Artyo Szewenioniw : другие произведения.

Рагнарок чи Пулсей дi нхура? Однаково кiнець Европи. (Тако рiк вуйко.)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    коби бли вчили та яг тре


   Рагнарок чи Пулсей дi нХура? Однаково кiнець Европи. (Тако рiк вуйко.)
  
   Европа добiгає кiнця, англосаксонський лукаволiбералiзм--вже добiг. Годi, гата, не гребуют-бо юж бодай копiйочними нагодами вдати з себе богiв. Не лиш пiдпалювачiв, а й вогнегасникiв, приборкувачiв. Дбаючи за дробязкову етику, западают на лицемiрство, що його не вiдали й юдейськi казуїсти од фарисеїв. Балякаючи за демократiю, геть забули о правдi, свободi нутрiшнiй--нема бо свободи в отих тоталiтарних протестантських сектах, же звуть ся розвинутими спiльнотами, де й здойняла ся iнквiзицiя, де люде вчать ся самоцензурi проти вольної думки, де свобода слова лиш тим на потребу, же вни не мають думок. Не маєте iдей а чи вiзiй, та рветесь до влади--то єсте крадiї. Не хцете мiркувати--то й сумлiння не маєте, а тож горше тварин: в собак бо хоч очi розумнi й душевнi. А ви собаки Павлова, бо коритесь очевидi, бо йдете за поривами, през заклики фюрерiв. А фюрери завше люблять героїв--бо мусят мати де мнєсо гарматне узяти.
   Який лад створите, галицаї галасливi? Бандера й Кох--ото вашi фiлософи? Нема вже нi Сковороди, анi Шевченка? То про вас казала Леся Косач--раби єсте, духовнi раби, бо лiнивi на тяму. То про вас ще ото знали вуйки з полонини, же хтiли ви бути паньки над власними побратимами. Нiц не робити, лиш батога й фузiї гауляти та гассами шпацiрувати--чи за ляхiв, а чи за нiмцiв. Знiмiт маски, героїє! Покажiт сє до людей, най зобачат, як ото ховає ся мензке попiд спiднє женске--як приховувались за жiнками й дiтьми тепер, як i завше. "Поблагословiт, панотче, коктейлика вкинути"--а одтак утекти, знов розчинити сє у натовпi. I благословляли вашi голенi кардинали на кров--коби були отак i на нiмця вiходили, як ото на побратимiв! Коби ото за правду легенi драли, як оце за iнтереси--ще й не свої. Ото є святиня! Всьо, нема вже Бога--мамонi, жлобськiй жадiбностi клякаєте. Еге? Дiдьковi шутому присягаєте, нє? Би лиш наша здолала, би лиш звалити отих чужих--поставити своїх, шо вни невдовзi одне одному глотки рвати почнут. Раньше вiтались: "Слава Йсу! Навiки Боговi слава!" Тераз оцей новорiб вiд нероб: слава Українi? Якої слави принiс єс, бовдуре? От се тепер точно її возмут до Европи--бо ж знатимут: гайдамаки їм таки потрiбнi. Потрiбнi? Ає, саме цего бракувало. Самi-бо суть iнквiзитори.
   Та не през то розвалює ся Европа, юж майже в руїнi. Не в тому рiч, шо Рiгнарок настав за скандинавами, а чи Гiсляндия знеплекала плiкацiю на вступ. А в тiм, же--од правди вiдступили! Нема там спiльностi, де нема цiльностi. Прийде антихрист--радо приймут, бо вже всi мозком схибнули ся. Як вчителi вашi лицемiрнi, так i попи голенi, пихатi-бiснуватi, шо вже не рознят швiтла од потьми.
   Радiв був з тантего сампершого Майдану, бо зобачили себе межи люде по-новому, ув iнших обставинах ся познали. Аж ниньки випростували й отой майдан, й ушi тахрiри наперед. Фальшивка вiд лукавого, оманлива забавка.
   То не сам лиш рок чи вирок для правителiв та законодавцiв. То є бич свiтла. Несумлiннi недоумки покаранi вже власною недолугою природов. Суд же в тiм, ач прийшло Свiтло, i запече вам, слугиє диявола, герої героїнової смiливостi поза iстини, усмiхненi голововiдтяпи. Бануватимете барзо, же змалку плека дєдiк дитинча у ненавистi.
  
   Артьо Шевеньонiв,
   син Карпаторуської землi.
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"