuni nchumu ku hlayela ku phindha-phindha ka 1941. Masocha ya Soviet ma nonon"hwile enyimpini, tindhuna-nkulu ti kume ntokoto hi ku durha swinene naswona ku akiwe vusirheleri lebyi tsindziyeleke ni lebyi dzikeke.
  Kutani, a swi laveka ku hakela ku rhurhela evuxeni.
  Exikarhi, masocha ya Soviet a ma ha khome tinhloko ta mabuloho yo tsemakanya Vistula. Stalin a a nga lavi ku tlhelela endzhaku.
  Rommel u endle xiboho: ku sungula nhlaselo wa xihaha-mpfhuka eka USSR. Tanihi leswi ku buluka ka tibomo ku nga ntirho lowu durhaka, ku lahlekeriwa ka vanhu hi nkarhi wa nhlaselo wo tano i kutsongo swinene! Ku tlula kwalaho, USA na Britain na tikoloni ta yona na ti dominions tisungule ku nyika mpfuneto lowu tirhaka swinene hi matlhari, switirhisiwa hambi kuri vatirhi vo tirhandzela.
  Ku hlasela ka moya hi swihahampfhuka swa jet na matshalatshala ya vukheta yo tshoveka hi mavuthu lamakulu ya mathangi.
  Kambe Stalin a a nga lavi ku tshama a nga endli nchumu a rindzela ku hluriwa! Hi June 22, masocha yakwe ma sungule ku hlasela hi tlhelo ra Slovakia. Hi ku hlamula, Maamerika ma xavisele Gidi ra swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa B-29 eJarimani hi xikweleti.
  Majarimani a ma lawula emoyeni naswona a ma ha swi kota ku hlongola, hi ku tirhisa vukulu bya wona bya xiyimo xa le henhla eka mathangi ni swibamu leswi tifambisaka, minhlaselo ya Vuthu ro Tshwuka. Eku heleni ka July, Ntlawa wa Vuthu ra le Jarimani ra le Dzongeni wu ye emahlweni wu hlasela, wu ringeta ku endla xigwitsirisi xin"wana. Masocha ya Soviet ma swi kotile ku yimisa nhlaselo wa Jarimani. Manazi ma ye emahlweni kwalomu ka makume nharhu wa tikhilomitara naswona, hi ku papalata ku lahlekeriwa lokukulu, ma yimile. Hi August, Vuthu ro Tshwuka na rona ri ye emahlweni ePrussia Vuxa.
  Hi ximumu, layini ya le mahlweni a yi cincanga nikatsongo.
  Hi nkarhi wolowo, tiko ra United States ri hoxe tibomo timbirhi ta athomo eJapani. Hirohito u tivise ku tinyiketa hi August 16th. Amerika ri ntshunxe mavoko ya rona naswona ri engetele mphakelo wa thekinoloji, switirhisiwa swo ka swi nga tirhisiwanga na switirhisiwa eka Third Reich.
  Ntshikilelo lowu humaka eka swihaha-mpfhuka swa le Jarimani a wu ya wu andza. Manazi a ma ri ni ntshembo wa leswaku ma ta hoxa tibomo eUSSR. Ximun"wana xi hundze hi ku cincana hi swibakele naswona ku ringete ku hlasela hi matlhelo hamambirhi. Matlhelo hamambirhi ma ringete ku papalata ku lahlekeriwa loku nga lavekiki.
  Kambe hi ku angarhela, ku tlakuka ka Luftwaffe emoyeni ku ve erivaleni. Hi 1945, Third Reich ni tisathelayiti ta yona ti humese swihaha-mpfhuka swo tlula makume-nhungu wa magidi, leswi vunyingi bya swona a swi ri swihaha-mpfhuka swa jet, naswona swi amukele magidi man"wana ya makume-nharhu eka matiko lama hlanganeke. USSR yi humese timovha ta magidi ya makume mune ntlhanu ntsena. Ku tlula kwalaho, va le hansi ka nala hi rivilo, matlhari na swisirhelelo.
  Lembe ra 1946 ri tlhele ri sungula hi ku ringeta ku hlasela lokukulu hi Vuthu ro Tshwuka. Kambe Majarimani ma lahlele nhluvuko wa wona lowunene ngopfu, ku nga thangi ra tiphiramidi ra E-50, enyimpini naswona ma swi kotile ku hlula mavuthu ya Soviet, ma ma tlherisela ePoland ni le Slovenia. Kambe ku wa ka gamboko ni vunhenha lebyikulu bya masocha ya Soviet swi yimise mintshungu ya vufasisi eNeman ni le ndzhakunyana ka Grodno! Hi nseketelo wa valandzeri va Bandera, va ka Kraut va nghene eLviv. Hambiswiritano, nhlaselo lowukulu, kumbe ku vula ntiyiso ku tsandzeka ka wona, wu endle leswaku USSR yi lahlekeriwa hi tinhloko ta yona ta mabuloho eYuropa Vuxa, naswona sweswi nyimpi yi tlhele yi rhurhela hi ku helela ensin"wini ya Mfumo wa Bolshevik wa Rhaxiya!
  Hi May, masocha ya Rommel ma ringete ku aka eka ku humelela ka wona, kambe endzhaku ka tin"hweti to hlayanyana ta nyimpi, ma fike ntsena eka layini, Baranovichi, eVilno, ivi ma tshinela eRiga. Manazi ya humelerile nyana e Dzongeni - ya teke Vinnitsa na Zhitomir - ya tshinelela Kyiv! Naswona Odessa yi tikume yi tsemiwile ni masocha ya Soviet.
  Hambiswiritano, Majarimani yatlhele ya lahlekeriwa swinene - vantshwa kusukela eka malembe ya khume mune na vakokwa kusukela eka malembe ya makume tsevu ntlhanu va tsarisiwile eka vusocha. Ku tumbuluxiwile hambi ku ri swiyenge swo hlayanyana swa vavasati, swin"we ni mavuthu lama hambaneke ya vahlaseri ni va swihaha-mpfhuka laha rimbewu leri nga ni vululami a ri lwa kona!
  Hi ku wa, Majarimani ma tisirhelele naswona ma kambisisiwe hi vuthu ra Soviet. Hi xixika, na kona, tinyimpi a ti pfurha. A swi nga koteki ku tshova Majarimani, lama hlayiseke vukulukumba lebyikulu bya moya. Madoroba ya Soviet lama rhendzeriweke ya Riga na Odessa ma wile, kambe va ka Fritz a va swi kotanga ku hluvukisa nhlaselo wa vona ku ya emahlweni.
  Hi 1947, thangi ra Soviet T-54 ri sungule ku nghenela vuhumelerisi byo tala, leri a ri fanele ri phikizana ni xihaha-mpfhuka lexikulu xa le Jarimani, xa E-50 lexi nga ni tiphiramidi. I ntiyiso leswaku movha wa Soviet a wa ha ri ehansi ka wa le Jarimani hi matlhari ni matlhari, kambe a wu chipa naswona a wu vevuka. Vuhumelerisi byo tala byi sungule hi July.
  Eka swihaha-mpfhuka, swilo a swi bihe ngopfu, kambe hi December 30, 1947, xihaha-mpfhuka xo sungula xa nyimpi xa Soviet lexi landzelelanaka, lexi vuriwaka MIG-15, xi hetelele xi haha.
  Leswi swi vula leswaku vulawuri bya vufasisi lebyi nga emoyeni byi ta hela.
  Vuhumelerisi byo tala byi sungule hi May 1948. Movha hi woxe a wu ri ehansi nyana ntsena hi rivilo na matlhari ku tlula ME-362. I ntiyiso leswaku Majarimani a ma ha ri ni masungulo lamanene eka vuhumelerisi lebyi tirhaka kahle ni ntokoto wa nyimpi wa ti- ace. Kambe swi ve erivaleni leswaku emoyeni USSR a yi ri kusuhi ni ku fikelela ku ringana.
  Hi ximun"wana xa 1948, ku sungule minkanerisano leyintshwa.
  Jarimani a ri nga ha ri na vaaki, kambe USSR na yona a yi khuluka ngati. Ku engetela kwalaho, vativi va fizikisi va le Jarimani va swi kotile ku rhangela va Soviet, naswona Third Reich se a yi ringete bomo ya nyutliya hi laha ku humelelaka.
  Rommel u ringanyete ndlela yo ringanela - Majarimani avata kuma hinkwaswo leswi se ava swi hlula. Ku suka eRiga ku ya eOdessa.
  Stalin u hlamule hi ku pfumela eka ndlela ya zero. Na hina a hi ka wena, hambi ku ri wena hikwalaho ka hina!
  Minkanerisano nakambe yi fikelele xiyimo lexi heleleke.
  Koba u hlangane hi ku landzelelana na mutivi un"wana na un"wana wa nkoka kumbe ku tlula wa nkoka wa tiindasitiri, muendli wa swifaniso na mutivi wa masocha.
  Endzhaku ka sweswo, u hlaye nkulumo erivaleni: leyi eka yona a tivise leswaku u ta lwa nyimpi yo lwisana ni vufasisi ku ya fika emakumu lama hlulaka!
  Siku ra November 7, 1948. Ri ve siku ra ku cinca lokukulu ni xiboho!
  Xiphemu xa le henhla
  1954 December 21... New York... Mijeko yo tshwuka yi hayekiwe hi xitalo eka xihondzo xo leha swinene eUnited States.
  Stalin, loyi xifaniso xa yena xi kombisiwaka eka swikirini leswikulu ni le ka tibodo hinkwato ta switiviso swa riphabliki ra vanhu ra le Amerika, u tshukatshukisa mavoko hi ku n"wayitela eka masocha ya Soviet lama hundzaka hi le Lenin Avenue!
  Misava hinkwayo yi tlangela malembe ya makume nkombo ntlhanu ya Comrade Stalin - mufumi wo sungula wa pulanete ya Misava!
  
  KU VA KA LUCIFER
  Hambi leswi a swi nga n"wi oloveli, kambe a ha ri ntsongo naswona a nga si nonoka hi moya, nhenha Palpatine u swi kotile ku tlula xisirhelelo.
  Caroline a a fanele a dlayiwile hi voko ra yena na lightsaber. Kambe leswaku va tumbeta tindlela ta vona, ku byariwe xibalesa lexitsongo xa nyutliya exigodlhweni hi xoxe.
  Darth Sidious se a a ri na vutshila byo tirhisa lightsaber, naswona loko a ri endleleni yo ya eka hosi ya xisati u tseme murindzi wa yena wa munhu hi xiyexe. Kutani, u n"wi lerisile ku khinsama ehansi a hluvula tintangu ta yena to durha - leswaku a ta fa, tani hi leswi a swi tolovelekile, eka xikalo a nga ambalanga nchumu.
  Carolina u hundzuke a ri tano. Palpatine u paluxe xikandza xa yena xa ntiyiso eka yena kutani munhu wa august u pfurhile hi mihloti. Endzhaku ka sweswo Dart u tirhise rihati ra matimba ro sungula evuton"wini bya yena... Naswona loko hosi ya xisati leyi hisiweke yi miyerile, Sith Lord leyi nga riki na tintswalo yi veke tlhari ra nyutliya eka detonator kutani yi huma exigodlhweni.
  Vaaki va misava ya le hansi ka mati va hehliwe hi ku onha swilo, hi yona mhaka leyi ku pfukeke nyimpi ya tihanyi exikarhi ka misava leyimbirhi ya pulanete. Ku nga khathariseki thekinoloji ya vona leyi tlakukeke, mphikizano wa le hansi ka mati wu swi kotile ku pona. Ku engetela kwalaho, vayimeri va Senate ya Riphabliki va nghenelerile, lava a va nga swi koti ku pfumelela ku dlayeteriwa ka rixaka.
  Palpatine u tikumele ti laurels ta muendli wa ku rhula naswona sweswi u fikelele xiyimo xa galactic, kufikela sweswi ntsena eka xiave xa mupfuni wo ringanela eka senator kusuka e Naboo, kambe hiku hatlisa swinene u kumile ndhuma.
  Mudyondzisi wakwe Plagaust u amukele ku tlakuka ka xichudeni lexi, kambe yena hi byakwe u sungule ku nghenela dyondzo ya sayense ya va- magochlorian. A a lava ku kuma vutomi lebyi nga fiki hi yexe ni ku dyondza ndlela yo pfuxa vafi. Ku engetela kwalaho, Plagaust, ku nga khathariseki ku pfumala tintswalo ka yena ehandle, a a namarhela kahle eka van"wana va maxaka ya yena naswona a a lorha hi ku pfuxiwa ka vona hi ku hatlisa.
  N"wana wa nhwanyana wa Palpatine u kule a va hosi ya xisati. Naswona hi ku hatlisa u ve ni vana va yena n"wini. Nuna loyi anga hundzuki hosi ximfumo, kambe ari munghana wa vukati wa le nawini hiku hetiseka, naswona ari khale ka phorisa - Jedi, hambi leswi angari wa xiyimo xale henhla xa vutshila. Hi ximfumo, u amukele xithopo xa prince na junior co-ruler - ehansi ka vurhangeri bya hosi ya xisati.
  Kambe Palpatine a nga n"wi tsakeli n"wana wa yena wa mufana loyi a nga riki wa ximfumo: a a ri ni musa ngopfu, a ri wa xiyimo xa le henhla, a sasekile swinene hi xivumbeko naswona a languteka a ri ntsongo swinene ku tlula malembe yakwe.
  Naswona n"wana wa nhwanyana wa mufumi wa muntima u kule a va ni musa lowukulu ni ntwela-vusiwana. U fana swinene hi vumunhu na tata wa yena - loyi kumbexana a lorha ku va munhu wo biha swinene eka vuako hinkwabyo.
  Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, Plagaust a a nga ha boheki ku kucetela xichudeni xakwe. Palpatine u endle xiboho hi yexe - ku herisa n"wana wa yena wa nhwanyana na nuna wa yena.
  Kambe kahle-kahle hi ndlela leyi nga ta ka u nga ti paluxi. Naswona leswi a swi olovi, tanihi leswi vuhlayiseki bya xigodlho byi tiyisiwile swinene endzhaku ka mpfilumpfilu hinkwawo ni ku onhiwa ka swilo.
  Palpatine u endle xiboho xo hlela mhangu eka xikepe xa tinyeleti. U swi kotile, hiku tirhisa nkucetelo wa yena, ku fikelela ku baleka ka ndyangu wa vuhosi kuya e Corusan - pulanete ya metropolis xikan"we na ntsindza wa riphabliki. Ku vonaka ku ri xirhambo xa holideyi leyikulu - gidi ra malembe ya ku vumbiwa lokukulu.
  U dyondze kahle tidyondzo ta mudyondzisi wakwe Plagueis;
  Mudyondzisi u tshembise xichudeni leswaku hambileswi ndzetelo wa xona a wu ta va wa nkoka, va ta ntshunxeka eka Nawu wa Vambirhi. Ku tshoveka ka xirhendzevutana xo biha lexi vekiweke hi Darth Bane, a va nga ta tumbetana nchumu, a va nga ta va na mavondzo kumbe ku nga tshembani eka vuxaka bya vona, xisweswo va tirhela Xiphemu xa Munyama swin"we. Sidious u dyondze na va ka Muun ku ringana makume ya malembe, hi nkarhi wolowo Plagaust u dyondzise xichudeni xa yena hinkwaswo leswi a swi tiva leswaku matimba hinkwawo lawa Plagaust a ma kumeke ma nga lahleki. Tidyondzo ta Plagaust ti sindzise Palpatine ku langutana ni ku chava ka yena, ti n"wi tekela ntsako hinkwawo naswona ti n"wi tekele hinkwaswo leswi a a swi teka swi ri swa nkoka. Hosi ya Munyama yi dyondzisile Sidious leswaku mintlhaveko yo fana na mavondzo na rivengo, hambi leswi a swi laveka ku va na vutshila eka Xiphemu xa Munyama, a ku ri tindlela ntsena to tshika miehleketo leyi tolovelekeke ya mahanyelo hi xikongomelo xa pakani leyikulu. Plagaust u tlhele a nyikela nkulumo eka xichudeni xa yena hi tindlela to teka matimba hi xikongomelo xo hetelela xo lawula Galaxy.
  Kambe ndlela leyi humelelaka swinene yo dyondza a ku ri ku hundza swihinga swa xiviri ni cinema leyi nga ni swiyenge swo tala.
  Loko ari karhi a pfuneta Palpatine ku tlakuka hi swiyenge, Master u nyikile Thaler Sidious mfikelelo eka Sith holocron ya yena, xikan"we na van"wana votala. U dyondzisile Palpatine ndlela yo lwa hi ti lightsabers, ndlela yo tirhisa Force lightning, naswona u n"wi sindzisile ku tswonga mixaka hinkwayo ya vutivi mayelana na matlhari yo hambana hambana na tithekiniki ta Dark Side, kambe ku va nyika ntsena nkoka lowu a wu laveka ku fikelela pakani ya ntiyiso ya Xileriso xa Xileriso. Hi nkarhi lowu fanaka, Plagaust, ehansi ka xisirhelelo xa Grand Damascus, u endle hinkwaswo leswi lavekaka leswaku ku nga vi na munhu loyi a nga ta n"wi sola leswaku u ni vuxaka na Palpatine.
  Kutani laha ku humelele nchumu wo olova - xikepe xa le xibakabakeni xi khomiwile hi nambu wa asteroid. Ku tlula kwalaho, se loko xikepe xa tinyeleti xi vuya, loko vachayeri vo tala va swihaha-mpfhuka va nwa swakunwa swo tika.
  Naswona Palpatine a nga ehleketeleriwanga ntsena, kambe u nyikiwile hambi ku ri xileriso xa ku kombisa ku vilela na ku n"wi sivela ku famba endleleni leyi nga na khombo. Kambe ku ni tindlela to tano ta swivangelo lerova hakunene munhu u ta endla leswi hambaneke swinene. Naswona ku hlohlotela ku tirhile, naswona swichayachayana swi onhakile nyana.
  Vadyandzhaka na vanghana va vukati va file, i n"wana wa Princess Padmé Amidala ntsena, ntukulu wa Palpatine, loyi a ponile. U kume ndzhaka ya vuhosi eka Naboo.
  Naswona Darth Sidious u engetele eka nxaxamelo wa vugevenga bya yena. Hambiswiritano, a hi hinkwaswo leswi amukeriweke hi Plagaust.
  "U na Force, apprentice, na talenta yo rhangela. Xa nkoka swinene, u na torha ra ngati ra serial killer, hambi leswi hi faneleke ku khoma sweswo hi reserve - handle ka loko madzolonga ya tirhela xikongomelo xo karhi xo hlawuleka. A hi va butchers, Sidious, ku fana na." van'wana va va Sith va nkarhi lowu hundzeke. Hi hina vampfampfarhuti va swifaniso swa nkarhi lowu taka."
  "Xana ku leha ku fikela kwihi?"
  "Eka khume ra malembe - naswona ku nga ri siku ro hatlisa."
  Kambe ku lehisa mbilu eku tikhomeni a ku nga lavi ku tikombisa. Hambileswi minkarhi yin"wana Witt hi byakwe a a tivutisa leswaku ha yini hi xitshuketa a ve ni tihanyi swonghasi. Xana u velekiwe a ri ni tihanyi to tano? Ku tlula kwalaho, eka xirhendzevutana xa xinghana, Palpatine u nyike langutelo ra munhu wa musa swinene.
  Darth Sidious u tlhele a nghenisa dyondzo leyintshwa: Sith wa ntiyiso u fanele a tumbeta miehleketo ya yena hi vutshila lerova hambi ku ri mudyondzisi a nga twisisi vuxisi! Hambi loko a tivula Plagaust wo tlhariha!
  Loko Palpatine a ha sungula ku nghena eka tipolitiki ta galactic, mutsundzuxi wa yena u fikelele ku humelela lokuntshwa eka ndzavisiso wa yena. Ku navela ka xigevenga xa Yinchorri, loku nyikeriweke eDamaska hi vurhumiwa bya rixaka rin"we, ri tshovekile ehansi ka nkucetelo wa Vuthu, hambi leswi ku lwisana ka ntumbuluko ka le ndzeni ka swihadyana leswi hahaka. Plagaust u tlhele a endla swikambelo swo tala eka swikombiso swin"wana, a kambela vuswikoti bya yena n"wini. Eka Nhlangano lowu landzelaka eCache, Plagaust u hlamusele Sidious swiletelo leswi Sith a faneleke ku tirha hi ku ya hi swona, u vulavule hi ku herisa ka yena Kerred Santa khale swinene naswona u lerisile Sidious ku lerisa ku dlayiwa ka Senator Vidar Kim leswaku Palpatine a ta teka ndhawu ya yena . Plagueis hi yexe u endzele pulanete ya Kamino, laha a burisaneke ni rixaka ra kwalaho ra vaendli va ti- clone leswaku a ta vumba vuthu ra Yinchorri la yingisaka. Endzhakunyana, Damascus ni lava a va ri ehansi ka yena va suke va ya eSerenno, laha Plagueis hi yexe a vulavuleke ni Jedi leyi a yi ri kona kwalaho. Kutani u kume leswaku Jedi Qui-Gon Jinn a yi nga swi tsakeli mabindzu, naswona khale ka mudyondzisi wakwe Dooku u teke xiyimo xa Riphabliki xi nga tshamisekanga. Plagaust hi vutshila u byarile mbewu ya ku kanakana embilwini ya Master Sifo-Dyas, a n"wi khorwisa hi vukheta leswaku Riphabliki ri lava vuthu.
  Hakunene, i mani loyi a a ta ya a endla muchini wo durha wa masocha handle ka nyimpi? Naswona Ma-Sith a ma lava ku lawula kahle hi ndlela ya madzolonga, hikuva ndlela yin"wana ni yin"wana a yi lwisana ni tidyondzo ta vona.
  Eka nkarhi wa tipolitiki wa ku amukeriwa ka misava yo tlula khume-mbirhi ya Trade Federation eka Riphabliki, Plagueiste na Sidious va hlanganile nakambe ehansi ka xifunengeto xa Damascus na Palpatine. Endzhaku ka pulani leyi lunghiseleriweke ka ha ri emahlweni, Palpatine u nyikele nkulumo yo hlamarisa leyi vangeke ku huwelela ni mpfilumpfilu eka Senate. Plagaust u tsakile, tani hileswi tipulanete ta Trade Federation ti veke xiphemu xa Riphabliki naswona enkarhini lowu taka ma Sith ma nga humesa nyimpi ya galactic hi mavoko ya wona. Kambe Plagueis a switiva leswaku Senator Pax Tim loyi ari na xikhomela u endle xikungu na valala van"wana va Damascus - xivumbeko xa vuhlayiseki xa Sante - naswona sweswi ata teka magoza yo gingiriteka swinene ku susa Damascus. Hikwalaho, Plagueis hi vomu u hlanganise Palpatine na Tim eka nongonoko wa tipolitiki naswona u tirhise xichudeni lexi tanihi bait, loko a ri karhi a xi kambela hi nkarhi lowu fanaka. Hambi leswi swiendlo swa Sidious a humeleleke, Tim u swi kotile ku hlula ma-Sith hamambirhi hi ku lerisa Plaguest eka vadlayi va le Maladian. Loko loyi wo hetelela a ri karhi a hlengeleta mavuthu yakwe hinkwawo leswaku a yimisa ku tekeriwa vanhu ni ku kuma Tim, a a nga swi tivi leswaku ku kunguhatiwe nhlaselo wa vumbirhi eka yena.
  Nakona Darth Sidious u swi twile leswi, kambe se a ehleketa ku susa vuleteri bya mutsundzuxi wa yena.
  Hi nkarhi wa nkhuvo wa ku nghenisiwa ka Larsh Hill eka Order of the Bowed Circle, lowu a wu khomeriwe ekamareni ro wisela eka rona ra order eCoruscant, Darth Plagueist u hetelele a dlayiwa hi masocha lama hakeriwaka. Mupfuni wa Palpatine, Pestage, u tihlanganise na vanhu va le Maladi naswona, loko a kume rungula leri lavekaka, u hatle a tivisa Palpatine. Havumbirhi bya vona va fikile laha ku ringeteke ku dlaya kona kutani va kuma ntsena Plagueis loyi a vavisekeke naswona a nga hefemuli hi ku nonoka a ha hanya, loyi a a phutsele xilondza eka Force; va ka Muun lavan"wana hinkwavo lava humaka eDamaska Capital va dlayiwile. Endzhaku Palpatine u rihisele hi yexe eka Tim, a n"wi dlaya na swirho swin"wana swo tala swa Gran Protectorate eka vuyimeri bya Malastare eCoruscant. Maphorisa a ya si kuma vaendli va vugevenga lebyi, hambi leswi ku nga vumbiwa ntlawa wo hlawuleka ku lavisisa mafu lawa endzhaku ka ku dlayiwa ka Senator Kim. Hikwalaho ka sweswo, Damascus Capitals a yi lahlekeriwanga hi murhangeri wa yona, kambe Hego Damascus u humile penceni eka timhaka ta Galaxy.
  Makungu ya Darth Sidious a ma ri ya vuxisi swinene. A nga dlayanga ntukulu wa yena wa nhwanyana Padve, kambe ematshan"wini ya sweswo u ve munghana na yena. Naswona hi ku kanakana ka le handle u ve senata.
  Nkucetelo wa hosi ya ntima wu kurile, kutani ku humelela Sith wa vunharhu Darth Maul. Nakambe u leteriwile eka tindlela ta vuharhi, naswona a ri mulwi la nga ni vuswikoti swinene. Kambe talenta ya Maul eka matimba a yi ri yikulu ngopfu lerova a nga va mudyandzhaka la heleleke.
  Ku engetela kwalaho, Plagaust na Thaler havumbirhi bya vona va ha ri vanhu, naswona a va nga ri na swikombiso swa vaxihlawuhlawu. A va nga lavi ngopfu leswaku xiluvelo xa mfumo wa Sith wa nkarhi lowu taka xi ndzhaka hi munhu un"wana handle ka rixaka ra vanhu.
  Hikwalaho, kumbexana rifu ra Darth Maul a ri kunguhatiwile ka ha ri emahlweni. Ku engetela kwalaho, Palpatine u hetelele a file hi nkarhi wa ku lwa ni xichudeni xakwe, naswona i matimba lama tlakukeke ntsena lama poniseke mufumi wa nkarhi lowu taka eku feni.
  Darth Sidious u titwe a hlundzukile hileswi munhu un"wana evuakweni hinkwabyo a a antswa ku tirhisa lightsaber ku n"wi tlula. Naswona leswi na swona swi siye mfungho wa swona. Nkateko wa kona, eka mpatswa wa vanhu, Maul, hikwalaho ka ku tsandzeka ka yena, a nga swi kotanga ku va tlula hi vutivi bya tlhelo ra munyama ra matimba!
  Damascus na Palpatine va endle hinkwaswo ku tiyisisa leswaku xiphiqo xa Naboo xi va vuyerisa havambirhi. Hi nkarhi lowu Darth Maul a sunguleke ntirho eka Naboo ku herisa Jedi, Damascus yi teke magoza lama tirhaka ku tumbuluxa xiphiqo lexintshwa. Hi ku tihlanganisa na tinhloko ta Nhlangano wa Mabindzu, Nhlangano wa Mabindzu, Nhlangano wa Techno na mabindzu man"wana, Damascus yi va khorwisile hi swiendlo swo biha swa Riphabliki mayelana na misava ya vona. Palpatine, leswi a tiyisekiseke ku hlawuriwa ka yena tanihi Muungameri-nkulu wa Riphabliki ra Galactic, u endle xiboho xa leswaku nkarhi wu fikile wo hetisa Kungu Lerikulu a ri yexe. Leswi a dyondze hinkwaswo leswi a swi lava eka Plagaust naswona a tirhise vuhlanganisi bya mudyondzisi wa yena ku kuma xikhundlha lexi a xi navela, Palpatine u teke Muun loyi a dyuhaleke a nga ri nchumu handle ka xihinga. Hi hala tlhelo, Plagaust a a vonaka a xi tshemba xichudeni xakwe hi ku helela.
  Ku tlula kwalaho, Darth Maul u file naswona vulawuri bya vanhu vambirhi byi vuyisiwile hi ku tisungulela.
  A ka ha ri ni ntirho wo tala ni nkarhi lowu a wu ri emahlweni Darth Sidus ntsena a a nga ri na nkarhi wo letela xichudeni lexintshwa.
  Kutani, hikokwalaho ka yini tandem ya vona yinga fanelanga kuva kona kuringana malembe nyana - kambe Jedi Order ayi nge herisiwi hiku hetiseka?
  Kambe sweswo a ku nga ri nchumu wa nkoka swinene. Plagaust u hetelele a paluxe xihundla xo chavisa: "hi yena loyi a nga tatana wa xiviri, wa xiviri wa Palpatine - Witt Thaler."
  Ina, mana wakwe, wansati wo saseka swinene wa murimi, u hundzule nhloko ya hosi ya vaxavisi leyi fuweke eDamaska. Naswona a a nga swi koti ku lawula ku navela ka yena.
  Hiku angarhela, endzhaku ko sunguriwa eka Sith, vuswikoti byo tswala vana byi hunguteka swinene. Naswona laha u na nkateko swinene - u na n'wana wa jaha! Naswona u na vuswikoti byo tano, naswona u na nyiko ku nga ri hi matimba ntsena, kambe na talenta yo hlamarisa ya tipolitiki.
  Lexi a ku ri xivangelo xa nomboro xo sungula lexi endleke leswaku a ponisa jaha leri. It"s much more pleasant ku hundzisela bindzu eka ngati ya wena. Hambi leswi, hikwalaho ka mhaka ya leswaku Sith ya xiyimo xa le henhla yi sungule ku lava ku pfumala n"wana, vuxaka bya ndyangu a byi nga si tshama byi tekiwa byi ri bya nkoka.
  Plagaust u sungule ku va na mintlhaveko... Kumbexana hakunene u endle xiboho xa leswaku n"wana wa yena n"wini a nge n"wi khumbi.
  Kambe leswi hi swona leswi susumeteleke Darth Sidious ku teka goza. Ku endla vugevenga byo fana na ku dlaya tata wa wena i norho wa Sith Master wihi na wihi.
  Hi vusiku bya le mahlweni ka nhlawulo, Damascus u endle ku humelela ka yena ko sungula erivaleni eka malembe yo hlayanyana ntsena na Senator Palpatine: va ve kona eka ku kombisiwa ko sungula ka vuhumelerisi byintshwa bya opera ya Mon Calamari eGalactic Opera House. Endzhaku ka xingheniso, ti Sith Lords timbirhi ti humile penceni kuya eka penthouse ya Damascus eka muako wa Caldani Spiers kuya tlangela ku humelela ka Palpatine loku tshinelaka. Palpatine u fambe-fambe ni mudyondzisi loyi a khome vhinyo, a ri karhi a titoloveta nkulumo yakwe leyi taka eSenate.
  Plagaust, loyi a dakwile, u byele Palpatine leswaku ku ringeta ka yena ti- magochlorians ku humelerile swinene. Mufana Anakin u hlule mphikizano lowu, naswona xa nkoka swinene, u swi kotile ku tsanisa vuthu hinkwaro ra tirhoboto ta nyimpi. Leswi swi vula leswaku mufana loyi u ni nyiko ya matimba ku tlula mani na mani loyi a hanyaka evuakweni hinkwabyo. Ku engetela kwalaho, ku engetela eka mufana loyi, u swi kotile ku nghenisa muyimeri wa rixaka ra Togruta hi Magochlorians. Loko hi tekela enhlokweni leswaku vayimeri va rixaka leri ra humanoid, kambe leri nga riki ra vanhu va pfumala ku tlula Magochlorians, kambe hi nkarhi lowu fanaka tiphesente ta Jedi exikarhi ka vona, leti nga na nhlayo leyitsongo minkarhi yo tala ku tlula vanhu, ti le henhla swinene...
  Nhwanyana lontshwa Ahsoka Tano enkarhini lowu taka u ta kota ku fikelela swiyimo leswi nga tolovelekangiki, leswi a swi nga tiviwi khale swa vutshila. Ku hlanganisiwa ka tindlela tin"wana to vona matimba ya Togruta, na ku tala ka magochlorians, swi nga tswala singita ra xiviri ra ntumbuluko lowu endliweke hi vanhu.
  I yini lexi landzelaka? U ta yisa emahlweni swikambelo no tumbuluxa rixaka lerintshwa ra vanhu - leri ringanaka hi matimba na swikwembu. Naswona u ta kota ku hlanganisa swivumbiwa swa xiyimo xa le henhla swinene ku tlula magochlorians - theochlorians, leswi nga ta pfumelela Sith ku cinca milawu ya nyama ya vuako hinkwabyo, naswona kumbexana ku tumbuluxa vuako lebyintshwa!
  A ku ri na nchumu lowu a wu ta chavisiwa ni ku hlamarisiwa hi hosi ya ntima.
  Hakatsongo-tsongo a dakwile, Plagaust u etlele ro sungula endzhaku ka malembe yo tala, naswona endzhaku ka nkarhinyana Sidious, a kanakana (kumbexana swi nga antswa ku tsema nhloko ya yena ntsena hi banga?), u ntshunxe nambu wa rihati ra Force eka mudyondzisi .
  - Wena tatana, u ta hlamula hinkwaswo! Hi ku ndzi tshika, hi ku ndzi pfumelela ku tiyisela lembe ra tihele eswigwitsirisini swa vuhosi swa ku xanisiwa! Ha yini u ndzi sindzise ku dlaya rirhandzu ra mina ntsena ra ntiyiso, Caroline?
  Sith wa ntima u rhurhumerile, a ri karhi a rhurhumela hi rihati eka mutswari wa yena. Hakunene a a n"wi venga hakunene.
  Hi ku tiphina hi ku vava ka Plagaust, Darth Sidious u n"wi xanise hakatsongo-tsongo ku fikela eku feni, naswona yena, hi ku karhala hi ku pfuniwa hi Vuthu, a nga swi kotanga ku endla nchumu kutani a fa.
  Eka tisekoni to hetelela, hosi ya ntima yi te:
  "U hluriwile eka ntlangu lowu hi siku leri u tekeke xiboho xo ndzi letela leswaku ndzi ta fuma Galaxy, u na tata wa wena etlhelo ka wena - kumbe, hi ku kongoma, ehansi ka xirhendze xa wena A wu ri mudyondzisi wa mina, tatana - ina, eka leswi Ndzi ta va na wena hilaha ku nga heriki ndza nkhensa, kambe a wu nge pfuki u ve hosi ya mina."
  - Palpatine u hambanile na Darth Plagaust, loyi a a ri karhi a fa a tlhela a pfurha hi ndzilo wa rihati.
  Hi yona ndlela leyi musunguri wa Sith a heriseke vutomi bya yena bya xidzedze ha yona. Naswona na yena tluka ra matimu ya vuako hinkwabyo ri hundzukile.
  Kambe ku sale swivumbiwa swimbirhi leswintshwa, leswikulu: Ahsoka na Anakin, swin"we ni xichudeni lexi koteke ku fikelela matimba ehenhla ka xirimela ni ku hlula Jedi.
  Xisweswo Luke Skywalker a a ri ntukulu-xinguwe wa Palpatine naswona a a ri n"wana wa Darth Vader.
  Hikwalaho, hosi ya ntima ya Sith a yi nga swi koti ku nyika xileriso, ku teka no herisa ntukulu wa yona wo kongoma, wa nyiko. Ku tlula kwalaho, ku nga khathariseki leswaku munhu a nga vula yini, Luka i munhu wa tiphesente ta dzana, naswona vana va yena n"wini i hafu ya Togruta. Kambe Mufumi Palpatine se a a nghenise milawu leyi sivelaka timfanelo ta vanhu lava nga riki vanhu, naswona hi ntolovelo a a lava ku simeka leyi nga ni xihlawuhlawu eka mfumo lowuntshwa.
  Hakunene, tanihi leswi vanhu va nga rixaka leri nga tala swinene eka xirimela, naswona mufumi hi yexe a nga munhu, ku fana ni ntlawa wa yena, kutani xihlawuhlawu xo tika ni ku tsongahatiwa ka tinxaka tin"wana swi le moyeni wa Sith hi ku helela. Lava va rhandzaka ku tshikilela ni ku lawula.
  Grand Marshal Tarkin u tumbuluxile thiyori hinkwayo na vativi va miehleketo ku lulamisa xihlawuhlawu...
  Kambe i hafu ya vanhu ntsena lava tekeke ndzhaka ya xiluvelo. Hambi leswi Ahsoka a nga susa swimilani swo biha, nhlonge ya yena ya chameleon yi languteka yi sasekile.
  Mufumi u rhumele vana va yena hi ku kongoma leswaku va ya lovisa vutomi eka pulanete ya Xilo, laha va ka Togruta a va tshama kona. Naswona vana va hosi ya ntima va endle leswi hi ntsako.
  Va tirhe ku sukela loko va tikile naswona a va tiva ntsena tlhelo ra munyama ra matimba. Palpatine u endle mintirho leyinene ku tlula kan"we evuntshweni bya yena. Naswona loko a a hetelele a ri exigwitsirisini xa ku xanisiwa, loko a a nga hlangananga na Plagaust, a a nga ta va a ve mudlayi lonkulu eka xirimela.
  Ina, vana va yena a va endlanga swiendlo leswinene; Kambe hikwalaho ka swivangelo swo karhi leswi hi swona leswi nga tsakisiki eka mufumi. Tolley, vunene lebyi a byi ri eka yena a byi nga si fa hi ku helela. Toli Palpatine a a pfumela leswaku a swi koteki ku va Sith ya xiviri handle ko lwa na wena n"wini, loko u hlula tlhelo ro vevuka eka wena n"wini.
  Vana va yena va amukele ku tirhela vubihi tanihi nchumu lowu nyikiweke, tanihi nchumu wa ntumbuluko swinene evuakweni hinkwabyo, handle ko va ni ku karhateka emianakanyweni kumbe ku tisola.
  Kambe Palpatine u lwile na yena n"wini, naswona i Swikwembu swa le Henhla-swinene ntsena leswi tivaka leswaku ku dlayiwa ka Caroline u n"wi lahleke yini.
  Ku engetela kwalaho, mufumi a nga ri na xivindzi xo dlaya mana wakwe. Swi tikomba onge Plagaust na yena a a titwa a ri na rirhandzu eka yena, naswona a nga si tshama a tlakusa xivutiso xo tano.
  Naswona mana wa Palpatine wa ha hanya naswona, hambi leswi a nga na khale a hundza dzana ra malembe, a nga languteki ku fana na mukhegula swinene nikatsongo. Kuhambana na sweswo, u vonaka ari ntsongo eka n"wana wa yena, ari blonde yo tiya - anga hundzi makume nharhu wa malembe hiku languteka. Endzhaku ka loko a ntshunxiwile entirhweni wo tika, u tshame exifundzheni xa le kule kutani a sungula vungoma kwalaho.
  Ina, a a ri munhu la tolovelekeke, murimi, kambe a tlhela a va wansati la nga tolovelekangiki, leswi cinciweke eka swiaki swa yena swa xitekela. Handle ka sweswo, a a nga ta swi kota ku tika hi hosi ya ntima.
  A nga ambalanga nchumu, a ambale xihuku ntsena, a ri ni khwiri ro olova ku fana ni ra nhwanyana lontsongo, a a tirha hi matimba emasin"wini, naswona nivusiku a a endla vuloyi. Kambe loko Witt a tshama na yena, manana loyi u tumbete mintirho ya yena naswona a nga sungulanga n"wana wa yena eka nchumu.
  Ntiyiso wu tshike wu rhelela minkarhi yimbirhi: leswaku kumbexana a a ta kunguhateriwa ku lahla ku nga ri varhandziwa va yena ntsena, kambe na vana na vatukulu va vona.
  Palpatine u endzerile mana wa yena ntsena lembe leri nga hundza - loko swi laveka ku sirhelela Naboo eka nhlaselo wa vaxandzuki. Nakambe a va lava swihundla, eka pulanete ya le kaya ya mufumi wa vantima. Kumbexana a va lava ku kuma tindhawu ta yena leti tsaneke, kumbe ku kuma maxaka ya yena?
  Mufumi loyi a a ri ni makwavo wa xinuna hi manana. Laha Palpatine u n"wi nyike gandzelo eka matimba ya munyama emahlweninyana ka xiphiqo eNaboo - ndlela yo vula, leswaku nkateko wu ta n"wayitela.
  Hi nkarhi lowu, makwavo wa yena se a a kume vatukulu, kutani tindlela ta Darth Sidious to rindza ni ku vona ti vuyerile. Vahlaseriwa vo tala swinene, na ku engeteriwa lokuntshwa eka pantheon ya maxaka lama dlayiweke.
  Kutani a lava ku dlaya mana wakwe hi nkarhi lowu fanaka. Kambe Palpatine a langutele ku hlangana na mukhegula: kambe mana wa yena a nga cincanga nikatsongo eka malembe yo leha ya ku hambana. Xivumbeko xa nhwanyana, xa misiha, xa ntima swinene hikwalaho ka ku tshungula misisi, na nhlonge yo rhetela, xikandza xo saseka lexi nga na xikandza xa vununa. Loko u ri ekule, hi ntolovelo a nga ha endliwa xihoxo hi nhwanyana, kambe loko u ri ekusuhi u nga vona swivumbeko swa xikandza xa yena: u vupfile swinene, u vumbiwile kahle naswona u na malembe ya kwalomu ka makume nharhu hi vukhale. Naswona loko u languta ematihlweni ya emeralda-safire, swi ta vonaka swi tlula mpimo.
  Witt Thaler, loyi a nga langutelanga leswaku mana wakwe a nga olovi hilaha a vonaka hakona, u hlamarile kutani a ala ku dlaya, kumbe, hilaha a swi vitaneke hakona, ku tinyikela eka matimba ya munyama.
  Endzhaku ka sweswo a nga kumanga xivindzi xo cincana marito ma nga ri mangani ni mana wakwe wa valoyi naswona, hi ku papalata ku hlangana, u hatlise a famba a famba. Swi nga ha endleka leswaku manana loyi a a n"wi tiva n"wana wakwe, kambe u tlhele a tiendla onge wa titimela naswona a nga ri na mhaka na swona.
  Naswona hi nkarhi wa riendzo ra yena ro hetelela eNaboo, u humelerile hi nkarhi lowu convoy ya vuhosi yi hlaseriweke ha wona. Palpatine a a ri kusuhi ni ku lahliwa exivandleni xa vuhosi, kambe wansati la nga ambalangiki nchumu u humelele eka yena, a kombisa ndlela yo huma leyi fihliweke ni ku n"wi komba laha a ku ri ni ndhawu yin"wana yo tumbela ya vaxandzuki.
  Kutani va cincana na yena swiga swi nga ri swingani.
  Manana loyi a nga heriki u veke voko ra yena enhan"wini ya Palpatine kutani a vula hi ku hlundzuka:
  - U vavisekile hi tihanyi swonghasi n'wananga. A ku na nchumu ni wun"we lowu tiviwaka lowu saleke eka wena!
  Darth Sidious u hlamule mana wa yena hi ku hlundzuka a ku:
  - Ndzi vonaka ndzi ri munhu wo dyuharile swinene ntsena ehandle! Entiyisweni, miri wa mina i nkarhi wo leha wu nga hanyi hi ku landza milawu ya vanhu. Naswona ndza ha swi kota ku hlula Jedi yihi na yihi hi mabanga. Naswona nkarhi wa vukona bya nyama bya mina wu ta teka malembe-xidzana man"wana yo tala!
  Manana lontsongo u pfumerile hi nhloko eka n"wana wakwe wa jaha la rhurhumeleke:
  -Xana u teke xiboho xo lehisa vukona bya wena bya miri hi ku va vampire? I ntiyiso leswaku ti- vampire ti ni swilo leswinene ku tlula vanhu. Handle ka xilaveko xo nwa ngati kanharhu hi siku na ku papalata ku vonakala ka dyambu. Kambe lebyi a hi vutomi!
  Mufumi Palpatine u khunguvanyisiwe hi mana wakwe naswona u lave hambi ku ri ku n"wi ba, kambe u tikhomile. U gungurile hi ku hlundzuka:
  - Ndzi ve na matimba ku tlula leswi a ndzi ri xiswona evuntshweni bya mina, swa tika ku dlaya hi nchumu wun'wana handle ka silivhere ya xiyimo xa le henhla. Naswona eka dyambu rin"wana na rin"wana u nga ambala xiambalo xo olova xa le xibakabakeni lexi nga na swisefo, naswona ku vonakala loku endliweke a ku na khombo eka mina.
  Laha thoni ya Darth Sidious yi sungule ku olova:
  - Ku antswa ngopfu, ndzi byele, xana wena, tani hi munhu wo olova, u swi kotise ku yini ku hlayisa vuntshwa bya wena?
  Lada Thaler u hlamule hi ku n"wayitela ko nandziha, ka meno yo basa:
  "Ndzi fambe ndzi nga ambalanga nchumu eNaboo vutomi bya mina hinkwabyo, ndzi tirhile vutomi bya mina hinkwabyo, ndzi dya swakudya leswi nga ni rihanyo, ndzi nwa juzi ni masi ntsena. Minkarhi hinkwayo emoyeni wo tenga - ekule na doroba. Ndzi endzele ntsindza kan"we ntsena, ivi ndzi bohiwile hi tinketana, loko ndzi tisiwa ku ya twa xiboho. Nakona nakambe ku ya eximutanini hi xihloka!
  Ndzi hanya vutomi bya rihanyo swinene naswona hikokwalaho ka yini ndzi fanele ku dyuhala?
  Nkarhi lowu Palpatine a nga hlundzukanga na ku hlundzuka, u titwe a hlekile nyana naswona, hi ndlela leyi twisisekaka, u kombele ku hlamuseriwa:
  - Timiliyoni ta vavasati va varimi va hanya vutomi byo fana na bya wena, kambe leswi a swi va siveli ku hundzuka vakhalabye vo biha, ku hambana na wena. Xihundla i yini - ndzi byele!
  Manana u hlamule hi rito ro titsongahata:
  - Xivutiso xa nkoka swinene hi leswaku, i yini lexi endlaka leswaku munhu a dyuhala? Xirhendzevutana lexi nga eka ntumbuluko i xa hilaha ku nga heriki, naswona miri wa munhu wu fana ni xirhendzevutana xo tano. Hi ku kongoma, a ku na nchumu emirini wa munhu hi woxe lowu faneleke wu dyuhala. - Wansati loyi a languteka a ri muntshwa u yimile nyana a ya emahlweni hi ku titshemba ka xikwembu xa xisati. - Hinkwaswo swi vulavula hi ku ehleketa na ripfumelo. Pfumela leswaku vudyuhari a hi bya ntumbuluko, kambe vuntshwa lebyi nga heriki, ku hambana ni sweswo, i xikombiso naswona a wu nge dyuhali!
  Palpatine a nga pfumelelananga na leswi hi ku helela:
  - A hi vanhu ntsena lava dyuhaleke, kambe na nsimbi, swilo, swikepe swa le xibakabakeni, na tirhoboto ta nyimpi. Ha yini u ehleketa leswaku munhu u kota ku papalata leswi hi ku navela ni ripfumelo?
  Nhwanyana loyi u hlamule hi ku tiyiseka a ku:
  - Miri wa munhu, ku hambana na nsimbi, i sisiteme leyi pfuxetiwaka. Tisele ti nga avana ti tlhela ti ti pfuxeta eka magidi ya timiliyoni ta magidi ya malembe. Mutivi wihi na wihi wa sayense u ta vula leswaku vuhlayiselo bya nsinya emirini wu ta tshama timiliyoni ta timiliyoni ta vutomi. U lava ntsena ku dyondza ndlela yo endla nchumu wun"we lowuntsongo wa nkoka - ku pfuxeta na ku pfuxeta tisele ta misiha. Kutani ku nga fi ku ta va ka xiviri!
  Palpatine u vutisile hi ku rhuketela:
  - Naswona u swi endla njhani leswi, manana?
  Wansati loyi u hlekile kutani a hlamula hi ku hlevetela a ku:
  - Ha yini vampire yi nga swi tiva leswi? Nakona u ta ya emahlweni u hanya hi nyama leyi ku ringana malembe xidzana ya ntlhanu kumbe tsevu. Naswona ntlawa wo hlamarisa wa n"wina wa kula... Xana wa ha lava ku tiva xihundla xa vuntshwa lebyi nga heriki? Ngopfu-ngopfu loko hi xiya vutianakanyi bya wena?
  Darth Sidious u rhurhumerile ku fana ni nyoka leyi pfotlokeke kutani a koka tlhari rakwe ro tshwuka:
  - Na wena ndzi nga ku gandzela eka matimba ya munyama!
  Manana loyi u langute n"wana wakwe wa mufana a nga ri na ndzhuti wa tiko. U hlamule, a n"wayitela swinene:
  - Gandzelo leri a ri nge ku pfuni enyimpini ya wena! Hambileswi u nga mufumi wa tihanyi wa ngati, swikhongelo swa mina swa ku ponisa eku feni. Endzhaku ka lembe u ta famba hi le makumu swinene ya xidziva. Naswona i mana wa wena ntsena loyi a nga ponisa moya wa wena etiheleni!
  Palpatine u olovile kutani a tshukatshukisa voko hi ndlela yo ntshunxeka:
  - Okay, tani hi leswi u nga vula: vampire ya ha ri na ntlhanu kumbe tsevu wa malembe xidzana lama saleke. Nakona kumbexana ndzi ta kuma ndlela leyi tirhaka swinene yo lehisa vutomi. Ku tlula kwalaho, se ku endliwa swikambelo swo nghenisa moya eka clone!
  Manana u tswontswe Palpatine a n"wi wisa a n"wi navelela nkateko. A a nun"hwela swinene naswona a a tsakisa. Naswona Darth Sidious u titwe a ri na gome - vunene byi na ku tsakisa ka byona.
  Vubihi i vubihi, naswona ku hanya loko ku ri ni munyama ni tinjiya leti nga ni tihanyi ekusuhi swi karharisa swinene. Minkarhi yin"wana ku chava ku rhendzeleka... Ku xanisa no chavisa.
  Ku tlula kwalaho, Mufumi Palpatine a a lava leswaku a tlhandlamiwa hi Sith loyi a nga ri vubihi byo basa, naswona leswaku mutlhandlami a ta tisa kwalomu ka nchumu wo tumbuluxa evuton"wini bya matimba ya cosmic.
  Luke Skywalker i munhu wa dzana ra tiphesente naswona leswi i vuyelo bya yena lebyikulu.
  Ku engetela kwalaho, ngati ya Anakin na Palpatine a ya ha khuluka eka yena. Naswona ku tisa mufana loyi etlhelweni ra munyama a swi lava matshalatshala lamakulu.
  
  
  KU TSALWA KA DIYAVILISA
  Xana Palpatine, jaha ro titsongahata, xichudeni lexinene ngopfu, naswona a hambanisiweke hi mahanyelo lama nga xikombiso, swi tise ku yini ku va xivumbeko xa vuako hinkwabyo ni leswo biha ivi a cincela eka tlhelo ra munyama ra matimba?
  Vutomi eka pulanete ya Naboo a byi ri kahle swinene - maxelo yo olova, tiko ro hanana, kwalomu ka ku pfumaleka loku heleleke ka madzolonga na swilaveko swa ku cinca. Xivumbeko xa mfumo i vuhosi bya vumbiwa... Kambe matimba ya hosi i makulu, swileriso swa yona swi ringana hi matimba na milawu, naswona i Padle Amidala ntsena leyi cinciweke ku ringanyeta nkarhi wa ku fuma ka hosi na matimba ya yona.
  Palpatine eka vuntshwa bya yena ari jaha ro saseka swinene, ro olova naswona, hi ntiyiso, ri hluvukile emirini, u hlule mphikizano wa Airball wa interplanetary. Hi nkarhi wolowo Palpatine, loyi a katsiweke eka xipano xa Naboo hi nkarhi wo hetelela swinene, a titwa a ri na vuxiyaxiya eka ku sindzisiwa. U vone ka ha ri emahlweni ku haha ka ti- pulsar ni ku jika ka ti- asteroid eka ntlangu lowu rharhanganeke wa xiviri. Naswona u swi xiyile leswaku a a swi vona leswaku u fanele a humesa rini xitlhavi lexi dlayaka, lexi nga ni xiboho. Nakona vito ra yena a ri hambanile nyana: Witt Thaler. Manana i munhu la tolovelekeke, naswona tatana a nga tiviwi. I ntiyiso leswaku hikwalaho ka vuswikoti bya yena bya ntumbuluko ni ku tirha hi matimba, Witt u swi kotile ku nghena eka xiyenge xa mahala xa kholichi ya ndhuma. Leswaku ku endliwa leswi, a swi laveka ku hlengeleta xibalo xa le henhla swinene.
  Malunghana ni tata wakwe, mana wakwe wo saseka swinene ni wo gombonyoka u vule leswaku a a ri wanuna wa xiyimo xa le henhla, kumbexana hambi ku ri un"wana wa Majedi lama velekiweke kahle.
  Kambe a nga swi kotanga ku vula vito ra yena. Witt, hambiswiritano, u endle miehleketo yohambana hambana emiehleketweni ya yena - kumbexana tata wa yena entiyisweni ari mufumi kusuka eka galaxy yale kusuhi?
  Hambi loko a ha ri n"wana, Thaler, Palpatine wa nkarhi lowu taka, a titwa endzeni ka yena vuswikoti byo hlaya buku ya dyondzo leyi pfalekeke - hi xivumbeko xa phepha kumbe e-book - a swi nga ri na mhaka. U hlamarisile vanghana va yena hi vuswikoti bya yena byo vhumbha mbuyelo wa mphikizano wa mintlangu, kutani a hlula swivuriso eka ku becha - kufana na lexi fihliweke eka xibakele.
  Kambe hi le ka ntlangu lowu laha a xiyeke leswaku u ni nyiko leyi nga tolovelekangiki. Ku hlula loku hlamarisaka ku endle leswaku Witt Thaler a va nhenha ya Naboo, naswona... Kahle kahle, ku fana na le ka ntsheketo, swi yise eka mhaka ya leswaku nhwanyana wo saseka swinene, Princess Caroline Amidala, u wele nhloko ehenhla ka swirhendze hi ku n"wi tsakela.
  Nakona Witt hi yexe, hi ngati ya yena leyintsongo, yo hisa, u twe ku tlakuka ka ntwela vusiwana na ku tlherisela. Va sungule ku rhandzana hi ndlela yo penga, naswona mudyandzhaka wa ximfumo wa xiluvelo, Caroline Amidala Naberri, u tikile hi mufana la tolovelekeke.
  Hosi yi hlundzukile swinene. Hi ku ya hi mukhuva ni nawu wa pulanete ya Naboo, ku susa khwiri swi yirisiwile swinene, kambe hosi ya xisati ya harhi ni vana va yona va tsoniwe mfanelo yo va exiluvelweni. Witt Thaler a a fanele a dlayiwa hi ndlela yo vava swinene endzhaku ko xanisiwa swinene. Naswona endzhaku ka ku velekiwa ka n"wana wakwe, Caroline u rhumeriwe tanihi hlonga ensin"wini. Hosi ya xisati a yi ri kona: yi nga ambalanga nchumu, yi ambale nguvu leyi handzukeke ntsena, a yi fanele yi tirha hi matimba swin"we ni vanhwanyana van"wana lava pfaleriweke. Etshama vusiku hinkwabyo u ri endhawini ya masocha, u ri ehenhla ka tibodo leti nga ambalangiki nchumu naswona u dya swakudya swo olova, leswi nga riki na nchumu. Valanguteri a va ba hosi ya xisati ya nkarhi lowu taka hi xibakele loko a tirha hambi ku ri ku nonokanyana.
  Yin"wana ya mixaka ya swigwevo i ku hayeka mahlonga eka rhaki ni ku rhurhumela swirhendze swa wona leswi nga ambalangiki nchumu hi malangavi ya tochi.
  Witt hi byakwe u xanisiwile ekhotsweni. Va ndzi xanise hi tihanyi, hi ndlela yo rharhangana, kambe hi ndlela ya xiphurofexinali swinene, va ndzi sivela ku titivala kumbe ku fa ka ha ri na nkarhi.
  Witt Thaler u hundze eka gidi ra swirhendzevutana swa tihele. U xanisiwile ku ringana lembe hinkwaro a nga si dlayiwa. Nakona a fanele ku dyiwa a ha hanya, emahlweni ka timiliyoni ta vaaki va Naboo, hi xitsotswana xa mbewulani.
  Kambe hi nkarhi wa ku dlayiwa, xiharhi lexi xi bulukile hi xitshuketa... Naswona loko musi wu basile, Witt Thaler u nyamalarile a nga ri na nchumu. Vo tala va teke leswi tanihi xikombiso ku suka ehenhla kutani va wela ehansi hi matsolo. Nakona hosi yi tsekatseka, xikandza xa yona xi hundzuke xa wasi - a yi hlaseriwe hi ku biwa.
  Naswona a tsemiwe swirho hi tin"hweti ta ku xanisiwa, Witt u pfuke a ri ekheleni leri tsakamaka, leri funengetiweke hi swimilana leswi hatimaka. A a twa ku vava lokukulu, kambe hi nkarhi lowu fanaka ku titwa ka matimba lamakulu ku tlhele ku vuya. Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, hi nkarhi wa ku xanisiwa ekamareni ra le hansi ra ku xanisiwa, Witt a nga swi kotanga ku tirhisa vuswikoti bya yena no hisa vadlayi.
  Hambi leswi a vonaka hi mahlo ya mianakanyo ndzilo wu haha wu huma eka yena n"wini, ku buluka ka ti pulsars, na swinambyana leswi humaka eka tlhari ro chavisa ra muhoxi wa plasma (leri yirisiweke eka riphabliki ra khale - hikwalaho ka matimba ya rona lamakulu swinene yo onha!). Kambe endzhaku ka sweswo ku titwa ka matimba ku tlhele ku vuya.
  Naswona timbanga leti dzikeke leti endliweke hi vadlayi ti horile hakatsongo-tsongo kambe hakunene.
  Etlhelo ka Witt a ku ri na xigwitsirisi lexi a xi ri na nkatsakanyo wa swakudya, naswona a a xi tswonga nkarhi na nkarhi, a etlela.
  Xikombiso, a ri na norho... Delusional and at the same time heroic;
  Ku dya ntsumbu a ku ri endlelo ra xihatla, nghala leyi hundzukeke a yi ri eku tsutsumeni loko nyama ya yona yi ri leyintshwa naswona yi kufumela. Loko a hetelela a hetile, leswi a swi sele a ku ri marhambu ntsena. Tinhenha to hlayanyana ta vantima leti ambaleke tinguvu, leti hlomeke hi tinhonga ta masalamusi, ti n"wi hlongole, ivi ti teka marhambu.
  - Gladiator wa xivindzi loyi a feke rifu ra xivindzi u ta lahliwa hi ku ya hi mukhuva wa ndhawu hi ku xiximiwa loku heleleke. - Muxopaxopi u tivise hi rito ro hiseka.
  - Hlamarisa! A hi makumu yo biha swonghasi! - Ku vula mufumi wa le xibakabakeni wa nkarhi lowu taka. Witt wa ha ri jaha leri nga enorhweni;
  Naswona muxopaxopi loyi a nga tiviwiki u ye emahlweni a rhurhumela hi ntsako lowukulu:
  - Naswona sweswi hi tivisa ku ya emahlweni ka mphikizano. Eka nkarhi lowu, un"wana ni un"wana exikarhi ka vanhu a nga lwa ni nghala leyi dlayaka.
  Witt Thaler u hatle a yima kutani a huwelela hi ku rhurhumela:
  - Ndzi lava!
  - Swi le rivaleni leswaku u lava ku rivalela nandzu wa wena hi ku ka u nga becha munhu. - Princess Caroline Amidala u n'wi hlekile.
  Jaha leri ri huwelerile hi ku hlundzuka:
  - Naswona loko swi ri tano! Xiharhi lexi dlayaka munhu a xi faneriwi hi ku hanya!
  - Kambe u na vaphikizani, languta. - Princess Caroline u kombetele eka xivandzana lexi yimeke, lexi tsundzuxaka ngwenya leyi yimisiweke leyi nga na xikandza xa ndlopfu. - Mufana loyi na yena u lava ku lwa!
  Muxopaxopi u tivise leswaku:
  - Kutani, loko vanhu vambirhi hi nkarhi wun'we va kombisile ku navela ku nghenela nyimpi, kutani xo sungula va fanele ku lwa.
  Vaaki va amukele xiboho lexi, xivono lexi engetelekeke ni ngati yo tala!
  Mulwa Witt u langutile xiharhi lexi hi xikundzu lexi a xi funengetiwe hi swisirhelelo swa swivati, naswona eka tisekoni to sungula swinene u twe ku titwa loku nga tsakisiki ekheleni ra khwiri ra yena. Kutani jaha leri ri hlule ku nyanyuka ka rona, hambileswi nala a a ri ni khombo handle ko kanakana.
  - U ta nyikiwa tlhari ra ntolovelo! - Muxopaxopi u tivise hi ku titimela ka rito ra yena.
  Tinhenha a ti nkhinsama hi ku ya hi mukhuva. Kutani va nyikiwe banga ni xitlhangu. Laha xihlamariso xin"wana a xi rindzele Witt: u nyikiwile banga rin"we, evokweni ra yena ra xinene, naswona nala u amukele mambirhi hi nkarhi wun"we, a teka tlhari ra vumbirhi exikhwameni xa yena.
  - A swi lulamanga! - Jaha leri ri kombise ku vilela. - Ti blade timbirhi ku lwisana na rin'we.
  - Loyi i Corpse Sucker, u tshama a tirhisa nomo wa yena eka tinyimpi. Mukhuva wo tano! - Muxopaxopi loyi a nga vonakiki u hlamurile handle ko tumbeta ku delela eka rito ra yena matlhari a ma nyikiwile hi vanhwanyana vo saseka, lava lavaka ku va va nga ri na ntiko, lava fanaka swinene na ti-nymph. Loko a va languta, Witt (Palpatine wa nkarhi lowu taka) u twe ku navela lokukulu, naswona u khomiwe hi tingana swinene leswaku ku nonon"hweriwa ka yena a ku ta xiyiwa. Hiloko a swi vula hi ku hlundzuka.
  - Kutani ndzi nyike banga ra vumbirhi ematshan'wini ya xitlhangu xa clumsy. - A ndzi lavi ku va wimp.
  - U na mfanelo yo tano! - Ku vula muxopaxopi, a ri karhi a va na musa nyana.
  Nymph yi nyike jaha leri banga ra vumbirhi kutani ri ku hi pathos:
  - Lwa, knight, u nga khomisi tingana ku xiximeka ka wena.
  Muxopaxopi u tivise nakambe:
  - Mfanelo yo dlaya kumbe ku rivalela i ya mulwi loyi a nga na tlhari ro hlula! Naswona na le ka vaaki. Ndzi ehleketa leswaku leswi swi fanele ku tekeriwa enhlokweni.
  - Ndzi ta heta kunene wanuna wo saseka wa xivindzi. - Ku vula Munyama wa Ntsumbu.
  - Handle ko foroma hammer, a wu nge swi koti ku avanyisa xigodlho! - Witt u vulavule hi xivulavulelo xa vutlhari.
  Va yimile, ndlopfu ya ngwenya a yi ri yikulu swinene ku tlula jaha, va sungula ku yimela xikombiso.
  Nymph yo olova ya tinsiva yi haha yi ya eka yena kutani yi tswontswa jaha leri exifuveni xa rona xa rose.
  Witt u rhurhumerile kutani a teka hafu ya goza, hi nkarhi wolowo xikombiso xa nyimpi xi twala. Mumanga wa ntsumbu u tsutsumele eka yena, a ri karhi a tshukatshukisa mabanga, a langutele ku n"wi teka hi ndlela leyi nga riki ya nkhuvo. Jaha leri a ri xalamukile, naswona, ri tlula ri ya etlhelo, naswona loko ri ri karhi ri tlhelela endzhaku, ri raha. Ku biwa ku ba xitlhangu, ku twala hi mpfumawulo wo nyenyetsa.
  - Hey, n'wana! Hlayisa tintangu ta wena, ta saseka.
  Witt lontsongo u tisorile hakunene leswaku a nga hluvulanga swin"wetsin"wetsi swa yena a ku ri nyiko ya siku ra yena ro velekiwa, a swi ri na mihlovo leyi nga tolovelekangiki naswona, hambileswi a swi ri na dzovo leri tiyeke, a nga lavi ku swi onha. N"wana wa wansati wa xisiwana u lava tintangu letinene. Nakona yena Witt wa ha ri mufana, kutani a kota ku famba a nga ambalanga nchumu handle ko khomiwa hi tingana.
  Nyimpi yi ye emahlweni, kutani jaha leri ri xiye leswaku nala a a ri ni vutshila swinene hi xikundzu xa rona. Ndlela leyi banga ri fambaka hi ku hatlisa ha yona, kasi mavoko a ma nga fambi ngopfu, naswona ma nga ri ya xiyimo xa le henhla hi ku leha.
  - Vutomi bya mina hinkwabyo a ndzi lorha ndzi khandziya ndlopfu, ku nga ri ku lwa. U nyenyetsa swinene.
  Hi ku hlamula, ku rhurhumela lokukulu:
  - Leswaku a wu n"wi tsakeli munhu loyi. Hi yona ndlela leyi rixaka ra wena ri nga ehansi ha yona.
  Witt u ye emahlweni a cinca ndlela leyi a famba ha yona, u endle miller, yin"wana ya tindlela leti tirhaka
  Kendo, kambe swi tikomba onge ndhuma ya mulwi la nga ni vutshila a yi tifilanga eka loyi a a lwa na yena mahala. U swi kotile ku parry hinkwaswo a tlhela a deal sensitive blows hi yexe. Xikombiso, yin"wana ya ti lunges yi tlhave Witt exifuveni, xikipa xa yena xi tsemiwile, jaha leri ri endle back somersault, ri balekile hi ku nonoka ku hluriwa lokukulu. Nghwazi ya le Rhaxiya leyi nga ni tinhloko timbirhi yi onhakile ivi yi tsemiwa hi le xikarhi.
  - I xigangu swonghasi! - Witt u vule a tlhela a endla thekiniki ya "Butterfly", kambe nakambe minhlaselo hinkwayo yi hundzuke
  Ku tlhela ku khomiwa. - Diyavulosi wa tintiho.
  U tlhele a vaviseka, a ri karhi a khwaxa voko, ivi a biwa emakatleni. Witt u tlhelele endzhaku, hi xitshuketa u swi vonile leswaku a a hluriwa hi ntshembo enyimpini, a langutane na mutirhisani wa nala loyi a nga na vutshila ku tlula yena. Ku tlula kwalaho, jaha leri a ri nga si va ni ntokoto swinene eka kendo.
  Princess Caroline na yena a a karhatekile:
  - Ndzi xiphukuphuku xo hetelela hi ku ka ndzi nga yimisi jaha ra mina. Eka vuako lebyi u kona hi ku helela
  I munhu loyi a nga n"wi tiviki, naswona u ta fa, a nga kona loyi a tivaka hi yini.
  A a lava ku tlula a huma endhawini ya mintlango. Kutani, hilaha nkateko wu nga ta swi vula hakona, ku humelerile muloyi la tolovelekeke.
  - I ku saseka swonghasi, a hi swa yena ku duvula hi nhonga kumbe ku tshukatshukisa milenge. Ndzi tiva Corpse Sucker! I yini, hakunene u ta dlaya, hambi ku ri ku hlekula ntsumbu. Kutani hambi wa swi tsakela kumbe e-e, u ta boheka ku tinyiketa eka mina.
  - Endleki! - Ku vula Princess Caroline.
  Muloyi wa tlhelo ra munyama ra matimba u rhurhumerile:
  - Eka xiyimo lexi, u nga xavisiwa eka regiment, naswona u ta tirhela masocha ya makume mbirhi hi siku. Kumbe, hi ndlela yo hambana, ku nghena eka ruler"s harem, laha ku nga na magidi ya n"wina naswona u ta oma eka ku vilela na ku tikhoma.
  Hosi ya xisati yi rhurhumerile hi xivindzi:
  - Ndzi ta va nhenha!
  Muloyi u rhurhumerile a ku:
  - U nhwanyana wo tsana loyi a nga tiviki ti basic magic techniques. Ina, u ta hisiwa enyimpini yo sungula.
  Caroline u khunguvanyekile:
  - N'wini wa ku Dzunisa u ta ndzi dyondzisa! Ina, naswona ndzi ni matimba emirini!
  Muloyi u hlekile hi ndlela yo nyenyetsa:
  - N'wini wa ku Vangama? Naswona ina, u ni vutianakanyi. A swi tikombi leswaku a ta humelela eka nchumu lowu pfunaka. Kutani ndzi nga ku endla nsati wa mina ndzi hundzisela vutshila bya mina ku fana na bya mina.
  Hosi ya xisati yi n"wayitela hi ndlela yo hlekisa:
  - Xana u lava ku va xikwembu?
  Muloyi u rhurhumerile hi ku tikukumuxa:
  - Hikwalaho ka yini! Leswaku ndzi bihe ku tlula vaendli van"wana va swikombelo?
  Caroline u vule hi mbilu hinkwayo ni hi ku kombisa ku delela:
  - U nyenyetsa. Ndzi ta nyenyetsa hi ku khumba ka wena.
  Mahlo ya muringi a ma hatima hi rivoni ro tshwuka.
  - Kahle kahle, ndzi ta ku tsundzuka sweswo.
  Loko va ri karhi va vulavula, swilondza swa Witt swi engetelekile. Jaha leri ri tlhelele endzhaku, se a ri sungula ku twa ku pfimba hikwalaho ko lahlekeriwa hi ngati. Munyama wa ntsumbu u endle nhlaselo wun"wana, swing yo chavisa yi lava ku tsema nhloko ya jaha yi tsema marhama ya jaha.
  - Ku vula xigangu. - Hi nkarhi wa tinyimpi, Velcro leyi a yi ri eka yin"wana ya swin"wetsin"wetsi swa yena yi tile yi nga namarhetiwanga.
  Naswona tintangu a ti khome hi ku nonoka. Kambe ku huhuteriwa ku hlasele jaha leri nga ni vuswikoti, ri tlula-tlula hi matimba ri ya ehenhla. U tshukatshukise nenge, kutani xirhendzevutani, ku fana na ribye leri humaka eka xibalesa, xi haha xi nghena emahlweni ka Corpse Sucker, xi ba xirhendze xa yena lexi a xi riveted etihlweni. U huwelerile, a kavanyetiwile hi sekoni yin"we.
  Witt u endle yin'wana ya tindlela to tika swinene ta Jedi Kendo, "triple fan" kutani a tsema xirhundzu xa xiharhi lexi. Xihlovo xa ngati xi fafazeriwile, Corpsesucker yi tlhelela endzhaku, milenge yi hangalakile. Nhamu ya yena yi humese mpfumawulo wo chavisa.
  Mahlo ya Witt ya hatima hi vukarhi:
  - Nala u le kusuhi no lovisiwa hi ku helela! Ndzi ta hlula!
  Jaha leri ri hlasele nala hi banga rin"we ntsena a ri nga chavisi; Corpsessucker yi tlhelele endzhaku, yi tsekatseka naswona yi hundze hi ku biwa. Hi ku hatlisa u kume swilondza swo hlayanyana leswikulu kutani a wisela banga rakwe ehansi. Kutani u angula ntsena hi ku pfimba, a hundzuluxa xitlhangu. Hi ku tsaka, Witt u endle ku famba ka pitchfork, a tlhava loyi a a lwa na yena ku sungula enhlokweni, leswi a swi koteke ku angula eka swona, ivi a tlhava ekhwirini. Ku tlhaviwa a ku dzikile, naswona marhumbu ma humile. Kutani, hi ku vona leswaku nala u tsanile hi ku helela, Witt u endle endlelo ro "burash" kutani a tlhava khwiri rakwe. U wile a file.
  - Mulwi Witt, loyi a thyiweke vito ra xipoko, u hlule. Mukaneti wa yena, Corpse Sucker, Smashing Trunk, u le kusuhi no fa. Sweswi jaha leri hlulaka ri ni mfanelo yo ri dlaya kumbe e-e.
  Ntshungu a wu ri ni huwa, ku becha kun"wana ku hluriwile kasi kun"wana ku lahlekile, kambe un"wana ni un"wana a a ri ni torha ra ngati lerikulu.
  United, hi nsusumeto wa nhova na xirilo xa vuhunguki:
  - N'wi hete! Tsema nhloko u yi hayeka emhandzini! - Va huwelerile. - Hi yona ndlela leyi mukhuva wu lerisaka ku tirhana na lava hluriweke.
  Witt u ninginise nhloko, hi ku nyanyuka ka nyimpi a ha swi kota ku dlaya, kambe loko hinkwaswo swi herile vukarhi bya yena byi nyamalarile. Ku tsema nhloko hi ngati yo titimela ivi a yi tirhisa hi ndlela yo biha a swi le ka milawu yakwe. Jaha leri ri korhamise nhloko ya rona yo vangama kutani ri ku hi matimba:
  - E-e, a ndzi nge dlayi xivumbiwa lexi nga pfuniki nchumu.
  - N'wi lovise! Yi hete! "Ntshungu wu ye emahlweni wu huwelela naswona swirho swo hambana-hambana swi tlula-tlula. Na ku rhurhumela - Hi nyike ntsako!
  Mufumi wa nkarhi lowu taka Palpatine u kombise vukulukumba lebyi nga si tshamaka byi twa:
  - Nala u hluriwile, hambi ku ri ku lema, u lava yini swin'wana!
  -Munghana wa wena i xiphukuphuku. Hi ku siya Corpsesucker a ha hanya, u tiendla nala la faka.
  A nge rivaleli ku tsongahatiwa ni ku lahlekeriwa hi xikundzu. - Muloyi u vule hi ku hefemula loku nga ni rust. - Ha yini u ri xiphukuphuku? U nga huweli, swi heta?! U ta ku yingisa!
  - Ndzi vile na ngati leyi ringaneke! - Nhwanyana wa hosi ya xisati u hlamurile. - Naswona hikokwalaho ka yini hinkwenu mi ri na tihanyi swonghasi? Xana a swi koteki ku titsakisa hi ndlela yin"wana?
  Muloyi, loyi xikandza xa yena a xi tumbetiwe ehansi ka nguvu, a hisa:
  - Kambe tani hi?
  Caroline, a nga tumbeti ku hlundzuka ka yena, u hlamule a ku:
  - Yingisela tinsimu, xikombiso! Kumbe ku tlanga tinomboro ta vutshila, mixaka hinkwayo ya minongonoko ya vuhungasi, na swiharhi.
  Muloyi, loyi xikandza xa yena xi fihliweke, kambe tinhloko leti pfurhaka ta ha vangama hikwalaho ka munyama, u vule hi rito ra nomu:
  - Xana i xiyindlwana xa njhani lexi? Doo, a swi tsakisi! Tinxaka hinkwato ta ti buffoons na ti buffoons a ti nge sivi xivono xa ngati.
  Hosi ya xisati yi soholote xikandza xa yona hi vomu:
  - Himpela?
  Muloyi, a rhurhumela ni ku vangama mahlo, a rhurhumela:
  - Ku vuriwa yini hi vayimbeleri lava nga na milomu ya vona ya tinti? Hi ku pfuniwa hi masalamusi ni vungoma, u nga ha tlhela u vumba vuyimbeleri ni rito rin"wana ni rin"wana. Hi nga swi kota. Nakona loko hi swi lava, kutani ti houris leti nga ambalangiki nchumu ti ta cina.
  Muloyi u tlakuse rintiho ro leha leri nga ni tintiho:
  -E-e, nhwanyana, nyimpi ya gladiatorial leyikulu yi antswa.
  Princess Caroline a nga pfumelelananga na leswi hi ku helela, kambe a nga kanetanga.
  Witt Thaler u kume mali ya nyimpi leyi, naswona hi nkarhi lowu fanaka u endle mali yo karhi eka ku becha. Kutani jaha leri, leri a ri nga si hola enyimpini leyi hundzeke, ni lava vavisekeke, va boheke ku lwa na vona
  Nghala leyi hundzukeke. Kambe loko swilondza hinkwaswo swa xiharhi lexi dyaka swin"wana swi horisiwile hi ku pfuniwa hi masalamusi, jaha leri ri hume ri funengetiwe hi switseme leswintshwa. Witt u hluvule xikipa xa yena lexi a xi ri na swivati kutani a hluvula swin"wetsin"wetsi, hi vukheta a swi veka etlhelo a teka banga hi mavoko hamambirhi. Hiloko a nga ambalanga nchumu hi jean ya yena leyi a yi phutseriwile, a vonaka a sasekile ngopfu eka Princess Caroline. Ku tsemiwa lokukulu a ku vonaka eka xirho xa miri lexi vatliweke. Mufana loyi u tswontswe makatla yakwe lama nga ni misiha, a ringeta ku sindzisa ku vava leswaku ku tirhela vukarhi byakwe. Milenge yakwe leyi a yi nga ambalanga nchumu a yi twa ndhawu leyi hisaka ya le hansi yi hisa ehansi ka ku vonakala loku endliweke.
  Witt Thaler u pfurhetele xitombo. Vayingiseri va phokotele mavoko.
  Yi gungurile hi rito lerikulu:
  - A swi bohi ku nghenisa valwi! Nyimpi a yi tsakisa!
  Nghala, handle ko yimela foro, yi tlulerile, yi ringeta ku hlometela nala hi ti fang sabers ta yona. A nga humelelanga u tlulele endzhaku kutani a swi kota ku n"wi ba etihlweni hi xirhendze. Xivandzana xi hlundzukile, xi tlula xi ya emahlweni, xi khunguvanyeka hi nhloko ya banga. Eka nkarhi lowu mufana wa gladiator na yena u hlamarile - ngati, leyi a yi ri yo tshwuka khale, yi hundzuke rihlaza.
  - Xana leswi hinkwaswo swi endleriwa yini? - Ku vutisa Princess Caroline loyi a hlamarile.
  - Leswi swi kombisa leswaku xiharhi lexi xi hundzuke xi tiya no tiya, ku cinca-cinca ka xona ku engetelekile. - Muloyi u hlamule hi rito ro biha.
  Nhwanyana loyi u endle makumu lama nga erivaleni:
  - Leswi swi bihile!
  Rito ra muloyi ri sungule ku tsaka swinene:
  - Hikokwalaho ka yini! Mufana wa wena i mulwi lonkulu, it"s just that ku rhukana swi ta tsakisa ngopfu.
  Nghala ya dragona yi ye emahlweni yi tlula, yi nga nyiki nyingiso eka ngati, a yi hatlisa swinene naswona jaha leri a ri nga ri na nkarhi wo papalata hi ku nonoka. Kutani Witt u endle somersault, a tlula ku fana na acrobat, ivi a nwela ku fana na loach, a handzula khwiri ra nghala. Terminator leyi nga na tintiho a yi vonaka yi nga swi nyiki nyingiso eka leswi, yi ya emahlweni yi hlongorisa jaha leri ri rhendzela ring.
  - Damn it! - Witt u vule hi ku hlundzuka. - Blade a yi nge ku teki.
  Jaha leri ri sungule ku karhala hikwalaho ko lahlekeriwa hi ngati. Hi ku rhurhumela loku kongomeke, u swi kotile ku tlhava tihlo ra nghala, kambe hambi ku ri hi tihlo rin"we, xiharhi lexi xi tshame xi ri ni khombo naswona, hi ku khoma nkarhi wolowo, hi ku vava xi tlhave xirhendze xa xona lexi nga ni tintiho emarhumbyini. Tintiho ti siye swirhendzevutana swa tsevu leswi dzikeke.
  - I xigangu swonghasi! Ku handzula nyama! - Jaha ri rhurhumerile.
  A swi tikomba onge nghala a yi fanele yi tsanile khale swinene hikwalaho ko lahlekeriwa hi ngati, kambe minhlaselo ya yona yi ye yi hatlisa swinene. Minkarhi yo hlayanyana tintiho ti hetelele ti tlhave swirho swa le ndzeni, naswona yin"wana yi tlhave misiha ya xifuva ya Thaler, yi yi khwaxa swinene. Jaha leri ri tsekatseka, kutani meno ma ri karhi ma hatima ehenhla ka rona, .
  ku tlhaviwa emakatleni. Witt a juluka, a ri na ngati naswona u swi kotile ku rhelela a huma a tlhela a tsema nhamu hi tlhari. Xivandzana lexi a xi huma ngati, xirho lexikulu xa ngati a xi tlhaviwe, kambe a xi nga lahlekeliwi hi rivilo.
  - U fana na zombie, ku nga khathariseki leswaku u angula ku fikela kwihi. Kumbexana a hi wena Leo loyi a faneleke. - Ku vula jaha leri.
  U ringetile ku hlasela hi ndlela yo tlherisela ku hoxa tihlo ro hetelela, kambe a hundza, a siya xirhendzevutana xin"wana xa ngati enon"wini wa yena. nghala
  Ndzi n"wi ba hi xirhendze xa mina nakambe.
  - Naswona leswi swi huma kwihi? - Hi ku heleriwa hi ntshembo, jaha leri ri ba muxanisi wa rona hi matimba ya rona hinkwawo eka fang-saber. Hikwalaho ka ku chava lokukulu, marhambu ya pandzekile naswona ku huma juzi yo basa eka wona.
  - Heyi! - Muloyi u vule hi rito ro tsakisa swinene. - Munghana wa wena swi tikomba a teke xiboho xo olovisa tlhari ra yena, eka xiyimo xin'wana na xin'wana, ku na ku tikukumuxa lokukulu.
  - A wu lava yini? Vitka i jaha ro tlhariha. - Princess Leia u hlamurile, a ri karhi a rhurhumela hi ku eneriseka.
  Ku biwa loku landzeleke ku hetelele ku tseme xikandza. Xivandzana lexi xi sungule ku rhendzeleka, onge hiloko xi lahlekeriwe hi ndlela leyi xi kongomaka ha yona. Witt u tshikilele, switlhavi swa yena swi ya swi tlhava swinene, a vona leswaku nghala leyi hundzukeke ya hlambela, jaha leri ri engetele matimba.
  - A ndzi swi tsakeli nyama ya nghala! - Mufana wa xivindzi u huwelerile.
  - N'wi be Vitek, u sexy swinene. - Princess Caroline u huwelerile.
  Jaha leri ri ba fang ya vumbirhi, nkateko wa kona target a yi olova. Nkarhi wo sungula loko rhambu ri nga tinyikeli, ndzi boheke ku ri engetela. Eku heteleleni, yinhla leyi na yona yi wile, swi le rivaleni leswaku nghala yi hlamarile.
  - U njhani sweswi, u nga ri na tintiho, u ri kati lerikulu ntsena, u gweviwe ku fa! - Ku vula Witt loyi a hlundzukeke.
  Ku rhurhumela ka meno ni ku rhurhumela swi ve nhlamulo yakwe. Nyimpi yi ye emahlweni hi ndlela ya vuphukuphuku, nghala-dragon yi rhurha onge yi ta hlasela, kambe ku famba-famba ka yona ku lahlekeriwe hi vukari bya yona. Mufana loyi, loyi a tweke matimba lamakulu, hi ku landzelelana
  a tshamela ku hlasela hi ndlela yo tlherisela naswona eku heteleleni a tlhava tihlo ro hetelela. Enkarhini lowu tlhari a ri vonaka ri nghena swinene naswona ri fika ebyongweni.
  - Bravo, n'wi dlaye! - Princess Caroline u huwelerile.
  Holo hinkwayo yi joyine hi khwayere.
  - N'wi hete, n'wi hete!
  Mutlangi lontsongo wa gladiator u tlhele a raha naswona, hi ku tlula endzhaku ka yena, a ba hi yindlu ya xirhendzevutani. Nghala leyi hundzukeke a yi vonaka yi sungule ku nga ha languti naswona yi yi tlhave xikandza ko hlayanyana. Eku heteleleni, loko mufana loyi a yi kumile, u nghenise tlhari exifuveni xa yena kutani a ringeta ku ri tlhava swinene, ku ya fika embilwini. Swikunwana leswi nga ni tintiho swi tlhave timbanga, swi swi khwaxa, ivi swi tlhava nyama, kambe Witt hi ku nonoka a nga tshikanga tlhari, hambileswi a a handzukile hi ku kongoma. Laha hinkwaswo a swi bohiwa hi ku navela, tintiho ti ya emahlweni ti khwaxa ni ku handzula nyama leyitsongo.
  - N'wi wise ehansi! - Princess Caroline u rhurhumerile. Xirilo xa yena xi tshame xi ri xoxe.
  - Yi tisa emakumu! - Ntshungu wu rhurhumela.
  Eku heteleleni, tlhari ra Witt loyi a a hlundzukile ri tlhave ku ya fika embilwini, kutani xivandzana xi miyela, tintiho ti hundza enyameni leyi a yi lehisa mbilu ro hetelela.
  -Kambe, swi tikomba onge hi swona! - Jaha ri humese moya. - Spawn ya munyama yi lahliwile entshurini.
  Muxopaxopi wa valoyi u tivise.
  - Witt, xipoko xa rifu, u tlhele a va muhluri; nyeleti leyi pfukaka ya le rivaleni. U ta kuma sagwadi leri a ri kumeke.
  Hi xiga lexi, xivono xa Thaler xi nyamalarile, ku fana na nkungu loko ku sunguriwa mugodi wa matimba wa moya.
  Naswona eka xivungu lexi ku huma... xifaniso xa matimba, xo leha xa wanuna kumbe xivumbiwa lexi fanaka na munhu lexi nga na xihuku. Rito ro rhurhumela ri twala, leri fanaka swinene ni rito ra muloyi yoloye enorhweni.
  - U lwile kahle Witt... Ndzi vona eka wena vutshila bya nhenha leyi velekiweke!
  Thaler u yimile hi milenge. Hi nkarhi wa vurhongo, swilondza swa yena a swi horile kahle, naswona swivati swa kona a swi nyamalala naswona a swi nga ha vonaki ngopfu.
  Jaha leri ri vula hi ku tshambuluta voko ra rona eka wanuna loyi:
  - Ndzi khensa wena ku va u ndzi ponise, nkulukumba...
  Jaha leri hi tihanyi ri lahlele voko ra rona endzhaku ivi ri rhurhumela:
  - E-e ndza khensa! Ku tlangela kwihi na kwihi ku yisa eka tintswalo ni ku tsana!
  Witt u n"wayitele hi matimba kutani a rhurhumela:
  - Kambe u ponise vutomi bya mina... Kutani ndzi fanele ku ku khensa hi ndlela yo karhi!
  Wanuna loyi hi xitshuketa u lahlele xihuku xakwe endzhaku. Jaha leri ri langute xikandza lexi paluxiweke. Wanuna loyi a ri na xivumbeko xa xiyimo xa le henhla, a languteka a ri nkulunyana ku tlula makume mune, nhamu ya matimba, na malebvu yo gombonyoka, yo koma. Ku languteka ematihlweni ya yena ku ni matimba swinene, u nga ha swi vona leswaku u toloverile ku lerisa, naswona swivumbeko swa yena swi ni matimba naswona swi ni matimba.
  Hambileswi wanuna loyi wa xiyimo xa le henhla a a nga n"wi tolovelanga Witt, a swi vonaka eka jaha leri leswaku u tshame a n"wi vona kun"wana. Hambileswi swi nonon"hwaka swinene ku rivala swivumbeko swo tano swa xikandza leswi kombisaka ni ku tiyimisela, ku yima ka vuhosi ni mahlo ya mufumi a ri exibedlhele. Kambe hi nkarhi lowu fanaka, ku nga khathariseki xivumbeko xa rona xa xiyimo xa le henhla, rito ra kona ri rhurhumela, ra nyenyetsa, onge hiloko ri handzukile, ku nga khathariseki mpfumawulo wa rona.
  Wanuna loyi u langute Witt naswona, handle ko cinca xivumbeko xo tika xa xikandza xa yena, u te:
  - A ndzi ku ponisile hikwalaho ka rirhandzu, kambe hikuva ndza ku lava!
  Mahlo ya xivulavuri a ma hatima hi ndlela leyi nga riki ya musa:
  -Ndzi ku teka tani hi xichudeni xa mina, naswona ndzi ta ku pfulela vutivi bya matimba lebyi va Jedi va nga na xivindzi xo lorha... Kambe tiva leswaku leswi u swi tokoteke ekamareni ra le hansi ra ku xanisiwa swa ha ri swiluva loko swi pimanisiwa na leswi ku rindzileke!
  Witt u yimile a vula hi ku tiyimisela:
  - Ndzi lunghekile! U lunghekele xin'wana na xin'wana - ponisa ntsena Caroline!
  Wanuna loyi u rhurhumerile hi ku delela lokukulu:
  - Ku namarhela i ku tsana! Ku tsana lokukulu loku va Sith va nga ku kotaka! - Laha rito ra hosi ya ntima ri sungule ku chavisa swinene. - More precisely, a va swi koti, a va fanelanga va swi kota, kambe... Oddly enough, ndzi ta ntshunxa Caroline eka vuhlonga! Ntsena hi ku cincana hi ku yingisa ka wena loku heleleke, lerova u hlambanya leswaku hi nkarhi lowu faneleke u ta hetisisa hi ku helela swileriso swihi na swihi swa mina!
  Witt hi ku yingisa u khinsamile ehansi kutani a hlambanya hi xihlambanyo lexikulu.
  Kutani wanuna loyi a ku:
  - Ku sukela sweswi, vito ra wena lerintshwa i Darth Sidious! Mina ndzi Darth Plagueis mudyondzisi na hosi ya wena!
  Ku sukela siku rero, Witt, kumbe sweswi Darth Sidious, u sungule ku titoloveta vutshila byo biyela ni bya matimba ya munyama. Dyondzo ya tihanyi ni leyi nga riki na tintswalo. Kambe hosi leyintshwa ya vantima yi twe matimba lama kulaka hi ku hatlisa endzeni ka yona. U ve a tiya no va na vutshila siku na siku, vhiki na nhweti.
  Darth Plagueis, ku engetela eka norho wa yena wa ku nga fi, a ri na makungu yo vuyisela vulawuri bya Sith. Witt Thaler u cince vito ra yena ri va Palpatine kutani a cincanyana xivumbeko xa yena, xikan"we na swikombiso swa tintiho ta yena. U ve munhu wo hambana, a siva munhu loyi a fanaka na yena ku suka endyangwini wa Palpatine wa xiyimo xa le henhla.
  U sungule ku endla ntirho wo wisa tanihi mutirhela-mfumo, kasi hi nkarhi lowu fanaka a antswisa vutshila bya yena bya matimba ya munyama. Ku engetela kwalaho, Darth Plagueis, loyi a a ri ni xiyimo xa le nawini hi ku helela xa n"wamabindzu lonkulu, u hlayise rito rakwe.
  Endzhaku ka rifu ra hosi, n"wana wa yona lontsongo u humelerile. Darth Plagueis u hlohlotele nhlaselo wa Hutt eka xigodlho. Mudyandzhaka, sesi wa yena, makwavo wa yena wa xinuna na malume va dlayiwile.
  Endzhaku ka sweswo ndhuna-nkulu ya varindzi va xigodlho u veke Caroline exiluvelweni, loyi a a tsakeriwa ngopfu hi vanhu.
  Malembe yo hlayanyana ya vuhlonga ma tiyise wansati loyi wa matimba ntsena, kutani a sungula ku fuma hi tihanyi swinene. Kutani n'wana wa yena wa nhwanyana Serafima, loyi a kuriseriweke endlwini ya tinghwendza, a va mudyandzhaka wa mfumo wa Naboo.
  Hambi leswi khale ka murhandziwa wa yena a tlheleleke ematimbeni, Palpatine u boheke ku fihla vumunhu bya yena naswona a tshama etlhelo sweswi. Hambileswi nkucetelo wakwe emfun"weni a wu tshama wu ri karhi wu tiya.
  Captain-general u hatle a fa - swi tikomba onge hi mhangu, kambe Palpatine a ri endzhaku ka yona. Naswona hiku hatlisa, Sith Lord yi lave leswaku Witt Thaler a nyikela hi rirhandzu ra yena rosungula - Queen Caroline.
  Swi fike eka duel ku ya fika eku feni na Plagueis. Ku tlula kwalaho, matimba lawa ma hundzuke ma ringana hi xiringaniso. Loko Sith havambirhi va karhele enyimpini, Palpatine u tinyikerile kutani a rhurhumela:
  - Ndzi ta dlaya rirhandzu ra mina naswona hi nkarhi lowu fanaka masalela ya vumunhu lawa ya ha pfurhaka musi eka mina! - Laha hosi ya ntima yi tlakusile rito yi engetela hi ku tiyimisela. - Kambe ndza hlambanya, a ndzi nge ku rivaleli eka leswi naswona ndzi ta ku lovisa hakunene!
  Ku navela ku tirhana na lava va nga na xiyimo xa le henhla swi le ka ntumbuluko wa Sith. Matimba ya mina lama nga fikeleleki ma endla leswaku u va ni mavondzo; vutlhari bya mina byi wundla torha ra wena ra vutivi; leswi ndzi swi fikeleleke swi pfuxa ku navela lokukulu ko swi phindha! - Ku vula Darth Plagueis eka Darth Sidious, a ya emahlweni hi ku n'wayitela. - Hi ku dlaya vanhu lava nga ekusuhi na wena na lava rhandzekaka eka wena, u ta kuma xihlovo xa matimba lexi nga twisisekiki endzeni ka wena. Ndzi vona onge u ta va lonkulu eka Sith - loko u herisa ku tsana ko hetelela ka vumunhu eka wena n'wini!
  
  
  HI SWIVUMBEKO HI SWIHLONGO
  - Ku tshame ku va na kolonele wa Vuthu ra le Moyeni loyi a nga kuma ku chava lokukulu ka xibalesa hi nkarhi wa nyimpi ya le Afghanistan. Naswona u lahlekeriwe hi nkarhi wo va ni vana va yena, hambileswi a a swi lava leswi hakunene. Nsati u n"wi rhandze ngopfu kolonele kutani a ya hlangana na yena hafu ya ndlela va teke vafana vambirhi vo tiya ku suka endlwini ya vana lava nga riki na vatswari. Tata wa vona wa muwundli u va kurisile tanihi Vasparta. Kambe hambi swi ri tano a swi nga fani. Vafana lava va kule va tiyile naswona va hanye kahle, kambe a va kombisanga matimba yo hlawuleka lamakulu.
  Naswona kokwa wa xisati Vanga u vhumbhe eka kolonele leswaku muyimeri wa vana va yena u ta va muavanyisi wa vumundzuku bya misava na vuako hinkwabyo. Kutani kolonele u endle xiboho xo ya eka mungoma la dumeke leswaku a ta pfuna nsati wakwe leswaku a tika hi singita.
  Hakunene mungoma loyi a a ri ni vuswikoti lebyikulu, kambe kahle-kahle a a ri xigevenga xa xiyimo xa le henhla. U tivise leswaku anga endla leswi kutani a nyika kolonele n"wana wa jaha, kambe u lave mali yotala swinene.
  Kolonele a a ri ni switandi swo karhi eMoscow, swin"we ni swidlodlo swa nkoka leswi tekiweke hi nkarhi wa nyimpi ni va-dushman ni va-Chechen.
  U hlengeletile mali leyi ya nhova - miliyoni yin"we na hafu ya tirhandi... It"s even surprising that an experienced person, and so bought into the deception. Kambe swi tikomba onge mungoma loyi a a ri ni nyiko leyikulu ya ku rhurhumela, ku ringanyeta, vutshila, leswi hambi ku ri Kashpirovsky hi byakwe, kumbe n"watipolitiki wa xiyimo xa misava hinkwayo, a a ta va a swi navela ku swi kanganyisa.
  Hi nkarhi wolowo, mungoma u endle nkhuvo wa mihlovo-hlovo swinene wa xiteji, a etlerisa nsati wa kolonele hi ndlela leyi nga riki ya nkoka. Kutani u lo chela ntsena mbewu leyi humaka eka munyiki ekhwirini ra Venus.
  A ku nga ri vukanganyisi lebyi rharhanganeke swinene. Kambe swi humelela. Nsati, (kufana na Nhwana Mariya), u tikile n"wana hiku pfumala xivati - yena, hi ndlela, u tshamile ari nhwana, kutani nuna u lahlekeriwe hi matimba ya yena ya vununa hiku hetiseka hikokwalaho ka kuvaviseka.
  Hinkwavo a va tsakile naswona hi nkarhi, wansati loyi u veleke n"wana wa nhwanyana la hanyeke kahle. Hambiswiritano, yena u hundzuke a hambanile hi ku helela ni tata wakwe wa misisi ya ntima ni mana wakwe wa misisi ya ntima. Kambe hambileswi tatana a a tshemba vana va yena va majaha, a a n"wi rhandza n"wana wakwe wa nhwanyana. Ntsena hi ndlela ya yena, ku n"wi kurisa ku fana na Spartan - ku n"wi hlundzukisa no n"wi letela.
  Nhwanyana loyi u kurile hi ku hatlisa, u kombise ku navela ka le henhla na vuswikoti. Ngopfu-ngopfu ta nyama. Misisi ya yena yi tsindziyerile, yi na magandlati, ya nsuku naswona yi sasekile hi ndlela yo hlamarisa.
  Kambe loko nhwanyana loyi, a nga ambalanga nchumu, a sungula ku tsutsuma exikarhi ka gamboko ya January - hi ntolovelo a pfuka hi hafu na awara ya mune nimixo - ku humelerile xiendlakalo. Hi yona ndlela leyi hi ntolovelo a a sungula ha yona siku na siku. Ku tsutsuma ko tano ka nimixo, ka ha ri emunyameni wa le mahlweni ka dyambu. Swi Spartan swinene.
  U tsutsumele tikhilomitara ta ndhavuko ta khume na hafu, eka maxelo wahi na wahi, leswaku endzhaku ka sweswo a ta kuma ku tlakuka ka matimba ya siku hinkwaro. Hi ntumbuluko, lawa i masungulo ntsena ya ndzetelo, hikuva Vladlen (vito ro xixima Lenin na Stalin!) a a katseka swinene eka vutshila bya nyimpi. A a phikizana ni le ka mphikizano, a ba vanhwanyana leswaku va va lavakulu ni lava kuleke ku n"wi tlula.
  Kambe wa ha ri nhwanyana wa kwalomu ka khume ra malembe hi vukhale, naswona u tsutsuma hi swiambalo swo hlambela ntsena. Naswona misisi ya nsuku yi languteka ku fana ni langavi. Naswona maniac loyi a rhukaniweke u rindzele n"wana hi ku tumbelela. Swi tikomba onge u lunghisele ntlhamu ka ha ri emahlweni, tanihi leswi nhwanyana loyi a tsutsumaka hi rivilo lerikulu lerova a hi munhu un"wana ni un"wana lonkulu loyi a nga ta wu khoma.
  Mintlhamu yo hlayanyana leyi fihliweke kahle a yi ri endleleni ya nhwanyana loyi. Xiyimo lexi xi nyanyisiwe hileswi a ku ri ni gamboko naswona swiporo hinkwaswo a swi funengetiwe. Naswona Vladlen, nhwanyana loyi a a tsutsuma a nga ambalanga nchumu naswona a nga ambalanga nchumu eka maxelo wahi na wahi, u tsakele hambi ku ri eka mintlango yo tano leyi hundzeletiweke. Phela swiphiqo swi hi tiyisa ntsena naswona leswi nga hi dlayiki swi hi endla hi tiya ntsena.
  Ntlhamu wu fambile, wu pfotlosa swinene nenge wa nhwanyana loyi. Nkateko wa kona, hikwalaho ka ndzetelo, marhambu a ma tiyile lerova ma nga tshoveki hi ntlhamu wa bere.
  Kambe Vladlen u tekiwe a ri wa nkoka. Naswona a swi vava swinene. Naswona xigevenga lexi xi ringete ku hlasela ni ku pfinya nhwanyana wa karate. Vladlen u angula hi ku hatlisa kutani a n"wi ba exifuveni hi xirhendze xakwe. Kambe xigevenga lexi xi tikombe xi ri ni matimba. U rhurhumerile kutani a tlula a tlhelela endzhaku, a ri karhi a tswontswa nhlonge yakwe leyi a yi vavisekile. Kutani a humesa banga.
  Nhwanyana loyi u tikume a ri entlhan"wini, a nga hlomanga naswona a lava ku va a nga ambalanga nchumu, a langutane ni munhu la pengaka hi banga ro leha.
  Nhlaselo lowukulu wu landzerile, kutani Vladlen a korhama a ba loyi a a lwa na yena hi nhloko ya yena eka solar plexus. Banga ri hundze hi le xikarhi, ri khwaxa nhloko ya nhwanyana loyi. Vladlen u n"wi khome hi voko kutani a cinca ndlela leyi a a biwe ha yona. Xiphemu xa kona xi tlhave xigevenga lexi hi ku kongoma enon"wini. Muhlanya loyi u pfotlosekile hi ngati ya yena n"wini kutani hi xitshuketa a tshika xipoko.
  Kutani nhwanyana loyi, loko a endlile nandzu wa yena wo sungula, a huwelela:
  - Swi herile!
  Hambi swi ri tano, a ku ri ku dlaya, naswona nenge lowu a wu ri entlhan"wini wu vavisekile swinene.
  Khombo ra kona, mupfhumba loyi a a ri ni vatswari lava nga ni nkucetelo swinene, naswona Vladlen a a ri ekhombyeni ra maxangu lamakulu. Ku ringetiwile ku dlaya vutomi bya yena, naswona swidzidzirisi swi byariwile endlwini ya vona. Kolonele u boheke ku rhumela nhwanyana loyi etindhawini leti nga ekule swinene. Eka xikolo xa vutshila bya nyimpi bya le Rhaxiya eSiberia.
  Kwalaho, ehansi swinene ka misava, vapfumeri va kwalaho a va hanya ni ku tirhela ku ringana malembe-xidzana yo tala.
  Hambiswiritano, leswi a swi n"wi ponisanga kolonele. U duvuriwile hi muhlaseri, naswona nsati wa yena u khomiwile hi swihehlo swa swidzidziharisi. A swi vonaka onge munhu un"wana a a ri karhi a lulamisa swikoweto hakunene ni ndyangu wakwe. Makwerhu lontsongo na yena u khomiwile; Naswona mufana loyi wa khume mune wa malembe hi vukhale u rhumeriwe ekoloni ya vantshwa. Swidzidzirisi na swona a swi vuriwa leswaku swi vangiwa hi yona.
  Hambileswi nandzu lowu eku sunguleni a wu ri wa mavunwa. Kambe nkateko wa kona, hi ku ya hi milawu leyintshwa, a nga nyikiwanga malembe yo tlula tsevu.
  Manana a a ri wansati wa vatlangi naswona a a tlhela a titoloveta ku fana ni Musparta. Hikwalaho, ekoloni ya vavasati, hi ku hatlisa u kume vulawuri naswona u swi kotile ku kuma ntirho lowunene. Makwerhu lontsongo, loyi a a ri ni matimba naswona a a leteriwile kahle eka tindlela to lwa, na yena u ve un"wana wa valwi, ivi a va murhangeri wa ntlawa. Endzhaku ko heta n"we-xa-nharhu xa xigwevo xakwe, u ye eka parole naswona u ntshunxiwile ka ha ri ni nkarhi. Le Rhaxiya, milawu ya vadyohi lavatsongo yi na vumunhu, naswona munhu a nga ha vula hambi ku ri nkateko leswaku u teke riendzo ra yena ro sungula a ri na khume mune wa malembe ntsena.
  Hi ntolovelo, mhaka ya leswaku kolonele, hi ndhavuko, a a ri murhandzi la hisekaka wa dyondzo ya Spartan swi le rivaleni leswaku yi pfune ndyangu wa yena. Lava tiyeke va kahle swinene ekhotsweni, kambe lava tsaneke va bihile swinene exiluvelweni! Mufana loyi u hundze hi le zoni a nga ti vavisi naswona u tlhele a kuma dyondzo ya le henhla ya swa nawu (!). Swi tikomba a nga tekiwanga hi rirhandzu ra vayivi, naswona minkarhi yi cincile - swi hundzuke leswi nga riki swa fexeni ku va xigevenga. Ematshan"weni ya sweswo, yi koke bindzu.
  Dyondzo ya nawu i ya nkoka eka n"wamabindzu. Eka manana loyi, xiyimo a xi rharhanganile swinene - a a ri munhu lonkulu, naswona vugevenga lebyikulu byi n"wi pfaleriwile eka nandzu lowu a wu endliwe. Hi ku kongoma i muhleri wa sindikheti yo fambisa na ku xavisa swidzidziharisi. Naswona swi lava ku va swi nga koteki ku tlhela hi kambisisa nandzu lowu. Kutani swiyimo swo tala swa le henhla swi ta hetelela swi ri swiphukuphuku.
  Kambe manana loyi u swi kotile ku n"wi hundzisela endhawini leyinene ekusuhi ni Lwandle ra Caspian, naswona kwalaho u kume ntirho wa ku va muhlayisi wa nkwama lowu tolovelekeke. Mulanguteri wa khotso u tsale tibuku to hlayanyana, naswona u tlange hambi ku ri eka tifilimi. Hikwalaho ka yini?
  U tsindziyerile ku tlula malembe ya yena, a tiyile emirini, wansati wo saseka loyi a nga na xikandza lexi kombisaka na xikandza xa xinuna.
  Kutani, hi ku ya hi nsinya wa nawu, u ve ni nkarhi lowunene ezoni, a nga timi evuton"wini. Naswona u ve ni vana. Mufana loyi u titolovete a ri exibedlhele, naswona u voningele vutomi bya siku na siku ekhotsweni. Hambiswiritano, hilaha swi fanelaka hakona eka godfather, mana wakwe a a nga tirhi, hikwalaho a a ri ni nkarhi wo tala wo wisa.
  Vladlen u vuyile endzhaku ka malembe ya nkombo - a pasile xiyimo xa le henhla xa ku sungula eka vutshila bya nyimpi. Hambi leswi nxungeto wa ku rihisela a wu nga si hundza hi ku helela, nhenha leyi yi cince ntsena vito ra yona ro hetelela ri va Shamanova - yi siya vito ra yona ra khale.
  Tanihi leswi tata wakwe a a ri ni xinghana hakunene ni Jenerala Shamanov la dumeke, ku cinca ka xivongo ku hundzuke ku fanekisela swinene.
  Vladlen, loyi vuswikoti bya yena byi hlamarisaka, naswona xikolo xa yena xi nonon"hwaka swinene naswona hi nkarhi lowu fanaka xi nga ni mianakanyo leyi heleleke, a a nga ri na munhu loyi a ringanaka na yena eka vutshila bya nyimpi. U dyondze xitayili xo hlawuleka xa wrestling ya le Rhaxiya. Vito ra wrestling i ntiyiso ra xiyimo, kumbe swin"wana swo fana na Ruscundo.
  Vladlen u tive vutshila bya martial arts lebyi fanaka na Taehwando - endlelo leri hluvukeke swinene ro ba hi milenge, na Russian fist fighting, wrestling leyi fanaka na Aikido - tindlela to hoxa na ku tirhisiwa ka inertia ya muxanisi, kusuka eka mabokisi ya Thai - u hlasela hi ti elbows, matsolo, . na nhloko. Va ka Rodnoverie va endle vutshila bya nyimpi bya syncretic, maendlelo ya byona ya pholishiwile kuringana malembe xidzana yotala, naswona masalamusi ya vutshila ava teka hinkwaswo leswinene eka vanhu van"wana na swikolo.
  I ntiyiso, Vladlen u dyondzisiwile Shamanova na ndlela yo tirhisa matlhari... Kambe a swi koteki ku tiva no tiva hinkwaswo. Mutlangi wa ntiyiso wa nyimpi u fanele a va ni vutshila eka vuhlayiselo bya yena hinkwabyo handle ko hlawuleka. Kambe u endla tindlela ta munhu hi xiyexe ni vukanganyisi bya yena hi ndlela yo hlamarisa.
  Vladlen ngopfu-ngopfu a a swi tsakela ku lwa hi milenge yakwe ni ku hoxa swilo leswi dlayaka hi tintiho takwe leti nga ambalangiki nchumu, hambileswi a a ri ni matimba, kumbexana, eka xin"wana ni xin"wana.
  Nhwanyana loyi, loyi a a vitaniwa karateka, hambileswi a a nga dyondzeli karate nikatsongo, u pfule xikolo xa yena n"wini. U phikizanile eka mphikizano wo hambana hambana, kambe a nga lweli ku kuma ndhuma na swidlodlo.
  Hambileswi a a hlanganyela eka mphikizano wun"wana wa mabindzu hambi ku ri eka tinyimpi ta le xihundleni handle ka milawu, a a lava mali.
  Loko a ha ri nhwanyana lontsongo swinene, Vladlen a a nga hatliseli ku tekana ni ku va ni vana. U tiantswise eka vutshila bya nyimpi naswona u byi dyondzise vana. Volka Rybachenko u kombise ntshembo lowukulu ngopfu-ngopfu. Hi ndlela leyi, a a tlhela a va ni vutshila lebyikulu swinene eku hoxeni ka swilo leswi karihaka hi milenge yakwe. Mufana wa karate (kambe vito ra xirhangiso leri nga fambisaniki nikatsongo ni ntiyiso!) u tshembise ku kula a va n"wini lonkulu.
  Nakona hi xitshuketa Volka u rhambiwile ku ya tlanga eka tifilimi naswona makwavo wa yena Oleg Rybachenko na Vladlen Shamanova hi yexe va fambe na yena. Naswona xexo i xitori xin"wana.
  
  
  AMAZER-DILETTANT XITLHANYI XA XITLHANYI
  Leyi i ya xiviri swinene naswona ya khorwiseka. Hi leswaku, moya wa munhu la tolovelekeke ni la tolovelekeke swinene wu teke miri wa Stalin. Naswona tanihi leswi a a ri munhu wa xiyimo xa le henhla ntsena, munhu la tolovelekeke. Leswi a a swi tiva a ku ri leswaku Hitler u ta hlasela hi June 22, 1941, naswona vuyelo bya kona a byi chavisa.
  Majarimani ma swi kotile ku teka Moscow, naswona muhluri wa le xikarhi u cheriwile chefu ntsena hi ntlawa wa yena n"wini. Kambe endzhaku ka ku wa ka ntsindza, se a ku hlwerile ku lulamisa nchumu. Majapani ma hlasele eVuxeni bya le Kule, Türkiye ku suka edzongeni. Caucasus na yona yi wile.
  Naswona eku sunguleni Stalin u siviwe hi Molotov tanihi munhu la pfumelelanaka ni swiyimo. Kambe endzhaku ka sweswo Beria loyi a a ri ni vutianakanyi u humelerile. Naswona Zhukov u n"wi kavanyetile. Naswona rigmarole yi sungule. Hi ku komisa, Majarimani ma fike eUrals hi ximumu ni ku ya emahlweni, ma hlangana ni Majapani, ma tshikilela ku vonakala hinkwako ka ku lwisana.
  Kambe eVupela-dyambu nyimpi yi ye emahlweni. Maamerika ya kanakana - Franklin Roosevelt, tani hileswi munhu anga langutelaka, u hlwerile kufikela eka minete yo hetelela. Le ndzhaku hi Siku ra Khisimusi ra 1941, Majarimani ma hlasele Gibraltar. Hi nkarhi lowu, Moscow na Leningrad a swi tekiwile, naswona edzongeni Majarimani a ma ye emahlweni ma ya fika eVolga na Terek. Va kavanyetiwe ngopfu hi vuhlanganisi lebyi andlariweke ni tindhawu letikulu ta le Rhaxiya ku tlula ku lwisana loku nga hlelekangiki kahle ka masocha ya Soviet.
  Hitler hi yexe u hlangane na Franco kutani a n"wi hlamusela ntshembo: USSR tanihi vuthu ra masocha a yi kona. United States a ri nge vi ro sungula ku nghena enyimpini hambi swi ri tano. Kutani Britain a ri na khombo nikatsongo. Ku tlula kwalaho. Naswona Manghezi ma wele ehansi ku fana ni ntshuri. Majarimani se ya le Alexandria... Kutani Franco u na xivangelo xo chava vukarhi bya Hitler ku tlula ku rihisela eka Britain. Kambe loko a ha lava ku amukela eka tikoloni ta Afrika na Manghezi kutani...
  Franco, hi ku xiya leswaku mavoko ya Wehrmacht a ma bohiwile naswona yena hi byakwe a nga lahlekeriwa hi hinkwaswo, u sungule hi ku pfumela ku pfumelela masocha ya le Jarimani leswaku ma hundza, ivi yena hi byakwe a tivisa nyimpi na Britain. Hi nkarhi lowu fanaka, xiyimo xa Manghezi xi nyanyile siku na siku. Gibraltar yi tekiwe hi masiku manharhu. Naswona hi ku hatlisa Majarimani ma teke Palestina, Siriya swin"we ni Maturkey, na Iraq na Middle East.
  Amerika ri kokeriwe enyimpini hi July 4, 1942. Japani ri hlasele Peru-Habar hi Siku ra Ntshunxeko.
  Majarimani, hi ku tirhisa rifuwo ra le Rhaxiya, Yuropa, ivi endzhaku ka sweswo Afrika na Asia, ma lwe nyimpi ya le moyeni ni ya le hansi ka mati.
  Jarimani ri engetele ku endliwa ka matlhari naswona ri sungule nhlaselo edzongeni wa Afrika.
  Eku heleni ka 1942, Afrika a ri lawuriwa hi ku helela hi Manazi, ku fana na India, hi ndlela leyi. Naswona Indochina, Singapore ni swihlala leswi yaka eAustralia swi ve ehansi ka vulawuri bya Majapani. I ntiyiso leswaku matshalatshala ya xixika yo teka swihlala swa Hawaii a ma humelelanga hikwalaho ka ku pfumaleka ka nhlengeletano ya samurai.
  Kambe hambi swi ri tano, Majapani, leswi a ma ri ni ntokoto lowu engetelekeke wa vusocha, ma lawuleke lwandle. Ku engetela kwalaho, swikepe swa le hansi ka mati swa le Jarimani swi engeteleke hi ku hatlisa swinene, leswi hungute matimba ya Britain na United States.
  Hi May 1943, ku fike xikepe xa Jarimani edorobeni-nkulu ra Nghilandhi. Majarimani ma tirhise swihaha-mpfhuka leswi hahaka ehansi, mathangi ya le hansi ka mati hambi ku ri swihaha-mpfhuka swo sungula leswi hoxaka tibomo swa AR-161 ni Yu-488 leswi nga ni tinjhini ta mune.
  Britain, leri a ri karhele hi nyimpi ya swikepe swa le hansi ka mati, a ri nga swi koti ku tiyisela nkarhi wo leha, kambe ri lwile hi ku nonoka swinene.
  Endzhaku ka n"hweti ya nyimpi leyi halateke ngati, London yi wile naswona Nyimpi ya Nghilandhi yi herile.
  Xiyenge lexi landzelaka a ku ri Amerika. Canada, laha Churchill a balekeke kona, ri lwe etlhelweni ra United States, kambe matiko ya le Latin Amerika ma arile ku lwa ni Third Reich. Naswona Argentina, naswona endzhaku ka rona Brazil, ri nyike Majarimani ni vanghana va wona ensin"wini ya wona tindhawu ta masocha.
  Nyimpi yi sungule ku teka nkarhi wo leha. USA ehandle ka tiko. Vuthu ra vona ra le misaveni ri ni matimba, naswona swikepe swa vona swi akiwa hi ku hatlisa swinene.
  Kambe hakatsongo-tsongo Majarimani ni Majapani ma teke vulawuri. Etlhelo ra vona a ku ri ni swilo hinkwaswo swa le vuxeni bya misava, ni xiphemu xa le vupela-dyambu. Ina, nyimpi leyi tivisiweke leyi heleleke a yi tswala mihandzu.
  Operation Icarus yi humelerile naswona Iceland yi wile. Endzhaku ka sweswo va ka Kraut va cince va ya eGreenland. Hambiswiritano, 1944 a yi nyikanga munhu vuyelo lebyi tiyeke. Hambiswiritano, Japani na Third Reich va kume ndhawu ya milenge eXiphen"wini xa le Vuxeni xa Misava naswona va sungule ku tiya eLatin Amerika. Hi xixika xa 1945, va- samurai swin"we ni Manazi, va teke Swihlala swa Hawaii. Naswona hi ximun"wana va rhurhele exihlaleni xa Panama.
  Endzhaku ka rifu ra Roosevelt, tiko ra United States ri sungule ku lava ku rhula ni Third Reich na Japani. Kambe ku kuma ku pfumelelana swa tika. Ku tlula kwalaho, Hitler a a nun"hwetela ngati. Barracuda ya vufasisi a yi lava swo tala ngopfu. Nyimpi yi ye emahlweni. Manazi ma kume ndhawu eGreenland, naswona hi ximumu xa 1945 ma ringete ku fika ma dzima eCanada, kambe ma hoxiwe elwandle. Canada a ri nga lavi ku tinyiketa. I ntiyiso leswaku hi ximun"wana xa 1945, Australia ri wile, ri ri khokholo ro hetelela leri xiyekaka ra misava ya le Vupela-dyambu eXiphen"wini xa le Vuxeni xa Misava. Japani na Jarimani a va lawula lwandle hi ku helela. Ntlawa wa vona wa swikepe swa le hansi ka mati a wu nga ringanisiwi na nchumu.
  Ku engetela kwalaho, swikepe swa le hansi ka mati leswi nga ni hayidirojeni peroxide swi tikombe swi ri ni matimba swinene naswona swi famba-famba. Rivilo ra vona a ri fika eka makume mune wa tikhilomitara hi awara.
  Nakona hi xixika xa makume mune ntlhanu na makume mune nhungu a ku ri nkarhi wa Zealand. Hi ximun"wana xa 1946, United States ri tivise nyimpi eka kwalomu ka matiko hinkwawo ya Latin Amerika.
  Kambe phurojeke yo tumbuluxa bomo ya athomo, hikwalaho ka ku hungutiwa ka mali, a yi humesanga vuyelo lebyi vonakaka. Hikwalaho, Maamerika a ma nga ta swi kota ku lahla trump ace leyi eka ntlangu lowu faneleke ku hluriwa!
  Naswona emhakeni yo aka mathangi, Third Reich a yi ri emahlweni swinene eka United States. Thanki ya kahle swinene ya serial ya le Amerika, Pershing, ayi tika makume mune mbirhi wa tithani, ayi ri na 102 millimeters ya frontal armor xikan"we na 90-mm cannon leyingana rivilo rosungula ra projectile ra 810 kilometres hi awara. Naswona thangi lerinene ngopfu ni leri dumeke swinene ra le Jarimani, "Royal Lion" hi 1946, a ri tika tithani ta 65 naswona a ri ri ni swisirhelelo swa le mahlweni swa 250 wa timilimitara. Nakambe matlhelo nale ndzhaku ka 200 millimeters na cannon ya 105 millimeters leyingana barrel yo leha ya 100 EL.
  Loko hi languta xivumbeko xa pyramidal xa thangi, ari nga ta nghenisiwa hi Pershing kusuka eka angle yin"wana na yin"wana.
  Matshalatshala yo rhumela nxaxamelo wa mathangi lama nga ni matimba swinene ma tsandzekile. I T-93 ntsena, hi ndlela leyi, leyi tikaka tithani ta 93 ntsena leyi nga ni swisirhelelo swa le mahlweni swa 305 wa timilimitara ni xibamu xa 120-caliber leyi a yi ri ni minkarhi yo karhi yo lwisana ni Majarimani hi ku hatlisa. Kambe ku chayela ka movha lowu ehansi swinene, kun"we ni ku pfumaleka ka xihondzo lexi rhendzelekaka, a swi endlanga leswaku wu va muphikizani la fanelekaka.
  Ku endliwa ka SuperPershing switeke nkarhi woleha, naswona hambi swiritano thangi leri ariri ehansi ka ra Jarimani.
  Naswona swihahampfhuka swa jet, ku tlakuka loku heleleke ka khwalithi ku le tlhelweni ra Manazi. Maamerika a ma ta kaneta ntsena hi nhlayo. Kambe Majarimani, leswi a ma ri ni swilo swa misava ya khale, a ma kota ku humesa timovha ta madzana manharhu ku ya eka mune hi siku, a ma nga ri ehansi ka nhlayo ya United States. ME-362, Non-262, Non-323, ME-1010, TA-283 - swihahampfhuka leswi swa nyimpi swa jet leswi lwisanaka na ku nga hetiseki ka Amerika - ntlawa wa "F" swi le handle ka mphikizano!
  Naswona swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa jet TA-400, TA-500, Yu-387, AR-383, OD-18, GO-270 na swona swi le handle ka mphikizano. United States a ri si va na xihahampfhuka lexi heleleke lexi hoxaka tibomo. Kumbexana i B-29. I ntiyiso leswaku ku ni xihahampfhuka xa B-36 lexi nga eka ntirho lowu, kambe ku fikela sweswi xi le kule swinene ni ku endliwa.
  Naswona swibuluki swa ballistic swa xiyimo xa A swa le Jarimani a swi na swifaniso leswi fanaka na swona emisaveni.
  Swihahampfhuka swa disc na swona a swi na vaphikizani...
  Hi tlhelo ra thekinoloji, Third Reich yi nyikele Amerika hi ku helela, naswona hikwalaho Hitler u tiyimisele ku heta United States ku fikela emakumu. Naswona ku hava ku pfumelelana. Hi 1946, ku sungule ku hlasela Mexico na Cuba. Hi xixika, nyimpi se a yi ri karhi yi sungula eTexas ni le California. Naswona Majarimani ni Majapani ma hlasele Canada ma huma eAlaska.
  Kambe sweswi lembe ra vu-46 ri hundzile. Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava ya ha ya emahlweni. Lembe ra 1947 ri dlaye ngopfu eCanada, leri eku heteleleni ri tekiweke hi va ka Kraut, lava a va huma en"walungwini.
  Xihaha-mpfhuka lexi hoxaka tibomo xa B-36 xi hetelele xi humelerile eAmerika, kambe a swi nga ha koteki ku xi yisa eJarimani ni le Japani. Ku engetela kwalano, eku heleni ka lembe, thangi ra Washington ri humelerile na xibamu xa 120-mm long-barreled gun, na swisirhelelo leswi amukelekaka swinene na swihlawulekisi swo chayela leswingana ntiko wa makume tsevu nharhu wa tithani. Hambileswi a yi sirheleriwa ku biha ku tlula ya le Jarimani, a ya ha ri ehansi hi matimba yo tlhava swisirhelelo.
  Hambiswiritano, eku heleni ka 1947, tiko ra United States se a ri lahlekeriwe hi ku tlula hafu ya nsimu ya rona naswona a ri lovisiwa.
  Majarimani ma swi kotile hambi ku ri ku ringeta mathangi yo tika swinene lama nge "Rat" na "Monster" hi nkarhi wa nhlaselo wa madoroba lamakulu. Leyo hetelela a yi ri ni xihaha-mpfhuka xo hoxa tibomo lexi a xi humesa xibalesa lexi tikaka tithani ta khume!
  Anakanya ndlela leyi tlhari leri ri hundzukeke ha yona!
  Nakona hi Siku ra Lembe Lerintshwa New York yi wile, na Washington hi siku ra vukhume ra Ndzhati.
  Hambiswiritano, Yankees ya ha khomele ku ringana kwalomu ka tin"hweti tin"wana ta tsevu. Lexi hlamarisaka, nyimpi ya vumbirhi yi hele hi May 9, 1948 hi ku kongoma.
  Kambe hambi ku ri endzhaku ka leswi, ku rhula a ku tekanga nkarhi wo leha. Hitler a nga yi tsakelanga mhaka ya leswaku Japani, leswi a ri sale endzhaku swinene ku tlula Third Reich eka ikhonomi, ri titeke misava yo tala swonghasi.
  Manazi, hambileswi a ma hlwerile, a ma ri ni bomo ya wona ya athomo hi August 1948. Xiphemu xa ku hlwela ku vangiwe hileswi Fuhrer a yi titimela hi ndlela yo karhi hi mianakanyo ya matlhari lama dlayaka vanhu vo tala. Hitler a a pfumela leswaku matiko ma fanele ma hluriwa, ku nga ri ku lovisiwa.
  Kambe hikwalaho ka swivangelo swo karhi, mufumi wa tihanyi wa tihanyi u endle xiboho xo endla xihlawuhlawu eka Japani leri endleke ntwanano na rona.
  Leswi Manazi ma humeseke swibuluki leswikulu swa ballistic ni swibalesa swa nyutliya, ma sungule Nyimpi ya Vunharhu ya Misava hi July 4, 1951.
  Va sungule minhlaselo ya matimba ya nyutliya eTokyo ni le madorobeni man"wana ya le Japani. Kutani mavuthu ya le matini ni ya le hansi ma hlasele.
  Nyimpi ya Vunharhu ya Ntungu yi hele hi tin"hweti ta tsevu, kahle-kahle a ku ri nyimpi yin"we ni leyi endliweke. Naswona xiyenge lexi tirhaka xa nyimpi xi teke tin"hweti tinharhu.
  Xisweswo, Third Reich yi simeke vulawuri byo hetelela bya misava. Ku pfumaleka ka vululami ko tano ku humelerile hikuva vumunhu bya le xikarhi byi nghene emirini wa Stalin Lonkulu. Naswona a ku na vutivi bya vumundzuku lebyi n"wi pfuneke! Ngopfu-ngopfu, mutshila u endle xiboho xo hluvukisa swihaha-mpfhuka swa jet naswona u nyike oda yo tano eka swimilana ni tifektri hinkwato. Ku kumeka leswaku propeller yi hungutiwile naswona jet a yi humesiwanga.
  Naswona swiboho swa maqhinga swa muhlaseri a swi nga ta va vuphukuphuku ku tlula sweswo. A swi hlamarisi leswi Vuthu ro Tshwuka ri rhurhumeriweke hi moya. Naswona handle ka yona, a ku na munhu loyi a nga lwisanaka na Jarimani, vanghana va rona na Japani.
  Phela, Hitler hi byakwe u endle xiboho xa vun"we bya vuhosi. Hi leswaku, ku tumbuluxiwa ka matimba ya vun"we ya misava hinkwayo, lawa hi ku tirhandzela na hi ku sindzisiwa a ma katsa matimba hinkwawo ya pulanete ya Misava handle ko hlawuleka. Hi mali yin"we, hakunene, ni nongonoko wa ku hlawula swiaki swa xitekela swa vuharhi.
  Naswona nakambe hi ku lunghiselela ku ndlandlamuxiwa lokukulu ka ndhawu!
  
  
  MUFANA U PONSISA TSAR RA RUSSIA
  I xirhami xa January ehandle. Hi loyi mufana Oleg Rybachenko a fambaka exitarateni a ya exikolweni, naswona hi xitshuketa u vona leswaku rirhangu ra yindlu ya tiphaneleni leyi nga ekusuhi ri voninga hi ndlela yo karhi leyi nga tolovelekangiki. Mufana u twa ku vitaniwa ko hlawuleka - tsutsuma kona, u ta va murhangeri. Mufana loyi u tsutsume hi rivilo hilaha a nga kotaka hakona.
  I swinene leswaku a ku ri na timovha ti nga ri tingani hi ndlela yo hlamarisa, naswona u swi kotile ku rhelela, kunene ehansi ka tintiho ta vona. A deft dive and u le ka green glow ya rirhangu.
  Mufana u tsutsumela eka yena. Mavoko, onge hiloko eka filimi leyi vulavulaka hi "Harry Potter," ya nghena hi ku olova eka jeli leyi, naswona endzhaku ka sekoni mufana hi yexe, ku suka eka tidigri ta makume mbirhi ntlhanu ehansi ka ziro, u tikuma a ri eka byanyi bya ximumu lebyi milaka hi byanyi bya rihlaza.
  Hambi ku ri hi ku nga tirhi, mufana loyi u wela ebyanyini ivi hi ku hatlisa a tlula-tlula. I swinene endzhaku ka xirhami ku tikuma u ri emavokweni ya ximumu lexi nga si fa. Hambi loko a tlula-tlula ehenhla ka nhloko yakwe.
  Mufana loyi u langutile - a ku nga ri na vanhu etlhelo, a ku ri na mirhi ntsena leyi se a yi sungule ku hundzuka yo tshwuka, na... xisirhelelo xa xiporo. A yi lehe, yi rhendzeriwe hi granite naswona emahlweni ka yona a ku ri ni hambi ku ri tintambhu ta mitwa leti a ti rhendzelekile eka tinsika leti nga ni mitila.
  Oleg Rybachenko u vone onge leswi hinkwaswo swi vangiwa hi xivangelo. Naswona entiyisweni u yime emahlweni ka nchumu wo tiyimisela... Xileriso xi twiwa enhlokweni ya yena: tshinela eka xiporo xa xiporo. Leswi aswi olovi ngopfu ku swiendla;
  Ku hisa hi koxe ku byele mufana loyi ndlela yo huma. Hi ku hatlisa u sungule ku hluvula swiambalo swa yena swa xixika. Naswona u yi lahlela ehenhla ka mutwa. Mufana loyi u titwa a ri ni xivumbeko xo hlawuleka xa ku hleleka ka mianakanyo. "Sweswi u nga va muendli wa matimu.
  Mufana u hoxe waya ehansi kutani a sala a ambale jean na xikipa ntsena. Nakambe a ku hisa hi maphaxani yo kufumela ya xixika, kutani mufana loyi u pfukile. Swi tsakisa swinene ku twa byanyi bya rihlaza lebyi tlhavaka u nga ambalanga nchumu. Misava hi August yi kufumela hiku hetiseka naswona mufana u tsakela ku famba eka yona.
  Naswona xixika i nkarhi wa crappy wa lembe - ku hambana na ximumu xo nandziha. Mufana loyi, hambiswiritano, a nga na nkarhi wo yima a pfule nomu - tanihileswi a nga mufumi. Mufana loyi u khandziya hi ku hatlisa hi ntambhu. Ku hundze mati yo khuluka eka yona, naswona swibalesa swi duvule hi le swiambalo ni le ka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu.
  Mufana u huwelerile, ku biwa a ku vava, kutani a tlula a ya ehenhla ka canvas. Swirhendzevutana a swi tlhaviwe hi maribye yo kariha. Kambe mufana loyi u tsutsumele endzhaku ka ribuwa hi ku hatlisa. A a vona onge leswi hinkwaswo a swi nga ri handle ka xivangelo, kambe a swi ri xiphemu xa pulani leyikulu!
  Hi lava, swiporo swo hisa, dyambu se ri hundzile ninhlikanhi, moya wu nun"hwela linden na vulombe. Ku rhulile swinene lerova u nga twa kahle ku rhurhumela ka tinyoxi ta le kule.
  Mufana loyi u yime a nga ambalanga nchumu eka nsimbi leyi hisaka kutani a twa swileriso leswintshwa: "veka maribye ya nkombo eka xiporo xin"wana ni xin"wana." Mufana loyi u kanakana kutani a vula hi rito leri tlakukeke:
  - Kambe loko xitimela xi nga suka eka swiporo?
  Rito leri ri ndzi tlhave hi tindleve:
  - Leswi hi swona leswi lavekaka! Valala va Rhaxiya va ta ta laha!
  Mufana loyi a nga ha kaneti. Naswona rito ra Xikwembu ri hlamuserile: hlawula maribye ya muvala wa nsimbi ntsena.
  Mavoko se a ma ri karhi ma famba hi woxe. Oleg Rybachenko u titwe a tsakile hi yena n"wini - i muendli, mufana wo olova wa xikolo u ta nghena ematin"wini!
  Maribye ya vevuka eka tindlela timbirhi ta swiporo: kahle kahle khume mune wa swiphemu - nkombo kusuka eka xin"wana na xin"wana. Naswona kahle-kahle a va hambanisiwi!
  Swi endliwile! Mufana loyi u tlhele a ti tsemakanya, a hlaya "Tata wa Hina," kutani, a ri karhi a voninga swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, a tlhelela endzhaku. U balekile, a ri karhi a rhurhumela ehenhla ka maribye naswona a ri karhi a rhurhumela. U tlulerile ehenhla ka embankment kwalomu ka hi ku kongoma...
  A ndzi nga ha lavi ku khandziya hi le xikarhi ka mati nakambe, kambe a ku nga ri na ndlela yo huma. Mufana loyi, hi ku tirhisa xibalesa xo tsutsuma, u haha a suka eribuweni ku ya eka xisirhelelo xo hetelela kwalomu ka hi ku hatlisa. Ndzi khomiwe hi gezi nyana, kambe a swa ha chavisi. Naswona hi loyi Oleg Rybachenko nakambe emisaveni leyi kufumelaka ya ximumu. Emahlweni, nkungu wa rihlaza wu voninga kahle emoyeni: ndlela yo tlhelela endzhaku.
  Mufana loyi hakunene a nga lavi ku tlhelela endzhaku eka ximumu lexi kufumelaka a ya eka xirhami ni xixika. Kambe endzhaku ka sweswo rito leri nga twisisekiki ri nyikela xileriso xo hetelela:
  - Hatlisa, kutani portal yi ta pfala, u ta tshama hilaha ku nga heriki hi 1914 u nga si tshama u vona vatswari va wena.
  Oleg Rybachenko hi ku hatlisa u handzula swiambalo swakwe eka waya ivi a swi koka hi xiwelo. Portal yi sungula ku nyamalala kutani mufana loyi, handle ko ambala swiambalo swa yena, u tsutsumela laha ku humaka kona. U hlangana ni nchumu lowu olovaka naswona hi matshalatshala u tlula a huma. Gamboko ya muti leyi kandziyiweke yi hisa milenge ya wena leyi nga ambalangiki nchumu. U fanele ku ambala swiambalo swa wena u koka xiketi xa wena xa xixika kahle exitarateni - u khoma mahlo yo pfilunganyeka ya vahundzi va ndlela.
  Munhu un"wana u tlhele a huwelela a ku: "ku penga." Kambe mufana loyi a nga nyiki nyingiso - u endlile ntirho wa yena naswona u hetile vurhumiwa lebyikulu...
  Hi August 22, 1914, xitimela lexi a xi rhwale Hindenburg, Erich Ludendorff na Max Hoffmann xi wile. Vafambisi hinkwavo vanharhu va masocha lava tlangeke xiave xa nkoka eka tinyimpi ta le vuxeni - kusuka eka matirhelo e East Prussia na swin"wana - va file.
  Hikwalaho ka sweswo, masocha ya le Jarimani lama nga hlelekangiki ma hluriwile swinene. Koenigsberg loyi anga sirhelelekanga u tekiwile eka ndzhawu leyi, naswona masocha ya Germany ya rhendzeriwile hi xiphemu, naswona xiphemu xin"wana ya lovisiwile kutani ya khomiwa.
  Ku hlula ka masocha ya Rhaxiya ku ve ni nkucetelo lowukulu eka ndlela hinkwayo ya nyimpi. Naswona xo sungula, hi ku ya hi langutelo ra moya wa masocha ni tindhuna. A hi xihundla leswaku endzhaku ka ku hluriwa loku humaka eJapani, vulawuri bya vuthu ra Rhaxiya byi wile swinene. A nga kona loyi a a teka vanhu lava va le Asia lava nga ni mahlo yo koma tanihi mukaneti lonkulu. Naswona laha Marhaxiya ma hluriwile eka tinyimpi ta mune letikulu, naswona eka tinyimpi hinkwato a ma ri ni ku tlakuka ka tinhlayo.
  Naswona elwandle na vona va hluriwile hi ku helela, handle ka leswaku a ku ri ni ku humelela loku nga toxe, ka le xihundleni. Swikepe swa le Vladivostok ngopfu-ngopfu a swi tihlawulela.
  Kutani xana a hi ta lwa kwihi ni Majarimani, lawa a ma tekiwa tanihi masocha lamanene ngopfu ya le hansi emisaveni?
  Kutani swi kumekile leswaku swa koteka ku pfotlosa va ka Kraut, ku va hlongola ni ku teka makume ya magidi ya vabohiwa!
  Ku hiseka exikarhi ka masocha ya le Rhaxiya ni vaaki ku andze hi tindlela to hambana-hambana. Eka tlhelo ra Austria, nhlaselo wu ye emahlweni hi ku hatlisa. Austria-Hungary a ri nga si lunghekela nyimpi. Naswona moya wa ngopfu-ngopfu tiyuniti ta Maslav wu le hansi swinene. Vo tala va vona va tinyikerile hi ku kongoma eka ku chayiwa ka swigubu ni mimpfumawulo ya okhestra. Maslav a ma nga lavi ku lwa ni vamakwavo, hikwalaho ka vanhu va le Austria lava a va vengiwa. I mavuthu ya le Hungary ni ya rixaka ra Majarimani ntsena lawa a ma lunghekele nyimpi hi mpimo wo karhi kumbe ku tlula.
  Vuthu ra le Rhaxiya ri hlule masocha ya le Austria ivi hi ku hatlisa ri teka Lvov, khokholo ra Przemysl naswona, hi ku aka ku humelela ka rona, ri nghene eHungary. Xiphemu xa le mahlweni xa Jarimani a xi ri karhi xi pfurha hi swirhabyani. Mavuthu lama tlakukeke ya le Rhaxiya ma hlule Vaprussia ePoznan kutani ma tsutsumela eOder. Majarimani ma hundzisele mavuthu ya tsevu eAustria.
  Kambe leswi a swi nga enelanga. Ku tlula kwalaho, a ku nga ri na matimba lama eneleke yo khoma swikhundlha exikarhi. Naswona evupela-dyambu, nyimpi leyikulu yi ye emahlweni.
  Kutani Jarimani ri boheke ku hundzisela mavuthu lamantshwa evuxeni. Xiyimo lexi xi nyanyisiwe hi ku nghena ka Italy enyimpini yo lwisana na Austria. Matiko lawa ma ve ni vuxaka bya vulala ku ringana malembe-xidzana yo tala. Naswona Triple Alliance hi tindlela to tala a yi ri xivumbeko xo endliwa. Hambileswi loko nyimpi a yi humelerile kahle swinene eka Jarimani na Austria, tiko ra Italy a ri ta va ri joyine lava nga ni matimba swinene. Naswona sweswi masocha ya le Rhaxiya ma tshinela eBudapest, naswona timhaka ta Matiko ya le Xikarhi i thyaka! Romania na rona ri tsutsumele ku ya joyina nyimpi.
  Swi le rivaleni - hosi ya le Romania i xaka ra Nicholas wa Vumbirhi, naswona yi lava ku ndlandlamuxa misava ya yona hi ku lahlekeriwa hi Mfumo wa Austria lowu a wu ri karhi wu wa.
  Naswona tiko ra Bulgaria, ku hambana ni matimu ya xiviri, ri nghene enyimpini hi tlhelo ra Rhaxiya.
  I Mfumo wa Ottoman ntsena lowu hundzukeke lowu tshembekaka eka Majarimani. Naswona ntsena hikuva Holobye wa Vusirheleri u lerisile ku sunguriwa ka nyimpi, a nyikela Holobyenkulu na Sultan hi fait accompli. Vuthu ra le Turkey a ri nga ri na matimba ngopfu, kambe ri vange swiphiqo hi ku phakela Rhaxiya eka Entente. Kambe hi hala tlhelo, leri i lunghelo lerikulu eka Rhaxiya ku ndlandlamuxa swinene tindhawu ta rona hi tlhelo ra le dzongeni. I ntiyiso leswaku Japani ri tivise nyimpi eka Jarimani na Austria. Ku teka tikoloni ta Jarimani ePacific.
  Leswi swi nyike Rhaxiya voko leri ntshunxekeke eVuxeni bya le Kule. Naswona evupela-dyambu Majarimani a ma ri karhi ma pfotlosiwa.
  ENambyeni wa Oder ntsena laha Jarimani ri koteke ku yimisa ku ya emahlweni ka vuthu ra Rhaxiya. Leswaku ku endliwa leswi, a swi laveka ku yimisa swiendlo hinkwaswo leswi hlaselaka eVupela-dyambu. Kwalomu ka hafu ya Austria-Hungary yi ntshunxiwile hi masocha ya Rhaxiya.
  Xisweswo, Mfumo wa Austria entiyisweni wu tshike ntlangu lowu kutani wu hundzuka ndzhwalo eka Jarimani. Vanhu va le Bulgaria va sungule ku hlasela Istanbul.
  Hi xixika, a ku ri ni ku wisa ka matirhelo ya masocha eYuropa. Kambe vuthu ra le Rhaxiya ri sungule ku hlasela tiko ra Turkey. Nakona hinkwaswo swi hluvukile hi ndlela leyi humelelaka. Ku tlula kwalaho, Maarabu ni Maarmenia ma xandzukele vulawuri bya Ottoman.
  Masocha ya le Rhaxiya se a ma ri eBaghdad hi February, naswona Manghezi ma teke Basra. Eku heleni ka March, Rhaxiya ri teke tiko ra Asia Minor hinkwaro kutani ri sungula ku hlasela Istanbul swin"we ni vanhu va le Bulgaria ni va le Serbia. Türkiye u tshike ntlangu lowu. Syria, Palestine, dzonga wa Iraq ri ye eBritain na France - Russia ri amukele swin"wana hinkwaswo. Saudi Arabia ya ha tshama yi ri ndhawu leyi tiyimeleke hi ximfumo, kambe na yona a yi fanele yi avanyisiwa endzhaku ka ku tinyiketa ka Jarimani. Nakona a a ri ekusuhi ntsena. Hi April 25, 1915, tiko ra United States ri nghene enyimpini yo lwisana ni Majarimani. Swi le rivaleni leswaku Maamerika i vanhu lava tirhaka naswona a va lava ku va hi nkarhi leswaku va avelana phayi ya ku hlula. Hi ximun"wana, vuthu ra le Rhaxiya ri endle muxaka lowuntshwa wa matlhari hi xitalo: mimovha ya Luna-2 leyi fambaka eka tindhawu hinkwato leti nga ni swibamu swa michini. Mathangi lamantshwa, hambileswi a ma vevuka, a ma fika eka rivilo ra tikhilomitara ta 40 hi awara egondzweni lerikulu naswona a ma ri ni swihlawulekisi leswinene swo chayela.
  Masocha ya le Rhaxiya eku sunguleni ka May, hi ku hatlisa loko magondzo ma omile, ma sungule nhlaselo eHungary ni le tlhelo hinkwaro ra le dzongeni. Vuthu ra Austria ri wile;
  Hi June 22, masocha ya le Rhaxiya ma nghene eVienna. Naswona hi June 24, mavuthu ya Manghezi, Mafurwa, ya le Belgium ni ya le Amerika yo sungula ma nghene eBrussels. Holland ri nghene enyimpini yo lwisana na Jarimani, naswona endzhakunyana ka Sweden na Denmark. Majarimani a ma tika ku khoma xisirhelelo lexi etlhelo ka Oder, kambe vuthu ra le Rhaxiya, ra tsarist ri sungule ku hlasela Munich. Doroba lerikulu swinene edzongeni wa Jarimani ri wele hi August 7, 1915. Naswona hi August 11, Jarimani ri tinyikerile eka xiyimo lexi nga riki na ntshembo nikatsongo.
  Endzhaku ka sweswo ku sungule ku avanyisa nsimu. Austria-Hungary ni Mfumo wa Ottoman swi nyamalarile eka mepe wa tipolitiki ta misava. Bulgaria ri hundzuke xiphemu xexo xa ndhawu ya Turkey lexi Ma-Ottoman ma xi hluleke eka rona hi 1913. Serbia ri andzile swinene naswona ri hundzuke Yugoslavia. Romania ri amukele tiko ra Transylvania. Rhaxiya ri katse eka xivumbeko xa rona: Bukovina, Galicia, Czechoslovakia, xifundzha xa Krakow na hafu ya Hungary, ku ya fika eBudapest hi yoxe, laha ndzilakano wu dirowiweke kona. Jarimani ri kume ku hungutiwa lokukulu ensin"wini ya rona. Evupela-dyambu, u boheke ku tlherisela Elzar na Lorraine eFurwa, matiko lama tshameke ma hlula ya Denmark. Evuxeni swa tika swinene.
  Rhaxiya ri sindzise ku dirowa ndzilakano etlhelo ka Oder, naswona ra Furwa ri dirowa hi nambu wa Rhine. Kambe USA na Britain a va nga lavi ku tiyisa Russia na France ngopfu no tsanisa Germany. Hikwalaho ka sweswo, ku amukeriwile ku pfumelelana. Rhaxiya ri amukela matiko hinkwawo ya le Vuxeni, laha Mapoland ma nga ni vunyingi.
  East Prussia yi lahlekeriwe hi Klaipeda, Danzig, naswona yi tikume yi tsemiwile na Jarimani, kambe hakatsongo-tsongo yi ponile hi xivumbeko lexi tsemiweke. Koenigsberg u tshame a ri Mujarimani. Kambe Jarimani ri lahlekeriwe hi misava yo tala. Ndzilakano wu hundzuke wu tshovekile swinene. Etindhawini tin"wana yi fike hambi ku ri eOder, naswona ngopfu-ngopfu a yi titshege hi rixaka ra vaaki. Hambiswiritano, Majarimani ma hlayise Pomerania kwalomu ka hinkwayo. Kambe ku suka eBerlin ku ya endzilakaneni wa Rhaxiya ku sale tikhilomitara leti nga tluliki dzana.
  Kutani Majarimani ma kongomisiwe hi swibamu. Vukulu bya vuthu ra Jarimani a byi pimiwile eka masocha ni tindhuna ta dzana ra magidi. Ku hakeriwa mali yo tala swinene eka Majarimani. Nyimpi leyi yi teke nkarhi wo tlulanyana lembe.
  Mfumo wa tsarist wa Russia awuri na nkarhi wo wela eka xiyimo xa xiphiqo, naswona wu humelerile na ku tekiwa lokukulu ka ndzhawu. Vulawuri bya tsar byi tiyile, naswona magandlati ya vandla ra ndzhundzunuko ri sungule ku hunguteka, kasi eka ikhonomi, ku hambana ni sweswo, ku sungule nkarhi wa ku kula hi xihatla hi ndlela leyi nga tolovelekangiki.
  
  
  NDLELA LENI LENIN A KOTILE KU VA PRESIDENT WA USA
  Vladimir Ilyich Lenin, a ringeta ku vonaka a lehe, u ololokile hi matimba ya yena hinkwawo. Mavoko ya yena lama omeke, lamatsongo kambe lama famba-fambaka swinene a ma rhurhumela hi ku chava etafuleni leri hatimaka, ra ntima leri endliweke hi sandalwood leyi nga tolovelekangiki ngopfu. Loko a tshame a langutane na yena, wanuna lonkulu loyi a ambaleke sudu yo basa a ambale nketani yo tika ya nsuku enhan"wini ya yena ya nkunzi u rhurhumerile:
  - Kahle kahle, Nkulukumba Ulyanov. Ndzi pfumelelana na swipimelo swa wena - ntlhanu wa ti-grand hi n"hweti, ku engetela eka phesente ku suka eka bindzu rin"wana na rin"wana leri xavisiwaka hi fandiselo! - Laha rito ra xigevenga ri tiyile naswona ri tlhele ri rhurhumela hi matimba nketani yo tika. - Just so that Comrade Lenin a nga ri na mavunwa na ntshuri!
  Loko a ri karhi a tswontswa mavoko yakwe lama nyuheleke hi ku eneriseka, Vladimir Ilyich u te:
  - I ntiyiso, Mr. Rockefeller, kambe eka bindzu ra hina a wu nge papalati mavunwa! Hinkwaswo swi fanele swi va swa xinghana ni leswi tshembekaka swinene!
  Naswona swigevenga leswimbirhi swi hlekile hi rito lerikulu...
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Nkutsulo wa October a wu humelelanga eRhaxiya. Ku ve ni ku wisa swa xinkarhana ematlhelo ya Nyimpi yo Sungula ya Misava. Majarimani ni Ma-Austria ma ringete ku humelela eVupela-dyambu.
  Vuthu ra Rhaxiya a ri tirha ntsena eka tlhelo ra le Turkey, laha ri koteke eku heteleleni ku hlangana ni Manghezi ivi ri hlula nala hi ku landzelelana, ri teka xiphemu lexikulu xa Asia Minor.
  Kambe endzhaku ka sweswo Nhlengeletano ya Vumbiwa yi hlanganile laha Mabolshevik ma tikumeke ma ri eka ntlawa lowutsongo lowu heleriweke hi ntshembo, naswona Vapfukeri va Nkutsulo va Vusoxalisi va lawuleke.
  Xin"wana xa swiboho swo sungula a ku ri ku avela varimi misava ni ku yisa nyimpi emahlweni ku ya fika emakumu lama hlulaka!
  Hi July 1918, nhlaselo wa Majarimani eParis wu tsandzekile naswona vuthu ra le Rhaxiya leri hluleke ri hlasele: ro sungula ri hlasele Ma-Austria, ivi ri hlasela Majarimani.
  Germany yi lwile hi matimba, kambe hi December, loko masocha ya Russia evuxeni ya teka Warsaw na Krakow, vanghana vale vupela dyambu va teke Brussels - ya ha tinyikerile. I ntiyiso, endzhaku ka mavhiki mambirhi - ku pfumaleka ka ndzhundzunuko ku khumbekile.
  Hambiswiritano, William u boheke ku tshika kwalomu ka matimba yakwe hinkwawo, a tshama a ri hosi ya vito ntsena.
  Naswona Jenerala Kornilov u ve muungameri wa riphabliki lerintshwa ra le Rhaxiya. Hi August 1917, ku xandzuka ka yena ku humelerile hambiswiritano, Kerensky u tshame a ri holobye-nkulu ximfumo, kambe se a a nyike Kornilov vupresidente.
  U tlhele a va Ndhuna-nkulu leyi Tlakukeke, Kornilov.
  Leswi swi landzeriwe hi nhlawulo wa vanhu vo tala wa vupresidente bya le Rhaxiya ni rheferendamu ya vumbiwa lebyintshwa.
  Vanhu lava toloveleke swinene xivumbeko xa vulawuri bya hulumendhe va seketele ku hlawula ka Kornilov.
  Rhaxiya ri ndlandlamuxe nhundzu ya rona hi ku lahlekeriwa hi Jarimani, ku wa ka Austria-Hungary na Turkey, leswi nyamalaleleke emepeni wa misava.
  Leyo hetelela eku heteleleni yi avanyisiwe exikarhi ka mimfumo leyikulu. Rhaxiya ri kume Asia Minor, swinambyana na Constantinople. Mafurwa ma teke Syria, Palestina ya Britain na Iraq.
  Hi 1926, ku tlhele ku pfuka nyimpi exikarhi ka Rhaxiya na Japani. Xivangelo a ku ri xiyimo xa Manchuria na Port Arthur. Hi ku ya hi ntwanano, timfanelo ta ku hirhisa ePort Arthur ti hundziseriwe eJapani, naswona ku hirhisa ku herile. Hambiswiritano, Majapani a ma nga ri na xikongomelo xo tlherisela leswi ma swi tekeke eChayina.
  Ku tlula kwalaho, Hirohito lontsongo, loyi a a lorha hi ku hlula lokuntshwa, a a ha ku kuma matimba.
  Hambiswiritano, Murhaxiya se a a hambanile. Leswi a yi ri ni ntokoto ematlhelo ka Nyimpi yo Sungula ya Misava, yi ri ni vafambisi lava nga ni ntokoto, mathangi lamantshwa ni swihaha-mpfhuka, yi sungule ku hlasela Majapani hi ndlela leyi humelelaka.
  Endzhaku ka tin"hweti ta mune ni hafu, vuthu ra le Rhaxiya ri teke Port Arthur kutani ri hlongola Majapani etikweni-nkulu!
  Ku ringana nkarhi wo karhi, Japani ra ha khomelela elwandle - ku kondza swikepe swa swipano swa Baltic na Black Sea swi tshinela.
  Endzhaku ka sweswo Tiko ra Dyambu leri Humaka ri tinyikerile.
  Rhaxiya ri hluvukile hi ku hatlisa swinene, kambe hi 1929 ku sungule ntshikilelo lowukulu emisaveni hinkwayo.
  Madzolonga ma tlhele ma funengeta Mfumo wa Rhaxiya. Ku tlula kwalaho, Kornilov u endle Russification hi xihatla.
  Kambe, u swi kotile ku tshama exiluvelweni, naswona eUSA... ma-Bolshevik ya le Amerika lama a ma rhangela hi Lenin ma sungule ku fuma!
  Leswi a wu hume eka ntshikilelo, mfumo lowuntshwa wa Bolshevik wu sungule ku lunghiselela nyimpi leyintshwa!
  Nkutsulo eSpain wu hele hi ku hlula ka makhomunisi naswona hi ndlela yoleyo wu tumbuluxe buloho ra matimba ra Bolshevik eYuropa...
  Hi Ndzhati 1, 1938. Vladimir Ilyich Lenin u famba-famba hi ku chava ehofisini leyikulu eWhite House. Xiyimo emisaveni hinkwayo xa hisa. Endzhaku ka Spain, makhomunisi ma humelerile eFurwa.
  Rhaxiya, leri lawuriwaka hi generalissimo na President Kornilov, se ri swi veke erivaleni leswaku a ri nge pfumeleli ku ndlandlamuxiwa ka Vubolshevism eYuropa. Madzana ya ntlhanu ya swiyenge eka vuthu ra khume ra timiliyoni ta le Rhaxiya a hi xihlekiso nikatsongo!
  Vladimir Ilyich wa swi twisisa leswi. Naswona u ringanyeta ntwanano wa vutlhari eka Britain ku lwisana na Rhaxiya.
  Minkarhi hinkwayo Manghezi a ma ri ni vuxiyaxiya lebyikulu eka ku ndlandlamuxiwa ka Rhaxiya. Kambe vukhomunisi lebyikulu byi va chavisile swinene. A swi laveka ku chayela xirhendzevutana exikarhi ka vona na Rhaxiya.
  Lenin a a tilulamisela ku amukela Holobye wa Vusirheleri Churchill naswona hi nkarhi lowu fanaka a nyika Mabrithani vumbhoni bya matimba lama nga tsekatsekiki ya United States.
  Naswona ku sungula, mufumi wa tihanyi wa mpandla u twe xiviko xa tlhari lerintshwa - "bomo ya athomo".
  Oppenheimer u nyikele xiviko xakwe hi tithoni leti tikhomaka swinene. Ina, se ku humelerile naswona hambi ku ri xitirhisiwa xa nyutliya xi rhumeriwe, kambe ku vonakala ka bomo ya athomo ka ha ri ekule swinene. Xiphiqo lexikulu i ku kuma uranium leyi fuweke ni plutonium. Ku engetela kwalaho, mahungu lawa a ya tsakisi hi ku helela - bomo yin"we yo tano yi ta durha ku fana na swikepe swo hlayanyana swa nyimpi. Kutani, there"s even another question: xana swa fanela ku tirhisa mali eka bomo yin"we leyikulu loko unga endla dzana ra magidi ya letintsongo?
  Lenin, mukhalabye wo koma, wa mpandla, kambe wa ha ri ni vutshila (hambiswiritano, wa malembe ya makume-nhungu-nkombo wa ha ri kule swinene ni ku dyuhala swinene!), a ri karhi a famba-famba hi matimba eholweni leyikulu ya hofisi yakwe, u vule leswi:
  - Wena, comrade, a wu twisisi diyalektiki! Ina, bomo ya ha ta durha, kambe endzhaku ka sweswo ntsengo wa yona hi ku cincela eka vuhumelerisi bya vunyingi wu ta hunguteka hi mpimo lowukulu swinene!
  Oppenheimer hi tingana u vule leswi:
  - Naswona Marhaxiya a ma nge tshami ma nga endli nchumu!
  Makumu lama twisisekaka ni lama nga ni tihanyi ma landzerile eka Vladimir Ilyich:
  - Kutani hi fanele ku va rhangela hi ndlela yihi na yihi!
  Kutani mupfuni wa Oppenheimer"s wa muntima u sungula ku yimbelela:
  - Phela hi lava ku hlula! Un"we eka hinkwavo, a hi nge yimi endzhaku ka nxavo! Un"we eka hinkwavo, a hi nge yimi endzhaku ka nxavo!
  Oppenheimer u nkhinsame emahlweni ka Presidente wa le United States Lenin kutani a rhurhumela a ku:
  - U xiphukuphuku! I ntiyiso, a hi nge yimi endzhaku ka nxavo, naswona hi ta rhangela Marhaxiya, kambe hi lava mali!
  Lenin u vule hi ku tiyiseka, a ri karhi a ba swirhendze swa tintangu ta yena ta nhlonge ya ngwenya:
  - Ku ta va na mali!
  - Na mahlonga!
  Vladimir Ilyich u vule xiga xa matimu:
  - A ndzi n"wi siveli mali ya wena! Ndzi hunguta nkarhi wa wena!
  Tigiya ta muchini wa vulawuri ni wa vulawuri bya mfumo wa le United States ti sungule ku jika.
  Kambe leswi a hi nchumu wa nkoka swinene. Vladimir Ilyich, ku fana ni munhu un"wana, u swi twisisile leswaku leswaku a hlula Rhaxiya, a swi fanerile ku ri tekela ehansi ku suka endzeni.
  Vladimir Ilyich u rhurhumerise nhloko yakwe leyi tlakukeke, yo leha, leyi nga ringaniki naswona hi matimba u teke xiamukeri eka riqingho kutani a sungula ku bela Dulles riqingho.
  Loko nhlori leyikulu yi tshinela eka xitirhisiwa lexi, Lenin u huwelerile hi ndlela leyi dlayaka tindleve ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Hi lava munhu loyi a ringanaka kumbe at least a nga ri ehansi ka mina eka vuswikoti byo pfukela, ku kanganyisa no kanganyisa vanhu!
  Dulles u hlamule hi rito ro titshemba swinene:
  - Ndzi tiva munhu wo tano, Vladimir Ilyich!
  Lenin, a tlula-tlula ku fana na diyavulosi, u rhurhumerile:
  - Se i mani? Xana i mani mutivi loyi wa vutlhari loyi a endliweke hi vanhu?
  Dulles, loko a koka switwari swi va xichayachayana, u te:
  - Yosefa Vissarionovich Stalin loyi a nga! Kumbexana wa n"wi tiva, Vladimir Ilyich!
  Lenin u tikhome mahlo exivonini hi tifureme ta nsuku ni dayimani kutani a rhurhumela:
  - Mupheki loyi u sweka swakudya swa swipayisisi ntsena!
  Dulles, a ri karhi a n"wayitela hi ku tiyiseka, u tiyisisile:
  - Kambe leswi hi swona leswi hi swi lavaka!
  Lenin u tlhele a rhurhumela a tlhela a rhurhumela:
  - Nyika Stalin hinkwaswo leswi a swi kombelaka. Naswona n"wi tshembise ndhawu ya arch leyi nga riki ya nkoka Generalissimo Kornilov!
  Dulles u rhurhumerile hi ndlela leyi dlayaka tindleve:
  - Yi ta dlayiwa Vladimir Ilyich!
  
  U NGA TLHELI U TLHELELA VITYAZ
  Vo tala va kanetana malunghana ni loko Marhaxiya a ma ta va ma hlule Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava hi woxe, handle ko pfuniwa hi matiko ya le Vupela-dyambu? Kutani Swikwembu swi endle xiboho xo ringeta leswi hi ku tirhisa. Naswona eka vuako byin"wana lebyi fanaka, va veke xisirhelelo exikarhi ka mavuthu lama hlanganeke, tikoloni ni Third Reich kun"we na USSR. Naswona leswi swi humelerile hikwalaho ka ku basa ka xikambelo lexi khale hi June 1941.
  Leswaku matiko lama hlanganeke a ma nga ta pfuna USSR kumbe Third Reich. Naswona leswaku ku basa loku heleleke ka ku ringeta loku, Japani a ri tumbetiwe endzhaku ka xisirhelelo. Ku fana na, hinkwaswo a swi basile hi ku helela, onge hi loko swi ri elaboratori.
  Emasikwini yo sungula swinene, a ku humelelanga nchumu lowu hambaneke swinene ni xitori xa xiviri. Fritz yiyile emahlweni, tani hi matimu ya xiviri, kwalomu ka 30-40 wa tikhilomitara hi siku, kambe hakatsongotsongo yi hunguta rivilo. I ntiyiso, ku pfumaleka ka ku buluka ka tibomo ka ma British na valala va Rommel"s corps swiendle leswaku swikoteka ku ntshunxa mavuthu yan"wana - ngopfu ngopfu ya swihahampfhuka. Kambe Majarimani a ma si endla leswi; Hambiswiritano, eku heleni ka July, Nyimpi ya le Smolensk yi hungute ku ya emahlweni ka Fritz. Hitler u endle xiboho xo vitana Rommel ni mintlawa yakwe eLibya, a endla xiboho xa leswaku mavuthu ya Italy lama tekeke tiko a ma enerile swinene. Vurhangeri bya vufasisi, leswaku byi nga tlangi hi nkarhi, byi sungule ku hundzisela mavuthu lama hlomeke naswona ngopfu-ngopfu swihaha-mpfhuka ku suka eFurwa ni le Balkans. Hitler a ha ri ni ntshembo wa leswaku a nga tshova masocha ya Soviet lama nga exikarhi ivi a ma fika xixika xi nga si fika.
  Ematshan"weni yo hundzukela edzongeni, ma-Fritz ma tlhele ma sungula nhlaselo wa wona exikarhi, ma ringeta ku funengeta masocha ya Soviet lama hlaselaka Smolensk ma ri ematlhelo. Naswona vuthu ra Rommel"s se ri ye emahlweni ri hlasela hi August 13, ri tsemakanya Dnieper ivi ri ringeta ku ya endzhaku ka ntlawa wa Soviet lowu sirhelelaka Kyiv.
  Stalin a a ri eku lahlekeni. Kwalomu ka swilo hinkwaswo swa Europe na French e Afrika hi xitshuketa swi tikume swi lwisana na yena, naswona kungari na munghana na un"we.
  Handle ka loko u langutele khombo leri humaka eJapani sweswi. Naswona Ndhuna-nkulu leyi Tlakukeke yi nyikela xileriso: ku susa ku avana hinkwako eVuxeni bya le Kule.
  Masocha ya Jarimani, lawa a ma nghene hi le xikarhi ku lava ku ya fika eMoscow hi yoxe, ma yimisiwile hi vuthu ra le Siberia. Kambe edzongeni, hikwalaho ka ku cinca ka vulawuri ni swiendlo swa Rommel, va ka Fritz va swi kotile ku tsema ntlawa wa le dzongeni wa Soviet.
  Ndlela ya nyimpi eUkraine yi tlhele yi khumbeka hi ndlela yo biha hi mhaka ya leswaku Stalin hi vugwala u koke vuhlayiselo hinkwabyo eMoscow, naswona xisweswo u paluxele ndzhaku ka yena n"wini.
  Hi ku kongoma, ku nga ri eka yena n"wini, kambe eka ntlawa wa le dzongeni. Swi tikombe ku ri xiyimo xo biha. Kambe ematin"wini ya xiviri, ku sirhelela ka Kyiv ku hundzuke ku hluriwa. Laha ntsena a ku ri na nuance, Majarimani se a ma ri ekusuhi na Moscow, naswona vafasisi va tiyile hi ku lahlekeriwa hi Yuropa, hi ku hatlisa ku tlula Stalin hi ku lahlekeriwa hi Far East. Naswona Majarimani a ma fanele ma famba mpfhuka wutsongo, naswona magondzo ya le Yuropa ma antswa. Kambe ringeta ku hatlisa u hundzisela hinkwaswo ha xin"we-xin"we eka Xiporo xa Trans-Siberia.
  Hikwalaho ka sweswo, Majarimani ma swi kotile ku nghena eKharkov ni le Voroshilovgrad hambi ku ri eku sunguleni ku tlula ematin"wini ya xiviri, ma teka tiindasitiri to tala ni tifektri.
  Leningrad na yona yi pfaleriwile, kambe a yi tekiwanga. Naswona Majarimani ma nghene eCrimea. Naswona va ka Fritz va swi kotile ku khoma Voronezh edzongeni, va famba hi Don va ya eStalingrad.
  A va ha sirhelela Moscow naswona va tlhele va ya eka nhlaselo wo tlherisela hi xixika. Kambe etlhelo ra le dzongeni, Rommel u swi kotile ku nghena hi ku pfuleka a ya eStalingrad. Ku fika ka misava eKerch na kona a ku fambanga kahle. Hi ku nonon"hweriwa lokukulu, masocha ya Soviet ma swi kotile ntsena ku susumeta nala ekule ni le Stalingrad. Naswona sweswo a swi vangiwa ntsena hikuva maxelo a ya nga ri etlhelo ka Wehrmacht naswona a va chava ku lwa eka xirhami ni gamboko.
  Ha yini Rommel a boheke ku tlhelela endzhaku a tlula Don. Naswona leswi a ku ri ku rhurhumela loku pfalaka tindleve eka Fuhrer.
  Kambe hi ximun"wana xa 1942, ku ringanisela ka matimba ku cincile. Leswi Majarimani ma veke ntshikilelo lowukulu eka vanghana va wona, ma engetele nhlayo ya masocha ya wona, ku katsa ni ku lahlekeriwa hi Khivi, ni nhlayo ya tisathelayiti. Italy na Furwa ngopfu-ngopfu ti engetele hi nhlayo. Ku avana ka vantima na kona ku humelele eka tlhelo ra le vuxeni. Nkateko wa kona, vandla ra Britain na Amerika leri humaka eAfrika a ri kavanyetanga ku hundziseriwa ka masocha na switirhisiwa.
  Naswona de Gaulle, loko a lahlekeriwa hi nseketelo wa vanghana va yena, u xengiwile hi vanghana va yena n"wini.
  Xisweswo, mavuthu lamakulu swinene ma hlengeletiwile ma lwisana ni USSR ku tlula entiyisweni. Ngopfu-ngopfu va ka Kraut va engetele leswi eka swihaha-mpfhuka, va hlayisa ku antswa ka vona emoyeni. Naswona mavuthu ya le hansi ma tlula timiliyoni ta nkombo loko ma lwisana ni masocha ya Soviet ya 5,6 wa timiliyoni.
  Naswona Manazi ma sungule nhlaselo wa wona edzongeni. Rommel u swi kotile ku teka Stalingrad hi June 27. Va ka Fritz va swi kotile ku chela madzana ya mathangi edorobeni hi nkarhi wun"we. Ku fuma ka swihaha-mpfhuka swa nala emoyeni na swona swi ve ni vuyelo, leswi endleke leswaku swi tika ku hundzisela mavuthu ya Soviet lama tiyisaka ku tsemakanya Nambu lowu anameke wa Volga.
  Khombo ra kona, nhenha ya Stalingrad a yi humelelanga eAI. Naswona Rommel u rhurhele hi ndlela leyi a yi kunguhatiwile eka tipulani leti a ti ri ehansi eVolga ni ku ya eLwandle ra Caspian.
  Matshalatshala yo tshovela Majarimani hi ku hlasela loku tlheriselaka exikarhi ma tsandzekile. Ku tlula kwalaho, Rzhev salient a yi vumbiwanga. Kutani va ka Kraut a va ri ni tlhelo leri ringanaka swinene hi nkarhi wa nhlaselo wa Soviet lowu lwisanaka, naswona va tlhele va tlhelela endzhaku hi ku ringana. Kambe Rzhev, khombo ra kona, u tshame na vafasisi.
  A swi nga koteki ku nghena eFritz, naswona a swi tika swinene ku khoma Caucasus endzhaku ka ku wa ka Stalingrad. Tanihi leswi xirho xa mphakelo lexi nga eVolga xi tsemiweke. Naswona loko eku heleni ka July Majarimani ma fika eLwandle ra Caspian, xiyimo xi sungule ku pfumala ntshembo. Sweswi a swi koteka ku phakela hi mati ntsena.
  Loko hi tekela enhlokweni leswaku Manazi a ma ri ni vukulu bya le moyeni, xiendlakalo lexi xi hundzuke nchumu lowu nga exikarhi, lowu tikaka swinene naswona wu nga ha ri na ntshembo.
  August na September swi hundze hi tinyimpi ta tihanyi, kukondza nala loyi a a ri eribuweni ra Caspian a fika eBaku. Nakona kwalaho va ha lwisane na Rommel ku fikela eku heleni ka October. Xiyimo lexi xi nyanyisiwe hi ku nghena ka tiko ra Turkey enyimpini.
  Swikwembu leswi ringetaka swi hlayise Japani, kambe ku nga ri Vaottoman. Kambe Manazi ma ha ri hava xivindzi xo hlasela Moscow hi xixika kutani ma yima hi xixika.
  Vuthu ro Tshwuka ri ringete ko hlayanyana ro hlasela. Kambe nala a a tlakukile hi matimba ya vanhu, hi nhlayo ya vatirhi lava nga ni ntokoto ni hi swihaha-mpfhuka. Ku endliwe ntsena mathangi yo tala ni swibamu eUSSR ku fikela sweswi. Kambe mathangi lawa ngopfu-ngopfu a ma vevuka naswona khwalithi ya swisirhelelo a yi nga ri kahle swinene. Nakambe ku vonaka ku ri ni swihaha-mpfhuka swo tala leswi endliwaka, kambe hikwalaho ka ku pfumaleka ka duralumin, swa tika naswona a swi koti ku famba-famba ku tlula leswi tolovelekeke. Yak-9 na yona yi hundzuke kwalomu ka hinkwayo leyi endliweke hi mapulanga. Naswona leswi, hi ntiyiso, a ku ri ku susiwa.
  Hitler a a tshemba mathangi ya yena lamantshwa lama dumeke - "Panthers" na "Tigers".
  A ti endliwa hi nhlayo leyi yaka yi andza. Muyimeri wa vunharhu wa menagerie u humelerile: "Nghala." Ematin"wini ya xiviri, muchini wo tano wu endliwe hi 1942, kambe hikwalaho ka ku pfumaleka ka swilo ni ntiko wo tika, xivandzana xo tika swinene xi ariwile.
  Kambe endzhaku ka sweswo "Nghala" leyi tikaka tithani ta 90 yi sungule ku endliwa. Swilo leswinene swa yona-swisirhelelo swa matimba ni xibamu xa 105-mm-swi tlherisele hi ndlela yo karhi hikwalaho ka ku nga tirhi kahle ka yona. Swibamu swa Soviet swa 76-mm leswi landzelelanaka a swi nga swi koti ku nghena eka Nghala hi matlhelo hinkwawo.
  Kutani a ku nga ri thangi ro biha ro pfuleka loko layini ya vusirheleri a yi ri ni matimba swinene naswona yi ri ni swiyimo leswi dzikeke.
  Naswona vulawuri bya Soviet byi tiyisiwile hi ku helela ehansi ka ntsindza wa Soviet. Nakona ringeta ku tshoveka laha.
  Muyimeri wa vumune wa menagerie: "Mouse", u hlwerile nyana eka ku sunguriwa ka yona eka nxaxamelo.
  Vukulu bya Vuthu ro Tshwuka byi engeteriwile ku ya eka tsevu wa timiliyoni, hambileswi masocha yo tala a ma ri lamantshwa lama thoriweke.
  Va kanetiwe hi vanhu vo tlula timiliyoni ta nhungu, kambe ku tlakuka ka tinhlayo ku tlheriseriwile hi ndlela yo karhi hi vuthu ra nala leri nga ni swivumbeko swo hambana-hambana ngopfu.
  Eka swihaha-mpfhuka, nala u ni matimba hi nhlayo ni hi khwalithi. Ku humelerile swihaha-mpfhuka leswintshwa swa ME-309 na Yu-288. Hi ku hlamula, mimovha ya Soviet i ya xiyimo xa le hansi, hikwalaho ka ku pfumaleka ka vatirhi lava nga ni vutshila ni switirhisiwa leswi kayivelaka. Mathangi ya ha ri ti T-34 ta khale, naswona vunyingi bya tona to vevuka, xikan"we na ti KV.
  Hi ximumu, Wehrmacht yi sungule nhlaselo: yi hlasela Moscow ni ku hlasela ehenhla ka Volga yi kongoma eSaratov. Endzhaku ka nyimpi ya tihanyi, Moscow yi rhendzeriwe eku heleni ka ximun"wana. Saratov, Kuibyshev, Penza, Ulyanovsk na vona va khomiwile. Stalin u balekele eSverdlovsk. Xiyimo xi ve xa nkoka swinene.
  Doroba-nkulu ri nyikiwe xileriso: leswaku ri nga tinyikeli ehansi ka swiyimo swihi na swihi. Majarimani ma sungule ku hlasela, kambe ma tlhelela endzhaku kutani ma nghenela nyimpi ya le xitarateni. Hi xixika, nhlaselo wa Wehrmacht wu yimilenyana. I ntiyiso leswaku Majarimani a ma pfalelanga ntsindza wa Soviet ntsena, kambe ni le Leningrad hi ring leyi nga ni swirhendzevutana swimbirhi.
  Hi May, nhlaselo wa Manazi wu sungule nakambe, kambe wu kongoma emadorobeni ya Gorky na Kazan. Ku aka mathangi ya Soviet, ku nga khathariseki swiphiqo hinkwaswo, ku swi kotile ku rhumela hi ku landzelelana: T-34-85 na IS-2, hambileswi hi nhlayo yitsongo.
  Gorky u wile ntsena hi July, naswona Kazan u khome ku fikela eku heleni ka August.
  Ndlala yo chavisa yi fume eLeningrad, naswona va ka Fritz a va ringetanga hambi ku ri ku yi hlasela. Naswona Moscow hakatsongo-tsongo yi ve ehansi ka vulawuri. Naswona hi September 30, endzhaku ka nhlaselo lowu halateke ngati swinene, Kremlin yi wile.
  Khokholo ra xiyimo xo sungula ri onhiwile swinene. Naswona leswi swi ve khombo lerintshwa eka vanhu va Soviet. Majarimani ma rhurhele eUrals, kambe kwalaho ma khomiwe hi swidzedze. Swi tika ku lwa na USSR. Stalin a a ri museketeri wa ku yima ku fikela emakumu. Kambe a swi durha swinene eka tiko hi roxe naswona ngopfu-ngopfu eka Majarimani.
  Edzongeni, Manazi ma ye emahlweni ma hundza hi le Asia Xikarhi.
  Hi 1945, USSR yi kume swihaha-mpfhuka swa SU-100 na IS-3, kambe hi ku landzelelana lokutsongo ntsena. Khombo ra kona, eku heleni ka June Manazi a ma hlule Asia Xikarhi. Naswona hi July Sverdlovsk na yona yi wile. Hi August, Majarimani ma teke Kurgan na Tyumen. Naswona hi September 3rd ku tlhela ku va na Tobolsk. Eku heleni ka September Khanty-Maisiysk. Naswona exikarhi ka October na Omsk.
  Hambiswiritano, Novosibirsk a yi si titsongahata eka Manazi. Xirhami lexikulu swinene xi sindzise va ka Kraut leswaku va namarhela emadorobeni.
  Kutani ku fikela hi May 1946, Manazi a ma nga endli mintirho ya vusocha leyi gingiritekaka.
  Endzhaku ka sweswo hi ye eNovosibirsk. Swihaha-mpfhuka leswi nga ni xivumbeko xa disiki ni mathangi ya sweswinyana ya nxaxamelo wa "E" swi hlanganyerile etinyimpini leti. Hambiswiritano, leswi a swi pfunanga Fuhrer ngopfu. Va ka Kraut va teke Novosibirsk eku heleni ka June. Va tsemakanye Nambu wa Ob. Kutani hi July swivandzana leswi swi teke Kemerovo na Tomsk, ni Nsimu ya Altai. Endzhaku ka nyimpi ya tihanyi, Abakan yi wile hi August, naswona Irkutsk yi hlaseriwe hi xidzedze hi September.
  Majarimani, lama a ma ri karhi ma rhurhumela ngati yo tala, na wona ma n"wi teke. Kambe nakambe va fizzled out. Vuhlanganisi lebyi andlariweke. Hiloko hi yima etindhawini leti tshinelaka eChita. Kambe hi ku ya hi nsinya wa nawu, xana va fanele va tsutsumela kwihi? U nga rindza ximumu ivi u ringeta switirhisiwa leswintshwa.
  Ku nga ha va ti- diskette kumbe swihahampfhuka swa jet. Hi 1947, vaendli va swifaniso va Soviet va rhumele mathangi ya IS-4, IS-7 na T-54 leswaku ya endliwa. I ntiyiso, hi mpimo wo fanekisela ntsena. A ku nga ri na vanhu kumbe switirhisiwa leswi eneleke. Manazi ma tlhele ma sungula nhluvuko wa wona. Va teke Aginskoye eku heleni ka June na Blagoveshchensk. Khabarovsk yi wile hi July, kasi Vladivostok yi wile hi August. Xisweswo, Manazi ma teke kwalomu ka madoroba hinkwawo lamakulu ya Soviet. Kumbexana handle ka Pertopavlovsk. Swiharhi leswi swi khome Magadan hi September. Kambe hambi swi ri tano, Stalin a nga tinyiketanga.
  Eku heteleleni, Manazi ma ha hluriwile!
  
  
  TINYIMBI TA XIBALESA
  Endzhaku ka malembe yo hlayanyana lama humelelaka swinene, ku fike miringo yo tika eka Rhaxiya. Mfumo wa le Tilweni, hi ku tirhisa switirhisiwa swa wona leswikulu swa vanhu ni mimpfuno ya fambiselo ra tipolitiki ra vulawuri bya tihanyi, wu swi kotile ku va mufumi wa misava hinkwayo. Le Rhaxiya, ku pfuke ku dlayeteriwa ka vanhu hi tihanyi emindzilakaneni ya le dzongeni. Hambileswi vuxandzuki bya Vuislem byi pfotlosiweke, nyimpi yo lwisana ni vutherorisi yi dye swilo swo tala. Xiyimo lexi xi nyanyisiwe hi ku lwisana lokukulu ni matiko ya le Vupela-dyambu.
  Hambileswi swilo hinkwaswo a swi sekeriwe eka ku sivela ka nyutliya, a ku nga ri na tinyimpi letikulu. Kambe mutivi wa sayense wa le Amerika Wellington u tile ni mianakanyo yo hoxa muxaka wo hlawuleka wa rocket eka Mercury hi ku tirhisa elemente leyi endliweke hi ndlela yo endla radioactive.
  Kambe ku ve ni xihoxo eka ku famba hi xikepe. Rocket yi hambukile eka ndlela ya yona kutani yi wela eka Dyambu... Ku buluka ka plasma leyi nga tolovelekangiki ngopfu ku humelerile, a ku nga ri na khombo eka swivumbiwa leswi hanyaka, kambe ku wise xivumbeko xa athomo ehansi na ku cincanyana vuxaka exikarhi ka tinyutroni eka nyutliyasi ya athomo. Swi ringanerile ntsena ku endla leswaku ku cinca loku nga lawulekiki ka nyutliya ni ka nyutliya yo hisa ku nga koteki.
  Naswona hikwalaho ka leswi: matlhari ya nyutliya ma hundzuke nhulu ya thyaka leri nga pfuniki nchumu.
  Tiko leri nga ni matimba swinene emisaveni hinkwayo hi tlhelo ra nyimpi ni ra ikhonomi: Mfumo wa le Tilweni, lowu, hikwalaho ka ku tala ka vaaki, a wu ri ni ku pfumaleka lokukulu ka mati yo tenga ni eneji, wu nyikele xileriso xo hetelela xo hirhisa Siberia.
  Russia yi hlamule hi ku ala loku tiyeke...
  Nyimpi leyikulu yi sungurile: ntwanano wa le Asia lowu lwisanaka ni matiko ya le Vupela-dyambu. Tiko ra hina ra Vatatana ri hundzuke ndhawu leyikulu ya tinyimpi letikulu. Vutomi byo rhula i nchumu wa nkarhi lowu hundzeke: tihele ta nyimpi ti fume hinkwako-nkwako. Tinyimpi letikulu swinene a ti ri karhi ti tsutsuma ku suka eka mhandzi yin"wana ku ya eka yin"wana.
  Xiyimo xa le matlhelo a xi ri xa nkoka swinene: Nhlangano wa Asia se a wu tshinela eTintshaveni ta Ural.
  Ekusuhi na Yekaterinburg, bolo ya ndzilo leyi hlamarisaka yi wile, kutani ku pfuke ndhawu leyi nga ni khombo leyi dlayaka laha ku nga riki na munhu ni un"we loyi a nga hanyaka hambi ku ri minete.
  Tiko ra manana, Rhaxiya ro kwetsima - .
  Mbilu ya mina yi pfulekile eka wena, tiva...
  Ngati ya ndhawu ya nyimpi yi cheletiwa - .
  Leswaku tiko ri hluka hi rirhandzu ra Tiko ra Vatatana!
    
  Ku ba ka mbilu ka Misava ku ba hi ku rhurhumela lokukulu, .
  Swi tika loko nyimpi yi rhurhumela...
  Kambe Dyambu ri ta huma ehenhla ka Glorious Russia - .
  Hi wena manana wa hina ntsena la nga fiki!
    
  Rye emasin"wini lama nga heriki yi hundzuka nsuku, .
  Gamboko yi hatima hi silivhere yo vangama.
  Naswona swikandza swi languteka hi ku tinyungubyisa ku suka eka swifaniso - .
  Knight va ntsumi enyimpini!
    
  Hi ta hlula enyimpini ya nala, .
  A hi sirheleleni norho wa timpapa.
  A ku na socha ra le Rhaxiya leri nga ni xivindzi ku tlula rona, .
  Ndzi ta hundzisela xikhongelo xa mina eka Xikwembu!
  . Nhlokomhaka-nkulu.
  Loko mbilu yi tele hi tintswalo, hikwalaho ka swivangelo swo karhi xipachi xi va xi nga ri na nchumu!
  Tinhlohlorhi ta Tintshava ta Ural ti fana ni tintiho leti humaka enon"wini, leti dyiwaka hi ti- caries. Swihahampfhuka swa nyimpi swa le Rhaxiya leswi nga riki na ncila swi haha hi xiyimo xa le hansi. Ku fana ni ti- falcon leti hatlisaka, tinhenha ta le Rhaxiya ti hlasela swikepe swa nyimpi leswi nga ni timpapa leswi nga riki na swilo swo biha kambe leswi hlomeke hi matimba swa mfumo wa le tilweni.
  Muchayeri wa xihaha-mpfhuka xa Vuthu ra le Moyeni Andrei Ognev u endla ku jika loku nonon"hwaka. Xibamu xo tika xa Machayina lexi nga ni migerho ya ntlhanu lexi humesaka malangavi ni nsimbi. Xidzedze xa ndzilo xi tsutsuma hi ku kongoma timilimitara ti nga ri tingani ku suka eka swisirhelelo leswi voningaka swa xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa le Rhaxiya. Tailless yi rhurhumela yi tlhelela endzhaku. Pulsar leyi tshovekeke yi rhetela yi huma enon"wini wa yona lowu karihaka. Xihondzo lexi rhendzelekaka xa xihahampfhuka lexikulu xa Machayina xi soholoteka ku suka eka ku biwa... Ku twakala ku huwelela loku pfalekeke.
  Xikandza xa Andrei xa ntima lexi nga ni nhloko leyi tlakukeke xi tshoveka xi va ku n"wayitela ka meno yo basa.
  Muhlanganisi wa yena, mufana wo saseka wo saseka wa misisi yo basa, Vassa Koltsova, u endla barrel roll, a sindzisa rocket leyi nga kongomisiwangiki ku rhelela yi hundza piranha ya nsimbi kutani a rhumela "nyiko" eka yin"wana ya ti propellers ta khume mbirhi letikulu ta xihahampfhuka xa nyimpi.
  Xihaha-mpfhuka lexikulu lexi nga ni layini yinharhu ya swiphepherhele xi wa xi va swiphemu-phemu. Vassa, it"s not for nothing leswaku vito ra yena ri hundzuluxeriwa tani hi queen, a tiva ku ba. Minkarhi hinkwayo a lwa hi xikete xo koma ntsena na xikipa xa khaki, kambe hi swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu a titwa yena na mulwi tani hi un"we.
  Vachayeri vo tala va swihaha-mpfhuka va xisati va n"wi tekelela, va ringeta ku fikelela ku twisisa loku hlamarisaka. Xikepe xa nyimpi-xihahampfhuka i dzana na makume mbirhi wa tindhawu ta ndzilo leti ehliwaka ehansi - xirhendzevutani xa ndzilo. Muchini lowu tirhaka hi ntshuri wa malahla, kambe hi nkarhi lowu fanaka wu rhwala magidi ya tithani ta nsimbi, wu tirhisa nsirhelelo lowu cinca-cincaka.
  Vaendli va movha va le Japani, Machayina ni Maindiya va endle leswaku movha wu nga hlaseriwi hi tisisiteme ta vusirheleri bya le moyeni ta le Rhaxiya, kambe swi nga languteriwanga wu hlaseriwe hi swihaha-mpfhuka.
  Jenerala Mak Lee wa mahlo yo koma, a soholotiwile hi vukarhi bya nhova, u rhurhumerile, a kombetela hi voko ra yena leri nga na magilavu ya ntima:
  - Va lovise! N"okisa swiharhi leswi swa nhova!
  Kolonele wa Muindiya la nga ni mavele lama teleke kambe a ri ni khwiri ro olova u te:
  - Mpatswa lowu i hosi na hosi ya xisati ya ntima. A nga kona loyi a tshameke a va duvula ehansi!
  Mac u n"wayitele hi ndlela yo ka yi nga tshembi kutani a gungula:
  - A swi nge vi tano. Ku engetela ku tala ka ndzilo.
  Naswona nakambe xikepe xa nyimpi-xihaha-mpfhuka xi rhurhumerile. Xihondzo lexi rhendzelekaka xi pfalekile naswona miri wa titanium wu khomiwe hi ndzilo. Masocha yo tshwuka ni ya sinamoni ma tsutsumele ma ri karhi ma rila, ma funengetiwe hi malangavi. Ku buluka ku bulukile, kutani rocket leyi teleke hi napalm yi pfurha endzeni ka miri wa xihahampfhuka lexikulu.
  Vassa, endzhaku ko humesa endlelo ra "slide" naswona a hundza hi le ka tindlela ta ndzilo, u humese:
  - Malembe hinkwawo ya titsongahata nyimpi, i siku ra wena ro hetelela ntsena leri nga ta ka ri nga saddled, ku hluriwa handle ka nkarhi!
  Andrey u ni ngati yo titimela. Tata wakwe a a ri jenerala lontsongo eka vuthu ra Angola naswona u tile eMoscow ku ta dyondza. Kwalaho u tekane na Lydia Ognevaya, mutlangi la dumeke tlhelo muyimeri wa sayense. Kutani tata wakwe u file, naswona n"wana wakwe wa mufana wa ntima ni misisi yo gombonyoka u kurisiwe hi mana wakwe wa misisi yo basa. Exikolweni va ringete ku hlekula Andrey, kambe mufana loyi a a katseka eka vutshila bya nyimpi exikolweni xa vana va kondlo-a-ndzi-dyi. Mana wakwe a a ri mulwi lonene hi yexe, naswona tata wakwe wa vumbirhi a a ri nghwazi eka switayele leswi pfanganisiweke.
  Andrei a a ri xichudeni lexinene ngopfu, a a ri ni xitsundzuxo lexi hlamarisaka, naswona hi ku hatlisa u ve murhangeri wa vafana, murhangeri wa vona. I ntiyiso leswaku u hlawule xikolo xa swihaha-mpfhuka kutani a ya lwela Tiko ra ka vona ra Manana eRhaxiya. U kume ndhuma ni xichavo. Naswona a nga kona loyi a nga ni xivindzi xo sola nhenha ya le Rhaxiya hi nhlonge ya ntima, ngopfu-ngopfu tanihi leswi swivumbeko swa xikandza swa Vantima a swi pfanganisiwe ni swa Xislavic naswona leswi swi endle leswaku muchayeri wa xihaha-mpfhuka loyi a akiweke hi ndlela ya swa mintlangu a saseka swinene.
  A ku nga ri na mintsheketo leyitsongo malunghana ni timhaka ta yena ta rirhandzu ku tlula malunghana ni mintirho yakwe ya vusocha. Hambileswi Andrei hi byakwe a a titsongahata swinene ku tlula leswi a a xiximiwa ha swona.
  Sweswi a a lava ndlela yo lovisa xikepe xa nyimpi lexi nga hlaseriwiki. Swisirhelelo leswi tirhaka, leswi nga ni swiphemu swo tala a swi funengeta swiphemu leswikulu swa muchini wa matimba swinene wa Mfumo wa le Tilweni.
  Savva u duvule ti propellers, a ringeta ku nga fambi xivumbeko...
  Hi nkarhi wolowo, nyimpi yi pfurhile ehansi. Mathangi lama nga riki na swihondzo ya ntlawa wa le Vuxeni ma ye emahlweni ma hlasela. Tin"wana i tikulu, tin"wana, ku hambana ni sweswo, a ti tluli mitara hi ku leha.
  Loko va lwisana na vona, valwi va ntwanano wa le Vupela-dyambu va tirhise tibomo leti famba-fambaka ni swibuluki leswi kongomisaka handle ko tlhelela endzhaku.
  A hi Marhaxiya ntsena lama lweke laha, kambe ni le Yuropa: Manghezi, Mafurwa, Masweden ni van"wana vo tala.
  Nala la tolovelekeke u hlanganise vanhu lava nga ni muvala wo basa wa nhlonge ni mahanyelo ya Vukreste. Mphikizano mayelana na xidemokirasi wu hungutekile. Ku tlula kwalaho, eRhaxiya, mintlhaveko yo lwisana ni Vupela-dyambu, endzhaku ka loko vukarhi byi hume evuxeni, byi nyamalarile. Hakunene, xana Yuropa leri nga ni ku rhula ni leri pfumelelaka ku pfumelelana ri fanele ri ya kwihi eVuxeni? Vanhu va vona ngopfu-ngopfu va rivele ndlela yo lwa. Naswona loko matlhari ya nyutliya ma nyamalala, tiko ra Asia leri nga ni matimba ni leri a ri tele ngopfu ri rhurhise mintshungu ya rona leyi nga hlayekiki en"walungwini ni le vupela-dyambu.
  Exikarhi ka lava hlaselaka tindhawu ta le Rhaxiya, ku ni Maarabu yo tala. Vapfukeri van"wana va ya emahlweni va hlasela va nga tifihla, va ambale tinguvu to basa. Va amukela rifu va ri karhi va n"wayitela emilon"wini.
  Magidi ya mathangi lama yaka emahlweni ni mimovha ya nyimpi leyi fambaka hi milenge yi languteka ku fana ni tinjiya loko u languta hi tihlo ra xinyenyana. Savva, leswi a onheke xikurufu xin"wana, u hundzuke xitshopananyana kutani a hlevetela:
  - Hambi swi ri tano, va tele ngopfu... Xikwembu xi pfuna Russia.
  Nhwanyana loyi hi yexe u vone leswi a swi humelela emadorobeni lama tekiweke hi ntwanano wa le Asia. Ku dlayeteriwa ka vanhu hi vunyingi, ku dlayiwa ka vanhu, ku dlayeteriwa ka vanhu. Vavanuna a va hayekiwa hi ntambhu, naswona vavasati ni vana a va yisiwa etikampeni to hlawuleka. Naswona endzhaku ka sweswo a ti xavisiwa kumbe ku hangalasiwa hikwalaho ka mintirho yo karhi. Naswona ku xanisiwa ka vabohiwa va nyimpi se swi tolovelekile, naswona hambi ku ri ku boha.
  General Mak Lee a nga va tsetseleri hambi ku ri ya yena. Hi ku pfilunganyeka loku nga pfuniki nchumu loku va nga kotiki ku langutana ni swihaha-mpfhuka leswitsongo swa nyimpi swa Chizh-3, u khome banga erirhangwini kutani a tsema voko ra Muarabu loyi a tirhisaka xibamu xo lwisana ni swihaha-mpfhuka. U huwelela a tshikilela xikundzu lexi nga ni ngati exifuveni xakwe.
  Naswona murhangeri loyi a chavisaka, hi burachi leyi ha ku tsemiwaka leyi nga ni swipikiri swo leha, u xungeta eka ti- ace ta le Rhaxiya leti hlundzukisaka, a huwelela:
  - Hlasela! Tshwa! Yi hiseni!
  Savva, hi ku hlundzuka, u duvula xibalesa xin"wana... U heleriwa hi swibalesa. Kambe xikepe xa nyimpi xa le moyeni na xona xa lahlekeriwa hi ku tshamiseka.
  Swibamu swa yona leswi dlayaka swi huma eka ntlangu... Leswi yi lahlekeriweke hi xiphemu xa nghala xa matimba ya yona yo lwa, xihontlovila xi tlhelela endzhaku. Va fanele va tlhelela exiticini ku nga ri khale leswaku va ta lunghisa ni ku tlhela va tata swibalesa.
  Laha hansi, swibamu swa le Rhaxiya swi duvula hi ku kongoma mathangi ya nala lama nga ni matlhelo lama fanaka ni nsimbi. Timovha to hlayanyana ti yimile, ti rhumela swiphepherhele swa musi exibakabakeni. Swibamu leswi a swi ri eka "bandura" yin'we swi sungule ku buluka. Yi haha yi famba, yi rhendzeleka ku fana ni mutlangi wa vutiolori, ku kondza yi namarhela ndzhuti wa ribye.
  Xibamu xa le Rhaxiya lexi nga ekule xi rhumela xibalesa lexi nga ni xibalesa lexi nga etlhelo ka nsinya wa mujeko. Nhwanyana la nga ni swibamu la nga ni swiambalo swa buraweni wo dzwihala u ti tsemakanya hi tintiho timbirhi ivi a hlevetela hi Xijarimani:
  - Onge hi nga va na nkateko!
  Mujeko wa ntwanano wa le Asia wu ni muhlovo wo tshwuka wo vangama lowu nga ni xirhendzevutana xo tshwuka exikarhi. Leswi swi le kusuhi swinene na Japani, kambe lexi i xikombiso lexi ntwanano wu xi hlawuleke. Xibamu lexitsongo lexi humaka eka xibamu lexi kongomeke swinene xi tshoveka nhonga yo tiya naswona xiphepherhele lexikulu, lexi kotaka ku funengeta fuloro ya xitediyamu, xi wela ehansi. Mathangi ya khume-mbirhi ya le Asia ma funengetiwe hi xitshuketa hi xiambalo xa velvet.
  Ku suka etlhelweni ra ntwanano wa le Vupela-dyambu ni swiyimo swa le Rhaxiya ku ni rito leri pfumelelanaka:
  - Hooray!
  Hakunene swa fanekisela. Naswona hambileswi nala a tlulaka hi nhlayo ya khume, matimba ya moya wa le Rhaxiya a ma tsekatseki.
  Swihahampfhuka leswimbirhi swa nyimpi swa le Rhaxiya swi tikuma swi ri karhi swi famba swa xinkarhana. Xin"we lexi heleleke - kwalomu ka ti falcons ta matlhelo manharhu - valweri va Russia. Savva se a anakanya ndlela leyi Andrey a nga ta veka voko ra yena ra ntima ro tiya ha yona emakatleni ya yena. Loyi i wanuna wa matimba hakunene loyi u nga titshembaka ha yena.
  Kambe hi nkarhi lowu a swi fana ni loko gidi ra swibalesa swa swifaniso swi pfurha hi malangavi hi nkarhi wun"we. Naswona mahlo ya mpatswa lowu a wu lwa ma sungule ku va munyama. Kutani ntima lowu a wu pendiwa hi swiphepherhele swa mihlovo yo hambana-hambana, leswi fanaka ni leswi humelelaka loko oyili yi chuluriwa ematini.
  Andrey u ringete ku n"wi tswontswa mahlo. Voko ra yena, hi ku nonoka ku hlula ku lwisana, a ri vonaka ri ri karhi ri rhurhumela mati.
  Onge hi loko rito ra Savva ri pfaleriwile ri ri ekule:
  - Xana hi file?
  Kaputeni wa ntima u hlamula hi rito leri tlakukeke:
  - E-e! Hi hanya.
  Hi xitshuketa, ku titwa loku ko tiya, ko namarhela ka nyamalala, naswona va vonaka va ri eka xiyimo xa ku wa hi ku ntshunxeka. Yi titwe yi olova hambi ku ri nkarhinyana, onge hiloko yi nga tiki.
  Savva u tlhele a hlevetela hi ku hlundzuka nyana, hi rito ro yimbelela:
  Swi tikomba onge misava yi lahlekile hi ndlela leyi nga riki na ntshembo, .
  Naswona ndlela ya knight"s yo ya eka tinyeleti yi pfaleriwile...
  Eka swirhendzevutana leswi swa swirhendzevutana leswi nga heriki, .
  A swi kunguhatiwanga - ripfumelo i ku nwela!
  Kutani a rhurhumela, a fika a dzima hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ehenhla ka maribye yo kariha ya le tintshaveni. Munyama, lowu pfanganisiweke ni swivati swo vonikela ni magandlati, wu nyamalarile.
  Ku vonakala ka May ninhlikanhi ku ndzi vavisa mahlo nyana. Savva u tikume a ri hi milenge ya mune kutani hi ku hatlisa a tlula a pfuka.
  Andrey hi ndlela ya xiphurofexinali u gove milenge yakwe eka ku tlula kutani a fika a tshama ehansi hi vutshila. Xikandza xa yena, na xikandza xa xona xa vununa na nhloko ya xona yo leha, yo anama, a xi hlayise xivumbeko xo rhula. U tlhele a n"wayitela eka munghana wa yena:
  - Wa vona! Ku vonakala koloko, naswona hilaha ku nga khale ndzi ehleketa hakona, leri a hi tilo!
  Savva, hi ku hlamala, u teke magoza yo hlayanyana lama nga tiyisekiki. Loko a fika ehansi, u vavise switlhavi swa yena leswi nga ambalangiki nchumu naswona u handzule matsolo. Kambe nhwanyana loyi, hi matshalatshala lama tolovelekeke ya ku navela, u hlongole xivumbeko xa mudlawela-ripfumelo emahlweni ka yena kutani a kombetela hi rintiho emahlweni ka yena, a huwelela a ku:
  -Hlamala!
  Andrey u langutile laha Savva a kombeteleke kona. Emahlweni ka vona a ku ri ni xitsunga lexi onhakeke. Naswona ehenhla ka yona leyi pandzekeke a ku tshame bolo. Hi ku kongoma, xitirhisiwa xa xirhendzevutana, hafu ya ntsopfu, hafu ya muvala wa platinum, lexi nga ni nomu wo kariha ehenhla ni khume-mbirhi wa ti- tentacle to tontswa leti hambanisiweke hi ku ringana emakumu ka nchumu lowu wa nkarhi lowu taka.
  Nhwanyana loyi u hlevetele, a pfilunganyekile;
  - Leyi i Biome ya Newton! Naswona u swi kotise ku yini ku swi endla leswi?
  Andrei u langutile hi vukheta, a tshikilela nhloko yakwe emakatleni yakwe ivi a nun"hwetela. Moya a wu nun"hwela ozoni ni mathayere lama hisiweke. Loko a languta-languta hi vukheta, mukaputeni u vule hi rito leri nga twaliki ngopfu:
  - Laha hi nga tsutsumela eka ku tumbelela!
  Savva hi ku tiyiseka u teke goza a kongoma eka bolo naswona, handle ko hunguta mpfumawulo wa rito ra yena, u te:
  - E-e! Ndza swi tiva leswaku hi kwihi! Leyi kahle kahle i ndzhawu ya anomaly laha xikepe xa le xibakabakeni xi weleke kona. I tikhilomitara ta dzana ntsena en"walungwini wa laha hi lweke kona!
  Kaputeni u tlhele a rhurhumela makatla yakwe naswona, hi ku hlayisa xivumbeko xa ku rhula eka rito rakwe, u te:
  - A nga kona loyi a nga hanyaka eka zoni ya anomalous ku tlula minete. Hambi ku ri tirhoboto ti onhakile, ti tshoveka ti va rust!
  Savva, hambileswi leswi a swi nga n"wi oloveli, u huwelerile hi xivindzi a ku:
  -Naswona hi ta pona!
  Kutani a tsutsumela exitsungeni. Swirhendze swa yena leswi nga ni ritshuri, swa xirhendzevutana, leswi khwaxaka hikwalaho ka ku wa, hi vutshila a swi hatima etlhelo ka ntshava leyi nga ringaniki, leyi nga ni maribye.
  Andrey u hlamarile. Xana a swi n"wi vavisi ku famba a nga ambalanga nchumu ehenhla ka maribye yo kariha? Hi ku angarhela, mahanyelo ya Koltsova a ma vonaka ma nga tolovelekanga eka vo tala loko a honisa yunifomo ya yena ya xihaha-mpfhuka leyi tolovelekeke naswona a lwa a nga ambalanga nchumu. Naswona loko kun"wana eMesopotamiya kumbe eAfrika, swi nga ha olova ku ambala xikipa xo fihla ntsena, kambe eUrals hi ximun"wana swa ha kufumela.
  Nhwanyana loyi u fike a huma endzilakaneni wa le dzongeni. Masocha ya le Rhaxiya ni ya le Yuropa ma lwile eSiriya ni le Iraq, ma ringeta ku lawula ku pfuleka ka ntwanano wa le Asia. Ku tlula kwalaho, xiphemu xa mavuthu ya Vuislem a xi ri etlhelweni ra Rhaxiya, naswona xiphemu xa Asia.
  A ku nga ri na hambi ku ri layini ya le mahlweni leyi nga erivaleni edzongeni. EAfrika hi ku angarhela, hambi ku ri etikweni rin"we, tinxaka to hambana-hambana a ti lwa. Ku tlula kwalaho, vukhongeri a byi hoxa xandla swinene. Vakreste vo tala, kun"we ni vahedeni, va landzerile vanhu va le Asia, ehansi ka swiga leswi ku vuriwaka leswaku i swa ximatsi. Hakunene Afrika ri hundzuke ku fana na risimu leri nga eka khathuni leyi vulavulaka hi Aibolit.
  Kambe kumbexana swa tika swinene ku tsutsuma u nga ambalanga tintangu emananga ku tlula eka swirhendzevutana swa tintshava. Naswona Savva, xiharhi lexi xa tihanyi lexi nga ni digri ya master"s, muhlawuriwa wa sayense ya ntivo-vutomi, a a nga tivi ku vava kumbe ku chava.
  Andrey u tsutsumele endzhaku ka yena, a ringeta ku khoma diyavulosi. Xihahampfhuka lexi xi tikombe xi ri ekule swinene ku tlula ndlela leyi a xi vonaka ha yona loko u xi languta ro sungula.
  Hi ntolovelo nhwanyana loyi a a luka misisi yakwe, kambe sweswi xitayili xa yena xa misisi xi wile, naswona xitimela xa nsuku a xi rhurhumela ku fana ni langavi ra tochi emoyeni.
  A ku si tshama ku va na khale ntombhi ya yena yi vonaka yi sasekile swonghasi eka mukaputeni wa muntima.
  Hambileswi Andrei a nga ri mutlangi wo tsana, u swi kotile ntsena ku pfala mpfhuka hi ku nonoka lokukulu, kambe a nga si tshama a n"wi khoma, hambileswi a khunguvanyekeke naswona a nga lava ku tshoveka nomo (Hi ndlela leyi, a nga ri Muafrika nikatsongo, kambe hi ku olova hump and slightly upturned, albeit so black , like the whole body.) Nakona milenge ya Savva leyi nga ambalangiki nchumu, ya muvala wa chokoleti yi hatima, ku lava ku va ekusuhi swinene na nhloko ya wanuna wa ntima wa gentleman naswona... nhwanyana u fambe hi le rirhangwini, onge a ku ri a hologramu ya xirhendzevutani.
  Hi ku hlundzukisiwa hileswi a n"wi tluleke, Andrei u tlulele endzhaku ka yena. Ku pfumala vuxiyaxiya, kambe ku ri chivalrous swinene.
  Vuandlalo bya ntsopfu a byi twa onge i mati yo kufumela ya lwandle, ivi byi haha byi tsemakanya ehansi, byi lahla xikandza xa yena emilengeni ya Savva leyi a yi nga ambalanga nchumu. Hi muchini Andrei u n"wi tswontswe mavoko, kambe nhwanyana loyi u n"wi raha hi vukarhi, a huwelela a ku:
  - Languta swilo swo tsakisa laha!
  Hambileswi Ognev a a lava ku vula leswaku a ku na nchumu lowu tsakisaka ku tlula lowu loko munhu wo saseka wo tano a ri ekusuhi na wena, kambe loko a kuma xirhendze enon"wini, u hatle a tlula-tlula. Naswona a ndzi khunguvanyekanga.
  Swiharhi leswi nga ni swilo swo tala ni switsotswana a swi hayekiwe emakhumbini. Ku tlula kwalaho, vo tanihi lava a va nga ri kona naswona a va nga ta va va ri ematikweni mambe. Na tikharoti leti nga na makume ya tintiho ta crab, na cactus leyi nga na milenge ya swinyenyana na swinyenyana swa tihuku, na switsotswana leswi nga na tinsiva leswi nga na milomu ya tingwenya leti nga na tindzimi ta tintiho leti tlheriseriwaka endzhaku. Handle ka loko, kunene, nchumu wo fana na lowu wu nga ringanisiwa na princeling leyi bakiweke.
  Andrei u tlulerile hi ku hlamala kutani a huwelela hi rito leri tlakukeke:
  - Mi xeweta, vamakwerhu va miehleketo!
  Ku ve na ku miyela eku hlamuleni... Savva hi ndlela leyi twisisekaka swinene na hi ku twisisa u vule leswi:
  - A hi fanelanga ku huwelela, swa antswa hi kambela xikepe xa le xibakabakeni.
  Xikepe xa le xibakabakeni xi tikombe xi ri xikulu swinene endzeni ku tlula ndlela leyi a xi vonaka ha yona loko u languta ehandle. Tiphaseji ti hungutekile ivi ti anama. Tinyangwa leti hlomeke ti pfulekile loko vanhu va ri karhi va tshinela eka tona. Nakona a ku ri na swo tala swinene leswi a swi nga hlangananga kwalaho.
  Tinxaka to hambana-hambana ta swiharhi leswi pfanganisiweke, swifaniso ni tihologram. Naswona na swifaniso: leswi fambafambaka, hi oyili, na hi ti mosaic ta cybernetic. Tiholograma entiyisweni a ti kombisa filimi ya xiviri hi mihlovo. Na swifaniso swa nyimpi, na tinxaka to hambana ta swifaniso swo rhula, swa idyllic hi ku helela.
  Andrei u xiye hi ku hlamala:
  - Hlamarisa. Swi fana ni muziyamu leyi hahaka.
  Savva u kanete hi ndlela leyi twisisekaka swinene:
  - Hinkwaswo emisaveni ya hina i muziyamu na ndhawu yo lahlela thyaka! A hi languteni ku antswa...
  - Xitlhari! - Kaputeni wa ntima u rhurhumerile. Naswona u hatlise a engetela. - Hi fanele ku pfuna Tiko ra hina ra Manana ku hlula eka Nyimpi ya Vunharhu ya Misava.
  Savva u tlakusile mahlo a huwelela a ku:
  - Hi pfuneni ku ponisa nhluvuko! Vumunhu byi le khombyeni!
  Ku twiwile mpfumawulo wa le hansi, lowu dzikeke hi ndlela leyi nga tolovelekangiki loko wu hlamula:
  - Swi tikomba n'wina va-native mi lava ku kuma swo karhi eka hina?
  Nhwanyana loyi u tshambulutele mavoko ya yena emahlweni kutani a hlevetela hi ku kombela:
  - A hi hina! Hi vulavula hi vuyelo bya vumunhu hinkwabyo. Nyimpi ya Vunharhu ya Misava yi teka xiboho - i yini lexi nga ta hlula: endlelo ra vuharhi, ra tihanyi kumbe vumunhu na nhluvuko?
  Bass yi cincile yi va soprano yo olova, na thoni leyi nga tshembisiki:
  - Himpela? Phela, i ntumbuluko wa munhu ku endla swihoxo, ku katsa ni makungu ya munhu hi xiyexe. - Mimoya ya orenji yi hundze emoyeni naswona rito, ri hundzuka hafu ya octave ehansi, ri ya emahlweni. - Tani hi minkarhi hinkwayo, vunyingi lebyikulu bya tinxaka eka vuako hinkwabyo byi na mboyamelo wo ti humesa, ku swi veka hi ririmi ra wena, tani hi vumunhu bya le henhla, na nala tani hi ku va munhu wa tihele ntsena.
  Savva, handle ko tshika ku rhurhumela hi ku chava nenge wakwe eka xifunengeto xa nsimbi leyi nga tiviwiki, u gungurile:
  - Tilangute hi wexe! Languta tindlela ta vuharhi leti va ti tirhisaka ku hi lwela nyimpi!
  Rito ri kufumelanyana kutani moya wu sungula ku vonaka wu olovile:
  - Ina, nala wa wena u ni tihanyi, kambe na n'wina a mi tintsumi. Eku heteleleni, a hi tinhlayo leti nga ta endla xiboho xa leswaku hi wihi eka n"wina loyi a nga ta va ni matimba eMisaveni!
  Laha Andrey se a tlakusile rito ra yena:
  - Kutani i mani?
  Kambe ematshan"weni yo hlamula, fuloro leyi a yi ri ehansi ka vona a yi rhurhumela, kutani nhwanyana loyi ni jaha ra ntima va hlangana ni silingi hi swikandza swa vona. Kutani hinkwaswo swi cince hi nkarhi wun"we. Va tikume va ri exikarhi ka muti lowukulu, lowu onhiweke swinene. Swibamu a swi rhurhumela hi ndlela leyi dlayaka tindleve. Swibamu leswikulu swi bulukile naswona tibomo ti wa. Mintlawa ya masocha ya le Rhaxiya ni ya le Yuropa a yi ri karhi yi ya emahlweni. Masocha yo tshwuka ni ya buraweni ya Nhlangano wa Asia, lama lahlekeke, ma tlhelele endzhaku, ma funengeta ndlela hi tintshava ta mintsumbu. Savva u teke goza a kandziya nambu lowu a wu tele ngati.
  Doo, leswi, hi ntiyiso, aswinga ta pfilunganya nhenha leyi ayi hundza eka tiphayiphi ta ndzilo, mati na koporo (leyi yo hetelela kuya eka mpimo lowuntsongo kufikela sweswi!). Kambe moya-xiviri wa mina wu titwe wu bihile. Kambe Andrei u pfukile, a hoxa ribye hi voko ra yena ra xinene emahlweni ka socha ra mahlo yo koma leri tlakuseke xibamu xa rona xa muchini, kutani a wa. Kaputeni u huwelerile a ku:
  - Leyi i Beijing! Vafana va hina va hlula!
  Hakunene, mfungho lowu gombonyokeke lowu nga ni hieroglyph leyi fanaka a wu pfurha hi malangavi ya wasi. Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, Savva a nga wu kumanga ntsako. Hambileswi a a vone swifaniso leswi humaka eBeijing ni miako leyi nga ni xihlawulekisi xa ntsindza wa China eka Internet.
  Kambe laha swa chavisa. Vavasati va pfurha, vana va rila. Na mintsumbu yo tala. Vafi va pfale tindlela hinkwato to tshinela hi ku kongoma, naswona nhlayo ya vona yi andzile. Nhwanyana loyi a nga si tshama a vona vafi va hlengeletane hi tinhulu.
  Andrey se a a teke xibamu xa muchini lexi munhu un"wana a xi hoxeke kutani a duvula leswaku a ta xi dlaya. I nhenha leyi velekiweke. Eka tlhelo ra tata wakwe kusuka eka rixaka ra Mazulu, eka tlhelo ra mana wakwe: kokwa wa yena wa xinuna, nhenha ya USSR kambirhi, kokwa wa xinuna u lwile e Vietnam na Afghanistan, tatana e Syria, Donbass na Chechnya.
  Yi hatima enhlokweni ya Savva:
  Un"wana ni un"wana loyi a nga munhu u velekiwa a ri nhenha, .
  Hiloko swi humelela - gorila yi teke ribye!
  Loko valala va wena va ri legion, .
  Naswona langavi ro hisa ri pfurha embilwini ya mina!
  Naswona nhwanyana loyi hi yexe u teke xibamu xa muchini. Mavoko lama tiyeke hi ntolovelo ma vevuka eka xikhomela. Ku macha ka xivindzi ku twala enhlokweni ya mina: lovisa, tirhela Tiko ra wena Lerikulu ra Manana.
  Kambe ku rhurhumela loku tsaneke loku a ku nga languteriwanga ku endle leswaku nhwanyana loyi a titimela. Evokweni ra xinene, ku rila ni ku huwelela ka vana a ku twakala kahle. Savva u hundzuluke, kutani ku languta ka yena ka ntsumi, hi musi lowu a wu funengeta hinkwaswo, ku vone swifaniso leswintsongo, swo tshwuka. Vana vo tshwuka, va mahlo yo tsindziyela a va rila va ringeta ku huma endlwini leyi a yi ri karhi yi pfurha. Kambe ndlela ya tona a yi pfaleriwile hi ku pfaleka ka timhandzi leti totiweke hi resin. Nakona endzhaku ka majaha, langavi ra nyama a ri hangalaka.
  Dragona leyi a yi hefemula hi ndzilo a yi vonaka yi hisekela ku endla gandzelo eka Gehena...
  Matimba ya Savva a ma tlula matimba ya yena yo tiyisela nchumu wo tano. Nhwanyana loyi u tsutsumele endzilweni. Hi fanele hi ponisa swihlangi leswintsongo: loko i Marhaxiya kumbe Machayina a hi swa nkoka!
  Hi xitshuketa, nambu wa napalm wu pfale ndlela ya nhenha leyi a yi nga ambalanga nchumu.
  Hi xirilo xa nhova:
  - Hosi ndzi ponise!
  U tiphose endzilweni. A swi fana ni loko ku tlhaviwile tiphini to hisa ta dzana eka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu, naswona malangavi ma hise matsolo lama nga sirhelelekangiki. Nkumba wo olova, wa mutlhwari a wu funengetiwe hi swirhumbana swo nyenyetsa, swa xivunguvungu. A swi vava swonghasi eka Savva. Ku huwelela ka nhova ku pfurhile emahahwini ya mina. A ndzi lava ku tlhelela endzhaku ndzi tlula ndzi huma emalangavini ya misava ya vafi.
  Kambe nhwanyana loyi u titwe: a nga ha kanakani hambi ku ri sekoni. Vana va nga ha fa. Naswona a swi na mhaka leswaku i va mani. Dostoevsky u te: rifuwo hinkwaro ra misava a ri ringani na mihloti yin"we leyi halatiweke hi n"wana. Ku vava ku suka eka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu ku ya endzhaku ka nhloko, ku fana ni mintlhambi ya tihanci, yi ba makumu ya misiha hi swikunwana swa yona swa nsimbi leswi tlhavaka.
  Misisi ya yena yo hlamarisa ya nsuku se yi khomiwe hi ndzilo, naswona malangavi ma ringeta hi ndlela yo dlaya ku n"wi nantswa xikandza. A nge pfuki a swi kotile ku va yena wa khale, wo saseka. Hi lexi xilonda xa xivunguvungu lexi hangalakeke exifuveni xa yena xo olova, xa velvet.
  Savva u tlula hi ku heleriwa hi ntshembo, ku nga khathariseki leswaku swi vonaka swi ri kule ku fikela kwihi ku ya fika eka pakani. Nkatsakanyo wa musi ni moya lowu pfurhaka wu tsutsumela emahahwini ya wena. Xikipa lexi nga na swivati eka wena se xi hisiwile, na wena, ku fana na Jeanne D,rk, u le ndzilweni wo vava. Ntsena ku tlulanyana, ntsena ku tlulanyana. Oh Xikwembu xanga, miri wa yena i xilonda xa nhlokonho lexi heleleke.
  Rirhangu ra ndzilo ri kavanyetiwile, kutani Savva a tlula a huma a ya eku titimeleni. Se u hisiwile, miri wa yena wo hlamarisa wu fana ni xilondza lexi yaka emahlweni, naswona swirhendze swa yena leswi hisiweke swi vonaka swi famba ehenhla ka swibakele leswi karihaka swinene. Ku ni ku pfaleka loku nga emahlweni. Naswona u fanele u tlula u nghena eka langavi leri rhurhumelaka, leri nga riki na tintswalo nakambe.
  Naswona nhwanyana loyi u vona onge matimba ni xivindzi xa yena swa hela. U lava ku lahlekeriwa hi ku titivala hikwalaho ka ku chava loku vavaka. Kambe exikarhi ka munyama munhu a nga vona nhwanyana a olola mavoko ya yena lamantsongo a tlula a suka endzilweni hi ku rhurhumela, na mufana loyi misisi ya yena yi tsemiweke yi va mpandla, na lontsongo swinene loyi a nga dyondza ku famba hi ku nonoka.
  Leswi a hlengeleteke matimba ya yena yo hetelela, Savva u tlula-tlula na ku titwa ka vululami swi n"wi nyika xivindzi xo hlula ku vava loku nga tiyiselekiki. Swihlahla leswi pfurhaka ni timhandzi swi haha swi ya ematlhelo. Ntsena matshalatshala lama engetelekekenyana. Mavoko lama hisiweke ya nhwanyana loyi a onhakeke ma khoma grate leyi hisaka yo tshwuka. Ku vava ku fana ni khuna leri basaka ra tithani ta dzana leri welaka enhlokweni, exifuveni, miri hinkwawo ku ya fika eka sele yo hetelela swinene. Grate a yi humi ivi Savva a yi khoma hi meno. Munhu a nga penga hikwalaho ka ku xaniseka ko tano, wo hetelela eka ku saseka ka miri loku nga khumbiwangiki hi malangavi ku tshoveka ni ku tshoveka. Kambe eku heteleleni, Hosi yi hakerile matshalatshala lawa, grate, yo tshwuka hikwalaho ka ku hisa, yi haha yi suka eka xisekelo xa semende.
  Nhwanyana la tsemiweke swirho, la tshovekeke meno ni ku pfurha hikwalaho ka ku hisa, wa titivala. Eka ntambhu yo hetelela ya ku twisisa, nhlonge leyi tsemiweke yi titwa yi fana ni n"wana la ntshunxiweke, yi tlula-tlula ehenhla ka milenge leyi hisiweke ya nhenha leyi weke.
  Savva u pfukile... U yime na Andrei eka nhlohlorhi leyi tlakukeke swinene ya gamboko. Rito ro duma, ku fana ni khwayere ya gidi ra marito ya tintsumi letikulu, ri tivise:
  - U pasile xikambelo! Ku ta va ni ku rhula eka pulanete! Rhaxiya ri ta va manana wa vanhu hinkwavo va Misava!
  Jaha ra ntima na blonde, lava a va ri karhi va olova swinene naswona va sasekile swinene, va vone tijarateni leti hlukaka, swirhendzevutana leswi milaka ngopfu emahlweni ka mahlo ya hina, na masocha lama hoxaka matlhari ehansi ma tlhela ma angarhana. Nguva ya rivengo ni nyimpi yi herile hilaha ku nga heriki.
  Nakona yi twala ehenhla ka pulanete hinkwayo;
  Rhaxiya na Chayina swi hlanganile hilaha ku nga heriki, .
  Vuislem, Vukriste: handle ka vubihi, vanghana!
  A hi dzuniseni Vito ra Hosi ya le Henhla- .
  Matiko hinkwawo ya misava - Ndyangu!
  
  PETRO WA VUNHARHU - TSAR LOKULU
  Peter wa Vunharhu u swi kotile ku kucetela jenerala la dumeke wa mupfuxeti leswaku a joyina ntlawa wakwe ni ku amukela xikhundlha xa field marshal. Nikolai Papin u ve Holobye wa Vusirheleri naswona u endle ku cinca ko hlayanyana. Wanuna loyi wa matimba ni wa vulawuri u pfune Petro wa Vunharhu ku paluxa ni ku tshikilela xikungu xa vamakwavo va Orlov. Vaendli va xikungu hinkwavo va ntlhanu va hayekiwile. Catherine u dlaye vukati hikwalaho ka vuoswi kutani a hlongoriwa endlwini ya tinghwendza.
  Petro wa Vunharhu u tiyisile matimba ya yena kutani a vekiwa harhi ya vuhosi. Naswona loko a sungula ku fuma, ku cinca loku vonakaka ku fike eRhaxiya. Hakunene, Petro wa Vunharhu, ku fana ni kokwa wakwe, u boxe ku cinca ka xisekelo. Naswona handle ka sweswo, ku cinca ku khumbe pholisi ya matiko mambe.
  Leswi a a seketela ntwanano na Frederick wa Vumbirhi, Peter u lerise Rumyantsev, swin"we ni Majarimani, leswaku va hlula vanhu va le Austria. Endzhaku ka sweswo Jarimani ku tlula ku tlherisela misava leyi lahlekeke khale.
  Kambe Rhaxiya ri tlhele ri kuma vulawuri bya swinambyana leswi ku suka eDenmark, ri ri avanyisa ni vanhu va le Prussia. Hambiswiritano, Peter u kombise vutshila lebyi tirhaka naswona u teke kwalomu ka swilo hinkwaswo swa mfumo lowu, a siya Frederick loyi a a "rhandza" ntsena a ri xiphemu xo fanekisela xa swilo swa harhi. Ku fanele ku vuriwa leswaku nkucetelo wa Papin wu pfune ntukulu wa Peter Lonkulu.
  Yin"wana ya mianakanyo ya Peter wa Vunharhu a ku ri mianakanyo ya ku avanyisa Poland exikarhi ka Rhaxiya na Prussia. Hi 1965, ku pfuke nyimpi ni Nhlangano wa Poland ni wa Lithuania. Alexander Suvorov wo tlhariha u humelerile hi ku hatlisa eka yona. Peter wa Vunharhu u hundzuke wo tlhariha naswona u swi kotile ku nghenisa matiko yo sungula ya le Rhaxiya eka mfumo wakwe, naswona vanhu va le Prussia a va xi tiva xiphemu xa rixaka ra Poland.
  Ku fana ni le matimu ya xiviri, Rhaxiya a ri fanele ri lwa ni Mfumo wa Ottoman. Ku lwela Marhaxiya ku tlhele ku humelela swinene. Ku cinca ka Papin, talenta ya Rumyantsev ni Suvorov loyi a a ya emahlweni hi ku hatlisa swi ve ni nkucetelo. Tsar a a tsakela Alexander Vasilyevich loyi a nga tshamisekangiki, Peter wa Vunharhu hi yexe a a ri ni xivundza swinene naswona a a ri emilengeni nkarhi hinkwawo. Hiloko va hanyisana swinene.
  Endzeni ka tiko, Mufumi Peter u endle ku cinca ko hlayanyana. Switandi swi tekiwile eka vini va misava lava nga riki na vukheta leswaku swi seketela vuhlayiselo bya timali bya mfumo, naswona ku sunguriwe swipimelo swo hlayanyana eka ti- corvée ni ku xavisiwa ka varimi. Kambe sweswi, Tsar Peter a nga ri na xivindzi xo tlangela vuhlonga hi ku helela.
  Ku engetela kwalaho, ku cinca ka kereke ku vange ku kanetiwa lokukulu hi Sinodi ya Orthodox. Hosi leyi, hi ku vula leswaku Bibele yi yirisa ku gandzela ni ku tirhela munhu un"wana handle ka Xikwembu, yi herise vugandzeri bya vakwetsimi.
  A ku ri na swin"wana swa Vulutere eka leswi - ku lwisana na swilo leswi saleke na swifaniso.
  Khongela Hosi Xikwembu ntsena, gandzela yena ntsena!
  Kambe leswi a swi nga ta swi kota handle ko vanga ku lwisana. Etindhawini tin"wana, hambi ku ri vaprista a va hlohlotela vanhu leswaku va xandzuka.
  Hambiswiritano, ku cinca ku hundze, naswona ku sale swifaniso swa Kreste na Nhwana Mariya ntsena etikerekeni ni le tindhawini ta vugandzeri.
  Vanhu ngopfu-ngopfu a va tsakela ku yingisa hosi. Ku engetela kwalaho, Petro wa Vunharhu u kume ndhuma tanihi mufumi la khathalelaka. Lexi a xi ri xa nkoka swinene a ku ri ku tekiwa ka misava hinkwayo etindlwini ta tinghwendza ni le tikerekeni.
  Endzhaku ka ku hlula ka tiko ra Turkey, vulawuri bya hosi byi ye byi kula swinene. Perth wa Vunharhu eku heteleleni u endle xiboho xo herisa vuhlonga. Xiboho xo tano a xi nga ta swi kota kambe ku vanga mpfilumpfilu lowukulu etikweni. Vini va misava va lahlekeriwile swinene, kambe ku cinca ka tiindasitiri ku sungule. Eka swiphiqo hinkwaswo, tiko ri ye emahlweni hi matimba naswona hi ku sivela.
  Nyimpi ya vumbirhi ni Maturkey yi hundzuke yo koma swinene naswona masocha ya le Rhaxiya lama a ma lawuriwa hi Suvorov ma hatle ma hlula. Ku tlula kwalaho, ndzhundzunuko lowu veke kona eFurwa wu hambukise nyingiso wa Yuropa.
  Peter wa Vunharhu u tirhise leswi hi ku veka n"wana wakwe lontsongo, wa le Voronina, Constantine, tanihi Sultan wa le Turkey exiluvelweni xa Constantinople.
  Xisweswo, Mfumo wa Ottoman wu tikume, hi ndlela yo fanekisela, wu ri eka vun"we na Rhaxiya.
  Kutani ku ve ni nyimpi ya le Egipta. Sultan ya kwalaho a yi nga lavi ku amukela vulawuri bya Rhaxiya ehenhla ka Afrika. Naswona laha ro sungula vutlhari bya Suvorov na Napoleon Bonaparte byi tlumbana.
  Leswi a hanyeke nkarhi wo leha swinene emasikwini wolawo, ku nga malembe ya 70, Petro wa Vunharhu u file. U nghene ematin"wini ehansi ka vito ra Mutshunxi Lonkulu. Lexi xiximekaka swinene!
  Kumbexana ku tlula kokwa wakwe wa xinuna wa charismatic! Kutani Mufumi Pawulo a tlhandlukela exiluvelweni. Suvorov, leswi a hluleke Napoleon, loyi a ha ri ntsongo ngopfu naswona a nga ri na ntokoto, u hlule n"walungu wa Afrika hambi ku ri Morocco.
  Tanihi leswi eka matimu lawa man"wana a ku nga ri na tsima leri dumeke ra le Switzerland leri onheke rihanyo ra Suvorov, field marshal la dumeke la nga ni ntokoto u hanye nkarhi wo leha.
  Napoleon a nga vanga Mufumi wa Furwa, tanihi leswi a nga kumanga nkarhi wo duma tanihi ndhuna ya masocha naswona u biwe ku tlula kan"we. Endzhaku ka ku wa ka xikombo, Louis wa Vukhume-nhungu u kume matimba. Ku ve ni ku cinca, hi leswaku, ku vuyeteriwa ka vuhosi.
  Pawulo wo Sungula hambi swi ri tano a nga balekelanga xikungu lexi, kambe leswi swi humelerile endzhaku ka malembe ya ntlhanu. Kutani n'wana wa yena Alekzanda a va mufumi. Laha hi laha xiphiqo xi sunguleke kona. Konstantin a a ri muntshwa, naswona nakambe, tanihi leswi a a ri Sultan wa le Rhaxiya wa Mfumo wa Ottoman, u vule leswaku u ni matimba.
  Kambe Alexander Suvorov a ha hanya naswona u swi kotile ku vuyelelana ni n"wana wa makwavo wakwe ni buti wakwe. Hambileswi, kunene, ku tifuma ka le ndzeni ka Mfumo wa Ottoman ku vangeke ku holova.
  Ku engetela kwalaho, Rhaxiya ri langutane ni nkaneto lowu humaka eNghilandhi. Matimba lama kulaka ya Britain a ma nga tsakanga hi muakelani wa wona. Naswona hambi ku ri nyimpi ya vumbirhi leyikulu na USA yi sungurile. Kumbexana Manghezi a ma langutele leswaku endzhaku ka rifu ra George Washington, mpfilumpfilu ni tingana a swi ta va kona eAmerika. Kambe xibalo a xi hetisekanga.
  Vanhu va le United States a va nga lavi ku tlhelela ehansi ka hosi ya Manghezi. Nyimpi yi teke malembe ya khume hi ku humelela hi ku hambana-hambana, naswona eku heteleleni Britain, leswi a ri hete matimba ya rona, ri yimise nhlaselo.
  Kambe Maamerika a ma rhulile naswona ma sungule ku hlasela Canada. Xiyimo xa Britain xi nyanyisiwe hi xiyimo xa Rhaxiya, lexi nyikeke mpfuno eka Maamerika.
  Malembe man"wana ya khume-n"we ya nyimpi leyi halateke ngati, naswona Amerika ri tlhele ri teka Canada. Britain ri tsanile, kambe ku humelele xiharhi lexintshwa xa geopolitical: USA.
  Rhaxiya ri lwe nyimpi na Austria kutani ri yi hlula, ri yi avanyisa hi xiphemu na Prussia.
  Hi nkarhi lowu fanaka, ku ndlandlamuxiwa eCanada ku ye emahlweni. Tiko ri ve ni tiindasitiri letikulu. Ku akiwe swikepe swa matimba ni swo tala. Marhaxiya ma fike ma dzima timitsu eAustralia kutani ma ndlandlamukela eAfrika.
  Endzhaku ka rifu ra Alekzanda wo Sungula, ku tlhele ku pfuka ku lwela matimba exikarhi ka marhavi. Makwavo wa Alekzanda Constantine u tshike vuhosi, kutani n"wana wa Constantine un"wana, Andrei, u ye emahlweni a ya exiluvelweni, a xi tlhontlha eka Nicholas.
  Hi ximfumo, Nicholas u tivisiwa tanihi tsar, kambe hi nkarhi wa ku vekiwa ka vuhosi tsar u dlayiwile.
  Eka mpfilumpfilu lowu veke kona, Andrei hi yena wo sungula ku swi kota ku teka xiluvelo, ku nga ri hi nawu hi ku helela. Hosi leyintshwa kwalomu ka xihatla yi sungule nyimpi na Iran kutani yi sungula tsima ro lwisana na India. Britain a ra ha ri enyimpini eCanada naswona ri tikume ri bohiwile. Naswona tsima ra le vuxeni ri tiyise vulawuri bya Andriya wo Sungula naswona ri n"wi pfumelele ku sungula rhavi ra yena n"wini ra ndyangu wa vuhosi wa Romanov. Hi nkarhi lowu fanaka, Rhaxiya ni Mfumo wa Ottoman eku heteleleni swi hlanganile swi va tiko rin"we. Ku tlula kwalaho, hi ku hlanganisa Peresiya na Indiya.
  Andriya wo Sungula u tlhandlamiwe hi Alekzanda wa Vumbirhi. Ehansi ka hosi leyi, Rhaxiya ri ye emahlweni ni ku ndlandlamuxiwa ka rona eIndochina ni le Chayina hi roxe. Nakambe tiko ra Prussia ri ve mfumo lowu tiyeke swinene, wu hlanganisa matiko ya Jarimani ni ku hlula Furwa.
  Hambiswiritano, Britain ri seketele Mafurwa kutani ku pfuke nyimpi yo rihisela. Mfumo wa Britain wu veke ku lwisana loku nonon"hwaka. Nyimpi yi koke makume ma nga ri mangani ya malembe.
  Hi nkarhi wolowo, Rhaxiya ri hlule Asia hi ku helela kutani ri fika eSingapore. Yi ve mfumo lowukulu, wa matimba swinene emisaveni, wu famba-famba eAsia ni le Afrika.
  Kambe hi nkarhi lowu fanaka United States na rona ri tlakukile. Maamerika ma hete nhluvuko wa Canada, laha a ma avelana swiyenge swa nkucetelo na Rhaxiya. Kutani va teke swifundzha swa Texas na California va huma eMexico.
  United States ri hlayise xivumbeko xa hulumendhe ya riphabliki, kasi Rhaxiya ri tshame ri ri vuhosi lebyi heleleke. Alexander wa Vumbirhi u siviwe hi Andrey wa Vumbirhi. Ndyangu wa vuhosi bya Romanov wu ye emahlweni.
  Nyimpi leyi tekeke nkarhi wo leha exikarhi ka Britain na Furwa, ku lwisana na Jarimani, yi endle leswaku Majarimani ma hlayisa matiko lawa khale a ma hluriwile, ku katsa na Lorraine, kambe ma tsandzekile ku ya emahlweni naswona ma hele matimba hi ku helela. Hambiswiritano, Manghezi ni Mafurwa na wona ma hume ngati yo tala.
  Ehansi ka swiyimo leswi, Rhaxiya ra tsarist ri ye emahlweni ri lawula misava ni ku engetela nkucetelo wa rona.
  I ntiyiso leswaku xiharhi xa nhova a xi kula emahlweni ka tiko ra United States. Ku tlula kwalaho, Amerika ri hundzuke rikulu ku tlula leswi a ri ri xiswona ematin"wini ya xiviri hi ku lahlekeriwa hi Canada.
  Kambe leswi a swi si fika eka mpimo lowu chavisaka. Ku engetela kwalaho, ku pfuke nyimpi ya xin"wana-manana eUnited States, leyi endleke leswaku ku vaviseka vanhu vo tala ni ku lovisiwa. Ku tlula kwalaho, ku hambana na matimu ya xiviri, General Lee u swi kotile ku susumeta hi ku tirhisa Confederation Congress eka mfanelo ya vantima ku tirha eka vuthu ra matiko ya le dzongeni: ku kuma ntshunxeko na vuakatiko.
  Naswona leswi swi hlwerile swinene nyimpi, naswona, kunene, swi engetele gandzelo. Vudiplomasi bya vukanganyisi bya le Rhaxiya na byona byi ve ni vuyelo bya byona, lebyi na byona byi kombiseke ku tsakela ku lehisa nyimpi. Naswona hi vutlhari ntsena, vanhu va le dzongeni va humelerile swinene eka xiteji xo sungula xa nyimpi naswona va swi kotile ku teka Washington na New York. Philadelphia ri ve ntsindza lowuntshwa wa Ntwanano wa le N"walungwini.
  Nyimpi ya xin"wana-manana hi yoxe yi humelerile eka nkarhi wa le ndzhaku: 1881 - 1905, naswona ku tirhisiwe dynamite hambi ku ri swibamu swa michini eka yona.
  Le Rhaxiya, Tsar Andrei wa Vumbirhi u siviwe hi Alexander wa Vunharhu. Hosi leyintshwa a yi nga ri na ku rhula nikatsongo. Rhaxiya ri tlumbane eAfrika na Furwa na Britain, lava a va ringeta ku hluvukisa tikoloni letintshwa. Naswona a a khomiwile hi ku lwisana na vona.
  Ku sungule nyimpi leyintshwa ya ku avanyisa misava hi vuntshwa, laha hi ntolovelo Prussia a yi endla hi ku tirhisana na Rhaxiya. Enkarhini lowu, Majarimani ma swi kumile kahle. Furwa, kun"we ni Marhaxiya, ri hluriwile endzhaku ka mavhiki ma nga ri mangani. Britain ri tshame ematikweni ya le handle, kambe ri lahlekeriwe hi tikoloni ta rona hinkwato eAfrika, Australia ni le Lwandle ra Pacific.
  Majarimani ya kume ya vona, kutani ya ndlandlamuxa, ya koka ndzilakano ekusuhi na Paris, na ku ya ePort de Calais, naswona ya katsa hambi ku ri Normandy. Na swin"wana eAfrika hi roxe.
  Naswona Britain ri wile ri ya fika eka xiyimo xa mfumo lowutsongo, Furwa ri tlhele ri va xihlawuhlawu.
  Kambe nyimpi leyi landzeleke yi humelele na Prussia, ehansi ka Vladimir wa Vunharhu. Hi nkarhi lowu, mixaka ya matlhari yo tanihi mathangi, swihaha-mpfhuka ni swikepe swa le hansi ka mati a swi humelerile.
  Va-Prussia va endle hi ku tirhisana na Japani. Eku sunguleni, nyimpi a yi humelelanga ngopfu eka Rhaxiya. Vukungundzwana eka vuthu ra tsarist, ku hlayisa ndhavuko ka tindhuna-nkulu ni mpfuno lowu gingiritekaka lowu nyikeriweke hi United States eka Japani swi ve ni vuyelo. Ku engetela kwalaho, Sweden na Norway, na Britain na Furwa ma kanete Rhaxiya.
  Nyimpi yi sungule hi 1921, lexi hlamarisaka hi siku leri nga ni khombo ra June 22. A ku ri kusuhi ni ku va nyimpi ya misava hinkwayo. Leswi a swi sele eYuropa ni le Asia swi lwisane ni le Rhaxiya. Spain na Portugal na tona ti teke riendzo leri fanaka. Portugal ri titwe ri pfumala eAfrika, naswona vanhu va le Spain a va lorha hi ku vuyisela vukulu bya vona bya khale hi Malembe ya le Xikarhi.
  Tanihi leswi eka xiyimo lexi xa le Vuxeni bya Misava, a ku na ndhawu yo tala leyi nga riki ehansi ka vulawuri bya Tsar wa le Rhaxiya.
  Hi ndlela leyi, ku tlakuka lokukulu ka Rhaxiya ra Tsar eka switirhisiwa swa vanhu, fambiselo leri tiyeke ra vulawuri bya tihanyi ni ku tsana ka nkaneto wa le ndzeni swi hoxe xandla swinene enyimpini.
  Ina, mathangi ya le Jarimani ma swi kotile ku tshoveka ku suka eNeman ku ya eDnieper eka tin"hweti timbirhi to sungula, naswona ma rhendzele Riga, naswona edzongeni, ma hlongole masocha ya le Rhaxiya eHungary. Naswona swikwembu swi nyike Tiko ra Dyambu leri Humaka nkarhi wo hlula swikepe swa le Rhaxiya. Kambe nakambe, swa xinkarhana.
  Tindhuna-nkulu leti nga riki na vuswikoti ti nga hluriwa enyimpini endzhaku ka nyimpi. Kambe ku cinca lokuntshwa a ku ri karhi ku kula. Naswona tsar, eku heteleleni, u tiyise nyimpi yo lwisana ni vukungundzwana naswona u hlele mphakelo lowu nga tiyiselekisiki ngopfu kumbe lowu nga tiyiselekisiki. Naswona switirhisiwa swa vanhu: Ku avana ka Machayina, Maindiya, Maarabu ku vekiwile entirhweni. Majarimani a ma swi kotanga ku tsemakanya nambu wa Dnieper, naswona se hi xixika masocha ya le Rhaxiya ma sungule ku hlasela hi ndlela yo tlherisela.
  Swi fanele ku xiyiwa leswaku Sweden na Norway a hi vakaneti lava nga ni matimba swinene Stockholm yi tekiwile hi March 1922. Naswona Oslo yi wile hi May. Hi June 1922, masocha ya tsarist ma swi kotile ku vuyisela xiyimo xa le mahlweni ka nyimpi, ma susumeta vanhu va le Prussia va tlhelela eka milayeni ya vona yo sungula.
  Furwa, hi ku vona nhluvuko wo tano wa swiendlakalo, ri hatlise ri huma enyimpini. Hi ku hlamula, Hosi William wa le Prussia u teke tiko ra Paris ni swifundzha swa rona swa le dzongeni. Masocha ya le Rhaxiya a ma ri karhi ma ya emahlweni. Hi September va ye eVistula. Tinyimpi ta East Prussia ti sungule. Koenigsberg yi wile hi December... Naswona Vienna yi ntshunxiwile eka lembe lerintshwa.
  A swi nga olovi eka Majapani, lawa swikepe swa wona swi onhakeke swinene naswona swi lahlekeriweke hi kungu leri.
  Lembe ra 1923 ri sungule hi nhlaselo lowukulu wa masocha ya Rhaxiya ePoland naswona, ku nga si hela tin"hweti tinharhu, ri fike eOder ni le tintshaveni ta Alps edzongeni. Majarimani ma ve ni lunghelo ro khomelela ekusuhi na Berlin, kambe masocha ya le Rhaxiya ma sungule nhlaselo eBavaria hi April. Masocha ma ye emahlweni hakatsongo-tsongo kambe hi ku tiyiseka eku heleni ka ximumu, Marhaxiya ma fike eRhine. Hi ximun"wana, ndhawu ya Ruhr yi tlhele yi tekiwa eka Majarimani, naswona hi December, endzhaku ka nyimpi ya tihanyi, Berlin yi rhendzeriwe.
  Jarimani a ra ha ri na nkarhi wo hlula enyimpini. Tin"hweti tin"wana ta tsevu hi 1924 ti lwiwe etikweni-nkulu leri, ku fikela loko Spain, Portugal, Jarimani, leti khale a ti tekiwile hi Majarimani: Holland na Belgium, ti hlula.
  A ku sele Britain yin"we ntsena naswona Japani se a ri lahlekeriwe hi Okinawa na Hokkaido.
  Churchill u rhangele ku sirhelela doroba-nkulu. Kambe Manghezi a ma nga ri na nkarhi.
  I ntiyiso leswaku va hlule ku fika ka ximun"wana.
  Ku fike lembe ra 1925. A ku nga ri na vun"we eUnited States malunghana ni leswi a va fanele va swi endla. Pfumelela ku heta Britain na Japani. Kumbe xana hi fanele hi nghenela nyimpi yo tika hi hexe?
  Ku twisisa loku tolovelekeke ku vule leswaku, ku nga khathariseki bindzu leri hluvukeke, Amerika a ri ta hluriwa hi tinhlayo hi ndlela leyi nga riki ya nkoka. Kambe ku sala u ri wexe ni bere ya le Rhaxiya swa chavisa swinene.
  Hi June, masocha ya le Rhaxiya ma endle ndlela leyi humelelaka yo wisa eBritain, naswona London ri wile. Naswona hi August yi hetiwile na Japani.
  Xisweswo ku hele nyimpi yin"wana.
  Rhaxiya ri teke vulawuri bya matiko hinkwawo ya le Vuxeni bya Misava. Hi nkarhi lowu fanaka, mfumo hi woxe wu tshame wu ri ni vulawuri bya tihanyi naswona wu ri ni vun"we. Kumbe kwalomu ka vun"we. Swilo swa le Yuropa a swi ri ni swihlawulekisi swin"wana swa le handle swa ku tifuma. Kambe hambi swi ri tano, matimba ya vuhosi a ma lawula hinkwako-nkwako. Ku nga ha va Mfumo wa Poland, kumbe Mfumo wa Sweden lowu nga ni Tsar Vladimir emahlweni ka wona.
  Hi March 5, 1933, Tsar Vladimir Lonkulu u file, naswona n"wana wakwe Kirill u ve tsar lontshwa. Kambe ku fuma ka hosi leyintshwa ku hundzuke ko koma, kahle-kahle masiku ya dzana. Naswona Alekzanda wa Vumune wa malembe ya khume-ntlhanu hi vukhale u tikume a ri exiluvelweni. Naswona endzhaku ka masiku ya makume ntlhanu u ve ni mhangu. Nicholas wa Vumbirhi u kume ndzhaka ya vuhosi a ri ni malembe ya khume ntsena. Ku na vafumi va mune hi lembe rin'we... Kahle kahle, ku nga humelela yini!
  A hi kanyingi swinene ntsena, hakunene, naswona a hi ematikweni hinkwawo ya misava!
  Hambileswi, kunene, vo tala va tsundzukeke leswaku Nicholas wo Sungula u fume nkarhinyana ntsena naswona u file hikwalaho ka madzolonga.
  Kambe ku sungula ka ku fuma ka Nicholas wa Vumbirhi ku hundzuke lokunene swinene. Endzhaku ka malembe mambirhi, ku rhumeriwe sathelayiti yo sungula yo endliwa ematin"wini ya pulanete ya Misava, leyi a yi haha yi rhendzeleka ni tipulanete.
  Naswona 1937 yi hundzuke leyi nga riki na khombo ku fana ni le matimu ya xiviri. Leswi a ku ri lembe leri jaha ra le Rhaxiya ri nga ro sungula ku haha exibakabakeni. Doo, ku nga ri Gagarin, kambe Hosana Igor Trubetskoy. Yuri Gagarin a nga ri na nkateko ku fikela sweswi. Xana u ta ya kwihi?
  Rhaxiya, mfumo lowukulu swinene, wu nga avela mali yo tala swinene leswaku ku ndlandlamuxiwa xibakabaka.
  Hi lembe leri landzeleke, hi 1938, ku ringetiwe bomo yo sungula ya athomo ya le Rhaxiya.
  Tsar lontshwa Nicholas wa Vumbirhi a ha ri ntsongo swinene, naswona entiyisweni a a nga lehisi mbilu. Ku engetela kwalaho, United States ri tshame ri ri rona ntsena muphikizani wa Rhaxiya la nga ni khombo. A hi nge vuli mhaka ya leswaku Maamerika na wona ma nga ha va ma ri kusuhi ni ku va ni bomo ya athomo.
  Hi March 1, 1940, hi xileriso xa Tsar Nicholas wa Vumbirhi loyi sweswi a kuleke ximfumo, ku hlaseriwa ka United States ku sungule. Xivangelo xa ximfumo a ku ri nseketelo wa Maamerika wa nkaneto wa Riphabliki eRhaxiya hi swilaveko swa nhlawulo wa palamende.
  Swi nga ha endleka leswaku xiboho xa Muntshwa Nicholas wa Vumbirhi a ku ri goza ra vutlhari swinene. Phela, a hi nge pfumeleli loyi a nga ha vaka nala a kuma matlhari ya nyutliya na yena.
  Nhlaselo wa masocha ya le Rhaxiya lama tirhisaka tikholomu letikulu ta mathangi eku sunguleni wu humelerile hi ndlela leyi humelelaka naswona hi ku hatlisa. Kambe endzhaku ka sweswo ku lwisana ka Maamerika ku nyanyile. Ku ringana tin"hweti to hlayanyana, ku ya emahlweni ka masocha ya le Rhaxiya a ku nonoka swinene. Kambe hambi swi ri tano nala a a lahlekeriwa, naswona leswi a a ri ehansi hi matimba ya vanhu ni khwalithi ya swikepe swa mathangi, a a lovisiwa.
  Kambe ku pfuke ku pfukela mfumo eAfrika ni le Chayina. Ku tlula kwalaho, mavuthu lama xiyekaka ma hambukisiwile leswaku ma tshikilela ku xandzuka.
  Hi 1941, mavuthu ya le United States ma sungule nhlaselo wo lwisana, kambe na wona a ma fikelelanga pakani ya wona. Minhlaselo yo hlayanyana, ivi endzhaku ka sweswo hi xixika xa 1941-1942 laha hi nkarhi wolowo Maamerika ma lahlekeriweke hi kwalomu ka tiko hinkwaro ra Canada. Naswona hi April, Toronto na Quebec ti wile kwalomu ka nkarhi wun"we.
  Nyimpi se yi sungurile ensin"wini ya ndhavuko ya le Amerika. Ku cincana swibakele. Kambe muboxi lonkulu wa le Rhaxiya u hlule huku ya le Amerika.
  Philadelphia yi wile hi August 1942. Naswona hi October 1942, masocha ya le Rhaxiya ma tshinele eNew York. Kutani hulumendhe ya le United States yi endle xiboho xo tirhisa matlhari ya nyutliya.
  Kambe hambi swi ri tano a va nga ri na nkarhi wutsongo wo fika ensin"wini ya Rhaxiya, kutani a va titshege hi ku hlasela masocha lama hlaselaka.
  A va tirhisa bomo nivusiku. Xiboho lexi xi vangiwa hileswi ku vonakala loku vangamaka ku pfala mahlo masocha.
  Vuyelo bya kona a byi nga ri bya nkoka ngopfu, vanhu vo tlulanyana gidi va file, makume mbirhi wa magidi va pfariwile mahlo, hambi leswi vo tala va feke mahlo swa xinkarhana. Kambe ku biwa ko tano a ku nge vuliwi ku va ni xiboho.
  Ku tlula kwalaho, Rhaxiya ra Tsar ri ni swihehlo swin"wana swo tala swa nyutliya, hikwalaho a swi si va ntiyiso leswaku swa twala ku pfula ku cincana ko tano ka swakudya swa nyutliya.
  Kambe xana u nga ya kwihi? Eka xiyimo xo biha, ku rhurha hinkwako ku bihile, naswona van"watipolitiki vo tlhariha a va heteli va ri eka xiyimo xo biha.
  Hi December, New York na Washington swi wile, naswona emahlweni ka sweswo Maamerika ma tirhise tibomo tin"wana ta ntlhanu ta wona, leti a ti nga ri na matimba ngopfu naswona a ti nga humeleli ngopfu hi tlhelo ra ku endliwa ka tona. Naswona tindhuna-nkulu ta tsarist ti hlamule hi ku tshika swihehlo swa tona swa makume-mbirhi. Leyi i ndlela leyi bomo leyi chavisaka yi hundzukeke ha yona leyi endliweke hi vunyingi.
  Nyimpi yi teke ku fikela hi February 23, 1943, kambe a ku na munhu loyi a hoxeke tibomo ta athomo.
  Amerika ri ntshunxiwile hi ku helela eka vulawuri bya ntsindza naswona ri tisiwa ehansi ka vulawuri bya hosi ya vulawuri bya tihanyi.
  Hosi yi amukele matiko lamantshwa ni ku vangama lokukulu. Naswona sweswi a nga kona loyi a a ri ni xivindzi xo n"wi kaneta.
  Hi 1945, vativi va swilo swa le mpfhukeni va le Rhaxiya va endzele N"weti. Naswona hi 1947, vuthu ra le Rhaxiya ri nghene eMexico. Hosi yi endle xiboho xa leswaku se a ku ri nkarhi wo herisa nchumu lowu saleke wo tanihi vukona bya mimfumo yo tala eka pulanete yin"we. Naswona vuthu ra yena ri sungule ku hlula hinkwaswo leswi nga hluriwaka.
  Hi 1949, Argentina ri ve tiko ro hetelela leri tifumaka ku joyina Mfumo wa Rhaxiya.
  Kutani ku rhula ku fike emisaveni hinkwayo. Hi 1953, vativi va swilo swa le mpfhukeni va le Rhaxiya va veke nenge ehenhla ka Mars. 1956 - Venus na wanuna. 1960 - Xihlamusela-marito xa Mercury. 1961 - yin'wana ya tisathelayiti ta Mars. 1967 - Munhu eka Neptune, naswona hi 1968 - eka Saturn. Hi 1970 - Uranus, naswona hi 1971 - Pluto.
  Nicholas wa Vumbirhi u nghene ematin"wini ehansi ka vito ra xirhangiso: muhetisi! Hi lembe ra 2016, hosi se a yi ri na makume nhungu nharhu wa malembe hi vukhale. Kambe ku humelela ka vutshunguri bya laha misaveni a ku si hi pfumelela ku teka hosi leyi yi onhakile ngopfu naswona yi tsanile. U ni malembe ya 83 a ri karhi a fuma, ku nga rhekhodo leyi heleleke exikarhi ka vafumi volavo lava ku fuma ka vona ku tshembekaka ngopfu kumbe ku tlula mpimo. Hambileswi ematin"wini, va vulaka leswaku a ku ri ni milandzu leyi va nga fuma nkarhi wo leha.
  EMisaveni, swilo swi lava ku va kahle. I ntiyiso leswaku ku ni xiphiqo eka nhlayo leyi andzaka ya vaaki, leyi se yi tlulaka tibiliyoni ta tsevu. Ntshembo lowukulu wu fambisana ni ku ndlandlamuxiwa ka xibakabaka.
  Madoroba yo hlayanyana se ma akiwile ehenhla ka N"weti. Hilaha swi tikombeke hakona, hi matimba ya nkoka-misava lama nga ehansi ka tsevu ku tlula eMisaveni, matsavu ni mihandzu leyi byariweke eka ti greenhouses swi nga fikelela vukulu lebyikulu swinene.
  Madoroba ma akiwe eMars na Venus, swin"we ni tifektri eka Mercury. Pulanete leyi, leyi nga ekusuhi swinene na Dyambu, yi olova swinene eka vuhumelerisi na ku rhendzeleka ka tinsimbi. Hi xikongomelo lexi, ku tirhisiwa matimba ya dyambu.
  Nakambe ku ni tindhawu leti vanhu va tshamaka eka tona eka tisathelayiti ta Jupiter, Uranus na Saturn. Hakatsongo-tsongo xibakabaka xi ya xi hluvukisiwa hi mpimo lowukulu swinene.
  Naswona a ku ri hi 2016 laha riendzo ro sungula ra le xikarhi ka tinyeleti ro ya eka nyeleti ya Sirius ri sunguleke ku suka eN"wetini. Hakunene hosi yi tshemba ku hanya ku vona xiendlakalo xo tano lexi tsakisaka ku fana ni ku simeka vuxaka ni vamakwavo emianakanyweni.
  
  
  
  XITLHANYI XA VUTOMI BYA UNIVERSAL
  Mufumi wa tihanyi wa le Spain Franco, ku hambana ni matimu ya xiviri, u pfumerile leswaku masocha ya le Jarimani ma hlasela khokholo ra Manghezi ra Gibraltar. Hi ku cincana, Spain ri amukele matiko man"wana ya Britain ni ya Furwa eAfrika.
  Nhlaselo lowu a wu lawuriwa hi Mainstein wu endleke nivusiku ku sukela hi November 25, 1940 ku ya eka November 26. Hilaha swi veke hakona, Mabrithani a ma nga si lunghekela ku teka goza ro tano ra masocha naswona Manazi ma swi kotile ku teka khokholo ro tano ra matimba hi ku hatlisa.
  Ku wa ka yona ku ve ni ku cinca lokukulu eka ndlela leyi nyimpi a yi famba ha yona. Wehrmacht yi swi kotile ku hundzisela mavuthu eka mpfhuka wo koma swinene ku ya eAfrika, naswona Mabrithani ma siveriwile ku nghena eLwandle ra Mediteraniya ku suka eVuxeni.
  Xileriso xa Jarimani xi rhumele mavandla yo hlayanyana eAfrika ya le equatorial. Ku engetela kwalaho, vuthu ra Rommel ri hundziseriwe eLibya, tin"hweti to hlayanyana emahlweni ka leswi a swi ri swa xiviri.
  Mabrithani, hi hala tlhelo, ma tshike ku hlasela Mataliyana eEtiyopiya kutani ma sungula ku tiyisa swikhundlha swa wona eEgipta. Hambiswiritano, Rommel u swi kotile ku va rhangela, naswona hikwalaho ka ku hlasela ka le mahlweni, u hlule masocha ya vukoloni, a teka Alexandria na Cairo. Xiyimo xa Britain eAfrika xi ve lexi rharhanganeke swinene. Majarimani se a ma fike eSuez Canal naswona a ma xungeta ku ya emahlweni ma ya eMiddle East. Ku engetela kwalaho, ku ve ni lunghelo ro ya eSudan.
  I ntiyiso leswaku swilo a swi nga fambi kahle eka Mataliyana eGreece, kambe ku fika ka mavuthu lama engetelekeke lama humaka eJarimani ku ponise xiyimo lexi.
  Hitler a a ri ni xiphiqo: ku hlasela USSR kumbe ku hetisa Britain? Ku humelela ka Wehrmacht e Afrika swi hlohlotele xiboho xa vumbirhi - ku tinyika voko ro ntshunxeka eVupeladyambu. Hambileswi malunghiselelo ya masocha ya USSR ma tate Fuhrer hi ku chava.
  Vuthu ro Tshwuka a ri ri karhi ri tiya, kambe Majarimani a ma nga tshami ma nga endli nchumu etlhelo ka wona. Ku endliwa ka mathangi hi 1941 ku andze kambirhi loko ku pimanisiwa ni 1940, naswona ku endliwa ka swihaha-mpfhuka ku engeteleke hi kwalomu ka minkarhi yimbirhi ni hafu.
  Manazi ma hoxe tibomo ivi ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika eMelita. Kutani Rommel u tshove swisirhelelo eSuez Canal ni le Iraq, leyi a yi xandzukele vulawuri bya Britain. Majarimani ma hlule Kuwait ni le Middle East hinkwayo hi ku olova swinene. Stalin u namarhele rhengu ro rindza u vona. Kambe Churchill u ye emahlweni ni nyimpi hi ku nonoka. Xikepe xa Wehrmacht, lexi a xi fike eIran, xi hundzukele edzongeni wa Afrika.
  Lembe ra 1941 a ri ri kusuhi ni ku hela. Ku endliwa ka swikepe swa le hansi ka mati swi andzile, naswona Britain ri lahlekeriwe hi tikoloni ta rona. US yi tikhome hi ndlela yo ka yi nga endli nchumu. Kambe Japani a ri nga swi kotanga ku tshama ri nga endli nchumu naswona ri hlasele Ribuwa ra Peru hi December 7. Nyimpi leyintshwa leyikulu yi sungule ePacific. Naswona Hitler u boheke ku tlhela a tshika makungu yo hlasela USSR.
  Hi fanele ku pfuna Majapani, ku teka Iran na India, xikan"we na Afrika-Dzonga. Naswona xa nkoka swinene, Britain hi roxe. Ku tlula kwalaho, swihaha-mpfhuka swa le Amerika leswi hoxaka tibomo a hi thoyi. Va nga vanga Third Reich swiphiqo swo tala. Naswona swi olova swinene ku endla minhlaselo ya tibomo ku suka ensin"wini ya Britain.
  Kutani Fuhrer yi boheke hi 1942 ku tshika mianakanyo ya ku hlasela Vuxa.
  A ku ri na khombo ra leswaku Stalin hi yexe a ta pfula tlhelo ra le mahlweni, kambe... U fanele ku tiva vumunhu bya Stalin. U tikhomile swinene eka pholisi ya matiko mambe. Nyimpi na Finland yi endle leswaku Mufumi wa Tihanyi wo Tshwuka a va ni vuxiyaxiya swinene.
  Loko USSR yi ri karhi yi hlengeleta matimba. Nhlayo ya swihahampfhuka hi January 1, 1942 yi fikelele makume nharhu mbirhi wa magidi ya mimovha, na mathangi, ku tlula makume mbirhi ntlhanu wa magidi, ku engeteriwa magidi man"wana manharhu ya mathangi. Hi ku angarhela, Stalin u kunguhate ku hetisa ku thoriwa ka 20 wa mavuthu lama tirhisaka michini, hi nhlayo hinkwayo ya mathangi ya 32 wa magidi ya mimovha, laha 16.5 wa magidi a ku ri ti-KV ta sweswinyana ta mavito yo hambana-hambana na ti-T-34. Plus, mathangi ya T-50 a ya ha ri eku endliweni, hambi leswi movha wu hundzukeke wu vevuka.
  Majarimani, lawa ya langutaneke na Matilda na mathangi yan"wana ya cruiser, naswona nakambe kuva na vuxokoxoko bya leswaku ma British ava endla mathangi yo tika, na vona vasungule ku tiendlela ti mastodons ta vona. Xo sungula, "Tiger" leyi nga na xibamu xa 88-mm, naswona yi hlome hi xibamu xa 75-mm lexi nga nghenekiki lexi nga na barrel yo leha.
  Nakambe a ku ri ni rungula leri vulavulaka hi ku akiwa ka mathangi ya Soviet. Thanki ya KV-2 yi mache eka mphikizano wa May Day eRed Square, naswona makume nharhu mune a yi ri na vuxokoxoko byo karhi.
  Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, loko Speer a rhangela Ndzawulo ya Mfumo ya Matlhari ni Swibalesa, nhluvuko wa thekinoloji wu fambe hi ku hatlisa. Hitler a a lava ku va ni mathangi lamanene ngopfu emisaveni, ni lama tikaka swinene. Kambe ku fikela sweswi swi le rivaleni leswaku Jarimani a ri ri ehansi ka USSR. Havumbirhi nhlayo ya timovha ni khwalithi ya tona. Hi August 1941, ku sungurile ku endliwa ka thangi ra KV-3. Movha lowu wu hundzuke wu tika swinene hi 68 wa tithani, kambe wu hlomile hi xibamu xa 107 mm lexi nga na rivilo ro sungula ra projectile ra 800 wa timitara hi sekoni. Leswi swiyi nyikile ku antswa eka "Tiger", leyi, hindlela yaleyo, ayi nga se vekiwa eka vuhumelerisi.
  KV-5 yi hundzuke matimba swinene, yi tika tithani ta 125 naswona yi ri ni swibamu swimbirhi. I ntiyiso leswaku movha wo tika swonghasi wu vangele vuthu ra Soviet swiphiqo swo tala ku tlula leswi a swi fanerile. Naswona hi 1942, muxaka wa KV-4 lowu tikaka tithani ta 107 wu amukeriwile leswaku wu tirhisiwa. USSR yi nga tinyungubyisa hi mfanelo hi mathangi ya yona yo tika swinene emisaveni, naswona yi tlhela yi va ni matimba swinene.
  Kambe Jarimani ri hluvukile kahle eka swa swihaha-mpfhuka. Yu-188, loko yi sungula ku endliwa, yi endle rivilo leri ringanisiwaka ni swihaha-mpfhuka swa nyimpi. DO-217 na yona a yi languteka yi ri leyi xiximekaka. Swihaha-mpfhuka swa jet na swona swi endliwe hi xihatla. Tanihi leswi Britain a ku ri rona leri hlaseriweke ngopfu, ku nyikeriwe nyingiso lowukulu swinene eka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa jet ku tlula ematin"wini ya xiviri.
  Majarimani ma tirhise ntirho wa mahlonga hi ku hiseka. Nhlayo leyikulu ya vantima a yi tisiwa ku suka eAfrika. Vatirhi va vantima a va yingisa, va tiyile kambe a va nga ri na vutshila. A ti tirhisiwa entirhweni wo pfuneta.
  Kambe hi ku lawula Yuropa, Majarimani a ma ta thola vatirhi lava fanelekaka lava eneleke.
  Speer u swi kotile hambi ku ri ku kucetela Hitler leswaku a nga landzeleli nongonoko wo herisa Vayuda, kambe a va tirhisa eku endleni ka swihaha-mpfhuka ni switirhisiwa.
  Ku becha a ku ri ku hlasela Britain hi xihaha-mpfhuka ni nyimpi leyikulu ya swikepe swa le hansi ka mati.
  Hambiswiritano, ku nghena ka Amerika eka nyimpi leyi swi engetele ku pandza ka nhloko eka va ka Kraut naswona swi va sindzise ku engetela swinene nhlayo ya mintlawa ya timhisi.
  Jarimani ri boheke ku khutaza endzhaku ka nkarhi ku endliwa ka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo ni swihaha-mpfhuka leswi nga ni maqhinga. Xo sungula, Yu-288 na Yu-488 - na tinjhini ta mune. Kambe ku hluvukisiwa ka tona ni ku hetisisiwa ka tona swi teke nkarhi. Ku cinciwa ka ME-109 "F" hi ntolovelo a ku ri mukaneti la fanelekaka eka mimovha ya le Britain. Kambe ku endliwa ka ME-209 ku tsandzekile, ku fana ni ME-210.
  XE-177 dive bomber na yona a yi humelelanga. Kambe Speer u tlhele a hlula hi tinomboro. Ku engetela kwalaho, Focke-Wulf yi ve xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa matimba swinene hi tlhelo ra matlhari, leswi tlheriseleke swin"wana swa ku tsana ka ME-109. Naswona xikolo xa swihaha-mpfhuka xa Majarimani xi hundzuke xi antswa ku tlula xa Manghezi, naswona ku tlula kwalaho xa Muamerika. Hi May 1942, Manazi ma teke Afrika Dzonga. Naswona ntlawa wa masocha ya le Amerika wu fike eMadagascar. Nyimpi ya Midway yi hluriwile hi ma-Amerika: captain wa xiyimo xa vunharhu, loyi a tlangeke xiphemu xa nkoka eka nyimpi leyi, u hetelele, hi ndlela yo hlamarisa, eMadagascar. USA a yi lava ku hlayisa base eAfrika naswona yi nga pfumeleli Manazi ma ntshunxeka. Kambe leswi swi nyanyise xiyimo xa vona swinene ePacific.
  I ntiyiso leswaku Majapani a ma endlanga hi ndlela leyinene. Nyimpi ya swihlala swa le Hawaii yi koke emahlweni.
  Manazi ya kumile vulawuri bya Afrika na vuhlayiselo lebyikulu bya switirhisiwa swa maqhinga, naswona yatlhele ya teka India na Iran. Swilo leswi nga ehansi ka vulawuri bya Third Reich i swikulu swinene, kambe swa ha lava ku gayeriwa.
  Nyimpi ya le moyeni ya Britain a yi tsemiwanga kahle swonghasi. Hi ku tshamela ku engetela vuhumelerisi bya swihaha-mpfhuka, Majarimani ma ma tshikilele, kambe a ku nga ri na vulawuri lebyi heleleke. Ku pfumaleka ka matimba ya swihaha-mpfhuka ya maqhinga ni mpfuno wa le United States na swona swi ve ni nkucetelo, naswona hambi ku ri hi nkarhi wolowo a ku nga ri na swikepe swa le hansi ka mati leswi eneleke. Naswona torpedo ya masingita leyi mintshembo yo tala a yi khomiwe ha yona yi hi tshikile.
  Fuhrer a yi nga ri na xivindzi xo fika eBritain hi 1942. Ku kandziyisiwe ku tiyisa matimba ya le lwandle ni swikepe swa swikepe swa le hansi ka mati. Hi nkarhi lowu fanaka, ku endliwe swikepe swo rhwala swihaha-mpfhuka ni swikepe swa nyimpi. A ku ri ni vuswikoti lebyi eneleke bya vuhumelerisi, kambe hinkwaswo a swi teka nkarhi.
  Swibuluki swa Class A swa ballistic na swona a swi lava ku lulamisiwa kahle. Kambe swibalesa swa tirhoboto swa V-1 swi sungule ku endliwa hi vunyingi. Timovha leti nga durhiki ngopfu, leti tirhaka hi mafurha yo olova, a ti ri ni vuyelo lebyi nga kanakanisiki bya leswaku a ti nga lavi vachayeri va swihaha-mpfhuka.
  Hitler, leswi a a kume mfikelelo wa swilo swa ntumbuluko leswi nga pimiwangiki ni vuhlayiselo bya vatirhi, a a lava ku ponisa vutomi bya vachayeri va swihaha-mpfhuka va le Jarimani. V-1, leswi a swi olova ku yi endla naswona a yi nga ri na vanhu, a yi vonaka yi ri ntlhantlho lowunene. Naswona magidi ya swibalesa swo tano swa tirhoboto swi nele mpfula eLondon ku sukela hi ku wa ka 1942.
  Hi nkarhi lowu fanaka, Majarimani ma hatlisise ku endliwa ka xihaha-mpfhuka xa Arado lexi hoxaka tibomo ni swibuluki swa ballistic.
  Stalin u ye emahlweni a rindza ni ku hlengeleta matimba. Hi 1942, USSR yi humese magidi ya ntlhanu na hafu ya mathangi lamantshwa ya KV na T-34, na kwalomu ka gidi ra mavito ya khale, kwalomu ka madzana ya ntlhanu ya mathangi lamantshwa yo vevuka ya T-50 na T-60 na madzana mambirhi ya mathangi ya amphibious. Ntlawa wa swihahampfhuka na wona wu andzile - kwalomu ka khume ntlhanu wa magidi ya swihahampfhuka leswintshwa na swa khale swi nghenelerile. A ku ri ni ku pfumaleka hambi ku ri vachayeri va swihaha-mpfhuka. Vuhumelerisi bya Katyushas byi andzile hakatsongo-tsongo.
  Jarimani ra Manazi ri humese swihaha-mpfhuka swo tlula makume-nharhu wa magidi, kambe ri lahlekeriwe swinene etinyimpini. Majarimani ma humese mathangi ya kwalomu ka tsevu ni hafu ya magidi. Ku tlula hinkwaswo T-3 na ku cinciwa lokuntshwa ka T-4 leyi nga na xibamu xo leha xa 75-mm. Ku tlulanyana dzana ra "Tiger" letintshwa swinene ti endliwile, naswona "Panthers" ya ha ri swikombiso ntsena.
  Kambe xibamu xo hlasela xa MP-44 lexi endliweke hi Schmeister xi sungule ku nghena eka nxaxamelo lowu. Ku hambana ni xitori xa xiviri, muchini lowu a wu nga fanelanga wu endliwa hi ku tekela enhlokweni ku pfumaleka ka tinsimbi leti nga riki ta nsimbi. Naswona leswi swi hatlisise ku endliwa ka xibamu xo olova xo hlasela, lexi nga ni nsimbi leyi hlanganisiweke.
  Kutani Majarimani ma sungule ku kuma vuyelo eka matlhari lamatsongo. Kambe a va tlhela va lava nkarhi wa leswaku xibamu xa muchini xi tlhela xi hlomisa masocha hinkwawo.
  Kambe eka ntlawa wa swikepe swa le hansi ka mati, laha vuhumelerisi a byi fika eka makume mune ku ya eka makume ntlhanu wa swikepe swa le hansi ka mati hi n"hweti, hakunene Majarimani a ma na nchumu lowu ringanaka na wona.
  Swikepe swa le hansi ka mati leswi fambaka hi rivilo lerikulu swinene leswi fambiwaka hi hydrogen peroxide swi humelerile. Ntirho eka nongonoko wa nyutliya na wona wu hatlisile. Nkateko wa kona, ku ni switirhisiwa swo tala. Naswona hambi ku ri xihoxo xa vativi va fizikisi va le Jarimani xa leswaku graphite a yi faneleki tanihi mufambisi a yi hundzukanga khombo. Ku akiwe tifektri to hlayanyana to endla mati yo tika, ku katsa ni le Afrika.
  Kutani a hi vulavuleni ntiyiso, kambe xitirhisiwa xa nyutliya xa Manazi xi sungule ku tirha hi December 1942. Hambi ku ri emahlweninyana ku tlula Maamerika. Endzhaku ka ku hluriwa eLwandle ra Pacific, ku sungule ku lwisana lokukulu exikarhi ka vona. Naswona mali ya nongonoko wa nyutliya yi tsemiwile hi ndlela leyi xiyekaka.
  Ku sungula ka 1943 ku funghiwe hi ku tivisa ka Hitler ka Nyimpi leyi heleleke ni ku sunguriwa ka vutirheli bya vatirhi bya misava hinkwayo etindhawini leti tekiweke. Ku hlasela lokukulu ka V-1 eLondon a ku ti tiyimelelanga hi ku helela. Manghezi ma dyondze ku hlongola minhlaselo yo tano hi xiphemu, kambe Majarimani ma hlule hi nhlayo.
  Kambe nyimpi ya le hansi ka mati yi hundzuke khombo hakunene eka Britain. Vuhumelerisi bya matlhari exihlaleni lexi byi wile swinene hikwalaho ka ku pfumaleka ka switirhisiwa leswi nga tirhisiwangiki. Doroba-nkulu leri a ri ri ekusuhi ni ku wa. Ku engetela kwalaho, Manazi ma teke Madagascar, naswona Majapani, swin"we ni Manazi, ma hlasele Australia naswona hi ku hatlisa swinene ma fikelele ku tinyiketa ka rona.
  Hambileswi Stalin a a twisisa khombo ra maqhinga yo rindza u vona, u tshame a tshembekile eka yena n"wini naswona a nga nghenelanga nyimpi. Swa antswa ku tshika vakhepitali va ti herisa ku fikela emakumu. Naswona hi ta hlalela...
  Kambe rhengu leri na rona a ri ri ni swiphiqo swa rona. Hi ku tirhisa rifuwo lerikulu, Third Reich se a yi lunghiselela nyimpi yo lwisana na USSR. Ku endliwa ka mathangi eka Third Reich ku fikelele xiringaniso xa mimovha ya 1 200 hi siku hi 1943, ku engeteriwa madzana manharhu na makume ntlhanu wa swibamu leswi tifambisaka hi swoxe. Ku tlula kwalaho, swibamu leswi tifambisaka hi swoxe a swi tsani nikatsongo. "Ti-Ferdinands", "Ti-Bumblebees", "Ti-Jagdpanther". Loko hi xiya leswaku Majarimani a ma lahlekeriwanga hi kwalomu ka ku nga ri na wona eka mathangi, mathangi ya wona ma tatiwe hi rivilo leri phindhiweke kambirhi ku tlula Vuthu ro Tshwuka. Naswona ku hambana ka nhlayo eka thekinoloji leyi seketelaka USSR ku sungule ku hunguteka.
  Hi mayelana na khwalithi, Fritz yi kumile "Royal Tiger", leyi fanaka hi ntiko na KV-3, naswona hambi kuri ku tlakuka nyana eka matimba yo nghena hikokwalaho ka khwalithi ya projectile xikan"we na frontal armor yo tiya. Phela, tikhamphani to tika swinene ta Soviet KV-5 na KV-4 ti hundzuke leti nga tshembekiki ngopfu hi tlhelo ra xithekiniki, ngopfu-ngopfu xisefo xa tona. Kutani ku tirhisiwa ka swivandzana swo tano enyimpini a ku kanakanisiwa.
  Naswona Stalin u tlhele a lerisa leswaku ku tumbuluxiwa KV-6 leyi nga ni swibamu swa nkombo ni swibalesa swimbirhi swo hoxa tirhokete. Va endle movha. Kambe yi tikombe yi tika swinene naswona yi lehe lerova a wu nga ta swi kota ku yi rhwala hi xitimela kumbe ku yi rhumela enyimpini. T-34-76 i movha lowu humelelaka swinene, kambe wu tsanile eka nyimpi ya le mahlweni ku tlula Panther kumbe Tiger. Naswona KV-1 na KV-2 ti ringanisiwa na Majarimani hi ntiko, kambe ti le hansi ka Panthers na Tigers eka nyimpi ya nhloko na nhloko. T-4 ya le Jarimani a yi ringana na ya makume nharhu mune hi swisirhelelo naswona yi tlakukile hi matlhari, ku vonaka na ku vona, naswona leswi a swi ri na ntiko lowu ringanaka, kumbe hambi ku ri ehansi loko ku pimanisiwa ku cinca loku tikaka.
  Hiku komisa, Fritz yi antswisiwile naswona khwalithi yifike eka par. Naswona ku languteka ka ME-309 na ME-262 ku nyike vuyelo eka khwalithi ya swihaha-mpfhuka. Ku fana ni Yu-488, ku nga xihaha-mpfhuka lexinene ngopfu lexi nga ni tinjhini ta mune. Naswona endzhaku ka tona ku ni swifaniso swa tijeti. Ku fana na Yu-287 na Arado.
  Hi September 1943, Manazi ma hetelele ma fike ma fika ma fika eBritain hi ndlela leyi humelelaka. Endzhaku ka mavhiki mambirhi ya nyimpi, Nghilandhi ri tinyikerile. Naswona hambileswi Churchill a balekeke a ya eCanada, vuyelo bya nyimpi ya le Vupela-dyambu a byi vonaka byi ri makumu lama nga si endliwaka.
  Roosevelt, leswi a lahlekeriweke hi munghana wakwe lonkulu naswona a chava matimba lama kulaka ya Third Reich, u kombele ku rhula.
  Hitler, endzhaku ko burisana ni ntlawa wakwe, u veke xiyimo xa United States: ku tshika nongonoko wa nyutliya ni ku amukela ku hlula hinkwako ka Japani ni ka Third Reich. Naswona nakambe ku humesiwa ka masocha eIceland, lawa va ka Kraut se entiyisweni a va ma rhendzele hi swikepe swa swikepe swa le hansi ka mati. Ku Lawula Tiko ra Dyambu leri Humaka ehenhla ka Gai, laha nyimpi a yi nga si yima kona. Ku engetela kwalaho, Hitler u lave leswaku Third Reich na Japani va hakeriwa hi swilo leswi vonakaka hikwalaho ka ku lovisiwa hinkwako ni mali ya nyimpi leyi vangiweke hi United States na Britain.
  Hambi leswi swipimelo swa ku rhula swi hundzukeke swi tika swinene, Roosevelt u swi kotile ku susumeta ku amukeriwa ka swona eka Congress na Senate hi ku tika swinene.
  Switsundzuxo swa Stalin swa leswaku a nga lwisani na ku joyina ntwanano wa matiko ya Axis, naswona hi xiringaniso a a lunghekele ku tlhela a teka Alaska, swi tlange xiave lexikulu eka ku landzelela ka US.
  Pragmatism ya le Amerika yi hlule, leswi swi tikombeke swi ri leswi tlakukeke ku tlula ku hiseka ni mintlhaveko. Ku engetela kwalaho, nongonoko wa nyutliya wa Majarimani wu hluvukile hi ku hatlisa ku tlula wa le Amerika, naswona leswi a swi tele hi khombo enkarhini lowu taka.
  Xiphemu xo sungula xa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava xi herile. Kambe Fuhrer sweswi a a lava ku herisa USSR.
  Swi nga languteriwanga, maendlelo ya Stalin yo rindza ni ku vona ni ku tinyiketela ka yena eka mhaka ya ku rhula ka misava swi tlange xihlekiso xo biha. Lava a va kanetana na Yosefa a ku ri Third Reich na Japani hi rifuwo hinkwaro ra Hemisphere ya le Vuxeni, ku katsa na Australia, na tinhloko tin"wana ta mabuloho emisaveni ya le Vupeladyambu.
  Hambiswiritano, Tiko ra Dyambu leri Humaka a ri nga si heta ku suka eChayina, kambe ri nga ha va ri pfule tlhelo ra vumbirhi. Hitler u vumbe masocha ya vukoloni hi ku hiseka ni mavuthu ya matiko mambe. Hi nkarhi lowu fanaka, ku endliwa ka matlhari ku engetelekile.
  Eka hafu yo sungula ya 1944, ku endliwa ka mathangi ni swibamu leswi tifambisaka hi swoxe eThrd Reich ku fikelele ni ku tlula dzana ra mimovha hi siku. Panther-2 yi tlula mimovha hinkwayo ya Soviet hi ku ya hi mpimo wa yona. Ku humelele thanki ya le Jarimani leyi nga ni vutshila swinene, ku nga Nghala, naswona hi ku hatlisa ku humelele Nghala ya Vuhosi.
  Naswona xa nkoka swinene, swihahampfhuka swa jet swi hluvukile hi ku landzelelana. Hi ku hlamula, mathangi ya T-34-85 na IS-1 na IS-2 ma sungule ku endliwa eUSSR na yena a nga kona loyi a tshikeke nxaxamelo wa KV; Thanki leyi dumeke swinene ya vuhumelerisi bya Third Reich hi 1944 a ku ri Panther-2, na USSR T-34-85. Ti models to tika swinene ti humelerisiwile hi xitalo - kwalomu ka khume ra tiphesente letintsongo. Naswona Majarimani a ma nga lavi ku susumeta ntiko ngopfu emagondzweni ya Soviet, naswona Stalin u sungule ku nga tshembi nxaxamelo wa KV, naswona ti-IS ti hundzuke leti nga riki na vuxiyaxiya ngopfu.
  Kambe, "Panther"-2 ya le Jarimani leyi nga ni xibamu xa 88-mm 71 L caliber a yi tlakukile ku tlula T-34-85 eka matimba yo tlhava swisirhelelo ya xibamu, eka swisirhelelo swa le mahlweni ni swisirhelelo swa le tlhelo nyana, naswona na yona a yi nga ri tano yale hansi eka matirhelo yo chayela na njhini ya 900 horsepower na ntiko eka 47 wa tithani. Hambi loko ntiko wa thangi ra le Jarimani wu tlakuke wu ya eka tithani ta 50,2, wu tikombe wu nga dlayi.
  Naswona swihaha-mpfhuka swa le Jarimani leswi a swi nga ri na mukaneti la fanelekaka nikatsongo.
  Hitler u endle xiboho xa leswaku swa antswa a nga koke milenge yakwe kutani a sungula nyimpi hi June 22, 1944. Ku lahlela madzana manharhu na makume ntlhanu wa swiyenge swa hina na swa matiko mambe, na dzana na makume mbirhi wa swiyenge swa sathelayiti eka USSR. Etlhelo ra Third Reich a ku ri na: Romania, Hungary, Slovakia, Croatia, Finland, Sweden, Italy, Portugal, Spain, Bulgaria, Argentina, Turkey.
  Majarimani ma tlhele ma tirhisa nhlayo leyikulu ya vanhu va matiko mambe ni Mahiwi eWehrmacht. Hi ku angarhela, Third Reich, eka xiyimo xo sungula ntsena, yi hoxe masocha ya khume-mbirhi na hafu ya timiliyoni enyimpini, lawa eka wona a ma nga tluli makume mune wa tiphesente a ma ri Majarimani hi rixaka. Tisathelayiti ti engetele timiliyoni tin"wana tinharhu. Hi ku angarhela, echelon yo sungula yi na kwalomu ka khume-nhungu wa timiliyoni ta masocha lama fambaka hi milenge, kwalomu ka makume nharhu nharhu wa magidi ya mathangi, ku tlula makume ntlhanu ntlhanu wa magidi ya swihahampfhuka, kwalomu ka madzana mambirhi na makume ntlhanu wa swibamu na swibamu.
  Endzhaku ko hlengeletiwa, USSR yi rhumele masocha ya khume-nharhu ni hafu ya timiliyoni, kambe mavuthu man"wana ma boheke ku hlayisiwa eVuxeni bya le Kule ni le swifundzheni swa le ndzeni. Eka xiyimo xo sungula a ku ri na masocha ya tsevu wa timiliyoni, kwalomu ka makume nharhu wa magidi ya mathangi, kwalomu ka makume mune wa magidi ya swihahampfhuka, kwalomu ka madzana mambirhi ya magidi ya swibamu na swibalesa.
  Xisweswo, Third Reich yi ni ku tlakuka kambirhi eka masocha lama fambaka hi milenge, ni ku tlakuka loku phindhiweke ka ntlhanu eka ku famba-famba ka matimba, hi xibamu xa muchini xo antswa. I ntiyiso leswaku USSR yi ni swibamu swo tala swa michini, leswi lavaka ku ringana.
  Ku hambana ka mathangi a hi kukulu, kambe tiphesente ta timovha leti nga ha tirhisiwiki eUSSR ti le henhla, swin"we ni mathangi ya timovha leti humesiweke khale.
  Swihaha-mpfhuka swa le Jarimani swa jet a swi na mukaneti naswona swihaha-mpfhuka leswi fambiwaka hi swihaha-mpfhuka leswi fambaka hi swihaha-mpfhuka swa Third Reich swi hatlisa naswona swi hlomile ku antswa. I ntiyiso leswaku timovha ta Soviet ti tlakukile hi ku famba-famba loku nga etlhelo.
  Eka swibamu na swibalesa swa xibamu ku ringanisela ka matimba ku le kusuhi swinene na ku ringana. Havumbirhi bya nhlayo na khwalithi.
  I ntiyiso leswaku swikepe swa Third Reich ngopfu-ngopfu i swikepe swa le hansi ka mati, minkarhi yo tala swi ni matimba ku tlula swa Soviet. Ku fana na Japani, hi ndlela leyi.
  Ku engetela kwalaho, Manazi se ma ni swibuluki swa xiyimo xa A leswi endliwaka hi vunyingi, naswona tidisco to sungula ti suke.
  Hi ku angarhela, vafasisi va ta va ni matimba swinene, naswona Stalin hi ndlela leyi twalaka swinene u lunghiselele vusirheleri, hambileswi a swi hlwerile. Kambe a hi nga ri na nkarhi wo endla swo tala. Layini ya Stalin yi tikombe yi nga vuyeleriwanga hi ku helela, naswona xa nkoka swinene, masocha a ma nga leteriwanga hi laha ku eneleke leswaku ma khoma vusirheleri. Hambileswi va dyondzisiweke nakambe hi ku heleriwa hi ntshembo.
  Layini ya ndzilakano wa Molotov, endzhaku ka malembe manharhu ya ha ri emahlweni, hi ntolovelo a yi hetiwile, kambe a yi ri ekusuhi swinene ni ndzilakano naswona a yi nga ri na vuenti lebyi eneleke. Ku engetela kwalaho, Stalin u lerise leswaku ku akiwa xiyenge xa vunharhu lexi nga ehandle ka Dnieper, kambe leswi swi sunguriwe ntsena endzhaku ka loko United States ri tinyikerile.
  I ntiyiso leswaku ku engetela eka masocha ya Soviet, u nga ha tshemba mavuthu ya NKVD, lawa nhlayo ya wona yi engeteriweke ku ya eka masocha ya miliyoni ni masocha. Sweswo swi kwalomu ka mune wa timiliyoni ta vanhu, ntsena emadorobeni ya le Vupela-dyambu. Hambileswi, kunene, ku humelela ka tona ka nyimpi ku biheke swinene ku tlula ka tiyuniti leti tolovelekeke.
  Majarimani, tanihi le matimu ya xiviri, ma nyikele xitlhavi lexikulu exikarhi, ma tsema xirhendzevutana xa Bialystok ni xibakele xa Lviv. Masiku yo sungula swinene ya nyimpi ma kombise leswaku Majarimani, ku nga khathariseki nhlayo leyikulu ya tiyuniti ta matiko mambe, a ma fambisa nhlaselo hi ndlela leyi twanaka ngopfu kumbe leyi nga nyawuriki. Kambe masocha ya Soviet hakanyingi ma lahleka.
  Ku engetela kwalaho, ku humelela ka nyimpi ya tiyuniti ta le Ukraine ku hundzuke loku kanakanisaka. A ku ri ni vanhu vo tala lava balekeke ni lava tinyikeleke emasikwini yo sungula swinene ya nyimpi.
  A swi nga koteki ku sivela nala etinyimpini ta le ndzilakaneni. Kutani Stalin u endle xihoxo, a yirisa ku hoxiwa ka tiyuniti eka layini leyikulu naswona a lava leswaku tlhelo ra le mahlweni ri lulamisiwa. Hambiswiritano, xihoxo lexi xi lulamisiwile, kambe hi ku hlwela. Majarimani ma swi kotile ku teka Minsk hi June 28, ma tshova layini ya Stalin exikarhi.
  Mpfilumpfilu wu ye wu nyanya ntsena. Hi June 30, ku nghena loku languteriweke enyimpini ya Japani ni tisathelayiti ta rona ku humelerile. Kutani hi boheke ku rivala hi ku hundziseriwa ka masocha lama humaka eFar East sweswi.
  Ku pfuleka ka Majarimani exikarhi ka ndhawu leyi a ku ri karhi ku kula. Ku pfuke xivandla lexikulu lexi va ringeteke hi ku helela ku xi pfala. Kambe Manazi ma ye emahlweni naswona hi July 16 ma nghene eSmolensk.
  Hi ku lahlela vuhlayiselo hinkwabyo lebyi nga kona enyimpini ni ku veka masocha ehansi ka matlhari, Stalin na Zhukov va swi kotile ku yimisa nhlaselo wa Fritz exikarhi. Kambe Hitler u hundzuluxele masocha yakwe edzongeni. Manazi ma endle xigwitsirisi lexikulu eKiiv kutani ma teka kwalomu ka tiko hinkwaro ra Ukraine.
  Va sivele Leningrad kutani va hlasela Crimea. Ndlela ya nyimpi a yi fana swinene ni ya 1941, ku fana ni karma leyi phikelelaka. Kambe ku hambana na kona a ku ri ka nkoka swinene. USSR hi 1941 a yi ri ni vuhlayiselo byin"wana lebyi ntshunxekeke, kambe sweswi hinkwaswo se a swi hlengeletiwile. Naswona loko ku hlaseriwa ku humelela hi October, swi kume leswaku a ku nga ri na nchumu wo khoma vusirheleri.
  Eku sunguleni ka November 1944, Manazi ma rhendzele Moscow, ma sindzisa Stalin ku balekela eKuibyshev.
  Manazi, ku hambana ni matimu ya xiviri, a ma ri ni vukulu lebyikulu hi tinhlayo. A va ri ni swiyenge leswi eneleke leswaku va hundza Moscow va huma eN"walungwini ni le Dzongeni. Kambe eka tiyuniti ta Soviet, hinkwaswo a swi hangalakile ngopfu eka matlhelo yo hambana-hambana.
  Entiyisweni, hi 1941, endzhaku ka ku hlengeletiwa, Stalin u kume ku antswa ku tlula Wehrmacht hi nhlayo ya vatirhi, naswona a a ri ni swihaha-mpfhuka ni mathangi lama phindhiweke ka mune ku tlula leyi Third Reich a yi ri na yona ku sukela eku sunguleni ka nyimpi. Naswona eka tin"hweti ta ntlhanu to sungula ta nyimpi, ku endliwe switirhisiwa swo tala swa USSR ematin"wini ya xiviri.
  Kambe sweswi Manazi ya na makhadi hinkwawo ya trump card, nhlayo na khwalithi ya matlhari na vatirhi swi le tlhelweni ra vona. Naswona Vuthu ro Tshwuka ri ni swiphiqo leswi fanaka ni swa 1941. Ku katsa ni ku nga swi lavi ka vanhu va le Ukraine, va Balt ni matiko yo tala lamatsongo ku fela fambiselo ra Soviet. Ku xengiwa ka vanhu vo tala na ku hambuka ka vahlaseriwa va ku tshikileriwa, ku hlongoriwa ka ti- kulak na vanhu van"wana lava khunguvanyisiweke va tinxaka hinkwato. Ku katsa ni valala va mianakanyo va mfumo wa Soviet.
  Naswona mhaka ya leswaku Majarimani na wona ma hlule matiko ya le Vupela-dyambu yi engetela ntsena nhlayo ya vaxengi.
  Hikwalaho, a swi hlamarisi leswi Moscow yi rhendzeriweke, naswona Majarimani ma teke Donbass, Voronezh naswona ma ya eStalingrad.
  Khombo ra kona, xixika xa 1944 a xi nga ri na xirhami ni gamboko ku fana ni le 1941. Hambiswiritano, Moscow hi vunhenha ri tiyisele ku fikela eku heleni ka December 1944. Stalingrad ri wile hi January 1945, naswona ku lwela yona a ku tekanga nkarhi wo leha ngopfu. Hi February ni le ku sunguleni ka March, Majarimani ni tisathelayiti ta wona ma teke swihlovo swa oyili swa le Caucasus ni swa le Baku hi ku helela.
  Kutani nhlaselo wu ye emahlweni wu famba hi nambu wa Volga. Ku ya eSaratov, ku ya eKuibyshev, ivi endzhaku ka sweswo eOrenburg ni le Kazan.
  Stalin u balekele eSverdlovsk. Kazan yi wile hi May. Hi ximumu, Majarimani ni Majapani ma ye emahlweni ma nghena swinene eRhaxiya. Ku lwisana ka masocha ya Soviet a ku ri karhi ku wa. Hi August 5, 1945, Sverdlovsk yi khomiwile. Naswona hi September 3, 1945, Stalin u hetelele a pfumerile ku tinyiketa. Hi ku cincana hi vutomi bya wena n"wini na ntshunxeko.
  Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava yi herile. Kambe ku rhula a ku fuma nkarhi wo leha. Leswi Hitler a ringeteke matlhari ya nyutliya, u khorwisekile hi matimba ya wona lama hlamarisaka yo lovisa.
  Sweswi swi tikombe onge Japani na USA a va ha ri endleleni yo fuma misava hinkwayo ya Third Reich. Naswona hambileswi Fuhrer yi hluleke misava yo tala ku tlula Genghis Khan, Alexander Lonkulu, Napoleon, Mufumi Trojan na Suleiman Lonkulu loko va hlanganile, u endle xiboho xo hlula na Japani.
  Endzhaku ka malembe manharhu kahle-kahle Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava yi herile, swibuluki swa dzana swa ballistic, leswi fambaka exikarhi ka matiko-nkulu leswi nga ni swibalesa swa matimba swa nyutliya swi funengete Tiko ra Dyambu leri Humaka hi nkarhi wun"we.
  Kutani ku sungule nhlaselo wa tiyuniti ta le hansi ta Wehrmacht ni masocha ya le matini. Majarimani ma hatle ma teka nhundzu ya Japani eAsia, naswona ma mbundzumuxe doroba-nkulu hi roxe ri va ehansi hi tibomo ta athomo.
  Swilo swa le Pacific swa Tiko ra Dyambu leri Humaka a swi nyikela ku lwisana loku nga ni nkarhi wo leha kumbe ku tlula. Kambe hi June 1949 hinkwaswo a swi herile. Sweswi leswi a swi sele a ku ri ku hlula United States. Ku tlula kwalaho, a ku ri ni xivangelo. Maamerika, ku hambana ni ntwanano lowu, a ma ha endla matlhari ya nyutliya naswona ma endle swikambelo swa wona swa le xihundleni.
  Hitler u sungule nyimpi hi January 1, 1950, a hoxa madzana manharhu ya swibuluki swa nyutliya hi Siku ra Lembe Lerintshwa. Nhlaselo lowu lovisaka wa nyutliya wu lovise madoroba lamakulu ya dzana ya le Amerika naswona wu dlaye makume ya timiliyoni ta vanhu. Vugevenga byin"wana lebyikulu bya Adolf Hitler byi engeteriwile eka nxaxamelo wo leha wa tihanyi leti nyenyetsaka swinene. Kutani ku hlaseriwa ka Canada ku sungule, naswona ku suka edzongeni swin"we ni mimfumo ya tihanyi ya le Latin Amerika. Maamerika ma tsanile naswona ma hlamarile, kambe ma lwile hi matimba. A va swi twisisa leswaku ku hluriwa eka vona a swi vula ntsena vuhlonga ni rifu leri vavaka hi ku nonoka. Hikwalaho, a ku ri tinyimpi leti heleriweke hi ntshembo ku tlula tinyimpi hinkwato. Naswona yi hete ku tlula lembe, yi sindzise Third Reich ku tshika kwalomu ka madzana mambirhi ya ti- nyutliya tin"wana ivi yi hundzula matiko yo tala lama noneke ma va mananga lama nga ni miseve ya miseve. Kambe pakani hambi swi ri tano yi fikeleriwa naswona nala wo hetelela wa Third Reich u hluriwile. Naswona endzhaku ka leswi, endlelo leri vuriwaka ra ku hlanganisiwa ka misava hinkwayo ri sungule. Mfungho wa le Jarimani wu ve wona ntsena mali ya misava hinkwayo. Hambi ku ri matiko lama tiyimeleke hi ximfumo ma hungutiwile ku ya eka mpimo wa tikoloni ta Third Reich, laha ku hlayisiweke ntsena ku tifuma ka ndhawu leyi nga nyawuriki. Vayuda ni Magypsy a va yirisiwile: a va laviwa ni ku lovisiwa. SS yi endle ku basisiwa lokukulu naswona yi ye emahlweni yi endla vukarhi. Norho wa xiviri wu fikile - awara ya dragona. Kumbe hi ku kongoma swinene, nguva. Fuhrer a a aka mfumo wa xiviri wa misava hinkwayo wa vulawuri bya tihanyi hi ku tivula ku ndlandlamuxiwa ka xibakabaka. Hi 1959, hi nkarhi wa ku tlangela siku ra ku velekiwa ka Fuhrer ra vu makume nkombo, ku vekiwile ximfumo ku vekiwa exiluvelweni, ku nga plebiscite ya misava hinkwayo - leswi endleke leswaku xithopo xa super-emperor xi va enawini. Naswona loko Adolf Hitler a fa hi 1967, n"wana wakwe u kume ndzhaka ya xithopo ni matimba yakwe. Hi nkarhi lowu, Planet Earth se ayi simekile tindzhawu ta vutshamo eka N"weti na Mars na Venus, naswona ayi tilulamisela hiku gingiriteka ku ndlandlamuxiwa kuya eka misava ya tinyeleti tale handle... Manazi ava lava mfumo wa misava hinkwayo - ku akiwa ka Star Reich leswaku vata kota ku plunge the vuako hinkwabyo byi va norho wo biha.
  
  
  DZANA NA MAGIDI YA VANHWANYANA VO SASEKA VA BAREALE
  Elfaraya u tivonile enyimpini... Sweswi i nhenha na murhangeri wa vuthu ro tiya.
  Vanhwanyana vo saseka: va na mavele na swikunwana ntsena leswi funengetiweke hi tipuleti to olova leti hlomeke. Naswona mavoko, milenge na khwiri swi pfumala nchumu naswona swi tshukile.
  Naswona vanhwanyana lava va ba hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu. A va ri kwalomu ka dzana ra magidi ya vona. Naswona vanhwanyana hinkwavo, ku nga ri na wanuna ni un"we! Naswona un"wana ni un"wana u sasekile, u rhetela, u ni vatlangi, u ni misiha, u ni misisi yo basa, u ni meno lama fanaka ni tiperela!
  Ku fana na ma-Amazon... Va fole layini hi mintlawa. Ku ni mabanga emavokweni ya vona, ni vurha endzhaku ka milenge ya vona. Akuna switlhangu - nhenha yi tshemba leswaku banga ra antswa kutlula xitlhangu.
  Naswona mijeko yi haha hi ku tinyungubyisa ehenhla ka vanhwanyana lava. Va lunghekele ku lwa naswona va lava ku hlula hi ku titshemba!
  Kambe mintshungu ya ti- orc yi rhurha yi suka ekule. Tibere leti nga ni voya, leti nyenyetsaka. Naswona kwalomu ka nhlayo leyi phindhiweke ka dzana ya ti- troll leti tirhaka tanihi varhangeri va tona.
  Nakona sweswi ntshungu lowu wu ya eka vanhwanyana.
  Elfaraya u nyika xileriso lexi nge:
  - Duvula kusuka eka mabanga eka arc yale henhla!
  Nhwanyana loyi, hi ku tirhisa swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu swa milenge yakwe yo saseka, u koka tintambhu ta vurha. Naswona va duvula miseve leyi dlayaka.
  Hi nkarhi lowu fanaka, tinhenha ti hluvule meno ya tona ti tlhela ti rhurhumela:
  - Onge hi nga va tinhenha!
  Naswona miseve yi haha eka nala hi ntlhambi lowukulu. Va tlhava valala va vona ku fana ni ximanga hi tineleta.
  Ti Orcs na ti trolls ta wa, ti hluriwile hi vadlayi na tihanyi.
  Naswona Elfaraya u ri:
  - Ku ya eka mindzilakano leyintshwa ya mfumo!
  Tinhenha ti endla hi ku pfumelelana. Miri wa tona lowu nga ni muhlovo wo tshwuka wu sasekile swinene naswona wa hatima. Naswona milenge leyi nga ambalangiki nchumu yi voninga mavoko lama nga ni muhlovo wo tshwuka. Naswona tintiho ta makumu ya le hansi ti tiya swinene. Naswona tinyiko ta ndzoviso ti haha eka tona, ti ba vakaneti va tona.
  Ti Orcs na ti trolls ti wa ti biwa. Naswona swikandza swa tona swa swiharhi swi soholotiwile hikwalaho ka ku vava.
  Tinhenha ti pfuxa ntsena ku tsakeriwa. Ti ni mavele yo olova, lama nga ni misiha ni milenge leyi nga ni misiha. Ndlela leyi magidi ya miseve yi nga ta ntshunxiwa ha yona hi nkarhi wun"we.
  Naswona va ta hlula ti-orc to tala. Naswona va ta yimbelela:
  - Hikwalaho ka ku xiximiwa ka hina lokukulu, .
  Hi ta, ku na swigevenga!
  Naswona nakambe ku ta humesiwa miseve yo tala. Naswona va ta thyakisa hi mintsumbu eka tindlela hinkwato leti tshinelaka eswitsungeni laha ti nga kona.
  Ina, lava i tinhenha leti hlamarisaka. Eka yona ku na ku rhurhumela ko tano ka nhova, na ku jika ka mimiri eka tlhelo lerinene na ku lovisiwa ka vakaneti.
  Elfaraya u duvula vurha hi yexe. U koka ntambhu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu naswona u ba hi ku kongoma swinene.
  Hi nkarhi lowu fanaka, nhwanyana loyi u tikhoma-khoma a ku:
  - Misava yi tshama eka madzolonga, .
  Vholkheno ya vukarhi yi khuluka hi ndlela leyikulu!
  Ntshikelelo wu le henhla, .
  U pfuka hi ku vava ni ku chava!
  Naswona nakambe nseve lowu duvuriweke hi nenge wa nhenha lowu nga ambalangiki nchumu wa haha. Naswona u ba ti orc tinharhu hi nkarhi wun"we.
  Va ri karhi va tikhoma hi swihlovo swa ngati. Naswona Elfaraya u rhurhumela:
  - Ku vangama eka masalamusi ya mina!
  Nakambe u ta ntshunxa nseve hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Loyi i nhwanyana - u na xiyimo xa le henhla, miri na hinkwaswo.
  Gasi ro sungula ra nhlaselo wa ti orcs na ti trolls ri fizzled out. Ku sale ntsena mintsumbu yo tala. Kambe sweswi ku humelela masocha lamantshwa ya swivumbiwa leswi nga ni voya.
  Elfaraya u tlhela a duvula, naswona u swi endla hi ku kongoma, naswona hi nkarhi lowu fanaka a rhurhumela:
  - Ku vangama eka misava ya hina!
  Naswona rihati ri haha ri suka emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona vunyingi bya ti- orc byi hisiwa hi ndzilo ivi byi handzuriwa byi va swiphemu-phemu.
  Ina, leyi i hosi ya xisati ya nyimpi. Loko a ri na yena, wanuna un"wana ni un"wana u ta titwa a sirhelelekile hi ndlela leyi tshembekaka.
  Naswona vanhwanyana van"wana va dzana ra magidi a va bihanga ku tlula sweswo. Naswona ti duvula hi ku kongoma swinene. Naswona xa nkoka swinene, hi ku hatlisa.
  Milenge ya tona leyi nga ambalangiki nchumu, leyi nga ni misiha yi ni nkarhi wo voninga ntsena.
  Laha va vula hi vun"we:
  - Hi nyika pasi leri tirhaka, .
  Hi ba nala kunene ematihlweni!
  Naswona nakambe va humesa tinyiko letintshwa ta rifu hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu. Hi ntolovelo leswi i ku sunguriwa ka vona ka matimba ya nyimpi.
  Hambi ku ri Elfaraya u yimbelerile a ku:
  - Orcs yi rhurhumela - swikandza leswi rilaka, .
  Tivani vanghana, ndzi mudlayi!
  Ndzi ta dlaya un"wana ni un"wana, ndzi ta lovisa vanhu hinkwavo, .
  Naswona ndzi ta tshovela xikandza xa mani na mani lexi nga ni voya!
  Ina, nhwanyana loyi hakunene u lwa hi ndlela leyi hundzeletiweke. Naswona loko ntshungu wa ti- orc wu tsutsumela ekusuhi, wu va tlhave hi pulsar. Hi ku hatlisa swivumbiwa swa makume ntlhanu swi handzuriwa swi va swiphemu leswitsongo hi nyama.
  Elfaraya u rhurhumerile:
  - Eka miehleketo leyikulu, leswaku swivumbiwa hinkwaswo swi hisa!
  Nhenha yi tlhele yi teka rihati ri tlhela ri humesa rihati leri humaka enhan"wini ya rona. Naswona khume-mbirhi wa ti- orc ti hundzuke ku fana ni makhuna lama tlhaviweke hi xikepe. A ti oxiwa kwalomu ka hi xihatla.
  Naswona vanhwanyana lavan"wana hinkwavo va rhurhumela:
  - Eka Tiko ro Kwetsima!
  Nakona na mina ndzi ta yi teka, naswona swirhumbana swa matimba swi ta lahleriwa eka swirhendze swa mina leswi nga ambalangiki nchumu! Naswona va handzule valwi vo tala lava nga ni voya.
  Elfaraya, a ya emahlweni a duvula, nkarhi lowu a koka ntambhu ya vurha hi mavoko ya yena, u rhurhumerile:
  - Hi masalamusi ya hina!
  Nakona u tlhele a rhurhumela rihati ku suka eka xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu... Nakona u n"wi tlhave hi matimba swinene lerova dzana hinkwaro ra ti-orc na ti-trol ti hisiwa. Ku fana na ti blotters leti khomiweke hi flamethrower.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - Ndzi muloyi lonkulu!
  Naswona nakambe u ta ba nala. Naswona mahlo yakwe a ma hatima. Naswona vanhwanyana, hi ku navela lokukulu, va hoxa miseve eka ti orcs na ti trolls.
  Tinhulu ta mintsumbu ta kula. Va tshama va ri karhi va hlengeletana va tlhela va hlengeletana. Naswona ku dlayiwile hi vanhu vo tala.
  Elfaraya u yi tekile kutani a vula hi ku hleka:
  - Xana u endla yini loko ku ri na hosi enhlokweni ya wena?
  Kutani u n"wi tumbele xigodlho!
  Naswona nakambe hosi ya xisati leyi nga ambalangiki nchumu yi ta sungula nyiko yo dlaya ni leyi nga dlayaka ya ku lovisiwa.
  Nhwanyana loyi i xifaniso xa rifu ntsena. Kambe hi nkarhi lowu fanaka, mahlo yakwe lama hatimaka ma ni musa swinene.
  Naswona vanhwanyana lavan"wana hinkwavo lava herisaka vunyingi bya swivumbiwa swa swiharhi, magandlati yo tano ya tsunami lama gayela ehenhla ka swona, hi ntolovelo i super. Kutani hi ku hlundzuka va chululela nala hi miseve. Hakanyingi ku ba hi swibakele hi ku kongoma.
  Elfaraya u huwelela a ku:
  - Ndzi velekiwe hi minkarhi yo tano, .
  Leswaku tiko ra mina leri rhandzekaka ra ndzi tsundzuka!
  Nakona nhenha yi yime hi mavoko ya yona, yi rhendzeleka hi milenge ya yona leyi nga ambalangiki nchumu ehenhla ka nhloko ya yona, yi rhendzeleka hi bolo leyikulu, ya ndzilo. Naswona ndlela leyi ku hlangana loku ka matimba ku nga ta hoxa ha yona eka vakaneti.
  Naswona hi ku hatlisa ku buluka gidi ra ti- orc. Kutani madzovo ya vona ma hisiwa hi ndzilo kutani hi ku hatlisa ma rhurhumerisiwa.
  Elfaraya u huwelerile a ku:
  - Ndzi nhenha ya xiyimo xa Ji!
  Na ndlela leyi a nga ta hleka ha yona.
  Kutani yi ta humesa rihati eka ririmi ra yona. Naswona wu ta hisa valala vo tala.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana wa hosi ya xisati u rhurhumerile:
  - Misava hinkwayo i ya mina!
  Naswona rihati ri na ehansi ku suka ematihlweni ya rihlaza ya ku saseka... Na ndlela leyi va nga ba swivumbiwa leswi hinkwaswo leswi nga hlayekiki.
  Elfaraya u tlhele a yimbelela a ku:
  - Tibiliyoni ta tinjiya, mademona! Naswona xiga xa mina xa olova - dlaya un'wana na un'wana!
  Naswona hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu nhwanyana wa hosi ya xisati u humese pulsar yin"wana, leyi dlayaka swinene.
  Na ndlela leyi a nga ta handzula vanhu hinkwavo ha yona...
  Naswona vanhwanyana van"wana a va le hansi ka yena. Un"wana ni un"wana u pfotlosa ni ku pfotlosa vakaneti va yena hi miseve yakwe. Ku tirhisa, i ntiyiso, milenge ya wena leyi nga ni vutshila swinene, handle ka tintangu leti nga lavekiki.
  Swi le rivaleni leswaku ti orcs ti heleriwa hi mpfula. Kambe ti tele ngopfu. Naswona mavuthu lamantshwa lama engetelekeke ya swivumbiwa ma nghena hi ku olova.
  Hambiswiritano, vanhwanyana a va nge khomiwi hi tingana kumbe ku tshukatshukisiwa hi leswi. Loko va endla xiboho xo lwa, va lwa. Naswona a va swi tivi leswaku va nga chava. Kumbe ku tlula kwalaho, a va swi lavi ku tiva.
  Hi leyi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu yi sungulaka tinyiko to dlaya ta rifu. Leswi a swi avanyisa mimombo ya ti orcs.
  Vanhwanyana lava i va supermen hakunene hi swikete swo koma swinene. Naswona swi koka rinoko swinene naswona swi sasekile.
  Naswona vanhwanyana va dzana ra magidi i matimba lamakulu swinene! A ku na nchumu lowu nga yimaka na wona!
  Elfaraya u tsarile eka twitter:
  - Ku vangama eka xiendlakalo xa hina!
  Naswona eka xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu u tlhele a humesa mpfumawulo wa ku onhaka. Naswona ti- orc to tala ti hundzuke vaaki va tihele.
  Xana vanhu vo tano lava nga ni swirhumbana va ta pfumeleriwa ku nghena etilweni?
  Elfaraya u rhurhumela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ndzi ta va nghwazi ya misava leyi heleleke!
  Naswona nakambe vanhwanyana va ta humesa pulsar yo hisa yo tshwuka no dlaya hi swikunwana swa vona leswi nga ambalangiki nchumu.
  Wu ta hisa vanhu hinkwavo ni ku va endla va hisa.
  Elfaraya u yimbelele hi ntsako:
  - A ndzi nhwanyana wo olova, .
  Naswona harhi ya kona i ya nsuku!
  Naswona nakambe rihati ri ta haha ri huma eka nhamu ya ku saseka. Yi ta ba swivumbiwa leswi nga ni voya yi swi char ku fana ni tihunyi leti hisiweke.
  Elfaraya u rhurhumela:
  - Ndzi ta ku hisa, ndzi ta ku hundzula nkuma!
  Naswona ku suka eka navel yi ta rhumela rihati nakambe...
  Naswona nhlayo ya ti- orc leyi oxiweke ku fana ni ti- cutlet eka pani ro gayela.
  Elfaraya u yi tekile a yimbelela hi ntsako:
  - Orc yi tika hi noose, .
  Yi gayela endzilweni!
  Naswona nchumu wo tika swinene ni lowu dlayaka wu ta haha wu suka eka xirhendze xa nhwanyana loyi a nga ambalangiki nchumu. Leswi u nga ta ka u nga tisirheleli eka swona.
  Nakona nakambe, dzana ra ti orcs ti charred hi nkarhi wun"we. Naswona yi hundzuka swirhabyani ni nkuma lowu nga ni voya.
  Naswona vanhwanyana va rhurhumela va ku:
  - Eka Tiko ra Vatatana lerikulu!
  Naswona nakambe swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu swi hoxa tinyiko ta rifu hi rivilo ra tihele. Lava i vanhwanyana lava nga ta ka va nga yimisiwi hi swidzedze, swidzedze kumbe swihinga!
  Lava i vanhwanyana va Terminator!
  Tinhenha a ti pfumeleli ti orcs ku nghenela nyimpi ya le kusuhi naswona ti hlayisa nala ekule.
  Kambe hambi swi ri tano, swivumbiwa leswi nga ni voya swi ringeta hi matimba ku tshinela ekusuhi. Kambe tinhenha a ti nge va nyiki hi ku tiyiseka.
  Elfaraya u tlhele a va emavokweni yakwe, naswona hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu u tlanga xifaniso xa vutsevu. Naswona ku humelela papa leri pfurhaka ndzilo. Naswona yi wela ku fana ni nambu wa nhova eka ti- orc.
  Naswona magidi mambirhi ya swivumbiwa leswi nga ni voya hinkwaswo hi nkarhi wun"we swi tlhandlukile swi ya hisa.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - Swivumbiwa swa ntima swi huwelela ku fana na tinjiya! Xana u nga swi koti ku endla yini loko u ri ni ndlala?
  Kutani nhenha yi ta duvula miseve yinharhu hi nkarhi wun"we, yi koka ntambhu ya vurha hi nenge wa yona lowu nga ambalangiki nchumu, ivi yi duvula hi khume-mbirhi wa ti-orc!
  Loyi i nhwanyana wa Terminator. Naswona u ni matimba yo tano ya vuharhi ni lama nga ni vuxiyaxiya.
  Elfaraya u yi tekile a yimbelela:
  - Vanhwanyana va hambanile
  Ntsena a ti tluleri!
  Loko u khomiwa, .
  A wu nge ponisi hambi ku ri etiheleni!
  Naswona pulsar leyi dlayaka yi tsutsuma yi huma eka xirhendze xa nhwanyana loyi lexi nga ambalangiki nchumu. Naswona yi hangalasa tibere leti nga ni swirhumbana ematlhelo hinkwawo.
  Elfaraya u vula hi ku nyanyuka lokukulu:
  - Ndzi rixaka ro tano lerova na wena ndzi ta ku dlaya hikwalaho ka Xikwembu!
  Naswona nakambe nhenha yi ta humesa miseve leyi tlhavaka swisirhelelo swihi na swihi, na nyama ya orc leyi handzukeke, ya shaggy.
  Murhandziwa wa yena, nhwanyana wo saseka swinene wa misisi yo tshwuka, u rhurhumerile:
  - Hi vunghana bya matimba!
  Naswona u ta tlhela a rhumela pulsar ya tihele ya ndzoviso!
  Naswona ntshungu lowu dlayaka wu ta pfotlosa nala.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - Eka misava ya mina ya mademona!
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana wa hosi ya xisati u ta hundzula marhambu ma va sava. Nhenha ya minkhuvo a yi swi tivi.
  Muhlanganisi wa yena wa misisi yo tshwuka, Princess de La Vallière, u huwelela:
  - Vumundzuku i bya hina!
  Elfaraya u gurgurile a hlamula, a nga si hoxa xiharhi xa nhova, pulsar leyi dlayaka:
  - Naswona leswi hundzeke swi ta pfuna ntsena ku hlula ka hina ka nkarhi lowu taka!
  Nakona sweswi vanhwanyana, hinkwavo va dzana ra magidi, va ta yi teka va humesa rihati ra nhova hi swikunwana swa vona leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona vuthu ra ti-orc ri ta yi teka yi hisa. Ina, swa chavisa ku wela ehansi ka ku hangalasiwa ka tinhenha to tano.
  Naswona ti tlhela ti n"wayitela ni ku kombisa meno lama kombisaka miseve ya tinyeleti.
  Nakona vanhwanyana va ta yi teka va yi kandziya hi swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu, naswona magandlati ya ta hundza ehansi, naswona ya funengeta vuthu hinkwaro ra ti-orc. Naswona u ta yi lahla!
  Tinhenha ti ta humesa miseve ya dyambu eka meno ya tona lama hatimaka naswona ti ta pfala mahlo eka tilayini ta masocha lama nga ni voya.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - Hi xiboho xa mina na mahanyelo ya mina!
  Vanhwanyana va lwa hi matimba lama yaka emahlweni. Naswona leyi i ndlela leyi va tekaka ni ku lahlela tidisiki ha yona hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu. Va tsutsuma va hundza, naswona vunyingi bya ti- orc byi hunguteka.
  Hosi ya xisati yi rhurhumerile ehenhla ka mahahu ya yona:
  - Ndzi ta mi dlaya, ndzi ta mi dlaya, ku nga ri khale ndzi ta mi dlaya hinkwenu!
  Ndzi ta ku tlhava, ndzi ku tlhava, ndzi ta ku tlhava!
  Nakona sweswi nhenha yi ta kombisa miseve ya dyambu hi xirhendze xa yona lexi nga ambalangiki nchumu ivi yi ba ti orcs ku fana na laser.
  Naswona u ta tsema layini hinkwayo, leyi nga ni swirhendzevutana. Nakona ti orcs ti huwelela ti tlhela ti rhendzeleka na vuthu leri ri va manyoro.
  Nakona nakambe ti orcs ti le ku hlaseleni ka nhova, naswona vanhwanyana va va hoxela swilo swa rifu hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona mavele ya tshukatshuka. Naswona xifuva xin"wana ni xin"wana i xihondzo xa thangi hinkwaro!
  Nakona vanhwanyana va yi tekile kutani va humesa rihati eka tintiho ta vona. Vanhwanyana hinkwavo va dzana ra magidi a va tsemiwe tinsiva ta vona hi miseve ya laser.
  Naswona ti- orc to ringana hafu ya miliyoni ti oxiwile hi nkarhi wun"we. Naswona a ku ri ndhawu ntsena leyi a yi ta ti gayela.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - Ndzi ku handzurile ndzi ku hisa, .
  Ndzi nhwanyana - Sathana ntsena!
  Naswona nakambe u ta ntshunxa rihati enhan"wini yakwe. Naswona leswi swa dlaya. Kutani miseve yi ta haha. Naswona un"wana ni un"wana u hundzuke tibara.
  Nakona sweswi ti orcs ti fana na ti holey bars.
  Naswona vanhwanyana va ba xitombo hi masalamusi va tsema ehansi ti orcs to tala leti nun"hwelaka. Naswona va hlongoriwile ehandle.
  Elfaraya u yimbelerile a ku:
  - Hi ta handzula vanhu hinkwavo!
  U nhwanyana wo tano - i hosi ya xisati ntsena!
  Nhenha yi rhurhumela yi ku:
  - Ndzi ta ku handzula ndzi nga vi na tintswalo!
  Naswona hi leyi ndlela leyi a ninginisa xitombo xa yena ha yona. Naswona nakambe wa yi ntshunxa, leyi tisaka rifu ra xiviri.
  Ti orcs ti ringeta ku chululela hi ku kongoma tindhawu ta nala hi mintsumbu. Nakona va ya emahlweni va wa va wa. Tintshava letintshwa ta vafi ta kula. Kambe ti- orc a ti pfumeli.
  Va ya emahlweni va ya emahlweni. Naswona va fa va nga ri na tintswalo. Kambe tinhenha ti chululela ti- orc ku fana ni xihangu xa miseve. Naswona tinhenha a ti nge swi koti ku yimisa thyaka leri. Kambe magandlati lama nga ni swirhendzevutana ma tsutsuma ma famba. Naswona lwandle leri ra fanged ra famba.
  Vanhwanyana lava va tsakile hi ndlela yo hlamarisa. Naswona ti olovisa misiha ya tona. Naswona ti- orc ti famba-famba, onge hiloko ku sungurile gasi rin"wana ra tsunami. Kambe leswi a swi karhati munhu.
  Elfaraya u tlhele a yimbelela, a nga si koka tintambhu ta mabanga ya ntlhanu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ni ku ntshunxa miseve ya masalamusi:
  - Hi ku kongoma hi mavoko lama nga ambalangiki nchumu, .
  Ndzi langutane na tsunami...
  Ndzi shaft yin"wana na yin"wana ya vutsevu, .
  Murhandziwa wa mina u tshovekile!
  Nhenha yi ta tlula hambi ku ri ehenhla ivi hi ku hatlisa yi humesa mati lama humaka enhan"wini ya yona. Naswona u ta handzula nala a va swiphemu-phemu.
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Vuthu ra mina ri tiyile, .
  U hlula misava!
  Elfaraya a a hlundzukile hi ku helela. Vona ni vanhwanyana van"wana, entiyisweni, i ntlawa wo tlhariha wa tinhenha. Lexi nga ta ka xi nga nyiki munhu tintswalo nikatsongo.
  I swiharhi leswi nga ni tihanyi ntsena. Kumbexana hambi ku ri nchumu wo fana ni ti- orc! Lava sasekeke ntsena, ku nga ri lava nyenyetsaka.
  Elfaraya u ta humesa rihati enon"wini wa yena. Naswona u ta hisa dzana ra ti- orc a yimbelela:
  - Hi moya wa mina wo nandziha!
  Naswona u pfotlosa mahlo eka nala!
  Endzhaku ka sweswo swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi ta wisela ti pulsars. Naswona va ta handzula phasela hinkwaro ri va swiphemu leswitsongo leswi handzukeke.
  Elfaraya u ta tlhela a rhurhumela:
  - Ku dlaya i credo ya mina!
  Murhandziwa wa yena wa misisi yo tshwuka u ta rhurhumela:
  - Na ya mina na yona yi squared!
  Elfaraya u ntshunxe xidzedze xa ndzoviso kutani a rhurhumela:
  - Na ya mina yi le ka xikhubiki!
  Naswona tinhenha leti hatimbirhi ti kata milenge ya tona leyi nga ambalangiki nchumu. Ku pfuke magandlati lamantshwa ya masalamusi.
  Nakona sweswi swiphemuphemu na nyama leyi handzukeke swi haha kusuka eka ti orcs nakambe. Nakona ti gayeriwa eka pani ro sweka.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - Hi veke tirhekhodo letintshwa!
  Murhandziwa wa misisi yo tshwuka u tiyisisile hi ku rhurhumela, a humesa swibalesa leswi pfurhaka ndzilo hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu:
  - Leswaku misava yi kula!
  Elfaraya u be ti orcs a tlhela a rhurhumela:
  - Swi tlakukile kambirhi, kanharhu ku tlula leswi tolovelekeke!
  Nhenha ya misisi yo tshwuka yi nyike xibalesa xa matimba ya masalamusi hi xirhendze xa yona lexi nga ambalangiki nchumu naswona yi engetele hi ntsako:
  - Onge tiko ra mina ri nga hluka!
  Kutani vanhwanyana va hambanile, naswona hi ku helela swinene. Naswona va lovisa vuthu leri ra swivumbiwa leswi nga ni swirhumbana hi ku vuyeriwa lokukulu eka vona vini.
  Elfaraya u tlhele a hoxa laser ya masalamusi ehandle ka nhamu yakwe kutani a rhurhumela, mahlo yakwe ma ri karhi ma hatima:
  - Ndzi cobra na nyoka eka bodlhela rin'we!
  Naswona ndlela leyi a nga ta humesa rivoni lerintshwa ra nchumu lowu hisaka ti-orc ti ha hanya eka nala.
  Hosi ya xisati ya munghana wa misisi yo tshwuka, leyi hi xitshuketa yi vuleke:
  - Sweswi vito ra mina ndzi de La Valliere!
  Elfaraya u tiyisekise hi ku olova:
  - De Lavaliere, hi ndlela yoleyo de Lavaliere! Swi sasekile swinene!
  Nhenha ya misisi yo tshwuka yi rhurhumerile:
  - Ndzi knight ya ku vonakala ematsolweni ya swiharhi swa nhova, .
  Ndzi ta sweka ti-orc leti ehenhla ka misava!
  Naswona ndlela leyi a nga ta famba ha yona na vona hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, leyi vatliweke... Nakona vanhwanyana lavan"wana hinkwavo, vuthu hinkwaro ra masocha ya dzana ra magidi, va ta ri teka, va pfula milomu ya vona va humesa ndzilo eka vona.
  Naswona nakambe xirhendzevutani xa malangavi xi ta wela eka ti-orc, xi ti hisa handle ko kanakana naswona ti nga nyiki nkarhi.
  Swivumbiwa swa timiliyoni tinharhu leswi nga ni swirhendzevutana swi khome ndzilo hi nkarhi wun"we. A swi fana ni loko va cheriwile napalm. Kumbe na phosphorus xikan"we na sulphur. Naswona hinkwaswo swi pfurhile malangavi ku fana ni biliyoni ya swibalesa hi nkarhi wun"we.
  Naswona ndlela leyi vukulu lebyi byi nga ta khoma ndzilo ha yona. Naswona ku huwelela ni ku huwelela ni ku rhukana ku fikela kwihi ku suka eka leswi hinkwaswo hi nkarhi wun"we.
  Elfaraya u rhurhumerile a ku:
  - U nga va tsetseleri ti orcs, .
  Lovisa swigangu swa vona...
  Ku fana na ku pfotlosa switsotswana - .
  Rip ku fana na swikhovha!
  Naswona u ta teka swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, a ntshunxa rihati. Naswona ndzi kombela troll leyikulu swinene. U ta yi teka a tsutsumela. Anakanya hi dinosaur yi ri karhi yi buluka.
  Muhlanganisi wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile:
  - Lexi i xihoko!
  Hi ku hlamula, Elfaraya u nyike bubble ya magoplasm hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela a ku:
  - Hi na nhlamulo yo huwelela eka swipoko!
  Nhenha ya ndzilo yi rhurhumerile:
  - Naswona u ta va na bokisi ra vafi na xirhangiso xa ku xeweta!
  Elfaraya u xiyile:
  - Xiluvelo xi nga va xa xilahlo kumbe xa laurel! Kutani u nga tsaki ngopfu!
  Hosi ya xisati ya misisi yo tshwuka yi rhurhumerile naswona yi tlhele yi humesa rihati eka nhamu ya yona, yi wisela ehansi ti- orc ti nga ri tingani leti poneke:
  - Hi va lunghiselele nchumu wo tika ku tlula xirhangiso!
  Nakona tinhenha, hinkwavo vanhwanyana va dzana ra magidi, va ta yi teka naswona, hi ku lerisa ka Elfarai, va ta tlula va ya ehenhla va rhendzeleka milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu, ya misiha emoyeni. Hikwalaho ka sweswo, ku ta pfuka xidzedze, naswona ku ta va ni xidzedze xa xiviri xa masalamusi. Naswona ku ta va ni magandlati ya matimba lamakulu, ni magandlati ya timiliyoni ta tirhandi ya tsunami ya masalamusi.
  Hikwalaho ka sweswo, ti- orc to hetelela ti lovisiwile naswona ti phaphamala hi ku helela.
  A ti oxiwa kutani ti hundzuka ti cutlets.
  Elfaraya u vula hi pathos:
  - Risimu ra Vamanana ri yimbelela etimbilwini ta hina, .
  Hi ta endla leswaku hinkwaswo leswi nga evuakweni swi tsakisa...
  A hi kumeni Mamohammed va ntsheketo, .
  Tilo ni misava swi ni matimba lamakulu!
  
  ELF-PILOT YI HLAYISA MUHLAYISI SASHA
  Eka yin"wana ya vuako byin"wana, hi nkarhi wa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava, elf yi haha yi nghena. U joyine Vuthu ra le Moyeni ra le Japani naswona eku heteleleni u ve ace ya vona ya nomboro yin"we. Phela ti elf ti ni vuswikoti swinene, ti hatlisa, ti nimble, ti ni matimba. Va na reaction na ti reflexes hinkwato, ti antswa swinene kutlula vanhu, plus xivono xa masalamusi xa nyimpi. Loko elf yi vona leswi nala a nga ta swi endla.
  Hi ku komisa, elf, leyi tekeke vito ra xirhangiso ra Conan, yi duvule swihaha-mpfhuka hi ku olova swonghasi, onge hiloko yi pandzeka mbewu ya sunflower.
  Naswona hikwalaho ka yena, Japani ri hlule enyimpini ya le matini ya le Midway. Ku hlula lokukulu ku ve ni nkucetelo eka ndlela hinkwayo ya Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Xo sungula, Majapani ma hetelele ma teke goza leri ePacific. Naswona swikepe swa vona swi swi kotile ku teka Xihlala xa Hawaii, xi kuma xiyimo xo tiya swinene, xi hetisa ku akiwa ka mpfhuka wo sirhelela emalwandle.
  Hambiswiritano, leswi swi nga ha va swi nga ri swa xiboho loko, endzhaku ka ku hlula loku, va- samurai a va nga endlanga xiboho xo pfula tlhelo ra vumbirhi ro lwisana na USSR.
  Ku landzele nhlaselo lowu hlamarisaka eVuxeni bya le Kule. Naswona masocha ya Mfumo wa Dyambu leri Humaka ma hlasele Vladivostok. Ku nga khathariseki mhaka ya leswaku nxungeto wa nhlaselo wa Japani leri nga ni masocha endzhaku ka ku hlula ka Midway wu ve wa xiviri swinene, hi ku pfuniwa hi vukungundzwana ni vuxengi, vayimeri va Mikado va khorwise xileriso xa Vladivostok leswaku xi nga tisi masocha leswaku ma lunghekela nyimpi hi ku helela. Naswona hikwalaho ka sweswo, banga ra Damocles se ri tiyisiwile, naswona va le ku dyeni ka nkhuvo erhesiturente. Major Stalingradova u khome phorisa leritsongo hi misisi a ri lehe ku n"wi tlula hi nhloko naswona swi le rivaleni leswaku a ri ni matimba:
  - I boor na xidakwa swonghasi! Ha yini xipano xa wena xi nga hlelekanga swonghasi? Mufana loyi u languteka ku fana na mufana wa le khabini ku tlula phorisa. Kumbexana xo sungula, yi pfurhete kahle leswaku ti hops hinkwato ti huma.
  Kolonele Palatsev u khomiwe hi tingana:
  - Loyi i Sashka Sokolovsky. U rhumeriwe eka tikhoso hi ku kongoma ku suka eXikolweni xa Vusocha xa Suvorov, hi ku ya hi nongonoko lowu pfuxetiweke. Wa ha ri mufana ntsena, siku ra yena ro velekiwa ri le ndzhaku ka tinhweti timbirhi - u na khume ntlhanu wa malembe hi vukhale.
  Stalingradova u rhurhumerile hi ndlela leyi nga tsakisiki:
  - Hlamala! Hi malembe ya khume mune naswona se a ri phorisa! Sweswo hi leswi nyimpi yi swi endlaka! A ndzi nga swi tivi na leswaku molokos se a va kuma swithopo leswi heleleke.
  Palatsev u rhurhumerile a ku:
  - Enyimpini, vana va kula ka ha ri na nkarhi! Ku tlula kwalaho, xitori xi n"wi humelerile, swi vonaka onge u tsale xitori lexinene ngopfu malunghana ni ku sirhelela Moscow, naswona Zhukov u xiye leswi kutani a tsundzuxa ku hundzisela mufana loyi ku suka eka tikhedethi ku ya eka maphorisa.
  Stalingradova u ve ni musa swinene eka marito lawa:
  - Lulamile! Leswaku a hi xiphukuphuku. - U rhurhumerile hi rintiho ku fana na mudyondzisi wa xikolo. - Hi ku angarhela a swi bihanga, kambe a ku nga ha ri na ku nwa! Ndzi nun"hwetela ku nun"hwela, kambe nhlonge ya mina yi fana ni ya mbyana, ehansi ka huvo! - Wansati wo tiya, loyi a vupfeke, kambe a nga lahlekeriwanga hi ku olova ka yena ka swa mintlangu na ku tenga, u kombetele hi rintiho eka kolonele. - Entiyisweni, na wena u ta swi hakela. Wanuna loyi se u na malembe ya le xikarhi, kambe u tikhoma hi ndlela leyi.
  Palatsev u khohlole hi ndlela ya hysterical:
  - Kahle kahle, ndzi na makume nharhu nharhu, kambe se ndzi vavisekile ka nkombo, kutani ndzi vonaka ndzi dyuharile...
  Stalingradova a a lava ku vula swo karhi hi ku hlamula, loko hi xitshuketa ku miyela ka le mahlweni ka dyambu ku hambanisiwile hi ku rhurhumela lokukulu. A swi fana ni loko maribye yo tika ma wa hi le tilweni, kutani nghilazi ya fasitere yi pfurha xikan"we-kan"we. Swiphemu swa maribye ya xihangu a swi rhurhumela etafuleni naswona swi tlhele swi fika emavokweni ni le swikandzweni swa maphorisa lawa a ma dakwile. Stalingradova u huwelerile ku fana ni ndhuna ya masocha:
  - Un'wana na un'wana a famba hi ku hatlisa.
  Palatsev u huwelerile loko a hlamula, hi rito lerikulu lerova a lava ku handzula tintambhu ta yena ta rito:
  - Leswi i swikhegelo swa khume-mbirhi na khume-nhungu wa tisentimitara! Swikepe swa nyimpi swa le Japani leswi nga ni tithani letikulu swinene swi vonaka swi sungule ku hlota, leswi vulaka leswaku.
  Stalingradova u be rirhangu hi xihuku xakwe hi ku vilela. Poke leyi humaka eka trophy boot, hi ndlela leyi, yi pandzele tile:
  - Swi sungurile, kambe ku nga ri hilaha a hi kunguhate hakona! A swi tano nikatsongo! Damn it, hi fanele hi hatlisa hi humesa squadron elwandle hi nwela swikepe swa tiko ra tinhenha ta mahlo yo koma.
  Kaputeni wa xiyimo xo sungula (aka kolonele), loyi a weleke hi milenge ya mune, u gungurile:
  - Matlhari ya le ka destroyer ya mina ntsena na ti troughs tin'wana timbirhi letintsongo. A hi na yona hambi ku ri nhlamulo.
  Stalingradova u kombise xibakele xo tika:
  - Kahle kahle, wena na timbhongolo! - Nhenha ya misisi ya wasi leyi a yi languteka ku fana na tsunami leyi hlundzukeke yi rhurhumerile. - Kambe u fanele ku va na swibamu swa le ribuweni! A hi vanhu hinkwavo lava rhumeriweke eka Western Front, swin"we ni le ka swihaha-mpfhuka. Phela, mhaka ya leswaku Japani ri nga nghena enyimpini nkarhi wihi na wihi se ku vulavuriwa ha yona ku ringana malembe yo hlayanyana sweswi.
  Palatsev, loyi se a vavisekile swinene, a a lava ku vula, kambe ku ve ni ku dzindza kun"wana ni swiphemu leswi nga ni mpfula. Sayirini yi huwelela, yi tsundzuxa hi ku fika ka swihaha-mpfhuka. Kolonele wa mavuthu ya le matini, hi ku nonon"hweriwa lokukulu, u yimile kutani a huwelela ehenhla ka ku rhurhumela ka Stalingrad:
  - Hi na tibetiri ta swihahampfhuka, na ta le ribuweni, hambi loko ti nga ri na switirhisiwa hinkwaswo. Hi ta swi kota ku hlamula!
  Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u rhurhumerile loko a ri karhi a tsutsuma eswitarateni:
  - Ndzi lava ntsena ku tsutsumela eka mulwi wa mina ndzi ta ba tinhenha leti ta samurai, a swi nge vonaki swi bihile ngopfu. Va ta tlhela va hakela Tsushima na Midouen.
  Sashka Sokolovsky, enorhweni se a ri phorisa, naswona a nga ri hlonga, leri hafu ya ndleve ya rona yi tsemiweke, u pfumerile:
  - Ina, va ta hakela! Naswona hambi ku ri hi ku tsakela!
  Ku buluka ni ku rhurhumela loku hlweleke ka swibamu leswi lwisanaka ni swihaha-mpfhuka swi twiwile. Hiku angarhela, vunyingi bya vusirheleri bya le moyeni bya Vladivostok byi susiwile khale hi 1941, ku tiyisa vusirheleri bya Moscow, kutani tindzhawu to tala ta kampa ya Land of the Rising Sun"s a ti vonaka ti nga nyiki nyingiso ngopfu eka "mpfumawulo" wo tano. Swihahampfhuka swa le Japani leswi hoxaka tibomo leswi nweleke swi hoxe "tinyiko" ta ximun'wana hi ku huwelela loku tlhavaka. Nhlaselo lowu wu endliwe edorobeni ni le ka swikepe swa nyimpi. Swihaha-mpfhuka swa le Japani a hi swikulu ngopfu, kambe swi ni vutshila, kambe swikepe swa nyimpi, ku hambana ni sweswo, swi ni matimba swinene. Leyikulu eka yona yi pfale hambi ku ri elwandle, ku leha ka yona i madzana manharhu ya timitara naswona swibamu swa yona i 460 wa timilimitara. Ku fikela sweswi ma-Amerika a va swi kotanga ku nwela na xin"we xa swilo leswi swo saseka, naswona lava poneke, kun"we ni swikepe leswi fambaka hi swikepe, va onhe ribuwa ra lwandle. Leswi a swi fana swinene ni nhlaselo wa vubihi wa Tiko ra Dyambu leri Humaka, lowu humeleleke hi January 27, 1904. Hi nkarhi wolowo ntsena a ku nga ri na swihaha-mpfhuka.
  Palatsev a a vona onge a a ri karhi a titivala hikwalaho ko tsutsuma. A hi munhu lonkulu, kambe i wanuna wo olova loyi a nga ni mahahu lama vabyaka loyi a tikumaka a ri eka xiyimo xo tika. Kambe Victoria Stalingradova a nga n"wi tlulanga ngopfu. Ni tivutisa leswaku u na malembe mangani, a nga languteki a tlula makume nharhu, mavele ya yena a ya ri makulu naswona makatla ya yena ya anamile ku fana na ya wanuna.
  Stalingradova u hundzuluke hi xitshuketa kutani a tshukatshukisa voko:
  - U nga tsutsumi mukhalabye, ndzi landzele! "U huwelerile hi matimba lerova magandlati ya mpfumawulo ma lo n"wi ba tindleve ntsena. - Humesa mudlayi u ya elwandle hi ku hatlisa hilaha swi nga kotekaka hakona.
  Ku buluka ku rhurhumerile ekusuhi, thyaka ri wile, rin"wana ra rona ri wele hi ku kongoma eStalingradova naswona hi ku tisungulela u yi khome hi mavoko. Nhwanyana wa Terminator a titwa onge i murindzi loyi a nga hlula hi ndlela leyi humelelaka eka penalty kick; Victoria hi xitshuketa u twe nchumu wo karhi wa mati wu khuluka emavokweni yakwe. Nhwanyana loyi u langute swilo leswi nga tshoveka, naswona hambi ku ri hi nkarhi wolowo, hambi ku ri nhenha ya nsimbi, leyi nonon"hweriweke hi malembe manharhu ya nyimpi (Ku ta va ni swin"wana eka ya le Spain ni ya vaaki), ku pfimba ka khwiri ku tlakukile enon"wini wakwe. A a khome nhloko ya n"wana emavokweni yakwe. Nhwanyana wa xisiwana (u nga swi vona eka swirhendzevutana swa yena swo koma, mahlo ya yena ya rhurhumerile. Stalingradova u veke nhloko ya yena hi vukheta ehenhla ka asphalt leyi pandzekeke kutani a ti tsemakanya:
  - A wu nga ri na nkarhi wo dyoha kumbe ku hanya! Kambe, a ku na mudyohi lonkulu ku tlula Xikwembu, hikwalaho a ku na xidyoho lexikulu ku tlula ku nga khathali hi ku xaniseka ka vana.
  Ku ve ni ku rhurhumela kun"wana, ni swiphemu-phemu, xin"wana xi ba xihuku xa nhwanyana loyi, xi n"wi khwaxa nhlonge. Stalingradova a lava ku hundzuluka a tsutsumela hi ku hatlisa hilaha a nga kotaka hakona a ya endleleni yo balekela eka yona, laha MIG wa yena a a rindzele n"wini wa yena wa tihanyi hi ku lehisa mbilu, kambe...
  Ku languta ka nhenha, loku karihaka ku fana ni tlhari ra banga, ku vone ku rhurhumela loku nga tiyiselekiki ka ku vava emahlweni ka mukaputeni wa xiyimo xo sungula Vladimirovich, loko xiphemu xa yena xa le henhla xa miri lowu tsemiweke xi haha xi hoxiwe hi magandlati lama bulukaka. Nhwanyana loyi hi yexe u papalate xiphemu xexo hi ku nonoka. Hambileswi a nga nhwanyana swonghasi, u sungule ku teka matlhari endzhaku enkarhini wa Marhaxiya ni Majapani wa Nicholas wa Vumbirhi. Hi nkarhi wun"wana, hi ndlela yo karhi u khomiwe hi marhama, hambi ku ri hi nkarhi wa nyimpi ya matiko hinkwawo eSpain. Hikwalaho ka sweswo, ku sale xivati lexi dzikeke, lexi onheke xivumbeko xa yena ku ringana nkarhi wo leha. Plus ku khomiwa no rhumeriwa ka colonel ekampeni ya nxaniso. I ntiyiso, a ku ri eSiberia, endhawini yo tsemelela mirhi, laha a tivisiwile eka muloyi un"wana wa matimba swinene loyi, hi ku pfuniwa hi ku tswontswa ni ku vitana mimoya, a koteke ku horisa xilondza lexi ni swin"wana swo hlayanyana, onge hi loko xi nga si tshama xi va kona. Swivati leswi amukeriweke hi nkarhi wa tinyimpi ni Majapani, Majarimani, Ma-Czech ya Valungu, masocha ya le Kolchak, Denikin, Wrangel. Naswona a a n"wi dyondzisa swo tala, hikwalaho Stalingradova a a vonaka a ri wa muxaka wa vanhu lava hlawuriweke.
  U kume nkarhi wo huma ka ha ri na nkarhi a tirhisa switlhavelo swa xisati, kutani u nyikiwe ndzivalelo, hambileswi a hehliwaka ngopfu. Mhaka, hi ntiyiso, a hi ku khorwisa wanuna loyi ngopfu, kambe ku tiyisisa leswaku muhleri wa vandla a nga swi kumi hi mhaka leyi. Naswona ku na vativi vo tala swinene va mitila hinkwayo lerova mutivi u susumeta mutivi eka mutivi na mutivi. Kutani a wu nge kumi rivilo lerikulu loko u teka ntirho wa wena wu ri wa nkoka.
  Leswi swi vula leswaku Japani ri ni vuyelo lebyikulu eka masocha lama fambaka hi milenge, ya swihaha-mpfhuka hambi ku ri mathangi. Phela, eka mathangi, hi tlhelo ra hina swi hakeriwa hi ku tlakuka ka xiyimo, kambe leswi seleke swi bihe ngopfu. Hambileswi, loko hi teka matlhari lamatsongo, Japani na rona ri sale endzhaku hi ndlela yo karhi hi nhlayo ya swibamu swa michini ngopfu-ngopfu ri ni swibamu leswi duvulaka. Hambiswiritano, swiyenge swa le Vuxeni bya le Kule na swona a swi hlomisiwanga kahle hi swibamu swa le hansi ka michini. A ku na michini leyi eneleke ya vanhu hinkwavo. Kutani... Hi tlhelo ra khwalithi, a ku na ku tlakuka eka masocha lama fambaka hi milenge, ematshan"wini yo biha ngopfu, maphorisa hinkwawo lamanene ma hundziseriwe eka tlhelo ra Soviet, laha masocha yo biha swinene, tanihi nawu, a ma duvuriwanga, ma ri ni mpimo wa le hansi wa ndzetelo wa vusocha. Leswi swi vula leswaku nyimpi yi sungula eka xiyimo lexi nga tsakisiki ngopfu eka USSR. Naswona vuhlayiselo byo tala lebyintshwa lebyi vumbiweke byi ta rhumeriwa evuxeni...
  Stalingradova u khunguvanyekile hi xitshuketa a nghena endzilweni. Xibedlhele xa doroba lexi bumisiweke hi tibomo a xi ri karhi xi pfurha. Xifaniso lexi i xa apokalipsi hakunene: vavasati, vana ni vadyuhari va pfurha va ha hanya. Laha ricece ri wele hi ku kongoma endzilweni, naswona hinkwako-nkwako a ku ri ni ku rhurhumela ni ku rhurhumela loku chavisaka.
  Stalingradova u twe timhalamhala ta tintsumi letikulu enhlokweni yakwe kutani a tiphofula emalangavini. Tindzimi ta ndzilo ti nantswe mavoko ya nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu ni xikandza lexi pfulekeke, kambe muchayeri wa xihaha-mpfhuka u fambe hi ku hatlisa lerova a swi kotile ku teka n"wana, a n"wi tekela eku angarhiweni ka ndzoviso.
  Nhwanyana loyi u tlulerile ehandle, a twa ku rhurhumela nyana ntsena eka nhlonge ya yena, kutani a languta n"wana hi tihlo ro tshwuka. Khombo ra kona, a ku ri vurhonga, mufana loyi u titivarile, a koka malangavi emahahwini ya yena, naswona a ku ri na ku hisiwa emahlweni ka yena ka xirhendzevutana. Swirhumbana swo tano leswi nga ni swirhumbana enhlongeni swi olova ku tlula swirhabyani swa daisy. Stalingradova u huwelerile a ku:
  - Lexi i mpfilumpfilu wa vanhu!
  U be nhulu ya thyaka hi xihuku xa yena, endzhaku ka sweswo u tsutsumele ku ya pfuneta ku kuma leswaku i mani un"wana loyi a nga ponisiwaka. A swi tsundzuxa hi cobra leyi a yi cina exikarhi ka swigwitsirisi swa gasi, nhwanyana loyi a ri karhi a rhurhumela a cina hi ndlela yo hlamarisa swinene. U hisiwile, maphaxani ya yena ya n"oka, xihuku xa yena a xi hisiwa, kambe u ye emahlweni a lwela hi ku nonoka mihloti yin"wana na yin"wana ya n"wana, ku ba kun"wana na kun"wana ka mbilu leyitsongo, vutomi byin"wana na byin"wana lebyi nga tiyangiki, kambe lebyi lavekaka swinene eka tiko! Mabutsu ma wile, naswona sweswi nhwanyana loyi a a cina exikarhi ka swidzedze swa malangavi hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, leyi tsakisaka. A a ri mudlawela-ripfumelo, kambe ku nga ri mungoma ntsena loyi a ti xanisa hi ku titsona swakudya ni hi swibakele, leswi nga vuyeriwiki Xikwembu kumbe vanhu, mulweri wa ripfumelo-ripfumelo a ponisa vutomi byo karhi. Milenge ya nhwanyana loyi wa nhenha a yi funengetiwe hi leyara ya swirhumbana leswitsongo, kambe a a famba hi ku hatlisa swinene naswona hi ku kongoma a ri karhi a twa ku vava.
  Kaputeni wa vukorhokeri bya swa vutshunguri u humese maphaxani lamakulu enkwameni wakwe kutani a n"wi huwelela a ku:
  - Ti teke, ti ambale hi ku hatlisa! Wena, u cina exikarhi ka malangavi, u ta va xilema.
  Nhenha leyi a yi ri ni xiyimo xa major yi hatle yi hlamula a ku:
  - Swa antswa ku va xilema emirini ku tlula ku va freak hi tlhelo ra mahanyelo! A hi sekoni eka wena n"wini, hinkwaswo swa le mahlweni, hinkwaswo swa ku hlula!
  Kaputeni wa swa vutshunguri u hlamule a ku:
  - Loyi i wanuna wa xiviri wa Soviet!
  Stalingradova, a kandziyela malangavi, u rhukanile:
  - U na nkoka wa yini, ponisa vanhu!
  Kaputeni u hefemute hi matimba:
  - Ndzi na switirhisiwa swa xitekela ematshan'wini ya milenge!
  Stalingradova, a humesa nhwanyana un"wana loyi a a ri ni xikandza lexi hisiweke hafu naswona a titivarile, u huwelerile hi ku hlundzuka:
  - Xikwembu xi ni tihanyi swonghasi!
  Kaputeni u rhurhumerile a ku:
  - A hi xihoxo xa Xikwembu, kambe i xa vanhu!
  Stalingradova u kanete hi ku twisiseka swinene ni hi ku tiyiseka:
  - Leswi swi fana na ku vula - a hi vatswari lava nga na nandzu, kambe i vana!
  Kaputeni a a lava ku hlamula swo karhi, kambe mapapa ya musi ma nghene enon"wini wakwe, kutani a khohlola hi matimba.
  Ku buluka ka tibomo ku file, kambe ku buluka ku ye emahlweni. Swibamu swa xikepe lexi swi ni mphakelo lowu faneleke wa swibalesa, hambileswi sweswi ndzilo a wu kongomisiwe ngopfu eka swikepe swa Soviet leswi nga hloma matlhari. Yamamoto a a swi twisisa leswaku vukulukumba elwandle a byi ta hundzisela kungu leri eJapani nkarhi wo leha enyimpini leyi. Kambe ku aka swikepe i ntirho lowu durhaka ni lowu dyaka nkarhi, hambileswi, hi xikombiso, swikepe swa le hansi ka mati kumbexana swi olovaka ku swi humesa. Leswi, i ntiyiso, na swona swi lava ku tekeriwa enhlokweni, kambe i swa nkoka ku tshoveka xivumbeko. Admiral Yamamoto, wanuna wa matimba swinene eJapani endzhaku ka Mufumi Hirohito, a a titwa a ri xikwembu. Xikwembu xa xiviri, hikwalaho vukhongeri bya Tiko ra Dyambu leri Humaka a byi dyondzisa leswaku ndlela leyinene yo va xikwembu i vutlhari bya nyimpi! Nakona sweswi ndhuna leyikulu a yi kota ku xanisa no soholota ndhawu leyi a yi n"wi rhendzerile hi ku tirhandzela. Ehenhla ka Vladivostok ku ni mapapa yo tiya, ya ntima ya musi ku ringana tikhilomitara to tala tindhawu to hlayisa oyili ni tindhawu to hlayisela mafurha ti ri karhi ti pfurha. Madzana, magidi ya vanhu va pfurha, tihele, u nga titwa njhani u ri xikwembu endzhaku ka leswi, u rihisela eka Marhaxiya eka malembe xidzana ya ku tsongahatiwa, vanhu lavakulu va boheke ku hlengeletana eka nxaxamelo wa swihlala leswitsongo swinene loko swi pimanisiwa na vukulu bya Rhaxiya . Sweswi swikepe swa le Rhaxiya swa nwela, naswona ku hambana ni Ribuwa ra Peru, a swi nge siyi swikepe swo tlula xin"we.
  Yamamoto u ringanyete hi nkarhi wa Nyimpi ya Khalkhin Gol ku yisa xitlhavi lexi fanaka eka Vladivostok, lexi ku endliweke pulani leyi nga ni vuxokoxoko. Kambe Hitler u endle ku rhula na Stalin swi nga languteriwanga. Hi ku angarhela, Hitler wa xiphukuphuku u sungule ku dlayeteriwa ka Vayuda naswona xisweswo u hundzule Poland ni matiko ya le Vupela-dyambu leswaku ma lwisana na yena. Naswona ha yini a a lava leswi? A wu lava ku kuma rifuwo ra Vayuda? Kambe a swi antswa ku rhanga hi ku va mfumo wa misava hi ku hlula USSR, naswona kumbexana ku landzela matiko man"wana. Swi olova ku hlula matiko ya le Vupeladyambu hikwalaho ka leswi miehleketo ya wona yi nga tivekiki ngopfu hi ku hisekela etlhelo na mboyamelo wo tinyikela. Xana ku ni mhaka yin"we leyi tiviwaka ya vachayeri va swihaha-mpfhuka va le Amerika lava nga ta ram? I ntiyiso leswaku ku ve ni ku tlumbana ka swibalesa swimbirhi, kambe leswi swi nga ha endleka leswaku a ku ri mhangu. Marhaxiya ma hisekela etlhelo, leswi hlamarisaka, hikuva ripfumelo ra Orthodox a ri amukeli ku tidlaya, naswona a ri pfumeli nikatsongo leswaku swiendlo swa matlhari swi nga kuma ndlela yo ya etilweni. Hi ku angarhela, dyondzo ya Kreste i vuphukuphuku lebyikulu naswona a yi tirhi. Yena Yamamoto u hlaye Bibele naswona u hlamarisiwe hi vuphukuphuku bya vanhu, a teka munhu wo tsakela ku rhula ku fana na Xikwembu. Xikombiso, u dyondzisa: loko va ku ba exifuveni xa xinene, va nyikela hi ximatsi, va kombela hembe yin"we, va nyika timbirhi, va rhandza nala wa wena! I munhu la vabyaka emiehleketweni ntsena la nga tekaka Kreste Xikwembu. Vukhongeri byo tano byi kahle eka mahlonga ntsena, lava sindzisiweke va le hansi. Naswona Yuropa hinkwaro ni hafu ya misava swi fanele swi swi kholwile. I ntiyiso, tidyondzo ta Yesu, hambileswi yi ala nsinya wa nawu wa Testamente ya Khale, tihlo hi tihlo, naswona yi dyondzisa ku rhandza valala va wena, a yi sivelanga Manghezi ku hlula n"we xa nharhu xa pulanete hinkwayo, ku tumbuluxa ngopfu mfumo lowukulu ematin"wini hinkwawo ya vanhu. Naswona leswi ku nga khathariseki vukhongeri hinkwabyo bya le Britain, laha Xikwembu xi boxiweke hambi ku ri eka risimu ra rixaka. Swa hlamarisa leswaku vapresidente va le United States va hlambanya hi Bibele, kambe hambi swi ri tano va hoxe tibomo emadorobeni ya le Japani hi tibomo ta napalm, va hisa magidi ya vavasati ni vana va ha hanya. Ku tlula kwalaho, va dlaye vaaki lava nga riki masocha, ku nga ri hi xihoxo, kambe hi vomu leri a ku ri rhengu ro chavisa vaaki lava nga riki masocha: ku tekela ehansi switirhisiwa swa vanhu ni swa ikhonomi. Kambe Majapani a ma si hoxa tibomo endhawini ya le United States. Kambe va ta swi endla! Nakambe va vula leswaku tihanyi to hlawuleka ti vangiwa hi ti- samurai. Yena Yamamoto, loko a swi lava, a nga nghena hi swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo emadorobeni ya le United States, ngopfu-ngopfu endzhaku ka ku hluriwa ka swikepe swa Yankee ekusuhi ni Ribuwa ra Peru. Ina, vanhu va le Yuropa i swigangu swa mahanyelo. Va na ku twisisa loku soholotiweke, ripfumelo, ku dyondzisa na ku nga hetiseki! A swi tano eJapani! Leswi hi swi dyondzisaka hi swona leswi hi swi endlaka. A ku na nchumu lowu nge Xikwembu xi ri, hundzuluxa marhama man"wana, kambe hi nkarhi lowu fanaka malandza ya xona ma dlaya vana lavatsongo hi vomu. Hi ku angarhela, ripfumelo ra leswaku Xikwembu i xin"we naswona i xa Matimba Hinkwawo a ku nge vi ntiyiso. Loko a a ri yexe, hakunene a a ta tiyiseka leswaku vanhu va n"wi gandzela hi ndlela leyinene, hi ripfumelo ni ntiyiso, naswona va va ni dyondzo yin"we. Nakona un"wana na un"wana u khongela hilaha a lavaka hakona, xin"wana na xin"wana lexi a xi lavaka. Naswona misava yi bihile ngopfu naswona yi hoxile lerova yi nga tumbuluxiwa hi Xikwembu xin"we xa Matimba Hinkwawo. Phela, mufumi wihi na wihi la nga ni vutihlamuleri ku sungula u lwela ku hleleka ni vululami. U lava leswaku lava tiyeke, lava tlhariheke, lava tlakukeke, lava tshembekaka, a va ri eku sunguleni, naswona lavan"wana hinkwavo va ti lulamisa, va kula emirini ni le moyeni, kumbe... Hambiswiritano, loko Xikwembu xi ri xa Matimba Hinkwawo ni Muvumbi wa vuako hinkwabyo, kutani a xi nga ta endla tano ku endla leswaku ku va ni ku tsana emirini ni le mianakanyweni . Phela, ha yini mufumi minkarhi yin"wana a boheka ku tiyisela ku tsana ka vanhu tanihi nchumu lowu nyikiweke? Leswi ku nga riki na ndlela yin"wana yo huma, a nge hundzuli vanhu vo biha va va vavanuna vo saseka ni magwala va va xivindzi hi ku copeta ka tihlo. Kambe loko a ndzi swi kota, a ndzi ta swi endla hi ku hatlisa!
  Khombo ra kona, hi fanele ku amukela leswi nga kona ni ku langutana ni swilo swa vanhu leswi hi swi kumeke tanihi leswi nyikiweke. Kambe lexi ndzi xi amukeleke eka mani lexi i xivutiso lexi hambaneke. Naswona mufumi hi yexe u na ku tsana: i wanuna ntsena - wa dyuhala, wa vabya, wa va munhu wo onhaka. Swi hlamarisa, kambe mufumi wa le tilweni hakanyingi u hanya ehansi ka nandza la tolovelekeke, naswona u tirhisa matlhari yo biha ku tlula tijenerala to tala ni masocha yo tala. Phela, leswi nga eka yona swi huma eka Xikwembu xa Matimba Hinkwawo. Kambe valungu a va antswi! Ematin"wini hinkwawo ya Yuropa, a ku nga ri na muhluri la chavisaka ni la humelelaka ku tlula Hitler. Hakunene i xikombiso xa vutlhari bya vusocha bya vanhu va valungu! Naswona hambi swi ri tano, murhangeri lonkulu wa minkarhi hinkwayo ni vanhu hinkwavo a nga swi kotanga hambi ku ri ku heta xikolo xa le henhla kumbe ku kuma dyondzo ya le henhla, leyi bohaka eJapani!
  Ku tlula kwalaho, Hitler a nga amukeriwanga evusocheni hikwalaho ka swivangelo swa rihanyo. Lexi hlamarisaka, mulandzeri loyi wa vukhongeri bya matimba, nghala ya nyimpi, u hundzuke a tsanile swinene emirini lerova hambi ku ri eJarimani, laha ku nga ni socha eka phuphu yin"wana ni yin"wana, a nga tsarisiwanga tanihi munhu wa le xihundleni. Ina, ndlela leyi Yuropa ri onhakeke ha yona.
  Hambiswiritano, Stalin, un"wana wa van"watipolitiki lava xiyekaka swinene va nkarhi wa hina, na yena a a nga ri na dyondzo ya le henhla, a a ri mutivi wa vutlhari. And what"s interesting iku na yena anga tsarisiwanga eka vusocha hikokwalaho ka swivangelo swa rihanyo. Lexi tsakisaka, hi xihoxo, valala vambirhi lava nga ni vubihi a va nga ri na dyondzo ya le henhla, a va vitaniwa ku ya evusocheni hikwalaho ka swivangelo swa rihanyo, a va ri ni vatatana lava a va dakwa naswona tata wa Hitler na yena a a tirha tanihi muendli wa swiambalo eku sunguleni!
  Lexi i xiendlakalo xo tano, lexi hlamarisaka, lexi chavisaka. Goering, voko ra xinene ra Hitler, a ri tano. U huma endyangwini wa vafumi va xiyimo xa le henhla, kokwa wa Goering a a ri xandla xa mufumi wa xiviri wa le Jarimani, Bismarck. Goering i n"wamabindzu, oligarch, aristocrat na pragmatist. Va tlhela va vona swi koteka leswaku va siva Fuhrer loyi a a ri ni xiharhi lexi. Amerika na Britain na tona, hambi leswi swi nga exihundleni, ti lava ku herisa Rhaxiya, ku nga khathariseki mfumo lowu fumaka, kambe ti lava ku herisa makhomunisi, lama kanetaka mianakanyo ya nhundzu ya munhu hi xiyexe, lerova ma tlhela ma pfala mahlo ku tiyisiwa loku tlulaka mpimo ka Jarimani.
  Hambiswiritano, Jarimani i muphikizani wa geopolitical, kambe i muphikizani endzeni ka xivumbeko xa milawu ya vukhepitali na ya xiyimo xa le henhla ya ntlangu, naswona Bolshevik Russia i muendzi hi ku helela naswona i vulala. It"s even surprising that hi "41, Churchill hi yexe u nyikile mpfuneto eka Stalin, hambi leswi a ri na rivengo hinkwaro ro lwisana na vukhomunisi na ndhavuko, wa Manghezi eka Russia. Phela, Jarimani ehansi ka Reds i hanci ya nyimpi leyi bohiweke eka kalichi ya Soviet, naswona USSR ehansi ka Browns i ndhawu leyi nga heriki ya xihlawuhlawu. Phela, mabolshevik lama hisekaka a ma nge tivuyelelani, naswona ma ta lwa nyimpi ya vuthu ra nyimpi leyi tekeke nkarhi wo leha, leyi nga ta karharisa Third Reich lerova milorho hinkwayo ya ku ndlandlamuxiwa loku yaka emahlweni yi ta nyamalala ku fana ni mpfula endzhaku ka xidzedze! Rhaxiya ehansi ka Jarimani ri antswa ku tlula Jarimani ehansi ka Rhaxiya! Ku twisisa leswi kahle, hikokwalaho ka yini USA na Britain va lava ndlela yo huma enyimpini.
  Yamamoto i pragmatist, a ri enyimpini na USA na Britain. Kambe mimfumo leyi yimbirhi hi yoxe yi hlundzukise Japani hi ku veka ku yirisiwa ka mphakelo wa swilo leswi endliweke hi petroliyamu. Phela, Tiko ra Dyambu leri Humaka a ri na swihlovo swa rona, kumbe switirhisiwa swin"wana swo tala leswi nga tirhisiwangiki. Majapani a ma ri karhi ma burisana, Maamerika a ma endla swilaveko leswi khomisaka tingana swinene.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka, Ma-Yankees, lama pfuxaka nyimpi, a ma tikarhatanga nikatsongo ku tisa vuthu ni masocha ya le matini leswaku ma lunghekela ku lwa. Ndzingo wu hundzuke wukulu ngopfu, ngopfu-ngopfu tanihi leswi ntshembo a ku ri leswaku Moscow a ri ri kusuhi ni ku wa naswona Jarimani ni vanghana va rona va ta ta va ta ri pfuna. Ku engetela kwalaho, a ku ri ni xibalo xa leswaku United States, tanihi leswi ra ha ri tiko leri nga ni xidemokirasi hi mpimo wo karhi, leri titshegeke swinene hi mavonelo ya vanhu, loko nyimpi yi koka, a ri nga ta lava ku halata ngati hi ku hanana eswihlaleni swa matiko mambe. Hakunene, ha yini muaka-tiko wa le Amerika la tolovelekeke a fanele a amukela mabokisi ya zinc ni maxaka yakwe, loko hi nga vulavuli hi ku sirhelela ndhawu ya United States hi yoxe, naswona hi tlhela hi hakela swibalo leswikulu swinene swa masocha! Kumbexana hi yona mhaka leyi Tsarist Russia yi hluleke, yi ri na masocha yo tala, kambe vanhu va Russia a va nga teki Manchuria tanihi ndhawu ya vona, naswona a va nga lavi ku hakela hi ngati na nyuku eka ku tsakela loku nga twisisekiki. Khombo ra kona, Hitler a nga yi tekanga Moscow, xiphemu xin"wana hikwalaho ka ku nga tilulamiselanga ka yena Vuxika byo tika, naswona xiphemu xin"wana hikwalaho ka xihlawulekisi xa ku hisekela etlhelo xa Bolshevik. Hambiswiritano, a hi Mabolshevik ntsena, Marhaxiya i vanhu lava talaka ku tinyiketela hikwalaho ka tipakani letikulu. Phela air ram yo sungula yi endliwe hi jaha ra le Rhaxiya Messer. It"s even surprising leswaku a nga endlanga leswi ku nga ri hi xikongomelo xa paradeyisi houris, kambe hi xikongomelo xa Fatherland. Hambi leswi... Messer hi xiphemu i xiphukuphuku, phela, i mutshila wa aerobatics, musunguri, muendli wa swifaniso, naswona hakunene loko a ha hanya a ta va a tisile vuyelo byo tala swinene eka Tiko ra Manana. Kumbexana Yankees a yi hoxanga ngopfu loko yi tekelela nsinya wa nawu: nchumu lowukulu enyimpini i ku pona! Phela munhu la feke a nga ha swi koti ku dlaya!
  Admiral Naumo u xiyile:
  - Se hi tirhise ku tlula mbirhi xa nharhu xa swibalesa. Swibamu swi hisa swinene, a swi chela mabakiti ya mati!
  Yamamoto u endle xihambano emoyeni hi rintiho ra yena kutani a vula hi rito ra le hansi, ro rhurhumela nyana:
  - Ndzi ehleketa leswaku swibamu swi ta tiyisela n'we xa nharhu xo hetelela xa swibalesa. Hambileswi e-e, knock out ku fika eka makume-nhungu-ntlhanu wa tiphesente.
  Admiral Naumo u rhurhumerile a sula nyuku exifuveni xa yena:
  - Xana swa fanela ku nyikela hinkwaswo leswi u nga swi kotaka hi siku ro sungula?
  Yamamoto u khome swibakela swa yena:
  - Swiendleko! I ntiyiso leswaku swa fanela! Hi khome Marhaxiya hi ku hlamala, tani hi leswi swi humeleleke hi 1904, na Majarimani hi 1941, kambe Stalin u ta xupula xileriso hi matimba naswona leswi a swi nge he endleki. Kutani u fanele u tirhisa mhaka ya leswaku ncila wa dragona wu khomiwe hi vurhongo. Entiyisweni, ndza swi twisisa leswaku Stalin nyimpi na Jarimani yi n"wi tekele nyingiso lerova a tshika ku khathalela Vuxa bya le Kule. Naswona ntlawa wa yena lowu nga riki na murhangeri wu chava ku teka goza ro sungula. Kutani va hundze hi le ka xitlhavi xa hina. Ku fana na Maamerika, hi ndlela leyi. A swi ri erivaleni eka un"wana na un"wana leswaku i nkarhi wo tilulamisela, mapapa a ya hlengeletana, ku dzindza ka tilo a ku ta hatla ku hlasela, kambe...
  Naumo u khumbe xihuku xa banga ra samurai leri a ri lengalenga ebandlheni rakwe, kumbe hilaha ri talaka ku vitaniwa hakona katana:
  - Marhaxiya minkarhi hinkwayo yi endla endzhaku ka nkarhi! Nyimpi a yi nge lehi ngopfu naswona hi ta fika eUrals.
  Yamamoto u tlakuse mahlo yakwe a languta exibakabakeni:
  - Onge swikwembu swi nga hi pfuna hi mhaka leyi, kambe a ndzi ehleketi tano! Va dyondza hiku hatlisa, Khalkhin Gol u kombisile leswaku levele ya Russia yile henhla kutlula hi nkarhi wa nyimpi ya 1904-1905. Handle ka sweswo, ndzi ta ku byela xihundla xin"we. Muyimeri wa hina wa le xihundleni eVladivostok u pfunilenyana leswaku swibamu leswi nga ni matimba swinene swa le ribuweni a swi nga ri na swibalesa, naswona swihaha-mpfhuka a swi nga swi koti ku suka hi nkarhi. Leyi i nyimpi ya le xihundleni.
  Naumo u hlamarile:
  - Xana SMERSH na va NKVD a va languta kwihi?
  Yamamoto u hlekile, a ri karhi a rhurhumela hi tintiho.
  - Laha eVuxeni bya le Kule vatirhi vo biha swinene va le Rhaxiya va tirhela lava chavaka ku fa eka tlhelo ra Soviet-Jarimani va hisekela ku ya eVladivostok. Hikwalaho, laha swa olova swinene ku kuma muxengi kumbe xiphukuphuku ehenhla, kun"we ni munhu wa vutianakanyi. Naswona NKVD yi tolovele ku paluxa makungu lama ehleketiwaka lerova a ya ha swi xiyi vaxengi va xiviri. Kutani swa koteka swinene ku tirha. Hi ndlela leyi, xiya leswaku loko tijenerala to hlayanyana ti ye etlhelo ka Majarimani, hambi leswi mindyangu ya vona, maxaka na vanghana va xungetiwa hi ku dlayiwa hikwalaho ka leswi, kutani swa koteka swinene ku fumbarherisa munhu ku suka ehenhla. Kumbe yi tirhisa emunyameni, leswi nga antswa swinene. Kutani hi endle ntirho wo tala. Hina Majapani hi ntolovelo hi tiveka hi ku ehleketa hi vukheta hi matirhelo ya masocha ni ku tekela enhlokweni vuxokoxoko hinkwabyo.
  Naumo u tswontswe xikhomela xa katana ya yena:
  - Mfanelo! Kambe tingana ta Khalkhin Gol ti pfuxa ku titwa ka ku vava ni ku hlundzuka lokukulu! Xana a hi ta swi kotisa ku yini...
  Yamamoto u chavelele:
  - A ku ri na Manchus yo tala kwalaho ku tlula Majapani, naswona hi ku angarhela a wu nge hluli nkarhi hinkwawo. Ndzi fanele ku xiya leswaku, hambi swi ri tano, a hi tiyuniti letinene ngopfu leti a ti lwa etlhelweni ra hina, naswona Marhaxiya a ma ri ni vuyelo lebyikulu eka swihaha-mpfhuka ni mathangi.
  Naumo u pfule hafu ya xifunengeto xa katana ya yena:
  - Leswi a swi hi lulamisi! Musamurai a nge pfuki a titshege hi tlhari leri nga nyawuriki, hanci leyi karhaleke, valala vo tala kumbe tlhari leri tsaneke!
  Yamamoto u lulamisile:
  - Samurai, hi ntiyiso, e-e, kambe munhu wa nyama, khombo ra kona, ina! Vanhu va endla swihoxo!
  Yamamoto u kavanyetekile kutani a huwelela swo karhi eka tifoyini, ivi a ya emahlweni a ku:
  - Samurai a yi nge pfuki yi govekile hakunene! U ya eka ram na ku lwisana na mati.
  Naumo u pfumerile hi nhloko:
  - Himpela! Kambe hi lwile na USA na British Lion.
  Yamamoto u ba rintiho rakwe ekamareni ro lawula:
  - Ina! I ntiyiso, kambe USA yi biwe hi meno, Britain ri lahlekeriwe hi tikoloni ta rona naswona Jarimani ri ve ekhombyeni. A hi lava ku koka mavuthu yo tala hilaha swi nga kotekaka hakona eVupela-dyambu bya Rhaxiya leswaku swi olovela Wehrmacht ku ya hlasela. Xitereka lexi a xi kunguhatiwe hi May, hi nkarhi lowu magondzo a ma omile, kambe Maamerika ma xi sivele.
  Naumo u humese katana a yi tsemelela emoyeni:
  - Rifu ra le USA! Minkarhi hinkwayo va karhata Japani.
  Yamamoto u n"wayitele hi vuxisi:
  - A hi minkarhi hinkwayo, hi ntiyiso, xikombiso, loko hi sungula ku lwa na Russia, Yankees yi hi pfunile swinene hi ku lomba, xikan"we na mphakelo wa matlhari. Ku tlula hafu ya swikepe swa hina swi endliwe hi mali leyi humaka eUSA na Britain, ni le tindhawini ta vona to endla swikepe. Kutani Amerika a hi minkarhi hinkwayo ri biheke, kambe a hi eka mhaka leyi.
  Naumo u vutisile hi ku hlamala:
  - Naswona hikokwalaho ka yini?
  Yamamoto u titsongahatile ku hlamusela:
  - Ntlhambi wa swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa mpfhuka wo leha wu tshovekile wu ya eTokyo kutani wu sungula nhlaselo wa vuxisi edorobeni-nkulu hi ku tirhisa tibomo ta napalm. Madzana ya tindlu ta mapulanga ti hisiwile, naswona mufumi u lerise leswaku ndhawu leyi lawulaka yi susiwa ekule ni ntsindza ku nga khathariseki leswaku swi nga ha endleka. Naswona xo sungula, khoma leswi nga ekusuhi swinene ni marhambu ya le Japani, ku nga ndhawu ya nyimpi ya tindhawu ta le Amerika eka swihlala swa Midway. Naswona hi humelerile!
  Nauma u tshukatshukise banga ra yena emoyeni:
  - Ha ha hlule!
  Yamamoto u kavanyetile a ku:
  - Ku na vanhu vo tlhariha exikarhi ka valungu na vona! A swi hlamarisi leswi Mufumi a veke xifaniso xa xifaniso xa Napoleon ehofisini yakwe. Kambe a ku ri na Khezari un"wana, u te: swa tika swinene ku hlayisa leswi u swi hluleke ku tlula ku swi hlula. Emhakeni leyi, leswi swi tirha eka hina ku sungula. Nauma u endle xifaniso xa vutsevu hi banga ra yena:
  - Ndzi twisisa hi miehleketo ya mina, kambe hi mbilu ya mina!
  Yamamoto u yimile a khoma-khoma mutirhi-kulobye emakatleni:
  - U nga hlundzuki, eka mhaka leyi hi suka hi ya tlhelela. Hi ta hlula USSR hi tlhela hi tsutsumela eka USA na ma-British, kambe eka nkarhi lowu swin"we na Majarimani na vaendli va pasta.
  Admiral Nauma, hi ku famba-famba loku lavaka ku nga vonaki, u tumbete katana exikhwameni xa yona naswona, hi ku rhurhumela, u hlevetele:
  - Vumundzuku i byinene, kambe bya sweswi bya antswa! Xana wa swi twa leswaku mphakelo hinkwawo wa tibomo eka swikepe swo rhwala swihahampfhuka wu herile, naswona...
  Yamamoto u oda hi ku komisa:
  - Huma ehenhla ka deck u languta etlhelo, endzhaku ka hafu ya awara hi ta hundzuluka hi suka hi ya eka base ya hina ya le kusuhi.
  Nauma u rhurhumerile hi nomu wa yena:
  - Ndza yingisa, ndhuna!
  Admiral u tlulerile a huma, a khome rivanti leswaku ri nga tshuki ri rhurhumela. Loko magoza ya yena ma nga si kuma nkarhi wo hunguteka, ndzhuti wu rhelerile wu huma hi nyangwa wu huma erirhangwini, wu famba hi tintiho ivi wu lahlela swifunengeto.
  Phela, hi wihi nkarhi wa bindzu, kambe vusiku bya rirhandzu?
  Hi nkarhi wolowo, Sashka Sokolovsky a ha khandziya eka xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa LAGG-5.
  Mufana loyi a a lava ku lwa. U suke a kongoma eka Conan wo chavisa. Hi yona mhaka leyi ku nga norho, hikuva ku na swiendlakalo leswi nga tshembisiki leswi nga humelelangiki.
  Conan se u duvule madzana ya ntlhanu na makume-nhungu wa swihahampfhuka swa le Amerika na Britain. Naswona u tsemakanye nomu wakwe hi ti- aces ta le Soviet.
  Hambiswiritano, a nga kanakani leswaku i xihlamariso xihi lexi n"wi rindzeleke.
  Sashka Sokolovsky hi yexe u lwisana na yena.
  Mufana loyi u ambale swimming trunks ntsena, it"s more comfortable and rational. U tsutsumela enyimpini leyikulu.
  Muphikizani wa yena Conan, loyi na yena ari na misisi yo basa, a languteka kufana na mufana wa kwalomu ka khume mune wa malembe, a sasekile swinene ntsena naswona ari na misiha leyi vonakaka.
  Vafana lava havambirhi i va Terminators.
  Va sungula ku duvulana va ri ekule. Naswona hi nkarhi lowu fanaka va tikhoma.
  Va famba va huma endleleni ya swibalesa.
  Sashka u huwelela a ku:
  - Eka tiko ra manana eka Stalin!
  Conan u tlhelela endzhaku hi ku rhurhumela:
  - Eka Japani, eka mufumi!
  Hambileswi a nga riki samurai nikatsongo, kambe a nga ri elf. Hi loyi mufana Conan, a ri karhi a wisela movha wa Soviet ehansi.
  Sashka u hlamula hi ndlela ya symmetrically - hi ku tsema ya Xijapani.
  Valwi lava havambirhi va faneriwa hi ku va tinhenha.
  Swi haha swin"we kumbe swi hangalaka hi matlhelo yo hambana-hambana, kambe ku hava ni yin"we leyi nga wiselaka yin"wana ehansi.
  Sashka u huwelela a ku:
  - Lwana, wena xiphukuphuku xo nyenyetsa!
  Conan wa hlamula a ku:
  - Hi wena xiphukuphuku lexi lwaka!
  Va tlhelela swin"we. Swi lava ku rhundzana, kambe nakambe swi hangalaka hi matlhelo yo hambana. Doo, a nga kona loyi a nga ba munhu. Khombo ra kona, va tsandzeka ku endla leswi.
  Kutani va tlhela va hangalaka.
  Sashka u rhurhumerile:
  - Eka Holy Rus'!
  Conan u rhurhumerile a ku:
  - Doo, Japani ri kwetsima swinene!
  Sashka u rhurhumerile kutani a hlamula a ku:
  - Kambe a wu Mujapani! Naswona hambi ku ri munhu!
  Conan u rhurhumerile hi meno lama nga ambalangiki nchumu:
  - Naswona ndzi mani?
  Sashka u hlamule hi ku tshembeka:
  - U huma endyangwini wa ti light elf!
  Conan u hlekile kutani a hlamula, a tsema xihaha-mpfhuka xin"wana xa Soviet:
  - Hi yona ndlela leyi u swi tivaka ha yona!
  Sashka u xiyile, a pfula meno yakwe ya tiperela:
  - Ndzi tiva swilo swo tala!
  Kutani Conan u ringanyete a ku:
  - A hi swi endleni hi ndlela leyi! Eka mina hi ndzexe, nyimpi leyi yi fana ngopfu na ntlangu na vuhungasi, na wena u n"wana wa lembe xidzana ra vu makume mbirhi n"we! Xana u lava yini eka Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava?
  Sashka u xiye hi laha ku twisisekaka loko a ri karhi a chayisa movha wa le Japani:
  - Ndzi huma eRussia, naswona emahlweni ka Russia a ku ri USSR. Kutani u nga vula leswaku ndzi lwela Tiko ra Manana!
  Conan u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Naswona Majapani va ndzi tumbuluxe, elf Conan, naswona va n"wi dirole eka anime. Hi yona mhaka leyi ndzi lwelaka Japani. Kutani leri na rona, hi mpimo wo karhi, i tiko ra ka hina!
  Sashka nakambe u rhumele leswaku va tshinelelana. Va duvule va ri endzhaku ka swibamu hinkwaswo swa michini, kambe a va swi kotanga ku ba un"wana na un"wana.
  Va heleriwe hi swibalesa.
  Conan u ringanyete a ku:
  - A hi swi endleni! Mina na wena havumbirhi bya hina hi tshika Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava! Ndzi le misaveni ya mina, na wena u le ka ya wena... Naswona a ku endleni swiendlakalo swi teka ndlela ya swona!
  Sashka u kanetile a ku:
  - E-e, sweswo a swi nge endli! Japani se ri hlasele USSR naswona ri vange swiphiqo. Kumbe hi ta swi endla onge a wu si tshama u va kona eka Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Kumbe ndzi ta tshama laha ndzi ya lwa!
  Conan u n"wayitela kutani a hlamula a ku:
  - Nkarhi wa hela eka hina havumbirhi bya hina eka Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava! Naswona hi tlhelela emisaveni ya hina! Naswona loko ku ri ku cinca, ndzi humelerile ku tlula wena, phorisa lerintshwa, hikuva ndzi elf! Ina, a va ku pfumelelanga leswaku u rhangela xihaha-mpfhuka hi ku hatlisa!
  Sashka u rhurhumerile:
  - Leswaku wa khathala...
  Kambe a nga si swi kota, ku ve ni ku vonakala, naswona swihaha-mpfhuka ni vachayeri va swihaha-mpfhuka va ace va nyamalarile emoyeni.
  Kutani nyimpi yi sungule handle ka tinhenha timbirhi leti humaka emisaveni yo hambana-hambana. Yin"wana ya tikhathuni ta ti- anime ta le Japani, kasi yin"wana a ku ri mufana la velekiweke eka lembe xidzana ra vu makume mbirhi n"we, yi tlhelele eminkarhini ya tona.
  Kambe xiendlo lexi se xi endliwile, naswona Japani, leri ri hluleke USA elwandle, ri hlasela USSR ri ri evuxeni.
  Stalin u boheke ku hundzisela mavuthu lamakulu eVuxeni, naswona u tlherisela endzhaku nhlaselo wa le Stalingrad. I ntiyiso leswaku ntirho wa Rzhev-Sychovo wa ha endleka, kambe wu humelerile ngopfu ku tlula ematin"wini ya xiviri. Majarimani ma swi kotile ku hlongola ku ya emahlweni ka masocha ya Soviet, ma ma onha swinene.
  I ntiyiso leswaku eAfrika matiko lama hlanganeke ma teke goza leri. Kambe hikuva akuri hava xilaveko xo ponisa Paulus exikhwameni, Rommel u amukele mavuthu yotala, naswona u endle nhlaselo lowu humelelaka swinene eka ma-Amerika e Algeria, a khoma kutlula makume ntlhanu wa magidi ya masocha na maphorisa.
  Ku onhaka lokukulu ku vange ku nga twanani eka vulawuri bya ma-Amerika, naswona Roosevelt u pfale ku hundziseriwa ka masocha eAfrika, naswona hi xitalo u vule leswaku Lwandle ra Pacific i ra nkoka swinene eka Amerika.
  Van"wana va masocha ya le Amerika, ni vativi vo tala va tiindasitiri, na vona va sindzise ku dzikisa mianakanyo ya vona eJapani.
  Hikwalaho ka sweswo, eUnited States, vaseketeri va ku tihambanisa va swi kotile ku susumeta phurojeke ya ku nga hlanganyeli ka Maamerika enyimpini ya le Yuropa. Ku ringanyetiwe hambi ku ri ku yimisiwa ka nyimpi eka Wehrmacht.
  Hitler, hi ku langutana ni swiphiqo swa vuhlayiselo, u pfumerile ku wisa ni Maamerika.
  Britain na rona a ri nga lavi ku lwa handle ka United States naswona ri tlhele ri ringanyeta leswaku ku yimisiwa nyimpi ku ringana lembe.
  Fuhrer na yena u pfumelelane na leswi. Hi xixika, Majarimani a ma kota ku khoma tlhelo ra le mahlweni. Ekusuhi na Leningrad ntsena laha Operation Iskra yi humeleleke naswona swi kotekile ku tshoveka hi phaseji.
  Majarimani ma swi kotile ku teka Stalingrad hi ku helela hi December, kambe a ma yanga emahlweni.
  Eku heleni ka February, Vuthu ro Tshwuka ri endle nhlaselo lowu humeleleke ekusuhi na Voronezh naswona ri swi kotile ku endla nhluvuko lowukulu. Kambe Mainstein, hi nhlaselo wo tlherisela hi March, u swi kotile ku rhendzela masocha ya Soviet ivi a vuyisela xiyimo.
  Red yi onhake swinene. Naswona u rhulile nkarhinyana.
  Hi hala tlhelo, Majarimani ma tivise nyimpi leyi heleleke hi February. Naswona Matiko lama Tihlanganiseke ma tshike ku hoxa tibomo ni ku lwa.
  Eka Third Reich, ku endliwa ka matlhari, ngopfu-ngopfu mathangi, ku engeteleke swinene.
  Va ka Fritz ava kunguhata kutirhisa Tigers, Panthers na Ferdinands kuva va teka xiboho xa mbuyelo wa nyimpi leyi va pfunaka.
  Kambe entiyisweni leswi a swi nga enelanga. Va nyikele xitlhavi xa vona lexikulu endhawini ya Stalingrad, eribuweni ra Volga, va kongoma eLwandle ra Caspian.
  Pulani a ku ri ku tsema Caucasus hi misava eka tiko hinkwaro ra USSR. Kutani u rhurhela eBaku etlhelo ka ribuwa ra Caspian.
  Hi nkarhi lowu fanaka, Majarimani ma endle matshalatshala ya vudiplomati yo katsa tiko ra Turkey enyimpini.
  Se va endle xitshembiso xa xisekelo xo hlasela loko xikepe xa Wehrmacht xi fika eLwandle ra Caspian.
  Japani a ra ha ri enyimpini. U swi kotile ku tsema Vladivostok ivi a teka tiko ra Mongolia.
  Vasamurai va ni masocha yo tala lama fambaka hi milenge naswona va lwa hi ndlela yo hisekela etlhelo. Mathangi lawa ya tsanile swinene, kambe ya vevuka, ya fambafamba naswona ya chipa ku ma humesa. Naswona xa nkoka swinene, hi ku famba-famba lokunene.
  Hi ku komisa, nala u ni matimba lamakulu. Naswona Stalin a nga swi tivi leswaku u ta endla yini.
  Sweswi, ku becha hinkwako ku le ka makume nharhu mune. Kambe ti tsanile ku tlula timovha ta le Jarimani, ngopfu-ngopfu ta Tigers. Thangi ra KV ri bihe ngopfu naswona ri tika swinene.
  Xibamu xa 45 mm xi hundzeriwile hi nkarhi, naswona xibamu xa 76 mm a xi tiyi ngopfu.
  Vutleketli bya swihaha-mpfhuka hi ndlela leyi tirhaka a byi bihanga. Ngopfu-ngopfu Yak-9, hambileswi yi tsaneke swinene hi matlhari.
  Hi ntumbuluko Majarimani a ma titshege hi Focke-Wulf! Kambe movha lowu wu tikombe wu tika ku wu chayela. Hambileswi yi nga ni matimba swinene naswona yi hatlisaka.
  ME-309 yi sungule ku fika, movha lowu hatlisaka lowu nga ni tindhawu ta nkombo to duvula, kambe nakambe a wu nga olovi ngopfu ku wu tirhisa naswona wu tika. Leswi swi vula ku famba-famba ko biha swinene.
  Ku tlula kumbe ku tlula ka swilo leswintshwa leswi endliweke a ku ri Yu-188 na Yu-288, leswi nga swihaha-mpfhuka leswinene leswi hoxaka tibomo.
  Naswona, kunene, timovha to sungula ta jet ti sungule ku humelela. Kambe a swi si fika hi vunyingi.
  Majarimani ma sungule nhlaselo wa wona ntsena hi June 15, ma hundzisela mathangi yo tala. Naswona entiyisweni a va languteriwile ku sukela eku sunguleni. Ku akiwe xisirhelelo xa matimba.
  Xihondzo xa xiviri.
  Ku engetela kwalaho, IL-2 yi lunghiselele xihlamariso lexinene eka Majarimani hi xivumbeko xa tibomo letitsongo leti hlengeletiweke.
  Kambe leswi a swi enelanga... Majarimani ma ha hundzuka ma ri ni matimba swinene. Va na ntokoto wo tala wa masocha yo famba hi milenge, ya swihahampfhuka na mathangi.
  Handle ka tlhelo ra le vupela-dyambu, vafasisi va ni matimba swinene emoyeni. Eka mathangi tina vuyelo byintsongo hi nhlayo, kambe hi khwalithi hikokwalaho ka mimovha yo tika.
  Eka swibamu, USSR yi ni hambi ku ri migerho yo talanyana. Kambe i ntiyiso, hi tlhelo ra caliber, nala u le mahlweni.
  Lexi saleke i ku titshega hi nsirhelelo wa matimba ni ku tiya ka vanhu va Soviet.
  
  
  
  NAPOLEON U HLULA EKA WATERLOO
  Napoleon Lonkulu u hlasele Hamilton tiawara ti nga ri tingani emahlweninyana kutani a swi kota ku n"wi hlula Blucher a nga si fika. Nakona u hlule Blucher.
  Ehansi ka swiyimo leswi, Rhaxiya, leri a ri rhangela hi Alexander wo Sungula, ri endle xiboho xo ka ri nga lwi na Napoleon. Va-Austria, lava a va vonaka va ri xaka na yena, va nyikele ku rhula hi swipimelo leswi ringaniseriweke.
  Furwa ri tlhele ri amukela tindhawu timbirhi letitsongo eItaly leti a ti tshama Mafurwa, na Netherlands eka xivumbeko xa rona. Nhlawulo wu susiwile eka yena, naswona matimba ya Napoleon wo Sungula ma xiyiwile.
  Ku simekiwile ku ringanisela ka xinkarhana. Furwa a ri karhele ngopfu hi tinyimpi, naswona Napoleon u tshame a miyerile nkarhinyana. Hambileswi a sunguleke ku endla mindzulamiso yo karhi. Xin"wana xa nkoka swinene i ku sunguriwa ximfumo ka ntswariwo-nyingi, na mfanelo yo va na vanghana vo ringana mune.
  Hambileswi Kereke ya Khatoliki yi lwisaneke na swona, vulawuri bya vulawuri bya mupapa byi wile swinene. Naswona Maprotestente ma kombise ku cinca-cinca emhakeni leyi.
  Napoleon hi byakwe a a lava ku va munhu la nga pfumeriki leswaku Xikwembu xi kona. Naswona u hambanise kereke ni mfumo hi ku tiyimisela. Va vula leswaku milawu ya misava a yi ku khumbi.
  Napoleon Lonkulu, loko a vuyisele matimba ya Furwa katsongo, u hlasele Algeria na Morocco. U sungule ku engetela tikoloni eAfrika eka swilo swa yena. Hi ku hatlisa masocha yakwe ma teke tiko ra Libya. Kambe Egipta ri siveriwile ku tekiwa hi Britain, leri hi roxe a ri nga ri na makungu ya rona.
  Napoleon u endle xiboho xa leswaku swa antswa a nga sunguli nyimpi elwandle, laha a a tsanile swinene ku tlula nala. Ku tlula kwalaho, swa laveka na ku gayela leswi khomiweke eAfrika.
  Mafurwa ya teke xiboho xo ya eNiger kutani ya hlula matiko yale Vupela dyambu nale xikarhi ka Afrika.
  Napoleon u swi kotile ku simeka vuxaka lebyinene na Rhaxiya, ngopfu-ngopfu endzhaku ka loko Nicholas wo Sungula a sungule ku fuma, loyi a veke vanghana na yena, na Austria. Ku tlula kwalaho, hi 1829, Austria na Furwa ma nghene enyimpini yo lwisana na Turkey hi tlhelo ra Rhaxiya. Leswi swi hundzukeke ku famba loku tiyeke hi ku angarhela.
  Türkiye u hetelele a hlongoriwile ematikweni ya Balkan. Bosnia na Herzegovina ma ve xiphemu xa Austria, Rhaxiya ri amukele xiphemu xa le vuxeni bya Romania naswona xiphemu xa le vupela-dyambu xi ve xa Austria.
  Bulgaria na Serbia ti kume ntshunxeko ximfumo, kambe vanhu va le Bulgaria va ve vafumi va Rhaxiya, ni Maserbia ya le Austria. Furwa ri kume vulawuri bya mimfumo ya Sardinia ni ya Napolitan. Ku engetela kwalaho, Mafurwa ma teke Kreta ma huma eGreece ni xiphemu xa swihlala. Greece hi roxe eka tiko-nkulu leri ri kume ntshunxeko ximfumo, kambe ehansi ka vulawuri bya Furwa.
  Kahle-kahle tiko ra Turkey ri hlayise Istanbul ntsena eYuropa.
  Russia yitlhele yi amukela Transcaucasia, Batumi, Kars, na Erzerum - kwalomu ka matiko hinkwawo lawa yanga tshama ya ma-Armenia na ma-Kurd. N"walungu wa Iraq wu ve wa le Rhaxiya, naswona dzonga wu tekiwe hi Manghezi.
  Türkiye u hunguteriwe eka ntlawa wa matiko lamatsongo. Ku hambana ni sweswo, Rhaxiya ri hundzuke leri tiyeke ku tlula ematin"wini ya xiviri. Napoleon u file hi 1837, a siya Furwa ri va mfumo lowukulu ni wa matimba lowu nga ni swilo swa vukoloni eAfrika, Yuropa ni le swiphen"wini swa Asia.
  Endzhaku ka sweswo n"wana wakwe Napoleon wa Vumbirhi u sungule ku fuma. Leswi a a lehe, a ri ni misisi yo basa, u kume ndzhaka ya ku navela lokukulu eka tata wakwe. Naswona u endle matshalatshala yo tumbuluxa ntwanano wo lwisana na Britain.
  Austria ri pfumelelane na leswi, naswona Rhaxiya, leri hi nkarhi wolowo a ri nghene hi nhloko enyimpini ya le Caucasus, ri arile ku lwa nyimpi ya ntwanano. Kutani hi 1846, Austria na Furwa va ye enyimpini na Jarimani. A yi si hlangana ehansi ka Prussia. Naswona matimba a ma nga ringani. Austria yi le henhla ka matimba ya yona na Furwa na rona... Kambe Prussia a yi tiyi ngopfu.
  Hikwalaho ka nyimpi, matiko hinkwawo ya Majarimani ma tekiwile ivi ma avanyisiwa exikarhi ka Mafurwa ni Ma-Austria. Kutani Napoleon wa Vumbirhi u hatle a teka tiko ra Denmark. Hi 1851, tiko ra Norway na rona ri tekiwile hi Mafurwa.
  Naswona hi 1853, Nicholas wo Sungula u hetelele a joyine ntwanano lowu. Russia, Austria na France va hlasele leswi a swi sele eka Turkey na Britain.
  Emisaveni, ku humelela ku hoxe xandla eka ntwanano lowu. elwandle, swilo a swi antswanyana eka Manghezi. Kambe ntwanano lowu wu teke Middle East hinkwayo, Egypt, Sudan. Naswona endzhaku ka sweswo Iran. Naswona hi 1857, Rhaxiya, Furwa na Austria va rhurhele eIndiya. Naswona va swi kotile ku n"wi khoma na yena.
  Ku hluriwa ka Afrika na kona a ku ri karhi ku ya emahlweni hi ku ya emahlweni ku ya edzongeni. Naswona Britain hi roxe ri pfaleriwe hi ku pfaleriwa ka tiko-nkulu. Hi nkarhi lowu fanaka, mimfumo yinharhu a yi ri karhi yi aka swikepe swa nyimpi.
  Ku vuyeriwa ka vona eka matimba ya nyimpi ni rifuwo a swi twiwa hi ku andza.
  Naswona hi 1862, hi ku languta nxungeto wa ku fika ka Russia, Furwa na Austria edorobeni-nkulu hi roxe, Mabrithani ma kombele ku rhula. Britain a ri fanele ri pfumelelana ni swiyimo swo hlayanyana leswi khomisaka tingana ivi ri tshika tikoloni ta rona.
  Hi lembe ra 1864, Nicholas wo Sungula u file... Xiluvelo xa yena xi teke ndzhaka hi Alexander wa Vumbirhi. Kambe hosi leyi yi tlhele yi va na nkateko. Se hi April 1866, u duvuriwile hi wanuna wa xiyimo xa le henhla Karakazov naswona ku ntshunxiwa ka varimi loku a ku rindzeriwe nkarhi wo leha a ku endlekanga.
  Naswona Tsar lontshwa lontshwa Alexander wa Vunharhu a a lwisana ni ku ntshunxiwa ka varimi. Naswona u ye emahlweni ni ndlela yo hlayisa ndhavuko. Hambiswiritano, Rhaxiya a ri famba hi le Asia ni le Chayina.
  Le United States, nyimpi ya xin"wana-manana yi koke emahlweni. Ngopfu-ngopfu endzhaku ka ku dlayiwa ka Abraham Lincoln. Ku pfuke ku nga twanani lokukulu exikarhi ka vanhu va le n"walungwini. Nyimpi leyi yi teke malembe yo tlula khume, naswona tiko ra United States ri tshame ri hambanile. Ku lehisiwa ka nyimpi ku fambisiwe hi mpfuno wa Napoleon wa Vumbirhi eka vanhu va le dzongeni ni ku kanakana ku va ni United States leyi tiyeke endzilakaneni ni koloni ya Furwa ya Canada ni Mexico leyi a yi ri ehansi ka vulawuri. Napoleon wa Vumbirhi u fume ku fikela hi 1879, naswona ku fuma ka yena ku hundzuke ku leha swinene: malembe ya makume mune-mbirhi naswona ku vangama. Mafurwa ma teke Afrika hi ku helela, i Austria ntsena leri tekeke switsongo eka rona, ri vuyeriwa eka Siriya, Palestina, Indochina, xiphemu xin"wana xa India, Iran, ni swin"wana.
  Va kume ndhawu ya milenge eCanada, Mexico, kutani va sungula ku nghena eLatin Amerika. Le Spain ni le Portugal, tihosi ta le Furwa ti sungule ku fuma. Britain ri ve tiko ra vumbirhi.
  I ntiyiso leswaku Rhaxiya ri tiyile, naswona Austria ri tiyisile. Kambe sweswo a swi chavisi.
  Napoleon wa Vunharhu, n"wana wa Napoleon wa Vumbirhi, u tlhandlukele exiluvelweni. Se a ri na makume nharhu nhungu wa malembe hi vukhale. Leswi a a ri mufumi la vupfeke swinene, u yise emahlweni milawu ya tata wakwe, a lwa tinyimpi eLatin Amerika ni ku kambisisa Australia ni Lwandle ra Pacific.
  Rhaxiya hi nkarhi wolowo ri hlule ni ku gayela tiko ra China na India, ku nga misava yo tala. Hi 1904, Marhaxiya ma fike ma fike ma fika eJapani, ma tshame ma hlula Korea. Nyimpi na Japani yi koke hi ndlela yo karhi naswona yi nghene eka xiyenge xa ku va ni xihlawuhlawu. Napoleon wa Vunharhu u hlule Latin Amerika ni kwalomu ka Tiko-nkulu hinkwaro ro Tshwuka. Kambe a nga kumanga nkarhi wo nghena eUnited States kutani a fa hi 1909.
  Napoleon wa Vumune - vana hinkwavo va majaha lavakulu hi ndzhavuko ava vitaniwa Napoleons - u teke naku hlasela United States kuva a hetisa ku hlanganisiwa ka tiko. Hi nkarhi wolowo, tiko ra United States a ri avanyisiwe hi swiphemu swinharhu naswona ri tshame ri ri endzhakunyana. Naswona mavuthu yo tala ya Mafurwa ma va khome.
  Rhaxiya a ra ha ri enyimpini ni vaseketeri va Majapani nkarhi wo leha, naswona ku pfukela mfumo a ku tshamela ku pfuka eChayina.
  Hi 1913, Alekzanda wa Vunharhu u file, kutani Nicholas wa Vumbirhi a tlhandlukela exiluvelweni. Hosi leyintshwa yi ye emahlweni ni ndlela ya tata wa yona.
  Endzhaku ko hlula United States, Napoleon wa Vumune u lave leswi engetelekeke. Britain a ri si tiya swinene handle ka tikoloni. Austria na Russia i mavuthu mambirhi lamakulu emisaveni handle ka Furwa.
  Ku tlula kwalaho, eka mimfumo leyimbirhi ku ni vuhosi lebyi heleleke, naswona eRhaxiya ra Tsar, vuhlonga na byona bya tirha!
  Napoleon wa Vumune u ehleketa hi leswi... Kambe ku lwa na swiharhi swimbirhi swa nhova hi nkarhi wun"we i ntirho lowu nga kotekiki. Kumbe swi rharhanganile ngopfu. U fanele u hlawula munhu un"we ivi u va ba swin"we.
  Endzhaku ka rifu ra Mufumi Franz Joseph hi 1916, loyi a fumeke malembe ya makume-nhungu-nhungu - yin"wana ya ku fuma ko leha swinene emisaveni, n"wana wa makwavo wa yena Charles wo sungula u tlhandlukele exiluvelweni. Naswona endzhaku ka sweswo, timholovo ti sungule eAustria. A hi vanhu hinkwavo lava a va lemuka mudyandzhaka lontshwa, loyi kokwa wakwe wa xinuna Franz wa Vumbirhi a a ri mufumi.
  Naswona ku pfuke ku pfukela mfumo ko hlayanyana ni ku hluriwa ka mfumo.
  Furwa na Rhaxiya va rhumele masocha eAustria. Xitereka lexi hlanganeke xi endle leswaku mfumo wa patchwork wu hluriwa hi xihatla ni ku avana ka wona. Naswona hi ku hatlisa tiko ra Sweden ri avanile.
  Naswona Furwa ri katse Spain na Portugal eka vutlhokovetseri bya rona.
  Xisweswo, ku sale matiko mambirhi ntsena emisaveni: Furwa na Rhaxiya, lama avaneke tindhawu hinkwato...
  Nicholas wa Vumbirhi na Napoleon wa Vumune. Lexi i xihlanganisi. Naswona tihosi timbirhi ti yime ti langutane... Kambe nyimpi a yi si tshama yi sungula... Nicholas wa Vumbirhi u file hi 1936. U tlhandlamiwe hi Alexey wa Vumbirhi. Naswona Napoleon wa Vumune u file endzhaku ka lembe hi 1937. A nga tlhandlamiwanga hi n"wana wakwe wa mativula, loyi na yena a feke, kambe hi wa le xikarhi, Louis wa Vukhume-nhungu.
  Hosi leyintshwa a yi ri ntsongo kasi Alexei a a ha ri ntsongo. Naswona hi 1941 va lwile tinhweti to hlaya kusukela hi May kuya eka December... Endzhaku ka sweswo va endle ku rhula, hi swipimelo handle ka annexations na indemnities.
  Leyi se a ku ri nyimpi yo hetelela ya mimfumo yimbirhi ya misava. Hi 1943, Mafurwa ma khandziye xihaha-mpfhuka ma ya en"wetini. Naswona Marhaxiya hi 1945. Ku ndlandlamuxiwa ka xibakabaka ku sungurile.
  Naswona mimfumo yimbirhi: Rhaxiya ni Mafurwa, mimfumo ya vuhosi ya Bonaparte na Romanov yi hanye swin"we hi ku rhula.
  Kutani, hi ku angarhela, vutomi byi hluvuke hi ku rhula swinene eka mafambiselo man"wana ya vuako bya laha misaveni.
  Eku heleni ka lembe xidzana ra vumakume-mbirhi, Marhaxiya ni Mafurwa va swi kotile ku endzela kwalomu ka tipulanete hinkwato ta Fambiselo ra Dyambu naswona va hluvukise tiindasitiri ta le xibakabakeni.
  Hi ku angarhela, a ka ha ri na mintungu kumbe ndlala eMisaveni. Nhlayo ya ku velekiwa eka mimfumo leyimbirhi a yi lawuriwa naswona vukhongeri a byi ri byintsongo.
  Kereke yi hambanisiwile ni mfumo, naswona ku pfumela leswaku Xikwembu a xi kona ni vuhedeni lebyintshwa swi ve fexeni.
  Naswona tinyimpi ti nyamalarile hi ku helela, tanihi leswi a ku nga ri na mpfilumpfilu lowukulu.
  
  LOKO RASPUTIN A TA PONILE
  Rasputin, hi singita ro karhi, ku nga khathariseki chefu naswona a vavisekile ekhwirini, wa ha ponile eka ku ringeta ku dlaya. Hikwalaho ka ku rhendzeriwa ka Tsar Nicholas wa Vumbirhi loku ku nga khale ku kunguhatiwile, ku hluriwa ka mfumo exigodlhweni a ku endlekanga. Tsar u hundze hi laha ku humelelaka xiteji xo tika swinene ematin"wini ya Rhaxiya. Naswona eku heleni ka April, hi ku hatlisa loko magondzo ma omile, nhlaselo lowu a wu rindzeriwile nkarhi wo leha edzongeni wu sungule.
  Ku humelela ka vuthu ra tsarist enyimpini a ku onhiwa hi swileriso swa vuphukuphuku swa Mfumo wa Nkarhinyana, naswona ehansi ka vulawuri bya murhangeri la xiyekaka Brusilov, ri fikelele ku humelela lokukulu. Hi ndlela leyi, eka matimu ya xiviri, ekusunguleni akuri na ku humelela lokukulu, nhlaselo wu tsandzekile hikokwalaho ka ku onhiwa ka swilo, hivumbirhi hi ma Bolshevik na swin"wana leswi onhaka, kukatsa na bourgeoisie leyikulu na vatirheli va Mfumo wa Nkarhinyana.
  Kambe akuri hava sabotage, vuthu rahari na matimba hikokwalaho ka ndzayo ya ti tsarist generals. Naswona moya wa vanhu va le Austria naswona ngopfu-ngopfu mavuthu ya Maslav wu le ku wa.
  Brusilov u teke Lviv kutani a ya emahlweni ku fikela loko ku rhendzeriwa Przemysl.
  Hi ku tsanisa swinene tlhelo ra le mahlweni exikarhi ntsena laha Majarimani hi ndlela yo karhi ma yimise nhlaselo wa Rhaxiya.
  Hambiswiritano, masocha ya le Rhaxiya ma hlasele ni le Romania. Va fikelele ku humelela lokukulu kwalaho. Naswona va tlhele va teka Bucharest na Transylvania.
  Majarimani ma tlhele ma humesa masocha etindhawini tin"wana, ma ponisa vanhu va le Austria. Xiyimo xa Jarimani xi nyanyisiwe hi ku nghena ka United States enyimpini hi April 1917. Ha yini Maamerika ma nga fanelanga ma joyina? Swi le rivaleni leswaku Jarimani se ri famba hi xikepe naswona swa tsakisa ku va exikarhi ka vahluri.
  Hi xixika, loko gamboko leyi tsakamaka yi sungula ku na, masocha ya le Rhaxiya ma hetelele ma sungule ku hlasela mavuthu ya le Jarimani lama nga exikarhi.
  Ku nga vonaki kahle eka gamboko leyi tsakamaka swi endle leswaku swi tika eka vahlaseri va michini ni vahlaseri va swibamu va le Jarimani ku tirha. Ku engetela kwalaho, eka maxelo yo titimela minkarhi hinkwayo va ka Kraut va rila ku biha ku tlula va le Rhaxiya, lava toloveleke ngopfu maxelo yo tika.
  Kutani vuthu ra le xikarhi, ra le vupela-dyambu a ri lawuriwa hi ndhuna leyi nga ni xiboho swinene ni leyi nga ni vuswikoti Kornilov, loyi a sweke etlhelo loyi a n"wi rhangeleke loyi a a nga ri na xivindzi ngopfu.
  Masocha ya le Rhaxiya ma tshove nsirhelelo wa Jarimani lowu tsaneke kutani ma ya emahlweni hi laha ku humelelaka, ma teka nhlayo leyikulu ya vabohiwa ni swidlodlo.
  Ntsena eNambyeni wa Vistula, leswi a ma tsanise masocha ya wona evupela-dyambu, laha Majarimani ma koteke ku yimisa ku ya emahlweni ka masocha ya le Rhaxiya. Vuthu ra Tsar ri ntshunxe matiko ya Baltic kutani ri nghena ePrussia Vuxa.
  Marhaxiya ma tlhele ma fikelela ku humelela lokukulu eka xiyenge xa le dzongeni wa le mahlweni loko ma lwisana na Turkey. Loko lembe ri hela, vona swin"we ni Manghezi ni Mafurwa, va lave ku teka Asia Minor hi ku helela kutani va tshinela eIstanbul.
  Hi January, Istanbul yi wele ehansi ka ntshikilelo ngopfu-ngopfu hi masocha ya le Rhaxiya, naswona Mfumo wa Ottoman wu tinyikerile.
  Ku fike lembe ra 1918. Le Rhaxiya a va pfumela eka ku hlula ka ha ri ni nkarhi, naswona tiko ri khomelele ku nga khathariseki swiphiqo hinkwaswo swa nyimpi. Ti Allies titlhele ti tlherisela endzhaku nyana Majarimani e West, naswona ava pfumela eka ku humelela ka vona.
  Amerika ri hundzisele ku avana loku engetelekeke. Austria-Hungary a ri ri karhi ri wa naswona vuthu ra rona a ri baleka. Bulgaria ri tivise nyimpi eka Jarimani na Austria-Hungary, ri siya nhlangano wa matiko ya le xikarhi. Naswona Türkiye u hluriwile.
  I ntiyiso leswaku ku pfuke mintlhaveko eJarimani yo herisa nyimpi leyi hi ku hatlisa hilaha swi nga kotekaka hakona.
  Kambe a va ha kanakananyana. Xana u ta ya kwihi? Le ndzhaku hi March, Rhaxiya, handle ko rindza maxelo yo kufumela, ri hlasele Austria-Hungary leri se a ri tshovekile ivi ri tshoveka emahlweni. Majarimani a ma nga swi koti ku tiyisela nhlaselo wolowo kutani ma baleka. Va hluriwile hi ku onhaka lokukulu. Budapest yi wile naswona Mfumo wa Austria wu tinyikerile.
  Endzhaku ka nkarhi wo karhi, ku pfuke mfumo eJarimani, naswona hi May 9, 1918, Mfumo wa Jarimani wu tinyikerile.
  Hi yona ndlela leyi Nyimpi yo Sungula ya Misava yi heleke ha yona. Leswi swi landzeriwe hi minkanerisano eVersailles, na ku sayiniwa ka fambiselo lerintshwa ra ku rhula.
  Mfumo wa Ottoman wu nyamalarile emepeni. Yi avanyisiwe hi Rhaxiya, Britain na Furwa. Mfumo wa Tsar wu tlhele wu amukela Constantinople na Asia Minor na Armenia. Britain Iraq, Palestina, nhundzu ya Ottoman eSaudi Arabia na Furwa Syria. Austria-Hungary na rona ri nyamalarile emepeni wa Yuropa. Rhaxiya ri amukele Galicia, Bukovina, Krakow swin"we ni matiko ya le Poland. Czechoslovakia ri ve xiphemu xa Rhaxiya, ri hlayisa vulawuri byo karhi bya ku tifuma, kambe Nicholas wa Vumbirhi u ve hosi ya Riphabliki ra Czech na Slovakia. Krakow yi nghene eMfun"weni wa Poland, ku fana na Poznan ni xiphemu xa matiko ya Jarimani. Ku katsa na Danzig. Rhaxiya na rona ri amukele xifundzha xa Klaipeda. Ku ndlandlamuxa swinene ku khoma ka yena.
  Le Vupela-dyambu, Jarimani ri tlherisele nhundzu ya Mafurwa ni ya le Denmark leyi tekiweke ehansi ka Bismarck. Nakambe yi boheke ku pfumela eka ndhawu leyi nga riki na masocha eRhine Basin. Jarimani na rona ri boheke ku hakela mali yo tala swinene eka matiko lama hluleke. Xo sungula, Rhaxiya na Furwa tanihi leti khumbekeke ngopfu hi Majarimani.
  Yugoslavia na yona yi humelerile, leyi ti amukeleke tanihi leyi nga ehansi ka Rhaxiya, kambe a yi hundzukanga xiphemu xa yona ximfumo. Hungary ri tsemiwile naswona ri tlhele ri tivula tanihi leri nga ehansi ka Rhaxiya. Austria hi ximfumo ri tshame ri tiyimerile, kambe ri hakerile mali yo rihisela. Romania ri kume tiko ra Transylvania.
  Un"wana ni un"wana a a tsakile ngopfu kumbe ku tlula handle ka lava hluriweke. Türkiye na Austria-Hungary swi nyamalarile emepeni wa Yuropa na Asia. Naswona Rhaxiya ri engetele vaaki ni nsimu. Tanihi leswi hakunene, Furwa, Japani, Britain na United States ntsena ri kume xiphemu lexitsongo ntsena xa mali yo rihisela. Nhundzu ya Jarimani eLwandle ra Pacific yi avanyisiwe exikarhi ka Japani na Britain. Le Afrika, ngopfu-ngopfu eBritain.
  Endzhaku ka tin"hweti ti nga ri tingani, Rhaxiya ri nghene enyimpini ya le Afghanistan hi tlhelo ra Britain. Ku hlula hi ku hatlisa naswona a ku ri ro sungula thangi leri endliweke hi n"wana wa Mendeleev ri ringetiwile enyimpini. Movha lowuntshwa wu tikombise wu tirha kahle swinene naswona wu ri ni swihlawulekisi leswinene swo chayela.
  U thyiwile vito ra "Alexey" ku xixima mudyandzhaka wa vuhosi. Naswona movha lowu a wu languteka wu tshembisa swinene.
  Endzhaku ka ku hluriwa ni ku avana ka Afghanistan, ku sungule nkarhi wa ku rhula. Hambileswi tinyimpi to hlayanyana letitsongo ti hundzeke. Rhaxiya na Britain ma avanyise Iran. Naswona endzhaku ka sweswo matiko lama hlanganeke ma hete ku avanyisa ka Saudi Arabia.
  Ikhonomi ya le Rhaxiya yi ve ni ku kula hi xihatla ka kwalomu ka khume ra tiphesente hi lembe, naswona hi 1929 yi ve eka xiyimo xa vumbirhi. USA na yona yi tlakuke hi ku hatlisa, yi tlakuke nyana ku tlula Furwa, naswona hambi ku ri ehansi ka Jarimani. Naswona Britain ri ve ni ku yima-yima, ri nga si fika nikatsongo eka mpimo wa rona wa le mahlweni ka nyimpi.
  Hambiswiritano, loko ku va ni Ntshikelelo Lowukulu wa Ikhonomi, swilo swi tlhele swi tika swinene naswona ku xandzuka ni mpfilumpfilu swi sungule ku kula.
  Nicholas wa Vumbirhi u tiyise vulawuri bya yena hi ku hlula eNyimpini yo Sungula ya Misava. Tsar u hungute siku ra ntirho ri va tiawara ta khume ni hafu, naswona hi Migqivela ni masiku ya le mahlweni ka holideyi ri va tiawara ta tsevu. Miholo eRhaxiya a yi ri karhi yi kula. Minxavo yi tshame yi tshamisekile naswona ruble ya vuhosi a yi ri mali yo tiya swinene eMisaveni.
  Ku engetela kwalaho, tsar hi 1925 u sungule dyondzo ya mahala ya giredi ya vunkombo. Naswona hi 1929, dyondzo ya giredi ya vunkombo yi ve leyi bohaka. Nkhathalelo wa rihanyo wa mahala na wona wu hundzuke lowu fikeleleka swinene.
  Naswona ku kuma dyondzo ya le henhla mahala swi olovile swinene. Naswona mudende a wu engeteriwa, naswona a wu hakeriwa hambi ku ri eka vatirhi ni vavasati va le makaya, ni lava lamaleke.
  Kambe Ntshikelelo Lowukulu wa Ikhonomi wu nyanyise swiphiqo hinkwaswo nakambe. Naswona nakambe va tsundzuke Duma, leyi tsar yi yi heriseke, kambe nhlawulo lowuntshwa a wu si tshama wu khomiwa. Leswi endleke leswaku ku pfuxetiwa ka vulawuri lebyi heleleke.
  Hosi yi tlhele yi kuma mfanelo yo endla milawu, yi sungula ku kombisa ntirho lowu xiyekaka. Hambiswiritano, handle ka State Duma swi tlhele swi antswa, Huvo ya Mfumo yi tirhile, naswona Nawu wa Vaaki wa Mfumo wa Rhaxiya wu amukeriwile.
  Hambiswiritano, bourgeoisie leyintshwa ayi lava xidemokirasi xotala, naswona kwalomu ka ku pfuxetiwa ka Duma. Hi nkarhi wa ntshikilelo wa ikhonomi, vatirhi va vatirhi na varimi va sungule ku xandzuka.
  Swimitana hinkwaswo, ntlawa wa kulak wu ve ni matimba swinene. Kambe vini va misava va ha hlayise vun"wini bya misava. Ku veleka ku tshame ku ri ehenhla naswona ku fa ku hungutekile, ngopfu-ngopfu loko vukorhokeri bya swa vutshunguri byi antswisiwile. Leswi swi endle leswaku ku va ni ku andza ka vaaki ni ku avana ka misava. I ntiyiso leswaku xiphemu xa ku kula loku xi amukeriwe hi doroba. Hi nkarhi wa Ntshikelelo wa Ikhonomi, ku pfumaleka ka mintirho ku tlakuke swinene.
  Kambe hulumendhe ya tsarist, hi ku tirhisa magoza lama nga ni matimba, yi swi kotile ku hunguta vuyelo bya ntshikilelo. Hi 1931, loko Japani ri hlasela tiko ra Chayina ivi ri ringeta ku tisungulela hulumendhe ya rona ya swipopana eManchuria. Leswi swi tlule mintwanano ya khale naswona swi ve xivangelo xa ku nghena ka Rhaxiya enyimpini.
  Hi nkarhi lowu, vuthu ra Tsar a ri ri ni mathangi ya xiyimo xa le henhla ni lama nga ni matimba swinene emisaveni, ku nga swihaha-mpfhuka leswinene ngopfu, ku katsa ni swihaha-mpfhuka swa tsevu leswi hoxaka tibomo hi timovha. Xisweswo, eRhaxiya ra Tsarist, ku humelele swihaha-mpfhuka swo sungula emisaveni leswi endliweke hi vunyingi, naswona ku humelele swibamu leswi humeleleke swinene, leswi nga tlheleli endzhaku.
  Ku engetela kwalaho, mpimo wa tindhuna-nkulu wu tlakuke eRhaxiya ra Tsar. Naswona swikepe leswi a swi lawuriwa hi Admiral Kolchak la nga ni vutshila.
  Hambi ku ri hi nkarhi wa Nyimpi yo Sungula ya Misava, vuthu ra Tsar ri tlhele ri humesa swihaha-mpfhuka swa le lwandle ivi ri swi endla swi hetiseka. Naswona u pfotlose Majapani hi ku hiseka elwandle.
  Nyimpi yi fambe hi ndlela leyi nga tsakisiki eka Majapani ku sukela eku sunguleni. Ehansi ka tsar, ku akiwe Baikal-Amur Mainline yin"wana naswona mphakelo wa vuthu ra le Rhaxiya wu endliwe handle ka swiphiqo.
  Leswi a va tlula Majapani hi nhlayo ni hi khwalithi, vafambisi va nsimu Denikin na Kornilov va rhangele nhlaselo lowu humeleleke. Exikarhi ka tijenerala letitsongo, Vasilevsky u humelerile swinene, loyi a veke kolonele hi malembe ya makume-mbirhi-nharhu hi nkarhi wa Nyimpi yo Sungula ya Misava. Naswona hi malembe ya makume mbirhi ntlhanu se i jenerala.
  I ntiyiso leswaku a ku ri ni tindhuna tin"wana. Tukhachevsky na yena u vone ku kula hi xihatla ka ntirho. U tlhandlukele eBudyonny. Nxaxamelo wa ku hlula naswona kusukela ekusunguleni vuthu ra tsarist rive na kungu rosungula, ri tumbuluxa ti cauldrons naku rhendzela Port Arthur. Hambiswiritano, ku rhendzeriwa a ku tekanga nkarhi wo leha hi nkarhi wa nhlaselo, xihondzo lexi lexi nga hluriwiki xi wele endzhaku ka mavhiki mambirhi; Naswona hi tin"hweti ta mune ntsena ta nyimpi, tiko ra Chayina ni tiko hinkwaro ra Korea ri ntshunxiwile.
  Tsar Nicholas wa Vumbirhi, hi ku tirhisa mhaka ya leswaku United States ri tsanile hikwalaho ka Ntshikelelo Lowukulu wa Ikhonomi, tanihi leswi Britain a yi nga swi koti ku nghenelela enyimpini, u lerise leswaku ku tekiwa Japani hi ku helela ivi ri hlanganisiwa ni Mfumo wa Rhaxiya.
  Kolchak u hlule va- samurai hi ku helela elwandle, a tirhisa, exikarhi ka swin"wana, swihaha-mpfhuka swa le lwandle leswinene ngopfu emisaveni. Ku engetela kwalaho, swikepe swi fike swi huma eLwandle ra Baltic ni ra Mediteraniya.
  Naswona hi March 1932, vuthu ra tsarist ri fike ri fika eJapani. Endzhaku ka tin"hweti tinharhu ta nyimpi yo nonon"hwa, Tiko ra Dyambu leri Humaka ri hluriwile kutani ri va xifundzha xa Rhaxiya. Yi khome rheferendamu yo joyina Rhaxiya. Naswona Nicholas wa Vumbirhi u ve Mikado ni Mufumi wa le Japani. Rhaxiya ri tlhele ri hlula nhundzu leyi nga eLwandle ra Pacific.
  Hitler u sungule ku fuma eJarimani hi January 1933. Naswona i ntiyiso leswaku ku fuma ka yena ku nga ha vanga makhombo.
  Fuhrer yi hatle yi hlambanya leswaku yi ta tshembeka eka Nicholas wa Vumbirhi kutani yi tivisa ntwanano na Rhaxiya.
  Hitler u ringanyete hi nkarhi wa nhlengeletano ya munhu hi xiyexe leswaku ku avanyisa tikoloni ta Mafurwa ni ta Manghezi.
  Nicholas wa Vumbirhi u pfumerile. Naswona ntwanano exikarhi ka Italy, Jarimani na Rhaxiya wu endliwile. Ku lwisana na Britain na Furwa, hakunene. Hi 1937, Jarimani ri teke tiko ra Austria. Hi nkarhi lowu fanaka, Nicholas wa Vumbirhi u file endzhaku ko fuma ku ringana malembe ya kwalomu ka makume mune-nharhu. Ntukulu wa yena lontsongo, Alekzanda wa Vumune, a a ri exiluvelweni. Mudyandzhaka, Alexey, u swi kotile ku teka nsati, a va ni n"wana wa jaha naswona u tlhele a fa hi vuvabyi lebyi nga tshungulekiki. Ntukulu loyi a a ri ni malembe ya tsevu ntsena naswona makwavo wa hosi, Mikhail Romanov, u ve mufumi ni mufumi. Hosi leyi dyuhaleke, kambe hi ntolovelo yi ri ni ntokoto. Hi ndlela leyi, hi yena loyi a endleke vurhangeri hinkwabyo bya ku khomiwa ka Japani, naswona a ri na xiyimo xa grand marshal, ku fana na generalissimo.
  Regent Mikhail Romanov uyile emahlweni na ndlela ya yena kuya eka ntwanano na Germany na Italy. Naswona hi May 15, 1940, Third Reich yi hlasele Furwa, Belgium na Holland, kun"we na Britain. Rhaxiya na rona ri hlasele tikoloni ta Manghezi. Naswona Italy ri rhurhele eAfrika.
  Nyimpi yi hluvukile hi ndlela leyi humelelaka swinene. Marhaxiya ma teke nhundzu hinkwayo ya Britain na Furwa eAsia hi tin"hweti tinharhu. Nakona va fike va dzima timitsu eAustralia. Rhaxiya na rona ri ye emahlweni eAfrika.
  Majarimani, endzhaku ko hlula Furwa hi ku hatlisa ni ku teka Belgium na Holland, ma sungule ku hlasela Britain hi xihaha-mpfhuka. A yi humelelanga ngopfu ku kondza swihaha-mpfhuka swa le Rhaxiya swi nghena enyimpini.
  Naswona Britain ri ve ro biha swinene. Naswona va hoxe tibomo eka hinkwaswo leswi va nga swi kotaka. Masocha ya le Rhaxiya ma hlule Australia hi ku hatlisa. Naswona Afrika ri hluriwile hi ku nonoka, ku nga ri ngopfu hikwalaho ka ku lwisana ka masocha ya Britain na Mafurwa, kambe hikwalaho ka mpfhuka wo leha na ku pfumaleka ka magondzo.
  A va kumanga nkarhi wo teka Britain hi 1940, kambe hi ximumu xa 1941 ku fika ku fika emoyeni naswona ma-British ma hetelele ma herile.
  Leswi swi landzeriwe hi nyimpi na United States. Roosevelt hi vusopfa u nghene eka nyimpi, naswona u hlwerile. Naswona Rhaxiya ra Tsar a ri lava ku tlhela ri kuma Alaska.
  Kambe kungari sweswo ntsena... Hi xixika xa '41 - '42, masocha ya Tsar ya tsemakanye ayisi kuya e United States kutani ya sungula ku lwa kona.
  Masocha ya le Rhaxiya ma tlakukile hi nhlayo ni khwalithi ya masocha.
  Maamerika a ma ri karhi ma hluriwa. Naswona Majarimani ma pfurhile ma huma eCanada naswona ma tlhele ma humelela swinene. 1942 a ku ri lembe ro hetelela ra Amerika leri tiyimeleke. Ehansi ka switlhavi leswi humaka eRhaxiya na Jarimani, United States ri khome ku fikela hi October 8, loko, endzhaku ka ku wa ka New York na Washington, ri tinyikerile.
  Xisweswo ku hele Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Ku komile ku tlula ematin"wini ya xiviri, ku hlula eka Rhaxiya na Third Reich. Hi nkarhi wa nyimpi, Majarimani ma tlhele ma teka tiko ra Spain na Portugal, ma teka tikoloni ta wona.
  Misava yi avanyisiwe hi vuntshwa. Rhaxiya ra Tsar ri teke tikoloni hinkwato ta Britain na Furwa eAsia na Pacific, kun"we na Australia. Alaska, vunyingi bya Canada na United States swi hundzuke swa le Rhaxiya, naswona i xiphemu lexitsongo ntsena lexi nyikiweke Jarimani. Vunyingi bya Afrika byi ve bya le Rhaxiya. Kambe Majarimani ma teke xiphemu xa tikoloni ta Mafurwa, Belgium, Maputukezi na Spain.
  Majarimani ma tlhele ma teka Denmark na Norway. Naswona tiko ra Sweden ri avanile na Rhaxiya. Furwa, Belgium, Holland, Spain, Portugal ri nghene eka nhlangano wo hlawuleka wa matiko eka ndhawu ya switempe. Manazi ma va teke hi masocha, hambileswi ma hlayiseke tihulumendhe ta ximfumo ta swipopana. Swi tano ni le Denmark ni le Norway ni le xiphemu xa Sweden.
  Rhaxiya ri kume vulawuri bya Britain. Tanihi leswi Tsar Alexander wa Vumune a a ri xaka ni tihosi ta Manghezi, a a tiviwa tanihi hosi ya le Britain.
  Italy ri kume nhundzu yin"wana eAfrika kutani ri titiyisa eEtiyopiya.
  Handle ko kanakana Rhaxiya ra Tsar i mfumo lowu nga ni matimba swinene ni lowu anameke swinene emisaveni. Kambe Third Reich na yona yi ni matimba. Naswona ku ve ni ku yimanyana hi ku rhula swa xinkarhana. Hi fanele hi gayela swilo leswintshwa leswi hi swi xaveke. Regent Mikhail u teke hambi ku ri goza leri nga si tshamaka ri va kona ro pfumelela Murhaxiya loyi leswaku a va ni vasati va mune.
  Hambi ku ri sinodo yi boheke ku pfumela leswi leswaku yi hatlisisa ku hlanganisiwa ka matiko ya le handle.
  Mawaku mianakanyo leyinene swonghasi! Alekzanda wa Vumune u tlhele a teka kambirhi evuntshweni bya yena leswaku a veka xikombiso eka vanhu lava a va fumiwa. Kutani xiyimo xi tshamisekile.
  Mikhail u file hi 1947, naswona Tsar Alexander entiyisweni u teke vulawuri. Naswona ku fikela sweswi na yena u humelerile. Kambe Hitler a a nga ri na misava leyi eneleke, naswona Fuhrer loyi a a ri ni swilo swo biha u lorhele hi ku fuma misava.
  Nakona hi April 20, 1955, nyimpi leyikulu yi sungurile ku lwisana na Rhaxiya ra Tsar. Third Reich na Italy, laha n"wana wa Mussolini Jr. se a a fuma kona, ma hlasele mfumo wa Tsar Alexander wa Vumune.
  Nyimpi ya Vunharhu ya Misava yi sungule. Argentina, Brazil, Venezuela, Mexico ni matiko yo hlayanyana ya le Latin Amerika na wona ma teke tlhelo ra Third Reich. Naswona Nyimpi ya Vunharhu ya Misava yi tlhekekile...
  
  
  XIHOXO XA ROKOSSOVSKY
  Vuako lebyi fambisanaka, misava ya laha misaveni. Hi nkarhi wa Nyimpi Leyikulu ya Rixaka, a ku ri ni ku hambana kun"we ntsena lokutsongo ni matimu ya xiviri. Rokossovsky u swi kotile ku kucetela Stalin ku rhumela 2nd Guards Army na mavuthu man"wana lama hlayisiweke ku lwisana na Paulus leswaku a ta va lovisa Mainstein a nga si fika. Njhekanjhekisano lowu hoxeke xandla swinene: "loko hi lovisa Paulus ivi hi ntshunxa Stalingrad Lembe Lerintshwa ri nga si fika, swi ta va ni vuyelo lebyikulu bya tipolitiki Hi ta tlangela Khisimusi ya Khatoliki eStalingrad!"
  Stalin u pfumerile leswaku van"watipolitiki va ta ku sungula kutani a lerisa leswaku Paulus a hlaseriwa naswona Mainstein a tikhoma sweswi. Kambe hikwalaho ka xiboho lexi xa ku tisungulela, ku humelele leswi landzelaka. Hambi swi ri tano hi December, a ma lunghekele nyimpi naswona ma titshege hi swivumbeko swa matimba swo sirhelela, masocha ya Paulus"s ma veke ku lwisana hi ku nonoka naswona ma swi kotile ku khoma swikhundlha swa wona. Naswona hi December 25, Mainstein u tshove phaseji leri yaka eStalingrad leri yaka edzongeninyana.
  Naswona ku pfuke tinyimpi ta tihanyi. Hitler u lerise ku khoma nhloko ya buloho eVolga hi ndlela yihi na yihi, Stalin u lerise ku tlhela a teka Stalingrad hi ndlela yihi na yihi. Tinyimpi ti sungule ku vila, tani hi nkarhi wa nhlaselo wa Stalingrad, hi Majarimani, kambe sweswi it"s exactly the opposite.
  Masocha ya Soviet ma pfurhile, naswona Majarimani ma lwile hi ku heleriwa hi ntshembo.
  Nyimpi leyi nonon"hwaka swinene yi ye emahlweni ku ringana tin"hweti tinharhu ni hafu. Vahlayisi vo tala va nghene enyimpini. Eku heteleleni, eku heleni ka March, Majarimani ma hlongoriwile eStalingrad, leswi ma sindziseke ku tlhelela endzhaku eDon. Kambe ku lahlekeriwa hi masocha ya Soviet a ku ri kukulu swinene naswona ku yima nkarhi wo leha ka ntirho eka nhlaselo ku landzerile.
  Majarimani ma tlhele ma tiyisa vuthu ra wona hi ku hlengeleta hi ku helela, ma hundzisela mathangi yo tika ya Tiger na Panther, naswona ma nantswa swilondza swa wona. Kambe mpimo wa ku lahlekeriwa hi nkarhi wa tinyimpi wu hundzuke lowunene eka va ka Kraut ku tlula ematin"wini ya xiviri. Tanihi leswi Manazi a ma nga weli eka swibya naswona a ma lwa eka swiyimo leswinene swo tisirhelela. Naswona leswi swi va pfune ku hlayisa layini ya le mahlweni eka milayeni leyi vuyerisaka swinene eka vona vini.
  Ina, Matiko lama Tihlanganiseke a ma endlanga hi ku tiyimisela swonghasi eAfrika. Ku pfumaleka ka khombo eka Majarimani evuxeni swi endle leswaku ku va ni ku nga tiyiseki ni ku nga twanani exikarhi ka mintlawa ya wona. Maamerika, hi ku chava ku lahlekeriwa lokukulu, ma tikhome hi ku nga endli nchumu, naswona van"wana va Mabrithani a va nga ri na matimba lama eneleke.
  Hikwalaho, Manazi a ma ha khome buloho eTunisia naswona a ma nga ta vilela hi Italy.
  Naswona hi July 6, ku sungule nhlaselo lowuntshwa wa Manazi, ekusuhi ni le Stalingrad. Kambe enkarhini lowu, ma-Fritz ma hundzuke mano swinene naswona a ma nga ri na xivindzi xo hlasela, hilaha xileriso xa Soviet a xi languterile hakona, doroba hi roxe, kambe ma yise tintiho ta wona leti hlomeke edzongeni. Naswona yi swi kotile ku tsemakanya layini ya vusirheleri.
  Loko a ya emahlweni, Mainstein u fike eVolga tikhilomitara ta dzana edzongeni wa Stalingrad, ivi a jika edzongeni. Swi hundzuke ndlela leyi nga ni xivindzi ni leyi a yi nga languteriwanga. Ku engetela kwalaho, eka tinyimpi leti hlaselaka, Tiger yi kombise matimba ya yona lama chavisaka tanihi thangi leri pfulekeke leri nga ni nsirhelelo lowukulu ematlhelo ni le ndzhaku.
  Vulawuri bya Soviet byi ringete ku hlamula endzhaku ka nkarhi hi ku hlasela hi ku tlherisela etlhelo ka ndhawu leyi tiyisiweke swinene. Tinyimpi ta mathangi ti humelerile, laha rosungula Panther yi kombiseke matimba ya yona eka vusirheleri na goza ro tumbela. Majarimani hi vutshila ma sivele minhlaselo yo tlherisela ya masocha ya Soviet hi mathangi ya wona ya sweswinyana. "Ferdinand" na yena u tirhile kahle.
  Kambe ku tlakuka ka tinhlayo ka ha ri etlhelweni ra USSR. Majarimani a ma swi kotanga ku ya emahlweni ekule naswona ma boheke ku yima. Xiyimo xa le Volga a xi vonaka xi titimela. Kambe ku pfukela mfumo lowu lwisanaka ni Soviet eChechnya. Naswona doroba ra Grozny ri tekiwe hikwalaho ka ku biwa kambirhi, hi ku wa ka Gede ya Terek ya le Caucasus. Xiyimo xi nyanyile swinene. Türkiye u rhurhumerile. Un"wana wa tindhuna-nkulu ta Ottoman u hundzuke muyimeri wa le Jarimani. U lerise ntsena vuthu rakwe leswaku ri hlasela masocha ya Soviet handle ka mpfumelelo, xisweswo a langutana ni vurhangeri ni mhaka ya leswaku ri kokeriwe enyimpini. Churchill na Roosevelt va miyerile, naswona mavuthu ya makume nharhu ya le Turkey, lama a ma ri ni masocha ya kwalomu ka miliyoni, ma ye emahlweni ma hlasela.
  Ku tlhaviwa loku ka vukanganyisi enhlaneni, naswona hi nkarhi lowu fanaka ku tsindziyela xirho xa mphakelo etlhelo ka Volga, ku nyanyise xiyimo lexi swinene.
  Mainstein, leswi a a hlongole matshalatshala ya masocha ya Soviet yo n"wi susumeta ekule ni nambu wa Volga, u ringete ku hluvukisa nhlaselo. Kutani vulawuri bya Soviet byi rhumele mavuthu ya Steppe Front enyimpini. Majarimani ma yimisiwile, mavuthu ya makume-nhungu ya Soviet ma lwisana ni ya Majarimani ya makume-ntlhanu. Kambe va swi kotile ntsena ku hunguta ku ya emahlweni ka vona, kambe va tsandzekile ku hlula nala. Loko a ri eCaucasus xiyimo xi nyanyile. Maturkey ma rhendzele Yerevan naswona ma lava ku teka Batumi hi ku helela. Kuna tindzhawu titsongo swinene ta Soviet e Transcaucasia, endzhaku ka ku tekiwa ka Grozny, tiyile emahlweni ti famba kuya e dzongeni, ti tshinelela naswona tisungula ku rhendzela Tbilisi.
  Swi nga languteriwanga, Stalin u lerise leswaku ku sunguriwa nhlaselo exikarhi, ku nga ntirho wa vunharhu wa Rzhev-Sychov. Kambe Majarimani a ma lunghekele leswi, naswona a ku nga averiwanga mavuthu lama eneleke leswaku ma endla nhlaselo wo tano lowu nga ni xiboho. Xiyimo lexi xi nyanyisiwe hi ku nghena ka Japani enyimpini. I ntiyiso leswaku samurai a yi hlaselanga USSR hi yoxe, kambe yi sungule ku hlasela Mongolia. Kambe vulawuri bya Soviet, hi ku hlamula, i ntiyiso, byi hundzisele masocha ivi byi nghenela enyimpini ni Majapani. Xibakele xa madzana ya tsevu xa magidi xa vuthu ra Japani xi kongomise eka ku biwa loku, naswona mavuthu man"wana ya makume-mbirhi-ntlhanu ma boheke ku hundziseriwa hi xihatla eVuxeni bya le Kule, ma tsanisa mavuthu ya wona lama kanetaka va ka Kraut.
  Hilaha nkateko wu nga ta va hakona, Matiko lama Tihlanganiseke ma namarhele endlelo ro rindza ni ku vona naswona ma hungute hambi ku ri ku buluka ka tibomo lokukulu ka tiko-nkulu ra Yuropa ni madoroba ya Jarimani. Naswona nhloko ya buloho ra le Tunisia ni sweswi a yi nga hlaseriwanga. Hi ku angarhela, Matiko lama Tihlanganiseke a ma nga hatliseli ku humesa ti- chestnut endzilweni. Naswona kahle-kahle va onhe nyimpi. Naswona Majarimani ni tisathelayiti ta wona hakatsongo-tsongo ma hlule eCaucasus.
  Kutani Stalin u endle xiboho xo endla ku fana na Solon kutani a nyika Hitler ku wisa. Ku tlula kwalaho, swiyimo swi kahle swinene eka Majarimani. Vabohiwa hinkwavo va nyimpi va nyikiwa vona mahala, naswona Marhaxiya ma tlheriseriwa endzhaku leswaku ma kuma nkutsulo lowukulu. Ku engetela kwalaho, USSR yi tibohile ku phakela Third Reich oyili ni swilo leswi endliweke hi petroliyamu, swin"we ni swiyenge swo hlayanyana swa swilo leswi nga tirhisiwangiki, mahala hi nkarhi wa ku yimisiwa ka nyimpi.
  Hitler, leswi a a anakanyisise ha swona, u endle xiboho xo amukela nyiko ya Stalin. Ku wisa ka nyimpi ku hetiwe ku ringana lembe hi ku koteka ka ku engeteriwa. Hi September 1, 1943, nyimpi ya le vuxeni yi herile. Naswona nyimpi yi tlhele yi sungula hi matimba lamantshwa. Ntsena nkarhi lowu eVupela-dyambu. Xo sungula, elwandle. Tunisia ri ve ndhawu leyi hisekelaka etlhelo ni ndhawu yo hlasela ya Manazi.
  Hi November 25, 1943, mavuthu lama tlakukeke ya le Jarimani lama lawuriwaka hi Mainstein ma sungule ku hlasela Gibraltar. Franco u kume xileriso xo hetelela xo pfumelela Manazi ku hundza kutani a langutana ni ku hluriwa. Ku ve ni nhlaselo lowukulu ku ringana masiku manharhu ni vusiku byinharhu. Eka yona, Majarimani ma tirhise nchumu lowuntshwa ro sungula: Sturmtiger leyi hlomeke hi xihaha-mpfhuka xo rhumela rocket. Muchini lowu wu handzule ntsena tindhawu ta Mabrithani wu va swiphemu-phemu ivi wu herisa nala hi xihatla.
  Gibraltar a ku ri xilotlelo xo lawula Mediteraniya naswona matlhelo hamambirhi a ma swi twisisa leswi. Khombo ra kona, Majarimani ma ve ni minkarhi yo tala yo hlengeleta mavuthu. Kutani khokholo ri wa.
  Mintirho ya nyimpi na yona yi tinyike matimba elwandle. Vuhumelerisi bya swikepe swa le hansi ka mati eka Third Reich byi tlula makume mune wa tiyuniti hi n"hweti naswona byi ye emahlweni byi andza. Ku lahlekeriwa ka matiko lama hlanganeke elwandle ku ya ku andza. Naswona eAfrika ku pfuke nyimpi ya xiviri. "Panthers" na "Tigers" ya Majarimani va kombisile ku tlakuka ka vona eka nala. Nhlaselo wa Majarimani, lowu vumbiwaka hi ntlawa wa mavuthu ya makume nharhu, wu sungule hi ku hlasela ku suka eMorocco, na swiyenge swa makume mbirhi ntlhanu, hi ku hlasela Algeria...
  Lembe Lerintshwa ra 1944 ri kume vanhu hinkwavo loko nyimpi yi ri eku sunguleni...
  Eku heleni ka January 1944, ku vumbiwe xigwitsirisi lexikulu xa masocha ya le Amerika ni ya Britain eAlgeria. Naswona mavuthu lawa ma lo tinyiketa ntsena endzhaku ka ku lwisana loku tsaneke swinene. Kutani, Majarimani, swin"we ni Mataliyana, ma hlasele tiko ra Libya. Swinghana leswintshwa swa Afrika swi fikile. Ntlawa wa Rommel wu ye emahlweni wu kongoma eEgipta, kasi wa Mainstein wu kongoma eNiger loop.
  Majarimani ma sungule ku tirha hi Panther-2, leyi a yi ri ni swisirhelelo swa matimba swinene ni xibamu, swin"we ni njhini ya matimba ya 900 wa tihanci. Naswona Maamerika ma sungule ku tirhisa thanki ya Sherman M 4, hi hala tlhelo, u hlomile mathangi yakwe ya T-34-85 na IS-2. Thanki yin"wana ya le Jarimani, Tiger 2, yi hundzuke leyi nga ha tirhisiwiki ku sukela loko yi sungule ku endliwa hi vunyingi. Leswi a yi ri na matlhari yo ringana na Panther-2 naswona yi tika tithani ta makume mbirhi n"we, mastodon ya le Jarimani Tiger-2 a yi tlakukile nyana ntsena eka mutirhi kulobye lontsongo eka swisirhelelo, yi ri ehansi swinene eka matirhelo yo chayela na ku tshembheka ka xithekiniki.
  Kambe xihaha-mpfhuka lexintshwa xa nyimpi xa jet lexi vuriwaka ME-262 a xi nga ri na lexi ringanaka na xona, hambi ku ri hi matlhari kumbe hi rivilo. Kutani ku tlakuka ka yena ka xiyimo a ku fanele ku tlherisela ku vuyeriwa ka nhlayo ya Matiko lama Tihlanganiseke. Hi ntolovelo, nhlayo leyikulu ya swihaha-mpfhuka exikarhi ka masocha ya ntwanano wa le Vupela-dyambu a yi nga ta swi kota ku nyika vuyelo lebyikulu endhawini ya nyimpi. Ti German aces ati tlakukile hi vutshila eka vatirhikulobye vale Vupela dyambu naswona leswi swi khumbe tinhlayo ta tinyimpi ta le moyeni. Naswona swibamu swa Manazi leswi lwisanaka ni swihaha-mpfhuka a swi ri swinene ngopfu. Ku engetela kwalaho, matiko lama hlanganeke ma hele matimba hikwalaho ka ku nga endli xiboho ka vulawuri bya wona, leswi ngheniseke mavuthu enyimpini hi swiphemu, hi yona mhaka leyi ma lahlekeriweke ngopfu. Naswona a swi nga olovi ku tshama eAfrika.
  Exikarhi ka March, Rommel u teke tiko ra Libya kutani a fika eEl Aman. Laha Manghezi a ma ri ni rirhangu ra matimba ro sirhelela. Naswona Montgomery u lerisile hi ndlela leyi humelelaka swinene, ngopfu-ngopfu loko a kuma masocha lama tiyisiweke. Kambe Majarimani a ma rivaleli swonghasi. Leswi Majarimani ma tiseke swibamu leswi engetelekeke ni mafurha eku heleni ka April, ma teke riendzo ro rhendzeleka emananga ivi ma fika etindhawini ta le henhla ta Nayili, ma hundza swisirhelelo swa Britain. Hi May, Alexandria ri wile kutani Majarimani ma fike eSuez Canal. Türkiye u hlasele Siriya na Palestina.
  June yi ve ku cinca lokukulu enyimpini ya le Middle East. A yi katsa mintlawa yo tlula makume-nkombo ya Majarimani ni ya Maturkey ya makume-mbirhi. Manghezi ni Maamerika ma hluriwile. Naswona hi July, Saudi Arabia ri ve ehansi ka vulawuri bya Third Reich, naswona masocha ya vufasisi ma nghene eIran, laha ma rhurheleke kona ma hlangana ni ku kanetiwa lokukulu ntsena loku humaka eka masocha ya Britain. Hi August, Majarimani, leswi a ma lava ku macha tikhilomitara to tlula gidi, ma nghene eIndiya. Hi September, kwalomu ka tiko hinkwaro ra Indiya ri tekiwile. Vaaki va kwalaho va amukele va ka Wehrmacht tanihi vantshunxa. Naswona Japani eku heteleleni ri kume ndzilakano wa misava ni munghana wa rona la tiyeke swinene.
  October 1 yi fikile. Lembe ra ku wisa loku tivisiweke na USSR. Majarimani ma hlanganile ni Majapani, ma teke misava ku suka eMorocco ku ya eBurma, ku katsa na India, ma fika equator, ma teka xiphemu lexikulu xa Afrika. Xisweswo, Third Reich yi ndlandlamukile, kambe hi hala tlhelo, yi hangalase masocha ya yona ematikweni-nkulu.
  Hi nkarhi lowu, Stalin u leteriwile kutani a vumba swiyenge swa kwalomu ka madzana manharhu, ku katsa ni swiyenge swa mathangi. Naswona nhlayo hinkwayo ya vuthu ra Soviet yi tisiwa eka khume-n"we wa timiliyoni, laha tsevu wa tona ti nga tirhisiwaka eka tlhelo ra Soviet Jarimani. Kambe Wehrmacht na yona yi tiyile, hambileswi yi laveke swinene ku avana ka matiko mambe eka xivumbeko xa yona. Ku engetela kwalaho, matimba ya swihaha-mpfhuka swa jet ma engetelekile. ME-262 se a yi endliwa hi magidi, mimovha ya makume nharhu ku ya eka makume mune hi siku, naswona handle ko kanakana a yi ri xihahampfhuka xa nyimpi lexinene ngopfu xa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Tinjhini ta yona timbirhi ati hatlisa kuya eka rivilo ra 900 wa tikhilomitara hi awara, naswona mune wa ti cannons ta 30-mm na plus rockets swiendle leswaku movha lowu wuva mukaneti lonkulu swinene eka xihahampfhuka xin"wana na xin"wana.
  "Panther"-2 yi tikombise yi nga ri na thangi ro ringana hi ku ya hi swihlawulekisi swa yona hinkwaswo, yi tlakukile swinene hi matlhari na swisirhelelo ku tlula "Sherman" M 4 na T-34-85. I ntiyiso, hi ntiko wa tithani ta 47, kambe njhini ya matimba ya 900 wa tihanci yi tlula ku tlherisela leswi. Ku tlula kwalaho, Panther-2 a yi tlakukile ku tlula IS-2 eka ku tlhava swisirhelelo ni swisirhelelo swa le mahlweni, hi nga ha vuli matirhelo ya yona yo chayela.
  Leswi entiyisweni swi karhate Stalin. Kambe Third Reich ya ha ri eka xiyimo xa yona xo vumbiwa.
  Ku tumbuluxiwa ku avana lokuntshwa ka matiko mambe na ka vukoloni. Ku tumbuluxiwa ka mathangi ya E-series swi le kusuhi, na tinjhini ta matimba swinene, swisirhelelo swo tiya na matlhari yo tiya. Naswona va endla swifaniso leswintshwa swa swihaha-mpfhuka. Manazi se ma ni xihaha-mpfhuka xa Arado lexi hahaka hi tibomo lexi nga eku endliweni hi ku landzelelana, naswona xihaha-mpfhuka xa HE-162 xi humelerile. Naswona ku vuyeriwa ka Wehrmacht ku ta engeteleka.
  Hikwalaho, Stalin a a ri ni nchumu lowu a a fanele a anakanyisisa ha wona: loko a ta amukela kumbe a nga amukeli xikombelo xa Hitler xo engetela nkarhi wo wisa ku wisa ku ringana lembe rin"wana. Hi tlhelo rin"wana, a ndzi nga lavi ku tlhela ndzi lahlela vanhu va mina ekheleni ra nyimpi. Hi hala tlhelo, swi le rivaleni leswaku swi ta biha ngopfu - nkarhi wu tirha ku lwisana na USSR.
  Hambi swi ri tano Stalin u engetele nkarhi wa ku wisa. U endle xiboho xa leswaku lavo tlhariha a va ngheni enyimpini.
  Kambe endzhaku ka sweswo xikepe xa Fuhrer xi fike xi dzima eBritain swi nga languteriwanga hi December 1944. A nga kona loyi a a langutele leswaku Manazi ma ta humelela hi xixika. Naswona Manghezi ma swi kotile ku tekiwa hi ku hlamala. Ku hlamala, nhlengeletano ya kahle, swibamu leswintsongo leswi tirhaka swinene leswi tifambisaka E-10, hinkwaswo leswi swi tlangile emavokweni ya va Kraut.
  Naswona hi ku kongoma ku nga si hela vhiki, Britain ri tekiwile! Hi ntolovelo leswi i ku humelela lokukulu ka Wehrmacht!
  London yi wile! Naswona Fuhrer u tivona hi mahlo ya mianakanyo a nga hluriwi! Iceland se yi tekiwile hi March.
  Endzhaku ka sweswo vafasisi va ringanyete eka Amerika - va ri, xana u lava yini: ya emahlweni u lwa kumbe u ta ha avanyisa swiyenge swa nkucetelo? Endzhaku ka rifu ra Roosevelt, maendlelo ya pragmatic ya hlule e United States - Majarimani ya nyikiwile ku rhula. Fuhrer, hambiswiritano, yi veke swiyimo swo hlaya swo tika - ku katsa na ku hakeriwa ka mali yo rihisela na ku hakeriwa ka ku buluka ka tibomo eka madoroba ya le Jarimani.
  Maamerika ma kanakananyana, kambe endzhaku ka ku hluriwa kun"wana hi tihanyi elwandle, ma tshike ntirho hi woxe. Naswona va amukele swiyimo swa Hitler.
  Fuhrer u teke nkarhi wo koma wo wisa enyimpini... Ku gayela leswi a swi hluleke na ku tiyisisa swiyimo swa yena eYuropa, Afrika na Asia.
  Kambe hi May 1, 1947, Manazi, lawa ya hlengeleteke matimba naswona ya titshege hi thanki leyikulu ya E-75 - leyikulu swinene eka Wehrmacht - ya hlasele USSR.
  Hi ku kongoma, va ye emahlweni ni nhlaselo kwalaho. Naswona va rhumele mathangi yo tala lamantshwa.
  E-75 yi ve yona leyikulu, tanihi leswi Hitler a a yi tsakela swinene timovha letikulu. Hambi leswi mastodon yi hundzukeke yinga humelelanga hiku hetiseka: nchumu hinkwawo awu tlula makume nhungu wa tithani, na njhini ya 900 horsepower ntsena - leswivulaka leswaku thangi ari hatlisa ngopfu naswona ari tala ku onhaka. Cannon ya matimba ya 128 mm ayi ri na mphakelo wuntsongo wa ti shells xikan"we na rivilo ro nonoka ra ndzilo kutlula 88 mm.
  Turret ayiri na nsirhelelo wa kahle - nhloko ya 252 mm, matlhelo lawa ya rhetaka ya 160 mm, kambe hull ayi bihe ngopfu - nhloko ya 160 mm, hambi leswi ayi ri eka angle ya 45 degrees, tlhelo ra 120 mm ntsena, naswona yile henhla swinene.
  Hiku angarhela, E-75 akuri "Royal Tiger" leyi kuleke kahle, leyi ayi ri na swiphiqo swokarhi hikokwalaho ka leswi. Hiku lulama, swifanele ku xiyiwa leswaku njhini na transmission aswitshama swin"we, leswinga compacted layout ya thangi. Ku engetela kwalaho, a swi koteka ku tiyisa nsirhelelo wa xikepe hi switlhangu ensin"wini.
  Kutani E-75 a yi sirhelelekile kahle, yi hlomile hi matimba, kambe yi tika ngopfu, a yi nga fambi ngopfu naswona hakanyingi a yi onhaka.
  E-50, hi ntiyiso, a yi ri yitsongo, yi vevuka, yi ri na njhini leyi vumbekeke, naswona a yi fikelela rivilo ro tlula makume-nhungu wa tikhilomitara hi awara. Naswona a ri na xibamu xa 88 mm na ku leha ka 100 EL barrel. Ku tlula kwalaho, a a duvula swibalesa swa 12 hi minete. Frontal armor ya E-50 hull yi lava ku fana na ya E-75, nsirhelelo wa matlhelo na turret wu bihe ngopfu. Kambe hi ku tirhisa, E-50, eka xiyimo xin"wana na xin"wana, hi ku famba-famba ka yona, ntiko wo vevuka na ku tshembheka lokukulu, yi tirha swinene ku tlula E-75.
  Kambe Hitler u oda movha wo tika swinene, lowu endliweke hi vunyingi. Hiku angarhela, Fuhrer yi yirise ku endliwa ka mathangi yo vevuka kutlula makume ntlhanu wa tithani. Ku sirhelela ngati ya Ma-Aryan. Ku endliwe ntsena nhlayo yitsongo ya ti E-10 na ti E-5 hi xikongomelo xo kambela.
  Nakambe a ku ri ni thangi ra E-100. Naswona ku cinca ka yona ko hlayanyana, ku katsa ni yin"wana leyi nga ni xihaha-mpfhuka xo hoxa bomo.
  Fuhrer entiyisweni a a swi tsakela hinkwaswo leswikulu. TA-400 eka ku cinciwa ka yona ka jet yi ve xihaha-mpfhuka lexi dumeke swinene xa tibomo. Ina, lawa i matimba lama chavisaka.
  Yu-488 a yi nga si sungula ku tirha, yi vuriwile leswaku a yi nga ha tirhisiwi naswona yi siviwe hi xihaha-mpfhuka lexi fanaka ni xa jet. Majarimani a ma ri ni swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo leswi nga riki na ncila swa B-2 na B-18. Nakambe i mimovha leyi tirhaka swinene, leyi kotaka ku hoxa tibomo eUnited States yi huma eYuropa.
  Naswona ha yini a yi nga ri emoyeni? Ti disc planes titlhele ti humelela, leti, hikokwalaho ka flowing laminar flow, tinga hlaseriwiki hi mavoko lamantsongo.
  Hi ku komisa, matimba a ma ringani. Naswona Hitler u langutele ku heta USSR hi ku olova.
  Kambe sweswo a swi nga ri tano. I ntiyiso leswaku eCaucasus, Manazi ma ye emahlweni swin"we ni Maturkey. Va teke Baku, Yerevan ni swihlovo hinkwaswo swa oyili. Naswona Japani ri ye emahlweni ri huma evuxeni, ri teka Primorye ivi ri rhendzela Vladivostok.
  Kambe vanhwanyana va mune: Natasha, Zoya, Augustina na Svetlana va tlhontlhe Manazi naswona, loko nhlaselo lowukulu wo lwisana na Moscow wu sungula, va nghene enyimpini.
  Natasha u duvule xibamu lexi pfurhaka kutani a hoxa xibamu lexi dlayaka hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. U hangalase vafasisi kutani a tsala eka twitter:
  - Ku vangama eka Soviet Russia!
  Zoya na yena u teke a tsema ehansi layini ya Krauts. Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u lahlele tinyiko ta rifu. U dlaye vafasisi vo tala.
  Naswona u yimbelele a ku:
  - Hi leswi eka ku humelela lokuntshwa!
  Endzhaku ka sweswo Augustine a ri karhi a famba. U pfotlose valala. U va hangalase hi ku ba hi matimba hi swibakele swa yena hi matlhelo yo hambana-hambana. Naswona hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u ta tlhela a sungula nyiko ya ku lovisa.
  Naswona u ta yimbelela:
  - Hi ta pfotlosa nhlaselo wa ntshungu wo biha!
  Naswona hi lowu nhlaselo wa Svetlana. U tseme Manazi yo tala. Naswona endzhaku ka sweswo, swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi tlhele swi sungula nyiko ya mudlayi.
  Kutani nhenha yi hisa:
  - Ndzi nghwazi ya super!
  Tinhenha leti ta mune hakunene ti tirhele ntlawa hinkwawo. Kambe ku avana kun"we, kumbe hambi ku ri mune, a ku enelanga ku lwisana ni Wehrmacht hinkwayo. Ngopfu-ngopfu hi matlhari lama tiyeke ni ya xiyimo xa le henhla.
  Kutani eku heleni ka August Manazi hambi swi ri tano ma rhendzele Moscow. Naswona leswi swa vavisa swinene. Naswona eku heleni ka December 1947, ntsindza wa USSR wu wile. Naswona xiteji lexi landzelaka xa nyimpi xi herile.
  Endzhaku ka sweswo a swi nga ha fana na khale... Hi 1948, masocha ya Hitler, swin"we ni Majapani, ma teke ndhawu hinkwayo ya USSR hi ku helela. Naswona swi nyanyile swinene...
  Manazi ma lwe nyimpi ni vaseketeri va xihlawuhlawu ku ringana nkarhi wo karhi kutani ma khoma Stalin, loyi hi ku nonon"hwa a a nga lavi ku endla ku rhula. Endzhaku ka loko murhangeri wa USSR a lovisiwile hi April 1951, nyimpi ya mavandla yi sungule ku hunguteka.
  Majarimani ya vumbe mfumo wa wona wa swipopana wa Russia, naswona ya lwile na vaseketeri na mavuthu ya ndzhawu liya. Naswona va swi kotile ku humelela... United States ri sale ri ri ehandle ka tiko sweswi naswona ri kume matlhari ya nyutliya.
  Hitler u rindze nkarhi wo leha swinene leswaku a hlasela Amerika. Naswona United States ri swi kotile ku simeka vuhumelerisi byo tala bya tibomo ta athomo ivi endzhaku ka sweswo ta hayidirojeni. Nakona va tumbuluxe, hambi leswi endzhaku ka Majarimani, swibuluki swa ballistic.
  Ku hava tlhelo rin"we leri endleke xiboho xo ya enyimpini. A ku ri ni ku avana ka swiyenge swa nkucetelo. Havumbirhi USA na Germany, na Japani va teke swotala naswona hikokwalaho ava ha gayela swilo swa vona.
  Hitler u file hi April 20, 1957, siku ra yena ra ku velekiwa ra makume-nhungu-nhungu. Endzhaku ka yena, matimba ya kume ndzhaka hi regent Schellenberg, loyi a nga siva Himmler loyi a nga herisiwa. Naswona Goering u file hikwalaho ko tirhisa swidzidzirisi hi ndlela yo biha.
  Schellenberg u endle ku ntshunxiwa ka xiphemu eka tindhawu leti tekiweke. Naswona u nghenise ku tifuma loku engetelekeke eka tikoloni. Ku censorship na kona ku hundzuke ku olova. Van"wana handle ka vandla ra Manazi va humelerile.
  Schellenberg u sungule ku olovisa dyondzo ya xihlawuhlawu. Hakatsongo-tsongo yi hluvukile eka swiporo swa vukhepitali naswona hi nkarhi lowu fanaka hi ku ya hi pulani, ikhonomi ya Third Reich yi engetele xiyimo xa vutomi.
  Mavuthu ya xihlawuhlawu a ma ri karhi ma wa. Vanhu a va tolovela ku tshinya ni ku hleleka lokuntshwa. Hi 1961, xihaha-mpfhuka xo sungula lexi yaka eN"wetini xi humelerile. Naswona hi 1976 ku ya eMars.
  Hi ndlela yo karhi swiphiqo swa ndlala swi tlhantlhiwile naswona mpimo wa ku velekiwa wu lawuriwa.
  Endzhaku ka Schellenberg, Kleiman u fumile. U tlhele a ya emahlweni ni ku ntshunxa.
  Third Reich yi ve mfumo wa xidemokirasi lowu nga ni mavandla yo tala. Kambe a swi nga koteki ku hambana na yena.
  Japani na rona ri ve ni ku va ni xidemokirasi. Naswona Amerika i khale ri ri tiko ra xidemokirasi.
  Eka Third Reich, endzhaku ka Kleiman, ku hlawuriwe muungameri lontshwa. Naswona swi ve Natasha Rostova. Lexi xi tsakisaka hakunene!
  Naswona nguva ya xidemokirasi na ku ringana yi fikile.
  Nhenha yi tlhele yi sungula ku yimbelela;
  Vanhu va hina a va nge tiyiseleli ku xaniseka, .
  A swibamu - rito ra tihele ra nyimpi - a swi duma!
  Hi ta yima: hi ku huwelela loku nga ni ntshembo, .
  Makatla na makatla: va vun"we, va dyuharile na lavatsongo!
    
  Ku tlakusa ti- bayonet hi mavoko lama nga ni swirhumbana, .
  Ku languteka ka stern ka valwi - just guys!
  Misava yi hundzuke mpunga hinkwayo hikwalaho ka gome, .
  Vanhwanyana lava hi tingana va koka swirhendzevutana swa vona!
    
  Hi vana va vanhu lava vangamaka va Soviet, .
  A hi nge tshoveki, hambi ku ri hi nsimbi kumbe hi ndzilo!
  Hi lwela ntshunxeko hi matimba ya hina hinkwawo!
  Kuna ntlhambi wa vufasisi - ndza tshemba leswaku hi ta wu pfotlosa!
    
  Hambi loko va nga rhumeriwi, swa bava hi ku vilela, .
  Kambe phayona leri ri tilunghiselele nyimpi hi roxe!
  Thayi ya pfurha - mahlo hinkwawo ya paluxiwile eka yona, .
  Eka mikondzo yo vangama ya Bolshevik!
    
  Ntshungu wa masocha wu balekela nhlaselo hi vukarhi, .
  Vafasisi va miyerile, swibamu swa rhurhumela!
  Lava vo tshwuka a va pfotlosiwa hi matimba ya nsimbi, .
  Mujeko lowu tshovekeke lowu nga ni swastika wu wile!
    
  A hi swi tiva kahle leswaku tibetiri ta hina ti kwihi, .
  Naswona ha yini? Mufana wa xivindzi
  Hambiloko swirhabyani swa gamboko swi ndzi vavisa ni ku ndzi xanisa hi vubihi, .
  Loko a nga ambalanga nchumu nivusiku, a a famba ni nkwama wakwe!
    
  Loko wa ha ri ntsongo, swa olova, swa olova ku scout, .
  U nga nghenisa nhlonge ya wena eka ku pandzeka kwihi na kwihi!
  U hlambanyile hi xirhami, ekhwatini, .
  Kambe munhu un"wana a a hleka: jaha leri a ri nga si dyuhala!
    
  Vanhwanyana, na vona, a va nga tivi vugwala, .
  A va lwanga ngopfu ku tlula vafana lava nga ni xivindzi!
  Loko hi ri eku wiseni, a hi cina hi vambirhi-mbirhi, .
  Va burisanile hi xiwelo - swi khomisa gome ku tlanga hi marito!
    
  Hitler wa tihanyi - Nandza wa Sathana, .
  Xigangu lexi xi dlaye vanhu lava nga hlayekiki!
  Kambe mutshunxi u ta pfotlosa ntshungu, .
  Phela matimba ya tikhansele a ku na mpimo!
    
  Vandla ra Vukhomunisi ri rhandze ni ku kurisa, .
  Hi maphayona ya xivindzi eka leswi!
  Leswaku va nga tiyiseli n"wini wa Fritz, .
  Leswaku u nga ti veki joko!
    
  Hi dyondzisiwe ku pfumela hi ku kwetsima eka milorho, .
  Naswona mi nga tshiki matshalatshala ya tiko!
  Leswi hi swi tiyiseleke ntsena a swi nge pimiwi, .
  Vana va vuthu ra hina leri rhandzekaka ra Soviet!
    
  A nga kona eka hina loyi a vulavuleke hi malembe, .
  Titwele vusiwana - u nga xiximi van'wana!
  Ku fa swa chavisa, kambe a ndzi nga chavi, .
  Invincible Rus' - vuthu ra switsundzuxo!
    
  Naswona misava leyi tsakeke yi ta ta eMisaveni, .
  A ku nge vi na switlhavi, mihloti, gome, xilaveko!
  Ku ni banner ehenhla ka pulanete hinkwayo ya vukhomunisi, .
  Lava weke va ta pfuxiwa emfun"weni wa ku saseka!
  
  
  HLUVULA FURER YI VA SWIPHIQO
  Fuhrer yi hambukile nyana eka xitori xa xiviri hiku lerisa Rommel, endzhaku ka ku tinyiketa ka Tolbuk garrison, ku hlasela ma British handle ko yimanyana. Xisweswo, ku va sivela ku tshamiseka eka milayeni yo tisirhelela ni ku teka milayeni leyi lunghiseleriweke ka ha ri emahlweni.
  Loko a ya emahlweni na nhlaselo, Rommel u swi kotile, hambi leswi a nga ri na matimba matsongo swinene, ku hlula ma-British, naswona masocha ya vukoloni ya tinyikerile kwalomu ka handle ka nyimpi.
  Hikwalaho ka sweswo, Manghezi ma lahlekeriwe hi Egipta ni ku lawula Mugerho wa Suez. Kambe hambi ku ri leswi a ku nga ri makumu ya swiphiqo eka ntwanano lowu lwisanaka ni Hitler.
  Fuhrer a nga hundzuluxelanga Vuthu ra Vumune ra Panzer edzongeni, naswona ku engetela kwalaho u tshembise nhenha ya le Crimea, Mainstein, nhlaselo wa Stalingrad. Hikwalaho ka sweswo, Majarimani ma swi kotile ku teka doroba leri nga eVolga kwalomu ka xihatla, naswona masocha ya Soviet a ma kumanga nkarhi wo kuma ndhawu yo yima kwalaho.
  Hi ku hluvukisa ku humelela ka masocha ya Mainstein, ma ye emahlweni ma famba hi nambu wa Volga kutani ma fika eLwandle ra Caspian. Kutani Türkiye u nghene enyimpini, a hlasela swinene vuthu ra timiliyoni. Japani, na rona, khale a ri hlule eNyimpini ya le Midway naswona ri teke swihlala swa le Hawaii.
  Nakona va-samurai va pfule tlhelo ra vumbirhi eVuxeni bya le Kule. Va ye emahlweni hi mintshungu leyikulu ya masocha lama fambaka hi milenge. Naswona va swi kotile ku tsema Vladivostok ivi va teka Khabarovsk, swin"we ni ku teka xiphemu lexikulu xa Mongolia.
  Hikwalaho ka sweswo, USSR a yi kumanga matimba yo lwisana ni nhlaselo wa xixika. Naswona Majarimani, ni Maturkey, ni tisathelayiti tin"wana ta Third Reich, ti teke kwalomu ka Caucasus hinkwayo ni oyili eBaku hi xixika.
  Soviet Russia yi tikume yi ri eka xiyimo xa ntshikilelo wa maqhinga. Stalin u pfumerile hambi ku ri ku va ni ku rhula loku hambaneke na Jarimani hi swipimelo swihi na swihi.
  Fuhrer yi kume rungula ra vuhlayiseki ra leswaku ntirho wa le ku endliweni eUnited States wo endla bomo ya athomo. Naswona hi ku karhateka hi leswi, u pfumerile ku va ni ku rhula loku hambaneke ni USSR. Kambe i ntiyiso, ku titekela hinkwaswo leswi se a swi hluriwile, kun"we na Leningrad, na hinkwaswo swa Karelia, ku ya fika eArkhangelsk, ku katsa na swona. Xibalo lexikulu xi vekeriwe Rhaxiya ra Soviet. Japani ri teke ndhawu leyi nga eribuweni ra lwandle ni xiphemu xa matiko man"wana ya le Vuxeni bya le Kule.
  Stalin, hiku lemuka ku pfumala ntshembo ka ku lwa nyimpi eka matlhelo mambirhi, naswona hiku tlhela a chava mathangi yantshwa ya Germany - Panther na Tiger - u amukerile swiyimo swo tika swinene swa ku rhula, kambe hi xiringaniso u hlayise Moscow na matimba ya yena ya munhu hi xiyexe.
  Naswona va Kraut vayile emahlweni na nhlaselo wa vona e Afrika kutani va kongoma e India. Eku sunguleni, va kunguhate ku teka tikoloni hinkwato eBritain ivi va teka tiko ra manana.
  Manghezi a ma nga swi koti ku tshama eAfrika. Manazi ma teke, hi ku lwisana loku tsaneke swinene, tiko-nkulu hinkwaro ra vantima, swin"we ni tiko ra India, ma hlangana ni Majapani.
  Ku fika eBritain ku humelele hi June 1944, hi nkarhi wolowo Majarimani a ma endle swihaha-mpfhuka swa jet naswona hikwalaho ka ku tlakuka ka wona hi tlhelo ra xiyimo, a ma teke vulawuri hi ku helela elwandle ni le moyeni.
  Amerika, na rona, a ra ha hluriwa hi Majapani, loko va ri karhi va hlula swikepe swa Yankee hi xiphemu hi xiphemu. Naswona leswi swi endle leswaku swi koteka ku hakela vuswikoti bya le hansi bya ikhonomi.
  Doroba-nkulu ra Britain ri hluriwile hi ku hatlisa. Nakona endzhaku ka leswi, hosi leyintshwa leyi seketelaka Jarimani yi vekiwile kwalaho, na mfumo lowu a wu rhangela hi Mosley. Vunyingi bya swikepe swa swikepe swa Manghezi swi ve ehansi ka Third Reich. Hi August, Majarimani ma teke Ireland, naswona hi September Operation Icarus yi humelerile, laha ku tekeke Iceland.
  Xisweswo, Third Reich yi tisirhelele eka ku buluka ka tibomo hi United States.
  Kambe leswi a swi nga enelanga eka Fuhrer, naswona va ka Kraut va sungule ku hlasela Amerika.
  Masocha man"wana ma hundziseriwe eArgentina ni le Brazil. Naswona van"wana va rhurhele eGreenland ni le Canada.
  I ntiyiso leswaku swin"we ni Majapani, Majarimani na wona ma teke Australia.
  Hi 1945, Manazi ma swi kotile ku teka tindhawu leti xiyekaka eXiphen"wini xa Misava xa le Vupela-dyambu. Amerika ri langutane ni mathangi lamantshwa ya le Jarimani ya E-series, lawa a ma tlakukile swinene eka ma-Sherman hambi ku ri ma-Pershing. E-75 ya Hitler yi hundzuke kahle-kahle a yi nga ngheniwi hi swibamu swa le Amerika hi tlhelo rihi na rihi, naswona hi ku hatlisa yi ve thanki leyikulu ya le Jarimani. Hi March 1946, tiko ra United States ri tinyikerile.
  Naswona ku ve ni ku yimanyana ka masocha. Stalin u tshame a miyerile sweswi naswona a nga ninginisanga xikepe.
  Hitler u wisa malembe ya ntlhanu kutani a gayela nhundzu yakwe. Kutani eku heteleleni u ye a ya hlasela Japani hi April 20, 1951. A a ri ni swilo swo tala ngopfu.
  Nyimpi leyi yi teke tin"hweti ta tsevu naswona yi hele hi ku tekiwa ka Japani ni tikoloni ta rona hinkwato.
  Endzhaku ka sweswo Fuhrer yi endle mintirho yin"wana yo hlayanyana eLatin Amerika kutani yi teka Spain na Portugal, ni matiko man"wana lama nga riki na vukala-tlhelo.
  Türkiye na yona yi hluriwile.
  Ku kumeka leswaku ku tumbuluxiwe mfumo lowu lavaka ku va wa misava hinkwayo, ku nga Third Reich. Kambe a ka ha ri ni USSR leyi hluvuriweke.
  Stalin u file hi March 1953, kutani Beria u duvuriwile. Nikita Khrushchev u teke vulawuri. Loyi a hleleke nhlengeletano ya vu-20 hi ku paluxiwa ka vugandzeri bya vumunhu bya Stalin, loyi na yena a hluriweke hi tingana enyimpini.
  Naswona Hitler u endle xiboho:
  - Ku khoma matimba yo hetelela lama tiyimeleke emisaveni.
  Naswona hi May 1, 1956, nhlaselo lowukulu wa vuthu lerikulu, ra misava hinkwayo ra Third Reich ku lwisana na USSR wu sungurile. Nakambe ku ni nyimpi ni ngati yo tala.
  Hitler a a ha ku va ni malembe ya makume-nhungu-nkombo, kambe mudlayi loyi a a nga lavi ku rhurisa mbilu.
  Ndzilakano wu hundze ekusuhi swinene na Moscow - mpfhuka wo koma swinene akuri madzana mambirhi na makume mbirhi wa tikhilomitara ntsena. Rzhev se a ku ri doroba ra le Jarimani. Kutani va ka Kraut a va tshemba leswaku hambi ku ri emahlweni ka ximumu va ta teka ntsindza wa USSR ivi eku heteleleni va hetisa ku tiyisiwa ka mfumo hi mpimo wa pulanete.
  Kambe vanhwanyana va mune, lava a va rhangela hi Natasha, va yime endleleni ya vona.
  Vanhwanyana vo saseka lava nga ambalanga nchumu lava ambaleke ti- bikini va sirhelele doroba ra Soviet ra Kalinin naswona hi May 4, 1956, masocha ya le Jarimani ma nghene hi nhloko kutani ma sungula ku hlasela.
  Emahlweni a ku ri ni mathangi ya le Jarimani lama nga ni tiphiramidi ya nxaxamelo wa AG. A ti ri ni matimba naswona a ti nga hlaseriwi nikatsongo hi swibamu swa Soviet loko swi duvuriwa hi matlhelo hinkwawo.
  Kambe vafasisi a va nga ri na nkateko eka mhaka leyi: a va kanetiwa hi vanhwanyana va mune - valoyi va matimba swinene. Naswona tinhenha leti a ti swi tiva ku lwa ni nala.
  Natasha u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Yi wele endzeni ka xivungu xa thangi ra le Jarimani leri nga ni tiphiramidi. Hikwalaho ka sweswo, movha wu rhurhumerile wu ya eximatsini kutani wu tlumbana ni muakelani wa wona.
  Naswona mathangi hamambirhi ma bulukile hi nkarhi wun"we.
  Naswona Natasha u tsarile eka twitter:
  - Leri i maqhinga ya mina!
  Zoya, munghana wa yena, na yena u hoxe xibamu xa xibamu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona u be switsotswana swa Hitler"s pyramidal mastodon. U hundzuluke hi ku hluriwa kutani a ba muakelani wakwe. Naswona nakambe mathangi mambirhi ma buluka.
  Zoya u rhurhumela a ku:
  - Ku vangama eka USSR!
  Endzhaku ka sweswo, Augustine u rhangela ndzilo. U tlhele a hoxa nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, ku nga nchumu lowu dlayaka swinene. Naswona u tlumbane ni movha wa le Jarimani etindleleni ta wona. Naswona hikwalaho ka sweswo, mathangi ya Hitler ma tlhele ma tlumbana.
  Kutani diyavulosi wa misisi yo tshwuka a yimbelela:
  - A hi nge vi mahlonga, .
  A hi yi lahleleni hi nga ambalanga nchumu!
  Kutani Svetlana u duvule nala. Naswona swi pakanisa swinene naswona swi kongomile. Naswona hi ku pfuniwa hi swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona timovha ta vufasisi ti tlumbane. Ni ndlela leyi ti nga ta buluka ha yona.
  Naswona Svetlana u ta yimbelela:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana!
  Vanhwanyana, lwa hi xivindzi!
  Natasha u tlhele a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a tlumbana ni mathangi mambirhi ya le Jarimani, a huwelela a ku:
  - Ku vangama eka Stalin!
  Zoya u tlhele a hoxa nchumu wo dlaya hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a huwelela ehenhla ka mahahu ya yena:
  - Eka Holy Rus'!
  Augustine u khumbe xibamu lexi hi xirhendze xakwe lexi nga ambalangiki nchumu, a susumeta mastodon ya Manazi ivi a rhurhumela:
  - Ku ya eka mindzilakano leyintshwa!
  Svetlana, hi ku rhurhumela lokukulu, u lahlele nyiko ya rifu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a hisa:
  - Ku hlula lokukulu!
  Vanhwanyana lava a va lwa hi michini ya tiphiramidal, leswi a swi tsakisa hakunene. Kambe i yini lexi nga endliwaka ku lwisana ni mavuthu yo tano lamakulu? Nakona Manazi ma rhendzele Kalinin hi ku helela naswona tinhenha ti boheke ku pfurha ti huma eka ku rhendzeriwa.
  Hi May, Majarimani ma teke Saratov, Kuibyshev, Tula, Penza, kutani ma rhendzela Moscow hi ku helela, ma rhendzela muti hi matlhelo hinkwawo.
  Nakona hi June ntsindza wu hlaseriwe hi xidzedze.
  Lava va mune lava nga ni xivindzi va tlhela va lwa, naswona va lwa hi ku heleriwa hi ntshembo.
  Natasha u duvule xibamu, a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a yimbelela a ku:
  - Ku vangama eka misava ya hina!
  Zoya na yena u duvule xibamu, a tlhela a duvula xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela ehenhla ka mahahu ya yena:
  - Stalin lontshwa i xifaniso xa mina!
  Kutani Augustine u duvula, naswona u tlhela a duvula hi ku hiseka. Kutani u hoxa xibamu xa xibamu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, a rhurhumela:
  - Ku ta va na ku hlula lokuntshwa! Valwi lavantshwa va ta pfuka!
  Endzhaku ka sweswo Svetlana u duvula a tlhela a tsemeta valala ehansi. Naswona hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu u hoxe swilo leswi dlayaka eka vakaneti va yena, a ri karhi a huwelela:
  - Ku ta va na ku hlula ka hina enyimpini yo kwetsima!
  Lava va mune va lwile hi matimba eMoscow. Kambe matimba ya kona a ma ringani. Doroba leri a ri tele hi mintshungu hi ku kongoma, mixaka yo hambana-hambana ya swihaha-mpfhuka swa ntima, swo tshwuka, swa buraweni leswi a swi tirhisiwa ku fana ni swakudya swa swibamu.
  Nakona hi July 3, Moscow yi hetelele yi wile... Hi nkarhi lowu, Majarimani a ma tekile Kazan, Ulyanovsk, doroba ra Gorki, na Ryazan, naswona hakunene matiko lawa yanga fika e Nambu wa Uralsk, naswona se ari hlasele Orenburg hi xidzedze.
  Mavuthu lamakulu na wona a ma ri karhi ma ya emahlweni ma huma evuxeni. Hi July 4, 1956, Nikita Khrushchev u nyikele ku tinyiketa eka Third Reich hi ku cincana hi switiyisekiso swa vuhlayiseki bya yena ni swirho swin"wana swa Politburo.
  Hitler u pfumerile leswi... Nyimpi yi herile endzhaku ko teka tinhweti to tlula timbirhi nyana. Naswona ku ringanisela ka matimba a ku nga ri na ntshembo ku sukela eku sunguleni.
  Hambiswiritano, vanhwanyana lava va mune a va amukelanga ku hluriwa. Tanihi leswi USSR se yi tekiweke hi ku helela, ku vuriwa yini hi ku dlaya Hitler?
  Naswona hi August 9, 1956, vanhwanyana va mune lava tolovelekeke, swin"we ni mufana Oleg Rybachenko, va endle xiboho xo hlasela xisirhelelo xa Hitler, va lovisa xigevenga xa nkoka swinene xa nkarhi hinkwawo.
  Nakona vanhwanyana va mune na mufana loyi a languteka a ri na kwalomu ka khume mbirhi wa malembe hi vukhale, a ri na misiha swinene, a ambale swiambalo swo koma ntsena, va rhurhele eka ndhawu yo tshama ya Hitler, loyi a yi hlawurile eKipra.
  Nhwanyana loyi a a nga ambalanga nchumu naswona a ambale bikini, mufana loyi a ambale swiambalo swo koma, naswona na yena a nga ambalanga nchumu. Kutani hinkwavo va ntlhanu va hehliwe hi masalamusi.
  N"wana na vanhwanyana va mune va le ku hlaseleni.
  Oleg Rybachenko u hoxe pulsar hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, wa vuhlangi, a hangalasa vafasisi ivi a rhurhumela:
  - Hi vukulu bya Russia!
  Natasha u humese rihati enhan"wini yakwe, a hisa va ka Kraut, kutani a hoxa bolo ya ndzilo hi swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu, a hisa Manazi ni ku yimbelela:
  - Eka Rus' leyintshwa!
  Zoya na yena u le ku hlaseleni. U lahlela mudlayi loyi a nga kona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona u paluxa xifuva xakwe, a humesa rihati eka xona!
  Kutani u yimbelele a ku:
  - Onge Rus' a nga duma!
  Augustine na yena u pfule mavele yakwe. U lahlele pulsar eka xitombo xa yena xo tshwuka. Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u rhurhumerile rihati.
  Naswona u yimbelele a ku:
  - Falcon yo sungula i Lenin, falcon ya vumbirhi i Stalin!
  Naswona sweswi Svetlana u le ku hlaseleni. Ku fana na pulsar yi ta lahlela ehandle hi swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu... Yi ta pfotlosa vafasisi. Kutani ku va ni rihati leri humaka eka xitombo xo tshwuka. Naswona u ta tsemeta Manazi yo tala.
  Naswona u ta yimbelela:
  - Eka Tiko ra Manana na Stalin!
  Oleg Rybachenko u le ku hlaseleni nakambe. U tsemelela vafasisi hi mabanga ya masalamusi ivi a humesa swibalesa swa rihati hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona mufana loyi u huwelela a ku:
  - Vukulu bya tiko!
  Natasha, a pfotlosa Manazi hi mabanga ni ku hoxa ti- pulsar ta tihele hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, u huwelela:
  - Hi vana va Sathana!
  Naswona xibalesa xa mudlayi xi haha xi suka eka xirhendze xa nhwanyana loyi lexi nga ambalangiki nchumu. Naswona a n"okise un"wana ni un"wana.
  Zoya na yena u le ku hlaseleni. U lovisa un"wana ni un"wana hi mabanga. Naswona yi chululela va ka Kraut hi rihati ra ndzilo leri humaka eka mavele yo tshwuka. Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u hoxa ti- pulsar ta tihele.
  Hi nkarhi lowu fanaka wa rhurhumela:
  - Eka Tiko ra Vatatana ro tshembeka!
  Augustina na yena u le ku hlaseleni. Naswona mavele ya yena ya ruby ya tirha, ya humesa swirhendzevutana swa rihati. Naswona mavoko ya vona a ma tsema vakaneti hi mabanga. Naswona swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu swi hoxa ti- pulsar.
  Ku saseka loku nga ni ndzilo ku huwelela a ku:
  - Eka Xikwembu xa Vantima!
  Nakona Svetlana u ta hi ku hlasela. Nakambe i nhwanyana wa Terminator. Rihati na ti pulsars swi haha swi huma eka mavele ya strawberry. Va hise hinkwaswo leswi rhendzeleke vanhwanyana lava. Manazi ni tinhenha ta Third Reich ti xanisekile ngopfu-ngopfu.
  Naswona nhwanyana loyi u ta yi teka a huwelela a ku:
  - Eka Great Rus' hi yoxe! Ndzi lwa!
  Mufana na vanhwanyana va mune va le ku hlaseleni.
  Ti famba hi tiphaseji ta bunker. Va herisa vafasisi va vona vini. Va ya endzhaku ka Hitler. Entiyisweni, morel loyi u swi kotile ku hanya emisaveni leyi ku ringana malembe ya makume-nhungu-nkombo. Nakona va herisi va ntlhanu va teke xiboho: swi ringene Hitler naswona va ta n"wi dlaya! Kutani vanhwanyana ni mufana va rhurha.
  Oleg u tsema vafasisi hi mabanga, naswona u hoxa swirhumbana swa matimba hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, naswona u yimbelela:
  - Ku vangama eka Rus lonkulu'!
  Natasha, hi ku tirhisa mavele yo tshwuka ya mavele yakwe, kun"we ni ku tsemelela Manazi hi mabanga ni ku hoxa ti- pulsar hi swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu, wa huwelela:
  - Eka White Rus'!
  Zoya u le ku hlaseleni ka nhova. U tlhela a tsemelela hi mabanga ni ku hoxa swibalesa swa rihati eka vafasisi lava nga ni mavele yo tshwuka. Naswona a rhurhumela hi yexe:
  - Xikwembu xo basa xi nyike ku hlula!
  Naswona loko yi nga ambalanga nchumu, yi ta rhurhumela ku fana ni pulsar.
  Naswona laha Augustine u le ku hlaseleni. So furious and fast. Rihati ri tlhela ri na ri huma eka mavele yo tshwuka, onge hiloko ri huma eka cornucopia. Naswona u lovisa vafasisi hi mabanga. Naswona hi swikunwana swa wena leswi nga ambalangiki nchumu ku ta huma nchumu lowu pfurhaka.
  Endzhaku ka sweswo muhlovo wo tshwuka u ta yimbelela:
  - Xikwembu xa Vantima xi ta nyika ku hlula!
  Naswona eka nhlaselo wo lwisana na Manazi, Svetlana. U tlhela a va tsemelela hi mabanga. U duvula rihati eka mavele ya yena ya ruby naswona u duvula ti pulsars leti onhaka hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ku vangama eka Svarog!
  Va Ntlhanu va le ku rhurhumeleni, va wisela mathangi, va onha tibunker ta Manazi, ni swin"wana. U lovisa vakaneti ku fana ni tinjiya.
  Oleg u le ku hlaseleni. Mufana u tsema ku fana ni mabanga. Naswona u sweka milenge ya vana hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. Naswona u ta veka ehansi vafasisi handle ka swiphiqo.
  Kutani u ta yimbelela:
  - Ina, Rus' Lonkulu! Ndzi na wena!
  Natasha na yena u le ku hlaseleni. U lovisa vafasisi. U lahlela ti- pulsar hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu. Mavele yo tshwuka, rihati ri khuluka hi swirhendzevutana.
  Naswona u yimbelela hi yexe:
  - Vukulu bya Russia, Svarog i mesiya wa mina!
  Zoya u le ku hlaseleni ka nhova. Nakambe ku ni mpfula ya rihati. Naswona mavele ya yena ya ruby ya rhurhumela ku fana na ti surf buoys ku suka eka ku khuluka ka matimba.
  Naswona swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu swi tsindziyela swirhumbana leswi pfurhaka ndzilo swa ti- pulsar.
  Zoya u huwelela a ku:
  - Ku vangama eka cosmic Russia!
  Naswona ku fana ni xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu u ta xi teka a tinyiketa hi mpimo lowukulu, ku lovisiwa.
  Naswona laha Augustine u le nyimpini. Nakambe u hoxe swilo leswi onhaka ni leswi dlayaka eka nala hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona mavele yakwe yo tshwuka, ku fana ni xibamu xa muchini, ma humesa swinambyana swa matimba lamakulu ni ku onhaka eka nala. Leyi ya misisi yo tshwuka yi thlela ku fana ni Manazi. Hi ku kongoma u ta yi tsakela.
  Naswona swi vava swinene hi xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu!
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Hi matimba na vutlhari bya Xikwembu xa Vantima xa le Rhaxiya1
  Nakona Svetlana u le ku hlaseleni. U tlhela a lovisa vafasisi hi mabanga. Naswona hi mavele yo tshwuka u humesa tinyiko ta rifu. Ni ndlela leyi a yi tekaka ha yona a yimbelela:
  - Ku vangama eka Rus' ya hina leyikulu.
  Naswona hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu u ta ba nala hi pulsar. Naswona u ta teka a tlhela a tsema hi mabanga...
  Ina, lava ntlhanu va dume swinene hi ku tsemeta varindzi va Hitler. Lava i vanhwanyana lava u va lavaka hakunene.
  Naswona mufana loyi a nga na yena, Oleg Rybachenko, u phyuphyile swinene! Naswona u herisa vafasisi hi ndlela leyi dumeke swinene.
  Loyi i n"wana wa Terminator.
  Ku fana ni ku tsemelela hi mabanga. Naswona u ta teka xirhendzevutana a tsema Manazi hi mabanga. Naswona pulsar yi hoxa milenge ya yona leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Hi vukulu bya Yuropa!
  Naswona laha Natasha u le ku hlaseleni. Hi ku hlundzuka swinene. Naswona yi ta tlhela yi humesa ti- pulsar eka mavele ya yona yo tshwuka. Naswona u lovisa vafasisi. Naswona hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu u hoxa ti- pulsar to tano leti dlayaka.
  Naswona a rhurhumela hi yexe ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ku vangama eka Swikwembu swa le Rhaxiya!
  Zoya hi yexe u le ku hlaseleni. Naswona u dlaye Manazi hinkwawo hi mabanga. Naswona va tsema nhlonge ya vona yi va xigubu. Kumbe hi ku kongoma eka sefo. Naswona u ta tinyiketa eka Manazi hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu. Naswona ku suka eka mavele yo tshwuka, yi ta ku chajiwa hi swinambyana swa matimba. Phela, hakunene swi vavisa Manazi na wona.
  Naswona Zoya u huwelela hi yexe:
  - Eka Holy Rus'!
  Kutani Augustine u sungule ku gingiriteka swinene. U tlhele a rhumela ti- pulsar hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona ku suka eka mavele yo tshwuka swi fana na rihati. Naswona onge hiloko ku suka exirhendze lexi nga ambalangiki nchumu, pulsar, rihati leri pfurhaka, ri ta xika.
  Naswona u ta huwelela a ku:
  - Tintswalo ta Xikwembu xa Vantima ti na hina!
  Naswona diyavulosi wa misisi yo tshwuka u ta yi teka yi ba nala.
  Naswona laha Svetlana u le ku hlaseleni. Nhwanyana loyi a nga xiluva ntsena xa mihlovo yo vangama.
  Hi ku tiyiseka yi hisa vafasisi. Naswona ku suka eka mavele ya ruby yi rhumela ku buluka ko tano ka swibamu swa muchini. Leswaku un"wana ni un"wana a nga hisa vuako hinkwabyo. Kutani va yi teka va hisa Manazi hinkwawo.
  Ina, swi ta tika eka Hitler, tanihi leswi matimba yo tano ma lwisanaka na yena.
  Kambe Svetlana u huwelerile a ku:
  - Na rirhandzu ra Xikwembu xo Basa ri na hina!
  Ntlhanu wu rhurhela eka wona. Ku herisa vafasisi handle ko twela vusiwana. Naswona yi kombisa ku lovisiwa ka tihele. Loyi a nga na xivindzi xo yima endleleni ya vanhwanyana vo tano u ta fa.
  Oleg u le ku hlaseleni. Mufana loyi u tshinela swinene ehofisini ya Hitler. Ndlela leyi a yi pfotlosaka ha yona hi mabanga. Naswona milenge ya n"wana leyi nga ambalangiki nchumu yi rhumela ti- pulsar.
  Ina, vafasisi a va nga ri na nkateko, ndzi nghenelerile eka vanhwanyana ni vafana vo tano lava nga ni vuxiyaxiya.
  Sweswi Natasha u ta humesa xivungu xo tano xa ndzilo eka mavele ya yena yo tshwuka. Naswona u hisa vafasisi vo tala swinene. Nhwanyana loyi i terminator ya xiviri.
  Kambe ndlela yo hoxa tlhari leri dlayaka eka loyi u lwaka na yena hi swikunwana swa wena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona u ta ku kundza hi ku kongoma.
  Endzhaku ka sweswo Natasha u rhurhumerile:
  - Ku vangama eka USSR!
  Zoya na yena u le ku hlaseleni. Yita nyika nambu wa ndzilo kusuka eka mavele ya strawberry. Naswona u hlula vakaneti va yena. Naswona u nyika layini endzhaku ka layini. Naswona hi mavele yo tshwuka u ta teka nala a duvula.
  Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u ta ba nala.
  Kutani u ta yimbelela:
  - Ku vangama eka Misava ya hina!
  Lexi landzelaka eka nhlaselo wa Augustine. Nakambe eka nhlaselo wa nhova. U dlaya vakaneti va yena. Naswona hi mavele yo tshwuka u hoxe tidisiki leti pfurhaka swinene eka valala va yena. Hi ku kongoma va hisa Manazi ma va nkuma.
  Naswona nhenha yi rhurhumela:
  - Ku hlula lokukulu!
  Kambe Svetlana u le ku hlaseleni. So furious and aggressive. U funengeta va ka Kraut hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Nakona kusuka eka mavele ya strawberry, hiku hatlisa loko yi humesa, nchumu wo dlaya swinene.
  Naswona u ta teka vafasisi a va hisa va va swiphemu-phemu.
  Nhwanyana loyi u yi tekile kutani a rhurhumela:
  - Eka swikwembu swa matimba, swa le Rhaxiya!
  Lava va ntlhanu va yi tekile kutani va tshoveka va ya ehofisini ya Fuhrer. Hitler u dyuharile. Ku humelele misisi ya mpunga, naswona ku humelele swivati swa mpandla enhan"wini. Wanuna wo koma. U wele ehansi hi matsolo emahlweni ka vanhwanyana ni mufana.
  Natasha u n"wi hoxe nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, lowu nga ni ngati kutani a huwelela a ku:
  - Tswontswa mbyana!
  Hitler u n'wi tswontswe hi ku chava...
  Zoya u tlhele a sindzisa Fuhrer ku tswontswa xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu. Hitler u hluriwile.
  Kutani u tswontswa xirhendze xa Augustine lexi a xi nga ambalanga nchumu, lexi nga riki na nchumu. U rhurhumerile hi ku eneriseka.
  Svetlana na yena u boheke ku n"wi tswontswa nenge lowu nga ambalangiki nchumu. Vanhwanyana va Fuhrer va tlhele va n"wi khoma hi mavoko ni milenge. Kutani loko va yi koka, va yi handzula yi va swiphemu swa mune.
  Naswona Hitler u file hikwalaho ka ku chava loku vavaka hi August 9, 1956.
  Ku fuma ka xigevenga lexikulu xa minkarhi hinkwayo, lexi tekeke misava hinkwayo, ku herile.
  Mutlhandlami wa mufumi lonkulu ni wa ngati a ku ri Schellenberg, loyi a nga siva Himmler. Naswona loyi a nga ni vuswikoti swinene eka vana va Hitler, loyi a kumiweke hi ku tirhisa ku nghenisiwa ka mbewu hi ndlela yo endliwa, u vuriwile tanihi mudyandzhaka wa ximfumo.
  Kambe... Ku lwela matimba ku sungurile, Schellenberg u hluriwile hi Mainstein naswona ku landzerile ku lwisana loku halateke ngati.
  
  XITLHOKOVETSELO XA XITLHOKOVETSELO XA TIHELE
  Un"wana wa vativi va le Jarimani hi ximun"wana xa malembe ya makume mune-mbirhi u kume leswaku Majarimani ma tirhisa xikhomela-phepha xa nsimbi leyi nga riki na swilo swo bola eka matsalwa ya vuxisi, kasi Marhaxiya ma tirhisa nsimbi yo olova ntsena. Kutani a vika leswi eka vulawuri lebyikulu.
  Endzhaku ka sweswo ku tekeriwe enhlokweni nuance leyi, naswona vayimeri va le Jarimani va sungule ku tsandzeka ngopfu.
  Naswona hikwalaho ka sweswo, va ka Fritz va paluxe makungu ya ku hlasela ematlhelo ekusuhi na Stalingrad. Naswona masocha ma tlhele ma hlengeletana. Loko nhlaselo wu sungula hi November 19, Vuthu ro Tshwuka ri langutane ni vusirheleri lebyi tiyeke swinene. Ku tlula kwalaho, hi siku ra nhlaselo maxelo ma hundzuke ma nga ha haha, naswona leswi swi endle leswaku xihaha-mpfhuka xi nga ha tirhi naswona swi hungute vuyelo bya ku buluka ka swibamu.
  Kutani Majarimani ma nga swi kota ku tiyisela, kambe nyimpi leyi yi teke ku tlula n"hweti yi nga humelelanga ngopfu eka Vuthu ro Tshwuka.
  Na le Afrika, swilo swi fambe hi ndlela leyi hambanekenyana. Rommel u amukele mavuthu yotala kusuka e Europe, naswona u kotile ku endla nhlaselo wo hlamarisa eka ma-Amerika. Ku tlula dzana na makume ntlhanu wa magidi ya masocha ya le Amerika lama nga leteriwangiki kahle na lama nga riki na ntokoto ma khomiwile. Naswona masocha ya Rommel"s ma tlhele ma teka tiko ra Algeria na Morocco.
  Endzhaku ka sweswo United States ri kombele ku wisa ka nyimpi na Wehrmacht. Hi ku tirhisa nkarhi wa ku huma ka Amerika enyimpini, Majarimani ma tlhele ma tiyisa Rommel kutani ma hlula Britain eLibya ni le Egipta. Hi nkarhi lowu fanaka, hi xixika, Majarimani ma tlherisele endzhaku nhlaselo wa Vuthu ro Tshwuka ekusuhi na Leningrad ni matshalatshala lamantshwa yo hlasela ekusuhi na Stalingrad, ni le tlhelo ra Rzhev-Sychov. Ximun"wana xi hundze hi ku rhula swinene. Leswi yi tsandzekeke ku humelela eka USSR hi xixika, yi hlengelete matimba. Naswona Majarimani a ma ri karhi ma ya emahlweni eAfrika ni le Middle East. Yi khomiwile endzhaku ka ku wa ka Egypt, Iraq na Kuwait. Xiphemu xa Siriya xi tekiwe hi Türkiye. Lexi ngheneke enyimpini na Britain.
  Hi ximumu a ku tlhela ku va ni ku wisa etlhelo ka le vuxeni. Manazi ma ye emahlweni eSudan, naswona ma ye emahlweni ma nghena eIran ni le Middle East. Hi August ntsena laha masocha ya Stalin ma ringeteke ku ya emahlweni eStalingrad. Kambe nakambe va khomiwile hi vusirheleri byo tika bya Jarimani.
  Panther, leyi a yi ri ni xibamu lexi tlhavaka swisirhelelo, lexi kongomeke ni lexi duvulaka hi ku hatlisa, a xi tirha kahle ngopfu-ngopfu eka tinyimpi to sirhelela.
  Majarimani ma hete lembe hinkwaro ra makume mune-nharhu ma ri evuxeni ma ri eku sirheleleni. Hi nkarhi wolowo, va teke Afrika naswona endzhaku ka loko Iran yi nghene eIndiya, yi hlangana na Majapani.
  Hi xixika, Vuthu ro Tshwuka a ri lava ku nga ha ya emahlweni. Stalin u kambisise leswaku ku va ni ku rhula loku nga kotekaka. Naswona Majarimani ma gayele tikoloni ta Manghezi. Churchill u vabya, naswona hi ku titwa a nga sirhelelekanga, u endle xiboho xo endla ntwanano wo wisa ni Majarimani endzhaku ka loko ku lahlekeriwe hi tikoloni. Leswi swi nyike vafasisi voko leri ntshunxekeke evuxeni.
  Naswona hi May 1944, xikepe xa Wehrmacht xi sungule nhlaselo wa xona xi kongoma eLwandle ra Caspian.
  "Panthers"-2 na "Tigers"-2 va hlanganyerile eka tinyimpi leti. Michini leyi a yi kombisa matimba ya yona, kambe nchumu lowukulu a ku ri swihaha-mpfhuka swa jet, leswi a swi nga ri na nchumu lowu ringanaka na wona. Ngopfu-ngopfu ME-262 na XE-162.
  Naswona Maarabu yo tala, Maafrika ni Maindiya ma thoriwile eka masocha lama fambaka hi milenge. Va khandziye va ya emahlweni ku fana ni madyelo ya swibamu.
  Phela, a hi yeni enyimpini!
  Nala, a hoxa mintsumbu, u tshovekile a ya eLwandle ra Caspian, kutani a landzula Caucasus hi misava. Naswona masocha ya Maturkey na Rommel"s na wona ma hlasele ku suka edzongeni.
  Xiphiqo lexi heleleke...
  Wehrmacht yi sungule mintlawa yo tlula madzana manharhu, leyi vunyingi bya yona a yi ri ya matiko mambe, eka nhlaselo. Naswona u fikelele ku humelela lokukulu.
  Hambileswi Vuthu ro Tshwuka ri lweke hi vunhenha.
  Ngopfu-ngopfu vanhwanyana va mune, Natasha, Zoya, Augustina na Svetlana.
  Ngopfu-ngopfu hi ku hatlisa va hoxe tinyiko ta rifu eka nala va nga ambalanga nchumu.
  Kambe hambi ku ri valoyi va mune lava nga ni xivindzi ni vo saseka va hundzuke, hi ku angarhela, va nga ri na matimba.
  Caucasus yi tekiwile hi ku helela hi ximumu. Hi nkarhi wa ku wa, swikepe swa Fritz swi tlhele swi khoma Saratov na Kuibyshev, swi ya emahlweni swi huma edzongeni. Naswona nakambe Uralsk, Guryev na ku tshinelela Orenburg.
  Hi xixika a va yima. Ku ve ni ku wisa ka xinkarhana. Ntsena eOrenburg hi yoxe a ku ri ni tinyimpi. Naswona muti lowu wu tlhele wu va ntsheketo. Va tsundzuke nguva ya Emelyan Pugachev eka yona.
  Fuhrer yi ringetile nkarhinyana ku burisana hi ku rhula ko hetelela na USA na Britain. Kutani va ye emahlweni ni nyimpi na Japani. Hambileswi swi nga humelelangiki. Samurai leyi a yi ri elwandle yi hlule ko hlayanyana.
  Hi ximun"wana xa 1945, hi April 20, ku sungule Operation Kremlin, hi ku hlasela Moscow.
  Nyimpi yi humelerile hi matimba swinene. Majarimani ma kokeriwe etinyimpini leti halateke ngati. Masocha ya Soviet ma lwile hi vunhenha. Hambiswiritano, endzhaku ka tin"hweti tinharhu ta tinyimpi to nonon"hwa, hi ku tirhisa swihaha-mpfhuka swa jet ni mathangi ya sweswinyana ya nxaxamelo wa "E," Majarimani ma rhendzele Moscow. Eka matlhelo man"wana, va swi kotile ku teka Tambov, Penza, Ulyanovsk, naswona va fikelela nhluvuko lowu kongomaka eUfa.
  Hi August, Ryazan yi wile, naswona ku hambana na Moscow ku kurile swinene.
  Stalin u nyikele ku rhula eka swipimelo swihi na swihi. Fuhrer yi honise leswi. Kambe Moscow yi khome ku fikela hi December, loko yi hetelela yi tekiwile.
  Va Fritz va tlhele va khoma Gorky na Kazan eku heleni ka lembe.
  Endzhaku ka ku wisa ka xixika hi May 1946, va ka Kraut va rhurhele eUrals. Nyimpi a yi nga ha ri na matimba swonghasi. Tijenerala to tala ti xengile ti tlhela ti tinyiketa handle ko lwa. Naswona Stalin hi byakwe u khomiwe hi vuvabyi bya ku pfimba ka misiha naswona a a nga lunghekelanga ku lwa hi ndlela yoleyo.
  Endzhaku ka loko Sverdlovsk yi tekiwile, hulumendhe ya le USSR yi rhurhele eNovosibirsk.
  Kambe vuthu ra Wehrmacht ri landzerile hi swirhendze swa rona.
  Ku nga si hela lembe, madoroba ma tekiwile. Endzhaku ko teka Novosibirsk hi xidzedze, Stalin u pfumerile ku tinyiketa hi ku cincana hi vuhlayiseki bya yena n"wini.
  Naswona hi ku hatlisa Japani na United States va endle ntwanano wa ku rhula. Britain na Amerika ma hetelele ma xiye ku vuyeriwa hinkwako ka Wehrmacht.
  Hitler, leswi a tekeke ndhawu yo tala, u tumbuluxe mfumo wa yena wa vukoloni, swin"we ni Majapani.
  Kambe a nga tekanga nkarhi wo leha leswaku a fuma. Hi April 20, 1957, vanhwanyana lava va valoyi va endle xiboho xo endla vuhandzuri byo lwisana ni Fuhrer. Ndhawu yo tshama ya mufumi wa tihanyi loyi sweswi a nga ni malembe ya le xikarhi yi hlaseriwile hi valoyi va mune.
  Tinhenha leti ambaleke ti- bikini ti khome mabanga ya masalamusi emavokweni ya tona naswona ti hoxa rihati ni ti- pulsar hi milenge ya tona leyi nga ambalangiki nchumu.
  Natasha u tsutsumise xigayo, a tsema mafasisi kutani a hoxa bolo ya matimba hi swikunwana swa nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, a huwelela a ku:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana!
  Zoya u tseme hi mabanga ya yena ya masalamusi. U handzule switumbulukwana swa Manazi kutani a tsala eka twitter:
  - Ku ya eka mindzilakano leyintshwa!
  Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u ta humesa pulsar.
  Kutani Augustine u hlasela. U tlhela a fambisa xigayo hi mabanga ya masalamusi. Kutani a hoxa nchumu lowu dlayaka hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Endzhaku ka sweswo harpy yo tshwuka yi ri:
  - Eka Xikwembu xa Vantima!
  Lexi landzelaka eka nhlaselo lowu i Svetlana. U tlhela a tsema ku fana ni mabanga naswona u ntshunxa rihati hi swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu, a tsema vafasisi.
  Kutani Natasha u ya emahlweni, a tlhava varindzi va Hitler ivi a huwelela a ku:
  - Naswona ndzi ta tsemelela vafasisi hinkwavo hi cue!
  Nakona hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu, ku fana na nhwanyana, pulsar, naswona yi hoxa.
  Naswona hi loyi Zoya eka nhlaselo. Ndlela yo rhendzeleka na mabanga na ku tsema nyama. Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u ta humesa rihati.
  Kutani u ta huwelela a ku:
  - Ndzi nhwanyana wa super!
  Lexi landzelaka eka nhlaselo wa Augustine. U tlhela a rhendzeleka... A tlhela a hoxa swibalesa swimbirhi swa rihati exifuveni xa yena. Naswona pulsar yi ta hoxa milenge ya yona leyi nga ambalangiki nchumu yi huwelela:
  - Ndzi super warrior!
  Naswona misisi ya yena yo tshwuka yi rhurhumela ku fana na banner ya proletarian.
  Naswona laha Svetlana u le ku hlaseleni.
  Mabanga ya yena ya rhendzeleka, naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hangalasa swirhumbana swa matimba, naswona rihati ri haha ri huma enhan"wini ya yena.
  Nhwanyana loyi u ta yimbelela:
  - Hi ta tsemelela dragona hi lovisa Fuhrer!
  Natasha u tlhela a tshukatshukisa mabanga yakwe eka nhlaselo naswona u tsema mafasisi. Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa swibuluki leswi dlayaka.
  Naswona bokisi leri ri nghenisiwa hi varindzi va Hitler.
  Naswona nhwanyana loyi u tiyimbelela a ku:
  - Ndzi mulwi wa annihilator, .
  Na terminator leyikulu...
  Ku hahluka athomo hi nkarhi wun"we, .
  Naswona u kongoma etlhelo ka rirhangu!
  Zoya, eka ku hlasela, u yi tekile a yi lahlela hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, nchumu lowu a wu pfurhetela lwangu.
  Ni ndlela leyi a yimbelelaka ha yona:
  - Ku vangama eka swiphemu swa cosmic!
  Naswona mabanga ya yena ma tseme valala va va swiphemu leswitsongo ni swiphemu swa nyama leyi handzukeke.
  Naswona laha eka nhlangano wa Augustine. Ndlela leyi a tshovelaka ha yona vafasisi. Naswona swiphemu swa nyama leyi nga ni ngati swi haha ematlhelo hinkwawo.
  Naswona nhwanyana loyi a nga ambalangiki nchumu na yena u ta tinyiketa eka pulsar ni ku rhurhumela:
  - Ndzi ku saseka lokukulu! Lexi un"wana ni un"wana a xi tsakelaka!
  Naswona laha Svetlana u le ku fambeni. Yi ta tlhela yi humesa rihati leri humaka enhan"wini. Naswona pulsar yi ta lahlela ehansi vafasisi hi nenge wa yona lowu nga ambalangiki nchumu. Nakona mabanga ya yena, kahle kahle, i vadlayi ntsena.
  Kutani nhwanyana loyi a rhurhumela a ku:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana!
  Natasha u le ku rhurhumeleni lokukulu. Ku hlasela va ka Kraut. U ti pfotlosa ivi a hoxa swiphemuphemu leswi pfurhaka ndzilo hi swirhendze swakwe leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u yimbelela hi yexe:
  - Ku vangama eka kaya ra hina!
  Naswona u tlhele a hoxa ntlhambi wa matimba eka nhamu yakwe.
  Zoya u tsutsuma xigayo hi mabanga. Ku tsema ntlawa wa vafasisi. Kutani a yi hoxa eka nala ku fana ni swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona u hangalasa valala ematlhelo hinkwawo.
  Kutani u ta yimbelela:
  - Ku vangama eka ti tsar ta le Rhaxiya!
  Hi loyi Augustine eka nhlaselo wo tika. Chops vakaneti. Nakona nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu ta hoxa rihati... Naswona pulsar yi ta haha yi huma eka nhamu ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona ku hangalasa varindzi va Hitler.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana wa misisi yo tshwuka u yimbelele a ku:
  - A wu nge languteli tintswalo eka mina!
  Svetlana na yena u le ku hlaseleni... U tsemelela valala va yena a va herisa. Ku lahlela swibalesa swa rihati ku suka eka nhamu. Naswona swikunwana swa wena leswi nga ambalangiki nchumu swi hatima hi swirhendzevutana hinkwaswo swa ku khuluka ka matimba.
  Naswona u ta yimbelela hi yexe:
  - Ku vangama lokukulu eka mina, .
  Ndzi kufumela ku tlula nghala!
  Natasha na yena u le ku hlaseleni... Like she"s slashing with swords. Naswona hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu u ta sungula nchumu wo dlaya. Naswona laha ku ta xibalesa xa rihati lexi humaka eka nhamu.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana u rhurhumela a ku:
  - Ku vangama ka Tiko ra Vatatana!
  Zoya u rhurha hi ku landzela. Nakambe wu lovisa valala. U rhurhumela rihati endzhaku ka nomu wa yena. Ku lahlela ti clots ta matimba kusuka eka navel. Naswona a rhurhumela hi yexe:
  - Ndzi nghwazi ya ku hoxa!
  Naswona u rhendzeleka hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Lexi landzelaka Augustine eka nhlaselo. U ba vafasisi hi mabanga ivi a va tsemelela va va lettuce leyitsongo. Naswona u lahlela milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu ku fana ni pulsar. Naswona hambi ku ri swibalesa swimbirhi swa rihati leswi humaka eka nhamu... Naswona khume-mbirhi wa vafasisi va oxiwile kwalaho!
  Nhenha yi ta yimbelela:
  - Hi vito ra Manana Murhandziwa!
  Naswona nakambe hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu swi fana ni ku biwa hi pulsar!
  Nakona Svetlana u ta hi ku hlasela. Loyi i muxaka wa nhwanyana loyi a nga ta va a ri cooler. Nhenha leyi yi ta yi teka yi hoxa swibalesa swa rihati hi milenge ya yona leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona swiphemuphemu swa ku herisiwa swi ta haha swi huma eka nhamu. Naswona hi leyi ndlela leyi nhenha yi huwelelaka ha yona:
  - Swi ndzi vonile leswaku ximanga xi na xibalesa!
  Natasha u le ku fambeni. Yi rhendzelekile naswona khume-mbirhi wa vafasisi va tsemiwile. Naswona nhwanyana loyi u humese vuyelo bya ku herisiwa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Ku suka enhan"wini a ku ri ni xidzedze xa rihati, kutani a yimbelela:
  - Hosi ya mina leyi nga heriki, leyikulu emisaveni!
  Naswona pulsar yi haha yi huma eka xirhendze xa nhwanyana loyi a xi nga ambalanga nchumu.
  Zoya u ye emahlweni a rhurha. U teke mabanga a tsema. U pfotlose valala vakwe kutani a rhurhumela hi mahlo yakwe ya safire. Naswona ku suka eka nhamu ku ni phuphu ya matimba. Naswona hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu ti- pulsar ta ku herisiwa.
  Naswona u ta yimbelela njhani:
  - Ndzi ta va nghwazi!
  Nakona eka ku famba ka Augustine... Mabanga ya yena ya fana na swibalesa swa xigayo. U ti tsemelela handle ko kanakana. Naswona ku suka enhan"wini, miseve yo kariha leyi endliweke hi ndzilo wa masalamusi ya haha. Naswona milenge ya nhwanyana leyi nga ambalangiki nchumu yi nyika tinyiko to tano ta ku herisiwa.
  Naswona muhlovo wo tshwuka hi yexe wa rhurhumela:
  - Vumpfampfarhuti lebyikulu!
  Svetlana na yena a hi nyiko. U yi tekile kutani hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu a lahlela swiphemu swa nghilazi leyi tshovekeke. Naswona khume-mbirhi wa vafasisi va wele va file. Na ndlela leyi yi nga ta duvula layini hinkwayo ku suka eka navel. Naswona u ta tsemelela ehansi vafasisi hinkwavo handle ka swiphiqo.
  Naswona hi ku rhurhumela u vula leswi:
  - Ndzi norho lowukulu!
  Natasha u ta hundzula xigayo xa swigayo swinharhu hi mabanga ya masalamusi. U ta yi teka a hoxa tinyiko hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. Naswona hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu lexi nga ni ndzilo xi ta nyikela hi swiphemuphemu swi nga ri swingani...
  Naswona ku suka eka nhamu ku ni xirhendzevutana hinkwaxo xa rihati.
  Kutani u ta yimbelela:
  - Xitlhangu xa laser, .
  U lava ku tsema valala va yena!
  Zoya u le ku hlaseleni ka nhova. Naswona mabanga ya yena hakunene i swilo swo bora dayimani. Naswona va pfotlosa va ka Kraut ku fana ni xikhegelo xa dzana ra tiphawundi. Kambe loko va teka milenge ya nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu va hoxa nchumu lowu nga ni ngati.
  Nakona yi teke ndhawu yi tlhela yi buluka.
  Zoya u rhurhumerile:
  - Hi tinhenha letintshwa!
  Naswona hi loyi Augustine loyi a fambaka. Ndlela leyi a tsemaka valala va yena ha yona. Naswona ku tshukatshuka ka mabanga ya yena ku tseme vanhu hinkwavo.
  Naswona hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu, tinyiko to hambana-hambana ta rifu ti haha ti huma.
  Naswona Augustine u yimbelerile a ku:
  - Rihati ra mina ro kwetsima!
  Naswona ndzilo wu huma enon"wini wa yena!
  Naswona laha Svetlana u le ku fambeni. It"s also like a humesa nyiko ya matimba yo dlaya eka navel ya yena.
  Kutani nhwanyana loyi a yimbelela a ku:
  - Ndzi nghwazi leyi heleleke!
  Kutani a teka milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu kutani a rhumela pulsar. Kutani ndzilo wa tihele wu haha wu huma enon"wini wa yena. Nakona sweswi xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu xi nyike ndhawu eka swiphemuphemu.
  Naswona ku suka enhan"wini ku huma rihati leri dlayaka ni leri dlayaka.
  Natasha u tlhele a tirhisa mabanga. U tseme swilo swo tala swa vafasisi. Ni ndlela leyi yi nga ta ntshunxa ha yona enhan"wini ku fana ni rihati. Naswona u ta tota varindzi va Fuhrer va va swiphemu leswitsongo.
  Endzhaku ka sweswo u ta yimbelela:
  - Eka Tiko ra Vatatana na Ntshunxeko ku ya fika emakumu!
  Naswona nchumu wun"wana lowu dlayaka hi ku helela wu ta xika eka swikunwana swa wena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya, a hlasela valala, a pfula meno, a rhurhumela:
  - Xipano xa nhova! Pfuxeta nala!
  Naswona u ta tlhela a lahla leswi hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona ku buluka ko tano ko dlaya a ku huma eka nhamu.
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile a ku:
  - Khombo lerikulu!
  Nakona Augustine na yena u rhurhile. Nakambe a a hatima hi mahlo ya emeralda. Kutani ntlhambi wa swibalesa swa rihati wu wela ehandle ka nhamu ya yena. Naswona u hoxe swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu eka nala.
  Kutani a tlhava hi mabanga ya yena, a huwelela:
  - Ndzi lehe ku tlula tinhenha hinkwato ta misava!
  Kutani Svetlana u hlasela. Hiloko a ba a tlhela a tsema un"wana ni un"wana. Naswona i nhwanyana wo kufumela no tlanga. There"s also literally ku buluka ka xibamu xa muchini lexi humaka eka navel. Naswona u wisela ehansi vafasisi vo tala. Naswona milenge leyi nga ambalangiki nchumu yi humesa swirhumbana swo tano swa matimba eminambyini.
  Nhenha yi yimbelele yi ku:
  - Xikongomelo xi le kusuhi!
  Naswona u hlengelete matimba yo hoxa!
  Phela, eku heteleleni, lava mune va pfurhile ehofisini ya Hitler. U dlaye varindzi va yena hinkwavo. Naswona mufasisi wa nomboro yin"we hi yexe u hoxiwile ehansi ka mubedo.
  Hitler u rhurhumerile a ku:
  - Ndzi ta nyika Poland!
  Natasha u vutisile hi ku hlekula a ku:
  - Kumbe kumbexana Caucasus?
  Fuhrer yi rhurhumerile:
  - Ina, at least ti Caucasus timbirhi, ntsena u nga dlayi!
  Vanhwanyana lava va hlamule hi vun"we:
  - Hi tswontswa milenge!
  Hitler, a ri karhi a rhurhumela, a ha ku hlanganisa malembe ya makume-nhungu-nhungu, u gaye hi matsolo yakwe kutani a tswontswa swirhendze swa vanhwanyana leswi a swi nga ambalanga nchumu, swa xirhendzevutana. Va n"wayitela va tlhela va hleka.
  Fuhrer u tswontswe xirhendze xa nhwanyana un"wana ni un"wana lexi nga ni ritshuri ni ngati kanharhu.
  Endzhaku ka sweswo Natasha u khome voko ra xinene ra Hitler hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, Zoya u khome voko ra ximatsi ra Hitler, na rona hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu. Augustina na Svetlana va khome Fuhrer hi mavoko hi swikunwana swa vona leswi nga ambalangiki nchumu.
  Endzhaku ka sweswo vanhwanyana va ta koka xigevenga lexikulu xa minkarhi hinkwayo na vanhu eka matlhelo hinkwawo, va xi teka, va xi handzula.
  Naswona mavoko ni milenge ya Hitler swi handzuriwile, naswona hikwalaho ka ku chava ka ku vava, mufumi wa dragona u file kwalaho.
  Ku rihisela koloko ku kume mudlayi ni mudlayi lonkulu ematin"wini ya misava.
  Laha hi laha ntsheketo wu helelaka kona, hambi leswi eka pulanete leyi wu hundzukeke ntiyiso wa norho wo biha, naswona swi endliwe kahle eka lava va yingiseleke!
  
  
  VALOYI VA HLAYISA HITLER
  Hi 1941, Hitler, endzhaku ko teka xihlala xa Kreta, u cince mianakanyo yakwe malunghana ni ku ya eUSSR. Mhaka ya leswaku Stalin a nga hlaselanga Jarimani hi nkarhi wa nhlaselo wa Yugoslavia yi khorwise Fuhrer leswaku a ku nga ri na makungu yo n"wi hlasela a ri evuxeni.
  Ku engetela kwalaho, ku vona ka ha ri emahlweni a ku ringanyeta leswaku a ku nga ta va ni ku hlula ko olova evuxeni, naswona a swi antswa leswaku u nga yi kona.
  Va ka Fritz va tiyise ntlawa wa Rommel naswona va swi kotile ku kucetela tiko ra Turkey leswaku ri pfumelela masocha leswaku ma nghena eMiddle East. Mabrithani ya hluriwile hiku hetiseka e Egypt, naswona ya hlongoriwile e Iraq nale Middle East. Hi ku hatlisa Franco u pfumerile ku tekiwa ka tiko ra Gibraltar.
  Endzhaku ka sweswo Majarimani a ma nga ha swi koti ku hundzisela masocha eAfrika, naswona ma ya emahlweni ma ya eMiddle East.
  India ri wile. Kutani, handle ka swiphiqo, Tiko-nkulu ra Vantima ri tekiwile hi tin"hweti ta tsevu ntsena. Naswona makumu ya kona a ku ri nhlaselo wa Britain ni ku fika ka masocha edorobeni-nkulu hi November 1942.
  Ku nga si hela mavhiki mambirhi Nghilandhi a ri wile. Naswona va ka Kraut va hetelele va kume ndhawu yo tshama eka yona eka xiphemu xa le vuxeni xa misava.
  Kambe nyimpi na United States ya ha ya emahlweni. Naswona yi koke emahlweni hikwalaho ka ku va yi ri ekule hi lwandle ni ku nonon"hweriwa ku fambisa masocha.
  Hi ku tirhisa rifuwo ra Afrika, swiphemu leswikulu swa Asia na Australia, Majarimani ma aka vuthu lerikulu ra le matini. Vona, swin"we na Japani, va lwa nyimpi ya swikepe swa le hansi ka mati.
  Malembe ya makume mune nharhu na makume mune mune ma hetiwe etinyimpini elwandle. Iceland na Greenland swi tekiwile. Naswona hi 1945, leswi se a ma ri ni mathangi ya nxaxamelo wa "E," Majarimani ma fike ma dzima eCanada kutani ma hlengeleta mavuthu ya wona eArgentina.
  Lawa a ku ri makungu ya vona. Hambileswi ku pfumaleka ka vuhlanganisi ku endleke leswaku swi tika ku hlasela tiko ra United States.
  Kambe hi September, vunyingi bya tiko ra Canada byi tekiwile.
  Masocha ya Jarimani ni ya Japani ma nghene etindhawini ta le n"walungwini wa United States.
  Kambe endzhaku ka sweswo va ka Fritz va hlangane ni vanhwanyana va mune.
  Monica, Leah, Gertrude na Angelina.
  Vasati va mune va nghene enyimpini. Monica, Leah, Gertrude i misisi yo tshwuka naswona Angelina i misisi yo tshwuka.
  Naswona a ku ve vanhwanyana lava va lovisa vuthu lerikulu ra Third Reich.
  Va ti duvula hi swibamu swa michini.
  Laha Monica u hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a yimbelela:
  - Ku vangama eka matimba ya mina! Un"wana ni un"wana u tsemiwile ehansi!
  Leia u nyika ku hundzuka. U tlhela a tsemelela valala ehansi hi ku pfurha ka ndzilo, a tlhela a rhurhumela ehenhla ka mahahu ya yena:
  - Vuthu ra mina ri tiyile!
  Naswona hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u hoxa nyiko ya rifu.
  Angelina wa ndzilo kumbe wa misisi yo tshwuka u sungula nyiko ya rifu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Ku hlula ka mina!
  Naswona u tlhela a nyika ku hundzuka!
  Kutani Gertrude u raha nyiko ya rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, kutani a rila hi ndlela leyi dlayaka tindleve:
  - Ndzi nghwazi!
  Naswona nakambe u ta sungula ku pfurha loku dlayaka.
  Monica u duvula ntshungu wa vufasisi nakambe kutani a yimbelela:
  - Ku vangama eka misava ya mina!
  Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u hoxa nyiko yo dlaya ya rifu, a pfotlosa vakaneti va yena.
  Leia na yena u duvula. I nhwanyana wo tlhava swinene. Naswona milenge leyi nga ambalangiki nchumu yi fana ni ku hoxa tibomo eka nala.
  Naswona nhwanyana loyi u rhurhumela:
  - Ndzi hyper warrior ya le USA!
  Lexi landzelaka Angelina u duvula. U swi endla hi ku pakanisa swinene. Naswona nyiko ya mudlayi yi haha yi huma eka swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona nhwanyana wo saseka wa rhurhumela:
  - Ndzi ta va nghwazi ya misava leyi heleleke!
  Naswona nhenha yi ta yi kombisa njhani ririmi ra yona ro leha!
  Nakona Gertrude u ringetile. Naswona nakambe tani hi leswi layini yi nyikaka. Kutani hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u ta lahlela nyiko ya rifu.
  Naswona u hangalasa vakaneti hinkwavo va va swiphemu swa nyama.
  Kutani vanhwanyana va mune va tirha hi ku hiseka. Swi le rivaleni leswaku ntshikilelo wa vuthu ra nala wa hela.
  Hambi leswi e-e, mathangi yo chavisa ya humelela, series E. Phela, vanhwanyana va va rindzele.
  Monica u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Hi ta lwa exibakabakeni!
  Naswona ku suka eka xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu nyiko ya rifu yi tlulele eka xivungu xa E-50. Movha lowu wu onhakile kutani wu yima.
  Nhenha yi huwelela a ku:
  - Kahle!
  Lexi landzelaka i Leia enyimpini. Nakambe u nga ambalanga nchumu, ku fana ni ku hoxa nyiko ya rifu. Pfuxeta nala. Naswona thangi ri sungule ku tiya.
  Naswona nhenha yi rhurhumela:
  - Ndzi nhwanyana loyi a ambaleke bikini!
  Angelina u lwa hi ku landzela. U tlhela a hoxa xibamu xa xibamu eka E-75 hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, naswona vampire ya le Jarimani yi ni xiphiqo.
  Naswona nhenha yi ta rhurhumela:
  - Hi mina ndzi nga ta kombisa super class!
  Naswona Gertrude wa lwa. Nakambe i nhenha leyi nga tiviki ntwela-vusiwana kumbe ku kanakana.
  Ku saseka u yi tekile a rhurhumela:
  - Regatta leyikulu!
  Naswona xibamu lexi dlayaka xi haha xi huma emilengeni leyi nga ambalangiki nchumu.
  Monika u tlhele a duvula ivi a rhurhumela:
  - Aerobatics na vatirhi va le xitichini!
  Xirho xa yena lexi nga ambalangiki nchumu na xona xi ta teka naswona nambu wa rifu wu ta hoxa. Naswona u ta handzula valala hinkwavo.
  Endzhaku ka sweswo nhenha yi rhurhumela:
  - Ndzi nhwanyana wa super!
  Naswona Leia i nhenha ya xiviri enyimpini. Naswona u ta ba valala va yena. Naswona hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u ta hoxa xibamu, a teka ntshungu wa valala a va handzula. Kutani a huwelela a ku:
  - Hi mina nhwanyana yoloye loyi a nga Superman!
  Naswona enyimpini, Angelina, na yena hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, u hoxa nyiko ya rifu. U ta handzula nala hi swiphemu-phemu, a yimbelela:
  - Ndzi tihele ta demona!
  Naswona u ta ba nala hi ndzilo lowu pfurhaka.
  Kambe Gertrude u le ka bolo ya cue. U ti duvula handle ka nkhuvo kumbe xihlawuhlawu. Naswona u ta yi teka, a sungula nyiko ya ku lovisa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, a pfotlosa valala va yena. Xana leswi i ku lwa swinene?
  Vanhwanyana lava va mune va lwile ku fana ni tinhenha kumbe tintsumi. Kambe xin"wana ni xin"wana xi ni mpimo. Nakona tinhenha ti tlhelele endzhaku...
  Ximun"wana ni xixika xa 1945 swi hundze hi tinyimpi to nonon"hwa. Mavuthu a ma nga ringani. Mathangi ya E-series ya Majarimani ya tiyile swinene ku tlula ya Sherman hambi ku ri ya Pershings leyi nga na tinomboro letitsongo. Naswona swihaha-mpfhuka swa jet a swi ringani na swona nikatsongo. Naswona hambi ku ri ti- disco ti sungule ku humelela, ti nga hlaseriwi nikatsongo hi matlhari wahi na wahi lamatsongo.
  Kutani United States hakatsongo-tsongo ri tekiwa hi mixaka yo hambana-hambana ya swiyenge swa matiko mambe swa Third Reich.
  Xiphemu lexikulu xa Amerika xi tele hi nkarhi wa xixika ni xixika. Plus na ku pfukela e dzongeni wa United States, na ku xengiwa ka ti generals letingana timitsu ta German. Naswona nakambe ku tlakuka loku nga kanakanisiki ka swibamu leswintshwa swa michini, hambi ku ri mathangi ya le hansi ka misava ya Wehrmacht.
  Naswona hi ximun"wana xa April 1946, endzhaku ka loko ntshungu wa Third Reich wu rhendzele ni ku teka Washington na New York, United States ri tinyikerile.
  Xisweswo, ku pfuriwile tluka rin"wana ra nyimpi.
  Kambe hi May 1947, ku sungule nyimpi yin"wana, enkarhini lowu na Japani.
  Naswona tsima ro lwisana na USSR ri tlhele ri tlheriseriwa endzhaku.
  Naswona sweswi vanhwanyana va mune vo huma eUSA a va tshikanga naswona va tlhela va lwa na nala.
  Ximumu xa 1947 ni ku hisa, tinhenha leti ambaleke ti- bikini. Naswona va lwa hi voxe.
  Monica u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Ndzi terminator!
  Naswona u nyika ku hundzuka.
  Leia na yena wa duvula, naswona u swi endla hi ku kongoma swinene. Naswona nakambe milenge ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu a yi ri karhi yi hoxa nchumu wo karhi. Naswona va lovisa.
  Naswona nhwanyana loyi u huwelela a ku:
  - Ku lwisana na vutleketli bya swihahampfhuka!
  Endzhaku ka sweswo, Angelina u duvula. Pfuxeta vakaneti. U va gongondza hi mintshungu. Naswona swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi tlhela swi hoxa nchumu wo dlaya hi tihanyi.
  Nhenha yi huwelela a ku:
  - Ndzi xikhovha xa nsimbi!
  Naswona Gertrude u ti duvula a tsemelela valala va yena ehansi. Endzhaku ka sweswo u hoxa nyiko ya rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, a rhurhumela:
  - Tinhlokomhaka ta masocha, na tinhlayo!
  Naswona nakambe u ta teka vanhu hinkwavo a va tsemeta ehansi ku fikela laha va pengaka!
  Ina, lava va mune va lwa. Kambe matimba ya kona a ma ringani. Mathangi yantshwa ya nxaxamelo wa E-50 U, maendlelo yo enta swinene, yale hansi ka timitara timbirhi hiku leha, na 170 wa swisirhelelo swale matlhelo, 250 wa timilimitara ta nhloko, na ntiko wa makume tsevu ntlhanu wa tithani na njhini ya 1800 wa matimba ya tihanci.
  Majapani a ma nge swi koti ku lwisana ni leswi. Kukatsa naku lwisana na ME-462, leyi, handle ka nkhuvo wihi na wihi, yi herisaka swihahampfhuka hinkwaswo swa nala kufana na ti koloboks.
  Naswona ku hambana ni sweswo, ku tlhela ku va ni ti- disc leti hahaka. Naswona va tshova hinkwaswo.
  Hi ku komisa, hi tin"hweti ta tsevu, Japani ri hluriwile hi ku helela naswona tikoloni ta rona hinkwato ti tekiwile.
  Kahle kahle, hi swona leswi humeleleke. Hi ku hatlisa Fuhrer yi hlule matiko hinkwawo ya misava handle ka USSR.
  Ku fikela sweswi hinkwaswo swi ve ni ku rhula lokukulu kumbe ku tlula. Kambe endzhaku ka sweswo Stalin u file, naswona Nikita Khrushchev u teke vulawuri. Naswona vuxaka ni Third Reich byi tlhele byi tika.
  A hi nge vuli leswaku USSR a yi endla matlhari ya nyutliya. Naswona Khonkrese ya Vukhume mbirhi na yona yi humelerile, yi sola pholisi ya khale.
  Naswona hi June 22, 1956, Third Reich, hi swileriso swa Hitler loyi se a a ri ni malembe ya le xikarhi, kambe a ri ni tihanyi swinene, yi sungule nhlaselo. Ntshungu wakwe a wu langutele ku hlula hi ku hatlisa, kambe xihlamariso lexi a xi nga xi langutelanga a xi n"wi rindzile!
  A hi vanhwanyana va mune va le Amerika ntsena, kambe ni vasati va mune va le Rhaxiya ni valoyi va nghene enyimpini yo lwisana ni mintshungu ya Wehrmacht. Nakona ku na ntlawa hinkwawo wa vanhwanyana eka marhavi yo hambana ya vuthu, naswona na vona hinkwavo i valoyi!
  
  NAPOLEON N'WANA-N'WANA-N'WANA WA ALEXANDER WO SUNGULA
  Napoleon a nga yanga eRhaxiya, naswona hi ntolovelo u tekile makwavo wa xisati lontsongo wa Alexander wo Sungula. Leswi swi endle leswaku ku va ni ku cinca ko karhi ematin"wini.
  Xo sungula, Rhaxiya ra Tsar ri lwile na Austria kutani ri teka Galicia. Xa vumbirhi, Furwa ri hlele Italy, naswona ri veke n"wana wa Napoleon ni hosi ya xisati ya le Rhaxiya kwalaho.
  Kutani Rhaxiya na Furwa ma hlule ni ku avanyisa tiko ra Turkey.
  Kutani, hi matshalatshala lama hlanganeke, Britain ri hluriwile. Tikoloni ta Spain eku heteleleni ti hundzuke Mafurwa, ku fana ni tiko ro tala ra Afrika. Nakona India na Iran a va khomekile!
  Endzhaku ka rifu ra Alekzanda wo Sungula ni ku tshika ka Constantine, ku ve ni ku hluriwa ka mfumo, naswona Khezari Napoleon wa Vumbirhi wa le Rhoma wa malembe ya khume-mune hi vukhale u tlakuseriwe exiluvelweni xa le Rhaxiya. Naswona endzhaku ka rifu ra Napoleon hi 1836, Napoleon wa Vumbirhi u ve mufumi wa Furwa ni le Yuropa hinkwaro ni tikoloni to tala.
  Mfumo wun"we lowukulu wu humelerile naswona wu ye emahlweni wu kula. Endzhakunyana Napoleon wa Vumbirhi u hlule China na Indochina na Afrika hinkwaro. Na Australia na Canada. Naswona u file hi 1879 a ri na malembe ya kwalomu ka makume-nhungu-nhungu.
  Kutani Napoleon wa Vunharhu u teke ndzhaka ya xiluvelo. Nakambe a a lava ku lwa. Kambe emisaveni hinkwayo, i nsimu ya United States ntsena leyi saleke yi nga hluriwi hi Furwa!
  Naswona Napoleon wa Vunharhu u sungule nyimpi na Amerika hi 1890. Tiko ro hetelela leri a ri nga ri ra Mafurwa.
  Naswona vuthu lerikulu ra masocha ya ntlhanu wa timiliyoni lama humaka emisaveni hinkwayo ri nghene ensin"wini ya United States.
  Matimba a ma ta va ma nga ringani. Kambe Maamerika ma lwile na Napoleon wa Vunharhu hi vunhenha swinene.
  Ngopfu-ngopfu vanhwanyana va mune: Monica, Leah, Gertrude, Anna! Naswona a va lwa ku fana ni tinhenha ni tinhenha.
  Monica u tseme tidisiki ta nsimbi leti karihaka hi mabanga ni swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona a punched through vakaneti.
  Naswona nhenha yi yimbelela a ku:
  - Ku vangama eka Amerika!
  Leia u tlhele a lwa ni vuthu ra matiko mambe hi mabanga, kutani a hisa hi matimba:
  - Ku vangama eka tiko lerinene emisaveni!
  Naswona u tlhele a sungula nchumu lowu dlayaka hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Gertrude u lwile hi vuthu lerikulu, na rona a nga ambalanga nchumu, a hoxa tineleta leti karihaka swinene, naswona a ba valala.
  Hi ku twa leswi nhwanyana loyi u rhurhumerile:
  - Ndzi mulwi wa class yo tano that it"s super!
  Anna na yena u lwile, a hoxa tinyiko to dlaya hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u huwelerile a ku:
  - Hi na ku humelela lokukulu!
  Kambe ku nga khathariseki leswaku lava va mune va lwile hi matimba ku fikela kwihi, naswona hambi ku ri hi vunhenha, mavuthu lama tlakukeke ya Mafurwa ma ha va hlule.
  Vanhwanyana lava va khomiwile. Kwalaho va hluvuriwile va tlhela va xanisiwa hi tihanyi. Va soholote mavoko ya vona ehenhla ka rhaki, va va ba hi xibakele ni waya wo hisa. A va hisa swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu hi ndzilo ivi va tota nsimbi yo hisa eka swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu. Kambe vanhwanyana lava a va nga si tshama va wu xiya vulawuri lebyintshwa bya Napoleon wa Vunharhu.
  Endzhaku ka sweswo va rhumeriwe ku ya tirha, va lava ku va va nga ambalanga nchumu, emaribyeni. Naswona Amerika ri ve xifundzha lexintshwa xa Furwa.
  Loko Napoleon wa Vunharhu a fa hi 1903 a ri ni malembe ya makume-nhungu-nhungu, Napoleon wa Vumune u ve mufumi. Ku fika ka yena ku funghe ku fuma lokuntshwa. Ku tiyisisa ntirho wa palamende, na ku hunguta nkucetelo wa vafumi va xiyimo xa le henhla. Hakatsongo-tsongo mfumo wa misava hinkwayo wu ve ni xidimokrati.
  Naswona hi 1917, wanuna wo sungula u haha a ya exibakabakeni. Xisweswo ku pfule nguva ya vutiolori bya swilo swa le mpfhukeni.
  Hi 1922, vanhu va khandziye xihaha-mpfhuka va ya en"wetini. Naswona hi 1933 ku ya eMars. Naswona hi 1950 a va endzele tipulanete hinkwato ta Fambiselo ra Dyambu. Kambe hi 2000, ku sungule ku haha ko sungula ku ya etinyeleti, ku nga riendzo hinkwaro ra le xibakabakeni. Leyi i AI ntsena hikwalaho ka vukati byin"we bya Napoleon Bonaparte ni hosi ya xisati ya le Rhaxiya.
  Ndlela leyi vumundzuku bya vanhu hinkwavo byi titshegeke ha yona hi xiendlakalo lexitsongo.
  
  TINHLAMUSELO NA CHINA
  XITLHOKOVETSELO
  Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va rhurhele eSiberia hi lembe xidzana ra vukhume-nkombo, laha va ngheneke enyimpini ni Mfumo wa China ehansi ka vulawuri bya ndyangu wa vuhosi wa Manchu. Vanhu lava nga fiki lava nga tiviwiki va cinca ndlela ya matimu, ku nga ri eChayina ntsena.
  Nyimpi yi pfurha ku fana ni xidzedze
  Mufana u lwa na vuthu lerikulu...
  Hi tseme nkungu lowu hlundzukeke
  Hambileswi minkarhi yin"wana swi nonon"hwaka ngopfu!
  
  Nala u ni matimba swinene, .
  Xidzedze lexi yaka emahlweni xi ta...
  Ehansi ka ku rhurhumela ka mijeko yo tshwuka yo vangama leyi tsutsumaka, .
  Kambe hi ta hlula, ndza pfumela, nyimpi hi May!
  
  U nga ehleketi leswaku hi nga hluriwa, .
  Hi tinhenha letikulu leti humaka eka Xikwembu...
  Naswona a yi nge kavanyetiwi, Ndza yi tiva ntambhu ya vutomi, .
  Hambileswi minkarhi yin"wana swi nga ha vaka swi nonon"hwa swinene!
  
  Tiva vukulu bya Rhaxiya eka leswi:
  Ndzi kholwani, Tiko ra Manana ri na nkoka ku tlula hinkwaswo...
  Naswona ku ta va ni yindlu ya le Rhaxiya leyi tiyeke swinene, .
  Naswona u ba mufasisi la nyenyetsaka emahlweni!
  
  U nga swi kholwi, Horde a yi nge tshoveki ya Rus, .
  Leswi swi nga ku tisiki u khinsama...
  Lwana handle ko tikhoma, u nga chavi, .
  Hi vito ra xitukulwana lexintshwa!
  
  Eka yindlu ya Rhaxiya, ya swirhabyani swa yona swa byanyi, .
  Hi ta lwa hi matimba swinene...
  Norho lowu nga heriki wu ta hetiseka, .
  A wu nhenha leyi nga ni moya-xiviri wa xihlekiso!
  
  Hi loyi, mufana loyi a hlambanyaka ku tshembeka eka Tiko ra Vatatana, .
  Vana nhenha ya Svarog leyikulu...
  Doo, a wu nge aki ntsako hi ngati, .
  Loko ku nga ri na Xikwembu embilwini ya Yesu!
  
  Hi nga fikelela tindlela letintshwa, .
  Vukulu bya tiko leri ri hlukaka...
  Naswona dlaya xivandzana xa mahlo ya switsotswana, .
  Leswaku ku nga ri khale pulanete leyi yi ta hundzuka paradeyisi!
  . NDZIMA YA Nomboro 1
  Mufana ni nhwanyana, kun"we ni vanhwanyana va mune va valoyi, va hetelele va ri edzongeni wa Siberia kutani va hlongola nhlaselo wa Machayina. A ku ri nyimpi leyi nga tiviwiki ngopfu loko Mamanchu ma ri karhi ma fuma eChayina naswona ma ri karhi ma ndlandlamuxa hi ku hiseka etindhawini to hambana-hambana ta le Asia.
  Nakona va hlasele Marhaxiya exifundzheni xa Tibet. Naswona mhaka ya xiviri hileswaku va swi kotile ku teka xiphemu xa nsimu. Ku tlula kwalaho, Rhaxiya hi nkarhi wolowo ri tsanile hi varimi ni nyimpi ya Cossack ya Stenka Razin. Naswona masocha a ma ta boheka ku hundziseriwa eka mpfhuka wo leha swinene.
  Kambe mufana ni nhwanyana lava nga fiki, ni vanhwanyana va mune va Terminator va ta pfuna khokholo ra le Rhaxiya.
  Vuthu lerikulu ra Machayina ri hlasele khokholo leri a ra ha ku akiwa ra le Rhaxiya. Naswona swi le rivaleni leswaku matimba lawa a ma nga ringani.
  Kuna gidi ntsena ra Marhaxiya, na madzana mambirhi ya magidi ya Machayina. Naswona a swi vonaka onge a ku nga ri na nkarhi nikatsongo wo lwisana.
  Kambe tinhenha ta tsevu ta ti class ti super ready ku lwa.
  Oleg Rybachenko eka rirhangu. Mufana la nga fiki, wa kwalomu ka khume-mbirhi wa malembe hi vukhale, u hoxa swinaliti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona u ba Machayina lama yaka emahlweni. Khume-mbirhi hi nkarhi wun"we.
  Margarita u hoxa swinaliti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Nhwanyana loyi u lovisa vakaneti va yena ivi a rhurhumela:
  - Matimba ya mina lamakulu!
  Naswona u lwa hi xivindzi.
  Natasha u tlhela a hoxa boomerang ya matimba hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Ndlela leyi yi pfotlosaka vakaneti ni ku rhurhumela ha yona:
  - Hi vito ra ku vangama lokukulu!
  Kutani Zoya a tlhava Machayina hi mabanga, naswona hi nkarhi lowu fanaka a hoxa swinaliti hi chefu hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona wa yimbelela hi yexe:
  - Eka vukulu bya Rus', .
  Hi nga ponisa un"wana ni un"wana!
  Naswona nakambe mabanga ma wela eka vakaneti. Naswona loko va tsema, kutani handle ka ntwela-vusiwana.
  Kambe loko Aurora a sungula ku lovisa ni ku hoxa ti- boomerang hi swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu, a ku ri ku lovisiwa loku heleleke. Naswona Machayina lama dlayiweke ma wela ehansi ka switlhavi swa diyavulosi wo tshwuka.
  Naswona nhwanyana loyi u rhurhumela:
  - Ndzi ta pfotlosa ni ku handzula hinkwaswo swi va swiphemu-phemu!
  Naswona hi mabanga hamambirhi u ta teka a tlhela a tsema!
  Naswona disiki leyi tlhavaka ni leyi tlhavaka yi haha yi huma exirhendzeni xakwe lexi nga ambalangiki nchumu. Hi ntolovelo loyi i nhwanyana wa rifu leri heleleke.
  Naswona hi loyi Svetlana enyimpini leyi nga ni xiboho. A hi xaniseni Machayina hi ma tsemelela ma va swiphemu leswintsongo hi mabanga.
  Nhwanyana loyi u rhendzele phaphatani, naswona tinhenha ta nkombo ta Mfumo wa le Tilweni ti tsemiwile ti fa.
  Naswona endzhaku ka sweswo tineleta leti karihaka, leti nga ni chefu ti haha ti huma eka swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona va ba Machayina.
  Oleg Rybachenko u lwa ni tinhenha ta wasi. Mabanga yakwe ma hatima ku fana ni xihaha-mpfhuka lexi fambaka hi xihaha-mpfhuka.
  Mufana loyi u yimbelela hi ntsako:
  - Ndzi ta va nghwazi ya misava yo tiya swinene, .
  Hi ta hlula Amerika, China!
  Naswona nakambe mufana u hoxa mintlangu yo kariha hi swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu swa milenge ya vana. Naswona khume-mbirhi wa Machayina lama feke ma wa hi nkarhi wun"we.
  Leyi i nyimpi. Ematin"wini ya xiviri, Rhaxiya ra le Tsar ra le mahlweni ka Petrine ri lahlekeriwe hi xiphemu xa nsimu ya rona. Kambe laha tinhenha ta le Rhaxiya ti lwa naswona a ti nge tinyiketeli.
  Oleg Rybachenko u lwa naswona u yimbelela:
  - Kambe hi ti knights leti taleke hi moya wa Russia, .
  Vadlayi a va nge pfuki va twe ku rhurhumela ka hina loku pfalekeke!
  Nakona nakambe mufana u hoxa tineleta to kariha swinene, naswona hi chefu ya matimba, leyi swekiweke hi valoyi, tineleta to olova swinene!
  Nhwanyana Margarita u le kusuhi na yena. Naswona milenge ya yena yi tlhela yi hoxa swinaliti swo tano leswi dlayaka. Naswona mavoko ya vona ma tsemelela ehansi Machayina lama hlaselaka. Nhenha yi lovisa valala va yona kutani yi yimbelela:
  - I"m so cool, ku fana na demona ra matiko hinkwawo...
  Dima, Dima, Bilan! Dima, Dima Bilan!
  Hosi ya matiko hinkwawo!
  Natasha u tlhela a tsemelela Machayina ivi a yimbelela:
  - Loko ri xa nimadyambu, a hi nge tshiki Sathana a hlula!
  Naswona tineleta to dlaya na tona ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Endzhaku ka sweswo, Zoya u lovisa valala. Na ti vibes ta colossal energy ti vonaka ti huma eka nhwanyana loyi.
  Naswona ti boomerangs na ti needles to kariha swi haha kusuka eka beauty"s bare feet.
  Tinhenha ti rhurhumela:
  - Ndzi norho lowukulu wo pfumala tintangu na ku saseka!
  Naswona nakambe u ta hoxa nchumu lowu dlayaka swinene eka vakaneti va yena.
  Kambe loko Aurora a fambisa xigayo ivi a tsema Machayina, kutani leyi i aerobatics ya ku herisiwa.
  Kutani muhlovo wo tshwuka u hoxa swinaliti leswi tlhavaka hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona tinhenha to tshwuka leti feke ta wa.
  Kambe loko Svetlana a ba. Naswona hi nkarhi lowu fanaka, ntlhambi hinkwawo wa tineleta wu haha wu suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, leyi tlhavaka ni ku dlaya un"wana ni un"wana.
  Naswona tinhenha ti rhurhumela:
  - Kahle kahle, kahle kahle - mufasisi u ta kuma nikele!
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi ta tlhela yi hoxa xibakele xo dlaya eka Machayina.
  Natasha, a ri karhi a tsema tinhenha to tshwuka hi mabanga, u xiye:
  - A swi olova no tika eka Manazi!
  Svetlana, loko a fambisile xigayo, u xiyile:
  - Naswona eka hina vanhwanyana swi tshama swi olova!
  Aurora u tlhele a humesa endlelo ra fan kutani a rhurhumela a ku:
  - A wu nge ndzi borheki nikatsongo!
  Naswona xitlhavi lexi dlayaka xi haha xi huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona Zoya u lo yi teka a rhurhumela:
  - A hi swikhovha, hi vanhwanyana va ku vangama lokukulu!
  Naswona nakambe nchumu wo karhi wu ta haha wu huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu ivi wu ba nala.
  Vanhwanyana lava va teke ntirho lowu hi vukheta.
  Khokholo leri kwalomu ka hi rona ntsena khokholo ra Rhaxiya endhawini yoleyo. Ku ni madoroba man"wana mambirhi lama nga eku akiweni. I swinene leswaku Machayina a ma kavanyetanga va ka Amur. Kambe ematin"wini ya xiviri, Rhaxiya ri lahlekeriwe hi xiphemu xa nsimu ya rona. Ndyangu wa vuhosi lowu nga ni tihanyi swinene lowu a wu ri karhi wu fuma eChayina. Hambiswiritano, vanhwanyana hi vona va nga vekaka mavuthu ya Lucifer"s eku balekeni.
  Oleg Rybachenko u tsemelela ehansi Machayina. Naswona hi nkarhi lowu fanaka mufana u yimbelela:
  - Yi ta va ya xiyimo xa le henhla...
  Kutani boomerang leyi lahliweke hi nenge wa mufana loyi a nga ambalanga nchumu yi haha yi huwelela:
  - Porcupine yi ta tsemelela vanhu hinkwavo!
  Margarita u tlhele a hoxa leswi ringanaka ni ku dlaya eka nala. U yi pfotlose yi va swiphemu-phemu ivi a rhurhumela:
  - Ndzi norho wo pfumala tintangu na ku saseka lokukulu!
  Naswona nenge wa yena wu hoxa tidisiki ta nhova.
  Lexi landzelaka enyimpini i Natasha. Naswona u tlhela a hoxa nchumu wo karhi eka nala lowu hambanisaka vakaneti va yena.
  Naswona u swi endla hi vutlhari lebyikulu.
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi lahlela ehandle swin"wana, swinaliti leswi dlayaka.
  Lexi landzelaka i Zoya enyimpini. Naswona u tlhela a hoxa mixaka yo hambana-hambana ya ti- swastika ni ti- boomerang eka nala.
  Naswona u tsemeta nala ehansi.
  Endzhaku ka sweswo u ri:
  - Ku vangama eka hosi leyinene!
  Kambe Aurora u le nyimpini. U tlhela a herisa valala lava humaka eChayina. Naswona loko yi hoxa, yi ta hoxa hi matimba lama dlayaka.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka u ta yimbelela:
  - Ina, hi vito ra Misava ya le Rhaxiya!
  Naswona swihehlo swa ku dlaya na swona swa hangalaka swi suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Svetlana na yena a nga n"wi tshiki nala. Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu ku haha leswi tisaka rifu leri nga erivaleni.
  Naswona nhenha yi yimbelela:
  - A hi nge pfuki hi tinyikerile! Xiphiqo a xi nge fiki eka Rus"!
  Naswona nakambe Machayina ma ta khunguvanyeka. Naswona u ta yi tsemelela handle ka nkhuvo.
  Tinhenha ta tsevu ni tinhenha ti hlasele swinene. Naswona u tsemelela nala ehansi a va lahlela hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko, a ri karhi a tsema Machayina, u yimbelele a ku:
  - Star fighter, rimhondzo ra wena ri chaya mahala -
  Tiko ra wena ri le kule hi ku vangama loku kanakanisaka...
  Malangavi ya nyimpi ya rhurhumela exikarhi ka milayeni - .
  Eka ntlangu wa tlhelo rin"we lowu nga riki na milawu!
  Naswona boomerang yin"wana yi haha yi huma emilengeni ya mufana leyi nga ambalangiki nchumu, yi tsema milomu ya khume-mbirhi hinkwaro ra Machayina.
  Mufana loyi, hilaha hi swi vonaka hakona, i mulwi.
  Naswona Margarita na yena u le nyimpini. Nakona hi yona ndlela leyi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi tirhaka ha yona. U herisa valala handle ko kanakana hi ndlela yo kufumela swinene.
  Naswona mabanga ya yena ma fana ni vadlayi.
  Nhenha yi rhurhumela:
  - Ku dzuneka a ku ve kona!
  Natasha u tlhela a duvula hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu naswona u hoxe nchumu lowu dlayaka. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u tsemelela hi mabanga hi ku hiseka.
  Hi nkarhi lowu fanaka yi ba beep:
  - Entourage ya mina i vatirhi va mfumo!
  Lexi landzelaka enyimpini i Zoya. Nakambe diyavulosi wa xiyimo xa le henhla xa ku herisiwa. Ndlela yo dirowa phaphatani hi mabanga. Kutani u ta yi teka a lahlela swilo leswi onhaka hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Endzhaku ka sweswo u huwelela a ku:
  - Vuthu ra tsaka - ri ya emahlweni!
  Naswona layini hinkwayo ya maboboma ya Machayina lama tsemiweke ehansi.
  Nhwanyana loyi u yimbelela hi yexe a ku:
  - Zoya u tsakela ku dlaya! Oho, Zoya loyi!
  Hi loyi Aurora hi nhlaselo wa xihatla. Kumbe hi ku kongoma, ku tisirhelela hi tihanyi. Naswona hi ku pfuniwa hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu u wisela valala.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka yi ba. Naswona loko ti- sabre ta yena ti hundza ku fana ni swiphepherhele swa cultivator, Machayina ya khume-nharhu ma ta handzuriwa ma va swiphemu-phemu!
  Naswona Aurora u rhurhumela:
  - Sweet chords, mujeko wa Russia wa tinyungubyisa swinene!
  Naswona sweswi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu xi ba jenerala wa Muchayina exifuveni. U ta yi teka a wa.
  Zoya u ni tihanyi enyimpini. U tsemelela valala va yena ehansi kutani a huwelela a ku:
  - Hi ta kanakana hi dlaya vanhu hinkwavo!
  Naswona mabanga yo tano ma haha hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu.
  Svetlana na yena a nga n"wi khomiwi tingana. Naswona u lovisa valala va yena ku fana ni xihloka lexi tsemaka byanyi. Machayina ma wa.
  Nhwanyana loyi u huwelela a ku:
  - Naliti yo penga! Huma exivaveni!
  Oleg Rybachenko u ta tsema ntlawa wa tinhenha to tshwuka hi ku biwa ka mabanga ya yena. Kutani hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu u ta hoxa nyeleti a huwelela:
  - Vuthu ra mina hi rona ri nga ni matimba swinene!
  Mufana wa Terminator u voniwa a ri eka nhlohlorhi swinene ya ku lovisa valala. Naswona u endla hi ku navela lokukulu.
  Naswona nyiko yin"wana ya rifu yi haha yi suka eka swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona ndlela leyi swi hlulaka Machayina ha yona lama khandziyaka rirhangu.
  Tinhenha ta yellow i vapfukeri va vukhongeri. Se a ku ri ni tinhulu leti heleleke ta mintsumbu leti hlengeletiweke. Naswona va hambeta va khandziya ni ku khandziya ni ku khandziya!
  Kambe mufana ni nhwanyana i xivumbeko xa matimba yo dlaya ntsena. Naswona loko ti tsemelela, swiphepherhele swa ngati swi haha ematlhelo hinkwawo ni le kule swinene.
  Oleg Rybachenko u yimbelerile a ku:
  - Xiendlo xa vunhenha xa dzunisiwa, .
  Hi vahluri va tipulanete!
  Margarita, nhwanyana loyi a nga tshamisekangiki u yimbelele a ku:
  - A hi nge yimi swa xinkarhana.
  Ku huwelela ka munhu un"wana loku pfalekeke ku twiwa!
  Naswona nakambe tineleta leti onhaka ni leti dlayaka ti haha ti huma emilengeni ya nhwanyana loyi a nga ambalangiki nchumu. Ku ba Machayina ku fana ni swirhabyana swa koroni. Ina, nhwanyana Margarita i terminator ya xiviri.
  Natasha, a ri karhi a tsema Machayina, u yimbelele a ku:
  - Na nhwanyana loyi, a pfotlosa leti to tshwuka, a ehleketa
  leswaku i swinene ku hanya, naswona vutomi byi kahle!
  Endzhaku ka sweswo tineleta ti tlhela ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya u khome xigayo hi ti sabres ta yena a karhi a rhurhumela:
  - Ndzi ta dlaya valala va mina hinkwavo, naswona ndzi kholwani, a ndzi hleki!
  Naswona milenge ya nhenha yi rhumele tinyeleti to hlayanyana.
  Naswona ku saseka ku yimbelele a ku:
  - Xiendlo xa nyimpi - Ndzi ba dime!
  Aurora, a ri karhi a tsemelela handle ka mintlhaveko leyi nga lavekiki, u te:
  - Ku humelela lokukulu ku hi rindzile! Ndzi kholwani, a swi kumi ku kufumela!
  Naswona ku fana na hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu, leswi dlayaka swi ta sungula.
  Kutani yi rhurhumela:
  - Ndzi ximanga xa ngati!
  Svetlana a nga nyiki Machayina tintswalo. Naswona yi va lovisa onge hi loko va ri tinjiya. Naswona hi nkarhi lowu fanaka wa yimbelela:
  - Thyaka a ri nge vi na ndlela,
  Susa milenge ya wena hi ku hatlisa!
  Naswona sweswi tinyiko to dlaya ti haha ti huma eka swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu nakambe. Wansati wo kufumela swonghasi!
  Naswona u tlhela a rhurhumela:
  - Ku ta va na ku hlula ka hina enyimpini yo kwetsima!
  Oleg Rybachenko u ya a gingiriteka swinene. Naswona u tsemelela hi mavoko mambirhi, naswona u tlhele a teka phayiphi enon"wini wakwe a tshwutela Machayina hi tineleta. Yi herisa valala yi tlhela yi rhurhumela hi yoxe:
  - Lexi i ku hlula ka hina - .
  Rivilo leri heleleke emahlweni naswona ri tshinela!
  Naswona nakambe mufana wa terminator u slash. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u ta tshika leswi dlayaka handle ko twela vusiwana.
  Margarita na yena u le nyimpini. Nhwanyana la heleriweke hi ntshembo. Naswona loko a sungula boomerang hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, kutani leswi a hi le hansi ka khume-mbirhi wa Machayina lama tsemiweke.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana loyi u ta yimbelela:
  - Oh, xihahampfhuka xa mina i xikulu,
  Kahle kahle, mbilu ya mina yi yimbelela hi ntsako!
  Naswona nyeleti leyi dlayaka yi haha yi huma eka xirhendze xa nhwanyana loyi lexi nga ambalangiki nchumu. Ina, leswi i ku saseka ka swihaha-mpfhuka swa le henhla swinene. Naswona rifu ri byala exineneni ni le ximatsi.
  Natasha u tlhela a herisa Machayina hi tindlela hinkwato leti kotekaka.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka wa yimbelela:
  - Ku rhurhumela, ku rhurhumela, ku rhurhumela...
  Oliver u kume Twist!
  Naswona nyiko leyi dlayaka yi haha yi huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Hiloko Zoya a ti koka... U yi tekile a tshwutela nala hi marha hi chubu. Kutani a tsema xigayo hi mabanga yakwe. Kutani milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi teke yi sungula ku nyikeriwa ka tihele ka rifu.
  Naswona Machayina ma wile. A swi fana ni loko va nantsweriwile hi xibalesa xa malangavi.
  Nakona laha Aurora u le nyimpini. Nakambe nhwanyana wo hatlisa. Na rifu ro tshwuka, na miseve yo hisa ya tihele. Naswona u ta yi teka a sungula ku yi tsemelela.
  Doo, a ku na nchumu lowu nga sivelaka leswi.
  Hambi ku ri thangi ra Mouse.
  Kutani Aurora u belela Machayina. Lexi xi kufumelaka swinene naswona xi nga na swifaniso swo penga na banga.
  Naswona mabanga ya red harpy"s a ma nge yimi, ku nga ri swa xinkarhana.
  Hi nkarhi lowu fanaka, Aurora u rhurhumela:
  - Tiko ra Manana ra mina i Tiko ra Manana ra Vukhomunisi!
  Naswona nakambe ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, ku fana na nchumu lowu dlayaka swinene lowu hahaka wu huma.
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u tikile.
  Nakona Aurora u tsundzuke ndlela leyi hakunene a lweke ha yona na "Mbeva" eka xin"wana xa switori swin"wana. Kutani Matiko lama Tihlanganiseke ma hete ku pfumelelana ka nyimpi ni Third Reich, naswona hi ku tirhisa ku pfumaleka ka tibomo, Majarimani ma sungule Maus leswaku ma endliwa.
  Ina, mathangi lawa hakunene a ma famba ku fana ni swiharhi. Naswona nhluvuko wa vona a wu chavisa swinene.
  Kambe ku nga ri eka vanhwanyana va Terminator. Va lwisane ni Manazi hi ku rhula ni hi ku hatlisa hi nkarhi wun"we.
  Naswona va kombe mana wa Kuzma! Naswona tinhenha ti lwa hi xivindzi.
  Naswona sweswi Aurora wa misisi yo tshwuka u tsema hi mabanga. Naswona u ta tsemelela valala kukota murimi.
  Kutani yi rhurhumela:
  - Ndzi dlaya vanhu hinkwavo!
  Svetlana na yena a nga na tingana enyimpini. Machayina ma karhi ma herisiwa. Naswona hi nkarhi lowu fanaka, a nga ambalanga nchumu, u lahlela leswi byalaka rifu.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka u huwelela a ku:
  - Bravado ya cosmic - .
  Ku ta va ni serenade leyikulu!
  Naswona u pfotlosa mahlo eka valala!
  Endzhaku ka sweswo u ta tshwutela marha a huma eka chubu!
  Nakona Oleg Rybachenko u ta hangalaka. Nakona a hi hoxeni ti needles ntsena, kambe na ti boomerangs eka Machayina hi milenge ya hina.
  Hi yona ndlela leyi mufana wa terminator loyi a famba hi rivilo a khomiweke ha yona.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka wa yimbelela:
  - Valala a va nge hi siveli,
  Loko hi tsanile, pfuna!
  Naswona u nga tsutsumi, u nga tsutsumeli...
  Loko ntsena ku nga ri ku ya emahlweni!
  Naswona Oleg u rhurhumela.
  Nakona Margarita u yi tekile kutani hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu a hoxa nchumu lowu onhaka no dlaya hi ndlela yo dlaya. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u yimbelele a ku:
  - Leri ri ta va hungu ra ximanga!
  Naswona nhwanyana loyi u ta rhurhumela a tlhela a rhurhumela!
  Natasha na yena a hi slouch enyimpini. U yi tekile kutani a hoxa swastika yo kariha hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. U tshove ntshungu wa Machayina kutani a rhurhumela:
  - Eka Tiko ra Manana!
  Nakona ku na Zoya enyimpini. Naswona u tlhela a hoxa swibalesa eka valala va yena hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona ku rhurhumela hi meno lama nga ambalangiki nchumu:
  - Ndzi nhenha yo tano, ndzi terminator hakunene!
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana loyi u hlasela hi mabanga. Naswona u rhurhumela ehenhla ka mahahu yakwe.
  - Banzai!
  Swi tikomba onge nhwanyana loyi a nge tshiki ku lwa. Naswona u ta tsema handle ka ti antimonies leti nga lavekiki.
  Aurora na yena u ta teka ntirho wo herisiwa. U lovisa Machayina, handle ko hlekula. Naswona tinhenha to tshwuka ta wa, onge hi loko ti handzuriwile hi le xikarhi.
  Naswona nhwanyana wa misisi yo tshwuka u huwelela a ku:
  - Langavi ra vukhomunisi ri le henhla ka misava!
  Naswona nakambe u ta yi teka a yi tsema hi mabanga mambirhi. Nakona yi tshwutela ehandle ka chubu. Naswona u ta ba nala.
  Ina, Aurora wa rhandzeka naswona i ku hetiseka hi koxe.
  Hambileswi Svetlana a nga bihanga ku tlula sweswo. Naswona u tlhele a nyika Machayina ku biwa ka ntumbuluko ni ku dlaya.
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa tinyiko ta ku lovisa eka tinhenha to tshwuka. Ina, un"wana ni un"wana u swi endla hi magandlati lama tlakukeke.
  Svetlana u rhurhumela:
  - Nyimpi yi ta va ya ngati, yo kwetsima no lulama!
  Nakona nchumu wo dlaya wu humile hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu nakambe. Naswona hi ku ya hi Machayina, ndlela leyi a nga ta ku ba ha yona!
  Vanhwanyana lava va fambe hi tindlela ta vona leti hambaneke hakunene. Naswona a va ndzi khomisi tingana nyana. Lava i vavasati - vavasati eka vavasati hinkwavo!
  Oleg Rybachenko u le ku hlaseleni lokukulu. Se va dlaye magidi yo tala ya Machayina. Nhlaselo wa tinhenha ta mfumo lowu wo tshwuka wu tsanile.
  Oleg u rhurhumerile a ku:
  - Xikalo xa le henhla xa ku hlula!
  Margarita u yi tekile kutani hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu a hoxa nchumu lowu dlayaka naswona wu kariha ku tlula xirhendzevutana.
  Kutani nhwanyana loyi a yimbelela a ku:
  - Hi defy swidzedze, .
  Ha yini naswona ha yini?
  Ku hanya emisaveni handle ka swihlamariso - .
  A swi koteki eka munhu!
  Margarita u tshwutele mafurha hinkwawo ya phayiphi eka Machayina kutani a ya emahlweni a ku:
  - Ku nga va na nkateko kumbe ku tsandzeka, .
  Naswona ku tlula-tlula ehenhla ni le hansi!
  Hi ndlela leyi ntsena, naswona ku nga ri hi ndlela yin"wana - .
  Hi ndlela leyi ntsena, naswona ku nga ri hi ndlela yin"wana...
  Hanya nkarhi wo hlamarisa!
  Xihlamariso! Xihlamariso!
  Hanya nkarhi wo hlamarisa!
  Xihlamariso! Xihlamariso!
  Hanya nkarhi wo hlamarisa!
  Naswona ntsena ehenhla - hayi milimitara ehansi!
  Nhwanyana loyi u kombise moya wo lwa swinene.
  Natasha na yena u le xikarhi ka nyimpi. Swi fana ni loko vholkheno yi buluka. Naswona u hoxa swinaliti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Hlasela vakaneti. Naswona yi siya mintsumbu yi huma eka vona.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana loyi u yimbelele hi meno lama nga ambalangiki nchumu:
  - Hi va terminators vo tano, ku fana na ti robots ta milorho, na ku saseka lokukulu!
  Naswona sweswi nhwanyana loyi u tsema hi mabanga. Naswona swi ta knock out vanhu vo tala.
  Zoya na yena u le ku rhurhumeleni ka nyimpi. Wa lwa, a pfula meno, a rhurhumela:
  - A nga kona loyi a nga ta hi sivela!
  Naswona ku suka emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu disk yi khukhule Machayina. Leswi swi tsemeke milomu yo tala. Naswona mavuthu ya mfumo wa le tilweni ma pfaleriwile.
  Naswona vanhwanyana va ya va tshikilela.
  Hi leyi ndlela leyi Aurora yi nga ta sungula ha yona nchumu lowu tsemaka nsimbi. U ta tsema tinhloko to tala leti vumbeke tinhulu. Kutani u ta tlula, a haha ehenhla, a yi teka, a rhurhumela;
  - Vito ra mina i xibakele xa mina!
  Nakona nakambe u tshukatshukisa swibalesa swimbirhi, kutani a handzula marhumbu eka Machayina. Kambe hi nkarhi lowu fanaka, u nga khomiwi hi tingana nikatsongo.
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi rhumela ti- boomerang leti dlayaka. Hi tihi tinhloko leti tsemiwaka ehansi hi ti rank.
  Endzhaku ka sweswo nhenha ya misisi yo tshwuka yi rhurhumela:
  - A hi nge vi eka cable!
  Onge ku nga va ni ntsako eMisaveni!
  Kutani u ta teka swin"wana eka phuphu hi nomu wakwe wo tshwuka, a tshwutela marha. Naswona tinhenha ta mfumo wa le tilweni ti ta wa ku fana ni ti- coolies leti nga ni vuswa.
  Hikwalaho Svetlana u kombisile enyimpini...
  U hoxe mati yo vila ehenhla ka vakaneti va yena. Naswona lava va hisiweke va ta yi teka va huwelela hi ndlela ya vuharhi swinene.
  Svetlana u rhurhumela:
  - Ku dlaya ka mina!
  Naswona hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u ta hoxa ti boomerang timbirhi. Swi ta tsema Machayina yo tala.
  Naswona u pfotlosa mintsumbu yo tala.
  Hi yona ndlela leyi swigangu swi tirhaka ha yona.
  Naswona va tseme mfumo wa China hi voxe, handle ka nkhuvo lowu nga lavekiki. Doo, va ni hambi ku ri vutlhari byo hlawuleka.
  Se nhlayo ya Machayina lama dlayiweke yi le ka makume ya magidi. Na vanhwanyana va titsakisa ntsena va tlhela va tlula-tlula ku fana na mabilomu.
  Oleg Rybachenko u tlhela a kombisa swihaha-mpfhuka swo kufumela swinene leswi u nga swi ehleketaka.
  Naswona mufana u tsemelela hi mabanga mambirhi leswaku mavoko ni milenge ni tinhloko swi haha ematlhelo hinkwawo.
  Oleg u huwelela a ku:
  - Ku ta va na, ndza pfumela ku hlula ka hina ka xiboho!
  Margarita, a nga ambalanga nchumu, a ri karhi a hoxa xibalesa lexi onhaka, u tiyisekise:
  - Ina swi ta va tano!
  Naswona lava tsevu hinkwavo va sungule ku tsemelela hi matimba swinene.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 2.
  Endzhaku ka loko kwalomu ka vuthu hinkwaro ra Machayina ra madzana mambirhi ya magidi ri lovisiwile, tinhenha ta tsevu ti ye emahlweni ti nghena evuentweni bya Mfumo wa le Tilweni. Leswaku Machayina ma nga tlheleli emadorobeni ya le Rhaxiya eSiberia.
  Kutani tinhenha ti hlasele tinhenha to tshwuka leti a ti ri emutini lowukulu wa le kusuhi.
  Oleg Rybachenko, a tsema valwi vo tshwuka a tlhela a tshukatshukisa mabanga hamambirhi, u huwelerile:
  - Ku fana na ti tsar ta le Rhaxiya!
  Naswona tineleta to kariha ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Swihaha-mpfhuka swa nyimpi swa le Chayina swi hlaseriwe.
  Margarita, a tsemelela tinhenha to tshwuka hi mabanga, u yi tekile a yimbelela:
  - Sweswi hi endla matimu!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, tineleta ti haha eka tinhenha to tshwuka.
  Lexi landzelaka i Natasha enyimpini. U tlhela a hoxa tinyiko ta rifu a tlhela a rhurhumela:
  - Vumundzuku i bya hina! Ku vangama eka Rhaxiya Lerikulu!
  Naswona nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, lowu vatliweke wu ta lahlela leswi ehandle hi matimba yo chavisa. Naswona u ta tsema Machayina ma va xirhumbana lexi nga ni ngati.
  Zoya na yena u hack hi ku heleriwa hi ntshembo. Naswona u tshove jenerala wa Muchayina hi le xikarhi. Naswona a tsema marhambu ya yena.
  Kutani a huwelela a ku:
  - Hi ku hlula ka mina lokukulu!
  Naswona hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu u ta tlhela a sungula mudlayi loyi a nga kona. Naswona yi ta wisela valwi vo tala va le China.
  Kambe loko Aurora a ri enyimpini it"s absolutely terrifying. U tsema masocha ya Machayina hi le xikarhi ivi a rhumela tinyiko to dlaya hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Nakona u lovisa vuthu ro tshwuka.
  Doo, Aurora entiyisweni u vuriwa muloyi wo tshwuka. Naswona a nga hluriwi.
  Naswona swinaliti leswi dlayaka swi haha swi suka eka tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. Va ba Machayina va wela ehenhla ku fana na ti coolies leti nga na sandi.
  Aurora u rhurhumela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Marhaxiya ma ndzi tiva, .
  Naswona va swi vitana leswikulu!
  Naswona nakambe ku saseka ku hoxa naliti leyi dlayaka. Naswona nala u pfaleriwe ku fana ni xivungu.
  Aurora u rhurhumerile:
  - U nga lorha, kambe ku lorha siku swi bihile!
  Naswona nakambe nhwanyana u ba ku fana na boomerang.
  Ina, misisi leyi yo tshwuka a yi dya munyu lowu tlulaka khilogiramu etimhakeni ta masocha. Loko yi hula, kutani ya hula.
  Naswona nakambe nhwanyana wa rivilo ni wa ndzilo u le ku hlaseleni.
  Nakona Svetlana u hisekela ku lwa. Nakona u tsemelela no lovisa un"wana na un"wana. Naswona mabanga yakwe ma fana ni rihati leri hatimaka.
  Naswona tineleta ti haha ti huma emilengeni leyi nga ambalangiki nchumu.
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile a ku:
  - Matimba ya mina lamakulu - .
  Ku tlanga na mina swi fana ni ku va munghana wa ngwenya!
  Mufana Oleg Rybachenko u le ku hlaseleni tanihi minkarhi hinkwayo. I mongoose leyi hatlisaka. Chops a hoxa tinyeleti eka nala.
  Naswona nhenha lontsongo yi huwelela:
  - A hi yeni emahlweni hi hlasela, .
  Hi ta hlula Machayina hinkwawo!
  Naswona sweswi mufana loyi u le ku hlaseleni.
  Naswona nhwanyana Margarita, hi ku tsaka lokukulu, u pfotlosa masocha yo tshwuka. Naswona tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu ti hoxa tinyiko ta rifu.
  Naswona nhwanyana loyi u rhurhumela:
  - Ku hlula ku ta va ka mina!
  Naswona nakambe mpfula hinkwayo ya tineleta yi tsutsuma yi huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona tineleta ta dlaya naswona ti ni chefu.
  Margarita u le ku hlaseleni. Machayina ma na nkarhi wo tika swinene ku lwisana na yena. Naswona nhwanyana loyi hi yena xivumbeko xa ku chavisa.
  Hambileswi a nga nhenha yo saseka.
  Nakona sweswi xiphemu xa rifu xi haha xi suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nakambe. Lexi hlaselaka valala.
  Natasha u le xihaha-mpfhuka xa nhova. Ku tsema Machayina hi swiphemu-phemu. Naswona mabanga ya yena a ma tivi tintswalo.
  Nhenha yi rhurhumela:
  - Ku ta va ku hlula ka hina lokukulu!
  Naswona tineleta leti dlayaka swinene ni leti nga ni khombo ti haha ti huma emilengeni ya beauty leyi nga ambalangiki nchumu nakambe.
  Va khumba Machayina hi nhlayo leyikulu. Kahle kahle, vanhwanyana va kona va phyuphyile swinene.
  Naswona eka offensive a va nyiki munhu pass.
  Kambe Zoya a nga swi tivi, a ku si tshama ku va na rito. U tshoveka a ya eka vakaneti va yena. Naswona mabanga ya yena ma fana ni vadlayi.
  Zoya u huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - A ndzi tivi tintswalo - rifu ntsena!
  Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi ta hoxa swilo swo tano leswi Machayina ma nga ta ka ma nga swi koti ku swi lwisana!
  Naswona hi ndlela leyi hambaneke, nhenha yi hatlisa minete yin"wana ni yin"wana. Leyi i ndhawu yo tlangela eka yona eka ku hlasela.
  Aurora na yena i nhwanyana wo tsakisa swonghasi. A nga tlheleli endzhaku naswona a nga tshiki. Naswona u humelela eka xin"wana ni xin"wana.
  U hoxe fan ya nsimbi hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. U tseme masocha ya Machayina kutani a hisa:
  - Eka mfumo wo tshwuka, ku ta va na ndzilo lowu nga ta kufumeta pulanete hinkwayo!
  Naswona nakambe, nchumu lowu dlayaka hi ku kongoma tinyenyana leti humaka emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona nhenha yi tlhela yi va eka xiyimo xa le henhla swinene.
  Naswona hi loyi Svetlana enyimpini. A nga hambuki eka pulani. Naswona u ti chopa hi ntshikilelo wa nhova. Naswona disiki yo kariha yi haha yi huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Lexi hi ku hatlisa xi tsema vakaneti.
  Svetlana u rhurhumela hi vukarhi bya nhova:
  - Ndzi ta mi handzula hinkwenu!
  Naswona nhwanyana loyi u le ku hlaseleni. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi nimble swinene.
  Endzhaku ka sweswo, Oleg Rybachenko u hisekela ku lwa. Loyi i mufana wa terminator loyi a heleriweke hi ntshembo. Swi katsa matimba lamakulu ni ntshikilelo wa mufana wa nhova.
  Nakona n"wana u hoxa boomerang hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu. Naswona valala va lahlekeriwe hi magoza ya khume-mbirhi hi nkarhi wun"we.
  Leswi hakunene - hakunene i matimba yo onha.
  Oleg u yimbelerile a ku:
  - Matsalwa ya mina ya voko ya olova - .
  A ndzi swi tsakeli ku koka ncila wa kati!
  Nakona tlhari ri haha ku suka eka xirhendze xa mufana lexi nga ambalangiki nchumu, na ndlela leyi ri nga ba Machayina ha yona. Hi ku kongoma va lahlekeriwe hi moya ni xivindzi.
  Oleg u vule hi ku hlundzuka lokukulu:
  - U nga tshuki u vula leswaku e-e!
  Mufana loyi u le ku hlaseleni... Kutani u tsundzuke Vladimir Klitschko. Ina, muboxi loyi a nga ha va a tlhelele eringi. Ha yini u nga ringeti? Loko wa ha ri na rihanyo, kutani Xikwembu hi xoxe xi ku byerile leswaku u lwa!
  Mufana wa Terminator eka nhlaselo. U pfotlosa Machayina ivi a yimbelela a ku:
  Munghana lontsongo, tshama u ri muntshwa, .
  U nga tsutsumeli ku wisa...
  Vana la tsakeke, u va na xivindzi, u va na huwa - .
  U fanele ku lwa - kutani lwa!
  Wanuna loyi a nga na ku kufumela - .
  Leswaku u kota ku hlula un"wana ni un"wana!
  Ndzi mufana la nga heriki la nga ni moya-xiviri, .
  I yini lexi tswalaka vuyelo bya kona!
  Ndzi mufana la nga heriki emoyeni, .
  Naswona u nga tlheleli endzhaku!
  Nghwazi lontsongo na n"wana la nga heriki eka nhlaselo wa xihatla eka Machayina. U ta tikombisa a ri eka xiyimo xa yena lexinene.
  Margarita u tlhela a herisa tinhenha to tshwuka naswona u yimbelela a ku:
  - A hi nge pfuki hi tshikile!
  Naswona u tseme Machayina yo tala, a engetela hi ku hleka:
  - E-e, u nga tshuki u ndzi kholwa!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhele a hoxa swinaliti leswi tlhavaka, leswi nga ni chefu.
  U le ka ku famba-famba loku hatlisaka ni loku hlawulekeke.
  Natasha u hatlisa naswona wa chavisa enyimpini, ku fana ni Valkyrie. U lwa hi xivindzi. Naswona u duvula ehansi Machayina.
  Hakanyingi a a lwa exibakabakeni. A a ri muchayeri wa xihaha-mpfhuka wa kahle swinene wa ace. Nakambe a a fanele a lwa eka masocha lama fambaka hi milenge.
  Kambe sweswi Natasha u teke Machayina. Naswona a hi huleni hi vukarhi bya hina hinkwabyo.
  Naswona ti- boomerang ni tineleta swi haha swi huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. U pfotlosa nala.
  Nhwanyana loyi u yimbelela a ku:
  - Kambe ndzi pfumela ku huma ka dyambu, .
  Susa munyama wa khotso ra le khotsweni!
  Zoya u hlasela Machayina. Naswona yi yi pfotlosa swinene. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi wisa valala handle ko yima.
  Nhenha leyi fambaka. U fana na cobra leyi tlulaka yi tlula-tlula yi rhendzeleka.
  Nhwanyana loyi a nga ni misisi ya nsuku u huwelela a ku:
  - Vumundzuku i bya hina, .
  Hi fana na Jedi Knights!
  Nakona a ta hundzuluka a ku ba.
  Lexi landzelaka eka nhlaselo lowu i Aurora. Nhwanyana wa misisi yo tshwuka wo pfotlosa no lwa. U ye emahlweni a hlasela, a tlakusa rivilo lerikulu swinene. Mabanga ya yena ma fana ni mabanga ya xigayo.
  Ku saseka loku pfurhaka ndzilo ku humese:
  - Ku ta va na ntsako wo tano eka misava hinkwayo!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u nghena eka rivilo ra nhova. Lexi i xikwembu xa xisati xa xiviri xa nyimpi.
  Svetlana na yena wa yimbelela, a tlula-tlula a ya ehenhla ni le hansi:
  - Dzana hi dzana, regiment hi regiment, .
  Tinhenha ta le Rhaxiya ti tseme hi banga!
  Naswona sweswi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi ta hoxa nchumu lowu nga kombisiwiki hi xitlhangu.
  Loyi i nhwanyana loyi. Ximanga xa xiviri.
  Natasha u rhurhumela hi meno lama nga ambalangiki nchumu:
  - A hi swa wena ku ndzi dyondzisa!
  Naswona u ta lahlela rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Aurora wa pfumela:
  - A ku na nchumu wo hi dyondzisa nikatsongo!
  Tinhenha ti hatlisisa ku famba-famba ka tona. Kwalomu ka doroba hinkwaro se ri tele hi mintsumbu. Ina, Machayina ma tsutsumele eku lovisiweni. Ku ni vanhu va tsevu ntsena, kambe va tirhela vuthu hinkwaro.
  Oleg Rybachenko u tsundzuke xitori xa un"wana wa ti- elf. U hetelele ari eka Third Reich, naswona u kotile ku n"wi khorwisa leswaku a rhumeriwa e Luftwaffe.
  Ina, elf, hambi leswi yitsongo hi ku leha, yi hatlisa swinene, yi tiya hi ku angula lokunene. Hi ntolovelo, ti- elf ti tlakukile ku tlula vanhu hi xiyimo xa miri ni rivilo ra ku ehleketa. Nakona loko se a ri eka xihahampfhuka, elf, hambi ku ri ya ngati ya vuhosi, yi titwa ku fana na ntsumi hi yoxe.
  Naswona nhenha leyi yi swi kotile ku duvula swihaha-mpfhuka swa nala swa 538 hi nkarhi wa siku ra ku velekiwa ka Fuhrer hi April 20, 1944, kambe yena hi yexe a nga si tshama a duvuriwa ehansi.
  Eka swihahampfhuka swa madzana mambirhi yosungula, elf yi amukele Knight"s Cross ya Iron Cross na matluka ya oak, mabanga na tidayimani. Ku tlula madzana manharhu se i Order of the German Eagle leyi nga ni tidayimani. Hi madzana ya mune ya Xihambano xa Knight xa Xihambano xa Nsimbi lexi nga ni matluka ya nsuku ya oak mabanga ni tidayimani. Naswona eka madzana ya ntlhanu ya swihahampfhuka swa ku tsundzuka - Xihambano Lexikulu xa Xihambano xa Nsimbi. Xisweswo, elf yi hlengelete nhlayo ya rhekhodo ya masagwadi naswona eka mhaka leyi yi hlule hambi kuri Hermann Goering kutani yi kuma xiyimo xa colonel.
  Hambileswi a lweke exihahampfhukeni tanihi munhu wa le xihundleni.
  Kutani, hambi leswi ace yo tano yo hlawuleka yi humeleleke eka Luftwaffe, a nga ku khumbanga ngopfu ndlela ya nyimpi. Entiyisweni, loko u teka ti-ace ta tsevu to sungula ta Luftwaffe ematin"wini ya xiviri, ti duvule ehansi nhlayo hinkwayo ya swihaha-mpfhuka swo tlula gidi rin"we ni hafu. Phela, xana leswi swi pfune Wehrmacht ku fikela kwihi?
  Hambileswi swi nga ha endlekaka leswaku nhlayo ya swihaha-mpfhuka leswi wisiweke yi tlakusiwile hi mavunwa ya Goebbels.
  Vanhu vo tala a va kanakana swinene tinhlayo leti.
  Kambe elf hi ku tshembeka yi duvule timovha to tala swonghasi, naswona yena hi yexe a nga lahlekeriwanga hi mulwi ni un"we.
  Kambe endzhaku ka sweswo Oleg Rybachenko u hlangane na yena kutani a vutisa:
  - Ha yini u karhate Third Reich, leyi tekiwaka tanihi matimba ya vubihi?
  Elf yi vule hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Hikuva a ku na matimba ya leswinene emisaveni nikatsongo! Xana u ehleketa leswaku Stalin ni vanghana va yena i vakwetsimi?
  Oleg u vule hi ku n"wayitela:
  - Kambe eUSSR, leswi u duvuleke swihaha-mpfhuka swo tala swonghasi, a wu ta tekiwa tanihi Xikwembu lexi nga ni G leyikulu! Nakona u fanele ku tshwuteriwa no rhukaniwa!
  Elf yi vule hi ku tshembeka:
  - Hi October 1942, loko ndzi sungula ku lwela Reich, vuyelo bya nyimpi a byi nga si va erivaleni. Xana u ehleketa yini, a ndzi na chance yo va exikarhi ka vahluri?
  Oleg Rybachenko u hlamule hi ku tshembeka a ku:
  - Loko u hambukela eUSSR, ndzi ehleketa leswaku u ta rivaleriwa no amukeriwa. Tinhenha ni tinhenha letikulu swa tlangeriwa hinkwako!
  Elf yi n"wayitele hi ndlela yo vangama kutani yi hlamula:
  - Ndza khensa nyiko! Kambe loko Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava yi herile, ndzi ta tlhelela eka pulanete ya mina ndzi ri na masagwadi... Naswona hakunene a ndzi nge he vi na mhaka na leswaku Jarimani ri hluriwile. Mhaka leyikulu hileswaku ndzi tikombise ndzi ri nhenha naswona ndzi nghene eka matimu ya swihahampfhuka tanihi ace lonene ngopfu eka nkarhi hinkwawo!
  Oleg Rybachenko u vule hi ku hlundzuka:
  - I vafana vangani lavanene lava feke hikwalaho ka wena!
  Elf yi rhurhumerile naswona hi ndlela leyi twisisekaka yi tsundzuxe:
  - Ku tlhela ku va na Rudel... Nakambe i superman!
  Oleg u pfumerile hi nhloko:
  - Rudel... Swi fana na nhenha ya tibuku ta tikhomiki!
  Elf yi gungurile:
  - A ndzi ri nhenha naswona ndzi ta va nhenha! Kutani ndzi ta ringeta ku tisa nhlayo ya mina eka gidi!
  Oleg Rybachenko u kanakana:
  - Xana u ta va na nkarhi? May 9, 1945 Reich ya Vunharhu yi tinyiketa!
  Elf yi vutisile hi ku rhuketela:
  - Xana u nga swi tiva kahle leswaku i rini naswona kwihi naswona hi nkarhi wihi, hi matimba wahi lawa Reds na Allies va nga ta hlasela?
  Oleg u vutisile hi ku hlamala:
  - Ha yini u lava leswi?
  Elf yi hlamule hi ku tshembeka:
  - Ndzi lava ku lehisa nyimpi hi ndlela leyi nga riki ya nkoka leswaku ku titsakisa ku tshama nkarhi wo leha!
  Oleg u tlhele a humesa xibamu kutani a hlamula a ku:
  - Ndzi nga ku duvula, kambe a ndzi nge swi endli!
  Elf yi hlamarile:
  - Naswona hikokwalaho ka yini?
  Oleg Rybachenko u vule hi ku tiyimisela:
  - Ripfalo ra wena a ri ku xupula!
  Naswona va hambanile...
  Oleg Rybachenko a a ehleketa leswaku a nga dlayanga elf leyi mahala. Xana u ta duvula swihaha-mpfhuka swingani swin"wana? Swi ta chavisa ntsena.
  Naswona mufana loyi u tlhele a sungula boomerang ya rifu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Margarita u herisa Machayina hi ku hiseka enyimpini. Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi n"wi tlhave hi tinyiko ta vadlayi hi ku kongoma lerova u hlamala ntsena.
  Nhwanyana wa xiyenge xa superman.
  Naswona ntirho wa yena enyimpini wu fana ni wa xiharhi lexi vuriwaka weasel.
  Doo, a nga kona loyi a nga ta chavisa nhwanyana wo tano, hambiloko ku ri ni tibiliyoni timbirhi ta Machayina.
  Hambiswiritano, xana Margarita u fanele a endla yini?
  U sirhelela tiko ra rikwavo.
  Oleg Rybachenko, a ri karhi a tsema Machayina, u yimbelele a ku:
  - A ku na Tiko ra Manana ro saseka ra le Rhaxiya, .
  N"wi lwela u nga chavi...
  A ku na tiko ro saseka ku tlula leri evuakweni hinkwabyo - .
  Vuako hinkwabyo i tochi ya ku vonakala, Rus"!
  Mufana u ta tlula a tlakuka a hatlisa, a raha un"wana ni un"wana.
  Natasha u tlhela a lwa ni ku yimbelela:
  Lembe leri dlayaka, u nga ha va u nga ndzi kholwi, .
  Gidi na madzana nhungu na makume nhungu nhungu...
  Tshika ku famba hi swirhendzevutana leswi khomaka, .
  Diyavulosi u ta hundzuluxa timhondzo ta yena ta nsuku!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhele a hoxa nyiko ya mudlayi a nga ambalanga nchumu.
  Zoya na yena u le nyimpini, u vavisekile a tlhela a lwa. Nhwanyana wo gingiriteka. Naswona loko a tlhava hi mabanga, hinkwaswo swi haha ekule.
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa tinyiko hi ku hiseka swinene. Naswona va wisela valala vo tala swinene.
  Ina, swi le rivaleni leswaku Machayina ma ni masiku ya munyama.
  Aurora u hlasela handle ka tintswalo. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu i nchumu lowu tlulaka ku dlaya. Hi ntolovelo lexi i xikwembu xa xisati xa ku lovisiwa.
  Naswona ku na gidi ra mademona eka yona.
  Svetlana u ba Machayina hi ku navela lokukulu naswona u rhurhumela:
  - Vumundzuku byi le ka
  Leswaku hi nga boheki ku va kati!
  Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi ta tlhela yi hoxa nchumu, valala va ta handzuriwa.
  Nhwanyana loyi a lwaka i aerobatics eka yena!
  Leswi a va basisile doroba ra Machayina, lava tsevu va teke nkarhi wo wisa. Hi ku hatlisa va dlaye nguluve va yi oxiwa yi helerile.
  Va yi tseme hi swiphemu-phemu kutani va sungula ku yi dya.
  Natasha u xiyile:
  - Walter Scott"s knights yi dye ngopfu hi nkarhi wun"we!
  Oleg Rybachenko u hlekile kutani a tsundzuxa:
  - Dumas na yena! Leyi i ndlela leyi Porthos a dyeke khuna hinkwaro ha yona!
  Natasha u hlekile a ku:
  - Ram? Ha yini ku nga ri tinguluve ta nhova?
  Oleg u yimbelerile loko a hlamula a ku:
  Maxaka ya wena hinkwawo ya ndzhukano, .
  Malume wa mina, loyi a nga kuma nguluve...
  Loko a ha hanya - u ndzi tsundzuxile - .
  A wu nge teki nsati eka munhu wo dya vanhu!
  Margarita u tiyisisile:
  - Leri i risimu ra nhova! Kambe ndzi lava nchumu lowu nga ni moya-xiviri swinene!
  Oleg u xiyile:
  - Miehleketo? Leswi i swinene!
  Naswona mufana loyi u yimbelele swin'wana...
  Kambe Aurora u n"wi kavanyetile kutani a vula leswaku:
  - A wu lavi ku yimbelela, kambe u endla.
  Naswona nhwanyana loyi u humese iPhone eka bandhi ra yena. Oleg u n"wayitele, Natasha a n"wi nyika ya yena kutani a ringanyeta:
  - Tlanga mathangi na misisi yo tshwuka!
  Aurora u pfumerile:
  - Ndzi wu tsakela ntlangu lowu!
  Naswona nhwanyana wa nhenha u sungule ku kuma tiparameter.
  Oleg Rybachenko u teke swikepe swa mathangi.
  Aurora u tsundzuxile:
  - Thangi rin'we eka rin'we! Ringeta ku endla duel!
  Mufana loyi u pfumerile:
  - Leswi swi lulamile ntsena!
  Oleg u hlawurile thanki ya Soviet yo kufumela swinene ya malembe ya va makume mune - IS-7. Movha wo hlamarisa lowu nga si tshamaka wu va movha wa vuhumelerisi. U ni hinkwaswo: swisirhelelo, matlhari ni rivilo. Halo ya xiviri!
  Aurora yi ni xihaha-mpfhuka xa E-75. Movha wu bihe ngopfu hi ndlela yo karhi. Naswona ku tika, na rivilo ritsongo, vuhlayiselo bya matimba, na xibamu lexi tsaneke nyana. IS-7 yina 130 millimeters loko ku pimanyisiwa na 128 eka E-75. Swisirhelelo swa Mujarimani kumbexana swi tele, kambe leswi swi tlheriseriwa hi ku rhelela lokukulu ka IS-7. Naswona matlhelo ya Fritz"s ya le henhla... Sweswo hinkwaswo i ntiyiso, kambe...
  Aurora u hundzisela E-75 ku ya eka level M... Naswona movha wu antswisiwa. Naswona njhini yi na matimba swinene naswona silhouette yi le hansi swinene, naswona xibamu xi na barrel yo leha. Ina, sweswi swisirhelelo swi ye swi tiya. Thanki ya le Jarimani ya ha tika tithani ta makume-nhungu-ntlhanu, loko yi pimanisiwa ni ya le Soviet ya makume-nhungu-nhungu. Naswona endzhaku ka ku endliwa ka manguva lawa yina layout leyi fanaka naswona sweswi yitava na matimba swinene.
  Kambe IS-7 yi tshame yi nga ri na nhluvukiso. A nga kona loyi a swi vhumbheke ematin"wini ya xiviri.
  Kahle kahle, Oleg, a hi tikhomeni.
  Hambiswiritano, mufana loyi a nga lahlekanga. Leswi nala a nga modernized, jaha ri ta endla swo karhi ri tirhisa ti feather projectiles. Nakona ku ta va na nyimpi leyinene swinene.
  IS-7 yi tshinela. Kambe hambi swi ri tano, matirhelo ya ku chayela ya Mujarimani ya ha antswa.
  Aurora u duvula xibamu xakwe lexi nga ni swibamu swo leha. Kambe wa ha tsandzeka ku fika kwalaho.
  Naswona mufana wa terminator u tshinela a rhendzeleka a rhendzeleka na ti track. Swi tikomba onge mufana loyi u titshemba swinene.
  Aurora, endzhaku ka xibalesa lexi landzelaka, u hoxe mahanyelo lamanene:
  - Mbeva yi nga dlaya ndlopfu!
  Naswona nyimpi yi ye emahlweni, Oleg u chayele xibamu xa 130-mm eka nhlangano wa xikepe kutani a hlula. Ku nga khathariseki vukanganyisi hinkwabyo.
  Kambe hi ku angarhela, mathangi ya malembe ya va-40 ma ni mimovha yo hambana-hambana. Phurojeke yo chavisa swinene - "Nghala ya Vuhosi". Ndzilo i dzana ra tithani, cannon i 210 mm caliber, frontal armor i 300 mm eka angle, matlhelo i 200 mm, naswona njhini yina 1800 horsepower.
  Lowu i muchini - hambi kuri IS-7 yinga nghena ntsena etlhelo yi pfala. Naswona i yikulu hakunene!
  Aurora u yimbelele hi meno lama nga ambalangiki nchumu:
  - Lexi i ximanga, lexi hahaka ehenhla ku tlula dyambu!
  Naswona u miyerile...
  Endzhaku ko dya, lava tsevu va rhurhele emadorobeni ya le Chayina. Sweswi, hi fanele hi fikelela ku rhula ni ku heta matimba ya Mamanchu leswaku ma nga hlaseli.
  Vanhwanyana ni mufana va hlasele Machayina ivi va tlhela va dlaya vo tala hi mabanga ni swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu.
  Kutani tinhenha ti sungule ku duvula hi swibamu leswi khomiweke. Naswona ku dlayiwile Machayina yo tala.
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Kumbexana swa antswa ku tlanga hi ndlela yo sirhelela? Xana hi ndlela yo karhi swi ta hundzuka swi bihile?
  Aurora u kanetile a ku:
  - Ku na mhaka ya nyimpi yo sivela!
  Oleg u tsundzukile:
  - Viktor Suvorov u tlhele a ringeta ku kombisa leswaku nyimpi ya Jarimani ra Manazi na USSR a yi sivela!
  Aurora u pfuxe meno yakwe kutani a rhurhumela:
  - Xana a hi yona ndlela leyi swi nga xiswona?
  Oleg u ninginise nhloko:
  - Swi kanakana!
  Margarita u tsundzukile:
  - Ndzi hlayile buku leyi. Loko u n"wi languta ro sungula, u languteka a khorwisa. Kambe loko u chela ehansi...
  Aurora u pfumerile hi nhloko hi ku pfumela:
  - USSR a yi ri karhi yi lunghiselela nyimpi yo hlasela naswona leyi i ntiyiso!
  Margarita u xiyile:
  - USSR a yi ri karhi yi lunghiselela nyimpi yo hlasela hambi ku ri endzhaku ka nyimpi. Kambe nhlaselo a wu si tshama wu sungula!
  Oleg u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Loko Stalin a kunguhate nhlaselo, a ku ta va eka nkarhi wa le ndzhaku, a rhanga a heta ku hlomisa swiyenge swa yena hi mathangi na switirhisiwa swin"wana. Naswona swihaha-mpfhuka swa sweswinyana swa ha ku sungula ku fika hi tiyuniti hambi ku ri vachayeri va swihaha-mpfhuka a va swi tivanga kahle!
  Aurora na yena u kanetile hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Loko vuthu ra Soviet a ri ri karhi ri hloma nakambe, kutani vuthu ra Jarimani na rona a ri nga yimi. Loko USSR yi ri karhi yi humesa swihaha-mpfhuka swa sweswinyana, va ka Kraut a va engetela ku endliwa ka switirhisiwa swa sweswinyana.
  Ku hlwela a ku nga ta engetela ku vuyeriwa ka Stalin. Ematshan"weni ya sweswo, ku hambana ni sweswo, Manazi, hi ku va ni vuswikoti bya le Yuropa, a ma ta kota ku khoma Rhaxiya hi nhlayo ya switirhisiwa leswi nga ni khwalithi yo antswa!
  Oleg Rybachenko u kanakana:
  - I yini lexi endlaka leswaku u ehleketa leswaku khwalithi ya vona a yi antswa?
  Aurora u hlamule hi ku tshembeka a ku:
  - Kambe hi hlule hi 1941! Loko a va ri ehansi hi nhlayo, kumbexana a va ri ehenhla hi khwalithi ya thekinoloji!
  Mufana wa genius u kanakana:
  - A ndzi ehleketi tano!
  Margarita u xiyile:
  - Lembe ra makume mune n'we i xihundla. Ha yini Vuthu ro Tshwuka leri a ri ri ni matimba hi ximfumo ri hluriwile hi nyimpi endzhaku ka nyimpi? Nakona, leswi a nga va a tsanile hi ndlela ya ximfumo naswona entiyisweni, u sungule ku hlula?
  Oleg Rybachenko u hlamule a ku:
  - Lexi i xihundla lexikulu xa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava!
  Natasha u ringanyete a ku:
  - Ku vile na ku nghenelela ku suka eka matimba ya le henhla laha!
  Oleg u pfumerile hi nhloko:
  - Ku humelerile swin'wana hakunene!
  Augustine u rhurhumerile a ku:
  - Swifaniso swa hina swi funengetiwe hi ngati, Swikwembu swa hina i swikwembu swa nyimpi!
  Zoya u pfumerile:
  - Swikwembu swa nyimpi na swona swi funengetiwe hi ngati!
  Endzhaku ka sweswo Oleg na Aurora va sungule ku tlanga rhengu ra Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Aurora i ya Hitler, Oleg i ya Stalin.
  Se a ku ri ni ku cincana ka switlhavi swa xiviri. Aurora u tirhise khodi ya vukanganyisi ni mathangi yo tala ya "E" series kutani a tshoveka a ya eMoscow. Togo na Oleg va tirhise rogue code na IS-7 onge va ri karhi va ba Majarimani. Kutani xikepe xi hlangana ehenhla ka ribye. Na mabokisi yo tala ya vafi. A swi ve swa xiviri.
  Oleg Rybachenko u tlanga hi ntsako, naswona masocha yakwe ma tshoveka eka swisirhelelo swa Jarimani. Va tumbuluxa swigwitsirisi. Aurora u tirhisa khodi ya vukanganyisi nakambe. Kuna ku cincana ka vuharhi swinene ka ku rhurha.
  Mufana wa genius u yimbelele a ku:
  - Kun"wana eka Kama - a hi ti tivi, .
  Kun'wana ehenhla ka Kama - milambu ya manana!
  A wu nge swi koti ku fikelela hi mavoko, a wu nge swi koti ku fikelela hi milenge, .
  Phela, loko swi laveka, hi ta rhurhela ti- poker!
  Naswona mathangi ya Soviet ma pfotlosa Manazi. A ku na nchumu lowu kufumelaka ku tlula IS-7. Naswona u nga lwa hi ku hlayiseka hi "Timbeva" na "E"-100. Thanki ya Soviet a yi swi chavi swivandzana swo tano.
  Ti tika swinene, kambe sweswo a swi vuli swona leswaku ti ni matimba swinene.
  Naswona Oleg u ya emahlweni, a famba hi ku hatlisa ni timovha. Nakona swi fana na gidi ra mademona eka yena.
  N"wana wa prodigy u yimbelela:
  - Hi ta pfotlosa ti Krauts, chick-chick-chick-ta!
  Kutani masocha ya Soviet ma teke xihinga xin"wana. Va fana ni tintlhari ta tinyimpi ni ku holova!
  Hambiswiritano, Aurora na yena a nga olovi. Naswona u endla hi ntshikilelo wa tihanyi. Ku lahlela mavuthu lamantshwa ni lamantshwa ni lamantshwa ehansi ka mavhilwa ya Vuthu ro Tshwuka.
  Naswona nhenha ya misisi yo tshwuka yi yimbelela:
  - Valala va mina a va nge ndzi siveli! Ndzi ta hlula vukulu bya vuako hinkwabyo!
  Naswona mavuthu lamantshwa ni lamantshwa ma nghena enyimpini.
  Oleg Rybachenko u yimbelerile hi ntsako:
  Va Kraut va ya emahlweni va rhurhumela, .
  Nala u yise regiment emahlweni...
  Kambe ma-Aryan yo penga - .
  Marhaxiya ma ta hlangana ni vulala!
  Va ta cela enhlongeni ya nguluve,
  Nala u ta hoxiwa entshurini - .
  Marhaxiya ma lwa hi vukarhi
  Xibakele xa socha xi tiyile!
  Naswona mufana loyi u endla ndlela yin"wana yo rhendzeleka ivi a rhendzela masocha ya Aurora.
  Ina, n"wana u tlharihile, a ku na marito.
  Aurora u rhurhumerile:
  - E-e, a ndzi nge tshiki, kambe a ndzi tshama ndzi swi tiva ku lwa!
  Oleg Rybachenko u pfumerile:
  - A hi nge tshiki! Hi ta ku lovisa ntsena!
  Naswona sweswi masocha ya Soviet ma tlhela ma hlasela. Naswona khodi ya scammer"s a ya ha pfuni va ka Kraut.
  Kutani Aurora hi vutlhari u cinca ndlela leyi a nga yi hlawulaka. Naswona Britain na USA va nghena enyimpini hi tlhelo ra yona. Tinhenha ta vuthu leri ti tsutsumele enyimpini. Naswona a hi vekeni ntshikilelo eka nala.
  Kambe mathangi ya Soviet IS-7 ma lovisa ma-Sherman ni ma-Pershing ya le United States hi ku olova swinene, swin"we ni mathangi ya Churchill ya le Nghilandhi.
  Handle ko kuma ku onhaka kwihi na kwihi hi voxe.
  Aurora u rhurhumerile:
  - Kahle kahle, u diyavulosi lontsongo!
  . NDZIMA YA No. 3
  Tinhenha ta lembe xidzana ra vu makume mbirhi n"we ti tlhele ti lwisana na Machayina ya lembe xidzana ra vukhume nkombo.
  Mfumo wa le Tilweni wu ni masocha yo tala. Ma khuluka ku fana ni nambu lowu nga heriki.
  Oleg Rybachenko, a ri karhi a tsema Machayina hi mabanga, u rhurhumerile:
  - A hi nge pfuki hi tinyikerile!
  Naswona disiki yo kariha yi haha yi huma emilengeni ya mufana loyi a nga ambalanga nchumu!
  Margarita, a ri karhi a pfotlosa vakaneti va yena, u gungurile a ku:
  - Ku na ndhawu emisaveni ya swiendlo swa vunhenha!
  Naswona tineleta leti nga ni chefu ti hangalakile ku suka emilengeni ya nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu, ti hlasela Machayina.
  Natasha na yena u hoxe swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, hi ndlela yo dlaya, kutani a huwelela:
  - A hi nge pfuki hi rivale naswona a hi nge pfuki hi rivalerile.
  Kutani mabanga ya yena ma hundza hi le ka Machayina exigwitsirisini.
  Zoya, a tsema valala, a rhurhumela a ku:
  - Ku kuma oda leyintshwa!
  Naswona swinaliti swin"wana swi hangalakile swi huma emilengeni ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu. Naswona ematihlweni ni le milomu ya masocha ya Machayina.
  Ina, a swi ri erivaleni leswaku tinhenha a ti sungula ku nyanyuka naswona ti sungula ku va ni tihanyi.
  Aurora u tlhave masocha yo tshwuka kutani a rhurhumela:
  - Nsimbi ya hina yi ta!
  Naswona nyiko leyintshwa, ya mudlayi yi haha yi huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona valwi vo tshwuka va wa.
  Svetlana u tsemelela xigayo, mabanga ya yena ma fana ni rihati.
  Machayina ma etlele ku fana ni swirhabyana leswi tsemiweke.
  Nhwanyana loyi u hoxa tineleta hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - U ta hlula eka Manana Russia!
  Oleg Rybachenko u ya emahlweni a lwisana ni Machayina. Mufana wa Terminator u tsemelela ehansi masocha yo tshwuka.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka, swikunwana swa milenge ya mufana leyi nga ambalangiki nchumu swi hoxa swinaliti leswi nga ni chefu.
  Mufana u rhurhumela a ku:
  - Ku vangama eka Future Rus'!
  Naswona loko yi famba yi tsema tinhloko na milomu ya un"wana na un"wana.
  Margarita u tlhela a pfotlosa vakaneti va yena.
  Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hatima ntsena. Machayina ma fa hi nhlayo leyikulu. Nhenha yi huwelela a ku:
  - Ku ya eka mindzilakano leyintshwa!
  And then nhwanyana u yi teka a slash...
  Nhlayo ya mintsumbu ya masocha ya Machayina.
  Kambe Natasha u le ku hlaseleni. U tsemelela Xichayina xa yena ivi a yimbelela:
  - Rus' i nkulu naswona wa hatima, .
  Ndzi nhwanyana wo hlamarisa swinene!
  Naswona ti- disc ti haha ti huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. I mani a tsemeke milomu ya Machayina. Ina, loyi i nhwanyana.
  Zoya u le ku hlaseleni. U tsema masocha yo tshwuka hi mavoko mambirhi. Ku tshwutela marha ku suka eka chubu. Naswona u hoxa swinaliti leswi dlayaka hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona hi nkarhi lowu fanaka wa yimbelela hi yexe:
  - Eh, xipano lexitsongo, a hi fambeni!
  Eh, loyi ndzi n"wi tsakelaka u ta endla!
  Aurora, a tsema Machayina ni ku herisa masocha yo tshwuka, u huwelela a ku:
  - Hinkwaswo swina swirhabyani naswona swiri eka nhlonge ya swiharhi, .
  U hlasele maphorisa lama pfuxaka mpfilumpfilu hi xibakele!
  Naswona loko a hoxe swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu eka nala, swi ta dlaya ndlopfu.
  Kutani a rhurhumela:
  - Swiharhi swa timhisi!
  Svetlana u le ku hlaseleni. U tsemelela ni ku tsemelela Machayina. Hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu u va hoxe tinyiko ta rifu.
  U tsutsuma xigayo hi mabanga.
  Crushed a lot of fighters na ku huwelela:
  - Ku hlula lokukulu ku ta!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u le ku fambeni ka nhova.
  Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa tineleta leti dlayaka.
  Oleg Rybachenko u tlulele ehenhla. Mufana loyi u endle somersault. Chopped up a lot of Machayina hi ku tlula.
  U hoxe tineleta hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Ku vangama eka xivindzi xa mina xo saseka!
  Naswona nakambe mufana loyi u le nyimpini.
  Margarita u ya emahlweni a hlasela. Shreds valala hinkwavo hi ku landzelelana. Mabanga ya yena ma kufumela ku tlula mabanga ya xigayo. Naswona swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu swi hoxa tinyiko ta rifu.
  Nhwanyana loyi a nga eku hlaseleni ka nhova. Yi herisa tinhenha to tshwuka handle ka nkhuvo.
  Naswona yi tlula-tlula nkarhi wun"wana ni wun"wana yi soholoteka!
  Naswona tinyiko ta ku lovisiwa ti haha eka yena.
  Naswona Machayina ma wela ehansi ma file. Naswona tinhulu leti heleleke ta mintsumbu ti hlengeletiwile.
  Margarita u rhurhumela:
  - Ndzi muhlayisi wa tihomu wa le Amerika!
  Naswona nakambe naliti yi hoxiwe emilengeni ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu.
  Kutani ku landzela tineleta tin"wana ta khume-mbirhi!
  Natasha na yena u cool swinene eka offensive.
  Naswona u hoxa hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, a tshwutela marha hi chubu.
  Naswona u huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ndzi rifu ro vangama! Leswi u faneleke u swi endla i ku fa!
  Naswona nakambe ku saseka ku le ku fambeni.
  Zoya u hlasela marhumbi ya mintsumbu ya Machayina. Naswona nakambe ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu ti boomerangs ta ndzoviso ti haha ti huma.
  Naswona tinhenha to tshwuka ti tshama ti ri karhi ti wa ti tlhela ti wa.
  Zoya u huwelela a ku:
  - Nhwanyana wo pfumala milenge, u ta ku hlula!
  Naswona khume-mbirhi wa tineleta ti haha ku suka eka xirhendze xa nhwanyana loyi a nga ambalangiki nchumu. Leswi swi yaka hi ku kongoma ehansi emilon"wini ya Machayina.
  Kutani va wa va file.
  Kumbe ku vula ntiyiso, u file hi ku helela.
  Aurora u le ku hlaseleni. Ku herisa masocha yo tshwuka. Mabanga ya yena ma rhwariwe hi mavoko mambirhi. Naswona i nhenha yo hlamarisa swonghasi.
  Xidzedze xi khuluka masocha ya le Chayina.
  Nhwanyana la nga ni misisi yo tshwuka wa rhurhumela:
  - Vumundzuku byi fihliwile! Kambe yi ta hlula!
  Naswona eka nhlaselo, ku saseka loku nga ni misisi ya ndzilo.
  Aurora u rhurhumela hi ntsako lowukulu:
  - Swikwembu swa nyimpi swi ta handzula hinkwaswo!
  Naswona nhenha yi le ku hlaseleni.
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa swinaliti swo tala leswi karihaka, leswi nga ni chefu.
  Svetlana enyimpini. Naswona swi hatima swinene naswona swi lwa. Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi lahlela ehandle swilo swo tala swo dlaya. A hi munhu, kambe rifu leri nga ni misisi ya blonde.
  Kambe loko yi hahluka, a wu nge swi koti ku yi yimisa.
  Svetlana u yimbelela:
  - Vutomi a byi nge vi vulombe, .
  Kutani tlula-tlula eka ncino wa xirhendzevutana!
  Onge norho wa wena wu nga hetiseka - .
  Ku saseka ku hundzula munhu hlonga!
  Naswona ku famba-famba ka nhwanyana loyi ku ya ku hlundzuka swinene.
  Nhlaselo wa Oleg wu ya wu hatlisa. Mufana u ba Machayina.
  Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa tineleta leti karihaka.
  Nhenha lontsongo yi rhurhumela:
  - Mfumo wo penga wu ta handzula vanhu hinkwavo!
  Naswona nakambe mufana loyi u le ku fambeni.
  Margarita i nhwanyana wa nhova eka ntirho wa yena. Naswona u tshovela valala.
  Hiloko a hoxa pea hi swibamu leswi pfurhaka hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Yi ta buluka ivi hi ku hatlisa yi lahlela Machayina ya dzana emoyeni.
  Nhwanyana loyi u huwelela a ku:
  - Ku hlula ka ha ta fika eka hina!
  Naswona u ta tsutsuma xigayo hi mabanga.
  Natasha u hatlisise ku famba-famba ka yena. Nhwanyana loyi u tsema tinhenha to tshwuka. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u huwelela a ku:
  - Ku hlula ku rindzele Mfumo wa Rhaxiya.
  Naswona a hi heriseni Machayina hi rivilo leri hatlisisiweke.
  Natasha i nhwanyana wa terminator.
  A nga ehleketi ku yima kumbe ku hunguta rivilo.
  Zoya u le ku hlaseleni. Mabanga ya yena ma vonaka ma ri karhi ma tsemelela saladi ya nyama. Nhwanyana loyi u huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ku ponisiwa ka hina ku le ku tirheni!
  Naswona swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu na swona swi hoxa swinaliti swo tano.
  Naswona ntshungu wa vanhu lava nga ni milomu leyi tlhaviweke, va etlele eka tinhulu ta mintsumbu.
  Aurora i nhwanyana wo penga. Naswona yi lovisa vanhu hinkwavo onge hiloko ku ri robot leyi endliweke hi hyperplasma.
  Se yi lovise Machayina yo tlula dzana. Kambe hinkwaswo swi le ku tlakukeni ka rivilo. Naswona nhenha na yona ya rhurhumela.
  - Ndzi nga hluriwi ngopfu! Nchumu wo kufumela swinene emisaveni!
  Naswona nakambe ku saseka ku le ku hlaseleni.
  Naswona ku suka eka swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, pea yi haha yi huma. Naswona madzana manharhu ya Machayina ma handzuriwile hi ku buluka lokukulu.
  Aurora u yimbelerile a ku:
  -A wu na xivindzi xo teka misava ya hina!
  Svetlana na yena u le ku hlaseleni. Naswona a swi ku nyiki ounce ya ku wisa. Nhwanyana wa terminator wa nhova.
  Naswona u tsema valala ivi a herisa Machayina. Naswona ntshungu wa valwi vo tshwuka se a wu wele emugodini ni le magondzweni.
  Lava va tsevu va fambe hi ku hatlisa. A ku ri nyimpi ya nhova.
  Oleg Rybachenko u vuyile eka ntlangu. Naswona u ya emahlweni a ri karhi a tshukatshukisa mabanga hamambirhi. Naswona mufana wa terminator u fambisa xigayo. Machayina lama feke ma wa.
  Nhlayo ya mintsumbu. Tintshava hinkwato ta mimiri leyi nga ni ngati.
  Mufana loyi u tsundzuka rhengu ra nhova. Laha tihanci ni vanhu na swona a swi hlangana swin"we.
  Oleg Rybachenko u rhurhumela a ku:
  - Khombo ku suka emiehleketweni!
  Naswona ku ta va ni tithani ta mali!
  Na Terminator Boy eka nhlangano wuntshwa. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi ta teka nchumu wo karhi yi wu hoxa.
  Mufana wa genius u rhurhumerile:
  - Tlilasi ya vutshila na Adidas!
  A ku ri ntlangu wo tsakisa swinene naswona wo phyuphyisa. Naswona i Machayina mangani lama dlayiweke? Naswona va dlaye nhlayo leyikulu ya valwi lavakulu vo tshwuka.
  Margarita na yena u le nyimpini. U herisa mavuthu yo tshwuka ivi a rhurhumela:
  - Regiment leyikulu ya shock! Hi chayela un"wana ni un"wana ebokisini ra vafi!
  Naswona mabanga ya yena ma tseme Machayina. Ntshungu wa valwi vo tshwuka se wu wile.
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile:
  - Ndzi tlhela ndzi kufumela ku tlula panther! Kombisa leswaku hi wena lonene ngopfu!
  Naswona pea leyi nga ni xibalesa xa matimba yi ta haha yi huma yi huma eka xirhendze xa nhwanyana loyi lexi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u ta ba nala.
  Naswona u ta teka ni ku lovisa van"wana va vakaneti.
  Naswona Natasha hi yena a nga ni vulawuri. Nakona u ba valala va yena, naswona a nge n"wi khomisi tingana.
  Xana se u dlaye Machayina mangani?
  Naswona meno ya yena ya kariha swinene. Naswona mahlo ya kona ma safire swinene. Nhwanyana loyi hi yena mudlayi lonkulu. Hambileswi vanghana va yena hinkwavo va nga vadlayi!
  Natasha u huwelela a ku:
  - Ndzi penga! Ku ta va na ku hakerisiwa mali ya wena!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u ta dlaya Machayina yo tala hi mabanga.
  Zoya u le ku fambeni naswona u lovise tinhenha to tala to tshwuka.
  Naswona milenge leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa swinaliti. Naliti yin"wana ni yin"wana yi dlaya Machayina yo hlayanyana. Vanhwanyana lava va sasekile hakunene.
  Aurora u ya emahlweni a lovisa vakaneti va yena. Naswona hi nkarhi lowu fanaka a nga rivali ku huwelela a ku:
  - A wu nge swi koti ku balekela bokisi!
  Naswona nhwanyana loyi u ta teka meno yakwe a ma hluvula!
  Na nhloko yo tshwuka swonghasi... Misisi ya yena yi rhurhumela emoyeni ku fana na banner ya proletarian.
  Naswona xin"wana ni xin"wana hi ku kongoma xi huma eka vukarhi.
  Svetlana u le ku fambeni. Ndzi pandzekile swikandza swo tala. Nghwazi leyi pfulaka meno ya yona.
  Swi kombisa ririmi. Nakona yi tshwutela ehandle ka chubu. Kutani a huwelela a ku:
  - N'wina vafana mi ta va mi file!
  Naswona nakambe, tineleta leti dlayaka ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko u tlula-tlula a tlhela a tlula-tlula.
  Mufana la nga ambalanga nchumu u humesa ntlhambi wa tineleta ivi a yimbelela:
  - A hi fambeni hi ya hike, u pfula account leyikulu!
  Nhenha lontsongo yi le ka xiyimo xa yona lexinene.
  Se u dyuharile swinene, kambe u languteka ku fana ni n"wana. Ntsena u tiyile swinene naswona u ni misiha.
  Oleg Rybachenko u yimbelerile a ku:
  - Hambi ntlangu wu nga landzeleli milawu, a hi tshoveni vumakwerhu!
  Naswona nakambe, tineleta leti dlayaka ni leti tlhavaka ti haha ti suka emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Margarita u yimbelele hi ntsako:
  - A ku na nchumu lowu nga kotekiki! Ndza pfumela leswaku ku ta va ni ku pfuka ka ntshunxeko!
  Nhwanyana loyi u tlhele a hoxa xirhendzevutana lexi dlayaka xa tineleta eka Machayina ivi a ya emahlweni a ku:
  - Munyama wu ta famba! Ti- rose ta May ti ta hluka!
  Naswona hi ku hatlisa loko nhenha yi hoxe pea hi swikunwana swa yona leswi nga ambalangiki nchumu, gidi ra Machayina ri hatle ri haha emoyeni. Ina, vuthu ra Mfumo wa le Tilweni ri n"oka emahlweni ka mahlo ya hina.
  Natasha enyimpini. Ku tlula ku fana na cobra. Ku pfurheta valala. Naswona Machayina yo tala swinene ma fa.
  Nhwanyana loyi a a ma tirhisa hi mabanga, ni mavele ya malahla, ni mafumu. Na swinaliti.
  Hi nkarhi lowu fanaka, wa rhurhumela:
  - Ndza tshemba leswaku ku hlula ku ta fika!
  Naswona ku vangama ka Marhaxiya ku ta kuma!
  Swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu swi hoxa swinaliti leswintshwa, swi tlhava vakaneti.
  Zoya u le ku fambeni ka nhova. Ku ya emahlweni eka Machayina. Ti tsemelela ti va swiphemu leswintsongo.
  Nhenha yi hoxa swinaliti hi tintiho ta yona leti nga ambalangiki nchumu. U ba hi swibakele hi le ka vakaneti, ivi a rhurhumela:
  - Ku hlula ka hina loku heleleke ku le kusuhi!
  Naswona u tsutsuma xigayo xa nhova hi mabanga. Hakunene loyi i nhwanyana wo fana ni nhwanyana!
  Kambe cobra Aurora yi ye emahlweni yi hlasela. Wansati loyi i norho wo biha eka vanhu hinkwavo.
  Naswona loko yi pfula, swi vula leswaku yi pfula.
  Endzhaku ka sweswo muhlovo wo tshwuka u ta yi teka yi yimbelela:
  - Ndzi ta pfula swikandza hinkwaswo! Ndzi norho lowukulu!
  Nakona sweswi mabanga ya yena ya tirha naswona ya tsema nyama.
  Svetlana na yena u ya emahlweni a hlasela. Nhwanyana loyi a nga na swisivela. Hi ku hatlisa loko yi tsemiwile, ntshungu wa mintsumbu wu thyaka.
  Xigwitsirisi xa blonde xi rhurhumela:
  - Swi ta va swinene swonghasi! Swi ta va swinene swonghasi - ndza swi tiva!
  Kutani ku haha pea leyi dlayaka yi suka eka yena.
  Oleg u ta tlhela a tsema dzana ra Machayina, a sweka ku fana ni meteor. Nakona u ta teka bomo a yi hoxa.
  I yitsongo hi vukulu, kambe ya dlaya...
  Ndlela leyi yi nga ta handzuriwa ha yona yi va swiphemu leswitsongo.
  Mufana wa Terminator u huwelerile:
  - Vuntshwa bya xidzedze bya michini yo chavisa!
  Margarita u ta endla leswi nakambe enyimpini.
  Naswona u ta tsema valwi vo tala vo tshwuka. Naswona yi tsema tindhawu letikulu leti nga riki na nchumu.
  Nhwanyana loyi u huwelela a ku:
  - Lambada i ncino wa hina ehenhla ka sava!
  Naswona yi ta ba hi matimba lama pfuxetiweke.
  Natasha u hlundzuke ngopfu hi ku hlasela. Hi yona ndlela leyi a ba Machayina ha yona. A swi olovi ngopfu eka vona ku lwisana ni vanhwanyana vo tano.
  Natasha u yi tekile a yimbelela a ku:
  - Ku tsutsuma endhawini i ku vuyelelana hi ku angarhela!
  Naswona nhenha leyi yi humese switlhavi swo tano eka vakaneti va yona.
  Naswona u hoxa tidisiki hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Laha ndzi tsutsumise xigayo. Ntshungu wa tinhloko ta mavuthu yo tshwuka wu rhendzelekile.
  I ku saseka loku lwaka. Ti be hi armada yo tshwuka swonghasi.
  Zoya u le ku fambeni, a pfotlosa vanhu hinkwavo. Naswona mabanga ya yena ma fana ni swikero swa rifu.
  Nhwanyana loyi u lo rhandzeka ntsena. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa tineleta leti nga ni chefu swinene.
  Hlasela vakaneti. Va tlhava milomu va endla mabokisi ya vafi.
  Zoya u yi tekile a rhurhumela:
  - Loko ku nga ri na mati epompini...
  Natasha u huwelerile hi ntsako:
  - Kutani i xihoxo xa wena!
  Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u hoxa nchumu lowu dlayaka hi ku helela. Loyi i nhwanyana wa vanhwanyana hakunene.
  Naswona tlhari a ri ta haha ri huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona yi ta ba valwi vo tala.
  Aurora a ri eku fambeni. Swi hatlisa naswona swi hlawulekile hi ku saseka ka swona.
  I misisi yo vangama swonghasi leyi a nga na yona. Va rhurhumela ku fana ni banner ya proletarian. Nhwanyana loyi i ximanga xa xiviri.
  Naswona u tsema vakaneti va yena onge hi loko a velekiwile a khome mabanga emavokweni ya yena.
  Nhloko yo tshwuka, xiharhi xo rhuketela!
  Aurora u yi tekile kutani a hisa:
  - Swi ta va nhloko ya nkunzi - valwi a va nge lahlekeliwi hi miehleketo!
  Nakona u tlhele a pfotlosa valwi vo tala.
  Oleg Rybachenko u gungula a ku:
  - Ntsena leswi u swi lavaka! I nhwanyana swonghasi!
  Margarita, a ri karhi a hoxa banga hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, u tiyisekise:
  - Nhwanyana lonkulu no kufumela!
  Aurora u pfumerile hi ku olova na leswi:
  - Ndzi nhenha leyi nga ta luma mani na mani yi fa!
  Naswona nakambe, hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, u ta sungula nchumu wo dlaya.
  Svetlana a nga ri ehansi ka vakaneti va yena enyimpini. A hi nhwanyana kambe ku cum hi malangavi.
  Naswona a rhurhumela:
  - I xibakabaka xa wasi swonghasi!
  Aurora, a ntshunxa tlhari hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, u tiyisisile:
  - A hi vaseketeri va vukhamba!
  Svetlana, a tsema valala, u rhurhumerile:
  - A wu lavi banga ku dlaya xiphukuphuku...
  Zoya u rhurhumerile, a hoxa swinaliti hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, leyi nga ni muhlovo wo tshwuka:
  - U ta n'wi hembela ku fana na ku penga!
  Natasha, a ri karhi a tsema Machayina, u engeterile:
  - Naswona swi endla na yena hi peni!
  Naswona tinhenha ti ta yi teka ti tlula. Va na ngati swinene naswona va kufumela. Hi ku angarhela, ku ni ntsako lowukulu eka vona.
  Oleg Rybachenko u languteka a ri na xitayili swinene enyimpini.
  Margarita u yimbelerile a ku:
  - Xitlhavi xi tiyile, kambe jaha ri tsakela...
  Mufana loyi wa vutlhari u rhumele nchumu wo fana ni xihaha-mpfhuka-phatsa hi nenge wakwe. U tseme tinhloko ta madzana mambirhi eka Machayina kutani a rhurhumela:
  - Swi na mintlangu swinene!
  Naswona havumbirhi - mufana na nhwanyana - hi ku pfuleka loku heleleke.
  Oleg, a ri karhi a tsemelela masocha yo tshwuka, u gungurile:
  - Naswona ku ta va na ku hlula lokukulu eka hina!
  Margarita u rhurhumerile loko a hlamula a ku:
  - Hi dlaya vanhu hinkwavo - hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu!
  Nhwanyana loyi hakunene i terminator leyi tirhaka swonghasi.
  Natasha u yimbelele eka ku hlasela:
  - Eka nyimpi yo kwetsima!
  Naswona nhenha yi sungule disiki leyi tlhavaka ya boomerang. Yi haha hi arc naswona yi tseme Machayina yo tala.
  Zoya u engeterile, a yisa emahlweni ku lovisiwa:
  - Ku ta va ku hlula ka hina!
  Naswona tineleta letintshwa ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu. Naswona va ba valwi vo tala.
  Nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka u te:
  - A hi checkmate nala!
  Naswona u kombise ririmi ra yena.
  Aurora, a ri karhi a tshukatshukisa milenge a ri karhi a hoxa ti- swastika leti nga ni matlhelo yo kariha, a gurgled6
  - Mujeko wa vuhosi emahlweni!
  Svetlana u tiyisekise hi ku olova:
  - Ku vangama eka tinhenha leti weke!
  Naswona vanhwanyana lava va huwelerile hi vun"we, va pfotlosa Machayina:
  - A nga kona loyi a nga ta hi sivela!
  Naswona sweswi tidisiki ti haha ti huma emilengeni leyi nga ambalangiki nchumu ya tinhenha. Nyama yi handzukile.
  Naswona nakambe ku rila:
  - A nga kona loyi a nga ta hi hlula!
  Natasha u haha a ya emoyeni. U handzule vakaneti va yena kutani a humesa:
  - Hi timhisi ta xisati, hi sweka nala!
  Naswona ku suka eka tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu disk leyi dlayaka swinene yi ta haha yi huma.
  Nhwanyana loyi u tlhela a soholota hi ku tsaka lokukulu.
  Kutani a rhurhumela a ku:
  - Swirhendze swa hina swi tsakela ndzilo!
  Ina, vanhwanyana lava va sexy hakunene.
  Oleg Rybachenko u rhurhumerile:
  - Oh, i ka ha ri mixo, vuhlayiseki bya swi nyika!
  Naswona u rhurhumerile a languta tinhenha. Va hleka va tlhela va pfula meno va hlamula.
  Natasha u tseme Machayina kutani a rhurhumela a ku:
  - A ku na ntsako emisaveni ya hina handle ko tikarhata!
  Mufana loyi u kanetile a ku:
  - Minkarhi yin'wana na ku lwa a swi tsakisi!
  Natasha u pfumerile:
  - Loko u nga ri na matimba, kutani ina...
  Kambe hina tinhenha hi tshama hi hanye kahle!
  Nhwanyana loyi u hoxe tineleta eka loyi a a lwa na yena hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a yimbelela a ku:
  - Socha ri tshama ri hanye kahle, .
  Naswona u lunghekele ku endla xiendlo lexi!
  Endzhaku ka sweswo Natasha u tlhele a tlhava valala.
  Zoya i muyivi wo hatlisa swinene. U rhumele barrel hinkwayo eka Machayina. Naswona yi handzule magidi mambirhi hi ku buluka kun"we.
  Kutani a rhurhumela a ku:
  - U nga yimi, swirhendze swa hina swa hatima!
  Naswona nhwanyana loyi u ambale swiambalo swa nyimpi!
  Aurora na yena a nga tsananga enyimpini. Hi yona ndlela leyi a ba Machayina ha yona. Onge hi loko yi ri karhi yi hoxiwa exiphepherhele hi tinketana.
  Naswona loko a ri karhi a tsema vakaneti, u yimbelela:
  - Tivonele, swi ta va swinene,
  Ku ta va na phayi hi ku wa!
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka hakunene u rima enyimpini, ku fana ni jack-in-the-box.
  Kambe ndlela leyi Svetlana a lwaka ha yona. Naswona Machayina ma yi kuma eka yena.
  Naswona loko a ba, wa ba.
  Swiphepherhele swa ngati swi haha swi huma eka yona.
  Svetlana u vule hi ndlela yo vava loko swiphepherhele swa nsimbi leswi n"okiseke swikandza swi haha swi huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu:
  - Ku vangama eka Russia, ku vangama swinene!
  Mathangi ya tsutsumela emahlweni...
  Ku avana hi mahembe yo tshwuka - .
  Mi xeweta vanhu va le Rhaxiya!
  Hiloko vanhwanyana va teka Machayina. Hikwalaho ti tsemiwa ni ku tsemiwa. A hi tinhenha, kambe hakunene ti- panther leti ntshunxekeke eka tinketana ta tona.
  Oleg u le nyimpini naswona u hlasela Machayina. U va ba handle ka tintswalo kutani a huwelela a ku:
  - Hi fana na tinkunzi!
  Margarita, a ri karhi a pfotlosa vuthu ro tshwuka, u teke:
  - Hi fana na tinkunzi!
  Natasha u yi tekile a huwelela, a tsema valwi vo tshwuka:
  - A wu nge hembi!
  Zoya u handzule Machayina ivi a rhurhumela a ku:
  - E-e, hayi hi voko!
  Naswona u ta tlhela a teka ni ku ntshunxa nyeleti hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Natasha u yi tekile kutani a rhurhumela:
  - TV ya hina yi pfurha ndzilo!
  Naswona ntlhambi wa tineleta lowu dlayaka wu haha wu huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya, na yena a ri karhi a pfotlosa Machayina, u rhurhumerile:
  - Vunghana bya hina i bya monolithic!
  Naswona nakambe yi lahleriwa hi matimba swinene lerova swirhendzevutana swi nga vonaki kahle eka matlhelo hinkwawo. Nhwanyana loyi i ku lovisiwa loku tengeke ka vakaneti.
  Nhwanyana loyi, hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, u ta teka a tlhela a rhumela ti boomerang tinharhu. Naswona leswi swi vange mintsumbu leyi engetelekeke swinene.
  Endzhaku ka sweswo ku saseka ku ta humesa:
  - A hi nge nyiki nala tintswalo! Ku ta va ni ntsumbu!
  Naswona nakambe nchumu wo dlaya wu haha wu suka eka xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu.
  Aurora na yena u vule hi ndlela leyi twisisekaka swinene:
  - A hi ntsumbu wun'we ntsena, kambe wo tala!
  Endzhaku ka sweswo, nhwanyana loyi u yi tekile kutani a famba a nga ambalanga nchumu exikarhi ka swidziva leswi nga ni ngati. Naswona u dlaye Machayina yo tala.
  Ni ndlela leyi yi rhurhumelaka ha yona:
  - Ku dlaya ka vanhu vo tala!
  Kutani a ba jenerala wa Muchayina hi nhloko yakwe. U ta tshova khwiri, a n'wi nyika:
  - Banzai! U ta ya etilweni!
  Svetlana, loyi a hlundzukeke swinene eka nhlaselo wa yena, u rhurhumela:
  - A ku nge vi na tintswalo eka wena!
  Naswona tintiho ta khume-mbirhi ti haha ti suka eka tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. Ndlela leyi a tlhavaka ha yona vanhu hinkwavo. Naswona nhenha hakunene yi ringeta ku tshovela ni ku dlaya.
  Oleg Rybachenko u rhurhumela a ku:
  - Hammer ya kahle!
  Naswona mufana loyi u tlhela a hoxa nyeleti yo kufumela swonghasi hi xivumbeko xa swastika hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Xihambano lexi rharhanganeke.
  Naswona Machayina yo tala ma wele endzeni.
  Oleg u rhurhumerile a ku:
  - Banzai!
  Naswona mufana loyi u le ku hlaseleni ka nhova nakambe. Doo, matimba ma khuluka ntsena eka yena, naswona tivholkheno ta rhurhumela!
  Margarita a ri eku fambeni. U ta handzula switumbulukwana swa vanhu hinkwavo.
  Nhwanyana loyi u ta hoxa tineleta ta makume ntlhanu hi nkarhi wun"we hi nenge wa yena. Naswona valala vo tala vo hambana-hambana va dlayiwile.
  Margarita u yimbelerile hi ku ya hi ku tsaka:
  - Un'we, vambirhi! Ku vilela a hi xiphiqo!
  A wu fanelanga u hela matimba nikatsongo!
  Hlayisa nhlonge na ncila wa wena swi ri ehenhla.
  Tiva leswaku munghana wa ntiyiso u tshama a ri na wena!
  Leyi i khampani leyi nga ni tihanyi swonghasi. Nhwanyana loyi u ta rhurhumela a huwelela a ku:
  - President wa Dragon u ta hundzuka ntsumbu!
  Natasha i muxaka wo karhi ntsena wa terminator enyimpini. Kutani a rhurhumela:
  - Banzai! Yi kume hi ku hatlisa!
  Naswona xibamu xi haha xi suka emilengeni yakwe leyi a yi nga ambalanga nchumu. Naswona yi ba ekaya eka Machayina. Naswona yi ta yi pfurheta hi le xikarhi.
  Mawaku nhenha swonghasi! Eka tinhenha hinkwato - nhenha!
  Zoya na yena u le ku hlaseleni. Xigangu xo hlundzuka swonghasi.
  Kutani a yi teka a rhurhumela:
  - Tata wa hina i Xikwembu xo Basa hi xoxe!
  Naswona u ta ba Machayina hi xigayo xa swigayo swinharhu!
  Naswona Aurora u rhurhumerile a hlamula a ku:
  - Naswona Xikwembu xa mina i xa ntima!
  Hakunene, munhu wa misisi yo tshwuka hi wona xifaniso xa vuxisi ni vubihi. Eka valala, hakunene. Naswona eka vanghana va yena i murhandziwa.
  Ni ndlela leyi a nga ta yi teka ha yona a yi hoxa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona a ku ri ni tinhenha to tala leti humaka emfun"weni wa le tilweni.
  Muhlovo wo tshwuka u huwelerile a ku:
  - Russia na Xikwembu xa ntima va le ndzhaku ka hina!
  Nghwazi leyi nga ni vuswikoti lebyikulu swinene byo lwa. Doo, swa antswa u nga ngheneleli ehansi ka xin"wana xa leswi.
  Aurora u rhurhumerile a ku:
  - Hi ta sila vaxengi hinkwavo va va phoyizeni!
  Naswona a rhurhumela eka vanghana va yena. Ina, nhwanyana loyi wa ndzilo kahle-kahle a hi nchumu lowu nga nyikaka ku rhula. Handle ka ku rhula ka rifu!
  Svetlana, a ri karhi a pfotlosa valala va yena, u te:
  - Hi ta ku dlaya hi layini!
  Aurora u tiyisisile:
  - Hi ta dlaya vanhu hinkwavo!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, nyiko ya ku herisiwa hi ku helela ya haha nakambe!
  Oleg u yimbelerile loko a hlamula a ku:
  - Ku ta va ku ri banzai leyi heleleke!
  Aurora, a handzula Machayina hi mavoko yakwe lama nga ambalangiki nchumu, a ma tsema hi mabanga ni ku hoxa swinaliti hi swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu, u te:
  - Hi ku komisa! Hi ku komisa!
  Natasha, a ri karhi a lovisa tinhenha to tshwuka, u rhurhumerile:
  - Hi ku komisa - banzai!
  Naswona a hi tsemeni valala va wena hi vukarhi bya nhova.
  Oleg Rybachenko, a tsema vakaneti va yena, u te:
  - Gambit leyi a hi ya Xichayina, .
  Naswona ndzi kholwani, debut i ya Thai!
  Naswona nakambe disiki yo kariha, yo tsema nsimbi yi haha yi huma emilengeni ya mufana leyi a yi nga ambalanga nchumu.
  Margarita, a tsema tinhenha ta mfumo wa le tilweni, u yimbelele a ku:
  - Naswona hi ta kuma mani enyimpini,
  naswona hi ta kuma mani enyimpini...
  A hi nge hleki hi sweswo - .
  Hi ta ku handzula!
  Hi ta ku handzula!
  . NDZIMA YA No. 3.
  Endzhaku ko ba Machayina, u nga ha wisanyana. Kambe khombo ra kona, a wu na nkarhi wo tala wo wisa.
  Mintshungu leyintshwa yo tshwuka yi nghena hi ku olova.
  Oleg Rybachenko u ti tsemelela ehansi nakambe kutani a rhurhumela:
  - Eka nyimpi yo kwetsima, Marhaxiya a ma hluriwi!
  Margarita u lahlela tinyiko leti dlayaka hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu naswona wa tiyisekisa:
  - A va si tshama va lahlekeriwa!
  Oleg a lava ku vula swin'wana...
  Kambe a ti fambisiwa swa xinkarhana hi xiloyi xa valoyi va ya eka nchumu wun"wana.
  Naswona Oleg Rybachenko u ve phayona eka yin"wana ya tikampa ta le Jarimani. Naswona Margarita u rhurhile na yena.
  Phela, a wu nge swi koti ku lwa ni Machayina nkarhi hinkwawo.
  - Ku vangama eka Tiko ra Manana! - Phayona Oleg Rybachenko u phindhe xirilo lexi, naswona hi ku miyela u tiyiserile ku biwa emakatleni yakwe, hambileswi ku weleke kahle eka xin"wana xa swivati leswi pfimbeke swa khale. Naswona ku sukela eka ya vumbirhi ku ve ni ku tsemiwa loku heleleke - ngati yi sungule ku chuluriwa! Margarita u langute Oleg Rybachenko hi ku hlamala ni ku nkhensa kutani a n"wi vutisa swo karhi hi Xinghezi. N'wana wa prodigy Oleg Rybachenko u ehlekete - kumbexana a a vutisa nakambe leswi ndzi swi voneke enorhweni wa mina - xana ku na synchronicity? Mufana loyi u n"wayitele a tlhelela eka sesi wakwe hi mavoko kutani a rhurhumela makatla yakwe, lawa a ma anamile swinene eka n"wana wa malembe ya khume. Swi tikomba onge Margarita a a swi twisisa leswaku Oleg Rybachenko a a lava ntsena ku kombisa leswaku a nga tshikanga naswona a nga swi twisisi leswaku i yini lexi n"wi susumeteleke ku huwelela hi xitayili xa filimi ya vuproletari.
  Naswona ku nga ri yena ntsena, kambe ni Marat Kazei loyi wo olova, la tsemiweke ekusuhi. Kambe u pfumerile hi nhloko hi ndlela leyi khutazaka eka mufana loyi wa xivindzi...
  Oleg Rybachenko hi xitshuketa u khunguvanyekile naswona, hi ku tshikilela ku vava loku a ku ri eka rito ra yena, u vule leswi:
  - Bravado i hinkwaswo!
  Margarita u kanetile hi ku hlevetela:
  - E-e, hayi bravado! Swi fana na ku vula - rito ri tlhava ku fana na bayonet!
  Oleg u vule hi ku kongoma:
  - Swa antswa ku dlaya mufasisi un"we ku tlula ku rhukana dzana ra Krauts!
  Kuve na mpfumawulo, ku rhurhumela ka tinjhini na huwa, vagadi va tihanci kusuka eka SS na madokodela ya vadlayi va tlulele ehansi, va pfula switulu swa vona, va languteka kufana na ti mutants kutlula tihanci - swiharhi. Vabohiwa a va tshamile ehenhla ka byanyi - hi nketani. Va kambisise swiboha: a swi bohiwile swinene. Naswona Oleg Rybachenko a nga hlamalanga ngopfu ku vona kahle ndlela leyi un"wana wa madokodela lamatsongo ya SS a n"wi tshinelelaka ha yona. Hi Xijarimani u vule hi ndlela yo pfumala vuxiyaxiya - n"wana wa primate, pfuka - a susumeta mufana wa phayona hi xikunwana xa xihuku xo olova endzeni ka xitombo kumbe hambi ku ri ehenhla nyana, etlhelo ka tinso. Oleg Rybachenko u tense... ivi Aurora wo kufumela a nghenelela. Diyavulosi wa ndzilo (Hi swona leswi ava n"wi vitana swona eka masocha hikokwalaho ka muvala wa yena wa misisi lowu nga riki wa ntumbuluko na wo tshwuka wo vangama na ku tiyisela na matimba lawa yanga riki ya xisati!) u hlamusele swin"wana hiku hlekula - naswona ku hlekula loku akuri eka Oleg. Swi tikomba onge dokodela wa mufasisi na yena u swi twile! Manazi u raha Aurora emakatleni lama nga ni misiha. U lo vhe a hleka. Kutani mufasisi u tlhave hi yindlu ya xirhendzevutani, hi ku tlhava a lahlela nhloko yakwe leyi olovaka eka nhwanyana loyi a nga ni xivindzi. Oleg u rhurhumeriwile etlhelo hi ku chava loku. Aurora u hatle a tshama ehansi nakambe kutani a n"wi komba mavoko yakwe lama bohiweke hi tintangu hi ku miyela. Profesa loyi wo nona u vitanile mutirhi-kulobye lontsongo, kutani hi xitshuketa a languta ehansi. Kutani u tshove rhavi ra heather leyi omeke kutani a ri komba Oleg Rybachenko. U yi tshukatshukise emahlweni ka nhlonge ya yena - mufana loyi u tlhelele endzhaku hi ku nga swi lavi. Dokodela wa mufasisi u tlhele a endla onge u teka voko, a dzungudza nhloko ivi a endla ku famba-famba kun"wana loku nga tolovelekangiki. Swi tika ku swi twisisa, swi fana na loko wanuna wa SS a dya hi xipunu...
  Oleg Rybachenko u vulavule hi ku hlundzuka hi Xijarimani:
  - A wu nge swi koti ku tiphofula hi marito ya vanhu.
  Fritz u hatched: subhuman, u tiva ririmi ra rixaka ra master?
  Rybachenko Jr. lontsongo u swi vonile leswaku u ti xengile mahala, leswaku u paluxe nchumu lowu a wu antswa wu hlayisiwa exihundleni, kambe... Rito a hi ximanga - loko u ri pfumala, a wu nge ri khomi. I ntiyiso leswaku dokodela loyi wo nona, wo nona u teke ku languteka loku nga riki na mhaka, naswona rito leri ri funengetiwe hi xiga xa Xijarimani lexi mufana loyi a xi vuleke. U phindhe xiendlo lexi hundzeke nakambe kutani a kombisa ku khoma-khoma mavoko.
  Naswona Oleg Rybachenko u swi twisisile - a va n'wi rhumela tanihi nandza ku ya teka tihunyi...
  A ndzi nga lavi ku biwa nakambe endzhaku ka ku ala ka mina loku tikukumuxaka. Naswona a wu nge n"wi hundziwi hi nkarhi.
  Phela, ha yini ku herisa ku tikukumuxa ka ndhuna ya dzana, kumbe ku vula ntiyiso mupatrisi? Miehleketo ya ku baleka, hi ntiyiso, yi fikile - yi fikile hi ku hatlisa loko swiboha swo tika swi tsindziyela ehansi ka xilotlelo lexikulu. Hambileswi swi nga ha twala swinene ku vula leswaku a nga si tshama a famba nikatsongo! Kambe mianakanyo leyitsongo yi hundzuke ku fana ni mbyana leyi chavaka leyi tsutsumaka emavoni ya le mahlweni, yi nga swi tivi leswaku se, entiyisweni, yi khomiwile. Naswona - hi ku hatlisa loko Oleg Rybachenko a huma endhawini yo paka mimovha - mufana loyi u vone leswaku werewolf-wolf a yi n"wi landzela. Un"wana wa ti- mutant toleto leti nga tolovelekangiki leti leteriweke leti rindzaka kholomo leyi tisiweke hi SS. Hi nkarhi lowu fanaka, a nga kona loyi a humaka eka convoy loyi a langutaka hi ku kongoma eka mufana loyi a nga ambalanga nchumu loyi a khandziyaka scree hi ku hatlisa. Hambileswi Oleg Rybachenko a a vona onge swi nga ha endleka leswaku khamera leyi fihliweke a yi teka filimi ya ku famba-famba ka yena. It"s amazing ndlela leyi va Krauts va nga ya emahlweni ku fikela kwihi hi tlhelo ra xithekiniki. Loko vanhu va hina va nga hlamuli hi xindzhuti, kutani swi ta va swi bihile.
  Xirhendzevutana xa maribye xi tlhave hi ndlela yo vava swirhendzevutana leswi se a swi omile swa milenge ya vana leyi a yi nga sirhelelekanga. Milenge leyi vavisekeke swinene se yi sungule ku va ni swirhumbana, kambe endlelo leri ra vava swinene loko u kandziya maribye lama karihaka. Oleg u rhurhumerile hi ku miyela, a ringeta ku nga kombisi leswaku u twa ku vava naswona a nga ha languti ngati leyi a yi humelela nakambe. Kambe endzhaku ka sweswo a swi fana ni loko a hluriwe hi tsunami ya leswi nga hlamuselekiki.
  Ku chava hi xihatla, naswona hi ndlela leyi nga hlamuselekiki, ku tsonile mufana wa phayona miehleketo ni ku navela ka yena n"wini. Ndzi lava ntsena ku hundzuluka ndzi kongoma eka werewolf(?). Ehansi ka ku languta ka mahlo lama nga riki ya vumunhu ya xivandzana xa Manazi, Oleg Rybachenko u titimela ivi a titimela hi ku nga swi lavi. Kambe hi ku hatlisa phayona leri a ra ha ku simekiwa ri funengetiwe hi ku hisa lokukulu, kutani mufana loyi a sungula ku famba-famba ku fana ni xibamu xa muchini lexi humaka efemeni. Ndzi tshove swirhabyani leswi omeke swa ti birches nati cypresses leti milaka eka ti crevices, letinga se tshamaka tiri rihlaza endzhaku ka xixika - ngopfu, andzi nga koti ku ti koka hiku nonoka. U yi nghenise enkwameni lowukulu lowu nga erivaleni kutani a yi koka a famba, a nga hambanisi gondzo leri yaka endhawini yo paka mimovha.
  Hi nkarhi wa riendzo leri, Oleg Rybachenko u ringete hi matimba ku hlula ku chavisa loku n"wi tsoniseke xivindzi. Xana i phayona, i xichudeni lexinene kumbe e-e! Kambe leyi a yi fana ni matshalatshala ya muhlamberi la nga riki na vuswikoti yo tshama ematini. Yi ta huma, kutani yi ta ku hlula nakambe...
  Werewolf yi n"wi landzerile: nkarhi na nkarhi, yi yima yi tlhela yi nun"hwetela mikondzo leyi nga ambalangiki milenge leyi siyiweke hi mufana.
  Mutivi wa phayona u titwe a ntshunxekile eka gasi ra ku chavisa ntsena loko a tlhelela ekampeni.
  Swiharhi leswi nyenyetsaka swa vufasisi a swi vonaka swi nga languti hambi ku ri ku languta Oleg Rybachenko. Hambileswi entiyisweni vavanuna vambirhi va SS a va nga ehlisi mahlo ya vona. Ntsena loko a veka leswi a swi tisile ehansi, dokodela-mudlayi lonkulu, hi ku languta hi ku hatlisa, u hoxe swo karhi eka mufana loyi... hey! Oleg u hetelele a pfukile. U yi khome hi makwanga, a ehleketa leswaku kumbexana hikwalaho ka ntirho va ta n"wi nyika chokoleti kumbe swin"wana ku engetela eka swakudya swa yena. Naswona va hatched - va etlele kwalaho, flint na xitulu xa mavoko. Flint yi hundzuke, swi nga endleka ngopfu, quartz. Naswona xitulu lexi xi languteka ku fana ni xiphemu xa fayili. Phayona leri hluvukeke Oleg a a tiva hi theory ndlela yo tirhisa hinkwaswo leswi naswona u ringetile hambi ku ri hi ku tsakela, ku fana na va ka Robinson va le Polesie... loko ku nga ri hi swiyimo swo hlamarisa.
  Oleg u khumbe marhavi lama tsakamaka hi nenge wakwe, ivi a khumba hi voko ivi a dzungudza nhloko.
  "Tinder..." phayona ri vule hi ku miyela hi Xirhaxiya, hi xitshuketa ri khohlola ri tlhela ri phindha. - U lava tinder. - Naswona hi ku nonoka ndzi lwisane na ku cincela eka mbulavulo wa Xijarimani. - A yi nge khomi ndzilo.
  Oleg u va langutile... A swi le rivaleni leswaku hikokwalaho ka yini va ka Fritz, lava a va ri na swivoni na swibalesa naswona kumbexana a va rhwale hambi ku ri xibalesa xa malangavi, va lava ndlela leyi ya khale yo endla ndzilo. Va lava ku ringeta vutlhari bya maphayona. Xana va teka mimpimo ya nhluvuko wa mianakanyo ya vanhu va le Soviet? Kumbe xana va hlekula mufana la khomiweke hi ndlela leyi nga riki ya nkoka? I mani loyi a nga ta va twisisa, lava va vonaka va huma eka pulanete yin"wana!
  Manazi ma langutane kutani ma pfula meno. Lexi hlamarisaka no... na lexi chavisaka ngopfu eka Oleg Rybachenko hi leswaku swikandza swa vona swi hundzuke leswi nga hlundzukangiki, a swi nga ri na tihanyi, hambi ku ri ku hlekula! Vanhu lava lavaka ku tiva swinene va vonaka va languta xiharhi lexi nga tolovelekangiki, onge hiloko a hluvule tinghilazi ta yena hi vomu, u kombise ku tsakela lokukulu ngopfu-ngopfu. A hi ku pfumala ku tsakela nyana, it"s so interesting ndlela leyi vativi va sayense va landzelaka experiment.
  Oleg Rybachenko u phindhe hi ku hlevetela, a ringeta ku lawula ntsako lowu a wu ri eka rito rakwe:
  - Hinkwaswo swi tsakamile hi nkarhi wa xixika! A swi nge tirhi!
  Ku ni ku nga twisisi loku engetelekeke loku nga ni vukanganyisi ematshan"weni ya ku nga twisisani loku humaka embilwini ematihlweni, kambe nakambe ku nga ri na vukarhi. Kambe kutani un"wana wa majaha - ku nga ri loyi a nga ntshunxa Oleg hi tinketana - a ri karhi a gungula, a yima, a ololoka, a tlhela a rhurhumela xitombo xa yena, lexi a xi gongonisiwile hi xitulu xa le henhla, kasi vavanuna lavan"wana hinkwavo va SS va hleka... Oleg na yena a nga ri kona ku hlamala leswaku van"wana va Majarimani va tirhisa tihanci ku famba - ku pfumaleka ka mafurha. Hambi leswi hi swivangelo swo karhi swifambo swi gayela endzhaku ka vona? Nazi wa Nazi u tise bokisi eka switulu leswi hlanganisiweke, laha a tekeke swo karhi... Phayona a a ehleketa leswaku i voya bya khotoni, kambe e-e. Yi languteka hi ndlela leyi nga twisisekiki ku fana ni xirhumbana xa tintambhu to olova. Oleg Rybachenko, a yi teka emavokweni ya yena, u swi xiyile - dry moss.
  Nakambe, phayona-prodigy yi hlamarile leswaku hikokwalaho ka yini leyi a yi ri Fritz, naswona hambi ku ri dokodela a a rhwale byanyi eku rima... Kumbexana moss leyi a yi olovi ngopfu?
  Kahle kahle, tshika ku ehleketa, nhloko ya wena ya vava. U fanele u vonaka u olova naswona u ri xiphukuphuku ku tlula leswi u nga xiswona. Lexi hlamarisaka, tinder yi sungule ku tirha hi ku hatlisa - Oleg a nga ba flint exitulwini, kambe u khwaxa hi ku olova (ndzi hlayile kun"wana) - naswona swibalesa swi ne ehansi hi xihangu. Naswona a a swi kotile ku aka ndzilo (sweswi a a ake "mukhukhu" wa nkarhi na nkarhi) ku ringana malembe yo hlayanyana, vutomi bya yena byo tala. Hi ku hatlisa ndzilo a wu cina hi matimba ya wona hinkwawo - birch a yi pfurha kahle naswona a yi tsakamile. Laha varindzi lavatsongo va SS va sungule ku hanya kutani va sungula ku chayela swichayachayana swa nsimbi leswi tlakukeke ehansi ematlhelo ka ndzilo.
  Nakona nhloko ya Oleg Rybachenko yi famba yi rhendzeleka, nchumu wun"wana wo hisa swinene wu gayela enon"wini wa yena naswona hi ku hatlisa wu tsema ku twisisa ka yena na ntiyiso. Kambe hi nkarhi wun"we xivono xa ntiyiso lowu hlamarisaka xi tile ehenhla ka mina.
  Hambi ku ri vumunhu bya n"wana byi cincile; Ku tlula kwalaho, manana na tatana a va n"wi tshikanga - va tsone vakokwa wa vona timfanelo ta vona ta swikweleti kutani va rhumela mufana loyi eka ndhawu yo tshungula kumbe ya le khotsweni. A ku na nandzu, kambe tanihi leswi vatswari va wena va nga ni swikweleti, kutani hi ku ya hi xiboho xa huvo eka mfumo wa vulawuri bya tihanyi, wa le xibakabakeni, u xigevenga lexitsongo.
  Ndhawu leyi ya vana lava nga riki na vatswari a yi ri endhawini ya tiindasitiri ya ntsindza naswona hakunene a yi fana ni khotso. Kuna tibara na ti barracks hinkwako. Hi xivono xa xiviri, Oleg Rybachenko u hete vusiku hinkwabyo a ri eka switulu swa mapulanga leswi nga pulaniwangiki kahle. Ekusuhi na kona a ku etlele vafana van"wana, va vanhu ni lava humaka ematikweni mambe. A ku na swiambalo, materase kumbe mibedo, miri lowu karhaleke naswona hakanyingi wu biwaka wu etlele ehenhla ka murhi lowu nga ambalangiki nchumu. Ku tlula kwalaho, nivusiku ti boha milenge ya tona hi tinketana leswaku ti nga tshuki ti baleka. Ku na kwalomu ka dzana ra vana exitokisini, xi pfalekile swinene, mimiri ya vona yi juluka, va biwa ekusuhi ekhonweni ya xihambukelo, a ku na hambi ku ri sewer. Naswona leswi swi le Matimba, lawa swikepe swa wona swa tinyeleti swi famba-fambaka exikarhi ka swirimela, naswona mijeko ya wona yi rhwexa harhi ya makume ya magidi ya misava leyi akiweke! Hambiswiritano, majaha lawa ya ringeta ku tintshunxa exitarateni xa kwalomu ka mbirhi xa nharhu xa siku leri va ri hetaka va ri karhi va tirha. Ntirho wo tika swinene wu tekiwa wu ri eka workshop, wu ri na ritshuri naswona wu karharisa. Swi endla leswaku nkolo ni mavoko ya wena swi karhala swinene, naswona ku vona ka wena ku sungula ku nga vonaki kahle vuhandzuri bya kona bya olova, kambe byi lava ntirho wo tala naswona byi lava ku phindha-phindha. Ntirho lowu tsakisaka swinene, ehandle ensin"wini kumbe endhawini yo aka. Va ringeta ku cincana vana eka maendlelo yo hambana-hambana ya ntirho leswaku va nga karhali ngopfu naswona va kuma ku wisa ko karhi. Kambe miri wa ha vava, vafana vo tala, endlwini ya vana lava nga riki na vatswari - kwalomu ka hafu ya vanhu va rhurhumela evurhongweni bya vona.
  Oleg Rybachenko u ri karhi a rhurhumela a tlhela a hundzuluka hi ku chava, nketani yi rila, ring yi n"wi tswontswe nenge ku kondza wu huma ngati. Sayirini ya twala, swi vula ku pfuka u ya entirhweni. Miri wa n'wana a wu si wisa, vafana van'wana - rixaka ra vanhu lava nga ambalangiki nchumu na vana va voya va misava yin'wana - va tikarhatela ku pfuka. Ku karhala loku hlengeletiweke eka tin"hweti ta vuhlonga ku humesa ku vava loku nga nyawuriki emisiheni. Tiketani leti, leti lawuriwaka hi xichipi lexi akiweke endzeni, ti haha hi ku tisungulela emilengeni ya wena ti endliwe hi nkatsakanyo lowu tiyeke swinene lowu nga tsemiwiki. Valanguteri va humelela naswona ku huwelela loku chavisaka ku twala.
  Vafana va tekiwa va ya hlamba, a swi nge teki nkarhi wo tala, mati lama humaka emathangini ma rhurhumerile. Oleg Rybachenko u hlamba nomu wakwe ivi a wu fafazela leswaku a hlantswa nyuku. A ku na moya lowu nghenaka exitokisini, naswona ku etlela ekamareni leri nun"hwelaka nyuku a ri nge phyuphyisiwa. Endzhaku ka sweswo va yisiwa va ya dya swakudya swa nimixo va fanele va dya va yimile; Tidya xinkwa na silage, nyama ya durha naswona ayi ringanelanga eka vana, hikokwalaho titsakela ku n"okisa madyelo. Hambiswiritano, hanci leyi i ya matsavu, kambe ndlela leyi yi tirhaka ha yona hileswaku swiharhi leswi dyaka nyama, leswi dyeke nyama, swi ya etlela. Etlhelo ka Oleg ku ni munghana wakwe Timur. Eka xivono lexi, kumbe ku vula ntiyiso eka ntiyiso wun"wana, havumbirhi bya vona va na khume mbirhi wa malembe hi vukhale, malembe ya ku cinca eka vafana lava tiyeke, loko swi tika swinene ku pfumelelana na xiyimo xa vona xa mahlonga.
  Timur, a ri karhi a nwa juzi ya nettle eka nghilazi leyi nga hlantswiwangiki kahle, u vule hi ku rhurhumela:
  - Na ku tlhelela entirhweni eka ntirho lowu! A ndzi swi lavi!
  "A ndzi lavi ku yima ndzi phindha ku famba-famba loku fanaka minkarhi ya khume ra magidi." - Oleg Rybachenko u hlamurile, a ri karhi a rhurhumela hikwalaho ka miehleketo leyi nga tsakisiki.
  - Kumbexana hi nga kombela ntirho wa nsimu! - Timur hi ku lorha u langute xibakabaka, laha tinyeleti tinharhu a ti voninga eka pulanete leyi hi nkarhi wun"we. - Ngopfu ngopfu, susa crucian carp na mapecisi. Swi nandziha swinene, ngopfu-ngopfu leswi nga ni swiphepherhele swa nsuku, naswona hambiloko mulanguteri a nga languteki a ri ni makwanga, u nga ha tshovela nchumu wo karhi ivi u wu nghenisa enon"wini wa wena.
  Oleg Rybachenko u hefemute hi matimba:
  "Ndzi nga tlhela ndzi tsakela ntirho wo tano ntsena exifuveni xa ntumbuluko wo olova." - Nakona phayona leri nga na miri ri sungule ku titsakisa swinene. - Robhoti yo langutisisa yi nga kanganyisiwa;
  Breakfast yi herile, va yisiwa eka wiring...
  Vana va fole layini endhawini ya parade, vafana va rixaka ra vanhu va ringeta ku tshama swin"we, vahlapfa va hlayisa xivumbeko hi ku ya hi ku leha ka vona. Ti avanyisiwile hi swipano kuya hi malembe na vukulu. Kuna vafana kusuka eka ntlhanu kuya eka khume tsevu wa malembe hi vukhale, xikan"we na vantshwa lavangana voya na swirhumbana kusuka eka misava yin"wana.
  Nchumu wun"we ntsena lowu va fanaka ha wona i swiambalo swa vona, kumbe ku vula ntiyiso ku pfumaleka ka swona loku lavaka ku helela, ntsena swiambalo swo koma leswi nga ni nomboro ya vutitivisi eka vafana.
  Mfumo wu va khoma hi ku ya hi nsinya wa nawu wa ku tikhoma vuyelo byo tala eka lava va nga ha tekiwiki tanihi vaaki! Ku hlayisa mali eka hinkwaswo, eka swiambalo, swihlangi, hambiswiritano, vafana van"wana, hambi ku ri evuton"wini bya vona byo ntshunxeka, a va nga si tshama va tiva swiambalo.
  Kambe hakanyingi a va biwa hi tinhonga ni swirhendzevutana swa rhaba eswirhendzeni swa vona leswi nga ambalangiki nchumu. Tinhloko ta tona ta byevuriwa, tiva na sauna endzhaku ka mavhiki mambirhi laha ti hisiwa. Kutani va hatla va yi byewula hi xitsemi lexi nga nyawuriki; Vafana lava va macha va nga ambalanga nchumu ehenhla ka maribye yo kariha. Loko Oleg a toloverile leswi naswona nenge wakwe lowu nga ni swirhumbana wu nga twi ku vava, kutani vana lavatsongo va vava swirhendze ni swikunwana leswi nga ambalangiki nchumu kukondza va huma ngati.
  Murindzi hinkwavo u vumbiwa hi vahlapfa lava yimelaka tinxaka ta tihanyi swinene evuakweni hinkwabyo, i nhloko ya ndhawu ya vana lava nga riki na vatswari ntsena, Frau Pontuss la dyuhaleke, loyi a langutaka hi mahlo ya yena ya tihanyi, ya tihanyi.
  Nghala ya yingwe, leyi tirhaka tanihi mulanguteri, yi nyika swiletelo swa laha munhu a nga ta tirha kona namuntlha, kumbe ku antswa ku tirha ku kondza a titivala. Oleg, a ehlisa makatla ya yena ya marhambu, u languta hafu ya vumbirhi ya jarata. Ku ni vanhwanyana kwalaho, ku sukela eka lavatsongo ku ya eka lava lavaka ku va lavakulu. Va ambale ku fana ni vakomberi hi swiambalo leswi nga ni swihloka leswi endliweke hi lineni yo khwaxa swinene. Swikandza swi omile, mahlo ma vonaka ma ri makulu naswona ma ri ni gome. Hembe leyi yi komile, kusuka ehansi ka yona ya olova kambe milenge ya misiha ya vonaka. Vanhwanyana lava na vona a va nga ambalanga nchumu naswona, handle ko hlawuleka, va byevula tinhloko. Swi tikomba onge leswi a swi endleriwe ku va tsongahata, ku tlhela va kombisa leswaku a hi nchumu. Kambe a hi swigevenga leswi hlengeletaneke laha nikatsongo - vana lava tshikiweke va khombo.
  Laha va tivisa leswaku ntlawa wa vafana wu fanele ku ya eka ndhawu yo rhunga, ku ya tirha ensin"wini leyi karharisaka swinene ni leyi karharisaka. Laha Timur a nga swi koti ku tiyisela naswona u huwelela hi ku vilela:
  - A ndzi lavi ku tirha hi ndlela yoleyo! Ndzi rhumeleni eka nsimu kumbe entangeni.
  Vafana lava va titimela, miri wa vona lowu nga ni muhlovo wo tshwuka, wo olova wu tsindziyerile.
  Swi le rivaleni leswaku Pontouss a a tsakile hi xivangelo lexintshwa xa ku dlayiwa:
  - Tolo u tikhomile hi ku miyela, naswona a ndzi chava leswaku ndyangu wa wena wu ta sala wu nga ri na dyondzo ya nchumu. Ha yini mufana loyi a a ta tsutsumisiwa hi gauntlet ka ntlhanu?
  Ku nyanyuka ku tsutsumile exikarhi ka tilayini ta vana.
  - Hi swona hi swona. - Mulanguteri u vule hi rito ro sindzisa. - Nyika tinhonga eka un'wana na un'wana.
  Switlhavi leswi a swi biwa hi tinhonga to hlawuleka leti nga ni mitwa. Hi ntolovelo a ti tshoveriwa eka swihlahla hi vafana hi voxe hi minkarhi leyi a ku nga ri na ntirho. Kambe, i ntiyiso leswaku hambi kuri hi nkarhi walowo vana ava sindzisiwa, hambi leswi aswinga pfuni nchumu eka mfumo, ku endla ntirho, xikombiso, ku cela khumbi kuringana hafu ya siku kutani va lahla kuringana hafu ya siku.
  Oleg Rybachenko u langute mavoko ya vana va yena tintiho ta vona a ti nga ri na ntwela-vusiwana.
  Hi ku tisungulela, majaha lawa ya hahlurile swibalesa leswi a swi vonaka eka Oleg leswaku a ku ri switirhisiwa swo xanisa - a swi n"wi hisa tintiho, naswona milenge ya yena a yi tika. A nga lavi ku ba munghana wa yena, kambe a nga ri na xivindzi xo kaneta. U vone kwalomu ka nchumu kutani hi ku vava a ba xikunwana xakwe lexikulu eka ribye ra ribye leri etleleke. Lexi hlamarisaka, ku twa ku vava ku ndzi pfunile ku ti hlengeleta ni nkungu mahlo ya mina ma nga si basisiwa. Goza ri ye ri tiya, hambileswi rintiho ri hundzukeke ra wasi.
  A va fole layini hi xirhendzevutana hi layini yo leha. Timur a bohiwe hi mavoko ya yena eka tinhonga naswona makatla ya yena a ma soholotiwile leswaku swi olova ku ba mufana loyi a nga na nandzu. Vafana va rhurhumerile va ringeta ku languta etlhelo. Hi xileriso xa Frau Pontuss, va fafazele brine, va fafazela munyu wa wasi eka nkolo lowu a wu tsindziyerile kambe wu ri na misiha. Loko hi avanyisa hi ndlela leyi mufana loyi a a rhurhumela ha yona, yi sungule ku hisa.
  Nhloko ya ndhawu ya vana lava nga riki na vatswari yi n"wi tlhave milomu:
  - Sweswi hinkwenu mi ta dyondza dyondzo. Hit harder, loyi a nga ta kanganyisa u ta gweviwa.
  Mupfuni emhakeni leyi, ku nga mbewulani ya nghala, u pfuxe tintiho ta yena:
  - Hi ta tirhana na vona hi ku hatlisa! Xiharhi lexi xi gungurile.
  Mufana loyi u rhurhiseriwe exikarhi ka tilayini. Vafana va tlakuse swibalesa hi ku nonoka naswona switlhavi swo sungula swi wele enhlaneni wa Timur. Loko hi avanyisa hi swivati leswi a swi ri enhlaneni na le matlhelo, mufana loyi a a xupuriwile ku tlula kan"we, kutani a lo hefemuteka ntsena a sungula ku hefemula hi matimba, ku fana na vafana hinkwavo, a ringeta ku khoma ku huwelela ka yena.
  - Hlasela hi matimba swinene! - Pontuss a huwelela. - A a huwelerile.
  Switlhavi swo sungula swi biwe hi vafana lavatsongo swinene, lava ntsena a va nga ri na matimba lama eneleke yo vanga switlhavi leswikulu. Kambe endzhaku ka sweswo vafana lavakulu va sungule ku ndzi ba. Nkolo wa n"wana a wu tsemiwile hi swirhendzevutana swo tshwuka naswona ngati a yi thona. Ku vava loku, ku tinyike matimba hi munyu wa wasi, ku endle leswaku Timura a huwelela, u tlhele a wa, bodo yi khandziyisiwile eka swipikiri leswi nga ehansi yi n"wi tlhava xifuva.
  - A ku na xilaveko! - Mufana u huwelerile. - Ndzi ta tirha kun'wana na kun'wana laha u vulaka kona.
  - I ntiyiso leswaku u ta swi endla! - Ku hlamula Pontoss. - Kambe xo sungula, ku biwa hi xibakele.
  Ti comrade ta tolo a ti tsakile ngopfu ti ba makwavo wa tona wa tolo. Vanhu ni vahlapfa va ba hi tihanyi leti ringanaka. Mufana loyi u huwelerile, milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi siya mikondzo leyi nga ni ngati. Mbewu ya nghala yi rhurhumerile yi ba mufana loyi hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, leyi nga ni muhlovo wo tshwuka hi xibakele xa yona. A a lava ku vangela mufana loyi ku vava loku engetelekeke. Ku biwa loku ku hlasele mavoko lama nga ni misiha, naswona lexi landzelaka xi hlasele swirhendze. Timur u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela. Kutani muxanisi u nghenise naliti yo tiya exifuveni, a chela mati.
  - Mfanelo! - ku vula Pontoss. "Sweswi a nga tsakela ku fa ku ri ni ku titivala." A nga kona loyi a nga ta balekela nxupulo.
  Oleg Rybachenko u yime kwalomu ka makumu swinene ya layini, naswona a swi vonaka eka yena leswaku switlhavi swa xibakele swi n"wi werile. Timur u hungutekile, mufana hi yexe a rhurhumela ntsena, a huwelela a tlhela a rila. Xikandza xa xirhendzevutana xi hundzuke xo tshwuka hi ku vava, xi soholotiwile hi ku rhurhumela ka ku xaniseka.
  Loko a vona Oleg, u hlevetele hi milomu yo basa:
  - Vana ni tintswalo!
  Mufana u kanakana: a titimela.
  Mbewu ya nghala yi huwelerile yi ku:
  - Kahle kahle, u na nkoka wa yini! Ku ba!
  Oleg Rybachenko u hlamule a ku:
  - Hayi a ndzi nge swi koti! I munghana wa mina!
  Mbewu ya nghala yi pfuxe meno ya yona:
  - Xana u lava leswaku ku humelela leswi fanaka na wena?
  Oleg u rhurhumerile kutani a hundzuka muhlovo wo tshwuka:
  - E-e, kambe!
  Pontous u n"wi kavanyetile:
  - Enerile! Mufana loyi u sayinile xigwevo xa yena xa rifu. Xana mi va na nkoka wa yini, va-muckers? N"wi nyike mpimo lowunene ivi u n"wi hayeka eka rhaki leswaku van"wana va ta n"wi tsakela.
  Oleg u susumetiwile a huma eka ti rank kutani a kokiwa a kongoma ebokisini. Mufana loyi u ringetile ku lwisana, kambe tinghala ta tingwenya ti tirhisana na yena ku fana na ximanga. Mavoko ya mina a ma soholotiwile hi ndlela yo vava, marhambu ya mina ma rhurhumela. Va n"wi etlerile ehenhla ka tibodo, mufana u twa ku khwaxa ka tinhla ta swipikiri leswi humelaka ehandle exifuveni ni le khwirini rakwe. Va tlhave misiha, xifuva, xilebvu, emahlweni ka marhaku, matsolo. Rirhama ra mina a ri rhurhumerile ku kondza ri huma ngati.
  - Oh, u nga endli tano! - Ku vutisa Oleg.
  - Laveka! - Ku vula mbyana, leswaku ku ta va na xikombiso eka un'wana na un'wana.
  Mufana loyi u twe ku cheriwa brine enhlaneni wa yena, ivi ku cheriwa munyu eka yena. Yi luma ku fana ni tipulasitara ta sinapi. Oleg u rhurhumerile, milenge ya yena leyi nga na swirhumbana yi totiwile (nkarhi wo hetelela eka miehleketo yoleyo yo hlamarisa leyi humeleleke eka xivono lexi a ku ri ku ambala swiambalo swa le hansi kwalomu ka malembe ya tsevu lama hundzeke), kwalomu ka hi ku hatlisa yi sungule ku rhurhumela hi ndlela yo biha. Mbewu ya nghala yi nghenise naliti exifuveni, yi tlhava hi ndlela yo biha no vava, mati lama pfurhaka ma nghena endzeni.
  - Sweswi u ta titwa u chavisa swinene, naswona a wu nge lahlekeliwi hi ku titivala. - Xiharhi xa nhova xi rhurhumerile, xi n'wayitela emahlweni, a xi ta va xi rhurhumerile hambi ku ri muhumelerisi wa filimi yo chavisa!
  - Hi yini? - N'wana loyi a pfaleriweke a nga ri na nandzu u rhurhumerile. - Hikwalaho ka Kriste, kombisa tintswalo.
  Mbewu ya nghala, yi fafazela mathe lama nga ni chefu, yi hlamule yi ku:
  - A ndzi pfumeli eka mintsheketo leyi ya Yesu lonene! Hi ku angarhela, loko ku ri ni Xikwembu, kutani xi bihile naswona xi ni tihanyi. Naswona loko u vangela muakelani wa wena vubihi ni ku xaniseka lokukulu, u ta kuma matimba ni ntsako lowukulu emisaveni leyi landzelaka.
  - Twali! - A ku, a ri karhi a rhurhumela hi ku chava, ku vuriwa yini loko hakunene Xikwembu xi ri mufana wo tano.
  - U ta swi vona! - Spawn ya cosmic Tartarus yi hlekile. - Kambe u nga kumi ntshembo wa wena, a wu nge fi namuntlha.
  Pontouss u lerisile hi rito ro rhurhumela a ku:
  - Sungula! A a tsundzuke ku tswontswana ka xibakele hilaha ku nga heriki!
  Xihlamariso xa phayona lexi khomiweke xi rhurhumela loko xi twa xichayachayana lexi tlhavaka, ivi ku va ni ku chava lokukulu loku endleke leswaku nhlonge ya le ndzhaku ka yona yi pfurha. Timbavala ta tingwenya a ti ba hi matimba, kambe hi nkarhi lowu fanaka ti sive matimba ya tona leswaku ti nga dlayi. Ku huwelela ku balekile enon"wini wa mufana loyi, a rhurhumela, kutani ku huma mihloti. Leswi a lumile nomu wakwe ku kondza wu huma ngati, mufana loyi u tikhomile. Endzhaku ka nkarhinyana ku ve ni ku biwa kun"wana, ku ninginisa miri hinkwawo. Oleg Rybachenko u hefemulele ehenhla, ku vava loku, loku ku nyanyisiweke hi munyu ni brine, a ku nga tiyiseleleki.
  Pontouss u huwelerile a ku:
  - Yisa emahlweni!
  Ku huwelela na ku pfurha nakambe! Ku tsema ku ya fika emarhumbyini. Mufana loyi u hisiwile ku ya fika endzeni-ndzeni. A swi twa onge va ni ba khwiri. Ku nga khathariseki matshalatshala yakwe hinkwawo, ku huwelela kun"wana ku khuluke endzhaku ka milomu yakwe leyi a yi khomiwe swinene.
  - Manana!
  Swi hlasela nakambe! Hi le ndzhaku, exikarhi ka swirhendze swo kariha swa makatla, naswona eku heteleleni, hi le tlhelo ka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu. Mufana u huwelela, a nga ha ri na matimba yo tikhoma. Ku huwelela ku pfurha ku fana ni vholkheno leyi humaka enon"wini ni leswi vonakaka onge i nhlonge. Pontuss u tsakile:
  - Sweswi ndza swi vona leswaku u n'wi ba hi ku tshembeka. N"wi ba kahle, kambe u nga n"wi dlayi!
  Hi ku biwa kun"wana ni kun"wana ku vava ku ya ku tiya. Mihloti yi hlangana na ngati yi wela ehenhla ka mubedo wa trestle. Milayeni ya ngati enhlaneni wa yena ya hlanganisa, yi hlangana yi va mpfilumpfilu wo tshwuka, marhambu yo basa yo olova ya mufana ma sungula ku paluxiwa. Oleg Rybachenko wa titivala, u pfumala moya, ntambhu yi ceriwe emakun"wini yakwe lama govekeke. Swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu swa rhurhumela hikwalaho ka ku chava, nhlonge leyi nga ni swirhumbana leswi nga riki na nchumu a yi humesi hi ku hatlisa, kambe mathonsi ya ngati ya ha humelela. Ku biwa ka matimba, swi vonaka onge rihati ri hundza hi le makumu ya misiha ku ya fika enhlaneni. Vafana lavan"wana va miyerile, ripfalo ra vona a ri va pfumeleli ku amukela naswona ku chava ku rihisela a ku va pfumeleli ku sola. Wa vona ndlela leyi tinhloko ta vafana ti korhamisiweke ha yona, kambe mahlo ya vona ma langute ku dlayiwa. Hi ku lava ku tiva ni ku karhata misiha, vunyingi se byi biwe hi ndlela leyi fanaka kumbe leyi rharhanganeke swinene. U ehleketa leswaku loko ntsena a ku nga ri mina, naswona nkarhi wun"wana ku va na vubihi emiehleketweni ya wena: wa huwelela, kambe kahle kahle a ta va a swi yimile, ku nga ri munhu wo tsana ku fana na Oleg.
  Ku biwa se ku le ka marhambu lama nga ambalangiki nchumu, nkolo, matlhelo, mathanga i xilondza lexi yaka emahlweni. Loko a ku nga ri hi injection ya stimulant, mufana loyi a ta va a screwed a fa - a ta va a file hi ku chava loku vavaka. Nakona u nghene hi nhloko eka nchumu wo biha ku tlula Dante"s Inferno. Leswi hi loko molekhuli yin"wana ni yin"wana, sele yin"wana ni yin"wana, misiha yin"wana ni yin"wana yi tala hi switlhavi swa norho wo biha.
  Phayona Oleg Rybachenko u ringete hi mbilu hinkwayo ku tikavanyeta eka ku vava. Hi ku tsundzuka vatswari va yena, nguva yo tsakisa ya vuhlangi bya le kule, a vonaka a susumeta hi milenge ya yena, ku suka eka lava yo tshwuka yo hisa leyi a yi bumbula ya ku xaniseka, kambe yi n"wi mama nakambe, yi n"wi funengeta hi ku helela. Hiloko va famba hi xikepe elwandle ra nxaniso, va lorha hi rifu tanihi mukutsuri eka ku xanisiwa. Ndzi tsundzuke marito ya Nhlavutelo ya Mukwetsimi Yohane. - Naswona va ta lava ku fa, kambe a va nge swi koti. Leri i vuyelo lebyi rindzeleke vadyohi lava xanisaka vana. Hosi yi ta va hakela ka dzana, naswona nxupulo wa nkoka swinene, hilaha Yesu a vulaka hakona eka Evhangeli ya Matewu, wu ta va lowu nga heriki. Naswona van"wana va ta ya evuton"wini lebyi nga heriki, van"wana va ta ya eku xanisekeni loku nga heriki. Leswi hi ndlela yo karhi swi hi chavelela, swi pfuxa rivengo eka valala, ku navela ku hanya ni ku hlula. Mufana loyi u swi kotile ku huwelela a ku:
  - U ta hakela leswi, u ta hlamula mihloti leyi halatiweke ya n"wana un"wana na un"wana hi siku ra ku Avanyisa ka Xikwembu.
  - Miyela, xigangu! - Nghala ya mbewulani ya rhurhumela.
  - A wu nge swi koti ku chokocha ntiyiso. - Phayona ri humese moya.
  - Kuma swo tala!
  Va n"wi ba nakambe, va nghenisa vukarhi bya vona hinkwabyo eka yona, va tshoveka marhambu, kambe ku vava se ku fikelele mpimo lerova ntsena a ku nge swi koti ku tiya. Leyi i nsimbi leyi nga hisiwa ku ya fika eka mahiselo yo karhi, ivi yi hangalaka.
  Pontuss wa swi twisisa leswi, mukhegula (kumbe ku vula ntiyiso, u languteka a nga hundzi makume mune wa malembe hi vukhale, kambe entiyisweni u tlula malembe xidzana mambirhi) u na ntokoto wo tala tanihi vadlayi:
  - Kahle kahle, sweswo swi ringene! Handle ka sweswo u ta fa! Hi ta khoma mubohiwa katsongo ivi hi n"wi xanisa hi ku tirhisa khompyuta. Ndzi ni nongonoko ntsena lowu vuriwaka "ku xanisiwa ka Vaolimpiki."
  Mbewu ya nghala, leyi rhurhumelaka hi vomu, yi ri:
  -Xana u ya kwihi sweswi? Ku ya exibedlhele xa vutshunguri?
  - Hayi eka rhaki! - Muhlayisi u tsemiwile handle ko endla xivilelo. A yi lenga-lenga tanihi xilemukiso eka van"wana. Nyika ntsena switlhavelo swo seketela mbilu. Naswona Timur a a hlongoriwe hi layini nakambe, naswona a a amukele switlhavi leswi seleke eka n"wina. A ku na nkarhi wo tumbuluxa xivono. Swi lava ku tirha!
  Munhu wa matiko mambe loyi a a ri ni xibakele u korhamise nhloko yakwe ivi a rhurhumela tindleve takwe leti nga ni voya:
  - Ndza yingisa, n'wini wa xisati. Kahle kahle, n"wi tsutsumise nakambe.
  Timur u biwe hi switlhavi leswintshwa. Enkarhini lowu, a ku na munhu loyi a nga ni xivindzi xo kaneta. A ku nga ri na ku navela nikatsongo ku wela emavokweni ya vadlayi. Timur u huwelela a wa. U tlakuriwile a tlhela a biwa. Nxaxamelo wa vumbirhi wa switereka se wu le ku heleni. Ku sale vafana va nga ri vangani ntsena. Yin"wana ya tona i ya khale swinene, kwalomu ka khume-nhungu wa malembe hi vukhale, na nhlonge ya mbuti se yi humelerile naswona malebvu ya vonaka. Swi le rivaleni leswaku wa kanakana, wa ba, kambe a swi endla hi ku olova, a nga khumbi ngopfu.
  Frau Pontouss u hlundzukile swinene:
  - Hayeka jaha leri ro loloha ehenhla ka rhaku u boha ribye emilengeni ya rona. A a xanisekile.
  Mufana u khomiwile, u tshikilela misiha ya yena leyi vatliweke, mihandzu ya ku tirha hi matimba, kutani a huwelela a ku:
  - Kahle kahle, mi languta yini vafana, va ba!
  Vafana va rhurhumela, ku rhurhumela ku khuluka exikarhi ka swirhendzevutana, kambe va pfumala ku tiyimisela ku tsutsumela eka vaxanisi va vona.
  Jaha leri ri kokiwa, mbewulani yin"wana ni yin"wana ya nghala yi tika ku tlula yona minkarhi ya nkombo. A swi pfuni nchumu ku lwisana na swona. Kambe endzhaku ka sweswo swiendlakalo swi humelela eka xiyimo xa leswi cincaka vuyelo bya mfumo. Ku twala swibalesa swimbirhi naswona timbavala ta tingwenya ti wa, minkolo ya swiharhi swa nhova yi tsemiwile, swirhendzevutana leswi dzikeke swi pfulekile. Jaha leri ri ti ntshunxekile ri wa, kambe hi ku hatlisa ri tlula ri ri karhi ri huwelela:
  - Wa vona, ku na vululami bya Xikwembu.
  Hi ku vonaka ku fana ni ntsumi leyi humaka emunyameni, nhwanyana loyi wa misisi ya nsuku, loyi a fanaka swinene ni sesi wakwe wa xisati loyi a khomeke mavoko Margarita, u hlamule a ku:
  - Swi nga endleka ngopfu hambi ku ri munhu. Tiva leswaku ntwanano na Diyavulosi a wu tiyisekisi tilo eMisaveni ni ndhawu yo kufumela etiheleni. Ku titshega hi Sathana swi fana ni ku tshama exitulwini xa gezi!
  Aurora wa vumbirhi wa ndzilo hi rito leri tlakukeke:
  - Leswi humelelaka laha i swilo swa filimi yo chavisa. Endla leswi eka vana. Susa mufana loyi eka rhaki.
  Oleg Rybachenko u dzungudza nhloko kutani... a pfuka. A nga etlelanga ehansi hi nkarhi wa xivono, kambe u yime ntsena...
  Naswona ku hundze nkarhi wo leha swinene. Manazi a ma ha tshembisana vukati
  Ku lunghiselela swakudya. Kambe ku dakwa loku ko chavisa loku veke kona loko madokodela ya SS ma hefemulela musi lowu humaka eka nhova leyi nga tolovelekangiki a ku vonaka ku nga ri ku koma nikatsongo.
  Oleg Rybachenko u hatle a ehleketa leswaku hikokwalaho ka yini swinga tirhi eka ti Krauts leti. A va vonaka va nga ri na swisirhelelo swo sefa, a swi tano ke? Naswona ha yini ku ri ni norho wo biha swonghasi eka ku vona loku ka swilo leswi nga vonakiki? Xana va endla yini hi yona?
  Kambe Manazi hi woxe a ma tikhome hi ndlela ya ntumbuluko swinene, ma ve ni xinghana hi ndlela yo karhi, ma ringanyeta leswaku ma nga ha dya na hina.
  Hakunene va hoxe marhaku yo tika eka homu leyi yiviweke eka vaaki va ndhawu yoleyo. Kutani Manazi un"wana u koke xigwitsirisi xo tika, naswona mufasisi wa vumbirhi, swin"we na Oleg, va ye va ya teka mati. Nakambe, a swi vonaka swi nga tolovelekanga eka phayona leri a ri lava ku tiva leswaku a ku ri ni mabakiti mambirhi ya dzovo, naswona a ku ri ni nsimbi leyi tolovelekeke kumbe mapulanga loko swi bihe ngopfu. Ku tlula kwalaho, wanuna un"wana wa SS, loyi na yena a a nga tolovelekanga ngopfu, u kokeriwe hi yexe.
  Phayona leri a ri nga titshembi kahle hi milenge, ku biwa hi nkarhi wa ku dlayiwa loku a ku titwa ku ri ka xiviri ngopfu, naswona ntukulu wa Lomonosov u ringanyete leswaku endzhaku ka leswi a ku ri ni nchumu wun"wana ku tlula ku vona swilo swo olova kumbe hambi ku ri ku nga ri ku vona swilo hi mahlo ya mianakanyo.
  Mati a ma khuluka hi magoza ya dzana ku suka ekampeni, nambu wa silivhere lowu hatimaka hi kristala leyi humaka ehansi ka maribye mambirhi lama lengalengaka ehenhla ka balcony. Oleg Rybachenko hi makwanga u n"wi rhurhumerise nhloko. Mufana loyi u swi vonile ntsena leswaku hinkwaswo leswi nga endzeni a swi bakiwile swi va ribye, kumbe hi ku kongoma swinene swi va malahla. Hi makwanga u titshege hi ku kufumela loku tsakisaka ivi... a ku nghenisa endleveni.
  Un"wana wa vavanuna va SS, a tumbele endzhaku ka rirhangu ra maribye, u tsindziyele nchumu wo karhi eka phanele ya xichayachayana lexi rharhanganeke kutani a hleka ku fana ni mbewulani.
  Ku biwa loku ku endliwe hi mufasisi handle ka vubihi, kambe hi matimba lamakulu lerova Oleg a lahleriwa emaribyeni, u tshike ku twa endleveni yakwe ya ximatsi, naswona tlhelo leri ra nhloko yakwe a ri pfilunganyekile hakunene.
  Dokodela wa tihanyi loyi a ambaleke nguvu ni nketani ya nsuku u hlekile a tlhela a rhurhumela:
  - Ku tlanga mabokisi! Ku tlanga mabokisi!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 4.
  Mufana loyi wa phayona u tlulele ehenhla kutani a tsutsumela eka jaha leri ra SS. Ku kongomisa marhumbu hi voko ra xinene leri kanganyisaka, naswona hi vuxisi a tumbela endzhaku ka ra ximatsi. A ha ya eka titlilasi timbirhi ta mabokisi, kambe ku tsundzuka ka yena ku helerile. Hi xikombiso, ku biwa loku kanganyisaka ni ku tlhava loku tlhavaka hafu ya uppercut ni hafu ya le tlhelo ra ximatsi. Kutani miri, marhaku, marhaku hambi ku ri ku andzisiwa ka milenge swi katsiwa eka ku biwa. Naswona - xa nkoka swinene, hi ntolovelo vatlangi va mabokisi, loko va lwa na mudzaberi wa xinene, a va languteli ku biwa hi vuvekisi ku suka eka voko ra ximatsi. Mhaka yo hlamarisa yi tirhile, Oleg Rybachenko u swi endlile! Wanuna loyi wa SS lontshwa ni la leteriweke kahle a a nga swi tivi leswaku Oleg, hambileswi a a nga ri na voko ra ximatsi, a nga hoxa "xibamu" ku suka eximatsini. Naswona u khome xihuku exifuveni. Naswona swa kufumela - socha ra SS ri swi kotile ku tshama hi milenge ntsena hikuva ri wele endzhaku eka ribye lerikulu... Naswona ntiko wa mufana loyi a nga ni ndlala hafu a wu nga enelanga ku wisela ehansi socha leri hlawuriweke lava tsaneke!
  Loko Oleg Rybachenko a a ri mulwi la nga ni ntokoto swinene eka ku rhurha loku, kumbexana a a ta va a ye eka nxaxamelo wa swiendlo swo hetelela. Kambe vutshila a hi ku dzunisa, naswona a hi swivumbeko swa miri.
  Kambe u endle ntirho lowunene, ngopfu-ngopfu loko hi tekela enhlokweni leswaku ku biwa loku a ku nga titolovetiwi eku titoloveteleni, naswona Oleg Rybachenko hi byakwe, ku nga khathariseki vuswikoti bya yena lebyikulu bya ntumbuluko, u khome mabokisi hi ku titimela.
  Sweswi u tlhele a tisola hi ku va a nga tsarisanga eka xiyenge lexi mudyondzisi Faranenko a nga vula leswaku - u ta kula u va jaha lerikulu, kambe hi nkarhi wo hatlisa wo angula wa munhu wo vevuka. Ku nga ri khale USSR yi ta nghenelela eka Mintlangu ya Tiolimpiki - naswona u nga lwela mendlele hi xindzhuti!
  Xana u ri yini? Oleg Rybachenko u hlamule eka leswi hi ndlela leyi:
  "Ndzi nga tsakela ku hlayisa nhloko ya mina eka swilo leswi pfunaka tiko ku ri ni ku basisana ti- dime!" Hi xikombiso, loko u endla teretere leri tirhaka hi sawdust, kumbe hambi ku ri thyaka leri tolovelekeke, kutani swo tala swinene
  Swi ta vuyerisa Tiko ra Vatatana!
  Kambe sweswi mufana loyi hi yexe u kume dyondzo leyi heleleke.
  Oleg Rybachenko a nga si tshama a biwa hi ndlela yoleyo evuton"wini bya yena. Wanuna lonkulu wa SS u hatle a pfotlosa ku lwisana loku hlelekeke ka mufana wa khume ra malembe, hambi leswi a a lehe hi malembe ya yena (leswi hambi swi ri tano a swi kombiseke no swi ba hi ndlela leyi humelelaka minkarhi yimbirhi) naswona hi vutshila u ba hamele hi swibakele swa yena - u tlakuse wanuna loyi a weke kutani a n"wi ba nakambe. Loko Oleg Rybachenko a tshika ku lwisana (Hi leswaku, u hetelele a lahlekeriwa hi ku titivala, hi leswaku, ka ha ri na miehleketo enhlokweni ya wena, a wu le munyameni, kambe miri wa wena a wa ha yingisi. Un"wana na un"wana loyi a lweke swinene eringi kumbexana wa swi tiva leswaku swi njhani ku va eka grog.). Mufasisi u n"wi pfumelele ku wa naswona, lexi hlamarisaka, a nga n"wi ba wanuna loyi a weke hambi ku ri kan"we. Hambiswiritano, dokodela wa mudlayi u n"wi huwelerile swo karhi hi ririmi ra anagram. U tate bakiti kutani a chela mati emahlweni ka yena loku tshovekeke.
  Ku titwa ka ximanga lexi nweleke, na mati lawa ya humaka eka ayisi leyinga ha ku n"oka ya titimela swinene - ntsena ku hlambela hi xixika!
  Oleg u ti rhurhumerile, a yima a tshwutela xihuku xa yena hi ngati leyi humaka exifuveni xa yena xa ximatsi, lexi a xi pfurha ku suka endzeni. Wanuna wa SS a nga ha n"wi ba - hi xitshuketa u hefemute hi matimba, a ehleketa leswaku i masocha ya muxaka muni lawa xiharhi lexi xi tirheke eka wona, hi ndlela yo hlamarisa, kwalomu ka ntwela-vusiwana, kutani a sungula ku koka mati hi yexe eka mabakiti lama endliweke hi dzovo ra ngwenya (naswona swi tikomba onge ku hundzeleta ko tano a ku nga olovi) . ...
  Rybachenko Lontsongo u xiye xiyimo lexi, lexinene ni xo biha hi nkarhi wun"we. Lexinene hileswaku a va nge dlayiwi, hakatsongo-tsongo ku kondza ku ringeta ku tisiwa emakumu ya kona lama twisisekaka. I ntiyiso leswaku ku hetelela ku nga ha hundzuka ku ri ekusuhi swinene naswona kumbexana ku kutsuriwa eku xanisekeni! Lexi biheke hileswaku ti ta rindziwa swinene naswona leswaku munhu a baleka, entiyisweni, u fanele a tirhisa vutlhari byo tlhariha!
  Hi ku hatlisa Oleg Rybachenko u khorwisekile leswaku ku va tinguluve ta guinea swi vula ku va ni mimpfuno yo karhi loko yi pimanisiwa ni vabohiwa van"wana va nyimpi.
  Ku kumeka leswaku vabohiwa ni lava khomiweke a va ta nyikiwa swakudya swo hisa. A va yi xixima, leswi vulaka leswaku i khale varindzi va SS va dyile swo karhi eka swikotela naswona a va etlele ntsena ehenhla ka mibedo yin"wana, va ri ni huwa kumbe va etlele. Kahle kahle, ti werewolves ta timhisi ati rhendzeleka - kumbe ati hlota, kumbe tiri eka patrol, kumbe havumbirhi bya tona. Hambiswiritano, Oleg a a nga tsakanga hi mhaka leyi. U etlele hi milenge leyi tsemakanyeke leyi nga ambalangiki nchumu ya Aurora na nhwanyana un"wana lontsongo (xana a nga fanelanga ku wela emisaveni leyi tsakamaka, leyi a ya ha titimela?) kutani a hisa - Margarita u sula xikandza xa yena hi tlhelo ra sudu ya mutluti leyi tekiweke eka Oleg Rybachenko, yi tsakamile hi ku n"oka mati, a vula hi ku pfumelelana:
  - Sweswi u hundzuke wanuna wa xiviri. Ku hluriwa hi swibakele, ku hluriwa hi swiphukuphuku!
  Aurora u ringanyete leswaku:
  - Ina, ndzi ta n"wi masaja xikandza, ku tsemiwa ku ta hatla ku hola.
  Oleg Rybachenko u n"wayitele hi matimba. A swi nga ri swa ntumbuluko swinene. U titwe a vabya lerova a cina mademona lama nga ni swiketi swa plasma etinhan"wini ta wona. Naswona hi nkarhi lowu fanaka... xana a titwa a tsakile swinene sweswi? A ndzi chava nyana ku ya emahlweni: sweswi va ta ndzi veka ehandle ehenhla ka maribye va ndzi nyika ku biwa ka mbilu hi swibakele, kumbexana va ta ringeta hi ndzilo. Kambe Manazi a va nga languti hambi ku ri laha, naswona a va vulavula hi nchumu wo karhi hi ririmi ra vona ra swinyenyana, va cincana ku nantswa ku suka eka xigwitsirisi.
  Margarita u ndzi hlevetele endleveni a ku:
  - I ntiyiso, u nkulu... Kambe va na vuxisi swinene! Loko lava tiyeke va vonaka va tsanile naswona hi ndlela leyi hambaneke!
  Oleg Rybachenko u gungula a ku:
  - Khombo ra kona, a swi pfuni nchumu ku tiendla onge u tsanile, hikuva swi tano!
  Kahle kahle, va n"wi ba hi matimba etimhondzweni... Ku engetela eka marhama lama tsemiweke, na wona a ma tsekatseka, hambileswi a ma nga ri ngopfu, marhambu a ma tiyile - meno mambirhi. Timbanga ta mina a ti ri raw naswona tindleve ta mina a ti vava.
  Hambiswiritano, ku dlayiwa hi nkarhi wa xivono lexi hlamarisaka ku vange ku xaniseka loku engetelekeke swinene.
  "Sweswo swi ringene, swi lulamile," Oleg Rybachenko u susumetele tintiho to leha ta Aurora hi mavoko ya yena lamantshwa lama bohiweke hi tintambhu kutani a tshama ehansi na xirhendzevutana xa sudu ya yena ya mutluti. Ndzi rhurhumerile. - E-e, ku titimela. Naswona ndzi lava ku dya...
  Ndlela leyi, phela, ku twisisa ku titshegeke ha yona hi ku va - u ta va Mumarxist hi ku nga swi lavi. Loko ntsena wo pona!
  Prison gruel ayi plopped eka swibya swa aluminium - ayi fambisiwa eka yin"wana ya ti armored transports. Kambe a ku nga ri na swipunu. Swi tikomba onge a ku tshembiwa leswaku mahlonga a ma ta dya mapa yo tiya hambi swi ri tano. Kumbe va endle xiboho xo va hlekula, hikuva swipunu leswi a swi kayiveli swonghasi. Kahle kahle... sweswo swa antswa!
  U hundzuka xiharhi xa xiviri - mufana u pfurhile a hleka kutani hi ku hatlisa a funengeta nomu leswaku a nga wu kumi.
  Porridge yi hundzuke buckwheat leyi pfanganisiweke na pearl barley - yo tiya, kwalomu ka yingari na munyu naswona, hi ntiyiso, yingari na nyama kumbe swin"wana swofana na swona, kahle, kumbexana va engetele nhlampfi nyana kuva yi nandziha. I nkatsakanyo ntsena lowu lavaka ku pfumala nchumu wa mavele mambirhi (naswona va wu gobbled hi nyama leyi tswongaka musi, ku avanyisa hi ku nun"hwela). Kambe khwiri ra mufana wa phayona a ri ri khale ri tisiwa eka mpimo wa rona: lerova ndlala ya yena yi hungutekile nyana, yi vuya ntsena loko yi vona mapa, kambe yi ri na matimba manharhu.
  I ntiyiso, a swi bihile ku dya - minkarhi yimbirhi nkatsakanyo wo hisa wu nghene endzeni ka marhama lama vavisekeke, naswona ku vava ku tise mihloti ematihlweni ya mina - kambe i yini sweswo?! Nakona "swingwavila" swi nghene endleleni, Oleg Rybachenko u rhurhumerile mavoko, hi ku hlundzuka a hoxa swibalesa ematihlweni ya yena ku n"wi rhendzela... naswona hi nkarhi wun"wana u swi vonile leswaku ku suka eka yin"wana ya swirhumbana leswi voko ra yena ra xinene ri nghene eringi hafu ya ndlela!
  It"s incredible - xana SS yi screw up hi ndlela ya primitive swonghasi? Loko ntsena a hi nga susa timhisi leti leteriweke tanihi vaxupula!
  Oleg Rybachenko u file. Hi ku hatlisa u ti sindzisile ku hlafuna, a tifunengeta hi xibya. Naswona hi voko ra yena ra xinene a ri soholota ku kondza nsimbi leyi nonon"hwaka yi tsema enhlongeni hi ndlela leyi nga tiyiselekiki nikatsongo.
  Swi vonaka onge a hi vanhu hinkwavo va le SS lava nga cool ngopfu!
  Naswona u swi xiyile leswaku a nga ha kota ku humesa voko rakwe. Ring leyi endleriweke voko lerikulu - ra wanuna kumbe ra muntshwa wa ndzhawu liya, kumbexana hambi kuri mufana lonkulu loyi a tirha ngopfu. Kambe eka mavoko lama nyuheleke ya mufana wa le mahlweni ka malembe ya kondlo-a-ndzi-dyi Oleg Rybachenko, ntlhamu wu hundzuke wu anama.
  Mufana loyi u hlevetele a ku:
  - Ku hlula ku rindzele! Ku hlula ku rindzele! Lava va lavaka ku tshova swiboha! Vakokwana va hlule va ka Kraut! Na vona hi ta va dlaya ku fana na game!
  Aurora, a languta Oleg Rybachenko hi ndlela yo olova, u susumetele voko ra yena endzhaku hi ku olova (ngati yi humelerile evokweni ra yena ku suka eka ku tsemiwa lokukulu na ku rhurhumela). Muakelani wa vumbirhi hi nkarhi wolowo u rhurhile leswaku a ya funengeta leswi a swi humelela. Oleg u langute diyavulosi wa ndzilo ematihlweni, a rhurhumela. Naswona u tlhele a sungula ku bora mahlo ya yena ya point-blank hi ti laser ta emerald, ku fana na cobra - a nga heli. Kutani a dzungudza nhloko kutani a kombetela hi ku miyela eka timhisi ta werewolf. Kutani, handle ko tshika ku dya, a khoma hi ku kongoma hi milomu yakwe yo tshwuka eka xinwelo lexi a xi yime hi matsolo yakwe lama tlakukeke, u ehlise mavoko yakwe kutani a sungula ku dirowa milayeni leyi rhendzelekaka leyi hundzukaka magandlati emisaveni leyi tsakamaka.
  Oleg Rybachenko a nga twisisanga nchumu, kambe risimu ra ku hlula se a ri sungula ku twala enhlokweni ya yena;
  Muntshwa, wo nandziha, wo basa;
  Tiko ra Masoviet yo Tshwuka!
  Dyambu ri huma ri hatima, .
  Ndzi nyikiwile hi mbilu ya mina!
  
  Mativa ya hina ma basile, .
  Nambu wa kristala lowu nga ni xidzedze!
  Vafana va tsutsuma va ri na bolo, .
  Tsutsumani swin"we ehenhla ka xitsunga!
  
  Xifuva xi pfurha hi moya, .
  Ku ni ximun"wana eka xirhendzevutana xin"wana ni xin"wana xa byanyi!
  Ndzi hundzukela eka Hosi
  Onge vubihi ni khombo swi nga hi pfurhetela!
  
  I nkarhi wo tika, .
  Vufasisi byi hlasele bya Rus!
  A hi vumbeni swin'wana leswintshwa swa nyimpi, .
  Vukhomunisi a byi fume!
  
  Swin"we hi tshama hi nghena emaxangwini, .
  Hi fana ni xibakele lexi khomiweke!
  Mavuthu lama gadeke tihanci a ma tolovele ku tsutsuma hi rivilo
  Phela, sweswi i thangi ra nsimbi!
  
  Xivangelo lexikulu xa Lenin, .
  Hi ta ya emahlweni hilaha swi nga hakona!
  Stalin mutivi wo tlhariha, .
  Leswi a hi dyondziseke swona leswaku hi hlula!
  
  Nakona eku heteleleni, ndzi ta ku byela, .
  Loyi a hundzaka hi yena loyi a hluriweke!
  Ndzi ta phofula mianakanyo ya mina hi ku kongoma, .
  Makumu ya kona ya ta ku nga ri khale!
  Endzhaku ka sava ro tano, se a swi vonaka eka Oleg Rybachenko leswaku lwandle ri fika ematsolweni! Naswona tintshava ti fike emakatleni hakunene!
  Vanhwanyana na vona va pfukile va hlevetela ku suka endleveni ku ya endleveni. Un"wana ni un"wana a a ri ni ntshembo.
  Ntukulu wa Lomonosov na Stenka Razin u pfurhetele marhama ya yena ivi a rhurhumela - ku tsemiwa loku rhukaniweke a ku vava.
  Ku vuriwa yini loko wo swi kota ku baleka?! Oleg Rybachenko u hatle a languta etlhelo, onge hi loko miehleketo ya yena yinga (naswona i mani a tivaka, loko yinga rhumela, swihoxo, aswi tiveki leswaku va na switirhisiwa swa muxaka muni!) swinga twiwa hi varindzi va SS.
  Diyavulosi wa ndzilo loyi a ri na ku hatima ka tihele ematihlweni ya yena u khumbe swingwavila swa nsimbi emavokweni ya mufana wa phayona kutani a pfumela hi nhloko hi ku amukela: va ri, ina, hi nga ringeta! Leswi swi le rivaleni hambiloko ku nga ri na mbulavurisano ni ku nga ri na marito lama nga lavekiki.
  Nhenha leyi nga ni misisi ya muvala wa mpfundla yi hlevetele a ku:
  - Hambi un'we a pona... Ku ta va na loyi a nga ta rihisela eka yena!
  Kambe hi ku hatlisa Oleg Rybachenko u sungule ku chava endzeni ka yena, onge hiloko a titimela. Naswona mianakanyo yin"we yo olova yi n"wi tiyisile: a a ta soholota mavoko yakwe. Nakona... kutani swi ta laveka ku pfuna vanhwanyana lavan"wana ku ti ntshunxa. Handle ka sweswo, a hi phayona lerinene ngopfu, kambe i mani?!
  Ndzi tsundzuke marito lama nge: murhangeri a hi yena loyi a yaka emahlweni hi yexe! Naswona i mani la fambaka ni ku pfuna van"wana!
  Naswona i vamani eka wena - vanhwanyana vo saseka swonghasi lava nga ni milenge leyitsongo leyi tshovekeke leyi humaka ngati. Xin"wana endzeni ka muntshwa wa Leninist xi xandzukile - hi ku rhurhumela ka magidi, xidzedze xi xandzukile! Loko swi tirha, tsutsuma hi rivilo leri u nga kotaka ha rona naswona...
  Entiyisweni, loko u ta tsutsuma, kutani a ku nge vi na nkarhi wun"wana. Handle ka sweswo, i ku xenga.
  U tlhele a hlangana na mahlo ya Margarita yo sungula, ivi a hlangana na Aurora, loyi na yena a swi ri erivaleni leswaku a a tsakile, a a ri karhi a nantswa xibya hi ku nandzika. Nakona yena, a ri karhi a humesa nomo wa yena endzeni ka xibya, a rhurhumela.
  - A hi ku khomi! - Diyavulosi wa ndzilo u engeterile. - Loko wo famba, hakunene u ta ta u ta lava mpfuno!
  Oleg Rybachenko u pfumerile hi nhloko kutani a hlamula a ku:
  - Ndza hlambanya! Phayona ro tshembeka, ndzi ta tihlanganisa na vaseketeri va xihlawuhlawu va ta ku ponisa!
  Phela, hi swona leswi hi swi endleke! Leswi humeleleke endzhaku ka sweswo swi hundzuke prosaic swinene. Nakambe a swi ri kahle leswaku a ku nga ri Oleg loyi a nga kuma ku hlamba swibya - swi tikomba onge a va chava ku n"wi ntshunxa nakambe kutani va teka xiboho xo tshika vanhwanyana va endla ntirho wo tika. A hi nchumu, kambe swa tsakisa eka xiyimo lexi. Lexi biheke hileswaku hi boheke ku ya nakambe, naswona loko vafasisi lava va rhulile. A va kumi nchumu lowu nga tshamisekangiki ngopfu kumbe lowu nga tshamisekangiki ngopfu.
  Ku titimela nyana, naswona hambi leswi moya wu rhuleke, mapapa ya tlakukile naswona mpfula yo titimela yi sungule ku na eka wona. Sweswi vavanuna va SS va vonaka va tsakile hambi ku ri, hambileswi vona ni timhisi ta vona ta werewolf a va nun"hwela ku nun"hwela loku tsakamaka.
  A ku ri ku famba-famba lokukulu. Leyi i misava laha - microclimate yo hlawuleka ya Crimea. Hi ntolovelo a ku na mpfula, kambe eka xiyimo lexi ku va ni swidzedze swa moya.
  Vanhwanyana se a va etlele ngopfu naswona xirhami a xi va tiyisa.
  Naswona hikwalaho ka swivangelo swo karhi Oleg Rybachenko a a lava ku etlela, mahlo yakwe a ma khomiwe hi vukanganyisi.
  Ina, ntiko wo tano, onge hi loko ntsumbu wa dzana ra tithani wu ku tshikilela naswona a wu nga ha koti ku hefemula swinene.
  "Oho, ndzi ta vabya," ku ehleketa Oleg Rybachenko, a ri karhi a fambisa milenge ya yena hi matimba, leyi nakambe yi sunguleke ku tsana. - Ndza tiyiseka leswaku ndzi ta vabya sweswi, kambe ku vuriwa yini ke? Hakunene Manazi a ma nge nwi aspirin kumbe ku chela penicillin, naswona kumbexana ma ta tlhela ma hlayisa vulombe. Kumbe a swi tano ke? Xana va ta yi hlayisa leswaku yi ta ringeta? Xana hina swisiwana hi ya kwihi sweswi?!
  Nakambe, ntiyiso wa mpfula ni ku xaniseka wu nyamalarile, kutani a khomiwa hi vurhongo loko a ri karhi a famba. Lexi kumbexana xi nga xinene ntsena eka xiyimo lexi;
  Cosmic, hi ndlela yo karhi, i nyimpi;
  Maphayona Dmitry na Oleg Rybachenko, tanihi swichudeni leswinene ni vatlangi lava xiyekaka, va kume mfanelo yo yimela tiko ra vona, USSR, eka mphikizano wa xinghana wa mabokisi lowu hleriweke exikarhi ka mintlawa ya mintlango ya vana ya le USSR na Jarimani. Matiko lawa hamambirhi ma ha tekiwa tanihi vanghana, naswona mavarivari ya nyimpi leyi tshinelaka ma hungutekile. Hakunene, masocha ya Jarimani ya tlhelele endzhaku endzilakaneni, naswona Wehrmacht yi rhangela nhlaselo wo hlula eAfrika, naswona se yi hlule Egipta, naswona ya ha ku vika ku tekiwa ka Gibraltar. Hikwalaho ka leswi, Stalin hi yexe u hoyozele Fuhrer!
  A ku na marito ya xivono xo kanganyisa, kambe leswi nga endlekiki evuakweni hinkwabyo. Oleg u tikhoma a ehleketa sweswo - nakambe a hlohloteriwa hi nkucetelo wo endliwa wa miseve yin"wana kumbe swin"wana. Kambe hinkwaswo i swa xiviri lerova a ku na matimba yo lwisana ni ku khomeka loku.
  Kutani, u nga ha khandziya xihaha-mpfhuka u hlayisekile u ya etikweni leri nga kwalomu ka xinghana. Eka swihaxa-mahungu swa le Jarimani va vula swilo leswinene ntsena hi Soviet Union, naswona vukhomunisi byi tekiwa hambi ku ri tanihi mianakanyo ya vumakwerhu eka Vusoxalisi bya Rixaka. Ku tlula kwalaho, ku humelele nhlangano lowu fanaka ni wa Stakhanovsky...
  Dmitry na Oleg Rybachenko i vatlangi va mabokisi lava humaka eka ntlawa wa malembe ya khume-n"we ntsena, ku nga mpimo wa le hansi wo tlanga eka mphikizano. Kambe i vafana lavakulu swinene hi malembe ya vona, naswona a va se va eka nguva ya ku hatlisa hi xihatla ku fana na le ku heleni ka lembe xidzana ra vu makume mbirhi n"we.
  Oleg, hambiswiritano, i yitsongo, yi olovile, eka xiyenge xa ntiko wo vevuka, kambe yi hatlisa swinene. Dmitry u nkulu, u anamile hi marhambu, naswona muntshwa wa nhenha a nga languteka kwalomu ka khume mune.
  Vafana na vona va hambana hi muvala wa misisi. Olezhek u lulamile ku fana ni xirhendzevutana xa gamboko, i muhlovo wa ntumbuluko wa misisi yo tshwuka. Dmitry wa misisi ya buraweni, wa misisi ya buraweni. Oleg u ntsongo hi tin"hweti ti nga ri tingani, naswona hi xikandza xa yena xa xirhendzevutani xi languteka onge i n"wana ntsena, naswona Dmitry u sasekile ntsena, u faneriwa hi phositara ya mavunwa. Vanhwanyana se a va n"wi langutile hi tihlo ro tshwuka, va nga tshembi leswaku i mufana lonkulu swonghasi ntsena.
  Kambe Oleg Rybachenko u dyondze ngopfu ku tlula Dmitry, hambileswi vafana lava havambirhi va tlhariheke swinene naswona va kumaka ti-A to kongoma eka tigiredi ta vona. Phela, etikweni ra Soviet, vatlangi lavanene va fanele va va swichudeni leswinene ngopfu.
  Vafana lavan"wana hinkwavo vakulu, kambe va fika eka khume-nhungu wa malembe, hambi leswi tinhenha timbirhi ti leheke kahle timitara timbirhi naswona ti tikaka kwalomu ka dzana ra ntiko...
  Vaboxi, vatirhi va vantshwa lavanene va tiko... Naswona tinhenha ta Jarimani na matiko lama nga ehansi ka vulawuri bya rona ti ta lwa na vona... Exikarhi ka vana, hakunene, kumbe vatsongo.
  Va haha va nga yimi hi xihaha-mpfhuka lexikulu lexi rhwalaka vakhandziyi xa Third Reich endleleni ya Moscow-Berlin.
  Vaboxi va tshama va hambanile, kambe ku tlhela ku va ni vatlangi va wrestling, vatlakusi va swilo swo tika, vatlangi va bolo ya milenge ni vahlamberi. Hinkwavo va junior na swihlawulekisi swa kahle swinene. Stalin u lerise leswaku xitukulwana xa hina lexintshwa, lexi velekiweke ehansi ka vulawuri bya Soviet, xi kombisa leswinene naswona xi nga lahlekeliwi hi xikandza. Naswona, hi ntiyiso, un"wana na un"wana u hisekela ku lwa...
  Dmitry u vutise Oleg a ku:
  -Xana u endlile pulani ya tactical ya nyimpi?
  Mufana loyi wa phayona u hlamule a ku:
  - Ndzi na khume-mbirhi wa tipulani ta nala un'wana na un'wana... Kambe ndzi fanele ku rhanga ndzi n'wi languta, ivi ntsena ndzi teka xiboho... Ndlela ya munhu hi xiyexe eka yin'wana na yin'wana, ku famba-famba nyana na swilo swo karhi, ku katsa na xivumbeko xa physiological xa nala, . ku lerisa rhengu ra munhu hi xiyexe ntsena.
  Dmitry u rhurhumerile hi ku delela:
  - Kambe ndzi swi endla hi ku olova swinene! Handle ka tindlela, ndzi tsutsumela nala, ndzi ba hi matimba ni nkarhi na nkarhi ivi ndzi tshoveka.
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Ku na majaha ma nga ri mangani eka malembe ya wena lamakulu no hluvuka emirini ku fana na wena. Hikwalaho, tindlela ta ntshikilelo ta tirha. U nga ha famba ntsena hi ribuwa. Kambe hi mina loyi, kwalomu ka ku leha loku tolovelekeke, kumbexana ku tlulanyana xiringaniso, naswona ku va nghwazi ya USSR, tiko lerikulu swonghasi, ntshikilelo ntsena a wu enelanga. A wu nge hluli nala hi matimba ya tihanyi u tlhela a titoloveta, u hanya vutomi lebyinene, u dya kahle naswona u dyondza tindlela to endla swilo. Nakona laha u fanele ku n"wi hlula ku fana na le ka ntlangu wa chess. Minkarhi yin"wana hambi ku ri ku nyikela hi nchumu wo karhi hi xikongomelo xo hlambanya.
  Dmitry u kanete hi ndlela yo vava:
  - Naswona valala va mina va le ku titoloveteleni, naswona eka mahelo ya vhiki, mufana loyi a a ri nkulu no tika ku tlula mina. Swo tala swi titshege hi ndlela leyi u titolovetaka ha yona. Vanhu van"wana va ehleketa leswaku u nga tirha ku kondza u karhala leswaku u va nghwazi ya Tiolimpiki endzhaku ka mavhiki mambirhi... Leri i mianakanyo leyi hoxeke. Phela nchumu wa nkoka swinene eka ndzetelo wa mintlangu a hi ngopfu ku nyika ndzhwalo wa super, kambe ku humesa ku hola lokukulu. Kambe ku na sete leyinene ya switoloveto leswi hlawuriweke hi munhu hi xiyexe naswona nchumu wa nkoka swinene i ku hola loku landzelaka ni ku kuma matimba... Endzhaku ka sweswo u endla nyimpi hi ku hefemula kun"we, u lahlela ehandle hi swirhendzevutana swinharhu, kumbe ku vula ntiyiso, entiyisweni, switsongo swinene, . madzana ya ku biwa.
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Kahle kahle, leswi i ntiyiso na swona! Ngopfu ngopfu, xihundla xa ku hefemula kahle, na ku cheriwa eka tindhawu to kula ta miri wa n"wana... Kuna Know-How yin"wana kusuka eka guru ya hina. Kambe a ndzi swi twisisi leswaku hikokwalaho ka yini a nga ti avelani na va leteri van"wana?
  Dmitry u vule hi ku hlevetela:
  - U ndzi byerile hi ku tiyiseka leswaku mina na wena... A hi vabokisi ntsena, kambe xo sungula na xo hetelela masocha. Hi ha ri na nchumu wo hlawuleka lowu hi faneleke ku wu endla... I swa nkoka swinene, swa nkoka swinene hambi ku ri nsuku wa Tiolimpiki!
  Oleg u korhamise nhloko yakwe leyi hatimaka kutani a ku:
  - Xin'wana xa nkoka swinene.... Kumbexana na yena u ndzi byerile leswi... Leswaku vuyelo bya vumunhu byi nga ha titshega hi swiendlo swa vafana vambirhi va maphayona ya Soviet. Ku fana na ntsheketo ntsena.
  Dmitry hi filosofi u vule leswi:
  - Xana mintsheketo yi huma kwihi loko ku nga ri eka vutomi? Kumbexana leswi entiyisweni swi ta va tano! Hambileswi hi nga riki swinyenyana swo biha, swa ha ri emahlweni ku hi vitana Tinjiya.
  Oleg Rybachenko u cince nhloko-mhaka ya bulo hi ku olova:
  - Xana u ehleketa leswaku nxungeto wa nhlaselo wa Majarimani wu hetelele wu hundzile?
  Dmitry u rhurhumerise makatla yakwe lama anameke hi ku pfilunganyeka:
  - Laha, hi ku vona ka mina, u mutivi lonkulu. Hi ku yimela mina, ndzi ehleketa leswaku a wu nge swi koti ku ba hi mavoko na milenge ya wena hinkwayo hi nkarhi wun"we, ivi nakambe a swi koteki ku hlasela hi matlhelo hinkwawo. I ntiyiso, loko u famba hi ku tlula...
  Oleg Rybachenko u hlekile a ku:
  - Swi twala swi twala swinene... Kambe a hi swi tivi leswaku kahle-kahle ku ri yini emiehleketweni ya Hitler, kambe ku nonon"hweriwa ku hungutekile hakunene, naswona swihahampfhuka swa le Jarimani swi yime ku tlula ndhawu ya hina ya moya, naswona ku rhurhumela ka tindlela ta switsotswana a ku twiwi ematikweni mambe, leswi i ntiyiso . Ku tlula kwalaho, Fuhrer yi tlherisele vatirhi van"wana endzhaku eka michini. Hi leswaku, Third Reich yi tumbete tintiho ta yona... Kambe a hi fanelanga hi ntshunxeka.
  Dmitry u humese sangweji leyi bakiweke leyi nga ni nhlampfi ni chizi yo hlawuleka leyi nga riki na mafurha yo tala enkwameni wakwe kutani a yi nyika Oleg. Endzhaku ka sweswo u humese mali leyi phindhiweke kambirhi ya yena n"wini. Ku nyikeriwa:
  - Dyana... A wu nge teki nkarhi wo leha wo wisa eka ku dya na ku nghenisa ti protein emirini wa wena. Loko nhlayo ya ti- amino acid emirini yi hunguteka, misiha yi lahlekeriwa hi matimba.
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Eka vaendli va miri, lava tirhaka ngopfu, leswi swi lulamile swinene, kambe eka vabokisi... Phela, a hi na nyama hinkwayo, yi penda miri, naswona ku tlula kwalaho swi engetela ku humelela ka nyimpi!
  Dmitry, a teka xiphemu xa sangweji a chela matamatisi eka yona, u pfumerile:
  - A hi hinkwaswo, kambe... Ndzi dya na vusiku kumbe ndzi nwa ti egg whites leswaku nhlayo ya ti amino acids yi nga wi. Ku tlula kwalaho, lexinene ngopfu a hi tandza ra huku, kambe i tandza ra swikwavava kumbe swa ostrich, kahle-kahle, leswi swo hetelela a swi talanga hakunene... Hambileswi eAsia Xikarhi swi vonakaka onge ti- ostriche se ti sungule ku fuyiwa...
  Oleg u hlekile hi ku tiyimisela swinene (hi thoni):
  - Ti protein ta nkoka swinene eka milenge ya ximanga xale mahlweni. Ndzi ringanyeta leswaku u yi ringeta!
  Dmitry u hlekile ku fana na mufana:
  - Ina, kambe ngopfu ngopfu eka ti oysters letingana red Indian pepper!
  Hambiswiritano, Oleg u teke xiphemu xa sangweji hi vukheta kutani a sungula ku tswonga xiphemu xexo. Nhlampfi a yi tshwuka, yi nandziha, yi tsakamiwe hi ketchup ni garlic leyi pfotlosiweke. Swi kotekile ku engetela matimba nyana... Ku fana na Winnie the Pooh, xikombiso...
  - Winnie the Pooh u hanya kahle emisaveni! U na nsati na vana, i mug!
  Oleg hi xitshuketa u ringanyete:
  - Kumbexana hi nga yimbelela?
  Dmitry u vule handle ko hisekela ngopfu:
  - Xana a swi nga si sungula ku yimbelela?
  Oleg Rybachenko u n"wayitele a ku:
  - Swi lulamile, ngopfu-ngopfu tanihi leswi hi hahaka ehenhla ka ndzilakano wa USSR!
  Dmitry u vutise munghana wakwe a ku:
  - Swikero kumbe phepha?
  Oleg u yi tshukatshukisile:
  - Kumbexana swa antswa ku endla handle ka swihlekiso swa vuhlangi. Hi vanhu vo rhula, kambe xitimela xa hina lexi hlomeke xi swi kotile ku hatlisa hi rivilo ra ku vonakala...
  Dmitry u kavanyetile a ku:
  - E-e! A hi lavi tinsimu ta muxaka lowu ta kindergarten. A hi endleni swin'wana... swa vutiko!
  Oleg u pfurhetele mahahu kutani a sungula ku yimbelela, a ri karhi a qambha loko a ri karhi a famba. Danka, hi hala tlhelo, u yimbelele kahle swinene. Kumbe ku vula ntiyiso, rito ra yena a ri fana na mhalamhala ya marshal"s, kumbexana hambi ku ri mhalamhala ya Yeriko;
  Phayona i rito ro tinyungubyisa, .
  Stalin wa le matikweni mambe u bohile thayi.
  Akuna ndlela yin'wana handle ka nkhuvo ekaya, .
  Eka mina, mukhomunisi i lonene!
  
  Ndzi hlambanyile ku tirhela Tiko ra Vatatana hilaha ku nga heriki
  Leswaku Tiko ra Manana ri hluka hi ndlela yo hlamarisa, .
  Leswaku un"wana ni un"wana a antswa hi nkarhi wa vutomi bya yena, .
  Leswaku xihaha-mpfhuka xi va xi kufumela ku tlula ntsumi!
  
  Ri duma - nyimpi yi fikile, .
  Kutani, vafana, titweni mi ntshunxekile ku ya eku fambeni hi milenge!
  Wehrmacht yi namarhele nomu wa yona lowu nun"hwelaka, .
  Kutani hi ta yi rhumela yi onhaka!
  
  A va n"wi nyikanga swibamu eka majaha, .
  A ku ri ni nhlamulo: u ni malembe u ri ntsongo ngopfu!
  Hambi swi ri tano, va balekile va ya va masocha, .
  Hikuva ti- bayonet ta laveka swinene!
  
  Ekusuhi na Moscow hi lwile exikarhi ka gamboko, .
  Hi tsutsume hi nga ambalanga nchumu hi le xikarhi ka xirhami...
  Vavasati vo saseka va maphayona va tsutsuma va ambale tinguvu - .
  A ku na xibamu xa xibamu, kutani ba hi xibakele xa wena!
  
  Ti kata ta vufasisi ti ni tihanyi swonghasi - .
  Xana u nga va dyisa ngati yo tanihi kwihi?
  Kambe Manazi ma ta boheka ku hakela mali ya wona, .
  Makondlo ma ta hundzuka swiharhi!
  
  Eka swakudya swa ninhlikanhi ration yi ringanerile - ndlala, .
  Milenge ya masocha a yi ri ni xirhami...
  Kahle-kahle ndzi n"wana ntsena
  Kambe vatatana va tinyungubyisa hi xiendlo lexi!
  
  Thanki yi tsutsuma, Tiger yi na nomu wa yona lowu kongomeke, .
  Kambe mulwi lontsongo u pfotlose xibamu!
  Naswona xigangu xa vufasisi xi hlangane ni mugodi:
  Laha tochi yo hisa yi n"wi angarhile!
  
  Hambi ku ri xinhwanyetana xi ta va xihontlovila, .
  Loko u hlakulele xivindzi!
  Maphayona ma hlanganile tanihi swihlanganisi, .
  Moya-xiviri wo tiya: titanium i nsimbi!
  
  Wehrmacht a yi hundzanga, va yi kumile enhan'wini, .
  Mabokisi ya nsimbi ya nwela!
  Ku ni vafana vo tano eRhaxiya, .
  Tinxaka ta vatukulu ta tinyungubyisa!
  
  Nyimpi nakambe, enkarhini lowu eVolga, .
  Phayona ri hundzuke terminator!
  Manazi ma pfale tindhawu to hlayisa mintsumbu, .
  Naswona nhonga ya rifu yi tshovekile eribuweni!
  
  A swi hlayiwi leswaku i vangani va hina lava feke, .
  I vangani lava nga ta tlhela va fa - a ku na mihloti...
  Kambe lowu i ntirho wa valwi;
  Kriste u ta pfuxa mani na mani loyi a faneleke!
  
  Va ve swirho swa Komsomol eBerlin, .
  Kwalaho, ku nyiketa xihlambanyo xa ku tshembeka!
  Hafu ya Yuropa ni Nhlangano a va nga ambalanga nchumu, .
  Xipano xa hina xa vantshwa xi sukile!
  
  Naswona sweswi hi ta aka misava leyintshwa, .
  Un'wana na un'wana u ta va muvumbi-demiurge....
  Va ta nwela ekheleni ra ku xaniseka ni nyimpi, .
  A hi nge swi tivi leswaku ku chava swi vula yini!
  
  Musa wu fuma vuako hinkwabyo, .
  Nakona ku vava ku ta nyamalala, ndzi kholwani...
  Eka hina ku ni vutlhari lebyinene ngopfu ku tlula hinkwavo, Stalin, .
  Xivandzana xa tihele xa Hitler xi hluriwile!
  
  Hi lwele leswi hi xivindzi
  Ku xiximiwa loku faneleke hi laha ku nga heriki...
  Naswona twisisa leswaku vandla i ra nkoka - .
  Vuako byi ta yisa eka norho wa wena!
  Xihahampfhuka xi yimbelele risimu leri hi chorus. A swi twala swi ri swa nkoka swinene lerova munhu a nga pfurha a rila...
  . NDZIMA YA Nomboro ya 5.
  Xivono xi nyamalarile, naswona mutsari wa mufana na mutivi wa vutlhari nakambe u tikume a ri eka ntiyiso wa kholomo leyi rhendzelekaka.
  Ku tsandzeka ku va ni bulo leri nga riki ra nkoka ni mani na mani (endzhaku ka xivono, ririmi rakwe a ri pfalekile hi ku helela!) Oleg Rybachenko u hlundzuke ngopfu. Naswona hi ndlela yo karhi a ndzi nga swi xiyi hambi ku ri hi ku hatlisa leswaku va tshinela ekhwatini. Yi hele - a yi tsakamile, naswona ehansi ka milenge a ku ri na patu leri kandziyiweke kahle, hambi leswi a ri tsakama, kambe ri ri erivaleni, leri tsemiweke laha na hala hi swikombiso swa swigolonyana, timovha, swiporo swa mathangi yo vevuka, swithuthuthu hambi ku ri swikunwana swa tihanci.
  Ndzhope wo titimela, lowu fanaka ni xisibi xo nyenyetsa, wu hundzuke lowu rhetaka hi ndlela leyi fanaka, Oleg Rybachenko hi singita u hlayise ku ringanisela ka yena minkarhi yo hlayanyana, naswona eka kholomo vanhwanyana vambirhi kumbe vanharhu va wile ivi va pfuka hi ku hatlisa.
  Margarita hi byakwe, a karhele swinene, u khutaze makwavo wa yena wa xinuna hi mavoko:
  - Se ri sungula ku va munyama, va ta ku nyika ku wisa ku nga ri khale!
  Endzhaku ka awara ni hafu mpfula yi sungule ku na, va hundze leswi a swi vonaka swi ri ekule swi ri nxaxamelo wa switsunga. Loko a ri ekusuhi, Oleg Rybachenko u xiye leswaku leswi a ku nga ri switsunga, kambe a ku ri rirhangu leri nga ni swihondzo swa swibamu swa michini. Rirhangu ra khale ra le Crimea leri hangalakeke evuxeni ni le vupela-dyambu ku fikela laha tihlo ri nga swi vonaka. Hi nkarhi wa nkarhi na nkarhi eka "swintshabyana" swirhendzevutani swa maribye ya grey, leswi lavaka ku ringana ehansi, a swi vonaka - marhumbi ya swihondzo swo rindza. Exikarhi ka swimbirhi swa leswi, kholomo ya vuhlonga yi hundze yi nghena ekheleni, leri kumbexana khale a ri ri nyangwa.
  Kutani va tlheriseriwe evurhongweni. A va nga susi hambi ku ri tintangu naswona a va ndzi dyisa. Vurhongo bya vanhwanyana a byi va funengeta ku fana ni ripapa ra ximanga;
  Hi xitshuketa xivumbeko xa le mahlweni ka vanhwanyana xi cincile (naswona i milorho yihi leyi talaka ku tikhoma!) naswona va tikume va ri elwandle, kumbe ku vula ntiyiso va ri epier leyi nga na ribuwa ra lwandle na xivono xo kufumela.
  Vanhwanyana va Komsomol va ye eribuweni ra lwandle; Laha ti tlhele ti hlaseriwa hi timbavala ta ntlhanu ta swimanga nakambe. Leswi i swivumbiwa leswi nyenyetsaka, leswi nga ni milenge ya tsevu, lerova u ta swi languta ivi u titwa u lava ku hlanta. Kambe, i mhaka ya tisekoni timbirhi, ku biwa hi swibakele naswona hinkwaswo swi herile.
  Margarita wo saseka u tlhele a yimbelela a ku:
  - Naswona eka mina, ku fana na emetic, i murhi wa rirhandzu!
  Aurora wa misisi yo tshwuka u humese xibakele hi tintiho ta yena:
  - Kambe mahanyelo ya kahle - naswona ndzi kume ku raha lokunene eka nhlonge!
  Swivumbiwa leswi nga ni khombo swinene a ku ri swikele swa ti- seagull. A va ri ni vuswikoti byo duvula hi milomu ya vona. Nhlamulo yi lahliwile ehandle ivi yi tlhava nhlonge, yi cheriwa asidi. Kutani xinyenyana xa xikele xi tshama ehenhla ka muhlaseriwa loyi a weke kutani xi handzula nyama. I ntiyiso leswaku vunyingi bya vona se va duvuriwile. Kambe swiharhi swa mune leswi dyaka swin"wana leswi nga ni tinhloko leti lolotiweke swi ringete ku hlasela vahloti.
  - Laha i ku soholotiwa kun'wana ka ntumbuluko! - Diyavulosi wa ndzilo Aurora u xiye...
  - Loyi a ti tumbuluxeke a nga kalanga a soholota nchumu! - Eka vurhumiwa lebyintshwa bya Margarita, mintlhaveko ya vukhongeri ya atavistic yi tlhele yi humelela. Vumunhu bya cinca loko matimba yo karhi ma pfuka eka mianakanyo ya le hansi. - Hikwalaho swi tsakisa Xikwembu xa Matimba Hinkwawo!
  Demona ra misisi yo tshwuka leri ambaleke xikete xo koma ni misisi leyi a yi hisa ku tlula xibalesa xa ndzilo ri kanete nakambe:
  - Doo, leswi swi tlhela swi kombisa matimba ya matimba ya ku cinca ka swiaki swa xitekela. Nxaxamelo wa switandzhaku leswi fanaka wu nga ha vanga vutomi!
  Hi ku lahlela ti- chakra timbirhi, vanhwanyana lava va tseme swiharhi leswi dyaka swiharhi, ivi va khoma ti- disk leti tlheleleke eka vona.
  - Ku fana na boomerang, kambe yi tsema titanium! - Diyavulosi wa ndzilo u rhurhumerile.
  - LULAMILE! Ku nga khathariseki leswaku titanium leyi yi tsema yini, nsimbi leyi yi tsanile ku tlula blotter.
  Vanhwanyana va sungule ku pfula xikepe lexi papamalaka. Diyavulosi wa ndzilo hi xitshuketa u vutisile hi ku kombela:
  - A hi heteleleni hi tsale risimu, Margarita!
  Mulungu wa ntima wo basa ku fana na gamboko, a n"wayitela ku tlula dyambu, u vutisile:
  - Ku hi tisela nkateko!
  Cool Aurora u rhurhumerile a ku:
  - Kwatsa! Muhluri a a rila - xigevenga xi na mavondzo!
  Nhwanyana wa le Komsomol u titshege hi le ndzhaku kutani a yimbelela hi ku miyela, marito ma ri karhi ma papamala naswona ma ri karhi ma vangama:
  Oracle exikarhi ka maribye ya masalamusi, .
  Ku velekiwa hi xidzedze - dyambu ro vangama!
  A hi vana va munyama lowu nga ni swihoxo, .
  Ku fana ni muvala lowu risimu ri rhendzelekaka ri va ray!
  
  I ntiyiso, ribye ri nga va ni khombo - .
  U profeta maxangu, gome, rifu eka hina!
  Na swipoko leswi nga ni ku vangama loku nga vonakiki, .
  Vonakala ku fana ni mfungho nivusiku!
  
  Kambe a hi nge vi na vukholwa-hava
  Nhenha ya le Rhaxiya - banga hi voko!
  A hi tirheleni Yesu hi ku tshembeka - .
  Diyavulosi a a ve xiphukuphuku hilaha ku nga heriki!
  
  A ku na Tiko ra Vatatana leri tiyeke ku tlula leri, .
  Phela ku navela ka hina ku fana ni nsimbi!
  Stalin wo tlhariha u rhangela nhlaselo, .
  "Andryusha" i xidzedze lexi nga ehenhla ka nsimbi ya Cologne!
  
  Hi ta tirhela Rhaxiya hi ndlela yo kwetsima, .
  Ndzi lorhe ndzi nyiketela mbilu ya mina eka yena!
  Socha leri ri ni bayonet leyi karihaka swinene, .
  Naswona langavi eka tinkulumo ta mutivi wa xitiviso!
  
  Ku dzunisiwa ka wena, Rus' hi ku yimbelela, .
  Hi n"wi yimbelela tinsimu, .
  Ku rihisela ku ta fika eka valala - .
  A hi tirhisaneni na swinyenyana, ndzi kholwani!
  
  Hi ta aka misava leyintshwa yo kwetsima, .
  Xikwembu a xi hi katekise!
  Eka vanhwanyana va luxury na updates, .
  U ta va khalifa hi nkarhi wo koma!
  
  Hi hakela hi xivono xo hlamarisa - .
  Rito ra HOSI Xikwembu ri vitana banga!
  Vutomi byi ta hundzuka jamu leyi nga ni chukela, .
  Loko u tiyile ku fana na KAMAZ!
  
  Makhwati lama tlhumeke ya oak ya tiko ra manana, .
  Tiva laha moya wa wena wu nga ta wisa kona!
  U ta amukela malwandle ya ku vangama, .
  U ta nghena eKremlin tanihi mufumi!
  
  U knight - rixaka ra swihontlovila, .
  Vukulu bya malwandle ni ku vangama ka ayisi!
  Sava ra mananga ya nsuku, .
  Naswona hi emeralda, velvet i khwati!
  
  Hi nghena enyimpini leyi halateke ngati hi xivindzi, .
  At least Tigers ti rhurhumela hi ndlela yo chavisa!
  Manazi ma ni tintiho, .
  Hakunene Adolf u languteka a ri cool!
  
  Kambe ndzi kume malebvu emahlweni, .
  Nomu wu govekile, nhlonge yi wile!
  Naswona vanhu va hina i vakulu, va tikukumuxa, .
  U kombise matimba eka xivumbiwa xa vufasisi!
  
  Sweswi i nkarhi wa ku vonakala - .
  Tintswalo ta tilo ti humelerile...
  Feats yi dzunisiwa eka switlhokovetselo - .
  Kriste wo kwetsima u pfukile emoyeni!
  Aurora u phokotele mavoko, a ba mavoko hi rito lerikulu lerova ku tlakuka papa ra tinjiya:
  - Margarita u yimbelele kahle, kambe u fanele u yimbelela tipisalema eka khwayere ya kereke. Miehleketo hinkwayo yi khomiwe hi nhloko-mhaka ya vukhongeri!
  - Hi fanele ku rivalela xidyoho xa hina. - Ku vula Korshunova loyi a vupfeke, loyi a tlheleke a wela eka ntsako wa vukhongeri. - Loyi a xavisaka moya wa yena u tshama a ri eku lahlekeni - u nyika leswi nga fiki hikwalaho ka leswi faka!
  Diyavulosi wa ndzilo u hlekile:
  - Ndza swi vona leswaku na wena u na vuswikoti byo vulavula hi ndlela yo saseka! Okay, murhandziwa, sweswi hi na ku famba ko tsakisa emahlweni ka hina.
  Leswi a va tshame ehansi ebyatsweni lebyi pfurhaka, lebyi nga vonakiki hi ti- radar naswona byi pendiwe ku fana ni xitsotswana, vanhwanyana va le Komsomol va hlambele va ya eka xikepe lexikulu lexi lovisaka. Sweswi a va fanele va endla nchumu lowukulu. Hi nkarhinyana wa khombo, ku cinca hinkwako ni ku angula swi ve leswikulu. Vanhwanyana va le Komsomol va twe mimpfumawulo ku ringana tikhilomitara to tala, ku khuluka ka magandlati, ku rhurhumela ka ti- seagull hambi ku ri ku rhurhumela ka tinhlampfi. Va twe munhu a ri karhi a hlambela a va tsemakanya! Swirho swa Komsomol swi tlakusile swibamu swa swona swi vona jaha rin"wana ri ri ehenhla ka materase ya moya. U hluvule xisirhelelo xa yena, kutani xikandza xa Denis Baranov xi humelela. Phorisa ra zombie, leri nga tshama ri voniwa nandzu, leri eka xivono lexi a ri languteka ri ri ritsongo hi ndlela leyi xiyekaka naswona ri sasekile swinene, ri va rhurhumerile hi mahlo.
  Hi rito ro rhurhumela leri a ri rhurhumela emoyeni, u te:
  - Ndzi rhumeriwe hi Fuhrer lonkulu wa ntima!
  - Kambe a hi tsalanga nchumu! - Vanhwanyana va huwelerile hi vun'we.
  Mirabela a nga tsakanga nikatsongo hi ku vonaka ka xigevenga lexi nonon"hwaka lexi humaka eka ntlawa wa vona, kambe Aurora, ku hambana ni sweswo, u n"wayitele hi ku eneriseka. Hi ndlela leyi, swa hlamarisa, kambe hi ku hatlisa loko mubohiwa a lahlekeriwa hi khume ra malembe na hafu a susa xivati, a swi chavisa - u hundzuke jaha ro saseka swinene. Loko a va nga swi tivi ka ha ri emahlweni, kumbexana a va nga ta n"wi tiva Baranov.
  - Naswona a swi bohi! - Khale ka mubohiwa loyi a besotted u huwelerile. - Xikongomelo xa mina i ku fa! Evuton"wini bya mina lebyi landzelaka ndzi ta va sultan, naswona eka harem ya mina ku ta va na dzana ra magidi ya vanhwanyana.
  - At least tirhana na yin'we. Handle ka sweswo a swi nge vi swinene, swi hambanile ntsena! - U vule tano, a ringeta ku vonaka a ri na vutlhari ku tlula Margarita.
  Denis u miyerile hi ntolovelo ti- zombie to tano a ti vulavulangi ngopfu. Hambileswi enkarhini lowu a ku ri movha wa nyimpi.
  - Xana u na ntokoto lowu xiximekaka wa vusocha? - Aurora u vutisile. Hakunene, se a va hundze eka Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava naswona va tikume va ri enkarhini lowu taka. A swi sasekanga hi tlhelo ra vumundzuku ku fana ni leswi vatsari va sayense ya ntsheketo va le Soviet va swi hlamuseleke, nakambe swi tele hi tinyimpi naswona xa nkoka swinene, swivumbiwa swo hambana-hambana leswi endliweke ku cinca ka swiaki swa xitekela.
  Kuna nchumu wo tano - magoradiation na non-radiation.
  Magoradiation i radiation leyinga dlayi swivumbiwa leswi hanyaka, kambe yi cinca swivumbeko swa swilo, kukatsa na ku cinca, ku hlanganisiwa ka swivumbeko swohambana hambana swa vutomi - kukatsa na leswi hanyaka na leswinga hanyiki.
  Unter-radiation - kuhambanana na radiation leyi tolovelekeke - ayi vangi ionization ya ti athomo, kambe ku lulamisiwa nakambe ka tona eka ti molecules, naswona yitirha ngopfu eka DNA na ti cells leti rhwalelaka vuxokoxoko bya ti gene. Eka swiyimo swin"wana, yinga tirhisiwa eka swikongomelo swa vutshunguri, kuva yi pfuxetiwa hiku hatlisa.
  - Kumbexana! - Baranov u vule hi ku tiyiseka. - Ndzi lwile ko tala!
  Aurora wa misisi yo tshwuka a a kanakana:
  - Xana u dlaye mani?
  Khale ka xigevenga lexi u rhurhumerile a ku:
  - Vapfumeri!
  Diyavulosi wa ndzilo u soholote nomu wa yena:
  - Swi tise ku yini leswaku u va mutirhela-mfumo wa le Rhaxiya:
  - Ndzi mujahid naswona ntirho wa mina i ku herisa vapfumeri! - Baranov u huwelela. - Hi yona ndlela leyi ndzi kunguhatiweke ha yona hilaha ku nga heriki.
  Aurora u hlevetele endleveni ya Margarita:
  - U nga kaneti! Ku antswa ku endla ntirho wu hetiwa.
  Zombie leyi a yi rhurhumela ehansi ka ku hefemula ka yona hi Xiarabu. Mahungu ya sweswinyana ma haxiwe eka xiya-ni-moya.
  - Vapfukeri va sungule ku va na vuxiyaxiya lebyi xiyekaka eChechnya. Ngopfu-ngopfu, ku ringetiwe ku duvula endlwini ya mfumo. Hi nkarhi wa nyimpi leyi, maphorisa ya ntlhanu ya dlayiwile naswona khume-n"we ya vavisekile, ku lahlekeriwa hi vapfukeri ku le ku hlamuseriwa. Hi ku ya hi swihlovo swin"wana, khale ka mutshamaxitulu wa khoto ya Sharia u amukele kwalomu ka dzana ra timiliyoni ta tirhandi eka vaseketeri va matiko mambe naswona u lava hi ku hiseka ku yi kuma. Ku endliwe ntirho wo hlawuleka etintshaveni: swigevenga swi hangalakile.
  Zombie yi pfurhile:
  "Ku nga ri khale hi ta ba lava nga pfumeriki hi matimba lerova va baleka exikarhi ka swichayachayana ni ku hlekuriwa!" - Hi swona, ndzi ri!
  - Sweswo i ntiyiso hi ku ya hi nsinya wa nawu! - Aurora u humesile swivoni ematihlweni ya yena. - USA i nala lonkulu wa Islam. U yi bola hi ku pfuniwa hi Hollywood, maphepha-hungu ya swifaniso swo navetisa rimbewu, minongonoko ya TV ya xihundla. Sweswi hi ta boheka ku duvula Yankees nyana.
  Vanhwanyana va hlambele va ya fika eka xihaha-mpfhuka lexi lovisaka. Captain First Rank Rudolph Reagan, loko a nwile cognac leyi a yi tsakelaka (kahle, ma-Amerika lawa hinkwawo ya dakwile, a hi swa hava leswaku USA yi hundzuke xikombiso xa vutomi lebyi nga riki na rihanyo na ku bola!), a etlela ehansi emubedweni, a etlela nhloko ya yena exifuveni xa nghwavava. Loko ari evuntshweni bya yena a tsakeriwa hi majaha, naswona endzhaku ka loko Franklin Truman a pfumelele vasodoma kuva va tirha evusocheni, u vile na ntokoto wa vuxaka na ti admirals. Naswona hi ndlela yo karhi hambi ku ri na nhenha ya tinyeleti ta mune ya Nyimpi ya Maindiya. Kambe ehansi ka muungameri wa terminator, na Mumoslem eka sweswo, mahanyelo ya hundzuke yo hambana naswona tinghwavava ti tshikileriwa. Endzhaku ka leswi, Rudolph Reagan u endle xiboho xo kombisa ku dya ka yena hinkwaswo hi ku rhamba tinghwavava. Hambi swi ri tano, loko a ri karhi a tswontswa miri wa xisati wo olova, a nga tshikanga ku ehleketa hi majaha, lama nga ni misiha, ya ntima, lama kotaka ku tisa ntsako lowu nga hlamuselekiki.
  I ntiyiso leswaku i scumbag na pervert endzhaku ka sweswo!
  Rudolph Reagan u pfumelele nghwavava leswaku yi n"wi khandziya, kambe a nga swi kotanga ku ti humesa naswona u karhele. Doo, u lava jaha hi xihatla. Hambi leswi vavanuna va biheke ku tlula vavasati hi tindlela tin"wana, a va na mali yo ringana - va lava ku kula ka ntirho. Galina u xiyile leswi - swi ta pfuna eku lovisiweni ka valala va Soviet Russia; Maamerika ni vanghana va wona.
  Varindzi va tikhoma hi ndlela yo pfumala vukheta. Ku titimela naswona vatsakela ku tifumeta hi whisky leyinga cheriwangiki. Margarita u winced (lava i swidakwa leswi heleleke - phela, molecule ya byala yi fanekisela ku onhiwa ka miri, ngopfu ngopfu wa xisati), ma Yankees i swiphukuphuku!
  Magandlati a ma voninga eka swivoni, naswona minkarhi yin"wana a ku humelela swivumbiwa. Xin"wana xa swiharhi leswi leswi nga ni khombo a ku ri saw-crab naswona hi nkarhi lowu fanaka a ku ri nettle shark. Xiharhi xo chavisa, lexi nga ni khombo emisaveni ni elwandle. Hi tintiho ta yona leti nga ni tineleta leti tlhavaka, a xi nga luma munhu hi ku olova hi le xikarhi kumbe ku bihe ngopfu, xi n"wi chela chefu. Vanhwanyana lava a va nga vonaki, a va fafazeriwile hi reflector, naswona eka ti zombies mahiselo ya ndhawu a ya titimela hambi ku ri hi tidigri timbirhi.
  Loko a lahla nghwavava, Rudolph Reagan u vule hi rito ro rhurhumela:
  - Famba, ndzi lava ku etlela. Ina, naswona u fanele u ya emubedweni lowukulu!
  - Hilaha u lavaka hakona, hakela ntsena! - Swifeve leswi nga ni swirhumbana swi rhurhumerile.
  - A wu na vutshila byo ringana, hafu ya mower yi ku ringanerile! - Rudolph Reagan u hlamurile, ivi hi ku nonoka a tikhoma leswaku a nga rhurhumeli. - Hilaha u swi navelaka hakona! Kambe leswi i ku phanga.
  - Hi pulani yihi? - tinghwavava ta masocha ti hlamarile.
  - U na ntirho wa kahle. - Rudolph a rhurhumela. - Ndzi tiphinile ndzi fuwa, naswona ndzi ta rhurhumela ku fana na tihele! - Jenerala entiyisweni u sungule ku rhurhumela, xikandza xa yena xa kambirhi xi rhurhumela.
  - A wu nge vi na swiambalo! - Nghwavava yi huwelerile hi ku heleriwa hi ntshembo (swi khomisa tingana swonghasi loko ku nghenisiwa mahanyelo!). - Ndzi ta ya lava client yin'wana!
  - Kambe tsundzuka leswaku vatluti va hina va na vukarhi. - Rudolph Reagan u xiyile hi nxungeto lowu nga twisisekiki.
  Vanhwanyana va le Komsomol se a va ri ekusuhi. Zombie yi titshege hi nhenha Galina, yi veka nhloko ya yona emakatleni ya yona. Phorisa leri feke ri tshikilele marhama ya rona eka misisi leyi nun"hwelaka ya silika, ri n"wi tswontswa ehenhla ka nhloko. Milomu yo titimela a yi hisa misisi ya yena hi ndlela leyi nga tsakisiki, naswona phorisa leri a ri nun"hwela ku fana ni ntsumbu.
  - Ku tlhelela endzhaku! - Margarita loyi a hlundzukeke u vule hi ndlela yo chavisa - Ndzi tlhele ndzi kuma murhandziwa.
  - A ndzi nga lavi ku ku khunguvanyisa! U languteka ntsena ku fana na Guria. - Ku fana na ntsumbu wo tlhariha ku sungule ku hisa.
  - Hi ta lwa hi ti mask. A nga kona loyi a faneleke a swi vona leswaku hi vanhwanyana. - Munghana wa yena wa ndzilo Aurora u humesile flask leyi nga na stimulant. Ndzi nwile swin"wana swimbirhi. Flask leyi a yi tlharihanga ngopfu, a yi endliwe hi accordion, hikwalaho a ku nga ri na moya eka yona. Kutani mati lama nyikaka vutomi ma khuluka ma huma hi woxe. Nhenha leyi yi engetele papila eka yena n"wini. - Loko yi ri karhi yi pfumala nchumu, ya hlangana: hikwalaho ka sweswo, mati a ma khuluki, u nga famba u miyerile.
  Hi tindlela tin"wana, hambi ku ri mimpfumawulo leyi nga laha yi hambanile, yi nga nyawuli, onge hiloko yi pfumala matimba. Marito lama nga erivaleni ya vanhwanyana ma vonaka ma ri karhi ma rhurhumela. Magandlati ya languteka ku fana ni xifunengeto xa ntima emunyameni lowu minkarhi yin"wana mavoni ma rhurhumelaka, tinhlampfi leti lavaka ku va xikwere ti ringeta ku tshwutela nchumu wo karhi endzhaku ka milomu ya tona. Silhouette yo vevuka yi tlulerile ematini kutani yi tsemiwa kwalomu ka hafu hi ku pfurha ka Aurora. Nhlampfi leyi yina ti fins to kariha naswona andzi nga lavi ku vaviseka eka tona.
  A ku na vanhwanyana va Komsomol lava vonakaka, xikepe xi cinca muhlovo hi xoxe leswaku xi fambisana ni xivumbeko xa lwandle, tanihi leswi swiambalo swi kombisaka timfanelo ta chameleon. Xifunengeto xa kona xi hetisekile. Ngopfu-ngopfu, u nga vona ndlela leyi vatluti va khomaka tinhlampfi leti hundzukeke ha yona. Va swi endla hi ku olova swinene: Xo sungula, va chela rhaba, va yi tota hi ku nonoka hi oyili ya muchini ni petirolo: nun"hwelo wu hangalaka ekule. Xifuwo xa mbewulani xa xi gandzela, hi ntolovelo xi dya tikhemikhali ku fana ni ximanga. Yi khoma, yi mita, yi namarhela xihuku. Hakunene a wu nge swi koti ku dya crap leyi. Kambe bait leyi hanyaka a yi bihanga. Tinhlampfi letikulu, leti minkarhi yin"wana ti ringanaka ni dolphin, ti yi luma. Tin"wana ta tona ta dyiwa naswona ti tekiwa hambi ku ri swakudya swo nandziha.
  Nakambe ku ni leti nga ni chefu, kambe vapheki lava nga ni ntokoto va swi kota ku ti herisa, naswona leswi swi endla leswaku ti durha swinene. Ngopfu-ngopfu, nhlampfi ya emerald carp yi kumeka ntsena eka Tiva ra Radikal leri nga ni miseve ya miseve, tanihi leswi yi thyiweke vito leri fambisanaka ni Tiva ra Baikal, ntsena sweswi yi thyakeke. Emerald carp leyi nga ni swivati swa uranium yi vanga ku dakwa hi swidzidzirisi loko yi oxiwa kahle, xihoxo hambi ku ri hi minete yin"we xi ta endla leswaku munhu la dyaka swakudya a fa hi ndlela yo vava. Naswona "glitches" yo tano a yi tolovelekanga, ya hatima hi mihlovo, you"ll see this even in a blockbuster. Ku phasa tihlampfi loku vuyerisaka swinene, meta-quasi-lethal mutants, emerald na radioactive, swina khombo loko swi dyiwa, naswona hi nkarhi walowo swi ringetile ku fuwa ti carp letikulu kufana na catfish ehandle ka zone, kambe ti file kona.
  Vanhwanyana lava va swi vonile leswi kutani va tlakusa swibamu swa vona. Margarita u tlhelele endzhaku hi xitshuketa; ku twala ku rhurhumela ko olova endleveni ya mina:
  - Xikepe xi le kule hi madzana ya mune wa timitara.
  Terminal ya blonde yi hlamule hi ntsako:
  "Hi yisa emahlweni ku tshinela ka hina kahle swinene."
  Mahlo ya Aurora na Margarita ya vone emunyameni ku nga bihanga ku tlula ya kati, naswona kumbexana ku antswa. A ku ri ni vanhu van"wananyana exikepeni, vanhu va kwalomu ka makume-nharhu-ntlhanu, ku katsa ni vaphasi va tinhlampfi lava hakeriwaka, lava vo tala va vona a va dakwile. Zombie yi tlhele yi kongomisa eka loyi a a kanetana na yena a ri na xibamu xa muchini lexi nga na silencer.
  U teke kiss, a miyela a tsindziyela swiwitsi swa vuhlayiseki, kutani a pfula monocular ya vusiku. A ku ri ni moya wa xiphurofexinali malunghana na yena, ngopfu-ngopfu loko a tshikilela xihuku xa rhaba emahlweni ka yena leswaku a nga nyiki ndhawu ya yena eka vahlaleri hi ku vonakala ka rihlaza.
  Vanhwanyana lava a va languta vakaneti va vona hi ku tirhisa ti- computer optics. Hi ku hatlisa u lulamise swikongomelo, a swi veka eka mpimo lowukulu wa ndzilo: gidi na madzana ya ntlhanu wa swibalesa hi mugodi. Hi nkarhi lowu fanaka, vanhwanyana lava va hangalase vahlaseriwa lava a va fanele va susiwa hi nkarhi wun"we; Khompyuta yi nyike xitsundzuxo xa ndlela leyi u nga duvulaka ha yona naswona eka mani.
  Socha leri a ri ri karhi ri languta a ri yime ekusuhi ni fan ya rirhangu, a ri dzaha fole naswona nkarhi na nkarhi a ri nwa whisky leyi a yi ri exigwitsirisini.
  - Maamerika ma tirha hi ku pfumala vukheta! - Aurora u swi xiyile kutani a engetela hi ku hlekula hi chefu eka rito ra yena. - Leswi i vuyelo bya xidemokirasi xa vona xa ntshunxeko lexi boleke.
  - Va hina va ehleketa ku antswa! - Margarita u rhurhumerile. - Ngopfu ngopfu lava thoriweke evusocheni lava nga riki va masungulo ya Xislavic?
  - Na wena u nga vi swiphukuphuku ku nwa! - Nhwanyana wa Komsomol u n'wi tswontswe nhlonge. - Ya luma, kumbexana hikwalaho ka mpfula. Kumbexana hi ku biwa lokukulu!
  - Ndzi ta yi hluvula! Nala wa Third Reich... - Mubohiwa wa Zombie u hlevetele.
  - Hi ku angarhela, ku dzaha fole swi hunguta ku angula naswona swi pfala mahlo! - Ku vula Margarita. - Mina hi ndzexe a ndzi ta yirisa fole.
  Eka stern ya grand destroyer unga vona Barter, kuna swibamu swotala swa twin rapid-fire, ya Lincoln class - etlhelo ka swona kuna mpatswa wa gunners eka xitulu. Van"wana vambirhi va hisekela ku phasa tinhlampfi. Twin "grobodon" eka tlhelo ra starboard. Nakona Muamerika, ku fana na wanuna wa muntima, u rhendzelekile, a languta swin"wana eka selfoni ya yena. Swi tikomba onge "porn", muxaka wa vhidiyo. Hi ntolovelo, swibamu swi ni khombo loko u duvula, a swi tiveki loko "swisirhelelo" swi ta ponisa maribye, kambe xikepe lexi pfurhaka hakunene xi ta va swisirhelelo.
  - Kutani tipakani ti hangalasiwile. A hi tshineleni ekusuhi. - Ku vula diyavulosi wa ndzilo. - Tihomu ta primitive tifanele ku voniwa ti khunguvanyekile.
  - A hi ngungumeleke ku fana na tinyoka! - Margarita u seketerile, a ri karhi a rhurhumela hi khwiri.
  Zombie yi tshame yi miyerile hi ndlela ya vutshila.
  Tani hileswi minkarhi hinkwayo a a xiya, Aurora wa misisi yo tshwuka u xiye swibamu swa vurha leswi a swi heleketiwa naswona ku fikela sweswi swi hlayisekile. Swibamu swo hlayanyana swa michini, swo tika, kumbexana leswi nga ni matimba ku tlula PKM. Nakona vatirhi va le xikepeni, jaha ra vonaka, swi nga endleka ngopfu Muchayina, murindzi loyi a nga na ntshikelelo swinene, hambi ku ri ku chava. Leyi kumbexana i ndlela leyi munhu lontshwa a a ololoka ha yona. Phorisa rin"wana ri le kusuhi, ri titshege hi xirhendzevutani hi ku olova mufambisi wa xiya-ni-moya loyi a nga ni ti- antenna u n"wi hundza.
  - A hi hangalaseni tipakani! - Aurora u ringanyete, a ri karhi a tlanga hi chewing gum.
  - Ndzi ta rhurhela exineneni, u ta khoma nsimu yo tala hi tlhelo ra ximatsi! - Margarita u tsutsumise ncila wa voko ra yena a tsemakanya nhamu ya yena.
  Xikepe lexi pfurhaka xi avanile xi va swiphemu swimbirhi, vanhwanyana va hundzuluka.
  - Ndzi ta sweka vahlaseri va michini! - Aurora u rhurhumerile hi meno.
  - Na mina ndzi xibamu! - Margarita u rhurhumerile.
  Destroyer a hi yitsongo nikatsongo naswona i swa nkoka swinene ku pfurha eka yona hi xitshuketa, yi yi kavanyeta ivi yi wela eka ti cabins. Vanhwanyana va le Komsomol a va titwa va chava, ntokoto wa ku dlayiwa a wu nga ri wutsongo ngopfu, kambe hambi swi ri tano timbilu ta vona ti sungule ku ba hi ku hatlisa, naswona tinhloko ta vona a ti ri ni huwa hikwalaho ka ku humesiwa ka ngati.
  Va tinyika xileriso xa mianakanyo xo rhula ni ku endla hi ku rhula. A hi vanhu hinkwavo, hambi ku ri mulwi kumbe dokodela la nga ni ntokoto, lava nga endlaka leswi, kambe ku ba ka mbilu ka rhula. Ndleve leyi nga ni vuxiyaxiya yi teka mabulo, hikuva a hi ma-Yanke hinkwawo lama vonakaka, naswona ma fanele ma susiwa hi nkarhi wun"we.
  I mani ngopfu-ngopfu loyi a nga eka xivumbeko xa le henhla xa le henhla. Swi tikomba onge va tlanga makhadi kwalaho. Naswona hambi ku ri xiphukuphuku xa khale. Xana vakaneti va Yankees va Soviet Russia va onhakile ku fikela kwihi? Kutani se u nga twa marito lama tiyeke ya le Amerika. Masocha yo ringana ntlhanu, naswona na wona ma ta lava ku susiwa.
  - Swi vonaka ntsena onge hi na vuhandzuri byo olova! - Margarita u swi xiyile. - Kutani papalata mpfumawulo lowu nga lavekiki, leswaku ku nga vi na xiphiqo!
  - Hi le ka xiave xa hosi ya sabotage Thunder Wind! Sweswi ntsena hi hlule Yankees. Hambileswi, ku vula ntiyiso, tiko leri humesaka tifilimi to tano letikulu ta swiendlo ri faneleke ri va munghana wa hina ni munghana wa hina lonkulu. - Xirho xa Komsomol Aurora u gove tinsiva ta yena hi ndlela yo gombonyoka leyi chavisaka ngopfu.
  - Loko a ndzi nga velekiwanga eUSSR, a ndzi ta va ndzi tsakele ku velekiwa eUSA. Nhluvuko wa Amerika wu vumbiwa hi madzana ya mindhavuko leyi humaka emisaveni hinkwayo! - Margarita, a hlekula munhu loyi a nga tiviwiki, u kombe ririmi ra yena ro leha.
  - Ku hlula eka muxanisi wo tiya hi ntolovelo swi durha ngopfu, kambe a wu nge swi nyiki mahala! - Aurora a rhurhumela.
  - Handle ka Nyimpi Leyikulu yo lwisana na ti ghouls na ti trolls, leti mihandzu ya tona yi lahlekeke. - Margarita u hefemute hi matimba.
  - Hi nkarhinyana! - Diyavulosi wa ndzilo u tseme hi tihanyi.
  Vanhwanyana lava va teke makhombo yo tala. Loko wo swi xiya, swibamu swo tika swa michini a swi ta hatla swi sungula ku tirha. Swi ni khombo swinene ku tlula swibamu swi teka nkarhi, hambileswi swi nga riki swo tala, ku swi kongomisa. Yankees yitlhela yiva na tikhompyuta, xikan"we na switirhisiwa swo vona vusiku. Xana u lava swikhegelo swingani leswaku u swi peta hi ndlela yo saseka? Kutani ti nga nwela hambi ku ri hi ndzilo lowu nga voniki, kumbe hi ku pfula ti- radar ta matimba swinene. Naswona hi rivoni ro voninga, u nga vona nchumu lowu nga vonakiki kahle, ngopfu-ngopfu ti- zombi. Mufana loyi u pfula swisirhelelo swa vatirhela-mfumo va vuhlayiseki va Komsomol. Ehenhla, ku humelele jaha rin"wana, nomu wa yena wu pendiwe ku fana na wa wasi, ivi a kongoma eka vaphasi va tinhlampfi.
  - Hi na swiphiqo nakambe! - A ku ri na ku vilela eka rito ra Margarita.
  - Hi ta duvula vanhu hinkwavo hi nkarhi wun"we! I mhaka ya tisekoni ta ntlhanu! - Aurora u nwe xitofu xa xidzidziharisi. U rhurhumerile murhandziwa wa yena hi xikunwana xa yena. - Ina, nwa na wena!
  Kuna xiphemu xa ku vonakala ekusuhi na tlhelo hi roxe, kambe leswi ahi xiphiqo.
  Margarita u ri, kumbe ku vula ntiyiso u lerisa ti- zombie:
  - U nga duvuli handle ka xileriso.
  - Ndza yingisa, madam! - Ku hlamule "xipopana xa mubohiwa".
  Sweswi tipakani hinkwato ti khomiwile naswona sweswo i nkateko. Eka xikepe xa "vaphasi va tinhlampfi" ndzi humesa xivandzana lexi hatimaka hi ti- rubi: nhlampfi ya masingita ya pasta. Hambi vafana va mune va hoxe tinhloko ta vona va nga ri na xifunengeto, sweswi ti target hinkwato ti khomiwile.
  - I nkarhi! Hyper salvo ya xiyimo xa le henhla! - Aurora u hlevetela. - U tsakela ku humelela.
  Swibamu swa michini swi ba ku khuluka loku nga riki na huwa ka magandlati, swi sivele ku duvula ka swona hi ku helela. Swibalesa swa 25 swi buluka hi sekoni yin"we, naswona makume ntlhanu eka swimbirhi. Naswona vanhu va makume mune-nhungu va lava ku susiwa hi nkarhi wun"we. Hambi ku ri ku tekela enhlokweni ku lahlekeriwa na ku dubbiwa loku nga papalatekiki, tisekoni timbirhi ti ringanerile ku basisiwa loku heleleke. I mpfumawulo wo olova ntsena wa swibalesa leswi a swi famba, hambi ku ri swipfalo a swi nga tsindziyeli. Ti pops a ti nga vonaki ngopfu, a ku ri xitombo ntsena lexi a xi tshikilela nyana makatla.
  - Leswi hi leswi electromagnet na acceleration swi vulaka swona! - Diyavulosi wa ndzilo u vule hi ku hlamala.
  - Naswona na vuswikoti bya hina! - Margarita a rhurhumela. - Ku dzunisiwa eka muvumbi lonkulu!
  - A hi sayense leyi nyikiweke hi Xikwembu! - Aurora u kanetile.
  Hambileswi a va duvula va huma etindhawini to hambana-hambana, a va swi kota swinene ku vulavurisana, hambi ku ri ekule hi ku tirhisa ti- mini-walkie-talkies.
  - Ku nga vi na munhu loyi a hundzaka ku tlula mpimo, a hi sunguleni ku xika! - Nhenha ya Komsomol yi lerisile.
  Swi hlekisa leswaku hinkwavo va paratroopers i vanhu vanharhu, vanhwanyana vambirhi va Komsomol na ntsumbu wa mubohiwa lowu hanyaka. Vahlayisi va vanhwanyana va hoxa ti target designators. Wa swi vona leswaku vantima van"wana vanharhu va humile.
  - Ndzi rivalele Hosi! - Margarita wo tinyiketela u hlevetele, a rhumela valwi emisaveni yo antswa.
  Zombie yi duvule ntsena vanhu vambirhi lava a va ri karhi va dzaha fole ekusuhi na le tlhelo va ri karhi va languta ekule. Laha, hi ku angarhela, a ku ri na nchumu wo tsakisa, naswona i mani loyi a nga solaka vatluti hi ku wisa eribuweni ra xinghana.
  Hi le khoneni ya tihlo rakwe, Margarita u swi kotile ku vona mapapa lama nga ni ngati lama hahaka ma huma eka tinhloko leti nga riki na nchumu.
  - Ku hlayela ka ta! - Ku vula terminator ya blonde. - A hi pfuleni account!
  - Swi vonaka onge u nga tlangi hi sekoni yin'we! - Aurora u lerisile.
  Xiphemu xa xihaha-mpfhuka lexi lovisaka xi kule hi ku hatlisa emahlweni ka vahloti. Kuna mintsumbu ntsena eka deck, kungari ku rhula loku tolovelekeke, i nhlampfi ya masi yo tshwuka ntsena leyi ba ncila wa yona etlhelo.
  Nakambe ku pfuka endhawini leyi tsakisaka swinene. Vanhwanyana va Komsomol va pfuka hi ku hatlisa naswona, va tlula-tlula, va tsutsuma nakambe. A va nyikiwanga hambi ku ri swakudya swa nimixo, kutani va sale va nga ambalanga nchumu hi ndlala ehenhla ka sava leri hisaka. Kutani tsutsuma nakambe naswona u nga hunguti rivilo. Swi tikomba onge na vona va fanele ku tirha hi matimba...
  Aurora u khutaze munghana wakwe a ku:
  - Hlayisa nhlonge ya wena yi tlakukile, wansati wo kufumela wa Soviet! Kutani a hi nge tshoveki ehansi ka thangi!
  Margarita u rhurhumerile hi matimba:
  - Ina, a ndzi nga ehleketi na ku tshoveka! - Naswona hi ku lemuka nhlamuselo yimbirhi ya xivulavulelo xo tano, u engeterile ku hlamusela. - Naswona ku tlula kwalaho ku korhama!
  Tinhenha ta Komsomol ti titshege hi tlhelo. Hi nkarhinyana xikepe xa le ndzhaku xi funengete ku vonakala loku se a ku nga nyawuli. Vahloti va le USSR va khandziya ku fana na Spiderman va tirhisa maphaxani ya Velcro. Margarita u tlhela a pfuneta ku "ballast": u lava ku koka zombie hi scruff ya nhamu. I swinene leswaku wanuna loyi a hi un"wana wa swikombiso leswikulu. Laha va le ka deck. Un"wana wa valwi u tlakusa nhloko, nhwanyana wa le Komsomol u n"wi tsema hi disk ya boomerang.
  - Rhula mbilu, hatlisa! - U n'wi byela.
  Va khandziye va nghena hi ku hatlisa kutani va namarheta swikepe swin"we. Sweswi hinkwaswo swi tiyisile! Deck hinkwayo yi le hansi ka xibamu xa va saseka. Laha vatluti vambirhi va humelerile ehandle, hafu ya sekoni naswona a ku ri na makhumbi etinhlokweni ta vona, ntsena a va ri na nkarhi wo rhurhumela.
  - Ndzi na nala hi xibamu! Sweswi teka un"wana ni un"wana ehansi hi ku miyela! - Augustine u lerisile. - Hi ku angarhela, u teke xiave xa murhangeri lonkulu, a chava leswaku Margarita loyi a nga ni "musa" ngopfu ni wa vukhongeri u ta pfilunganya swo karhi. Korshunova u ringeta ku nga swi xiyi leswi. Ku tlula kwalaho, hilaha un"wana wa ti- marshal ta le Soviet a vuleke hakona - vanhu vambirhi a hi xipano, vanharhu a hi khampani!
  Margarita u hluvule maphaxani yakwe, a ma tumbeta enkwameni wakwe wa le ndzhaku kutani a famba a nga ambalanga tintangu etlhelo. Hi ku hatlisa, u wise xibamu xa muchini lexi a xi tumbele exitokisini; Vanhwanyana va Komsomol va hoxe swibamu swa vona swa michini swa masingita endzhaku ka milenge ya vona, va n"wayitela, un"wana a kongomisa eka ndlela hinkwayo, hi fanele ku basisa ndlela hinkwayo.
  Aurora hi xitshuketa u tsutsume hi rivilo leri tlulaka ku tsutsuma ka Tiolimpiki. Un"we kumbe timbirhi naswona she"s ekusuhi na ti nasal cannons. Kuna kwalomu ka khume mbirhi wa valwi kwalaho, hafu yi rindzele, van"wana va tlanga makhadi. Kuna tinghwavava timbirhi na tona. Ndzi twela vanhwanyana vusiwana, kambe hi ndlela yoleyo vumundzuku byo vava bya nghwavava. Ku hakela ku hambanile, naswona ku hahlula i ka wholesale. Aurora u tsema vanhu hinkwavo hi ku pfurha ko koma ku suka eka tlhari leri nga vulavuriki. A nga lavi collimator sight laha, naswona hikokwalaho kuna ku voninga, naswona vatluti ava langutelanga nhlaselo kusuka endzhaku. Hi ku angarhela, ku tikukumuxa lokukulu ku hoxa xandla: i mani la nga ni xivindzi xo hlasela xikepe lexi lovisaka lexi teleke hi masocha ni vatluti.
  - Famba ku fana na mpfundla hi ndlela leyi nga etlhelo ra xinene! - Aurora u rhurhumela hi ku miyela. - Zombie a yi yime yi nga tsekatseki, u ta yi nyika ntsena hi maphaxani ya yena ya Xichayina.
  - I ntiyiso, ndzi ta yi basisa hi ndzexe. - Ku hlamula Margarita.
  Ku famba-famba ka vanhwanyana a ku titolovetiwa eka "mintlangu ya xiviri" yo tala a va dyondzisiwa ku khoma swikepe ni mathangi, ku lwa eka swihaha-mpfhuka leswi nga ni swidzedze, swihaha-mpfhuka swa xidzedze ni ku byala swibalesa leswi pfurhaka.
  Ina, ku tsundzuka ko tano ka mavunwa kumbe ka xiviri loku humaka emisaveni yin"wana ku humelela eka xivono lexi xo hlamarisa xa vumundzuku.
  Loko va swi lava, vatirhela-mfumo va vuhlayiseki va nga kanganyisa G-2 leswaku va tisa swibalesa ehofisini ya Holobyenkulu wa Britain, naswona va endla swin"wana swo tala. Kutani sweswi Margarita u fambe hi swisirhelelo swa rirhangu naswona hi ku hatlisa u teke tindlela leti hundzaka ehansi ka ndzilo hi ndlela leyi pfunaka. Ku humelele vantima vambirhi na rin"we ro tshwuka. Margarita u n"wi tshike a tshinela ekusuhi. Ku humelele van"wana va ntlhanu endzhaku ka vona. Kutani ku ve ni layini yo koma leyi dlayeke vanhu hinkwavo.
  - Hinkwaswo swi ta olova! - U hlamurile. Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, ripfalo ra mina ri tlhelele endzhaku, kutani ku humelela ntsako naswona ndzi lave ku endla ntirho wa mina hi laha ndzi nga kotaka ha kona.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 6.
  Nhwanyana un"wana wa le Komsomol u tsutsumele ethangini, naswona a ku ri ni valwi van"wana va nkombo. Ndzi ti hluvule endzhaku ko tsutsumela enon"wini wa mina, kambe ndzi huma eka tlhelo lerin"wana. Zombie, hambi leswi a ku ri na xileriso, a yi nga yimi, kambe yi fambe hi deck hi le ndzhaku, kambe nkateko wa kona a nga vonaki.
  Loko a ya enon"wini, Margarita u veke tin"wana ta mune ehansi, nkateko wa kona a va famba hi ku angarhana, hambi ku ri ku vonaka va ri karhi va tswontswana.
  - Ndzi ye enyangweni! - Ku lahlela terminator ya blonde.
  Aurora, loyi a nga riki kule endzhaku ka yena, u tiyisisile:
  - Naswona ndzi basise swibamu.
  - U dlaya va Yankees! - Margarita u humese ririmi ra yena.
  - Naswona swi tirha swinene! - Aurora u teke xitombo xa fole lexi a xi wile hi xikunwana xa nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a xi hoxa hi ndlela leyi xi nga ba nomu wa "ntsumi" ya le Amerika.
  - Ndzi rhurha hi le tlhelo! - Ku lahlela demona ra ndzilo hi ndlela ya laconically.
  Swilo swo saseka swi ye emahlweni. Aurora u hetelele a langutane na jaha ra ntima. A lava ku huwelela, kambe nhwanyana loyi a n'wi funengeta nomu hi ku n'wi tswontswa:
  - Rhula mbilu, ximanga.
  - U Vukwembu bya mina! - U vurile.
  -U na milomu ya kahle mufana, kambe mina a ndzi na nkarhi. - Nhwanyana wa Komsomol u tshikilele xirho lexi nga ekusuhi na nhlonge ya yena hi tintiho. "Minkarhi yin"wana ndza tisola hileswi ndzi nga hlawulangiki ntirho wo va nghwazi ya thenisi." A ku ta va na mali, ndhuma, majaha yo saseka yo tala naswona a ku ta va ku nga ri na ku dlaya.
  Mufana loyi u titshege hi le ndzhaku kutani ririmi ra yena ri huma endzhaku ka nomu wa yena.
  Aurora wa misisi yo tshwuka u khinsamile ehansi minkarhi yimbirhi, a duvula offhand, a lovisa majaha lama landzelaka. Ku lerisiwe:
  - Galina, endla xirhendzevutana u fika endzhaku ka xikepe.
  - I ntiyiso, leswi i nchumu wa nkoka swinene eka hina. - Yi nyikiwile hi Mirabela
  Nhwanyana wa le Komsomol u fambe a nga ambalanga nchumu exikarhi, a heta vapfukeri van"wana vo hlayanyana endleleni, ngopfu-ngopfu, u tsutsume hi le henhla ka xivumbeko xa le henhla. Nakona rivilo a ri ri etlhelo ka yena, swirilo swimbirhi leswi nga twiwiki, a ku nga ri na munhu hambi ku ri nkarhi wo duvula.
  - Naswona vatukulu va vula leswaku vahlayisi va tihomu va hlongoriwa hi ku hatlisa. Kumbexana va hemba!
  Xibamu xo hlasela (matlhari lama vulavulaka enorhweni i xiendlakalo lexi tolovelekeke, a wu swi tivi leswaku subconscious yi kota ku endla yini!) a xi nga swi koti ku lwisana ni ku vula leswi:
  - Vutshila bya wena a byi dzunisiwi.
  - Kumbexana u nga vula swin'wana! - Mirabela u kandziye hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu eka lighter leyi a yi wela ehansi, leyi pfurhaka malangavi kutani a rhurhumela hi ku twa ku vava.
  - U ku hetiseka, u ku hetiseka, .
  ku suka eka ku n"wayitela ku ya eka xikombiso lexi tlulaka ku dzunisa hinkwako!
  Endla tihanyi eka nala, vukarhi lebyikulu, .
  Naswona tisa ehansi shawara ya ntsopfu, na nkuma lowu pfurhaka - napalm - Xitirhisiwa xa cybernetic xa xibamu xa muchini xi yimbelele hi ku olova eka xitwi xa tindleve.
  - Hi vutshila u hlamusela hit hi ndlela yo biha! - Mirabela u lo vhe a n"wayitela (kambe a nga ha tsundzuki leswaku u twe kwihi risimu!) a tlhela a tswontswa xirhendze xa yena lexi a xi vava eka nsimbi yo khwaxa.
  Muchini wu hlamule wu ku:
  - Nongonoko wu na ku hlekisa. Ku tlakusa moya wa valwi!
  - Khale, tifilimi a ti kufumela, lero moya hi matimba siku na siku, .
  kambe ndzi byele leswi nga ta ku tsakisa, filimi ya porn "Emmanuelle"! - Mirabela a hlamula hi ku hlekisa (Naswona i mani Emmanuel, xana xifaniso lexi xi huma kwihi enhlokweni ya mina. Kumbexana xi huma eka rito Emmanuel?).
  Naswona u hlekile hi yexe hi xihlekiso lexi.
  Loko a tlakusiwa ehenhla ka rirhangu, nhwanyana loyi u khome swisiwana swa mune leswi a swi tlanga maqhinga eka console.
  - Xipano xi huma eka vulawuri hi ku helela! I swinene leswaku nkarhi wa wena wo hetelela wu ta tsakisa!
  Aurora u rhelerile hi ku miyela eka rhambu kutani a teka xiyimo emahlweni ka nyangwa lowu yaka eka setting. Wanuna wa ntima lonkulu, wa dzana na makume tsevu wa tikhilogiramu u gayela a huma. Nhwanyana wa le Komsomol u rhendzeleka ehenhla ka yena, a wisa xitombo xa yena emakhumbini ya le matlhelo ya phaseji. Bruiser, a ri karhi a rhurhumela.
  - Fakyu! Ha yini ku rhulile swonghasi! - Aurora - u n'wi ba ehenhla ka tempele hi xitombo. Kutani u tlakula ntsumbu, a wu pfumelela leswaku wu wa hi ku olova.
  - Hikuva rirhandzu ri fikile eka wena! - U hlamula.
  Nhwanyana wa Komsomol na yena a nga khomisi tingana laha, u nghene ku fana na moya, layini, a tsema ehansi khume-mbirhi, hafu ya tona a ti etlele. Ku nun"hwela lokukulu ka byala ku kombise leswaku Yankees yi na swo karhi swo swi tlangela.
  Norho wu kavanyetiwile, sayirini yi rila hi mpfumawulo wa le hansi. Vanhwanyana lava va pfuxiwa hi ku ba milenge ya vona hi swibakele swa rhaba ivi va sindzisiwa ku fola layini.
  Va ti tlakula va ti boha nakambe, ti ti susumeta ku ya emahlweni.
  Hambiswiritano, emahlweni ka sweswo, va ndzi nyike swo dya. Nakambe, mapa lama pfanganisiweke ni nhlampfi leyi nga riki yintshwa ngopfu. Kambe leyi yi ni munyu ku tlula lowu tolovelekeke. Swi tikomba onge swakudya swa khale, leswi hundzeriweke hi nkarhi leswi nga emathinini leswi humaka exikarhi ka swidlodlo a swi lahleriwa eka maxalana ya tiperela. Naswona munyu a wu cheriwa eka nhlampfi leswaku yi dlaya switsongwatsongwana. Vatirhi lava khomiweke a va si lahlekeriwa hi nkoka wa vona eka Manazi!
  Oleg Rybachenko u hobble na vona. Hambileswi swi vonakaka onge ku ni nkarhi lowu eneleke wa vurhongo ni ku tlula kwalaho, a ku na matimba. Norho lowu a wu karhele mufana loyi ku tlula mpimo.
  Kutani u famba hi ndlela leyi naswona u titwa onge miehleketo ya mihandzu ya swivono leswi nga tolovelekangiki leswi vaendli va swikambelo swa Hitler va n"wi ngheniseke eka swona swi n"wi khomaka enhlokweni;
  Laha u vona Dmitry enorhweni. U languteka ku fana na mufana wo olova, wo leha loyi a bohiweke na vona, kambe a lehe naswona a ri na misiha. Hambiswiritano, xikandza ni vito ra kona swa fana. Nakambe i xiendlakalo lexi nga tolovelekangiki. Nakona mufana loyi u vile na tinyimpi timbirhi to olova, na xipano xa vafana ku suka eSlovenia, ivi ku landzela Romania. Tinyimpi leti hatimbirhi i ti knockouts ta xihatla, naswona hi minete yo sungula! Nyimpi ya vunharhu yi hundzuke yi tika swinene. Mutaliyana loyi wo olova a a ri ni vusirheleri lebyinene ni ku famba-famba emilengeni yakwe. A nga pfumelelanga ku hlongoriwa hi ku hatlisa naswona u balekile kahle. Mukaneti wa Dmitry u hete round yo sungula hi milenge...
  Kutani mufana loyi eka xirhendzevutana xa vumbirhi, a nga nyiki nyingiso eka ku koteka ka ku tsutsumela eka mukaneti wo tika hi yexe, u lo tsutsumela ntsena eka nala, a hoxa swibakele hi mavoko hamambirhi. Nakona u amukele ku biwa loku kongomeke ni hi rivilo leri kongomeke eka yena, kunene emakumu ka xikandza xa yena.
  A ku ri ro sungula, muboxi lontsongo u tsekatsekisiwile, kambe leswi swi hlundzukise Dmitry ntsena. U tlulerile ku fana ni yingwe kutani a khoma loyi a a lwa na yena hi xinene.
  Mufananisi u rhelerile a wela ehansi hi matsolo... Mufambisi wa ntlangu u hlaye knockdown kutani a nyika xikombiso:
  - Ku tlanga mabokisi!
  Mutaliyana loyi a vonaka a lahlekeriwe hi ku famba-famba ka yena naswona endzhaku ka ku tsutsuma ka mbirhi-mbirhi hi xihatla u wele etempeleni ni le marhambyini, a tshambulute mavoko yakwe hi ndlela leyi nga riki na ntshembo lerova mufambisi wa ntlangu a nga hlayi hambi ku ri ku hlaya, kambe u hatle a yimisa nyimpi. Switandi leswi a swi tele ngopfu hi vana va xikolo, a swi rhurhumela ni ku rhurhumela. Hambiswiritano, a ku tlhela ku va ni maphorisa ya xiyimo xa le henhla ya SS exikarhi ka vayingiseri. Va sungule ku pompa mufana loyi a hluriweke, nhwanyana a n'wi masaja marhama a n'wi hlanganisa nhamu...
  Dmitry u tlhele a chava:
  - Xana a ndzi n"wi dlayanga?
  Kambe endzhaku ka minete ya ku kanganyisa hi matimba, xikandza xa muboxi lontsongo xi hundzuke xa pinki, kutani a pfula mahlo. U gungurile swin"wana hi ku miyela. Dmitry u n"wi pfunile ku pfuka kutani mufana loyi a angarhana hi ndlela ya xinghana.
  Oleg Rybachenko, hi ku tlhelela, u boxile hi vukheta, tinyimpi a ti ri ta amateur, mune wa ti round ta timinete tinharhu.... Mufana loyi u rhumele valala va yena vambirhi vo sungula eka round ya vunharhu na ya vumune. Ndzi boheke ku tinker na ya vunharhu... Naswona hambi leswi Oleg Rybachenko, loyi a kombisaka vusirheleri bya kahle swinene, hi ku titshemba a rhangeleke hi tinhla, round ya vuntlhanu na yona a yi hleriwile.
  Loko va nga ambalanga nchumu ku ya fika emasengeni, mimiri ya vafana lava a yi ri ni muhlovo wo tshwuka a yi hatima hi nyuku, misiha ya vona a yi rhurhumela naswona misiha ni misiha ya vona a swi vonaka swinene. Mukaneti Oleg Rybachenko u tsutsumele emahlweni, a ri na ntshembo wa leswaku loko a ri karhi a gingiriteka, u ta nyikiwa xirhendzevutana lexi. Kambe phayona leri ra xivindzi ri xiye leswaku mutirhi-kulobye se a a karhele, naswona ndlela leyi a angulaka ha yona a yi hungutekile. Ku landzele ku raha hi rivilo ra le tlhelo ku ya etlhelo ra ximatsi ra xikandza ni timovha leti a ti ri ekusuhi. Mukaneti lontsongo u nyikile ndlela a wela emahlweni... Swi tikomba onge a ku ri knockout, hikuva a nga pfukanga hi ku hlayela ka khume.
  Endzhaku ka sweswo ku ve na ku wisa, tinyimpi tinharhu hi siku rin"we hi ku ya hi fambiselo ra khapu i swo tala!
  Dmitry u xiye hi ku hlekula ko karhi:
  - Vatirhi va xiphurofexinali va lwa khume ntlhanu wa swirhendzevutani, naswona emahlweni ka Nyimpi yo Sungula ya Misava, a ku nga ri na swipimelo swa nkarhi nikatsongo. Vaboxi va lwile kukondza un"wana wa vona a wa a karhele.
  Oleg Rybachenko u pfumerile hi xiphemu ntsena laha:
  - Wa tiva, leyi i professional boxing, hi ndlela yo karhi a ndzi yi tsakeli. Eka mabokisi ya amateur, u famba ntsena eka grid, kambe eka ti pros, swotala swiya hi va promoter. Hi xikombiso, va nga bola muboxi la nga ni vuswikoti swinene handle ko n"wi nyika tinyimpi. Naswona tinhenha ti ni lunghelo ro sivela mukaneti loyi a nga ni khombo swinene leswaku a nga ngheni enyimpini. Hi xikombiso, ku ala ntsena ku sayina ntwanano hi ku hlwela ko hambana-hambana.
  Dmitry u rhurhumerile hi voko:
  - Ntsena n'wi tshikeni a ringeta!
  Hi nkarhi wa swakudya swa ninhlikanhi, vatlangi lavatsongo a va dyisiwa hi ndlela leyinene... A ku ri ni hambi ku ri ti- orange ni ta dessert mabanana, tikhokhonati ni timanga, leti khale a ti nga nantswi hi vatlangi va malembe ya kondlo-a-ndzi-dyi va le Soviet.
  Swi tikomba onge vahlengeleti va mphikizano wa Manazi va ringetile ku kombisa leswaku eka Third Reich hinkwaswo a swi ri kahle, swi eneriseka swinene naswona u nga swi kota ku xava swilo swa xiyimo xa le henhla.
  Dmitry na Oleg Rybachenko va ringetile ti coconuts nati banana rosungula eka mimiri ya vona leyintshwa, na ti pineapples ravumbirhi (kahle, swi olova swinene hi ti oranges e USSR; tina ta tona e Central Asia!). Laha majaha lawa ya endle xihoxo lexi tolovelekeke swinene - va dyile ngopfu... Naswona a ku nga ri na va leteri lavakulu eka xipano... Loko Hitler Jugent a ri na xiga - vantshwa va fanele ku lawuriwa hi vantshwa, kutani vurhumiwa bya mintlangu bya Soviet byi teke xiboho xo endla tano landzela xikombiso lexi.
  Kumbexana yoleyo a ku nga ri mianakanyo leyinene ngopfu yo yi landzela!
  Hi ndlela yihi na yihi, endzhaku ka swakudya swa ninhlikanhi leswi nga ni mbilu hinkwayo hi dessert na tikhekhe, ku vile na (loko u nga hluri!) tinyimpi tin"wana tinharhu... Naswona na majaha yo tiya!
  Endzhaku ko dya, vafana lava a va tsakile swinene, Oleg Rybachenko u tlhele a ehleketa leswaku va tirhisiwe swidzidziharisi hi nchumu wo karhi...
  Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, sweswi ntlawa wa vatlangi lavatsongo va le Soviet wu wile, naswona va sungule ku hluriwa hi ku landzelelana... Ku tlula kwalaho, vaavanyisi ni vaavanyisi va hundzuke hi ku helela.
  Naswona Masoviet se ma lwile na Majarimani....
  Eku sunguleni Dmitry u titwe a tiyiseleriwa, naswona eka round yo sungula u hundze eka ti quarter finals...
  Kambe, se a ri eka semi-final, u twe ku tsana emavokweni na milenge... Ku tsana lokukulu na ku famba-famba hi ku nonoka... Kambe Dmitry u khome ku tikukumuxa ka yena, naswona u ye emahlweni hambileswi a nga hlwela ngopfu... Kambe nhloko ya mufana loyi a yi tiyile, naswona ku biwa loku kongomeke ka mukaneti lonkulu, wa xithekiniki na ku hatlisa a swi n"wi hlundzukisa ntsena... Naswona vukarhi na ku tikukumuxa, hi ku famba ka nkarhi, swi n"wi pfumelele ku ya emahlweni na nyimpi hi ku tiyiseka...
  Eku heteleleni, eka round ya vunharhu, Dmitry u khome loyi a a lwa na yena, a tshoveka nomo...
  Mujarimani loyi u hlamarile nyana kutani a biwa hi xikandza. Mufana loyi a humaka eka Third Reich u tlhelele endzhaku, a ri karhi a kokiwa a rhendzeleka. Dmitry u hluvukise ku humelela ka yena, u endle a not fast enough, but at the same time noticeable three... Mukaneti u wile, mufambisi u sungule ku hlayela knockdown hi ku nonoka swinene... Mufana wa Mujarimani u pfukile, kambe a nga tiyanga hi milenge ... Dmitry loyi a hlohloteriweke u tsutsumele ku n"wi heta. Several precise swings... Mufana u wa...
  Muavanyisi a nga hatliseli ku n"wi tshinelela. U vutisa swo karhi etlhelo. Va n'wi hlamula...
  Ku sungula ku hlayela lokuntshwa ka vulolo... Hi ku hlayela ka nhungu mufana wa ha hemba... Kambe xikombiso xa ku hela ka xirhendzevutana xa twala. Va n'wi tlakula va n'wi yisa ekhonweni ya vona...
  Dmitry u ri hi ku tiyiseka:
  - A ku nge vi na round ya vumune! A swi nge humi ntsena!
  Eka mhaka leyi, mufana wa le Rhaxiya u hundzuka a ri ntiyiso, tisekoni ti nyikile mpfumelelo...
  Oleg Rybachenko, hi ku tlhelela, u lwa onge a ku humelelanga nchumu... Hi ku rhula u kuma tinhla, ivi a heta eka round ya vumune... Naswona ku famba-famba ka yena ka ha ri loku kongomeke naswona ku hatlisa...
  I vona vambirhi ntsena, vayimeri va ntlawa wa malembe lamatsongo swinene, lava fikeke eka mahelo ya vhiki exikarhi ka vatlangi va Soviet. A super heavyweight among children, and a middleweight... Nghwazi ya fly weight yi vavisekile tiawara ti nga ri tingani yi nga si suka, naswona a va nga ri na nkarhi wo kuma loyi a nga ta n'wi siva...
  Kutani eka mahelo ya vhiki a ku ri na Marhaxiya mambirhi ntsena, naswona hinkwavo lavan"wana, hi ntiyiso, a va ri Majarimani lawa a ma ta tlangela nsuku exikarhi ka wona...
  Mphikizano lowu wu karhi wu tekiwa hi ku gingiriteka... Dmitry u rhurhumerile hi ku nyenyetsa:
  - Hi yona ndlela leyi va lavaka ku hi khomisa tingana ha yona! Onge hina Marhaxiya hi bihe ku tlula Majarimani naswona a hi ma-Aryan nikatsongo!
  Oleg Rybachenko u ninginise nhloko:
  - A hi swona hakunene! Ku avanyisa kwihi na kwihi ka matiko hi ku va loku heleleke na loku nga helelangiki a ku twali eka ku vumba ka kona ka xivutiso. Naswona hi nga vula yini loko mianakanyo ya hina hi ntolovelo yi ri ya matiko hinkwawo!
  Dmitry, hi ku hleka, u pfumerile:
  - Naswona hi ta va hlula eka matiko ya misava...
  Emahlweni ka nyimpi yo hetelela a ku ri na, kunene, ku wisa... Kutani Majarimani ma humesa rhengu rin"wana ra thyaka eka vafana va Soviet... Ku hehliwa leswaku va tinyiketerile ku pholisha swin"wetsin"wetsi swa vona. Kambe hikwalaho ka sweswo, tintangu leti a ti ri emilengeni ya vafana hi xitshuketa ti olovile kutani ti sungula ku tshoveka...
  Ndzi boheke ku yi lahla ndzi tsutsuma ndzi ya yi hlamba esinkini... Dmitry u hlundzukile swinene:
  - Ha yini va endle leswi? Xana a va lava ku hi hlundzukisa hi lwa ivi va hi susa eka mphikizano?
  Oleg Rybachenko u xiye hi ndlela leyi twisisekaka swinene:
  - A hi swona ntsena! Nakambe va ta lava ku kombisa leswaku ku ni vusweti eUSSR, naswona hambi ku ri vatlangi lava rhangelaka va boheka ku phikizana va nga ambalanga nchumu. Ku fana na, vana va swisiwana swonghasi eRhaxiya!
  Dmitry u ringanyete a ku:
  - Kumbexana hi nga kombela ti comrade ta hina letikulu ku ti nyika swin'wetsin'wetsi? I ntiyiso, va ta va vakulu ngopfu eka wena, kambe va ta va kona eka mina!
  Oleg Rybachenko u dzungudza nhloko hi ndlela yo biha:
  - E-e, swi fanerile! Hi ta va komba leswaku hi na vuswikoti byo hlula hambi ku ri eka swiyimo swo tika swinene. Handle ka sweswo, vafana va malembe ya hina a va na tingana to famba va nga ambalanga tintangu... Tani hileswi va vulaka swona, vuhlangi byo pfumala swiambalo...
  Dmitry u khome swibakele swakwe hi matimba lerova swikunwana swakwe swi pandzeka. Mutlangi lontsongo wa mabokisi u te:
  - Kahle kahle, va ndzi hlundzukisile! Doo, va lo ndzi hlundzukisa hakunene!
  Oleg Rybachenko u hlamule a ku:
  - Kutani ku hlundzuka a ku nyike mina na wena matimba.
  Laha ku tsundzuka ku kavanyetiwile hi ku khumba ka Dima a bohiwile hi tinketana etlhelo ka yena, mufana a hlevetela:
  - Xana na wena u swi vonile leswi?
  Oleg Rybachenko u hlamule hi ku komisa a ku:
  -Ina!
  Mpfula yi sungule ku na nakambe, leswi nga tolovelekangiki ngopfu eka ximun"wana xa le Crimea. Leswi swi endla leswaku yi nyenyetsa naswona yi titimela. It"s even still dirty, naswona ti calluss leti vumbekaka eka swirhendzevutani swa milenge ti vava hi ndlela yo nyenyetsa kusuka eka mati yo titimela lawa ya tsakamaka. Kholomo leyi a yi ri ni vabohiwa lava nga ambalangiki tintangu yi nghene ekhwatini endzhaku ka tiawara ti nga ri tingani, se a yi ri kusuhi ni madyambu. Swi tikomba onge vavanuna va SS a va ri eku tsutsumeni, va ringeta ku kuma vutumbelo eka mpfula. Mufana loyi wa phayona u hetelele a rivale leswi n"wi humeleleke. Naswona swi fanela muntshwa wa Leninist ku ehleketa hi swiambalo swo titimela, leswi tsakamaka leswi tsakamaka, milenge leyi nga tsana na swiboha swo tiya swa nsimbi leyi nga riki na swilo leswi a swi n"wi tswontswa mavoko ku kondza swi huma ngati.
  Dmitry u tshove ku miyela kutani a ku:
  - Swi tikomba onge ndzi swi kotile ku khandziya ndzi rhendzeleka na Crimea hi xixika, kambe... It"s somehow not like this!
  Oleg Rybachenko u pfumerile, a ri karhi a dzungudza nhloko:
  - Kambe eka hina, hinkwaswo a swi fani na vanhu!
  Khwati leri ri hundzuke rikulu swinene. Ematlhelo ka patu akuri na misinya ya pine hi xivumbeko - ti girths tinharhu kumbe mune, na madzovo ya red-brown fissured kumbe yellow-orange kufana na swiphemu leswikulu swa tihlampfi, leswi tlakusaka compact evergreen kumbe blue crowns kuya eka ku tlakuka ka nhova.
  Naswona kutlhela kuva na swiluva emarhavini, leswi langutekaka kufana na ti petunias. A hi khwati, kambe i ntsheketo, ku titwa u nghena emisaveni yin"wana. Kambe ku tlhela ku va na minus - ndzhope lowu a wu ri endleleni a wu tele hi mitwa, wu kariha, ku fana na tineleta ta nsimbi ta xiviri leti humaka eka muchini wo rhunga.
  Vanhwanyana van"wana se a va ri karhi va rhurhumela loko va ri karhi va va kandziya. Dima, a ri karhi a tsindziyela voko ra Oleg Rybachenko, u te:
  - Leswi i xiphiqo! U nga swi kholwi swivono!
  Mirabela u veke voko ra yena eka misisi ya Dima yo vevuka leyi tsemiweke hi crew, leyi se a yi sungule ku kula, kutani a hlevetela:
  - Swi kholwa kumbe u nga swi kholwi! Naswona languta goza ra wena! A swi nga enelanga ku tinyika vuvabyi!
  Juniper na... ti strawberries leti se ti vupfeke na ti strawberries ti kula swinene eka swimilani swale hansi. Ku nun"hwela ka kona a ku ri nkatsakanyo wa spring pine na spring strawberry na juniper nun"hwelo. A swi tikomba onge ri sungule ni ku kufumela. Nakona ntsena a ndzi nga tshembi leswaku switepisi swa dzana ku suka laha a ku ri na ku tsakama, hambi leswi ku nga ri tundra, i tundra ya muxaka muni leyi nga vaka na yona eCrimea? Kambe hinkwaswo swa fana, maxelo yo biha ni maribye ya ntima yo titimela, lawa ehansi ka wona mintshungu ya mafasisi ma machaka. Swi twisa ku vava leswaku ku tsakeriwa a ku nga teki nkarhi wo leha - ku vava emavokweni ya yena, enon"wini na le ndzhaku, xirhami, ku kufumela ku vuyile, naswona Oleg Rybachenko u titwe a nga tsakanga ngopfu. Ntsena ku ya fika emakumu.
  Hambiswiritano... xichudeni xa phayona lexinene xi n"wayitela hi xitshuketa. Ku tlula kan"we eka nkarhi wo koma lowu a ri laha evuhlongeni, u ehlekete: kahle, hinkwaswo swi bihile, a swi nge nyanyi ku biha! Naswona nkarhi wun"wana ni wun"wana a swi kumeka leswaku hakunene a ku ri ni ndhawu yo ya eka yona.
  Hi ndlela leyi nga tolovelekangiki, mianakanyo leyi a yi chavelelanyana. Oleg u sungule ni ku tsundzuka mepe wa Crimea a ri eAtlas. Kambe a nga swi tsundzuki - naswona u lahlekile eka miehleketo yo pfilunganyeka ya leswaku ku humelerile nchumu lowu nga kotekiki hi ku helela. U nga ya eka nkarhi wun"wana - vatsari va ntsheketo wa sayense va swi tsakerile leswi ku sukela enkarhini wa Mark Twain. Ku ya eka xivandla xin"wana, nchumu wa manguva lawa swinene, eka pulanete yin"wana - a hi nge! Ku ya etiheleni hi xivangelo - hi xitshuketa leswi i supercivilizations; vanhu lava nga emahlweni ka vumunhu hi malembe ya miliyoni eka nhluvukiso va tlanga! Hinkwaswo leswi nga kotekiki swa koteka - ndza swi tiva hi ku tiyiseka!!!! Kambe leswaku hi nkarhi lowu fanaka ntikelo wa wena, ku tsundzuka, ku paluxiwa hinkwako naswona ku nga ri ka wena ntsena ku cinca?! Leswi hi ku helela - a swi na ndzilakano naswona swi tlula mpimo...
  Oleg Rybachenko u vutise Dmitry a ku:
  - Xana u na pulani ya nyimpi?
  Mufana loyi u hlamurile a ku:
  - Pulani yi olovile - hit! - Ku ninginisa leyo tsindziyela, leyi eka yona marhambu man"wana na man"wana ya vonakaka hi nhloko ya yena, a engetela. - Kambe swa ha ri kahle loko u nga ri marhambu ntsena, kambe misiha ya matimba yi tlanga eka wena. Vurhongo lebyinene... Kambe u hundzuke lontsongo!
  - Xintsongo, kambe xi le kule! - Oleg u hlamule hi corny, kambe hi ndlela leyi faneleke.
  Naswona gondzo ri sungule ku rhetela, hi nkarhi wolowo ri sungule ku hanya. Nakona swa hlamarisa swinene lerova eCrimea, swi fana na loko hinkwaswo swi file. Minkarhi yimbirhi vachayeri va swithuthuthu lava nga ni swastika ya ntima leyi vengiwaka va tsutsumele eka hina. Kutani, kuringana kwalomu ka ntlhanu wa timinete, convoy yi koke kuya eka vona - swigolonyana leswikulu leswi kokiwaka hi swiluma leswi langutekaka swiri swa filosofi leswinga na mindzhwalo leyi funengetiweke hi swiambalo swo khwaxa, leswi eka swona a ku tshama maphorisa lawa ya rhurhumelaka lawa ya ambaleke ti raincoats ta camouflage na ti armbands ta vuxengi. Nakambe yi heleketiwa hi mufambisi wa swilo. Ku hambana ni mathangi, Hitler u ni yo tala ya wona. Kutani ntlawa wun"wana wa tilori, ku katsa ni swithuthuthu leswi nga ni movha wa le tlhelo, wu tlule mahlonga ya vanhwanyana lama khomiweke hi ku olova. Kuna timovha ta dzana, kungari ehansi, kwalomu ka hinkwato ti pendiwe hi khaki.
  Loko va ri karhi va famba, Manazi ma tlherisele vagadi va tihanci lava khandziyeke enhlokweni ya kholomo ya vabohiwa naswona kahle-kahle mahlonga, naswona Oleg Rybachenko a a kota ku hlambanya leswaku marito lawa a ma hlekula. Varindzi va SS va tshame va miyerile. Madokodela a ma khandziye muxaka wo karhi wa timovha leti hlomeke, leti vumbekeke ku fana ni tinjiya naswona ti tika, leti nga ni swirhendzevutana swa ha koka. Va rhurhumerile hi swibamu swa michini. Kambe swi vonaka onge, Oleg u ehlekete, a va wu tsakeli ngopfu xiphemu lexi - varindzi va varindzi... Va tumbete hambi ku ri milomu ya vona ya tihanyi.
  Dima u xiyile:
  - Vadlayi a va xiximiwi hambi ku ri eJarimani!
  Mirabela u tlhele a vula swo karhi, a pfumela hi nhloko endzhaku ka masocha yo biha ya SS. Oleg u hefemute hi matimba:
  - Va dlaye! Un"wana ni un"wana wa vona, emahlweni ka Hitler!
  Dima u vule hi ku hefemula:
  - Eh, a ndzi ri twisisi ririmi ra vona. Handle ka sweswo a ndzi ta va ndzi vutisile loko hi ta hetelela hi fikile ku nga ri khale...
  Oleg Rybachenko u xiye hi ku tsana:
  - Ndzi tiva Xijarimani, kambe a xi pfuni nchumu!
  Hi nkarhi wolowo, mpfula yi yimile, xibakabaka xi basile ehenhla ka mirhi kutani dyambu ri humelela. Oleg Rybachenko a ri na xiphiqo xin"wana - a a lava ku ya exihambukelweni ngopfu hi tindlela leti hatimbirhi. Kambe xin"wana xi ndzi byerile: a swi nga ta endleka leswaku va yima hikwalaho ka leswi. Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, ku nga koteki ka ntirho wo tano wa masungulo, mhaka ya leswaku hambi ku ri laha u titshege hi ku navela ka munhu un"wana, swi endle leswaku mufana wa phayona a hlundzuka swinene. Ku engetela kwalaho, ku navela a ku ri karhi ku vava swinene. Havumbirhi bya vavanuna va SS na vatirhi va vona va tlhantlhe xiphiqo lexi handle ko yima, kambe leswi swi vange ku nyenyetsa ntsena, naswona ku nga ri ku navela ku landzela xikombiso xa vona.
  Kutani minkarhi yin"wana wa tisola hileswi u dyiseke swakudya leswi ringaneke leswaku u vanga xilaveko. Vafasisi va swi tiva ku vanga swiphiqo - va velekiwa va ri va-sadist. Kumbe xana a ku ri ndlela leyi vandla leri ri va kuriseke ha yona?
  Oleg Rybachenko se a sungurile ku xanisiwa swinene loko hi xitshuketa ku va na ku rhurhumela ka musi emoyeni lowu nga tsakama, kutani mbyana yi rhurhumela naswona marito ya vanhu ya twiwa, ku pfuleka hi xitshuketa ku sungula ku humelela etlhelo ra xinene, laha masocha a ma endla swo karhi - hi swona khume tinharhu hinkwato, naswona endzhaku ka yona musi a wu tlakuka ehenhla ka maribye ni miako leyikulu. Vana lava ambaleke swiambalo swo fihla va tsutsume hi nhloko va suka egondzweni va ya eka lava a va ri ensin"wini. A hi ma-Russia, loko hi avanyisa hi ku huwelela na swisirhelelo swa mavoko leswi nga na swastika, a ku ri na kwalomu ka makume mbirhi wa vona - va tsutsumile va huwelela. Hi nkarhi lowu kholomo yi tshinelaka emugangeni, kwalomu ka khume-mbirhi wa masocha se a ya humile ku ya va hlangana na vona - na swibalesa leswikulu swa ti grenade na swibamu swa michini leswi rhwalekaka leswi hlomisiweke hi switirhisiwa swo anama swa le hansi ka barrel. A va rhangela hi mukhalabye lonkulu la ambaleke yunifomo ya jenerala wa SS.
  Kumbe kumbexana a nga ri kokwa wa xinuna, kambe a ri na misisi ya mpunga ntsena, hikuva a ku nga ri na swikombiso swin"wana swa ku dyuhala leswi a swi vonaka eka yena, naswona xiendlo xa voko ro leha, leri nga ni swirhendzevutana, leri khavisiweke hi swingwavila swa nsuku, a xi languteka xi ri xa vuhosi naswona xi lerisa.
  Naswona u na masagwadi... Oleg Rybachenko u hlayile eka buku ya swikombo, naswona u hlamarile leswaku yo tala swinene yi nga hlengeletiwa eka nhlengeleto. Leyi tlakukeke swinene i Knight"s Cross leyingana matluka ya oak na mabanga. Ehenhla ntsena, nchumu lowu fanaka, kambe hi tidayimani, xikan"we na Xihambano Lexikulu xa Xihambano xa Nsimbi, kambe i Goering ntsena loyi a nga na sagwadi ro tano. Ku tlula kwalaho i Nyeleti ya Xihambano Lexikulu xa Xihambano xa Nsimbi, naswona eka matimu hinkwawo ya Jarimani yi nyikiwile vanhu hinkwavo vambirhi - Field Marshals Blucher na Hindenburg. Phela, Order of the Eagle with Diamonds yi ta va yi ri ehenhla.
  Kholomo ya vabohiwa yi yimile. "Dokodela-mufambisi" loyi a a ri ni khwiri ra poto, hilaha Oleg Rybachenko a n"wi thyeke vito ra nhloko ya convoy, u xike eka hanci kutani a vulavula ni wanuna loyi wa misisi ya mpunga. Lavan"wana hinkwavo va langute convoy hi ku vilela ni ku nonon"hweriwa. Oleg Rybachenko u xiye leswaku un"wana ni un"wana ensin"wini u tshike ntirho wakwe, naswona vana lava balekeke va fike va tshinela ekusuhi. Majarimani yo sungula, a ma famba hi kholomo. Naswona endzhaku ka vona ku ni vanhu va kwalaho lava omeke: va nga ambalanga tintangu kumbe va ambale swiambalo swa bast leswi lukiweke. Vafana va swisiwana va kwalaho va hundzuke va ambale mahembe ya mihlovo-hlovo ntsena ya swiphepherhele - ya ntima na yo basa a va ri na swirhumbana lerova a wu nga hatli u swi twisisa leswaku vafana va kwihi na leswaku vanhwanyana va kwihi; hinkwaswo swiri na swirhendzevutani, swiri na misisi yo basa, kambe swiri greyed hi ntshuri, kumbe brownish-red, long-haired, monstrously dirty, kambe swiri na mahlo yo hanya, yo basa - ku lava ku tiva, ku chava nyana naswona swile rivaleni leswaku swiri na ntwela vusiwana. Oleg Rybachenko u tlhele a xiya leswaku xikepe xa SS xi ringeta ku tshama ekusuhi ni mahlonga hilaha swi nga kotekaka hakona ni ku tshama ekule ni vanhu va kwalaho. Manazi a ma nga endli huwa, a ma nga tikukumuxi naswona hi ntolovelo a ma tikhoma hi ku rhula.
  Margarita, loko a languta leswi, u xiye:
  - Xana bravado ya SS yi ye kwihi?
  Oleg Rybachenko hi vutlhari u hlamule a ku:
  - Ku tshikiwa ka swibakele na tintambhu!
  Jenerala wa misisi ya mpunga, hi nkarhi wolowo, u kombetele eka vavanuna va SS lava nga ni tintiho leti onhakeke minkarhi yimbirhi, ivi, loko wanuna loyi wo nona a sungula ku kaneta hi nchumu lowu a wu ri karhi wu rhurhumela enon"wini, u tshukatshukise voko rakwe ekule, hi ndlela yo kariha, onge hi loko a endlile ku tsemiwa hi banga. Nakona wanuna loyi wo nona na yena u tshukatshukise voko, kambe hi ku languta loku hlundzukeke ka ku pfumelelana, ivi a nyika xileriso xo koma. Timovha leti hlomeke ti sungule ku rhurhumela, naswona vakhandziyi va timhisi va famba-famba va ya emahlweni egondzweni. Hafu ya khume ra masocha ya kwalaho ma landzerile. Lavan"wana hinkwavo va rhendzele mahlonga lama khomiweke, kutani kholomo yi tlhele yi rhurha. Wanuna loyi wa misisi ya mpunga u huwelerile eka vana ni vatirhi va le nsin"wini, naswona yena hi byakwe u fambe ekusuhi ni varindzi va vanhu lava a va xikile etihancini.
  Dima, a ri karhi a rhurhumela, u xiye:
  -A va nga avelani nchumu!
  Mirabela u xiye hi ku n"wayitela:
  - A va lwe va tlhela va handzulana marhumbu!
  Jaha leri nga ni malebvu lama nga ni malebvu lama humaka eka valwi va kwalaho va SS, leri tekeke ndhawu ekusuhi na Oleg Rybachenko, ri rhurhumerile eka mufana loyi a nga phayona, ri ninginisa xibamu xa rona xo vevuka xa muchini, ivi ri huwelela enhlokweni ya rona:
  -Xana u nguluve ya le Russia, xana u twisisa hambi ku ri nchumu?
  Naswona a pfula meno yakwe, a engetela a ku:
  - Xana hi ta va hi ri eMoscow na Washington kumbe e-e?
  Oleg Rybachenko u swi vonile leswi a va swi lava eka yena, hi ku hatlisa a hundzuluxa nhloko, a hlangana na mahlo ya Margarit - a heleriwe hi ntshembo naswona hi nkarhi lowu fanaka onge hi loko a ku: "Nkateko - swilo leswikulu swi hi rindzile!" - kambe jenerala wa misisi ya mpunga u yi tshukatshukile, kutani wanuna wa malebvu, a ri karhi a gungula swin'wana, u langute Oleg hi ku tisola naswona a nga vulanga nchumu. Oleg Rybachenko a a lava ku twisisa leswi a swi lava... Hambi loko a swi nga twisiseki.
  Kambe swa antswa swinene, kutani ku ringeta ka ha twala? Xana hakunene Majarimani ma lava ku tiva vumundzuku hi ndlela leyi? Kambe swi hundzuka ku kanetana. A ku nge vi na ku vulavuriwa hi mphikizano wa xinghana wa mabokisi endzhaku ka nyimpi yo tano. Vufasisi ni vukhomunisi i valala hilaha ku nga heriki. Kumbe ku na swin"wana laha... Matembe ya mina a ma vava hi ndlela yo vava.
  Ximutana xa masocha xi hundzuke endzhaku ka palisade yale hansi kambe leyi tiyeke - leyingana pulatifomo ya masocha ya nhlangano wa SS wa ximanga, na tinyangwa ta matimba - hambiswiritano, leti pfulekeke swinene. I nchumu wun"we ntsena lowu a wu vonaka wu nga tolovelekanga eka Oleg Rybachenko - tiphuphu ta nyangwa wa maribye, leti funengetiweke hi swifaniso leswi vatliweke hi xivumbeko xa swiluva leswi khandziyaka hi ndlela leyi nga heriki ni swirhabyani. Tiphuphu leti ati fambelani nikatsongo na xivumbeko xo angarhela xa ximutana, laha akuri na thyaka (hambiswiritano - kumbexana leswi aswiri endzhaku ka xixika?), naswona tindlu, leti akiweke hi ti tiles ta maribye, letinga caulked eka maphaphatani yo anama na moss yotshuka, atiri na xiphepherhele xa buraweni swifunengeto leswi fuleriweke hi byanyi.
  Kambe a ku ri ni xibamu lexi a xi tifambela hi xoxe. Doo, i xibamu lexi tifambisaka hi xoxe, naswona i xivumbeko xa caterpillar lexi nga tolovelekangiki eka Oleg Rybachenko loyi a lavaka ku tiva. Hi xikombiso, tlhari leri i xibamu lexi langutekaka xi nga ri ehansi ka 350 wa timilimitara. Wa pfumela leswaku a a nga si tshama a twa hi mhaka leyi.
  Ku tlula kwalaho, movha lowu wu tika tithani ta kwalomu ka makume-nhungu, naswona xana wun"wana wu kokeriwe njhani hambi ku ri etintshaveni ta Crimea? Xana va lava ku yi ringeta hi nkarhi wa nhlaselo wa Sevastopol leyi nga hluriwiki? Ku ehleketa loku ku endla leswaku khwiri ra mina leri nga riki na nchumu ri vavanyana. Xana swi ta va njhani eka masocha ya le Rhaxiya lama nga ehansi ka minhlaselo yo tano? Hinkwaswo laha swi hefemulele Malembe ya le Xikarhi, swi pfanganisiwe na vumaki bya manguva lawa na vutumbuluxi bya xithekiniki. Ku fana ni timbobo leti nga ni tintangu ni swichayachayana. A wu nga ta hlamala na loko a ku ri na TV lahawani, na ya muvala eka sweswo. A hi vantima na valungu.
  Leswi fanaka swi hundzuke kamara leri mahlonga a ma tisiwa eka rona, kumbe ku vula ntiyiso, a ma hlongoriwa eka rona. Kambe, e-e - swi bihe ngopfu, hikuva akuri hava loyi a tikarhata hiku caulk maphaphatani hi cement mortar, naswona ayi nun"hwela swinene eka Oleg Rybachenko - tinguluve. Mahlonga ma endle xiboho xo tirhisa xivala lexi tshikiweke kumbe lexi nga riki na nchumu swa xinkarhana tanihi ndhawu yo veka swilo (ku nun"hwela loku humaka etindhawini to tano ku lava ku va ku nyamalarile).
  Margarita u rhurhumerile lerova a sungula ku chavisa a tlhela a rhurhumela:
  - Va hi tsongahata nakambe! Phela, loko ntsena ndzi khomiwa hi Hitler!
  Kambe a ku ri xifunengeto ehenhla ka nhloko ya mina. Plus, mahlonga a ma nga bohiwanga hi tinketana. Hambileswi, hilaha Oleg a a chava hakona, a ku nga ri na xihambukelo lexi nyikeriweke laha. Eka ndhawu leyi hundzeke, laha khotso ri nga ra manguva lawa, ri tshamisekile swinene. Hambi leswi ti Krauts tinga tinguluve, ati tsakeli thyaka.
  Hambiswiritano, u anakanyisise hi mhaka leyi, leswi se a a endle bindzu rakwe erirhangwini ra le kule. Naswona a hefemuteka. Ndzi nga vula yini... A swi fani na phayona, a swi saseki nikatsongo. Still not in my buruku, se a ku ri ku hlula lokutsongo. Naswona vanhwanyana va tikomba na vona a va fanele va va kona laha... Swa antswa u nga languti...
  Hambiswiritano, Aurora a nga heli mbilu:
  - Adventure yin'wana... Hi hanya no hefemula eka ntsako lowu!
  Oleg Rybachenko u rhurhumerile a ku:
  - Kambe emisaveni leyi landzelaka swi nga antswa swinene!
  Diyavulosi wa ndzilo u rhurhumerile eka mufana loyi:
  - Ndzi becha nkarhi wo kambela leswaku swi nga ta papamala njhani ekule na hina emisaveni leyi landzelaka!
  Oleg Rybachenko u yimbelele hi ku miyela a hlamula. Leswi swi pfune ku langutana ni ku tsongahatiwa ni ku khomiwa hi tingana;
  Ndzi ta nyiketela tiko ra vatatana ndzi nga ri na vuhlayiselo - .
  A ku ve na feat, a ku tlakusiwa nhenha!
  Banga ri tlhava kutani xihuku xi hoxiwa, .
  Nawu lowu nga riki na tintswalo wa hosi ya Misava!
  
  Vholkheno ya pfurha - mati ya vila, .
  Murhandziwa wa mina, milomu ya amber!
  Ndzi lava ku kuma kwalomu ka nkarhinyana wa ntshunxeko, .
  Vona ndlela leyi u nga ni moya naswona u tengeke ha yona!
  
  Misisi ya risima yi pfurha ku fana ni nsuku, .
  U tshukatshukise mavoko - ripapa ri kurile!
  HOSI Xikwembu xi ndzi nyike nyiko ya risima
  Naswona swi hatle swi va leswi tsakisaka ni ku vevuka!
  
  Laha Xikwembu xi hundzeke kona: ku mila nkova;
  Ti- rose leti hlukaka, leti tlhumeke to basa ku fana ni gamboko!
  Ku ta va na ku xiximeka - exikarhi ka misava hinkwayo - .
  Nyiko ealitarini leyi ndzi yi nyikeleke!
  
  Ina, ndza swi tiva, ndzi dyohile, ndzi hlanganisiwe na vuloyi, .
  Naswona a nga faneriwi hi swihlahla ni swihlahla swa le tilweni!
  Kambe eKalvari swin"we na Kriste, .
  Ndzi rile, ndzi phutsela xifaniso lexi hi nguvu!
  
  Wa mina u xifaniso lexinene ngopfu eka vasati hinkwavo, .
  Ndza pfumela leswaku Lowa Matimba Hinkwawo u ta hundzula moya!
  Ndzi ta rhwala xihambano xa mina lexi nga fanelangiki, .
  Naswona ndzi ta teka xitlhangu lexi nga wa emavokweni ya mina!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 7.
  A ti kumeka exigwitsirisini, kutani ha yini hi tiyisela loko Manazi a ma tolovele hambi ku ri ku khoma swifuwo ku antswa ku tlula vaaki va Soviet.
  Vafana vanharhu va kwalaho, lava a va lawuriwa hi SS, va koke byanyi va nghena endzeni. Va tsutsumele hi ku hatlisa, va ri karhi va hatima va nga ambalanga nchumu, swirhendze leswi nga ni ritshuri, va tisa mavoko lamakulu ni le ndzhaku. Last year"s, va yi dyondzisile, kambe a yi tele, yi lava ku va nhulu ya byanyi. Nakona timinete ta nkombo kumbe tsevu endzhaku ka sweswo, a ku nga ha ri na nkarhi, wansati u humelerile loyi, swin"we na vanhwanyana vambirhi va ndhawu, va tiseke makhekhe yo hlayanyana lamakulu ya xiphepherhele na swirhendzevutana swimbirhi swo tika swa chizi. Loko a vulavula hi Xiukraine, hi vutshila u avelane swakudya exikarhi ka vanhu hinkwavo. Oleg Rybachenko u sungule ku lava ku tiva: vo tala va n"wi vutise ni vafana hi nchumu wo karhi, naswona hinkwavo vanharhu va hlamule hi ku swi tsakela.
  Kuna majarimani yotala naswona va nghenisa swokarhi laha. Kambe nakambe a nga kona loyi a tivaka nchumu! Eku heteleleni, vafana lava fanaka va tise bakiti ra mati kutani va khiya tinyangwa ti tiya. Loko hi avanyisa hi mahanyelo ya vanghana va yena, Oleg Rybachenko u swi twisisile: leswi swi humile, a va nge hi chayeli kun"wana namuntlha.
  Margarita u nyike makwavo wa yena hi mavoko mati kutani a ku:
  - A swi nga ta vavisa ku va na swin'wana swo phyuphyisa!
  Xinkwa lexi xi hundzuke xi ri lexintshwa, kambe lexi nga tolovelekangiki, hi ndlela yo karhi xi tika (Oleg Rybachenko a nga ha tsundzuki nantswo wa xiphemu xexo xa khale lexi dyiweke nimixo leswaku a ta pimanisa). Either it"s unbaked, kumbe va tshama va ri karhi va yi dya hi ndlela leyi laha (kumbe ku vula ntiyiso, most likely the latter, lavan"wana hinkwavo va yi dye naswona a va kombisanga ku nga eneriseki). Kambe chizi leyi kumbexana ayi humelerisiwa laha tikweni - yikahle swinene, yifana na feta cheese, leyi Oleg Rybachenko a yi tsakela. Swi twisa ku vava leswaku xiphemu lexi a xi ri n"we-xa-nharhu ntsena xa voko ra wena. Naswona hambi ku ri mufana wa malembe ya kondlo-a-ndzi-dyi, ku nga ri wanuna.
  Margarita u seketele makwavo wa yena loyi a a karhele. U wele ehenhla ka byanyi onge hiloko a dlayiwile, a hlafuna leswi a swi kumeke, a etlela ehansi, a nga nwi hambi ku ri ku nwa. Oleg Rybachenko u swi vonile hi xitshuketa leswaku a a rhurhumela. Munhu a nga tshemba ntsena leswaku a yi rhurhumela ntsena endzhaku ka xirhami, naswona ngopfu-ngopfu swivono swa nhova. Leswaku endzhaku ka vurhongo ku rhurhumela loku ku ta hela. Oleg Rybachenko u ringete ku ti hlengeletela byanyi byo tala naswona loko swi koteka, a tilahla eka byona. Ku navela swakudya a ku nga nyamalali, u titiyisekisile, kambe hilaha a swi twaka hakona eka vanhu; Loko u khomiwe hi ku hisa ka miri, nchumu wo sungula lowu u wu endlaka i ku tsema ku navela ku dya. Oleg Rybachenko hi yexe anga se tshama a vabya - hikwalaho ka dizayini ya ti gene. I ntiyiso leswaku a ndzi n"wi endlanga swikambelo leswi fanaka, ku katsa ni tiawara to tala to famba-famba hi xirhami. So.. Kambe kumbexana swi ta famba kahle. Futhi loko swi nga ri tano, kutani ku na nkarhi wa leswaku hikwalaho ka sayense va ha ta n'wi tshungula...
  Vanhwanyana van"wana va rhurhumela hi ndlela leyi fanaka, kambe a ku na munhu loyi a khohlolaka.
  Oho, ndlela leyi ku karhala loku tshikilelaka ku weleke eka mufana wa phayona, ku sukela enhlokweni ku ya fika emilengeni! Mavoko lawa a ya tswontswiwe engatini, swivati leswi pfimbeke enhlaneni, leswi vavisekeke, leswi tshovekeke naswona swi sungula ku kufumeta milenge - hinkwaswo a swi vava, kambe ku vava loku ku tiyisile ntsena ku navela ku etlela na ku etlela.
  Naswona swa chavisa ku khomiwa hi vurhongo - u nga ha pfuka, kumbe ku biha ngopfu, u hetelela u ri eka xivono nakambe. Hambiswiritano, swa tsakisa swinene.
  Oleg Rybachenko u pfarile mahlo kutani hi ku hatlisa a hlambela emavokweni ya Morpheus - a tele hi milorho, a ri na mihlovo-hlovo, naswona a twakala hi ndlela yo dlaya tindleve.
  Yin'we na swikambelo a swi helelanga kwalaho... Xifunengeto xa ring xi cinciwile, ku nghenisiwa swiphepherhele swa nsimbi leswi nga na swipikiri leswi a swi cela handle ka tintswalo eka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu swa vafana...
  Oleg Rybachenko u tlhele a rhurhumela, kambe u swi tiyiserile, hambileswi a nga swi kotanga ku yima, naswona Dmitry u tlhele a cina a sungula ku rhurhumela...
  Vakaneti va vona a va ri ni matimba naswona swi le rivaleni leswaku a va kurile ku tlula leswi swi tivisiweke ximfumo. Xikombiso, mukaneti wa Dmitry u lehe nhloko ku n"wi tlula, naswona se u na malebvu... Naswona, xana malebvu ya nga pfuleka a ri na malembe ya khume-n"we?
  Mukaneti wa Oleg Rybachenko na yena u kurile swinene no tika, naswona xikandza xa yena a hi xa xigevenga xa n"wana... Kambe, mufana loyi a hi munhu lontshwa eka swona, ring i ring, un"wana na un"wana u hlangana kona!
  Tinyimpi leti hatimbirhi ti humelerile hi nkarhi wun"we.... Hi fanele hi heta hi ku hatlisa, se yi tshinele exikarhi ka vusiku...
  Dima loyi a hundzukeke kwalomu ka xihatla u sungule ku teka switlhavi swo tika emahlweni. Mukaneti wa yena a ri na nkateko eka ku leha ka mavoko ya yena, hi ntiko, naswona a, swi vonaka onge, a lunghekile kahle, emirini na hi tlhelo ra xithekiniki... Misiha ya yena hi ntolovelo a yi fana na ya mutlangi wa misiha... Hambiswiritano, Dimka a a hlamuseriwile swinene na ku hatlisa... A a hatlisa, kambe sweswi a hungute rivilo...
  Dmitry loyi a nga na chefu a nga hundzanga eka switlhavi swo tala swa single na double eka round yo sungula. Hambi ku ri ehansi ka tihlo ra xinene hematoma yi sungule ku pfimba...
  Xirhendzevutani xa vumbirhi a xi bihe ngopfu, loyi a a lwa na yena u ye emahlweni a ba, a ba, a ba... Nakona Dmitry a nga ha tisirheleli, a lahlela nhloko ya yena endzhaku ntsena ku olovisa switlhavi, hi xiwelo, kambe a nga swi langutelanga a tlherisela endzhaku, naswona minkarhi yin"wana a nghena eka ya yena opponent... U rhurhumerile hi Xijarimani:
  - U Murhaxiya, leswi vulaka leswaku a wu helelanga!
  Dmitry u hlamule hi tihanyi, na yena hi Xijarimani:
  - Naswona u Mujarimani, u ta kuma vuyelo lebyi heleleke eka Murhaxiya!
  U hlundzukile swinene kutani a n'wi ba enon'wini hi xikunwana xa yena...
  Hi ntolovelo nhlonge ya Dmitry eka vuako lebyi yi tiyile swinene, naswona a yi si tshama yi tshoveka, hambi loko yi biwa, kambe eka mhaka leyi, a ku nga ri ku biwa loku olovisiweke hi glove, kambe a ku ri tlhelo ra marhambu yo tiya ya xikunwana.
  Naswona ngati yi khuluka yi ya ehansi emahlweni ka mufana, yi yi sindzisa ku yi nantswa... Dimka u hlamurile... U yi khomile yi ri karhi yi ta Nala u rhurhumerile nyana kutani a rhurhumela, kambe a nga ri na matimba yo aka eka ku humelela ka yena - a nga ri na matimba yo aka eka ku humelela ka yena. milenge ya yena leyi a yi ri na swirhendzevutana leswi a swi tshovekile a yi twa onge yi endliwe hi khotoni.
  Xirhendzevutani xa vunharhu a xi nga nonon"hwi ngopfu, nala a a tshikilela hi matimba, kambe Dmitry u sungule ku sivela nkarhi na nkarhi, a hlongola switlhavi... Milawu ya mahelo ya vhiki yi cinciwile, tanihileswi hi vulavulaka hi mendlele ya nsuku ya matiko ya misava, nhlayo ya swirhendzevutana a yi ri yi engeteriwile ku ya eka khume ntlhanu... Ku fana na ti pros. Ndzi fanele ku vula xiboho xa tihanyi swinene mayelana na vantshwa lava se a va lwile ka ntlhanu siku rero... I ntiyiso, Dimka u hetile hi ku hatlisa, naswona loyi a a lwa na yena swi le rivaleni leswaku u hele matimba handle ko lwa ngopfu...
  Kambe endzhaku ka swirhendzevutana swo sungula swa mune leswi a swi tirha swinene, mukaneti wa Dmitry u hungute rivilo hi ndlela yo karhi. U tlhele a titwa a karhele, ku hefemula ka yena ku hatlisa swinene naswona hi nkarhi lowu fanaka a ku tika...
  Dimka, hambileswi a a ri ni swirhumbana ni ku hisa lokukulu emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, u tlhele a twa ku tlakuka ka matimba lama engetelekeke. Eka round ya vutsevu, u tlhele a ba muxanisi wa yena hi nhlonge minkarhi yo hlaya... Kambe a tlhela a phikelela, a ri nkulu, naswona kumbexana a tlhela a doped...
  Eka round ya vunkombo, muxanisi wa Dmitry wo biha u cince nyana maendlelo ya yena kutani a sungula ku ringeta ku biwa ko tala hilaha swi nga kotekaka hakona, ku hambana na milawu, hi xikunwana xa yena, kumbe hambi ku ri hi nhloko... Dima u sungule ku ba ngopfu, naswona eka round ya vutsevu u fikelerile ku humelela hi xiphemu... Naswona loko a fambisa xikunwana xa yena nakambe, u tsutsumele eka post leyi a yi ta... A hlekula Dmitry u n'wi rhurhumerile:
  - Kahle kahle, ndzi khomiwile, i mani loma!
  Mujarimani u tsake ngopfu, a ha hlayela hi xihuku xa xihambano lexi hambaneke!
  Oleg Rybachenko u lwile nyimpi hi ku ringana, ku lava ku va a nga hundziwi hi beat, naswona hi ku tirhisa mhaka ya leswaku loyi a a lwa na yena a a swing ngopfu, u hlangane na xikandza xa yena hi left jab kumbe right cross... Kambe xihlangi lexikulu xa Jarimani a xi endlanga tano angula eka switlhavi leswi. Kutani Oleg Rybachenko u cince tindlela ta yena kutani a sungula ku tirha eka nomo wa muxanisi wa yena lowu a wu phaphamala... Ku nun"hwetela ka Mujarimani ku teke nkarhi wo leha, kambe hi round ya vunkombo ku sungule ku vupfa...
  Ku fanele ku vuriwa leswaku mukaneti wa Oleg Rybachenko u siviwe hi mufana un"wana, wo olova no lulama. Lowo sungula a a vonaka a vavisekile (Hambi leswi kahle-kahle leswi ku nga rhengu ra Manazi!)... Hikwalaho, eku sunguleni ka nyimpi a a ri fresh naswona a a kota ku teka rivilo ro chavisa.
  Kambe eka round ya vutsevu, Oleg Rybachenko u kanakana nyana naswona u hundze hi le ka xibakele lexi n"wi wiseke emilengeni ya yena... Milenge ya mufana leyi a yi nga ambalanga nchumu, leyi biweke yi rhendzelekile yi nga pfuni nchumu... Olezhek, hambiswiritano, u hatle a tlula a tlakuka leswaku ku knockout ku nga vi kona ku hlayiwile. U tsutsumele a lenga-lenga eka nala...
  U n'wi rhurhumerile, a tsutsumela ku n'wi heta... Bugle yi twala yi tivisa ku hela ka round ya vutsevu, kambe mufambisi wa ntlangu u endle onge a nga swi twi...
  Oleg Rybachenko u hundze hi le ka switlhavi swi nga ri swingani swo tika, kambe u khome, a swi olovisa hi ku ninginisa nhloko. Nala u nghene hi nhloko, a nga ha xiyi nchumu, a ri karhi a ba. Laha mufana wa Soviet, hi ku anakanyisisa, kambe hi matimba swinene, u be miri wu kongoma eka yena... Ku biwa ku n"wi tlhave hi ku kongoma exivindzini... Ku ba loku nga ni khombo swinene...
  Mukaneti u endle swirhendzevutana swin"wana swi nga ri swingani naswona xikandza xakwe lexikulu xi hundzuke xivunguvungu. Hi ku teka moya wo pfimba, u wele emahlweni kutani a sungula ku rhurhumela... Mufambisi wa ntlangu u hatle a yimisa nyimpi, naswona madokodela ma tsutsumele eringi... Hi ku hatlisa swi ve erivaleni leswaku mukaneti wa Oleg Rybachenko a nga swi kotanga ku yisa nyimpi emahlweni, naswona hi ntolovelo a a tekiwa hi stretcher, IV...
  Leswi swi vile na vuyelo bya tihanyi eka munghana wa Dmitry naswona u ye emahlweni a hlasela eka muxanisi loyi a xiyekaka leswaku a karhele... Xirhendzevutani xa vukhume, xa khume-n"we, xa vukhume-mbirhi... Ku cincana ko tika ka switlhavi, kambe hi ku antswa loku nga erivaleni eka Dmitry... Xa vukhume-nharhu round leveled out somewhat, due to a desperate octopus German, naswona mufana wa Soviet u amukele ku tsemiwa ka xikandza xa yena.... Kambe eka ya vukhume mune, Dimka loyi a nga na matimba nakambe u teke goza emavokweni ya yena. Vafana lava a va nga si tiva nchumu, xikombiso, hi Muhammad Ali, kambe hi tindlela to tala va kopile tindlela ta yena.
  Hi round ya vukhume ntlhanu, mavoko ya Mujarimani ya wile hi ku karhala, naswona a nga ha angula eka switlhavi, kambe u yime ntsena, a kombisa ku tiya ka Aryan.... Ku engetela kwalaho, Dmitry, hikwalaho ka dope na ku karhala lokukulu, hi ntolovelo switlhavi swo pfotlosa swi ve swo tala ku tsana. A swi ve tano! Kambe a ku ri na swo tala, swo tala swa swona, naswona swi na mpfula ehenhla ka xikandza xa nala lexi nga funengetiwangiki. Eku heteleleni, nhloko ya Mujarimani a yi nga swi koti ku tiyisela, mpimo wa matimba a wu herile naswona yena, muyimeri wa rixaka ra "Aryan", u lo rhelela ehansi ku fana na thyaka, kwalomu ka khume ntlhanu wa timinete ku nga si hela xirhendzevutana xo hetelela...
  Muavanyisi u sungule ku hlayela hi ndlela yo nyenyetsa hi ku nonoka, kambe endzhaku ko hlayela ntlhanu, loko a vona ndlela leyi muxanisi wa Dmitry Lebedev a nga tshukatshukiki ha yona hi ndlela yo chavisa, u kavanyetile kutani a huwelela a ku:
  - Ematshan'wini ya sweswo, dokodela!
  Naswona "superman" yin"wana ya jaha yi yisiwe exibedlhele... Endzhaku ka sweswo lava nga hlula eka mahelo ya vhiki va fole layini emahlweni ka kholomo kutani va sungula ku macha... Mabilomu ya ti-rose ya wile ku suka ehenhla.
  Mufana wo leha Dmitry u n"wayitele ngopfu, a ri karhi a titsakisa. Kambe hi xitshuketa u xiye leswaku khamera a yi va tshinelela, naswona a yi ri karhi yi teka filimi ya le kusuhi milenge leyi nga ambalangiki nchumu ya vafana va le Soviet, leyi tlhaviweke swinene hi mitwa naswona yi huma ngati nyana... Nsusumeto wa yena wu hatle wu vava kutani a ringeta ku tumbeta swirho swa yena endzhaku ka lava nga na vulovolovo swin"wetsin"wetsi leswi nga ni nsuku swa vatlangi van"wana lavatsongo va le Jarimani kutani u swi lahla hi swiluva.
  Oleg Rybachenko u n"wi koke hi voko:
  - A swi pfuni nchumu! I tingana ta wena leti nga ta vanga ku hleka na ku kanakana... Ku engetela kwalaho, eJarimani, endzhaku ka ku tivisiwa ka nyimpi leyi heleleke, kwalomu ka vana hinkwavo va famba va nga ambalanga nchumu, leswi wena hi wexe u swi voneke eswitarateni swa Berlin. Kutani lulamisa nhloko ya wena hi ku tikukumuxa.
  Timedali leti va nyikiweke tona a ti ri eka ti ribbon ta buraweni naswona ti endliwe hi nsuku wa xiviri, kwalomu ka makume ntlhanu wa tigiramu hi ntiko na madzana ya nhungu wa swikombiso. I ntiyiso, eka vafana va Soviet leyi i mali leyikulu - kwalomu ka... Swa tika swinene ku yi hlayela, tani hileswi mali ya Soviet ayi vonaka yi seketeriwa ximfumo, kambe entiyisweni mhaka leyi ayi endliwile handle ka vuhlayiselo bya nsuku.
  Loko maphayona ya Soviet ma tlhandlukela eplatifomo, risimu ra USSR ri twala. Hi ndlela leyi, lebyi a ku nga ri vuyimbeleri bya Alexandrov ku fikela sweswi, nchumu lowu fanaka ni wa matiko hinkwawo. Oleg u titwe a hlohloteriwa swinene laha naswona u kombele mpfumelelo wo yimbelela...
  Himler, loyi a a ri kona eka mphikizano wolowo, hi musa u pfumelele:
  - Hi ta tsaka swinene ku twa vumbiwa bya vaendzi va hina lava humaka eGreat Russia.
  Oleg Rybachenko u sungule ku nkhinsama exineneni ivi a nkhinsama eximatsini, endzhaku ka sweswo yena na Dmitry va sungule ku yimbelela;
  Hi vutomi, knight, u haha ku fana na ntsumi - .
  Naswona a wu lavi ku tiva ti landings!
  Eka hina, masagwadi a hi fetish nikatsongo - .
  Ku ni ndlela yin"we ntsena leyi hi nga vaka vamanana!
  
  Xo sungula ndzi bohe thayi yo tshwuka, .
  Kutani, loko nyimpi yi fika...
  Mufana wo olova u teke foxolo emavokweni ya yena - .
  Leswaku naliti yi nga ngheni exifuveni xa wena!
  Vana va cele migerho va nga ambalanga nchumu, .
  Xiphemu xa stale xa vanhu vanharhu...
  Ku kufumetiwa hi xirhami hi mati yo vila, .
  Ku suka eka tiphakiti to luma, ku hlundzuka swinene!
  
  Mulwi u file kutani xibamu xa muchini xi wa, .
  Mufana loyi u hatlise a yi tlakula!
  Ku biwa loku ku ve ni matimba ku fana ni Katyusha, .
  Ku pfumala ku chava, xipano xa vantshwa!
  
  Ndzi duvula nketani ya mindzhuti ya ntima, .
  Xana u ku kume kwihi ku pakanisa ka wena?
  Ku fana ni banga leri karihaka swinene eminkarhini ya khale, .
  U na penalty!
  
  Nyimpi leyi nga riki na ntwela-vusiwana, khombo ra kona, a hi manana, .
  Ku ni ku hisa lokukulu eka ku oma ka mananga!
  Kambe u fanele ku nyikela vutomi bya wena hikwalaho ka Tiko ra Vatatana, .
  Kutani u ta kuma ntsako tanihi nyiko!
  
  Kambe i yini ku va u ri eku rhandzeni?
  A hi mufana un'wana na un'wana loyi a swi tivaka leswi...
  Loko swinambyana swa ngati swi khuluka - .
  U dlaya vafasisi hi tihanyi!
  
  Kambe Tiko ra Manana i rirhandzu, .
  Yi na ku vangama ka tinxaka to vangama...
  Naswona u nga kaneti mbilu ya wena, .
  Eka yona Stalin - Nsimbi na Langavi - Lenin!
  
  Ku va nkarhi wo vangama - .
  Mhaka yo kwetsima ya vukhomunisi...
  Ntshungu wo biha wu hluriwile - .
  Naswona rimitsu ra Vunazi ri handzuriwile!
  
  Anakanya hi vumunhu hinkwabyo...
  Masoviet ma endliwe ma va ni vun"we!
  A ku ve ni tilo eka pulanete, .
  Ndzi knight - Rus' a nga hluriwi!
  Oleg Rybachenko na Dmitry va tlulele ehenhla eka marito yo hetelela, xisweswo va ya emahlweni va ndlandlamuxa ku vonakala ka risimu ra vona.
  Switandi swi rhurhumerile hi ku hiseka no ba mavoko...
  Loko vafana lava, hi ku angarhela, a va ri na norho lowu tsakisaka swinene ni lowunene eka vona, vanhwanyana va tlhelele eka ku tekiwa ka xikepe loku a ku kavanyetiwe khale. Swivono leswi nga ni swiphemu swo tala i xiendlakalo lexi nga tolovelekangiki, kambe swi le rivaleni leswaku a ku ri ni swin"wana leswi engetelekeke endzhaku ka swona.
  Hi ku kongoma, a hi vutivi, kambe ku hetisisiwa ka vurhumiwa bya Hyperwitch na Swikwembu swa Demiurge swa le Rhaxiya. Ku tirha eka ku nga fi ka mina.
  Sweswi xiyenge lexi landzelaka, laha ku na swiphiqo swa leswaku rivanti ri pfulekile hi tlhelo rihi naswona ri pfariwile hi tlhelo rihi. Laha swa antswa ku hundza kumbe ku tipeta ekhombyeni. Kambe, a swi bihanga, loko a hundzuluxa xikhwama, va ta n"wi teka a va xidakwa. Kutani munhu un"wana loyi a nga byevuriwangiki a languta ehandle a ri ehansi ka xipfalo, nhwanyana loyi a nga ri na nkarhi wo tikhoma. Hambiswiritano, a nge n"wi languti hi ku hatlisa swonghasi. Rivanti ri pfariwile naswona u fanele u gongondza.
  - I mani loyi a nga kona? - Rito leri karhaleke ri hefemuteka hi ku nonoka.
  - Ya hina! - Aurora, loyi a kombiseke talenta leyi nga languteriwangiki ya tindzimi, u hlamurile hi Xinghezi hi muhlovo wa Texas lowu nga erivaleni. - Hi tisile rum ya laha kaya, ndzi vabya hi whisky.
  - Oh yeah! Hi ku hatlisa! - Man-sailor endzhaku ka nyangwa u rhurhumerile ku fana na nguluve. - I ntiyiso rum!
  Tinyangwa letikulu leti nga ngheniwiki hi xibamu ti pfulekile. Ku hlawuriwa jaha ra mahlo lama nga vonakiki, kun"we ni vanhu van"wana vo hlayanyana lava ambaleke hafu. Ti nun"hwela ku fana ni nhlaselo wa gasi, kumbe ku vula ntiyiso ti nun"hwela swinene, ka musi, .
  - Xana rum yi kwihi! - Va huwelerile hi vun'we.
  - U kahle swinene! - Aurora wa misisi yo tshwuka yi duvula hi ntsako lowukulu, yi veka swirhundzu swa vatluti. Ndzi pakile ku ringana tinharhu na hafu ta khume, ndzi ta boheka ku cinca clip. I swinene leswaku swibalesa swiva swintsongo, swiri compact, naswona unga famba na swotala.
  - Xikamarana xin'wana xi basisiwile! U te: "Hi mpimo wo karhi wa ku kufumela ka ximun"wana eka rito rakwe." "Va swi kotile ku duvula swibalesa swimbirhi, kambe ndzi tshemba leswaku a va twiwanga."
  Snow White the Terminator u hlamurile a ku:
  - Naswona lava va nga twa va ta fa tindleve!
  Margarita Aurora u hundze hi le ka xiyenge lexi landzelaka, a hundzuluka nyana, a duvula nyana hi phaseji, a nghena endzhaku ka xikepe, a vona munghana wa yena wa zombie a ri karhi a lwisana na Yankees. Hambiswiritano, wanuna loyi a feke u kombise matimba lamakulu, a tshoveka marhambu ya khwiri.
  - Kahle kahle, u hetelele u hi nyikile! - Nhwanyana wa le Komsomol u rhurhumerile.
  - Leswi a swi sele ku swi endla! U ndzi xiyile kutani a lava ku tlakusa alamu! - Zombie yi teke xivumbeko xa mbyana leyi khunguvanyekeke.
  - Kahle kahle, u na miehleketo! Etlela ehansi u miyela. - Margarita u rhurhumerile hi rintiho eka "nandza" kutani a ba nenge wa yena hi ku miyela ehenhla ka deki.
  Endzhaku ka xikepe lexi a hi fanele hi duvula, rin"wana ra masocha ri hoxe xibamu xa xibamu, naswona a ku ri ni nxungeto wa leswaku swilo hinkwaswo swi ta wa. Analog ya le Amerika ya F-1, yi haha hi ku nonoka. Xiboho lexi xi tile swi nga languteriwanga; Margarita u hoxe disiki ya boomerang hi matimba. U pfule tihlo ra yena ra vunharhu kutani hi ku kongoma a hlangana ni xiphemu xo olova xa nsimbi leyi tiyeke swinene. Tihlo ra mianakanyo ri landzele ku famba ka disk, ivi nhloko yi namarhela exikarhi ka tithayile, yi tsema tlhari ni fuse, yi sivela ku nghena eka asidi. Vuhlalu bya nyuku byi rhendzelekile emahlweni ka terminator ya blonde:
  - Wow, ndzi hetelele ndzi handzukile! Leri i singita ntsena. Ndza khensa, Manana wa Xikwembu, ku va u ndzi ponisile, mudyohi.
  Aurora wa misisi yo tshwuka u n"wi twile kutani a vula hi ku vilela:
  - I yini lexi nga kona?
  - Va hoxe xibamu xa xibamu! - Ku hlamule ximanga xa greyhound Margarita.
  - A ndzi n"wi twanga ku buluka! - Bere ya Komsomol yi hlamarile.
  - A wu nge swi kholwi, ndzi swi endlile yi va boomerang disk. - Nhenha yo basa ya gamboko yi rhurhumerile.
  - Hi yona ndlela leyi swi humelelaka ha yona. Hi ku ya hi nawu, leswi a swi kaneti milawu ya ntumbuluko loko u nghena exikarhi ka tithayile. - Aurora u endle xivumbeko xo fana na nkuwa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  - Naswona swi endlekile tano! - Margarita u rhurhumerile, a ri karhi a n'wayitela.
  Diyavulosi wa ndzilo u sungule ku lava ku tiva:
  - Xana u dlaye vangani endzhaku ka xikepe?
  Korshunova wo saseka u hlamule hi ku tinyungubyisa a ku:
  - Vanhu va makume mbirhi nhungu, naswona wa makume mbirhi nhungu u pfaleriwile hi zombie.
  - A hi swo tala! Sweswi ndzi famba hi le tikhabini leswaku ndzi basisa xikepe hinkwaxo. Ndzi pfuneni! - A ku ri na ku pfumala ku lehisa mbilu eka rito ra Aurora wa misisi yo tshwuka sweswi.
  - Okay, ndzi ta rhurhela na wena. - Margarita hi xitshuketa u rhurhumerise xiphemu xa marhambu lama nga ni ngati lama a ma namarhele misisi yakwe.
  Aurora loyi a a ri karhi a pfurha ndzilo u hatle a nghena ekamareni ro hlambela eka rona, laha maphorisa yo hlayanyana se a ma etlele, naswona varindzi a va ri karhi va rhangela ku suka eka tlhelo rin"wana ku ya eka rin"wana ku suka eka ku nwa ngopfu. Hambiswiritano, va huwelerile va ku:
  - A wu nge swi koti ku ta laha!
  - Xiviko xa xihatla ku suka eHamilton. - Nhwanyana wa Komsomol loyi a nga ni ndzilo u hlamurile kutani a duvula ku pfurha, ku lava ku va point-blank. Swibalesa swi haha swi miyerile, rivoni na rona a ri nga ri kahle, a wu nge hatli u swi twisisa leswaku i xibamu xa muchini lexi ku duvulaka. Kutani a swi ta hlamarisa loko ku ri ni munhu loyi a anguleke. A kuri na khume ntsevu wa mintsumbu naswona hiku hatlisa ku engeteriwe mune wun"wana eka wona, kusuka ekamareni ro hlambela, hambi kuri tsevu - mpatswa wa mintsumbu wu wele kusuka eka barrel hiku angarhana. Yin"wana ya nkuma wolowo a yi ri ya nghwavava.
  Sirha leri nga vulavuriki eka ku hundzuka, .
  Ku kumiwile rifu - xivandzana lexitsongo!
  Namuntlha dolara - mundzuku xibamu exifuveni, .
  Ntirho wo tano lowu nga ni khombo!
  
  Ina, nhwanyana loyi a a nga ku lavi, .
  Ku xanisiwa loko u ri karhi u pasa swikambelo...
  A ku ri ni milorho yin"wana ya tinghwavava
  Ntsena twirl switombo swa wena!
  
  Leswaku nambu wa champagne wu khuluka, .
  Yachts, timovha - hinkwaswo swidlodlo!
  Mavoko ya khome mali yo hlaya, .
  Nhwanyana loyi u endle xiboho xo va ni tihanyi!
  
  Kambe i xiphukuphuku ntsena lexi ehleketaka
  Ndhawu ya tinghwavava yi kahle naswona ya tsakisa swinene!
  Ndzi nghenise nomu wa mina hi caviar ya ntima - .
  A ndzi nga swi tivi leswaku u tinyike AIDS!
  
  Naswona a nga kona loyi a nga ta ta esirheni, .
  Tatana, khuvuriwa hi ku chava!
  A ku ri vuyelo byo biha swinene
  Khale ka client yi tlhela yi ti shit!
  
  Vana va wena a va nge ku tsundzuki kahle
  Swi khomisa tingana ku tiva manana wo tano!
  Leswi va saleke - ndhawu yo tumbela ekhotsweni - .
  Ku tiyisela nxupulo hi ku miyela...
  
  Hikwalaho, nhwanyana, wa dyondza, .
  Naswona tirhela Tiko ra Manana ro saseka!
  Kutani ku ta va na ndlela yo ya ehenhla handle ko hohloka...
  Handle ka sweswo u ta heta hilaha ku nga heriki u ri etiheleni!
  Diyavulosi wa ndzilo u katsakanye, a nkhinsamela nghwavava leyi weke.
  Hiloko a hundza, ku fana ni ndzhuti lowu namarheleke erirhangwini ni ku ya emahlweni a famba hi phaseji. Fani yi pfurha yi huma etlhelo, yi tumbuluxa ku kufumela Aurora u lukile misisi ya yena yi va luka ro ba, hikwalaho yi titwa yi tsakisa. U tshinelela nyangwa, loko wu pfuriwa, moya wo hisa wu nga ha pfuxa lava nga endzhaku ka khawunta. U kanakananyana, ivi hi ku olova a endla ku pandzeka lokutsongo, a ri karhi a gayela eka rona. Ni twe ku ticklish roughness ya rug na ti abs ta mina leti a ti nga ambalanga nchumu. Ndzi rhelerile hi switepisi nyana naswona vanhu vo tala se a va etlele va ri karhi va nwa biya ekhawuntani. Eka mpfumawulo wo vevuka, milenge ya Aurora leyi nga ambalangiki nchumu a yi twali, swirhendzevutana leswi nga ambalangiki nchumu swi hunguta mimpfumawulo ku antswa ku tlula tintangu, hikwalaho nhwanyana loyi u fambe a nga ambalanga nchumu. Se ku lovisiwa loku nga tolovelekangiki hi ku buluka, ku ringeta ku nga ha tlangi hi swibalesa swin"wana eka xin"we. Hi ntolovelo vanhu lava etleleke va nga dlayiwa. Loko u hatla u tshikilela carotid artery, kutani vuyelo lebyikulu byi ta va ku rhurhumela loku humaka eka nala.
  Nakona Aurora loyi a nga ambalanga nchumu u tirhile eka xikepe, ku engetela eka Yankees, a ku ri na kwalomu ka hafu ya dzana ra valwi va Stability, kambe va hungute ntsena ndzayo.
  - Leswi hi leswi swi vulaka swona loko u pfumelela vanhu lava nga tiviwiki ku nghena eka crew.
  Nhwanyana loyi u khandziye xitepisi, ku vonakala loku hangalakeke ku wa ku suka ehenhla. Mpfumawulo lowu tolovelekeke, ehansi ka milenge khapete a yi handzuriwile yi huma kun"wana. Loko hi avanyisa hi xifaniso, Iraqi. Xana leswi hi ndlela yo karhi i yini?
  nakambe a swi bihanga, hambi leswi swi vulavulaka hi ntokoto wa xipano. Kambe ku navela nchavelelo wo tlula mpimo swi onha eka Yankees. Hiloko a khandziya switepisi kutani a yima. Kuna tinharhu eka buloho na timbirhi eka xisuti xa xibakabaka xa turtle. Phela, xisuti xa xibakabaka xa turtle a hi hambi ku ri thangi, u nga xi teka eka xibalesa xa tibomo, kambe mpfumawulo wu ta fana ni ku byewula nguluve. A ku na ku navela ku kavanyeta vuhandzuri byo tano lebyi tirhaka kahle.
  Ndzi hundzukele eka munghana wa mina Margarita leswaku a kombela mpfuno:
  - Hi na yin'we laha, kumbe ku vula timbirhi eka tinjiya!
  - Twisisa! - Margarita a ringeta ku tlanga cool. a n"wayitela.
  Diyavulosi wa ndzilo u rhurhumerile:
  - Xana u nga huma njhani?
  Margarita u pfale mahlo yakwe naswona, hi ku kanakana ka Sphinx leyi booger yi gayelaka eka yona, u vutisile:
  - Xana xibalesa xa grenade a xi katsiwanga?
  - Ku na huwa ngopfu! - Aurora u hefemulele ehenhla.
  - Swikahle ku hoxa boomerang emahlweni, u tsema armored visor eka ndzhawu leyi nghilazi yinga kona. Kutani u nghenisa swibalesa swinharhu kwalaho hi triple mode. Swi fanele swi tirha. - Ku vula Margarita hi ku tiyiseka.
  - Tanani eka mina, a hi swi endleni hi ku fambisana! - A ri karhi a rhurhumela hi tintiho hi ku chava, ku vutisa diyavulosi wa ndzilo.
  - I ntiyiso, se ndzi le ku tsutsumeni! - Margarita u pakile swin'wana swi nga ri swingani kutani a nghena a huma eka tlhelo leri hambaneke. Barefoot Aurora u dzikise mianakanyo yakwe ivi a engetela hi thoni yo rhula:
  - A wu nge pfumali laha.
  - Khongela, swa pfuna! - ku ringanyete xirho xa Komsomol Margarita, loyi a tlheleke a wela eka ntsako wa vukhongeri.
  - A ndzi pfumeli eka Xikwembu! - Bere ya nhenha yi rhurhumerile. - Leswi i xikombiso xa ku tsana!
  Nhenha ya misisi yo tshwuka, yi ri karhi yi tiendlela xikombiso xa xihambano, yi ringanyete:
  - Kutani kombela mpfuno - miehleketo ya le henhla ya munhu. A a pfuneni ku hlula hi vito ra Soviet Russia.
  Vanhwanyana lava va titimela ku ringana tisekoni ta ntlhanu, va hlevetela, ivi va endla leswi a va swi kunguhate. Disk ya boomerang, kufana na web yo olova, yi lava kuva yinga vonaki eka ku vonakala loku hangalakeke. Nkarhi wun"wana u be swifaniso swimbirhi leswi nga tshukatshukiki eka visor. A va nga ri na nkarhi wo angula loko swibalesa leswi nga vulavuriki swi ba xisirhelelo lexi tsemiweke katsongo, swi tlhava swikhegelo ni ku handzula byongo. Phela, wa vunharhu u dlayiwile hi nkarhi wun"we, kutani a nga kumanga nkarhi wo angula. I ntiyiso leswaku swisuti swa le xibakabakeni swa tinjiya swi wile, swi endla leswaku ku va ni mpfumawulo. Mutluti loyi a a lava ku tiva u tlulerile a huma, Aurora wa misisi yo tshwuka u n"wi tlulerile hi ku tlula kan"we, kutani a kombetela hi rintiho rakwe ra xinene endzhaku ka nhloko yakwe.
  - Tlela n'wana!
  Kutani ku humelele tinhloko to hlayanyana ehansi kwalaho, layini yo fana ni fan leyi phindhiweke kambirhi ni ku miyela.
  - Xiteji lexi xi hundzile Margarita!
  - Laha ekusuhi na khabini ya captain, hi ta n"wi khoma swin"we na maribye. - Ku ringanyetiwe hi xirho xa Komsomol xa blonde lexi hlundzukeke.
  - Hi yoxe.
  Leswaku a fika ekamareni ra mukaputeni, a swi laveka ku endla ku sweka kambirhi Margarita Korshunova u ponise nghwavava yin"we leyi a yi tirha hi ku pfumala vutianakanyi eka wanuna wa muntima wa timitara timbirhi; A a ri ntsongo ngopfu, a nga ri nkulu eka khume-nhungu, kumbexana hambi ku ri khume-nhungu. A languteka a ri karhi a kombela swinene.
  - A ndzi nge vuli nchumu, tinhenha...
  - Allah! A nga hluriwi naswona a susumetiwa hi timpapa ta nkateko. - Ku hlamule Margarita wa vuxisi hi Xiarabu.
  Hakunene, swikandza swa vona a swi vonaki, leswi swi nga vonakiki kahle, nhwanyana loyi wa ha nga swi tivi, naswona vuhundzuluxeri bya leswaku i Sultan wa le Turkey byi ta tiyisiwa.
  - Xana mukaputeni u kwihi? - Aurora u vutisile hi Xinghezi hi ririmi ra Xiarabu.
  Muprista wa xisati wa rirhandzu u sungule ku rhurhumela:
  - Eka khabini ya xiyimo xa le henhla! "Faggot" leyi a yi rhuli nikatsongo hi rirhandzu. Ina, loko u swi lava, ndzi ta ku tirhela, mahala hi ku helela!
  - Vanhwanyana vo antswa ku tlula n'wina minkarhi ya gidi va hi rindzele etilweni! - Tibere ta nyimpi ti yi tshukatshukisile.
  Nghwavava a yi nga lavi ku hlundzukisa vadlayi, kambe reflex ya nghwavava a yi ri ni matimba ku tlula rito ra mianakanyo:
  - Ndzi ta ku komba ntsena leswi ndzi nga swi endlaka! Ririmi ra mina ri vevuka ku fana ni tinsiva naswona ri nandziha ku fana ni vulombe!
  Hi ku hlundzuka swinene, Margarita u nghenise rintiho rakwe exifuveni xa tihlo, a tima nghwavava leyi:
  - Swin'wana nyana naswona a hi ta boheka ku n'wi dlaya. - Xirho xa vukhongeri xa Komsomol xi hlundzukile swinene loko xi vona vudlakuta byo tano.
  Enyangweni va veke varindzi vambirhi ehansi hi vusopfa, va tlula-tlula endzhaku ka vona va tlhela va va tshovela tinhamu.
  Kaputeni, ku fana na xigangu lexi heleleke, se a ri karhi a rhurhumela, a angarha majaha mambirhi, wanuna wa ntima na Muthai. Hambileswi na vona va tinyiketeleke, va rhurhumerile va tlhela va hundzuluka hi ku chava.
  Vanhwanyana lava va vone xifaniso xa captain eka khompyuta naswona hikokwalaho, handle ko kanakana, va dlaye "trans boys" havambirhi. Kaputeni wa xiyimo xo sungula, munhu wa vumbirhi endzhaku ka admiral, u rhurhumerisiwile kutani a titivala hi ku biwa hi swibakele swimbirhi. Hi ku tikuma yi ri evuhlongeni ro sungula, xivumbiwa lexi xo biha a xi rhurhumelanga, xi langute rifu ra xona ntsena hi mahlo lama hlamarisiweke.
  Margarita u n"wi tlakusile emavokweni yakwe lama andlariweke, a funengeta nomu wakwe hi glove, kutani Aurora a tisa banga leri nga ni tlhari leri hatimaka ematihlweni yakwe. U rhurhumerile ku fana ni ximanga lexi nga ni tihanyi:
  - Rito rin"we ndzi ta ku gouge out tihlo!
  Margarita u ntshunxe nhlonge yakwe katsongo, kambe mukaputeni u tshame a miyerile.
  - Hi yona ndlela leyi u nga xiswona! - Diyavulosi wa ndzilo u endle leswaku thoni ya rito ra yena yi chavisa swinene. - Tirhisa switlhavi, Commander.
  Galina u tshikilele nyana makumu ya misiha kutani a funengeta nomu wa yena, kutani ku huwelela ku balekile enon"wini wa captain"s ya le Amerika.
  - Kahle kahle, swi ta va swi rhulile sweswi. - Aurora wa misisi yo tshwuka u sungule ku ba ehansi hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu a semblance of a rhythm characteristic of funeral marches. - Vulavula nguluve leyi nga tshembekiki! Kumbe hi ta ku tsema xindzhuti hi xi nghenisa enon'wini wa hina.
  Loko mukaputeni loyi a soholotiweke a rhulile nyana, Margarita u rhurhumerile katsongo. Nhenha ya misisi yo tshwuka yi tlhele yi endla xiboho xo hoxa xandla hi nomu eka ku konanisiwa:
  - Mbyana, ti hlamusele loko u lava ku papalata ku xaniseka. Handle ka sweswo u ta hi tsakisa ntsena.
  Kaputeni u vule hi ndlela leyi nga twisisekiki:
  - Ndzi ta ku byela hinkwaswo!
  - Kahle kahle, sweswo swa antswa. Ndlela yo vula ku vutisa hi ndlela yo olova! - Vanhwanyana va n'wayitela hi ku hlekula.
  Kaputeni u rhurhumerile, tindleve ta yena ta bunny ti rhurhumela:
  - Tshika vutomi bya wena ntsena!
  Aurora u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Lexi i swakudya swa nkoka swinene, wa ha lava ku kuma mali!
  - Ndzi munhu wa mabindzu. - Ha yini Muamerika loyi a khomiweke a tsakile? - Loko u swi lava, ndzi nga ku tirhela!
  - Na loyi na yena, tshwutela handle ko famba, nghwavava ya xinuna! - Margarita u vule hi ku nyenyetsa.
  Hambi ku ri xikhovha xa xikepe, lexi a xi khunguvanyekile hi nhlonge yo rhetela ya nenge wa nhwanyana loyi, xi tsutsumele endzhaku eka ku pandzeka, xi hlundzukisiwe hi xiringanyeto xo tano.
  - I vanhu vangani lava nga exikepeni? - Aurora wa misisi yo tshwuka loyi a tikukumuxaka u endle onge a nga xi twanga xivulwa xo hetelela.
  Muhundzuluxi wa le Amerika u kanakana, xikandza xa yena xi hundzuke moronic, onge a nga xi twanga xivutiso, mahlo ya yena ya ba mavoko, ya ba mavoko!
  Diyavulosi wa Ndzilo u tseme rintiho ra yena leritsongo hi banga ra yena kutani ngati yi sungula ku khuluka. Hi ku hatlisa u vuye a titivala:
  - Kahle kahle, i vanhu vangani lava nga eka destroyer?
  - Kwalomu ka mune wa madzana! A ndzi swi tivi kahle leswaku vapfukeri va "stability" va fike rini va huma eribuweni. Kambe ku ni tinghwavava ti nga ri tingani. A va nga enelanga hambi ku ri eka majaha ya le ribuweni ra lwandle. - Muendli wa onge na moron u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela nhamu ya yena ya nguluve.
  . NDZIMA YA No. 8.
  - Hi ta tshika vuxokoxoko! - Fire Aurora u hatle a hundzela eka timhaka leti tirhaka. - Xana swilo swa khale swi kwihi?
  Kaputeni u ringetile ku tlanga "xiphukuphuku":
  - Hi swihi swilo swa khale?
  Aurora a nga ambalanga nchumu u rhurhumerile nyana matsolo, marhambu ya rhurhumela.
  - Xana wa swi twisisa sweswi?
  Ku vava ku hundzuke ndlela leyi tirhaka swinene yo susa vuphukuphuku:
  - Ina, va le xisefo xa xikepe.
  Cool Aurora u rhurhumerile:
  - Ku vuriwa yini hi safe?
  - Kwalaho endzhaku ka nyangwa! - Primate ya nguluve yi rhurhumerile.
  - Bere ya nhenha yi lumekile mahlo ya yona ya rihlaza. Margarita u koke nyangwa wa titanium a kongoma eka yena n"wini kutani a huwelela hi ku khunguvanyeka:
  - Ku khodiwile!
  Kaputeni u ringete hi matimba ku pona:
  - Ina, ndzi na xilotlelo.
  - Kwihi? - Nhwanyana wa nhenha u tlakusile xitulu hi nenge wa nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Xiharhi lexi xi gungurile hi ndlela leyi nga twisisekiki:
  - Eka xigwitsirisi!
  Aurora a nga ambalanga nchumu hi ku hatlisa u tsutsumele eka khabinete kutani a humesa xitirhisiwa lexi nga ni xichipi.
  - Lexi?
  - Ina! - Ximanga lexintsongo xi rhurhumerile.
  - Ndzi ta yi pfula hi ndzexe! - Dashing Aurora u tlhave captain hi mavoko. - Languta, va tlharihile.
  - Ha yini mi ri vambirhi ntsena? - Nguluve a yi ri na xivindzi xo tsakela.
  - U nga vi na ku navela ku tiva ngopfu. U ta hanya nkarhi wo leha. - Aurora u be Forleind"s flabby stomach hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu, a n"wi endla a rhurhumela hi ku vava. Nhwanyana loyi u pfule nyangwa lowu a wu kongoma exigwitsirisini. Endzeni ka kamara a ku ri ni tilaptop to hlayanyana ni swibalesa swa tibomo. Soviet RPG - 39, eka kopi yin"we, na mutirhi kulobye wa yona wa le Amerika loyi a rharhanganeke swinene.
  - Xana wa yi tiva khodi leyi hlayisekeke? - Bere ya Nhenha yi rhurhumela.
  - Handle ka tinomboro timbirhi to hetelela, i murhangeri ntsena loyi a nga na vuxokoxoko mayelana na tona. - Admiral wa hina George Arnold.
  - Yi vitaneni! - Margarita u nghenise nenge wa yena eka nomu wa captive"s flabby, a khoma nomo wa yena hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu.
  Hi ku pfilunganyeka, Muamerika loyi a khomiweke u xaxamete nkatsakanyo lowu a wu nga lehanga ngopfu. Leswi a a kurile nyana, mahlo ya Aurora a ya hatima:
  - U endlile kahle, a ndzi hembanga. Komba leswi ku pfunaka.
  - Nakona ndzi nga vula njhani... Sweswi, loko wo bela nomboro hi ndlela leyi hoxeke kanharhu, ku ta twala alamu. - Hi xitshuketa mukaputeni loyi a a chava u rhurhumerile.
  - Se ha n'wi tiva! - Nhwanyana wa le Komsomol u hatlise a thayipa khodi kutani a pfula nyangwa lowu a wu tele madzana ya mune wa timilimitara. Maribye lawa a ma hlayisiwa emabokisini lama hambaneke naswona a ma susiwa hi vukheta.
  - Stingers from the Infinite, xana se u swi tirhisile?
  - Ngopfu-ngopfu ina! - Mbewu leyi khomiweke yi rhurhumerile. - Hi endlile xikambelo nimadyambu.
  Diyavulosi wa ndzilo u tsakile:
  - Great, xana ti stingers ti hlayisiwa kwihi?
  Hi ku rhurhumela, mukaputeni u rhurhumerile a ku:
  - Eka hangar, laha ku nga na hold. Yi rhwale xilemo xa "Orlan", naswona hi nkarhi lowu fanaka kuna mathangi mambirhi ya Pershing ekusuhi.
  - Mabokisi lawa ya lulamerile ntsena eka tinsimbi leti nga tirhisiwangiki. Kambe modele lowu antswisiweke wa "stingers" wu faneleka swinene. - Mad Aurora, a hlekula mubohiwa, a humesa ririmi ra yena.
  - Va na ti computer chips, so special, va khoma silhouette. - Muamerika u gungurile, a ringeta ku xava vutomi bya yena.
  - Ha swi tiva! - Diyavulosi wa ndzilo u hundzukele eka munghana wa yena. - I vanhu vangani eka madzana ya mune na makume ntlhanu u ehleketa leswaku va sale, Mirabela?
  - Ehansi ka hafu. Hi ku angarhela, hi na madzana mambirhi na makume nharhu nhungu wa mintsumbu. - Nhwanyana wa le Komsomol u tlhele a hleka hi ntsako.
  Aurora la hlundzukeke u humese moya:
  - Ku ta laveka vabohiwa ku layicha ti Stingers ku na leswi vativi va sayense va nga ta tirha eka swona.
  Xigangu lexi khomiweke xi rhurhumerile xi ku:
  -Xana u Murhaxiya?
  - Xana u wu kume kwihi miehleketo, hi Mujahideen. - Tinhenha ta Komsomol ti rhurhumela.
  Kaputeni u kombise vutlhari ni ku twisisa loku nga languteriwangiki:
  - I Marhaxiya ntsena lama nga vaka ni swihaha-mpfhuka swa nyimpi swo tika swonghasi, leswi kotaka ku khoma xikepe lexikulu swinene swin"we!
  Tough Aurora a nga pfumelelananga na swona:
  - Na tinhenha ta Sultan lonkulu wa le Turkey hi swilo swa khale!
  - Hi yona ndlela? Xin"wana ni xin"wana xa koteka, kambe u tlharihile ngopfu eka Maarabu. - Primate ya nguluve yi hlundzukile. - Hambi leswi kumbexana mi nga Majarimani?
  Aurora wa rivilo, a kaneta marito ya yena, u rhurhumerise xirhendze xa yena ekhwirini, ivi a tshoveka milenge hi vumbirhi bya yona, mukaputeni wa mbuti u lahlekeriwe hi ku titivala hikwalaho ka ku chava loku vavaka.
  - Hi ku angarhela, a hi n"wi lavi, hi tiva swo enela. - Nhenha ya misisi yo tshwuka yi katsakanya. "Sweswi leswi hi faneleke hi swi endla i ku khoma vatirhi va le xikepeni."
  Hi ku hatlisa Margarita u ringanyete:
  - A hi yeni eka tikhabini, hi na sete ya swilotlelo!
  Aurora u tsakile swinene:
  - Ina, ku tlhela ku va na ku pfuleka ka xihatla ka elektroniki.
  Vanhwanyana va le Komsomol va rhelerile hi ku miyela, va pfula tinyangwa ta khabini, naswona nakambe ku ve ni ku onhaka. Muxaka wo karhi ntsena wa ku hula, ku nga ri nyimpi, kambe ku rhurhumela ka koroni.
  - Khabini ya nomboro ya tsevu yi basile! - Aurora u tivise, a pfula meno.
  - Kumbexana ekamareni ra nomboro ya tsevu! - Margarita u rhurhumerile. - Swa antswa hi famba hi tindlela ta hina to hambana.
  - A hi tihanci to risa hi nhulu. - Diyavulosi wa ndzilo u rhurhumerile. - Kumbe ku vula ntiyiso tihanci, kambe ta nhova!
  - Sweswo a hi ntiyiso! - Terminator ya blonde se a yi khunguvanyekile. - Vahlapfa volavo va lwela mali, naswona hina hi lwela Tiko ra Manana ra Vukhomunisi ntsena.
  Vanhwanyana va Komsomol va ye emahlweni hi ti dashes kusuka eka crew deck, va duvula eka singles. Margarita u tsutsumele hi ku hatlisa hilaha a nga kotaka hakona ku ya emahlweni, a ya eka makamara ya tinjhini, makamara yo hlayisela swilo, eka swikhomela, galley. Masocha a ma pfaleriwile hi vukheta, ma ma sila ehansi hi swiphemu-phemu. Mhaka ya leswaku ku voninga ka ntirho a ku tsanile yi tlangiwe ntsena emavokweni ya vahloti nala loyi a nga ekule hi timitara ta khume a yi voni nchumu handle ka ku rhurhumela, kambe va languteka kahle.
  Khompyuta leyi yi phofule vonelo ra yona hi yoxe.
  - Ku vuriwa yini loko hi tirhisa modele wa xitsongwatsongwana?
  - Naswona se hi tirhise jaha ro tlhariha leri tirhisaka betri. - Margarita Korshunova u vule tano, a khunguvanyekile hi robot. - Wa vona tisisiteme hinkwato to veka tihlo ti le ka hibernation.
  - Ku fana na leswi! - Ndzi hlamarisiwe hi muchini lowu nga na xichipi.
  - Loko va tlhelela ehofisini ya admiral"s, va rhumele hybrid ya xivungu na xitsongwatsongwana hi channel. Swi vonaka onge a swi vonaki, a ku na nongonoko ni wun"we wa antivirus lowu nga ta tlakusa alamu. Ntirho wo tano wo tenga, ku nga vonaki ku veke tisisiteme hinkwato to veka tihlo etleleni. - Nhwanyana wa Komsomol u kombisile biceps ya yena yo kariha evokweni ra yena ku khorwisa swinene.
  - Wow, u ndzi nyika yona! - Xibamu xa muchini xi vula hi ku hlamarisiwa hi vutlhari bya vanhwanyana. -Xana u nga ndzi reprogram?
  - I ya xiviri swinene! Naswona u lava yini?! - Margarita u endle xikandza xa rirhandzu swinene laha.
  - Ti lemuka tani hi munhu! - Ku komberiwile xitirhisiwa xa elektroniki.
  - Leswi a swi laveki, ntsena duvula. - Blonde terminator a hi xiphukuphuku ku endla swilo swa vuphukuphuku. - Endzhaku ndzi ta mi byela hi Kriste.
  Margarita u teke xiyimo a ri karhi a languta xitepisi, a rhelela hi matsolo man"we leswaku a ta tshamiseka, kutani a kombetela barhele enyangweni lowu langutaneke na wona. Ku humile mufana, wo basa nkarhi lowu, ntsena "shabby" nyana, swi tikomba a ri karhi a dzaha dope.
  - Vadyohi va swidzidziharisi a va nge dyi ndzhaka ya mfumo wa Xikwembu. - Nghwazi ya le Komsomol yi va kavanyetile. - U lahlele mintsumbu, a hatlisa a ti tsemakanya.
  Aurora a nga ambalanga nchumu u fambe hi ti zigzag hi perimeter yin"wana, a tshinelela nyangwa, wu tikomba wu lotleriwile, kutani a wu pfula hi xilotlelo xa misava hinkwayo. Wanuna wa ntima u n"wi hoxe mubedo.
  - Fuck off, ximanga!
  Nhwanyana wa Komsomol u angula hi ku hatlisa, a handzula mubedo na Muafrika na vanghana va yena - Ehansi ka hafu. Hi ku angarhela, hi na madzana mambirhi na makume nharhu nhungu wa mintsumbu. - Nhwanyana wa le Komsomol u tlhele a hleka hi ntsako.
  Oh, ndzi navela onge ndzi nga koka vanghana va mina va nghena emubedweni.
  - Ti geeks leti ti swi kotile ku ku chavisa! - Bere ya nhenha ya misisi yo tshwuka yi hlamurile. - Sweswi ndzi ya kwihi? Swi tikomba onge ku ya etindhawini ta mupfuni. U vonaka a etlele.
  Ndhawu yo tshama eka yona ya munghana wa mukaputeni a yi ananga ngopfu, kambe vuyimbeleri byi nga twiwa ku suka kwalaho. Xana sweswo swi vula leswaku u murhandzi wa vuyimbeleri? - Swi olovisa swilo.
  Nhwanyana wa le Komsomol loyi a nga ambalanga nchumu u nghene ku fana ni ndzhuti, a wisela socha rin"we ehandle, ivi a pfotlosa katsongo kaputeni wa xiyimo xa vumbirhi hi ku soholota xikunwana xakwe:
  - Xana u lava ku hanya?
  - Lava! - U hlamurile leswaku, hi ku angarhela, a swi fanele ku languteriwa eka Muamerika.
  - Ku ta va na nkarhi! - Loko Aurora wa dashing a hlawurile ku yi tima, kambe ku nga ri nkarhi wo leha. - U ta pfuna, Kent! U ye emahlweni, phaseji ri sungule ku hunguteka, swi le rivaleni leswaku vatluti a va hungutiwa hi xiyimo. Nhwanyana wa le Komsomol u kongomise nyangwa wa le kule kutani a wu duvula ehenhla ka tinhloko ta murindzi. Kutani xibalesa a xi miyerile, a vulavula hi ku hlevetela.
  - Ku rhurhumela!
  Nhwanyana wa le Komsomol u ringeta hi vukheta xikhomela xa nyangwa wa khabini. Ku lotleriwile. Kahle kahle, leswi i hafu ya sekoni, ku na vanhu va nkombo eka khabini, vanharhu va etlele, lavan"wana hinkwavo va tlanga ti domino, hi Xirhaxiya swinene. Margarita u koka xibalesa hi matimba; Kambe ntirho wu herile, hambi ku ri thonsi ra ngati ri wela emahlweni ka yena.
  - Vanhu lava feke hi swikepe va yima va miyela! - Nhwanyana wa le Komsomol u rhurhumerile.
  Khabini leyintshwa, laha Margarita u siye vanhu vambirhi lava etleleke va hanya, a yi tima ntsena, va nga ha pfuna.
  - Ku dlaya a swi nge lulamisi vutianakanyi na ku vuyeriwa - ku xiximeka, ntshunxeko na Tiko ra Manana ntsena i vaseketeri va madzolonga! - U vurile - mutivi wa filosofi wa terminator wo saseka.
  Aurora yitlhela yi famba hiku olova hiku hlawula phayiphi yo nghenisa moya. Yi pfalekile swinene naswona nkwama wa le ndzhaku wu nghena endleleni. Ndzi boheke ni ku peta xibamu xa muchini leswaku xi hunguteka. Sweswi nhwanyana wa le Komsomol u ve ni vutshila swinene, hambileswi a a tipeta ekhombyeni. A swi fana ni loko vakwetsimi va hlundzukele mudyohi, kutani xihadyana lexi hundzukeke xi hlasela. Nakona loko a swi kota ntsena ku hundza. U lumile hi ku vava kutani a baleka eka xibakele minkarhi yimbirhi. Nhwanyana wa Komsomol u rhurhumerile nhloko, kambe u swi kotile ku yi khoma hi nhloko ya ti tentacles a yi fambisa ehansi ka xirhendze xa yena. U tlherisele voko ra yena endzhaku a ri ba, leswi endleke leswaku bokisi ro tiya ri pfurha, leswi endleke leswaku ku vava eka xikunwana xa yena lexi a xi tele.
  - Xo biha! - Bere ya nhenha yi hlamurile. - Ndzi ta ti chela murhi wo tshungula.
  Hi ndlela yo karhi Margarita u humile kutani a tshoveka a ya eka khabini laha masocha a ma ri karhi ma rhurhumela. Loko nyangwa wu pfuleka, va ringete ku tlula-tlula, kambe hi ku hatlisa va funengetiwe hi mpfula leyi dlayaka. Ku siya yin"we ntsena, a tima jaha, nhwanyana wa Komsomol u ye emahlweni a famba.
  Rivanti leri nga etlhelo ra yena ra ximatsi ri sungula ku jika. Swi tikomba onge jaha leri ra nhloko yo byevula, ra meno ya gap a ri lava ku chulula.
  - I mani loyi a nga laha? - Mutluti u vutisile hi rito ro dakwa.
  - Norho wa wena wo pfumala tintangu! - Nhwanyana wa Komsomol u rhurhumerile ku fana na xihlovo naswona, a susumeta rivanti ri pfuleka, a n'wi ba enhan'wini. Kambe leyi ya ha ri nsimbi ya alloy. Nhamu ya yena yi pfimbile hi xitshuketa, na jaha leri a ri languteka onge i "boxer" na rona ri ba nhloko ya yena endzhaku. Margarita u haha endzeni, a ba nhlonge hi matsolo ya yena ya nsimbi, hi ndlela yo kariha swinene, a hoxa meno. Leswi yi swi pfumalaka hi vukulu, yi tlula ku swi endla hi rivilo.
  - Swi vonaka onge ndzi lunghekile. - Mudlayi loyi a nga na xifaniso xa xikwembu xa xisati u katsakanyiwile.
  Ku ni vanhu van"wana va ntlhanu endzhaku. Sweswo swi vula un"we eka mabilomu, ku amukeriwa lokunene. Hlantswa xigangu lexin"wana enhan"wini, leswi ringaneke ku xi hoxa ehandle. Xiphemu xa vunharhu xa xirhendzevutani ku ya fika enhan"wini. U fanele u ti phindha-phindha, kambe endlelo leri ra dlaya. Mufana un"wana u wa a huma exifelefini xa le henhla, kambe hi ku hatlisa Margarita u n"wi gongondze hi nhloko ku sungula eka solar plexus.
  - Ku wisa n'wana. - Ku vula nhwanyana wa le Komsomol.
  Muxaka wo hetelela wu hlambanya hi manyala ya swithezi swinharhu, ku hlangana ka marito ya Xinghezi na Xirhaxiya. Xana a hi muaki? Margarita u endla cobra, ku hlasela hi tintiho ta yena ematihlweni, ku lava ku dlaya. "Vatirhisani" hinkwavo va miyerile. I ntiyiso leswaku ku tlakuke rito eka khabini leyi landzelaka.
  - I yini lexi nga kona!
  - Nyimpi yo olova! - Ku hlamula Margarita, a ri karhi a rhurhumela onge hi rito ro dakwa. - Pfuna lava vavisekeke va hina. - .
  Tinyangwa ta khabini ti pfuleka kutani ti kuma ku buluka ka ndzilo, naswona nakambe valwi va wa.
  Leswinene swi fanele swi va hi xibamu xa muchini, .
  Rifu ro biha eka valala va Tiko ra Vatatana!
  Leswaku u lawula ku haha loku yaka etinyeletini, .
  Ku hlula xibakabaka lexi nga exibakabakeni!
  
  Hi vana va vukhomunisi bya dyambu, .
  Valwi lava velekiweke ku fana na xidzedze...
  Manazi u ta hlamula ku rhurhumela ka mpfundla, .
  Bere leyikulu yi ta n"wi handzula!
  
  Leswinene swi ni matimba ku tlula leswo biha, .
  Hambi leswi vubihi byi nga ha vaka byi tika swinene...
  Hi lwa ehansi ka xibakabaka ku
  Ximun"wana lexi hlukaka xi fikile!
  
  Kuna tinsimu ta nightingale eka yona - trills, .
  Ni mpfumawulo wa silivhere wa swinambyana!
  Ayisi, gamboko na swidzedze swi ta tlhelela endzhaku, .
  Ehansi ka ku hisa ka dyambu!
  
  Ku hluka - ti daisies, ti poppies, ti roses, .
  Nhova yi tele ngopfu hi ximumu!
  Naswona loko u swi tiva, xirhami xi ta ta!
  Hambi ku ri hi nkarhi wolowo a wu nge chavi!
  
  Tikati letikulu - "Tinghala" leti.
  Va rhurhumela va tlhela va dzungudza tinhloko!
  Va ka Kraut va va hoxa eka mintlangu yo biha, .
  Kambe kaput ya ha ta ta!
  
  Hi ta rindza ku huma ka dyambu!
  Masocha ya le Rhaxiya ma ta nghena eBerlin, .
  Tiko ra Vatatana ri yimbeleriwa hi tinsimu - .
  Naswona ekheleni ra Tartaro ku ni gome!
  
  Kutani vanhu va matiko va ta hlangana, .
  Vumakwerhu ni rirhandzu swi ta ta!
  Chela vulombe eka swikotela na swibya - .
  Leswaku ngati yi nga khuluki hi swinambyana!
  Margarita u yimbelele ndzimana yo hetelela hi ndlela leyi dlayaka tindleve, naswona tindzimana letin"wana a ti tsutsuma ku fana ni tihanci enhlokweni. Loko u shoota hi risimu swi tshama swi tsakisa:
  - Hambi leswi swi nga tihanyi swinene ku endla leswi eka vanhu lava hanyaka! - "Mukriste" u vule hi ku tisola.
  Ku nga khathariseki leswaku vanhwanyana lava a va ringeta ku fikela kwihi, a swi nga koteki ku landzelela ni ku lawula xin"wana ni xin"wana hi mahlo ya mune. Zombie leyi nga riki na miehleketo a yi hlayiwi. Munhu un"wana loyi a nga tiviwiki u swi kotile ku tlakusa alamu. Mavoni ya xihatla ma hatle ma voninga kutani sayirini yi sungula ku ba.
  - Leswi nga papalatekiki swi humelerile, naswona hi ve na nkateko ngopfu. - Ku vula Aurora wa misisi yo tshwuka.
  Nhwanyana wa le Komsomol u tsutsumele eka tikhabini, vatluti na mavuthu yo hlawuleka va tsutsumile eka tona. U va duvule handle ka nkhuvo. Vanhu vo tala swinene va dlayiwile, Yankees yi wele hi makume.
  Ku twiwe ku buluka ka swibamu swa muchini, ku buluka tibomo, to hlayanyana ta tona hi nkarhi wun"we. Hambiswiritano, valwi a va ta va va ti vavisile swinene. Va- silencer na vona va hoxe xandla laha, .
  Mavuthu yo hlawuleka ya vugevenga a ma swi xiyanga hi ku hatlisa; Margarita u pfale ndlela yo huma ya masocha kutani a hoxa tibomo timbirhi leti khomiweke hi yexe. Ku huwelela, swiphemu swa marhambu leswi nga ni ngati swi haha swi famba, naswona nhwanyana wa le Komsomol u khome nhloko yin"we leyi tsemiweke hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Ndlela leyi nenge wakwe wu olovaka ha yona, wu goveka hi angle yihi na yihi. U nga ha ehleketa leswaku milawu ya nyama yi cincile naswona nyama yi gutta-percha.
  Kuna ku buluka ka ndzilo kusuka eka tlhelo ra nala, kambe ngopfu ngopfu eka lava feke mahlo. Margarita u pfurha, kwalomu ka handle ko tumbela, maribye ya masalamusi lama nge "Chain mail" ma hambukisa swibalesa hinkwaswo hi ndlela leyi tshembekaka.
  - Swi twisa ku vava ku va vito ra murhandziwa wa mina a hi Snow Queen. Leswi a swi ta endla leswaku mpatswa wa hina wu languteka wu fanekisela swinene!
  Oleg Rybachenko u pfukile, eka nkarhi lowu, ku nga ri eka bugle na ku biwa ka xibakele, kambe hi ku rila ka yena n"wini - a rhulile naswona a nga chaveleriwi. Vanhwanyana lava a va ha etlele hambi ku ri, va endla swilo swo hlamarisa.
  Naswona vunhenha bya yena byi nyike norho wo biha, hilaha swi talaka ku humelela hakona loko Manazi ma ku hlekula.
  Oleg Rybachenko u titwe a ri karhi a nwela ehansi, onge hiloko a flop eka resin ya inki, mahlo yakwe ma sungule ni ku dya. Kutani hakunene u sungule ku chava, naswona hi xitshuketa vafasisi a va kume matimba ehenhla ka misava yin"wana. Mpfumawulo wo sila wa twiwa, mpfumawulo wo fana na mbyana leyi rhurhumelaka eka drain, ntsena wu twala swinene, wu luma etindleveni ta wena, wu ti soholota. Tindleve ti tshoveka hi ti forceps. Kutani ku huma nomu emunyameni lowu nga ni meno lama hatimaka ku fana ni lava ya vholkheno. Oleg Rybachenko Lontsongo a nga si tshama a vona xikandza xo nyenyetsa swonghasi xa xiharhi xa nhova swimunhuhatwa swa tifilimi to chavisa loko a langutane ni ndhavuko wa yena a swi ri ku hlekula ntsena loku khomisaka gome.
  Kutani ku humelele tinhlaya tin"wana leti chavisaka swinene, tin"wana a ti ri tikulu ku fana na Everest, kasi tin"wana a ti ri titsongo naswona a ti languteka ku fana ni timbyana leti nga ni tihanyi swinene. Hiloko va khoma nyama ya yena hi meno ya vona lama gombonyokeke ya chefu. Evuton"wini bya yena hinkwabyo byo koma, Rybachenko Lontsongo a nga si tshama a twa ku vava ko tano. Mhaka leyikulu hileswaku a swi nga koteki ku kuma analogue eka mintlhaveko. Leri i langavi leri pfurhaka na acid leyi bolaka, hi nkarhi wun"we yi titimela naswona i saw yo tsema leyi nga vonakiki.
  Kutani va hambeta va n"wi xanisa; Swivumbiwa swo biha swa swi rhundza, swi swi soholota hi meno ya swona. Rybachenko Jr. u rhurhumela, mihloti yi khuluka ematihlweni yakwe.
  - Hosi, hikokwalaho ka yini? Phela a ndzi dlayanga munhu evuton"wini bya mina, a ndzi xenga munhu.
  U twa ku hleka naswona swi twa onge tineleta to hisa ti tlhava xirho xa wena xa ndleve. Eku heteleleni, ku humelela nomu lowukulu ivi wu n"wi mita a helerile. Oleg Rybachenko Jr. u vona langavi ri ri karhi ri pfurha enon"wini wakwe, ri tshoveka ri va swiluva swa nkombo leswi hambaneke hi ku helela hi mihlovo.
  - Lowu i ndzilo wa ntsheketo wa misava ya vafi. - Mufana loyi a hlevetela, nhlonge ya mavoko ya yena yi kula swin'we, yi funengetiwe hi swivati swo biha. U ringeta ku hunguta ku haha ka yena, kambe a swi pfuni nchumu; Nambu lowu pfurhaka ndzilo wu khumba miri wakwe lowu rhandzekaka wa vuntshwa. A nga si tshama a hlangana na nchumu wo fana na lowu, mahlo ya yena a ya ri munyama naswona a swi tikomba onge ku buluka ku sungule enon"wini wa yena, naswona khwiri ra yena ri xandzukile, kutani a hlaseriwa hi matlhari ya nyutliya. Ndlela leyi langavi leri a ri hisa ha yona, swilondza leswikulu swi humelele eka nhlonge leyi nga ambalangiki nchumu, marhambu ma va munyama ni ku pandzeka, leswi vangaka ku xaniseka.
  Phayona leri ri huwelerile ehenhla ka mahahu ya rona a ku: "E-e, a ndzi swi lavi, a ndzi boheki." - Ndzi kombela ku ndzi tshika ndzi famba!
  Muhlovo wun"wana ni wun"wana wa ndzilo i xivumbeko xo hlawuleka, xo hlawuleka xa ku vava. Ku xaniseka ku nga nyikiwa mindzhuti yo hambana-hambana, ku hambana ka swona swa hlamarisa, hambi ku ri Marquis de Sade a nga ehleketanga hi ku leha loku vutlhari bya vaaki va misava ya vafi byi nga fikelelaka ha kona.
  - Kambe mademona, mi nga hlangana. - Rito ra profesa wa SS loyi a tolovelekeke ri rhurhumela hi ndlela yo nyenyetsa.
  Hambiswiritano, ku languteka ka tona ka chavisa, kambe ngopfu-ngopfu a swi tsakisi ku languta milomu ya tona leyi nga ni swirhabyani, leyi fanaka hi ndlela leyi nga twisisekiki ni nkatsakanyo wa shaka ni ngwenya. Kambe timhondzo, hi ndlela yo hlamarisa, ti ndzi rhulile. Leswaku a ti kavanyeta eka ku vava loku tlhavaka, mufana wa phayona u sungule ku tsundzuka mintsheketo, laha madimona lawa lamatsongo yo saseka yo hlekisa, minkarhi yin"wana lama chavisaka, minkarhi yin"wana lama hlekisaka ni lama nga riki na vuxiyaxiya, minkarhi yin"wana ma pfunaka naswona minkarhi yin"wana ma vavisa vanhu. Lexi nga rivalekiki ngopfu i ntsheketo wa "Pope na mutirhi wa yena Balda." Swi nga koteka swinene ku tirhisana ni "vanhu" vo tano. Nakona laha leswi va swi tivaka i ku tlhava hi swibalesa.
  - Leswaku moya wa vudyoho a wu yingisanga Masoxalisi ya Rixaka? - Rimhondzo ra diyavulosi ri kurile, ri hundzuka muxaka wa nomu ri tlhela ri rhurhumela hi xiphemu.
  Loko marhambu ya tshoveka enhlokweni, ya vava swinene lerova a yi nge hlamuseriwi hi marito. Kambe ripfalo ra yena a ri nga ri na mapapa loko Oleg Rybachenko a a ri enyameni leyi tolovelekeke ya munhu, kumbexana a a ta va a file hi ku chava. Nakona a twa ku khumba hi ndlela yo khwaxa ebyongweni bya yena, kutani xivandzana xi sungula ku nwa byongo. U swi endle hi ku nonoka, onge hiloko a ri karhi a tikarhata. Demona rin"wana ri sungule ku bora swipikiri swa rona, ri chayela tineleta to kariha ehansi ka swona.
  Oleg Rybachenko u huwelela, nomu wa yena wu pfuleka hi woxe.
  - U nga tshiki ku famba.
  Va n"wi khoma ririmi va n"wi koka, va ri handzula hakatsongo-tsongo va ri ekule ni lwangu ra nomu wakwe.
  Nakambe ku ni ku vava, kambe hi ndlela leyi hambaneke nyana, naswona a ka ha ri na ku huwelela, ku ri ku rila ni ku rila ntsena.
  Madimona ya ya emahlweni ya ti kombisa, ya landzelela swipikiri, ya sungula ku tshoveka swikunwana, naswona va endla leswi hi ku nonoka, va nantswa ku xaniseka.
  - Hi yona ndlela leyi mbuti leyi nga riki na timhondzo yi kumaka xiphemu xa yona ha yona. - Demona rin'we ri rhurhumela, kumbexana demona lerikulu.
  Oleg Rybachenko se a a fikelele xiyimo xa ku penga; Kambe madimona a ma tlheleli endzhaku, se ma sungule ku humesa meno, ivi ma ma bora, ma tlhava nhloko ya wona ma nghena exikarhi ka marhimila.
  - Xana munhu a nga korhama njhani eka tihanyi to tano, xana hakunene a va na manana? - Ku ehleketa phayona leri xanisiweke. Swi tikomba onge a va hlayile miehleketo ya yena, mademona ma huwelerile.
  - A ku na manana, tatana Hitler i Sathana.
  Kutani va kume vuswa lebyintshwa, va hisa xigwitsirisi ivi va heta meno yo hetelela hi muchini wo tsema. Endzhaku ka sweswo ku fike ku hundzuka ka marhambu. A ti tshovekile hi tintangu to tshwuka hikwalaho ka ku hisa. Nkumba a wu ri karhi wu tswonga musi, marhambu a ma pfurha. A swi tikomba onge mbilu ya mina a yi ri kusuhi no pfurha, yi buluka ku fana ni bomo.
  Kutani Oleg Rybachenko hi xitshuketa a twa onge ririmi rakwe ri kurile naswona a nga vula swo karhi.
  - Vana ni tintswalo hikwalaho ka Kriste.
  Hi ku hlamula, mademona ma n"wi nghenise hi swibalesa.
  - U mudyohi naswona u fanele ku tiva leswaku Kriste i vutumbuluxi bya vanhu lava nga ni ntwela-vusiwana. Swikwembu swa ntiyiso i munhu un"we eka vanhu vambirhi naswona swi tumbuluxe vuako hinkwabyo, kun"we ni vafasisi, hi xifaniso xa swona ni ku fana na swona. Nakona n"wina vanhu, naswona mi hlaya swivumbiwa, mi fanele ku va mahlonga, mi hetisisa swileriso swihi na swihi ni ku xaniseka hi ku tsongahatiwa. Wena hlonga leri nga riki ra nkoka a wu pfumela eka vukona bya hina, naswona sweswi u langutana ni leswi hinkwaswo eka nhlonge ya wena n"wini.
  - Sweswi ndza pfumela! - Phayona leri a ri chava ri huwelerile.
  - Hlwela! - Diyavulosi wo huma eka SS u rhurhumerile. - A wu na nkarhi.
  Oleg Rybachenko u ye emahlweni a xanisiwa, u tshovekile minkarhi yo hlayanyana hi ku landzelelana, a hisiwa, ivi a hola hi ndlela leyi nga ehleketiwiki. Kutani va tlhela va yi lovisa. Kutani swi tikomba onge mademona ya SS ma karhele hi wona hi woxe naswona, ma n"wi tlakusela emoyeni, ma n"wi rhwala hi le misaveni ya vafi.
  - Languta ndlela leyi lava nga yingisiki va xupuriwaka ha yona.
  Oleg Rybachenko u vone vanhwanyana va vambiwile eswihambanweni. Miri wa vona lowu khale a wu sasekile a wu tsemiwile hi ndlela yo chavisa, ngati a yi thona eka vona. Tinguluve letikulu a ti hoxa swihambano, minkarhi yin"wana vahlaseriwa a va wa naswona tinguluve ta nhova a ti ti hlasela, ti handzula nyama ya xisati yi va swiphemu-phemu. Ndlela leyi swivumbiwa leswi swa khombo swi xanisekeke ha yona, mihloti leyi pfanganisiweke ni nyuku ni ngati a yi khuluka emarhameni ya swona lama nga ni mavito. A ku ri ni ku heleriwa hi ntshembo ematihlweni yakwe. A va vonaka va kombela: a hi na nandzu, hi twele vusiwana.
  - Ha yini vanhu lava va nga na nkateko va xupuriwa?
  Demona ri tlhave mufana wa phayona loyi a nga ambalanga nchumu hi swirhendze hi xibalesa xo tshwuka xo hisa hi matimba ya rona hinkwawo kutani ri vula hi rito ra nomu:
  - Swilo leswintsongo swo hambana hambana. Un"wana a a nga ri na xichavo eka nsati wa le kaya, un"wana u tshove vase leyi a yi tsakelaka, wa vunharhu u arile ku endla timhaka ta masangu, wa vumune u tlhelele endzhaku. Hi leswaku, ku fika laha, a wu fanelanga u va mudyohi lonkulu, milandzu leyitsongo yi ringanerile.
  - Naswona ku xanisiwa ka vona a ku nge heli? - Oleg Rybachenko u rhurhumerile.
  - Naswona leswi swi le ka Xikwembu xa Matimba Hinkwawo na Fuhrer loyi a nga riki na tintswalo ku teka xiboho. Loko Hosi ya Yena Adolf a ri wo sungula ku humesa xileriso xa ku rivaleriwa, kutani va nga ha hundziseriwa endhawini yin"wana leyi nga vavisiki ngopfu.
  - Ku ya etilweni!? - Oleg Rybachenko u vule hi ku titshemba.
  Wanuna wa SS loyi a nga tengangiki u rhendzelekile:
  - A ku na tilo eka n'wina ti primate. Ku ni tindhawu ntsena leti u nga ta ka u nga biwi ni ku xanisiwa eka sekoni yin"wana ni yin"wana ni laha u nga yaka emahlweni u tirhela vini va wena endzhaku ka rifu.
  Oleg Rybachenko, a ri karhi a rhurhumela hi ku chava, u vutisile:
  - Naswona i yini lexi yimeleke vanhu lava vugevenga bya vona byi nga byikulu ngopfu?
  - Na wena hi ta ku komba leswi.
  Diyavulosi u n"wi tlhave hi xibalesa ematihlweni, maapula ya pfurha, mati ya chuluriwa naswona mutsari wa mufana a languteka a ri na vuxiyaxiya. Kutani, endzhaku ka tisekoni ti nga ri tingani, ndzi tlhele ndzi kota ku vona, hambileswi ku pfotlosa kun"wana ni kun"wana a ku vanga ku rhurhumela loku nga tiyiselekiki. Va tlhele va haha ivi swivumbiwa leswi nyenyetsaka swinene swi haha swi huma swi ya hlangana na swona.
  Oleg Rybachenko u va langutile hi vukheta. Ku languteka hakunene a hi nchumu: xikandza lexi nga ambalangiki nchumu, lexi nga riki na misisi ni lexi nga ni swirhumbana; mahlo lama pfurhaka hi ku vonakala ka tihele; yo koma, yo fana ni nhlonge leyi tsemiweke leyi nga ni xirhendzevutana xa ntima exikarhi. Naswona, kumbexana nchumu lowu nyenyetsaka swinene i ku pfumaleka ka nhlonge ya le hansi, ematshan"weni ya yona ti- tentacle ta ntlhanu to tiya, leti nga ni xivumbeko xa nyeleti ta diyavulo ti lenga-lenga ni ku famba-famba. Hiloko a titshega hi Oleg Rybachenko, a nwela meno yakwe emilon"wini yakwe, a n"wi nyika ntswontswa wakwe lowu dumeke. Kutani mavoko yakwe ya tintiho ma sungule ku tshoveka marhambu. Mutsari wa phayona Oleg u rhurhumerile hikwalaho ka ku vava lokukulu ka swikunwana swa yena, mahlangano ya yena ma tshovekile.
  - Hi yona ndlela leyi primate yi nga kotaka ha yona, a hi nweni hi ku tivana.
  Leswi a yi nga khomiwi hi Rybachenko mutsari, xivandzana lexi xi andlale voko ra xona eka xibya, naswona hi ku hatlisa xi tele hi vhinyo. U yi tlhave emahlweni ka phayona.
  A ndzi nga swi koti ni ku huwelela. Onge hi loko vholkheno yi bulukile etinhompfini ta yena, mufana loyi wa phayona u pfuxiwile hi ku rila ka yena.
  Mirabela, loyi nhloko ya Oleg Rybachenko a yi etlele hi milenge ya yena leyi khwaxaka, u lo rhurhumela ntsena hikwalaho ka ku rhurhumela kutani a ya emahlweni a n"wayitela a etlele. Nhwanyana la tsakeke ku kondza a nghenisiwa emisaveni ya vafi hi Manazi. Leswi hi leswi thekinoloji ya vona ya tihele yi fikeke eka swona - a wa ha ri na vulawuri eka miehleketo ya wena!
  Kambe hambi swi ri tano, ntiyiso: ku pfaleka naswona hi nkarhi lowu fanaka ku titimela swinene - ku hundzuke ku antswa minkarhi ya gidi ku tlula norho wa mademona. Mufana-phayona-mutsari u twe ku titimela onge hiloko a hungutiwile hi moya. Hambiswiritano, minkarhi yin"wana a a lava ni ku vabya, leswaku va n"wi twela vusiwana va n"wi nyika chokoleti. Kambe loko u nga vabya, kutani lowu i nkateko wo tano! Mufana loyi u hefemulele ehenhla kutani a tsutsumisa voko rakwe ehenhla ka xikandza xakwe xo olova, lexi a xi tsakamile hikwalaho ka mihloti, a ntshunxekile ku tolovela mianakanyo ya leswaku u lorha ntsena hi ku chavisa ka Hayidesi ya Manazi. A ku na nchumu wo biha ku tlula vuhlonga, ku ehleketa Oleg kutani a rhurhumela. Swi tikomba onge ku na swilo leswi loko swi pimanisiwa na swona vuhlonga byi nga bihe ngopfu hi marito ntsena... Hambileswi, hi ntiyiso, tihele kumbexana a hi ta xiviri. Kambe ku vuriwa yini loko vafasisi va n"wi tlherisela kwalaho nakambe naswona hi matimba lamakulu swinene.
  A va nge rhurhumeli. Hi fanele ku hanya hi ndlela yihi na yihi naswona hi hlula ma-Kraut lawa. A nga ha tiendla onge u tshovekile, kumbe a kombela ku va tirhela hi yexe. I swa xinkarhana hakunene!
  Kambe... leswi swa hlamarisa. Kwalomu ka hi ku hatlisa, nchumu wo karhi eka Oleg Rybachenko wu xandzukile eka mianakanyo leyi. Yi xandzukile ku nga ri ku fana ni masiku lama hundzeke, hi ku rhurhumela loku pfurhaka loku pfanganisiweke ni ku chava, kambe hi ndlela leyi nga pfumelelaniki ni hi tihanyi. A nga vekanga rivengo ra yena eka vavanuna va SS lava n"wi khomeke na n"wini wa vona loyi a rhukaniweke, Fuhrer, hi marito - hambi ku ri emiehleketweni. A ndzi nga lavi tinhlamuselo kumbe swivangelo. Kambe swi le rivaleni leswaku ndzi tiendlele xiboho: ku baleka hi lunghelo ro sungula ra xiviri. Naswona loko lava tlakukeke va yi nyika, naswona loko ku ri ni hambi ku ri nkarhi wutsongo, u ta pfuna van"wana leswaku va baleka. Hikokwalaho ka yini?! Kambe hikuva i phayona! Naswona phayona ri fanele ku pfuna vanghana va rona - swirho swa Komsomol! Naswona ntsena hikuva a swi lava hi ndlela yoleyo, kambe mufasisi a nga swi lavi nikatsongo! Eh!!! Swi tika ku vulavula na munhu, naswona handle ka vutivi bya misava ya vafi leyi a weleke eka yona, swa tika ku baleka... Oleg Rybachenko u pfotlose byanyi kutani a rhurhumela hi voko ra yena ehenhla ka mubedo wa rona. A nge vi hlonga ra Hitler ni ra ntlhambi wakwe! Musunguri wa tiko ra Masoviet: a nga lavi ku tsongahatiwa na ku vava - sweswo swi ringanerile, naswona hinkwaswo swi kona ku ya fika emakumu!!!
  Van"wana va vanhwanyana se a va pfuka... Swisiwana a swi karhele, hi yona ndlela leyi swirhendze swa doroba, ngopfu-ngopfu, a swi pandzeka ha yona.
  Kambe, khombo ra kona, u fanele u tiendla onge. Loko ntsena a ambale xisirhelelo xa ku titsongahata! A ndzi lavi ku ya ekamareni ra le hansi ra Gestapo, naswona ku biwa hi swibakele emahlweni a swi tsakisi ngopfu...
  Kutani wa ha ta kuma nkarhi wa yena.
  Lexi nyenyetsaka ngopfu i ti werewolves leti. Ndzi tsundzuke mahlo, naswona sweswi, loko ndzi nga si hluka, loko switwi swi tlakukile, mufana-phayona-mutsari u swi twisisile kahle: leswi a hi timhisi, kambe i swivumbiwa swo tlhariha, leswi humaka eka ku cinca loku kongomisiweke. Kusuka eka ku rhurha ka ti gene - va tlharihile swinene kutlula vakhandziyi va vona va SS lava onhakeke. Xivutiso hi leswaku, xana va tlharihile ku tlula vanhu va le Soviet?
  Swi le rivaleni leswaku swi sungula ku vonakala naswona hi fanele hi hatlisa.
  Oleg Rybachenko u rhendzelekile etlhelo ka yena, a khandziya milenge ya mune kutani a rhelela exikarhi ka vanhu lava a va etlele ku ya fika erirhangwini leri pandzekeke. Yi akiwile hi vutshila, hiku tiya, hambi leswi ayi ri na makhumbi naswona ayi nga ri na semende - a wu nga ta yi ntshunxa handle ko endla huwa. Ximutana lexi a xa ha etlele, kambe ndzilo a wu ri karhi wu pfurha egedeni naswona a ku vonaka mindzhuti ekusuhi na xona. Swithuthuthu na timovha leti hlomeke a swi voniwi kwihi... Vaaki va ndhawu leyi va rindzele, kumbe yini?
  Vanhwanyana lava va siye mikondzo leyi nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko u rhurhumerile - va n"wi khomile hi makatla va tlhelela endzhaku, va tilulamisela ku tisirhelela. Kambe eka swifaniso leswi a swi ri kona hi ku pandzeka mahlo ya Aurora wo kufumela a ma hatima.
  Diyavulosi wa ndzilo u vutisile:
  -Xana wanuna loyi a nga ambalangiki nchumu u ya kwihi?
  "Ndzi lava ku tsutsuma hakunene," Oleg Rybachenko u hlevetele hi ku miyela, kambe hi ku hlundzuka. - Wa swi twisisa leswaku va ndzi fikele njhani laha!?
  Cool Aurora u vule hi ku n"wayitela:
  - Loko ti werewolves leti ti hi risa... Hambi leswi ku nga ri ti werewolves nikatsongo, kambe swin'wana... - Nhwanyana loyi a pfilunganyekile a lava nhlamuselo. Kutani a engetela hi ku kanakana. - Kuna swinwana swa cosmic eka vona. A ndzi tivi leswaku i yini...
  Oleg Rybachenko hi byakwe u gimete hi ku:
  - A va nge ku pfumeleli ku famba!
  Nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile:
  - A va nge swi nyiki hi ku olova swonghasi, kambe nkarhi wu ta tshama wu ri karhi wu fika! Ku fikela kwalaho, hlengeleta matimba ya wena. Loko Nhonga ya Muvumbi yi nyikela, vanhu va hina va ta ta eCrimea va sweka mimoya yo biha ya Hitler.
  Mixo eCrimea ku hundzuke dyambu ni ku titimela, kambe ku nga ri na moya. Ndzhope lowu humaka eka mpfula ya tolo a wu titimela. Phela, xixika a xi nga lavi ku famba handle ko lwa. Xirhami a xi hatima swinene, ku fana ni silivhere leyi hangalakeke ni leyi hayekiweke, kambe ku saseka loku ku endle leswaku munhu a titwa a nga ntshunxekanga. Ku tlula kwalaho, vafana vanharhu va kwalomu ka khume-mbirhi lava tiseke xinkwa xa buraweni ni xigwitsirisi lexikulu lexi nga ni swin"wana leswi nun"hwelaka swakudya, swi le rivaleni leswaku a ku nga ri xisibi xa le khotsweni (kutani un"wana wa varindzi va SS lava langutekaka va bihile swinene u nghene a khome swibya) va hlamusele kahle vanhwanyana lava a va ri exigwitsirisini- casemate leswi a swi ri ehandle ka Cold. I ntiyiso leswaku vona hi voxe, hilaha swi fanelaka vana ehansi ka vulawuri bya Manazi, a va nga ambalanga nchumu. Hambi ku ri ku vonaka ku ri ni xileriso xo tano lerova vana lavatsongo a va tali ku handzula tintangu ta vona. Kambe swi nga ha endleka va nga pfumeleriwi ku huma endlwini kun"wana ni kun"wana.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 9.
  Kambe, it"s okay, leswi ahi frost ya xiviri, kambe frost freezing. Vuxika se byi herile, naswona ximun"wana xi ni xidzedze eCrimea!
  Oleg Rybachenko hi xitshuketa u lave ku hlamba meno. Ku bava hi ndlela yo chavisa enon"wini. Hambi ku ri swo tala ku tlula leswi swi nga xiswona - mavoko lama andlariweke ku khwaxa meno.
  Phayona leri ri tsutsumele enyangweni, ri tlula-tlula ivi ri tsema ayisi. U yi nghenise enon"wini, a yi hlafuna a tlhela a yi tshwutela. Kutani ndzi tlhele ndzi yi hlamba kutani ndzi tlhela ndzi yi tshika yi khuluka. Hi ku hatlisa ndzi titwe ndzi ri fresher naswona ndzi twe ku tsutsuma ka April emoyeni wa mina.
  A ku ri na nchumu wo karhi wa liquid-flour eka xigwitsirisi naswona a swi vonaka onge a xi ri na ti- mushroom. Ndzi boheke ku yi rhurhumela emakumu ka swibya, naswona, hi ndlela leyi, xisibi xi hundzuke xi nandziha. Hakunene hi ntsako, naswona ku nga ri hikwalaho ka ndlala ntsena. Xibakele lexi humaka eka SS, murindzi la onhakeke, u rhurhumerile hi nomu wakwe hinkwawo lowu pfulekeke, lowu nun"hwelaka naswona a languta-languta hi vurhongo. Kambe sweswi ndzi nga n"wi soholota enhlokweni, Oleg Rybachenko hi xitshuketa a ehleketa, a ri karhi a hlafuna xinkwa xa le Ukraine.
  Kambe u ta ya kwihi endzhaku ka nkarhi? Va ta ku funengeta hi khampani hinkwayo, hambi ku ri hi vuthu ra kwalaho. Naswona swi ta va bihe ngopfu ku tlula... Eka xivono xexo - laha Manazi ma n"wi ehliseke ku fana na hose.
  That he"s an idiot to set himself up like that... A hi yena n"wini, kambe vanhwanyana van"wana na vafana vanharhu. Na yena hi yexe - tiko ra ha ta n'wi lava.
  Oleg Rybachenko u sungule ku ehleketa. Teka, xikombiso, xihahampfhuka - xana xi lava ku va na duralumin eka dizayini ya xona? Xana a swi koteki ku yi endla hi mapulanga hi ku helela, kambe u yi nyika ku tiya ka titanium? Hi ku ya hi mianakanyo, tihunyi, hi fomula ni timolekhuli ta tona, ti ni valence lerova entiyisweni ti nga tlula titanium hi matimba, hi ntiko wutsongo.
  Leswi swi vula leswaku xihahampfhuka lexi xi ta engetela ku famba-famba naswona xi ta kuma ku hanya.
  Ina, naswona swisirhelelo swa miri swi nga endleriwa valwi va xiyimo xa le henhla naswona mathangi ma ta va tano...
  A wu nge swi tshovi. Hambi ku ri "Royal Tiger", leyi a yi voneke eka swivono, yi ta hundza. Naswona mathangi ya hina a ma chavi thyaka. Naswona swikhegelo a swi nge va ba hambi ku ri ku va ba.
  Oleg Rybachenko, a ri karhi a dya swakudya, u vutise makwavo wa yena wa xisati hi rito ro rhuketela:
  - Yingisela, loko u boha sawdust hi ti reagents leti sekeriweke eka aqua regia, xana u ta kuma mbuyelo wihi?
  Margarita u hatle a hlamula a ku:
  - Va ta dzaha... - Nhwanyana u hlamarile. - Xana u ringetile yini?
  Oleg Rybachenko u vule hi ku hlevetela:
  - A ndzi lava ndlela yo engetela matimba ya tihunyi. Naswona ndzi kholwani, xihaha-mpfhuka xa mina xi kombise ku koteka loku tirhaka ka ku endla handle ka swiphemu swa nsimbi!
  - U Lomonosov Oleg wa xiviri... - Sesi loyi a khomeke mavoko u veke rintiho ra yena emilon'wini ya yena kutani a tswontswa mufana loyi enhan'wini.
  Loko va ri karhi va dya, varindzi van"wana vambirhi va SS va tshinele. Jenerala wa tolo wa le Jarimani u fambe na vona. Endzhaku ka yena ku na valwi vambirhi, mufana na nhwanyana, lava nga na xivumbeko xo tsakisa. Nakambe SS, kambe ku suka eka xiyenge xo hambana. Laha hinkwavo ka vona va ntlhanu a va khome swikotela leswi a swi ri ni nchumu lowu khulukaka emavokweni ya vona. Naswona jaha leri ra mufasisi ri tise rin"wana eka munghana wa rona. Ku nun"hwela ka cinnamon, vulombe, ti melons na maapula aku papamala eka casemate. Jenerala u vule hi rito leri tlakukeke hi rito ro vutisa:
  - Hi ta hayeka vanhwanyana hi ku hatlisa kutani hi rhanga hi titsakisa!
  Vabohiwa lava a va ri ekusuhi va hlekile, naswona hambi ku ri varindzi va SS va seketerile, naswona jenerala wa misisi ya mpunga u lo hleka ntsena, a pfula nomu wakwe ku fana ni ximanga lexi nga ni tintiho leti tiyeke ni to leha hi ndlela leyi hlamarisaka, meno lama nga onhakiki ni lamakulu ku fana ni ya hanci leyi fambaka hi rivilo lerikulu.
  Kumbexana swa penga leswaku vanhwanyana va hleka leswi, kambe... Swi antswa hi ndlela leyi ku tlula ku rila no komba Manazi mihloti.
  Oleg Rybachenko u ehlekete hi swona: xana va ta sala laha kumbe va ta hlongoriwa nakambe? Phela, entiyisweni, ku pfuna yini eka ku cinca ka vona loko nchumu lowukulu ku ri ku ringeta loku nga riki na xikongomelo lexi nga erivaleni. Ha yini Majarimani ma hisa mafurha loko ma chayela switirhisiwa? Nakona loko at least u ti yisa kun"wana, kutani kumbexana u nga ta na swin"wana swo olova. Layicha eka tilori kumbe switimela. Naswona xihaha-mpfhuka xo fambisa, loko ku ringeta ku ri ka nkoka swinene, ha yini u tisola?
  Xana swi pfuna yini ku va rhangela ku fana ni tinyimpfu leti nga eka nketani? Kumbe xana va ringeta ku tiyisela ka vona? Hakunene, a nga kona eka vanhwanyana lava loyi a nga wa. Ina, hi nkarhi wa ku cinca ko sungula hi wile, kambe swi tikombe swi lulamile. Kutani i yini leswi u faneleke u swi kambela sweswi?
  Kumbexana ku tiyisela ku antswisiwa hikwalaho ko hlangana ni switirhisiwa leswi nga si tshamaka swi va kona. Xana vuyelo lebyi bya pimiwa? Naswona hikwalaho va chayela va nga ambalanga tintangu egondzweni leri rhendzelekaka, swi le rivaleni leswaku a va ringeti ku fika endhawini yo karhi hi ku hatlisa?
  Naswona leswi swa twala - loko u ringeta, kutani swi endle ku fikela emakumu. Naswona kambela swilo leswitsongo leswitsongo. A swi ve hilaha va vulaka hakona - hinkwaswo swi ta va swinene.
  Kumbexana masocha ya vona xisweswo ma lunghekela ku khomiwa hi Soviet evuhlongeni ni ku hlongoriwa eSiberia!
  Endzhaku ka miehleketo leyi hinkwayo, Oleg Rybachenko u hundze hi nkarhi lowu va sunguleke ku va boha ni ku va susumeta hi tihanyi. Ku phindha-phindha i manana wa ku xanisiwa!!! Ndzhope lowu titimelaka lowu nga ni swiphemu swa ayisi wu tseme milenge ya n"wana leyi nga ambalangiki nchumu ku fana ni nghilazi leyi tshovekeke.
  Margarita u khutaze makwavo wa yena wa xinuna hi matimba:
  - Massager ya kahle yo tiyisa, applicator yo tano leyi nga na swinaliti leswi hosi ya xisati ya gamboko yi hi nyikeke swona!
  Oleg Rybachenko na yena u hlekile a ku:
  "A hi ku vava loku chavisaka, kumbe hambi ku ri leswi ku vangaka-leswi biheke ngopfu i ku chava ku vava loku tsonaka xivindzi!"
  Ku xanisiwa kun"wana lokuntshwa, kumbe ku vula ka khale - oh kahle, nhlayo ya swivilelo yi ta va yikulu. Naswona ku hlula na kona.
  Phela, xisweswo u tolovela ku tiyisela, naswona swa antswa swinene loko ku ri ni nkarhi wo rihisela!
  Naswona kumbexana ringeta ku yimbelela leswaku u tsaka. Ntsena rhanga hi ku kuma nsusumeto.
  Ximutana xi pfukile khale swinene. I vana lava a va ri hinkwako-nkwako ntsena lava a va famba ni kharavhani leyi. Eku heteleleni: se a ri ekhwatini, un"wana wa vona u hoxe manyoro lamantshwa eka murhangeri wo nona wa convoy, kutani ntlawa hinkwawo wa vana lowu a wu nga ambalanga nchumu wu balekile wu ri karhi wu hleka. Nakona se a ri emakumu ka khwati, mufana wo leha loyi a languteka a ri kwalomu ka khume mune wa malembe u hlanganile. Hi swirhendzevutana swa ntima naswona va ambale swiambalo leswi onhakeke, maphaxani lama thyakeke, va khome fumu evokweni ni timbyana timbirhi to basa leti omeke, leti hi ku hatlisa ti yimeke ematlhelo hamambirhi ya n"wini wa tona, makhumbi lama karhaleke kambe yo saseka a ma nga humeleli hi ku nonoka. Voko ra xinene ra mufana loyi wa mahlo ya ntima a ri phutseriwe hi xihuku lexi nga ni ngati, naswona hi ku angarhela a a languteka a nga ri na vuxiyaxiya hi ndlela yo hlekisa. Swi le rivaleni leswaku i mugypsy kumbe na yena i wansati wa gypsy: nhamu, mavoko na ndleve a swi khavisiwile hi hryvnia yo tiya leyi soholotiweke, mavoko lamakulu na xingwavila xa ndleve. Endzhaku ka sweswo ku fike mune wa vafana lavatsongo va gypsy - a va ri karhi va tikarhata kambe va tsakile va koka nguluve leyikulu eka drag, kambe va titimela endhawini ya vona loko va vona nkhuvo.
  Va rhurhumerile va tlhela va kombetela hi tintiho. Ku twiwe swihlekiso swa manyala malunghana ni vabohiwa lava a va ambale swiambalo leswi nga nyawuriki. Ku tlula kwalaho, i manyala lama nga erivaleni ya swithezi swinharhu.
  Vavanuna va SS va hlekile loko va hlamula naswona va sungule hambi ku ri ku teka tifilimi onge hiloko va nga ri na ndhavuko
  vana va kombisa swikombiso swa manyala. Ku kombisa nchumu lowu fanaka eJarimani.
  Mufana lonkulu wa gypsy u huwelerile swo karhi eka ti punk. Va rhulile hi xitshuketa
  Va rhulile va yima va nga tsekatseki.
  Mirabela u vule hi ku hlevetela:
  - Hakunene n'wana wa baron! Kambe i swa nkoka yini?
  Oleg Rybachenko u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Hitler u venga va-gypsy. Leswi swi vula leswaku magypsy i vanghana va hina. Kambe hi mahanyelo yo tano va khomisa ndyangu wa ka Romulus tingana!
  Loko a hundza, Oleg Rybachenko u hlangane ni mahlo ya wasi lama nga ni swirhumbana swa murhangeri wa magypsy. A ku ri na ku tinyungubyisa eka vona - ku tinyungubyisa loku velekiweke na loku nga tiviwiki ka xiharhi lexitsongo lexi dyaka swiharhi lexi a xi nga si tshama xi tiva ku hluriwa evuton"wini. A ku ri ni ku delela lokukulu, kambe ku nga ri eka Oleg naswona ku nga ri eka vabohiwa van"wana lava bohiweke hi tinketana.
  Mutsari wa phayona u vutise murhangeri loyi a ntshunxekeke a ku:
  - A hi raha Krauts hi marhumbu! Xana hi ta handzula timbyana?
  U hlamule hi ku komisa a ku:
  - Bokisi ra vafi se ri odariwile!
  Naswona va hatlisise rivilo ra vona hi ku nga swi lavi loko ku titimela, hilaha maphayona ma vulaka hakona, hi tintsumi, hayi mimpfundla leyi feke mahlo.
  Oleg Rybachenko u endle hambi ku ri ku yimbelela leswaku a tsaka swinene, hambiloko a ya ha twakala. U fanele u tiyimisela ku hlula;
  Swidzedze swi hlundzuka naswona timhondzo ta rhurhumela, .
  Nyimpi yi tlhekekile emisaveni!
  A ku ri ni ntlawa wa hina wa October, 1999.
  Loko ntshungu lowu wu hlasela Tiko ra Vatatana!
  
  Thayi yi bohiwile - Fritz ekusuhi na Moscow, .
  Ti volley ta swibamu ti fafazerile ndzilo...
  Ku cela migerho ni nhwanyana la nga ambalanga nchumu, .
  Ku sirhelela ku tshinela embilwini ya Rhaxiya!
  
  Ku dlayiwile munhu, kambe Lenin wa hanya, .
  Eka ku n"wayitela kun"wana ni kun"wana ni ku n"wayitela kun"wana ni kun"wana!
  Mpfumawulo wa timhalamhala wu ni matimba - ku nga ri khale hi ta famba hi famba hi milenge, .
  Hi maphayona lama nga ni vurhena lebyikulu!
  
  Mathangi ya pfurha, ya Fritz ya kaput, .
  Hi ba hi xivindzi - vana va vanhu!
  Va Katyusha va ta sweka swilo leswi nyenyetsaka - .
  Hi dzunisa Hosi ya Matimba Hinkwawo - Nhonga!
  
  Hi velekiwile - tiva ku hlula, .
  A swi koteki ku rivalela vugwala ni xin"we!
  U pasile xikambelo - swi le rivaleni leswaku i A, .
  Phela, Adolf u kandziye rake!
  
  Socha ra le Rhaxiya i nhenha yo tshembeka, .
  A nga ma tivi marito - i AWOL!
  Tiva leswaku u velekiwe na norho wo tshwuka, .
  Hi nga ha tirhisa hambi ku ri mpfundla lowu nga ni ntokoto!
  
  Stalingrad ya hina, Leningrad ya hina, .
  Tiko ro kwetsima ra swihontlovila ri kona hinkwako!
  Swiphepherhele swi ba ku fana ni xihangu lexi hlundzukeke, .
  Naswona maphayona ma ni vun"we ni Tiko ra Vatatana!
  
  Hi nga ha haha, ndza pfumela, ku ya eMars, .
  Hi nga endla tirhokete leti yaka eVenus!
  Phela, mufasisi u ku veka ematihlweni, .
  A nga kona loyi a nga ni matimba ku tlula Murhaxiya hi ripfumelo!
  
  Yi tshovekile, kholwa nkolo wa Fritz, .
  Hi ta hlula, hambiloko hi dlayiwa hi ndlala sweswi!
  Xivandzana xo penga xi ta pfotlosiwa, .
  Phela, ku hlula ku ta ta hi May lowu kufumelaka!
  
  U nga rili eka manana, u nga halati mihloti, .
  Loko ndzi fa, ndzi teke ndzi ri mukhomunisi!
  Ndzi tiluma ku fana ni glu leyi onhakeke, .
  Swi vuyerisa vafasisi ntsena!
  Swa tika ku famba exikarhi ka gamboko, kambe nkateko wa kona, ndzhope wu n"oka hi ku hatlisa swinene.
  Nakona hinkwaswo swi fana na le ku sunguleni. Hi ntolovelo hi makhon"wa ya tintshava, u papalata tindhawu leti vanhu va tshamaka eka tona, u kandziya, kwalomu ka xirhendzevutana.
  Doo, va fambe loko u languta Dyambu hi muxaka wo karhi wa xirhendzevutana. Eka tlhelo ra Sevastopol, naswona sweswo swi tiyisile.
  Kambe hi nkarhi lowu fanaka, kholomo ya ha govekile. Ti- conveyor a ti rhurhumela, va- locator a va endla huwa. Naswona nakambe swikambelo.
  Va ndzi tlherisele endzhaku ekhotsweni, ntsena enkarhini lowu va ndzi tlherisela eka sele ya ngati ya khale. Hambi ku ri nun"hwelo wa manyoro a wu nyamalala.
  Kambe ku ni byanyi byo tala, u ta etlela hi ku olova. Va hi ntshunxe tinketana handle ko ya emahlweni va hi lerisa leswaku hi rindza swakudya swa nimadyambu.
  Naswona a va swi xixima hakunene: ku humelele vavasati va ntlhanu va kwalaho, va rhwale xigwitsirisi lexikulu lexi teleke hi supu ya masi.
  Margarita u hlamarile kutani a vutisa Kaputeni Natasha a ku:
  - Ku na masingita eka sefo kumbe handle ka sefo. Kambe hakunene, kumbe Majarimani ma ni musa swinene ku tlula ndlela leyi mavunwa ya hina ma ma kombisaka ha yona, kumbe hi swinyenyana swa risima!
  Aurora wa misisi yo tshwuka u vule hi ndlela yo biha swinene:
  - U nga tinyungubyisi ngopfu! Tinguluve ta Guinea ti tshama ti phameriwa swakudya leswi ringaniseriweke.
  Oleg Rybachenko u nghenise hi ndlela leyi nga fanelangiki:
  - Naswona ngopfu-ngopfu tinguluve! Leswaku u hatlisa u nyuhela!
  Nhenha ya misisi yo tshwuka yi tiyisisile:
  - Ntiyiso wu vulavula hi nomu wa n'wana! U nga tsaki hi swakudya swo hanana! Ku tlula kwalaho, i khotso!
  Oleg Rybachenko u ringanyete hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Swa antswa hi dya ivi hi vona!
  A ku ri na ti vermicelli leti a ti papamala hi ku nona eka supu naswona a swi vonaka onge va tlhele va chela vulombe. Naswona xinkwa a xi tisiwa xi ri xintshwa hi ku helela naswona xi nun"hwela. A swi fana ni loko va ri endhawini yo wisela eka yona. Ku kufumela exigwitsirisini. Naswona teka ximun"wana se xi vuyile, u susumeta Manana Vuxika etlhelo.
  Oleg Rybachenko u nwile xibya, kutani, hi ku vona leswaku xigwitsirisi lexikulu a xi nga si va na nchumu, u kombele swin"wana.
  Endzhaku ka sweswo vurhongo byi fike eka yena na vanhwanyana ku fana na magandlati lama humaka eka ku wa ka meteorite - hi xitshuketa naswona hi ndlela leyi nga papalatekiki.
  Zombie terminator yi tlulele ehenhla hi le ndzhaku. Ndzi tlhela ndzi va ni ntwela-vusiwana eka Dmitry Baranov. Xibamu xi n"wi tlhave kunene exikarhi ka xifuva xakwe. Kambe zombie leyi tshameke yi voniwa nandzu a yi swi xiyi naswona yi duvula.
  - Miri wa mina wa ha file early and the extra lead a yi ndzi karhati nikatsongo. - Dmitry a n'wayitela, a chavisa swinene, ku fana na munhu la feke.
  - Ugh na ku chavisa! U ndzi tsundzuxa Hayidesi. - Margarita u swi xiyile, a huwelela.
  Aurora wa misisi yo tshwuka a etlele ehansi eka xitepisi xa le henhla xa buloho, a teka ndzilo ku nga ri ntsena ndlela yo huma ekamareni ra masocha, kambe na xiphemu xa nkoka xa phaseji. Ku suka laha swi olova ku sweka majaha ya mihlovo lama tlulaka ma huma eka tikhabini hi ndzilo. Hi nkarhi lowu fanaka, nkarhi na nkarhi, u fanele a ti tshukatshukisa, a cinca xiyimo xa yena:
  - U nga vileli sesi Margarita, se ku na valala lava nga ehansi ka dzana. Hi ta lawula hi ndlela yo karhi!
  - Hambi ku ri ehansi ka makume nkombo, ndzi sungula ku "loud sweep"! - Bere ya Komsomol yi pfule nomu wa yona.
  - Sukela ekamareni ra njhini, nala a nga pfurheta ti boilers a ringeta ku nwela xikepe! - Sweswi Aurora wa misisi yo tshwuka a swi ri erivaleni leswaku a a karhatekile. Kambe, i ntiyiso, a yi duvulanga ku biha ngopfu, ku hambana ni sweswo, yi yi basisa ku fana ni rust hi saha ya emery. Naswona ku ni swibya swa ngati leswi humaka eka ku tswontswana ka yena ka ku herisiwa!
  - Tana! Hi swikwirikiri! - Margarita u vule xiga lexi humaka eka khathuni leyi a yi tsakelaka. Hi ku kongoma, khathuni leyi a yi humelela eka ntiyiso lowu wa Manazi lowu soholotiweke hi tihanyi. - Mintsumbu leyi feke yi ya etiheleni!
  Nhwanyana wa le Komsomol u fambe hi phaseji ku fana ni xidzedze xa ku herisiwa. Hi leswi swiyenge, tinyangwa ta titanium, swiphemu swa nsimbi. Ti Zombies ti le ndzhaku ka yena. A nga tumbeti, naswona sweswi i nkarhi wa yena. Xibamu xa M-18, xa kalibre ya 7.45. Yi ba kahle, kunene emahlweni ka mbilu. Xigevenga xa zombie xi wisiwa ehansi hi leswi, xi wa, kambe xi tlula xi ya ehenhla. Ku hoxa xibamu xa xibamu.
  - Kahle kahle, u macho loyi a nga rivaleliki. - Margarita u hlamarile.
  Nhwanyana wa le Komsomol u wise nyangwa wa kamara ra njhini. U humese disiki ya boomerang, a tsema vanhu vo hlayanyana. U hete leswi seleke hi ku swing ka banga rakwe. Ntsumbu wa xihaha-mpfhuka xa nyimpi lexi nga ni swivumbeko swa Majapani wu wele eka mpfula leyikulu. Xikandza xa yena xi hatle xi hisiwa naswona u lahlekeriwe hi ku titivala hikwalaho ko chava, kumbexana hambi ku ri ku titivala.
  - Ku basisiwa ku famba kahle! - Margarita u swi tisile eka hina.
  - Na mina a ndzi hlulekile! - Aurora loyi a tsakeke wa hlamula. Ku buluka ko leha ka xibamu xa muchini ku twiwa ku suka ehenhla, ivi ku twakala ku buluka kun"wana kambirhi. Nhwanyana wa le Komsomol u duvula, a miyeta nala.
  - Va tshoveka ku suka eka matlhelo hinkwawo. Swi fana na loko u ri eka ntlangu wa Annihilation. - Diyavulosi wa ndzilo u omile.
  - Na mina ndza rhurha. Mintsumbu yo hlayanyana ya vonaka. Hambiswiritano, vakaneti lavakulu se va rhulile. - Margarita u vikile.
  Xiphemu xa xibamu xa xibamu xi vavise Dmitry. Yi tlhave kunene, yi haha yi huma hi le ndzhaku. Mubohiwa Baranov u lo tshikilela rintiho rakwe emilon"wini yakwe:
  - A swi bohi ku huwelela, a swi ndzi vavisi.
  "U nga ngheni eku hiseni emahlweni ka mhani-ntsongo wa wena!"
  - Ndza yingisa! - Kambe zombie yi endle leswi hambaneke swinene.
  Margarita u fambe hi le phasejini, ku buluka kun"wana ka ku buluka, ku huwelela ka munhu un"wana nkarhi wo leha, onge hi loko ku humesiwa swipikiri naswona ku buluka xibamu xo tika.
  Aurora loyi a nga ambalanga nchumu, leswi a dlayeke vabaleki, u nghenise nhloko yakwe endzeni ka khabini, un"we, timbirhi, tinharhu. Eka ya vumune ntsena laha va laveke ku n"wi sweka hi ndzilo, kambe nhwanyana wa Komsomol a a va rhangela, a sindzisa valala va yena ku miyela hilaha ku nga heriki.
  - Ku sale switsongo swinene, kambe swin'wana swi tumbetiwe exitokisini ekusuhi na ndhawu yo hlayisela swilo. - Aurora u huwelela. - Ku hoxa ti grenade swi na khombo, vuxisi.
  - Tekelela rito ra captain ya trough leyi yo nun'hwela. - Mirabela Korshunova u tsundzuxile. Va ta ku pfulela yona, kutani u nga yi tsema hi vukheta yi pfurha. Switlhavi a swi fanelanga swi nwela. Ndzi le ndzhaku ka njhini sweswi, ndzi tirhisa boomerang. Xiphemu xa xibamu xa xibamu xi vavise Dima wo nonon"hwa. Yi tlhave hi ku kongoma, yi haha yi huma hi le ndzhaku. Mubohiwa Baranov u lo tshikilela rintiho rakwe emilon"wini yakwe:
  ng, ndzi teke tifilimi tin"wana tinharhu.
  Frisky Aurora u rhurhumerile hi ku vilela ka xiviri:
  - U endlile kahle, ku nga ri khale swihaha-mpfhuka swi ta humelela, naswona swi ta hi biha ngopfu.
  Ku rhurhumela hi ku hlamula:
  - Onge a wu swi tivi!
  & The Fire Terminator Diyavulosi u pfumerile:
  - Ndza swi tiva, ntshembo wu kufumeta moya!
  Tibomo to olova ni ta mpfumawulo ta ME-198 ti haha ti kongoma eAurora. Nhwanyana wa le Komsomol u tsutsumele ku ya hlangana na vona, a va hlongola hi miri wa yena. Nsimu ya maribye ya tsevu a yi tirha ku fana ni rhaba, yi tlherisela tibomo endzhaku. Mintsumbu yi haha yi huma nakambe, I"m tired of even counting.
  Nhwanyana wa le Komsomol u tsutsumele ekhonweni, a etlela ehansi, a duvula xibalesa, a tsemelela ehansi lava a va ringeta ku nghena hi le ndzhaku. Ku humelele jaha rin"wana a ambale sudu ya swiharhi, kambe Aurora wo penga a n"wi yimerile, naswona kan"we u n"wi tekele ehansi hi xibalesa lexi fanaka xa grenade lexi nga wela eka socha ra Yankee. Xibalesa lexi xina matimba swinene naswona xi ba xiphemu lexi nga sirhelelekangiki ngopfu - visor. Hafu ya nhloko ya yena yi bulukile naswona nsimbi leyikulu yi wile hi mpfumawulo lowu rilaka eka swisirhelelo.
  - U fanele u va na swakudya swo olova! - Aurora xiharhi xa greyhound xi hlekile.
  Sweswi nhwanyana wa le Komsomol u tshinele eka ndhawu yo hlayisela swilo naswona, hi ku tekelela rito ra ndhuna, u te:
  - Ndzi vavisekile! Va Mujahideen va ndzi hlongorisa! Ku landzelelana loku a ku nghena.
  Phela, i mani la nga ni xivindzi xo ka a nga yingisi. Nhwanyana wa le Komsomol u tlulele ehenhla ka silingi, a tisirhelela naswona, hi ku duvula a ri ehenhla ka nyangwa, a lovisa masocha ya khume-nhungu lama chavisiweke, ma ba tinhloko.
  - Xiphemu xo sungula xo basisa eka ndhawu leyi nga na khombo swinene xi herile. - Nhwanyana wa le Komsomol u tivise.
  A ku ri na xihlekiso etlhelo ka Margarita, kutani a tlula a nghena laha ku pfulekeke. Laha eka hold ku na nun"hwelo wo heleriwa hi ntshembo wa nsimbi leyi hisiweke na ku rhurhumela loku tlhavaka ka swibalesa. Un"wana u ringeta ku "tlula xikepe" ivi a wa hi le ndzeni, a tlhaviwa hi swibakele. Vafana vambirhi, lava swi nga erivaleni leswaku va bofu, va tlakusa mavoko va huwelela hi Xinghezi:
  - U nga duvuli! A hi tshikeni! Hi ponise hi vito ra Ntwanano wa Geneva.
  Margarita Korshunova la nga ni musa swinene a a nga swi koti ku dlaya vanhu lava nga hlomangiki naswona hikwalaho a a va tima ntsena hi ku tshikileriwa loku tolovelekeke ka tintiho ta yena. A ku ri na ku tisola eka rito ra bere ya nhenha:
  - Ha ha ri vafana lavatsongo swonghasi. Phela, ha yini u lava vuthu leri ra NATO? Loko, Xikwembu a xi nga swi pfumeleli, u stage provocation, hi ta ku pfotlosa ku fana na swimanga. Vula Orange Aurora, hi le kusuhi no heta ku basisa.
  - Nala a nga ha va a tumbele. Ringeta ku yingisela ni ku khoma ku hefemula loku karhatekeke, naswona hi ni vuswikoti lebyinene bya ku nun"hwetela! - Vukarhi bya misisi yo tshwuka byi rhurhumerile hi vomu.
  - Ina, ndzi nun'hwetela ku nun'hwela. Mintsumbu yi le kusuhi no sungula ku bola, kutani vuswikoti bya hina byi ta tlanga na hina! - Mirabela u fake kambe a rila hi rito lerikulu.
  Vanhwanyana va le Komsomol va rhelerile va hundza emakhumbini. Aurora u tsutsume hi rivilo ngopfu-ngopfu. Hi lowu nun"hwelo wa adrenaline, ku na valwi vanharhu lavantshwa. Hi lunghekile kutani hi titimela hi tumbele.
  "Leswi a swa ha ri swa nkoka."Hi ku hlamula, ku twala xibalesa lexi humaka eka RPG. Xikhegelo xi haha xi hundza, kambe xi tlhave xiphemu xa pulati ya swisirhelelo. Hambi swi ri tano, matimba lawa ma endleriwe ku duvula eka T-7. Nhwanyana wa le Komsomol u hetelele a hoxe disiki ya boomerang hi ku pfumala mahlo, a tsema munhu, kutani ku twakala ku huwelela. U pfurhile hi swibalesa swimbirhi, a dlaya lava nga ni xivindzi. Van"wana va huwelerile va ku:
  - Na hina hi tshika!
  Hi ku hlundzuka, Aurora u raha hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, lerova a va wisela ehansi vanharhu hi nkarhi wun"we.
  - Ku lema nhundzu ya vanhu! - Xigwitsirisi xa Komsomol xi rhurhumerile.
  I mubohiwa un"we ntsena lontsongo loyi a sale a yimile.
  Margarita loyi a a ri exigwitsirisini na yena u hlangane ni ku kanetiwa. Endleleni, u duvule socha, swi le rivaleni leswaku a ku ri Green Beret. Va huwelela va ku: "ku lwa hi mavoko!"
  Margarita u hlamule hi ku rhurhumela:
  - Ndzi kombela, merci! - U endlile thekiniki ya "double claw". Hikwalaho ka sweswo, nhamu ya Green Beret yi tshovekile.
  Ndzi khome tibomo, swi hlayisekile nyana laha, masocha ya khume-mbirhi swi tikomba ma ringetile ku tirhisa nawu wa vahloti: ku pona hi ndlela yihi na yihi. Hambiswiritano, Margarita u wu tsakerile hambi ku ri ntlangu lowu hi ndlela ya yena:
  - Kahle kahle, kahle, loko u sindzisa tano. A hi tlangeni baseball, xiphemu xa wena lexi u xi tsakelaka xa le Amerika tanihi mupitcher.
  - Loko u swi lava, ndza swi vona leswaku u nga tlanga na vona! - Aurora wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile.
  - U nga vileli! - Mudlayi wa blonde u rhurhumerile swinene.
  - Ndzi fambe hi phaseji, ka ha ri na ti cabins leti nga si basisiwaka. - Nhwanyana wa Komsomol se a ri karhi a famba, milayeni yo koma a yi twakala, a ku ri yo hetelela. Aurora la nga chaviki a nga tifihlanga hambi ku ri ku tifihla, hi ku tikukumuxa a ri karhi a pfurha xifuva xakwe.
  - Ndzi fana na robot terminator. - Ntsena a ku nge vi na hambi ku ri ti dents leti nga sala eka mina.
  Nhwanyana wa le Komsomol u fambe hi ku miyela hi switepisi. Ku pfuriwile xivoni xa infrared. Ndzi kambisise tikhabini. Swi vonaka onge va ha ri karhi va famba-famba. Agile Aurora u kandziye ehenhla ka mintsumbu, a tlula-tlula ku fana ni ximanga kumbe ninja. A a nga lavi ku tlanga hi swibalesa, kutani u lo haha a nghena endzeni ka khabini. U fambe a khome banga, valala va miyela. Kutani ku landzela tindlela leti landzelaka, leti fanaka.
  Margarita na yena a nga tlangi hi nkarhi, a hoxa tibomo hi ndlela leyi govekeke. Ku buluka kun"wana ivi ku rhurhumela kun"wana. Socha leri, leri tsemiweke hi swibalesa, ri tsutsumele ehandle ka phaseji kutani ri hlangana na disiki ya boomerang.
  - Naswona loyi na yena u ya kona! - Margarita u hlamarile. - Ndlela leyi hinkwenu mi swi tsakelaka ha yona swakudya swa swipayisisi.
  Zombie leyi a ya ha tsakile yi hatima emahlweni ka yena. U duvule hi xibamu xa muchini xa Israel, swi tikomba onge xi tekiwile exikarhi ka swidlodlo, lexi nga na vito ro chavisa ra "Armageddon". Naswona swi tikomba onge u dlaye munhu, swibalesa swi ricochet ematlhelo, swi hoxa swivati leswintshwa swa ngati.
  Margarita u xiye leswaku nun"hwelo wa ntsumbu lowu humaka eka zombie a wu ri ni matimba swinene; Laha nakambe ku na xibalesa naswona nakambe swiphemu swa marhambu ya mufi swi na mpfula ehansi.
  Margarita u tsutsumele ephasejini, a duvula hi xihaha-mpfhuka xa M-18 lexi khomiweke. Swi khomisa tingana u fanele u recharge. Kambe u nga tirhisa tibomo leti khomiweke. A ndzi va tweli vusiwana vanhu va mina. Nhwanyana loyi u ti lahlela hi ndlela yo hlawuleka, a ti tlakula hi swikunwana swa milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, ya nhwanyana.
  "Lemons" fly, yi hundzula marhumbu ya wena ehandle. Mintsumbu ya vonaka naswona hinkwaswo swi rhulile. A ku fanelanga ku vonaka ku ri na vaponi lava saleke.
  - Va vonaka va rhulile ehansi lahawani. - Ku vula nhwanyana wa Komsomol.
  Agile Aurora yi tiyisisa:
  - Se ndzi le ndleleni. - Xikawu xa terminator xi tirhana na ntlawa wun'wana. Sweswi vuxokoxoko bya kona bya ha ri kona. Ku fana ni mpfundla lowu hlotaka ximanga, wu tsutsumela enyangweni wo hetelela lowu nga etlhelo ra ximatsi. U tlhele a yimbelela a ku:
  - Norho wo biha wu fuma eka swivoni swa mina, ku biwa ka nsimbi ku ta ku pfotlosa! Ndzi ta duvula tandza ra Rambo ndzi sila marhambu! Ndzi ta hlamarisa un"wana ni un"wana!
  Xibamu xi haha xi huma kwalaho xi nghena ephasejini. Aurora wa tihanyi u n"wi wise ehansi loko a ri karhi a famba. Ku buluka, swiphemu-phemu swa haha. Yin"wana yi be rirhangu, yi tlula-tlula yi tlhelela endzhaku, yi lawuriwa hi voko.
  Ku ve ni ku tshoveka enyangweni. Ku twakala ku huwelela. Nhwanyana wa le Komsomol u langute endzeni ka khabini. Phorisa leri ri ringeta ku hlengeleta marhumbu ya rona. Xifaniso xo chavisa.
  - Ina, u ti xupula. - Dashing Aurora u hetile hi ku titwa a ri na tintswalo. - Hi ku angarhela, hi ku vona ka mina, tibomo ta tibomo a ti tsakisi hi tlhelo ra vuxongi. Hambiswiritano, leswi swa antswa ku tlula xibakele xo olova. Khabini yo hetelela yi basisiwile! Xana fart ya wena yi njhani Margarita?
  - Ku koka mubohiwa! - Ku vula nhwanyana wa le Komsomol. - Swi vonaka onge hinkwaswo swi herile laha na swona.
  Aurora u rhumele mfungho wakwe wa riqingho hi ku tirhisa walkie-talkie:
  - Ndzi yingisele, Don Quixote. Hi lo heta ntirho, hinkwaswo swi basisiwile, xipano xi nga xika.
  - Xikepe xa le hansi ka mati lexitsongo se xi le ndleleni. Kambe u nga rivali ku tirhana na swihahampfhuka swa Jump. - Rito ra nsimbi ri twala onge i saha leyi nga vonakiki yi ku tsema tindleve.
  - I ntiyiso, se hi va rindzele. - Xiharhi xa misisi yo tshwuka xi hetile.
  "Sachkov" vanharhu entiyisweni va nghene naswona se a va tshinela. Margarita na Aurora va khome RPG - "supercobra", analog ya RPG ya makume mbirhi nhungu na tsevu. Swibalesa swinharhu swa tibomo swi tikombe swi lunghekile. I swa nkoka leswaku nala a hunguta mpfhuka ivi a hunguta rivilo. Xo sungula, "Net" yi ringeta ku ya ehansi leswaku yi ta kambisisa tideki ni swigevenga leswi nga ni xivindzi xo hlasela vuthu lerinene ngopfu emisaveni. Vuhundzuluxi lebyi antswisiweke bya Net byi na matlhari ya matimba, swisirhelelo swa kahle na ti propellers tinharhu. A hi sisiteme yin"wana na yin"wana yo lwisana na swihahampfhuka leyi nga ta yi teka, u nga vona ndlela leyi swibuluki swo hisa swi duvuriwaka ha yona. I yini lexi hoxeke hi RPG spinner? Leyi nga tifumiki. Leswi swi vula leswaku swa tika swinene ku huma eka swona. Hambi swi ri tano, vanhwanyana va kongomisa naswona va tekela enhlokweni.
  Margarita u khongela nakambe. Phela ku na majaha lamanene eka xihahampfhuka-phatsa. Se nhlonge yi twa ku famba-famba ka mabanga. Ku khumba ka moya swa tsakisa naswona swa chavisa.
  - Oh, ndzi tlhela ndzi lovisa, ntirho wa vutshila! Nchavelelo wun"we eka wanuna wa masocha!
  Aurora la tsakeke u n"wayitela a ku:
  "Eka mintirho hinkwayo ya vutshila, i mintirho ya vutshila ya masocha leyi dzimeke timitsu swinene emianakanyweni ya vanhu naswona yi pfuxaka mihloti yo tala!"
  - Mfanelo! Xifaniso lexi pendiweke hi ngati xi vangama ku tlula xifaniso xa mafurha naswona xi nyamalala hi ku nonoka swinene! - Margarita u pfumerile, a ri na gome hikwalaho ka tihanyi leti sindzisiweke. Kutani hinkwaswo swi tekeriwa enhlokweni, u nga duvula!
  - A ku endliwe vululami bya le Texas! - Tani hi minkarhi hinkwayo, Aurora a nga lahlekeriwanga hi ku hlekisa ka yena.
  Swiphepherhele swi handzule switumbulukwana swa timovha. Ti- turntable ti tshovekile ti va swiphemu-phemu leswitsongo. Diyavulosi wa ndzilo u duvule hi mavoko hamambirhi hi nkarhi wun"we, naswona hikwalaho timovha hinkwato tinharhu ti funengetiwe.
  Swiphemu leswi a swi ba vanhwanyana lava loko va ri karhi va haha va hundza.
  Kara-132 yi humelele ekule. Swihaha-mpfhuka leswi xaviweke eArgentina a swi haha etindhawini leti tlakukeke. Va duvule va nga voni, eka xihahampfhuka xa vona xo penga.
  - Lexi i ku tshoveka kun'wana ka khwiri. - Margarita u swi xiyile. - Ku hunguteka ka miehleketo.
  Xirho xa Komsomol xa misisi yo tshwuka xi pfumerile:
  - Ndzi ehleketa leswaku, ina! Swi ta tika ku va susa eka RPG.
  - Kambe ndzi ta ringeta hambi swi ri tano! - Margarita, sweswi a rivala hi musa, a a ri karhi a voninga hi vukarhi. - Kambe ku suka eka xibalesa xin"wana xa madzolonga swinene na xa mpfhuka wo leha lexi endleriweke ku lwisana na mathangi ya ku angula hi xihatla. - Xirho xa Komsomol xa misisi yo tshwuka xi kombisile tlhari leri langutekaka ri hlamarisa.
  - Kumbexana hi nga kambela swivumbeko leswi antswisiweke swa "stingers"? - Aurora u ringanyete, a pfula meno ya yena ya perela.
  - Swi twisa ku vava ku tirhisa mali eka swilo swa khale swonghasi! - Margarita u rhurhumerile.
  - Kambe ka ha ta va na nkombiso lowu antswisiweke. Vafana va hina a va yi hlalele hi nkarhi wun'we. - Bere ya terminator yi hoxe banga hi swikunwana swa yona leswi tsemiweke, nhloko ya yona yi tlhaviwile kunene etihlweni ra wanuna wa ntima loyi a ringeta ku languta ehandle hi le ndzhaku ka phayiphi.
  "Kutani ku na Stinger yin"we ntsena, naswona ndzi ta tikhorisa hi xibalesa xa tibomo." - Ku hlamula munghana wo tlhariha.
  - Okay, a hi endleni sweswo. - Aurora u tsutsumele evuhlayiselweni bya swilo. Khale ka muboxi wa penalty loyi a tsemiweke swirho, Dmitry Baranov, kumbe ntsumbu lowu hanyaka, u hundze eka vona, onge hiloko a tipeta hi vomu eka swibalesa. Kumbexana, hi ku pfuniwa hi switirhisiwa swa sweswinyana swa khompyuta, va swi kotile ku vona ti- zombi, hambileswi a ti ri ekule. Swibamu swa michini swa xiyimo lexikulu swi hlasele, swibalesa swo tala swi ni mpfula. Kambe ku ni vanhu va tsevu lava duvulaka, naswona magidi yo tala ya swibalesa swa humesiwa. Va tlhave zombie hi xibakele ivi a wa! Socha leri tshovekeke hi ku helela ri hlevetele:
  - Ndzi hetisisile ntirho wa mina!
  - Swi languteka swi ri tano! U kwihi Aurora leyi rhurhumelaka, loko a ku nga ri hi "swisirhelelo" leswi a ndzi ta va ndzi biwe khale swinene. - Margarita u langutile endzhaku.
  - Ndzi kona laha! - Nhwanyana wa le Komsomol u humesile xibalesa xa "Bumblebee" na "Stinger". - Sweswi aim.
  Margarita u tlhele a hlangana na tlhari ra yena, a vona ku famba-famba kun"wana na kun"wana ka nala, a tshikilela hi ku olova eka xibalesa. Xibalesa xa xibalesa xa haha! Kambe Stinger yi tirhile, naswona yi fikelele xikongomelo xa yona ka ha ri emahlweni swinene. Tlhari ra le Amerika ri buluke hi rito lerikulu lerova hambi ku ri xihaha-mpfhuka-phatsa lexi a xi ri ekusuhi xi lahliwile. Hikwalaho ka xiyimo lexi lexi nga languteriwangiki, Margarita u hundze hi le ka:
  - Xo biha! Leri i ro sungula leswi swi humelela eka mina!
  - U cince trajectory, u nga hlundzuki, nhwanyana wa Komsomol! - Ku hlevetela Dmitry Baranov loyi a a ri eku feni.
  - Kumbexana! Kambe ku twisisa ka mina ku ndzi tsandzekile. - Margarita sweswi a a lunghekele ku rila.
  - Ringeta nakambe. - Aurora u khutazile.
  Kambe Kara-132, swi tikomba onge yi onhakile hi swiphemu swa mutirhi-kulobye loyi a wile, yi ya etlhelo ivi yi sungula ku rhelela. Margarita u vule tano, a pfilunganyekile naswona a ri ni gome:
  - Kumbexana u vile na swo enela sweswi!
  Xigangu xa misisi yo tshwuka lexi nga ni swiendlo leswinene xi rhurhumerile:
  - Okay, i nkarhi wo rhurhela Stingers. Ndlela yi le rivaleni.
  Kwalomu ka nkarhi wun"we ni marito yakwe, ku humelele xikepe xa le hansi ka mati. Valwi va mune lavatsongo, kambe lavakulu swinene, lava ambaleke tisudu ta elektroniki va tlulele ehandle ku fana ni xibalesa. Margarita u va langutile: a va ambale tisudu leti hlomeke, kambe a va nga languteki va ri na vuxiyaxiya ku fana na ti model ta khale.
  - Xana hi ta layicha ti Stingers? - Ku vutisile ntukulu wa nhwanyana wa Lomonosov na Stenka Razin.
  - Ndhawu yo hlayisela swilo yi pfulekile! - Aurora wa misisi yo tshwuka u hlamurile. - A hi ku nyikeni yona!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 10.
  Mufambisi wa swihaha-mpfhuka leswi nga ni swihaha-mpfhuka leswi nga ni swihaha-mpfhuka, kolonele, u vule hi ku titimela:
  - Kahle kahle, a hi rhurhiseni hi ku hatlisa hi ringeta ku langutana na tlhari leri ra vuxisi.
  Nhwanyana wa le Komsomol u fambe etlhelo ka xitepisi xa le henhla xa xibamu xa G-5 xa le Jarimani a xi etlele. Etlhelo ka yona ku ni yin"wana leyi nga ni xibamu xa tibomo. Hilaha swi tolovelekeke hakona eJarimani, yi ni khwalithi ya le henhla swinene, kumbexana yi antswa swinene ku tlula M-18, kumbe, hi ndlela yihi na yihi, ya tshembeka swinene. Modelo leyintshwa ya manguva lawa ya MG-8, leyi na yona ya le Jarimani, yi rhurhumerile, kambe a yi tsakeriwi ngopfu eka valavisisi.
  Ti Stingers ati hlayisiwa eka swibye swa oblong, ti hlanganisiwile hi vukheta, ti tiyisisiwa naku pfaleriwa hi ti shock-absorbing nets hiku tirhisa hydrolyzed cushion. Va mbundzumuxiwile va tlhela va paka va famba. Vanhwanyana va Komsomol va pfune hi ku hiseka majaha ya vona lama hlomeke. Xin"wana xa swilo leswi kumiweke a ku ri RPG -49 leyi a yi nga languteriwanga, ku nga modele leyintshwa swinene.
  - Swa hlamarisa, a hi swi rhumelanga ehandle leswi. - Kolonele loyi a langutelaka vuhandzuri u swi xiyile. Kutani a hundzulukela eka vanhwanyana lava kutani a hlamula hi ku hiseka a ku:
  "A wu voni vavasati vo fana na wena eka filimi yin"wana ni yin"wana ya swiendlo." Madzana ya mintsumbu ni ku khomiwa ka xikepe lexikulu. Ndzi ehleketa leswaku ku nga ri khale ku ta endliwa filimi eka nhloko-mhaka ya wena. - Na xirilo xa ku dzindza ka tilo. - Va ta swi vitana Margarita na Aurora va fihla zone!
  Hakunene a ku na nchumu laha;
  Nakambe a ku ri ni timodeli leti antswisiweke ta OG na PG, timodeli leti nga ni swibalesa swa matimba swinene. Ngopfu ngopfu, PG yi tirhise tinxaka ta mune ta acid, na induction ya gezi, leswi endleke leswaku swi koteka ku humesa blast wave, ku tlhava multilayer active armor xikan"we na anti-cumulative shield eka tlhelo ro koma (Naswona Margarita u hlaye kwihi ntsheketo wo tano?) . Ndleko wa kona wu durhanyana, kambe wa tirha.
  - "Pershing" se yi hundzeriwile hi nkarhi. - Ndzi xiye n"wana wa nhwanyana wa Lomonosov na Korshunov loyi ku tsundzuka ka vona ka mavunwa ku pfukeke. - Mathangi ya Powell ya xiyimo xale henhla swinene ya humelerile eka ntirho yana swirho swimbirhi ntsena swa vatirhi, naswona ya vekiwile hiku olova. Swifana swinene na IS-10 ya hina ya Soviet, i swisirhelelo ntsena leswinga tiya nyana. A swi ta va swinene ku n"wi khoma.
  - A hi vanhu hinkwavo lava nga khomiwaka eka zoni. Hi ta khoma swo karhi swa Antarctica na swona. - Aurora u hlekile, a rhumela ku vonakala ka dyambu hi meno. - A hi chavi xirhami.
  - Ndza swi tiva! - Margarita u lumekile meno ya yena ya perela swinene.
  Hi nkarhi wa bulo, va ka Stingers a va ri karhi va rhurhisiwa. A ku ri kahle-kahle dzana na ntlhanu wa vona. Ntlhanu a va fanele va fika eRhaxiya, naswona lavan"wana, endzhaku ko lunghisa, va hundziseriwe eka matherorisi.
  Vanhwanyana va le Komsomol va vutise kolonele va ku:
  - Xana swiribyana swi kwihi?
  Socha ra mavuthu yo hlawuleka leri nga ni ntokoto ri hlamusele vanhu vo saseka hi ndlela leyi twalaka:
  - Ntiyiso hileswaku loko ti tisiwa eSoviet Russia, ti ta hatla ti lahlekeriwa hi tindhawu ta tona naswona a swi tiveki leswaku ti ta vuyiseriwa rini.
  - Hakunene! - Swi tiyisisiwile hi swirho swa xisati swa Komsomol.
  Kolonele Yuri (laha Margarita u tsundzukile leswaku u na xivongo xo hlekisa xa Petukhov!), u ringanyete ndlela ya Solon:
  - Kutani va tshike va tshama na wena sweswi. Ntsena nyika Sultan wa le Turkey ku nga ri nkombo, kambe tsevu. Hinkwaswo swi fana, a nge swi koti ku tirhisa swikurisa-marito ni switlhavi, naswona mpimo wa ku ku tshemba hi matherorisi wu ta engeteleka.
  Diyavulosi wa ndzilo, hakunene, u pfumelelane ni xiringanyeto lexi:
  - Handle ko kanakana. Hi rihi ribye leri ndzi faneleke ndzi ri siya?
  Kolonele u rhurhumerise nhloko yakwe leyi tlakukeke, swirhumbana swi humelela eku vonakaleni ka n"weti ku fana ni magandlati ya lwandle, ivi swi rhetela. Hambi swi ri tano u endle xiboho:
  - Leyi yi tswongaka radiation, u nga ha yi lava. Naswona lava saleke va tsevu va ta tlhelela eka hina endzhaku ka loko Sultan ya le Turkey yi tirhisiwile. - Kolonele u tsutsumise ncila wa voko ra yena ri tsemakanya nhamu ya yena.
  Sweswi ku tsakela ka Margarita ku pfukile:
  - Xana swi ta teka nkarhi wo tanihi kwihi ku endla Stingers hi vuntshwa?
  Kolonele u tivise hi ku tiyiseka, a ri karhi a tswontswa byanyi byo tshwuka-orenji bya zoni hi vuandlalo bya swipikiri bya xihuku xa yena.
  - A hi ngopfu, hi na vaendli vo hlawuleka va tirhoboto lava nga ta endla leswi. - Naswona a tshukatshukisa voko. Hi ta swi endla endzhaku ka awara kumbe awara na hafu! Hi ta ku tivisa.
  Hi ku tlula-tlula, Aurora u hlekile, a pfula meno yakwe:
  - Okay, ku vuriwa yini hi ntirho wa hina?
  Ndhuna ya mavuthu yo hlawuleka yi rhurhumerile:
  - Famba edorobeni, u dlaya vanhu hinkwavo endleleni ya wena! Hi ku endla tano, u ta tsanisa ntlawa lowu seketelaka Amerika wa Constancy naswona u ta endla huwa yo tala. Ina, Sultan wa le Turkey u ta ku tlangela.
  - Xana leswi swa twala? - Swirho swa Komsomol haswimbirhi swi le rivaleni leswaku swi kanakana miehleketo leyi.
  Kolonele wa mavuthu yo hlawuleka u hlekile hi ku nonoka:
  - Hi hlayele hi ndlela leyi twisisekaka! Kutani Rambo wa le Rhaxiya hi swikete u ya eku hloteni.
  - Kahle kahle, sweswi ndzi tshemba leswaku hi ta kavanyeta valala va wena eka wena. - Mahlo ya Aurora ya voningile hi ku vonakala loku nga riki na rihanyo.
  - Xana a wu lavi tikhathirijhi? - Ku vutisa kolonele wa nyimpi.
  Ti- vixen leti hatimbirhi ti pfumerile hi nhloko hi ku pfumelelana:
  - A swi nge vavisi, hambi leswi hi tirhiseke mali yo tlula gidi exikarhi ka hina.
  Kolonele, hi xitayili xa muprista, u vule hi rito ra spruce:
  - Voko ra munyiki a ri nge pfuki ri tsandzekile! U nga vileli, mpimanyeto wa URSH wu tlakuke swinene.
  - Kambe leswi swi vula leswaku masocha kumbe vathoriwa va mudende, vatirhela-mfumo va vaaki a va nge kumi mali yo engetela! - Margarita u endle xikandza.
  Kolonele hi yexe u titwe a nga ntshunxekanga kutani a tivisa hi ku pfilunganyeka:
  - Loko ntsena oyili yi nga heli, leswi a swi hi xungeti. It"s very good leswaku u tlhele u teka ribye eka ma-Amerika. I mani a tivaka, kumbexana va swi kotile ku kuma oyili yo chipa, ndlela leyi leswi swi khumbeke muholo wa hina hi ndlela yo biha. Hi swi kotile ku hlula lokukulu ni tipulatifomo lerova ti pompa mafurha hi ku kongoma ehansi. - Kolonele u lumekile tinyeleti eka swirhendzevutana swa yena swa makatla.
  - A wu nge vitani tiko leri hluvukeke laha vunyingi bya muholo wa rona wa mpimanyeto ku nga oyili na gasi. - Margarita Korushnova u xiyile hi thoni yo nonon'hwa. - Hi fanele ku tlakusa sayense eka xiyenge xa vaaki, handle ka sweswo hinkwaswo swi ya eka vusocha.
  - Leswi hi swona leswi n'wina vanhwanyana mi nga ta swi endla. Se hi kurisa ti supermen letintshwa. Lexi nga ha hlanganisaka fibre, kumbe hambi ku ri tinsimbi leti nga mati. - Kolonele u soholote xikandza onge a ri na meno yo vava. U humese chewing gum a yi hoxa enon"wini wakwe. Ku languteka ku ve loku nga ni gome.
  - Nakona tani hi le ka "Temptation of God" kumbe vito rin"wana leri nge "Stronger than Allmighty God"! multi-theohyperplasma yi hundzuka ku fana na Muvumbi! - Margarita u swi xiyile.
  Ndhuna ya masocha yi pfotlose mahlo hi ku pfilunganyeka:
  - A ndzi si hlaya novhele yo tano, kambe theohyperplasma i yini?
  Vanhwanyana lava havambirhi va rhurhumerile hi nkarhi wun"we:
  - Eneji ya vumundzuku! Leswi a swi ri gezi eka Jules Verne swi ve mixaka leyintshwa ya swilo hi xisekelo.
  Hambiswiritano, a hi na nkarhi wo tala wo vulavula. - Ku vula nhwanyana wa Komsomol, a layicha ti Stingers ebyatsweni.
  - Hakunene u fanele ku hlaya "Nringo wa Xikwembu." - Kolonele u vule tano, a ri karhi a rhurhumela hi ku nga swi lavi.
  -Swi pfuna swinene eka maqhinga ya nyimpi. - Aurora u swi xiyile. - Hi ku angarhela, nyimpi ya hina ya vunharhu ya misava na USA na England yi lwiwile hi ndlela yo pfumala vuswikoti lerova swi le rivaleni leswaku yi nun'hwela vuxengi.
  - Ku vula ntiyiso, hi yona ndlela leyi a swi ri ha yona! Ti general ta hina a ti nga ri swiphukuphuku lero a ti nga swi tivi na masungulo ya strategy na tactics. - Kolonele u swi xiyile.
  - Ha yini va nga khotsi munhu? - Tough Aurora u rhurhumerile hi matimba.
  Kolonele u gungula hi ku pfilunganyeka:
  - A ku ri hava mafambiselo ya tipolitiki, ku engetela kwalaho, a va nga lavi ku tumbuluxa xikombiso lexi vanhu lava nga na nkucetelo swinene a va ta va va xanisekile;
  - Munhu wo xiximeka u veka vululami ehenhla ka ndyangu na vuxaka bya xinghana! Ku fanele ku va na nawu wun"we eka valala ni vanghana, hilaha wanuna a endleke hakona eka nsati wakwe! Vukona bya milawu yo hambana-hambana byi hundzula vululami byi va nghwavava! - Margarita u vule hi thoni yo sindzisa.
  Kolonele u hlamarile hakunene:
  - Wow, ndza swi vona leswaku u Mujarimani Catherine. Swi tikomba onge u lava vululami!
  - Ndzi lava ntiyiso, ku hleleka naswona, hi ntiyiso, ntshunxeko! - Margarita u tivise, a ri karhi a huwelela.
  - Hi rihi vandla leri? - Kolonele u hlamarile.
  - Ku hava na yin'we ya ya sweswi! - Ntukulu wa nhwanyana lontsongo wa Mikhail Lomonosov na Stenka Razin u tshovekile. U bohe xitulu xa hanci yakwe. - Leswi swi fanele ku va nhlangano wuntshwa lowu lawuriwaka hi vantshwa vo tlhariha. Naswona xo sungula, hi fanele ku lwisana na ku kongomisiwa ka switirhisiwa swo ka swi nga tirhisiwanga swa ikhonomi. I ntolovelo ku holovela Hitler, kambe ehansi ka yena bindzu, ngopfu-ngopfu vunjhiniyara bya michini, ri endle ku tlula lokukulu ku sukela eku sunguleni. U swi kotile ku endla tiko ra manguva lawa, handle ka ti petrodollar. Khombo rakona, hi nkarhi wa Stach, ku kandziyisiwile eka ku xaviseriwa matiko yale handle ka switirhisiwa swoka swinga lulamisiwanga xikan"we naku nghenisiwa ka swilo leswi tirhisiwaka na swakudya. Naswona, khombo ra kona, pholisi leyi yi ya emahlweni ku fikela namuntlha. A ndzi ta endla vativi va sayense va va vanhu lava fuweke swinene etikweni. Vaprofesa va Oligarch a va ta va nawu, ku nga ri ku va va nga ri kona. Ku engetela kwalaho, dyondzo ya le henhla a yi fanelanga ku va ya mahala ntsena, kambe yi tlhela yi boha, naswona mukongomisi wa bindzu u fanele ku va na dissertation, naswona u fanele ku yi yisa eka khompyuta leyi nga fumbariwangiki. Hi ku angarhela, hi ta tlakusa swinene xiyimo xa vutlhari bya vantshwa leswaku nsinya wa nawu wu nga hluli: xava u xavisa!
  - Ina, vo tala, hambi ku ri hi dyondzo ya le henhla, va lava xinkwa xo olova sekithara ya mabindzu swi le rivaleni leswaku yi rhwale ngopfu; - Kolonele u pfumerile hi ku hefemula kutani a engetela hi ku vilela swinene. - Naswona nsimu ya sayense a yi tekiwi hi xichavo xa le henhla.
  Matlhari a ma layichiwile hi ku hatlisa. Vanhwanyana va le Komsomol a va tirha ni ku vulavula hi nkarhi wun"we:
  - Ndzi ehleketa leswaku hi lava swipimelo swo tika swinene eka ikhonomi ya makete. - Smart Aurora u nghene eka mbulavurisano. - Leswaku ku nga vi na vanhu vo tano lava fuweke swinene. Naswona endzhaku ka sweswo oligarch yin"we ya le Rhaxiya leyi nga ni timitsu ta Xiyuda yi ni rifuwo leri hi ku hatlisa ri nga madzana mambirhi ya vanhu lava fuweke swinene eChayina.
  Kolonele se a a sungula ku lahlekeriwa hi vukarhi, kambe hi nkarhi lowu fanaka u kombise ku tikhoma loku nga tolovelekangiki:
  - Hi swona, naswona vunyingi bya tibiliyoni a hi va rixaka ra Maslav. Hi ehleketa hi swona ivi hi ringeta ku va pincha.
  - Pinch hi ku tsana! Ina, leswi swi lava leswaku ku tsemiwa nhova hi vukheta. - Margarita u kanetile. - Kahle kahle, "Stingers-firecrackers" hinkwayo yi layichiwile, i nkarhi wo ba nala.
  Eribuweni se a va swi tiva hi nhlaselo lowu naswona Yankees a yi hlengeleta mavuthu. Rifu ra swihaha-mpfhuka-phatsa ri kombise leswaku nala u ni matimba swinene, naswona Maamerika a hi muxaka wa rixaka leri tsutsumelaka hi nhloko etiheleni. A va tilulamisela ku hlasela hi ku tiyiseka. Ku engetela kwalaho, ntlawa wa "ku nga cinci" a wu ri karhi wu tisa masocha ya wona.
  Eka xiyimo lexi, u fanele u tihlasela. Kutani ku ta va ni vuyelo lebyinene. Hi yona ntsena ndlela yo kongoma kumbe ku endla rhengu ro rhendzeleka. Margarita Korshunova u ringanyete leswaku:
  - A hi kongomaneni eribuweni hi ya va dlaya hinkwavo kwalahaya!
  - A hi mianakanyo yo biha, kambe u nga hatla u tikuma u ri ehansi ka ndzilo wa dagger. Ndzi ringanyeta ndlela yo olova. Ku hambuka hi ku hatlisa, ku tshinela ku suka ekhwatini. - Aurora u endle xirhendzevutana hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, ivi a tlhela a humesa pentagram.
  - Xana swi fanerile ku tlanga hi nkarhi!? - A ku ri na ku kanakana eka rito ra mutivi wa sayense Margarita.
  - Vusiku bya xixika byi lehe swinene. - Aurora u kanetile. "Ehandle ka sweswo, nala a nga fanelanga a swi tiva leswaku hi vambirhi ntsena." Swi fanerile ku tumbuluxa xivono: leswaku nhlaselo na wona wu huma emisaveni, onge hiloko ku ri na mavuthu lamakulu yo lwisana na vona.
  - Nkarhi lowu, ndzi pfumelelana na wena, a hi hlambeleni! - Margarita u hatlise a veka vutshila bya vutshila eka xiyimo xa le henhla.
  Vanhwanyana va le Komsomol a va famba hi rivilo lerikulu hi xikepe lexi pfurhaka. Masocha lama ha nga vonakiki, ya ku vekiwa tihlo ka xiviri ni radar.
  Loko va tsema emoyeni, va hundze swikepe swo hlayanyana naswona, va hundza miako, va tikume va ri ematini lama ntshunxekeke. Endleleni, va hlangane ni tishaka leti hundzukeke, kambe ku hambana ni xihaha-mpfhuka lexikulu lexi lovisaka lexi vuriwaka Anaconda, vanhwanyana va le Komsomol a va nga nun"hweteli ngati. Hi yona mhaka leyi va nga ringetangiki ku va hlasela. Ku engetela kwalaho, Aurora u humese disiki ya boomerang hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu:
  - A a va nyike pakani leyintshwa.
  Leswi a vavise shaka, u hoxe xihlovo xa ngati emirini wa yona. Xiharhi lexi xi rhurhumerile, naswona vanghana va xona va hatle va hlasela hi tinhlaya ta vona leti tlheriseriwaka endzhaku ni tintiho ta mammoth. A swi languteka swi chavisa, swiharhi swo chavisa swi belele munghana wa swona, u n"wi ba hi xibalesa hi ku hlamula, u biwe. Ngati ya rihlaza, ya mafurha yi hangalakile ehenhla ka misava. Swiharhi leswi dyaka swiharhi swi nghene enyimpini, naswona nhlayo ya lava vavisekeke yi andzile, vona, hi ku famba ka nkarhi, va hetiwe hi van"wana.
  - Wow, Margarita! Kambe u nga swi kota ku lwa na vona hi ku olova. U teke un"wana a vavisa un"wana, kutani lavan"wana va ta ti tsema swirho. - Aurora u rhurhumerile hi rito lerikulu a tlhela a kandziyela milenge ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu.
  - Wa vona, mahanyelo ya diyavulosi ya tlanga xiphemu. A swi bohi ku chumayela rivengo ra munhu-kulobye ni ku navela ku herisa lava tsaneke. - Snow White terminator yi rhurhumerile.
  - A hi lwanga na lava tsaneke. - Aurora, a ri karhi a hatima hi mahlo ya emerald, u vule hi ku tinyungubyisa swinene. - A ku ri na madzana ya mune na makume ntsevu wa vona ku lwisana na hina vambirhi, naswona ku na nyimpi leyi nga emahlweni leyi nga na kwalomu ka magidi mambirhi, laha madzana manharhu na makume ntlhanu wa yona ku nga mavuthu yo hlawuleka lama hlawuriweke lama hundzeke hi le Iraq, Afghanistan, na Somalia. Naswona valwi van"wana a va pfumala ntokoto.
  - Mukaneti wo tiya u tiyisa miri na ku navela ka wena, u ku endla u tiya - loyi a tsaneke u onha moya wa wena no tsanisa miri wa wena, a ku endla u tsana! Kutani ndlela yo tika yi nyika ku hlula loku olovaka swinene! - Ku vula Margarita wo tlhariha.
  Leswi va fambeke eribuweni, vanhwanyana va le Komsomol va humile va ya eka xiteji. A yi nga ri kule ni ribuwa, a wu twa ni swikepe swi ri karhi swi ba. Vahloti va tinhenha va tikume va ri eka xiteji. A yi lehe swinene naswona a yi rhendzeleka hi ndlela leyi hlamarisaka. Endleleni, vanhwanyana va le Komsomol va hetelele va hlangana ni xiphiqo lexi nga tolovelekangiki. Yi gove moya ku fana ni xihlovo lexi nga erivaleni. Switsotswana swi haha swi ta eka yena kutani swi lumeka tandza ra swona ro vangama. Hambiswiritano, a yi koka swivumbiwa leswi nga ni timpapa.
  - I nchumu wo fana na fly annihilator. - Aurora u koke nyingiso, a ri karhi a lumeka swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  - Kumbexana muxaka wo karhi wa radiation wu koka switsotswana. Ndzi twa ku rhurhumela ka ultrasonic emoyeni hi nhlonge ya mina. - Margarita u tlhele a rhurhumela hi vugwala.
  - Xiphiqo lexintshwa eka hina! Hi ntolovelo, muxaka lowu wo hlamarisa wa zoni wu nga endla leswaku munhu a khomiwa hi vuvabyi bya mbilu. - A ku ri na xihlekiso eka rito ra Aurora wa ndzilo.
  - Mina na wena hi na timbilu timbirhi, se a hi nge fi hi ku hatlisa! - Margarita u titwe a tsakile - Swi kahle loko u nga ri munhu hi ku helela.
  Diyavulosi wa ndzilo u huwelerile hi leswi:
  - Pfumela! Handle ka sweswo a a ta va a yime exitofini, naswona a tikile hi sweswo!
  Hambiswiritano, vanhwanyana lava a va fanele va yima, va susumeta ekule ni swiphiqo, va ya etlhelo minkarhi yo hlayanyana, va tlhelela endzhaku.
  Endzhaku ka anomaly yin"we, yin"wana yi hatle yi humelela, enkarhini lowu a yi ri ya oval intermittent. Hinkwaswo leswi swi endle leswaku ku famba-famba swi tika. Hambi swi ri tano, va hundze, kutani ku humelela xivumbeko xa nambu emahlweni.
  Swi tika ku khandziya, ku na timovha leti taka, kambe a ku na swilo leswi nga tolovelekangiki. Mikondzo leyi nga ambalangiki milenge yi tshama yi ri ebyanyini lebyi funengetiweke hi xirhami.
  Vanhwanyana va Komsomol va yimile va nga si huma eka yona. U nga vona tinhloko to hlayanyana ta "khavichi" ti tsutsuma ti ya ehenhla. Swimilani leswi hundzukeke aswi vonanga vanhwanyana lava ava lava kuva vanga hambanisiwi, mpatswa wa vona wu khunguvanyekile eka maphaxani (ti Warrior Bears ava ha ku ambala tintangu ta tona kuva ti fihla nun"hwelo), kambe switikomba onge ti khorwisekile leswaku tinga dyeki, ti wile endzhaku.
  - Hi fanele ku hlambela nyana emahlweni! - Aurora a vula hi ku lahlela ehandle ku n'wayitela ka xiharhi. - Hi ta funengeta xikepe kwalahaya.
  - Ku yi rhwala na wena a swi olovi! - Margarita Korshunova u pfumerile.
  Ku endla leswaku njhini ya jet yi miyela a hi ntirho wo olova eka vaendli va swifaniso, kambe cuttlefish na yona yi tirhisa nsinya lowu fanaka naswona i muhloti wa xiyimo xo sungula.
  Ku kuma ndhawu yo tumbela leswaku random guy yi nga ku khomi a swi olovi ngopfu. Ndhawu leyinene ngopfu laha i xivala xa xivandzana lexi nga ni khombo. Hi xikombiso, mbewulani ya beaver. Xiharhi lexi xi na khombo, swa tika ku xi dlaya naswona xi ringana na nguluve ya nhova. Swikalo a hi voya; Ngopfu-ngopfu nivusiku. Leswi hi leswi vanhwanyana a va swi ehleketa, va tumbeta xikepe lexi pfurhaka eka nchumu wo fana ni xikhwama. Laha kungana swihlahla leswi lengalengaka ehenhla ka mati kusuka ehenhla. Hi kona laha vanhwanyana lava va siyeke xuma xa vona, va tifihla hi marhavi ya swihlahla.
  - Xana u swi tumbetile kahle? - Ku vutisa Margarita, a ri karhi a endla switoloveto loko a ri eku fambeni.
  - Ri ta etlela ku fikela nimixo, naswona loko ri xa hi ta hlamba! - Aurora loyi a hlundzukeke u lulamise ribye hi xirhendze xa yena.
  - Ku vuriwa yini loko rat-raccoon yi ti shita! - Nhenha ya Komsomol yi rhurhumerile.
  - A hi duvuleni! Nkumba wa yona wu tiye ku tlula wa alligator naswona wu tekiwa wu ri wa nkoka swinene. - Aurora u rhurhumerile hi mahlo ya yena ya emerald hi ndlela ya vuhlangi.
  - A hi xaviseni! A hi cinceni vumunhu bya hina naswona a ku na munhu loyi a nga ta hi lemuka! - Margarita Korushnova u humese ririmi ra yena hi ku hiseka.
  Aurora u rhurhumerile:
  - LULAMILE!
  Vanhwanyana va rhurhile nyana, loko ku humelela rat-raccoon hi yoxe. Va titimela, va endla xiboho xo hlayisa xivandzana lexi xi hanya sweswi. Hi tindlela tin"wana a ti fana ni xigevenga lexi dlayaka ndyangu kambe xi tshika xinyenyana xi huma ekhejini ra xona. Mbewu ya raccoon a yi nga swi koti ku vona nun"hwelo lowu a wu lava ku nga hambanisiwi wa vanhwanyana handle ka sweswo, a a tele, leswi a a nantswe nyama, u ye eku etleleni.
  Ku rhurhumela ka yena a ku tolovelekanga swinene, ku tsundzuxa ku rhurhumela ka mutlangi wa vayolini wa xiyimo xa le xikarhi.
  Vanhwanyana va Komsomol va ringete ku famba hi ku hatlisa, naswona hi nkarhi lowu fanaka a ku nga ri na munhu loyi a va voneke, ku famba-famba a ku ri ka xihundla swinene. Va tlhele va hluvula maphaxani ya vona.
  Aurora la nga ambalangiki milenge u vutise munghana wakwe, ku nga ri hi xikongomelo xo kuma rungula, kambe ntsena leswaku a hunguta ku nonon"hweriwa:
  - Kahle kahle, xana workaround maneuver yi koteka njhani?
  Margarita u hlamule handle ko rhurhumela:
  - Handle ka loko hi khunguvanyeka hi ti anomalies.
  Diyavulosi wa ndzilo u veke rintiho ra yena emilon'wini ya yena;
  - Kambe yin'wana ya leti yi gayela yi huma.
  Anomaly ya perela kusuka ehansi ka misava. U tlhele a ntshunxa misava. Ku fana ni ximanga lexikulu, xi rhendzelekile exikarhi ka sava, vumba ni byanyi. U susumetele nchumu lowu nga ni swirhumbana ku fana ni mafurha. Kutani a sungula ku ba hi xibakele.
  - Swa nyenyetsa! - Ku vula Aurora wa ndzilo. - Swi fana na tinguluve timbirhi ti tswontswana.
  Anomaly yi va twile naswona, hi ku chava, yi kongoma eka vanhwanyana.
  - A hi hambaniseni! - Margarita u lerisile.
  Agile Aurora a nga swi twisisanga:
  - Ha yini leswi swa ha laveka?
  Snow White Terminator yi n"wayitela a ku:
  - A hi ku endle u hlongorisa swinyenyana swimbirhi hi ribye rin'we!
  Nhwanyana wa Komsomol u kombise ririmi ra yena, a khoma wasp hi rona a ri hlafuna, a hlekisiwa hi xiringanyeto xo tano. Vahloti va hangalakile, naswona anomaly yi titimela. Yi tsekatseka nyana yi sungula ku wa, langavi lerintsongo ri hundze exikarhi ka xidziva xa mafurha. Hambiswiritano, tanihi leswi yi nga hatla yi hisa, yi timeke hi ku hatlisa hi ndlela leyi fanaka.
  - Leyi a hi Pyromania! - Aurora a nga ambalanga nchumu u swi xiyile, a rhurhumela a hatla a tlula, a hundzuka back somersault.
  - Ina, xiphiqo xa Pyromania xi nga vanga khombo! - Margarita u pfumerile. - Sweswi hatlisa, hi tlanga hi nkarhi.
  Hi ku hatlisa loko vanhwanyana va Komsomol va nghene endzeni-ndzeni ka xihlahla xa swihlahla leswi nga eka swirhabyani, mirhi, mirhi ya madiriva leyi hundzukeke leyi hlanganisiweke, va rhendzeriwe hi munyama lowu lavaka ku va lowu nga nghenekiki. I madzovo ya mirhi ntsena lawa a ma voninga, ma endla leswaku ndhawu leyi yi languteka yi ri ni khombo, ya misava yin"wana. Hambiswiritano, vanhwanyana a va lavi ti- monocular ta vusiku leti i ta vanhu lava tsaneke lava nga kotiki ku endla swiboho leswi tiyimeleke ni ku vona emunyameni. Aurora u hetelele a tshove murhi;
  - Damn it! - Diyavulosi wa ndzilo u boxe loyi a nga tengangiki hi ndlela leyi faneleke swinene. Swi vonaka onge a ku na xihoxo, kambe ku vonakala ku govekile.
  - Leyi i phosgene na phosphorus! - Margarita u tivise a tlhela a soholota nhamu ya yena yo saseka. Phela, hakanyingi ti cinca ti parameter ta moya.
  - Kutani leswi swi fanele ku tekeriwa enhlokweni! - Aurora wa misisi yo tshwuka u pfumerile hi xihlekiso lexi nga fihliwangiki kahle.
  Nhenha yi tshukatshukise voko ra yona emoyeni:
  - Ku famba hi ku nonoka eku sunguleni, kutani hi ta swi tolovela.
  Vanhwanyana va le Komsomol va hatlise rivilo hakatsongo-tsongo, loko va ri karhi va ringeta ku nga pandzeli hambi ku ri xirhabyana ehansi ka swirhendze swa vona. Ku chava ngopfu vahlaleri va xitshuketa, kambe swivumbiwa swo hambana hambana leswi nga angula eka mpfumawulo.
  Eku sunguleni a yi omile, kambe endzhaku hi ku hatlisa loko vanhwanyana va rhurhisa swihlahla, xihlovo xa xiviri xi va chululele!
  - Mati ya fanele ku tika! - Aurora u ringanyete.
  - Khume ra tiphesente hi ntiyiso! - Margarita u pfumerile.
  Diyavulosi wa ndzilo u wise xitsotswana lexi hi xirhendze xa yena xa hypertitanium kutani a phofula vonelo ra yena:
  - Hi yona mhaka leyi mberha yi nga yikulu swinene naswona a yi khuluki!
  Vumba a byi rhurhumela ehansi ka swirhendze swa maphaxani ya mina. Muhlovo wa yona i wa rihlaza-violet lowu nga tolovelekangiki, ku fana ni wa sirha. Leswi a swi nga ri tano kun"wana ni kun"wana eMisaveni handle ka zoni.
  Milenge yi ringete ku hambanisa eka yena, kambe swiporo swi hatle swi kula ngopfu, leswi endleke leswaku ku hlota swi olova. Swi tika ntsena ku famba, swi namarhela eka swihlangi swa wena, swi ku sindzisa ku tlanga hi matshalatshala. Aurora na Margarita va tlhele va mita chokoleti leyi pfanganisiweke un"wana ni un"wana. Byanyi a byi kumeka nkarhi wun"wana, naswona ngopfu-ngopfu a byi ri bya swiharhi leswi dyaka swiharhi. U gayele exikarhi ka vumba kutani a ringeta ku khoma switsotswana. Ku rharhangana ka mirhi ya madiriva, swihlahla, marhavi, matluka, minkarhi yin"wana a yi nun"hweli, naswona minkarhi yin"wana yi nun"hwela swinene.
  - Xana madiriva ma huma kwihi? - Ku vutisa Margarita. - Leyi i zone ya maxelo yo kufumela.
  - Vuyelo bya mutation, va dzime timitsu. Ku engetela kwalaho, ku kufumela eka zoni ku tlula eka yona! Kwalomu ka khume ntlhanu wa tidigri. Ku hisa ngopfu laha hi ximumu ku tlula equatorial Africa. Kumbe e-e, kwalomu ka mahiselo lama fanaka. - Aurora wo saseka u rhurhumerile emahlweni, swi tikomba a ringeta ku tsundzuka leswi a tshameke a swi hlaya.
  Margarita u vule hi ku tiyiseka swinene:
  - A hi nchumu ku fikela sweswi! At least eka hina.
  Aurora la nga ambalangiki milenge u hundzuluke emoyeni, a endla somersault kutani a rhurhumela:
  - Hi tibere ta Komsomol naswona sweswo swi vula hinkwaswo!
  - Ndzi tsundzuka hi tshame hi yisiwa eSahara. Ndzi hete vhiki ndzi nga dyi kumbe ku nwa, ndzi famba exikarhi ka sava leri a ri hisa ku fana ni pani ro gayela exitofini, ndzi nga ambalanga nchumu naswona a ndzi ponanga nchumu! - Ndzi xiye Margarita a ri karhi a humesa swibalesa ematihlweni ya yena (hayi hi ndlela yo fanekisela, kambe hi ku kongoma!). - I ntiyiso, a ku nga ri na swo tala leswi a swi tsakisa.
  - Kumbexana! Na mina ndzi hundze eka leswi! Milenge ya mina yi hatla yi swi tolovela, kambe yi luma endzhaku. Naswona nhlonge yi va ya ntima loko edyambyini. - Yi tiyisisiwile, yi tsakile naswona yi tlanga ku fana na kati leri humaka eka Viriya Aurora.
  - A ndzi swi tsakeli loko miri wu basa, wu vonaka wu ri wa xisati ngopfu. - Margarita a nga endlanga onge u rhurhumela.
  - Chocolate tan yi le fexeni sweswi. - Diyavulosi wa ndzilo u rhurhumerile hi meno ya yena ya panther. - Leswi swi vula leswaku u na mali yo ya eDzongeni.
  Vanhwanyana lava va hetelele va heleriwe hi swilo leswi rharhanganeke swa khwati ra le Chernobyl. Ribuwa ra mugerho wo anama a ri ri ekusuhi. Swihlahla swo tsindziyela, timintsu leti humelaka ehandle, plantain leyi hundzukeke, leyingana matluka ya yona yo anama, swiendle ndzhawu leyi olovaka yo pfala.
  Margarita u huwelerile a ku:
  - Kahle kahle, hi loyi Vizhnitsa emahlweni ka hina.
  - Ina, khale ka doroba ra Soviet! Ha yini Ukraine ri tinyungubyisa, ri hundzuke kwalomu ka tiko leri hambaneke endzeni ka Soviet Union. Phela, hi ni malembe-xidzana yo tala hi ri karhi hi lwa na vona! Hi yona mhaka leyi USSR yi hluleke, naswona sweswi vanhu va le Ukraine i vamakwerhu. - Aurora wa misisi yo tshwuka u pfule mavoko ya yena hi ku anama kutani a ringeta ku haha a ya ehenhla.
  - Naswona va nga si va na vamakwavo va le Rhaxiya. N"wana un"wana ni un"wana wa swi tiva leswaku Kyiv i Manana wa madoroba ya le Rhaxiya. - Ku vula Margarita, a ri karhi a n"wayitela hi ku anama. - Va hlanganisiwe hi ripfumelo ro kwetsima ra Orthodox na timitsu ta Xislav. Xikwembu hi xoxe xi lerise USSR leswaku yi va tiko rin"we. Kambe Bandera u tile a ta tumbuluxa bedlam - swi hundzuke nyimpi. Hambiswiritano, hi hlule.
  - Order yi akiwile eka masungulo laha semende ku nga ripfumelo kasi sandi ku nga will! Naswona hikwalaho ka leswi swigevenga swo tala swi fanele swi pfaleriwa ekhotsweni! - Aurora a hlamula, a ri karhi a rhurhumela hi matimba.
  A swi nonon"hwi ku vona doroba. Mugodi wa laha wu tatiwile, ku tsemakanya rirhangu a hi xiphiqo. Tindlu leti ngopfu ngopfu i ta khale, unga vona miako ya swithezi swa ntlhanu na miako yale henhla ya Stalinist. Vanhwanyana lava se va ye emiakweni ya manguva lawa. Kutani Margarita u tsundzukile:
  - Hi fanele ku humesa vana va khume-nhungu, a swi tano ke?
  - Vafana va hina va ta pfuna! Hi ta tumbuluxa ku chava lokukulu edorobeni lerova va nga ta swi kota ku landzelela ku famba-famba ka hina! - Aurora a nga ambalanga nchumu u ninginise xibamu xa yena xa muchini.
  Nhenha leyi yo basa ku fana na gamboko yi langute etlhelo kutani, yi tsema xitsotswana xa xitsotswana, yi ehlisa rito ra yona kutani yi vutisa:
  - Ku vuriwa yini loko a baleka?
  Diyavulosi wa ndzilo hi laha ku twisisekaka u vule leswi:
  - Ndzi hlayela hi makwanga ya yena ya le hansi. Handle ka sweswo, ndzi ta vitana loyi wa ximanga sweswi. Ndzi ta seketela moya wa yena wo lwa.
  Margarita Korshunova u rhurhumerile hi ndlela leyi nga tlharihanga nikatsongo:
  - Ndlela ya kahle yo endla leswi i ku rhuketela kahle.
  Aurora hi ku hatlisa u tsutsumise swikunwana swa milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu kutani a bela nomboro hi ku tirhisa swikomba-nkarhi ivi a vula hi rito leri tlakukeke:
  - Xana u lunghekile!
  - Ina, kambe a ku ri na mpfilumpfilu wo tano laha! - Ku twiwile ku rhurhumela ko olova ku hlamula.
  - U nga heli matimba, swa olova swinene ku yi humesa hi vuxisi. Handle ka sweswo, a nga kona loyi a nga ta hlamarisiwa hi ku pfumaleka ka vana endzhaku ka vusiku byo tano lebyi nga ni xidzedze. - Diyavulosi wa vuxisi, wa misisi yo tshwuka u hungute thoni ya yena.
  - Pfumela! A va nge he hi khathali! - Dwarf, mutivi wa ku lahla swimbutana, u rhurhumerile.
  - Hi yimele, ku nga khathariseki leswaku ku humelela yini! Kumbexana hi nga engetela ntlhanu wa tiphesente tin"wana. - Aurora u vule hi ku rhuketela.
  Marito yo hetelela ma ve ni vuyelo bya masalamusi. Xigevenga xa moron xi rhurhumerile:
  - Ndzi ta rindza, hambiloko makumu ya misava ma ta!
  Cool Aurora, hi ku tlakusa ni ku ehlisa tinsiva ta yena to leha hi ndlela yo hlekisa, u ehlekete a ku: "hi ndlela yo karhi leswi swi ndzi tsundzuxa Yudasi a rindzele mhandzi ya aspen."
  "Kambe, sweswi hi ta hlula Maamerika na vatirhi va vona," ku vula Aurora wa mahlo ya rihlaza hi ku tiyimisela.
  - Xana wa swi tiva leswi ndzi nga swi rivaleli Amerika? - Galina u khome swibakele.
  - Yini? - Xirho xa bere yo tshwuka-Komsomol xi hlamarile.
  - Ku buluka ka tibomo ka madoroba ya hina na ya Japani! Lexi i vubarbari! - Ndzi tlhele ndzi tsala vutlhokovetseri! - Margarita u ninginise xibamu, naswona hi vukarhi lebyikulu lerova ntlhambi hinkwawo wa switsotswana leswi hundzukeke leswi nga ni voya swi wele ehansi.
  Aurora u tlulerile kutani a tsaka:
  - A hi yimbeleni! Leswi swa tsakisa.
  Naswona Korshunova u ta yimbelela, rito ra yena, tanihi minkarhi hinkwayo, ri tlakukile ku tlula ku dzunisiwa ka tintshava ta Himalaya;
  Nyeleti ya Tiko ra Vatatana yi nyikiwile hi Hosi, .
  Ndzi kholwani, u voninga ku tlula Dyambu!
  U wa mina, tiko leri u humaka eka rona - .
  Tiva eka wena leswaku mbilu ya mina yi ba hi gome!
  
  Eka n'wina hi swirho swa Komsomol ku fana na tintsumi, .
  Hi lovisa vafasisi ivi hi sweka swilo leswi nga sala!
  Hambi ku ri eka Jupiter hi swi kotile
  Ku byala mihandzu ya paradeyisi leyi nga kotekiki!
  
  Venus i ndhawu ya rirhandzu, .
  Eka Mars, mintlhaveko ya nhenha yi le henhla swinene!
  Pfuxa tinketana ta vubihi ni ku kanakana, .
  Phela, Lowa Matimba Hinkwawo u lava ku endlela vanhu hinkwavo leswinene!
  
  A hi hluleni ntshikilelo wa cosmic, .
  A hi khomeni xikandza hi xihuku xo tiya!
  Nala u ta pfotlosiwa hi matimba ya misava, .
  Naswona va ka Junkers va duvuriwile hi vurha bya n"wana la tolovelekeke!
  
  Kuna xiendlakalo xin'we ntsena - xi teke u hlula, .
  A hi nge tivi vuyelo byin"wana!
  Naswona u nga handzuli mpfundla wa Reich, .
  U ta kuma bayonet emahlweni eka socha!
  
  Kambe bayonet a yi nge ku pfuni nchumu, .
  Hi ta engetela dynamite yin"wana!
  Ku haha hi rivilo ro tano
  Loko mutirhela-mfumo a ba hamele!
  
  Goza leri landzelaka ri ta hundza ku fana ni xidzedze, .
  Naswona endgame yi ta va checkmate yo hlula!
  Phela vukarhi bya hina i vholkheno yo penga, .
  Ku rihisela eka xigangu, kati ro chavisa!
  
  Hi khome swipikiri eBerlin, .
  Paris yi ntshunxekile ehansi ka mujeko wa le Rhaxiya!
  Hi vana va vanhwanyana va Tiko ra Vatatana na vana va majaha, .
  Loko hi dya nkhuvo, hi dya vulombe hi ntsako!
  
  Foggy Albion sweswi u fana na makwerhu, .
  New York yi humile ku fana ni phayi leyi nga epuleti!
  Mujeko wa hina wo tshwuka, wo tshwuka wa muvala wa poppy, .
  Ehansi ka yona, vanhu hinkwavo va tsakile hi ntshunxeko!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 12.
  Oleg Rybachenko na yena u lorhe norho lowu a wu nga olovi hambi ku ri ku olova, kambe wu hlamarisa. It"s as if yena na Dima va ya emahlweni na mintirho ya vona ya vusocha;
  Lava vambirhi va tsarisile tanihi vatirhi va ku tirhandzela eka xiyenge xa vana xa SS, lexi vumbiweke hi Fuhrer loyi a a ri ni mimoya. Swi vonaka onge entiyisweni lowu Hitler u hetelele a penga. I ntiyiso, hi hala tlhelo, a a ri ni vutlhari lebyi eneleke leswaku a nga sunguli nyimpi leyi nga riki na ntshembo ni USSR.
  Hi hala tlhelo, ha yini mufana loyi a nga fanelanga a kuma ndzetelo wa vusocha? Ha yini ti fanele ti an"wisa ni ku bask ku fana ni ti- barchuk?
  Oleg Rybachenko na Dmitry, kun"we na majaha man"wana kusuka eka junior battalion, va khandziye xihahampfhuka kuya e Afrika. Xihahampfhuka xa le Jarimani lexi nga ni tinjhini ta tsevu a xi kota ku rhwala swihaha-mpfhuka leswi hlomeke leswi ringanaka madzana mambirhi. Kambe a ku ri ni vuthu hinkwaro ra madzana manharhu ya valwi va muxaka lowutsongo wa Hitler Jugent. Vafana va madzana manharhu, kwalomu ka khume mbirhi wa malembe hi vukhale, a va vonaka va ha ri na ku tsutsuma lokukulu, kambe entiyisweni a va ri vafana lava hlawuriweke hi ndlela yo hlawuleka lava se a va kume ndzetelo wo tala swinene wa vusocha.
  Va ka Fuhrer a va lava leswaku vantshwa vo tala hilaha va nga kotaka hakona leswaku va hlanganyela enyimpini. Le Afrika, mavuthu lamakulu ya Britain se ma hluriwile, hambileswi ka ha ri ni mavuthu lama tiyeke eSudan. I ntiyiso leswaku masocha ya vukoloni a ma tshembeki hi ku helela, naswona, hi ku kongoma, mavuthu ya Britain ma tshembekile. A va nga ri va Xinghezi hi ku helela. A va hlomanga kahle ngopfu, ngopfu ngopfu hi mathangi, ringeta no hundzisela switirhisiwa ku tsemakanya doroba-nkulu. Hikwalaho, khombo ra ku lahlekeriwa lokukulu eka vafana i ritsongo. Ku languteriwe ku va eka xiyimo xa switoloveto swa vutlhari leswi tolovelekeke, naswona rixaka lerintshwa ri ta kuma ntokoto wa nyimpi.
  Oleg Rybachenko na Dmitry va vulavula kahle Xijarimani (loyi ku vuriwaka leswaku i nala), xikan"we na Xinghezi, Xipaniya na Xifurwa. Xikolo xa vona na xona i xa xiyimo xa le henhla naswona vana va Soviet, hi ku ya hi mianakanyo, va fanele va tlharihile swinene.
  Mufana wa le Jarimani, loyi swi tikombaka a ri un"wana wa varhangeri, Hans Feuer wo leha ni wa misiha u khomane hi mavoko ivi hi ku tshembeka a ku:
  - A hi nga langutelanga leswaku Marhaxiya ma nga va na matimba no tlhariha swonghasi. Hi xikombiso, steam ndlela ya hina ku fana ni Majarimani ya xiyimo xo sungula!
  Oleg Rybachenko hi ku titsongahata u vule leswi:
  - I yini lexi hlamarisaka ngopfu hi sweswo? Kumbexana hi ta boheka ku lwa, kambe loko wo nghena eka vuhlori naswona u nga tivi Xijarimani, xana u ta hlengeleta rungula ro tanihi kwihi?
  Hans u pfumerile:
  - I ntiyiso! Kambe hi ku angarhela hi dyondzisiwe leswaku mi vanhu lava nga ehansi ka vanhu va le Rhaxiya. Ma-Slav i xiteji xa ku cinca exikarhi ka nghala ni munhu. Hi leswaku, hi tlhelo ra nhluvuko wa vutlhari, Murhaxiya u tlakukilenyana ku tlula xiharhi xa le kaya.
  Dmitry u khome swibakela swa yena hi ku hlundzuka:
  - Ina, ndzi nga ku punch hi marito yo tano.
  Hans u hlamule hi xivindzi, a khome swibakela swa yena:
  - Ntsena ku hlawula ka tlhari i ka mina. Hi magilavu u nghwazi ya Half-World, kambe ku vuriwa yini hi duel na ti nunchucks?
  Dmitry u hlamarile:
  - Naswona i yini?
  Mufana wa xiyimo xa le henhla wa le Jarimani u lave ku hlamula, a kombisa vutivi bya yena, kambe Oleg Rybachenko u n"wi be hi ndlela leyi:
  - Lexi i xitirhisiwa xa vurimi lexi tirhisiwaka ku knock out sheaves e China. Mamongolia-Tatar ma yirise Machayina ku rhwala matlhari, kutani ma hundzule xitirho lexi lexi a xi vonaka xi nga ri na khombo xi va xibakele lexi dlayaka. Endlelo hinkwaro ra nyimpi ya nunchuck ri endliwile. Kutani yi amukeriwile hi Majapani eku heleni ka lembe xidzana ra vukhume-nhungu. Kumbexana, a yi huma eka vona yi ya eka masocha ya SS.
  Hans u kanetile a ku:
  - A hi ntiyiso hi ndlela yoleyo. Fuhrer Lonkulu emalembeni ya khume lama hundzeke u rhambe ti- guru to hlayanyana leti humaka eChayina, a lerisa leswaku xikolo xa nyimpi xa mavoko xa Third Reich xi va lexi hluvukeke swinene emisaveni. A wu fanelanga u ehleketa leswaku hina Majarimani, tanihi leswi hi nga tiko leri tlakukeke, a hi lavi ku dyondza nchumu eka vanhu van"wana. Xikolo xa hina xa masocha xa le Jarimani xi lava ku tekeriwa enhlokweni lokukulu ka mhaka ya munhu.
  Dmitry u pfumerile hi nhloko hi matimba, a tiyisekisa mianakanyo leyi:
  - Na ya Soviet na yona. Stalin u te - thekinoloji hi nkarhi wa ku pfuxeta yi endla xiboho xa hinkwaswo! Nakona eka pulani ya vumbirhi ya malembe ya ntlhanu u tumbuluxile miehleketo - vatirhi va endla xiboho xa hinkwaswo!
  Oleg Rybachenko u vule swin"wana leswi hambaneke laha:
  - Ndzi fanele ku vula leswaku hinkwaswo a swi fambi kahle na mhaka ya munhu. Hi xikombiso, mpimo wa ndzetelo wa vutshila wa masocha eUSSR wu sale endzhaku. Kambe hi ku angarhela hi le henhla!
  Hans u ringanyete leswaku:
  - Xana u nga tsakela ku tlanga Hitler Hash?
  Vafana va le Soviet va hlamarile:
  - Naswona i yini?
  Hans u rhurhumerile a ku:
  - Ku tumbuluxiwa ko hetelela ka Fuhrer Lonkulu. Ku fana na chess, leyi tlangiwaka ku nga ri hi vanhu vambirhi, kambe hi vanhu va mune, vambirhi eka vambirhi. Kambe eka bodo yin"we ya tisele ta madzana ya mune. Yina mathangi, swibamu leswi tifambisaka na swikepe swa nyimpi. Kuna tinhlayo ta makume mune ha yin"we, naswona nhlayo hinkwayo ya dzana na makume tsevu. Van"wana va famba ku fana ni chess, van"wana va famba hi ndlela leyi hambaneke hi ku helela. Plus some other innovations... Xikombiso, tank na battleship swinga duvula ntsena ti tanks, ti self-propelled guns na Links, na infantrymen either swin"we, kumbe loko va fika eka line yokarhi va tiyisa matlhari ya vona. Hi ntolovelo, ntlangu lowu wu rharhanganile swinene, a wu fani nikatsongo ni chess.
  - N'wi kombe. - Oleg Rybachenko u vutisile.
  Hans u teke bodo yo peta enkwameni wakwe wa le ndzhaku. A yi hinge naswona a yi ri leyi ringanaka swinene. Tinhlayo ti endliwe hi maginete. Makhume mune wa leti fanaka ha yin"we. Bodo hi yoxe yi hlayisa swinene, i rectangle. Milawu ya tsakisa, ngopfu ngopfu, kwalomu ka tinhlayo hinkwato ti ba hi ndlela yo hambana na leyi ti fambaka, handle ka mathangi. Havumbirhi bya vona va nga ba no famba hi ku teka.
  Hilaha munhu a nga langutelaka hakona, xifaniso lexi tiyeke ngopfu i xikepe xa nyimpi, lexi tsaneke ngopfu i masocha lama fambaka hi milenge yo vevuka. Nakambe a ku ri ni swibamu leswi tifambisaka hi swoxe naswona lexi tsakisaka, swihaha-mpfhuka, xin"we-xin"we, kambe a ku ri ni xihaha-mpfhuka xo hlasela, xihaha-mpfhuka xa nyimpi, xihaha-mpfhuka lexi hoxaka tibomo ni xihaha-mpfhuka xa le lwandle. Handle ka swikepe swa nyimpi, ku tlhela ku va ni swikepe leswi lovisaka. Vuthu ra milenge na rona ri hambanile, ri na michini, ri olovile naswona ri khandziya tihanci. Hi leswaku, a swi olovi ku twisisa milawu. Oleg Rybachenko u hatle a xiya:
  - Doo, ntlangu lowu a wu nge hluli chess hi ku duma. Level ya ku tika yi huma ntsena eka tichati!
  Hans u pfumerile:
  - Ina, a swi nge olovi ku tumbuluxa maqhinga laha. Naswona a wu nge swi koti ku tsala tibuku to tlhariha. Kambe leswi kahle-kahle i swa Ma-Aryan!
  Dmitry u pfumerile:
  - Ina eka Ma-Aryan! A hi tlangeni!
  Oleg Rybachenko u tsundzuxile:
  - Ku ta va na ntsako wutsongo!
  Hans u rhambe mufana un"wana naswona, leswi a vumbeke mpatswa, u sungule ku tlanga ni vafana lava. Ndzi hlawule ya buraweni. Oleg na Danka hi ntumbuluko va tshwuka!
  Ntlangu lowu hakunene a wu nga tsakisi eku sunguleni, kambe endzhaku ka sweswo vafana va nghenelerile. Oleg Rybachenko, tani hi mutivi wa maqhinga loyi a velekiweke, u teke goza leri kutani a sungula ku susumeta valala ku suka ematlhelo. Eka ntlangu wa Fuhrer, hi ku angarhela, a ku nga ri na hosi, naswona yindlu-nkulu a yi nga rhurhisiwa handle ko lahlekeriwa hi ku rhurha.
  Kambe vafana lava a va nga pfumeleriwi ku tlanga ehandle. Alamu yi twala...
  - Nhlaselo wa moya!
  Vafana lava va tsutsumele emakhumbini hi nkarhi wun"we. Hambileswi mafasitere a ma ri matsongo, a wu nga voni kahle ngopfu hi wona naswona a ku ri ni hambi ku ri ku pfotloseka.
  Swihaha-mpfhuka leswi wisa a swi haha hi xigolonyana, naswona entiyisweni, a swi heleketiwa hi swihaha-mpfhuka swa nyimpi leswi hlomeke kahle.
  A ku nga ri na Manghezi lama tlulaka khume-mbirhi. Va Spitfires, hi ku vona leswaku Majarimani yo tala ma duvule hi swibamu swa michini, ma ringeta ku ma ba ma ri ekule. Kambe va kume nhlamulo hi voxe. Swihahampfhuka swinharhu swa Royal Air Force swi sungule ku tswonga musi naswona leswin"wana hinkwaswo swi balekile.
  Vafana va rhurhumerile hi rito lerikulu, kambe a ku nga ri na munhu loyi a hlambanyeke - ndzayo. Kambe va kandziye maphaxani ya vona kutani va endla nxaxamelo wa swihlekiso leswi nga ni munyu.
  I ntiyiso leswaku swo famba a swi nge swi koti ku hlongorisa swihaha-mpfhuka swa valwi, ku hambana ka rivilo i order of magnitude, kutani vafana lava va boheke ku rhula va tlhelela eka bindzu ra vona. Van"wana va sungule na ku endla ti push-up, van"wana va endla ti abs.
  Hambiswiritano, Oleg Rybachenko u huhuteriwe ngopfu lerova a sungula ku yimbelela, hi rito leri kotaka ku hlongola ku nga ri hosi ntsena, kambe mufumi wa vahembi (Hitler!);
  Hi haha enyimpini yo tika, leyi dlayaka, .
  Maphayona i vana va vukhomunisi!
  Hosi ya hina Svarog yi tshama yi ri na mina, .
  A hi pfotloseni masungulo ya revanchism!
  
  Hi na xivindzi na ku chayela, .
  Muchini wun"wana ni wun"wana wu nga hlanganisa!
  Ku hluriwa lokukulu ku rindzele Manazi, .
  U nga vulavuli vuhunguki, Fritz!
  
  Xikepe xa Wehrmacht xi biwe swinene ekusuhi na Moscow, .
  Hi kombise vutlhari bya hina lebyikulu!
  Xitsotswana lexi rhetaka xi pfotloseriwile, .
  Hi hlule, hi swi hlaya hi ku kongoma!
  
  Xana Fritz a nga endla yini endzhaku ka sweswo?
  Just paws up - tshika hi ku hatlisa!
  Naswona endzeni ka nhamu ya Adolf - ku rhurhumela loku tlhavaka, .
  Mbhongolo a yi tlange xiphemu xa xihlekiso!
  
  Ntirho wa hina i ku chaya rimhondzo ra ku hlula, .
  Ku hlengeleta mavuthu yo tshwuka!
  Naswona u tsema nhloko ya muhlaseri handle ka tintswalo, .
  At least va tile emahlweni hi ku kongoma va huma exikolweni!
  
  Hi ba swigangu onge hi velekiwe hi huma eMars, .
  Naswona hinkwako-nkwako va ka Kraut va kombela tintswalo!
  Hi vana va lonkulu, laha matiko hinkwawo ya ringanaka - .
  A ku pfumeleriwe ku macha ku suka eka xifaniso xa xikandza!
  
  Hitler u ehlekete ku teka Misava ya hina, .
  Naswona sweswi u ni xirhumbana ehansi ka swirhumbana swakwe!
  Phela, Majarimani a ma lava ku hundzula un"wana ni un"wana a va ntlangu, .
  Naswona mufana wo olova u ti etlele ehansi!
  
  Ku humelele yini hi "Tiger" - u ye eka nsimbi, .
  Ku suka eka yona hi ta endla ti- samovar hi tiya yo tsokombela!
  Va Krauts va swi kumile - ku hluriwa lokukulu eka timhondzo, .
  Hi le Berlin hi May wo vangama, wo kufumela!
  
  Naswona Adolf u kume ntambhu ematshan"weni ya thayi, .
  U tiyisile nhamu ya mudlayi wa yena wa nala!
  Nxupulo wo tika wu hlengeletiwile hikwalaho ka swidyoho swa yena, .
  Naswona sweswi ndzi kandziyela Jarimani hi mathangi!
  
  Stalin Lonkulu hi yexe u nyike xirho xa Komsomol sagwadi, .
  U nyikile xileriso - nyeleti leyikulu ya "Ku hlula"!
  Hi nyikile matimba yo tanihi kwihi eka Tiko ra Vatatana ro Kwetsima, .
  Vakokwa wa hina va tsaka swonghasi emisaveni leyi landzelaka!
  It"s strange, kambe u hoxe mavoko hi ndlela yo hlamarisa hi risimu ro pfukela mfumo swonghasi - un"wana na un"wana laha u penga hi ku helela, kumbe yini?
  Loko Oleg Rybachenko a heta ku yimbelela, norho wu kavanyetiwile, naswona va pfuxiwile nakambe, enkarhini lowu ku nga ri hi ndlela leyi tolovelekeke swinene, kambe va tekiwe va tlhela va cheriwa mati yo titimela. Endzhaku ka sweswo nakambe tinketana leti ti ndzi nyike swirhumbana swo chavisa emavokweni ya mina na ku hundza ka kholomo... A ti ndzi nyikanga hambi ku ri swakudya swa nimixo! Rhandzavula! Hi swona, Majarimani ma tshame ma ri endhawini ya wona, naswona vabohiwa va famba hakatsongo-tsongo egondzweni ra ring. Xana leswi swi pfuna yini a swi le rivaleni. Gondzo leri nga ni xikontiri ni swiribyana. Endzhaku ka tiawara ti nga ri tingani, swirhendze swa mina leswi nga ambalangiki nchumu swi sungule ku hisa ni ku luma hi matimba. Vanhwanyana vo tala va sungule ku huma ngati.
  Kutani, hambileswi madyambu a ma ha ri ekule, va n"wi tlherisele endzhaku handle ka nkhuvo ivi hi ku hatlisa va n"wi ntshunxa tinketana ivi va n"wi lerisa leswaku a etlela.
  Oleg Rybachenko ni vanhwanyana lavan"wana va yingise hi ku hatlisa. Naswona hambi leswi a ndzi nga titwi ndzi lava ku etlela nikatsongo, ku angarhiwa ka xikwembu xa vurhongo na swivono Hypnosis (loyi Zewusi wa Matimba Hinkwawo hi yexe a sindziseke ku pfala mahlo ya yena!) ku tile hi xitshuketa naswona hi ndlela leyi nga papalatekiki.
  Nakona nakambe vafana i maphayona eka ntirho wa vusocha lowu xiximekaka, hambi loko ku ri vuthu ra munhu un"wana;
  Ntlawa lowu, lowu a wu vumbiwa hi valwi va Jungfolk, vafana va madzana manharhu ya khume-mbirhi wa malembe hi vukhale, wu pfuxetiwile endhawini yoleyo naswona wu hundziseriwe emahlweni edzongeni. Eku sunguleni, vafana lava a va chayeriwa tikhilomitara ti nga ri tingani hi timovha, kambe endzhaku ka sweswo swi tikomba onge vafambisi va cince mianakanyo ya vona kutani va endla xiboho xo nyika vafana lava mphikizano wo pona.
  Vafana lava va boheke ku hluvula, va sala va ambale swiambalo swo koma swa masocha ntsena, naswona hi ndlela yoleyo va lava ku va va nga ambalanga nchumu naswona va nga ambalanga nchumu va ri ni mapaki emakatleni ya vona, va tsutsumela edzongeni.
  I ntiyiso, a va pfumeleriwa ku ti tota hi xisirhelelo lexintshwa, lexi tirhaka swinene xa dyambu, naswona ndlela leyi a yi tsutsuma emananga, kambe a yi tsutsuma hi byanyi byo olova ni lebyi nga hisiki ngopfu, tanihi leswi a byi tsutsuma etlhelo ka Nambu wa Nayili, ni ku rhendzela xihlovo lexi dzikeke, . byanyi ni mirhi swi mirile, kambe hambi swi ri tano ndzingo a wu tika swinene. Hikuva hi boheke ku baleka, hi ku hisa lokukulu ka July ka Afrika, hambi ku ri hi swibamu swa le hansi ka michini, kun"we ni swikhwama swa le ndzhaku leswi nga ni swilo leswi lavekaka.
  I ntiyiso leswaku eka vuthu ro hlawuleka a ku ri ni vafana lava a va yimela muvala wa tiko ra Jarimani naswona a va ri ni ndzetelo lowu faneleke wa miri, kambe hambi swi ri tano.
  Tinhenha letitsongo a ti fole layini naswona ndhuna ya tona, brat yo fana na vona, hambi leswi a yi lehe swinene, leyi nga ni misiha ya Apollo, yi lerisile:
  - Kahle kahle, bro! Ndza swi tiva leswaku swi ta ku tikela, kambe ntirho i ntirho! Hi fanele ku famba tikhilomitara ta makume ntlhanu nhungu hi madyambu! Sweswo i xileriso.
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Hmm yeah! Rito leri nge order leyi ri twala onge i xipele! A wu nge n"wi honisi.
  Dimka u xiyile:
  - Ndzi tiyimisele ku becha leswaku a hi nge swi hetisisi!
  Hans Feuer u kanetile a ku:
  - Hi boheka ku swi hetisisa, hikuva hi Ma-Aryan! Naswona n"wina Marhaxiya na n"wina mi Ma-Aryan loko mi tsarisa eka vuthu lerinene ra Jungfolk.
  Nkwama wa le ndzhaku lowu nga enhlaneni wa mina, kun"we na swibalesa, mati na swakudya swa swakudya, i khume-nhungu wa tikhilogiramu, ku katsa na xibamu xa michini lexi tikaka tikhilogiramu tinharhu. Tikhilogiramu ta makume mbirhi n"we ta tika hambi ku ri eka munhu lonkulu loko u famba nkarhi wo leha ivi u tsutsuma, hambi ku ri ehansi ka dyambu leri hisaka.
  Oleg Rybachenko u tswontswe nenge wakwe ebyanyini. Vafana a va hisekela ku susa swihlangi hi maphaxani ya dzovo (hakunene dzovo i ra xiviri, kambe hambi swi ri tano a hi muxaka wo karhi wa kirzach), swa tika ku tsutsuma laha. Tintangu ta swin"wetsin"wetsi kumbe ta thenisi a ti ta va ti antswa, kambe eka swiyimo swa nyimpi eJarimani leswi i swa xiyimo xa le henhla, naswona va endle xiboho xo ka va nga onhi vafana lava.
  Xileriso xi twala, naswona tinhenha leti humaka eJungfolk ti sungule ku tsutsuma, loko ti ri karhi ti ringeta ku hlayisa xivumbeko xa xivumbeko.
  Moya lowuntshwa wu hunga wu huma eNayili, wu hunga hi ndlela yo tsakisa swirho swa miri leswi nga ambalangiki nchumu, leswi nga ni misiha swa tinhenha ta vafana. Hi ndlela yo karhi a ti tsundzuxa ti- titan ta malembe ya kondlo-a-ndzi-dyi leti lunghekeleke ku hlasela xibakabaka. Va tsutsumile, va hefemula hi ku nonoka, va lava ku va hi milenge hi milenge. Emahlweni a ku ri ni lava leheke swinene, naswona, hakunene, Dimka wo leha, hambileswi vafana va tsevu, ku katsa ni ndhuna-nkulu, a va lehe ku n"wi tlula. Oleg Rybachenko, loyi a ri ehenhla nyana ntsena ka mpimo, ku leha ka yena ka khume-n"we wa malembe (ku hambana na ntiyiso lowu a wu tekeke endzhaku ka vakokwa wa yena lava akiweke hi vunhenha!) u boheke ku tsutsuma, kwalomu ka makumu swinene. I ntiyiso, akuri na vuyelo eka leswi: akuri na nkarhi wutsongo wo pfotlosa swirhendze, kumbe ku raha ehansi ka ndzhawu leyi ava tshamile eka yona. Hi yena lontsongo laha, kambe hakunene a hi loyi a tsaneke kumbe, ngopfu-ngopfu, xiphukuphuku.
  Ndzhwalo wa xiyeka, kambe wa ha amukeleka, naswona un"wana na un"wana u na ntokoto wo tsutsuma na ndzhwalo. Hambi ku ri na ntiko wo tala, loko va rhwale, hi xikombiso, murhandziwa emakatleni ya vona.
  Ehansi ka milenge leyi nga ambalangiki nchumu ya milenge leyi nga ambalangiki nchumu, nkarhi na nkarhi ya rhurhumela kumbe ku pandzeka ku va marhavi ya ncindzu lama tshovekeke kumbe tikhoni, naswona minkarhi yin"wana ku ni swimilana leswi nga ni mitwa leswi vafana va ringetaka ku swi famba-famba. Byanyi byi hisiwa, hakanyingi byi oma, kambe, entiyisweni, a byi hisi ku fana ni sava ra mananga. Hiku angarhela, swaha koteka ku hanya, kambe Dyambu ri tlakuka naswona ri engetela ku hisa.
  Hans wo leha, loyi a leheke ku fana na Dmitry, va tsutsuma hi makatla. Mufana wa nhenha wa Mujarimani u vutisa mulwi lontsongo wa le Soviet a ku:
  - Kahle kahle, sweswi u le nyimpini! I ntiyiso leswaku a ndzi si nun"hwetela murhi wa xibamu, kambe hi ni hinkwaswo leswi nga emahlweni ka hina. Xana u twa ku nyanyuka ko karhi nikatsongo?
  Dmitry u hlamule hi ku tshembeka a ku:
  - Hayi sweswi! - Na yena a engetela, a hundzuluxa nhloko ya yena nakambe. - Ndza pfumela, ku vula ntiyiso e-e!
  Hans u rhurhumerile hi ku delela:
  - Ina ndzi tano! Ku vula ntiyiso, ina! Phela, hi wihi eka vafana lava ringanaka na mina loyi a nga yaka enyimpini hi nawu. Lwana, duvula, dlaya, pfurha, teka mubohiwa. Phela leswi i rirhandzu. Wena na Olezhka na wena a mi lava ku titwa mi ri tinhenha leti hanyaka, ku suka eka xiyimiso!
  Dimka u kanetile hi ku tiyimisela:
  - Vutomi bya hina a hi bya ntolovelo. Hi ntolovelo, ku va phayona, hambi ku ri murhangeri ni mutlangi, swa tsakisa swinene.
  - Se hikokwalaho ka yini u tsarisile na hina? Xana a wu chavi ku dlayiwa kumbe ku lema? - Hans u hlekile hi ndlela yo hlekula.
  Dimka, loyi a thyiweke vito ra xirhangiso ra Ilya Muromets, u tikukumuxile:
  "Hi yona mhaka leyi ndzi tsariseke, ku kombisa leswaku Marhaxiya a ma nge lwi ku biha ku tlula Majarimani." Handle ka sweswo misava hinkwayo yi tsala no vulavula hi ku hlula ka wena...
  Hans u hlekile a ku:
  - Kahle kahle, ina! Malunghana na ku hlula ka hina, ku vangama eka Vuako hinkwabyo. - Mufana wo leha wa nhenha u pfurhetele xifuva xa yena xo anama hi ku tikukumuxa. - Naswona n'wina Marhaxiya a mi nge swi koti ku hlongola vuthu leritsongo ra le Finland. A wu na nchumu wo tibuma ha wona!
  Dmitry, loyi a a khunguvanyekile, a nga tikhomi kahle leswaku a nga tirhisi swibakela swa yena, u kanetile:
  - Hi tlhela hi va na Khalkhin Gol!
  Hans u rhurhumerile hi ku delela:
  - Ku hlangana lokutsongo, kun"wana eAsia. Nakona majaha ya hina se ya tekile Europe, na kwalomu ka Afrika hinkwayo na Asia. Nakona hi ta teka Russia, i xiphemu xa khekhe eka hina!
  Dmitry u lumekile mahlo hi vukarhi:
  - U nga yi khomi, mavoko ya wena ma komile!
  Hans u hlekile a ku:
  - Xana hi ku sindzisile njhani ku sayina Ntwanano wa ku Rhula wa Brest? U hi nyike misava, hi hlayela ku ya fika eDnieper, leyi nga ni ti- bayonet ni ti- sabre leti phindhiweke kanharhu. Xana ku nga vuriwa yini hi Murhaxiya tanihi socha emhakeni leyi?
  Dimka u ti group, a kunguhate ku ba Hans hi xibakele enon"wini, naswona hi ku tiva matimba ya yena tani hi nghwazi ya "half world", kumbexana a ta va a hlongole mufana wa Mujarimani loyi a nga na vuxiyaxiya, kambe... a ndzi nga lavi ku tshovela ku vumbiwa ivi a sungula nyimpi. Naswona a swi kahle ku tirhisa swibakele swa wena hi nkarhi wa njhekanjhekisano. Handle ka mhaka leyi, swi nga ha endleka leswaku u ta khomiwa, naswona a nge vi na nkarhi wo kombisa leswaku Marhaxiya a ma lwi ku biha ku tlula Majarimani. Hikwalaho, Dmitry u kanete hi ku rhula a ku:
  - Hina ma-Russia hi ku be ehansi ka Frederick wa Vumbirhi, hi tlhela hi teka Berlin. Naswona loko Napoleon Lonkulu a ku lerisa, hafu ya vuthu rakwe a ku ri Majarimani, naswona eka Nyimpi yo Sungula ya Misava ku ve ni ku pfuleka ka Brusilov. Naswona a wu teki Paris hikuva masocha ya hina ma hetelele ma teke Konigsberg.
  Hans u kume njhekanjhekisano lowu tikaka swinene:
  - Kambe hinkwaswo swa fana, eka tinyimpi to hetelela na hina u hluriwile! Naswona munhu ni tiko va avanyisiwa ku sungula hi swiendlo swa vona swo hetelela!
  Dmitry u kanetile hi ndlela leyi twalaka swinene:
  - Ehansi ka tsar, a hi ri na indasitiri leyi nga le ndzhaku, ngopfungopfu eka xiyenge xa masocha-xithekiniki. Naswona sweswi, hi tumbuluxile indasitiri leyikulu. Hi xikombiso, u vone thangi ra KV-2. Yi hlomisiwile hi howitzer ya 152-mm. Xana n"wina Majarimani mi ni nchumu wo fana ni wolowo?
  Hans u hlekile a ku:
  - Mafurwa, eka mathangi ya S-2, na wona a ma ri na ti howitzers ta caliber leyikulu swinene ya 155 millimeters, kambe a swi hi sivela ku hlula swidziva swo rheta, hi ri na switirhisiwa leswi tsaneke ku tlula sweswi. Matimba lamakulu ya Wehrmacht i ku tlakuka ka xivangelo xa munhu!
  Dmitry u rhurhumerile xikandza xa yena hi ku tshuka loku ringanaka:
  - Ha yini u ehleketa leswaku u na advantage eka hina eka human factor loko u hundzuke nghwazi ya "half world"? Na ku hlula vafana va wena lavanene?
  Hans u vule hi ndlela leyi twalaka swinene:
  - Swihlawulekisi minkarhi yin'wana swi tiyisisa milawu ntsena. Kumbe ku tlula kwalaho, kwalomu ka minkarhi hinkwayo! Sweswi, loko hi teka ku nga ri swiendlakalo swa munhu hi xiyexe, kambe mpimo wa ndzetelo wa masocha hi ku angarhela, kutani laha...
  Dmitry u hlundzukile:
  - A wu swi tivi leswaku hi na levele yihi ya ndzetelo wa nyimpi na leswaku switoloveto swi endliwa njhani eka vuthu ra Soviet. Kutani, a swi bohi ku ringanyeta!
  Hans u vule hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Le Spain a ku ri ni mphikizano exikarhi ka xikolo xa masocha xa Soviet, dyondzo ni xa le Jarimani. Hi ringete switirho ni matlhari ya hina. Vuyelo bya kona i ku hlula eka xikolo xa hina xa masocha na vutshila bya maqhinga, na ku tiyisisiwa ka mfumo wa Franco. So se hi lwile na majaha ya n'wina hi hlula!
  Dmitry-Muromets u vule hi ku vilela:
  -A wu ri na masocha yo tala swinene ku tlula hina! U lo teka nhlayo ya kona ntsena!
  - A ndzi nga ta vula sweswo. - Hans u ehlise nhloko a miyela, swikombiso swo sungula swa ku karhala swi sungule ku vonaka naswona swi sungule ku tika ku vulavula.
  Lexi biheke ngopfu, i ntiyiso, ku hisa. Dyambu a ri tshinela eka xiyimo xa rona lexi nga siveriwiki. A nga kona eka vafana lava a a ri ni mukhuva wa swona. Jarimani na Rhaxiya i matiko ya le n"walungwini, naswona hi ximumu a swi tali ku fika ehenhla ka tidigri ta makume nharhu. Naswona leyi i Afrika hi Nhlangula, naswona moya wu yimile ku hunga ku suka eNambyeni wa Nayili.
  Milenge ya vafana leyi a yi nga ambalanga nchumu yi sungule ku tlhava ngopfu hi byanyi lebyi omeke, ivi hi xitshuketa byi hela, naswona khilomitara hinkwayo yi funengetiwe hi ribye leri pfurhaka. A swi vava swinene naswona van"wana va vafana lava a va nga tikhomi ngopfu a va rhurhumela. Nyuku wu thona eka vona ivi wu hisa ehenhla ka ribye leri hisaka.
  Oleg Rybachenko na Dmitry, na vunyingi bya vafana van"wana, lava kurisiweke hi moya wa Spartan, va ringetile ku n"wayitela naswona va nga kombisi ku xanisiwa ka vona. A va ehleketa hi swin"wana. Kutani Oleg Rybachenko u anakanye leswaku milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu a yi nantswa hi malangavi lama nga ehenhla ka rhaki, naswona a va lava ku n"wi tekela xihundla xa nkoka xa mfumo. Naswona u fanele a swi tiyisela naswona a nga kombisi leswaku wa vavisekile kumbe wa chava. Ku engetela kwalaho, vafana lava va kulele eka swiyimo swo tika naswona swirhendze swa vona a swi nga pampered ngopfu, mutlhokovetseri na gravel ya ntima, hambi leswi a yi hisa, kambe ku nga ri ngopfu lerova nhlonge yo khwaxa yi rhurhumela.
  Hi ku hatlisa ku landzele switlhavi swa ku hisa. Kwalomu ka nkarhi wun"we, vafana vo hlayanyana lava hiseke ngopfu va titivarile naswona va boheke ku tekiwa hi switshamo swo vevuka, leswi petanaka.
  Oleg Rybachenko u ti xiye leswaku Majarimani, hi ku angarhela, ma ni switirhisiwa leswinene. Xana swa koteka leswaku eka Red Army u ta kuma xitirhisiwa xo rhwala lava vavisekeke lexi endliweke hi duralumin, lexi nga fihliwaka hi ku olova eka nkwama wa le ndzhaku.
  Kambe ku tsutsuma u ri ni ndzhwalo lowu engetelekeke emavokweni ya wena swa tika swinene, naswona swirhendze swa wena leswi nga ambalangiki nchumu swi hisa swinene loko ntshikilelo wu ya wu kula. Kutani, hi ndlela yo karhi, va le tiheleni leti bohaka hi ku tirhandzela. Oleg Rybachenko u tlhele a ehleketa: xana vanghana va yena a va ta angula njhani eka ndzingo wo tano, hinkwavo va ta pona.
  Milayeni yo anama ya ribye ro hisa, leri nga ni ntima a yi hlanganisiwe ni byanyi lebyi tlhavaka, lebyi omisiweke. Ku engetela kwalaho, ndhuna ya masocha yi rhangele vafana lava hakatsongo-tsongo ekule ni Nayili, swi tikomba onge a yi ta papalata ku nghena etindhawini leti nga ni vaaki eEgipta.
  Nakambe, vafana van"wana va sungule ku wa naswona vafana lava, va karhele kumbe va hlamarisiwa hi xibakele xa dyambu, va funengete tinhloko ta vona hi nguvu leyi tsakamisiweke hi mati ivi va etleriwa ehenhla ka switulu. Van"wana va lava khale a va hlaseriwe hi ku olova va nghene layini kutani va ya emahlweni va tsutsuma.
  Kambe matimba ya majaha lamatsongo a ma ri karhi ma hunguteka, naswona kwalomu ka hafu a yi nga ha tirhi.
  Eku heteleleni murhangeri loyi na yena a karhele swinene, u te:
  - Ndzi lerisa un'wana na un'wana ku wisa! Hi fikelele mpimo! Tifunengete hi swisirhelelo swa dyambu, nwa mati hi vhiniga na chokoleti. Endzhaku ka sweswo u ta endla vutiolori byo hefemula loko u etlele!
  Vafana va tinhenha va huwelerile hi khorasi leyi tsaneke:
  - Hi lunghekele ku hetisisa oda yin'wana na yin'wana!
  Ku nga khathariseki xisirhelelo xa dyambu, nhlonge ya n"wana a yi tshwuka naswona a yi nga ri na nchumu. A swi nga olovi ku etlela ehenhla ka byanyi lebyi omeke lebyi nga ni switlhavi, kutani vafana lava va veke cellophane ehansi ka vona.
  Dmitry na Oleg Rybachenko va tshame ekusuhi na un"wana na un"wana etendeni rin"we. Vafana lava a va vonaka va omilenyana naswona nhlonge ya vona a yi ri ntima. Milenge ya mina leyi a yi nga ambalanga nchumu a yi hisa yi tlhela yi rhurhumela swinene, a ndzi fanele ndzi tlakusa milenge ya mina leswaku ngati yi ta khuluka naswona swi ta olovanyana.
  Dmitry u xiye:
  - A hi swi tiva leswaku nyimpi a hi vulombe, kambe a hi mpimo lowu fanaka!
  Oleg Rybachenko u tshembise hi ku vilela:
  - Leswi i swiluva ntsena. Loko u vona ngati ivi u languta ntsumbu wa wena wo sungula, u ta swi twisisa leswaku ku tsutsuma loku hinkwako ehenhla ka ndhawu yo hisa a hi nchumu!
  Dmitry u mama ekhwirini kutani a ku:
  - Eka tibuku, hi ntiyiso, va tsala hi leswi swi titwaka xiswona loko u dlaya munhu ro sungula. Hambi loko ku ri munhu wo biha na nala wa wena, a lunghekele ku chulula marhumbu ya yena. Kambe hambi swi ri tano leswi...
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Eka buku ya Boussenard leyi nge "Captain Daredevil", a ku tlhela ku va na ntlawa hinkwawo wa va-sucker lava a va lwa na Manghezi. Swi hi tsundzuxa hi nchumu wo karhi. Kambe kwalaho xiphiqo xa ntivo-miehleketo, va vula leswaku swi njhani ku dlaya munhu, xi khumbiwa kan"we ntsena hi ku komisa, loko xibamu xi tsemelela ehansi hi xihoxo muchayeri lontsongo wa xigubu. Naswona hi ku angarhela, langutelo ra rifu i ra vuhunguki nikatsongo. Swi vonaka onge a hi hambi ku ri nyimpi, kambe i holideyi!
  Dmitry u kanete hi ndlela leyi twisisekaka:
  - Leyi i buku ya vana na vantshwa; lava swi kumaka swi borha ku hlaya hi mintokoto ya ntivo-miehleketo. Naswona makumu se ya bihile, kwalomu ka ntlawa hinkwawo wa va-sucker wu file, naswona ku ya emahlweni a ku si tshama ku tsariwa!
  Oleg Rybachenko, hi ku kombisa gome leri dzikeke ra gome ra xiviri, u te:
  - Kambe lowu i muxaka wa buku leyi u tisolaka hi ndlela leyi yi heleke ha yona hi ku hatlisa. Kambe hakanyingi swinene swi humelela hi ndlela yin"wana, leswaku hi ku kongoma u xaniseka, u ringeta ku hlula ntirho lowu kumbe wolowo!
  - Loko u ri na novhele ya Leo Tolstoy leyi nge "Nyimpi na ku Rhula," kutani Olezhek handle ko kanakana u vula ntiyiso! - Dmitry u pfumerile.
  Munghana lontsongo u kanetile a ku:
  - Buku ya "Nyimpi na ku Rhula" yi na vuxongi, milayeni yo hlayanyana ya xihundla, na swimunhuhatwa leswi nga na vuxokoxoko. Doo, a hi dummy. A swi borhi nikatsongo! Hambileswi, kunene, swilo leswi tsakisaka swinene swi taka eku sunguleni.
  Dmitry u pfumerile:
  - Ina, hi swona... Vatsari vo tala va dyoha hi xihundla xo loloha, loko xiendlo xo tsakisa swinene xi nga si sungula, u kota ku lahla buku leyi vonakaka yi borha.
  Leswi a pfumeleleke vafana ku rindza ehandle ka nhlohlorhi ya dyambu, murhangeri wo tsaka Wolf Stich, mufana wa misiha swinene wa kwalomu ka khume mune wa malembe hi vukhale hi xivumbeko. Xikandza xa kona xi sasekile, kambe xi nonon"hwa, xi ri xa vuhlangi naswona xi kurile hi nkarhi wun"we. Wolf hi yexe wa ha huma eJungfolk, kambe nsinya wa yena wa xileriso hi lowu: vantshwa va fanele ku rhangela hi vantshwa. Naswona mhaka ya leswaku Shtikh a nga na ntokoto naswona u tekiwa tanihi n"wana a yi karhati munhu. Mhaka-nkulu hileswaku i Mu-Aryan naswona u lerisa Ma-Aryan, leswi vulaka leswaku u ni vuswikoti byo endla leswi nga kotekiki eka vanhu lava tolovelekeke. Naswona i yini? Va swi endla!
  Ku tsutsuma nakambe, ku rivala hi ku vava, ku karhala, vafana lava nga ni tingana hambi ku ri (ku kurisiwa ko tano!), ku tsundzuka manana, tatana kumbe ku ehleketa hi nchumu wo olova. Hi nkarhi lowu vuswikoti byo tiyisela ku xaniseka, ni ndzingo hi woxe, ku nga nkateko lowukulu.
  Vantshwa va tinhenha va tsutsuma va nga ehleketi hi ku nga yingisi, naswona loko va lava nchumu, i nyimpi!
  Ku hisa ka ha ri ni matimba swinene, naswona nakambe vafana va tsutsumela ehandle va ya ehenhla ka ribye ro hisa leri tlhavaka. Naswona a nga ma voni hambi ku ri makumu ma ri eku vonakaleni. Ku vava ku hundzuka loku nga tiyiselekiki naswona vo tala va tinhenha letitsongo a va ha swi koti ku tikhoma ku konya ka vona ka ku vava.
  Kutani Oleg Rybachenko u sungule ku yimbelela risimu leri a ri vumbeke hi ku hatlisa, ku nga ku macha ka xiviri;
  Ku vangama ka Tiko ra Manana ra Soviet i kukulu - .
  Hi faneleka, ndza pfumela, hi ta va va ku vangama loku!
  A hi hluleni nala wa tihanyi enyimpini, .
  Hikwalaho ka Matimba ya le Rhaxiya, lama hatimaka swinene!
  
  I yini lexi nga kona eka Tiko ra Manana lexi yimbelelaka, .
  Embilwini ya phayona ro tshembeka, leri nga ambalangiki tintangu!
  Hi tsutsumela ku fana ni xinyenyana lexi hahaka, .
  Ripfumelo ra hina ri kwetsima swonghasi!
  
  Automatic, ndzi kholwa, makwerhu lonkulu, .
  Naswona tibomo a hi ndzhwalo lowu engetelekeke nikatsongo!
  Loko u ri ni xivindzi, kutani vuyelo bya kona hi
  Swi ta va tano, ku nga khathariseki mhaka ya leswaku u mufana!
  
  Phayona leri ri cocky naswona ri na tihanyi...
  Kambe Xikwembu xi hi voningela hi ku n"wayitela!
  Kuna ti aces to tala to biha emisaveni, khombo ra kona, .
  Leswaku va lava ku onha ndhawu etilweni!
  
  Ximanga xa vufasisi xi hi fikelela, .
  U lava ku handzula mbilu eka n"wana!
  Naswona tinguluve ta yena ti na xihlekiso xa pockmarked, .
  A a amukele ku rhuketeriwa lokukulu!
  
  Mathangi ya tinghala i "maphaxani".
  Clumsy - hi ndlela yo chavisa ya angular!
  Naswona u nga tshuki u va balekela, knight, .
  Phela, swa antswa u lunghiselela tibomo tin"wana!
  
  Hi ta tumbuluxa misava yo fana na leyi, ndzi kholwani, .
  Laha timiliyoni ti nga ta tsaka kona!
  Xivandzana lexi dyaka swiharhi xi ta tsutsumela ekheleni, .
  Hi ta veka ehansi mavuthu lama nyenyetsaka!
  
  I yini lexi nga kona eka Tiko ra Manana lexi yimbelelaka, .
  Naswona u lovisa vafasisi hinkwavo hi ndlela leyi dumeke swinene...
  Pfuxeta xibamu xa ray xa knight hi matimba...
  Naswona leswaku pulanete yi va ni ku rhula ni ku rhula!
  
  
  
  
  Banner yo tshwuka yi ta vangama, .
  Yi na vito ra Mukwetsimi Yesu!
  Ku pasa xikambelo xa Vuphayona hi A - .
  Leswaku Rhaxiya ra wena ri ta va ni ndhuma!
  
  Kambe xikambelo a xi le bodoni - .
  U ta boheka ku tinyiketa a ri emigerhweni!
  Misisi ya grey yi tsutsumela eka whisky ya mufana, .
  Munghana u file - gome sweswi ri le sirhangwini!
  
  I nyimpi ya scum damn swonghasi, .
  A nga faneri ni ku vuriwa xivandzana!
  Naswona ntshungu a wu swi tivi leswaku wu nga tikhoma njhani, .
  At least Adolf minkarhi yin"wana u hlekisa ku tlula clown!
  
  Wa tiva, a hi fanelanga hi tlhelela endzhaku, .
  Eka maphayona, ku chava i nchumu lowu nga tolovelekangiki hilaha ku nga heriki!
  Hina vafana hi vanghana vo tshembeka, .
  Naswona hi tlhelo ra mahanyelo ndzi pfumela hayi swilema!
  
  A hi heteni ku famba loku vangamaka eBerlin, .
  Ndzi kholwani, minkarhi hinkwayo a hi swi tiva ku lwa!
  Naswona hi xitshuketa hi khome moya lowu tsutsumaka, .
  Ku rhwala RPK hi nkwama wa le ndzhaku hi nkarhi wa ku tsutsuma!
  Oleg Rybachenko u hete risimu ro tlanga ni ra xivindzi, naswona vafana va le Jarimani va amukele leswi hi ku rhurhumela ni ku hleka. As if a va nga swi xiyanga na leswaku Fuhrer ya vona leyi a yi tinyungubyisa yi doused hi slop ku sukela enhlokweni ku ya fika emilengeni!
  Ku tsutsuma swi sungule ku tsakisa swinene, ku engeteriwe matimba yo tala... Naswona hi ku hatlisa ribye ri hela kutani byanyi byo olova byi sungula ku humelela, leswi swi hundzuke ntsako eka milenge leyi hisiweke ya vafana lava nga ni xivindzi.
  Dmitry u vule hi ku n"wayitela:
  - Va vula leswaku risimu ra hi pfuna ku hanya, kambe a ku vuriwanga nchumu hi mhaka ya leswaku ri tlhela ri olovisa ndzhwalo wo tika endzhaku ka hina!
  Oleg Rybachenko u kanetile a ku:
  - Hambi ku ri hi nkarhi wa nhluvuko wa Khale wa Egipta, a swi tiviwa hi vuyelo lebyi nyikaka vutomi bya vuyimbeleri emirini wa munhu, na tinsimu na tona. Hi xikombiso, mahlonga lamatsongo lawa a ma nga si swi kota ku tirha hi ndlela leyi humelelaka emasin"wini ni le ku ceriwa ka maribye a ma boheka ku yimbelela leswaku ma tsakisa mahlonga lamakulu. Phela, sayense yo tanihi Valliology yi huma eEgipta.
  Commander Wolf u huwelerile a ku:
  - Lulamisa ku ya hi ku leha! Naswona u nga burisani!
  Vafana va tinhenha va cince milayeni hi nkarhi wun"we ivi va tsutsuma va miyerile.
  Dyambu se ri pela (e Afrika N"walungu hi July riva munyama ka ha ri na nkarhi kutlula eka ndzhawu yale xikarhi). Ku yima se a ku ri ekusuhi, loko hi xitshuketa ku fika xikombiso.
  - Un'wana na un'wana etlela ehansi a tifihla!
  Hilaha swi veke hakona, a swi nga ri handle ka xivangelo. Mpfumawulo wa le kule wu twiwile emahlweni. Naswona vafana lava a va tirha hi ku hiseka hi mafoxolo ya sapper, va tiphofula byanyi. Se a ku ri munyama swinene...
  Hans u vule leswi:
  - Kumbexana, leswi i swa hina! Layini ya le mahlweni ya ha ri kule swinene, hikuva Wehrmacht yi ye emahlweni swinene.
  Dmitry u vule hi ku n"wayitela:
  - Kambe a swi tshuki swi vava ku dyondza vutshila bya ku fihla! Leswi swi ta pfuna swinene enyimpini ya xiviri!
  Hans u pfumerile:
  - Never, kambe ndzi tiyisile leswaku i va hina!
  Mpfundla u hisile a ku:
  - Rito rin"we nakambe ndzi ta ku duvula kwalaho! Un"wana ni un"wana u etlela a rindzele! Naswona u sweka magrenada.
  Hilaha swi nga hatla swi va erivaleni hakona, hakunene Hans a a hoxile. Ku humelele mathangi ya le Britain. Hambiswiritano, vafana lava va tshame va miyerile va tumbele: kumbexana a va ri va vona eka switirhisiwa leswi khomiweke.
  Hambileswi mathangi ma kongomaka en"walungwini. Kuna mune ntsena wa tona, tinharhu to vevuka na yin"we leyi switika ku nghena eka Matilda. Thangi ro hetelela i xiphiqo lexikulu, tanihi leswi tibomo ti nga onhaka ntsena swiporo swa rona. Mahahu ma nga biwa hi ku hoxiwa loku kongomeke ehenhla ka lwangu kumbe endzhaku ka xikepe. Loko ti track ta Matilda ti tshovekile, kutani yi nga tisa ku lahlekeriwa eka majaha hi swibamu swa yona swimbirhi swa michini na xibamu.
  Wolf a nga lavi leswaku vanghana va yena va fa hi siku ra vumbirhi, kumbe ku vula hambi ku ri hi siku ra vunharhu endzhaku ko fika eAfrika. I ntiyiso leswaku swibamu swa michini a swi nga ha tirhisiwi hi ku biwa hi ku kongoma. Kambe xivutiso hi leswaku, i mathangi lawa i ya mani? Ku vuriwa yini loko swidlodlo leswi se a swi tekiwile hi Majarimani?
  Wolf u lerisile:
  - Xirho xa Jungfolk xa phurayivhete Oleg. Handle ka matlhari kumbe nkwama wa le ndzhaku, huma u ya emathangini u ya kuma leswaku i vamani!
  Oleg u hlevetele a ku:
  - Yingisela murhangeri!
  A ambale hafu ya swiambalo swo koma swa ntima, mufana loyi a a ri wa ntima hikwalaho ka khirimi yo sirhelela, naswona ku fihla misisi ya yena ya wasi a a ambala muxaka wa xihuku lexi endliweke hi maphephahungu. Sweswi a a languteka ku fana ni mufana la tolovelekeke, wa xisiwana wa Muarabu. A swi tikombi leswaku a ta tekiwa a ri nala.
  Mathangi a ma famba hi ku nonoka, ma tirhisa gear leyi eka yona tinjhini a ti endla mpfumawulo wutsongo, leswi na swona a swi pfuxa ku kanakana. Oleg u tlulele eka vona, hi matimba a tshukatshukisa mavoko yakwe ivi a huwelela hi Xinghezi lexi tshovekeke.
  - Ku na migodi laha! Ku ni migodi laha!
  Mathangi ya yimile, nhloko leyi ambaleke xihuku yi huma eMatilda kutani rito ro hlundzuka ri hlamula hi Xinghezi:
  - U lava yini, arap leyintsongo?
  Mufana wa nhenha u rile a ku:
  - Majarimani ma veke tibomo endleleni! Tivonele masocha ya vuhosi!
  Nhloko ya vumbirhi ku suka eka xisirhelelo xa makatla yi humelerile, a n'wi twa a hlamula:
  - A ku fa Majarimani lawa yo biha! Hosi ya mina yi na hina! Sweswi hi ta va rhendzela!
  - Tana u ta tshama laha! - Yi lerisiwile, loko hi avanyisa hi ti epaulettes, hi kolonele wa Royal British Tank Army!
  Mufana loyi u khandziye xihondzo, a twa ku kufumela loku tsakisaka ka swisirhelelo hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu leyi funengetiweke hi swirhumbana leswitsongo. Kutani, a titshege ehansi, a sungula ku komba Manghezi ndlela.
  A ku ri na ntlhanu wa tona, naswona a yi pfalekile nyana eka xihondzo lexi nga anama ngopfu xa thangi ra Matilda ra le xikarhi. Kutani Oleg Rybachenko u endle xiboho xo va nhenha. Mavoko yakwe lama nga ni vutshila, lama leteriweke, ku fana ni ya muphangi wa xikhwama wa xiphurofexinali, ma nghenise voko ebandhini rakwe ivi ma humesa swibamu. Swikunwana swa mavoko swi suse ti fuse hi nkarhi wun"we.
  I ntiyiso leswaku a swi nyenyetsa, kambe ndzingo wo endla "xiendlo xo hlamarisa" a wu ri ni matimba swinene lerova Olezhek u duvule minkarhi yimbirhi hi xibamu xin"wana ni xin"wana, a kongomisa eka xirhendzevutana xa le makatla xa ximatsi.
  It"s hard to miss from such a distance, naswona i munhu wo penga kumbe xigangu xo hetelela ntsena lexi nga ambala vest leyi nga ngheniwiki hi xibamu loko a tshamile ethangini. Kolonele u hlamarile kutani a twa xibamu xa xibamu endzhaku ka khola ya yena. Mufana loyi u hlevetele hi ririmi ra le London leri tengeke swinene:
  - Loko u lava ku hanya, lerisa mathangi man'wana manharhu leswaku ma tinyiketa! Handle ka sweswo, vuthu ra hina ri ta va lovisa swin"we ni vatirhi va vona!
  Kolonele u hlamarile:
  - Hi wena mani?
  Oleg Rybachenko u hlamule hi ku kongoma a ku:
  - Nkarhi wa wena wo hetelela wo pona! Mathangi manharhu yo vevuka ma ta biwa hi tibomo, naswona u ta xanisiwa hi ndzilo. Vanhu va ta fa! Ndzi hlayela ku fika eka tinharhu, kutani u nyika xileriso xa leswaku va tinyiketa va huma emovheni, kutani ndzi ta ku duvula emilengeni ndzi phindha xikombelo ku sukela eku sunguleni! Un'we, vambirhi...
  Kolonele u rhurhumerile a ku:
  - Pfumela! Ntsena u nga hi dlayi!
  Oleg Rybachenko u vule hi ku tinyungubyisa:
  - Hina Majarimani a hi dlayi vabohiwa! Nakona endzhaku ka loko Britain ri tinyikerile, u nga tlhela u tirha eka Vuthu lerintshwa ra Vuhosi, Britain leri pfuxetiweke.
  Kolonele u nyike xileriso hi rito ro rhurhumela. Swikepe swa mathangi swi khandziye hi ku yingisa swi huma emathangini, swi veka matlhari ya swona ehansi. Vafana vo hlayanyana lavakulu va le Jarimani va lahle byanyi bya vona byo fihla kutani va tsutsumela eka vona, va tilulamisela ku amukela ntlawa wo sungula wa vabohiwa evuton"wini bya vona.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 13.
  Va Six va tlhela va lwa na Machayina. Nakambe hyperwitch yi va yise eka lembe xidzana ra vukhume-nkombo. Nala se a a swi kotile ku hlengeleta vuthu lerikulu swinene. Masocha ya Mfumo wa le Tilweni ma rhendzele doroba ra le Rhaxiya.
  Nakona mufana, nhwanyana na vanhwanyana va mune va lovisa vuthu ro tshwuka hi mabanga ya vona.
  Oleg Rybachenko a a fambisa xigayo, a tsema Machayina yo hlayanyana ivi a yimbelela:
  - Eka nyimpi ya ngati...
  Naswona mufana loyi u hoxe tineleta to hlayanyana leti nga ni chefu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Margarita, loyi a endleke nhlaselo wa xihatla hi mabanga ni ku tsutsuma xigayo, u tiyisekise:
  - Ku kwetsima naswona ku lulamile!
  Naswona a a tlhela a hoxa swinaliti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Ku ba khume-mbirhi wa Machayina.
  Natasha, a pfotlosa valala hi mabanga, u engeterile:
  - Dzivamisoko, ku macha, ku ya emahlweni...
  Naswona u ta tlhela a tlhava tineleta hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Hi ku tirha hi mavoko ni milenge, vanhwanyana lava va pfotlose Machayina hi ndlela leyi dumeke swinene.
  Zoya u tlhele a hoxa swinaliti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Vanhu lava tirhaka!
  Aurora, a ri karhi a rhumela boomerang hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu naswona a tsema tinhenha to tshwuka, u tiyisekise hi ku olova:
  - Dzivamisoko, ku macha, ku ya emahlweni...
  Svetlana, a pfotlosa Machayina ni ku ntshunxa tinyeleti ta nsimbi hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu, a ba nala, u rhurhumerile:
  - Vanhu lava tirhaka!
  Vanhwanyana lava a va endla onge i tinjiya ta xiviri leti lwaka. Naswona hikwalaho ka ku biwa ka vona ka mabanga ni ku hoxa ka swilo leswi onhaka, valala va wile va wa.
  Oleg u endle endlelo ra "Phaphatani" hi mabanga yakwe kutani a yimbelela a ku:
  - Swikandza swa rifu!
  Naswona hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu mufana loyi u tlhele a hoxa mudlayi.
  Margarita u khome nkhuvo wo amukela vaendzi exigayilweni. U pfotlose vakaneti va yena a tlhela a rhurhumela hi matimba:
  - Leyi i ndlela na ku lwela ka hina!
  Naswona ti- killer disc to hlayanyana ti humile eka tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko i mufana wa terminator, u tlhela a lahlela leswi a swi dlayaka kutani a sungula ku yimbelela:
  - May Day i holideyi ya ntirho!
  Naswona ku suka emilengeni leyi nga ambalangiki nchumu ya tidisiki ta vadlayi lavatsongo ti tlhela ti haha, ti tsema tinhenha ta mfumo wa le tilweni.
  Natasha u tlhela a hoxa nchumu lowu dlayaka kutani a rhurhumela:
  - Leyi i nhundzu ya mina!
  Naswona xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu xi ba jenerala wa Muchayina exifuveni ivi xi n"wi tshovela nhlonge.
  Zoya u endla vutiolori bya phaphatani hi mabanga ya yena ivi a rhurhumela:
  - Ndzi panther yo penga!
  Naswona ku suka eka tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu disk yo kariha ya mudlayi. Nakona u teke un"wana na un"wana a va tsema.
  Endzhaku ka sweswo mabanga ma tlhela ma tirha, naswona un"wana ni un"wana u tsemiwa a va swiphemu-phemu. Loyi i nhwanyana wo tano wa terminator.
  Aurora u tlhave Machayina, a pfotlosa mimiri ya wona a tlhela a rhurhumela:
  - Va hi hlawula...
  Naswona nyiko ya rifu yi haha yi huma exirhendzeni xa yena lexi nga ambalangiki nchumu.
  Svetlana, a tsema tinhenha ta mfumo wo tshwuka, wa tiyisekisa, a paluxa meno ya yena ya tiperela:
  - Hi hlawula!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nakambe ku baleka ka ndzoviso.
  Oleg Rybachenko, a pfotlosa vakaneti va yena, wa engetela:
  - Swi humelela kangani...
  Swikunwana swa mufana loyi leswi a swi nga ambalanga nchumu swi sungule rungula ra rifu.
  Margarita, a herisa vakaneti va yena ni ku sungula tinkulumo ta ku herisiwa, u engeterile:
  - A swi fambelani!
  Ku fana ni nhwanyana la nga ni milenge leyi nga ni vutshila.
  Natasha, a ri karhi a duvula nala ni ku hoxa tinyiko ta rifu, u te:
  - Ndzi ku landzelela...
  Naswona milenge leyi nga ambalangiki nchumu yi le ku endliweni tanihi minkarhi hinkwayo.
  Zoya, leswi a endleke endlelo ro handzula valala, u ri tekile kutani a hisa hi tihanyi hi ximanga:
  - Ndzi landzelela ndzhuti...
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi vuyile yi tirha...
  Aurora, loko a hoxe tlhari leri hi xirho xa yena xa le hansi lexi nga ambalangiki nchumu eka valala, ivi a ri tsemelela hi vukheta, u rhurhumerile hi matimba:
  - Ndzi sungula ku tolovela...
  Svetlana u teke a hoxa tineleta ta khume-mbirhi hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, a ba ehansi ntshungu wa Machayina ivi a rhurhumela:
  - Ku ya eka ku nga fambelani!
  Oleg Rybachenko u le ku hlaseleni nakambe. U tsemelela valala va yena, naswona nkarhi na nkarhi wa yimbelela:
  - Tintsumi ta vunene, timpapa timbirhi to basa, timpapa timbirhi to basa ehenhla ka misava!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nyiko ya ndzoviso ya haha nakambe.
  Mufana loyi, tani hi leswi hi swi vonaka, i greyhound swinene. Naswona a nga ambalanga nchumu nkarhi hinkwawo, naswona a tika. Macho ya xiviri. Hambi leswi a langutekaka a ri na kwalomu ka khume mbirhi wa malembe hi vukhale. Kambe lexi i xivumbeko xo tano xa ku lovisiwa.
  Margarita u tlhela a hoxa swinaliti hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Norho wo penga! Ku saseka loku heleleke!
  Naswona nakambe nchumu wun"wana lowu dlayaka hi ku helela wu tlula-tlula eka xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu.
  Nhwanyana loyi i xifaniso xa rifu ni ku lovisiwa.
  Naswona Machayina lawa ma swi kuma hi ndlela yoleyo.
  Natasha eka ku famba hi xihatla ka terminator yo saseka. U tsema vakaneti va yena, a va tsemelela hi mabanga, a yimbelela:
  - Dzunisani Tsar Alexei!
  Naswona tineleta ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya, a tsema Machayina ni ku lovisa nala, u tiyisekisa:
  - Mudlayi u ta hluriwa!
  Naswona ku suka eka nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu haha wu huma, nyiko ya rifu ra nhova.
  Aurora, a pfotlosa valala va yena, hi tihanyi u tiyisekisa:
  - Naswona nala a nga kombeli tintswalo!
  Naswona nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu tlhela wu lahlela ehandle nchumu lowu dlayaka hi ku helela. Naswona u pfotlosa vakaneti va va swiphemu swa nyama leswi handzukeke.
  Svetlana, a wisela vaphikizani va yena ehansi ivi a hoxa tineleta letintshwa eka nala, a hisa ku fana ni ximanga:
  - Naswona u nga huweleri n"weti!
  Naswona tinyiko ta rifu leri nga ni khombo ti haha ti suka eka tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. Leswi swi vavisaka no dlaya vanhu hinkwavo.
  Oleg Rybachenko u le ku fambeni... mufana loyi a nga karhali tani hi minkarhi hinkwayo...
  Machayina ma ni xiphiqo. U va pfotlosa a va vona va hambana.
  Mufana wa genius u rhurhumela:
  - Leyi i nyimpi ya mina!
  Naswona nakambe, tinyiko ta ku lovisiwa ti haha ti huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona nhenha leyitsongo yi lwa ku fana ni nhenha leyi heleleke ni leyi nga ni tihanyi. Naswona mabanga ya yena ya fana ni swibakele swa Xikwembu xa Vantima.
  Margarita u yi tekile, a tlula-tlula kutani a tsema nhulu ya Machayina. U endle nkhuvo wo amukela onge hiloko wu ri ni matimba lama dlayaka.
  Kutani a tlhela a hoxa tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu, a endla onge i demona leri nga ni ngati.
  Mintsumbu ya Machayina se yi vumbe tinhulu leti heleleke. Nhenha lontsongo yi hisile yi ku:
  - Vutomi bya mina byi le ku hluleni ka valala!
  Naswona nhwanyana loyi u ta tlhela a duvula papa ra tineleta hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Naswona tinhenha to tshwuka ti wa ti file.
  Natasha u tseme phaseji emahlweni ka yena eka mintsumbu ya tinhenha to tshwuka. U hoxe tidisiki leti karihaka, leti loteke ivi a rhurhumela:
  - Lahlela eMars, naswona swi ta va swinene!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nyiko ya mudlayi ya rifu leri nga tsakisiki swinene ya haha nakambe.
  Naswona i Machayina i mangani lama faka? Madzana, magidi, ehansi ka switlhavi swa tsevu leswi pfotlosaka.
  Zoya na yena u le ku fambeni. U tlula ku fana na cobra naswona a nga nyiki nala nkarhi wutsongo. Naswona ku wa ka Machayina ku tsemiwa.
  Nhwanyana loyi, a nga ambalanga nchumu, u hoxe tineleta leti karihaka, leti nga ni chefu ivi a yimbelela:
  - Tinhenha ta le Rhaxiya ti tsemiwile hi mabanga!
  Naswona nhenha, ku fana ni magandlati, yi pfuka yi wa.
  Nakona Aurora u teke goza a kongoma eka nala, kutani a n"wi tsema handle ko ya emahlweni.
  U dlaya Machayina ivi a hisa:
  - Vunhenha bya mina lebyikulu!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, nchumu wun"wana wu haha wu huma nakambe, wu hangalasa swiphemu-phemu swi va swiphemu leswitsongo.
  Nhwanyana wa misisi yo tshwuka a nga va tsetseleri Machayina. Ndzi tseme vanhu va nkombo hi nkarhi wun"we.
  Naswona xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu, jenerala wa mfumo wa le tilweni, xi n"wi tshove nhloko. Yena, hi ntiyiso, u file.
  Svetlana u tlhela a rhurha a tlhela a tsema valala. Mabanga ya yena hamambirhi, ku fana ni swikero leswi petanaka, ma tseme mimiri ya Machayina.
  Loko a ri karhi a famba-famba, nhwanyana loyi u pfotlose vakaneti va khume-mbirhi. Naswona u teke tidisiki hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona u dlaye Machayina yo tala.
  Hinkwavo va le ku rhurhumeleni ka nhova.
  Svetlana u ri:
  - Valala a va nge hundzi!
  Aurora u pfumerile:
  - I ntiyiso, a va nge pasi - no chance!
  Naswona xigangu xa misisi yo tshwuka xi ta tlhela xi huwelela hi ndlela ya vuharhi xi ba Machayina hi mabanga ya xona. Kutani tintiho ta vixen leti nga ambalangiki nchumu ti ta humesa swinaliti swo hlayanyana. Leswaku khume-mbirhi wa Machayina ma ta rhumeriwa emisaveni leyi landzelaka.
  Oleg Rybachenko, a tsema tinhenha to tshwuka, u yi tekile kutani a rhurhumela:
  - Ku herisiwa ka miehleketo!
  Naswona nakambe mufana loyi u lahlele ehandle tineleta leti dlayaka hi ndlela yo chavisa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Nakona u tlhele a rhumela eka twitter:
  - Eka norho wa mina ku tshama ku ri na ku hlula!
  Margarita, a lwa ni nala ni ku tsema vakaneti va yena, u pfumerile:
  - Hambi ku ri ku hlula lokukulu swinene!
  Naswona nhwanyana loyi nakambe, hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, u ta yi teka a yi hoxa eka nala, yi tisa rifu.
  Kutani Machayina yo tala se ma dlayiwile hi mpatswa wa wona. Na vanhwanyana va mune, ku nga ri ehansi.
  Natasha u hoxe xibamu xa ntshuri wa malahla lexi endliweke ekaya hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Yi ta buluka, yi handzula masocha ya Machayina ma va swiphemu-phemu.
  Naswona nhwanyana loyi u rhuketela:
  - Ndzi ntsumi ya matimba ehenhla ka misava!
  Zoya na yena u lovisa vuthu ra Machayina hi ku hatlisa swinene. U tshukatshukisa mabanga a yimbelela:
  - Hi tintsumi leti tinyungubyisaka!
  Naswona nakambe nchumu wo dlaya swinene wu haha wu huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona u dlaya Machayina hi ku kongoma swinene.
  Nhwanyana loyi u le ka ntsako lowukulu wa ku famba-famba hi ku hatlisa ni hi tihanyi, a nga pfumeleli hambi ku ri naliti yin"we leswaku yi wa handle ko biwa.
  Aurora na yena wa famba-famba. Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa swinaliti leswi karihaka. Nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka u endla onge i panther leyi hlongorisaka ti- jackal. U tsema Machayina ku fana na chukele.
  Naswona u huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Vumundzuku i bya mina!
  Naswona a humesa ririmi ra yena.
  Svetlana u tlhela a herisa Machayina. Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi hatlisisa ku famba ka yona hi ku hatlisa.
  Nhwanyana wa misisi yo basa, ku fana na cobra. Naswona u tsema vakaneti handle ka ntwela-vusiwana.
  Mabanga ya yena ma rhendzeleka ku fana ni xigayo. Naswona a va pfumeli nala a titimela hi ku rhula. Handle ka loko ku rhula ku va loku heleleke ni loku nga heriki.
  Svetlana, a tsema Machayina, u vika:
  - Xivumbeko xa hina hi xona xa le henhla!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nchumu lowu dlayaka ni lowu nga twisisekiki wu haha wu huma. Hi ku hatlisa loko yi ba vakaneti, yi ta kongoma eku feni.
  Aurora u tiyisekisa:
  - Ku hluriwa loku tengeke!
  Naswona khume-mbirhi wa tineleta ti haha ti huma emilengeni ya nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu. Ina, hi ku kongoma lerova Machayina ya makume ntlhanu ma wele endzeni hi nkarhi wun"we.
  Natasha u swi xiya leswi, a tsema tinhenha ta Mfumo wa le Tilweni:
  -Ku hlundzuka ka wena i kukulu!
  Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u ta sungula ti-disc.
  Zoya, a ri karhi a tsemelela vakaneti va yena, u huwelela:
  - Norho wa wena a wu hetiseka!
  Naswona nakambe nenge lowu nga ambalangiki nchumu, ndlela leyi wu nga ta rhumela ndzoviso lowu dlayaka ha yona.
  Naswona vunyingi bya Machayina byi hundzuka mintsumbu.
  Aurora, a tsema tinhenha to tshwuka, u yimbelela:
  - Ku hava tintswalo eka nala!
  Naswona ku suka eka nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ku duvula nchumu lowu pfotlosaka valwi vo tshwuka ku fikela loko va fa.
  Naswona nhenha ya misisi yo tshwuka yi le ku fambeni ka nhova.
  Svetlana, loko a tseme ntlawa wa valala, u wu tekile a rhurhumela, a paluxa meno ya yena ya tiperela, lama hatimaka:
  - A hi nge pfuki hi yimile! Kutani vuthu ra le Rhaxiya ri velekiwe leswaku ri hlula!
  Kutani nhwanyana loyi u hoxa xibamu xa malahla hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a pfotlosa vakaneti va yena va va swiphemu swa nyama leswi nga ni ngati.
  Oleg Rybachenko, loko a hlula Machayina, u teke goza hi ku hatlisa.
  Naswona mufana wa Terminator u yimbelerile:
  - Vuthu ra le Rhaxiya ri velekeriwe ku hlula!
  Nakona xirhendze xa mufana lexi a xi nga ambalanga nchumu, loko a ri karhi a tlula, xi ba mandarin exifuveni, xi n"wi pfotlosa hi ku kongoma.
  Nhenha lontsongo yi huwelerile hi rito leri tlakukeke:
  - Ku hlula ku ta hi ta!
  Margarita, a ri karhi a tsema Machayina ni ku ma tsema tinhloko, u xiye:
  - Loko ku ri na lava...
  Naswona nhwanyana loyi u hoxe ntlhambi wa tineleta hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu...
  Oleg Rybachenko u rhurhumerile a hlamula a ku:
  - I mani loyi a taka eka wena!
  Kutani nenge wa mufana loyi a nga ambalanga nchumu wu humese papa ra tineleta. Hi ku hatlisa, ku dlayiwile Machayina ya dzana.
  Margarita u rhurhumerile ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ku ta tlhela ku va na lava...
  Naswona tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu ti rhumele boomerang leyi dlayaka.
  Oleg, a ri karhi a tsema tinhenha ta Mfumo wa le Tilweni, u tiyisekise:
  - I mani loyi a nga ta ta hikwalaho ka wena!
  Naswona milenge ya mufana leyi nga ambalangiki nchumu yi ta sungula nchumu wo dlaya ni wo hlawuleka. Leswi pfotlosaka marhambu ya Machayina.
  Naswona u va chela chefu hi chefu.
  Ina, mufana loyi a hi jaha leri nga ni tingana...
  Natasha u endle thekiniki ya double barrel - a tsema ma China a tlhela a rhurhumela:
  - Lava i vanhwanyana va hina!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu ku baleka ku tisa ndzoviso lowu heleleke.
  Naswona nhwanyana loyi a hisa:
  - Miyela!
  Naswona mabanga ya yena ma tseme tinhloko ta vanhu hinkwavo.
  Zoya u tsemelela valala va ri karhi va famba-famba ivi a yimbelela:
  - Rirhandzu ra mina ri le ka xithezi xa vuntlhanu!
  Naswona nakambe nenge wa nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu wu humesa boomerang. Naswona ntshungu wa tinhenha to tshwuka leti nga ni switumbulukwana leswi handzukeke wu wile.
  Natasha, a ri karhi a tsema leti to tshwuka, u vulavule hi ku kongoma:
  - Rirhandzu? Ku vuriwa yini hi tandza ra Faberge?
  Naswona nakambe rifu ri tile hi xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya, a ri karhi a tsema Machayina, u vule leswi:
  - Naswona se u hlanya!
  Naswona u rhurhumerile eka munghana wakwe!
  Swi tikomba onge vanhwanyana lava a hi vanhu vo olova. Naswona hakunene a hi swinyenyana.
  Nenge wa Zoya lowu nga ambalangiki nchumu wu humesa nchumu lowu onhaka. Naswona Machayina yo tala ya famba.
  Aurora u le ku hlaseleni. Swi hlawulekile naswona swi onha. U tsemelela valala, mabanga ya yena ma fana ni timpapa ta xigayo.
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka, eka ku famba ka xikhale ka nhlaselo wa xihatla. Loko a ta tsema, u ta tsema hi ku kongoma.
  Naswona u ta huwelela a ku:
  - Khombo i xivangelo xa xiyimo xa le henhla!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nakambe nyiko yi haha yi ya eka Machayina. U ta tsemelela ni ku sila un"wana ni un"wana.
  Svetlana u le ku fambeni. U lovisa masocha ya mfumo wa le tilweni. A swi nyiki nkarhi wutsongo.
  Nakona sweswi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi virtuosic swinene, naswona yi ta lahla nchumu wo dlaya. Naswona vanhu vo tala va Machayina va tsemiwa ehansi lerova swa hlamarisa ntsena.
  Naswona nhwanyana Svetlana u huwelela a ku:
  - Yi tlakuka hi ku tinyungubyisa ehenhla ka pulanete...
  Naswona u tshove nhamu ya ndhuna ya Muchayina hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko, a pfotlosa valala, u yimbelele a ku:
  - Nghwazi ya tinhloko timbirhi ya le Rhaxiya...
  Naswona eka milenge ya mufana leyi nga ambalangiki nchumu ku huma nyiko yin"wana ya rifu eka vuthu ra Machayina.
  Margarita, a tsema valala ni ku pfula meno, u engeterile:
  - Yi yimbeleriwa eka tinsimu ta vanhu...
  Naswona lamula ra malahla ri haha ri suka eka xirhendze xa nhenha lexi nga ambalangiki nchumu, ri pfotlosa valala va yena...
  Natasha u rhendzelekile emoyeni kutani a tsema khume-mbirhi na hafu wa Machayina. U tseme valala vo tala a tlhela a rhurhumela:
  - U tlhele a kuma vukulu bya yena!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhele a famba-famba a cina rifu.
  Nakona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi lahlela nchumu wo karhi ekule, naswona hi ku kongoma swinene yi dlaya valala.
  Ina, leri i siku ra munyama eka Machayina.
  Zoya na yena u ti pfotlosa, a ti tsema ti va swiphemu-phemu a tlhela a rhurhumela:
  - Vukulu bya Mfumo wa Rhaxiya!
  Naswona swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi humesa boomerang yin"wana leyi dlayaka. Leswi tekelaka vakaneti tinhloko ta vona.
  Na nhwanyana hi yexe u ta yi teka a yi slash backhand.
  Kambe enyimpini, Aurora a nga na tingana. Loko a ku kundza, endla tano u nga ri na ntwela-vusiwana. Naswona va n'wi tseme hi mabanga - ku fana na vadlayi.
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile ehenhla ka mahahu ya yena:
  - Hakunene ndzi Sathana ntsena!
  Nakambe mabanga ya yena ma haha ma ya ehenhla ni le hansi ma kongoma eka valwi va Machayina.
  Xivandzana lexi nga ni ndzilo xa rila naswona xibamu xa sawdust xi haha xi suka emilengeni ya xona leyi nga ambalangiki nchumu.
  Ku ta va ni ku buluka. Naswona Machayina yo tala se ma le masirheni ya wona.
  Hi ku kongoma, mintsumbu ya vona yi hangalakile hinkwako-nkwako.
  Aurora u ta rhurhumela:
  - Ripfumelo ra mina i ku herisiwa!
  Naswona emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu nyiko ya rifu ro dlaya yi ta haha.
  Naswona xigangu xa misisi yo tshwuka i dynamite ya ku dlaya ntsena!
  Svetlana, ku tlhela ku va na swin"wana leswi nga ku pfumeleriki ku borheka, naswona swi nga dlaya.
  He"ll take it and launch boomerang hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona ku ta dlayiwa Machayina yo tala. Nhwanyana loyi i temperamental blonde ntsena.
  Naswona mboyamelo lowu wa nhenha i ku tsema nhloko hi saha ya meno yo kariha ni leyi pfurhaka.
  Naswona nhenha yi ta yimbelela:
  - A ku nge vi na tintswalo eka wena! Hi ta tsaka swinene!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u endla swiendlo swa xivindzi swinene ni swa vutlhari. Naswona u pfotlosa vakaneti handle ko va pfumelela ku languta etlhelo.
  Vanhwanyana lava hlaselaka vuthu ra Machayina. Va tsema vakaneti hi mabanga va tlhela va rhumela tinyiko ta ku lovisa hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko u famba-famba ku fana ni xiharhi lexi vuriwaka panther. Naswona u tsemelela valala va yena, a endla swing endzhaku ka swing. Hi sekoni yin"we, mufana loyi a nga fiki a nga swi kota ku rhendzeleka ka khume-ntlhanu ku ya eka makume-mbirhi.
  Naswona wise tinhenha to tala ti ri ni tinhloko ta tona ti tshovekile.
  Mufana loyi a nga heriki u huwelela a ku:
  - Catavasia ya milorho!
  Nakambe, banga rakwe ri le ku fambeni naswona ri kombisa mboyamelo wo lovisa vakaneti va yena.
  Margarita na yena u hack a tlhela a rhurhumela:
  - Ndzi vholkheno ya rifu ndzi ta ku raha hi timhondzo!
  Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi hoxa tidisiki leti karihaka leti dlayaka valala.
  Naswona nhwanyana loyi u rhurhumela a ku:
  - Ku ta va na ku hlula lokuntshwa - ku ta va na valwi lavantshwa!
  Naswona nhenha yi lovisa un"wana ni un"wana hi nhlaselo wo penga.
  Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, leyi vatliweke yi vonaka yi ri karhi yi ba swipikiri swi va bokisi ra vafi.
  Natasha u tseme ntlhambi wa Machayina ivi a rhurhumela:
  - Hi ku hlula ka hina!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi haha, nyiko yin"wana ya rifu.
  Zoya u tlhela a tsemelela ehansi valala. U endla hi vukarhi hinkwabyo lebyi kotekaka ni lebyi nga kotekiki.
  Hi lowu nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu ri karhi wu rhumela lamula ehenhla ka malahla. Hi ku hatlisa masocha yo tshwuka ya dzana ma lahleriwile ehenhla.
  Nhwanyana loyi u yimbelele hi ku n"wayitela:
  "Ndzi ta teka hanci tanihi xitiyisekiso, naswona nkateko wu ndzi rindzile!"
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u ta ba nala. Naswona u ta famba-famba, a tsema valala, a nga va siyi nkarhi.
  Aurora i xivandzana lexi tengeke enyimpini. Xihehlo lexi xa xisati i xifaniso ntsena xa mianakanyo ya diyavulosi.
  Naswona loko a tsema, wa tsema.
  Naswona ku suka eka Machayina ku wa swiphemu swa nyama leswi handzukeke ntsena.
  Aurora, a ri karhi a lovisa vakaneti va yena, u rhurhumerile:
  - Mikhuva ya ximanga!
  Kutani nenge wa yena lowu a wu nga ambalanga nchumu wu hoxe bomo ya xiviri. Naswona masocha yo tala yo tshwuka ma handzuriwile.
  Svetlana u lovisa Machayina. U va tsemelela hi mabanga, a yimbelela:
  - Vumundzuku i bya nkarhi lowu hundzeke ntsena loko byi ri kahle!
  Naswona sweswi mudlayi loyi a nga kona u haha hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu nakambe. U hangalasa vakaneti. Naswona swiphemu swa mavoko, milenge ni foam yin"wana leyi nga ni ngati swa ha ri kona.
  Vanhwanyana lava nga enyimpini va ni nhova swinene, va tshamela ku hlasela.
  Kambe ku ni Machayina yo tala ngopfu naswona hikwalaho ku herisiwa ka vanhu ku ya emahlweni. Mabanga ya tirha hambiswiritano.
  Ngopfu-ngopfu Oleg u sungule ku tshwutela marha hi byanyi. Leswi swi tlhelaka swi engetela eka ku herisiwa.
  A hi vulavuleni ntiyiso, mufana loyi i greyhound swinene. Ku famba-famba ka yena ku fana ni ku tshukatshukisa pendulum.
  Naswona yi hatlisa swinene ntsena ku tlula wachi. Naswona va tseme mabanga hi ku hatlisa swinene ni hi ku hatlisa.
  Mufana loyi u rhurhumerile a ku:
  - Lowu i norho wa hina, ku hlula no herisa!
  Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi ta hoxa nyiko leyi dlayaka.
  Margarita eka ku famba-famba ka nhova. U tsema valala a tlhela a rhurhumela:
  - Ku ta va na ku hlula, ndza swi tiva hi ku tiyiseka!
  Naswona nhwanyana loyi u ta hoxa xibamu lexi dlayaka.
  Naswona u ta handzula tinhenha to tshwuka ti va swiphemu-phemu.
  Natasha na yena u le ku fambeni. A nga tivi swihinga kumbe tingana. Mabanga ya yena a ma tsema vakaneti. Naswona va endla xigayo xa swiphemu swinharhu.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana loyi u ri:
  - Xirhendzevutani lexikulu!
  Naswona nenge lowu nga ambalangiki nchumu wu hoxa boomerang. Machayina ya khume-mbirhi ma sale ma nga ri na tinhloko. Laha nhenha yi tirhisana na vona.
  Zoya na yena u le ku fambeni. Pfuxeta vakaneti u tlhela u rhurhumela:
  - Nyimpi yi na ngati naswona yi lulamile!
  Nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu le ku fambeni, wu hoxa nchumu wo karhi. Naswona u ta handzula vunyingi bya tinhenha ta mfumo wa le tilweni.
  Aurora na yena wa famba-famba. Naswona u tlhela a endla ku lovisiwa ka Machayina. Naswona u swi endla onge hi loko a raka hi burachi.
  Naswona u rhurhumela a ku:
  - Mukhuva wa Banzai!
  Naswona xibamu xi haha xi suka emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu nakambe. Naswona wu ta lovisa valala vo tala lava biweke.
  Svetlana na yena u le nyimpini. Naswona a nga tinyikeli handle ko ya emahlweni. Naswona u tsema ku fana ni mabanga. Naswona a nga ambalanga nchumu u ta ku teka a ku tshika u famba. Naswona swibalesa swo tano swa rihati swa matimba swi huma eka yena.
  Aurora u khutaza munghana wakwe:
  - Ku na ku tihlanganisa!
  Svetlana, loko a tseme murhangeri wa Machayina hi le xikarhi, u tiyisisile:
  - Ku na ku tihlanganisa!
  Naswona vanhwanyana lava havambirhi va rhurhumerile swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu.
  Aurora u le ku fambeni nakambe. Ku hatlisa naswona a nga ringanisiwi na nchumu. A nga tivi ku tsana kumbe ku kanakana.
  Mabanga ya yena a ma tsema nyama ya munhu.
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka, a ri karhi a pfotlosa Muchayina un"wana, wa vutisa:
  - Xana u ehleketa yini, hakunene?
  Svetlana u hlamule a ku:
  - I ntiyiso, mhaka leyi i ya xiyimo xa le henhla!
  Aurora u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Ina, i ntiyiso!
  Naswona xibamu xin"wana xi haha xi suka emilengeni yakwe leyi a yi nga ambalanga nchumu. Ni ndlela leyi a nga ba valala va yena ha yona. Ku suka eka Machayina a ku haha ntsena swiphemu swa nyama leyi handzukeke hi matlhelo yo hambana-hambana.
  Svetlana u xiye hi ku n"wayitela:
  - Hi yona ndlela leyi ku dlaya na ku tumbuluxiwa ka hina swi nga xiswona!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhele a sungula nyiko ya rifu leri dlayaka ni leri nga riki na tintswalo hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Natasha, a pfotlosa Machayina hi mabanga, hi laha ku twisisekaka u xiye:
  - Va na ntiyiso wa vona, hina hi na wa hina!
  Naswona xibamu xin"wana xi haha xi suka emilengeni ya nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu.
  Zoya u pfumerile hi ku olova na leswi, a tsema nala wa yena hi swiphemu leswitsongo:
  - Un'wana na un'wana u na swa yena. Naswona i ntiyiso swinene!
  Naswona ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu tinyenyana leti dlayaka swinene nakambe. Ni magrenada lama handzulaka nyama yi va swiphemu leswitsongo.
  Hi laha ku twisisekaka Natasha u xiye:
  - Leswi hi leswi sayense na swikwembu swi hi nyikeke swona!
  Zoya, hi ku lovisa vakaneti va yena, u pfumerile:
  - U nyikile swo tala!
  Nakona nenge wa yena lowu a wu nga ambalanga nchumu wu tlhele wu hoxa, tidisiki to hlayanyana. Naswona u be ntlawa wa vakaneti.
  Natasha u xiye, a ri karhi a pfula meno yakwe:
  - Mukhuva, hambiswiritano!
  Naswona tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu ti hoxe tineleta tin"wana ta khume-mbirhi. Va kombise tipolitiki leti dlayaka ni leti nga ni vuharhi.
  Makume ya magidi ya Machayina se ma dlayiwile. Va Six va endle ntirho lowukulu hi ku tumbuluxa matimu man"wana.
  Naswona i ntiyiso, vanhwanyana ni vafana i matimba lamakulu swinene ni lamakulu swinene!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 14
  Machayina ma kume dyondzo ya tihanyi ku kondza ma hlasela, mufana wa vutlhari Oleg Rybachenko u tsale ntirho wun"wana wa vutshila;
  NKARHI WO NYIKERIWA!
  XITLHOKOVETSELO XA XITLHOKOVETSELO
  Hi Madyambu ya Lembe Lerintshwa, ntsindza wa Moscow wu languteka ku fana ni xisaka lexikulu xa tinyoxi, lexi nga ni mihlovo yo hanana hi mavoni. Un"wana ni un"wana u hatlisela ku heta mintirho yo tala leyi hlengeletaneke hi lembe leswaku a ta nghena eka swidzedze swo nandziha swa ku titsakisa ka nkhuvo.
  Naswona Alex lontsongo ni munghana wakwe Angelina va boheke ku tsutsuma-tsutsuma, va yisa tinyiko to tala. Gamboko leyi namarhelaka, ya thyaka a yi rhurhumela ehansi ka maphaxani ya yena ya felt, a yi hisa hi jazi ra Tatana Frost ra khotoni ra dzovo ra nyimpfu, naswona ehansi ka malebvu ya yena ya tifibro, marhama ya jaha leri yo tshwuka, lama nga riki na razor a ma rhurhumerile hi nyuku wa munyu. Angelina, swi olova nyana eka xiambalo xa Snow Maiden, hambi leswi endzhaku ka yindlu ya makume mbirhi u sungulaka ku nga wi hi ndlela yo fanekisela emilengeni ya wena.
  Kambe u nga wu ala njhani lunghelo ro kuma mali leyi engetelekeke tanihi mpatswa wa Lembe Lerintshwa?
  A ku na mali yo ringana ya ti updates letintshwa, naswona scholarship i yitsongo swinene, na minxavo yo penga...
  - Xana n'wina va shaggy mi ya kwihi? - Rito ra xiphukuphuku ri twiwile.
  Rivoni ri timekile hi xitshuketa, naswona mindzhuti leyi chavisaka yi hatima emunyameni. Xigevenga lexi xa malebvu, xa mahlo yo koma xi ninginise banga ro leha, xi landzeriwa hi tin"wana to hlayanyana, a xi languteka onge mademona lama balekeke emisaveni ya vafi.
  - Tsema vapfumeri! - Swi twala onge i rito leri xanisaka swirhabyani swa wena, ri nyenyetsa, ku fana na ku sila ka saha leyi nga ni rust eka khonkhriti.
  Hambileswi, kunene, hi ku ya hi xiendlakalo xa le Hollywood, mpatswa lowu wu boheke ku yima wu hlongola swigevenga leswi nga ni vuvabyi bya ku hlundzuka hi nkarhi wun"we, kambe vutomi byi ni vuxiyaxiya swinene. Alex na Angelina va tinyikerile. I ntiyiso, va ha ri vatsongo naswona va na vatlangi, kambe minkwama yo tika leyi nga na tinyiko emihlaneni ya vona na swiambalo leswikulu swi endla leswaku swi tika swinene ku tsutsuma...
  Endzhaku ka vona u twa musi wo tika, ku rhukana ka thyaka, ivi va tsema jaha rin"wana enhlaneni hi banga, va tsema jazi ra rona ra dzovo ra nyimpfu...
  Nchumu wa wasi wu haha emilengeni ya swichudeni leswi balekaka swi vonaka onge wu lumekile mbewulani leyi nga ni ncila lowu hatimaka (fuse ya pfurha!). Angelina u rhurhumerile: a nga swi tsakeli timbavala, hambiswiritano, leswi entiyisweni a swi bihe ngopfu...
  Yi dume hi matimba! Asphalt ya pavement, leyi a yi tlakuka hi matimba, yi ba xikandza, kutani miri wu hatle wu tlhaviwa hi ku vava lokukulu, wu handzula tisele ti va swiphemu-phemu...
  NKARHI WO HETELELA WA VUNHU
  Loko xihaha-mpfhuka xo tano lexi nga hlayekiki xi tshinela, xa chavisa loko u ri ekule, a swi vonaka onge nebula ya mihlovo yo hambana-hambana, leyi hatimaka a yi ri karhi yi gayela. Ku tlula kwalaho, ntlhaveko wun"wana ni wun"wana i demona leri nga ni tihanyi kumbe moya lowu rhurhumelaka lowu vangiwaka hi masalamusi ya muloyi la dlayaka. Xiphemu xa le mahlweni xi andlalekile ku ringana ti- parsec ti nga ri tingani, hambi ku ri swikepe swa nyimpi swa xiyimo xa le henhla swi languteka ku fana ni ndzoho ya sava eSahara.
  Nhlangano wa vanhu, kun"we ni tinxaka tin"wana leti tshamaka eka metagalaxy, wu nghene enyimpini leyikulu.
  Ku ni swikepe swo tala swinene laha, leswi nga ni ku hambana-hambana loku hlamarisaka, hambileswi eka swiyimo swo tala swi sivelaka ntsena nyimpi leyi humelelaka. Phela, hi xikombiso, xikepe xa tinyeleti lexi nga ni xivumbeko xa harpsichord kumbe lexi nga ni milomu yo leha lexi rhendzelekaka xi va ramrod ematshan"weni ya tintambhu, haripa kumbe hambi ku ri double bass leyi nga ni xihondzo xa mathangi xa rectangular. Leswi swi nga ha endla leswaku vanhu lava tsaneke mbilu va va ni langutelo, kambe swi tala ku vanga ku hleka ku tlula ku chava, ngopfu-ngopfu eka tinhenha leti nga ni ntokoto.
  Mukaneti wa vona i mfumo, lowu hi ku pfumala xichavo wu vulaka leswaku i mfumo wa misava hinkwayo. Great Grobzagonat, laha hinkwaswo swi vekiwaka entirhweni wa nyimpi, xiga lexikulu i ku tirha kahle na ku pfuna. Ku hambana ni ntwanano lowu, swikepe swa tinyeleti swa mabokisi swi hambana ntsena hi vukulu. Naswona xivumbeko xa kona xa fana - ti languteka ti dlaya swinene, tihlampfi ta le lwandle leri enteke. Kumbexana handle ka xin"we: ti daggers leti langutekaka kufana na ti daggers to tiya, leti hatimaka hi nsimbi - ti Annihilators.
  Tinyeleti leti nga eka xiphemu lexi xa xibakabaka a ti hangalakanga ngopfu exibakabakeni, kambe ti ni mivalavala naswona ti hlawulekile hi ku vonakala ka tona. Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, loko u languta swivoni leswi, u kuma ku titwa loku khomisaka gome onge hiloko u languta ematihlweni ya tintsumi, leti solaka swivumbiwa leswi hanyaka swa vuako hinkwabyo hikwalaho ka mahanyelo ya swona yo biha, ya tihanyi hakunene.
  Vuthu ra Grobzagonat a ri nga hatliseli ku hlangana ni tiyuniti leti famba-fambaka ha yin"we-yin"we, hi ku hatlisa, hi ku tirhisa rivilo ra tona leri tlakukeke, ri hlasele nala, ri onha ivi ri tlhelela endzhaku. Hi ku hlamula, va ringete ku hlangana na vona hi ndzilo wa barrage, kambe tipeni ta mabokisi leti nga ni vutshila swinene leti nga ni nsirhelelo wa thekinoloji ya xiyimo xa le henhla a ti tirha swinene. Swikepe leswi fambaka hi swikepe ni swikepe leswi lovisaka swi bulukile onge hiloko swi bulusa mugodi, swi buluka swi va geyser ya swiphemu-phemu. Kambe hi swi kotile ku tisa ehansi ntlangu wun"wana lowukulu. Xin"wana xa swikepe leswikulu swa nyimpi swa nhlangano wa vanhu xi biwe, xikepe a xi ri karhi xi tswonga musi swinene naswona mpfilumpfilu wu fume eka xikepe lexikulu xa tinyeleti xa Stalingrad.
  Va ringeta hi matimba ya vona hinkwawo ku n"wi ponisa vanhwanyana ni vafana hi ku kongoma va rhurhumela nhlonge ya vona eka ku hisa ka miri loku chavisaka. Naswona mati ya rose a ma fafazeriwa emoyeni onge hiloko hi munhu la nga ni fexeni timolekhuli ta nayitrojini ni okisijini a ti endla nhluvuko, ti tlakusa mahiselo lawa se a ma yirisiwa eka vanhu. Kutani nhwanyana loyi u wele ehansi hi matsolo kutani, a korhama, a tswontswa xitlhavelo xa Perun, mathonsi ya mihloti ma khuluka ma nga si fika eka xifunengeto xa nsimbi lexi tirhaka hi matimba. Hi loyi, rifu, jaha leri, leri hafu ya awara leyi hundzeke ri ringeteke ku n"wi yenga, ri wela ehansi ri pfurha, nyama yo tshwuka yi rhurhumela marhambu ya rona...
  Robhoti ya nyimpi yi hoxa mathonsi ya mafurha yo tola eka barrel ya yona yo anama, swi vonaka onge muchini lowu wa rhurhumela, wu langutana na ku xanisiwa, wu rhumela xikhongelo eka swikwembu swa elektroniki, leswi sekeriweke eka khodi ya binary. Endlelo ro nghenisa moya ra tsandzeka, ri hundzuka muxaka wa swikokovi leswitsongo kambe swo tala swa ntima leswi nga ekhombyeni ro tswonga xin"wana ni xin"wana ni vanhu hinkwavo.
  Hi lava tinhenha timbirhi to saseka, leti namarhelaka xibamu xo khandziya hi mavoko ya tona kambe ti nga humelelanga, ti ringeta ku hlwela rifu ra tona. Swikandza swa tona swo olova, swa xitshopana swi soholotiwile, naswona swivumbeko swa tona swo saseka swi soholotiwile hi switlhavi leswi nga tiyiselekiki. Kambe ntshikelelo wa xidzedze xo koka wu ya wu andza. U handzula tintiho, ngati yo tshwuka yi fafazela misiha ni misiha leyi handzukeke, ivi vanhwanyana va tsutsumela eka xigwitsirisi xa nyama. Loko a ri karhi a haha, nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka u tlumbane ni jaha leri, a ri tlhava ekhwirini hi nhloko leyi fanaka ni xihuku xa mpfundla.
  Va swi kotile ku n"wayitela va nga si suka va ya endhawini yoleyo leyi ku nga ha vuyeriki eka yona. Wansati un"wana, loyi se a nga hisiwa ku tlula hafu, u dirole hi voko rakwe leri pfurhaka erirhangwini: "Munhu wa xivindzi u fa kan"we, kambe minkarhi hinkwayo wa hanya, xigwala xi hanya kan"we, kambe xi file hilaha ku nga heriki." Langavi ra rihlaza ra wasi ri engetela ku hisa, ri funengeta miri lowu tsakisaka lowu faneleke ku endliwa ti- catwalk ta ndhuma swinene eka minkarhi yi nga ri yingani ntsena leyi hundzeke. Laha marhambu ya nhwanyana loyi ma paluxiwile, naswona misiha leyi tiyeke, leyi nonon"hweriweke ku sukela evuhlangini, yi tshoveka yi va nkuma wo basa.
  Xikepe xa nyimpi xa lexi tiyeke xi hisile, xi hlongola swiphemuphemu swa moya leswi nga ni iridescent eka vacuum, ivi xi buluka, xi hangalaka xi va swiphemu-phemu swo tala.
  Hypermarshal Grobzagonat Hosana "Giant Mace" u lerisile:
  - Tisa emahlweni ntlhanu wa timiliyoni ta madzana ntsevu na makume ntlhanu wa magidi ya ti super-frigates, xikan"we na swikepe swo rhwala swa Annigen swo kufumela. Ntshungu wa vuako hinkwabyo a wu tsutsumele wu hundza hi le ndzhaku ka nala!
  Swikepe leswi vuriwaka frigate swi ringete ku hlayisa xivumbeko, swi fola layini hi milayeni leyi hambaneke. Swihaha-mpfhuka leswi fambaka hi swibuluki ni swihaha-mpfhuka leswi khomaka swibuluki, swin"we ni swihaha-mpfhuka swa nyimpi, swi vumbe muxaka wa netiweke ya fine-mesh. Eku sunguleni, va ringete ku duvula nala mpfhuka wo leha, va tirhisa tlhari leri a ri nga ha ri rintshwa eka vuako hinkwabyo, kambe leri onhaka swinene: swibuluki swa thermoquark. Ku fana na rhengu ra mabokisi ra puncher leyikulu: hoxa jab yo leha ya left jab u hlayisa murhandziwa wa wena a ri ekule. Swikepe swa ntwanano swi tlhelele endzhaku, vahlayisi va le ndzhaku va swikepe swa tinyeleti va tsutsumele emahlweni, va ringeta ku tshoveka va ya endhawini ya nyimpi hi ku famba ka nkarhi. Ti corrals ta bokisi, hiku tirhisa vuyelo bya tona eka nhlengeletano na maneuverability, kufana na mudlayi loyi ari na xikele, ti tsema xivumbeko xo olova xa matimba lawa ya kanetaka. Exikarhi ka vahlapfa lava ringeteke ku hlasela, ku lahlekeriwa a ku andza.
  Diyavulosi-jenerala wo saseka Duchess de Furia u tsutsuma hi xisirhelelo xa yena xa rivilo lerikulu. Lowu i muxaka wa xikepe xa tinyeleti xa nyimpi lexi, ku hambana ni swikepe leswi tolovelekeke leswi fambaka hi lwandle, ematshan"weni ya swibamu, xi nga ni swilo leswi humesaka ti- antenna, leswi loko swi tirhisiwa enyimpini, swi onhaka swisirhelelo swa swikepe swa nala hi vuyelo bya swona. Laha ku ta magandlati ya gravioplasmic, lama khulukaka hi ku hatlisa exikarhi ka vacuum. Ndhawu ya ntima yi ni mihlovo hi ku famba-famba ka yona loku tataka ndhawu, ku fana ni mati lama humaka eka petirolo leyi halatiweke. Xiendlo lexi xi onha swinene. Ti soholota swibamu swa vahlapfa lava ringetaka ku ti kaneta kambe va nga humelelanga, ti vanga ku kavanyeteka eka nkongomiso wa khompyuta, kumbe hambi ku ri hi matimba lamakulu ti vanga ku buluka eka tifuyisi to herisa ta tirhokete ta thermoquark. Swikepe swa tinyeleti swa nala swi fana ni tinhlampfi ehansi ka filimi ya oyili ya njhini, swin"wana swa swona a swi endliwi hi nsimbi kumbe swilo leswi endliweke hi ceramic, kambe swi huma eka swilo leswi hanyaka naswona hi ntiyiso swinene swi rhurhumela hi ku pfimba loku chavisaka swinene.
  Sweswi xin"wana xa swikepe swa nyimpi xi sungula ku tshoveka, xi pfurha, onge hiloko xikepe lexikulu lexi nga ni dyayimeta leyi ringanaka ni English Channel xi endliwe hi ti- domino leti cheriweke petirolo. A ku na nchumu lowu hi nga vulavulaka ha wona hi ku lahlekeriwa exikarhi ka swikepe leswitsongo swa tinyeleti. Ntwanano wa vahlapfa na vanhu va le misaveni swi le rivaleni leswaku wu tinyiketa, swi tikomba onge i tlhari lerintshwa ra va-Stelzan - leri humesiweke graviplasm, hi ku kongoma ri hlamarisile matimba ya le xibakabakeni ya madzana yo hlayanyana ya mimfumo.
  Count de Barsov u lawula ndzilo hi ku fambisa tintiho ta voko rakwe hi ku landzelelana ko karhi emahlweni ka xikeni. Ehandle, jenerala wa bokisi ra tinyeleti ta tsevu u languteka ku fana ni wanuna wa matimba, la akiweke hi nhenha loyi a nga ni xikandza lexi nga ni mitila xa yingwe. Xiharhi xo saseka hi ndlela ya tihanyi, kambe lexi i ku saseka ko biha - Lusifa. Bokisi ra vafi ri n"wayitela hi vukarhi, ri humesa swibakele leswi nga riki na tintswalo. U twa ku pfilunganyeka ka ntlawa wa vanhu lava nga ni swivumbeko swo hambana-hambana lowu hlengeletiweke ku suka eka swirimela swo hlayanyana. Phela, va tshike va hlengeletana swinene naswona va tiyisa ku chava. Loko mavuthu lamakulu ya mfumo lowu nga riki na Tintswalo, wa sirha ma nghena enyimpini, ku ta va ni makumu lama hlulaka, lama tsakisaka eka van"wana ni lama khomisaka gome eka van"wana.
  Ntwanano wu endla hi ndlela yo karhi hi mpfilumpfilu, ematshan"wini ya ku lwisana loku hlelekeke, maendlelo lama nga twisisekiki, hambi ku ri swikepe swimbirhi leswikulu swa nyimpi, ku nga khathariseki mpfhuka wa cosmic, swi fambe mahlo, swi famba hi xikepe swi kongoma eka xin"wana ni xin"wana, ivi swi tlumbana ni ku rhurhumela hi magandlati ya nkoka-misava, swi twala hi ndlela yo vava etindleveni ta le kusuhi valwi.
  Endzeni, swiphemu a swi tshovekile, tindhawu to lwa, tikhabini ta le makhumbi, tiholo ta ndzetelo ni ta vuhungasi a ti pfotlosiwa. Hinkwaswo swi humelerile hi rivilo ra magandlati, hi rivilo leri ringaneke ku herisa nkarhi wihi na wihi wo baleka, kambe swa ha nonoka hi ndlela yo vava, swi nyika nkarhi eka timiliyoni ta swivumbiwa leswi hanyaka leswi khomiweke ku twa ku chava ka norho wo biha ka rifu leri nga heriki.
  Hi loyi countess ya mphikizano wa ti chip, leyi fanaka swinene na xiluvelo xa ti violets na milenge ya pink frog eka ti golden curls, yi amukela rifu ro vava, yi tiphofula... Eka combat emitter ya yena. Hologram ya khompyuta yi hlaya swikhongelo ni ku ntshunxa swidyoho hi rivilo lerikulu. Lebyi i vukhongeri bya tiko leri ro saseka, tlhari ra wena ra thekinoloji ya le henhla ri tlanga xiphemu xa muprista, hikwalaho i vutlhari bya cybernetic ntsena lebyi tekiwaka byi ri ni ku kwetsima ni ku basa loku eneleke leswaku byi tirha tanihi muhlanganisi exikarhi ka xivumbiwa lexi hanyaka ni Xikwembu xa Matimba Hinkwawo. Marito yo hetelela ya muprista-muhumesi a ku ri:
  - Misava a yi pfumali vuxongi, kambe manyala a ma endliwi gandzelo eka Xikwembu!
  Duchess de Furia i xirho xa xipano xo olova na xa vatlangi eka movha wo hlawuleka, khodi ya mbulavulo leyi tshikileleriweke leyi tlangaka swiphemu swimbirhi. Xo sungula i xisirhelelo xa ku fihla eka ku yingisela loku nga kotekaka ka xipano. Xa vumbirhi i nsusumeto wa magotelepathic.
  Swikepe leswi fambaka hi swikepe, swikepe leswi lovisaka, swikepe leswi vuriwaka brigantine hambi ku ri xikepe xin"we xa le xibakabakeni i swikepe leswi onhiweke kumbe leswi onhiweke hi ku helela hi xikepe xa xona xa tinyeleti. De Furia hi ndlela leyi twisisekaka u xiya:
  - Xivindzi xi nga ha tlherisela ndzetelo lowu nga enelangiki, kambe ndzetelo a wu si tshama wu tlherisela xivindzi!
  Ku khomiwa ka tona se ku lava ku herisa matimba ya thermoquark hi ku helela (ku tirhisiwa ka yona ka ha ri loku hetisekeke) ya reactor naswona yi rindzele xileriso hi ku vilela. Madzana yo tala ya magidi ya swikepe swa valala swa mintlawa leyikulu se swi lovisiwile, nyimpi yi endleka hi ndlela yo anama.
  Xileriso xi nyikiwile, va hatlisile, va tlhelela endzhaku hi ndlela leyi hlelekeke leswaku va ta tlhela va chajiwa eka switichi swa ndzhwalo - swikhomela-ndhawu swo hlawuleka swa swikepe swa tinyeleti.
  Naswona hosana "Giant Mace" yi hoxe mavuthu lamantshwa enyimpini:
  Ngopfu-ngopfu, xikepe xa yena xa nkoka xa munhu hi xiyexe, xikepe xa nyimpi xa ultra-battleship Beast.
  Endzhaku ka sweswo ku landzele swihontlovila swin"wana swimbirhi, "Shock and Awe" na "Red Noose." Va tirhise makume ya magidi ya swibamu leswikulu ni leswitsongo ni swibamu leswi humesaka swilo. Ti layers to hlaya to sirhelela ati tsindziyela ehenhla ka tona: graviomatrix, magospatial fields (ku hundza matter eka tlhelo rin"we ntsena), force reflector. Switirhisiwa hinkwaswo swa cybernetic a swi tirha hi sublevel theoplasm, leswi a swi endla leswaku swi nga kavanyetiwi. Hi nkarhi lowu fanaka, ku tirhisiwe ti- radar letikulu, leti hi toxe ti endleke swiphiqo swa Majesuit eka switirhisiwa swa elektroniki swa nala.
  Ku fana na xihangu xo dlaya eka swibyariwa, "tinyiko" leti tisaka rifu ti na... Swihontlovila swinharhu swi ringetile ku hangalaka hi ku anama leswaku swi ta herisa nala hi ndlela leyi humelelaka hilaha swi nga kotekaka hakona. Kahle-kahle a ti hlaseriwi, ku fana ni rihati ra bolo, loko ti haha, ti hisa poplar fluff leyi rhurhumelaka exibakabakeni, vuyelo bya tona lebyi dlayaka byi tano eka swikepe swa le xibakabakeni leswi humaka ematikweni mambe. Ku endla leswaku va tlhelela endzhaku hi ku chava. Timojula to ponisa leti nga hlayekiki leti langutekaka ku fana ni tiphilisi ta mivalavala ta vana ti hangalakile hi le ka xigwitsirisi, to tala ta tona ti rhurhumela hikwalaho ka ku buluka ka tirhokete, ku fana ni ti- buoy emalwandle lama nga ni swiganga. Tipeni ta mabokisi a ti si ti nyikela nyingiso, ti rhanga ti tshovela leti nga ni khombo ni leti tiyeke, ivi u heta vahlapfa lava lahlekeriweke hi masalela ya mianakanyo ya vona hikwalaho ka ku chava. Nyimpi a yi si hluriwa, masocha ya Mfumo lowu nga riki na Ntwela-vusiwana na wona ma xaniseka, hambileswi ku lahlekeriwa loku nga nyawuriki loko ku pimanisiwa ni nala.
  Kambe hi nkarhi lowu fanaka, eka swikepe swa tinyeleti leswi pfurhaka malangavi, a ku na ku tala ka vanhu ni ku chava. Ku rhurhisiwa swiya emahlweni kahle swinene, onge leswi kungari swivumbiwa leswi hanyaka, kambe ti biorobots. Ku tlula kwalaho, ku tlhelela endzhaku, onge hiloko ku hlekula rifu, ku fambisana ni tinsimu ta xivindzi.
  Naswona hi leyi de Fury"s annigen bearer: murhwali wo hlawuleka swonghasi wa plasma ya nkoka-misava leyi hundzukeke leyi nga languteriwangiki hi matimba ya yona yo onha. Ku chajiwa ka matimba ya ku lovisa a ku endleka kwalomu ka hi xihatla naswona hi ku phindha-phindha ku ya enyimpini.
  Xikepe xa le xibakabakeni xi kuma rivilo lerikulu, duchess yi khome hambi ku ri stabilizer, hi ku tirhisa translucent fabric ya combat suit u nga vona ndlela leyi ti biceps ta yena letikulu ti tense ha yona hi ndlela yo ka yi nga ri ladylike. Yena ni swirho swin"wana swa vatirhi va le xikepeni va fanele va endla matshalatshala yo ka va nga weli hi milenge. Duchess leyi nga na nhloko ya yingwe ayi tekeleriwi, kufana na nhenha kusuka eka tibuku ta tikhomiki, mahlo ya yena ya tlhava, misisi ya yena yo vangama swinene, yo leha na yo tiya ya rhurhumela kusuka emoyeni lowu taka.
  Swi tika ku pfumela leswaku nhwanyana loyi wa nhenha se u na madzana mambirhi ya swikanyakanya. Ndlela leyi xikandza xa yena xi tengeke no basa ha yona, xi famba-famba swinene, minkarhi yin"wana xi ri na xivumbeko xa tihanyi, minkarhi yin"wana, ku hambana na sweswo, xa ntsumi kumbe xa ku tlanga. U na tinyimpi to tala endzhaku ka yena, kambe a swi nga si tshama swi vonaka onge a ta karhala hi tona. Nyimpi yin"wana ni yin"wana leyintshwa i nchumu wo hlawuleka, leyi nga ni pulani ya yona yo saseka ni leyi fuweke hi ndlela leyi nga hlamuselekiki ni ncincancincano wa yona lowu tsakisaka.
  Naswona sweswi va ni tlhari lerintshwa eka nsinya wa nawu lowu tirhaka, leri nala a nga ta swi kota ku kuma nsirhelelo lowu humelelaka eka rona, hakatsongo-tsongo ku fikela loko ku hlula ko hetelela ka Grobzagonat.
  Ndlela leyi dreadnought ya rixaka ra Fizt yi nga pfuniki nchumu ha yona. Bofu, a lahlekeriwa hi tibeyari ta yena. Ku rhendzeleka ka disk leyi rhumeriweke hi mutlangi, lerova endzhaku ka nkarhinyana swiphemu swa yona swi hangalaka etindhawini letikulu ta xirimela. Kumbe muhlaseriwa un"wana la nga ni khombo, swikepe swinharhu leswi lovisaka swi lovisiwa hi ku angarhiwa ka graviplasm hi nkarhi wun"we, swikepe swi rhurhumela ni ku rhurhumela, ku fana ni ti- fry leti lahleriwaka hi magandlati ehenhla ka sava leri hisaka.
  Baron de Alligator, a lulamisa ku kongomisa ka ti emitters (naswona kungari handle ko humelela, ku sale ntsena tinhonga ta monoblock kusuka eka cruiser leyintshwa leyi hisiweke), u xiye hiku tisola:
  - Swa olova ku dlaya, swa tika ku pfuxa, kambe a swi koteki nikatsongo ku hanya handle ka madzolonga!
  De Furia, a lawula ntlawa wa yena wa swikepe swa tinyeleti, a humesa nambu wun"wana wa ku onha, ni ku hlalela ndlela leyi xikepe lexi, lexi hundzuriweke ku suka eka vutleketli bya ndzhwalo, na xona xi pfanganisiweke ha yona eka netiweke ya plasma, u kombise:
  - Rifu, ku fana na munghana wo tshembeka, ri ta ta hakunene, kambe loko u lava ku famba nkarhi wo leha hi vutomi bya capricious, kombisa ku tinyiketela ka wena eka vutlhari na xivindzi!
  Count de Barsov u rhurhumerile hi ku rhurhumela, a ya emahlweni ni ku pfurha ka yena ka marito ya vutlhari:
  - Milawu a yi tsaleriwa swiphukuphuku, kambe yi kuma swigwevo hi ku yi tlula, na le ka lava tlhariheke lava nga tsala milawu leyi!
  Ku lwisana loku hlelekeke ka mavuthu yo hambana-hambana ku tshovekile. Ku haha exibakabakeni swi fana na ku wa ka ntshava, i xidzedze lexi hatleke xi funengeta xikolo xa midges, xi wisela ehansi xi khoma hinkwavo hi nkarhi wun"we... Ku hlongorisa ku sungurile. Swi fana ni ntlhambi wa timhisi lowu hlongorisaka ntlhambi wa tinyimpfu. I mabokisi ntsena lama hlundzukeke swinene ni ku pfumala tintswalo ku tlula timhisi. Eka vona, lexi a hi xivutiso hambi ku ri xa ku pona, kambe i xa ku kombisa ku navela loku nga govekiki ni vukarhi lebyi nga riki na ntwela-vusiwana. Hlengeleta, xanisa, u nga tshiki. Naswona hambi leswi vana vo tala va nga ta ka va nga yimeli vatswari va vona (naswona laha i swivumbiwa leswi humaka eka rimbewu rin"we ku ya eka khume-mbirhi wa rimbewu leri hlengeletaneke), na vamanana, vatatana, lava nga riki na vukala-tlhelo, vana va vona va majaha, vana va vanhwanyana na i mani a tivaka leswaku i mani un"wana... What valor is there in ku dlaya ko tano, loko hambi ku ri ku duvula ti- partridge swi lava vutshila ni matshalatshala lama engetelekeke. Swilo leswi swi khukhule xibakabaka ivi swi wela ehenhla ka tinyeleti, leswi vangeke ku kavanyeteka ka coronal, ku vonakala ni ku va ni swirhendzevutana swa plasma ehenhla ka misava. Tinyeleti tin"wana ti cinca hambi ku ri mihlovo hikwalaho ka vunyingi bya swilo swa matiko mambe leswi welaka ehenhla ka tona. A hi vanhu hinkwavo lava nga ta twisisa, kambe lava nga ni mbilu: swa chavisa ngopfu loko xivumbiwa lexi nga ni vumunhu xi hisa xi hanya, naswona vumunhu i misava hinkwayo leyi nga twisisekiki ni leyi nga languteriwangiki.
  Hambi ku ri vacuum yi nga rila hi ku hluriwa ko tano...
  Swichudeni swa lembe ro sungula Alex na Angelina va swi vonile hinkwaswo, naswona ku nga ri hambi ku ri ku fana na le ka filimi, kambe hinkwaswo hi nkarhi wun"we, eka tinhla to tala na vuxokoxoko, loko hinkwaswo swi nghena, swi tata ripfalo hi kaleidoscope ya ku twisisa.
  Kutani va xiye leswaku xin"wana xa swikepe swa le xibakabakeni swa vanhu - brigantine leyi nga na ti contours ta n"wana wa dolphin - a yi kongoma eka... Ku kongoma eka quasar leyi a yi vangama hi mihlovo hinkwayo ya rainbow naswona yi ri eka xiyimo xo etlela. Xin"wana xi byele swichudeni leswaku leyi i quasar, hambiloko yi nga ri hi miseve yo tano leyi hisaka swivumbiwa hinkwaswo leswi hanyaka. Kambe hambi ku ri hi xivumbeko lexi hungutiweke, a xi tumbeta khombo leri dlayaka eka xin"wana ni xin"wana lexi vonakaka. Naswona brigantine leyi a yi vonaka yi ri ku tidlaya hi xivindzi.
  Swikepe leswi rhwalaka swilo swa le Annigen leswi a swi lawuriwa hi Duchess de Furia swi kume xileriso lexi nge: "Kavanyeta xikepe xa le xibakabakeni xa vanhu va laha misaveni!" Naswona magidi manharhu ya masocha lama lavaka ku va lama nga onhakiki ni makume ya magidi ya tirhoboto ta nyimpi leti a ti ri eka xona ti tsutsumele endzhaku ka brigantine.
  Swi fana na loko ti shark leti dyaka swin"wana ti hlongorisa xinyenyana xa duckling lexi pfalekaka ematini ya xidzedze ya lwandle leri nga ni vukarhi.
  Hi xitshuketa Alex u vone onge a nga swi koti ku tlakuka ntsena, kambe ku tshukatshuka, kutani a huwelela munghana wakwe a ku: "Tsumi a yi va landzerile." Nhwanyana loyi u hlamule a ku: "Ina, ndzi vona onge ndzi nga swi kota."
  Mikhail Boyarsky a a yimbelele a ku: "Hambileswi miri lowu nga riki na moya-xiviri wu nga riki miri, kambe moya-xiviri lowu nga riki na miri wu tsanile swonghasi!" Kumbexana leswi swi lulamile, kambe... Moya wu nga, loko wu nghene enyameni ya munhu un"wana naswona wu yi lawula, wu tikombisa hi matimba yo hlamarisa...
  Swinambyana leswi hisaka swa miseve leyi herisaka swi humesiwe eka swibamu swinharhu naswona a swi vonaka onge brigantine ya munhu, leyi a yi rhangela hi captain wa xivindzi Alena Snegova, a yi nga ri na nkarhi wutsongo. Se magandlati ya plasma ya masalamusi ma tlhave xikepe, ma onha swisirhelelo swa silivhere, ma endla leswaku migerho ya swibamu swo vevuka yi wa ku fana ni pasta leyi swekiweke ku tlula mpimo. Vatirhi va crew va twa ku vava lokukulu, ti combat suit ta vona ti wa, nhlonge ya vona ya rhurhumela, mahlo ya vona ya famba ya nga voni... Swi vonaka onge a ku na chance... Brigantine yi sungula ku hisa, yi siya endzhaku ka musi wa swibalesa swa antimatter.
  Kambe eka nkarhi lowu wo hetelela, loko u wela ekheleni leri nga riki na ntshembo ra tihele ta ku nga vi kona, varhwali vambirhi va Annigen lava kumekaka ematlhelo, handle ko hundzuluka, va tlhave miseve ya miseve eka leyi nga exikarhi.
  Nakona swi sungurile, magandlati ya ntima ya hundza hi le xikarhi ka dagger, automation yi cince eka nsirhelelo. Naswona xikepe xa vanhu, lexi a xi vonaka xi ri xitsongo endzhaku ka swihontlovila, xi lahlekeriwa hi swiphemu swa xivumbeko xa xona, eku heteleleni xi balekile eka netiweke ya masalamusi-plasma ya iridescent.
  Alex u tshamile emirini wa Baron de Alligator, naswona Angelina u bohe ripfalo ra Count de Barsov. Varindzi va mabokisi lama tolovelekeke, ku fana ni maphorisa, va leteriwile ku nga vulavuli hi swileriso swa varhangeri va vona, kambe ku swi hetisisa. Loko lava va ba mintsumbu, hi ku tirhisa ku tsundzuka ka "tihanci" ta vona, va lerisile ku cinca xikongomelo xa ndzilo, kutani... Hi yona ndlela leyi swi faneleke ku va ha yona. Hilaha nawu-nkulu wa Grobozagonat wu vulaka hakona: "Ndzi hlambanya leswaku handle ko kanakana ndzi ta yingisa Mufumi-nkulu, yena hi yexe, kun"we ni mufambisi wihi na wihi loyi a hlawuriweke hi yena!"
  Xileriso xi nyikiwile naswona xa ha endliwa... Kambe vanhu va tipeni ta mabokisi a va lavi ku pfumelelana na mhaka ya leswaku mimoya leyi nga riki na miri ya vahlaseriwa lavatsongo yi teke mimiri ya vona. Ku sungula ku lwa lokukulu, Alligator na Barsov va titimela, naswona mahlo ya yingwe ya rhurhumela. Oda se yi nyikiwile naswona yi ta endliwa ku kondza yi khanseriwa...
  Kambe, brigantine se yi kume swilondza leswi dlayaka, ntsena swin"wana... Alena Morozova, hi matimba ya yena yo hetelela, u khome thyaka ro olova ra ku twisisa. Xisuti xa yena xa le xibakabakeni, kun"we ni yunifomo yakwe, a swi hisiwa, naswona malangavi ya n"wi tswontswa hi tihanyi miri lowu se a wu nga ambalanga nchumu hi ku helela. Nkumba wu va wu funengetiwe hi swirhumbana leswikulu, ivi wu rhurhumela. Swiphemu swa xikepe swi ri karhi swi wa... Swin'wana nyana...
  Hi lowu ncila wo olova wa quasar laha brigantine ya yena yi lavaka ku kuma kona, kumbe ku vula leswaku leswi saleke eka yona... Vumunhu bya Alligator na Barsov se byi vuyile, magoplasm yi nghena nakambe... Marhambu ya Alena lama hisiweke ya tshoveka, na yena consciousness is scorched into a black crater... Naswona eka xiphemu lexi nga nyawuriki xa nanosecond, ku onhiwa ko hetelela, xiphemu xa murhangeri xa brigantine xi haha xi nghena eka promeranium ya quasar...
  Hinkwaswo swi yime hi xitshuketa, onge a swi nga si sungula nikatsongo. Armada ya swikepe swa Purple Constellation yi titimela, naswona vakaneti va yona va nyamalarile hi nkarhi wun"we. A swi vonaka onge timpapa ni swikunwana swa tinjiya ta le xibakabakeni a swi namarhetiwe exibakabakeni naswona a swi nga swi koti ku famba-famba. Naswona hi nkarhi lowu fanaka, a nga kona loyi a tweke ku chava kumbe ku tsekatseka nikatsongo. Hinkwaswo leswi humeleleke a swi tlula mpimo wa fizikisi leyi tolovelekeke.
  Duchess de Furia u rhurhumerile hi matimba:
  - I mani jaha leri ro kufumela leri nga swi kota ku hi sivela?
  Gengir Wolf u langute hi rivengo leri nga fihliwangiki:
  "A ndzi na mhaka... Leswi hi xisekelo a swi koteki, hambi leswi..." Jenerala wa bokisi, a ehlisa rito ra yena, swi le rivaleni leswaku a chava ku fikela eku hleveteleni, u xengiwile hi ku tsutsuma ka mahlo ya yena ya ayisi hi ku chava, a engetela. - Muyimeri wa hina u vikile leswaku misava yi nga tlanga xihlekiso hi ku famba ka nkarhi.
  Duchess u hlamule hi ku rhula, hambi ku ri hi ku delela:
  - Leswi, hi ntiyiso, swa hlundzukisa, kambe a nga kona loyi a nga sivelaka vanhu lava hanyaka ku lwa, na hina swiharhi leswi taleke hi bokisi ku hlula!
  Ximanga xi rhurhumerile hi ku kaneta kutani xi hoxa enon"wini wa xona leswi a swi languteka ku fana ni sangweji leyi ambaleke kahle. A ri karhi a tswontswa misisi leyi nga lawulekiki ya mupfuni wa tinghala, a hlafuna hi matimba xitirhisiwa xa swakudya hi ku rhurhumela lokukulu, kambe hi nkarhi lowu fanaka hi rito leri twisisekaka hi ku helela ni leri tiyeke, u katsakanye a ku:
  -Nala loyi a nga hetiwangiki u fana na vuvabyi lebyi nga tshunguriwangiki - langutela swiphiqo!
  Etlhelo ka mimoya-xiviri leyi karhaleke ya Angelina na Alex, onge hiloko yi huma ekheleni ra ayisi, nchumu lowu hatimaka wa moya wa Alena wu humelerile. Xikandza xa moya-xiviri lowu ntshunxiweke a xi vangama ku fana ni dyambu. Leswi a a kavanyete mahlo lama nga twisisiki ya swichudeni-kulobye, nhwanyana-kaputeni u hlamuserile hi ku hiseka loku tsakisaka:
  -Hi hlule! Nxungeto eka vumunhu wu herisiwile, leswi na ntshembo wa mintlhontlho ya nkarhi lowu taka.
  Angelina u gungula hi ku pfilunganyeka:
  - Njhani?
  Alenka u sungule ku hlamusela:
  - Mutivi lonkulu wa sayense Pavel Karpov u endle ku tshuburiwa ka leswaku nkarhi wu na xivumbeko lexi fanaka na nambu lowu dzikeke, lowu nga riki na ndzilakano lowu nga na timiliyoni to tala ta swinambyana leswi tiyimeleke. Naswona leswaku swa koteka, hi ku veka muxaka wa breakwater, ku kucetela ku khuluka ka nambu wun"wana kumbe wun"wana. Khombo ra kona, u file, a paluxe hi ku helela tindlela ta nkucetelo, naswona a ku nga ri na vutlhari byin"wana lebyi fanaka. Kambe ndlela yin"wana yo tumbuluxa xisirhelelo xo tano yi paluxiwile hi yena. Loko u humesa matimba ya quasar leyi etleleke eka ndzhawu yokarhi, naswona ntsena hi nkarhi wa kahle kahle exikarhi ka vusiku bya ku tlangela Lembe Lerintshwa eka pulanete ya Misava, kutani matimba lawa ya humesiwaka yata vanga muxaka wa ku tlakuka eka pulanete leyi hundzeke, naswona ku andzisiwa kambirhi ka ku khuluka ka nkarhi kuta humelela eka Sisiteme ya Dyambu...
  Alex a pfilunganyekile, naswona hi ku pfotlosa mahlo ya yena ya ethereal, a hlevetela:
  - Naswona swi ta va na mhaka yini?
  Mulwa Alena u hlamuserile:
  - Vanhu hinkwavo eka Solar System va ta kuma lembe ro engetela ra vutomi, leswi vulaka leswaku Pavel Karpov u ta va na nkarhi wo hetisisa ku tshuburiwa ka yena ko hlawuleka... Kumbe ku vula ntiyiso, se u endlile tano, a ku na armada ya nala emahlweni ka hina!
  Angelina u huwelerile hi ku rhurhumela:
  - Xana u va lovisile hinkwavo hakunene?
  Mukaputeni wa xikepe xa brigantine u n"wayitele hi rirhandzu kutani a rhurhumela a hlamula:
  - Ndzi ehleketa leswaku e-e! Xiphepherhele lexi vekiweke ntsena enambyeni wa nkarhi xi va rhendzele chronoflow yi va xirhendzevutana. Leswi swi vula leswaku tipeni ta bokisi ti ta hanya hilaha ku nga heriki, hi nkarhi wun"we, ti hanya lembe rin"we minkarhi leyi nga pimiwiki!
  - Na hina? - Ku vutisa Alex.
  - U ta vuya hi nkarhi wa wena, naswona ndzi tshemba leswaku nkarhi lowu taka a wu nge fambi exitarateni na swigevenga...
  Jaha leri ni nhwanyana loyi va pfuke va yime emahlweni ka Kremlin Chimes, eRed Square. Wachi leyikulu yi sungule ku ba exikarhi ka vusiku hi ku nonoka ni hi ndlela ya vukulukumba.
  Lembe Lerintshwa ri fikile.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 15.
  Endzhaku ko yimanyana, nyimpi yi tlhele yi sungula. Machayina ma ringete nakambe, ma hlengeleta mavuthu leswaku ma hlasela swilo swa le kule swa Rhaxiya.
  Enkarhini lowu lava tsevu va khome matlhari man"wana ya manguva lawa.
  Emhakeni leyi, hinkwavo va tsevu va khandziye eka IS-7 va ri ni swikhegelo swa masalamusi leswi nga cinciwiki ni tikhathirijhi.
  Naswona handle ko ya emahlweni va sungula ku duvula vuthu ra Machayina va ri pfotlosa hi tindlela ta vona.
  Naswona Oleg Rybachenko na yena u duvule hi xibamu ivi a rhurhumela:
  - Ku hlula ka hina a ku papalateki, sweswi a swi nge fani!
  Hambiswiritano, hi nkarhi wa ku duvula, naswona hambiloko u duvula un"we-un"we, u nga ehleketa hi vanhu lava u nga va tiviki.
  Entiyisweni, ha yini Vladimir Vladimirovich Putin a ri n"watipolitiki tlhelo muungameri la nga ni nkateko swonghasi? Ngopfu-ngopfu, ku sukela eku sunguleni ka ku thoriwa ka yena tanihi mutlhandlami wa ximfumo wa Yeltsin, hinkwaswo swi humelerile.
  Switikomba onge makhomunisi na Yabloko ava fanele va tirhile tani hi ntlawa wun"we - Yeltsin"s successor is enemy number one.
  Kambe ntlangu lowu a wu endlekanga. Naswona Sobchak, loyi a yivaka, a nga tsundzukiwanga. Mpfumelelo wu ye emahlweni hi ntolovelo. Hambileswi makhomunisi a ma fanele ma swi twisisile: loyi i muceri wa vona wa sirha wa nkarhi lowu taka!
  Naswona Yavlinsky, loyi a ringeteke ku tikombisa tani hi n"watipolitiki wo kaneta swinene loyi a nga si tshamaka a vhotela mpimanyeto wa mali, hikokwalaho ka yini a nga kanetanga.
  Swi hundzuke swi hlamarisa swinene.
  Nakona hi ndlela yo karhi ndzi kume nkateko. Dagestan leyi nga ni madzolonga ni leyi nga ni ndlala a yi seketelanga vuyimbeleri bya Mawahhabi, hambileswi Basayev na Khattab kumbexana a va byi hlayele. Nkaneto lowu a wu ri eDuma a wu lwisana ni valawuri. Kumbe tirhisa xivangelo xa Xichechen.
  Hi ku komisa, ku sukela eku sunguleni hinkwaswo a swi seketela Putin. Naswona nkaneto wa le Duma a wu ringetanga ku tirhisa ku buluka ka le Moscow ni le Volgodonsk ku lwisana ni valawuri.
  Hambileswi makhomunisi ma faneleke ma twisisa, ma hungutiwa endzhaku.
  Yavlinsky u swi xiyile leswi endzhaku ka nkarhi swinene.
  Oleg u duvule Machayina kutani a handzula tinhenha to tshwuka hi swibalesa.
  Naswona a hefemuteka...
  LULAMILE. Swi borha nyana ku ehleketa hi tipolitiki. Hi xikombiso, Gerda. Eka xin"wana xa swifaniso u kombisiwa a ri evuhlongeni hi swigevenga a boheleriwe mavoko endzhaku ka yena, a nga ambalanga nchumu. Naswona milenge yi tshwuka hambi ku ri, u nga swi vona leswaku eka ndhawu yo hlayisa swiharhi leyi nga hisiwiki na timfenhe, muphangi u titimela, naswona milenge ya Gerda yi titimela swinene.
  Nhwanyana wa xisiwana, tintangu leti a ti kombela eka hosi ya xisati ti tekiwile eka yena. Naswona sweswi u xaniseka evuhlongeni.
  Mufana loyi u tlhele a duvula vuthu ra mfumo wa le tilweni, a tshikilela buti ya joystick hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Endzhaku ka sweswo va n"wi rhumele eka tlhelo rin"wana.
  Zhirinovsky a nga seketelanga Yeltsin hi ku kongoma, naswona a ku na vhidiyo yin"we leyi rhekhodiweke ya yena a vula marito yo tano! Hi hala tlhelo, nhlawulo lowuntshwa, hambi ku ri lowu sekeriweke eka minxaxamelo ya mavandla, a wu n"wi pfuna swinene. Leswi a endleke, kahle-kahle, ku hluriwa ka mfumo hi masocha, Yeltsin u teke matimba, a va mufumi wa tihanyi hi ku helela, a nga pimiwi hi ximfumo hi nchumu! Hambi ku ri mintirho ya huvo ya vumbiwa yi yimisiwile, naswona muungameri u kume matimba lama nga pimiwangiki ximfumo! Ehansi ka swiyimo leswi, ku amukeriwa ka vumbiwa lebyintshwa hi ku hatlisa ku hungute matimba ya mufumi wa tihanyi, ematshan"weni yo ma tiyisa! Nakambe ku fanele ku vuriwa leswaku hi ku ya hi minkambisiso ya mavonelo, ku fika eka 80 wa tiphesente ta vaaki va le Rhaxiya a va lunghekele ku vhotela vumbiwa lebyi tsariweke hi muungameri. Hikwalaho, Zhirinovsky a nge avanyisiwi hi ku kongoma hikwalaho ko seketela vumbiwa. Xo sungula, handle ka sweswo, ntsena a nga pfumeleriwi ku hlanganyela eka nhlawulo, naswona xa vumbirhi, Vladimir a langutele ku kuma nseketelo wa van"wana va vaseketeri vo tala va Yeltsin. Loko kuri vito ra vandla, hi nkarhi walowo ku humelerile illusion exikarhi ka vanhu - palamende ya communist-fascist (media term) ayi hangalakile, akuri hava loyi a yimisa ku cinca, naswona hiku hatlisa hita hanya kufana nale Amerika! Naswona ehansi ka swiyimo leswi, vito leri nge Liberal Democratic a ri pfuna swinene eka nhlawulo! Ntlawa wa nhlawulo: Russia"s Choice, leyi a yi rhangela hi Gaidar, yi ve vandla leri fumaka! A ku nga ri na munhu loyi a a pfumela eka minkarhi ya LDPR"s vo tala a va ehleketa leswaku Zhirinovsky a nge swi koti hambi ku ri ku hlangana na xihinga xa tiphesente ta ntlhanu!
  Ina, a swi vonaka onge Zhirinovsky a a ri ni minkarhi leyi tsaneke swinene. Naswona Russia"s Choice yi na makhadi hinkwawo ya trump emavokweni ya yona. Handle ka kumbexana nchumu wa nkoka swinene, a ku nga ri na ku humelela ka xiviri eka ikhonomi. Kambe va ni xitirhisiwa lexikulu xa mavunwa ni switirhisiwa swa vulawuri emavokweni ya vona. Ntokoto wa le Kazakhstan ni le matikweni man"wana wu kombisa leswaku hakanyingi leswi swi ringanerile swinene leswaku u hlula eka nhlawulo, hambi ku ri ku kuma vuyelo lebyi hlamarisaka!
  Kambe Vladimir Volfovich u kombise vuswikoti bya yena lebyi nga tolovelekangiki bya tipolitiki: ngopfu-ngopfu, u swi kotile ku khorwisa ntlawa wa Yeltsin hi ku tshembeka ka yena naswona a nga siveriwanga ku tsarisa, tanihi leswi a swi ri xiswona, hi xikombiso, eka ntlawa wa Baburin ni van"wana! U swi kotile ku kuma mali hi ku khorwisa vaseketeri hi vuswikoti bya yena bya airtime leyi hakeriwaka (naswona yena hi yexe u kume mali yo karhi hi ku endla bindzu!). Naswona xa nkoka swinene, hi nkarhi wa nhlawulo u kombisile nyiko yo hlamarisa ya mbulavulo, a fambisa pfhumba ra nhlawulo ro hlamarisa! Eka webusayiti ya LDPR u nga kuma tirhekhodo ta khale ta pfhumba ra nhlawulo wa 1993: leti i tinkulumo to tiya hakunene, loko ti pimanisiwa na tona Hitler a nga ndzhuti lowu khomisaka gome ntsena wa xivulavuri. Vademokirasi va holova naswona va xiye ku duma loku kulaka ka Vandla ra Xidemokirasi ra Liberal endzhaku ka nkarhi swinene! Ku fanele ku vuriwa leswaku vativi va ntshamisano a va kombisanga xifaniso xa xiviri, kambe lexi valawuri a va lava ku xi vona! Gaidar u bele Zhirinovsky Hitler riqingho kutani a lava leswaku Yeltsin a susa ku tsarisiwa ka LDPR. Kambe vaxopaxopi lava rhendzeleke president va vula leswaku swiyimo swa Yeltsin swa hunguteka naswona nseketelo wa vumbiwa wu le ku hungutekeni. Ehansi ka swiyimo leswi, ku nga faneleki ku nga vanga swiphiqo eka valawuri. Ku engetela kwalaho, hi 1993, thekinoloji ya vukanganyisi bya nhlawulo wa vanhu vo tala a yi nga si endliwa, handle ka ku cheriwa ka maphepha ya ku vhota hi ndlela ya khale emabokisini ya ku vhota, hikwalaho ku kombisiwa ka ku navela ka vanhu a ku tshembeka swinene! Zhirinovsky, hi hala tlhelo, u tshembise ku ntshunxa Rutskoi ni vakaneti van"wana!
  Oleg Rybachenko u kavanyetekile laha naswona a tlhela a duvuriwa hi xibalesa lexi nga cinciki.
  Loko nhwanyana Margarita a ri karhi a kongomisa xibamu hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, mufana loyi a ehleketa ni ku tivutisa.
  Vuyelo bya nhlawulo a byi hlamarisa, naswona valala va mfumo ni vaseketeri vo tala va Yeltsin va vhotele murhangeri wa LDPR! Vandla leri ri hlule kwalomu ka 24 wa tiphesente eka swirho swa rona swa 13, ri heta eka xiyimo xo sungula. Hambiswiritano, hikwalaho ka fambiselo ra nhlawulo leri pfanganisiweke, Zhirinovsky u hetelele a ri ni swileriso swa 60 ntsena, kumbe 15 wa tiphesente ta vukulu bya State Duma, ku nga yindlu ya le hansi ya palamendhe! Ku engetela kwalaho, matimba ya State Duma a ma pimiwile swinene hi vumbiwa lebyintshwa, hikwalaho entiyisweni Zhirinovsky a nga kumanga matimba lamakulu. Swi nga ha endleka ngopfu, ntlawa wa yena eDuma ya Mfumo a wu ta tekiwa ntsena tanihi xisirhelelo xa nhlaselo lowu engetelekeke wa matimba! Phela, Zhirinovsky hi byakwe a a ya a pimanisiwa na Hitler! Hi ndlela leyi, hi 1930, Hitler u kume 18 wa tiphesente ta tivhoti, a teka xiyimo xa vumbirhi eka nhlawulo, kambe hi nkarhi lowu fanaka u kume matimba ya xiviri swinene eka matimba. Xo sungula, Reichstag a yi ri ni kamara rin"we ntsena, naswona xa vumbirhi, nhlawulo a wu khomiwa ntsena hi ku ya hi fambiselo leri ringanaka, naswona xa vunharhu, matimba ya palamende a ma tiyile hi ndlela leyi nga ringanisiwiki na nchumu ku tlula ya le Rhaxiya! Zhirinovsky u tikume a ri eka xiyimo xo biha swinene: ku vonaka ka ku hlula ku endle leswaku ku va ni ku langutela loku tlakukeke ngopfu ka vavhoti, kambe matimba ya xiviri ni vuswikoti byo cinca nchumu wun"wana ni wun"wana a ku ri mhaka leyikulu!
  Laha hi laha, entiyisweni, masingita ma sungulaka kona: Zhirinovsky, loyi khale a a tirha tanihi n"watipolitiki la hlayelaka, hi xitshuketa u ve ni xivundza naswona a nga twali ngopfu. Ngopfu-ngopfu, u hehliwe hi Vuhitler, kutani u tiyise marito yakwe lama lwisanaka ni le Vupela-dyambu, leswi endleke leswaku ku chava leswaku loko o sungula ku fuma, u ta pfuxa nyimpi ya vunharhu ya misava! Naswona switatimende swin"wana a swi penga hi ku helela, ku katsa ni ku tirhisiwa ka bomo ya athomo ku lwisana na Kazakhstan ni matiko man"wana. Ngopfu-ngopfu, Zhirinovsky u tlhele a vula leswaku u ta hoxa bomo ya athomo eTbilisi! Hi nkarhi lowu fanaka, ku vile na swin"wana leswi fikeleleke: hi swi kotile ku endla ku rivaleriwa, hi hetisisa switshembiso swa nhlawulo... Kambe hi ku angarhela, Vladimir Volfovich a nga kumanga tinhla, a tshamela ku nghena eka swisandzu... Ina! I ntiyiso, u hlundzukisiwile, swiyimo swo tala swa tingana swi tumbuluxiwile hi CIA na vakaneti va LDPR, ngopfu-ngopfu ku suka exikarhi ka vademokirasi lava hundzuriweke eVupeladyambu endzeni ka Russia, kambe hambi swi ri tano, n"watipolitiki wo tlhariha na ku tirha a nga fanelanga ku tinyiketa eka leswi, kumbe hi xiringaniso a hunguta ku koteka ya ku hlohlotela ku ya eka mpimo lowutsongo! Hi xikombiso, Zyuganov, hambileswi a ambaleke swidlodlo swa mukaneti lonkulu wa tipolitiki wa Kremlin ku ringana malembe ya khume-nkombo, hi ndlela yo karhi u swi kotile ku papalata manyala, a nga si tshama a frameriwa hi ndlela leyikulu naswona a nga na ndhuma tanihi n"watipolitiki la nga ni vukanganyisi! I ntiyiso leswaku makhomunisi na wona ma ve ni nkarhi wun"we hi ku simekiwa ka Khodorkovsky, loyi ku vuriwaka leswaku hi yena muphakeri lonkulu wa timali wa Vandla ra Vukhomunisi ra Nhlangano wa Rhaxiya, kambe emhakeni leyi Zyuganov a nga siyanga switatimende swihi na swihi leswi ti onhaka vito. N"watipolitiki la nga ni vuxiyaxiya swinene Gennady Andreevich, minkarhi yin"wana hambi ku ri ku va ni vuxiyaxiya ngopfu! Ngopfu-ngopfu, hi May 1999, loko Yeltsin a ringanyete ku va Stepashin ku va n"wandla-vuhosi, makhomunisi a ma fanele ma wu siverile naswona ma teke mali yo pfumelelana kumbe ma hlohlotele ku herisiwa ka State Duma ni nhlawulo wa palamende ka ha ri ni nkarhi. Kambe Zyuganov u hlawule ku nga tipeli ekhombyeni, hambileswi loko State Duma a yi lo herisiwa hi nkarhi wolowo, makhomunisi a ma ta va ma hlayise hambi ku ri ku kurisa vulawuri bya yona. Ina, Putin u amukeriwile hi makhomunisi hi August 1999 handle ko lwa, hambileswi mhaka ya leswaku Yeltsin u n"wi vule leswaku i mutlhandlami wa yena kahle-kahle yi lave leswaku nkaneto wu tirha tanihi ntlawa lowu hlanganeke wo lwisana ni vukandziyisi lebyi. Kambe Zyuganov u endle xiboho xa leswaku swa antswa ku ya eka nhlawulo, a tirhisa malunghelo lama taka ni xiyimo xa mupfuni, naswona mhaka ya leswaku Putin a nga hundzuka nhenha ya tiko hi tin"hweti tinharhu ntsena a yi nga yi ehleketi hambi ku ri lava nga ni xivindzi swinene Vakambisisi va le Kremlin.
  Oleg Rybachenko u tlhele a duvula Machayina hi nenge wakwe wa mufana lowu nga ambalangiki nchumu kutani a ya emahlweni ni mianakanyo yakwe.
  Mufana loyi wa vutlhari a a pfumela hi mbilu hinkwayo leswaku Zhirinovsky a a nga ri eka xiyimo xa yena lexinene;
  Hiku komisa, December 1993 yive nhlohlorhi ya ntirho wa tipolotiki wa murhangeri wa LDPR, kutani kuhunguteka kusungule, hambi leswi ekusunguleni akuri ku tshoveka ka misava lokungana ku cinca cinca ko hambana hambana. Yeltsin na yona a yi hatla yi lahlekeriwa hi ndhuma: a swi nga koteki ku hlula xiphiqo xa ikhonomi, ku hambana ni sweswo, a swi ya swi nyanya ku biha. Laha Zhirinovsky u endle xibalo xin"wana lexi hoxeke kutani a sayina ntwanano wa ku rhula ni ku twanana. Phela, se a a hehliwa hi ku seketela vumbiwa, lebyi endleke leswaku matimba lamakulu ya vupresidente enawini (naswona hi hala tlhelo, a ku ta va ku humelele yini loko vumbiwa a byi nga amukeriwanga? Nyimpi ya xin"wana-manana a yi nga ha endleka swinene!), ivi ku va ni ntwanano ku sayina ntwanano wa ku rhula. I ntiyiso leswaku hi ku wa Zhirinovsky u yi tshikile. Kambe hi ku angarhela, swi ta teka nkarhi wo leha swinene ku hlamusela hi ku kongoma leswaku i swihoxo swihi leswi murhangeri wa LDPR a swi endleke na leswaku hikokwalaho ka yini a nga va muungameri. Xihoxo xa yena lexikulu a ku ri PR leyi hoxeke hi tlhelo ra maqhinga! Endzhaku ka nhlawulo wa 1993, a swi laveka ku vumba xifaniso xa nala lonkulu wa hulumendhe ya sweswi na Yeltsin hi yexe! Hi leswaku, ku va Anti-Yeltsin, hi rhetoriki ya populist swinene, ku sola, xo sungula, valala va le ndzeni, vukungundzwana, vukhamba, na swin"wana! Naswona xiga lexikulu hi lexi nge - Yeltsin's gang to justice! Naswona hi nkarhi lowu fanaka, ku nga ri ku delela swiga swa le tlhelo ra ximatsi, ku demagogue ka ntshamisano ni switshembiso swa vululami! Ngopfu-ngopfu, eBelarus, Lukashenko u hlule hi tiphesente to tlula 80 eka xirhendzevutana xa vumbirhi xa nhlawulo wa muungameri, ku nga ku humelela lokukulu ntsena eka n"watipolitiki wa nkaneto! Kambe a wu nge vuli leswaku Lukashenko u ni matimba ku tlula Zhirinovsky eka oratory, ematshan"weni ya sweswo, ku hambana ni sweswo, Vladimir Volfovich u dyondze ngopfu naswona u hluvukile swinene hi tlhelo ra vutlhari! Kambe Zhirinovsky u hele matimba hi vumunhu bya yena, lebyi a byi ri na tihanyi ngopfu no hisa, naswona hi hala tlhelo, ku pfumela leswaku ntlawa wa Yeltsin, na Yeltsin hi yexe, va ta titshega hi yena hi ku n"wi hlawula tanihi mutlhandlami. I mani la tivaka matimu: kumbexana va ta tsundzuka vuxaka exikarhi ka Hitler na Hindebruner, eku sunguleni va ri ni vuxiyaxiya, ivi endzhaku va tsundzuka vuxaka! Kambe that"s the thing, Hindebrug ari nhenha ya Nyimpi yosungula ya Misava, murhandzi wa tiko ra yena, naswona se ari mukhalabye wo onhaka. Naswona Yeltsin, mudlayi wa USSR ni nala la hisekaka wa mianakanyo ya vuhosi, a a ri nala wa maqhinga eka Zhirinovsky. Naswona ntlawa wa Yeltsin"s a wu chava leswaku Zhirinovsky loyi hi nkarhi wolowo a ha ha ri ntsongo naswona a a ri ni tihanyi a a ta sungula ku vuyisela ku hleleka ivi tinhloko ti rhendzeleka! Kutani, ntlawa wa Yeltsin a wu nga ri na ku navela ku susumeta Volfovich ku va muungameri kumbe holobye-nkulu, naswona nkarhi wa yena wa xiviri wo kuma matimba a wu ri ntsena hi ntsumbu wa Yeltsin. Hi leswaku, Zhirinovsky a a fanele a tekelela hi le handle mpimo wa le henhla swinene wa ku kaneta mfumo! Leswaku vanhu va ehleketa leswaku a ku na nala lonkulu wa matimba ku tlula Zhirinovsky, naswona leswaku ku va ni nhlangano: Zhirinovsky kumbe Yeltsin, Zhirinovsky ku lwisana na Yeltsin! Kambe Vladimir Volfovich a nga ri na muhlahluvi wo tiya na munhu wa PR eka xirhendzevutana xa yena kumbe a nga lavi ku yingisela munhu. Kumbe kumbexana a a chava hambi ku ri Yeltsin, hambi leswi ku faneleke ku vuriwa leswaku Yeltsin wa ha ri mufumi wa tihanyi hi ku helela loko a amukele ku rivaleriwa ni ku ntshunxiwa ka valala va yena: Rutskoi na Makashov. Naswona Yeltsin u pfumerile ku herisa palamendhe hikuva vanhu a va vonaka va n"wi nyike mpfumelelo wo endla tano eka rheferendamu hi April 25, 1993. Ku engetela kwalaho, ku duvuriwa ka palamende ku chavise Yeltsin hi yexe lerova a lahlekeriwa hi ku tiyimisela ka yena. Kutani, Zhirinovsky a nga va kahle mukaneti wa yena lonkulu, ngopfu-ngopfu tanihi leswi Zyuganov a tlhave Yeltsin ku nga khathariseki leswaku u tlhave ku fikela kwihi, kambe a kuma nxupulo!
  Mufana loyi u tlhele a humesa xibalesa xo tika endzhaku ka loko vanhwanyana va tirhise nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a yisa emahlweni miehleketo ya yena.
  Xihoxo xin"wana lexi Zhirinovsky a xi endleke a ku ri xiyimo lexi a xi tekeke malunghana ni nyimpi ya le Chechnya. Swi vonaka onge i mutivi wa rixaka, a a fanele a seketele ku simekiwa ka ku hleleka ka vumbiwa, kambe hi xivumbeko xihi! Nyimpi yi fambe yi nga humelelanga ku sukela eku sunguleni, masocha ya le Rhaxiya ma lahlekeriwe swinene, ngopfu-ngopfu hikwalaho ka ku pfumala vuswikoti bya vugevenga bya Yeltsin"s command. Ku tlula kwalaho, tijenerala leti nga ni ntokoto wa nyimpi ya le Afghanistan, hi xikombiso Holobye wa Vusirheleri Grachev, a ti lerisa ku biha ku tlula vadyondzi va ntangha yo sungula. Hambi ku ri vateki va mahungu va dyondzise tindhuna-nkulu ndlela yo lwa! Mawaku ku kanetana swonghasi!
  Ehansi ka swiyimo leswi, a swi laveka ku teka xiyimo: Yeltsin ni ntlawa wakwe wa swigevenga hi vona va nga ni nandzu hikwalaho ka ku lahlekeriwa lokukulu ka vuthu ra le Rhaxiya! Ku sola mfumo lowu fumaka a ku fanele ku tiyisiwile, kambe hi nkarhi lowu fanaka handle ko khumba vuthu. Hambileswi Grachev na yena a a nga fanelanga a sirheleleka! I Zyuganov loyi a tekeke xiyimo lexinene xo hlula! Ku sola Yeltsin, handle ko holova na vuthu, handle ko seketela vapfukeri va ku tihambanisa. Hiku angarhela, Zyuganov u hlawurile layini leyinene ya mahanyelo: mpfhuka lowukulu kusuka eka tipholisi ta Yeltsin, ku lwisana. Hambiswiritano, makhomunisi eDuma ya nhlengeletano yo sungula a hi minkarhi hinkwayo a ma nga cinci eka nkaneto wa wona. Ngopfu-ngopfu, xiringanyeto xa Zhirinovsky xa vhoti ya ku nga tshembi mfumo wa Chernomyrdin a xi seketeriwanga. Hi ku angarhela, Makhomunisi ma vhotele vhoti ya ku nga tshembi ro sungula ntsena hi October 1994, endzhaku ka "Ravumbirhi ra Vantima," laha ku pfumeleriwa hi ku nga endli nchumu ka pholisi ya ikhonomi ya Chernomyrdin a ku ta va ku va tekele mali yo tala. Eka State Duma ya nhlengeletano ya vumbirhi, laha makhomunisi lama rhangelaka hi Zyuganov se a ma ri eka vunyingi, vhoti ya ku pfumala ku tshemba a yi si tshama yi (!) vekiwa eka vhoti! Naswona palamende yi pasisile vahlawuriwa hinkwavo va ntlhanu eka xikhundlha xa holobyenkulu, kambe that"s another story! Vumunhu bya Zyuganov byi faneriwa hi xihloko lexi hambaneke, xikan"we na leswaku hikokwalaho ka yini a ha hluriwile hi Yeltsin hi 1996.
  Zhirinovsky hi byakwe, swi vonaka onge a a lava ku pfumelelana ni ntlawa wa Yeltsin, a ri ni ntshembo wo khorwisa va-oligarch hi ku tshembeka ka yena leswaku va ta n"wi veka tanihi yena ntsena loyi a kotaka ku sivela makhomunisi ku teka xiluvelo. Kambe xiphiqo hileswaku ntlawa wa Yeltsin hi nkarhi wolowo a wu nga lavi ku cinca, naswona a wu nga tshembi Volfovich, loyi, hi ndlela leyi, a koteke ku nyanyisa langutelo ra yena eVupeladyambu. Ti- oligarch to tala leti a ti ri ekusuhi ni muungameri a ti ri ni bindzu eVupela-dyambu naswona ti swi kotile ku hlengeleta swikweleti leswikulu kwalaho. Naswona minxavo ya oyili a yi ri kwalomu ka R10 hi barhele, hikwalaho gasi a yi chipa, naswona vanhu va xiyimo xa le henhla va sungule ku khomeka swinene hi swikweleti leswi humaka ematikweni ya NATO. Naswona eVupela-dyambu va swi veke erivaleni leswaku Zhirinovsky a nga amukeleki eka vona.
  Eka swiyimo leswi, ku titshega hi ntwanano na Yeltsin"s elite swi onhe ntsena xifaniso xa murhangeri wa LDPR naswona swi kavanyeta ntlawa lowu na makhomunisi na vaseketeri va rixaka. Nakambe ku fanele ku vuriwa leswaku ku lahlekeriwa lokukulu ka vuthu ra Rhaxiya, ku nga tiyimiselanga ku hlula, hi ku angarhela, nala lontsongo naswona a nga hlomanga kahle ngopfu, swi hungute ku duma ka swiga swa nyimpi ni ku navela ku fikelela ntsako hi nyimpi. Vanhu va vone leswaku vuthu ra le Rhaxiya a ri nga tiyimiselanga ku hlamba milenge eLwandle ra Indiya ivi ri hlula Middle East ni vuhlayiselo bya rona bya oyili. Ina, hi ku ya hi mianakanyo, ku khomiwa ka Middle East ku nga tisa mali yo tala swinene hi ku tirhisa tidolara ta petroli ni ku tlula loku nga papalatekiki ka minxavo ya eneji, kambe hambiloko va nga swi koti ku hlula Chechnya... Mintlhaveko ya Pacifist yi sungule ku kula, naswona Zhirik u lahlekeriwe swinene hi nhlawulo!
  Boy prodigy, duvula hi ku kongoma nakambe. Xikhegelo lexi humaka eka xibamu xa 130-mm xi hangalase Machayina.
  Margarita u vule hi ku pfumelelana:
  - U tlharihile swinene!
  Naswona u sungule ku duvula swibalesa hi yexe hi ku tirhisa swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona Oleg Rybachenko u ye emahlweni ni ku anakanya ka yena.
  Hambiswiritano, ku fanele ku vuriwa leswaku Zyuganov a a ri ni vuxiyaxiya swinene. Hi xikombiso, loko Boris Fedorov a ringanyete ku vhotela xiyimo xa ku nga tshembi hulumendhe, Vandla ra Vukhomunisi ra Nhlangano wa Rhaxiya a ri swi seketelanga leswi. Hi ku angarhela, Zyuganov ni xirhendzevutana xakwe va khome Chernomyrdin hi vukheta swinene, hambileswi lava va yeke va hambete va landzelela milawu leyi pfunaka va- oligarch naswona va kombise ku tshembeka eka Yeltsin. Kambe lexi tsakisaka hileswaku Zyuganov u swi kotile ku va mukaneti wa nomboro yin"we na ku lwisana na Yeltsin. Ku tlula kwalaho, mavunwa lama seketelaka vupresidente na wona ma n"wi pfunile eka leswi, kumbexana hi vomu, tanihi leswi Zyuganov wa vukhomunisi a antswaka ku tlula n"wandla-vuhosi loyi a nga riki wa vukhomunisi eka xirhendzevutana xa vumbirhi.
  Hi xixika na ximun"wana xa 1995, vandla ra LDPR a ri langutana na xiphiqo lexikulu vayimeri vo hlayanyana va ri tshikile, ku katsa na Marychev wo vangama, wo hlamarisa;
  Kambe nyimpi ya le Chechnya a yi hluriwa hakatsongo-tsongo, vapfukeri na vona va lahlekeriwe swinene naswona va susiwile ngati ni ku hela matimba, vuthu ra le Rhaxiya a ri ri karhi ri ya emahlweni. Hi June, Shamil Basayev u teke xibedlhele xa ku veleka eBudenovsk. Hi ku ya hi nawu, goza ro tano hi vapfukeri a ri nyikanga nchumu hi tlhelo ra masocha, naswona hi marito ya mavunwa a ri vuyerisa hambi ku ri eka ntlawa wa nyimpi... Kambe Yeltsin u tshovekile, swi tikomba onge i swiendlakalo swa October 3-4 ni ndzhukano wa timiliyoni ta Marhaxiya u n'wi wise ehansi kutani a lerisa Chernomyrdin ku yimisa nyimpi a sungula ku burisana...
  Vuthu ra le Rhaxiya ri yimise nyimpi hi tlhelo rin"we. Naswona State Duma yi hetelele yi hlengelete tivhoti leti eneleke ku pasisa vhoti yo pfumala ku tshemba mfumo, yi lava leswaku vatirhela-mfumo vo hlayanyana va vuhlayiseki va tshika ntirho. Yeltsin u pfumerile, a hlayisa Grachev ntsena, kambe u nyiketile Egorov, Erin, Stepashin. Laha Zhirinovsky eku sunguleni u teke xiyimo lexinene: u sola ku wisa ka nyimpi naswona u vhotele vhoti yo pfumala ku tshemba. Naswona loko Chernomyrdin a bluff hi ku xungeta ku veka xivutiso xa ku tshemba khabinete eka vhoti eka State Duma (ku na nuance yin"we laha, loko ehansi ka 226 wa tivhoti eka 450 wa tivhoti ta ku tshemba mfumo, kutani muungameri u boheka endzeni vhiki ro hangalasa hulumendhe kumbe ku herisa State Duma), Zhirinovsky u kombise ku tiya ni ku lunghekela ku ya eka nhlawulo wa palamende ka ha ri ni nkarhi. Swipfuno swa nhlawulo wa ka ha ri na nkarhi i xifaniso xa vafela-ripfumelo, ku pfumaleka ka ku humelela - ku sola Yeltsin na mfumo, ku nga nyiki nkarhi wo tlakusa phurojeke ya Kremlin ya Congress of Russian Communities, na vandla leri nga ematimbeni: Kaya ra hina i Russia. Naswona hakunene tinhlengeletano tin"wana - letitsongo!
  Chernomyrdin, hi ku xiya leswaku bluff a yi nga ta tirha ni leswaku palamende leyintshwa yi ta va leyi kanetaka swinene, u hoxe vhoti. State Duma yi tlhele yi veka ku pfumala ku tshemba eka vhoti, Zhirinovsky u endle hi tihanyi swinene, kambe a ku nga ri na tivhoti leti eneleke. Laha ku fanele ku vuriwa leswaku Yabloko u chickened out Yavlinsky a nga lavi ku lahlekeriwa hi swipfuno swa switulu swa palamende. Ku engetela kwalaho, xiyimo xa yena xa xiviri a xi nga ri ehenhla, a ku ri ni khombo ra ku buluka ntsena.
  Ku duma ka Zhirinovsky ku hatle ku kula, kambe Volfovich u tlhele a endla xibalo lexi hoxeke hi ku herisa masayini ya vandla rakwe ehansi ka endlelo ro susa exikhundlheni. Leswi a swi nga ri na mhaka, nkaneto a wu nga ri na tivhoti leti eneleke ku tumbuluxa khomixini yo tisa swihehlo, swo ringana 300, kambe leswi swi onhe xiyimo! Zhirinovsky u tlhele a nyika xivangelo xo ti hehla hi milawu ya ku vuyelelana, a hambanisa xiphemu xa vahlawuri lava andzaka va ku kombisa ku vilela.
  Hambiswiritano, ku wisa ka nyimpi eChechnya, loku vapfukeri va ku tluleke hi ku pfumala xichavo, minhlaselo yo hambana-hambana ya matherorisi, ngopfu-ngopfu eka Romanov, ni vahlaseriwa va ku buluka ka swibamu swi endle leswaku ku va ni ku andza ka mintlhaveko ya vapfukeri evanhwini naswona Zhirinovsky u sungule ku kuma tinhla. Ku engetela kwalaho, hi September 1995, NATO yi sungule ku hoxa tibomo eka Maserbia ya le Bosnia, yi tiyisa langutelo ro lwisana ni le Vupela-dyambu, leswi tlheleke swi tlakusa swiyimo swa LDPR.
  I ntiyiso leswaku Zhirinovsky u pfumerile eka ku hlundzukisiwa loku, a ba wansati epalamende, kumbe hambi ku ri ku n"wi ba hi ku olova minkarhi yi nga ri yingani eka mpfilumpfilu lowu tolovelekeke. Kutani vateki va mahungu va Yeltsin va swi tlakuse hinkwaswo, va kombisa Zhirinovsky tanihi xigevenga! Kambe, ndzimana yo tano yi nga ha va yi tsakise vanhu van"wana: ngopfu-ngopfu vavanuna volavo lava xanisiweke hi vavasati, kumbe lava, eka vahlawuriwa hinkwavo, a va lava mufumi wa tihanyi swinene, va ri ni ntshembo wa leswaku u ta vuyisela ku hleleka! Hi ndlela yihi na yihi, "Va-Stalin" a va ri va "Zhirik".
  Oleg Rybachenko u ye emahlweni a duvula. Mufana loyi u endle leswi hi ku hlula vuthu ra Machayina ehansi ka ndyangu wa vuhosi wa Manchu naswona u ye emahlweni a ehleketa.
  Hi October 1995, LDPR yi hlengelete masayini ya 100 leswaku yi veka vhoti ya ku nga tshembi hulumendhe eka vhoti eDuma ya Mfumo, kambe lembe leri hundzeke Zhirinovsky u tshike xikongomelo lexi.
  Ku fanele ku vuriwa leswaku lexi a ku ri xihoxo xa yena, naswona a xi nga fanelanga. Xo sungula, Zhirinovsky, hi ku tlakusa vhoti yo pfumala ku tshemba emahlweni ka nhlawulo, u koke ntwela-vusiwana wa vahlawuri lava kombisaka ku vilela, lava hi nkarhi wolowo a va vumba vunyingi. Xavumbirhi, vhoti a yi kongomisiwe eka muphikizani lonkulu wa Zhirinovsky, Chernomyrdin, naswona a yi kavanyetanga nikatsongo eka matshalatshala ya le ndzhaku ka swifaniso yo khorwisa Yeltsin na ntlawa wa yena ku endla "Zhirik" mutlhandlami wa vona.
  Ku engetela kwalaho, Zhirinovsky a a fanele a swi twisisile; leswaku loko a kombisa mbuyelo wo antswa eka nhlawulo wa Duma, swi nga ha endleka leswaku "ndyangu" wu n"wi becha!
  Hi nkarhi wolowo, rhengu lerinene ra nhlawulo a ku ri ku tlanga xiphemu xa nkaneto wa nomboro yin"we, lowu a wu ta tlula makhomunisi eka mpimo wa ku lwisana.
  Zhirinovsky, hi ku angarhela, u swi twisisile leswi, kambe u ringete ku tshama eka switulu swimbirhi naswona a nga fambisani. Nhlawulo lowuntshwa a wu tika swinene ku tlula wa khale! Xo sungula, ku hambana na hi 1993, a va nga ri na nkarhi wo kombisa vuswikoti bya vona byo vulavula hi ku helela; Xa vumbirhi, mhaka ya ntshembo lowu nga hetisekangiki na ku langutela yi tlangile eka Zhirinovsky. Phela, a vonaka a ri wo sungula, kambe a nga endli leswaku vutomi bya vanhu byi antswa... Hambileswi a swi ri erivaleni eka munhu wo tlhariha leswaku "Zhirik" a nga ri na matimba ya xiviri, naswona makhomunisi lama fanaka a ma lawula tivhoti to tala swinene ku tlula LDPR : 102 versus 60, kambe... A ku ri na vanhu vo tala vo tlhariha hi nkarhi wolowo, ngopfu-ngopfu hi malembe ya va-90.
  Xivangelo xa vunharhu akuri leswaku akuri na thyaka rotala leri halatiweke eka murhangeri wa LDPR, xifaniso xa xiharhi xa nhova na xigevenga, a chava leswaku uta sungula nyimpi ya vunharhu ya misava.
  Xivangelo xa vumune, lexi na xona xi nga xin"wana xa leswikulu, i ku humelela ka nhlayo leyikulu ya vaphikizani. Lava dumeke swinene: Congress of Russian Communities, leyi a yi rhangela hi Skokov (khale ka matsalana wa Huvo ya Vuhlayiseki ehansi ka Yeltsin), na Alexander Lebed, loyi na yena a a ri munhu wa Yeltsin, loyi ntirho wa yena eTransnistria wu tlakusiweke swinene hi swihaxa-mahungu. Block leyi yi le ku tlakuseni ka PR hi xihatla, kambe swi vonaka onge va hundzele ehenhla. Vanhu a va bihanga hilaha valawuri va ehleketaka hakona, naswona vunyingi bya vona va swi xiyile leswaku KRO a hi nkaneto nikatsongo, kambe i phurojeke ya Kremlin leyi kongomisiweke ngopfu-ngopfu eka LDPR ni Vandla ra Vukhomunisi ra Russian Federation. Kambe hambi swi ri tano, nhlengeletano leyi yi teke ku tlula mune wa tiphesente!
  Naswona akuri na vaphikizani van"wana ehandle ka lwangu, State of Rutsky, laha Marychev a balekeke kona, Bloc for the USSR - Tyulkin-Ampilov, National Republican Party ya Lysenko, na ku hambana lokukulu ka tinxaka hinkwato. Ku fanele ku vuriwa leswaku makhomunisi na wona ma hangalase vahlawuri va wona: USSR Bloc yi kume ku tlula mune na hafu wa tiphesente ta tivhoti, kambe a yi nghenanga epalamende, naswona eka Vandla ra Vukhomunisi ra Russian Federation tivhoti ti lahlekile, Vandla ra Agrarian na rona a yi fikelelanga xihinga xa tiphesente ta ntlhanu, ku fana ni tinhlengeletano tin"wana ta le tlhelo ra ximatsi. Ngopfu-ngopfu, a swi le rivaleni leswaku khale ka Holobye-nkulu Ryzhkov a a hlayela yini eka nhlawulo lowu nga ni ntlawa: Nhlangano wa Vatirhi kumbe ntlawa wa Govorukhin! Hambiswiritano, nhlawulo wa 1995 wu kombise mbuyelo wo tsana swinene wa vandla leri nga na matimba eka matimu hinkwawo ya Russia, na tiphesente letikulu ta ku vhota ka ku kombisa ku vilela.
  Mufana loyi u tlhele a duvula, a tshikilela buti ya joystick hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu kutani a yisa emahlweni miehleketo ya yena;
  Hi nkarhi wa pfhumba ra nhlawulo, Zhirinovsky hi ntolovelo a a sola valawuri, kambe a nga swi endlanga hi tihanyi hi laha ku ringaneke. Ku engetela kwalaho, ntlawa wa yena wu seketele mpimanyeto wa lembe leri taka, wu nyikela xivangelo xin"wana xa swihehlo swa ku seketela Kremlin. Loko hi tekela enhlokweni moya wa ku kombisa ku vilela wa kwalomu ka vavhoti hinkwavo lava a va lawula nhlawulo lowu, a ku nga ri na xilaveko xo pfumelelana na mfumo lowu! Ku engetela kwalaho, State Duma yi pfumelele Dubinin hi ku olova swi nga languteriwanga tanihi nhloko ya Bangi ya le Xikarhi, hambi leswi loyi wo hetelela a a ri munhu wo huma eka xirhendzevutana xa Yeltsin, museketeri wa ku cinca ka makete eka vuhundzuluxeri bya Gaidar lebyikulu. Hi ndlela leyi, Zyuganov na yena u seketerile vukandziyisi lebyi, hambi leswi Dubinin a katseka eka Black Tuesday, leswi kombisaka leswaku na yena a nga ri mukaneti wa misinya ya milawu!
  Hi nkarhi wa nhlawulo, Zhirinovsky a a nga lavi ku tumbuluxa mintlawa yihi na yihi ya le mahlweni ka nhlawulo, hambileswi mavandla yo hlayanyana lamatsongo ya vutiko ma kombiseke ku navela loku fanaka. Ku engetela kwalano, Vengerovsky u tsundzuxile ku cinca vito ra vandla kuya eka leri ringaneleke swinene eka swa tipolotiki naku twanana - xikombiso, Great Russia! Zhirinovsky u kombise ku nonon"hwa emhakeni leyi, hambileswi rito leri nge liberal democrat se a ri hundzuke rito ra thyaka hi nkarhi lowu!
  Ku engetela kwalaho, vayimbeleri kumbe vayimbeleri lava dumeke a va katsiwanga eka nxaxamelo wa vandla ra LDPR, hambileswi a ku ri ni vanhu vo tala lava a va tiyimisele. Ngopfu-ngopfu, Alla Pugacheva, loyi a a tsakela ku koka rinoko ra vateki va mahungu, a nga pfumela kahle ku va eka xiyimo xa vumbirhi eka nxaxamelo wa vandla ra LDPR. Leswi a swi n"wi sivelanga hi ndlela yihi na yihi, kambe swi nga endla xivangelo lexi engetelekeke xa rungula xo tivula. Plus nkarhi wo ringanyeta tiphurojeke to karhi na milawu yo burisana eka State Duma. Hambi ku ri muqambhi Antonov u katsiwe ntsena eka nxaxamelo wa swifundzha, ivi va holova hi ku helela. Hi ku angarhela, Zhirinovsky u na mfanelo yo biha swinene ya vumunhu: ku nga tiyimiselanga ku tiyisela vumunhu byo tiya eka ndhawu ya yena, lava sirhelelaka vonelo ra vona. Hi xikombiso, a ku ri hikwalaho ka xivangelo lexi, mutivi la dumeke wa ku ehleketelela, Anatoly Kashpirovsky, a tshike nkhuvo wolowo; loyi a hehleke Vladimir Volfovich hi tindlela ta vulawuri bya vulawuri na ku navela ku ti rhendzela hi va-sycophant. Ku fanele ku vuriwa, hi ndlela leyi, leswaku hambi ku ri Hitler u endle ku pfumelelana ni vanhu lava a a va lava naswona u va tiyiserile eka xirhendzevutana xa yena ku kondza va nga pfuni nchumu kumbe va va ni khombo eka yena. A hi tsundzukeni Rehm, Strasser, Goebbels, lava a va hambanisiwa hi ku va va ri leftism na ku kaneta valawuri. Kambe kahle-kahle a ku ri hikwalaho ka vanhu vo tano laha Hitler a koteke ku susa nhlayo leyikulu ya tivhoti eka vakhomunisi ni va-socialdemocrats. Nakambe ku fanele ku vuriwa leswaku Zhirinovsky u vule nkarhi wo tala swinene: handle ko ehleketa, u bumabumele kumbe a rhuketela Stalin. Hi ku angarhela, murhangeri wa LDPR hi yexe hi mpimo wo karhi u tekelele Stalin, a tumbuluxa ntlawa wa yena wa vukhongeri, a kombisa ku tinyiketela eka tindlela ta vulawuri bya mfumo, kambe hi nkarhi lowu fanaka a hehla makhomunisi hi madzolonga, hambi leswi yena hi yexe a seketeleke madzolonga, madzolonga na madzolonga yo tala!
  Hi ku kula ka ku duma ka miehleketo ya left-wing, Zhirinovsky a a fanele a teke ndlela leyi ringaniseriweke swinene eka miehleketo ya vukhomunisi, naswona u tsundzuke leswaku xiphemu xa nkoka xa vahlawuri xi na ku navela minkarhi ya Soviet. Ku engetela kwalaho, swihlawulekisi swa le handle swa leftism a swi nga ta vavisa: xikombiso, muvala wa wasi wa mujeko wa LDPR wu na khombo swinene! Xo sungula, swi pfuxa ku hlangana na tinghwavava, leti na tona ti nga "gay", naswona xa vumbirhi, muvala wa wasi wa rhurisa, leswi nga fambisaniki kahle na tinkulumo ta Zhirinovsky leti pfurhaka! Muhlovo lowunene wa nkhuvo wa yena a wu ta va wa xivunguvungu-xo tshwuka. Ku tiyisa, ku kombela ku tirhisiwa hi ndlela yo biha, kambe hambi swi ri tano ku nga fani ni makhomunisi! Ku engetela kwalaho, xivunguvungu i xikombiso xa vuhosi naswona xi nga koka rinoko ra marito ya vaseketeri va vuhosi, ku khorwisa ka vuhosi na ku nga ri ka vukhomunisi!
  Mufana wa genius u tlhele a tshikilela swikomba-nkarhi swa joystick ivi a rhurhumela:
  - Ku hlula ka mina ku ta va ku vangama!
  Naswona u ye emahlweni ni ku anakanya ka yena ka vutlhari.
  Tivhidiyo laha Zhirinovsky a tlangaka buffoon, ngopfu-ngopfu, a ti nga yimbeli kahle ngopfu, na tona a ti nga ri mianakanyo leyinene ngopfu! Emhakeni leyi, leri a ku nga ri goza lerinene ngopfu, tanihi leswi vanhu a va ri ni ndlala hi nkarhi wolowo hi 1995 naswona a va lava ku cinca lokukulu ni murhangeri lonkulu, naswona a va nga ri na nkarhi wo hlekisa! Ku fanele ku vuriwa leswaku swihaxa-mahungu leswi seketelaka Kremlin se a swi ringeta ku endla Zhirinovsky muhlekuri ni muhlekuri, naswona a swi nga pfuni nchumu ku tiyisa mianakanyo leyi ni ku nyika valala va swona makhadi lamantshwa ya trump!
  Eka nhlawulo wa 1995, Khomixini ya Nhlawulo ya le Xikarhi yi sungule hi ku ala ku tsarisiwa eka "Derzhava" - Rutskoi, ivi yi ala ku tsarisiwa eka "Yabloko". Endzhaku ka sweswo mavandla hamambirhi ya vuyisiwile, hi ku tirhisa Huvo leyi Tlakukeke. Kuna ti version to hlaya mayelana na xiphemu lexi: ngopfu ngopfu, leswaku Kremlin na vanhu va yona va PR ava lava ku pfuna Yavlinsky eka nhlawulo wa Duma, tani hi democrat na Westerner, naswona Rutskoi a vonaka a fanele ku koka tivhoti ta makhomunisi eka yena n"wini.. .
  Loko u yi languta ro sungula, vuhundzuluxeri bya kona bya twala; Phela, munhu a nga tsundzuka swikombiso swa sweswinyana loko "Yabloko", "Rhaxiya Rin"wana" na "Tiko ra Manana" va nga pfumeleriwi ku hlanganyela eka nhlawulo, handle ka swivangelo swa nawu. Hi xikombiso, ku susiwa ka ntlawa wa Rodina eka nhlawulo wa le Moscow hi 2006 a swi nga ri enawini nikatsongo hi ku ya hi langutelo ra nawu! Kutani eka vhidiyo yoleyo, leyi veke xivangelo xa ku nga faneleki: a ku ri hava swikombelo leswi kongomeke swa madzolonga, ku dlayeteriwa ka vanhu, ku basisiwa ka rixaka kumbe hambi ku ri ku hlongoriwa ka "Macaucasian". Yi vulavule ntsena hi ku basisa thyaka eMoscow... Ina, a ku ri ni xitsundzuxo xa xilaveko xo vuyisela ku hleleka exikarhi ka vahlapfa. Kambe... Xo sungula, leswi a swi lwisani na nawu, naswona xa vumbirhi, eka vhidiyo yin"wana na yin"wana leyi nga riki na khombo swinene, u nga kuma xikombiso xa xin"wana na xin"wana. Hi xikombiso, u nga ha, hambi ku ri khathuni leyi nge "Kambe, yima nyana!" yi yirisiwile tanihi mavunwa ya ku pfinya ka vana. Naswona leswaku ximanga xi fana na n"wana, xi famba na thikithi ra n"wana, ivi mpfundla wu n"wi jola, wu n"wi tswontswa... Eka mhaka leyi, muavanyisi a a nga ri na mfanelo ya le nawini yo susa xibokisana xa "Motherland" eka ku tsarisiwa! Ku tengisiwa ka Khodorkovsky i nhloko-mhaka leyi hambaneke a hi nge vulavuli hi yona eka xihloko lexi. Kambe swi tikomba onge un"wana na un"wana wa swi twisisa leswaku handle ka Kremlin"s sanction leswi a swi nga ta endleka...
  Kutani, ina, swi vonaka, kambe a swi tano nikatsongo! Ngopfu ngopfu, Rutskoi hi nkarhi walowo a tekiwa tani hi nala wo hisekela Yeltsin - loko ntsena swilo aswi fikile eka ku kongomisa ku lwisana loku hlomeke! Xiringaniso xa "Matimba" a xi ri ehenhla swinene naswona minkarhi ya yona yo hundza eka xihinga xa tiphesente ta ntlhanu yi le henhla! Phela, ha yini Kremlin yi lava ku tlakusa minkarhi ya nala wa yona? Ina, Yabloko, hambi leswi a nga vandla ra xidemokirasi, ri kaneta swinene: a ri si tshama ri seketela mipimanyeto, eka Duma leyi na leyi landzelaka, Yavlinsky u vule leswaku u ta lwela vupresidente bya Russia. Kutani, a ku na xivangelo xo karhi xo tiyisa Yabloko: ngopfu-ngopfu eka xiyimo xa nhlawulo wa vupresidente wa nkarhi lowu taka, a swi vuyerisi ngopfu! Yavlinsky u hoxe tivhoti ekule na Yeltsin eka xirhendzevutana xo sungula, naswona murhangeri lontsongo na wa swa mintlangu wa Yabloko a languteka a koka rinoko swinene ku tlula Yeltsin loyi a nga xiximiwi, loyi a nga ni vuxiyaxiya.
  Kutani, vuhundzuluxeri byo sungula a byi khorwisi hi ku helela, naswona tihuvo ta le Rhaxiya a ti nga si titshega ngopfu hi Presidente wa le Rhaxiya. Ngopfu-ngopfu, Jenerala wa Vuthu Varenikov, xirho xa Komiti ya Xihatla ya Mfumo, u ntshunxiwile swikombiso swin"wana swi nga tshahiwa laha huvo a yi nga yimeli valawuri minkarhi hinkwayo;
  Swi nga endleka ngopfu, ku angula ko biha ka matiko ya le Vupela-dyambu eka ku nga faneleki ka Yavlinsky ku hoxe xandla, naswona mfumo wa Yeltsin a wu lava ku lomba mali emahlweni ka nhlawulo leswaku wu ta endla leswaku ku vonaka ku humelela etikweni. Phela, Rutsky u hlongoriwile entirhweni hikwalaho ka xivangelo lexi fanaka, kutani u tlheriseriwe entirhweni wa khampani yoleyo. Hambiswiritano, leswi a swi pfunanga "Derzhava" ku fikelela xihinga xa tiphesente ta ntlhanu. Vuyelo bya Rutskoi bya 2,7 wa tiphesente byi nga tekiwa byi hangalakile, ngopfu-ngopfu loko hi xiya ndlela leyi a a dume ha yona. Hambiswiritano, phurojeke ya Kremlin KRO na yona yi hluriwile. Zhirinovsky a nga yi tirhisanga pulatifomo ya Duma hi ndlela leyi humelelaka hi laha ku ringaneke, kambe ku fanele ku vuriwa leswaku swi n"wi vuyerile leswaku mavunwa hinkwawo lama seketelaka Kremlin ma tirhe ku lwisana na yena. A swi vonaka onge u endle xifaniso xa leswaku Zhirinovsky i nala wa nomboro yin"we wa matimba, naswona loko Vladimir Volfovich a a nga cinci ngopfu eka nkaneto wa yena, vuyelo bya yena a byi ta va byi ri ehenhla swinene.
  Oleg Rybachenko nakambe hi vutshila swinene u funengete vuthu ra Machayina hi xikhegelo lexi pfurhaka swinene lexi hambanisiweke. Endzhaku ka sweswo miehleketo ya yena yi antswa swinene.
  Hambiswiritano, tinkulumo to koma ta murhangeri wa LDPR eka thelevhixini leti nga ni minxungeto yo lwisana ni valawuri ni ku bela riqingho ematshan"weni ya ku va ni vugevenga hi ntolovelo a ti lulamile, kambe kumbexana Yeltsin na Yeltsin hi yexe a va fanele va tshinyiwe hi ku hiseka swinene.
  Hi ku komisa, eka nhlawulo wa December 1995, Vandla ra Vukhomunisi ra Nhlangano wa Rhaxiya a ri ri eka xiyimo xo sungula hi kwalomu ka 23 wa tiphesente, LDPR a ri ri ra vumbirhi hi 11,5 wa tiphesente, NDR a ri ri ra vunharhu hi 10,3 wa tiphesente naswona Yabloko a ri ri ra vumune hi 6,7 wa tiphesente.
  Mavandla lama saleke ya makume mune a ma fikelelanga xihinga xa tiphesente ta ntlhanu!
  Xana u nga byi kambisisa njhani vuyelo byo tano bya Zhirinovsky? Hi ku ya hi tiphesente, ku hunguteka loku ku phindhiwe kambirhi loko ku pimanisiwa na nhlawulo wo sungula. Kambe loko hi tekela enhlokweni ku andza ka nhlayo ya lava nga ta va kona hi kwalomu ka 12 wa tiphesente, kutani Zhirinovsky u kume kwalomu ka 62 wa tiphesente ta vuyelo bya 1993. Xana i swo tala kumbe switsongo?
  Loko hi tekela enhlokweni swiyimo hinkwaswo leswi nga tsakisiki, vuyelo lebyi i bya xikarhi exikarhi ka lebyi enerisaka ni lebyinene ntsena. Swilo swo biha:
  1. Ku nga eneriseki ka vahlawuri hi migingiriko ya LDPR eka Duma ya Mfumo. Vanhu a va langutele swo tala eka muhlawuriwa loyi a tekeke ndhawu yo sungula, kambe vutomi a byi antswanga. I ntiyiso leswaku vanhu vo tala a va swi twisisa leswaku Zhirinovsky a a nga ri na matimba ya xiviri, kambe ku khunguvanyeka ka ha fuma.
  2. Ku chava leswaku murhangeri wa vapfukeri wa LDPR u ta sungula nyimpi ya vunharhu ya misava, leyi nga ta va ni vuyelo byo biha swinene. Ku engetela kwalaho, vo tala va chavisiwe hi ku pfumala ku tikhoma ka Zhirinovsky ni ku chava leswaku u ta simeka vulawuri bya tihanyi ni ku khukhula tiko hi ngati. Hysteria ya yena yi chavisile vanhu vo tala.
  3. Nkaneto wa Murhangeri wa LDPR a wu enelanga. Ngopfu-ngopfu ro sungula, tin"hweti ta nyimpi eChechnya, ni mavunwa lama seketelaka Kremlin hi woxe ma sola Zhirinovsky hikwalaho ka leswi, leswi engeteleke swinene ku tshembeka ka yena eka valawuri. Hambiswiritano, Vladimir Volfovich hi byakwe a a lava vunghana ni Kremlin, a lahlekeriwa hi xifaniso xa nala lonkulu wa hulumendhe ya sweswi.
  4. Ku tirha loku nga enelangiki ka ku tirhisa ti lever ta Duma ku tirhisa tipholisi ta swa timali ta populist. Ngopfu-ngopfu, a swi koteka ku vhota nawu wun"wana wa vuxisi endzhaku ka wun"wana, wu tirhela vaaki. Leswi hi swona leswi Yeltsin a swi endleke, eka Congress a ringanyeta nchumu lowu a wu nga ta tirhisiwa na ku tikumela tiphuinti. Ina, naswona Yeltsin u tlakusile miholo ya un"wana na un"wana na mudende hi nkarhi wa nhlawulo, ivi a nga hakeli, kutani a dyiwa hi inflexini. Lukashenko ni van"wana va endle leswi fanaka, kambe Yulia Tymoshenko a nga tshikanga nawu wakwe wo tika wa timali naswona u hluriwile eka nhlawulo, a lahlekeriwa hi ntshunxeko wakwe hi nkarhi lowu fanaka!
  5. Zhirinovsky u endle xihoxo xin"wana lexi fambisanaka ni ku languteka ka yena. U nyuhele ngopfu naswona u sungule ku languteka a bihe ngopfu hikwalaho ka sweswo. Ku engetela kwalaho, vanhu lava nga ni ndlala a va va tsakeli vanhu lava nga ni khwiri ra poto ni lava noneke. Laha, hi ndlela leyi, Zhirinovsky u kombisile xin"wana xa swihoxo swa yena, ku pfumaleka ka ku hisekela etlhelo eka tipolitiki, ku pfumaleka ka matimba yo tiyimisela ku hlayisa miri wa yena wu ri eka xivumbeko naswona a nga dyi ku tlula mpimo. Hi ndlela leyi, Zhirinovsky, hambi ku ri hi nkarhi wa nhlawulo wa 1991, a a tsindziyerile, hambi ku ri ku olova ku tlula ntolovelo, a ri na makume mune ntlhanu wa malembe. Leswi swi ringanyeta leswaku hi ntumbuluko "Zhirik" a nga na mboyamelo wo nyuhela ngopfu, leswi vulaka leswaku a swi n"wi tikela ngopfu ku tihlayisa a ri eka xiyimo xa le henhla, ku hambana na, hi xikombiso, Gaidar.
  Leyi na yona i minus ya nkoka!
  7. Loko ku pimanisiwa ni nhlawulo wo sungula, nkarhi wa moya lowu Zhirinovsky a nga wu tirhisaka wu hungutiwile swinene. Nkarhi wa mahala wa moya wu avanyisiwe hi mavandla ya 44, naswona nkarhi wa moya lowu hakeriwaka a wu nga ta tlula nkarhi wa mahala wa moya, naswona a wu xaviwa ntsena nivusiku. Kutani Zhirinovsky a nga swi kotanga ku tirhisa nyiko yakwe leyi nga tolovelekangiki ya ku vulavula hi ku helela, ku fana ni hi 1993. Hambileswi, hi xikombiso, a nga ni mali yo tala ku tlula enkarhini wolowo!
  6. Kumbexana, kumbexana hambi ku ri nchumu wa nkoka swinene: mphikizano wa tipolitiki wu andzile swinene naswona ntlawa hinkwawo wa mavandla lama tekelelaka na swiyenge swi humelerile eka xivandla xa nhlawulo xa LDPR. Eka lava, ngopfu-ngopfu KRO, Derzhava, NRP, na ntlawa hinkwawo wa mavandla man"wana. Naswona hulumendhe yi soriwa hi vanhu hinkwavo handle ka vandla leri nga ni vulawuri ekaya ra Hina i Russia. Boris Fedorov ni ntlawa wakwe wa "Forward Russia" va tlakusiwile hi ku hiseka ni ku kombisiwa swo tala eka thelevhixini, va sola Chernomyrdin ni hulumendhe. I ntiyiso leswaku Boris Fedorov hi byakwe u tlange ntsena vandla leri kanetaka, a ri ni ntshembo wa leswaku u ta hlula vahlawuri lava a va kombisa ku vilela. Kambe vunyingi bya vanhu a va n"wi kholwanga! Kutani Boris Fedorov u tlhele a joyina NDR. Vandla ra Riphabliki ra Rixaka ra Lysenko na rona a ri gingiriteka swinene, naswona murhangeri wa rona u tekele ku penga ka mintlhaveko ka Zhirinovsky, naswona a nga khunguvanyeka nikatsongo hi nyingiso wa swihaxa-mahungu. Ku engetela kwalaho, ntlawa wa Vedenkin, lowu nakambe a wu ri khale ka mupfuni wa murhangeri wa LDPR naswona a wu ri museketeri wo tlula mpimo, a wu tirha, swin"we ni ntlawa wa Baburin. Baburin na yena i munhu wo gingiriteka swinene hi nkarhi wun"wana u hetelele a va xivulavuri ematshan"wini ya Khasbulatov. Hi ku komisa, Zhirinovsky"s electorate yi pretty much diluted hi ti doubles leti fanaka na vatekeleri. Ku engetela kwalaho, a ku ri ni mikhuva leyintshwa eka tlhelo ra ximatsi, ku katsa ni ya ku khorwisa ka Stalin.
  Eka swiyimo swo tano, 11,5 wa tiphesente eka 44 entiyisweni i vuyelo lebyi xiximekaka, hambileswi byi nga ehansi ka leswi a swi ta koteka hi pholisi ya nhlawulo leyi twalaka swinene. Hi xikombiso, Zyuganov u swi kotile ku tlakusa nhlayo yakwe ku suka eka 13,5 wa tiphesente ku ya eka 22,9, hambileswi nhlayo ya vaphikizani na yona yi tlakukeke. Xibokisana xin"we "Eka USSR!" yi teke vavhoti vo tlula 4,5 wa tiphesente! Yabloko yi lahlekeriwe, kambe ehansi ka phesente yin"we, naswona hi ku tekela enhlokweni mavandla lama nyamalaleleke endzhaku ka xihinga, yi engetele ntlawa wa yona. Loko va hlanganile va na 46 wa vayimeri tanihi vayimeri va xileriso xin"we. Kambe "Russia"s Choice" yi nyamalarile endzhaku ka ku avana, ku fana na Shakhrai"s PRESS.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 16
  Vuthu ra China ri lovisiwile hi ku helela hi thanki ya IS-7. Nakona nakambe ku vile na ku yimanyana eka nyimpi na Mfumo wa le Tilweni. Naswona Oleg Rybachenko, handle ko ehleketa kambirhi, u mpfampfarhute xitori xo saseka no tsakisa;
  Lawa a ku ri masiku yo tika ya le ku heleni ka ximun"wana. Matilo ma rila, ma cheleta misava hi mathonsi yo tala ya ntsopfu. Misava a yi ri ya mpunga, matluka ya nsuku a ma ri karhi ma wa, marhavi ya mirhi, tifureme ta wona leti nga ambalangiki nchumu, a ma tsekatseka hi moya. Gamboko ya silivhere yi n"oka handle ko kuma nkarhi wo dirowa swifaniso swa yona leswi rharhanganeke emafasitereni kutani yi funengeta misava ya buraweni-mpunga hi khapete leyi hatimaka.
  Mufana wa malembe ya nhungu hi vukhale Slava Ivanov a a ri ni gome; A korhamise nhloko, u vuyile exikolweni lexi a xi nga xi tsakeli, laha a nga tlhela a biwa hi vadyondzi-kulobye. Swirhumbana swi vonaka swi nga vonaki kahle emahlweni ka wena, nkwama wa wena wu handzukile, a wu lavi ku ya ekaya, laha swivutiso swa vatswari va wena leswi nghenelelaka swi ku rindzile. Futhi swi bihe ngopfu leswaku mundzuku u ta boheka ku ya exikolweni nakambe, u nghena hi nhloko eDante"s Hell for youngsters. Hi nkarhi wolowo, loko jaha leri, leri a ri languteka onge i nyimpfu leyi hlongoriwaka ku ya eku dlayiweni, ri ri karhi ri nghena hi nyangwa, wanuna lontsongo u tlulele ehandle a kongoma eka yena ku fana na jack-in-the-box. A fana na mufana, kambe hi nkarhi lowu fanaka a nga ri nhlonge yo kariha ya Pinocchio, mahlo manharhu ya perky - yo tshwuka, yo tshwuka, ya rihlaza - a ya tshama ya ri karhi ya rhurhumela.
  -Avuxeni! Ku vula wanuna lontsongo hi mahlo ya rivoni ra le magondzweni. Naswona u tshambulutele mavoko yakwe, lawa a ma vonaka ma ri ya mapulanga loko u ma khumba.
  Slava u va ninginise hi ku kanakana;
  "Kumbexana u ni mahlo lama tirhisaka khompyuta," naswona u tifunengete hi sudu yo hlawuleka ya nyimpi leyi endliweke hi khadibodo.
  -Kambe, hikokwalaho ka yini ku ri ni gome swonghasi! Ndzi ta titivisa, ndzi Kror ku suka eka pulanete ya Chrom. U vona hi ku kongoma, u tshikilelekile, hi xibakabaka lexi titimelaka xa pulanete. Hi wena mani vito ra wena?
  -Slava kumbe Vyacheslav. Mufana loyi u gungurile a nga tiyiseki.
  -Kutani hi loyi Slava. Hina - mina na Vint - hi haha hi hundza pulanete ya wena, ma-aborigines ma yi vitana Misava, naswona hi yi vitana Erbana. Injhini ya hina ya hypertelepathic yi yimile, yi lahlekeriwe hi kwalomu ka matimba hinkwawo. Leswi swi veka ekhombyeni mhaka ya leswaku hi nga ha khomelela eka pulanete ya wena hilaha ku nga heriki. Hi pfuneni. -Kambe ndzi n'wana ntsena naswona a ndzi twisisi tinjhini ta le xibakabakeni.
  Mufana loyi u rhurhumerile makatla yakwe yo olova a nga tiyiseki.
  -Naswona a wu fanelanga u swi hlela. Hi loyi ku ta Vint, u ta ku hlamusela hinkwaswo.
  Ku humelele mhaka emahlweni ka vona, yi fana swinene na Samodelkin eka magazini wa "Funny Pictures". A a ri ni xibolwana lexi fanaka ematshan"weni ya nomu, nomu lowu nga ni xivumbeko xa xihambano ni mahlo manharhu ntsena lama nga ni xivumbeko xa rivoni ra le magondzweni lama nga ni xivumbeko xa xigwitsirisi lexi hahaka, leswi n"wi nyikeke xivumbeko lexi nga tolovelekangiki xa vuako hinkwabyo. Tintiho a ti vumbiwe ku fana ni swilotlelo leswi govekeke leswi nga ni mahlangano yo tala. Hambileswi a va titwa onge i nsimbi, Vint u khomane hi mavoko hi vukheta swinene.
  -Munghana wa hina wa munhu u tsanile emirini.
  A ku ri na ku tisola eka rito ra Vint.
  -Naswona ndza n'wi tsakela swinene, and he emanates sadness, he is so temperamental.
  Kror u n"wi tswontswe emakatleni hi ndlela ya xinghana. Vint u ye emahlweni hi thoni leyi cinceke nyana.
  -Baby, u lava ku haha endhawini yin'wana na hina, vona misava yin'wana.
  Slava u rhurhumerile. A swi vonaka eka yena onge a a etlele a lorha. Leswaku u vona ntiyiso, ndlela leyinene i ku tikhoma-khoma. Leswi hi swona leswi a swi endleke. A swi nga vavisi ngopfu, kambe Vint na Kror a va ha yime ekusuhi, va ri vatsongo, va ringana na ku leha ka yena, va ri na ku n"wayitela lokukulu, loku nga riki na vuxiyaxiya nyana.
  -E-e, a hi endliwi hi wax naswona hi ta n"oka hi dyambu.
  Vint u hlekile.
  -Sweswi a hi hluvuleni.
  Vanharhu lava va humile hi le nyangweni, a ku ri na slush ejarateni, tintangu ta vona a ti ri karhi ti rhurhumela eswidziveni.
  -Ndzi karhele hi ndlela ya wena ya primitive yo famba. Ku vula Kror kutani a humesa xitirhisiwa lexi fanaka na xikhubiki xa Rubik exikhwameni xa yena.
  Xichayachayana lexi tlhavaka xi tseme ku miyela. Vadyondzi-kulobye va ntlhanu va Slava va tile hi ku kongoma leswaku va ta hlangana na vona. I vahluri volavo lava nga ni xihatla lava n"wi hluleke. Naswona sweswi ku n"wayitela ka tihanyi ku humelele emahlweni ka vona.
  -Snow White yoloye (Slava a ri na misisi ya blond) na n'wina mi ti mummer timbirhi. Khamphani leyi faneleke swinene.
  Va tshinele ekusuhi, lonkulu eka vona, wanuna wo nona loyi a vuriwaka "Baran", u ringetile ku ba Kror hi ku click. U khome tintiho ta yena hi matimba kutani a rhurhumela.
  -Hey, u "Pinocchio." Khuna leri a ri ri karhi ri rhurhumela hi ku kongoma hi vukarhi. - Kahle kahle, tshika, handle ka sweswo u ta biwa hi swibakele.
  Munghana wa khuna u ringetile ku n"wi ba emahlweni, kambe Kror u rhurhile kutani a n"wi raha hi matimba ekhwirini. Mufana wa xigevenga u wile, a hefemuteka hi moya a pfule nomu.
  -Akhawunti yi pfulekile. "Pinocchio" a n'wayitela.
  Kutani a endla ku famba-famba hi tintiho ta yena: Ram yi rhurhumerile naswona yi lahlekeriwe hi ku titivala hikwalaho ka ku vava.
  - Ku suka eka bleat ya yena, a a ku ndza khensa leswaku a hi n"wi fafazela eka ti photons eka galaxy hinkwayo.
  Vafana lavan"wana vanharhu va titimela, va langute endhawini leyi nga tshukatshukiki, ivi va tsutsumela ematlhelo yo hambana-hambana.
  -Hi yona ndlela leyi va hangalakeke ku fana na swikipa. Xana a ndzi ku byelanga, Slava, leswaku vana va vanhu i vugwala?
  Mufana loyi u kanakana.
  -A ndzi swi tivi.
  - Kutani tiva. Hi nkarhi wolowo, hi ta famba nyana.
  Xikurufu xi hundzule lever, naswona a swi vonaka swi wela ehansi ka misava. A ku ri ni munyama lowu lavaka ku va wa cosmic hinkwako-nkwako.
  Slava u rhurhumerile a ba xitlhangu, a swi fana na loko a tlhaviwe hi gezi, ku chava a ku ri na matimba swinene. Kamara hinkwaro ri rhurhumerile naswona ri tele hi swo tshwuka, swikandza swo hlekisa swa vanghana lavantshwa a swi cina hi tithoni to tshwuka.
  -U lahlekeriwe hi miehleketo. Kror u vule hi ku tsaka. Kambe a swi bohi leswaku u endla leswi, a wu fanele u titimela ntsena. Xana hi ta endla yini sweswi?
  -Hava. Vint u rhurhumerile. A hi recharge, hi ta vona.
  Vint u veke xihuku enhlokweni ya Slava.
  -Tana, betri ya hina ya quasar, ehleketa.
  -Ku ehleketa yini.
  -Malunghana na xin'wana na xin'wana xo biha no khunguvanyisa. Tsundzuka leswi ku hlundzukiseke ngopfu.
  Naswona leswi swi ta ku pfuna yini? Mahlo ya Slava"s ma pfulekile hi ku hlamala.
  Kror u veke nenge wakwe ehansi, "rivoni rakwe ra le magondzweni" ri voninga hi ntsako.
  -I ntiyiso, jeneretara ya hina ya hypertelepathic yi dya mintlhaveko yo biha. U ma hundzula ma va matimba lama kotaka ku rhurhela tinyeleti eka matlhelo ya tona. Phela, leswi hi swona swi endleke leswaku u hundzuka u koka rinoko - u na mintlhaveko yo tala yo biha.
  Eka leswi hinkwaswo, Slava u swi vonile leswaku matimba lama nga si tshamaka ma tumbele eka yena, naswona hikwalaho ka swivangelo swo karhi leswi biheke ngopfu eka yena a swi kota ku endla swilo lerova tinyimpi letitsongo ta vafana ti nyamalala ku fana ni khandlela eka miseve ya dyambu.
  -Naswona ndzi hundzuka ndzi ri na matimba.
  Mufana loyi u khome swibakele.
  "U na biofield ya matimba," ku hlamula Vint. Xikepe xa hina lexitsongo xa le xibakabakeni xi ta hatlisa ku ya eka rivilo lerikulu swinene.
  Khabini ya xikepe xa tinyeleti yi hatle yi vevuka. Slava u vone switirhisiwa leswi hlelekeke ku fana ni leswi nga eholweni ya michini yo tlanga. Hi ku khoma mahlo ya yena, Kror u pfule xitirhisiwa xa holographic. Xibakabaka lexi teleke hi tinyeleti a xi voninga ku fana ni rivoni ro lavisisa.
  -Leyi i galaxy ya wena, wa vona, n"wana, yi soholotiwile hi xirhendzevutani.
  Mufana loyi u langute hi ku hlamala endhawini leyi ku fikela sweswi a yi nga tiviwi, leyi a yi nga kambisisiwi hi vanhu vahi na vahi. A swi tsakisa naswona a swi chavisanyana eka yena ku languta singita leri ra thekinoloji ya le handle ka galactic.
  -Dot leyi yo tshwuka i ndhawu leyi xikepe xi nga eka yona sweswi.
  -Ndza swi twisisa, kambe eka nkarhi wa sweswi eMisaveni.
  Slava u vutisile.
  -E-e, hi le n'wetini. Naswona loko u swi lava, u nga ha tsakela ndhawu leyi nga ni n"weti.
  Vint u pfule cyber scanner, marhangu ya xikepe ya hundzuke erivaleni naswona ndhawu leyi nga tolovelekangiki ya n"weti yi voningele vuandlalo hinkwabyo bya khabini.
  -Hi xihi wanuna lontsongo loyi u lavaka ku tsutsuma hi le ka swivandla swa le xibakabakeni?
  Vint u ringanyete hi thoni ya perky.
  Slava u kanakana.
  -Kambe a ku na moya kwalahaya.
  -Kambe ku na sava kwalahaya. Tsutsuma u hela, u nga chavi, ntsena loko u ambale xihuku xa cyber, vacuum a yi chavisi.
  Mufana loyi u hatle a kholwa munghana wakwe loyi a nga n"wi tiviki. Hi ku hatlisa loko a tlula-tlula ehenhla ka n"weti, ku olova loku nga twisisekiki ku funengete miri wakwe. A swi vonaka onge a a nga tluli endhawini leyi nga riki na moya, kambe a a papamala ematini. Ku tlula kan"we loku tlhavaka u ya ehenhla ivi u fika u dzima ehansi hi ku olova. Slava a a vona onge u tshame a titwa hi ndlela leyi fanaka kun"wana. Kambe kwihi - eka carousel, swing? Doo, swi fana ngopfu ni ku tlula-tlula enorhweni. Ku titwa loku fanaka ka ku wa hakatsongo-tsongo, u fana ni tluka leri papamalaka emoyeni. Naswona a nga tlula a ya ehenhla ku fikela kwihi? Swi pfilunganya mianakanyo ntsena.
  -Munhu lonkulu! Mufana loyi u huwelela a tlhela a susumeta hi matimba ya yena hinkwawo.
  -Loko u fika u tshama eka asteroid, tivonele naswona u nga ha haha u famba.
  -Kutani a hi tlangeni catch-up. Slava u ringanyete.
  -Miehleketo leyi i yini? Vint u rhurhumerile hi mahlo ya yena ya rivoni ra le magondzweni.
  -Kutani tana, loyi a khumbaka loyi a khomiwaka.
  Ntlangu wu sungurile naswona, hambi leswi Vint na Kror a va hatlisa swinene ku tlula vafana, u tinyikerile hi vutshila swinene, hikwalaho ka sweswo ntlangu lowu wu hundzuke lowu tsakisaka. Naswona loko Kror a ringanyete leswaku Slava a cinca nchumu wo karhi eka xihuku, u twe matimba ya matimba ma khulukela emasengeni ya miri wa yena.
  -Hlamala! I ro sungula ndzi twa ku hundzuka loku heleleke eka mina.
  Mufana loyi u hatle a tlula a tlula makume nharhu wa timitara hi ku leha, ivi a tlula-tlula hi matimba swinene ehenhla ka mati, a siya swikombiso leswi dzikeke.
  -Hey, ringeta ku ndzi khoma.
  Kambe Vint, a nga khomiwanga hi tingana hi ku tlula loku tlhavaka, u khome mufana loyi, a n"wi ba hi ku olova exifuveni hi tintiho.
  -Wa ha ri n'wana loko u pimanisiwa na hina. Ku nga khathariseki leswaku u ringeta hi matimba ku fikela kwihi, hi ta ku khoma.
  Endzhaku ka sweswo, Slava a nga ha lavi ku tlanga, u hlanganise mavoko yakwe kutani a titshega hi nhloko.
  - Swi tikomba onge u tinyikerile eka mina - majaha ya mimoya yimbirhi, yo hemba.
  - Ha yini hi hemba, hikuva lowu i ntlangu, naswona eka ntlangu lowu va lwa, naswona un"wana na un"wana u na mfanelo ya tindlela ta yena. Naswona rhengu ra hina i ku pfuna swivumbiwa hinkwaswo leswi tsaneke leswi hanyaka evuakweni hinkwabyo.
  -Ndzi ehleketa leswaku hi enerile hi N'weti. Vint u ye emahlweni ni mianakanyo yakwe. Hi nga endla xin"wana na xin"wana, mufana, xana u lava ku vona misava yin"wana na vuako hinkwabyo?
  -I ntiyiso ndza swi lava! Xikandza xa "Slavik"s" xi tlhele xi voninga hi ntsako. Hambi ku ri swirhumbana a swi vonaka onge i ku khavisa emahlweni ka xitshopana.
  -Kutani khandziya xikepe u famba.
  Slavik u tshame ehansi exitshan"weni xa muchayeri lonkulu wa xihaha-mpfhuka, a ri karhi a tsakela xifaniso lexikulu xa ndhawu ya le tilweni. Emisaveni a swi koteki ku vona tinyeleti to tala swonghasi leti hatimaka hi nkarhi wun"we;
  Nakona laha eka vacuum unga vona hinkwaswo kuya ehansi eka xiribyana xa tinyeleti lexintsongo swinene. Slava a a tsakela xibakabaka, a titwa a tsakile naswona a tsakile, hikuva a a languta nchumu lowu a ku ri vanhu va khume-mbirhi ntsena, kumbe hi xitalo madzana ya vanhu lava a va wu vona.
  -Sweswi xikepe xa le xibakabakeni xi ta nghena eka hyperdrift naswona u ta kota ku languta nchumu lowu a ku nga si tshama ku wu vona.
  Slava u andlale tintiho ta yena eka phanele.
  Vint u rhurhumerise mahlo. Kutani a ba mavoko yakwe hi vukheta kambe hi matimba.
  -U nga yi ekusuhi na switirhisiwa. U nga hundzula xihuku lexi hoxeke ivi hafu ya vuako hinkwabyo yi wela ekheleni ra ntima.
  Slavik u pfule mahlo yakwe hi ku hatlisa.
  -Noti.
  -E-e, hi haha hi huma eka vuako byin"wana lebyi hluvukeke hi ndlela leyi nga ringanisiwiki na nchumu ku tlula lebyi. Naswona hi ni vuhlayiselo lebyikulu bya matimba lebyi fihliweke eka hina, loko byi pimanisiwa ni lebyi magidi ya timiliyoni ta tinyeleti ti nga ntshuri. Languta ndlela leyi hi tekaka rivilo ha yona.
  Eku sunguleni, swilo swa le tilweni swi sungule ku tsindziyela, a swi vonaka onge a ku ri ni swin"wana swa swona emahlweni, naswona spectrum yi cince yi ya eka tlhelo ra wasi. Endzhaku, ku hambana ni sweswo, tinyeleti ti sungule ku kayivela naswona ti nyamalarile, ti kuma muhlovo wo tshwuka.
  -Hi ya emahlweni hi engetela rivilo. Kror u hefemute hi matimba.
  Tinyeleti ti hatle ti hatima ehenhla ka lwandle, spectrum ya tona yi cincile, yi hundzuka ku vonakala loku tiyeke ka violet. Slava u langute endzhaku. A ku ri ni ku pfumala nchumu loku heleleke kwalaho. Tinyeleti leti a ti ri ematlhelo a ti nga talanga naswona a ti nga nyawuli. Loko a languta nomu wa mufana loyi a wu pfulekile hi ku hlamala, Vint a nga ha hlamuseri na ku hlamusela.
  -Lawa i rivilo ra superluminal. Ti- photon ta tinyeleti leti nga endzhaku ka hina ti sale endzhaku ka xikepe, leswi vulaka leswaku hi nga ti voni ntsena. Ku tlula kwalaho, hi khoma ti- photon leti hahaka emahlweni, leswi vulaka leswaku u vona tinyeleti hinkwato hi nkarhi wun"we, ta le ndzhaku ni ta le mahlweni, naswona tin"wana ta tona ti haha ti huma etlhelo. Laha va huddled emahlweni ka wena eka monitor. Loko hi engetela rivilo nyana, ti ta va ti nga vonaki eka wena, ti ya eka xiphemu xa ultraviolet xa spectrum. Vona.
  Xikurufu lexi xi hundzule xitiyisekiso xa movha, naswona ku vonakala ka violet ku hatle ku hunguteka, ivi ku nyamalala hi ku helela.
  - Kahle kahle, a hi sukeni eka xikurufu. Sweswi a wu nge voni nchumu.
  Ndhawu ya ntima hi xitshuketa yi hundzuke munyama ni munyama. Kror u rhurhumerile hi vuxisi.
  -Sweswi hi ta engetela rivilo rin'wana. Xikepe xa le xibakabakeni xi hatima hi swibalesa, naswona xikirini xi tlhele xi pfurha.
  -Hi pfule gamma radiation converter yi va ku vonakala loku tolovelekeke. Sweswi u tlhela u vona xibakabaka lexi nga ni tinyeleti.
  Tinyeleti hakunene ti papamala ehenhla ka lwandle hi ndlela yo penga. Se va hundze eka xiphemu xa xirimela lexi nga ekusuhi ni misava ivi va rhurhela exikarhi ka xona. Laha va hungute rivilo nyana. Ku tsakela xiluva lexi nga tolovelekangiki. Swi ndzi vavise mahlo ndlela leyi swirhabyani leswi nga hlayekiki swa tinyeleti a swi tsindziyela ha yona. Vanhu vo tlula un"we emisaveni va tshame va vona xiluva xo hlamarisa swonghasi. Ti- rubi, tidayimani, ti- safire, ti- topaze, ti- emerald, ti- agate ni maribye man"wana a swi vonaka swi ri karhi swi tsindziyela swi hangalakile exibakabakeni. Ku vonakala ka vona loku hatimaka ku humelerile, ku voninga endzeni hinkwako. Slava u pfarile mahlo. Vint u hlekile, a soholotiwile hi tension
  -Munhu yoloye a nga si tshama a vona nchumu wo fana na lowu. Leyi i ntsindza wa xirimela. Tivonele leswaku u nga fambi mahlo.
  "Vavanuna lava Tsakeke" va hlekile hi ku hleka loku nga vulavuriki.
  -Xana a hi haha hi rivilo rihi?
  Lexitsongo ngopfu i gidi ra ti- parsec hi sekoni. Parsec yin"we yi lava ku va malembe manharhu ya ku vonakala. Hi leswaku, hi sekoni yin"we hi famba hi ndlela leyi ku vonakala ku fambaka ha yona ku ringana kwalomu ka magidi manharhu ya malembe ya Misava.
  Slava a nga tshikanga ku hlamala - Wow, i rivilo lerikulu swonghasi.
  Vint u rhurhumerile hi vuxisi.
  -Rivilo ra ha ri ehenhla ku ringana ku haha ku suka eka vuako hinkwabyo, kambe hi nga engetela rivilo minkarhi yo tala. Xana u lava ku tsutsuma emisaveni hinkwayo?
  -Se ndzi vule leswi ndzi swi lavaka!
  -Kutani khoma hi matimba, acceleration leyintshwa yi ta va yi ri steeper ku tlula ya khale.
  Tinyeleti ti nyamalarile swa xinkarhana, ivi ti tsutsumela ekule hi ku tsutsuma ka tihanci leti nga ni vuxiyaxiya. Ku famba ka xikepe lexitsongo xa tinyeleti ku ye ku hatlisa swinene. Swirimela hinkwaswo swi hatima swi hundza. Ku vonakala a ku nga vonaki kahle naswona ku hatima, naswona ku tsutsuma loku penga ka xikepe xa tinyeleti ku kula ni ku kula.
  -Se hi famba hi rivilo ra miliyoni wa ti parsecs hi sekoni. Leswi swa ha ri overclock leyikulu. Swi ta teka siku leswaku u haha u ya emakumu ka vuako bya wena lebyitsongo. Kambe hina Vint hi tshikilele rintiho ra yena emilon'wini ya yena - hi nga hatlisisa ngopfu loko hi pfula ti hyperultraplasma accelerators.
  Slava a a tshikileriwa katsongo exitshan"weni, naswona u boheke ku funengeta xikandza xakwe hi mavoko leswaku a nga pfariwi mahlo hi miseve yo tala ya tinyeleti. Hambi ku ri tintiho ta mina a ti vonaka hi ku helela.
  -Rivilo ra hina i khume ra mamiliyoni ya ti parsecs hi sekoni. Hi ya emahlweni hi hatlisa.
  Ku vonakala ka ndzilo ku sungule ku hisa, ku vonakala ku pfurha hi le ndzeni. Loko a vona leswi, Kror u pfule xisefo xa rivoni.
  -Ndzi mi byerile leswaku vanhu va laha misaveni va tsanile. Swifanele ku nyika ku hatlisa swinene naku tiyisa ndzhawu ya matimba, leswi endlaka leswaku yinga ngheniwi hi miseve.
  -Rivilo ra hina i dzana ra mamiliyoni ya ti parsecs. Screw u rhurhumerile "Ku nga ri khale hi ta tshinelela rivilo ra subtelepathic."
  -Kambe leswi a swi nge endleki, rivilo ra miehleketo a ri na makumu naswona hypertelepathic motor yi nga hatlisa hi laha ku nga heriki. Handle ka sweswo, a wu swi tivi leswaku mintlhaveko yo biha yi ni swakudya swo tanihi kwihi. Se hi hlanganise hafu ya vuako hinkwabyo, naswona a hi si tirhisa n"we-xa-dzana xa tiphesente.
  Kror u hlamurile.
  -Ina, mufana loyi i rifuwo ra xiviri. Hi ndlela leyi, Slavka, rivilo ra hina ri fikelele biliyoni ya ti- parsec hi sekoni.
  Hi xitshuketa ku tlanga ka ku vonakala loku a ku ri ehenhla ka lwandle ku kavanyetiwile, ku ve munyama naswona i ku vonakala ntsena loku a ku ri endzeni ka xikepe lexitsongo xa le xibakabakeni loku voningeke xivandla xa ntima lexi nga riki na nchumu.
  -Hi kwihi? Slava u vutisile hi rito ra vuphukuphuku.
  -Naswona a ku na kun'wana eka xivandla xa le xikarhi ka misava hinkwayo. Ti cyberscanners a ti se fa, kambe ku lava ku va ku nga ri na mhaka leyi rhendzeleke, ku na vacuum ntsena, hyperspace na tinsimu to tala.
  -Hi le ka xivandla. Mufana loyi u titwe a chava.
  -U nga vula sweswo. Kambe u nga chavi, ku nga ri khale hi ta tikuma hi ri eka vuako byin"wana, lebyikulu swinene ku tlula misava ya wena. Kwalaho hi ta va na ndhawu ya migingiriko yo tumbuluxa.
  -Ku na swivumbiwa swo tala naswona a swi kumekanga eka ndhawu ya swiphemu swinharhu ntsena, kambe na le ka ndhawu ya swiphemu swo tala. Kuna timiliyoni ta ti dimensions, ti tshama tiri karhi ti cinca, ti hundzuka. Leswaku hi nga ku hlamarisi hi swivumbeko swo hambana-hambana, hi ta ya eka vuako lebyi tolovelekeke bya swiphemu swinharhu. Nchumu lowukulu lowu wu yi hambanisaka ni xirhendzevutana xa wena hileswaku vuloyi ni masalamusi swi hluvukisiwile swinene eka yona. Leswi hinkwaswo i machini ya telepathy, ku koteka ka ku kucetela ndhawu leyi vonakaka hi ku tirhisa nkucetelo wa nomu. U ta tikuma u ri eka mfumo wa super wo hlamarisa, misava ya ti fantasies na milorho.
  -Ndzi ta endla yini kwala? Phela vuloyi eka mina i xihundla lexi funghiweke hi swilemo swa nkombo.
  -Leswi swa ha ri xihundla, kambe loko se u fika emisaveni yin'wana u ta hatla u dyondza masalamusi. Harry Potter hi yexe a nge ku khomi hambi ku ri khandlela. Hambiswiritano, loko u nga eneriseki hi vuako lebyi, kutani hi ta ku kumela byin"wana. Kumbexana u tsakela thekinoloji ya hyperplasmic - hi ta ku dyondzisa yona, kambe sweswi hina vanharhu hi fanele ku hetisa ntirho wo hlawuleka naswona eka leswi hi lava mufana wo fana na wena.
  -Xana hi yini?
  -Hikuva u munhu.
  -Rivilo ra hina ri fikelele khume ra tibiliyoni ta ti parsecs hi sekoni. Naswona leswi swi vula leswaku ku nga ri khale tinyeleti ti ta sungula ku rhurhumela ehenhla ka hina. Vint u humese xiphemu xa musi endzhaku ka nomu wa yena.
  Hakunene, onge hiloko ku ri eka ntsheketo, nxaxamelo wo hlamarisa wa ku vonakala wu voningile emahlweni ka vona. Rivilo ra xikepe xa tinyeleti ri hungutekile, kutani va wela emisaveni ya ntsheketo. Tinyeleti ta vuako lebyi a ti hlawulekile, a ti nga ri xirhendzevutana, kambe a ti ri xikwere, ti ri ni matlhelo manharhu, ti ri ni xivumbeko xa tikhoni ni ti- prism. Nyeleti yin"wana ni yin"wana a yi hlawulekile naswona a yi hlawulekile, a yi hambana hi xivumbeko kumbe hi ndzhuti wa ku vonakala lowu nga kumekiki.
  Slava u titimela a pfule nomu wakwe;
  Tinyeleti ti papamala ehenhla ka lwandle hakatsongo-tsongo, a ti vonaka onge i swihlala leswi pfurhaka ndzilo elwandle ra velvet ya ntima.
  Eku heteleleni, ku humelele pulanete leyitsongo swinene emahlweni ka mahlo ya vona, leyi nga ni vukulu bya kwalomu ka khume ra dyambu leri nga ni xivumbeko xa silindara. Exikarhi ka silindara leyi a ku ri ni xigodlho lexikulu xa Gothic. Marhangu ya yona ya gidi ra tikhilomitara a ma vonaka hi ku olova loko u ri eku rhendzelekeni.
  -Laha exigodlhweni lexi ku tshama hosi na hosi ya xisati, lava hakunene va lavaka ku va na vadyandzhaka va xiluvelo. Kambe ku loya loku chavisaka ku lenga-lenga ehenhla ka vona. I n"wana la nga riki na nandzu ntsena la humaka evuakweni byin"wana loyi a nga herisaka vuloyi lebyi. Ku vula Kror.
  Nakona sweswi hi fanele, tani hi leswi vanhu va vulaka swona, hi fika hi dzima ehenhla ka pulanete.
  Ku fika ehansi ku humelerile, leswi va endleke ku jika, va haha va hundza swifaniso leswikulu swa tinjiya ta matimba.
  - Hinkwavo, Slava, huma. Vint u nyikele voko ra yena kutani a n"wi pfuna ku tlula a huma eka xikepe lexitsongo.
  -Nkhinsama eka pulanete.
  Slava u endle vurha nyana. Matimba ya kona a ma ringana ni ya laha misaveni, hambileswi xigodlho lexikulu a xi chavisa. Kutani ku pfuleka nyangwa wa kristala lowu leheke tikhilomitara emahlweni ka vona. Vanghana lavanharhu va nghene ephasejini leyi fuweke hi nsuku ni swifaniso swa risima. Nakambe a ku ri ni tidolfini leti nga ni misisi ya mune, ni masocha lama nga ehandle ka galactic lama nga ni matlhari ya megaplasma. Swiluva swo saseka swa swiluva leswintshwa leswi vatliweke hi ti- rubi, swi hambete swi tsekatseka ni ku olola tinhloko. Tinhlampfi leti nga tolovelekangiki a ti hlambela eholweni, ti ri karhi ti hatima hi swikalo leswi hatimaka.
  -Swa hlamarisa leswaku va kota ku papamala njhani emoyeni? Ku vutisa mufana loyi.
  -Ku lwisana na gravity! Kror u hlamurile. - A wu nge se vona nchumu wo fana na lowu.
  A ku ri na swilo swin"wana swo tala, mixaka hinkwayo ya swilo swo hambana, leswi a swi ta khoma tihlo no hlamarisa miehleketo ya mufana wa malembe ya nhungu, kambe ku hlamusela ku vangama ko tano a swi ta teka nkarhi wo leha swinene.
  A swi lehe ngopfu ku famba hi phaseji ra dzana ra tikhilomitara, kutani Vint a tshikilela buti kutani va teleport hi ku kongoma ekamareni ra xiluvelo. Ndhawu leyikulu ya tihosi ta tinyeleti a yi hlamarisa. Exikarhi ka holo a ku ri ni xiluvelo, lexi hlamarisaka ku fana ni ntshava, lexi nga ni xivumbeko xa mugerho wa mati lowu rhendzelekaka, lowu eka wona a ku papamala swikepe leswitsongo kambe leswi nga ni swilo swo vangama. Nkarhi na nkarhi a ti pfurha ku fana ni swibalesa leswi pfurhaka, ku nga xirhendzevutana lexi hatimaka xa swibalesa leswi a swi khukhula ndhawu leyi rhendzeleke hi nkarhi wa ku pela a swi fuma hinkwako-nkwako. Kutani vuyimbeleri lebyikulu byi sungule ku tlanga, naswona ku vonakala ka vholkheno ku pfurha. Lava yo tshwuka leyi pfurhaka ndzilo yi tseme xibakabaka, kutani mpatswa wa vuhosi wu huma epapeni leri hatimaka. A va vonaka va ha ri vatsongo naswona va fuwile hi nkarhi wun"we va ambale hi ku nandziha. Eka xifuva xa hosi a ku ri ni nketani leyi nga ni ti- emerald swin"we ni xifaniso xa poodle ya wasi. Naswona nketani leyi a yi khavisa nhamu ya hosi ya xisati, ku hambana ni sweswo, a yi endliwe hi safire. U korhamise xikandza xa yena eka mufana, mbyana yi huwelela hi ku miyela yi tlhela yi rhurhumela ncila wa yona. Hosi yi n"wayitela, meno ya yona ya hatima ku fana ni tibalupu.
  -Ndzi xeweta muyeni wa mina loyi a vuriwaka Slava. Hilaha xitlhavelo xa mina xi vulaka hakona, u mufana lonene swinene naswona u kota ku hetisisa vumundzuku bya wena.
  Munhu wa vuhosi u hlele swiga hi ndlela leyi nga fanelangiki hi ndlela yo karhi, kambe nhlamuselo ya kona a yi ri erivaleni hambi ku ri handle ko hundzuluxela. Hambileswi swi hlamarisaka ndlela leyi muaki wa vuako byin"wana a nga tivaka Xirhaxiya ha yona.
  -Leswi i telepathy. Kror a hlevetela.
  - Hi na gome lerikulu, n'wana. N"wana wa nhwanyana loyi a nga yexe u khomiwile hi mufumi wa tihanyi wa le xikarhi ka tinyeleti Eletromendos. Naswona hi lava knight leyi nga n"wi ntshunxaka. Vuprofeta lebyikulu byi vula leswaku u ta humelela a huma eka vuako lebyintsongo lebyi nga ni tinyeleti ta xirhendzevutana. Vanghana va mina vambirhi va khale Vint na Kror va ku tisile exigodlhweni, sweswi u fanele ku pasa xikambelo lexikulu u hlula hypertyrant.
  Slava u n"wayiterile, a swi vonaka eka yena leswaku timpapa a ti kula endzhaku ka nhloko ya yena naswona a a swi kota swinene ku langutana na xivandzana lexi a xi chavisa vuako hinkwabyo lebyi nga riki na ndzilakano.
  -Ndzi lunghekele ku lwa na valala ni ku ntshunxa n'wana wa wena wa nhwanyana.
  -Kutani Vint na Kron va ta ku yisa endleleni, kambe xo sungula u fanele ku pasa xikambelo lexitsongo. Muxaka wa tsalwa ra ku faneleka ka xiphurofexinali.
  -Hi ntsako.
  Vint na Kror va khome mufana loyi hi mavoko, kutani va tlhela va tikuma va ri eka xikepe lexitsongo xa tinyeleti.
  -Tex ku na tsalwa, naswona sweswi hi ta haha hi ya eka pulanete leyi kumekaka kwalomu ka ekusuhi na nyeleti leyikulu.
  Xikepe lexitsongo xi hundzuluke, kutani va tikuma va ri emahlweni ka pulanete ya wasi leyi nga ni mapapa lama khulukaka.
  Screw u humese xitirhisiwa lexi.
  -Mi hambanile na Snow White.
  Ku rhurhumela ka tintiho na Slava swi hetelele hinkwako laha u ehleketaka kona. Emahlweni ka yena a ku yime muako wa xikolo wa grey, lowu borhaka. Ku na nkwama wo tika endzhaku ka yena, leswi vulaka leswaku u fanele ku ya etlilasini leyi borhaka no hlundzuka. Naswona hakunene a ndzi swi lavi leswi. Milenge ya mina yi sungule ku tsana naswona yi rhurhumela. Xana swi nga endleka hakunene leswaku leswi n"wi humeleleke a ku ri norho ntsena kumbe ku vona swilo leswi nga vonakiki? Mufana loyi u tswontswe mahlo kutani hi ku pfumala vuxiyaxiya a ringeta ku tikhoma-khoma. Vavisa. Kutani leswi i ntiyiso, hakunene u boheka ku ya exikolweni. Naswona xibakabaka a xi rila, a xi tsakama naswona a xi titimela, moya wo titimela a wu hunga. Ku twala bele ekule. Milenge yi sungule ku tsutsuma hi ku nga swi lavi. Hi fanele hi va hi nkarhi leswaku titlilasi ti sungula.
  Mufana loyi, a hefemulelekilenyana, u tsutsumele etlilasini. Mudyondzisi la nga ni gome Rudolf Frankenstein u n"wi amukele hi ku rhurhumela ka swiharhi.
  Wena xiphukuphuku u hlwerile nakambe. Swi twisa ku vava leswaku masiku lawa a hi masiku ya khale naswona a wu nge biwi. Tshama endzhaku ka xikolo u basisa tlilasi.
  Ku hleka loku nga ni chefu ku suka eka tidesika ta le ndzhaku. Khuna ra hlevetela, ri kombisa xibakele na rintiho ra le xikarhi.
  -Hi ta ku ba hi nkarhi wa recess. A hi yi hundzuleni yi va Snow White chop.
  Na ku hleka ka rough. Mudyondzisi u endla onge a nga twi.
  Dyondzo leyi yi vonaka yi lehe naswona ya borha, naswona ku tlula hinkwaswo, "Baran" ni khampani yakwe va sungula ku tshwutela maphepha lama hlafuniweke hi tiphayiphi.
  Ku chava ku nghena emoyeni hi ku nga swi lavi, ku vava ekheleni ra khwiri naswona ku titimela miri. Hi ku rhurhumela u rindzele ku cinca loko ntlhanu wo biha wu ku namarhela. Eku heteleleni, bele yi rila, milenge ya yena yi tshoveka hi ku nga swi lavi yi tsutsuma - mufana loyi u hatlisela ku suka eka tintangha ta yena to biha. U tsutsuma, a ringeta ku tumbela ekhonweni ya munyama swinene ya xikolo, laha ti vampire leti ti nga n"wi kumiki. Slava u khandziye ehansi ka xirhendzevutana kutani a tikuma a ri exitarateni. U hefemulele ehenhla, loko mindzhuti yi humelela ku suka eka matlhelo yo hambana, naswona vana-swivandzana a swi ri kona kwalaho.
  -Kambe, xiphukuphuku xi balekile. A wu ri "Snow White" naswona tiya leyi yi ta va yi "tsakama".
  Khuna ri n"wayitela hi ndlela yo biha.
  -Yimani ehenhla ka mabuloho hi ta yima ehenhla ka wena, handle ka sweswo u ta hetelela u file.
  -E-e, vafana, a ku na xilaveko. Slava u rhurhumerile hi ku tsana.
  -Hi lava mbuti. Naswona ku nga khathariseki leswaku u hunguta rivilo rihi, swi kume.
  Khuna leri a ri lehe kwalomu ka nhloko ku tlula Slava naswona a ri tika minkarhi yin"we ni hafu, ri tisa ku ba lokukulu emahlweni. N"wana u rhurhumerile naswona tihlo rakwe ri lava ku pfimba ri pfala hi ku hatlisa. Kutani ku fika ku rhurhumela enon"wini, kutani nhlonge yi sungula ku khuluka. Mutirhi-kulobye wa Ram u tsutsumele enyimpini, a n"wi ba hi timbanga, kambe murhangeri loyi a nga ni miri wo leha u n"wi khomile nyana.
  -Yimani, a n'wi tshike a khinsama ehansi. Kahle kahle, "Snow White" yi ta yima hi mosly.
  Ngati a yi ri karhi yi thona enon"wini wa Slava, mahlo ya yena a ya ri karhi ya mati, kambe emoyeni wa yena, ku engetela eka ku chava, ku tinyungubyisa loku hambaneke na ku tixixima ku sungule ku pfuka.
  -E-e, a ndzi nge khinsameli.
  "Baran" a endla onge wa hlamala.
  -Hi yona ndlela leyi schmuck leyi yi ndzi kanetaka ha yona. Kutani u kuma swin"wana swa swakudya swo olova.
  Kutani a ba ndleve ya yena hi matimba ya yena hinkwawo. Nhloko ya Slava yi rhurhumela, ndleve ya yena yi hundzuke ya xivunguvungu.
  -E-e, na sweswi a ndzi nge swi endli. A ku ri ni ku phikelela eka rito, ku hlula ku chava.
  -Kutani u file. Hi ta ku dlaya.
  Murhangeri u tlhele a rhurhumela a n"wi ba hi matimba yakwe hinkwawo exifuveni. Slava u tlhelele endzhaku nyana kutani ku biwa ku huma ku nga vonaki kahle.
  -Hold Snow White. "Baran" u endle xiendlo xo xungeta.
  Muxanisi u hlasele Slava, a pfula mavoko yakwe ivi a n"wi tshikilela erirhangwini. Kutani ndhuna leyitsongo yi humese machini yi lumeka fole.
  -Sweswi ndzi ta ku endlela cauterization. U ta khinsama hi matsolo kutani u kuma xiyimo xo penga xa le henhla.
  Slava u titwe a chava hi ndlela leyi nga tiyiselekiki, a ri kusuhi no tshika a khinsama loko a tsundzuka xikandza xa Kror xo tsaka na mahlo ya Vint yo hlekula. Lexi a xi nga tiyiseleleki ngopfu a ku ri ku tsundzuka xikandza xo hlawuleka xo nonon"hwa ni xa musa xa hosi lexi humaka evuakweni byin"wana lebyikulu. Ku khinsama swi vula ku va xenga. Naswona i nhenha ya muxaka muni ke, leyi lunghekeleke ku tlhontlha Eletromendos wa tihanyi, loko swigevenga leswi tolovelekeke swinene swi n"wi endla a rhurhumela ku fikela eku feni?
  Loko fole ri n"wi khumba enhan"wini, Slava u huwelerile kutani a humesa voko ra yena ra xinene hi vukari.
  Xibakele lexi khomiweke swinene xi wele ehenhla ka nhlonge ya Ram hi vukarhi lebyi heleleke.
  U pfurhetele mahlo hi ku hlamala, a rhurhumela a wela ehansi hi huwa. Laha Slava u twe vukarhi lebyi nga tolovelekangiki ni matimba endzeni ka yena. A a ri karhi a ba hi swibakele ni ku raha ku fana ni mutlangi wa xiphurofexinali wa kickboxer. Ku hundze hafu ya minete kutani lava ntlhanu hinkwavo va etlele va titivarile. Slava u yime a tlakusile nhloko yakwe ehenhla naswona mavoko yakwe ma tlakuse emoyeni.
  -Ku hlula! Xana swi nga ha endleka leswaku ndzi swi kotile ku endla leswi!
  Bele yi rile ya tlilasi, ntsena eka nkarhi lowu a yi vanga ku rhurhumela loku tolovelekeke, kambe a yi vonaka onge i ku rhurhumela ka nightingale. Mufana loyi u haha a nghena etlilasini onge hi loko a ri hi timpapa. Laha u tsandzekile handle ka xivangelo. Slava a nga yimi hambi ku ri ku vula rito loko a tikuma a ri exibakabakeni. A nga chavi - sweswi diyavulosi hi yexe a nga n'wi chavi naswona u pfule mahlo ya yena hi ku hatlisa. Tinyeleti a ti vonaka ti nandziha naswona ti tolovelekile, a swi nga chavisi nikatsongo, ku hambana na sweswo, eka ku pfumala ntiko a ku twa ku olova loku nga tolovelekangiki. N"wana u hundzuluxile nhloko nyana. Vint na Kror va rhendzelekile etlhelo ka yena.
  -Snow White yoloye a a chava. Sorry, kambe a hi nga swi koti ku swi endla hi ndlela yin"wana: a wu fanele ku hlula ku chava loku a ku ri emoyeni wa wena.
  -Kutani a ku nga ri xikambelo xa xiviri.
  -Naswona e-e! Hinkwaswo a swi ri swa xiviri, hi na matimba yo ku yisa eMisaveni hambi ku ri ku cincanyana nkarhi. Njhani? Lexi i xihundla xa swivumbiwa leswi nga ni tidimenxini ta miliyoni. Sweswi u pasile xikambelo naswona hi nga ya emahlweni eka timhaka tin"wana letikulu.
  -Hi tihi?
  Xikurufu xi rhurhumela hi rito ra nsimbi.
  -Xikombiso, ntshunxa mudyandzhaka un'we wa hosi Ezarama. Ku hlula Eletromendos a swi nge olovi ti- quintillion ta misava ti rhurhumela ehansi ka xirhendze xa yena. Kambe u hlule ku hlula ka wena ko sungula eka ku chava ka wena n"wini.
  -Ku chava i rifu ritsongo - hi ku ri hlula, hi tshinelela ku nga fi.
  - Kror u hetile miehleketo ya yena. Swivumbeko leswi tolovelekeke swa pulanete ya silindara swi humelele emahlweni.
  . XITLHOKOVETSELO XA XITLHOKOVETSELO
  Endzhaku ka nxaxamelo wa switlhavi leswi hlamarisaka ni ku hluriwa, Mfumo wa le Tilweni wu pfumerile ku va ni ku rhula naswona wu tshembise leswaku a wu nge he hlaseli swilo swa Rhaxiya wa Tsar.
  Va Great Six va anakanye leswaku a swi nga si fika nkarhi ku hlula China naswona va nga pfumelelana hi swipimelo leswinene. Entiyisweni, Rhaxiya hi roxe ri lahlekeriwe hi xiphemu xa Mongolia, xifundzha xa le dzongeni wa Usuri, Primorye hambi ku ri Korea. Leyi akuri mintwanano leyi vuyerisaka - leyi pfumelelaka Tsarist Russia ya Alexei Mikhailovich kuva yikuma ndzhawu ya milenge e Siberia nale ribuweni ra Pacific Ocean. Naswona titwa u hlayisekile hi mpimo wo karhi.
  Naswona hi leswi, nyimpi leyi vangamaka kahle-kahle yi herile, naswona swilo swin"wana a swi rindzele tinhenha ta tsevu!
  
  
  XIKOMBISO XA XIYIMO XA LE HENHLA
  Hosi ya xisati a yi lava ku languteka yi ri yintshwa hakunene. Nakona u rhumele riendzo hinkwaro ku ya lava xivoni xa ku nga fi. Loko u swi languta u nga hundzuka nhwanyana lontsongo.
  Eku heteleleni, ku lavisisa ku humelerile, kambe... Geni leyi a yi ri exivonini yi byele hosi ya xisati leyi dyuhaleke:
  - Ndzi ta ku tlherisela vuntshwa bya wena, kambe u ta hundzuka hlonga!
  Hosi ya xisati yi hlamurile hi ku n"wayitela ka meno ya xivandla:
  - Loko vuntshwa byi ri bya hilaha ku nga heriki, kutani ndzi pfumela vuhlonga!
  Genie yi hoxe xipele. Hosi ya xisati yi hundzuke nhwanyana loyi, loyi a a lava ku va a nga ambalanga nchumu a ambale xiambalo xa le xikarhi ntsena, a a ri karhi a rhurhumela ensin"wini. Naswona a a tirha hi matimba naswona a a tirha hi matimba.
  Miri lontsongo ntsena a wu nga vavisi ngopfu naswona a wu nga karhali ngopfu. Kambe a swi khomisa tingana swinene naswona a swi borha. Swi humelele eka pulanete yin"wana leyi nga ni dyambu mambirhi. Naswona xivumbeko xa kona xi fana ni le ku heleni ka Malembe ya le Xikarhi.
  Ku tlula kwalaho, yi titimela hi swivumbeko. Hosi ya xisati yi tirhile masiku yo tala yi va xiphukuphuku. U lo vhe a lava ku fana ni xiharhi, ntsena emilorhweni yakwe ntshunxeko wu n"wi fikelerile. Naswona u tirha hi swiboha nkarhi hinkwawo. Leswi swa tika swinene eka khale ka hosi ya xisati. Naswona ku khumba ka xibakele xa mulanguteri emirini lowu nga ambalangiki nchumu ku fana ni nsimbi yo hisa.
  Eku heteleleni, ku ve ni ku cinca evuton"wini bya yena. Ntsena ku biha ngopfu. N"wini wa yona u file, naswona mudyandzhaka wakwe u onhiwile hi ku helela. Naswona nhwanyana loyi u xavisiwile eka ndhawu yo cela maribye.
  Sweswi a ndzi fanele ndzi rhwala mabasikiti yo tika, ndzi tirha ndzi nga ambalanga nchumu hi tinketana, ndzi biwa ni ku etlela emaribyeni.
  Sweswi Hosi ya Xisati a yi xaniseka swinene. I ntiyiso leswaku ximanga lexi a xi n"wi lunghiselele ntlhamu. Ina, a nga fi naswona a nga si dyuhala, kambe u xanisiwa, onge hiloko a ri etiheleni.
  Hambileswi miri lowu tiyeke wu toloveleke ntshikilelo. Naswona hosi ya xisati yi endle xiboho xo baleka.
  U sungule ku tirhisa misisi yakwe yo leha ku fayela nketani leyi a a bohiwile ha yona hi nenge wakwe lowu a wu nga ambalanga nchumu ni nhamu leyi tiyeke nivusiku. U fayela nsimbi leyi nonokeke hi ku nonoka hi misisi ya wena, kambe hosi ya xisati yi na nkarhi wo tala - a yi fi. Xin"wana hileswaku endzhaku ko tirha hi matimba eka ti quarry u fanele ku etlela, naswona u tsema nyana siku na siku.
  Kambe wa ha ri eku sahani.
  Hosi ya xisati yi tisawile ivi yi khomiwa hi vurhongo. Kutani eka leti landzelaka ndzi tlhele ndzi saha.
  Ku fikela, eku heteleleni, ndzi tshove swihlanganisi... Hambiswiritano, a nga swi kotanga ku baleka. Varindzi va tlakuse alamu.
  Hosi ya xisati yi khomiwile yi biwa handle ka tintswalo hi xibakele. Kutani va hisa swirhendze hi tinsimbi to hisa. Endzhaku ka sweswo va hise mfungho wa hlonga leri balekeke. Naswona nakambe va rhumeriwe emigodini.
  Mahlonga ya fa hakanyingi, kambe she"s been working hard for years now. Kutani va tshike va tirha hi swiboha.
  Naswona vusiku byin"wana ni byin"wana a va kambela nketani yakwe.
  Hosi ya xisati a yi etlela yi bohiwile, naswona a yi tshamela ku biwa hi xibakele.
  Va n"wi veke tinketana to tika va n"wi ba hi xibakele hi ku hatlisa loko a tirha hi ku nonokanyana.
  Hosi ya xisati se a yi nun"hwetela ku nun"hwela naswona a yi nga vabyi. Ku tluleriwa a ku n"wi tekanga, naswona swakudya leswi nga nyawuriki ni leswi nga tolovelekangiki a swi vanga ku vava ka khwiri. Nhwanyana loyi a nga heriki u xanisekile, kambe a nga fi. Naswona malembe ma ya emahlweni ma ya emahlweni. Migodi leyi yi tirhisiwile hakatsongo-tsongo ivi yi hela.
  Sweswi u hundziseriwa entirhweni wun"wana nakambe. Va yi basise hi thyaka kutani va yi veka leswaku yi xavisiwa.
  Laha hosi ya xisati yi hetelele yi kume nkateko. Muxavi u hundzuke un"wana wa vaphakeri va ti- gladiator eka ndhawu ya mintlango.
  Hosi ya xisati a yi omile swinene naswona a yi ri ni tintambhu, yi hete malembe yo tlula dzana yi ri karhi yi tirha hi matimba emigodini. U ni matimba swinene naswona wa tiyisela, u khome ribye ro tika enhlokweni yakwe.
  I ntiyiso leswaku matimba ya yena ma koke muphakeri. U langutile meno ya yena: ku nga ri na khumbi rin"we naswona ri ri rikulu swinene naswona ri tiyile. Ndzi twe nsimbi, misiha leyi hoxiweke - ku fana na ribye!
  Naswona hakunene ndzi yi xavile, xikombiso lexi nga ni vuswikoti swonghasi!
  Endzhaku ka sweswo vutomi lebyi hambaneke byi sungule eka hosi ya xisati. Nakambe u ni tihanyi hi ku leteriwa, ku lwa, ku xanisiwa, ku biwa, kambe swi tsakisa ngopfu.
  Hosi ya xisati a yi ri emirini lontsongo ku tlula madzana mambirhi ya malembe, naswona a yi hambanisiwa hi matimba lamakulu na ku tiyisela, hikwalaho ka ndzetelo wo sindzisiwa eka ntirho wo tika nkarhi hinkwawo.
  Leswi swi n"wi nyike masungulo yo karhi ya nhloko ku tlula vanhwanyana van"wana. Ku tlula kwalaho, swivati hinkwaswo ni ku tsemiwa emirini wakwe wa misiha swi horile hi ku hatlisa swinene naswona a swi nga ri na nchumu.
  Hosi ya xisati na yona a yi hatlisa, a yi ri ni ku angula lokunene loku nga fiki naswona a yi dyondza hi ku hiseka swinene. A hi hinkwaswo leswi n"wi fambeleke hi ku hatlisa, kambe u ni miri lowu tiyeke swinene.
  Kutani eku sunguleni u hlule hikwalaho ka matimba yakwe, ku tiyisela ni matimba yakwe. Nakona vutshila bya yena byi sungule ku kula.
  Eku sunguleni a nga ri na vaphikizani vo tiya swinene, kambe hakatsongo-tsongo hi ntokoto mpimo wa yena wu tlakuke.
  Nakona hosi ya xisati yi sungule ku hlula vavasati lava dumeke. Naswona hambi ku ri ku lwa ni vanhu ni swiharhi!
  Hi ku ya hi mukhuva wa mfumo, endzhaku ka ku hlula ka dzana eka mintlangu ya gladiator, munhu a nga kuma ntshunxeko.
  Hosi ya xisati leyi tiyeke, hambileswi yi kumeke swilondza ni ku khwaxa hikwalaho ka tintiho, eku heteleleni yi swi kotile ku hlula enyimpini ya vudzana.
  Endzhaku ka sweswo u kume ntshunxeko emavokweni ya Khezari. Naswona se a nga hola mali etinyimpini hi yexe, kutani a dyondzisa vanhwanyana ku biyela.
  Naswona hi ku hatlisa hosi ya xisati, yo saseka naswona se yi fuwile naswona ya ha ri ntsongo emirini, yi tekile mufundhisi wa xiyimo xa le henhla.
  Na khale na ku biha. Kambe a nga fi naswona hi ku hatlisa u file.
  Hosi ya xisati, leyi sweswi yi nga noni leyi nga muntshwa hilaha ku nga heriki, a yi ri ni majaha yo saseka ya khume-mbirhi tanihi varhandziwa.
  Naswona rifuwo lerikulu.
  Kutani swi vonaka onge u kumile ntsako... Handle ka leswaku mihandzu ya nhluvuko a yi nga enelanga - kahle, hi ndlela yo karhi sayense a yi hluvuki eka mfumo lowu. Naswona eka pulanete hi ku angarhela. Naswona swibamu ni swibamu hi swona swa khale swinene. Hinkwaswo swi titimela hi ku kongoma.
  Nakona sweswi mfumo wu wele eka ku bola, nhlaselo wuntshwa wa vabarbarian... Hosi ya xisati a yi tlhele yi va evuhlongeni na vuhlonga. Kambe leswi a a ha ri jaha ro saseka, u ve nsati lontsongo eka khan ya kwalaho.
  Naswona ku kondza a fa a n"wi nyiketa eka mudyandzhaka wa yena. Naswona u tlhele a fa endzhaku ka nkarhi wo karhi.
  Naswona hosi ya xisati yi vekiwile eka fandiselo. Va n"wi hluvule va n"wi xavisela sheikh wa xiyimo xa le henhla. Naswona a a ri na yena ku kondza sheikh a fa. Naswona nakambe nhwanyana loyi u vekiwile eka fandiselo. Naswona enkarhini lowu, u hetelele a ri exigodlhweni xa Sultan. Leswi a nga fi, u swi kotile ku yenga hosi kutani a va nsati wo sungula.
  Kambe nkateko wo biha, nhwanyana loyi a nga fi a nga swi kotanga ku veleka vana. Naswona loko Sultan a fa, mudyandzhaka wa yena u lerise leswaku hosi ya xisati yi tlhela yi bohiwa hi tinketana ivi yi rhumeriwa emigodini.
  Naswona nakambe hosi ya xisati yi le tiheleni. Hi swiboha, hi nkarhi wa ntirho wo tika, a a rhwala maribye exikhwameni, ribye leri tsemiweke hi xibakele. Nakambe swakudya leswitsongo, leswi nga tolovelekangiki, swibakele, ku nun"hwela, leswi bohiweke hi tinketana. Naswona u pfinyiwa vusiku byin"wana ni byin"wana hi varindzi. Hambileswi hosi ya xisati a yi swi tsakela hambi ku ri, miri wa yona lowutsongo wu fikelele ku fika emakumu hi ku olova.
  Nakona nhwanyana loyi a nga heriki u hete lembe na lembe, khume ra malembe endzhaku ka khume ra malembe.
  Ku fikela loko, eku heteleleni, mugodi lowu wu hela, naswona ku hundze malembe ya madzana mambirhi. A nga kona loyi a a tsundzuka leswaku hosi ya xisati leyi i mani. Naswona yi vekiwile eka fandiselo nakambe. Tani hi ntolovelo, a nga ambalanga nchumu naswona a ri na misiha. I ntiyiso, endzhaku ko rhanga hi ku yi hlamba.
  Nakona nakambe va n"wi xaverile vuthu, hikuva a ri na matimba swinene emirini. Nakambe a a ri ni vutshila naswona a a tiva ku lwa hi mabanga.
  Naswona ntirho wa hosi ya xisati wa vusocha wu sungule. U hlanganyerile etinyimpini to tala, a a tiyile, a tiyile, a tiyisela naswona a a tsutsuma a nga ambalanga nchumu nkarhi hinkwawo. Naswona ntirho wa yena wu ye emahlweni hakatsongo-tsongo.
  Sweswi se i murhangeri wa ntlawa wa vavasati naswona u ni rifuwo lerikulu. Nakona nakambe u tikuma a ri mufana loyi a vuyerisaka, naswona u kuma ndzhaka leyikulu swinene eka yena.
  Ku zigzag ya vutomi lebyi nga fiki hi yona: sweswi ehenhla, sweswi ehansi!
  I ntiyiso leswaku hosi ya xisati yi ve noni ivi endzhaku yi teka hosi leyitsongo. Mufana loyi u lahlekeriwe hi nhloko yakwe hikwalaho ka wanhwana la nga ni ntokoto, kambe hi tlhelo ra le handle. Nakona va tekanile. Nakona jaha leri ri hundzuke hosi. Naswona nsati wakwe u kume nkucetelo lowukulu swinene.
  Mfumo wu lwe tinyimpi wu tlhela wu kula. Wu ye wu tiya wu tlhela wu tiya. Naswona vantshwa va tolo va sungule hi ku vupfa ivi va dyuhala. Ehandle, hosi ya xisati leyitsongo yi humese papila ra will eka hosi leyi a yi ri kusuhi ni ku fa leswaku yi ta va hosi ya xisati. Naswona u yi sayine.
  Endzhaku ka rifu rakwe, khale ka hosi ya xisati yi ve hosi ya xisati. Naswona u lwile tinyimpi. Leswi a a ri muntshwa hilaha ku nga heriki, u hetelele a hlule misava hinkwayo!
  Nakona a swi vonaka onge u kumile ntsako lowu heleleke... Kambe endzhaku ka sweswo ku hundze malembe ya madzana manharhu, naswona vahlapfa va fike emisaveni. Naswona va teke pulanete leyi.
  Naswona hosi ya xisati yi tlhele yi tikuma yi ri emaribyeni. Naswona se a ri na khola, a nga ambalanga nchumu, a nga ambalanga nchumu, kambe a nga ri na tinketana. Ndzi tirhe nkarhi wo karhi, ivi ndzi hlalela TV ndzi nga si etlela.
  Leswi na swona i vutomi... U tirhe ku tlula dzana ra malembe ekhotsweni, endzhaku u ntshunxiwile hi parole, naswona u hanye eka pulanete leyi tekiweke eka mfumo wa le xibakabakeni.
  U tiphinile hi mimpfuno hinkwayo ya nhluvuko lowu hluvukeke swinene naswona... Nkarhi lowu u joyine vuthu ra le xibakabakeni.
  U sungurile ku endla ntirho eka Star Wars. A nga fi! A nga chavi nchumu!
  Leyi i ndlela leyi a nga ya emahlweni eka ntirho wa yena ku kondza a va marshal. Kutani u teke pulanete hinkwayo.
  Van"wana a va ri valawuri. Endzhaku ka sweswo u tlhelele evusocheni nakambe. U lwile a tlhela a lerisa. U ve Hyper-Supermarshal wa xiyimo xa le henhla.
  Nakona va endle ku hluriwa ka mfumo hi masocha kutani va teka xiluvelo xa mufumi wa mfumo wa le xibakabakeni - va rhangela xirimela.
  Endzhaku ka sweswo u sungule ku hlula misava yin"wana. U lerisile, a hlasela, a hlula, minkarhi yin"wana a hluriwa, kambe a rihisela...
  Hinkwaswo a swi ri kahle ku kondza a hlangana ni mfumo wa xiharhi lexi hlanganisiweke xa switsotswana ni tintiho.
  Ti andzile hi ku hatlisa swinene naswona ti hlule nhluvuko lowu fanaka ni vanhu hi nhlayo.
  Kutani tinyimpi ti ye emahlweni, nyimpi endzhaku ka nyimpi... Ku fikela eku heteleleni, vanhu va hluriwile. Naswona khale ka hosi ya xisati a yi tlhelanga yi va hlonga, emigodini.
  Nakambe u tirha hi tinketana naswona u etlela u bohiwile hi tinketana ehenhla ka maribye. Naswona ehansi ka vulawuri lebyi heleleke bya tirhoboto.
  Eka norho ntsena laha nhwanyana loyi a nga heriki a ti voneke a ntshunxekile naswona a ri lonkulu. Nakona nkarhi lowu seleke a a tirha hi matimba, a tirha, naswona a nga ambalanga nchumu, a rhurhumerisa milenge ya yena eka maribye yo kariha.
  Kambe hosi ya xisati a yi lahlekeriwanga hi ntshembo. A nga fi naswona u tiyiseka leswaku u ta cinca swo karhi hi ku famba ka nkarhi lowu nga heriki! Vuhlonga a byi nge tshami hilaha ku nga heriki!
  Khale ka hosi ya xisati yi tlhele yi yimbelela, ku nga khathariseki leswaku ntungu wu wele enhlaneni wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, lowu nga ni misiha:
  N"wana wa Nhwanyana wa Misava u ta hlamula, e-e, .
  A ndzi nge pfuki ndzi tshamile ndzi ri hlonga...
  Ndza tshemba leswaku ku ta va na ku pfuka ka ntshunxeko - .
  Moya wu ta phyuphyisa xilondza lexintshwa, .
  Nyimpi yo kwetsima ya Tiko ra Vatatana, .
  Hikuva Xikwembu Lexikulu xi vitana...
  Pfuka ka ha ri mixo, nhenha ya xivindzi, .
  Munyama wu ta famba naswona ti- rose ta May ti ta hluka!
  
  
  
  
  U NGA TIYISELELI NA VA-ONISH
  Hi November 1941, Hitler u nyike Stalin ku rhula swi nga swi langutelanga. Ntlhantlho lowu vonakaka wu nga koteki eka munhu loyi a toloveleke xiyimo xa xiviri.
  Swi tikomba onge Majarimani ma le kusuhi ni ku teka Moscow. Naswona ha yini hi nyikela ku rhula eka xiyimo lexi?
  Kambe Hitler, hilaha u swi tivaka hakona, a a ri ni ku twisisa loku hluvukeke swinene. Naswona a a vona onge Moscow a yi nge tekiwi. Nakona loko swiri tano, kutani i nkarhi, loko Stalin a chavisiwa, ku nyikela ku rhula. Hi ntumbuluko, a hi masocha hinkwawo lama pfumelelaneke na leswi, kambe Hitler a a ri ni matimba ni vulawuri.
  Ku tlula kwalaho, swiyimo swa ku rhula swi tshembise leswaku swi ta vuyerisa Majarimani. Entiyisweni, Ukraine ri hundzisela eJarimani naswona ri ri ni misava ya ntima ni vurimi, swin"we ni le Belarus, matiko ya Baltic ni le xifundzheni xa Smolensk.
  Stalin, hi ku angarhela, u pfumerile ku tshika hinkwaswo leswi Majarimani se a ma swi teke.
  Sevastopol ri wele ehansi ka Majarimani. Hi ku hlamula, va ka Kraut va suke exifundzheni xa Moscow. Leningrad yi sale endzhaku ka USSR naswona ku kokeriwe phaseji ra yona. Majarimani ma pfumerile ku suka exifundzheni xa Leningrad hi ku cincana ni xifundzha xa Voroshilovograd ni xifundzha xa Donetsk, lexi Majarimani a ma nga si xi teka hi ku helela.
  Hi ku angarhela, Manazi ma amukele Donbass ni malahla, tinsimbi ni tifektri, tindhawu ta yona ta bauxite ni misava ya vurimi, Crimea hinkwayo hambi ku ri xiphemu xa Don ya le dzongeni. Majarimani ma suke exifundzheni xa Leningrad, Moscow, Tula, xiphemu xa Rzhev, swifundzha swa Kalinin. Hiku cincana hi xiphemu xa Donbass, xiphemu xa Don na misava ya yona yo fuwa ya ntima na Sevastopol. Ma-Finland ma kume Petrozavodsk ni leswi ma koteke ku swi khoma. Hi hambanile hi xinghana.
  Ku engetela kwalaho, USSR yi tibohile ku phakela oyili hi minxavo ya le hansi ku tlula ya makete, ni ku hakela nkutsulo lowukulu eka vabohiwa va nyimpi.
  Stalin, hi ku chava ku hluriwa enyimpini na Moscow, u pfumerile eka swiyimo swo tano. Eka nhlohlorhi swinene ya ku humelela ka Wehrmacht.
  Phela, Hitler, loyi a a ri ni ntumbuluko lowu tlulaka wa ntumbuluko, u swi xiyile leswaku leyi a ku ri ndlela leyinene ngopfu.
  Nyimpi na USSR yi herile. Manazi ma sungule ku hundzisela masocha eAfrika. Ku tlula kwalaho, Manghezi ma sungule ku hlasela Rommel. Kahle kahle, ku vuriwa yini ke? Naswona va-Fritz va teke masocha va tlhela va ma veka eMelita. I ntiyiso, ku sungula ku hoxa tibomo eka Manghezi kwalaho.
  Lexi landzelaka, i ntiyiso, i ku hlaseriwa ka Gibraltar. Hitler hi yexe u hlangane na Franco.
  Ku fana na, u vone ndlela leyi Jarimani ri tiyeke ha yona. U hlule USSR. U khome mune wa timiliyoni ta vanhu va le Rhaxiya ni magidi yo tala ya mathangi. Eka hina, Spain ri fana ni xitsalo emepeni. Hi ta occupy loko u nga pfumeleli masocha ma hundza. Naswona loko u swi pfumala, u nga kuma swo karhi eAfrika. Ku tlula kwalaho, Britain ri lovisiwa naswona a ri nge yi helo!
  Franco, hi ku xiya leswaku Spain ri nga tekiwa naswona a ku nga ri na nkarhi, u pfumerile.
  Ku hlaseriwa ka Gibraltar ku humelerile, naswona hi ku hatlisa swinene. Xihondzo xi wile. Nakona Majarimani ma nghene eEquatorial Africa.
  Manghezi ma lahlekeriwe swinene. Va khomiwile ku fana na va mama.
  Rommel u hlule Britain eLibya kutani a sungula nhlaselo eEgipta. U khomiwile hi Alexandria.
  Kutani u humile a ya tsemakanya Mugerho wa Suez. Hi ku aka ku humelela ka wona, Majarimani ma teke Iraq, Kuwait ni tiko hinkwaro ra Middle East.
  Wehrmacht a yi lahlekeriwanga hi masocha ni tindhuna to tala ngopfu evuxeni. Naswona masocha ya yena a ya tele ngopfu naswona a ya ri na ntokoto naswona ya leteriwile ku antswa ku tlula mabrithani naswona ngopfu-ngopfu mavuthu ya vukoloni.
  Mabrithani ma nga swi kota ku lawula leswi naswona, handle ko kanakana, ma lahlekile. Handle ka USSR, Fritz yi swi kotile ku lwa na Britain hi laha ku humelelaka.
  Hi ku angarhela, Britain a ri fanele ri lahlekeriwa hi tikoloni ta rona. Vuthu ra yona ra le hansi a ri tsanile swinene naswona a ri nga tirhi ngopfu enyimpini leswaku ri nga khoma tikoloni ku lwisana ni masocha yo tala swinene ni lama layaka ya Wehrmacht.
  Kambe ku dzikisa mianakanyo eka swikepe a swi tirhanga. Endzhaku ka ku wa ka Gibraltar na Melita, a swi nga koteki ku khoma Afrika. Kutani Rommel u pfale Mugerho wa Suez. Naswona hambi ku ri hi le misaveni, Majarimani ma hlule Manghezi hi goli yin"we. Endzhaku ka nyimpi na USSR, Wehrmacht yi sungule ku tiya swinene naswona yi titshemba swinene eka vuswikoti bya yona, naswona yi kume ntokoto lowukulu wa nyimpi.
  Hi yona ndlela leyi Afrika ri hluriweke ha yona hakatsongo-tsongo. Naswona hi ku tirhisa Iran Majarimani ma nghene eIndiya. Nakambe kwalaho, ti- sepoy ta kwalaho a ti nga lavi ku fela Britain. Hi ntolovelo, Majarimani ma kavanyetiwe ngopfu hi mpfhuka, ku pfumaleka ka magondzo, vuhlanganisi lebyi andlariweke ni swiphiqo swa mphakelo ku tlula masocha ya Britain.
  US yi rhurhumerisiwa ku papalata nyimpi. Va herisile hambi ku ri swipimelo hinkwaswo leswi a va ri na Japani.
  Kambe hambi swi ri tano samurai yi hlasele Ribuwa ra Peru. A swi laveka ku tisirhelela ni ku teka nhundzu ya Mabrithani eAsia. Naswona Majapani ma swi endlile.
  Hi ku komisa, eka lembe ra makume mune mbirhi na hafu yo sungula ya makume mune nharhu, Majarimani na Majapani va teke Afrika, Australia na Asia hinkwayo. Naswona hi September 1943 ku fika ku fika eBritain ku landzerile. I ntiyiso leswaku endzhaku ka ku buluka lokukulu ka tibomo. Majarimani ma tirhise Yu-288, na Yu-188, ni michini yin"wana.
  Leswi Britain a ri lahlekeriwe hi tikoloni ta rona naswona ri karhele hi nyimpi ya swikepe swa le hansi ka mati, a ri nga swi koti ku lwisana.
  Naswona Majarimani a ma ri ni swilo swo tala ngopfu, naswona ngopfu-ngopfu vatirhi. Hi ku kongoma va hoxe tibomo emadorobeni hinkwawo ni tifektri ta le Nghilandhi. Nakona, hi ntiyiso, ku fika ehansi ka masocha na ku tirhisiwa ka Panthers, Tigers, Lions hambi kuri Mouses. Phela, i ntiyiso, ni mathangi lama fambaka ematini ni le misaveni ni mimovha leyi nga ehansi ka mati.
  "Mbeva" yi hetiwile ku nga si sungula vuhandzuri, naswona u tlhele a lwa. Kambe "Timbeva" ti tika ngopfu.
  Vatirhi va Gerda lava a va ri eka Panther a va tihlawulela enyimpini. Endzhaku ka ku tekiwa ka Britain, Majarimani ma ha lwa na United States ku ringana nkarhi wo karhi. U hlongole Maamerika eIceland. Kambe hikwalaho ka vuhlanganisi lebyi andlariweke, ku khoma Amerika swi hundzuke ntirho wo tika. Hambi swi ri tano, Lwandle ra Atlantic a hi xihlekiso. Handle ka loko va hoxe tibomo eka munghana wa vona ivi va lwa elwandle.
  Swikepe swa le hansi ka mati swa le Jarimani swi sungule, ku katsa ni ku tirhisa hydrogen peroxide, naswona swi nwele kwalomu ka swikepe hinkwaswo swa le Amerika.
  Hambiswiritano, United States ya ha tika swinene ku yi khoma. Nyimpi yi ye emahlweni, naswona Majarimani ma hetelele ma teke vulawuri kutani ma endla ku rhula.
  Endzhaku ka sweswo Majarimani ma hundzukele eUSSR.
  Hi 1945, swihaha-mpfhuka swa E-50 na E-75 swi sungule ku endliwa. Hitler u yirise ku endliwa ka mathangi yo vevuka ku tlula makume ntlhanu wa tithani, handle ka nxaxamelo wutsongo wa mimovha yo kambela.
  Panther a yi tika tithani ta makume mune mune na hafu. "Panther" 2 se yi na makume ntlhanu mbirhi wa tithani. E-50 se yi koke kwalomu ka makume-nhungu-ntlhanu wa tithani. Thanki yohetelela ayiri na swisirhelelo swale mahlweni leswi xiximekaka swinene swa 150 millimeters eka hull eka angle ya 45 degrees, na 185 millimeters emahlweni ka turret, na yona eka angle. Xibamu xa 88 mm lexi nga na ku leha ka barrel ya 100 EL. Na 82 mm ya swisirhelelo ematlhelo, na swona eka swirhendzevutani. Loko yi hlanganisiwa na njhini, leyi a yi hatlisa ku ya eka 1200 horsepower loko yi tlakusiwile, i thangi ra matimba swinene ra le xikarhi.
  Plus khume mbirhi wa swirhendzevutani hi minete.
  E-75 yo tika swinene leyi tikaka ku tlula makume-nhungu wa tithani. Thangi leri ri tikombe ri nga humelelanga hi ku helela. Xibamu xa 128mm axiri na rivilo ro nonoka ra ndzilo, axiri na rivilo rale hansi ra nomu, naswona axiri na swipfuno eka mpfhuka wale kusuhi loko ku pimanyisiwa na 88mm E-50.
  Swisirhelelo swa le mahlweni swa xikepe swa le mahlweni swi antswa nyana ku tlula 160 wa timilimitara eka angle ya 45 wa tidigri. Hambiswiritano, a ku laveki swin"wana. Yi khoma swibamu hinkwaswo swa le Amerika, na swa Soviet na swona. Nsirhelelo wa turret wu kahle swinene: 252 millimeters emahlweni, 160 millimeters ematlhelo nale ndzhaku. Swinga voniwa leswaku kwalomu ka nsirhelelo lowu tshembekaka swinene kumbe kutlula eka xihondzo, ngopfu ngopfu etlhelo.
  Xiphemu xa case i 120 mm, leswi amukelekaka, plus unga tlhela u hayeka ti screens. Hambiswiritano, njhini ya yona yi tsanile swinene hi matimba ya 900 wa tihanci. Hi ku angarhela, i ntiyiso, thangi leri a ri hetiwanga naswona ri lehe swinene. Swi ndzi tsundzuxa Tiger-2 leyi kuleke ngopfu leyi nga ni swiphiqo leswi fanaka.
  Timovha leti hatimbirhi ta le Jarimani a ti hetisekanga, kambe E-50, entiyisweni, ya tirha swinene.
  Kahle kahle, naswona nakambe E-100. Kambe movha lowu wu tika swinene naswona wu ni swihlawulekisi swo biha swo chayela ku tlula E-75.
  E-100, hikokwalaho ka vukulu bya yona, ayi endliwa hi nhlayo yitsongo.
  Naswona masocha hi woxe hi ntolovelo ma pfumelele xihaha-mpfhuka xa E-50.
  Hi ximun"wana xa 1946, kahle-kahle hi April 20, siku ra ku velekiwa ka Fuhrer, Majarimani ma rhurhele eUSSR.
  A va ri ni nhlayo leyikulu ya timovha ni switirhisiwa. Makume ya magidi ya mathangi ya vuhundzuluxeri byo hambana-hambana. USSR yi tlhele yi va na serial T-34-85 na IS-2 na IS-3 leswi a swi tirha. Xihahampfhuka xa T-44 a xi humelelanga hi ku helela. Kambe T-54 a yi nga si lungheka.
  Majarimani ma endle swihaha-mpfhuka swa E-50 na E-75 hi xitalo.
  Endzhaku ka ku lahlekeriwa hi xiphemu lexikulu xa tiko, Stalin u yirise ku endliwa ka mimovha leyi tikaka ku tlula tithani ta makume mune nkombo.
  Ku engetela eka nhlayo leyikulu ya T-34-85, na IS-2 na IS-3 leyintsongo nyana, SU-100, leyi ayiri xibamu xo olova swinene naswona lexi tirhaka kahle lexi tifambisaka, xi endliwile hi xitalo.
  Swi fanele ku xiyiwa leswaku thangi lerikulu swinene, T-34-85, a ri kota ku nghena ntsena eka nxaxamelo wa E-50 wa le Jarimani etlhelo, naswona E-75, hambi ku ri etlhelo, a yi tika ngopfu, naswona a yi ri SU- 50 ntsena. 100 a va swi kota ku swi endla, naswona hambi ku ri hi nkarhi wolowo va pfala.
  Kutani swi le rivaleni leswaku matimba lawa a ma ringani. Mathangi ya le Jarimani hi woxe ma nghene eka mathangi ya Soviet ma ri ekule swinene. Naswona i IS-3 ntsena leyi a yi ri na nsirhelelo lowu enerisaka ngopfu kumbe ku tlula wa nhloko, ivi endzhaku ka sweswo xiphemu xa le henhla.
  Hi lawa Majarimani lama susumetaka ensin"wini ya USSR.
  Gerda, Charlotte, Christina na Magda eka E-50. Va tiphofula tinsimu va tlhela va rhurhumela.
  Hi ta pfotlosa rimhondzo ra khuna ra un'wana ni un'wana, .
  Xikwembu xa Matimba Hinkwawo xi ta va eka hina!
  Ni ndlela leyi va nga ta yi teka ha yona va duvula nala.
  Makhume-nharhu-mune a ma ri ni xihondzo xa wona lexi pfurhaka. Ina, ntlawa wa nyimpi, a wu nge vuli nchumu.
  Charlotte u vule hi ku nga tsaki:
  - Hambi swi ri tano, swisirhelelo swa hina a swi kahle ngopfu. Nala a nga ha tlhela a khoma bodo!
  Christina u xiyile:
  - Kambe xibamu xi lulamile naswona xa dlaya! Kutani un"wana u tlherisela un"wana!
  Gerda u rhurhumerile a ku:
  - Hi ta handzula vanhu hinkwavo!
  Hi nkarhi wolowo, Natasha eka SU-100 na vatirhi va yena va lwa na Fritz.
  Oleg Rybachenko u hundzuke xirho xa vuntlhanu xa vatirhi va SU-100, kun"we na Natasha, Zoya, Augustina na Svetlana.
  Vanhwanyana lava va pfumerile hi nhloko hi ku pfumela:
  - U mulwi, leswi swi nga swinene!
  Natasha u duvule nala. Xibamu lexi xi tlhave movha wa le Jarimani enhan"wini ivi xi ricochet. Nhwanyana loyi u kandziye nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu hi ku hlundzuka. Naswona u kambisise:
  - Naswona sweswi u mufana! U vonaka u tlhavile, a swi tano ke?
  Oleg u pfumerile hi nhloko. I mufana la nga fiki, leswi vulaka leswaku a nga endla swo tala. Hi leyi xihaha-mpfhuka xa Jarimani xa E-75 lexi yaka emahlweni. Xana u nga yi tshovela njhani?
  Mufana wa genius u swi hlele kutani a hlevetela eka projectile:
  - Hi nsimbi, hi ngati yin'we - mina na wena!
  Naswona hi ku pfuniwa hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, ya vuhlangi u hundzule xivono ivi a duvula.
  Tanihi leswi thangi ra le Jarimani ri nga riki na matimba hi swisirhelelo swa le mahlweni, kambe loko u ri ba kahle-kahle ku suka emakumu ku ya emakumu kumbe ku hlanganisiwa ka tintambhu ta matimba, thanki ya tinyiketa. Kutani nsimbi yi pfurha kutani xitirhisiwa xa nyimpi xi sungula ku buluka.
  Oleg Rybachenko u rhurhumerile a ku:
  - Leyi i tlilasi ya le henhla!
  Natasha u rhurhumerile xirhendze xa mufana loyi lexi a xi nga ambalanga nchumu kutani a pfumela hi nhloko:
  - Duvula!
  Oleg Rybachenko u tlhele a duvula a ri eka SU-100. Va duvule va ri ekule, ivi endzhaku ka sweswo xibamu xa Soviet xa 100 mm a xi tekanga mathangi ya sweswinyana ya le Jarimani: E-50 na E-75. Kambe mufana loyi u hlamarisa swinene. Naswona u swi kota ku ba nala.
  Mufana wa Terminator u tlhela a duvula. Naswona yi tshoveka hi E-50. Thangi leri ri hatlisa naswona ri fanele ku biwa. Kambe Majarimani ma tshama ma ri karhi ma susumeta hi matimba ni hi matimba.
  Zoya u ri karhi a duvula. Naswona hi ku kongoma swinene.
  Hlasela nala exihondzweni. Kutani Oleg Rybachenko u tlhela a duvula. Xibamu xa dzana ra timilimitara xi endla swihlamariso.
  Mufana wa genius u rhurhumela:
  - Ndzi ta ku handzula! Ndzi ta ku handzula! A swi nge vi hi ku tsakela ka wena!
  Nakona nakambe, ku fana na mufana, u ta yi teka a yi ba hi ku kongoma swinene. Naswona hakunene swi ta handzula nala.
  Kutani yi ta kombisa:
  - Ndzi mulwi wa supersonic!
  Naswona nakambe u ta duvula hi ku pfuniwa hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Mufana loyi u languteka a ri na khume mbirhi ntsena, kambe u hatlisa swinene naswona u hlamarisa.
  Laha u duvule hi ku pfuniwa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu na Augustine.
  Naswona nhwanyana loyi u tshove movha wa E-50.
  Majarimani ma onhaka swinene. Kambe xidzedze xa vona xa mathangi xi ya xi tshinela swinene. Hi leyi E-100 leyi fambaka. Nakambe swisirhelelo swa matimba, matlhari ni switlhangu.
  Kambe vanhwanyana ni mufana wakwe na vona va swi kota ku hundza.
  Movha wa le Jarimani wu le ku pfurheni naswona wu handzukile wu va swiphemu-phemu.
  Oleg Rybachenko u yimbelerile a ku:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana ro Kwetsima, .
  Hi vukarhi lebyi nga riki bya misava!
  Nakambe mufana u duvule, a pfotlosa mufasisi ivi a rhurhumela eka vanhwanyana lava. Naswona nakambe mufana u duvula a lovisa nala.
  A hi vulavuleni ntiyiso, i mufana wo lwa. Naswona u ta ku ba hi xibalesa. Naswona thangi ra "Tiger"-2, leri hundzeriweke hi nkarhi kambe ri ri ni matimba, ri ve muhlaseriwa. German Panther 2 na yona yi xaniseka hi ku hluriwa. Kambe u hetelele a hlule Amerika hi roxe.
  Naswona sweswi USSR yi tshikilela.
  Oleg Rybachenko u duvula a tlhela a ba hi ku kongoma.
  Nakona va sungula ku duvula hi ku cincana va yimbelela...
  Natasha u n"wi raha hi nenge lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela a ku:
  - Leswi swi huma eka taiga...
  Zoya u tlhele a ba swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Ku ya emalwandle ya Britain...
  Augustine na yena u tlhave xibalesa kutani a ku:
  - Vuthu ro Tshwuka!
  Svetlana u duvule swibuluki hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu kutani a ku:
  - Ku tiya ku tlula hinkwaswo!
  Oleg Rybachenko u kundza a ku:
  - Naswona a hi pfumelele Red...
  Natasha u duvule a tlhela a rhurhumela:
  - Ku tsindziyela hi matimba!
  Zoya na yena a ba hi mpama a tlhela a rhurhumela:
  - Bayonet ya wena hi voko leri nga na calloused!
  Augustine u raha-raha a tlhela a rhurhumela a ku:
  - Naswona hi fanele ku...
  Svetlana u duvule nandzu lowu dlayaka kutani a vula hi ku hatlisa:
  - A swi yimisiwi!
  Oleg Rybachenko u tlhele a duvula, a hleka:
  - Yana eka yo hetelela...
  Natasha u rhumele xikhegelo kutani a rhurhumela a ku:
  - Nyimpi yo dlaya!
  Naswona vanhwanyana va hangalakile, xibamu xi duvule ku kondza swibalesa swi hela.
  Ina, Oleg Rybachenko u tlhela a va enyimpini.
  Kambe Vuthu ro Tshwuka ri le ku nonon"hweriweni. Majarimani ma ya emahlweni. Va ni switirhisiwa swo tala ni masocha yo tala lama fambaka hi milenge. Naswona Majapani na wona ma huma evuxeni.
  A nga swi koti ku lwisana ni matimba yo tano.
  Gerda ni vatirhi va yena va lwa eka xihaha-mpfhuka xa E-50. Majarimani se ma hlasela Voronezh hi xihatla. Nyimpi yi ni matimba swinene.
  Hi tlhelo rin"wana, thanki ya le Jarimani yi kahle swinene tanihi xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa muxaka wa yona. Kambe nsirhelelo lowu nga endzeni ka xikepe wu tsanile swinene. Naswona leswi i ku pfumaleka ka yona, hikwalaho vanhwanyana va fanele va xalamuka.
  Ku ha ri na ti T-34-85 to tala leti endliwaka. Movha lowu wahari eku endliweni hi xitalo, naswona xibamu xa German 88-mm eka 100EL xi tshovela ntshovelo wotala kusuka ekule.
  SU-100 na yona yi ya yi humelerisiwa ngopfu, leyi, tani hi xibamu lexi tifambisaka, swi olovaka ku xi humesa ku tlula thangi, kambe i tlhari ro tiya swinene.
  Sweswi, a tshikilela buti ya joystick hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, Gerda u tshove ku oma ka Soviet. Loko u ri ekusuhi, movha wo tano wu nga va ni khombo swinene.
  Terminator ya blonde yi yi tekile yi yimbelela:
  - Misiha ya mina a yi endliwi hi nsimbi, .
  Hakunene u ndzi kumile!
  Nakona Charlotte u duvule xibamu kutani a pfotlosa lava makume nharhu mune.
  Naswona xibamu lexi duvulaka khume-mbirhi hi minete xi fika ekule.
  Endzhaku ka sweswo, Christina u duvula. Naswona u ta tlhela a endla leswi hi ku pakanisa swinene ni hi ku pakanisa. U tshove thangi ra Vuthu ro Tshwuka kutani a rhurhumela:
  - Ndzilo lowu pfurhaka! Hooray eka Stalin!
  Kutani Magda na yena u ba. Leswi u swi endle hi ku kongoma swinene hi ku tirhisa swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u yimbelele a ku:
  - Ku vangama ka Tiko ra Vatatana leri nga heriki!
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana u pfurha a hleka...
  Muchini wa le Jarimani wu tirha handle ka xihoxo.
  Muhlaseriwa wa yona a ku ri IS-2, thangi leri nga ni matimba swinene ni leri nga ni khombo, kambe a ri nga sirhelelekanga kahle hi le mahlweni ka xihondzo.
  I IS-3 ntsena leyi nga ni nsirhelelo lowunene wa le mahlweni, kambe thangi leri ra ha endliwa hi ku landzelelana lokutsongo. Xivumbeko xa yona xa xihondzo xi rharhanganile ngopfu. Hambi leswi IS-3, tani hi leswi mukhuva wa nyimpi wu kombiseke, hi xiringaniso yi na nkarhi wo tshinelela mimovha ya E-series eka mpfhuka wa le kusuhi.
  Mathangi yo tika swinene a ma si endliwa eUSSR, naswona hambi ku ri ku endliwa ka wona ku yimisiwile. Leswi, i ntiyiso, swi vanga xiphiqo. Majarimani ma ni xibamu xo vevuka lexi tifambisaka ntsena xa E-25 eka nxaxamelo wa wona, kambe vuhumelerisi bya xona byi le kusuhi ni ku pfaleriwa. Hambileswi muchini lowu wu nga bihangiki.
  I swirho swimbirhi ntsena swa vatirhi va le xikepeni naswona swi lehe mitara yin"we ni hafu. Yintsongo na 75mm cannon kusuka eka Panther. Muhloti wa timovha ta Soviet.
  Kambe Fuhrer u tsakela matimba. Hambi ku ri E-50 hakatsongo-tsongo yi va ehansi ka E-75, leyi na yona yi funengetiweke hi switlhangu ematlhelo.
  E-75 swa tika ku nghena hambi ku ri etlhelo. Naswona Majarimani ma tirhisa leswi eka ku pfuleka...
  Vachayeri vambirhi va swihahampfhuka va le Jarimani Alvina na Albina se va swi kotile ku tlula nhlayo ya swihahampfhuka leswi weke ehansi hi madzana manharhu naswona va amukerile: Xihambano xa Knight xa Xihambano xa Nsimbi lexi nga na matluka ya silivhere ya oak, mabanga na tidayimani.
  Vanhwanyana lava i tinhenha to kufumela swonghasi naswona i tinhenha to kufumela swinene emisaveni. Ina, hambiloko Huffman a ri ni swihaha-mpfhuka swo tala leswi duvuriweke ehansi ku fikela sweswi, swi sasekile swinene.
  Naswona, tanihi nawu, va lwa hi bikini ntsena naswona va nga ambalanga nchumu.
  Alvina u duvule swihaha-mpfhuka swinharhu swa Soviet ehansi ku suka eka ME-262 X yakwe hi swibamu swa swihaha-mpfhuka swa 30-mm ivi a rhurhumela:
  - Ndzi tochi ya ku herisiwa!
  Albina, loyi a duvulaka ndzilo lowu fanaka, u tiyisisile:
  - Naswona hi lovisiwa hi ku helela:
  Naswona u tseme swihaha-mpfhuka swin"wana swa mune swa Soviet...
  Tinhenha ti lwa swinene hi miehleketo, kambe ti tshama ti ri karhi ti n"wayitela.
  Va rhandza vavanuna naswona va tirha hi tindzimi ta vona. Naswona va swi tsakela. Ku saseka ko tano loku lwaka.
  Va duvule xihahampfhuka xa Soviet TU-3 va xi pfotlosa xi va swiphemu-phemu... Lexi i ku xeweta ka vona ka ndzilo.
  Vanhwanyana, hi ku komisa, a va ku khomisi tingana. Naswona Vuthu ro Tshwuka ri amukela eka vona.
  Kambe hi tlhelo rin"wana, Anastasia na Mirabela na vona va lwa hi bikini ntsena na va nga ambalanga tintangu - va racking up their scores! I vanhwanyana lava nga ni tihanyi swinene.
  Naswona Anastasia u duvule xihaha-mpfhuka xa le Jarimani ehansi kutani a ku:
  - Ndzi muchayeri lonkulu wa xihahampfhuka!
  Mirabela u duvule movha wa le Jarimani hi xibamu ivi a rhurhumela a ku:
  - Ndzi super warrior!
  Vanhwanyana hi vona va hi lavaka hakunene...
  Kambe va lwa hi swihaha-mpfhuka swa Yak-9 T leswi hundzeriweke hi nkarhi, leswi hi ntumbuluko swi nga ringaniki ni swihaha-mpfhuka swa le Jarimani swa jet. Kambe vanhu vo saseka va swi kota ku lwa. Naswona va papalata ku duvuriwa ehansi.
  Naswona ha yini? Hikuva va nga ambalanga nchumu naswona va ambale ti- bikini. Kutani a ku na ndlela yo va tsema.
  Tinhenha, hilaha hi swi vonaka hakona, ti twisisa leswaku nhlonge leyi nga ambalangiki nchumu i yini.
  Anastasia u duvule mulwi un"wana wa le Jarimani ehansi kutani a rhurhumela a ku:
  - Eka Tiko ra Manana!
  Mirabela u tseme HE-162 kutani a rhurhumela a ku:
  - Eka Stalin!
  Xihahampfhuka xa nyimpi xa le Jarimani lexi nga ni khombo swinene i ME-262 X, xi ni swibamu swa ntlhanu swa moya, rivilo lerikulu swinene, timpapa leti swekiweke ni swisirhelelo swa matimba.
  Swi olova ku duvula ehansi movha wa HE-162 lowu nga vevuka, wo chipa, kambe wu kota ku famba-famba swinene.
  ME-1010 a yi humelelanga hi ku helela eka Majarimani; TA-183 yi hundzuke leyi tirhaka swinene, naswona yi tlhela yi ya emahlweni.
  Kambe Hitler u tsakela ME-262 X leyi sirhelelekeke swinene, leyi nga ni matlhari ya matimba.
  Mimovha ya Luftwaffe leyi fambiwaka hi ti propeller a yi si susiwa eka vuhumelerisi. TA-152 i movha lowu humelelaka swinene wa swikongomelo swo tala, naswona ME-309 ya ha ri enyimpini. Va tlakukile eka valwi va Soviet hi rivilo ni matlhari. Naswona hambileswi Yu-488 yi nga movha lowu fambiwaka hi xihaha-mpfhuka-phatsa, ti- Yak ta le Soviet a ti swi koti ni ku yi khoma. Ina, hambi ku ri LA-7 leyi nga ni vutshila swinene yi le hansi ka movha lowu hi rivilo.
  Naswona leswi u faneleke u swi endla eka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa jet: Arado, Yu-287 ni swin"wana.
  Swihaha-mpfhuka swa Soviet, leswi nga riki na swihaha-mpfhuka swa jet, swi tsanile.
  Hambiswiritano, Anastasia na Mirabela va ha swi kota ku nghenisa swikoweto leswinene hambi ku ri eka swiyimo swo tano.
  Hiloko va vuya, va chela petirolo va tlhela va ya enyimpini. Va tlhela va biwa hi timovha ta le Jarimani. Naswona va swi endla hi vuyelo lebyikulu.
  A nga kona eka swihaha-mpfhuka swa Soviet loyi a nga ringanisiwaka ni mpatswa wa vona. Ku engetela kwalaho, vanhwanyana va endla timhaka ta masangu leswaku va ta tiya. Naswona hi ntolovelo va tshama va ri na vavanuna vo hambana. Naswona leswi swi nyika vanhwanyana matimba yo tano!
  Lexi i xin"wana xa swihundla swa ku humelela ka vona loku hlamarisaka.
  Vanhwanyana lava se va amukele nyeleti ya nsuku ya Nghwazi ya le USSR, naswona va rhurhumelana hi mahlo.
  Va tlhele va haha va rhendzeleka va duvula munhu.
  Anastasia u tseme Yu-288, ku nga xihaha-mpfhuka lexi nga ni matimba swinene, hi xibamu xakwe xa xihaha-mpfhuka xa 37 mm.
  Naswona Mirabela u duvule xihahampfhuka xa Yu-287, lexi na xona a xi tirhisa xibamu lexi fanaka xa 37 wa timilimitara. Swibamu swo tano swi endle leswaku swi koteka, hi ku pakanisa loku hlamarisaka ka vanhwanyana, ku ba mimovha ya valala va ri ekule. Hambileswi swibalesa a swi nga nyawuli, a wu ri ekhombyeni ro fa.
  Vanhwanyana lava va ba milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu va yimbelela:
  - Swihaha-mpfhuka leswi hahaka ku fana ni tinjiya, .
  Hi le mahlweni eka Stalin!
  Ku humelela ka hina ku le kusuhi swinene
  Pfula akhawunti ya wena leyi hluleke!
  Kutani tinhenha, i ntiyiso, a ti nge tshiki vafasisi va huma exikhwameni. Naswona va ta n"wi ba swinene lerova swi ta vavisa Fuhrer.
  Anastasia Vedmakova, hakunene, u endla mano. Yak-9 yi tlula madzana ya tsevu wa tikhilomitara, a yi nge tshami nkarhi wo leha, hi xibamu xo tika yi komile swinene, kambe yi hoxa no jika ku tlula kumbe ku tlula.
  Ku antswa nyana kutlula Yak-3, leyi, hambiswiritano, yi durhaka ngopfu naswona yi lavaka duralumin ya xiyimo xale henhla. Naswona USSR yi lahlekeriwe hi nsimu yo tala. Naswona Yak-9 yinga endliwa hi nhlayo leyikulu swinene.
  Kambe a ku na ndlela yo fambisana ni Third Reich, swin"we na Japani.
  Mirabela u duvule ME-262 ehansi kutani a yimbelela:
  - Ku dzuneka ka Tiko ra Manana ra Russia,
  Hi ta endla leswaku misava hinkwayo yi tsaka!
  Anastasia u tseme Mujarimani un"wana kutani a rhurhumela a ku:
  - Leri i vito ra rirhandzu ro vangama swinene!
  Naswona nakambe ndlela leyi yi nga ta rhurhumela ha yona. Naswona u ba Fritz.
  Vanhwanyana lava, hi ntiyiso, va phyuphyile swinene, swinene.
  Hi nkarhi wolowo, Majarimani ma ya ma dzika swinene ensin"wini ya USSR.
  Majapani na wona ma titsakisa. Naswona va tele naswona va chayela Machayina emahlweni ka vona.
  Masocha yo tshwuka ma ringeta ku tshoveka. Naswona hi ku kongoma va thyakisa tindlela hinkwato leti tshinelaka hi mintsumbu.
  Kambe ti tele ngopfu lerova ti hetelela ti tshovekile.
  Majapani ni vuthu ra wona ro tshwuka va hlasela Khabarovsk hi xihatla. Ku lahlekeriwa a ku tekeriwi enhlokweni nikatsongo.
  Kambe va hlangana kwalaho hi vanhwanyana va le Soviet.
  Alenka na ntlawa wa yena.
  Vanhwanyana va sirhelela Khabarovsk. Va hoxe tibomo eka nala hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona va tlhela va yimbelela hi ku hleka:
  - Hi vanhwanyana vo saseka, .
  Na ku hluriwa ka valwi hinkwavo...
  Rito ri twala swinene
  Hi ku vangama eka vatatana lava pengaka!
  Naswona nakambe tibomo leti lahleriweke hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu ya va saseka va haha.
  Alenka, hi ku hatlisa loko a nyika ku jika, u tsemelela ehansi Machayina ivi a rhurhumela:
  - Ku vangama ka tiko ra hina!
  Anyuta u ta hoxa xibamu xa xibamu hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Hi vito ra matimba ya le henhla!
  Naswona u ta tlhela a ku ba hi ku pfurha loku dlayaka.
  Endzhaku ka sweswo, Angelica u duvule. Naswona u tlhela a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Naswona a rhurhumela:
  - Ku ya eka mindzilakano leyintshwa!
  Nakona Maria u ta ku ba na wena. Naswona u tlhele a tsema valwi vo tshwuka hi ku pfurha, a yimbelela:
  - Ncila hi ncila! Tihlo hi tihlo!
  Naswona a rhurhumela eka vanghana va yena.
  Nakona Tiolimpiki ti ta hoxa bokisi hinkwaro ra swibamu eka va-samurai na Machayina.
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Ku vangama ka Tiko ra Vatatana!
  Naswona nakambe lava ntlhanu va lovisa vuthu ra matiko mambe.
  Kambe Majapani se ma hlengelete Machayina yo tala. Va khandziya va tlhela va khandziya. Naswona tinhulu leti heleleke ta mintsumbu ti mila.
  Alenka u duvula, a hoxa hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Eka Stalin!
  Anyut u ta tlhela a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Vadyondzisi!
  Angelica u ta lahlela layini. U hoxa nyiko hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Eka Lenin!
  Kutani Maria u ba nala. Naswona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu u ta sungula ku lovisiwa.
  Kutani Machayina ma hangalaka eka matlhelo hinkwawo...
  Kutani ti-Olympic ti ta teka ni ku tima barrel ya nitroglycerin. Naswona wu ta dlaya un"wana ni un"wana.
  Naswona vasocha va wa...
  Oleg Rybachenko na xipano xa yena va ha lwela Tula. Majarimani ma ringeta ku rhendzela Moscow. Doroba ra Tula se ri hlongole nhlaselo wa Fritz hi '41.
  Kambe nala u ni matimba swinene sweswi. Naswona yi duvula hi matimba. Naswona tibomo ti na ehenhla ka Vuthu ro Tshwuka, ni mavuthu man"wana lama onhaka.
  Nala wa matimba swinene. Naswona va lahlela valwi vo tala ngopfu va vantima, Maarabu ni Maindiya enyimpini. Naswona swi vonaka swi nga yimisiwi.
  Oleg Rybachenko u duvule xihaha-mpfhuka xa E-75 kutani a yimbelela a ku:
  Socha ri tshama ri ri ni rihanyo lerinene
  Socha ri lunghekele xin'wana na xin'wana...
  Ni ritshuri ro fana ni leri humaka eka tikhapete, .
  Hi huma emagondzweni, .
  Naswona a swi nge yimi!
  Naswona u nga cinci milenge ya wena
  Swikandza swa hina swa hatima
  Mabutsu ya hatima!
  Naswona nakambe mufana u ba Manazi hi xibakele a ri ekule. Kambe matimba ya kona a ma ringani hakunene.
  Hambileswi Tula a yimeke hi vunhenha. Naswona edzongeni Manazi ma tshinela eStalingrad.
  Kambe va ehleketa leswaku va ta hlula yini kwalaho?
  Oleg Rybachenko u duvula Manazi nakambe kutani a yimbelela:
  Naswona mpfilumpfilu wo tano
  wu tate vuako hinkwabyo...
  Vumunhu bya khombo - .
  Tiyisela ku vava ni ku xaniseka!
  Nakona nakambe mufana u dlayiwile, naswona Mouse-2 wa vufasisi, muchini wo chavisa swinene, a wu ri karhi wu pfurha.
  Hi laha ku twisisekaka Natasha u xiye:
  - Ku hava matimba lama nga yimaka ku lwisana na hina!
  Naswona u rhurhumerile a languta mufana loyi.
  Kutani Zoya na yena a ba. Nakambe ku rhurhumerile:
  - Ku fikelela ka mina ku hlula!
  SU-100 ya tirha hi yoxe naswona a yi ehleketi ku yimisa ku buluka ka swibamu.
  Majarimani ma hundza hi le Tula hakatsongo-tsongo. Va ni mavuthu yo tala, masocha yo tala lama fambaka hi milenge. Naswona mathangi ya mavito yo hambana-hambana ma famba.
  Hi xikombiso, laha ku ni "Lev"-2 leyi fanaka, muchini wa matimba swinene: wu tika tithani ta dzana, naswona swisirhelelo swa le mahlweni swi ni timilimitara ta 300 hi angle. A ku vonaka ku nga ri na nchumu lowu hundzaka.
  Kambe Oleg Rybachenko wa ha duvula. U kombisa xiyimo xa yena xa le henhla - sniper.
  Nakona a ti ba, na yena a ti ba...
  I swiphemu-phemu ntsena leswi hahaka swi suka eka Manazi. Kambe ni sweswi a va swi lavi ku hunguta rivilo.
  Oleg Rybachenko u rhurhumela a ku:
  - Vumundzuku i bya hina, .
  Hi tintsumi - Jedi!
  Naswona nakambe mufana u endla tikhoni. Naswona nakambe vafasisi va kuma nikele.
  Naswona vatirhi va mathangi ya Gerda se va le Stalingrad. Ku ni tinyimpi to tano ta tihanyi leti pfurhaka laha.
  Gerda, a ri karhi a duvula, u huwelela:
  - Miri wa mina i nsimbi!
  Charlotte u tshikilele swikunwana swa joystick hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Swi pfuna swinene eka nyimpi!
  Naswona u rhurhumerile a languta murhandziwa wa yena.
  Kutani a tlhela a ba kutani a tshovela makume nharhu mune.
  Kutani Christina na yena u duvule. U tshove dryer ya Red Army kutani a rhurhumela:
  - Ndzi nhwanyana wo penga! Ndzi ta handzula vanhu hinkwavo!
  Nakona Magda u sungule ku duvula hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Vanhwanyana lava humaka eJarimani hi ntolovelo va endla kahle. Naswona va tota nala.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 2
  Kambe movha wa vona wu biwe etlhelo. A ndzi fanele ndzi yima ndzi yi lunghisa.
  Gerda u vule hi ndlela ya vukanganyisi a ku:
  - Hi tlanga hi nkarhi nakambe!
  Charlotte u tswontswe nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ehenhla ka xisirhelelo ivi a rhurhumela:
  - Hi ta rihisela hi hlula!
  Nakona a yi teka a komba meno ya yena. Naswona u humese miseve ya dyambu eka meno yakwe lama nga ni tiperela.
  Christina u yi tekile kutani a rhurhumela:
  - Eka Tiko ra Manana handle ka switsundzuxo!
  Naswona u ta tlhela a ba xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu eka xisirhelelo!
  Magda u pfumerile:
  - Naswona ku hava vuhunguki!
  Vanhwanyana va endle xiboho xo tlanga chess sweswi. Mpatswa wa mpatswa. Nakona va sungule ku aka maqhinga kwalaho.
  Ntlangu lowu wa tsakisa. Kambe vanhwanyana lava a va holova hi ku famba kun"wana ni kun"wana naswona a va rhurhumela hi tinhloko.
  Gerda u vule hi meno lama nga ambalangiki nchumu:
  - Ndzi ta va ndzi ri axiom ya le henhla!
  Na ndlela leyi a nga ta hleka ha yona...
  Ndzi anakanye hi vito ra mina leri humaka eka ntsheketo wa Andersen. Hiloko a khomiwa ekhwatini hi swigevenga. Va mbundzumuxe kalichi, va teka kwalomu ka swiambalo hinkwaswo swa Gerda na maphaxani yo durha. Kutani Gerda a nga ambalanga nchumu nakambe, a ambale swiambalo swo khwaxa. Leswi hi leswi a a languteka xiswona, mavoko ya yena ma bohiwile endzhaku ka nhloko.
  U famba ekhwatini leri titimelaka ra ximun"wana. Xirhendzevutana lexi nga ambalangiki nchumu xi twa ku hlangana kun"wana ni kun"wana, ku hlangana kun"wana ni kun"wana, xirhabyani xin"wana ni xin"wana. Gerda u chava naswona u khomiwe hi ndlala.
  U swi kotile ni ku hlakarhela exigodlhweni. Naswona ku ni xirhami ebyanyini bya ximun"wana, lexi tsundzuxaka hi xirhami lexi a ha ku hlanganaka na xona.
  Gerda a n"wayitela... A ehleketa leswaku ntsheketo wa Andersen swi le rivaleni leswaku a wu pfumala swirhendze leswi oxiweke. Naswona sweswo swi ta va swinene!
  Thangi ri lunghisiwile hi ku hatlisa. Ku onhaka ka kona i kutsongo. Hambi leswi xibamu xa 100mm xi nga ba etlhelo. Lexi nga vaka ni khombo.
  Charlotte u tshikilele swikunwana swa joystick hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu kutani a yimbelela:
  - Ndzi mudlayi wa mathangi, .
  Mbilu ya pfurha...
  Xibamu i vutshamo bya mina!
  Kutani xikhegelo xi pfotlosa tin"wana ta makume nharhu mune. Sweswi, i T-34-85 leyi lawulaka ndhawu ya nyimpi. Naswona mimovha yo tika a yi talanga eka Vuthu ro Tshwuka.
  Kambe endzhaku ka sweswo ku humelele IS-3. Ri ni nchumu lowu tsaneke: xiphemu xa le hansi xa miri. Nhamu yina angle leyikulu yo rhetela. Yi na xivumbeko: nomu wa pike. Kambe loko wo ba xiphemu xa le hansi xa nhloko, a ku nge vi na tintswalo.
  Magda u tirhise milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu leswaku a kongomisa xibamu eka nala. Na ndlela leyi yi nga ba ha yona, na projectile yi haha.
  Naswona muchini wa Soviet wu biwe hi swibakele emarhumbyini. Xihondzo lexi xi handzuriwile naswona swibamu swi sungule ku buluka.
  Gerda u huwelerile a ku:
  - Naswona u mufana wo saseka loyi a kongomisiweke kahle!
  Magda u rhurhumerile, a ri karhi a rhurhumela mavele ya yena yo hlamarisa:
  - A ku na munhu loyi a nga ta ndzi sivela!
  Charlotte u tiyisekise hi ku tiyiseka:
  - Naswona a nga kona loyi a nga ta hlula!
  Christina u rhurhumerile loko a hlamula a ku:
  - Timhisi to biha ti pfotlosa valala!
  Gerda u rhurhumerile:
  - Timhisi to biha - losa tinhenha!
  Manazi ma rhendzele Tula naswona vana lava, swin"we ni vanhwanyana va mune, va boheke ku pfurha va huma eringi.
  Mufana, nhwanyana na vanhwanyana va tsutsuma va hoxa tibomo hi swikunwana swa vona leswi nga ambalangiki nchumu.
  Kambe Manazi ma onhaka naswona a ma swi koti ku ma ba.
  Oleg, a ri karhi a duvula, u yimbelele:
  - Hi vito ra Tiko ra Manana ro kwetsima, .
  A hi nge tisiwi hi matsolo!
  Margarita u hoxe nyiko ya rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - E-e! U nga tshuki u tisa!
  Natasha, a ri karhi a duvula ni ku tlula, u engeterile:
  - Ku nga tshuki ku tika xiphiqo endlwini ya hina!
  Naswona a a ta tlhela a duvula xibamu lexi dlayaka hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Kutani Zoya u ta papalata swibalesa, naswona u ta tlhela a tirhisa swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ku tshika ku pfotlosa...
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Swi ta va swinene!
  Nakona Angelica u ta duvula nala. U n"wi tsemelela ehansi hi vukarhi bya nhova. Naswona yi ta tlhela yi rhurhumela:
  - Ndzi saw yo penga!
  Naswona xibamu xa xibamu xi ta haha xi huma exirhendzeni xa wena lexi nga ambalangiki nchumu.
  Nakona Svetlana u ta yi teka a ku ba hi matimba.
  Lava, i ntiyiso, vanhwanyana - leswi rifu ri swi tisaka eka valala.
  Natasha, a ri karhi a duvula nala, u rhurhumela:
  - A ku na munhu loyi a nga ta hi sivela, hambi diyavulosi a nge hi hluli!
  Naswona xibamu lexi xi haha xi suka emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu hi ndlela ya arc. Kutani u ta ba, a hangalasa hinkwaswo, ni le kule.
  I ntiyiso leswaku vanhwanyana va swi kota ku hlula nsimu leyi khumbekaka. Edzongeni, nyimpi yi pfurha eStalingrad, leyi Vuthu ro Tshwuka ri nga na rona. Endzhaku ko lahlekeriwa swinene, Majapani ma teke Khabarovsk naswona a ma ri karhi ma ya emahlweni eVladivostok.
  Phela, va ta hlangana kwalaho hi lava va swi lavaka.
  Anna Witchakova u ve ni nkhuvo wo wisa lowu nga tsakisiki ngopfu ni hanci yakwe yo tshembeka leyi hahaka. Xihahampfhuka xa nyimpi lexi veke manana wa Mig-4, lexi duvuleke swihaha-mpfhuka swo tala swa le Jarimani, xi lo hisa ntsena hi nkarhi wa ku hlasela ka swihaha-mpfhuka swa masocha ya le Japani, ku fana ni nhlayo leyi ringaneleke ya timovha tin"wana ni swikepe. Endzhaku ka loko makondlo lama humaka eTikweni ra Dyambu leri Humaka ma rhurhumerile edorobeni, Vladivostok u humese xivono lexi khomisaka gome. Hambiswiritano, xilahlo xa vafi a xi endliwa hi ndlela ya vusocha, hi ku titsongahata ni hi ku hatlisa swinene. Muchayeri wa xihaha-mpfhuka Vedmakova u hise milenge yakwe hi ndzilo, milenge ya nhwanyana loyi a yi funengetiwe hi swirhumbana, kutani u fambe a nga ambalanga nchumu, a kandziya swikunwana swakwe hi vukheta. Majapani a ma si phindha ku hlasela loku ma dzikise matshalatshala ya wona eku seketeleni ka mavuthu lama yaka emahlweni. Vedmakova a a famba-famba exikarhi ka marhumbi, a ma ri karhi ma basiwa hi matimba naswona exikarhi ka vatirhi a ku ri ni nhlayo leyikulu ya vana. Va tsindziyerile, va nga ambalanga tintangu, va ri ni swikandza leswi tshwuka hi dyambu leri tengeke ra ximun"wana, va tshove tithayile leti tshovekeke, va tlakusa tinsika ta thelegiramu leti weke naswona va khukhula ntsena switarata.
  Nkulu loyi a a ri ehenhla ka vafana lava ambaleke thayi ya maphayona, kambe a nga ambalanga hembe (a yi lenga-lenga hi ku hambana, swi tikomba onge vafana lava a va khathalela swiambalo swa vona), u tsutsumele eka muchayeri wa xihaha-mpfhuka.
  - Hi tirha hi rivilo ro hatlisa, Comrade Major, hinkwaswo swi ta va swi lunghekile ku nga ri khale! Hi ta sweka xitarata xi basile, xi ta rhetela ku fana ni le mahlweni ka nyimpi!
  Witcher u n"wayitele a n"wi hoxela swin"wana swa swilondza:
  - Laha, yi teke! Leyi i Soviet ya hina leyi endliweke hi chokoleti ya ntumbuluko, ku nga ri chefu ya le Amerika.
  Mufana loyi u rhurhumerile hi ku tsaka:
  - Naswona hi tile na vito ra xirhangiso lerintshwa ra Maamerika! Tanihi leswi sweswi va nga swin"we na Hitler na Hirohito, kutani a hi ma-Yankees, kambe i ma-Pindos!
  Nhwanyana major u nkhinsamile emahlweni ka mufana:
  - U vule leswaku i vamani?
  Phayona leritsongo ri phindhe:
  - Pindos! Kutani sweswi hi fana ni ma-Yankees lama hi xengaka!
  Witcherova u tswontswe nhloko ya mufana loyi, kutani voko ra yena lerikulu, ro tiya ri famba ehenhla ka makatla ya mufana yo olova, lama nga ni misiha. Mufana loyi u n"wayitele a tlhelela: meno ya yena a ya ri yo basa, kutani a andlala voko ra yena leri a ri ri na swirhumbana. Majoro u khome voko ra mufana loyi kutani a hlamula a ku:
  - Hi fanele ku tsundzuka vito! Kambe a hi si va enyimpini na Amerika, hikwalaho i ka ha ri ni nkarhi ku ta ni mavito ya xirhangiso!
  Mufana loyi u kanetile a ku:
  - Maamerika va bihe ngopfu ku tlula Majapani na Majarimani, hikuva va tsakela ku lwa hi mavoko ya munhu un"wana. Ku nga khathariseki leswaku valwi va Mfumo wa Dyambu leri Humaka va ni tihanyi ku fikela kwihi, vutlhari bya vona byi tiviwa hi vanhu hinkwavo!
  Witcher u kavanyetile a ku:
  - Ndzi ta dlaya vavanuna lava va xivindzi! Naswona hi ku hatlisa hilaha swi nga kotekaka hakona!
  Ntlawa lowuntshwa wa vuthu ra nyimpi Krotov wu sayine xileriso lexi nga twisisekiki hi ku helela naswona wu rhumele muchayeri wa xihaha-mpfhuka wa nyimpi ni ntlawa wa vatluti eKhabarovsk. Xileriso lexi xi fike hi ku hatlisa; Witcherova, hi ntiyiso, a langutele leswaku va ta n"wi nyika xihahampfhuka xa nyimpi, kambe... Kambe tlhelo ra le mahlweni a ri nga ri na swihahampfhuka swa mahala leswi a ri swi tirhisa, naswona mavuthu yo tiyisa lama humaka exikarhi ka vona a ma nga si fika. Riendzo ro suka eVladivostok ku ya eKhabarovsk ri teke nkarhi wutsongo naswona majoro hi ku kongoma u lahleriwe ehandle ka swiporo eka nyimpi leyi pfurhaka.
  Majapani ma ringete ku hundza doroba leri a ri tiyile kahle ivi ma ri rhendzela. Nhenha leyi a yi nga ri na nkarhi wo tlula-tlula emugodini hi xibamu xa yona xa muchini loko nhlaselo wu sungula.
  Muloyi u vutisile Kaputeni Sinitsin, loyi a etlele ehansi etlhelo ka yena:
  - Kutani leswi swi vula leswaku nala u le ku hleleni ka tindlela ta Friedrich, kumbe hi ku kongoma General Nogi, ku hundza makhokholo a hi hlongola endzhaku.
  Kaputeni u gungurile hi ku vilela:
  - A a ringete ku hisa ndzilo eka ncila wa hanci ya le Rhaxiya! U ta biwa hi swikunwana swa yena hi matimba lerova swi nga ta vonaka swi ri swo tala!
  Muchayeri wa xihahampfhuka xa ace u hlekile a ku:
  - Ti horse"s hooves kumbexana a ti endliwi hi nsimbi ya Krupp, kambe ta hina ta Soviet!
  Marito ya yena ma kavanyetiwe hi ku rila ka swikhegelo. Laha u etlele eka mugodi lowu ceriweke nkarhi wo leha, hi ntolovelo ku ni layini leyi xiyekaka ya swisirhelelo leswi rhendzeleke Khabarovsk, nxungeto wa nhlaselo wa Majapani wu ve kona ku ringana malembe yo hlayanyana. Swiphepherhele swi buluka emahlweni ni le ndzhaku ka migerho, naswona swi endla huwa yo tala. Hi ntolovelo, shimosa leyi dumeke ya le Japani yi endla mpfumawulo lowukulu ni musi. Nhenha yi languta handle ko chava, hambi ku ri hi ku pfumala ku tsakela ko karhi. Ku buluka ka swikhegelo swi humesa swihlovo leswi thyakeke, xin"wana xa swona xi vange ku tsekatseka ka misava. Leswi swivula leswaku xibamu xa duvula, na cannon caliber ya kahle ya madzana manharhu ya ti millimeters. Ku rhurhumela ka lava vavisekeke ku twakala... Hi ku tirhisa swibamu swi vonaka onge i mimpfumawulo yo vevuka leyi ku nga riki ndleve yin"wana ni yin"wana leyi nga yi khomaka. Laha muchayeri wa xihaha-mpfhuka wa nyimpi a a funengetiwe hi misava. Nhwanyana loyi, hambiswiritano, u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela ntshuri eka swirhendzevutana swa yena swo tshwuka:
  - Swi tshama swi ri tano, loko wo etlela u thyakile! Naswona loko u pfuka, ndzi nyike voko rin"we kumbe mambirhi ya ximatsi!
  Ku lunghiselela swibamu swi hundzuke swo koma, kumbexana Majapani a ma nga ri na swibamu swo tala swonghasi. Nhlaselo wu sungurile. A ku ri ni ti- tak to hlayanyana ta le Japani leti a ti khandziya emahlweni. Yitsongo, yi ri na miri wa xirhendzevutani nyana wa muchini. Thanki leyi dumeke swinene ya Mfumo wa Dyambu leri Humaka: Chichikha. Witcher u tsundzuke swihlawulekisi swa yena. Swisirhelelo swa le mahlweni 30 mm, xibamu 47 mm, njhini ya dizele 320 horsepower. Handle ka matirhelo ya ku chayela, laha muchini lowu wu nga riki ehansi ka T-34, kutani wu bihe ngopfu ku tlula T-3 ya le Jarimani ya modele ya 1943. Hambi ku ri eFar East va n"wi vitana, rhundza! Kambe hi ndlela leyi, hosi ya xisati ya masimu a hi thangi, kambe i masocha lama fambaka hi milenge. Ringeta, tshinela eka tindhawu ta tibomo. Hilaha swi yimbeleriwaka hakona: Laha xitimela lexi hlomeke xi nga kotiki ku hundza, socha leri nga ni xibamu ri ta gayela.
  Swibamu swa Majapani swi kopiwe eka Mauser ya le Jarimani. Swibamu swa le hansi ka michini, leswi handzuriweke eka "Schmeister" leyi dumeke ya Nyimpi yo Sungula ya Misava. Hi ntolovelo, vanhu lava nga ni mahlo yo koma va ni ku navela ku tekelela leswinene eka tlhelo lerin"wana. Hakunene vaendli va swifaniso va le Japani se va le ku tirheni eku endleni ka xihaha-mpfhuka lexi hlanganisiweke xa Panther na T-34!
  A ku na mathangi yo tlula khume-mbirhi ya le Japani naswona swibamu swa Soviet a swi hatliseli ku hlangana na swona. Vuthu leri fambaka hi milenge ri tsutsuma endzhaku ka vona hi ku tsutsuma, hi nketani yo tiya ya ndhavuko. Masocha ya Tiko ra Dyambu leri Humaka hi woxe ma ambale yunifomo leyi nga ni muhlovo wo tshwuka nyana, leyi fambisanaka ni muvala wa xihlahla xa khaki. Witcher u va langutile, a hatlisa a kambisisa nhlayo ya vahlaseri. Eka tihlo ku ni magidi ya ntlhanu ku ya eka tsevu ya tona, naswona ku ni magidi ya Marhaxiya lama tshameke emigerhweni, lama funengetaka xiphemu lexi xa le mahlweni. Na matlhari... Vuthu ra le Vuxeni bya le Kule ri hlomisiwe hi ku ya hi masalela, naswona i maphorisa ntsena lama nga ni swibamu swa le hansi ka michini. Well, she"s a major, though, a nga ri na xiyimo, a hungutiwile ku ya eka level ya private.
  Captain Sinits (a ha ri jaha lerintsongo swinene) u vutisile Witcher.
  - Xana u lwile na Majarimani?
  Nhwanyana loyi u hlamurile a ku:
  - E-e! Ndzi va tswontswe!
  Kaputeni, hi xitshuketa a hundzuke muhlovo wo tshwuka, u vule leswi:
  - Xana wa wu tsundzuka ntsumbu wa wena wo sungula!
  Witcher, a ri karhi a n"wayitela, a dzungudza nhloko:
  "Ndzi muchayeri wa xihaha-mpfhuka, naswona mani na mani loyi ndzi n"wi duvuleke ehansi, ndzi n"wi dlayile, a ndzi na mianakanyo ya mintsumbu!" Hi ndlela leyi, hi nkarhi hinkwawo wa Nyimpi Leyikulu ya Rixaka, xihaha-mpfhuka xa mina a xi si tshama xi duvuriwa ehansi!
  Kaputeni u rhurhumerile hi ndlela yo karhi leyi nga nyawuriki:
  - U ace ntsena! Naswona u ni Majarimani yo tala lama totiweke swonghasi!
  Witcher u n"wayitele swinene:
  - Endzhaku ka makume mbirhi ntlhanu, va nyikile nyeleti ya nhenha! Naswona makume mbirhi nhungu ntsena.
  Sinitsin u huwelerile a ku:
  - Uh-uh! U mutshila ntsena wa vutshila bya wena!
  Nhwanyana loyi hi ku titsongahata u hlamule a ku:
  - A swi bohi ku endla nhenha yi va munhu loyi a hetisisaka ntirho wa yona hi ku tshembeka ntsena. Sweswi masocha lama fambaka hi milenge ma ta tshinela, naswona hi ta hlangana na wona.
  Kaputeni u koke xibamu xa xibamu xo tika xa michini, lexi a xi tika tikhilogiramu ta khume letinene. Ndzi khumbe mbyana, launch yi tiyile swinene, xitombo xi na recoil. It"s not a very convenient machine, but it hits... I ntiyiso, kuya hi mahungu, Majarimani se ya na xibamu xa muchini xa matimba swinene, kambe i mani a tivaka, loko vaendli va swifaniso va Soviet vata ta na swin"wana swo antswa. Sinits a nga swi kotanga ku lwisana na ku vutisa:
  - Ha yini u hundziseriwe eka masocha lama fambaka hi milenge?
  Witcherova u hlamule hi ku hleka hafu, a tlhela a tsindziyela jamu ya xibamu xa yena xa le hansi:
  -Naswona a ndzi lava ntsena ku tiva leswaku swi njhani ku tshama ehansi ka ndzilo! Sweswo swi ta va swi phyuphyisa!
  - Naswona u fanele u lahlekeriwe hi maphaxani ya wena loko a wu ri eku hatliseni swonghasi ku ya eka layini ya le mahlweni!
  Witcherova, entiyisweni, a ringeta ku endla leswaku swirhumbana swi famba hi ku hatlisa, a famba-famba ku fana ni nhwanyana la nga ambalanga nchumu. Hambileswi hi nkarhi wa nyimpi vavasati ni vana vo tala a va kombisa swirhendze swa vona leswi nga ambalangiki nchumu hi ximumu, leswi a swi nga amukeriwi eka maphorisa, ngopfu-ngopfu etindhawini ta mani na mani. Kambe Witcher a a tsakela ni ku kandziyisa vanhu vo tano. U hlamule Sinitsin hi ku olova a ku:
  - Leswaku hi hlayisa mali, kahle-kahle misava hinkwayo ya vukhepitali yi lwisana na hina. Phela, maphaxani ya hela, naswona lowu i ntirho wa vanhu vo tala!
  Kaputeni u pfumerile hi ku rhurhumela hi ku tlanga:
  -U na milenge yo saseka swinene! Xana ndzi nga va pet?
  Witcher u rhurhumerile hi rintiho:
  - Ku nga ri sweswi! Kutani, loko u pona, ndzi ta ku kufumeta vusiku byebyo.
  Sinitsin u pfule mahlo yakwe:
  - Wow, u hatlisa! Hi ntolovelo vavasati va teka nkarhi wo leha ku wisa!
  Vedmakova u lave ku hlamula, kambe ku twiwe ku buluka, thangi ra Majapani leri a ri famba emahlweni ri ba mugodi. Nhwanyana loyi u yimbelele a ku:
  - Hitler a chayela movha, xigangu xi bulusiwile hi mugodi! Yi tshovekile yi va swiphemuphemu - kambe a yi pfunanga ngopfu!
  Thanki yin"wana ya le Japani yi bulukile, yi yima, yi hundzuluxa nomu wa yona ivi yi duvula migerho ya Soviet. Wa vunharhu u tsutsumele endzhaku ka yena. Hambiswiritano, Majapani a ma nga ehleketi ni ku yima. Lava va mahlo yo koma va rhurhumerile: swibamu swa vona swa michini, leswi a swi ri eka swihondzo swa xirhendzevutana, leswi rhurhelaka, swi sungule ku tirha.
  Kaputeni u gungurile a ku:
  - Leswi swikulu! Swi fana ni loko va famba hi parade! Leri i vuthu!
  Vedmakova u teke xibamu, nkateko wa kona mpfhuka wo ya eka masocha lama fambaka hi milenge a wu pfumeleriwa, kutani a duvula phorisa ra le Japani. Narrow-Eyed u wele ehansi, a lahlela xibamu xa yena hi matimba lerova a xi ri karhi xi rhurhumela hi bayonet ya xona ebyanyini bya ximun"wana. Majapani man"wana ma ye emahlweni ma tsutsuma, ma rhetela katsongo ntsena mimiri ya wona, swi tikomba onge ma ri ni ntshembo hi ndlela leyi leswaku ma nga hluriwi, kumbe ku tlula kwalaho ma hunguta ku koteka ka wona. Vedmakova u tsundzuke leswaku leyi i ndlela leyi va letelaka masocha ha yona eka vuthu ra Quantud loyi a nga korhamiki hi nkarhi u biwa enhlokweni hi nhonga ya bamboo. Swi tikomba onge Tsar-Tatana na Heroda va nyikiwe ku tsutsuma lokunene! Hambiswiritano, u vulavula hi Nicholas wa Vumbirhi. Sweswi va tlhela va lwa na Japani, naswona ku nga ri eka yin"we, kambe eka matlhelo yo hlayanyana. Hambiswiritano, leswi na swona swi ni mimpfuno ya swona. Nhwanyana loyi u yimbelele a ku:
  Swi ta - Wehrmacht yi lahleriwe entshurini, .
  Napoleon u hluriwile, a nga hluriwi!
  Nala a nge swi koti ku kandziyela mujeko wa Soviet, .
  Loko vanhu na vandla swi hlanganile!
  Hi ku landzelelana ka man"wana, mathangi ya Majapani lama onhiweke ma yimile, kambe masocha lama fambaka hi milenge lama a ma ri ni tibayonet ma sungule ku tsutsuma hi rivilo lerikulu swinene. Tindhawu ta masocha ya Soviet a ti rhurhumela hi swibalesa, swibamu a swi phokotela mavoko, minkarhi yin"wana a swi kavanyetiwa hi ku duvula ka swibamu swa michini. Witcher na yena u duvule. Majapani, lama a ma tlhela ma layicha loko ma ri karhi ma famba, ma duvule hi swibamu. Va huwelerile ehenhla ka mahahu ya vona va ku:
  - Banzai! Rus tshika!
  Swibalesa swi tlhave mintsumbu ya vona ku fana ni nhonga ya nyimpfu yi va ti- mannequin. Ntshuri wa marhambu lowu pfanganisiweke ni ngati wu wile. Hambiswiritano, swibalesa swo tala, hilaha swi humelelaka hakona enyimpini, swi hundzeriwile hi nkarhi. Majapani ma tsemakanye ndhawu ya tibomo, masocha lamatsongo a ma vevuka ngopfu leswaku ma tsutsuma ma nga pfurha tinyiko leti lunghiseleriweke mathangi.
  Witcherova u twe ku tlhelela endzhaku ka tihanyi ka xibamu xa muchini emakatleni yakwe, kasi valwi va Tiko ra Dyambu leri Humaka a va vonaka va ri swiharhi swa xiviri. Ku huwelela ka vona ka hysterical ku ye ku tiya swinene, swikandza swa vona swo tshwuka leswi nyenyetsaka swi hatima hi nyuku. Witcher u ringeta ku dlaya masocha yo tala ya nala hi nkarhi wun"we. Nhwanyana loyi u hisa tani hi minkarhi hinkwayo, naswona u duvula ku fana na xisaka. Clip yin"wana yi herile, yi nghenisa yin"wana. Magazini lowu i wukulu ngopfu, wu rhendzeleka naswona a swi olovi ku wu nghenisa ekamareni. Naswona nakambe ndzilo, Majapani ma haha ma langute ehansi.
  Vedmakova u duvule xibamu xa vumbirhi, a n"wi siya a nga ri na swibamu. Naswona lava nga ni mahlo lamatsongo se va hlasela hi tibomo. Va hlamula hi ku hoxa, sweswi ku ni ku huwelela ni ku rhurhumela loku engetelekeke swinene, naswona masocha ya Soviet na wona ma wa. Xiphemu lexi xi tseme ntambhu leyitsongo ya misisi enhlokweni ya Witcher. Misiha ya nhwanyana a yi nga swi koti ku swi tiyisela, kutani a tlula a huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Eka tiko ra manana eka Stalin!
  Loko va n"wi landzela, valwi lavan"wana hinkwavo va huwelela, va tlula va huma eku funengetiweni va tlhela va ninginisa ti bayonet ta vona. Masocha ya Soviet ma tsutsumela ku ya hlangana ni Majapani, ma nghenela nyimpi ya bayonet.
  Vedmakova u tsema khwiri ra "samurai" ya le kusuhi hi ku ba hi ku hatlisa. U huwelela a ringeta ku hlamula ivi a wa ku fana ni nguluve leyi dlayiweke. Nhwanyana loyi u huwelela hi ntsako:
  - Bolo ya milenge ya le Rhaxiya: Russia - Japani, timbirhi-ziro!
  Naswona hakunene Mujapani un"wana u wile a tsemiwile nhamu hi bayonet. Phela, muchayeri wa xihaha-mpfhuka wa nyimpi u raha wa vunharhu exifuveni. Wanuna loyi wa mahlo yo koma u ololoka, kutani nhwanyana loyi, a ri karhi a famba hi ku nga tirhi, a tlhava nhloko ya kona etihlweni ra nala!
  -Yi kume hi Xijapani! Ha yini u yima endzhaku ka swihinga!
  Ku biwa ka ku rihisela ka bayonet ku handzule xiambalo xa major"s, ngati yi humile, kambe leswi a swi nga karhati nhwanyana loyi ntsena, kambe swi tlhele swi n"wi nyika vukarhi lebyi engetelekeke.
  - Rifu ra Hirohito! - Nhwanyana loyi u rhurhumerile, xirhendze xa yena xi tshoveka exifuveni xa mahlo yo koma, kutani nhwanyana loyi a famba hi rivilo lerikulu, onge hi loko a ri swihaha-mpfhuka swa xihaha-mpfhuka lexintshwa xa nyimpi.
  Majapani ma tlhelele endzhaku, naswona ma tlhele ma tlhelela endzhaku, naswona nhwanyana loyi a huhuteriweke u ye emahlweni a hlasela, xibamu xa yena xa muchini a xi rhendzeleka ku fana ni xibakele emavokweni ya xihontlovila. Kutani ku fike ku biwa lokukulu endzhaku ka nhloko hi xitombo xa phorisa leri hisekaka ku tlula mpimo. Anna u humese moya:
  - Hi leyi shahen-khash eka wena!
  Kambe hi ku angarhela, Marhaxiya ma ve ni xiphiqo. Xiphemu xa mahlo lamatsongo xi ni vuyelo lebyi phindhiweke ka ntlhanu, naswona Majapani ma ni mpimo lowunene wa ku ringanela emirini, naswona handle ka sweswo, a ma lwi ni masocha lamanene ngopfu ya le USSR. Hi ntumbuluko, hi nkarhi wa nyimpi yo tika swonghasi, vanhu lava tsarisiweke va ntlawa wa vunharhu, lava nga ni swihlawulekisi swo biha swinene, kumbe masocha lama vavisekeke swinene enyimpini ni Manazi a ma rhumeriwa eVuxeni bya le Kule. Masocha ma wile, minkarhi yin"wana ti bayonet ta khume-mbirhi a ti hlongoriwa eka Murhaxiya un"we, hi ku kongoma a ti huma ngati hi ku hlangana, kambe a ti lwa ku fana ni tinhenha, naswona a ku nga ri na munhu loyi a kombelaka tintswalo.
  Sinitsin u tlhave phorisa ra le Japani hi bayonet, kambe u tlhele a biwa etlhelo hi nhloko. Jaha leri ri wise Mujapani loyi a a hlasela ehansi hi ku ba exifuveni hi xibamu xa rona, kambe ngati yi khuluke yi huma etlhelo hi xitalo ngopfu. Naswona mune wa ti- samurai ti tsutsumele eka jaha leri hi nkarhi wun"we.
  Vedmakova wa xivindzi u tsutsumele ku ya ponisa, a tlhava phorisa leri hi bayonet ku ya fika emakatleni, ivi a wisela Jap un"wana ehansi ehansi ka matsolo.
  - Khoma Petrukha! - Ku vula yena.
  Hi ku hatlisa u kombise tibayonet timbirhi leti kongomisiweke exifuveni kutani a hlamula a ku:
  - A ndzi Peter, kambe ndzi Arkady!
  Nhwanyana loyi a dlayeke Mujapani un"wana u rhurhumerile:
  - Eka nyimpi, vito rin"wana na rin"wana ri fana na ku tsindziyela ka xibamu lexi cocked a wu fanelanga u xi cock handle ko duvula xibalesa!
  Arkady u tlhelele endzhaku nyana kutani bayonet leyi nga riki na tintswalo yi n"wi handzula marhama. Jaha leri ri rhurhumerile hikwalaho ka ku vava loku nga tiyiselekiki:
  - Manana wa Xikwembu!
  Witcher u kanetile a ku:
  - Kumbexana ndzi manana, kambe ku nga ri wa Xikwembu! Hi ku angarhela, a ku na Xikwembu, naswona a xi si tshama xi va kona!
  Arkady u tlhelele endzhaku a langute Anna kutani a rhurhumela hi ndlela leyi nga twisisekiki:
  - Naswona i ku pfumaleka kwihi loku hi yimeleke endzhaku ka rifu?
  Nhwanyana loyi u ninginise nhloko hi ndlela yo biha:
  - E-e! Sayense ya vukhomunisi yi ta pfuxa vafi! Naswona lava feke etinyimpini ta tiko ra rikwavo va ta va vo sungula ku tlheriseriwa evuton"wini lebyintshwa.
  Sinitsin u ninginise nhloko:
  - Xikwembu a xi nga pfumeleli!
  Witcherova, loko a etlele Mujapani un"wana ehansi, u huwelerile a ku:
  - A ku na xikwembu! Loko ku ri ni yin"we, kutani hi fanele hi pfumela leswaku loyi ku vuriwaka leswaku muvumbi wa vuako hinkwabyo i munhu la nga ni tihanyi! Naswona u tsakela ku xanisa ntumbuluko wa yena!
  Hi nkarhi wolowo, Arkady u tsemiwile exifuveni hi bayonet, naswona leswaku a nga wi, u titshege hi nhenha ya misisi yo tshwuka:
  - Naswona ndzi xanisiwile swinene! A swi nga ehleketiwi ntsena!
  Ku tlakuka loku phindhiweke ka ntlhanu ku ya eka ka tsevu ka masocha ya dyambu leri humaka ku teke nkarhi wa kona. Va- samurai va makume-ntlhanu va tsutsumele eka vona, va ri karhi va tshukatshukisa ti bayonet ta vona ku fana ni vuthu ra ti- porcupine. Arkady u amukele ti ulars timbirhi leti a ti ri na bayonet ekhwirini, ivi tihlo ra yena ri hoxiwe ehandle. Loko jaha leri ri wa, va ri tlhave ka makume mbirhi, va ri endla ri miyela hilaha ku nga heriki. Ndzi tivutisa leswaku moya wa yena wu titwe njhani loko a ri karhi a haha: ku hlamala kumbe ku chava, kumbexana ku ntshunxeka loku nga tshembisiki endzhaku ko huma ekhotsweni ra miri wa yena.
  Muloyi a a fana ni loko a ri ehansi ka ku loya. I ntiyiso leswaku nguvu yakwe yi tshovekile yi va swiphemu-phemu, yi tsemiwa hi ti- bayonet. Nhenha leyi yi tikombe yi nga ambalanga nchumu hi ku helela, yi funengetiwe hi swirhumbana swo tala, kambe samurai a yi swi kotanga ku n"wi vavisa ni kan"we swinene! U lwile naswona mavele ya yena lama nga ambalangiki nchumu lama nga ni mavele yo tshwuka a ma rhurhumela ku fana ni ti- buoy elwandle. Naswona mavoko lama nga ambalangiki nchumu ma lo voninga ntsena. Hakunene nhwanyana loyi a a ri xivumbeko xa matimba ya swiharhi ni ya ku navela ka rimbewu. Swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi hundzuke swo tshwuka hi ngati, leswi endleke leswaku ku va ni vuxaka ni xikwembu-kati lexikulu xa ku lovisa ni vubihi: Kali! Kwalomu ka masocha hinkwawo ya Soviet se a ma tlhaviwile ma fa, nyimpi a yi herile, naswona ntsena hi ku saseka ka yona loku hatimaka ka Aphrodite, nkarhi na nkarhi a yi hlasela vanhu lava nga ni vuxiyaxiya lava nga ni mahlo yo koma.
  Jenerala wa le Japani Nugi u langute singita leri hi ku hlamala. Kutani ku pfuka mianakanyo yin"wana enhlokweni yakwe. Ku landzele xileriso, lexi nyikeriweke hi rito ro olova ra xitsotswana lexi nga dyiwangiki kahle:
  - N'wi hoxe nete, n'wi teka a ha hanya!
  Majapani lama nga ni mali yo hlayisa mali na wona a ma ri ni ti- network. Hi xitshuketa u fanele u teka un"wana wa Marhaxiya a ha hanya. Naswona network yi kahle swinene eka leswi. Hi ku hatlisa vakhomi va khume-mbirhi va hoxe tintambhu eka nhwanyana loyi
  Witcher u lwile hi matimba hilaha a nga kotaka hakona, u ringetile hi matimba ya yena hinkwawo ku ti ntshunxa. Kambe hinkwaswo a swi nga ri swa hava; Nhwanyana loyi a a funengetiwe hi ku helela a tlhela a kokiwa hi mavoko. Swi tikomba onge ku humelela hi tindlela ta vutlhari ku fikeleriwile, ngopfu-ngopfu tanihi leswi nkongomiso lowu a wu nga funengetiwi hi swibamu swa swibamu kumbe swibamu swa michini.
  Nhwanyana loyi u tsundzuke xikandza lexi byevuriweke lexi tengeke xa Arkady loyi a n"wi rhandzeke, ni xiga xa yena xo khoma:
  - Eka nyimpi, vito rin"wana na rin"wana ri fana na ku tsindziyela ka xibamu lexi cocked a wu fanelanga u xi cock handle ko duvula xibalesa!
  Ku pfuke mianakanyo leyi chavisaka ni leyi nyenyetsaka, kambe a yi yi oloviselanga! Phela leswi swi tala ku humelela: u lo rhandzana na munhu ivi a fa!
  Swi tikomba onge Majapani ma teke migerho leyi nga funengetiwangiki kahle endhawini leyi, ma hambete ma hundza laha masocha ya Soviet a ma ri eka wona lama rhendzeleke Khabarovsk. Naswona va n"wi rhwale Vedmakova va n"wi yisa evuhlongeni, naswona hambileswi a a nga ha tekiwi, u layichiwile emovheni wa swisirhelelo lowu nga ni swivati leswaku a n"wi yisa endzhaku. Muchini lowu i wa le mahlweni ka ndhambi, kumbexana wu sukela eka Nyimpi yo Sungula ya Misava, hikwalaho hi ndlela leyi nga vonakiki u minced endzhaku ka masocha lama fambaka hi milenge. Rivilo ra kona ri kwalomu ka 12 wa tikhilomitara hi awara. Brr! Thanki yo sungula emisaveni, movha wa Prokhorov lowu fambaka hi milenge hinkwayo, a wu nga tiki ehansi, kambe a wu ri ni rivilo ra 40 wa tikhilomitara hi awara egondzweni lerikulu ni 25 egondzweni lerikulu. Phela, hi tlhelo rin"wana, USSR yi hlasela Yuropa hinkwaro, naswona hi tlhelo rin"wana, xiphemu xa nkoka xa Asia. Nhwanyana loyi u hundzuluke hi tlhelo, swi tikomba onge a ku ri na nxungeto wo etlela hi nhloko. Ku ni munyama swonghasi eka xiphemu lexi xa movha lowu hlomeke, swi tikomba onge ku ni xiphemu xo wisa eka xona, kumbe ku fambisiwa ka masocha. Swi nga va swinene, hakunene, ku baleka, xo sungula hi ku susa tinhonga ni tintambhu to tiya. Naswona u nga swi endla njhani? Nhwanyana loyi, hi ntiyiso, u na vutshila, hambi leswi a nga ta boheka ku tinker, hi nkarhi lowu fanaka a koka swihuku swa mavoko, a saha hi nketani leyi a boheleriwile eka yona hi nenge. Kambe laha tintambhu na tona ti nga tirha kahle swinene. Ntirho wa karharisa, kambe loko vo n"wi yisa ensin"wini ya Manchuria, u ta va ni nkarhi. Nhwanyana loyi u suse tintambhu eka nhlonge leyi tsakamaka, a saha nketani ivi hi nkarhi lowu fanaka a ehleketa. Hmm, a hi ntwanano wa swihlekiso lowu vumbiweke ku lwisana na Soviet Russia: Ku tlula kwalaho, xiharhi lexikulu ngopfu i Jarimani. Tiko leri nga ni thekinoloji ya xiyimo xa le henhla ni masocha lama tiyeke. Hi xikombiso, u twe hi ta xihaha-mpfhuka lexintshwa xa nyimpi xa ME-309. Swi tikomba onge leswi se swi haha. A nga na rungula leri kongomeke malunghana ni matlhari lawa, kambe hi ku ya hi mavarivari xihaha-mpfhuka lexi xi ni matlhari yo ringana nkombo! Tindhawu to duvula. Leri i tlhari lerikulu swinene, loko hi tekela enhlokweni leswaku YAK=9 yi na timbirhi ntsena ta tona, naswona a ku na movha eka valwi va Soviet lowu a wu ri na tinhla to tlula tinharhu. Ringeta ku hlula swivandzana leswi! Phela, Fokken-Wulf i muchini lowukulu swinene, lowu tlakukeke hi matlhari ku tlula swihaha-mpfhuka swa Soviet, naswona hambi ku ri ku kota ku rhwala kwalomu ka tithani timbirhi ta tibomo. Se eku heleni ka 1942, a hlomile hi swibamu swimbirhi swa 20 mm na swibamu swa 4 swa 13 mm swa michini. Kambe swi vonaka onge muxaka lowuntshwa wa swihaha-mpfhuka swa nyimpi leswi hlaselaka ni leswi hoxaka tibomo leswi nga ni swibamu swimbirhi swa 30-mm ni mune wa 20-mm se wu humelerile. Se a ku ri xivandzana, xivandzana eka swiharhi hinkwaswo! Naswona hi ku ya hi mavarivari, xihaha-mpfhuka xa nyimpi lexi nga ni swibamu swa tsevu swa 30-mm se xi vekiwile eku endliweni! Ringeta ku hlula xipoko xo tano! Xana vaendli va swifaniso va le Soviet va lava ku angula njhani eka leswi? Vedmakova u twe leswaku ntirho wu le ku endliweni eka xikepe xa Yak-3. Muhlayisi wa swilo leswi humaka eka ndzawulo ya Beria"s u n"wi byele hi mhaka leyi. Swi vonaka onge nchumu lowukulu wa xihaha-mpfhuka lexi ku ta va ku vevuka ka xivumbeko lexi, handle ka tinjhini ni matlhari lama engetelekeke. Ku kota ku famba-famba, i ntiyiso, i swinene, kambe ndzi nga tsakela ku engeteriwa ka matlhari! Phela, eka mabokisi, i ntiyiso, mutlangi wo olova la nga ni ntiko wa tinsiva u kota ku famba-famba ku tlula la tikaka, kambe wa ha ta hluriwa hi yena. A hi swa hava leswaku ku na swiyenge swa ntiko, naswona exikarhi ka vaboxi va xiphurofexinali, matimba yo hlasela ya tekiwa ya ri ya nkoka swinene. Swi fanerile ku tiyisa matlhari ya swihahampfhuka swa Soviet, naswona hi kona ntsena laha Wehrmacht yi nga ta hluriwa... hi ku ringana? Ku sukela eka hafu ya vumbirhi ya 1942, ku tlakuka ka Luftwaffe emoyeni ku sungule ku nyamalala, hambi hi March 1943 USSR a yi ri na nkateko, kambe... Ku xengiwa ka matiko lama hlanganeke ku cince ku ringanisela ka matimba. Wow, Hitler u dlayiwile hi March 13, naswona sweswi i makumu ya April ntsena, naswona ndlela leyi ku ringanisela ka matimba ku cinceke swinene ha yona. Hi ku hatlisa swinene, ku suka eka xiyimo lexi pfunaka hi tlhelo ra maqhinga ku ya eka lexi nga kusuhi ni ku lahlekeriwa hi tlhelo ra maqhinga. Kwalomu ka hikuva ka ha ri ni ntshembo wa leswaku Jarimani ri ta hluriwa ri nga si fikelela ku tlakuka ka maqhinga ni thekinoloji ku tlula USSR. Ngopfu-ngopfu, Matiko lama Tihlanganiseke ma nga phakela Manazi swihaha-mpfhuka swo tala, kambe vachayeri va swihaha-mpfhuka va le Jarimani va ta lava nkarhi wo dyondza ndlela yo swi haha. Hambi swi ri tano, ku ni ku hambana eka thekinoloji ni tiphaneleni ta swichayachayana. Mathangi na wona ya lava vatirhi lava leteriweke, naswona matirhelo ya Chevron"s hi xixika xa le Rhaxiya a ya kahle ngopfu. Automatic rifle M-18... A hi nchumu wo biha, kambe hi mpimo wa ndzilo yi le hansi ka timodeli letinene ta Soviet, hambileswi yi tlakukeke hi ku pakanisa! Hi ku komisa, xiphiqo hi xona xiphiqo! Kutlhela kuva na ti "Churchills" leti dumeke hakunene letingana swisirhelelo swa matimba na matirhelo ya kahle yo chayela... I ntiyiso, switikomba onge na hina hita boheka ku lwa na vona. Naswona loko nyimpi yi teka nkarhi wo leha, Manazi ma ta kuma switirho swo tala. Kutani makumu ya olova, hi fanele hi tisa ku hluriwa lokukulu eka Jarimani hi ximumu. Loko ku ri Japani, swa antswa ku tinyiketela eka vusirheleri lebyi tirhaka na ku sungula minhlaselo yo tlherisela hi ku tirhisa ku tlakuka ka xiyimo eka mathangi. Kambe nakambe, ku hlayisa matimba hi mpimo lowukulu. Handle ko kokiwa eka tinyimpi leti tekeke nkarhi wo leha, na ku aka vusirheleri eka milayeni leyi lunghiseleriweke khale. Ka ha ri ni nkarhi wo tirhisa Vuthu ro Tshwuka ra le Chayina, kambe mfumo wa Chiang Ka-sha wu ri hlasele hi matimba ya wona hinkwawo. Kutani sweswi u nga titshega hi matimba ya wena n"wini. Xana u fanele u hlasela rini? Nkarhi lowunene i eku heleni ka May, loko magondzo ya omile hi ku helela naswona ku fika mavuthu lama tiyisaka masocha. Vedmakova hi yexe a a ta va a tlhave ro sungula eka tlhelo ra Oryol, ivi endzhaku a ya exifundzheni xa Kharkov, leswaku a ta hlongola Majarimani eDonbass ya tiindasitiri, ivi endzhaku hi ku macha hi nkani ku tsemakanya Ukraine, hi ku hatlisa a tsemakanya Dnieper, ivi a ya emahlweni a ya eRomania . Hambiswiritano, swa koteka ku jika en"walungwini leswaku u ntshunxa Belarus ivi u ya endzhaku ka ntlawa wa le xikarhi. Miehleketo hi ku angarhela i yinene, hambi leswi ku nga na swihoxo swo karhi, ku hlasela eka tlhelo ra Oryol hi swona swi vonakaka ngopfu naswona Manazi ma ta va ma yi rindzele kwalaho. Swisirhelelo swi ta boheka ku hakeriwa.
  . NDZIMA YA No. 3
  I ntiyiso leswaku swibamu na Katyushas swi ta pfuna laha. Endlelo ro hetelela ri humesa vuyelo lebyi tiyeke, ngopfu-ngopfu bya mahanyelo. Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, u lava swibamu swo tala ni ti- Katyusha leswaku u bomba swisirhelelo swa nala hi swibalesa. Hi ku angarhela, ntokoto wa Nyimpi yo Sungula ya Misava wu kombise leswaku swa olova ku sirhelela ku tlula ku hlasela, naswona loko Jarimani ra Kaiser"s a ri nga hetanga matimba ya rona hi nhlaselo wa ximun"wana wa 1918, nyimpi a yi ta va yi teke malembe man"wana yo hlayanyana. Kambe Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava yi kombise ku tlakuka ka tindlela to hlasela ku tlula ta ku sirhelela. Hi xikombiso, ku hluriwa hi xihatla ka Poland, naswona ngopfu-ngopfu ku hlasela ntwanano wa matimba wa le Vupela-dyambu wa matiko lama hlanganeke. Manazi ma hlule mavuthu lama tlakukeke hi n"hweti ni hafu, ma hundza ntsena Layini ya Maginot leyi nga hluriwiki. Ku lwa eAfrika, laha eku sunguleni mavuthu lama tlakukeke ya Italy ma hluriweke hi ku biwa lokukulu loku humaka eka Manghezi. Kutani Rommel u hlule masocha ya Britain lama nga ni matimba swinene hi nkarhi wa nhlaselo wa xihatla. Kambe entiyisweni xikombiso lexi hlamarisaka swinene xa USSR, hi 1941, a ku ri khombo lerikulu ra vuthu ra matimba. Naswona matirhelo yo hlasela yo rihisela lama wisa tiyuniti ta le Jarimani. Kutani nchumu lowukulu i ku ti hlasela handle ko rindza ntshikilelo wa mathangi lamantshwa ya le Jarimani. Nyimpi leyi tekeke nkarhi wo leha ya ku onhaka yi va leyi nga riki na ntshembo, handle ka loko, entiyisweni, vativi va sayense va Soviet va tumbuluxa tlhari ra singita! Lexi xo hetelela xa koteka hi ku ya hi nsinya wa nawu, hi xikombiso, u twe leswaku hi ku ya hi mianakanyo swa koteka ku endla bomo leyi kotaka ku lovisa doroba. Ku tlula kwalaho, bomo yo tano yi ta tika tithani tinharhu kumbe mune. Swi languteka onge i ntsheketo, kambe... Hi velekeriwe ku endla leswaku ntsheketo wu hetiseka.
  Ndlela leyi kokaka rinoko swinene i tlhari ra laser leri hlamuseriweke eka Hypreboloid ya mininjhere Garin. Nchumu wo tano wu swi kota swinene ku herisa vuthu hinkwaro ra mathangi, swihaha-mpfhuka ni swikepe. I ntiyiso, tumbuluxa tlhari ro tano naswona ku nga ri ntsena Third Reich, kambe na vaxengi Pindos, misava hinkwayo ya vukhepitali yi ta hela. Naswona mujeko wo vangama wa vukhomunisi wu ta voninga ehenhla ka pulanete. Kambe hikwalaho ka swivangelo swo karhi matlhari yo tano a ma tumbuluxiwanga. Swivoni a hi ndlela leyinene yo hlengeleta matimba yo hisa eka nambu wun"we. Naswona swi lava matimba yo tala swinene ku tsema swikepe. Hambi leswi... loko yi hlanganisiwile eka micron fineness, kutani swa koteka swinene ku tsema swihahampfhuka na swikepe swa nyimpi. Tlhari ra singita leri nga ta pfuna ku ponisa USSR. Naswona hi lowu vuyelo bya laser, hi xivumbeko xo hambana. Eku heteleleni, nketani yi nyikile ndlela naswona yi lava ku va yi ntshunxekile, naswona ku ni swiphemu swa ntambhu leswi etleleke etlhelo.
  Vedmakova u phofule a ku:
  - Ku lehisa mbilu na ntirho, loko u ri na wena, a wu ntsumbu!
  Nhwanyana loyi u yimile a ba nenge wa yena lowu a wu nga ambalanga nchumu eka xifunengeto. Ku hava ku angula. U gongondze hi matimba swinene. Hi ku hlamula, ku ve ni ku rhukana hi Xijapani naswona a ku nga ri na ku angula. Kutani Witcher u sungule ku yimbelela hi ku vilela. Nakona a yimbelela hi rito ra yena, ku fana na prima donna eka nkhuvo wa siku ra ku tsundzuka:
  Mintshungu ya Wehrmacht yi ya emahlweni yi va ya nhova
  Ku rhurhumela ka swibamu ni ku holova ka mabanga!
  Musi wu tlakuka ku ringana n"hweti, .
  Ku soholotiwa ka miseve leyi humaka etilweni!
  
  Eka malembe-xidzana lama taka tiko ra vatatana ri ta dzunisiwa, .
  Ndzi ta nyikela nyama ya mina hikwalaho ka Rhaxiya!
  Ndza ku tsakela, Rus wo saseka, .
  Hosi ya tihosi hinkwato yi na hina!
  
  Oho, n"wina swihlahla leswi govekeke swa tiko, .
  Mpfumawulo wa ti- aspen ta nsuku wa rhurhumela!
  Vamakwerhu va ximanga va Orthodox, .
  Xikwembu xi huhutele vuthu leswaku ri endla mintirho ya vunhenha!
  
  Hi masiku lama titimelaka kumbe ku kufumela, .
  Kumbexana papa ri ta tisa munyama wo karhi!
  Hi tinguluve ta fascist ku fana na swifafa, .
  Ku rhurhumela manyala emahlweni ka wena!
  
  Mhaka ya vandla ra hina i ntsena, .
  Lwela vanhu va Soviet!
  Hi yimbelela risimu ra xivindzi, .
  Miehleketo leyi yi tlakuke yi ya ehenhla ku fana ni ntsumi!
  
  Stalin eMudra - xiringanyeto xa mufumi, .
  Hi kongomisiwa enyimpini leyi chavisaka leyi faka!
  Banner ya Tiko ra Manana, pestle ya muhluri, .
  Ndzi lunghekele ku kanetana na Pallas-fate!
  
  Swiendlo swa Lenin swi ta va leswi nga heriki, .
  Hi ta aka vukhomunisi byo kwetsima!
  Pfumela dyondzo ya munhu, .
  Vufasisi byi ta pfotlosiwa byi nghena ekheleni ra munyama!
  
  Pulanete hinkwayo yi fana ni xinyenyana lexi ntshunxekeke, .
  A hi hahani hi ya eka tinyeleti ta le kule, hi ya emisaveni!
  Xin"wana xo vangama ni xa xiyimo xa le henhla
  Hi ta tumbuluxa ku fana na vampfampfarhuti!
  
  Na Rhaxiya ehansi ka banner yo tshwuka, .
  Swi fana ni loko Edeni ya le tilweni yi ta hluka!
  Mhaka ya Lenin, ku navela ka Stalin, .
  Hi yise emahlweni eka ku humelela!
  Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova, kun"we ni vanhwanyana va mune va ntsheketo, va humile eTula kutani va fika eMoscow.
  Sweswi xiyimo xa le ntsindza a xi tika swinene. Majarimani se a ma hetile ku rhendzela ka wona, naswona a ku sale phaseji ra makume nharhu ku ya eka makume mune wa tikhilomitara, leri a ri ri karhi ri hunguteka siku na siku.
  Tinhenha ta tsevu ti teke tindhawu to sirhelela ehandle ka doroba ra Moscow. Ku ve ni nhlaselo lowukulu.
  Oleg Rybachenko u duvule a tlhela a yimbelela hi yexe:
  - Vumundzuku i bya hina!
  Kutani mufana loyi u hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a ya emahlweni a:
  - Naswona hi ta va lavakulu!
  Margarita Korshunova u duvula a tlhela a huwelela a ku:
  - Naswona ndzi ta va ndzi ri coolest!
  Naswona hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu a a ta hoxa xibamu lexi dlayaka.
  Naswona yi hangalasa vakaneti hi matlhelo yo hambana-hambana.
  Nakona enyimpini Natasha u ta tsemelela ehansi Majarimani hi xibamu xa muchini ivi a lahlela nyiko ya rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Leswi hi leswi wansati loyi a nga xiswona...
  Hi 1941, Natasha u balekile eKhokholweni ra Brest. A a ya evuxeni. Tintangu letintshwa ti hatle ti n"wi rhurhumela milenge, kutani nhwanyana loyi a ti hluvula kutani a famba a nga ambalanga nchumu.
  A ku nga ri na nchumu ku ringana tiawara ti nga ri tingani, ivi swirhendze swa mina leswi a swi nga ambalanga nchumu swi sungula ku rhurhumela. Endzhaku ka tiawara tin"wana timbirhi ti sungule ku hisa naswona se a ti ri karhi ti pfurha hi ku vava.
  Natasha, leswi a a ri Muscovite, a a nga tolovelanga ku famba a nga ambalanga nchumu. Nakona, nkarhi wun"wana na wun"wana a a nghena enambyeni.
  Ina, swi tikombe ku ri ku xanisiwa ka milenge ya yena. Kambe nhwanyana lontsongo u hatle a swi tolovela.
  Kutani a a tshamela ku famba a nga ambalanga nchumu, hambi ku ri exikarhi ka gamboko, naswona a a ambala tintangu ntsena loko ku ri ni xirhami lexikulu.
  Sweswi Natasha u lwa ku fana ni xikwembu xa xisati xa ntsheketo.
  Nakona laha Zoya u hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Leri kahle-kahle i siku lerikulu!
  Naswona u ta nyika ku hundzuka loku kongomisiweke kahle.
  Naswona Majarimani ni masocha ya wona lama hakeriwaka ma wa.
  Nakona Angelica u duvula... Nakona u tlhela a duvula hi ndlela yo hlamarisa swinene hi ku kongoma.
  Naswona xibamu na xona xi haha xi huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u hangalasa masocha lama hakeriwaka.
  Kutani Svetlana u duvula. Naswona nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu cukumeta swilo swo tano leswi ku nga riki na munhu loyi a nga swi lwisanaka na swona.
  Naswona yi hangalasa vakaneti ekule swinene.
  Naswona wa ti duvula, a pfotlosa valala hi magandlati lama pfurhaka.
  Lava i vanhwanyana lava velekiweke eUSSR!
  Oleg Rybachenko u duvula hi ku kongoma masocha lama fambaka hi milenge ya nala, a hoxa tibomo hi ku tisungulela hi milenge ya n"wana wakwe. Naswona hi nkarhi lowu fanaka mufana u tiqambhela.
  Vitaliy Klitschko, leswi a hlanganeke ni mpfilumpfilu ni Presidente lontshwa wa le Ukraine Zelensky, u endle xiboho xo tshika ntirho tanihi meyara wa Kyiv. Entiyisweni, ha yini u nonon"hwa ni ku namarhela xikhundlha xexo. Swa antswa u tlhantlha xiphiqo hi wexe.
  Naswona endzhaku ko tshika xikhundlha xa meyara, Vitali Klitschko u tlhele a sungula ntirho wakwe. Naswona hi ku hatlisa a ri ku rhurhumela, u tlhontlha Weider leswaku a lwa. Handle ka tinyimpi tihi na tihi ta le xikarhi! Naswona leswi endzhaku ka malembe yo tlula tsevu ya ku wisa.
  Wider, hakunene, wa pfumela. Ntlhontlho wu amukeriwile!
  Naswona nkarhi wa ntiyiso wa fika. Hi tlhelo rin"wana, nghwazi ya misava yo tala a yi si tshama yi hluriwa ku tlula khume-mbirhi wa malembe. Naswona hi hala tlhelo, khale ka meyara wa malembe ya makume mune nhungu wa le Kyiv. Wanuna loyi a nga hlulaka rhekhodo ya Hopins, kambe loyi ku ringanela ka yena ku kanakanisaka swinene.
  Entiyisweni, vo tala a va pfumela leswaku endzhaku ko wisa nkarhi wo leha swonghasi, ku kongoma eWeider a ku ta va ku tidlaya.
  Kambe Vitali Klitschko u fana na Rocky Balboa. Ndzi endle xiboho xo ya ehenhla ndzi ya lwa na muyimbeleri wa matimba swinene wa knockout eka xiyenge xa heavyweight. Denotey Wider i muboxi loyi a voneke valala va yena hinkwavo va wa. Hi ku hetiseka un"wana na un"wana - ku katsa na Tyson Fury!
  Kutani ku vuriwa yini loko Vitali Klitschko a ri ni nkarhi?
  Kambe Vitali Klitschko a a tshamela ku titoloveta, a tshama a ri ni xivumbeko lexinene naswona a a khandziya xikanyakanya a ya entirhweni. Naswona kahle-kahle a a nga bihanga swonghasi emirini. Naswona handle ka sweswo, a a ri ni xikandza xa nsimbi.
  Phela, Vitali Klitschko u ta teka nyimpi, hambiloko a nga ri murhandziwa.
  Oleg Rybachenko u cince xiphemu xa xibamu xakwe xa muchini. Tinyimpi leti ku vuriwaka leswaku ti lwiwa ni vatlangi va mabokisi ta tsakisa.
  Kutani, hakunene, hikokwalaho ka yini Vitali Klitschko a nga vuyi eka ring a ringeta ku tshova rhekhodo ya Hopins?
  Leyi a yi ta va mianakanyo leyi tiyeke swinene.
  Mufana wa terminator u duvule xibalesa kutani a tsemelela ehansi makume yo hlayanyana ya mafasisi man"wana.
  Endzhaku ka sweswo mufana u hlekile a humesa ririmi, a ku:
  - Ndzi munhu wa super!
  Margarita u hoxe malamula mambirhi lama bohiweke swin"we hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - U cooler ku tlula munhu un'wana na un'wana!
  Oleg, a ya emahlweni a duvula, u anakanye...
  Vitali Klitschko, hi malembe ya makume mune nhungu, hakunene a a ta tshova rhekhodo ya Hopins. U tlhele a tsundzuka eka nhlengeletano ya vateki va mahungu: "Ndzi vule leswaku a ndzi nge tshovi rhekhodo ya Foreman, kambe a ndzi vulanga nchumu hi Hopins! Kutani ndzi ta yi teka ndzi hlula rhekhodo ya yena!"
  Kambe loko xiphemu xa nkoka xa vaaki xi pfumela ngopfu kumbe ku tlula leswaku Hopins, hi malembe ya makume mune nhungu, u ta kota ku hlula xidlodlo xa nghwazi ya misava, a ku ri na ripfumelo leritsongo swinene eka Vitaliy Klitschko hi malembe ya makume mune nhungu hi vukhale. Ku katsa na hikwalaho ka leswi muxanisi wa yena a nga na matimba swinene.
  A ku si tshama ku va na puncher yo tano ematin"wini ya xiyenge xa heavyweight. I ntiyiso, Wider a nga ha ri ntsongo, kambe makume nharhu ntlhanu wa malembe hi vukhale a hi makume mune nhungu.
  Hambiswiritano, swi le rivaleni leswaku Vitali Klitschko a nga lahlekeliwi hi ntshembo. U titoloveta hi matimba naswona u va ni xivumbeko lexinene. Naswona ndzi tsakile swinene leswi ndzi lahleke xiyimiso xa ku va meyara wa Kyiv.
  Hakunene, a hi ntsako lowukulu ku va meyara eUkraine, laha ku nga ni swiphiqo swo tala.
  Kambe eka nyimpi na Uyader, Vitali Klitschko u nyikiwile mali ya kahle swinene. Kutani, eka xiyimo xihi na xihi, a ndzi endlanga xihoxo hi xipachi. Vito leri nge Vitali Klitschko ri dume.
  Tindzimi to biha ti tlhele ti vula leswaku Weider u ta ba kan"we, naswona Vitali Klitschko u ta wela ehansi hi yexe. Nakona u ta kuma mali no tsala ti memoirs kumbe fiction.
  Kumbe u ta tlanga eka filimi.
  Hi ndlela leyi, Vladimir Klitschko na yena a a lava ku tlanga mabokisi. I Vladimir wa vuxisi ntsena loyi a hlawuleke mukaneti la tsaneke exikarhi ka nghwazi ya misava ya nkarhi na nkarhi. Kambe ku nga khathariseki leswaku u swi languta njhani, he"s a champion and that"s cool!
  Kambe Denotay Wider, ku nga khathariseki leswaku u yi languta njhani, ya ha ri yona leyinene eka leyinene!
  Kambe Vitaly u titoloveta hi ku chava. U fana ni jaha leri ti vekaka ntshikilelo lowukulu eka rona. Naswona u vile na swiyenge swo hlayanyana swa sparring, a kombisa xivumbeko xa kahle swinene na ku tiyisela lokunene. Doo, Vitaly u lunghekile. Naswona a nga ngheni ntsena eringi.
  Naswona hakunene, loko siku ra ku avanyisa ri fika, mutshila lonkulu wa knockout, Wider, mutshila lonene ngopfu eka mhaka leyi, na Vitaly va hlanganile. Khale ka meyara wa Kyiv, loyi un"wana ni un"wana se a n"wi tsaleke a ri mutlangi wa mabokisi. Kambe endzhaku ka sweswo vanhu vambirhi va ntsheketo va hlanganile.
  Vitaly, loyi a veke nghwazi ya misava ro sungula swinene endzhaku hi 1999. Ehleketa ntsena leswaku a ku ri khale ku fikela kwihi naswona ku hundze malembe yo tlula makume mbirhi ku sukela eka xiendlakalo lexi.
  Naswona Wider se u khome xidlodlo xa yena nkarhi wo leha swinene. Naswona utlhela ari ekusuhi no tshova rhekhodo ya Holmes, loyi anga khoma xidlodlo lexi kuringana nkarhi woleha swinene kusukela loko ku avanyisiwile mabandhi.
  Naswona hi ntiyiso, loko Wider a chava munhu, a hi kokwa wa xinuna Vitaly. Hakunene, a hi vanhu hinkwavo lava nga vaka Hawkins. Naswona vakaneti va Hawkins a va na matimba ku fana na Weider!
  Kambe Vitaly, tani hi muphikizani, u nghena eka ring. Miri wa yena wa ha ri wa xiyimo xa le henhla naswona wu ri ni misiha, hambileswi misisi yakwe se a yi ri ya wasi. Kokwana Vitaly, tani hi leswi a vitaniwaka hi xichavo, kumbe hi ku hlekula. Kambe nhlamuselo ya misiha yi fana ni ya jaha.
  Vitaly u vule leswaku u lunghekile. Naswona hambi ku ri yena, mimpimo yi tlakuke nyana.
  Wider yitlhela yiva na mafurha, yivatliwa naswona yi olovile eka marhambu, yi tika nyana.
  Hambileswi a nga puncher yo chavisa, u na timhaka to karhi to sirhelela naswona a hi minkarhi hinkwayo a nga kahle hi milenge. Kambe se ndzi ni ntokoto wo tala wo lwa. Hi ku ya hi nhlayo ya tinyimpi, se u ringana na Vitaly. Naswona a nga si hluriwa.
  Kambe Vitali Klitschko u hluriwile eka tinyimpi ta yena timbirhi ntsena hikwalaho ka ku vaviseka na ku tsemiwa. Naswona munhu a nga tlhela a vula leswaku a nga biwanga.
  Kambe ku tlula malembe ya tsevu ya xivandla, naswona kwalomu ka makume ntlhanu wa malembe hi vukhale. Loko Vitaly a a ha ri ntsongo, hakunene, a a ta va ni minkarhi. Kambe xana a nga hlula rhekhodo ya Hopins? David Haye, loyi se a ri na malembe ya makume nharhu ntlhanu, u ve muboxi wa zero.
  Kambe ku ni mbulavulo wo tala naswona i ring ntsena leyi nga ta swi vona. Xana Vitali Klitschko u ta tshova rhekhodo ya Hopins, kumbe u ta rhwariwe hi stretcher, tani hi leswi Weider a tshembiseke swona.
  Laha u huma a ambale xisirhelelo xa raven. U lehe, u omile swinene, hambi ku ri ku olova ku fana na Koschey.
  Mpatswa wa mabokisi wu n"wi tumbuluxe swiphiqo leswikulu eringi. Loyi i Ostrix wa le Cuba, loyi a rhangeleke hi tiphuinti no hlula knockout, na Tyson Fury, loyi na yena a rhangeleke hi tiphuinti naswona a swi kotile ku tisa nyimpi eka ku ringana. Kutani muchayeri lonkulu wa swibakele wa nkarhi hinkwawo a nga ha tshoveka.
  Kambe swiyimo swi lava ku va xin"we eka khume lexi seketelaka Weider. Hambi swi ri tano, Vitaly u dyuharile ngopfu naswona u ni nkarhi wo leha wo wisa entirhweni wakwe. Hambi ku ri makwavo wakwe Vladimir u tsundzuxe ku kufumela ni mpatswa wa varimi va le xikarhi lava tiyeke. Entiyisweni, eJarimani, Vitali Klitschko a nga kuma mali yo tala loko a lwa ni muboxi wa le xikarhi, ntsena hikwalaho ka vito rakwe lerikulu.
  Vitaly u tiveka emisaveni hinkwayo kungari ntsena tani hi muboxi, kambe na tani hi n"watipolitiki, meyara wa ntsindza, na nhenha ya Maidan.
  Doo, hambi swi ri tano, Vitali Klitschko a a fanele a anakanye loko swi fanerile ku tsutsumela ni ku lwa ni ntshava yo tano.
  Kambe ku hlawula ku endliwile: Vitali Klitschko a nga lavi tindlela to olova!
  Nyimpi leyi yi endleka eAmerika. Ku tlangiwa tinsimu ta USA na Ukraine. Tirhekhodo ta vutirheli ta tivisiwa. Eku heteleleni, xikombiso xa nyimpi xa twala.
  Vo tala va lava ku vona swivono ni ngati.
  Wider u sungule hi vukheta, hambileswi a nga ha vaka a hoxile. Ku vuriwa yini loko Vitaly a ri ni rust? Klitschko Lonkulu na yena a nga hatliseli. Kambe u nga hatla u swi vona leswaku u vevukile hi milenge, u olovile, u ni misiha naswona u ringanisele kahle. Hi ndlela yihi na yihi, leswi vo tala a va swi languterile: leswaku yi ta papamala hi ku hatlisa, a swi humelelanga.
  Klitschko u tirhile hi ku tiyiseka hi jab ya yena, a yi khoma ehenhlanyana ku tlula ntolovelo, naswona a veka tibloko.
  Swirhendzevutana swimbirhi swo sungula swi fambe kahle. Nakona Wider, tani hi leswi a swi languteriwile, u tlakusile tempo swinene. U sungule ku hlasela ni ku hlasela hi matimba swinene. Kambe Vitaly a a nga ri eku lahlekeni. Blocked blow a hlangana na yona hi left jab. Naswona hi xitshuketa, hi nkarhi wa nhlaselo lowu tlhavaka wa octopus, u n"wi tlhave emirini hi voko ra yena ra xinene. Wider u phindhiwe kambirhi hi ku vava.
  Vitaly u hoxe deuce, naswona ra vumbirhi eka ntirho wa yena, nghwazi ya misava na mutshila wa knockout lonene wa nkarhi hinkwawo u tikume a ri ehansi.
  Vitaly a n"wayitela... Naswona vayingiseri va rhurhumela hi ntsako. Leswi a swi nga languteriwanga eka Vitaly wa khale. Hlamala! Kambe swi tikomba onge malembe ya makume ntlhanu ma ta ku nga ri khale! Naswona wa ha famba-famba u ba! U fanele u kota ku endla leswi!
  Wider u yimile, kambe a sungula ku tlhelela endzhaku. Vitaly u sungule ku n'wi tlhava hi jab ya yena hi ku nonoka. Naswona nakambe i deuce. Nakona ndzi yi ba nakambe. Knockout yi tlhelela endzhaku.
  Hi ku nonoka, Weider u ponile ku fikela emakumu ka xirhendzevutana. Kutani, eka leyi landzeleke, Vitaly u tirhe tanihi nomboro yin"we. Kambe a ku na nchumu, hinkwaswo swi fambe hi ku ya hi leswi kunguhatiweke. Weider u tlhelele endzhaku ku ringana swirhendzevutana swo hlayanyana naswona a languteka a nga pfuni nchumu. Kambe eka round ya vutsevu u tlhele a buluka. Kutani va sungula ku hoxa swibakele va ya emahlweni. Naswona nakambe u hundze hi le ka deuce kutani a wa. Ku wisa ka vumbirhi.
  Vitaly u n"wayitela. Ku ya emahlweni. Wider a nga tshamisekanga hi milenge ya yena. U tlhela a pfumala deuce handle ko kuma murhi wo tshungula. Naswona ku suka eka ku biwa loku landzelaka u wa.
  U pfuka hi ku nonoka, kutani mufambisi wa ntlangu u yimisa nyimpi!
  Ku hlula! Vitali Klitschko, loyi sweswi a nga nghwazi ya misava! Na bandhi ra yena nakambe! I ntiyiso leswaku a nga si hetiseka, kambe se u khandziye hanci!
  U tshove rhekhodo ya Hopins, naswona, hi ntiyiso, eka Foreman wa ntiko wo tika, u vile nghwazi ya misava ra vumune, a ringana na Holyfield.
  Wider, hi ntiyiso, u huwelela leswaku nyimpi yi yimisiwile ka ha ri na nkarhi naswona u lava leswaku ku tlhela ku va na ntlangu.
  Vitaly u vula leswaku u ta teka xiboho xa ku ya emahlweni na ntirho wa yena kumbe ku va na tinyimpi tin"wana ti nga ri tingani endzhaku. Kambe un"wana ni un"wana u n"wi byela leswaku u lonene swinene, hambi ku ri ku antswa ku tlula loko a ha ri vuntshwa, naswona u fanele a ya emahlweni.
  Ku tlula kwalaho, a ku na lexi hi faneleke ku xi endla. Kuna meyara un'wana e Kyiv, nhlawulo wa palamende na president wa ha ri kule, why unga lwi kona?
  Eka tinyimpi tinharhu leti landzelaka, Vitaly yi nyikiwa mali yo ringana dzana ra timiliyoni ta tirhandi, ku engeteriwa phesente leyi humaka eka vuhaxi.
  I ntiyiso leswaku jackpot i yikulu, naswona khale ka meyara wa Kyiv u vula leswaku u ta ehleketa hi yona.
  Entiyisweni, u kombise leswaku wa ha ri ni vuswikoti byo endla swo tala. Kutani ha yini ku lahliwa talenta? Naswona nchumu lowukulu hileswaku a ku na swin"wana swo swi endla hambi swi ri tano!
  Kumbexana ringeta ku hlanganisa mabandhi hinkwawo? Sweswo swi ta va swi phyuphyisa swinene!
  Vitaly u amukela nyiko leyi kutani a sayina ntwanano wa tinyimpi tin"wana tinharhu.
  Na mukaneti wa yena loyi a landzelaka... Kahle kahle, hi ntiyiso Tyson Fury! A nga si tshama a biwa, big heavyweight. I ntiyiso leswaku u wiseriwile ehansi hi Uydar ni un"wana lontsongo. Naswona xa nkoka swinene, u tlhela a va mudyohi wa makwavo wa yena lontsongo. Phela, xana u nga swi kotisa ku yini ku lwisana ni nchumu wo fana ni wolowo?
  I ntiyiso, nyimpi leyintshwa, na mali yo hlamarisa, na xivono lexikulu.
  Oleg Rybachenko u tlhela a duvula Majarimani ni valwi va matiko mambe. Hi ku angarhela, hakunene ku lava ku va ku nga ri na Majarimani eka masocha lama fambaka hi milenge. Va famba endzhaku ka mathangi ya E-50 na E-75. Naswona va ringeta ku nga ngheni ekhombyeni.
  Laha kun"wana ekule u nga vona "Panther"-2. Thangi leri, ku hambana ni xitori xa xiviri, ri humelele khale hi 1943. Naswona "Panther" hi yoxe a yi nga ri yikulu ngopfu. Ina, naswona "Panther"-2 yi endliwe, hambileswi yi humesiweke ngopfu, kambe hi 1945, loko ma lunghiselela nyimpi na USSR, Majarimani ma tate tifektri hi mathangi ya E-50 na E-75.
  Ku nga khathariseki ku tirha hinkwako ka swibamu swo vevuka leswi tifambisaka hi swoxe: E-10 na E-25, Fuhrer a yi tsakela mathangi yo tika. Hi ku nonoka, Guderian u kucetele E-50 ya rivilo lerikulu leswaku yi endliwa leyi dumeke swinene. Fuhrer yi rhandze ngopfu E-75, leyi ayi humelelanga ngopfu naswona ayi tika makume nhungu wa tithani.
  Kambe sweswi ku cinciwa ka E-75 M ku humelerile, na silhouette yale hansi, yo vevuka naswona yina njhini ya matimba. Kumbexana yi ta va leyi hangalakeke swinene enkarhini lowu taka.
  Hi xikombiso, Oleg Rybachenko u tirhisa tindlela ta vukanganyisi. U yi tekile kutani a hoxa xibamu xa xibamu eka gondzo ra E-50 hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu. Hikwalaho ka leswi, thangi ri hundzuluka ri tlumbana ni mutirhi-kulobye.
  Naswona vuyelo bya kona i ku hisa ti- mastodon timbirhi.
  Oleg, hilaha hi swi vonaka hakona, u ni vukanganyisi swinene.
  Leyi i ndlela leyi a tirhaka ha yona sweswi, naswona Majarimani ma lahlekeriwa swinene. Mufana loyi u ni milenge leyi nga ni vutshila. I swinene ku fana na yena, u nga ambalanga nchumu naswona u sasekile.
  Kambe hi ku angarhela, mianakanyo malunghana ni vatlangi va mabokisi yi nghena enhlokweni ya mina. Hi xikombiso, ha yini Denis Lebedev a nga ha sunguli ntirho wakwe? Malembe ya makume mune a hi yo leha swonghasi. Ku tlula kwalaho, vaphikizani lavakulu lava humaka eka xiyenge xa swilo swo tika va sukile, naswona u nga ringeta ku hlanganisa mabandhi.
  Lexi hakunene u nga fanelangiki u xi endla i ku va valawuri va tsevu. Swa antswa ku teka noble boxing hi wexe kutani u joyina opposition.
  Leswi swi fana ni ndlela leyi Sergei Kovalev a veke meyara wa le Moscow ha yona. Hambileswi leswi ku nga ku ehleketa ntsena.
  Naswona Denis Lebedev a nga endla nchumu lowu akaka swinene. Ku tlula kwalaho, swa ha ri emahlweni swinene ku tshika mabokisi u nga hluriwi. Mutlangi wa xiviri u fanele a ya emakumu.
  Wladimir Klitschko na yena a nga ha vuya. Kambe van"wana, ku fana na Alexander Ustinov, lava se va biweke kanharhu hi ku landzelelana, a va tshiki ku tshika ntirho!
  Hakunene, tinhenha a hi vanhu, kambe ti huma hi ku kongoma eka nsimbi!
  Kambe a hi anakanyeni hi xiyimo lexi: Putin u wile hi xihaha-mpfhuka, naswona ku ni nhlawulo lowuntshwa wa vupresidente eRhaxiya.
  Naswona hi vona yini namuntlha! Makhomunisi a ma na vahlawuriwa lava tiyeke. Grudin u tikhomile tingana naswona ku tshembeka ka yena ku onhiwile. Zyuganov u dyuharile ngopfu naswona vanhu hinkwavo va n"wi karhele, naswona a nga na charisma leyi eneleke. Suraikin yi tsandzekile eka nhlawulo lowu hundzeke. Vanhu van"wana lava nga tiviwiki ngopfu. Zhirinovsky na yena u dyuharile ngopfu naswona un"wana na un"wana u karhele hi yena. Van"wana eka LDPR a va tiviwi ngopfu. I mani un"wana loyi u nga n"wi bumabumelaka eka nkaneto? Andrei Navalny u tiyile, kambe a nge pfumeleriwi ku nghenelela eka nhlawulo. Ksenia Sobchak a hi n"wandla loyi a nga ni vuxiyaxiya. Demushkin a a ri ekhotsweni naswona a nga tlakusiwanga ngopfu. Udaltsov na yena a a ri ekhotsweni, hambileswi kumbexana a nga seketeriwa hi makhomunisi ivi a huma.
  Hi ku komisa, a ku na vaphikizani lavakulu eka nkaneto. Kutani Medvedev, muungameri la tirhaka, wa ha ri loyi a rhandzekaka ngopfu. Naswona loko ku ri na vukanganyisi byo karhi: xirhendzevutana xa vumbirhi kumbe hi ku hatlisa eka xo sungula.
  Loko hi tekela enhlokweni xiyimo xa le hansi xa Medvedev, naswona swi nga endleka ngopfu nhlayo leyikulu ya vahlawuriwa va vupresidente, xirhendzevutana xa vumbirhi xa koteka swinene.
  Kambe Medvedev u ta va na nkateko lowukulu swinene eka round yo sungula, na muxanisi loyi a nga riki lonene ngopfu eka ya vumbirhi.
  Hambileswi hi nkarhi wo hetelela swinene Zelensky wa yena n"wini a nga ha humelelaka ivi a pfilunganya makhadi hinkwawo!
  Oleg Rybachenko u tlhele a hoxa xibamu xa xibamu, a susumeta mathangi ya Manazi. Ku rhurhumela ko tala ni ku buluka ka swibalesa.
  Nakona nkarhi wun"wana na wun"wana misava yi suka yi hisa kunene emoyeni. Naswona swiphemu-phemu swa hundzuka, swi n"oka.
  Oleg u ri:
  - Ku vangama eka mfumo wa hina!
  Margarita, a hoxa mudlayi loyi a a ri kona hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, u rhurhumerile:
  -Ku vangama lokukulu eka tinhenha!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u ta hoxa lamula hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu.
  Vafasisi va chela endzeni, oh va chela endzeni.
  A ku na ndlela yo va sivela kumbe ku va hlula hambi ku ri hi bomo ya vacuum! Kuna tinhenha to kufumela swonghasi laha, it"s just creepy!
  Oleg u rhurhumela:
  - Ku hlula ka hina enyimpini yo kwetsima!
  Margarita u tiyisisile:
  - Hi xitiyisekiso xa dzana ra tiphesente!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Doo, swi le rivaleni leswaku vana lava a va nge tshiki ntsena.
  Oleg Rybachenko u rhurhumerile a ku:
  - Eka xileriso lexintshwa xa Soviet!
  Margarita u duvule hi ku hiseka kutani a tiyisekisa:
  - Banzai!
  Hi hala tlhelo, Oleg u ringete ku ya emahlweni a qambha. Kahle kahle, Vitaly u endla vusirheleri bya ku tirhandzela eka Tyson Fury. Hi nkarhi wolowo, Vladimir u ni nyimpi leyi tsakisaka hi ndlela leyi fanaka na Ruiz.
  Entiyisweni, Ruiz a a ri nghwazi ya misava eka vuhundzuluxeri byinharhu. Ha yini Vladimir a nga swi koti ku lwa na yena hi mali yo tala? Mukaneti loyi a olovaka swinene hi leswaku u komile swinene naswona u nonile. Vladimir a nga n"wi duvula hi swibalesa swo leha.
  It"s a pity leswaku Klitschko Jr. u lahlekeriwe hi ku lwa na yena loko a ha ri nghwazi ya misava. Kambe a swi ta laveka ku rhurha.
  Naswona a wu swi ehleketa njhani hi leswi, Vladimir?
  Naswona nghwazi ya misava eka tivhidiyo tinharhu sweswi i Usik. Hambiswiritano, u hatle a fika exiluvelweni.
  Naswona nyimpi ya vun"we na Vitaly ya koteka. Kambe leswi i swiringanyeto ntsena sweswi.
  Vitaly u lava ku hlula Tyson Fury, naswona ku tlhelela endzhaku na Weider swa tsakisa. Naswona ku ni valwi van"wana vo tala lava tsakisaka. Anthony Joshua loyi a fanaka. Nakambe swi ta tsakisa swinene ku lwa na yena. Naswona u tlhela a rihisela makwavo.
  Vitaly u endle leswaku ku va na ku rhurhumela hi ku hlula Weider. Naswona u nga endla yini leswaku u hluvukisa ku humelela?
  Ha yini u nga vi muboxi wo sungula emisaveni ku hlula eka nyimpi ya vumpfampfarhuti endzhaku ka malembe ya makume ntlhanu? A nga kona loyi a nga swi lawula leswi khale!
  Eh, Vitaly, ku vula yena! A swi na mhaka leswaku a wu ri meyara wa muxaka muni wa Kyiv, kambe sweswi u xiximiwile handle ko kanakana tanihi nghwazi leyikulu ya misava!
  Kambe hi leyi yo sungula, ku sirhelela xidlodlo hi ku tirhandzela. Vitaly u langutane ni mukaneti lonkulu ni la nga ni mavoko yo leha. A hi puncher yo chavisa ku fana na Weider, kambe technical and agile, na mavoko yo leha. Naswona nakambe a yi si tshoveka, hambileswi yi nga wisiwa.
  Xa nkoka swinene, u hlule Wladimir Klitschko loyi a ha ri ntsongo swinene, leswi handle ko kanakana swi endlaka leswaku Tyson Fury a va muphikizani wo chavisa.
  Swiphiqo a swi ri kwalomu ka makume ntlhanu na ntlhanu. I ntiyiso leswaku ku hlula ka Weider hi knockout a ku hlamarisa. Kambe sweswi a ku nge vi ku grunt eka yena, kambe i mulwi wa vuthekiniki, loyi ku nga riki na munhu loyi a koteke ku n"wi outbox. Naswona xa nkoka swinene, muhluri wa Vladimir hi yexe u le ku sunguleni ka matimba ya yena.
  Xana Vitaly, loyi a nga na malembe ya makume ntlhanu, u ta swi kota ku langutana na mutivi wo tano wa swa vuthekiniki? Leyi se i duel ya tintlhari. Hambiswiritano, swi le rivaleni leswaku Wider u tekele Vitaly ehansi naswona u ringete ku n"wi teka handle ka nkhuvo. Kambe leswi a swi nge he tirhi.
  Hi lava vaboxi havambirhi va ri karhi va tilulamisela. Vitaly, tanihi minkarhi hinkwayo, u tiyimisele naswona u dzikise mianakanyo yakwe. U titshemba naswona u rhulile.
  Tyson Fury na yena u le ku lunghiseleleni. U lehe ku tlula Vitaly, u na mavoko yo leha naswona u ta ringeta ku tirhisa leswi.
  Kambe sweswi nyimpi yi ta endleka eBritain, naswona ku ta va ni vuhaxi lebyi hakeriwaka.
  Sweswi Tyson Fury u humile ku sungula. U kombisa ku titshemba ka le handle. Pald, awkward, naswona a nga ri na vutshila ngopfu. Loko Vitali Klitschko a tinta misisi ya yena, a wu nga ta swi kota ku vona leswaku hi wihi eka vona loyi a kuleke, hambi leswi a ku ri na ku hambana ka malembe ya khume-nkombo eka malembe. Leyi a yi si va rhekhodo ya tinyimpi ta vumpfampfarhuti, kambe se yi tshinelela rhekhodo.
  Kahle kahle, kumbexana Vitaly u ta tlhela a lwa na munhu lontsongo ku tlula Tyson Fury.
  Vitaly u huma a twa mpfumawulo wa vuyimbeleri lebyi chavisaka. Va langutana.
  Tyson u slouched naswona a nga languteki a lehe. Vitaly kumbexana yi anamile emakatleni. Naswona xa nkoka swinene, xivumbeko xa yena xi sasekile swinene, naswona misiha ya yena yi vonaka kahle.
  Phela, ku vuriwa yini hi tinsimu? Xo sungula hi Mabrithani, ivi ku landzela Muukraine.
  Kutani ku cincana hi mahlo.
  Nakona ku twala bugle, xirhendzevutana xo sungula.
  Vitaly u hoxa jab yo olova naswona u famba kahle. Tyson u ringeta ku famba. Kambe Vitaly u na vutshila swinene, naswona switlhavi swa yena swi famba hi ndlela yo ka yi nga ri kahle, swi fika enhlokweni ya Tyson Fury.
  Hinkwaswo swi famba hilaha vativi va vhumbheke hakona. Vitaly yi na rivilo ra kahle swinene.
  Naswona hinkwaswo swa humelela.
  U hlula eka round yo sungula... Kutani a wisa minete na round ya vumbirhi. Nakambe Fury a nga cinci ti tactics. Swi tikomba a tshemba leswaku Vitaly u ta karhala.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 4.
  Naswona nakambe Klitschko Sr. u na ku antswa nyana. Vamakwerhu va lawula ring.
  Vladimir u hlule Ruiz Jr. hi technical knockout vhiki leri nga hundza.
  Phela, nyimpi ya ha ya emahlweni.
  Xirhendzevutani xa vunharhu xi tlhele xi lawuriwa hi Vitaly. Kambe eka round ya vumune, Tyson Fury u buluka hi xitshuketa. U tsutsumela emahlweni... A ba deuce. Naswona u wisiwa ehansi.
  Xana a a lava yini? Vitaly u le ku xalamukeni.
  Hi ndlela yo karhi Tyson u sirhelele round leyi ku fikela emakumu. Kutani nyimpi ya tlhelo rin"we yi sungule nakambe laha Vitaly a a lawula. Ku tlula kwalaho, nghwazi ya misava Klitschko Lonkulu swi le rivaleni leswaku a a nga hatliseli.
  Naswona endzhaku ka swirhendzevutana swa tsevu, Tyson Fury u tlhelele endzhaku hi xitshuketa. Naswona ku hlula ku tivisiwa hi technical knockout, hikwalaho ka ku ala ku yisa nyimpi emahlweni.
  Xisweswo, Vitali Klitschko u veka rhekhodo leyintshwa: mulwi wo sungula ematin"wini ya mabokisi ku sirhelela xidlodlo xa misava a ri na makume ntlhanu wa malembe hi vukhale. Naswona ku humelela loku landzelaka ka Hopins ku hlasela.
  Kutani sweswi hakunene hakunene u hundzuke superman. Kutani a rihisela makwavo.
  Kambe nyimpi leyi landzelaka i ya rematch na Weider. Va tshembisa mali yo tala swinene. Ha yini hi nga lwa na yena, ivi hi tlhandlukela na Yoxuwa?
  Nakona u nga ehleketa hi nyimpi ya vun"we na Usik. Hi ku angarhela, Vitali Klitschko, hi ku ya hi nsinya wa nawu, a nga tsakela ku va nghwazi ya misava leyi heleleke. Naswona u ni ku navela lokukulu swinene.
  Oleg Rybachenko u n"wayitela hi miehleketo ya yena. Ina, leswi swa koteka. Mufana loyi u tsemelela ehansi layini hinkwayo ya vafasisi kutani a ku:
  - Vanhu va ku tsundzuka Klitschko! Vanhu va ku tlangela Klitschko! Vanhu va ku khomiwe hi ndlala Klitschko! Vuya ku nga ri khale Klitschko!
  Mufana loyi wa vutlhari u hlekile risimu ra yena ro tsakisa kutani a tlhela a duvula tibomo leti dlayaka ku tlula hinkwato. Naswona mathangi manharhu ya Manazi ma tlumbana.
  Ku nga khathariseki ku lwisana hi vunhenha hi masocha ya Soviet, Manazi a ma ha swi kota ku teka ni ku tsema phaseji leri hlanganisaka Moscow ni swiphemu swin"wana swa USSR.
  Xisweswo, ntsindza wa Rhaxiya wu pfaleriwile hi ku helela. Ku fana na Leningrad yi pfaleriwile.
  Stalingrad ya ha lwisana na swona. Majarimani ma tlhela ma hlasela madoroba ya Grozny na Ordzhonikidze eCaucasus. Xiyimo xa kona i xa nkoka swinene. Ngopfu-ngopfu loko Moscow ri rhendzeriwe hi ku helela.
  Ri na masocha yo tala, na madzana ya magidi ya masocha eka vuthu ra nyimpi. Kambe etinyimpini, swibalesa ni swibalesa swi hela hi ku hatlisa swinene. Kumbexana a ku nge vi na swibalesa leswi eneleke. Nakona ntsindza wu ta wa. Naswona a ku na mphakelo wa swakudya swo tala swonghasi. Leswi na swona swi ta hela ku nga ri khale.
  Naswona handle ka Moscow, ku ta va nyimpi yin"wana. Naswona Stalin wa swi twisisa leswi.
  Sweswi u le Kuibyshev. Kambe endzhaku ka loko Manazi ma tshovekile ma ya eVolga, na wona a wu nga ri kule ni layini ya le mahlweni.
  Plus ti samurai na tona ti va veka pressure. Va hoxa tibomo ni ku hlasela hi masocha lama fambaka hi milenge lama nga hlayekiki. Swi nga ha endleka ku nga ri na matimba lama eneleke.
  Stalin wa swi twisisa leswi naswona u ringeta ku burisana hi ku rhula loku hambaneke na Japani endzhaku ka swifaniso. Va vula leswaku va lunghekele hambi ku ri ku tshika Far East va hakela indemnity hi nsuku.
  Kambe Hirohito u te: hi lava Siberia hinkwayo, ku ya fika eUrals. Khombo ra kona, a swi koteki ku tshika swo tala swonghasi.
  Vladivostok se yi le kusuhi ni ku rhendzeriwa. Naswona hi ku angarhela hinkwaswo swa chavisa swinene...
  Kambe vanhwanyana van"wana va tinhenha va lwa naswona a va hluriwi hi vafasisi ni masocha ya le Japani.
  Movha wa le khotsweni lowu nga ni swisirhelelo lowu Witcher loyi a a yimbelela a a famba ha wona wu yimile, naswona ku twala ku rhurhumela ka ku pfuleka ka nyangwa. Vavanuna vambirhi va Majapani, un"wana lonkulu naswona wo nona, un"wana lontsongo naswona wo olova, va titshege hi ku vonakala loku dlayeke Anastasia mahlo swa xinkarhana. Kutani nhwanyana loyi, handle ko kanakana, u tlhave un"wana etempeleni hi xibalesa, kasi un"wana a tlhava enhlaneni hi xibakele lexi phutseriweke hi nketani. Tinhenha leti tinyungubyisaka ta Tiko ra Dyambu leri Humaka ti hlongoriwile hi ndlela yo hlekisa.
  Witcher u tlhele a yimbelela a ku:
  - Ndzi tlhontlha wanuna loyi eka round ya vukhume mbirhi! Phela, ndzi wansati wa xiyimo xa le henhla naswona ndzi Atass leyi heleleke, naswona ndzi rhumela nala eka ku wisa loku dzikeke, ndzi kombisa ntlawa lowu nga lawulekiki enyimpini!
  Nhwanyana loyi u teke xibamu xa muchini xa le Japani lexi kopiweke eka Schmeister kutani, hi ku tsindziyela ka boluti, u tsutsumele ekamareni ra vachayeri. Majapani man"wana manharhu ma tlulele ehandle kwalaho, kutani Vedmakova a va rhumela ndzilo lowu pfurhaka, a kongomisa tinhloko ta vona naswona a n"wayitela hi tihanyi.
  - Xana swiharhi leswi nga ni tinhloko ta swibakele swi kume yini!
  Xikepe lexi rhwalaka vatirhi lexi hlomeke xi khomiwile hi wansati la nga ambalangiki nchumu. Muloyi u rhurhumerile a ku:
  U rhendzelekile ehenhla ka Rhaxiya leri nga riki na khombo, .
  Swiharhi swa le tihele leswi virisaka munyama!
  Muhlapfa u ni xikele xakwe xa xidzedze, .
  Lota u tlhela u tsema nhloko!
  Mukhomunisi loyi a nga eka bolo ya cue a hi pawn, .
  A hi bohiwanga hi joko hilaha ku nga heriki!
  Yi ta hundzula Third Reich yi va swifaniso swa ndzilo, .
  Phela, ku tshembeka ku ta hakeriwa hi vunene!
  Hambileswi a a nyenyetsa, Vedmakova u ambale yunifomo ya masocha ya le Japani leyi tekiweke eka vafi. A swi nga tsakisi swonghasi, masocha lawa a ku ri khale ma nga hlambanga naswona nun"hwelo wa kona a wu chavisa. Muchayeri wa xihaha-mpfhuka wa nhwanyana u huwelerile:
  - Swi fanele swi hundzuka tihanyi swinene! Hambi swi ri tano, Mu-Asia!
  Hambiswiritano, xikepe lexi rhwalaka vatirhi lexi hlomeke xi sungule ku tlakuka hi ku olova ivi xi suka xi kongoma en"walungwini. Movha lowu a wu ri ni swibamu swimbirhi swa michini swa 12-mm, lerova, loko swi laveka, a swi koteka ku hlongola nhlaselo wa masocha lama fambaka hi milenge. Xin"wana hileswaku swisirhelelo swa 20 mm a swi nga ta tiyisela caliber ya "cannons" ya 37 mm ya Japani. Vedmakova u ehlekete: ndlela leyi ku ta ka makhomunisi ku fuma swi cinceke ha yona Rhaxiya. Loko eminkarhini ya tsarist, vuthu ra Japani a ri tlakukile swinene eka vuthu ra le Rhaxiya hi tlhelo ra vutshila, sweswi, ku hambana ni sweswo, ri sale endzhaku. Hambileswi swi nga vuliwiki leswaku sayense a yi khutaziwi eTikweni ra Dyambu leri Humaka. Dyondzo ya le henhla leyi bohaka yi sunguriwile eku heleni ka lembe xidzana ra vukhume-nhungu. I ntiyiso leswaku xiyimo xa dyondzo eJapani a xi nga ri ehenhla. Va yi kopile exikolweni xa le Prussia, lexi a xi ri pedantic ku tlula mpimo, naswona va xi olovise katsongo, leswaku mudyondzisi un"we a ta hundza eka swichudeni swo tala hilaha swi nga kotekaka hakona, tanihi leswi a ku nga ri na vanhu lava dyondzekeke lava eneleke. Hi ku angarhela, Majapani ma tekelele Ma-Europe, xikombiso Manghezi hi ku languteka ka yunifomo ya khaki, Majarimani hi ku vumbiwa ni milawu ya masocha, Maamerika lama ambaleke yunifomo ni muxaka wa vuthu ra le matini, ni fambiselo ra ku tirha ka tinhlengeletano ta timali. I ntiyiso leswaku a va ri ni ya vona, hi xikombiso, khodi ya Bushido, xibamu lexi dumeke xa shimosa (hambileswi a xi nga antswi ngopfu ku tlula xa le Yuropa). Ku fikela exikarhi ka lembe-xidzana ra vukhume-nhungu, Japani a ku ri tiko leri nga sala endzhaku eka malembe ya le xikarhi leri a ri nga ri na hambi ku ri swiporo naswona a ri hlome hi swibamu swa swibamu. A yi ri ya khale swinene ku tlula Türkiye kumbe Iran, naswona a yi ri ya khale swinene eRhaxiya ra Tsar. Lexi hlamarisaka, i Amerika leri pfuneke Tiko ra Dyambu leri Humaka leswaku ri ta emahlweni ka vanhu naswona hi ku kongoma ri ri sindzise ku joyina misava leyi hluvukeke. Xihaha-mpfhuka xa manguva lawa lexi fambaka hi mati lexi nga ni swibalesa leswi pfurhaka xi endle leswaku Japani leri nga le ndzhaku ri va ni langutelo lerikulu. Ngopfu-ngopfu loko a nwela swikepe swo hlayanyana leswi fambaka hi xikepe, leswi kombisaka ku pfumala mpfuno loku heleleke ka swibamu swa swibamu.
  Kumbexana Maamerika ma ta tisola ku tlula kan"we hileswi ma sindziseke Japani ku tivula emisaveni. Leswaku va kurise muphikizani eAsia, kambe endzhaku ka sweswo a swi tika ku pfumela leswaku endzhaku ka makume ma nga ri mangani ya malembe Tiko ra Dyambu leri Humaka a ri ta famba hi ndlela leyi tekeke malembe-xidzana yo tala eka matiko ya le Vupela-dyambu.
  Vedmakova u chayele egondzweni lerikulu, a pfumelela tilori leti nga ni swisirhelelo leswaku ti hundza emahlweni, swin"we ni swo famba, naswona u anakanye. Mfumo wa tsarist, hambi ku ri ehansi ka Alexander wa Vumbirhi, kumbe ku vula ntiyiso hambi ku ri ehansi ka Nicholas wo Sungula, wu endle makungu yo hlanganisa China na Rhaxiya. Kambe Nikolai u hlawule nkongomiso wa le Turkey tanihi nchumu lowu a wu ta ndlandlamuxiwa. Hi ku ya hi nsinya wa nawu, a swi olova swinene. Kambe Britain, leri a ri venga Rhaxiya, na Furwa, leri a ri ri ehansi ka nkucetelo wa rona, ri yimerile Vaottoman. I ro sungula eka kotara ya gidi ra malembe (ku sukela hi 1612), Rhaxiya ri hluriwile hi nyimpi leyikulu (tinyimpi ta munhu hi xiyexe, hakunene, a ti hlayi, u vula leswaku ku ringana kwalomu ka kotara ya gidi ra malembe Rhaxiya a ri hluriwanga hi nyimpi tanihi hi ku angarhela, hi ndlela leyi, a ku ri ehansi ka Nicholas wo Sungula laha yi fikeleleke vukulu bya yona lebyikulu hi ku ya hi ndhawu). A ku ri ni swivangelo swo hlayanyana, xa nkoka swinene a ku ri ku tlakuka ka mimfumo ya le Vupela-dyambu eka switirhisiwa swa thekinoloji swa masocha ya yona. Endzhaku ka loko Nicholas wo sungula a tidlayile, xiluvelo xi tekiwe hi Alexander wa Vumbirhi: kumbexana tsar la dyondzekeke ni la dyondzekeke swinene ematin"wini hinkwawo ya Rhaxiya. U sungule ku cinca lokukulu, a xiya vuhlonga, naswona ehansi ka yena ku kula hi xihatla ka tiindasitiri, ku akiwa ka swiporo ni tipulani ta gezi ku sungule! Kambe hi nkarhi lowu fanaka, ku herisiwa ka vuhlonga ku humelerile hi ku lahlekeriwa hi varimi, ku ve ni ku onhaka lokukulu, ku pfuke madzolonga, ngopfu-ngopfu lamakulu ePoland. Alexander u swi kotile ku yisa Russia emahlweni, kambe a nga tlhantlhi swiphiqo swa xisekelo, naswona u xavise hambi ku ri Alaska eka Amerika hi tipeni naswona u nyikele hi Swihlala swa Hawaii mahala. I ntiyiso leswaku u swi kotile ku hlula tiko ra Turkey, kambe Mfumo wa Ottoman a wu tsanile swinene hi nkarhi wolowo naswona a wu tsekatsekisiwa hi ku pfukela mfumo. Ina, ku lahlekeriwa ka Rhaxiya enyimpini leyi a ku ri kukulu hi ndlela leyi nga ringaniki, leswi kombisaka leswaku vuthu ra Rhaxiya ra ha ri ekule swinene ni ku hetiseka, ku nga khathariseki ku cinca loku endliweke. Hambiswiritano, hambi ku ri ehansi ka Suvorov hinkwaswo a swi nga ri erivaleni hilaha va vulaka hakona etibukwini. Ku hlula ku tile hi nxavo lowukulu, naswona Catherine wa Vumbirhi, hi xikombiso, hi nkarhi wa nyimpi ya vumbirhi ya Rhaxiya na Turkey, u tinyiketele eka ku kuma ndhawu leyi nga nyawuriki, hambi ku ri ku tshika ku lava Moldova. Hambileswi matiko lawa a ma tshama Maslav ya Orthodox, naswona hi nkarhi wun"wana a ma ri xiphemu xa Kievan Rus. Hi ntolovelo, endzhaku ka loko Rhaxiya ri ntshunxiwile eka joko ra Mamongolia na Tatar, ku vekiwile ndlela yo vuyisa matiko hinkwawo yo sungula ya Maslav. Leswi swi teke malembe-xidzana yo hlayanyana hi xikombiso, Galicia ri vuyisiwile ntsena hi 1939, endzhaku ko ntshunxiwa eka joko ra Poland. Naswona muti wa Przemysl ni matiko lama rhendzeleke ma sale eka vanhu va le Hungary ni va le Slovakia.
  Vedmakova u langute egondzweni lerikulu: a ku nga ri na timovha to hambana-hambana to tala swonghasi, kambe masocha ya le Japani lama fambaka hi milenge a ma macha. Japani ri ni vaaki va kwalomu ka dzana ra timiliyoni, hambi ku ri ku tlula Jarimani, ndzetelo wa le mahlweni ka ku tsarisiwa ka masocha wu teka hafu ya tiawara ta xikolo. Nyimpi na USSR i nyiko ya xikwembu eka vona, ku hambana na nyimpi na USA. U nga ha churn out ku avana loku engetelekeke.
  Swi ringeta swinene ku duvula ku buluka kusuka eka swibamu swa wena swimbirhi swa rivilo lerikulu, nkateko wa kona leswi swinga endliwa hiku swi lawula hiku tirhisa hydraulic drive kusuka eka cockpit. Kambe ntiyiso hileswaku loko yena hi yexe a ta va na nkarhi wutsongo wo huma laha. Doo, swa ha antswa ku swi endla ekusuhi ni layini ya le mahlweni kumbe nivusiku. Ina, swi tikomba onge se ku sungula ku va munyama... Kutani timhisi ti ta tala naswona tinyimpfu ti ta hlayiseka. Hambileswi e-e, a hi nyimpfu.
  Kutani ku vuriwa yini hi Japani? Nyimpi yo sungula ya 1904-1905 yi hluriwile, naswona Rhaxiya ri lahlekeriwe hi masocha ni tindhuna to tlula madzana mambirhi na makume ntlhanu wa magidi ntsena tanihi vabohiwa. Hambileswi vuthu ra tsarist a ri ri ni vukulu bya tinhlayo. Japani ri lahlekeriwe hi vabohiwa lava nga ehansi ka magidi mambirhi; Tluka leri ra matimu a ri tsakisi ngopfu eRhaxiya. Lexi hlundzukisaka ngopfu hileswaku vo tala endzeni ka tiko a va lava leswaku Majapani ma hlula. Hi xikombiso, swichudeni swa le Yunivhesiti ya Moscow swi rhumele ku hoyozela va ka Mikado hi ku wa ka Port Arthur. Naswona ku yiviwe mali muni: a swi koteki ku yi xaxameta!
  Vedmakova u hungute rivilo ra gasi leswaku a nga tsutsumeli eka kholomo yin"wana leyi a yi macha. Nhwanyana loyi u hlambanyile a ku:
  - Kahle kahle, va fana na tinjiya! Swivumbiwa swa mahlo yo tsindziyela!
  Ndleve se a yi kota ku vona ku rhurhumela ka swibamu swa le mahlweni; Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u rhurhumerile ivi a yimbelela a ku:
  Nhenha ya le Rhaxiya a yi rhurhumela hi ku vava, .
  Nhenha ya le Rhaxiya yi lovisa Majapani!
  Naswona hi ni gome leri heleleke, .
  Xitlhangu hinkwaxo lexi govekeke xi tsekatseka!
  Nhwanyana loyi u tlhele a miyela. Eka nyimpi yoleyo, USA na Britain va pfune Japani hi mali ni matlhari, kambe a ku nga ri na tlhelo ra le vupela-dyambu. Hakunene, Tiko ra Dyambu leri Humaka a ri tshemba leswaku Jarimani ri ta tirhisa nkarhi wolowo ivi ri hlasela Rhaxiya. Hi ku ya hi nsinya wa nawu, leswi a swi ri swa xiviri, naswona a swi vuyerisa Jarimani. Austria-Hungary leri hlanganeke, leri nga ni ku tsakela ka rona eBalkan, na rona ri nga kaneta Rhaxiya. Turkey, leri hi matimu ri khunguvanyisiweke hi Rhaxiya, hambi ku ri ku va ehansi ka vulawuri bya timali bya Jarimani, na rona ri nga nghenela nyimpi. Nakambe swi nga ha endleka leswaku tiko ra Italy, leri a ri ri xiphemu xa Triple Alliance naswona a ri nga ha tihlawulela matiko lama fuweke ya le Ukraine, ri ta nghenela nyimpi. Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, a swi ta va swi bihile eka Rhaxiya wa Tsar. Hambi loko a hluriwa eka ntwanano na Entente, kutani nyimpi eka matlhelo mambirhi a yi ta hela hi khombo. Minkarhi ya leswaku Furwa ri joyina nyimpi leyi i yitsongo, tanihi leswi hi nkarhi wolowo Britain a ri lwisana na Rhaxiya. Hi ku angarhela, i ntiyiso, leswi i ku hlayela lokukulu loku hoxeke ka Kaiser, loyi a nga lahlekeriwa hi nkarhi wo tano. Swi nga ha endleka leswaku hambi endzhaku ka ku sungula ka Nyimpi yo Sungula ya Misava, ku hlayela lokukulu ka maqhinga loku hoxeke a ku ri nhlaselo wa Fritz eBelgium na Furwa. Kumbexana loko a va sungule ku hlasela Rhaxiya hi ku helela, xiyimo xa le Poland hi 1939 a xi ta va xi phindhiwe. Nkateko wa kona, Majarimani ma hundzuke ku titshemba ku tlula mpimo, ma hlawula nyimpi eka matlhelo mambirhi.
  Witcher, ku hambana na vaaki va ka vona vo tala, a ri na nkateko: u swi kotile ku hlaya Mine Kaif, naswona eka original. I ntiyiso leswaku Hitler a a vula ntiyiso loko a vula leswaku swa laveka ku va swin"we na Britain ku lwisana na Rhaxiya, kumbe swin"we na Rhaxiya ku lwisana na Britain. Naswona leswi twisisekaka swinene, Fuhrer wa nkarhi lowu taka u sola lava ringeteke ku tisa ntsumbu wa Bismarck"s erivaleni.
  Hakunene Hitler u arile ku koteka kwihi na kwihi ka ntwanano wihi na wihi na Rhaxiya, ngopfu-ngopfu loko Mabolshevik ma sungule ku fuma eka wona naswona a a pfumela leswaku matiko ya Rhaxiya ma fanele ma va tikoloni ta Jarimani.
  Leswi swi vula leswaku swi le rivaleni leswaku a a ri nala wa Rhaxiya, naswona ntwanano wihi na wihi wa Fuhrer a ku ri phepha ro olova. Ku tlula kwalaho, Stalin i xiphukuphuku hikwalaho ko pfumala ku biwa lokukulu swonghasi eka xikandza xakwe lexi pfulekeke, hambileswi a a boheke ku tilulamisela ku hlongola ku biwa ni ku tisa masocha yakwe leswaku ma lunghekela ku lwa. Kumbe ku antswa swinene, yi byala hi wexe! Vuthu ra Jarimani na rona a ri nga si lunghekela nsusumeto wo hlasela wa vuthu ra Soviet. A swi ta va tikela swinene hi rhendzele ntsena ni ku lovisa masocha ya Jarimani lama a ma ri eka swibya. Mawaku nyimpi leyi! Nakona kungu leri ri hundzile eka Wehrmacht. Naswona tlhelo ra le mahlweni a ri khuluka ku suka eVupela-dyambu ku ya eVuxeni. A swi le rivaleni leswaku Stalin a a hlayela yini? Na Beria i n'wana wa xigangu. U n"wi tiva kahle a ri ni mpandla. Ha yini a nga n"wi tsundzuxanga Stalin? Ha yini a nga ku kucetela leswaku u teka goza? Xana leswi swi endleke njhani? Phela Khomixinara wa Vanhu a a ri munhu wa mano naswona a a nga tshembi munhu! Phela, hakunene a ku ri ni rungula lerikulu ra vuhlayiseki, masocha ya Third Reich a ma ri karhi ma koka ma ya fika endzilakaneni naswona kokwa wa xisati un"wana ni un"wana wa vumbirhi a a profeta nyimpi. Hi ku angarhela, a ku ri ni ku titwa leswaku ku tshinela nchumu lowu nga siveriwiki ni lowu chavisaka!
  Naswona i Stalin ntsena ni ntlawa wakwe lava a va raha marhaku, onge hiloko va lava ku lahlekeriwa ni ku lovisa timiliyoni ta vanhu hi vomu. Naswona hi ku angarhela, Mugeorgia loyi a nga ni tinsiva a hi mutivi wo tano... A nga swi kotanga ku heta xikolo xa vufundhisi, naswona, hilaha Beria a n"wi pfumeleke hakona, u tala ku nwa. Nakona loko nyimpi yi sungula, ku vile na ku rhurhumela hi ku angarhela... Nakona sweswi misava hinkwayo yi teke matlhari yo lwisana na Russia! Naswona laha, i ntiyiso, tipholisi ta Stalin leti nga cincekiki hi tona ti nga na nandzu. Ngopfu-ngopfu, ku nga khathariseki mhaka ya leswaku tlhelo ra le mahlweni a ri titivala hikwalaho ka ku pfumaleka ka mphakelo, magidi ya switimela swi vitaniwile leswaku swi ta hlongola vanhu va le Chechen eKazakhstan. Naswona leswi a swi endliwa hi nkarhi wa nyimpi, loko kalichi yin"wana ni yin"wana yi hlayiwa! Hikwalaho ka leswi, hi ndlela leyi, Mainstein u swi kotile, ku nga khathariseki ku tlakuka lokukulu ka tinhlayo ka vuthu ra Soviet, ku endla nhlaselo wo tlherisela ku hlula masocha yo Tshwuka. Hikwalaho ka ku pfumaleka ka ti- echelon, mavuthu lama tiyisaka a ma rhumeriwanga hi nkarhi, mphakelo wa masocha ya Soviet wu kavanyetiwile naswona hikwalaho ka sweswo nhlaselo wu herile. Naswona loko masocha ya hina sweswi a ma ri eKyiv, naswona kumbexana eRomania, Britain na USA swi nga ha endleka a va nga ri ekhombyeni ro xenga USSR!
  Handle ka sweswo, i mani loyi a nga lava ku dlaya Hitler? Xisweswo ku susumeta Third Reich eka vukarhi lebyintshwa?! Swi nga endleka ngopfu, lowu a ku ri vuhandzuri lebyi a byi rhangela hi Beria... Phela, hi nkarhi wun"wana u hlele leswaku a nga heta njhani Trotsky. Kambe hi nkarhi wolowo leswi swi vangiwa hi xilaveko xo papalata ku avana eka Matiko ya Misava. Sweswi leswi swi endle leswaku ku va ni vuyelo lebyi hambaneke, valala va Rhaxiya va hlanganile. Ku tlula kwalaho, valala i va matimu! U fanele a vula leswaku Vedmakov hi byakwe u hlamarile swinene leswi Churchill a nyikeleke nkulumo leyi hlamarisaka hi June 24, a tivisa nseketelo wa USSR. Swi hlamarisa leswaku nyimpfu yi tile eka mpfundla kuva yi endla ntwanano, loko, hi ntiyiso, nghala ya Britain yinga ringanisiwa na nyimpfu. Hambiswiritano, Stalin i mpfundla lowu tolovelekeke! Sweswi hinkwaswo swi tlhelele eka ntolovelo, vademokirasi va vukhepitali na vafasisi va vukhepitali swin"we! Kambe makhomunisi ma ni vun"we naswona ma tshembekile, ma nga pfumelelani ni ripfalo! Kumbexana leswi hi swona leswi Stalin a a swi lava? Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, mavuthu ya nala ma engetelekile, naswona Japani ri kombise tinhlaya ta rona evuxeni. Kambe, hi ku angarhela, ku famba hi vurhangeri bya matiko ya Rising Sun swa twala: swa laveka ku miyeta milomu ya masocha lama nga eneriseki hi ku pfumelelana lokukulu ka ndhawu na ku tinyiketa ka xiviri, ku tshembisa tinyimpi letintshwa na misava. Loko United States a yi nga vekanga swipimelo, kumbe ku vula ntiyiso, ku siveriwa, eka Japani hi July 24, kutani kumbexana samurai a yi ta va yi hlasele USSR hambi ku ri hi August, handle ko rindza xixika! Majapani i vanhu va xivindzi naswona a va nga ta yimisiwa hi ku tsundzuka Khalkhin Gol, laha, hi ndlela leyi, masocha ya vumbirhi a ma lwa, ku katsa ni masocha ya swipopana ya Mfumo wa Mfumo wa Manchurian!
  Naswona leswi swi nga veka ekhombyeni ku wa ka Moscow... Hambileswi Stalin kumbexana a nga tsakelaka ku nyiketa Siberia hinkwayo ku tlula ku tinyiketa ka Moscow. A ndzi ta siya ntsena xifunengeto kwalaho, ndzi ri ni ntshembo wa leswaku xixika xo tika xa taiga a xi nga ta nyika Majapani lunghelo ro ya emahlweni ngopfu ni ku tihlanganisa ni Majarimani exifundzheni xa Urals kumbe xa Volga.
  Nakona, hi ntiyiso, a ku ta va na swiphiqo... Hitler u tsandzekile ekusuhi na Moscow kutani a endla xibalo lexi hoxeke hi ku tivisa nyimpi eka United States, handle ko sindzisa Japani ku tlherisela mayelana na USSR. Hitler a nga hambanisiwi nikatsongo hi ku twisiseka, hi ku lwisana ka yena hi tihanyi ka Vayuda, a hundzula vanhu lavakulu va swa timali hambi ku ri Vatican va lwisana na yena n"wini. I ntiyiso leswaku leswi swi engetele ku duma ka yena exikarhi ka Maarabu, kambe a ma n"wi pfunanga ngopfu eka vuthu ra Rommel"s.
  Movha lowu a wu ri ni swisirhelelo wu chayele wu ya fika endzilakaneni wa khale wa Soviet. Se ku ve ni ku onhaka ko karhi laha. Laha phuphu ya ndzilakano ya ha humela ehandle.
  Naswona masocha ya le Japani lama fambaka hi milenge, swin"we ni swibalesa swo hlayanyana swo vevuka leswi nga ni swibamu swa otomatiki swa 20-mm ni swibamu swimbirhi swa michini xin"wana ni xin"wana. Ku lwisana na masocha ya le China lawa ya fambaka hi milenge, leyi yingava tlhari ra kahle, kambe eka T-34... I ntiyiso, kuna mathangi yofana na lawa yanga tala e Far East, mavuthu lawakulu ya pfaleriwile ehansi evupela dyambu. Ku engetela kwalaho, mimovha yin"wana yimbirhi leyi nga ni swisirhelelo ni swibalesa leswi fambiwaka hi mimovha leyi pfulekeke swa vonaka. Ndzi fanele ku vula leswaku leswi a hi swikontiri swo biha, hambi leswi swi nga na caliber leyitsongo...
  Witcherova u kanakana: ndzi fanele ndzi endla yini? Ku ni Majapani yo tala naswona swi tikomba onge u fanele u jika u nghena egondzweni ra le makaya. Kumbe swi nga ha endleka swa ha ta nyika ku hundzuka eka lava nga ni mahlo yo koma?
  Se se ku sungula ku va munyama, mapapa ma funengete xibakabaka, naswona mpfula ya ta. I ntiyiso leswaku u nga tipeta ekhombyeni, ngopfu-ngopfu tanihi leswi Majapani ma taleke swin"we, masocha lama fambaka hi milenge ma yime, ma hlengeletane hi mintlawa yo tala. Ina, ku na regiment hinkwayo ya vona, masocha ya khwiri ro tshwuka, nasty swinene, a swi khomiwi ku va dlaya.
  Witcher u ti tsemakanye, a ri karhi a rhurhumela:
  - Xikwembu Onge Xikwembu xi nga hi nyika ti samurai to tala!
  Swibamu swimbirhi leswikulu swa michini swa 12 wa timilimitara swi tlhave hi ku buluka eka swivumbiwa leswi nga ni mahlo yo koma. Ku biwa hinkwako ku sungule. Nhwanyana loyi u tlhele a yimbelela a ku:
  Hi ta lwa na nala ku fikela emakumu, .
  Swiendlo swa masocha a swi hlayeki!
  Minkarhi hinkwayo Marhaxiya ma swi kotile ku lwa, .
  U nga heli matimba loko ku fika xiphiqo!
  12 mm i cartridge leyikulu no kariha, yi tlhava hi mimiri, naswona minkarhi yin"wana yi tlhava Majapani yo hlaya hi nkarhi wun"we. Vedmakova a a lawula tlhari leri hi ku tirhisa swichayachayana swa hayidiroliki, leswi Majapani ma swi lombiseke eka swihaha-mpfhuka. Eka tisekoni to sungula, valwi va Mfumo wa Dyambu leri Humaka a va nga swi twisisi ni leswaku ku humelela yini ni leswaku nhlaselo lowu wu huma kwihi. Va lo wa ntsena, va humesa swinambyana swa ngati ekhwirini ni le swifuveni swa vona. Ku ta ka rifu emisaveni leyi leyi vonakaka yi rhulile a ku nga languteriwanga swinene. Hambileswi e-e, xitatimende xo hetelela xi languteka ngopfu ku fana ni ku hlekula.
  Witcher u swi kotile ku tsemeta ehansi hi ti rank to hlaya nala a nga si angula kutani a sungula ku hangalaka. Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u ye emahlweni a duvula, hi nkarhi lowu fanaka a ri karhi a fambisa movha lowu nga ni swisirhelelo leswaku wu nga tshuki wu duvuriwa hi mathangi. Hambi swi ri tano, xibamu xa xihaha-mpfhuka xi nga nghena hambi ku ri swisirhelelo swo tano. Kambe leswi switlhela swiya hi rivilo rosungula ra projectile yahari rikulu kutlula ra swibamu swa nyimpi.
  Loko muchayeri wa xihaha-mpfhuka a ri ni nkateko, Majapani a ma hatlanga ma kuma leswaku i mani loyi a va rhumelaka rifu, ngopfu-ngopfu tanihi leswi mpfula ya ximun"wana yi sunguleke ku thona, hikwalaho ka sweswo swi ve swi tika ku swi hambanisa ku vonakala. Kumbexana va- samurai a va ehleketa leswaku va hlaseriwa hi ntlawa wa masocha ya le Rhaxiya lowu tshovekeke wu ya endzhaku, kutani tithangi ti duvule swihlahla. Witcher, u pfotlose Majapani ivi a yimbelela:
  Ku suka emakumu ya le kule ya lwandle, .
  Laha xivandla xa le tilweni xi tsekatsekeke kona!
  Mintshungu ya Sultan yi tsutsuma hi ku hatlisa, .
  Swi fana ni loko Mukaneti wa Kreste a pfukile!
  
  Nyimpi a yi na tintswalo, yi bihile, .
  Ku fana ni khayiti leyi xikeke ehenhla ka Rus"!
  Tiko ra mina ri ri ra mpunga hi swilondza, .
  Ponisa mana wa wena, ndzi khongela eka Xikwembu!
  
  Misava yi ni tihanyi swonghasi, swa chavisa
  N"wana u wile kutani a handzuriwa!
  Va veleka, va susumeta hi ku vava, .
  Hiloko Thunderer yo biha yi endle xiboho!
  
  Xikwembu a xi tivi swipimelo eku hlundzukeni, .
  U tise khombo ehenhla ka rixaka ra vanhu!
  Naswona un"wana ni un"wana la hanyaka wa xaniseka, .
  I gome ntsena leri hlayekaka ku hlula!
  
  Rhaxiya hinkwaro ri tele hi ngati, .
  U ni tihanyi swonghasi Wena wa Matimba Hinkwawo!
  Xana vurhumiwa bya wena byi ye kwihi?
  Xana Kriste hakunene i wa vunharhu, la nga pfuniki nchumu!
  
  Ha yini mi ri Ada na Evha, .
  U va hlongole eparadeyisini hikwalaho ka swiendlo swo biha!
  Nkarhi wu fikile wa mudlayi, .
  Hi ku hlasela loku kufumelaka Mamaia!
  
  Vanhwanyana va halata mihloti laha, .
  Majarimani ma dlaye vatswari va mina!
  U nga ambalanga nchumu naswona a ku ri na xirhami
  Hi ku tika, milambu hinkwayo yi ni ayisi!
  
  A nga kona loyi a twelaka vusiwana hina vanhu
  Ku nga ha va ti- midge kumbe tinyoka ti hi luma!
  Minkarhi yin"wana ku pfuka mianakanyo
  Mawaku xinwelo xa ku xaniseka ku fikela emakumu!
  
  A swi pfuni nchumu ku tshemba eka Xikwembu, .
  I ntiyiso leswaku a swi n"wi vavisi!
  Swa antswa ku hanya hi ndlela yo biha no biha, .
  Kambe laha hi te - swi ringene!
  
  Hi na mijeko ya vukhomunisi, .
  Leswi vulaka leswaku a ku na ku kombetela eka buti wa mina!
  A ndzi swi koti ku tiyisela vufasisi, .
  Ethos ya hina ya olova: ku ya etiheleni hi sweswo!
  
  Ntshembo eka mavoko lama nga ni ntwela-vusiwana, .
  Eka miehleketo leyi nga enhlokweni!
  Ku navela ku hi yisa eka leswi hi swi fikeleleke, .
  Vutshila, ku hiseka eka xibakele!
  
  Nakona, ku pima hi magoza, .
  Ndlela ya wena yo ya eka ntshunxeko ni ntsako!
  Hi ta hundzuka swikwembu swo tshwuka, .
  A nga kona loyi a nga hi gombonyokisaka!
  Vedmakova u yimbelele a tlhela a duvula swibamu swa michini, a duvula lava nga ni mahlo yo koma lava se a va swi kotile ku baleka va etlela ehansi. Kambe endzhaku ka sweswo nkateko wa yena na wona wu cincile; Witcher u twe miri wa yena wu rhurhumela. Hambiswiritano, tibomo ta le Japani a ti hambanisiwile naswona a ti nga ngheni eka swisirhelelo, leswi swi tikombaka swi endleriwe ku tiyisela ku buluka ka swibamu swa muchini leswi fikaka eka 14 wa timilimitara hi mpimo.
  Witcher u hlekile a ku:
  - Nakona eka nyimpi yo nonoka, xibamu lexi hambukeke - xiphukuphuku! U sungule ku hlundzuka, hi xitshuketa a tlharihile naswona a ba xibalesa nkarhi na nkarhi!
  Eka xikepe xo rhwala vatirhi lexi hlomeke, swibamu swa michini swi fambisiwa hi belt feed. Leswi swinyika mphakelo lowukulu wa swibalesa, ku engetela kwalaho, ku phakeriwa ku kufumela ka mati, leswi pfumelelaka ku engetela nkarhi wo duvula. Hikwalaho, nhenha leyi handle ka nkhuvo yi tseme Majapani lawa a ma n"wi hoxela tibomo. Kambe swi tikomba onge valwi van"wana va swi xiyile. Tigrenade ti tlhele ti haha. Ku twiwile ku tshoveka ka xihahampfhuka. Swi vonaka onge yin"wana ya tibomo leti a yi tika, yi tika kwalomu ka khilogiramu naswona a yi lwisana ni mathangi. Majapani se a ma phakeriwe swiphepherhele leswi fanaka. Yi tsanile eka ti Chevrons na ti T-34s, kambe unga nghena eka movha lowu hlomeke! Hi tlhelo leri tshovekeke, Witcher u hlaseriwe hi ntshuri. Nhwanyana loyi u hlambanyile a ku:
  - Ina, Japani i ritsongo, kambe ri vanga swiphiqo leswikulu!
  Movha lowu nga ni swisirhelelo wu sungule ku hatlisa, naswona tibomo timbirhi leti hambanisiweke ti haha ti nghena endzeni, laha ti bulukeke kona.
  Swiphemu leswi swi khome Witcher, a handzula yunifomo ya yena. Ku tlula kwalaho, thangi ra gasi leri tshovekeke ri khomiwe hi ndzilo. Nhwanyana loyi u tlhele a rhukana a ku:
  - A hi muchini - i jenerala! Ndzi ta ku hoxela thyaka!
  Endzhaku ko tsemeta ehansi khume-mbirhi-mbirhi tin"wana, ndzi boheke ku tlula ndzi huma eka khabodo. Nhwanyana loyi u endle leswi a nga swi xiyi hi masocha ya Majapani kutani a gayela. A a nga vileli hi yena n"wini a a ambale yunifomo ya vuthu ra Tiko ra Dyambu leri Humaka. Naswona emunyameni ni le mpfula a wu nge swi koti ku vona xikandza xa wena hakunene. Sweswi u fanele u xika egondzweni lerikulu ivi u nyamalala ekhwatini.
  Nhwanyana loyi u gaye hi ku hatlisa swinene naswona hi nkarhi lowu fanaka u hlangane ni mintsumbu minkarhi yo hlayanyana. U gungurile hi ku eneriseka:
  - A swi bihanga leswaku ndzi nyike samurai rivoni! Sweswi leswi u faneleke u swi endla i ku yi hlayisela hi wexe!
  Nhenha yi nghene eswihlahleni naswona, loko yi pfuka, yi sungula ku famba. Va kanganyisa, kumbexana a va nge khomiwi. Entiyisweni, u veke nyimpi leyi xiximekaka kutani a ehleketa leswaku xiendlo xa yena xi nga ha pfumeriwa, handle ka sweswo kumbexana, i mani la tivaka, a va ta va va nyikile nyeleti yin"wana ya nhenha!
  Hi ku angarhela, nyimpi i nchumu wo hlamarisa, u dlaya vanhu and it"s not just normal, but valor. Hilaha Bibele yi vulaka hakona, hi ndlela leyi, "U nga tshuki u dlaya!" Hambi swi ri tano, Xikwembu a xi lerisi ku dlaya ntsena, kambe ku herisa Vaamaleke hi ku helela, vasati va vona, vana, hambi ku ri swifuwo! Hambileswi hambi ku ri hi nkarhi wa nyimpi, ku herisiwa ka vaaki ku tekiwa ku ri ku tikhoma loko biha ni loku nyenyetsaka.
  Hambiswiritano, matiko lama hlanganeke ya le Vupela-dyambu a ma hoxe tibomo ntsena eka swikongomelo swa masocha kambe a ma hoxe tibomo eka vaaki. Leswi swi vangiwe hi ku pakanisa lokutsongo ka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo leswi nga ehenhla, leswi endleke leswaku swi tika ku hlasela swikongomelo swa masocha ntsena, kambe nchumu lowukulu a ku ri ku rihisela. Japani na rona ri kume mpfuneto ku suka eka US. Kambe a ku nga ri na nchumu wo va hlamula ha wona! A va nga ri na swihaha-mpfhuka leswi nga ni mpfhuka wo tano leswaku va fika eka Yankees ntsena!
  Swi tikomba onge Maamerika ma teke ku rihisela eka Peru Harbor swi ringanerile, kutani ku vula ntiyiso, vahlawuriwa va le henhla va swa timali va endle xiboho xo teka goza hi ndlela leyi tirhaka, naswona hi nkarhi lowu fanaka va herise Vuthu ro Tshwuka ra Mao. Japani ri sale ri ri na Manchuria tanihi xihlovo xa nyimpi yo lwisana na USSR, naswona ri nyikiwe voko leri ntshunxekeke ro lwisana na Mongolia, naswona leswi seleke a ku ri ntirho wa Chiang Kai Shek! Kutani swi ta koteka ku sweka tiko hinkwaro ra China. Naswona a ku ve Tiko ra Dyambu leri Humaka ri huma ngati enyimpini na USSR. What"s most interesting here is probably that ma Japanese, lawa ya hluleke Russia, ya hlayela ku rihisela na America nakambe hiku tirhisa mpfuneto wa Germany na USA, va ehleketa ku tekela Siberia na matiko yan"wana kusuka eka Japan leyi karhaleke.
  Ntlawa wun"wana ni wun"wana wu ehleketa leswaku wu endle hi vutlhari swinene, ngopfu-ngopfu tanihi leswi Amerika na Britain ma kumeke vulawuri bya tindhawu letikulu handle ko duvula ni xibamu ni xin"we. Handle ka sweswo, a va ta boheka ku teka nkarhi wo leha ni lowu karharisaka leswaku va va hlula, leswi a swi ta teka kwalomu ka malembe yo hlayanyana leswi i swihlala phela!
  Vedmakova u fambe, a ri ni ntshembo wa leswaku u ta tsemakanya layini ya le mahlweni. It"s quite possible ku rhelela u nghena eka gap u joyina vanhu va wena. Kumbexana u teka hambi ku ri un"wana wa vabohiwa va samurai. Phela, yi le kusuhi ni tindhawu leti tlakukeke swinene ta vuthu ra Soviet. Handle ka sweswo swi ta tika ku koka.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 5.
  Kutani eka Vulawuri bya Misava Hinkwayo: Jarimani na Yuropa ehansi ka USSR swi tekiwa tanihi ndhawu leyi lahlekeke ya nkucetelo, naswona hambi ku ri nxungeto eka mfumo wa vukhomunisi lowu tiyisiweke ni ku ndlandlamuxiwa loku yaka emahlweni ka Vubolshevism. Naswona eka Russia ehansi ka Germany, leswi i ku ndlandlamuxiwa ka swiyenge swa yona swa nkucetelo na ku koteka ka ku mama juzi hinkwayo kusuka eka Matiko lawa ya fuweke. Kambe leswi hakunene hi leswi ti oligarchs ta mafurwa ti lahlekeriweke hi swona hi ku hluriwa hi Germany: va boheke ku avelana nyana na Hitler, kambe va hlayise rifuwo ro tala, naswona swi olovile hambi ku ri ku tirhisa vatirhi hi ndlela yo biha - Majarimani ya pfotlose tiyuniyoni ta vatirhi. Xana ti- oligarch ti lahlekeriwe hi yini eBaltics? Hlaya ntsindza wa wena hinkwawo, na lava a va nga ri na nkarhi wo baleka, kutani ntshunxeko kumbe vutomi! Xikombiso xa kona xa hlamarisa! Kutani a ku na nchumu lowu hlamarisaka hi mhaka leyi! Naswona loko Hitler a a nga ri munhu la lwisanaka ni Vayuda hi ku hiseka swonghasi, a ku nga ri na munhu loyi a a ta va a pfune USSR!
  Ku fanele ku vuriwa leswaku xin"wana xa swivangelo leswi endleke leswaku Furwa ri tshoveka hi ku olova a ku ri tiphesente leti nga ehansi swinene ta Vayuda eka vaaki hinkwavo ni lava tlakukeke hi timali. Le Poland, Britain, USA: a swi hambanile swinene. Ngopfu ngopfu e USA, leyi, hi ndlela leyi, yi hlamuselaka leswaku hikokwalaho ka yini ma Yankees, hambi leswi akuri hava bomo yin"we leyi weleke eka Amerika, ava ri na tihanyi swinene eka vaaki va Germany kutlula ma British!
  Vishu u hundzuke xipopana ehansi ka Wehrmacht, naswona Majarimani ma chayele ma rhendzeleka eParis ma ri karhi ma tlanga tiharmonica. Hitler u sungule ku lunghiselela ku hlasela Nghilandhi, handle ko tikarhatela ku hundzisela ikhonomi eka xiyimo xa nyimpi ni ku tirhisa rifuwo ra Yuropa leri hluriweke. Leswi swi n"wi koxe swinene, ku fana ni ku nga tiyimiselanga ka yena ku burisana ni Manghezi ni ku tshika ku lwisana ni Vayuda. Leyo hetelela, kumbexana, a yi ta va yi pfumelele Fuhrer leswaku a ntshunxa mavuthu yakwe hinkwawo leswaku a ya lwa nyimpi yo lwisana ni USSR ivi a hlasela endzhaku hi May. I ntiyiso leswaku ku rhula na Britain a ku ta va ku susumetele Stalin ku tivisa ku hlengeletiwa ka vanhu. A ku ta va ku ri xikombiso xa leswaku nala se u le nyangweni.
  Kumbe e-e, eka xiyimo lexi swi nga ha va swi khumbe xiyimo xa US eka Japani. A va nga ta hlundzukisa Tiko ra Dyambu leri Humaka, naswona mfumo wa matimba wu nga pfula tlhelo ra vumbirhi! Hi swona leswi humeleleke sweswi. Ntsena eka xiyimo xo biha swinene, loko vuthu ra USSR ri lava ku lovisiwa, ku endliwa ka matlhari a ku si simekiwa, naswona a va si dyondza ndlela yo lwa!
  Leri a hi lembe ra makume mune n"we - masocha ya Soviet ma kume ntokoto wa nyimpi, ma dyondze ku lwa ni ku hlula! Kutani sweswi a va chavi mathangi yo tika ni swihaha-mpfhuka leswi nga ni tindhawu ta nkombo to duvula emovheni wun"we!
  Wanuna wa Mujapani la nga yexe u yime ekusuhi ni murhi. Kutani dummy leyintsongo yo tshwuka leyi tolovelekeke.
  Witcher u tlulerile endzhaku ka yena. U rhurhumerise nhloko ya yena ehenhla ivi a yi soholota... Loko u rhurhumela hi matimba "mbita" ya nala ehenhla, misiha ya nhamu a ya ha swi koti ku nyika ku lwisana loku tirhaka naswona "mbita" yi goveka hi ku olova!
  Phela, ku vuriwa yini hi samurai yin"we leyitsongo! Vedmakova u languteka a tsakile naswona a tsakile, u tlhela a pfula meno:
  - Japani a ri nge pfuki ri hi hlule! Hikuva ku ni mulwi wo fana na mina!
  Hakunene, ematin"wini hinkwawo ya Rus", i Mamongolia-Tatar ntsena lama koteke ku hlula! Ha yini leswi swi humelerile ni leswaku ha yini tiko lerikulu ra Maslav ri hundzuka leri nga pfuniki nchumu, i ntiyiso leswaku i xihundla eka switukulwana swo tlula xin"we!
  Xivangelo xa nkoka swinene i ku avana ka feudal, loko un"wana na un"wana a titeka avelo: va sungurile tihuku va tshama eka yona, va rindza ndzhaka ya vona: va huma entirhweni!
  Witcherova u vone onge maphaxani ya Majapani lama tiyisiweke ni lama nga nyawuriki a ma n"wi tswontswa milenge. Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u endle xiboho xa leswaku emhakeni leyi a swi nga pfuni nchumu ku tiyisela ku xanisiwa. U lo hluvula ntsena tintangu leti nga ni tintiho leti nga ni swirhumbana leti a ti tiyile kutani a tshikilela tintiho ta yena. Ndzi twe ku kufumela ka tiko ra rikwavo hi milenge ya mina leyi nga ambalangiki nchumu naswona ndzi titwe ndzi tsakile swinene! U engetele rivilo rakwe naswona u sungule hambi ku ri ku tlula-tlulanyana!
  Mhaka ya leswaku Marhaxiya a ma avanile yi ve khombo lerikulu eka Maslav. Evupela-dyambu va fumiwe hi Lithuania na Poland, kasi evuxeni hi Vatatar lava nga ni tihanyi. Hambiswiritano, joko leri a ri tshamanga hilaha ku nga heriki: Moscow, leri khale a ri ri doroba leritsongo, ri sungule ku kula naswona ri hundzuke hambi ku ri muxaka wa mfumo lowutsongo. Ivan Kalita u ve muhlengeleti wa misava ya le Rhaxiya. A a ri wo sungula naswona a nga ri wa nkateko, kambe xa nkoka swinene a a ri wo sungula! Naswona hilaha swi twalaka hakona eka risimu ra Bolshevik: swa antswa ku va u file ku tlula ku va wa vumbirhi!
  Stalin a hi Murhaxiya, lexi i xiphiqo xa yena lexikulu! Hikwalaho ka sweswo ku nga tshembi rixaka ra titular, ni ku tshikileriwa lokukulu loku nga fanelangiki! Nyika timhondzo ta tinguluve, na chock mfumo!
  Chuchmek exiluvelweni na Rus" exitulwini!
  Hi xikombiso, Tukhachevsky na Egorov havambirhi a va ri vafambisi lava nga ni vuswikoti swinene, i yini swin"wana leswi nga vuriwaka hi varhangeri lavan"wana hinkwavo lava tshikileriweke! A swi nge ringanisiwi ni nghala leyi nga ni malebvu! Hi yona mhaka leyi hi ngheneke ekhombyeni!
  Hambiswiritano, swi tise ku yini hakunene leswaku Stalin a swi kota ku va mufumi la heleleke? Mugeorgia la nga dyondzekangiki u endliwe Xikwembu!
  Vanhu va le Rhaxiya va fanele va lawuriwa hi Tsar wa le Rhaxiya! Hi ndlela leyi, va ka Romanov a va nga ri na ngati ya le Rhaxiya naswona kumbexana that"s why va onhakile!
  Japani na rona a ri ri ni xivumbeko xo hlawuleka xa hulumendhe, laha shogun kahle-kahle a yi tlakukile ku tlula mufumi, naswona hikwalaho a ku ri ni swipfuno swo karhi, tanihi leswi a ku nga ri na nkarhi wutsongo wo onha mfumo hikwalaho ka mudyandzhaka wa xiphukuphuku. Ku ringana malembe-xidzana yo tala, Majapani a ma nga lwi tinyimpi to hlula, kambe a ma lwa hi ku hiseka. Leswi swi ve ni nkucetelo wo karhi eka mianakanyo ya rixaka leri. Kambe hi lembe-xidzana ra vu-20, Tiko ra Dyambu leri Humaka ri hlule misava yo tala ku tlula Alekzanda Lonkulu! Sweswi i nkarhi wa Russia. Ntsena leyi a hi minkarhi ya tsarist, milawu leyikulu ya vandla ra vukhomunisi, ni fambiselo ra ikhonomi ni ra tipolitiki leri hluvukeke ni leri hetisekeke swinene emisaveni!
  Hambiswiritano, Witcher u ninginise nhloko hi xitshuketa. A hi hinkwaswo leswi lulameke eka mafambiselo ya tipolitiki ni le ndleleni ya hulumendhe! Xikombiso, vanhu a va hlawuli nhloko ya mfumo tanihi mbuyelo wa ku kombisiwa kun"wana ka ku navela, kambe leswi humelelaka... Ku fanele ku vuriwa leswaku ku tumbuluxiwa ka yindlunkulu na ku nyikiwa ka matimba ya xihatla eka yona a swi nyikiwanga hi nawu kumbe hi vumbiwa. Naswona yena hi yexe a a kanakana swinene hi vuswikoti bya mudyondzisi wa vuseminara la dyondzekeke hafu! Ku fana na Beria: wanuna wa vuxisi, kambe a nga dyondzekanga kahle loyi a nga na langutelo ro koma swinene na vutivi!
  Kambe sweswi layini ya le mahlweni yi le kusuhi swinene emahlweni, ku vonakala ku vonakala naswona ku rhurhumela ku ve ni matimba swinene. Kahle kahle, i nkarhi wo kuma ririmi na... Vedmakova u xiye ntlawa wa Majapani lama gayelaka. Sweswi u fanele u tshama hi vukheta ehenhla ka ncila wa tona. Kwalomu ka xitayili lexi fanaka ni lexi a hlaseleke Yu-188, xihaha-mpfhuka lexi hoxaka tibomo lexi hatlisaka swinene, lexi nga oloviki hambi ku ri ku xi khoma ni MiG leyi hatlisaka. Hi ndlela leyi, lags hi ku angarhela a yi fambi ngopfu naswona eka mhaka leyi a yi antswi ku tlula Fokken-Wulfs! Phela, ti- samurai ti tshinela eka mugodi, ti languteka ku fana ni makhuna lama balaka lama gayelaka ma kongoma exidziveni xa oyili. Kuna majapani yotala, ufanele ku endla hi vukheta laha... Hi loyi captain ya vuthu ra Tiko ra Dyambu leri Humaka, xikandza xa yena xifana na xa marmot. U huwelela swin"wana, a ri karhi a tshukatshukisa swibakele ni banga rakwe hi matimba.
  Vedmakova u rindzele hi ku lehisa mbilu leswaku samurai yi pfuka yi hlasela kutani a n"wi ba endzhaku ka nhloko hi xitombo xa yena. Hambiswiritano, u hlayele ku biwa leswaku "Majapani" ma nga fi hi ku hatlisa. Kutani u duvule xibamu lexi pfurhaka hi xibamu xa le hansi eka Majapani lama tsutsumeleke ku ya hlasela! Proorav:
  - Vukanganyisi enyimpini byi fana na seyila eka xikepe, kambe ntsena ri pfurha, ku nga ri yena!
  Mufana Oleg na nhwanyana Margarita va lwa eStalingrad. Va ta yima emutini lowu ku fana ni ti- titan.
  Oleg Rybachenko u languteka a ri ni malembe ya kwalomu ka khume-mbirhi hi vukhale. Naswona mufana loyi u hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  U lahlela vafasisi va rhendzeleka kutani a ku:
  - Ku vangama eka Tiko ra Manana lerikulu!
  Margarita na yena u nyika ku hundzuka loku kongomisiweke kahle. U tsemelela ehansi vafasisi ivi a yimbelela:
  - Ku vangama eka Stalin na dyambu ra vukhomunisi!
  Oleg Rybachenko u pfurheta ndzilo naswona u engetela:
  - Ku vangama eka tinhenha!
  Nhwanyana loyi u duvule a tlhela a tsemeta Manazi ehansi. U hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Naswona ku dzuneka eka Tiko ra Manana lerikulu ku ringana malembe xidzana!
  Xisweswo, mufana ni nhwanyana va hambanile hakunene hi ku tiyimisela. Va duvula Manazi va tlhela va hoxa tibomo.
  Nenge wa mufana loyi a nga ambalanga nchumu wu hoxa mudlayi loyi a nga kona. Mufana u vula hi vukarhi bya nhova:
  - Hi xanisa vanhu hinkwavo!
  Margarita, a ri karhi a duvula ni ku tsemeta nala ehansi, u rhurhumela:
  - Naswona ku ta va na ku endliwa ka hay eka diyavulosi!
  Naswona nhwanyana loyi, hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, u lahlela nyiko ya rifu. Nhenha yo tano, leyi kotaka ku tsemeta masocha hinkwawo hakunene.
  Mufana ni nhwanyana va lwa eStalingrad. I tinhenha ta ntiyiso. Na ti knights leti taleke hi moya wa xivindzi.
  Hitler a a ehleketa yini, leswaku endzhaku ka mhangu ya 1941 Marhaxiya a ma dyondzanga nchumu?
  I mani la khathalaka! Vuthu ro Tshwuka ri lulamerile ku langutana na swiharhi swa nhova leswi humaka eka nxaxamelo wa "E", a swi tivise: E-75 wa tithani eka makume nhungu, na E-100 wa tithani eka dzana na makume mune. Ku sukela eka taiga ku ya emalwandle ya Britain, Vuthu ro Tshwuka hi rona ri nga ni matimba swinene.
  Mufana ni nhwanyana va lwa, lerova Manazi ma va ekule ku fana ni nghilazi leyi humaka eka xibalesa.
  Vana a va fi naswona a va chavi nchumu. Xana vafasisi lava i yini eka vona? Mimpfundla yin"wana yo yi hlota!
  Oleg Rybachenko u yimbelerile hi ku rhurhumela:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, wena Hitler i mbuti, .
  Ha yini u tile eRussia u ri xitombo...
  U ta amukela eka hina hi ku kongoma hi nikele - .
  U ta hlangana na xibakele xa mufana wo tiya!
  Kutani ximbutana lexi nga ni misiha xi hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa xona lowu nga ambalangiki nchumu. Naswona mathangi mambirhi ya le Jarimani lama vuriwaka E-50 na E-75 ma tlumbana hi nhloko ivi ma buluka.
  Oleg Rybachenko u vula hi ntsako:
  - Ndzi mulwi wa super young!
  Naswona nakambe mufana u nyika ku jika.
  Nakona nhwanyana loyi na yena u duvula. U ba hi ku kongoma naswona u tirhisa hi matimba. Naswona hi nkarhi lowu fanaka wa yimbelela:
  - Ndzi ta pfotlosa vafasisi hinkwavo, naswona ndzi ta tsemeta mafurha ya Adolf!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u le ku tsakeni loku heleleke ka ku lovisiwa. Hinkwaswo swa ti duvula naswona swa duvula.
  Naswona xibamu xa xibamu xi haha xi huma emilengeni leyi nga ambalangiki nchumu nakambe. Yi hlasela vafasisi. Swi hangalaka ku fana na tiphini loko swi biwa hi bolo.
  Margarita u yimbelela:
  - Xitlhavi xa matimba xi kongomisiwile kahle hi ndlela yo hlawuleka, .
  Povetkin yo kufumela swinene yi haha yi nghena eringi!
  Oleg Rybachenko, loyi a duvulaka, u tiyisekise hi ku olova:
  - Povetkin i xikombiso lexi faneleke, naswona a xi baleki eka valala vo tiya!
  Endzhaku ka sweswo mufana loyi u tlhele a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a pfotlosa vafasisi ku fana ni mabodlhela ni maribye ya maribye.
  Naswona ku nga khathariseki leswaku u swi endla hi vutlhari ku fikela kwihi, Manazi ma tlumbana. Xana a va lava yini? A ku nga ri na xilaveko xo kavanyeta USSR.
  I nchumu wun"we ntsena lowu karhataka Oleg Rybachenko. United States se ri hlongole Majarimani, naswona Russia ri ta va tekela rap.
  Mufana loyi, a tlhela a hoxa xibamu xa xibamu a nga ambalanga nchumu, u yimbelele a ku:
  - U nga vi xiphukuphuku, Amerika.
  Hi nyike Alaska sweswi...
  Leri i misava ya hina eka matlhelo mambirhi - .
  A hi swa hava leswaku bere i xivandzana xa tihanyi!
  Naswona Oleg Rybachenko u nyikile ku buluka nakambe... U tseme ehansi vafasisi. Naswona nakambe swikunwana swa mufana loyi leswi nga ambalangiki nchumu swi tsindziyela xibamu lexi xi xi hoxa eka nala. Va yi hangalasa hi matlhelo yo hambana-hambana.
  Mufana u rhurhumela a ku:
  - Ku vangama eka Russia!
  Margarita u tlhele a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Eka Tsar Nicholas wa Vumbirhi!
  Mufana loyi u lulamise nhwanyana loyi a ku:
  - Stalin u fuma laha, hayi Nicholas wa Vumbirhi!
  Margarita u pfumerile hi ku olova:
  - Ina Stalin! I mani loyi a endleke ku rhula ni mudlayi wa vanhu!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhele a hoxa nyiko ya mudlayi a nga ambalanga nchumu.
  Oleg Rybachenko u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - USSR yi lava ku wisa! Hambileswi Third Reich yi yi tirhiseke ku antswa!
  Naswona vana va sungule ku duvula nakambe...
  Majarimani eStalingrad ni le Stalingrad hi yoxe ma amukele tihele leti chavisaka.
  Kambe entiyisweni, leswi va teke na swona hi leswi va swi siyaka na swona.
  Hi ku kongoma, va fa. Nyimpi yi na ngati swinene naswona yi kwetsima right.
  Oleg Rybachenko hakunene u ehleketa hi nkarhi wa nyimpi leswaku minkarhi yin"wana vanhu va ni vuphukuphuku ngopfu. Kumbe va endla genius hi Stalin, kumbe hambi ku ri hi Lukashenko. Kambe eka lembe xidzana ra vu makume mbirhi n"we ra Belarus, ku endla vukhongeri bya vumunhu hi murimi la hlanganeke swa chavisa swinene. I nkarhi wo tlhariha.
  Naswona hlawula murhangeri lontshwa, lontshwa, la endlaka nhluvuko. Naswona ku nga kombisi mpimo wa vutlhari bya n"wana eka bokisi ra sava.
  Lukashenko u tiveka kahle hi xitori lexi:
  Loko swilo hinkwaswo swi durha swinene eBelarus, hi yihi leyi chipa ngopfu?
  Switshembiso leswi humaka eka President Lukashenko!
  Naswona ha yini?
  Hikuva a ti durhi nchumu!
  Swi khomisa tingana eka vanhu va le Belarus lava ha vhotelaka mufumi wo tano wa tihanyi. Kambe i nkarhi wa le henhla wo tlhariha no kombisa leswaku i vanhu va le Yuropa. Hi xikombiso, le Rhaxiya, Putin hakatsongo-tsongo u swi kotile ku tixixima hi ku teka tiko ra Crimea handle ko duvula.
  Kambe leswi swi vangiwa hi nkateko wa yena lowu hlamarisaka. Putin u na nkateko wo tala. Hi xikombiso, hi ve ni nkateko wa leswaku hi nkarhi wa riendzo ra Holobye-nkulu wa Israyele, xiendlakalo lexi nga tsakisiki xi humelele ni nsati wakwe eKiev. Ina, nakambe ku kombisiwa ka nkateko lowu hlamarisaka. Kambe ku vuya ka xiviri kutsongo swinene! Ku vuriwa yini loko Tsar Nicholas a a ri ni nkateko wo tano lowu hlamarisaka? Hi ku kongoma, u yi kumile hi 1935, Rhaxiya a ri teke hafu ya misava.
  Naswona i yini lexi landzelaka... Tsar Nicholas u hlele xihahampfhuka xa yena xo ya exibakabakeni hi May 28, 1935, hi siku ra yena ra ku velekiwa ntsena. Ku haha ko sungula swinene ematin"wini ya vanhu hi mutivi wa swilo swa le mpfhukeni wa xisati wa le Rhaxiya.
  Naswona emisaveni leyi, loko USSR yi ri karhi yi nghenela ku pona.
  Tinyimpi ta le Stalingrad ti ringana ni le ka xitori xa xiviri xa 1942. Ntsena enkarhini lowu nala u ni matimba swinene. Havumbirhi hi nhlayo hikokwalaho ka masocha ya vukoloni xikan"we na thekinoloji.
  Swi tika ngopfu-ngopfu exibakabakeni xa le Rhaxiya ra Soviet. Manazi ma ni swihaha-mpfhuka swo tala leswi tiyeke, swa jet. Naswona hi ndlela yo karhi a swi olovi ngopfu ku lwisana na swona.
  Hi lava vachayeri va swihaha-mpfhuka va le Jarimani Albina na Alvina va ri karhi va ti hlengeletela swibalo. I vativi lavakulu emhakeni leyi.
  Hi xikombiso, hi nga va yimisa njhani vanhwanyana vo tano va le Jarimani lava ambaleke ti- bikini lava nga ambalangiki milenge?
  Oleg Rybachenko u twa vanhwanyana lava.
  U hoxa xibamu xin"wana hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. U lahlela vafasisi ematlhelo hinkwawo ivi a ku:
  - Mbilu leyikulu ya Russia!
  Naswona mufana wa terminator u duvula hi matimba swinene. Xibamu xin"wana ni xin"wana xi ba xibalesa lexi xi yi hlaselaka. Naswona Maarabu, vantima ni Maindiya va ya emahlweni va hlasela. Ntshungu lowukulu wu hlengeletana.
  Mufana loyi wa vutlhari hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu nakambe u hoxa xibamu xa xibamu, a tlumbana ni mathangi mambirhi lamakulu ya le Jarimani ivi a haha:
  Xitlhangu xa samurai xi na wena, .
  Mbilu na miehleketo swi basile...
  Hi xivindzi u rhangela nhlaselo - .
  Ndlela ya ku saseka!
  Margarita, a ri karhi a duvula nala, u duvule Manazi hi bazooka ivi a rhurhumela a ku:
  - Ku saseka loku nga tolovelekangiki!
  Naswona nhenha leyi yi hoxe hi swikunwana swa yona leswi nga ambalangiki nchumu nyiko leyi onhaka swinene ya rifu. Vakaneti lava pfotlosiweke. Kutani nakambe hi swikunwana swa nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u tlhele a hoxa ndzoviso wa nhova. Naswona mathangi mambirhi ya vufasisi ma tlumbane. Hambi ku ri swibalesa ni musi a swi wa swi tlhela swi wa!
  Oleg u huwelerile a ku:
  - U endlile kahle, nhwanyana la nga heriki!
  Margarita u hoxe lamula leyintshwa yo dlaya hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Hi vana lava nga heriki eka Milky Way!
  Mufana wa terminator u pfumerile hi nhloko kutani a yisa nyimpi emahlweni hi yexe. Hinkwaswo swi famba hi ku ya hi leswi kunguhatiweke. Hi ku kongoma, swi kahle sweswi. Naswona Manazi a ma nge tshovi endhawini ya ka vona.
  Kutani ku nga khathariseki leswaku Manazi ma ringeta hi matimba ku fikela kwihi, entiyisweni ma ta pfotlosa ngati ya wona ntsena.
  Naswona mathangi ya vona ma ta hundzuka tinsimbi leti nga tirhisiwiki! Naswona mujeko wa Rhaxiya wu ta voninga ehenhla ka pulanete!
  Oleg Rybachenko u endla swilo hi matimba lamakulu. U hoxa tibomo hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu ivi a yimbelela:
  - Hi ta tshama hi ri na ntsako, .
  Ku ta va na norho wo vangama...
  Naswona ku saseka ku ta ta - .
  Mpfilumpfilu wu ta va wu herile!
  Mufana wa vutlhari u endla hi ntirho, leswi andzaka hi ku ya hi ku nghena ka Majarimani hi vukarhi.
  Margarita u tirha tanihi nomboro ya vumbirhi. Kambe milenge ya nhwanyana leyi a yi nga ambalanga nchumu yi ri karhi yi hoxa tibomo hi ku hiseka swinene.
  Naswona vafasisi va wela ehansi ka switlhavi swa yona.
  Oleg Rybachenko na yena wa duvula... Kambe miehleketo ya yena ya tsutsuma, yi tlhelela eka nkarhi wa sweswi. Eka leswi nga ntiyiso.
  Entiyisweni, vanhu va le Belarus va vonaka va ri ni byongo lebyikulu swinene eYuropa, kambe va pfumelela ku vekiwa khola ni ku tiyisela vulawuri bya tihanyi bya munhu hi xiyexe.
  Naswona hakatsongo-tsongo muungameri a a ta va a ri muxaka wo karhi wa superman! Nakona i murimi wa nhlengeletano, naswona hambi ku ri a nga ri na tatana wa le nawini. Naswona ku va pfumelela ku ku susumeta ku ringana malembe yo tala swonghasi.
  And what"s more, ku tlhela ku va na vanhu va miehleketo yo koma lava n"wi vhotelaka.
  Ina, Oleg Rybachenko u tlhele a endla ti- ditties.
  Ndzi byele vanghana leswaku nkarhi wo tanihi kwihi
  Tivhoti ta Tatana Kolya...
  I nkarhi wo ku hlawulela Oleg - .
  Leswaku u kuma mali yo tala!
  Ina, i ntiyiso leswaku ku cinca ka laveka naswona hi ku hatlisa hilaha swi nga kotekaka hakona. Entiyisweni, ku yima-yima ku tele hi vuyelo byo biha.
  Ku tlula kwalaho, Lukashenko hi byakwe a nga swi tivi leswi a swi lavaka. Minkarhi yin"wana u lulamile, minkarhi yin"wana u sale. Kumbe swi ya eka vukhepitali, kumbe vusoxalisi. Naswona a nga na xipano lexi tolovelekeke. Naswona a ku na vandla kumbe mianakanyo. Ku tano i ku gandzela ka vumunhu bya le xikarhi swinene ni la vulavulaka. At least Stalin na Lenin a va swi tiva leswi a va swi lava! Naswona mufumi loyi wa tihanyi? A nga swi tivi ni loko a ri right kumbe left!
  Doo, handle ka miehleketo na vandla leri tiyeke, a ku nge vi na ku tshamiseka eka vaaki.
  Naswona ku ya emahlweni na swona!
  Stalin, khombo ra kona, u tlhele a va xikombiso xa ku chava ni ku lovisiwa, a hundzula vukhomunisi byi va bogeyman.
  A ku nga ri na hulumendhe leyinene. Naswona ehansi ka Brezhnev a ku ri ni ku penga - xana munhu wo tano a nga hlawuriwa njhani ku va nhloko ya USSR. Naswona evuntshweni bya yena, Brezhnev a a nga languteki a ri munhu wo tlhariha, kambe loko a dyuharile u wele eka vuhlanya. Naswona hi ku angarhela, i tingana leswaku nhloko ya mfumo a yi nga swi koti ku hlanganisa marito mambirhi handle ka phepha. Kambe a wu fanele u swi kotile ku endla leswi!
  Oleg Rybachenko u hoxe xibamu lexi dlayaka xa double grenade hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a yimbelela:
  - Kambe hanya tani hi khale, .
  Kambe hanya hi ku ya hi Brezhnev!
  Ndzi ximumu, ximumu, a ndzi swi koti!
  Naswona u nga tshiki xidzedze xi famba!
  Margarita u hoxe phasela leri pfurhaka hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. U hangalase Manazi ku fana ni maapula lama rhurhumeriwaka lama humaka erhavini.
  Nhwanyana loyi u yimbelele a ku:
  - Mirhi ya maapula leyi nga eku hlukeni, .
  Tinsimu ta Solovyov...
  Ndzi ta ta eka wena - .
  Ku ta va na ti rehashes!
  Nhwanyana loyi u n"wayitele swinene naswona u n"wayitele hi ndlela yo hlamarisa. Meno ya yena ma fana ni tiperela, ma hatima swinene.
  Ina, mpatswa lowu wu lwa kahle.
  Oleg Rybachenko u yi tekile kutani a yimbelela:
  - Swibakele swa hina leswi nga na nsimbi,
  Ti Claws, meno na ti fangs...
  Va hisekela swinene nyimpi ya xiviri!
  Naswona nakambe mufana wa terminator u duvula hi ku kongoma swinene. Naswona mathonsi lama nga ni ngati ma ni mpfula ma huma eka Manazi.
  Doo, a ku nge vi na tintswalo. Valala va ta rhurhumela.
  Hi nkarhi wolowo, Natasha na ntlawa wa yena va lwa eSukhumi.
  Manazi ma hlasele ribuwa ra lwandle hi xihatla. I ntiyiso leswaku nyimpi leyi a yi ringani ngopfu
  Kambe vanhwanyana. Loko va ri kusuhi no va va nga ambalanga nchumu, swa tsakisa swinene!
  Natasha u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, a tsemelela ehansi vafasisi va khume-mbirhi ivi a yimbelela:
  - Vumundzuku bya misava i bya hina, .
  Hina vanhwanyana hi fana na Jedi!
  Zoya u tlhele a duvula xibamu xa xibamu a nga ambalanga nchumu. U hangalase Manazi kutani a rhurhumela hi ku tiyiseka:
  - Hi mina loyi a nga lahla vanhu hinkwavo esirheni!
  Aurora u duvula hi ku landzela. Nakambe nhwanyana loyi, loko a ba, a hi fly hit nikatsongo.
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u yi tekile a rhurhumela:
  - Ndzi muvala wa mpfundla, na wa ku saseka lokukulu!
  Naswona nakambe u ta yi teka yi nga ambalanga nchumu a lahla nyiko ya rifu! Loyi i nhwanyana loyi u n"wi lavaka hakunene.
  Nakona Svetlana u ya a penga! U ta hangalasa ni ku pfotlosa vanhu hinkwavo, onge hi loko mademona lama humaka etiheleni hinkwato ma rhurhele eka yena.
  Ina, vanhwanyana va laha, hakunene, va ni meno lama nga ambalangiki nchumu lerova va nga handzula nhlonge yihi na yihi handle ka swiphiqo.
  Naswona loko swi laveka, kutani hafu ya nhloko!
  Natasha u duvule nala kutani a rhurhumela:
  - Ndzi nhenha yo tika swinene lerova hambi ku ri nkunzi a yi nge ndzi kandziyeli! Ndzi ta n'wi tshovela nhloko!
  Zoya u tiyisekise hi ku tiyiseka:
  - Na mina ndzi ta tshovela timhondzo!
  Naswona nenge wa nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu wu hoxa xibamu xa xibamu. Naswona mathangi mambirhi ya Manazi ma ta tlumbana.
  Nakona Aurora u ta ku ba. Naswona u ta tlhela a sungula nchumu wo dlaya hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Ku vangama eka Stalin, onge a nga kula a tlharihile!
  Aurora u bihile hakunene. Xana swi njhani ku lwa hi matlhelo mambirhi? Phela leswi entiyisweni swi vula ku tidlaya.
  Naswona ha yini Stalin a tise Rhaxiya eka leswi?
  Nhwanyana loyi u ta tlhela a sungula nyiko ya mudlayi ya rifu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ni ku rhurhumela:
  - Ku vangama eka murhangeri lontshwa!
  Kahle kahle, hi swona! Stalin u ni hambi ku ri nhloko ya le hansi. Naswona leswi i xikombiso xa vutlhari bya le hansi.
  Svetlana u ti duvula. Naswona u hoxa xibamu xa xibamu hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Ku hangalasa vakaneti. U va lovisa ivi a huwelela a ku:
  - Ku vangama eka swikwembu swa le Rhaxiya!
  Naswona nakambe xirhendze lexi nga ambalangiki nchumu xi ta hoxa nchumu lowu onhaka swinene.
  Vanhwanyana va laha i va xiyimo xa le henhla lerova va ka Kraut a va nge va teki.
  Vanhwanyana va mune i matimba lamakulu swinene. Naswona xa nkoka swinene, va ambale ti panty ntsena.
  Naswona leswi swi va nyika vuswikoti lebyikulu byo lwa.
  Natasha u ri karhi a duvula. Tinhenha ta le Afrika, hambi ku ri Maindiya ni Maarabu, ti famba ku fana ni xidzedze.
  Majarimani ma ma tirhisa tanihi swakudya swa swibamu. Ku yi tirhisa etinyimpini handle ko twela vusiwana kumbe ku tisola. Naswona i ntiyiso, va yi teka hi tinhlayo.
  Sukhumi se u tsemiwile hi misava. Naswona leswi swi bihile swinene. Ku nga ri khale hi ta heleriwa hi swibamu naswona hi ta boheka ku tlhelela endzhaku.
  Kambe ku fikela sweswi vanhwanyana lava va ha nga lavi ku tinyiketa. Va lorha hi ku hlula. Hambileswi matimba ya kona ma nga ringaniki. Naswona Moscow yi rhendzeriwe.
  Leswi swi karhata Natasha. U hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. U hambanisa valala ni ku yimbelela:
  - Loko ku ri na ntsindza!
  Zoya u tlhele a hoxa phasela leri pfurhaka hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Nambu wa le Rhaxiya a wu nge omi!
  Naswona u be nala hi swibamu hinkwaswo, tlhari leri endliweke ekaya leri nga tlheleli endzhaku, hi tihanyi.
  Naswona u onhe mathangi mambirhi...
  Kambe swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka swi sungula ku tshikilela swi huma ehenhla.
  Kutani ku vuriwa yini loko va ri karhi va angula?
  Aurora u duvule xibalesa xakwe xa rocket. Ku chayisa movha wa le Jarimani. U n"wi endle a wa.
  Endzhaku ka sweswo xivandzana xa misisi yo tshwuka xi rhurhumela:
  - Vukhomunisi lebyi nga riki na mindzilakano!
  Kutani Svetlana a sungula ku duvula. Naswona a tsemelela ehansi valwi va vantima. Kutani a hoxa lamula ku fana ni nenge lowu nga ambalangiki nchumu.
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Ku vangama eka swikwembu leswintshwa!
  Natasha u duvule nala kutani a rhurhumela a ku:
  - Eka swikwembu swa le Rhaxiya!
  Naswona ku suka eka ku hoxa ka nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, xihaha-mpfhuka xi buluka.
  Lava i vanhwanyana va Terminator. Loko va lwa, kutani a nga kona loyi a nga va lawulaka.
  Zoya u tlhela a hoxa nchumu wo karhi eka nala lowu dlayaka matimba wahi na wahi. Naswona nchumu lowu lovisaka nala. Naswona nhenha, yi pfula meno, yi rhurhumela:
  - Swihahampfhuka leswi yaka ebokisini!
  Naswona tintiho leti nga ambalangiki nchumu ti tlhela ti lahlela nyiko ya rifu.
  Nakona Aurora u ta hoxa lamula eka nala. U ta ri teka a rhurhumela:
  - Vumundzuku i bya hina!
  Svetlana, a ri karhi a pfula meno, u te:
  - Eka vukhomunisi na ku humelela lokuntshwa!
  Naswona nakambe u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Naswona u ta dlaya vanhu hinkwavo. Phela, loko ku nga ri hinkwavo, kutani van"wana hakunene.
  Manazi ma fikelele voko endzeni ka xigwitsirisi. Naswona hi xona xiphiqo xa vona. Laha u nga vona xibamu xa Jagdtiger lexi tifambisaka hi xoxe. Movha lowu hundzeriweke hi nkarhi, kambe wu dlaya swinene. Mufana wa phayona u gayela eka yena. Naswona u rhetela mugodi.
  Naswona xibamu lexi tifambisaka xi buluka hi ndlela leyi nga riki ya nkoka.
  Mufana u humese ririmi a yimbelela a ku:
  - A hi nwiyeni eka Tiko ra Manana, a hi nweni eka Stalin!
  A hi nweni hi tlhela hi chela!
  Hina maphayona hi ta dlaya Hitler!
  Vafasisi va swi kuma. Hambileswi swi tikaka eka Vuthu ro Tshwuka. Doroba ra Grozny ri rhendzeriwe hi Manazi, kambe ma ha lwa kwalaho. Vanhwanyana va le ka xiyimo xa vona lexinene na laha.
  Laha Tamara u lwa. U ambale xisuti xo hlambela naswona a nga ambalanga nchumu. Naswona maxelo ya hisa naswona nhwanyana loyi u agile ngopfu hi ndlela leyi. Ku saseka ka kona ku duvula. Hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u hoxe tiphasela leti pfurhaka eka vafasisi kutani a yimbelela:
  - Hitler ku nga ri khale u ta kuma swipikiri ebokisini ra yena, .
  Swi ta fana ni xihadyana lexi pfurhaka hi ndzilo...
  Madimona ma ta ku xanisa emisaveni ya vafi - .
  Lava a va gandzela Sathana!
  Naswona nakambe, lamula leri dlayaka swinene ri haha ri huma eka xirhendze xa beauty"s bare ivi ri pfotlosa Manazi.
  Maria u vula hi ku hleka:
  - Tigrenade ti ta dlaya!
  Naswona u tswontswa Tamara hi makatla. Vanhwanyana vambirhi va lwa, naswona ehenhla ku ni mujeko wo Tshwuka, lowu nga ni swibalesa.
  Vanhwanyana lava a va nga ambalanga nchumu naswona va lava ku va va nga ambalanga swiambalo, kambe a va kunguhatanga ku nyiketa doroba ra Soviet.
  Maria u yimbelele risimu ro tsakisa. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u duvule hi ndlela yo pfumala tintswalo ni ku dlaya;
   Ku na vanhu vo tala lavakulu,
  lava mintirho ya vona yi hanyaka malembe xidzana,
  ku na mavito yo tala lamakulu,
  lava vuriwaka lava nga fiki.
  
  Ku na tinhenha to tala ta ntsheketo
  leti hlayiseke risimu ra ti-epic,
  kambe leyi olovaka eka tinhenha hinkwato
  naswona yi rhandzekaka eka hina hinkwerhu i yin"we.
  
  U hete vuhlangi bya yena exikarhi ka tintshava,
  a hlalela ku haha ka swinyenyana,
  a amukela kusuka etintshaveni tani hi ndzhaka
  ku saseka ka timpapa ta ntsumi.
  
  Vito ra yena, leri a ri ri karhi ri duma, ri
  khuluka ri tsemakanya lwandle,
  ri ve ekusuhi ni ku tolovelana
  ni Vaproletarian va matiko hinkwawo.
  
  Etikweni-nkulu ra China,
  Murhandziwa hi timbilu hinkwato,
  Vito leri ri tivisa
  Fanzam - ku rhula, makumu - eka swigodlho.
  
  Stalin i mujeko wa ntsako,
  ku pfuka ka vumunhu!
  Onge Stalin la rhandzekaka a nga hanya
  malembe yo tala, yo tala yo leha!
  Vanhwanyana va yimbelele kahle. Veronica na Victoria va joyine Maria na Tamara.
  Hinkwavo va mune vo saseka va rhendzeriwile, kambe ndlela leyi va lwaka ha yona.
  Laha Maria u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a duvula xihaha-mpfhuka xo hlasela xa le Jarimani ehansi. Naswona ku saseka ka kona ku rhurhumela:
  - Ku vangama eka vandla ra hina!
  Veronica u tlhele a rhumela nyiko ya rifu a nga ambalanga nchumu, naswona HE-162 yi duvuriwa ehansi. Naswona nhenha yi rhurhumela:
  - Ku vangama ku tlakukile ku tlula ku vangama!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 6
  Victoria, a ri karhi a duvula vakaneti ni ku duvula, u n"wayitela:
  - Eka ku anama ka nkarhi lowu taka ka vukhomunisi!
  Naswona ku saseka ka mune, lava lavaka ku va va nga ambalanga nchumu naswona va nga ambalanga nchumu, va hleka.
  I vanhwanyana vo tano va ntsumi va xiyimo xa le henhla.
  Mirabela na Anastasia va lwa exibakabakeni. Naswona va tlhela va hlambisa byongo bya vafasisi.
  Mirabela u tweeta hi ku n"wayitela:
  Hinkwaswo swi ta va swi ri kahle emisaveni, .
  Rhandza tiko ra ka n"wina hi ku hiseka!
  Nakona nakambe, hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, hi fasitere leri pfulekeke, a ta hoxa lamula. Nakona u ta nyika xihlawuhlawu hi vafasisi. Movha wun"wana lowu chayeke wu wa.
  Lexi i xihinga - u fanele ku xi ba hi ndlela yaleyo.
  Anastasia u vula hi ku hleka:
  - Lenin a a ta va a ku bumabumerile!
  Mirabela u duvule timovha timbirhi ta le Jarimani hi ku buluka kan"we, kutani a xiya:
  - Stalin, handle ko kanakana, na yena!
  Anastasia u tseme swihaha-mpfhuka swinharhu swa Manazi kutani a tiyisekisa:
  - Handle ko kanakana!
  Vanhwanyana va kona va phyuphyile swinene. Naswona xa nkoka swinene ku saseka. Ti na ku hisa na hi nkarhi lowu fanaka ku hlayela ka xirhami.
  Mirabela, loko a ri karhi a duvula xihaha-mpfhuka xin"wana, u xiye:
  - Hinkwaswo emisaveni ya hina i relative...
  Anastasia u hlekile a tlhela a rhurhumela hi ku hlundzuka:
  - Handle ka filosofi leyi nga lavekiki!
  Naswona u tlhele a pfula fasitere kutani a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Enkarhini lowu xihaha-mpfhuka xa ME-262 xi bulukile.
  Mirabela u pfumerile hi nhloko a pfumela.
  - U endle leswikulu!
  Anastasia, a pfula meno, u engeterile:
  - Ndzi endlile leswi ndzi swi endleke!
  Naswona tinhenha leti hatimbirhi ti pfurhile ti hleka. Naswona va rhurhumelana.
  Ina, vunhenha bya kona bya hlamarisa.
  Hi ximumu xa 1946, ku pfuke tinyimpi ta tihanyi ta doroba leri nga eVolga. Ntlawa wa vavasati wa swibalesa leswi nga ehansi ka vulawuri bya Captain Alena Ogurtsova wu teke xiyimo xo tisirhelela emarhumbini ya le Xitarateni xa Volodarsky. Vanhwanyana lava nga ni swibamu swa michini ni swibamu leswi duvulaka, lava bohiweke hi swirhundzu swa tibomo, a va tumbele endzhaku ka marhumbi.
  Alena hi yexe u ambale xiambalo xa swivati ehenhla ka miri wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, buruku ro koma naswona a nga ambalanga nchumu. Nhwanyana wo saseka no goveka, wa tinyonga to tiya, khwiri ro olova, na misisi yo koma ya bob. Xikandza xa kona xi kombisa swinene, xi na xikandza xa xinuna na mahlo ya wasi lama anameke. Misisi ya buraweni yi hundzuke grey hi ntshuri, xifuva xa le henhla, yi languteka yi tika. Captain Alena u vile na malembe yo tlula mambirhi a ri karhi a lwa naswona hambi leswi a ha ri muntshwa u vone swo tala. Milenge ya nhwanyana loyi yi funengetiwe hi swirhumbana ni swirhumbana. Swi olova eka nhwanyana ku famba-famba a nga ambalanga nchumu ku tlula ku ambala maphaxani yo khwaxa ni lama nga nyawuriki.
  Xirhendzevutana lexi nga ambalangiki nchumu xi twa ku rhurhumela lokutsongo ka misava, xi tsundzuxa hi ku va ekusuhi ni mugodi naswona manana wa misava hi yexe u engetela ku tiyisela. Milenge ya nhwanyana loyi, hi tlhelo rin"wana, yi hundzuke makhamba, naswona a yi chavi nsimbi yo hisa, kumbe marhumbi yo kariha ya marhumbi, kambe hi tlhelo rin"wana, a yi lahlekeriwanga hi ku twisisa na ku olova, yi tsundzuxa hi ku rhurhumela ka ku famba ka mathangi.
  Sweet Alenka u khome xibamu lexi nga ni phasela ro buluka leri khomaneke emavokweni yakwe. U fanele u khapakhapa u ya ethangini leri chavisaka ra German Lion, leri fafazelaka eswitarateni hi swibamu swa michini.
  Maria u gayela etlhelo ka yena. Nakambe va nga ambalanga nchumu, ku fana ni vanhwanyana hinkwavo lava humaka eka vuthu, va kume va ambale maphaxani, va tekelela ndhuna ya vona. Swirhendze swa yena leswi nga ni ritshuri swi karhi swi lota loko nhwanyana loyi a ri karhi a gayela hi milenge ya mune. Misisi ya Maria yo tshwuka yi thyakile naswona yi lehe... Yi rhendzelekile nyana. Nhwanyana loyi hi yexe u omile, u ondza naswona u komile. A nga ha endliwa xihoxo hambi ku ri nhwanyana, la nga ni makatla yo koma ni nhloko leyi vonakaka yi ri yikulu.
  Kambe Maria se u tokote swo tala. U swi kotile ku endzela vuhlonga bya vufasisi, a pona ku xanisiwa hi tihanyi, na migodi, laha, hi singita ro karhi leri nga twisisekiki, a koteke ku baleka kona. Kambe loko u languta xikandza xa yena xa vuhlangi, xo olova, a wu nga ta swi vona leswaku va n"wi ba hi swirhendze hi tinhonga ta rhaba va tlhela va hundzisela gezi emirini wa yena.
  Maria u duvula... Socha ra Third Reich, eka mhaka leyi i Muarabu, ri wa ri file, ri raha sava na marhumbi hi nomu wa rona.
  Alenka u rhetela ntlhambi wa tibomo ehansi ka nhulu ya thyaka. Sweswi "Nghala" ya makume nhungu wa tithani yi ta gayela laha yi yi pfurheta. Mahlo ya nhwanyana loyi ya wasi ya hatima ku fana na safire emahlweni ka munyama hikwalaho ka muhlovo wo tshwuka na ntshuri.
  Ntokoto wu ringanyeta leswaku thangi leri sirhelelekeke kahle sweswi ri ta cinca ndhawu. "Lion" yina 100 mm ya side armor, naswona hambi kuri eka angle. Makhume nharhu mune a va nge swi koti ku nghena eka yona; Kambe switsotswana hi swona leswi nga pakani. Mhaka nkulu i ku tsona movha ku famba-famba...
  Anyuta u duvula ku buluka hi xibamu xa muchini... Socha ra rixaka leri nga tiviwiki ri wa. Majarimani, leswi ma hluleke xiphemu lexikulu xa xiphemu xa misava xa le vuxeni, ma tlangela ngati ya Ma-Aryan naswona ma hoxa masocha ya vukoloni enyimpini: Maarabu, Maafrika, Maindiya, vanhu vo hambana-hambana va le Asia ni Valungu. Nhlayo ya ma-Poland na yona yi andzile - lava va dyondzisiweke ku suka exibedlhele ku venga Rhaxiya ra Bolshevik. Vaseketeri va rixaka ra le Ukraine, Ma-Don Cossack, Machechen ni Kaganate hinkwayo ya le Caucasus va lwa laha. Hitler u kurise ntlawa hinkwawo wa matiko hinkwawo.
  Kuna valala votala...
  Anyuta hi vutshila u papalata ku buluka ka xibamu xa muchini. Xibamu lexi xi hetelele xi hambanise xirhendze xa nhwanyana loyi xa xirhendzevutana, lexi nga ni ntima hi ntshuri. Kaputeni yo saseka u twe ni ku rhurhumela hikwalaho ka ndlela leyi nyiko ya xiyimo lexikulu a yi haha ha yona. Nhwanyana loyi u ti tsemakanye, a ri karhi a hlevetela:
  "Hambi ku ri xibamu a xi nge hi siveli!"
  Maria u tlhelela endzhaku... Nhwanyana un"wana, Alla, u ni misisi yo tshwuka swinene, u lehe ehenhla ka xiringaniso, naswona u ni misiha, hambileswi a nga ni swakudya leswitsongo. Nakambe i nhwanyana wo saseka swinene, a ri ni tinyonga ta xiyimo xa le henhla, a ri ni khwiri leri tiyeke, makatla lama anameke lama nga riki ya xisati ni mavele lama tlakukeke.
  Alla u lwa hi swiambalo swa yena swo koma ntsena, nguvu ya yena yi handzuriwile yi tlhela yi tshoveka yi va ntshuri naswona yunifomo leyintshwa a yi phakeriwi ku tsemakanya nambu wa Volga. Onge Xikwembu xi nga pfumelela leswaku hi hundzisela swibalesa swin"wana ni swakudya switsongo eka masocha ya Soviet lama karhaleke.
  Kutani Alla u lava ku va a nga ambalanga nchumu, milenge yakwe yi khwaxa, ngopfu-ngopfu matsolo yakwe. Xibalesa xi tlhave xirhendzevutani xa nenge wa mina wa xinene, naswona a swi vava naswona swa tika ku famba.
  Alla wa misisi yo tshwuka, ritshuri, ku lava ku va a nga ambalanga nchumu u n"wi soholota xikandza xo saseka, kambe hi nkarhi lowu fanaka xo tiya. Nhwanyana loyi, a ri karhi a duvula, u ri:
  - Hosi yi le henhla ka hina, Moscow na Stalin!
  Naswona u tsema Manazi lama hlaselaka, a nga ha ri na nkarhi wo tlhelela endzhaku.
  Marhumbi ni switarata leswitsongo swi endla leswaku swi tika eka mathangi ya le Jarimani lama chavisaka ku jika. Kwalomu ka madzana mambirhi ya tithani ta "Mauses" a ti swi koti ku hundza nikatsongo...
  Hilaha Anyuta a a langutele hakona, "Nghala" yi chayele nyana kutani yi tsutsumela eka nhulu ya thyaka. Ku ve ni ku buluka. Xivungu lexi xi pfurhile kutani swirhendzevutana swimbirhi leswi onhakeke swi haha swi famba.
  Thanki leyi vavisekeke yi yimile kutani xikepe xi haha xi huma eka barrel ya xona...
  Yi rhurhumerile kun"wana ekule, yi nyamalala yi va marhumbi. Anyuta u hise ku fana na nyoka:
  - Lexi i xibalo xa mina! U pfule akhawunti...
  Kaputeni wa nhwanyana u boheke ku gayela a famba nakambe. Majarimani ni tisathelayiti ta wona a va nge swi koti ku tirhisa vutshila bya wona bya vutshila eka marhumbi. Hikwalaho ka xihoxo xa Hitler wo nonon"hwa, mintshungu ya Third Reich yi nghene hi nhloko eka tinyimpi ta xiyimo xa le henhla edorobeni lerikulu swinene ni leri tiyisiweke kahle.
  Maria u hoxe xibamu xa xibamu. Ku sindzisa Majarimani kumbe Maarabu lama hlaseriweke ku endla ti- somersault, ku hundzuluka. Voko rin"wana ra valwi va Hitler ri handzuriwile, naswona wachi ya Manghezi leyi nga ni khampasi yi lenga-lenga eka yona.
  Maria u vula hi ku n"wayitela:
  - Leswi khampasi yi ku kombaka swona i ndlela yo ya etiheleni!
  Naswona nhwanyana wo saseka u ninginisa xiphemu xa ceramic lexi khomiweke hi xirhendze xa yena lexi nga ni ritshuri.
  Alla na yena a ri karhi a rhurhumela a susa ntshuri lowu a wu ri exifuveni xa yena lexi tiyeke, lexi teleke. Mavele ya kona ya lava ku va ya ntima hikwalaho ka thyaka naswona ya luma. Ringeta ku hlamba. Nakambe u fanele u tilahla loko swibamu swa le hansi swa le Jarimani swi duvula. Naswona u gayela ehenhla ka switumbulukwana swa wena.
  Ntlawa wa vanhwanyana wu khome xiyimo xa wona, hambileswi ku nga ni ku buluka ka swibamu. Naswona swibalesa swo tika swa buluka, naswona tibomo ti wa ti huma empfhukeni... Kambe a ku na nchumu lowu nga ta tshoveka xivindzi xa tinhenha ta Soviet.
  Anyuta u vona Panther yi ri karhi yi gayela. Phela, thangi leri a ra ha chavisi ngopfu.
  U nga yi tlhava etlhelo. Nhwanyana loyi u rhurhumerile a tshwutela ntshuri lowu a wu ri karhi wu wela enon"wini wa yena wo saseka. U teke xibamu xa xibamu hi voko, lexi a xi tikiwile hi phasela leri pfurhaka. U fanele u gayela u nga swi xiyi. Kambe ku ni musi wo tala swinene etlhelo.
  Anyuta u sungule ku gayela ehenhla, a wisa ehenhla ka drain hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu na swikunwana swa yena. A a fana ni kati leri hlongorisaka mbeva. Nhwanyana loyi u tsundzuke nyimpi ku sukela hi ximumu xexo xo chavisa xa makume mune n"we, loko Wehrmacht hi vukanganyisi yi hlasela tindhawu letikulu ta USSR. Xana nhwanyana loyi, kwalomu ka nhwanyana, a a chava? Eku sunguleni ina, kambe endzhaku u swi tolovela. Naswona se u vona ku buluka loku tshamaka ku ri kona ka swikhegelo tanihi mpfumawulo lowu tolovelekeke.
  Nakona sweswi yi bulukile ekusuhi swinene. Nhwanyana loyi u n"wi ba hi mpama ekhwirini. Ku suka ehenhla, swiphemu-phemu swa haha ku fana ni ntlhambi wa tinyoxi ta nhova. Anyuta u hlevetela hi milomu leyi pandzekeke:
  - Hi vito ra vululami, Hosi!
  Nhwanyana loyi u hatlisisa ku gayela ka yena ivi endzhaku, hi ku sungula hi ku tsutsuma, a hoxa xibamu lexi nga ni phasela leri pfurhaka leri khomaneke na rona. Nyiko yi haha hi ndlela ya arc. Kuva na ku buluka naswona swisirhelelo swale tlhelo swa Panther leswintsongo swinyika ndlela. Thanki ya le Jarimani yi sungula ku hisa naswona xitirhisiwa xa nyimpi xi buluka.
  Anyuta u hlevetela hi ku n"wayitela:
  - Ndza khensa, Wena Yesu wa Matimba Hinkwawo! Ndzi tshemba wena ntsena! Ndzi khongela eka wena ntsena!
  Panther yi herisiwile. Xikundzu xo leha lexi handzukeke xi lahliwile exikarhi ka marhumbi. Xisirhelelo xa le mahlweni, lexi hambanisiweke na xisirhelelo xa le tlhelo, xi fana na xikopu.
  Anyuta, loyi mahlo yakwe ma hatimaka ku fana ni swiluva swa mavele emahlweni kakwe ma ri ya buraweni hikwalaho ka ntshuri ni ku basa, u ri:
  - Loko nala a ri na mirhi yo tala ya oak, vusirheleri bya hina byi tiya!
  Alla a sexy swinene hi panty ya yena ya ntima na miri wa yena wo pfumala swiambalo, wa ritshuri, wo tiya. Nhwanyana loyi u tlharihile swinene. A nga lahlela swiphemu swa nghilazi hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Sweswi u hoxe nchumu wo kariha hi nenge wakwe wo saseka lowu funengetiweke hi leyara ya ntshuri. Naswona yi tlhave hi ku kongoma enon"wini wa mufasisi. Alla wo saseka u rhurhumerile:
  - Naswona ndzi xikombiso xa rimbewu, naswona ndzi xikombiso xa rifu!
  Nhwanyana loyi u tlhele a gayela, a ri karhi a duvula. Anyuta na yena u duvule.
  Kaputeni wo saseka, endzhaku ko tsema mufasisi, u tsarile eka twitter:
  - Vutomi i nketani, naswona swilo leswintsongo i swihlanganisi...
  Maria u duvule, a tsema nhloko ya Fritz kutani a engetela:
  - A swi koteki ku nga nyiki nkoka eka link!
  Anyuta, nakambe a ri karhi a duvula hi ku kongoma, u rasped:
  - Kambe a wu nge tshami eka swilo leswintsongo...
  Maria u engeterile onge hiloko a ri karhi a duvula:
  - Handle ka sweswo nketani yi ta ku funengeta!
  Nhwanyana un"wana, Matryona, loyi na yena a sasekeke swinene, swin"we ni phayona Seryozhka, va lunghiselele mugodi ehenhla ka waya. Lava vambirhi va yi susumetele... Booger ya vuxisi yi gayela endzeni ka xitsotswana xa Tiger-2. Naswona ndlela leyi muchini lowu wa le Jarimani lowu nga ni migerho yo leha wu nga ta buluka ha yona.
  Mufana wa misisi yo tshwuka Sergei u huwelerile a ku:
  - Russia ya hina, parasha eka wena!
  Nakona a nga ha ri na nkarhi wo tlula a famba, a ri karhi a voninga swirhendze swa yena swa ntima, leswi wileriweke ehansi, ku suka eka lwangu leri a ri ri karhi ri wa.
  Matryona u tswontswe nhamu ya mufana loyi kutani a ku:
  - U tlharihile swinene!
  Phayona leri ri teke ndlela ya rona ri ya emahlweni kutani ri joyina vuthu ra vavasati. Mufana loyi u tlhela a va ni vutshila swinene. Hi xikombiso, u endle swihaha-mpfhuka leswaku swi duvula swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka swa vufasisi. Loko swihaha-mpfhuka swa Focke-Wulfs, kumbe TA-152, swi tlakuka, ku twakala ku rhurhumela loku nga tshembisiki loku pfalaka tindleve.
  Majarimani ma hlasela hi ku fambisana ni simfoni ya Wagner. Risimu ro tano lerikulu.
  Matryona u vula hi ku hlundzuka:
  - Va ha ringeta ku hi chavisa!
  Mufana loyi wa phayona u yimbelele hi pathos:
  - Nhenha ya le Rhaxiya a yi chavi rifu, .
  Rifu ehansi ka xibakabaka lexi nga ni tinyeleti a ri nge hi teki!
  U ta lwela Rhu wo kwetsima hi matimba, .
  Ndzi layiche xibamu xa matimba xa muchini!
  Matryona, nhwanyana wo leha, la nga ni misiha, la nga ni tinyonga to anama ni makatla, i wansati la tolovelekeke wa varimi. Swiambalo a swi handzuriwa swi va swirhumbana hi nkarhi wa tinyimpi, milenge yo tiya a yi nga ambalanga nchumu, misisi a yi lukiwa yi va swirhendzevutana swimbirhi naswona a yi ri ni ritshuri swinene.
  Seryozhka u ni malembe ya khume-n"we ntsena, u ondza hikwalaho ka ku pfumaleka ka swakudya leswi ringaneke, i mufana la khwaxa ni la thyakeke, a ambale swiambalo swo koma ntsena. Misisi ya mufana loyi hi ntumbuluko yo basa yi hundzuke ya mpunga, naswona timbanga ta yena ti vonaka hi nhlonge ya yena yo olova, leyi nga ni muhlovo wo basa ni leyi thyakeke. Milenge ya mina a yi tshovekile hi ndlela yo chavisa naswona a yi funengetiwe hi ku hisiwa, swirhumbana ni swirhumbana. I ntiyiso leswaku vumundzuku byi sirhelele n"wana loyi leswaku a nga vaviseki ngopfu.
  Loko a pimanisiwa na yena, Matryona u vonaka a ri nkulu naswona a nonile, hambileswi nhwanyana loyi a nga nonangiki nikatsongo, kambe a ri ni nyama leyi tiyeke, leyi leteriweke emarhumbyini yakwe. Ku tlula kwalaho, ndlala a yi vonaka yi nga khumbi xivumbeko xa yena xa portly ni lexikulu nikatsongo.
  Nhwanyana u duvula xibamu xo tika xo lwisana ni mathangi. A wu nge ngheni eka mimovha ya le Jarimani hi nhloko, kambe ku ni nkarhi wo chayisa swiporo.
  Naswona "Lev" yo tika, leyi a yi amukele xibalesa xo tika eka xisefo, yi sungule ku pfurheta musi ku fana na mubyari wo tika.
  Seryozhka u yimbelele hi ndlela yo hlekula:
  - Fritz wo nun'hwela, handle ko ehleketa, u lumekile fole enyangweni! Yena, hakunene, u nghene ekhombyeni lerikulu!
  Matryona, a ri karhi a voninga marhole yakwe lama nga ni misiha, lama nga ni muhlovo wo tshwuka, a a cina hi ku pompa hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, yo saseka. Nhwanyana loyi u yimbelele a ku:
  - Swikandza swa vakwetsimi va le Rhaxiya swi voninga ku suka eka xifaniso... Xikwembu a xi ku pfumeleli ku dlaya kwalomu ka gidi ra Krauts! Nakona loko munhu a rhurhumela ku tlula vafasisi, a nga kona, ndzi kholwani, loyi a nga ta ku avanyisa hikwalaho ka sweswo!
  Kutani u tlhele a layicha xibamu lexi lwisanaka ni mathangi ivi a tlhela a duvula. Xihahampfhuka xa le Jarimani lexi rhwalaka swilo xi tlhele xi humesa musi lowu khulukaka.
  Ntlawa wa vanhwanyana wu onhe ngopfu va ka Kraut. Kambe yena hi byakwe u lahlekeriwe hi swilo. Nhwanyana un"wana a a handzukile hi le xikarhi, naswona xikandza xakwe xi sungule ku basa swinene, hambileswi a ku ri ni ritshuri.
  Vunyingi bya Stalingrad se byi tekiwile hi Manazi, kambe leswi seleke edorobeni a swi lavi ku tinyiketa ni ku tinyiketa.
  Anyuta, hi hala tlhelo, u ringeta ku tshoveka hi Tiger. Movha wa matimba wa le Jarimani wu biwe hi xibamu etlhelo, kambe a wu hluriwanga. U hundzuluka a duvula xibamu. Nhwanyana loyi u fanele a tilahla ehansi ni le marhumbini leswaku nyiko leyi humesiweke yi nga pfotlosiwi hi magandlati lama bulukaka.
  Anyuta u hlevetela hi ku miyela:
  - Manana, tatana, ndzi rivaleli!
  Maria u hoxe xibamu xa xibamu eka Tiger, lexi bulukeke enhan"wini ya xona. Nhwanyana loyi u hise a ku:
  - Malunghana na mhaka ya leswaku ku vonakala i dyondzo hi xixika hi ximun"wana... Ndzi phindha handle ko hlawuleka leswaku Hitler i xigangu xa ntungu!
  Alla, a tshova xikongomelo xa vafasisi ni ku va fafazela hi ndzilo lowu pfurhaka, u gungurile:
  - Eka bokisi ra vafi, ndzi vone Fuhrer sweswi! Naswona u raha wanuna loyi la nga ni gome kahle ematihlweni!
  Nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka entiyisweni u hoxe xibamu ethangini hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. Yi ba barrel... Ku landzerile ku buluka kutani barrel ya Tiger yi soholotiwile.
  Mujarimani wa vugwala u yi tekile kutani a tlhelela endzhaku.
  Anyuta u rhurhumerile hi tintiho ta yena:
  - Ya hina a yi nge tinyiketeli eka ya wena!
  Maria u tseme Hitler"s hireling hi xibamu kutani a yimbelela a ku:
  - Kambe mudlayi a nga hleki! Mavoko, milenge, u soholota tintambhu ta le Rhaxiya! Yi dzika meno embilwini... Yi nwa Tiko ra Vatatana ku ya fika eka thyaka!
  Anyuta u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela:
  - Fuhrer yi huwelela hi ndlela ya vuharhi, yi tikarhata!
  Maria u duvule kutani a engetela a ku:
  - Kahle kahle, rifu ri pfurha ri tlhela ri rhurhumela!
  Sweswi ku humelerile "Shtumrtiger" leyi nga ni khombo swinene. Yi onha miako hinkwayo ni tibunker. Ku tlula kwalaho, a yi tshineli eka tindhawu ta masocha ya Soviet. Movha lowu wu hlayisiwa wu funengetiwe hi vahlaseri va michini va le Jarimani.
  Anyuta u vona leswaku a swi koteki ku tshinela ekusuhi ni swiyimo swa Kraut. Kambe ku ni va-Focke-Wulf exibakabakeni. Yin"wana ya timovha leti yi haha ekusuhi ni tindhawu ta Soviet. Vanhwanyana va n"wi duvula.
  Alla u hoxe xibamu xa xibamu kutani a vula hi ku hlundzuka:
  - Eka rifu leri dzikeke a ku na ku rivaleriwa!
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana loyi u duvule xibamu lexi pfurhaka hi xibamu xa muchini. U tlhelela endzhaku hi ku hatlisa. Thanki leyintshwa ya le Jarimani "Panther"-2 leyi nga na turret leyintsongo na silhouette yale hansi yi hatlisa yi tshinela.
  Vanhwanyana vo hlayanyana va hoxa tibomo ta tibomo emovheni wa le Jarimani. Yena, leswi a amukeleke tinyiko, u titimela naswona a nga swi koti ku hundzuluka.
  Alla u rhurhumerile a tlhela a hisa:
  - Leyi i nhlaselo wuntshwa! Hi ta n"wi handzula tinhlaya!
  Panther 2 yi rhurhumerile yi tlhela yi duvula tlhari ra yona ra matimba swinene.
  Kholomo ya ndzilo yi avanyise moya ivi hi ku hatlisa yi hisa ni ku nghenisa gezi eka xibakabaka.
  Alla u rhurhumerile, swikhegelo swi haha swi hundza nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu. Muhlovo wo tshwuka loyi a nga riki na tingana u ninginise tinyonga kutani a tsala a ku:
  - Naswona Newton u hlule valala va yena, a lahlela joko exiluvelweni! U lerise nawu wa yena wa Newton eka Fritz!
  Stalingrad a ri funengetiwe hi ndzilo hi ku helela, loko tindzimi ta ndzilo ti vonaka ti ri karhi ti nantswa xibakabaka naswona tinhlampfi ta xivunguvungu, ta orenji ni to tshwuka a ti ri karhi ti rhurhumela! Naswona ntlhaveko wun"wana ni wun"wana wu fana ni xipoko lexi balekaka exigodlhweni xa tihele.
  Anyuta, leswi a wise xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa le Jarimani, u lumekile mahlo yakwe ya wasi ivi a yimbelela a ku:
  - Ha yini u rhurhumela, wena mukhalabye wa xiphukuphuku? Ndzi kholwani, i munhu wo penga ntsena loyi a ku rilaka!
  Maria u huwelerile loko a ri karhi a duvula Manazi a ku:
  - Swi tsakisa swonghasi ku etlela ehansi ebyanyini u ba Krauts enhlokweni! Nyika Fuhrer poultice u duvula swibalesa kusuka eka xibamu xa muchini!
  Nhwanyana loyi u hlekile hi ndlela yo biha kutani a rhendzeleka a suka ekhwirini ku ya fika enhlaneni wakwe. Ndzi endle xikanyakanya lexi nga ni milenge. Xibamu xa xibamu xi haha xi ya ehenhla. Focke-Wulf leyi hahaka yi amukele swibalesa ehansi ka khwiri ra yona naswona yi hatle yi tlakuka yi ya ehenhla. Swi tikomba onge swiphemu leswi tlhavaka swi n"wi vavisile. Xivumbiwa lexi xa vufasisi xi khome ndzilo kutani xi sungula ku lahlekeriwa hi swiphemu swa timpapa ta xona leti tshovekeke.
  Anyuta, loko a vona ndlela leyi Focke a a lahlekeriwa ha yona hi vukulu, u rhurhumerile:
  - Lexi i xisemaphore! Ku ni xikele lexi hayekiweke ebyatsweni!
  Xihaha-mpfhuka xa le Jarimani xi bulukile, xi hangalasa thyaka emakhoneni hinkwawo ya le kule ya xibakabaka. Naswona xana ace wa vufasisi u ye kwihi? U endle ku hundzuka ka mina ko hetelela. Mudlayi u ye eku onhakeni, ku nga ri muchayeri wa xihaha-mpfhuka!
  Maria u rhurhumerile, a hangalasa ntshuri kutani a ku:
  - Ku va kumbe ku nga vi? A hi xivutiso!
  Alla u tlhele a hoxa xiphemu xa nghilazi hi nenge wa yena, lerova xi ba Fritz etihlweni ivi xi huma hi le ndzhaku ka nhloko:
  - Ndzi armada ya mathangi! Naswona u lava vutshunguri!
  Majarimani ni tisathelayiti ta wona ma ringete ku ya emahlweni, ma hoxa tibomo emahlweni ka wona. Maendlelo yo tano a ma nga tirhi eka vanhwanyana. Kutani Seryozhka u tirhise xibalesa lexi, ni ndlela leyi xi hlaseleke nala ha yona leswaku xi hlamula.
  Mufana wa phayona u rhurhumerile a ku:
  - Santa Claus a handzula tinhlaya ta Hitler!
  Ku hlasela ka catapult, loku tlhaveke ntshungu wa vafasisi, ku endle leswaku va haha va hambana naswona hi nkarhi lowu fanaka va hundzuluka emoyeni. Va ka Fritz va wile kutani va tshoveka hi marhumbi ya marhangu.
  Thangi ra Tiger-2, leri a ri nga ha ri na ku ringanisela, ri tlumbane na Nghala. Eh, Leva, vito ra wena ro chavisa ri kwihi?
  Anyuta u n"wayitele kutani a hlamula a ku:
  - Kahle kahle, Seryozhka u nkulu!
  Mufana loyi u rhurhumerile hi tihanyi:
  - Phayona ri tshama ri lunghekile!
  Kaputeni wa nhwanyana u sungule ku belela nakambe. Naswona Matryona u rhurhumerile nenge wo koma wa Seryozhka, swi tika swonghasi! A swi hlamarisi leswi mufana loyi a nga chaviki ku tsutsuma exikarhi ka ndzilo.
  Maria u huwelerile a ku:
  - Vuntshwa byi kahle - vudyuhari byi bihile!
  Alla, loyi a tsakeke wa misisi yo tshwuka, u pfumerile:
  - A ku na nchumu wo biha ku tlula vudyuhari! Hakunene lexi i xiyimo lexi nyenyetsaka ku tlula hinkwaswo!
  Naswona nhwanyana loyi u endle flip jump. U anakanye hi vakokwana lava nyenyetsaka swa xinkarhana. Doo, a wu nge n"wi pimanisi mukhegula ni nhwanyana. Naswona ku saseka kwihi loku nga kona eka mimiri yo olova.
  Alla u yi tekile a yimbelela a ku:
  - Lembe na lembe ri khuluka ku fana na kharavhani, .
  Mukhegula u sila henna hi xikontiri...
  Naswona ku vuriwa yini hi xivumbeko xa mina xo olova?
  A ndzi swi twisisi leswaku vuntshwa bya mina byi nyamalarile njhani!
  Anyuta u lumekile mahlo, a wisela Mujarimani ehansi hi ku ba exifuveni kutani a vula leswaku:
  - E-e! Hambi swi ri tano, ku na ku tsakisa ko tano enyimpini - ku tshama u ri muntshwa hilaha ku nga heriki! Minkarhi hinkwayo u dakwile!
  Matryona u veke xihlawuhlawu lexintshwa eka catapult. Lexi i nchumu lowu fanaka ni xikontiri lexinene. Nhwanyana loyi u hise a ku:
  - U nga hundzi, kambe hundza!
  Seryozhka u rhurhumerile hi nenge wakwe wo olova kambe lowu nga ni vutshila kutani a rhurhumela:
  - Xikandza xa Fritsam!
  Naswona xibamu lexi, kun"we ni phasela leri pfurhaka, swi haha hi rivilo lerikulu swi nghena etindhawini ta Manazi.
  Ina, Stalingrad a yi nyikiwanga vona. Nhlaselo lowu wu na tinhweti tinharhu wu ri karhi wu ya emahlweni ku sukela eku heleni ka nhweti ya June, kambe doroba leri a ri si khomiwa. Manazi ma humelerile eka swiyenge swin"wana swa le mahlweni, kambe ku nga ri eka leyi.
  Anyuta u duvule xibamu kutani a rhurhumela:
  - Hinkwaswo a swi koteki, swa humelela swi koteka... A swi bohi ku endla leswaku vuako byi rharhangana swinene!
  Naswona yi chayise thangi ra gasi ra xithuthuthu. Movha wu bulukile naswona swidzedze leswi pfurhaka ndzilo swi voningele ndhawu leyi nga ni musi. Naswona Mujarimani u handzuriwile hi xibalesa lexi pfurhaka ndzilo.
  Kaputeni wa nhwanyana u huwelerile a ku:
  - Ndzi tsakela ku dlaya vubihi! Naswona leswi i leswinene leswi tlakukeke!
  Maria u tlhave Majarimani hi ndzilo lowu pfurhaka kutani a hisa:
  - A hi tlangeni porcupine!
  Alla u duvule, hi ku kongoma swinene. Vantima vo hlayanyana va sale va etlele ehenhla ka marhumbi lama funengetiweke hi fumu:
  - Dlaya nala! - Nhwanyana loyi a hlevetela.
  Maria u yimbelele hi ku tlanga a ku:
  - Leswi ndzi pendiseke Hitler hi lipstick, Mainstein hi hairspray, ndzi ta ku koka ndzi ya evuhlongeni bya hosi ya xisati, mbyana ya wena yo tshembeka yi ta ku luma!
  Anyuta, a ri karhi a duvula, a hisa:
  - A hi ti lenga-lenga madyambu lawa, Adolf... Tshika ku endla vuphukuphuku! Tanani nimadyambu, haha ku fana na gyrfalcon - leswaku u ta kota ku hlula Manazi hi matimba!
  Maria u vule hi ku hlundzuka, a ri karhi a wisela xihuku enhlokweni ya stormtrooper:
  - Hi nga! Naswona hi ta swi endla!
  Vanhwanyana lava humaka eka vuthu ra Lenin va yimise ku ya emahlweni ka vuthu ra matiko mambe. Fritz yi ye emahlweni, hi ku kongoma yi thyakisa ndhawu hi mintsumbu. Thanki ya Nghala, leyi mintshembo a yi khomiwe hi yona, na yona a yi pfunanga nchumu. Hi lowu ku cinciwa ka movha lowu nga na 150 mm cannon.
  Alla u wise ribye leri a ri namarherile eka xitombo xa yena lexi nga ambalangiki nchumu. Nhwanyana loyi u ni mavele yo saseka swonghasi ni lama teleke. Nhwanyana loyi u hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe. Nenge wu tiyile ku tlula voko, naswona ku hoxa ku famba ku ya emahlweni.
  "Lion" u amukele gap eka track kutani a yima. Ku duvuriwa ku suka enon"wini wa yena wa matimba. Ku tshoveka ka xihahampfhuka ni ku wa.
  Alla, hi ku tshwutela, u ri:
  - Nhenha ya le Rhaxiya a yi rhurhumela hi ku vava!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi u duvula. Naswona u swi endla hi ku pakanisa lokukulu swinene. Mufasisi loyi a titshegeke ehandle ka xihondzo u tlhelela endzhaku.
  Nhwanyana wa misisi yo tshwuka, loyi a lavaka ku va a nga ambalanga nchumu u ri:
  - It"s in vain leswaku nala a pfumela leswaku u swi kotile ku tshovela maRussia! Loyi a nga ni xivindzi u ta hlasela enyimpini, hi ta ba valala va hina hi matimba!
  Naswona Alla u rhurhumela misiha ya yena ya le khwirini, leyi a yi hlamuseleke swinene.
  Oho, vanhwanyana lava va sasekile swonghasi! Hakunene a ndzi lavi leswaku ni un"we wa vona a fa.
  Ekaterina u tsutsumile a hundza... Nhwanyana wo saseka swinene, wa misisi yo rhurhumela, yo basa. Hi ndlela yo karhi u swi kota ku ti tota hi muxaka wo karhi wa murhi leswaku ti nga thyakisi.
  Nhwanyana loyi u sasekile swinene, u na xifaniso xa Venus, ntsena u toned ngopfu no vatliwa. U ambale bra na panty ntsena. Hinkwaswo leswin"wana se swi handzuriwile. Kambe milenge ya kona yi sasekile swonghasi! Loyi a hi nhwanyana, kambe i xilemo xa ku hetiseka, harhi ya ku saseka.
  U famba hi ndlela yo hlawuleka, ku fana ni ximanga. Naswona milenge leyi nga ambalangiki nchumu yi rhurhumela ntsena, naswona swirhendze hi ndlela yo hlamarisa swi tshama swi basile. Catherine u duvule, naswona mufasisi u va ni xilonda exifuveni xakwe.
  Nhwanyana loyi u ri:
  - Ku tshembeka eka Tiko ra Manana i rito ra le henhla!
  Alla u vule hi ku hleka:
  - Hluvula bra u tshama eka panty ya wena ku fana na mina!
  Catherine u ninginise nhloko hi ndlela yo biha:
  - Leswi a swi fanelanga!
  Alla u ninginise tinyonga, a duvula hi ku kongoma a yimbelela a ku:
  - Hi ndlela yo karhi swirho swa Komsomol swi hundzuke leswi nga tolovelekangiki! Ku famba-famba u nga ambalanga nchumu hi ndlela yoleyo a swi xiximeki swinene!
  Catherine u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Ha yini ti tisa ntsako eka va Kraut hi ku languta ku saseka ka hina!
  Alla u hlamule hi ku tiyimisela a ku:
  - Ku saseka ka hina ka dlaya!
  Katya u hlekile kutani a duvula TA-200. Movha wa Manazi wu khomiwe hi ndzilo. Naswona blonde yo saseka yi rhurhumerile:
  - Rifu eka vubihi!
  Alla u hlekile a ku:
  - Naswona vutomi byi kahle!
  Catherine, loko a vona leswaku Mujarimani wa wa, u rhurhumerile:
  - Leyi i nkoka wa le henhla swinene! Mi nga ehleketi, vafasisi, leswaku mi hlule!
  Ndlela leyi Allah a nga ta yimbelela ha yona:
  - Ku hlula ku rindzele! Ku hlula ku rindzele... Lava va lavaka ku tshova tintangu! Ku hlula ku rindzele! Ku hlula ku rindzele! Hi ta swi kota ku hlula Manazi!
  Nhwanyana wo saseka, na mavele ya yena yo pfumala swiambalo ya rhurhumela. Swikahle hi xirho xa miri lexi nga ambalangiki nchumu eka kuhisa, leswi tiyisiwaka hi ndzilo.
  Anyuta sweswi a a languteka a tiyimisele swinene. U duvule va ka Kraut hi xibamu xa le hansi ka michini kutani a rhurhumela:
  - Ndzi ta ku castrate!
  Naswona hakunene Manazi ma kume tinyiko leti dlayaka ni mabokisi ya vafi! Nakona nhwanyana loyi u va kombe miehleketo, let"s build bare toes. Naswona u rhurhumerile ku fana na nightingale ya muphangi. Naswona hi tintiho ta makumu ya le hansi.
  Nhwanyana wa captain u tlharihile swinene. Na ku hatima. Naswona a hi tihanyi nikatsongo. Na yena, minkarhi yin"wana u twela masocha ya nala vusiwana, lawa ma nga ha vaka ni vana lava nga ta rilela vatata wa wona lava dlayiweke.
  Hambiswiritano, Anyuta u hlongola mianakanyo yo tano, yi n"wi endla a lava ku rila. Kambe a ku nga ri Marhaxiya lama teke eka Majarimani leswaku ma ta phanga ni ku dlaya. Doo, lava i Majarimani naswona ntlawa hinkwawo wa vanhu va matiko mambe lava nga ni tihanyi lava humaka emisaveni hinkwayo wu pfurhile eswivandleni swa le Rhaxiya.
  Anyuta u ti tsemakanye kutani a duvula Fritz, loyi a ringeta ku tshinela hi ku miyela eka swiyimo swa le Rhaxiya... Tihlo na byongo bya yena, leswi a swi hoxiwe hi xibamu, swi khulukile swi huma.
  Kaputeni wa nhwanyana u n"wayitele kutani a vula hi vutlhari a ku:
  - Ku kongoma tihlo ku ya eka tihlo, nhloko ku ya eka nhloko!
  Anyuta u duvule hi ku kongoma kutani a ba xithuthuthu hi movha wa le tlhelo. Movha wu sungule ku handzuka, kutani xibamu xa muchini xi haha xi tlhela xi hundzuluka ko hlayanyana. Kutani nomu wakwe wu tlhave marhumbi.
  Nhwanyana loyi u rhurhumerise xirhendze xakwe lexi nga ambalangiki nchumu lexi nga ni ritshuri ehenhla ka marhumbi. Naswona u tlhele a teka xikongomelo. Xikandza xa yena lexi tsakeke, xa vuntshwa a xi n"wayitela hi ku eneriseka. Nhwanyana loyi u yimbelele a ku:
  Hi byele vafasisi va ku: "E-e, vanhu va hina a va nge swi pfumeleli xinkwa xo nun"hwela xa le Rhaxiya lexi vitaniwaka "brod!"
  Maria u endle xibalesa lexi kongomeke swinene, lexi nga hisa Focke-Wulf, kutani a rhurhumela:
  Eka xigevenga, i ntiyiso, ku hlawula ku le rivaleni, .
  U lunghekele ku xenga Rus' hi tidolara...
  Kambe wanuna wa le Rhaxiya wa hlamarisa swinene - .
  Ndzi lunghekele ku nyikela vutomi bya mina hikwalaho ka Tiko ra Manana!
  Nhwanyana loyi u endle somersault a komba Manazi xikhukhi, a rhendzeleka, naswona swibalesa a swi nga tlhavi ku saseka.
  Alla u humelerile, ku saseka loku, ku lava ku va ku nga ambalanga nchumu, naswona a ri na thyaka ku fana na diyavulosi, u hoxe xibamu xa xibamu hi milenge yimbirhi hi nkarhi wun"we. Naswona u kambisise:
  - Leswi ndzi nga na swona i... Eka Fritz eka tlhelo ro kariha!
  Matryona u lulamise Alla a ku:
  - Sharp, ku ya etlhelo, ku nga ri eka tlhelo ro kariha!
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela mavele ya yena ya makwembe, kutani a duvula xibamu hi ku tirhisa xibamu lexi nga na phasela ro buluka. "Tiger" yi biwe hi barhele, naswona ntirho lowu wa vutshila lowu gombonyokeke wu papalata.
  Endzhaku ka sweswo xivumbiwa xa Hitler xi tlhelele endzhaku. U sungule ku gayela ku fana ni ximanga lexi khomiweke hi ndzilo.
  Anyuta u yimbelele, a ri karhi a pfotlosa mahlo hi ntsako:
  - Na Tiger yi tlhelela endzhaku naswona Majarimani ya tumbela!
  Ntlawa wa vanhwanyana wu rhendzelekile ehansi ka minhlaselo leyi humaka emoyeni ni swibamu swo tika. Kutani swibalesa swa tirhokete swi ba, maboboma lama tshovekeke, lama hisaka ma tlakukela exibakabakeni. Kutani maribye ma khome ndzilo. Nkateko wa kona, a ku na un"we wa vanhwanyana loyi a feke, kambe vavanuna lava va ye emisaveni yin"wana - lava nga tisoliki ngopfu! Naswona mimoya-xiviri ya haha - yin"wana yi ya etilweni, kasi yin"wana yi ya etiheleni! Laha madimona lawa ya nga na swikotela se ya rindzele lava a va nga pfumeli eka Yesu.
  Alla, loyi a nga ni rimbewu lerikulu eka tinhenha, u hlundzukile swinene: xana Manazi, ni Sturmtiger ya wona, ma nga duvula tindhawu ta masocha ya Soviet ivi ma dlaya tinhenha to Tshwuka?
  . NDZIMA YA Nomboro ya 7
  Naswona nhwanyana loyi u khome xibamu xa xibamu hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu ivi a rhendzeleka hi swirhendzevutana swa ku tlula-tlula. Naswona yi rhendzeleka hi ku hatlisa swinene. Nakona, hi matimba ya yena hinkwawo, u hoxe nyiko ya rifu eka barrel yo anama ya Sturmtiger. Milenge ya mufana loyi yo saseka leyi a yi nga ambalanga nchumu, leyi nga ni muhlovo wo tshwuka a yi vangama, kutani xibamu xa xibamu xi haha xi nghena eka xibamu lexi anameke. Naswona movha wa matimba wu sungule hi ku pfaleka ivi wu buluka. Ti "Royal Tigers" timbirhi leti a ti yime ematlhelo ka "Sturmtiger" ti lahliwile ehenhla ti hangalasiwa eka matlhelo yo hambana. Ti rollers ti handzuriwile eka tona, ti wa, ti haha ku fana na necklace ya hosi ya xisati leyi tshovekeke.
  Gasi ra ku buluka ri lahlele Alla ehenhla, kutani nhwanyana loyi a haha a langute ehansi. Nakona u hundzuriwile, a tsekatseka a tlhela a lahleriwa. Kambe ku saseka ka ha fike ehansi, marhumbi lama karihaka ni maribye lama pfotlokeke ma ceriwile eka swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Nhwanyana loyi a a twa ku vava, naswona hambi ku ri hi nenge wakwe lowu nga ni swirhumbana, ku tlhaviwe nhloko yo kariha.
  Kambe Alla u kume matimba yo yima a huwelela a ku:
  - N'wina vafasisi mi ta va mi ri enkumeni!
  Anyuta na vanhwanyana lavan"wana va lahleriwe ehenhla hi magandlati ya ku buluka hambi ku ri ku pfotlosiwa nyana. Kambe a ku na un"we wa tinhenha to saseka loyi a feke. Vanhwanyana lava va hlangane ni xidzedze ni ndzilo lowu kongomisiweke kahle. Ku tshikilela Manazi lama tluleke ehandle ni switsotswana swin"wana leswi nga ni tihanyi leswi rhendzeleke USSR.
  Maria u yimbelele hi ku hiseka lokukulu:
  - Naswona loko mhalamhala ya Hosi yi hi chaya enyimpini, hi ta va vanghana swin'we na va Komsomol! Naswona hi ku rhandza ka Yehovha ndzi ta va eka ku vitaniwa ka mavito ya le tilweni!
  Alla, a ri karhi a rhurhumela a susa ntshuri eka swirhendze swa yena leswi nga ni ngati, leswi tshovekeke, u yimbelele a ku:
  - Lenin, nkhuvo, Komsomol! Hi rhumela Fuhrer eka madhouse!
  Vanhwanyana lava va sungule ku hleka hi ndlela leyi pfalaka tindleve, naswona Seryozhka u vule hi ku chava ni ku hlundzuka:
  - Naswona catapult ya mina a yi kongomanga ku fana na yona - ku fana na milenge leyi yi nga ambalangiki nchumu no tiya ya Alla!
  Matryona, a ri karhi a olovisa misiha ya voko rakwe, u te:
  - Sweswo swi lulamile! U ta ta na swin'wana. Xin"wana xo kufumela!
  Witchakova u vuyile a huma eka layini ya le mahlweni kutani a kuma riqingho ra xihatla ro ya eVladivostok. Leswi Majapani ma lahlekeriweke swinene naswona ma nga lava ku rhendzela Khabarovsk (ku vulavurisana ni doroba leri a ku hlayisiwa hi ku tirhisa Amur), Majapani ma yimise masocha ya wona leswaku ma tlhela ma hlengeletana ni ku tlhela ma tata. Kwalomu ka dzana ra timiliyoni ta Japani na makume nkombo wa timiliyoni tin"wana ta Manchuria na Thailand va nga hundzisela masocha lama fambaka hi milenge hi xitalo. Hi ndlela yo karhi, swa olova ku lwa na USSR ku tlula na USA, tanihi leswi nyimpi na leyo hetelela yi lavaka swikepe swo tala swo durha naswona ku nga ri swihaha-mpfhuka swo chipa nikatsongo. Kambe masocha lama fambaka hi milenge lama nga ni swibamu swo vevuka ni leswi chipa ni swibamu swa michini leswi kopiweke eka va ka Schmeisters ma nga phakeriwa hi xitalo! Mufana un"wana ni un"wana wa le Japani ku sukela loko a ri ni malembe ya nkombo u tiva ku hlanganisa ni ku hahlula xibamu xa muchini! Kambe kahle-kahle swi teka nkarhi ku hundzisela masocha ku suka exihlaleni ku ya eka tiko-nkulu. Naswona leswi u kumeke mavuthu lama tiyisiweke, tlhelela endzeni-ndzeni ka nsimu ya Soviet!
  Leswi a a amukele riqingho leri, Witcherova a a tshemba leswaku eku heteleleni u ta kuma mulwi lontshwa ivi a lwa exibakabakeni. Nhwanyana loyi u tisiwa eVladivostok hi xigolonyana xa Emka. Muchayeri wa xihahampfhuka u titwe onge i terminator. Mufambi-kulobye u hundzuke mukhalabye wa misisi ya mpunga, hambileswi a a dyuharile, loyi a a ambala swirhendzevutana swa sajeni ntsena.
  Hi ku tinyungubyisa u vule leswaku:
  - Oh, n'wina vantshwa! Xana wa swi tiva leswaku ndzi lwile ni Majapani khale eminkarhini ya tsarist!
  Witcher u vutisile hi ku kanakana:
  - Himpela? Kumbe kumbexana na wena u amukele xihambano?
  Kokwana wa xinuna, a ri karhi a rhurhumela malebvu ya yena ya mpunga, u hlambanyile a ku:
  - A ku na xihambano, a ku na timendhe! Hiloko a lwa tanihi munhu wa le xihundleni ku ringana lembe ni tin"hweti tinharhu! Xana u ehleketa yini, un"wana na un"wana a nga kuma swidlodlo na timendhe? Ngopfu-ngopfu ehansi ka tsar, loko va-private a va nga tsakeriwi ngopfu!
  Witcher u pfumerile:
  - Ina, ehansi ka tsar a ku ri na ku nga ringani ka tlilasi! Kambe leyi i minkarhi yo hambana. Hi ndlela leyi, u va tsakela njhani Majapani! Ndzi vula leswaku, xana nala a a ri ni matimba?
  Mukhalabye u hlamurile, a ri karhi a lumeka meno ya yena ya nsimbi:
  - A va tsani, hambi leswi loko xileriso xa hina a xi tlharihile, a va nga ta tshika Port Arthur na Manchuria! A hi nala wa matimba swonghasi.
  Emka u chayele hi ku nonoka, patu ri onhiwile hi tibomo na swibamu. A hi kota ku vulavula.
  Witcher u vutisile hi ku miyela nyana:
  - Xana ya hina a yi tiyile?
  Mukhalabye loyi hi ku hatlisa, onge hiloko a ri thoyi leyi pfurhaka moya, u pfumerile hi nhloko minkarhi yimbirhi:
  - Hi tindlela tin'wana, ina! Hi xikombiso, Majapani ma ni tindhawu to duvula leti phindhiweke ka makume-mbirhi ku tlula hina. Loko ndzi nga si rhumeriwa emahlweni, ndzi hlanganyerile ntsena eka tindhawu tinharhu to duvula. Nakona swibalesa swa ntlhanu xin"wana na xin"wana. Hambiswiritano, eku lwisaneni ka ndzilo, a hi nge vuli leswaku a hi bihe ku tlula Majapani. Nakona leswi hambi leswi a va ambale yunifomo ya khaki, na hina a hi ambale ti overcoat to basa. Hi ntumbuluko endzhaku ka loko hi kume ntokoto wo karhi wa vusocha. Majapani a ma na vuswikoti byintsongo swinene etimhakeni ta masocha ku tlula hina, hambileswi ma dyondzeleke nkarhi wo leha. Kambe swibamu swa vona swi ba hi ku kongoma swinene ku tlula xipano xa hina xa Mostina.
  Vedmakova u pfumerile handle ko kanakana:
  - Ina, hakunene! U vula ntiyiso hi mhaka yoleyo! Majapani, ku fana ni Majarimani, ma nyikela nyingiso lowukulu ngopfu eka ndzetelo wa ku bora.
  Mukhalabye u ninginise nhloko:
  - Hi ndlela yo hambana! Swi le hansi swinene ku tlula leswi hi nga na swona eka vuthu ra tsarist! Kahle kahle, loko hambi ku ri emahlweni ka Nyimpi yo Sungula ya Misava, va sungule ku letela masocha ku antswa, naswona hi xiringaniso va cince yunifomo ya vona, kutani... A hi vuthu, kambe ntlangu wo macha lowu heleleke!
  Witcherova u vule tano, ku nga ri handle ka vubihi:
  - Loko nyimpi yi nga si sungula, hi tlhele hi nyikela nyingiso lowukulu eka ku macha eka tiparade! Swi tikomba onge wo tlhariha u dyondza eka swihoxo swa van'wana, xiphukuphuku xi dyondza eka swa xona, i mani a nga dyondzeki nikatsongo, i mani?
  Kokwana wa xinuna u xiyile:
  - Vuleteri i bindzu leri vuyerisaka! Kambe hi mphakelo, hi ntolovelo a hi ri ni ku pfaleka loku heleleke. Ku hava swibamu, ku hava tikhathirijhi! A va tala ku khomiwa hi ndlala, masocha a ma vabya - a ku nga ri na murhi! Vanhu vo tala va file hikwalaho ka typhus ni swilo swin"wana leswi nyenyetsaka ku tlula hi swibalesa swa Majapani. A ku ri nyimpi yo biha swonghasi. Kuropatkin i xiphukuphuku! Ku nga ri na manoeuvres ya flanking, ku nga ri na camouflage, u hoxe vanhu hi ku kongoma emigerhweni ehansi ka swibamu swa michini. A hi tirhisiwa tanihi swakudya swa swibamu. Hinkwaswo swi hele hi ndlela yo biha swinene, hi ku hluriwa. Hilaha va vulaka hakona, ndzi koke milenge ya mina hi ku nonoka. I ntiyiso, ndzi nga tinyungubyisa swinene hi mhaka ya leswaku ndzi balekile evuhlongeni! Ku fana ni swilondza na swona!
  Nhwanyana loyi, hi ku lava ku tiva, u vutisile:
  - Naswona Majapani hi woxe va hundzuke ku antswa kumbe ku biha! Hi ku ya hi timfanelo ta yena to lwa.
  Mukhalabye u sungule hi ku lumeka fole leri a ri phutseriwile, ivi a hlamula a ku:
  - Swa tika ku avanyisa leswi hi xikongomelo. Mavuthu ma cincile, ku humelerile mathangi, swihaha-mpfhuka ni swibamu swa le hansi ka michini. Hi tlhelo ra nhluvuko, swikepe a swi cincanga ngopfu, naswona swibamu a swi cincanga. Kambe vuphukuphuku bya xileriso byi tshame byi ri tano, kutani screw up the attack on Vladivostok!
  Muloyi u lumekile mahlo ya yena ya rihlaza:
  - A ku na xivangelo xa leswi!
  Mukhalabye u pfumerile:
  - Naswona a swi nge vi tano! Phela, a va swi tiva leswaku nala u lunghiselela rhengu ra thyaka, naswona a ku nga ri na ndlela yo angula eka rona! Onge hi loko va ndzi vekile. Kambe ku wisa ka nyimpi na Pindos i xikombiso lexi nga erivaleni xa leswaku ku biwa lokukulu ku le kusuhi no landzela.
  Witcher u hlekile a ku:
  - Hi Pindos?
  Kokwana wa xinuna u tiyisisile:
  - Ina, hi swona leswi va swi vitanaka Amerika na Britain sweswi! Vito leri ri huma eka rito "ku yiva", hi leswaku, ku yiva. Naswona lawa i matiko lama nga ni switsotswana, matiko lama yivaka lama mamaka ngati ya lava va nga swiphukuphuku ni ku tsana!
  Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u pfumerile hi nhloko yakwe yo tshwuka:
  - Ndza pfumela laha!
  Mukhalabye u sindzisile a ku:
  - Pfumelana leswaku xileriso xa hina i swiphukuphuku, hambi ku ri vaxengi! Leyi i ndlela yo veka swikepe swa hina, swo biha ku tlula swa Pindos!
  Witcher u kanetile a ku:
  "Kumbexana a va nga ehleketi leswaku Majapani ma ta hlasela hi ku hatlisa swonghasi." Hi ku angarhela, Far East a ku ri ndhawu yo wisa naswona vanhu va magwala ni lava lolohaka a va tshama laha. Phela eka vusocha a wu fanelanga ku tirha hi matimba ku fana na mutirhi kumbe murimi wa nhlengeletano endzhaku, kambe u kuma ti rations ta kahle na muholo. Hi hala tlhelo, a wu veki vutomi bya wena ekhombyeni loko u ri karhi u tirha eVuxeni bya le Kule. Ina, paradeyisi ya vanhu lava nga ni vuxiyaxiya ni lava nga ni magwala.
  Mukhalabye u kanetile a ku:
  "Masocha ni maphorisa a va lwi hi ndlela yo biha swonghasi." Hi loyi Khabarovsk, na sweswi a va si tinyiketa.
  Witcher u pfumerile:
  - Nhenha ya le Rhaxiya, nhenha yo hlawuleka! Kambe hilaha Brusilov a vuleke hakona: masocha ya hina ma kahle swinene, tindhuna ta hina ti kahle, tijenerala ta hina ti le xikarhi naswona tsar u bihile hi ku helela!
  Kokwana u rhurhumerile a nga tsakanga:
  - Loko murhangeri wa hina a ku nga ri Kuropatkin, kambe Brusilov: a hi ta hlula! Khombo ra kona, yi tsariwile ehenhla! Ku fanele ku vuriwa leswaku ehansi ka tsar, tindhuna-nkulu ta le Rhaxiya ti ve titsongo: ehansi ka Suvorov a ku ri ni xirimela hinkwaxo xa tindhuna leti xiyekaka! Hambiswiritano, Stalin i Mugeorgia, naswona hilaha va vulaka hakona, vanhu va le Georgia...
  Kokwana u kavanyetile Witcher:
  - Tivonele eka switatimende swo tano! Kutani u nga nghena eka ndzawulo yo hlawuleka! Hambiswiritano, eka mina Stalin a hi mutivi nikatsongo! Naswona hi xikombiso, line-punch leyi nga hundza hi February yi tiyisisa leswi! Hi ndlela leyi, ndzi twe leswaku hi May 1, vusirheleri bya le moyeni bya Soviet eMoscow byi hundzuke lebyi nga pfuniki nchumu naswona magidi yo tala ya vaaki va Soviet va file!
  Mukhalabye loyi u xiyile:
  - Hi khensa USA na Britain! Va nyike Wehrmacht swihaha-mpfhuka leswintshwa! Ku tlula kwalaho, ndzi twe leswaku ku ve ni ku onhiwa ka swilo hi vunyingi, leswi hikwalaho ka sweswo Vayak va wile emoyeni! Ku tlula kwalaho, i Yaks leyintshwa swinene!
  Witcher u pfumerile hi nhloko:
  - Ndzi swi twile hi swona! Hakunene swa khomisa tingana! Kambe ndzi tshemba leswaku vadyohi va xupuriwa naswona xiphiqo xi lulamisiwa!
  Kokwana u pfumerile hi nhloko, ivi hi xitshuketa a ku:
  - Xiphiqo lexikulu xi le tinhlokweni ta hina! Muxaka wa mianakanyo ya soviet! Ku ringeta ku hundzula munhu a va cog, a va hlonga leri tolovelekeke!
  Witcher a nga kanetananga. U miyerile, a languta hi fasitere a nga ri na nchumu. Sweswi nxungeto wa ku hluriwa ka USSR wu ve lowu vonakaka swinene. Ku kumeka leswaku hambi ku ri Moscow a yi sirhelelekanga eka minhlaselo ya swihaha-mpfhuka. At least a yi na nsirhelelo lowu eneleke ku tiyisela nhlaselo lowukulu wa swihaha-mpfhuka!
  Phela, nyimpi yi ya eka xiteji lexi hambaneke nyana... I ntiyiso, etinyimpini ta Stalingrad, Majarimani na wona a ma ri na vulawuri bya le moyeni, kambe a byi tisanga ku hlula loku lavekaka! Hambiswiritano, va ka Kraut a va ri ni vuyelo lebyi a byi nga ri byikulu ngopfu! Phela, swihaha-mpfhuka leswintshwa swa Soviet a swi tshamela ku fika emahlweni! Kambe ku fanele ku vuriwa leswaku mpimo wa ndzetelo wa nyimpi exikarhi ka vachayeri va swihaha-mpfhuka a wu ri ehansi swinene. Vunyingi bya lava ha ku sungulaka a va ri na nkarhi wo tlula 8 wa tiawara ta xihahampfhuka. Leyi i minus leyikulu, ngopfu-ngopfu tanihi leswi hi ntolovelo Majarimani ma nga ni tiawara leti fikaka eka 250! Hambiswiritano, endzhaku ka Stalingrad Majarimani ma hungute nongonoko lowu ku ya eka 150, kambe sweswi mphakelo wa petirolo wu olovile swinene. Hambiswiritano, ku humelela ka nhlayo leyikulu ya swihahampfhuka leswintshwa swi ta vanga xiphiqo eka va ka Kraut na vona.
  Hi ndlela leyi, ku vikiwile leswaku vaaki vo hlayanyana va le United States va khomiwile exikarhi ka vachayeri va swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo leswi wisiweke. Leswo hetelela a swi nga hlamarisi nikatsongo! Luftwaffe a yi na vachayeri lava eneleke va swihaha-mpfhuka leswintshwa leswi hoxaka tibomo, kutani va kume vatirhi va ku tirhandzela!
  Ndza tivutisa leswaku xileriso xa Soviet xi ta hlamula njhani eka leswi? Phela, a ku na nchumu wo fika eBerlin? Swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo leswi nga ni maqhinga yo leha a swi endliwanga eUSSR, handle ka P-8. Xihahampfhuka xo hetelela, lexi nga ni rivilo ro tlula nyana 400 wa tikhilomitara hi awara naswona xi endliwe hi 1936, swi le rivaleni leswaku xi hundzeriwile hi nkarhi. Ku engetela kwalaho, loko yi hlasela Berlin, yi ta famba handle ko heleketiwa hi swihaha-mpfhuka, naswona Majarimani ma nga yi kavanyeta hi swihaha-mpfhuka swa wona. Phela se va ni ti- radar letinene swinene leti nga ta rhekhoda ku famba ka xihaha-mpfhuka lexi hahaka xi kongoma eBerlin. Ina, naswona swi teka nkarhi ku humesa michini leyi leyi eneleke leswaku yi hlasela Jarimani. Majarimani a hi tiko leri tsaneke naswona ma tsakela thekinoloji! Kumbexana vona hi voxe i tiko leri nga ni ndzayo ni leri hlelekeke swinene eYuropa kumbe hambi ku ri emisaveni hinkwayo! Swi tika swinene ku hlula u ri wexe, naswona swi tlhela swi va na Japani leri tsaneke eka tlhelo ra vumbirhi.
  Nchumu lowunene lowu nga endliwaka eka xiyimo lexi i ku ringeta ku chayela wedge exikarhi ka Matiko lama Tihlanganiseke na Jarimani. Kambe leswi swi nga swi endlisa ku yini? Beria se a a n"wi lerisile leswaku a endla nchumu lowu fanaka hi ku tirhisa xihaha-mpfhuka lexi lovisaka lexi a xi kumeke eka Maamerika. Swi nga ha va swi ri ku hlohlotela lokunene, kambe Anna a nga ri na nkarhi.
  Swi tikomba onge a nga na nandzu - what if it"s not fate, kambe aftertaste leyi nga tsakisiki ya ha n"wi rhundza. Onge kumbexana loko a a fikile siku rin"we emahlweninyana, hinkwaswo a swi ta va swi hambanile!
  Hambiswiritano, a swi nge koteki! Kambe u fike hi ku hatlisa loko a kuma swileriso leswi humaka eka Beria!
  Hi ku angarhela, Lavrenty Palych i mutivi wa ku hlohlotela. Japani ri hlasele Ribuwa ra Peru, ku nga ri handle ka ku hlanganyela ka yena!
  Ntiyiso hileswaku, onge hiloko swi lo tiendlekela, vutlhari bya Tiko ra Dyambu leri Humaka byi ve ni matsalwa lama vulavulaka hi makungu ya United States yo sungula nxaxamelo wa switereka swo sivela hi ku tirhisa swihaha-mpfhuka leswi rhwalaka swihaha-mpfhuka, ku katsa ni leswi nga eRibuweni ra Peru!
  Ku engetela kwalaho, Maamerika i swiphukuphuku: ma hlohlotele Japani enyimpini, swin"we na Britain ri veka xipimelo eka mphakelo wa oyili ni swilo swin"wana leswi nga tirhisiwangiki, kambe vona hi voxe a va nga si lunghekela nyimpi!
  Hakunene, United States hi 1941 a ri nga ri na mavuthu lama eneleke, ngopfu-ngopfu eka mathangi, leswaku ma ta lwa na Japani. Hi 1940 a va ri ni mathangi ya 400 ntsena, naswona rungula leri vulavulaka hi 1941 i ra xihundla, kambe a swi tikombi leswaku a ku ri ni mathangi lama tlulaka gidi hambi ku ri hi nkarhi wolowo! Kutani Amerika ri tlulele enyimpini, ri nga lunghekanga nikatsongo! Phela, Japani na rona a ri hlomanga ngopfu. Loko a yi ri ni mathangi ya kwalomu ka magidi mambirhi ni hafu, ni yo vevuka, kutani, hi xikombiso, a ku nga ri na swihaha-mpfhuka swa mpfhuka wo leha nikatsongo!
  Kutani vachayeri va swihaha-mpfhuka va vurhena va Tiko ra Dyambu leri Humaka a va hoxa tibomo eUSA! Kambe va lo rhurhumela ntsena! Naswona sweswi va endle xiboho xo rihisela eka USSR, va titshege ngopfu hi masocha ya vona lama fambaka hi milenge, va lorha ku phindha ku humelela ka minkarhi ya Tsar Nicholas wa Vumbirhi!
  Muloyi u sungule ku borheka kutani a sungula ku yimbelela:
  Vutomi byi tika swonghasi Hosi, khombo ra kona, .
  Wena hi wexe ambala harhi ya mitwa!
  Doo, u nga ndzi pfurhi nhloko
  Siku lerintshwa ri hi tshembisa swiphiqo!
    
  Milorho yi hatla yi hangalaka yi va ntshuri, .
  Xivungu xa tihanyi xi rhurhumela hi ku navela!
  Ni ku vava ni gome ematihlweni ya wena, .
  Leswi hi faneleke ku swi sivela, a nga kona loyi a nga ni matimba!
    
  Kambe i yini, Xikwembu, u nga swi kota
  Tanihi leswi yena hi byakwe a tlhandlukeke exihambanweni xa Golgota!
  Milorho ya ntsako i ya vukanganyisi, .
  Tinoni ta rhurhumela ti tlhela ti rhurhumela!
    
  A ku na misava leyi chavisaka ku tlula misava, .
  Xifaniso xa nyimpi, burachi yi funengetiwe hi ngati!
  Foam ya hysterical ya ether, .
  Pfuxeta webu hi ku hatlisa!
    
  Naswona loko u lava vutomi bya mina, .
  Kutani Xikwembu xi ndzi hoxe eGehena!
  Ndza ha ku rhandza, .
  Eka nhluvuko ndzi pfumela eka ku cinca!
    
  Ndzi pfumela leswaku munhu
  Swi kota ku va leswi tengeke ni ku va leswi tlakukeke!
  Leswaku ku xaniseka ka malembe-xidzana yo tala ku ta hela, .
  Hi ta fana na makwerhu Lowa Matimba Hinkwawo!
    
  Hi ta lerisa yini?
  Eka vukulu bya swikepe swa tinyeleti!
  Leswaku vuthu ra hina ra xivindzi, .
  Yi ta voninga hi matimba ku tlula Quasar!
    
  Vutomi a byi nge pfuki byi humile
  Naswona un"wana ni un"wana u ta va munhu!
  Ku fana ni miseve leyi nga heriki ya lembe, .
  Hi malembe lama nga riki na swipimelo ni lama tsakisaka!
    
  Vukhomunisi byi ta va bya xiviri
  Pfumela leswaku swi ta antswa ku tlula leswi u swi lorheke!
  Nhluvuko emahlweni, ehenhla, ku nga ri ehansi, .
  A ku ve na ntsako - ku nga vi na gome!
  Vedmakova u hete risimu naswona "Emka" u hetelele a nghene eVladivostok. Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u langute doroba hi ku lava ku tiva. Ku ve ni ku andza loku xiyekaka ka ku onhaka eVladivostok, miako yin"wana a yi ri karhi yi tswonga musi, mintlawa yo tima ndzilo a yi tirha eswitarateni, a ku ri ni vantshwa vo tala lava nga ni mafoxolo, tipiki ni switirhisiwa swin"wana swo tima ndzilo.
  Kokwana wa xinuna u xiyile:
  - Ehansi ka tsar, vantshwa na vona a va tirha hi matimba, kambe va nga ri na ku n"wayitela na ku hiseka! Hambileswi u nga ta ka u nga fiki kule hi ku hiseka lokukulu!
  Witcher u kanetile a ku:
  - Loko indasitiri yi ri njhini ya ikhonomi, kutani ku hiseka i mafurha lama nga na nhlayo ya le henhla ya octane!
  Mukhalabye u pfumerile hi nhloko hi ntsako:
  - U vulavula kahle nhwanyana!
  "Emka" u yime ekusuhi na muako wa tihofisi ta commandant kutani Vedmakova a lava ku tsutsuma a huma eka wona. Hakunene a a lava ku tlhelela eka hanci yakwe leyi nga ni timpapa.
  Nhwanyana loyi u gongondze ehofisini laha a rhumeriweke kona hi samanisi. Rito ra vurhongo ri landzerile:
  - Nghena!
  Witcher u nghene, a lulamisa makatla ya yena hi ku tinyungubyisa. Wanuna loyi a ambaleke yunifomo ya kolonele wa NKVD u tshame exitulwini. Mufana wo tano wa mpandla no nga tsakisi. U vutise muchayeri wa xihaha-mpfhuka hi ku vilela a ku:
  - Vito leri heleleke!
  Nhwanyana loyi u hatlise a hlamula a ku:
  -Anna Petrova Muloyi!
  Kolonele u engeterile a ku:
  - Xiyimo xa masocha?
  - Major ya Vuthu ra le Moyeni na Nghwazi ya Soviet Union! - Muchayeri wa xihahampfhuka u vule hi ku tinyungubyisa.
  Kolonele u teke riqingho kutani a vula hi ku komisa:
  - Air Force Major Witcher se u fikile!
  Kutani a hundzuluka a languta nhwanyana loyi.
  - Xana u titwa njhani? Ndza tshemba leswaku u hanye kahle?
  Muchayeri wa xihaha-mpfhuka u pfuxe meno yakwe:
  - Ndzi titwa kahle! U lunghekele ku lwa ku fana ni nghala ya xisati!
  Kolonele u pfumerile hi nhloko:
  - Swikulu! Ndzi ehleketa leswaku Majapani ma ta swi tlangela!
  Ku ve ni huwa, ku rhurhumela ka maphaxani naswona vatirhi va tsevu lava tolovelekeke va ndzawulo yo hlawuleka, lava heleketiwe hi wanuna la ambaleke yunifomo yo hlawuleka, va pfurhile ehofisini. U lerisile leswaku:
  - Veka swihuku eka khamba leri!
  Witcher u pfilunganyekile:
  - I yini swin'wana leswi?
  Kolonele u rhurhumerile a ku:
  - Na yoloye! U khomiwile, muaka-tiko Witcher! Naswona u ta yisiwa ekhotsweni!
  Wanuna un"wana la ambaleke yunifomo yo hlawuleka u tsundzuxile:
  - Wansati loyi u tiva ku lwa kahle swinene! Kutani tivonela!
  Witcher u n"wayiterile:
  - A ndzi nge vi vayimeri va tiejensi ta hina ta xivindzi to sindzisa nawu! Fonela Beria u basisa ku nga twisisani loku hi nkarhi wun"we!
  Kolonele u rhurhumerile hi ku delela:
  - Hi leyi ndlela yin'wana yo kavanyeta Beria! N"wi rhumele ekhotsweni, kutani vulavisisi byi ta swi lulamisa!
  Muloyi u pfumerile hi nhloko:
  - Ndzi nhenha ya Soviet Union naswona vulavisisi, hi ntiyiso, byi ta swi lulamisa, kambe hi Beria a swi ta hatlisa! Ndzi lava ku va ehansi ka vulawuri bya xihaha-mpfhuka hi ku hatlisa hilaha swi nga kotekaka hakona!
  Kolonele u chavelele a ku:
  - Hi nkarhi wa nyimpi, a nga kona loyi a nga ta hlwela nkarhi wo leha! N"wi tekeni!
  Vedmakova u fambe a nga lwisani na swona naswona u susumetiwile katsongo ntsena hi milomu ya swibamu swa michini swa modele leswi pfuxetiweke leswi sunguleke ku hlomisiwa hi vahloti. Kutani va ndzi nghenise eka funnel ya ntima ivi va chayela va famba. Anna Petrovna a a rhulile, a nga titwi nandzu hi yena n"wini naswona NKVD kumbexana a yi tiva hi vuxaka bya yena byo hlawuleka na Beria, kutani a va ta byi lulamisa. Swi tsakisa hambi ku ri ku endzela khotso. Wanuna wa xiviri u fanele a kurisa n"wana wa jaha, a tirha evusocheni ni ku tshama nkarhi wo leha ekhotsweni! Kutani, kumbexana, nhenha! Vanhu vo tala lava dumeke a va ri ekhotsweni: Stalin, Lenin na Hitler!
  Khotso leri a ri nga ri ekule ngopfu ni hofisi ya commandant"s, kutani Vedmakova u humesiwile kutani a yisiwa exivaveni. Kwalaho timbyana a ti rhurhumela hi vukarhi, marhangu ya maribye ya khotso, lama akiweke hi lembe xidzana ra vukhume-nhungu, a ma nga ri na nchumu naswona a ma ri ya wasi. Nhwanyana loyi u twe ku nyanyuka loku nga swi laviki loko a nghenisiwa endzeni ivi a kongomisiwa hi tiphaseji. Hi leri fasitere ro tsarisa: swivutiso swa ntolovelo:
  - Vito ro sungula, vito ro hetelela, patronymic, rimbewu!
  Kutani jika exineneni u nghena ekamareni leri nga ni tithayile. Kwalaho, etafuleni, a ku tshame phorisa leri ambaleke yunifomo ya NKVD ni apron ya dzovo, naswona a ku ri na rona dokodela la ambaleke jazi ro basa ni vavasati vambirhi va malembe ya le xikarhi lava a va koka magilavu yo olova ya rhaba emavokweni ya vona.
  Murindzi loyi a a heleketa Vedmakova hi ku hatlisa, hi ku famba-famba loku titoloveteleke, u n"wi suse swiboha swa mavoko. Phorisa leri ri lerisile leswaku:
  - Hluvula swiambalo swa wena!
  Witcher u hlamarile:
  - Yini?
  Phorisa leri ri phindhe hi ku rhula:
  - Ndzi te, hluvula swiambalo swa wena! Ku lavisisa ni ku lavisisa ka munhu hi xiyexe swa boha!
  Nhwanyana loyi u rhurhumerile:
  - Kambe ku na vavanuna laha!
  Phorisa leri a ri ri ni apron ri rhurhumerile ri ku:
  - Xana ndzi nga ku pfuna! Tana, hluvula swiambalo swa wena, xifeve!
  Vedmakova u rhurhumerile, u tsundzuke leswaku loko a vekiwa ekhotsweni, ku secha hi yexe swa boha kutani a sungula ku hluvula swiambalo swa yena. Vavasati va swi amukerile naswona va twe hi vukheta ku rhungela kun"wana ni kun"wana. Loko a sala a ambale buruku ra yena ntsena, Witcher u khomiwe hi tingana, kambe phorisa ri rhurhumerile:
  -Naswona hluvula phenti ya wena, xigangu! Ku lavisisa ku ta va ku helerile!
  Loko a tshikiwile emahlweni ka vavanuna vo hlayanyana a nga ambalanga nchumu hi ku helela (convoy leyi a yi n"wi tisa yi yime yi nga tsekatseki, yi lunghekele ku nghena enyimpini nkarhi wihi na wihi), nhwanyana loyi u khomiwe hi tingana kutani a ringeta ku n"wi funengeta hi mavoko.
  Va n"wi ba hi matimba emakatleni hi nhonga:
  - Mavoko ehansi, xigangu!
  Witcher u rhurhumerile, kambe u swi tiyiserile. Loko swiambalo swa yena swi hetile ku kamberiwa naswona maphaxani ya yena ma handzuriwile, phorisa leri ri lerisile:
  - Sweswi ti langute hi wexe!
  Valanguteri va khotso va xisati va sungule enhlokweni. Va rhurhumerile misisi hi tintiho leti nga ni magilavu, ivi va languta etindleveni, hambi ku ri ku tirhisa muxaka wo karhi wa chubu leri nga ni tochi. Tindleve ti kokeriwe endzhaku minkarhi yo hlayanyana, ti govekile naswona ti nga goveki. Kutani va languta etinhompfini;
  - Khohlola, ndzi kombela! Hi swona, ku tiya!
  Nhamu ya nhwanyana loyi a yi pfotlosekile. Leswi swi landzeriwe hi ku kamberiwa ka nomu. A swi nga tsakisi nikatsongo, mavoko yo khwaxa a ma tshikileriwa ririmi, nkarhi na nkarhi a ma ri koka endzhaku, ivi ma ri koka hi matimba, hambi ku ri ku lava ku ri handzula.
  Phorisa leri ri te:
  - Hi fanele ku va na vukheta swinene! A nga ha va nhlori!
  Valanguteri va khotso va sungule ku tshikilela tintiho ta vona eka meno, va kambela loko ku ri ni swilo leswi tatiweke leswi rungula ra nkoka ri nga fihliwaka eka swona. Witchakova u titwe a tsongahatiwile naswona a tshwutela marha nhenha yakwe, USSR, yi sechiwe ku fana ni nghwavava, yi nga pfumali nchumu. Kutani mavoko ya vavasati lava a ma ri na magilavu ma sungula ku twa mavele ya nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu. Va yi hlanganisa, va twa hi ku kongoma milimitara yin"wana ni yin"wana, ivi va yi komba hi thochi. Mavele ya nhwanyana loyi ma pfimbile hi vukanganyisi, naswona varindzi va khotso va tshikilela hi matimba, ivi va rhurhumela:
  - E-e! Laha swi basile!
  Endzhaku ka sweswo, nhamu ni tintiho swi kamberiwile. Nhamu a yi kokeriwa endzhaku, na yona yi soholotiwile, ivi yi tlhaviwa hi naliti. Tintiho a ti kamberiwa hi vukheta lebyi nga ehansi.
  - Naswona sweswi ku lavisisa ka vutshunguri bya vavasati! - Phorisa ri lerisile.
  Valanguteri va khotso va lerisile leswaku:
  - Korhama u pfula milenge ya wena, ndzi kombela!
  Leswi landzeleke a ku ri nchumu lowu khomisaka tingana swinene, loko voko ra mulanguteri wa khotso leri a ri ri na magilavu ri nghena exifuveni xa nhwanyana loyi hi ndlela yo biha swinene. Witcher u rhurhumerile hi ku vava ni ku tsongahatiwa. Naswona voko hi ndlela ya vusopfa ri cela ebakweni laha wansati a a hlayisa rifuwo ra yena ra risima swinene, leri a ri vava naswona a ri rhurhumela. Nhwanyana loyi u rhurhumerile hi ndlela yo karhi, kutani phorisa leri ri gungulela hi ku hlekula:
  - Yi kambela hi vukheta hilaha swi nga kotekaka hakona! Phela, i etindhawini ta le kusuhi laha tinhlori hi ntolovelo ti tumbetaka matsalwa, naswona minkarhi yin"wana xiphephana lexitsongo xa ringanela ku kuma rungula ra nkoka.
  Mulanguteri un"wana wa khotso u siviwe hi un"wana, endzhaku ka sweswo ku lavisisa ku ve loku vavaka swinene ni ku va ni tihanyi. Witchakova u swi xiyile leswaku a va lava ntsena ku n"wi tsongahata hi ku hundzula ku lavisisa ku va ku xanisiwa.
  Ku kamberiwa ka xirho xa le ndzeni a ku nga ri na vuxiyaxiya, naswona marhumbu ni enema leyikulu na swona a swi tirhisiwa. Swi tikomba onge muchayeri wa xihaha-mpfhuka hakunene a a ehleketeleriwa swinene. Endzhaku ka sweswo, ku kambela tintiho, milenge na milenge a swi vonaka onge i nchumu wutsongo.
  Hambiswiritano, leswi a swi helelanga kwalaho;
  - Sweswi ku endliwa x-ray ya khwiri! A ku nga ri na swo tala leswi a nga swi mita!
  Phela, a swi vavisi ngopfu. Dokodela a a ri kona laha, u kambisise hinkwaswo hi vukheta, hambi ku ri mbilu na mahahu. Eku heteleleni u nyikile mpfumelelo:
  - U basile naswona u hanye kahle hi ku helela!
  Phorisa leri ri gungula hi ku hlundzuka:
  - Swi twisa ku vava hi ta n"wi duvula hambi swi ri tano! Hambiswiritano, a a tlange piyano sweswi!
  Muchayeri wa xihaha-mpfhuka, a hlamarisiwe hi ku tsongahatiwa, u fambe hi ku yingisa ku fana ni automaton. Mavoko ya Witcher a ma totiwe hi pende naswona a ma pfanganisiwe hi vukheta ephepheni. Kutani ku landzele mixaka hinkwayo ya mimpimo, ku teka swifaniso hi profile, xikandza lexi teleke. Va ndzi sindzisile ku yima ndzi nga ambalanga nchumu nkarhi wo leha swinene, va tlhela va tsala swikombiso hinkwaswo, swivati na swirhumbana emirini wa mina. Endzhaku ka sweswo u hlantswiwile hi shawara yo titimela, leswi, hambiswiritano, a swi tolovelekile eUSSR, ku nga ri ntsena eka vabohiwa lava a va nyikiwa yunifomo ya le khotsweni.
  - Ambala, xigangu!
  Kahle-kahle nguvu yoleyo a ku ri lapi ro khwaxa leri endliweke hi xihuku naswona ri lukiwe hi nomboro ya khotso. Nhwanyana loyi a nga nyikiwanga swiambalo, swi tikomba onge a a swi teka swi ri vulovolovo lebyi nga lavekiki eka valala va vanhu, kutani va n"wi yise, a nga funengetiwanga hi ku olova, va n"wi yisa exitokisini.
  Ku khomiwa ka vanhu vo tala a ku ha ku endleka, khotso a ri tele ngopfu naswona a ri ri ni huwa. Vitchakova u lahleriwe ekhejini leri pfalekeke, laha se a ku ri ni vavasati vo tlula dzana, lava vunyingi bya vona a va ri vanhwanyana lavatsongo lava humaka exikarhi ka masocha ni malandza. Loko muchayeri wa xihaha-mpfhuka a tisiwa exitokisini, a nga swi kotanga ku teka goza ni rin"we mubohiwa u hlanganise fuloro hinkwayo. A ku ri munyama swinene exitokisini, fasitere a ri bodiwile, a ri pfalekile naswona a ri nun"hwela swinene, swi tikomba onge bakiti a ri nga humesiwi nkarhi wo leha.
  Vanhwanyana lava a va nga ambalanga nchumu, naswona van"wana a va nga ambalanga nchumu hi ku helela va teke swiambalo swa vona. Vo hlayanyana va vona a va pfilunganyekile kutani va kombela mati. Witcher u yimile a vutisa a ku:
  - A ndzi nge swi koti ku teka goza rin"we! Ndzi fanele ndzi ya kwihi!
  - Laha va ku tiseke kona u tshama kona! - U oda a ri emunyameni, kumbexana lonkulu exitokisini. - A ku na ndhawu ya hina laha.
  Witcherova, hi ku xiya leswaku leswi i vuphukuphuku, wa ha vutisa a ku:
  - Xana n'wina vanhwanyana mi endla yini?
  Marito ya landzerile:
  - Ina, here"s Article 58, kumbe hambi ku ri handle ka swibalo nikatsongo! Xana u endlela yini?
  Witcher u hlekile a ku:
  - Ina, u pfinyile Beria!
  Ku hleka ka xinghana ka vanhwanyana ni ku huwelela ku twiwile:
  - Ina, i wa hina!
  I mani loyi a rhurhumeleke a huma emunyameni:
  - A swi enelanga ku hayeka Beria!
  Rito leri chavisaka ri kavanyetile:
  -Enerile! Nakona se vavanuna vo tlula hafu ya gidi lava a va ri exivaveni va duvuriwile! Hi nga tlhela hi humesiwa ni sele hinkwayo leswaku hi ya famba-famba!
  Muloyi u rhurhumerile a ku:
  - Kahle kahle, hayi, loko va ndzi yisa eku dlayiweni, a ndzi nge tinyikeli!
  . NDZIMA YA No. 8
  Oleg Rybachenko u ye emahlweni a lwela mundzuku wo vangama swin"we na nhwanyana Margarita Korshunova.
  Va lwile eStalingrad. Va lwile hi xivindzi lexikulu. Naswona vana lava nga heriki a va nga ehleketi ku tlhelela endzhaku ni ku tinyiketa eka nala.
  Kambe mavuthu a ma nga ringani naswona Manazi ma ye emahlweni hakatsongo-tsongo. Kambe ku nonoka swinene naswona ku thyakisa tindlela to tshinela etindlwini ni le switarateni hi mintsumbu ya masocha lama hakeriwaka.
  Moscow a yi rhendzeriwe, kambe a ya ha lwa. Naswona a yi tlhela yi va ni vanhwanyana va yona vo saseka. Lava nga tinhenha hakunene.
  Oleg Rybachenko na Margarita va cincana hi swibalesa eStalingrad. Hi nkarhi lowu fanaka, mufana loyi u ringete ku qambha nchumu wo karhi hi ku tirhisa AI.
  N"wandla wa vupresidente wa le Belarus Alexander Lukashenko a nga pfumeleriwanga ku hlanganyela eka nhlawulo. Va kume xihoxo eka mhaka ya leswaku Katedral ya Maslav yi hoxe masayini. Hikwalaho ka sweswo, a ku nga ri na vahlawuriwa va tsevu, kambe a ku ri na ntlhanu. Naswona nyimpi leyikulu yi humelerile exikarhi ka Zenon Pozdnyak na Kebich. Kebich loyi a seketelaka Russia na ku ringanela swinene u ye emahlweni eka xirhendzevutana xa vumbirhi hi ku antswa nyana. Nakona u hlule Poznyak loyi a lwisanaka na Rhaxiya hi ku hambana lokukulu.
  Lukashenko u kombise ku vilela leswaku u susiwile swi nga ri enawini. Kambe hi ku angarhela a ku nga ri na nchumu handle ka mpfumawulo.
  Kebich u hlule hi ku titshemba swinene. Naswona u ve muungameri wo sungula wa le Belarus.
  Hi ku hatlisa Belarus ri nghene endhawini ya ruble. Xiyimo xa ikhonomi xi tshame xi ri ekhombyeni. A ku nga ri na mali leyi ringaneke. Kambe tiko a ri ri eka ndhawu ya ruble.
  Kebich u ringanyete endlelo ro hlanganisa na Rhaxiya. Milawu yi sungule ku hlangana, mindzilakano yi pfulekile naswona ikhonomi yi hlangana. Mihlangano leyi tlulaka ya matiko yi tumbuluxiwile.
  Hi 1999, ku ve ni nhlawulo lowuntshwa wa vupresidente eBelarus. Ikhonomi a yi ri ekhombyeni lerikulu endzhaku ka ku tsandzeka ka Rhaxiya. Kambe nkucetelo wa makhomunisi wu kurile swinene. Lukashenko u vile na nyimpi na vanhu hinkwavo naswona anga tumbuluxanga vandla ra yena, naswona u susumetiwile etlhelo hi mavuthu yan"wana. Ku lwisana lokukulu ku humelerile exikarhi ka Kalyakin na Kebich. Zenon Poznyak a a nga ha tsakeriwi hi nkarhi lowu. Ku fana na Belarusian Popular Front hi ku angarhela.
  Makhomunisi ma ve ni matimba swinene.
  Le Rhaxiya, matimu na wona ma cincenyana. Zyuganov u kume tivhoti to talanyana ta muungameri, hambileswi a tsandzekeke ku hlula. Lebed u tirhile tanihi Matsalana wa Huvo ya Vuhlayiseki ku ringana tin"hweti ti nga ri tingani tin"wana. Kambe, hi ku angarhela, leswi a hi swa nkoka ngopfu. Ku hambana ka nkoka swinene hileswaku Chernomyrdin a nga hlongoriwanga. Naswona hikwalaho ka sweswo, u tshame a ri holobye-nkulu hambi endzhaku ka loko a nga hakeriwi. Kambe Kebich, hambileswi Chernomyrdin a pfuniweke, wa ha hluriwile eka xirhendzevutana xa vumbirhi, naswona Kalyakin u ve muungameri wa Belarus.
  Naswona le Rhaxiya, endzhaku ka loko Yeltsin a fambile, Chernomyrdin u ve muungameri. Ikhonomi ya le Rhaxiya se yi sungule ku kula naswona Viktor Stepanovich, hambileswi hi ku nonon"hweriwa lokukulu, hi ku pfuniwa hi Zhirinovsky, loyi a tekeke xiyimo xa vunharhu, u hlule Zyuganov.
  Xisweswo, eRhaxiya Chernomyrdin u ve muungameri, Zhirinovsky u ve matsalana wa Huvo ya Vuhlayiseki ni mupfuni wo sungula wa muungameri. Ku fikela sweswi Putin u tshamile a ri etlhelo. Zyuganov i nhloko ya vandla leri kanetaka. Primakov wa ha ri Holobye wa Timhaka ta le Handle.
  Kutani hinkwaswo swi fambe hi ku ya hi leswi kunguhatiweke. Kalyakin u yise emahlweni endlelo ro hlanganisa, kambe a nga si hlangana. Ikhonomi yi sungule ku kula. Chernomyrdin u rhangele nyimpi ya le Chechnya. Ndzi vulavule na Maskhadov. Naswona eku heteleleni u fikelele ku tshamiseka kwalaho.
  Chernomyrdin se u hlule eka nhlawulo lowu landzelaka hi ku olova loko a hlangana na Zyuganov. Kalyakin u tlhele a hlawuriwa hi ku olova eka theme ya vumbirhi. Hinkwaswo swi fambe kahle kumbe ku tlula. Ikhonomi ya le Belarus a yi ri karhi yi kula.
  Kambe Kalyakin a nga tiyimelanga eka nkarhi wa vunharhu. Mutlhandlami wa yena a ku ri mutirhi-kulobye Novikov.
  Chernomyrdin na yena a nga tiyimiselanga eka kotara ya vunharhu. Chernomyrdin u tlhandlamiwe hi Zhirinovsky. Leswo hetelela, hi ntiyiso, swive leswi ringaneleke swinene, kambe swi engetele ntshikelelo eka Belarus - leswi lavaka ku nghenela Russia.
  Novik u lwisane na swona. Hi yona mhaka leyi a nga va ehansi ka swigwevo.
  Zhirinovsky a a ri ni vuxiyaxiya swinene naswona a a tshikileriwa swinene... Hikwalaho ka sweswo, mavuthu lama seketelaka Rhaxiya ma khome rheferendamu eBelarus, leyi fambisanaka ni xiphiqo lexikulu xa ikhonomi. Naswona Belarus ri ve xiphemu xa Rhaxiya. Leswi swi tiyise mintlhaveko yo lwisana ni le Vupela-dyambu.
  Hi 2014, Zhirinovsky, hi ku tirhisa xiendlakalo xa Maidan eUkraine ni ku hluriwa ka Yanukovych, u rhumele masocha. Vuthu ra le Ukraine a ri nga swi koti ku lwa naswona Marhaxiya ma ri hluvule matlhari. Yanukovych na Rada hi ku kombetela hi swibamu va tivise rheferendamu. Rhaxiya ri teke riphabliki leri na rona.
  Leswaku vanhu va le Ukraine va nga xandzuki ngopfu, Zhirinovsky u rhurhise ntsindza wa Rhaxiya eKiev. Naswona leswi swi kucetele vuyelo bya rheferendamu. Vladimir Volfovich hi yexe, eka nhlawulo lowu landzeleke wa vupresidente, u hlawuriwile hi ku hlula eka nkarhi wa vunharhu, endzhaku ko herisa swipimelo hinkwaswo eka rheferendamu.
  Alexander Lukashenko u humile penceni kutani a nwela eku rivariweni. Putin u tirhile tani hi mutshama xitulu wa FSB kufikela hi 2012, loko ari na makume tsevu wa malembe hi vukhale. Naswona Zhirinovsky, loyi a a tsakela ku pfuxeta xipano lexi, a nga n"wi siva hi phorisa leri nga ni vuswikoti ra malembe ya makume mune hi vukhale. Holobye wa le Belarus, loyi a nga siva Novik, na yena u ve lontsongo.
  Hambiswiritano, Rhaxiya ri ve ehansi ka swipimelo swa le Vupela-dyambu, kambe a swi nga ri swa nkoka ngopfu. Zhirinovsky u lwe eSiriya ni le Iraq. U tumbuluxe mfumo wa yena n"wini eka Makurd naswona hi ntolovelo u endle hi ku tiyimisela ku tlula Vladimir Putin. Ku tlula kwalaho, Rhaxiya ri sungule nhlaselo wa swibuluki eSaudi Arabia naswona ri engetele minxavo ya oyili swinene.
  Kutani ku sungule nyimpi leyikulu exikarhi ka Iran na United States. Leswi swi tlhele swi tlakusa minxavo ya oyili. Hi nkarhi wolowo, Rhaxiya ri teke ni ku teka matiko ya Baltic na Moldova. Naswona endzhaku, hi ku tirhisa mpfilumpfilu lowu veke kona eKazakhstan endzhaku ka ku famba ka Nazarbayev, u katse riphabliki leri eka ku hangalasiwa ka yena.
  Nakambe ku endliwe rheferendamu, naswona Rhaxiya ri kume xifundzha xin"wana.
  Ku vuyeteriwa ka USSR ku ye emahlweni hakatsongo-tsongo.
  Hi 2020, Zhirinovsky u pfuxete rhekhodo ya yena ya nkarhi wa vumune tanihi muungameri wa Rhaxiya. A a nga ri na xikongomelo xo famba ku fikela sweswi.
  Naswona Rhaxiya a ri ri karhi ri famba hi le Asia Xikarhi. Le Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, masocha ya le Rhaxiya ma humelele naswona ku endliwe tirheferendamu ta ku joyina Rhaxiya.
  Kutani tiko ri vuyisiwile endzeni ka mindzilakano ya khale ya USSR.
  Kambe leswi a swi nga enelanga eka Zhirinovsky. Naswona yena, handle ka xihlawuhlawu lexi nga lavekiki, u teke tiko ra Finland hi masocha. Nakona kwalaho, hi ntiyiso, hi mbuyelo wa kwalomu ka dzana ra tiphesente, ku khomile rheferendamu. Na ku n"wi hlanganisa na yena n"wini.
  Xisweswo, Rhaxiya a ri tlherisela ya rona. Vuxaka na China byi onhakile nyana hikokwalaho ka swihehlo eka Port Arthur xikan"we naku hlongoriwa ka Yellows e Siberia.
  Kambe sweswi, tiko ra Chayina a ri chava ku rhuketela Rhaxiya.
  Kambe le Alaska ku ve ni ku hluriwa ka mfumo hi masocha, naswona masocha ya le Rhaxiya ma wu teke. Naswona va endle rheferendamu yo tlhelela eRhaxiya. Hi nkarhi lowu fanaka, Amerika ri boheke ku xiya ku nga tirhi ka ntwanano wa ku xavisiwa ka Alaska eka Rhaxiya.
  Kwalaho...
  Oleg Rybachenko u yimile nyana kutani a sungula ku duvula nakambe.
  Mufana loyi u duvule xibamu ivi a hoxa xibamu lexi hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. U hangalase vafasisi kutani a tsala eka twitter:
  - A hi hluriwi!
  Margarita u tlhele a duvula xibamu, a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, a pfotlosa Fritz ivi a huwelela a ku:
  - Naswona minkarhi hinkwayo va hlanganile!
  Vana va lwile hi xivindzi swinene.
  Mufana loyi u tlhele a tsema valala hi ku pfurha. U hoxe xibamu xa xibamu egondzweni hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Hikwalaho ka sweswo, mathangi mambirhi ma tlumbane. Oleg Rybachenko u yimbelerile a ku:
  - Ku vangama eka wena, tiko ra hina ra Rhaxiya, .
  Hi vito ra Rhaxiya ro kwetsima, .
  Xitsundzuxo lexi rhandzekaka ndyangu!
  Nhwanyana loyi u tlhele a hoxa xibamu lexi hi nenge lowu nga ambalangiki nchumu. U duvule khume-mbirhi wa vafasisi ehansi kutani a yimbelela:
  - Ku na homu ehenhla ka ntshava, .
  Vana vana lava hanyeke kahle!
  Mufana loyi u duvule xibalesa, a tsemelela ehansi ka Krauts kutani a rhurhumela:
  - Tiko ra rikwavo embilwini ya mina, .
  Nkateko wa kona hi ta pfula rivanti!
  Nakona nenge wa n"wana wa yena wu hoxe xibamu xa xibamu. I jaha leri hakunene ri nga murhwali wo dlaya wa ndzoviso.
  Margarita nakambe i nseve lowu nga ni ku pakanisa lokukulu swinene.
  Nhwanyana loyi u yi tekile a yimbelela a ku:
  - E-e, loyi a xalamukeke a nge heli, .
  Ku languteka ka ximanga, ntsumi - .
  Rito ra vanhu ri le rivaleni - .
  Ku hlevetela ku ta pfotlosiwa hi nyoka!
  Nhwanyana loyi, a ri karhi a hoxa tibomo hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, u wu tekile a ya emahlweni a rhurhumela;
  Stalin u hanya embilwini ya mina
  Leswaku hi nga tivi ku vilela - .
  Rivanti ra xibakabaka ri pfuriwile - .
  Tinyeleti a ti hatima ehenhla ka hina!
  Naswona nhwanyana loyi u hlekile. U duvule hi xibamu eka vafasisi. U va hlongole hi ti rank a tlhela a rhurhumela:
  Ndza tshemba leswaku misava hinkwayo yi ta pfuka - .
  Ku ta va na ku hela ka vufasisi...
  Dyambu ri ta voninga swinene, .
  Ndlela leyi voningaka vukhomunisi!
  Naswona nakambe nhwanyana loyi hi vutshila u hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Ku susumeta mathangi ya Hitler ku lwisana.
  Natasha na yena wa lwa. Le Stalingrad, vanhwanyana i tinhenha ntsena.
  Naswona va tiyimbelela hi xivindzi:
  - Tiko ra ka hina i munyama wa vuako hinkwabyo, .
  Ndzi nga pfotlosa nhlaselo wa valala vo biha...
  A ndzi nge swi koti ku famba siku ndzi nga ri na wena rirhandzu, .
  Ndzi lunghekele ku nyikela vutomi bya mina hikwalaho ka wena!
  Naswona Natasha u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Endzhaku ka sweswo, Zoya u duvula. Nhwanyana wo saseka hi bikini. U ta nyika ku buluka a tsemelela ehansi vafasisi.
  Nakona nyiko ya mudlayi yi ta haha yi suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya u yimbelerile, a ri karhi a pfula meno:
  - Ndzi tsakela ku lovisa valala! Nhwanyana wo tano!
  Naswona nakambe ku saseka ku ta sungula ku lovisiwa hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Nakona Aurora na yena u duvula. Diyavulosi wa misisi yo tshwuka na yena u ta ba vafasisi.
  Naswona xibamu lexi duvuriweke hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu xi ta tota masocha ya Wehrmacht ku tsemakanya ribye.
  Nhwanyana loyi u rhurhumela:
  - Tili, tili, ku trawled, ku trollwa...
  Ndzi ni matimba yo hlula vafasisi, .
  A ndzi nge swi koti nikatsongo ku ala sweswi!
  Naswona nakambe nhenha yi duvula hi ku kongoma.
  Endzhaku ka sweswo, Svetlana u duvula. Naswona u tlhele a hoxa phasela ro buluka hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Kahle kahle, va ka Kraut va swi kumile.
  Nhwanyana loyi, loko hi swi veka hi ku kongoma, i nhenha ya maribye.
  Ni ndlela leyi a yimbelelaka ha yona:
  - Rus' u ta dzunisiwa ehenhla ka Misava, .
  Hi ta tshama hi ri na norho!
  Naswona vanhwanyana va mune va ba vafasisi ni ndlela leyi va nga ta ku ba ha yona. Hi ku angarhela, va fana ni vakwetsimi lava humaka eka ntlawa wa tintsumi ta rifu. Naswona Manazi ya le Stalingrad ma swi kuma.
  Kambe swi ya swi tika swinene.
  Stalingrad yi khome hi matimba sweswi, kambe Manazi ma swi kotile ku teka Sukhoi. Nakambe Manazi ma ni swikepe leswi tiyeke swa le matini. Ku katsa ni swikepe swa le Britain leswi khomiweke.
  Hi ku kongoma va endle swivati eribuweni hinkwaro. Naswona Maturkey ma ya emahlweni ma huma edzongeni. Swi sungula ku chavisa swinene.
  Natasha ni vanhwanyana vakwe lava humaka eSukhimi va swi kotile ku khandziya xihaha-mpfhuka va ya eStalingrad, va khoma xihaha-mpfhuka xa le Jarimani xa plywood.
  Naswona sweswi na le Stalingrad. Ku fana na, hambi u ringeta hi matimba ku fikela kwihi ku nga teki doroba leri, Manazi a ma ri teki.
  Natasha u hoxa nyiko yo dlaya hi nenge lowu nga ambalangiki nchumu, a handzula Manazi ma va nyama leyi handzukeke ivi a yimbelela:
  - Vutomi bya hina byi ta hlamarisa!
  Zoya, a ri karhi a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, u engeterile, a pfula meno yakwe:
  - Loko, hi ntiyiso, hi hlula!
  Kutani nhwanyana loyi a ninginisa mavele yakwe yo tshwuka.
  Aurora, a ri karhi a duvula, a rhurhumela:
  - Naswona Tiko ra Vatatana ra hina a ri dzunisiwile!
  Naswona u ta tlhela a hoxa nyiko ya mudlayi hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Yi ta pfotlosa vakaneti yi tlhela yi rhurhumela:
  - Ku vangama eka Rus' Lonkulu!
  Nakona Svetlana a teka layini a yi kundza. Ndzi tseme dzana ra Manazi. Kutani u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Ku kuma ku vonakala lokuntshwa ka sayense na ku humelela!
  Naswona vanhwanyana lava va mune va tlhela va lwa, naswona a va nge ehlisi tintiho ta vona.
  Natasha u teke phasela leri pfurhaka hi milenge yimbirhi leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona hi matimba yakwe hinkwawo u yi hoxe endzeni ka thangi ra Manazi.
  E-75, leswi a yi onhakile, yi yimile kutani yi sungula ku dzaha fole.
  Natasha u yimbelerile a ku:
  - Rus' u hlekile a rila a yimbelela, .
  Eka malembe hinkwawo, hi yona mhaka leyi ku nga ya Rus!
  Endzhaku ka sweswo, Zoya u teke a tlhela a rhumela mudlayi loyi a a ri kona hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. Naswona thangi rin"wana ra Manazi ri yimile, ri wisa.
  Zoya u tsarile eka twitter:
  - Ina, vumundzuku i bya hina!
  Ku vangama eka Rhaxiya lerikulu!
  Aurora u duvule xibamu xa muchini. U tseme ehansi vafasisi vo tala. Kutani a vula hi tihanyi:
  - Ku vangama eka tinhenha ta USSR!
  Naswona ku hoxiwa ka nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu swi rhumela xibamu lexi xi haha nakambe. Loyi i nhwanyana wa misisi yo tshwuka. Ntsena i terminator leyi nga hluriwiki.
  Naswona Svetlana u swi teke a pfotlosa Manazi. Naswona u ti tseme ku fana ni muendli wa byanyi wo kariha.
  Kutani u rhumele eka twitter a ku:
  - Ku vangama etikweni ra Russia!
  Naswona ku suka eku hoxeni ka nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu xibamu xo tano lexi dlayaka xa ku avana xa haha.
  Nhenha yi rhurhumerile:
  - Eka Mfumo wa Soviet!
  Natasha, loyi a duvulaka, u ri:
  - Eka mimfumo leyikulu swinene!
  Naswona nakambe ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu ku haha nchumu lowu dlayaka vafasisi hi xitiyisekiso lexikulu swinene.
  Naswona nhwanyana loyi u yimbelela a ku:
  - Ku vangama eka Tiko ra Manana - .
  Ku vangama eRhaxiya!
  Zoya u tlhele a hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. U tseme ntshungu wa Manazi kutani a rhurhumela a ku:
  - Russia leyikulu - ku vangama lokukulu!
  Naswona u rhurhumerile a languta vanghana va yena.
  Vanhwanyana lava, i ntiyiso, va lava ku va va nga ambalanga nchumu. Eka ti bikini, ti tanned, ti ri na misiha, ti sasekile, na ti curvy.
  Vanhwanyana va languteka va sasekile swonghasi loko va lava ku va va nga ambalanga nchumu! Naswona ha yini swin"wana ku ri ni swiambalo?
  Endzhaku ka sweswo, Aurora u duvula hi ku hiseka. Naswona hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu a a ta lahla leswi a swi dlaya Manazi.
  Kutani u ta yimbelela:
  - Eka Tiko ra Vatatana lerikulu!
  Svetlana u ye emahlweni a duvula. U tseme mafasisi kutani a tsala eka twitter:
  - Ku humelela lokukulu!
  Naswona a a kota ku hoxa xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Naswona nakambe Manazi ma chava.
  Mi endle kahle vanhwanyana va le Rhaxiya. I vanhu va xiyimo xa le henhla xa aerobatics.
  Nakona ku na vachayeri va swihahampfhuka: Mirabela na Anastasia. Just like va ta rhurhumela va Krauts.
  Ina, mintshungu ya Hitler yi balekela vanhwanyana vo tano.
  Tinhenha ta xisati ti lwa hi xihaha-mpfhuka xa Yak-9. Movha lowu wu vonaka wu hundzeriwile hi nkarhi. Kambe swi tirha swinene. Hambi leswi yinga ehansi ka Luftwaffe hi rivilo na matlhari.
  Vanhwanyana lava va na xibamu xin"we ntsena xa 20mm na xibamu xa muchini, ku hambana na ME-262 leyi nga na swibamu swa ntlhanu swa 30mm.
  Kambe Mirabela u endla mano hi vutshila kutani a nghena endzhaku ka ximanga xa vufasisi lexi nga ni timpapa. Naswona u n"wi duvula. U gongondza nsimbi, u hisa nala hi ku helela.
  Kutani Mirabela a yimbelela a ku:
  - Ku tlakuka na le henhla na le henhla, .
  Swihahampfhuka leswi hahaka ku fana ni swinyenyana...
  Hi hirimuxa mafulelo ya vufasisi, .
  Naswona vutlhari bya masocha byi le handle ka mindzilakano!
  Nakona laha Anastasia u ta famba a ya raha Manazi. I nhwanyana wa Terminator.
  Yi ta pfotlosa swikandza swa swigevenga swa Hitler ivi yi rhurhumela:
  - Ku vangama lokukulu ku ta ta eka Rus'!
  Naswona u tlhela a tshikilela swiphepherhele hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona Messerschmitt un"wana u wa.
  Vanhwanyana va lwa hi ti panty ta vona ntsena. Naswona va titwa va ri kahle swinene. Ti rhendzeleka hi ku hatlisa eka tinjhini leti tsaneke. Naswona va baleka eka swibalesa swa nala.
  Mirabela, a tsema Fritz, a rhurhumela:
  - Hayi ximanga, a wu nge hi hluli!
  Naswona nakambe nhenha yi gayela yi huma yi ya fika eka mpfhuka wo dlaya.
  Naswona muchini lowuntshwa wa Hitler wa wa.
  Nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu wa swi tiva leswi a swi endlaka. Naswona u endla leswikulu.
  Hi loyi mufasisi loyi a ringetaka ku funengeta nhenha a ri ekule. Naswona u famba. Naswona hi singita ro karhi, nakambe eka ncila wa nala.
  Nakona u wise Fritz ehansi, a ri karhi a rhurhumela:
  - A ku na nchumu lowu nga kotekiki eka Marhaxiya!
  Naswona nakambe nhenha yi endla ku hundzuka loku heleriweke hi ntshembo. Naswona movha wun"wana wa wa, wu beleriwile.
  Mirabela u tsarile eka twitter:
  - Hakunene ku tumbuluxiwe ku rhula eka Russia!
  Naswona nakambe ndlela leyi swi humelelaka ha yona. Naswona u ta tinyiketa swonghasi eka nala!
  Anastasia u tlhele a chayisa movha wa le Jarimani kutani a huwelela a ku:
  - Tiko ra hina hinkwaro a ri dzunisiwile, a ku nga vi na vuxisi eka hina!
  Naswona vanhwanyana va ya va hambanisiwa!
  I yini lexi nga langutanaka na swona? Handle ka loko ku ri xidzedze lexi nga ni tihanyi!
  Hi ku kongoma, hambi ku ri xidzedze a xi nge va hluli!
  Hi hala tlhelo, Natasha u lwa ni ku yimbelela:
  - Hi ta lwela Russia!
  Naswona nakambe hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu u ta duvula xibamu xa xiyimo xo dlaya.
  Naswona u ta sila Manazi ma va swiphemu swa nsimbi ni nyama leyi nga ni ngati.
  Zoya u ta tlhela a hoxa loyi a dlayaka ni wo tshwuka hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu naswona, a tlula-tlula, u ta ku:
  - Naswona eka nongonoko lowuntshwa wa vukhomunisi emisaveni hinkwayo!
  Naswona u pfula meno yakwe.
  Endzhaku ka sweswo, Aurora u duvula hi matimba. U ti duvula, a tsemelela ehansi vafasisi ivi a rhurhumela, a pfula meno:
  - Ku fikelela nhluvuko!
  Naswona emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu ku huma nchumu lowu nga pfotlosaka xihinga xihi na xihi.
  Naswona endzhaku ka sweswo enyimpini Svetlana. Loyi i nhwanyana wo dlaya swonghasi.
  Naswona u tlhela a va blonde. Ndlela leyi a tsemaka ha yona eka vafasisi... Kutani nyiko yo dlaya yi haha yi huma emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. U ta pfotlosa Manazi a ma hundzula malangavi ya diyavulosi.
  Vanhwanyana va Terminator va ta hisa:
  - Ku vangama eka rito ra mina ro xiximeka!
  Rito ra Komsomol!
  Tinhenha ti ta duvula vafasisi. Naswona a hi va duvuleni ku fana ni timbyana leti nga ni vuvabyi bya rabid.
  Lava i vanhwanyana va Terminator! Naswona va lovisa Manazi - i mademona swonghasi!
  Natasha u vule hi ku pathos:
  - Hi ta lwela vusoxalisi, .
  Eka Rhaxiya ra hina ra Soviet, .
  Ku kuma oda leyintshwa leyikulu!
  Naswona nakambe nyiko leyi dlayaka yi haha yi huma emilengeni yakwe leyi nga ambalangiki nchumu.
  Zoya na yena u endla hi matimba swinene. Ku herisa vafasisi. Naswona a nga va khomisi tingana. Naswona milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi hatima ku fana ni xihaha-mpfhuka-phatsa.
  Nhenha yi vula hi ku hiseka:
  - Hi vito ra Rus' wo kwetsima, .
  Rhaxiya ri ta dzunisiwa!
  Naswona nakambe nhenha yi lwa hi ku navela loku heleleke.
  Endzhaku ka sweswo, Aurora u lahlela nyiko ya rifu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Ndlela leyi vafasisi va hangalakeke ha yona ematlhelo hinkwawo. Naswona u vula hi ku hlundzuka:
  - Ndzi nghwazi ya misava ya mabokisi!
  Kutani Svetlana u ta sungula nchumu wo dlaya ni lowu onhaka. Naswona nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu wu nimble swinene.
  Kutani nhenha yi rhurhumela:
  - I"m the strongest in the world,
  hi ta soka Manazi exihambukelweni -
  Tiko ra Manana a ri kholwi mihloti, .
  Naswona hi ta nyika ti oligarch to biha byongo bya tona!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 9
  Leswi Vedmakova a hlanganyeleke etinyimpini to tika, a nga etleli ngopfu masiku yo hlayanyana, naswona hikwalaho, ku nga khathariseki swiyimo leswi pfalekeke swinene exitokisini xa khotso, ku pfaleka ni ku nun"hwela, u etlele kwalomu ka hi ku hatlisa.
  U lorhe leswaku u tikume a ri eka Malembe ya le Xikarhi naswona u rhangele ku pfukela ka mahlonga, a va muxaka wa Spartacus loyi a ambaleke xikete! Endzhaku ka ku humelela ko sungula, nhenha ya xivindzi, nhwanyana wa misiha, u hlengelete vaxandzuki kutani a tinyiketela ku hlawula varhangeri va vona.
  Witcher, tani hileswi aswi languteriwile, u hundzuke nhloko ya ntlawa lowukulu swinene, naswona u ringanyete nhenha ya matimba Turan tani hi mupfuni wa yena wosungula.
  Naswona laha mahlonga a ma twanana. Kutani ku hlawuriwe tiforeman. Endlelo ra decimal hi rona ro olova swinene naswona Witcher u teke xiboho xa leswaku a ku na nchumu lowu faneleke ku rharhangana.
  Va hlomile hi swidlodlo naswona va teka swinyenyana swa switsotswana (eka vurhongo byo tika, Vedmakova"s subconscious yi tlangile), va ye emahlweni.
  Leswaku a tiyisa vulawuri bya yena ni ku olovisa milenge yakwe, Witcher u fambe hi milenge, a famba-famba ku fana ni kati. Kutani nhwanyana loyi u sungule ku tsutsuma, a twa swiribyana leswitsongo swo kariha swa gondzo leri nga ni maribye hi swirhendze swa milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu. Kambe nhenha leyi a yi nga nyiki nyingiso eka ku vava ku tlula kwalaho, a a ri emahlweni ka vanhu hinkwavo. Hilaha swi veke hakona, a swi nga ri swa hava. Swihaha-mpfhuka swinharhu swa nyimpi swa valala a swi etlele swi tumbele, naswona a swi kota ku tlakusa alamu ka ha ri ni nkarhi. Murhangeri wa ku pfukela mfumo u khandziye murhi kutani a tlula ehenhla ka valala va yena. Ku famba-famba ka yena a ku fana ni ncino wa mixaka ya tinghala ni ti- cobra, a ri karhi a rila nyana ivi a miyela hi tinhloko leti tsemiweke.
  - Hi leyi ndlela leyi ndzi tshovaka ku lwisana ha yona!
  Vedmakova a nga swi kotanga ku lwisana ni ku tlangela vaaki, a kombisa mahlonga tinhloko leti tsemiweke. Ku ve ni ku rhurhumela ka ku amukeriwa loko ku hlamula.
  Hi ku hatlisa ku humelele switandi leswi nga ni swimilana. Tindlu leti vatliweke i swigodlho swa xiviri leswi nga ni swilo swo khavisa ni swifaniso. Swihlovo a swi vonaka laha na hala. Ku suka eka xifaniso xin"we xa xivumbeko xa Zewusi lexi nga ni timpapa ta phaphatani ni milomu ekhwirini rakwe, milenge ni le xifuveni: tijeti ta nkombo a ti ri karhi ti ba. Masimu ya fuwile, ya nonile, yana xivumbeko xa golden cotton, mavele lawa yanga na swipikiri leswikulu, ti chickpeas na swin"wana. Mahlonga yo tala a ma va tirhela. A ku ri ni vavanuna ni vavasati, swin"we ni vana vo tala. I ntiyiso, valanguteri, varindzi. Kambe hi ku angarhela, i ntiyiso, ku ni mahlonga man"wana yo tala, naswona ma ri ni mafoxolo ni swihloka.
  Witcher u tlakuse banner leyi endliweke ekaya leyi rhungiweke hi ku hatlisa hi mahlonga ya vanhwanyana: Hi xifaniso xa Banga na Xikhovha! Mahlonga man"wana ma tsutsumele ku ya hlasela.
  Hi nkarhi wolowo, mahlonga yo hlayanyana ya xinuna ni ya xisati a ma lengalenga emhandzini, mavoko ni milenge ya wona swi tlhaviwe hi swipikiri. Swi tikomba onge vana lava va ku pfumala vululami a va fanele va xanisiwa. Loko a vona vantshunxi lava tshinelaka, nhwanyana loyi a vambiweke u huwelerile hi rito ra matimba leri nga languteriwangiki:
  - Ku rihisela ku fikile, ba vini!
  Murhangeri wa Muloyi, tani hi minkarhi hinkwayo, u le mahlweni. Ximanga xa yena xa xikhovha xi pfukile xi wisela varindzi vambirhi ehansi hi nkarhi wun"we. Lavan"wana hinkwavo va tlhelele endzhaku, un"wana wa vona hi ku chava, hambi ku ri ku tsutsumela eka fumu ra yena n"wini. Marhumbu ma humile eka khwiri leri tshovekeke. Nhwanyana loyi u n"wayitela a ku:
  - Mi tinhenha leti tsaneke loko mi chava hanci!
  Miloslava, loyi a veke squire ya yena, u lwile hi voko ra yena ra xinene, swikele emavokweni ya nhwanyana loyi, ku fana ni xirhendzevutana xa mugeri wa misisi la nga ni vutshila. Kutani hi ku duma ku tsema valwi.
  Turan na yena a nga tinyiketelanga. U hoxe ribye leri tshovekeke xifuva xa murindzi kutani a nghena exikarhi ka nyimpi. A swi ri erivaleni leswaku ntirho wo tika wu n"wi pfunile, ku nga ri misiha ya ribye ro sila. I ntiyiso leswaku Witcher u fambe hi ku hatlisa.
  Mahlonga lawa a ma tshike ku tirha, kambe a ma nga si nghena eka nyimpi. Swi tikomba onge a va pfilunganyekile. I ntiyiso, mufana loyi a nga tshamisekangiki, a tlula-tlula a ya eka vafana lava tirhaka, u huwelerile:
  - N'wina magwala! Loyi a nga endzhaku ka mina i nhenha, loyi a nga riki na mina i nguluve ya lousy!
  Vafana hi vona vo sungula ku hlamula. Va tsutsumele eka valanguteri. Hi loyi jaha rin"we ra kwalomu ka khume mune leri nga ba "murindzi" wa rona hi xibalesa swinene lerova nhloko ya rona yi pfurha ku fana na makuwa. Swi tirhile, naswona mahlonga laman"wana, hambi ku ri vanhwanyana lava hi ntolovelo va titsongahataka ni ku lehisa mbilu, va tsutsumele enyimpini.
  Sweswi nyimpi yi hundzuke mpfilumpfilu, kambe ku tlakuka ka tinhlayo, kun"we ni ku heleriwa hi ntshembo, a swi ri etlhelweni ra mahlonga. Nakona vona, hi ntiyiso, va teke vulawuri.
  Pass hi swona leswi swi tikaka ku swi langutela eka nhwanyana loyi a dyondzeke emahlweni ka mahlo ya yena. U lwisane ni murindzi loyi, loyi a sunguleke ku n"wi tshikilela. Hiloko a n"wi kanganyisa, a tlherisela banga endzhaku a n"wi ba kahle enhan"wini.
  - Sweswi hi swona leswi ndzi swi vitanaka swakudya swo olova! - Nhwanyana u hlekile. - Tivonele leswaku u nga dakwi!
  Estate yo sungula yi ntshunxiwile hi ku hatlisa, detachment yi kurile emahlweni ka mahlo ya hina. Ku pfukela mfumo ku hangalakile, ku funengeta masimu ku fana ni ndzilo. Muloyi u tsutsumile, a tsutsumela emahlweni. Vakhandziyi va tsutsumele eka yena tanihi nawu, va yi kumile ku ya fika ehenhla ka nhloko. Kambe varindzi a va tshikanga. Nyimpi leyi a yi nonon"hwa ngopfu-ngopfu ekusuhi ni xihlovo xa tintambhu ta nkombo. Laha vabyari va rhumele vuthu ra vona ra vagadi va tihanci leswaku ri ya enyimpini.
  Muloyi wa xivindzi a a rhendzeriwe hi matlhelo hinkwawo. U ponisiwile ntsena hi ku hatlisa loku nga tolovelekangiki ka ximanga xa ximanga lexi nonisiweke hi ndlela yo hlawuleka. Hi lowu nhlaselo lowu kongomeke naswona mukaneti loyi a tsemiweke wa wa. Hambiswiritano, nhwanyana loyi u sungule ku vaviseka emakatleni, ivi a vaviseka ekhwirini, ivi nenge wakwe wu lava ku tsemiwa. Kutani Witcher u sungule ku hoxa swibakele leswitsongo. Hi ku tlhava hi razor, a va nghena ematihlweni naswona minkarhi yin"wana a va nghena enon"wini. Hambiswiritano, masocha yo tala a ma nga ambalanga nchumu hikwalaho ka ku hisa, naswona eka masocha yo tano a swi ringanerile ku tlhava xifuva. Vagadi vo hlayanyana va tihanci va wile, kambe lavan"wana va engetele ntshikilelo. A ku ri ni mabanga yo tala lerova loko ma famba a ma fana ni xikamarana. Hiloko va chululela va huma ematlhelo hinkwawo.
  Kambe Miloslava, Passa, Turan ni mahlonga man"wana va fike hi nkarhi. Leswi va tsemeke va nghena eka swiyenge, a va famba ku fana ni ndhawu yo tlangela eka yona, a wu vona ndlela leyi mintsumbu yi hahaka ha yona, naswona mahlonga lama hlomeke ma hatlise ma va pfuna hi matimba ya wona hinkwawo.
  Mavuthu lama fambaka hi milenge ma hlasele vagadi va tihanci, mahlonga lama karhaleke ma rihisele ku vava ni ku tsongahatiwa ka wona.
  - Ringeta nala u nga n"wi pfumeleli ku baleka! - Ku lerisiwile hi Witcher.
  Emahlweni ka mahlo ya yena, hlonga rin"wana ri wile ri tsemiwile nhloko, kambe varindzi va khume-mbirhi va n"wi landza.
  - Yi teke hi tinhlayo! - Murhangeri lontsongo wa ku pfukela mfumo u lerisile.
  Mahlonga yo tala ma nghene enyimpini. Ku voniwe ndlela leyi vafana lava a va khandziya tihanci hi ku tsutsuma hi ku tsutsuma, va tsutsumela eka vakhandziyi, va tirhisa meno ya vona ni maribye lama loteriweke.
  Mahlonga a ma vonaka ma nga tivi ku chava; Ku engetela kwalaho, vo tala va vona va velekiwe va ntshunxekile naswona a va si rivala nun"hwelo lowu nga ni nhloko wa ku navela.
  Leswi a heteke hi ntlawa lowu "nga khandziyiweke," Witcher u ye emahlweni. Xihinga xo hetelela lexikulu endleleni ya yena a ku ri n"wana loyi a tsemiweke emirhini leyikulu. Nhlayo leyikulu swinene ya varindzi a yi tshame kwalaho.
  - Secha switandi u khoma switepisi. - U huwelerile. - Loko leswi swi nga enelanga, ti endle hi wexe.
  Mahlonga ma hatlise ma endla switirhisiwa swo hlasela.
  - Switepisi swi fanele ku anama, leswaku tinhenha to tala ti ta kota ku famba hi swona hi nkarhi wun'we. - Witcher u kombisile.
  Eka switandi swin"wana ku dlayeteriwa ka vanhu a ka ha ri kona. Etindhawini tin"wana malandza a ma ya etlhelo ka vaxandzuki, kambe etimhakeni tin"wana a ma lwisana hikwalaho ka mukhuva. Valanguteri va dlayiwile hi ku hatlisa - lava a va ri ekule na tinhenha to tika swinene. Detinets yi ve khokholo ro hetelela ra ku lwisana na nala. Witcher, tani hi minkarhi hinkwayo, hi yena wo sungula ku khandziya rirhangu. U biwe hi nseve minkarhi yo hlayanyana, kambe u lwisane ni tinyiko leti dlayaka hi xitlhangu xakwe. Nhenha ya le kusuhi yi biwe hi matimba lerova, hambileswi yi koteke ku parry, yi wele nhloko ehenhla ka swirhendze yi suka erirhangwini.
  Miloslava u swi kotile ku khoma murindzi, na yena a lahlela nala. Snow-White Pass se a yi tsakisa masocha ya nala hi xivumbeko xa yona. Loko va ri karhi va languta xifuva xa yena lexi a xi tlakuka hi ku hatlisa, xi ri na mavele yo kanganyisa, nhwanyana loyi u n"wi rhurhumerise milenge exifuveni, ivi a tsema. Witcher, leswi a khandziyeke marhangu, u tsemelele ehansi handle ko twela vusiwana. Nala se a a lahlekeriwe hi moya wa vona wo lwa naswona mahlonga yo tala a ma ri karhi ma khandziya rirhangu. Va tshovekile, a ku ri ni switepisi swo tala naswona varindzi a va nga ri na nkarhi wo va hlongola hinkwavo. Kambe ehansi, a ku ri ni mahlonga lama feke ni lama vavisekeke lama etleleke ku hlasela a ku nga helelanga handle ko lahlekeriwa. Hiloko hlonga ni murindzi va holova va wa va suka ehenhla loku xiximekaka. Va vavisekile, kambe va tshame va hanya naswona va hambete va pfotlosana.
  Mufana loyi a nga tshamisekangiki, Witcher u rivele ku vutisa vito ra yena ro hetelela, na yena a ri ri erirhangwini. Hi ku tirhisa xiyimo xa yena lexitsongo, u tlulerile exikarhi ka milenge ya phorisa, ivi a n"wi raha exifuveni hi milenge yimbirhi, hi nkarhi wun"we a n"wi ba ehansi ka matsolo. U haha a ya emahlweni, a hlangana na foroko leyi a yi khomiwile hi hlonga lerikulu...
  - Ndzi khomiwile hi ndlela leyi ndzi luma hi ku vava! - Mufana u humese ririmi ra yena ro olova, a hlekula varindzi.
  - Oho, wena nyoka leyitsongo leyi nga ambalangiki milenge! - Mulwi loyi a yime hi tlhelo ra xinene u rhukane a tlhela a tsema mufana hi banga ra yena.
  Mufana loyi na yena u hambukile laha kutani a tshwutela hi phayiphi a nghena etihlweni ra yena. Nala u huwelerile hi ku heleriwa hi ntshembo swonghasi, a tshoveka milayeni. Mufana loyi a nga yimi eka nkhuvo kutani a n"wi heta hi banga. Mavoko ya n"wana, hambi leswi ya nga ondza, a ya ri na misiha naswona a ya tiyile - ya hlundzukisiwa hi ku tirha hi matimba.
  Vafana van"wana na vona va kombise ntshikilelo, va lwa ku fana na tihele, va rhurhumela no rhukana, va hlawula swikombiso swo kufumela!
  Va swi kotile ku basisa rirhangu hi ku hatlisa, kambe endzeni ka nyimpi yi koka nyana, hi ku chava ku rihisela ka mahlonga, vini va yona va lwile hi ku heleriwa hi ntshembo. I ntiyiso leswaku switumbulukwana leswi kuleke ngopfu i vapfuni vo biha eku lwisaneni ni mahlonga lama nga ni vuxiyaxiya.
  N"wini lonkulu, Sheikh Samuma, u ringetile ku baleka hi ndlela leyi nga ehansi ka misava. A famba na nkwama wa maribye ni nsuku. Kumbexana u ve ni nkarhi, kambe makwanga ma n"wi tshikile. Nhwanyana wo saseka, Rakhita, naswona hambi ku ri hi muvala wa nhlonge ya koporo, it"s too much of a temptation.
  - Naswona ndzi landzeleleni xigangu! - Sheikh u n'wi khomile hi misisi leyi a yi ri na swirhumbana.
  - A swi bohi, ndzi ta famba hi ndzexe, nkulukumba! - U komberile.
  - A hi xifeve! Ndzi tsakela ku ku rhwala! - Mu xiximeka wa sadistic u n'wayitela.
  - Kambe swa vava! - Nandza ri sungule ku rhurhumela milenge ya rona leyi nga ambalangiki nchumu.
  - Loko hi hlamba, ndzi ta lerisa leswaku u hayekiwa hi misisi ya wena u hisiwa hi ndzilo. - Sheikh u nantswe milomu ya yena hi ndlela yo dya nyama.
  - U xivandzana! Kambe ndza ku rhandza, ndzi kholwa!
  Nhwanyana loyi u ti tshikilele ekusuhi na n"wini wa yena, loyi a nga namarheta nomu wa yena lowu thyakeke emahlweni ka yena loku tengeke kutani a sungula ku n"wi nantswa. Kutani voko ra Rakhita ri kume banga eka bandhi ra sheikh naswona, hi matimba ya rona hinkwawo, ri ri nghenisa ekhwirini rakwe leri a ri pfimbile.
  - Hi leyi spawn ya munyama eka wena.
  Sheikh u wise nkwama ehansi kutani a tshika misisi ya yena. Mavoko ya yena ya ringete ku pfala khumbi leri dzikeke;
  - Xivumbiwa! Echidna! - A rhurhumela.
  - E-e! Ndzi endle leswi lulameke! Xana u xanise vanhwanyana ni vavanuna vangani? U tlhele a belela vana emhandzini a tlhela a va belela etimhandzini. Leswi i ku rihisela ntsena! - Nhwanyana loyi a huwelela.
  - Ixi!
  - Xikwembu xa xisati! U ndzi ba hi xibakele! - Hlonga ri rhurhumerise nenge wa rona eka khwiri ra sheikh leri noneke, leri a ri huma ngati.
  - U ndzi ba nyana! - A rhurhumela.
  - Kambe ngati ya xiyimo xa le henhla ya khuluka eka mina! - Hlonga leri nga ambalangiki tintangu ri lumekile meno.
  - A ku na nchumu, xifeve! Masocha ma ta tshikilela ku xandzuka, kutani u ta xanisiwa swinene lerova ndzi ta vonaka ndzi ri ntsumi eka wena! - Sheikh u kumile matimba yo rhurhumela.
  - Ha yini va ri na miehleketo leyi fuweke ku tlula ya wena? - Nhwanyana u humese ririmi ra yena.
  - Swi ringene eka wena! "Mufuwi u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela. - Vavisa! Ndzi tisele mafurha ya facifi.
  - Ha yini emisaveni? - Nhwanyana u vutisile hi ku hlekula.
  - Ndzi ta ku nyika nkwama lowu wa nsuku. - Sheikh u komberile.
  - Se i wa mina! Okay, just out of charity, xana mafurha ya facifi ya kwihi? - Nhwanyana loyi u n"wayitele hi vuxisi.
  - Xana wa yi tiva wodropo ya xivumbeko xa homu leyi hahaka? - Mufuwi u rhurhumerile a tlhela a hefemuteka.
  - Ina! Ndzi yi vonile yi sasekile swinene hi swiribyana.
  - Kutani u fanele ku veka voko ra wena enhlokweni ya wena, naswona u nga humesa bokisi hi ku olova hi mafurha. Tana ehenhla ka mina u ta ndzi tota. - Sheikh u gungurile, a lava ku lahlekeriwa hi ku titivala.
  - Hambi ku ri xigevenga u faneriwa hi vutshunguri. Ndzi rindzele!
  Nhwanyana loyi u tsutsumele ekamareni. A a nga ri na mhaka na mufuwi loyi, kambe mafurha yo tano ya nkoka a ma talanga swinene naswona a ma ta pfuna eka vaxandzuki. Nakona u ta nyiketa freak leyi vengiwaka eka vaxandzuki.
  Mahlonga se a ma balekele emakamareni ya wona. Vambirhi va vona va vone nhwanyana wo saseka loyi a nga ambalanga nchumu. Majaha lama hanyeke kahle, lama nga ni ndlala ya rirhandzu ra xisati, ma tsutsumele eka yena. Nhwanyana loyi a a tirha hi matimba, a ri ni misiha, hikwalaho a a susumeta muhlaseri hi ku olova hi milenge yakwe leyi tiyeke ivi a huwelela a ku:
  - Loko u lava ku kuma mali. Just know leswaku kuna aggressive guy eka basement na bag ya gold.
  - A hi swi tsakeli vukarhi! - Vafana va kanetile hi ndlela yo hlamarisa.
  - Kambe na yena u fuwile! - Nhwanyana loyi u ndzi hlekile.
  - Kutani swa antswa, a hi lweleni! Xana ndhawu ya le hansi yi kwihi? - Mahlonga ya vaxandzuki ya rhurhumela.
  - Landzelela voko ra mina kwalahaya! - Nandza ri tshukatshukise voko ra rona ra xinene.
  Mahlonga lamatsongo, ya vantima ma tsutsumele laha xibalesa xa yena a xi kombetela kona. Nhwanyana loyi u n"wayitele kutani a tsutsumela ekamareni. Switirhisiwa swa le ndlwini a swi fuwile swinene, kambe a swi ri ni mpfilumpfilu. Naswona hi leyi khabinete hi yoxe, leyi lahliweke hi nsuku. Rakhita, handle ko ehleketa kambirhi, u nghenise voko ra yena. U rhelerile endzeni kutani hi nkarhi wolowo nhlonge yi pfariwile.
  Ku saseka u huwelerile, meno ya yena lama karihaka ku fana na razor ma tsema burachi ya yena.
  - Oh, swi vava swonghasi! - U huwelerile, ivi a rhurhumela a huma. - Leswi swi bihile swinene!
  Ku nga khathariseki ku vava lokukulu, nhwanyana loyi hi ku hisa ka miri u ringete ku boha voko rakwe. Vitchakova, loko a twa ku huwelela ka vavasati lava, u endle xiboho xa leswaku ku ni munhu loyi a pfinyiwaka kutani a hatlisa a nghena ekamareni. Loko a vona ku saseka loku ku tsakamiwe hi ngati, u huwelerile a ku:
  - I mani loyi a nga na xivindzi xo endla leswi?! Ndzi ta koka xindzhuti xa yena ehenhla ka xitombo xa yena! - Hi ku hlundzuka, nhenha yi nga va munhu wa vusopfa.
  Mihloti a yi khuluka ematihlweni ya Rakhita, ku nga ri ngopfu hikwalaho ka ku vava loku a ku twa, hlonga leri a ri nga ri munhu lontshwa hi ku biwa ko tala, kambe hi ku lemuka leswaku sweswi a ri xilema.
  - Hi yena! - Nhwanyana u kombetele exigwitsirisini.
  - Loko swi ri tano, kutani swa chavisa! - Witcher u tseme xitsotswana lexi a xi ri karhi xi n'wayitela hi matimba enhlokweni. Ku khumbeka loku ku goveke xivumbeko, naswona nsuku lowu olovaka wu tshovekile. Nhenha yi ye emahlweni yi ba ku kondza yi sila loyara yi va swiphemu-phemu.
  Nhwanyana loyi a swi xiyeka u hundzuke muhlovo wo tshwuka, kutani Passa wo basa ku fana na gamboko u tlulele eka yena. Hi vutshila u chele tourniquet, a yimisa ku huma ngati. Witcherova u humese voko leri tsemiweke, xirho xi hundzuke xo basa, kambe xa ha kufumela.
  - Swikulu! - Hi fanele hi bela Khirov riqingho. Kumbexana u ta yi kurisa. - Nhenha yi rhurhumerile hi rito lerikulu.
  Passa u vutisile a ku:
  -I mani loyi a ku nyikeke miehleketo yo namarheta voko ra wena laha?
  - Samma!
  - Xana u vekile yini eka wena? - Witcher u hlamarile.
  - Hayi, vito ra freak leyi i Samuma. - U lulamise nhwanyana loyi.
  - Loko swi ri tano, kutani u lava ku vekiwa eka kotara. - Nhenha yi lumekile mahlo.
  - U le ka basement naswona u vavisekile swinene. U ta va ni nkarhi wo n"wi khoma. Loko a nga fi.
  Witcher u ringetile ku khoma burachi, loko hi xitshuketa yi hundzuka ximanga xo rhetela lexi a xi ringeta ku ngungumela. Loko nhenha leyi a yi nga ri na vutshila byo tano ku sukela loko yi velekiwa, kumbexana a yi ta va yi humelerile. Ku tlula kwalaho, a nga khomanga ncila, kambe nhamu.
  - Wow, masalamusi lama nga tolovelekangiki. Hi fanele hi yi komba Khirov.
  Xikandza xa nhwanyana loyi a vavisekile xi hundzuke matte naswona u titivarile.
  Passa u n"wi khomile hi nkarhi:
  - Nhwanyana wo chava, kambe wo saseka! A swi ta khomisa tingana loko a tshama a ri xilema.
  - Kahle kahle, ndzi tshemba leswaku leswi swi nga lulamisiwa. Khirov ntsena loyi a nga hlwela kun"wana, u tshembise ku va ekusuhi na mina. - Witcher u rhurhumerile hi makatla a nga tsakanga.
  - Ndzi kona laha! - Muloyi u tlulerile a huma endzhaku ka nyangwa. - Ndzi twa masalamusi.
  - Naswona ndzi yi khome hi mavoko! - Witcher u rhurhumerile.
  - Kahle kahle, sweswo na swona a swi bihanga! Leyi i nkatsakanyo wa jellyfish na lizard, u vona yi translucent, u vona timbilu tinharhu ti ba. - Muloyi a n'wayitela.
  - Ha yini leswi swi hlamarisa? Nhwanyana loyi u lahlekeriwe hi voko kutani a siviwa hi jellyfish ya ximanga. Ndzi ehleketa leswaku, ku nga khathariseki vutshila hinkwabyo bya xivumbiwa xo tano, lexi a hi ku siva loku ringanaka nikatsongo! - Nhenha a yi nga ri na mboyamelo wo hleka nikatsongo.
  - Kambe xin'wana xa swirho swa miri xi nga papamala, naswona leswi a swi bihanga nikatsongo. Muxaka wa matimba lamakulu! - Muloyi u rhurhumerile hi vuxisi.
  - Xana yi vumbiwa hi yini, hikuva i vulema? - A ndzi nga n"wi twisisi Witcher.
  - Ndlela yo vula! Phela a ka ha ri xiharhi ntsena, kambe i xiphemu xa miri wa xisati. Kambe ku lawula xiharhi swa tika. Sweswi ximanga lexi lexitsongo xa swi kota ku hunguteka xi tlhela xi rhelela hi le xikarhi ka ku pandzeka kwihi na kwihi kumbe ku gayela hi le rirhangwini. Ku engetela kwalaho, kahle-kahle a yi vonaki, muxaka lowu wu fana ni chameleon. - Muloyi a sungula ku hlamusela.
  - Ku rhurhumela ka mbilu! - U vurile, a kombisa ku hiseka ka Pass. - A ndzi ehleketa leswaku leswi swa koteka. Tsema burachi u endla leswaku yi va nhlori.
  - Swi humelela leswaku ku hluriwa ku tshembisa swiphiqo leswikulu, kambe leswi i xikombiso ntsena xa ku hlula ka nkarhi lowu taka. - Muloyi u swi xiyile.
  - So a wu nge n"wi disenchant? - Vedmakova u hlamuserile.
  - E-e! Enyimpini, vutlhari ni vutlhari lebyinene swi tisa ku hlula. Leswaku u ba, u fanele u rhanga hi ku vona lexi u xi lavaka, handle ka sweswo u ta rhurhumerisa xibakele xa wena. Kambe leswaku ku nga humeleli xiphiqo, xilondza xi fanele xi horisiwa. - Hirovo u hlamule hi ku olova.
  - A swi kahle leswaku nhwanyana a va xilema. Phela leswi swi ta n"wi onha xivumbeko! Xana u nga n"wi endla voko ra munhu leri langutekaka ku fana ni xirho xa xiviri? - Ku vutisa Witcher.
  - Ndzi ta ehleketa! Kumbexana ndzi nga swi lulamisa. Hi ntolovelo, vangoma vo tala va antswa swinene eku dlayeni ku tlula ku horisa. - Khirovo u kandziyisile hi ku kandziyisa.
  - Ndzi pfumelelana na sweswo! Xiphukuphuku xin"wana ni xin"wana xi nga lema, a hi munhu un"wana ni un"wana wo tlhariha loyi a nga horisaka. - Witcher, ku khorwisa, u tlhele a soholota rintiho ra yena eka tintiho ta yena.
  - Vadlayi vo tala va tihanyi - madokodela ma nga ri mangani lama tshungulaka!
  Mahlonga ya koka n'wini wa Samum, swi tikomba onge u file. Rakhita u vuye a titivala, xikandza xa yena xi soholotiwile hi ku hlundzuka.
  - U kanganyisa vanhu hinkwavo nakambe! U fambile a nga hakelanga swibalo swa yena.
  - Ndzi ta n'wi hayeka! - Ku vula Witcher. - Ntsumbu wa yena a wu ve xilemukiso eka un'wana na un'wana loyi a nga na tihanyi na makwanga. Munhu wa makwanga u tshama a hanana hi mihloti ya ku khunguvanyeka!
  - Swi twala! Kambe i mani loyi a nga ta tlherisela voko ra mina? - Nhwanyana loyi a a lunghekele ku rila.
  - Hi loyi! - Murhangeri wa ku pfukela mfumo u kombisile.
  Khirov u nkhinsamile, ntambhu yi voninga emavokweni yakwe.
  - U nga vileli! A wu nge vi xilema. Kutani Rakhita u ta boheka ku va nhlori leyikulu. U lava ku rihisela eka hinkwavo lava fuweke ni lava nga ni matimba emfun"weni lowu.
  - Kumbexana. U nga vi hlonga, u tsongahatiwa entshurini! - Nhwanyana loyi a huwelela.
  - Kutani u nga hi pfuna! Mfumo lowu a wu lawuriwi kahle, hikwalaho sirha ri ta lulamisa fambiselo ra hunchbacked! - Muloyi u humese rivoni ra matimba eka rintiho ra yena ra xikombiso.
  - Hlamarisa! Ndzi vona matimba yo tala eka wena. Naswona vutlhari! Ndzi lunghekele ku ku joyina! - Ku huwelela hlonga.
  - Swi ta ku vavisa, kambe u ta swi kota ku hlula! Handle ka ku vava a ku na xivindzi, handle ka xivindzi a ku na ku hlula! - Muloyi u vule tano, a kombisa miehleketo ya filosofi.
  "Ndzi wansati, leswi vulaka leswaku ndzi toloverile ku tiyisela." - Rakhita u pfumerile hi nhloko.
  - Loko u nga ri na ku lehisa mbilu, ku yimbelela swi ta pfuna! - Khirov u hlekile.
  Hinkwavo va hlekile. Witcher a a ri eka xiyimo lexinene. Ku sungula a ku ri ku hlula, leswi vulaka leswaku a ku na nkarhi wo tlanga hi wona. Xo sungula, swa laveka ku vumba vuthu ra mahlonga ma nga si baleka. Kutani vanhu va fana ni nsimbi, yi nga si hola, yi nyike xivumbeko lexi lavekaka. Nhwanyana loyi wa nhenha u humile a ya ehenhla ka rirhangu, a khandziya exitejini kutani a lerisa hi rito ro duma:
  - Pfuxeta muster ku hlengeleta vanhu hinkwavo!
  Passa u vutisile a ku:
  - Vavasati na vona?!
  - Ina! Hi ta lava banga rin"wana ni rin"wana. Hatlisani, kambe tiva leswaku a ku nge vi na ku phanga, hi ta avanyisa hinkwaswo hi ku ringana.
  Ku hlengeleta mahlonga swi teke nkarhi wo karhi; Witcher hi yexe u boheke ku pfuna vanhu va nga ri vangani lava nga lahlekeriwa hi tinhloko ni ku sivela ku phanga. Nhwanyana loyi u nyike swigevenga swa ntlhanu leswi hisekaka swinene tindleve letinene, a tlhela a tsema nhloko ya un"we. Mathonsi ya ngati ya wela emahlweni ka yena, Witcher hi makwanga a ma nantswa. Swi tirhile. Nhlengeletano ya mani na mani a yi khomeriwa emunyameni ehansi ka ku vonakala ka tithochi. A ku ri ni magidi ya mahlonga lama ntshunxiweke Witcher u ringanyete hambi ku ri hi tihlo leswaku a ku ri ni kwalomu ka khume-mbirhi wa magidi, hambileswi yo tala ya wona a ma katsa vana ni vavasati.
  U tlange a ri exihondzweni lexi tlakukeke swinene eDetinets. Muloyi a a yime hi tlhelo lerin"wana, a a lawula nhlengeletano hinkwayo. Mahlonga a ma tirhisiwa hi tihanyi, naswona lava tsaneke a va dlayiwa kumbe ku dlayiwa. Kutani hi ku angarhela, loko hi teka tipharamitha ta miri, a va languteka ku fana ni valwi lavanene. Va lava ntsena ndzetelo. Vedmakova u nyikele nkulumo leyi pfurhaka. Ngopfu-ngopfu hi ku phikelela u hlamusele xilaveko xo vumba vuthu lerikulu ra ntshunxeko.
  - Vun"we, xivindzi, ku pfumala vutianakanyi i swilotlelo swa ku hlula, ntshunxeko, ntsako! Handle ka ndzayo a ku na vuthu, naswona handle ka vuthu a wu nge wu kumi ntshunxeko! Ntirho wu hi endle hi tiya, ku andzisiwa hi vutlhari swi ta hi nyika ntshunxeko, naswona swin"we ni nkateko swi ta tisa ntsako!
  Kutani a hi hundzukeni un"we hi lahla tinketana! - Nhenha yi vulavule.
  Mahlonga ma kombise ku amukela ka wona hi ku huwelela lokukulu! I hlonga rin"we ntsena, leri nga ni swivati swo tala ni ku languta hi ku tikukumuxa, leri a ri miyerile. Ku languta ka yena a ku kombisa mpimo lowu hundzeletiweke swinene wa ku delela.
  Witcher u tlhele a ringanyeta leswaku ku hlawuriwa murhangeri un"we wa ku pfukela mfumo!
  - Mulawuri u fana na le henhla ka piramidi - ku fanele ku va na yin'we ntsena, handle ka sweswo hambi ku ri xivumbeko xo tiya swonghasi xi ta wa!
  Mahlonga ma huwelerile ma ku:
  -Mfanelo! Hi rhangele.
  -U nhenha leyikulu naswona u ta va murhangeri wa hina! - Swi nga languteriwanga, mufana loyi u swi kotile ku huwelela vanhu hinkwavo.
  Leswi swi hlamarisile Vedmakova: xana leswi swi koteka njhani hambi ku ri ku koteka. U langutile swinene emavokweni ya n"wana a ku ri na nchumu lowu fanaka na phayiphi yo pfurha, ntsena yo tiya. Naswona hi ku pfuniwa hi xitirhisiwa lexi u rhurhumerile.
  - Mufana u ta ya ekule! Vito ra yena i mani? - Nhenha yi vutisile.
  - Xitombo! Ndzi swi kumile hi ku kongoma. - Passa u ringanyete.
  - Vito ro olova! - Witcher a swi ri erivaleni leswaku a a langutele swin'wana leswi nga tolovelekangiki.
  - Ha yini ku rharhangana!
  -Hi tivisa vhoti! - Muloyi u tivise. Rito ra yena a ri duma swinene lerova mirhi ya ncindzu yi tsekatseka. - Loyi a seketelaka leswaku nhenha Witcher a va murhangeri, tlakusa voko ra wena ra xinene! Vhotela ntiyiso, ntshunxeko na ku xiximeka! Naswona vutomi bya wena byi ta va lebyi swikwembu swi nga ta va ni mavondzo! - .
  Mahlonga lawa, lama hluriweke hi ku hiseka, kwalomu ka hi vun"we ma tlakuse mavoko ya wona emoyeni. A va languteka ku fana ni nhenha, naswona ku twanana ka vona ku ringanyete leswaku kumbexana Khirov u tirhise masalamusi yakwe laha.
  Xana a hi ntiyiso leswaku ku fika ka yena ku va nyike ntshunxeko ni lunghelo ro titwa va ri vanhu va xiviri. Leswi swi vula leswaku i swa ntumbuluko ku xeweta Witcher ku fana na mpfula eka dyandza. Ntsako a wu vonaka eswikandzeni swa khale ka mahlonga. A swi fana ni ku pfuka.
  Laha, exikarhi ka ku tsaka lokukulu, hlonga ra matimba, leri khavisiweke swinene hi swivati, ri ye emahlweni. U vule hi rito ra yena leri dzikeke.
  - Ku vile na naswona ku ta va na vo tala lava lavaka ku yisa eka ntsako. Kambe xana u ni mfanelo ya mahanyelo eka leswi!
  - Xihi!? - Muloyi u paluxe nomu wa yena wu tele hi meno. Biceps emavokweni yakwe lama nga ambalangiki nchumu yi pfurha.
  - Hi wena mani?! Ntukulu wa ndyangu wa xiyimo xa le henhla, kumbe munhu la tolovelekeke. Kumbe hambi ku ri hlonga leri balekeke ro fana na Zhissor. U tlhele a tshembisa swo tala, kambe u hete vutomi bya yena emhandzini. Naswona a ri na yena mahlonga ya 20 000. - Hlonga ra matimba ri n'wi tseme.
  - Laha swo tala swi ta titshega hi hina vini. Ndzi vona swivati eka wena, swi nga endleka ngopfu leswaku a wu velekiwanga u ri hlonga, ndzi kota ku hambanisa swilondza leswi vangiwaka hi xibakele kumbe banga leri nga ni mafumu! - Vedmakova u vule tano.
  - U ringanyete nhenha leyi ndzi nga yi tiviki! Ndzi Count de Force, ntukulu wa tihosi leti chavisaka. Kambe xana wa ri tiva vito ra tata wa wena? - Ku vutisa hlonga ra xiyimo xa le henhla.
  - Vukulukumba bya ndyangu byi na vuxaka byo fana na xivindzi ku fana na ku leha ka misisi ku ya eka vutlhari! - Vedmakova u hlamurile kutani hi ku hatlisa a engetela. -Ku hava vutlhari bya vakokwa wa hina lebyi nga ta pfuna xigangu!
  - U vulavula hi ndlela yo saseka. Ku fana na muhlekuri wa le fairground, mbilu ya wena yi na xivindzi ku fikela kwihi? - Hlonga ri rhurhumerile hi ndlela yo chavisa.
  - Kahle kahle, u nhenha swonghasi! Hlaya, kambe u pimiwe hi vumundzuku bya mahlonga, ku tikukumuxa ni xivindzi xa wena a swi ri kwihi! - Muloyi se u sungurile ku wisa.
  - A ndzi ri na swivangelo swa mina swa leswi. Naswona hi tihi, a wu fanelanga u ti tiva, vutivi byintsongo swi vula leswaku swa olova ku fa! Ndzi ku tlhontlha eka nyimpi leyi faka, naswona loko u ri na xivindzi ku nga ri hi marito ntsena, kutani u ta amukela ntlhontlho! - Count de Force u rhurhumerile.
  - U nga tiyiseka hi sweswo! - Nhenha yi rhurhumerile.
  Mahlonga ma basise ndhawu ya mintlango. Witcher u rhelerile a ya kambela banga. Mukaneti wa yena a a yime a langutane na yena. A a ri ni tlhari ra yena n"wini: mabanga mambirhi lama kariheke. Loko swi nga endleka, nhenha leyi yi humese banga rin"wana exifuveni xa yena.
  Count de Forsa a a lehe swinene ku tlula Witcher, a anamile swinene emakatleni, hambi leswi a a vonaka a nga ri na misiha yo tano naswona a vatliwile, nhwanyana loyi a faneleka ku va nghwazi ya misava eka ku ringanela. Hambiswiritano, a ku nga ri na mafurha naswona misiha ya misiha a yi tiyile naswona a yi pfimbile. Ku engetela kwalaho, a ku ri ni ku titwa ka ntokoto lowukulu eka ku famba-famba kun"wana ni kun"wana, naswona ndlela yo tlula-tlula a yi vulavula ngopfu. Ku n"wayitela ku humelele emahlweni ka vona;
  - Kahle kahle, u le khombyeni, nhwanyana! A wu nge vi na mavondzo. - Count u n'wi kombe xibakele xa yena.
  - Ha yini u titshemba swonghasi? - Ku hlundzuka ka Witcher"s ku nyanyile.
  - Ndzi hlule tinyimpi to tala na tithonamente. Emfun"weni wa mina, a ndzi tekiwa ndzi ri un"wana wa valwi lavanene, vo tala a va ndzi teka hambi ku ri lonene. - Forsa, a rhurhumela misiha ya xifuva, leyi a yi languteka ku fana na switlhangu swimbirhi leswi yimeke etlhelo ka yin'wana.
  - Leswi swi vangiwa hikuva u lwile na va xiyimo xa le henhla ntsena, naswona va onhakile va tlhela va nona. Sweswi, loko a wu hanyisana ni munhu la tolovelekeke la nga ni vuswikoti, a wu ta va ni ndhuma yitsongo leyi saleke! - Witcher u hlamule hi ku tiyiseka.
  - Mbyana leyi rhurhumelaka, bye, nhonga, kumbe ku vula ntiyiso banga ra mina, a ri fambanga ehansi ka nhloko ya mina! - Ku tala hinkwako ka ku tikukumuxa ku tlhelele eka xibalo.
  - Leswi swa tsakisa swinene! Xiphepherhele lexi endliweke hi nsimbi yo tiya swinene xi rhurhumela emavokweni ya xigangu ni xigangu! "Vedmakova a nga tshikanga ku vangama hi vutshila bya yena byo vulavula.
  - Kahle kahle, leswi swi nga ha tirha ngopfu eka wena, xigangu xa xisati! - Forsa a rhurhumela.
  - Kumbexana hi ta tshika ku fencing hi tindzimi, hi tirhisa swin"wana swo tiya! - Witcher u tlangile xifaniso xo saseka xa vutsevu.
  - Hi ku hlangana!
  Mukhalabye ni murhangeri wa vaxandzuki va langutane hi mahlo. Mabanga ma famba hi ku hatlisa naswona ma ba hi matimba hinkwawo. Swibalesa swi wile hikwalaho ka switlhavi leswi kutani ku twakala mpfumawulo wo rila.
  Count yi hlasele minkarhi yo hlayanyana. U ringetile endlelo ra double barrel, kambe Witcher u lwile na minhlaselo, a xiya leswaku mukaneti wa yena wa xiyimo xa le henhla a a ri na rivilo leri faneleke.
  - U tlanga yini!
  - Eka tintambhu ta rifu!
  Count u tlhele a humesa nxaxamelo wa switlhavi, u ringete ku hlanganisiwa loku rharhanganeke. Vedmakova u tlhelele endzhakunyana kutani a endla nhlaselo wo tlherisela, a khoma loyi a a lwa na yena nyana exifuveni.
  U dyondze ku famba-famba ka nhenha leyi nga ni ntokoto, a tinyika nkarhi wo n"wi veka ehansi. Count u n"wayitele naswona mahlo ya yena ya hatima:
  - A wu olovi ngopfu nikatsongo! Kumbexana ku nga ri hambi ku ri hlonga leri heleleke, hambileswi u fambaka u nga ambalanga nchumu.
  - Ndzi velekiwe ndzi ntshunxekile naswona ndzi tshama ekhwatini! Nhamu ya mina a yi si tshama yi tiva joko. A swi ehleketi ku titsongahata ehansi ka matimba. Munhu la ntshunxekeke hakunene u titsongahata eka swilo swinharhu - xivangelo, rirhandzu, Xikwembu. Hlonga leri nga emoyeni wa rona ri titsongahata - eka ku navela, ku navela, malandza ya Xikwembu! - Witcher u hlamule hi ndlela yo saseka.
  - U vula ntiyiso hi yo hetelela! Hi wena u lulameke hakunene, vaprista lava ni vaprista va ndzi vekile! - The Count u endle double fan, kutani a endla "clamshell" technique, kambe a nga humelelanga. - Ndzi ta tsakela ku vulavula na wena hi nghilazi ya vhinyo, handle ka loko hakunene ndzi ku dlaya.
  - Mug wa vhinyo wu fana na lwandle - loko u rhwariwile, u lahlekeriwa hi misava ehansi ka milenge ya wena! - Ku vula nhenha.
  - Kambe u titwa u ntshunxekile. Xana ku vuriwa yini hi endlelo leri?
  U khome trident, ivi a khoma phaphatani. Hi ku hlamula, Witcher u be nhlengeletano hi matimba swinene. Count yi tsekatseka yi tlhelela endzhaku. Kutani mphikizano wu ya emahlweni nakambe, Forsa a tshukatshuka onge hi loko a lovile, a swi vona leswaku loyi a lwaka na yena a ri na matimba swinene lerova a nga n'wi teka a nga ri na nkhuvo. Kutani, leswi a a toloverile Witcher ku landzelelana ko karhi ka ku famba-famba, muhlayi u cince ndlela leyi banga a ri famba ha yona swi nga languteriwanga kutani a ba nhwanyana loyi exifuveni xa misiha, kambe ni xa xisati. Ngati yi khuluka, ku khwaxa a ku dzikile. Xilondza lexi a xi tshovekanga Witcher, kambe ku hambana ni sweswo, xi n"wi nyike matimba. Nhwanyana loyi u ye emahlweni a hlasela, mabanga ma ri karhi ma hatima, a endla ncino wo hlamarisa. Naswona hambi leswi loko u languta ehandle a swi vonaka onge nhenha leyi yi lahlekeriwe hi nhloko hi ku helela naswona a yi hlundzukile, vutomi bya le khwatini ni ku hlota ku sukela evuhlangini swi n"wi dyondzise ku hlayisa mianakanyo yakwe enyimpini leyi nga ni tihanyi swinene. A swi tika eka Count ku lawula ntshikilelo wo tano u tlhelele endzhaku, hi ku nonoka ku parry. Vedmakova u khome nkarhi lowu munhu wo xiximeka wa hlonga a tlheleleke endzhaku, onge hiloko a n"wi tlhave hi xibakele ehansi ka matsolo. Ku biwa ku hlasele tendon ivi count yi nyikela ndlela, rivilo ra yena ri hungutekile. Kutani nhwanyana loyi u khome thekiniki ya yena, u tile na yona hi yexe, a yi vitana dragona ya tinhloko ta nhungu. I mulwi la leteriweke kahle ntsena loyi a nga koka nchumu wo fana ni lowu. Ku tlula kwalaho, nhlaselo wo hetelela wa vutsevu a wu lava ku va lowu nga lwisaniki na wona. Laha a ku ri mhaka ya makhanikhi, ku kombisa nhlaselo, voko a ri tsanile ngopfu, ri parry minhlaselo, naswona hikwalaho nhlaselo wo hetelela wu herile. A ku ri ro sungula, nhenha leyi yi endle endlelo leri eka munghana loyi a nga ni vutshila lebyi ringaneke ni loyi a hatlisaka, naswona loko a hefemuteka, a hoxa banga rakwe, swi ve erivaleni leswaku nchumu lowuntshwa lowu a wu humelerile.
  Count u hundzuke xitshopana, u lahlekeriwe hi matimba.
  - Wena xigangu xa nkateko!
  - A hi swona hakunene! Nkateko a wu tshamisekanga ku fana na sava - ku tirha hi matimba ntsena lowu nga ta wu boha hi semende.
  Witcher u tlhele a vavisa nala wa yena, kambe ku nga ri swinene - a nga lavi ku dlaya kumbe ku vavisa. Hi ku ba nakambe, u rhurhumerile, count yi parried hi muchini naswona nhenha yi hoxe banga hi nenge wa yena wa xibakele. Muchaviseki wa mahlonga u hundzuke a nga hlomanga nikatsongo. Witcher, a lahlela mabanga ya yena, a tsutsumela eka nala, kutani a khunguvanyisa count. Mavoko ya yena ma khome xirho xa yena eka xilotlelo.
  -Xana wa tshika? - Mahlo ya panther ya hatima.
  - Ndzi hlaya ku tinyiketa eka hlonga leri nga ambalangiki tintangu!
  Witcher u kanete hi matimba:
  - A hi hlonga, kambe i mulwi wa xivangelo xo lulama! Wena hi wexe a wu ri hlonga naswona a wu swi twisisa leswaku ku tsongahatiwa i yini, kambe i vanhu van"wana, a va bihanga ku tlula hina. Kutani vutisa ripfalo ra wena!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 10.
  Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va lwile eka layini ya le mahlweni. Mufana ni nhwanyana se a va borhekile swinene hikwalaho ka nyimpi leyi tekeke nkarhi wo leha. Ku tshamela ku dlaya ni ku duvula na swona swa borha.
  Swi fana ni ntlangu. Ntlangu lowu fanaka wo duvula wu ta hatla wu borha.
  Vana a va karhele ku duvula ni ku tshamela ku hoxa tibomo hi milenge leyi nga ambalangiki nchumu.
  Mufana loyi u nyikile ku jika. Ku tsemeleriwa ehansi ka vafasisi.
  Naswona a ku:
  - Maeta!
  Nhwanyana loyi u hoxe xibamu xa xibamu a nga ambalanga nchumu. U hangalase va ka Fritzes kutani a rhurhumela hi ntsako:
  - Hi ta va na ku hlula lokuntshwa, lokukulu swinene!
  Kambe leswi swi ya swi borha. Hambi ku ri mhaka ya leswaku ku suka eka ku hoxiwa ka milenge ya mufana leyi nga ambalangiki nchumu, mathangi ya Hitler ma susumetiwa ematlhelo ka wona.
  Oleg u tlhele a sungula ku qambha.
  Matimu man"wana lama nga riki ya nkoka. Zyuganov a nga vhotela ku va Stepashin"s ku va n"wandla-vuhosi naswona na mintlawa yinharhu ya vukhomunisi a yi vhotelangiki.
  Leswi swi hele hi ku herisiwa ka State Duma na nhlawulo wa ka ha ri na nkarhi hi September 1999.
  I ntiyiso leswaku makhomunisi a ma ri ni matimba ku tlula rini na rini. Naswona va ye eka nhlawulo, va titshege hi ku humelela ka hulumendhe ya Primakov, laha va hoxeke xandla lexi xiyekaka. Xibokisana xa Unity a xi si tumbuluxiwa. Putin a nga humelelanga tanihi holobye-nkulu. Naswona ku hlaseriwa ka vapfukeri eDagestan ku engetele ntsena tivhoti tin"wana eka tlhelo ra ximatsi naswona ku dlaye matimba ya valawuri.
  Hi ku angarhela, hulumendhe yi hundzuke leyi nga hlelekangiki. NDR yi tsanile yi tlhela yi wa, naswona a ku nga ri na vandla lerintshwa leri lunghekeleke. Naswona Stepashin, hi ku hlawuriwa ku va holobye-nkulu, a nga rhangelanga vandla leri a ri fuma. Nakona Yeltsin u n"wi hlongole hi ku helela.
  Hi ku komisa, nhlawulo wa palamende wu endle leswaku va left va hlula swinene.
  Ku hlula ka vukhomunisi a ku hlamarisa. Ku engetela kwalaho, ntlawa wa Primakov-Luzhkov a wu nga ri na nkarhi wo wisa. Kambe wa ha swi kotile ku tsarisa swin"we ni van"wamapurasi. Naswona u teke xiyimo xa vumbirhi. Ya vunharhu a ku ri "Yabloko", leyi a yi ri na PR ya kahle. LDPR yi teke xiyimo xa vumune. Kambe ngopfu-ngopfu hikwalaho ka leswi tindlela leti seketelaka vupresidente ti tlakuse vandla leri hi xihatla.
  Naswona Yeltsin u tlhele a nyika, kumbe ku vula ntiyiso, Zhirinovsky xikhundlha xa jenerala.
  Kutani hinkwaswo swi humelele hi ku ya hi xiyimo xo hlawuleka.
  Nkaneto wu teke matimba eDuma ya Mfumo. Naswona Yeltsin u pfumerile ku famba hi ku tirhandzela, a hlawula Primakov ximfumo tanihi mutlhandlami wa yena. Zyuganov u ve holobye-nkulu ni munhu wa voko ra xinene.
  Leswi, hi ku angarhela, a swi fanela makhomunisi. Naswona ku fikeleriwile ku pfumelelana. Basayev na Khattab va sindzisiwe ku huma eDagestan. Kambe a va rhumelanga masocha eChechnya hi roxe.
  Hi ku hatlisa nyimpi ya xin"wana-manana ni ku avana hi mintlawa yo hlayanyana swi pfuke kwalaho.
  Rhaxiya ri pfune Maskhadov na Kadyrov. Primakov u hlule hi ku olova eka nhlawulo wa muungameri wa le Rhaxiya. Wa vumbirhi swi nga languteriwanga u hundzuke Zhirinovsky - loyi a nga ri na vaphikizani van"wana eka vahlawuri va yena, naswona Yavlinsky wa ntshunxeko a a nga ri muphikizani wa yena.
  Oleg Rybachenko u kavanyete xitlhokovetselo xa yena. Doo, a swi tsakisi. Nakambe, nhloko-mhaka leyi se yi hlanganisiweke, endzhaku ka Primakov, Zyuganov ni ku vuyeteriwa ka USSR. U karhele hi swona!
  Xin"wana xi nga ha tsakisa swinene ku xi qambha. Hi xikombiso, mayelana ni xibakabaka.
  Mufana loyi u sungule ku ta ni miehleketo.
  Ntsindza lowuntshwa wa Mfumo Lowukulu wa Rhaxiya a wu vitaniwa Petrograd-Galaktik. Yi simekiwile eka nhlengeleto wa tinyeleti wa Sagittarius, kwalomu ka exikarhi swinene ka xirimela. Havumbirhi bya tinyeleti ni tipulanete a swi tele swinene laha ku tlula ehandle ka Milky Way, laha Misava ya khale yi kumeke vutumbelo kona. Mavuthu ya Vupela-dyambu bya Confederate ma hlongoriwile hi ku helela exikarhi ka xisekelo. Hambiswiritano, nyimpi a yi hundzanga yi nga ri na nchumu: magidi ya tipulanete ti lovisiwile, naswona ku sele miehleketo ntsena ya Misava. Lexi a ku ri xivangelo-nkulu xo rhurhela ntsindza endhawini leyi fuweke ni leyi nga ni ku rhula swinene eka xirimela. Swi tika swinene ku tshoveka laha, hikokwalaho, hambi kuri eka swiyimo swa nyimpi ya xibakabaka hiku hetiseka, laha layini yale mahlweni yinga mhaka leyi nga twisisekiki naswona yale ndzhaku yinga ntwanano, xisekelo xi hundzuke xisekelo lexikulu xa Russia na khokholo ra ti indasitiri. Doroba-nkulu ri kurile kutani ri mita pulanete ya Kishish hi ku helela, ri hundzuka doroba-nkulu lerikulu. Doroba lerikulu leri kotaka ku tsakisa munhu wihi na wihi la twisisaka. Swihaha-mpfhuka swo tala swi tseme xibakabaka xa xivunguvungu.
  Marshal Maxim Troshev u vitaniwile eka Holobye wa Vusirheleri, Super Marshal Igor Roerich. Nhlangano lowu a wu ta a wu ri xikombiso xa ku andza lokukulu ka ntirho wa valala. Nyimpi leyi, leyi a yi karhele hi vanhu hinkwavo, yi dyile rifuwo ku fana ni funnel leyi dyaka swiharhi, tibiliyoni ta vanhu ti file eka yona naswona a ku nga ri na munhu loyi a a kota ku fikelela ku humelela loku lavekaka. Ku tirhisiwa ka masocha ku siye xikombiso xa kona eka vumaki bya Petrograd-Galaktik. Swihondzo leswikulu leswi tlakukeke swi yime hi tilayini leti hlelekeke, swi yimela swikwere eka bodo ya chess ya doroba. Leswi swi tsundzuxe marshal hi ku nga swi lavi hi ku vumbiwa ka ti- armada ta le xibakabakeni. Hi nkarhi wa nyimpi yo hetelela, swikepe leswikulu swa tinyeleti swa le Rhaxiya na swona swi teke tindhawu ta swona, ivi hi xitshuketa swi tshoveka xivumbeko, swi ba xikepe xa nala lexikulu. Nyimpi leyi anakanyiweke kahle yi hundzuke mpfilumpfilu, swikepe swin"wana swi tlumbana, swi buluka hi ku vonakala lokukulu loku chavisaka. Vacuum yi hundzuke mihlovo onge hi loko ku pfurhile tivholkheno letikulu naswona milambu ya ndzilo yi khulukile hi nkarhi wun"we, milambu ya malangavi ya tihele yi pfurhile matlhelo ya yona, yi ma funengeta hi magandlati lama onhaka. Eka nyimpi leyi nga ni mpfilumpfilu, ku humelela ku fambisana ni vuthu ra le Rhaxiya Lerikulu, kambe ku hlula ku tile hi nxavo lowukulu swinene. Swikepe swa tinyeleti swa magidi yo hlayanyana swi hundzuke swinambyana swa swiphemuphemu swa xisekelo. I ntiyiso leswaku nala u lahlekeriwe hi swilo leswikulu swinene. Marhaxiya a ma swi tiva ku lwa, kambe nhlangano lowu a wu katsa tinxaka to tala, wu tshovekile hi vukarhi, wu veka ku lwisana hi ku nonoka.
  Xiphiqo lexikulu a ku ri leswaku ntsindza wa nhlangano lowu, lowu kumekaka eka xirimela xa Thom, a swi tika swinene ku wu lovisa. Nhluvuko wa khale wa ti- dag leti nga ni xivumbeko xa maple, leti tshameke eka ntlawa lowu wa tinyeleti ku ringana timiliyoni ta malembe, wu ake khokholo leri nga hluriwiki naswona wu ti rhendzele hi layini ya matimba yo tisirhelela, leyi teleke hi mintlhamu.
  Ku nghena eka xivandla lexi xa "Mannerheim", vuthu hinkwaro ra Rhaxiya a ri nge enelanga. A swi nga koteki ku herisa nyimpi. Tipulanete ni mafambiselo swi cince mavoko minkarhi yo tala. Marshal u langute edorobeni-nkulu hi ku titwa a ri ni ku navela. Ti- graviolet ni ti- flanneur leti a ti tsutsuma a ti pendiwe hi mihlovo ya khaki naswona xikongomelo xa xihaha-mpfhuka lexi a xi twakala hinkwako-nkwako. Miako yin"wana a yi vumbiwe ku fana ni mathangi lamakulu kumbe mimovha ya nyimpi leyi fambaka hi milenge leyi nga ni swiporo ematshan"weni yo nghena. A swi hlekisa ku hlalela ndlela leyi xihlovo xa mati xi bulukaka ha yona kusuka eka barrel ya thangi ro tano leri nga na timpapa, mati ya wasi na emerald ya kombisa "dyambu" ra mune, ya tlanga hi makume ya mindzhuti, naswona mirhi yo hlamarisa na swiluva leswikulu swi mila eka xirhabyani na timpapa, swi vumba tijarateni leti lengalengaka leti nga tolovelekangiki. Mathangi ya manguva lawa, lamakulu ntsena lama nga ni swihondzo leswi tlakukeke, hi ntolovelo ma ni xivumbeko lexi olovaka, ma hlomile hi swibamu swo tala. Ku tshama etindlwini to tano swa olova naswona swa tsakisa, hambileswi loko ko tshuka ku hlaseriwa ntsindza, muako lowu fanaka a wu ta hundzuka ntlawa wa matimba wa nyimpi hi timinete ta ntlhanu. Vahundzi va ndlela va mintlawa hinkwayo, hambi ku ri vana lavatsongo, a va ambale yunifomo ya vuthu kumbe va ambale swiambalo swa tinhlengeletano to hambana-hambana ta masocha lama nga riki ya nyimpi. Migodi ya le kaya ya le kaya a yi rhendzeleka ehenhla ka stratosphere a yi languteka ku fana ni mabilomu ya mivalavala. Swivoni leswi a swi voningela xivala xa le tilweni, swi khukhula switarata leswi rhetaka leswi nga ni swivoni hi miseve leyi hatimaka. Maxim Troshev a a nga tolovelanga ku tlula mpimo ko tano.
  "Tinyeleti ti tsindziye ngopfu laha. Naswona ku hisa ngopfu eka mina."
  Marshal u sula nyuku enhan"wini yakwe kutani a pfula xipfalo xo nghenisa moya. Xihahampfhuka lexi yaka emahlweni xi fambe handle ka swiphiqo, naswona hi ku hatlisa muako wa Ndzawulo ya Vusirheleri wu humelerile. A ku ri ni mimovha ya mune ya nyimpi enyangweni. Ti spiky luchiars na ti suckers ta tona - swiharhi leswingana ku nun"hwela lokungana matimba lawa ya phindhiweke ka khume ntlhanu kutlula ya mbyana - swi rhendzele Troshev. Xigodlho xa supermarshal xa cyclopean xi nghene ehansi swinene ka misava, marhangu ya xona yo tiya a ku ri ni swibamu swa plasma ni ti- laser leti khulukaka. Endzeni ka bunker leyi dzikeke akuri olovile - vulovolovo abyi khutaziwi. Emahlweni ka leswi, Troshev u vone mufambisi wakwe ntsena hi ku langutela ka swiphemu swinharhu. Supermarshal a a ri nhenha leyi dyuhaleke, leyi nga ni ntokoto ya malembe ya dzana na makume mbirhi hi vukhale. Ndzi boheke ku rhelela hi lifiti ya rivilo lerikulu, ndzi nghena eka tikhilomitara ta khume letinene ehansi ka misava.
  Leswi a a hundze etlhelo ka varindzi va xiyimo xa le henhla ni tirhoboto ta nyimpi, marshal u nghene ehofisini, laha khompyuta ya plasma yi tekeleleke hologram leyi andlariweke ya xirimela lexi nga ni swikombiso swa ku hlangana ka masocha ya le Rhaxiya ni tindhawu leti ku vuriwaka leswaku ku hlasela ka nala. Tihologramu letitsongo a ti hayekiwile ekusuhi na kona; Ku lawula eka tona a ku nga ha ya emahlweni exikarhi ka tinyeleti a ku ri ku vona matiko lama tiyimeleke lama tshamaka hi tinxaka to tlhariha, leti minkarhi yin"wana leti nga tolovelekangiki swinene. Troshev a nga langutanga ku vangama loku nkarhi wo leha u boheke ku endla xiviko xin"wana. Igor Roerich a languteka a ha ri ntsongo, xikandza xa yena a xi lava ku nga ri na swirhumbana naswona a a ri ni misisi yo tiya ya wasi. A swi tikomba onge a nga hanya ni ku hanya, kambe vutshunguri bya le Rhaxiya eka swiyimo swa nkarhi wa nyimpi a byi nga swi tsakeli ngopfu ku lehisa vutomi bya munhu. Ku hambana ni sweswo, ku cinca ka switukulwana hi ku hatlisa ku hlohlotele hundzuluko naswona a ku vuyerisa muhlawuri wa nyimpi la nga riki na ntwela-vusiwana. Vutomi a byi pimiwile eka dzana na makume ntlhanu wa malembe. Hambi ku ri eka vanhu va xiyimo xa le henhla. Phela, nhlayo ya ku velekiwa yi tshame yi ri ehenhla swinene, ku susa khwiri a ku ri ka vana lava nga ni swihoxo ntsena naswona swisivela-mbeleko a swi yirisiwile. Supermarshal u hundzuluxe mahlo yakwe eka Troshev loko a nghena.
  - Na wena hi loyi, Maxim. Lahla data hinkwayo eka khompyuta, yi ta yi tirhisa yi tlhela yi nyika ntlhantlho. Xana u nga vula yini hi swiendlakalo swa sweswinyana?
  - Va Confederates na vanghana va vona va dyondze dyondzo ya kahle. Swikalo swi ri karhi swi rhendzeleka eka hina Eka khume leri hundzeke, tinyimpi to tala ti hluriwile.
  Roerich u pfumerile hi nhloko.
  - Ndza swi tiva. Kambe vanghana va Confederates, Dugs, va sungule ku gingiriteka swinene hi ndlela leyi xiyekaka. Va sungula ku va nxungeto lowukulu.
  - Pfumela.
  Roerich u tsindziyele xifaniso lexi eka hologram kutani a xi kurisanyana.
  - Emahlweni ka wena i xirimela xa Smoor. Hi leyi khokholo ra vumbirhi hi vukulu ra Dug. Laha hi laha hi nga ta ba xitlhavi lexikulu. Loko hi humelela, hi ta kota ku hlula nyimpi ku nga si hela makume-nkombo, ku nga si hela malembe ya dzana. Naswona loko hi tsandzeka, nyimpi yi ta koka ku ringana malembe-xidzana yo tala. U tikombisile u ri murhangeri wa vuswikoti, naswona hikwalaho ndzi ringanyeta leswaku u rhangela Operation Steel Hammer. Swi le rivaleni?
  - Hi swona, Muchaviseki.
  Igor u rhurhumerile.
  -Ha yini swithopo swo tano? Hi ku olova tihlanganise na hina: Comrade Super-Marshal. Xana leswi u swi teke kwihi?
  Maxim u titwe a khomiwe hi tingana.
  -Mina, Comrade Supermarshal, ndzi dyondze na Bing. Va chumayele xitayili xa khale xa vuhosi.
  - Rivaleni. Kambe sweswi mfumo wu hambanile, mutshama-xitulu u olovise mikhuva ni maendlelo ya khale. Ku tlula kwalaho, ku cinca ka matimba ku ta ku nga ri khale, naswona hi ta va ni makwerhu lonkulu lontshwa ni murhangeri lonkulu. Kumbexana ndzi ta hlongoriwa, naswona loko Operation Steel Hammer yi humelela, u ta thoriwa ematshan"wini ya mina. Hi fanele ku dyondza ka ha ri emahlweni, lebyi i vutihlamuleri lebyikulu.
  Marshal a a ri ntsongo ku tlula Roerich kanharhu, naswona hikwalaho thoni yo seketela a yi faneleka swinene naswona a yi nga vangi ku khunguvanyeka. Hambi leswi ku cinca ka murhangeri ku nga kusuhi no humelela, naswona murhangeri wa vona lontshwa u ta va a ri ntsongo eka vona havambirhi. Hi ntumbuluko, leswi swi ta va leswinene ngopfu.
  - Ndzi lunghekile. Ndzi tirhela Rhaxiya lerikulu!
  - Kutani famba. Tijenerala ta mina ti ta mi tata hi vuxokoxoko.
  Endzhaku ko losa, marshal u fambile.
  Tiphaseji ta bunker a ti pendiwe hi khaki. Yindlu-nkulu ya ntirho a yi ri ehansi. Tikhompyuta to tala ta photonic ni ta plasma hi rivilo leri hatlisaka ti tirhise rungula leri khulukaka ku suka etindhawini to hambana-hambana ta metagalaxy. A ku ri ni ntirho wo tala wa ntolovelo lowu a wu ri emahlweni, naswona marshal u ntshunxiwile endzhaku ka awara ni hafu ntsena. Sweswi ku tlula-tlula ko leha ku ya eka xirimela lexi nga ekusuhi a ku n"wi rindzile. Mavuthu lamakulu ma fanele ma hlengeletana kwalaho, kwalomu ka n"we-xa-tsevu xa swikepe hinkwaswo swa le xibakabakeni swa le Rhaxiya. Swikepe swa tinyeleti swa timiliyoni to hlayanyana. Endzhaku ka loko vuxokoxoko lebyintsongo byi lulamisiwile, marshal u tlakukile a ya ehenhla. Ku kufumela lokukulu ku nyike ndhawu eka ku hisa lokukulu. Swilo swa mune leswi voningaka swi hlengeletanile eka xiyimo xa le henhla naswona, swi ri karhi swi rhurhumela hi swidlodlo leswi nantswa xibakabaka handle ka tintswalo, swi chela swinambyana swa swiphemuphemu ehenhla ka pulanete. Swirhendzevutana swa ku vonakala a swi khuluka eswitarateni leswi nga ni swivoni. Maxim u tlulele eka xihahampfhuka xa gravity, a xi tshamisekile naswona a xi kufumela endzeni, a tsutsumela ehandle. A a nga si tshama a ya ePetrograd-Galaktika, naswona a a lava ku vona hi mahlo yakwe ntsindza, lowu nga ni vaaki va madzana manharhu ya tibiliyoni. U tshike xiyenge xa masocha, naswona hinkwaswo swi cincile naswona swi sungule ku tsaka swinene. Miako leyi nga na xivumbeko xo sungula yi humelerile; Hi nkarhi wa nyimpi hinkwayo, leyara ya ti oligarchs yi hungutekile, kambe a yi herisiwanga hi ku helela. Swigodlho a ku ri mintirho ya xiviri ya vutshila. Yin"wana ya tona a yi fana ni xigodlho xa le malembeni ya le xikarhi, laha ematshan"weni ya meno ya parapet a ku ri ni mirhi ya ncindzu. Un"wana a a yime hi milenge yo olova, naswona gondzo ra mahala a ri andlalekile ehansi ka yena a a languteka ku fana ni xihadyana xa muvala wo vangama, lexi funengetiweke hi tinyeleti. Miako yo tala leyi vanhu lava pfumalaka a va tshama eka yona na yona a yi nga pfuxi ku hlangana ni tindhawu ta masocha, ku hambana ni sweswo, matlhelo lama hlamarisaka a ma hatima, ma khavisiwe hi swifaniso swa varhangeri ni varhangeri va malembe-xidzana lama hundzeke. A hi hinkwaswo leswi faneleke swi pendiwa hi khaki, ku ehleketa Troshev. Ku engetela kwalaho, kumbexana doroba leri nga ni vaaki vo tala swinene evuakweni hinkwabyo ri fanele ri va ni vumaki byo saseka. Xiyenge xa vaendzi a xi ri na mihlovo ngopfu, laha ku nga na tindlela to famba leti fambafambaka na miako leyi vumbekeke ku fana na ti roses letikulu, xikan"we na ti tulips leti hlukaka na leti hlanganisiweke, ti strung daisies na swiharhi leswi rharhanganeke leswi pfanganisiweke swa exotic. Swi tikomba onge swa tsakisa ku hanya eka bere kumbe yingwe ya meno ya saber, swi tsakisa vana. Hambiswiritano, vanhu lavakulu na vona va hlamala loko xivumbeko xo tano xi famba-famba kumbe xi tlanga. Dragona leyi rhendzelekaka ya tinhloko ta khume-mbirhi yi endle xifaniso lexi nga heriki eka marshal, swihlovo swa mihlovo yo hambana-hambana, leswi voningeriweke hi neon, leswi pfurhaka enon"wini wun"wana ni wun"wana. Hi ku angarhela, a ku ri ni swihlovo swo tala swinene swa swivumbeko leswi hlamarisaka swinene, leswi a swi lahlela swihaha-mpfhuka swa mihlovo yo hambana-hambana emoyeni madzana ya timitara. Naswona ti sasekile swonghasi, eku vonakaleni ka dyambu ra mune, ti hlangana ti va xivumbeko xa mati, ntlangu wo hlamarisa, wo hlawuleka wa mihlovo. Vana va laha a va tsakile naswona va sasekile: swiambalo swa vona swa mihlovo-hlovo a swi va nyika ku fana ni ti- elf ta ntsheketo. A ku nga ri na vanhu ntsena laha, hafu ya vayingiseri a ku ri vahlapfa. Hambi swi ri tano, vana va vanhu lava va nga va tiviki a va tlanga ni vana va vanhu hi ntsako. Troshev u tlhele a hlangana ni swimilana leswi tlhariheke. Ti dandelion leti tlhumeke ta tinhloko ta nsuku leti nga ni milenge ya mune ni mavoko mambirhi yo olova. Tincece ta tona a ti ri ni milenge yimbirhi ntsena, naswona tinhloko ta tona ta nsuku a ti tele hi swivati swa emeralda. Maxim a ri tiva rixaka leri kahle - Gapi, swivumbiwa swa swimilani swa rimbewu swinharhu, leswi tsakelaka ku rhula, kambe hi ku navela ka vumundzuku swi kokeriwe eka nyimpi hinkwayo ya le xikarhi ka tinyeleti naswona swi hundzuke vanghana va ntumbuluko va Great Russia.
  A kuri na vayimeri voringanela va tinxaka tin"wana - ngopfu ngopfu matiko lawa yanga riki na vukalatlhelo na tipulanete. A va lava ku languta ntsindza lowu nga tshembisiki wa mfumo lowu. Laha nyimpi yi vonaka yi ri ekule naswona yi nga ri ya xiviri, yi le kule hi magidi ya ti- parsec, naswona hambi swi ri tano, ku titwa loku nga oloviki a ku siyanga marshal. Miehleketo yi humelele enhlokweni ya mina ya leswaku eka tipulanete teto leti ti nga ta boheka ku ti hlasela, swivumbiwa leswi tlhariheke na swona a swi hanya naswona magidi hinkwawo ya swivumbiwa leswi ehleketaka a swi ta fa. Swinambyana swa ngati swi ta halatiwa, magidi ya miti ni swimitana swi ta lovisiwa. Kambe i marshal wa mfumo, naswona u fanele ku hetisisa ntirho wa yena.
  Endzhaku ko tsakela ndhawu ya vaendzi, marshal u lerise leswaku ku rhumeriwa xihaha-mpfhuka xa nkoka-misava ivi xi kongoma etindhawini ta tiindasitiri. Tindlu ta laha a ti ri ehansinyana, ti ri ni maendlelo yo olova. Tifeme leti a ti ri ehansi swinene ka misava.
  Hi ku hatlisa loko xihaha-mpfhuka xa nkoka-misava xi fika ehansi, ntlhambi wa majaha lama nga ambalangiki tintangu lama nga ni swiambalo swo khwaxa ni swilo swo basisa wu hatle wu tsutsumela eka xona. Ti- ragamuffin to olova leti nga eka swirhendzevutana swa khaki leyi se yi karhele, leyi nyamalaleleke, leyi nga ni makhumbi lamakulu lama handzukeke. Yi tsindziyerile swinene, yi lava ku va ya ntima. Swi tikomba onge nyimpi leyi tekeke nkarhi wo leha yi va sindzise ku tiyisa mabandhi ya vona. Troshev u sungule ku twa ntwela-vusiwana. Muchayeri, Captain Fox, a nga ri na mavonelo yo tano.
  - Tanani, timbavala letintsongo, huma lahawani! Marshall wa ta! - a rhurhumela.
  Vana lava nga riki na makaya va tsutsumele ematlhelo hinkwawo, leswi a va swi vona a ku ri swirhendze swa vona leswi thyakeke. Swi tika ku famba u nga ambalanga nchumu ehenhla ka ndhawu leyi hisaka ku suka eka "dyambu" ra mune hi nkarhi wun"we, naswona vana lava pfumalaka a va nga swi tivi leswaku swihlangi i yini. Kambe un"wana wa vafana lava u hundzuke a ri ni xivindzi ku tlula van"wana kutani a hundzuluka a kombisa rintiho rakwe ra le xikarhi. Kaputeni u humese xibalesa kutani a duvula mufana loyi a nga ri na vuxiyaxiya a a ta va a n"wi dlayile, kambe marshal u swi kotile ku susumeta voko ra captain hi nkarhi wo hetelela. Xihehlo xi haha xi hundza, xi endla xirhendzevutana exitarateni, swiphemu swa ribye leri n"okiweke swi wela emilen"weni ya mufana loyi a nga ambalanga nchumu, kutani a wa ehenhla ka asphalt. Hi matshalatshala ya ku navela, nhenha ya nkarhi lowu taka yi swi kotile ku sivela ku huwelela ka yona naswona, hi ku tiyisela ku vava, yi yima. Maxim u nyikile captain hi xibakele xo tika emahlweni.
  - Masiku manharhu eka yindlu ya varindzi. Nyingiso, mavoko ematlhelo ka n"wina! - Marshal u lerisile hi rito ro chavisa - Vana i nhundzu ya hina, naswona hi fanele ku va hlayisa, naswona hi nga va dlayi. Xana u swi kumile, xiharhi xa nhova?
  Mpfundla wu tshambulute mavoko ya yena ematlhelo ka yena. U pfumerile hi nhloko hi ku rhurhumela.
  - Hlamula hi ku landza milawu.
  - Ina nkulukumba.
  Maxim u hundzuluxe mahlo yakwe eka mufana loyi. A a ri ni misisi yo basa a ri ni xikandza xo saseka, xa vukanganyisi naswona a a ri ni misiha. Ehansi ka xikipa lexi handzukeke, u nga vona swirhumbana swa yena swo tiya leswi a swi tele hi swiphepherhele swa chokoleti.
  -I mani vito ra wena?
  - Yanesh Kowalski ya vukati! - Wanuna wa swirhumbana u rhurhumerile ehenhla ka mahahu ya yena.
  - Ndzi vona eka wena swiendlo swa nhenha yo tiya. Xana u lava ku nghena eXikolweni xa Zhukov?
  Mufana loyi u sungule ku tshikileleka.
  - Ndzi nga tsaka, kambe vatswari va mina i vatirhi lava tolovelekeke naswona a va nge swi koti ku hakela dyondzo ya mina.
  Marshall u n"wayiterile.
  - U ta tsarisiwa mahala. Wena, hilaha ndzi swi vonaka hakona, u ni matimba emirini, naswona mahlo ya wena ma vulavula hi vuswikoti bya mianakanyo. Mhaka-nkulu i ku dyondza kahle. Leyi i minkarhi yo tika, kambe loko nyimpi yi hela, hambi ku ri vatirhi va ta hanya exiyin"weni lexinene.
  - Nala u ta hluriwa! Hi ta hlula! - Yanesh u huwelerile ehenhla ka mahahu ya yena nakambe.
  "Kutani teka ndhawu ya wena eka mintlawa, socha." Naswona ku sungula - emovheni wa mina.
  Lisa u rhurhumerile. Mufana loyi a a thyakile nyana, naswona endzeni a ku ta boheka ku hlantswiwa endzhaku ka yena.
  Leswi xi tlakukeke, xihaha-mpfhuka xa nkoka-misava xi tsutsumele etindhawini ta hulumendhe.
  Janesh, hi ku hefemula loku nga nyawuriki, u dyondze hi tindlu letikulu leti khavisiweke hi ndlela ya xiyimo xa le henhla.
  - A hi pfumeleriwi ku nghena eka sekithara ya le xikarhi, naswona leswi swa tsakisa swinene.
  - U ta vona swin'wana swo enela.
  Naswona hambi swi ri tano, marshal, hi ku susumetiwa hi ku titwa ka ntwela-vusiwana, u lerise ku khandziya xihahampfhuka a ya ehenhla endhawini ya vaendzi. Mufana loyi u langute hi mahlo yakwe hinkwawo, hi ku kongoma a dya leswi a swi voneke. A swi xiyeka leswaku a a lava ku tlula a huma emovheni, a tsutsuma etlhelo ka patu leri famba-fambaka, a khandziya eka yin"wana ya tikhandziyi leti hlamarisaka.
  Maxim loyi hi ntolovelo a a ri ni tihanyi a a ri ni musa ni ku olova ku fana ni le ku sunguleni siku rero.
  - Loko u swi lava, khandziya "ntshava ya ntsako", endzhaku ka sweswo u ta hi ku kongoma eka mina. Teka mali, handle ka sweswo a va nge ku pfumeleli ku nghena.
  Marshal u nyiketele phepha leri.
  Yanesh u tsutsumele eka ti rides, kambe xivumbeko xa yena a xi vonaka ngopfu.
  Enyangweni wa holo ya space-ninja, u yimisiwile hi tirhoboto letikulu.
  -Guy, u ambale kahle, swi le rivaleni leswaku u huma eka ti neighborhood ta vusiwana. U fanele ku pfaleriwa u yisiwa exitichini.
  Mufana loyi u ringetile ku baleka, kambe va n"wi ba hi xibamu xo n"wi titivala, va n"wi hoxa ehenhla ka asphalt. Troshev u boheke ku tlula a huma emovheni a ya lavisisa.
  - Yimelani, cadet leyi yi na mina.
  Maphorisa lama kokeke ma yimile, ma langute marshal hi tihlo ro tshwuka. Maxim a a ambale yunifomo ya le nsin"wini, kambe ti- epaulette ta murhangeri wa masocha a ti hatima swinene hi nsuku loko ti langutane ni dyambu ra mune.
  Mufambisi lonkulu wa maphorisa, loyi a nga mutirhela-mfumo wa maphorisa, u losa.
  - Sorry, Marshal, kambe swiletelo swi yirisa ku pfumelela vakomberi ku nghena exikarhi laha hi amukelaka vaendzi lava humaka eka galaxy hinkwayo.
  Maxim hi yexe u swi twisisile leswaku u endle xihoxo hi ku humesa ragamuffin endhawini leyi xiximekaka swonghasi. Kambe a a nga ri na xikongomelo xo kombisa xihoxo xa yena.
  -Mufana loyi i xikawu. A a ri karhi a endla xiavelo lexi humaka eka ndhuna leyi tlakukeke.
  Mutirhela-mfumo u pfumerile hi nhloko kutani a tshikilela buti ya xibamu xakwe. Janesh Kowalski u rhurhumerile kutani a vuya. Marshal u n"wayitele kutani a tlakusa voko rakwe. Hi nkarhi lowu, swirimela swa mune leswi humaka ematikweni mambe hi xitshuketa swi tele hi swibalesa leswi hoxaka timhandzi. Ehandle, swihadyana leswi a swi fana ni swikundzu swa mirhi leswi vatliweke hi ndlela yo khwaxa leswi nga ni madzovo ya wasi-buraweni; Swiharhi leswikulu swi nga si kuma nkarhi wo pfula ndzilo, Maxim u wele ehenhla ka xifunengeto, a humesa xibalesa. Tindlela leti pfurhaka ndzilo ti hundze ehenhla, ti tshoveka eka xifaniso xa mihlovo-hlovo, ti fafazela xiseketelo lexi xo saseka xi va ti- photon. Troshev u tseme vahlaseri vambirhi hi rivoni ra laser, ti- inogalact timbirhi leti poneke ti rhurhele ematlhelo. Un"wana wa vona na yena u khomiwile hi ribye leri nga siveriwiki, kambe wa vumbirhi u swi kotile ku tumbela endzhaku ka xirhendzevutana xa le mahlweni. Xiharhi lexi xi duvule hi mavoko manharhu hi nkarhi wun"we naswona, hambi leswi Maxim a fambaka hi ku hatlisa, u biwe nyana - tlhelo ra yena ri hisiwile naswona voko ra yena ra xinene ri onhakile. Miseve ya nala hi tangentially yi hlasele "mad water lily" attraction. Ku landzele ku buluka.
  Xivono xa marshal"s a xi hlambela, kambe u hlamarile ku vona ndlela leyi Yanesh a handzuleke xiphemu xa xiphepherhele a xi hoxa eka nala. Maxim u hlamarisiwile hi matimba lama nga riki ya vumunhu lama fihliweke eka jaha leri ro languteka ri tsanile... Ku hoxa ku hundzuke loku kongomeke, kunene eka layini ya mahlo ya ntlhanu. Xivumbiwa lexi xi rhurhumerile xi ya emahlweni, xi ri karhi xi tsekatseka. Leswi a swi ringanerile eka xibalesa xa Maxim lexi a xi kongomisiwe kahle ku herisa vutomi bya xiharhi lexi.
  Nyimpi yi hele hi ku hatlisa. Hi nkarhi wolowo, maphorisa a ma ringetanga ni ku duvula. Marshal u hatle a swi xiya leswi.
  "Hinkwavo lavanene va lwa emahlweni, naswona endzhaku, eswitarateni swa doroba, magwala ma tshame ehandle.
  Mutirhela-mfumo loyi a a dyisiwe kahle u hundzuke muhlovo wo tshwuka. Ndzi tshinele eka Maxim.
  - Comrade Marshal, ndzi kombela ku rivaleriwa, kambe a va ri na va hoxa ti beam to tika, naswona hi...
  - Naswona i yini sweswo! - Maxim u kombetele eka blaster leyi a yi ri eka patrolman"s belt. - Fly swatter? It"s a pity, apparently, a ku na ntirho eka wena edorobeni-nkulu. A wu nge tshami u nga tirhi, ndzi ta ringeta ku ku rhumela emahlweni.
  Leswi a a kombetele mufana loyi, Maxim u n"wi pfunile ku tlula a khandziya xihaha-mpfhuka xa nkoka-misava, ivi a n"wi khoma voko hi matimba.
  -Kambe, u ntsumi. Ndza tsaka leswi ndzi nga endlangiki xihoxo hi wena.
  Kowalski u rhurhumerile hi ndlela ya xinghana, rito ra yena ri twala ri twala swinene naswona ri tsakile.
  - Ndzi endle ku hoxa kun'we ntsena loku humeleleke. Ndzi nga swi kota...
  - U ta va na nkarhi. U thwasile ekholichi ivi u kongoma enyimpini. U na vutomi bya wena hinkwabyo emahlweni ka wena, wa ha fanele ku lwa ku fikela emakumu.
  - Nyimpi i yikulu! - Mufana u huwelerile hi ku hiseka. - Ndzi lava ku ya emahlweni hi ku hatlisa, ndzi teka xibamu xa beam...
  - A wu nge swi koti ku swi endla hi ku hatlisa, u ta dlayiwa enyimpini yo sungula. Rhanga hi ku kuma vutshila byo hlawuleka.
  Yanesh u nun"hwetela hi ku hlundzuka. A a titshemba hi vuswikoti bya yena, a ehleketa leswaku se a tiva ku endla swo tala, ku katsa na ku duvula. Hi nkarhi wolowo, xihaha-mpfhuka xa nkoka-misava a xi haha ehenhla ka Michurinsky Park leyikulu. Mirhi leyikulu a yi mila kwalaho, yin"wana ya yona yi lehe madzana yo hlayanyana ya timitara. Naswona mihandzu a yi ri yikulu swinene lerova, loko u dyile le xikarhi, u nga hanya endzeni. Tiphayinaphu leti cinciweke tijini leti nga ni nhlonge ya nsuku a ti languteka ti tsakisa. I ntiyiso, ku hambana ni leswi a swi languteriwile, a va pfuxanga ku tsakeriwa lokukulu eka mufana loyi.
  - Se ndzi tshame ndzi ya emakhwatini yo tano. - Yanesh u hlamuserile. - Ku hambana na swifundzha swa le xikarhi, un'wana na un'wana u pfumeleriwa ku ya kona. Hambileswi swi tekaka nkarhi wo leha ku fika kwalaho hi milenge.
  - Kumbexana! - Ku vula Maxim. - Nakona, hlamala swimilani laha... Kuna mushroom, platoon hinkwayo yinga nghena ehansi ka yona.
  - Ntsena ku fana na agaric leyikulu ya fly. A yi dyiwi. Ndzi tsundzuka ndzi hlengelete nkwama hinkwawo wa swiphemu swa mihandzu leswi tsemiweke. Ndzi tsakela pavarara - nhlonge ya yona yi tsindziyerile naswona nantswo wa yona wu nandziha hi ku helela. Makuwa a hi nchumu loko ma pimanisiwa na wona. U fanele u va ni vuxiyaxiya loko u tsema. Yi nga ha pfurha, ivi nambu wu fana na xihlovo xa mati - wu ta ku rhwala u nga si kuma hambi ku ri nkarhi wo humesa rito. Mihandzu ya laha yikulu ngopfu. U fanele u ti rhwala hi swiphemu eka nkwama wa pulasitiki, naswona leswi a swi olovi ngopfu.
  Maxim u tswontswe Janesh hi makatla.
  - A hi hinkwaswo leswi pimiwaka hi swakudya. A hi yeni ehansi hi ya tshovela swiluva.
  - Nyiko ya nhwanyana! Hikwalaho ka yini!
  Mavoko ya mufana loyi ma fikelele xitiyisekiso xa movha. Captain Fox u tlhave tintiho ta yena hi vukarhi.
  - U nga khumbi xitiyisekiso xa movha, mbyana.
  Naswona hi ku hatlisa loko a hlamula u kume ku tshinyiwa kun"wana eka marshal.
  "U ni xivindzi xo lwa ni n"wana ntsena."
  - Ndzi rivaleli, Muchaviseki!
  Yanesh a nga ha koti ku tikhoma a hleka.
  - Loko u swi lava, ringeta. - Maxim yi pfumeleriwile.
  Yanesh u te: "Ndzi ni ntokoto eka switirhisiwa swo endla swifaniso.
  Handle ko kanakana kumbe ku chava, Kowalski u veke mavoko yakwe eka xitiyisekiso xa movha kutani a kongomisa movha ehansi. Swi tikomba onge hakunene a a ri ni vuswikoti lebyi hlamarisaka. Xihaha-mpfhuka xa nkoka-misava xi tsutsumele ehenhla ka tinhlohlorhi ta mirhi leyikulu.
  Maxim a nga nghenelelanga, a pfumelela mufana loyi ku lawula xihahampfhuka. Ku fanele ku vuriwa leswaku u langutane na ntirho wa yena hi ndlela leyi humelelaka swinene, a ri karhi a famba-famba exikarhi ka swirhabyani leswikulu, a nga kalanga a tshoveka, a kombisa vutshila bya virtuoso ku tlula malembe ya yena. Hambiswiritano, hambiloko yi wa, a yi ta va mhaka leyikulu; Eku heteleleni, va tshame ehansi endhawini leyi nga riki na nchumu leyi nga ni swiluva leswitsongo kambe swo saseka hi ndlela yo hlamarisa. A swi tikomba onge muloyi lonene u hangalase swin"wetsin"wetsi hi ku hanana. Mihlovo leyi rharhanganeke a yi hlamarisa ematihlweni, naswona nun"hwelo lowu dakwaka a wu pfuxa ntsako lowu nga hlamuselekiki.
  Yanesh u tlhele a rhurhumela hi ku hlamala. Loko va fika emisaveni, mufana loyi u tlulerile ehandle kutani a sungula ku tshovela swiluva, a teka voko hinkwaro. Maxim a a ri ni ngati yo titimela, a a tsakela ndhawu leyi naswona, hambi swi ri tano, ku ni nchumu lowu chavisaka. Ku titwa u xungetiwe. Leswi a hundze hi le ka ndzilo ni mati, marshal a a tolovele ku tshemba ku twisisa ka yena ka mianakanyo a swi nga tali ku n"wi khomisa tingana; Hi ku ya hi nsinya wa nawu, ntsindza wa mfumo lowukulu a wu fanelanga wu hlayisa swivumbeko swa vutomi leswi nga ni khombo eka vanhu. Kuna swinwana swohambana laha. Maxim u kombetele mufana loyi kutani a n'wi hlevetela hi ku miyela endleveni ya yena:
  - Ku na valala ekusuhi na hina. Fihla swiluva u ta na mina.
  Mahlo ya Janesh ma hatima.
  - Ndzi lunghekile.
  Loko va siya xiluvelo emovheni ehansi ka vulawuri bya Captain Fox, Maxim na Yanesh va rhurhele va nghena swinene ekhwatini. I ntiyiso leswaku masocha a ma fanele ma vitaniwile ivi ma kama ndhawu yoleyo. Kambe Maxim u khomiwile hi ntsako. I ntiyiso leswaku Janesh a a ri ni ku navela ka rirhandzu a a tivona hi mahlo ya mianakanyo tanihi mutirhela-mfumo wa vuhlayiseki bya masocha naswona a a swi tsakela. Va endle ndlela ya vona ekhwatini, va ringeta ku nga endli huwa. Yanesh u swi kotile ku hisa milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu eka ti nettles ta xivunguvungu, kambe u tikhomile, hambi leswi nhlonge ku fikela ematsolweni ya yena a yi funengetiwe hi swirhumbana leswikulu.
  Maxim u hlevetele a ku: "Tivonele." - Ekhwatini, khombo ri fihliwile eka xirhendzevutana xin"wana na xin"wana xa byanyi.
  Yanesh u hlevetele a ku: "Hi lava ku fihla loku sirhelelaka laha." Swiphepherhele a swi tumbeta ntsumbu hi ku nonoka; Switsotswana leswikulu, hilaha Yaneš a dyondzeke hakona exikolweni, a swi dyi vanhu eka pulanete leyi. Tinxaka leti nga ni khombo swinene ta ti- arthropods ti lovisiwile eka xiyimo xa xitekela; Va fambe va ya emahlweni va miyerile. Hi xitshuketa Maxim u titimela. Swivumbiwa leswitsongo leswi hanyaka a swi tikhoma hi ku nga tshamiseki, onge hi loko ku ri ni munhu loyi a swi chaviseke. Marshal u khome mufana loyi hi voko a n'wi hlevetela endleveni:
  - Ku na ku tumbelela emahlweni!
  Maxim u humese muchini wo vona mpfumawulo exikhwameni xakwe kutani a yingisela hi vukheta ndhawu leyi a yi ri ekusuhi. Hi swona, valwi va ntlhanu va vanhu na kwalomu ka nhlayo leyi fanaka ya vahlapfa a va etlele ekusuhi. Phela, hi ku ringanisela ko tano ka matimba, swa antswa ku nga ngheneleli enyimpini, kambe ku hundza nala.
  Sweswo hi leswi va swi endleke.
  Socha leri nga ni ntokoto ni mufana wa rihlaza va rhurhile hi ku fambisana. A hi fanele hi famba exikarhi ka swihlahla leswi tlhumeke swa swihlahla, hi nwela ku ya fika emakun"wini ya swihlahla. Hi ku nonoka lokukulu, marshal u kume ku tshoveka ka nketani ya vanhu kutani a swi kota ku rhelela endhawini leyi. A va ri ni nkateko lowu a wu nga ri na un"we wa vahlapfa lava a a ri ni switwi swa swiharhi kumbe ku twa loku hlamarisaka. Xitivi xa mpfumawulo se a xi kota ku hambanisa marito lama vulavuriwaka hi ku olova.
  - Mister Resident, u kombela leswi nga kotekiki eka mina.
  Hi ku hlamula, rito leri fanaka ni ku rhurhumela.
  - Na wena, general, u toloverile ku teka mali ntsena u nga tirheli yona hi ku helela.
  Loko hi avanyisa hi timbre, a a ri wa rixaka leri nga riki ra vanhu.
  - Va ku hakerile hafu ya miliyoni, se yini? Rungula leri hundzeriweke hi nkarhi malunghana ni tisathelayiti ta tinhlori.
  "A hi xihoxo xa mina," rito ra munhu ri ye emahlweni ri tiyimelela hi ku loloha. - Mahungu ya muxaka lowu, hi ku ya hi nawu, ya hundzeriwa hi nkarhi hi ku hatlisa swinene. A ndzi na matimba hinkwawo.
  - Hi hatle hi swi twisisa leswi, swa olova ku vula leswaku u tsanile. Loko swi ta emhakeni yo hlasela fambiselo ra Kremlin, wena ni vanghana va wena a mi nge pfuni nchumu.
  Maxim u rhurhumerile. Xana hakunene yi ta fika yi hlasela layini ya matimba swinene ya vusirheleri leyi funengetaka ntsindza ni ntsindza hinkwawo wa xirimela? Endlelo ra Kremlin, hilaha vatumbuluxi va rona va vulaka hakona, a ri hluriwi naswona, hambi swi ri tano, loko valala va sungule ku tirha embilwini ya mfumo, leswi swi yisa eka ku anakanyisisa loku khomisaka gome.
  - Tiva, munhu, ku nga ri khale hi ta tirhisa tlhari lerintshwa hi xisekelo, naswona hi ku pfuniwa hi rona swikepe swa tinyeleti swa le Rhaxiya swi ta hundzuka ntshuri swi nga si fika eka mpfhuka lowu hlaselaka. Kutani vuthu ra hina, ku fana ni magandlati ya nkoka-misava lama nghenaka hinkwaswo, ri ta khukhula swivandla swa le Rhaxiya ivi ri hlula misava ya vuhosi.
  Maxim u hefemulele ehenhla hi ntshikilelo swi tikomba onge, muxengi a nga tsakanga ngopfu hi ntshembo wo tano. Hambiswiritano, u hlamule a ku:
  - Kholomo ya vuntlhanu yi tirha ku tlula rini na rini, naswona ku hlasela ka wena ku ta famba hi ku ya hi pulani.
  - Ntirho wa wena eka nkarhi lowu taka lowu nga kusuhi i ku tumbuluxa khume-mbirhi wa tindhawu to tiya edorobeni-nkulu eka mavuthu ya hina ya switereka. Masocha lama hakeriwaka ma ta nghena laha ehansi ka xivumbeko xa vapfhumba, ma tumbela emakhwatini, ivi ma tlanga xiphemu xa wona eka nhlaselo lowu tolovelekeke.
  - Swi ta va tano.
  - Naswona languta, munhu, loko nhlaselo wa swikepe swa hina swa tinyeleti wu tsandzeka, swi ta ku biha ngopfu. Vutlhari bya wena byo kanetana byi ta ku handzula, naswona ku dlayiwa ka wena ku ta nonoka naswona ku ta vava.
  Hambileswi Maxim a nga vonanga leswaku i mani loyi a vulavulaka, a tiyiseka leswaku SMERSH u ta kota ku vona muxengi hi rito ra yena.
  - Hi lava vuxokoxoko mayelana na ku thoriwa hinkwako ka sweswinyana eka vurhangeri bya nala. Hinkwaswo leswi u swi tivaka.
  - Hi ku ya hi rungula ra mina, Marshal lontsongo Maxim Troshev u hlawuriwile ku rhangela swikepe swa tinyeleti eka xirimela xa Smur. Akuna vuxokoxoko lebyi kongomeke mayelana na yena, kambe...
  - Hinkwaswo swi le rivaleni, ma-Russia ma lunghiselela nhlaselo lowukulu kwalaho. Tani hi minkarhi hinkwayo. Ndhuna leyintshwa i nhlaselo wa xitshuketa hi mavuthu lamakulu.
  Maxim u rhurhumerile, a lava ku tsutsumela emahlweni a ya pfotlosa geek. Vuhandzuri lebyi byi le khombyeni.
  - Ndzi ehleketa leswaku swi tano. Loko ku ri ku thoriwa kun'wana...
  Muxengi u xaxamete nkarhi wo leha naswona hi ku karharisa, kambe Maxim se a ri na pulani enhlokweni ya yena. Xo sungula, u fanele ku huma hi ku miyela endhawini leyi, naswona xa vumbirhi, hi xihatla u tihlanganisa na SMERSH. Kwalaho va ta endla xiboho xa loko va hatla va herisa netiweke ya tinhlori kumbe va rindza. Phela, vaxengi lava tiviweke a va na khombo naswona rungula leri hoxeke ri nga ha vupfa hi vona. Mhaka leyikulu a hi ku tlanga ka amateur. Hambiswiritano, mufana loyi, loyi a a tshame a rhulile ku fikela sweswi, u tshukatshukile, naswona a swi xiyeka leswaku matimba ya vuntshwa a ma ri eku endliweni hi xitalo.
  - Kumbexana hi nga va ba hi laser, Mister Marshal?
  "E-e, ehansi ka swiyimo swihi na swihi," ku hlevetela Maxim. - Hi swona leswi vutlhari byi nga swona, ku hlengeleta mahungu no ma vika eka vanhu lava faneleke. Loko u tlula xileriso, mina hi ndzexe ndzi ta ku duvula.
  Marshal u tlakuse xibamu xakwe xa beam hi ku xungeta.
  Yanesh u pfumerile hi nhloko.
  - Tioda a ti vulavuriwi.
  Maxim u tisorile hi ku famba na mufana loyi. Ku vuriwa yini loko ku hlevetela ka vona ku twiwa... Hi nkarhi wolowo, ku twakala ku rhurhumela eka xitirhisiwa xo kambela mpfumawulo, kutani muendzi a tlhela a vulavula.
  - Byela "Jupiter" leswaku loko a nga hi pfuni, hi nga n"wi nyika hi ku nyikela hi pawn leyi. Kutani Lonkulu wa wena u ta hlundzuka, naswona tintswalo a hi xin"wana xa swihoxo swa yena.
  Maxim a ehleketa a ku: "Ina, murhangeri u fanele a nonon"hwa." Khale ka khaleni ari un"wana wa gidi leri hlawuriweke, hambiswiritano, ari na nkarhi wova murhangeri ntsena loko ku humelela rifu ra xitshuketa ra mufumi wa tihanyi loyi a fumaka. Gidi ra hlawuriwa lembe na lembe, naswona ku rhendzeleka ka matimba lama tlakukeke ku humelela endzhaku ka malembe man"wana na man"wana ya makume nharhu. Kambe nkarhi lowu na wona wu hundzeriwile. Xo sungula, vumunhu bya Maxim a byi olova ngopfu, naswona xa vumbirhi, vuswikoti bya yena bya paranormal, lebyi a byi tiyile swinene evuhlangini, byi sungule ku tsana loko a ri karhi a kula. Kambe, ku va marshal loko u nga si va na makume mune wa malembe... sweswo swi vula swo karhi.
  - U nga khumbi Jupiter. Hi yena ntshembo wa wena lowunene ngopfu. Handle ka yona, minkarhi yo hlula enyimpini a yi nyawuli.
  Inogalakt u rhurhumerile hi ndlela leyi nga twisisekiki loko a hlamula. Kutani a vula hi ku kongoma a ku:
  - "Jupiter" i ya nkoka loko yi tirha. Hikwalaho ka ku nga endli nchumu, masocha ya hina ma lahlekeriwa ngopfu. Ku nga khathariseki leswaku swi nga endleka, u ta n"wi hundzisela swiletelo swa hina. Sweswi u nga famba.
  "Hi swona, u nga famba," Maxim a hefemuteka hi ku ntshunxeka. Hi nkarhi wolowo, hi ku kaneta marito ya yena, ku buluka ku humelerile. Ku landzele ku duvula.
  - Damn it! Tirha nakambe nakambe...
  Marshal u korhamile, naswona ku hatima ntsena ka ntsako ematihlweni ya Yanesh.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 11
  - U vulavula ripfalo! - Hlonga ro tikukumuxa ri rhurhumerile.
  - Leswaku ntsako wu va wa un'wana na un'wana, naswona ku nga ri wa vanhu va nga ri vangani lava hlawuriweke. Hikwalaho ka mhaka leyi yo kwetsima ndzi tlakusile banga ra mina! - Muloyi a huwelela.
  Count a a kanakana:
  - E-e! Ndza pfumela leswaku u susumetiwa hi ku hlundzuka kumbe hi ku navela matimba! Ku ve ni ku pfukela ka mahlonga, kambe ku hele ntsena hi ku dlayeteriwa ka vanhu. Leswi i vuyelo bya ku xandzuka kwihi na kwihi.
  - Leswi a swi nge vi mpfilumpfilu, kambe i ndzhundzunuko. Nchumu wa nkoka swinene wu ta endleka endzhaku, endzhaku ka ku hlula! - Ku vula nhenha hi ku hiseka lokukulu.
  - Ndzundzuluko? Rito ro hlamarisa, xana u tile na rona hi wexe? - Forsa u hlamarile.
  - A hi swona hakunene! Rito leri ndzi nyikiwile hi ntsumi enorhweni. - Witcher u pfule hi ku hlohloteriwa.
  - Ntsumi kumbe xin'wana xa swikwembu swa vantima! Milorho ya vuprofeta ya kanganyisa. - Xibalo xi kanakana.
  - Hi ndlela yihi na yihi, u ta va na nkateko wo cinca vutomi bya vanhu byi va lebyinene no va munhu wo antswa hi wexe! Swiphiqo hinkwaswo swi huma eka vutianakanyi, ku humelela ku koteka ntsena hi matshalatshala lama tolovelekeke. Munhu loyi a nga riki na xipano u fana ni malahla, a nga ri na ndzilo, a nga voningi kutsongo naswona u tima hi ku hatlisa! - U rhurhumerise nambu wa vutshila bya Witcher.
  - U vula leswaku munhu u fanele ku va eka xipano. Kambe xana wa swi tiva leswaku ntumbuluko wa swiharhi i yini? - Forsa u vutisile hi ku hlekula.
  - Naswona xiharhi xi antswa entlhambini! Naswona hi ku angarhela, tanihi leswi u nga hlonga naswona u nga kutsuriwangiki, kutani vanhu va xiyimo xa le henhla va ku fularherile, hi marito vanghana va wena vo tshembeka va kombise mihlovo ya vona ya ntiyiso. Leswi swi vula leswaku i nkarhi wo lava ti comrades eka ndhawu yo hambana. - Witcher u ringanyete hi ku rhula swinene.
  Count de Bor u miyerile ku ringana tisekoni ti nga ri tingani, ivi a tlakusa voko rakwe:
  "Hambileswi ndzi nga pfumeli eka ku humelela lokukulu, hakatsongo-tsongo tlhari ra mina ri ta nwa ngati."
  - Logic a yi fanelanga ku tirhela instincts - miehleketo ya ku navela! - Ku vula Witcher.
  - Kahle kahle, swi lulamile, swi ringene, ndzi nyike nkulumo! Ku ta va na nyimpi - ku ta va na feat! - Count u sungule ku tisula ngati.
  - U nhenha leyi nga na ntokoto na xivindzi, u fanele ku hlawuriwa tani hi murhangeri wa xipano! - Nhenha yi ringanyete.
  - A swi bihanga, kambe a swi bohi leswaku u hlawula murhangeri un"wana na un"wana wa masocha. Ku fanele ku va ni nsinya wa nawu lowu tiyeke wa vun"we bya swileriso. U hlawuriwile, kutani u veka! -Count u sungule ku veka chain mail ya yena. Vafana vambirhi va tsutsumele ku n"wi pfuna.
  - Ku vuriwa yini hi mphikizano wa mahala? - Witcher a kanakana.
  - Swi onha eka vuthu! - Matimba ya tsemiwa. - Ikhonomi i rhizome ya swirhabyani swo tala, vuthu i xikundzu xin'we!
  Witcher u hlekile a ku:
  - Kambe hakanyingi i oak, naswona kungari hi matimba na ku tshamiseka, kambe eka levele ya vulawuri!
  Mufana loyi a nga ambalanga nchumu u nyike count banga. U hlamule hi ku n"wi ba hi mpama enhlaneni wa yena wa marhambu, lowu a wu biwe ku tlula kan"we. Mufana loyi u rhurhumerile kutani a tlula a tlhelela endzhaku, a ri karhi a rhurhumela milenge ya yena ya buraweni.
  Witcher u vule hi ku tiyimisela:
  - Ndzi vumba ntlhanu wa mavuthu ya swivumbeko leswi tsemiweke, masocha mambirhi na hafu ha rin'we. U hlawuriwile ku lerisa wa vunharhu! Naswona mahlonga a ma hlawule leswi seleke!
  Xiringanyeto xo hetelela xi vange njhekanjhekisano, ku lava ku hundzuka ku holova. Kutani ku pfuke nyimpi entiyisweni, mahlonga yo hlayanyana ma vavisekile naswona Witcher u boheke ku nghenelela. Leswi a wiseleke ehansi leti hatlisaka swinene, u huwelerile a ku:
  - Tshika ku tirhisa baton! A hi yeni emahlweni eka ku thoriwa ka vafambisi hi ku kongoma.
  Mahlonga a ma nga eneriseki hi ku gungula, kambe loko nhenha yi veka xiringanyeto xo tano eka vhoti, hi vun"we ma tlakuse mavoko ya wona.
  Laha Witcher, loyi a rhangeleke ku pfukela mfumo, u boheke ku tirha hi matimba. Entiyisweni, swa tika ku vona loyi a fanelekaka hi tihlo, naswona a a tshamela ku vutisa lava a va ta va vahlawuriwa swivutiso. Eku heteleleni, ku hlawuriwe mavuthu ya masocha, naswona ku hlawuriwe varhangeri va nkarhinyana eka marhavi lamatsongo.
  - Loko tinyimpi ti herile, hi ta languta vutlhari na vutlhari lebyi kombisiweke hi masocha! - Nhwanyana loyi u hlamuserile.
  Yin"wana ya mavuthu lawa a yi vumbiwa hi vana ni vantshwa hi ku helela. Witcher u veke mufana Bik a lawula ehenhla ka vona. Vafana va huwelerile hi ku nga tsaki va ku:
  - Wa ha ri ntsongo ngopfu! A hi lavi lexitsongo. Veka leswikulu ni leswi nga ni matimba ehenhla ka hina.
  - Naswona u lava mani?
  - Ndza ku tsundzuka! Hi yena la fanelekaka swinene!
  Jaha rin"wana leri nga ni vutshila ri ye emahlweni a ha ri mufana, kambe se a ri lehe ku fana ni murhi wa oak. I ntiyiso leswaku xikandza xa yena a xi vonaka xi nga ri na xivundza. Vedmakova, hi ku tiva kahle ndlela leyi vutlhari byi nga bya nkoka ha yona eka ndhuna, u vutisile:
  - Xana nkombo nhungu i yini?
  Jaha leri ri n"wi langutile kutani ri rhurhumela:
  - A ndzi swi tivi! Nchumu lowukulu i misiha ni matimba.
  Bik u rhurhumerile a nghena eka xipikara:
  - Misiha leyi nga riki na byongo i nyama ya voko - leyi pani ro sweka ri rilaka ha yona!
  - Miyela, wena xitsotswana! Ndzi ta ku pfurheta nhlonge! - Nghwazi leyintsongo yi rhurhumela.
  - Un"wana na un"wana loyi a nga swi tiviki leswaku seven eight i fifty-six a swi tikombi leswaku a ta kota ku ba xibakele xa yena ku ya emahlweni ku tlula nomo wa yena! - Mufana u n'wi humesile ririmi.
  Xigevenga lexitsongo xi rhurhumerile ehenhla ka mahahu ya xona:
  - Ndza ku tlhontlha, hi ta lwa ku fikela eku feni!
  - U ndzi tekelela ku fana na rat-monkey! - Count de Force u xiyiwile. - Hambiswiritano, leyi hi yona ntsena ndlela leyi xiximekaka yo huma.
  - Eka va-duelist vambirhi, un'wana i xiphukuphuku, un'wana i xigangu! - Ndzi xiye Witcher. "Hambileswi swi nga swinene leswaku vafana va kufumela."
  Bik a yime a langutane na nala wa yena, ku hambana ka ku leha a ku ri kukulu, loyi a a lwa na yena a a tika ka ntlhanu. Hambiswiritano, n"wana u langute misiha yakwe leyi a yi vonaka hi ku delela; Xikandza xa yena xa xirhendzevutana xi endle swikandza, banga ra yena ri rhendzeleka emavokweni ya yena.
  - Kahle kahle, hi ta lwa njhani kumbe ku endla ku rhula! U vutisile a ku: "Hi ku hlekula."
  - Ina, ndza ku tsakela! - Mutlangi u hlasele mufana loyi. U tlhave hi backhand, banga ra yena a ri lehe ri tlhela ri tika, swi tikomba onge a ri ri ra mavoko mambirhi. Bik u papalate ku biwa handle ko ringeta hambi ku ri ku parry, kambe u lo tlula ntsena ehenhla ka trajectory a nghenisa banga ra yena eka buloho ra nomu wa yena. Mufana u be ntsena hi ku ya hi xibalo - ku khwaxa, kambe ku nga ri ku dlaya.
  Xiharhi lexi xi hlundzuke ngopfu kutani xi sungula ku tshukatshukisa banga ra xona ra vumbirhi. Laha hambi Buk u boheke ku susumeta hi matimba loko a ri karhi a baleka. Swirhendze swa mufana loyi a swi nga ambalanga nchumu swi ye swi va switsongo, naswona mabanga ma tsutsumele endzhaku ka swona. Hi xitshuketa Bik u yimile, ku humelele phayiphi eka meno ya yena. Nala u rhurhumerile hi matimba kutani a tsutsumela hi ku tsutsuma ka hanci, a hangalasa mavoko yakwe yo tiya. Hi ku n"wayitela hi ndlela yo gombonyoka, mufana loyi u tshwutele marha, kutani nchumu lowutsongo wu ba xikandza xa mutlangi loyi. Bik u fambe etlhelo a hundza mabanga, a tlhela a ba xifuva xa loyi a a lwa na yena hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu.
  Hi ku rhurhumela, jaha leri ra matimba ri huwelerile hi ndlela yo biha, ivi milenge ya rona yi tsana yi sungula ku wa.
  Ku hefemula ka xinghana ku khukhule vuthu leri; Kutani vana va huwelela hi ntsako, xo sungula, hakunene, a va ri lavatsongo swinene eka mahlonga. Lava va nga vatsongo no tsana va tsaka ku vona leswaku main boss ya wena na yona a hi yikulu. Kutani hambi ku ri n"wana a nga endla swo karhi eka ku pfukela mfumo.
  Mahlonga ma tsutsumele eka mutlangi loyi a hluriweke, ku katsa ni madokodela mambirhi ya kwalaho. Xivati xa xivunguvungu lexi hangalakeke ehenhla ka xikandza xo khwaxa, lexi nga riki na misisi yo tala xa nhenha leyitsongo. Dokodela u vule hi ku hlamala:
  - Basilica ya kona! Naliti leyi nga ni chefu yi tlhaviwile eka yena, yi tsanisa swirho swa yena.
  - Hi nkarhinyana! - Ku vula Bik. - Kutani a vuya emiehleketweni ya yena. A nge tsundzuki nchumu, ntsena a nge swi xiyi tingana ta yena.
  Witcher u tshinele eka mufana loyi:
  -U dyondze kwihi ku endla chefu?
  - A ku na laha! Yi kume eka yin"wana ya switandi. Vafumi na vona a va tsaki hi xikhundlha xa vona evanhwini. Kutani va endla mixaka hinkwayo ya chefu. Loko murhi wu pfaleriwile, a ku na xiphiqo, ndza swi tiva ku pfula swilotlelo! - Bik u rhurhumerile hi vuxisi eka Witcher.
  - Kwihi? - Ku vutisa nhenha.
  - Khamba rin'we ri ndzi dyondzisile! U hundzuke hlonga swa xinkarhana, a ndzi ri eka pair yin"we na yena, hi tirhile hi matimba, hi tsema khwati. U ndzi byele ndlela yo pfula swilotlelo, u tlhele a ndzi komba swo karhi. U hlamarisiwe hi ku tsundzuka ka mina ivi a baleka. - Mufana u rhurhumerile hi vuxisi.
  - Naswona a wu n"wi landzelanga? - Witcher u hlamarile.
  - E-e! Hinkwerhu hi biwile hikwalaho ka ku baleka loku hambi swi ri tano, naswona loko na mina a ndzi balekile, kutani un"wana ni un"wana wa vuntlhanu a a ta va a vambiwile etiphuphu. Vanhu vambirhi se i xikungu. - Mufana wa wiry u hlamuserile.
  - Vahlapfa! Phela, swi lulamile, loko u nga rivaleki swonghasi, kumbexana ku hlangana na Khirov swi ta ku pfuna. - Witcher u ringanyete.
  - Swi nga koteka! I khale ndzi lava ku va la tiyeke ni ku tlhariha! - Mufana u kombisile bolo ya biceps.
  - Ku tiya no tlhariha ku tlula mina? - Ku vula nhenha hi ku tlanga.
  - E-e! Phela hi wena murhangeri! Kambe hi voko ra wena ra xinene, ha yini u nga endli tano! - Bik u yime hi mavoko ya yena ku kuma ku khorwisa lokukulu.
  - Loko munhu a haha ehenhla, u nga eneriseki hi xiyimo xa yena! - Ndzi xiye Witcher.
  - Vanhu a va haha! I lava mianakanyo ya vona yi nga tolovelangiki ku grovela ntsena lava nga ni timpapa! - Mufana u kombisile ku twisisa ka xihatla.
  - Ku ta va na timpapa eka vuthu ra hina! Ndza tshembisa leswaku ndzi ta ehleketa hi swin"wana. - Witcher u tshembisile.
  - Naswona ndza ku pfumela, sesi lonkulu! Phela a wu murhangeri ntsena, kambe u sesi kumbe hambi ku ri manana eka hina. Hi ta hanya tanihi ndyangu wun"we! - Ku vula Bik.
  - Murhangeri wa tiko u fanele ku va makwavo eka vanhu, hayi bro! - Murhangeri wa rixaka ro sungula na ro hetelela i nandza wa vanhu. Hambiswiritano, a hi tshikeni ku cincana hi ku bumabumela tlhari leri u ri amukeleke ri fanele ri tirhisiwa hi van"wana. A hi endleni tiphayiphi tin"wana! - Witcher u lerisile.
  - A ti long-range ku ringana! - Passa u swi xiyile. - Swi lava ku antswisiwa.
  - I"m already thinking about it, phela milomu na marhama swi endla leswaku swi koteka ku ba hi mpfhuka wo koma. Kambe loko ku ri ni nchumu lowu ti andzisaka wu tlhela wu ba hi matimba. Timinerali tin"wana ni swimilana. - Witcher u twe ku nonoka lokukulu emiehleketweni.
  Swi tikomba onge mufana loyi u ma twile marito yakwe:
  - A hi swi endleni, hlawula swiaki! Ha ha ri na nkarhi mahlonga yo tala ma fanele ma kombiwa tindlela ta xisekelo ta nyimpi.
  "U vula ntiyiso, makwerhu lontsongo, muloyi u ta hi pfuna hi swin"wana." Hambiswiritano, kukondza ku hoxiwa mavuthu lamakulu eka hina, hi fanele hi hlasela. Hambiswiritano, hi fanele hi lunghiselela hi vukheta. Swa olova ku kuma ribye leri omeke elwandle ku tlula vutumbuluxi lebyi nga tirhisiwangiki eka swikongomelo swa nyimpi! - Vedmakova u katsakanya.
  Phela vaxandzuki va hete siku hinkwaro va ri karhi va endla vutiolori, naswona hi nkarhi lowu fanaka, Bik u rhumele vahloti.
  Vuthu ri suke ri suka emutini. A hi yikulu ngopfu, kambe yi hlomile kahle. Mufana wa scout, loyi a khandziyeke ximanga lexitsongo xa crustacean, u tlhele a yisa nyingiso eka nchumu wun"we lowu nga twisisekiki:
  - Tinhenha ti na mabanga ya ntlhanu, naswona ti nga ha koti ku famba-famba hi ku nonoka!
  - Sweswo swi kahle! - Ku vula Bik. - Kumbe ku vula ntiyiso, swa hlamarisa hambi ku ri, va nga si ta eka hina, va ta karhele hi ku tika loku tlulaka mpimo.
  Witcher hi vukanganyisi u xiye:
  - Tinhenha leti nga na ntokoto ti te, u nga teki matlhari lamakulu ku tlula tintiho ta ntlhanu eka voko ra wena ra xinene. Phela, hakunene a swi bihanga, vuphukuphuku bya vona byi ta va pfuna ku hlula hi ku hatlisa. Hi nkarhi wolowo, tshika mahlonga ma etlela tiawara ti nga ri tingani. A va ri ni siku ro tika, naswona nyimpi a yi nga ta olova. Kahle-kahle valala va ni masocha mangani?
  - Ntlhanu wa magidi na hafu. - Bik u vule hi ku tiyiseka. - Leswi swi vula leswaku loko hi swi tsindziyela hinkwaswo, kutani vanhu lava nga ta tlula madzana ya ntlhanu va ta sala edorobeni.
  - Leswi swa twala swinene, swi ta laveka ku tshinelela ku suka ematlhelo hinkwawo. Nivusiku a va nge vi na xivindzi xo hi hlasela; Leswi swi vula leswaku va ta veka kampa leswaku va ta kota ku hakela nimixo hi matimba ya vona hinkwawo. Kumbexana va ta tlhela va avanyisa masocha hi xikongomelo xo rhendzela. - Witcher u ringanyete.
  Count de Forza u kanetile a ku:
  - Ndzi tiva kahle mikhuva leyi fumaka eka Sultanate hi lwile na vona ku tlula kan'we. Nivusiku va ta rhumela tinhlori to hlayanyana leti khomeke minkwama ya nsuku ekampeni ya hina. Va ta ringeta ku fumbarherisa mahlonga ivi va ma belela kumbe, hi ndlela leyinene, va ma handzula tintiho.
  - Ku rhumela tinhlori i rhengu ra khale. - Ndzi swi xiyile, ndzi olovisa swikunwana swa Witcher. - Kambe a va na ti invisibility caps, vafana va varindzi va observant and cunning, va ta va khoma hinkwavo. Handle ka sweswo, hi ta va ba ekusuhinyana ni ku va ni mixo. Naswona mahlonga ma ta etlela ku antswa naswona nala u ta etlela swinene.
  - Swi twisiseka! Ndzi ta va wo sungula ku hlasela! - Ku vula Bik.
  - Swi ta laveka ku susa swisirhelelo, naswona leswi swi nga endliwa hi ku pfuniwa hi tiphayiphi to duvula. - Witcher u kombisile xitirhisiwa lexi. - Kuna muxaka wa piston leyi khomanisiweke laha, tinxaka tinharhu ta swimilani, na mafurha lawa yanga na carbide. U lava ntsena ku teka goza hi vukheta, handle ka sweswo recoil yi ta gongondza meno ya vafana. U ta famba na vafana vo tlhariha swinene.
  - Votala va na ntokoto wo hlasela tijarateni na ku yiva. Lava va velekiweke va ntshunxekile, ni lava a va nga ri kona, ngopfu-ngopfu mahlonga ya le kaya, a va yiva eka vini va vona. - Bik u rhulise vanhu hinkwavo. - Hiloko hi hundza eka xikolo xa ku pona.
  - Hinkwaswo swi antswa! Hi ku angarhela, ndzi ehleketa leswaku a ku nge vi na varindzi vo tala ngopfu. Phela, hi vamani eka vona? Mahlonga i swiphukuphuku! Vuphukuphuku byi le kusuhi na ku titsongahata - ku hatlisa ka miehleketo ku le kusuhi na vubihi.
  Muloyi Khirov u nghene eka bulo leri:
  - Hi na kwalomu ka ku tlakuka kambirhi kumbe ku tlula nyana, kambe nala u leteriwile ku antswa no hlomile. Naswona eka vuthu ra Sultanate, vavasati va tirha ntsena eka vuthu ra munhu hi xiyexe ra vanhu lava nga fiki. Ku ni magidi ya tsevu ya vona i masocha lama hakeriwaka lama humaka ematikweni yo hambana-hambana. Hi ta va na vavasati vo tala eka vuthu ra hina, naswona handle ka swin"wana leswi nga tolovelekangiki i tinhenha leti tsaneke ku tlula vavanuna.
  Kutani nyimpi yin"wana ni yin"wana yi fanele yi kunguhatiwa hi vukheta. Ku tlula kwalaho, eku hluriweni ko sungula, mahlonga ma ta sungula ku hi balekela.
  - Ku hlula tani hi wansati ku koka hi ku vangama ka kona, kambe ku hlongola hi nxavo wa kona! - Vutlhari bya Witcher byi tlhele byi voninga.
  - Swikulu! Sweswi ndzi vona leswaku pulani ya vuhandzuri yi pfumelelaniwile hi ku helela. Leswi seleke i ku hlamusela vuxokoxoko. Hi nkarhi wa nyimpi, ku chava ku ta sungula exikarhi ka nala, naswona masocha yo tala ma ta tsutsumela edorobeni ra Zhit. - Xiringanyeto hi Khirov
  - Swi le rivaleni! Ntlawa lowu tiyeke swinene wa mahlonga wu ta hlasela wu huma endzhaku, wu huma ntsena eka tlhelo ra muti. Kumbexana ndzi ta n"wi rhangela. - Xiringanyeto hi Count Forsa.
  - A swi koteki, na wena! - Muloyi u hlamuserile.
  "Ehandle ka sweswo, hi ni swibya swa mafurha, naswona ndzi lerise leswaku ku namarhetiwa tiwiki." Hi ta va lahlela ekampeni hi engetela ku chava. - Witcher u ringanyete.
  - Naswona leswi na swona swa twala. - Muloyi u pfumerile. - Ntsena wena a wu si lunghiselela swibalo leswi swo ringana.
  - Mfanelo! Ndzilo i xikwembu xa nyimpi naswona ku fana ni swikwembu swin"wana, wu lava nyingiso ni magandzelo! Kambe a hi nga ri na nkarhi lowu eneleke wo lunghiselela hinkwaswo. - Witcher hi yexe u titwe a khomiwa hi tingana hi ku tsundzuka ka yena.
  - Nkarhi lowu taka u ta va u ri na vutshila swinene. Hi nkarhi wolowo, a swi hi karhatanga ku etlela. - Khirov u rhurhumerile handle ko tiendla onge.
  Witcher u pfumerile hi nhloko:
  - Ndzi na mukhuva wa xiharhi wo etlela nyana na ku olova, kambe vamakwerhu va faneriwa hi ku wisa.
  - Vurhongo i tlhari ra maqhinga, ku pfumaleka ka rona hi swona swi vangaka ku karhala, leswi hi ku famba ka nkarhi ku nga xitsongwatsongwana xa ku hluriwa. - Passa u swi xiyile.
  Mahlonga lawa, endzhaku ko endla vutiolori emoyeni wo tenga, a ma etlela ku fana ni vafi. I varindzi ntsena lava tshameke va tumbele, va lunghekele ku tlakusa alamu. A wu nge pfuki u swi tivile leswaku hi xitshuketa ndhuna ya nala yi ta va yi languta ekule swinene. Hambiswiritano, hinkwaswo swi fambe kahle, swi tikomba onge murhangeri wa vuthu ra hulumendhe, Temnik Etirimon, a a nga lavi nyimpi ya vusiku leyi nga languteriwangiki. Ku engetela kwalaho, emunyameni swa olova leswaku hlonga ri tumbela, ivi ri va khoma. Kumbe va ta tshika ntsena, endzhaku ka sweswo ku ta va ni ku xanisiwa ni ku dlayiwa. Temnik Ethyrimon u nantswe milomu, swa tsakisa ngopfu ku hlekula vanhwanyana, ku tshoveka swikunwana, ku hisa ndzilo eka misisi - swa ringa swinene.
  Leswi masocha a ma dzime matende ya wona hi ku hatlisa, ma khomiwe hi vurhongo. A ku nga si sala varindzi lava tlulaka khume-mbirhi. Loko va nga si etlela, Ethrimon, swin"we ni magidi, va hlele nkhuvo, vadyandzhaka lava nga ambalangiki nchumu va ninginise switlhavelo swa vona emahlweni ka vona. A swi sasekile naswona a swi tsakisa. Vanhu lava nga ni malembe ya gidi va va hoxe marhambu ivi va va sindzisa ku tikhoma hi ndlela yo kanganyisa. Kutani, handle ko kanakana, va ti teka naswona, loko va enerisa ku navela ka vona ka swiharhi, va wela vurhongo bya vudakwa.
  Rifu ra vona ri rhendzelekile ri nga xiyiwi. Vaxandzuki va hundze ekhwatini, ku ri ni ntlhambi wa vafana wu ri karhi wu famba emahlweni. Bik, a tshikilelekile eka murhi, a tumbele eka matluka, u vone murindzi wo sungula.
  - Hi loyi, hi ku nandziha, a kayivela.
  Chefu leyi yi antswisiwilenyana naswona yi vange ku oma swirho hi ku hatlisa. Ku biwa emahlweni a swi bohi, hikuva tinhenha ta Sultanate, tani hi nawu, ti famba ti olova naswona ntsena xifuva lexi funengetiweke hi swisirhelelo naswona murindzi u etlele.
  - Ku na yin'we!
  Witcher hi yexe u famba a suka endzhaku. U susa murindzi handle ka chubu ro duvula. U lo nghena hi le ndzhaku a tshoveka nhamu.
  - Ku famba-famba i vutomi! Ntsena u nga yimbeli - ku kuma ku rhula! Naswona swi twisa ku vava swinene - khwiri ra mina a ri nga ri na nchumu!
  Nhenha leyi yi titwe yi hlekisanyana. Mirhi leyi rhendzeleke yi lehe naswona mirhi ya madiriva ya vonaka. Vafana va mahlonga lava rhandzekaka ni lava tlhariheke swinene va gayela ekusuhi. Tinhenha letikulu ti tika swinene naswona hikwalaho ti salela endzhaku. Xiharhi lexi tikaka minkarhi hinkwayo xi endla huwa yo tala.
  Witcher u dlaye murindzi un"wana endleleni, loyi a a ri karhi a mama biya ya khokhonati ntsena eka xigwitsirisi. Mixaxa yi pfulekile emahlweni ka vona.
  A ku nga ri kampa leyikulu ngopfu-ngopfu masocha a ma etlela, minkarhi yin"wana ematendeni, minkarhi yin"wana a ma etlela ebyanyini byo tiya ntsena. Vusiku bya kufumela, a hi varindzi vo tala lava rhurhumelaka, va languta va nga ri na vuxiyaxiya.
  Nchumu lowukulu laha i ku ti susa hi nkarhi wun"we leswaku ti nga vi na nkarhi wo tlakusa alamu. Swan cuckoo, hi rito ra yona ro tsakisa, yi faneleka ku antswa eka leswi. A nga pfuxi ku kanakana kwihi na kwihi, ku hambana ni sweswo, ku rhurhumela ka yena ku nga twiwa kwalomu ka nkarhi hinkwawo, kambe loko u cinca thoni, u nga khoma rungula leri.
  Vedmakova u endla sweswo. Va n"wi hlamula. Varindzi a va endli nchumu;
  - Banga rin'we ri fana na thonsi ra mpfula, ri ta wa ri hangalaka, naswona loko ri tele, ku ta velekiwa ku hlula!
  Muloyi u sungule ku tsema vanhu lava a va etlele. Hi tlhelo rin"wana, a ku nga ri vukanganyisi, kambe hi tlhelo rin"wana, ku hlula ku fanele ku xiximiwa! Ku xixima i mianakanyo leyi ringaniseriweke naswona ku fanele ku tirhisiwa ngopfu-ngopfu eka masocha ya wena!
  Xo sungula, heta lava ambaleke lava fuweke swinene, ku nga tindhuna. Hi ntolovelo mabanga a ma vekiwa eka nhulu leyi hambaneke.
  Hambiswiritano, switlhavi swa ripfalo a swi tekanga nkarhi wo leha mahlonga na wona ma sungule ku dlayeteriwa ka vanhu naswona hikwalaho ka leswi, ku chaviseka ku pfuxiwile. Loko u hlaseriwa nivusiku, ku chava a ku papalateki, ngopfu-ngopfu loko ku ri ni mapapa kumbe mapapa. Mahlonga hinkwawo ya nga ambalanga nchumu naswona ya kota ku hambanisa hi ku olova, naswona tinhenha ti butt tinhloko naswona ti tala ku lwa. Naswona un"wana u huwelela a ku:
  - Tiponise!
  - Rindza! Madimona ma hlasela!
  Hi nkarhi wa ku chava, ntirho wa ndhuna i wa nkoka ku tlula rini na rini. Witcher wa swi tiva leswi, kutani a tsutsumela etendeni lerikulu hi roxe.
  Ethyrimon, loyi a ha dakwile hafu, a nga ha pfula mahlo hi ku nonoka. Hi ntolovelo, un"wana ni un"wana loyi a nwaka ku nga si lwa u ta hetelela a ri ni ku nwa byala etiheleni.
  - Ku humelele yini! Ha yini tiphayiphi ti miyerile? - A huwelela.
  - Tiphayiphi ti miyerile hikuva ti blade ta yimbelela - nsimbi yi tiyile ku tlula koporo! - Ku huwelela Witcher. U tlulele ehenhla ka Ethyrimon. Temnik, hi ntiyiso, u tirhise tlhari hi vutshila, kambe a nga si hlanganisiwa hi ku helela, naswona misiha ya Witcher"s a yi kufumela hi ku hetiseka. U rhendzelekile hi ndlela yo hlamarisa, tlhari rakwe leri pendiweke hi henna a ri nga vonaki nikatsongo emunyameni. Nhloko ya munhu wa xiyimo xa le henhla loyi a nga riki na nkateko yi haha yi famba.
  Witcherova u wise gidi-manuna loyi a a n"wi tsutsumela ehansi hi ku raha. Ndhuna yin"wana yi susiwile hi ku tshwutela marha eka chubu.
  - Why, swipoko a swi pfukanga!
  Nakambe hi ku biwa loku nga erivaleni ka banga, nala la tlhaviweke wa wa! Magidi mambirhi ya maphorisa ya ringeta ku n"wi ta hi le ndzhaku, kambe ya hlangana na mucinci. U rhurhumela a tlhela a raha. Witcher a nga hundziwi hi nkarhi wolowo, u tsema yin"we, a heta yin"wana. Phela, vuthu leri nga riki na varhangeri ri fana ni ntlhambi wa tinyimpfu lowu nga riki na murisi, loko ri nga ri dyi, ri ta ri chavisa!
  Sweswi mahlonga lama xandzukeke, yo tala lama hlomeke hi nhonga, kumbe hi ndlela leyinene ngopfu, ma teke ku huhuteriwa. Endlelo ro hoxa ntlhanu eka yin"we a ri tirha swinene. A swi olova ku wela ehansi ni ku kandziyela ehansi ka milenge.
  - U nga va tshiki va baleka! Tsema milenge ya wena! - Vedmakova u huwelerile hi ku tirhisa xitirhisiwa xo kurisa rito.
  Solntslava u hakerile swin"we ni vanhu hinkwavo. Ndlela leyi misiha ya diva leyi a yi tlanga ha yona. A hi swa hava leswaku vanhu vo tala va ehleketa leswaku wansati la hlundzukeke u bihe ku tlula demona. Hiloko a tsema un"wana wa tinhenha hi le xikarhi, kutani tlhari rakwe, hi ku nga tirhi, ri tseme nhamu ya phorisa leri a ri yime endzhaku ka yena. Tindhuna ta madzana ti ringete ku vuyisela xivumbeko xo karhi xa ku hleleka, kambe hi ku hatlisa ti file. Ku engetela kwalaho, Sultanate yi endle hinkwaswo ku tiyiseka leswaku socha leri ri rivala leswaku kungu leri a ku ri yini. Vaxandzuki, hi hala tlhelo, hi vutlhari lebyikulu va susumetele masocha ya Sultanate ekule ni swinyenyana swa swikhovha.
  - U nga va tshiki va tshama ehenhla ka xitulu! - Solntslava a huwelela.
  Passa u engeterile:
  - Ndzilo wu lawula tihanci.
  Leswi swi pfunile, swinyenyana swa swikhovha swi pfurhile swi nghena eka mintlawa naswona swi vange ku chava loku engetelekeke. Hikwalaho ka sweswo, hi ku nga tivi leswaku va ta endla yini, valwi vo tala va sungule ku baleka. Kambe leswi hi swona leswi Witcher ni mahlonga a va swi rindzele. Nyimpi leyi yi nyanyile yi va ku herisiwa ni ku xanisiwa.
  Nhenha leyi yi pfale tihlo ra yona ra xinene kutani yi hoxa swibamu swinharhu:
  - A hi nge va tshiki va famba!
  Ku baleka i vuphukuphuku ku tlula vugwala! Phela masocha yo tala a ma fi enyimpini, kambe hi nkarhi wa ku hlongorisa!
  Bik, ku fana na mufana wo hatlisa swinene, u tlulerile enhan"wini ya un"wana wa maphorisa kutani a n"wi khandziya:
  - Xikhovha xo hatlisa!
  Dagger yi tirhile ematshan"wini ya ti spurs, naswona xisiwana lexi a xi nga ringeti na ku xi lahlela.
  Witcher, hi ku xiya leswi, u huwelerile a ku:
  - Nyimpi yi fana na ntlangu wa ti domino, i ti domino leti tshovekeke ntsena leti nga ha hlengeletiwiki - misava ya khoma!
  - A ku na nchumu, marhambu ya mina ma ha ri matsongo naswona ma tiyile! - Mufana u tlulerile a ya tsema nhamu. Endzhaku ka sweswo u tlhele a hatlisa.
  Witcher u khunguvanyekile hi ntsumbu; Kutani a tsema hi mabanga. Moya wa masocha lama lwaka na vona wu nyamalarile, naswona sweswi nhenha leyi yi hundzuke mudlayi. A ku ri ni hambi ku ri ku venga ngati. Witcher u huwelerile a ku:
  - Hi vito ra ku xiximeka! Loyi a hoxaka tlhari ra yena ehansi u ta hanya! Tinyiketa, tinhenha ta Sultanate.
  A ku ri ni lava a va yingisa xileriso lexi, kambe vo tala va hambete va baleka hi ku heleriwa hi ntshembo, naswona van"wana va khinsamile hi matsolo.
  Hi xikombiso, valwi va khume ra matimba va tinyikerile eka Bik hi nkarhi wun"we. Kumbexana a va ehleketa leswaku swi hlayisekile ku tshembisa vumundzuku bya vona eka n"wana. Mufana loyi u huwelerile a ku:
  - Wela hi xikandza xa wena!
  Tinhenha ti wele ehansi. Bik u fambe a nga ambalanga nchumu hi milenge emirini wa vona, hambileswi n"wana a a ri na ntiko wo vevuka, masocha a ma rhurhumela hi ku chava. Kutani mufana loyi u tile ni mianakanyo ya loko a fanele a ti ntshunxa eka valala va yena lava hluriweke. Kambe endzhaku u hlongole ndzingo lowu nyenyetsaka, hikuva mahlonga ma lava ku aka rixaka ro antswa, naswona ma nga phindhi ndlela ya vini va wona.
  - Okay, hanya - musi xibakabaka!
  Hakatsongo-tsongo nyimpi yi nyamalarile! Hambileswi swi vonakaka onge ku dlayeteriwa ka vanhu ku lehe. Muloyi u hlangane ni nhenha leyi nga ni vutshila swinene. Endzhaku ka nhlaselo wa tihanyi, u hetelele a n"wi hluvule matlhari, ivi a n"wi hlamarisa.
  - Hi lava leswi!
  Va hoxe tinkoka eka van"wana va vona, kambe van"wana a va lwisananga. Nyimpi a yi ri kusuhi ni ku hela, ku baleka ni ku hlongorisa ntsena loku kokeke emahlweni. Witcherova hi yexe u rhangele ku hlongorisa naswona u dlaye vo tala, kambe a nga swi kotanga ku lovisa vuthu hinkwaro ku ya fika eka socha ro hetelela.
  Hambi swi ri tano, jaha ra nhenha, leri a ri ri ni mahlonga ya madzana yo hlayanyana lama gadeke tihanci, ri endle xiboho xo teka riendzo ra xivindzi, ku nga ku hatla ri teka muti, lowu a wu nga lunghekelanga ku sirheleriwa.
  - Leswi swi ta va ku famba ka matimba. A hi nge pfumeleli rifuwo ri tekiwa, naswona xa nkoka swinene, hi ta tsutsumela emakatleni ya hina.
  Masocha yo hlayanyana ya vuthu leri hluriweke ma ha swi kotile ku tlula-tlula eka swinyenyana swa swikhovha ivi ma tsutsuma ma ya egedeni.
  A va pfulanga hi ku hatlisa, ku ve ni ku holova. Loko tinyangwa ti rhelela, Muloyi ni vagadi va yena va tihanci va tlulerile va huma endzhaku ka khwati. U huwelerile hi ku tirhisa xitirhisiwa xa mufana loyi:
  - Hi vito ra Sultan lonkulu Erifef! Swisirhelelo swa matimba swi tsutsumela eka wena! Loko u lava ku sirhelela muti, tshika tinhenha ti teka ndhawu ya tona emakhumbini.
  Varindzi lava a va etlele a va swi xiyanga hi ku hatlisa, ngopfu-ngopfu leswi Witcher a ti lahlele nguvu leyi fuweke leyi a yi yiveke eka mintsumbu. Xihuku ntsena xa fanela, xi hatima ku fana na xirhendzevutani xa ayisi edyambyini, kahle kahle, i mani loyi a nga ala ndhuna yo tano ya xiyimo xa le henhla.
  Naswona vakulukumba, va-burgomaster ni vafumi van"wana, hakunene, a va nga etleli, a va "hlayisa" vanhu va vona!
  Eka xitsunga lexitsongo a ku ri ni xigodlho xo saseka lexi nga ni tikholomu ni swifaniso, leswi endliweke hi ku hlangana ka switayele swa khale swa Rhoma ni swa khale swa le Vuxeni. Emahlweni ka yena, hilaha swi tolovelekeke hakona etikweni leri, ku ni xifaniso lexikulu xa Sultan Erifef, lexi nga ni xihlovo lexi humaka endzhaku ka nomu wakwe. Eka holo leyikulu a ku ri na huwa naswona a ku tsakisa, vuyimbeleri a byi tlanga - nkhuvo a ku ri ntshava. Vakulukumba va xiyimo xa le henhla va sultanate va endle Sabantuy. Va ambale ti- toga to durha leti lukiweke hi nsuku, a va etlela ehenhla ka mibedo leyi tlhumeke a ku ri ni tinhulu ta swibya, tivhinyo ni ti- liqueur. Madzana ya mavoni a ma hatima ematafuleni ni le makhumbi. Eka ndzhawu hinkwayo nale ka tikholonade, mahlonga yo hlaya, mahlonga ya vanhwanyana, vafana va mahlonga na masocha ya varindzi lawa ya rindzaka xigodlho aya voninga. Vanhu lava xiximekaka va nwe ti- toast. Munhu lonkulu wa xiyimo xa le henhla, Sheikh du Pustemorov, u titimela emavokweni ya ti- hetaera timbirhi leti nga ambalangiki nchumu. U rhurhumerile a tlhela a rhurhumela ku fana na wanuna loyi a nga na moya, eku heteleleni a ti ntshunxa a huwelela.
  -Naswona sweswi i nkarhi wo va na tinyimpi ta gladiator. Nakona swi borha swinene, a ku na ngati, naswona vhinyo a yi le ka moya-xiviri.
  Bugle yi twala naswona valwi va vitaniwile leswaku va nghena endhawini ya mintlango. Hi ku ya hi mukhuva, tinhenha to vevuka ni letitsongo ti fanele ti rhanga ti lwa. Kambe sheikh a ha ku kuma ntlawa wa mahlonga lama leteriweke, naswona a a lava ku hlanganisa tinxaka timbirhi ta vuhungasi: bya ku navela ka rimbewu na bya ngati.
  Ndzilo a wu ri karhi wu pfurha exikarhi ka Colosseum leyitsongo, tithochi leti antswisiweke hi nghilazi a ti humesa ku vonakala loku hatimaka swinene loku nga ni muhlovo wa xivunguvungu, ribye ro basa a ri hatima, ri endla leswaku xiteji xi languteka xi tsakile. Loyi a nga sungula ku tsutsuma a nghena exitejini a ku ri nhwanyana la nga ni misiha ni wo olova la ambaleke bandhi ra dzovo. Ku fana ni mutlangi wa xiyimo xo sungula wa ku endla vutiolori, u endle ti- somersault timbirhi naswona a a famba hi mavoko yakwe. Kutani a yima a langutane na hosinkulu, a titimela, a tsemakanya banga na banga hi matlhari yo tano lawa va n"wi vitaneke mirmillon. Hambileswi nhwanyana loyi a nga phikizana eka mphikizano wo saseka, ndlela leyi nhlonge yakwe ni misisi yakwe yi olovaka, yi ri ni velvet ha yona, se a a ri ni xivati xo anama emahlweni ka yena. Mutluleri loyi a landzelaka na yena u fambe hi mavoko ya yena. Matlhari ya yena akuri trident na net yo koma - retiary. Leswi a endleke ku ololoka, u yime a langutane ni nala. A a ri jaha, kwalomu ka mufana, a ha ri na malebvu na xikandza xo olova xa nhwanyana vukona bya mimpatswa leyi pfanganisiweke a byi nyika ku navela ko hlawuleka eka xiendlo lexi. Swi tikomba onge vanghana va vukati va tivana nkarhi wo leha va tlhela va rhurhumela.
  - I yini Caisca! A ndzi ehleketa leswaku hi ta hlangana hi ndlela leyi! - Mufana u vule hi ku vilela.
  "A wu ri jaha ro saseka, kambe sweswi moya-xiviri wa wena wu ta yisiwa eka langavi ro sungula!" - Nhwanyana loyi u hlamule hi ndlela yo pfumala xichavo.
  - Ha yini u ri ni tihanyi swonghasi! Ha ha ri vanhwana, hi fanele hi hanya! - Jaha leri ri vule hi ntshembo wa tingana.
  - Leswi a swi nge hi pfuni! Hambi ku ri swikwembu swi sandza mahlonga!
  Vuleteri exikolweni xa gladiator a byi tika naswona swivati a swi vonaka emirini lowu nga ambalangiki lowu hatimaka wa valwi lavatsongo.
  Ntshungu wu sungule ku hanya, ku becha, ku huwelela ka nhova ku khutaze vantshwa lava nga vahlaseri, lava swi nga erivaleni leswaku a va nga lavi ku lwa.
  Nsati wa sheikh u humese nkwama wa dzovo.
  - Ntlhanu wa makume ya nsuku eka Kaiska! "U lumekile meno yakwe lamakulu.
  - A hi sunguleni! Sheikh u nyike xikombiso.
  Hi ndlela leyi hambaneke swinene naswona hi nkarhi lowu fanaka va ri ni swo tala leswi fanaka, tinhenha ti hlanganile, ku famba-famba ka tona a ku hatlisa naswona ku ri ni mpfilumpfilu. Xo sungula, nhenha leyi a yi ri ni trident yi ringete ku hoxa nete, kambe yi hlwerile naswona loyi a a lwa na yena, a n"wi tlula hi ndlela yo biha, u swi kotile ku n"wi tsema ekhwirini hi banga. Jaha leri ri tlulele endzhaku ri ba trident exifuveni, kambe ri rhurhumerile nyana ntsena. Hambiswiritano, ndlela leyi a a swi endla ha yona yi sindzise nala leswaku a tlhelela endzhaku. U fambe kutani a titshega hi nete, a nga pfumeleli mudlayi loyi a tshameke a rhandzeka leswaku a tshinela.
  - N'wina vavanuna mi swiphukuphuku! Leswi swi vula leswaku va kunguhateriwe ku hluriwa! - Nhwanyana loyi u vule hi ku tikukumuxa.
  - Xana u velekiwe njhani? - Jaha leri a ri languteka ri khomiwe hi tingana.
  Hi xitshuketa retiarius leyi a yi ri na trident yi khome ribye hi voko ra yena kutani a ri hoxa emahlweni ka yena. Manoeuvre leyi yi ve ni vuyelo, nhwanyana loyi u pfarile mahlo, hi yona sekoni yoleyo trident yi tlhave marhaku ya yena.
  Hi ku rila hi ku twa ku vava, gladiator lontsongo u rhurhumerile, kambe, hambi swi ri tano, u swi kotile ku nghenisa tlhari emakatleni ya yena. Retiarius u huwelerile kutani a humesa tlhari ra yena. Banga ri hatima ku fana ni rihati, ri lava ku n"wi tlhava enhan"wini. Gladiator u tlhelele endzhaku, xifuva xa yena xi tsemiwile. Jaha leri ri rhurhumerile hi ku vava kutani ri hoxa trident ya rona. Kutani loyi a lwaka na yena a n"wi tlula a n"wi hoxa banga. Swing a swi tsanile swinene, naswona nhloko ya yona a yi tlhava nyama ya nenge. Retiarius u huwelerile a wa, ivi a tlakula banga a ringeta ku pfuka, hi nkarhi wolowo banga ri n"wi tlhave enhan"wini. Leswi se a a titivarile, u tlhave tlhari ra myrmillon eka xirho xa dyambu. Mpatswa lowu khale a wu ri ni rirhandzu (ku fana na Romeo na Juliet) wu wele ehenhla ka ribye ri file. Vayingiseri lava dakweke va hlekile va tlhela va rhurhumela. Mahlonga manharhu lama nga ni gome lama nga ni mimombo ya le hansi ni tinhlaya leti humelaka ehandle ma tsutsumele endhawini ya mintlango ma hise mintsumbu ya lava lahlekeke, kambe va kuma ntshunxeko wa moya, hi nsimbi yo hisa. Leswi a va tiyisekise leswaku va file, va ti khome hi timbanga ta tona ivi va ti koka va ti susa exitejini. Ndhawu leyi a ku ri ni ngati eka yona a yi funengetiwe hi malahla.
  -Ti ta ya dya switsotswana. - Nsati wa Sheikh Demeter u pfuxe meno ya yena ya tihanci. - Swi twisa ku vava leswaku marhambu ya kona i matsongo ngopfu, swiharhi swi ta tshama swi ri na ndlala.
  - A ku nge vi na nyama na ku sweka. It"s a pity, really, mpatswa wa vona a wu ta va wu hundzuke vatlangi lava tshembisaka swinene! - Sheikh u rhurhumerile.
  - Eka mubedo wa wena? - Diva u vutisile hi ku hlekula.
  - Hikwalaho ka yini! Nhwanyana loyi u sasekile, naswona mufana loyi a nga va wa wena. "Sheikh a a ri ni mavonelo lama yaka emahlweni swinene, a a pfumela leswaku nsati a nga hlekisa kahle miri wakwe lowu noneke ni hlonga leritsongo.
  - Switsongo naswona swi tsanile! Xana a hi na pair yin'wana yo fana na leyi? - Demeter u vutisile.
  - Khombo ra kona, a ku na! A hi languteni shift ya vantshwa leyi hi rhumeriweke yona ku suka exikolweni xa le kusuhi. - Sheikh u n'wayitela.
  - Kumbexana swa antswa ku va tshika va kula! Handle ka sweswo hi ta dlaya vabohiwa va hina hinkwavo. - Swi nga languteriwanga, nsati wa wanuna wa xiyimo xa le henhla u kombisile ntwela-vusiwana.
  - Mahungu ya ku pfukela ka mahlonga ya tsakisa ngopfu naswona ndzi lava ku ma tlangela hi ku hetiseka. - Mufumi wa xiyimo xa le henhla u ninginise khwiri.
  - Handle ka loko, hi ntiyiso, Etymon yi ku rhangela! - Nhwanyana wo nona u hlekile.
  - Nonentity yo tano! All the better, a hi heteni ti gladiators hinkwato sweswi hi tsona xiphukuphuku xivono. Tanani vantshwa! - Sheikh u rhurhumerile.
  - Lava a hi ti newbies kahle kahle. - Demeter a n"wi nantswa milomu
  Gong yi tlhela yi twala kutani vafana va tinhenha va tsutsuma va nghena endhawini ya mintlango. Ti languteka tiri kwalomu ka khume mune kuya eka khume ntlhanu wa malembe hi vukhale, tina makatla yo anama swinene na swifuva. Kufana na valwi va khale, u endla ti somersaults naswona u tsutsuma hi mavoko ya yena. Leswi se a va tsutsumele ehandle va ya exitulwini, va ambale matlhari, swihuku, swisirhelelo swa le xifuveni, switlhangu ni mabanga. Yin"wana yi ni tlhari leri kongomeke, kasi lerin"wana ri ni tlhari leri govekeke ku fana ni saber. Ti abs leti vatliweke ti pfulekile naswona swivati swa vonaka eka yona. Mufana loyi a yimeke hi tlhelo ra xinene u horile swirhumbana leswi tsutsumaka exifuveni xa yena hi milayeni yinharhu.
  Nhlonge ya kona yi cheriwile mafurha yo tala naswona ya hatima.
  Mufambisi wa tivisa.
  -Valwi lava dumeke Fudoros hi sabre leyi govekeke na Saflorov hi banga ro kongoma va tlanga eka ring. Fudoros u na tinyimpi ta tsevu kasi Saflorov u na nkombo. Vaphikizani va vona hinkwavo va dlayiwile kwalaho kutani va tlhaviwa va fa hi xiboho xa vanhu. Mufambisi u kombetele ntshungu hi rintiho. Lava va lavaka ku becha va humelerile nakambe. Sheikh u rhurhumerile.
  - Dzana ra mali ya nsuku ya Saflorov.
  Ku becha ku hatle ku hetisisiwa, vakulukumba va hlambanyile. Lava vambirhi va fike va holova. Un"wana u fafazele nghilazi ya vhinyo, un"wana a n"wi ba emahlweni hi nenge wo nona. Va- hetaera ni varindzi va tsutsumele ku rhurisa vaaki lava a va hlundzukile. Nsati wa sheikh, la nga ni vulawuri, la nga riki na vuxiyaxiya, la nonile, u rhurhumerile:
  -Emahlweni! Dlaya!
  Vahlaseri va hlanganile. Enkarhini lowu, va tinyike nkarhi wa vona, va ringetana hi ku ba hi vukheta. Hi ku tlumbana, mabanga a ma hatimanyana, switlhangu a swi rhurhumela. Vaaki a va nga swi tsakeli ngopfu xitsundzuxo lexi; Sheikh u hundzule thireyi kutani a funengetiwa hi vhinyo ni jamu. Kutani a tshwutela marha a tlhela a rhurhumela hi vukarhi.
  -Loko u nga lwi, ndzi ta ku hayeka u langute ehansi. Ti "janissaries" to hlaya ta tihanyi leti tshikilelaka ti tsutsumele ehenhla ka podium, ti rhurhumerile mafumu, ti kombisa ku pokes eka nhloko leyi pfulekeke. Saflorov u ye emahlweni a hlasela, a hlasela hi vukarhi, u raha mutirhi-kulobye hi matsolo. Muntshwa loyi u tlhelele endzhaku, a yisa banga rakwe etlhelo katsongo, loyi a a lwa na yena a tsemelela exifuveni. Puleti leyi a yi nga ri na swikwirikiri kahle yi wele ehansi. Nhlaselo lowu landzeleke wu siye mfungho lowukulu enhlongeni naswona ngati yo tiya yi khuluka. Fudoros u tlhelele endzhaku, un"wana wa valwi lava nga ni voya u n"wi tlhave emilengeni. Naswona loko mufana loyi a kanakana, Saflorov u ba xihuku xakwe hi vukarhi lebyikulu lerova a tsekatseka a wa. Ku tsekatseka loku ku endle leswaku "xihuku" xi haha, xi paluxa nhloko yo basa leyi nga ni xirhumbana lexi pfimbeke enhan"wini ya yona. Saflorov u veke tlhari leri exifuveni xakwe lexi a xi ri karhi xi tlakuka hi ku chava. U langute etlhelo eka "vayingiseri".
  A ndzi rindzele xikombiso. Loko vunyingi byi tsutsuma hi misisi ya byona, swi vula ku dlaya, naswona loko byi tshikilela mavoko ya byona byi va xilotlelo, swi vula ku va ni tintswalo.
  Hambiswiritano, tintswalo a ti hlayiwanga eka swikandza leswi nga ni tihanyi. Kwalomu ka vanhu hinkwavo, hambi ku ri vavasati ni vantshwa, a va tsutsumisa voko ra vona ehenhla ka nhamu ya vona.
  -Rifu! N"wi hete!
  Nsati wa sheikh u rhurhumerile hi ku hlekula.
  - U xikile hi ku chipa ngopfu. Ndzi nyike yona vusiku byin"we.
  Saflorov u kanakana, a tshikileriwa hi ku olova exifuveni lexi a xi nga ambalanga nchumu xa jaha leri hluriweke, kutani ku humelele thonsi ra ngati. Kutani, hi ku heleriwa hi ntshembo, a lahla banga;
  -Ndzi nge swi koti! I munghana wa mina.
  Mpfumawulo wu yimile hi xitshuketa naswona ku ve ni ku miyela loku dlayaka.
  -Yini! - Sheikh u hlundzukile swinene. -U ala ku dlaya lava hluriweke. Va veke ekhejini hi vumbirhi bya vona, endzhaku ka sweswo ku ta va ni ku xanisiwa loku chavisaka emahlweni ka xikolo hinkwaxo xa gladiator.
  Tinhenha ti tsutsumele eka Fudoros, ti n"wi chela mati emahlweni, ivi, leswaku ti n"wi pfuna ku hatlisa a pfuka, ti hise xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu hi nsimbi yo hisa. Mufana loyi u huwelerile, a tlula-tlula kutani ku hatle ku hoxiwa ti-lasso timbirhi enhan"wini yakwe. Saflorov u ringetile ku lwisana, u lwile na mabanga ya khume-mbirhi hi nkarhi wun"we, ku chava ku n"wi nyike matimba. Kambe un"wana wa vadubuli u n"wi tlhave nenge hi nseve. Chefu leyi yi lamarile jaha leri, kambe a ri ri dlayanga. Leswi a va va bohele havumbirhi bya vona, va pfaleriwe ekhejini. Saflorov u biwe embilwini hi nhonga yo hisa, nhlonge yakwe yi sungule ku tswonga musi naswona mufana loyi a nga ni ntokoto u tiyisele switlhavi hi xivindzi. Kambe swi tikomba onge ku xanisiwa ka vafana vambirhi lava nga yingisiki ku hundziseriwe emahlweni leswaku ku va ni dessert.
  Nsati wa sheikh u hatima a:
  - Va fanele va ri hubby ya mina. Wa swi tiva leswaku ndzi ni vutshila byo tumbuluxa swilo.
  - Ndza swi tiva, kambe languta ntsena, ndzi nga ha va na mavondzo. Vafana va sasekile se va nga teka. - Sheikh u pfuxe meno ya yena.
  - Swi nga endleka ngopfu, va tlhela va tekana! Phela, lawa i mahlonga lama tiyeke ni lama hanyeke kahle lama faneleke ma andza! - Nhwanyana wo nona u rhurhumerile.
  - Ti-gladiator i muvala wa vuhlonga! Ndzi navela onge ndzi nga va kuma ndzi xanisa vasati va vona. - Sheikh u n'wayitela.
  - Hi ta swi endla! Hi ndlela leyi, vanhwanyana nakambe.
  Sweswi vavasati lava a va fanele va lwa. Ti- diva timbirhi leti a ti nga ambalanga nchumu leti ambaleke swiambalo swa le matsolweni ntsena ti nghene endhawini ya mintlango. A ti bohiwile hi tinketana hi tinhamu naswona a ti nga hambanisiwi. Matlhari: swibakele swimbirhi eka voko rin"wana ni rin"wana. Swi le rivaleni leswaku nyimpi yi ta va ya tihanyi naswona a yi nge lehi ngopfu. Nhwanyana un"wana a a ri wo saseka, un"wana a ri ni misisi ya ntima, havumbirhi bya vona a va ri ni misisi yo leha swinene.
  -Ku ya enyimpini! - ku duma xigevenga.
  -A ndzi nge becha! - Nsati wa sheikh u rhurhumerile. - Leswi se swi hundzuke xikombiso xo biha.
  Vavasati va swisiwana va hlanganile. A swi chavisa, un"wana wa vona u lo vhe a handzula khwiri, un"wana a vavisekile exifuveni. Hi ku ya emahlweni va ti tsema, vanhwanyana lava va hlongola hi milenge, va ri karhi va handzula nyama ya vona. A ku ri ni ngati yo tala leyi a yi khuluka naswona a va nga ha swi koti ku suka va baleka. Eku heteleleni, un"wana wa vona, a tsemiwile hi ku helela, u wele ehansi hi matsolo. Wansati loyi wa misisi ya ntima u hlekile, a ringeta ku n"wi heta, kambe endzhaku u tsutsumele eka ku biwa hi ndlela ya vukanganyisi ku sukela ehansi ku ya fika emarhumbyini. Hi ku rhurhumela, a ha swi kota ku ba mudyohi endzhaku ka nhloko. Vavasati lava havambirhi vo saseka, lava tsemiweke swirho va wile ehenhla ka ribye, va rhurhumela minkarhi yo hlayanyana naswona va titimela. "Ti-janissary" leti nga ni swirhumbana ti tsutsumele eka vona kutani ti va tlhava hi nsimbi yo hisa. Vanhwanyana va tinhenha a va tshukatshukanga.
  -Naswona, ku becha ko tlula yin"we a swi nga fambi kahle. Havumbirhi bya vona va file.
  Vaaki va khunguvanyekile, hambileswi ku vona ku dlayiwa loku hi koxe swi tsakisaka swinene. Kambe a nga kona loyi a nga hlula ku fikela sweswi.
  Eka xiyimo lexi, i nyimpi leyintshwa ntsena leyi a yi ta ponisa mhaka leyi. Ku kufumela ko olova ku herile naswona i nkarhi wa bindzu lerikulu.
  Khume-ntlhanu wa vahlaseri lava ambaleke swiambalo swa orenji leswi pfulekeke, lava nga ni tinsiva tinharhu ta ntima eka swirhendzevutana swa vona, va tsutsumele endhawini ya mintlango. A va hlomile hi mabanga yo koma lama govekeke; emavokweni ya vona a va khome switlhangu leswitsongo swa xikwere leswi nga ni xivumbeko lexi rhendzelekaka, tinhloko ta vona a ti sirheleriwa hi swihuku leswi nga riki na xisirhelelo. Endzhaku ka ntlawa lowu a ku tsutsuma valwi lava ambaleke swiambalo swo tshwuka swo vangama, na vona va ri ni mabanga yo koma kambe yo kongoma, va ri ni xitlhangu lexitsongo xa xirhendzevutana ni xihuku xa nsimbi lexi funengetaka voko ra xinene, lexi nga sirhelelekangiki hi xitlhangu, ni xisirhelelo xa matsolo lexi sirhelelaka nenge wa ximatsi. Tinsiva ta rihlaza eka swihuku leswi rhetaka ti hetisisile xifaniso.
  Va yime va langutane, va nkhinsamile. Enkarhini lowu ku becha a ku ri ka mali leyikulu swinene naswona nsuku a wu khuluka ku suka eka voko rin"wana ku ya eka rin"wana.
  -A swi nge endleki leswaku hinkwavo va dlayiwile! - Ku vula nsati wa sheikh. Munhu un"wana u ta hlula hakunene!
  - Kutani veka ku becha ka wena, leyi i nyimpi yo hetelela. Wa vona, se se ri pfurha! - Sheikh loyi a karhele u vule hi ku hlundzuka.
  - Kutani swi ta va swi ri serious! Gidi ra tidrakima ta nsuku eka to tshwuka. - Wansati wo nona u hefemute.
  - Ha yini eka vona? - Ha yini vona? - Mufumi wa xiyimo xa le henhla u phindhe kambirhi, a hlamarile.
  - Hikuva mahlo ya kona ma bihile!
  Mufambisi u huwelerile swo karhi. Mpfumawulo wa hysterical wa mhalamhala wu twala. Hambi ku ri tithochi ti pfotlose, onge hiloko ku nghenile nchumu wo karhi ematihlweni ya swiharhi leswikulu.
  Mabulo, huwa, ku hleka ni ku chomping swi yimile: mahlo hinkwawo a ma langute valwi. Ku lwisana ko sungula a ku chavisa: exikarhi ka ku miyela loku pfalaka tindleve loku a ku fuma, ku biwa ka mabanga eka switlhangu a ku twakala swinene. Tinsiva, swiphemu swa swihuku, swiphemu swa switlhangu leswi tshovekeke swi haha swi tsemakanya ndhawu ya mintlango naswona vahlaseri lava tsakeke, lava hefemulaka a va tlhavana hi swibakele endzhaku ka ku biwa. A ku hundze timinete leti nga ehansi ka tinharhu ku sukela loko nyimpi yi sungurile, naswona ngati se a yi halatiwe: vahlaseri va mune va rhurhumerile hi ku vaviseka, naswona valwi va va kandziyerile ehansi ka milenge. Un"wana wa lava a va etlele u khome nenge wa murhandziwa wa yena a hundzuluxa nenge wa yena. U haha a ya ehansi, a tsema voko ra yena.
  Nsati wa hosinkulu loyi a nga eneriseki, Demeter, u hoxe rhambu leri rhurhumeriweke eringi.
  - Reds, loko mi hlula, ndzi ta mi nyika nghilazi ya vhinyo!
  Tani hileswi swi talaka ku humelela, ku humelerile leswi hambaneke: mulwi lonkulu ku suka eka xipano lexi Demeter a a dzime timitsu eka xona u hluriwile. Mabanga manharhu ma tlhave xifuva xo anama hi nkarhi wun"we, naswona marhambu lama nga riki na nkarhi ma siyiwe evokweni ra murhangeri loyi a nga riki na nkateko.
  Vahlaleri va landzele ku cinca-cinca loku halateke ngati ka nyimpi hi ntsako ni ku nonon"hweriwa. Va huwelerile ku fana ni ntlhambi wa tinkunzi leti vavisekeke. Vanhu va xiyimo xa le henhla va kwalaho hi ku chava, va hlundzukile, va khutaze valwi. Tirhele ta vahlaseri ti hungutekile, nyimpi yi tshovekile yi va ku holova loku hambaneke.
  Hi nkarhi lowu, loko vaaki lava xiximekaka va ri karhi va tiphina naswona va "goofed" erivaleni va ri karhi va rhurhumela ngati, vaxandzuki lava nga ni xivindzi va dlaye varindzi lava a va etlele. Pobedonostsev, kun"we ni vavanuna va nga ri vangani va xivindzi, va pfotlose varindzi naswona hi yena wo sungula ku nghena exigodlhweni.
  Mpfumawulo lowu humaka eka ku tshinela ka vaxandzuki wu sindzise nyimpi leswaku yi kavanyetiwa. Vakulukumba, va ri karhi va tsekatseka, va ringete ku teka mabanga ya vona. Murhangeri lontsongo wa vaxandzuki u huwelerile hi rito lerikulu:
  - Leswi ndzi swi vonaka! Mi dlayana hi ku tihungasa ka swigevenga! Swihadyani leswi hahaka leswi pfuxiweke a swi swi koti hambi ku ri ku tlakusa banga, switumbulukwana swa swona swi kavanyeta ngopfu. Loko u ri ni hambi ku ri xiphemu xa ku tikukumuxa lexi saleke eka wena, tsema manyala lawa.
  Vahlaseri a va vonaka va rindzele leswi hi ku kongoma: va tsutsumele eka ntlhambi lowu nyuheleke ngopfu.
  Mahlonga ya malandza ma tlulele etlhelo, ma nga lavi ku fela vini va wona lava a va vengiwa, naswona vafana lava va sungule ni ku hoxa titreyi ni swakudya eka vanhu lava xiximekaka.
  Demeter u huwelerile a ku:
  - Va dlaye hinkwavo!
  Kutani nghilazi ya vhinyo ya kristala yi wela enhlokweni ya yena, yi wisa xigangu lexi.
  Witcher u hlundzukile. U tseme vaaki lava fuweke va muti, a tsemelela nyama ya vona.
  A swi tika, kambe a swi nyenyetsa. Loyi a a famba na Pass nkarhi hinkwawo u lwile etlhelo ka yena. Bik a nga sala endzhaku, naswona vahlaseri va rihisele eka varindzi va vona va khotso.
  Mahlonga lama nga ni gome ma tlakusele mufambisi ehenhla ka xihuku, ma huwelela:
  - Hi hina va hina! I mahlonga ku fana na n"wina!
  - Kutani swi tiyisekisa hi banga! - U huwelerile, makhandlela ya le ka ti chandelier ta Witcher"s ya sungula ku rhurhumela.
  Sheikh u ringetile ku baleka, kambe Bik u n"wi khunguvanyekile kutani a chela vulombe ehansi ka khola ya yena:
  - Kahle kahle, u laveka kwihi? Ku hava swin"wana swo nandzihisa.
  Solntslava u tseme tinhloko ta tindhuna timbirhi hi nkarhi wun"we hi ku hatlisa, kutani a pfotlosa nhlonge ya wa vunharhu hi matsolo yakwe. Hambiswiritano, a ku nga ha ri na hambi ku ri xivumbeko xa nyimpi, mahlonga a ma rihisela ntsena. Masalela ya varindzi ma balekile, naswona minkhuvo, hambi ku ri eka xiyimo lexinene, a yi nga yimeli vuthu ra nyimpi lerikulu. Hinkwavo va dlayiwile Witcher a nga si hola. I sheikh leyikulu ntsena leyi a ya ha hanya, Bik a ri karhi a koka misisi ya yena. Vedmakov u hlongole mufana loyi a a nga ri na xichavo:
  - Loyi i munhu wa xiyimo xa le henhla. Swi nga ha hi pfuna!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 12.
  Majarimani ma ye emahlweni ni nhlaselo wa wona eStalingrad. A swi vonaka onge a ku sele switsongo swinene, kambe a swi tika hi ndlela leyi hlamarisaka ku hundza eka yo hetelela. Hambi ku ri ku tirhisiwa lokukulu ka Sturmtigers a swi pfunanga nchumu. Hambileswi ku onhaka loku tibomo ta jet a ku ri kukulu swinene. Ndlela yin"wana a ku ri tibomo ta napalm.
  Ntlawa wa vanhwanyana a wu hungutekile, kambe vanhu vo saseka a va ha lwa. Hi October 20, gamboko yi sungule ku na, naswona vanhu vo saseka hinkwavo a va nga ambalanga nchumu. Ti siya swikombiso swo saseka eka xifunengeto xo basa xa mubedo.
  Vanhwanyana vo saseka a va rhendzeleka-rhendzeleka exikarhi ka gamboko nyana kutani va basa. Matryona, endzhaku ka loko Seryozhka a khomiwile, a nga swi kotanga ku tikumela ndhawu. Swi nga va swinene ku lahlekeriwa hi mufana wo tlhariha ni wo saseka swonghasi. Naswona i yini lexi a xi n"wi rindzile evuhlongeni bya vufasisi? Xo sungula ku xanisiwa, ivi ku landzela xigwevo xa rifu!
  Hakunene mufana loyi a a ri ekusuhi ni ku duvuriwa, kambe u hetelele a ri emigodini. Leswi a a tirha tiawara ta khume-nhungu hi siku, hi swakudya leswi nga nyawuriki, xibakele xa mulanguteri a xi rindzele Seryozhka.
  Hi ku kongoma, mufana se u le ku cereni, naswona u tirha kona ku fana na mbhongolo. Kambe yi kufumela swinene ehansi ka misava kutlula ehenhla ka misava. Naswona tinhenha, leswaku ti nga titimeli, ti boheka ku tlula ti tsutsuma. Naswona vanhwanyana va lwa. Hi leyi thangi ra matimba ra Nghala. Xibamu xa yona xina 150 mm, xitirha swinene naswona xitirha eka tinyimpi e dorobeni. Va Fritz va tsakela thangi leri, ri sirhelelekile swinene kusuka eka matlhelo yohambana hambana.
  "Mbeva" u gayela endzhakunyana. Movha wa le Jarimani lowu tikaka madzana mambirhi ya tithani na wona a wu hlomile hi xibamu xa 150-mm na makume nkombo ntlhanu. Kutani swi tirha swinene. Nhlayo ya swibamu swa michini yi tlakuke yi va mune, naswona a swi olovi ku tshinela ekusuhi ni thangi.
  Anyuta, Maria na Alla va ringeta ku gouge mastodon swin"we. Va n"wi tshinelela hi vukheta.
  Anyuta u yimbelele hi ku hiseka:
  - Hi hanya njhani, hi lwa, hi nga chavi rifu... Kutani ku sukela sweswi, mina na wena hi ta hanya! Naswona etindhawini leti tlakukeke leti nga ni tinyeleti, ni ku miyela ka tintshava, enyimpini ya le lwandle ni ndzilo lowukulu! Naswona hi ndzilo lowu hlundzukeke ni lowu hlundzukeke!
  "Mouse" a ku ri ku cinciwa ka sweswinyana, hi swibamu swa tsevu swa michini, swimbirhi swa coaxial leswi nga na migerho, na mune leswi rhendzelekaka eka ti hinge.
  Maria, a ri karhi a gayela exikarhi ka gamboko, u hise a:
  - A hi nge pfuki hi tshikile! Phela, Yesu Xikwembu xa le Henhla-henhla u na hina!
  Nhwanyana loyi, loko a ri karhi a tshinela, u hoxe phasela leri pfurhaka eka xivungu xa Mbeva. Ku ve ni mpfumawulo lowukulu ehansi ka xitlhangu ivi roller yi pfurha.
  Vanhwanyana lava va huwelerile hi ntsako va ku:
  - Kuma mufasisi!
  Alla u rhurhumerise voko rakwe kutani a hoxa xibamu lexi hambanisaka swilo eka Fritz. Mufasisi u lahleriwe ehenhla hi magandlati ya ku buluka, naswona swin"we na yena, tinhloko ta masocha mambirhi ya vantima lama humaka eka masocha ya vukoloni ti handzuriwile.
  Ku saseka ka misisi yo tshwuka u rhurhumerile:
  - Eka Tiko ra Manana na Stalin!
  Anyuta u tlhele a lahlela phasela leri pfurhaka... Nkarhi lowu a ri humelelanga ngopfu, ri ba xisirhelelo ivi ri buluka ehenhla ka xikhegelo xa nsimbi.
  Nhwanyana loyi u vule hi ku hlundzuka:
  - Eh, ndzi pfilunganyekile!
  Naswona u gayela a lava xiphemu lexintshwa xa swibamu leswi endliweke ekaya. Swirhendze swa yena swa xirhendzevutana, swo tshwuka hikwalaho ka xirhami, a swi hatima. Nhwanyana loyi a a lava ku va a nga ambalanga nchumu u gayela exikarhi ka gamboko, a nga ntshunxekanganyana. Kambe hi nga swi tiyisela. Ku tlula kwalaho, loko ku buluka swibamu, gamboko ya n"oka.
  Anyuta u tlhele a yimbelela a ku:
  - Ndza swi tiva leswaku xirhami xi ta nyamalala ku nga ri khale, .
  Nambu wu ta tsutsuma wu hundza hi rito lerikulu...
  Naswona se va tsutsuma hi le xikarhi ka swidziva - .
  Vanhwanyana lava nga ambalanga nchumu!
  Nhwanyana loyi u duvula, kutani Muarabu loyi a humaka eka masocha ya vukoloni u wa. Matshalatshala ya nala yo tirha hi mintlawa leyitsongo ma yisa eka ku lahlekeriwa lokukulu.
  Xibamu xo koma xa Mbeva xi duvula ku avana nakambe. Swikhegelo swi pfurha kun"wana emusi. Na ku wisa ko tala...
  Majarimani ya le kusuhi no teka Stalingrad... Ku sale switsongo swinene. Kambe leswi hi swona leswi sivelaka Wehrmacht ku tirhisa tibomo letikulu ni swibamu swo tika. Va ka Fritz va tshike vanhu va matiko mambe va ya emahlweni, lava a va nga va tweli vusiwana.
  Maria u duvule xibamu xa yena. Socha leri hakeriwaka ra vufasisi ri wile kutani ri rhendzeleka ehenhla ka maribye ya marhumbi.
  Nhwanyana loyi u tswontswe mavele ya yena lama nga ambalangiki nchumu hi mavele yo tshwuka. Hinkwavo i tinhenha ta tinhenha - va tlula-tlula va ambale buruku ra vona ra le hansi. Kambe ku lava ku va ku nga ri na ti- hit eka tona. Swi tikomba onge ku pfumala swiambalo hi ndlela yo karhi ngopfu-ngopfu ku sirhelela vanhu vo saseka. Tanihi leswi va kotaka ku hanya etiheleni to tano!
  Alla u rhurhumela a susa nkatsakanyo wa gamboko na thyaka kutani a tlhela a duvula. Yi tlhave mulwi wa ntima kunene etihlweni. Xigangu xo tlhariha, a wu nge vuli nchumu.
  Vanhwanyana lavanharhu va tshinelela Mbeva nakambe. Swa tika ku nghena eka movha lowu nga ni swisirhelelo swo tano swo tiya ku suka ematlhelo hinkwawo. Kambe tinhenha ti tele hi ntshembo. Loko unga swikoti ku tlhava xikhegelo hi xoxe, kutani hikokwalaho ka yini unga handzuli barrel.
  Alla, a ri karhi a raha swirhumbana leswi thyakeke hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, u yimbelele a ku:
  - Ntiyiso wa hina, ntiyiso wa hina... Ku fana na miseve ya dyambu! Mundzuku wa hina wu ta vangama, swinambyana swi ta khuluka swi huma etintshaveni!
  I khale tinhenha ta xisati ti hlomile hi ti MP-44 leti khomiweke. Swibamu leswi swa michini swi ni mpfhuka wo leha wo lwa. Vanhu vo saseka va pfurha hi ku tiyiseka. Vantima va tlhela va wa. Va humese swihlovo swa ngati yo tshwuka.
  Maria, a ri karhi a duvula, a khome xibamu ni xibamu xa muchini lexi khomiweke emakatleni yakwe, u yimbelele a ku:
  - Xihadyana xa vukanganyisi xi olovile xitlhavi xa xona, .
  Naswona u nwa ngati yo kwetsima, ya le Rhaxiya leyi humaka eRhaxiya!
  Eka nala wa yena, hinkwaswo a swi enelanga naswona u ta dlaya, .
  I mani la nga ni rirhandzu eka Rhaxiya!
  Rirhandzu ra Rhaxiya!
  Nhwanyana loyi u rhumele xibamu eka "murindzi" wo hambana-hambana loyi a a ri karhi a gayela a huma eka maphaphatani. Ku saseka loku a ku n"wayitela, xikandza xa yena, hambileswi a xi omile, xi hlayise ku saseka ka xona ni ku saseka ka xona.
  Hi ku angarhela, vanhwanyana hinkwavo lava nga eka ntlawa wa vona va sasekile. Hi xikombiso, laha ku ni Serafimu wa Tatar. Tata wa yena i Mutatar, kambe mana wa yena u huma eBelarus, naswona eka misisi ya yena ya Seraphima u kume ndzhaka ya misisi ya muvala wa koroni leyi vupfeke. Nakambe i nhwanyana wo saseka, a nga ambalanga nchumu naswona a a lava ku va a nga ambalanga nchumu. Naswona u duvula hi xibamu xa muchini lexi khomiweke hi ku buluka ko koma. Naswona vafasisi lava humaka eka masocha man"wana va ri karhi va gayela eka yena.
  Serafima u duvula hi ndlela leyinene swinene. Maria wa misisi ya nsuku a etlele etlhelo ka yena. Vanhwanyana lava havambirhi va duvula va tlhela va yimbelela.
  - Tiko ra manana! - Maria u sungurile...
  - Na vuthu! - U ye emahlweni, a duvula Seraphim.
  Maria u tsarile eka twitter:
  - Lexi...
  Ku duvula ni ku ba vanhu va mihlovo, Serapima u vikile:
  - Tiphuphu timbirhi!
  Maria, a ri karhi a n"wayitela, u tsale eka twitter:
  - Eka...
  Serapima u duvule a tlhela a engetela:
  - Xihi...
  Maria, leswi a tsemeke ntlhanu, u ye emahlweni a ku:
  - Swi khomile!
  Serapima, a ri karhi a duvula, a losa:
  - Pulanete!
  Maria, ku duvula, u tsarile eka twitter:
  - Xifuva...
  Serapima, ku duvula, ku rhurhumela:
  - Hi ta sirhelela...
  Maria u pfotlose nhloko ya mufasisi kutani a ku:
  - Hina wena....
  Serafimi u tseme Manazi hi swibalesa ivi a hisa:
  - Tiko!
  Maria, loko a rhumela swibalesa leswi kongomisiweke kahle, u tsale eka twitter:
  - Mani na mani....
  Seraphima, a ri karhi a duvula hi ku kongoma, u engeterile:
  - Vanhu!
  Maria, a ri karhi a hoxa misisi yakwe ya nsuku leyi thyakeke enhan"wini yakwe, u yimbelele a ku:
  - Rath...
  Seraphim bullet, na ku rhumela swibalesa, swi humesiwile:
  - Swa wena...
  Maria, a ba mufasisi enon"wini, u ye emahlweni a ku:
  - Kufumela!
  Wansati wa Mutatar wa misisi yo tshwuka, a rhumela swibalesa, u ye emahlweni a ku:
  - Mapapa...
  Maria, loko a duvula hi ku kongoma, u engeterile:
  - Lulamile!
  Serapima u n"wayitela a tlhela a rhurhumela:
  - Kahle kahle na...
  Maria u duvule hi ku kongoma kutani a rhurhumela:
  - Dyambu!
  Seraphima, a ri karhi a duvula hi ku pfurha, a hisa:
  - Ku hisa!
  Maria u ye emahlweni hi ku hleka:
  - Xitirhisiwa xa xihatla...
  Serapima, onge hiloko a kongomisa ndzilo, u rhurhumerile:
  - Nater...
  Maria u engetele swibalesa leswi kongomisiweke kahle:
  - Katla...
  Serapima u engeterile hi ku hleka:
  - Eka socha!
  Maria u yimbelele hi ku hiseka, a duvula:
  - Ndzi ta chela...
  Serafima, loyi a fambisaka ku buluka ka swihaha-mpfhuka swa nyimpi, u engeterile:
  - Sirha ra kona....
  Maria, leswi a wiseleke Muafrika ehansi, u ye emahlweni a ku:
  - Eka nala!
  Vanhwanyana lava va heleriwe hi swibamu. Naswona u boheke ku tsutsuma hi ku hatlisa leswaku a ya funengeta. Mphakelo wo tsemakanya Volga swa tika swinene. Ku tshamela ku buluka tibomo ni ku buluka ka swibamu. Hi leyi khampani yo tiyisa swilo leyi fambaka hi xikepe yi huma eka tlhelo lerin"wana.
  Swihlovo swa swifafazeri ni thyaka swi pfurha swi rhendzela swikepe. Mavuthu ya swidzedze ma rhurhumela exibakabakeni. Va ka Focke-Wulf va haha va nghena. Naswona ku hoxiwa tibomo eka vona.
  Swikepe swo hlayanyana swi tshovekile. Masocha ya Soviet ma nwela ivi ma fa.
  Ndzilo wa swibamu swa nala se wu tele ngopfu.
  Hambi ku ri nivusiku va ka Fritz va hlayisa hinkwaswo swi ri ehansi ka ndzilo. Naswona swihaha-mpfhuka swa vona leswi hoxaka tibomo leswi nweleke mati swi tsutsuma-tsutsuma. Ku katsa na kokwa wa xinuna Yu-87. Hambileswi swihahampfhuka swa jet se swi ngheneke eka vuhumelerisi.
  Hi leyi xihaha-mpfhuka xa ntsheketo xa Soviet Yak-9. U lwa ni xihaha-mpfhuka xa le Jarimani lexi vuriwaka ME-309. Ku hatlisa, rivilo na matlhari swi hlanganile. Mujarimani u ringeta ku hlula muchini wa Soviet eka ku hundza ko sungula. Kambe wa tsandzeka. Yak, hi hala tlhelo, yi lwela ku tlhelela endzhaku, kambe Manazi ya baleka hikwalaho ka rivilo ra yona lerikulu.
  Mujarimani loyi a hatlisaka, loyi a nga ni matlhari lama tiyeke swinene, a lwisana ni Murhaxiya la nga ni vuxiyaxiya swinene. Kambe ku haha hi xihatla ku ya emahlweni. Mufasisi u tirhisa tindhawu ta nkombo to duvula eka nkombo, naswona u ba movha wa Soviet. U lahlekeriwa hi rivilo kutani a sungula ku wa.
  Swinambyana swa musi swi huma eka yona. Naswona njhini ya hisa...
  I yini nyimpi leyi! Swa tika ku kaneta movha lowu nga ni matimba hi matlhari ku fana na ME-309, laha tindhawu ta nkombo to duvula ti tlheriselaka ntiko lowu tlulaka mpimo ni ku famba-famba loku nga riki kahle.
  Rivilo lerikulu ri pfumelela mufasisi ku baleka hi ku nwela, naswona emahlweni ka xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa le Jarimani xi hlomile kahle.
  Anyuta u tlhela a ringeta ku tekela ehansi Mbeva. Nhwanyana loyi u veka vutomi bya yena ekhombyeni. Se a a khwaxa hinkwaswo, a ri karhi a gayela a nga ambalanga nchumu etlhelo ka swisirhelelo. Ku saseka hinkwako ku funengetiwe hi ku khwaxa ni ku khwaxa. Kambe endzhaku ka sweswo u hoxe xibamu lexi nga ni phasela leri pfurhaka leri khomaneke na rona. U tlhele a biwa hi ku buluka loku humaka eka xibamu xa muchini. Ku khwaxa makatla ya ku saseka.
  Kambe phasela leri pfurhaka ri hlasele barrel ya cannon ya 150-mm. Naswona Mujarimani se ri onhake swinene. Hi ku nonon"hweriwa lokukulu, movha wu suka endhawini ya wona ivi wu gayela wu tlhelela laha masocha ya wona ma nga kona leswaku wu ya nantswa swilondza swa wona.
  Focke-Wulfs na ti TA-152 to hlayanyana swi humelela exibakabakeni. Va sungula ku duvula tindhawu ta Soviet. Mpatswa wa mimovha leyintshwa ya HE-183, leyi hlaselaka ya jet, na yona yi humelerile. Makondlo lawa aya fika eka rivilo rofika eka madzana ya tsevu wa tikhilomitara hi awara naswona aswi lava kuva swinga koteki ku ba.
  Vanhwanyana va tlherisela eka Majarimani. Minkarhi hinkwayo ku ni nkarhi wo khoma nala, ku nga khathariseki nsirhelelo wa matimba wa swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka eka ndzilo wa le hansi.
  Anyuta na Alla va vuyise Luftfaust leyi khomiweke. Leri i tlhari leri vumbiwaka hi swibamu swa nhungu leswi hlanganisiweke swa makume mbirhi wa timilimitara leswi nga tlheriseriwiki endzhaku.
  U nga ha duvula onge hi loko u huma eka xibamu lexitsongo xo lwisana ni swihaha-mpfhuka.
  Naswona tinhenha ti kombetela eka nala. Va tshikelela masungulo hi ku olova... Va saseka lava havambirhi va veke milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu ehenhla ka marhumbi, va twa ku tlhelela endzhaku loku rhetaka.
  Focke-Wulf leyingana ti air cannons ta tsevu yisungula ku tswonga musi - khwiri ra yona ri handzukile.
  Vanhwanyana va rhurhumela hi ku hiseka:
  - Puck! Puck! Xikongomelo!
  Swihaha-mpfhuka swin"wana swa le Jarimani swi sungula ku rhendzeleka ehenhla ka tinhloko ta vanhwanyana lava. Vanhu vo saseka va tsutsuma va nghena eka tindlela ta le hansi ka misava, va papalata tirhokete ta Focke-Wulf.
  Anyuta u twe ku rhurhumela exirhendzeni xakwe lexi a xi rhurhumela. Nhwanyana loyi u rhurhumerile:
  - Oh ndzilo wa tihele!
  Swirhendze swa nhwanyana loyi a swi funengetiwe hi swirhumbana naswona a swi vava swinene. A ndzi lava ku poka nchumu wo titimela.
  Naswona ehenhla ka misava ku pandzeka ku ya emahlweni. Gamboko yi hisa hi malangavi, marhumbi ma handzukile. Majarimani ma khukhula tindhawu hi ndzilo, kambe leswi a swi pfuni nchumu. Tinhenha a ti tumbela ku fana ni timbeva leti nga emigodini. Va tshike va ti ayina.
  Alla u hlevetele endleveni ya Anyuta:
  - Ndzi ehleketa leswaku ku nga ri khale Manazi ma ta hetelela ma hele matimba. Va ni matimba yo tala, kambe eStalingrad a va na nkarhi wo hundzuluka!
  Nhwanyana loyi wa misisi yo tshwuka u hlamule hi ku tinyungubyisa a ku:
  - Hi laha ku fana na madzana manharhu ya Ma-Spartan! Hi hlongola mavuthu ya nala lama tlakukeke!
  Alla wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela a languta nhwanyana wa yena wa munghana:
  - Naswona a wu nge hi bypass!
  Loko vanhwanyana lava va fika ehenhla ka mati, ku hlasela a ku herile. Ku humelele masocha lamantshwa ya vantima lama fambaka hi milenge. Va khandziye va ya emahlweni, kutani vanhwanyana lava va boheke ku duvula, va sindzisa nala ku cela nomo wa yena ehansi.
  Tinghala na Tinghala ti tlhele ti nghena enyimpini. Majarimani ma ringete ku tshikilela vuthu ra Soviet hi mathangi yo tika. Nkarhi na nkarhi swikhegelo a swi na. "Tiger" leyi a yi ri ekhombyeni swinene yi ringetile ku nga hambanisiwi na swivumbeko swa yona. Swikontiri na swona a swi duma.
  Vanhwanyana lava va duvule Majarimani ni masocha ya wona lama hakeriwaka. Ku tshoveka ka valala. Alla na Anyuta va duvule hi vambirhi-mbirhi. Swikandza swa nala swi humelerile kutani swi tshamiseka. Kutani ku va ni leyara leyintshwa ya valala lava yaka emahlweni.
  Vanhwanyana a va yimbelela hi nkarhi wa nyimpi.
  Alla u sungule, a ri karhi a duvula:
  - Ku nga si...
  Anyuta, a ri karhi a duvula, u ye emahlweni a ku:
  - Hi wena...
  Alla u tlhave a engetela a ku:
  - Vuthu ra nyimpi...
  Anyuta, loko a tseme tinharhu ta tona, u hise a:
  - Valala va...
  Allah u belele vakaneti, a vula hi ku rhurhumela:
  - Vona....
  Anyuta, loko a pfurhetele hafu ya khwiri ra Arab"s, u ye emahlweni a ku:
  - Va lava...
  Alla, a pfotlosa nala, u ye emahlweni a ku:
  - Wena...
  Anyuta, a ri karhi a duvula, a hisa hi vukarhi:
  - Tsongahata...
  Alla, loko a tlhave khwiri ra Muarabu, u rhurhumerile:
  - Hlasela...
  Anyuta, a ya emahlweni a belela, a hisa:
  - Tinhlamuselo...
  Alla, onge hiloko a ri karhi a duvula, u rhurhumerile:
  - U nga chavi...
  Anyuta, loko a duvule xibalesa lexi kongomeke, u rhurhumerile:
  - Nala...
  Alla, a ri karhi a duvula ku fana ni muhlaseri, u ye emahlweni a ku:
  - Bayonet ya xirhendzevutani...
  Anyuta, a ri karhi a duvula ku ya emahlweni, u rhurhumerile:
  - Vuswikoti...
  Alla, handle ko tshika ku duvula, u hise a:
  - Nsusumeto...
  Anyuta, a ri karhi a duvula hi vukarhi, u rhurhumerile, a lulamisa munghana wa yena:
  - Vunhenha...
  Alla, hi ku tsaka lokukulu, leswi a duvuleke tinhloko ta Maafrika, u rhurhumerile:
  - Matimba...
  Anyuta, a ri karhi a tlula-tlula hi ku duvula, u hise a:
  - Engetela...
  Alla, a ri karhi a rhurhumela hi swirhendzevutana swa yena swo tshwuka, u ye emahlweni a ku:
  - Na valala...
  Anyuta, a ri karhi a ba Muarabu hi khwiri, a ku:
  - Hi ku kongoma...
  Alla, a ri karhi a duvula hi ti-caliber hinkwato, u rhurhumerile:
  - Hlasela...
  Vanhwanyana va hefemulele ehenhla. Naswona endzhaku ko duvula swin"wana, va huwelerile:
  - Hi hina ti knights ta xibamu xa sniper, rito ra ku dlaya ri le rivaleni!
  Gasi ra masocha ya vukoloni lama yaka emahlweni ri hungutekile hi ndlela yo karhi. Manazi ma tlhele ma yisa mathangi ya wona emahlweni. "Tigers"-2 ti humelerile hi milomu ya tona yo leha ti tlhela ti duvula swibalesa eka hinkwaswo leswi ti koteke ku swi xiya.
  "Tiger"-2 ayiri na xivumbeko xa turret xosungula na ti armor plates leti rhetaka ematlhelo. Leswi swi n"wi endle a tiya hi ndlela yo karhi. Tinhenha ti tlhele ti hlawula tindlela ta mathangi tanihi xikongomelo xa tona. Mufasisi a a fanele a hanya ku fana ni nhlampfi leyi nga eka pani ro sweka.
  Anyuta u hoxe phasela leri pfurhaka, a pfotlosa roller ya le mahlweni ya Tiger-2 kutani a yimbelela a ku:
  - Ndzi hlangane na wena hi nyiko... I ntiyiso ndzi andlale ndhawu ebokisini!
  Alla u hisile, hi ntsako a hoxa phasela lerikulu, leri pfurhaka eka mufasisi:
  - Kambe Pasaran!
  Naswona hikwalaho ka ku buluka, nomu wo leha wa thangi ra le Jarimani wu soholote. Naswona Royal Tiger yi sungule ku tlhelela endzhaku. Nakambe mufasisi u vavisekile swinene. Alla u yi tekile a rhurhumela, a hoxa xiphemu xa nghilazi hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu:
  - U ta va u ri ebokisini ra oak!
  Nghilazi leyi yi haha yi nghena kunene enon"wini wa Muindiya, un"wana wa masocha ya le Jarimani ya vukoloni.
  Anyuta u rhurhumerile a languta murhandziwa wa yena kutani a yimbelela a ku:
  - Ndzi ta nghenisa nhloko ya mina eka barrel leyi! Ndzi ta dip un'wana na un'wana!
  Alla u duvule xibamu lexi pfurhaka hi xibamu xa muchini. Majarimani ma tlhele ma hlaseriwa. Nhwanyana loyi u hise a ku:
  - Hi nga endla hinkwaswo! Naswona hi ta hlula!
  Anyuta u duvule xibamu xa yena kutani a ku:
  - Ku hlula lokukulu ku rindzele! Onge vakokwa wa hina va nga va eku dzunekeni!
  Alla u endle somersault kutani a rhendzeleka, a rhendzeleka ku fana ni murhi wa Khisimusi. Nhwanyana loyi u yimbelele a ri karhi a pfotlosa mahlo:
  - Mister success, u ya kwihi... Mister success - vafasisi va hleka...
  Mathangi ya le Jarimani, handle ko ponisa swibamu, ma tinyise ndzilo wa wona. Va chululele tinyiko ta vona leti pfurhaka. Naswona va tshinele eka tindhawu ta Soviet, va ringeta ku papalata swivandla.
  Anyuta, hi ku tirhisa waya, hilaha Seryozhka loyi a khomiweke a va dyondziseke hakona, u koke mugodi wo tika. "Nghala" yi gayela hi ku nonoka yi kongoma eka swiyimo swa Soviet. Xibamu xa yona xa 150mm a xi tshwutela swibalesa nkarhi na nkarhi. Vanhwanyana lava va hise va tlhela va rhurhumela.
  Anyuta u yimbelerile a ku:
  - Majarimani-maphepha, mafasisi-Manazi... Makumu ya mufumi wa ku rhula ma ku rindzile!
  Alla u xiye hi ku n"wayitela:
  - Pacifism... I vuphukuphuku hambi ku ri ku vulavula hi pacifism loko hi vulavula hi Manazi!
  Anyuta u be Muarabu loyi a humaka eka murindzi wa vukoloni ebuloho ra nomu hi xibalesa lexi a xi kongomisiwe kahle ivi a rhurhumela:
  - Naswona i swilema eku ehleketeni... Naswona eka timhaka ta masocha a va tiyi ngopfu! Ku nga ri khale hi ta ti sula hi ku helela emahlweni ka pulanete ya Misava!
  Alla u nyikile ku pfurha kun"wana, a tswontswa xifuva xa yena lexi nga ambalangiki nchumu ehenhla ka ribye a yimbelela:
  - Ndzi Russian knight hi matsolo ya savages... Ndzi ta sweka valala va Fatherland kusuka emahlweni ka Misava!
  Ku saseka ka misisi yo tshwuka u rhurhumerile, a languta exibakabakeni. "Frames", swihahampfhuka swa swibamu swa le Jarimani, a swi ri karhi swi rhendzeleka kwalaho.
  "Nghala" ya le Jarimani a yi gayela ehenhla nkarhi wun'wana na wun'wana, yi khomiwile hi xidzedze xa moya. Naswona xibamu xa yena a xi tshamela ku tshwutela.
  Anyuta, loko a ri karhi a rhurhela mugodi ehansi ka xivungu xa thangi ra le Jarimani, u hise a:
  - Eka Seryozhka....
  Mujarimani u yimile kutani a duvula nakambe. Xikhegelo xi bulukile endzhaku ka vanhwanyana lava.
  Anyuta u kamberile:
  - Swiphepherhele swa masi, mani na mani loyi a nga na byongo bya n'wana!
  "Nghala" yi yimile nkarhinyana. Kumbexana vatirhi va le Jarimani lava nga ni ntokoto va vone khombo leri nga emahlweni, kumbexana a va lava ku tirhisa xitirho xa vona xa nyimpi. Kambe "Nghala" yi yime nkarhinyana yi tshwutela swikhegelo leswi dlayaka.
  Anyuta u xiye leswaku thanki ya le Jarimani yi ni xibamu xa xiyimo xa le henhla naswona yi duvula ngopfu ku tlula KV-2. Naswona leswi, i ntiyiso, swi endla leswaku movha lowu wu va ni khombo swinene. Anyuta u ti tsemakanye kutani a hisa:
  - Onge lavo homboloka va nga ya etiheleni!
  Alla u duvule mufasisi eka solar plexus kutani a rhurhumela:
  - Ku hlula ka hina a ku papalateki! Naswona hinkwaswo swi ta hela kahle!
  Anyuta u tlhele a tsema Muturki kutani a yimbelela a ku:
  - Hambileswi, swi tikomba onge vutomi byi ta kavanyetiwa ku nga ri khale loko xiphiqo xi gongondza rimhondzo ra byona ra ntima... Tihanci ti rhurhumela ti tlhela ti khuluka ngati ku fana na nambu, naswona nakambe misava yi nyamalala ehansi ka milenge ya wena!
  Alla, leswi a dlayeke mu-Iran, u engeterile:
  - Kambe misava na yona yi na murindzi wa yona... Naswona exikarhi ka tinyeleti ku andlariwile eka yena... Tintambhu to ponisa leti nga vonakiki to hlongorisa Hitler eKolyma!
  Vanhwanyana lava, va ri karhi va duvula, va yimbelele hi vun"we:
  - A hi tshoveni Adolf, swi ta n'wi vavisa! Ndza pfumela leswaku hi ta hlula vufasisi! Naswona eRhaxiya ra hina, Mesiya u ta humelela, Hosi ya vanhu va matiko hinkwawo!
  Naswona tinhenha ti ye emahlweni ti duvula. Kambe masocha ya nala lama fambaka hi milenge ma etlele ehansi kutani ma sungula ku duvula ni ku hoxa tibomo. Mintshungu ya vufasisi yi ringete ku tswonga vanhwanyana lava hi ndzilo wa xikontiri. Naswona ku hoxa tibomo to tala.
  Alla hi filosofi u vule leswi:
  - Hi tinomboro u nga hlula eka nhlawulo, hi vutshila u nga hlula eka nhlawulo handle ka nyimpi!
  Anyuta u hlekile kutani a xiya:
  - Nyimpi i ndhawu leyi khwalithi yi hlulaka nhlayo, nhlawulo, tanihi nawu, swi hambanile naswona leswi i xitori!
  Tinhenha ti tlhelele endzhakunyana tibomo naswona swiphemu swa tona a swi ri karhi swi wa ngopfu. Alla u tlhele a khoma nyiko leyi lahliweke hi nenge wa yena a yi lahlela endzhaku. Xibamu lexi xi haha kutani xi ba Manazi hi swihuku swa wona. Na ndlela leyi yi pfurhaka ha yona...
  A swi fana ni loko xirhundzu xin"wana xi bulukile kun"wana.
  Alla u xiye hi tlhelo ra filosofi:
  - Nkateko i ntsako wa vumbirhi, ku humelela i wa vunharhu, kambe vutshila byo sungula!
  Anyuta u hlekile kutani a nghenelela a ku:
  - Nkateko i hakelo ya xivindzi, kambe ku nga ri ya ku pfumala vuxiyaxiya!
  Alla u hoxe tihlo ra Muhindu eka vuthu ra vukoloni kutani a hisa:
  - Loyi a nga na nkateko, moya wa yena wa yimbelela!
  Anyuta u n"wayitele kutani a ku:
  - Swi kahle loko u ri na nkateko, swi vula leswaku Xikwembu xi ta ku ponisa!
  Vanhwanyana va sungule ku va ni vutlharinyana. Kutani "Nghala" ya le Jarimani hambi swi ri tano yi ye emahlweni naswona yi bulusiwile hi mugodi. Xivungu lexi xi tsutsumele ehenhla ka xibalesa lexi pfurhaka kutani xi handzuka.
  "Nghala" leyi vavisekeke yi rhendzeleka yi yima... Tinhenha ti tsakile ti yimbelela ehenhla ka mahahu ya tona:
  - Nghala i xilema eku ehleketeni, yingwe i xihlovo xa maxangu ya mixaka hinkwayo... A ku na nchumu lowu tsakisaka emisaveni ku tlula munhu!
  Anyuta u duvule layini yo leha, ntsena loko vuthu ra matiko mambe ri pfuka ri ya eka xidzedze ri yimbelela:
  Hi ni tirhokete ni swihaha-mpfhuka, .
  Moya wo tiya swinene wa le Rhaxiya emisaveni...
  Vachayeri va swihahampfhuka lavanene ngopfu va le ku fambiseni - .
  Nala u ta pfotlosiwa a va ntshuri ni ku tshoveka!
  "Nghala" yi vonaka yi onhakile swinene. U titimela, a tshwutela swikhegelo swin"wana swimbirhi.
  Ku humelele "Panther" leyi nga ni vutshila. Hambiswiritano, a a chava ku nghena swinene etindhawini ta masocha ya Soviet, kutani a sungula ku duvula. Swikhegelo swi rhurhumerile ehenhla ka tinhloko ta vanhwanyana lava. Naswona va tshove marhumbi ni ndzilo.
  Anyuta u lunghiselele xibamu lexi a xi ta xi hoxa, a lunghekele ku khoma nkarhi lowu thangi ra mafasisi ri tshinelaka eka mpfhuka lowu fikelelaka. Kambe "Panther" na yena a hi xiphukuphuku. Majarimani ma duvule, ma veka swibalesa hi xivumbeko xa checkerboard, ma ringeta ku nga hundziwi hi xiphemu ni xin"we xa misava. Naswona hi ku kongoma va tshove xiribyana xin"wana ni xin"wana.
  Alla, a ri karhi a tikhoma-khoma exifuveni xakwe lexi nga ambalangiki nchumu, u vule leswi:
  - The Krauts" tactics are flawed... Xana va ta fikelela swo tala hi ndlela leyi?
  Anyuta hi vutlhari u vule leswi:
  - Nkuku wu peta mavele hi nkarhi wun"we, kambe yi engetela ntiko hi ku hatlisa swinene ku tlula nguluve, leyi mita swiphemu leswikulu!
  Panther yi duvule swibalesa swo tlula makume-nhungu naswona, leswi yi heteke swibalesa swa yona, yi hundzuluke yi kongoma endzhaku ekheleni ra yona. Ematshan"weni ya yona ku humelele mastodon leyintshwa, Sturmtiger. Muchini lowu a wu funengeta xibya xa wona xo anama hi xifunengeto. Swi tikomba onge hi ndlela leyi, va titshege hi ku tiponisa.
  "Sturmtiger" u duvule eka tindhawu ta masocha ya Soviet a ri ekule. Rocket yi rhurhumerile. Misava yi tlakukile, kutani xihlovo xa ndzilo xi chululela malangavi.
  Vanhwanyana lava va ponile hi ku nonoka a va funengetiwe ngopfu hi ntshuri. Anyuta u lo vhe a rhurhumela nyana. Nhwanyana loyi hi xitshuketa u tivona a khandziye hanci. Naswona leswaku u lerisa ntlawa lowu hlaseleke vuthu ra Matatar. Naswona ni tinhenha ta yena va khandziya tihanci. Mamongolia-Tatar, lama nga swi kotiki ku tiyisela ku biwa, ma tlhelela endzhaku ivi ma fa hi magidi ehansi ka swikunwana.
  Anyuta u tshukatshukisa mabanga mambirhi kutani a tsema valala va yena. Kambe xivono xi kavanyetiwile hi xitshuketa.
  Alla u ba murhandziwa wa yena hi mpama emarhumbyini, a n'wi rhurhumerisa, a ku:
  - Kahle kahle, hi swona! Sweswi tshika ku etlela u rhendzeleka!
  Anyuta u hlamule hi ku hlundzuka a ku:
  - A ndzi wisa, kambe ndzi lwile!
  Nhwanyana loyi u tlulele ehenhla hi vukarhi kutani a hoxa xibamu xa xibamu. Nyiko yi haha yi ya fika yi ba barrel ya thangi ra Lev. Leswi a yi onhakile, movha lowu wu rhurhumerile exikhwameni xa wona lexi tikaka.
  Anyuta u huwelerile ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ndzi knight ya Rus'!
  Alla u duvule xibamu xa yena xa muchini kutani a rhurhumela:
  - Mufana u hlamurile, a ri karhi a rhurhumela, .
  Ndzi lava ku tirhela Holy Rus'...
  Lwandle ra ngati a ri chulule, .
  Kambe Xikwembu xi ta swi kota ku hi ponisa!
  Anyuta u wele ehenhla ka marhumbi a nga ambalanga nchumu ni xifuva. Hi nkarhi lowu faneleke, loko madzana ya ku buluka ka swibamu swa muchini ma ri karhi ma hatima enhlokweni yakwe. Nhwanyana loyi u humese ririmi a ku:
  - Ku penga ka masocha ya xivindzi i muponisi wa vutomi eka tijenerala leti nga twisisekiki!
  Alla u pfumerile:
  - Socha ri na xivindzi, jenerala u hlayela, nala u na vuxisi, ku humelela ku ta ntsena hi xivindzi xa vutlhari!
  Vanhwanyana lava va tlhele va duvula va tlhela va rhurhumela hi vun"we:
  Squadrons ehenhla ka yena
  Ku rhurhumela hi vun"we
  Adolf i xiphukuphuku xo tiya - .
  Swimilana swa Sodoma!
  Ku humelele "Nghala" yin'wana leyi hlomeke. Masocha mambirhi ma n"wi balekile; Va ringete ku veka nketani eka xihuku leswaku va koka thanki leyi yaka emahlweni yi huma endhawini ya nyimpi.
  Alla na Anyuta va duvule, hi nkarhi wun"we va dlaya vativi va swa vuthekiniki. Tinhenha ti yimbelele ti ku:
  - U nga ti onhi u pfuna comrade ya wena, pfuna van"wana ku huma endzilweni!
  Ku humelele vanhu vanharhu va vantima. Va tsutsumele hi nketani hi ku hatlisa hilaha va nga kotaka hakona, kambe va tlhele va duvuriwa hi vanhwanyana. Ku tlula kwalaho, Anyuta u duvule xibamu, a tshikilela mbyana hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u swi kotile ku ba valala va yena hi vukheta lebyi nga tolovelekangiki, ku fana na vukheta bya Robin Hood.
  Alla u xiyile:
  - Mark a hi loyi a ba hi ndlela leyi humelelaka, kambe hi loyi a hundzaka hi ku tsandzeka!
  Anyuta u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a hisa:
  - Munhu loyi a kongomeke swinene loyi a nga na xivono xa banga a nga ha hundza, kambe a swi rivaleli leswaku miehleketo yo kariha yi hundza eka xikongomelo!
  Xibamu lexi xi tlhave xibamu kutani xi sungula ku buluka, xi bulusa tibomo.
  Ina, Stalingrad a swi nga olovi eka Majarimani. Va kume xihondzo xo chavisa xa rifu eka xona!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 13.
  Hi November 3, Majarimani ma rhendzele Tikhvin naswona ku pfuke nyimpi edorobeni hi roxe. Vuthu ro Tshwuka ri tlhelele endzhaku hakatsongo-tsongo. Vunyingi bya doroba ra Baku se byi tekiwile, masocha ya Soviet ma tlhelela endzhaku eka nhlonhle. Yerevan ya ha khome hi ku nonoka. Stalingrad ri le kusuhi ni ku lovisiwa.
  Kambe hambi swi ri tano, Stalin u lerise leswaku doroba leri ri nga tinyiketi. Ku tlhele ku pfuka nyimpi ya Astrakhan. Va ka Kraut na vona va ringeta ku ya emahlweni edorobeni leri. Maendlelo hinkwawo ya biwa hi tibomo swinene naswona switirhisiwa swa le makaya swa onhiwa.
  Vuxika byi tshinela... Naswona ndlela ya nyimpi yi ya yi nga ha languteriwi ngopfu. Kambe swi vonaka onge Stalingrad a yi nge khomiwi. Mphakelo lowu tsemakanyaka Volga wu kavanyetiwa hi ku vumbiwa ka ayisi ni ku buluka lokukulu ka tibomo.
  Hi November 4, makume-nhungu wa tiphesente ta Tikhvin se a ti tekiwile. Naswona Majarimani ma tshinele ensin"wini ya le Finland. Masocha ya Soviet, leswi ma onhakeke swinene, a ma nga swi koti ku hlengeleta mavuthu lama eneleke leswaku ma yimisa nala.
  Ma-Finland ni masocha ya le Sweden lama nga swipopana na wona ma hlasele nhlangano lowu. Va tirhise matimba lamakulu.
  Hi November 5, ntwanano wa Jarimani ni masocha ya Finland na Scandinavia ma hlanganile. Xisweswo xingwavila xa swirhendzevutana swimbirhi xi pfariwile ku rhendzela Leningrad. Ku hlula lokuntshwa, lokukulu ka Third Reich.
  Hi November 6, nyimpi a ya ha ya emahlweni eka xiyenge xa le n"walungwini. Manazi ma ndlandlamuxe phaseji. Xiyimo xi hundzuke xo tika swinene. Le Tikhvin, masalela yo hetelela ya ku lwisana a ma ri karhi ma hisa. Majarimani ma duvule swibuluki swa ballistic eYerevan. Ku humesiwe swingheniso swinharhu. Swi vange ku onhaka lokukulu ni ku vaviseka. Kambe a ku na nchumu lowu eku heteleleni wu tshovekeke.
  Doroba ra Astrakhan ri tsemiwile hi misava eka nsimu hinkwayo ya Soviet. Xiyimo xi nyanyile. Swikepe leswintshwa swa nyimpi swa le Jarimani ni swa le Britain swi duvule Murmansk. Mulawuri wa masocha ya masocha ni maphorisa yo tala va dlayiwile hi nkarhi wa ku buluka ka swibamu.
  Swi ye swi nyanya ku biha.
  Naswona hi November 7, Manazi ma nghene eVolkhov naswona eku heteleleni ma tshikilele ku lwisana ka masocha ya Soviet eTikhvin. Xisweswo, ku hambana na Leningrad ku kule swinene. Swi ve erivaleni leswaku muti a wu nga ta pona nikatsongo loko wu rhendzeriwe.
  Hi November 8, swikambelo leswi a swi rindzeriwile nkarhi wo leha swa thangi ra Lev-2 eku heteleleni swi endliwile. Movha lowu a wu ri ni ndlela leyi cinciweke ha yona. Injhini, transmission na gearbox a swi ri endhawini yin"we emahlweni, naswona ndhawu yo lwa a yi ri endzhaku.
  Hi matshalatshala lamakulu, Majarimani, ehansi ka vurhangeri bya Porsche, ma endle movha lowu wa siku ra ku tsundzuka ku pfilunganyeka ka mfumo.
  Hakunene, hikwalaho ka silhouette yale hansi, loko yirikarhi yi hlayisa matlhari na swisirhelelo swa Nghala, ntiko wa movha wuhungutiwile kuya eka makume tsevu wa tithani, na njhini ya 1200 horsepower. Swikambelo swa nyimpi swi kombise leswaku vuyelo bya kona a ku ri thangi leri amukelekaka hi ku helela. Hi swona leswi u swi lavaka!
  Ku hlanganisiwa ka timfanelo ta kahle to chayela na swisirhelelo.
  Hambiswiritano, Fuhrer a yi nga eneriseki hi leswi. U lave leswaku swisirhelelo swa matlhelo na le ndzhaku swi tiyisiwa, xikan"we naku vekiwa ka xibamu xa 88-mm lexi nga na ku leha ka barrel ya 100 EL.
  Movha wun"wana lowu kamberiweke a ku ri E-100. Kambe thangi leri ri hundzuke ri tika ngopfu: 140 wa tithani, kambe a ri ri ni nsirhelelo lowunene eka matlhelo hinkwawo ni matlhari ya Mouse. Hi ku angarhela, nxaxamelo wa "E" wu tshembise ku va lowu tshembisaka swinene. Swi tikomba onge Majarimani a ma tlanganga hi nkarhi.
  Thangi ra Bars leri nga na njhini ya 1000 horsepower na rona ri kombisiwile hambiswiritano, movha lowu awu vonaka wunga sirhelelekanga hi laha ku ringaneke eka Hitler.
  Tinxaka to hambana-hambana ta swihaha-mpfhuka na tona ti kombisiwile eka siku ra ku tsundzuka. Ngopfu-ngopfu, swihaha-mpfhuka swo hlasela ni ku cinciwa ka ME-262. Naswona na TA-183. Parade hinkwayo ya thekinoloji.
  Ku katsa ni swibalesa swa matimba swa gasi, swi kota ku hirimuxa madoroba hinkwawo ni swimitana hinkwaswo.
  Laha, entiyisweni, ku kombisiwile maendlelo yo lovisa lama tiyeke swinene.
  "Panther"-2 na yona yi hundze eka swikambelo, yi tika tithani ta makume ntlhanu a yi ri na swisirhelelo swa le mahlweni swa 150 wa timilimitara hi angle, na xibamu xa "Royal Tiger". Swisirhelelo swa le tlhelo a swi ri 82 wa timilimitara, swi rhetela. Thangi ro tano a ri fanela Hitler hi xitalo, tanihi leswi ri koteke ku tiyisela makume nharhu mune eka nyimpi ya le kusuhi.
  Hi ku angarhela, Manazi ma basise ndhawu ya swiharhi.
  Ku tlhele ku endliwa swikambelo swa swihaha-mpfhuka swa nyimpi swa Gotha leswi kotaka ku fikelela rivilo ra gidi na dzana ra tikhilomitara hi awara.
  Hi ku komisa, va tshike mabandhi ya vona ma famba.
  Hi November 9, Volkhov yi wile. Xiyimo xi fikelele nhlohlorhi ya xona. Naswona nakambe mathangi ya Soviet ma ringete ku hlasela hi ndlela yo tlherisela.
  Gringeta u titimela ekusuhi ni xibamu. Churchill 2 yi yime yi langutane ni mimovha ya Soviet kutani yi tshwutela swibalesa.
  N"wana wa Lord Jane a a ri karhi a hlayela ti hits. Mathangi ya Soviet ma hungute rivilo loko ma nghena emugodini. Naswona ndhawu ya swakudya ya le Jarimani yi tirhise leswi.
  Nicoletta u yi tekile kutani a yimbelela:
  - Nghwazi ya Xinghezi a yi chavi rifu, .
  Ehansi ka xibakabaka lexi nga ni tinyeleti, rifu a ri nge hi teki!
  U ta lwela nghala leyi nga ni harhi hi xivindzi, .
  Ndzi ta layicha xibamu xa matimba xa muchini!
  Malanya u pfumerile hi nhloko hi ku pfumela:
  - Leswi swi sasekile swinene! Naswona na hina hi ta hakela!
  Xibamu lexi a xi tirha hi ku hiseka swinene. Swiphepherhele a swi hatima ku fana ni swibalesa leswi siyaka swivumbeko emoyeni. Ina, a ku ri ni vanhwanyana van"wana lava nga ni matimba. Naswona xa nkoka swinene ku pakanisa.
  Gringeta u pfumerile hi nhloko kutani a rhumela xikhegelo ehansi ka xihondzo xa makume nharhu mune. U gungurile a ku:
  - Leri i rifu! U ta ta eka valala va mina! Naswona ndza swi tiva ku sukela sweswi, u yimele valala lava nga ni malebvu!
  Nicoletta u vule hi ku n"wayitela:
  - Swiharhi hinkwaswo swi nkhinsamile eka lexi nga na malebvu... Leswaku lexi rhukaniweke xi ta tsandzeka!
  Gringeta u hlekile nakambe kutani a duvula, a ri karhi a hisa:
  - Projectile ya mina hi yona yi kongomeke swinene. Hakunene hi ta fika kwalaho!
  Nicoletta u tlakuse rintiho rakwe ra xinene kutani a ku:
  - Bang, bang - a yi ba! Bunny ya grey yi tsutsuma yi famba!
  Gringeta, a ri karhi a duvula, a yimbelela:
  Un"wana ni un"wana u tihlawulela
  Wansati, vukhongeri, gondzo...
  Ku tirhela diyavulosi kumbe muprofeta, .
  Un"wana ni un"wana u tihlawulela!
  Jane u ninginise nhloko kutani a kaneta a ku:
  - A hi ntiyiso hi ndlela yoleyo! Tiphesente ta 99 ta ripfumelo ra munhu ti kumiwa hi ku velekiwa, ku nga ri vutivi. Laha hi wela eka Kereke ya Anglican... Kambe loko u yi languta, hi xisekelo xihi? Xana leyi hi ku hlawula ka hina?
  Gringeta u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Mina hi ndzexe a ndzi ri endyangwini lowu pfumelaka, kambe sweswi ndzi ya ndzi navela ku pfumela leswaku Xikwembu xi kona!
  Nicoletta u rhurhumerile a humesa ririmi ra yena.
  - Atheism... Leswi swa tsakisa!
  Malanya u xiye hi tlhelo ra filosofi:
  - Naswona hi ku ringana yi le kule na hinkwaswo! Loko ku nga ri na Xikwembu naswona ku nga ri na matimba lama tlulaka ya ntumbuluko, kutani vukhongeri byihi na byihi i bya mavunwa!
  Gringeta u pfumerile hi nhloko, a tiyisekisa hi ku tirhandzela:
  - Swi fana na makhomunisi! Va tile ni mianakanyo ya leswaku vukhongeri hinkwabyo i swilo leswi vanhu va swi ehleketaka ntsena. Naswona va ake dyondzo eka leswi!
  Malanya u gove milomu yakwe hi ku kanakana:
  - Naswona i yini lexi va yimeleke endzhaku ka rifu?
  Gringeta u n"wayitele hi ndlela yo dya nyama. U duvule xibamu, a tsema xirhendzevutana xa thangi rin"wana ra Soviet kutani a hlamula a ku:
  - U nga ta na swo tala laha... Hambi ku ri ku pfuxiwa ka vafi hi matimba ya sayense!
  Malanya u tsundzuxile, a ri karhi a n"wayitela:
  - Ndzi hlayile buku leyi vulavulaka hi misava ya vumundzuku. Se ku ni mfumo wa le xibakabakeni kwalaho. A ku na rifu, ku dyuhala, mavabyi. Naswona hakunene ndlala... I ntiyiso, vunyingi bya vaaki a va na ntirho, kambe ku na leswi ringaneke eka un"wana na un"wana.
  Hi xikombiso, timovha ti nyikeriwa mahala. Naswona ku ni michini ya elektroniki leyi hi ku pfuniwa hi yona yi vulavurisana ni misava hinkwayo.
  Nicoletta u vule hi ku kongoma swinene:
  - Nhluvuko wu hluvuka hi ku hatlisa. Languta mathangi lawa... Ndlela leyi ya nga ya emahlweni ha yona no ya emahlweni swinene. Hambi swi ri tano, Churchill-2 a yi nge ringanisiwi na Matilda.
  Malanya u pfumerile:
  - Ina, mathangi ya ye emahlweni... This is chic!
  Nhlaselo wun"wana wa mathangi ya Soviet wu herile, naswona ku ve ni ku wisa.
  Hi November 10 na 11, Majarimani ma endle mintirho leyitsongo yo hlasela, ma tsema makhon"wa en"walungwini.
  Masocha ya Soviet ma ringete ku hlasela hi ndlela yo tlherisela en"walungwini wa Stalingrad, kambe a ma humelelanga ngopfu. Tindlu to hetelela edorobeni se a ti khomile. Ku lovisiwa hi nkarhi wun"we, ku ya ehansi. Kambe sweswi Stalin u lerise ku khomelela ku fikela emakumu.
  Doroba ra Baku ri lava ku tekiwa. Kambe swihlovo swa oyili swa pfurha naswona ku pfuke nyimpi exikarhi ka vona. Majarimani ma hambeta ma hoxa tibomo.
  Tinyimpi ta le Astrakhan ti le henhla swinene...
  Hi November 12, Maturkey ma sungule ku hlasela Yerevan. Nhlaselo lowu wu tlheriseriwe endzhaku. Va-Ottoman va lahlekeriwe hi swilo. Kambe va tlhele va duvula. Hi ti 13 ta Nyenyankulu, Majarimani ya teke tindzhawu to hetelela ta Baku - ya tivisa ku tekiwa ka doroba. Eka nhlonhle ntsena, nyimpi a ya ha ya emahlweni, naswona xibakabaka a xi ri xa ntima hi swihlovo leswi pfurhaka malangavi.
  Hi November 14, Manazi ma sungule ku hlasela Murmansk. Va tirhise swibamu na swihahampfhuka...
  Stalingrad a yi ri karhi yi pfurha, kambe mavuthu ya Soviet lama hundziseriweke ma endle leswaku swi koteka leswaku ma ha khomelela. Hambi leswi ntsena ku ya emakumu ka doroba, naswona hi ku lahlekeriwa hi ku lahlekeriwa lokukulu.
  Hi nkarhi wa nhlaselo wa Murmansk, ntlawa lowukulu wa swikepe swa nyimpi wu hlengeletanile naswona swikepe leswi rhwalaka swihaha-mpfhuka na swona swi fike. Doroba leri a ri tshikileriwa ku fana ni xigolonyana xa plasma. Naswona va hoxe tibomo ni ku hoxa swibamu.
  Hi November 15, masocha ya vufasisi ma sungule ku rhurha, ma hlasela doroba leri, ku nga rona ntsena ribuwa leri nga riki na ayisi eLwandle ra Arctic. "Timbeva" ti hlanganyerile etinyimpini, hambi ku ri thangi ra "Rat," leri Manazi a ma lava ku ri ringeta hi ku tirhisa.
  Kambe "Rat" a yi khomisa tingana hi ndlela yo karhi. U ye emahlweni eku sunguleni, ivi a khomelela eka swidzedze swa gamboko. Kutani a yima ehandle ka muti. Majarimani a ma nga tiyimiselanga kahle ku hlasela. Kambe ku buluka ka swibamu a ku yimi. Hi November 16, kahle-kahle Manazi ma hete ku basisa swihlovo swa oyili leswi pfurhaka. Kambe xiphemu xa nhlonhle a xi nga fikeleleki eka vona, hikwalaho ka ndzilo lowu a wu kurile wu fika etilweni ra vunkombo.
  Hi November 17, Manazi ma teke rhavi ro hetelela ra Volga delta, naswona hi ndlela yoleyo ma pfale Astrakhan hi vukheta swinene. Baku i khale yi tsemiwile.
  Yerevan na yona yi hlaseriwe hi xidzedze. Doroba leri ri le xitsungeni, ri olova swinene ku sirhelela, kambe swa tika ku ri hlasela, ngopfu-ngopfu hi mathangi.
  Hi November 18, masocha ya Soviet ma tlhele ma ringeta matimba ya vusirheleri bya Manazi en"walungwini wa Stalingrad. Leswi swi tsanise ntshikilelo eka leswi a swi sele elembeni eka xikepe xa Volga, kambe swi koxe ku lahlekeriwa lokukulu.
  Hi November 19, Majarimani ma yimise nhlaselo wa Murmansk hikwalaho ka ku lahlekeriwa lokukulu.
  Xisweswo, Fuhrer loyi a a ri ni moya wo biha a nga swi kotanga ku handzula swiphemu swo tala leswi a swi ri endhawini leyi a a ri eka yona. Makungu ya Manazi yo herisa USSR xixika xi nga si tsandzeka.
  Lexi biheke ngopfu, Japani ri yimise nhlaselo wa rona hikwalaho ka maxelo yo titimela ni ku lahlekeriwa lokukulu ka vatirhi. Nchumu wun"we ntsena hileswaku ti samurai ti engetele vuhumelerisi bya makume nharhu mune wa tona naswona ti nyikile layisense ya ti Panthers. Naswona va nga ha vanga swiphiqo hi ximumu lexi taka.
  Hi November 20, Majarimani ma time ndzilo hi xiphemu ivi ma basisa xiphemu lexikulu xa nhlonhle.
  Hi November 21, masocha ya Soviet ma tlhele ma hlasela Majarimani naswona ma nghene hambi ku ri tikhilomitara to hlayanyana en"walungwini wa Stalingrad. Manazi ma boheke ku tsanisa nhlaselo wa wona ivi ma ringeta ku vuyisela swikhundlha.
  Tinyimpi, hilaha va vulaka hakona eka swiyimo swo tano, ti le ka xiyimo xa frack ntsena!
  Hi November 22, Manazi ma ringete ku ya emahlweni exifundzheni xa Turkmenistan. Naswona endzhaku ko famba tikhilomitara ta khume, va yimisiwile. Kambe hi November 23, leswi va tiseke mavuthu ya Shah"s enyimpini, va tlhele va ya emahlweni. Xiyimo lexi xi nyanyile swinene exifundzheni xa Asia Xikarhi.
  Hi ti 24 ta Nyenyankulu, a ku ri hava ku cinca lokukulu eka matlhelo...
  Hi November 25, Manazi ma tlhele ma sungula ku hlasela Murmansk. Tiyuniti letintshwa ti hoxiwe enyimpini. Kambe ku ni nhlamuselo yitsongo ku fikela sweswi.
  November 26 yi fikile - khume n"we wa malembe kusukela eka nhlawulo wa Reichstag, endzhaku ka sweswo Hitler u hlawuriwile tani hi Reich Chancellor.
  A ku ri ro sungula, thangi lerintshwa ra E-100 ri rhumeriwe emahlweni.
  Lowu a ku ri mukhuva wa nyimpi eka muchini wo tano.
  Thangi a ri languteka ri lehe swinene, ri lava ku va ri rhetela. Nomu wo leha wa xibamu xa 128 mm a wu huma eka yona. Naswona swisirhelelo swa le mahlweni swi le ka angle ya makume mune ntlhanu wa tidigri. Naswona yena hi byakwe u rhendzelekile a suka ematlhelo.
  Thanki ya E-100 yi fambe hikwalaho ka njhini ya sweswinyana ya matimba ya 1 500 wa tihanci, hi ku hatlisa ku tlula Mouse. Naswona swikhegelo swi n"wi tlula-tlula.
  Naswona endzeni ka movha ku humelele vanhu va mune lava tsakeke Magda, Christina, Gerda na Charlotte.
  Vanhwanyana lava va veleke vana va Fuhrer, naswona va va siye ehansi ka vulawuri bya vahlayisi vo hlawuleka lava humaka eka SS.
  Naswona a va ha ku fika emahlweni. Vanhwanyana va hlekisa swinene. Va hundze hi le ka tinyimpi. Naswona hi lowu ntsena nkarhi wo tikombisa. Eku heteleleni, teka ndhawu leyi ya le n"walungwini wa Sevastopol.
  Naswona simeka vulawuri bya Third Reich eLwandle ra Arctic. Xana nyimpi yi nga ha kokiwa ku fikela rini hakunene? Naswona lava mune va ehleketa: kumbexana swin"we na vona at least swin"wana swi nga cinca?
  Akuna xirhami ngopfu ekusuhi na Murmansk - Gulf Stream yinyika insulation. Vanhwanyana va le ka xiyimo xo lwa. Un"wana na un"wana u velekile mpatswa - mufana na nhwanyana! Kutani u nga tsaka.
  Magda na Christina a va lenga-lenga hi swibamu. Thangi leri i rintshwa naswona ri lawuriwa hi ku olova swinene. Yi sirheleriwa kusuka ematlhelo hi 120 mm ya inclined armor, xikan"we na 50 mm yin"wana ya xitlhangu. Kutani a wu nge swi koti ku chayisa movha hi matlhelo hinkwawo.
  Vanhwanyana va rhurhumerile risimu. Va titwa va ri vakulu embilwini.
  Gerda u vule hi ku n"wayitela emilon"wini yakwe ya amber:
  - Sweswi mina na Hitler hi na vana lava fanaka. Hi swirho swa ndyangu wa vuhosi!
  Charlotte u hlekile loko a ri karhi a vula leswaku:
  - Naswona ku na tizero ntsena emahlweni!
  Tank "E"-100 yi tshinele eka tindhawu ta Soviet. Hinkwaswo leswi nga ekusuhi swi onhiwile swinene lerova swibalesa leswi humaka eka Masoviet a swi talanga, naswona hi ntolovelo swi onhiwile hi swibamu swo vevuka.
  Magda u kongomise xibamu xa 128mm kutani a duvula magpie ya Soviet. Nhwanyana wa misisi yo basa ya vulombe u yimbelele a ku:
  - Ndzi tinghala, naswona ndzi na ku n"wayitela... Naswona yingwe yo biha yi handzule vanhu hinkwavo!
  Masoviet ya makume mune ntlhanu ya tlhelele endzhaku, masocha yo hlayanyana ya le Rhaxiya ma dlayiwile.
  Magda u rhurhumerile ku fana na kati:
  - Ndzi superman, ndlela ya mina ya olova... Ndzi ta luma ncila wa lava va endliweke hi voya! Nakona nhwanyana loyi a sungula ku hleka. Kahle kahle, ku fana na xikwembu xa xisati xo penga.
  Vanhwanyana va Hitler lava nga tinghwavava va ninginise thangi. Naswona vona hi voxe va tlulele ehenhla emovheni lowu a wu ri ni swisirhelelo leswi rhetaka.
  Kambe endzhaku ka sweswo tinhenha ti hundzule movha wa tona. Charlotte, mufana loyi wo saseka loyi a nga ni misisi ya muvala wa koporo, u ta yimbelela:
  - Clack, click, click... Xidziva xi rhendzeleka! Vuthu ra Manazi leri gadeke tihanci ri dye sava hinkwaro!
  Nakona endzhaku ka sweswo, Charlotte a ta hleka swinene... A sungula na ku rhurhumela hi meno. Naswona nakambe thangi ri rhendzeleka. Majarimani ma mbundzumuxe rirhangu ra tintambhu leti nga ni mitwa. Muchini lowu, lowu ringanaka ni Tyrannosaurus rex, wu rhurhumerile hi ndlela yo biha. Naswona tinhenha ti n"wayitela hi swikandza swa tona swo saseka ni leswi dyaka nyama.
  Vanhwanyana lava va rhwale ni ku veleka vana eka Adolf Hitler. Naswona leswi se swi vula swo karhi. Ti- vixen to saseka, kambe hi nkarhi lowu fanaka i swiharhi leswikulu swa mahanyelo. Laha va pfotlose socha ra Soviet leri weleke ehansi ka mavhilwa. Naswona va tshikilele xibamu xa 76-mm ehansi. Hi chayele hi famba na yona. Nsimbi a yi rhendzelekile. Tinhenha ti kombise figure aerobatics. Swikhovha a swi vonaka swi nga ri na khombo ku tlula ti peas leti a ti ninginisiwa hi n"wana hi ku rhurhumela. Xibamu lexi landzelaka lexi E-100 yi xi phaphatani a ku ri xa 85 mm.
  Magda u hlekile a ku:
  - Naswona hi pfotlosa ma-Russia ku fana na switsotswana swa le mubedweni!
  Christina u lulamise munghana wakwe a ku:
  - Ku fana na tibere ngopfu! Naswona bere i xiharhi lexikulu!
  Red Charlotte u engeterile, a paluxa tintiho ta yena:
  - Na meno!
  Mathangi ya le Jarimani ma endle ndlela ya wona hi le milayeni ya vusirheleri ya doroba. Masocha ya Soviet ma lwile hi ku nonon"hwa swinene. Un"wana ni un"wana u teke matlhari. Hambi ku ri vafana va malembe ya khume a va lwa eka vuthu ra nyimpi. A ku ri ni vanhwanyana vo tala na vona. Vaaki hinkwavo va hlengeletanile, kambe matlhari a ma nga enelanga. Vunhenha bya vunyingi a byi vonaka eka xin"wana ni xin"wana. Maphayona lawa, hiku tirhisa swibalesa leswi endliweke ekaya kumbe swirhabyani swa ti grenades, ya tshinelela mathangi ya Nazi kutani ya ti lahlela ehansi ka swiporo - ya fela Tiko ra vona ra Manana.
  Thanki ya E-100 yi onhakile ko hlayanyana. Un"wana wa vafana lava u swi kotile ku susumeta hi le mugodini wo tika. U file hi yexe, kambe u onhe movha wa le Jarimani. Roller yi pfurhile kutani xiphemu xa xivungu xi haha xi famba. Movha lowukulu wu hungute rivilo. Kutani tinhenha timbirhi ti hoxe mintlawa ya tibomo, ti pfotlosa swirhendzevutana swo tiya.
  E-100, leswi a yi hundze layini ya le mahlweni, yi lahlekeriwe hi ku famba-famba ka yona.
  Gerda u kongomise swibamu swa tsevu swa michini kutani a swi pfula loko masocha ya Soviet ma ringeta ku hlasela hi ndlela yo tlherisela. Marhaxiya yo tala ni vayimeri va vanhu van"wana va le Rhaxiya va wile, va tlhaviwe hi swibalesa swa swibamu swa michini. Hambiswiritano, masocha ya Soviet ma tsutsumele emahlweni. Va hoxe tibomo kutani va fa. Swiphemu swin"wana swi fike eka E-100, kambe swibamu swa michini a swi tirha kahle. Naswona damn Gerda u kongomile swinene. Naswona swibalesa swa yena swi lava ku va swi nga fambi swa hava.
  Naswona masocha ya le Rhaxiya ma fa...
  Christina u duvule hi xibamu xa 75-mm lexi duvulaka hi xihatla, swibalesa leswi hambanisaka naswona u duvule hi xibamu xa muchini xa coaxial. Xivandzana xa misisi yo tshwuka, lexi a xi handzula masocha ya Soviet hi swibalesa, xi hise:
  - Hi mina murhwali wa rifu... Sathana hi yexe i xaka ra mina ra misisi yo tshwuka!
  Magda hi tingana u vule leswi:
  - Kahle kahle, u nga endli sweswo. Sathana i nala wa Xikwembu naswona u avanyisiwe etiveni ra ndzilo!
  Christina u ba nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu eka nsimbi kutani a rhurhumela:
  - Ku vuriwa yini hi tiva ra ndzilo? Misisi ya mina yi fana ni ndzilo!
  Gerda u xiye hi ku n"wayitela:
  - Fuhrer hi yexe u ta hi rivalela swidyoho swihi na swihi... Hi ku kongoma, yona mhaka ya xidyoho hi xiviri yi hundzeriwile hi nkarhi?
  Magda u rhurhumerile a ku:
  - Xana u lava ku vula leswaku mhaka ya xidyoho yi hundzeriwile hi nkarhi...
  Gerda u tlhele a pfula swibamu swa michini, a tshikilela nhlaselo wo tlherisela lowu heleriweke hi ntshembo wa masocha ya le Rhaxiya. Swibalesa swi va dlaye ku fana ni tinyiko leti humaka etiheleni. E-100 eka ku cinca loku yi sirhelelekile swinene. Swibamu swa michini swo ringana tsevu, swimbirhi swa coaxial na swibamu, naswona leswin"wana hinkwaswo a swi lawuriwa hi ti hinge. Naswona va ba hi matimba swinene.
  Gerda u rhurhumerile hi ku n"wayitela:
  - Xidyoho, lexi i xisekelo xa vukona bya Third Reich! Vukhongeri bya hina hakunene i ripfumelo ra swiharhi!
  Christina wa misisi yo tshwuka, a duvula hi xibamu ni ku dlaya masocha ya le Rhaxiya, u yimbelele a ku:
  - Xiharhi xa mina xa rirhandzu no olova... Ndzi tsakela tinsiva ta wena, ndzi kholwa! Xiharhi xa mina xa tihele ni lexi nga ni tintiho!
  Xin"wana xa swibamu swa Soviet leswi lwisanaka ni swihaha-mpfhuka nakambe xi swi kotile ku ba swiphepherhele ivi xi swi tshoveka. E-100 yi hetelele yi yimile. Hambiswiritano, Magda u xupule xibamu lexi hlundzukisaka lexi lwisanaka ni swihaha-mpfhuka hi ku xi funengeta hi xibalesa lexikulu. Phela, swiporo a swi tshovekile.
  Gerda u rhurhumerile, a vitana tug kutani a vutisa:
  - Hi humese, ndzi kombela! Hi fa! Swirhendzevutana swi tshovekile!
  Nhlamulo yi fike hi ku hatlisa:
  - Ku ta va na ku koka!
  Christina u yimbelerile hi ku n"wayitela:
  - Lexi i ku rhurha! Valala va humile!
  Magda u duvule xibamu lexi, lexi masocha ya le Rhaxiya a ma ringeta ku xi humesa leswaku ma ta duvula hi ku kongoma. Yi pfotlose xibya ivi yi hangalasa masocha ya Soviet ematlhelo yo hambana-hambana. Un"wana wa masocha a a handzukile hi le xikarhi naswona a a ri karhi a lwa hi ku vaviseka.
  Mukreste wa misisi yo tshwuka u ti tsemakanye kutani a tlakusa mahlo yakwe a languta exibakabakeni kutani a khongela:
  - Ndzi rivalele Hosi! Hikwalaho ka xidyoho ni ku dlaya hi ku nga swi lavi!
  Christina u hlekile kutani a vula leswaku:
  - E-e, a wu nge swi koti ku endla sweswo! U fanele u tiya ku fana ni ribye! Vana ribye eka hina!
  Magda u hlamule hi ku tiyiseka:
  - Ku na ribye rin'we ntsena - Yesu Kriste!
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile:
  - Yesu a a ri mupfuni wa ku rhula! Naswona ripfumelo ni ku tivula ka hina i nyimpi!
  Thanki ya E-100 yi tekiwile hi ku kokiwa ivi yi kokiwa yi kongoma eka tindhawu ta le Jarimani. Gerda u vule hi ku n"wayitela ka hosi ya xisati ya gamboko:
  - Ti rollers i xiphemu lexi nga sirhelelekangiki ngopfu xa thangi. Naswona hi fanele hi lwisana ni leswi!
  Charlotte u ninginise nhloko.
  - A wu nge swi koti ku funengeta swirhendzevutana hinkwaswo hi switlhangu. Leswi a swi koteki, tanihi leswi tin"wana ta ti track ti nga ta va ti pfulekile!
  Magda u ringanyete:
  - Ku vuriwa yini loko hi endla swirhendzevutana swi va switsongo naswona swi nga ri na pallet?
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u hlekile kutani a kombisa meno ya tiperela:
  - Xana u nga va nyika njhani rivilo ro tala?
  Magda u tswontswe xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu eka nsimbi kutani a ringanyeta:
  - Ku vuriwa yini loko hi tirhisa ti motor ta gezi?
  Charlotte u koke khwiri ra yena a soholota nhamu ya yena:
  - A possible option... Naswona mathangi ya ta hisa katsongo!
  Magda u vule hi ku rila:
  - Loko hi fika etiheleni, yi ta hisa yi tlhela yi pfurha ku fana na tithochi!
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka u rhurhumerile:
  - Kahle kahle, kutani... Naswona tintsumi ti tumbuluxiwile hi malangavi yo vangama! A hi ve tintsumi!
  Christina u yi tekile kutani a yimbelela hi ndlela leyi pfalaka tindleve:
  - A ndzi ntsumi, kambe ndzi diyavulosi ntsena, kambe eka vanhu ndzi hundzukile mukwetsimi.... Valala va ta kuma xibalo xa vona, ehansi ka ku xanisiwa ka ku vava ko tano loku nga riki ka misava!
  Vanhwanyana va miyerile... Mavuthu ya swidzedze a ma ri karhi ma rhendzeleka exibakabakeni, naswona ku buluka ka swibamu a ku rhurhumela. Naswona tibomo ti tshame ti wa ti tlhela ti wa... Ku fana ni xihangu xa xiviri xa ku lovisiwa ni ku onhaka.
  Murmansk a yi ri karhi yi pfurha naswona vanhu a va ri karhi va fa. Majarimani ma tlhele ma hoxa xibamu xa ballistic. A hi tlhari leri tirhaka swinene. A swi ta olova ku hoxa bomo ya tithani ta ntlhanu ku suka eka Yu-488;
  Christina hi yena wo sungula ku tlula a huma a nga ambalanga nchumu a nghena eka gamboko loko thangi ri yisiwa endhawini yin"wana yo paka mimovha. Kwalaho, vativi va sungule ku lunghisa. Vanhwanyana lava va rhurhele endlwini leyi kufumelaka. Hi etlele ehansi ehenhla ka materase. Gerda na Charlotte va sungule ku tlanga chess ya le xikhwameni.
  Magda na Christina va sungule ku endla ti abs leswaku switumbulukwana swa vona swi ta vonaka naswona swi nga rheteli loko va tikile. Tinhenha to saseka leti rhurhumelaka emasengeni. Still fresh, kambe lava i vavasati lava nga veleka vana. Naswona ku fa a swi chavisi ngopfu sweswi - ku na munhu wo yisa emahlweni rixaka ra ndyangu! Hambi ku ri hi mbewu ya scumbag yo fana na Hitler.
  Kambe vanhwanyana lava humaka eka ntlawa wa SS Tigress, Fuhrer hakunene i nchumu wo fana na Xikwembu. Naswona a ka ha ri xikwembu xa vuhedeni, kambe nchumu wa Matimba Hinkwawo ni lowu nga twisisekiki hi vutlhari bya wona.
  Gerda u tlange King"s Gambit naswona u hluvukise nhlaselo wo tiya. Charlotte u tilwerile hi ku nonoka. Ku ve ni ku cincana ka swibakele. Kambe hinkwaswo swi hele hi ku lovisana ni ku ringana. Kutani Magda na Christina va sungule ku tlanga chess. Naswona Charlotte na Gerda va sungule ku endla ti-abs na ti-push-up. Nhwanyana loyi hi ku gingiriteka u tshame a ri eka xivumbeko lexinene.
  Magda, a ri karhi a tlanga ni ku susumeta loyi a lwaka na yena, hi filosofi u vule leswi:
  - Kambe swa ha hlamarisa...
  Christina u vutisile hi ku n"wayitela loku nga riki na nandzu emilon"wini yakwe:
  - I yini lexi hlamarisaka?
  Superman ya blonde yi hlamurile a ku:
  - Mhaka ya leswaku valungu i mihlovo ya vunene, kambe hi vona va sungulaka nyimpi ku sungula!
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka hi ku twisisa u vule leswi:
  - Kambe hi tlhela hi tisa leswinene... Kambe mabolshevik ma hlasele Russia ku sungula!
  Magda u yimbelerile a hlamula hi rito ro vava:
  - Kambe hinkwaswo swi hluka emahlweni ka hina, hinkwaswo swi pfurha endzhaku ka hina...
  Christina u engeterile hi rito leri rilaka:
  - A swi bohi ku rhurhumela! Hi hina hi yena loyi a nga ta hi endlela hinkwaswo!
  Gerda u ye emahlweni a yimbelela:
  - Hi tsakile, hayi ku vilela, a hi tlheleleni ekaya - vatlangi va misisi yo basa va ta va hakelo ya hina!
  Endzhaku ka sweswo lava mune hinkwavo va pfurha va hleka... Ku humelerile nandza wa malembe ya kondlo-a-ndzi-dyi kutani a nyika vanhwanyana lava tisangweji leti nga ni botere, chizi, soseji ni mihandzu leyi omisiweke. Vanhwanyana lava a va dya naswona a va karhele hi ku kufumela. Vanhu vo saseka va etlele. Swikahle loko uri ntsongo naswona u hanye kahle - unga khomiwa hi vurhongo hiku olova.
  Hi siku leri landzelaka, November 27, E-100 yi pfuxetiwile hi xiphemu ntsena. Vanhwanyana lava a va hlanganyelanga eka nhlaselo lowu. Kambe hi ambale bikini ntsena, hi fambe hi tsutsuma hi nga ambalanga tintangu exikarhi ka gamboko. Va va langutile onge va penga, va tsutsuma va rhendzeleka hi xirhami va lava ku va va nga ambalanga nchumu. Kambe vanhwanyana hi ntolovelo i vachayeri va swihaha-mpfhuka. I vanhu vo hlawuleka va nkarhi lowu taka!
  Gerda u rhangele. Naswona hayi nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu Gerda loyi a a ri eka ntsheketo wa Andersen. Kambe u tlhela a va ni xivindzi naswona u ni ntokoto. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u ve mudlayi la velekiweke. Nhwanyana la hatlisaka la nga ni misiha leyi tiyeke.
  Hambiswiritano, vanhwanyana hinkwavo va mune i vanene. Va tsutsumile hi rivilo lerikulu ku ringana makume ntlhanu wa tikhilomitara kutani va tlhelela endzhaku. Kutani hi endle nxaxamelo wa switoloveto, hi yimbelela ni ku rhurhumela. Hi titolovete ku duvula nyana.
  Hi siku leri landzelaka ntsena thangi ra E-100 ri lunghisiwile. Kahle kahle, sweswo a swi bihanga ngopfu. Ku tlula kwalaho, movha lowu wo tika swinene a wu ri ni lunghiselelo ro sungula ra swirhendzevutana, leswi hambaneke ni lunghiselelo ra checkerboard, leswi engeteleke matirhelo ya ku chayela eka gamboko, kambe swi vange swiphiqo swo karhi eka va lunghisa hikwalaho ka mukhuva. Hambi leswi swi olovaka ntsena ku khandziya E-100 ku tlula Tiger kumbe Panther.
  Hi November 28, Manazi ma swi kotile ku nghena hi le ndzeninyana eMurmansk. Kambe ku lwisana ka masocha ya Soviet a ku twisiseki ntsena. Naswona hambi ku ri swibalesa swa khume-nhungu wa tisentimitara leswi humaka eka swikepe swa nyimpi swa Britain na Jarimani a swi nga ta swi kota ku tshova ku navela ka vusirheleri.
  Kambe Manazi ma ha ya emahlweni. Thangi ra E-100 ri funengete switarata swimbirhi hi nkarhi wa nhlikanhi, kambe nakambe ri onhe swiporo. Kambe enkarhini lowu ku lunghisa ku teke tiawara ti nga ri tingani ntsena. Hi ti 29 ta Nyenyankulu, vanhwanyana va Terminator va tlumbane na thangi ra KV-3. Movha wa Soviet wu chayise swisirhelelo swa le mahlweni minkarhi yi nga ri yingani, kambe swibalesa swi tlula-tlula swi suka exirhendzevutani. Magda u tlherisele thangi ra le Rhaxiya, a endla leswaku ri hisa ku fana ni nhulu ya tithochi leti hlengeletiweke.
  Christina u vutise munghana wa yena hi ku n"wayitela loku hlekulaka:
  - Xana a wu n"wi tweli vusiwana eka Marhaxiya wolawo nikatsongo?
  Magda u hlamule hi mbilu hinkwayo:
  - Ndzi twela vanhu hinkwavo vusiwana, hambi ku ri lava nga fanelangiki ku tweriwa vusiwana!
  Naswona nhwanyana loyi u hefemute hi matimba, a hundzuluxela mahlo yakwe exibakabakeni. Tinhenha ti ringete ku teka goza hi vukheta swinene. Leswaku u nga kavanyetiwi hi ku lunghisa. Swibamu swa 128mm na 75mm a swi tirha ku fana na timbhongolo. Kambe thangi ra ha onhakile.
  Rin"wana ra marhangu ri bulukile kutani ri wela emovheni. Swisirhelelo a swi khwaxa naswona a swi rhurhumerile nyana.
  Hi November 30, Manazi ma ye emahlweni swinene. Etindhawini tin"wana va fike ni le xikarhi ka doroba. Kambe hi siku leri fanaka, xibalesa lexi a xi kongomisiwe kahle lexi humaka eka makume mune ntlhanu xi onhe nomu wa xibamu xa 128-mm, naswona vanhwanyana lava va boheke ku sungula ku lunghisa nakambe. Naswona, swi tikomba onge, nkarhi wo leha.
  Kutani lava mune va endle xiboho xo lwa ku fana ni masocha yo olova lama fambaka hi milenge ematshan"weni ya thangi. Valungu lava va ringete ku lwa, va lwa hi bikini ntsena. Kambe hi xirhami, vanhwanyana lava a va kota ku yima tiawara ti nga ri tingani ntsena va ri eka xiyimo lexi xo pfumala swiambalo, ivi va tsutsumela ku ya kufumela.
  Gerda u tifihla exikarhi ka gamboko, a duvuriwa hi xibamu xa sweswinyana xa MP-44 xo hlasela naswona u dlaye masocha ya le Rhaxiya hi ku hiseka swinene. Hi loyi, nhwanyana la nga ambalanga nchumu la nga ni misisi yo basa, loyi a nga ba kolonele wa Vuthu ro Tshwuka enhlokweni. Kutani a ku:
  - E-e, ndza ha ri Aryan!
  Charlotte, loyi a a ri karhi a ya emahlweni a suka eka tlhelo lerin"wana, u hlekile:
  - U nhenha leyi tisaka rifu eka valala va wena. - Kutani nhwanyana wa misisi yo tshwuka, wo pfumala milenge u duvule major a n'wi ba kahle ehansi ka tihlo. U pfuxe meno yakwe swinene. - Wa vona, ndzi duvula no biha ngopfu!
  Gerda u nyikile ku pfurha, a heta xirho xa Komsomol na captain ya masocha ya Russia, xigangu xi kombe meno ya xona:
  - Ina, wa duvula, kambe ndzi swi vonile! Ku fana ni xibalesa xa nketani!
  Charlotte u hoxe xiphemu xa nghilazi hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu. U be mutirhela-mfumo wa vuthu ra le Rhaxiya enhan"wini, kutani a rhurhumela a ku:
  - Naswona hi mina loyi, ndzi tlanga hi nghilazi!
  Gerda u tsutsumele exikarhi ka gamboko, a siya mikondzo yo saseka a nga ambalanga nchumu. U tsutsumele a korhama ehansi. Kutani nhwanyana wa yingwe u hundzuluka a endla somersault. U soholote kutani a yisa nhloko yakwe exifuveni xa socha ra Soviet. U tshwutele ngati. Gerda u pfale nhamu hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu kutani a pfotlosa Murhaxiya loyi.
  Diyavulosi wa misisi yo tshwuka Charlotte u pfotlose phayona leri. Hi yona ndlela leyi vanhwanyana lava va hundzukeke va nyenyetsa ni ku biha ha yona.
  Magda u tlhele a dlaya masocha ya le Rhaxiya, kambe a nga va vavisanga vana. Doo, a nge pfuki a tlakusile voko ra yena eka n"wana. Naswona hi ku angarhela, ku halata ngati a swi n"wi nyika ntsako. Kambe hambi swiritano, i tigress kusuka eka SS battalion, naswona ufanele ku landzelela swileriso.
  Hiloko Christina a hoxe banga eka mufana loyi a languteka a ri ni malembe ya kwalomu ka khume-mbirhi hi vukhale. Hakunene i tihanyi. Doo, vanhu lavakulu a va fanelanga va dlaya vana!
  Magda u ti tsemakanye kutani a hlevetela a ku:
  - Hosi ndzi rivalele! Wa ndzi nyenyetsa, kambe nyimpi i nyimpi!
  Naswona blonde yi duvule muhlaseri wa le Rhaxiya, loyi a nga wa, a biwa hi ku biwa loku kongomeke eka buloho ra nomo wa yena. Khombo ra kona, va mune lava dumeke va humelerile. Vanhwanyana lava va sungule ku dlaya Manghezi naswona xiphemu xin"wana xa Maamerika, kambe sweswi va teke xiyimo
  Marhaxiya. Sweswo i ku rhurhumela loku rhurhumelaka ka Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Ti grins leti kombisaka ti fangs ta xiviri swinene, na to kariha!
  Christina u tswontswe nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu hi tihunyi, a ha twa ku titimela, kutani a vula leswaku:
  - Xana swa nyenyetsa? U lava yini eka valoyi va misisi yo tshwuka!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 14.
  Majarimani ma pfale ntirho hakatsongo-tsongo. Kukatsa na vutleketli bya swihahampfhuka - naswona hiku sindzisiwa hikokwalaho ka maxelo yo biha. A swi nga koteki ku hetisa hi ku helela mintirho leyi vekiweke siku ra le mahlweni ka nhlaselo. I ntiyiso leswaku Caucasus yi khomiwile hi xiviri. Ndhawu ya oyili ya le Baku yi le hansi ka vulawuri. USSR yi lahlekeriwe hi xihlovo xa yona lexikulu xa oyili. I ntiyiso leswaku Majarimani hi woxe ma ha fanele ma heta nkarhi ma ri karhi ma pfuxeta swihlovo. Karelia, Arkhangelsk ni xiphemu xa ribuwa ra le n"walungwini na swona swi tekiwile. Leningrad ri tsemiwile hi ku helela ni ku vulavurisana ni tiko hinkwaro ra Rhaxiya. Tinsimu tin"wana ti tekiwa exikarhi. Hafu ya Turkmenistan na yona yi tekiwile. Japani ri teke tiko hinkwaro ra Mongolia, naswona ritlhele ri ti wedged eka Central Asia naswona xiphemu xin"wana ri tumbuluxe ti bridgeheads ehandle ka Amur, eka ndzhawu ya Usuri. I ntiyiso leswaku va- samurai va humelerile hi ndlela leyitsongo. Vladivostok yi pfaleriwile hi ku helela naswona yi le hansi ka ndzilo.
  Ku sale madzana mambirhi ya tikhilomitara ku ya eMoscow. Naswona sweswi Majarimani ma nga duvula ntsindza hi swibuluki swa ballistic ni ku hoxa bomo hi swihaha-mpfhuka swa jet. Kambe hi xixika ni xirhami, Wehrmacht yi lahlekeriwe hi vuswikoti byo endla nhlaselo wun"wana. Ku tlula kwalaho, masocha ya vukoloni: Maindiya, Maafrika, Maarabu ma titimela swinene. Naswona va lahlekeriwe hi vunyingi bya vuswikoti bya vona bya nyimpi. Ku ta va ku ri xidyoho ku nga tirhisi xiyimo xo tano. Hambileswi Vuthu ro Tshwuka ri lahlekeriweke swinene naswona ri tlhele ri karhele swinene.
  Hakunene, General Staff yi endle xiboho, ku nga khathariseki swiphiqo hinkwaswo swa mphakelo ni ku lahlekeriwa hi Caucasus, ku endla mintirho yo hlayanyana leyikulu yo hlasela hi xixika. Hambi loko vafasisi va nga ri na xivindzi xo humesa tintiho ta vona hi xixika, hi ta ti pin ehansi hi ti pfotlosa.
  Kumbe, eka xiyimo xihi na xihi, hi ta ku sindzisa ku lwa eka swiyimo swo biha swinene swa maxelo.
  Vasilevsky, murhangeri wa vatirhi-nkulu ni xandla xa holobye wa vusirheleri, hi laha ku twisisekaka swinene, u teke leswaku USSR a yi nge swi koti ku hlula eka mphikizano wa thekinoloji loko yi lwisana ni tiko hinkwaro ra Yuropa ni ra Afrika loko ku engeteriwa Asia.
  Emhakeni leyi, ku vuyeriwa ka nala, ngopfu-ngopfu eka swihaha-mpfhuka, ku ta kula ntsena hi xixika. Ina, i ntiyiso leswaku vaendli va swifaniso va le Soviet se va endle mathangi lamantshwa, lama nga ni vutshila swinene naswona va hambeta va endla. Ngopfu-ngopfu, T-34-85 leyi nga ni xihondzo lexikulu ni xibamu xa matimba. Phela, IS-2 leyi nga ni xibamu xa 122 wa timilimitara yi le ndleleni. Kambe Majarimani a ma nge yimi. Handle ka sweswo, hambi ku ri timovha letintshwa a ti kahle ku tlula Nghala kumbe movha wihi na wihi wo tika.
  Naswona a swi tikombi leswaku sweswi swi ta koteka ku fikelela ku tlakuka ka tinhlayo.
  Voznesensky na yena u vulavule. U tlhele a vulavula hi ku hlasela hi xihatla:
  - Endzhaku ka ku lahlekeriwa hi Caucasus, vuthu ra hina ri ta va na ku pfumaleka lokukulu ka mafurha. Hi ku kongoma, se hi swi vona hi ku helela. Hambiswiritano, hi xixika, nkarhi wa nhlikanhi wu komile swinene, maxelo ya tala ku biha naswona ku tirhisiwa ka mafurha na kona ku ta hunguteka.
  Khomixinara wa Vanhu Zhdanov na yena u hatlisile ku engetela:
  - Ku engetela kwalaho, masocha na va-sapper va hina va buluse swihlovo hinkwaswo swa oyili eCaucasus. Leswi swi vula leswaku va ka Kraut a va ha swi koti ku tirhisa mafurha ya hina. Kambe loko hi xiya ndlela leyi vafasisi va tihanyi va swi tivaka ha yona ku aka ni ku pfuxeta hinkwaswo hi ku hatlisa, kutani hi ximun"wana oyili ya Baku yi ta khulukela emirini ya ikhonomi ya Third Reich.
  Stalin u katsakanye bulo leri:
  - Eku heleni ka December hi ta ba xidzedze xo sungula xa xixika. Xivutiso ntsena hi leswaku xana?
  Laha masocha a ma nga ha ri na vun"we. Zhukov u ringanyete ku hlasela exikarhi ni ku hlongola nala ekule na Moscow. Vasilevsky u teke leswaku swa antswa ku kuma ndhawu yo tsana eka Tikhvin. Hi nkarhi lowu fanaka, pfuna Leningrad, leyi nga ha vaka yi nga poni eka ku pfaleriwa kambirhi.
  Rokossovsky u vulavule a seketela nhlaselo lowu kongomaka eka Voronezh. A ku ri ni mianakanyo yo hlasela Manazi eAstrakhan, kumbe hambi ku ri ekusuhi na Arkhangelsk. Stalin u yingisele tinhlamuselo hinkwato, a tsala swo karhi ivi a ehleketa.
  Mianakanyo ya ku susumeta nala ekule na Moscow a yi languteka yi ringo naswona yi ringo. Hambiswiritano, hi le xikarhi laha sweswi vafasisi va nga ni matimba swinene naswona va dzimeke timitsu kahle.
  A swi vonaka swi nga twali ku hlasela hi ku tsemakanya nambu wa Volga a wu ri wukulu naswona wu dzikile, naswona xiyenge xo sungula swinene xa ntirho lowu a xi ta teka nkarhi wo leha.
  Nhlaselo exikarhi ka Don na Volga wa koteka, kambe wa hina se wu hlule kwalaho, naswona Majarimani na wona ma tiyisiwile kahle.
  Mianakanyo ya Vasilevsky yi vonaka yi twisiseka swinene. En"walungwini, Majarimani ma tsanile, naswona masocha ya wona hi ndlela yo karhi a ma na ntokoto wutsongo wa nyimpi. Ku tlula kwalaho, Tikhvin a yi tekiwe sweswinyana; Kambe swa koteka swinene leswaku va ka Kraut na vona va ehleketa hi ndlela leyi.
  Nyika matimba ya wena hinkwawo eka tlhelo ra Voronezh? Eka xivumbeko xa le mahlweni, ku endliwe balcony, leyi swinga twala swinene ku ringeta ku yi tsema, kufana na oblique sow thistle.
  Miehleketo yin"wana yo tsakisa i ku fuck around Arkhangelsk. Loko hi tekela enhlokweni leswaku va Krauts vata boheka ku fambisa switirhisiwa swo tiyisisa ku tsemakanya malwandle, swa twala leswaku kuna mavele eka tlhelo leri.
  Hambileswi swi nonon"hwaka ku phakela masocha ya wena n"wini, ngopfu-ngopfu tanihi leswi swikepe swa le hansi ka mati swa Manazi swi lawulaka lwandle hi ku helela. Naswona swikepe leswintshwa swa Manazi leswi fambaka hi swikepe swi sungula entirhweni. Swi tikomba onge va hetelele va aka hambi ku ri xikepe xa nyimpi xa Bismarck lexi a xi nwele khale. Ku tlula kwalaho, xikepe lexintshwa xi fanele xi tshova mpimo wa rhekhodo ni matlhari ya Yamato.
  Hambileswi hi hala tlhelo, ha yini va ka Kraut va lava swikepe swa nyimpi? Ku lahlela ntshuri ematihlweni ya misava hinkwayo? Lexi karhataka ngopfu i rungula leri vulavulaka hi mixaka leyintshwa ya matlhari lama endliwaka eka Third Reich. Ngopfu-ngopfu malunghana ni swibuluki ni swihaha-mpfhuka swa jet, naswona leswi i swa nkoka swinene.
  Endzhaku ko kanakana nyana, Stalin u pfumerile pulani leyi: ku sungula nhlaselo eka ndzhawu ya Tikhvin eku heleni ka December, naswona ekusunguleni ka January ku twa nala ekusuhi na Voronezh.
  Hi ku angarhela, leswi a swi vonaka swi twala... Hi nkarhi wolowo, vanhwanyana va mune lava se va rivariweke hafu va ye emahlweni ni vunhenha bya vona eEastern Front. Gerda na Charlotte na Christina na Magda von Singer - endzhaku ko yimanyana loku vangiweke hi mhaka ya leswaku hinkwavo va tikile kwalomu ka nkarhi wun"we; kutani va veleka vana lava hanyeke kahle ivi va tlhelela emahlweni.
  Maxelo a ya titimela naswona swilo swo saseka swi fikile hi siku ra makume mbirhi ntlhanu ra December. Ku na gamboko naswona moya wu ri karhi wu hunga ti curls ta wena. Naswona ava hlawulanga ndzhawu yo kufumela swinene eka vona - ekusuhi na Leningrad.
  Loko va fika, vanhwanyana lava ambaleke bikini va ye va ya tsutsuma exikarhi ka gamboko. Entiyisweni, Vaaryan va ntiyiso va fanele va kombisa leswaku a va chavi nchumu, hambi ku ri xirhami lexikulu. Mufana wa ninja loyi a fikeke a huma eJapani, loyi un"wana ni un"wana a a n"wi vitana Karas, u tsutsume na vona.
  N"wana loyi u dume hi ku hlanganyela ka yena eka vuhandzuri byo hlawuleka. Swivumbeko swo tsakisa swa le vuxeni, swin"we ni misisi ya wasi leyi kumiweke tanihi ndzhaka eka tatana la nga tiviwiki, swi endle leswaku mufana loyi a saseka swinene.
  Vanhwanyana lava va tlhele va n"wi languta hi mahlo loko va hlamula, hambi leswi Karas kumbexana a nga si ringanaka na vona. Kambe ku ntshunxeka ka misiha ku tsutsuma ku fana ni ntambhu, lerova hambi ku ri titinghala leti ta tinghala leti nga ni ntokoto, leti tokoteke hinkwaswo, a ti swi koti ku fambisana na swona.
  Vanhwanyana lava va tlhele va va ni xivumbeko xa vona hi ku helela endzhaku ko veleka exivandleni xa ndzetelo, kambe a hi superman yin"wana ni yin"wana leyi nga tiyiselaka rivilo ro tano ra ayisi.
  Christina, loyi, ku fana na Magda, von Singer, a koteke ku lwa ni Marhaxiya, u vule leswi:
  - Xirhami na gamboko i munghana wa vona lonkulu. Naswona a yi kufumela ku tlula ya Manghezi!
  Magda u swi xiyile hi laha ku faneleke:
  - A ndzi nga ta vula sweswo. Marhaxiya ma ni matimba swinene naswona tiyuniti ti lava ku va ti tlhelela endzhaku!
  Charlotte, a ri karhi a endla somersault loko a ri karhi a tsutsuma, u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Kambe leswi swi tlula ku tsana ku tlula plus.... Hi ntolovelo a ndzi twisisi tindlela to lerisa na ku lawula ku fana na ku tumbuluxiwa ka ti barrage detachments na ku dlayiwa ka vafambisi va tiyuniti leti tlhelelaka endzhaku.
  Gerda hi yexe a nga ambalanga nchumu, a hundzuluka loko a ri karhi a tsutsuma a endla stretch, u pfumerile:
  - I ntiyiso - ehansi ka nhonga a wu nge kumi tinhenha ta kahle. - Laha nhwanyana wa misisi yo tshwuka, hambiswiritano, u boheke ku pfumela, hi mbilu yo rhurhumela. - Kambe ma-Russia ma lwa kahle loko se ma khome malembe mambirhi ni hafu. Hi nga tsakela ku pona ka tona!
  Christina u rhurhumerile hi ku delela:
  - Xana wa hi byela?
  Gerda u hlekile loko a ri karhi a vula leswaku:
  - Hi hina va xiyimo xa le henhla! Ngopfu-ngopfu Marcel!
  Ace ya kahle swinene ya minkarhi hinkwayo na vanhu, hambi leswi a yirisiwa hi xiyenge xa Hitler, loyi a lava leswaku xikombiso lexi xa ku nga hluriwi xi kongomisa ntsena eka ku dyondzisa - phela, ari lieutenant general, hambiswiritano u tsutsumele emahlweni.
  Kumbe ku tlula kwalaho, Fuhrer hi musa u n"wi pfumelele leswaku a tlhelela loko Majarimani ma titwa ma bihile kun"wana.
  I ntiyiso leswaku Manazi, loko ko tshuka ku humelela, ma tiyise vusirheleri bya wona naswona ma lunghiselele xixika, kambe a ma kanakana swinene leswaku Marhaxiya ma ta va ni swilo leswi nga ta endla swiendlo leswikulu swo hlasela.
  Hambiswiritano, vutlhari byi tirhile. Hi leswaku, rungula leri vulavulaka hi nhlaselo lowu a wu ri kusuhi wo ntshunxa Tikhvin ri khulukile hakunene. Ku tlula kwalaho, masocha ya Soviet ma sungule ku buluka ka swibamu swa matimba, hi nkarhi lowu faneleke wa Khisimusi.
  Va hlasele "Katyushas" hambi ku ri mpatswa wa swibalesa swo sungula swa matimba ya le henhla swa tirhokete "Andryusha". Naswona ku rhurhumela loku humaka eka ku buluka a ku ri lokukulu lerova vanhwanyana lava a va nga ambalanga nchumu, lava nga hafu ya ayisi va ku khome.
  Nkateko wa kona, ku twa ka tona ku kahle swinene naswona mahlo ya tona ya hatima.
  Vanhwanyana lava va langutane kutani va fikelela makumu lama nge:
  - Sweswi a hi lweleni kahle!
  Naswona mufana wa ninja Karas u te:
  - Ntirho wa mina wu ta va ku nghena eLeningrad ndzi ya reconnoiter kwalaho. U sasekile ngopfu lerova u nga va xihloti!
  Magda hi ku tsana u rhendzele tinsiva ta yena loko a hlamula:
  - Na wena... Naswona loko ma-Russia ma kuma accent ya wena yi nga tolovelekanga?
  Karas hi laha ku twisisekaka u vule leswi:
  - Loko u vulavula Xirhaxiya hi ndlela leyinene ngopfu, swi ku paluxa tanihi munhu wa matiko mambe hi matimba swinene. Hi ndlela yihi na yihi, ndzi tsutsumile, ndzi veka ku tsindziyela lokunene eka nala loyi a nga etlhelo...
  Vanhwanyana lava va tsutsumele ethangini ra vona. I swikepe swo ringeta, phela. Naswona hi tihlawulele nchumu wuntshwa. Hi ku kongoma, hambi ku ri mathangi mambirhi lamantshwa hi nkarhi wun"we, lawa ma faneleke ma kamberiwa emahlweni.
  Hi leswaku "Laski", timovha leti nga na swirho swimbirhi swa vatirhi leswi nga na silhouette ya le hansi swinene. Timodelo to sungula swinene ta xitukulwana lexintshwa xa mathangi, laha Majarimani hakunene ma sunguleke ku tiyimisela ku hlanganisa maendlelo. Naswona vutivi byin"wana byo tsakisa bya vufambisi. Ngopfu-ngopfu, ku hundziseriwa ka gezi ni ndhawu ya bokisi ra gezi leri vekiweke eka njhini. Naswona swikepe swimbirhi swa mathangi hi swoxe entiyisweni a swi etlele ehansi. Emhakeni leyi, transmission na njhini a swi vekiwa endzhaku, naswona vanhwanyana a va tshama va ntshunxekile ekhwirini ra vona. Naswona milenge ya vona a yi tshikilela tigiya ni swikomba-nkarhi hi le ndzhaku, naswona mavoko ya vona, ku hambana ni sweswo, a ma famba hi ku ntshunxeka loko ma cinca-cinca. Xitulu lexi tshamaka ngopfu xi endliwa hi ku landzelelana naswona xi kopa xivumbeko xa mimiri ya tona. Hakunene akuri hava xihondzo - xitikomba xiri xibamu lexi tifambisaka, naswona xiri ehansi swinene lerova ti rollers ti kumeka ehandle.
  I ntiyiso leswaku xibamu a xi nge swi koti ku jika, kambe xi nga rhendzelekanyana. Phela, xihaha-mpfhuka xa nyimpi hi xoxe xi hatla xi jika-jika eka xirhendzevutana xa xona, xisweswo xi tlherisela ku pfumaleka ka xihondzo.
  Magda u hlamuserile vanhwanyana va yena va munghana wa yena a ku:
  - Kwalaho, mathangi lama nga riki na turret ya chipa naswona ya le hansi. Laha hi nga lulamisa ku leha, hi ku ehlisa ku ya eka 1.2 wa timitara hi ku tlakusa ku ya eka 1.5... Ku lava ku fana na vaseketeri, hi gayela hi switumbulukwana swa hina.
  Leswi a yi tika tithani ta 12, movha lowu a wu ri ni swisirhelelo leswinene ngopfu swa le mahlweni swa 82 wa timilimitara eka angle yo rhetela ya 40 wa tidigri ku suka eka leswi nga etlhelo leswi nga ehenhla. Naswona leyi nga ehansi i yitsongo swinene. Matlhelo ya kona a ya sirhelelekanga ngopfu eka 60 wa timilimitara, kambe ya ha funengeta swirhendzevutana hi swoxe. Injhini ya 400 horsepower yi nyika matirhelo ya kahle swinene yo chayela. Plus, ndzhawu ya ti rollers xikan"we na suspension swiendle leswaku swikoteka kungari ntsena ku hunguta silhouette, kambe switlhela swinyika maneuverability ya kahle swinene hiku tirhisa snowdrifts.
  Ku nga khathariseki leswaku munhu a nga vula yini, menagerie yo tika, ku sungula hi Panther, yi tele swinene naswona yi ni vuxiyaxiya. Naswona eka swirhendzevutani swa gamboko swi fana hi ku helela.
  Gerda, loyi a tshamisekeke na munghana wa yena wa nkarhi wo leha Charlotte, naswona hi ku nga swi lavi u titwe a nga ntshunxekanga eka bokisi leri pfalekeke, ro koma no leha ra thangi. Hambileswi, hi ntiyiso, hi faneleke ku xixima leswaku movha lowu nga ni matlhari ya T-4 ni swisirhelelo leswinene ngopfu wu hlayise ntiko wa tithani ta 12. Terminal ya blonde yi vule leswi:
  - Mathangi lawa a ya tshamisekile swinene a ku ri Tiger na Lion. Emovheni lowu, hambi hina vanhwanyana hi tika ku hundzuluka.
  Charlotte u hlamule a ku:
  - Kambe nsirhelelo... Ku fana na "Panther" leyintshwa, leyi hi N'wendzamhala ntsena yi sunguleke ku nghena eka vusocha hi xikepe xa 60-millimeter.... I ntiyiso, nhloko yi pfariwile ku antswa ku tlula ya hina hi 120-millimeter, kambe wena wa ha ri kona va fanele va yi ba. Eka angle yofana na ya hina, cannon ya 85 mm yita ricochet hambi loko yi duvuriwa eka point-blank range.
  Gerda u khwaxa nenge endzhaku ka ndleve yakwe, kambe ku famba-famba loku ka ha endla leswaku xikunwana xakwe xi tshama ehenhla ka lwangu leri rhetaka kutani a xiya:
  - Marhaxiya ya hi tsundzuxile leswaku mathangi lama nga na caliber ya 122 millimeters ma nga ha humelela. Vutlhari a byi etleli!
  Charlotte u vule hi ku tiyiseka, a ri karhi a pfurha marhama a ri karhi a soholota nomu hi ku hlundzuka:
  - Vutlhari bya hina byi le ka xiyimo xa byona lexinene tanihi minkarhi hinkwayo. Hi hina ntsena a hi pfaleriwe ebokisini leri pfalekeke.
  Injhini leyintshwa ya matimba ya 400 wa tihanci, hilaha swiletelo swi vuleke hakona, a yi nga ha kurisiwa swa xinkarhana hi nkatsakanyo wa mati ni methalone kumbe nitrogen. Emhakeni leyi, thangi a ri kota ku tsutsuma timinete to hlayanyana hi rivilo leri tlulaka 100 wa tikhilomitara.
  Masocha ya Soviet ma endle ku pfuleka, khale ma rhendzele migerho hinkwayo ni swisirhelelo swa mafasisi. Kambe Manazi ma hoxe vunyingi bya masocha ma ya eka layini ya vumbirhi ni ya vunharhu. Endzhaku ka sweswo va ringete ku hlangana ni masocha lama fambaka hi milenge hi ku duvula ka swibamu ni milayeni ya swibamu swa michini.
  I ntiyiso leswaku emahlweni a ku ri ni mathangi lama famba-fambaka. Tanihi leswi T-34-85 leyi nga ni matimba swinene a yi nga si nghena eka vuhumelerisi bya vunyingi, T-34-76 leyitsongo ni leyi famba-fambaka swinene yi hlaseriwile. Vona, ku nga khathariseki ku lahlekeriwa, va khandziye layini ya mugodi ivi va tirhisa ndlela leyi va chayelaka kahle ha yona loko va ri eka gamboko.
  Naswona hi leyi timovha ta le Jarimani leti ringetaka ku hlamula. T-4 se yi yimisiwile, kambe yo hlayanyana ya yona ya ha tirha. Lexi hlamarisaka, ti famba ku antswa eka swinambyana swa gamboko ku tlula swiharhi leswintshwa swa nhova. Ku tlula kwalaho, wa ha fanele u yi sungula leswaku u basisa gamboko leyi hlengeletaneke exikarhi ka swirhendzevutana. It"s even funny ndlela leyi va Krauts va virisa mati eka ti cauldrons kutani va chela eka ti tracks leswaku crust leyi yo nyenyetsa yi huma.
  Hambi ku ri thanki ya kahle swinene ya le Jarimani "Lion" yi xaniseka hi swirhendzevutana swo tano. I ntiyiso, eka ku cinca lokunene Mafurwa se ma tekele enhlokweni leswi, naswona movha wa vona hi woxe wu kota ku tlula makume nharhu mune... Kambe leswi i ntsena hi ku ya hi swiyimo hi ku olova.
  Kambe mathangi mambirhi ya le Jarimani ma rhurhile... Kambe lama seleke, ndzi nga vula njhani... Ehenhla! I ntiyiso, kusuka eka "Lion" tough tankers ringeta ku ba T-34-76 kusuka ekule. Swi fanele ku xiyiwa leswaku, loko hi xiya ku tsana ka swisirhelelo swa xihondzo lexi hoxiweke xa pulani ya Soviet, ku ni, khombo ra kona, nkarhi wo ba.
  Ku pfumaleka ka ti alloying elements swikulu swinene lerova hambi kuri swibamu swa 50 mm swa Kraut swina khombo. Hambiswiritano, ku biwa kusuka eka cannon leyintsongo ya 37-mm switlhela swivanga ku wa naku khuluka ka swisirhelelo, kumbe ku pandzeka eka hull na turret.
  Ku va ekhombyeni leri ringanaka ra "makhume nharhu mune" swi endle leswaku mianakanyo yo tlhela yi hlomisa "Panthers" hi xibamu xa matimba swinene yi hundziseriwe emahlweni ku fikela minkarhi yo antswa. Kumbe, hi ku kongoma, leswi biheke ngopfu - loko ti-IP ti nghena eka nxaxamelo. Kambe ku fikela sweswi IS-1 a yi si hundzuka nxaxamelo wa vanhu vo tala. Kambe rungula leri vulavulaka hi IS-2 se ri vupfile. Tanihi leswi tijenerala to tala se a ti swi twisisa leswaku USSR yi le kusuhi ni ku lovisiwa, naswona a va swi kuma swi khomisa tingana ku xenga Tiko ra Manana hikwalaho ka mali. Kutani nhlayo ya tinhlori, ku katsa ni leti nga eka General Staff, yi andze swinene.
  Hi lowu ku cinciwa lokukulu ka "Lion" hi xibamu xa 128 mm. U ringeta ku fikelela makume nharhu mune hi xirhendze xa yena xo leha... Kambe ringeta ku xi ba.
  Hambiswiritano, swikepe swa Soviet swi endla xiboho xo hlasela Fritz hi swoxe. Hambi loko ku tekeriwa enhlokweni mpimo wa ku buluka ka swibamu swa Wehrmacht, leswi i ku tidlaya.
  Kutani "Nghala" yi swi kotile ku handzula xihondzo kutani vanghana va mune va haha va famba ku fana na maphaphatani va ya emisaveni leyi landzelaka... Kambe mathangi man"wana ya susumeta hi matimba swinene... Sweswi vatirhi va mavoko va sungule ku xalamuka ku tlakusa tinjhini ta dizele hi ndlela yo karhi, leswaku va yinga hatlisisa thangi hambi kuri kuringana nkarhi nyana, kambe handle ka swihlanganisi swofika eka 70 wa tikhilomitara. A ku ve njhini yi onhaka endzhaku ka sweswo. Kambe endzhaku ka sweswo majaha lama heleriweke hi ntshembo ma ta eka nhlaselo, lawa ku vuya ka wona ku nga languteriwangiki. Kahle kahle, ku vuriwa yini ke? Loko u nga swi koti ku hanya hi ndlela yin"wana, kutani rivala hi ku pona.
  Naswona sweswi, ku fana ni demona leri humaka emisaveni leyi nga ni gamboko, thangi ra Soviet, leri ti hlawuleke muhlaseriwa wo durha swinene eka rona, ri rhurhumerisa "Nghala" yo tika ni leyi dlayaka. Movha wa le Jarimani a wu ha ku sungula ku huma exigwitsirisini.
  Ku biwa ku ni matimba, barrel ya movha wa Soviet ya goveka. Nghala yi le hansi swinene naswona mimiri ya timovha leti hatimbirhi yi rhetela. Kutani njhini ya le Jarimani leyi kumekaka emahlweni yi buluka. Naswona ndzilo wu sungula, kutani Manazi ma baleka hi le xipfalweni xa le hansi.
  I ntiyiso leswaku a hi mathangi hinkwawo ya Soviet lama koteke ku nghena hi ku hatlisa ma ya fika laha a ma rhurhumerisiwa kona. Swibamu swa va ka Fritz swi tirha naswona swi sila. Kambe loyi a humelelaka u ta yi ba hi matimba!
  Gerda na Charlotte a va ri emahlweninyana ka vanghana va vona naswona va tikume va ri endzeni ka mpfhuka loko timovha ta Soviet se ti vonaka. Kahle kahle, u nga duvula, kambe swa antswa ku tshinela ekusuhi. Ku suka eka tikhilomitara ta ntlhanu, hambi ku ri swisirhelelo leswi nga tiyangiki swa makume nharhu mune swa tika ku swi teka.
  Fiery Charlotte u vule hi ndlela ya filosofi:
  - Swi tshama swi ri tano. A wu nge swi koti ku ba u ri ekule!
  Gerda u kanetile a ku:
  - U nga swi kota loko u ri na vukheta lebyi ringaneke!
  Kambe ku fikela sweswi xiyimo a xi hi sindzisi ku duvula hi ri ekule. Naswona a ku na munhu loyi a nga ta xiya thangi ra vona leri pendiweke hi muhlovo wo basa. Naswona movha wu famba kahle swinene. A nga kona loyi a nga solaka xisefo.
  Naswona ku khandziya ka kona ku rhetela. Mimovha ya Soviet na yona yi kahle swinene naswona se yi tshove layini yo sungula ya vusirheleri bya Jarimani naswona yi tshoveka eka ya vumbirhi. Naswona maxelo a ma bihile, ku pfuke xidzedze xa gamboko, naswona swihaha-mpfhuka swo tala swa Wehrmacht swi wile.
  Loko hi tekela enhlokweni ku tsana ka tinhlayo ka swihaha-mpfhuka swo tshwuka, ni ku pfumaleka lokukulu ka mafurha, maxelo a ma nge antswa.
  Va ka Kraut a va tumbele. Van"wana va vona va sungule ni ku tshukatshukisa swiambalo swo basa. Hitler u ta va a kaput...
  Gerda u duvule a ri ekule hi tikhilomitara timbirhi. Hi ku ya hi nsinya wa nawu, ku hluriwa loku ka ha ri loku tiyisekisiweke, kambe loko hi vona leswaku i Majarimani mangani lawa Marhaxiya ma swi koteke ku ma lama, kutani ku langutela yini. Ku tlula kwalaho, makume nharhu mune a va tiyisi ngopfu hambi ku ri eku sunguleni ka nyimpi, naswona a va si kuma nkarhi wo hluvukisa tidipoziti letintshwa. Kutani...
  Terminal ya blonde a karhatekile swinene loko a koka trigger ya xibamu. Se a lahlekeriwe hi mukhuva wo duvula hi nyimpi - handle ka ku hlaseriwa ka Murmansk, hambi leswi a yeke emahlweni a titoloveta eka tindhawu to duvula na tindhawu to titoloveta hi nkarhi wa ku tika ka yena, xikan"we na tinhweti to sungula ta ku fuma ka yena. Kambe swi tikomba swi olova ku lwa hi bikini u nga ambalanga tintangu, u va un"we na muchini... Xikhegelo xi ba xi tlhela xi soholota turret... Hayi, a yi nga khomi ndzilo, kambe munghana wa mina u boheke ku yima hambi swi ri tano. Naswona sweswi muhlaseriwa un'wana...
  Charlotte u hlevetela a ku:
  - I mani loyi a toloveleke ku lwela ku hlula. U ta ya esirheni na hina... - Gerda u duvule, kutani nhenha ya misisi yo tshwuka yi n'wi lulamisa. - Kumbe ku vula ntiyiso, hinkwerhu hi ta tisa valala va hina esirheni swin'we.
  Snow White the Terminator u nghenelerile hi ku hlundzuka:
  - Ina, no inspiration, u nga kavanyetiwi hi risimu!
  Charlotte u komberile a ku:
  - Yimbelela hi wexe! U ni vuswikoti swinene!
  Kutani Gerda, a rhangela ndzilo, a sungula ku yimbelela;
  Tiko ra rikwavo ni vuthu i tiphuphu timbirhi, .
  Lexi pulanete yi tshamaka eka xona!
  Tiko ra hina ri ta ku sirhelela hi mavele ya hina, .
  Vuthu ra wena ri kufumetiwa hi vanhu hinkwavo!
    
  Mapapa ma hola, ni ku vonakala ku hisa, .
  Xibamu xa muchini xi rhurhumerile makatla ya socha leri!
  Hi na wena hilaha ku nga heriki, tiko ra ka hina, .
  A hi celeni sirha ra nala!
    
  Ina, minkarhi yin"wana xikandza xa rifuwo xi ni tihanyi, .
  Xibamu xi ringeta ku hi tlhava timbilu!
  U tlhelele endzhakunyana kutani mulwi a fa, .
  Hosi pfulela nhenha nyangwa!
    
  Ematilweni lama nga riki na makumu hi ni ku rhula, .
  Paradeyisi, nhenha leyi katekisiweke a yi voningi!
  Ndzi rhwala ku rhula na mina etikweni ra vatata wa mina, .
  Vana va hina va ta nantswa mihandzu ya ku hlula!
  Loko Gerda a ri karhi a yimbelela, u hlule mathangi man"wana ya nhungu, leswi antswiseke swinene xichayachayana xa yena.
  Kutani Charlotte u sungule ku yimbelela:
  Ku leha loku kokaka rinoko loku nga ni tinyeleti, .
  Va ku yisa eka mpfhuka lowu nga heriki!
  Na vanhu va hina va misava ya miehleketo, .
  Lorha hi xihahampfhuka xa Icarus!
    
  Ku languta ka mina ku langute xibakabaka, .
  Xirhendzevutani xa tika ku xi khumba..
  Ku suka eka swikwirikiri swo sungula swa Archimedes - .
  Ku ma pulana a swi lehe naswona a swi karharisa!
  Laha nhwanyana loyi a nga swi kotanga ku lwisana kutani a sungula ku kongomisa no ti duvula... Vatirhi va mathangi ya Soviet a va nga nyiki nyingiso eka swibalesa, hambi leswi xibamu xa Magda lexi a xi tifambela na xona xi joyineke. Hambi swi ri tano, eka xidzedze xa gamboko a wu swi voni kahle leswaku xi hlasela kwihi, yini naswona njhani. Plus, mathangi lawa hamambirhi ya mbombomerile naswona ya sungule ku lava ku nga hambanisiwi na gamboko leyi a yi khuluka. Nakona xibamu lexintshwa a xi nga vonaki ngopfu, naswona emakumu a ku ri na silencer leyi a yi ri na xipfalo xa rivoni. Lowu i muchini lowu nga ni vukanganyisi swinene lowu Fritz a ti hundzukeke a ri na wona.
  Crucian carp, leyi a yi lenga-lenga etlhelo hi nkarhi wolowo, yi yimbelele hi ntsako:
  - Loko vavasati va lwa, swa antswa u nga ngheni enyimpini!
  A swi vonaka onge timovha timbirhi leti nga ni tithani ta khume-mbirhi ntsena ha yin"we ti nga onhaka ku fikela kwihi? Hambiswiritano, emhakeni leyi, vatirhi va endla xiboho xa xin"wana ni xin"wana. Vanhwanyana lava kahle-kahle a va nga si tshama va hlwela, hambileswi ku nga ri ku biwa hinkwako loku dlayaka. Swisirhelelo swinharhu kumbe mune leswi rhendzelekeke swa makume nharhu mune swi nyikile ricochet, kwalomu ka khume-mbirhi wa ku khumbeka swi yise eka tidigri to hambana ta ku onhaka eka mimovha, kambe muxaka lowu a wu nga lulamisiwa hi ku olova ensin"wini. Kambe kwalomu ka makume ntlhanu wa timovha ta Soviet leti nga ni swisirhelelo swa xiyimo xa le hansi ti onhake swinene.
  Hi xikombiso, commander"s thirty-four yi sungule ku hlanta loko swibamu swi buluka. Xihondzo a xi lahleriwa ekule, naswona barrel yi jika ku fana ni xitiyisekiso xa movha. Vanhu na vona va file.
  Vatirhi va mathangi ya Soviet va hlwerile ku swi xiya leswaku va tlhaviwa kutani va ringeta ku hlasela hi ndlela yo tlherisela.
  Vanhwanyana va tinghala va pfalekile swinene, kambe ndzhwalo wa swibamu swa 82 wa swibalesa wu ringanisiwa swinene na Panther. Hambileswi swibalesa swi tshamaka enon"wini naswona vanhwanyana va va khwaxa swikunwana. Kambe sweswi ka ha ri ni nchumu wo duvula, naswona loko u tshinela, swa olova ku ba Marhaxiya.
  Gerda u ti tsemakanye hi ku hatlisa swinene naswona, a rhumela thangi rin"wana leswaku ri ya lava swilo leswi nga riki swa nkoka, u hlevetela:
  - Xikwembu xi ndzi rivalele! Lava i majaha ya xivindzi, kambe un"wana wa varhangeri va vona u penga hi ku helela!
  Charlotte u swi xiyile, a ri karhi a hlevetela hi ndlela ya hysterical:
  - Loko va ta hi khandziya, kutani i makumu!
  Hakunene, va makume nharhu mune lava duvuleke loko va ri karhi va famba, a va funengetiwe hi musi, va rhurhumela hikwalaho ka ku chava. I ntiyiso leswaku ku ba ka vona a ku talanga, ku duvula a ku kongomanga, kambe thangi ra rhurhumela.
  Nhamu ya ha sirhelelekile hi ku hetiseka naswona swisirhelelo, ku nga khathariseki leswaku munhu a nga swi vula yini, i swa xiyimo xa le henhla, swi semendhe. Leswi swivula leswaku vuandlalo bya ku tiya loku engetelekeke byinyika ricochet ya kahle swinene, kufana na loko mbyana yi tlula.
  Kambe swa ha chavisa endzeni, swi fana na ku khandziya xigubu ivi u biwa hi tinhonga to tika.
  I ntiyiso, khabini yi hisa swinene hikwalaho ka swichayachayana, kambe loko u ambale bikini, a swi tsakisa hambi ku ri endzhaku ko nwela exikarhi ka gamboko. Kambe lexi nga tsakisiki ngopfu hileswaku xikhegelo xa Soviet xi hlasele apron ya xinene ya roller. Leswi i swa matirhelo yo chayela ya movha, kufana na crowbar ehansi ka tihlo. Hambi leswi, loko u tekela enhlokweni leswaku swirhendzevutani a swi tsekatsekanga, kambe i xigolonyana lexi hambaneke, kutani thangi ra ha kota ku famba. Pfuka u ti tshika. Leswi a swi fanele swi endliwile khale. Naswona hikwalaho nsirhelelo wa le ndzhaku wu tsanile. Naswona angle ya inclination i yitsongo. Loko yi ba, yi nga ha tshoveka. Swibamu swa Marhaxiya a swi tsani ngopfu.
  Gerda u hlevetele, a tlhela a ntshunxa nyiko ya misava ya vafi eka xibamu xa vona xa semi-automatic:
  - Kambe Pasaran!
  Hambileswi rito leri, kumbe ku vula ntiyiso i xiga xa makhomunisi ya le Spain, ri langutekaka ri nga fanelanga nikatsongo eka tinhenha ta tinghala ta le Jarimani. Phela Manazi ma lwe hi tlhelo ra Franco. Hambileswi minkarhi yin"wana masocha ma amukelaka tindlela ta vanhu van"wana hi ku tirhandzela.
  Loko a ri karhi a duvula, Charlotte u hundzuluxe xibamu xa Laska lexi a xi tifambela hi xoxe, naswona ku onhiwa ka roller ya xinene hi xibamu swi va vangele xiphiqo emhakeni leyi.
  Mathangi ya Soviet a ma tsutsumelanga exikarhi ka gamboko hi rivilo lerikulu ku fana ni le magondzweni lamakulu, kambe hambi swi ri tano ku tlula ka wona hi ku hatlisa a ku kavanyeta xikongomelo xa wona naswona a ma hatlisa.
  Laha swibalesa swi duvuriwa eka mpfhuka lowu nga riki na nchumu.
  Naswona Gerda u duvula hi rivilo lerikulu, a nyuhela ngopfu. Swisirhelelo leswi rhendzelekaka
  yi nyika ricochet enhan'wini, kambe loko va va ba point-blank ematlhelo...
  Charlotte u huwelerile a ku:
  - Naswona hambi ndzi hetelela ndzi ri evuentweni bya tihele, a ndzi nge tlheleli exibedlhele!
  Vanhwanyana, ndzi duvula ku ya fika emakumu, kambe swikhegelo swi tsutsumela ematlhelo swi tlhava, swi tshoveka swirhendzevutana. Swisirhelelo swa pandzeka kutani movha wu khomiwa hi ndzilo.
  Gerda u endla xiboho:
  - Hi pfurheta timovha hi famba!
  Charlotte u huwelela hi ku vilela:
  - Xana u lava ku hoxa nsimbi?
  Gerda u vula hi ku tiyimisela:
  - Ku na swilo swa nkoka ku tlula nsimbi, xikombiso tifureme!
  Charlotte u handzule khamera leyitsongo ya tifilimi kutani a huwelela a ku:
  - Kambe ti exploits ta hina ti ta rhekhodiwa hilaha ku nga heriki!
  Gerda, hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu, u hundzule lever leyi a yi pfurha swibamu leswi kotaka ku pfurheta thangi ro ringeta. Nhwanyana wa yingwe a a tisorile swinene ku onha ntirho wo tano wa vutshila, kambe a a ta ya kwihi loko handle ka sweswo masocha ya Soviet, lama nga fanelangiki ku tsoniwa xivindzi, ma ta khoma thekinoloji yo hlawuleka.
  Hiloko va bulusa Laska kutani va nghena exidziveni xa gamboko leswaku va ponisa vutomi bya vona byo hlawuleka.
  Magda von Singer na Christina na vona a va nga lavi ku tlhelela endzhaku naswona movha wa vona wu handzuriwile hi ku biwa hi swibalesa leswi kongomeke. Lexi i vumundzuku - Pallas leyi nga riki na tintswalo ya nyimpi yihi na yihi. Loko u fanele ku tlhelela endzhaku, u siya mbilu ya wena. Kambe vanhwanyana lava va lwile hi vutshila, naswona va swi kotile ku tirhisa kwalomu ka swibalesa swa vona hinkwaswo. Kambe sweswi a va fanele va tilahla, ku fana ni tinyoka leti nga eka gamboko, naswona kwalaho va ringeta ku tshama ehandle eka swibamu swa Soviet leswi nga siveriwiki.
  Loko u nyuherile naswona u ambale bikini, ku khandziya evuentweni bya gamboko a hi mianakanyo leyi tsakisaka swinene. Kambe i kangani emisaveni ya hina u endla leswi ku tsakisaka? Hi xikombiso, eka xiyimo xihi na xihi, ku vonakala hi ku tiyimisela ku swi kotile ku yimbelela swirhendze swa milenge ya vukwembu ya Christina, leyi a yi ri karhi yi duvula ku ya fika emakumu. Kambe leswi swi endle leswaku nhwanyana loyi a hlundzuka swinene kutani a huwelela a ku:
  - Ku xiximeka na xivindzi a swi xavisiwi hi ntiko!
  Magda, loyi na yena a a hisiwe, hambi ku ri nhlonge yakwe leyi nga ni muhlovo wo tshwuka a yi funengetiwe hi swirhumbana, u huwelerile a ku:
  - Ndzilo i ku hisa, hayi ndzilo!
  Hambiswiritano, mathangi ya Soviet ma endle leswaku ntirho lowu wu olova. Hi ku hlundzuka, va duvule "Weasels" leyi tshikiweke handle ko twela vusiwana, va nghenisa makume ya swikhegelo eka nsimbi leyi tshovekeke. Hi nkarhi lowu fanaka, swikepe swin"wana swa mathangi a swi titshege hi swipfalo naswona, ku fana ni xihlovo xa xihlovo xa mati, swi funengete timovha ta le Jarimani hi toxe ni lava a va chayela swilo leswi thyakeke.
  Magda u rhurhumerile loko a xiya:
  - Vona, Mabolshevik, i ntiyiso, va na xivindzi, kambe a va na ndhavuko swinene!
  Christina, a ri karhi a tshwutela gamboko leyi a yi ri karhi yi wela enon"wini wakwe, u kombise vululami lebyikulu swi nga swi langutelanga:
  - Xana u ehleketa leswaku tinhenha ta hina ta antswa?
  Magda u vule hi ku hleka a ku:
  - I ntiyiso, swa antswa tanihileswi hi hluleke. Caucasus se i ya hina, kutani Moscow yi le kule hi madzana mambirhi ya tikhilomitara ntsena... - Naswona honey blonde yi paluxe hi ku nonoka tintiho ta yona to leha. - Kumbe u lava ku rhwala tinkulumo ta vuxengi?
  Christina, loyi se a voneke hinkwaswo leswi eneleke, u lo tlakusa xihlovo xa ntshuri wa gamboko hi nenge wakwe ivi a hleka, a xiya:
  - Minkarhi yin'wana ku miyela i muxaka wo chavisa swinene wa ku xenga.
  Vusiku, xidzedze na gamboko swi nyikile vanhwanyana lava va mune nkarhi lowunene wo pona.
  . NDZIMA YA Nomboro ya 15.
  Ku tlula kwalaho, a swi nga ti emiehleketweni ya vakaneti ku kama gamboko ni ku lava mademona lama nga ambalangiki milenge eka swinambyana swa gamboko. Kutani tinhenha leti, leti lahliweke exikarhi ka gamboko, ti tshame endzhaku, kutani mathangi ya Soviet ma ya emahlweni, ma hluvukisa ku pfuleka. Hambileswi timovha to tlula dzana ti siyiweke ti etlele ti tshovekile, ti soholotiwile, .
  leswi endlaka leswaku ku va ni xiendlo xa vanhwanyana va tinghala.
  Hi ku angarhela, masocha ya Soviet ma fikelele ku humelela ko karhi eka masiku ma nga ri mangani yo sungula naswona ma swi kotile ku nghena swinene eka swivumbeko swa valala.
  Va ka Fritz va tlhelele endzhaku va ya eTikhvin hi voxe kutani va ringeta ku kuma ndhawu yo tshama edorobeni. Hi ntumbuluko, tindlu ni tindhawu to tshama eka tona hi toxe i nsirhelelo lowukulu swinene eka masocha ya Soviet lama yaka emahlweni.
  Vanhwanyana va mune va tinghala lava nga ni xivindzi va swi kotile ku tlhelela endzhaku eTikhvin. Kambe a va fanele va teka swibamu leswitsongo leswaku va sirhelela doroba. Kambe eka swikepe swa mathangi leswi a hi nkarhi wo tsakisa swinene.
  Charlotte, a ri karhi a duvula endzhaku ku suka eka masocha lama fambaka hi milenge lama yaka emahlweni, a rhumela socha rin"wana ro tshwuka emisaveni leyi landzelaka, u phofule:
  - Kahle kahle, xana a hi swiharhi swa nhova... Naswona hi tlhela hi lava ku kuma xuma!
  Tikhvin ri onhake swinene hambiloko doroba leri ri tekiwile hi Majarimani.
  Sweswi va ka Kraut va khandziye swisirhelelo naswona a va tshemba leswaku va ta aka layini leyi nga hluriwiki ya vusirheleri.
  Gerda u duvule hi swibalesa swin'we - a fanele a hlayise ti cartridges ta yena. Masocha ya Soviet ma lahlekeriwe hi mathangi yo tala ngopfu naswona hikwalaho masocha lama fambaka hi milenge ma ye emahlweni ma hlasela.
  I ntiyiso leswaku a ku nga ri na swikepe leswi eneleke leswi rhwalaka vatirhi leswi hlomeke swa swifaniso swa Soviet. Hi yona mhaka masocha ma rhumeriweke ku ya dlaya. Naswona va hlangane ni swibamu swa michini ni swibamu swa michini. Lava va mune va duvule kahle naswona hi vutlhari va tumbele eka swisirhelelo.
  Gerda, loko a etlele socha rin"wana ra Soviet ehansi, u yimbelele a ku:
  - Hi fanele ku hetisisa xiendlo xa nyimpi - handle ka sweswo a hi nge kumi nhlamuselo yo hanya!
  Nyimpi a yi ri karhi yi pfurha emutini hinkwawo. Naswona tibomo se a ti ri karhi ti wa ti huma ehenhla, ngopfu-ngopfu tanihi leswi maxelo a ma antswile hi ndlela leyi xiyekaka, naswona va ka Kraut va kume masungulo ya nhloko.
  Gerda, hi ku hlundzuka, u hoxe banga hi tintiho ta yena to saseka leti nga ambalangiki nchumu kutani a huwelela:
  - Nyimpi ya hina yi ta hlula, handle ka sweswo a yi nge vi!
  Charlotte, a ri karhi a duvula hi ndlela leyi fanaka, u engeterile:
  - Ku na ku hlula kun'we ntsena, kambe ku hlula lokukulu!
  Gerda, a tsema valwi vo hlayanyana hi ku buluka ko koma, u engeterile:
  - Kambe ku hluriwa a ku si tshama ku va kutsongo!
  Swibamu swa Soviet leswi tifambeke hi swoxe leswi duvuriweke eTikhvin, swibamu swa le nsin"wini ni leswi rhendzeleke swi fike endzhakunyana. Va ka Fritz va tiyise vusirheleri bya vona ni ntshikilelo wa moya. Masocha ya Soviet ma hlengelete swihaha-mpfhuka leswintshwa.
  Ku languteka ka Marseille wa ntsheketo ku cince swinene ku ringanisela ka matimba.
  Ace leyikulu yi haha ME-309, tlhari ra matimba swinene. Naswona hi ku kongoma u khukhule un"wana ni un"wana endleleni yakwe. Hambi ku ri vuthu ra Soviet ri tsundzuxe hi ku kongoma leswaku xivandzana xo tano xi humelerile emoyeni.
  Marcel hi byakwe a a nga titeki hi ndlela yo biha tanihi munhu wo biha, ngopfu-ngopfu a a nga titeki a ri munhu wa tihanyi. A a pfumela leswaku hi ku lwa na Vuthu ro Tshwuka, a a hetisisa ntsena ntirho wa yena wo kwetsima eka Tiko ra Manana. Ku tlula kwalaho, mintiyiso yo tala malunghana ni tihanyi ta Manazi a yi nga yi tivi. Naswona swo tala ngopfu a ku vuriwa leswaku swi vangiwa hi nyimpi.
  Kambe hi leyi nyimpi yo sungula ya super-ass endzhaku ka ku vuya ka yena. Swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa Soviet, swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka ni swihaha-mpfhuka swa nyimpi swa haha. Swi le rivaleni leswaku va lava ku nyika nyimpi yo tika eka tiyuniti ta le hansi ta Wehrmacht. Kambe Marcel u vona hinkwaswo leswi kutani a ri ekule hi tikhilomitara ta ntlhanu kumbe tsevu u pfula ndzilo, hambi ku ri ku rhurhumela hi nhlonge.
  Michini ya Soviet ni ti- ace leti nga ni xivindzi a swi nga si n"wi vona nala hakunene loko swihaha-mpfhuka swa swona swi sungula ku buluka naswona timpapa ta swona ti sungula ku tshoveka. Marcel u duvule handle ko kongomisa, kambe hi ndlela leyi twisisekaka. A swi fana ni loko a swi tiva ka ha ri emahlweni laha muchayeri un"wana ni un"wana wa xihaha-mpfhuka a nga ta haha kona ni ku kongomisa xivandzana xakwe lexi nga ni timpapa. Kutani ku kumeka leswaku jaha rin"wana leri nga ni xikandza xa n"wana a ri ri karhi ri sweka ti- armada leti nga ni timpapa.
  Lembe Lerintshwa, hambileswi a ri ri ni xirhami, ri hundzuke ri hisa. Masocha ya Soviet lama hlaseriweke hi ku heleriwa hi ntshembo ni hi ku phikelela ma ringete ku teka Tikhvin. Va ka Fritz va tilwerile hi ku nonoka, va ringeta ku tshama edorobeni, laha a ku ri ni misiha leyi dyisaka Leningrad leyi nga hluriwiki. Ku engetela kwalaho, a hi vulavula hi ndhuma ya masocha ya le Jarimani, lawa a ma kuma swi tika naswona swi khomisa tingana ku tshika madoroba lamakulu.
  Hilaha nkateko wu nga ta va hakona, maxelo ma antswile naswona swihaha-mpfhuka swo tala leswi hoxaka tibomo swa nala, ngopfu-ngopfu Yu-288 leyikulu, swi tlhave tindhawu ta masocha ya Soviet ni ku hoxa tibomo eka vuhlanganisi.
  Swihahampfhuka swa Soviet leswi vuriwaka Yak-9 na Lagg-5 a swi ri ehansi swinene eka nala hi matlhari ni rivilo. Ngopfu-ngopfu, ME-309, ku fana ni dragona, yi wise mimovha ya Soviet leyi tsaneke. Ku engetela kwalaho, Majarimani ma endle rhengu ra mahlonga mambirhi, leri endleke leswaku swi koteka ku tirhisa hi ndlela leyinene ku vuyeriwa ka wona hi tinhlayo naswona ri hungute swin"wana swa swiphiqo swa ku famba-famba swa mimovha ya le Jarimani leyi tiyeke, leyi hlomeke ngopfu, kambe leyi tikaka ya Focke na ME ya sweswinyana. Ku engetela kwalano, ti jets ta ME-262 tisungule ku humelela ematlhelo, hambi leswi muchini lowu wunga se tshembhekaka hiku hetiseka hi tlhelo ra xithekiniki, xikan"we na ku cinca loku olovaka, lokunga fambafambaka naku chipa ka HE-162. Muchini wo hetelela a wu olova ku wu endla naswona hi tlhelo ra xithekiniki a wu tshembeka ku tlula jet Messerschmitts. Kambe leswaku yi yi tirhisa, a ku laveka vachayeri va swihaha-mpfhuka lava fanelekaka swinene. Leswi hindlela yokarhi swinga tekela ehansi timfanelo letinene ta nhluvukiso lowu kufana na ntiko wale hansi wa xihahampfhuka - ntsena 1.6 wa tithani loko xiri na nchumu, ntsengo wale hansi xikan"we naku endliwa ka vuhumelerisi, xikan"we naku famba kahle swinene emisaveni.
  Kambe va- ace volavo va le Jarimani lava nga ni vutshila eka muchini lowu va wu dzunise ngopfu. Huffman, muchayeri wa xihaha-mpfhuka wa nomboro ya vumbirhi endzhaku ka Marseille, loyi a tshameke a nga fikeleleki, u humelerile ngopfu-ngopfu. Leswi a nga tlula mbuyelo wa 300 wa timovha leti wisiweke, Huffman u amukele sagwadi ra le henhla ra Knight"s Cross of the Iron Cross, hi matluka ya oak, mabanga na tidayimani. Qhinga ra yena ro tshinela ekusuhi hilaha swinga kotekaka hakona, kutani a ba no haha a tlhelela endzhaku ri olova swinene eka HE-162. Kutani Huffman u tikombise a ri mutshila la xiyekaka wa nyimpi ya le kusuhi. Hambileswi vuyelo bya Marseille bya swihaha-mpfhuka swa 3117 leswi duvuriweke ehansi bya ha nga fikeleleki.
  Ku tlula kwalaho, hi January 2, 1944, muchayeri loyi wa xihaha-mpfhuka wa ntsheketo u humelele exibakabakeni naswona hambi swi ri tano u khorwise Hitler, a n"wi tsundzuxa leswaku masocha ya le Jarimani a ma ri exiyin"weni xo biha, naswona swi le rivaleni leswaku switirhisiwa swa matimba swinene swa le Jarimani a swi tinyiketa exikarhi ka gamboko. Kutani swa laveka ku nyika mphakelo wa swihaha-mpfhuka eka Tikhvin leyi rhendzeriweke, laha masocha ya Jarimani ma tshameke kona, ni ku hoxa tibomo eka tindlela hinkwato leti tshinelaka edorobeni.
  Vanhwanyana va tigress a va ri karhi va duvula ehansi, na super ace a yi ri karhi yi wisa exibakabakeni.
  Hi siku ro sungula, Marseille yi hume hi tsevu naswona yi duvule swihaha-mpfhuka swo tlula dzana swa Soviet ehansi. I ntiyiso, hi January 4 maxelo ma onhakile hi xitshuketa... Ku pfuke xidzedze xa gamboko, naswona masocha ya Soviet ma hlasele doroba.
  Vanhwanyana va mune vo hlamarisa va Terminator a va tsakela ku lwa swin"we - makatla hi makatla. Kutani ku saseka hi ndlela yo hlawuleka naswona swa dlaya. Hikwalaho ka xirhami, va boheke ku ambala swiambalo swo fihla va tlhela va lwa hi swiambalo swo basa.
  Mufana wa ninja Karas na yena u fikile a ta pfuneta. A fearless child terminator, a nga chavi xirhami naswona a lwa hi swiambalo swo koma ntsena. Ndlela yin"we ntsena yo kufumela a ku ri khirimi yo fihla, leyi a yi hundzula nhlonge yakwe leyi nga ni nhlonge ya chokoleti yi basa ehansi ka gamboko leyi a yi ya emahlweni yi na, yi funengeta switarata hinkwaswo. Ku tlula kwalaho, a a tirhisa ku hoxa tidisiki ta nsimbi to olova swinene ni banga ra katana enyimpini. Kambe, kunene, u duvule hi ndlela ya kahle swinene, naswona ku suka eka matlhari lama khomiweke. Hambiswiritano, vanhwanyana lava na vona a va nga hundziwi hi ku tirhisa swibamu swa otomatiki.
  Matlhari yo tano ya ni matimba swinene ku tlula swibamu swa le hansi ka michini, naswona xa nkoka swinene ya tshembeka swinene. Hambiswiritano, swibamu swo hlasela swa MH-44, tanihi nawu, a swi nga tshiki Majarimani. Hi xixika xa vunharhu, muchini wa nyimpi wa le Jarimani lowu nga ni mafurha lamanene a wu lunghekile. Ngopfu-ngopfu, hambi ku ri eka xidzedze xa gamboko, Focke-Wulf na ME, hi ku tirhisa ku kufumeta, va swi kotile ku nghenisa switlhavi leswi vavaka, hambileswi swi nga ringaniseriwangiki, eka masocha ya Soviet.
  Gerda u duvule hi ku hatlisa, a ringeta ku nga languti tlhelo leri masocha ya Soviet a ma wela eka rona. Votala va valwi avari vatsongo swinene, khume nkombo kumbe khume nhungu wa malembe hi vukhale. Vuthu leri fambaka hi milenge ri thoriwe hi ku mbundzumuka ka misava, ri hlengeleta rifuwo hinkwaro. Hakunene, swo tala swi lahlekile.
  Kambe exikarhi ka va ka Kraut ku ni vanhu vo tala va matiko mambe. Ngopfu-ngopfu, Sweden, laha Manazi ma hluleke eka nhlawulo wa sweswinyana, ni nsimu leyi ya swipopana yi le hansi ka vulawuri bya Third Reich. Phela, swiyenge swimbirhi ni mavuthu ya mune lama humaka eSweden se swi fikile tanihi vatirhi va ku tirhandzela. Etikweni hi roxe ku ni minhlangano ni ku macha ka vanhu vo tala lava lavaka nyimpi. Naswona va ambala swifaniso swa Hitler na Charles wa Vukhume-mbirhi.
  Kutani ku nghena ka Sweden enyimpini leyi kongomeke i mhaka ya nkarhi. Spain na Portugal se ti le nyimpini, kambe ti rhumela masocha ekule swinene edzongeni. Naswona sweswi hi xixika hi ntolovelo ti ringeta ku khandziya kun"wana ehandle ka ntshava ya Caucasus. Swi tikomba onge vuthu ra le Brazil ri lunghekele ku tlula-tlula ro ya eAsia Xikarhi, laha vandla ra Basmachi ri pfurhaka hi matimba lamantshwa.
  Kambe leswi hinkwaswo i vuxokoxoko; Vafana lava va lwa hi vukarhi, va swi vona leswaku ku xanisiwa loku chavisaka na ntambhu leyi nga papalatekiki swi va rindzile evuhlongeni. Ku vuriwa yini hi Majarimani? Hambiswiritano, ku nga ri chukela! Nakambe va ta va ni xiphiqo, vo tala va ta fela eSiberia, kambe hambi swi ri tano a va nge va hayeki va nga ri na xihlawuhlawu.
  Gerda, loko a cince clip a tsemelela ehansi masocha lawa a ma ambale ti overcoats ta grey - maRussia a ma na ti camouflage robes to enela eka vona hinkwavo, u anakanye leswaku i yini lexi nga va yimeleke loko va khomiwa... And she smiled at the possible sexy, . vuhungasi byo kufumela. I ntiyiso leswaku swi ta nyanya ku biha endzhakunyana eSiberia. Loko xirhami lexi xifika eka wena - kuhisa ka flamethrower swa antswa swinene. Emananga, va hatle va tolovela sava ro hisa kutani va tsutsuma va nga ambalanga nchumu, kambe laha a swi nga fambi hi ndlela yoleyo. Endzhaku ka tiawara ti nga ri tingani ndzi ambale bikini hi xirhami, yi sungule ku rhurhumela naswona ndzi boheke ku kufumela ekamareni ro hlambela. Kwalaho, majaha ya vona lama humaka eka vuthu ra xiyimo xa le henhla ra SS ma kufumetele mimiri ya wona hi ku biwa hi xifafa xa spruce. Kahle kahle, naswona kungari hi xifafa ntsena, hi ntiyiso - kuna majaha lawa ya hlawuriweke, yo saseka ya ma-Aryan, hi swona leswi u swi lavaka!
  Se va lahlekeriwe hi tingana ta vona ta khale hi ku helela, kumbexana, ku hambana ni sweswo, va kume ku ntshunxeka ka macho ya xisati. Kambe sweswi vafanele ku tlhelela endzhaku nyana - masocha ya Soviet lawa ya fambaka hi milenge, ya tata tindlela leti tshinelaka hi mintsumbu, ya tshinela swinene hi ndlela ya khombo kutani ya sungula ku hoxa ti grenade.
  A swi laveka ku tsema mpfhuka leswaku wu nga weli ehansi ka xihangu xa swiphemu-phemu.
  Magda u tsemiwile hi xibalesa lexitsongo naswona, hi ku hlamula, u duvule swibalesa swa tsevu hi tisekoni tinharhu. Masocha ya Soviet ma tsutsume kwalomu ka ma nga tshovekanga, ma korhama katsongo ntsena naswona xiphemu lexi xi kume vahlaseriwa. Christina u tlhele a humesa swirhendzevutana swa tsevu. Diyavulosi wo tshwuka la nga ni tihanyi u tiphofule a ku:
  - Ku penga ka xivindzi, hi yimbelela risimu!
  Kambe swi tikomba onge masocha ya Soviet ma endle xiboho xo kombisa leswaku lebyi i vutlhari bya vutomi. Xibamu xa muchini xa le Jarimani lexi hlaselaka xi ba hi matimba ya xona hinkwawo, naswona swibalesa swa xona swi vonaka swi honisiwile. Hambileswi masocha ma wa, lava poneke va hambeta va tsutsuma hambi ku ri ku hoxa tibomo leti nga riki na nchumu, hambileswi leswi swi nga endliwaka ka ha ri emahlweni.
  Crucian carp yi hoxa ti disc hi vutshila swinene, yi tsema masocha mambirhi kumbe manharhu hi rin"we. Kutani u hlasela hi banga ra yena, leri tsemaka swibamu swa michini na swibamu - hi ku olova ku fana na swibalesa!
  Mufana wa ninja wa ha ri ntsongo swinene, u languteka a ri na khume-n"we kumbe khume-mbirhi wa malembe, kambe u hatlisa swinene... A va na nkarhi wo n"wi ba kumbe ku tisirhelela. N"wana u kurisiwe ni ku leteriwa ku sukela loko a velekiwa, a hoxela n"wana hi mabanga, a n"wi sindzisa ku pfula ni ku tsema tirhiboni, a n"wi nghenisa ekheleni ra ayisi, a veka tikati leti leteriweke hi ndlela yo hlawuleka. Phela, ni swin"wana swo tala, ku hundzula mufana la nga ni nyiko ya xitekela a va muchini wa xiviri wa rifu. Mana wakwe i ninja wa xitukulwana xa vu-25, tata wakwe i muloyi wa matimba wa le Siberia naswona i nala wa mianakanyo wa hulumendhe ya Soviet, ya "Soviet." Tijini letinene ngopfu ni ku leteriwa hi masalamusi swi endle leswaku mufana loyi a va lonene ngopfu eka ti- ninja. Naswona hi ntumbuluko, Mufumi Hirohito, leswaku a komba Majarimani leswaku a hi vona va supermen vo kufumela swinene, kambe leswaku ku na majaha yo kufumela eJapani, u rhumele mufana loyi emahlweni ka Jarimani-Soviet.
  Naswona Crucian carp (nhlampfi ya crucian yi fanekisela ku tikukumuxa ni matimba ya samurai!) yi hundzuke nhenha leyi fanelekaka.
  Hi xikombiso, hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, leyi tshwukeke katsongo hikwalaho ka tiawara to tala eka xirhami xo vava, u hoxa disk ya nsimbi leyi olovaka ku tlula misisi. Naswona emavokweni ya yena ku ni mabanga mambirhi hi nkarhi wun"we, leswaku swi olova ku tsema mintlawa yo tsindziyela ya valala. Swi chavisa swonghasi mudlayi loyi wa vana, leswaku ro sungula masocha ya Soviet, hi ku va ma nga sirhelelekanga ehansi ka ku biwa ka mabanga ni ku hoxiwa ka ti- disc, ma tlhelele endzhaku ma ri ni ku chava ka xiviri.
  Vanhwanyana lava, leswi a va cince ti clip, va sungule ku duvula hi ku hatlisa swinene, kumbe ku vula ntiyiso, hi ku hatlisa swinene.
  Mintsumbu ya masocha lama fambaka hi milenge a yi hlengeletiwe hi tinhulu. Ku lava ku va hi ku hatlisa va titimela hi xirhami, naswona masocha lamantshwa ma khandziye ehenhla ka vona. Leyi i ndlela leyi va khandziyeke ha yona ni ku hlayela ku lahlekeriwa. Kambe ninja yi nghene enyimpini naswona nakambe, onge hi loko ku humesiwe magandlati ya ku chava.
  Nhlaselo lowu heleriweke hi ntshembo wu pfurhile kwalomu ka siku hinkwaro. Hi ku lahlekeriwa lokukulu, masocha ya Soviet ma teke switarata swimbirhi, ma tlherisela Majarimani endzhaku hi milayeni yo hlayanyana. Kambe nseketelo wa swibamu leswi tsaneke - swihahampfhuka swa le Jarimani swi hoxe tibomo eka milayeni ya swiporo eka masiku lama hundzeke, swi va tsona mphakelo na ku vaviseka ko tala exikarhi ka tiyuniti leti yaka emahlweni, swi sindzise nhlangano wa masocha lama fambaka hi milenge ku yima swa xinkarhana.
  Ku nga khathariseki khombo ra maqhinga yo tano, mathangi ma hoxiwe enyimpini. A swi laveka ku tshova nala ekusuhi na Tikhvin kukondza va ka Fritz, hi ku tirhisa vuyelo bya vona eka thekinoloji, va ntshunxa doroba.
  Naswona eka nhlaselo lowu, xiboho lexi nga na khombo swinene xi tekiwile - ku tirhisa thangi ra IS-2. Movha lowu endleriweke hi ku kongoma tanihi thangi ro pfuleka. Tanihi leswi tlhari ra matimba, hikwalaho ka mpimo wa rona wa le hansi wa ndzilo ni ku pakanisa loku nga riki kahle ka ndzilo, ri nga ringanelangiki kahle ku lwisana ni mathangi ya vanhu van"wana, kambe ri nga herisa hi laha ku humelelaka swikongomelo leswi nga hlomangiki.
  Kutani, hambileswi mathangi lama nga eka swiyimo swa le madorobeni ma nga tibomo leti tidlayaka, wa ha fanele u tshovela swiyimo, hambi ku ri hi nhloko ya wena.
  Va makume nharhu mune va ta va vo sungula ku rhurha. Mimovha leyi nga vevuka swinene naswona a yi nga ri yikulu yi tsutsumele eka gondzo ro koma... Tigrenade na ti-cocktail ta Molotov ti va nele ehansi ku suka ehenhla ka lwangu. Kutani mathangi lama fihliweke lama nga ni petirolo ni napalm ma bulukile. Kambe ku lahlekeriwa lokukulu a ku yimisanga vatirhi va mathangi ya le USSR. Va lahlekeriwe hi madzana ya timovha, va nghene exikarhi ka doroba, naswona kwalaho va nghene eka ku cincana hi ku nonon"hwa ka swibakele. Hambi ku ri tikhathirijhi ta Faust leti tirhaka, leti onheke swisirhelelo swa le matlhelo leswi tsaneke swa va-34, a swi chavisanga socha ra Soviet.
  Mavuthu manharhu ya mathangi ma hoxiwe enyimpini hi nkarhi wun"we. Stalin u tlhele a teka xiboho xo tshika xitereka xa vumbirhi lexi a xi kongoma eka Voronezh, hikwalaho ka ku hlula lokukulu eka Tikhvin ni ku ponisa "Cradle of the Revolution". Hambiloko mafurha ma humesiwa hi ku ya hi mpimo lowu tiyeke, eka tiawara ti nga ri tingani ta ku chayela hi siku, oyili ya le Caucasus ya lahleka, naswona ku hluvukisiwa ka masimu lamantshwa swi lava nkarhi ni mali, leswi vanhu va kona va kayivelaka swinene emfun"weni wa Soviet ku bohiwa hi nyimpi eka matlhelo mambirhi.
  Kambe Tikhvin i xirho xa Leningrad ni ndlela ya vutomi, naswona xa nkoka swinene, i xikombiso xa mhaka ya leswaku masocha ya Soviet ma nga hlula naswona ma swi kota ku hlula vafasisi vo tala ni lava hlomeke kahle. So, a hi nge yimi hi nxavo...
  Thanki ya IS-2 yi languteka yi hlamarisa - yitlhela yifana na ya makume nharhu mune, ntsena turret yi yisiwa emahlweni swinene. I ntiyiso leswaku barrel hi yoxe yi tele naswona yi lehe, a yi nge ringanisiwi na T-34-76, leyi ya ha lawulaka ndhawu ya nyimpi. Hi January hinkwayo, ku nga ta endliwa swihaha-mpfhuka leswi tlulaka dzana swa T-34-85 hi matshalatshala ya titanic.
  Ntiyiso hileswaku ku sirheleleka ka nhloko ya turret swa hlamarisa - yi flat naswona ayi hlomanganga ngopfu.
  Crucian carp, leyi a yi hoxa tibomo letitsongo kambe leti nga ni matimba swinene leti pfurhaka eka mathangi, yi tsutsumele eka vanhwanyana lava kutani yi ringanyeta leswaku:
  - A hi khomeni IS-2 hi yi khandziya?
  Magda u seketele mianakanyo leyi:
  - I ntiyiso, a hi yeni hi ya khandziya! Hi hundze hi le ka chopping block.
  Gerda u tsundzuxe mufana loyi a ku:
  - Thangi leri ri na swibamu swa mune swa michini!
  Karas u rhurhumerile eka vanhwanyana lava, a xiya:
  - Sweswo swi kahle. Ku nga ri khale masocha lama fambaka hi milenge ma ta tlhela ma hlasela, naswona u ta ma tsemelela ehansi!
  Magda u rhurhumerile mufana wa ninja:
  - Hatlisa, terminator!
  Swirhendze swa xitshopana a swi hatima ku fana ni timpapa ta xitsotswana, xihlangi xa karate xi tsutsume hi rivilo ku tlula nghwazi ya ku tsutsuma ya Tiolimpiki. Ku sungula, u hoxe xirhumbana lexitsongo lexi nga ni phasela ra musi eka IS leyi chavisaka. Ku angula ku pfurhile naswona musi wo tiya wu chulule. Hi nkarhi lowu fanaka, swihaha-mpfhuka swa ntima swi hangalakile hi matlhelo yo hambana-hambana, swi pfala mahlo ya vahlaseri va michini.
  Leswi a tseme masocha yo hlayanyana lama fambaka hi milenge, Karas u haha ku fana ni ribye ra ribye leri duvuriweke hi ballista kutani a khandziya xihondzo. Ndzi tirhise xihuku xo hlawuleka ku pry hatch ivi ndzi koka xifunengeto xo tika endzhaku. Kutani hinkwaswo swi olovile - swingheniso swimbirhi swa mabanga mambirhi na swirho swa ntlhanu swa vatirhi va thangi ro tika swi hambanile tinhloko. Vanhwanyana lava na vona va tlulerile va nghena endzhaku ka yena, va lahlele swiambalo swa vona swo fihla voya ivi va tlhela va tikuma va ambale ti-bikini. Ha yini ku kufumela ethangini loko u ri karhi u chayela? Injhini ya dizele ya 520 horsepower yi kufumeta nsimbi kahle swinene. Ina, milenge ya nhwanyana leyi nga ambalangiki nchumu yi twa movha hi woxe wu antswa swinene ku tlula hi maphaxani yo hlawuleka ya xixika lama nga ni swirhendzevutana swa rhaba yo endliwa leyi nga ni timbanga. Vukorhokeri bya le Jarimani bya quartermaster byi tekele enhlokweni ntokoto wa xixika xo tika naswona byi endle switirhisiwa leswintshwa leswi eka swona milenge yi nga titimeli ngopfu loko ku titimela. It"s really a shame leswaku va Krauts va teke ti felt boots eka vaaki va ndzhawu liya va ti koka hi voxe. Kumbe a va tifunengeta hi swikhafu swa voya.
  Karas u tswontswe Magda emilon'wini a wisa a ku:
  - Kahle kahle, leyi i thangi ra wena! Ndzi ta lwa laha ndzi tivaka ku dlaya ku antswa swinene.
  Gerda, hi ku hlamala, u tswontswe xirhendze xa mufana loyi lexi rhetaka, lexi olovaka kutani a ku:
  - U singita!
  Christina u engeterile a ku:
  - Xiyimo xa Ma-Aryan!
  - Ndza swi tiva! - Ku vula tomboy a tlula a huma a ya eku titimeleni hi ku tlula kan"we ku suka eka hafu leyi pfulekeke... Kutani xifunengeto xi wa hi ku rhurhumela... Na vanhwanyana va kume nkarhi wo lwa hi matlhari ya nala. Naswona xibamu lexi xi ni matimba hakunene. I Lev-3 ntsena leyi humeleleke sweswinyana, kumbe tani hileswi ayi tlhela yi vitaniwa "Royal Lion" leyingana 128 mm cannon, yina matimba swinene. Kambe thangi leri ra ha ri emahlweni hi tikopi tin"we. Yi kombisiwile hi nkarhi wa ku tlangela ka November 8th eka Fuhrer loyi a a ri na xiharhi lexi nga ni moya. I ntiyiso leswaku a yi si va eka nxaxamelo lowu. Hi ndlela leyi, IS-2 yi le ku endleni ka ku tsutsuma ka yona ko sungula.
  Ku fikela sweswi, hambi ku ri vatirhi va mathangi ya Soviet a va si duvula ni xibamu, swi tikomba onge va hlawule xikongomelo xa vona hi ku tiyiseka.
  Christina u vule hi ku hlekula, a hundzula endlelo leri:
  - Eh, swilo swa khale... A ku na automation laha naswona hinkwaswo swi fanele ku endliwa hi voko...
  Gerda, loyi a dyeke mbyana leyi loko a ri karhi a kombetela, u vule leswi:
  - Naswona ku vona i crap naswona ku vonaka a hi swa nkoka. A va na vutshila ngopfu eku kongomiseni eka xikongomelo.
  Magda, a khumba transmission hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a hundzuluxa bokisi, u xiye:
  - Nakona, loko ku pimanisiwa na makume nharhu mune, ku na nhluvuko wo karhi. Ngopfu-ngopfu, ku cinca tigiya swa olova. Khabini yi pfalekile nyana, kambe u nga ha famba-famba ngopfu kumbe ku tlula. Swibamu hakunene a swi enelanga. Swikhegelo swa makume mbirhi nhungu...
  Gerda u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Eka ku duvula eka nhlayo leyi pimiweke ya ti bunkers, swi nga ha va swi ringanerile, kambe eka nyimpi ya mathangi leyi heleleke swi le rivaleni leswaku a swi enelanga.
  Charlotte u tlhele a kuma swilo swin"wana leswinene ethangini:
  - Kambe matlhari ya xibamu xa muchini i ya xiyimo xa le henhla! Swibamu swa mune swa michini swi nga nyika nsirhelelo lowunene. Nakona ndzi langutile "Mbeva" leyi - yi na ti "spitters" timbirhi ntsena ta movha wo tano...
  Christina, a ri karhi a pfurhetela njhini, u tiyisekise:
  - Hi swona! Xana leri i tlhari ra thangi ro tika swonghasi ra tithani ta dzana na makume ntsevu?
  Magda, ku fana ni panther leyi dlayeke nyarhi, u rhurhumerile:
  - Tihuku ta hleka!
  Injhini ya dizele yi na nkarhi wo tika ku hatlisisa thangi. Swi nga voniwa leswaku IS-2 ya ha chayela egondzweni lerikulu, kambe loko yi nga ri egondzweni ntsindza wa yona wa nkoka-misava wu rhurhela emahlweni wu ta va ni vuyelo. Kambe a ku na nchumu, ntsena loko u nga wisa u hlawula pakani leyi faneleke...
  Magda u pfule xihondzo xa thangi leswaku a ta vona kahle ku n"wi rhendzela.
  Kambe hi leyi yin"wana ya IS-2, i mhaka ya kahle ku tirhisa mathangi yo tano hi xitalo. Endzhaku ka yena kuna ti IS tin"wana tinharhu, kambe yin"we yina cannon yo vevuka ya 85 mm. Hi ndlela leyi, lexi nga na khombo swinene, u kota ku teka movha hi nhloko, naswona u ba hi ku hatlisa...
  Magda u endle xiboho xo duvula a ri ekule hi tikhilomitara timbirhi. U oda hi thoni leyitsongo:
  - Duvula hi ku kongoma enhan'wini ya xihondzo... Naswona... Wa swi twisisa!
  Movha wu yimile, a ku nga ha fambi kahle naswona Gerda, hi ku vilela hi khwalithi yo biha ya ti- optics, leti kumbexana a ti pholishiwe hi vantshwa lava nga leteriwangiki, u kongomise barrel. Vanhwanyana lava va pfunetile ku layicha xibalesa lexi a xi tika khilogiramu yin"we ni hafu. Nhenha ya blonde yi veke marhama ya yona eka breech yi ringeta ku twa movha wa alien. Phela, a nga si tshama a duvula hi xibamu lexi, model 1931, khale. Matimba, kambe ya hundzeriwile hi nkarhi, na projectile leyi nga na tinhla leyi nga na vuxiyaxiya eka ricochet. Hi ku angarhela, xibamu lexi, entiyisweni, a xi nga kunguhatiwanga mathangi. Kambe switikomba onge ku cinciwa ka anti-tank ka xibamu xa 107 mm, lexi endliweke hi 1940, switikomba swinga tshembeki ngopfu naswona swi boheke ku tshikiwa. Naswona laha ufanele ku ba xikongomelo eka swiyimo leswinga vonakiki kahle kusuka eka mpfhuka wa 2000 wa timitara. Ina, naswona swi ta tika eka nala ku hlamula ni ku ba, kambe...
  Gerda u tswontswe breech ya xibamu, hi ku hatlisa a languta ehandle ka hatch, a teka gamboko ya voko hi ririmi ra yena, a yi mita, a veka swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu eka ti levers ivi... a duvula!
  Yi hume ngopfu lerova yi rhurhumela emavokweni ya mina na marhole, yi nun"hwela ku fana na musi.
  The present fliw in a long arc and... IS-2 leyi a yi ri emahlweni yi yimile, yi sungula ku tswonga musi, ivi swibalesa swi sungula ku buluka...
  Magda u hlamule hi ntsako a ku:
  - Hiloko hi va nyika yona! - Naswona hi ndlela leyi twisisekaka, kumbe ku vula hi ndlela leyi nga twisisekiki, ku pfilunganya miehleketo, u engeterile. - A hi munhu loyi a pendaka matlhari, kambe i matlhari ya munhu!
  Gerda u rhurhumerile:
  - Layicha nakambe!
  Futhi vanhwanyana va tense... I ntiyiso, leyi a hi "Tiger" eka vona, va fanele ku juluka, kambe swi tsakisa ngopfu hi ndlela leyi, ngopfu ngopfu leswi thangi leri yimeke ri hatlisaka ri hola. Nsimbi i mufambisi lonene.
  Nkarhi wa vumbirhi Gerda u duvule hi ku hatlisa naswona hi ku titshemba. Ma-IS ma ye emahlweni ma famba, naswona swi tikomba onge a ma nga si swi vona leswaku swibamu leswi a swi duvula kwihi. Naswona ku yima a hi mukhuva wa le Rhaxiya. Once there is an order... Naswona xikhegelo xa vumbirhi se xi ba target hi ku tiyiseka...
  Gerda u nantswa milomu ya yena kutani a lerisa a ku:
  - Na ya vunharhu laha...
  Ku hlwela swinene, IS-1 ya vumune yi duvule loko yi ri karhi yi famba... Naswona lexi hlamarisaka, yi ba, hambi leswi ku suka ekule swonghasi ku suka eka movha lowu fambaka swi nga kusuhi no tsandzeka, kambe vatirhi va endla xiboho xa hinkwaswo! Hambiswiritano, mpfhuka wa xibamu xa 85mm wu lehe ngopfu, wu tlula mpimo wa ku nghena. Kambe ku ve ni ku dzindza lokukulu eka xihondzo naswona swisirhelelo swa le mahlweni swi govekile. Gerda u rhumele ku hlamula "letter-parcel" ya vumune leyi a yi tika ponto yin"we na hafu... Nhamu ya thangi ra IS-1 yi pandzekile naswona tindzimi ta orenji ti tlakukela ehenhla exibakabakeni.
  Vanhwanyana va lwa kahle... Siku rero a ri ri na nkateko eka vona. Kambe vuswikoti bya vuthu ra Soviet a byi ringanisiwi.
  Ku nga khathariseki matshalatshala hinkwawo ya Fritz, hi January 13, hi ku durha matshalatshala lamakulu na ku lahlekeriwa lokukulu, Tikhvin yi tekiwile... Tiyuniti ta Jarimani ha yin"we yin"we ti ringetile ku pfurha eka ku rhendzeriwa, phaseji ri tlhaviwile ku kongoma eka tona - swiyenge swa tsevu swa Majarimani eka kan"we hi mathangi ya Lev lama hlawuriweke, a ringeta ku ponisa vusirheleri bya nhenha.
  Mufana wa ninja na vanhwanyana va mune va endle ndlela ya vona eka xipano lexi hambaneke hi xitayili xa va-musketeer vanharhu. Hi leswaku, laha a swi nga koteki ku hundza hi ku miyela hi nyimpi ni le henhla ka mintsumbu. Hi ntumbuluko, IS-2 yi boheke ku tshikiwa, kambe endleleni, hi nga swi langutelanga, hi tlhele hi hlangana na thangi ra T-34-85 leri nga tolovelekangiki, movha lowu a wu fanele wu siva xibamu xa T-34-76 lexi hundzeriweke hi nkarhi ni lexi nga riki na matimba lama eneleke .
  Movha lowu a wu ri ni xivumbeko lexi fanaka ni xisefo, kambe a wu ri ni xihondzo lexikulu lexi nga ni xibamu xo leha ni xo tiya. Xibamu lexi a xiri ehansi nyana eka matimba yo nghena eka Panther, hinkwaswo hikokwalaho ka rivilo rale hansi rosungula ra projectile xikan"we na khwalithi ya swibalesa. Kambe hambi swi ri tano ku hambana a ku languteka ku ri kukulu ku fana ni phepha ra girafu ra 76.
  Eka "Tiger" leyi tolovelekeke se yi na khombo, eka "Nghala" a yi si va kona - hikwalaho 100 millimeters ya yona yi rhendzelekile. Hambileswi ku suka eka angle yo karhi ku humeleleke nkarhi. Kumbe eka xiphemu xa le hansi xa miri, kambe na varindzi va track.
  Thangi ri khandziyiwile kutani ri susiwa eka vatirhi va rona. I ntiyiso leswaku a ku ri ni ngati leyi a yi khuluka endzeni. Movha hi woxe i wuntshwa hi ku helela, kambe ndzhwalo wa swibalesa wu ringanerile - ntsena 35 wa swibalesa. Khabini a yi anama ngopfu, kambe yi antswa ku tlula ya khale ya makume nharhu mune.
  Gerda u xiyile:
  - Naswona laha ku na xihondzo xa commander"s. Leswi swi vula leswaku hi na muphikizani wo tiya. Sweswi Marhaxiya a ma nge vi mabofu swonghasi.
  Magda u n"wayitele hi ndlela yo biha kutani a xiya:
  - Naswona ma-Russia se a ma duvula kahle, hambileswi a ma vonaka hi ndlela yo biha swinene. Ku engetela kwalaho, xihondzo lexi xi ve xikulu naswona swi olova ku nghena eka xona!
  Gerda u hlekile swinene hi leswi:
  - Kahle kahle, ina! Lexi i xiphiqo lexikulu eka swikepe swa hina swa mathangi naswona, kumbexana, ku vuyeriwa ka harhi ya thangi leri! Ringeta, yi kume!
  Charlotte u yimbelerile a ku:
  - Un'we, vambirhi, ntlhanu! "Tiger" u humile a ta duvula!
  Christina u teke leswi:
  - Ku hlangana na T-4, milenge yi tlakukile, mavoko ya anama!
  Nakona va tsutsumele ehenhla hi thangi leri a ri famba hi ku olova ku tlula IS... Gerda u tsundzuke ndlela leyi va nga ba masocha ya Soviet lama fambaka hi milenge hi swibamu swa mune swa michini. Va tseme ehansi hi ndlela leyi xiximekaka, kambe Marhaxiya a ma nga swi xiyi ni leswaku khombo ro tano ri va wele kwihi. Kambe, loko va sukile, va ye emahlweni va hlasela, va hoxa tibomo... Mpatswa wa vona, hambi leswi a wu ri mpfhuka lowu faneleke, wu haha wu ya ehenhla wu tlhela wu buluka ehenhla ka xihondzo. I ntiyiso leswaku eka swisirhelelo swa 100 na 90 wa timilimitara IS yi fana na pellet eka ndlopfu, kambe yi rhurhumela hi ndlela leyi nga tsakisiki. Ina, naswona switsotswana swi nga tsemiwa.
  Kutani ndzi boheke ku sungula njhini ivi ndzi tlhelela endzhaku. Nakona tikhathirijhi ti hela. Va tseme masocha yo Tshwuka yo tlula dzana.
  Gerda u hlamarisiwe hi ku delela rifu exikarhi ka vanhu va le Soviet. Maarabu, ni switshembiso swa wona swa ti- harem ni swigodlho swa tiperela, a ma nga ri na ndhawu leyi nga ekusuhi ni ku tinyiketela ko tano. Kambe lava i vapfumeri va leswaku Xikwembu xi kona - vanhu lava nga pfumeriki eka vutomi bya le ndzhaku ka rifu na mintsheketo mayelana na Tijarateni ta Edeni. Naswona i yini lexi va susumetelaka ku lwa hi ku nonon"hwa swonghasi loko vuyelo bya nyimpi se byi kunguhatiwile ka ha ri emahlweni naswona leswi a hi nchumu handle ka vukarhi bya lava nga ta lovisiwa?
  Leswi swa tika hi ndlela yo hlamarisa ku swi twisisa ni ku swi twisisa.
  Hambileswi, kunene, ku nga ni vo tala exikarhi ka vaxengi va le Rhaxiya. Eka tin"hweti ta tsevu ta vukona bya yona, "Vuthu ra Ntshunxeko" ra Vlasov ri vumbe swiyenge swa tsevu ni mavuthu ya nhungu lama hambaneke. Hambi leswi, hi ntiyiso, swi nga erivaleni leswaku ku va socha ra Wehrmacht swi olova ku tlula ku tirha tiawara ta khume ntlhanu ku ya eka khume-nhungu eka muchini ku kuma swakudya swo biha swinene, kambe hambi swi ri tano... Hikwalaho ka swivangelo swo karhi, ku avana ka Majarimani loku vumbiweke hi khale ka vabohiwa va nyimpi a swi olovi swi vonaka eka matlhelo ya le mahlweni...
  Hambi leswi, hambiswiritano, ku nga na Majarimani ma nga ri mangani lama nga evuhlongeni, na Masoviet... Swi vonaka onge se ku na ku tlula tsevu na hafu wa timiliyoni. Swi nga ha endleka ku nga ri na Vavlasovite vo tala swonghasi, hambileswi vabohiwa vo tala a va hangalasiwa eka swiyenge swa matiko ni mavuthu lama lawuriwaka hi SS. Ku engetela kwalaho, Marhaxiya man"wana ma rhumeriwe eka swivumbeko swa vafumi va xiyimo xa le henhla ni vaseketeri va vuhosi.
  Kambe ku nga khathariseki leswaku swi njhani, va swi kotile ku teka Tikhvin, ku nga khathariseki maxelo lama antswisiweke ni ku buluka lokukulu ka tibomo. Hambileswi va hakeleke nxavo lowu nga tshembisiki.
  Gerda u amukele oda kutani a duvula hi makume nharhu mune ku suka eka xiyenge xa ntiko wo vevuka. Mpimo wa ku buluka ka xibamu wu le henhla, hikwalaho u nga titwa u titshemba swinene. Kan"we, ku landzela ra vumbirhi, naswona eku heteleleni thangi ra vunharhu ku ya laha ku lahleriweke kona...
  Kutani u fanele u va ni vuxiyaxiya swinene. Handle ka sweswo, va ta rhurhumela laha emovheni, i swisirhelelo swa le mahlweni swa xihondzo ntsena leswi tiyeke ni ku tiya, naswona xivumbeko xa kona xi lava ku fana. Xikepe xa xikepe xi le khombyeni ngopfu-ngopfu. Naswona exikarhi ka swikepe swa le Rhaxiya leswi rhwalaka swilo ku ni vatirhi va mavoko. Hambiswiritano, munhu la tsaneke a nge pfaleriwa ekhotsweni hikwalaho ka thangi leri nga tolovelekangiki ro tanihi IS-2 kumbe IS-1. Naswona makume nharhu mune wa xivumbeko lexi tolovelekeke ti nga va na valwi lava tolovelekeke. Hi ku tirhisa xilotlelo lexi nga exihondzweni xa ndhuna, ti languteka ku fana ni milomu ya tihanci, ti ri ni ti- antenna enon"wini. It"s even somehow inconvenient ku duvula xibalesa lexi kongomisiweke eka vanhu vo saseka vo tano.
  Nkarhi lowu crucian carp yi le xihondzweni na vanhwanyana, yi hlawurile ku tirha tani hi mukongomisi wa yona naswona a yi nge swi koti ku siya vanhwanyana eka xigwitsirisi. I ntiyiso, Magda u xiye hi laha ku twisisekaka:
  - Hi nga famba hi nga duvula kumbe ku hlohlotela...
  Crucian carp, yi soholota xikandza ku fana na n"wana, yi vule hi mihloti:
  - E-e - handle ko duvula, a swi nge tsakisi!
  Hambi swi ri tano Magda u tsundzuxe vanhwanyana lava:
  - Pfula ndzilo ntsena loko ku nga ri na mimovha yo tlula yinharhu kumbe mune. Hakunene hi fanele ku tisa thangi leri lerintshwa ri nga onhakanga eka tiyuniti ta hina.
  Gerda u pfumerile:
  - Ku fikela sweswi nchumu lowu wuntshwa a wu le xikarhi ka swidlodlo, leswi vulaka leswaku wa ha ta pfuna eka hina.
  Vanhwanyana va tinghala va ye emahlweni ni ku hlota ka vona hi ku hiseka loku ringaniseriweke. A va humelelanga ngopfu, kambe va engetele mathangi man"wana ya nkombo ni tilori ta ntlhanu eka nhundzu ya vona. Nkarhi wun"wana hi boheke ku lwa ehandle ka movha leswaku hi ya teka mafurha yo chela petirolo.
  Hi ku komisa, vaendli va mune lava nga ni vukanganyisi va hume exigwitsirisini kutani va lava ku fa hikwalaho ka ndzilo wa swibamu swa vona. I mujeko lowu tlakusiweke hi nkarhi lowu nga ni swastika-spider ntsena lowu nga ta pfuna.
  Sweswi va tsemakanya mugodi naswona kuna hambi kuri swiluva swimbirhi leswingana swiluva swa maphepha leswi nyikiwaka tinhenha ta tinhenha.
  Oleg Rybachenko, loyi a a karhele ku hlalela filimi leyi yo hlekula, u huwelerile:
  - Why u ndzi komba ti damn bitches hinkwato! I kangani u nga hlalela ku dlayiwa ka vanhu va le Rhaxiya!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 16.
  Nyimpi hi yona yi nyikeke Jane ni ntlawa wakwe nkarhi wo tikuma evuton"wini. Hikwalaho, vanhwanyana lava hi ku swi rhandza va hlanganyerile eka tsima ro ya evuxeni. Hikwalaho ka yini? Leyi i mali ni ndhuma.
  Ndzawulo ya matlhari ya mathangi ya Soviet a yi cincanga ngopfu. Thangi lerikulu ra ha ri T-34-85. Chassis na hull armor swi sale kusukela eka malembe yava makume mune. Injhini leyi fanaka ya dizele ya madzana ya ntlhanu ya tihanci, leyi fanaka ya 45 wa timilimitara ta swisirhelelo swa le mahlweni hi angle. Nsirhelelo lowu tsaneke wa matlhelo ya xikepe, lowu nga sirhelelekangiki eka tikhathirijhi ta Faust ta le Jarimani.
  Ku vekiwile ntsena turret leyikulu, leyingana 90 mm frontal armor na 85 mm cannon. I ntiyiso leswaku thangi leri ri hundzeriwile hi nkarhi, naswona a ri na khombo nikatsongo eka Majarimani!
  Vanhwanyana lava va chayela movha wa Goering-5, lowu nga cinciwa endzhaku. Swisirhelelo swa le tlhelo swi engeteriwile ku ya eka 178 wa timilimitara, naswona swisirhelelo swa le mahlweni swi engeteriwile ku ya eka 250 hi angle. Thangi hi roxe ri hlomisiwile hi njhini ya gasi ya turbine naswona ri hatlisisa ma-British kuya eka 60 wa tikhilomitara hi awara.
  Jane u vutisile Gunner Gringeta a ku:
  -Xana wa swi vona kahle?
  Nhenha ya varimi yi hlamule hi ku tiyiseka:
  - Ku vonakala laha i ka kahle swinene! Ndzi vona hinkwaswo!
  Malanya u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela:
  - Hi ta pfotlosa Marhaxiya!
  Matilda u tiyisisile hi ku tiyiseka:
  - Ina, hi ta swi endla!
  Goering-5 a hundzuluka, xibamu xi tshwutela xibalesa. Xihondzo lexi xi handzuriwile eka Soviet ya makume nharhu mune. Vanhwanyana va huwelela hi ntsako. Hakunene va ehleketa leswaku leswi hinkwaswo i swikulu. Naswona swa khutaza hambi ku ri leswaku vatirhi va mathangi ya Soviet va fa.
  Jane u rhurhumerile hi rito ro olova:
  - Hi ta sula vanhu hinkwavo va va nkuma... Naswona Moscow yi ta va ehansi ka hina!
  Hambiswiritano, leswi a yi khunguvanyekile etindhawini leti nga ni tibomo, thanki ya le Jarimani yi boheke ku yima. Marhaxiya ma tiyisile swinene. Na ti hedgehogs to tala leti lwisanaka na mathangi. Swibamu swa swibamu swi ri karhi swi duvula hi xihatla.
  Gringeta u vula hi ku vilela:
  - Hi yona ndlela leyi swi humelelaka ha yona... Hi hlangane na hard block!
  Jane u hlamula hi ku tiyiseka loku vonakaka a ku:
  - E-e, a swi endleki ku fikela nimixo... A hi pfuleni opera!
  Movha wa nyimpi wa le Jarimani wu yime hi ndlela yo karhi. Swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka hi swihaha-mpfhuka swi humelerile exibakabakeni naswona ku tirhisiwe ti- teletank. Swi tikomba onge a va ringeta ku lovisa tindhawu ta tibomo.
  A va lawula timovha hi swibalesa leswi pfurhaka hi xiya-ni-moya. Nakambe a ku tirhisiwa swibuluki swa gasi leswi famba-fambaka. Hi ku kongoma va hlasele tindhawu ta Vuthu ro Tshwuka hi ndzilo ni malangavi.
  Gringeta u xiye hi ku nga tsaki:
  - Enyimpini ku na thyaka ro tala, naswona ku va na vutlhari lebyintsongo!
  Jane a a fanele a pfumelelana ni leswi:
  - Selyavi! Khombo ra kona, hi ndlela yo karhi hi hluriwa!
  Gringeta u lulamise ndhuna ya masocha:
  - Ematshan'wini ya sweswo, ku nga ri hina, kambe vakaneti va hina! Hi ta huma eka xiyimo xo tika sweswi, naswona ku ta va na nyimpi...
  Thanki ya le Jarimani a yi ri karhi yi duvula, hambileswi a ku nga vonaki nchumu hakunene. Jane u rhurhumerile milenge yakwe leyi a yi nga ambalanga nchumu kutani a yimbelela a ku:
  - A hi fanelanga ku ehleketa ku biha - hi ta nyamalala hakunene! Ku ni ndlela yo huma eka labyrinth, ku suka eka ndlela yihi na yihi leyi feke!
  Gringeta u rhurhumerile hi ku n"wayitela:
  - Loyi a tsakeke wa hleka...
  Loyi a swi lavaka u ta swi fikelela...
  Loyi a lavaka u ta tshama a ri karhi a kuma!
  Malanya, a ri karhi a yimbelela a ri karhi a hatima meno, u engeterile:
  - Lava va toloveleke ku lwela ku hlula a va yimbelele na hina!
  Ku buluka ka swibamu ku teke tiawara to hlayanyana, kutani mathangi ya le Jarimani ma hetelele ma ya emahlweni. Va hlangane ni swibamu swa Soviet ni swibamu leswi lwisanaka ni mathangi swa xiyimo xo hambana-hambana. Hambiswiritano, a ku voniwa leswaku matimba yo nghena a swi le rivaleni leswaku a ma enelanga. Majarimani ma ye emahlweni... Ntsena loko swibamu swa 203-mm swi sungula ku duvula laha ku humeleleke mimovha yo sungula ya Manazi leyi onhakeke.
  Jane u hlevetele hi ku nga tiyiseki:
  - Hosi... Xinwelo lexi a xi hundze eka mina!
  Gringueta u vule hi ku tiyiseka:
  - A wu nge vi na mafu mambirhi, a wu nge papalati rin"we! Kutani loko ku ri na nchumu hi ta hanya emisaveni leyi landzelaka!
  Manya u vutisile hi ku hlevetela:
  - Xana misava yoleyo yi njhani?
  Gringeta u vule hi ku nga tiyiseki ngopfu:
  - Ndzi ehleketa leswaku swi antswa ku tlula swa hina!
  Malanya u hlevetele hi ku hlamula a ku:
  - Xikwembu xi nga nyika vabofu ku pfula mahlo va lulamisa minkolo ya ti hunchbacks!
  Hakunene, Jane u sungule ku tivutisa leswaku misava yoleyo yi nga ha va yi ri njhani. Kumbexana misava leyi a yi na mianakanyo swinene naswona a yi hlayisekanga ngopfu. Jane u rhendzelekile hi khwiri a tlhela a fambisa tinyonga ta yena a tlhela a rhurhumela:
  - Leyi i ndlela yo tsakisa swinene - ku fa u ya emisaveni leyi landzelaka! Kutani i yini lexi hi rindzeleke kwalaho? Xana hi ta hlangana kwalaho lava a va hi rhandzeka eMisaveni kumbe hi ta boheka ku endla vanghana lavantshwa?
  Gringeta u susumetele mbyana hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a hisa:
  - Ku ta va na malembe xidzana lamantshwa, ku ta va na ku cinca ka tinxaka... Kambe a nga kona loyi a nga ta rivala vito ra Lenin!
  Nakona a pfurha a hleka, ku hleka ka yena ka ku penga nyana. A a ri nhenha-murimi loyi a a fambisa milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu, leyi sasekeke hi ku hiseka, naswona tintiho ta yena a ti ri karhi ti tlanga.
  Ndzi khome IS-3 emahlweni ka mina... Sweswo swi le kule na ntiyiso. A hi vanhu hinkwavo lava nga ta ba, naswona loko va ba, xikhegelo, xi tshoveka hi nomu wa pike, xi nga ricochet. Kambe nhwanyana loyi a a swi tiva leswi a a swi endla. U duvule a tlhela a rhurhumela:
  - Ribuwa ra nkungu, a hi lovisini hi bait!
  Matilda u tlhele a yimbelela:
  - Na "Agdam" loyi, a hi nweni eka vamanana! Super madam!
  Xibalesa xa Gringueta a xi ri ntiyiso. Xikhegelo xi hlasele xiphemu xa le hansi xa xisirhelelo xa le mahlweni xa xihondzo, kunene endzeni ka xivandla. Naswona yi humese nkucetelo lowu onhaka handle ko ricocheting. Lexi i xiyimo lexi nga humelela. Hi ku kongoma, vatirhi va ntlhanu va mathangi ya Soviet va file kwalomu ka hi ku hatlisa. Naswona vavasati va Manghezi va engetele vugevenga eka nxaxamelo wa vona.
  Malanya u rhurhumerile, a endla leswaku swibamu swa yena swa michini swi tirha. Masocha yo hlayanyana ya vafana a ma lava ku gayela ma ya fika ethangini ra Hitler.
  - Kambe pasaran, u nga tshineli, mufana! - Nhwanyana wo saseka u huwelerile a tlhela a fafazela ndzilo wa xibamu xa muchini eka maphayona ya xivindzi.
  Jane u rhurhumerile, a ri karhi a ba xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu eka xisirhelelo:
  - Oh, vafana, vafana, vafana... Hi xitshuketa u hundzuke loyi a nga laviwiki! Swi tikomba onge eka tiko leri leri rhukaniweke, u xiyimo xa le henhla ngopfu!
  Naswona nhwanyana loyi, n"wana wa hosi, u twele vusiwana vafana lava va nga ambalanga nchumu, lava khwaxaka, lava nga ni thyaka lava a va tlhaviwa hi swibalesa leswi nga riki na tintswalo. Hinkwaswo swi khomisa gome naswona swi tika swonghasi.
  Gringeta u tlhele a duvula, a nghena eka xibamu xa SU-100 lexi tifambisaka, kutani a rhurhumela:
  - Naswona ximanga xi ta tsutsuma xi ya nyiketa mabodlhela!
  Malanya u n'wi nantswe milomu hi ririmi ra yena ro tshwuka kutani a nwa Coca-Cola hi bodlhela ra plastiki, a ku:
  - I ntiyiso leswaku a swi tano! Ndzi nyike vhinyo ni phasela ra fole!
  Matilda, a ri karhi a yisa thangi emahlweni hi vukheta, u hise a:
  - Fole i chefu...
  Jane u teke ncincancincano wa tindzimi a ya emahlweni a ku:
  - Hi swona, vanhu va vula!
  Gringeta u hlamula hi ku duvula ni ku hisa:
  - A ku na nchumu wo biha ku tlula nicotine!
  Manya u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela:
  - Veka phasela ra fole ebokisini ra ndzilo!
  Matilda u engeterile hi ku hlamula, a ri karhi a khwaxa xitombo xo tshwuka xa xifuva xa yena:
  - Hi swona, vanhu va ri...
  Jane u hete hi ku n"wayitela, a ri karhi a humesa ririmi.
  - Kambe ndzi dzaha fole...
  Manya u hete hi ku tinyungubyisa:
  - Naswona ndzi tsakile swinene!
  Vanhwanyana lava va hlekile, va kombisa tindzimi ta vona to leha ta muvala wa cherry. Jane u vule hi ku n"wayitela:
  - Fole hi rona ri dlayaka leri tirhaka swinene, ngopfu-ngopfu eka muxavi!
  Malanya u engeterile:
  - Fole ri fana ni xibamu lexi nga vulavuriki, kambe ra dlaya hambi ku ri emavokweni ya munhu la nga riki na ntokoto!
  Gringeta u duvule xibamu kutani a vula hi ku n"wayitela:
  - Fole i sniper yo tshembheka swinene, yi tshama yi dlaya!
  Matilda u hungute rivilo ra thangi nyana ehenhla ka xitsunga kutani a hisa:
  - Fole ri nandziha ku bava, kambe ri koka rinoko ku tlula swiwitsi!
  Jane u hefemute hi matimba kutani a rhurhumela:
  - Fole ri fana na nhwanyana wo biha, kambe ku hambana na rona swi vava swinene!
  Gringeta u hlekile, a duvula, a tlhela a rhurhumela:
  - Fole, ku hambana na grenade, loko ri hoxiwa, ri lehisa vutomi!
  Vanhwanyana va miyerile. Thangi ra vona ri tlhele ri rhetela, ri hetelela ri ri emugodini. A ndzi fanele ndzi huma. Tinhenha a ti chavanyana. Vusirheleri bya Soviet byi ni matimba swinene.
  Jane u vule hi ku tirhisa filosofi:
  - Eka nyimpi, ndlela yo koma yo ya eka pakani i ku rhendzeleka, naswona ntiyiso lowu tengeke i vuxisi lebyi nyenyetsaka!
  Gringeta, loko a tshove xibamu xa Soviet hi xibamu lexi a xi kongomisiwe kahle, u xiye:
  - Hi ku rhendzeleka na ku rhendzeleka u tala ku pfuxeta ndlela yo ya eka pakani ya wena!
  Malanya u duvule xibamu xa muchini kutani a rhurhumela a ku:
  - Vutomi byi tshwuka, kambe byi huma hi ngati yo tshwuka!
  Matilda u swi katsakanye a ku:
  - Eka nyimpi, vutomi byi lahlekeriwa hi nkoka wa byona, kambe byi kuma nhlamuselo!
  Vanhwanyana lava va ye emahlweni ni nyimpi. Va duvule, naswona hi nkarhi lowu fanaka va vumbe ti-aphorism loko va ri karhi va famba.
  Jane u raha-raha hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a ku:
  - Nyimpi yi fana na muteki, yi olova ku xengiwa, kambe a yi yi pfumeleli ku etlela yi nga tirhi!
  Gringeta u duvule kutani hi vutlhari a ku:
  - Nyimpi i wansati wa ku navela eku dyeni ka mimiri ya vavanuna!
  Manya u rhurhumerile loko a hlamula a ku:
  - Malembe hinkwawo ya titsongahata nyimpi, ku fana na rirhandzu, kambe a hi nkarhi wo tsakisa wo tsakisa!
  Matilda u kume swi fanerile ku engetela:
  - Nyimpi, ku fana na courtesan, ya durha naswona ya cinca, kambe yi tshama yi siya xitsundzuxo xa vunhenha!
  Jane u hundzule mbyana hi tintiho ta yena to saseka, leti nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Eka nyimpi a swi fana na le norho, a wu nge endli handle ka mintlhaveko yo tiya!
  Gringeta u duvule hi ku n"wayitela kutani a hlamula a ku:
  - Misava ya borha no wisa, nyimpi ya tsakisa no tsakisa!
  Matilda, a ri karhi a nwa Coke hi ntsako, u ye emahlweni a ku:
  - Nyimpi i ngati na nyuku, yi nonisa swimilani leswi tswalaka xivindzi!
  Manya u rhurhumerile kutani a vula leswaku:
  - Ku nga khathariseki leswaku endlelo ra nyimpi ri tsakisa ku fikela kwihi, un'wana na un'wana u lava makumu!
  Jane u tsutsumise swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ehenhla ka breech ya xibamu nakambe kutani a yimbelela:
  - Nyimpi a hi buku, a wu nge swi koti ku yi pfalela, a wu nge yi tumbeti ehansi ka mubedo wa wena, na wena u nga yi thyakisa ntsena!
  Gringueta u rhurhumerile hi ku tinyungubyisa:
  - Nyimpi i vukhongeri: yi lava ku hisekela etlhelo, ku laya, ku titsongahata loku nga kanakanisiki, kambe swikwembu swa yona swi tshama swi ri leswi faka!
  Malanya u hlekile hi ku miyela kutani a vula leswaku:
  - Eka nyimpi, ku fana na le khasino, khombo ri le henhla, kambe ku hlula i ka nkarhinyana!
  Matilda u pfuxe meno a rhurhumela:
  - Socha ra fa, ku vangama ka rivariwa, swidlodlo swa hela, naswona i swivangelo swo sungula ku dlayeteriwa lokuntshwa ntsena leswi nga susiwiki!
  Jane u kambisise hi ndlela leyi tumbeleke:
  "Hi delela mudlayi handle ka loko a ri socha ra le mahlweni, naswona hi sandza khamba ku tlula mpimo loko a ri muphangi endhawini ya nyimpi!"
  Gringeta u tlhele a rhurhumela a tlhela a hisa:
  - Socha i knight leyi swisirhelelo swa yona swi nga xivindzi na ku xiximeka! Jenerala Baron, loyi harhi yakwe ku nga vutlhari ni vutlhari!
  Manya u vule hi ku n"wayitela:
  - Socha ri twala ri tikukumuxa, ra le xihundleni ri twala ri ri ro delela!
  Matilda u hlamule hi ku hlekisa a ku:
  - Loyi wo sungula ku hlasela a nga ha fa, kambe wo hetelela a nge tsundzukiwi!
  Jane u rhurhumerile hi ku hefemula:
  - Swa antswa ku va wo sungula eku avanyiseni ka swilo leswi phangiweke ku tlula ku hlasela!
  Gringueta u engeterile hi ku n"wayitela:
  - Nyimpi yi fana na wansati, u veka vavanuna ehansi ntsena a nga tshoveki!
  Malanya u hlamule hi ku xiximeka a ku:
  - Wansati, ku hambana na nyimpi, a nga hatliseli ku dlaya wanuna!
  Matilda u vule hi ku hleka:
  - Nyimpi, ku hambana na vavasati, a yi si tshama yi eneriseka hi nhlayo ya vavanuna lava averiweke!
  Jane u tlhele a hundzuluxa lever hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu kutani a ku:
  -Nyimpi hi yona ya xisati leyi nga enerisiki ngopfu, vavanuna a va si tshama va n"wi ringanela, naswona a nge ali wansati!
  Loko a hlamula leswi, Gringetta u vone swi fanerile ku tlhela a humesa xivulavulelo xa vutlhari:
  "Vavasati a va swi tsakeli ku lwa, kambe ku navela ku dlaya wanuna a ku bihanga ngopfu ku tlula xibamu!"
  Malanya u rhurhumerile ku fana na ximanga, a ri karhi a humesa ririmi ra yena ra pinki:
  - Xibamu lexintsongo xi nga dlaya wanuna, xi n'wi tsakisa, wansati wa mbilu leyikulu!
  Matilda u engeterile hi ku n"wayitela hi ndlela yo hlekula:
  - Mbilu leyikulu yi tala ku yisa eka ku titsakisa lokutsongo!
  Vanhwanyana lava va hete ku cincana hi marito yo hlekisa kutani va sungula ku languta hi vukheta endhawini ya nyimpi. Swihaha-mpfhuka swo hlasela swa TA-311 a swi haha exibakabakeni, swi duvula tindhawu leti masocha ya Soviet a ma ri eka tona. Hambileswi hi ku nonoka, ntwanano wa Third Reich a wu ya emahlweni. Naswona u swi kotile ku ti phyuphyisa nyana hi ku mita mintsumbu.
  Vanhwanyana lava, va borhekile, va sungule ku endla swihlekiso nakambe hi swivulavulelo:
  Jane u rhurhumerile:
  "Nyimpi a yi na xikandza xa wansati, kambe yi humesa ngati ya vavanuna ku tlula nsati!"
  Gringeta u duvule a tlhela a rhurhumela:
  - Nyimpi a yi tisi ntsako, kambe yi enerisa switwi swa ntumbuluko swa vukarhi!
  Malanya u rhurhumerile a hlamula a ku:
  - Ntsako enyimpini, mintsumbu ya valala yi le ka nxavo ntsena!
  Matilda, loko a ri karhi a rhendzeleka-rhendzeleka exikarhi ka switsotswana, u engeterile:
  - Nyimpi i ku rima nsimu: yi nonisiwa hi mintsumbu, yi cheletiwa hi ngati, kambe yi huma hi ku hlula!
  Jane u duvule a tlhela a rhurhumela a hlamula:
  - Ku hlula ku mila eka mintsumbu na ngati, kambe ku tswala mihandzu eka lava tsaneke!
  Gringeta u duvule, a tshovela makume nharhu mune ku fana na nghilazi, kutani a hisa:
  - Nyimpi yi fana na xiluva lexi dyaka vanhu, xo vangama, xi dya nyama naswona xi na nun"hwelo wo biha!
  Malanya u tswontswe pedal hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela a ku:
  - Nyimpi i manana wa nhluvuko na manana wa vumbirhi wa vulolo!
  Matilda u ta yi teka a rhurhumela:
  - Naswona enyimpini, vutomi bya socha a byi na nkoka, kambe tijenerala ti tlhela ti lahlekeriwa!
  Jane u tsutsumise ncila wa voko ra yena exifuveni xa yena kutani a rhurhumela:
  - Loko u lava ku rhula, nghenisa ku chava loko u lava nyimpi, hlohlotela ku hleka!
  Gringeta u yi tekile a duvula, a kombetela tlhari hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, a yimbelela:
  - Ku hleka a hi xidyoho loko u nga ri xihlekiso eka timhaka ta masocha!
  Manya u rhurhumerile a tlhela a rhurhumela hi ku humelela:
  - Nyimpi yi fana na serekisi, i muhluri ntsena loyi a nga na ku hleka ko hetelela!
  Matilda u chayele thangi, a pfotlosa maphayona mambirhi, ivi a rhurhumela:
  - Eka nyimpi swi fana na le ka serekisi, ntsena mudlayi wa vukanganyisi, wa xiviri!
  Vanhwanyana va tlhele va miyela. Va karhele ku endla swihlekiso. Hi ku angarhela, nyimpi a yi saseki ngopfu.
  Jane u ehlekete hi ku hlundzuka: Britain a ri hluriwile hi Majarimani. Hambileswi Manghezi ma hluleke matiko mangani. Naswona swonghasi swonghasi swa Jarimani rero! Britain ri ve mfumo lowukulu swinene. Kambe a a nga swi koti ku gayela tikoloni ta yena. Third Reich yi tlula Manghezi hi matimba naswona hambi ku ri varhangeri va tikombe va ri ni matimba swinene naswona va ri ni vuswikoti.
  Naswona loko Manazi ma ta eLondon, matimu ma herile eka Nghilandhi. Ku pfuke mfumo lowuntshwa, lowu nga ni matimba lama nga si tshamaka ma va kona. Vanhu vo tala ni matiko yo tala va tirha eka masocha ya yona. Naswona hi nga vula yini: Third Reich, yi andlala timpapa ta yona, yi nwele Britain.
  Kambe hi 1940, leswi a hluleke Furwa, Hitler u nyike Churchill ku rhula hi ku hanana. Naswona a swi laveka ku swi amukela: vutlhari lebyi tolovelekeke byi lerisile leswaku Britain a ri nge kumi nchumu enyimpini, hambi ku ri hi tlhelo ra mianakanyo, kambe ri nga lahlekeriwa. Hitler u lwile nyimpi ya le moyeni na Nghilandhi hi matimba ya hafu. Hi ku hlwela lokukulu, u hundzisele masocha eAfrika. U ye eSoviet Union. Kambe leswi hinkwaswo swi hlwerise khombo ntsena.
  Majarimani, hi ku tirhisa tindhawu leti tekiweke, ma kume matimba yo lwa eka matlhelo mambirhi Japani ri hlule Maamerika hi ku tiyiseka. Naswona endzhaku ka sweswo Stalin u n"wi xengile hi ku endla ntwanano wa ku wisa. Britain ri wile hi matsolo kutani ri va xiphemu xa Third Reich.
  Ku hlula ko tala ku endle leswaku Wehrmacht yi va ni ku vangama ka ku nga hluriwi. Jane ni vanghana va yena va joyine vuthu ra Hitler hi ku swi rhandza leswaku va lava ntsako ni xikhundlha. Naswona va humelerile hi xiphemu kwalaho.
  Kutani ku vuriwa yini? Sweswi va ni Matiko mambirhi ya Xikaya: Greater Germany, Little Britain.
  Jane u nwe Coca-Cola kutani a rhurhumela a ku:
  - Rirhandzu na rifu, leswinene na leswo biha... Leswi kwetsimaka, leswi nga na vudyoho, vadlayi a va na mhaka na swona!
  Gringeta u yimbelerile hi ku hlamula, a rhumela xibalesa xin"wana:
  - Rhandzana na xivindzi, a ku fuma vubihi, kambe hi nyikiwile un'we ntsena ku hlawula!
  Vanhwanyana va tsakile nyana. Phela, entiyisweni, hilaha u nga titunelaka hakona hi xilotlelo lexitsongo. Va ha ri vatsongo, va tsakile, va ni matimba naswona va ni nkateko swinene. Va lwa ngopfu naswona ku nga ri na ku khwaxa ni kan"we. Handle ka loko u tekela enhlokweni leswaku ti ta khwaxa ehenhla ka thangi.
  Malanya u vule hi ndlela yo vava:
  - Eh, Churchill a fanele a amukerile nyiko ya Hess kutani a nghenela nyimpi na USSR. Kutani a hi ta fuma pulanete hinkwayo, naswona eku heteleleni a hi ta pfotlosa na Jarimani!
  Matilda u yimbelerile hi ntsako:
  - Germany yi kahle enyimpini, nghala ya Britain hi yona yi nga kahle!
  Manya u tiyisisile:
  - Ina, nghala ya hina yo huma eBritain hi yona leyinene ngopfu!
  Jane u vule hi ku n"wayitela:
  - Ha ha ri na nkarhi! Hitler u ta fa naswona Mfumo wa Jarimani wu ta wa!
  Gringeta u duvule xibalesa naswona u pfumerile hi ndlela yo karhi:
  - Ina, yi ta wa! I swiharhi leswi dyaka nyama, kambe xana leswi swi ta hi endla hi antswa?
  Malanya u vule hi ndlela ya filosofi:
  - Vun"we ehansi ka mfumo wo tika swa antswa ku tlula mpfilumpfilu na ku rhurhumela ehansi ka mfumo wo olova!
  Matilda u tshikilele swirhendze swa yena leswi nga ambalangiki nchumu eka ti pedal kutani a rhurhumela:
  - Na hina hi ta va hi ri eMars! Naswona ku tlula fambiselo ra dyambu!
  Jane u hlamule hi ku n"wayitela ka Gioconda:
  - Xo sungula hi fanele ku simeka mfumo lowu hlanganeke eka pulanete ya Misava!
  Gringet, u yi tekile a yimbelela hi ku hiseka:
  - Naswona a hi nge pfumeleli mfumo lowu wu cinca!
  Malanya u vule hi vutlhari a ku:
  - Kambe leswaku ndzi ta ku siya na nhlonge ya wena, ndzi fanele ku cinca nomo wa mina!
  Vanhwanyana va na nkateko tani hi minkarhi hinkwayo. Sweswi thangi ra vona ri fika eka layini yo sungula ya migerho. Naswona yi handzula misava hi switsotswana swa yona. Tinhenha ta hleka.
  - Hi ta va pfotlosa hinkwavo!
  Xin"wana xa swibamu xi khomiwile exikarhi ka swibamu, kutani thangi ri yima. Vanhwanyana va humile emovheni a wa ha pfalekile ngopfu naswona a wu hisa ngopfu ethangini. Kambe swi na khombo ehandle, u nga hisiwa.
  Tinhenha ti tsutsumele, ti ri karhi ti voninga swirhendze swa tona leswi nga ambalangiki nchumu, naswona ti huwelela ti ku:
  - Hi vanhwanyana vo tlanga, vanghana lavanene, kahle kahle, va pfumeleleni va hi ba milenge leyi nga ambalangiki nchumu, ti cougars to tlanga!
  Jane, a ri karhi a tsutsuma, u xiye:
  - Hi hina hi lava, Space Marines!
  Manya u tiyisisile hi ku n'wayitela:
  - Havumbirhi bya swona exibakabakeni na le ka matimba yo fika ehansi!
  Nakona Gringeta u yi tekile a famba-famba hi mavoko, a ri karhi a huwelela:
  - Ndzi super warrior! Ndzi ta dlaya vanhu hinkwavo!
  Matilda u yi tekile yi hlamula kutani a hisa:
  - Chefu ya thonsi hi thonsi eka Fuhrer!
  Jane u hlekile kutani a yimbelela a ku:
  - Ku biwa ku ni matimba, naswona Fuhrer u ni matimba hinkwawo!
  Tinhenha ti tsutsume, ti kandziya ti nga ambalanga nchumu, ti tlula marhumbi, ti pfotlosekile, nsimbi leyi hisaka swinene, mixaka yo hambana-hambana ya timhandzi ni tinhloko leti tshovekeke.
  Jane u yimbelele a ku:
  -U ta ndzi twisisa... U ta ndzi twisisa... U ta ndzi twisisa, naswona a wu nge kumi tiko ro antswa!
  Swi tsakisa nhwanyana loyi ku tsutsuma, hi milenge ya yena leyi nga riki na vuxiyaxiya ngopfu, endleleni leyi tlhavaka ni thyaka. Hakunene swa tsakisa swinene.
  Gringeta u yimbelerile a ku:
  - Ximumu, dyambu ri voninga ehenhla...
  Malanya u seketerile risimu leri:
  - Ehenhla... Ehenhla!
  Matilda u engeterile:
  - Ximumu, hi le kule na rifu! Kule!
  Swi le rivaleni leswaku tinhenha ti tsakile. Hakunene, swa tsakisa swonghasi ku famba-famba ni ku tlula hi matimba swonghasi.
  Jane u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Rifu i ntsombano, tingana i ku hetiseka!
  Gringeta u tswontswe nenge wun"we lowu nga ambalangiki nchumu eka wun"wana kutani a hisa:
  - Na hina hi ta va na holideyi! Naswona na swona ku hlula!
  Malanya u vule hi ku kanakana:
  - Ya hina kumbe ya Majarimani?
  Matilda u n"wayitela a yimbelela a ku:
  - Ndzilo lowu dlayaka wu hi rindzile...
  Jane u rhurhumerile a ku:
  - Kambe a nga na matimba...
  Gringeta u huwelerile ku fana ni ximanga:
  - Un'wana na un'wana u na bokisi ro hambana...
  Malanya u yi tekile kutani, a ri karhi a duvula, a hisa:
  - Ntlawa wa Boche wu ye esirheni ra wona!
  Matilda u tlhele a rhurhumela a ku:
  - Legion hinkwayo yi ye esirheni!
  Na vanhwanyana va yi tekile va meow... Va fana na tihanci to olova. Naswona milenge yo saseka swinene, leyi nga ambalangiki nchumu ni leyi nga ni muhlovo wo tshwuka.
  Jane u yi tekile kutani a hisa hi ntsako:
  - Na mina ndzi xikhovha! Naswona ndzi ximanga! A hi bere nikatsongo!
  Gringeta u rhurhumerile loko a hlamula a ku:
  - Swa tsakisa leswaku cobra yi haha yi ya ehenhla emapapeni!
  Naswona vanhwanyana va ta rhurhumela ntsena hi tinhloko. Swibalesa swi haha swi huma ematihlweni onge hi loko awara ya fika!
  Malanya u yi tekile a hisa:
  - Hitler u kaput!
  Matilda u n"wi seketerile:
  - Na Stalin u kaput!
  Jane u ninginise tinyonga a tlhela a rhurhumela:
  - Ndzi nhenha ya ku vonakala, ematsolweni ya wena tiharhi... Ndzi ta sweka un'wana na un'wana loyi a rhuketelaka emahlweni ka Misava!
  Malanya u yi tekile a rhurhumela:
  - Na Hitler i xiphukuphuku, u dzaha fole! U yiva swibalesa naswona a nga etleli ekaya!
  Matilda u n"wayitele hi ndlela yo hlekula kutani a vutisa a ku:
  - Xana u ehleketa yini, xana Fuhrer yi na yona?
  Gringeta u raha nkuma hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - I ntiyiso leswaku a swi tano! Hina va mune hi ta n"wi nyika blowjob!
  Malanya u rhurhumerise mahlo a hlevetela a ku:
  - Oh, swa tsakisa swinene ku khoma nhonga ya jade leyi rhurhumelaka enon"wini u yi twa hi ririmi!
  Matilda a hlevetela hi ku hefemula:
  - Swikulu swonghasi! Naswona hinkwaswo swi ta va swikulu ntsena!
  Vanhwanyana va tlulele ehenhla va ya ehenhla. Kambe thangi ra vona ri lunghisiwile naswona va boheke ku tlhelela. Tinhenha ti khandziye ti tlhelela endzhaku ti hisa:
  - Leri i thangi ra hina! U ta va lonkulu ntsena!
  Jane hi xitshuketa u tsundzuke ntsheketo lowu vulavulaka hi Robin Hood. Kuna Joe lontsongo, mufana loyi u khomiwile hi sheriff. Mufana loyi u xanisiwile: va n"wi koka ehenhla ka rhaki va n"wi gayela swirhendze.
  Loko malangavi ya nantswa swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu, swo khwaxa swa milenge ya mufana... Jane u twe ku pfuka laha, naswona a a lava masangu hakunene. Laha va ngheneke eka yona. Ngopfu-ngopfu ninja ya le Japani leyi vuriwaka Crucian carp. Mufana loyi wa misisi yo basa u sasekile swinene, naswona u ni ku hetiseka lokukulu swinene ka xinuna. Naswona swa tsakisa swinene ku khumba nhlonge yo basa no olova swonghasi hi mavele ya wena.
  Jane a lava ku veka rintiho ra yena exikarhi ka milenge ya yena, kambe u khomiwe hi tingana kutani a cinca miehleketo ya yena. Hambileswi, hakunene, xiendlo xo tano xi tsakisaka swinene!
  N'wana wa Hosi u te:
  - Eka magandlati ya lwandle na ndzilo wo hlundzuka! Ni ndzilo lowu karihaka, ni lowu hlundzukeke!
  Vanhwanyana lava va tlhele va yisa Goering-5 ya vona eka tindhawu ta masocha ya Soviet. Stalin hi byakwe kumbexana u hlamarile swinene loko a twa hi ta nhluvuko wa Manazi. Hakunene, xana u nga swi kotisa ku yini ku nga chavi laha? Muchini lowukulu wu tsutsumela eka wena, kambe a ku na lexi u nga xi hlamulaka. Makhume nharhu mune, a wu nge swi koti ku lwisana na E series. Naswona ku tlula kwalaho ku suka eka ti-AG ta tiphiramidal.
  Naswona swi tikomba onge Stalin u hlamarile. At least vitana ximanga leswaku xi va mutsundzuxi wa wena. Ku hava mpfumawulo, ku hava nhlamuselo, ku hava ku khuluka ka mati! Swi vonaka onge u ta khomiwa hi swikwirikiri!
  Jane u vule hi ku n"wayitela:
  - Naswona Stalin, ku hambana na Churchill, minkarhi hinkwayo hi ku tirhandzela a a amukela swiphephana swo nyika leswi humaka eka Hitler kutani a ya lava ku rhula!
  Gringeta u yimbelele hi ku hiseka:
  - Ndzi byele leswaku misava i yini! Va ta ku hlamula - dyambu na moya!
  Malanya u vule hi ku hiseka:
  - Naswona hi ta va na vana lava tiyeke, lava hanyeke kahle!
  Matilda u rhurhumerile a tlhela a hlevetela a ku:
  - Misava a hi chessboard, na Hitler a hi hosi!
  Jane u lulamise munghana wakwe a ku:
  - U lehe ku tlula hosi! Naswona hi ta yi sweka ehenhla ka pulanete!
  Gringeta u yi tekile kutani a rhurhumela:
  - Vukulu bya Mabrithani, lebyi tiviwaka hi pulanete! Vufasisi byi pfotlosiwe hi ku biwa hi banga!
  Malanya u engeterile hi ku hiseka:
  - Hi rhandziwa no tlangeriwa hi matiko hinkwawo ya misava!
  Matilda, hi ku hiseka ka nhwanyana loyi a nga kuma rirhandzu ra yena ro sungula, u engeterile:
  - Ndza pfumela, a hi akeni vukhomunisi byo kwetsima!
  Jane u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Naswona ehansi ka vurhangeri bya Majarimani, vukhomunisi byi nga akiwa hakunene!
  Gringeta u be nhloko yakwe hi xibamu xa xibamu kutani a yimbelela a ku:
  - Hi hleka, hi ta aka vukhomunisi sweswi! Naswona Stalin u ta va super na nhenha ya hina!
  Malanya u engeterile, a hlamusela:
  - Eka bokisi ra vafi, hakunene!
  Gringueta u tiyisekise hi ku olova:
  - I ntiyiso, eka bokisi ra vafi!
  Jane u vule hi ndlela ya filosofi:
  - Ku nga khathariseki leswaku hosi yikulu ku fikela kwihi, yi ta ya esirheni, ku fana na muhloti!
  Gringeta u engeterile hi ku n"wayitela hi ndlela yo biha:
  - N'watipolitiki u tshama a hemba, ntsena u fa hi xiviri!
  Malanya u tsindziyerile swikunwana swa yena leswi a swi nga ambalanga nchumu kutani a ku:
  - Ku nga fi i ka xiviri, kambe rifu i ra vukanganyisi!
  Matilda u tlhele a humesa xivulavulelo:
  - Tihosi ti nga endla xin'wana na xin'wana, kambe ku hava hosi yin'we, ku hava hosi yin'we leyi nga balekela esirheni yi nghena emisaveni!
  Jane u rhurhumerile a ku:
  - Vutomi byi ta hela ku nga ri khale...
  Gringetta u seketerile hi ku tiyimisela:
  - Thonsi ri ta ba ku nga ri khale!
  Malanya u duvule swibamu swa michini eka masocha lama fambaka hi milenge ya Soviet, naswona u hisa:
  - Oh, manana, manana, twela n'wana wa wena vusiwana!
  Matilda, hi ku nonoka ku khoma ku hleka ka yena, u engeterile:
  - Phela a nga ha ri na siku ro hanya!
  Jane u ehlekete hi ndlela ya filosofi:
  - Un'wana na un'wana u lava ku hanya hi ndlela yo saseka, kambe i vatsongo ntsena lava faka hi xindzhuti!
  Gringueta u hlamule hi ku n"wayitela:
  - Rifu ri tshembisa maxangu, handle ka loko ri hatima hi miseve ya ku humelela!
  Manya u rhurhumerile hi ku pfula meno hi vukarhi:
  - Rifu lerinene ri antswa ku tlula vutomi bya vuhunguki!
  Matilda u tlhontlhe:
  - Swi kahle ku va Xikwembu eka ntshunxeko, kambe swi bihile ku va diyavulosi ekhotsweni!
  Gringeta u vule hi ku n"wayitela loku nga ni chefu:
  - Naswona hi heleriwe hi swikhegelo... Pfumelana, leri i khombo lerikulu swinene! A ku na nyiko ni yin"we ya ku herisiwa!
  Jane u rhurhumerile hi ku delela.
  - Ku ta va na tinyiko letintshwa na vapresidente van'wana!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 17.
  Hi siku leri, October 10, 1947, Friedrich, tanihi minkarhi hinkwayo, greyhound naswona a nga karhali, u tsutsume hi ku hatlisa hi hanci ya le moyeni leyi vuriwaka Me-362. Mufana loyi a nga twanga hambi ku ri ndzhuti wa ku karhala, a tsakile ngopfu, naswona a ha duvula a nga si hlwela ku ba. Nivusiku, mintlawa yo lunghisa, ngopfu-ngopfu ya le Amerika, a yi tirhisa swin"wana swa switirhisiwa leswi onhakeke. Ngopfu-ngopfu, "Pattons" yi tlhele yi rhendzeleka eka swiporo, ku engetela kwalaho, madzana mambirhi ya mimovha leyi yi nghene entirhweni endzhaku ko hundziseriwa ku suka ematikweni ya le handle, etlhelo ka swiporo leswi se swi simekiweke. I ntiyiso leswaku vaseketeri va ringetile, kambe va endle swo biha swinene ku tlula leswi tolovelekeke. Eka nhlawulo wa Tatana wa le Ukraine, Bandera u hlule, naswona ku xengiwa ni ku baleka swi andzile eka swiyenge leswi nga ni xihlawuhlawu. Plus, murhangeri wa vandla ra partisan, Voroshilov, u vabya... Naswona loyi a nga ta n"wi siva a nga kumeki hi nkarhi... Xisweswo, mphakelo wa ntlawa wa xitereka xa matiko ya misava wa vafasisi a wu eneriseka swinene. Ina, valwi va le xihundleni lava nga ni xivindzi ni vahlaseri va tinhenha minkarhi yin"wana a va humelela, kambe ku nga ri ehenhla ka mpimo wa vutlhari. Ku engetela kwalaho, ku humelela ka vanghana lavantshwa lava tinyiketeleke ku vange ku hunguteka lokukulu ka ripfumelo eka ku hlula ka USSR, naswona leswi swi endle leswaku swiaki leswi tsekatsekaka, erivaleni kumbe hi ndlela yin"wana exihundleni, swi ye etlhelweni ra vafasisi.
  Nhlayo ya lava balekeke ngopfu-ngopfu yi andzile exikarhi ka Vuthu ro Tshwuka ra Kraikov ni Vuthu ra le Poland. Mapoland, leswi a ma pfumela switshembiso swa Manazi naswona ngopfu-ngopfu vakhepitali va le Vupela-dyambu, ma titshege swinene hi ku tumbuluxa mfumo lowukulu evuxeni, hi ku lahlekeriwa hi Rhaxiya! A hi hinkwavo, hi ntiyiso, makhomunisi ya le Poland lama tshameke ma tshembekile eka Masoviet, kambe tinxaka hinkwato ta tipolitiki... Ma-liberal ngopfu-ngopfu a ma tshembeki... Kutani tiyuniti ta le Poland ti sungule ku tinyiketa eka Moscow Bulge kwalomu ka hi ku hatlisa ku sukela eku sunguleni ka nhlaselo ... Nkateko wa kona, a va nga ri vangani va vona naswona leswi a swi nga si va ni nkucetelo lowukulu eka ndlela leyi nyimpi a yi famba ha yona .
  Friedrich u endle swihaha-mpfhuka swimbirhi swo sungula hi yexe, a hambana ni vachayeri van"wana va swihaha-mpfhuka. U vone leswaku nala a a nga ha hlangananga ngopfu ni mintshungu ya Manazi hi ndzilo, naswona a ku nga ha ri na tindhawu ta tibomo leti saleke endleleni ya swirhendzevutana swa mathangi. Kambe masocha ya Soviet ma lwile hi ku nonon"hwa. Mavuthu lama fambaka hi milenge a ma duvulanga naswona ma ringete, hi ku tshika mathangi ma pfala, ku bulusa tindlela ta wona kumbe ntlhambi wa tibomo, kumbe ku ma hisa hi mabodlhela lama pfurhaka.
  Mufana wa Terminator ngopfu-ngopfu u engetele xikoro hi ku tirhisa swibamu swa Soviet. Ku tlula kwalaho, ku duvula u ri eka xihaha-mpfhuka lexi nga etlhelo, u papalata ku tlanga hi nkarhi loko u ri karhi u nwela. I ntiyiso leswaku mathangi yo hlayanyana lama a ma ri eku tumbeleni na wona ma lovisiwile. Swihahampfhuka swa le USSR a swi nga tirhi. Nimixo, ku humelele swihaha-mpfhuka swa nkombo ntsena swa U-2, ivi ku humelele swihaha-mpfhuka swa mune swa Lagg. Hi ku angarhela, Friedrich u vile na mbulavurisano wo koma na vona, a tshikilela xibalesa hi ku olova... Nakona, tani hi minkarhi hinkwayo!
  Leswi a ti tshikilele tindhawu ta nyimpi leti se a ti tsanile, mathangi ya Manazi ma tsutsumele emahlweni ma tsemakanya nsimu ni le migerhweni... Migerho leyi lwisanaka ni mathangi ni ti- hedgehog, hambiswiritano, na tona ti hlangane na tona eka layini leyi se ya vutsevu naswona xiphemu xa yona xa vuntlhanu ya nsirhelelo (a ku ri ni tsevu wa tona hi ku angarhela). Vatirhi va swibamu va Soviet a va chava kutani va sungula ku duvula va ri ekule. Swibamu swa vufasisi a swi nga ri na tintswalo, naswona swihaha-mpfhuka... Ku fikela sweswi, ku fana ni ndhawu yo tlangela eka yona, hinkwaswo a swi tshovekile. Phela, Friedrich, tani hi minkarhi hinkwayo, u rhangela vanhu hinkwavo, u na moya swinene naswona u kufumela. Ku cinca ku humelerile eku vumbiweni ka masocha, va ka Patton, lava hlomeke hi swibamu swa matimba swa michini, va rhangele. Xiboho xo sindzisiwa xo hunguta ku lahlekeriwa hi masocha lama fambaka hi milenge ya kamikaze lama tinyiketelaka kambe ma nga lavi ku tshika...
  Friedrich u teke xihahampfhuka xa yena xa vunharhu na munghana wa yena Helga. Laha va hlangane ro sungula ni ntlawa lowukulu kumbe lowu nga nyawuriki wa swihaha-mpfhuka swa Soviet. Exikarhi ka tona a ku ri na hambi ku ri ntlhanu wa ti-Br-3 (ku suka laha a ti ceriwa kona). Lexi hlamarisaka, swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa le USSR swi hatle swi tlhelela endzhaku loko swi vona ti- aces ta le Jarimani, naswona valwi va tsutsumele eka vona.
  Friedrich hi ku rhula u duvule timovha a ringeta ku tshinela. Ku katsa na ace leyi nga na nyeleti ya nhenha ya USSR eka fuselage. Hambiswiritano, nhenha leyi nga ni ntokoto yi ringete ku nghena emapapeni, kambe loko yi lwisana ni xivandzana xo tanihi Friedrich Bismarck, swi hundzuke swi bihe ngopfu. Mufana wa terminator, handle ko pfumala ku ba, u duvule swihahampfhuka swa nyimpi swa makume nharhu nhungu na swihahampfhuka swa mune swo hlasela hi nkarhi wun"we, a pfula rivilo, kutani a tsutsumela endzhaku ka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo.
  Laha, hambiswiritano, Friedrich u kumile leswaku movha wa yena awu tsutsumi ngopfu, naswona awu fiki eka 740 wa tikhilomitara leti ringanyetiwaka hambi kuri hi njhini leyi sindzisiweke. Xivangelo xi le rivaleni, Friedrich u cincile swibamu swa 30-mm Mr-108 hi Mr-103, leswi, hi rivilo rosungula ra projectile ra 960 wa timitara hi sekoni, switirhaka swinene eka ku nghena eka mafulelo ya mathangi na swihahampfhuka swa nala kusuka eka very mpfhuka wo leha, kambe kwalomu ka nkarhi wun"we na hafu wu tika naswona wu ri ehansi hi mpimo wa ndzilo wa 420 wa swibalesa hi minete (hambiswiritano, Friedrich hi ntolovelo a a tsakela ku duvula swibalesa swin"we loko a ri karhi a wela eka xiyimo xa ku titivala!). Naswona swibalesa swa swibamu swi engeteriwile ngopfu-ngopfu eka Frederick. Kutani, ku khoma swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo a ku nga ri ntirho wo olova. Ti He-362 to hlayanyana leti nga ni vutshila a ti ri emahlweni ka ace lontsongo wa xivindzi. Va wele ku fana ni xihangu ehenhla ka swibyariwa, va pfotlosa ni ku xanisa mimovha ya Soviet. Ku tlula kwalaho, Br-3, leswi a yi nonoka naswona a yi nga hlomi kahle, yi ve xiharhi lexi olovaka eka vachayeri va swihaha-mpfhuka va matherorisi. Friedrich u fikile eku heleni ka nkhuvo, kambe a ha heta khume-mbirhi, a hoxa makume ntlhanu. Hambiswiritano, mufana loyi u tsandzekile ku hlula rhekhodo ya yena ya khale ya timovha ta madzana mambirhi na makume ntlhanu nharhu.
  Friedrich u vuyile a ri karhi a hiseka swinene emoyeni wakwe. U hlule naswona wa hlula! Naswona miehleketo ya ku xengiwa ka mina yi nyamalarile hi ku helela. Jaha leri ri tlhele ri tibyela ri ku:
  - Ha yini swihlawuhlawu leswi! Tiko ra ka vona hi laha vanghana na vana va wena va kulelaka kona! Naswona USSR a hi Tiko ra Manana, kambe i khotso ra matiko!
  Helga u twe marito lawa, kambe, hi ku nga twisisi xisekelo xa wona xa ntiyiso, u tiyisekisile:
  - U vula ntiyiso! Naswona ku nga ri khale hi ta va ni vana! Hambi leswi, a ndzi lavi ku nona ekhwirini loko nyimpi leyi ya ha ya emahlweni!
  Friedrich u hlekile a ku:
  - Swi titshege hi ku navela ka Xikwembu xa Matimba Hinkwawo. Hambiswiritano, Mupapa ni vanhu vo hlayanyana va madoroba-nkulu va le tlhelweni ra hina!
  Xihahampfhuka xa vumune lexi a xi hlasela, jet Fokken-Wulf-5s xi hundzuke ku hlota swibamu, tanihi leswi ku khomiweke mathangi mambirhi ntsena. Kambe ndzingo wa xiviri a wa ha ta.
  Vuthu ra Mathangi ra Varindzi va Vuntlhanu ra Rotmistrov ri hete ku hundziseriwa loku nga ehansi endhawini ya Krasnogvardeisky. Hambiswiritano, a swi nga koteki ku fikelela ku hlamala loku heleleke. Swihaha-mpfhuka swo kambela swa Vufasisi swi rhekhode ku famba-famba ka mathangi lamakulu, naswona Manazi ma hatlise ma teka magoza yo lwisana na wona. Kwalomu ka madzana ya ntlhanu wa tiyuniti ta SS ta 2nd SS Panzer Army, xikan"we na madzana mambirhi ya mimovha kusuka eka ndzhawu ya vuhlayiselo bya maqhinga, yi humile kuya hlangana na madzana ya nhungu na makume ntlhanu wa mathangi na swibamu leswi tifambisaka leswi tiyisiweke hi vuhlayiselo bya Rotmistrov"s armored fist. Ngopfu-ngopfu, nyimpi leyi yi ve kona ensin"wini ekusuhi ni purasi ra nhlengeletano ra Pervomaisky, laha a ku ri ni swibalesa swa le Jarimani ni swibamu eka layini leyi khomiweke.
  Friedrich na ti aces ta kahle swinene ta Majarimani va vitaniwile kuva va lwisana na nhlaselo lowukulu kusuka emisaveni nale moyeni.
  Lieutenant General Rotmistrov, nhenha ya Nyimpi ya Stalingrad, u hetisise xileriso lexi humaka eka Ndhuna-nkulu leyi Tlakukeke hi yexe, naswona a a pfumela hi mbilu hinkwayo leswaku nyimpi leyi a yi ri ekusuhi na Moscow a yi nga si hluriwa. A a ri ni matimba emavokweni yakwe, naswona a ku ri ni ntshembo lowutsongo wa leswaku USSR yi ta tlhela yi kuma leswi a yi swi lahleke khale. Hambiswiritano, kholomo leyi, leyi a yi famba ehansi ka matimba ya yona, yi sungule ku ololoka swinene. Leswi swi vangiwa hi xiphemu hi ku navela ku papalata swihahampfhuka swa Third Reich swo kambela, laha nkarhi wun"wana wa ku macha wu vangiweke hi ku onhaka ka milayeni ya swiporo hikwalaho ka ku hlangana na swihahampfhuka swa nala.
  Ku hlasela lokukulu ka tibomo ku sindzise mavuthu lamakulu ya mathangi ku macha madzana ya tikhilomitara ehansi ka matimba ya wona. Ku tlula kwalaho, eka ku macha ka rivilo lerikulu... Leswi swi tekela enhlokweni ku hambana kun"wana ka ntlawa wa mathangi mimovha yin"wana a yi ri na tifiltara leti cinciweke, yin"wana, ku hambana na sweswo, tinxaka ta khale, ku katsa na titransmission leti nga hetisekangiki, ti hungute tinjhini ta dizele;
  Hikwalaho ka ku khumbeka ka tihanyi na lokukulu ka swihahampfhuka swa nala, vuthu ra vuntlhanu ra shock a ri kumeka ekule swinene na layini ya le mahlweni naswona leswi swi sindzise roller leyi ya nsimbi ku macha kusukela nimadyambu kuya fika nimixo.
  Ntlawa lowu hlanganeke swinene wa vafasisi se a wu rindzele Rotmistrov. Hambileswi a ma ri ehansi hi nhlayo hinkwayo ya mathangi, Manazi a ma tlakukile hi khwalithi: a ma ri ni kwalomu ka dzana ni hafu ra "Panthers"-5 na "Tigers"-5, swin"we ni khume rin"we ni hafu ra "Goering" L (Xinghezi mimovha leyi nga na swibamu swa 17-foot, leswi ringanaka hi matimba yo nghena eka xibamu xa "Panthers"), E-50, AG-50 na "Patton". Swihaha-mpfhuka leswi lovisaka mathangi ya Super Ferdinand a swa ha ri endleleni.
  I ntiyiso leswaku a swi ta antswa ku hlasela Manazi hi vunyingi, kambe Zhukov la chavisaka a a ri eku hatliseni ngopfu eka Rotmistrov, hi laha ku faneleke a chava leswaku Manazi ma ta teka magoza lama nga ni matimba yo lwisana na wona. Hambiswiritano, se va swi endlile...
  Kambe laha vuthu ra Soviet ariri na khadi rin"we ra trump - leri akuri xifunengeto xa moya lexikulu... Swihahampfhuka swi susiwile kusuka eka tlhelo ra Ural nale ka ndzhawu ya vuhlayiselo bya yindlunkulu, naswona switlhele swi hoxa mimovha yo leteriwa enyimpini, xikan"we na switirhisiwa hiku kongoma kusuka eka layini yo hlengeleta . Leri a ku ri nkarhi wo tshoveka hi le tlhelo ra xinene ni ra le ndzhaku, leri a ri fambile emahlweni swinene ni xirhendzevutana xa vufasisi.
  Jenerala Gotha, ni varhangeri van"wana, se hi nkarhi wa mabulo yo sungula ya pulani ya ntirho wa le Moscow, va anakanye leswaku Krasnogvardeysk hakunene a yi ta va ndhawu ya nyimpi ya mathangi ni vuhlayiselo bya nyimpi bya mavuthu ya Soviet, leswi vulaka leswaku a swi laveka ku va ni pulani yo funengeta .
  Swihahampfhuka swo hlawuleka swa le Jarimani, ngopfu-ngopfu Xe-362, swi veke tihlo eka ndhawu ya le moyeni, lerova nyimpi ya le Krasnogvardeysky a yi ta va leyikulu ku nga ri ya mathangi ntsena, kambe ni nyimpi ya le moyeni ya Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava!
  Friedrich u vitaniwile ku ya lwa na nala, i ace ya kahle swinene ya Luftwaffe, hosi ya tinyimpi ta le moyeni a yi ri xikombiso xa ku hlula ka Third Reich. Nakona etlhelo ka yena, kumbe kwalomu ka ekusuhi na yena hi voko ra yena ra xinene, eka nhlaselo, naswona hikokwalaho ngopfu ngopfu ku cinca ka matimba ka Fokken-Wulf-5, ku tsutsumile Helga.
  Mufana loyi u tlhele a yimbelela a ku:
  - Hi tsutsuma hi le xikarhi ka magandlati hi swikepe swa tinyeleti! Ti- quark ti foam eka swirhendzevutana swa ether!
  Helga u tiyisisile:
  - Swivumbiwa swo tshwuka, u ta biwa! Vana va misava ya tihele ya le hansi ka misava!
  Friedrich u hlekile kutani a vula leswi a swi tsakelaka:
  - Tana, ekule na xikurufu! Ntsumi ya rifu, yi rhurhumerisa ntsena leswaku yi humelela! U ta handzula thyaka hinkwaro ri va swiphemu swa timbhongolo ta vona!
  Helga u hlekile loko a hlamula.
  - Kahle kahle, u na vutlhari!
  Friedrich a a karhatekile hi ndlela yo karhi hi ku andza ka ntiko wa swihaha-mpfhuka swakwe, ku hlangana ni ku vekiwa ka matlhari lama nga ekule ni ku andza ka swibalesa. Phela, xibalesa xa xibamu xa 30-mm xi tika kanharhu ku tlula xa xibamu xa 20-millimeter, naswona hi tlhelo ra matimba yo onha, kumbexana lama nga ni matimba lama phindhiweke ka mune, i tlhari ra misava hinkwayo leri kotaka ku herisa swisirhelelo hinkwaswo ehenhla ka misava ya pulanete ni le moyeni! Ace lontsongo a a lava hambi ku ri ku tshika swibamu swa michini ivi a susa swa vona swa mune swa xiyimo xa le henhla, kambe... Helga u kanetile a nga si famba:
  - Phela swi nga ha rhelela eka nyimpi ya le kusuhi. Swi antswa ku hlayisa khadi leri ra trump...
  - Swi ringene Force Majeure na vahlaseri vambirhi! - Friedrich u tsemile hi ku komisa. Eka mina, ku duvula ehansi ekusuhi swi ringene. Hi ku angarhela, ndzi ehleketa leswaku matlhari ya swibamu swa michini laha ma tlula mpimo.
  Helga u hlekile hi ntsako kutani a ba mufana loyi hi mpama enhlaneni.
  - Khombo ra kona, a hi vanhu hinkwavo lava nga knight leyi nga hluriwiki ku fana na wena! Ti aces to tala ta ha ri ti beginners, ti lava denser fire ku tiyisisa leswaku ti hit...
  Frederick u kanetile hi ndlela leyi twalaka swinene:
  - Movha wo durha ku fana na ME-362 U a wu nge nyikiwi muchayeri wa xihahampfhuka loyi a ha ku sungulaka. Mulwi loyi i wa ti aces.
  Ematshan"weni yo hlamula, Helga u tsutsumele eka xihaha-mpfhuka xakwe lexi hlaselaka hi swihaha-mpfhuka swa nyimpi, a ri karhi a voninga swirhendze swakwe leswi nga ambalangiki nchumu, swa pinki. I yini swin"wana swo swi endla, riqingho ra xihatla ri twala.
  Hi ntolovelo Friedrich a a tsakile hileswi a suseke swibamu swimbirhi swa le handle swa michini, movha lowukulu wu suka hi ku olova naswona rivilo ri engetelekile naswona timpapa to vevuka ti antswise ku famba-famba. Hambileswi tindhawu ta ndzilo hi toxe a ti funengetiwe hi ti- fairing, ku hungutiwa ka tona swi engetele hi ndlela leyi xiyekaka eka aerodynamics ya movha. Hambileswi Me-362 hi ku ya hi timfanelo ta aerodynamic ya ha ri hava ku ringana exikarhi ka mimovha ya piston, i hanci yo tano ya nyimpi ya misava hinkwayo.
  Mirhi leyi nga tolovelekangiki na masimu ya hatima ehansi... Siku ra hisa naswona swi vonaka onge a swi nge olovi ku lwa. Ngopfu-ngopfu Marhaxiya, lama hluriwaka enyimpini leyi leyikulu. Laha hi tlhelo ra ximatsi na le hansi nyana i ntlhambi wa swinyenyana leswi hahaka... Ntlhambi lowukulu, tin"wana ta swinyenyana i tikulu swinene... Xikombiso lexi chavisaka, swinyenyana swi fambisana na tinyimpi hinkwato ta misava leyi ya tihanyi, leyi pfumalaka mintlhaveko. Hilaha Boyarsky a yimbeleke hakona eka vuyimbeleri lebyi dumeke:
  - Kambe hikokwalaho ka yini! A swi koteki ku hanya hi mianakanyo ya wena! Kambe hikokwalaho ka yini - vutomi a byi hi dyondzisi nchumu!
  Laha i madzolonga, madzolonga na madzolonga yo tala! Tihanyi, tihanyi na tihanyi nakambe ti semendhe rixaka!
  Ntlhambi wa tinjiya wu vonaka wu nga heli, wu ni makume, madzana ya magidi ya tona naswona ti caw leswaku u ta ti twa hambi ku ri eka khabini leyi pfaleriweke hi hermetically. Friedrich u vutise Helga eka xiya-ni-moya a ku:
  - Kumbexana hi nga va ba hi swibamu swa michini?
  Nhwanyana wa ace u kanetile a ku:
  - A swi pfuni nchumu! Xibamu xin"wana ni xin"wana xi nga hlayela laha!
  Friedrich u hlekile a ku:
  - Leswi swi kotekaka swinene! Hosi yi ni tikhathirijhi enkwameni ehansi ka xiluvelo xa yona.
  Ntlawa wo sungula wa swihaha-mpfhuka swa Soviet wu tlulele ehandle hi xitshuketa wu huma endzhaku ka ntlhambi wa tinjiya. Va hlangane ro sungula hi va ka Salamander. Ku vile na ku lahlekeriwa eka matlhelo hamambirhi, Marhaxiya yo tala ma dlayiwile. Friedrich u duvule endzhaku ka nkarhi kutani a duvula timovha ta tsevu ntsena. Kambe ka ha ri masungulo yo tika. Kambe mpatswa wa "Salamanders"-3 wa le Jarimani wu duvuriwile, naswona a swi le rivaleni leswaku Me-262 yi swi kotise ku yini ku rhangela vanhu hinkwavo.
  Kambe nchumu lowukulu a wa ha ta. Ntlhambi wa swinyenyana wu herile, vachayeri va swihahampfhuka va le Jarimani va tlulele ehandle exibakabakeni lexi nga ehenhla ka nsimu ya Krasnogvardeisky kutani swi sungula.
  Vuthu hinkwaro ri tsutsumele eka ntlawa wa masocha ya le Jarimani, naswona laha, entiyisweni, a ku ri ni swihaha-mpfhuka leswi humaka eka mavuthu yo hlayanyana ya le moyeni ya le USSR. Armada leyikulu ya swihaha-mpfhuka swa mixaka hinkwayo, kambe ngopfu-ngopfu Yakov ni Laggs yi nga ri yingani leyitsongo.
  Friedrich u duvule a ri ekule ku tlula tikhilomitara ta tsevu. U tlhele a nghena eka swinambyana swa wild trance, loko u nga kongomisi, kambe tintiho ta wena ti tshama ti ri karhi ti tshikilela hi ku tisungulela. Loko ku nga ha ri na ku anakanyisisa, miehleketo, miri wu vonaka wu ri wa wena, kambe se u fana na xipopana xa matimba lama nga tiviwiki... Naswona sweswo swi vula leswaku nyama a hi ya wena, kambe moya wa misava ya vafi - matimba lama thyakeke, yo biha. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
  Phela, naswona enhlokweni ya mufana wa terminator, risimu ri sungule ku twala ko hlayanyana:
  Exikarhi ka vanghana, kambe hi nkarhi lowu fanaka va ri ekule, .
  Ku khomiwa hi ku xaniseka, ku vilela loku khomisaka gome!
  Misava ya hina yi karhele ngopfu hi ku xanisiwa, .
  Ku anama kumbe ku saseka a swi vonaki!
  Xana u hi tisile kwihi - diyavulosi wo biha wo biha?
  Loko demona ro biha ri lawula vuthu!
  Hakunene hi lava ku vangama ka vusocha, .
  Hambileswi embilwini ndzi nga xitsotswana lexi nyenyetsaka!
  
  Ku pfumala nchumu ko tano emoyeni lowu timiweke, .
  A ku na ndlela yo rhendzeleka ni xirhendzevutani!
  Na rifu, mhandzi leyi eka mukhegula la nga riki na ntwela-vusiwana, .
  I yini lexi hlengeletaka xibalo eHoly Rus"!
  
  Ku twisisa ko olova a ku voningi, .
  Hinkwaswo swi le ka webu, matimba lama nga riki na swipimelo!
  Ku navela ku hanya evutshameni bya laha misaveni, .
  Ku nantswa ku nandziha, ntsako, ntsako na murhandziwa wa wena!
  
  Kambe vumundzuku byi rhumele n"wana wakwe enyimpini, .
  Laha a hi fanele hi rivala hi ku rhula!
  A swi bohi ku rhukana Sathana hikwalaho ka leswi, .
  Hina hi hexe a hi nga lavi nchumu wun"wana!
  
  Ndzi tsema xidzedze ndzi nghena eka xihahampfhuka, .
  Leswi a endleke ku soholota, naswona ku sayina ku famba!
  Ndzi kholwani, mulwi wa Tiko ra Vatatana a nga fi, .
  A hi tlangeni funeral march ya swirhumbana!
  
  Nala u tele, u ni matimba, .
  Mimovha, swihaha-mpfhuka swa nyimpi, swibuluki!
  Hi ta pfotlosa Wehrmacht ya tihele hi swiphemu-phemu, .
  Swiendlo swo hlamarisa swa Rhaxiya swi ta dzunisiwa!
  Vukhomunisi byi ta ta eMisaveni, ndza pfumela, .
  Hi ta hanya hi ntsako - ndza swi tiva hi ku tiyiseka!
  Mudlayi wa vanhu - vufasisi, u ta tshoveka, .
  Ku hlula ku ta va hi musa, ku vonakala ka May!
  
  Tiko ra vatatana, ku haha hi rivilo, .
  Wu hi nyike vutomi byo kwetsima!
  Risimu ra Vamanana ri yimbelela etimbilwini ta hina, .
  Phela, ndzi n"wi lwela hi matimba!
  
  Nakona ndza pfumela leswaku nkarhi wo vangama wu ta fika, .
  A ku nge vi na ku dlaya, vudyuhari byi ta nyamalala ekheleni!
  Mphikizano wu ta hluvuka wu nga ri na makumu, .
  Le henhla va ta tsutsumela eka ku humelela ka milayeni!
  
  Naswona leswaku hi ta tshineta nkarhi ekusuhi;
  Kutani u fanele u lwa ku fana ni socha ra Rus"!
  Leswaku swi fika eka un"wana ni un"wana loyi a nga riki xiphukuphuku, .
  Leswaku Marhaxiya minkarhi hinkwayo ma swi tiva ku lwa!
  Risimu lerinene ra ku navela tiko ri twala enhlokweni ya Friedrich, kambe mavoko ni milenge yakwe ya vukanganyisi swi endle leswi hambaneke swinene. Hi leswaku, va rhumele swibalesa eka swihaha-mpfhuka swa Soviet swa mixaka hinkwayo ni swa mixaka hinkwayo. Vachayeri va swihahampfhuka va Soviet va ringetile ku tshinela ekusuhi no sungula nyimpi... Volka, leswi a duvule mimovha yo tlula makume ntlhanu loko yi ri eku fambeni, u endle ku jika kutani a papalata ku duvula na ku ringeta ku rhurhumela (u tseme kamikaze leyi hi ku buluka ko koma ka xibamu xa muchini) . . Kutani xihahampfhuka xa ace"s lontsongo xi rhurhile, naswona hi ku va a ri eka xiyimo xa nyimpi, mufana loyi u duvule swibamu swo tala swa moya. Yi tseme ngopfu swihaha-mpfhuka swo hlayanyana swa nyimpi swa Soviet leswi a swi huma endzhaku.
  Laha Friedrich hi yexe u hetelele a tshovekile, kambe u swi kotile ku rhelela a nghena eka layini ya ndzilo kutani a ya emahlweni a herisa vakaneti va yena. Enkarhini lowu, "Pawns" ya tinjhini timbirhi yi ve vahlaseriwa va yena. Aphorism yi hatima hi tinhloko ta vafana (tipawns na tona a hi tinyawa, ti queens ta nkarhi lowu taka!). Helga u rhurhumerile a nghena eka xiya-ni-moya:
  - Oh, manana la rhandzekaka! Vona ndlela leyi va tshikilelaka ha yona!
  Friedrich, a endla loop leyi nga helelangiki, u tseme valwi va Soviet va ri ekule swinene va ringeta ku nghena endzhaku ka Helga. Un"wana wa vona akuri "Shopkeeper" (Lagg-5), ari na nyeleti leyikulu yo tshwuka eka fuselage... Leswi swivula nhenha ya USSR. Nhwanyana loyi hi yexe, hi ku cinca ka nhlaselo wa Fokken-Wulf, u duvule mathangi ya vuthu ra Rotmistrov"s leri a ri tshinela eka tindhawu ta Jarimani. Naswona hi nkarhi lowu fanaka u ba hi ndlela leyi kongomeke swinene, a nwela ehansi hi ndlela leyi humelelaka.
  Friedrich a ha lwa ni swihaha-mpfhuka swa nala, emianakanyweni a nkhensa mphakelo hikwalaho ka ku engeteleka ka swibalesa. U kotile hambi kuri ku byala treitor terminator eka thangi ra T-34-85, a hlawula ya commander"s (leswi swinga voniwa kusuka eka ti antennas, leswi, hambi leswi akuri na ritshuri na mpfhuka, mahlo ya Friedrich lawa ya tlhavaka ya swivonaka hiku olova!).
  Xifunengeto xa hatch xi biwe hi swibalesa swinharhu hi nkarhi wun'we kutani thangi ri yima...
  Nakambe a ku hisa ehansi, vanguard ya Fifth Guards Tank Army se a yi rhendzelekile yi kongoma eka ti grenadiers ta SS na swiphemu swa Second Corps.
  Mimovha yo sungula ya Soviet yi rhendzelekile yi nghena emugodini lowu lwisanaka ni mathangi, naswona rivilo ra yona ri hungutekile. Swibamu leswi duvulaka hi xihatla swa Tigers-5 na Panthers-5 swi va nele. Laha hi laha Majarimani lamantshwa ma nga ni matimba kona: ma lwa ekule leswaku ma kuma ku antswa eka wona, mathangi ya Soviet a ma fanele ma nghenela nyimpi ya le kusuhi. Ku veka ndhawu yo lahlela thyaka... Kambe xiboho xa vutlhari a xi nga ri ntiyiso, ku handzula nsimu leyi pfulekeke laha ku ceriwe migerho, ku hlangana na michini leyi a yi rindzele "xiharhi lexi dlayiweke". Ina, naswona ku nga ri ku wa hi vunyingi hi nkarhi wun"we?
  I ntiyiso, ma-Ils ya Soviet, hambileswi ma lahlekeke swinene, ma ha tshovekile, ku fana ni mubokisi lontsongo loyi a nwela ehansi ka jamu ya xihontlovila, ma kongoma eka mathangi ya nala, ma onha, ku katsa ni tibomo letitsongo. I ntiyiso leswaku eka "Tiger"-5 tin"wana a ti yime ehenhla ka nete, kambe eka mimovha yo tala, masocha ya le Jarimani lama fambaka hi milenge ma boheke ku veka nsirhelelo hi ku kongoma loko ma ri karhi ma famba.
  Frederick a a ehleketa leswaku loko Marhaxiya a ma endle nhlaselo lowu dzikeke swinene, a ma ta va ma ve ni nkarhi lowu tlakukeke swinene wo kuma "mali yo tala" ni nyimpi ya le kusuhi leyi vuyerisaka.
  Ku ramming hi vachayeri va swihahampfhuka vo tshwuka swiyile emahlweni, kambe xikombiso eka Salamander-3 leyi nga ni vutshila swinene, rhengu leri ari tswalanga mihandzu leyi ayi languteriwile. Ku lahlekeriwa hi swihaha-mpfhuka swa le Jarimani ku andzile, tanihi leswi, hakunene, hi mpimo lowukulu swinene wa le Soviet. Kambe leyi a ya ha ri nyimpi leyi nga hlamuriwiki. Vachayeri vo tala va swihaha-mpfhuka va le Soviet a va ri ni ntokoto lowu xiximekaka, a swi nga ri swa hava leswaku va hlanganisa Moscow, hikwalaho Manazi ma xanisekile swinene.
  Friedrich, loyi ntumbuluko wa yena a wu tlhavile hi ndlela leyi hlamarisaka, minkarhi hinkwayo a a papalata ku biwa naswona hi ku twisisa a a ba valwi va Soviet lava nga ni khombo swinene. Ku ringeta ku hlongola varhangeri. U swi endlile, naswona swi tirhile handle ka misfires. Hi ndlela leyi, a ku ri na ku pfumala nchumu enhlokweni ya mina, na ku pfumala ku vona nyimpi tanihi leyi. Ntsumbu wu angula, swikongomelo swi khomiwile, a ku ri hava ku hundza. Minkarhi yo hlayanyana yi fike ni le mathangini.
  Naswona madzana yo tala, loko ku nga ri magidi ya swihaha-mpfhuka swa mixaka hinkwayo a ma hatima ni ku rhurhumela emahlweni ka mahlo ya hina. Xikombiso, Huffman eka He-362 ya yena... U lwa hi ndlela yo hlawuleka, rivilo, ku rhurhumela ka movha wa jet, naswona swilo leswi nga riki swa nkoka swi haha hi matlhelo hinkwawo... Naswona ma-Russia na wona a ma bihanga... Kambe Kozhedub yi kwihi, i nkarhi wo tsema matimba... Friedrich u famba hi mpimo wa le hansi, sweswi a ku na xilaveko xo hundzuluka, a ba hi xiwelo, kambe ntsena, a famba nyana ku suka eka ku hluriwa..
  Swibamu swa hela, ku fana ni mafurha lama nga emathangini, naswona ku fika swisirhelelo leswi hlamarisaka leswi humaka etindhawini ta le Jarimani. Ma-Salamander, hambi ku ri ma-Me-362 ma nga ri mangani lama chavisaka, hi wona yo sungula ku nghena enyimpini, ma landzeriwa hi ntlawa hinkwawo wa swigevenga swa Hitler. Nakambe, ku rhendzeleka emahlweni... Swihaha-mpfhuka swa Soviet na swona swi sungula ku tlhelela endzhaku. Va heleriwa hi mafurha, naswona ku lahlekeriwa ka vona ku tlula swipimelo hinkwaswo leswi nga ehleketiwaka ni leswi nga ehleketiwiki. Friedrich u vuya kutani a vutisa Helga a ku:
  - Hinkwaswo swi kahle?
  Nhwanyana loyi u hlamula a ku:
  - Xihahampfhuka xi le ku fambeni! Ndzi tshove mathangi ya tsevu na xihahampfhuka xin'we xa nyimpi...
  Friedrich u rhurhumerile a ku:
  - Ina, u tlulerile hambi ku ri mina hi nhlayo ya mathangi lama onhiweke. Mina hi ndzexe ndzi onhe timovha ta ntlhanu ntsena leti nga ni milomu!
  Helga u rhurhumerile.
  - Xana i swihahampfhuka swingani?
  - Swihahampfhuka? - Tinhlayo ti hatima enhlokweni ya Friedrich... - Kahle kahle madzana manharhu na rin"we! Rhekhodo leyintshwa ya misava. Mawaku ku humelela swonghasi...
  Helga u huwelerile a ku:
  - U n'wina ntsena! Doo, ku nga ri khale xikwembu xa ndzoviso. Kali lonkulu hi yexe... Mulwi wa misava hinkwayo!
  Friedrich u lulamise hi xichavo:
  - Entiyisweni, Kali a hi xikwembu, kambe i xikwembu xa xisati xa vubihi. Hi leswaku, wansati, hambileswi a a ri xikwembu lexi xiximiwaka swinene ni lexi dumeke eka Vuhindu. U akeriwe titempele to tala naswona u endleriwe swikhongelo.
  Mufana loyi hi xitshuketa u xiye leswaku u rhurhumerile swinene matsolo yakwe eka lever. Kutani a hlambanya a ku:
  - Damn it! A swi nga fanelanga ku jika hi movha wo tano lowu hlomeke swinene.
  Helga u vule hi ku vilela:
  - Naswona xihahampfhuka xa wena lexi landzelaka i handle ka mina?
  Friedrich u tiyisekise hi ku olova:
  - Ina, Fokken ya wena ya ha ta cheriwa mafurha no chajiwa, kambe ya mina se yi yime yi lunghekile. Ntsena u nga swi vuli, tikhathalele ntsena!
  Helga u vule hi ku tiyimisela:
  - E-e! Xitsundzuxo xa mina eka n'wina i ku lwa no lwa hilaha mi nga kotaka hakona... Loko swi koteka.
  Swihahampfhuka swi fike ehansi kutani Friedrich a tsutsumela emovheni lowu landzelaka. Nkatsakanyo lowu hlawuriweke wa Me-362 na assault F -490 a wu ri lowunene eka superass ya minkarhi hinkwayo.
  Friedrich, hi ku twa swichayachayana swo kariha, swo khwaxa swa Fokken-Wulf-4 hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, u sungule ku susumeta rivilo ivi a yimbelela:
  - Ndzi haha ndzi ya enyimpini! Ndzi ta kandziyela xivumbiwa lexi xi va ntshuri!
  Nyimpi ya le Krasnogvardeysk yi ye emahlweni. Ku engetela eka mathangi ya vuthu ra Rotmistrov hi roxe, mimovha ya dzana na makume ntlhanu ya Soviet, leyi tekiweke eka tlhelo ra le dzongeni ni le xifundzheni xa Kashirnsky xa le mahlweni ka Soviet, na yona yi fike endhawini ya nyimpi. I ntiyiso leswaku i ntlawa wo sungula ntsena wa timovha lowu fikeke ku fikela sweswi. Swihahampfhuka swa Soviet na swona a swi ehleketanga ku tshika, kambe a swi nga si tirha ngopfu.
  Frederick u sungule ku tirha eka mathangi, a tirhisa swibamu swa yena leswi endleriweke xikongomelo lexi hi ku hlawuleka. Hi ku vona ka yena, caliber ya 37 millimeters ya ha faneleka swinene eka xikongomelo lexi. Hi xikombiso, Rudel, hi swibamu swo tano, handle ka ku titivala kwihi na kwihi ka nyimpi, u lovise, kumbe ku vula ntiyiso, leswi lulameke swinene, u wise mathangi ya 534 eka nyimpi hinkwayo. Kambe a ku ri ni munhu la tolovelekeke, ku nga ri Friedrich. Mufana loyi u tsundzuke ndlela leyi tata wakwe a byeleke mana wakwe ha yona leswaku vuyelo lebyi hlanganeke eka n"wana lebyi rhwariweke ekhwirini, ku engetela eka ku kombisiwa ka vuswikoti byo hlamarisa loko vuhlangi byi ri karhi byi ya emahlweni, byi nga hundzula vana va va muvabyi wa mianakanyo...
  Kumbexana combat trance ya yena, na this warrior"s superpower, na swona i vuyelo bya nkucetelo, lowu muxaka wa wona wu nga tiviwiki eka yena.
  Kambe laha ku ta mathangi, eka muchayeri wa xihaha-mpfhuka ku famba-famba ka wona ku vonaka ku nonoka, naswona ngopfu-ngopfu eka Friedrich. Ace lontsongo yi sungule ku ba offhand kusuka eka xihahampfhuka lexi nga horizontal. Yi duvula ntsena yi tlhela yi ba. Ku hatima ka ku vonakala loku humaka eka ku buluka lokutsongo, ku tshoveka ka swiphemu. Mimovha yo tala yi hisiwa emhakeni leyi, tanihi leswi mathangi ya gasi ma kumekaka ekamareni ro lwa. Naswona ku lovisiwa, xibya xa T-34 xi haha ku fana ni ririmi ra xibalesa.
  Hakanyingi swibalesa leswi a swi biwa a swi endla leswaku swibalesa swi buluka. Naswona leswi hi ku landzelelana...
  Friedrich a nga ehleketi hi swilo swo tano leswi nga nyawuriki, u hlalele xifaniso lexi loko, leswi a lahlekeriweke swinene naswona a xiyeke leswaku a ku nga pfuni nchumu ka matshalatshala yo tshoveka, mathangi ya varindzi ma famba-famba emigerhweni leyi ceriweke hi vanhu va Soviet.
  Kambe hambi ku ri laha xihlamariso lexi nga tsakisiki a xi va rindzele. "Super Ferdinands" ya khume-mbirhi yi swi kotile ku tshinela. Vona, khombo ra kona, a va ri na swihlawulekisi swo tiya swo chayela, hikwalaho ka ku tirhisiwa ka tinjhini ta le Amerika.
  Mimovha ya Soviet a yi famba yi tsemakanya ndhawu leyi pfulekeke, leswi vulaka leswaku valwi va ntsheketo a va kota ku hlasela va ri ekule hi tikhilomitara tinharhu ntsena. I ntiyiso leswaku "Superferdinands" yi hundzeriwile hi nkarhi, kambe mpimo lowukulu wa ku buluka ka swibamu leswi lwisanaka ni swihaha-mpfhuka wu va pfumelele ku ba ko tala swinene. Ku engetela kwalaho, nsimu leyi a yi ceriwa ngopfu ni ku rimiwa hi swiphepherhele, naswona xihaha-mpfhuka xa T-34-85 a xi nga swi koti ku kuma rivilo. Kambe a ta ha famba-famba ku fana ni xirhendzevutana hi nkarhi wa ku buluka. Naswona Panthers-5 na American Witches-5 leyi nga ni vutshila, swihaha-mpfhuka leswi lovisaka mathangi hi rivilo lerikulu, swi tsutsumele ku ya pfuna Ferdinand-4.
  Friedrich u ringetile ku hlongola (hi ku pfumala vutivi ntsena) varhangeri. Hambi ku ri tintiho ta mina a ti pfalekile hikwalaho ka ku nonon"hweriwa. Naswona a ku ri ni mihandzu! Terminal leyintsongo, kusuka eka horizontal projection, yi wise mathangi ya makume mune mbirhi ya T-34, ti KV-s tinharhu, na ti Su-122 timbirhi. A ku nga ta va ku ri ni timovha tin"wana tinharhu, kambe ti kavanyetiwile hi ku hlaseriwa hi swihaha-mpfhuka swa nyimpi swa Soviet, naswona xa nkoka swinene swi hlasela swihaha-mpfhuka. Friedrich u sungule ku duvula xibamu xa moya xa 37 wa timilimitara ni swibamu swimbirhi swa 20 wa timilimitara (na swona swi onhaka swinene loko u ba rivoni kumbe thangi ra gasi kumbe njhini) hi ku swi tirhisa.
  Kuna swihahampfhuka swa makume mbirhi nkombo hinkwaswo, naswona kuna khume ntsevu wa ti Ilov... A swi bihanga, loko hi tekela enhlokweni nkoka wa thangi rin"wana na rin"wana, hambi kuri leswi onhakeke eka nyimpi leyi yo nonoka... Ti T-34-85 to hlaya ti hatlisile naswona ekuheteleleni ti tshovekile leswaku ti pfala mpimo. Sweswi "Valoyi" va le Amerika lava a va hlomile hi ndlela yo olova va pfurhile malangavi.
  Friedrich u vone xihaha-mpfhuka xo hlasela xa Hans-Ulrich Rudel. Ace leyi ya ndhuma ya khale, swi tikomba, yi tlhele yi teka xiboho xo siva Stuka hi Fokken-Wulf-5 leyi tiyeke no hatlisa. Xifaniso xa yena xa tochi xi tiviwa hi vanhu hinkwavo. U vutise Frederick a ku:
  - U famba njhani Ntsumi ya Rifu!
  Terminator Boy u hlamurile a ku:
  - Swilo swi le ka Gestapo, kambe ndzi na leswi ndzi swi fikeleleke!
  Rudel u tiyisekise leswaku:
  - Naswona ndzi endla kahle! Kambe u swi kotisa ku yini ku duvula hi ndlela leyi kongomeke ni hi ku hatlisa swonghasi, hambi ku ri ku suka eka xihaha-mpfhuka lexi nga etlhelo?
  Mufana wa ace, a hleka, a hlamula kumbe hambi ku ri ku yimbelela:
  - Ndza swi tiva hi ku tiyiseka leswaku hinkwaswo leswi nga kotekiki swa koteka! Kuma dayimani ya tihosi ta Misava ematini lama khulukaka!
  - Swi lulamile, ndzi ta khoma ku fika eka makume nharhu loko siku ri hela! - Rudel u tshembisile.
  Ku vuya, ku cinciwa ka xihahampfhuka, naswona nakambe Me-362 yosungula, xihahampfhuka lexi, handle ka ti bullet holes eka timpapa, xinga kumanga ku onhaka ehansi ka vurhangeri bya Volka. Naswona hakunene nyimpi ya mathangi...
  A ku hisa eKrasgvardeisky. Tikholomu ta Vuthu ra Varindzi va Vuntlhanu ni mavuthu lama susiweke eka matlhelo man"wana ma koke ehenhla. Mavuthu lama tiyisiweke ma tlhele ma gayela ma ya fika eka Majarimani, ku katsa ni swihaha-mpfhuka swa khume-mbirhi leswi lovisaka mathangi ya le Amerika, ku nga swihaha-mpfhuka swa sweswinyana swa M-18 leswi nga ni swibamu swa 110-mm. Mimovha leyi a yi nga ri ehansi hi matimba yo onha ku tlula swibamu swa Tiger-5, caliber 105, naswona hambi ku ri ku hlula T-34 ku antswa, tanihi leswi a yi nga talanga ku ricochet. Xibamu hi xoxe xitlhela xi endliwe hi xibamu xa Amerika lexi hundzuriweke xo lwisana na swihahampfhuka, leswivulaka leswaku xi duvula hiku hatlisa. I swisirhelelo ntsena leswi tsaneke ku tlula swa le Jarimani, kambe hambi swi ri tano 186 wa timilimitara swi ringanerile ku khoma xibalesa enhan"wini. Ku tlula kwalaho, hakanyingi xihaha-mpfhuka xa T-34-85 xi totiwa loko xi ri karhi xi famba.
  Friedrich, loyi a ha ri ekule, u twe tsunami leyi tshinelaka ya gasi lerintshwa ra swihaha-mpfhuka swa Vuthu ro Tshwuka. Leswi swivula leswaku hambi leswi kungari na nkarhi wa mathangi, lawa yanga kusuhi naku pfaleriwa swinene, swa antswa ku tshika swihahampfhuka leswi hlaselaka swiva hlayisa. Exikarhi ka tona, hi ndlela leyi, u nga vona ti Non-329 leti hlomeke swinene naswona ti hlomeke. Swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka ni swihaha-mpfhuka leswi lovisaka mathangi swi ni matimba. Ngopfu ngopfu hi ti cannons ta 88-mm Ra-44, letinga ngheniki ntsena ehenhla ka lwangu ra thangi, kambe na le mahlweni. Ntsena eka nyimpi ya le moyeni, muchini lowu, loko hi wu veka hi ku olova, a wu tirhisi swilo swo tala ku fana na "work mare" Fokken-Wulf.
  Exikarhi ka swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka, Friedrich u xiye xihaha-mpfhuka xa Helga. Kahle kahle, ku tlhelela endzhaku eka xiendlo.
  Mufana wa terminator, a rhelela nyana endleleni, hi ta tsema mathangi manharhu na xibamu lexi tifambisaka hi xoxe-76, u yimbelele a ku:
  - Hi ta va na nkombiso! Hi ku olova i tlilasi ya le henhla ya super!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 18.
  Helga u hlamule hi ku olova:
  - I ntiyiso ndza ku pfumela! A ndzi nyikelanga mbilu ya mina eka xivandzana! Nhlamulo yi ta nyikiwa wena - xana wa swi pfumela kumbe e-e?
  Ematshan"wini yo hlamula, Friedrich u sungurile ku duvula a ri ekule ku suka ehansi... Kutani a kuma vukulu.
  A ku ri ni swihaha-mpfhuka swo tala swinene swa Soviet, kambe swa ha ri switsongo ku tlula ro sungula. Vachayeri va swihaha-mpfhuka va Luftwaffe va titwe va titshemba swinene, ku fana ni mudyondzi wa giredi yo sungula loyi a nga hlula ntangha ya yena leyi hlundzukisaka exikolweni lexi a nga xi tolovelekanga naswona hi ku kongoma a a tele hi matimba.
  Vachayeri va swihaha-mpfhuka va le Soviet va sungule ku va ni mano swinene, naswona leswi a va hlaseriwile, va hatle va avana va va mintlawa, va ringeta ku koka Majarimani ma ya eka vona vini. Frederick u va hlasele, a khandziya xitsunga. Kambe eka yena, ku ala ka nala ku hlasela hi ku kongoma swi endle ntsena leswaku maqhinga ma olova. Kambe valwi van"wana va le Jarimani va ye enyimpini.
  Friedrich u xiye hi ku hlundzuka leswaku hi ntolovelo ma-Non-362s a ma n"wi rhangela. Kambe swi lulamile, kusuka eka mpfhuka woleha wa tikhilomitara to hlaya, akuna munhu loyi a tivaka ku tsema hambi swiritano.
  Naswona "Salamanders"-3, ku fana na swihahampfhuka swa vana swa maphepha, va tlula, va tlula ku fana na shaka eka magandlati, naswona vona hi voxe va kuma...
  Friedrich u hlawule muhlaseriwa wa yena, xihaha-mpfhuka xa vulawuri, naswona a nga kumanga nkarhi wo ehleketa hi ndlela leyi xihaha-mpfhuka lexi xi duvuriweke ha yona. Mufana loyi u koke mahanyelo lamanene:
  - U nga hluriwa enyimpini, ku hambana na le ka mintlangu, kan'we, kambe u nga hlula enyimpini, ku hambana na ntlangu, hi ndlela leyi nga heriki! Hambiswiritano, i swiphemu swa loser"s ntsena leswi hahaka swi suka ebodoni;
  Hambiswiritano, nyimpi yi tlhele yi twiwa enhoveni. Xikombiso, Wittmann se i seasoned tank ace swinene, u lwile eka Tiger. Yena ni mudlayi wa xibamu na vona a va hlwela ngopfu, hambileswi thangi a ri jika hi ku olova. Gunner Schleich a nga kumanga nkarhi wo sula nyuku emahlweni ka yena. Xiharhi lexi xa nsimbi se xi biwe enhan"wini minkarhi yo hlayanyana, kambe ku fikela sweswi xi ve ricochet. Wittmann u huwelerile ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Va tshike va tshinela, va nga tshuki va chava, kumbe...
  Mintlhaveko ya munhu loyi a hlanganyeleke enyimpini leyi, Xandla xa Ndhuna-nkulu ya Vuthu ra Mathangi ra vu-31, loyi sweswinyana a veke Nghwazi ya Soviet Union, Grigory Penezhko, na yona yi vulavule hi xiyimo xa vanhu eka swiyimo sweswo swo chavisa. ... Swifaniso swo tika swi sale emahlweni ka swifaniso swa mina swa miehleketo... A ku ri na ku rhurhumela lokukulu lerova swirhumbana swa tindleve swi tshikileriwa, ngati yi khuluka yi huma etindleveni. Ku rhurhumela loku yaka emahlweni ka tinjhini, ku rhurhumela ka nsimbi, ku rhurhumela, ku buluka ka swikhegelo, ku rhurhumela ka nhova ka nsimbi leyi handzukeke... Ku suka eka swibalesa leswi nga riki na nchumu, swihondzo swi wile, swibamu swi soholotiwile, swisirhelelo swi pfurha, mathangi ma bulukile.
  Patton-3 yo tika leyi nga nghenekiki, va ringete ku teka Soviet T-34-85 leyi lavaka ku va yi nga ri na nchumu. U rhurhumerile, swisirhelelo leswi sirhelelekeke swi pfurha. "Valoyi"-4 va rhelerile va ringeta ku tirhisa manoeuvre hi voxe. Onge hi loko ku ri vuthu ra tihanci ra tinhenha ta khale leti a ti ri kusuhi ni ku hlulana. Hakanyingi mathangi hamambirhi a ma duvula hi ku kongoma naswona a ma bulusa.
  Swibalesa leswi nghenisiweke emathangini ya gasi swi hatle swi hisa mathangi lawa. Tihatch ti pfulekile kutani vatirhi va mathangi va ringete ku huma. Grigory u vone mutirhela-mfumo lontsongo, hafu ya yena yi hisiwile, yi lenga-lenga eka swisirhelelo. Leswi a vavisekile, a nga swi kotanga ku huma exigwitsirisini. Nakona u file hi ndlela yoleyo. A ku nga ri na munhu loyi a a ri ekusuhi loyi a a ta n"wi pfuna. Masocha ma lahlekeriwe hi ku twisisa nkarhi, a ma nga titwi torha, ku hisa hambi ku ri ku biwa ekhabini leyi pfalekeke ya thangi. Miehleketo yin"we, ku navela kun"we - loko wa ha hanya, ba nala. Vatirhi va mathangi ya Soviet, lava humeke emimovheni ya vona leyi tshovekeke, va secha enhoveni va lava vatirhi va nala, lava na vona a va sala va nga ri na switirhisiwa, kutani va va ba hi swibamu, va ri karhi va lwa hi mavoko.
  Xifaniso hi xitayili xa surrealism xa captain loyi, hi muxaka wo karhi wa ku pfilunganyeka, a khandziyeke ehenhla ka swisirhelelo swa German Tiger-5 leyi onhakeke kutani a ba hatch hi xibamu xa muchini leswaku a "huma musi" Manazi ku suka kwalaho. Mulawuri wa khampani ya mathangi, Chertorizhsky, u endle hi xivindzi swinene. U rhurhumerile, hi xidzedze xa swibalesa, a nghena etlhelo ka nala "Tiger"-5, kambe yena hi yexe u biwe. Hi ku tlula-tlula emovheni, swikepe leswi nga ni mathangi swi time ndzilo. Kutani va tlhela va ya enyimpini.
  Xikhegelo xo hetelela xa Helga xi tlhave lwangu ra thangi ra Grigory Penezhko. Xikhegelo xi hlasele thangi ra gasi kutani hinkwaswo swi pfurha malangavi. Malangavi ma hise vatirhi va mathangi ya Soviet, ma va sindzisa ku tlula va huma eka swipfalo. Kambe Grigory hi yexe, loyi a vavisekeke, a nga kumanga nkarhi wo tlula a huma... U hisile a ha hanya, a twisisa eka ntumbuluko leswaku misava ya vafi i yini...
  Friedrich, hi ku vona leswaku xihahampfhuka xa nala se a xi tlharihile naswona a xi ringeta ku haha xi famba hi ku tirhisa xiendlo lexi hlanganeke, u hlasele mathangi hi yexe... Hakunene, Majarimani ma ve ni nkarhi wo tika, hambileswi mathangi ya Challenger ya le Britain lama hlomeke swinene ma ngheneke enyimpini ( vatirhi va le xikepeni na vona va huma eka vana va majaha va Britain naswona va duvula hi ndlela leyi kongomeke swinene!) .
  Friedrich u tele hi matimba ya mademona na ntsako, u lunghekele ku sweka hi voko rin"we hinkwaswo na un"wana na un"wana, hambi loko a fanele ku lwa na vuthu hinkwaro ra mathangi, naswona ku tlula kwalaho vuthu ra le moyeni. Kambe hi fanele ku tlhelela, mafurha na swibalesa swa hela, eka leswi, hi suka, hi duvula ehansi swihahampfhuka swa makume ntlhanu nkombo na ku wisela ehansi mathangi ya makume nharhu n"we na swibamu swa tsevu leswi tifambisaka, ku engetela eka swibalesa swin"wana swimbirhi leswi rhwalaka vatirhi leswi hlomeke, ti Katyusha tinharhu, . mune wa ti- Andryusha, timovha leti ringeteke ku ya endzhaku .
  Helga u xiyile:
  - Varhaxiya va na risimu leri vulavulaka hi vavasati emigangeni ya hina! Naswona a hi na vavasati lava lwaka ntsena, kambe vavanuna, leswi hi swi lavaka!
  Friedrich u pfumerile:
  - Vavanuna va hina va kahle, kambe vavasati va antswa!
  Helga u vule hi vuxisi:
  - Wansati u hlula hi ku halata mihloti, wanuna u hlula hi ku endla leswaku yi khuluka!
  Friedrich, a ri karhi a pfula meno, u vule leswi:
  - Leswi hi endlaka swihlekiso, swi vula leswaku hinkwaswo a swi bihanga ngopfu namuntlha!
  Eka xihahampfhuka lexi landzelaka u fanele ku haha u ri wexe... Kahle kahle, loko swi ri tano, kutani a swi pfuni nchumu ku hela matimba... Ku hisa swinene eFokken-Wulf hi njhini leyi kufumetiwaka hi moya. Ku hisa swinene, njhini, plus dyambu, plus nkarhi wutsongo wo hola. Friedrich hi byakwe u hlamarile hambi ku ri ndlela leyi a nga si wa ha yona ehansi ka ndzhwalo wo tano wa tihanyi. Phela i elementary... hinkwaswo swa le ndzeni swi dyiwile...
  Mathangi ya Soviet ma heleriwe hi matimba hi ku helela... Hambi swi ri tano, mavuthu lama tiyisiweke ma fike eka Majarimani nakambe, naswona kwalomu ka swihaha-mpfhuka hinkwaswo leswi hlaselaka swi lahleriwe enyimpini... Kambe Rotmistrov na yena u kume mavuthu lama tiyisisiweke... Mathangi lama fanaka lama humaka eka tlhelo rin"wana.
  Kambe moya wu rhulile swinene, hambileswi ku humelelaka mintlawa leyi hambaneke ya swihaha-mpfhuka swa nyimpi kumbe leswi hlaselaka.
  Friedrich u phindha tindlela ta yena leti tiyisisiweke khale se wa swi tiva leswaku a swi nge n"wi khomisi matimba. Naswona Majarimani...
  Ku hlengeletiwa nakambe na kona ku le ku endlekeni, tanihileswi mathangi yo tala ya Soviet se ma onhiweke, kutani hi nga ringeta ku tihlasela... Wittmann hi ku vilela u vule leswi:
  - Mathangi ya tsevu ya hlongoriwile... Swi kahle eka siku rin'we, kambe swi bihile eka siku ro tano...
  Muhlaseri u lulamise a ku:
  - Kahle kahle khume mbirhi...
  Wittman u kavanyetile a ku:
  - Mimovha ya mune leyi onhiweke loko Marhaxiya ya khandziya hi mugodi lowu dzikeke lowu lwisanaka ni mathangi a yi hlayiwi! A ku ri xikolo xa le hansi. Naswona swibalesa swi lava ku tatiwa nakambe...
  Kambe mathangi ya Soviet ma tsutsumele emahlweni nakambe loko swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka ngopfu-ngopfu swi sungula ku ma hlasela. Ngopfu-ngopfu, Friedrich, loyi a duvuleke swibamu swa makume ntlhanu ntlhanu, laha eka swona a ku ri mathangi ya T-34 ya makume mune nhungu ni swibamu swa tsevu leswi tifambelaka hi swoxe. Nakona swi n"wi tekele timinete ta ntlhanu na hafu... Hi yona ndlela leyi nyimpi a yi ri ha yona... I ntiyiso, a yi nga ha va yi lehe ngopfu... Friedrich a ehleketa, hikokwalaho ka yini a ta duvula hi swibamu swimbirhi hi nkarhi wun"we? Naswona Yin'we yi ringanerile... Hi nkarhi wolowo...
  Helga u hlangane na yena erivaleni ra swihahampfhuka, a n'wi tswontswa hi ku hisa swinene emilon'wini ya yena a tlhela a n'wi hlevetela:
  - Lexi i xivumbeko xa vuthu ra tihanci - Don Quixote!
  - U vule yini? - Friedrich u lahlekeriwe hi vukarhi bya yena.
  Nhwanyana loyi u hatle a ti lulamisa a ku:
  - Sorry mpfundla lontsongo... A ndzi lava ku vula Lancelot!
  Mufana wa ace u rhurhumerile a ku:
  - Kutani sweswo i mhaka yin"wana! Phela Don Quixote i parody ya knight. Muxaka wa ku hlekula ka vuphukuphuku bya tihanci ni vukulukumba lebyi nga riki na vutianakanyi!
  Helga u pfumerile:
  - Hi ku angarhela, ndza swi twisisa leswi! Kambe...
  Friedrich u kavanyete nhwanyana loyi a ku:
  - Eka swihahampfhuka hi ku hatlisa!
  Vatirhi va mathangi ya Soviet ni vachayeri va swihaha-mpfhuka va vonaka va endle matshalatshala yo hetelela yo hundzula xiyimo xa nyimpi leyi nga humelelangiki ngopfu. Jenerala Gotha, tanihi murhangeri la nga ni ntokoto loyi se a dyondzeke hi vukheta tindlela ta le Rhaxiya, a a nga hatliseli ku hlasela, kambe u tlhele a titshega katsongo leswaku a ta tirhisa vuyelo lebyi hi ku helela hi matimba ya ndzilo. Naswona i ntiyiso, eka ku bukuta. Leri i rhengu ra muboxi wo leha loyi a tlhelelaka endzhaku emahlweni ka wo koma, a tirha tani hi nomboro ya vumbirhi, kambe a nga pfumeleli pinscher yo koma ku pfala mpfhuka no kuma vuyelo. Phela, Rotmistrov a nga na ndlela yin"wana! Kumbe u hlasela kumbe u fa! Leyo hetelela ya antswa, hambileswi havumbirhi bya swona swi nga hlanganisiwaka hi ku olova!
  Kahle kahle, Friedrich na yena u fanele ku lwa na swihahampfhuka... Nakambe i nyimpi, naswona nala u na xivindzi...
  Kambe xo sungula, mufana wa terminator u duvule khume ntlhanu wa mathangi ya T-34-85 lama hlaselaka. So ethereal hi ku buluka kun'we...
  Helga u huwelerile a ku:
  - U mufumi wa moya! Leyi i ndlela leyi Third Reich yi nga dzunisiwaka ha yona!
  Frederick u n"wi hlamule a ku:
  - Naswona se u dume! Naswona a ku na xilaveko xo dzunisa!
  Helga u huwelerile a ku:
  - Naswona u n'wi dzunisa ngopfu!
  - U ta ringeta! - Friedrich u rhurhumerile.
  U tlhelele endzhaku eka xiyimo xa ultra-combat trance. Miehleketo yo hlamarisa a yi ri karhi yi rhendzeleka enhlokweni ya mufana loyi. Hi xikombiso, ku ta humelela yini hi yena endzhaku ka ku hlula ka Third Reich? I ntiyiso leswaku ku seketeriwa hi nsati wa mufumi ku ta n"wi nyika xikhundlha lexi tlakukeke, naswona n"wana wakwe u ta va mudyandzhaka wa Mfumo Lowukulu. Switshembiso leswi tsakisaka! Naswona Marhaxiya, eku heteleleni, ma dyondze ku hleleka ni ndzayo leswi hambi ku ri Stalin wa le Georgia la nga ni ngati a a nga ta swi kota ku va dyondzisa swona.
  Hambi leswi, hi ntiyiso, ku hlula ka ha ri kule... Kumbe kumbexana mulwi a nga swi teka a swi hundzuluxa, a wela eka Fritz. Dlaya timovha to hlayanyana ta vufasisi to fana ni leti ivi u tlhelela eUSSR tanihi nhenha?
  Kambe xana leswi swi ta n"wi pfuna loko tinhenha ta nyimpi leti balekeke evuhlongeni ti duvuriwa, naswona... Stalin a nga n"wi tshembi munhu nikatsongo, u vule leswaku a nga na n"wana wa jaha, Yakovlev! Kutani yena, Friedrich, a nga ha swi koti ku tlhelela endzhaku... Ngopfu-ngopfu endzhaku ka leswi a swi endleke... A nga va a balekele eUSSR hi ku hatlisa, loko a ha ku nyikiwa Stuka. A va ta va va rivalerile mufana loyi... Kahle kahle, kumbexana a va ta va va n"wi rhumele eka ti penal battalion, naswona loko na yena a a lo duvula ehansi van"wana va Manazi... Ina, u vile na nkarhi wo tlhelela... Kambe sweswi, endzeni USSR, a va nge n'wi tsetseleri, u hundzuke ngati yo tala...
  Friedrich u ehlekete, ha yini a nga yanga etlhelo ka Masoviet? Phela, swi lulamile, u joyine Hitler Jugent loko a tikuma a ri exikarhi ka Berlin hi nkarhi wolowo a nga ri na nkarhi wun"wana wo pona. Kambe ha yini a dlaye vakhomixinara? A nga va a yi timile ntsena... Ha yini xivandzana xa nhova xi pfukile hi xitshuketa eka yena... Hambi ku ri xivandzana, hikuva swiharhi hi ntolovelo swi dlaya ku dya kumbe hikwalaho ka ndlala. Munhu u hundzule ku dlaya ku va ku titsakisa, a hundzuka wo biha ku tlula yingwe...
  Xana ku humelele yini hi yena lerova ku dlaya ku sungule ku tisa ntsako, naswona ku navela ku pfuka eka Third Reich ni ku endla ntirho-vutomi ku dye vukona bya yena hinkwabyo? Xana u hundzuke mani?
  Hambiswiritano, xana u na yona hakunene? Hi loyi Jenerala Vlasov kumbe Boris Alekseevich Smyslovsky loyi a fanaka. Laha, na kona, a ku ri ni vumunhu lebyi nga tolovelekangiki, lebyi a byi vonaka a ri muyimeri la nga xikombiso xa vuthu ra xiyimo xa le henhla ra Rhaxiya ra Tsar. Naswona a a fanele a ya etlhelo ka Hitler ni vafasisi van"wana. Mutirhela-mfumo wa Vuthu ra Mfumo ra le Rhaxiya, mukaputeni. Endzhaku ka Nyimpi ya le Xikarhi ka Matiko u pfaleriwe ePoland, ivi a rhurhela eJarimani. U nghene entirhweni evuthwini ra le Jarimani. Ku sukela hi 1928 ku ya eka 1932 u dyondzele eTikhoso ta le Henhla eka Ndzawulo ya Vusocha (General Staff Academy) ya Reichswehr. Hi nkarhi wa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava u hoxe xandla swinene eku vumbiweni ka tiyuniti ta ku tirhandzela ta le Rhaxiya. A a tshemba leswaku Majarimani ma nga hoxa xandla eku vuyeteleni ka Rhaxiya: "Ku hlula ka mavuthu ya Jarimani ku fanele ku hi yisa eMoscow naswona hakatsongo-tsongo hi hundzisela matimba emavokweni ya hina. Majarimani, hambi endzhaku ka ku hluriwa hi xiphemu xa Soviet Russia, ma ta boheka ku lwa ni misava ya Anglo-Saxon nkarhi wo leha. Nkarhi wu ta hi pfuna, naswona a va nge vi na nkarhi wa hina. Nkoka wa hina tanihi munghana wu ta engeteleka, naswona hi ta va na ntshunxeko lowu heleleke wo teka goza ra tipolitiki."
  Nhloko ya mufana loyi a yi tele hi leswi a swi hlayeke khale eka inthanete... Hi xihoxo, mahlo ya yena ya langute ehenhla ka tluka ra buku ya swikombo - "vatirhisani va Vunazi i tingana eka rixaka!"
  I ntiyiso, hi nkarhi lowu fanaka a ndzi si tshama ndzi tirhisana na Jenerala A. A. Vlasov, tanihi leswi a ndzi nga ri na mavonelo ya yena kumbe pulani ya yena ya goza, kambe mina hi ndzexe ndzi hlangane na yena kanharhu, ngopfu-ngopfu hi swiletelo leswi humaka eka General Staff ya le Jarimani.
  Friedrich u kavanyetile miehleketo ya yena... Swihahampfhuka swa makume-nhungu-nharhu swa Soviet swi duvuriwile ehansi, naswona swikhegelo swo hetelela se swi byariwile emathangini, naswona se swa koteka ku tlhelela... I xigangu swonghasi... U nwile njhani ... Xifeve xa ngati! Mahlo ya hatle ya tsakama... Mathonsi ya munyu ya mihloti ya khuluka emarhameni yo rhetela ya mufana... Swi bava swonghasi, at least ti duvule!
  Loko a vuya, ku vona Helga loyi a karhele kambe a tsakile swi hatle swi tlakusa moya wa yena, kutani a tlhela a tsutsumela enyimpini... I nhenha, phela! Leswi swi vula leswaku u velekiwe ku hlula, naswona loyi rixaka ra yena ri tsaneke, a nga ri munghana na rona!
  Helga hi xitshuketa u vule leswi:
  - Ha yini a wu rila?
  Friedrich u ninginise nhloko:
  - Mahlo ya mina se ya khuluka hi ku karhala! Mawaku nyimpi yonghasi! Se ku hundze masiku ya tsevu ndzi nga si pfala mahlo! Naswona emahlweni ka sweswo a ndzi nga etleli ngopfu!
  Helga u chavelele a ku:
  - Boiler yi ta pfala hi ta etlela nyana... Ku sale nkarhi nyana. Ntsena emahlweninyana ka ku hlula!
  Ku haha hi Fokken-Wulfach-4, swihaha-mpfhuka swa nala a swi vonaki naswona a ku sele switsongo swa mathangi. Kambe hambi ku ri leti nga kona ti fanele ti hetiwa.
  Helga u hlevetela eka xiya-ni-moya:
  - Kahle kahle, va nyike! Hi ndlela yoleyo ntsena, ku soholota xifaniso xa vutsevu!
  Friedrich u hleka a ku:
  - Ku rhendzeleka ka tsevu swa antswa ku tlula ku kuma tsevu eka swirhendzevutana swa wena swa makatla!
  Nhwanyana loyi, leswi a nga chayisa movha hi ku nwela, u rhurhumerile:
  - E-e, a swi koteki ku ku ehleketa u ri wa tsevu. U kombisa muxaka wa hosi.
  Leswi a swi sele eka Vuthu ra Varindzi va Vuntlhanu a ku ri timhondzo ni milenge ntsena. Sweswi Gotha na yena u nyike xileriso xo ya emahlweni, ngopfu-ngopfu leswi se a ku ri madyambu, nkarhi a wu hundzile kahle endzhaku ka swakudya swa nimadyambu naswona munyama wu sungula ku tshinela.
  Ku tlula gidi na dzana ra mathangi ya Soviet lama onhakeke ni lama onhakeke ma sale endhawini ya nyimpi, naswona kwalomu ka madzana manharhu ya mathangi ya le Jarimani ma onhake hi ndlela yo karhi. Eka leti, kwalomu ka makume-nhungu-ntlhanu wa timovha a ti nga pfuxetiwi nikatsongo.
  Naswona Friedrich, a siya ntombhi ya yena leswaku yi etlela ehenhla ka xitulu xa le henhla, a ha haha hi xihahampfhuka. Enkarhini lowu yi kongomisiwe nakambe leswaku yi tshikilela swibamu. Ku famba ka Rotmistov loku heleriweke hi ntshembo ku kavanyete xiphemu xa mavuthu ya vuthu ra Mainshein, naswona ma ye emahlweni ku tlula khume-mbirhi wa tikhilomitara ninhlikanhi ni nimadyambu. Vusiku byi fike, kambe masocha ya xidzedze a ma ha tirha. Vachayeri va swihaha-mpfhuka va lo cinca ntsena.
  Nakambe Friedrich u hlangane ni swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa vusiku swa U-2. Mimovha yi haha kwalomu ka ekusuhi na misava - low level flight. A va ta va va vile na nkateko wo hundza hi ku tifihla ko tano, kambe eka xiyimo lexi ntumbuluko wa diyavulosi wa terminator lontsongo wu nghenelerile.
  Ku engetela kwalaho, hi xitshuketa Friedrich u khomiwe hi tingana swinene hi mihloti ya yena, kutani a hlundzuka swinene... Hambi ku ri mahlo ya mufana loyi ya cincile. Nakona marito yo hambana hi ku helela, risimu ro hambana ri tsutsumele enhlokweni ya mina;
  Vukarhi byi hangalaka emirini ku fana ni magandlati ya ndzilo, .
  A swi koteki ku twisisa mhaka leyi na leswaku i yini lexi ndzi hoxeke sweswi!
  Sweswi misava ya vafi yi paluxe munyama hinkwawo lowu nga emoyeni, .
  Ndzi lava swigodlho - murhandziwa wa mina na paradeyisi ya le xiyindlwanini a swi ndzi enelanga!
  
  Naswona hinkwaswo swi humelele njhani, hambi Xikwembu a xi swi tivi, .
  Ndzi hundzuke xigangu xa muxengi, kambe sweswi I"m dead!
  Xana nhlavutelo leyi yi huma kwihi, loyi a yi veleke, .
  Ndzi kuma ku hlohloteriwa eka xinwelo - matimba ya matimba!
  
  Diyavulosi u hi kokele endzeni ka rikoka, a hi hoxa eka xirhendzevutana xo biha, .
  Swi lo humelela ntsena lerova ndzi khomiwe hi nete!
  Kambe ndzi ta handzula webu, kutani ndzi amukela Xikwembu embilwini ya mina, .
  Ntsena u nga rhukani n"weti wa le tilweni!
  Naswona leswi ndza swi tiva hi ku tiyiseka: vamakwerhu hi matlhari!
  
  Oh ndzi nyike nkarhi Hosi yo kwetsima, .
  Ntumbuluko wa mina, u muxengi na vubihi!
  A ndzi lava nyama, ku ponisa nyama ntsena, .
  Naswona u hetelele a ri ekheleni, laha vutlhari byi etleleke kona!
  
  Mufasisi u te: u hi tirhela - .
  U ta kuma misava, mali, swithopo na ku xiximiwa!
  Kambe loko u nyiketa moya-xiviri wa wena, .
  Naswona lowu i nxupulo wo biha swinene emisaveni!
  
  Kambe ndzi munhu wo tsana, ndzi le khombyeni, .
  Naswona u lovise swilo leswi hanyaka eka yena n"wini, ku xiximeka ni ripfalo ra yena!
  Kutani a swi ri tano, i ntiyiso wo tika
  Phela a hi novhele, i xitori ntsena!
  
  Ndzi fanele ndzi endla yini, khale swinene;
  A ku nga ha ri na nchumu naswona sweswi a ku ri at least nhamu ya wena eka noose!
  Kambe demona ri ku, yimisa mpfilumpfilu, .
  Hi kholwani, a ndzi byi amukeli vugwala byo tano!
  Friedrich u hetile "vocal" leyi, a wisela ehansi "tindleve" ivi a twa ku karhala lokukulu... Naswona leswi se swi hlukeke, leswi vulaka leswaku siku lerintshwa ri fikile, July 11th. Naswona u na masiku ya nkombo a yime hi milenge...
  Endzhaku ko fika ehansi, mufana loyi a nga swi kotanga hi ku nonoka ku tsutsumela emubedweni kutani a hatla a wa;
  Norho wu hundzuke wu ri na ntshikelelo swinene... Friedrich u lorhe leswaku i xichudeni naswona u yingisele nkulumo. Ku tlula kwalaho, mudyondzisi lonkulu u yi byela hi ku hiseka ni hi ku hiseka lerova u yingisela hi ku nga swi lavi. Kwalaho hi vulavula hi nala wa matimu wa Rhaxiya wa nkarhi wo leha, ku nga United States. Swi tikomba onge tiko ra rikwavo eku heteleleni ri tile ni tlhari leri faneleke ro rihisela;
  -U fanele ku tiva leswaku vuthu ra Pentagon ri tirhise mavuthu ya rona ya kahle yo hlasela eka nyimpi yo lwisana na ku navela ka hina ku tshovela ndlela yo ya eka misava yin'wana. Ndzi rhumele thelegiramu eka masocha ya NATO, laha ndzi vuleke leswaku a ndzi nge teki misava, leswaku ndzi endla ndzavisiso wo rhula lowu kongomisiweke eka ku vuyerisa vanhu hinkwavo. A va ri yingisanga rungula ra mina, va pima un"wana ni un"wana hi ku ya hi mpimo wa vona lowu kanakanisaka ni wa vutianakanyi wa mimpimanyeto. Swisibi leswi swa megalomaniac swi ehleketa leswaku swi nga lawula vumunhu hinkwabyo. Va ehleketa leswaku loko va ri ni ku navela ka manic ka ku khoma ni ku lovisa, kutani vayimeri van"wana va misava yin"wana va fanele va va ni ku navela loku fanaka ka swiharhi.
  Xivulavuri xi yimile nyana xi yingisela ku phokotela mavoko hi ku hanana. Naswona Volka na yena u n"wi mavoko hi matimba, hambileswi a a nga swi tsakeli ku amukela vulawuri. Phela, xihontlovila xa matimba xi ye emahlweni xi ku:
  - A ndzi xiharhi kumbe xiharhi lexi dyaka swiharhi, kambe ndzi na vuswikoti naswona ndzi kunguhata ku tisirhelela, vunene bya nhluvuko wa mina byi titshege hi ku lwela ka mina, naswona loko valala va mina na valala va nhluvuko wa mina va kunguhata ku hlasela, kutani ndzi kunguhata ku tisirhelela . Ndzi ta lovisa lava yimeke exikarhi ka mina ni ntshunxeko. Lava va nga kusuhi ni ku endla vumunhu mahlonga, va titeka va ri tiko leri tlakukeke, leri nga riki ehansi ka vulawuri bya vanhu, va ta langutana ni ku rihisela. Se ndzi nyikile nickel eka ntlawa wa ti oligarchs, ndzi ta va komba xikombiso xa munhu loyi a kotaka ku lwa, naswona a nga ngheni ehansi ka xikele ku fana na nyimpfu leyi titsongahataka. Hinkwerhu hi fanele ku hlangana, hikuva lexi i xivangelo xa hina lexi fanaka, hikuva eMisaveni, ku nga ri khale a ku nge vi na nchumu wo hefemula. Sweswi eka yinhla. Leswaku hi hlula swikepe swa le Amerika ni swa NATO, hi lava vuhlayiselo lebyikulu bya eneji lebyi nga riki na swipimelo, matlhari lamantshwa hi xisekelo, naswona hi na wona. Eka vo tala, hambi ku ri lavanene ngopfu eka n"wina, bomo ya hayidirojeni yi vonaka yi ri leyi hetisekeke swinene. Vo tala, hambi ku ri lavanene ngopfu eka n"wina, va ehleketa leswaku a ku na tindlela tin"wana ta matimba swinene to kuma matimba, handle ka ku herisiwa loku nga kotekaka, loku nga ha nonon"hwaka ku ku tirhisa. Hinkwenu ma tiva ti thermoniuclear reactions, ku hlanganisiwa ka ti athomo ta hydrogen na ku vumbiwa ka helium. Kahle kahle, na swiaki swin"wana, ku katsa na nsimbi. Ku hlanganisiwa ka nyutliya ku ri karhi ku nyika ku vonakala eka tinyeleti ku ringana magidi ya timiliyoni ta malembe. Naswona eka vo tala va n"wina swi vonaka swi nga koteki ku endla swiendlo leswintshwa swa xisekelo swa ku hlanganisa: leswi kahle-kahle swi nga riki kona hi ntumbuluko. Vo tala va n"wina mi tele hi mianakanyo leyi nga tolovelekangiki ya leswaku loko ku angula ku nga ri kona eka ntumbuluko, kutani a ku nge vi kona hi ku ya hi nsinya wa nawu. Mawaku ku kanganyisa loku nga twisisekiki, sayense ya nhluvuko lowukulu yi nyikela ndlela yo kuma matimba lamakulu swinene hi mpimo ni le ka ku angula loku nga riki kona eka ntumbuluko. Se wa swi tiva vukona bya ti quarks: ti mini-particles leti endlaka ti elementary particles. Hambi ku ri sayense ya wena yi tshubule madzana ya swiphemuphemu swa xisekelo. Handle ka tona, leti sayense ya wena na yona yi ti rhekhodeke, ku ni swiphemu-phemu swa mixaka yo hambana-hambana, leswi swo tala swa swona swi vonakaka swi nga tolovelekanga eka wena, kumbe hambi ku ri leswi nga pfuniki nchumu. U hlamarisiwa hi ku hambana-hambana ka ti- quark, leswi swi tikaka ku swi hlamusela hi ndlela leyi tolovelekeke leyi twisisekaka. Sweswinyana, vativi va wena va sayense va kume swiphemu-phemu leswi vuriwaka ti- preon, ku nga swiphemu leswi vumbaka ti- quark, naswona a wu swi kotanga ku fika eka swona ni ku swi dyondza kahle. Phela, a wu si swi kota ku humesa hambi ku ri ti- quark eka nyutliyasi. Phela, i matimba ya muxaka muni lama nga kumiwaka hi ku hlanganisiwa kumbe ku avana ka wona: a ma pimiwi hambiloko ma pimanisiwa ni ku cinca ka ti- thermonuclear. Hambi ku ri hi sayense ya manguva lawa, leyi nga ehansi swinene ya sayense ya misava, ku ni swibalo swa mianakanyo leswi kombisaka leswaku loko xiphemu lexi xi ri xitsongo, xi humesa matimba yo tala. Leswi swi ringanyeta leswaku loko munhu a a swi kota ku tiva matimba yo tano, kutani a a ta swi kota ku kuma xihlovo lexi lavaka ku va lexi nga pimiwangiki xa switirhisiwa swa matimba. Hambiswiritano, a nga kona mutivi ni un"we wa sayense wa laha misaveni loyi a koteke ku nga pfuxeti ntsena ku angula ka ku hlangana ka ti- microparticle, kambe hambi ku ri ku humesa quark leyi ntshunxekeke eka nyutliyasi.
  Hambi ku ri ku kuma quark ya mahala, leyi nga bohiwangiki a swi si koteka. Hi xihi xivangelo xa leswaku ku angula loku katsaka ku pandzeka kumbe ku hlanganisiwa ka swiphemuphemu swa ultralight a swi si koteka, ku nga ri ku phindha-phindhiwa ntsena, kambe hambi ku ri ku rhekhodiwa eka ntumbuluko. Xivangelo xi le ka leswi: leswi hi swona swi endlaka leswaku ku angula ka thermonuclear ku tika swinene lerova hi ndlela yo fanekisela yi tlhela yi vitaniwa nhenha leyi nga ni mavoko yo koma swinene. Leswaku u vanga ku cinca ka nyutliya yo hisa, u lava matimba ya bomo ya athomo leswaku u buluka bomo ya athomo, u lava swibuluki leswi tolovelekeke. Leswaku ku va ni ku cinca-cinca ka quark fusion, ku angula ka ku buluka ka charge ya thermonuclear a swi enelanga eka ku cinca loku, hi yona mhaka leyi ti- quark leti tikaka swinene ti nga kumekiki eka ntumbuluko. Ku hava goza ra le xikarhi, goza leri hambanisaka no hlawula ku angula endzeni ka ku hlanganisiwa ka athomo. Eka thermonuclear fusion kuna magoza hiku landzelelana, lawa ya engetelekaka hiku ya hi matimba lawa ya humesiwaka. Ku cinca loku humesaka matimba yotala swinene kutlula ku buluka ka thermonuclear, naswona lokunga tolovelekangiki swinene: ku cinca ka annihilation. Swi huma eka ku hlangana ka matter na antimatter. A swi talanga hi ntumbuluko, a swi talanga ngopfu, hikuva ku lava ku va ku nga ri na antimatter emisaveni ya xiviri. Ku cinca ka annihilation ayi talanga hi ntumbuluko; Nkoka wa xiphiqo hileswaku antimatter hi yoxe a yi endliwi hi matter yo olova. Endzeni ka fambiselo ra hina leri vonakaka, a hi nge swi koti ku ri xiya. Kambe loko wo famba exibakabakeni ivi u tikuma u ri laha ku hlanganaka vuako hinkwabyo, endzilakaneni wa misava ni lowu lwisanaka ni misava, kutani a wu ta vona ndlela leyi endlelo ro herisa ri yaka emahlweni ha yona hi mpimo lowukulu. Nkoka wa xiphiqo wu hundzuke ku kuma mpimo lowu eneleke wa antimatter, hi leswaku, matter leyi a yi nga ta va kona emisaveni ya xiviri. A yi ta tshama yi ri karhi yi hlangana ni swilo leswi tolovelekeke swa xiviri, a yi ta boheka ku herisa kumbe ku buluka, tanihi leswi swiaki swimbirhi swa tikhemikhali leswi hlayisekeke leswi hambaneke swi bulukaka loko swi hlangana. Tiprotoni, tinyutroni, tielektroni, loko ti hlangana ni ti- positron, ti- antineutron, ti- antielectron, a ti ta hundzuka ti- photon ni swiphemu swin"wana leswi tsutsumaka hi matlhelo yo hambana-hambana. Rivilo ra tona ro anama i rikulu swinene naswona ri tlula rivilo ra ku vonakala. Ina, hi nkarhi wa ku herisiwa lokukulu, swiphemu-phemu swi ya ehenhla ka rivilo ra ku vonakala, swi suka eka xin"wana ni xin"wana. Anti matter swa tika ku yikuma hi ndlela yo olova, hiku hatlisisa ti particles eka ti accelerators. Vuyelo lebyi kumiweke hi ndlela leyi a byi nge pfuki byi lulamise ku durha. Naswona hambi swiritano, hiku ringeta, ndlela leyi humelelaka yo humesa antimatter hi xikalo lexikulu yikumeke. Nkoka wa yona hileswaku ku koteka ka ku kuma antimatter, ku fana na matter, swi ringana, leswi vulaka leswaku ku hambana exikarhi ka antimatter na matter ya ntolovelo a hi kukulu naswona a ku laveki matimba yo tala ku cinca polarity ya matter. Leswi swinga endliwa hiku tirhisa radiation leyinga tiyangiki ngopfu kusuka eka nsimu yo hlawuleka na wave ya ntumbuluko wo hlawuleka. Ku engetela eka ti quarks, ti preons, kuna ti creons, resons, forcons, ryumons, chorodons, romons, etc. Radiation eka levele yo hlawuleka ya telepathic yi cinca xivumbeko xa matter eka creon-reson level, yi cinca nyana ntsena, yi cinca xivumbeko xa ku lulamisiwa ka swiphemuphemu leswitsongo. Ku tshuburiwa ka magandlati yo hlawuleka ku hundzule sayense ni vaaki. Kambe i miseve ya mani, i mpimo wihi lowu nga cincaka muxaka wa nchumu, wu wu hundzisela eka mpimo lowuntshwa wa xiyimo, wu cinca swihlawulekisi swa nchumu wolowo. Muxaka lowuntshwa wa miseve wu tshuburiwile hi nkarhi wa dyondzo ya vuswikoti bya munhu, vuswikoti bya yena lebyi nga tolovelekangiki. Hina Vahitlernator hi byi kotile vuswikoti lebyi engetelekeke emahlweni ka matiko man"wana ni vanhu van"wana. Radiation leyintshwa ya telepathic yi nghene hi lead hambi ku ri ti denser solid supermaterials, leswi hi swoxe a swi kombisa fambiselo ro hambana na nxaxamelo wo hambana wa radiation. Hambi ku ri hi mpimo wa wena wa sayense ni nhluvuko, miseve yi kona naswona yi tumbuluxiwile leyi tlulaka rivilo ra ku vonakala. Ku suka eka miseve leyi nga ni miseve, miseve ya Alpha, Beta, Gamma na Beta yi famba hi rivilo leritsongo ku tlula rivilo ra ku vonakala, naswona hi miseve ya Gamma-AS, rivilo ra ku vonakala ri lava ku tlula hi minkarhi yin"we ni hafu. Eka pulanete ya Misava, miseve ya magandlati ya Klekon na Dare se yi tshuburiwile hi ku ringeta, leyi tlulaka rivilo ra ku vonakala leri phindhiweke kambirhi. I ntiyiso leswaku sweswi ti endliwa hi ti- microdose, handle ko tiva hambi ku ri hi mintshembo ya kona. Ndzi ta vula swo tala leswaku ku ni ku yelana loku kongomeke exikarhi ka rivilo ra miseve ni vuswikoti bya yona byo nghena eka swilo. Loko wavelength yi komile, matimba yo nghena ya tlakuka, rivilo ra radiation ri tlakuka. Miseve ya gamma yi hundza ntsena eka sentimitara ya ntsopfu naswona yi hungutiwa hi hafu. Eka miseve ya Klekon na Dare, matimba yo nghena ya le henhla swinene. Radiation ya extra-range, kungava aura, teleportation, telekinesis, telepathy, cyberkinesis, tormokinesis, plasmakinesis, yina rivilo rale henhla swinene na range leyi nghenaka hinkwayo. Hi leswaku, i eka leswi vuriwaka xivumbeko xa le henhla xa moya lexi nga xilotlelo xo lawula misava, ku va ni vutshila eka swivumbeko swa matimba leswi nga si tshamaka swi va kona. Swivumbeko leswintshwa swa eneji swi pfula ndlela eka swivumbeko leswintshwa swa mimpimo, mimpimo ya microworld leyi kotaka ku nghena na ku hetiseka eka macroworld, ku hundzisela mimpimo exikarhi ka ti micro-fundamental particles eka misava ya xiviri, leswi vuriwaka ku rhendzeleka ka xibakabaka . Muxaka wuntshwa wa matimba wuta nyika tlhari lerintshwa, wu humesa miseve ya Zet-56 naswona wu pfotlosa aggressor"s armada kuva powder. Sweswi ndzi nga hlamusela hi vuxokoxoko ntikelo wa eneji leyintshwa no hlamusela hi vuxokoxoko ndlela leyi yi humelelaka ha yona, xikan"we na mbuyelo wa ku hlanganisiwa, kambe se hi nyikiwile ultimatum. Tigorila leti ti ringeta ku hi chavisa, kambe hambiloko hi tinyiketa, a ti swi koti ku ala ndzingo wo rima xihlala lexi ni ku xi ayina hi tibomo ni ti- volley ta swibamu swo tika. Loko ku nga ri na goza ra masocha, kutani ha yini Ma-Yankees ma hlengelete masocha yo tano? Vutomi bya n"wina na mina byi titshege hi mina. Ndzi ta dyondzisa muhlaseri dyondzo leyi a nga ta yi tsundzuka vutomi bya yena hinkwabyo, naswona loyi a nga ta sala a hanya u ta vondzoka vafi!
  Hi xiga lexi, vurhongo bya Friedrich byi kavanyetiwile. U pfule mahlo yakwe hi ku chava. Helga u yime emahlweni ka yena a khome xiluvelo xa swiluva emavokweni ya yena, naswona eka swikunwana swa milenge ya yena leyi a yi nga ambalanga nchumu, ya nhwanyana a ku khomiwe hi rose, leyi hi yona a yi rhurhumerisa xirhendze xa mufana loyi lexi a xi nga ambalanga nchumu, xa pink.
  - Kahle kahle, kutani u ti fafazela. I nkarhi wa swakudya swa ninhlikanhi!
  Friedrich u tlulerile a hatlisa a mama ekhwirini... Bah, a a nga dyi kwalomu ka nchumu ku ringana vhiki. A ndzi nwa ntsena chokoleti leyi tiyisiweke leyi cheriweke mati. Mufana loyi u langute dyambu kutani a hlamala:
  - Swa hlamarisa, ndzi etlele kwalaho kwalomu ka ntlhanu wa tiawara, kambe swi vonaka swi ri ehansi swinene. A ndzi nga ri na nkarhi wo heta ku yingisela nkulumo leyi tsakisaka swinene malunghana ni matlhari lamantshwa!
  Helga u rhurhumerile.
  - Hi mayelana na matlhari lamantshwa? Ina, loko tinhenha letikulu ti lwa, thekinoloji ya khale swinene yi va pfumelela ku hlula un"wana ni un"wana. Kambe xo sungula, dya supu ya nhlampfi. Vanhwanyana vambirhi, vaseketeri va wena, a va lunghekele ngopfu wena. Dyana kutani matimba lamantshwa ma ta ta.
  Friedrich hi ntsako u sungule ku dya supu ya nhlampfi, leyi eka yena a yi vonaka yi ri swakudya swo nandziha swinene eka pulanete ya Misava. Mufana u khulukile poto kutani a twa ku tika ekhwirini ra yena. Kambe ku nga khathariseki leswi, u tlulele ehenhla hi ntsako kutani a tsutsumela emovheni.
  - Kahle kahle Helga, a hi tlheleni hi lwa!
  Nhwanyana loyi hi ku tlanga u hlamule a ku:
  - Ina, njhani!
  Naswona sweswi hanci leyi tshembekaka leyi vuriwaka Me-362, swin"we ni sathelayiti leyi nga hambanisiwiki ya Fokken-Wulf-4, nakambe yi xanisa xibakabaka hi swihaha-mpfhuka swa yona. Naswona ku vuriwa yini hi nyimpi swi fana ni nyimpi. Frederick u vutise Helga a ku:
  - Hi wihi nkarhi wo tihungasa lowu u wu tsakelaka, handle ka ku lwa?
  Nhwanyana loyi u hlekile hi ndlela yo tumbela kutani a hlamula a ku:
  - Swa tika hambi ku ri ku vula! Hambileswi wa swi tivaka. A ndzi tsakela ku vatla hi mapulanga. Tipheteni to saseka swonghasi ti humelerile... Naswona ndzi tlhele ndzi ringeta ku tsala switori swo hlamarisa. Loko ndzi tsala mpatswa ntsena, vanhu hinkwavo va sungule ku ndzi hleka. Naswona ndzi titwe ndzi khomiwa hi tingana lerova ndzi tshike ku ti qambha. Xana wa swi tiva leswaku swi nga tsakisi ku fikela kwihi loko va ku hleka!
  Friedrich u pfumerile:
  - Ina, ndza swi twisisa! Hambileswi sweswi ndzi nga eka xiyimo xa le henhla xa ndhuma! Kambe hi ku hatlisa loko ndzi fa, ndzi lava ku...
  Helga u kavanyetile a ku:
  - E-e! Ndzi kholwani, a va nge rivali! Ndzi ehleketa leswaku vuthu ra le moyeni, kumbe rin"wana ra madoroba ya le vuxeni lama hluriweke, ri ta thyiwa vito ra wena. Kumbexana xitarata xa le Berlin!
  Friedrich u hlekile a ku:
  - Ina, u ndzi chavelerile!
  Helga u engeterile hi ku tiyimisela swinene:
  - Kumbexana va ta pfumelela hambi ku ri oda eka aviation hi xifaniso xa wena. Xo sungula, u na xikandza xo nandziha swonghasi, naswona xa vumbirhi, mbuyelo wa wena, lowu se wu tlulaka makume mbirhi wa magidi na madzana ya ntlhanu wa swihahampfhuka swa nala, a swi tikombi leswaku wu ta tlula hi munhu!
  Frederick na yena u kanetile swinene:
  - Doo, va nga swi tlula loko nyimpi na USSR yi koka nkarhi wo leha swinene, kumbe loko va ha fanele ku langutana na vanghana va tolo. Kutani hinkwaswo swa koteka... Kambe hi ku ya hi nawu, swa koteka ku fikelela gidi ra swihahampfhuka! Naswona ndzi nga endla yini hambi ku ri leswi!
  Bulo ri kavanyetiwile, ntlawa lowutsongo wa valwi va valala wu haha emahlweni, kutani hi boheke ku teka swibamu hi ku tiyimisela.
  Ku nga khathariseki ku karhala lokukulu ni ku karhala ka vuthu ra Hitler, ku hlula eKrasnogvardeisky ku hlohlotele va ka Kraut ni ntlawa wa tinxaka to tala leswaku va endla mintirho leyintshwa.
  Manazi a ma nga ri na xivindzi xo hlasela Moscow, naswona ma sungule ku hlasela doroba ra Pavlovsky Posad, leri kumekaka evuxeni, ni tindhawu leti tiyisiweke leti nga ekusuhi na rona.
  Masocha ya Soviet, handle ka sweswo a yi nga ta lwa hi xivindzi, kambe hi madyambu phaseji exikarhi ka swirhendzevutana swa Majarimani a ri hungutekile swinene lerova se a ri duvuriwile hi ku kongoma.
  Friedrich na Helga nakambe va boheke ku teka mathangi, lawa a ma ringeta ku hlasela hi ndlela yo tlherisela ni ku pfala xivandla. Nakona va tikombisile naswona a swi ri swinene. Jaha leri ri swi kotile ku tlula madzana ya ntlhanu emathangini! Naswona leswi hi ntolovelo i ku humelela ka xiyimo xa le henhla!
  Friedrich u titwe a tsakile hakunene hileswi a a phyuphyile swinene! Leswaku i nhenha leyinene ngopfu ya nkarhi hinkwawo swi vula ntlawa wa titlilasi! Naswona swi titwa njhani loko a leha ni ku kufumela ku tlula vanhu hinkwavo! Friedrich i Mpfundla, leswi vulaka mpfundla!
  Se a ku ri munyama, naswona nyimpi ya ha nga si fa. Tikholomu ta le Jarimani hi vumbirhi bya tona ti huma en"walungwini, laha mintshungu ya Rommel leyi dumeke a yi tsutsuma, ni ku suka edzongeni, laha Mainstein Lane, yi rhendzeleke doroba ra Pavlovsky Posad. Se exikarhi ka vusiku, mathangi ya Gotha naswona, xosungula, ti Ferdinand-4s to hlaya, ti pfurhele ehandle ka ximutana lexi... Kambe ti boheke ku yima. Kutani Gotha u nyike xileriso xo hundza eka tiyuniti ta vusirheleri leti nga ni nhloko yo nonon"hwa swinene. Hi awara ya mbirhi nimixo, evuxeni bya Pavlovsky Posad, swiphemu swa vuthu ra vumbirhi ra SS ni vuthu ro sungula ra mathangi, leri na rona ri humaka eUSSR, swi humile swi ta hlangana. Kutani hi vusiku bya October 12, 1947, ku pfala ntlawa wa masocha ya le Moscow!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 19.
  Hi mixo wa October 13, 1947, Friedrich u lwile, tanihi minkarhi hinkwayo, hi ku pfumala vutianakanyi ni hi vutshila. Hanci ya yena yo tshembeka leyi hahaka a yi tsutsumela ku ya ehenhla, naswona njhini, hambileswi mufana loyi a yi sindziseke ku tlula kan"we, a yi tirha handle ko tsandzeka...
  Ku lwisana ka masocha ya Soviet ku tsanile hi ndlela leyi xiyekaka... Manazi a ma nga si va ni xivindzi xo hlasela Moscow, leyi hundzuriweke khokholo leri nga hluriwiki, kambe a ma ya evuxeni. Le Pavlovsky Posad, nyimpi a ya ha ri eku fambeni hi xitalo varhangeri va mafasisi hi ndlela leyi twalaka swinene va arile ku tirhisa mathangi endzeni ka mindzilakano ya doroba, va lahlela vanhu va le Romania, Mataliyana, Maarabu, Maindiya ni mavuthu man"wana ya matiko mambe eka nhlaselo lowu.
  Friedrich u hlanganyerile eka ku lwa ka swihaha-mpfhuka leswitsongo swimbirhi kumbe swinharhu, naswona handle ko nonon"hweriwa, u tseme swihaha-mpfhuka swa kwalomu ka khume-mbirhi. Swikongomelo swin"wana a swi lahliwile: swibamu, ti- howitzer, ti- mortar, ti- Katyusha naswona loko ku ri ni nkateko, mathangi.
  Leswo hetelela, hi tindlela tin"wana, a swi humelelanga ngopfu. Swi tikomba onge tikhansele ti heleriwa hi mpfula. Hi nkarhi wa nhlikanhi, loko ku kufumela ka October ku sungule ku nga tiyiseleleki, ku ve ni ku wisa ko koma naswona Frederick, kumbe hilaha a a vitaniwa hakona ximfumo Frederick Lonkulu, Bismarck, u vitaniwile eSmolensk.
  Ace lontsongo wa Terminator a languteka a tsakile swinene naswona a tsakile. Hambileswi Friedrich a a hlundzukile swinene naswona a a khomiwe hi tingana hikwalaho ka ku xengiwa ka yena, ntshembo wa ku kuma masagwadi ya vufasisi wu endle leswaku mufana loyi a tsaka.
  Helga u vitaniwile swin"we na yena. Nhwanyana loyi na yena a tsakile naswona meno ya yena ya tiperela a ya hatima hi ku n"wayitela ko saseka ka panther. U te:
  - Wa vona, mufana wa mpfundla, hi hlule Marhaxiya!
  Emhakeni leyi, Frederick a nga ri na ntshembo lowu fanaka nikatsongo:
  - Sweswi, leswi i ku humelela ka le xikarhi ntsena na ku lwela... Tinyimpi na tinyimpi swi kuma matimba ntsena. Kambe masungulo ya humelerile hakunene...
  Miako ya komiti ya xifundzha ya Vandla ra Makhomunisi ra Nhlangano hinkwawo yi hlawuriwile leswaku yi kuma sagwadi leri. Ndhawu leyikulu yo paka mimovha a yi tele hi timovha ta xiyimo xa le henhla, leti ngopfu-ngopfu a ti endliwe eAmerika.
  Hakunene, tindhuna-nkulu ta swipopana leti humaka eka Vuthu ra le United States, Mfumo wa Britain ni le Dominion ya Canada a ti ri kona eholweni ya tinhlengeletano. A ku ri na hambi ku ri yin"we ya tihosana ta Manghezi... Naswona hi ntiyiso, Hermann Goering hi yexe na Adolf Hitler... Ntsena leswi swi hlamarisile Friedrich, Margaret a nga ri na yena. Swi hlamarisa, kumbexana i ntsena leswaku, ku tika, wansati loyi wo hlawuleka, wo hlawuleka a nga lavi ku veka n"wana wa yena ekhombyeni na n"wana loyi a n"wi amukeleke eka ace... Phela nyimpi a hi xihlekiso nikatsongo!
  Kumbe kumbexana a nga lavi ku vulavurisana ni murhandziwa lontshwa wa Hitler emahlweni ka nuna wakwe? Laha, hi ku angarhela, hinkwaswo swa koteka naswona swi lava ku va swi nga koteki ku hlaya leswi nga emiehleketweni ya wansati wo saseka ku fana na Aphrodite na vuxisi ku fana na Hera...
  Hambiswiritano, Friedrich u tsakile hambi ku ri hi mhaka leyi. A swi nga enelanga emahlweni ka Fuhrer ku tipeta na yena ekhombyeni ro xenga mintlhaveko ya vona, hi ku endla xiendlo xo ka xi nga swi lavi, kumbe rito leri nga ehleketiwiki. Phela vavanuna lava nga ni timhondzo, ngopfu-ngopfu eka munhu wa mufumi wa hafu ya misava, va ni khombo swinene. Hambi ku ri eka jaha ro tika swonghasi ro fana na Yena i socha ra nomboro yin"we ra Third Reich!
  Vunyingi bya lava va fikeke eka nkhuvo wo nyika masagwadi a ku ri vachayeri va swihahampfhuka - Goering hi yexe a a ri ace, mutsakeri wo hiseka wa thiyori ya General Dua - vutleketli bya swihahampfhuka, xikwembu xa tinyimpi, hi ntiyiso, xo sungula u kombisile vuthu ra le moyeni. Kambe a ku tlhela ku va ni swikepe swa mathangi, exikarhi ka swona a ku ri ni swikepe leswi dumeke swa Wittmann. Naswona nkhuvo wa masagwadi wu sungule hi swihambano swa knight.
  Loko Helga a vitaniwa, nhwanyana loyi hi ku kongoma u tsutsumele ku fana ni hanci, a ri karhi a ba swirhendze. U nyikiwile xihambano xa knight na beji yo hlawuleka ya mulwi, mathangi... Ku engetela kwalaho, Fuhrer Adolf hi yexe u nyikile nhwanyana loyi saber leyi endleriweke munhu hi xiyexe leyi nga na tidayimani, tani hi wansati lonene loyi a tihlawuleleke tani hi mbuyelo wa ku lwa eka Nyimpi ya Moscow.
  Wittman u amukele xihambano lexi nga ni matluka ya oak, mabanga ni tidayimani, naswona Xihambano xa Star Knight lexi nga ni matluka ya oak ya nsuku, mabanga ni tidayimani xi nyikiwile "n"wana" Huffman. Ace wa le Amerika u tlhele a kuma sagwadi hi swiambalo swa yena swo koma swa cowboy leswi tolovelekeke.
  Friedrich u nyikiwile sagwadi ro hetelela... Leswi a swi twala swinene, tani hi leswi a ri lonene eka lavanene. Sagwadi leri tlakukeke, Nyeleti Leyikulu ya Xihambano xa Knight xa Xihambano xa Nsimbi, ni matluka ya oak, mabanga ni tidayimani, swi nyikeriwe mimpfumawulo leyi chavisaka ya risimu ra Manazi. Ku engetela kwalaho, ku nyikiwe tibeji ta mune, ta swihaha-mpfhuka swa madzana ya mune, madzana ya ntlhanu, ni ya mathangi ya madzana ya mune, madzana ya ntlhanu. Tibeji leti na tona a ti ri ta nsuku, naswona leti ta madzana ya ntlhanu a ti ri ni hambi ku ri tidayimani letitsongo.
  Hitler u khome voko ra Friedrich nkarhi wo leha kutani a vula swo karhi hi ku hiseka... Mufana loyi u dyile xihambano lexi dumeke hi mahlo ya yena. Tidayimani a ti khavisa matluka ya platinum oak ni swikhomo swa banga. Xifaniso lexi xi voningerile emiehleketweni ya mina leswaku hambi ku ri swihambano leswi tolovelekeke swa knight leswi nga na tidayimani, swileriso swo tano, swi nyikiwile ntsena makume mbirhi nkombo hi nkarhi wa nyimpi hinkwayo. Kahle kahle, eka nkarhi lowu kuna swintsongo... Digiri yale henhla ya sagwadi, Knight"s Cross, laha matluka ya silivhere ya siviwaka hi ya nsuku, ayiri se simekiwa.
  Hambiswiritano, masagwadi a ma yimelanga kwalaho. Hitler u tivise leswaku Friedrich u nyikiwe xikhundlha xa Major Field Marshal wa Vuthu ra le Moyeni ni ra Varindzi va SS, hi tlhari leri endleriweke munhu hi xiyexe ni bonasi ya miliyoni yin"we ya madzana ya ntlhanu wa magidi ya timaraka (ku durha ka khume-ntlhanu wa "Panthers" leyintshwa).
  Tlhari leri sayinaka a ri fana ni saber leyi nyikiweke Helga, leyi endliweke hi nsimbi ya Damaska, leyi nga ni xikhomo lexi khavisiweke kahle hi tidayimani ni ti- emerald.
  Frederick a nga swi kotanga ku lwisana ni ndzingo wolowo naswona u tshukatshukise tlhari leri fanelaka Sultan minkarhi yo hlayanyana. Xikhomela a xi tshamisekile, naswona sabre a yi ringaniseriwile hi ku hetiseka, naswona a yi vonaka yi olova eka voko ra mufana wo tiya.
  Endzhaku ka sweswo ku fike nkulumo ya Jenerala wa le Amerika Mankurt, loyi a ngheneke ematin"wini tanihi mutsari wa xivulavulelo lexi dumeke: tiko ra mina ri nga ha va ri hoxile, kambe leri i tiko ra mina!
  Ku engetela kwalaho, ndhuna leyi yi dume hi tihanyi ta yona letikulu, ku katsa ni le ka vabohiwa va nyimpi.
  Mankurt u vule hi ku nonoka:
  - Vabarbarian va le Rhaxiya va teke misava yo tala, va tumbuluxa ndhawu yin"we leyikulu ya masocha leyi eka yona ku fumaka mpfilumpfilu lowu nga heriki. Xana mfumo wa vona wa matherorisi wu ta xanisa n"we-xa-tsevu xa vanhu ku fikela rini? Vanhu va le Rhaxiya va rindzele ku ntshunxiwa ni ku fika ka vuthu ra Yuropa leri ntshunxekeke ni ra United States etikweni ra vona. Hikwalaho, Amerika ri ta endla matshalatshala hinkwawo yo hlula USSR. Ku khuluka ka switirhisiwa swa hina na vatirhi vo tirhandzela ku suka emisaveni hinkwayo ku ta tiya no engeteleka! (ku phokotela mavoko hi xidzedze). Matiko hinkwawo ya misava ma hlanganile ma lwisana ni ku tluleriwa hi Bolshevik. HOSI Xikwembu ni vuthu ra le tilweni va na hina. Yana emahlweni leswaku u hlula!
  Loko a n"wi landzela, Munghezi u vulavule naswona endzhaku ka sweswo Fuhrer u kavanyete xiphemu xa ximfumo xa nkhuvo, a tivisa ku sungula ka bolo. Hi ku hatlisa vanhwanyana ni vavasati vo tala va vonake va lunghekele ku hlangana ni tinhenha leti dumeke.
  Friedrich a lava ku hlawula Helga tani hi mutirhisani, kambe u arile swi nga languteriwanga - a vula leswaku mukhuva a wu lerisi ku cina na vanghana, kumbe vatirhisani eka matlhari ya nyimpi. Kahle kahle, mufana loyi u hlawurile wansati un'wana, ngopfu ngopfu leswi vavasati hinkwavo va laha va sasekeke - swi tikomba va n'wi hlawurile hi vomu. Friedrich u n"wayitele a cina hi ku olova, kambe miehleketo ya mufana loyi a yi ri ya swin"wana.
  Kutani u amukerile oda ya le henhla naswona se i field marshal leyikulu... Ntirho wa yena wu le ku tlakukeni, naswona hi ku ya hi nhlayo ya swihahampfhuka leswi wileriweke ehansi na mathangi lama onhakeke a nga na ku ringana emisaveni! Hinkwaswo swi vonaka swiri kahle, kambe hikokwalaho ka swivangelo swokarhi tikati ti rhurhumela eka moya wa mina... Kambe loko u teka swifaniso leswi dumeke, xikombiso Robert Artrois, hosi ya ngati kusuka eka rhavi ra vuhosi ra va Capetians. Phela u lwisane ni tiko ra ka vona ra Furwa naswona a nga xanisekanga ngopfu, hambileswi a a ri ni ngati ya vanhu va ka vona emavokweni yakwe.
  Naswona madzana ya magidi ya Marhaxiya ma lwa etlhelweni ra Manazi. Hambi ku ri Grand Duke Kirill Romanov u tivise ximfumo leswaku u seketela tsima ra le vuxeni ni ku ntshunxiwa ka tiko ra rikwavo eka Mabolshevik. Va Romanov i va Manazi ni matiko ya le Vupela-dyambu lama nga endzhaku ka vona.
  Phela, loko tihosana leti dumeke, na Third Reich, va lwisana na Stalin, kutani ha yini Friedrich a fanele a xaniseka? Ku tlula kwalaho, swi nga ha endleka leswaku a hi vakokwa wakwe lava tshamaka eUSSR. Kahle kahle, a hi ehleketeni hi ndlela leyi twisisekaka... Phela, ndlela ya matimu se yi cincile swinene. Sweswi misava a yi nge pfuki yi hambanile, kutani nyimpi ya le Moscow yi hluriwile hi Masoviet... Xana leswi swi vula yini? Naswona ntiyiso hileswaku, xo sungula, emisaveni leyi cinceke swinene, ku koteka ka leswaku vatswari va yena (hi ndlela leyi, lava velekiweke emadorobeni yo hambana) va hlangana va sungula ndyangu ku hunguteka swinene. Kambe manana na tatana a va nga si velekiwa hambi ku ri hi 1947... Leswi swi vula leswaku ku koteka ka ku hlangana ka vakokwana vambirhi na vakokwana vambirhi ku ta va ku ri ehansi swinene!
  Ku engetela kwalaho, hi ku ya hi langutelo ra sete ya tijini, n"wana un"wana ni un"wana u hlawulekile naswona u ni munhu un"we ntsena. Leswi swi vula leswaku loko nkarhi wa ku tika wu cinca hi awara, kumbe hambi ku ri khume ra timinete, kutani a wu nge he vi yena... A hi Friedrich loyi a nga na vumunhu byo hlawuleka na sete ya tijini, kambe a hambanile hi ku helela, kumbexana hambi ku ri ku nga fani ehandle mufana.
  Hi leswaku, ku nghenelela ka munhu loyi a tikumaka a ri eka nkarhi lowu hundzeke, hi ku ya hi logic ya swilo, ku fanele ku yisa eka ku nyamalala ka mutluleri wa milawu leyi nga onhiwiki ya nkarhi... Hi leswaku, Friedrich, leswi a hundzukeke murhandziwa wa Hitler, u fanele va nyamalarile ntsena! Na yena, na makwavo wa yena, naswona swi nga endleka vatswari va yena na van"wana.
  Kambe tani hi leswi ace lontsongo a hanyaka, naswona a tiyile, naswona a hanyeke kahle ku fana na munhu un"wana eka pulanete leyi ya khombo, kutani kumbexana nkarhi lowu hundzeke a hi misava ya yena nikatsongo! Kumbexana leswi a hi hambi ku ri vuako bya yena, muxaka wo karhi wa vuako lebyi fambelanaka, naswona hambi ku ri hi ku hlwela ka nkarhi. Hi leswaku, yena, Friedrich, a nga dlayi vakokwa wa yena, ku nga ri vamakwavo va yena, kambe vanhu va le handle lava nga na ku fana loku tolovelekeke ntsena na nkarhi lowu hundzeke lowu nga twisisekiki wa mufana wa terminator.
  Leswi swi vula leswaku yena, entiyisweni, a hi muxengi - ntsena munhu, ku fana na lava humaka eka nxaxamelo wo hambana wa ntsheketo wa sayense, loyi enkarhini lowu hundzeke a tirhisaka vutivi bya sweswi, naswona a tlhelaka a nyikiwa matimba yo hlamarisa hi vukorhokeri. Phela, loko a kunguhateriwe ku va ni matimba lamakulu, kutani i xidyoho ntsena ku nga ma tirhisi! Phela, tanihi leswi vumundzuku, voko ra xinene ra tilo hi roxe, ri n"wi rhumeke ro sungula eka Hitler Jugent, ivi a n"wi rhumela eka Third Reich, u fanele a endla matshalatshala hinkwawo yo endla ntirho-vutomi. Swikahle kuva major field marshal eka khume mune, boyish years old, kambe eka makume mbirhi swa antswa kuva full-fledged general, kumbe hambi kuri field marshal. Nakona i mani a tivaka, kumbexana Third Reich yi ta hetelela yi gayerile Amerika, ivi n"wana wa yena a va Mufumi wo sungula wa Misava!
  Kutani hi xitshuketa ku humelele munhu un"wana loyi jaha leri a ri nga langutelanga ku n"wi vona: Evgenia Porsche... U lehe, wo saseka, wo tiya, hambi ku ri ku va wa le makaya hi ndlela yo karhi naswona hi ndlela yo hlamarisa a nga ri wa xiyimo xa le henhla eka n"wana wa nhwanyana wa un"wana wa vafumi lavakulu va Third Reich.
  I ntiyiso, ku hambana ni nhlangano lowu hundzeke, nhwanyana loyi u ambale leti durhaka swinene, leti nga ni tidayimani, kambe hi nkarhi lowu fanaka a ti ri erivaleni naswona a nga tumbeti ku tsakisa ka milenge yakwe yo saseka, hambileswi a yi nga ri yitsongo.
  Hikwalaho ka swirhendze leswi tlakukeke, nhwanyana loyi se a a lehe a a vonaka a ri kusuhi ni ku fana ni xihontlovila. Friedrich hi yexe, jaha leri tolovelekeke naswona a ri ri ritsongo swinene eka malembe ya yena, a a komile ku tlula yena, kwalomu ka makume mbirhi nharhu, makume mbirhi ntlhanu wa tisentimitara, naswona loko hi tekela enhlokweni swirhendze, ku tlula kwalaho...
  Friedrich u khomiwe hi tingana hambi ku ri, ku vuriwa yini loko a nga si tshama a kula ku tlula nhwanyana loyi wa tsevu wa tiphawundi (loyi tata wa yena, Porsche, a a fana na yena, a hi xihontlovila, hambi leswi swi nga tiviwiki leswaku a a ri manana wa muxaka muni, naswona i mani loyi a khandziyeke ehansi ka xikete xa yena! ), a a ta va a lehe minkarhi hinkwayo a tlakuka ehenhla ka yena. Ina, swa antswa leswaku a famba a nga ambalanga nchumu, ku fana na nkarhi lowu hundzeke...
  Evgenia, hambiswiritano, u langute ace lontsongo hi ku hlamala, kutani a tshambuluta mavoko a n"wi tswontswa emilon"wini:
  - U nhenha ya mina! Ku vonakala a hi ka laha misaveni!
  Friedrich u pfilunganyekile:
  - Ina mina....
  Evgenia u kavanyetile a ku:
  - A ku laveki marito! U faneriwa hi ku dzunisiwa. Naswona ku nga ri tanihi muchayeri wa xihahampfhuka ntsena... - N"wana wa nhwanyana wa tycoon u ninginise misisi ya yena. - Ehleketa ntsena, u na nyiko yo hlamarisa tanihi mininjhere na muendli wa swifaniso. Nyikela miehleketo yo tano... Ntlharhi! Laha henhla ku na Leonardo Davinci.
  Friedrich u hlekile a ku:
  - Kahle kahle, ina! Ndza pfumela, mutshila loyi a nga hlulanga na yin"we enyimpini. Hambileswi mintirho yakwe ya vutshila yi hluleke misava hinkwayo!
  Va sungule ku cina. Evgenia a a sasekile ku fana na yena, a ri figure skater, kambe a languteka a ri nkulu ngopfu eka Volka... Naswona perfume a yi nun'hwela ku dakwa... Loko a languta nhamu ya mavele ya yena ya xiyimo xa le henhla, a twa ku navela loku a ku ri ka ntumbuluko swinene eka munhu wo tiya emirini naswona ku hluvukile muntshwa. Ku tlula kwalaho, Helga hi ku kaneta u endle onge a nga xiyanga nchumu. Hambiswiritano, xitukulwana lexintshwa xa Majarimani xi dyondzisiwe leswaku a swi xiximeli leswaku wansati a titwa, hi nga ha vuli ku kombisa, mavondzo, ni leswaku wanuna, loko a ri nhenha ya nyimpi, u boheka hambi ku ri ku kanganyisa. I yini ku antswisa muxaka! Hilaha Hitler a vuleke hakona: a hi xidyoho leswaku wansati la tekiweke a veleka n"wana eka wanuna un"wana, ntsena loko a ri ni swivumbeko swo antswa swa miri ku tlula nuna wakwe. Hambiswiritano, Evgenia u vutise mufana loyi hi ku tiyimisela swinene:
  - Xana u dyondze kwihi laha u tivaka kahle misinya ya milawu yo lawula mathangi na swibamu leswi tifambisaka, u tumbuluxa Know-How yo tano?
  Friedrich a nga swi kotanga naswona a nga lavi ku vula ntiyiso, na le ka nhwanyana loyi a nga n"wi tolovelangiki, hambiloko tata wa yena a ri mufumi wa xiyimo xa le henhla, un"wana wa vanhu va khume lava fuweke swinene va Third Reich naswona a a ri murhandziwa wa Hitler na Goering. U hlamule hi ku papalata a ku:
  - Swilo swo titsakisa ku sukela evuhlangini swi na xiave laha... Matsalwa yo hambana ya sayense, ku navela ku tumbuluxa! A wu fanelanga u tshama edeskini ra wena leswaku u tumbuluxa nchumu lowu pfunaka...
  Evgenia u pfumerile hi nhloko:
  - Ina, na mina, ndzi tsakela mintlangu, naswona hi nkarhi lowu fanaka ndzi rhurhumela, kumbe hambi ku ri ku hlafuna, granite ya sayense... Hambi swi ri tano, xana Manana Piston u languteka ku fana na mbewulani ya le hofisini?
  Friedrich, a pfula meno ya yena ya mpfundla, u tiyisisile:
  - Ina, a wu languteki ku fana na mbewulani nikatsongo, naswona ku nga ri mbewulani ntsena! Swi nga endleka ngopfu, hambi ku ri wena u nga pimanisiwa...
  Evgenia u tsundzuxile:
  - Ntsena u nga yi pimanisi na homu! Lexi i xitsundzuxo lexi nyenyetsaka swinene!
  Frederick u vule hi ndlela ya filosofi:
  - Loyi a xanisaka nchumu lowu nga riki na mhaka u kuma xiyimo xa mbuti! Kutani... Makete wa hina i vuphukuphuku.
  - Xana bazaar i slang? - Evgenia u ringanyete. - Hi ku angarhela, mbulavulo wa Xijarimani wu vonaka wu ri ntiyiso, kambe hi ndlela yo karhi... Swi lulamile ngopfu, swichayachayana leswi vekiweke hi ku kongoma, marito lama nga erivaleni, ntshikelelo eka mbulavulo... Naswona a ku na xitwari, kambe u twa nchumu lowu nga riki wa ntumbuluko swinene eka ku lulama loku.. .
  Friedrich a nga kombisanga leswaku wa karhatekile:
  - Se ku vuriwa yini hi leswi? Kumbexana wa sola leswaku ndzi nhlori ya Soviet, ni leswaku Marhaxiya ma nyikele hi magidi ya makume mbirhi, kun"we ni ya le Amerika ni hafu ya gidi ya swihaha-mpfhuka swa wona leswi nga hlayekiki, leswaku ma ndzi nghena ehenhla ka Third Reich?
  Evgenia u ninginise nhloko:
  - E-e, a ndzi ehleketi tano! Leswi a swi tele ngopfu, hambi ku ri eka Marhaxiya. Hambileswi ku nga ni xivuriso lexi tivekaka swinene: a wu nge swi koti ku twisisa Rhaxiya hi mianakanyo ya wena. Kambe swi vonaka swi hambanile eka mina, kumbexana u tano, ndzi nga vula njhani... Xiendliwa xa SS genetic engineering. Muxaka wo karhi wa wanuna wa nkarhi lowu taka? Ndzi hlayile mintirho ya sayense eka ti genetics naswona ndza switiva leswaku ntumbuluko wa munhu wunga cinciwa, wu antswisiwa kumbe ku nyanyisiwa hiku nghenelela ka artificial. Na timfanelo ta wena leti tlulaka ta munhu tani hi nhenha... Leswi swi tano...
  Ematshan"weni yo hlamula, Friedrich u korhamise nhloko yakwe eka ntombhi yakwe yo leha kutani a n"wi tswontswa hi ku hiseka emilon"wini yakwe leyi tlhumeke. Kutani a ku:
  - U nga vileli hi nhloko ya wena yo saseka. Loko u chava leswaku u ta kuma vana lava nga ni swihoxo eka mina, kutani ndzi kholwani, leswi a swi tano! Entiyisweni, kumbexana hi ta cinca nhloko-mhaka ya mbulavurisano.
  Evgeniya u pfumerile:
  -Ina, swa antswa ku cinca! A hi buleni hi mathangi... Ngopfu ngopfu, yindlunkulu leyikulu ya ntirho, leyi a yi rhangela hi Guderian, yi humese ntirho wa mphikizano: tinxaka timbirhi ta mathangi... Ku fana na "Imperial Panther" ya le xikarhi leyi nga na xibamu xa 88 mm El 100 kumbe ku tlula kambe xisirhelelo -ku tlhava, na swisirhelelo leswi rhetaka emahlweni swa kwalomu ka 250 mm na "Royal Tiger" yo tika leyi nga na 105 mm El100 caliber cannon, na swisirhelelo swa le mahlweni swa kwalomu ka 300... Ku tlula kwalaho, ntiko wa thangi ro sungula a wu hundzi makume ntlhanu tithani, naswona ya vumbirhi 65.
  Friedrich u rhurhumerile hi ku delela, ku fana ni nghala emahlweni ka gopher:
  - Xana nchumu wo fana na lowu a hi wa xiviri? Ngopfu-ngopfu loko hi xiya leswaku swi ku olovile swinene hi swilo leswi kayivelaka, naswona swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa Nhlangano wa Matiko a swi onhi matiko ya Third Reich!
  Evgenia u hlamule hi ku hefemula:
  - Hi ku ya hi nawu, swa koteka, kambe a hi nga ri na nkarhi, kumbe ku vula ntiyiso a hi nga ri na nkarhi wo endla prototype hi nsimbi hi nkarhi lowu lavekaka. Hi ndlela yo karhi u hi nyikile Know-How ya wena yo tlhariha endzhaku ka nkarhi swinene. Naswona Hitler u lava leswaku mathangi ya sweswinyana ma sungula ku nghena entirhweni ni mavuthu ya Third Reich lembe leri.
  Ace lontsongo u hlamarile:
  - Ha yini swi teka nkarhi wo tala ku endla prototype?
  Nhwanyana loyi u pfumerile hi nhloko:
  - Quite a bit, ngopfu ngopfu loko model yi ri fundamentally new... Swi fana na xivuriso lexi dumeke: loko u chayela, u ta hetelela u ri eka ravine!
  Friedrich u ehlekete: hakunene ku na swiphiqo laha... Xikombiso, vaendli va swifaniso va Soviet va lwile malembe yo tala swinene hi ku tumbuluxiwa ka thangi ra IS-10, kutani ku ringana malembe mambirhi lama heleleke va tinkered na T-54. Ku tlula kwalaho, thangi leri ri endliwe endzhaku ka nyimpi, naswona ri ri ni ntokoto eka tinyimpi ta Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Ku engetela kwalaho, a ku nga ri modele leyintshwa hi xisekelo, kambe a ku ri ntsena ku hundzuka loku engetelekeke ka T-34. Xikombiso, T-44 yi hundzuke yi nga humelelanga hi ku helela naswona kahle-kahle a yi tirhisiwanga enyimpini... Kutani a wu fanelanga ku langutela masingita yo hlawuleka.
  Thanki ya Tiger, loko ku langutiwa ku pfumaleka ka ntokoto wa Majarimani eka ku tumbuluxa mimovha ya muxaka lowu (handle ka loko, hi ntiyiso, u hlaya chassis, xikombiso se akuri na 150-ton "Colossal" leyi tumbuluxiweke hi nkarhi wa Nyimpi yosungula ya Misava).
  Friedrich u vule leswi:
  - Swi fanerile ku dizayina hi ku ya hi "Panther"-5, kumbe AG leyi se yi tumbuluxiweke. Chassis ya yona ayi pfumelela ku rhwala kungari ntsena cannon ya 88-mm, kambe hambi kuri ya 128-mm, kumbe howitzer ya 150-mm...
  Evgenia u hlekile a ku:
  - Kambe hi swona leswi hi swi endlaka! Kambe Porsche se yina "Royal Tiger" ya yona, hambi leswi yingana swibamu swa 88-mm caliber. Kambe kumbexana leswi swi ta endla tanihi modele wa le xikarhi. Xilaveko xosungula xa swisirhelelo swa 250 millimeters swihetisekile eka yona, hambi leswi ntiko wunga wukulu swinene - 63 tons. Kambe turret leyi nga na angle leyikulu swinene ya rational inclination ya armor, elegant and streamlined... Swi nga ha koteka ku hlula eka mphikizano wa le xikarhi, kambe swiphiqo swi ta humelela enkarhini lowu taka. Kambe hi ku ya hi Know-How ya wena, swa koteka ku endla thangi leri nga ngheniki hi matlhelo hinkwawo, ri herisa vusirheleri byihi na byihi. Phela, eka movha wo pfuleka, i swa nkoka swinene kuva na nsirhelelo wa kahle wa le matlhelo, lowu, khombo ra kona, Panther ayi nga swikoti ku tinyungubyisa hi wona kuringana nkarhi woleha swinene.
  Friedrich u vule leswi:
  - Kumbexana a hi nge khumbi nhlokomhaka ya mathangi sweswi... Kumbe ku vula ntiyiso, a hi heteni hi ku burisana hi yona. Hi fana ni tiprofesa ta khale kumbe majaha ni vanhwanyana lavatsongo.
  Evgeniya u pfumerile:
  - U vula ntiyiso, tani hi minkarhi hinkwayo, a hi buleni hi swin'wana swa misava. Hi xikombiso, malunghana ni yindlu ya vuhosi ya le Britain.
  Friedrich u rhurhumerile a ku:
  - I nhloko-mhaka ya swonghasi! Nkarhi a wu fikile, a ku nge he sali nchumu wa Winsors. Kumbe u ehleketa leswaku, leswi hi tekeke Moscow, mathangi ya hina a ma nge swi koti ku pfotlosa London, leyi se yi tekiweke, yi va phoyizeni?
  Evgenia u lumekile meno yakwe:
  - Kahle kahle, hakunene va nga swi kota!
  Endzhaku ka bolo, ku landzele swakudya swa nimadyambu swa xiyimo xa le henhla leswi nga ni swakudya swa xiyimo xa le henhla, kambe ku nga ri na swakunwa swa xihoko leswi nga ni xihoko. A ku na nchumu lowu tiyeke ku tlula tidigri ta tsevu. Kahle kahle, kutani Friedrich na Evgenia, tani hi leswi swi fanelaka jaha na nhwanyana, va humile penceni va ya ekamareni leri hambaneke.
  Hambileswi hi ntolovelo swi amukeriwaka leswaku ti- blonde to leha a ti hambananga hi mikhuva, Evgenia hi ndlela leyi khorwisaka swinene u kombise leswi hambaneke ku ringana tiawara to hlayanyana. Phela, Friedrich, i ntiyiso, na yena a nga lahlekeriwanga hi xikandza. Hiloko va khomiwa hi vurhongo, va angarhana swinene.
  Mufana loyi u lorhe leswaku a a ri ninja ya le Japani leyi amukeleke xileriso lexi humaka eka Tsar Nicholas wa Vumbirhi wa le Rhaxiya leswaku a dlaya Mikado, hi leswaku, mufumi.
  Friedrich u lorhe hi ndlela leyi a khandziyaka ha yona marhangu lama nga ni swiganga, a namarhela eka ku pandzeka kumbe xivandla lexitsongo hi tintiho ni swikunwana swakwe. Mufana loyi u nghene exigodlhweni, laha ku sunguleke nyimpi ya matimba...
  Ninja lontsongo, tani hi ntolovelo, u tseme, a tlhava, a tlhela a pfurheta tinhloko eka valala va yena... Norho a wu ri na mpfilumpfilu ngopfu, ngati yo tala ngopfu, yi tsemelela, naswona a yi nga ri na nhlamuselo. Plus kuna vanhwanyana va milenge yo pfumala swiambalo na mabanga va tlula-tlula hinkwako... Hi ku komisa...
  Ndzi swi kotile ku etlela ku nga hundzi tiawara tinharhu kumbe mune... Friedrich u pfuxiwile hi nhwanyana wa murhumiwa a ku:
  - Nyimpi yi le ku endliweni hi xihatla! A ku na vanhu lava nga siviwiki, handle ka vanhu vo fana na wena, Friedrich Bismarck.
  Mufana loyi u tlulerile kutani, handle ko wisa, u tsutsumele egondzweni ra le kusuhi ro balekela eka rona.
  Naswona tani hileswi swinga humelela, anga vitaniwa mahala... Army General Rokossovsky u amukele xileriso kusuka eka Stalin, handle ko rindza ku hlengeletiwa loku heleleke ka mavuthu, ku tisa xitlhavi lexi tekelaka ehansi eka ntlawa wa vuthu ra Rommel. Emhakeni leyi, xibalo lexi a xi sekeriwe eka mhaka ya leswaku Majarimani a ma nga si kuma nkarhi wo rhumela masocha ya wona leswaku ma hlasela Voronezh. Kutani a ku ri ni lunghelo ro endla ku raha ka le hansi eka tlhelo leri andlariweke ra masocha ya Jarimani, lama karhaleke eka tinyimpi ta khale.
  Friedrich u boheke ku khandziya Fokken-Wulf, kungari ku cinca ka nhlaselo, kambe modele ya ntolovelo, na mune wa swibamu swa makume mbirhi wa timilimitara na swibamu swimbirhi swa michini. Kutani, hikwalaho ka ku hatlisa ku tlula mpimo, mufana loyi u tikume a nga ri na tlhari leri a ri tikombise ri tirha swinene eku lwisaneni ni mathangi. I ntiyiso leswaku a ha ri ni tibomo ta khume endzeni ka xihaha-mpfhuka...
  Nakambe a ku hisa exibakabakeni, ku humelele swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka swa Soviet ni swihaha-mpfhuka swa nyimpi swa Yaki-9. Mimovha leyi yo hetelela, hambiswiritano, hikokwalaho ka nsirhelelo wa yona wo tsana na ku hanya, na yona a yi ri ekhombyeni eka mpfhuka wo leha eka swibamu swa 20-mm caliber. Friedrich u sungule hi ku ba valwi hi timhondzo, leti, entiyisweni, ti rhangeleke Ilas loyi a a nonoka. Four aircraft cannons, that"s strength... Ti dozen timbirhi to sungula ta ti yak ti hangalakile, hambi ku nga ri na vuxisi byo tshinelela ncila.
  Friedrich a nga rhendzelekanga, a nga endlanga mano, u lo cincanyana swibamu swa moya ivi a rhurhumela miri wa muchini wakwe lowukulu.
  Makhume mbirhi ntlhanu, makume mbirhi nhungu, makume mbirhi nkombo... Handle ka ku pfumala, eka ti Yaks leti nga na xivindzi, leti, loko ti ri karhi ti lahlekeriwa, hambi swi ri tano ti nga timiki, kambe hambi ku ri ku ringeta ku kuma rivilo... Friedrich u hlamarile hambi ku ri hi ndlela yo karhi hikokwalaho ka yini, eka tibuku ta masocha ya Soviet, muchini lowu wo vangama wa Fokken a wu tekeriwa ehansi swinene -Wulf. Ina, yi endla ku jika loku heleleke hi 22 wa tisekoni ku hambana na 19 eka Yak (naswona eka vuhundzuluxeri byo vevuka, Yak yi nga swi endla hambi ku ri hi 17 wa tisekoni!). Kambe Friedrich a nga lavi ku manoeuver u hungute rivilo ntsena ivi a haha a kongoma eka vona. Hi sekoni yin"we entiyisweni u nga chayisa timovha ta nkombo kumbe ta tsevu.
  Nkarhi wu khuluke hi ku nonoka hi ndlela yo chavisa eka Friedrich a ri eka xiyimo xa ku titivala ka nyimpi, naswona u ve ni nkarhi wo ehleketa ni ku rhurhisa swibalesa swakwe. Hi ku ya hi nsinya wa nawu, hi ntolovelo swa amukeriwa leswaku hambi ku ri ace leyi nga ni vutshila swinene, ku katsa ni hambi ku ri swiendlakalo swo tanihi Rudel, a yi swi koti ku kucetela swinene ndlela leyi nyimpi yi fambaka ha yona. Ematin"wini ya xiviri, tsevu wa ti- ace letinene ngopfu ta le Jarimani ti lovise vuthu hinkwaro ra le moyeni, kambe Manazi ma hluriwile hi ku pfumala ntshembo enyimpini yo lava ku fuma exibakabakeni.
  Kambe eka mhaka leyi, ku hoxa ti- yak to tala swonghasi endhawini yin"we eka ku tlula munhu swi tele hi khombo... Valwi va makume-nhungu-n"we va duvuriwile ehansi hi nkarhi lowu nga ehansi ka minete yin"we. Hi ndlela yoleyo ntsena, timpapa ti wa, kutani nghilazi leyi hlomeke ya tikhabini yi tshoveka. Leyo hetelela yi bihe ngopfu, tanihi leswi emhakeni leyi muchayeri wa xihaha-mpfhuka a nga ponisiwiki. Naswona se ku sale ti-ace ti nga ri tingani leti nga ni ntokoto eka Vuthu ro Tshwuka.
  Exikarhi ka mimovha leyi nga wisiwa, mune a ku ri ya varindzi lava nga duvula swihahampfhuka swo tlula ntlhanu... Ntsena nakambe leswi a swi pfunanga nchumu, hikuva Volka a yi tiva laha yi nga ba kona na leswaku yi ba njhani... Ku fana na muhloti loyi a tirhisaka xibamu xa muchini ku duvula ntlhambi wa tihanci. Hi swona leswi ntlhambi, eka ku buluka kun"we, hiku twisisa, hi ntumbuluko, ku kumisisa naku kongomisa ku famba ka barrel kuya eka xikongomelo lexi lavekaka, loko kungari na xibamu xin"we lexi hahaka xi hundza. Tihanci, naswona emhakeni leyi swihaha-mpfhuka swa Soviet, swi duvuriwa ehansi, naswona laha swihaha-mpfhuka swi tshovekeke, naswona vachayeri va swihaha-mpfhuka va duvuriwaka ehansi, swi haha swi kongoma ku ringana nkarhi wo karhi. Kambe tin'wana ta timpapa ta tona ti lahlekeriwa hi...
  Friedrich u tsundzuke laha tifilimi leti vulavulaka hi vahlayisi va tihomu va le Amerika lava duvulaka hi ndlela yo tlhava, na filimi leyi dumeke leyi tlangiweke hi DiCaprio - "Fast but Dead!" Kambe emasikwini wolawo, vahlayisi va tihomu va le United States a va nga swi tivi swibamu swa michini leswi tirhaka hi ku tirhisa michini kumbe swibamu swa moya leswi duvulaka hi ku hatlisa. Handle ka sweswo, a va ta va va swi xiyile leswaku leri i tlhari leri chavisaka ntsena hi tlhelo ra matimba lama onhaka.
  Ti yak eka nkarhi lowu taka ti herile naswona Friedrich u rhurhele e Ily. Laha swikahle kuva u ti hlasela kusuka e henhla, kumbe kusuka eka hemisphere yale ndzhaku. Ku tlula kwalaho, swi ta va leswinene ngopfu, na swona, handle ko pfuxeta mpfhuka.
  Ndlela yin"wana i ku duvula timpapa leti nga ni matimba swinene a wu nge swi koti ku hayeka swisirhelelo eka tona.
  IL-2 yi thyiwile vito ra xirhangiso ra humpbacked. Endzhaku ka loko ku vekiwile xitulu xa vumbirhi eka yona, swi ve swi tika swinene eka mudubuli loyi a sirhelelaka hemisphere ya le ndzhaku ku duvula ehansi muchini wo tano eka novice, kambe endzhaku... I ntiyiso, aerodynamics ya xihahampfhuka lexi yi nyanyile. Leswi swi vula leswaku swi ta olova swinene eka vona...
  A swi ta va swi twala swinene leswaku Ilam yi hangalaka hi matlhelo yo hambana, kambe sisiteme... Hi ku komisa, yi sungule hi ku biwa ka masocha ya swidzedze ya ntsheketo. Hambiswiritano, Salamander-3 leyi nga ni vutshila se a yi fikile. Va tlhele va teka ndzhope...
  Friedrich u tlhele a ehleketa leswaku va nga n"wi rhangela, hikuva va hlangane na va Yaks va ha tshinela... Hambi leswi, i mani a tivaka... Vachayeri va swihahampfhuka va Luftwaffe a hi tinhenha ta xivindzi ta le Rhaxiya, naswona hi ntolovelo a va ngheni enyimpini va tlula hi nhlayo, kambe kumbexana handle ka eka swiyimo laha ku endliwaka nxungeto lowukulu ngopfu eka mavuthu ya le hansi .
  Friedrich, hambiswiritano, na yena a nga na swiphiqo... Hlasela hemisphere ya le ndzhaku leyi hlomeke hi ti cannons, kutani u funengeta timpapa - mbuyelo wa fana. Naswona ndlela leyi timovha leti ti tlhelaka ti wela ehansi ha yona, ti tlhela ti siya mfungho emoyeni... Ku fana na swirhendzevutana enhlaneni wa hlonga leri biweke.
  Friedrich u wise ehansi makume nharhu nkombo wa ti silts kutani a tlhela a khoma "Pawns" timbirhi. Dzana nakambe, hambileswi rhekhodo ya khale ya dzana na yin"we yi nga si tshovekaka. Nala u lo sala ntsena swihaha-mpfhuka swin"wana. Sweswi leswi va faneleke ku swi endla i ku hoxa tibomo kutani va ta vuya.
  Sweswi mathangi ya Soviet a ma ri karhi ma hlasela, ma nga seketeriwi hi swihaha-mpfhuka, naswona ngopfu-ngopfu hi swibamu. Swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka ni swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swi va hlasele. Nkateko wa kona eka vatirhi va mathangi ya Soviet, a va kota ku tirhisa ndlela leyi timovha ti chayelaka ha yona. Kambe nhlayo ya swihaha-mpfhuka swa mixaka hinkwayo a yi ri karhi yi andza.
  Friedrich u hoxe tibomo ta yena hinkwato kutani a hundzuluka a kongoma endhawini ya swihaha-mpfhuka. Hambiswiritano, u swi kotile ku vona Fokken-Wulf-4 ya Rudel, ku nga xihaha-mpfhuka lexi dumeke lexi lovisaka mathangi.
  Ace lontsongo u tlhelele erivaleni ra yena ra swihahampfhuka ra "kaya," laha Pegasus Terminator Me-362 a yi n"wi rindzile kona.
  Friedrich, leswi a a wise xikepe xa Fokken-Wulf, u huwelerile eka muchayeri wa xihaha-mpfhuka xa muakelani a ku:
  - Un'wana na un'wana loyi a nga na xivindzi xo vula leswaku F -490 i xihahampfhuka xo biha xa nyimpi u hemba. A ku na swihaha-mpfhuka swo biha, i vachayeri vo biha ntsena.
  Ku huma loku landzelaka ku hungutiwile ntsena eka mathangi yo lwa. Loko Majarimani ma nga si swi kota ku humesa xibakele xa matimba lexi hlomeke leswaku ma ta hlangana na wona, ma hlasele hi swihaha-mpfhuka.
  Vatirhi va mathangi va Soviet lava nga ni xivindzi se a va tsemakanye layini ya le mahlweni leyi nga ni swirhumbana kutani va hlasela ntlawa wa masocha lama fambaka hi milenge lama vumbiwaka hi vatirhi va ku tirhandzela va Maarabu.
  Mamoslem, ku hambana ni leswi a swi languteriwile, ma lwile hi xivindzi naswona a ma nga ehleketi ku baleka, kambe hi nkarhi lowu fanaka ma endle hi ndlela leyi nga riki ya vutshila swinene. Ngopfu-ngopfu, bazooka ya le Amerika a yi tirhisiwa hi ndlela yo karhi leyi nga riki ya vumunhu, naswona tibomo ta tibomo a ti tirhisiwa ngopfu.
  Kambe nhlaselo wa mavuthu ya Soviet a wu ri karhi wu hela matimba. Ngopfu-ngopfu swihaha-mpfhuka leswi hlaselaka swa Vufasisi a swi tirhisa tibomo to tala letitsongo leti nga ni swichayachayana leswi vumbekeke, ku nga mianakanyo leyi kopiweke eka vaendli va swifaniso va le Soviet, kambe yi tirhisiwe hi vutshila swinene. Kambe vatirhi va mathangi ya Soviet a va kumanga xileriso xo hayeka nete ku suka ehenhla.
  Naswona Friedrich u lo duvula ntsena swibamu swa moya emakhumbini. Leri i rhengu ro olova swinene. Pfuxeta xihondzo xa xihondzo na ku hlula ka wena. Naswona i timovha tingani leti u nga ti wiselaka ehansi hi ndlela leyi loko u ti ba u ri eka xihahampfhuka lexi nga etlhelo...
  Kambe rivilo ra thangi a ri pfuni nchumu loko mulwi a ba hi ndlela yo twisisa, handle ko kongomisa, hi ku navela...
  Swi fana na simulator leyi nga na mathangi, wena ntsena u na god mode, naswona shot yin"wana na yin"wana yi lulamile, naswona u duvula ko tala, hakanyingi...
  Sweswi nhlayo ya mathangi lama onhiweke yi tlula makume ntlhanu, lerova Rudel u wisa... Kambe ndzi boheke ku hambuka. "Tindleve" ti humelele etlhelo. Tsevu wa tona ti duvuriwile ehansi, naswona lavan"wana va tshike va lovisa Vasalamander. Hi ntolovelo, ku tshika vatirhi lava va mavele va ya enyimpini ninhlikanhi i ku tidlaya loku tengeke.
  Mathangi i ya nkoka swinene...
  Vuya... Xihahampfhuka xa Fokken-Wulf 4, na Helga etlhelo ka yena.
  Nhwanyana loyi u n"wi vutisile a ku:
  - Kahle kahle, i yini lexi u xi tsakeleke hi Evgenia?
  Friedrich u rhurhumerile hi ku delela eka xiya-ni-moya:
  - Ha yini a wu ri na mavondzo?
  Nhwanyana loyi u hlekile a ku:
  - I ntiyiso leswaku a swi tano! Hi ntshunxekile, naswona a hi tekananga. Ndzi tivutisa ntsena leswaku i mani loyi a antswaka emubedweni, mina kumbe yena!
  Frederick u hlamule hi mandla mambirhi:
  - I ntiyiso, wena! A wu nkulu ngopfu, naswona u ni vutshila swinene!
  Helga u hlekile hi ku tsaka.
  - A ndzi nga langutelanga swin"wana eka wena! Kambe kahle kahle swinene... Ugh, i mbewulani ya dizayini, naswona un"wana wa vavasati vatsongo swinene lava nyikiweke sagwadi ra Xihambano xa Knight xa Xihambano xa Nsimbi!
  Friedrich u vule leswi:
  - Ndzi ehleketa leswaku matluka ya oak ya le kusuhi ntsena eka wena!
  Nyimpi leyi yi kombise leswaku mufana loyi kumbexana a a vula ntiyiso. Helga u ba mathangi hi ku tiyiseka. Swi tikomba onge a a lava ku kombisa leswaku nhenha yi nga nonon"hwa ku tlula nhenha. Hambileswi, kunene, a nga swi kotiki ku pimanisa na Friedrich.
  Hi ku hatlisa ku humelele tikholomu letikulu ta mathangi ta mimovha ya le Jarimani ni ya le Amerika. Ngopfu-ngopfu swihaha-mpfhuka leswi herisaka mathangi swa le Amerika leswi nga ni vutshila ni leswi tlangaka leswi vuriwaka "Witches"-3. Leswi a swi ri swikulu, ngopfu-ngopfu tanihi leswi mimovha ya Soviet se a yi onhiwile ngopfu hi ku hlaseriwa hi swihaha-mpfhuka. "Panther"-5 na yona yi hundzuke xiphiqo... Xibamu xa yona xo leha lexi duvulaka hi xihatla na swisirhelelo swa le mahlweni leswi nga nghenekiki... Swi vonaka onge ku tiyisela ku sungule ku tsandzeka vatirhi va mathangi ya Soviet. Van"wana, va nga yingisi varhangeri, va tlhelele endzhaku, va ringeta ku balekela tihele leti ta technotronic.
  Naswona nakambe ku vuya na ku suka, ku hlaseriwa ka mathangi...
  Se se ku hundzile ninhlikanhi, ku sungula ku va munyama... Nhlaselo wo tlherisela wa Vuthu ro Tshwuka wu fizzled out. Yena na Helga va kongomisiwe nakambe leswaku va seketela ntlawa wa mavuthu ya Jarimani lama yaka eRyazan. Hi nkarhi lowu fanaka, va ringete ku tsindziyela masocha ya Vatutin eka xigwitsirisi...
  Majarimani ma ha ya emahlweni hakatsongo-tsongo ma ya evuxeni. Laha ti kavanyetiwa hi ku tiyisela ka masocha ya Soviet ni milayeni yo sirhelela ya Steppe Front, hambiloko yi nga ri leyi tsindziyeleke ku fana ni le tindhawini leti tshinelaka eMoscow.
  Hambiswiritano, masocha ya Hitler ma kume ndhawu yo tala yo endla mano, naswona Hoth u ringete ku hundza tindhawu letikulu ta nsirhelelo eka tikholomu to tano. Etindhawini tin"wana ku ya emahlweni ka tiyuniti ta le Jarimani ku hatlisise...
  Frederick u vutise Helga a ku:
  - A wu karhalanga, nhwanyana wa milorho ya mina?
  Nhenha ya blonde yi hlamurile:
  - Nsusumeto wo tsakisa wu hlongola ku karhala, ku antswa ku tlula ku ba tihomu! Hambileswi ku karhala ku humaka hi swirhumbana leswi nga ni ngati ematshan"weni ya masi!
  Friedrich u pfumerile:
  - A wu nge kaneti ntiyiso laha!
  Nivusiku, jaha leri ri ye emahlweni ri haha, hambileswi mapapa a ma rhendzelekile empfhukeni naswona mpfula a yi na. Hikuya hi dyondzo ya masocha ya Germany, swihahampfhuka aswi tirhisiwa ku tshikelela vusirheleri eka layini yale mahlweni... Naswona kuhambanana na 1941, Luftwaffe ayiri na swihahampfhuka swotala hikwalaho ka mpfuneto wa Pindostan.
  Friedrich sweswi a a hlasela ti bunkers, kumbe hambi ku ri swikongomelo leswintsongo... Nivusiku, nyimpi a yi hungutanga, naswona masocha ya Soviet ma sungule ku hlasela hi ndlela yo tlherisela. Hambi leswi ti nga titsongo naswona ti nga na mpfilumpfilu, a ti na xivindzi lexitsongo...
  Nivusiku, handle ka ntlawa wa masocha ya U-2, a ku hlangananga na swikongomelo swa le moyeni. Naswona ti bunkers ti bombiwile... Hi ku olova.
  Hi mixo wa October 15, 1947, ku pfuke nyimpi ya doroba naswona hi nkarhi lowu fanaka laha swiporo swi hlanganaka kona: Elektrostal. A ku hisa swinene kwalaho naswona xa nkoka swinene, Friedrich u joyiniwe hi munghana wakwe loyi a nga hambanisiwiki Helga.
  - Kahle kahle, great knight, xana hi tshikilela valala?
  Friedrich u hlamule hi ku tsaka a ku:
  - Vanhu lava pfumalaka makaya va susumeta exitolo xa byalwa, naswona hi hlula. Na ndlela leyi hi hlulaka ha yona...
  Doroba ra Elektrostal hi roxe a ri tiyile hi ndlela leyi ringaneleke. Ku engetela eka tiyuniti ta masocha, swiyenge swimbirhi leswintshwa swa NKVD na swona swi hlanganyerile eku sirheleleni ka yona. Hambileswi vona, hi ku angarhela, a va nga ri varindzi va masocha lava tlakukeke ku fana ni SS, a va hlome hi swibamu ni mathangi yo vevuka.
  Manazi, hi hala tlhelo, ma ringetile ku tiendlela xigwitsirisi xa wona... Bypass the citadel, envelop them in pincers...
  Laha, i ntiyiso, nseketelo wa moya wu hoxa xandla swinene, ngopfu-ngopfu loko nhamu yi ololoka.
  Helga, tanihi leswi a tolovelekeke eka nhwanyana, u tiyisekise:
  - Ku hlula ku ta va ka hina! Tilunghiselele xikanyakanya xa wena xa ximumu!
  Friedrich u pfumerile:
  - Naswona ku nga ri hi ximumu ntsena! Hi ta tirhisa mathangi yo tika ni swiphepherhele swa moya.
  Mufana loyi a a ehleketa leswaku va tlhele va va eka vuthu ra Mainstein, kambe eVupela-dyambu Rommel leyi dumeke swinene yi tiveka ngopfu. Tanihi leswi hi nkarhi wa nyimpi jaha leri a ri endla ngopfu hi ku titivala, ri kongomisiwa hi moya wa tihele, ha yini ri nga fanelanga ri tsundzuka mintirho yo vangama ya ndhuna leyi. Ku tlula kwalaho, swa tsakisa swinene ku tsundzuka Manghezi lama biweke ku tlula Marhaxiya lama hluriweke!
  Rommel, leswi a fikeke eMarret Line, u swi xiyile leswaku a a ri eka "xiyimo xa le xikarhi" xa Napoleon exikarhi ka mavuthu mambirhi ya valala naswona sweswi a nga swi kota, loko a nyikele xitlhavi xa xiboho, a hlula rin"wana ra wona ivi endzhaku ka sweswo a hundzuluka a langutana ni ra vumbirhi.
  Friedrich u hlekile hi mbilu: Napoleon, hambileswi Leo Tolstoy a a swi kanakana, handle ko kanakana a a ri ndhuna leyikulu ni mufumi. Ngopfu-ngopfu loko u languta leswi fikeleleke. Ntsena a nga va khomanga. Hitler eka mhaka leyi u bihe ngopfu... Kambe hi ku ya hi nsinya wa nawu swa koteka ku pimanisa Fuhrer na Napoleon!
  Mulawuri wa vuswikoti Rommel utlhele a swivona swin"wana: ma-Amerika na mafurwa ava mache ekule evuhuma dyambu kuya exikarhi ka Tunisia naswona va khome Eastern Dorsal Gorges e Fondouk, Faid na Gafsa, va hlanganisa Western Dorsal Gorges 60-70 miles kuya evupela dyambu.
  Ku kumeka leswaku loko mavuthu ya Italo-Jarimani ma khoma Faid na Gafsa ivi ma rhurhela evupela-dyambu ma hundza Feriana na Kasserine, ma nga kongoma eka ntsindza lowukulu wa mphakelo wa le Amerika ni le yindlu-nkulu ya wona eTebessa. Le Tebessa, masocha ya Italo-Jarimani ma tikume ma ri ekule swinene evupela-dyambu bya layini ya Nhlangano wa Matiko eTunisia naswona ma lava ku va ma ri eka vuhlanganisi bya wona. Loko Rommel a a lo hundzuluxa mathangi yakwe kutani a ma kombetela en"walungwini ma kongoma elwandle, leri nga ekule hi tikhilomitara ta dzana, Majarimani a ma ta va ma tseme vuthu hinkwaro ra Nhlangano wa Matiko eTunisia kutani ma ri sindzisa ku ya eAlgeria.
  Miehleketo ya Friedrich yi kavanyetiwile hi ku vonaka ka ti Lagg timbirhi leti a ti pfurha hi le ndzhaku ka mapapa... Lava va dyiwile... Kutani ku duvula loku kongomisiweke kahle eka swibamu... Hi yena ntsena loyi a nga duvulaka hi ndlela yaleyo... Yak yin"wana ya mune. .. naswona ku na vona kwalahaya... Nakona sweswi ndzilo eka Katyusha... Leswaku swiphemu swi haha eka matlhelo hinkwawo... Xibalesa xin"wana xa rocket... Kutani Helga u ringeta ku suka etlhelo. Ku huwelela eka yena:
  - Nghwazi, a hi yi susumeteleni hi matimba!
  . NDZIMA YA Nomboro ya 20.
  Rhurho wa Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova emisaveni leyi fanaka a wu si hela.
  Majarimani a ma ri karhi ma ya emahlweni ma kongoma edorobeni ra Gorky. Va n"wi rhendzele hi ku helela. Mufana ni nhwanyana va sirhelele muti lowu lowukulu.
  Leswi Moscow a yi rhendzeriwe hi ku helela, a yi hefemulela ehenhla. Manazi se ma nghene hi nhloko eKremlin etindhawini tin"wana. Xiyimo xa ntsindza wa USSR a xi lava ku pfumala ntshembo. Swiphepherhele swa vuthu ra le Moscow a swi ri karhi swi hela. Naswona hi ku wa ka ntsindza, a ku ta va ku ri nyimpi leyi hambaneke.
  Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va lwele doroba leri nga eVolga.
  Mufana na nhwanyana va le ka xiyimo xo lwa tanihi minkarhi hinkwayo.
  Va duvula va tlhela va yimbelela:
  Maphayona a ma heli matimba
  A va chavi ku xanisiwa...
  Va lwa ku fana ni tintsumi
  Ku rhumela va ka Kraut etiheleni!
  
  Ku ni tinhenha to tala exikarhi ka vona, .
  Vafana vo tala vo penga...
  Loko swi laveka, famba hi xivumbeko - .
  Ku chaja muchini!
  Nakona mufana loyi a languteka ari kwalomu ka khume mbirhi wa malembe hi vukhale, kambe entiyisweni ari khale ka socha leri nga na ntokoto leri ari ri kona kuringana malembe yotala, Oleg Rybachenko u nyikile ku pfurha, a tsemeta ehansi vafasisi.
  Kutani u hoxe xibamu xa xibamu eka nala hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu.
  Naswona u ta hangalasa va ka Kraut ematlhelo hinkwawo.
  Endzhaku ka sweswo mufana u ta yimbelela:
  - Ndzi nhenha ya le Rhaxiya leyi khinsameke hi matsolo ya tihanyi,
  ndzi ta sweka valala va Rhaxiya ehenhla ka misava!
  Margarita, nhenha leyi ya nhwanyana, na yena u hoxa nyiko yo dlaya ya rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu. U ta knock out Manazi yo tala a tlhela a tweet:
  - Eka Rus Lonkulu'!
  Naswona u pfurhile hi ku hleka nakambe.
  Mufana ni nhwanyana va lwa hi vunhenha. Hambileswi nyimpi yi nga kusuhi ni ku lahlekeriwa. Majarimani se a ma rhendzele Orenburg, naswona ma tshikilele Vuthu ro Tshwuka hinkwako laha ma nga kotaka kona.
  Hi ku kongoma, Orenburg i khale yi tekiwa. Ku ni xigodlho xin"we ntsena lexi xa ha yimeke kwalaho. Manazi se a ma rhendzele Ufa.
  Ku tlula kwalaho, masocha ya vona lama humaka edzongeni se ma tshinela eKazan. Xiyimo lexi a xi ri xa nkoka swinene.
  Naswona xiyimo lexi xi nyanyisiwa hi mhaka ya leswaku va- samurai va huma evuxeni naswona eAsia Xikarhi se va hlanganile ni Majarimani.
  Kambe vahlaseriwa va vana lava nga ni xivindzi va lwa. Va pfumela eka ku hlula ka vona. Kumbe hi xiringaniso va lunghekele ku fa va khome tinhloko. Hambiswiritano, xana rifu leri ri njhani? A va fi!
  Naswona va tshama va ri vana ku ringana malembe yo tala. Nakona kun"wana kuna misava yin"wana na vurhumiwa.
  Oleg u duvule xibamu xin"wana. Kutani u hoxa xibamu xa xibamu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu ivi a yimbelela:
  - Stalin u ta va na hina hilaha ku nga heriki!
  Margarita u langute va ka Fritzes hi tihlo ro tshwuka kutani a rhurhumela:
  - Xikwembu a xi nga pfumeleli! Mudlayi loyi u ta eka hina!
  Naswona nhwanyana loyi, hi ku hlundzuka, u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu.
  Oleg Rybachenko u xiye hi ndlela leyi twisisekaka swinene:
  - Hinkwerhu hi vanhu lava dyaka vanhu ku fikela eka mpimo wo karhi!
  Kutani mufana loyi a lahlela nyiko ya rifu hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Margarita u pfumelelane na leswi:
  - Ku fikela eka mpimo wo karhi, ina!
  Naswona u tlhele a hoxa tlhari ro dlaya a nga ambalanga nchumu, leswi endleke leswaku timovha timbirhi ta le Jarimani ti tlumbana.
  Oleg Rybachenko u duvule kutani a ehleketa leswaku xiyimo xa USSR, kumbexana, se a xi nga ri na ntshembo naswona a ku nga ri na nkoka wo karhi wo lwa nyimpi. Leswi hi swona swi endlaka leswaku va dlaya vanhu swa hava.
  Mufana loyi u hoxe tibomo timbirhi hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Hit the caterpillar, mathangi ya le Jarimani ya "E" series ya tlumbane swin'we.
  N"wana wa Terminator u yimbelerile a ku:
  - Loko nkarhi wu fika, .
  Hi ta lwa hi xivindzi!
  Valwi lava pfukaka nimixo - .
  Naswona lwa hi vurhena!
  Mufana loyi entiyisweni a a lunghekele ku lovisa vuthu rihi na rihi hi timinete ti nga ri tingani.
  Margarita u tlhele a hoxa nyiko ya rifu leyi a nga ambalanga nchumu kutani a rhurhumela:
  - Eka Rus Lonkulu'!
  Vana i tinhenha ta xivindzi lerova a nga kona loyi a nga va kandziyelaka. I valwi vo tika swonghasi.
  Mufana na nhwanyana va le ku tsakeni ka nhova tani hi minkarhi hinkwayo. Naswona na vona xivindzi, ku xiximeka na xivindzi. Va lwa ni vafasisi ku fana ni ti- titan. Naswona swi le rivaleni leswaku nala a nge hundzi laha va yimeke kona ku fana ni ribye. Kumbexana hambi ku ri nchumu wo tiya ku tlula ribye na monolith.
  Margarita, loko a ri karhi a duvula, u te:
  -Hi ta va tinhenha ta pulanete, .
  Hi swihontlovila swa xikolo xa le henhla!
  Naswona nhwanyana loyi u ta tlhela a sungula nyiko ya rifu hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, lowu vatliweke. Naswona u pfotlose nala.
  Nhwanyana loyi u cool ngopfu, a wu nge swi koti ku tirhisa nchumu ku lwisana na yena.
  Leswi kungari na ndlela yo lwisana na scrap. Hambi leswi, leyi a hi crowbar, kambe nchumu lowu dlayaka swinene no kufumela.
  Oleg Rybachenko, a ri karhi a duvula, a rhurhumela:
  - A ndzi mufana, ndzi super boy naswona ndzi ta leha ku tlula vanhu hinkwavo emisaveni!
  Naswona nakambe, onge hiloko a hoxa xibalesa lexi onhaka xa swibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu. Naswona nakambe mathangi mambirhi ya le Jarimani ma tlumbana swin"we.
  Nhenha leyitsongo yi ni matimba swinene. Kambe a twa onge a nge swi koti ku tshovela xitombo laha hi xibakele. Hambileswi ku nga riki na swiyimo leswi nga riki na ntshembo, tanihi leswi ku nga riki na vakaneti lava nga hluriwiki.
  Mufana loyi u tsundzuke ndlela leyi a nga ta ha yona ni ti- ditties ta nhlawulo wa vupresidente eBelarus:
  A swi tsakisi ku yingisela vuhunguki ra vutsevu, .
  Naswona a ndzi swi twisisi leswaku ndzi fanele ndzi pfumela ku fikela kwihi "tatana"!
  Lukashenko u tshembise ku aka paradeyisi - .
  Kambe swin"we ni ku vonakala, hi nghena emunyameni!
  Ina, a ku ri ntlhontlho eka fambiselo ni vugandzeri bya vumunhu. Hakunene, ha yini tiko ra le Yuropa ri fanele ri pfumelela mufumi wa tihanyi, onge hiloko ri le Malembeni ya le Xikarhi?
  Naswona Stalin na yena i mufumi wa tihanyi naswona eka vuako lebyi hakatsongo-tsongo u sungula nyimpi yo hlula...
  Vana va tinhenha va lwe masiku man"wana manharhu. Hi nkarhi wolowo, Manazi ma rhendzele Kazan kutani ma teka Ufa.
  Se a ku ri ni nyimpi eKremlin hi yoxe. Vanhwanyana va mune va valoyi va lwile ni Manazi va tirhisa mabanga ni tidisiki to olova leswaku va hoxa, va nga ambalanga nchumu.
  Kremlin yi onhiwile swinene hi ku buluka ka swibamu leswi humaka eka Sturmlevs, Sturmtigers, ku buluka ka tibomo na swibamu leswikulu.
  Stalin hi byakwe, hakunene, wa ha ri eSverdlovsk. Naswona xiyimo xa USSR xi languteka xi nga ri na ntshembo. Kambe Red Banner ya ha haha ehenhla ka ntsindza wa Rhaxiya, leswi vulaka leswaku a hi hinkwaswo leswi lahlekeke!
  Vanhu va pfumela leswaku ku cinca ku le kusuhi ni ku fika!
  Natasha u tseme Muarabu hi le xikarhi. U hoxa disiki hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu ivi a rhurhumela:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana leri nga fiki! Hitler a nge swi koti ku hi tshova!
  Zoya u tlhele a tsema mufasisi hi switlhangu swimbirhi ivi a rhurhumela:
  - E-e, u nga hi tshovi!
  Endzhaku ka sweswo nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu wu hoxe disk leyi dlayaka eka Manazi.
  Naswona swihaha-mpfhuka swimbirhi swa vantima swi wile swi huma erirhangwini ra Kremlin leri onhiweke.
  Endzhaku ka sweswo, Aurora u duvule. A a nga tali ku duvula, kambe hi ku kongoma. Nakona u tirhise ti sabres ta yena. Naswona tinyeleti ni ti- swastika to tontswa leti tlhavaka a swi haha swi suka eka swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu.
  Nakona laha Svetlana u ta hoxa disiki yo kariha hi nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu ivi a handzula Fritz yi va swiphemu-phemu. Kutani u ta yimbelela:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat - musirheleri wa Tiko ra Vatatana, socha ra Perun!
  Kolovrat! Evpatiy Kolovrat ya xirhendzevutani! Tinhenha ta Rus' ti rila alamu!
  Hinkwerhu ka hina va mune hi lwa laha. Kwalomu ka tiko hinkwaro ra Moscow se ri tekiwile naswona mphakelo wa swibamu wu fike emakumu. Vafana ni vanhwanyana va le Rhaxiya va fa. Kambe a va tshiki. Hambileswi ku rhendzeriwa ku tekeke nkarhi wo tanihi kwihi?
  Vanhwanyana lava nga erirhangwini ra Kremlin va lwa. Ku fana na tinhenha. Futhi hambi leswi December a va nga ambalanga nchumu naswona va ambale bikini ntsena. Kambe a va swi twi xirhami. Ku hambana ni sweswo, matimba ya vona ma engeteleka ntsena.
  Naswona tidisiki leti tlhavaka, leti nga ni swiphepherhele swinene ti haha ti suka eka swikunwana swa mina leswi nga ambalangiki nchumu. Leswi swi handzulaka masocha ya matiko mambe ya Wehrmacht.
  Tinhenha ti lwa ku fana ni tinhenha ta nyimpi. Naswona hi swiambalo swa le hansi. Vanhu vo tano vo saseka a va khomiwi hi tingana hi mathangi lamakulu ya nxaxamelo wa E na AG, kumbe swilo swin"wana leswi chavisaka leswi tumbuluxiweke hi Manazi.
  Ku hava nhwanyana loyi a nga nchumu lowu nga hlulaka muxaka wihi na wihi wa vufasisi. Hambi loko yi hetisekile ku fana ni le misaveni leyi.
  Natasha u tseme hi banga rakwe, a hoxa disk hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, a tsema Manazi ivi a yimbelela:
  - Swi kahle swonghasi ku hanya etikweni ra Soviet, .
  Naswona swa tsakisa swonghasi ku pfotlosa Wehrmacht!
  Zoya, a ri karhi a fambisa xigayo hi ti- sabre, u xiyile:
  - Wehrmacht yi hundzuke matimba yo vava! Sweswi se hi sirhelela Kremlin!
  Nakona nhwanyana loyi u hoxe nyeleti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, a ba va ka Kraut.
  Kutani u yimbelele a ku:
  - Lexi i ku hlota ka nhova ka valala!
  Nakona ku na Aurora enyimpini. I nhwanyana wa misisi yo tshwuka ni yo kufumela swonghasi. Eka moya wa xixika, misisi ya yena yo tshwuka ya koporo yi rhurhumela ku fana ni mujeko wa nyimpi. Doo, nhwanyana wo tano a nge korhami eka munhu.
  Naswona ku suka eka ku hoxa ka nenge wa yena lowu nga ambalangiki nchumu, disiki yo kariha leyi tsemaka nyama ni ngati ya haha.
  U tsema mintsumbu ya vakaneti. Naswona Aurora u huwelela a ku:
  - Ndzi nhwanyana wa xiyimo xa le henhla!
  Xana Svetlana u languteka njhani enyimpini?
  Terminal leyi ya blonde i ndzilo wa diyavulosi ntsena na xidzedze xa ku herisiwa.
  Naswona nakambe xihlamariso xo dlaya xi haha ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona nhwanyana loyi u le ka full throttle eka nyimpi.
  Hinkwavo va mune va le nyimpini. Naswona a nga fanelanga ku tlhelela endzhaku kumbe ku tshika.
  I valoyi va mune - ntsena super! Ntlawa wa mune wa xiviri wa ku lovisiwa ka xin"wana ni xin"wana ni un"wana ni un"wana!
  Tinhenha ti khoma ndhawu ya vusirheleri. Kambe Kremlin i yikulu naswona a yi nge swi koti ku lwisana kun"wana ni kun"wana. Matimba a ma ringani ngopfu.
  Natasha u vule hi ku hlundzuka:
  - Hi dlaya, hayi ku hlula!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhele a hoxa nandzu wa mudlayi a nga ambalanga nchumu.
  Zoya u vule hi ndlela leyi twisisekaka loko a ri karhi a tsema nala wakwe:
  - A wu nge hluli hinkwaswo... Handle ka loko u ri eka ntlangu wa khompyuta!
  Naswona nhwanyana loyi a a ri ni misisi ya nsuku u tlhele a hoxa disiki ya rifu.
  Aurora, a tsema vakaneti va yena hi switlhangu, u rhurhumerile:
  - Ku hlula, ndza pfumela, ku ta va ka hina! Hi vito ra Rhaxiya ro Kwetsima!
  Naswona ku suka eku hoxeni ka milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu, nyiko ya ku lovisa ya haha.
  Naswona Manazi lama tsemiweke ma wa.
  Nakona Svetlana enyimpini. U tsema vafasisi hi ku hoxa ka yena. Naswona u endla hi vutshila lebyi hundzeletiweke, kumbe hambi ku ri lebyi nga pimiwiki. Milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi nimble swinene. Naswona ti kombisa ku lovisiwa loku chavisaka.
  Kutani nhwanyana loyi u yimbelela a ku:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana na misava leyintshwa!
  Naswona nakambe ku hlamala ka rifu ku haha ku suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona laha Natasha u le nyimpini nakambe. Nakona u tsemelela ehansi Krauts, a tsutsuma ku fana na comet. Naswona u huwelela ehenhla ka mahahu yakwe:
  - Ku vangama eka Tiko ra Vatatana lerikulu!
  Naswona mabanga ya yena ma haha ehenhla ku fana ni muchini wo tsemeta byanyi.
  Naswona nhwanyana loyi u tlhela a sungula ku yimbelela:
  - Ku vangama eka Russia hilaha ku nga heriki, .
  Norho wa hina wu ta hetiseka!
  Naswona nhwanyana loyi u nyike boomerang yo kariha hi xirhendze xa yena lexi nga ambalangiki nchumu. Nakona a soholota a tsema khume-mbirhi wa tinhloko ta ntima na ta ntima.
  I ntiyiso leswaku a ku nga ri Majarimani lama dlayeke vanhwanyana lava, kambe a ku ri mavuthu ya vukoloni lama tirhisiweke ku lwisana na vona. Kambe hambi leswi swi endla leswaku swi kufumela swinene eka tinhenha.
  Va hatima naswona va tlanga.
  Natasha u tseme valala va yena nakambe. Nakona u hoxa nchumu wo fana na wolowo hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu.
  Naswona yi ta rhurhumela:
  - Stalin na ku vangama!
  Nakona Zoya. Swi fana ni ku ntshunxa nchumu lowu dlayaka. Naswona swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu swi tshwutele rungula ra rifu.
  Naswona nhenha yi rhurhumela:
  - A swi chavisi ku fela Tiko ra Manana ku fana na ra hina!
  Nakona Aurora na yena u ta yi teka a nghena enyimpini. Naswona u ta tlhela a rhumela boomerang hi milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona yi ta vumba valala hi vuntshwa.
  Endzhaku ka sweswo u yimbelela a ku:
  - Eka Soviet Rus'! I yini lexi nga ta fuma vuako hinkwabyo!
  Naswona endzhaku ka sweswo enyimpini Svetlana. Nakambe nhwanyana loyi a nga yimisiwiki kumbe ku hunguta rivilo. Leyi i ndlela leyi yi ba ha yona. Ndzi nga swi koti ntsena ku ku ponisa eka nhenha yo tano!
  Naswona hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu u hoxa tiphasela to dlaya. Naswona u dlaya valala va yena handle ko va twela vusiwana.
  Hambileswi endzhaku Yarila a nga va khongelelaka. Kumbe kumbexana Perun. Mfumo wa Chernobog wu va rindzele endzhaku ka rifu hikwalaho ka vadyohi! Kambe yi tsakisa hambi kuri hi ndlela ya yona - tinyimpi ti ya emahlweni nkarhi hinkwawo! Naswona tinyimpi to tala swinene! Kutani kumbexana a hi fanelanga hi rila vuyelo bya vadyohi hi ku vava ngopfu?
  Svetlana u tlhele a titwa a hlekisa nyana: a wu nge va na mavondzo eka Vakriste - va ta tsoniwa ntsako wo tala hilaha ku nga heriki. Hambi ku ri leswi a va ri na swona eka pulanete ya Misava.
  Eh, vadyohi lava nga ni gome! Naswona vanhu vo lulama lava nga ni khombo swinene!
  Naswona nhwanyana loyi u tlhela a hoxa nyiko ya rifu hi nenge wa yena lowu vatliweke, lowu nga ambalangiki nchumu. Kutani u ri:
  - Misava yi ta va ya hina! Ku vangama eRhaxiya!
  Natasha u endle phaphatani ra swiphemu swinharhu hi mabanga ya yena kutani a rhurhumela:
  - Onge ku nga va na ku vangama loku nga heriki eka Rhaxiya lerikulu!
  Naswona milenge ya yena leyi nga ambalangiki nchumu yi ta hoxa nchumu lowu dlayaka ni lowu hlawulekeke. Endzhaku ka sweswo xirhendze xa nhwanyana loyi lexi a xi nga ambalanga nchumu xi tlhave nhloko ya wanuna wa muntima, xi n"wi wisela ni Maarabu man"wana ya ntlhanu ehandle ka rirhangu.
  Lexi landzelaka enyimpini i Zoya. A ku na nchumu lowu nga n"wi sivelaka. U lwa ni mintshungu ya Hitler. Naswona u fambisa xigayi xa swiphemu swinharhu. Masocha ma tsemiwile hi ku wa ka yena.
  Endzhaku ka sweswo nhwanyana loyi u ri:
  - Eternal Rus' u ta va na Svarog!
  Naswona a rhurhumela eka vanghana va yena.
  Lexi landzelaka enyimpini leyi i Aurora. U tsutsumele ku fana ni ximanga. U tseme vanhu hinkwavo. Naswona hi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu u sungule nyiko ya rifu. U tseme vafasisi vo tala kutani a yimbelela:
  - Eka xivumbeko xa le henhla xa Tiko ra Vatatana!
  Nakona Svetlana u nghene enyimpini. Ndlela leyi a tsemaka valala va yena ha yona. Naswona u endla swilo hi ndlela leyi nga ni vuxiyaxiya swinene.
  Endzhaku ka sweswo nyiko ya rifu yi haha yi suka emilengeni ya yena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona u tsema Manazi hi ku helela, ku fana ni xirhendzevutana xa mugeri.
  Naswona nhwanyana loyi u rhurhumela a ku:
  - Malembe ya mina na ntiyiso wa mina! Ku vangama eka Rhaxiya Lerikulu!
  Ina, mune lowu wu lwa hi vunhenha hakunene. Kambe mune wa vanhu vo saseka lava nga ambalangiki tintangu naswona lava lavaka ku va va nga ambalanga nchumu a va swi koti ku hlula eka Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava. Nakona Moscow yi wile.
  Vanhwanyana lava va pfurhile edorobeni-nkulu leri khomiweke, va tirhisa mabanga ya vona ni nguvu ya ku nga vonaki.
  Hi ntolovelo va kota ku endla swo tala. Vanhwanyana va xiyimo xa le henhla, a wu nge va kumi va lehe kumbe va sasekile.
  Naswona Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va suke edorobeni leri tekiweke ra Gorky.
  Manazi, khombo ra kona, ma humelerile kwalomu ka hinkwako-nkwako.
  Mufana na nhwanyana va fambe va hoxa tineleta hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu, va herisa va ka Kraut.
  Oleg Rybachenko u yimbelerile a ku:
  - E-e, loyi a xalamukeke a nge heli, .
  Ku languteka ka ximanga, ntsumi...
  Rito ra vanhu ri le rivaleni - .
  Ku hlevetela ku ta pfotlosiwa hi nyoka!
  
  Ndza tshemba leswaku misava hinkwayo yi ta pfuka - .
  Ku ta va na ku hela ka vufasisi...
  Naswona Dyambu ri ta voninga - .
  Ndlela leyi voningaka vukhomunisi!
  Margarita u hoxe swinaliti swo hlayanyana hi swikunwana swa milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu kutani a tiyisekisa:
  - E-e, a swi nge heli!
  Naswona u duvule ku buluka ku suka eka xibamu xa muchini, a tsemelela ehansi khume-mbirhi wa vafasisi.
  Lava i muxaka wa vana. Ku kufumela, ku nga tsekatseki. Hambileswi hakunene, leyi a hi nyimpi ya muxaka wolowo. Naswona va fanele va baleka.
  Moscow yi wile, doroba ra Gorky ri wile. Manazi ma hlasele tiko ra Kazan hi xidzedze. Leri se i doroba ro hetelela ra Soviet eVolga. Ku lwisana i ka vunhenha, kambe ku ni ku titwa loku andzaka ka ku pfumala ntshembo.
  Manazi a ma ri ni mathangi ya xiyimo xa le henhla swinene ya tiphiramidi lama humaka eka nxaxamelo wa AG, lawa ku nga riki na tlhari ra Soviet leri a ri kota ku nghena eka rona. Nakona leswi, ndzi fanele ku vula, swi bihile swinene.
  Ntsena loko milenge leyi nga ambalangiki nchumu ya mufana ni vanhwanyana va hoxa tibomo etindleleni laha swivandzana swa le Jarimani swi tlumbanaka. Kambe i yini leswi mpatswa wun"we ntsena wu nga swi endlaka loko kwalomu ka misava hinkwayo yi lwisana ni USSR!
  Oleg Rybachenko u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu, a susumeta tinhloko ta AG-50 na AG-75 swin"we, ivi a ku:
  - Loko khokholo ri ri endleleni, .
  Nala u ake...
  Hi fanele ku rhendzeleka hi le ndzhaku - .
  N"wi teke handle ko duvula!
  Margarita u pfumelelane na leswi:
  - Vuxisi enyimpini i mhaka leyikulu! Ngopfu-ngopfu loko matimba ya kona ma nga ringani!
  Oleg Rybachenko u xiyile:
  - Naswona ndzi tlangile maqhinga ya Entente. Hi matlhari yo ringana, u lovise masocha ya nala ya dzana na khume mune wa timiliyoni, naswona yena hi byakwe u lahlekeriwe hi zero ntsena. Leswi swi vula leswaku hi tindlela ta tindlela entiyisweni u nga lwisana ni misava hinkwayo!
  Margarita u pfumelelane na leswi:
  - Swi nga koteka swinene! Naswona lwa u hlula!
  Oleg Rybachenko u hoxe milenge ya naliti hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu. U dlaye makume manharhu ya vafasisi kutani a ku:
  - Hi ta hlula hi vito ra Rhaxiya ro Kwetsima!
  Mufana na nhwanyana va ye emahlweni na ku tsutsuma ka vona... Khombo ra kona, matimba hakunene a ma ringani ngopfu.
  Kazan ri lovisiwile hi mixaka hinkwayo ya matlhari. Stalin u lerise leswaku a khomiwa ku kondza ku va ni thonsi ro hetelela ra ngati. Kambe entiyisweni, moya wa nyimpi wa Vuthu ro Tshwuka endzhaku ka ku wa ka Moscow a wu tshovekile ngopfu. Un"wana ni un"wana a a lava ku fa katsongo. Naswona Manazi ma tlakukile ngopfu hi nhlayo ni matlhari.
  Naswona swihaha-mpfhuka swa vona swa jet swi hoxa tibomo emadorobeni ni swimitana hinkwaswo leswi Manazi ma nga si swi kotaka ku swi teka.
  Loko Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va nga si fika eKazan, doroba leri ri wile.
  Ufa na yena u tekiwile. Kutani, ku nga khathariseki xixika xo tika, Manazi ma rhurhele eSverdlovsk.
  Yindlu-nkulu ya Stalin a yi ri kona. Kutani va-samurai va ta va huma evuxeni. Majapani na wona ma ni matimba.
  Tinhenha ta vona ti na khombo ngopfu - vanhwanyana va ninja. Ku nga khathariseki xixika xa le Siberia, va tsutsumela exikarhi ka gamboko va nga ambalanga tintangu, kasi vona hi voxe va ambale swiambalo swo hlambela ntsena. Swa chavisa hambi ku ri ku ehleketa hi tinhenha to tano. Hambileswi va sasekeke swinene.
  Hi loyi un"wana wa vona a ri ni misisi ya wasi, un"wana a ri ni wo tshwuka, wa vunharhu a ri ni wo tshwuka, wa vumune a ri ni wo basa.
  Lava i vadlayi vo saseka swinene. Va tirha hi banga rin"we naswona va hoxa ti- disc to tontswa kumbe ti- chakra eka masocha lama fambaka hi milenge. Naswona ti ninjas ti hoxa swibalesa eka mathangi - ti ringana ntsena na pea, kambe mathangi yo tika swinene ya Soviet ya haha ehenhla emoyeni kutani ya ma handzula ma va swiphemu-phemu.
  Hambi ku ri IS-7 leyi chavisaka a hi xihinga eka vanhwanyana va ninja. I tinhenha ta xiyimo xa le henhla lerova hambi ku ri varindzi a va na matimba yo lwisana na vona.
  Hi loyi nhwanyana wa ninja loyi a nga ni misisi ya wasi, hi swikunwana swakwe leswi nga ambalangiki nchumu u hoxe pea ni mathangi manharhu ya Soviet hi nkarhi wun"we, a haha ehenhla, ivi a buluka a va swiphemu-phemu.
  Nakona ku na nhwanyana wa misisi yo tshwuka na nenge wa yena wo pfumala nchumu, a ri karhi a hoxa pea. Naswona nakambe, timovha ta Soviet ti haha hi matlhelo yo hambana-hambana naswona ti tshoveka ti va swiphemu-phemu. A hi vulavuleni ntiyiso, lava i muxaka wa tinhenha laha - hambi kuri knight ya xivindzi swinene a yi ta chavisiwa emahlweni ka vona.
  Naswona hi loyi nhwanyana wa ninja loyi a nga ni misisi yo tshwuka enyimpini. Ku fana na ku hoxa killer pea hi milenge ya wena leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona ku suka eka ku biwa ka yona, swisirhelelo swa xihaha-mpfhuka lexikulu xa IS-12 swi pfurhile.
  Loyi i nhwanyana wa Terminator.
  Nakona nhwanyana wa ninja loyi a nga na misisi yo basa. Hi ndlela leyi fanaka u ta yi teka, naswona hi matimba ya yena hinkwawo u ta hoxa mabanga ya yena eka masocha ya Vuthu ro Tshwuka. U ta va tsema, a yimbelela:
  - A ndzi xitsotswana lexi khomisaka gome, ninja, kambe a ndzi xifuwo!
  Nakambe, vanhwanyana hinkwavo va mune i vadlayi enyimpini.
  Vuthu ro Tshwuka ri hluriwa enyimpini eka matlhelo hinkwawo. Kambe wa ha ringeta ku lwa.
  Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va famba-famba exikarhi ka gamboko ya xixika. I vana va swisiwana lava nga ambalangiki tintangu. Eka mimiri leyi nga fiki, xirhami a xi bihanga ngopfu. Vavanuna lava a va swi koti ku vabya kumbe ku khomiwa hi xirhami kumbe xirhami. Kambe hambi swi ri tano, loko u tshinela eUrals, xirhami a xi tsakisi naswona xi luma swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu swa vana.
  Oleg hi ku vava u vule leswi:
  - A wu swi tivi leswaku i yini lexi biheke ngopfu - xirhami na ndlala, kumbe ku lemuka leswaku Tiko ra wena ro kwetsima ra Manana ra lahlekeriwa!
  Margarita u vule hi ndlela leyi twisisekaka swinene:
  - Eka hina, xirhami na ndlala a hi nchumu... Kambe mhaka ya leswaku hi hluriwile hi Manazi entiyisweni yi bihile!
  Oleg u pfumelelane na leswi:
  - A swi nge vi ku biha ngopfu! Hi ku angarhela, ha yini hi ntolovelo Third Reich yi humelela swinene eka vuako lebyi fambisanaka ku tlula bya hina?
  Margarita u endle mianakanyo leyi twalaka:
  - Hikuva vafasisi va tiyile swinene naswona va hlelekile. Naswona hi ve ni nkateko minkarhi yo tala. Ngopfu-ngopfu hi Stalingrad!
  Oleg Rybachenko u raha bolo ya gamboko hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a vula leswi:
  - Ina, hi vile na nkateko swinene hi Stalingrad! Va ka Fritz hi voxe hi vuphukuphuku va nghene entlhan"wini!
  Margarita u rhurhumerile:
  - Ku ringeta ku nga ngheni ekhombyeni, .
  Leswaku u nga pfilunganyeki no lahleka...
  A swi ta laveka ku hlengeleta nikele hi peni, .
  Naswona ematshan"weni ya sweswo, ku velekiwa ra vumbirhi!
  Vana lava a va ri endleleni va hlasele ntlawa wa vafasisi. Masocha yo tlula dzana ma dlayiwile. Un"wana u tshikiwile a ri evuhlongeni. Margarita u sindzise jaha leri leswaku ri tswontswa swirhendze swa rona leswi olovaka swinene, leswi a swi tshwuka hikwalaho ka xirhami. U swi endle hi ku yingisa. Naswona u vule leswaku Majarimani se a ma tshinela eSverdlovsk naswona a ma ri rhendzele.
  Oleg u xiyile:
  - Swa hlamarisa leswaku mina na wena, Margot, hi hatlisa, kambe hi ndlela yo karhi hi famba ku fana na vanhu lava tolovelekeke kumbe hambi ku ri hi ku nonoka!
  Margarita u pfumerile:
  - Ku khomiwa hi xidzedze xa ku hluriwa! Swi tikomba onge eka vuako lebyi un"wana ni un"wana u lwisana ni USSR. Hambi ku ri ntumbuluko ni ndhawu!
  Kutani Oleg u ringanyete a ku:
  - Ku vuriwa yini loko swi nga ri swa nkoka eka hina ku dlaya Hitler?
  Margarita u ninginise nhloko hi ndlela yo biha:
  - Hyperwitch a yi hi nyikanga xileriso xo tano! Kutani a hi endleni handle ka mintlangu ya amateur. Handle ka sweswo, xana leswi swi ta endla yini?
  Oleg Rybachenko u hlamule hi ku tiyiseka a ku:
  - Swi tele swinene! Ku tlula kwalaho, Fuhrer, leyi i Fuhrer eAfrika na yona!
  Margarita u ringanyete leswaku:
  - A hi lweleni emahlweni sweswi, ivi hi vona hi Hitler! Hilaha va vulaka hakona - hatlisa u nga tsutsumeli!
  Oleg u yimbelerile a ku:
  - Rivilo ri kahle, u nga tshovi xibalesa... Wanuna loyi a hi ximanga, naswona hi ku hatlisa u penga!
  Mufana na nhwanyana va tsutsumile hi matimba ya vona hinkwawo. Naswona hi swi kotile ku fika eSverdlovsk. Naswona va sungule ku sirhelela muti lowu hlaseriweke hi Manazi.
  Minhlaselo leyi yi landzerile hi ku landzelelana.
  Vana a va nga ambalanga nchumu. Margarita u ambale xiambalo xa le henhla, naswona Oleg Rybachenko i mufana ntsena la ambaleke swiambalo swo koma. Kambe va lwile ku fana ni tinhenha ta xiviri ni leti nga govekiki.
  Oleg u hoxe naliti hi swikunwana swa yena leswi nga ambalangiki nchumu, a tlhava Fritz enon"wini ivi a rhurhumela:
  - A hi nge tshiki na intshi ya misava!
  Margarita u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wakwe lowu nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  -A hi thonsi, a hi intshi, a hi sentimitara!
  Mufana ni nhwanyana va lwile hi xirhami. Naswona a ku ri ni maphayona man"wana na vona. Naswona vo tala na vona va nga ambalanga nchumu, ku nga khathariseki xirhami xa nhova. Naswona loko vana lava nga fiki va nga chavi xirhami xa nhova, hakatsongo-tsongo va nga swi koti ku va vavisa, kutani swi ni khombo swinene eka vana lava tolovelekeke.
  Hi loyi phayona rin"wana leri nga ambalangiki tintangu, leri hambi ku ri tintiho ta rona a ti ri ta wasi hikwalaho ka xirhami, meno yakwe ma khomiwe hi mukhuhlwana naswona nhamu yakwe a yi pfimbile. Mufana loyi u le ku vavisekeni swinene. Kambe ku nga khathariseki leswi, hi vukarhi u teka ntlhambi wa tibomo a ti hoxa ehansi ka thangi ra Manazi, kutani yena hi byakwe wa wa, a biwa hi ku buluka ka xibamu xa muchini.
  Loyi i mufana wa xivindzi...
  Kumbe nhwanyana, loyi milenge yakwe leyi nga ambalangiki nchumu yi voningaka ku fana ni ti- poppy to tshwuka, u susumeta mugodi ehansi ka swirhendzevutana swa ti- mastodon ta le Jarimani. U fa hi yexe, a huwelela a ku:
  - Eka Tiko ra Manana na Stalin!
  Swi vava swinene ku va u nga ambalanga nchumu hi xixika, eSiberia, loko u nga sirhelelekanga hi nyama leyi nga fiki.
  Hambi ku ri Oleg na Margarita a va tsaki ngopfu ku va va nga ambalanga nchumu hi hafu eka xirhami lexikulu. Kambe va n"wayitela va yimbelela, va lava ku tsakisa majaha:
  - Eh, xirhami, xirhami, u nga ndzi freeze,
  U nga ndzi freeze! Hanci ya mina! Hanci ya mina!
  Xitombo xo basa!
  Vafana ni vanhwanyana, va ri karhi va rhurhumela milenge ya vona yo tshwuka ni ya wasi hikwalaho ka xirhami xo vava, va yimbelele va ku:
  - Gamboko a yi nge hi siveli! Xirhami a xi nge hi hluli! Hi maphayona ya va ka Kraut! Mufasisi u ta biwa swinene!
  Vana va lwa kahle! Kambe matimba ya kona a ma ringani ngopfu. Stalin u balekile a suka eSverdlovsk leyi rhendzeriweke a ya eNovosibirsk. Hambiswiritano, Majapani se ma tshinelela doroba leri ma huma evuxeni. Hi ndlela yo karhi a va chavi hambi ku ri xirhami xa le Siberia.
  Onge nyimpi yi nga hela.
  Kambe maphayona a ma heli matimba. Naswona hambi ku ri eminkarhini yo tika, vana va yimbelela hi xivindzi;
  Hi maphayona, vana va vukhomunisi - .
  Ndzilo, tende ni rimhondzo leri rilaka!
  Ku hlaseriwa ka vufasisi lebyi rhukaniweke - .
  Lexi rindzeleke ku hluriwa hi vukarhi!
  
  Xana hi lahlekeriwe hi yini etinyimpini leti?
  Kumbe u yi kumile etinyimpini ni nala?
  Khale a hi ri vana va misava ntsena - .
  Naswona sweswi tinhenha ta Tiko ra Manana!
  
  Kambe Hitler u teke goza ro kongoma entsindza wa hina, .
  Xihlovo lexi xi hoxe tibomo leti nga hlayekiki!
  Hi Tiko ra Vatatana, hi sasekile ku tlula xibakabaka - .
  Sweswi ku pela ka dyambu loku nga ni ngati ku fikile!
  
  Hi ta hlamula eka vukarhi hi tihanyi - .
  Hambileswi vona hi voxe, khombo ra kona, va nga vatsongo hi ku leha!
  Kambe banga ri le mavokweni ya jaha leri tsaneke - .
  U ni matimba ku tlula mavuthu ya Sathana!
  
  A mathangi ma tsutsumela ku buluka endzhaku ka xidzedze, .
  Naswona hi avanyisa xibamu exikarhi ka swinharhu!
  Maphorisa a ma kongomisa endzhaku hi ndlela yo biha, .
  Kambe Xikwembu xo Kwetsima xi ta va xupula hi tihanyi!
  
  Xana hi endle xiboho xa yini? endla ntirho wa ku rhula - .
  Naswona hikwalaho ka sweswo, khombo ra kona, ndzi boheke ku duvula!
  Ku rhula se ku venga.
  Nakambe ku ni madzolonga ni tintswalo!
  
  Mina na nhwanyana loyi hi tsutsuma swin'we hi nga ambalanga tintangu - .
  Hambileswi gamboko yi wile, yi hisa gamboko ku fana ni malahla!
  Kambe a va na ku chava, vana va tiva - .
  Mufasisi u ta hlongoriwa ebokisini ra vafi hi xibamu!
  
  Hiloko va dlaya ntlawa wo biha wa Krauts, .
  Naswona magwala lama seleke ma tsutsuma!
  Hi lovisa masocha lama fambaka hi milenge ku fana ni xibalesa enyimpini - .
  Ximumu xa vantshwa a hi xihinga eka hina!
  
  Ku hlula i ku humelela, ku ta va hi May, 2019.
  Sweswi xidzedze xa gamboko i gamboko leyi tlhavaka, yo tiya!
  Mufana a nga ambalanga nchumu, sesi wa yena a nga ambalanga nchumu, .
  Vana va tlangele vukulu bya vona hi swiambalo swo khwaxa!
  
  Matimba lawa ma huma kwihi eka hina - .
  Ku tiyisela ku vava, xirhami, xilaveko xexo!
  Loko munghana wakwe a pima ehansi ka sirha, .
  Loko munghana a ri karhi a rhurhumela, ndza fa!
  
  Kriste u hi katekise maphayona, .
  A ku, Tiko ra Vatatana ri nyikiwile hi Xikwembu!
  Leri i ripfumelo ro sungula eka hinkwavo, .
  Soviet, tiko ro kwetsima!
  Naswona va fa va ri karhi va n"wayitela emilon"wini ya vona. Vana a va swi tivi ku tsana... Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va lwile vhiki hinkwaro. Kambe Sverdlovsk u wile. Xiphemu xa garrison xi tinyikerile - xi twa xiyimo a xi nga ri na ntshembo. I maphayona ntsena lama aleke ku tinyiketa.
  Naswona majaha ma nga ri mangani ya xivindzi, lama nga ambalanga nchumu ma endle ku humelela loku heleriweke hi ntshembo. Va tsutsumele exikarhi ka swinambyana swa gamboko, va ri va wasi hi ku kongoma hikwalaho ka xirhami lexi chavisaka. Naswona va file ehansi ka swibamu swa michini ni swibamu.
  Oleg Rybachenko na Margarita na vona a va khwaxa swinene, kambe va ha balekile eSverdlovsk. Endzhaku ka sweswo hi rhurhele eNovosibirsk. Xirhami, xixika, vusiku byo leha.
  Mufana na nhwanyana va tsutsuma, va vilela va hlundzuka swinene.
  Margarita u xiyile:
  - Hyperwitch yi nga pfuna misava leyi! Handle ka sweswo Manazi ma hlula! Hakunene lebyi i ku pfumaleka ka vululami ka misava hinkwayo!
  Oleg Rybachenko u tlulele ehenhla, a soholota hi ku tlula-tlula loku phindhiweke ka nkombo, naswona u vule hi ndlela leyi twalaka swinene:
  - Ku na vululami byintsongo emisaveni nikatsongo! Hi xikombiso, ha yini vadyuhari va xaniseka? Ku tlula kwalaho, kwalomu ka un"wana ni un"wana handle ko hlawuleka! Naswona loko munhu a ha ri ntsongo, u dzaha fole, a nwa, hambi ku ri ku endla swo biha ngopfu, naswona u hanye kahle! Xana vululami lebyi vadyuhari va langutanaka na byona byi kwihi?
  Margarita u pfumerile hi ku olova na leswi:
  - A ku na vululami eka vuako hinkwabyo!
  Oleg Rybachenko u vutisile hi ndlela yo karhi ya vuphukuphuku:
  - Naswona Xikwembu xi languta kwihi?
  Margarita, nhwanyana loyi a nga ambalanga nchumu loyi a ambaleke nguvu leyi nga ni swihloka, u ringanyete:
  "Kumbexana hina hi hexe hi fanele hi fana ni swikwembu leswaku vululami byi fuma emisaveni!" Lebyi i vutlhari bya Muvumbi!
  Oleg Rybachenko u tiyisekise hi ku tiyiseka:
  - Ndza pfumela leswaku hi ta pfuxa vafi!
  Nhwanyana wa terminator u tiyisisile:
  - Ina, ndza pfumela eka leswi, hakunene!
  Vana va tsutsumele eNovosibirsk kutani va hlanganyela eku sirheleleni ka doroba leri.
  Va lwile kwalomu ka doroba lerikulu ro hetelela ehansi ka vulawuri bya Vuthu ro Tshwuka.
  Stalin se a a ri karhi a burisana na Hitler, a pfumela ku tinyiketa loko vuhlayiseki bya yena bya munhu hi xiyexe byi tiyisiwile. Fuhrer a yi lunghekele leswi, ngopfu-ngopfu loko vaseketeri va rhulile.
  Majapani se a ma hlasele Novosibirsk ma huma evuxeni. Kutani kahle-kahle a ku nga ri na nkarhi wo baleka. USSR a yi ri eku feni.
  Oleg Rybachenko na Margarita Korshunova va duvule Manazi naswona va hoxe tibomo hi milenge ya vona leyi nga ambalangiki nchumu. Naswona a va ha tshemba swo karhi.
  Etlhelo ka vona a ku ri ni maphayona. Hi xirhami lexikulu eSiberia, vana hinkwavo a va nga ambalanga tintangu naswona a va ambale yunifomo ya maphayona ya ximumu leyi nga ni tithayi. Va file ku fana ni tinhenha.
  Milenge ya tona a yi tshwuka ku fana ni milenge ya tihanci, naswona tintiho ta tona a ti hundzuka ta wasi.
  Kambe maphayona a ma tshikanga.
  Va ta hluriwa hi vufasisi!
  Oleg Rybachenko u hoxe xibamu xa xibamu hi nenge wa yena wa mufana lowu nga ambalangiki nchumu. U susumetele mathangi manharhu ya le Jarimani hi nhloko hi nkarhi wun"we kutani a hlevetela:
  - Ndzi pfumela eka ku hlula!
  Margarita u tlhele a hoxa nyiko ya mudlayi hi tintiho ta yena leti nga ambalangiki nchumu kutani a rhurhumela:
  - Na mina ndzi pfumerile, naswona ndzi ta pfumela ku fikela emakumu!
  Naswona va lwele doroba ro hetelela ra Soviet hi vukarhi bya ku heleriwa hi ntshembo. Naswona hambi swi ri tano a va nga ta gombonyoka.
  Oleg Rybachenko, leswaku a tsakisa vana va maphayona lava nga kwalomu ka ku fa, u yimbelele hi ku hiseka lokukulu;
  Ndzi nhenha lontsongo ya Manana Rhaxiya, .
  Tiko ra matimba, tiko ra rikwavo ra matiko hinkwawo...
  A ku na tiko ra rikwavo ro saseka ku tlula leri evuakweni hinkwabyo, .
  Stalin u bohe thayi ehansi ka foroko!
  Ku va phayona i ntsako ni ku vitaniwa, .
  Phela leswi swi vula leswaku u nandza wa tiko.
  Naswona u nga engetela vuako hinkwabyo - .
  Ku herisa vuxisi bya diyavulosi-Sathana.
  Loko ximumu xi fika hi '41, .
  Xidzedze xa June xi hi duma...
  A hi lavi leswaku xifundzha lexi xi va swisiwana, .
  Ku kuma ntsako, pfumela - Tiko ra Vatatana ri tumbuluxiwile!
  Mina ni nhwanyana loyi hi rindzele Manazi lama tumbeleleke, .
  Emahlweni ka leswi hi kume xibamu xa muchini.
  Naswona eka ku hlundzukisa loku hlanya ka Hitler, .
  Xipano xa hina xi hlula Manazi hi laha ku humelelaka!
  Tintombhi leti nga ambalangiki nchumu ti hundzuke ti rough, .
  Gamboko se a yi tlhava ehansi ka swirhendze leswi nga ambalangiki nchumu.
  Xirhami na milomu swi hundzuka swa wasi, .
  Kambe ndzilo wo kwetsima wu kufumeta mimoya-xiviri ya hina!
  Hi hlasela hi nga tivi mimpimo ya valala va hina, .
  A hi ku nyiki ku rhula vusiku ni nhlikanhi!
  Tigrenade ti haha ehenhla ka ti- echelon ti va ntlhambi, .
  Na maphorisa lawa ya nga na xibamu xa sniper.
  Mafasisi a ma swi koti ku kuma nseketelo kun"wana ni kun"wana, .
  Maphayona ya hina, detachment ya xivindzi...
  Capable, loko u lava ku tsema tintshava, .
  Hi lawa mathangi ya Hitler lama pfurhaka ku fana ni makhandlhela.
  Vanhu va hlengeletanile hi ku hlundzuka lokukulu - .
  Ku kuma vululami, xivindzi na ku xiximeka.
  Naswona a ku na ribye elwandle ra swidzedze - .
  Leswi a swi ta endla leswaku hi tshama ehansi!
  Hi nghene eBerlin, hi joyine Komsomol, .
  Ku suka eka ku kandziya u nga ambalanga nchumu na vanhwanyana misava hinkwayo!
  Hi hefemulela vulombe lebyi hlulaka hi May, 2019 ya le tilweni.
  Sweswi ku humelela ka hina loku vangamaka ku hundzuke loku nga heriki!
  
  
  
  
  . ALEXANDER WA III U HANYE MALEMBE YA KHUME-Ntsevu-Nhungu
  Tsar u tlhele a tiyisa mfumo hi tlhelo ra ikhonomi. A ku nga ri na madzolonga kumbe ku hundzuka, hikwalaho ikhonomi a yi tshamela ku kula. Naswona Rhaxiya a ri ri ni vaaki vo tala hi Nyimpi yo Sungula ya Misava hikwalaho ka ku fa ka le hansi ni ku hlanganisiwa ka tindhawu ta le n"walungwini wa China na Korea. Naswona vuthu a ri ri rikulu. Naswona mathangi yo sungula yo vevuka eka nxaxamelo ya humelerile, na swihahampfhuka swo tala swa mavito yo hambana.
  Khombo ra kona, Alexander wa Vunharhu a nga hanyanga ku vona ku hlula eka Nyimpi yo Sungula ya Misava, kambe leswi se swi ye eka Nicholas wa Vumbirhi.
  Hosi leyintshwa a yi ri na xiluvelo xo tiya, nsati un"wana, mudyandzhaka la hanyeke kahle, madzana mambirhi na makume ntsevu wa timiliyoni ta vanhu, na masocha ya timiliyoni timbirhi na hafu eka matiko ya nkarhi wa ku rhula.
  Kutani u nga lwa hi xivindzi ni hi vutshila! Ku engetela kwalaho, Marhaxiya na wona ma ni mathangi yo vevuka lama nga ni swibamu swa michini, kambe ma ha ku humelela ni yo tika. Yi endliwe hi n"wana wa Mendeleev.
  Kutani a wu nge swi koti ku yimisa vuthu ra vuhosi!
  Nicholas wa Vumbirhi u nghene enyimpini na Majarimani na ma-Austria... Masocha ya le Rhaxiya ma teke Galicia, Bukovina, kutani ma hluriwa hi nxaxamelo wa ma-Austria. Eku sunguleni ku ve ni tinyimpi eEast Prussia, kambe endzhaku ka sweswo va rihisele ivi va tsema Koenigsberg. Matiko lama hlanganeke ma susumetele Majarimani ekule na Paris... Masocha ya le Rhaxiya ma teke Krakow, naswona hi ku va ni ku tlakuka ka tinhlayo, hambileswi a ku ri ni xixika, ma ye emahlweni ni nhlaselo, ma tshinela eBudapest. Jarimani ri ringanyete, hi ku vona leswaku mhaka leyi a yi nun"hwela ku hluriwa, ku rhula hi swipimelo leswi ringaniseriweke.
  Majarimani ma pfumerile ku nyika Klaipeda ni xiphemu xa misava ya le Poland eka Rhaxiya, swin"we ni ku hakela mali yo rihisela. Furwa ri tlheriseriwe eka xiphemu xa ndzhawu leyi khale ayi tekiwile ehansi ka Bismarck, naswona nyana kuya e Denmark.
  Austria-Hungary ri nyikele tiko ra Galicia, leri nga xiphemu xa Bukovina na Krakow. Kambe mfumo a wu wa. Rhaxiya ri tlhele ri kuma matiko ya Maslav, hinkwaswo leswi khale a swi ri xiphemu xa Kievan Rus, kutani ri ndlandlamuxa Mfumo wa Poland.
  Türkiye na Japani a va kumanga nkarhi wo nghenela nyimpi, ku fana na Italy. Hi leswaku, Nyimpi yo Sungula ya Misava, entiyisweni, a yi humelelanga. Kutani ku rhurhumela nyana. Nicholas wa Vumbirhi u tiyise vulawuri bya yena ivi a fuma hi ku rhula nkarhi wo leha swinene.
  Russia, hambiswiritano, yi hete nyimpi e Afghanistan - ekuheteleleni yi yi avanyise na ma British. Kutani Iran yi avanyisiwe na Britain.
  Xisweswo Rhaxiya ri ndlandlamuxe nhundzu ya rona. Kambe xiphiqo xa ikhonomi ni ku wa lokukulu ka ikhonomi hi 1929 swi fike... Hi 1931, Japani, hi ku tirhisana na Turkey, ri sungule nyimpi yo lwisana na Rhaxiya wa Tsar. Kambe entiyisweni a ku ri ku tidlaya. Swikepe swa Tsar ePacific ehansi ka vulawuri bya Kolchak swi hlule Majapani. Naswona vuthu ra le hansi hi ku angarhela a ri ri ni matimba minkarhi yo tala.
  Ku nga vuriwa leswi fanaka hi Maturkey. Swi le rivaleni leswaku va khandziye va lwisana ni nala la hoxeke.
  Rhaxiya ra Tsar ri swi kotile ku veka masocha ehansi ivi ri teka Japani. Naswona endzhaku ka sweswo masocha ya le Rhaxiya ma hetelele ma teke tiko ra Turkey. Xisweswo ku hele nguva ya Mfumo wa Ottoman.
  Naswona Tsar Nicholas wa Vumbirhi u engetele ku vangama ka yena ni matimba ya Rhaxiya. Mufumi loyi wo vangama u fume ku fikela hi 1936 naswona u tlhele a fa a ri ni malembe ya makume-nhungu-nhungu.
  U tlhandlamiwe hi Alexey wa Vumbirhi. Hi ku angarhela, wanuna la hanyeke kahle hi ku helela wa malembe ya makume nharhu mbirhi hi vukhale. Mana wakwe a a hambanile, kutani Alekzanda wa Vunharhu a nga pfumelelanga vukati lebyi dlayaka.
  Alexei wa Vumbirhi u hete ku hlula Saudi Arabia hi ku yi avanyisa na Britain.
  Wilhelm wa Vumbirhi u fume exiluvelweni xa Jarimani ku fikela hi 1941. Hosi leyi a yi ri karhi yi fuma ku ringana malembe ya makume-ntlhanu-n"we! Nkarhi wo leha swinene!
  Kambe sweswi n"wana wakwe Ferdinand u le xiluvelweni. A nga nun"hweli hambi ku ri ku fana na Hitler. Xitori xin"wana.
  Ku rhula ka ha ri kona. Tikoloni hinkwato a ti avanyisiwile. Mussolini u hlule tiko ra Etiyopiya.
  Akuna nchumu wun"wana wo avanyisa... Britain, hambiswiritano, ri hundza eka minkarhi yo tika. Naswona yi le ka xiphiqo xa ikhonomi.
  Naswona hi ndlela yoleyo Ferdinand u ringanyete eka Alexei wa Vumbirhi leswaku a avanyisa nhundzu ya vukoloni ya Furwa na Britain. Ku fana na, hakunene, ndlela leyi u nga langutaka ha yona eka matiko lawa.
  Xisweswo, Mussolini, Ferdinand na Alexei wa Vumbirhi va hlanganise ntwanano wa vona.
  Kambe i ntiyiso, Rhaxiya, hi nkarhi lowu, se a ri swi kotile ku hlula kwalomu ka tiko hinkwaro ra Chayina naswona ri ve ni matimba minkarhi yo tala ku tlula mani na mani eka ikhonomi, eka xiyenge xa masocha ni hi nhlayo ya vaaki.
  Tsar Alexei u amukele, hi ku angarhela, xiringanyeto lexi naswona u endle xiboho xa leswaku va ta sungula swin"we.
  Ferdinand a a nga ha ri ntsongo. Naswona a a ri ni vuxiyaxiya.
  Hambiswiritano, hi May 15, 1945, nyimpi yi sungule. Majarimani ma tlhele ma rhurha
  Ku lwisana na Belgium...
  Naswona vuthu ra tsarist ri hundze hi le tikoloni ta Britain ivi ri tsutsumela eEgipta.
  Rhaxiya a ri ri ni masocha ya khume ra timiliyoni ni mavuthu ya madzana ya ntlhanu, naswona hi ku tiyiseka
  U hlule. A swi tikomba onge a ku na munhu loyi a nga n"wi sivelaka.
  Hi tin"hweti timbirhi, vuthu ra tsarist ri teke tiko ra India, edzongeni wa Iran, nhundzu ya Britain eSaudi Arabia, Egipta, Sudan ni xiphemu lexikulu xa Indochina.
  Kambe Majarimani ya swi kotile ntsena ku teka Belgium, naswona ya yimisiwile eka tindlela leti tshinelaka e Paris. Holland na yena u nghene enyimpini.
  Rhaxiya ra Tsar ku ringana tin"hweti tin"wana timbirhi ri teke nhundzu ya Britain eAsia ivi ri heta Indonesia. Kutani u fike a dzima timitsu eAustralia kutani a rhurhela eAfrika.
  Majarimani ma ringete ku teka Paris, kambe nhlaselo wa wona wu tlheriseriwe endzhaku. Hambiswiritano, nyimpi a yi ri karhi yi hluriwa. Italy ri tlhele ri teka nhundzu ya Afrika ya Britain na Furwa.
  Hi n"hweti ya vuntlhanu ntsena laha masocha ya tsarist ma sunguleke ku fika eYuropa. Nyimpi a ya ha ri kona eAfrika ni le Australia, kambe se a yi ri karhi yi hela. Austria-Hungary, leri tsaneke swinene hi ku lahlekeriwa hi misava, na rona ri nghene enyimpini hi tlhelo ra ntwanano.
  Majarimani ma swi kotile ku teka tiko ra Holland. Naswona va antswise xiyimo xa vona.
  Ku ringana tin"hweti tin"wana timbirhi, Rhaxiya ra Tsar ri hete ku teka Australia na Afrika. Naswona ntsena eku heleni ka November, hi xirhami ntsena, nhlaselo lowuntshwa wa masocha ya Jarimani-Rhaxiya wu sungule, wu hundza eParis.
  Emhakeni leyi, mavuthu se a ma nga ringani ngopfu. Masocha ya Mafurwa ni Manghezi ma hluriwile. Naswona Paris ri rhendzeriwile.
  Naswona hi Siku ra Lembe Lerintshwa vuthu ra masocha ri tinyikerile... Kutani masocha ya tsarist na Jarimani ma teke Furwa hinkwaro hi mavhiki manharhu. Kutani ku sungula ku buluka ka tibomo eBritain... Naswona tikoloni hinkwato ti tekiwile hi ntwanano.
  Britain hi May 1946, se a ri nga ri na ngati naswona ri wiseriwile hi tibomo
  Ku tinyiketela.
  Xisweswo ku hele nyimpi yin"wana leyikulu. Rhaxiya ri titekele kwalomu ka tikoloni hinkwato. Jarimani ri amukele switsongo, Italy ri khome swo karhi naswona Austria-Hungary ri kume xiphemu xo fanekisela.
  Ku nga khathariseki mhaka ya leswaku Majarimani a ma langutele tikoloni letikulu, naswona ma amukele switsongo swinene, ntsena Morocco, kambe Jarimani ri katse eka xivumbeko xa rona: Belgium, Holland, na Furwa ku ya ePort de Calais.
  Ku engetela kwalaho, Rhaxiya ra tsarist ri tlherisele Majarimani eNamibia ni leswi khale a swi ri swa vona.
  Hi ku komisa, hi ndlela yo karhi hi swi lulamise hi endla ku rhula...
  Ku rhula ku fike... Hi 1953, tiko ra Rhaxiya ri kume bomo ya athomo, naswona endzhaku ka lembe Jarimani na rona ri yi kumile. U.S. ri kume matlhari ya nyutliya hi 1960.
  Xisweswo, ku ve ni ku ringanisela ka ku chava.
  Naswona hi 1955, mufambisi wo sungula wa le xibakabakeni wa le Rhaxiya u haha a ya exibakabakeni, a rhendzeleka ni bolo. Naswona hi 1961, Marhaxiya ma veke nenge en"wetini.
  Naswona hi 1983 ku ya eMars! Maamerika ma khandziye xihaha-mpfhuka ma ya en"wetini hi 1971, kasi Majarimani hi 1984. Austria-Hungary na Jarimani ma hlanganile ma va tiko rin"we. Sweden na Norway ti ve xiphemu xa Rhaxiya hi ku tifuma ni ku tifuma.
  Matiko man"wana ma lahlekeriwe hi ntshunxeko hakatsongo-tsongo.
  Hi 1987, vativi va swilo swa le mpfhukeni va le Rhaxiya va khandziye xihaha-mpfhuka va ya eVenus. Hi 1992 ku ya eka Mercury. Naswona hi 1999 ku ya ePluto.
  Fambiselo ra dyambu ri tivekile swinene.
  Ku humelele mimfumo yinharhu ya nyutliya: Jarimani Lerikulu, USA na Rhaxiya Lerikulu.
  Alexey wa Vumbirhi na yena u file a ri na makume-nhungu-nhungu wa malembe hi 1972. U tlhandlamiwe hi n"wana wakwe Alekzanda wa vumune. Hosi leyi a yi ri na malembe ya 41 hi vukhale hi nkarhi lowu a yi tlhandlukela exiluvelweni. Lexi hlamarisaka, Alexander wa Vumune u hanye malembe ya makume-nhungu-nhungu kutani a fa hi 1999. Naswona n"wana wakwe Vladimir wa Vunharhu u tlhandlukele exiluvelweni. Hi 2013, ku tlangeriwe malembe ya mune wa madzana ya ndyangu wa vuhosi bya Romanov.
  Sweswi, Rhaxiya ri yime hi matimba. Kambe ka ha ri na Germany na USA tani hi vaphikizani va yona emisaveni. Mfumo wa Tsar, kun"we ni tikoloni ta wona, a wu katsa ku tlulanyana hafu ya ndhawu ya misava ni ku tlula mbirhi-xa-nharhu xa vaaki va misava. Rhaxiya ri tiyile, kambe a hi rona ntsena ku fikela sweswi.
  Rules Russia, Vladimir wa vunharhu hi 2019 u hlanganise makume-nhungu-nkombo wa malembe hi vukhale. Vo tala va tivutisa leswaku u ta hanya, ku fana na tihosi leti hundzeke, malembe ya makume-nhungu-nhungu kumbe u ta kavanyeta swiendlakalo leswi swo hlamarisa?!
  Hi nkarhi wolowo, matlhari lama lwisanaka ni nyutliya ma le ku endliweni eRhaxiya. Swi le rivaleni leswaku a ku nge vi na matlhari ya nyutliya, naswona Rhaxiya ri ta swi kota ku langutana kahle swinene na Jarimani na United States. Yi ni vanhu vo tala ni masocha yo tala. Naswona khwalithi ya matlhari ya antswa!
  Kambe sweswi ku ni matlhari ya nyutliya, naswona hinkwaswo a swi si hluriwa. Kambe matlhari lama lwisanaka ni nyutliya ma endliwa hi ku hiseka swinene, hikwalaho ku ni minkarhi yo karhi ya ku hlula.
  
  KU WA KA GIBRALTAR
  Mufumi wa tihanyi wa le Spain Franco, ku hambana ni matimu ya xiviri, u pfumerile leswaku masocha ya le Jarimani ma hlasela khokholo ra Manghezi ra Gibraltar. Hi ku cincana, Spain ri amukele matiko man"wana ya Britain ni ya Furwa eAfrika.
  Nhlaselo lowu a wu lawuriwa hi Mainstein wu endleke nivusiku ku sukela hi November 25, 1940 ku ya eka November 26. Hilaha swi veke hakona, Mabrithani a ma nga si lunghekela ku teka goza ro tano ra masocha naswona Manazi ma swi kotile ku teka khokholo ro tano ra matimba hi ku hatlisa.
  Ku wa ka yona ku ve ni ku cinca lokukulu eka ndlela leyi nyimpi a yi famba ha yona. Wehrmacht yi swi kotile ku hundzisela mavuthu eka mpfhuka wo koma swinene ku ya eAfrika, naswona Mabrithani ma siveriwile ku nghena eLwandle ra Mediteraniya ku suka eVuxeni.
  Xileriso xa Jarimani xi rhumele mavandla yo hlayanyana eAfrika ya le equatorial. Ku engetela kwalaho, vuthu ra Rommel ri hundziseriwe eLibya, tin"hweti to hlayanyana emahlweni ka leswi a swi ri swa xiviri.
  Mabrithani, hi hala tlhelo, ma tshike ku hlasela Mataliyana eEtiyopiya kutani ma sungula ku tiyisa swikhundlha swa wona eEgipta. Hambiswiritano, Rommel u swi kotile ku va rhangela, naswona hikwalaho ka ku hlasela ka le mahlweni, u hlule masocha ya vukoloni, a teka Alexandria na Cairo. Xiyimo xa Britain eAfrika xi ve lexi rharhanganeke swinene. Majarimani se a ma fike eSuez Canal naswona a ma xungeta ku ya emahlweni ma ya eMiddle East. Ku engetela kwalaho, ku ve ni lunghelo ro ya eSudan.
  I ntiyiso leswaku swilo a swi nga fambi kahle eka Mataliyana eGreece, kambe ku fika ka mavuthu lama engetelekeke lama humaka eJarimani ku ponise xiyimo lexi.
  Hitler a a ri ni xiphiqo: ku hlasela USSR kumbe ku hetisa Britain? Ku humelela ka Wehrmacht e Afrika swi hlohlotele xiboho xa vumbirhi - ku tinyika voko ro ntshunxeka eVupeladyambu. Hambileswi malunghiselelo ya masocha ya USSR ma tate Fuhrer hi ku chava.
  Vuthu ro Tshwuka a ri ri karhi ri tiya, kambe Majarimani a ma nga tshami ma nga endli nchumu etlhelo ka wona. Ku endliwa ka mathangi hi 1941 ku andze kambirhi loko ku pimanisiwa ni 1940, naswona ku endliwa ka swihaha-mpfhuka ku engeteleke hi kwalomu ka minkarhi yimbirhi ni hafu.
  Manazi ma hoxe tibomo ivi ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika ma fika eMelita. Kutani Rommel u tshove swisirhelelo eSuez Canal ni le Iraq, leyi a yi xandzukele vulawuri bya Britain. Majarimani ma hlule Kuwait ni le Middle East hinkwayo hi ku olova swinene. Stalin u namarhele rhengu ro rindza u vona. Kambe Churchill u ye emahlweni ni nyimpi hi ku nonoka. Xikepe xa Wehrmacht, lexi a xi fike eIran, xi hundzukele edzongeni wa Afrika.
  Lembe ra 1941 a ri ri kusuhi ni ku hela. Ku endliwa ka swikepe swa le hansi ka mati swi andzile, naswona Britain ri lahlekeriwe hi tikoloni ta rona. US yi tikhome hi ndlela yo ka yi nga endli nchumu. Kambe Japani a ri nga swi kotanga ku tshama ri nga endli nchumu naswona ri hlasele Ribuwa ra Peru hi December 7. Nyimpi leyintshwa yi sungurile ePacific. Naswona Hitler u boheke ku tlhela a tshika makungu yo hlasela USSR.
  Hi fanele ku pfuna Majapani, ku teka Iran na India, xikan"we na Afrika-Dzonga. Naswona xa nkoka swinene, Britain hi roxe. Ku tlula kwalaho, swihaha-mpfhuka swa le Amerika leswi hoxaka tibomo a hi thoyi. Va nga vanga Third Reich swiphiqo swo tala. Naswona swi olova swinene ku endla minhlaselo ya tibomo ku suka ensin"wini ya Britain.
  Kutani Fuhrer yi boheke hi 1942 ku tshika mianakanyo ya ku hlasela Vuxa.
  A ku ri na khombo ra leswaku Stalin hi yexe a ta pfula tlhelo ra le mahlweni, kambe... U fanele ku tiva vumunhu bya Stalin. U tikhomile swinene eka pholisi ya matiko mambe. Nyimpi na Finland yi endle leswaku Mufumi wa Tihanyi wo Tshwuka a va ni vuxiyaxiya swinene.
  Loko USSR yi ri karhi yi hlengeleta matimba. Nhlayo ya swihahampfhuka hi January 1, 1942 yi fikelele makume nharhu mbirhi wa magidi ya mimovha, na mathangi, ku tlula makume mbirhi ntlhanu wa magidi, ku engeteriwa magidi man"wana manharhu ya mathangi. Hi ku angarhela, Stalin u kunguhate ku hetisa ku thoriwa ka 20 wa mavuthu lama tirhisaka michini, hi nhlayo hinkwayo ya mathangi ya 32 wa magidi ya mimovha, laha 16.5 wa magidi a ku ri ti-KV ta sweswinyana ta mavito yo hambana-hambana na ti-T-34. Plus, mathangi ya T-50 a ya ha ri eku endliweni, hambi leswi movha wu hundzukeke wu vevuka.
  Majarimani, lawa ya langutaneke na Matilda na mathangi yan"wana ya cruiser, naswona yatlhela yava na vuxokoxoko bya leswaku ma British ava endla mathangi yo tika, na vona vasungule ku tiendlela ti mastodons ta vona. Xosungula, "Tiger" leyingana xibamu xa 88-mm, naswona yi hlomisiwile hi xibamu xa 75-mm lexi nga nghenekiki lexi nga na barrel yo leha.
  Nakambe a ku ri ni rungula leri vulavulaka hi ku akiwa ka mathangi ya Soviet. Thanki ya KV-2 yi mache eka mphikizano wa May Day eRed Square, naswona makume nharhu mune a yi ri na vuxokoxoko byo karhi.
  Ku nga khathariseki leswaku swi njhani, loko Speer a rhangela Ndzawulo ya Mfumo ya Matlhari ni Swibalesa, nhluvuko wa thekinoloji wu fambe hi ku hatlisa. Hitler a a lava ku va ni mathangi lamanene ngopfu emisaveni, ni lama tikaka swinene. Kambe ku fikela sweswi swi le rivaleni leswaku Jarimani a ri ri ehansi ka USSR. Havumbirhi nhlayo ya timovha ni khwalithi ya tona. Hi August 1941, ku sungurile ku endliwa ka thangi ra KV-3. Movha lowu wu hundzuke wu tika swinene hi 68 wa tithani, kambe wu hlomile hi xibamu xa 107 mm lexi nga na rivilo ro sungula ra projectile ra 800 wa timitara hi sekoni. Leswi swi n"wi nyikile ku antswa eka "Tiger", leyi, hi ndlela leyi, a yi nga si vekiwa eka vuhumelerisi.
  KV-5 yi hundzuke matimba swinene, yi tika tithani ta 125 naswona yi ri ni swibamu swimbirhi. I ntiyiso leswaku movha wo tika swonghasi wu vangele vuthu ra Soviet swiphiqo swo tala ku tlula leswi a swi fanerile. Naswona hi 1942, muxaka wa KV-4 lowu tikaka tithani ta 107 wu amukeriwile leswaku wu tirhisiwa. USSR yi nga tinyungubyisa hi mfanelo hi mathangi ya yona yo tika swinene emisaveni, naswona yi tlhela yi va ni matimba swinene.
  Kambe Jarimani ri hluvukile kahle eka swa swihaha-mpfhuka. Yu-188, loko yi sungula ku endliwa, yi endle rivilo leri ringanisiwaka ni swihaha-mpfhuka swa nyimpi. DO-217 na yona a yi languteka yi ri leyi xiximekaka. Swihaha-mpfhuka swa jet na swona swi endliwe hi xihatla. Tanihi leswi Britain a ku ri rona leri hlaseriweke ngopfu, ku nyikeriwe nyingiso lowukulu swinene eka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo swa jet ku tlula ematin"wini ya xiviri.
  Majarimani ma tirhise ntirho wa mahlonga hi ku hiseka. Nhlayo leyikulu ya vantima a yi tisiwa ku suka eAfrika. Vatirhi va vantima a va yingisa, va tiyile kambe a va nga ri na vutshila. A ti tirhisiwa entirhweni wo pfuneta.
  Kambe hi ku lawula Yuropa, Majarimani a ma ta thola vatirhi lava fanelekaka lava eneleke.
  Speer u swi kotile hambi ku ri ku kucetela Hitler leswaku a nga landzeleli nongonoko wo herisa Vayuda, kambe a va tirhisa eku endleni ka swihaha-mpfhuka ni switirhisiwa.
  Ku becha a ku ri ku hlasela Britain hi xihaha-mpfhuka ni nyimpi leyikulu ya swikepe swa le hansi ka mati.
  Hambiswiritano, ku nghena ka Amerika eka nyimpi leyi swi engetele ku pandza ka nhloko eka va ka Kraut naswona swi va sindzise ku engetela swinene nhlayo ya mintlawa ya timhisi.
  Jarimani ri boheke ku khutaza endzhaku ka nkarhi ku endliwa ka swihaha-mpfhuka leswi hoxaka tibomo ni swihaha-mpfhuka leswi nga ni maqhinga. Xo sungula, Yu-288 na Yu-488 - na tinjhini ta mune. Kambe ku hluvukisiwa ka tona ni ku hetisisiwa ka tona swi teke nkarhi. Ku cinciwa ka ME-109 "F" hi ntolovelo a ku ri mukaneti la fanelekaka eka mimovha ya le Britain. Kambe ku endliwa ka ME-209 ku tsandzekile, ku fana ni ME-210.
  XE-177 dive bomber na yona a yi humelelanga. Kambe Speer u tlhele a hlula hi tinomboro. Ku engetela kwalaho, Focke-Wulf yi ve xihaha-mpfhuka xa nyimpi xa matimba swinene hi tlhelo ra matlhari, leswi tlheriseleke swin"wana swa ku tsana ka ME-109. Naswona xikolo xa swihaha-mpfhuka xa Majarimani xi hundzuke xi antswa ku tlula xa Manghezi, naswona ku tlula kwalaho xa Muamerika. Hi May 1942, Manazi ma teke Afrika Dzonga. Naswona ntlawa wa masocha ya le Amerika wu fike eMadagascar. Nyimpi ya Midway yi hluriwile hi ma-Amerika: captain wa xiyimo xa vunharhu, loyi a tlangeke xiphemu xa nkoka eka nyimpi leyi, u hetelele, hi ndlela yo hlamarisa, eMadagascar. USA a yi lava ku hlayisa base eAfrika naswona yi nga pfumeleli Manazi ma ntshunxeka. Kambe leswi swi nyanyise xiyimo xa vona swinene ePacific.
  I ntiyiso leswaku Majapani a ma endlanga hi ndlela leyinene. Nyimpi ya swihlala swa le Hawaii yi koke emahlweni.
  Manazi ya kumile vulawuri bya Afrika na vuhlayiselo lebyikulu bya switirhisiwa swa maqhinga, naswona yatlhele ya teka India na Iran. Swilo leswi nga ehansi ka vulawuri bya Third Reich i swikulu swinene, kambe swa ha lava ku gayeriwa.
  Nyimpi ya le moyeni ya Britain a yi tsemiwanga kahle swonghasi. Hi ku tshamela ku engetela vuhumelerisi bya swihaha-mpfhuka, Majarimani ma ma tshikilele, kambe a ku nga ri na vulawuri lebyi heleleke. Ku pfumaleka ka matimba ya swihaha-mpfhuka ya maqhinga ni mpfuno wa le United States na swona swi ve ni nkucetelo, naswona hambi ku ri hi nkarhi wolowo a ku nga ri na swikepe swa le hansi ka mati leswi eneleke. Naswona torpedo ya masingita leyi mintshembo yo tala a yi khomiwe ha yona yi hi tshikile.
  Fuhrer a yi nga ri na xivindzi xo fika eBritain hi 1942. Ku kandziyisiwe ku tiyisa matimba ya le lwandle ni swikepe swa swikepe swa le hansi ka mati. Hi nkarhi lowu fanaka, ku endliwe swikepe swo rhwala swihaha-mpfhuka ni swikepe swa nyimpi. A ku ri ni vuswikoti lebyi eneleke bya vuhumelerisi, kambe hinkwaswo a swi teka nkarhi.
  Swibuluki swa Class A swa ballistic na swona a swi lava ku lulamisiwa kahle. Kambe swibalesa swa tirhoboto swa V-1 swi sungule ku endliwa hi vunyingi. Timovha leti nga durhiki ngopfu, leti tirhaka hi mafurha yo olova, a ti ri ni vuyelo lebyi nga kanakanisiki bya leswaku a ti nga lavi vachayeri va swihaha-mpfhuka.
  Hitler, leswi a a kume mfikelelo wa swilo swa ntumbuluko leswi nga pimiwangiki ni vuhlayiselo bya vatirhi, a a lava ku ponisa vutomi bya vachayeri va swihaha-mpfhuka va le Jarimani. V-1, leswi a swi olova ku yi endla naswona a yi nga ri na vanhu, a yi vonaka yi ri ntlhantlho lowunene. Naswona magidi ya swibalesa swo tano swa tirhoboto swi nele mpfula eLondon ku sukela hi ku wa ka 1942.
  Hi nkarhi lowu fanaka, Majarimani ma hatlisise ku endliwa ka xihaha-mpfhuka xa Arado lexi hoxaka tibomo ni swibuluki swa ballistic.
  Stalin u ye emahlweni a rindza ni ku hlengeleta matimba. Hi 1942, USSR yi humese magidi ya ntlhanu na hafu ya mathangi lamantshwa ya KV na T-34, na kwalomu ka gidi ra mavito ya khale, kwalomu ka madzana ya ntlhanu ya mathangi lamantshwa yo vevuka ya T-50 na T-60 na madzana mambirhi ya mathangi ya amphibious. Ntlawa wa swihahampfhuka na wona wu andzile - kwalomu ka khume ntlhanu wa magidi ya swihahampfhuka leswintshwa na swa khale swi nghenelerile. A ku ri ni ku pfumaleka hambi ku ri vachayeri va swihaha-mpfhuka. Vuhumelerisi bya Katyushas byi andzile hakatsongo-tsongo.
  Jarimani ra Manazi ri humese swihaha-mpfhuka swo tlula makume-nharhu wa magidi, kambe ri lahlekeriwe swinene etinyimpini. Majarimani ma humese mathangi ya kwalomu ka tsevu ni hafu ya magidi. Ku tlula hinkwaswo T-3 na ku cinciwa lokuntshwa ka T-4 leyi nga na xibamu xo leha xa 75-mm. Ku tlulanyana dzana ra "Tiger" letintshwa swinene ti endliwile, naswona "Panthers" ya ha ri swikombiso ntsena.
  Kambe xibamu xo hlasela xa MP-44 lexi endliweke hi Schmeister xi sungule ku nghena eka nxaxamelo lowu. Ku hambana ni xitori xa xiviri, muchini lowu a wu nga fanelanga wu endliwa hi ku tekela enhlokweni ku pfumaleka ka tinsimbi leti nga riki ta nsimbi. Naswona leswi swi hatlisise ku endliwa ka xibamu xo olova xo hlasela, lexi nga ni nsimbi leyi hlanganisiweke.
  Kutani Majarimani ma sungule ku kuma vuyelo eka matlhari lamatsongo. Kambe a va tlhela va lava nkarhi wa leswaku xibamu xa muchini xi tlhela xi hlomisa masocha hinkwawo.
  Kambe eka ntlawa wa swikepe swa le hansi ka mati, laha vuhumelerisi a byi fika eka makume mune ku ya eka makume ntlhanu wa swikepe swa le hansi ka mati hi n"hweti, hakunene Majarimani a ma na nchumu lowu ringanaka na wona.
  Swikepe swa le hansi ka mati leswi fambaka hi rivilo lerikulu swinene leswi fambiwaka hi hydrogen peroxide swi humelerile. Ntirho eka nongonoko wa nyutliya na wona wu hatlisile. Nkateko wa kona, ku ni switirhisiwa swo tala. Naswona hambi ku ri xihoxo xa vativi va fizikisi va le Jarimani xa leswaku graphite a yi faneleki tanihi mufambisi a yi hundzukanga khombo. Ku akiwe tifektri to hlayanyana to endla mati yo tika, ku katsa ni le Afrika.
  Kutani a hi vulavuleni ntiyiso, kambe xitirhisiwa xa nyutliya xa Manazi xi sungule ku tirha hi December 1942. Hambi ku ri emahlweninyana ku tlula Maamerika. Endzhaku ka ku hluriwa eLwandle ra Pacific, ku sungule ku lwisana lokukulu exikarhi ka vona. Naswona mali ya nongonoko wa nyutliya yi tsemiwile hi ndlela leyi xiyekaka.
  Ku sungula ka 1943 ku funghiwe hi ku tivisa ka Hitler ka Nyimpi leyi heleleke ni ku sunguriwa ka vutirheli bya vatirhi bya misava hinkwayo etindhawini leti tekiweke. Ku hlasela lokukulu ka V-1 eLondon a ku ti tiyimelelanga hi ku helela. Manghezi ma dyondze ku hlongola minhlaselo yo tano hi xiphemu, kambe Majarimani ma hlule hi nhlayo.
  Kambe nyimpi ya le hansi ka mati yi hundzuke khombo hakunene eka Britain. Vuhumelerisi bya matlhari exihlaleni lexi byi wile swinene hikwalaho ka ku pfumaleka ka switirhisiwa leswi nga tirhisiwangiki. Doroba-nkulu leri a ri ri ekusuhi ni ku wa. Ku engetela kwalaho, Manazi ma teke Madagascar, naswona Majapani, swin"we ni Manazi, ma hlasele Australia naswona hi ku hatlisa swinene ma fikelele ku tinyiketa ka rona.
  Hambileswi Stalin a a twisisa khombo ra maqhinga yo rindza u vona, u tshame a tshembekile eka yena n"wini naswona a nga nghenelanga nyimpi. Swa antswa ku tshika vakhepitali va ti herisa ku fikela emakumu. Naswona hi ta hlalela...
  Kambe rhengu leri na rona a ri ri ni swiphiqo swa rona. Hi ku tirhisa rifuwo lerikulu, Third Reich se a yi lunghiselela nyimpi yo lwisana na USSR. Ku endliwa ka mathangi eka Third Reich ku fikelele xiringaniso xa mimovha ya 1 200 hi siku hi 1943, ku engeteriwa madzana manharhu na makume ntlhanu wa swibamu leswi tifambisaka hi swoxe. Ku tlula kwalaho, swibamu leswi tifambisaka hi swoxe a swi tsani nikatsongo. "Ti-Ferdinand", "Ti-Bumblebee", "Ti-Jagdpanther". Loko hi xiya leswaku Majarimani a ma lahlekeriwanga hi kwalomu ka ku nga ri na wona eka mathangi, mathangi ya wona ma tatiwe hi rivilo leri phindhiweke kambirhi ku tlula Vuthu ro Tshwuka. Naswona ku hambana ka nhlayo eka thekinoloji leyi seketelaka USSR ku sungule ku hunguteka.
  Hi mayelana na khwalithi, Fritz yi kumile "Royal Tiger", leyi fanaka hi ntiko na KV-3, naswona hambi kuri ku tlakuka nyana eka matimba yo nghena hikokwalaho ka khwalithi ya projectile xikan"we na frontal armor yo tiya. Phela, tikhamphani to tika swinene ta Soviet KV-5 na KV-4 ti hundzuke leti nga tshembekiki ngopfu hi tlhelo ra xithekiniki, ngopfu-ngopfu xisefo xa tona. Kutani ku tirhisiwa ka swivandzana swo tano enyimpini a ku kanakanisiwa.
  Naswona Stalin u tlhele a lerisa leswaku ku tumbuluxiwa KV-6 leyi nga ni swibamu swa nkombo ni swibalesa swimbirhi swo hoxa tirhokete. Va endle movha. Kambe yi tikombe yi tika swinene naswona yi lehe lerova a wu nga ta swi kota ku yi rhwala hi xitimela kumbe ku yi rhumela enyimpini. T-34-76 i movha lowu humelelaka swinene, kambe wu tsanile eka nyimpi ya le mahlweni ku tlula Panther kumbe Tiger. Naswona KV-1 na KV-2 ti ringanisiwa na Majarimani hi ntiko, kambe ti le hansi ka Panthers na Tigers eka nyimpi ya nhloko na nhloko. T-4 ya le Jarimani a yi ringana na ya makume nharhu mune hi swisirhelelo naswona yi tlakukile hi matlhari, ku vonaka na ku vona, naswona leswi a swi ri na ntiko lowu ringanaka, kumbe hambi ku ri ehansi loko ku pimanisiwa ku cinca loku tikaka.
  Hiku komisa, Fritz yi antswisiwile naswona khwalithi yifike eka par. Naswona ku languteka ka ME-309 na ME-262 ku nyike vuyelo eka khwalithi ya swihaha-mpfhuka. Ku fana ni Yu-488, ku nga xihaha-mpfhuka lexinene ngopfu lexi nga ni tinjhini ta mune. Naswona endzhaku ka tona ku ni swifaniso swa tijeti. Ku fana na Yu-287 na Arado.
  Hi September 1943, Manazi ma hetelele ma fike ma fika ma fika eBritain hi ndlela leyi humelelaka. Endzhaku ka mavhiki mambirhi ya nyimpi, Nghilandhi ri tinyikerile. Naswona hambileswi Churchill a balekeke a ya eCanada, vuyelo bya nyimpi ya le Vupela-dyambu a byi vonaka byi ri makumu lama nga si endliwaka.
  Roosevelt, leswi a lahlekeriweke hi munghana wakwe lonkulu naswona a chava matimba lama kulaka ya Third Reich, u kombele ku rhula.
  Hitler, endzhaku ko burisana ni ntlawa wakwe, u veke xiyimo xa United States: ku tshika nongonoko wa nyutliya ni ku amukela ku hlula hinkwako ka Japani ni ka Third Reich. Naswona nakambe ku humesiwa ka masocha eIceland, lawa va ka Kraut se entiyisweni a va ma rhendzele hi swikepe swa swikepe swa le hansi ka mati. Ku Lawula Tiko ra Dyambu leri Humaka ehenhla ka Gai, laha nyimpi a yi nga si yima kona. Ku engetela kwalaho, Hitler u lave leswaku Third Reich na Japani va hakeriwa hi swilo leswi vonakaka hikwalaho ka ku lovisiwa hinkwako ni mali ya nyimpi leyi vangiweke hi United States na Britain.
  Hambi leswi swipimelo swa ku rhula swi hundzukeke swi tika swinene, Roosevelt u swi kotile ku susumeta ku amukeriwa ka swona eka Congress na Senate hi ku tika swinene.
  Switsundzuxo swa Stalin swa leswaku a nga lwisani na ku joyina ntwanano wa matiko ya Axis, naswona hi xiringaniso a a lunghekele ku tlhela a teka Alaska, swi tlange xiave lexikulu eka ku landzelela ka US.
  Pragmatism ya le Amerika yi hlule, leswi swi tikombeke swi ri leswi tlakukeke ku tlula ku hiseka ni mintlhaveko. Ku engetela kwalaho, nongonoko wa nyutliya wa Majarimani wu hluvukile hi ku hatlisa ku tlula wa le Amerika, naswona leswi a swi tele hi khombo enkarhini lowu taka.
  Xiphemu xo sungula xa Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava xi herile. Kambe Fuhrer sweswi a a lava ku herisa USSR.
  Swi nga languteriwanga, maendlelo ya Stalin yo rindza ni ku vona ni ku tinyiketela ka yena eka mhaka ya ku rhula ka misava swi tlange xihlekiso xo biha. Lava a va kanetana na Yosefa a ku ri Third Reich na Japani hi rifuwo hinkwaro ra Hemisphere ya le Vuxeni, ku katsa na Australia, na tinhloko tin"wana ta mabuloho emisaveni ya le Vupeladyambu.
  Hambiswiritano, Tiko ra Dyambu leri Humaka a ri nga si heta ku suka eChayina, kambe ri nga ha va ri pfule tlhelo ra vumbirhi. Hitler u vumbe masocha ya vukoloni hi ku hiseka ni mavuthu ya matiko mambe. Hi nkarhi lowu fanaka, ku endliwa ka matlhari ku engetelekile.
  Eka hafu yo sungula ya 1944, ku endliwa ka mathangi ni swibamu leswi tifambisaka hi swoxe eThrd Reich ku fikelele ni ku tlula dzana ra mimovha hi siku. Panther-2 yi tlula mimovha hinkwayo ya Soviet hi ku ya hi mpimo wa yona. Ku humelele thanki ya le Jarimani leyi nga ni vutshila swinene, ku nga Nghala, naswona hi ku hatlisa ku humelele Nghala ya Vuhosi.
  Naswona xa nkoka swinene, swihahampfhuka swa jet swi hluvukile hi ku landzelelana. Hi ku hlamula, mathangi ya T-34-85 na IS-1 na IS-2 ma sungule ku endliwa eUSSR na yena a nga kona loyi a tshikeke nxaxamelo wa KV; Thanki leyi dumeke swinene ya vuhumelerisi bya Third Reich hi 1944 a ku ri Panther-2, na USSR T-34-85. Ti models to tika swinene ti humelerisiwile hi nhlayo leyikulu - kwalomu ka khume ra tiphesente letintsongo. Naswona Majarimani a ma nga lavi ku susumeta ntiko ngopfu emagondzweni ya Soviet, naswona Stalin u sungule ku nga tshembi nxaxamelo wa KV, naswona ti-IS ti hundzuke leti nga riki na vuxiyaxiya ngopfu.
  Kambe, "Panther"-2 ya le Jarimani leyi nga ni xibamu xa 88-mm 71 L caliber a yi tlakukile ku tlula T-34-85 eka matimba yo tlhava swisirhelelo ya xibamu, eka swisirhelelo swa le mahlweni ni swisirhelelo swa le tlhelo nyana, naswona na yona a yi nga ri tano yale hansi eka matirhelo yo chayela na njhini ya 900 horsepower na ntiko eka 47 wa tithani. Hambi loko ntiko wa thangi ra le Jarimani wu tlakuke wu ya eka tithani ta 50,2, wu tikombe wu nga dlayi.
  Naswona swihaha-mpfhuka swa le Jarimani leswi a swi nga ri na mukaneti la fanelekaka nikatsongo.
  Hitler u endle xiboho xa leswaku swa antswa a nga koke milenge yakwe kutani a sungula nyimpi hi June 22, 1944. Ku lahlela madzana manharhu na makume ntlhanu wa swiyenge swa hina na swa matiko mambe, na dzana na makume mbirhi wa swiyenge swa sathelayiti eka USSR. Etlhelo ra Third Reich a ku ri na: Romania, Hungary, Slovakia, Croatia, Finland, Sweden, Italy, Portugal, Spain, Bulgaria, Argentina, Turkey.
  Majarimani ma tlhele ma tirhisa nhlayo leyikulu ya vanhu va matiko mambe ni Mahiwi eWehrmacht. Hi ku angarhela, Third Reich, eka xiyimo xo sungula ntsena, yi hoxe masocha ya khume-mbirhi na hafu ya timiliyoni enyimpini, lawa eka wona a ma nga tluli makume mune wa tiphesente a ma ri Majarimani hi rixaka. Tisathelayiti ti engetele timiliyoni tin"wana tinharhu. Hi ku angarhela, echelon yo sungula yi na kwalomu ka khume-nhungu wa timiliyoni ta masocha lama fambaka hi milenge, kwalomu ka makume nharhu nharhu wa magidi ya mathangi, ku tlula makume ntlhanu ntlhanu wa magidi ya swihahampfhuka, kwalomu ka madzana mambirhi na makume ntlhanu wa swibamu na swibamu.
  Endzhaku ko hlengeletiwa, USSR yi rhumele masocha ya khume-nharhu ni hafu ya timiliyoni, kambe mavuthu man"wana ma boheke ku hlayisiwa eVuxeni bya le Kule ni le swifundzheni swa le ndzeni. Eka xiyimo xo sungula a ku ri na masocha ya tsevu wa timiliyoni, kwalomu ka makume nharhu wa magidi ya mathangi, kwalomu ka makume mune wa magidi ya swihahampfhuka, kwalomu ka madzana mambirhi ya magidi ya swibamu na swibalesa.
  Xisweswo, Third Reich yi ni ku tlakuka kambirhi eka masocha lama fambaka hi milenge, ni ku tlakuka loku phindhiweke ka ntlhanu eka ku famba-famba ka matimba, hi xibamu xa muchini xo antswa. I ntiyiso leswaku USSR yi ni swibamu swo tala swa michini, leswi lavaka ku ringana.
  Ku hambana ka mathangi a hi kukulu, kambe tiphesente ta timovha leti nga ha tirhisiwiki eUSSR ti le henhla, swin"we ni mathangi ya timovha leti humesiweke khale.
  Swihaha-mpfhuka swa le Jarimani swa jet a swi na mukaneti naswona swihaha-mpfhuka leswi fambiwaka hi swihaha-mpfhuka leswi fambaka hi swihaha-mpfhuka swa Third Reich swi hatlisa naswona swi hlomile ku antswa. I ntiyiso leswaku timovha ta Soviet ti tlakukile hi ku famba-famba loku nga etlhelo.
  Eka swibamu na swibalesa swa xibamu ku ringanisela ka matimba ku le kusuhi swinene na ku ringana. Havumbirhi bya nhlayo na khwalithi.
  I ntiyiso leswaku swikepe swa Third Reich ngopfu-ngopfu i swikepe swa le hansi ka mati, minkarhi yo tala swi ni matimba ku tlula swa Soviet. Ku fana na Japani, hi ndlela leyi.
  Ku engetela kwalaho, Manazi se ma ni swibuluki swa xiyimo xa A leswi endliwaka hi vunyingi, naswona tidisco to sungula ti suke.
  Hi ku angarhela, vafasisi va ta va ni matimba swinene, naswona Stalin hi ndlela leyi twalaka swinene u lunghiselele vusirheleri, hambileswi a swi hlwerile. Kambe a hi nga ri na nkarhi wo endla swo tala. Layini ya Stalin yi tikombe yi nga vuyeleriwanga hi ku helela, naswona xa nkoka swinene, masocha a ma nga leteriwanga hi laha ku eneleke leswaku ma khoma vusirheleri. Hambileswi va dyondzisiweke nakambe hi ku heleriwa hi ntshembo.
  Layini ya ndzilakano wa Molotov, endzhaku ka malembe manharhu ya ha ri emahlweni, hi ntolovelo a yi hetiwile, kambe a yi ri ekusuhi swinene ni ndzilakano naswona a yi nga ri na vuenti lebyi eneleke. Ku engetela kwalaho, Stalin u lerise leswaku ku akiwa xiyenge xa vunharhu lexi nga ehandle ka Dnieper, kambe leswi swi sunguriwe ntsena endzhaku ka loko United States ri tinyikerile.
  I ntiyiso leswaku ku engetela eka masocha ya Soviet, u nga ha tshemba mavuthu ya NKVD, lawa nhlayo ya wona yi engeteriweke ku ya eka masocha ya miliyoni ni masocha. Sweswo swi kwalomu ka mune wa timiliyoni ta vanhu, ntsena emadorobeni ya le Vupela-dyambu. Hambileswi, kunene, ku humelela ka tona ka nyimpi ku biheke swinene ku tlula ka tiyuniti leti tolovelekeke.
  Majarimani, tanihi le matimu ya xiviri, ma nyikele xitlhavi lexikulu exikarhi, ma tsema xirhendzevutana xa Bialystok ni xibakele xa Lviv. Masiku yo sungula swinene ya nyimpi ma kombise leswaku Majarimani, ku nga khathariseki nhlayo leyikulu ya tiyuniti ta matiko mambe, a ma fambisa nhlaselo hi ndlela leyi twanaka ngopfu kumbe leyi nga nyawuriki. Kambe masocha ya Soviet hakanyingi ma lahleka.
  Ku engetela kwalaho, ku humelela ka nyimpi ya tiyuniti ta le Ukraine ku hundzuke loku kanakanisaka. A ku ri ni vanhu vo tala lava balekeke ni lava tinyikeleke emasikwini yo sungula swinene ya nyimpi.
  A swi nga koteki ku sivela nala etinyimpini ta le ndzilakaneni. Kutani Stalin u endle xihoxo, a yirisa ku hoxiwa ka tiyuniti eka layini leyikulu naswona a lava leswaku tlhelo ra le mahlweni ri lulamisiwa. Hambiswiritano, xihoxo lexi xi lulamisiwile, kambe hi ku hlwela. Majarimani ma swi kotile ku teka Minsk hi June 28, ma tshova layini ya Stalin exikarhi.
  Mpfilumpfilu wu ye wu nyanya ntsena. Hi June 30, ku nghena loku languteriweke enyimpini ya Japani ni tisathelayiti ta rona ku humelerile. Kutani hi boheke ku rivala hi ku hundziseriwa ka masocha lama humaka eFar East sweswi.
  Ku pfuleka ka Majarimani exikarhi ka ndhawu leyi a ku ri karhi ku kula. Ku pfuke xivandla lexikulu lexi va ringeteke hi ku helela ku xi pfala. Kambe Manazi ma ye emahlweni naswona hi July 16 ma nghene eSmolensk.
  Hi ku lahlela vuhlayiselo hinkwabyo lebyi nga kona enyimpini ni ku veka masocha ehansi ka matlhari, Stalin na Zhukov va swi kotile ku yimisa nhlaselo wa Fritz exikarhi. Kambe Hitler u hundzuluxele masocha yakwe edzongeni. Manazi ma endle xigwitsirisi lexikulu eKiiv kutani ma teka kwalomu ka tiko hinkwaro ra Ukraine.
  Va sivele Leningrad kutani va hlasela Crimea. Ndlela ya nyimpi a yi fana swinene ni ya 1941, ku fana ni karma leyi phikelelaka. Kambe ku hambana na kona a ku ri ka nkoka swinene. USSR hi 1941 a yi ri ni vuhlayiselo byin"wana lebyi ntshunxekeke, kambe sweswi hinkwaswo se a swi hlengeletiwile. Naswona loko ku hlaseriwa ku humelela hi October, swi kume leswaku a ku nga ri na nchumu wo khoma vusirheleri.
  Eku sunguleni ka November 1944, Manazi ma rhendzele Moscow, ma sindzisa Stalin ku balekela eKuibyshev.
  Manazi, ku hambana ni matimu ya xiviri, a ma ri ni vukulu lebyikulu hi tinhlayo. A va ri ni swiyenge leswi eneleke leswaku va hundza Moscow va huma eN"walungwini ni le Dzongeni. Kambe eka tiyuniti ta Soviet, hinkwaswo a swi hangalakile ngopfu eka matlhelo yo hambana-hambana.
  Entiyisweni, hi 1941, endzhaku ka ku hlengeletiwa, Stalin u kume ku antswa ku tlula Wehrmacht hi nhlayo ya vatirhi, naswona a a ri ni swihaha-mpfhuka ni mathangi lama phindhiweke ka mune ku tlula leyi Third Reich a yi ri na yona ku sukela eku sunguleni ka nyimpi. Naswona eka tin"hweti ta ntlhanu to sungula ta nyimpi, ku endliwe switirhisiwa swo tala swa USSR ematin"wini ya xiviri.
  Kambe sweswi Manazi ya na makhadi hinkwawo ya trump card, nhlayo na khwalithi ya matlhari na vatirhi swi le tlhelweni ra vona. Naswona Vuthu ro Tshwuka ri ni swiphiqo leswi fanaka ni swa 1941. Ku katsa ni ku nga swi lavi ka vanhu va le Ukraine, va Balt ni matiko yo tala lamatsongo ku fela fambiselo ra Soviet. Ku xengiwa ka vanhu vo tala na ku hambuka ka vahlaseriwa va ku tshikileriwa, ku hlongoriwa ka ti- kulak na vanhu van"wana lava khunguvanyisiweke va tinxaka hinkwato. Ku katsa ni valala va mianakanyo va mfumo wa Soviet.
  Naswona mhaka ya leswaku Majarimani na wona ma hlule matiko ya le Vupela-dyambu yi engetela ntsena nhlayo ya vaxengi.
  Hikwalaho, a swi hlamarisi leswi Moscow yi rhendzeriweke, naswona Majarimani ma teke Donbass, Voronezh naswona ma ya eStalingrad.
  Khombo ra kona, xixika xa 1944 a xi nga ri na xirhami ni gamboko ku fana ni le 1941. Hambiswiritano, Moscow hi vunhenha ri tiyisele ku fikela eku heleni ka December 1944. Stalingrad ri wile hi January 1945, naswona ku lwela yona a ku tekanga nkarhi wo leha ngopfu. Hi February ni le ku sunguleni ka March, Majarimani ni tisathelayiti ta wona ma teke swihlovo swa oyili swa le Caucasus ni swa le Baku hi ku helela.
  Kutani nhlaselo wu ye emahlweni wu famba hi nambu wa Volga. Ku ya eSaratov, ku ya eKuibyshev, ivi endzhaku ka sweswo eOrenburg ni le Kazan.
  Stalin u balekele eSverdlovsk. Kazan yi wile hi May. Hi ximumu, Majarimani ni Majapani ma ye emahlweni ma nghena swinene eRhaxiya. Ku lwisana ka masocha ya Soviet a ku ri karhi ku wa. Hi August 5, 1945, Sverdlovsk yi khomiwile. Naswona hi September 3, 1945, Stalin u hetelele a pfumerile ku tinyiketa. Hi ku cincana hi vutomi bya wena n"wini na ntshunxeko.
  Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava yi herile. Kambe ku rhula a ku fuma nkarhi wo leha. Leswi Hitler a ringeteke matlhari ya nyutliya, u khorwisekile hi matimba ya wona lama hlamarisaka yo lovisa.
  Sweswi swi tikombe onge Japani na USA a va ha ri endleleni yo fuma misava hinkwayo ya Third Reich. Naswona hambileswi Fuhrer yi hluleke misava yo tala ku tlula Genghis Khan, Alexander Lonkulu, Napoleon, Mufumi Trojan na Suleiman Lonkulu loko va hlanganile, u endle xiboho xo hlula na Japani.
  Endzhaku ka malembe manharhu kahle-kahle Nyimpi ya Vumbirhi ya Misava yi herile, swibuluki swa dzana swa ballistic, leswi fambaka exikarhi ka matiko-nkulu leswi nga ni swibalesa swa matimba swa nyutliya swi funengete Tiko ra Dyambu leri Humaka hi nkarhi wun"we.
  Kutani ku sungule nhlaselo wa tiyuniti ta le hansi ta Wehrmacht ni masocha ya le matini. Majarimani ma hatle ma teka nhundzu ya Japani eAsia, naswona ma mbundzumuxe doroba-nkulu hi roxe ri va ehansi hi tibomo ta athomo.
  Swilo swa le Pacific swa Tiko ra Dyambu leri Humaka a swi nyikela ku lwisana loku nga ni nkarhi wo leha kumbe ku tlula. Kambe hi June 1949 hinkwaswo a swi herile. Sweswi leswi a swi sele a ku ri ku hlula United States. Ku tlula kwalaho, a ku ri ni xivangelo. Maamerika, ku hambana ni ntwanano lowu, a ma ha endla matlhari ya nyutliya naswona ma endle swikambelo swa wona swa le xihundleni.
  Hitler u sungule nyimpi hi January 1, 1950, a hoxa madzana manharhu ya swibuluki swa nyutliya hi Siku ra Lembe Lerintshwa.
  Nhlaselo lowu lovisaka wa nyutliya wu lovise madoroba lamakulu ya dzana ya le Amerika naswona wu dlaye makume ya timiliyoni ta vanhu. Vugevenga byin"wana lebyikulu bya Adolf Hitler byi engeteriwile eka nxaxamelo wo leha wa tihanyi leti nyenyetsaka swinene.
  Kutani ku hlaseriwa ka Canada ku sungule, naswona ku suka edzongeni swin"we ni mimfumo ya tihanyi ya le Latin Amerika. Maamerika ma tsanile naswona ma hlamarile, kambe ma lwile hi matimba. A va swi twisisa leswaku ku hluriwa eka vona a swi vula ntsena vuhlonga ni rifu leri vavaka hi ku nonoka.
  Hikwalaho, a ku ri tinyimpi leti heleriweke hi ntshembo ku tlula tinyimpi hinkwato. Naswona yi hete ku tlula lembe, yi sindzise Third Reich ku tshika kwalomu ka madzana mambirhi ya ti- nyutliya tin"wana ivi yi hundzula matiko yo tala lama noneke ma va mananga lama nga ni miseve ya miseve.
  Kambe pakani hambi swi ri tano yi fikeleriwa naswona nala wo hetelela wa Third Reich u hluriwile. Naswona endzhaku ka leswi, endlelo leri vuriwaka ra ku hlanganisiwa ka misava hinkwayo ri sungule. Mfungho wa le Jarimani wu ve wona ntsena mali ya misava hinkwayo. Hambi ku ri matiko lama tiyimeleke hi ximfumo ma hungutiwile ku ya eka mpimo wa tikoloni ta Third Reich, laha ku hlayisiweke ntsena ku tifuma ka ndhawu leyi nga nyawuriki.
  Vayuda ni Magypsy a va yirisiwile: a va laviwa ni ku lovisiwa. SS yi endle ku basisiwa lokukulu naswona yi ye emahlweni yi endla vukarhi. Norho wa xiviri wu fikile - awara ya dragona. Kumbe hi ku kongoma swinene, nguva. Fuhrer a a aka mfumo wa xiviri wa misava hinkwayo wa vulawuri bya tihanyi hi ku tivula ku ndlandlamuxiwa ka xibakabaka.
  Hi 1959, hi nkarhi wa ku tlangela siku ra ku velekiwa ka Fuhrer ra vu makume nkombo, ku vekiwile ximfumo ku vekiwa exiluvelweni, ku nga plebiscite ya misava hinkwayo - leswi endleke leswaku xithopo xa super-emperor xi va enawini. Naswona loko Adolf Hitler a fa hi 1967, n"wana wakwe u kume ndzhaka ya xithopo ni matimba yakwe.
  Hi nkarhi lowu, Planet Earth se ayi simekile tindzhawu ta vutshamo eka N"weti na Mars na Venus, naswona ayi tilulamisela hiku gingiriteka ku ndlandlamuxiwa kuya eka misava ya tinyeleti tale handle... Manazi ava lava mfumo wa misava hinkwayo - ku akiwa ka Star Reich leswaku vata kota ku plunge the vuako hinkwabyo byi va norho wo biha.
  
  MAENDLELO LINTSWA YA TINHLAMULO TA SWILALA SWA MAKHUME MUNE
  Dimka u tshove banga ra yena ri va swiphemu-phemu kutani a yima a hlamarile, a ri karhi a pfotlosa mahlo, exitarateni. Mavoko ya yena a ya funengetiwe hi ngati naswona leswi a swi sele hi banga a swi ri ni ngati. Ku twala sayirini. Xitarata xa doroba ra ximumu. Na maphorisa ma tsutsuma ma ya ehenhla. Ku landzela ku biwa endzhaku hi nhonga. Dimka hi ku nonoka u ri:
  - Ndzi tshika!
  Va n"wi koka mavoko va tlhelela endzhaku va khiya swihuku. Mufana loyi u twa ku vava hikwalaho ka nsimbi leyi nghenisiweke emavokweni yakwe. U yisiwa eka veni - ximanga xa ntima.
  Dimka u twa ku hlangana ka vukarhi na ku chava. U tsundzuka nkarhi lowu hundzeke. Xihlala lexi vana a va lwela vukona bya vona hi mabanga. Tihunyi, kambe loko mufana a khomiwa hi vukarhi, ti hundzuka tinsimbi leti lotiwe hi ndlela yo kariha. Dimka u tshame kwalaho ku tlula tin"hweti ti nga ri tingani. U lwile, a lwa, a vaviseka ni ku tivavisa. U dlaye hambi ku ri muxengi loyi hi yexe. Hinkwaswo a swi ri. Naswona eku heteleleni va hlule.
  Swi twisa ku vava leswaku vana va sale eka xikepe lexi onhakeke. Naswona u swi kotile ku baleka ni nhwanyana wakwe ntsena. Endzhaku ka maendzo yo tano, khotso a ri nga ha vonaki ri nga tolovelekanga ngopfu.
  U be mufana wa xigevenga hi banga ra yena, kutani a n"wi vona a etlele, kutani xidziva xa ngati xi khuluka xi huma.
  Xana ku biwa loku a ku dlaya? Dimka a nga ri na nkateko swinene, onge a nga si va na maendzo yo ringana emahlweni ka leswi. Naswona loko a dlaye, kutani ku vuriwa yini? Khotso? Xana va ta n"wi yisa exitokisini lexi thyakeke, lexi nun"hwelaka lexi nga ni swigevenga?
  Naswona yi ta tshama ku fikela kwihi? U na khume mune wa malembe ntsena. Hi ku ya hi nawu, a va na mfanelo yo nyikela ku tlula khume. Kumbexana hinkwaswo swi ta famba kahle!?
  I makume-nhungu-mbirhi. Nkarhi lowu ku vulavuriwaka ngopfu hi xidemokirasi na ntshunxeko, kambe vugevenga byi ya byi tiya.
  Voronok u yimile kutani Dimka a humesiwa. Mufana wo saseka, wo tshwuka loyi a nga ni misisi ya ntima, a nga languteki ku fana ni xigevenga, kambe ematshan"weni ya sweswo i muhlaseriwa la bohiweke hi mavoko.
  Dimka u yisiwe kwalomu ka xihatla eka mulavisisi na muchuchisi.
  Va ndzi veke exitulwini.
  Mulavisisi u vutise swivutiso swo hlayanyana leswi tolovelekeke kutani a vula hi ku n"wayitela:
  - Mufana loyi u n'wi vaviseke wa fa! Kutani khongela eka Xikwembu leswaku xi nga fi!
  Dimka u hlamule hi ku hefemula a ku:
  - A ndzi nga lavi...
  Muchuchisi u nyikele phepha leri:
  - Lexi i ku tiphofula. Loko u sayina, u ta ntshunxiwa hi ku titiva ku kondza u tengisiwa. Nakona, loko u languta malembe ya wena ya vuntshwa na ku pfumaleka ka tirhekhodo ta maphorisa, u ta kuma xigwevo xo yimisiwa!
  Dimka u langutile phepha a hatlisa a ri hlaya, a dzungudza nhloko hi ndlela yo biha:
  - Laha yi vula leswaku jaha leri hi roxe ri hlasele khamphani. Naswona a va ndzi tshikilela ntsena!
  Mulavisisi a a ri ni xikandza xo fana ni mbeva ni tinsiva to tiya a a rhurhumela:
  - Sayina tani hi leswi hi ku tsundzuxaka! Handle ka sweswo u ta hetelela u ri endhawini ya vuhlayiselo bya le mahlweni ka ku tengisiwa. Sweswi hi tele hi milandzu hi ku kongoma, naswona u ta boheka ku tshama ku kondza ku tengiwa nandzu nkarhi wo leha swinene. Nakona kwalahaya exitokisini lexi nga na tilayini tinharhu ta switulu ehenhla ka mapulanga, bakiti ekhonweni na makume ntlhanu wa vafana lava chavaka, lava nga na ndlala ku fana na wena. Tinxaka to hambana-hambana ta swigevenga. Naswona hambiloko mufana loyi u n"wi vaviseke a ha hanya, vulavisisi byi ta teka malembe manharhu, ivi ku va ni lembe rin"wana ni ku tengisiwa! U ta heta malembe lamanene ya vutomi bya wena u ri etiheleni!
  Muchuchisi u pfumerile hi nhloko a pfumela kutani a tiyisekisa:
  - Goza ro sivela eka wena i ku pfaleriwa, kumbe ku tiyimisela loku tsariweke leswaku u nga humi endhawini yoleyo naswona manana na tatana va ta ku teka. Ku hlawula i ka wena! Naswona ndzi kholwani, tikoloni ta vana se ti tele ngopfu, naswona ti ta tsakela ku ku nyika nkarhi wo ringeta. Kambe loko mi holova na hina, kutani hakunene ku ta va ni ndhawu!
  Dimka a vona onge mulavisisi na muchuchisi a va nga hleki. Naswona entiyisweni, ti nga bola ekhotsweni. Hambileswi, hi hala tlhelo, ku nga riki ntiyiso leswaku va ta ntshunxiwa loko a sayina. Xana ku ni swikombiso swo tala swa maphorisa lama kanganyisaka? Kambe nchumu lowukulu eka Dimka a ku ri ku nonon"hwa ni ku nonon"hwa, leswi swi tikombiseke kahle endzhaku ka ku tshama ka yena eswihlaleni swa rifu. Naswona mufana loyi hi ku tiyimisela u vule leswaku:
  - E-e!
  Mulavisisi u rhurhumerile hi ndlela yo vava:
  - I yini lexi hoxeke?
  Dimka u vule hi ku nonoka:
  - A ndzi nge sayini! Va ndzi hlasele, va lava ku ndzi vavisa hi nketani naswona a ku ri ku tisirhelela!
  Mulavisisi u rhurhumerile a ku:
  - OK kutani! He"s in a pre-trial detention center, endzhaku ka loko u hete vhiki u ta tlhariha!
  Muchuchisi u pfumerile hi nhloko kutani a sayina:
  - Sweswi, tinhweti timbirhi ku khotsiwa. Kambe i ntiyiso leswaku u nga humesa ka ha ri emahlweni!
  Mulavisisi u rhurhumerile a ku:
  "Ndzi ehleketa leswaku ku pfaleriwa swi ta va swinene eka mufana!"
  Dimka u humesiwile ehofisini kutani a yisiwa ekhotsweni. Swiboha swa mavoko swi rhurhumerile naswona nketani yi boheke ku tsemakanya patu ntsena. A a fanele a amukeriwa kwalaho.
  Dimka u fambe hi ku rhurhumela a bohiwile hi tinketana eka maphorisa mambirhi. Ndzi titwe ndzi bihile swinene. Khotso, xitokisi, vabohiwa vo biha. Naswona u ti nghenise ekhombyeni hi ku ala ku sayina papila ro tiphofula. Hambi leswi, hi hala tlhelo, endzhaku ka leswi u nga ta ka u nga swi koti ku swi susa.
  Dimka u yisiwe ekamareni ro tirhela eka rona. Vito ro sungula, vito ro hetelela, patronymic, swilo swa nkoka na wena.
  Kutani ku ve ni mpfilumpfilu. Phorisa ni vavasati vambirhi lava ambaleke majazi yo basa va teke mufana loyi ekamareni va huma exivonini kutani va lumeka mavoni lama engetelekeke. Xileriso xi landzerile:
  - Hluvula swiambalo swa wena!
  Dimka a hefemuteka - xiphiqo! Ku tivutisa ntsena, ha yini vavasati? Mufana loyi u hluvule jean, xikipa, swin"wetsin"wetsi na xiketi. Ndzi sale ndzi ambale swiambalo swa mina swo koma ntsena.
  Wanhwana un"wana la ambaleke jazi ro basa u vule leswi:
  - U akiwile kahle!
  Phorisa leri ri huwelerile ri ku:
  - Naswona hluvula phenti ya wena! Hanya!
  Dimka, a hisa hi tingana, na yena u va hluvule. U rhurhumerile hi ku nga swi lavi kutani a tifunengeta. Phorisa leri ri huwelerile ri ku:
  - Rinoko! Mavoko ehansi! Languta hi vukheta - i mudlayi!
  Wansati un"wana loyi a ambaleke jazi ro basa loyi a a languteka ku fana ni muongori u n"wayitele naswona, a ambala magilavu yo olova ya vutshunguri, a rhurhumela:
  - A hi si vona nchumu wo fana na vona! Pfuxeta mufana, mhani va ta ku khumba!
  U sungule ku kambela ntsumbu wa Dimka. Ndzi fambe exikarhi ka misisi ya mufana loyi, leyi a yi kurile hi nkarhi wa ku tshama ka yena eswihlaleni. U kama ntambhu yin"wana ni yin"wana hi vukheta, a lava nchumu lowu fihliweke. Kumbexana hambi ku ri mali. Kutani a voningela ku vonakala etindleveni ni le tintiho ta mufana loyi. U swi endle hi vukheta, onge hiloko a tshemba leswaku u ta kuma swo karhi.
  Kutani a ndzi lerisa leswaku ndzi veka nhloko ya mina enyangweni, a khoma xikandza xa mina hi mavoko ya mina. U nghenise voko ra yena enon"wini wa yena. Dimka a twa nun"hwelo na nantswo wa rhaba hi ririmi ra yena. Wansati loyi u titwe endzhaku ka marhimila ya yena, meno ya yena, marhama ya yena. Loko a tshikilela rimitsu ra ririmi, mufana loyi u twe ku hlanta. Ina, a swi tsakisi swonghasi. Voko ri fikelele hinkwako eka ti tonsils, naswona swi sungule ku tika ku hefemula.
  Kutani, eku heteleleni, wansati loyi a n"wi rhumele kutani a n"wayitela:
  - A ku na nchumu!
  Phorisa leri ri lerisile leswaku:
  - Yana emahlweni Olga! Hikwalaho ka khombo ro hlawuleka ra mhaka leyi, ku lavisisa ka munhu hi xiyexe ku fanele ku va loku heleleke swinene!
  Wansati loyi a ambale swo basa u sungule ku twa xifuva xa Dimka. U tlakuse mavoko yakwe a languta mavoko yakwe. Naswona hi matimba lama nga languteriwangiki u tshikilele nhamu. Dimka u hefemute hi matimba...
  Kutani wansati loyi a yima a vutisa a ku:
  - Kahle kahle, sweswi a n'wi tshikeni a rhurhumela!
  Phorisa leri ri rhurhumerile:
  - Leswi a swi tshembeki hi ku helela! Languta na xitombo xa yena!
  Wansati loyi a ambaleke nguvu yo basa u ninginise nhloko:
  - U lava mpfumelelo wo hlawuleka eka leswi! Hi ndlela leyi fanaka ku kambela swirho swa le xihundleni swa mufana!
  Phorisa leri ri lerisile hi ku tsana:
  - Squat, diyavulosi lontsongo...
  Dimka u hlamule hi ku xiximeka a ku:
  - Ndzi mufana!
  Naswona u sungule ku rhurhumela hi ku olova. Ndzi tshame ehansi ka khume. Endzhaku ka sweswo vavasati va kambisise swikunwana swa yena, va hundza exikarhi ka swikunwana swa yena.
  Endzhaku ka sweswo Dimka u tikume a ri ekamareni leri landzelaka. Kwalaho jaha rin"wana, leri ambaleke yunifomo ya le khotsweni ri tseme misisi yo koma na muchini wo thayipa emavokweni, ri te:
  - I yini lexintshwa?
  Phorisa leri ri hlamule ri ku:
  - Ina, naswona i greyhound swinene!
  Mufana loyi u hlekile kutani a vula leswaku:
  - Kambe a nga chavisi hi ndlela yoleyo! Kahle kahle, tshama exitulwini ndzi ta ku tsemeta misisi!
  Dimka u tshamile ehansi. Swa ha nga tsakisi ku va u nga ambalanga nchumu. Nakona u byevula misisi ya wena ku fana na xigevenga. To top it all off, clipper a yi ri dull nyana and a swi vava ku ni tsema misisi. Misisi yo tiya ya ntima yi wele ehansi. Maphaxani ya mubohiwa lontsongo lama hoxiweke ma va kandziyerile. A swi vonaka onge hi ntambhu yin"wana ni yin"wana ya misisi xiphemu xa moya-xiviri lowu nga fiki xa huma, naswona u va u ntshunxekile swinene. Dimka a ri eka xiyimo xa ntshikilelo. Emahlweni ka yena a ku ri ni xitokisi xa le khotsweni ni nhlengeletano ni swigevenga leswitsongo.
  Hambiswiritano, Dimka a nga si tshama a va chava tintangha ta yena. Naswona endzhaku ko nonokisa "Forty Islands", a swa ha chavisi. Loko ku ri na nchumu u ta lwa. Ku vuriwa yini hi khotso?
  Ku vuriwa yini hi xikambelo xin"wana? U na khume mune wa malembe ntsena naswona u na vutomi bya yena hinkwabyo emahlweni ka yena.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"