Кук Глен : другие произведения.

Глен Кук Вяртанне Чорнага Атрада. Суровыя часы. Цемра

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Table of Contents
  
  Суровыя часы
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  13
  
  14
  
  15
  
  16
  
  17
  
  18
  
  19
  
  20
  
  21
  
  22
  
  23
  
  24
  
  25
  
  26
  
  27
  
  28
  
  29
  
  30
  
  31
  
  32
  
  33
  
  34
  
  35
  
  36
  
  37
  
  38
  
  39
  
  40
  
  41
  
  42
  
  43
  
  44
  
  45
  
  46
  
  47
  
  48
  
  49
  
  50
  
  51
  
  52
  
  53
  
  54
  
  55
  
  56
  
  57
  
  58
  
  59
  
  60
  
  61
  
  62
  
  63
  
  64
  
  65
  
  66
  
  67
  
  68
  
  69
  
  70
  
  71
  
  72
  
  73
  
  74
  
  75
  
  76
  
  77
  
  78
  
  79
  
  80
  
  81
  
  82
  
  83
  
  84
  
  85
  
  86
  
  87
  
  88
  
  89
  
  90
  
  91
  
  92
  
  93
  
  94
  
  95
  
  96
  
  97
  
  98
  
  99
  
  100
  
  101
  
  Цемра
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  13
  
  14
  
  15
  
  16
  
  17
  
  18
  
  19
  
  20
  
  21
  
  22
  
  23
  
  24
  
  25
  
  26
  
  27
  
  28
  
  29
  
  30
  
  31
  
  32
  
  33
  
  34
  
  35
  
  36
  
  37
  
  38
  
  39
  
  40
  
  41
  
  42
  
  43
  
  44
  
  45
  
  46
  
  47
  
  48
  
  49
  
  50
  
  51
  
  52
  
  53
  
  54
  
  55
  
  56
  
  57
  
  58
  
  59
  
  60
  
  61
  
  62
  
  63
  
  64
  
  65
  
  66
  
  67
  
  68
  
  69
  
  70
  
  71
  
  72
  
  73
  
  74
  
  75
  
  76
  
  77
  
  78
  
  79
  
  80
  
  81
  
  82
  
  83
  
  84
  
  85
  
  86
  
  87
  
  88
  
  89
  
  90
  
  91
  
  92
  
  93
  
  94
  
  95
  
  96
  
  97
  
  98
  
  99
  
  100
  
  101
  
  102
  
  103
  
  104
  
  105
  
  106
  
  107
  
  108
  
  
  Глен Кук
  
  Вяртанне Чорнага Атрада. Суровыя часы. Цемра
  
  No В. Э. Валкоўскі (спадчыннік), пераклад, 1998
  
  No Д. А. Старкоў, пераклад, 1997
  
  No Выданне на рускай мове, афармленне. ТАА «Выдавецкая Група „Азбука-Аттикус“», 2019
  
  Выдавецтва АЗБУКА®
  
  * * *
  
  
  
  Трышэ і Кім, вам, маім дарагім даўнім сябрам, прысвячаю
  
  
  
  
  
  Суровыя часы
  
  Па раўніне мяце несьціханы вецер. Мяце, шастаючы па шэрых камянях маставых, простертых ад гарызонту да гарызонту. Спявае хорам зданяў вакол бязладна вздымающихся да неба чорных калон. Гуляе прынесенымі здалёк лісцем, взвихряет пыл. Цярэбіць валасы иссохшего мерцвяка, які сядзіць тут ужо цэлую вечнасць. Проказливо кідае лісце ў рот трупа, разяўлены ў бязгучным крыку, – і зноў выносіць іх прэч. Вецер нясе дыханне зімы.
  
  Маланка скача ад адной чорнай калоны да іншай, дакладна дзіця, які грае ў даганялкі. І тады раўніна на імгненне набывае прывідны колер.
  
  Гэтыя калоны можна прыняць за рэшткі горада, зрынутага ў прах. Але – няма. Занадта мала іх, і занадта бязладна расстаўленыя яны па плато. І ні адзіная не павалілася яшчэ, хоць многія жорстка источены ікламі галодных вятроў.
  
  
  
  1
  
  ...Абрыўкі...
  
  ...Не больш чым пацямнелыя абрыўкі, крошащиеся ў пальцах.
  
  Побуревшие куткі старонак з паўтузіна напісаных няслушнай рукой слоў, кантэкст якіх больш за невядомы.
  
  Усё, што засталося ад двух тамоў Аналаў. Тысяча гадзін працы. Чатыры гады гісторыі. Усё гэта страчана назаўсёды.
  
  Або – як?
  
  Я не збіраюся вяртацца. Не жадаю выклікаць да жыцця даўні жах. Не хачу абуджаць боль – яна занадта моцная, каб вынесці яе зноў. Усё роўна няма спосабу зноў перамагчы той кашмар ва ўсёй яго паўнаце. Сэрца і розум, пераправіўшыся цэлымі на далёкі бераг, проста адмаўляюцца маляваць на карце свой вар'яцкі маршрут.
  
  Да таго ж і часу няма. Вайна.
  
  Дзядзечцы Дою што-то трэба. І добра – самы час спыніцца. Чарніла расплываюцца ад слёз.
  
  Ён хоча напаіць мяне нейкім дзіўным зеллем.
  
  Абрыўкі...
  
  ...Паўсюль вакол – абрыўкі маёй працы, маёй жыцця, і любові, і болю, раскіданыя па суровым часах.
  
  Цемра. І толькі чарапкі часу ў цемры...
  
  
  
  2
  
  Ну, выдатна! Сардэчна запрашаем у горад мёртвых! Не бянтэжся таму, што гэтыя тыпы тарашчацца. Нячаста зданям даводзіцца бачыць чужых, ды яшчэ і па-сяброўску настроеных. Так, табе не здалося, яны сапраўды галодныя. Калі сядзіш у аблозе, такое здараецца.
  
  Ужо пастарайся не надта паходзіць на смажанага баранчыка.
  
  Думаеш, жартую? Трымайся далей ад наров.
  
  Сардэчна запрашаем у Дежагор, як таглиосцы завуць гэтую дзірку. Вунь тыя тщедушные і смугловатые, у якіх Чорны Атрад адабраў гэты горад, называюць яго Штормгардом. Для карэнных жыхароў ён заўсёды быў Джайкуром – нават у тыя часы, калі гэта лічылася злачынствам. А як яго клічуць нюень бао – ніхто, акрамя іх, не ведае. Ды і якая розніца? Усё роўна яны негаваркое і ў гульні не ўдзельнічаюць.
  
  А вось і адзін з іх. Вунь той – скура ды косці, з галавой як голы чэрап. Тут у кожнага скура з тым ці іншым адценнем карычневага, і толькі ў нюень бао яна шэрая. Амаль як у трупа. Вочы – адшліфаваныя вуголле, якія нікога ніколі не сагрэюць. Словам, нюень бао ні з кім не зблытаеш.
  
  Шум?
  
  Падобна на тое, Могаба са сваімі нарамі і першым легіёнам зноў рэжа прышэльцаў з Тенеземья. Яны амаль кожную ноч прабіраюцца сюды, ні даць ні ўзяць мышы-палёўкі. Колькі іх ні знішчаць, ад усіх не пазбавіцца.
  
  У мінулы раз пакаралі смерцю ворагаў, прятавшихся з таго дня, як Атрад узяў горад.
  
  А пах-гэта пах! Зрэшты, пакуль тенеземцы не ўзяліся хаваць мерцвякоў, было яшчэ горш. Чаму так доўга цягнулі – загадка. Можа, лапата для іх занадта мудрагелісты інструмент?
  
  Ад горада прамянямі разыходзяцца доўгія насыпы – у іх трупы, складзеныя, як дровы ў касцёр. Часам тенеземцы лянуюцца накідалі пабольш зямлі, і тады участак насыпу выбухае пад ціскам гніласных газаў. І ты вымушаны трываць гэты смурод і чакаць, калі ж вецер паверне ў другі бок.
  
  Бачыш, якія яны аптымісты, гэтыя тенеземцы, – столькі траншэй накапалі празапас. А уймища вынятай зямлі пайшла на пандусы.
  
  Горш за ўсё сланы. Пакуль гэткая аграмадзіна згніе... Аднойчы паспрабавалі спаліць, але толькі канюкоў раздражніць. Цяпер, калі ёсць магчымасць, супостаты адцягваюць тушы і скідаюць у свае равы.
  
  Ты пра каго? Вунь пра тое уродце ў пачварнай капелюшы? Гэта Аднавокі. Цябе на яго кошт, напэўна, папярэджвалі.
  
  Чаму «Аднавокі»? Павязку на воку не бачыш? Ясней няма куды.
  
  Іншы карантышка – Гоблін. Аб ім ты таксама павінен ведаць. Няма? Ну, так трымайся ад абодвух далей. Асабліва калі яны спрачаюцца. А ўжо калі пры гэтым і п'юць... Вядома, яны ў сваёй волшбе зорак з неба не хапаюць, але ўжо на цябе-то іх спрыту хопіць за вочы.
  
  Як бы ні былі яны бездапаможныя, гэта іх у першую чаргу трэба дзякаваць за тое, што тенеземцы сюды суюцца рэдка. Ворагі аддаюць перавагу рабаваць навакольныя вёскі, пакінуўшы памыйныя раскошы гэтага горада таглиосским войскам ды Чорнага Атраду.
  
  Карацей, глядзі і запамінай. Гоблін – той, што посветлее. Ну так, ты правільна здагадваешся – гэта дзякуючы штогадоваму прыняцця ванны. Посветлее і на жабу падобны. А Аднавокі – які ў капелюшы і з павязкай праз лоб.
  
  Хлопцы і дзяўчаты ў мундзірах, што ў спрадвечныя часы былі белымі, – таглиосские салдаты. Цяпер кожны з іх цалюткі дзень ламае галаву, з чаго гэта яму, дурню няшчаснаму, взбрело ў галаву запісацца ў легіён?
  
  А якія з маркотнымі пысамі, у рознакаляровых прасцінах – мясцовыя, джайкури.
  
  Вось што пацешна: калі Атрад з легіёнамі, нахлынув з поўначы, застаў знянацку Грозотень, мясцовыя сустрэлі прышэльцаў душэўна. Вызваліцелямі звалі. Высцілалі вуліцы пялёсткамі руж і любімымі дочкамі.
  
  А цяпер яны не суюць вызваліцелям ножык у спіну толькі таму, што альтэрнатыва яшчэ горш. Так, ім голадна і крыўдна, але, па меншай меры, яны здольныя ўсё гэта адчуваць, чаго не скажаш пра мерцвякоў.
  
  Тенекрут дабрынёй не славіцца і дзетак не цалуе.
  
  Дзеткі? Чаму іх так шмат вакол і чаму яны амаль задаволеныя і упитанны? Нюень бао. Усё – нюень бао.
  
  Калі з'явіліся Гаспадары Ценяў, джайкури амаль перасталі нараджаць дзяцей. А з нямногіх тых, хто нарадзіўся яшчэ менш дажыло да сённяшняга дня. Гэтую жменьку шчасліўчыкаў берагуць пушчы любога скарбы. Каб яны галышом па вуліцах насіліся, вереща і не баючыся ні кавалачка іншаземных дзядзькоў, – такога ты тут не ўбачыш.
  
  Хто такія нюень бао? Ніколі не чуў?
  
  Добры пытанне. Не з просценькіх.
  
  Нюень бао не кажуць з чужымі інакш як праз свайго Вяшчальніка, але калі верыць чуткам, гэта паломнікі, якія вярталіся з нейкага хаджу, што бывае ў іх раз ў пакаленне, і затрыманыя тут абставінамі. Таглиосские салдаты кажуць, гэтыя людзі прыйшлі з балоцістай дэльты ракі, што на захад ад Таглиоса. Увогуле, прымітыўнае, нікчэмнае меншасць, ненавіснае большасцю, якое моліцца галоўным тутэйшым бажаствам: Гуні, Ведне і Шадару.
  
  У пілігрымка вырушыла ўсё племя нюень бао. Вось так усім племем яны і затрымаліся ў Дежагоре.
  
  Навучыцца б ім час выбіраць... Ці, па меншай меры, напрацаваць навык прымірэння сваіх багоў.
  
  У Чорнага Атрада з нюень бао ўгавор. Гоблін паўгадзіны пагутарыў з іх Вешчуном і ўсё ўладзіў. Нюень бао не кранаюць Чорны Атрад і таглиосцев, якім той апякуецца. Мы, у сваю чаргу, не чапаем нюень бао.
  
  Так і жывем. Амаль без сварак.
  
  А сварыцца з імі ты і сам не захочаш. Гэтыя хлопцы нікому не даюць спуску. Праўда, і самі не нарываюцца. Хіба што натура неподатливая падвядзе – ўпрэцца такой рогам і, як ты яго ні упрашивай, не саступіць. Але гэта калі таглиосцам верыць.
  
  Падобна на тое, Аднавокі з яго манерай перакананні свой хлеб есць не дарма.
  
  3
  
  Дай-ка выспятка гэтай вароне. Дарэшты знахабіліся, праклятыя. Уявілі, што тут іх царства... Ух ты! Трапіў! Хапай хутчэй! Не ахці якое ласунак, але калі колам шарам пакаці...
  
  Ч-чорт, паляцела! Што ж, бывае. Ідзем да цытадэлі. Адтуль зручней за ўсё любавацца наваколлем.
  
  Ты пра якіх хлопцаў? А-а, гэта Атрад. Хоць бы што б не здагадаўся, ага. Белыя? Які з буянай шавялюрай – Бадья. З ім Алей і Круты. Даўжэй іх у Атрадзе толькі Аднавокі ды Гоблін – вось ужо ветэраны так ветэраны, некалькі пакаленняў салдат перажылі. Кажуць, Аднавокі трэцюю сотню гадоў размяняў.
  
  Гэтая компашка – таксама з Атрада. Сачкуют, шельмы. Старажытнага чахоточника клічуць Хрипатый. У любой справе ад яго карысьці няшмат. І як толькі выжыў у той вялікай бойцы, ніхто не ведае. Кажуць, нароўні з лепшымі галавы крышыў.
  
  Яшчэ двое чорных – Ішак з Лошаком. Можа быць, і сапраўдныя імёны ў іх маюцца. Аднак іх так доўга клікалі па мянушках, што нават самі яны гэтыя імёны не адразу ўзгаданы.
  
  Ты, галоўнае, Гобліна з Аднавокім запомні. І глядзі, не настрой іх супраць сябе, яны рахманым норавам не адрозніваюцца.
  
  Гэтая вуліца – Вызначаліся Падобна Кроплях Расы. Ніхто табе не скажа, адкуль такая назва. Пакуль выговоришь... А калі па-джайкурийски, так і зусім сківіцу свихнешь. Як раз па ёй Атрад прарваўся да цытадэлі. Можа, яшчэ пераймянуюць у Омытую Крывавым Патокам.
  
  Так, гэтай вуліцай Атрад пранёсся ў ночы, знішчаючы ўсё на сваім шляху, і ўварваўся ў вежу, перш чым хто-небудзь зразумеў, што адбываецца. З дапамогай Змяняе Аблічча хлопцы падняліся на самы верх вежы і пачакалі, пакуль ён не измотает Грозотень, а пасля разабраліся з імі абодвума.
  
  У Атрада здаўна меўся зуб на гэтага ведзьмака. Яшчэ з папярэдняга пакалення. Тады ён, дапамагаючы Душелов зламаць супраціў горада, забіў Тамтама, брата Аднавокага. З той пары, калі Атрад служыў синдику Берылію, заставаліся толькі Костоправ, Аднавокі з Гоблінаў, Алей і Круты. А цяпер і Костоправ дзе-то там, унізе, у адной з насыпаў. Раўніну ўгнойваюць. Цяпер наш Стары – Могаба. Па крайняй меры, ён сам так лічыць.
  
  Стварылі Атрад прыйшлі і сышлі, аднак сам Атрад – вечны. Кожны з братоў, няхай ён рослым або дробным, – не больш чым закуска, якая рана ці позна патрапіць на зуб да прожорливому часу.
  
  Чарнаскурыя здаравякі, што пільнуюць вароты, – нары. Нашчадкі служылі ў Атрадзе некалькі стагоддзяў таму. Вусцішныя, праўда? Могаба з оравой сваіх сябрукоў далучыўся да Атрада, калі той дабраўся да Гиэ-Ксле. Старая Каманда іх не даруе.
  
  Калі ўсіх наров сабраць у жменю ды выціснуць, гумару атрымаеш пару унцый, ніяк не больш.
  
  Прыйшоў іх сюды нямала, аднак з тых часоў парадкам зменшала і працягвае змяншацца. Фанатыкі яны, усе як адзін. Служба ў Чорным Атрадзе для іх – рэлігія. Толькі іх Атрад зусім не такі, як наш, Старой Каманды. І гадзіны не пройдзе, як ты ў гэтым пераканаешся.
  
  У кожным наре больш шасці футаў росту. Усе яны хуткія, як вецер, прыткие, як газэль, моцныя, як гарыла, і валодаюць зброяй так, нібы нарадзіліся з ім у абдымку. Для паходу ў Хатовар Могаба адабраў самых моцных і спрытных воінаў.
  
  Іншыя? Якія клічуцца Старой Камандай? Так, дакладна. Атрад – гэта нешта большае, чым рамяство. Няхай ён створаны толькі дзеля грошай, прадавай мы свой меч кожнаму, хто гатовы плаціць, не апынуліся б у гэтых краях. Працы і на поўначы было поўна. У свеце заўсёды хапае уладароў, гатовых тыраніць падданых альбо задзіраць суседзяў.
  
  Атрад – гэта сям'я для тых, хто ў яе ўліўся. Атрад – гэта дом. Атрад – народ выгнаннікаў, адзіночак, гатовых змагацца хоць з цэлым светам.
  
  Цяпер Атрад спрабуе завяршыць жыццёвы цыкл. Мы ў пошуках месца свайго нараджэння, легендарнага Хатовара. Але, падобна, лёс вырашыла, што Хатовар павінен застацца недасягальным – вечная нявінніца, накрытая вэлюмам імглы.
  
  Так, Атрад – гэта сям'я, спрэчцы няма, але ні ў каго, акрамя Костоправа, не бывае па гэтаму нагоды рамантычных фантазій.
  
  Для яго Чорны Атрад – нешта накшталт містычнага культу. Праўда, у адрозненне ад Могабы, ён ніколі не зойдзе так далёка, каб убачыць у сваёй службе боскае пакліканне.
  
  Гэй-гэй! Глядзі пад ногі. Пасля нядаўняга штурму тут не паспелі прыбрацца. Ды ты нябось ужо гэта зразумеў – па паху. Джайкури нам больш не памочнікі – у іх, падобна, прытупіўся пачуццё грамадзянскай адказнасці.
  
  Нюень бао? Яны проста тут прысутнічаюць. Ні ў каго пад нагамі не блытаюцца і мяркуюць, што змогуць і далей трымаць нейтралітэт. Нічога, вось прыйдзе Тенекрут, ён ім растолкует. У нашым свеце нікому не наканавана утрымацца ў баку ад бойкі. Максімум, што ад цябе залежыць, – выбраць найлепшы момант, калі ў яе кінуцца.
  
  Крыху не ў форме? Не бяда, гэта папраўна. Тут у нас тое атрад Тенекрута прарвецца, то Могаба распачнеце беспокоящую вылазку. Побегаешь тыдні тры ўзад-наперад, станеш тонкім, як меч нюень бао.
  
  Думаеш, у аблозе сядзець – гэта на сонейку грэцца ды чакаць, калі той, што звонку, у госці завітае?
  
  Зразумей, той, што звонку, – шалёны сабака з бягучай з пашчы пенай.
  
  Не, не проста чокнутый. Ён чараўнік. І галоўны гулец, хоць у апошні час не часта паказваецца на людзі. Костоправ, перш чым згінуць у заварусе, пасля якой нас усіх замкнулі тут, выдатна паабрываў яму задніцу. З тых часоў стары чорт не ў сабе.
  
  Прыйшлі. Вышэй ужо няма куды. Унізе ўвесь гэты смярдзючы гарадок, нібы пясочны скрыню, якія любіла Спадарыня...
  
  А-а, ну так. Гэты слых і сюды дапоўз. Сёе з кім з палонных тенеземцев. Можа, і была на поўначы нейкая Qinā. Або яшчэ хто-небудзь. Але Спадарыня там быць не магла. Яна загінула вунь на тым самым месцы. І гэта бачылі пяцьдзесят хлопцаў. З іх палова палегла, калі спрабавала яе выратаваць...
  
  Ды як у цябе язык паварочваецца?! Што значыць: «Адкуль такая ўпэўненасць?» Колькі ж табе яшчэ сведак трэба? Мёртвая яна. І Стары мёртвы. І ўсе, хто не паспеў увайсці ў горад, перш чым Могаба замкнуў вароты.
  
  Процьма народу палегла... Засталіся толькі тыя, хто цяпер тут. Між двух шалёных сабак. І яшчэ пытанне, хто безумней – Могаба або Тенекрут.
  
  Ну, наглядзеўся? Вось так Дежагор трымае аблогу Гаспадароў Ценяў. Ну так, не вельмі-то прыгожая карціна. Аднак кожнае з тых плям выпаленай зямлі – памяць аб жорсткай сутычцы.
  
  Пажары ў Дежагоре пачынаюцца проста.
  
  Так бо ў пекле і павінна быць горача, дакладна кажу?
  
  
  
  4
  
  ...Хто я такі – на той неверагодны выпадак, калі мае крамзолі да цябе дойдуць. Я Мурген, сцяганосец Чорнага Атрада, хоць, да сораму майму, сцяг страчана ў бітве. Вяду Аналы неафіцыйна, таму што Стары мёртвы, Аднавокі не жадае гэтым займацца, а з іншых наўрад ці хто пісьменны. Я быў вучнем Костоправа, таму працягваю нашу летапіс, хай нават ніхто мне гэтага не даручаў.
  
  Я твой правадыр – на месяцы, а можа, тыдні ці ж дні, гледзячы колькі спатрэбіцца тенеземцам, каб прывесці наша прысутнасць тут да яго непазбежнага завяршэння.
  
  Нікому з зачыненых у гэтых сценах не выбрацца жывым з калатнечы. Занадта шмат ворагаў, занадта мала нас. І адзінае наша перавага заключаецца ў тым, што камандзір у нас гэтак жа вар'ят, як і ў ворага. Што робіць наша становішча некалькі нявызначаным. Хоць не дадае надзеі.
  
  Могаба не здасца, пакуль у яго ёсць хоць кропля сіл. Нават звісаючы на адной руцэ са сцяны, іншы будзе кідаць ў ворага камяні.
  
  Мяркуючы па ўсім, гэтыя лісты развее вецер Цемры, і нічый погляд больш не закране іх. А можа, менавіта яны пойдуць на распалку, калі Тенекрут запалит вогнішча пад апошнім чалавекам, забітым ім пры ўзяцці Дежагора.
  
  Ну а на выпадак, калі ўсё-такі хто-небудзь знойдзе мае запісы, – вось Кніга Мургена, апошняя з летапісаў Чорнага Атрада.
  
  Гісторыя гэтая доўгая.
  
  
  
  Памру я ў невядомасці і страху, і здарыцца гэта ў свеце настолькі чужым, што я не змог бы зразумець і дзесятай яго долі, нават калі б усё жыццё на гэта паклаў. Вельмі ўжо ён старажытны, гэты свет.
  
  Час сціслы тут шчыльна, але і на традыцыях зиждятся рэчы зусім абсурдныя, аднак прымаюцца без здзіўлення і агаворак. Дзесяткі народаў, культур і веравызнанняў ўтварылі такую грымучую сумесь, што павінна б неадкладна падарвацца, аднак яна існуе гэтак доўга, што цяпер любыя канфлікты – толькі міжвольныя курчы старэчага цела, занадта лядашчага, каб рэагаваць на любыя раздражняльнікі.
  
  Таглиос – адзінае буйное княства. Ёсць дзесяткі іншых, падобных як дзве кроплі вады, але большасць з іх цяпер належыць Тенеземью.
  
  Засяляюць Таглиос у асноўным гунниты, шадариты і веднаиты; кожнае назва разам месціць у сябе рэлігію, культуру і расу. Гунниты найбольш шырока распаўсюджаныя і шматлікія; яны невысокія і темнокожи, хоць не чэрны, як нары. Храмы гуннитских багоў – а гэта дзіўна шырокі і стракаты пантэон – вельмі шматлікія: дзе б ты ні знаходзіўся, абавязкова хоць адзін ды ўбачыш. Мужчыны носяць нешта накшталт тогі, балазе клімат дазваляе. Сумесь яркіх кветак паказвае каставасць, культавую і прафесійную прыналежнасць носіць. На жанчынах адрэзы стракатай тканіны, некалькі разоў абгорнутыя вакол цела. Незамужнія хаваюць твары пад вэлюмам – а замуж тут, трэба сказаць, выходзяць рана. Пакідаючы дом, у якасці упрыгожванняў жанчына апранае свой пасаг, а лоб распісвае кастово-культово-прафесійнымі знакамі і бацькі, і мужа. Мне гэтых іерогліфаў не зразумець ніколі. Гунниты ніжэйшых кастаў не носяць нічога, акрамя насцегнавыя павязак.
  
  Шадариты скурай святлей, нібы вельмі смуглыя белыя з поўначы. Яны высокія, звычайна вышэй шасці футаў. У адрозненне ад гуннитов, не голяць бараду і не выскубаюць. Прыхільнікі некаторых сект нават стрыжкі не прызнаюць. Забароны на абмывання няма, але і заахвочваюцца яны вельмі рэдка. Апранаюцца шадариты толькі ў шэрае і носяць цюрбан, якія азначаюць грамадскае становішча. Яны, у адрозненне ад гуннитов, ядуць мяса. Іх жанчын я асабіста не бачыў ні разу. Можа, яны сваіх дзяцей знаходзяць у капусце?
  
  Веднаиты – самая малалікая з галоўных этнічных груп Таглиоса. Яны гэтак жа светлокожи, як і шадариты, але не так рослы і масіўныя; рысы іх твараў лютыя. Спартанскіх густаў шадаритов яны не падзяляюць. Вера забараняе ім ледзь ці не ўсё на святле, таму чтимые імі забароны і запаветы часцяком парушаюцца. Апранаюцца яны не так ярка, як гунниты, аднак колер у іх уборах ўсё ж прысутнічае. Веднаиты носяць штаны і сапраўдную абутак. Нават найбяднейшыя затуляюць цела і галаву, і толькі ніжэйшая каста абыходзіцца набедренными павязкамі. Замужнія веднаитки апранаюцца ў чорнае. Ды так, што нічога, акрамя вачэй, і не відаць. Незамужняй веднаитки не сустрэнеш зусім.
  
  Толькі веднаиты вераць у жыццё пасля смерці. Якая даруецца мужчынам, а з жанчын толькі нешматлікім святым воительницам і дочкам прарокаў, якія валодаюць дастаткова вялікімі яйкамі, каб далучыцца да шляхты.
  
  Нюень бао, не часта показывающиеся на вуліцах, звычайна носяць прасторнага крою кашулі з адкрытым каўняром і доўгімі рукавамі ды мехаватыя лёгкія штаны, пераважна чорнага колеру. Як мужчыны, так і жанчыны. Дзеці папросту ходзяць галышом.
  
  І ўвесь гэты горад – увасоблены хаос.
  
  Кожны дзень у каго-небудзь з іх – свята.
  
  5
  
  З прыгоннай вежы добра відаць, што Дежагор – існы лабірынт. Вядома, самыя непрыступныя горада і будаваліся з улікам таго, што дзе-небудзь па суседстве да ўлады ў адзін цудоўны дзень прыйдзе які-небудзь галаварэз. А ўласныя ўладары, вядома ж, заўсёды былі і будуць благонамеренными, шчодрымі дэспатамі, радеющими толькі пра памнажэнне славы роднага горада.
  
  Адно-адзінае пакаленне таму, да з'яўлення Ценяў Гаспадароў, вайна для гэтай частцы святла была паняццем абсалютна чужым. Пасля сыходу Чорнага Атрада не бачылі тут ні войскаў, ні салдат. Стагоддзямі.
  
  Вось у такой-то няўяўны рай зямны і прыйшлі Гаспадары Ценяў, уладары Цемры з далёкіх краін, якія прынеслі з сабою ўсё кашмары былых часоў. Неўзабаве з'явіліся арміі – ненавучаныя і няўмелыя. І цягнуліся яны па землях не падрыхтаваных да вайны каралеўстваў, нібы вялізныя пачвары, перад якімі нямоглыя самі багі. Цемра шырылася. Горада падалі ў пыл. Шчасце ўсміхнулася толькі некалькім, отстроенным Гаспадарамі Ценяў зноўку. Народам новооснованного Тенеземья быў прадастаўлены выбар паміж повиновением і смерцю.
  
  Джайкур адрадзіўся ўжо як Штормгард, логава Гаспадыні Ценяў па імя Грозотень, валадаркі вятроў і громаў, равучых і вісклівы ў цемры. Той, што была народжаная пад імем Зовущая Буру ў іншай краіне, у іншую эпоху.
  
  Спачатку Грозотень загадала ўзвесці над руінамі захопленага Джайкура, пасярод цалкам згладжаны рабамі і ваеннапалоннымі раўніны, насып у сорак футаў вышынёй. Грунт для насыпы быў узяты з навакольнага раўніну суцэльнага кальца пагоркаў. Завяршыўшы насып і выклаўшы знешнія схілы некалькімі пластамі спецыяльна дастаўленага каменя, Грозотень пабудавала над яе свой новы горад і акружыла яго сцяной яшчэ ў сорак футаў вышынёй.
  
  Яна не абышла ўвагай навамодныя фартыфікацыйныя ідэі, і для абароны брамы былі пабудаваныя анфиладные вежы і барбикены.
  
  Кожным Гаспадаром Ценяў рухала паранаідальная цяга да бяспекі, і кожны наравіў ператварыць свой дом у непрыступную цвярдыню.
  
  Аднак планы Грозотени не ўлічвалі прыходу Чорнага Атрада.
  
  Эх, нам бы хоць напалову быць такімі небяспечнымі, як запэўнівае пагалоска.
  
  У Дежагоре чацвёра брамы, па колькасці бакоў святла. З пагоркаў да іх вядуць брукаваныя каменем прамыя дарогі. Цяпер рух назіраецца толькі на паўднёвай.
  
  Могаба заваліў усе вароты, акрамя адных, пакінуўшы толькі брамкі для вылазак, пастаянна ахоўныя нарамі. Ён поўны рашучасці біцца. Ні адзін з вислозадых таглиосских легіянераў не ўцячэ адсюль; усе палягуць разам з ім.
  
  У жывых ніхто не застанецца: будзь то Старая Каманда, нары, джайкури, таглиосцы, нюень бао – любы іншы, які меў няшчасце тут затрымацца. Калі толькі Тенекрут са сваёй хеўрай не засумуе і не адправіцца даймаць каго-небудзь яшчэ. Я праўду кажу. Калі бярэш на вылазку васемнаццаць байцоў, можаш галаву прозакладывать, што вернуцца толькі дзевяць.
  
  І шанцы прывесці гэтых дзевяцярых назад куды вышэй, чым шанцы вырвацца адсюль.
  
  Умацаваны лагер тенеземцев размешчаны на поўдзень ад горада. Так блізка, што дастаюць нашы кідальныя машыны. Бачыш, там у іх абвугленыя бярвёны? Гэта мы паспрабавалі спаліць лагер у дзень вялікай бітвы. З тых часоў яшчэ некалькі разоў нападалі, але з цяперашнімі нашымі сіламі нельга ісці на сур'ёзны рызыка.
  
  Увогуле, не занадта-то гэта пашкодзіла Тенекруту.
  
  Нашы балістыт штоноч ладзяць ворагам побудку, кожны раз у іншы час. Таму тенеземцы пастаянна стомлены і сонны і, калі б ні пайшлі на штурм, не здольныя біцца ў поўную сілу. Праблема ў тым, што нам і самім не хапае сну і адпачынку. Сардэчна бы не было ў нас іншых клопатаў, акрамя як дапякаць суперніку.
  
  Тенекрут асоба загадкавая. Атрад не ў першы раз сутыкаецца з гэтай пародай. Ведзьмакі-цяжкавагавікі з нашага мінулага растапталі б Дежагор ў два рахунку, мы б і пікнуць не паспелі. А тут спрыту і спрыту такіх казявак, як Гоблін з Аднавокім, цалкам хапае для звесткі любых патугаў Тенекрута на няма.
  
  Пытаецца – чаму ён такі слабы?
  
  Калі праціўнік не прадпрымае за ўсё, на што, па-твойму, ён здольны, гэта дзейнічае на нервы. А Тенекрут стаў птушка такога высокага палёту зусім не дзякуючы мяккасці і ветлівасці.
  
  Одноглазому становішча ўяўляецца ў преподлейшем святле. Кажа, Тенекрут так і цалкам верагодна таму, што Длиннотень ўчапіўся ў яго як клешч і знарок не дае адужэць. Старая, як свет сілавая палітыка, а ў яе цэнтры – Чорны Атрад. Перш чым з'явіліся мы, Гаспадарам Ценяў было не з кім грызціся, акрамя як адзін з адным.
  
  Па сваім звычаі, Гоблін не згаджаецца з Аднавокім. Заявіў, што Тенекрут ўсыпляе нашу пільнасць, оправляясь тым гадзінай ад ран, якія апынуліся больш сур'ёзна, чым мы лічылі.
  
  А па мне, так што пнём аб саву, што савой аб пень...
  
  Над лагерам Тенекрута кружаць вароны. Пастаянна кружаць. Адны ляцяць, іншыя прылятаюць, і заўсёды іх не менш чортавай тузіна. А іншыя дзень і ноч пераследуюць нас, але толькі не ў памяшканнях. Туды яны не залазяць: мы не пускаем. Калі якая і праскоквае, імгненнем аказваецца ў чыім-небудзь кацялку.
  
  У Костоправа меўся пункцік наконт крумкач. Падобна на тое, цяпер я яго разумею. Але мне куды больш дакучаюць кажаны.
  
  Іх не так часта ўбачыш. Вароны ім спуску не даюць. (Гэтыя вароны і па начах лётаць не саромеюцца.) А тых, каго не ловяць птушкі, мы б'ем. Ды і чым яшчэ тут забаўляцца?
  
  Вядома, некаторыя выслізгваюць, як жа без гэтага. Што, вядома ж, дрэнна.
  
  Гэтыя мышы – выведнікі Гаспадароў Ценяў. Дальназоркія вочы хітрасьці, заглядывающие туды, дзе вораг не ў сілах кіраваць жывы Цемрай.
  
  З Ценяў Гаспадароў засталося толькі двое. Яны больш не ўладныя, як раней, над Ценямі ў глыбіні таглиосских уладанняў.
  
  Яны блякнуць.
  
  Нібы сон.
  
  Але сны занадта лёгка становяцца кашмарнымі...
  
  
  
  6
  
  Гледзячы з вяршыні вежы, міжволі здзівішся, як жа ўсе гэтыя джайкури прымудраюцца змяшчацца ў сценах Дежагора.
  
  Некалі пагоркі, якія атачаюць раўніну, былі густа ўсеяныя фермамі, садамі і вінаграднікамі. Пасля прыходу Ценяў сялянскія сямейства кінулі свае надзелы. Затым з'явіліся ворагі Ценяў, Чорны Атрад, выдатна згаладнелыя пасля перамогі пры Годжийском броде і доўгага паходу. І, нарэшце, арміі тенеземцев, потрепавшие нас пасля, не прымусілі сябе чакаць.
  
  Цяпер пагоркі захоўваюць толькі ўспаміны аб мінуўшчыне пышнасці.
  
  Самыя мудрыя сяляне беглі першымі. Іх-то дзеці і заселяць гэтую зямлю зноў.
  
  А тыя, хто поглупей, рынуліся сюды, пад зманлівую абарону дежагорских сцен. Могаба, калі асабліва разъярится, выганяе за вароты адразу некалькі сотняў. Гэта ж толькі глоткі, вопящие: «Жэрці давай!» А ежа – для тых, хто гатовы памерці, абараняючы сцены.
  
  Мясцовыя, якія не жадаюць ўнесці ўклад у справу абароны альбо не здольныя на гэта па прычыне хваробы або сур'ёзнага раненні, адпраўляюцца за вароты услед за сялянамі.
  
  Тенекрут не прымае да сябе нікога, акрамя зычных нарошчваць насыпы або рыць траншэі для мерцвякоў. Першае мае на ўвазе катаржная праца пад жорсткім абстрэлам былых сяброў з горада, а другое – падрыхтоўку магілы, якая цябе ж і спатрэбіцца, як толькі перастанеш прыносіць карысць.
  
  Небагаты выбар.
  
  А Могаба ніяк не напаткае, з-за чаго яго ваенны геній не праслаўляецца усім светам.
  
  З нюень бао ён не звязваецца. Пакуль. Яны амаль бескарысныя для абароны Дежагора, аднак і рэсурсаў не спажываюць. І дзеткі іх вунь як упитаны, а ўсім астатнім даводзіцца зацягваць папружка.
  
  Цяпер на вуліцах рэдка сустрэнеш сабаку або котку. Коні цэлыя толькі таму, што знаходзяцца пад абаронай арміі, ды іх і усяго-то жменька. Скончыцца фураж – наямося каніны ўволю.
  
  Дробязь накшталт пацукоў або галубоў стала пуглива. Часам можна пачуць пратэстуючы крык застигнутой знянацку вароны.
  
  Нюень бао... Гэтыя выжывуць.
  
  Народ з адным-адзіным абыякавым тварам на ўсіх...
  
  Могаба не дакучае ім – па той прычыне, што нюень бао паднімуцца на крыўдзіцеля неадкладна і ўсім кагалам. Да бойцы яны ставяцца сур'ёзна, гэта для іх святое.
  
  Без крайняй неабходнасці нюень бао ні ў што не лезуць, аднак яны зусім не пацыфісты. Пару разоў тенеземцам давялося пашкадаваць аб сваіх спробах прабіцца ў горад праз іх кварталы: паломнікі зладзілі няпрошаным гасцям хвацкую разню.
  
  Джайкури пагаворваюць, што нюень бао ядуць сваіх ворагаў.
  
  Праўда, людзі знаходзілі чалавечыя косці, відавочна мінулыя мясніцкую разделку і кулінарную апрацоўку.
  
  Я не веру, што гэтыя косткі са сталоў нюень бао, але Кы Дам адмовіўся аспрэчваць нават самыя брудныя выдумкі наконт яго народа.
  
  Магчыма, ён прызнае праўдай любую байку пра жудасныя звычаі нюень бао. Магчыма, размовы, якія выклікаюць сляпы страх перад імі, яму толькі выгадныя.
  
  Хочаш жыць – слухаць, за любую саломінку.
  
  Калі б яны загаварылі!.. Напэўна порассказали б такога, што валасы ўстануць дубка.
  
  Аб Дежагор! Ціхамірныя дні прагулак па пекле з усмешкай на вуснах...
  
  Цікава, колькі часу пройдзе, перш чым смех зусім пакіне гэты горад?
  
  
  
  7
  
  Стомлены дашчэнту – як бывала ў кожную ноч, колькі сябе памятаю, – я адправіўся на сцяну, несці вартавую службу. Уладкаваўшыся ў амбразуру, я пракляў усіх продкаў нашых ворагаў – у выразах няхай не самых арыгінальных, але затое поўных яду.
  
  Там, звонку, тенеземцы што-нешта задумалі. Чуліся валтузня і размовы, па раўніне рухаліся агні паходняў. Значыць, зноў нам трэба будзе бяссонная ноч. Ну чаму яны не могуць, як усякія нармальныя людзі, займацца справамі ў нармальнае час?
  
  Мяркуючы па ўсім, энтузіязму ў іх было не больш, чым ва мне. Адзін раз я нават разабраў непахвальнае пра нас і аб нашым паходжанні. Як быццам мы гэтую завіруху задумалі! Падобна на тое, што нашых праціўнікаў ўтрымлівала ад уцёкаў толькі перакананасць у тым, што ніхто не вернецца дадому, пакуль Гаспадары Ценяў не адаб'юць Штормгард. Магчыма, ацалелых наогул не будзе – ні з той, ні з другога боку.
  
  Закаркала, насьміхаючыся над усімі намі, варона. Я паленаваўся шпурнуць у яе каменем.
  
  Звонку стаяў туман. Зарадзіў дождж. Затым на поўдні над пагоркамі зазіхацелі маланкі. Увесь дзень было горача і вільготна, і вось да вечара вылілася жорсткая навальніца. На вуліцах імгненнем ўтварыліся лужыны. Інжынеры Грозотени папросту маглі стварыць эфектыўны дрэнаж, тым больш што мясцовасць гэтаму спрыяла. Але, мабыць, такая задача не ўваходзіла ў спіс першарадных.
  
  Мне было нават крышачку шкада агідныя стварэнні унізе прыдуркаў. Не занадта добрая падобная ноч для штурму высокіх сцен. Для іх абароны, зрэшты, таксама.
  
  Свечка з Рудым Рудзі нарэшце адолелі ўздым з вуліцы. Абодва, крэкчучы, цягнулі цяжкія скураныя мяшкі.
  
  – Стары я ўжо для такой працы, – прабурчаў Свечка.
  
  – Затое, калі спрацуе, у нас таксама будзе шанец састарэць.
  
  Абодва привалились да зубцах, пераводзячы дух, а затым скінулі мяшкі ў цемру. Там пачалі лаяцца па-тенеземски.
  
  – Будзеце ведаць, бараны, – агрызнуўся Рыжы Рудзі. – Валіце дадому, дайце паспаць.
  
  Зямлю на сцены цягала уся Старая Каманда.
  
  – Так-то яно так, – адказаў мне Свечка. – Але што толку ад жыцця, калі яна горш катаргі?
  
  Калі ты чытаў Аналы, то ведаеш, што нашы браты з самага пачатку гэта паўтараюць. Я толькі плячыма паціснуў. А што тут можна сказаць, чым натхніць? Звычайна і не спрабуеш растлумачыць або пераканаць, а проста робіш справу.
  
  – Ты навошта-то Гоблінаў спатрэбіўся, – прабурчаў Свечка. – Ідзі, мы цябе прыкрыем.
  
  Рыжы Рудзі закрычаў ўніз на ламанай тенеземском:
  
  – Гэй, я ж разумею, аб чым вы кудахчете! Вырадкі сучьи!
  
  Я хмыкнуў. Хоць і мая змена, магу сысці, калі захачу. Могаба ўжо не спрабуе кантраляваць Старую Каманду. Сваю справу мы робім – стаім да смерці. Проста не падзяляем яго уяўленняў аб тым, якім належыць быць Чорнага Атраду. Але калі гэты Гаспадар Ценяў са сваімі шутами калі-небудзь вырашыць зваліць дадому, без сур'ёзнай разборкі нам з Могабой ніяк не абысціся.
  
  – Дзе ён?
  
  – Трэці ўваход, – паказаў ён на пальцах.
  
  Мы часта карысталіся мовай глуханямых, калі даводзілася гаварыць пра справы на адкрытым месцы. Ні мышы, ні вароны яго не разумелі. І ніхто з людзей Могабы.
  
  Я зноў хмыкнуў:
  
  – Хутка вярнуся.
  
  – Ага.
  
  Я сышоў па круты слізкай лесвіцы, перамагаючы ныццё цягліц, – яны ведалі, што назад мне трэба будзе цягнуць мяшок зямлі.
  
  Што магло ад мяне спатрэбіцца Гоблінаў? Напэўна, хоча абмеркаваць якой-небудзь дробязны пытанне. Карантышка, падобна свайму одноокому аднаго, заўсёды імкнецца перакласці рашэнне на чужыя плечы.
  
  Старой Камандай, у сутнасці, кірую я – ва ўсіх астатніх няма жадання абцяжарваць сябе самомалейшей адказнасцю.
  
  
  
  Мы абгрунтаваліся ў высокіх цагляных будынках непадалёк ад сцяны, да паўднёва-захад ад паўночных, адзіных незабаррикадированных варот. І з першага гадзіны аблогі ўмацоўвалі пазіцыі.
  
  Могаба думае наступальна. Ён не верыць, што вайну можна выйграць, отсиживаясь за каменнымі сценамі. Ён жадае адлюстраваць штурм, затым рынуцца вонкі і перабіць тенеземцев. Ён трывожыць праціўніка дзёрзкімі вылазкамі і адцягваюць ўдарамі. Ён не ўлічвае, што тенеземцы могуць пракрасціся ў горад вялікім лікам, хоць амаль пры кожным штурме яны аказваюцца па наш бок сцены, і мы вымушаныя перагрупоўваюцца, каб выкінуць іх.
  
  Настане дзень, калі справы пойдуць не так, як хацелася б Могабе. Рана ці позна людзям Тенекрута ўдасца захапіць вароты. І тады мы ўбачым сапраўдныя вулічныя баі.
  
  Гэта непазбежна.
  
  Што ж, Могаба, Старая Каманда гатовая да гэтага. А ты гатовы?
  
  Мы-то обернемся нябачнікамі, ваша пыху. Мы ў такія гульні ўжо гулялі. Мы чыталі Аналы. Мы станем прывідамі, якія нясуць смерць.
  
  Спадзяюся, што так і будзе.
  
  Цені – вось праблема. Што яны ўжо даведаліся? І што яшчэ змогуць даведацца?
  
  Нашы лютыя ворагі названыя Гаспадарамі Ценяў не толькі за любоў да цемры.
  
  
  
  8
  
  Усе ўваходы ў памяшканні Атрада, за выключэннем трох патаемных дзвярэй, былі закладзены цэглай. Як і ўсе вонкавыя вокны ніжэй трэцяга паверха. Калідоры і коміны ператвораныя ў лабірынт смяротных пастак. Да трох дзеючых уваходаў можна дабрацца, толькі ускараскаўшыся па лесвіцах, простреливаемым па ўсёй працягласці. Дзе змаглі, мы абараніліся ад агню.
  
  Ад бяздзейнасці ў дні аблогі Атрад не пакутуе. Нават Аднавокі працуе. Калі толькі яму не ўдаецца схавацца ад мяне.
  
  І ўсе да аднаго браты валяцца з ног ад стомленасці. Таму ім не да разважанняў аб нашай няпростай сітуацыі.
  
  Прайшоўшы патаемным ходам, вядомым толькі Старой Камандзе, крумкачам з лятучымі мышамі, Ценяў, вірлавокімі нюень бао ды любому нару, не поленившемуся паназіраць за нашым прытулкам з паўночнага барбикена, я скаціўся па лесвічных маршах у падвал, дзе ля самотнага недагаркі свечкі подремывал Бадья. Хоць я і стараўся ісці нячутна, яго павека завагалася. Але марнаваць дыханне на вокліч ён не пажадаў. Ззаду яго да сцяны быў прислонен расхістаны шафа з крыва вісіць на адной пятлі дзверцамі. Асцярожна отворив дзверцы, я слізгануў ўнутр.
  
  Кожны пробравшийся сюды знойдзе толькі гэты шафа, запоўнены вельмі абмежаванымі запасамі правізіі.
  
  Шафа адкрывае праход у тунэль, адзін з тых, што злучаюць усе нашы пабудовы. Калі Могаба ці яшчэ хто, цікавячыся нашымі справамі, пракрадзецца ў падзямелле, ён убачыць толькі тое, што і разлічваў убачыць. Задаволіцца гэтым і далей шафы, спадзяюся, сунуць нос не здагадаецца.
  
  Тунэль прывёў мяне ў іншы склеп, дзе сярод жахлівага бязладзіцы і смуроду, годнай мядзведжай бярлогі, спалі яшчэ некалькі чалавек. Тут я крочыў павольна, пакуль мяне не прызналі.
  
  Будзь я чужым, стаў бы першым з тых, хто ніколі не вернецца з гэтых падзямелляў.
  
  Цяпер я дабраўся да месцаў па-сапраўднаму сакрэтных.
  
  Новы Штормгард вырас над старога Джайкура. І на знос ранейшага горада яго гаспадары лішніх сіл не трацілі. Балазе мноства першапачатковых пабудоў аказалася ў цудоўным стане.
  
  Там, дзе нікому не прыйшло б у галаву шукаць, мы выкапалі ашаламляльны лабірынт. І ён павялічваўся з кожным мяшком зямлі, якія адпраўляюцца на сцяну або применявшимся ў іншых нашых задумках. Аднак гэты мурашнік не назавеш утульным. Патрабуецца сіла волі, каб спускацца ў цемру і вільгаць калідораў, дзе паветра ледзь рухаецца, свечкі ледзь тлеюць і заўсёды даводзіцца памятаць аб тым, што ў любым цёмным куце можа хавацца падступная смерць.
  
  Што тычыцца даўніны Мургена, то яго дадатак даймаюць думкі наконт пахаваньня жыўцом.
  
  Да падобнага немагчыма прывыкнуць.
  
  Круты, Алей, Гоблін з Аднавокім і я ўжо прайшлі праз такое на раўніне Страху – здаецца, пяць тысяч гадоў пражылі ў зямлі, дакладна барсукі.
  
  – Клетус, дзе Гоблін?
  
  Клетус – адзін з трох братоў, якія ўзначальваюць нашы інжынерныя службы і артылерыю.
  
  – За вуглом, у наступнай пакоі.
  
  Клетус, Лофтус і Лонгинус – сапраўдныя геніі. Гэта яны разлічылі, як па старым коміна падаваць паветра ў самыя глыбокія тунэлі, вентилируя ўвесь лабірынт, а потым павольна нацкоўваць вонкі па іншым коміна. Простая інжынерыя, аднак для мяне ўсё роўна што чараўніцтва. Ток прыдатнага для дыхання паветра, хай і павольны, спраўна служыць нам.
  
  Хоць волкасці і смуроду менш не становіцца.
  
  Гоблін трымаў свяцільня, асвятляючы сцяну, на свежевыскобленные камяні якой Лонгинус нашлепывал вапнавы раствор, прыкладна на ўзроўні вачэй.
  
  – У чым праблема, Гоблін?
  
  – Ды дождж гэты, каб яго! Ніяк не сціхае.
  
  – Ну так. Багі дзе-то выхлебали раку, а цяпер сюды адліваюць. І што з таго?
  
  – У нас тысяча працёкаў.
  
  – Гэта вельмі дрэнна?
  
  – Пакуль памяркоўна, ды вось ці надоўга? Дрэнажу-то ніякага. І ніжэй нам ужо не забрацца, пакуль дванаццаты тунэль у парадак не прывядзем.
  
  – Падобна на тое, праблема чыста інжынерная.
  
  – Ну так, – пацвердзіў Лонгинус, разравнивая раствор. – Клеці гэта прадбачыў. Мы з самага пачатку клапоцімся аб воданепранікальнасці. Вось толькі як тут праверыш, ці ўсё ў парадку, пакуль няма сур'ёзных ліўняў? Шчасце яшчэ, што ў сезон дажджоў такога не здарылася. Яшчэ тры дні, і нас тут затопіць, к чорту.
  
  – Вы ж справіцеся?
  
  Лонгинус паціснуў плячыма:
  
  – Пастараемся, Мурген. Усё, што можам, зробім.
  
  І пачаў накідваць раствор. Нібы даваў мне зразумець, што кожны павінен сам разбірацца са сваімі непрыемнасцямі.
  
  – Ты мяне дзеля гэтага паклікаў? – спытаў я Гобліна.
  
  Праблема нават па яго мерках была занадта нязначнай.
  
  – Не толькі. Лонга, ты нічога не чуеш.
  
  Чалавечак з лягушачьей фізіяноміяй прарабіў трыма пальцамі левай рукі мудрагелісты жэст. Між пальцаў няўлоўна замерцало і адразу згасла, і Лонгинус вярнуўся да працы з такім выглядам, нібы зусім аглух.
  
  – Гэта неабходна?
  
  – Балбатун ён. Благога, вядома, не жадае, проста незнарок паўтарае ўсё, што чуў.
  
  – Ды яшчэ ад сябе перабольшвае. Ведаю. Добра, излагай.
  
  – З гэтым Гаспадаром Ценяў што-то адбылося. Мы з Аднавокім у гэтым пераканаліся гадзіну таму, але, падобна, ён змяніўся значна раней. Ён проста-проста хавае гэта ад нас.
  
  – Ты аб чым?
  
  Гоблін падаўся да мяне, як быццам Лонгинус ўсё-ткі мог падслухаць.
  
  – Ён ідзе на папраўку, Мурген. Ўжо амаль здаровы. Яму трэба было оклематься, перш чым яны абодва папруць на нас. Яшчэ мы лічым, што сваё вылячэнне ён хавае больш ад Длиннотени. Нас-то ён не так баіцца, як сябрука.
  
  Я аж абмер, успомніўшы раптам нешта дзіўнае, тое, што дзеялася сёння на раўніне. І бо яно ўсё яшчэ працягваецца!
  
  – Тваю ж маць!..
  
  – Што такое?
  
  – Ён пойдзе на штурм сёння! З хвіліны на хвіліну! Тенеземцы выходзілі на пазіцыі, пакуль я спускаўся сюды. Я-то думаў, што будзе як звычайна... Трэба падняць ўсіх па трывозе.
  
  Сабраўшы астатнія сілы, я паспяшаўся назад. Па шляху абвяшчаў трывогу кожнаму сустрэчнаму.
  
  
  
  9
  
  Тенекрут не спяшаўся. Атрад заняў баявыя пасты на сцяне. Ведзеная намі орда таглиосцев падрыхтавалася да сутычкі, наколькі гэта ўвогуле было магчыма. Я разаслаў папярэджання Могабе і Глашатаю нюень бао Кы Даму. Могаба, вядома, ненармальная сволач, але не безнадзейны дурань. Ён, як яму здаецца, аддзяляе асабістае ад прафесійнага. Калі Гоблін прыйдзе і заявіць, што бяда блізкая, Могаба яго выслухае.
  
  Паўсюль зайгралі трывогу горны. За сцяной, як мы і чакалі, адразу падняўся злосны роў.
  
  Тут і грамадзянскае насельніцтва засвярбела. Па цёмных вуліцах пранеслася хваля жаху – мяркуючы па шуму, куды мацней ранейшых. Як заўсёды, джайкури, што старэй, успомнілі першае нашэсце Гаспадароў Ценяў. Тады на прыступ ішлі спачатку шматлікія згусткі Цемры, вёрткія і смяротныя.
  
  – Аднавокі! Цені там ёсць?
  
  – Няма і быць не можа. Ім бы прыйшлося сюды ад самога Тенелова дабірацца. Прычым з дазволу Длиннотени.
  
  – Добра.
  
  Я ўжо ведаў, на што здольныя Цені, сёе-тое пабачыў. Джайкури правільна робяць, што баяцца іх.
  
  – Хоць без волшбы не абыдзецца, гэта я табе абяцаю. Ўжо наспявае.
  
  – За што я цябе, кароткі, люблю, дык гэта за ўменне падбадзёрыць.
  
  Я акінуў позіркам суседнія ўчасткі сцяны. Разглядзець ўдалося нямногае, аднак падобна было, што нападнікаў чакае дастойная сустрэча.
  
  Зрэшты, калі Тенекрут паправіўся, у іх будзе шанец.
  
  – Мурген!
  
  – Чаго?
  
  – Азірніся!
  
  Я азірнуўся.
  
  Вяшчальнік Кы Дам, зьявіўшыся ў суправаджэнні сына і некалькіх унукаў, жэстамі испрашивал дазволу падняцца да бойницам. Пры зброі быў толькі сын, каржакаваты і абыякавы; па чутках, майстар ў звароце з мячом.
  
  – Сардэчна запрашаем, – кіўнуў я.
  
  З выгляду Вяшчальнік быў на тысячу гадоў старэйшы за нашага Аднавокага, аднак яму хапіла хуткасці ўзысці наверх без старонняй дапамогі. Лішнім вагой ён не быў абцяжараны. Валасы ў яго – тыя нешматлікія, што не выпалі, – былі раўнамернымі сівымі пучкамі размеркаваны па цемені і фізіяноміі. Калі не лічыць россыпы пячоначных плям, яго скура не стала бляклай ад старасці. Вяшчальнік быў нават святлей некаторых з нас, паўночнікаў.
  
  Ён злёгку пакланіўся.
  
  Я адказаў, паспрабаваўшы у дакладнасці паўтарыць яго паклон. Гэта павінна было азначаць павага да роўнага і дадаць некалькі ачкоў у маю карысць, паколькі ён на тэрыторыі Атрада, а ў Атрадзе галоўны – я, хоць і юн гадамі.
  
  Я з усіх сілаў стараўся быць ветлівым з Вешчуном і няспынна нагадваў хлопцам, каб ставіліся да нюень бао цярпліва і асцярожна – нават у выпадку правакацыі. Я спрабаваў натхніць братоў на больш цесныя адносіны з пілігрымамі, чым з звычайнымі людзьмі.
  
  Мы у чужых краях, і тут у нас няма сяброў.
  
  Кы Дам скіраваў погляд на темнеющую раўніну. Якая гордая стаць! Мала хто з джайкури сумняваецца ў тым, што ён чараўнік. Гоблін ж з Аднавокім кажуць, што яго можна лічыць ведьмаком ў састарэлым сэнсе гэтага слова, то ёсць мудрым, шмат изведавшим чалавекам.
  
  Стары глыбока ўздыхнуў, быццам умацоўваючы сваю аўру.
  
  – У гэтую ноч будзе не так, як заўсёды. – Казаў ён на общетаглиосском – і без аніякага акцэнту. – Іх валадар аднавіў свае сілы. – Строга паглядзеўшы на мяне, ён перавёў погляд на Гобліна з Аднавокім. – Э? Гм...
  
  – Ты цалкам мае рацыю.
  
  Я, у сваю чаргу, звярнуў увагу на світу Вяшчальніка. Майстар клінка здаваўся занадта ўжо тоўстым і нязграбным для сваёй рэпутацыі. А зрэшты, ці шмат я ведаю пра культуру гэтага народа?
  
  Унукі выглядалі як самыя звычайныя нюень бао ў росквіце сіл. Нібы яны баяцца, усміхнуўшыся альбо яшчэ як-то выказаўшы свае пачуцці, пазбавіцца душы. Або, па трапнай заўвазе Гобліна, нібы кожнаму з іх у азадак заштурхалі кактус.
  
  Пакінуўшы Кы Дама ўглядацца ў прыцемкі, я вярнуўся да сваіх справах. Яго спадарожнікі пастараліся не блытацца ў мяне пад нагамі.
  
  Падышоў Бадья:
  
  – Усё гатова, камандзір.
  
  Мяркуючы па воклічамі, людзі Гаспадара Ценяў таксама былі гатовыя пачынаць. Іх горны зараўлі, дакладна самцы аленяў у час гону.
  
  – Ну, гэта ненадоўга, – прабурчаў я.
  
  Яны маглі б адкласці гэта справа яшчэ гадоў на дваццаць. Я б не пярэчыў, мне спяшацца няма куды.
  
  З вуліцы да нас, узбег ганец з таглиосцев, одышливо прахрыпеў, што мяне хоча бачыць Могаба.
  
  – Іду-іду. Скажы, хвілін праз пяць буду. – Я вгляделся ў цемру. – Бадья, застаешся за старэйшага. Калі што, заменіш мяне.
  
  – Ну так. Атраду толькі гэтага і не хапала. Чарговага блазна.
  
  – Гэта я-то блазан? Ну, я ім задам!
  
  Вяшчальнік што-то сказаў. Майстар мяча, жмурачыся, вгляделся ў змрок. У пагорках з'явіўся святло і праз падлогу-ўдару сэрца згас. Зорка? Водбліск зоркі? Няма. Ноч халодная, пасмурна і дождлива.
  
  – Касцяной Воін, – загаварыў Вяшчальнік, – магчыма, мы бачым толькі малую частку таго, што адбываецца.
  
  – Магчыма. – Што азначае гэта мянушка? – Але мы, у адрозненне ад нюень бао, не ваяры. Мы салдаты.
  
  Розум старога, як і яго цела, не страціў жвавасці.
  
  – Як пажадаеш, Каменны Салдат. Усе можа апынуцца не тым, чым выглядае.
  
  Цікава, ён па шляху сюды да гэтага дадумаўся?
  
  Ўласнае выснова Вяшчальніка не парадавала. Рэзка павярнуўшыся, ён заспяшаўся ўніз па лесвіцы. Ды так, што ўнукі з цяжкасцю паспявалі за ім.
  
  – Аб чым гэта вы? – пацікавіўся Бадья.
  
  – Паняцця не маю. Да таго ж мяне кліча яго святасць князь Чорнага Атрада.
  
  Накіраваўся да лесвіцы, я зірнуў на Аднавокага. Наш вядзьмак стаяў тварам да ўзгорках, ўзіраўся ў тое самае месца, што прыцягнула ўвагу Кы Дама. Выглядаў ён пры гэтым збянтэжаным і засмучаным.
  
  Але на роспыты не было часу. Як не было жадання распытваць.
  
  Благімі весці я ўжо быў сыты па горла.
  
  10
  
  Росту ў Могабе – шэсць футаў пяць цаляў. Тлушчу нідзе ні унцыі, хіба што між вушэй. Увесь з костак і мускулаў, у найменшым руху гэтакая плыўная каціная грацыя. І мышцы ў яго не перекачанные, гэта сталёвыя ліны, і, каб заставацца ў такой форме, ён не шкадуе працы. Тварам Могаба цемны, але гэта хутчэй колер махагониевого дрэва, а не эбенового. Ён прама-ткі выпраменьвае упэўненасць, непахісную сілу волі.
  
  Ён хутка цяміць, але ніколі не ўсміхаецца. А калі і выказвае весялосць, то гэта ўсяго толькі праца на публіку. Сам жартаў не любіць і, верагодна, не разумее. Такога засяроджанага чалавека ты яшчэ ідзі пашукай. А ён засяроджаны на стварэнні і падтрыманні ў належным выглядзе ладу Могабы, найвялікшага ваяра усіх часоў.
  
  Мабыць, ён і сапраўды добры – амаль настолькі, наколькі аб сабе ўяўляе. Я не ведаю нікога, хто мог бы параўнацца з Могабой ў любым з асвоеных ім навыкаў.
  
  І іншыя нары амаль гэтак жа добрыя ў баі, як і высакамерна-самаўпэўненыя ў побыце.
  
  Ганарлівасць – вось галоўная слабасць Могабы, але, падобна, нікому не пад сілу пераканаць яго ў гэтым. Старанна пестуемая рэпутацыя – гэта вось, вакол якой круцяцца ўсе яго намеры.
  
  На жаль, схільнасць да самалюбавання і самооправданию – не тая рыса характару, што натхняе салдат выйграваць бітвы.
  
  Паміж Могабой і намі не засталося ні макулінкі сымпатыі. Гэта ён сваім упартасцю раскалоў Атрад на Старую Каманду і наров. Для Могабы гісторыя Чорнага Атрада – гэта святы крыжовы паход даўжынёй у эпоху. Нашы ж хлопцы бачаць у Атрадзе вялікую несчаслівую сям'ю, якая імкнецца ацалець у свеце, задавшемся мэтай загубіць нас.
  
  Спрэчка разгарэўся б куды гарачэй, не будзь пад бокам сур'ёзнага агульнага ворага ў асобе Тенекрута.
  
  Нават шмат каму з людзей Могабы ўжо не здаецца, што ў камандзіра ўсе дома.
  
  Тое, аб чым Костоправ паўтараў з таго моманту, як упершыню ўзяўся за пяро і паперу, можна аднесці да пытаннях парадку і дысцыпліны. Ладзіць свары з начальствам, як бы моцна яно ні памылялася і як бы шмат ні мнило аб сваім розуме, – гэта непарадак. Вось я і стараюся трымацца ў рамках дысцыпліны.
  
  Костоправ хутка ўзвысіў Могабу, за яго выдатныя таленты зрабіў трэцім чалавекам у Атрадзе, пасля сябе і Спадарыні. Аднак гэта не азначала, што ў адсутнасць Костоправа і Спадарыні Могаба аўтаматычна становіцца Капітанам. Новы Капітан павінен быць абраны. У сітуацыях, падобных якая склалася тут, у Дежагоре, звычай загадвае апытаць салдат: ці лічаць яны, што выбары трэба зрабіць неадкладна? Калі мяркуюць, што стары Капітан некампетэнтны, вар'ят, дряхл, мёртвы ці па нейкай іншай прычыне мае патрэбу ў неадкладным замяшчэнні, значыць выбарах быць.
  
  Не магу ўзгадаць ні аднаго прыкладу з Аналаў, калі б салдаты адкінулі старэйшага па чыну кандыдата, але здарся выбары сёння, магчыма, з'явіцца прэцэдэнт. Пры тайным галасаванні нават многія нары могуць выказаць Могабе недавер.
  
  Пакуль мы ў аблозе, ніякіх галасаванняў не будзе. Я сам паспрабую звесці на няма любую спробу арганізаваць выбары. Можа, Могаба і не ў сваім розуме. Можа, я і стаўлюся без усялякага піетэту да таго, што для яго свята. Аднак толькі ў яго дастаткова волі, каб кіраваць тысячамі норовистых таглиосских легіянераў і ў той жа час трымаць у цуглях джайкури. Загіне ён – на пасаду заступіць яго памочнік Синдав, затым – Очиба, а ўжо потым, быць можа, я, калі не паспею зліняць.
  
  Пакуль доўжыцца аблога, салдаты і грамадзянскія куды больш баяцца Могабу, чым паважаюць, – вось што мяне турбуе. Страх, як неаднаразова паведамлялі Аналы, – наиблагоприятнейшая глеба для здрады.
  
  
  
  11
  
  Нарады штаба Могабы праходзілі ў цытадэлі, на самай верхатуры; там вядзьмарка Грозотень абсталявала сабе камандны пункт. Могаба лічыў, што вышыня вежы – дробязь у параўнанні з тымі адлегласцямі, якія мы, падначаленыя, абавязаны штодня пераадольваць. Свайго ж баявога паста на сцяне ён пакідаць не любіў, таму я мог разлічваць, што нарада не зацягнецца.
  
  Трымаўся ён ветліва, хоць усім было відаць, як нялёгка яму гэта даецца.
  
  – Я атрымаў тваё данясенне, – сказаў ён мне. – І знайшоў яго не занадта выразным.
  
  – Так і было задумана. Каб ганец не разболтал навіна па шляху да цябе.
  
  – З гэтага вынікае, што навіна дрэнная.
  
  Ён казаў на мове Самоцветных гарадоў, засвоеным Атрадам на службе синдику Берылію. Часцей за ўсё мы карысталіся гэтай мовай, калі не жадалі быць панятымі мясцовымі. У Могабы прычына была іншая – ён усё яшчэ слаба валодаў таглиосским і без перакладчыка абысціся не мог. Ён і на берилльском дыялекце гаварыў з жахлівым акцэнтам.
  
  – Ды ўжо дакладна не з добрых, – сказаў я, і Синдав, адзін Могабы, пераклаў для прысутных таглиосских афіцэраў. – Гоблін і Аднавокі, – працягваў я, – гавораць, што Тенекрут ўжо зусім ачуняў і рыхтуецца сягоння ноччу з размахам адсвяткаваць гэта падзея. Значыць, нам трэба чакаць не звычайнага тревожащего нападу, а магутнага ўдару усімі наяўнымі сіламі.
  
  Тузін пар вачэй взирала на мяне, молячы багоў, каб пачутае аказалася чым-небудзь накшталт подлага розыгрышу, да якіх так ахвотныя Гоблін з Аднавокім. Погляд Могабы зрабіўся ледзяным; калі на цябе вось так глядзяць, хочацца адмовіцца ад сваіх слоў.
  
  Могаба не карыстаецца паслугамі гэтай пары, пастаянна якая выклікала трэння паміж ім і Старой Камандай. Ён сьвята ўпэўнены, што ведзьмакам, ведзьмакам і іншым чарадзеяў, якім ужо ні на ёсць вартым жалю, не месца сярод воінаў, якім належыць спадзявацца толькі на ўласную сілу, сметку, волю і, можа быць, яшчэ на каменную цвёрдасць камандзіра, калі такая маецца ў наяўнасці.
  
  Гоблін ж з Аднавокім мала таго што ведзьмакі, мала таго што разболтанны, недисциплинированны і вздорны, так яшчэ і менш за іншых схільныя прызнаваць яго, Могабу, лепшым набыццём Чорнага Атрада за ўсе мінулыя і ўсе будучыя часы.
  
  А асабліва Могаба ненавідзіць Тенекрута, бо той, вядома ж, ніколі не выйдзе на сумленны паядынак, легенды аб якім засталіся б у стагоддзях.
  
  Могаба хоча заняць месца ў Аналах, і не абы якое, а самае галоўнае. І падобна на тое, ён гэта месца атрымае – аднак не так, як яму марыцца.
  
  – У цябе ёсць меркаванні, як нам з гэтым справіцца? – Могаба не выказваў ніякіх пачуццяў, хоць і разумеў, што выздараўленне Тенекрута напэўна ладна наблізіла гадзіну нашай смерці.
  
  Я б прапанаваў памаліцца, аднак Могаба відавочна быў не ў тым настроі, каб пасмяяцца над жартам.
  
  – Баюся, што няма.
  
  – І ў кніжках тваіх не знойдзецца падказкі?
  
  Ён меў на ўвазе Аналы. Як жа стараўся Костоправ пасадзіць Могабу за іх вывучэнне! Стары па-майстэрску отыскивал ў летапісе Атрада прэцэдэнты і здабываў з іх практычную карысць – у асноўным таму, што не вельмі-то давяраў сваім камандна-стратэгічным талентам. А вось у Могабы самаўпэўненасці хоць адбаўляй, і ён пад любымі падставамі пазбягаў знаёмства з нашай гісторыяй. І толькі нядаўна да мяне дайшло, што ён не ўмее ні чытаць, ні пісаць. У некаторых краінах грамата не лічыцца мужчынскай справай. Напэўна, так ішла справа і ў наров ў Гиэ-Ксле, нягледзячы на тое, што вядзенне Аналаў – святы абавязак братоў Чорнага Атрада.
  
  – Ёсць адна, але не ведаю, ці спатрэбіцца. Правераная часам тактыка – адцягнуць калдуна на другарадную мэта, дзе ён прычыніць менш шкоды. Гэта трэба паўтараць, пакуль ён не вытхнецца альбо пакуль не з'явіцца шанец падабрацца да яго і перарэзаць горла. Другое нам не падыходзіць – на гэты раз Тенекрут будзе асцярожней. Думаю, ён нават з лагера не высунецца, калі толькі мы яго не выманим.
  
  Могаба кіўнуў. Пачутае яго не здзівіла.
  
  – Синдав?
  
  Гэтыя двое з самага ранняга дзяцінства сябры неразлейвода. Синдав цяпер у Могабы правая рука, а яшчэ ён камандуе першым таглиосским легіёнам, лепшым сярод таглиосских падраздзяленняў. І найстарэйшым. Як толькі мы прыбылі ў Таглиос, Могаба па даручэнні Костоправа узяўся навучыць навабранцаў, і гэты легіён – яго дзецішча.
  
  Синдав мог бы сысці за брата Могабы. А часам ён паводзіць сябе як Могабова хворая сумленне. Мабыць, Могаба шануе яго добрым меркаваннем, нават не аддаючы сабе ў гэтым справаздачы.
  
  – Можа, паспрабуем уцячы? – прапанаваў Синдав. – Га-га-га! Жартую.
  
  Могаба жарту не зразумеў. А калі і зразумеў, то не знайшоў у ёй нічога смешнага.
  
  – Як наконт таго, каб пастраляць з баллист? – спытаў я. – Калі Тенекрут ў межах дасяжнасці, выпадкова можам трапіць.
  
  Гэта мы рабілі ў ходзе вялікай бітвы, перш чым апынуліся ў пастцы. І бо пашанцавала: мы выжылі. Праўда, гэта сумніўнае шанцаванне, паколькі мы цяпер сядзім па вушы ў лайне. Шкада, што не ўдалося тады насмерць прыстукнуць Тенекрута.
  
  – Шпаркасць і манеўр, – вырашыў Могаба. – Стрэл – і змена пазіцыі. Пад прамой ўдар не подставляемся, інакш нам доўга не пратрымацца. Будзем весці анфіладная абстрэл, пакуль Тенекрут не адцягне на што-небудзь. У вочы яму глядзець не станем.
  
  Затое Могаба паглядзеў у вочы мне. Яму была патрэбна дапамога Гобліна і Аднавокага, аднак гонар не дазваляла прасіць. Ён, помніцца, голасна заяўляў, што волшбы не пацерпіць, што ёй не месца ў Чорным Атрадзе. Вядзьмарства – справа ганебнае, ганебнае, гэта свайго роду жульніцтва. Звычайнаму чалавеку няма чаго супрацьпаставіць ілюзіям. Кожны раз, калі Могаба сустракаў нашых дроў, ён вывальваў ім на галаву гэтыя папрокі. І нават абяцаў Гоблінаў з Аднавокім немалыя выгады ў выпадку, калі яны пагодзяцца пакінуць «яго» Атрад.
  
  Дапамогу табе спатрэбілася? Ну не смешна ці – якую гнуткасць набывае чалавек, калі ў патыліцу яму дыхае верная смерць?
  
  Зрэшты, гнуткасць гнуткасці розніца. Могаба не просіць пра вядзьмарскай дапамогі напрасткі.
  
  Я не стаў цягнуць з яго жылы. Не маю такой звычкі. Ды да таго ж была надзея, што мая падатлівасць обозлит яго куды мацней.
  
  – Кожны з нас павінен зрабіць усё, што ад яго залежыць, – сказаў я. – Калі не справімся, нашы рознагалоссі нават лайна не будуць каштаваць.
  
  Могаба паморшчыўся. Сярод мноства якасцяў, неабходных воіну-нару, красамоўства не значыцца. На якой бы мове ён ні размаўляў.
  
  Добра, што мы казалі на берилльском дыялекце. Дыскусія працягвалася доўга, Синдав перакладаў, і таглиосские афіцэры ўжо з сумневам слухалі яго пазбаўленую эмоцый гаворка. Мы, Чорны Атрад, у зносінах з староннімі заўсёды трымаем адну і тую ж міну. Гэта асабліва важна ў адносінах з наймальнікамі. Не паложана ім ведаць, што ў нас на розуме. Таму што ў гэтых спадароў ёсць кепскай звычай: загадзя меркаваць, як бы нацягнуць нам нос, ледзь мы выратуем іх царскія азадка.
  
  Лічачы братоў, якія прынялі прысягу з таго дня, як мы прыбылі ў гэты «блаславёны» край, а таксама наров і Старую Каманду, нас у Атрадзе зараз шэсцьдзесят дзевяць. Галоўная абарона Дежагора – дзесяць тысяч дрэнна навучаных таглиосских легіянераў, колькі-то былых тенеземских рабоў, якія далучыліся да нас добраахвотна, але ні на што сур'ёзнае не здольных, ды жменька джайкури, ад якіх карысці яшчэ менш. І з кожным днём гэта войска прыкметна меншае ў ліку. Старыя раны і новыя хваробы косяць нашы шэрагі ледзь ці не больш паспяхова, чым варожыя атакі.
  
  Могаба удастоіў мяне лёгкім паклонам – гэта ў яго выраз удзячнасці. Услых дзякаваць не стаў.
  
  Синдав з Очибой, ссунуўшы галавы, абмяркоўвалі толькі што атрыманыя данясення.
  
  – Часу на размовы не засталося, – абвясціў Синдав. – Праціўнік вось-вось пойдзе на штурм.
  
  Сказана гэта было па-таглиосски. Синдав, у адрозненне ад Могабы, пастараўся асвоіць мову як след. Цяпер намагаецца зразумець культуру і лад мыслення некалькіх таглиосских плямёнаў – на мой погляд, зусім чумовых.
  
  – Тады разыходзімся па месцах, – распарадзіўся Могаба. – Мы ж не хочам расчараваць Тенекрута?
  
  Вось ён, наш Могаба, ва ўсёй красе. Ён ўсхваляваны да крайнасці, прама-ткі рвецца ў бой. Яму не трываецца прымяніць новую тактыку і паглядзець, наколькі паменшацца нашы страты.
  
  Я пайшоў, не сказаўшы ні слова. І не дачакаўшыся дазволу.
  
  Могаба ведае, што я не лічу яго Капітанам. Час ад часу мы спрачаемся на гэтую тэму. Я не пагаджуся прызнаць яго вяршэнства, пакуль не будзе праведзена галасаванне па ўсёй форме. Падазраю, ён да выбараў яшчэ не гатовы, баіцца, што яго папулярнасць недацягвае да Капітанскай.
  
  І я выбары прыспешваць не буду. Старая Каманда можа аддаць перавагу мяне, а мне такая праца не ў радасць. Ды і не падыходжу я для яе, калі быць сумленным з самім сабой. Я, чорт падзяры, нават з Анналами ледзь спраўляюся. Розуму неспасціжна, як гэта Костоправ паспяваў яшчэ і кучай іншых спраў займацца.
  
  Усю дарогу да майго ўчастка сцены я пераадолеў бегам.
  
  
  
  12
  
  Што-то, взявшееся немаведама адкуль, не бачнае больш нікому, беззвучным смерчам вынырнуў з імглы нябыту, нагнала мяне і паглынула. І ніхто не бачыў, як яно ўчапіўся ў маю душу, ірванула і панесла ў цемру.
  
  «Багі! – падумаў я. – Няўжо вярнуўся, здабыўшы вялікую моц, Гаспадар Ценяў? Але навошта яму спатрэбіўся я? Бо мая роля сапраўды нікчэмная...»
  
  
  
  13
  
  Мяне уладна заклікалі куды-то, і я не мог выстаяць. Супраціўляўся, але вельмі хутка зразумеў: на самай справе мне не хочацца перамагчы ў гэтай барацьбе.
  
  Я быў у роспачы. Зусім не разумеў, што адбываецца. Хіліла ў сон... Можа, усё гэта проста мроіцца з недосып?
  
  Затым голас, які здаваўся цьмяна знаёмым, назваў мяне па імені:
  
  – Мурген! Мурген, очнись! – (Тут мяне кінула ў бок, як ад удару, але, калі і быў удар, я яго не адчуў.) – Давай, Мурген! Змагайся!
  
  Што?
  
  – Ачомваецца. Прыходзіць у сябе!
  
  Я застагнаў, што, мяркуючы па новай успышцы радасці, было немалым поспехам.
  
  Я застагнаў зноў. Цяпер мне вядома, хто я такі. Але дзе знаходжуся? І як тут апынуўся? І чый гэта голас?
  
  «Так ўстаю, – хацеў было сказаць я. – Устаю, чорт бы вас пабраў!»
  
  Напэўна, зноў вучэнні... Я паспрабаваў устаць, але мускулы адмовіліся падымаць цела. Зусім здранцвелі. Мяне падхапілі пад рукі.
  
  – Стаў на ногі, – сказаў другі голас. – Няхай пройдзецца.
  
  – Трэба было б знайсці спосаб прадухіляць такія прыступы, – заявіў першы.
  
  – З задавальненнем выслухаю любыя ідэі.
  
  – Але гэта ж ты ў нас лекар...
  
  – Ды не хвароба гэта, Гоблін, а вядзьмарства. Ты сам вядзьмак, вось і выясняй.
  
  – Няма, камандзір, гэта не вядзьмарства.
  
  – Тады што ж за чартаўшчына?
  
  – А калі нават і вядзьмарства, то я ні аб чым такім нават не чуў.
  
  Мяне паставілі на ногі. Калені падагнуліся, аднак хлопцы не далі мне ўпасці.
  
  Прыадчыніўшы адно вока, я ўбачыў Гобліна і нашага Старога. Але Стары ж мёртвы... Я шевельнул для пробы мовай:
  
  – Падобна, я ачуўся.
  
  На гэты раз словы выгаварыліся, хоць і з цяжкасцю, але разборліва.
  
  – Ачуўся, – пацвердзіў Гоблін.
  
  – Дапамажы яму ісці.
  
  – Ды не п'яны ён, Костоправ! Ён тут, у поўным свядомасці. Справіцца і сам, нікуды не дзенецца. Бо так, Мурген?
  
  – Ды. Я тут. Я нікуды не падзенуся, пакуль чуваю.
  
  Хоць дзе гэта «тут»? Я агледзеўся. А-а... Зноў тут...
  
  – Што здарылася? – спытаў Стары.
  
  – Мяне зноў утащило ў мінулае.
  
  – Дежагор?
  
  – Ну так, як заўсёды. На гэты раз – у той дзень, калі ты вярнуўся. І калі я сустрэў Сары.
  
  Костоправ толькі крэкнуў.
  
  – З кожным разам боль усё слабей. Сёння наогул прайшло лягчэй лёгкага. Але і, акрамя болю, усё дрэннае сыходзіць на няма. Я не ўбачыў і паловы тых жахаў, што там ёсць...
  
  – Гэта ж добра. Можа быць, калі цалкам пазбавішся ад болю і страху, спыняцца і прыступы...
  
  – Ды не я сышоў з розуму, Костоправ! Не сам жа ўсё гэта раблю з сабой.
  
  – А вяртацца яму з кожным разам усё цяжэй, – заўважыў Гоблін. – Сёння ўжо не выкараскаўся б без нашай дапамогі.
  
  Прыйшла мая чарга крякнуть. Што ж атрымліваецца? Можа выйсці так, што мяне зноў і зноў будзе закідваць у надзір маім жыцці?
  
  Зрэшты, Гоблін не здагадваўся аб самым горшым. Я яшчэ не вярнуўся. Мяне выцягнулі з бездані мінулага, але я яшчэ не тут, не з імі. Усё тое, што адбываецца цяпер – таксама маё мінулае, толькі ў гэты раз я разумею, дзе знаходжуся. І ведаю, якія пошасці рыхтуе мне будучыню.
  
  – На што гэта было падобна?
  
  Гоблін, як звычайна, ўзіраўся ў мой твар. Быццам які-небудзь нервовы цік мог паслужыць падказкай, неабходнай для майго выратавання. Костоправ прыхінуўся да сцяны – ён часта так робіць. Стары быў цалкам задаволены тым, што я загаварыў.
  
  – Тое ж, што і заўсёды. Толькі не так хваравіта. Хоць на гэты раз спачатку я быў не зусім я. Вось у чым розніца. Я быў проста кропкай назірання... ну, або голасам бестелесного правадыра, якія распавядаюць безаблічнай падарожніку, што той бачыць вакол.
  
  – Падарожнік таксама бесцялеснага? – спытаў Костоправ.
  
  Гэтая розніца яго зацікавіла.
  
  – Не, там, безумоўна, хто-то быў. Чалавек як чалавек, толькі без асобы.
  
  Гоблін з Костоправом трывожна пераглянуліся. Алею і Крутога ў гэты раз з намі не было.
  
  – Якога полу? – спытаў Костоправ.
  
  – Не разабраў. Хоць гэта быў не Безаблічны. Наўрад ці хто-небудзь з нашага мінулага. Павінна быць, ён проста паўстаў у мяне ў свядомасці. Напэўна, мне прыйшлося падзяліцца на часткі, каб лягчэй пераносіць такія жудасныя прыступы болю...
  
  Гоблін недаверліва паківаў галавой:
  
  – Гэта не ты, Мурген. Усё гэта робіць хто-то – або што-то – акрамя цябе. Трэба было б даведацца, хто ён. А яшчэ высветліць, што яму трэба і чаму ён выбраў цябе. Ты не ўлавіў якія-небудзь намёкі? Як усё адбывалася? Паспрабуй ўспомніць. Драбнюткая дэталь можа паслужыць зачэпкай.
  
  – Калі гэта пачалося, я быў цалкам разъят. А пасля зноў стаў Мургеном, які ўсё перажываў нанова, спрабаваў занесці ў Аналы тое, што адбываецца, і нічога не ведаў пра будучыню. Памятаеш, як ты сам хлапчуком хадзіў купацца? І хто-небудзь падкрадваўся ззаду, каб цябе макнуть? Выскокваў з вады вышэй, далонню ўпіраўся ў тваю макаўку, а пасля ўсім вагой тапіў? А ты, калі глыбока, замест таго каб рухацца прама ўніз, выкручваўся і як бы клаўся на жывот? Гэтак жа дакладна і тут. Толькі на жывот-то я переворачиваюсь, а выплыць наверх не магу. Я забываю, што рабіў гэта ўжо шмат разоў і заўсёды атрымлівалася аднолькава. Можа, успомні я хоць раз будучыню, паспрабаваў бы змяніць ход рэчаў або, па меншай меры, зрабіць запасныя копіі з маіх кніг, каб яны не...
  
  – Што? – Костоправ натапырыў вушы. Варта памянуць Аналы, і ўсе яго ўвагу ў поўным тваім распараджэнні. – Аб чым гэта ты?
  
  Зразумеў ён, што я ўспамінаю будучыню? Бо ў сапраўдны момант мае тома Аналаў яшчэ цэлыя.
  
  Хваля страху і болю захліснула мяне з галавой. За страхам і болем было адчай – нягледзячы на ўсе пагружэння ў мінулае і візіты ў цяперашні, мне не прадухіліць таго, што адбудзецца. Ніякай сілы волі не хопіць, каб адкруціць ў бок раку, якая нясе нас у бездані жаху.
  
  На некалькі секунд я страціў дарунак прамовы – гэтак многае хацеў сказаць. Затым, хоць і не наўпрост, здолеў ператварыць думкі ў словы:
  
  – Ты хочаш пагаварыць пра гаі Наканаванне?
  
  Я добра памятаў той вечар. Досыць часта тут праязджаў, паспеў вывучыць дарогу. Ландшафт, праўда, кожны раз злёгку мяняўся, але далей час зноў паварочвалася ўсё той жа няўмольнай ракой...
  
  – Гай? – здзіўлена перапытаў Костоправ.
  
  – Табе трэба, каб я павёў Атрад да гаі Наканаванне, дакладна? Набліжаецца Фестываль Агнёў, што б гэта ні значыла. Ты лічыш, што на ім можа з'явіцца Нарайян Сінгх. Самы час злавіць яго – або каго-небудзь з тых, хто ведае, дзе Нарайян хавае твайго дзіцяці. На худы канец, у нас будзе шанец перабіць многіх з іх, прычыніць гэтай секты больш шкоды, чым яна нанесла свеце.
  
  У сваім намеры вапны обманников Костоправ быў цьвёрды. Нават цвярдзей, чым Спадарыня, а бо з іх дваіх мацней яна была абражаная. Калі-то, даўным-даўно, ён палічыў сваім святым абавязкам замкнуць кола гісторыі Атрада. Ён вырашыў стаць тым Капітанам, які прывядзе Атрад назад, у Хатовар. Гэтую мару ён песціць да гэтага часу, аднак воцарившийся кашмар наяве адсунуў яе на другі план. Кашмар бярэ сваё, і, пакуль цягнецца гэтая павуціна жаху, болю, жорсткасці і помсты, Хатовар застаецца толькі падставай, але не мэтай.
  
  Костоправ няўпэўнена разглядваў мяне.
  
  – Адкуль ты ведаеш пра гай Наканаванне?
  
  – Я вярнуўся назад, ужо ведаючы.
  
  Што было існай праўдай, вось толькі «назад» мы маглі разумець па-рознаму.
  
  – Так ты павядзеш туды нашых?
  
  – Не магу не аповесці.
  
  Цяпер і Гоблін здзіўлена воззрился на мяне.
  
  Я зраблю тое, аб чым просіць Костоправ. Я ведаю, як усё адбудзецца, аднак не магу растлумачыць гэтага таварышам. У маёй галаве два розуму. Адзін нараджае вось гэтыя думкі, іншы ж тым часам набівае тросы і рифит ветразі.
  
  – Цяпер я ў парадку, – сказаў я. – Па-мойму, ёсць спосаб засцерагчыся ад гэтых прыступаў. Па меншай меры, не так глыбока сыходзіць у мінулае. Толькі растлумачыць я яго не магу.
  
  Невяліка задавальненне – раз за разам спатыкацца аб абзу часу і правальвацца ў змрочныя, да жудасці рэальныя сны пра абарону Дежагора. Хай нават ператвараючыся ў кропку назірання, амаль нечувствительную да жаху, амаль равнодушную да якія робяцца паўсюль жахлівым злачынстве.
  
  Костоправ аб чым-то загаварыў, але я перапыніў:
  
  – Праз дзесяць хвілін прыйду ў штаб на сход.
  
  Я нічога не магу расказаць прама, але, быць можа, удасца хоць што-то растлумачыць намёкамі.
  
  А зрэшты, я ж ведаю: нічога не зменіцца. Самае жудаснае чакае нас наперадзе, і я нямоглы адвесці бяду.
  
  Аднак у гаі я зраблю ўсё ад мяне залежыць. А раптам на гэты раз выйдзе інакш? Калі б толькі ўспомніць будучыню лепей ды зрабіць верныя хады...
  
  Ты! Хто б ты ні быў! Ты зноў і зноў увлекаешь мяне да вытокаў болю. Навошта табе гэта трэба? Што цябе наогул трэба? Хто ты ёсць, і што ты ёсць?
  
  Маўчыш? Так, ты заўсёды маўчыш...
  
  14
  
  Ох і зубаст ж пракляты вецер! Хутаючыся ў коўдры, мы стукалі зубамі і марылі хутчэй прыбрацца з гэтых жудасных нетраў. Не разумелі, што мы тут робім, дрыжучы, сапраўды безабаронныя цуцики. Была б наша воля, мы б сюды і зусім не сунуліся.
  
  І ўсё-ткі нешта няўлоўнае, нейкая увертливая эмоцыя у глыбіні майго істоты паўтарала, што задача ў нас вельмі важная і спаткнуцца мы не маем права. Мне нават не ўявіць, як шмат ад гэтага залежыць.
  
  Нябачныя ў цемры, патрэсквалі дрэвы і поскрипывали. Пад стогны і плач ветру вельмі лёгка даць волю ўяўленню, і тады пачнуць здавацца многія тысячы закатаваных да смерці ў гэтым лесе. Гэта іх стогны і плач, гэта іх маленні аб літасці, не знаходзяць водгуку нават цяпер. Таго і глядзі мёртвыя паўстануць перад табой, патрабуючы помсты жывым...
  
  Я, хоць і стараўся трымацца героем, не мог суняць дрыжыкаў. Захінуўся поплотнее ў коўдру, але і гэта не дапамагло.
  
  – Гэй, нежанка! – насмешліва гукнуў мяне Аднавокі, нібы самому яму, дробнаму пакостнику, лягчэй лёгкага было трымаць сябе ў руках. – Калі Гоблін не спыніць кідацца па акрузе, я спущу са старога пердуна штаны і пасаджу яго тухлай азадкам на глыбу лёду! Цвікамі прыб'ю, каб не слёз!
  
  – Вось гэта называецца «творчы падыход».
  
  – Не умнічай, Шчанюк. А не тое...
  
  Рэшту фразы быў вынесены моцным парывам ветру, і я так і не даведаўся, чым мяне хацеў напалохаць Аднавокі.
  
  Дрыжалі мы ўсе не толькі ад холаду, хоць ніхто не прызнаўся б у гэтым. Мы апынуліся ў жудасным месцы, і нас палохала наша задача, ды ў дадатак па віне велічэзнай хмары мы пазбавіліся нават і той няшчаснай дапамогі, што аказвалі нам зоркі.
  
  Ноч выдалася па-чартоўску цёмная. А душилы, падобна, пасябравалі з тымі, хто кіруе Ценямі. Прынесла такі чутка сарока на хвасце. Дакладней, не сорак, а вялікая чорная птушка.
  
  – Мы занадта затрымаліся ў горадзе, – паскардзіўся я.
  
  Аднавокі прамаўчаў. За яго адказаў Тай Дэй. Хлопец толькі буркнуў, але для яго гэта была цэлая тырада.
  
  Вецер данёс да маіх вушэй храбусценне патрывожанай асцярожнай хадой галля.
  
  – Гоблін, чорт цябе дзяры! – раўнуў Аднавокі. – Канчай тупаць! Хочаш, каб увесь свет даведаўся, што мы тут?
  
  А бо Гобліна нават за пяць крокаў мы б не пачулі, хоць ён пляши. Няма ў Аднавокага ніякага павагі да законаў прыроды і да логіцы простых смяротных.
  
  Перада мной паўстаў Гоблін, апусціўся на кукішкі. Яго жоўтыя зубкі выстукивали дроб.
  
  – Усё гатова, – шапнуў ён. – Справа за табой.
  
  – Тады лепш бы пачаць, – буркнуў я ў адказ, паднімаючыся на ногі. – Пакуль я не зламаўся пад цяжарам здаровага сэнсу.
  
  Калені рыпнулі. Мускулы не жадалі расцягвацца. Я вылаяўся. Падобна на тое, занадта стары я для такіх прыгод, хоць сярод нашых у свае трыццаць чатыры застаюся юнцом.
  
  – Пад'ём, – сказаў я дастаткова гучна, каб пачулі ўсе.
  
  Знакамі ў цемры не объяснишься.
  
  Мы знаходзіліся з зацішнага боку, так і Гоблін пастараўся, так што аб шуме можна было не трывожыцца.
  
  Нашы растварыліся ў імгле – гэтак ціха, што нават здалося, быццам я застаўся зусім адзін, калі не лічыць ординарца. Мы з ім таксама рушылі наперад. Тай Дэй прыкрываў мне спіну. Цемра яму зусім не замінала. Каціныя вочы ў хлопца.
  
  Мяне обуревала процьма самых супярэчлівых пачуццяў. Я ўпершыню камандаваў у рэйдзе і сумняваўся, ці дастаткова ачомаўся ад дежагорских уражанняў, каб справіцца. Я па-ранейшаму шарахаўся ад ценяў і, сам не разумеючы чаму, быў маніякальна падазроны да ўсіх, хто не лічыўся ў Атрадзе. Аднак Костоправ настаяў, і вось я тут, у цёмным недобром лесе, з лядзякамі на задніцы, кірую першай самастойнай аперацыяй Атрада пасля некалькіх гадоў бяздзейнасці. Хоць, калі ўлічыць, што кожнага з нас суправаджае ардынарац-целаахоўнік, мы не так ужо і самастойныя.
  
  Прымушаючы сябе прасоўвацца наперад, я адолеў няўпэўненасць. Чорт вазьмі, цяпер занадта позна адступаць.
  
  Скончыўшы з трывогамі на свой уласны рахунак, я звярнуўся да клопатаў аб Атрадзе: як мы будзем выглядаць па завяршэнні справы? Калі правалім яго, спісаць гэта на ненадзейнасць і няўмельства таглиосцев, на іх унутраны разлад, то ёсць на звычайныя палкі ў нашых колах, не атрымаецца.
  
  Я дабраўся да грэбня невысокага пагорка. Рукі застыглая, аднак цела пад адзеннем аблівалася потам. Наперадзе замаячыў святло – гэта обманники, каб ім пуста было, блаженствуют ля вогнішча. Спыніўшыся, я напружыў слых, аднак нічога не пачуў.
  
  Адкуль Стары вызнал, што верхаводы обманников менавіта ў гэтым годзе збяруцца тут на свой Фестываль? Яго здольнасць здабываць звесткі часам палохае. Можа, Спадарыня паспрабавала? А можа, ён і сам валодае сее-якімі магічнымі здольнасцямі, аддаючы перавагу пра гэта маўчаць?
  
  – Ну, зараз паглядзім, ці захаваўся ў Гобліна гэты талент, – сказаў я.
  
  Тай Дэй не адказаў нават сваім звычайным бурканьем. Але маўчанне было досыць красамоўным.
  
  Важакоў душыў павінна было сабрацца тры-чатыры дзесяткі. Мы няспынна палявалі за імі з тых часоў, як Нарайян выкраў дзіця Костоправа і Спадарыні. Тады-то Стары і выкінуў з Отрядного слоўніка слова «пощада». Тым самым ён зраўнаваў нашу філасофію з філасофіяй обманников, аб чым гэтыя сомлевшие ля вогнішча хлопцы, вядома ж, ніколі не задумваліся.
  
  Гоблін сваіх уменняў не разгубіў – усе гадзінныя заснулі мёртвым сном. Аднак, як заўсёды, складзены загадзя план не супаў з рэчаіснасцю.
  
  Я поўз футаў у пяцідзесяці ад вогнішча, і тут побач з вялікага выродлівага будана выбраўся на дыбачках, як быццам яго высочвалі усе д'яблы пекла, чалавек, сгибающийся пад цяжарам ладнай велічыні вузла. Вузел тузаўся і хныкаў.
  
  Я адразу ж здагадаўся, што гэта за субчик.
  
  – Нарайян Сінгх! Стаяць!
  
  Дакладна, Мурген! Хай у гнюса ногі з перапуду отнимутся.
  
  Астатнія таксама прызналі яго. Падняўся шматгалосы рык. Проста не верылася ў такое шанцаванне, хоць мяне і папярэдзілі, што ў гаі Наканаванні можа апынуцца самая прынадная здабыча. Нарайян Сінгх – обманник нумар адзін, злыдзень, за якім Спадарыня з Капітанам палявалі доўгія гады, цаля за цаляй звужаючы кола.
  
  А ў гэтым вузле, напэўна, іх дачка.
  
  Я закрычаў, аддаючы загады. Аднак людзі, замест таго, каб падпарадкоўвацца, пачалі дзейнічаць хто ў што горазд – у асноўным пагналіся за Сінгхам. Воцарившийся шум разбудзіў астатніх обманников. Самыя спрытныя кінуліся бегчы.
  
  На шчасце, сее-хто з нашых не страціў галаву.
  
  – Ну, цяпер-то сагрэўся? – спытаў Гоблін.
  
  Я перавёў дух, краем вока заўважыўшы, як Тай Дэй ўсадзіў тонкі клінок ў вока нічога не соображавшего спрасонку душилы. Мой целаахоўнік глыток не рэжа – не любіць бруду.
  
  Усё было скончана.
  
  – Шмат мы паклалі? Шмат каму ўдалося сысці?
  
  Я зірнуў туды, куды ўцёк Сінгх. Цішыня ў тым баку не абяцала нічога радаснага. Изловив яго, хлопцы абавязкова грымнулі бы «Ура!».
  
  Вось праклён! Рана я, выходзіць, трыумфаваў. Калі б удалося приволочь яго ў Таглиос... Калі б жаданне ды было канём...
  
  – Некалькіх вазьміце жыўцом, хай нам казачак на сон будучы порасскажут. Аднавокі! Як гэтаму чорту ўдалося зразумець, што мы побач?
  
  Карлік паціснуў плячыма:
  
  – Адкуль мне ведаць? Можа, багіня іхняе яго за гузно ўшчыкнула...
  
  – Ды няма, падобна на тое, Кіна тут ні пры чым.
  
  Але я зусім не быў у гэтым упэўнены.
  
  Тай Дэй падаў мне знак.
  
  – Дакладна. Я і сам пра гэта падумаў.
  
  Погляд Аднавокага зрабіўся збянтэжаным.
  
  – Вы аб чым? – прабурчаў Гоблін.
  
  Як заўсёды, нашы чараўнікі на вышыні!
  
  – Хлопцы, вы хоць елду сваю без карты мясцовасці адшукаеце? Будан, дзядкі! Будан! Не шмат ці галінак для аднаго злоснага карантышкі з ребятенком па калена ростам? Ці Не завялікі ці шалашик – нават для жывога святога і дачкі багіні?
  
  Аднавокі гаденько ўхмыльнуўся:
  
  – Ніхто больш адтуль не выходзіў, так? Так. Што, падпальваць?
  
  Перш чым я паспеў адказаць, Гоблін заверашчаў. Я павярнуўся. Бясформенны згустак цемры, бачны толькі ў отсветах вогнішча, вырваўся з будана – і я выдатна прыклаўся аб зямлю, збіты з ног Тай Дэем. Трэба мной пыхнула, маланкі вакол з сухім трэскам ўпіліся ў зямлю. З усіх бакоў ляцелі імклівыя вогненныя шары.
  
  Затым забойная цемра испещрилась, як быццам яе праела моль, і распалася на шматкі.
  
  Вось, значыць, што прымушала нас дрыжаць у засадзе... Аднак гэты раўнд мы выйгралі.
  
  Я сеў і паказаў пальцам:
  
  – Давайце паглядзім на нашу здабычу. Думаю, гэта будзе цікава.
  
  Хлопцы мігам развалілі будан. І вядома ж, убачылі ў святле вогнішча паўтузіна дзядкоў – зморшчаных, малорослых і карычневых, дакладна каштаны.
  
  – Тенеплеты. У кампаніі з душилами. І праўда цікава.
  
  Старикашки залепетали, выказваючы поўную гатоўнасць здацца.
  
  З тенеплетами мы сустракаліся і раней. Асабістым гераізмам гэтая парода не адрозніваецца.
  
  – Тенеземцы – слаўныя хлопцы, пасля таго як пачуеш ад іх «Здаюся», – з ухмылкай сказаў адзін з нашых, па імя Хлуп. – Напэўна, усе яны навучаны самым хадавым таглиосским словечкам.
  
  – Акрамя Длиннотени, – нагадаў я і павярнуўся да ординарцу. – Дзякуй, Тай Дэй.
  
  Ён паціснуў плячыма – у нюень бао, дарэчы, такога жэсту няма.
  
  – Так трэба Сары.
  
  А вось гэта як раз у духу нюень бао: усё, што робіцца добрага, спісваць на сястрынскія пажаданні, і ні намёку на пачуццё доўгу або сяброўскія сімпатыі.
  
  – Што з гэтымі? – спытаў Хлуп. – Яны нам патрэбныя?
  
  – Пакінем парачку: самага старэйшага і яшчэ аднаго. Гоблін, ты так і не сказаў, шмат каму ўдалося ўцячы.
  
  – Траім, лічачы Сінгха і не лічачы малой. Але аднаго мы вернем, паколькі ён хаваецца вунь у тых кустах.
  
  – Жывым. Пакажам яго Старому.
  
  Аднавокі саркастычна зарыпеў:
  
  – Што ўлада з чалавекам робіць, ай-яй-яй! Далі яму трошкі, так ужо маршалам сябе ўяўляе. А памятаецца, такім салагой быў калі-то, не паспяваў чарада дзярмо паміж пальцамі выкалупваць – таму як аб чаравіках і паняцця не меў.
  
  Аднак у яго вачах весялосці не назіралася. Ён, нібы ястраб, сачыў за кожным маім крокам. Дакладней, нібы варона, хоць у гэтую ноч крумкач вакол не назіралася. Што б Гоблін з Аднавокім на гэты конт ні прыдумалі, у іх атрымалася.
  
  – Ды супакойся ты, Мурген, – параіў Гоблін. – Што маглі, мы зрабілі. Гэй, гультаі! Як наконт падкінуць пару полешек ў вогнішча?
  
  І яны з Аднавокім, заходзячы з розных бакоў, пачалі лавіць які схаваўся обманника.
  
  Ведзьмакі дакладна прымецілі – у мяне выдатна здавалі нервы. Я сабе здаваўся тысячагадовым старцам. Перажыць аблогу Дежагора было нялёгка. Аднак і астатнія праз гэта прайшлі. Яны таксама бачылі Могабу, истреблявшего ні ў чым не вінаватых людзей. Яны таксама перажылі моровые поветрия. Яны таксама бачыў людажэрства і чалавечыя ахвярапрынашэнні, здрады і падманы і ўсё іншае... І вынеслі ўсё гэта, не дазволіўшы кашмарам атрымаць над сабой верх.
  
  Я павінен узяць сябе ў рукі. Павінен як-то адмовіцца ад усіх гэтых запалу і зірнуць з больш аддаленай кропкі гледжання. Але ж тое, што робіцца ў маёй свядомасці, не паддаецца кантролю і нават разумення. Часам узнікае такое пачуццё, быццам я не адзін, гэтых «я» некалькі і яны сядзяць дзе-то там, за спіной у мяне цяперашняга, назіраюць... Можа, няма ні адзінага шанцу аднавіць здравость розуму і душэўную цэласнасць.
  
  Гоблін ўжо крочыў назад, разам з Аднавокім вёў чалавека, спрэс складаецца з костак і скуры. Так, крыху обманникам сягоння атрымоўваецца трымаць добрую форму. Нідзе-то ў іх няма сяброў. Іх труцяць, як шалёных драпежнікаў, і за іх галовы абвешчана велізарнае ўзнагароджанне.
  
  Гоблін расплыўся ў сваёй жабьей ўсмешцы:
  
  – Краснолапого ўзялі, Мурген. У хлопца чорны румел і чырвоная далонь. Як табе падаруначак?
  
  Я абудзіўся духам: трапілася буйная рыба. Чырвонае пляма на далоні азначае, што ён быў у гэтым лесе, калі Нарайян Сінгх падманам пераканаў Спадарыню ў яе прыналежнасці да культу душыў, а обманники паверылі ў тое, што яе яшчэ не якое нарадзілася дзіця – дачка багіні Кины.
  
  Аднак Спадарыня таксама не лыкам шытая – яна пазначыла чырвоным кожнага душилу, каб у далейшым ніхто не змог уцячы. І ад пазнакі можна пазбавіцца толькі разам з рукой. Аднарукаму ж душиле не ўправіцца з румелом – хусткай-пятлёй, прыладай святога промыслу обманников.
  
  – Стары будзе задаволены.
  
  Краснорукий павінен быць у курсе ўсіх внутрикультовых спраў.
  
  Я падсеў да вогнішча; Тай Дэй дапамог пазбавіцца ад лішніх тенеплетов і ўладкаваўся побач. Наколькі моцна яго змяніў Дежагор? Я ніяк не мог уявіць ординарца іншым – такім, як цяпер, панурым, негаваркі, бязлітасным ён, падобна, быў з самага нараджэння.
  
  Я заўважыў, што Гоблін паводзіць сябе як і раней, то ёсць назірае за мной краем вочы, але робіць выгляд, што заняты чым-то яшчэ. Што іх з Аднавокім турбуе?
  
  Карантышка працягнуў рукі да агню:
  
  – Эх, добра!
  
  
  
  15
  
  Параноя зрабілася нашым ладам жыцця. Мы прыпадобніліся нюень бао: не давяралі нікому. І нікога не прысвячалі ў справы Чорнага Атрада, не пераканаўшыся перад тым у добрым стаўленні да нас. Асабліва стараліся трымаць у імгле няведання нашых наймальнікаў, Прабриндра Дра і яго сястру Радишу Дра.
  
  Гэтым дваім давяраць мог толькі той, у чыіх паслугах яны былі кроўна зацікаўлены.
  
  Ўпотай правёўшы палонных у горад, я схаваў іх непадалёк ад ракі, на складзе, які належаў дружалюбным шадаритам і расточавшем на ўсю акругу магутны рыбны пах. Мае людзі разышліся – хто з сям'ёй, пабачыцца, хто сербануць піўка. Я быў задаволены. Адным маланкавым падступным ударам знішчана дзевяць дзесятых верхавіны обманников. Мы ледзь не ўзялі гэтага ката, Нарайяна Сінгха. Я пабываў на адлегласці ад плевка Костоправова чада. І таму, ніколькі не крывячы душой, магу рапартаваць, што схадзілі мы не дарма.
  
  Тай Дэй штурхялямі прымусіў палонных апусціцца на калені. Гледзячы, як ён моршчыць нос, я сказаў:
  
  – Так, непрыемна. Але гэтая смурод напалову слабейшы за той, што стаіць на вашых балотах.
  
  Таглиосцы лічаць дэльту ракі сваёй вотчынай, аднак нюень бао з гэтым не згодныя.
  
  Тай Дэй буркнуў. Да жартаў ён успрымальны не горш за любога з нас.
  
  Выглядае мой целаахоўнік не сказаць што пераканаўча: тощ, длиннолиц, пануры і замкнёны. На цэлы фут ніжэйшы за мяне і на восемдзесят фунтаў лягчэй. Чорныя валасы груба падстрыжаны, тырчаць бруднымі окустьями. Я па параўнанні з ім пісаны прыгажун. Але справа сваё Тай Дэй ведае туга.
  
  Шадарит, гандляр рыбай, прывёў да нас Капітана. Костоправ за гэтыя гады прыкметна пастарэў. Трэба было б зваць яго камандзірам ці начальнікам – нязручна клікаць Старым чалавека, які сапраўды стары.
  
  З боку яго не адрозніш ад шадаритского конніка: цюрбан, барада і простая шэрая вопратка. Тай Дэя Капітан змераў халодным позіркам – сам ён не абзавёўся ардынарцам з нюень бао. Палічыў гэтую ідэю малапрывабнай, дарма што вымушаны быў маскіравацца кожны раз, калі жадаў прайсціся па горадзе ў адзіноце. Ординарцы – не ў традыцыях Атрада, а калі гаворка ідзе аб традыцыях, Костоправа не переупрямишь.
  
  А вось у Гаспадароў Ценяў усе афіцэры абзавяліся целаахоўнікамі і денщиками. Іншыя нават некалькімі. Проста жыць без іх не могуць.
  
  Тай Дэй змрочны погляд Костоправа вытрымаў абыякава; прысутнасць вялікага дыктатара яго ані не бянтэжыла. Відавочна, хлопец думаў так: «Ён усяго толькі чалавек, і я ўсяго толькі чалавек; мы першапачаткова роўныя».
  
  Костоправ агледзеў нашу здабычу:
  
  – Расказвай.
  
  Я выклаў ход падзей:
  
  – Толькі Нарайяна выпусціў. А бо быў зусім блізка. У гэтага падонка, напэўна, анёл-захавальнік маецца – хіба можна выслізнуць ад сонных чар Гобліна? Мы гналіся за ім два дні, але нават Гоблінаў з Аднавокім не пад сілу трымаць след вечна.
  
  – Яму дапамаглі. Можа, д'ябал-захавальнік, а можа, і яго новы сябрук, Гаспадар Ценяў.
  
  – Як выйшла, што яны вярнуліся ў гай Наканаванне? Адкуль ты даведаўся пра гэта?
  
  Я чакаў, што ён скажа: «Чорная варона на хвасце прынесла».
  
  За Костоправом па-ранейшаму паўсюль ідуць вароны, хоць цяпер іх не так шмат, як раней. Стары раз-пораз звяртаецца да іх. Часам яны нават адказваюць, калі яму верыць.
  
  – Ну, павінны ж яны былі калі-небудзь вярнуцца. Душилы рабы сваёй веры.
  
  Чаму менавіта на гэты Фестываль Агнёў? Адкуль у цябе такія звесткі?
  
  Але я не стаў пытацца. На Капітана ціснуць не варта. Постарев, ён зрабіўся капрызным і скрытным. Костоправ і ва ўласныя Аналы не заўсёды запісваў усю праўду, якая датычыла асабістых спраў.
  
  Ён штурхнуў лядашчага тенеплета:
  
  – Адзін з любімых ведьмаков Длиннотени. А бо іх занадта мала засталося, каб вось так раскідвацца.
  
  – Падобна на тое, яны не чакалі нас у госці.
  
  У Костоправа задрыжалі вусны, але замест ўсмешкі выйшла жудасная саркастычная ўсмешка.
  
  – Такіх сюрпрызаў Длиннотень атрымае яшчэ нямала. – Ён штурхнуў обманника. – Добра, хаваць іх не будзем. Адвядзем ў палац... У чым справа?
  
  Маю спіну ожгло холадам, нібы зноў наляцеў ледзяны вецер з гаі Наканаванні. Не ведаю чаму, але ў мяне ўзнікла прадчуванне самага благога кшталту.
  
  – Не ведаю, камандзір... У Аналах што-небудзь адзначыць?
  
  – Мурген, летапісец цяпер ты. Адзначай, што сочтешь годным. Калі мне не спадабаецца, што я скажу.
  
  А вось гэта наўрад ці. Я адсылаў яму ўсё, што запісваў, але ён, падобна, не удосуживался прачытаць.
  
  – У рэйдзе ты нічога незвычайнага не заўважыў? – спытаў ён.
  
  – Холадна там было. Я змёрз, як задніца у капальніка калодзежаў.
  
  – І гэты бурдзюк з вярблюджыя соплямі, Нарайян Сінгх, зноў сышоў ад нас. Вось і напішы пра гэта. Ён і яго памагатыя вернуцца ў нашу аповесць перш, чым мы уберемся адсюль. І мы яго поджарим, спадзяюся... Ты яе бачыў? З ёй усё ў парадку?
  
  – Усё, што я бачыў, – гэта вузел, які нёс Нарайян Сінгх. Думаю, там была яна.
  
  – Напэўна. Ён ні на міг не спускае з яе вачэй. – Костоправ старанна адлюстроўваў абыякавасць. – Гэтых вядзі ў палац, я папярэджу варту аб тваім прыходзе.
  
  Мяне зноў дапек холад, і я пераглянуўся з Тай Дэем. Костоправ даручыў мне справа не з простых. Вулічны народзец, напэўна, пазнае палонных. А ў гэтых палонных тут могуць быць сябры. І ворагаў, несумненна, нажыта нямала. Могуць і не дайсці да палаца. І мы таксама.
  
  – Перадавай прывітанне жонцы, – казаў тым часам Стары. – Спадзяюся, новыя апартаменты прыйшліся ёй па гусце.
  
  – Яшчэ б.
  
  Мяне затрэсла. Тай Дэй нахмурыўся.
  
  Костоправ дастаў з-за пазухі папяровы скрутак:
  
  – Гэта даслала Спадарыня, пакуль ты быў у адлучцы. Для Аналаў.
  
  – Напэўна, у лесе нешта здохла.
  
  – Запішы гэты выпадак у кнігу як належыць, – з усмешкай сказаў ён. – Толькі не занадта лакируй, а то яна зноў апынецца правы. Цярпець не магу, калі яна мяне б'е маімі ж аргументамі.
  
  – Я гэта з першага разу засвоіў.
  
  – Аднавокі быццам успомніў, дзе пакінуў свае паперы, калі лічыў, што працягваць Аналы прыйдзецца яму.
  
  – І гэта я ўжо чуў.
  
  Костоправ зноў усміхнуўся і пайшоў.
  
  
  
  16
  
  Вакол няскончанага частаколу варушыліся чатырыста чалавек і пяць сланоў. Да бліжэйшага свайго аванпоста – суткі знясільваючай маршу на поўнач. Ўгрызалася ў зямлю рыдлёўкі, бухалі молаты, сланы здымалі з вазоў бервяна і дапамагалі іх ўсталёўваць. Адны толькі валы нічога не рабіў, адпачываючы ў запрэжцы.
  
  Новай крепостице ледзь споўніўся дзень, і была яна апошнім апорным пунктам, апошняй вяхой павольнага, але неослабевающего таглиосского пранікнення ў Тенеземье. Завершана была толькі дазорная вежа, з якой назіральнікі нястомна сачылі за паўднёвым гарызонтам. У паветры луналі трывога, благія прадчуванні, пах блізкай смерці.
  
  Сярод салдат не было пачаткоўцаў. Ніхто не паддаваўся страху. Гэтыя людзі ўжо абзавяліся звычкай збіраць волю ў кулак – і перамагаць.
  
  – Камандзір! – усклікнуў раптам дазорца.
  
  Чалавек, выдатны ад іншых толькі колерам скуры, кінуў рыдлёўку і падняў погляд. Ад бацькоў ён атрымаў імя Като Далиа. У Чорным Атрадзе яго празвалі Вядром. Улады роднага горада шукалі яго за самую звычайную крадзеж. Тут жа ён атрымаў пасаду камандзіра-дарадцы і батальён таглиосской памежнай варты пад пачатак, а неўзабаве набыў рэпутацыю дзелавому афіцэра, які і задачу выканае, і людзей прывядзе назад жывымі.
  
  Бадья ўскараскаўся на назіральную пляцоўку і спытаў, сапучы:
  
  – Што там?
  
  Дазорца паказаў удалячынь. Бадья сощурился:
  
  – Лепш скажы, сынок. Вочы ўжо не тыя, што раней.
  
  Ён не мог разгледзець нічога, акрамя невысокіх пакатых пагоркаў Логра ды навіслых над імі рэдкіх аблокаў.
  
  – Глядзі, глядзі!
  
  Бадья давяраў сваім салдатам, ён не браў у батальён каго папала. Ён напружыў зрок.
  
  Самае маленькае воблака плыло ніжэй іншых, цягнучы па ўзгорках касую цень. І накіроўвалася яно не зусім туды, куды ішоў усё астатняе яе сямейства.
  
  – Прама на нас?
  
  – Падобна, камандзір.
  
  Бадья прывык давяраць інтуіцыі. Усю гэтую вайну, обошедшуюся без буйных бітваў, яна спраўна служыла яму і цяпер падказвала, што хмарка тоіць у сабе небяспеку.
  
  Спусціўшыся, ён загадаў рыхтавацца да адбіцця атакі. Будаўнічая рота, хоць і не з'яўлялася баявым падраздзяленнем, адступаць не хацела. Часам рэпутацыя Балеі працавала супраць гаспадара. Яго стражнікі як сыр у масле каталіся, рабуючы прыгранічныя зямлі. Іншыя таксама былі не супраць атрымаць сваю долю.
  
  Бадья прыняў кампраміснае рашэнне. Адзін узвод з жывёламі, занадта каштоўныя, каб імі рызыкаваць, быў адпраўлены на поўнач. Іншыя салдаты засталіся. Праломы ў частаколе зачынілі опрокинутыми телегами.
  
  
  
  Хмара рухалася прама на крэпасць. У яе цені, як і ў волочащемся за ёй шлейф дажджу, нічога нельга было разглядзець. Ад яе веяла холадам. Таглиосских салдат пробрала дрыжыкі; каб сагрэцца, яны скакалі на месцы.
  
  Наперадзе, у двухстах ярдаў ад рова, у схаваных ад старонняга вока і асвятляных асаблівымі свечкамі крытых ямах дрыжалі ад холаду байцы перадавога ахоўвання. Адзін з кожнай пары салдат вёў назіранне.
  
  Дождж і змрок няўмольна насоўваліся. За сцяной залевы шырынёй у некалькі ярдаў дождж ператвараўся ў дробную імжа. Вось з'явіліся людзі – сумныя, бледныя, абарваныя, горбящиеся ад холаду старцы з безнадзейнасцю ў вачах. Здавалася, гэтым бедалагам прыйшлося ўсю сваю жыццё правесці пад дажджом. Іржавае зброю яны неслі, нібы даўно дакучлівую, бескарысную абузу. Гэта зборышча цалкам магло сысці за войска хадзячых мерцвякоў.
  
  Ланцуг старых абмінула таглиосские сакрэты. За ёй ішлі коннікі прыкладна такога ж аблічча, двигавшиеся, нібы зомбі. Далей ішла асноўная маса пяхоты. Потым – сланы.
  
  У салдат у ямах былі арбалеты з атручанымі стрэламі. А сланы не насілі брушной броні. Яд прычыняў моцную боль, і звар'яцелыя жывёлы кінуліся наперад, душачы там-сям ўласную пяхоту, не понимавшую, што ўзвар'явала волатаў.
  
  Затым маленечкія Цені выявілі ямы і паспрабавалі прабрацца ўнутр. Полымя свечак прымусіла іх адступіць. Аддаляючыся, яны пакідалі за сабой жахлівы холад і пах смерці. Аднак ім удалося знайсці некалькі ям, дзе дождж загасіць свечкі. Там, ва ўжо гатовых магілах, цяпер ляжалі мерцвякі з асобамі, застылымі ў пецярбургу крыку.
  
  Спадарыня сустрэла работнікаў, адпраўленых на поўнач, распытала іх і, пачуўшы аб з'яўленні хмары, кіўнула.
  
  – Можа, гэта і ёсць тое, за чым мы палюем, – сказала яна спадарожнікам. – Едзем! – І пусціла ў галоп свайго скакуна.
  
  Велічэзны варонай, выпестованный ў чароўных стайнях у бытнасць яе імператрыцай поўначы, хутка пакінуў світу далёка ззаду.
  
  На скаку Спадарыня разважала. Тры падобныя хмары былі заўважаныя каля гарадоў, дзе перадавыя атрады таглиосцев неўзабаве апынуліся заспеты знянацку. З гэтым неабходна было разабрацца.
  
  Спатрэбіліся лічаныя хвіліны, каб высветліць, як кіруецца наступнае войска. Шчупальцы цёмнай сілы працягнуліся ў гэтыя краю задоўга да таго, як адсюль сышлі тенеземцы. Гэтыя шчупальцы гналі людзей у бой – хай нават супраць іх уласнай волі.
  
  Цяпер Спадарыня іх адчувала, а значыць, лёгка магла змяшаць і рассеяць шэрагі суперніка, аднак вырашыла не рабіць гэтага. Хай наступаюць. Гэта абыдзецца Гаспадарам Ценяў куды даражэй, чым таглиосцам.
  
  Длиннотень не можа гэтага не разумець. Чаму ж ён ідзе на такі абмен? Лічыць яго выгадным?
  
  Жарабец пераскочыў праз перакулены фургон, і Спадарыня апынулася ў лагеры памежнай варты. Яна спешилась. Здзіўлены Бадья падбег сустрэць яе. Ён быў падобны на асуджанага, чыю пакаранне адтэрмінавалі ў апошнюю хвіліну.
  
  – Па-мойму, гэта Равун, – сказаў ён.
  
  – Равун? – Спешыўшыся і выняўшы з седельной сумы даспехі, Спадарыня пачала пераапранацца прама пасярод лагера. – Чаго ён хоча?
  
  – Думаю, Лейтэнант, не «чаго», а «каго».
  
  Хоць Спадарыня і камандавала войскамі, у Атрадзе яна насіла званне Лейтэнанта.
  
  – Каго?.. Так! Вядома!
  
  Кожным страчаным падраздзяленнем камандавалі салдаты Чорнага Атрада. Загінулі сямёра нашых.
  
  – Вырашылі нас метадычна вынішчыць.
  
  Павер'е аб непераможнасці Атрада – спінны хрыбет баявога духу таглиосцев і злая сабака на павадку ў таглиосских палітыкаў.
  
  – Спрытна прыдумана. Павінна быць, гэта ідэя Ревуна. Любіць ён цішком біць...
  
  Бадья дапамог ёй апрануцца ў даспех – готически вычварны, лоснящийся воронением, занадта хупавы, каб надзейна абараняць у блізкім бою. Аднак яна ваявала супраць чароўнай, а не чалавечай сілы. Яе даспех быў пакрыты шматлікімі пластамі абарончых чар.
  
  Варта было ёй надзець шлем, пайшоў дождж. Па проточенным ў паверхні даспеха каналах заструменіў вогненныя ніткі. Услед за Вядром яна паднялася на вартавую вежу.
  
  Роў залевы оглушал. Набліжаліся гукі бою. Не звяртаючы на ўсё гэта ўвагі, Спадарыня працягнула ніткі чароўнага нюху ў пошуках ведзьмака, вядомага пад імем Равун. Гэта старажытнае і ліхое істота заставалася нябачным, аднак, несумненна, хавалася дзе-небудзь непадалёк. Спадарыня ўжо ўлавіла яго пах.
  
  Ці магчыма, каб ён навучыўся стрымліваць роў?
  
  – Вось изловлю я цябе, дробны паскудник. А пакуль – трымай!..
  
  Паміж струменямі дажджу згусціўся, заскользил туман, закипая усімі колерамі вясёлкі, становячыся ўсё ярчэй і полноцветнее, нібы нейкі вар'яцкі жывапісец распырскаў ў паветры акварэльныя фарбы.
  
  З самага эпіцэнтра навальніцы данесліся крыкі.
  
  Хмара спынілася. Крыкі схаваных каляровым туманам салдат саслаблі, сціхлі. Спадарыня падпарадкавала сабе шчупальцы Гаспадара Ценяў. Цяпер яны не штурхалі наперад, а бессэнсоўна курчыліся, кідаліся, забівалі.
  
  Спадарыня аднавіла пошук Ревуна – і выявіла, што ён хаваецца на поўдзень, ляціць нізка, крадком, каб пазбегнуць вясёлкавай смерці, якая прогрызает сабе шлях ўздоўж токаў сілы. Спадарыня пусціла наўздагон спехам складзенае забойнае загавор, аднак яно не прычыніла шкоды – занадта трывалай была абарона Ревуна. Але ўдар прымусіў яго рухацца хутчэй, ужо не хаваючыся. Спадарыня вылаялася – рыхт-у-рыхт як любы салдат, раззлаваны няўдачай.
  
  Дождж спыніўся. Адзін за адным прыбывалі ацалелыя таглиосцы, у жаху паглядалі на сцэну крывавай бойні, а прыйшоўшы ў сябе, бурчалі: гэта ж колькі цяпер капаць магіл! Тенеземцев выжыла толькі жменька.
  
  – Скажы ім, што ўсё не так ужо дрэнна, – сказала Спадарыня Бадье. – За злоўленых жывёл належыць грашовае ўзнагароджанне.
  
  Скаціна тенеземцев, за выключэннем сланоў, не занадта пацярпела ў баі.
  
  Непрощающий погляд Спадарыні накіраваўся на поўдзень.
  
  – Нічога, даўніна. Мы яшчэ сустрэнемся.
  
  
  
  17
  
  Падаю... зноў...
  
  Спрабую ўчапіцца... Занадта стаміўся. Стомленасць робіць цяперашні такім слізкім...
  
  Абрыўкі.
  
  І гэта нават не абрыўкі гэтага.
  
  Мінулага. Не гэтак ужо і даўняй.
  
  Адмарозіў задніцу. Выпусціў гэтага важнага гнюса, Нарайяна.
  
  Спадарыня ў гульні – там, на поўдні.
  
  Рыбай смярдзіць.
  
  Спячы чалавек. Віскочуць обманник. Мёртвыя.
  
  Толькі ўспаміны, але яны больш прыемна, чым тое, што здарылася сёння ноччу. Занадта шмат тут болю.
  
  Гэта мой апакаліпсіс.
  
  Скольжу.
  
  Вочы зачыняюцца, і нічога не магу зрабіць з гэтым. Занадта моцны кліч.
  
  
  
  Гэтыя калоны можна прыняць за рэшткі зрынутага ў прах горада. Але – няма. Занадта мала іх, і занадта бязладна расстаўленыя яны па раўніне. І ні адна не павалілася яшчэ, хоць многія жорстка источены ікламі галодных вятроў.
  
  Ва ўспышках маланак, у ззянні світання або заходу, стелющегося па абзе нябёсаў, найтонкія літары зіхацяць золатам на тых калонах.
  
  Такое іх неўміручасць.
  
  Надыходзіць цемра, і вецер заціхае. Надыходзіць цемра, і тады бязмоўе кіруе блистающими камянямі.
  
  
  
  18
  
  ...Скольжу...
  
  Велічэзны вір зацягвае ўглыб.
  
  А яшчэ здаецца, нейкая сіла штурхае... Значыць, дарма я паверыў, што боль спыніцца?
  
  Не магу супраціўляцца.
  
  Усё – хлусня. Бясконцая хлусня.
  
  Бурыя, изодранные, жорсткія ад засохлай крыві старонкі. Балюча. Як выстаяць на якары ў такую буру?
  
  
  
  19
  
  Вось ты дзе! Куды запропал? З вяртаннем! Ідзем-ідзем! Вось-вось пачнецца вялікае дзейства. Усе акцёры на месцах. Балістыт зараджаныя, загаворы складзеныя – іх тут цэлы арсенал. Грандыёзная будзе ноч!
  
  Глядзі, глядзі! Памятаеш іх? Гоблін з Аднавокім, ведзьмакі! Але напраўду гэта яны? А то – вунь яшчэ двое, дакладна такіх жа. А вунь там! І там! І там! Раз, два... аж тры Мургена!
  
  Няма. Вызначана няма. Ты гэтых дваіх яечню смажыць не вучы. Яны дураць народ з тых часоў, калі прабабка тваёй бабкі была яшчэ дробным смярдзючым сюрпрызам для твайго колькі-то там раз «пра»-дзеда. Ведзьмакі зачаровали ўсю гэтую частку горада. Будзь ты тенеземским салдатам, ні за што не адрозніш ад сапраўдных зданяў людзей, пакуль хто-небудзь з сапраўдных не праробіць цябе ў пузе дзірку.
  
  А вунь, глядзі, Крумкач з Маўчун! Мы іх страцілі шмат гадоў таму. А там – стары Капітан, ён загінуў яшчэ ў Можжевельнике. Няма, тенеземцев прывідамі не запалохаць. Паўднёўцы пра іх проста ніколі не чулі.
  
  Што-што?
  
  Дакладна. Ты цалкам мае рацыю. Іх і з нашых-то цяпер ніхто не памятае, хіба што Алей з Стромкім. Але гэта не важна. Сутнасць у тым, што іх відаць, і наўрад ці чужынец зможа вызначыць, каго з іх варта баяцца, а хто – проста міраж.
  
  Гэта, калі хочаш ведаць, першая проба. Вялікі эксперымент, прибереженный спецыяльна на той дзень, калі Тенекрут атакуе нас усімі сіламі.
  
  Так-так. Не так даўно нам выдатна дасталася. Але тады ён яшчэ не ставіў сабе мэтай знішчыць нас цалкам. То была толькі разведка боем, каб як след спланаваць гэты штурм.
  
  Грандыёзнае будзе ўяўленне.
  
  Аб няма, больш нідзе ў Дежагоре не ўбачыш зданяў. Могаба б не пацярпеў. Ён не лічыць ілюзію зброяй. Ён паняцця не мае, як на самай справе ваюе Атрад. Чапляецца за свае наіўныя ўяўленні і лічыць вайну гульнёй, дзе ёсць кроў і смерць, але ёсць і жорсткія рыцарскія правілы. Вось і паглядзім, ці захоча гэтыя правілы выконваць той, каму Тенекрут даручыў разабрацца з намі.
  
  О, глядзі! Вось гэта ўжо цікава! Бачыш таго вырадка? Сабака Жабодав, уласнай персонай. Не сабака, а сам д'ябал. І Кульгавы! Ну і ну! Геніяльна! Калі пад маскай Тенекрута хаваецца ўжо знаёмы Атраду вядзьмак, то ён, убачыўшы гэтых зданяў, абавязкова выдасць сябе.
  
  Вядома ж, Гаспадары Ценяў не рызыкнуць цэлай краінай, не пагодзяцца вырашыць яго лёс у паядынку. Іх стаўленік можа і прайграць.
  
  Так, Могаба у дачыненні да некаторых рэчаў наіўны. Да таго ж, як палкаводзец, ён надменен і жорсткі.
  
  О-О-О, чуеш горны? Ідзем на сцяну, паглядзім бліжэй.
  
  Вядома, гэтыя хлопцы не сямі пядзяў у ілбе. Ты скажаш: няхай яны поумней, не апынуліся б у гэтай арміі. Не зусім дакладна: мала ў каго з іх быў выбар. Сюды іх прывёў адзіна страх перад Гаспадарамі Ценяў.
  
  Ну так, хто спрачаецца – гэта не робіць іх менш небяспечнымі. Які ўпаў з неба камень папросту можа пришибить.
  
  Так, сягоння заварваецца крутая каша. Тенекрут кіне на нас усіх сваіх людзей, да адзінага. Можа, і Цені з Вяршыні прыйдуць ім на падмогу.
  
  Лятучыя мышы! Ха! І вароны. Хто ж за кім палюе?.. Пригнись! Ледзь не дастала цябе. Яны паўсюль. Яшчэ ніколі іх не было так шмат.
  
  Што там за гань? А, дробязі. Бадья гарлапаніць на аднаго з Мургенов, каб не высоўваўся, яму неахвота трупы ўніз па лесвіцы цягаць.
  
  Вось і першыя залпы. І калі гэты шум на іншым канцы горада што-то значыць, тенеземцы трапна б'юць па трэцяй і чацвёртай когортам першага легіёна. Але гэта добрыя паліцы, яны не баяцца трепки.
  
  
  
  20
  
  Ух ты! Існы град, праўда? І дзе яны толькі здабылі такую плойму дроцікаў і дзід для сваіх баллист? Не высоўвайся з-за мантелета, і застанешся цэлы. Па высока размешчаным мэтам яны страляць не майстры.
  
  Калі нам дадуць перадышку перад штурмам, джайкури выйдуць і збяруць для нас дзіды з дроцікамі – колькі паспеюць, пакуль іх не прагоняць тенеземцы.
  
  Няма, джайкури не любяць Могабу. Як і таглиосцев, і Чорны Атрад. Больш за ўсё ім хочацца, каб усе мы прыбраліся дадому. Вось толькі ёсць у іх нядобрыя прадчуванні наконт таго, што з імі зробіць Тенекрут, калі зноў возьме горад. Таму яны нам як бы дапамагаюць, але толку ад іх замала. Яго і зусім бы не было, калі б яны не баяліся, што аднойчы ў Могабы лопне цярпенне і ён выкіне іх за сцяну.
  
  Неба, кажаш? Чорнае, кажаш, як сэрца жраца? Твая праўда. Ночка спрыяе. Раней яны заўсёды штурмавалі пры поўнай месяцы – так зручней. А вось зараз пачнецца самая д'ябальшчына: Гаспадары Ценяў вырашылі спусціць на нас сваіх любімых звяркоў. Або проста хочуць, каб мы дружна ў штаны нагадзілі, чакаючы ў поцемках Ценяў.
  
  Бачыш, як забегалі? Сягоння джайкури чуюць: пахне смажаным і ў баку ім не адседзецца. Калі дойдзе да бойкі, яна будзе нават злей, чым чакае Могаба або Тенекрут.
  
  Ого! Што гэта? Зірні. Што за чартаўшчына? Вунь тыя ружовыя водсветы над пагоркамі... Ідуць. Да нас ідуць. Хто-то яшчэ хоча атрымаць па сусалам ад Чорнага Атрада.
  
  Ты так не думаеш? Можа, ты і маеш рацыю. Можа, гэта выкрут: яны звяжуць боем Атрад, і Тенекрут засяродзіцца на тых, хто мякчэй.
  
  Глянь-ка ўніз, колькі іх! Як мурашак! І абстрэл спыніўся.
  
  Так, усё дакладна. Балістыт мяняюць пазіцыі, каб падтрымаць штурм на галоўным кірунку.
  
  Сачы за выбліскамі. Яны ўсё ярчэй... хоць няма, цяпер выдаляюцца. І не падобна, каб хто-небудзь яшчэ заўважыў іх. Дзіўнавата...
  
  О, зноў. Павінна быць, гэта сігнал для тенеземских афіцэраў. Ты заўважыў, што адразу ўзмацніўся шум?
  
  Мне гэты гоман таксама не падабаецца. Яны ўсім кагалам рушылі на прыступ.
  
  О! Цяпер у нас! Што? Ну ды, святло. Не бачыш? Там, за зубцамі.
  
  Так, дакладна. Зноў ты маеш рацыю. Гэты свет – іншы. Халодны, крыху блакітнаваты, як у поўнай месяца. І туманны злёгку, так. Так свеціць месяц у восеньскай смузе... Ого, як разгарэлася! Можна разглядзець, што робіцца на далёкай сцяне.
  
  Так. Бой. Значыць, праціўнік ужо зачапіўся і рэзерваў, каб яго скінуць, у Могабы няма.
  
  Мабыць, дружа, пара нам згарнуцца абаранкам і чмокнуть на развітанне ўласную азадак.
  
  
  
  21
  
  Праклён! Вось-вось на нас абрынецца вораг, а я толькі цяпер спахапіўся: калі ўзяўся зводзіць разам гэтыя запісы, начыста забыўся аб фармулёўцы, якой Костоправ заўсёды пачынаў новую сшытак.
  
  Такім чынам:
  
  У тыя дні Атрад служыў Прабриндра Дра Таглиосскому, княжествовавшему над землямі, што былі шырэй многіх імперый, а кватараваў ва ўзятым нядаўна баі з градам Дежагором і яго ж абараняў.
  
  Спадзяюся, князю і яго выродлівай сестрице Радише хоць бы ікнецца як след.
  
  
  
  22
  
  Нас абстрэльвалі на ўсю моц. Байцы, якія баранілі наш ўчастак сцены, збіліся з ног, спрабуючы адплаціць паўднёўцаў той жа манетай. Ілюзорныя двайнікі таксама старанна малявалі дзейнасць. Ва ўсёй гэтай завірусе яны заставаліся цэлымі і цэлымі, і выглядала гэта пацешна.
  
  – Аднавокі! Гоблін! – закрычаў я. – Дзе вы, дзятлы пустоголовые? Што там за хрень дзеецца? – У гэты момант скрозь Мургена ў тузіне ярдаў ад мяне праляцела страла. – Што гэта за святло?
  
  Што б там за сцяной ні свяціла, мяне не пакідала адчуванне, што справы нашы значна горш, чым здаюцца.
  
  Мае любімыя ведзьмакі не адклікаліся.
  
  – Рыжы, метни-ка агністы шар. Паглядзім, хто там у поцемках шастает.
  
  Да нядаўняга часу мае калдуны, ужо не гэтак каханыя, падсвечвалі для нас мясцовасць.
  
  – Бадья! Дзе чэрці носяць Гобліна з Аднавокім?
  
  Дзесяць хвілін таму ля мяне адчайна лаяліся аж тры пары. Цяпер усе яны кудысьці прапалі, а тенеземцы унізе сядзелі цішэй мышы.
  
  Рыжы Рудзі закрычаў, зовя Лофтуса з Клетусом. Балістыт гухнула, і агністы шар паляцеў па дузе за сцяну з адзінай мэтай – паказаць, чым там, у цемры, заняты праціўнік.
  
  – Я іх бачыў – спускаліся па лесвіцы, – прагудзеў Ваша Сіяцельства.
  
  – За якім?..
  
  Знайшлі час для прагулкі!
  
  – Э-э... Вырашылі пагутарыць з Пирми і сёе з кім з кавалерыйскай брыгады.
  
  Я толькі галавой пакруціў. Уласнымі рукамі павешуся мярзотнікаў! Зваліць з пазіцыі пасярод бою...
  
  Дзякуючы вогненнае шары высветлілася, што тенеземцы адступілі ад сцяны. Значыць, страляць – толькі дарма марнаваць снарады. Паўднёўцы наладзілі машыны для закіду на сцены звязкаў завесах. Пры восьмидесятифутовой вышыні ды вопытных салдат наверсе – па-дурному, але, калі жадаюць, пярэчыць не станем. Я быў цвёрда ўпэўнены: колькі б котак яны ні закінулі, мы абрэжам або саб'ем ўсё. А калі каму і пашчасціць дабрацца да верху, то як ён, зусім выдохшийся, з запаленными лёгкімі, будзе абараняць захопленую пазіцыю, пакуль іншыя такія ж дурні лезуць яму на падмогу з полутонной зброі і боепрыпасаў?
  
  – Гоблін!
  
  Чорт бы яго пабраў! Я павінен ведаць, што гэта там за святло!
  
  Тенеземцы не палезлі па вяроўках. Яны рушылі на штурм па земляным насыпям. Нядзіўна, бо гэтыя насыпы будаваліся з самага пачатку. Звычайны абложны трук, прыдуманы яшчэ на світанку часоў, і, дарэчы, довад за тое, каб наш надта разумны, крочыў у нагу з часам князь пабудаваў сабе крэпасць на скале, мысу альбо востраве.
  
  Натуральна, апошні тузін футаў якія аблажылі пераадольваюць па мастках, якія пры пагрозе контратакі можна адцягнуць назад.
  
  Агністы шар разбіўся ў чатырохстах футах ад сцяны, і зелле працягвала гарэць, асвятляючы акругу, пакуль паўднёўцы не закідалі яго пяском, нарыхтаваных для тушэння нашых запальных снарадаў.
  
  – Аднавокі! Я позавтракаю тваімі сморщенными яйкамі!
  
  Дзе ж ён?
  
  – Клетус, – зароў я, – подбрасывай ім агеньчыку. Хто ў нас за ганца? Ногі? Знайдзі мне Гобліна з Аднавокім... Не, стой. Адзін з гэтых скудоумных гномаў усё-ткі даў сабе волі вярнуцца.
  
  – Клікалі, ваша міласць? – пацікавіўся Аднавокі.
  
  – Ты што, п'яны?! Працаваць будзеш, ці не?
  
  Ўгаворваць, каб зірнуў праз увесь горад на гідкае свячэнне, яго не прыйшлося. А яно цяпер выглядала яшчэ жутче.
  
  – Што гэта за хрень?
  
  Аднавокі падняў руку:
  
  – Цярпенне, Шчанюк.
  
  Туман – смуга? пыл? – згусціўся і рушыў па кірунку да горада. Свет стаў ярчэй. І гэта мяне, мякка кажучы, не супакойвала.
  
  – Гавары, стары. Не час кочевряжиться.
  
  – Ніякі гэта не туман, Мурген. Гэта смуга, і яна не перашкаджае святла – яна сама свеціцца.
  
  – Лухта сабачая. Калі ў іх лагеры пажар, яго адсюль відаць.
  
  – Гэта што-то іншае, Мурген. Тут працуюць дзве сілы адначасова.
  
  – Тры, недоумок, – заявіў падышоў Гоблін, дыхаючы піўным перагарам.
  
  Як відаць, на таямніцай бровары справы ідуць выдатна, з кавалеристами усе устроилось найлепшым чынам, і Гоблінаў з Аднавокім атрымалася выштукаваць час, каб дапамагчы Чорнаму Атраду з абаронай Дежагора.
  
  Ды дапамогуць ім багі, калі Могаба даведаецца, як яны распараджаюцца прызначаным для коней збожжам. Я-то ўжо дакладна не буду маліцца аб выратаванні іх азадка. Ды і не ведаю я такіх малітваў.
  
  – Што?! – гавкнул Аднавокі. – Мурген, гэты тып – проста хадзячая правакацыя!
  
  – Глядзі сам, галава садовая, – запярэчыў Гоблін. – Ужо пачынаецца.
  
  Аднавокі замер і спалохана вохнуў. Я ж, будучы невукам у чорнай магіі, улавіў сутнасць таго, што адбываецца не гэтак хутка.
  
  У клубах зіхатлівай пылу змеились найтонкія цені, і паміж імі сновало ўзад-наперад нешта падобнае ці то на ткацкі човен, то на павука. Што б гэта ні было, яно плялі ў бліскучай пылу ячэйкі сеткі.
  
  Нездарма яго завуць Тенекрутом.
  
  Мігатлівая воблака разрасталася, свяціла ўсё ярчэй.
  
  – Вось жа гадство, – прамармытаў Гоблін. – Што будзем рабіць?
  
  – Менавіта гэта я ўжо пяць хвілін спрабую ад вас, шутаў праклятых, даведацца! – раўнуў я.
  
  – Гм...
  
  – Можа, сюды звярніце ўвагу, калі там нічога зрабіць не можаце?! – закрычаў Бадья. – Мурген, гэтыя дурні закінулі занадта шмат котак; мы не спраўляемся... А, ч-чорт!
  
  Яшчэ адзін рой завесах, просвистев ў паветры, накрыў сцяну. І адразу метал зарыпеў аб камень – нейкія ідыёты уявілі, што ў іх ёсць шанец.
  
  Хлопцы старанна працавалі нажамі, мячамі і сякерамі. Двайнікі маячылі вакол з самым пагрозлівым выглядам. Хто-небудзь з нашых прабурчаў, што, май ён хоць кроплю розуму, наточил бы нож загадзя.
  
  – Менш бы па бабах бадзяўся, на ўсе б час знайшлося! – нагадаў Рыжы Рудзі.
  
  Натуральна, сярод джайкурийских жанчын знайшліся гатовыя на ўсё, толькі б выжыць.
  
  Я пачаў секчы вяроўкі, аднак не забываў прыглядаць за свячэннем і цянётамі, плёў сваё ўнутры яго.
  
  Гоблін завыў – яго чиркнуло прыляцеў з-за сцяны стралой. Рана на шчацэ была самай дробязі – стрэлы даставалі нас ўжо на излете. Гоблін быў злы ад таго, што лёс адважылася паказаць яму зад.
  
  Ён кінуўся ў скокі. З яго вуснаў исторгались магутныя загаворы, без перабольшання афарбаваныя ў пастэльныя тоны. Ён размахваў рукамі, з рота вылятала пена. Ён вішчаў, скакаў, пляскаў у ладкі...
  
  І яго двайнікі рабілі тое ж самае. Спектакль атрымаўся на славу.
  
  Вынікі яго вядзьмарства не мелі нічога агульнага з гэтымі крыкамі і крыўляннем, але я не быў у прэтэнзіі. Стары правоў: гульня на публіку – вельмі важная справа.
  
  Ад Гоблиновых чар ўсе вяроўкі на ўчастку сцяны ў тры сотні ярдаў заняліся полымем. Там, дзе ўзаемаадносіны з праціўнікам выклікалі трывогу, гэта прыйшлося дарэчы, але ў іншых месцах не выклікала захопленых воклічаў. Часовыя абарончыя збудаванні пачалі развальвацца. Імгненнем обезвредились балістыт – у іх прыладзе вяровак хапала. Некаторыя хлопцы былі вяроўкамі подпоясаны, а некаторыя – абутыя ў вераўчаныя сандалі. Каноплі – штука распаўсюджаная. Некаторыя прыдуркі накшталт Аднавокага нават паляць яе.
  
  – Ды будзь ты пракляты, Гоблін! – зароў Клетус. – Я тваю азадак перемелю на каціны корм!
  
  Усе астатнія толькі падцягнулі штаны і прыступілі да любімай забавы: скідаць абломкі мура, прынесенай з нашых скляпоў, на якія кішаць унізе ворагаў і слухаць іх абураныя крыкі і лаянка.
  
  Аднавокі не надаў увагі таму, што адбываецца на нашай пазіцыі, хіба што яхідна ўсміхнуўся разок Гоблінаў, обалдевшему ад пабочных эфектаў ўласнага вядзьмарства. Куды больш Аднавокага цікавіла свячэнне, поднимавшееся над неприятельским лагерам. Паназіраўшы за цянётамі, ён забубніў пад нос.
  
  – Давай, давай, стары ёлупень, – рыкнул я. – Бо не першую сотню гадоў у гэтыя гульні гуляеш. Што там адбываецца?
  
  Зрэшты, не было патрэбы пытацца – павуцінне, соткавшуюся з ценяў у воблаку святлівай пылу, не разгледзеў бы цяпер толькі сляпы.
  
  – Можа, ужо пара лезці ў склеп, – выказаў здагадку Аднавокі. – Адно магу табе паабяцаць: мы з недомерком палец аб палец не ударым, каб гэтай поскудзі перашкодзіць. Бачыў бы яе Длиннотень, сам бы са страху обгадился, гэта як піць даць. І хутка тут стане зусім нядобра.
  
  Гоблін, толькі адным вокам паглядзеўшы на цянёты, пагадзіўся з напарнікам:
  
  – Калі завалім ўваходы і запалім белыя свечкі, то пратрымаемся да світання.
  
  – Значыць, гэта нейкая магія Ценяў?
  
  – Падобна на тое, – адказаў Гоблін. – Толькі не прасі разгледзець бліжэй – не хачу прыцягнуць да сябе ўвагу.
  
  – Хай зберагуць цябе багі ад такога рызыкі. Можа хто-небудзь з вас прапанаваць нешта больш практычнае?
  
  – Больш практычнае?! – брызжа слінай, закрычаў Аднавокі.
  
  – У нас тут, бачыш, бой.
  
  – Можна кінуць салдацкую лямку, – прапанаваў Гоблін. – Ці здацца. Ці памяняцца месцамі з праціўнікам, калі ён пагодзіцца.
  
  – Ці прынесці каму-небудзь з крыважэрных бажкоў Ішака з Лошаком чалавечую ахвяру. Вядома, самую дробную.
  
  – Ведаеш, Мурген, чаму я шкадую, што з намі няма Костоправа?
  
  – Усё роўна ж скажаш, хачу я слухаць ці не.
  
  – Ты па-чартоўску адназначны. Мне не хапае яго пачуцці гумару.
  
  – Пачакай-ка. Яго пачуцці гумару? Жартуеш! Якое там пачуццё гумару... Ён...
  
  – Ён ведаў, што ніхто з нас не выберацца з гэтага свету жывым, Мурген. І ніколі не ўспрымаў сваю ролю залішне сур'ёзна.
  
  – Ты дакладна кажаш аб нашым Старым? Пра отрядном летописце і галоўным лекаре ў вольны час! Ён, па-твойму, быў накшталт шута?
  
  Пакуль мы так грызлись, увесь астатні свет спешна ладзіў свае справы. А таму наша становішча пагаршалася з кожнай хвілінай. Уласцівая людзям слабасць – працягваць спрэчку, хоць горы ўсё вакол агнём, – старая, як само час.
  
  – Ну, вы тут можаце спрачацца колькі заўгодна ў сваё задавальненне, – умяшаўся Аднавокі, – а я маю намер запрасіць хлопцаў у склеп, пачаставаць півам ды прапанаваць партыю-другую ў тонк. – І паказаў каравым чорным пальцам уніз.
  
  Мігатлівая пыл з бязлітаснай павуціннем ўнутры пачатку выгінаецца ў наш бок. Хутка яна разрасцецца настолькі, што накрые ўвесь Дежагор.
  
  Запанавала мёртвая цішыня.
  
  Усе людзі ў горадзе і па-за яго з жахам глядзелі на павуцінне з Ценяў.
  
  А Тенекрут, несумненна, быў цалкам паглынуты сваім смяротным творчасцю.
  
  Напор тенеземцев аслабеў, – відаць, вырашылі дачакацца ў баку, калі гаспадар палегчыць ім працу.
  
  
  
  23
  
  Вельмі хутка цёмная павуціна накрые ўвесь Дежагор.
  
  – Аднавокі! Гоблін! Новых ідэй няма?
  
  – Можа, у рэлігію ударимся? – прапанаваў Гоблін. – Раз ужо ты не дазваляе забрацца пад зямлю...
  
  – А можна праверыць, не ці падабрэў Могаба – ану дазволіць нам пагуляць з яго баллистами, – задуменна вымавіў Аднавокі. Ад таглиосской абслугі і сапраўды было мала карысці. – Тады мы паспрабуем адцягнуць Тенекрута.
  
  – Абараняючы чарамі ўваходы ў падзямелле, вы аб Ценях не забыліся?
  
  Я ведаў, што не забыліся. Цені – наша вечная галаўны боль. Але я хацеў лішні раз пераканацца. За Гоблінаў і Аднавокім патрэбен вока ды вока.
  
  Ужо вярталіся адзін за іншым невялікія атрады, предпринявшие доўгі і небяспечнае начны падарожжа ў пошуках ацалелых вяровак.
  
  – Ага. Хоць не гарантую, што гэта дапаможа. Ты ўжо гатовы спусціцца і прыступіць да галадоўкі?
  
  За дрэннымі прыкметамі ідуць грозныя знакі. Калі Гоблін з Аднавокім больш не марнуюць часу на свары, становішча і сапраўды горш няма куды.
  
  Раптам па ўсім горадзе і на раўніне падняўся шум.
  
  Над лагерам тенеземцев паплыў, павольна круцячыся, зіхатлівы крышталь светлавой з цёмным ядром. З ядра ў гіганцкую павуцінне заструилась, пульсируя, імгла.
  
  Калі розоватые бліскавіцы зноў зайгралі над пагоркамі, у той бок ніхто не глядзеў. І не заўважаў іх, пакуль яны не зрабіліся такімі яркімі, што зраўняліся па сіле святлення з Тенекрутовой пылам.
  
  А яны палыхалі ззаду двух дзівосных коннікаў, чые гіганцкія цені клаліся на самую ноч. Над імі кружылі вароны. Дзве, вельмі буйныя, сядзелі на плячах вершніка, што вышэй.
  
  На міг усё замерла. Гатовы спрачацца, нават у Тенекрута дыханне заняло – напэўна, ён не лепш майго разумеў, што адбываецца.
  
  Барвяныя бліскавіцы патухлі. Да Дежагору, нібы змяіны мову, накіраваўся паляць ружовага святла. Калі адзін яго канец наблізіўся да нас, іншы адарваўся ад сполохов. Тады паляць з непадуладным погляду хуткасцю ірвануўся наперад і са скрыгатам урэзаўся ў свеціцца крышталь Тенекрута. Далёкі край чароўнага збудаванні асляпляльна ўспыхнуў, як быццам у паветра шпурнулі разам мноства бочак з падпаленай нафтай.
  
  І тут жа цёмная павуціна, распростертая над нашымі галовамі, скурчылася, накіроўваючыся назад, да парэшткаў светлавога крышталя.
  
  Гнеў Гаспадара Ценяў скалануў паветра.
  
  – Гоблін! Аднавокі! Скажыце-ка, хлопцы, што гэта за д'ябальшчына?
  
  У Гобліна нібы мову адабралася.
  
  – Прадстаўлення не маю, Шчанюк, – промычал Аднавокі. – Ні найменшага. Адно магу сказаць: мы з зацішнага боку ад нейкага Гаспадара Ценяў, і ён, напэўна, абвінаваціць у сваіх непрыемнасцях нас з табой.
  
  Дрыжыкі – больш псіхічная, чым фізічная, – скаланула начную імглу. Я ў магіі разбіраюся як свіння ў апельсінах, хіба што яе ўздзеянне здольны ўспрыняць, – і той адчуў.
  
  Аднавокі быў правоў.
  
  Барвяныя бліскавіцы зніклі. Дзіўных коннікаў і след прастыў. Хто яны? Як ім удалося?..
  
  Зрэшты, у каго пытацца?
  
  З лагера тенеземцев хлынула натоўп смуглых карлікаў з паходнямі. І відовішча гэта не абяцала нічога добрага ні мне, ні маім таварышам, ні ўсім астатнім насельнікам Дежагора.
  
  – Бедны Тенекрут, – выціснуў я. – Можна яму паспачуваць.
  
  – Чаго? – Толькі Ваша Сіяцельства стаяў досыць блізка ад мяне, каб пачуць.
  
  – Няўжо ты не зьненавідзеў б бязмозглага крэтына, па-варварску які знішчыў лепшае тваё твор?
  
  Ваша Сіяцельства не зразумеў жарту. Паківаўшы галавой, ён схапіў дзіда і кінуў у чалавечка з паходняй.
  
  І прамахнуўся.
  
  Там, дзе тенеземцам ўдалося замацавацца на сцяне і якія прымыкаюць насыпах, падняўся страшны шум. Відаць, уражаны Гаспадар Ценяў загадаў сваім зноў узяцца за справу. І ўжо на гэты раз без дурняў.
  
  – Гэй, Бубба-Да! – крыкнуў я аднаго з салдат. – Хто ставіў на цяперашнюю ноч?!
  
  Вось табе Чорны Атрад, будзь ласкавы, любавацца. У нас, разумееш лі, спрэчка – у якую з начэй падзе горад. Пераможца памрэ са шчаслівай усмешкай на брыдкай ражэ.
  
  
  
  24
  
  Гоблін з Аднавокім – сапраўдныя – аддалі перавагу трымацца бліжэй да мяне. І раз у пяць-шэсць хвілін я правяраў, не змыліся, ці яны. Усе іх ўвага была прыкавана да ўзгорках, а не да мітусні ў горадзе; іх уласныя планы былі забытыя. Над пагоркамі луналі вельмі незвычайныя агні.
  
  Ад паўднёўцаў, двинутых на прыступ, засталася палова; ацалелыя рынуліся назад, ды так шпарка, быццам за імі гналіся пачвары страшны іх уласнага ўладара. Яны б не рызыкнулі імчацца зламаючы галаву, калі б Грозотень з маніякальнай упартасцю не выраўнавалі раўніну, а святло з горада не асвятляў бы мясцовасць.
  
  Пажары. Пакуль толькі некалькі, аднак...
  
  – Адступаюць, – паведаміў мне Ваша Сіяцельства.
  
  Я перагнуўся цераз парапет, ўгледзеўся. Ніхто не спакусіўся магчымасцю падстрэліць мяне. Можа, прынялі за аднаго з прывідаў.
  
  Вядома ж, тенеземцы сыходзілі, пакідаючы нам свае выдатныя кошкі без вяровак. Што ж, прыберажэм іх, можа, і спатрэбяцца калі-небудзь.
  
  – Мабыць, можна ўкласці мячы ў ножны і перакінуцца ў тонк, – заявіў Аднавокі.
  
  – Ты ўжо другі раз лезеш з гэтай глупствам, – заўважыў я. – Які крэтын сядзе з табой гуляць? Такіх ужо і ў жывых не засталося.
  
  Аднавокі мухлюет ў карты, прычым няўдала. Яго кожны раз ловяць, і ніхто не хоча з ім гуляць.
  
  – Слухай, Мурген, я выправіўся! Праўда. Больш ніколі не буду ганьбіць свой дар дзеля...
  
  Пустая балбатня. Колькі ўжо разоў ён кляўся і бажыўся? Першае, аб чым мы папярэджваем усякага навабранца пасля прывядзення да прысягі: не садзіцца за карты з Аднавокім.
  
  Атрад тенеземцев, што адступіліся ад майго ўчастка сцены, накіраваўся да ўзгорках. Кожны баец нёс факел. Падобна на тое, вёў іх сам Гаспадар Ценяў.
  
  – Клеці! Лонга! Паправілі што-небудзь? Можаце даць залп па гэтым натоўпе?
  
  Браты збіваліся з ног, рамантуючы балістыт. Дзве ўжо былі наладжаны і зараджаныя. «Залп», вядома, гучна сказана...
  
  – Навошта? – пацікавіўся Аднавокі.
  
  – Чаму няма? Можа, пашанцуе. Усё роўна Тенекрут ўжо не стане злей, чым цяпер. Ён нябось прысягнуў, што нікога з нас не пакінуць у жывых.
  
  Балістыт ухнули. Выпушчаныя імі бервяна не патрапілі ў Тенекрута. Той адгукнуўся спехам створаным зарадам волшбы, ператварыўшы ў пыл некалькі кубічных ярдаў сцены далёка ад маіх хлопцаў.
  
  Шум на іншым канцы горада ўсё нарастаў. Падобна на тое, нават наблізіўся да нас.
  
  – Яны ў горадзе, – сказаў Ваша Сіяцельства.
  
  – Іх процьма, – пацвердзіў Бадья. – Цяпер яго чысціць не пералічыць.
  
  Люблю пазітыўнае мысленне.
  
  Я паціснуў плячыма. Могаба не давярае нам зачысткі, гэта прывілей яго наров і таглиосцев.
  
  Нам жа лепш. А Могаба хай нажрется лайна да адвалу.
  
  Мне выдатна хацелася задрамаць. Да чаго ж доўгі дзень, і ўсё ніяк не скончыцца. Ох-хо-хо... Нічога, хутка мне забяспечаць сон. Вечны.
  
  Праз некаторы час мне данеслі, што на вуліцах з'явіліся невялікія атрады паўднёўцаў, истребляющие ўсіх на сваім шляху.
  
  – Камандзір!
  
  – Дрымота? Што здарылася, хлопчык?
  
  Дрымота – таглиосский шадарит, які прыняў прысягу крыху раней, чым я адважыўся ўзяцца за пяро. Калі б ён ні трапіўся мне на вочы, абавязкова дзяўбе носам. Выглядае як чатырнаццацігадовы і добры сабой. Да прыгожых хлопчыкаў ахвотныя мужчыны ўсіх трох найбуйнейшых культаў Таглиоса. І душилы пасылалі самых прыгожых сваіх сыноў завабліваць ахвяры ў смяротную пастку.
  
  Што ні горад, то нораў. І з мясцовымі звычаямі, падабаюцца яны табе ці не, трэба лічыцца. Зрэшты, Дрымота стараўся прытрымлівацца нашых правілаў.
  
  – Камандзір, – далажыў ён, – паўднёўцы прасоўваюцца сюды, а нары нават не спрабуюць ім перашкаджаць. Наогул не чапаюць тенеземцев з той хвіліны, як тыя прарваліся за сцяну. Пакуль паўднёўцы не павернуты да казармах, нары не заварушацца.
  
  – Гэта яны знарок? – пацікавіўся Бадья.
  
  – Што за дурны пытанне, – буркнуў хто-то.
  
  – Не, ідзі ж ты! – зароў Аднавокі. – Ну, усё, лопнула маё цярпенне! Калі гэтая чванливая чорная елда асмеліцца да нас сунуться...
  
  – Заткніся, Аднавокі. – Тое, што здарылася з цяжкасцю ўкладвалася ў мяне ў галаве. Аднак Могаба быў цалкам здольны скіраваць праціўніка на нас, каб вырашыць пытанне внутриотрядного першынства. Яму хопіць бессаромнасці лічыць гэта бліскучым рашэннем некалькіх праблем адразу. – Чым скалынаць паветра, давай лепш паразважаць. Лепшы спосаб прывесці Могабу ў пачуццё – згарнуць яго план у трубачку і заштурхаць яму ў азадак, прычым без змазкі.
  
  Пакуль іншыя кожнае над гэтак катаржнай працай, як мысленне, я распытаў Дрымоту падрабязней. Да няшчасця, акрамя прыблізных напрамкаў руху паўднёўцаў, што прабіваліся ўглыб горада, ён амаль нічога не ведаў.
  
  Наракаць на тенеземцев не каштавала. Усе салдаты з пачатку часоў радасна хапаюцца за магчымасць ударыць у кропку найменшага супраціву.
  
  Быць можа, нам удасца скарыстацца гэтым і завабіць у пастку частка прарваўся.
  
  Я нават убачыў пацешную бок нашага становішча:
  
  – Магу спрачацца, Костоправ прадказаў б гэта за месяц наперад – з яго-то паранояй наконт сяброў і саюзнікаў.
  
  Непадалёк згодна каркнула варона.
  
  Я павінен быў ўлічыць такі паварот. «Далёкае» не значыць «немагчыма». Трэба было скласці план дзеянняў і на падобны выпадак.
  
  Аднавокі зрабіўся незвычайна сур'ёзны:
  
  – Калі Дрымота правоў, здагадваешся, што гэта значыць?
  
  – Атрад ваюе сам з сабой?
  
  Недавярак адмахнуўся ад майго здагадкі, як ад дакучную, але дробнай мошкі:
  
  – Дапусцім, Могаба падаў паўднёўцаў калідор, хоча пазбавіцца ад нас іх рукамі. Аднак ім яшчэ трэба прайсці скрозь паломнікаў.
  
  Што гэта значыць, я зразумеў амаль адразу:
  
  – Вось мярзотнік! Змушае іх біць тенеземцев дзеля самаабароны! Хоча, каб яны нішчылі яго ворагаў...
  
  – Можа, гэты змей куды хітрэйшы, чым мы думаем, – прабурчаў Бадья. – Выдатна ён змяніўся пасля Гиэ-Ксле.
  
  – Так нельга, – прамармытаў я.
  
  Так, так нельга, хай і дадасца байцоў на нашым баку, хочуць яны таго ці не.
  
  Акрамя некалькіх сутычак з заблудившимися у апошніх ўварвання ворагамі, самае горшае, што здарылася з нюень бао, – гэта тое, што шлях паломніцтва завёў іх у самую гушчу чужой вайны. З пачатку аблогі яны з усіх сіл стараліся захоўваць нейтралітэт.
  
  Вядома ж, у Тенекрута у горадзе ёсць шпіёны. А таму ён павінен ведаць, што нюень бао не жадаюць ні з кім псаваць адносіны.
  
  – Як думаеш, што яны будуць рабіць? – спытаў Гоблін. – Я пра нюень бао.
  
  Яго голас гучаў як-то дзіўна. Колькі ж піва выхлебал наш вядзьмак?
  
  – Адкуль мне ведаць?! Гледзячы як яны ацэньваюць становішча. Калі вырашаць, што Могаба знарок втравил іх у бойку, належаць да Атраду будзе шкодна для здароўя. Магчыма, Могаба ўбачыць у гэтым шанец загнаць нас паміж молатам і кавадлам. Разыщу-ка я Вяшчальніка і скажу яму, што адбываецца. Бадья! Збяры дваццаць чалавек і зірні на паўднёўцаў. Праверым, ці не памыліўся Дрымота. Аднавокі, ты з імі пойдзеш, прикроешь у выпадку чаго. Ваша Сіяцельства, застаешся за старэйшага. Стане карціць, адпраў за мной Дрымоту.
  
  Ніхто не спрачаўся. Калі прыходзіцца туга, усе робяцца згаворлівым.
  
  Я спусціўся са сцяны на вуліцу.
  
  25
  
  Я стараўся гуляць па правілах нюень бао. Яшчэ хлапчуком засвоіў, што небяспечна не паважаць чужыя звычаі і норавы, нават калі лічыш, што права моцнага – за табой.
  
  Гэта не значыць, што цябе могуць беспакарана сесці на шыю. Права моцнага дазваляе настойваць на ўзаемнай павазе.
  
  Завулкі Дежагора цесныя і зловонны, што наогул характэрна для умацаваных гарадоў. Я выйшаў на цёмны скрыжаванне, дзе ў нармальных абставінах быў бы абавязкова заўважаны вартавымі нюень бао. Гэта асцярожнае племя. Заўсёды напагатове.
  
  – Мне трэба сустрэцца з Вешчуном, – абвясціў я. – Насоўваецца бяда, і я хачу, каб ён даведаўся вядомае мне.
  
  Я нікога не бачыў і не чуў і нічога іншага не чакаў. Чужынец, які пракраўся на маю тэрыторыю, таксама нічога не ўбачыць і не пачуе, хоць смерць будзе зусім побач.
  
  Бой шумеў у некалькіх кварталах ад мяне.
  
  Я чакаў.
  
  У той міг, калі маю ўвагу рассеялася, перада мной паўстаў сын Кы Дама – гэтак жа бязгучна хіба што матылёк падбярэцца на дыбачках. Быў хлопец невысокі, але шырокі; незвычайна доўгі меч вісеў у ножнах за спіной. Нюень бао сурова ўтаропіўся на мяне. Я адказаў такім жа позіркам, што не варта было мне ніякіх намаганняў. Ён нешта буркнуў і даў знак ісці за ім.
  
  Прайсці трэба было не больш васьмідзесяці ярдаў. Ён паказаў дзверы.
  
  – Хоць ўсміхнуўся б, ці што, – сказаў я.
  
  Ніяк не мог утрымацца. Кожны раз, калі я бываў у гэтых кварталах, ён маячыў паблізу, назіраў. І ні разу не ўсміхнуўся.
  
  Я штурхнуў дзверы і ўвайшоў.
  
  За ёй, у двух футах, віселі фіранкі, у шчыліну паміж імі пранікаў слабы святло. Я зразумеў, што павінен увайсці адзін, таму акуратна притворил дзверы, перш чым рассоўваць фіранкі. Не трэба, каб святло пракраўся на вуліцу.
  
  Жыллё аказалася не ахці. А зрэшты, дзе ў гэтым горадзе знойдзеш лепш?
  
  Вяшчальнік сядзеў на цыноўцы, расстеленной на бруднай падлозе, каля адзінага палаючага свяцільні. Акрамя яго, у пакоі прысутнічала яшчэ тузін чалавек – усіх узростаў і абодвух падлог. Чацвёра маленькіх дзетак, шасцёра дарослых – мяркуючы па ўзросту, іх бацькоў – і жанчына, годящаяся дзецям у бабулі; яна глядзела так люта, нібы ўжо выхлопотала для мяне мястэчка ў пекле, хоць перш мяне не бачыла. Нікога прыдатнага ёй у мужы не назіралася, – верагодна, гэта яе муж нёс дзяжурства звонку. Была там і жанчына ва ўзросце Кы Дама, напэўна, у мінулым прыгажуня, але бязлітаснае час пакінула ад яе толькі кволыя костачкі, абцягнутыя скурай. Праўда, яе вочы свяціліся розумам і жыццёвым вопытам.
  
  Прадметамі побыту пакой не мела шмат: некалькі старых коўдраў, пара гліняных місак ды гаршчок – напэўна, для падрыхтоўкі ежы. Яшчэ былі мячы, такія ж доўгія, тонкай працы, як і той, што належаў сыну Вяшчальніка.
  
  У куце, куды не даставаў святло, хто-то застагнаў, быццам у горячечном трызненні.
  
  – Сядай, – дазволіў Кы Дам.
  
  Пры няяркім асвятленні стары выглядаў яшчэ больш кволым, чым тады на сцяне.
  
  Я сеў і, хоць і не меў такой звычкі і гэтак гнуткіх суставаў, скрыжаваў ногі.
  
  Цяпер трэба чакаць. Кы Дам прапануе мне казаць, калі палічыць патрэбным.
  
  Я стараўся засяродзіцца на старым, не рэагуючы на скіраваныя з усіх бакоў погляды і на пах мноства цесна якія жывуць людзей і іх экзатычнай ежы, і нават на міязмаў чыёй-небудзь хваробы.
  
  Жанчына прынесла гарбату. Ужо не ведаю, як яна яго прыгатавала, – я не заўважыў у памяшканні палаючага ачага. Зрэшты, я хутка забыўся пра гэта, да таго быў здзіўлены. Яна была выдатная. Неверагодна прыгожая – нават сярод ўсёй гэтай гразі, апранутая ў неймавернае рыззё.
  
  Я паспяшаўся выпіць кубак, каб кіпень прымусіў думкі вярнуцца да справы.
  
  Мне было нясцерпна шкада яе. Вось каму прыйдзецца сапраўды дрэнна, калі паўднёўцы возьмуць горад.
  
  Па вуснах Кы Дама прабегла ледзь улоўная ўсмешка. На твары пажылой жанчыны таксама адбілася весялосць, і тут я заўважыў яе падабенства з прыгажуняй. Мая першапачатковая рэакцыя іх зусім не здзівіла. Напэўна, з'яўленне дзяўчыны з змроку было свайго роду выпрабаваннем для мяне.
  
  – Яна сапраўды прыгожая, – ледзь чутна сказаў стары. Затым дадаў, гучней: – Ты мудры не па гадах, Салдат Цемры.
  
  Што яшчэ за Салдат Цемры? Пры кожнай новай сустрэчы ён называе мяне новым імем.
  
  Я паважна схіліў галаву:
  
  – Дзякую табе за добрыя словы, Вяшчальнік.
  
  Спадзяваўся, што ён зразумее: мне хоць бы што не асвоіць усе тонкасці этыкету нюень бао.
  
  – Я адчуваю ў табе вялікую трывогу, стрымліваемая толькі кайданы волі.
  
  Ён спакойна сёрбаў гарбату, аднак вочы ясна казалі, што спешка даравальная, калі я лічу яе неабходнай.
  
  – Вялікае ліха крадзецца ў ночы, Вяшчальнік, – загаварыў я. – Невядомыя пачвары спушчаныя з ланцуга.
  
  – Я гэта западозрыў, калі ты ласкава дазволіў падняцца на твой ўчастак сцены.
  
  – Цяпер на свабодзе новы звер. Той, каго я не чакаў убачыць. – Толькі цяпер я зразумеў, што мы гаворым пра розныя рэчы. – Я не ведаю, як даць рады з гэтым зверам.
  
  Я з усіх сіл стараўся правільна вымаўляць таглиосские словы. Погляд Вяшчальніка зрабіўся збянтэжаным.
  
  – Не разумею цябе.
  
  Я агледзеўся. Няўжо гэтыя людзі заўсёды так жылі? У нас куды прасторней. Вядома, мы ў стане расчысціць сабе прастору мячом...
  
  – Ты ж ведаеш аб Чорным Атрадзе? Чуў пра нядаўнія падзеі ў яго жыцці?
  
  І, не чакаючы адказу, абмаляваў наша блізкае мінулае. Кы Дам апынуўся прадстаўніком вельмі рэдкай пароды людзей, якія ўмеюць слухаць кожнай унцией свайго істоты. Калі я скончыў, стары сказаў:
  
  – Магчыма, час зрабіла вас слабымі ценямі, Салдат Цемры. Вы ішлі так доўга і зайшлі так далёка, што зусім збіліся са свайго Шляху. І паслядоўнікі князя-ваяра Могабы ані не бліжэй да сапраўднага кірунку.
  
  Я ніколі не ўмеў як трэба хаваць думкі. Кы Дам і яго жанчына зноў заўважылі маё замяшанне.
  
  – Але я не адзін з вас, сцяганосец. Маё веданне таксама блукае удалечыні ад ісціны. Быць можа, у нашы дні зусім няма сапраўднай праўды, бо не засталося тых, каму яна ведама.
  
  Аб чым ён тлумачыць, чорт бы яго пабраў?
  
  – Дарога твая, сцяганосец, была доўгай і завяла цябе далёка. І ўсё ж ты яшчэ можаш вярнуцца дадому. – Яго твар уміг помрачнело. – Хоць і не хочаш вяртацца. Дзе тваё сцяг, сцяганосец?
  
  – Не ведаю. Яно знікла ў вялікай бітве – там, на раўніне. Я вырашыў апрануцца ў даспехі майго Капітана, спадзеючыся выклікаць войскам, што ён жывы, і аповесці іх у атаку, але...
  
  Стары падняў руку:
  
  – Думаю, у гэтую ноч яно можа знаходзіцца вельмі блізка.
  
  Цярпець не магу туману, які так любяць напускаць старыя і чараўнікі. Упэўнены, яны гэта робяць толькі для таго, каб адчуць сябе ўладарамі розумаў. Да чорта зніклае сцяг, зараз не да яго.
  
  – Правадыр наров, – сказаў я, – жадае стаць Капітанам Чорнага Атрада. Яму не даспадобы тое, што робім мы, якія прыйшлі з поўначы.
  
  Паўза зацягнулася, але дарэмна я чакаў адказу. Стары моўчкі глядзеў на мяне.
  
  – Могаба, – працягваў я, – бездакорны як воін, але як камандзіру яму шмат чаго не хапае.
  
  Тут Кы Дам даказаў, што, чакаючы ад такога шаноўнага старца поўнай непранікальнасць і бясконцага цярпення, можна і быць падманутымі.
  
  – Ну што, ты прыйшоў папярэдзіць, што ён мае намер абысціся меншымі выдаткамі, падаўшы паўднёўцаў выканаць брудную працу за яго?
  
  – Э-э...
  
  – Адзін з маіх унукаў падслухаў, як Могаба абмяркоўваў планы на гэтую ноч са сваімі памочнікамі – Очибой, Синдавом, Ранджалпиринди і Чал Гханда Гханом.
  
  – Прабач, Вяшчальнік, я не...
  
  – Тое, аб чым ты, падпарадкоўваючыся клічу гонару, прыйшоў паведаміць мне, хоць маеш пакуль аднымі толькі падазрэннямі, – шмат горш, чым табе падаецца. Пераадолеўшы рашучы пратэст сваіх памочнікаў, Могаба дазволіў паўднёўцаў, якія атакавалі горад па насыпям, пракрасціся за сцяну. Таглиосские легіянеры адаб'юць у іх паляванне прасоўвацца ў любым кірунку, акрамя вашага – праз наш квартал.
  
  – Дык ты ўжо ведаеш? Цябе данесьлі яшчэ да майго прыходу? І ёсць надзейны сведка?
  
  – Тай Дэй.
  
  Названы падняўся. Гэта быў непрыгожы, худы, маларослы хлопец, які трымаў на руках немаўля.
  
  – Ён дрэнна гаворыць па-таглиосски, – сказаў Кы Дам, – затое добра разумее ўсё. Тай Дэй чуў, як выспяваў план і як пярэчылі тыя, хто лічыць задуму ганебным. Ён прысутнічаў пры перамовах Могабы з чалавекам, якія прадстаўляюць, па ўсёй бачнасці, інтарэсы Гаспадароў Ценяў.
  
  Вось нават як? Значыць, у Могабы з Тенекрутом ёсць маўклівы дамова аб ненападзе, і ён будзе дзейнічаць, пакуль не загіну я і мае людзі.
  
  – Гэта подлая здрада, Вяшчальнік.
  
  Кы Дам кіўнуў:
  
  – Больш таго, Каменны Салдат. Ранджалпиринди і Гханда Гхан – давераныя асобы Прабриндра Дра. Ад імя князя яны запэўнілі Могабу, што, ледзь аблога будзе знятая, а ваша банда – знішчана, князь асабіста абвесціць яго Капітанам Чорнага Атрада. У выплату за гэта Могаба пакіне Шлях вашага ранейшага Капітана, каб зрабіцца галоўнакамандуючым над войскамі Таглиоса. Тады ён будзе валодаць ўсёй паўнатой улады, неабходнай для спынення вайны з Тенеземьем.
  
  – Мае вушы нядрэнна папрацавалі, – ледзь усміхнуўся Тай Дэй.
  
  – Брат Могаба таксама нядрэнна папрацаваў на ніве здрады.
  
  Зразумела, чаму пярэчылі Очиба з Синдавом. Здрада такога маштабу – за межамі любога разумення.
  
  Могаба і на самай справе змяніўся ў горшы бок з тых часоў, як пакінуў Гиэ-Ксле.
  
  – Што ён мае супраць вашага народа? – спытаў я.
  
  – Нічога. У палітычным сэнсе мы не можам для яго што-то значыць. Мы ніколі не ўдзельнічалі ў таглиосских ўзаемаадносінах. З іншага боку, ад нюень бао для яго ніякай карысці. Ён гатовы выдаткаваць нас, як знойдзеную на вуліцы манету. Яму будзе толькі на руку, калі па шляху да вам паўднёўцы зьнішчаць мноства людзей, якія не падпарадкоўваюцца яму і паглынальных рэсурсы горада.
  
  – Калі-то я захапляўся гэтым чалавекам, Вяшчальнік.
  
  – Людзі мяняюцца, сцяганосец. Гэты змяніўся мацней многіх іншых. Ён артыст, але ўсю яго гульню псуе адна-адзіная подлая мэта.
  
  – Што ты маеш на ўвазе, Вяшчальнік?
  
  – Гэтая мэта – узвышэнне Могабы. І яе дасягненню прысвечаны ўсе яго ўчынкі. На уласны алтар Могаба пакладзе лепшага сябра, хоць нават багі наўрад ці пераканаюць гэтага аднаго ў тым, што такое магчыма. Могаба змяніўся, як мяняецца самы выдатны гранат, калі пад яго лупіну пранікла цвіль.
  
  Ну вось, зноў загаварыў стариковскими иносказаниями.
  
  – Сцяганосец! Хоць я і дасведчаны аб чорнай пагрозу майму народу, ты аказаў мне вялікую гонар, у шкоду надзённым тваім клопатам палічыўшы нас годнымі засцярогі. Дзеянне гэта – знак высакароднасці і дружбы. Мы не забываем пра тых, хто працягнуў нам руку.
  
  – Дзякую табе. Твой адказ – праўдзівую асалоду для мяне. – І гэта была святая праўда. – Калі з-за падкопаў Могабы вы падвергнецца нападу...
  
  – Гэтая бяда ўжо ў нас на парозе, Каменны Салдат. Паўднёўцы паміраюць у некалькіх ярдаў адсюль. Ледзь зрабілася відавочным наша зняволенне ў Дежагоре, мы вывучылі кожную пядзю зямлі, на якой, быць можа, нам давялося б біцца. Гэта не родныя нашы балоты, аднак прынцыпы бою ўсюды аднолькавыя. Да гэтай ночы мы рыхтаваліся многія тыдні. Заставалася толькі высветліць, хто стане нашым праціўнікам.
  
  – Э-э...
  
  Бываюць сітуацыі, калі я станаўлюся тупы, як камень.
  
  – Пара табе вярнуцца да тых, хто мае патрэбу ў тваім кіраўніцтве. Ідзі і будзь упэўнены, што маеш сяброўствам нюень бао.
  
  – Вялікі гонар.
  
  – Альбо праклён, – усміхнуўся стары.
  
  – Значыць, твае людзі будуць гаварыць з маімі?
  
  – Можа, крыху больш ахвотна, чым раней. – Ён зноў усміхнуўся; ўсміхалася і яго жонка. Вось жа стары шут! Гэта ўсё роўна што для іншага рогат ва ўсё горла. – Тай Дэй! Ідзі з гэтым чалавекам. Ты можаш казаць, калі загавораць з табой, але – толькі ад майго імя. Касцяной Воін, гэта мой унук. Ён зразумее цябе. Пайшлі яго да мяне, калі сочтешь неабходным перадаць вестку. Але не будзь легкомыслен.
  
  – Разумею.
  
  Я хацеў было ўстаць – і сумеўся: ногі не жадалі разгінацца. Хто-небудзь з дзяцей засмяяўся. Я адважыўся зірнуць на выдатную, нібы мара, жанчыну, і ад Кы Дама, вядома ж, гэта не выслізнула. На яе каленях спаў немаўля. Яшчэ адзін, маладзейшы за першага, драмаў пад яе левай рукой. Сама яна не спала, глядзела. Падобна на тое, была вельмі стомленая, напалоханая, зьбітая з панталыку – і ў той жа час поўная рашучасці.
  
  Як, зрэшты, і ўсе мы.
  
  Калі ў цемры зноў пачуўся стогн, яна зморшчылася і зірнула ў цёмны кут, нібы падзяляла чужую боль.
  
  Прыгнуўшыся, я выйшаў у завулак. Нюень бао па імя Тай Дэй правёў мяне да знаёмых месцах.
  
  
  
  26
  
  – Не ведаю, – адказаў я Гоблінаў на пытанне аб маёй новаздабытую цені. – Тай Дэй не надта гаваркі. – Пакуль што мне не ўдалося выцягнуць з яго ні слова. – Падобна на тое, ўвесь яго слоўнік складаецца з бессвязного бурчания. Увогуле, патрэбы ў візіце не было. Нюень бао ведаюць пра здарэнне лайне куды больш нашага. Стары пацвердзіў, што ва ўсім вінаваты Могаба, і паабяцаў не трымаць на нас зуб.
  
  Гоблін шматзначна павярнуў галаву і глянуў сабе за спіну.
  
  – Дакладна, сапраўды, – пацвердзіў я. – Шнурок развязаўся на тваім поясе цноты. Што здарылася ў маю адсутнасць?
  
  Паблізу не было відаць ні Балеі, ні Вашага Сиятельства.
  
  – Нічога асаблівага. Тенекрут са сваімі хлопцамі толькі што дабраўся да пагоркаў.
  
  І тут раптам навокал стала ціха. Зноў над пагоркамі ўспыхнула ружовае зарыва, высветив ў ночы сілуэты коннікаў.
  
  – Падобна на даспехі Вдоводела і Жизнедава, што Спадарыня зрабіла сабе і Костоправу, – заўважыў Гоблін. – Э, ды што гэта з нашым Мургеном? Быццам прывід яго за азадак кульнуў.
  
  – Можа, так і было... Так, яны выглядаюць у дакладнасці, як ты сказаў. Толькі я, калі памятаеш, зняў даспех Вдоводела з Костоправа, калі яго прошило стралой. І надзеў, каб адлюстроўваць Старога. Але нічога не выйшла – я спазніўся з гэтым.
  
  – Ну і?..
  
  – Ну і на мінулым тыдні хто-то скраў гэты даспех. Прама з маёй будкі, пакуль я спаў. Я-то думаў, што схаваў добра, нікому не знайсці... Аднак хто-то ўвайшоў, пераступіў праз мяне, выкапаў даспех з кучы барахла і панёс, а я ні сном ні духам. І ўсе астатнія таксама. – Гэта і сапраўды было страшна.
  
  – Вось чаму ты задаваў дзіўныя пытанні ў той дзень. – Гоблін, калі знервуецца, пішчыць, быццам мыш пад ботам.
  
  – Угу.
  
  – Чаму ж нічога не сказаў?
  
  – Таму што злодзей, хто б ён ні быў, карыстаўся магіяй, каб не быць заўважаным. Я думаў, гэта ты ці Аднавокі, і вырашыў высветліць, які з двух. І ўзяць за жабры, калі ён паверыць, што крадзеж сышла яму з рук.
  
  Па лесвіцы, сапучы, падымаўся Аднавокі. А што, нядрэнна для двухсотгадовага старога.
  
  – Што тут у вас? Чаму рожы кіслыя?
  
  Гоблін патлумачыў чаму. Чорны ведьмачишко задуменна хмыкнуў:
  
  – Трэба было нам сказаць, Мурген. Мы б пашукалі па гарачым следзе.
  
  Які там след... Я знайшоў толькі белае пёрка ды крапінку на падлозе, смахивающую на птушыны памёт.
  
  – Цяпер ужо не важна. Я ведаю, дзе даспех. Вунь там. – Я паказаў у бок пагоркаў, над якімі, быццам дачаснага світання, шугала ружовае зарыва. – Чым вы займаліся?
  
  – Прыкончылі чортаву процьму паўднёўцаў, вось чым мы займаліся. Могаба, павінна быць, ўваходныя квіткі там прадае. Лезуць, што твае вошы. Увогуле, яны адступілі, калі наша шанцаванне было ўжо на зыходзе. Нюень бао хвацкую вошебойку там зладзілі. – Калдун вылупіў адзіны вачэй на Тай Дэя. – Падобна на тое, яны вырашылі загарнуць тенеземцев Могабе ў тыл. Хай гэты гад падавіцца уласным задумай. Што гэта там за трасца?
  
  Пад чертовщиной разумеўся разліў ружовага святла па ўзгорках.
  
  – Цяпер сгоняем разбярэмся, – съехидничал Гоблін.
  
  На фоне барвовага неба паўстаў згустак цемры. Фігуры людзей акунуліся ў яго – і ўспыхнулі, нібы яркія, але недаўгавечныя зоркі. Амаль у той жа момант зямля здрыганулася, грунтоўна страсянуўшы горад. Мяне сшибло з ног.
  
  – Так, мабыць, ты маеш рацыю, недавярак, – прамовіў Аднавокі. – У гульню ўступіў хто-то новы, нам незнаёмы.
  
  Дзве-тры вароны непадалёк ад нас панесліся ў змрок, сутаргава пляскаючы крыламі і істэрычна каркая.
  
  – Сюрпрызы, сюрпрызы, – прабурчаў я. – Што там за грукат і ўспышкі на пагорках? Як гэта разумець? Давайце-ка, хлопцы, выкладвайце. Кажаце, хто завітаў. Астатняе нават такі пень, як я, зможа выдумалі сам. Дык хто ж?
  
  – Мы гэтым зоймемся, – паабяцаў Аднавокі. – Можа, зараз і пачнем, калі ты отвалишь куды-небудзь і дасі спакойна працаваць. Пайшлі, недавярак.
  
  Аднавокі са сваім жаболиким дружком ўзяліся за справу, а я надаў увагу мітусні, усё яшчэ панавала ў Дежагоре.
  
  Да таго часу, напэўна, тысячы тенеземцев паспелі перабрацца праз сцяну. Па ўсім горадзе палыхалі пажары. Я спытаў Тай Дэя:
  
  – Твайму народу пажары не пашкодзяць?
  
  У адказ унук Кы Дама толькі паціснуў плячыма.
  
  Так, гэтага хлопца не назавеш балбатуном.
  
  
  
  27
  
  Ноч скончылася да тэрміну. Усюды палыхалі пажары. Гарэў лагер, абстраляны баллистами Могабы. Гарэў горад, запалены салдатамі Гаспадара Ценяў. А над пагоркамі шугаў цэлы акіян агню, узнімаючы вывяржэннямі вулканаў – ці ж выкідамі магічнай сілы, роўных якім мы не бачылі з таго часу, як Атрад ўвязаўся ў вайну з цёмнымі ўладарамі імперыі Спадарыні. Словам, для паўночнага гадзіны святла было зашмат.
  
  – Ці хутка світанак?
  
  – Не хутка, – прабурчаў Бадья. – Нават зусім не хутка. Ты сапраўды думаеш, што ў такую ноч знойдуцца жадаючыя сачыць за часам?
  
  Даўным-даўно, некалькі стагоддзяў таму, то ёсць яшчэ раніцай, Аднавокі, або Гоблін, або яшчэ хто-то заўважыў, што світанак – занадта далёкая мэта, недасяжная для нас. Вось як нізка ўпаў узровень агульнага аптымізму.
  
  Прыбытку ганцы. Добрых навін не прынёс ні адзін. У горад праніклі незлічоныя полчышчы паўднёўцаў з загадам дабрацца да нас, знішчыць і рухацца ў бакі, уздоўж сцяны і па самай сцяне, пакуль не вернуцца туды, адкуль пачалі. Аднак нюень бао ім у гэтым не памочнікі, а мае хлопцы – не бяззубыя немаўляты. Так што чужынцы проста хістаюцца па горадзе, шкодзяць дзе могуць і чакаюць, калі іх хто-небудзь прыкончыць.
  
  Затое ў зьнішчэньне джайкури, якія схаваліся ў дамах у надзеі застацца незаўважанымі (нягледзячы на ўвесь вопыт зносін з Гаспадарамі Ценяў), паўднёўцы дамагліся сее-якога поспеху. Зрэшты, не варта вінаваціць джайкури за тое, што не выйшлі дапамагчы нам. Паміраць нікому не паляванне. А Могабе не варта здзіўляцца, калі сёй-той з нягоднікаў, прапушчаных ім у горад, паверне супраць яго.
  
  Мы ўтрымлівалі пазіцыі. Ілюзорныя двайнікі даводзілі да адчаю ворагаў – тыя ніяк не маглі зразумець, каго варта асцерагацца. Аднак галоўная прычына нашай стойкасці – адсутнасць выбару. Бегчы-то няма куды.
  
  Тенекрут ніяк не дапамагаў сваім. Ён усё яшчэ матляўся сярод пагоркаў, абвясціўшы пра намер асабіста раскрыць таямніцу. Ясная справа, неабходнасць выбіраць з двух мэтаў не магла яго не хваляваць.
  
  На фоне ружовых сполохов з'явіўся атрад коннікаў, якія вярталіся з пагоркаў. Гаспадара Ценяў сярод іх відаць не было.
  
  – Гоблін! Аднавокі! Куды вы падзеліся?! Што з Тенекрутом?
  
  Гоблін з'явіўся амаль адразу, ад яго за вярсту патыхала самаробным півам. Значыць, яны з Аднавокім прыхавалі дзе-то непадалёк некалькі галонаў. Мае надзеі калдун маментальна звёў на няма:
  
  – Жывы ён, Мурген, жывы. Хіба што ў галаве ў яго вэрхал. – І захіхікаў, мярзотнік.
  
  – Вось жа гадство, – прамармытаў я.
  
  Калі і Аднавокі паспеў надраться, то астатак ночы можа прайсці вельмі цікава. Гэтыя двое цалкам здольныя забыцца пра ўсё на свеце і аднавіць варожасць, якія цягнуцца ўжо сотню гадоў. Калі яны ў апошні раз напіліся і пачалі сварку, у Таглиосе цэлы квартал ператварыўся ў руіны.
  
  Унук Вяшчальніка ўвесь гэты час трымаўся ў ценю, назіраў. Нібы адна з гэтых треклятых крумкач. Якіх, дарэчы, вакол прыкметна дадалося.
  
  З вуліцы да нас падымаўся стары Хрипатый. Ён сипел, кашляў і отхаркивался крывёю і прысаджваўся адпачыць. Родам ён з тых жа зямель, што і Аднавокі, а больш у іх нічога агульнага, хіба што любоў да піва. Хрипатый, падобна, таксама пару разоў наведаў бочку.
  
  Пакуль я аглядаў горад, стары дабраўся-ткі да верху, каб зразумець, наколькі дрэнныя нашы справы. На нас пакуль што не занадта націскалі.
  
  Хрипатый всхрипнул, адкашляўся і плюнуў.
  
  Ля падножжа пагоркаў ўспыхнула яшчэ порцыя ружовых агнёў, абмаляваў два велічэзных сілуэту. Несумненна, то былі Вдоводел і Жизнедав, жудасныя альтэр эга Спадарыні і Костоправа, створаныя адмыслова для таго, каб выклікаць у тенеземцев мядзведжую хвароба.
  
  – Не можа быць, – сказаў я нашым ручным ведзьмакам.
  
  Аднавокі ўжо вярнуўся. Адной рукой дапамагаючы выстаяць Хрипатому, якога, падобна, скрючил прыступ астмы адначасова з якая разгулялася на сухоты, у другой ён трымаў нешта накшталт жэрдкі, загорнутай у анучы.
  
  – Гэта не могуць быць Костоправ з Спадарыняй, – заявіў я. – Яны абодва загінулі ў мяне на вачах.
  
  Жменька коннікаў набліжалася да горада. І сярод іх згустак цемры, гэта значыць не хто іншы, як Тенекрут. Ён быў вельмі моцна заняты – адбіваўся ад ружовых светлякоў, што раіліся вакол.
  
  Паўднёўцы, сцяміўшы, што гаспадар вяртаецца ў дрэнным размяшчэнні духу, аднавілі атаку.
  
  – Не ведаю, не ведаю, – працягнуў Гоблін, мяркуючы па голасе, зусім працверазелы ад страху. – Таго, які ў даспеху Жизнедава, я наогул не адчуваю. Хоць моц у яго ўзрушаючая.
  
  – Спадарыня пазбавілася сіл, – нагадаў я.
  
  – А другі ўспрымаецца зусім як Костоправ.
  
  Не можа быць...
  
  – Могаба... – нарэшце выціснуў Хрипатый.
  
  Некалькі братоў грэбліва плюнуў пры згадванні гэтага імя. Ва ўсіх, падобна, склалася аднолькава непахвальнае меркаванне аб нашым бясстрашнага правадыры.
  
  Да атрада Тенекрута працягнулася звілістая ружовая нітка. Калдуну ўдалося яе адбіць, аднак палову яго атрада быццам карова мовай слизнула. Ва ўсе бакі разляцеліся рэшткі тэл.
  
  – Вашу матулю!.. – вырвалася ў каго-то.
  
  І гэтая кароткая рэпліка з выключнай дакладнасцю апісвала агульны настрой.
  
  – Могаба... – пролаял Хрипатый, – жадае ведаць... не можам мы... даслаць пару сотняў байцоў... для адлюстравання... проникшего ў горад суперніка?
  
  – Гэтая сволач нас за дурняў трымае?! – раўнуў Ваша Сіяцельства.
  
  – Ці не ведае гэтая жонка вярблюда, што мы цяпер супраць яе? – спытаў Гоблін.
  
  – А з чаго б яму думаць, што мы яго падазраём? Ён жа такога высокага меркавання пра сваіх мазгах.
  
  – Па-мойму, смешна, – сказаў Бадья. – Хацеў нас обжулить – і ўласнай азадкам у прашчу зарадзіў. А цяпер не зможа вызваліцца, пакуль мы гэтую прашчу не раскруціць.
  
  – Гоблін, што ладзіць Аднавокі? – спытаў я.
  
  Аднавокі і Лофтус важдаліся з баллистой. Пад нагамі ў іх валяліся анучы, а на ложа было пахаванае грознага выгляду чорнае дзіда.
  
  – Не ведаю.
  
  Я азірнуўся на бліжэйшыя вароты. Адтуль нас маглі бачыць дазорцы нары. Калі адкажу, што мы занадта саслаблі і дапамагчы не ў стане, Могаба выкрыць мяне ў хлусні.
  
  – Хто-небудзь возьмецца мяне пераканаць, што нам неабходна выручыць Могабу? – спытаў я.
  
  Каб утрымаць наш ўчастак, у мяне, акрамя Старой Каманды, мелася шэсцьсот таглиосских легіянераў, рэшткі войскі Спадарыні. Ды яшчэ невядомае, па прычыне пастаяннай цякучкі, колькасць вызваленых рабоў, былых ваеннапалонных і найбольш амбіцыйных джайкури.
  
  Усе адказвалі адмоўна. Дапамагаць Могабе не жадаў ніхто. Наблізіўшыся да баллистам, я спытаў:
  
  – А як наконт таго, каб зрабіць гэта дзеля ўратаваньня ўласнай шкуры? Калі Могабу растопчут, мы застанемся адны супраць ўсёй арміі тенеземцев. – Я азірнуўся на вароты. – Да таго ж вунь тыя хлопцы бачаць усе, чым мы тут займаемся.
  
  Гоблін прасачыў за маім позіркам і патрос галавой, выганяючы хмель:
  
  – Трэба абдумаць.
  
  Я ўжо стаяў каля Аднавокага:
  
  – Што гэта тут у цябе?
  
  – Ды так, дробязь. – Аднавокі з гонарам паказаў на дзіду. – Змайстраваў на вольным часе.
  
  – Жудасна выглядае.
  
  Прыемна ўжо тое, што ён зрабіў нешта карыснае, не чакаючы асаблівых распараджэнняў.
  
  Дзе-то адшукаўшы жэрдку чорнага дрэва, Аднавокі пракорпаўся з ёй шмат гадзін. Дрэўка было испещрено неспасціжнымі мініятурнымі сцэнкамі і літарамі невядомага мне мовы. Наканечнік быў так жа чорны, як і дзяржальна, – на варанёныя сталі калдун па-майстэрску вытравил сярэбраныя руны. Дрэўка было нават таніраванае, але зусім слаба, трэба прыглядацца, каб заўважыць.
  
  – Што ж, нядрэнна.
  
  – Нядрэнна?! Аб невук! Глядзі! – Ён паказаў нам з Лофтусом на раўніну.
  
  Атрад Тенекрута, скараціўшыся да поўнага нікчэмнасці, які суправаджаецца роем ружовых іскраў і насмешлівым вороньим граем, быў ужо недалёка ад сцен.
  
  – А тут мой Тенекрутобой цябе, гада, чакае! – захіхікаў Аднавокі. Ён выдаў пранізлівы вой – выдатна, відаць, нагрузился півам – і закрычаў: – Нічаму б ён не змог перашкодзіць у млявы паўдзённую гадзіну! Але, здаецца, цяпер не апоўдні... Страляй жа, Лофтус! Дзіда не затрымаецца ў паветры нават на пяць секунд! Не паспее нягоднік ўбачыць набліжэнне бяды і развеяць чары, якія перашкаджаюць адхіленню дзіды ад мэты! Глядзіце, як замітусіўся гэты кавалак лайна! Лофтус, дружа, рыхтуйся выразаць на дрэўку зарубку ў памяць аб вялікай перамозе!
  
  Як і кожны, які валодае хоць кропляй здаровага сэнсу, Лофтус не звяртаў на Аднавокага увагі. Ён артистически кіраваўся са сваёй машынай.
  
  – Большасць загавораў, – трашчаў Аднавокі, – створана спецыяльна для прабіцця яго індывідуальнай абароны. Разлік будуецца на тым, што ў яго няма часу для актыўнага процідзеяння. Я засяроджаны на паразе канкрэтнай кропкі на целе пасіўна вядучага сябе...
  
  Я загадаў яму заткнуцца:
  
  – Гоблін! Ад гэтага можа быць хоць найменшая карысць? Наш Аднавокі ўжо дакладна не з цяжкавагавікоў.
  
  – Наогул-то, можа. Тактычная. Калі недавярак і сапраўды працаваў так старанна, як распісвае. Скажам, Аднавокі на парадак слабей Тенекрута. Але гэта толькі азначае, што на тую ж задачу яму спатрэбіцца дзесяць разоў больш часу.
  
  – На парадак?
  
  Вось, значыць, у чым праблема Аднавокага.
  
  – Мабыць, нават на два.
  
  З гэтымі словамі Гоблін пайшоў. Ды і няма калі мне было выцягваць з яго тлумачэнні.
  
  Нарэшце Лофтуса задаволіла навядзенне на мэта, адлегласць да яе і ўсё іншае.
  
  – Пара, – сказаў ён.
  
  
  
  28
  
  – Бі! – скамандаваў я.
  
  Пачуўся характэрны гук стрэлу балістыт. Ўсю сцяну агарнула цішыня. Чорнае дзіда панеслася скрозь ноч; услед ёй паплыла ў паветры выпадковая іскра. Аднавокі казаў пра пяць секунд палёту. На самай справе выйшла нават менш чатырох, аднак гэтыя секунды расцягнуліся на цэлую вечнасць.
  
  Гаспадара Ценяў дастаткова добра асвятляла зарыва пажараў, але неўзабаве ён павінен быў схавацца за адной з вежаў, прызначаных для флангавага абстрэлу. Яго позірк быў скіраваны назад, да ўзгорках. Дзівосныя коннікі ўжо спусціліся на раўніну, нібы кідаючы выклік усім, хто адважыцца прыняць яго.
  
  Тут-то я і ахнуў!
  
  Вдоводел трымаў у руцэ дзіда! Сцяга не разглядзець, але дзіда – тое самае, што служыла яму дрэўкам з таго дня, калі Чорны Атрад пакінуў Хатовар.
  
  Я перавёў погляд на Тенекрута – як раз у той момант, калі выраб Аднавокага дасягнула мэты.
  
  Пазней Гоблін казаў, што Тенекрут адчуў пагрозу, калі снарад дасягнуў вышэйшай кропкі траекторыі. І што б пасля гэтага ні распачаў вядзьмак, ён не памыліўся. Ці ж яму здорава пашанцавала. А можа, нейкая вышэйшая сіла вырашыла, што ноч яго смерці яшчэ не надышла.
  
  Дзіда адхілілася на бездапаможныя цалі – і замест Тенекрута ўразіла яго каня. Увайшло ў плячо і прабіла жывёліна наскрозь, нібы яно было не шчыльней паветра. Рана адразу пачырванела і заіскрыўся. Чырвонае пляма пашыралася. Конь скінуў вершніка, і Тенекрут, зароўшы ў гневе, паваліўся долу. Ён так і ляжаў бясформеннай, сутаргава дергающейся грудай, і Аднавокі ўжо ўгаворваў Лофтуса накрыць яго залпам звычайных калоў. Але затым Тенекрут бачком, па-краба, адпоўз у бок, далей ад цяжкіх капытоў б'ецца ў агоніі жарабца.
  
  І тады я даведаўся каня. То быў адзін з скакуноў, магічна ўзгадаваных Спадарыняй ў яе былой імперыі. Яны, памятаецца, зніклі ў ходзе бітвы.
  
  Конь дзіка ржаў.
  
  Звычайнае жывёла загінула б уміг.
  
  Я зірнуў на двух коннікаў. Тыя не спяшаючыся, нібы запрашаючы ворагаў на бой, рухаліся да горада. Цяпер я разгледзеў, што і яны сядзяць на конях Спадарыні.
  
  – Гоблін, але я ж бачыў, як іх забілі...
  
  – Трэба было б вочы хлопцу праверыць, – прабурчаў Аднавокі.
  
  – Я ўжо казаў, – адказаў Гоблін, – гэта не Спадарыня. Паблізу ты б заўважыў, што даспех адрозніваецца.
  
  Нашы салдаты таксама бачылі коннікаў. Сярод таглиосцев падняўся шум.
  
  – А іншы? Аб чым яны там кажуць, чуеш?
  
  – Не чую. Але гэта цалкам можа быць наш Стары.
  
  Ваша Сіяцельства адправіўся высветліць, чаму так расшумеліся ажно таглиосцы.
  
  Конь Тенекрута патроху слабеў, аднак працягваў біцца і ржаць. Ад раны валіў зялёны пар, сама ж яна разрасталася. Смерць відавочна не спяшалася да гэтага сутнасці.
  
  Патрап дзіда Аднавокага у мэта, чараўнік, напэўна, паміраў бы яшчэ даўжэй і мучительнее.
  
  Вярнуўся Ваша Сіяцельства:
  
  – Яны перапалоханыя таму, што даспех рыхт-у-рыхт як у багіні па імі Qinā. Менавіта так яна намаляваная на ўсіх карцінах пра яе войнах з дэманамі.
  
  Я не меў ні найменшага падання, аб чым ён кажа. Ведаў толькі, што Qinā ў тутэйшых краях накшталт багіні смерці.
  
  Цікава, ці хутка гэты Гаспадар Ценяў захоча адказаць Одноглазому?
  
  – Наогул не захоча, – запэўніў Гоблін. – Як толькі ён адцягне на Аднавокага, гэтая парачка яму ногі адгрызе.
  
  Тенекрут, кульгаючы, схаваўся з выгляду.
  
  Тое, што здарылася, быццам падштурхнула тенеземских салдат, і яны заўзята кінуліся на штурм. Здагадваліся, што за ганьба і боль спадара каму-то прыйдзецца заплаціць, і, вядома, аддавалі перавагу, каб гэта сумніўнае задавальненне дасталася нам.
  
  Сее-хто з іх, мабыць, таксама даведаўся даспех Жизнедава. За сцяной не раз прагучала імя Кины.
  
  – Тай Дэй, пара перадаць вестачку твайму дзеду. Мне трэба правесці частка войскі праз ваш квартал, каб выгнаць паўднёўцаў з горада.
  
  Нюень бао выступіў з ценю толькі настолькі, каб выслухаць мяне. Заклапочана зірнуўшы на коннікаў, ён нешта буркнуў, спусціўся на вуліцу і схаваўся ў цемры.
  
  – Слухайце, людзі! Мы ідзём ратаваць нашага пустоголового правадыра. Бадья...
  
  
  
  29
  
  Я ступіў у цёмны завулак, маючы намер зайсці атраду паўднёўцаў ў тыл, пакуль Гоблін наводзіць на іх свае чары. Як быццам я ступіў за край свету, праваліўся ў бяздонныя глыбіні... Нават не так: мяне быццам шпурнуў у пустэчу ўдар нябачнай гіганцкай мухабойкі. У апошні момант Гоблін што-то адрывіста крыкнуў, але я не разабраў яго слоў.
  
  Ды і не да таго мне было. Я спрабаваў зразумець, чаму мяне так ванітуе, у чыю вядзьмарскіх пастку я трапіў і што за сіла скручивает мяне, дакладна мокрую анучу.
  
  Можа, гэта здрада Могабы перайшла на наступны ўзровень?
  
  
  
  30
  
  Мяне што-то трымала. І цягнула куды-то з неверагоднай сілай – супраціўляцца было немагчыма. Я перастаў разумець, хто я, і мог толькі здагадвацца, дзе знаходжуся. Ведаў толькі, што сплю і не жадаю прачынацца.
  
  – Мурген! – паклікаў далёкі голас.
  
  І зноў гэтая цяга, цяпер мацней.
  
  – Давай, Мурген! Вяртайся! Змагайся, Шчанюк! Не здавайся! Змагайся!
  
  Я і пачаў змагацца – толькі з гэтым самым голасам, звавшим куды-то, куды большая частка майго істоты патрапіць не жадала. Там чакала боль.
  
  Мяне ірванула з падвоенай сілай.
  
  – Дапамагло! – закрычаў нехта. – Ён вяртаецца!
  
  Я пазнаў голас.
  
  Гэта было падобна выхаду з комы, толькі я да драбнюткіх дэталяў памятаў, дзе пабываў. Памятаў Дежагор, з усёй яго болем, з усімі бедамі і запалам... Аднак яго рысы ўжо расплываліся, гублялі выразнасць. Цяга аслабла. Я вярнуўся сюды.
  
  Сюды? Дзе ж – і калі – знаходзіцца гэта самае «тут»? Я паспрабаваў адкрыць вочы. Павекі анямелі. Паспрабаваў паварушыцца. Канечнасці не слухаліся.
  
  – Ён тут.
  
  – Задерни фіранку. – Пачуўся шоргат тканіны. – Што ж, так і будзе – чым далей, тым горш? Я думаў, што горшае ззаду, далей ён ужо не залезе і цяжкасцяў з яго вяртаннем не дадасца.
  
  О! Гэты голас належаў Костоправу, нашаму Старому. Але ж Стары мёртвы, я бачыў, як яго забілі... Ці не? Можа, я проста кінуў Вдоводела ў бядзе і ён надоўга перажыў адведзены яму тэрмін?
  
  – Ён нас пакуль не чуе. Але горш ужо не будзе, толькі лепш. Мы перавалілі цераз грэбень. Абы толькі ён сам не захацеў застацца...
  
  Мне ўдалося адкрыць вачэй.
  
  Вакол было цёмна. Зусім незнаёмае месца, але гэта, вядома ж, палац у Чапаючы Таглиосе. Маё жытло... Я больш нідзе не сустракаў пабудоў з такога каменя. І нічога дзіўнага ў тым, што можна не пазнаць частка палаца, знаходзячыся ў ёй. Усе таглиосские князі падчас свайго праўлення хоць крыху, ды прыбудоўвалі. Верагодна, толькі прыдворны вядзьмак, стары Вэнджаны, вывучыў палац да апошняга закутка. Але Вэнджанага з намі больш няма. Не ведаю, куды ён знік некалькі гадоў таму, пасля таго, як яго ледзь не зжэрла звышнатуральная стварэньне. І гэта добра, таму што як раз тады мы даведаліся, што ён завербаваны Длиннотенью, служыць Гаспадарам Ценяў.
  
  Я дзівіўся самому сабе. Нягледзячы на галаўны боль, цалкам прыдатны ў прамаці ўсіх похмелий, маё прытомнасць раптам зрабілася крышталева ясным.
  
  – Капітан, ён адкрыў вачэй.
  
  – Мурген! Чуеш мяне?
  
  Я праверыў, ці дзейнічае мову. З маіх вуснаў исторгся невыразны лопат.
  
  – Гэта быў чарговы прыступ. Мы правозіліся з табой два дні. – Голас Костоправа гучаў холадна, нібы я знарок супрацівіўся вяртанні. – Добра, Гоблін, працэдуру ты ведаеш; хай устане і паходзіць.
  
  Я ўспомніў, што ўжо некалькі разоў ўсё гэта рабіў. Цяпер у галаве не панаваў такі сумбур і лягчэй было аддзяліць мінулае ад сучаснасці.
  
  Гоблін схапіў мяне за правую руку, а Костоправ абняў за пояс злева. Рывок – і я на нагах.
  
  – Я памятаю, што трэба рабіць.
  
  Яны не разабралі маіх слоў.
  
  – Ты сапраўды вярнуўся? – спытаў Гоблін. – Не правалішся зноў у мінулае?
  
  Я кіўнуў, і гэта атрымалася добра. Можа, паспрабаваць мову глуханямых?
  
  – Зноў Дежагор? – спытаў Костоправ.
  
  У маім розуме думкі звязаліся адзін з адным. Мабыць, гэтых сувязяў стала нават больш, чым трэба. Я яшчэ раз паспрабаваў казаць:
  
  – Тая ж ноч... Зноў... Крыху пазней...
  
  – Апускай, ён ужо амаль у парадку, – сказаў Костоправ. – Мурген, ты і цяпер не адчуў ніякіх намёкаў? Няма хоць найменшай зачэпкі, каб мы змаглі выцягнуць цябе з замкнёнага круга? Ты патрэбен мне тут. Пастаянна.
  
  – Нічога. – Я змоўк, каб перавесці дух. У гэты раз я прыходзіў у сябе хутчэй. – Нават не зразумеў, калі гэта пачалося. Проста раптам апынуўся там, нібы палтэргейст мяне зацягнуў, і не было думак аб будучыні. А праз некаторы час стаў Мургеном, проста Мургеном, і ніякіх трывог і неправильностей, як цяпер.
  
  – Што яшчэ за няправільнасці?
  
  Ад нечаканасці я здрыгануўся і павярнуўся. У пакоі, нібы з-пад зямлі, узнік Аднавокі. Фіранка, скрывавшая палову пакоя, яшчэ калыхалася.
  
  – А?
  
  – Што за няправільнасці ты маеш на ўвазе?
  
  Я засяродзіўся і зразумеў: сам не ведаю, што меў на ўвазе.
  
  – Незразумела. – Я пакруціў галавой. – Выслізнула... Дзе я? Гэта значыць, калі?
  
  Костоправ абмяняўся з ведзьмакамі шматзначнымі поглядамі і спытаў:
  
  – Памятаеш гай Наканаванне?
  
  – Яшчэ б! – Мяне зноў дапек холад, і тут я зразумеў нешта вельмі важнае: ніякіх успамінаў аб ранейшых наведваннях гэтага пакоя ў мяне няма, хоць павінны быць.
  
  Значыць, я ўсе яшчэ ў мінулым. Толькі не ў гэтак далёкім – бо ад Дежагора мяне аддзяляюць гады.
  
  Тады я паспрабаваў успомніць будучыню. І ўспомніў занадта шмат. Гэтыя ўспаміны прымусілі застонать.
  
  – Можа, яго яшчэ павадзіць? – прапанаваў Гоблін.
  
  Я пакруціў галавой:
  
  – Не, я ў норме. Давайце падумаем. Колькі часу прайшло паміж гэтым прыступам і папярэднім? І колькі – з тых часоў, як мы вярнуліся з гаі Наканаванне?
  
  – Вярнуўся ты тры дні таму, – паведаміў Костоправ. – Я загадаў табе даставіць палонных у палац. Ты іх павёў – і страціў тенеплета па шляху, пры абставінах гэтак загадкавых, што я загадаў усім братам Атрада павысіць пільнасць.
  
  – Так стары ён быў, – сказаў Аднавокі. – Проста спруцянеў з перапуду. Ніякіх загадак.
  
  Галаўны боль не праходзіла. Я памятаў тыя падзеі, але гэтак жа цьмяна, як і ўсё, што адбываліся незадоўга да ранейшых прыпадку.
  
  – Я амаль забыўся, што там было.
  
  – Краснорукий обманник быў дастаўлены цэлым і цэлым. Тым жа вечарам мы збіраліся яго дапытаць. Але ты, вярнуўшыся да сябе і ледзь пераступіўшы парог, адключыўся. Твая цешча, дзядзька, жонка і швагер гэта пацвердзілі – напэўна, у першы і апошні раз абышоўшыся без свары.
  
  – Так, не падобна на іх. Старая, у дакладнасці як Аднавокі, па любому нагоды спрачаецца, толькі б апошняе слова засталося за ёй.
  
  – Гэй, Шчанюк...
  
  – Заткніся, – абарваў Аднавокага Костоправ. – Словам, ты проста ўпаў і скамянеў. З тваёй жонкай здарылася істэрыка, а швагер прыбег да мяне. Мы перанеслі цябе сюды, каб не хвалявалася тваё сямейства.
  
  Хвалявалася?! Ды гэтая бражка і словы-то такога не ведае! Акрамя таго, я лічыў «маім сямействам» толькі Сары.
  
  – Адкрый-ка рот, Мурген. – Гоблін павярнуў маю галаву да святла і зазірнуў у рот. – Пашкоджанняў няма.
  
  Я ведаў, аб чым яны думалі. Аб падучкі. Я і сам яе баяўся і распытваў пра яе ўсіх, каго мог, але яшчэ ні адзін эпілептыкі не адключаўся ў мінулае падчас прыпадку. Тым больш у такое мінулае, якое злёгку адрозніваецца ад таго, што ўжо пражыта мною.
  
  – Кажу ж: гэта не хвароба! – раўнуў Костоправ. – Адказ – у вобласці магіі, і калі ты нарэшце яго знойдзеш, са сораму згарыш ад таго, што не зразумеў гэтага раней!
  
  – Знойдзем, – паабяцаў Аднавокі. – Было б што шукаць.
  
  Гэта прымусіла мяне падумаць пра тое, якія яшчэ козыры назапашаны ў яго ў рукаве. Тут я скеміў, што ўжо мусіў бы гэта ведаць, бо мне неўзабаве скажуць. Аднак не мог ясна ўспомніць гэтую частку будучага – не было за што ўхапіцца.
  
  Часам мне страшнавата быць мной.
  
  – Той безгаловы зноў там быў? – спытаў Костоправ.
  
  Сцяміўшы, пра каго ён, я адказаў:
  
  – Так, Капітан. Толькі не безгаловы, а безаблічны. Галава-то ў яго на месцы...
  
  – Магчыма, гэта ён – прычына тваіх непрыемнасцяў, – выказаў здагадку Аднавокі. – Калі ўспомніш любыя дэталі знешнасці або наогул хоць што-небудзь, адразу расказвай. Не будзе мяне побач – запісвай.
  
  – Я не жадаю, каб падобнае адбылося з кім-небудзь яшчэ, – заявіў Костоправ. – Як мне весці кампанію, калі людзі будуць вось так выпадаць на некалькі дзён?
  
  Я быў упэўнены, што ні з кім іншым такога здарыцца не можа, але прамаўчаў. Інакш стануць выпытваць, а мне гэта зараз ні да чаго.
  
  – Ці Не знойдзецца чаго-небудзь ад галаўнога болю? Яна як пры пахмелле.
  
  – Раней так жа бывала? – ажывіўся Костоправ. – Ты пра гэта не казаў.
  
  – Бывала, але не так моцна. Злёгку. Як ад чатырох кубкаў піва, калі яго варылі Плецены Лебедзь з Корд Мэзером. Цябе гэта аб чым-небудзь гаворыць?
  
  Костоправ ўхмыльнуўся. На конкурсе «Самае гідкае піва ў свеце» тое варыва заняло другое месца.
  
  – Пасля гаі Наканаванні мы з Гоблінаў вачэй з цябе не спускалі. Здагадаліся, што прыступы будуць паўтарацца. Я не хацеў, каб чарговы здарыўся ў наш адсутнасць.
  
  А вось гэта выклікала сур'ёзны пытанне. Калі я, знаходзячыся у цяперашнім дне, памятаю сёе-тое з будучыні, чаму не памятаю візітаў у мінулае, якія мне яшчэ трэба будзе здзейсніць?
  
  І як удавалася братам гэтак чуйна сачыць за мной? Я іх ні разу не заўважыў, а бо трымаўся напагатове – раптам з-за вугла выскачыць, размахваючы хусткай-пятлёй, обманник?..
  
  – І які вынік?
  
  – Ніякага.
  
  – Але цяпер за справу бяруся я, – абвясціў, надувшись ад важнасці, Аднавокі.
  
  – Вось гэта і сапраўды выклікае аптымізм.
  
  – Надта разумнымі ўсе сталі, – паскардзіўся Аднавокі. – А я ж памятаю часы, калі моладзь паважала старых.
  
  – У тыя часы не было ў яе магчымасці даведацца гэтых старых лепей.
  
  – У мяне яшчэ справы, – сказаў Костоправ. – Аднавокі! Па магчымасці будзь з Мургеном. Працягвай пытацца пра Дежагоре і пра ўсё, што там адбывалася. Дзе-то павінны ляжаць падказкі. Можа, мы проста пакуль не распазналі іх. Калі не здавацца, што-небудзь ды ўсплыве.
  
  Ён выйшаў раней, чым я паспеў што-небудзь сказаць.
  
  Паміж Костоправом і Аднавокім відавочна адбылося нешта тычыцца і мяне, а магчыма, і нас усіх. У гэты раз я не шмат што запомніў пра тое, дзе пабываў. Усё выглядала сапраўды ўпершыню, аднак нейкая перапалоханая дрыготкая стварэньне ў цёмных закутках майго свядомасці паўтарала, што я толькі перажываю нанова ўжо перажытае, прычым горшы варыянт учорашняга дня яшчэ наперадзе.
  
  – Мабыць, Шчанюк, мы цябе дадому адвядзем, – сказаў Аднавокі. – Жонка хутка пазбавіць цябе ад смуткаў.
  
  Яна можа, цалкам. Яна проста цуд. Аднавокі, здаецца, зроду не здольны нікога паважаць, а з Сары паводзіць сябе ветліва і нават за вочы кажа пра яе як пра высакароднай даме.
  
  На самай справе яна такая і ёсць. І ўсё роўна прыемна, калі гэта прызнаюць іншыя.
  
  – Ну нарэшце-то я чую тое, што быў не супраць пачуць. Вядзі, брат.
  
  Сам я не ведаў дарогі. І тут зноў успомніліся Вэнджаны і накрыты холстиной обманник. З чаго б?
  
  31
  
  Радня мая па жонцы, у прыватнасці матухна Гота, амаль не прыкладае намаганняў да паляпшэння меркавання навакольных аб нюень бао. Гэты стары баявой сякеру нават мяне ледзь трывае – і тое толькі таму, што інакш страціць дачку. А ўжо пра стаўленне да Старога лепш Готу не пытацца.
  
  Аднак Костоправ цаніў нас з Сары дастаткова высока, каб пагадзіцца на змену жылля, калі яе родзічы месяц таму перасяліліся са сваіх раскошных балот у гэты злашчасны горад. Зрэшты, нават яны не зробяць яго зноў падобным на рай, калі матушка Гота не будзе на вуліцы трымаць язык за зубамі.
  
  Стары ніколі не рэагаваў на яе няспынныя скаргі.
  
  – Я трыццаць гадоў ведаю Гобліна з Аднавокім, – патлумачыў ён аднойчы. – Так што адна-адзіная старая ворчунья, хворая артрытам і падаграй, для мяне – нішто. Кажаш, яна тут усяго на пару месяцаў?
  
  Так, я гэта сказаў. Цікава, якія на смак гэтыя словы пад соевым соусам? Або з вялікай колькасцю кары?
  
  Спадарыня цяпер часта знікала на поўдні, опорожняя на Тенеземье бяздонны посуд свайго гневу, і Костоправ не меў патрэбу ў вялікай кватэры. Наша ж старая была ледзь прасторней манаскай келлі. Месца ў ёй як раз хапала для яго, для Спадарыні падчас яе нячастых прыездаў ды яшчэ для калыскі, падоранай Спадарыні целаахоўнікам па імя Рам, пасля загінулым пры спробе абараніць яе і яе дачку ад Нарайяна Сінгха. Рам зрабіў гэтую калыска ўласнаручна. А загінуў, хутчэй за ўсё, таму, што, падобна ўсім мужчынам, якія праводзяць занадта шмат часу каля Спадарыні, закахаўся не ў тую жанчыну, якая яму прызначана.
  
  Так, Костоправ аддаў мне сваё жыллё, але з агаворкай: я не асмелюся ператварыць яго ў новы прытон для нюень бао. Сары з Тай Дэем хай жывуць там пастаянна, аднак матухна Гота і дзядзечка Дой змогуць толькі заходзіць у госці. І каб ні адзінага захребетника з пляменнікаў небудзь стрыечных братоў.
  
  Людзям, абвінавачанага Капітана ў выкарыстанні службовага становішча дзеля стварэння выгоды ў сваім гняздзечку, трэба было б зірнуць на гэта гняздзечка бліжэй. Вызваліцель-і-Ласкай-Багоў-Ваенны-Дэспат-Усяго-Таглиоса з яго ўладаннямі і калоніямі жыве сапраўды гэтак жа, як і ў бытнасць сваю простым отрядным лекарам і летапісцам.
  
  Маё перасяленне ён зладзіў яшчэ і з той мэтай, каб у жыллё было досыць месцы для ўсіх тамоў Аналаў.
  
  Кнігі ў мяне атрымліваюцца не сказаць што ўдалымі. Я не заўсёды апісваю тое, што адбываецца найлепшым чынам. Вось Костоправ і сапраўды быў добры ў гэтай справе. Я ніяк не магу ўтрымацца ад параўнання маіх тэкстаў з яго.
  
  Калі ён спрабаваў сумяшчаць пасады летапісца і Капітана, праца пакутавала. А адкрыцьця Спадарыні часцяком рэжуць вока залішняй шчырасцю, сжатостью і часам лёгкай схільнасцю да самооправданию. І ніхто з гэтых дваіх не адрозніваўся ўстойлівай сумленнасцю, ніхто не імкнуўся як-то адпавядаць іншаму, сваім папярэднікам і нават сабе самому, больш ранняму. Калі чытаеш уважліва і подмечаешь памылкі, бескарысна паказваць на іх Спадарыні або Костоправу – хоць бы не прызнаюць. Калі Костоправ піша, што ад Таглиоса да Тенеземья восемсот міль, а ў Спадарыні выходзіць чатырыста, каму з іх верыць? Кожны настойвае, што яму. Спадарыня кажа: прычына разыходжанняў у тым, што яны раслі ў розных месцах і ў розны час, вось і прывыклі да розных мер даўжыні і вагі.
  
  Што тычыцца персанажаў, то тут яшчэ менш падабенства. Напрыклад, у Костоправа Плецены Лебедзь вечна грубіяніць і пререкается. Спадарыня ж апісвае яго энергічным, шумным і цалкам сімпатычным. Розніцу можна растлумачыць тым, што цікавасць гэтага Лебедзя да Спадарыні зусім не братэрскі.
  
  А ўзяць Вэнджанага! Ні за што не здагадаецеся, што яны апісваюць адну і тую ж скаціну, – гэтак розныя іх меркаванні пра гэта здрайцу. Затым Могаба і Нож. Абодва таксама здраднікі з чорнай душой. Пра іх нічога такога няма ў кнігах Костоправа, паколькі ён не вёў запісаў у тую пару, калі Нож дэзерціраваў, аднак у паўсядзённым жыцці ён увесь час выказвае пякучы нянавісць да Нажа, прычым без вытлумачальных прычын. І ў той жа час, падобна, гатовы дараваць Могабу! Спадарыня гэтых дваіх разглядае наадварот: Могабу зварыла б у адным катле з Нарайяном Сінгхам, а Нажа, магчыма, адпусціла б па-добраму. З Нажом – той жа выпадак, што і з Лебедзем, і з Рамом.
  
  Хоць, мабыць, не варта патрабаваць ад тых, што любяць адзін аднаго людзей згоды ва ўсім.
  
  Яны нават падыходзілі да Анналам па-рознаму. Костоправ запісваў усё, што бачыў сам, а пасля вяртаўся назад, каб дапоўніць фактамі, атрыманымі з іншых крыніц. Акрамя таго, ён, адлюстроўваючы другарадныя падзеі, быў схільны пафантазіраваць, таму яго Аналы нельга лічыць паўнавартаснымі гістарычнымі дакументамі.
  
  Спадарыня ж напісала ўвесь тым па памяці, пакуль выношвала дзіцяці. І яе альтэрнатыўны матэрыял у асноўным атрыманы з другіх рук. Самыя сумнеўныя моманты яе кнігі я падчас афармлення ўсіх блытаных запісаў па адзіным узоры замяніў матэрыялам, які лічу больш дакладным.
  
  Спадарыня далёка не заўсёды была задаволена маёй праўкай. Костоправ ж наконт гэтага выказваўся паблажліва.
  
  Зрэшты, галоўны мой недахоп – ніяк не магу ўтрымацца, каб не пагуляць словамі і думкамі, адхіляючыся пры гэтым ад тэмы. Я некаторы час кантактаваў з афіцыйнымі гісторыкамі з таглиосской княжацкай бібліятэкі, і гэтыя хлопцы запэўнівалі, што ў гісторыі галоўнае – нюансы. Быццам бы яе ход можа цалкам змяніцца, калі адзін-адзіны чалавек будзе забіты выпадковай стралой у нязначнай сутычцы.
  
  Пакой, дзе я пішу, – пятнаццаць на дваццаць два фута. Месцы хапае і для ўсіх маіх запісак, і для старых тамоў Аналаў, і для велічэзнага стала на казлах, за якім я працую над некалькімі задумамі адначасова. І яшчэ застаецца каля акра падлогі для Тай Дэя і дзядзечкі Доячы.
  
  Яны з Тай Дэем, пакуль я пішу, чытаю і выверяю, на ўсю моц стукаюць навучальнымі драўлянымі мячамі або жа з віскам лягают адзін аднаго, пры гэтым запрыгивая на сцены. Калі хто прызямляецца на маёй тэрыторыі – вышвыриваю. Яны выдатна налаўчыліся – ды і нядзіўна, што пры такой-то практыцы, – але я мяркую, што супраць сур'ёзных байцоў накшталт нашых, са Старой Каманды, такія нумары не пройдуць.
  
  Мне падабаецца гэтая праца. Куды прыемней пасады сцяганосца, хоць і яна пакуль захоўваецца за мной. Сцяганосец заўсёды павінен першым лезці ў пекла, да таго ж адна рука занятая тяжеленным дрэўкам.
  
  Я прыкладна гэтак жа, як Костоправ, стараюся не выпускаць падрабязнасцяў. А яго прыроднай з'едлівасці проста зайздрошчу. Ён сцвярджае, што ўсё ў яго атрымлівалася так добра толькі таму, што хапала часу. У тыя дні, маўляў, Чорны Атрад быў усяго толькі хеўрай абадранцаў і заўсёды вылузваўся з-пад носа ў сур'ёзных непрыемнасцяў. Цяпер жа мы пастаянна па вушы ў лайне. Мне гэта не падабаецца, Капітану таксама.
  
  Уявіць сабе не магу чалавека, якому ўлада, нечакана звалілася ў рукі, дастаўляла б менш задавальнення. Костоправ не склаў яе да гэтага часу толькі таму, што не верыць, быццам хто-то іншы здольны прывесці Атрад туды, дзе, па перакананні Старога, яму самае месца.
  
  Мне ўдалося пражыць некалькі гадзін, не праваліўшыся ў цёмны калодзеж мінулага. Адчуваў сябе нядрэнна. Сары таксама знаходзілася ў выдатным настроі, як ні старалася яе матуля сапсаваць нам дзень. Я з галавой сышоў у працу. Маё існаванне ў гэтыя гадзіны задавальняла мяне, як ніколі.
  
  Хто-то падышоў да дзвярэй.
  
  Сары ўпусціла Капітана. Дзядзечка Дой з Тай Дэем працягвалі трашчаць мячамі. З хвіліну Костоправ назіраў.
  
  – Арыгінальна.
  
  Мяркуючы па тоне, паядынак не вырабіў ўражанні.
  
  – Гэта не для вайны, – патлумачыў я. – Гэта фехтаванне адзіночак. У нюень бао шмат такіх герояў – самотных ваўкоў.
  
  Стары і да гэтага застаўся абыякавы. Яго вера ў братоў, затуляе спіну, амаль рэлігійная.
  
  Фехтовальный стыль нюень бао – чарада кароткіх, але бурных перыядаў нападу-абароны, перамежных заміраннем у самых мудрагелістых паставах, калі байцы, амаль не варушачыся, імкнуцца прадбачыць далейшы ход праціўніка.
  
  Дзядзечка Дой ў гэтай справе вельмі дасьведчаны:
  
  – Ну так, грацыёзна, не спрачаюся. Амаль як скокі хворых хореей.
  
  Увайшоўшы зяцем у клан Сары, я быў прысвечаны ў баявыя мастацтва нюень бао. Нават калі б не хацеў, не змог бы адмовіць дзядзечцы Дою. Мне гэтыя гульні не вельмі-то цікавыя, але на што не пойдзеш дзеля падтрымання свету ў сямействе. І наогул, гэта нядрэнныя фізічныя практыкаванні.
  
  – Кожная пастава і рух, Капітан, маюць назву.
  
  Як раз гэта я лічыў слабым месцам. Любы баец, замкнувшийся на сваіх метадах, непазбежна становіцца лёгкай здабычай для таго, хто не цураецца навін.
  
  З іншага боку, я бачыў, як у Дежагоре дзядзечка Дой распраўляўся з сапраўднымі ворагамі.
  
  Я перайшоў на мову нюень бао:
  
  – Дзядзечка Дой, дазволіш ты майму Капітану пазнаёміцца з Бледным Жазлом?
  
  Яны ўжо досыць доўга прыглядаліся адзін да аднаго.
  
  А Бледны Жазло – гэта меч. Дзядзечка называе яго сваёй душой і звяртаецца з ім лепш, чым з самай каханай наложніцай.
  
  Дзядзечка адарваўся ад Тай Дэя, злёгку пакланіўся і выйшаў. Праз пару хвілін ён вярнуўся з жахлівым клінком у тры фута даўжынёй. Асцярожна выняўшы меч з похваў, дзядзечка з лёгкім паклонам падаў яго Костоправу, прыклаў да левага предплечью, так каб сталь не тычылася потнай або тоўстай скуры.
  
  Ён жадаў пераканаць нас, што па-таглиосски не разумее ні слова. Дарэмна. Я чуў, як ён размаўляў, і цалкам бегла.
  
  Костоправ сёе-тое ведаў пра звычаі нюень бао. Ён прыняў Бледны Жазло з належнай асцярожнасцю і пачцівасцю, нібы б яму была аказана вялікая гонар.
  
  Дзядзечка Дой гэта праглынуў і не папярхнуўся.
  
  Костоправ узяўся за двухручны эфес. Падобна на тое, няёмкасць ён адлюстроўваў знарок. Дядбшка Дой паспяшаўся паказаць верны зух, як бывала і са мной на кожнай трэніроўцы. Дзядок ён рухомы: дзесяццю гадамі старэйшы за Костоправа, а ў рухах – лоўчай мяне. І адрозніваецца зайздросным цярпеннем.
  
  – Выдатны баланс, – сказаў Капітан па-таглиосски, хоць я, даведаўшыся, што ён авалодаў і кропельку нюень бао, ані не здзівіўся – мовы яму заўсёды даваліся лёгка. – Але сталь магла быць і лепей.
  
  Гэта ён таму сказаў, што лязо здалося яму занадта вузкім і тонкім.
  
  – Дзядзечка кажа, гэтаму мячу чатырыста гадоў, – распавёў я, – і ён рассякаюць пласціністы даспех. Ручаюся, бездоспешного чалавека разваліць за мілую душу. Не раз бачыў яго ў справе.
  
  – У ходзе аблогі? – выказаў здагадку Костоправ, разглядаючы клінок ля рукаяці. – Мабыць, ты маеш рацыю. Таўро Дзінь Лук Дока...
  
  Тут вочы дзядзечкі звузіліся, на твары, звычайна бесстрастном, адбілася крайняе здзіўленне, і ён адразу запатрабаваў любімую рэч назад. Той факт, што Костоправ сёе-тое ведае пра кузнецах-оружейниках народа нюень бао, прыкметна ўстрывожыла яго. Чужынцы, як вядома, дурныя і невуцкія, але гэты, магчыма, выключэнне.
  
  Дзядзечка Дой вырваў у сябе пасму вадкіх валасоў і выпусціў папярок клінка. Вынік няцяжка было прадбачыць.
  
  – Можна астрыгчы чалавека, а ён і не заўважыць, – пракаментаваў Костоправ.
  
  – Бывае і так, – кіўнуў я. – Навошта Ты прыйшоў?
  
  Сары прынесла гарбату. Стары, хоць і не любіў гэтага напою, прыняў кубак. Ён забаўляўся, гледзячы, як я пялюсь на жонку. Справа ў тым, што ў прысутнасці Сары я не магу ні на чым сосредочиться. Як ні ўбачу яе, яна ўсё выдатней. Проста не верыцца ў ўласнае шчасце. І я баюся да дрыжыкаў, што гэты сон аднойчы скончыцца.
  
  «Ты, Мурген, атрымаў казачную ўзнагароду», – гаварыў Костоправ. Сары ён ухваліў. Чаго не скажаш пра яе радні. «І як цябе собіла ажаніцца на ўсім гэтым кубле?» Дзеля гэтага выказванні ён перайшоў на форсбергский, якога ніхто з прысутных не разумеў.
  
  Цябе б там папарыцца...
  
  Лепш пра Дежагоре не скажаш. Тамтэйшы кашмар моцна сплавил Старую Каманду з нюень бао.
  
  Тут з'явілася матухна Гота. Чатыры фута дзесяць цаляў жоўці. Яна так і вызверилась на Капітана:
  
  – Ага! Вялікі кіраўнік уласнай персонай!
  
  Яе таглиосский агідны, аднак яна адмаўляецца ў гэта верыць. І тыя, хто яе не разумее, знарок так робяць, здзекуюцца над ёй.
  
  Ледзь перастаўляючы крывыя ногі, яна абыйшла Капітана кругам. Гота хоць і не жирна, але ў шырыню такая ж, як і ў вышыню. Разам з ковыляющей хадой гэта робіць яе падобнай на мініятурнага троля. Радня за вочы так і кліча яе: бабуля Троль. І характар у яе належны. Нават камень выведзе з сябе.
  
  Тай Дэй з Сары былі дзецьмі даволі познімі. Застаецца маліць багоў, каб мая жонка не зрабілася калі-небудзь падобнай на маці – ні абліччам, ні характарам. Вось на бабулю – зусім іншая справа.
  
  Пахаладала што-то...
  
  – Чаго так жудасна трудить мая Сары муж, ты, спадар Гэтак Завяліка Могутный Освободильник?
  
  Отхаркнувшись, яна сплюнула ў бок. Сэнс гэтага жэсту ў нюень бао той жа, што і ва ўсіх іншых народаў. Гота захапілася, і чым хутчэй яна тараторила, тым энергічней ковыляла.
  
  – Ты думаць, ён раб быць, так? Воін – няма? Час бабуля мяне зрабіць ён заўсёды – не, табе ўвесь час даваць – так?
  
  Яна зноў сплюнула.
  
  Бабуляй-то яна стала ўжо даўно, толькі ўсе ўнукі былі не ад мяне, ды і не засталося нікога ў жывых. Але я не нагадаў ёй пра гэта. Вырашыў, ні да чаго лішні раз прыцягваць да сябе ўвагу.
  
  Гадзінай раней яна ўжо прайшлася па мне ўздоўж і папярок. Я «мудры – няма, пустоголовец бездельный – так», таму што толькі пішу ды чытаю. «Наўрад ці даросламу чалавеку на гэта марнаваць час – так». Матушка Гота вечна ўсім незадаволеная.
  
  Костоправ лічыць, гэта таму, што яе няспынна мучаць болі.
  
  Ён зрабіў выгляд, што не разумее яе ламанага таглиосского:
  
  – Так, погодка і сапраўды слаўная. Не па сезоне... Спецыялісты па сельскай гаспадарцы запэўнілі мяне, што ў гэтым годзе мы збяром два ўраджаю. Як полагаешь, ты справішся з уборкай падвойнага ўраджаю рысу?
  
  Зноў харканне, плявок, а затым – доўгая гнеўная тырада на нюень бао, шчодра запраўленая вычварнымі эпітэтамі, прычым не ўсе яны ўзятыя з яе роднай мовы. Больш за ўсё на святле матухна Гота не любіць, калі над ёй смяюцца або яе ігнаруюць.
  
  Хто-то забарабаніў у дзверы.
  
  Сары дзе-то чым-то займалася, каб быць далей ад матухны, так што адчыняць давялося мне. З калідора шибануло пахам Аднавокага.
  
  – Як справы, Шчанюк? – спытаў наш калдун, суя мне ў рукі смярдзючую, брудную, разлохмаченную стос папер. – Стары, у цябе?
  
  – Які ж ты чараўнік, калі сам не ведаеш адказ?
  
  – Які-які... Лянівы!
  
  Я адступіў у бок і ўзважыў на далоні стос:
  
  – Што за смецце?
  
  – Тыя паперы, што ты патрабаваў. Мае Аналы.
  
  З гэтымі словамі ён нетаропка зачыкільгаў да Капітана.
  
  А я глядзеў на прынесеную ім кучу хламу. Некаторыя паперы з цвіллю, на іншых разбегліся чарніла. Аднавокі неахайны, якіх пашукаць. Я ад душы спадзяваўся, што гэты недавярак не затрымаецца ў маім жыллё. А то яшчэ натрясет блох ды вошай... бо Ён прыме ванну, толькі калі, напіўшыся, у канал зваліцца. А гэтая гнюсная капялюш... Спалю яе калі-небудзь.
  
  Аднавокі і Капітан пра што-то шапталіся. Матушка Гота хацела падслухаць, аднак яны перайшлі на мову, якой яна не разумела. Уцягнуўшы ў сябе бушаль паветра, матухна Гота абрынулася было з папрокамі, але...
  
  Аднавокі змоўк і воззрился на яе. Так адбылося іх блізкае знаёмства.
  
  Ён ухмыльнуўся.
  
  Яна яго ніколькі не збянтэжыла. Яму мінула дзвесце гадоў. І майстэрства славеснай пікіроўкі ён у дасканаласці спасціг за некалькі пакаленняў да нараджэння матухны Готы. Ён падняў уверх вялікія пальцы і шмыгнуў да мяне, усміхаючыся, нібы хлапчук, выпадкова босай пяткай вывернувший з зямлі на канцы вясёлкі гліняны гаршчок.
  
  – Шчанюк, – загаварыў ён па-таглиосски, – уяві мяне па ўсёй форме! Якая жанчына! Яна пышная! Ўвасабленне ўсіх добрых якасцяў! Само дасканаласць! Ну-ка, падыдзі і пацалунак мяне, каханая!
  
  Можа, гэта таму, што матушка Гота – адзіная ў Таглиосе жанчына, не якая пераўзыходзіць яго ў росце?
  
  У першы раз я бачыў, як мая цешча пазбавілася дару мовы.
  
  Дзядзечка Дой з Тай Дэем таксама, здавалася, асалапелі.
  
  Аднавокі краўся ўкруг пакоя следам за матухнай Готой, і тая ў рэшце рэшт выскачыла за дзверы.
  
  – Дасканалая! – каркнул Аднавокі. – Ва ўсіх адносінах. Жанчына маёй мары... Ты гатовы, Капітан?
  
  Чаго ён такога нализался?
  
  – Ага. – Костоправ адсунуў кубак, якую ледзь пригубил. – Мурген, я б хацеў, каб і ты пайшоў з намі. Пара паказаць табе некалькі новых трукаў.
  
  Я, сам не ведаючы чаму, паківаў галавой. Сары, избежавшая зносін з маці пад падставай неабходнасці быць са мной, абняла мяне рукой і, адчуўшы маё нежаданне ісці, сціснула плячо. Яна падняла на мяне раскошныя міндалепадобных вочы, без слоў пытаючыся, чым я устрывожаны.
  
  – Не ведаю...
  
  Падобна на тое, яны маюць намер дапытаць краснорукого обманника. Не люблю я падобнай працы.
  
  І тут дзядзечка Дой выдатна здзівіў мяне:
  
  – Магу лі я суправаджаць цябе, муж маёй пляменніцы?
  
  – З-навошта?
  
  – Я хачу задаволіць голад майго цікаўнасці звесткамі пра звычаі свайго народа.
  
  Ён гаварыў са мной павольна, нібы з ідыётам. На яго думку, я валодаў адным сур'ёзным і непапраўным дэфектам: не быў народжаны нюень бао.
  
  Добра, хоць Касцяным Ваяром і Каменным Салдатам больш не абзывае...
  
  Я так і не зразумеў, што азначаюць гэтыя мянушкі.
  
  Я пераклаў яго просьбу Старому. Той і вокам не міргнуў:
  
  – Вядома, Мурген. Чаму б не... Толькі хадземце, пакуль мы ўсе тут не памерлі ад старасці.
  
  Што за чартаўшчына? І гэта – Капітан, заўсёды які лічыў, што ад нюень бао добрага чакаць не даводзіцца?
  
  Я пакасіўся на кучу смецця, прынесеную мне Аднавокім. Паперы воняли цвіллю. Пазней паспрабую з іх што-небудзь атрымаць. Калі гэта ў прынцыпе магчыма. Аднавокі цалкам мог напісаць іх на мове, які паспеў забыцца на працягу наступных гадоў.
  
  
  
  32
  
  Аналы Аднавокага апынуліся поўнай лухтой, як я і падазраваў. Больш таго, вада, цвіль, жучкі і злачыннае небрежение зрабілі вялікую частка яго ўспамінаў нечитаемой. Хоць адна кіраўнік з нядаўніх ацалела ўся, за выключэннем старонкі ў сярэдзіне – тая проста-проста адсутнічала. Вось табе наглядны прыклад таго, што Аднавокі лічыў адэкватнай хронікай.
  
  Ён сказіў большасць назваў пройдзеных намі месцаў. Я што змог прывёў у адпаведнасць з нормай, прыкідваючы, дзе магло адбывацца апісанае, і спраўджваючыся з картамі.
  
  
  
  Восенню трэцяга года нашага знаходжання ў Таглиосе наш Капітан вырашыў паслаць Хусавирский полк у Пребельбед, дзе Прабриндра Дра вёў кампанію супраць хеўры дробных тенеземских князькоў. Я з некалькімі таварышамі па Атраду атрымаў загад ісці з ім, каб паслужыць ядром новага палка. Здраднік Нож таксама быў у тых краях.
  
  Полк прайшоў праз Ранджи і Годжу, Джайкур і Кантиль, затым мінуў Бхакур, Данджиль і іншыя нядаўна узятыя намі горада, пакуль, па заканчэнні двух месяцаў, мы не нагналі князя ў Прайпурбеде. Тут ад палка аддзялілася палова для суправаджэння ваеннапалонных разам з трафеямі назад, на поўнач. Іншыя накіраваліся на захад, да Ашарану, дзе і падвергнуліся нечаканага нападу Нажа, з-за чаго прыйшлося нам заваліць вароты і скінуць са сцяны многіх тубыльцаў, так як тыя маглі апынуцца памагатымі ворага. Дзякуючы майму таленту нам удалося пратрымацца, нягледзячы на тое, што необученными войскамі авалодала паніка.
  
  У Ашаране мы выявілі вялікія запасы віна, і гэта дапамагло нам прабавіць доўгія дні аблогі.
  
  Па сканчэнні некалькіх тыдняў людзі Нажа пачалі разбягацца, не ў сілах больш трываць холад і голад, і тады ён вырашыў адступіць.
  
  Зіма выдалася сцюдзёная. Мы правялі яе ў вялікіх пакутах, вымушаныя часцяком пагражаць туземцам, каб нас забяспечвалі дастатковай колькасцю правіянту і паліва. Князь вёў нас наперад і наперад, імкнучыся пазбягаць цяжкіх баёў па прычыне неспрактыкаванасці асабістага складу палка.
  
  У Мельдермае я і яшчэ трое, выпіўшы віна, спазніліся да выступлення палка. Амаль сто міль давялося нам вандраваць, разлічваючы толькі на саміх сябе і штогадзіны рызыкуючы быць схваченными. Аднойчы мы, пасля начлегу ў доме мясцовага арыстакрата, узялі з яго стайні чатырох коней і ў прыдачу крыху брэндзі. Арыстакрат гэты звярнуўся з чалабітнай да князя, і коней прыйшлося вярнуць.
  
  Тыдзень мы правялі ў Форнгоу, а затым князь загадаў нам адпраўляцца на поўдзень, да Верхняга Нангелю, дзе нам загадвалася далучыцца да чацвёртага кавалерийскому паліцу, оттеснявшему шайку Нажа ў каньён Рудераль. Аднак, прыбыўшы на месца, мы выявілі там усяго толькі лядашчых старых і поўная адсутнасць усякай ежы, за выключэннем гнілой капусты, прычым большую частку яе сяляне закапалі ў зямлю, перад тым як збеглі.
  
  Тады мы адправіліся ў Силур па Балихорской дарозе і там, у лесе, натрапілі на карчму, якую ўчынілі зусім па паўночным ўзоры, дзе нейкая варожая ведзьма, карыстаючыся тым, што мы былі не зусім цвярозыя, спрабавала нацкаваць на нас атрутных жаб.
  
  На наступны дзень мы былі вымушаныя прайсці пешшу некалькі міль па балотах, подтаявшему снезе і халоднай раскіслай зямлі ў нізіне, дзе з зямлі б'е гарачы ключ, які засцерагае ўсё вакол ад замярзання. Затым мы выйшлі да крэпасці Трасиль, дзе полк, сабраны з былых тенеземских салдат, аблажыў сваіх трасилийских субратаў. Аблога пачалася даўно, таму нам было цяжка здабываць у ваколіцах правіянт, нават за плату.
  
  Там я тры дні прапрацаваў у палявым лазарэце. З-за ударивших халадоў прыйшлося лячыць мноства абмарожаных. Холад забіваў нават больш салдат, чым праціўнік.
  
  Ад Трасиля мы з асабістай гвардыяй князя адправіліся да Мелопилю і аблажылі крэпасць мясцовага царка, возвышавшуюся на востраве пасярод возера. Па прычыне страшнага марозу лёд апынуўся тоўсты, і кожны раз, калі мы спрабавалі наступаць, пушчаныя праціўнікам снарады імчаліся да нас, падскокваючы па гэтаму.
  
  Тенеземцы разам з многімі нашымі братамі гінулі пад залпамі паднятых на сцены баллист, пакуль гарнізон зачыняў вароты. Затым з Тенелова на сваім дыване прыляцеў Равун, і забойныя чары абрынуліся на нас, нібы маланкі ў навальніцу, вымусіўшы звярнуцца ва ўцёкі. Многія салдаты былі настигнуты ворагам.
  
  Праз два тыдні паступіў загад ісці на злучэнне з сіламі, осаждавшими Рані-Орталь. Па шляху мы выявілі крыху віна, што прывяло да сур'ёзных непрыемнасцяў: пакуль мы спалі, тубыльцы выкралі нашы паклажа.
  
  Сілы абодвух бакоў сабраліся адусюль, і я ўжо баяўся, што не абмінуць вялікай бітвы. Ля сцен Рані-Орталя мог з'явіцца Равун.
  
  Пасля таго як горад быў узяты ў кальцо, праціўнік распачаў некалькі нападаў на нашы брустверы і траншэі, што варта было яму велізарных страт. Праз два тыдні, у самым пачатку вясны, мы распачалі раптоўнае начны наступ, і атрымалася падвесці абложныя машыны ўшчыльную да сцяны. Салдаты забівалі ўсіх на сваім шляху, гэтак узлаваны яны былі і гэтак напалоханыя начной цемрай. Узлезшы на сцяну, яны скінулі нават жанчын і дзяцей.
  
  Затым з Тенелова на дыване прымчаўся Равун з невялікім роем Ценяў, што вымусіла нас пакінуць усё захопленае.
  
  З узыходам сонца Равун і Цені сышлі, і Прабриндра Дра ўласнай персонай выйшаў наперад, каб сказаць ворагу, што да вечара мы зноў пойдзем на штурм і на гэты раз ніхто не атрымае літасці. Аднак штурм не адбыўся, так як варожы царок вырашыў паспрабаваць шчасця ў саюзе з Таглиосом. Гарадскія вароты расчыніліся, і горад быў аддадзены салдатам на адну ноч, але ім забаранялася мець пры сабе любую зброю, акрамя кінжала.
  
  Глебы ў тых месцах вельмі бедныя, і ўраджаі даюцца туземцам нялёгка. Звычайная іх ежа вельмі грубіянская: капуста і карняплоды, а з травы – жыта.
  
  На працягу месяца мы стаялі гарнізонам у Трутельваре, дзе я пасябраваў з сынам домаўладальніка, хлопчыкам адзінаццаці гадоў. Ён быў смышлен, аднак невежествен як у рэлігіі, так і ў грамаце. Яго бацька паведаміў, што Гаспадары Ценяў забаранілі рэлігійную практыку, заадно з адукацыяй, ва ўсёй сваёй імперыі, а за выдачу кніг, асабліва старых, абвясцілі ўзнагароджанне. Дастаўленыя кнігі неадкладна спальваліся разам з працягвалі адпраўляць трэбы жрацамі, за злоў якіх таксама належыла ўзнагарода. Павінна быць, Нажа такі закон прыйшоўся вельмі да спадобы.
  
  Месяц праз палку было загадана вяртацца ў Джайкур – Спадарыня збірала войска для летняй кампаніі на ўсходзе. У Джайкуре я пакінуў полк і працягнуў шлях на поўнач, да Таглиосу, дзе і быў з вялікай радасцю прыняты маімі старымі сябрамі па Чорнаму Атраду.
  
  Апісанне гэтай «кампаніі» аказалася самым падрабязным і змястоўным з усяго паператворчасці Аднавокага. У іншых фрагментах падзеі выкладаліся куды менш складна і асэнсавана.
  
  33
  
  Краснорукий палонны чакаў нас у памяшканні, нібыта надзейна абароненым ад усякай подглядывающе-падслухоўваюць волшбы. Аднавокі, па яго запэўненнях, стварыў такія моцныя чары, што сама Спадарыня ў свае лепшыя гады не здолела б іх пераадолець.
  
  – Мінулае Спадарыні мяне ў дадзеным дачыненні да іх не хвалюе, – буркнуў Костоправ. – Чаго не скажаш аб сапраўднай Душелов. Яна залягла на дно, але наўрад ці далёка адсюль і, напэўна, жадае ведаць усё, што тут адбываецца. А яшчэ мяне турбуе Равун, у яго вялікі зуб на Атрад.
  
  – Ды ўсё ў парадку, кажу табе, – настойваў Аднавокі. – Сам Уладар сюды не прарвецца.
  
  – Вось тое ж самае і Вэнджаны думаў аб сваім логаве.
  
  Мяне передернуло. І Аднавокага таксама. Вядома, я не бачыў Вэнджанага, да якога скрозь іголкавы дзірачку ў абароне дабралася пачвара, аднак быў наслышан.
  
  – А што сталася з Вэнджаным? – спытаў я.
  
  Па чутках, пачвара не забіла яго.
  
  Костоправ прыціснуў палец да вуснаў:
  
  – Вось за гэтым кутом.
  
  Я думаў, мы вяртаемся ў пакой, дзе Гоблін і Аднавокі са Старым выцягвалі мяне з нядаўняга прыступу. Проста здагадаўся, што краснорукого душилу трымалі там жа, за фіранкай. Але няма, прыбылі мы зусім у іншае месца.
  
  І обманник быў не адзін.
  
  Радиша Дра, сястра правадыра, князя Прабриндра Дра, стаяла там, прыхінуўшыся да сцяны, і разглядала палоннага з такім выглядам, нібы рашуча асуджала мяккасць Вызваліцеля ў дачыненні да зладзеяў. Маленькая, смуглявая і зморшчаная, падобна большасці таглиосок, каму за трыццаць, яна адрознівалася цвёрдасцю характару і яснасцю розуму. Кажуць, Радиша страціла самавалоданне толькі аднойчы ў жыцці – у тую ноч, калі Спадарыня вынішчыла ўсю верхавіну разношерстного таглиосского жречества, паклаўшы канец рэлігійным нязгода, што зрабіла яе ключавой фігурай у ваенных дзеяннях.
  
  Пасля той дэманстрацыі сілы здарылася яшчэ шмат чаго, не гэтак інтрыгуючага. Нашы саюзнікі і наймальнікі, падобна, вырашылі проста чакаць, калі мы згорнем сабе шыю.
  
  Калі распытаць таглиосскую арыстакратыю і жрэцтва, то выявіцца, што большасць якія належаць да вышэйшага грамадству ўпэўненыя: княжыя рашэнні на самай справе прымае Радиша. І гэта зусім недалёка ад ісціны. Яе брат, вядома, не так падатлівы, як пра яго думаюць, аднак аддае перавагу мірныя справы ваенным.
  
  За спіной Радиши стаяў стол, на ім ляжаў чалавек.
  
  – Вэнджаны? – спытаў я.
  
  І нават атрымаў адказ. Вэнджаны быў усё яшчэ жывы. І ўсё яшчэ ў коме. Яго мускулы одрябли дашчэнту, ператварыліся ў тлушч.
  
  А ззаду стала з столі да падлогі звісала фіранка – дакладна такая ж, як і ў пакоі, дзе я ачуўся ў апошні раз. Значыць, пакой усё-такі тая ж самая, толькі ўвайшлі мы ў яе з іншага боку.
  
  Дзіўна.
  
  – Вэнджаны, – пацвердзіў Костоправ.
  
  Тут я зразумеў, што мяне прысвячаюць ў адну з галоўных таямніц:
  
  – Але...
  
  – Гэты тып паведаміў што-небудзь цікавае? – спытаў Костоправ у Радиши, перабіваючы мой пытанне.
  
  Павінна быць, яна забаўлялася з палонным. А Капітан па нейкай прычыне не хоча, каб яна надавала Копченому занадта шмат увагі.
  
  – Няма. Але паведаміў.
  
  Душыла выціснуў смяшок. Смелы ён, але дурны. Ці ж яму не ведаць, чаго можна дамагчыся ад чалавека катаваннямі? Па маёй спіне зноў прабег халадок.
  
  – Зразумела. Аднавокі, прыступай. Мурген нас і так выдатна затрымаў.
  
  Аналы... Значыць, ён адкладваў допыт толькі для таго, каб я мог занесці яго ў Аналы?
  
  Не варта было турбавацца. Я не аматар катаванняў.
  
  А вось Аднавокі ўзяўся за справу з энтузіязмам. Ён паляпаў палоннага па шчацэ:
  
  – Прыйдзецца табе, даражэнькая, дапамагчы мне. А ўжо я паспрабую з табой мякчэй – калі толькі ты дазволіш. Што ж вам, душилам, спатрэбілася ў Таглиосе? – Ён зірнуў на Капітана. – Гоблін хутка вернецца?
  
  – Давай-давай, не отвлекайся.
  
  Аднавокі што-то такое зрабіў, і душыла, злёгку ўскрыкнуўшы на выдыху, ірвануў вяроўкі, якімі быў звязаны.
  
  – Але якую я яму жанчыну знайшоў, камандзір! – казаў між тым Аднавокі. – Дакладна, Шчанюк?
  
  Злосна ўсміхаючыся, ён схіліўся над обманником.
  
  Дык вось чаму ён так захапляўся матухнай Готой. Вырашыў скарыстацца ёю, каб паджартаваць над Гоблінаў. Мне б абурыцца, хоць бы з-за Сары, але не атрымлівалася, як я ні стараўся.
  
  Матухна сама пастаянна нарываецца на непрыемнасці.
  
  – Ты, даражэнькая, разумееш лі сваё становішча? – муркаў Аднавокі. – Калі цябе ўзялі, ты быў з Нарайяном Сінгхам. І лапка ў цябе чырвоная. Абодва гэтыя абставіны падказваюць мне, што ты обманник асаблівага роду, з тых, з кім Капітану даўно хацелася пабачыцца.
  
  Аднавокі паказаў на Костоправа. Для абазначэння Капітана ён скарыстаўся словам «джамадар», якія маюць у обманников выразныя сэнсавыя адценні рэлігійнага характару.
  
  Так, обманникам ўдалося ўзяць Спадарыню, аднак тая навечна пазначыла іх вось гэтым плямай на руцэ. Што з тых часоў і вылучае іх з натоўпу.
  
  Аднавокі цвиркнул сліной скрозь пянькі зубоў. Кожны не ведае яго палічыў бы, што ён разважае.
  
  – Але бачыш, – працягваў ён, – я выхаваны хлопчык, трываць не магу, калі людзям робяць балюча, а таму дам табе шанец пазбегнуць сумнай долі вось гэтага таракана. – Ён нядбайна тыцнуў вялікім пальцам сабе за спіну, у бок Вэнджанага, тады як паміж пальцамі другой рукі з трэскам праскочыла іскра. Душыла выпусьціў такі лямант, што рве нервы, ды яшчэ і канцы присыпает соллю. – Гэта можа працягвацца вечна, а можа і хутка скончыцца – усё ў тваіх руках. Скажы, што ладзяць обманники ў Таглиосе? – Нагнуўшыся бліжэй, ён шапнуў: – Я магу нават зрабіць так, што цябе адпусцяць.
  
  Палонны раскрыў быў рот. Пот заліваў яму вочы, абпальваючы. Душыла тузануў галавой, спрабуючы стрэсці яго.
  
  – Магу паспрачацца, яна вырашыць, што Гоблін прыгожы, як гнаявы жук, – хіхікнуў Аднавокі. – Як полагаешь, Шчанюк?
  
  – Я мяркую, – зароў Костоправ, – што табе лепш справай займацца!
  
  Ён таксама не ў захапленні ад катаванняў, і вечныя ўзаемныя подначки Гобліна і Аднавокага даўным-даўно яму абрыдлі.
  
  – Ды не выпрыгивай ты з штаноў, камандзір. Нікуды гэты хлопец не дзенецца.
  
  – Затое яго дружкі што-нешта рыхтуюць.
  
  Я зірнуў на дзядзьку Доячы – што ён думае аб гэтай сварцы? Яго твар было цалкам каменным. Можа, ён і сапраўды развучыўся разумець па-таглиосски?
  
  – Не падабаецца, як я працую, – працадзіў Аднавокі, – так прагані мяне і зрабі сам, як хочаш! – Ён ткнуў у палоннага пальцам, і той напружыўся ў чаканні болю. – Ты! Што твая хеўра забылася ў Таглиосе? Дзе Нарайян з Дачкою Ночы? Давай выкладвай, не подводи мяне.
  
  Тут я і сам напружыўся – мяне выдатна пробрало холадам. З чаго б?
  
  Палонны, нібы рыба на сушы, хапаў ротам паветра. Усе яго цела было пакрыта потым. Становішча душилы было бязвыхадным. Калі ён, што-небудзь ведаючы, загаворыць – а бо абавязкова загаворыць рана ці позна, – дружкі яго потым па галоўцы не пагладзяць.
  
  Костоправ адгадаў яго думкі.
  
  – Значыць, блізкі дзень, калі твая хеўра нанясе ўдар? – спытаў ён.
  
  Я вельмі спачуваю Старому. Калі яму і атрымаецца вярнуць дачку, той знойдзе ён зусім не тое, што шукае. Яна обманница з дня свайго з'яўлення на святло; з яе гадуюць Дачка Ночы, папярэдніка Года Чэрапаў. Чорт вазьмі, яе прысвяцілі Кине яшчэ да таго, як яна пакінула матчына лона. Дзяўчынка стане тым, хто патрэбен душилам; у яе няма выбару. І гэтая безвыходнасць разаб'е бацькоўскія сэрцы.
  
  – Ну ж, прыяцель, не маўчы. Выкладвай усё, што мне трэба ведаць.
  
  Аднавокі стараўся весці справу толькі паміж сабой і кліентам. Ён даў душиле кароткую перадышку. Астатнія абыякава назіралі. У нас у палоне апынуўся уладальнік чорнага румела, чалавек абсалютна бязлітасны, які здзейсніў звыш трох дзясяткаў забойстваў. Калі толькі ён не атрымаў гэты статус больш кароткім шляхам, задушыўшы іншага чернорумельщика.
  
  Кіна лічыцца вярхоўным обманником. Перадаць пры выпадку свайго – для яе вышэйшая асалода.
  
  Але Аднавокі не здагадаўся паднесці нашаму палонніка гэты аргумент.
  
  Той зноў закрычаў, заклокотал горлам, спрабуючы што-небудзь вымавіць.
  
  – Усё роўна ж загаворыш, – паабяцаў Аднавокі.
  
  – Я не магу сказаць! Не ведаю, дзе яны!
  
  Я паверыў. Калі Нарайян Сінгх будзе прысвячаць ўсіх і кожнага ў свае намеры, то нядоўга працягне ў свеце, дзе кожны марыць да яго дабрацца.
  
  – Шкада, шкада. Тады хоць бы растлумач, што спатрэбілася обманникам ў Таглиосе – праз столькі-то гадоў.
  
  Цікава, чаму ён зноў і зноў вяртаецца да гэтага пытання? Душилы даўно не зараблялі ў горадзе, не рызыкавалі сюды совацца.
  
  Значыць, Аднавокі і Стары што-тое даведаліся. Але адкуль?
  
  Палонны зноў зайшоўся ў крыку.
  
  – Нам і раней трапляліся душилы, – прабурчала Радиша. – Ніхто нічога не сказаў.
  
  – Не важна, – адказваў Костоправ. – Я дакладна ведаю, дзе Сінгх. Дакладней, дзе ён спыніцца, калі стоміцца бегаць. І пакуль яму няўцям, што я гэта ведаю, ён кожны раз будзе аказвацца там, дзе трэба мне.
  
  У дзядзечкі Доячы здрыганулася брыво. Напэўна, для яго гэта вышэйшая ступень хвалявання.
  
  Радиша злосна ўтаропілася на Костоправа. Ўнушыла сабе, што ва ўсім палацы толькі яе мазгі на што-то прыдатныя, а мы, Чорны Атрад, усяго толькі наёмныя мускулы. Здавалася, я выразна чую рыпанні і стогны думак у яе галаве. Адкуль бы Костоправу ведаць такія рэчы?
  
  – І дзе ж ён?
  
  – Зараз рвецца з жыў, спяшаючыся злучыцца з Могабой. Спыніць яго мы не можам – любыя весці, пасланыя яму наўздагон, спозняцца. Таму пра яго варта забыцца.
  
  Я было вырашыў нібы няўзнак нагадаць пра воронах – Костоправ з імі размаўляе, а яны лётаюць хутчэй, чым бегаюць обманники. Але своечасова ўспомніў, што прывялі мяне сюды не для разумных саветаў.
  
  – Забыцца? – Падобна на тое, Радиша была здзіўлены.
  
  – Ненадоўга. Пакуль не высветлім, што яго людзі павінны тут зрабіць.
  
  Аднавокі зноў узяўся за працу. Я пакасіўся ды дзядзьку Доячы, дзівячыся яго вытрымцы, – ён усё яшчэ захоўваў абыякава выраз твару і ніяк не ўмешваўся ў тое, што адбываецца. Заўважыўшы мой погляд, дзядзечка спытаў на нюень бао:
  
  – Магу лі я дапытаць гэтага чалавека?
  
  – Навошта?
  
  – Каб выпрабаваць яго веру.
  
  – Ты не настолькі добра размаўляеш па-таглиосски.
  
  – Ты будзеш перакладаць.
  
  Проста дзеля смеху, а можа, для таго, каб злёгку подначить дзядзечку, Костоправ сказаў:
  
  – Я не пярэчу, Мурген. Горш не будзе.
  
  Гэтыя словы выдалі яго добрае знаёмства з мовай нюень бао. І наколькі ж шмат, павінна быць, яны сказалі дзядзечцы Дою, помнившему, як Стары адгадаў паходжанне Бледнага Жазла.
  
  Што за чорт? Я быў зусім збіты з панталыку. Няўжо станаўлюся параноікам? Можа, з апошняга прыпадку я вярнуўся не ў той свет?
  
  На тым самым, памятным мне цудоўным таглиосском дзядзечка Дой пачаў абстрэльваць обманника кароткімі прыязнымі пытаннямі – на такія большасць людзей адказваюць, не задумваючыся. Мы паспелі даведацца, што гэты чалавек меў сям'ю, але яго жонка памерла пры родах. Затым ён зразумеў, што ім маніпулююць, і пачаў сачыць за мовай.
  
  Дзядзечка працягваў балбатаць, прытупваючы, нібы развеселившийся троль. Ён выцягнуў з палоннага шмат звестак аб яго мінулым, аднак ні разу не закрануў такую важную тэму, як аднаўленне цікавасці душыў да Таглиосу. Костоправ, як я заўважыў, назіраў за дзядзькам Доем куды больш уважліва, чым за палонным. Ну так, наш Капітан жыве ў воку ўрагану параноі.
  
  Схіліўшыся да мяне, ён ледзь чутна шапнуў:
  
  – Калі іншыя пойдуць, застанься.
  
  І не патлумачыў для чаго. Адышоў што-то сказаць Одноглазому на мове, нават мне незразумелай.
  
  Капітан вывучыў самае меншае дваццаць моў. Яно і зразумела – столькі часу праслужыў у Атрадзе. Аднавокі, напэўна, ведае яшчэ больш, аднак у суразмоўцы яму не падыходзіць ніхто, акрамя Гобліна. Кіўнуўшы, Аднавокі вярнуўся да працы.
  
  Неўзабаве наш нізкарослы вядзьмак зноў перапыніўся, каб выправадзіць Радишу з дзядзькам Доем за дзверы. Зрабіў ён гэта з такой неўласцівай яму далікатнасцю, што не выклікала ніякага пратэсту. Дзядзечка Дой быў не больш чым госць, а Радишу паўсюль чакалі неадкладныя справы, таму Аднавокі без працы намовіў ім, што думка аб сыходзе – іх ўласная. Ва ўсякім выпадку, ён свайго дамогся.
  
  Палегчыла яму задачу і тое, што Костоправу таксама нібыта спатрэбілася тэрмінова адлучыцца. Аднак не прайшло і пяці хвілін, як Капітан вярнуўся.
  
  – Мабыць, я ўжо ўсё пабачыў, – сказаў яму я. – Цудаў на свеце не засталося. А значыць, пара мне на супакой. Даўно мару абзавесціся фермай, рэпу саджаць.
  
  І гэта было жэстам толькі напалову. Варта Атраду затрымацца на адным месцы, усе нашы пачынаюць будаваць такія планы. Такая, мабыць, прырода чалавечая.
  
  Рэпу ў Таглиосе не вырошчвалі, аднак я бачыў нічыйныя ўчасткі зямлі, цалкам прыдатныя для рэпы, пастарнака і цукровых буракоў. Алей з Стромкім непадалёк, значыць з насеннем замінкі не будзе. Можа, яны і бульбы падкінуць...
  
  Костоправ ўхмыльнуўся:
  
  – Аднавокі! Падобна на тое, гэты прахвост нічога карыснага не скажа.
  
  – А ведаеш, начальнік, чаму «здаецца»? Ён час цягне. Што-тое ведае і імкнецца пратрымацца яшчэ хоць ледзь-ледзь. Калі я раблю яму балюча, у яго ўзнікае такая думка. Ён думае, што вытерпит яшчэ разок, адзін-адзіны. А потым яшчэ разок...
  
  – Хай яго смага помучает.
  
  Капітан падсунуў крэсла разам з обманником да сцяны і накрыў ірванай холстиной, нібы старую мэблю.
  
  – Слухай, Мурген, час падціскае. Мы вось-вось пачнем, і ты мне патрэбен у першых шэрагах – хоць здаровы, хоць хворы.
  
  – Не вельмі-то гучыць абнадзейліва...
  
  Аднак Капітан не быў размешчаны жартаваць:
  
  – Мы даведаліся сёе-тое цікавае аб Вэнджаным. – Тут ён ні з таго ні з гэтага перайшоў на дыялект Самоцветных гарадоў, не вядомы ў гэтых землях нікому, акрамя нашых, хіба што Могаба употай прабраўся ў палац. – Што б ні азначалі твае прыпадкі, яны нас выдатна затармазілі, і цяпер трэба пошевеливаться. Пара рызыкнуць. І ты, стары пёс, павінен навучыцца некалькім новым фокусам.
  
  – Палохаеш?
  
  – Няма. Гэта важна. Слухай уважліва. Мне ўжо не да валтузні з Вэнджаным, і Одноглазому таксама – ён заняты па вушы ў арсенале. А больш я ў такіх справах нікому не веру. Акрамя цябе.
  
  – Не разумею. Цішэй нельга?
  
  – Слухай. Слухай і на вус матай, а язык трымай за зубамі. Часу ў нас мала. Радиша можа ў любы момант спохватиться, і тады яна вернецца, каб катаваць палоннага. Яна гэтую справу любіць. – Капітан звярнуўся да Одноглазому: – Нагадай мне: трэба высветліць, ці нельга перавесці сюды Корд Мэзера. Пры ім яна не стане блытацца пад нагамі.
  
  – Ён неўзабаве вернецца ў горад. Калі яшчэ не вярнуўся.
  
  – І гэта начальнік маёй выведкі, – паскардзіўся Костоправ, паказваючы на Аднавокага і з дакорам ківаючы галавой. – На адно вока сьляпы, а іншым не бачыць.
  
  Я зірнуў на накрытага рыззём ворага. Той ужо похрапывал. Добры салдат ніколі не ўпусціць магчымасці адпачыць.
  
  
  
  34
  
  Прайшло некалькі гадзін. Костоправ сышоў, затым вярнуўся. І ляпнуў мяне па спіне:
  
  – Бачыш, Мурген, як проста? Ты калі-небудзь бачыў такі эфектны фокус – і такі просты?
  
  – Ні разу ў жыцці, – пагадзіўся я. – Як з бервяна ўпасці. Ці праваліцца ў бяздонную яму, у чым я ўжо спрактыкаваўся, хай і не па сваёй волі. – Хоць на словах усё куды прасцей, чым на справе. Я загадзя ведаў, што і гэта справа не складзе выключэння. – Цяпер я, па меншай меры, разумею, чаму ты стаў такім чартоўску загадкавым, як даведаўся гэтыя зусім неверагодныя рэчы.
  
  Костоправ засмяяўся. Падзяліўшыся сваім дзіўным адкрыццём, ён прыйшоў у выдатнае настрой.
  
  – Давай, паспрабуй цяпер сам.
  
  Я вперил ў Старога погляд, які ён палічыў за лепшае расцаніць як здзіўлена-пытальны. Ды нічога асаблівага. Усё роўна што з бервяна ўпасці. Можа, і так. Толькі вось з Аднавокага настаўнік аховый.
  
  – Рабі, як Аднавокі паказваў. Вырашы, што ты хочаш убачыць. Скажы Копченому. І будзь гранічна акуратны. Тут патрэбна дакладнасць. Дакладнасць – гэта ўсё. Двухсэнсоўнасць смяротна небяспечная.
  
  – Так аб гэтым, Капітан, я ва ўсіх казках пра магію чуў. Дапусціў двухсэнсоўнасць – і ты па вушы ў лайне.
  
  – То-то і яно. – Здаецца, я закрануў душэўнай раны. Ён раптам аб нечым задумаўся. – Прыступай.
  
  Але мне не хацелася.
  
  – Занадта ўжо падобна на мае палёты праз бясконцую трусіную нару ў Дежагор. Можа быць, усё гэта Вэнджаны як-то са мной прарабляе?
  
  Костоправ паківаў галавой:
  
  – Ніякім чынам. Гэта зусім розныя рэчы. Давай. Я загадваю. Толькі час дарма марнуеш. Пашукай там што-небудзь – цябе заўсёды цікавілі звесткі для Аналаў. Мы будзем побач, у выпадку чаго прыкрыем цябе.
  
  – Можа, пашукаць Алей з Стромкім?
  
  – Я ведаю, дзе яны. Толькі што мінулі Першы Парог, будуць тут праз некалькі дзён. Паспрабуй што-небудзь іншае.
  
  Алей з Стромкім тры гады таму адправіліся на поўнач з таглиосским пасольствам і лістамі Спадарыні, адрасаванымі тым, каго ёй давялося там пакінуць. Задача нашых братоў – даведацца ўсё, што можна, пра Гаспадара Ценяў па імя Длиннотень. Нябожчыца Грозотень апынулася Пазваў Буру, изгнанницей з былой імперыі Спадарыні – яна і там лічылася ў загінулых. А яшчэ два магутных і зласлівых чараўніка, якія ўсталі на нашым шляху, апынуліся даўно памерлымі Равун і Душелов, вар'яцкай сястрыцай Спадарыні. З'яўляўся і які Змяняе Аблічча, але з ім мы ўправіліся.
  
  Тое, што Масле з Стромкім ўдалося ацалець ў гэтак неверагодным падарожжы, здаецца мне вялікім цудам. Але іх, падобна, самі багі захоўваюць.
  
  – Напэўна прывязуць цэлую калекцыю новых шнараў, будзе што порассказать.
  
  Костоправ кіўнуў. Яго настрой зрабілася змрочным, аднак пара працягваць навучанне.
  
  Маім уяўленнем завалодала адна трагедыя з мінулага, жудасная і бессэнсоўная разня ў вёсачцы пад назвай Повязі, – падзея, здавалася тады ні з чым не звязаных. Я і раней быў упэўнены, што тут крыецца нешта важнае, і вельмі здзівіўся, даведаўшыся, што таямніца не разгадана па гэты дзень.
  
  Моцна сціснуўшы руку Вэнджанага, я старанна ачысьціў розум і прашаптаў падрабязныя ўказанні. І унесся ў невядомыя далі, адарваўшыся ад уласнага цела, з-за чаго мяне раптам апанаваў страх. На імгненне падалося, што ўсё гэта ўжо я перажываў. Аднак я не памятаў, што будзе далей.
  
  Стары быў правоў. Выйшла зусім не падобна на ранейшыя мае правалы ў мінулае. У гэтым кашмары я знаходзіўся ў поўным свядомасці і сам кіраваў падзеямі. Я быў бесцялесным прывідам, якія ляцяць да Кайданам; але гэты прывід памятаў аб сваёй мэты. Розніца была велізарная. Уносясь ў Дежагор, я губляў асобу і кантроль над падзеямі да тых часоў, пакуль не ўрываўся ў мінулае свайго «я». А пасля гэтага забываў пра будучыню.
  
  Повязі – вёсачка на паўднёвым беразе Майна, акурат насупраць Ведна-Ботского броду. Стагоддзямі Майн служыў натуральнай мяжой таглиосских зямель. Якія жылі за ракой гаварылі па-таглиосски і верылі ў таглиосских багоў, аднак таглиосцы лічылі іх не больш чым даньнікамі.
  
  Несельскохозяйственная частка тамтэйшай эканомікі ўтварылася вакол ваенна-кур'ерскай станцыі са зменнымі коньмі. Аб ёй клапаціўся мізэрны гарнізон шадаритских кавалерыстаў, заадно які ахоўваў пераправу. Такая служба – мара любога салдата: ні клопатаў, ні клопатаў, ні начальства. Бродам можна было карыстацца толькі тры месяцы ў годзе, у астатні час стаяла высокая вада; аднак гарнізон атрымліваў жалаванне круглы год.
  
  Душа Вэнджанага неслася ў мінулае, да той даўняй катастрофы, і я, сагнуты, з цяжкай ношай страху, нягледзячы на ўсе запэўніванні Костоправа, ішоў за ёй.
  
  Ноч, на працягу якой было выразана ўсё насельніцтва Уаз, апынулася непроглядно цёмнай. З той ночы, а таксама з кашмараў, у якіх чалавек куды часцей ахвяра, чым драпежнік, і з'явіўся жах. Пачвара бясшумна кралось па вёсцы, накіроўваючыся да армейскіх конюшням. Я бачыў усё, але не мог нікога перасцерагчы.
  
  На варце стаяў адзін-адзіны салдат, ды і той клевал носам. Ні ён, ні коні не адчулі небяспекі.
  
  У стайні паднялася дзвярная клямка. Ніякаму жывёле ня хопіць розуму пацягнуць за вяроўку... Салдат прачнуўся як раз своечасова, каб убачыць метнувшийся да яго згустак мглы з малінава падпаленымі вачамі.
  
  Пожрав здабычу, пачвара схавалася ў змроку. Неўзабаве яно знайшло новую ахвяру. Крыкі жаху всполошили гарнізон, салдаты схапіліся за зброю. Пачвара, падобнае на вялізную чорную пантэру, падскочыў у раку і паплыў да паўночнага берага.
  
  Цяпер я разумеў, у чым справа. Забойцам быў пярэварацень, вучаніца чараўніка па імені які Змяняе Аблічча. З Змяняючых мы разделались у ноч узяцця Дежагора, а яна знікла, навекі асуджаны насіць аблічча звера.
  
  Чым жа важна менавіта гэта здарэнне больш чым чатырохгадовай даўніны?
  
  Захацелася рушыць услед за пантэрай і паглядзець, што з ёй сталася, але тут Вэнджаны упёрся. Коматозный вядзьмак не быў асобай і не валодаў колькі-небудзь прыкметнай воляй, але, верагодна, меў свае межы і слабасці.
  
  Але ж забаўна: да вяртання ў палац у мяне не ўзнікала ніякіх эмоцый. Затое пасля накрыла з галавой, ды так, што дух перахапіла.
  
  – Гэта праўда? – спытаў я. – Тое, што я бачыў там?
  
  – Няма падстаў лічыць інакш, – адказаў Костоправ, на ўсялякі выпадак ні за што не абяцаючы. Падазроны наш Капітан, як заўсёды. – Выглядаеш няважна. Сумнае было відовішча?
  
  – Не тое слова. – Аднавокага ў пакоі не было, а душыла паспеў абрабіўся. Я зморшчыў нос. – З дапамогай Вэнджанага можна ўбачыць усё?
  
  – Амаль. Сёе-куды ён не хоча або не можа пракрасціся. Не здольны і вяртацца ў той час, калі яшчэ не быў у коме. Цяпер ты можаш пісаць Аналы, з'яўляючыся ўсім излагаемому сапраўдным сведкам. Толькі не забывай, што Вэнджанага трэба дакладна накіроўваць.
  
  – Ну і ну! – Я толькі цяпер пачаў разумець, якія перад намі адкрываюцца магчымасці. – Ды гэта ж каштуе больш, чым легіён ветэранаў!
  
  Цяпер зразумела, што дазволіла нам у апошні час здзейсніць некалькі удачнейших хадоў. Седзячы на плячы ворага, нічога не варта прадбачыць яго дзеянні.
  
  – Значна больш. Вось чаму ты павінен трымаць язык за зубамі нават сам-насам з каханай.
  
  – Радиша ведае?
  
  – Няма. Толькі ты, я і Аднавокі. Можа, яшчэ Гоблін, калі Аднавокі проста не мог не падзяліцца з кім-небудзь. І ўсе. Аднавокі выпадкова на гэта наткнуўся, спрабуючы вывесці Вэнджанага з комы. Вэнджаны быў на Вяршыні, блукаў па яе залах і сустракаўся з Грозотенью, таму нам захацелася яго папытаемся. Але гэта пачакае. Так што не кажы нікому. Зразумела?
  
  – Ты яшчэ зноў маю радню заподозри...
  
  – Галаву знясу.
  
  – Ды я зразумеў, Капітан. Перад сабутэльнікамі з обманников гэтым хваліцца не варта. Ч-чорт, з такой зброяй мы можам перамагчы!
  
  – Ва ўсякім разе, яно не будзе лішнім. Але пакуль трымаем яго ў таямніцы. Добра, у мяне яшчэ справы з Радишей, а ты працягвай практыкавацца. І не бойся перенапрячь Вэнджанага – нават калі захочаш, не атрымаецца.
  
  Ён моцна сціснуў маё плячо і выйшаў; у яго рухах скразіла рашучасць, а яшчэ фаталізм. Напэўна, адправіўся на чарговае бюджэтнае нараду. Калі ты Вызваліцель, то на ваенныя патрэбы ніколі не хапае сродкаў, а калі Радиша – ваенныя патрэбы заўсёды надмерна задраныя.
  
  Такім чынам, у пакоі засталіся толькі я, полудохлый калдун ды смярдзючы душыла пад холстиной. Я хацеў было пры дапамозе Вэнджанага высветліць, што ладзяць у Таглиосе дружкі гэтага обманника, але перадумаў: няхай Вэнджаны здольны даць нам патрэбныя звесткі, Капітан не стаў бы дапытваць палоннага. Напэўна, справа не толькі ў дакладнасці указанняў – яшчэ трэба мець хоць бы нейкае ўяўленне аб прадмеце пошуку. Без гэтага прадстаўлення не знойдзеш нават уласнага локця.
  
  Так што ж гэта за прадмет? Даўніна Вэнджаны – існае цуд, аднак недахопаў і слабасцяў у яго звышдастаткова. І вялікая іх частка, напэўна, нараджаецца ў нашых уласных галовах. Ад нас залежыць, ці будзе нам карысць ад уласнага ўяўлення – ці толькі шкоду.
  
  Ну і што ж мне хочацца ўбачыць?
  
  Я прыйшоў у крайняе ўзбуджэнне. Прыгоды клікалі наперад. Дык якога д'ябла? Варта драбязніцца? Не глянуць праз замочную свідравіну на Длиннотень, які значыцца першым нумарам у чорным спісе Чорнага Атрада?
  
  
  
  35
  
  Длиннотень, павінна быць, выйшаў наўпрост з маіх фантазій. Проста хадзячы кашмар. Высокі і худы, ён быў схільны прыступам лютасці і раптоўным курчаў накшталт малярийной трасяніны. Насіў нешта накшталт мехаватай і доўгай, да падлогі, камизы чорнага колеру, якая схавала яго выродлівую худзізну. Еў ён нячаста, ды і не еў, а так, поклевывал. Павінна быць, яго пастаянна мучыў голад.
  
  Камиза зіхацела і пералівалася залатымі, серабрыстымі, глянцава-чорнымі ніткамі – дзесяткамі ўплеценыя ў тканіну, яны абаранялі свайго ўладальніка ад статычнай магіі. На першы погляд ён здаўся ў сто разоў паранаідальна Костоправа, аднак на тое ў яго мелася важкая прычына. У свеце поўна народу, які марыць засмажыць яго худую азадак, а сяброў, акрамя Могабы і Нажа, у яго няма.
  
  Ревуна нельга лічыць за аднаго. Равун – усяго толькі саюзнік.
  
  Адной з прычын дакучлівых страхаў Длиннотени быў Чорны Атрад. Гэтага я зусім не разумеў. Ворагі такога нізкага кшталту і зусім не павінны б займаць розум Гаспадара Ценяў. Нам, ці ведаеце, да губителей светаў далёка.
  
  Твар Длиннотени, хаваецца пад маскай нават тады, калі ён заставаўся адзін, выдатна нагадвала голы чэрап. Васковыя рысы застылі ў грымасе страху. Вочы водянисто-шэрыя, з ружовымі блікамі па краях. Аднак мне здаецца, альбіносам ён усё ж не быў.
  
  Не варта было і гадаць, што за народ спарадзіў гэта істота.
  
  Выкарыстоўваючы здольнасці Вэнджанага, я снаваў па часе, каб хутчэй даведацца ўсё годнае ўвагі. І ні адзін раз не застаў Длиннотень распранутым. Ён ніколі не мыўся, не мяняў сукенкі. Нават пальчатак не здымаў.
  
  Апошні з чатырох Гаспадароў Ценяў з'яўляўся абсалютным уладаром горада Тенелова, а ў сценах сваёй крэпасці, якую ён назваў Вяршыняй, быў напаўбогам.
  
  Найменшае яго спараджала незадаволенасць сотні страхаў, і дзесяць тысяч чалавек збіваліся з ног, умиротворяя ўладара. І тым не менш ён быў тут палонным, якія жывуць без найменшай надзеі на вызваленне.
  
  Вяршыня – самае паўднёвае тварэнне рук чалавечых, калі не лічыць легендарнага Хатовара. Я спрабаваў пранікнуць далей на поўдзень. Дзе-то там, у туманах ззаду Вяршыні, хаваецца наша мэта, да якой мы ішлі доўгія гады. Глянуць бы хоць адным вокам на гэта цуд...
  
  Але Вэнджаны наадрэз адмовіўся туды ляцець.
  
  Ён і ў добрым-тое здароўі вар'яцка баяўся Хатовара. Менавіта гэта прымусіла яго змяніць Радише з Прабриндра Дра некалькі гадоў таму. Напэўна, страх перад Хатоваром моцна vaelsya і ў яго цела, і ў душу.
  
  Па параўнанні з Вяршыняй любая чалавечая пабудова з бачаных мною здаецца карлікавай. Не выключаючы нават велічэзны Вежу Спадарыні, што ў Чарах. Будаўніцтва Вяршыні, якая доўжылася больш двух дзесяцігоддзяў, стала галоўнай галіной індустрыі Тенелова – горада, да з'яўлення Гаспадароў Ценяў зваўся Кьяулуном. Што на мясцовым дыялекце азначае «Брама Ценяў».
  
  Дойліды працавалі дзень і ноч, не ведаючы ні выхадных, ні святаў. Длиннотень быў поўны рашучасці дабудаваць крэпасць перш, чым ворагі возьмуць над ім верх. Ён быў упэўнены, што, выйграўшы ў гэтай гонцы, стане валадаром свету. Ніякія сілы нябесныя, зямныя небудзь пякельныя не дабяруцца да яго ў сценах дабудаванай Вяршыні. Ні нават сама Цемра, штоноч осеняющая яго жахам.
  
  Знешнія сцены Вяршыні ўздымаліся па меншай меры на сотню футаў. Не ведаеце, дзе б такую лесвічку ўзяць?
  
  Бронзавыя, сярэбраныя, залатыя пісьмёны зіхацелі на сталёвых плітах, якія хавалі грубы камень сцен. Сонмы працаўнікоў дзень і ноч заляцаліся за пісьмёнамі, сачылі, каб яны не цьмянелі.
  
  Прачытаць іх я не мог, але ведаў, што яны ўтрымліваюць ахоўныя загаворы вялікай сілы. Длиннотень пласт за пластом пакрыў сваімі чарамі гэтую частку Вяршыні. Май ён дастаткова часу, уся знешняя паверхню крэпасці схавалася б пад непранікальнай вядзьмарскай бранёй.
  
  На заходзе Вяршыня шугала ярчэй любога ляснога пажару. Бліскучыя крыштальныя купалы, венчавшие кожную вежу, ператваралі крэпасць у густы лес маякоў. Яны былі збудаваныя ўсюды, дзе Длиннотень мог бы аглядаць наваколлі, недасягальны для сваіх страхаў. Наймагутнае ззянне не пакідала ні адзінага кутка, здольнага паслужыць хованкай Цені.
  
  Таго, над чым Длиннотень панаваў, ён баяўся больш за ўсё на свеце. Нават Чорны Атрад быў для яго ўсяго толькі назойліва жужжащим камаром.
  
  Вяршыня, нават недабудаваная, ашаламіла мяне. Ды мы проста аслепленыя пыхай вар'яты, калі намецілі маршрут, які пралягаў праз гэтую цвярдыню!
  
  Аднак не ўсіх ворагаў Длиннотени можна так жа лёгка запалохаць, як мяне. Сёе для каго і зямныя крэпасці, і сам час не вельмі-то шмат значаць. Рана ці позна яго абарона падзе, і ў той жа самы момант ён будзе пожран.
  
  Ён адважыўся гуляць па вышэйшых стаўках, а ў гэтай гульні пройгрыш гэтак жа жудасны, наколькі вялікі магчымы выйгрыш. І кідаць яе позна. Цяпер альбо вянок пераможцы, альбо вянок жа, але мучаніцкі.
  
  Жыў Длиннотень ў крыштальнай палаце, венчавшей цэнтральную, самую высокую вежу Вяршыні. Спаў мала – занадта моцны быў страх перад ноччу. Доўгія гадзіны праводзіў у нерухомасці, зважаючы на плато бліскучых камянёў.
  
  
  
  Над змрочным горадам разнёсся пранізлівы віск. Жыхары Тенелова не звярнулі на яго ўвагі. Калі яны наогул думалі аб загадкавым саюзніку свайго гаспадара, то, напэўна, спадзяваліся, што лёс аднойчы вырве з рук Длиннотени гэтак магутнае прыладу. Кьяулун быў населены людзьмі зломленымі, изверившимися і отчаявшимися; так нізка не апусціліся нават джайкури у горшыя дні аблогі Дежагора.
  
  Амаль усе жыхары былі занадта маладыя, каб памятаць часы, калі не было ніякіх Ценяў Гаспадароў, куды больш ўладных над іх лёсамі, чым забытыя багі.
  
  Але і Длиннотени было не пад сілу пакласці канец чутках. Нават у самай глыбіні яго імперыі сёе-каму даводзілася падарожнічаць, а якія вандруюць абавязкова прыносяць навіны. І сярод гэтых навінаў нават трапляюцца праўдзівыя.
  
  Народ Тенелова ведаў, што з поўначы набліжаецца рок.
  
  Чорны Атрад – вось што спараджала усе гэтыя чуткі. І яны нікога не радавалі. Длиннотень д'ябал ў плоці, аднак многія баяліся, што яго падзенне стане толькі прадвесцем куды больш суровых часоў.
  
  Мужчыны, жанчыны, дзеці – усе насельніцтва Тенелова было прысвечана ў адну з ісцін быцця: за Ценем, якую ты бачыш перад сабой, хаваецца Цень невымерна больш грозная.
  
  Длиннотень сеяў страх і боль навокал толькі таму, што сам быў ахвярай тысячы жахаў.
  
  Словам, там было жудасна. Да таго жудасна, што мне адчайна захацелася вярнуцца туды, дзе мяне супакояць і ободрят, патлумачыўшы, што цемра не заўсёды нясе ў сабе жах. Мне захацелася да Сары, да гэтага ласкаваму агеньчыку ў ночы, што пануе над светам.
  
  – Занясі мяне дадому, Вэнджаны.
  
  
  
  36
  
  Капітан мяне папярэджваў. «Будзь дакладны», казаў. І не раз.
  
  Я быў схоплены і вынесены туды, дзе кроў і полымя і дзе павольна скручваюцца, обугливаясь, паперы. Я ляжаў у лужыне крыві, смешавшейся з маёй блевотиной. Аддаючыся ў вушах, тупат бягуць здаваўся мернай, оглушающей хадою гігантаў.
  
  Чуў я і крыкі, і не было ім канца.
  
  Костоправ папярэджваў. А я забыўся. Ён бо не казаў – а можа, і не меркаваў, – што паняцце «дома» чыё-небудзь свядомасць можа вызначыць як страшную эмацыйную боль... Я быў разарваны. У шматкі. Вэнджаны аднёс мяне ў Таглиос, так, але я апынуўся ў моманце, што здаваўся канцом самога часу. Узрушаны да глыбіні душы, я ірвануў назад, і агіду маё было гэтак моцным, што разам з ненавіснымі зрыўкамі мінулага і збітым з толку Вэнджаным я пераадолеў ўсю дарогу да апраметнай.
  
  У яго не было ні асобы, ні волі, таму ён не мог смяяцца над тым, як я тануў у акіяне пакут.
  
  У апраметнай ёсць імя, і гэта імя Дежагор. І ўсё ж Дежагор толькі меншая з апраметнай.
  
  З самага вялікага пекла мне ўдалося бегчы. Яшчэ раз.
  
  Ні волі, ні асобы...
  
  
  
  Віхуры мятуць па плато бліскучых камянёў, але нішто не колыхнется на яго паверхні. Апускаецца ноч, і сціхае вецер. Раўніна скідае назапашанае за дзень цяпло, і абуджаюцца Цені. На маўклівым камені селіцца месячнае святло.
  
  Плато распасціраецца на ўсход і захад, на поўнач і поўдзень, і, стоячы на ім, не ўбачыш яго межаў; затое лёгка выявіць яго здалёк. Таму што ў цэнтры высіцца грандыёзнае збудаванне з той жа горнай пароды, што і само плато, і расстаўленыя на ім калоны.
  
  Нішто не зварухнецца на гэтых бязмежных прасторах, толькі здрыганецца часам смуга ў промнях святла, пробивающихся скрозь браму сну. Тады Цені адседжваюцца ў зацішных кутках. І так у ледзь улоўных биениях сэрца Цемры працякае іх жыццё – калі гэта можна назваць жыццём.
  
  
  
  37
  
  Няма волі. Няма асобы. І няма Вэнджанага.
  
  Толькі боль. Такая моцная, што нават Вэнджаны растаў у ёй. Зараз я усяго толькі раб успамінаў.
  
  Цяпер я дома. У мясціны болю.
  
  
  
  38
  
  Ага, ты ўжо тут!
  
  Вось мы і зноў сустрэліся. Зноў ты дзе-то знікала...
  
  Хоць ты і безаблічная стварэньне, а ўсё роўна здаецца, быццам ўсміхаешся, задаволеная сабой...
  
  Ночка выдалася багатая на падзеі, праўда? І яны яшчэ не скончыліся. Вунь, глядзі, Чорны Атрад з саюзнымі войскамі узяўся за тенеземцев, ім цяпер неба з аўчынка здасца. А то зусім асмялелі, лезуць на ражон, нібы вырашылі навекі пасяліцца ў сценах Дежагора.
  
  Глядзі, вунь двайнікі і ілюзорныя салдаты. Гэта каб обманувшиеся паўднёўцы выдавалі накіравання сваіх удараў і траплялі ў смяротныя пасткі.
  
  Добра, хопіць, вяртаемся на сцяну. Здаецца, дробязь, а бо аб такім сагі складаюць.
  
  Увесь бой перамясціўся ў ўсходнюю палову горада. Наўрад ці тут засталося шмат салдат. Некалькі назіральнікаў на сценах ды яшчэ жменька тенеземских ваякаў там, у цемры, толькі іх запал астыў, невялікая ім цяпер цана. Інакш не прагледзелі б карузліка, што з павуковай спрытам спускаўся са сцяны па вяроўцы.
  
  І з чаго б гэта двухсотлетнему чараўніку чацвёртага гатунку спускацца па вяроўцы, ды яшчэ туды, дзе непрыязныя смуглыя карлікі будуць страшна рады магчымасці паскакаць на яго пузе?
  
  Жарабец загадкавай вядзьмарскай пароды перастаў іржаць. Нарэшце-то здох. Але зялёны пар ўсё яшчэ падымаецца з раны, усё яшчэ мігочуць яе краю.
  
  Дзе? Вунь там? Ну так. Жудасна выглядаюць гэтыя двое, ахутаныя сваім ружовым туманам. Д'яблы. Хаця, здаецца, не за тым сюды ідуць, каб зжэрці ўвесь горад, як думаеш?
  
  Што такое? Унізе замітусіліся тенеземцы – ні даць ні ўзяць куры, да якіх у птушнік пралезла ліса. У лямантах чутны непадробную жах: што-то цёмны кідаецца сярод нашых ворагаў. Глядзі, злавіла каго-то, цягне прэч.
  
  Святла цяпер так мала, што зрушыўся цэнтр бітвы. Наш дзядок черен, нібы сэрца самай ночы. Ды хіба знойдзецца сярод смяротных такой зоркае, што разглядзіць, як гэты шибздик крадзецца сярод мерцвякоў? Дарэчы, куды ён накіроўваецца? Няўжо да дохлага каня Тенекрута?
  
  Хто мог ад яго чакаць такога?.. Ды ён з глузду з'ехаў!
  
  І гэта пляма мглы таксама паўзе туды. Не, ты бачыў, а? Бачыў, як ўспыхнулі чырвоным вочы ў зареве гарадскіх пажараў?.. Ну што за дурань! Яму б бегчы прэч, а ён... Дорага можа абысціся такое зацятасьць.
  
  Вось чорны чалавечак знік з выгляду. Гэта таму, што замер. Пачуў, значыць... І зноў прыпусціў да мёртвага жеребцу. Дзіда хоча вярнуць! А што, можа, гэта не такое ўжо і вар'яцтва. Ён нямала папрацаваў над сваім дзідай.
  
  Вось зноў стаў і вочы нябось вылупіў, принюхавшись і улавіўшы амаль забыты пах. А забойная імгла ў той жа момант адчула.
  
  Радасны роў пантэры прымусіў замерці усе сэрца на раўніне. І пляма мглы помчалось – усё хутчэй, хутчэй...
  
  Чорны чалавечак схапіў дзіду і пабег да сцяны. Ці паспее? Панясуць ці кароткія старыя ногі ад імклівай драпежніцы?
  
  Стварэньне велізарная. Падобна на тое, яна ўжо святкуе перамогу.
  
  Вось чалавечак ўхапіўся за вяроўку. Аднак да бяспечнага месца яму яшчэ восемдзесят футаў... А ён, як ні круці, лядашчы стары. Вось закруціла ведзьмака, але каардынацыя ў яго выдатная. Дзіда разгарнулася адначасова з скачком пачвары. Стварэньне выгнулась ў паветры, спрабуючы пазбегнуць смяротнай вострага, ды не тут-то было: наканечнік, працяўшы яе морду, выйшаў за левым вухам. Пачвара взревело, зялёны пар паваліў з раны. Пантэра страціла ўсялякі інтарэс да старога, і той пачаў свой доўгі пад'ём, закінуўшы за спіну дзіда, спярэшчанае прихотливой разьбой.
  
  Ніхто гэтага не заўважыў. Паўсюль кіпеў бой.
  
  
  
  39
  
  Атрымліваецца, паўднёўцы проста-проста змежыліся і сунулі галаву ў вулей.
  
  Што? Чаму так неахвотна? Ідзем паглядзім. Гэта цікава.
  
  Усюды, куды хапае вачэй, паўднёўцы адступаюць. Дзе бягом, дзе крадучыся ў цені – спяшаюцца прыбрацца, пакуль іх не напаткала смерць.
  
  Глянь! Варожая кароль Тенекрут пакалечаны, у чым толькі душа трымаецца. І няма яму справы ні да каго і ні да чаго, акрамя гэтых дваіх, осиянных ружовым міфічных герояў, якія сышлі з пагоркаў, каб разарваць яго і схарчить!
  
  А Могаба... Ты паглядзі на гэтага генія тактыкі! Палюбуйся, як гэты бездакорны палкаводзец імкнецца выкарыстоўваць усе слабасці праціўніка, і гэта пасля таго, як сягоння ноччу праваліўся яго д'ябальскі задума! Бачыш? Ні адзін паўднёвец, якім бы асілкам і храбрецом ён ні лічыўся, не вырашаецца наблізіцца да яго. Найвялікшыя з тенеземских герояў ператвараюцца ў бездапаможных немаўлятаў, варта толькі Могабе выступіць наперад!
  
  Так, наш Могаба лепшы з лепшых. Пераможна-радасны галоўны герой ім жа самім складзенай сагі.
  
  Сапраўды, прапаў неприятельский раж.
  
  Паўднёўцы рваліся да перамогі. Ды і як інакш, бо яны выдатна разумелі, што ніякай іншы зыход іх ўладара Тенекрута не задаволіць. І ўжо менш за ўсё яму спадабаецца няўдача. Яго падданыя праніклі ў горад і там надзейна замацаваліся. Чаго яшчэ трэба войску, акрамя малой крыхі зацятасці?
  
  Аднак яно бяжыць.
  
  Нейкая сіла крута ўзялася за тенеземцев і пераканала іх у тым, што пакінутым у Дежагоре не выратаваць нават сваіх душ.
  
  
  
  40
  
  – Мурген, ты ў парадку?
  
  Я страсянуў галавой. Адчуваў сябе сапраўды хлапчук, разоў дваццаць крутанувшийся на пятцы – спецыяльна, каб закружылася галава перад тым, як улезці ў якое-небудзь дурное спаборніцтва.
  
  Я стаяў на дзікай грушы. На мяне заклапочана глядзеў карантышка Гоблін.
  
  – У поўным, – адказаў я. Пасля чаго паваліўся на калені і ўпёрся рукамі ў сцены, каб мяне больш не кружляла. І цвёрда паўтарыў: – У поўным парадку.
  
  – Ну так, бачу. Свечка, прыгледзь за смаркачом. Будзе рвацца ў бой – оглуши. А то што-то ён занадта мягкосердечным зрабіўся.
  
  Я стараўся не даваць волі сваім «я». Можа, я і напраўду занадта мягкосердечен. А свет вельмі неласков да задуменным і ветлівым.
  
  Свет тым гадзінай запавольваў кружэнне, і неўзабаве адпала патрэба ў сценах.
  
  Ззаду ўспыхнула бойка. Хто-то гнусаво і тягуче вылаяўся. Іншы зароў:
  
  – Ох і жвавы ж, сука!..
  
  – Гэй-гэй-гэй! – закрычаў я. – Пакіньце яго! Хай падыдзе!
  
  Свечка не стаў біць мяне па галаве, альбо пярэчыць. Паціраючы правую шчаку, наблізіўся нізкарослы, шчыльны нюень бао, што праводзіў мяне ў логава Кы Дама. Здавалася, ён быў вельмі здзіўлены тым, што хто-то адважыўся крануць яго. І тут жа яго самалюбства было ў стане дараваць зноў: ён загаварыў са мной на нюень бао, а я адказаў:
  
  – Прабач, стары, мая твая не разумей. Гавары ужо па-таглиосски або па-грогорски. – І па-грогорски жа спытаў: – Што здарылася?
  
  Грогорский – родная мова маёй бабкі па маці. Менавіта ў Грогоре дзед яе скраў. Я на ім ведаў дваццаць слоў, роўна на дваццаць больш за каго б тое ні было на сем тысяч міль вакол.
  
  – Мяне прыслаў Вяшчальнік. Загадаў адвесці цябе туды, дзе якія напалі больш слабыя. Мы ўважліва сочым і ведаем.
  
  – Дзякуй. Скарыстаемся. Вядзі.
  
  Перайшоўшы на таглиосский, я заўважыў:
  
  – Трэба ж, як хутка гэтыя хлопцы навучаюцца моў, калі ім што-небудзь трэба!
  
  Свечка ціха вылаяўся.
  
  Гоблін, які пайшоў наперад на разведку, вярнуўся як раз своечасова, каб далажыць аб выяўленні слабога месцы ў абароне праціўніка. Таго самага месца, аб якім ужо паведамілі нюень бао. Каржакаваты, падобна, злёгку здзівіўся таму, што мы і самі здольныя знайсці ўласную азадак. Здаецца, яго гэта нават крыху раззлаваны.
  
  – Гэй, шырокі і нізкі, у цябе імя-то ёсць? – спытаў я. – Калі няма, магу ручацца: гэтыя хлопцы ўмомант яго прыдумаюць. І абяцаю, табе яно не спадабаецца.
  
  – Чую, чую, – хіхікнуў Гоблін.
  
  – Маё імя Дой. Усе нюень бао клічуць мяне дзядзькам Доем.
  
  – Добра, дзядзечка. Ты з намі? Ці прыйшоў толькі паказаць кірунак?
  
  Гоблін ўжо шэптам раздаваў распараджэння хлопцам, якія сабраліся ззаду нас. Напэўна, у ходзе разведкі ён пакінуў паўднёўцаў на памяць некалькі сонных небудзь адцягваюць заклёнаў.
  
  Без кароткага абмеркавання не абысціся. Зараз мы пойдзем туды, заб'ём ўсіх, хто варушыцца, а затым адступім, не чакаючы, калі Могаба стане празмерна пераможна.
  
  – Я буду суправаджаць вас, хоць наўрад ці ад мяне гэтага чакае Вяшчальнік. Вы, Касцяныя Воіны, не перастаяце нас здзіўляць. Я хачу ўбачыць, як вы займаецеся вашым здабычай.
  
  Ніколі не лічыў чалавеказабойства сваім промыслам, аднак мне было не да спрэчак.
  
  – Ты, дзядзечка, нядрэнна кажаш па-таглиосски.
  
  Ён усміхнуўся:
  
  – Аднак я забыўлівы, Каменны Салдат. Заўтра не змагу ўспомніць ні слова.
  
  Не зможа. Калі толькі Вяшчальнік не ўзбадзёрыць яго памяць.
  
  Дзядзечка Дой не абмежаваўся назіраннямі за тым, як мы калолі і секлі паўднёўцаў. Ён і сам унёс немалы ўклад, павярнуўшыся чалавекам-віхурай, разящим вакол мячом, прычым хуткасць маланкі спалучалася ў ім з грацыяй танцоўшчыка. Кожнае яго рух каштавала жыцця чарговага тенеземцу.
  
  – Чорт падзяры! – сказаў я Гоблінаў праз некаторы час. – Нагадай потым, што з гэтым субчиком не варта псаваць адносіны.
  
  – Нагадаю, каб ты ўзяў арбалет і стрэліў яму ў спіну з трыццаці футаў. Пасля таго, як я навяду на яго глухату і тупасць, каб хоць трошкі зраўнаваць шанцы. Не здзіўляйся, калі і я цябе калі-небудзь отвлеку, а Аднавокі падкрадзецца і паставіць заднепроходную свечку з кактуса.
  
  – Раз ужо гаворка зайшла пра гэта недомерке. Скажы-ка, хто тут у нас нядаўна бегаў цішком у самаволку?
  
  
  
  Я разаслаў па сваім падраздзяленням вестка, што мы дастаткова палегчылі працу войскам Могабы. Зараз усім варта адысці ў нашу частку горада, паклапаціцца аб параненых, задрамаць і гэтак далей. Затым звярнуўся да старэйшыны нюень бао:
  
  – Дзядзечка Дой, ты ўжо, калі ласка, паведамі Глашатаю, што Чорны Атрад бязмерна ўдзячны. Скажы, што можна звяртацца да нас у любы час і мы зробім усе, што ад нас залежыць.
  
  Каржакаваты пакланіўся – роўна настолькі, каб гэты жэст нешта значыў. Я адказаў дакладна такім жа паклонам. І мабыць, паступіў дакладна: Дой ледзь прыкметна ўсміхнуўся, зноў пакланіўся – ужо ад сябе – і заспяшаўся прэч.
  
  – Бегае, як качка, – заўважыў Свечка.
  
  – Я асабіста рады, што гэтая качка на нашым баку.
  
  – Паўтары-ка.
  
  – Я асабіста рады... Аргх!
  
  Свечка узяў мяне за горла:
  
  – Хто-небудзь, дапамажыце заткнуць яму рот.
  
  Гэта было толькі пачаткам таго, што ператварылася ў сапраўдную оргію. Сам не ўдзельнічаў, але чуў, што для джайкурийских шлюх гэта была самая прыбытковая ноч у жыцці.
  
  
  
  41
  
  – Дзе цябе чэрці насілі? – зароў я на Аднавокага. – Атрад, разумееш, вядзе самы цяжкі бой за апошнія... гм... некалькі дзён, а ён дзесьці швэндаецца!
  
  Хоць... Яго прысутнасць наўрад ці магло чым-небудзь дапамагчы.
  
  Аднавокі ўхмыльнуўся. На маё незадавальненне яму было напляваць.
  
  – Павінен жа я быў вярнуць мой тенекрутобой. Столькі працы ў яго ўкладзена... Што такое?
  
  – А?
  
  Я паспеў убачыць чорную кропку, хутка перасякаючую шэры небасхіл на вышыні, да якой з ніадкуль Дежагора не дострелить, нават з цытадэлі, дзе хлопцам з Старой Каманды больш не рады.
  
  – Добра, маляня. Ўсыпаць бы цябе як след, ды што толку? Значыць, ты спускаўся на раўніну. Што было далей з Вдоводелом і Жизнедавом?
  
  Пакуль я забяспечваў нашаму правадыру спакойную жыццё, гэтая парачка знікла без следу.
  
  Цікава, як Могаба апіша ўсё, што адбылося, калі працягне весці Аналы?
  
  – Аднавокі!
  
  – Чаго табе? – ужо раздражнёна спытаў ён.
  
  – Ты адкажаш, нарэшце? Што з Вдоводелом і Жизнедавом?
  
  – Гэта ты мяне пытаеш, Шчанюк? Не ведаю і ведаць не хачу. Ды і не да іх мне было. Я толькі хацеў забраць дзіда: можа, гэты гад яшчэ разок зазевается – і я ўжо не промахнусь. І яшчэ прыйшлося заняцца хеўрай тенеземцев, яны спрабавалі мяне злавіць, але потым куды-то звалілі. Яшчэ пытанні?
  
  Гэтага уцёкаў не разумеў ніхто – коннікі зніклі як раз у той момант, калі тенеземцы гатовыя былі завагацца. Тенекрут падціснуў хвост, гэта не магло не адбіцца на баявым духу яго арміі.
  
  – Будзь гэта Стары з Спадарыняй, – прабурчаў я, – яны б не пайшлі, не скончыўшы з гэтым баляганам. Ці я не мае рацыю?
  
  Я з нянавісцю глянуў на белую варону, уладкавалася менш чым у дваццаці футах ад нас. Нахіліўшы галаву, яна глядзела разумнымі і злымі вачыма.
  
  У гэтую ноч крумкач вакол сабралася процьма. І, напэўна, не па маю душу яны з'явіліся. Я быў усяго толькі трэскай у бурным моры чужых інтрыг. Але пакуль Атрад не перашкаджае гульцам, няма патрэбы скідаць яго з дошкі.
  
  Могаба з нарамі, а таксама іх таглиосские памочнікі былі занятыя па горла яшчэ некалькі дзён. Магчыма, Гаспадар Ценяў вырашыў, што Могаба павінен заплаціць за невыкананне сваёй частцы маўклівага дамаўлення.
  
  Лішні доказ таго, што з Чорным Атрадам звязвацца – значыць не шанаваць уласнай сракай.
  
  Занервничаешь тут, калі з галавы не ідзе, што на тысячу міль вакол няма ні адзінай душы, якая жадае цябе лёгкай смерці.
  
  Мае хлопцы бачылі, у якую лужыну сеў Могаба, і на ўсю моц зубоскалили на гэты конт. А ён нават вякнуть супраць не мог. Мы выратавалі яго шкуру, прычым абставілі гэта так, што ён не мог не выкінуць з горада купку тенеземцев.
  
  Я амаль кожны дзень сустракаўся з ім у штабе на ваенным савеце. А яшчэ даводзілася любезничать з яго салдатамі, даючы зразумець, што мы па-ранейшаму браты, плячом да пляча якія адлюстроўваюць злоснага ворага.
  
  І гэта нікога не падманула – акрамя, быць можа, самага Могабы.
  
  Для мяне ў гэтым не было нічога асабістага. Я рабіў тое, што, напэўна, адобрылі б усе летапісцы мінулага: ўсяляк паказваў Могабе, што не лічу яго адным з нас.
  
  Мы Чорны Атрад. Сяброў у нас няма. Усе, хто не ўваходзіць у спіс братоў, – варожыя ці проста ня вартыя даверу. Падобныя адносіны з светам не патрабуюць нянавісці ці яшчэ якіх-небудзь пачуццяў. Неабходная толькі пільнасць.
  
  Магчыма, наша нежаданне адпомсціць Могабе за здраду ці хаця б прызнаць яе паслужыла той апошняй саломінкай, што ламае хрыбет вярблюду. А можа, прычына ў тым, што Могаба цяпер дапускаў, як дапускалі і яго нары, што сапраўдны Капітан застаўся ў жывых. Як бы тое ні было, наш непераўзыдзены палкаводзец перасёк мяжу, з-за якога няма вяртання. А мы не раскрывалі таямніцы, пакуль не прыйшлося плаціць золатам болю...
  
  Вяртанне да нармальнага жыцця заняло дзесяць дзён, калі толькі жыццё перад тым магутным штурмам можна лічыць нармальнай. Абодва бакі панеслі цяжкія страты. Я быў упэўнены, што Тенекрут зоймецца зализыванием ран, падаўшы нам яшчэ якое-то час пагаладаць.
  
  
  
  42
  
  – Шчанюк, я да цябе з навіной.
  
  – А?.. – забубніў я, прачынаючыся. – Што здарылася?
  
  Здаецца, мяне ў гэты раз нікуды не утаскивало.
  
  Аднавокі прыгледзеўся да мяне, і з яго фізіяноміі сышла похабная ўхмылка.
  
  – Што, зноў прыпадак?
  
  – Прыпадак?
  
  – Ты выдатна зразумеў, аб чым я.
  
  Не зусім. Я толькі са слоў таварышаў ведаю, што часам са мной робіцца дзіўнае.
  
  – У цябе было што-то накшталт разумовага зацьмення. Мабыць, я своечасова падышоў.
  
  Аднавокі з Гоблінаў зноў і зноў абмяркоўваюць розныя эксперыменты, з дапамогай якіх можна высветліць, што са мной робіцца, але пакуль далей за словы не ідуць.
  
  – І з чым жа ты падышоў?
  
  – Сёння раніцай рабочыя праніклі ў катакомбы.
  
  – Лонга мне ўжо сказаў.
  
  – Усё натхніліся і рынуліся туды.
  
  – Магу ўявіць. І што, знайшлі скарбы?
  
  Аднавокі прыняў абражаны выгляд. І бо нядрэнна атрымалася для такой бессардэчнай жабы.
  
  – Значыць, няма?
  
  – Кнігі знайшлі. Цэлую кучу. Старанна спакаваныя, цалюткія. Павінна быць, ляжаць там з першага прыходу Гаспадароў Ценяў.
  
  – Падобна на праўду, калі ўспомніць, што яны спалілі і кнігі, і святароў. А можа, там і парачка тых, хто выжыў жрацоў знайшлася?
  
  – Накшталт няма. Чуеш, мне пара вяртацца. – Яшчэ б не пара, – не роўны гадзіна, хто-небудзь раней яго захапает скарбы. – Я загадаю хлопцам прыцягнуць сюды кнігі.
  
  – Ну так. Цябе ж багі праклянуць, калі ўласнаручна хоць адну падымеш.
  
  – Шчанюк, табе трэба што-то рабіць з тваімі манерамі. Я як-ніяк чалавек пажылы.
  
  Аднавокі слинял. Гэта ў яго лепш за ўсё атрымліваецца, калі трэба абараняць безнадзейную пазіцыю.
  
  
  
  Горада рэдка бываюць так наглуха зачыненыя, каб звонку не паступала ніякіх навін. Яны прасочваюцца, і часам цалкам неспасціжным чынам.
  
  Тыя ж чуткі, што пранікалі ў Дежагор, вельмі рэдка выклікалі аптымізм Могабе.
  
  Вывучаючы знойдзеныя кнігі, я да таго захапіўся, што забыўся пра службе. Напісаны яны былі на джайкури, аднак кніжная гаворка гэтага народа амаль не адрозніваецца ад таглиосской.
  
  Увайшоў Гоблін:
  
  – Ну, як ты? Галоўка больш не кружыцца?
  
  – Няма. Што-то вы, хлопцы, ужо занадта ўспудзіліся.
  
  – Мы-то? Ды з чаго б? Праўда, тут чутка прайшла, быццам да нас на падмогу ідзе армія. І ўзначальвае яе не хто іншы, як Нож.
  
  – Нож? Ён жа... Ён жа ніколі не камандаваў арміяй! Толькі малымі атрадамі, прычым яшчэ да нашага прыбыцця. Вёў партызанскую вайну супраць невуцтва...
  
  – Не я яго прызначаў, я толькі дакладваю. Ды і ён спраўляўся някепска.
  
  – Плецены Лебедзь з Корд Мэзером таксама. Аднак выпадковасцямі, шанцаванню ды яшчэ неабдуманасці Гаспадароў Ценяў мы абавязаны куды больш, чым гэтай тройцы. З чаго раптам Нажа даверылі войска?
  
  – Як мяркуецца, ён зараз правая рука Гаспадыні. Больш сумневаў няма, яна жывая. І зла, як сам д'ябал. Яна сабрала новую армію.
  
  – Спрачаемся, Могаба цяпер скача ад радасці і гарлапаніць: «Выратаваны! Выратаваны!»
  
  – Яшчэ б ён не скакаў.
  
  
  
  На працягу наступных некалькіх дзён да нас дайшлі тысячы самых неверагодных чутак. Калі хоць дзесятая частка была праўдай, у вонкавым свеце адбываліся нейкія загадкавыя перамены.
  
  – Апошнія навіны чуў? – спытаў Гоблін як-то ўвечар, у адзін з рэдкіх момантаў, калі я адарваўся ад кніг, каб паглядзець, як ідуць справы за сцяной. – Спадарыня – гэта зусім не Спадарыня, а ўвасабленне багіні па імі Qinā. Павінна быць, таксама не падарунак.
  
  – Павінна быць. Тай Дэй! Што ты ведаеш пра Кине?
  
  Уваход у нашы прытулку для Тай Дэя быў зачынены, аднак варта было мне выйсці – целаахоўнік адразу ўзнікала паблізу.
  
  Хлопец адразу забыўся на ўсе чатыры таглиосских словы, якія, па яго нядаўняга прызнанні, былі яму вядомыя. Імя багіні начыста выскребло яго памяць.
  
  – І вось так заўсёды, варта з кім-небудзь загаварыць аб Кине, – сказаў я. – Нават з палонных нічога не выцягнуць. Можна падумаць, яна належыць да Чорнага Атраду.
  
  – Нябось тая яшчэ чараўніца, – выказаў здагадку Бадья.
  
  – Гэта дакладна. Вунь, глядзі.
  
  Апошнія словы ставіліся да упалай зоркі. Ім мы вялі рахунак, як і вогнішчаў праціўніка. Паўднёўцы рассыпаліся па раўніне дробнымі атрадамі. Напэўна, баяліся, што мы улизнем.
  
  – Ты што-небудзь ведаеш аб ёй? – спытаў Гоблін.
  
  – З знойдзеных вамі кніг.
  
  Катакомбы выдатна расчаравалі хлопцаў: здабытыя скарбы, акрамя кніг, складаліся з некалькіх запячатаных слоікаў з збожжам. Гунниты, якіх у Джайкуре было большасць, сваіх мёртвых не хаваюць, а спальваюць. Веднаиты, якіх было крыху менш, мёртвых хаваюць, але нічога каштоўнага ў магілы не кладуць – там, куды патрапіць нябожчык, ён не будзе мець патрэбу ні ў чым. Ні ў раі, ні ў пекле.
  
  – Адна кніга – кампіляцыя гуннитских міфаў, сабраных з усіх земляў, дзе жыве гэтая секта. Яе аўтар быў навукоўцам-багасловам, і кніга пісалася для сваіх, каб не бянтэжыць просты народ.
  
  – Ну трэба ж, якое рэдкая з'ява, – ухмыльнуўся Бадья.
  
  – Дык у чым праблема, Мурген? Чаму яны не хочуць нам нічога расказваць аб гэтай суке? Ого! Бачылі, як выбухнула?
  
  – Гуннитская вера тут самая распаўсюджаная.
  
  – Мурген, гэта мы і самі ведаем, – хмыкнуў Гоблін.
  
  – Я проста нагадваю. І большасць тутэйшых вераць у Кіну. Нават не гунниты. А справа было так. У гуннитов ёсць Князь Святла і Князь Цемры. І кіруюць яны з пачатку часоў.
  
  – Ну, гэта ўжо як водзіцца...
  
  – Дакладна. Вось толькі сістэма каштоўнасцяў выдатна адрозніваецца ад той, што склалася ў нашых родных краях. Тут раўнавагу паміж Святлом і Цемрай больш дынамічнае, і эмацыйна яно ўспрымаецца не так, як наша барацьба зла і дабра. Кіно ж – нешта накшталт самовозвысившейся знешняй сілы раскладання і разбурэння, якая змагаецца і са Святлом, і з Цемрай. Яе стварыў Князь Святла, каб перамагчы арду кошмарнейших дэманаў, з якімі ніяк інакш было не справіцца. Яна і перамагла, зжэршы ўсіх гэтых дэманаў. І натуральна, растолстела. Праўда, захацела чаго-небудзь на дэсерт, таму як ўзялася спрабаваць ўсіх астатніх.
  
  – Гэта што ж, яна была мацней багоў, яе ж стварылі?
  
  – Хлопцы, не я складаў гэтую лухту, вось і не патрабуйце, каб я шукаў у ёй сэнс. Гоблін, ты ў нас усюды пабываў, але ці ведаеш хоць адну рэлігію, якую любы маловер, будзь у яго хоць кропля розуму, не зможа парваць на шматкі?
  
  Гоблін паціснуў плячыма:
  
  – Ты цынік. Такі ж, як Костоправ.
  
  – Ды ну? Дзякуй на добрым слове. Увогуле, там куча тыповай міфалагічнай чарнухі аб мамашах і папашах, аб скабрезных, адыёзных і инцестуозных выхадках багоў, якія мелі месца, пакуль Qinā набіралася сіл. Гэта была шчырая змяя, нездарма падман – адна з яе неад'емных уласцівасцяў. Але галоўны яе стваральнік, або бацька, перахітрыў дачушку і наклаў на яе сонныя чары. Так яна з тых часоў і сапе, аднак можа ўплываць на наш свет з дапамогай сноў. Ёсць у яе і прыхільнікі. Усе гуннитские бажаства – вялікія, малыя, злыя, добрыя і тыя, якім на ўсё напляваць, – маюць свае храмы і жрацоў. Аб приверженцах Кины мне ўдалося даведацца толькі самую драбніцу. Яны называюцца обманниками. Салдаты пра іх казаць адмаўляюцца, прычым наадрэз, нібы адно згадка імя Кины можа вывесці яе з спячкі.
  
  – Па мне, дзічыну нейкая, – прабурчаў Бадья.
  
  – Гэта тлумачыць, – загаварыў Гоблін, – чаму ўсё да усрачки палохаюцца Спадарыні, калі яна з'яўляецца ў строі Кины. Калі толькі яны сапраўды вераць, што Спадарыня ператварылася ў гэтую багіню.
  
  – Я лічу, мы павінны высветліць аб гэтай Кине усё, што можна.
  
  – Хлипковат твой план, Мурген. Як мы высветлім? Бо ніхто не жадае гаварыць.
  
  Так. Самыя дзёрзкія з таглиосцев толькі што прытомнасць не падалі, калі я занадта настойліва выпытваў. Відавочна, яны баяліся не толькі сваёй багіні, але і мяне.
  
  
  
  Потым зьявіўся Аднавокі з сагравальнай душу навіной:
  
  – Тенекрут кожную ноч употай адводзіць салдат за пагоркі – спадзяецца, што ў цемры мы не заўважым перасоўванняў.
  
  – Можа, ён і напраўду здымае аблогу?
  
  – Усе яго войскі ідуць на поўнач. То бок, не дадому.
  
  Магчыма, так яно і ёсць. Хоць упэўненасць Аднавокага яшчэ не азначае яго правату. Гэта ж Аднавокі.
  
  Таму я падзякаваў яго і адаслаў па нейкай дробнай патрэбы, а сам адшукаў Гобліна і спытаў, што той пра ўсё гэта думае.
  
  Карантышка накшталт як здзівіўся маім сумневам:
  
  – Аднавокі што, запінаўся?
  
  – Няма. Але гэта ж Аднавокі...
  
  Гоблін не ўтрымаўся ад самазадаволенай лягушачьей ўсмешкі.
  
  Я палічыў, што для ўсіх будзе лепш, калі Могаба застанецца ў недасведчанасці. Але чуткі даходзілі і да яго.
  
  Насельніцтва Дежагора было расколатае на мноства фракцый; толькі неабходнасць абараняцца ад знешняга ворага ўтрымлівала іх ад грызню. Наймацнейшую фракцыю узначальваў Могаба. Да самай шматлікай ставіліся джайкури. Самай нешматлікай з'яўляліся мы, Старая Каманда. Наша сіла заключалася ў нашай праваце.
  
  Яшчэ былі нюень бао. Так і засталіся загадкай для ўсіх.
  
  
  
  43
  
  Сямейства Кы Дама маюць поўную свабоду дзеянняў, у цемнай, бруднай, дымнай, смярдзючай нары, пакуль гэтыя «палац» не затапіла вада. Кажуць, улада дае перавагі, але да Глашатаю гэта відавочна не ставілася. Ёсць дзе ад дажджу схавацца, і на тым дзякуй багам.
  
  Нябось, у сябе на родным балоце ён і гэтага не меў.
  
  Кы Дам удзельнічаў у ажыўленай гутарцы з натоўпам нашчадкаў, і гоман сціх, толькі калі з'явіўся госць. Вядома ж, дзеці абмяклі зусім ненадоўга.
  
  Вечарамі Кы Дам запрашаў мяне пагутарыць аб справах зямных. Мы садзіліся адзін супраць аднаго, яго выдатная ўнучка падавала гарбату, а дзеткі хутка пазбаўляліся ад поўнага глыбокай пашаны страху перада мной і працягвалі гарэзаваць. Мы з гаспадаром дома абменьваліся звесткамі пра сяброў і ворагаў, а пакутуючы ад ліхаманкай чалавек усё стагнаў у сваім цёмным куце.
  
  Мне гэта не падабалася. Ён відавочна быў асуджаны, аднак смерць не спяшалася яго забраць. Пасля кожнага вскрика прыгажуня адпраўлялася да хворому. У мяне сэрца балела ад жалю – так змучана яна была.
  
  Нарэшце, не вытрымаўшы, я сказаў што-то спачувальнае – падобнага роду фразы кідаеш не падумаўшы. Жонка Кы Дама, якую звалі Хонь Трэй, адарвала ад сваёй кубкі здзіўлены погляд і шапнула мужу тры словы.
  
  Стары кіўнуў:
  
  – Дзякую табе за ўдзел, Каменны Салдат, аднак яно тут недарэчна. Дадзены заклікаў д'ябла ў душу сваю і цяпер плаціць за гэта.
  
  З цёмнага кута панеслася абураная траскатня на нюень бао, і да святла проковыляла тоўстая, нізкарослая старая. Была яна кривонога і пачварная, як бородавочник, ды даруецца мне гэтае бесстаронняе параўнанне. Гаворка старой адрасавалася мне. То была Кы Гота, дачка Вяшчальніка, маці майго неотлучного спадарожніка Тай Дэя. Нават у нюень бао яна славілася мегерой. Я не разумеў ні слова, аднак адчуваў, што на маю бедную галаву вываливают ўсе хваробы і вялікай немачы свету.
  
  Да яе мякка звярнуўся Кы Дам, затым Хонь Трэй шэптам, яшчэ мякчэй, паўтарыў ёй словы мужа. Імгненна запанавала цішыня, Кы Гота паспяшалася прыбрацца ў цемру.
  
  – Усё жыццё, – загаварыў Вяшчальнік, – нам наканавана атрымліваць асалоду ад сваімі поспехамі і няўдачамі. Найвялікшая смутак мая – дачка Гота. Яна носіць у сабе крыніца болю, якую немагчыма избыть. Яна трывае ў жаданні падзяліцца з намі сваімі пакутамі. – Яго вусны завагаліся ў горкай ўсмешцы; мне трэба было зразумець, што суразмоўца выяўляецца метафарычна. – Яе найвялікшая памылка заключана ў паспешнасці – занадта паспешліва яна абрала Сам Дан Ку ў мужы сваёй дачкі, гэтага прыгожага кветкі.
  
  Ён звярнуў увагу на выдатны кветка. Жанчына, як раз абрынуўся на калені, каб напоўніць нашы кубкі, зарделась ад збянтэжанасці.
  
  Несумненна, усе гэтыя людзі выдатна разумелі па-таглиосски.
  
  – Аўдавелая яшчэ ў юнацтве, Гота задаволіла гэты шлюб з патомкам багатай сям'і ў надзеі усладить гады старасці раскошай, – дадаў Кы Дам.
  
  Вяшчальнік зноў усміхнуўся мне, верагодна адчуўшы недавер. Я-то думаў, што багацце і нюень бао – рэчы несумяшчальныя.
  
  – Дан быў разумны, – працягваў стары, – а таму схаваў, што за сваю жорсткасць, заганнасць і вераломства быў пазбаўлены спадчыны. Гота залішне спяшалася, а таму не праверыла нядобрыя чуткі; Данаў ж нораў пасля шлюбных цырымоній стаў яшчэ злей. Але досыць пра мяне і маім сямействе. Я запрасіў цябе, жадаючы лепей даведацца характар правадыра Касцяных Воінаў.
  
  Прыйшлося спытаць:
  
  – А чаму ты нас так называеш? Што гэта азначае?
  
  Кы Дам пераглянуўся з жонкай.
  
  – Зразумела, – уздыхнуў я. – Зноў тая лухта, што насачынялі людзі аб Чорным Атрадзе. Ты думаеш, што мы нічым не адрозніваемся ад нашых папярэднікаў четырехсотлетней даўніны. Напэўна, і пра іх шмат няпраўды кажуць – вусная гісторыя заўсёды выдатна перабольшвае. Вось што я табе скажу, Вяшчальнік. Чорны Атрад – хеўра отверженных. Гэта так і ёсць. Мы ўсяго толькі старыя наёмныя салдаты, якая трапіла ў пастку незразумелых абставінаў, і гэтая сітуацыя нікому з нас не падабаецца. Мы проста ішлі міма. Мы выбралі гэты шлях, таму што нашага Капітана зацікавіла гісторыя Атрада, а астатнія не змаглі прапанаваць нічога пераважней. – Я распавёў пра Молчуне, аб Душечке, пра ўсіх тых, хто аддаў перавагу разрыў з брацтвам доўгага і небяспечнага паходу на поўдзень. – Я клянуся: які б бяды ні чакалі ад нас людзі – а я быў бы рады пачуць, які менавіта, – яна патрабуе намаганняў куды большых, чым мы гатовыя тут выдаткаваць.
  
  Стары пільна паглядзеў на мяне, потым перавёў позірк на жонку. Яна не сказала ні слова і нават не зварухнулася, аднак, што нешта адбылося паміж імі. Кы Дам кіўнуў.
  
  Да нас падышоў дзядзька Дой.
  
  – Магчыма, мы няправільна ацанілі цябе, – сказаў Вяшчальнік. – Часам я нават дазваляю прадузятым поглядам накіроўваць мой Шлях. Спадзяюся, пры наступнай нашай сустрэчы я не дапушчу гэтай памылкі.
  
  Дзядзечка Дой злёгку кіўнуў мне. Пара і гонар ведаць.
  
  44
  
  Гоблін застаў мяне за джайкурийскими кнігамі:
  
  – Мурген!
  
  Я здрыгануўся:
  
  – А?
  
  – Ачуйся, чорт вазьмі.
  
  – Што? Аб чым ты?
  
  – Я тут ужо хвілін дзесяць стаю і на цябе гляджу. Ты не перавярнуў ні старонкі. І не разу не міргнуў. І нават не ведаю, дыхаў лі.
  
  Я пачаў было апраўдвацца.
  
  – Перастань хлусіць. Мне чатыры разы давялося крыкнуць ды яшчэ шлёпнуць цябе па загривку, каб прыцягнуць увагу.
  
  – Значыць, я задумаўся.
  
  Толькі вось ні адзінай думка ўспомніць не змог.
  
  – Ну ды, вядома. Могаба жадае, каб ты нарэшце зацягнуў на цытадэль сваю костлявую азадак.
  
  
  
  – Насустрач калоне, якая ідзе да нас на выручку, ўтойліва вылучыліся вялікія сілы паўднёўцаў, – далажыў я Могабе. – Спачатку я вырашыў, што нас спрабуюць надзьмуць. Адыдуць ад горада, а калі мы рызыкнем гэтым скарыстацца, удараць на раўніне. Аднак Гоблін з Аднавокім сцвярджаюць, што тенеземцы проста сыходзяць. Зрэшты... як-то сумнеўна гэта ўсё выглядае. Дзе ўдалося набраць салдат у новую армію? Хто камандуе ёю?
  
  Ці паверыць Могаба, што самыя цікавыя навіны прайшлі міма мяне? Ён чуў больш майго, і аб тым, што Костоправ жывы, сягоння пляткараць на кожным куце.
  
  Як жа ён паступіць, калі пацвердзіцца, што Стары не загінуў?
  
  Я быў цалкам упэўнены, што Могаба пастаянна ламае над гэтым галаву.
  
  Мяне падзякавалі і загадалі вяртацца да маім людзям. І ўсе. Высветліць, навошта Могаба пасылаў за мной, не ўдалося.
  
  Ён зрабіў менавіта тое, чаго я баяўся. Адправіў моцную разведку – павінна быць, хацеў знайсці слабыя месцы ў праціўніка. Пошук у сышлі толькі тыя байцы, якім Могаба цалкам давяраў. А я мог толькі сядзець на сваім участку і назіраць. І гадаць, чаму Могаба лічыць, што мы дезертируем, як толькі апынемся за сцяной.
  
  Працуючы над гэтай кнігай, лаўлю сябе на тым, што пішу пра Могабе вельмі мала. Непрыязнасць не дае характарызаваць яго аб'ектыўна, таму я згадваю пра яе толькі ў тых эпізодах, дзе без гэтага не абысціся.
  
  У тыя дні з усіх наров адзін толькі Синдав стараўся паводзіць сябе з намі ветліва.
  
  Увогуле, Могаба вырашыў, што ў яго з'явіўся шанец добра ўрэзаць Гаспадару Ценяў, але варожы штаб ужо выдатна ведаў, як працуюць яго мазгі. Ніякія няўдачы не маглі пахіснуць яго веру ва ўласную непераможнасць. Калі планы рушыліся, Могаба проста складаў новыя.
  
  Яго войска раставала, але, паколькі з горада дэзерціры выбрацца не маглі, а сярод нашых таглиосцев у іх хапала сяброў, яны хаваліся на тэрыторыі Чорнага Атрада. Скардзіліся, што Могаба занадта марнатраўца па частцы салдацкіх жыццяў.
  
  Могаба ж на гэта адказваў адмысловымі пайкамі і першачарговым допускам да прастытуткам – для самых верных.
  
  Закаркаваных збаны з збожжам, што мы знайшлі, засталіся яшчэ ад першай аблогі. Пры дзяльбе разгарэўся не абы-спрэчка. Аднавокі пераконваў усіх, што Могаба, атрымаўшы сваю долю, не супакоіцца. Ён запатрабуе поўнага справаздачы аб нашых знаходкі і пажадае ўбачыць іх уласнымі вачыма. А нам трэба, каб ён шастаў у нашым падзямеллях?
  
  І як ты думаеш, што распачаў прайдзісвет Аднавокі? Мы вокам не паспелі міргнуць, а ён ужо гандлюе свежай выпечкай па цэнах, у дваццаць разоў перавышаюць доосадные.
  
  У адзін цудоўны вечар я прывёў яго ў зацішнае мястэчка на сцяне. Па горадзе насіліся свежыя чуткі аб якая разгулялася на поўначы бітве, але размова павінен быў пайсці не аб тым. Я спытаў Аднавокага:
  
  – Так што там наконт прычын не дзяліцца з Могабой знойдзеным збожжам?
  
  – Чаго? – Лупцоўку па гэтай нагоды ён відавочна не чакаў.
  
  – Ты быў вельмі настойлівы. Наконт недапушчэння яго ў нашы падвалы.
  
  Ён адразу аджыў, горда выпнуў грудзі:
  
  – Ну і?..
  
  – Ты і цяпер лічыш так жа?
  
  – А то!
  
  – Тады якога хрэна прадаеш яго людзям хлеб, калі ў нас нібыта няма ні зярнятка на муку?!
  
  Ён ссунуў бровы. Да яго яшчэ не дайшла.
  
  – Што значыць «якога хрэна»? Выгадна жа.
  
  – Ты сапраўды лічыш Могабу такім дурнем? Думаеш, у яго не ўзнікне пытанняў?
  
  – Шчанюк, ты занадта ўжо косно глядзіш на рэчы. Трэба быць больш гнуткімі.
  
  – А ты проста баран цвёрдалобы. І калі не спынішся, на мяне не разлічвай. Ці ўявіў, што я апантаны жаданнем ратаваць тваю азадак?
  
  – Наконт апантанасці – як ведаць. Часам мне здаецца, што з ёю у цябе поўны парадак.
  
  – Ты аб чым?
  
  – Ды аб прыпадках тваіх. Падчас прыпадку быццам хто-то іншы тваімі зенками глядзіць. Падобна на тое, чыя-то чужая душа кружыць вакол цябе.
  
  – Ніколі не заўважаў.
  
  А ці мог?
  
  – Будзь у нас талковы некрамант або духовидец, мы б найцікавыя рэчы змаглі высветліць. У цябе блізнюка, выпадкам, не было?
  
  Па спіне папоўз холад, на патыліцы заварушыліся валасы. Ну так, і сапраўды на мяне часам знаходзіць жудасць. Але Аднавокі ўсяго толькі спрабуе змяніць тэму.
  
  Да нас падышоў Гоблін:
  
  – Мурген, паўднёўцы што-то ладзяць.
  
  Непадалёк закаркала варона – ну да чаго ж падобна на рогат!
  
  – Можа, новы масіраваны штурм? – спытаў я. – Накшталт Могаба знёс іх галоўны пандус.
  
  – Я хацеў праверыць, ды не змог падабрацца. Могаба тырчыць на ўвазе ў сваіх людзей. Але, падобна, бітва была. Як ні хітраваў Тенекрут, усё роўна атрымаў добрую чос. Дапамога ўжо блізкая, і хутка нас выбавяць.
  
  – Астынь. Рана манатки збіраць.
  
  Аднавокі захіхікаў:
  
  – Недавярак-то наш заўсёды так: яшчэ яек не накраў, а ўжо лічыць куранят!
  
  – Забыўся, аб чым мы толькі што гаварылі?! – рыкнул я. – Наконт ідыёцкіх выхадак? Табе над Гоблінаў смяяцца?
  
  Як жа яму без гэтага? Справа ўсяго жыцця, можна сказаць...
  
  – Аб чым гэта вы? – ажывіўся Гоблін.
  
  Тут з'явіўся дзядзька Дой, што і паклала канец размове. Ох і спрытна ж рухаецца гэты типчик – і хутка, і бясшумна, не горш любой Цені.
  
  – Вяшчальнік загадаў перадаць табе: паўднёўцы з шанцавым інструментам замест зброі збіраюцца ў паўднёвай сцяны.
  
  – А што там у нас?
  
  З нашага боку таксама што-то адбывалася. Мы амаль нічога не бачылі са свайго курасадні – заслонял выгіб сцены, – але няцяжка было зразумець, што і на поўначы збіраецца вялікі атрад сапёраў.
  
  – Рабоў або палонных не відаць... А гэта яшчэ што?
  
  «Гэта» было сонечным зайчыкам ў пагорках, водбліскам сонца на метале. Зайчык мільгануў зноў. Там прабіраўся атрад, не сказаць што ўдала тоячыся.
  
  Салдатам Тенекрута наогул няма патрэбы скрытничать. Я сказаў Гоблінаў:
  
  – Перадай усім: з захаду – поўная баявая гатоўнасць.
  
  Дзядзечка Дой сощурился, гледзячы на пагоркі:
  
  – Вочы твае добрыя, Каменны Салдат.
  
  – Ведаеш што, непакора? Мне куды больш звыкла звацца Мургеном.
  
  Каржакаваты чалавек ледзь усміхнуўся:
  
  – Як пажадаеш, Мурген. Я прыйшоў ад Вяшчальніка. Ён прасіў перадаць: наступаюць суровыя часы. Розум і сэрца павінны быць гатовыя да іх.
  
  – Суровыя часы?
  
  – Лахва скончылася, – хохотнул Аднавокі. – Мы тут цягалі дурня ды тлушч нагуливали, пакуль райскія гурыі пырхалі вакол. І вось пара плаціць за салодкую жыццё.
  
  – Успомні пра гэта, калі зноў задумаешь наварыць.
  
  – Чаго?
  
  – Грашыма жывот не набьешь, Аднавокі.
  
  – Вечна ты настрой сапсуеш...
  
  – Ужо такі я ёсць. Скажы Хрипатому: хай збягае ў цытадэль і паведаміць Синдаву, што паўднёўцы што-то ладзяць.
  
  Синдав добры хлопец. Толькі з ім можна мець справу – ён не цісне на псіхіку і не выклікае спакусы схапіць яго за горла. І Могаба не зможа папракнуць, што яго не паставілі ў вядомасць.
  
  Што будзе, калі Тенекрут проста возьме ды пойдзе, падаўшы нам разбірацца адзін з адным?
  
  Па-мойму, з яго боку гэта было б разумней за ўсё.
  
  
  
  45
  
  Хрипатый ледзь-ледзь узлез наверх, а пасля яшчэ пяць хвілін сипел і отхаркивался, перш чым змог загаварыць. Ён па ўзросту ніяк не падыходзіць у салдаты. І так ужо ўнукаў, павінна быць, перажыў. Але, як і ў кожнага з нас, акрамя Атрада, у яго няма нічога. І памрэ ён пад нашым сцягам з мёртвай галавой. Гэта значыць, пад тым, што цяпер замяняе нам сцяг.
  
  Сумна гэта. Нават кранальна.
  
  Хрипатый ў Чорным Атрадзе – анамальнае з'ява. Звычайна жыццё найміта цяжкая і кароткае; боль, страх і пазбаўлення вельмі рэдка перамяжоўваюцца выпадковымі і мімалетнымі радасцямі. Звар'яцець можна ад такога жыцця, і ратуе толькі непарушнае таварыства. Гэта калі ты ў Чорным Атрадзе.
  
  Што ж да шаек мяльчэй... Зрэшты, якая мне справа да іх? Я – у Чорным Атрадзе.
  
  Мы з Костоправом паклалі шмат сіл на падтрыманне нашага братэрства. Мабыць, ужо пара адрадзіць звычай Старога – чытаць Аналы ўслых, каб людзі памяталі: яны – супольнасць, што даўгавечней многіх каралеўстваў.
  
  – Хрипатый, дазваляю задрамаць пару гадзін.
  
  Ён адмоўна паківаў галавой. Гэты доходяга працуе, пакуль у ім ёсць хоць кропля сіл.
  
  – Лейтэнант наров... Синдав... перадае прывітанне... і раіць... ноччу... быць напагатове.
  
  – Навошта, не казаў?
  
  – Ён накшталт як... намякаў... што Могаба... можа... як сцямнее... вырашыцца на... вялікую справу.
  
  Могаба заўсёды задумвае вялікая справа. Вось бы Тенекрут дазволіў яму нарэшце гэта справа пракруціць. Адна-адзіная вылазка вялікімі сіламі ў няўдалы момант – і Могаба нарэшце зразумее, чаму Тенекрута называюць Гаспадаром Ценяў.
  
  Хрипатый што-то сказаў на сваёй роднай мове, зразумелай Одноглазому. Па тоне падобна на пытанне. Аднавокі ў адказ выдаў некалькі щелкающих гукаў. Я выказаў здагадку, што дедуган пацікавіўся, ці можна адкрыта казаць пры нюень бао, і атрымаў сцвярджальны адказ.
  
  – Синдав... – загаварыў Хрипатый, – загадаў перадаць вам, хлопцы... што чуткі пра... вялікай бітве... напэўна... праўдзівыя.
  
  – Хлопцы, мы перад Синдавом ў даўгу, – сказаў я. – Здаецца мне, ён дае зразумець, што больш не падтрымлівае Могабу безумоўна.
  
  Тай Дэй з дзядзькам Доем ўбірала нашу гутарку, дакладна губкі.
  
  
  
  З кожным гадзінай напружанне нарастала. Без усялякіх бачных прычын у нас паўстала пачуццё, што гэтая ноч стане пераломнай. Хлопцы ў асноўным турбаваліся з-за Могабы – не будзе ад яго новых паскудзтваў? Ад Тенекрута мы не чакалі непрыемнасцяў у бліжэйшы час.
  
  Я не спускаў вачэй з пагоркаў.
  
  – Вось яно! – раўнуў раптам Аднавокі.
  
  Яго апаноўвалі тыя ж прадчуванні, што і мяне.
  
  Сярод пагоркаў ўспыхнула ружовае зарыва, і маланкі з трэскам ўдарылі ў зямлю вакол дзівоснага вершніка.
  
  – Зноў яна, – сказаў нехта. – А дзе ж іншы?
  
  Вдоводела ў ружовых сполохах відаць не было.
  
  Раўніну ахапіла паніка. Прывід застаў раскіданыя па ёй атрады тенеземцев знянацку. Зараўлі, аддаючы загады, сяржанты, ва ўсе бакі панесліся ганцы. Салдаты кідаліся, сутыкаючыся адзін з адным.
  
  – Вунь ён! – закрычаў Бадья.
  
  – Хто?
  
  – Вдоводел! – Ён паказаў рукой. – Наш стары!
  
  Фігура Вдоводела, сиявшая сярод пагоркаў, здавалася волатавай.
  
  Гоблін, які з'явіўся невядома адкуль, ўчапіўся ў маю руку:
  
  – Глядзі!
  
  Ён паказваў на галоўны лагер тенеземцев. Самога лагера мы не бачылі, але ў тым баку ў паветры паўстала бледны ззянне, разгоравшееся ўсё ярчэй.
  
  – Значыць, Тенекрут ад бойкі не бяжыць, – заўважыў я.
  
  – Ага. Што-то сур'ёзнае пусціў у ход.
  
  – Што менавіта? Можа, і высоўвацца не варта?
  
  – Пажывём – пабачым.
  
  Пражыўшы яшчэ некалькі хвілін, я і сапраўды ўбачыў. Да ўзгорках панёсся велічэзны шар зялёнага полымя і ўдарыў у тое месца, дзе з'явіўся Жизнедав. Зямля ўстала дыбам, камень заняўся агнём. І ўсё без толку. Жизнедава і след прастыў.
  
  – Прамазаў.
  
  – Окривел, відаць.
  
  – Жизнедав мухлюет – на месцы не стаіць!
  
  – Няўдалы выбар зброі, – ухмыльнуўся Аднавокі. – Праціўнік што ж, не павінен адхінацца?
  
  – Можа, гэта лепшае, на што здольны мярзотнік. Ён бо нездаровы.
  
  Я бачком адышоў у бок. Яшчэ пара хвілін, і Аднавокі з Гоблінаў затеют сварку.
  
  Мітусня на раўніне ўсё мацнела. Дзеянні паўднёўцаў наўрад ці мелі нейкі сэнс – ужо вельмі шмат мітусні. Мяркуючы па тым, што мне ўдалося пачуць, тенеземцы ладзілі нешта сур'ёзнае і падвергнуліся нападу як раз у той момант, калі прыступілі да выканання сваёй задумы. Заспетыя знянацку, яны не змаглі арганізаваць абарону. Даносілася да мяне і з жахам выкрикиваемое імя Кины.
  
  А Жизнедав наш, так падобны на гэтую багіню разбурэння, знік. Відаць, нецікава было Спадарыні, што будзе далей.
  
  Тенекрут абрынуў на пагоркі ўсе чары, што паспеў зляпіць на хуткую руку. У мэта не трапіў, хіба што падпаліў некалькі кустоў.
  
  Зноў ліса пранікла ў птушнік. Паўднёўцы стукнуліся ў павальнае бегства; варта было струхнуть аднаму, і адразу паніка ахоплівала ўвесь атрад. Час ад часу хто-небудзь набліжаўся да сцяны, і мае хлопцы па чарзе практыкаваліся ў трапнасці.
  
  – Лаюцца – маўляў, ногі ў іх прамоклі, – сказаў Гоблін.
  
  Я таксама гэта пачуў. І не зразумеў.
  
  – Тваю ж маць!
  
  Не ведаю, хто гэта выгукнуў. Але я быў з ім абсалютна згодны.
  
  З галоўнага лагера тенеземцев у неба паляцела мноства асляпляльна-белых вогненных шароў, цалкам знішчыўшы цемру. І гэта, мабыць, больш гуляла на руку ворагам Тенекрута, чым яму самому.
  
  Дзядзечка Дой знік. Я толькі паспеў заўважыць, як прамільгнула унізе па вуліцы яго цень.
  
  – У гэты раз я ўпэўнены, – сказаў Аднавокі. – Там была Спадарыня.
  
  Яго тон мяне насцярожыў.
  
  – Але?..
  
  – Але другі – не, Капітан.
  
  Вдоводела мы бачылі менш хвіліны.
  
  – Разубеди-ка мяне, – прамармытаў я.
  
  – У чым?
  
  – У тым, што ў нас цяпер дзве пары. І кожная – толькі напалову сапраўдная.
  
  Побач загоготала варона.
  
  – Што ж гэта за вядзьмарства такое? – спытаў я.
  
  – Я і рады б наталіць тваю смагу ведаў, Шчанюк. Але ёсць у мяне вельмі дрэннае прадчуванне: неўзабаве такое пачнецца, што знікне ў нас ўсякая паляванне ў гэта ўнікаць.
  
  
  
  46
  
  Аднавокі у нас той яшчэ прарок... Хоць цікаўнасць ўсё ж разбіралі. І дзякуючы нюень бао я яго задаволіў.
  
  Святло па іншы бок горада патух, які суправаджаў яго роў прыціхла. Частка шароў накіравалася да ўзгорках, а іншыя – да той часткі Дежагора, дзе распараджаўся Могаба.
  
  Па ўсёй раўніне пранеслася трескучая рабізна больш сціплых чар. Наваколлі горада так і заблішчалі срэбрам.
  
  – Гэта ўжо што-то дзіўнае. Аднавокі, а што, калі пабудаваць назіральную вышку на версе анфиладной вежы? Так мы зможам назіраць і за Могабой, і за Тенекрутом.
  
  – Але для цябе ж нюень бао сочаць.
  
  – То бок, не варта да цябе звяртацца нават наконт дробязнай працы?
  
  – Твая ідэя вельмі нават нядрэнная. Але я лічу, нюень бао цалкам могуць быць тваімі вачыма – трэба толькі правільна імі карыстацца. Ні да чаго ўпадаць у параною на манер Костоправа. Проста оценивай тое, пра што яны паведамляюць, і зразумееш, чыім мэтам яно можа служыць.
  
  – Часам я бываю нават ленивей цябе, – сказаў я Одноглазому. – Толькі ў мяне гэта разумовая лянота. Тое, аб чым ты кажаш, мае сур'ёзнае напружанне мозгу. Ды і ўсё роўна свой вачэй надзейней.
  
  – Выліты Стары, – прабурчаў Аднавокі. – Ты вось усё збіраешся чытаць хлопцам Аналы, так пачытай хоць што-небудзь, акрамя напісанага Костоправом! Я столькі гадоў марыў ад яго праведнасьці адпачыць...
  
  Ах так, так?! Добра, вяртаемся да гандлі хлебам на чорным рынку.
  
  З'явіўся Гоблін:
  
  – Пацешныя справы там дзеюцца!
  
  – Так? І што ж гэта за справы?
  
  – Я забраўся на сцяну, людзі Могабы не перашкодзілі мне зірнуць. Ён сам узначаліў гэтую вылазку.
  
  – Кажы толкам, – прабурчаў Аднавокі. – А то вечна трещишь, як... Апф!
  
  У рот яму ўляцела вялікая муха. Салодкая ўсьмешка на ражэ Гобліна намякала, што ён цалкам мог ўнесці папраўкі ў бессэнсоўны палёт казуркі.
  
  – Гэты типчик, Дой, можа паведаміць больш майго. Сее-хто з хлопцаў пайшоў следам за Могабиной хеўрай.
  
  – Навошта?
  
  – Па-мойму, Могаба хацеў злавіць Тенекрута, а замест гэтага напароўся на Спадарыню.
  
  – Глупства!
  
  – Памятаеш, калі паляцелі шары? Калі там была яна. І з ім яшчэ чалавек пятнаццаць. І яны знаходзіліся акурат ля варот лагера, падкраўшыся да натоўпу Могабиных людзей. Па крайняй меры, так мне распавялі. Сам не бачыў.
  
  – А дзе дзядзечка Дой?
  
  – Напэўна, абмяркоўвае ўсё гэта з Вешчуном.
  
  Напэўна.
  
  – Вось як? Чуеш, у нас жа поўна перабежчыкаў з першага легіёна. Можа, хто-небудзь пагодзіцца прабрацца да Могабе і даведацца пабольш?
  
  – Ды вунь, кеўляе нарэшце твой пянёк.
  
  Гаварылі мы пры Тай Дэе, нібы той быў глухім. Зрэшты, нам было пляваць, хай слухае.
  
  Дзядзечка Дой прыхапіў з сабой парачку нюень бао. Усе яны атачалі яшчэ аднаго «пянька» – маленькага і тоўстага таглиосца. Зброі не было відаць, аднак выглядаў ён хутчэй палонным, чым спадарожнікам.
  
  Што мяне здзівіла: дзядзечка Дой, падняўшыся на сцяну, нават дыхання не збіў. Можа, гэта ён у Хрипатого крадзе з лёгкіх паветра якім-небудзь злым вядзьмарствам?
  
  Вельмі падобна на міф з той гуннитской кнігі.
  
  – Каго гэта ты злавіў, дзядзечка?
  
  Таглиосец не адрэагаваў на мой недоумевающий погляд.
  
  – Вяшчальнік паслаў Лазня і Биня сачыць за чарнаскурымі людзьмі, замышлявшими напасці на самога Гаспадара Ценяў. Але яны натыкнуліся на чужынцаў, мелі такую ж задачу. Гэты чалавек, пакінуўшы свой атрад, далучыўся да тых, хто з з'яўленнем святлівых шароў пабег да сцяны. Атрад чужынцаў мог наўмысна здацца нам, каб гэты чалавек незаўважна аддзяліўся ў мітусні.
  
  Я працягваў разглядаць прыведзенага. Ён быў гуннитом, прычым на рэдкасць моцнага складання. Магчыма, шмат працаваў над гэтым. Ды і дзёрзкасці яму відавочна было не займаць.
  
  – Што-небудзь незвычайнае? – спытаў я.
  
  Падобна на тое, дзядзечку Доячы выдатна зацікавіў гэты тып.
  
  – На ім таўро Кадзі.
  
  Я нават здзівіўся. Ах, ну так. Кніга з катакомбаў... Кадзі – мясцовае небудзь альтэрнатыўнае імя Кины. Чаго-чаго, а імёнаў у яе хапае.
  
  – Што-то я не бачу ніякага кляйма. Пакажы.
  
  У дзядзечкі Доячы звузіліся вочы, і пасля доўгага раздражнёнага ўздыху ён сказаў:
  
  – Нават зараз ты не хочаш паказаць сваю сутнасць, Салдат Цемры?
  
  – Нават зараз я не разумею, што ты брэшаш! Абрыдлі такія размовы! – Хоць у мяне ўжо спела здагадка. – Замест таго каб сопеть, ды пыхкаць, ды загадкава рохкаць, сказаў бы што-небудзь зразумелае! Давай дапусцім, што я – роўна тое, чым выглядаю, і пры ўсім жаданні не магу выклікаць маланку з неба, каб расчесала цябе на прабор. Хто гэты тып? І кім ты лічыш мяне? Давай, дзядзька, выкладвай!
  
  – Ён раб Кадзі.
  
  З гэтымі словамі дзядзечка Дой ўтаропіўся на мяне, нібы подначивая: няўжо і цяпер не зразумееш? Казаць больш не пажадаў.
  
  Для мяне сказанае не значыла нічога. Але я чалавек не забабонны. Ён што, сур'ёзна лічыць, што ў яго мовы хопіць сіл абудзіць ад вечнага сну гэтую дьяволицу?
  
  – Ох і крутая ж сцерва гэтая Qinā, – сказаў я Одноглазому. – Калі нават у дзядзечкі поўныя штаны... Ты! Імя ў цябе ёсць?
  
  – Я Сіндхі. З штаба ваяўніцы, якую вы называеце Спадарыняй. Пасланы ацаніць сітуацыю ў горадзе.
  
  Я глядзеў у яго абыякавыя, як у яшчаркі, вочы, і ён не адводзіў позірку.
  
  – Гучыць праўдападобна. – Ну, гэта хіба што для даверлівых дзіцячай вушэй. – Спадарыня? Тая самая, што была Лейтэнантам у Чорным Атрадзе?
  
  – Тая самая Спадарыня. Ёй ўсміхнулася багіня.
  
  – Сувязны, ці што? – спытаў я дзядзечку. – Праўда, ці што, ад Спадарыні?
  
  – Так сцвярджае гэты чалавек. Але на самой справе ён шпіён туга. Ды не скажы праўды, калі можаш схлусіць.
  
  – Дзядзечка! Сябар ты мой душэўны! Мне, табе і Старому трэба было б спакойна пасядзець і пагутарыць вось на гэтай самай мове! Як полагаешь?
  
  Дзядзечка Дой што-то сказаў. Магчыма, нешта асэнсаванае.
  
  – Туга ды не изречет праўды, калі можа зманіць, – ухмыльнуўся Сіндхі.
  
  Гэты суб'ект здаваўся мне наскрозь фальшывым.
  
  – Гоблін! Знайдзі яму месца, хай паспіць. – Я змяніў мову. – І вачэй з яго не давай спачыну.
  
  – У мяне і без таго работы вышэй галавы.
  
  – Ну приставь каго-небудзь. Вельмі ўжо мне не падабаецца гэты тып. І не спадабаецца да раніцы. Бядой ад яго пахне.
  
  – І не дробнай, – пагадзіўся Аднавокі.
  
  – А чаму б нам проста не скінуць са сцяны яго валасатую азадак?
  
  Вось да чаго часам даходзіць прагматычнасць Гобліна.
  
  – Я хачу даведацца пра яго пабольш. Здаецца, мы падабраліся ўшчыльную да разгадкі таямніцы, якая вісіць над намі з таго самага дня, калі прыйшлі сюды. Хай ходзіць ўсюды свабодна. Пакажам дурняў, а самі будзем сачыць за кожным яго уздыхам.
  
  Я быў упэўнены, што ў гэтым магу разлічваць на дапамогу Вяшчальніка.
  
  Мае калдуны заныли і заворчали. І цяжка іх за гэта вінаваціць: і так немалы гуж цягнуць.
  
  
  
  47
  
  У нашым падзямелле можна было адпачываць, не трывожачыся за сваю шкуру. Чым я і скарыстаўся – заснуў мёртвым сном, будучы ўпэўнены, што заўтра ні ў каго не застанецца сіл, каб прычыніць нам шкоду.
  
  Я забраўся так глыбока ад абжытых месцаў, што толькі жменька людзей ведала, дзе мяне шукаць. У якія-то павекі выспацца – вось мая святая місія. Калі раптам наступіць канец святла, хай хлопцы адзначаюць гэтую справу без мяне.
  
  Хто-то мяне патрос.
  
  Я адмаўляўся ў гэта паверыць. Напэўна, проста благі сон.
  
  – Мурген, уставай. Ты павінен гэта бачыць.
  
  Нічога падобнага.
  
  – Мурген!
  
  Я з цяжкасцю разлепил адзін вачэй:
  
  – Бадья, я тут спрабую урваць гадзінку сну. Адвалі.
  
  – Не час. Табе трэба пайсці і зірнуць.
  
  – На што?
  
  – Убачыш. Уставай.
  
  Адвязацца ад яго было немагчыма. Будзе трэсці і нудить, пакуль я не выйду з цярпення, і тады пакрыўдзіцца. Аднак доўгі пад'ём да сонца – не такая ўжо прывабная рэч...
  
  – Добра-добра.
  
  Я падняўся. Не перадаць словамі, чаго мне гэта каштавала.
  
  
  
  Выцягваць мяне зусім не было патрэбы, аднак я зразумеў, чаму хлопцы ўсё ж зрабілі гэта. Становішча змянілася. Радыкальным чынам.
  
  Я з разинутым ротам глядзеў на раўніну. То ёсць якая там раўніна – Дежагор атачала роўнядзь возера, над ёй дзе-нідзе тырчалі маленькімі астраўкамі верхавіны насыпаў. На кожным такім астраўку тулілася жменька няшчасных жывёл.
  
  – Глыбока? – спытаў я. – Мы зможам гэтых зверюг пусціць на мяса?
  
  Наўрад ці паўднёўцы, улічваючы з'яўленне возера, будуць перашкаджаць вылазкам.
  
  – Пакуль што пяць футаў, – адказаў Гоблін. – Я пасылаў людзей прамеры.
  
  – А што, вада прыбывае? Адкуль яна ўзялася? І дзе Тенекрут?
  
  – Наконт Тенекрута не ведаю, а вада – адтуль. – Гоблін паказаў пальцам. – Прыбывае.
  
  Вочы ў мяне нядрэнныя. Я разгледзеў пену і пырскі там, дзе вада вырывалася з кальца пагоркаў.
  
  – Там, памятаецца, быў стары акведук, праўда?
  
  Да вайны фермы на пагорках орошались двума вялікімі каналамі, снабжавшими вадой і акведукі Дежагора. Акведукі Атрад разбурыў, калі горад яшчэ быў у руках паўднёўцаў. Цяпер горад жыў дзякуючы дажджавой вадзе, а яшчэ змесціва шырокіх і глыбокіх непроточных вадасховішчаў, аб якіх мы тады і ведаць не ведалі. Ох і смярдзела ж тамтэйшая вада!
  
  – Дакладна. Клетус і яго браты мяркуюць, што тенеземцы ў прорытый імі канал загарнулі цэлую раку. З паўднёвага боку – тое ж самае.
  
  Дежагор размешчаны на раўніне, што ніжэй зямель за пагоркамі. З захаду і паўднёва-усходу ад пагоркаў – па невялікай рацэ.
  
  – Значыць, хлопцы абдумваюць інжынерны аспект?
  
  – Ну так. А з імі тры дзесяткі таглиосцев, дасведчаных у гэтай справе.
  
  – І да чаго ўжо дадумаліся?
  
  – А што цябе цікавіць?
  
  – Напрыклад, да якога часу будзе падымацца вада. Мы патонем?
  
  Калі Тенекрут хоча менавіта гэтага, значыць, яго вобраз мыслення, зведаў значныя перамены. Перш Гаспадар Ценяў хацеў вярнуць сабе Дежагор ў цэласці і захаванасці. Цяперашняе ж рашэнне задачы куды больш хуткае і практычнае, хоць і пагібельнае для яго ўласнасці, якую, вядома ж, ён цэніць вышэй, чым любы колькасць жыццяў.
  
  – Як раз гэтым яны цяпер занятыя.
  
  – Гм... І што ж, Тенекрут павёў сваю армію адразу пасля сыходу Спадарыні?
  
  – Няма, – адказаў Аднавокі. – Яны тут топчуцца, купальнага сезону чакаюць. Хоць мы яшчэ паглядзім, чаго дачакаюцца.
  
  – А ён не такі дурны, як мы думалі, – задуменна прамовіў я.
  
  – У сэнсе?
  
  – Ён затапіў раўніну, і нават калі мы не патонем, яму ўжо не спатрэбяцца людзі, каб утрымліваць нас тут. Нішто не перашкаджае яму пусціцца ў пагоню за Спадарыняй. Мы не зможам дапамагчы ёй, а яна – нас. І не патрэбныя падмацавання з Тенеземья. Бо ён не давярае Длиннотени і не хоча мець за спіной яго войскі.
  
  Побач паўстаў Тай Дэй. Ён завёў манеру з'яўляцца неўзабаве пасля таго, як я выходжу вонкі. Лішняе пацверджанне таго, што за намі ўважліва назіраюць.
  
  Зрэшты, тут Вяшчальнік пралічыўся. Тай Дэю не часта даводзілася бегаць да сваіх з справаздачамі. Занадта ўжо ён слаба ведаў нашы мовы, каб быць добрым шпіёнам. І тым не менш ён заўсёды – заўсёды! – трымаўся ў некалькіх кроках ад мяне.
  
  На гэта павінна быць прычына, бо Вяшчальнік нічога не робіць проста так. Мабыць, мне не ўдалося як след зразумець яго бачанне свету.
  
  Чым даўжэй глядзеў я на затопленую раўніну, тым больш узнікала пытанняў, адказы на якія хацелася атрымаць неадкладна. Як высока падымецца вада? Колькі часу гэта зойме? Ўздым будзе запавольвацца – кожны новы фут па вертыкалі патрабуе большага аб'ёму вады па прычыне пологости пагоркаў, павелічэння паверхні выпарэння і плошчы глебы, ўбірае ваду.
  
  Я сказаў Гоблінаў з Аднавокім:
  
  – Разыщите ў горадзе ўсіх да аднаго пісьменных і адукаваных і адпраўце да братоў.
  
  Я разважаў пра тое, як бы нам абзавесціся лодкамі, надбудаваць вежы і абараніць склады. Думаў пра нашых ўтульных прасторных падзямеллях і пра тое, як маральна падрыхтавацца да больш страшным галечы, калі хочам выжыць. І ўспомніў Кы Дама, яго прароцтва, што будуць суровыя часы.
  
  Тай Дэй падышоў да мяне, калі нікога не засталося паблізу:
  
  – Дзед будзе гутарыць з табой. Хутка, як толькі магчыма.
  
  Яго манеры былі бездакорныя. Ён ні разу не абазваў мяне Каменным Салдатам.
  
  Павінна быць, старому што-то вельмі трэба ад мяне.
  
  – Як скажаш.
  
  Тут я заўважыў на сцяне, непадалёк ад заходніх варот, Сіндхі. Ледзь не скурай адчуў яго погляд.
  
  – Аднавокі!
  
  – Чаго табе?!
  
  – Канчай отгавкиваться! Не тое папрашу Тенекрута ператварыць цябе ў сабаку.
  
  – Што-о?! – запытаў вядзьмак.
  
  – Твае хлопцы сочаць за нашым госцем?
  
  – Ну так. Ішак з Лошаком па чарзе. Ён пакуль нічога не робіць. Гойсае сабе па горадзе, лясы точыць. Да таглиосцам зазіраў, і да Могабиным, і да нашых. Нашы з ім справы мець не захацелі. Аль-Хульский атрад яго нават мячамі прагнаў.
  
  – Пра яго што-небудзь гавораць?
  
  Аднавокі паківаў галавой:
  
  – Усё тая ж старая песня. Мабыць, нават горш. Ты лепш нікому не кажы, што яго прысутнасць тут – твая ідэя.
  
  Які слухаў нашу размову Тай Дэй прамармытаў што-то падобнае на загавор, падмацаваўшы яго жэстам, отвращающим благі вачэй.
  
  – Ух ты! – узрадаваўся Аднавокі. – Хоць чым-то іх можна ўзяць нічым!
  
  – Я схаджу паслухаю, што скажа іх галоўны. Застаешся за старэйшага – але толькі таму, што астатнія тут заслугоўваюць даверу яшчэ менш.
  
  – Дзякуй табе, уважил старога. Ад такіх слоў на сёмае неба узлятаеш.
  
  – Глядзі, не брякнись з сёмага неба, да майго вяртання.
  
  48
  
  Галавакружэнне пачалося ў тым жа завулку, што і раней – учора, ці што? Я паспеў гэта запомніць, перш чым нада мной самкнуўся цемра. Аднак на гэты раз цемра была мяккай, ліслівай, яна обволакивала, а не абвальвалася на галаву кавадла, як раней.
  
  Думкі змяшаліся, але памяць захавала некалькі дробных эпізодаў – як я знаходзіўся па-за свайго цела, а потым вярнуўся, варта было каму-то побач што-небудзь сказаць.
  
  У гэты раз мяне прыхапіла мацней. На маім левым біцэпс пальцы стуліліся Тай Дэя, але яго словы былі бессэнсоўнымі гукамі. Святло патух. Калені зрабіліся ватнымі. А пасля я не адчуваў нічога.
  
  
  
  Там было святлей, чым у самы пагодлівы дзень. Вялізныя люстэркі улавливали сонечнае святло і выплескивали яго на высокага і худога чалавека ў чорным. Ён стаяў на овеваемом ветрам парапеце, высока над цёмнай зямлёй.
  
  Данёсся пранізлівы крык. Здалёк, з велізарнай вышыні, да вежы нёсся цёмны прастакутнік.
  
  Худы насунуў на твар вычурную маску. Яго дыханне пачасцілася, нібы для сустрэчы з гасцямі гэтаму чалавеку патрабавалася больш паветра.
  
  Новы крык.
  
  – Аднойчы... – прамармытаў худы.
  
  Патрапаны дыван прызямліўся непадалёк. Чалавек у масцы заставаўся нерухомы, насцярожана выглядаючы, ці няма паблізу дывана хоць намёку на Цень. Вецер гуляў складкамі яго балахона.
  
  Дыван даставіў на вежу траіх. Адзін быў зусім невеличка; захутаны ў цёмны, смуроднае, проеденное цвіллю рыззё, ён няспынна тросся і таксама насіў маску. Госць не стрымаў чарговага ляманту. Гэта быў Равун, адзін з самых старых і зласлівых ведзьмакоў у свеце. Дыван быў выраблены ім уласнаручна. Худы ненавідзеў Ревуна.
  
  Худы ненавідзеў усіх. Хіба што самога сябе ўсяго толькі недалюбліваў. Вельмі ненадоўга жахлівым высілкам волі ён мог здушыць сваю нянавісць. Воля яго была моцная – пакуль яму нішто не пагражала фізічна.
  
  Кужэльны ком забулькал, заглушаючы крык.
  
  Каля Ревуна на дыване сядзеў маленькі, худы, брудны чалавечак у старой насцегнавая павязку і даўно не стиранном турбане. Ён быў напалоханы. Нарайян Сінгх, жывы святой культу обманников, быў жывы толькі дзякуючы заступніцтву Ревуна.
  
  Длиннотень цаніў Сінгха не даражэй валовай аладкі. Аднак душыла мог спатрэбіцца – у яго культу доўгія рукі, якія ўмеюць забіваць.
  
  Зрэшты, Сінгх таксама не абагаўляў новага саюзніка.
  
  За Сінгхам восседало дзіця, чароўнае маленькае стварэнне, хоць было яно нават брудней, чым джамадар. Цёмна-карыя вочы былі велізарныя – не вочы, а вокны ў апраметную. Гэтыя вочы ведалі ўсё зло мінулага, атрымлівалі асалоду ад злом сучаснасці і прадчувалі зло будучыні.
  
  Вочы дзіцяці ўстрывожылі нават Длиннотень.
  
  То былі віры мглы, зацягваюць, гіпнатызуе...
  
  
  
  У калене раптам паўстала вострая боль і раскінула пякучыя шчупальцы па ўсім целе. Я застагнаў і страсянуў галавой. Смурод завулка пранікла ў свядомасць. Здавалася, я аслеп – вочы пасля таго асляпляльнага ззяння не паспелі прыстасавацца да звычайнага святла. Рукі, трымацца за маё левае перадплечча, пацягнулі ўверх, дапамагаючы ўстаць. Позірк пачаў распагоджвацца.
  
  Я падняў галаву.
  
  Худы павярнуўся, спалоханыя мяне...
  
  Гэты страх ўтрымаўся ў памяці, хоць вобраз ўжо паспеў померкнуть. Я спрабаваў успомніць выразней, але боль у калене і мармытанне Тай Дэя перашкодзілі засяродзіцца.
  
  – Усё нармальна, – сказаў я. – Толькі калена баліць.
  
  Я падняўся, але, ледзь зрабіў крок, нага адламалася.
  
  – Спраўлюся, чорт вазьмі!
  
  Я адштурхнуў рукі Тай Дэя.
  
  Вобраз канчаткова згінуў, засталася толькі памяць пра ўбачанае.
  
  Можа, і мінулы раз было тое ж? Карціны сціраюцца так хутка, што я не магу іх прайграць? Звязаны яны як-то з рэальнасцю? Цьмяна знаёмыя твары...
  
  Трэба пагаварыць з Аднавокім і Гоблінаў. Яны павінны ведаць, што са мной адбываецца. Памятаецца, ведзьмакі падзараблялі тлумачэннем сноў.
  
  Ледзь мы ўвайшлі да Глашатаю, Тай Дэй затараторил. Слухаючы ўнука, Кы Дам задуменна глядзеў на мяне, і яго твар усё больш выцягваўся ад здзіўлення.
  
  Спачатку стары слухаў Тай Дэя адзін, але паступова з цёмных кутоў вылезлі іншыя, каб добранька мяне разгледзець. Першымі з'явіліся Хонь Трэй і Кы Гота. Старая ўладкавалася каля мужа.
  
  – Спадзяюся, ты не станеш пярэчыць, – сказаў Кы Дам. – Часам ёй атрымоўваецца злёгку прыпадняць заслону часу.
  
  Гота маўчала. Я западозрыў, што так бывае вельмі рэдка.
  
  З'явілася і прыгажуня, як заўсёды адразу заняўшыся гарбатай. Чаяванне ў нюень бао – любімае занятак. Цікава, іншыя абавязкі ў яе ў гэтым сямействе ёсць?
  
  Той, у далёкім куце, сёння не стагнаў і не енчыў. Можа, ўжо пакінуў гэты свет?
  
  – Яшчэ не, – сказаў Вяшчальнік, заўважыўшы мой погляд. – Але ўжо хутка.
  
  І зноў ён адчуў нявыказанае пытанне.
  
  – Мы выконваем сваю частку шлюбнага дагавора, хай нават наш родзіч аддаў нас. І паўстанем перад Суддзямі Часу з незаплямленай кармай.
  
  Я хоць як-то разумеў яго толькі таму, што быў крыху знаёмы з джайкурийскими тэкстамі.
  
  – Вы добрыя людзі.
  
  Кы Дам быў усцешаны:
  
  – Некаторыя могуць з гэтым паспрачацца. Мы стараемся быць сумленнымі.
  
  – Разумею. У нас у Чорным Атрадзе сапраўды гэтак жа.
  
  – І гэта правільна.
  
  – Тай Дэй сказаў, што ты хочаш са мной пагаварыць.
  
  – Дакладна.
  
  Некаторы час мы маўчалі. Я не зводзіў вачэй з жанчыны, якая рыхтавала чай.
  
  – Сцяганосец...
  
  – Не, – сказаў я ціха... а бо хацеў сказаць пра сябе.
  
  «Няма» значыла, што я больш не провалюсь у тую мдлу. Проста адцягнуўся на міг. З кім не бывае. Асабліва калі перад табой такая жанчына.
  
  – Дзякуй, Вяшчальнік. За тое, што сёння не называеш мяне гэтымі дзіўнымі і непрыемнымі мянушкамі.
  
  Я не ўтрымаўся ад спакусы намякнуць яму лёгкай ухмылкай, што здагадваюся, чаму ён імкнецца не сапсаваць мне настрой.
  
  Ён зразумеў намёк, што і пацвердзіў кіўком.
  
  Праклён! Я ўжо і сам ператвараюся ў старога. Мы што, так і будзем тут сядзець, хмыліцца, хмыкать, ківаць і ладзіць будучыню свету?
  
  – Дзякуй, – сказаў я прыгажуні, поднесшей мне кубак.
  
  Гэта здзівіла яе. Яна зірнула мне ў твар, і надышла мая чарга здзіўляцца: яе вочы былі зялёнымі. Яна не ўсміхнулася ў адказ і наогул ніяк не паказала, што мая падзяка для яе што-то значыць.
  
  – Цікава, – сказаў я, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся. – Зялёныя вочы...
  
  Пасля чаго ўзяў сябе ў рукі і дачакаўся, калі Вяшчальнік отхлебнет гарбаты і пачне кружыць вакол ды каля сваёй справы.
  
  – Зялёныя вочы, – сказаў ён, – вельмі рэдкія, у нюень бао яны ў вялікай цане. – Вяшчальнік зноў здзейсніў рытуал отхлебывания. – Хонь Трэй можа зрэдку зазіраць пад полаг часу, але яе бачання не заўсёды праўдзівыя, не заўсёды зразумелыя. А можа, ёй уяўляецца яшчэ не свершившееся. Паколькі яна не знаходзіць знаёмых асоб, цяжка вызначыць, калі адбылося назіранае падзея.
  
  – Вось як?
  
  Жанчына, аб якой ішла гаворка, сядзела, апусціўшы вочы долу, і павольна круціла нефрытавы бранзалет, свабодна вісеў на вузкім запясце. Яе вочы таксама былі зялёным.
  
  – Ёй здаўся патоп. Мы вырашылі, што гэта ілжывае прароцтва, – нам не ўявіць, адкуль у Джайкуре возьмецца столькі вады.
  
  – Але мы цяпер пасярод возера. Акружаны самым шырокім ў свеце ровам. І тенеземцы нас больш не патурбаваць.
  
  Толькі праз хвіліну стары зразумеў, што я жартую.
  
  – А-а, – працягнуў ён, тады як Хонь Трэй, першай ацанілая мой гумар, падняла вочы і ўсміхнулася. – Разумею. Так. Аднак гэта на руку Гаспадару Ценяў, але ніяк не нам. Спроба выйсці з горада запатрабуе плытоў і лодак. Іх лёгка заўважыць здалёк, і яны не змесцяць столькі людзей, колькі спатрэбіцца для прарыву.
  
  Ды гэты стары прама-ткі генерал...
  
  – Усё дакладна. Тенекрут знайшоў геніяльнае рашэнне праблемы недахопу жывой сілы. Цяпер ён можа пацягацца з Спадарыняй, не баючыся, што мы ударым ў спіну.
  
  – Прычына, па якой я запрасіў цябе для размовы, заключаецца ў тым, што Хонь Трэй бачыла ваду, якая стаяла толькі на дзесяць футаў ніжэй верху сцяны.
  
  – Але гэта ж семдзесят футаў глыбіні... – Я зірнуў на старую; тая глядзела на мяне изучающе, але без намёку на цікаўнасць. – Лухта нейкая...
  
  – Праблема не ў гэтым.
  
  – А ў чым жа?
  
  – Мы спрабавалі падлічыць, колькі пабудоў застанецца над паверхняй.
  
  – А-а... Зразумеў.
  
  Дежагор цягнуўся ўверх, як і ўсе гарады, абнесеныя сцяной, але толькі нешматлікія будынка падняліся вышэй сцены. І тыя, што прыдатныя для жылля, нават часткова спаленыя, не пустуюць. Калі горад будзе затоплены, насельніцтва застанецца без даху над галавой.
  
  На шчасце, Старая Каманда заняла мноства высокіх будынкаў.
  
  – Сапраўды «а-а». У гэтым квартале незатонувшего жылля хопіць для нас, нешматлікіх паломнікаў, але ў астатніх прыйдзецца дрэнна джайкури, як толькі чорныя людзі і іх салдаты зразумеюць, колькі месца ім трэба.
  
  – Так, гэта так.
  
  Я на хвіліну задумаўся. Наогул-то, людзі могуць адседзецца на сцяне. Яны не будуць перашкодай для абароны.
  
  І ўсё ж, што б мы ні зрабілі, жыццё ператворыцца ў існы пекла, калі вада паднімецца так высока.
  
  – Падобна на тое, мы стаім перад выбарам?
  
  – Магчыма, гэты выбар куды важней, чым табе здаецца.
  
  – Поясни.
  
  – Калі не пачаць падрыхтоўкі неадкладна, многія карысныя справы так і застануцца нязробленымі. Але калі сказаць пра гэта Могабе, хутчэй за ўсё, моцны оберет слабых, асуджаючы іх на пакуты. Яму цяпер не трэба стрымлівацца – штурм больш не пагражае горадзе.
  
  – Разумею.
  
  Я ўжо прадбачыў разрабаваньне складоў і захоп жылля, не асуджанага на затапленне. Аднак не падумаў аб тым, што Тенекрут, палегчыўшы сабе жыццё, заадно развязаў рукі Могабе і цяпер той зможа ўладзіць наш унутраны канфлікт так, як палічыць патрэбным.
  
  – У цябе ёсць якія-небудзь ідэі?
  
  – Я хацеў бы разгледзець магчымасць часовага саюза. Які будзе дзейнічаць аж да вызвалення Джайкура.
  
  – А Хонь Трэй бачыла гэта вызваленне?
  
  – Няма.
  
  Мяне объяло адчай – такое горкае, што я нават сам здзівіўся.
  
  – Яна не бачыла нічога. Ні вызвалення, ні згубы.
  
  На душы стала лягчэй. Самую драбніцу.
  
  – Я не жадаў браць на сябе ніякіх абавязацельстваў, – прызнаўся Кы Дам. – Ідэя належыць Сары. – Ён паказаў на цудоўную подавальщицу гарбаты. – Яна давярае табе без вытлумачальных прычын, але тым не менш яе разумныя довады.
  
  Хонь Трэй прыкметна збянтэжылася. Што-то ў устремленном на мяне поглядзе намекало: яна ўбачыла больш, чым распавяла.
  
  Мяне передернуло.
  
  – Займаючы традыцыйную для нюень бао пазіцыю і належачы толькі на сябе, мы пазбавімся апошняй надзеі, – працягваў Кы Дам. – Тое ж будзе і з вамі, калі Могаба палічыць, што больш не мае патрэбу ў вашых мячах.
  
  Я не адрываючыся глядзеў на прыгажуню, хоць гэта і было няветліва. Яна зарделась і ад гэтага стала такой прывабнай, што я нават вохнуў. Такое пачуццё, быццам мы разам пражылі некалькі жыццяў.
  
  Што за?.. Не бывала са мной такога. Мне даўно не шаснаццаць гадоў... Ды і ў шаснаццаць я нічога падобнага не перажываў.
  
  Мая душа настойліва паўтарала, што я ведаю гэтую жанчыну так, як яшчэ ніхто ніколі нікога не ведаў. Хоць на самай справе мне было вядома толькі яе імя, прамоўленае Кы Дамом у мінулы мой візіт.
  
  Было ў ёй нешта такое... Не, яна не проста ажывелая мара. Калі-то, дзе-то была ў маім жыцці падобная на яе жанчына...
  
  І тут прыйшла цемра.
  
  Яна навалілася так раптоўна і была такой непрагляднай, што я нават не паспеў зразумець, яна зацягвае мяне ці я сам уношусь ўдалячынь...
  
  
  
  49
  
  У цемры я правёў без сноў вельмі доўгі тэрмін. І ўсе гэта час я не быў сабой, не адчуваў цяпла і холаду, не адчуваў болю і страху. Я знаходзіўся там, адкуль не захоча вярнуцца ні адна змучаная душа. Але якая-то шпілька проколола цемру, у адтуліну пракраўся найтанчэйшы прамень святла і дакрануўся да маіх уяўных вачэй.
  
  Рух.
  
  Кідок да святлівай кропкі. Яна ў той жа міг пашырылася, і адкрыўся праход у свет часу, матэрыі і болю.
  
  Я ўспомніў, хто я. І захістаўся пад неймаверным цяжарам процьмы успамінаў, разам ўсплылыя ў свядомасці.
  
  Да мяне звяртаўся голас, але я не разабраў ні слова. Я ляцеў восеньскім лістом скрозь залатыя пячоры, дзе ля сцен сядзелі застылыя ў часе старцы, несмяротныя, але не здольныя паварушыць нават брывом. Сее-хто з гэтых вар'ятаў быў ахутаны чароўнымі белымі ніткамі, нібы тысяча зімовых павукоў ткала тут ледзяныя цянёты. На скляпеннях пячор вырас казачны лес з ледзяшоў.
  
  – Ідзі ж!
  
  Кліч моцны – не слабейшы за ўдару маланкі.
  
  Мяне ахутала імгла. Я панёсся прэч, зноў перастаўшы быць сабой. І ўсё ж, перш чым знікнуць з гэтай пячоры, я адчуў прысутнасць некага – і здзіўленне, і трывогу, і жаданне зразумець, хто асмеліўся парушыць спакой.
  
  Нейкім чынам я трапіў туды, дзе не даруюць смяротных, – і ўсё ж пайшоў жывым.
  
  Памяць знікла. Але боль суправаджала мяне на ўсім шляху.
  
  
  
  50
  
  І зноў святло ў цемры. І зноў я паступова станаўлюся сабой, хоць і безназоўным. Я адступіўся ад святла. Туды, дзе светла, ісці не хацелася. Там дрэнна. А боль можа і пачакаць...
  
  Аднак нешта, схаванае глыбока пад маёй паверхняй, накіравалася да гэтага святла – так які тоне рвецца да выратавальнаму паветры.
  
  Я ўспомніў, што ў мяне ёсць цела. Я адчуваў мускулы – напружаныя, іншыя да курчаў. Балела перасохлыя горла.
  
  – Вяшчальнік... – прахрыпеў я.
  
  Хто-то варухнуўся, але не адказаў. Я абмяк ў крэсле.
  
  У жыллё нюень бао не было ніякай мэблі, ды і само-то яно было крыху прасторней сабачай будкі. Можа, яны мяне вярнулі да нашых?
  
  Сабраўшыся з сіламі, я прыадчыніў вачэй.
  
  Што за чартаўшчына? Дзе я? У падзямелле? У катоўні? Можа, гэта Могаба выкраў мяне?
  
  Насупраць, да такога ж крэсла, як і маё, быў прывязаны маленькі, худы таглиосец, і яшчэ адзін чалавек распластан на стале.
  
  Ды гэта ж Вэнджаны! Таглиосский прыдворны вядзьмак!
  
  Я прыўстаў. Гэта аказалася балюча. Вельмі. Палонны насцярожана назіраў за мной.
  
  – Дзе я?
  
  Яго трывога падвоілася. Агледзеўшыся, я выявіў, што знаходжуся ў пыльнай, амаль пусты палаце, і сцены адказалі на маё пытанне. Я ў Таглиосе, у княжым палацы. Такога каменя няма больш нідзе.
  
  І як жа я тут апынуўся?
  
  Бачылі, як па сцяне сцякае фарба? Вось дакладна так жа было з рэальнасцю. Прама перад маімі вачыма яна цякла, рябилась, капала. Той, у крэсле, віскнуў. І што ж такое ён убачыў? Або што ўявіў аб убачаным?
  
  Рэальны свет ўцёк прэч, пакінуўшы мяне ў нейкім шэрым месцы, поўным успамінаў пра тое, чаго я ніколі не бачыў і не перажываў. Затым усе як-то зацьвердзілася ў галовах, і неўзабаве я апынуўся ў палаце, дзе-то ў палацы Чапаючы Таглиоса. Вэнджаны як ні ў чым не бывала, ляжаў на сваім стале, дыхаў павольна і неглыбока. Обманник быў на месцы. Ён заслужыў люты погляд – занадта ўжо змакрэў. Не інакш, што-то задумаў.
  
  Вочы ў яго былі выпучены. Што ж ён бачыў, гледзячы на мяне з боку?
  
  Я ўстаў, сцяміўшы, што ачуўся пасля чарговага прыпадку. Аднак побач не было нікога, хто мог бы выцягнуць мяне з цемры: ні Костоправа, ні Аднавокага.
  
  У глыбінях памяці варушыліся слабыя ўспаміны. Я адчайна спрабаваў ухапіць хоць адно, здольнае паслужыць зачэпкай. Нейкія пячоры... песьня Цені... абуджэнне ў далёкім мінулым – і ўсё ж толькі імгненнем раней гэтага...
  
  Я выдатна аслабеў. Стомнае гэта справа... І прага зрабілася зусім невыноснай.
  
  Ну, гэта было папраўна. На стале, каля галавы Вэнджанага, стаялі збан і металічная гуртка. Пад кубкам знайшоўся кавалак паперы, адарваны ад цэлага ліста. На ім маленькіх маленечкія почыркам Костоправа было напісана:
  
  «Мурген, у гэты раз няньчыцца з табой няма часу. Калі очнешься сам, выпі вады. У скрыні – ежа. Я або Аднавокі наведаем цябе, як толькі зможам.
  
  Жмуток, падобна, быў адарваны ад запыту на пастаўкі. Стары ні за што б не выдаткаваў чыстую паперу. Яна занадта дарога.
  
  Я адкрыў скрыню, які стаяў па іншы бок галавы Вэнджанага. Ён быў поўны цяжкіх прэсных ляпёшак накшталт тых, што пячэ мая цешча, нягледзячы на ўсе просьбы спыніць. Так і ёсць! Пры бліжэйшым разглядзе я зразумеў, што іх проста не мог спячы хто-небудзь іншы. Калі застануся жывы, Стары атрымае добрага выспятка пад зад.
  
  P. S. Правер вяроўкі душилы. Ён разок ледзь не ўцёк».
  
  Дык вось што рабіў обманник, калі я ачомаўся! Хацеў выкруціцца з вяровак, забіць нас са даўніной Вэнджаным і збегчы...
  
  Я сербануў вады. Обманник зірнуў на збан з пажадлівасцю, якое пры ўсім жаданні не змог бы схаваць.
  
  – Глынуць хочаш? – спытаў я. – Гэта папросту. Толькі раскажы, што вы рыхтуеце ў Таглиосе.
  
  Аднак ён яшчэ не даспеў да продажу душы за кубак вады. Я з воўчым апетытам з'еў аладку матухны Готы і неўзабаве адчуў, як вяртаюцца сілы.
  
  – Давай-ка прывяжы цябе як след, – сказаў я суседу. – Не хацелася б, каб ты пайшоў гуляць ды заблукаў.
  
  Пакуль я зацягваў вяроўкі, душыла моўчкі ўсміхаўся на мяне. І без слоў было зразумела, што ў яго на розуме.
  
  – Цяпер ты ведаеш, як небяспечна звязвацца з дрэннымі хлопцамі? – спытаў я.
  
  Ён не стаў спрачацца, але і згоды не выказаў. Якая жаль. Бо для яго «дрэнны хлапчук» – гэта я, паколькі не гору жаданнем вярнуць Кіну ў наш свет. Я паляпаў яго па верхавіне:
  
  – Можа, ты і маеш рацыю, брат. Але я спадзяюся, што няма. Ну ўсё, адпачывай.
  
  Страсянуўшы холстину, я накрыў ёю палоннага, выпіў яшчэ вады, з'еў яшчэ аладку і, приободрившись, вырашыў вярнуцца дадому. Бо я ўжо цэлую вечнасць не бачыў жонкі, хоць, вядома, гэта суб'ектыўная ацэнка, – на самай справе прайшло некалькі гадзін.
  
  Я пайшоў да выхаду з палаца – і заблудзіўся.
  
  51
  
  Ну вядома, гэта павінна было здарыцца. Мая будучыня «я» больш нічога не памятала – толькі тое, што я заблукаю і ў рэшце рэшт траплю туды, куды трапіць не імкнуўся. Усё гэта я ўспомніў адразу пасля таго, як зразумеў, што паняцця не маю, як дабрацца да знаёмых месцаў. Я спыніўся, каб ацаніць становішча.
  
  У той момант у мяне мелася дастаткова свежых успамінаў Мургенов з іншых часоў, і я быў гатовы паверыць у любы з іх, хай нават ніяк не звязанае з падзейна кантэкстам.
  
  Успаміны аб тым, што я павінен заблудзіцца, мелі хвалюючы прысмак раптоўнага адкрыцця і магутныя абертоны болю. Іх адгалоскі падказвалі мне, што я не жадаў знайсці шлях вонкі.
  
  Праз некаторы час, упарты ў пошуках выхаду, я натрапіў на змрочны калідор, дзе як быццам стаяў пах старога вядзьмарства. У некалькіх ярдаў ад мяне на адной пятлі вісела расколатая дзверы.
  
  Адкрыццё вабіла. Я бязбоязна накіраваўся наперад.
  
  З першага погляду я зразумеў, што набрыў на тайную бібліятэку Вэнджанага, дзе былі сабраныя і схаваныя далей ад вачэй братоў Чорнага Атрада – ацалелыя спісы з першых тамоў Аналаў.
  
  Мне вельмі хацелася б іх прачытаць. Але не дзеля ж гэтага я сюды прыйшоў... Няма часу, каб аддзяляць збожжа ад пустазелля, якімі набітая сотня-іншая кніг. Я павінен вярнуцца да сям'і.
  
  Я адважна працягнуў шлях... вось толькі куды? Кружылася галава. Я вырашыў ісці па ўласных слядах. Мабыць, варта было пачакаць у кампаніі Вэнджанага, пакуль не вернецца Стары або Аднавокі. Ім нічога не варта выцягнуць мяне, і у дадатак, быць можа, яны растлумачаць, чаму мне не хацелася сыходзіць, – сам я гэтага ўспомніць не магу.
  
  Да Вэнджанага я дабраўся хутка, ні разу не памылюся з паваротам. Быць можа, у гэтай частцы палаца ткуць павуцінне чар і чужому не прайсці лабірынт калідораў без бласлаўлення Аднавокага? Цалкам магчыма, што ўсе шляхі вядуць у адно і тое ж месца. А можа, і вонкі, калі толькі ты пачаў шлях не разам з Вэнджаным.
  
  Мяне б гэта не здзівіла, хоць я і не ведаў, ці дастаткова ў Аднавокага для такога цуду вядзьмарскіх сіл і здольнасцяў. Таксама я не здзіўлюся, калі высветліцца, што ён, расстаўляючы свае запутки, спрэс забыўся аб тым, што мне як-то трэба будзе іх абмінуць.
  
  Обманник круціўся ў сваіх вяроўках вужакай – ступаў я мякка, і ён не адразу адчуў маю прысутнасць. Адчуўшы, замёр. Трэба аддаць належнае яго ўпартасьці.
  
  Я размясціўся ў свабодным крэсле і настроіўся чакаць, аднак ніхто не ішоў. Здавалася, мінулі гадзіны, хоць, магчыма, гэта было толькі некалькі доўгіх хвілін. Я ўстаў і быў падобны ўзад-наперад. Затым поистязал душилу, але толькі дарма сапсаваў сабе настрой. Атуліўшы яго холстиной, я вярнуўся ў крэсла і зірнуў на Вэнджанага.
  
  У галаву лезлі думкі аб Чорным Атрадзе, пра якія выпалі на яго долю нягоды. І тут я ўспомніў, на што здольны Вэнджаны.
  
  А чаму б няма? Так, каб забіць час. Толькі куды падацца? На што паглядзець?
  
  Можа, зноў наведаць нашага лютага ворага?
  
  На гэты раз выйшла лёгка. Нічога такога. Проста заплюшчыў вочы – і пагрузіўся ў мроі.
  
  Вядома, было і нежаданне выносіць удалячынь – ужо занадта шмат часу я правёў за гранню нармальнага, прычым не па сваёй ахвоце. Навошта пагаршаць ўвесь гэты чортаў бязладдзе пошукам прыгод на ўласную задніцу?
  
  Ледзь ці не з бавоўнай я паўстаў каля Вяршыні і павісла ў паветры. Вар'яцкі чарадзей Длиннотень стаяў на верхавіне адной з высокіх вежаў, заліты святлом люстэркаў. Да яго было менш за дзесяць футаў.
  
  Я аслупянеў – ён глядзеў прама на мяне.
  
  Дакладней, скрозь мяне.
  
  За ім у карыкатурнай позе стаяў гэты гад Нарайян Сінгх, а побач малая Костоправа, тленнае цела Кины, Дачка Ночы, Предреченная, прадвеснік обманниковского Года Чэрапаў, на зыходзе якога абудзіцца іх багіня. Сінгх ні на міг не спускаў вачэй з дзіцяці.
  
  Сінгх быў небяспечным прыладай, аднак Длиннотень меў патрэбу ў любым саюзніку, добраахвотна присоединившемся да яго.
  
  А супраць Чорнага Атрада пажадалі пайсці вельмі нешматлікія.
  
  З люка з'явіўся мужчынскі сілуэт. У ззянні, окружавшем вар'яцкага ведзьмака, губляўся колер скуры, які прыйшоў, але я ведаў, што ён чорны. Быў мужчына высокі і стройны, валодаў гнуткасцю і спрытам пантэры. Хоць я і бачыў перад сабой Могабу, самага небяспечнага з генералаў Гаспадара Ценяў, ніякай нянавісці не адчуваў – усё эмоцыі бляклі ў царстве Вэнджанага.
  
  Мабыць, Длиннотень прыняў да сабе Могабу не столькі з-за яго баявых якасцяў, колькі таму, што яму можна было давяраць. Бегчы гэтаму хлопцу няма куды, на ўсіх дарогах выстаўлены заслоны Атрада.
  
  Ніяк не магу зразумець, чаму Костоправ так паблажлівы да Могабе. Чорт вазьмі, Стары знаходзіць яму апраўдання і нават шкадуе аб ім! Варожасць з Нажом нябось прымае куды як бліжэй да сэрца.
  
  – Равун прынёс навіны, – сказаў Могаба. – Наш план рухнуў.
  
  – Ведаю, – буркнуў Длиннотень. – Мае маленькія Цені ўсё яшчэ прыносяць карысць. Памятаецца, я папярэджваў, што яны хутка ўсё высвятляць. Як лічыш, што дапамагло гэтай жанчыне зноў здабыць магутнасьць? Бо сама прырода магіі аддае Сеньяк на ласку любога, ведае яе Сапраўднае Імя.
  
  Я адчуваў, што ён сапраўды хоча даведацца, чаму Равун да гэтага часу жывы, бо Спадарыні, якая захавала ў цэласці свае старажытныя цёмныя веды і якая вярнула былыя сілы, нічога не варта расправіцца з здраднікам. Длиннотень глядзеў на свет скрозь лінзу параноі.
  
  Мне і самому было цікава, адкуль узяліся сілы ў Спадарыні. Костоправ лічыў, што гэта як-то звязана з перасячэннем экватара, але мне яго довад не здаўся сур'ёзным. Аднавокі з Гоблінаў не прапанавалі тлумачальнай версіі, а сама Спадарыня проста адмаўлялася пра гэта казаць. Ідзі угадай, як бы яна патлумачыла сваё цудоўнае вылячэнне. Прыставаць да яе з роспытамі ніхто не спрабаваў. З такімі, як Спадарыня, лепш не псаваць адносіны. Інакш яна знойдзе спосаб сапсаваць табе жыццё.
  
  – Ніяк не думаю, – сказаў Могаба. – Я не разбіраюся ў такіх рэчах. – Ён у многіх рэчах не разбіраўся, у тым ліку і ўсе мясцовыя мовы. З Длиннотенью казаў на некалькі улучшившемся, аднак усё яшчэ ламанай таглиосском. – Можа, яна змяніла Імя?
  
  А хіба гэта здзяйсняльна?
  
  Павінна быць, Могаба спрабаваў пажартаваць, але Длиннотень задумаўся над яго словамі, як быццам у іх утрымліваўся нейкі суб'ектыўны сэнс.
  
  Праз некалькі імгненняў Гаспадар Ценяў звярнуўся да Сингху:
  
  – Обманник! Навошта ты тут? Для якіх махінацый спатрэбіўся Ревуну?
  
  – Чорны Атрад напаў на іх у свяшчэннай гаі, – адказваў за Сінгха Могаба. – І перабіў усіх, акрамя яго, і дзяўчынкі. Твае тенеплеты ледзь паспелі перад смерцю паклікаць Ревуна. Ён знайшоў гэтых дваіх, схаваліся ў некалькіх мілях ад гаі, і панёс з-пад носа ў праследавацеляў.
  
  Так, зразумела: гэта адбываецца неўзабаве пасля нашага рэйду. Пачутае здзівіла мяне – я-то думаў, Нарайян атрымаў папярэджанне ад Гаспадара Ценяў... Як жа ён пазбег сонных чар?
  
  Я заўважыў, што згадка пра тенеплетах не давялося Длиннотени па гусце. Вось зараз пачнецца чарговы прыпадак з пенай у рота...
  
  Гэтымі загадкавымі коротышками ён не разбрасывался, вельмі ўжо доўга даводзілася іх нацягваюць. І з таго часу, як на поўдзень прыйшоў Чорны Атрад, тенеплетов ладна зменшала.
  
  Длиннотень глыбока ўздыхнуў, затрымаў дыханне і стрымаў лютасць:
  
  – Мая памылка. Не варта было пасылаць іх туды. Але як атрымалася ворагам гэтак выбраць выгадны момант для нападу?
  
  Ніхто не адважыўся выказаць здагадку, што мы здольныя ў любы момант зазірнуць яму праз плячо.
  
  – Дрэнна, – сказаў на заканчэнне Длиннотень. – З кожным днём іх рэсурсы растуць, а нашы высільваюцца. – Ён вперил погляд у Сінгха. – Што карысці нам у обманниках?
  
  – Гэта нашы вочы і вушы, – адказваў Могаба. – А неўзабаве яны пачнуць забіваць на выбар. Мяркуючы па ўсім, праціўнік нічога не ведае аб гэтым плане. Калі замаху пройдуць паспяхова, аперацыя будзе параўнальная з выйграным бітвай.
  
  Могаба зірнуў на Сінгха, заклікаючы выказацца, але той не ўтрымаў язык за зубамі.
  
  – На жаль, – працягваў Могаба, – дастаўляемыя обманниками звесткі з кожным разам усё менш дакладныя. Праціўнік вельмі атрымаў поспех у справе знішчэння іх культу.
  
  Астатнія працягвалі захоўваць маўчанне.
  
  Могаба працягваў:
  
  – Спадарыня з Костоправом вельмі заўзята ўзяліся за шпіёнаў. Упэўнены, хутка яны зробяць свой галоўны ход.
  
  – Цяпер зіма, – запярэчыў Длиннотень. – Маім ворагам спяшацца няма куды. Яны маюць намер задзяўбці мяне да смерці. Колькі б войскаў ні набраў гэты так званы Вызваліцель, колькі б ні зброі запас, яму ўсё будзе мала.
  
  Тут ён, мабыць, мае рацыю: Капітан занадта захапіўся назапашваннем сіл.
  
  Падавіўшы рвущийся з горла крык, да кампаніі далучыўся Равун:
  
  – Рабочыя каманды суперніка вымостили дарогу, якая злучае Таглиос са Штормгардом. Амаль скончана такая ж дарога паміж Штормгардом і Тенесветом.
  
  Тенесвет стаіць у самай густанаселенай і багатай часткі Тенеземья, амаль у яе цэнтры. Раней там правілаў Тенекрут. Намінальна горад з наваколлем заставаўся подвассален Длиннотени. Аднак нашым салдатам ніхто не перашкаджаў цягнуць да яго дарогу.
  
  Я нават здзіўляўся. Для стратэгічных задум Костоправа такая дарога не патрабавалася. Ён не меў намер абложваць Тенесвет. Гэта далёка, і ў нас бы там ўгразлі занадта шмат людзей.
  
  Могаба спахмурнеў:
  
  – Нас адціскаюць паўсюль. Што ні дзень, то здача яшчэ аднаго горада або вёскі. У многіх месцах насельніцтва перастала супраціўляцца. Наіўна спадзявацца, што Костоправа з Спадарыняй спыніць час года.
  
  Длиннотень звярнуў сваю жудасную маску да Могабе, і той здрыгануўся.
  
  – І што ж ты зрабіў, генерал, каб абцяжарыць ім правядзенне буйной кампаніі?
  
  За межамі сваёй краіны армія жыве на падножным корме. Правізіяй і фуражом надоўга не запасешься.
  
  – Вельмі няшмат, – адказаў Могаба, не выказваючы ні найменшага раскаяння. – Я выконваў загады. І нашы ворагі, безумоўна, былі дасведчаныя аб іх змесце.
  
  – Што?! – ускіпеў Длиннотень.
  
  – Яны разлічвалі, што я не сдвинусь з месца. – Могаба зноў зірнуў на Сінгха, і той неахвотна кіўнуў. – Пабудавалі сваю стратэгію на тое, што я буду абараняць пэўны пункт. Твой загад не дазволіў мне зрабіць так, каб ім прыйшлося драбніць сілы, адлюстроўваючы атакі з усіх магчымых напрамкаў. Нож не стане ў адзіночку тупіць свой меч. Вёскі здаюцца, таму што ведаюць: дапамогі не будзе. Я магу перабіць гэтых дурняў па асобнасці і даволі хутка, але для гэтага неабходна таемна ад праціўніка змяніць стратэгію.
  
  «Ну, таемна наўрад ці атрымаецца», – падумаў я, радуючыся таму, што ў нас ёсць Вэнджаны.
  
  – Няма! – Затрясшись, Длиннотень з прыкметным намаганнем павярнуўся да поўдня і скіраваў позірк на раўніну з ззяючага каменя. – Мы абмяркуем ваенныя пытанні сам-насам, генерал.
  
  Равун выпусьціў жудасны лямант, граничивший з насмешкай. Сінгх, ледзь ці не ўніз галавой, нырнуў у люк, які веў на шрубавую лесвіцу. Яго пагарду да гаспадара было відавочным для ўсіх, акрамя самога Длиннотени – хоць таму, падобна, было ўсё роўна. У яго вачах гэты душыла толькі самую драбніцу пераўзыходзіў карыснага мурашкі. Ды і ўсе мы былі для ведзьмака чым-то накшталт дакучную машкары.
  
  Апошняй, смерив Длиннотень халодным поглядам, пайшла дзяўчынка. Яе вочы здаваліся старажытнымі і нядобрымі, нібы само час. Жудаснае стварэнне, што ні кажы.
  
  Цікава, што падумаў Стары, калі ўбачыў яе? Калі ўвогуле адважыўся паглядзець.
  
  – Яны думаюць, я сам не ведаю, што раблю, – сказаў Длиннотень.
  
  – Мае войскі страцілі усё заваяванае, – адказаў Могаба. – А цяпер яны губляюць і баявы дух.
  
  – Напэўна, так і ёсць. Але ў якім бы напрамку ты ні атакаваў, гэта пазбавіць цябе маёй абароны. Пасля гібелі таварышаў мне ўжо не дацягнуцца так далёка, як раней. Рызыкнуў бы ты сустрэцца з варожым вядзьмарствам без маёй падтрымкі?
  
  Могаба хмыкнуў, гледзячы на зіхатлівае плато.
  
  – Ты лічыш мяне баязліўцам, генерал, таму што я не схільны недаацэньваць гэтую пагрозу?
  
  – Гэта сапраўды сур'ёзная пагроза. І я высока цаню тваю дапамогу. Тым не менш я магу зрабіць нямала. Нож, якому ты дазволіў прыватныя аперацыі, атрымаў гучныя перамогі. Ён неаднаразова даводзіў, што таглиосцы губляюцца, калі ўдарыць у слабое месца.
  
  – Ты давяраеш Нажа?
  
  – Больш, чым іншым. Яму, як і мне, няма куды бегчы. Аднак я цалкам не давяраю нікому. Асабліва нашым саюзнікам. І Ревуна, і обманника прывялі да нас зусім не сімпатыі.
  
  – І то праўда. – Длиннотень, падобна, памякчэў. – Я павінен растлумачыць, генерал.
  
  Здзіўленне Могабы ясна паказвала, што гэта з шэрагу прэч які выходзіць выпадак.
  
  – Плато зусім не трымае мяне пад замком. Я магу ненадоўга пакінуць Вяршыню і пры неабходнасці гэта зраблю. Ахова Брамы Ценяў свежая, моцная і надзейная, і я яе цалкам кантралюю. Але калі вырашу выбрацца адсюль, мне прыйдзецца дзейнічаць таемна.
  
  Могаба зноў хмыкнуў.
  
  – А тут я застаюся пастаянна толькі таму, што ў гульні ёсць удзельнікі, якія не любяць быць на ўвазе.
  
  Могаба нахмурыўся. Я таксама не зразумеў.
  
  – Равун належыць да клану, некалі вядомага як Дзесяць Узятых.
  
  – Я ведаю.
  
  – Грозотень таксама прайшла гэту школу рабства. Яе соученицей была сястра Сеньяк, насіла мянушку Душелов.
  
  – Здаецца, мы з ёй сустракаліся.
  
  – Ды. Пры Штормгарде. Яна цябе там ладна оконфузила.
  
  На самай справе гэта была Спадарыня. Або няма?
  
  Могаба кіўнуў. Дзіўна. Падобна на тое, з гадамі ён навучыўся трымаць нораў у цуглях.
  
  – Некалькі гадоў таму мы з Равун дапусьцілі прамашку. Мы захапілі Душелов, будучы ўпэўненыя, што гэта яе сястра. Яна ў той час выяўляў з сябе Сеньяк, так што обознаться было нескладана. У мітусні, якая паднялася пазней, ёй удалося бегчы. І хоць мы звярталіся з ёй без жорсткасці, яна чаму-то трымае на нас зуб. І з тых часоў шкодзіць нам і чакае магчымасці нанесці магутны ўдар.
  
  – Думаеш, у тваю адсутнасць яна можа наведаць Вяршыню і пакінуць дзверы зашчэпленыя?
  
  – Дакладна.
  
  Ха! Трудненько прадставіць ўзломшчыка, якому ўдасца пранікнуць у гэтую неверагодную крэпасць.
  
  Могаба уздыхнуў:
  
  – Значыць, падабаецца мне гэта ці не, усё вырашыцца на раўніне Чарандапраш.
  
  – Ды. І ты пераможаш?
  
  – Вядома. – Самаўпэўненасці Могаба не разгубіў. – Калі Костоправ не зжыў свайго заганы, імя якому – мяккасць.
  
  – Як разумець цябе?
  
  – Ён хавае твар пад сотняй масак. Мяккасць можа апынуцца адной з іх.
  
  – Значыць, ты неабыякавы да гэтага чалавека, хоць і жадаеш пазбавіцца ад яго?
  
  – Мы вядзем гульню з яго войскамі, не атакуючы слабых месцаў. Даем яму час на роздум, планаванне і манеўры. Значыць, яму няма патрэбы дзейнічаць выдасканалена і ўтойліва. Яго дывізіі паўсюдна прасоўваюцца наперад. У памежных землях Чорнага Атрада баяцца мацней, чым цябе. Па жорсткасці гэтая вайна не ідзе ні ў якое параўнанне з той, што Костоправ вёў супраць Сінгха і яго культу. Наколькі я памятаю, тады ён браў палонных і мог нават памілаваць душилу, які пагадзіўся адрачыся ад сваёй веры.
  
  «Ну так, як жа», – усміхнуўся я. Але адразу ўспомніў, што аднойчы Капітан сапраўды каго-то пашкадаваў.
  
  – Магчыма, гэта Сеньяк вырашыла даць наглядны ўрок.
  
  – Так, магчыма. У яе круты нораў. Але яе уплывам не растлумачыць спробы Костоправа злавіць Нажа, якія абышліся ў сем тысяч жыццяў.
  
  Што-што? Гэта навіна...
  
  – Нож яго здрадзіў.
  
  – Як і я. Але я належаў Атраду, а Нож – усяго толькі шукальнік прыгод, у лік братоў ён не ўваходзіў. І за мной Костоправ так не паляваў. Вайна з Нажом – яго асабістая вайна.
  
  Гісторыя з Нажом, яго узнясеннем і ўцёкамі, ашаламіла процьму народу, а асабліва яго сябрукоў Корд і Лебедзя. Мяне таксама можна ўнесці на адно з першых месцаў у гэтым спісе. Хадзілі чуткі, што Костоправ раптам выявіў нешта сур'ёзнае паміж Нажом і Спадарыняй. Увогуле, што б тое ні было, Нож валодаў яго намерамі нароўні з душилой Сінгхам.
  
  Спадарыня яго вендетте не замінала. Але і не дапамагала.
  
  – Цябе гэта хвалюе?
  
  – Не разумею я Костоправа. У некаторых адносінах ён становіцца небяспечна непрадказальны. І адначасова ператвараецца ў вярхоўнага жраца, чыя рэлігія – легенда аб Чорным Атрадзе. Ён не прызнае ніякіх багоў, акрамя сваіх каштоўных Аналаў.
  
  Ну, гэта няпраўда. Стары, наадварот, з кожным днём губляе да гэтай легендзе цікавасць. Аднак я дараваў Могабе гіпербалу: ён спрабаваў у чым-небудзь пераканаць Длиннотень.
  
  – Я баюся, – працягваў Могаба, – ці не стаў ён занадта падступны, не прыменіць ці нешта новае, чаго мы не зразумеем, пакуль не будзе занадта позна.
  
  – Што б ён ні ужыў, ён рухаецца насустрач паразы.
  
  – Так, ён прыйдзе... Але ці так ужо непазбежна яго паражэнне?
  
  Я зразумеў, што абодвух мучаць сумневы – па большай частцы адзін у аднаго.
  
  – Ты зноў і зноў вяртаешся да маіх забаронаў. Спыні. Баішся яго?
  
  – Не тое слова. Нават мацней, чым Спадарыню. Гэтая жанчына шчырая ў сваёй варожасці. Яна накіроўваецца наперад з усім, што мае ў наяўнасці. А Костоправ скажа: «Глядзі! Птушачка!» – і ўсадзіў нож у спіну. Ён таксама кіне супраць нас усе свае войскі, але як ён гэта зробіць? Костоправа нельга назваць чалавекам гонару.
  
  Няма, Могаба не папракаў Старога ў подласці, але хацеў сказаць, што Костоправ не рыцар у тым сэнсе, які надае гэтаму слову ён сам.
  
  – Яго розум засмучаны. Я ўпэўнены, Костоправ часам сам не ведае, што творыць. На схіле гадоў ён пабачыў такое, пра што не сказана ў яго Аналах.
  
  Зноў хлусіш, скаціна. За чатырыста гадоў, у Аналах назапасілася процьма прыкладаў на любыя выпадкі жыцця. Вось толькі не кожны ўмее іх знаходзіць.
  
  – Ён не ўсемагутны, генерал.
  
  – Вядома. Таглиосцы ненадзейныя, яны грызуцца паміж сабой.
  
  – І гэта можа стаць прычынай яго падзення. Палітычна ў яго няма іншага выбару, акрамя як паспрабаваць шчасця на Чарандапраше. Дзе мы і сокрушим яго.
  
  – І што, калі гэта ўдасца? Трэба падумаць аб тым, як пазбавіць свет ад чумы па імя Чорны Атрад.
  
  – Аб чым ты?
  
  – Нават перамогі ў генеральным бітве будзе недастаткова. Калі хоць адзін з іх выжыве і захавае Дзіда Страсці, супраць нас падымуцца новыя арміі. Спадарыня даказала гэта.
  
  – Тады ты атрымаеш прыемную магчымасць сьцерці іх зноў.
  
  Могаба хацеў быў запярэчыць, але палічыў за лепшае не дарма скалынаць паветра.
  
  – Як толькі Вяршыня будзе дабудаваная, ты зможаш пускацца ў любыя авантуры – з майго адабрэння і пры поўнай маёй падтрымцы.
  
  – Якія авантуры?
  
  – Я разумею цябе лепш, чым ты думаеш. Ты быў найвялікшым ваяром у Гиэ-Ксле, але ніяк не мог у гэтым пераканацца. У Чорным Атрадзе табе давялося трымацца ў цені Капітана і Сеньяк. Так і не атрымаўшы шанцу узвысіцца там, ты перайшоў да мяне.
  
  Могаба кіўнуў. Ён не выглядаў задаволеным сабой, і гэта мяне здзівіла. Я лічыў яго занадта эгаістычным для якіх-небудзь сумненняў этычнага характару.
  
  – Ідзі, мой генерал. Заваёўвае свет. Я ахвотна дапамагу табе. Але спачатку зьнішчы Чорны Атрад. Спыні таглиосцев. Маё падзенне пакіне цябе ні з чым. Ад душилы сапраўды можа быць карысць?
  
  – Ды. Ён шмат кажа аб удзеле сваёй багіні, але на гэта я не разлічваю. Ніколі не бачыў, каб багі прымалі чыю-то бок у барацьбе смяротных.
  
  Дзіўна. Бо багіня Нарайяна таксама і багіня Могабы. Можа, ён зняверыўся? Можа, Дежагор і яго напалохаў да глыбіні душы?
  
  – Так глядзець на іх. Не пакідай нікога, хто змог бы перашкодзіць пасля.
  
  Я заўсёды ўяўляў сабе Гаспадара Ценяў такім велічэзным, смуродным увасабленнем д'ябла, велічным, каларытным вар'ятам накшталт Узятых, ведзьмакоў поўначы. Але Длиннотень апынуўся ўсяго толькі злосным старым, якому дасталася залішняе магутнасьць.
  
  – Калі ўжо будзе Год Чэрапаў, – сказаў Длиннотень, – трэба, каб ён стаў нашым годам. А не іх.
  
  – Я разумею. Што думаеш пра дзіця?
  
  Длиннотень няпэўна хмыкнуў:
  
  – Жутковата, праўда? Як быццам ёй тысяча гадоў. Паменшаная копія маці, толькі горш. У ёй больш злосці і Цемры.
  
  Мабыць, ён меў рацыю. Перад маім прывідным позіркам дзіця ўжо дакладна паўставаў вельмі загадкавым і нядобрым.
  
  – Магчыма, прыйдзецца падштурхнуць яе ў абдымкі багіні, – задуменна прамармытаў Длиннотень.
  
  Паціснуўшы плячыма, Могаба павярнуўся да выхаду:
  
  – Ці хочаш ты яшчэ з кім-небудзь пагаварыць сам-насам?
  
  – З Равун... Стой!
  
  – Што?
  
  – Дзе гэта Дзіда Страсці?
  
  – Там жа, дзе і Костоправ, напэўна. Або – дзе сцяганосец. Сцяганосцам ў іх, хутчэй за ўсё, па-ранейшаму гэты змей Мурген.
  
  Нічога, Могаба, я таксама цябе люблю.
  
  – Мы павінны завалодаць Дзідай. Справяцца ці обманники? Нават знішчэння Чорнага Атрада можа быць недастаткова на нашым абавязкам шляху. І яшчэ заданне для душыў: хай высвятляць, для чаго Сеньяк назапасілі бамбукам.
  
  – Бамбукам?
  
  Што гэта, рэха?
  
  – Яна месяцамі рабавала таглиосские зямлі. І ўсюды, дзе рос бамбук, салдаты высякалі яго ўшчэнт.
  
  Цікава. Я дазнаюся.
  
  Некаторы час я плыў следам за Могабой. Ледзь вярнуўшыся на шрубавую лесвіцу, ён прамармытаў:
  
  – Бамбук... Ну і вар'ят...
  
  
  
  Я паспрабаваў прасунуцца на поўдзень ад Вяршыні, аднак вельмі хутка Вэнджаны заўпарціўся. Ну, няма дык няма.
  
  Мабыць, я нават раней, чым самому хацелася б, даведаюся, што там адбываецца. Калі ўладзіць справы з Длиннотенью і мінаем крэпасць, наступным перашкодай на шляху ў Хатовар стане гэтая раўніна.
  
  
  
  52
  
  Я вярнуўся ў палату, да Копченому і да нашага вонючему душиле. Страшна хацелася есці і піць, але я ледзь ўсведамляў гэта – мяне трэсла ад ўзбуджэння. Вядома, разведаў я трохі, але – багі мае! – якія магчымасці!..
  
  Напіўшыся з збана, я адкашляўся і прыўзняў край палатна:
  
  – Як справы? Можа, піць хочаш? Або пагутарыць?
  
  Ён спаў.
  
  – Добра, працягвай.
  
  Што ж далей? Дапамога не падышла. Я замарыў чарвячка зуболомной аладкай матухны Готы. Большага мне ў той момант не патрабавалася.
  
  Што распачаць? Падарожнічаць з Вэнджаным, пакуль каму-небудзь не спатрэблюся? Пабачыць Спадарыню? Зірнуць на Гобліна? Папаляваць за Нажом? А можа, высветліць, дзе хаваецца Душелов? Мы з ёй даўно не сутыкаліся, але яна павінна быць дзе-то паблізу. Любога з братоў Атрада, куды б ён ні скіраваўся, суправаджае зграя крумкач.
  
  Душелов цярплівая. І гэта самая небяспечная рыса яе характару.
  
  Я атрымліваў асалоду ад багаццем выбару, дакладна хлапчук у кандытарскай краме.
  
  І ў рэшце рэшт вырашыў пашукаць Душелов. Яна была найстарэйшай з што цягнуліся за Атрадам таямніц.
  
  Вэнджаны ўзяў з месца ў кар'ер, але тут жа спыніўся. Чым мацней я понукал яго, тым больш трывожылася яго душа, або ка, ці што б там ні было...
  
  – Добра. Усё роўна ад яе заўсёды столькі бед, што не мне з імі спраўляцца. Ідзем пашукаем яе беспутную сястрычку.
  
  
  
  Затое Вэнджанага Спадарыня ані не палохала.
  
  Я знайшоў яе ў дежагорской цытадэлі, у зале нарад. Яна і чацвёра мужчын схіліліся над картай. Пазначаная на паперы мяжа ляжала значна паўднёвей Дежагора. Ранейшыя памежныя лініі таксама прысутнічалі на карце, пазначаныя датамі.
  
  Спадарыні відавочна не перашкодзіла б новая карта. На старой ужо і месца жывога не засталося. Занадта шмат было выйграна сутычак.
  
  Спадарыня прыгожая, нават калі яна толькі што выйшла з бою. Побач са Старым выглядае занадта малады, хоць яна шмат старэй Аднавокага. Яшчэ б – той ніколі не практыкаваў магіі, возвращающей маладосць.
  
  Двое з тых, што разам з ёй разглядалі карту, былі нашымі, нарамі з Гиэ-Ксле. Нары цяпер пры ўсякім зручным выпадку паказваюць свету, што Могаба са сваімі здраднікамі – вылюдкі, хай праклянуць іх багі. Але мяне гэтым нельга падмануць, Спадарыню са Старым – таксама. Мы ведаем, што Могаба пакінуў сёе-каго ў нашых шэрагах. Костоправ аднойчы сказаў мне: «Вось пабачыш, што пальцам хто-то пачаў паказваць, гэта і будзе здраднік».
  
  Трэцім быў Прабриндра Дра, кіруючы князь ўсяго Таглиоса. Для таглиосца ён трымаўся вельмі сціпла, сціплейшымі бываюць толькі мерцвякі. Апошнія чатыры гады ён правёў у вывучэнні мастацтва вайны і цяпер камандаваў цэлай дывізіяй, правым крылом арміі. Спадарыня са Старым паклалі плойму сіл, каб ўціснуць князя ў жорсткія рамкі ваеннай машыны, і ў яго інтарэсах было ўтрымлівацца ў гэтых рамках.
  
  Апошнім быў гэты неверагодны Плецены Лебедзь. Варта было мне засяродзіцца на ім, Вэнджаны прыйшоў у ўзбуджэнне, і гэта азначала, што яго розум у якой-то плоскасці не спіць. У свой час яны з Лебедзем ладзілі не лепш, чым пацук з мышшу.
  
  Цяпер Лебедзь – капітан атрада троннай гвардыі, приписанного да Дежагору.
  
  Выпадкова стаўшы салдатам, ён не пажадаў стаць героем. Яго гвардзейцы не належалі да арміі і большай часткай выконвалі функцыі ваеннай паліцыі. Трона гвардыя присягала князю і яго сястры.
  
  – Равун адмовіўся ад налётаў на аванпасты, – сказала Спадарыня.
  
  – Ты казала, што ён недурны, – кіўнуў Лебедзь.
  
  – У той раз я яго згубіла, але падабралася вельмі блізка. Гэта яго напалохала.
  
  – Нашы набегі, павінна быць, іх сур'ёзна трывожаць, – заўважыў адзін з наров.
  
  – Яны і мяне трывожаць, Иси. І ўсё-такі я дазваляю іх... – Спадарыня здрыганулася.
  
  – Ад іх ёсць карысць.
  
  – Не сумняваюся.
  
  – Але ўхваліў бы іх Вызваліцель? – спытаў князь.
  
  Зіхатлівыя белізной зубы Спадарыні, нават занадта, на мой погляд, учыненыя, агаліліся ва ўсмешцы. Яна рана спасціг таямніцы касметычнай волшбы.
  
  – Вядома, няма. Але ён не стане ўмешвацца. Тут камандую я, належачы на ўласны вопыт.
  
  – Спусціць ці Длиннотень на нас Могабу? – пацікавіўся князь.
  
  Нары насцярожыліся. Могаба, адмовіўшыся ад старажытных ідэалаў, – іх ганьба. Не кажучы ўжо пра тое, што ён будзе біцца як д'ябал.
  
  – Вы ўзялі палонных? – спытаў Лебедзь.
  
  – Ды. Але тое, што ім вядома, можна змясціць у напарстак, і яшчэ ў ім застанецца месца для аистиного гнязда. Гэта простыя пяхотнікі; ніхто з афіцэраў не падсаджваўся да іх цяпельца і не дзяліўся вайсковымі таямніцамі.
  
  Лебедзь зіркаў на Спадарыню, а яе погляд блукаў па пакоі. Ён бачыў жанчыну пяці з паловай футаў ростам і вагой сто дзесяць фунтаў, блакітнавокую, пышна складзеную. Для тутэйшых краёў яна была высокай. З выгляду ёй нельга было даць і дваццаці гадоў.
  
  Старая чорная магія... Лебедзь быў бачны наскрозь.
  
  Спадарыня халодная, жорсткая, адданая ідэі. Гэта меч, які валодае ўласнай воляй. Але хлопцы, падобна, не могуць нічога з сабой парабіць. Пачалося гэта з Старога, і парад працягваецца. Нажа дорага абышоўся любоўны запал.
  
  Што б ні было ў Спадарыні з Нажом, я ўпэўнены: яна цалкам належыць Капітану. Але Костоправ прыняў тое, што здарылася, занадта блізка да сэрца, прымусіў добрага чалавека перабегчы да ворага і зрабіўся ледзь ці не холодней самой Спадарыні. Цяпер гэта жывы бог вайны; калі ён крычыць, падскокваюць нават князь і Радиша.
  
  Спадарыня пацікавілася, чаго Равун мог дамагацца, атакуючы аванпасты. Лебедзь выпаліў тое ж самае, што казаў Бадья:
  
  – Хоча перабіць людзей з Чорнага Атрада. Гэта відавочна.
  
  – Иси, а ты што скажаш?
  
  – Могаба не жадае біцца ні з кім, акрамя роўных сабе, – адказаў нар. – І Длиннотень хоча прыбраць такіх, каб лягчэй было кіраваць Могабиной апантанасцю. А можа, проста дапякае нам, правакуючы на вырашальную бітву.
  
  Князь кіўнуў нейкім сваім думкам. Цяпер і ён глядзеў на Спадарыню з тым жа бляскам у вачах.
  
  Можа, гэта і ёсць фатальная прывабнасць зла?
  
  – Верагодна, ён хоча выманіць Костоправа на пярэдні край.
  
  Колькі ж разоў за стагоддзі свайго жыцця Спадарыня стаяла вось так, гатовая прайсціся па варожай зямлі агнём і мячом?
  
  – Штаб трэба перамясціць бліжэй да поля бою, – загаварыла яна. – Інакш будзе абцяжараная сувязь. Лебедзь, падай вунь тую карту.
  
  Лебедзь сарваў патрэбную карту з дошкі, заваленай магічнымі снасцямі. Яго асцярожнасць паказвала, што ў гэтых рэчах ён нічога не разумее, ды і не жадае з імі знаёміцца.
  
  На карце былі намаляваныя зямлі далёкага поўдня. Велічэзная белае пляма пазначала Шиндай-Кус, пустыню. Знізу ад пустыні ляжала іншае белае пляма, з надпісам «Акіян».
  
  Ад Шиндай-Куса на ўсход, згортваючы затым на поўнач, цягнуліся горы, найбольш вядомыя як Данді-Преш. Па меры набліжэння да таглиосским землях гэтыя хрыбты, якія служылі іх натуральнай ўсходняй мяжой, ўздымаліся ўсё вышэй і строме. Мясцовыя назвы масіва мяняліся вельмі часта. На ўсход ад Шиндай-Куса горы лічыліся непраходнымі, за выключэннем перавала каля Чарандапраша.
  
  Тенелов і Вяршыня ляжалі па той бок гор. Армія Могабы, нібы корак, затыкала дарогу на поўдзень. Сярод салдат, калі афіцэры не чуюць, ужо чорт ведае колькі часу ходзяць чуткі пра тое, як нас расколошматят, калі рызыкнем прарывацца праз Могабу.
  
  Звонку, павінна быць, пачуўся шум, так як Лебедзь кінуўся да акна.
  
  – Ганец, – абвясціў ён.
  
  Я не мог чуць, што адбывалася за сценамі залы, і, нават вызірнуўшы ў акно, не ўбачыў нічога, акрамя суцэльнай шэрасці. Дзіўна.
  
  Спадарыня отпихнула Лебедзя локцем:
  
  – Добрымі навіны і быць не могуць. Цягні яго сюды, пакуль не наболтал лішняга.
  
  Лебедзь вярнуўся хутка.
  
  – Не так ужо яны і дрэнныя, – паведаміў ён. – Падобна на тое, вялікая натоўп шадаритских і веднаитских фанатыкаў пусцілася ў пагоню за Нажом – і злавіла, на сваю бяду.
  
  Што? Якія ж гэта навіны? Я ў курсе, і Длиннотень таксама... Ну вядома! У Спадарыні няма пад рукой Вэнджанага або горластого сябрука з лятучым дываном. Ды і я нешта даведаўся толькі нядаўна. Проста тады быў далёка, таму і здаецца, што даўно.
  
  – Што ты лопочешь?
  
  – Нож зьнішчыў больш пяці тысяч забабонных ёлупаў, якія спрабавалі яго пакараць за злачынствы супраць веры.
  
  Нож быў вельмі суровы па адносінах да храмаў і жрацам, калі мог сабе гэта дазволіць.
  
  Такое стаўленне да рэлігіі – адна з важных прычын яго ўцёкаў. Ён нажыў процьму заклятых ворагаў у асобе таглиосского жречества яшчэ да таго, як пасварыўся са Старым. Увесь набожны люд палічыў яго выпадзенне з фавор дабраславеннем Нябёсаў.
  
  Я разумеў: употай жрацы толькі і чакаюць, калі ж багі ниспошлют ім шанец расправіцца з намі.
  
  – Пяць тысяч?
  
  – Можа, і больш. Можа, і ўсе сем.
  
  – І яны дзейнічалі на свой страх і рызыка? Як гэта магло адбыцца?
  
  Ні кіруючай прозвішчы, ні нам не падабалася, што вялікія групы ўзброеных людзей хістаюцца па акрузе і змагаюцца са злом, лічачы лішнім ставіць нас у вядомасць.
  
  – Вон! Усё – вон! Вернецеся праз два гадзіны.
  
  Застаўшыся ў адзіноце, Спадарыня прамармытала:
  
  – Чортаў Костоправ... – І згрэбла са стала магічныя прыналежнасці. – Зусім з розуму выжыў.
  
  
  
  Я ўжо ведаў, што ў падарожжах з Вэнджаным трэба вельмі моцна засяроджвацца. Калі сыходзіш у сябе, час ляціць міма.
  
  Фрагменты таго, што адбывалася са мной паступалі бязладна, і я ўжо страціў надзею скласці іх у адзіную карціну.
  
  Усведамленне гэтага і выкліканы усведамленнем жах вярнулі мяне ў цяперашні час, на тое месца, адкуль я назіраў, калі неспадзявана адцягнуўся. Здавалася, прайшло некалькі гадзін.
  
  Але Спадарыня усё так жа бурчэла наконт Старога:
  
  – Што на яго найшло? Як мог ён паверыць гэтым чортавым чутках?
  
  Спадарыня изволила гневацца. З дапамогай нейкага чароўнага шара яна зірнула на далёкае поле завяршылася бітвы, і вынікі разні раззлавалі яе яшчэ больш.
  
  – Пракляты дурань!
  
  Гэта было буйнейшае паражэнне таглиосской арміі з часоў Дежагора.
  
  З патаемнага скрыні стала яна дастала кавалак чорнай тканіны. Я здзівіўся, дарма што ўважліва прачытаў яе тым Аналаў. Гэта быў шаўковы румел высокай ступені пасвячэння.
  
  Яна занялася практыкаваннямі са смяротным хусткай.
  
  Магчыма, гэта дапамагала ёй супакоіцца. Хваляваліся яна і таму, што ей чаго-то не хапала. Перш побач быў Капітан...
  
  Гэта ўсяго толькі намёк цябе, кабетка, падумаў я. У наступны раз ён наогул усіх изничтожит.
  
  Хустку ў яе руках так і мільгаў. Выдатна атрымліваецца. Цікава, ці ёсць тут якая-небудзь сувязь з Киной?
  
  Можа, менавіта магчымасць такой сувязі і палохала Костоправа?
  
  Не проста ж так яны клічуцца обманниками...
  
  Супакоіўшыся, Спадарыня паслала за сваімі штабистами. Як толькі тыя сабраліся, яна сказала:
  
  – Пасля бітвы засталіся выжылыя. Некаторыя ўсё яшчэ там, хаваюць загінулых. Изловите-ка мне парачку.
  
  
  
  53
  
  Ні Костоправ, ні Аднавокі так і не прыйшлі ў патайныя палату. Нават Радиша не вярталася катаваць палоннага. І абудзіць мяне не было каму.
  
  Вярнуўся я наўрад ці свядома, – напэўна, проста цела заклікала таму. Адсутнічаў доўга – куды даўжэй майго суб'ектыўнага часу, праведзенага ў мінулым. Павінна быць, шлях туды значна даўжэй, чым здаецца.
  
  Страўнік нават не буркуючы – ровам роў. Але камяні матухны Готы скончыліся.
  
  Душыла паспеў зноў скінуць холстину. Ён глядзеў на мяне злющими вачыма – падобна на тое, займаўся тут чым-то заганным.
  
  Я прыгледзеўся: аказваецца, яму ўдалося вызваліць адну руку.
  
  – Дрэнны хлапчук.
  
  Я зрабіў доўгі глыток з збанка і зноў прывязаў палоннага. Ці варта зноў рызыкнуць і пашукаць дарогу ў гэтым лабірынце, каб дабрацца да забойнай прыгатавання ежы матухны Готы? Або застацца і яшчэ паглядзець свет вачыма Вэнджанага, пакуль не з'явіцца дапамога?
  
  – Вады...
  
  – Ну ўжо няма, брат. Пакуль не скажаш, што рыхтуюць твае прыяцелі...
  
  У жываце зноў завуркатала.
  
  Душыла не адказваў. Хоць яго цела і аслабла, воля засталася цвёрдая. Нібы хто-то, нягледзячы на маё прысутнасць, прыходзіў яго падкормліваць.
  
  Аднак час ужо позні. Можа, матухна Гота завалілася спаць і паесці дасць мне Сары? Яна рыхтуе не так, быццам помсціць смяротным ворагам.
  
  Падышоўшы да дзвярэй, я спыніўся, раздумваючы. Ці можна адшукаць дарогу? Скажам, адбіткі ног на пыльнай падлозе... Не атрымаецца – цёмна. У гэтай частцы палаца ходзяць рэдка, у калідорах не запальваюць шандалов або паходняў. Адзіны крыніца святла – лямпа ў палаце за маёй спіной. Хіба што дачакацца раніцы, калі сонечнае святло пракрадзецца праз шчыліны ў даху і нешматлікія вокны.
  
  Я азірнуўся на лямпу. Гарэла яна доўга, і няма каму было даліць алею. Перш чым што-то рабіць, варта заправіць яе...
  
  Аднекуль здалёк, абмінуўшы сотню кутоў і абмінуўшы сотню гулкіх залаў, даляцеў ляск. Мяне, нягледзячы на таглиосскую вільготную спякоту, дапек холад.
  
  – Вады...
  
  – Заткніся.
  
  Я адшукаў бутэльку з светильным алеем і, напружваючы слых, завадатараў лямпу. Ляск не паўтараўся.
  
  Зноў накрываць душилу не спатрэбілася. Зірнуўшы на яго, я выявіў, што смяротна бледная фізіяномія расцягнутая ў ўхмылка.
  
  У ўхмылка смерці.
  
  Расплескав алей, я ірвануў прэч з палаты.
  
  І зноў заблудзіўся. Амаль адразу.
  
  
  
  54
  
  Заблудзіцца ў палацы – зусім не падстава для панікі. Хоць расчараванне было моцным.
  
  Вы можаце вырашыць, што мае дзеянні і думкі былі небезупречны з пункту гледжання здаровага сэнсу. Дакладна; я і сам так лічу.
  
  Першае правіла: не збочваў у калідоры пыльнее таго, па якім топаешь. Другое: катэгарычна забарані сабе спробы зрэзаць шлях там, дзе гэта быццам бы магчыма. Варухнуўшы напрасткі, не прыйдзеш, куды табе трэба.
  
  І трэцяе правіла, самае галоўнае: не давай волі пачуццям. Асабліва расчаравання.
  
  Гэты палац – адзінае ў свеце будынак, дзе можна, увайшоўшы ў дзверы, апынуцца на іншым паверсе. Па ўласным горкаму досведу ведаю. І гэта не магія якіх-небудзь эльфаў. Проста палац – жудасная мешаніна прыбудоў, добавлявшихся стагоддзямі і да таго ж размешчаных на вельмі няроўнай зямлі.
  
  Нецярпенне дайшло да таго, што я адважыўся на крок, па сутнасці, паражэнчы. Я вырашыў спусціцца на ніжні паверх, адшукаць адну з тысячы задніх дзвярэй, якія адкрываюцца толькі знутры, і выбрацца на вуліцу. Там я разумею, дзе знаходжуся, і ўздоўж сцены дайду да ўваходу, якім карыстаўся рэгулярна. А ўжо адтуль можна ісці прама дадому.
  
  У гэты паўночны гадзіну ў палацы стаяла непраглядная цемра. У гэтым я пераканаўся пасля таго, як, спускаючыся па лесвіцы, спатыкнуўся і выпусціў лямпу.
  
  Яна, вядома ж, разбілася. Некаторы час святла ўнізе было больш чым трэба, але неўзабаве ён згас.
  
  Ох-хо-хо... Дзверы на вуліцу там абавязкова павінна быць. Вінтавая лесвіца ідзе ўніз ўздоўж вонкавай сцяны – у гэтым я, перш чым ёю скарыстацца, пераканаўся, высунуўшыся ў акно.
  
  Спускацца па старажытнай вінтавой лесвіцы нялёгка, асабліва калі няма парэнчаў, ды яшчэ не відаць, куды ідзеш. Аднак я справіўся і нават нічога не зламаў, хоць пару разоў паслізнуўся і перанёс доўгі прыступ галавакружэння, праходзячы скрозь клубы алейнага дыму.
  
  Нарэшце лесвіца скончылася, і я пачаў шнарыць у пошуках дзверы. Раптоўная думка прымусіла нахмурыцца. Што я раблю?.. І каб знайсці адказ, прыйшлося пакапацца ў галаве.
  
  Выявіўшы дзверы, я адчуў блізкасць свабоды. Удалося намацаць нават старадаўні драўляны завалу, чаго я зусім не чакаў.
  
  Рванув завалу, я штурхнуў дзверы. Тая расчыніліся вонкі.
  
  Няправільна ты, Мурген, вырашыў задачу...
  
  
  
  Нішто не зварухнецца у той нерухомасці, толькі здрыганецца часам смуга ў промнях святла, пробивающихся скрозь браму сну. Тады Цені адседжваюцца ў зацішных кутках. І так, у ледзь улоўных биениях сэрца Цемры, працякае іх жыццё.
  
  Велізарны драўляны трон стаіць на ўзвышшы ў сярэдзіне палаты, і гэтак шырокая тая палата, што толькі само сонца ў сілах асвятліць яе цалкам. На троне, агорнутая вэлюмам ценяў, апынаецца фігура; яе рукі і ногі прабітыя сярэбранымі кінжаламі. Часам ледзь чутна ўздыхае яна ў сне – то благія сны пранікаюць скрозь невідушчыя вочы..
  
  Такі яе спосаб выжывання.
  
  У ночы, калі вецер не прарываецца ў палату скрозь неостекленные вокны, не гарцует па апусцелых калідорах і не шэпчацца з мірыядамі паўзучых Ценяў, крэпасць напаўняецца цішы каменя.
  
  
  
  55
  
  Ні волі.
  
  Ні асобы.
  
  Дадому, у мясціна болю...
  
  
  
  56
  
  А вось і ты! Дзе цябе насіла? Сардэчна запрашаем у...
  
  ...мясціна болю?
  
  
  
  57
  
  Мясціна болю...
  
  Я наведваў яе, але не памятаю ні дарогі туды, ні самога візіту.
  
  Я стаяў на карачках пасярод полуразобранной маставой. Далоні і калені хварэлі. Я паднёс руку да вачэй. Яна была расцарапана. З дзясятка ран сачылася кроў. Мозг нібы скалеў ад холаду. Адарваўшы ад маставой іншую руку, я пачаў выцягваць з далоняў крошкі каменя.
  
  У паўсотні ярдаў ад мяне аліўкава замерцала сцяна будынка. Вываліўся круг мура, і з цемры з'явіліся цёмныя жа сілуэты. Узброеныя людзі палезлі вонкі. Знутры пачуліся грукат і крыкі. Я ўстаў і пайшоў да адтуліны, выпрабоўваючы смутны цікавасць да таго, што адбываецца, але не ведаючы чаму, – ніякіх пэўных думак не ўзнікла.
  
  – Гэй! – З дзіркі ў сцяне на мяне ўтаропілася чорная постаць. – Мурген, гэта ты?
  
  Я працягваў ісці, хоць дзіка кружылася галава. Мяне занесла направа, я наткнуўся на сцяну і здолеў нарэшце крыху зарыентавацца. Нібы п'яны, я разгарнуўся, трымаючыся адной рукой.
  
  – Вось ён! – Сілуэт паказаў на мяне.
  
  – Свечка?
  
  – Ага. Як ты? Што з табой зрабілі?
  
  Балела патроху, але – усюды. Нібы ўсё цела истыкали-парэзалі, ды яшчэ і аж запякло.
  
  – Хто? Ніхто са мной нічога не... – Ці як? – Дзе я? Калі?
  
  – Чаго?
  
  З-за дзіркі ў сцяне высунуўся чалавек. Яго твар было замотано хусткай, былі відаць толькі вочы. Мімаходам зірнуўшы на мяне, ён нырнуў назад. За сцяной нехта закрычаў.
  
  На вуліцу выскоквалі людзі. Некаторыя трымалі ў руках скрываўлены зброю. Твары былі схаваныя пад маскамі. Двое падхапілі мяне пад рукі і пацягнулі прэч.
  
  Мы несліся па цёмных вуліцах начнога горада. На зададзеныя мной пытанні ніхто не адказаў, так што некаторы час я зусім не ўяўляў сабе, дзе знаходжуся. Затым мы мінулі адкрытае прастору, і па шляху я ўгледзеў дежагорскую цытадэль.
  
  Гэта паслужыла адказам на першачарговыя пытанні.
  
  Але тут жа паўстала процьма новых. Мы па-за часткі горада, якая належыць Атраду? Як я тут апынуўся? Чаму нічога не памятаю? Не забыўся толькі, што гасцяваў у Кы Дама, употай вожделея яго ўнучку...
  
  Спадарожнікі знялі з галавы маскі і анучы. То былі свае, браты Атрада. Ды яшчэ дзядзечка Дой з парай нюень бао. Мы як раз згортвалі ў завулак, вядучы да іх кварталу.
  
  – Не так хутка... – выдыхнуў я. – Што адбываецца?
  
  – Хто-то цябе скраў, – патлумачыў Свечка. – Мы спачатку на Могабу грашылі.
  
  – Як?
  
  – Тенекрут павёў сваё войска ў пагоню за Спадарыняй. Калі пажадаем, можам адпраўляцца на ўсе чатыры. Мы думалі, яму спатрэбіўся закладнік.
  
  Мне не верылася, што Тенекрут проста так узяў і убрался.
  
  – Дзядзечка Дой... Апошняе, што я памятаю, – як чаевничал з Вешчуном.
  
  – Ты тады павёў сябе дзіўна, Каменны Салдат.
  
  Я зароў, але ён і брывом не павёў.
  
  – Вяшчальнік вырашыў, што ты прыйшоў ужо п'яным. І загадаў Тай Дэю адвесці цябе дадому. У шляху на Тай Дэя напалі. Ты быў клопатам, ён не мог абараняцца. Ён быў моцна збіты, але здолеў дабрацца дадому і расказаць аб тым, што здарылася. Твае сябры адправіліся на пошукі, ледзь мы паведамілі ім. – Мяркуючы па тоне, дзядзечка сумняваўся, што варта было гэта рабіць. – Мабыць, яны сноровистее, чым здаюцца. Цябе знайшлі хутка – і не ў цытадэлі, дзе б ты апынуўся, будучы захоплены Могабой.
  
  – Як я прайшоў праз увесь горад?
  
  Я паморшчыўся. У дадатак да ўсіх іншых пошасцяў, галава трашчала, нібы з пахмелля. Нейкі гадасцю мяне нашпігавалі?
  
  І зноў ніхто не адказаў.
  
  – Ноч усё тая ж?
  
  – Ды. Але яна ўжо на зыходзе.
  
  – І гэта дакладна не Могабиных рук справа?
  
  – Няма. Наров там не аказалася. Больш таго, неўзабаве хто-то напаў і на Могабу. Падобна на тое, што з мэтай забойства.
  
  – Джайкури?
  
  Многія мясцовыя хацелі б пазбавіцца ад праблемы, знішчыўшы яе крыніца.
  
  – Магчыма.
  
  Але гэта прагучала няўпэўнена. Трэба было б ўзяць палонных.
  
  – Дзе Аднавокі?
  
  Акрамя яго, няма каму было вырваць з сцяны кавалак.
  
  – Тылы прыкрывае, – адказаў Свечка.
  
  – Добра.
  
  Я амаль вярнуўся ў норму. Тое ёсць думкі змяшаліся канчаткова. Хто б ні выкраў мяне, яму давялося пастарацца, каб прайсці праз кварталы нюень бао незаўважаным.
  
  Дзядзечка Дой адгадаў, пра што я думаю:
  
  – Нам невядома, як зламыснікі змаглі падсцерагчы цябе і падабрацца ўшчыльную да Могабе. Тым чацвярым гэта каштавала крыві.
  
  – Могаба іх прыкончыў?
  
  – Па ўсіх сведчаннях, гэта была вялікая бітва. Чацвёра супраць аднаго.
  
  – Нядрэнна для Могабы. Ну, ён таксама заслужыў крышачку радасці ў жыцці.
  
  Мы дабраліся да будынка, хаваў штаб-кватэру Атрада. Я запрасіў усіх ўнутр. Хлопцы пачалі распальваць ачаг, а я, дачакаўшыся з'яўлення Аднавокага, прапанаваў яму прынесці піва – яго тут, па чутках, мора разліваецца, а нам не перашкаджала б прамачыць горла.
  
  Бурчаў, ён пайшоў і неўзабаве вярнуўся разам з Гоблінаў, цягнучы бочачку.
  
  – За мой рахунак, – абвясціў я.
  
  Аднавокі завыў.
  
  Распрануўшыся, я лёг на стол:
  
  – Як я выглядаю, Аднавокі?
  
  Ён адказаў такім тонам, нібы дурней пытання быць не магло:
  
  – Як любы пасля катаванняў. Ты зусім не памятаеш, як апынуўся на вуліцы?
  
  – Думаю, яны пачулі, што вы ідзяце, і выпхнулі мяне вонкі, каб адцягнуць вас на час.
  
  – Не выйшла. Павярніся-ка на бок.
  
  Я заўважыў чалавека ў дзвярах:
  
  – Заходзь, заходзь. Піўка з намі вып'еш.
  
  Да нас далучыўся Сіндхі. Кружку ён прыняў, але адчуваў сябе вельмі няўтульна.
  
  Я адзначыў, як уважліва назірае за ім дзядзечка Дой.
  
  
  
  58
  
  Усё тая ж багатая на прыгоды ноч. Па-ранейшаму мае думкі былі ў беспарадку, удары і ранкі нылі, а сілы былі да крайнасці знясіленыя. І ўсё ж я, обвязавшись вяроўкай, быў гатовы спусціцца са сцяны.
  
  – Нары дакладна не бачаць нас з надвратной вежы?
  
  – Шчанюк, чорт цябе дзяры, ты спусцішся, нарэшце? Брюзжишь пушчы сваёй цешчы.
  
  Аднавокі меў права судзіць – ён размаўляў з маёй цешчай не раз.
  
  Я рушыў уніз. І навошта я паддаўся на ўгаворы Гобліна з Аднавокім?
  
  Двое таглиосских салдат, якія чакалі ўнізе, дапамаглі ўзысці на груба змайстраваную плыт.
  
  – Глыбіня? – спытаў я.
  
  – Сем футаў, – адказаў той, што вышэй. – Можна на жэрдзях прайсці.
  
  Вяроўка заторгалася; я прытрымаў яе. Неўзабаве на плыце з'явіўся Сіндхі. Яму, акрамя мяне, ніхто не дапамог. Таглиосцы яго прысутнасці нібы не заўважалі. Я тры разы тузануў вяроўку, паведамляючы наверх, што мы адпраўляемся:
  
  – Рушылі.
  
  Таглиосцы былі з добраахвотнікаў, і выбралі іх таму, што яны паспелі добра адпачыць. Гэтыя хлопцы былі рады пакінуць горад і ў той жа час засмучаныя – бо прыйдзецца вяртацца.
  
  Пераправу яны лічылі выведкай: калі здолеем дабрацца да пагоркаў, абмінуць паўднёўцаў і вярнуцца, заўтра ноччу на той бок адправіцца цэлы флот.
  
  Толькі вернемся ці што? Калі Тенекрутовы людзі не перахопяць. Яшчэ трэба адшукаць Спадарыню, аб якой частцы нашай місіі салдаты не падазравалі.
  
  Узялі мы з сабой і Сіндхі. Кы Дам вырашыў, што прыбраць яго з горада – добрая ідэя. Самога Сіндхі ніхто не пытаўся. Таглиосцы павінны былі ахоўваць мяне, прыкрываючы тылы. Дзядзечка Дой хацеў адправіцца з намі, аднак Вяшчальніка ўламаць не змог.
  
  Пераправа прайшла без здарэнняў. Ледзь ступіўшы на сушу, я дастаў з кішэні зялёную драўляную скрыначку і выпусціў з яе матылька. Той, вярнуўшыся да Гоблінаў, абвесьціць аб нашым шчасным прыбыцці.
  
  Былі ў мяне і іншыя скрыначкі, розных кветак, і ва ўсіх сядзелі матылькі – іх трэба было выпускаць, сообразуясь з становішчам.
  
  Ледзь мы дабраліся да распадка паміж пагоркамі, Сіндхі ціха падахвоціўся ісці першым.
  
  – Я дасведчаны ў такіх справах, – патлумачыў ён.
  
  Праз некалькі хвілін я ў гэтым пераканаўся. Рухаўся ён асцярожна і зусім бязгучна.
  
  Я таксама стараўся, але ў мяне атрымлівалася горш. А таглиосцы маглі б яшчэ і каровіны колокольцы на шыю павесіць.
  
  Неўзабаве Сіндхі ледзь чутна папярэдзіў аб небяспецы. Мы замерлі. Паўднёўцы протопали міма ярдаў у дваццаці ад нас. Я ўлавіў абрывак гутаркі, з якога зразумеў, што цёплае коўдру ля цяпельца для іх пераважней начнога патрулявання ў пагорках. Дзіўна. Чаму-то заўсёды здаецца, што ў чужой арміі ўсё інакш.
  
  Гадзінай пазней мы сустрэлі яшчэ адзін патруль. Гэтыя тенеземцы таксама прайшлі міма, не заўважыўшы нас.
  
  Мы перасеклі кольца пагоркаў, калі усход ўжо заліўся агнём, што паляпшала агляд і памяншала рызыка быць заўважанымі.
  
  – Неабходна знайсці сховішча, – сказаў Сіндхі.
  
  Звычайная практыка на варожай тэрыторыі. І цяжкасцяў гэта не склала. Равок непадалёк густа зарос хмызняком, там можна хавацца, пакуль памятаеш, што не варта апранаць на ноч аранжавую піжаму.
  
  Я захроп, ледзь выцягнуўся на зямлі. І нікуды не унесся.
  
  
  
  Разбудзіў мяне пах дыму. Я сеў. У той жа міг падняўся і Сіндхі. Я выявіў варону, разглядывавшую мяне з блізкай адлегласці гэтак, што давялося скасіць вочы да носе, каб убачыць яе выразна. Таглиосец, які павінен быў стаяць на гадзінах, дрых без задніх ног. Для добра адпачылай гэта ўжо занадта. Але я нічога не сказаў. Сіндхі таксама захоўваў маўчанне.
  
  Праз некалькі імгненняў мае асцярогі пацвердзіліся.
  
  Хто-то закрычаў на мове паўднёўцаў. Яму адказалі. Вароны залились рогатам.
  
  – Яны ведаюць, што мы тут? – прашаптаў Сіндхі.
  
  Здавалася, яму цяжка ў гэта паверыць.
  
  Я падняў палец, патрабуючы поўнай цішыні, напружыў слых і разабраў некалькі слоў.
  
  – Яны ведаюць, што тут хто-то ёсць. Хто менавіта, не ведаюць. Незадаволеныя, што нас нельга проста прырэзаць. Гаспадару Ценяў патрэбныя палонныя.
  
  – Можа, выманьваюць?
  
  – Ім невядома, ці разумее хто-небудзь з нас іх мову.
  
  Белая варона, якая сядзела побач, каркнула і запляскала крыламі, прабіваючыся наверх скрозь галіны. Да яе далучылася яшчэ дзесяткі два.
  
  – Калі не зможам сысці, здадзімся. – Сіндхі сумна ўздыхнуў. – Біцца нельга.
  
  Мяне таксама не перапаўняла радасць. Роўна як і таглиосцев.
  
  Сысці нам не ўдалося. Вароны ўволю павесяліліся, назіраючы нашы старанні марныя.
  
  
  
  59
  
  Лагер Гаспадара Ценяў стаяў дзе-то на поўнач ад Дежагора. Мы апынуліся ў палоне аднымі з першых, але неўзабаве да нас далучыліся іншыя. Многім людзям Могабы не цярпелася пакінуць горад.
  
  Затое яму палягчэла з прокормом засталіся.
  
  Больш ніхто з нашых не трапіўся, – мабыць, Гоблін з Аднавокім моцна трымалі іх у цуглях.
  
  Матылькоў я не пасылаў; стала быць, братам вядома, што замест Спадарыні я знайшоў кучу непрыемнасцяў на сваю галаву.
  
  Нават наша ахова ведаць не ведала, навошта мы спатрэбіліся Тенекруту. Можа, і да лепшага, што мы гэтага не ведалі.
  
  З парасятамі, откармливаемыми да стала, і тое звярталіся лепш, чым з намі. Палонныя ўсё прыбывалі. Ежа была незайздросная, пасля некалькіх кормежек ва ўсіх адкрыўся моцны панос. Адыходжу месцаў не было. Нават простых сцёкавых канаў. І выкапаць самім не дазвалялі. Напэўна, не хацелі ствараць нам занадта ўжо камфартабельных умоў.
  
  Зрэшты, жыццё наша было крыху горш, чым у салдат Тенекрута. У іх нічога не засталося, і будучыню ім добрага не абяцала. Нягледзячы на рэпутацыю Гаспадара Ценяў, яны разбягаліся натоўпамі. Тыя, што засталіся ненавідзелі яго за тое, што давёў іх да жаласнага стану. І злосць вымещали на нас.
  
  Не ведаю, колькі часу мы там правялі. Згубіў лік дням. Быў заняты, імкнучыся не памерці ад дызентэрыі. Толькі аднойчы заўважыў нешта незвычайнае, а менавіта адсутнасць крумкач. Да таго да іх прывык, што спахапіўся, толькі калі яны дружна зніклі.
  
  Мяне насіла туды-сюды. Я вытрымаў мноства прыступаў. І гэта зусім знясілілі мой дух, тады як цела изошло на крывавы панос.
  
  Эх, паспаць бы спакойна...
  
  Мяне разбудзіў Сіндхі. Я скурчыўся ад яго дотыку – пальцы былі халодныя, як у яшчаркі. З усіх якія знаходзіліся ў загоне ён ведаў толькі мяне і таму хацеў падтрымліваць прыяцельскія адносіны. Ён падаў кружку вады. Добрая бляшаная гуртка; цікава, дзе расстараўся?
  
  – Пі, – сказаў ён. – Чыстая.
  
  Палонныя вакол нас ляжалі ў гразі, няспынна круціцца ў неспакойным сне. Нехта ўскрыкнуў.
  
  – Што-то наспявае, – працягваў Сіндхі.
  
  – Што?
  
  – Я адчуваю дыханне багіні.
  
  Тут і я на міг адчуў нешта акрамя смуроду спаражненняў, нямытых целаў і мярцьвячыны.
  
  – О! – шапнуў Сіндхі. – Вось яно...
  
  Я паглядзеў, куды ён паказваў.
  
  «Яно» адбывалася ў вялікім намёце, які належаў Гаспадару Ценяў. У паветры ўспыхнулі агні дзівоснага колеру.
  
  – Напэўна, рыхтуе для нашых што-то асаблівае...
  
  Можа быць, высачыў Спадарыню?
  
  Сіндхі фыркнуў. Падобна, яму мясцовыя ўмовы ішлі толькі на карысць.
  
  Бліскавіцы зіхацелі даволі доўга, але не прыцягнулі ніякай увагі. У мяне ўзніклі падазрэнні. На мне па-ранейшаму ляжыць Гоблиново заклён ад сонных чар. Значыць?..
  
  Я падпоўз да агароджы і, не атрымаўшы дрэўкам дзіды, зразумеў: лагер сапраўды зачараваны.
  
  Вада, прынесеная Сіндхі, надала мне сіл і прымусіла мазгі варочацца хутчэй. Відавочна, цяпер, калі ніхто не перашкаджае, самы час спыніць злоўжыванне Тенекрутовым гасціннасцю. Я пачаў праціскацца паміж шастамі агароджы.
  
  Страўнік пратэстоўцы заурчал. Нічога, пацярплю. Сіндхі ўчапіўся ў маю руку. Хватка ў хлопца была жалезнай.
  
  – Пачакай.
  
  Што за чорт? Добра, чакаю. Рука-то – адна з маіх любімых. Не хацелася б пазбавіцца яе грамадства.
  
  Вялізны жаўток месяца выпаўз на неба з усходу. Сіндхі, не адпускаючы мяне, глядзеў у бок вялікага шатра.
  
  Аднекуль з вышыні данёсся пранізлівы крык.
  
  – Тваю матулю! – прамармытаў я. – Толькі не гэта...
  
  Здзіўлены Сіндхі адпусціў мяне і ўтаропіўся ў неба.
  
  – Равун, – растлумачыў я. – Дрэнна справа. Тенекруту варта ў яго павучыцца лютай.
  
  Тут адкінуўся полаг Тенекрутова шатра і вонкі хлынулі людзі. Некаторых я даведаўся – як не пазнаць буйную русую шавялюру Лебедзя або Спадарыню, держащую за пархатые патлы адсечаную галаву? У кроку ззаду яе блішчала ў месячным святле эбеново-чорная скура Нажа. Іншыя былі мне незнаёмыя.
  
  Сонныя чары, наведзеныя на хуткую руку, рассеяліся. Паўднёўцы ускоквалі на ногі, пыталіся адзін у аднаго, што здарылася. Ледзь яны нашарили сваю зброю і даспехі, залязгало жалеза.
  
  Адзін з спадарожнікаў Спадарыні, здаравенны шадарит, зароў, загадваючы пашча ніцма перад сапраўднай Дачкой Цемры.
  
  Сіндхі хмыкнуў. Падобна, нічым гэтага хлопца не проймеш. Усё сажрэ, не падавіўшыся.
  
  Ён больш не трымаў мяне, аднак для ўцёкаў не заставалася ні сіл, ні жадання.
  
  
  
  60
  
  Спадарыні з яе адчайнай бандай ўдалося дамагчыся свайго. Нахабства – другое шчасце. Пракраўшыся ў лагер, яны забілі Тенекрута, а будучы акружаны, выклікалі паўднёўцаў, што іх барацьба асуджаная і па гэтай прычыне не варта рыпацца. Я не прысутнічаў пры размове: кішкі атрымалі верх над цікаўнасцю.
  
  Нашы былыя варты вырашылі выслужыцца перад Спадарыняй і павялі да яе палонных.
  
  Нож даведаўся нас, ці мы пакінулі загон.
  
  З выгляду ён цалкам мог сысці за нара – высокі, чорны, мускулісты, без адзінай унцыі тлушчу. Нешматслоўны, аднак выглядае ўнушальна.
  
  Яго паходжанне было незразумелым. Ён прыйшоў у Таглиос з Плеценым Лебедзем і Корд Мэзером, спасшими яго ад кракадзілаў дзе-то ў сямі тысячах міль на поўнач ад таглиосской мяжы. Адно ўсе ведалі, напэўна, ды і сам Нож не хаваў сваёй нянавісці да жрацам – усім разам і кожнаму паасобку, па-за залежнасці ад іх канфесій. Было справа, я лічыў хлопца атэістам, отвергающим саму ідэю наконт багоў і веры, але потым пераканаўся, што яго нянавісць распаўсюджваецца толькі на служыцеляў культу рэлігіі. Напэўна, гэта коренилось ў яго мінулым.
  
  Але цяпер гэта не важна.
  
  Нож, забраў нас з Сіндхі ў аховы:
  
  – Ох і пах ад цябе, сцяганосец.
  
  – Дык пакліч служанак, хай прыгатуюць ванну.
  
  Я і ўспомніць не мог, калі ў апошні раз мыўся. У Дежагоре вады на падобнае пястота не мелася.
  
  Цяпер-то, вядома, можна плёскацца колькі хочаш, вось толькі грязновата гэтая вадзіца.
  
  Нож забяспечыў нас чыстай адзеннем, реквизированной ў паўднёвых афіцэраў, даў магчымасць памыцца і адвёў да малоопытным палявых лекарям, якіх Костоправ набраў для таглиосских войскаў. Аб тым, як лячыць свистуху, яны ведалі яшчэ менш майго.
  
  Спадарыня прыняла нас толькі днём. Ёй ужо паведамілі, што палонныя – ўцекачы з горада.
  
  – Чаму ты дэзерціраваў, Мурген? – рэзка запыталася яна.
  
  – Я не дэзерціраваў. Мы вырашылі, што хто-то павінен пайсці і адшукаць цябе. Гэтым кім-то і мне пашчасціла стаць.
  
  Яна ў кепскім настроі і, падобна, сама чым-то хворает, значыць жарты ў бок.
  
  – Аднавокі з Гоблінаў палічылі мяне адзіным годным даверу і здольным прабрацца праз варожыя пасты. Самі яны пайсці не маглі. Ну а я не справіўся.
  
  – Навошта ўвогуле спатрэбілася пасылаць да мяне?
  
  – Могаба ўявіў сябе жывым богам. Мы акружаны вадой, паўднёўцаў да горада не падступіцца, і цяпер Могабе няма патрэбы ўжывацца з тымі, хто не ва ўсім з ім згодзен.
  
  – Чарнаскурыя ўпэўненыя, што служаць багіні, Спадарыня, – сказаў Сіндхі. – Але іх ерась недарэчная. Яны нават горш за няверуючых.
  
  Я навастрыў вушы. Можа, даведаюся пабольш пра яго единоверцах? Не ўсё мне з імі зразумела. У прыватнасці, трэба было б высветліць, ці не яны выкралі мяне і спрабавалі забіць Могабу.
  
  Аднак я не мог уявіць, для чаго ім гэта магло спатрэбіцца.
  
  Сіндхі перагаварыў з Спадарыняй. Яго адказы на яе пытанні нічога мне не сказалі.
  
  Адзін раз Спадарыня перапыніла допыт з-за млоснасці. Маленькі худы старэча па імя Нарайян, вертевшийся паблізу, з-за чаго-то невымоўна ўзрадаваўся гэтаму. Дарэчы, Сіндхі аказваў старикашке прыкметнае пашану.
  
  Іх прысутнасць мне не падабалася. Тое нямногае, што я ведаў пра іх культ, пераконвала: мне не хочацца, каб яны ўплывалі на маіх начальнікаў.
  
  Допыт скончыўся. Дружкі Нажа адвялі мяне да Лебедзь з Мэзером. Гэта азначала, што можна, нарэшце, пагаварыць на нармальнай мове. Аднак неўзабаве я адчуў сябе усімі забытым.
  
  – Што далей будзем рабіць? – спытаў я.
  
  – Не ведаю, – адказаў Лебедзь. – Мы з Корд проста таскаемся за яе светлостью і робім выгляд, што зусім не сочым за ёй па даручэнні Прабриндра Дра з Радишей.
  
  – Робіце выгляд?
  
  – Што толку ад соглядатая, які кожнай сабаку вядомы? Хоць гэта ў асноўным клопаты Корд. З нас дваіх ён з Бабай у ладачкі гуляе.
  
  – То бок, гэта не проста плёткі? Ён сапраўды блытаецца з Радишей?
  
  – Што, цяжка паверыць? Так, рожа ў яе... Гэй, Корд! Дзе картишки? Тут аб'явіўся лапух, які ўявіў, што ўмее гуляць у тонк.
  
  – Ўявіў? Лебедзь, сядзеш са мной гуляць – вырашыш, што гэта я тонк вынайшаў.
  
  Мэзер быў даволі сціплым хлопцам прыстойнага росту, з імбірны-рудымі валасамі і на агульным фоне вылучаўся толькі тым, што быў белым у краіне, дзе хіба што гаремных дзяўчынак з нараджэння хаваюць ад сонца.
  
  – Зноў у Лебедзя слоўнае нетрыманне? – спытаў ён.
  
  – Ды падобна на тое. Я, між іншым, на тонке кар'еру зрабіў. Калі не можаш абыграць вандроўнага шулера, рызыкуеш вылецець з Атрада.
  
  Мэзер паціснуў плячыма:
  
  – Ну, гэтак ты жыва Лебедзя без штаноў пакінеш. Вось калода, здавай. А я схаджу пазнаю: можа, і магутны генерал Нож захоча з намі пасядзець.
  
  – Адсюль яму Спадарыню не ўбачыць, – прабурчаў Лебедзь.
  
  Ну так, вядомая справа – зелен вінаград.
  
  Ўсмешка Мэзера пацвердзіла маю здагадку.
  
  – Так што ў ёй такога? – спытаў я. – Кожны, хто хоць пяць хвілін каля яе круціцца, тут жа сліны пусціць, мову і вываліў усё вакол перастане заўважаць. Вось я колькі гадоў быў з ёю побач, ведаю, што ўсё ў яе на месцы, лепш і не бывае, аднак не памятаю, каб хоць разок ўзбудзіла. Ды і як ні круці, яна не проста баба, а Спадарыня і жонка Старога.
  
  Ну, апошняе не зусім дакладна: праз меч пералезці ніхто з іх так і не знайшоў час.
  
  Лебедзь стасовал калоду:
  
  – Здымеш?
  
  Здыму. Заўсёды здымаю. Аднавокі прывучыў.
  
  – Няўжо і сапраўды ніякіх пачуццяў? – спытаў Лебедзь. – Варта ёй прайсці міма, і ў мяне ў галаве ўсё кулём. А раз яна цяпер удава...
  
  – Не думаю.
  
  – Што?
  
  – Якая ж яна ўдава? Костоправ-то жывы.
  
  – Ч-чорт, і тут не шанцуе... А хочаш, складзем калоду так, каб Корд вырашыў, што выйграе, і разденем яго?
  
  Варта было мне пагушкаць галавой, і Лебедзь пажадаў даведацца, чаму я лічу, што Костоправ жывы. Некаторы час я ўхіляўся ад пэўнага адказу, і тут вярнуўся Мэзер:
  
  – Нож заняты – шукае пазіцыю, з якой зручней разглядаць нашу вядзьмарку. Лебедзь, ты нябось зноў калоду зарадзіў? Няма? Пястота гэта пустое; пересдай.
  
  – Вучыцеся, слабакі, – прабурчаў я. – Глядзіце. – У мяне на руках былі два туза, пара двоек і тройка. Аўтаматычны выйгрыш; такі расклад амаль не б'ецца. – І бо зусім шчыра.
  
  – Не важна, – хіхікнуў Лебедзь. – Усё роўна ты нічога не змог зрабіць.
  
  – Гэта дакладна. Чаму б вам, хлопцы, не наведаць Дежагор? Я вас півам пачастую, Аднавокі там варэнне наладзіў.
  
  – Ха! Канкурэнцыя?
  
  Лебедзь з Мэзером, ледзь прыбыўшы ў Таглиос, заняліся вырабам піва. Потым яны гэтую справу пакінулі. Адной з прычын было тое, што жрацы ўсіх канфесій забаранілі паствы ўжыванне спіртнога.
  
  – Гэта наўрад ці. Яго піва толькі тым добра, што па шарам дае.
  
  – Тое ж было і з нашым, – сказаў Мэзер. – Дарагі мой тата, півавар, у труне переворачивался кожны раз, калі мы закупоривали новы бочачку.
  
  – Аднак празапас мы піва ніколі не запасали, – запярэчыў Лебедзь. – Ці яно дозревало, мы здымалі пену і ўсё вылівалі ў таглиосские глоткі. Ты, Мурген, не вельмі-то вер наконт дарагога папани. Стары Мэзер быў податные чыноўнікам, ды такім тупым, што нават хабару не браў.
  
  – Затыкніся і здавай. – Мэзер згроб свае карты. – Хатняе-то ён варыў. А вось Лебедзеў бацька наогул быў падручным муляра.
  
  – Затое прыгажуном і папулярным палюбоўнікам. І я атрымаў у спадчыну яго лепшыя рысы.
  
  – Ты хутчэй на матулю пайшоў. Калі чаго-небудзь са сваёй шавялюрай не зробіш, цябе хутка ў гарэм затащат.
  
  Такімі прыязнымі я гэтых хлопцаў раней не бачыў. Аднак занадта расслабляцца ў цёплай кампаніі не варта – гэта не Атрад. Таму я моўчкі засяродзіўся на гульні; хай распавядаюць, як жылі, перш чым усё кінулі і пабеглі па свеце бадзяцца.
  
  – А ты, Мурген? – спытаў Лебедзь, заўважыўшы, што выйграю я куды часцей, чым прайграем. – Сам-то адкуль родам?
  
  Я распавёў, як рос на ферме. У маім жыцці не было нічога цікавага, пакуль я не вырашыў, што мне збрыдзела крестьянствовать. Тады я запісаўся ў адну з армій Спадарыні, зразумеў, што і там мне не падабаецца, дэзерціраваў і ўступіў у Чорны Атрад, дзе толькі і змог адкараскацца ад шукалі мяне профосов.
  
  – Шкадаваў калі-небудзь, што сышоў з дому? – спытаў Мэзер.
  
  – Кожны божы дзень. Кожны... Вырошчваць бульбу сумна і стомна, затое яна не наровіць пырнуть цябе ножыкам. Дома я не галадаў, жыў у цяпле, ды і памешчык нас не прыціскаў асабліва. Ён, перш чым узяць што належыць, заўсёды глядзеў, ці хопіць арандатарам на зіму... Ды і жыў-то крыху лепш нашага. А магію мы бачылі толькі тую, што вандроўныя штукары на кірмашы паказваюць.
  
  – Дык чаго ж не вернешся дадому?
  
  – Не магу.
  
  – Калі трымацца з аглядкай, не прыбірацца багата і нікога не задзіраць, можна амаль усюды прайсці без праблем. Мы ж прайшлі.
  
  – Не магу, таму як дома-то больш няма. Праз пару гадоў пасля майго сыходу там пабывала войска мяцежнікаў.
  
  А пасля іх – Атрад, па дарозе з якога-то агіднае месца ў іншае, таксама не обещавшее радасцяў. Уся імперыя была пераўтвораная ў пустыню ў імя свабоды ад тыраніі Спадарыні...
  
  
  
  61
  
  Спадарыня даслала за мной толькі праз шэсць дзён. За гэты час я выгаіўся ад паноса і крыху отъелся, зноўку набраўшы некалькі фунтаў, але ўсё ж выглядаў так, нібы з пекла збег. А зрэшты, чаму «нібыта»?
  
  Спадарыня таксама выглядала не шыкоўна. Стомленая, бледная, подавленная – напэўна, да гэтага часу превозмогала хвароба, ад якой яе ў мінулы раз ванітавала. Яна не стала марнаваць часу на свецкія ласкі:
  
  – Я пасылаю цябе назад, у Дежагор, Мурген. Мы атрымліваем трывожныя весткі аб Могабе.
  
  Я кіўнуў. Сам ужо сёе-тое чуў. Кожную ноч возера перасякалі плыты. Дэзерціры і ўцекачы, усе як адзін, са зьдзіўленьнем даведваліся, што Тенекрут мёртвы, а яго арміяй, таксама ладна спустошанай павальным дезертирством, камандуе Спадарыня.
  
  У Спадарыні характар не цукар. Падобна на тое, яна проста не жадае вырашаць створаныя Могабой праблемы. І не важна, чаго гэта будзе каштаваць Таглиосу і Чорнага Атраду.
  
  – Навошта?
  
  Не занадта-то разумна вось так. Усе нашы таглиосцы пакінулі дома радню. Многія – людзі вядомыя і заможныя, такім-то перш за ўсё выгадна абараняць Таглиос.
  
  – Мне трэба, каб ты проста вярнуўся і працягнуў пачатае. Але запісвай падзеі. Оттачивай майстэрства. Трымай Атрад згуртаваным. І будзь гатовы да ўсяго.
  
  Я хмыкнуў. Не гэта хацелася пачуць, улічваючы, што аблогу можна спыніць у любы момант. Спадарыня адчула мой схаваны пратэст, слаба ўсміхнулася і ўзмахнула рукой:
  
  – Спаць, Мурген.
  
  І я паваліўся, дзе стаяў.
  
  Усё тая ж старая ведзьма...
  
  
  
  У галаве клубилась каламута. Таглиосцы, надоечы дапамагалі мне перабірацца праз ваду, паходзілі на зомбі. Увесь час маўчалі і нават, здавалася, не заўважалі нічога навокал.
  
  – Кладзіся! – ціха загадаў я. – Патруль.
  
  Яны выканалі загад, але рухаліся, нібы да мяжы накурившись дуры.
  
  Патрулёў зараз было няшмат, і пазбягаць іх увагі не складала працы. Ды і не ўваходзіла ў іх задачу затрыманне ўсіх, хто блукае вакол. Берага возера мы дасягнулі без здарэнняў.
  
  – Адпачываем, – загадаў я. – Чакаем цемры.
  
  Я не ведаў, што вымусіла нас перасякаць пагоркі днём. Проста не памятаў, як мы выйшлі.
  
  – Я што, дзіўна сябе паводзіў? – спытаў я.
  
  Таглиосец, што вышэй ростам, няўпэўнена пакруціў галавой. Ён разумеў у тым, што адбываецца, яшчэ менш майго.
  
  – Здаецца, толькі пару гадзін таму я выйшаў з туману, – сказаў я. – Памятаю, як нас схапілі, як трымалі ў палоне. Памятаю што-то накшталт бою. А вось як сышлі – не памятаю...
  
  – Я таксама, спадар, – загаварыў той, што ніжэй. – Толькі ў мяне такое пачуццё, што трэба як хутчэй вярнуцца да сваіх. Ужо не ведаю чаму.
  
  – А ты што скажаш?
  
  Высокі, хмурачыся, кіўнуў. Ён так стараўся ўспомніць, што жыла ледзь не лопнула, чырванеючы ад напругі.
  
  – Напэўна, – выказаў здагадку я, – Тенекрут што-то зрабіў з намі і адпусціў. Пра гэта варта памятаць. Асабліва калі ўзнікаюць памкненні, якім сам здзіўляешся.
  
  Пасля наступлення цемры мы прайшліся ўздоўж берага, выявілі плыт і, забраўшыся на яго, рушылі да Дежагору. І адразу зразумелі, што на жэрдзях не дабяромся: занадта высока стаіць вада. Скончылася справа тым, што мы з жэрдак і абломкаў дошак змайстравалі нешта накшталт вясёлы. Поўначы сышло на пераправу, а затым, натуральна, усё паляцела да чарцей.
  
  Аднавокі, стоячы на гадзінах, бавіў час з каханым бочачкай піва. Пачуўшы плёскат вады і воклічы, ён уявіў, што ўсе арды зла настроіліся на яго, і пачаў вывешваць вогненныя шары, так што любы тлумачальны лучнік лёгка нашпиговал б нас стрэламі.
  
  Аднавокі пазнаў мяне амаль адразу – лучнікі паспелі выпусціць ад сілы тры стрэлы. Ён закрычаў, патрабуючы спыніць стральбу, але было позна. Нас заўважылі нары з вежы над паўночнымі варотамі.
  
  Мы былі досыць далёка, каб ім не ўдалося разглядзець асобы. Але само наяўнасць у Старой Каманды сувязяў з вонкавым светам, несумненна, выкліча ў Могабы жывую цікавасць.
  
  – А-а, Шчанюк вярнуўся, – загаварыў Аднавокі, калі я ўскараскаўся на сцяну. – Мы цябе ўжо ў мерцвякі запісалі, збіраліся памінкі зладзіць. Зацягнуў я з гэтым, таму як шмат спраў навалілася. Раз ты, як мяркуецца, пакінуў гэты свет, весці Аналы давялося мне.
  
  Ён шчодра працягнуў мне сваю два тыдні не мытую кружку з півам. Я ад такога гонару адмовіўся.
  
  – Ды ўсё з табой у парадку?
  
  – Не ведаю. Можа, ты разбярэшся.
  
  Я распавёў, што змог прыгадаць.
  
  – У цябе быў прыпадак?
  
  – Калі так, то і ў двух іншых таксама.
  
  – Интересненько... Добра, заўтра пра гэта пагаворым.
  
  – Заўтра?
  
  – У мяне змена праз дзесяць хвілін, і я маю намер крыху прыціснуць вуха. Ды і табе паспаць не перашкаджае.
  
  Ох, дружа Аднавокі... Што б я рабіў, калі б ты не клапаціўся пра мяне?
  
  
  
  62
  
  Разбудзіў мяне Бадья:
  
  – Мурген, прыйшоў чалавек ад Могабы. Кажа, яго вялікасць жадае цябе бачыць.
  
  Я застагнаў:
  
  – На які чорт тут столькі святла?
  
  Напярэдадні я паленаваўся спусціцца ў падзямелле.
  
  – Могаба незадаволены. Пакуль цябе не было, мы рабілі выгляд, што ты тут, проста не можаш з ім гаварыць. Гоблін з Аднавокім часам двайнікоў тваіх на сцяну выстаўлялі, каб нарам вочы мулялі.
  
  – І вось сапраўдны Мурген вярнуўся, а вы і рады яго ваўку скарміць.
  
  – Э-э... Так Могаба ж нікога іншага не кліча.
  
  Гэта значыць, ад Гобліна з Аднавокім ён жадае трымацца далей.
  
  – Знайдзі-ка гэтых сяброў-прыяцеляў і скажы, што яны мне патрэбныя. Неадкладна.
  
  Вядома, нашы ведзьмакі, па свайму звычаю, на покліч з'явіліся не подскакам.
  
  – Давайце сюды насілкі, – загадаў я, – і цягнеце мяне ў цытадэль. Мы сознаемся, што вы аб мне хлусілі, але толькі таму, што я вельмі сур'ёзна хворы. Плыт ноччу мне спатрэбіўся выключна для водных працэдур. А вы вырашылі нада мной пажартаваць, пакуль я без штаноў, і запусцілі вогненныя шары.
  
  Аднавокі сабраўся было заныть, але я рыкнул:
  
  – Я да Могабе без прыкрыцця не пайду! Яму больш няма патрэбы з намі нежничать.
  
  – Ён будзе ў дрэнным настроі, – напрарочыў Гоблін. – У горадзе ўжо бунты з-за недахопу ежы, Могаба рыс адлічвае па зярнятку. Нават яго адборныя таглиосские сяржанты разбягаюцца.
  
  – Ну, значыць, яго песенька спета. Ён-то меў намер ўразіць свет слаўнымі перамогамі, ды толькі падначаленыя не адпавядаюць яго жалезнай волі.
  
  – А мы – што-то накшталт филантропического братэрства? – прабурчаў Аднавокі.
  
  – Мы нікога не забівалі, хто сам не напрошваўся. Рушылі. І будзьце гатовыя да ўсяго.
  
  Аднак спачатку мы падняліся на сцяну – і для таго, каб я мог паглядзець на горад пры дзённым святле, і для таго, каб нары на паўночных варотах лішні раз убачылі мяне хворым.
  
  Вада, якая паднялася нават вышэй, чым прадказвала Хонь Трэй, не даставала да зубцоў толькі восем футаў.
  
  – Унутры шмат затоплена?
  
  – Могаба законопатил вароты. Дзе прасочваецца, паставіў джайкури з вёдрамі.
  
  – Нядрэнна. А ўнізе?
  
  – Цякучы памаленьку ў катакомбах. Вычерпываем.
  
  Я хмыкнуў, гледзячы на Тенекрутово возера. Трупаў у ім было не злічыць.
  
  – Гэта што, з насыпаў ўсплылі? Хіба можа такое быць?
  
  – Могаба шпурляў бунтаўнікоў са сцен, – растлумачыў Гоблін. – Некаторыя тапельцы – з плытоў, што перакуліліся або разваліліся.
  
  Я напружыў вочы. Там, за роўняддзю возера, адрозніваўся конны патруль. Адзін з плытоў з кучай джайкури дзень застаў у шляху. Людзі веславання далонямі, адчайна спрабуючы пазбегнуць сустрэчы са вершнікамі.
  
  Тут з'явіўся Тай Дэй. Значыць, нюень бао па-ранейшаму назіраюць за тым, што адбываецца ў горадзе. Я вырашыў, што хлопец хоча запрасіць мяне да Глашатаю, аднак ён маўчалі. Я загадаў астатніх:
  
  – Нясіце да вялікасці.
  
  Калі наблізіліся да цытадэлі, я заўважыў:
  
  – Ну і відок у яе! Дакладна з баек пра зданяў.
  
  Асабліва з усімі гэтымі хмарамі ў небе і зграямі кружлялі над ёй крумкач. Дежагор ператварыўся ў вароніна рай. Да таго растлусцеў, што лётаюць з цяжкасцю. Ну, можа, і мы іх мясцом подкормимся.
  
  Нарам, якія стаялі на варце ля ўваходу ў вежу, ўздумалася не прапусціць Гобліна з Аднавокім.
  
  – Тады цягніце назад, – скамандаваў я сваім.
  
  – Пачакай!
  
  – Ды добра, дружа. Некалі мне з Могабой лясы тачыць. Лейтэнант жывы, і Капітан, верагодна, таксама. Могаба цяпер кавалка гаўна не варта, акрамя як ва ўласным уяўленні.
  
  – Можа, хоць паспрачаешся з імі? Нам бы дух перавесці.
  
  Очиба дагнаў нас, не паспелі мы спусціцца на вуліцу:
  
  – Прымі прабачэнні, сцяганосец. Можа, перадумаеш?
  
  – З чаго б мне передумывать? Не вельмі-то я засумаваў па Могабе. Ён тут нябось грыбы вядзьмарскія лопае або траўку шчасця жуе, а з мяне ўжо другі тыдзень кішкі разам з паносам лезуць. Няма ў мяне сіл забаўляць вар'ятаў, апантаных маніяй забойства.
  
  Што-то мільганула ў цёмных вачах Очибы. Можа, ён быў згодны са мной. Можа, у яго галаве ішла вайна паміж вернасцю найвялікшага з наров Гиэ-Ксле і прыроджаным чалавекалюбствам.
  
  Я не збіраўся працягваць размову. Найменшы намёк на зацікаўленасць падштурхоўвае тых, што вагаюцца да звычайнага: «Не намі такі парадак заведзены».
  
  Вартавыя тым часам ціха абмяркоўвалі палітыку Могабы. Калі нават гэтыя хлопцы ў ім сумняваюцца, справы ідуць яшчэ горш, чым я думаў.
  
  – Як пажадаеш, – сказаў Очиба. – Прапусціце насільшчыкаў.
  
  Асобай гэтых насільшчыкаў, хвала багам, ніхто не зацікавіўся.
  
  І я ўпершыню адчуў за сабой некаторую сілу.
  
  
  
  63
  
  Быў Могаба рады бачыць Гобліна з Аднавокім, ды яшчэ ў добрым здароўі? Ужо паверце, няма. Аднак не выказаў незадавальнення. Проста дадаў сёе-тое да свайго думках рахунку. Ён даставіць мне нават больш непрыемнасцяў, чым задумаў. Пазней.
  
  – Можаш сядзець? – спытаў ён, нібы яго і сапраўды турбавала маё самаадчуванне.
  
  – Магу. Я правяраў. Збольшага з-за гэтага так затрымаўся. А яшчэ хацеў пераканацца, што здольны нармальна цяміць.
  
  – Вось як?
  
  – Ужо больш за тыдзень пакутую ліхаманкай і паносам. Гэтай ноччу мяне спусцілі на плыт і акунулі ў ваду, каб астудзіць. Дапамагло.
  
  – Зразумела. Присаживайся да стала.
  
  Гоблін і Аднавокі перанеслі мяне ў крэсла, разгуляўшы сапраўдны спектакль.
  
  Акрамя Могабы, у зале пасяджэнняў прысутнічалі Синдав з Очибой ды нас трое. У акне за спіной Могабы віднеліся пагоркі і вада. І вароны. Яны кішма кішэлі каля вежы, хоць ні адна не спрабавала пракрасціся ўнутр. Чырвоныя вочкі белай пракалолі мяне асабліва злосным позіркам.
  
  Напэўна, мы выглядалі занадта галоднымі.
  
  На нейкі міг я пабачыў гэты ж самы зала, толькі ў іншы час, з Спадарыняй за сталом і яшчэ сёе-кім з цяпер прысутных. Могабы сярод іх не было. І за акном суцэльная шэрасць.
  
  Аднавокі ўшчыкнуў мяне за мочку вуха:
  
  – Шчанюк, не час.
  
  Могаба пільна назіраў за намі.
  
  – Яшчэ не зусім ачомаўся, – патлумачыў я, разважаючы, што б магло азначаць маё бачанне.
  
  Так, менавіта бачанне. Для простай гульні ўяўлення занадта шмат падрабязнасцяў.
  
  Могаба сеў у крэсла насупраць мяне. Ён адлюстроўваў заклапочанасць, стрымліваючы прыродную самаўпэўненасць.
  
  – Мы сутыкнуліся з сур'ёзнымі і шматлікімі праблемамі, сцяганосец. Ляжаць яны па-за гарадскіх сцен і не ставяцца да нашай унутранай варожасці.
  
  Аб багі! Ён што, на здаровы сэнс мяне бярэ?
  
  – І нават калі мы паверым, што Лейтэнант з Капітанам жывыя, гэта нічога не зменіць. З гэтымі праблемамі мы павінны справіцца самі, паколькі ніякія падмацавання ў агляднай будучыні не прыйдуць.
  
  Тут, мабыць, не паспрачаешся.
  
  – Падобна на тое, сваім умяшаннем Спадарыня больш нашкодзіла нам, чым дапамагла. Мы апынуліся наглуха ізаляваныя толькі таму, што Гаспадар Ценяў быў вымушаны прыняць меры, якія дазваляюць яму весці вайну на два фронту.
  
  Я кіўнуў. Наша становішча і на самай справе пагоршыўся. Праўда, вораг цяпер не лезе кожную ноч на сцены. Ды і Могаба не губіць людзей пачым дарма, спрабуючы справакаваць паўднёўцаў на якую-небудзь глупства.
  
  Могаба выглянуў у акно. У пагорках, падымаючы пыл, раз'язджалі ўжо два патруля тенеземцев.
  
  – Ён можа проста нас замарыць голадам.
  
  – Можа.
  
  Могаба скрывіўся, але не даў волю злосці:
  
  – І?
  
  – Не ведаю чаму, але мне здаецца, што нашы сябры прарвуцца аблогу.
  
  – На жаль, у мяне такой упэўненасці няма. Хоць я згодны з тым, што аптымістычныя настроі ў салдат неабходна падтрымліваць.
  
  Збіраўся я спрачацца? Няма. Ён быў куды больш правоў, чым я.
  
  – Такім чынам, сцяганосец, як мы ўтрымаем горад, калі харчовыя склады амаль пустыя? І як адваюем наш сцяг, калі пераадолеем гэтыя цяжкасці?
  
  – Адказаў у мяне няма. Хоць, я мяркую, сцяг і так ужо ў руках сяброў.
  
  Чаму гэта так цікавіць Могабу? Амаль кожны раз пытаецца аб сцяга. Няўжо верыць, што ўладанне штандарам Чорнага Атрада зробіць яго законным Капітанам?
  
  – З чаго ты ўзяў? – здзівіўся ён.
  
  – Вдоводел, з'явіўшыся ў першы раз, трымаў у руках цяперашні сцяг.
  
  – Ты ўпэўнены?
  
  – Проста ведаю.
  
  – Тады падзяліся меркаваннямі адносна правізіі.
  
  – Як наконт рыбалкі?
  
  З Могабой не варта быць надта разумным – гэта яго толькі пушчы злуе.
  
  – Гэта не жарт, – буркнуў Гоблін. – Вада паступае з звычайных рэк.
  
  А наш маленькі вредина не так ужо тупы, як часам здаецца.
  
  Могаба нахмурыўся.
  
  – У нас знойдуцца людзі, што-небудзь што разумеюць у рыбалоўстве? – спытаў ён Синдава.
  
  – Сумняваюся.
  
  Яны, вядома ж, казалі пра таглиосских салдатах. Нары ўжо тузін пакаленняў былі выключна ваярамі. І негероической працай сябе не турбавалі.
  
  Я паставіўся да нарады вельмі нядбала. Забыўся згадаць, што нюень бао з'явіліся з тых краёў, дзе рыбалоўства – ледзь не адзіны спосаб выжывання.
  
  – Што ж, гэта думка, – прызнаў Могаба. – У дадатак – смажаная воронятина... – Ён зноў выглянуў у акно. – Але большасць таглиосцев не ядуць мяса.
  
  – Задачка, – пагадзіўся я.
  
  – Здавацца я не мае намеру.
  
  На гэта падыходнага адказу не знайшлося.
  
  – І ўласных рэсурсаў у вас няма?
  
  – Яшчэ менш, чым у цябе, – схлусіў я.
  
  У нас у катакомбах заставаўся запас рысу, але невялікі. Мы эканомілі на чым маглі, кіруючыся падказкамі з Аналаў. І быццам не выглядалі ахвярамі галадоўкі. Хоць нары мне падаліся больш сытымі.
  
  – Як наконт скарачэння колькасці утрыманцаў?
  
  – Я не перашкаджаю бескарысным таглиосцам і мясцовым рабіць плыты і пакідаць горад. Але не дазваляю нічога браць з сабой.
  
  Ён зноў стрымаў злосць:
  
  – Гэта азначае пустую марнаванне драўніны. Аднак думка таксама заслугоўвае разгляду.
  
  Я прыглядаўся да Синдаву з Очибой. Тыя заставаліся гагатовыми статуямі. Здавалася, нават не дыхалі. І не выказвалі ніякіх меркаванняў.
  
  Могаба нядобра ўтаропіўся на мяне:
  
  – Баюся, гэта нарада нельга будзе назваць удалым. Ты нават ні разу не ткнуў мяне носам у свае Аналы.
  
  – Аналы не могуць тварыць цуды. Пра аблога у іх гаворыцца толькі тое, да чаго можна дайсці шляхам простага здаровага сэнсу. Упарта трымай абарону. Беражліва размяркоўваў прадукты харчавання. Не марнуй рэсурсы марна. Памятай пра пагрозу эпідэмій. Не истощай цярпення праціўніка, калі няма надзеі пераседзець яго. Калі капітуляцыя непазбежная, сдайся, пакуль праціўнік яшчэ схільны да перамоваў.
  
  – Гэты праціўнік ніколі не быў схільны да перамоваў.
  
  Ну, гэта яшчэ пытанне. Хоць Гаспадары Ценяў вызначана лічаць сябе жывымі багамі.
  
  – Дзякую табе, сцяганосец. Мы ацэнім нашы магчымасці і паведамім табе аб прынятым рашэнні.
  
  Гоблін з Аднавокім дапамаглі мне сысці з крэсла і улегчыся на насілкі. Могаба больш нічога не сказаў, а я ніяк не мог прыдумаць, што б сказаць яму. Нары стаялі истуканами і назіралі за нашым сыходам.
  
  
  
  – Ну і навошта ён мяне клікаў? – пацікавіўся я, ледзь апынуўшыся ўдалечыні ад старонніх вушэй. – Я-то чакаў ляманту і пагроз.
  
  – Мазгі запудрыць, вось навошта, – сказаў Гоблін.
  
  – Пакуль сам разважае, ці не пара цябе прыкончыць, – жыццярадасна дадаў Аднавокі.
  
  – Ну, гэта і сапраўды натхняе...
  
  – Ён ужо наважыўся, Мурген. І выбару, які б цябе ўчыніў, не зробіць. Пара нам да мяжы павысіць пільнасць.
  
  Дадому мы дабраліся без прыгод.
  
  
  
  64
  
  – Не цягнеце мяне наверх, пакуль не даведаемся, што трэба дзядзечцы.
  
  Гоблін з Аднавокім стаялі каля лесвіцы, што вяла на сцяну. Дзядзечка Дой глядзеў на нас зверху.
  
  – У мае планы не ўваходзіць куды-небудзь, чаму-небудзь і чаму-небудзь цябе цягнуць, – заявіў Аднавокі. – Наколькі мне вядома, мы корячились выключна дзеля маскіроўкі.
  
  Дзядзечка пайшоў уніз.
  
  Я разглядваў сцяну. Яна была ўсеяная бисеринками вільгаці, але гэта таму, што камень халадней, чым паветра, а зусім не таму, што вада прасочваецца скрозь мур.
  
  Што ні кажы, а Гаспадары Ценяў ўмеюць будаваць.
  
  – Добра адчувае сябе Каменны Салдат?
  
  – Для вытворчасці дызентэрыяй – нядрэнна. Яшчэ спляшу на тваёй магіле, маляня. Ты па справе?
  
  – Вяшчальнік жадае сустрэцца з табой. Тваё прадпрыемства не ўвянчалася поспехам? – Дзядзечка кіўнуў у бок узгоркаў.
  
  – Калі ты, дзядзечка, называеш поспехам два тыдні ў гасцях у Гаспадара Ценяў, то яшчэ як ўвянчалася. А наогул-то, я займаўся тым, што добра глядзяцца і ўспрымаюцца загалоўкі на панос, выдатна зменшыў у вазе і ў рэшце рэшт ледзь здагадаўся змыцца, калі якія-то таглиосцы зладзілі налёт на лагер. Добра, да Вяшчальніка як-небудзь дабяруся. Толькі дапамажы не праваліцца ў якую-небудзь трусіную нару.
  
  Я цалкам здольны дайсці самастойна, але прытворная немач можа яшчэ спатрэбіцца.
  
  У будцы ў Вяшчальніка усё было па-ранейшаму. Хіба што знік адзін з пахаў – гэта я адзначыў яшчэ з парога. Хоць не змог успомніць, якой менавіта.
  
  Вяшчальнік быў гатовы да гутаркі. Хонь Трэй ўжо заняла сваё месца, а прыгажуня прыгатавала чай.
  
  – Тай Дэй паведаміў нас аб тваім вяртанні, – усміхнуўся Кы Дам. Вызначыўшы па погляду і раздувающимся ноздрям прычыну майго цікаўнасці, ён дадаў: – Дадзены адправіўся да Суддзяў Часу. Нарэшце-то суровыя часы мінулі гэты дом.
  
  Я не змог утрымацца і зірнуў на маладую жанчыну. Сары глядзела на мяне. Вядома, яна адразу адвяла вочы, але не настолькі хутка, каб я не адчуў укол сумлення і не перанёс ўвагу назад на Вяшчальніка.
  
  Ад Кы Дама нішто не выслізнула. Аднак ён не стаў падымаць шум з-за таго, што лепш было пакінуць незаўважаным. Незвычайнага розуму чалавек. Я прасякнуўся павагай да гэтай далікатнай старца.
  
  – Настаў цяжкі дзень, сцяганосец, і за ім ідзе яшчэ больш цяжкае заўтра.
  
  Ён досыць падрабязна апісаў мае перамовы з Могабой, і я лішні раз пераканаўся, што ў нюень бао ўсюды маюцца вушы.
  
  – Навошта ты мне гэта кажаш?
  
  – Каб падмацаваць сказанае мною раней. Нюень бао сочаць за чорнымі людзьмі. Пасля твайго сыходу нары казалі толькі на сваёй роднай гаворцы, пакуль не пачалі рассылаць ганцоў да трыбунаў кагорты і іншым бачным таглиосцам. Яны збяруцца ў гадзіну вячэры.
  
  – Ладзіцца што-то сур'ёзнае.
  
  Стары ледзь схіліў галаву:
  
  – Я хачу, каб ты паслухаў сам. Ты ведаеш гэтых людзей лепш, чым я, і зможаш вызначыць, ці абгрунтаваныя мае падазрэнні.
  
  – Хочаш, каб я даведаўся, да чаго яны дамовяцца?
  
  – Мабыць, што так.
  
  Вяшчальнік не прысвяціў мяне ў падрабязнасці. Ён хацеў, каб я ацаніў становішча свежым поглядам.
  
  – Дой правядзе цябе.
  
  65
  
  І Дой павёў мяне – сеткай падземных хадоў, гэтак жа складанай, як і нашы, але абсталяванай з меншай стараннасцю. Тыя, хто абзавёўся гэтым лабірынтам, жадалі толькі пры неабходнасці выбрацца з Дежагора; хавацца тут, відавочна, не мелі намер. Верагодна, гэта былі джайкури – іх гарадскія ўлады пакорліва выконвалі загады Грозотени. Ёй, вядома ж, спатрэбіўся запасны выхад.
  
  – Здзіўляюся я цябе, дзядзечка, – загаварыў я. – Што могуць ведаць пра падзямеллі жыхары балот? Наўрад ці ў сябе ў дэльце вы праклалі шмат тунэляў.
  
  – Так, крыху. – Яго вусны кранула ўсмешка.
  
  Напэўна, нюень бао адшукалі гэты ход дзякуючы дурацкому шанцаванню, разам, быць можа, з здабытымі звесткамі наконт ладу думак Грозотени.
  
  Словам, прабрацца ў цытадэль аказалася справай нескладаным, хіба што дзе-нідзе давялося рухацца паўзком. Будаўнікі яўна не ставілі перад сабой задачу забяспечыць Грозотени прасоўванне без шкоды для яе вартасці. Мне прыйшлося цяжкавата – я знаходзіўся ў нелучшей форме.
  
  Мы дабраліся да невялікай нішы пад лесвіцай, якая, на колькі хапала вока ды святла адной кволай свечкі, падымалася ў бясконцасць. Было падобна на тое, што каштоўную свечку затеплили выключна дзеля мяне; самі ж нюень бао ўвесь гэты шлях прароблівалі ў поўнай цемры.
  
  Я б не вытрымаў. Ужо вельмі не люблю замкнёнага прасторы, дарма што сам жыву ў падобных падзямеллях. Цесната, цемра, перыядычныя прыпадкі і бачання – той яшчэ набор.
  
  Хоць у апошні час прыпадку што-то не было...
  
  Я паставіў нагу на першую прыступку.
  
  Дзядзечка Дой, ухапіўшы мяне за запясце, паківаў галавой.
  
  – Хіба зала пасяджэнняў не там? – Мой голас прошуршал, як бягучы мыш.
  
  – Наверсе няма таго, што хоча паказаць табе Вяшчальнік. – Здавалася, ад такога шэпту нават паветра не варухнецца. – Ідзем.
  
  Поўзаць больш не давялося. Нам засталося толькі пераадолець чараду калідораў, узковатых для каржакаватага дзядзечкі. Напэўна, ён усё келіх сцёр аб шурпатую мур.
  
  У гэты раз я даведаўся пра цытадэлі больш, чым ва ўсе мінулыя наведвання. Унізе, пад навакольнымі яе плошчамі, хаваліся незлічоныя склады, турмы, арсеналы, казармы, вадасховішча і кузні, аб існаванні якіх я раней і не падазраваў.
  
  – Тут харчоў – на шмат гадоў! – прашаптаў я.
  
  Так, нары са сваімі фаварытамі могуць яшчэ доўга адседжвацца ў цытадэлі. Грозотень добра назапасілі на чорны дзень.
  
  Значыць, Могаба хлусіў, спрабуючы даведаўся, наколькі добрыя справы ў Старой Каманды.
  
  Не гэтую лі хацеў адкрыць таямніцу мне стары?
  
  І не на гэтых запасах квітнеюць нюень бао, у той час як іншыя галадаюць? Скубуць па драбках, дакладна мышы, каб нястачы не заўважылі.
  
  – Паспяшайся, – сказаў дзядзечка Дой.
  
  Неўзабаве да нас данеслася аддаленае спевы.
  
  – Мы можам спазніцца, Касцяной Воін. Пасьпяшайся.
  
  Я не даў яму па галаве толькі таму, што шум мог насцярожыць якія спяваюць.
  
  Яшчэ не бачачы, я зразумеў, што гэта нары. Я і раней чуў падобныя спевы. Праўда, тыя прызначаліся для забавы падчас працы альбо свят. Гэтая ж песня гучала змрочна і холадна.
  
  Дзядзечка Дой, задув свечку, узяў мяне за локаць. Мы ішлі вузкімі праходамі, пакуль раптам не апынуліся ў самым звычайным, не сказаць што вузкім патаемным калідоры, пракладзеным у сцяне ля галоўных пакояў. Уваход у падзямелле нішто не хавала. Проста патанае ў цені кут, на які і глядзець-то не захочаш.
  
  Зала быў асвечаны рэдкімі кандэлябрамі. Мабыць, госпада становішча, нягледзячы на свае багацці, эканомілі.
  
  Дзядзечка Дой прыціснуў палец да вуснаў. Мы былі зусім блізка ад небяспечных людзей, цалкам здольных выявіць нас па любой подозрительному шоргату. Апусціўшыся на карачкі, ён павёў мяне прама ў вялікую залу, дзе сабраліся амаль усе нары. Асветленая была толькі тая частка залы, дзе яны знаходзіліся. Дзядзечка схаваўся за калонай. Я схаваўся за нізкім пыльным сталом побач з дзвярыма. Жудасна хацелася стаць чорным, як нары. Павінна быць, у цемры мой лоб свяціўся, быццам месяц.
  
  Наша жыццё робіць жорсткім. Вельмі хутка перастаеш здзіўляцца новым жахам, і няма палявання выць, кружыць і хапаць сябе зубамі за хвост. І ўсё ж распазнаваць жудаснае большасць з нас не развучыўся.
  
  А ў зале як раз рабілася нешта падобнае.
  
  Там стаяў алтар. Могаба з Очибой рабілі што-то рытуальнае. Над алтаром віднелася невялікая статуя з цёмнага каменя – застылая ў танцы четырехрукая жанчына. Дэталяў было не разглядзець – занадта далёка, – але я магу сказаць напэўна, што ў жанчыны былі іклы вампіра, тры пары грудзей, а на шыі каралі з чарапоў немаўлятаў. Нары, быць можа, называлі яе па-іншаму, але гэта была Qinā. Хоць пакланяліся ёй нары не так, як гэта апісвалася ў кнігах джайкури.
  
  Обманники не жадаюць праліваць кроў, таму-то іх і клічуць душилами. А нары не толькі пралівалі кроў у імя сваёй багіні, але яшчэ і пілі яе. І падобна, ўжо даўно – на сцяне віселі абяскроўленыя трупы. Апошняя ахвяра, якой-той злашчасны джайкури, павісла побач з таварышамі па няшчасці неўзабаве пасля нашага прыходу.
  
  Набожнасць спалучалася ў нарах з практычнасцю. Па заканчэнні злавеснай цырымоніі яны пачалі раскрыжоўваць трупы.
  
  Я павярнуўся і папоўз прэч з залы. І пляваць мне было, што падумае дзядзечка Дой.
  
  У Атрадзе я усякага нагледзеўся – і катаванняў, і распраў, і нялюдскасці, якую нават асэнсаваць не мог, аднак ні разу не сутыкаўся з усімі одобряемым людоедством.
  
  Мяне не вырвала. Я не ускіпеў ад гневу. Апошняе было б глупствам. Я проста пайшоў настолькі, што мог гаварыць без боязі быць пачутым.
  
  – Я бачыў дастаткова. Ідзем адсюль.
  
  Дзядзечка Дой адказаў усьмешкай і ледзь прыкметным ўзняццем бровы.
  
  – Мне трэба абдумаць гэта. І запісаць. Мы не можам перажыць аблогі. Яны перажывуць. Аблогу павінна перажыць і праўда аб тым, хто яны.
  
  Дзядзечка разглядваў мяне. Магчыма, разважаў, не балуемся і мы, браты Чорнага Атрада, смажаным мясам «доўгай свінні».
  
  Напэўна, разважаў.
  
  Такія падзеі, мабыць, злёгку растлумачваюць, чаму нас пабойваюцца ў тутэйшых краях.
  
  Могаба неграмотен. Калі ён яшчэ не ведае, што цёмная бок наров больш не з'яўляецца таямніцай, я магу напісаць пра гэта ў Аналах, з тым каб папярэдзіць Спадарыню або Старога.
  
  – Яны ўсе сабраліся там, – сказаў дзядзька, – таму можна вярнуцца кароткім шляхам.
  
  – Што за шум? – спытаў я.
  
  Дзядзечка Дой зноў даў знак маўчаць. Мы пакрочылі наперад.
  
  І выявілі некалькі таглиосских салдат, закладывавших цэглай праход, праз які мы збіраліся выйсці. Навошта ім гэта спатрэбілася? Звонку гэтую дзверы не ўзламаць – чары Грозотени ўсё яшчэ дзейнічаюць.
  
  Тузануўшы мяне за руку, дзядзечка накіраваўся ў другі бок. Відавочна, ён выдатна ведаў цытадэль. Няцяжка было ўявіць яго шляющимся тут – так, дзеля цікавасці. Падобна на тое, ён як раз з пароды цікаўных.
  
  
  
  66
  
  – Што з табой? Хто-то з'еў твайго каханага кутенка? – спытаў, агледзеўшы мяне, Гоблін.
  
  Падобныя жарты, пасля таго як у горадзе не ўцалела ні адной сабакі, сталі папулярныя. Цяпер мяса можна было здабыць толькі двума шляхамі, і нары карысталіся абодвума. Мы ж абыходзіліся варонамі – тымі, што поглупее.
  
  Я распавёў Гоблінаў з Аднавокім аб убачаным. Дзядзечка Дой стаяў воддаль, злёгку раззлаваны тым, што да візіту да Глашатаю я пажадаў сустрэцца са сваімі. Не паспеў я выказаць і паловы, як Аднавокі перабіў:
  
  – Шчанюк, гэта трэба ведаць ўсяму Атраду.
  
  І ў якія-то павекі ён быў сур'ёзны, нібы стаяў з дзідай у бруху.
  
  І ў якія-то павекі Гоблін пагадзіўся з Аднавокім без стогнаў і супярэчання:
  
  – Трэба расказаць так, каб усе зрабілі правільныя высновы. Інакш будзе процьма намоў. Ты ж не хочаш, каб страшная праўда абрасла жахлівымі здагадкамі.
  
  – Тады зьбірайце ўсіх. А я, пакуль чакаю, яшчэ раз просмотрю кнігі джайкури. Магчыма, давядзецца расказаць і яшчэ сее-што.
  
  – Ці магу я далучыцца да цябе? – спытаў дзядзька Дой.
  
  – Няма. Ідзі перадай яму, што я наведаю яго, як толькі змагу. Гэта справы сямейныя.
  
  – Як пажадаеш.
  
  Ён сказаў што-то Тай Дэю і пайшоў.
  
  
  
  Маё чытанне перапыніў Бадья:
  
  – Усе сабраліся, Мурген. Усе, акрамя Клета. Ён пайшоў да потаскухам – нават родныя браты не ведаюць, дзе яго шукаць.
  
  – Добра.
  
  – Што, дрэнна справа? Выгляд у цябе такі...
  
  – Так, добрага мала.
  
  – І можа стаць горш, чым цяпер?
  
  – Пацярпі трохі, пра ўсё даведаешся.
  
  Праз пяць хвілін я стаяў перад шасцю дзесяткамі братоў і зьдзіўляўся: як здарылася, што ўсе баяцца такой слабой і нешматлікай шайкі? Нас усяго-то шэсць дзесяткаў, а яшчэ два гады таму толькі сем чалавек называлі сябе Чорным Атрадам.
  
  – Хлопцы, вы да канца-то дослушаете? – (Навіны прывялі ў нашых змрочнае ўзбуджэнне.) – Ціха! Справа вось у чым: яны прыносяць чалавечыя ахвяры і ядуць трупы. Але гэта яшчэ не ўсё. З тых самых часоў, як нары далучыліся да нас у Гиэ-Ксле, яны няспынна намякаюць і нават прама кажуць, што мы, якія прыйшлі з поўначы, – адступнікі. Гэта значыць, яны ўпэўненыя, што раней Атрад жыў паводле іх звычаяў.
  
  Падняўся ўсеагульны роў.
  
  Я грымнуў малатком муляра па драўлянага брусу:
  
  – Сціхніце, ідыёты! Ніколі ў Атрадзе не было такіх звычаяў. Нары і Аналаў-то ніколі не вялі, яны нават чытаць не навучаны!
  
  Я не адчуваў упэўненасці ў тым, што ў гісторыі Атрада ніколі не было чалавечых ахвярапрынашэнняў. Некалькіх пачатковых тамоў Аналаў не хапала, і цяпер я моцна падазраваў, што першае пакаленне нашых братоў ўшаноўваюць нейкага цёмнага і ненасытному бажаству з натурай гэтак подлай і жорсткай, што нават изустных паданняў хапіла б, каб прывесці мясцовых у жах.
  
  Большасці хлопцаў было пляваць на схаваны сэнс пачутага. Яны проста раззлаваліся на наров, так як тыя збіраліся ўскладніць нам жыццё.
  
  І я працягнуў:
  
  – Гэта яшчэ адна прычына для разладу паміж імі і намі. Вы ўсе павінны зразумець і засячы на носе, што нам не пазбегнуць бойкі з нарамі, перш чым мы пойдзем з горада. І апошняе: з сённяшняга вечара я возрождаю традыцыю, забытую з тых часоў, як Костоправ стаў Капітанам. Мы будзем рэгулярна чытаць услых Аналы, каб усе вы разумелі, часткай чаго з'яўляецеся. І пачнем з Кнігі Кетте. Гэты тым, па ўсёй верагоднасці, быў напісаны Агрипом, калі Атрад знаходзіўся на службе ў болебога у Чо', нДелоре. Там нашы браты вытрымалі доўгую і жорсткую аблогу, і дасталася ім, мабыць, нават круцейшы, чым нам.
  
  Яшчэ я збіраўся пачытаць з кніг, напісаных Костоправом на раўніне Страху, дзе Атраду так доўга прыйшлося жыць пад зямлёй.
  
  Я адпусціў людзей на вячэру.
  
  – Аднавокі! Каб я не чуў больш стогнаў, калі аб'яўляю чытання. Ясна? Хлопцы ўсяго гэтага на свае вочы не бачылі.
  
  – Ну, Чо', нДелора я таксама не застаў.
  
  – Тады і цябе невредно паслухаць.
  
  – Шчанюк, я ўжо дзвесце гадоў слухаю! Не было яшчэ летапісца, каб не ўляпаўся хоць раз у гэтыя «жахі Чо', нДелора»! Android мне ў рукі мярзотнік, які напісаў Кнігу Кетте!.. Ты ў курсе, што гэты Кетте і летапісцам-то не быў? А быў ён проста...
  
  – Гоблін, кліч сюды Алей з Стромкім. Зробім савет найстарэйшых са Старой Каманды.
  
  Сабраўшыся ўпяцёх, мы пораскинули мазгамі. Як толькі план быў гатовы, я сказаў:
  
  – А цяпер пайду даведаюся, што думае Вяшчальнік.
  
  
  
  67
  
  Кы Дам слухаў мяне цярпліва, як адоранага дзіцяці, які прапануе арыгінальную, але непрактичную ідэю.
  
  – Ты ўяўляеш, што можа разгарэцца з гэтай іскры? – спытаў ён.
  
  – Вядома. Але гэтага не пазбегнуць. Дой сказаў, што Могаба усё вырашыў у ходзе нашай сустрэчы. Гоблін з Аднавокім згодныя. – А яшчэ Круты з Алеем. І ніхто з нашай пяцёркі не любіць лішніх клопатаў. – Нас больш, чым наров. Але ў іх таглиосцев больш, чым у нас, і ведаць загадзя, як сябе павядуць абедзве групы, мы не можам.
  
  Стары павярнуўся да Хонь Трэй. Нямы пытанне паглыбіў маршчыны ў яго вачэй.
  
  Кы Сары, апусціўшыся каля мяне на калені, падала чай. І гэта ні ў якое параўнанне не ішло з тым, як бывала раней! Яна злавіла мой ашаломлены погляд. Ну, сліны-то я, здаецца, не распусціў...
  
  Хонь Трэй ніяк не адрэагавала. Яна трымалася куды спакайней, чым я. Пільна паглядзеўшы на мужа, яна кіўнула.
  
  – Будзе бітва, – сказаў ён. – І вельмі хутка. Ўзбунтуюцца джайкури.
  
  Не гэта я хацеў бы пачуць.
  
  – Даставяць яны непрыемнасці тваім або маім людзям?
  
  Але я зразумеў, што з гэтым забягаць наперад не варта, і паспяшаўся папрасіць прабачэння.
  
  Кы Сары падліла мне гарбаты – яшчэ не абслужыўшы дзеда з бабкай!
  
  Нібы дэман, выдернутый з апраметнай за шыпастым мову, з'явілася Кы Гота і абрынула на дачку шквал рытмічнага лютага брэху.
  
  Стары, падняўшы погляд, вымавіў адно-адзінае рэзкае слова. Хонь Трэй падтрымала яго цэлай фразай, вымаўленай, я б сказаў, ярасным шэптам. Падобна на тое, гучней яна гаварыць не магла.
  
  Кы Гота адступіла. У сямействе Кы былі ўсталяваныя выразныя межы і строжайшая іерархія.
  
  Я зірнуў на прыгажуню. Яна адразу адвяла вочы і пачырванела. Прама-ткі ўспыхнула.
  
  Што гэта азначае? Няўжо яны спрабуюць мной маніпуляваць?
  
  Так бо не змогуць. Нават з дапамогай такой прыгожай жанчыны. Ужо гэта-то Вам не Дам, ледзь не наскрозь мяне бачыць, мог бы зразумець. Адзіны спосаб схіліць мяне да шчырасці – шчыра растлумачыць, якога чорта тут усё мочацца кіпенем пры найменшым згадванні аб Чорным Атрадзе.
  
  Некаторы час стары са старой ажыўлена шапталіся, і, нарэшце, ён павысіў голас:
  
  – У гэтым прадпрыемстве, сцяганосец, мы будзем з табой. Часова. Хонь ўпэўненая, што бітва паміж джайкури і салдатамі чорных людзей непазбежная. Гэтая бітва будзе жорсткай, але наўрад ці яна закране астатніх нашых. Так мы забяспечым сакрэтнасць. Але я абавязаны запатрабаваць, каб у Доячы была магчымасць спыніць наш удзел, калі ўзнікне недружалюбнае ўвагу да нюень бао.
  
  – Выдатна. Вядома. Дамовіліся. Хоць я б і без вас паспрабаваў.
  
  Кы Дам дазволіў сабе улыбочку – можа, ўхваляў мой энтузіязм, а можа, радаваўся магчымасці дадаць Могабе непрыемнасцяў.
  
  Як толькі сцямнела, мы пераканаліся, што бунт пачаўся, і адправіліся рабаваць харчовыя склады Могабы.
  
  
  
  68
  
  Гэта пачыналася як хвацка отрепетированная п'еса, у якой вышкаленыя Могабой акцёры з усіх сіл стараліся сарваць апладысменты.
  
  Бунт і сапраўды успыхнуў. Мы з дзядзькам Доем выгоды дзеля сабралі дзве групы і ціха праніклі ў сховішчы; дзесяць чалавек са Старой Каманды і столькі ж нюень бао. Так, у дваццаць пар рук, мы перацягвалі да сябе мяшкі з рысам, мукой, цукрам і фасоллю. А бунт адразу разгуляўся не на жарт, беспарадкі ахапілі ўсю паўднёвую палову Дежагора.
  
  Сваіх таглиосцев, усіх да адзінага, Могаба кінуў на падаўленне мяцяжу. А ўсё джайкури – падобна, нават малалетнія дзеці – прагнулі дабрацца да наров, хаця б для гэтага прыйшлося зьнішчыць увесь першы легіён.
  
  Мае людзі знаходзіліся ў баявой гатоўнасці, задоўга да наступлення цемры замацаваўшыся на выгадных пазіцыях. Як і нюень бао, якім, зрэшты, пакуль ніхто не пагражаў. Адна з натоўпаў трапіла ў нашу засаду. Град дроцікаў і стрэл з фронту, з флангаў, а таксама з дахаў жыва адбіў ахвоту совацца да нас.
  
  Войскі Могабы сустрэлі куды больш цяжкасцяў. Яны не былі гатовыя да заварусе. Горш таго, яны былі раздробленыя – хто ў працоўных камандах, хто ў патрулі.
  
  Спачатку нашы жартавалі ды умничали, варожачы, што скажа Могаба, калі пасля бою ўбачыць склады разрабаваныя.
  
  Вярнуўшыся з здабычай у другі раз, я сутыкнуўся з Вядром.
  
  – Фасоль, – сказаў я, звальваючы долу вялізны мяшок. – Разнастайнасць у рацыёне нам не пашкодзіць.
  
  – Мурген, на гэты раз там і напраўду мора крыві. Могаба двойчы запытваў дапамогу. Мы адказвалі, што ніяк цябе не знойдзем.
  
  – Вось так і працягвайце. Пакуль не почуете, што для нас можа выйсці горш, калі не дапаможам.
  
  – Гэта наўрад ці. Ён прыбраў да рук большую частку зброі ў горадзе. Яго хлопцы скідаюць людзей са сцен сотнямі. Бунтар не мяцежніка, мужык, баба, дзіця...
  
  – На тое ён і Могаба... А што там за дымы?
  
  У горадзе занялося некалькі пажараў. Зрэшты, яшчэ ні адзін мяцеж без іх не абыходзіўся.
  
  – Гэта яны самі сябе паляць.
  
  – Значыць, усё ідзе выдатна. Толькі приглядывайте тут.
  
  І я з лёгкай душой вярнуўся да радасцяў разбою. Што ні кажы, а слаўную стрэмку ў задніцу атрымаў наш Могаба. Ён гэтага можа і не перажыць.
  
  На складзе, мяне адшукаў дзядзечка Дой:
  
  – Частка таглиосских салдат кінула пасады і пайшла абараняць цытадэль. Калі не спынім, нас могуць выявіць тут.
  
  – Ага. А калі не знойдуць, Могаба будзе грашыць на мясцовых, каму вядома аб гэтых падзямеллях.
  
  Гэта значыць набег можа пазбавіць нас магчымасці подсылать выведнікаў на штабныя нарады.
  
  Хоць справа таго варта.
  
  Але ці буду я і заўтра думаць так жа? На сыты-то жывот?
  
  – У нас узніклі нязначныя цяжкасці, сцяганосец, – сказаў дзядзечка Дой крыху пазней.
  
  Мы цягнулі па апошнім мяшку рысу. Усе нашы паспелі сысці наперад.
  
  – Што такое?
  
  – Вестка аб нашым поспеху, напэўна, дойдзе да ўсіх вушэй.
  
  – Якім чынам? Бо ведаюць толькі некалькі чалавек, ім выдаваць – ніякага цікавасці.
  
  – Хто-то прагаварыўся аб тым, што я нядаўна паказаў цябе.
  
  – Чаго?
  
  – Цёмны рытуал. Хто-то пусціў слых. І гэты слых стаў прычынай сённяшняга бунту.
  
  – Не можа такога быць. Вельмі ўжо зладжана дзейнічаюць гараджане.
  
  – Зразумела, падполле не бяздзейнічалі, але слых падняў на вушы ўвесь горад. Цяпер бунт некіруемы.
  
  – Ну, раз ты кажаш, стала быць, ведаеш.
  
  Дзядзечка правёў увесь вечар са мной. Не было ў яго магчымасці назіраць за бунтаўшчыкамі.
  
  Перш чым ён паспеў адказаць, у тунэлі з цемры паўстаў Тай Дэй. Ён нешта лапатаў і для такога цеснага прасторы паводзіў сябе ўжо занадта ажыўлена. Пагасіць мне свечку – павешуся. Як толькі нащупаю.
  
  – Што здарылася?
  
  – Чорныя людзі спрабуюць узламаць паўночныя вароты і затапіць горад.
  
  – Што?! Ну так, гэта можа пакласці канец бунту. Але такое нават для Могабы – занадта... Або – як?
  
  Мы з дзядзькам Доем панесліся з усіх ног, наколькі дазвалялі мяшкі з рысам. Ужо не сумнявайцеся, відок у нас быў дурней няма куды.
  
  
  
  69
  
  – Алей, Круты, Аднавокі, Гоблін, Ішак, Мул, Бадья, Свечка, вы ідзяце са мной. Нам дапаможа Аль-Хульский атрад, Хрипатый адправіўся яго падымаць. Пойдзем прама па сцяне. Калі нары паспрабуюць перашкодзіць, расшвыряем. Будуць біцца – заб'ем. Усім усё ясна?
  
  Нават Гоблін з Аднавокім, супраць звычаю, не пачалі мудрагеліць. На утапленне Могаба, разам з іншымі, асудзіў і нас.
  
  Падышлі таглиосцы, усе як адзін веднаитской веры і адданыя Атраду. Гэтыя адборныя хлопцы былі нам амаль сябры. З шасцісот салдат, некалькі месяцаў таму якія адправіліся з намі на поўдзень, засталіся толькі гэтыя шэсць дзясяткаў.
  
  Я патлумачыў ім, што адбываецца, што мы маем намер рабіць і ў чым павінна заключацца іх дапамогу. Ім трэба было хутка адцягваць любога, хто паспрабуе адкрыць вароты, пасля таго як Гоблін з Аднавокім гэтага любога апрацуюць.
  
  – Толькі нікому не прычыняць шкоды, калі не вымусяць абараняцца.
  
  – Гэта чаму ж? – заўпарціўся Свечка. – Яны-то спрабуюць прычыніць нам шкоду.
  
  – Могаба – так. А гэтыя проста выконваюць загад. Магу спрачацца: ля брамы не ўбачым ні аднаго нара. А таглиосцы, адкрыўшы вароты, сабе таксама акажуць мядзведжую паслугу. Могабе яны больш не спатрэбяцца.
  
  – Мы пойдзем або няма? – прабурчаў Гоблін. – Ці давайце вернемся ды піўка вып'ем.
  
  Я павёў людзей да брамы.
  
  Можа быць, з-за правалаў у цемру, у мяне з'явіўся дар прарока. Наров ў паўночных брамы не аказалася. Сутычка выйшла гэтак кароткай і бязладнай, што яе, можна сказаць, і зусім не было. Таглиосцы, разбиравшие барыкаду, беглі. Праклён! Цяпер Могаба пазнае, з-за каго правалілася яго апошняя подласць.
  
  – Гэта азначае, што мы больш не корчим з сябе неразлучных сяброў, – сказаў я Одноглазому.
  
  – Ага. Шчанюк, пакажы, як прабрацца ў цытадэль. Я усыплю Могабу, а пасля раскідаю яго кавалкі па ўсім дерьмовому храма.
  
  Ідэя мне зусім не здалася дрэнны. Але ажыццявіць яе мы не паспелі.
  
  Знізу хто-то закрычаў маё імя. Ўгледзеўшыся ў змрок, я даведаўся дзядзьку Доячы. У справу з варотамі я не стаў уцягваць нюень бао. Не было патрэбы наладжваць Могабу яшчэ і супраць іх.
  
  – Што?!
  
  – Гэта падман! – пракрычаў дзядзька. – На самай справе патоп пачнецца...
  
  – Тваю ж маць! Ну вядома!.. – Могаба дастаткова добра ведае мяне, каб прадбачыць маё ўмяшанне. – Усе за мной!
  
  Мы віхурай панесліся ўніз.
  
  – Дзе? – спытаў я Доячы.
  
  – Ўсходнія вароты.
  
  Можа, Могаба прадугледзеў і тое, што я змагу прайсці праз увесь горад, скрозь натоўпу паўстанцаў джайкури, каб перашкодзіць яго гульні?
  
  Цалкам. А мог і паспадзявацца, што мы затрымаемся надоўга і аслабеем, а то і зусім поляжем. Цяпер застаецца толькі гадаць, што за план нарадзілі яго вар'яцкія мазгі.
  
  Аднавокі з Гоблінаў правялі нас і скрозь джайкури, і скрозь таглиосцев. З джайкури мы двойчы ўступалі ў бой, але абодва разы нас выручалі колькасную перавагу і вядзьмарства.
  
  На вуліцах танчылі разам з нясмелымі ценямі водсветы полыхавших тут і там пажараў. Зручны час для Гаспадара Ценяў, каб напусціць на Дежагор сваіх пачвараў.
  
  Ля брамы мы натыкнуліся на барыкады, прызначаныя для абароны салдат, разбіралі завал. Тут разам з таглиосцами прысутнічалі і нары. Падняўся жудасны ор. Сее-хто з гуннитов Могабы паспрабаваў змыцца, калі нашы веднаиты патлумачылі ім, што Могаба вырашыў ўтапіць ўсіх. Нары прирезали некалькі патэнцыйных дэзерціраў.
  
  – Вы не дайце ім адкрыць вароты, – сказаў я Гоблінаў з Аднавокім, – а мы будзем іх адганяць. Пачынаем з наров.
  
  Імгненнем пазней страла знайшла вачэй нара па імя Эндибо. Іншы нар усадзіў дзіду ў Ішака, вельмі прыгожага юнака, які ўступіў у Атрад некалькі гадоў таму, калі мы перасякалі саван паўночней Гиэ-Ксле. Крыўдную мянушку на яго навесіў Аднавокі, а хлопец насіў яе з гонарам, адмаўляючыся называцца як-небудзь інакш.
  
  Упершыню за ўсю гісторыю, наколькі я яе ведаю, браты па Атраду і прысягі добраахвотна біліся супраць братоў.
  
  Мул, кроўны брат Ішака, паклаў нара, вінаватага ў Ишаковой смерці, але я так і не даведаўся імя гэтага нара, таму яно і не згадана тут.
  
  Пасля гэтага вялікая частка таглиосцев з першага легіёна бегла. Многія альхульцы таксама не пажадалі біцца, хоць праціўнікі і былі гуннитами. Усё ж неўзабаве разгарэўся сапраўдны бой, і былыя таварышы па зброі секлі, калолі і рэзалі адзін аднаго.
  
  Выпадкова азірнуўшыся, я заўважыў узброеных джайкури – яны з цікаўнасцю глядзелі, як чужынцы высвятляюць адносіны. Перад імі ў мудрагелістай, аднак ненапряженной позе самотна стаяў дзядзечка Дой, трымаючы доўгі меч вастрыём уверх.
  
  – Багі іх разрази! – пропищал Гоблін. – Глядзіце!
  
  – Што?!
  
  – Спазніліся! Пачынаецца!
  
  Пачуўся жахлівы стогн і скрыгат, нібы варочалі на іржавых завесах вароты свету, і камяні, якімі былі закладзены вароты, падаліся ўнутр.
  
  Бой імгненнем спыніўся. Усе павярнуліся да брамы.
  
  Бруя вады са свістам працяла мур.
  
  Тут ужо пабеглі ўсе. Гунниты, веднаиты, джайкури, нары, Чорны Атрад і адзіны нюень бао несліся бок аб бок, і паступова наша натоўп драбіліся – кожны выбіраў кірунак, якое яму здавалася выратавальным. Але ўсе мы спяшаліся прыбрацца далей ад варот.
  
  Вада з пераможным ровам хлынула ў горад.
  
  
  
  70
  
  Вада грымела, праносячыся праз вароты, але я не выявіў прыкмет таго, што акружаны ёю. Гэты факт прывёў мяне ў добры настрой. Прабягаючы міма цытадэлі, я бачыў, як нары спрабавалі сабраць там сваіх і гналі прэч таглиосцев. Я засмяяўся. Могаба пупок сарве ад злосці, калі вада дабярэцца да яго падземных складоў.
  
  Цяпер я разумеў, для чаго салдаты пад цытадэллю замуроўвалі ўваходы-выхады. Горад быў затоплены не з імгненнага падахвочванні. Могаба пестовал гэтую ідэю з таго самага часу, калі Тенекрут пры дапамозе вады ізаляваў Дежагор.
  
  Пры расставанні я сказаў дзядзечцы Дою:
  
  – Заплывай як-небудзь у госці.
  
  Праз пятнаццаць хвілін я ўжо абмяркоўваў са сваімі, як засцерагчыся ад працёкаў. Меры мы пачалі прымаць з самага пачатку, ці выкапалі нашы падзямелля, але такога, вядома, не прадугледзелі. Прадухілялі у асноўным пагрозу агню, дыму і варожага нападу.
  
  – Лонга, твае хлопцы добра вывучылі катакомбы? Там выхадаў наверх нідзе няма?
  
  Дзіўна, што ў гэтыя катакомбы не правалілася цытадэль Грозотени. Напэўна, у выбары месца ведзьма дапамаглі дасведчаныя людзі з мясцовых.
  
  – Я нічога такога не знайшоў. Там і раней усё было надзейна заштукатурено, бо гэта месца знаходзіцца ніжэй узроўня раўніны. Але калі ў катакомбах набярэцца семдзесят футаў вады ды над вуліцамі будзе трыццаць, яна рана ці позна дарогу да нас знойдзе. Лепшае, што мы можам, – забяспечыць пастаяннае водозадержание.
  
  – А што, калі проста перакрыць усе подступы?
  
  – Паспрабаваць-то можна. Але я б не стаў, пакуль не паўстане сапраўднай пагрозы затаплення. Замуруем, а крыху дзе працёк, адвесці ваду будзе няма куды.
  
  Я паціснуў плячыма:
  
  – Усё, што вада можа папсаваць, падняты наверх?
  
  Хлопцы пачалі рыхтавацца да горшага, яшчэ калі затапіла раўніну. Зрэшты, не занадта-то мы былі абцяжараныя маёмасцю.
  
  – Усё ў парадку. Пратрымацца цяпер можна доўга. Хоць, мабыць, варта крыху ўмацаваць фартыфікацыі.
  
  – Зрабі, што атрымаецца.
  
  Лонга з братамі заўсёды намышляюць крыху больш, чым можна выканаць.
  
  71
  
  Могаба контратаковал, калі вада паднялася наўрад ці да лодыжкі, а паніка ў горадзе толькі-толькі зараджалася. Ён кінуў на нас усіх сваіх таглиосцев, натхніўшы іх на поўную бязлітаснасць. Разня выйшла жудасная.
  
  Магчыма, я ніколі не даведаюся праўды аб нападзе на нюень бао. Казалі, што таглиосский трыбун Пал Субхир няправільна зразумеў загад. Іншыя, у тым ліку і я, абвінавачвалі ў кровапраліцці Могабу, якая западозрыла, верагодна, што гэта нюень бао панеслі яго харчы.
  
  Вядома ж, ён даведаўся аб рабаванні, калі паслаў салдат ўніз, каб праверыць, не пранікла туды вада. Дапытаўшы некалькі палонных джайкури, высветліў, што тону прадуктаў харчавання скралі не мясцовыя. Ну і з нашых хто-небудзь мог зноў распусціць мову.
  
  Як бы тое ні было, кагорта Пал Субхира, узмоцненая да поўнага складу, атакавала нюень бао. Дазнанне трыбун правесці не паспеў – занадта рана памёр. Таглиосцев у гэтай атацы наогул палегла мноства, аднак падмацавання працягвалі паступаць – вось чаму я ўпэўнены, што Могаба загадзя спланаваў гэтую бойню.
  
  Спачатку я нічога не ведаў – наглядальных пастоў за межамі нашай тэрыторыі мы не пакінулі, не было магчымасці забяспечыць іх бяспеку. Аб мяжы з тэрыторыяй нюень бао і зусім не даводзілася трывожыцца – паломнікі, несумненна, папярэдзілі б нас.
  
  Тай Дэй, як заўсёды, трымаўся непадалёк. Я падняўся на анфиладную вежу, каб агледзець наваколлі горада. Прыйдзе дапамога з патанулых ў начной імгле пагоркаў? У апошні час звонку не паступала ніякіх вестак.
  
  Вельмі многія людзі хацелі пакінуць горад. З вежы я чуў, як некаторыя сплывалі, вырашыўшы паспрабаваць шчасця ў Гаспадара Ценяў. Ненадзейны народ. Гатовыя адмовіцца ад свабоды, ці варта ім злёгку спалохацца ды пагаладаць.
  
  – Што гэта?
  
  Тай Дэй выдатна здзівіў мяне, выговорив аж цэлы пытанне. Я паглядзеў, куды ён паказваў:
  
  – Быццам пажар.
  
  – Гэта каля хаты дзеда. Я павінен ісці.
  
  Больш з цікаўнасці, чым з падазронасці, я падахвоціўся:
  
  – І я з табой.
  
  Ён было заспорил, але затым паціснуў плячыма і папрасіў:
  
  – Прыпадку больш не трэба. Я не буду клапаціцца пра цябе.
  
  Стала быць, нюень бао вядома аб маіх правалах ў цемру. І паломнікі, мабыць, лічаць, што я хворы падучкі. Цікава.
  
  Многае ж удалося Тай Дэю даведацца, усяго толькі ошиваясь непадалёк ды трымаючы вушкі на верхавіне, а рот – на замку. Мае хлопцы наогул перасталі заўважаць хлопца.
  
  
  
  Вада пакуль паднялася толькі да лытак. Аднак бегчы замінала выдатна, а Тай Дэй спяшаўся. Ён быў упэўнены, што адбываецца нядобрае. І быў цалкам мае рацыю.
  
  Мы прамінулі завулак, дзе мяне прыхапіла ў мінулы раз, і патрапілі наўпрост у пекла. На імгненне я вырашыў, што перанёсся з Дежагора ў якой-то іншы кашмар.
  
  Таглиосские салдаты выцягвалі з дамоў жанчын, дзяцей і старых і шпурлялі іх на вуліцу, сваім таварышам. А ўжо тыя толькі паспявалі калоць і секчы. Мяркуючы па скажоным асобам, яны самі жахаліся таго, што тварылі, але ўжо не валодалі сабой, даўно перайшоўшы рысу, у якой яшчэ ня позна было б спыніцца. Зарыва пажару надавала таго, што адбываецца, яшчэ больш жахлівы, нерэальны выгляд.
  
  Я бачыў такое і раней. Бачыў сваіх жа братоў за падобнай працай на поўначы. І не раз. Пах крыві цалкам авалодвае людзьмі, одолевая розум і душу, не пакідаючы ў іх нічога чалавечага...
  
  Тай Дэй выдаў горкі енк, і ірвануўся да жылля сямейства Кы, круцячы над галавой мячом. Да гэтага дома, падобна, справа яшчэ не дайшла. Я, агаліўшы клінок, рушыў услед за хлопцам, сам не ведаючы чаго. Хоць, мабыць, з-за жанчыны па імя Сары. Напэўна, мой розум адключыўся, як і ў таглиосцев.
  
  Салдаты нам заступілі дарогу. Тай Дэй зрабіў некалькі вычварных танцавальных па, і двое ўпалі з рассечанай глоткай. Я выдатна адхвастаў трэцяга дзяржаннем мяча, пакінуўшы яму на памяць набор сінякоў і падаўшы ўрок: не дуэлируй надалей з хлопцам на фут вышэй за цябе і на паўсотні фунтаў цяжэй.
  
  Іншыя таглиосцы, так і кишевшие вакол, амаль не звярталі на нас увагі, а таму цяжкасцяў з самаабаронай у мяне не ўзнікла. Гэты народзец мяльчэй, послабее, ды і навучаны куды горш. Я прабіваў сабе шлях грубай сілай, а Тай Дэй наганяў манеўрам. Да таго моманту, як мы дасягнулі дзверы дома Вяшчальніка, таглиосцы страцілі да нас ўсялякі інтарэс.
  
  Мая здагадка апынулася няслушнай. Пяць ці шэсць таглиосцев паспелі забрацца ўнутр. Толькі вось сысці ўжо не маглі. Сваімі нагамі.
  
  Тай Дэй раўнуў што-то на нюень бао. Яму адказалі. Я з пляча секануў апошняга, самага дурнога таглиосца (клінок аб шлем затупил, каб яму), а пасля зачыніў дзверы, засунуў завалу і агледзеўся ў пошуках чаго-небудзь цяжкага, каб падперці для надзейнасці. На жаль, лепшая мэбля сямейства Кы складалася з ірваных трысняговых ціновок.
  
  Хто-то засвяціў лямпу, затым яшчэ і яшчэ. І я ўпершыню ўбачыў ўвесь пакой, займае сямействам Кы. Адразу ў вочы кінуліся трупы некалькіх няпрошаных гасцей. Яны, відаць, вырашылі пазабаўляцца з прыгажуняй, а ўжо потым заняцца астатнімі.
  
  Убачыў я і Кы Готу, захопленых кромсанием таглиосских трупаў.
  
  Аднак не ўсе трупы апынуліся таглиосскими. Гэтых было нават не большасць. Хутчэй наадварот.
  
  Сары прыціскала да грудзей дзяцей – і я адразу зразумеў, што гэтыя два маляняці сваё ўжо отбоялись. Яе вочы былі пустыя.
  
  Тай Дэй, пискнув на манер кацяняці, кінуўся да жанчыны, якая ляжала тварам уніз, прыкрыўшы сваім целам двух малых. І яе самаахвяраванне не прапала дарма: малодшы, якому не споўнілася і года, плакаў.
  
  Таглиосцы быццам і не збіраліся біцца ў дзверы. Я апусціўся на калені там, дзе не раз гутарыў за гарбатай з Вешчуном. Відаць, яны з Хонь Трэй не спрабавалі бегчы ад смерці, адважна прынялі яе на сваіх ганаровых месцах. Галава і плечы старога былі пахаваныя на каленях жонкі, але цела заставалася там, дзе ён звычайна сядзеў. Хонь Трэй абвяла, наваліўшыся грудзьмі на Кы Дама.
  
  Звонку данёсся шум.
  
  – Тай Дэй! – закрычаў я. – Не раскисай! Падымайся!
  
  Што? Старая яшчэ дыхала! Яна выдала хрыплы, булькаючы гук. Я асцярожна прыўзняў яе.
  
  Так, Хонь Трэй была жывая і нават у свядомасці. Вочы пацьмянелі. Здавалася, яна не здзівілася, убачыўшы мяне. Вусны кранула слабая ўсмешка, і жанчына, нягледзячы на кроў, якія запоўнілі горла, прашаптала:
  
  – Не марнуй часу на мяне. Забірай Сары. Забірай дзяцей.
  
  Клінок прайшоў скрозь правае лёгкае. Проста цуд, што яна – у яе ўзросце – да гэтага часу жывая.
  
  Яна зноў усміхнулася:
  
  – Будзь добры да яе, сцяганосец.
  
  – Абавязкова, – паабяцаў я, хоць і не зразумеў, што мелася на ўвазе.
  
  Хонь Трэй цепнула вачмі і, сморщившись ад болю, зноў навалілася на мужа.
  
  Шум звонку зрабіўся гучней.
  
  – Тай Дэй! – Я пераскочыў праз трупы, закрануўшы чыю-то нагу, торчавшую з-за спіны Тай Дэя. – Варушы азадкам, а то нікому не дапаможаш!
  
  Я заўважыў яшчэ дваіх дзяцей, сжавшихся ў далёкім куце. Гэта адзін з іх запаліў лямпы. Дарослых, акрамя Сары і яе маці, у жывых не засталося.
  
  – Сары! – Я ляпнуў яе па шчацэ. – Подымайся! Збірай дзяцей!
  
  Дзеці былі занадта напалоханыя, каб давяраць мне. Для іх я ўсё яшчэ заставаўся чужым.
  
  На Тай Дэя і яго сястру трэба было толькі прыкрыкнуць. Іх светаадчуванне зноў здабыла мэта і цэласць, хоць яны і не разумелі гэтага. Патрабаваўся толькі пачатковы штуршок.
  
  Мы адшукалі яшчэ аднаго дзіцяці.
  
  – Тай Дэй! Не растеряешь дзяцей, калі рванем да проулку? Там і адзін чалавек можа стрымаць цэлы натоўп да прыбыцця дапамогі.
  
  Ён пакруціў галавой:
  
  – Яны занадта напалоханыя і изранены.
  
  Гэтага я і баяўся:
  
  – Тады панясём. Сунімі маці, ёй спатрэбіцца дапамога. Сары, бяры маленькага; я вазьму дзяўчынку. За спіной панясу, каб рукі былі вольныя. Вялі ёй трымацца мацней, але не хапацца за твар. Калі не зможа, няхай скажа цяпер; тады звяжам ёй запясці.
  
  Сары кіўнула; у яе ужо адбылася істэрыка. Апусціўшыся на калені каля Хонь Трэй, яна некаторы час трымала старую за руку, а затым зняла з яе нефрытавы бранзалет і, з глыбокім уздыхам і бачнай неахвотай, надзела на ўласнае левае запясце. Пасля гэтага пачала супакойваць Кы Готу.
  
  Тай Дэй перагаварыў з дзецьмі, перавядучы ім мае ўказанні. Я заўважыў, што Сары не прамовіла ні слова, нават шэптам.
  
  Дзяўчынцы, якую я збіраўся несці, было гадоў шэсць. І яна не хацела сыходзіць.
  
  – Так прывяжыце яе, чорт пабяры! – зароў я. Мяне затрэсла. Я не ведаў, ці надоўга хопіць майго цярпення. – Больш жыва! Час губляем!
  
  Цэлым застаўся толькі малы. А хлопчык гадоў чатырох наўрад ці выжыве, калі не даставіць яго да Одноглазому як мага хутчэй.
  
  Ля парога пачуўся ўсплёск і пранізлівы крык. Дзверы трэснула пад цяжкім ударам і злёгку падалася. Сары кейс супакоіла дзяўчынку і наўючыла яе мне на спіну.
  
  – Як твая маці? – спытаў я.
  
  Нічога, бабуля Троль апынулася ў поўным парадку. Яна ўжо пасадзіла на левае сцягно двухлетку нявызначанага полу, а ў правай руцэ сціснула абломак дзіды. Кы Гота была гатовая да сустрэчы з таглиосцами.
  
  На самай справе зборы занялі куды менш часу, чым іх апісанне.
  
  Сары ўзяла немаўля. Тай Дэй падвесіў сабе за спіну параненага хлопчыка і падняў меч. Удваіх мы наблізіліся да дзвярэй. Я зірнуў у шчыліну паміж покореженными дошкамі, але таглиосцы, павінна быць, схаваліся.
  
  – Хто першы? – спытаў я. – Хто-то павінен прыкрываць тыл.
  
  – Я. З гэтага дня я ўсюды – першы.
  
  Што б гэта значыла?
  
  – Назад! – рыкнул я, але ён першым заўважыў смяротны цень.
  
  Тай Дэй слізгануў направа, я налева. Мы прыбраліся як раз своечасова – дзверы, сарваная з завес, павалілася ўнутр. Мы кінуліся на чужынца...
  
  – Дзядзечка Дой, ты?!
  
  Пашанцавала яму... Цяжар дзяцей на спінах прытармазіла нас роўна настолькі, каб мы паспелі разглядзець, хто уварваўся ў дом.
  
  – Ідзем, – сказаў я Тай Дэю.
  
  У нарадзе патрэбы не было.
  
  Тай Дэй адразу ж сустрэў двух таглиосцев; ім не пашчасціла. Я, скокнуўшы наперад, паклаў яшчэ аднаго. Кы Гота проковыляла на вуліцу следам за намі – і прадзіравілі дзідай горла бліжэйшага салдату, а затым, ямчэй перахапіўшы дзіцяці, павярнулася да другога.
  
  Міма порхнула, рагочучы, дакладна зграя малпаў, белая варона.
  
  Ацалелы таглиосец апынуўся юнакоў неглупым. Ён памчаўся да бліжэйшай хеўры суайчыннікаў.
  
  – Наперад! Наперад! – крыкнуў я Тай Дэю. – Гота, Сары, бяжыце за ім! Дзядзечка, дзе ты? Без цябе пойдзем, варушыся!
  
  Дзядзечка Дой ступіў на вуліцу як раз у той момант, калі таглиосец дабег да сваіх і паказаў ім на нас.
  
  – Ратуй дзіцяці, сцяганосец. Бледны Жазло стане тваім шчытом!
  
  Відовішча ён зладзіў слаўнае – хоць я паспеў заўважыць толькі некалькі лютых момантаў. Гэты смешны тоўсты карантыш спыніў цэлы натоўп, забіўшы шасцярых за столькі ж секунд. Іншыя звярнуліся ва ўцёкі.
  
  А мы ўбеглі ў завулак і ўжо праз некалькі імгненняў апынуліся ў бяспецы. Неўзабаве Аднавокі заняўся параненым дзіцем, хай і без натхнення, а я, узяўшы Гобліна і сёе-каго з Старой Каманды, арганізаваў сціплую контратаку.
  
  
  
  72
  
  Тая ноч была пераломнай. Яна не пакінула ніякіх надзей на аднаўленне сяброўства з Могабой. Я ані не сумняваўся, што, у выпадку паспяховага завяршэння «памылковага» нападу на нюень бао, наступнымі пад нож пайшлі б мы.
  
  Баі працягваліся, пакуль вада не паднялася занадта высока.
  
  Нягледзячы на бурчанне Аднавокага і яшчэ некаторых наконт таго, што ў нашы задачы не ўваходзіць абарона нюень бао, я збярог ад гібелі прыкладна траціна паломнікаў, то ёсць каля шасці сотняў. Здрада нятанна абыйшлося і самому Могабе: на наступную раніцу большасць пакінутых таглиосцев выявілі, што павінны выбіраць – альбо з камандуючым, альбо супраць.
  
  Тыя, што з самага пачатку былі з намі, бо з намі і засталіся. Засталіся і многія з тых, што перакінулася пазней. Яшчэ колькі-то прыйшоў цяпер, але іх было менш дзесятай долі ад чаканага. Я, шчыра кажучы, быў расчараваны. Бо Могаба ўмее спакушаць войскі абяцанкамі, гэтага ў яго не адбярэш.
  
  – Гэта тое самае старажытнае праклён, – сказаў Гоблін. – Яны нават цяпер баяцца мінулага пушчы цяперашняга.
  
  А вада працягвала падымацца.
  
  
  
  Я адвёў нюень бао месца ў нашых падвалах. Дзядзечка Дой быў здзіўлены:
  
  – Мы і не падазравалі...
  
  – І добра. Значыць, вораг тым больш не падазрае. А яму да вашай кемлівасці далёка.
  
  Чорны Атрад таксама спусціўся пад зямлю. Мы размясцілі людзей з усімі магчымымі выгодамі. Унізе было досыць прасторна для шасцідзесяці чалавек. Пасля таго, як дадалі яшчэ шэсцьсот, стала цеснавата.
  
  Прыйшлося кожнага запамінаць ў твар – мае людзі былі прывучаны без папярэджання забіваць усіх незнаёмых.
  
  Калі сцямнела, я зноў выбраўся вонкі. Тай Дэй з дзядзькам Доем неадступна ішлі за мной. Я сабраў таглиосских афіцэраў, якія далучыліся да Чорнага Атраду, і сказаў:
  
  – Упэўнены, мы ўсё зрабілі, што маглі. Пара пачаць эвакуацыю тых, хто пажадае пакінуць гэтае пекла. – Сам не ведаю чаму, я не сумняваўся, што абмінуць пасты паўднёўцаў на тым беразе будзе прасцей простага. – Я пашлю з вамі аднаго з маіх ведзьмакоў.
  
  Гэта іх не ўзрадавала. Таглиосский капітан ўслых пацікавіўся, ці не мае намер ці я аддаць іх у рабства, каб сваім дасталася больш правізіі.
  
  Аб правізіі я яшчэ не думаў. Ды і наогул, многіх магчымых цяжкасцяў не ўлічыў. Забыўся, напрыклад, што большасць гэтых людзей далучыліся да нас толькі таму, што паверылі: інакш не выжыць.
  
  – Глупства. Калі вам, хлопцы, больш падабаецца паміраць у нашай кампаніі – заставайцеся, будзем рады. Я проста хацеў вызваліць вас ад салдацкай прысягі, каб вы мелі хоць нейкі шанец.
  
  Яшчэ пасля наступлення цемры я дазволіў мужчынам нюень бао вярнуцца і паглядзець, ці не засталося ў дамах харчоў або жывых людзей. Знайсці атрымалася няшмат – салдаты Могабы таксама старанна шукалі, ды і вада паднялася.
  
  Людзі Могабы на самаробных лодках і плытах пачалі набегі на дамы джайкури, забіраючы тое, што ўдалося выратаваць ад паводкі.
  
  Уласны запас Могаба ўтапіў сваімі ж рукамі.
  
  
  
  73
  
  Пераканаўшыся, што нас ніхто не заўважыць, я адвёў братоў Атрада ўнутр, наглуха заваліўшы ўсё ўваходы і выхады. Узялі мы з сабой і нюень бао. Усе, акрамя некалькіх чалавек, якія несьлі дазор на назіральных пляцоўках, даступных толькі знутры, спусціліся ў самую аддаленую, патайныя частка падзямелля, адгароджаны ад знешняга свету пасткамі, замаскіраванымі дзвярыма і павуціннем чар; Аднавокі і Гоблін пакінулі толькі прывідных двайнікоў, каб пазначыць шлях.
  
  Жыллё дзялілі са мной восем гасцей. Ужо праз некалькі гадзін я сказаў дзядзечцы Дою:
  
  – Хадзем-ка прагуляемся.
  
  Прысутнасць шасцісот нюень бао хутка адбілася на стане паветра. Калідоры былі асветлены рэдкімі свяцільнямі – так што, адышоўшы ад бліжэйшага на палову дыстанцыі, мы апынуліся ў поўнай цемры.
  
  Дзядзечка Дой, мяркуючы па ўсім, быў на мяжы спалоху.
  
  – Мне таксама тут няўтульна, – сказаў я. – Ледзь стрымліваюся, каб не закрычаў. Нічога, справімся. Калі-то мы некалькі гадоў так пражылі.
  
  – Ніхто не можа так жыць. Ва ўсякім разе, доўга.
  
  – А Атрад змог. Жудаснае было месца. Называецца яно раўнінай Страху, і на тое ёсць прычыны. Там поўна жудасных стварэнняў, і любая з іх можа цябе прыкончыць, не паспееш вокам міргнуць. За намі пастаянна палявалі арміі, узначаленыя ведзьмакамі шмат горш Тенекрута. Але мы вытрымалі. Захочаш паслухаць гэтую гісторыю, знойдзеш тут пецярых, здольных яе расказаць ад першай асобы.
  
  Цемра не дазваляла зразумець, што выказвае яго фізіяномія. Хоць і пры сонечным святле складана было гэта зрабіць.
  
  – Але калі нам давядзецца жыць у адным пакоі, я хутка свихнусь, – паабяцаў я дзядзечцы. – Мне трэба месца. А там нават кроку не зрабіць, каб не наступіць на каго-небудзь.
  
  – Разумею. Але не ведаю, чым тут дапамагчы.
  
  – У нас яшчэ засталіся свабодныя пакоя. Адну дамо Тай Дэю з сынам, адну цябе. А Сары можа жыць з маці.
  
  Ён усміхнуўся:
  
  – Ты гаворыш адкрыта і шчыра, але надай крыху больш увагі звычаяў нюень бао. Многае здарылася ў тую ноч, калі ты дапамог Тай Дэю выратаваць гэтую сям'ю.
  
  Я хмыкнуў:
  
  – Ну так. Выратавалі сёе-каго.
  
  – Ты выратаваў усіх, каго можна было выратаваць.
  
  – Ну трэба ж, які я малайчына!
  
  – Ты не меў перад імі абавязкаў, і гэта не было абавязкам гонару.
  
  Ён ужыў слова «абавязак» і «гонар», маючы на ўвазе падобныя паняцці з мовы нюень бао. Падобныя, але не зусім – ёсць некаторыя адценні, напрыклад добраахвотнае ўдзел у сьвятой справе.
  
  – Я паступіў, як лічыў правільным.
  
  – Гэта так. Без усякіх памкненняў і не па абавязку. Што і стала прычынай твайго цяперашняга цяжкага становішча.
  
  – Павінна быць, я чагосьці не разумею.
  
  – Гэта таму, што ты не народжаны нюень бао. Цяпер Тай Дэй не пакіне цябе. Ён старэйшы мужчына ў родзе, які павінен цябе шэсць жыццяў. Яго малы не пакіне яго. Сары не можа сысці, так як да замужжа абавязаная знаходзіцца пад заступніцтвам брата. І, як ты можаш бачыць, яна яшчэ не акрыяла ад перажытага жаху. У гэтым горадзе, куды яе супраць волі прывяло наша пілігрымка, яна страціла ўсе, акрамя маці.
  
  – Можна сказаць, матухну самі багі для яе пашанавалі.
  
  Сказаў – і тут жа паспадзяваўся, што прагучала не надта падобна на ерничество.
  
  – Можна, сцяганосец, гэтая пякельная ноч пакінула ёй толькі адзін добры ўспамін – пра цябе. Яна ўхопіцца за цябе, як роспачы плывец хапаецца за камень сярод бурнага патоку.
  
  Ого! Падобна на тое, што трэба трымацца асцярожней. Вялікая частка майго істоты жадала, каб гэта хапаньне было не проста метафарай.
  
  – Ну, а Кы Гота з дзеткамі?
  
  – Дзяцей прымуць сям'і іх маці. Гота, вядома ж, можа перасяліцца. – І тут Дой прамармытаў штосьці нехарактэрнае для яго. Здаецца, наконт таго, што нядрэнна б ёй перасяліцца за пару тысяч міль адсюль. – Хоць яна, напэўна, будзе супраць.
  
  – Ужо ці не хочаш ты сказаць, што таксама не занадта зачараваны Кы Готой?
  
  – Ні адзін чалавек не можа быць зачараваны гэтай злонравной яшчарку.
  
  – А я-то вырашыў было, што яна твая жонка...
  
  Ён нібы скамянеў:
  
  – Ты сышоў з розуму!
  
  – Ну памыліўся, з кім не бывае.
  
  – Хонь Трэй, старая ведзьма, чаго ж ты хочаш ад мяне?
  
  – Што?
  
  – Я размаўляю сам з сабой, сцяганосец. Вяду спрэчку, якому ніяк не магу пакласці канец. Жанчына гэтая, Хонь Трэй, стрыечная сястра маёй маці, была вядзьмаркай. Часам ёй удавалася зазірнуць у будучыню, і калі ўбачанае мела няшчасце ёй не спадабацца, яна жадала гэта будучыня змяніць. І будавала нейкія загадкавыя планы на гэты конт.
  
  – Я ўпэўнены, ты ведаеш, аб чым кажаш.
  
  – Ну, раз ты кажаш, стала быць, ведаеш.
  
  Ён не зразумеў жарту:
  
  – Калі б! Ведзьма гуляла нашымі лёсамі, але нічога не тлумачыла. Быць можа, яна была сляпая да ўласнага лёсу.
  
  Я вырашыў змяніць прадмет размовы:
  
  – Што ж твае людзі маюць намер рабіць далей?
  
  – Жыць, сцяганосец. Гэтак жа як і вы, Салдаты Цемры.
  
  – Слухай, калі і сапраўды лічыш, што ў абавязку перада мной за Тай Дэя, растлумач, што ўсё гэта значыць. Салдаты Цемры, Касцяной Воін, Каменны Салдат...
  
  – Хто іншы мог бы і паверыць твайму няведанні.
  
  – Ну ўяві, што я нават здагадваюся, пра што ты кажаш. Ты ж усё роўна нічога не страціш, распавёўшы тое, што і так мне вядома?
  
  Я быў упэўнены, што дзядзечка Дой зноў усміхнуўся ў цемры. Ну трэба ж, другі раз за дзень!
  
  – Разумна, – сказаў ён.
  
  Але так нічога і не патлумачыў.
  
  
  
  74
  
  Дзядзечка Дой выбавіў мяне ад большасці гасцей. Са мной застаўся толькі Тай Дэй з сынам ды яшчэ Сары.
  
  Яна даглядала за дзіцем і спрабавала рыхтаваць ежу, хоць отрядной кухні хапала на ўсіх. Жанчыне проста трэба было чымсьці заняцца.
  
  Тай Дэй не адыходзіў ад мяне ні на крок. І ён, і Сары былі необщительны, нібы хадзілі ў сне, – здавалася, гэта не два чалавечых істоты, а менш за палову аднаго.
  
  Я ўжо турбаваўся, бо яны належалі да народу стойкаму, які звыкся пераадольваць жорсткія пошасці. Пара б ім ужо хоць крыху ачомацца.
  
  Неўзабаве я сабраў разам мозг Атрада: Клетуса, Лофтуса, Лонгинуса, Гобліна з Аднавокім і Алей з Стромкім.
  
  – Так, байцы. У мяне ёсць пытанні.
  
  – Яму трэба тут быць? – спытаў Гоблін, маючы на ўвазе Тай Дэя.
  
  – З ім усё ў парадку. Не звяртай увагі.
  
  – Якога роду пытанні? – пацікавіўся Аднавокі.
  
  – Да гэтага часу ў Атрадзе не было сур'ёзных праблем са здароўем. Але там, наверсе, халера і тыф, не кажучы ўжо пра старой добрай свистухе – яна лютуе на ўсю моц. У нас ніхто не хворы?
  
  Гоблін што-то сказаў.
  
  – Варвар, – захіхікаў Аднавокі, – мы ўсе ў добрым здароўі, так як ідзём правілах, устаноўленых Костоправом, як рэлігійных запаветах. Але доўга працягвацца гэта не можа – паліва на зыходзе. А тут яшчэ гэтыя нюень бао. Не любяць яны кіпяціць ваду і мыцца, а гадзіць аддаюць перавагу там, дзе жывуць.
  
  – Я чуў, наверсе ўжо некалькі дзён дрэннае надвор'е. Атрымалася набраць дажджавой вады?
  
  – Нам адным хапіла б з лішкам, – адказаў Лофтус. – Але цяпер тут нюень бао, так што ў калодзежы не трапіла ні кроплі.
  
  – Вось гэтага я і баяўся. Наступны пытанне: паліва. Хлопцы, хто ведае спосаб рыхтаваць рыс або фасолю без агню, але так, каб атрымлівалася ядома?
  
  Ніхто не ведаў такога спосабу.
  
  – Хіба што вымочваць даўжэй, – прапанаваў Лонгинус. – Мая маці так рабіла.
  
  – Праклён. Я хачу перажыць аблогу разам з усімі. Але як гэта зрабіць?
  
  Пры гэтых словах Гоблін злёгку ўсміхнуўся, нібы ў яго ўжо мелася выдатная ідэя. Яны з Аднавокім пераглянуліся.
  
  – Хлопцы, у вас што-небудзь ёсць?
  
  – Пакуль няма, – адказаў Гоблін. – Трэба было б праверыць сее-што.
  
  – Так што ж вы цягнеце?
  
  – Пасля савета. Нам патрэбна твая дапамога.
  
  – Цудоўна. Выдатна. Можа хто-небудзь сказаць, што ў горадзе чуваць аб нашым знікненні?
  
  Круты кашлянуў, прачышчаючы горла. Звычайна ён кажа мала, таму ўсе адразу змоўклі.
  
  – Я бываю на наглядальных пасадах, слухаю размовы. Падобна на тое, знікненне нашу рэпутацыю не палепшыла. Ды і наўрад ці нам ўдалося каго-небудзь падмануць. Пляткараць пра Атрадзе трохі, але ніхто не лічыць, што мы проста сышлі. Думаюць, што мы здолелі выкапаць глыбокую нару, нацягаць ў яе віна, баб і жратвы, а пасля схаваліся туды самі. І назад не вернемся, пакуль усе яны тут не передохнут.
  
  – Хлопцы, я ўжо, як мог, стараўся наконт віна, баб і жратвы... Але атрымалася толькі нара, самі бачыце.
  
  – Вада меншае, – аднекуль з цемры паведаміў Алей.
  
  – Што?
  
  – Дакладна, Мурген. Ужо на пяць футаў ніжэй.
  
  – Няўжо з-за затаплення горада такая розніца? Няма? Тады з чаго б ёй змяншацца?
  
  Гоблін з Аднавокім абмяняліся значнымі поглядамі.
  
  – Што ў вас? – спытаў я. – Выкладвайце!
  
  – Пасля праверкі.
  
  – Добра. Што да астатніх... Аб нашых цяжкасцях вам вядома. Падумайце, як ад іх пазбавіцца.
  
  
  
  75
  
  – Ну, кажыце, – звярнуўся я да ведзьмакам.
  
  – Мы лічым, – пачаў Гоблін, – з табой што-то зрабілі. Там. – Ён матнуў галавой у бок узгоркаў.
  
  – Што за жарты? Я...
  
  – Ніякіх жартаў. Цябе не было доўга, і ты змяніўся. Колькі прыпадку здарылася пасля вяртання?
  
  Я шчыра адказаў:
  
  – Толькі адзін, калі ў мяне выкралі. І тое не магу сцвярджаць, што гэта быў прыпадак. Я нічога не памятаю. Піў чай з Вешчуном – а потым ачомаўся на вуліцы, дзе вы мяне знайшлі. Што-то такое з пахам дыму ды яшчэ дзверы, ступіўшы на якую я аказаўся зусім не там, куды ішоў... Яшчэ цьмяна памятаю, як што-то думаў пра мясціна болю.
  
  – Гэта значыць, цябе катавалі.
  
  – Гэта дакладна.
  
  Сінякі і ранкі да гэтага часу не сышлі. Хоць я зусім не памятаў, пра што мяне дапытвалі – калі і быў допыт. Я падазраваў, што да ўсяго гэтага прыклалі руку прыяцелі Сіндхі. Як і да замаху на Могабу.
  
  Калі гэта праўда, то жыццё ім зробіцца не ў радасць, калі іх знойдзе Чорны Атрад.
  
  – Мы назіралі за табой, – сказаў Гоблін. – Часам ты вядзеш сябе вельмі дзіўна. Карацей, хочам цябе усыпіць – можа, дабяромся да той часткі твайго свядомасці, якая спала, калі ўсё адбывалася.
  
  – Я ж нічым не змагу дапамагчы.
  
  – І не трэба. Толькі не перашкаджай.
  
  – Вы ўпэўненыя, што трэба гэта рабіць?
  
  – Упэўнены, – адказаў Гоблін.
  
  Мяркуючы па голасе, гэта было далёка не так.
  
  
  
  Прачнуўся я на сваім тюфяке, ані не адпачылым. Хто-то датычылася майго твару халоднай мокрай тряпицей. Я адкрыў вочы. У святле худой свечкі Сары была яшчэ выдатней, чым звычайна. Выдатней, чым можна ўявіць. Гэта яна отирала мне твар.
  
  Зноў трашчала галава, нібы з пахмелля. Што са мной стварылі калдуны? Атрымаў я хоць бы задавальненне, за якім звычайна ідуць падобныя болю?
  
  Разревелся Тое Тан. Ён спаў у кошыку пад маім пісьмовым сталом, укутанный ў смуроднае рыззё. Я, дотянувшись, узяў яго за руку. Ён спыніў плач, адчуўшы чалавечае дотык, і больш не зьвяртаўся да маці.
  
  Я падняў другую руку і намацаў далонь Сары. Яна мякка адабрала яе. Сары так і не сказала ні слова. Я нават ні разу не чуў, каб яна размаўляла з дзецьмі.
  
  Я агледзеўся. Тай Дэй адсутнічаў. Дзіўна; мне думалася, я хутчэй ад уласнай цені пазбаўлюся. Тай Дэй заўсёды быў побач, нават у цемры.
  
  Я прыўзняўся, спрабуючы сесці, але Сары ўтрымала лёгкім дакрананнем пальцаў. Я быў занадта слабы, каб чым-небудзь займацца. А ўжо галава, здавалася, распухла ўдвая супраць ранейшага, варта было ёй прыўзняцца на фут.
  
  Сары падала драўляную каганец з чым-то пах гэтак з'едліва, што ў мяне пацяклі слёзы Напэўна, якое-то сродак з родных балот нюень бао. Я выпіў. Густ яшчэ жудасней, чым пах.
  
  Сары працягвала абціраць мой твар. Мяне затрэсла. Боль знікла. Цела паслабілася, вярнуліся сілы, нават настрой палепшыўся. Трэба ж, моцнае сродак. Напэўна, гэты напой спецыяльна робіцца такім мярзотным на густ і пах, інакш людзі хвасталі б яго без меры.
  
  Мы доўга глядзелі адзін на аднаго, нічога не кажучы, але адначасова дасягаючы рашэння, якога нашы розумы не здолелі тады распазнаць. На міг перад маім разумовым поглядам з'явілася Хонь Трэй. Старая глядзела перасцерагальна і ўсміхалася.
  
  У гэты раз я таксама ўсміхнуўся. І паспрабаваў уладкавацца на тюфяке. Атрымалася.
  
  – Добра, мне час.
  
  Сары пахітала галавой і выцягнула з кошыка пад сталом То Тана. Хлопчык даўно меў патрэбу ў змене пялёнак.
  
  Сары злёгку тузанула мяне за палец.
  
  – Ды я гадоў дваццаць гэтым не займаўся.
  
  З тых самых часоў, як яшчэ пацаном пеленал малодшых братишек і сястрычак.
  
  – Канчай віскатаць, хрюшка. Пара б ужо і прывыкнуць да салдацкай жыцця.
  
  Тое Тан зірнуў на мяне вялікімі сур'ёзнымі вачыма. Слоў ён, вядома, не разумеў, аднак тон ўлавіў.
  
  Мы абмылі яго і спавіла – анучамі, якіх пасаромеўся б і жабрак. Я сказаў Сары:
  
  – Пайду прирежу каго-небудзь і добуду дзіцяці адзежку лепей.
  
  Яна ледзь адчувальна паклала руку мне на перадплечча, утрымліваючы.
  
  – Жартую я, мілая. Са мной яшчэ не такога наслухаешся. Я не ў літаральным сэнсе казаў. Мне трэба ісці, справы чакаюць.
  
  Я на ватных нагах, выйшаў у калідор. Сары рушыла сьледам, прыціскаючы да левым баку брыкающегося Тое Тана. Амаль адразу насустрач нам трапіўся Бадья. Хістаючыся ад стомы, ён відавочна накіроўваўся паспаць.
  
  – Ты Гобліна з Аднавокім не бачыў?
  
  – Яны з усёй сваёй чароўнай амуніцыяй падняліся наверх. У вялікую назіральную.
  
  – Дзякуй.
  
  Не паспелі мы адысці і на пяць футаў, як Бадья паклікаў мяне:
  
  – Лонга казаў табе, што ў катакомбах вада прыбывае?
  
  Я з уздыхам паківаў галавой, прыслухоўваючыся да урчанию пустога страўніка і варожачы, ці ўдалося каму-небудзь прыгатаваць ежы, затым пабрыў лабірынтам да лесвіцы, якая павінна была прывесці мяне да Гоблінаў з Аднавокім.
  
  Можа, ад дзённага святла палягчэе. Калі толькі хопіць сіл туды забрацца. Як даўно я не бачыў сонца...
  
  
  
  76
  
  І яшчэ некаторы час не ўбачу.
  
  Сары падала мне Тое Тана, перш чым пралезці праз люк. Ён зноў заснуў. Напэўна, усе немаўляты, павольна паміраюць ад голаду, дрымотнасць.
  
  Звонку быў дзень, аднак неба завалакло хмарамі. Ліў дождж. Круты, сеўшы верхам на крэсла і, паклаўшы локці па-над спінкі, панура глядзеў удалячынь.
  
  – Даўно лье? – спытаў я.
  
  – Дзень. А можа, тры...
  
  – Вады набралі?
  
  – Ужо колькі змаглі, не высоўваючыся вонкі.
  
  – А гэтыя двое што поделывают?
  
  Гоблін з Аднавокім сядзелі на падлозе пасярод пакоя, скрыжаваўшы ногі, далей ад якія ляцяць з вокнаў пырскаў. Яны не уганаравалі мяне нават позіркам.
  
  – Чаруюць чаго-то... Не перашкаджай ім, а то яшчэ нагу отгрызут.
  
  – А хто будзе вякаць, без вушэй застанецца, – буркнуў Аднавокі.
  
  Назіральная пакой мела вакна на ўсе чатыры бакі. Я падышоў да найбольшага.
  
  Дождж быў, вядома, не такі, як наш паўночны лівень з ураганам, аднак даволі моцны. Скрозь бруі я ледзь заўважыў цьмяныя абрысы пагоркаў. А да паверхні вады было рукой падаць. Нягледзячы на лівень, яна трымалася нізка. Шэры колер казаў пра тое, што ў ёй поўна усякай заразы.
  
  Удалечыні віднеўся плыт, гэтак нагружаны людзьмі, што бервяна амаль цалкам сышлі ў ваду. Джайкури асцярожна веславання кавалкамі дошак, накіроўваючы яго да берага.
  
  Адно за іншым я абышоў усе вокны, разглядаючы горад. Прыемна, што нашы таглиосцы знаходзяцца там, дзе загадана.
  
  – Вартавую службу нясуць дакладна, – пацвердзіў Круты. – Вось і пакінулі іх у спакоі.
  
  – Могаба?
  
  – Ды ўсё. Баі-то ідуць амаль бесперапынна.
  
  Вуліцы з завулкамі ператварыліся ў каналы. Паўсюль плавалі трупы. Смурод стаяла жахлівая. Але ўзровень вады апынуўся ніжэй, чым я чакаў. З усходняга вокны была бачная цытадэль. Наверсе, нягледзячы на надвор'е, тырчалі нары. Ходзячы па парапеце, яны прыглядаліся да нашай частцы горада.
  
  Круты заўважыў, што я назіраю за імі:
  
  – Баяцца нас. Думаюць, аднойчы мы ў госці пожалуем.
  
  – Правільна думаюць.
  
  – Яны забабонныя. Баяцца такіх недомерков, як Гоблін з Аднавокім.
  
  – Што наглядна дэманструе нам, як небяспечна нават малое невуцтва.
  
  – Я пачуў, – прабурчаў Аднавокі.
  
  Вось усё, што я магу сказаць аб іх занятку: яны накшталт як ў косці гулялі, толькі правілы былі незразумелыя. Мне куды больш даспадобы, калі нашы ведзьмакі робяць вогненныя чары і кідаюцца імі, ламаючы ўсё вакол. Разбурэнне – гэта нам зразумела і даступна...
  
  Сары стамілася трымаць Тое Тана, і я ўзяў яго на рукі. І атрымаў ўдзячную ўсмешку, ад якой у пакоі стала святлей.
  
  Аднавокі з Гоблінаў, перапыніўшы гульню, пераглянуліся адзін з адным, а пасля і з Стромкім.
  
  – Хлопцы, чым пацешыце? – спытаў я.
  
  – Мы пераканаліся, што мелі рацыю.
  
  – Так? Нябось у першы раз... А наконт чаго маеце рацыю, не скажаце?
  
  – Наконт таго, што ў галаву табе сее-што ўклалі.
  
  Мяне пробрало холадам. Да дрыжыкаў. Каму такая навіна спадабаецца?
  
  – Хто? І як?
  
  – «Як» – гэтага мы пакуль не ведаем. Ёсць некалькі спосабаў. Але куды цікавей «хто» і «што».
  
  – Так выкладвайце.
  
  – «Хто» – гэта Спадарыня. А «што» – упэўненасць у тым, што яе ў пагорках няма.
  
  – Чаго-чаго?!
  
  – Ну, усю карціну адсюль убачыць нялёгка, тым больш, што турысты працаваць перашкаджаюць, понаперли са сваімі сяброўкамі. Але, напэўна, там запраўляе Спадарыня з таглиосцами. Іх лагер па той бок пагоркаў, у паўночнай дарогі. А патрулі паўднёўцаў, што мы бачылі, – гэта дапаможныя часткі, якія дастаўляюць ёй звесткі.
  
  – Ну-ка, яшчэ раз.
  
  Гоблін пераказаў усё нанова.
  
  – Вы ідзіце, хлопцы, – сказаў я, выслухаўшы. – А я тут, у кутку, пасяджу і падумаю.
  
  
  
  77
  
  Калі мы з Сары вярнуліся, дзядзечка Дой з Тай Дэем былі ўжо дома. Яны панура зірнулі на нас, але не сказалі ні слова. Хонь Трэй ўсё яшчэ правілы сямействам Кы. Тай Дэй прыняў у мяне свайго сына, маляня тут жа пасвятлеў у твары, ды тварам.
  
  – Мае людзі – не грыбы, сцяганосец, – сказаў дзядзечка Дой. – Ім не вынесці такога жыцця. Вы, Каменныя Салдаты, былі без меры шчодрыя і не давалі падставы да незадаволенасці, аднак рана ці позна дойдзе да бяды. Параненая скаціна бодает нават добрага гаспадара.
  
  – Мы выберамся адсюль раней, чым я разлічваў. – Настрой у мяне было горш няма куды, я горача жадаў раскласці Спадарыню і выдраць як след. – Я ўжо загадаў пачаць падрыхтоўку.
  
  – Мяркуючы па голасе, ты разгневаны.
  
  – Не тое слова.
  
  Спадарыня скарысталася мной дзеля палітычнай гульні з Могабой, зусім не клапоцячыся пра дабро Атрада. Яна такая ж чужая нашаму братэрству, як і ён.
  
  У дзверы заглянуў Лонгинус:
  
  – Табе перадалі, што катакомбы залівае?
  
  – Бадья сказаў. Калі гэта стане сур'ёзнай праблемай?
  
  – Дні праз чатыры ці пяць. Можа, і пазней, калі не павялічацца цечы.
  
  – Мы ўжо пойдзем. Твае браты з Аднавокім ў вялікай назіральнай. Схадзі дазнайся, што яны збіраюцца рабіць.
  
  Лонга паціснуў плячыма і пайшоў, бурчаў у прадчуванні доўгага ўздыму.
  
  – Хто цяпер Вяшчальнік ў нюень бао? – спытаў я.
  
  – Мы яшчэ не выбралі, – адказаў дзядзечка Дой.
  
  – Нельга паспяшацца? Да нас ідзе таглиосский генерал па імя Ланор Бонхардж, які ўзначаліў вызваленых рабоў, а таксама дружалюбных таглиосцев і джайкури. Нам для планавання эвакуацыі патрэбен прадстаўнік нюень бао. – Дой хацеў што-небудзь сказаць, але я працягваў: – Падобна на тое, Гаспадар Ценяў больш не стаіць у нас на шляху, толькі ніхто не палічыў патрэбным паведаміць нам аб гэтым. Нашы так званыя сябры па сваім палітычным резонам выкарыстоўвалі нас наўгад. Мы маглі б сысці з горада ў любы час, прычым ужо даўно.
  
  Грэх нашай недасведчанасці я цалкам зваліў на Гобліна з Аднавокім. На ведзьмакоў можна зваліць усё, што хочаш, і людзі павераць.
  
  Сары спрабавала прыгатаваць ежу з таго, што ў нас засталося. Калі яна праходзіла міма, я дакрануўся да яе рукі. Яна ўсміхнулася.
  
  – Гэта, павінна быць, апошні раз, – сказаў я. – Напэўна, болей ужо не прыйдзецца.
  
  Была ў мяне такая надзея.
  
  Але я памыліўся.
  
  На ўсе патрабуецца час.
  
  
  
  Ланор Бонхардж, гуннит вышэйшай касты, спусціўся следам за мной у падзямелле. Ён быў і здзіўлены, і шакаваны. Наверсе было кепска, але ўнізе ён выявіў сапраўдную апраметную.
  
  Мы гаварылі доўга. Дзядзечка Дой выступаў ад асобы нюень бао. Нарэшце таргі скончыліся, згода была дасягнута, планы выпрацаваны і падрыхтоўка да эвакуацыі пайшла поўным ходам.
  
  78
  
  Пад покрывам ночы і залевы Чорны Атрад пракраўся па хісткай часовым мосце на лесвіцу, якая вядзе на сцяну, і далучыўся да таглиосцам Аль-Хульского атрада. Затым, пусціўшы наперад Гобліна, мы прайшлі па сцяне і забралі ў наров і іх таглиосцев паўночныя вароты і барбикен. Сонныя чары Гобліна гранічна палегчылі задачу. З нашых ніхто не атрымаў нават драпіны.
  
  Перш чым апошняе цела шлепнулось ў ваду з вонкавага боку сцяны, мы з Гоблінаў і яшчэ сёе з кім з Старой Каманды ўжо ішлі браць заходнія вароты з барбикеном. Выканаўшы гэтую задачу, мы выйдзем з горада, не будучы заўважаны людзьмі Могабы.
  
  Лофтус з братамі прыняліся за працу, пачаўшы з сярэдняй з трох вежаў, размешчаных на сцяне паміж варотамі. У адрозненне ад сцяны, якую пабудавалі суцэльнай, вежы былі полымі, каб арбалетчыкаў знутры маглі весці абстрэл. Першым справай хлопцы прарабілі дзірку вонкі – з паверха, які знаходзіўся паблізу ўзроўню вады.
  
  Нюень бао выцягнулі наверх пакінуты прадукты харчавання, а жанчыны на апошнім паліве таглиосцев падрыхтавалі ежу для ўсіх. Трэба было аднавіць сілы: большасць нашых ператварыліся ў хадзячыя шкілеты.
  
  На наступную раніцу нары з верхавіны цытадэлі не заўважылі нічога новага ў параўнанні з учарашнім днём. Хіба што дождж ліў не так моцна. Праўда, яны не атрымалі сігналаў з паўночнага і заходняга барбикенов, але гэта іх, падобна, не занепакоіла.
  
  – Што-то крумкач не стала, – адзначыў Гоблін, калі пачало змяркацца.
  
  – Напэўна, з'еў усіх.
  
  Зноў наступіла ноч, і зноў усе ўзяліся за працу. Буханье молатаў і воплескі падальных у ваду кавалкаў мура разносіліся на ўвесь горад, але ніхто не мог бачыць, што мы робім, і нічога не стала прыкметна, калі сонца ўзышло зноў. Хіба што знікла некалькі кінутых дамоў.
  
  Вада ў возеры працягвала патроху спадаць. Надвор'е заставалася дажджлівым.
  
  Плыты, пабудаваныя нашымі майстрамі, знаходзіліся звонку, уздоўж сцяны. У справу ішло ўсё, обладавшее хоць якой-то плавучасцю, аж да піўных бочак.
  
  Да вечара нам даставілі яшчэ трохі дрэва: Могаба паслаў людзей на трох плытах да паўночнае брамы высветліць, чаму з барбикена не адказваюць на яго сігналы.
  
  Праўда, нашу засаду заўважылі з цытадэлі, і больш Могаба не разбрасывался ні людзьмі, ні матэрыяламі.
  
  
  
  Лофтус з братамі заявілі, што плыты лепш будаваць вузкімі і доўгімі: будзе больш весляроў пры меншым супраціве вады. Стоячы ў вадзе вышынёй тры фута, трое братоў і некалькі сноровистых таглиосцев ладзілі плыты, здольныя трымаць не менш за дзесяць чалавек. Выдаткаваўшы ўсе матэрыялы, што ўдалося адшукаць, яны збудавалі сорак адзін плыт. Выходзіла, што наш флот можа перавезці зараз сямсот чалавек. Больш за пяцьсот застануцца на беразе, а астатнія адгоняць плыты таму і да світання паспеюць пераправіць наступную партыю.
  
  Значыць, за ноч мы эвакуюем каля тысячы двухсот чалавек. Гэтага дастаткова для невялікага, але трывалага плацдарма. Наколькі дружалюбная абстаноўка на беразе, мы можам толькі здагадвацца.
  
  Задачка... Тых, каго трэба было пераправіць непрыкметна, аказалася больш, чым я меркаваў. У мяне было сорак чалавек Старой Каманды, больш за шэсцьсот нюень бао і процьма таглиосцев, вызваленых рабоў і джайкурийских добраахвотнікаў.
  
  Ланор Бонхардж жадаў пераправіць амаль тысячу чалавек з ўтрыманцамі. Такім чынам, ўсіх у адну ноч не вывезці.
  
  – Вось што трэба зрабіць, – прапанаваў Аднавокі. – У першую ноч вывозім толькі адну партыю. Усіх патроху, каб не лезлі па галовах і не ўздымалі паніку. З кожнай групы адбярэм прапарцыйнае колькасць, і спрэчак не ўзнікне. Гэтыя пяцьсот хай будуюць лагер. А на наступную ноч, двума ходка, переправим ўсіх астатніх.
  
  – Ды ты ў нас геній, – сказаў я. – Хто-небудзь з вас дваіх таксама паплыве. Проста так, на ўсялякі выпадак.
  
  – Не трэба.
  
  – Гэта чаму?
  
  – Небяспекі амаль няма.
  
  – Тады і лагер ўмацоўваць не варта. Можна паслаць наперад нюень бао і утрыманцаў.
  
  – Шуму будзе...
  
  – З-за дзяцей, жанчын і старых? Нічога падобнага. Таглиосские ўтрыманцы таксама паплывуць. А вось джайкури трэба прытрымаць, не то да нас увесь чортаў горад выбудуецца ў чаргу. Мы іх пералічым і тыя, што засталіся месцы размеркаваў жэрабем.
  
  Вырашылі, што з першай партыяй адправяцца трыццаць таглиосцев, пяцёра братоў Чорнага Атрада і пятнаццаць воінаў нюень бао. Значыць, на беразе будзе пяцьдзесят байцоў.
  
  Дзядзечка Дой разворчался па нагоды нашага плана – ён жа цэлую ноч не зможа прыглядаць за ўсімі сваімі.
  
  – Хітра, хітра, Салдат Цемры.
  
  Зноў ён за сваё!
  
  – Ты бярэш у закладнікі нашых воінаў.
  
  – Калі хочаш, і ты плыві. Вас тут больш, чым нас. Бяры плыты – і наперад.
  
  Ён нахмурыўся.
  
  – Усяго адна ноч, дзядзечка. Да таго ж пятнаццаць тваіх воінаў адправяцца з імі. Адным з гэтых пятнаццаці можаш быць ты.
  
  
  
  Ні Одноглазому, ні Гоблінаў на той бераг не хацелася.
  
  – Гэтай ноччу не паплыву! – заявіў Аднавокі.
  
  – Я таксама! – паўтараў яму Гоблін.
  
  І ў абодвух той самы продувной выгляд, з якім яны подснимали калоду.
  
  – Гэта чаму ж?
  
  Яны пераглянуліся рыхт-у-рыхт як шулеры, смекнувшие, што гуляюць з сумленным прасцяком.
  
  Пасля таго як Гоблінаў не ўдалося пераканаць мяне ў сваім альтруистическом імкненні выратаваць свет ад Могабова хітрасьці, Аднавокі сказаў:
  
  – Небяспечна там. Гэтая пачвара з Ядлоўца, Ліза Дэла Бовок, трымае на нас зуб.
  
  – Хто-хто? – Мне гэта ні аб чым не нагадала.
  
  – Ліза Бовок. З Ядлоўца. Ну, што з Марроном Шедом была. Калі Атрад адправіўся ў паход, які Змяняе Аблічча ўзяў яе ў вучаніцы. Калі мы Змяняе канчалі, яна трапілася разам з ім, толькі Стары яе адпусціў. І цяпер яна тут, хаваецца і чакае магчымасці звесці рахункі. Ужо спрабавала пару разоў.
  
  – Што ж ты не сказаў раней?
  
  Калі ў голасе Аднавокага з'яўляецца такі пафас, толіка здаровага скептыцызму не бывае лішняй, аб чым бы ні ішла размова.
  
  – Раней гэта не было сур'ёзнай праблемай.
  
  Што толку з імі спрачацца? Гэтая парачка, як піць даць, дзе-то непадалёк прыхавала нажытае і не жадае пакідаць яго без нагляду. І яшчэ менш кожнаму з іх хочацца пакідаць іншага сам-насам з здабычай.
  
  – Добра, – здаўся я. – Будзеце катаваць шчасця разам з намі.
  
  
  
  Бонхардж, дзядзечка Дой, Аднавокі і Гоблін чакальна глядзелі на мяне.
  
  – Але мне ж нельга!
  
  Аднавокі хіхікнуў:
  
  – Можа, і нельга, але ты сам казаў, што будуць цягнуць жэрабя ўсё.
  
  Я яшчэ не выцягнуў свой. Бяда ў тым, што вынік быў прадказальны: у збанку застаўся апошні камень. Атраду прызначаліся пяць чорных, а вынялі да мяне ўжо чатыры.
  
  Значыць, мне прыйдзецца суправаджаць першую партыю.
  
  Але чаму гэта ў маіх неразлучных сяброў такія задаволеныя рожы?
  
  – Давай цягні свой камень – і топай пакаваць барахло, – прыспешыў Гоблін.
  
  Не сплутовали ж яны пры лёсаванні, праўда? Вядома ж, нашы ведзьмакі – ўзоры цноты...
  
  – Можа, хто хоча купіць? – Я падняў мой чорны каменьчык над галавой.
  
  – Кінь, Шчанюк, – сказаў Аднавокі. – Мы і самі тут ўправімся. Не ўпершыню. Ну што дрэннага можа здарыцца за адзін дзень?
  
  – Гэта калі вы за старэйшых? Ды ўсё, што заўгодна.
  
  Як-то няёмка атрымлівалася – сплываць, пакідаючы братоў Чорнага Атрада ў горадзе.
  
  – Збірай манатки і отчаливай! – зноў буркнуў Гоблін. – Праз гадзіну сцямнее.
  
  Дождж усё яшчэ церусіў. Сцямнее і сапраўды рана, хоць і не настолькі, каб зрабіць два рэйсы і непрыкметна даставіць плыты назад. Праклён!..
  
  
  
  Сары сгибалась пад цяжарам нашых набыткаў і шасці фунтаў фасолі і рысу ў прыдачу. Я цягнуў вузел з шатром нюень бао, коўдрамі і іншым скарбам, які мог спатрэбіцца ў палявых умовах. Ды яшчэ Тое Тан уладкаваўся верхам на маім сцягне. Хоць ён быў ціхоняй, якіх пашукаць.
  
  Тай Дэю не дасталася белага каменьчыка. Затое мне дастаўся шанец атрымаць асалоду ад адсутнасцю целаахоўніка.
  
  Мы выбраліся з падзямелля, спусціліся па лесвіцы, дабраліся па висячему мосце да сцяны і, прайшоўшы па ёй, апынуліся ў сярэдняй вежы. Мяне гэта да таго вымотало, што больш не хацелася ніякіх фізічных практыкаванняў.
  
  На маім плыце, акрамя мяне і Рудога Рудзі, былі толькі нюень бао, цярпліва дождавшиеся сваёй чаргі. Хлопцы, якія працавалі ў вежы пры святле маленечкай лампады, таксама праяўлялі зайздроснае цярпенне. Маральны стан войскаў было на вышыні.
  
  – Асцярожней, – папярэдзіў Клетус, калі я ступіў на плыт і пачаў прымаць дзяцей. – Я табе, камандзір, падабраў хлопцаў понадежней; толькі вага размяркоўваць раўнамерна, не то пераверне. Шаноўная пані...
  
  Ён дапамог Сары. Тая прыняла яго ветласць з асляпляльнай усмешкай:
  
  – Дзякуй, Клеці. Да заўтра.
  
  – Ага. Вы там мяса раздобудьте. І танцорак.
  
  – Паглядзім.
  
  – Усім трэба апусціцца на калені. Так цэнтр цяжару будзе ўнізе і гэтая бадзяга не перакуліцца.
  
  Я агледзеў плаўсродак. Мы былі гатовыя да адплыцця.
  
  Шасцёра нюень бао будуць веславаць, і пяцёра з іх прыгоняць плыт назад. Акрамя іх, ды яшчэ аднаго старога чалавека гадоў пяцідзесяці, ды нас з Рудым Рудзі, дарослых мужчын тут няма. Затое ёсць пятнаццаць або шаснаццаць дзетак і сем-восем жанчын. Плыт перапоўнены, аднак сярод нюень бао цяжкавагавікоў няма. Я было падахвоціўся веславаць, але нюень бао тут жа развучыліся разумець па-таглиосски.
  
  – Хочуць нажыць грыжу – іх справа, – ухваліў Рыжы Рудзі. – А нам і адпачыць не грэх.
  
  – Добра. Толькі цішэй з вёсламі, мы накшталт як непрыкметна сплысці хочам.
  
  Нюень бао апынуліся ўмелымі весьляроў. Што, улічваючы іх паходжанне, не здзіўляла.
  
  Гэтак жа бясшумна, як яны працавалі, хіба што сняжынкі падаюць. Пры гэтым мы хутка прасоўваліся наперад. Плыты, якія пайшлі раней з таглиосскими весьляроў, не толькі жудасна шумелі, але і ледзь паўзлі.
  
  Адзін з нашых весляроў што-то шапнуў, і плыт павярнуў направа, абганяючы іншыя.
  
  Выбрацца з горада ўпотай відавочна не атрымлівалася. Плескали вёслы; бурчалі, коўзаліся, кашлялі людзі, а часам сутыкаліся плыты. Але падобны шум даносіўся з возера кожную ноч, ды і дождж яго драбніцу приглушал. Мы, вядома ж, рушылі напрасткі, прэч ад горада. Святло ў нашай вежы-прыстані служыў нам маяком.
  
  Напэўна, мае весляры не вельмі ўважліва сачылі за ім. Мы ўхіліліся ад агульнага курсу і страцілі астатніх з-пад увагі.
  
  Хто-то цыкнуў.
  
  Вёслы застылі ў паветры. Нават дзіцячы лопат верш – маці прыкрылі далонню дзецям рот, а самым маленькім далі грудзі.
  
  Я нічога не чуў.
  
  Мы чакалі.
  
  Сары злёгку дакранулася да майго перадплечча, падбадзёрваючы мяне.
  
  Пачуўся плёскат. Хто-то плыў наперадзе па курсе, прычым веславання даволі шумна... І гэты плыт ішоў нам насустрач!
  
  Ранавата...
  
  Плёскат гучаў усё гучней.
  
  Сустрэчны плыт падышоў так блізка, што, здавалася, непазбежна павінны былі заўважыць – нават у цемры і пад дажджом.
  
  На сустрэчным плыце хто-то нягучна загаварыў, прычым з відавочнай злосцю. На мове Гиэ-Ксле... Я ў свой час вывучыў слоў дваццаць, і сярод пачутых цяпер знаёмых не аказалася.
  
  Але перакладу не патрабавалася. Я пазнаў голас.
  
  Казаў Могаба.
  
  Днём мы не бачылі, каб ён пакідаў горад. А з паўночнага і заходняга барбикенов праглядалася большая частка возера.
  
  Значыць, яго не было па меншай меры з мінулай ночы. Што, у сваю чаргу, тлумачыць, чаму ён ніяк не адказаў на захоп барбикенов.
  
  Што ж яму спатрэбілася там, сярод пагоркаў?
  
  Плыт з нарамі адышоў у цемру. Мы працягвалі плаванне. Я заставаўся ў задуменнасці, пакуль плыт не ткнулся ў бераг і мяне не кінула наперад.
  
  Мы з Сары ўзялі Тое Тана, рэчы і ступілі на сушу. Дзіця спаў на руках у цёткі, як у лепшай княжацкай ложку.
  
  Праз некалькі імгненняў я выявіў, што мае спадарожнікі, хоць і ні слова не разумеюць па-таглиосски, чакаюць, што я буду ўзначальваць іх і далей. Несумненна, такое рашэнне было дзядзечкі Доячы, і дзейнічаць яно павінна было толькі да яго прыбыцця.
  
  – Рыжы, займіся добраўпарадкаваннем лагера.
  
  Па шляху мы вярнуліся на агульны курс, таму высадзіліся там жа, дзе і ўсе іншыя. Гэтыя іншыя, як і мы, атрымлівалі асалоду ад цудоўным збавеннем ад жахаў Дежагора.
  
  Але жыцьцё пад адкрытым небам, у дождж, ды яшчэ пасярод ночы, благостному настрою не спрыяе.
  
  – Варушыся, людзі! – раскомандовался Рыжы Рудзі. – Нельга проста так тут тырчаць! Стаўце намёты.
  
  Мы ўзялі з сабой намёты, якімі нюень бао карысталіся ў пілігрымцы. У намёты былі загорнутыя коўдры, каб не прамоклі.
  
  – Хто-небудзь, вырабіце галля і развядзіце вогнішчы!
  
  У такое надвор'е гэта, мабыць, прасцей загадаць, чым выканаць.
  
  – Бубба-Да! Бяры людзей, сооружайте агароджу. А ты... Джоро? Так цябе клікаць, сяржант? – То быў адзін з таглиосцев. – Арганізуй ахову. Давай-давай! Адкуль нам ведаць, што тут няма тых, хто жадае нашай смерці?
  
  Ну, у такі холад і мокраць, ды калі яшчэ і з ног валішся ад стомы, смерць не вельмі-то і страшная.
  
  Сам я быў выматаны да мяжы, але прымушаў сябе падаваць людзям прыклад. Сары дапамагала мне, не адстаючы ні на крок. Пакуль я хадзіў і крычаў, мы па чарзе даглядалі за малым. Я быў рыхт-у-рыхт як знакаміты гістарычны граміла Хромбак Грозны, што камандаваў сваімі ордамі, трымаючы на руках смярдзючага немаўля.
  
  Тое Тан добры хлопчык, але і яму трэба мяняць пялёнкі.
  
  Неўзабаве ўсе былі прыбудаваны да справы. Але вось нарэшце пастаўленыя палаткі, галлё прынесены, агонь, здабыты – можна варыць рыс. Вада дажджавая, яе сабралі пры дапамозе некалькіх намётаў. Да гэтага часу ўсе паспелі вымакнуць да ніткі.
  
  Мы нават адаслалі некалькі вязанак галля ў горад з якія вяртаюцца плытамі. Хай і сябры сабе чаго-небудзь прыгатуюць.
  
  
  
  79
  
  Мы так доўга жылі ў умовах сапраўды жахлівых, што яшчэ адна цяжкая ноч нікога не ўвагнала ў тугу. Да таго ж у нас была якая-ніякая дах над галавой, ўбогая ежа і беднае цяпло. Затым пачаўся світанак, а дождж амаль спыніўся. Мы з Сары і Тое Таном запаўзлі ў намёт і захуталіся ў коўдры. У якія-то павекі я быў амаль шчаслівы.
  
  Гэты Той Тан выдатны хлапчук. Амаль увесь час маўчыць, як і Сары, але, калі яму што-небудзь трэба, можа закаціць страшны скандал. Зрэшты, калі мы ўладкоўваліся ў намёце, ён нават не прачнуўся. Упершыню за мінулы тыдзень яго жывоцік быў поўны.
  
  І мой таксама.
  
  Мне ўдалося выдатна праспаць аж чатыры гадзіны, пакуль не прыйшла бяда.
  
  Спачатку яна насіла аблічча Кы Готы. Я не бачыў гэтую мегеру з таго дня, як дзядзечка Дой ўгаварыў яе перасяліцца з майго пакоя. І, трэба сказаць, не паспеў засумаваць.
  
  Па прычыне сну я прапусціў той момант, калі яна адхінула полаг шатра. А калі прачнуўся, яна ўжо плявалася і тараторила на нюень бао і жудасна перакручанае таглиосском. Абуджаная Сары сядзела сярод коўдраў з раскрытым ротам, са слязамі на вачах.
  
  Тое Тан заплакаў.
  
  Слёзы дзіцяці проняли нават Кы Готу. Нягледзячы на злосны характар, яна была добрай бабуляй. У душы. У самай яе глыбіні. Яна загаварыла з малым. Ласкава!
  
  Тут падаспеў Рыжы Рудзі:
  
  – Мурген! Можа, яе назад у возера закінуць?
  
  – Што?
  
  – Яна толькі што выбралася з вады. Сказала, хто-то спрабаваў забіць яе. Напэўна, з плыта спіхнулі. Здаецца мне, сама напрасілася.
  
  – Напэўна, так і ёсць. – (Сары здзіўлена ўтаропілася на мяне, нават слёзы высахлі.) – Аднак не да ладу выйдзе – бо амаль радня.
  
  – Э-эх... – Рыжы Рудзі пайшоў, ківаючы галавой.
  
  Раздражнёная, Сары пачала нешта тлумачыць маці на мове жэстаў. Тое Тан, разглядваючы бабулю, старанна смактаў вялікі палец. Я глыбока ўздыхнуў і шапнуў яму:
  
  – Ідзі да сваёй нана. Пакажы, як ты ўмееш хадзіць.
  
  Ён, вядома, не зразумеў мяне, затое Кы Гота зразумела і працягнула да яго рукі.
  
  Наколькі я магу судзіць, То Тан – адзінае істота на ўсім белым свеце, сілкавальнае да Кы Готе добрыя пачуцці. Ён зачыкільгаў да яе, і бабуля ўміг забылася пра волкасці, холадзе і сваіх хваробах.
  
  Сары злосна зірнула на мяне. Я паціснуў плячыма і ўсміхнуўся:
  
  – Яму зноў трэба мяняць пялёнкі.
  
  
  
  Рыжы Рудзі знайшоў мяне, калі я назіраў за горадам. Над нашымі кварталамі клубіўся дым.
  
  – Мурген, Бубба-Да толькі што захапіў чужой патруль! Кажа, гэтыя людзі ведаюць аб нашай прысутнасці. Падбіраліся да лагера. З імі гэты тып, Лебедзь.
  
  – Значыць, Аднавокі правоў. Каго-небудзь паранілі?
  
  – Пакуль няма.
  
  – Добра. Выдатна. Лагер яны паспелі выявіць?
  
  Нюень бао даволі нядрэнна замаскіравалі наш плацдарм. З боку ён, вядома, прыкметны, але колькі тут народу, не вызначыць.
  
  – Думаю, заўважылі толькі дым. Напад Буббы-Да іх жудасна здзівіла.
  
  – Яны бачылі Буббу-Да?
  
  – Ды.
  
  – Дрэнна. Ну, можа, не разглядзелі. Добра, не ўсе памылкі можна выправіць. Заставайся тут.
  
  Я вярнуўся да Сары і яе маці.
  
  Убачыўшы мяне, Кы Гота ўстала з перакошанай фізіяноміяй.
  
  – Цыц! – рыкнул я, не даўшы ёй рота раскрыць. – У нас непрыемнасці. Хто можа гаварыць ад асобы нюень бао?
  
  Я проста не ведаў, да каго яшчэ звярнуцца з гэтым пытаннем.
  
  Старая пасадзіла дзіця на зямлю, выпрасталася і сощурила подслеповатые вочкі.
  
  – Дак Там! – крыкнула яна.
  
  На кліч павярнуўся лядашчы стары. Нягледзячы на ўзрост, ён цягнуў да вогнішча велічэзную абярэмак ламачча. Кы Гота ўладна паклікала яго пальцам. Стары заспяшаўся да нас, приволакивая ногі.
  
  Я падняўся яму насустрач:
  
  – Добрага здароўя, дзядуля! Я той, з кім вырашаў справы Вяшчальнік. – Я стараўся гаварыць гучней і цішэй.
  
  – Я пакуль не глухі, хлапчук. І не сьляпы.
  
  Яго таглиосский апынуўся ані не лепш майго.
  
  – Выдатна. Тады да справы. Нас выявілі. Мы не можам ведаць, якое стаўленне гэтых салдат да вашага народу. Калі яны ў дрэнным настроі, я мала чым магу вам дапамагчы. Вашы воіны хаживали ў разведку. Вы можаце схавацца?
  
  Ён глядзеў на мяне дванаццаць секунд. Я не адводзіў вачэй. Сары падышла і стала побач са мной. Ззаду, гуляючы з бабуляй, заліваўся смехам Тое Тан. Стары перавёў погляд на Сары. На нейкае імгненне ён, здавалася, зазірнуў у мінулае – і здрыгануўся. Яго твар зрабіўся ўжо зусім непранікальным.
  
  – Можам.
  
  – Выдатна. Вось і хавайцеся, пакуль я там не разбяруся. – Я тыцнуў вялікім пальцам за спіну, у бок узгоркаў. – Я оповещу Доячы, ён знойдзе вас.
  
  Там Дак працягваў мераць мяне халодным позіркам. Не, зусім не варожым – быццам не разумеючы яго. Я паводзіў сябе не так, як належыць нармальнаму чужынец.
  
  – Поспехаў. – Я павярнуўся да Рыжым Рудзі. – Вось якія справы: нюень бао трэба спяшацца, а я пайду з Лебедзем. Пошатаюсь па яго лагеры, пагляджу, што да чаго. Прыгледзь, каб нюень бао схаваліся, а потым зрабі выгляд, што лагер падрыхтаваны да прыбыцця нашых.
  
  Стары ўслухоўваўся ў кожнае слова.
  
  – Калі хто спытае, – працягваў я, – гэтых людзей тут ніколі не было.
  
  – Але...
  
  – Выконвай. Большую частку правізіі хай забіраюць. Нас подкормит армія Спадарыні.
  
  Я вельмі на гэта спадзяваўся.
  
  Рыжы Рудзі зірнуў на Сары. Падобна, усё тут лічаць, што я хлопочу у першую чаргу дзеля яе!
  
  – Ну, ты ў нас камандзір... Мне ва ўсё гэта ўнікаць не пакладзена. – Ён паціснуў плячыма. – А ёй як растлумачыш?
  
  – Ніяк.
  
  Я накіраваўся туды, дзе Бубба-Да трымаў у асяроддзі патруль Лебедзя.
  
  Сары рушыла за мной, затрымаўшыся, толькі каб падхапіць Тое Тана.
  
  – Застанься, – сказаў я.
  
  Яна няўцямна глядзела на мяне, нібы раптам аглухла. Я зрабіў некалькі крокаў, яна таксама.
  
  – Ты павінна быць са сваімі.
  
  Злёгку ўсміхнуўшыся, яна пакруціла галавой.
  
  Хонь Трэй, відавочна, была не адзінай ведзьмай у гэтым сямействе.
  
  – Кы Гота...
  
  Што тут пачалося!
  
  – Ты! Салдат Цемры! Ты губіць яе, цяпер гэта не хопіць цябе добра? Жорсткі ведзьма быць мая маці, але...
  
  Далей яе лопотание зрабілася зусім незразумелым, але цішэй ад гэтага не стала. Я зірнуў на Там Дака. Той быў усё гэтак жа непранікальнай, аднак я мог бы паспрачацца на ўласнае месца на нябёсах, што ён ледзь утрымліваецца ад смеху.
  
  – Ну добра. Рыжы! Даведайся, што з рэчаў належыць Сары, і прасачы, каб усё гэта засталося ў нашым намёце. Ідзем, жанчына.
  
  
  
  80
  
  – Тваю ж маць! – прамармытаў Лебедзь, убачыўшы мяне. – Нядзіўна, што ты вярнуўся.
  
  – Рукі не цягні, чараўніца. Гэй, хто тут ёсць з нюень бао! Падыдзіце да Там Даку, гэта важна! Таглиосцы, ідзіце да Рыжым Рудзі з Чорнага Атрада! – Я звярнуўся да Лебедзь: – Вось і ўсё. Мы выставілі некалькі стралкоў. Так, на ўсялякі выпадак.
  
  Ён адвёў погляд ад Сары:
  
  – Эх, шкада. Ўляпаўся ты, значыць, у салодкае дзярмо...
  
  У яго хапіла пачцівасці вымавіць гэта на форсбергском.
  
  – Так, ўляпаўся. Можа, ты мне сее-што патлумачыш? Мае калдуны пацікавіліся, што робіцца ў мяне ў галаве, і аказалася, там хто-то пакорпаўся і перамяшаў памяць. Я даведаўся, што вярнуўся ў пякельную кухню паляваць на пацукоў і біцца з людаедамі, а мае сябры ўсе гэтыя дні прасядзелі тут і ні слоўцам не намякнулі, што Тенекрут мёртвы.
  
  Лебедзь няўцямна воззрился на мяне:
  
  – Але... ты ж пра гэта ведаў, Мурген! Ты ж быў тут, калі мы прыкончылі гэтага гада. І яшчэ тыдзень потым у нас ошивался!
  
  – Забілі?
  
  Сонца хілілася да заходу.
  
  – Дык гэта не ты настаяў на вяртанні? Яна сказала, што...
  
  – Не, не я. Калі я ачомаўся на зваротным шляху, то вырашыў, што збег ад Гаспадара Ценяў. І быў цалкам упэўнены, што нікога з вас не знайшоў.
  
  Чым больш я стараўся разабрацца ў сітуацыі, тым мацней усе запутывалось.
  
  Хто-то закрычаў на мове нюень бао. Значыць, мае байцы не падпарадкаваліся загаду. Іншы голас паклікаў па-таглиосски:
  
  – Спадар Мурген, падыдзі да нас, калі ласка!
  
  – Я не ведаю, што там у іх, – сказаў я. Лебедзь. – Але ты лепш не рыпайся. Тут народ нервовы.
  
  – Рабіць мне больш няма чаго!
  
  – Я сур'ёзна. Яны жудасна падазроныя. Калі б ты гэтыя месяцы пражыў у Дежагоре, не судзіў бы іх строга.
  
  Ускараскаўшыся на круты схіл, я ўбачыў таглиосца, які стаяў на каленях у кволым кустоўі, а побач нюень бао гадоў пятнаццаці. Хлапчук паказаў удалячынь, яму не цярпелася паведаміць дрэнную навіну.
  
  Над Дежагором падымаўся новы слуп дыму. Наколькі я мог судзіць, як раз над паўночным барбикеном. Падобна на тое, там ішоў бой.
  
  Ліловая ўспышка пацвердзіла, што і Аднавокі з Гоблінаў не сядзяць склаўшы рукі.
  
  Відавочна, Могаба спрабаваў адваяваць барбикен.
  
  Над заходнімі варотамі таксама былі бачныя бліскавіцы.
  
  – Каб яго, гэтага Могабу!.. Дзякуй, хлопцы. Хоць мы ўсё роўна нічым не можам дапамагчы. – Я ад душы спадзяваўся, што Гоблін з Аднавокім як вынікае всыплют Могабе. – Ідзіце ў лагер, там поўна працы.
  
  
  
  Спадарыня знаходзілася ў адлучцы. Нож, пакінуты за старэйшага, сядзеў на месцы і збіраў бежанцаў з Дежагора, не дазваляючы ім вярнуцца ў горад і разнесці чуткі аб гібелі Тенекрута. У гэтым ён сам прызнаўся:
  
  – Яна так загадала.
  
  У адрозненне ад усіх іншых у лагеры, ён застаўся абыякавы да Сары.
  
  – Яе шчасце, што з'ехала, – буркнуў я. – Я б яе так выдраў...
  
  Раз ужо нічога больш не адбывалася, я прасядзеў з Нажом, Лебедзем і Мэзером дацямна. Хто-то прынёс Тое Тану шчанюка, каб было з кім гуляць. Нарэшце я сказаў:
  
  – Хадзем-ка мы да сваіх, а то ўжо нябось турбуюцца.
  
  – Не выйдзе, прыяцель, – сказаў Мэзер.
  
  – Яна сказала: ніякіх выключэнняў, – дадаў Нож.
  
  З нашых адносін імгненна знікла ўся цеплыня. Я даходліва патлумачыў усім траім, што падумаюць нюень бао. Мэзер з Лебедзем адвялі погляд. Нож амаль не вагаўся.
  
  Сары быццам бы не тревожилась. Напэўна, пасля Дежагора цяжка сабе ўявіць, што можа здарыцца нешта горай. Яна нават ўсміхалася.
  
  – Той загон, дзе мяне трымалі, яшчэ не знеслі?
  
  Гэтую частку папярэдняга візіту я памятаў выдатна.
  
  – Мы цябе зручней зробім, – паабяцаў Нож.
  
  – Пакажу тваю бярлог, – падахвоціўся Мэзер.
  
  Калі Лебедзь вырашыў, што мы адышлі дастаткова далёка і ўжо не пачуем, ён сказаў Нажа:
  
  – Паспеў яе разгледзець? Ну існая ведзьма!
  
  Я зірнуў на Сары. Яна таксама пачула, але яе твар не сказала мне нічога.
  
  Калі Нож і адказаў Лебедзь, то ён казаў значна цішэй.
  
  А я ўсё разглядваў Сары, варожачы, што ж такога жудаснага разглядзеў у ёй Лебедзь.
  
  
  
  81
  
  Намёт нам выдзелілі цалкам прыстойны, – павінна быць, ён належаў тенеземскому афіцэра сярэдняга рангу. Значыць, госці мы дастаткова ганаровыя... Да шатра прыкладаўся чалавек, які адказваў за наш камфорт. Мяркуючы па прынесенаму ім вячэры, фуражировка ў войсках Нажа праходзіла паспяхова. Даўно мне не ўдавалася так прыстойна паесці.
  
  – Чаго я хачу больш за ўсё на свеце, – сказаў я нашаму денщику, чыйго імя нават не запомніў, – так гэта вымыцца.
  
  Сары падмацавала мае словы усмешкай, якая, напэўна, магла б расплавіць пласціны даспеха. Да ідэі наконт мыцця яна паставілася з энтузіязмам:
  
  – Да таго брудам зарос, што нават мае блыхі завшивели.
  
  Павінна быць, высокае начальства сознавало сваю віну перада мной. Праз гадзіну з'явіліся некалькі салдат, дзе-то позаимствовавших каменную поилку для коней. Іншыя прынеслі вёдры з гарачай вадой. Я сказаў Сары:
  
  – Мы, напэўна, памерлі і нарадзіліся зноўку князямі.
  
  Шацёр быў дастаткова вялікі, каб змясціць поилку і вёдры. Нават засталося свабоднае месца.
  
  І тут з'явіўся Лебедзь:
  
  – Ну як?
  
  – Калі б там не біліся насмерць мае сябры, пагадзіўся б на пажыццёвае зняволенне.
  
  – Не хвалюйся, Мурген, усё ўтрасецца.
  
  – Я ведаю. Вось толькі не ўсім спадабаецца, як яно, усё i ўладзілася.
  
  – Што так, то так. Добрай ночы.
  
  
  
  Ноч і сапраўды апынулася добрай. Пачынаючы з прыняцця ванны, Сары ясна дала зразумець, што нашы адносіны бачыць менавіта так, як усе і асцерагаліся – ці ж падазравалі. Я не пераставаў дзівавацца яе ўменню тлумачыцца без слоў, а яшчэ таму, што такі выдатны кветка змог распусціцца сярод усяго гэтага пекла, не сдавшись на ласку ночы.
  
  
  
  Я спаў доўга і спакойна, чаго са мной не здаралася ўжо шмат месяцаў; як быццам нейкая частка мяне проста падала ў адстаўку і сышла. Прачнуўся я ад прыгаршчы вады ў твар:
  
  – Што такое?
  
  Я прыўзняў павека – і рэзка сеў. Сары прыўзнялася побач:
  
  – Тое Тан?! Ты што творыш, парася?!
  
  Дзіця, схіліўшыся над поилкой, шлёпаў далонню па вадзе. Зірнуўшы на мяне, ён разулыбался і прамармытаў нешта накшталт «дада».
  
  – Што здарылася?
  
  Сары паціснула плячыма. Тое Тан паўтарыў сваё «дада» і зачыкільгаў да выхаду.
  
  Там, звонку, што-то адбывалася. Я згроб сваю вопратку, хутка апрануўся і высунуўся паглядзець:
  
  – Які вырадак вас сюды прапусціў?
  
  Каля шатра, паклаўшы мячы – дзякуй, хоць у ножнах! – на калені падабраных пад сябе ногі, сядзелі Тай Дэй з дзядзькам Доем. Падзівіцца на іх сабралася натоўп таглиосцев.
  
  Мяркуючы па ўсім, нюень бао чакалі мяне нядоўга. І дазволу увайсці ў лагер у гадзінных не пыталіся.
  
  Тут з'явіліся і Мэзер з Лебедзем.
  
  – Ноччу пераправілася толькі адна група, – паведаміў мне дзядзечка Дой. – На нас напалі чорныя. Шмат параненых. Пашкоджана нямала плытоў. Але іх салдаты не хочуць біцца, сярод іх хапае жадаючых далучыцца да Бонхарджу.
  
  – Гэта хто такія? – рэзка спытаў Лебедзь. – Як сюды па-палі?
  
  – Члены нашага сямейства. Так і ведаў, што яны проберутся да мяне. Яны гэта могуць. Відавочна, ахова ў вас ні да чорта.
  
  Нож крыкнуў што-то здалёк.
  
  – Вашу матулю... – з прыкрасцю буркнуў Лебедзь. – І што далей?
  
  З гэтымі словамі ён потрусил прэч.
  
  Мэзер акінуў позіркам няпрошаных гасцей, паціснуў плячыма і пайшоў услед за іншым. Дзядзечка Дой што-то сказаў Сары. Напэўна, пытаўся, ці ўсё ў яе ў парадку. Сары кіўнула.
  
  Тое Тан палез на рукі да бацькі.
  
  – Ты зрабіў усё як трэба, сцяганосец, і значна больш, чым павінен быў зрабіць, – сказаў дзядзечка Дой. – Нашы людзі ў бяспецы, і гэтыя салдаты нічога не ведаюць пра іх.
  
  – Праўда? Гэта добра. А што з маімі?
  
  – Вырашылі затрымацца. Ведзьмакі хочуць адпомсціць Могабе. Магчыма, яны прыплывуць гэтай ноччу.
  
  
  
  82
  
  Яны не прыплылі ні гэтай, ні наступнай ноччу, хоць пераправілі мноства таглиосцев і джайкури.
  
  На трэцюю раніцу Мэзер нарэшце-то паведаміў мне, што за мітусня перапыніла наш спрэчка з Нажом па нагоды дзядзечкі Доячы з Тай Дэем.
  
  – Костоправ прыязджае, – сказаў ён. – Будзе праз гадзіну ці два. Яму ўсё і не раскажаш.
  
  – Што?
  
  Зрэшты, прыехаў ён не праз два гадзіны, а значна пазней, ды яшчэ і не адзін. Костоправ падарожнічаў ў грамадстве самага Прабриндра Дра. Мяркуючы па ўсім, Стары вельмі стаміўся ў дарозе. Я падышоў да яго і доложился па ўсёй форме, не будучы ўпэўнены, на якім мы цяпер святле.
  
  Ён цяжка саскочыў з сядла:
  
  – Я гэта, я. Не прывід.
  
  – Але я ж бачыў, як ты памёр...
  
  – Няма. Ты бачыў, як мяне падстрэлілі. Я яшчэ дыхаў, калі ты памчаўся.
  
  – Так? Але з такой ранай...
  
  – Добра, пасля. Гэта гісторыя доўгая. Як-небудзь за півам усё раскажу.
  
  Ён махнуў рукой, і да яго падбег салдат. Стары ўзяў у яго дзіда – доўгае, амаль як пяхотная піка, – і падаў мне:
  
  – Трымай. Гэта ты пакінуў, калі ўцёк адлюстроўваць Вдоводела.
  
  Я не верыў вачам. Дзіда, служыў дрэўкам нашага сцяга!
  
  – Табе і сапраўды трэба з ім абдымацца?
  
  – Гэта яно! Цяперашні! А бо я амаль змірыўся з тым, што яго не вярнуць! – Хоць Могабе я казаў іншае. – Ты не ўяўляеш, як я сябе пакараў смерцю... Хоць, мабыць, з тых часоў я ўжо разок бачыў яго. Слухай, гэта сапраўды ты?
  
  Навидавшись ілюзій, якія ствараюцца Гоблінаў і Аднавокім, ты б таксама не вельмі-то верыў уласным вачам.
  
  – Сапраўды я. Жывы і наладжаны сёе-каму надзерці зад. Але не прама цяпер. Дзе Спадарыня?
  
  Небарака! Толькі цяпер Нож паведаміў яму непрыемную навіну. Каханая Костоправа больш тыдня таму з'ехала на поўнач. Размінуліся па дарозе.
  
  Лебедзя з Мэзером ладна ўразіла прыбыцце князя, іх непасрэднага начальніка. І чаго яму ў палацы не сядзіцца?
  
  Я заўважыў, што Костоправ глядзіць на Сіндхі, хто застаўся ў лагеры пасля ад'езду Спадарыні, з адкрытай непрыязнасцю.
  
  – Добра, Мурген, канчай займацца каханнем з гэтай палкай, – зароў Стары. – Я крыху адстаў ад жыцця, трэба увесці мяне ў курс. Хто-небудзь забярэ гэтую жополомку?
  
  Адзін з салдат прыняў у яго павады.
  
  – Ідзем куды-небудзь у цень.
  
  – Я хачу паслухаць тваю гісторыю, – сказаў я. – Пакуль яна яшчэ свежая.
  
  – І ўпісаць яе ў Аналы? Ты працягваеш іх?
  
  – Спрабую. Толькі ўсе паперы прыйшлося пакінуць у горадзе.
  
  А бо жудасна не хацелася. Аднавокі наабяцаў-то можа, што паклапоціцца і ўсё такое, але вось ці прывязе?
  
  – Чакаю не дачакаюся, калі давядзецца прачытаць Кнігу Мургена. І калі яна не зусім дрэнная, лічы, што забяспечыў сябе працай да канца жыцця.
  
  Лебедзь казаў, што Спадарыня таксама хоча напісаць сваю кнігу, калі ў яе будзе час.
  
  Костоправ пусціў каменем у варону. Дарэчы, першую, што я ўбачыў пасля той, белай, хохотавшей ў квартале нюень бао. Можа, птушку Стары з сабой прывёз?
  
  Я сцісла распавёў, што рабілася ў Дежагоре.
  
  – Бачу, радасцяў вам выпала няшмат. І галоўная праблема, мабыць, Могаба. Ім і зоймемся ў першую чаргу. Колькі людзей там засталося?
  
  – У наров ад тысячы да паўтары. Пра нашых дакладна не скажу. Перапраўляюцца патроху кожную ноч, але я тут на становішчы палоннага, так што нічога толкам не ведаю. Гоблін з Аднавокім і вялікая частка Атрада ўсё яшчэ ў горадзе.
  
  Хацелася верыць, што Тай Дэй з дзядзькам Доем пры з'яўленні Костоправа выслізнулі пад шумок, прыхапіўшы Сары і Тое Тана.
  
  – Чаму ж засталіся калдуны?
  
  – Трусят. Быццам бы іх тут хто-то падцікоўвае. Кажуць, маюць намер дачакацца, калі Спадарыня цалкам адновіць свае сілы.
  
  – Адновіць сілы?..
  
  – Яна ўжо гэта зрабіла, – заўважыў Нож.
  
  – Гм... Так каго ж яны баяцца, Мурген?
  
  – Вучаніцы Змяняе Аблічча. Той дзеўкі з Ядлоўца. Яна ўжо разок ледзь не дабралася да Аднавокага.
  
  Цікава, чаму я веру нашаму недомерку цяпер, калі не паверыў, калі ён казаў мне пра форвалаке?
  
  І тут перад разумовым поглядам мільганула карціна: Аднавокі імчыцца ў начной імгле, ратуючыся ад настигающей яго клыкастой смерці... Бачанне было вельмі выразным, нібы цяперашні ўспамін.
  
  – Я памятаю яе. Яшчэ тая оторва. Дарма Маррон Шед з ёй не разабраўся, калі яшчэ мог гэта зрабіць.
  
  – Відавочна, Ліза хоча паквітацца з намі за які Змяняе Аблічча. Магчыма таксама, што яна проста навечна засталася ў абліччы форвалаки. Нябось ад такога хто заўгодна ашалеў бы. Але калі хочаш ведаць маё асабістае меркаванне, то яна ўсяго толькі падстава. Ім не хацелася сыходзіць, таму што інакш прыйшлося б сёе-што кінуць.
  
  – Што менавіта?
  
  Я паціснуў плячыма:
  
  – Ты ж ведаеш Гобліна з Аднавокім. У іх была процьма часу на крадзеж і розныя гандлёвыя махінацыі.
  
  – Зразумела. Цяпер давай пра Могабе.
  
  Вось і да самага дрэннага дайшло.
  
  Перш чым я скончыў аповяд, нават каламутны Сіндхі прасякнуўся пагардай да нараў.
  
  – Ну, я пакладу гэтаму канец. Хочаш даставіць ліст Могабе?
  
  Я азірнуўся. Няма, за маёй спінай нікога не было, стала быць, пытанне адрасавалася мне.
  
  – Жартуеш? Хіба што па загадзе. І то невядома, подчинюсь лі. Могабе патрэбна мая галава. Не кажучы ўжо пра сэрца і печенке на сняданак. Ён зусім спятил, можа і цябе не пасаромецца.
  
  – Добра, пашлем каго-небудзь іншага.
  
  – Добрая думка.
  
  – Я магу, – падахвоціўся Лебедзь.
  
  І яны тут жа заспрачаліся з Мэзером. Відавочна, Лебедзь хацеў што-то даказаць самому сабе, а Корд быў упэўнены, што не варта турбавацца.
  
  
  
  83
  
  Маё становішча ў лагеры рэзка змянілася. Раптоўна я перастаў лічыцца палонным і атрымаў магчымасць рабіць усё, што лічыў карысным для агульнага дабра.
  
  Вось хіба што ў намёце было холадна. На памяць аб Сары і нюень бао мне застаўся толькі нефрытавы амулет, зняты з прыгажуняй рукі Хонь Трэй, калі мы выносілі дзяцей з іх квартала ў тую крывавую ноч.
  
  – Ну, скончыў? – раздражнёна спытаў Костоправ, выявіўшы мяне сядзяць каля шатра і працуюць над сцягам.
  
  Я паказаў, што ў мяне атрымалася:
  
  – Падыходзіць?
  
  – Выдатна. Ты гатовы?
  
  – Як ніколі. – Я закрануў кудменя.
  
  – Незвычайная жанчына?
  
  – Не тое слова.
  
  – Мне трэба ведаць аб гэтым народзе ўсё.
  
  – Як-небудзь распавяду.
  
  Прайшоўшы праз пагоркі, мы спусціліся да берага. На вадзе пагойдвалася ёмістая ладдзя. Салдатам Нажа, не здолелі правесці яе сюды па ірыгацыйных каналу з бліжэйшай ракі, прыйшлося цягнуць волакам. Мы са Старым занялі пазіцыю на приметном бугорке. Я разгарнуў сьцяг. Яго напэўна ўбачаць з горада, нават калі не пазнаюць нас.
  
  Могаба цікавіўся, дзе штандар Чорнага Атрада. Цяпер сам пабачыць.
  
  Пакуль ладдзя перасякала возера і вярталася, мы з Костоправом разважалі аб тым, адкуль у Могабы і Спадарыні такое моцнае імкненне да ўлады.
  
  – О! Падобна на тое, Лебедзь справіўся. Можаш разглядзець, што гэта там плыве?
  
  – Лодка, а ў ёй хто-то чорны.
  
  Гэты хто-то апынуўся Синдавом.
  
  – Ён заўсёды быў з намі сумленны, – сказаў я. – Наколькі гэта было магчыма, знаходзячыся ў Могабы ў падначаленні. Очиба, Иси і яшчэ некалькі хлопцаў таксама не подлага нораву, аднак падпарадкоўваюцца загадам.
  
  Синдав ступіў на бераг. Костоправ аддаў яму гонар. Той няўпэўнена адказаў тым жа, запытальна гледзячы на мяне. Я толькі паціснуў плячыма. Хай думае сам; я паняцця не маю, да чаго ўсё хіліцца.
  
  Синдав пераканаўся, што перад ім сапраўдны Капітан. Задаволіўшыся гэтым, прапанаваў:
  
  – Давай адыдзем і пагаворым.
  
  Стары даў мне знак пакінуць іх сам-насам. Абмінуўшы грудок, яны прыселі на камень. Казалі даволі доўга, ні разу не павысіў голас. Нарэшце Синдав падняўся і пайшоў назад да лодцы, нібы абцяжараны неймавернай цяжарам.
  
  – У чым справа? – спытаў я ў Старога. – Падобна на тое, да ўсіх гаротах, перажытым у аблозе, ён яшчэ і састарыўся разам на дваццаць гадоў.
  
  – Гэта старасць сэрца, Мурген. І з табой адбылося б тое самае, калі б ты лічыў сябе маральна абавязаным аддаць чалавека, з якім сябруеш з самага дзяцінства.
  
  – Што?
  
  Але ён не патлумачыў.
  
  – Мы адпраўляемся туды. Хачу зірнуць у вочы Могабе.
  
  У мяне адразу нарадзілася процьма довадаў супраць. Але я іх не выказаў – усё роўна Костоправ не стаў бы слухаць.
  
  – Гэта без мяне.
  
  Я здрыгануўся, па спіне прабег гідкі халадок, – кажуць, так бывае, калі хто-небудзь пройдзе па тваёй магіле.
  
  Погляд Костоправа зрабіўся жорсткім. Я з сілай уторкнуў дрэўка дзіды ў зямлю, і гэта азначала: з месца не тронусь!
  
  Ён нешта буркнуў пад нос і пайшоў да ладдзі. Гэты гад Сіндхі з'явіўся нібы з-пад зямлі і далучыўся да отплывающим. Цікава, ці шмат яму ўдалося падслухаць з гутаркі Костоправа з Синдавом? Хутчэй за ўсё, ні слова. Стары, напэўна, размаўляў на дыялекце Самоцветных гарадоў.
  
  Калі ладдзя адышла ад берага на прыстойнае адлегласць, я прысеў на зямлю каля сцяга, сціснуў у руцэ дрэўка і пачаў разважаць, што ж абудзіла ў мне такое нежаданне плыць з Капітанам.
  
  
  
  84
  
  Прыпадку больш не здаралася, і таму я перастаў асцерагацца. Наступны падкраўся непрыкметна, хітра прыкінуўшыся банальнай гультаяватай дрымотаю. Я глядзеў у бок Дежагора, але больш не бачыў яго. Я разважаў пра маладой жанчыне, якая ўвайшла ў маё жыццё, і пра старой, што пазбавілася сваёй. Мне здорава не хапала Сары і гэтак сур'ёзнага Тое Тана...
  
  Белая варона, пасеўшы на перакладзіну дзіды, каркнула на мяне. Я не звярнуў на яе ўвагі.
  
  Я стаяў на краі зіхатлівага золатам пшанічнага поля. Пасярод яго тырчаў патрэсканыя, трухлявая чорны пень, а вакол кішма кішэлі, лаяліся вароны. Удалечыні, у некалькіх днях шляху ад мяне, блішчалі на сонцы цудоўныя вежы Вяршыні. Я пазнаў іх адразу, хоць і не зразумеў чаму.
  
  Раптам птушкі ўзняліся, апісалі круг над полем і паляцелі да Вяршыні, выстраіўшыся зусім не па-вороньи. Толькі белая працягвала кружыць непадалёк.
  
  Пень заззяў чорным глянцам. Навакольнае прыгажосць аціхла.
  
  На месцы пня стаяла жанчына, вельмі падобная на Спадарыню, толькі яшчэ выдатней. Здавалася, яна глядзела скрозь мяне. Ці ж на мяне, углыб мяне... На вуснах гуляла заганная, спакуслівая і, мабыць, нават вар'яцкая ўсмешка. Белая варона адразу апусцілася да яе на плячо.
  
  – Неверагодна!..
  
  Ўсмешка рассыпалася асколкамі смеху.
  
  Калі толькі я не поўны і канчатковы вар'ят, то гэтая жанчына не можа быць нікім іншым... Але яна ж памерла задоўга да таго, як я запісаўся ў Атрад!
  
  Душелов...
  
  Костоправ прысутнічаў пры яе смерці.
  
  Душелов...
  
  Гэта многае тлумачыць. Гэта раскрывае сотні загадак. Але як такое можа быць?
  
  З-за маёй спіны, мякка ступаючы, выйшаў вялізны звер, падобны на тыгра, але чорны як смоль. Падышоўшы да жанчыны, сеў побач. І трымаўся ён зусім раскавана – гэта не слуга і не раб.
  
  Я спалохаўся. Калі Душелов жывая, знаходзіцца ў гэтых краях і схільная ўмешвацца ў падзеі, можа здарыцца шмат жудаснага. Калі-то яна была значна мацнейшая за Длиннотени, Ревуна або Спадарыні. Аднак аддавала перавагу выкарыстоўваць свой дар малымі порцыямі, каб каму-небудзь дапячы або пацешыцца самой.
  
  Яна падміргнула мне – і закруцілася круцёлкай, і растварылася ў паветры, пакінуўшы пасля сябе толькі пранізлівы рогат, які перайшоў у карканне белай вароны.
  
  Форвалака, нацешыўшыся відовішчам, знікла ўдалечыні.
  
  І я знік.
  
  
  
  85
  
  Над галавой каркнула варона.
  
  Чыя-то рука не занадта асцярожна страсянула мяне за плячо.
  
  – У добрым ты здароўі, пане? Ці табе дрэнна?
  
  – Што?
  
  Я сядзеў на каменных прыступках, прываліўшыся да вушака масіўнай дзверы. Па верхнім краі створкі сноўдалася ўзад-наперад белая варона. Чалавек, які трымаў мяне за плячо, замахаў на яе свабоднай рукой, разразившись бруднай лаянкай. Быў ён велізарны і волосат.
  
  Адзінай крыніцай святла быў ліхтар, пастаўлены здаравяком на бруку. Праз вуліцу, над самай зямлёй, мігцелі чыесьці вочы. Мне раптам здалося, быццам за кут, у цемру, слізганула велізарная котка.
  
  Чалавек апынуўся адным з шадаритов-патрульных, нанятых Вызваліцелем для падтрымання парадку на начных вуліцах і нагляду за падазронымі чужакамі.
  
  З таго боку вуліцы пачуўся смех. Патрульны яўна схібіў пры выкананні абавязкаў: бо гэта я – свой! А яна – як раз з падазроных чужакоў!
  
  Я зноў у Таглиосе.
  
  Запахла дымам. Ліхтар?
  
  Няма. Дымам цягнула з лесвіцы за маёй спіной.
  
  Я ўспомніў, як выпусціў лямпу. Успомніў дзікую мешаніну месцаў і часоў.
  
  – Я ў парадку. Проста галава закружылася.
  
  Смех паўтарыўся.
  
  Шадарит азірнуўся, але, падобна, застаўся да смеху абыякавым. Ён не хацеў верыць маім словам. Ён хацеў знайсці нейкі непарадак у гэтую хвіліну і не сыходзячы з месца. Прышлых ён не любіў, а нас, паўночнікаў, лічыў вар'ятамі і п'яніцамі. Да няшчасця, у палацы нас даравалі.
  
  Я падняўся. Трэба рухацца. Свядомасць мала-памалу распагоджваецца, вяртаецца памяць. Трэба у што бы то ні стала адшукаць знаёмы ўваход у палац, бо я павінен як мага хутчэй трапіць дадому.
  
  Раптам месяц пырснула на брук халодным святлом. І я ўбачыў жанчыну, якая стаяла праз вуліцу. Хацеў было сказаць пра гэта шадариту, але здалёк, з таго боку, куды аддалілася пачвара, прыляцеў пранізлівы свіст. Іншаму патрульнаму патрабавалася дапамога.
  
  – Поостерегись, чужаземец.
  
  З гэтымі словамі шадарит паспяшаўся прэч.
  
  Я таксама пабег, не марнуючы часу нават на тое, каб зачыніць за сабой дзверы.
  
  Неўзабаве я дабраўся да знаёмага ўваходу, аднак, што-то было не так. Там павінны былі стаяць на гадзінах гвардзейцы Корд Мэзера.
  
  Зброі пры мне не было, акрамя звычайнага нажа на поясе. Я агаліў яго, прыняўшы выгляд адчайнага байца. Атрад Мэзера ні пры якіх абставінах не павінен быў пакідаць пасаду. І падкупіць гэтых хлопцаў немагчыма.
  
  Я знайшоў гадзінных ў вартавым памяшканні. Яны былі задушаныя.
  
  Неабходнасць у допыце палоннага адпала. Але хто ж патрэбен душилам? Стары? Амаль напэўна. Радиша? Магчыма. Ну і іншыя важныя персоны, хто пад руку падвернецца.
  
  Мне ледзь удалося адолець страх і спакуса імчацца зламаючы галаву дадому. Там жа Тай Дэй з дзядзькам Доем.
  
  Зняўшы з аднаго з забітых кашулю, я абгарнуў ёю шыю. Хоць нейкая абарона ад хусткі душилы. Затым заскакал уверх па лесвіцы, нібы горны казёл, ужо шмат гадоў у гэтым не упражнявшийся. Дасягнуўшы свайго паверха, я паспеў так задыхацца, што быў вымушаны прыхіліцца да сцяны і аддыхацца, стрымліваючы млоснасць. Ногі сталі ватнымі.
  
  У палацы тым часам паднялася трывога. Трохі прыйшоўшы ў сябе, я накіраваўся ў калідор – і наткнуўся на мерцвяка.
  
  Ён быў брудным і исхудалым. Клінок разваліў яго ад левага пляча да правага сцягна. Правая рука, сжимавшая чорны румел, адляцела метраў на дзесяць у бок. Усё вакол было заліта крывёю, якая працягвала выцякаць з разрубленного цела.
  
  Я зірнуў на хустку. Нябожчык загубіў нямала людзей, а цяпер Кіна здрадзіла свайго слугу.
  
  Здрада такога роду – адно з самых прывабных якасцяў гэтай багіні.
  
  Гэтак чыста можа секчы толькі Бледны Жазло. Яшчэ адзін труп ляжаў каля маіх дзвярэй. Трэці – у дзвярным праёме, замінаючы дзверы зачыніцца.
  
  Кроў была свежая, і раны ўсё яшчэ крывавілі. Нават мухі наляцець не паспелі.
  
  Усведамляючы, што мне вельмі не хочацца гэтага рабіць, я ўвайшоў да сябе. Я быў гатовы рваць зубамі ўсё, што варухнецца.
  
  І адразу адчуў небяспеку.
  
  Разгарнуўшыся, я паспеў пырнуть каго-то худога, асмуглага і нямытага. Мяне адкінула назад. Чорны румел абвіў маю шыю, але намотанная кашуля не дала яму выканаць задачу, для якой ён прызначаўся.
  
  Я рынуўся да свайго стала – і тут у патыліцы успыхнула вострая боль.
  
  «Толькі не цяпер!» – у думках усклікнуў я.
  
  І трэба мной самкнуўся цемра.
  
  
  
  Ачуняць прымусіла боль. Рука была ў агні.
  
  Стукнуўшыся аб стол, я перакуліў лямпу. Гарэлі мае паперы, мае Аналы. Гарэў я сам. Я з віскам ускочыў і, ледзь патушыць руку, пачаў ратаваць рукапісы. Акрамя іх, я нічога вакол не заўважаў і ні аб чым не думаў – бо гэта маё жыццё звярталася ў дым! За дымам яе чакалі толькі мясціна болю ды суровыя часы...
  
  Дзе-то удалечыні, нібы ў канцы доўгага страшнага тунэлю, я бачыў дзядзьку Доячы, які апусціўся на калені каля Тай Дэя. Паміж імі і мной ляжалі тры мёртвых цела. Пол быў нябачны пад іх крывёю. Дваіх, мяркуючы па акуратным разрубам, разбіў Бледны Жазло. Трэці быў рассечен на кавалкі, – падобна, яго праціўнік выйшаў з сябе.
  
  Дзядзечка Дой прыціскаў галаву Тай Дэя да грудзей. Левая рука хлопца вісела, нібы была зламаная. Правая – абдымала Тое Тана. Галава пяцігадовага мальчонки была як-то ненатуральна склонена ў бок. Твар Тай Дэя было бледным. Свядомасць майго целаахоўніка лунала ў якіх-то іншых мірах.
  
  Дзядзечка Дой ўстаў і пайшоў да мяне. Зазірнуўшы ў вочы, паківаў галавой і абняў моцнымі рукамі:
  
  – Іх было занадта шмат. І ўсё адбылося занадта хутка.
  
  Я асеў на падлогу.
  
  Гэта сапраўднае. Гэта сённяшні дзень. Гэта новы пекла, дзе мне вельмі не хочацца заставацца.
  
  Абрыўкі...
  
  Счарнелыя шматкі, са слабым хрустам крошащиеся ў пальцах...
  
  Побуревшие куткі старонак з паўтузіна словаў, чый кантэкст больш невядомы.
  
  Усё, што засталося ад двух тамоў Аналаў. Тысяча гадзін працы. Чатыры гады нашай гісторыі. Усё гэта знікла назаўсёды...
  
  Дзядзечцы Дою што-то трэба. А, хоча напаіць мяне нейкім гаючым зеллем нюень бао.
  
  Абрыўкі...
  
  Паўсюль вакол – абрыўкі маёй працы, маёй жыцця, любові і болю, разметанные суровым часам... Цемра. І толькі чарапкі часу ў цемры...
  
  Ну, выдатна! Сардэчна запрашаем у горад мёртвых...
  
  
  
  86
  
  У памяшканні поўна стражнікаў.
  
  Што адбываецца? Думкі змяшаліся. У мяне зноў быў прыпадак?
  
  Дым. Кроў. Цяперашні. Жорсткае цяперашні, изрыгающее боль, як цмок са сваёй слінай агонь.
  
  Я выявіў прысутнасць Капітана. Ківаючы галавой, ён выйшаў з суседняга пакоя і з цікаўнасцю зірнуў на дзядзьку Доячы.
  
  Уварваўся Корд Мэзер, і выгляд у яго быў – нібы перад тварам самога наиужаснейшего жаху за ўсю яго доўгую і бязрадасную жыццё. Ён накіраваўся прама да Старога. Я разабраў толькі:
  
  – ...усюды мёртвыя.
  
  Адказу Костоправа я таксама не пачуў.
  
  – ...за табой?
  
  Костоправ паціснуў плячыма:
  
  – Ты проста прагнаў апошніх...
  
  Вбежавший гвардзеец што-то шапнуў Мэзеру.
  
  – Слухайце! – раўнуў той. – Там яшчэ засталіся жывыя! Усім выконваць асцярожнасць! – Яны са Старым падышлі бліжэй да мяне. – Душилы заблукалі ў лабірынце. Каб усіх адшукаць, патрэбен Аднавокі.
  
  – Ох-хо, калі ж гэта скончыцца? – Мяркуючы па голасе, Капітан страшна стаміўся.
  
  Дзядзечка Дой абвясціў, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся:
  
  – Яны толькі прыступілі да расплаты.
  
  Яго таглиосский быў цудоўны, улічваючы, што яшчэ ўчора Дой не ведаў ні слова.
  
  З задняй пакоі выбрела согбенная матухна Гота. Яна, па звычаю жанчын нюень бао, у момант катастрофы зварыла нам гарбаты. Напэўна, гэта быў найгоршы дзень у яе жыцця. Чаго нельга сказаць аб гарбаце.
  
  Капітан зноў выпрабавальна зірнуў на дзядзьку Доячы і апусціўся каля мяне на калені:
  
  – Што тут здарылася, Мурген?
  
  – Толкам не ведаю. Пачатак прапусціў. Я закалоў аднаго. Вунь таго. Але ён паспеў шпурнуць мяне на стол. Я праваліўся ў дзірку ў часе... Хоць не ўпэўнены. Ачомаўся, а тут пажар.
  
  Вакол былі раскіданыя абвуглілася старонкі. Рука балела жудасна.
  
  – І трупы. Што было і як, я не бачыў. У сябе прыйшоў зусім нядаўна.
  
  Костоправ пераглянуўся з Мэзером і правай рукой рэзка паказаў на дзядзечку Доячы.
  
  Корд Мэзер на выдатным нюень бао папрасіў дзядзьку расказаць, як было справа.
  
  Сапраўды ноч тысячы сюрпрызаў!
  
  – Гэта ўмелыя обманники, – распавёў дзядзечка Дой. – Напалі без папярэджання. Я прачнуўся толькі за імгненне да таго, як двое накінуліся на мяне.
  
  Ён патлумачыў, як пазбег смерці, зламаўшы чый-то хрыбет і чыю-то шыю. Зробленае ён апісваў цынічна і нават крытычна. Сябе вінаваціў у тым, што, паддаўшыся гневу, кінуўся ў пагоню за обманниками, чыё ўцёкі аказалася хітрасцю. Тай Дэй, якога яшчэ не паспелі забраць, заслужыў папрок тым, што паддаўся ваганняў, якое каштавала яму зламанай рукі.
  
  – Танна заплаціў за добры ўрок, – сказаў на заканчэнне Костоправ.
  
  Дзядзечка Дой кіўнуў, прапускаючы міма вушэй сарказм Капітана. Сам-то ён дорага заплаціў за тое, што дазволіў падмануць сябе.
  
  У маіх пакоях выявілі чатырнаццаць мерцвякоў, не лічачы загінуўшых Аналаў. Дванаццаць обманников, мая жонка і пляменнік. Шасцёра былі забітыя Бледным Жазлом, трое – рукамі Тай Дэя. Дваіх паклала матухна Гота, а аднаго закалоў я.
  
  Сціснуўшы маё плячо, што павінна было азначаць заспакойваючы жэст, дзядзечка Дой сказаў:
  
  – Воін не губіць жанчын і дзяцей. Гэта справа звера. Калі звяры забіваюць людзей, людзі вымушаныя лавіць іх і знішчаць.
  
  – Добра сказана, – кіўнуў Костоправ. – Але обманники ніколі не называлі сябе ваярамі.
  
  Дядюшкина гаворка не зрабіла на яго ўражання.
  
  Мэзер таксама не занадта расчуліўся:
  
  – Такая іх вера, стары. Такі Шлях. Яны жрацы смерці. Ні пол, ні ўзрост тых, каго прыносяць у ахвяру, не значаць нічога. Ахвяры адпраўляюцца наўпрост у рай, пазбягаючы новага абароту колы жыцця, як бы ні была абцяжарана іх карма.
  
  Твар дзядзечкі Доячы пацямнела.
  
  – Я ведаю звычаі туга. Не кажы больш пра туга.
  
  Ён, мяркуючы па ўсім, не пачуў нічога новага.
  
  Корд злавесна ўсміхнуўся:
  
  – Павінна быць, вы з Тай Дэем занялі ганаровыя месцы ў іх спісе наижеланнейших ахвяр. Обманник, расправіўшыся з чалавекам, які забіў шмат людзей, набывае высокае становішча.
  
  Я слухаў балбатню Мэзера, але не ўспрымаў як нешта асэнсаванае:
  
  – Вера туга не больш за вар'яцка, чым любая іншая.
  
  Падобна, мае словы абразілі ўсіх, хто іх пачуў. Вось і добра.
  
  Мэзер пачаў гарлапаніць на сваіх гвардзейцаў, не апраўдалі даверу. Маё няшчасце было толькі адным з многіх, і лік іх працягвала расці.
  
  Я тупа сказаў:
  
  – Мэзер, ад такіх нападаў немагчыма засцерагчыся. Бо гэтыя людзі – не салдаты. – Я шпурнуў обугленными паперкамі, якія яшчэ сціскаў у руцэ, у бліжэйшы труп. – Яны прыйшлі, каб у поўнач зладзіць тут свой рай. Магчыма, не мелі плана адступлення. Капітан, – тут я панізіў голас, – трэба было б паглядзець, што з Вэнджаным.
  
  Костоправ нахмурыўся, нібы я разам выдаў усе нашы таямніцы, але спытаў:
  
  – Табе што-небудзь трэба? Хочаш, хто-небудзь застанецца з табой?
  
  Ён разумеў, што значыла для мяне Сары.
  
  – Гэта адсюль я пачаў правальвацца ў мінулае, Капітан. І калі ў галаве рабілася чорт-тыя што, сям'я мяне супакойвала. Ты напраўду хочаш мне дапамагчы? Папраў Тай Дэю руку. А потым займіся сваімі справамі.
  
  Костоправ кіўнуў і зрабіў кароткі жэст, звычайна які азначаў: «Наперад!» Цяпер гэты жэст казаў куды больш. Ён абяцаў, што аднойчы раніцай Нарайян Сінгх прачнецца і зразумее, які страшны вецер пасеяў. Ва ўсім свеце для яго не знойдзецца бяспечнага месца.
  
  Я падняўся і панура накіраваўся ў спальню. Ззаду застагнаў Тай Дэй – Костоправ ўжо займаўся яго рукой. І пры гэтым раздаваў загады, патрабуючы значна ўзмацніць ваенныя дзеянні.
  
  Дзядзечка рушыў услед за мной.
  
  Свершившееся прычыняе менш болю, чым прадчуванне бяды. Я зняў з шыі жонкі румел – бессэнсоўны, у сутнасці, жэст – і некаторы час стаяў, трымаючы ў руцэ хустку і гледзячы на яе. Душыла быў сапраўдным майстрам. Яе шыя не была зламаная, нават кровоподтека не засталося. Здавалася, Сары заснула. Але, узяўшы яе запясце, я не адчуў пульса.
  
  – Дзядзечка Дой, можна, я пабуду адзін?
  
  – Вядома. Але спачатку выпі. Гэта дапаможа табе адпачыць.
  
  Ён напаіў мяне якім-то жахліва пах зеллем.
  
  У першы раз?
  
  Ён сышоў. Я ў апошні раз лёг побач з Сары і патрымаў яе за руку, пакуль сродак не растеклось па маіх жылах, заклікаючы да сну. Я перадумаў усе звычайныя думкі, пабудаваў звычайныя планы помсты. Потым у галаву прыйшло жудаснае: можа, і да лепшага, што гэта здарылася да таго, як Сары па-сапраўднаму зразумела, што значыць належаць да Атрада?
  
  Я ўспамінаў вялікае цуд нашага злучэння. Аб гэтым шлюбным саюзе я не пашкадую ні на міг. Ён здаваўся зусім неверагодным, але ён паўстаў дзякуючы загадкавай капрызе старой, якая мела сумніўным дарам прароцтва.
  
  Думкі мае былі цяпер і здаровыя, і неразумныя; я акунуўся ў дабратворную прастрацыю – тую самую, што чакае любога пасля заўчаснай смерці. Я заснуў. Але нават у царстве сноў не мог ўцячы ад болю. Сніліся жахлівыя сны, якіх па абуджэнні не ўспомніць. Як быццам сама Qinā глумилась трэба мной, намякаючы, што шчасце было ўсяго толькі памылкай – з тых, за якія даводзіцца вельмі дорага плаціць.
  
  
  
  Калі я прачнуўся з трещавшей пасля Доева зёлкі галавой, Сары побач не было. Я паплёўся ў іншы пакой і выявіў там матухну Готу. Старая чаевничала, размаўляючы сама з сабой – абсалютна ў такім жа тоне, як і з усім астатнім светам.
  
  – Дзе Сары? – спытаў я. – Налі і мне гарбаты, калі ласка. Што з ёй здарылася?
  
  Гота воззрилась на мяне, як на вар'ята:
  
  – Яна памерці.
  
  І ў першы раз не стала ганіць дачка.
  
  – Гэта я ведаю. Куды знікла цела?
  
  – Яе забраць дом.
  
  – Што?! Хто?!
  
  Ува мне ўзьнялася хваля кипучего гневу. Як яны асмеліліся?!
  
  – Дой. Тай Дэй. Стрыечныя браты. Дзядзькі. Забраць Сары з Той Тан дом. Мяне – глядзець ты.
  
  – Яна была маёй жонкай. Я...
  
  – Яна быць нюень бао перш твая жонка. Яна нюень бао цяпер. Яна быць нюень бао заўтра. Дурнота Хонь Трэй гэта не мяняць.
  
  Я здушыў абурэньне. З пункту гледжання нюень бао, Гота правы. Да таго ж прама цяпер я нічога не магу парабіць. Жадання, лелеемые яшчэ раніцай, зьніклі, і хочацца толькі аднаго – сядзець на месцы і шкадаваць сябе.
  
  З кубкам гарбаты я вярнуўся ў свой пакой. Пасеўшы на нашу шлюбную ложак, дастаў нефрытавы амулет, які належаў Хонь Трэй. Ён здаўся цёплым і нават больш жывым, чым я сам. Я ўжо даўно не насіў яго і цяпер надзеў на левае запясце.
  
  Злосць можна будзе спагнаць на дзядзечцы Дое, калі ён зьявіцца.
  
  Калі толькі зьявіцца...
  
  
  
  87
  
  Сваёй тактычнай задачы не выканаў ні адзін атрад душыў, затое яны выдатна справіліся з задачай псіхалагічнай. Горад быў узрушаны, улады паралізаваныя. Воцарившийся жах не ішоў ні ў якое параўнанне з причиненным шкодай.
  
  Зрэшты, Капітан ўзяў сітуацыю ў рукі і разгарнуў вакол.
  
  На наступнае ж раніцу, пакуль большасць з нас усё яшчэ змагаліся з пачуццямі, ён пад старой маскай Вызваліцеля адправіўся да таглиосским салдатам. Стары абвясціў новую эпоху – эпоху бязлітаснай вайны з Гаспадаром Ценяў і туга, прычым аддаў агалосцы толькі меншую частку таго, што адбылося ў палацы. Чуткі, разбежавшись па гарадскіх вуліцах, запалілі народны гнеў. Доўгія гады вайна ішла дзе-то далёка, у Тенеземье, а таму толькі злёгку закранала пачуцці насельніцтва Таглиоса. Набег обманников зноў прынёс вайну да самага парога, і энтузіязм колішніх дзён уваскрос.
  
  Вызваліцель сказаў народу, што гады падрыхтоўкі ўжо ззаду. Надышоў гадзіну правага суда над подлым ворагам.
  
  Але неадкладнае выступ азначала зімовую кампанію. Я спытаў Старога, ці сапраўды ён мае намер пачаць, не чакаючы пацяплення.
  
  – Яшчэ як мае намеру. Ты ведаеш, дзе яны замацаваліся, – лётаў туды з Вэнджаным. Ці знойдзецца такі вар'ят, што рызыкне ў снегапад прабівацца праз Данді-Преш.
  
  Выходзіць, знайшоўся.
  
  – Салдатам прыйдзецца не салодка.
  
  – Калі пройдзе стары хрэн накшталт мяне, то і ўсе астатнія пройдуць.
  
  Дакладна. Толькі старым хрэну будзе ўсё ж прасцей, чым астатнім. На тое ён і апантаны.
  
  Хоць... апантанасці і лютай ў Чорным Атрадзе столькі, што хопіць на ўсю армію.
  
  Я з галавой сышоў у працу – яна дапамагала перажыць суровыя часы. Больш я не правальваўся ў жахі ўчорашняга дня, каб пазбегнуць жахаў дня сённяшняга. Аднак спалася дрэнна. Пад покрывам сну па-ранейшаму хаваўся пекла. Я важдаўся з Анналами, аднаўляючы тое, што зжэр агонь. Для гэтага я без стомы і жалю ганяў Вэнджанага ў мінулае, правяраючы свае ўспаміны.
  
  Арсенал пад кіраваннем Аднавокага павялічваў выпуск прадукцыі. Старому пастаянна патрабаваліся грошы, і паборамі ён даводзіў кіруючы клас да нясьцерпнасьці.
  
  Вестка аб пераменах распаўсюджвалася па таглиосским землях з хуткасцю конскіх капытоў.
  
  Спадарыня пачала збіраць войска і навучаць яе прыёмам вайны са згусткамі Цемры, дзякуючы якім Гаспадары Ценяў атрымалі сваю назву.
  
  Да мяне дайшло, што Гоблін кудысьці прапаў, – але з спазненнем у некалькі тыдняў. Я баяўся, што ведзьмака забілі, хоць Костоправ, здаецца, не баяўся за яго лёс.
  
  Аднавокі быў страшна раззлаваны. Ён так стараўся звесці прыяцеля з маёй цешчай, а таго і след прастыў.
  
  
  
  У ночы, калі вецер не ўрываецца ў пустыя вокны, не гуляе па бязлюдным палатах і не шэпчацца з мірыядамі паўзучых Ценяў, крэпасць напоўнена цішы каменя.
  
  Бязлітасныя сны апаноўваюць таго, хто укрыжаваны на истлевшем ад старажытнасці троне. Вось на яго падае сонечны прамень. Спячы ўдыхае гэты свет і выдыхае чароўны шар сваіх сноў. І той, неспасціжным чынам адшукаўшы дарогу ў звілістых знежывелых калідорах, накіроўваецца ў свет – шукаць свядомасць, якое яго ўспрыме. І па ўсёй раўніне Цені курчацца, дакладна міногі, адчуўшы набліжэнне вялізнага драпежніка.
  
  Зоркі падміргваюць ім з халоднай насмешкай.
  
  Выхад ёсць заўсёды.
  
  
  
  88
  
  Мясціна болю?
  
  Здзеклівы смех.
  
  Так, яна прыгожая. Амаль гэтак жа, як я. Але яна – не для цябе.
  
  Жанчына клапатліва схавала дзіцяці на ноч. Кожны яе жэст быў выкананы грацыі.
  
  Я...
  
  Раптам там апынуўся я.
  
  НЯМА! Не для цябе! Яна мая!!!
  
  Тваё – толькі тое, што дам табе я. Я даю табе боль. Гэта і ёсць мясціна болю.
  
  Няма! Хто б ты ні...
  
  ІДЗІ!
  
  
  
  89
  
  – Уф-ф-ф!
  
  Я адкрыў вочы і ўбачыў Тай Дэя і дзядзьку Доячы. Яны з трывогай глядзелі на мяне. Я пакруціў галавой, здзіўлены гэтак хуткім вяртаннем сваякоў.
  
  Я ляжаў на падлозе ў маім рабочай пакоі, але апрануты быў для сну.
  
  – Што я тут раблю?
  
  – Ты хадзіў у сне, – адказаў дзядзечка Дой. – І размаўляў. Мы занепакоіліся.
  
  – Праўда? – Ніколі яшчэ я не размаўляў у сне. Зрэшты, і не хадзіў ніколі. – Зноў прыпадак?! Ды няхай яно ўсё праклята!
  
  Але ў гэты раз я сее-што запомніў:
  
  – Гэта трэба запісаць. Прама цяпер, пакуль не забыўся.
  
  Я подковылял да стала, сеў... і зразумеў: немагчыма апісаць тое, чаго зусім не разумееш. З прыкрасці адкінуў пяро.
  
  Ўвайшла матушка Гота з гарбатай. Наліла мне, затым дзядзечцы Дою, а пасля і Тай Дэю. Смерць Сары глыбока параніла яе душу, прыслабіўшы вздорность характару. Цяпер гэтая жанчына ўсё вырабляла машынальна.
  
  Так працягвалася ўжо не першы дзень.
  
  – У чым твая праблема? – спытаў дзядзька Дой.
  
  – Ды як табе сказаць? Усё памятаю выдатна, а вось растлумачыць...
  
  – Калі так, трэба расслабіцца. Спыні змагацца з сабой. Тай Дэй, прынясі навучальныя мячы.
  
  Я хацеў было закрычаў, што цяпер не час, аднак мячы былі дядюшкиным сродкам ад любых напасцяў. Ўзяць у рукі зброю, прарабіць навучальны рытуал, паўтарыць пазіцыі – усё гэта патрабуе поўнай засяроджанасці. І заўсёды дзейнічае насуперак майму няверы.
  
  Да нас далучылася нават Гота, хоць ўмела яна яшчэ менш майго.
  
  90
  
  У тую ноч, калі я спрабаваў выбрацца вонкі з палаты Вэнджанага, я гадаў, не пакінуў лі Аднавокі у калідорах запутывающих чар. Аказалася, што пакінуў, да таго ж раскідаў іх па ўсёй закінутай частцы палаца, каб наша месцазнаходжанне не вылучалася выключна з абаронай. Ён даў мне сплецены з рознакаляровых ваўняных нітак кудмень, загадаўшы насіць на запясце. Гэта-дэ дазволіць бесперашкодна абмінуць яго пасткі, і ў галаве не будзе мутиться – па крайняй меры, мацней, чым звычайна.
  
  – Але не дазваляйце, – перасцярог ён. – Я гэтыя запутки мяняю кожны дзень. Ты цяпер часта працуеш з Вэнджаным – не хацелася б, каб хто-небудзь сюды дабраўся, пакуль твая душа, аддзеленая ад цела. Асабліва небяспечная Радиша.
  
  Усё дакладна. Вэнджаны для нас неацэнны. Такога эфектыўнага прылады шпіянажу мы яшчэ ніколі не мелі. Вось і не трэба рызыкаваць, падпускаючы да яго каго ні патрапячы.
  
  Стары ўручыў мне пералік рэгулярных праверак, якія лічыў неабходнымі. Там згадвалася і шчыльнае назіранне за Нажом. Аднак ён не спяшаўся якія атрымліваюцца карыстацца звесткамі. Напэўна, хацеў, каб Нож споўніўся самаўпэўненасці. І Костоправ не перашкаджаў гэтаму хлопцу час ад часу вырашаць за нас праблему рэлігійных разладаў.
  
  Я пытанняў не задаваў, аднак быў упэўнены, што Капітан дзейнічае прадумана і асцярожна. Жрэцтва – наш галоўны палітычны супернік. Але і ў тым, каб Нож не забраў занадта ўжо вялікую сілу, таксама быў сэнс.
  
  Меўся ў мяне і уласны спіс задач. Сее-што – для задавальнення цікаўнасці, а ў асноўным – для праверкі падзей, якія падлягаюць адлюстраванню у Аналах. Толькі на працу з кнігамі ў мяне сыходзіла па дзесяць гадзін у дзень.
  
  
  
  Я прачынаўся, пісаў, еў, пісаў, наведваў Вэнджанага, пісаў, ненадоўга засынаў, а пасля прачынаўся, і ўсё пачыналася зноў. Спаў я нядоўга і неспакойна: мала прыемнага ў мясціны болю.
  
  Дзядзечка Дой вырашыў не вяртацца на родныя балоты. І матушка Гота таксама. Яны рэдка паказваліся мне на вочы, але ўвесь час знаходзіліся непадалёк і назіралі. Чаго-то чакалі ад мяне.
  
  Вайна ўступіла ў новую фазу, і нюень бао вырашылі прыняць у ёй удзел. Жорсткасць обманников – супраць жорсткасці нюень бао. І паглядзім, чыя возьме.
  
  
  
  Аказваецца, адна з галоўных задач шпіёна – даведацца, дзе варта шукаць патрэбныя звесткі. Калі ўзнікала неабходнасць што-небудзь растлумачыць для Аналаў, я звычайна меў ўяўленне пра тое, калі, дзе і пры чыім удзеле адбылося цікавае падзея. У дадатак перепархивание з эпізоду ў эпізод давала мне магчымасць праверыць ўласную памяць, якую я знайшоў дзіўна ненадзейнай.
  
  Мабыць, ніхто не запамінае падзея ў дакладнасці такім, якім яно было на самай справе. І часцяком скажэнне прапарцыйна асобаснай ацэнкі і таго самага задняга розуму, якім, як вядома, моцны, кожны з нас.
  
  
  
  Одноглазому, вядома, не чужы эгаізм. Напэўна, з-за яго-то калдун і забараняе мне зазіраць у свае зброевыя майстэрні. Калі толькі прычына не крылася ў жаданні зберагчы яго гроссбухи ад старонняга вока. Трэба было б пошпионить за ім, а то ж ён неўзабаве згорне працу.
  
  Аднавокі цягне на сваіх старэчых плячах прыстойны ношу. Акрамя іншага, што-то накшталт міністра ўзбраенняў. У яго падпарадкаванні некалькі ўмацаваных гарадскіх кварталаў, дзе вырабляюць ўсякую сьмяротную ўсячыну, ад наканечнікаў стрэл да велічэзных аблогавых машын. Большая частка прадукцыі пакуецца і адсылаецца ў гавань, там яе грузяць на баркі і сплаўлялі па рацэ да дэльты, адкуль чарадой звілістых каналаў праводзяць у раку Нагир. Затым суда паднімаюцца па Нагиру і яго прытоках і дастаўляюць зброю ў арсеналы прыгранічных гарнізонаў.
  
  Несумненна, якое-то колькасць матэрыялаў не трапляе па прызначэнні. Аднавокі проста не можа не здабываць выгаду з свайго становішча. Спадзяюся, яму хапае розуму не гандляваць з ворагам. Калі Капітан зловіць яго на гэтым, Аднавокі зразумее, што з Нажом мякка абышліся, як з проказливым малодшым братачка.
  
  
  
  Першы візіт у арсеналы быў проста кароткім набегам. Завод Аднавокага складаўся з мноства будынкаў, перш нічым не звязаных, а цяпер пераўтвораных у заблытаны лабірынт. Усе вокны і вялікая частка дзвярэй былі закладзены цэглай. Нешматлікія ўваходы вартавалі людзі, адабраныя па росту, зласлівасці нораву і адсутнасці ўяўлення. Яны не ўпускалі і не выпускалі нікога. На вуліцы каля грузавых варот ні днём ні ноччу не праціснуцца. Шарэнгі фургонаў і вазоў, влекомых стомленымі валамі, павольна прасоўваліся да брамы, дзе іх разгружалі і зноў нагружалі рабочыя. За імі пільна прыглядалі тыя самыя, пазбаўленыя ўяўлення; у іх выступала пена на вуснах, калі працоўны адважваўся переглянуться з возчиком. Вакол і паміж хіба снавалі незлічоныя разносчыкі з шастамі, на якіх віселі гронкі судков з ежай для працаўнікоў. Вартаўніка правяралі кожны судоку. Яны і адзін аднаго правяралі – па чарзе.
  
  Таглиос валодаў разнастайнай, складанай і вузкаспецыялізаваных эканомікай. Людзі маглі выбіраць любы спосаб зарабляць на жыццё, і на ўсе знаходзіліся спажыўцы. Недалёка ад палаца быў базар, цалкам прызначаны для навядзення прыгажосці і які абслугоўваў у асноўным палацавую чэлядзь. Адзін хлопец там займаўся толькі выщипыванием валасінак з ноздраў. Побач з ім, на шматку у чатыры квадратных фута, з рознымі алеямі і сярэбранымі інструментамі, раскладзенымі на інкруставаным століку, практыкаваў дзядок, які вычышчаў серу з вушэй, а заадно пераказваў чуткі. Гэта сямейнае рамяство, ім займаліся мноства пакаленняў яго продкаў. Стары вечна хандрил: з яго смерцю сям'я страціць месца на базары, бо ў яго няма сына, здольнага пераняць сакрэты майстэрства.
  
  Усё гэта вельмі характэрна для жыцця нізоў і ва ўмовах жудаснай перанаселенасці. Не хацеў бы я быць таглиосцем ніжэйшай касты.
  
  На шчасце, грамілы Аднавокага мяне не заўважылі. Мабыць, супраць магічнага шпіянажу яны былі нямоглыя. Я шмыгнуў ўнутр. Мабыць, Одноглазому не варта было напружвацца: Длиннотень больш не мог пасылаць сваіх выведнікаў так далёка. Вядома, гэта не ставілася да Ревуну, здольнаму незаўважна падабрацца да нас, калі яму ўздумаецца.
  
  Высочванне Ревуна было адной з маіх пастаянных задач.
  
  Рабочыя займаліся звычайнымі рэчамі: кавалі і обтачивали наканечнікі для стрэл, прилаживали апярэнне да древкам. Будавалі кідальныя машыны. Спрабавалі наладзіць масавае вытворчасць лёгкіх пяхотных даспехаў з ваты, якія, несумненна, будуць проста выкінутыя. Горача ў іх і нязручна, асабліва ў баі.
  
  У майстэрні шкловыдзімальнікаў працавалі два тузіны чалавек, і большасць з іх выраблялі вузкія бутэлечкі. Узвод подмастерьев падтрымліваў агонь, плавіў кварцавы пясок і адносіў астылую прадукцыю да цесьлярам, якія пакавалі ў скрыні з пілавіннем. Некаторыя скрыні грузіліся ў вялікія фургоны далёкага прытрымлівання, але большасць адпраўляліся ў гавань.
  
  У канторы Аднавокага вісела вялікая грифельная дошка. Зверху па-форсбергски былі напісаны патрабаваныя лічбы: пяцьдзесят тысяч бутэлек, тры мільёны стрэл, пяцьсот тысяч дроцікаў, дзесяць тысяч кавалерыйскіх пік, дзесяць тысяч шабляў, восем тысяч сёдлаў. Мячоў кароткіх, пяхотных, – сто пяцьдзесят тысяч.
  
  Некаторыя колькасці здаваліся нерэальнымі, і, вядома, у адзіночку арсенал Аднавокага іх бы не дасягнуў. Але вытворчасць ішло на ўсіх таглиосских землях – часцей за ўсё ў простых вясковых кузні. Галоўнай жа абавязкам Аднавокага было сачыць за ходам работ. Па-мойму, гэта ўсё роўна, што прызначыць лісу вартаўніком пры куратніку.
  
  У спісе таксама згадваліся фургоны, тягловый жывёлу і сотні барок са страявым лесам. Гэта я яшчэ мог зразумець. Але пяць тысяч коробчатых змеяў у разабраным выглядзе, памерам дванаццаць футаў на тры?! Пры кожным – тысяча футаў бечевы?! Сто тысяч ярдаў шоўку ў цюках шестифутовой даўжыні?!
  
  Адкуль ён усё гэта возьме?
  
  
  
  Я адправіўся паглядзець, што яшчэ прыгатавана для Могабы і яго сябрукоў.
  
  Я бачыў навучальныя лагера, дзе нашы ударныя часткі рыхтаваліся да любых мажлівым умовам і задачам. Далей, на поўдні, Спадарыня праводзіла ўласныя мерапрыемствы, ствараючы войскі, здольныя весці наступальныя дзеянні пры дапамозе вядзьмарства.
  
  На таглиосских землях ёю былі знойдзеныя ўсе, хто валодаў хоць найменшым магічным дарма. Спадарыня навучала іх роўна настолькі, каб ад іх быў карысць у аперацыі, мэтай якой я не мог зразумець, колькі ні стараўся.
  
  Як заўважыў Длиннотень, яна ачысціла таглиосские зямлі ад бамбука. З яго нарэзалі дубцы аднолькавай даўжыні, а пасля распаленым металічным стрыжнем выпальвалі перамычкі. Атрыманыя трубкі напаўнялі кіпрымі каляровымі шарыкамі, вырабам якіх займаліся слабосильные ведзьмакі Спадарыні.
  
  Войска Костоправа займалася дымавымі сумесямі і люстэркамі. Гэта каб збіць суперніка з панталыку, і хай ён дарма траціць рэсурсы на памылковых напрамках. Але пакуль што ўсё гэта выдатна збівала з панталыку мяне.
  
  Спадарыня спала яшчэ менш, чым Капітан, а таму рэдка ўдавалася адпачыць пяць гадзін за ноч. На жаль, аднаго напружання сіл не заўсёды дастаткова для перамогі – інакш бы я лічыў, што яна ўжо ў нас у кішэні.
  
  І Спадарыня, і Стары столькі ўсяго хаваюць, што я нават праз усе гэтыя гады не разумею іх ладу думак. Яны моцна любяць адзін аднаго, але вельмі рэдка выказваюць сваю любоў. Яны хочуць вярнуць дачку і адпомсціць обманникам, але ніколі не кажуць пра дзяўчынку прылюдна. Костоправ вырашыў адвесці братоў у таямнічы Хатовар і высветліць паходжанне Чорнага Атрада, аднак даўно перастаў пра гэта згадваць.
  
  Здаецца, абодва яны жывуць толькі вайной.
  
  
  
  Я вярнуўся ў майстэрні Аднавокага. Не хацелася расставацца надоўга з Вэнджаным – я разумеў, што па вяртанні знайду сваё цела змучаным голадам і асабліва смагай. Разумней за ўсё карыстацца Вэнджаным з частымі перапынкамі для падмацавання сіл. Аднак у падарожжы цяжка ўспомніць пра гэта, асабліва калі на ўласным зрэзе быцця цябе чакае столькі болю.
  
  У гэты раз я выявіў памяшканне, раней мною не заўважанае. Там рабочыя-веднаиты павольна хадзілі сярод дзясятка керамічных катлоў. Некаторыя падыходзілі з вёдрамі, каб з іх акуратна, кубак за кубкам, падліваць у катлы вадкасць. Рыхтавалася гэтая вадкасць у чане – яе помешивал спецыяльна прыстаўлены чалавек, калі не падліваў вады і не падсыпаў белага парашка.
  
  Нічога асаблівага ў катлах не назіралася. Вадкасць капала з шклянога краніка ў вялікі гліняны збан. Ледзь той напаўняўся, яго закупоривали, асцярожна адносілі ў аддаленае сховішча і ставілі на паліцу. Ставілі, у адрозненне ад вінных збаноў, горлам ўверх. Вось што дзіўна: лямпы ў памяшканні гарэлі незвычайна ярка.
  
  Прыгледзеўшыся да змесціва аднаго з катлоў, я выявіў, што на паверхню паднімаюцца маленечкія бурбалкі, а на самым дне знаходзяцца шматлікія кароткія дубцы, пакрытыя серабрыста-белым рэчывам. Яшчэ на дне катла ляжала некалькі шкляных кубкаў без ручак. Рабочы ў пальчатках, карыстаючыся керамічнымі інструментамі, падвёў кубак пад прут і сабраў у яе серабрысты налёт. Управіўшыся з гэтым справай, ён пры дапамозе драўляных шчыпцоў выняў кубак з катла. Нёс ён яе з вялікай асцярогай, але ўсё ж спатыкнуўся на роўным месцы.
  
  Серабрыста-белы налёт, увайшоўшы ў судотык з паветрам, асляпляльна ўспыхнуў.
  
  Што ж, пара вяртацца. Трэба паесці. Даволі хутка прыйдзецца збіраць манатки – мы выступаем на поўдзень. Наступным этапам стане вайны усеагульны збор.
  
  
  
  91
  
  Вярнуліся Алей з Стромкім, страціўшы шмат часу на апошнім адрэзку ракі. Чакалася, што гэтая частка маршруту будзе самай лёгкай, а яна паднесла незлічоныя перашкоды. Яны схаваліся на тым жа прыбярэжным шадаритском складзе, дзе я трымаў палонных, захопленых у гаі Наканаванні.
  
  Аднавокі прыйшоў да мяне дадому, і мы накіраваліся да ракі. Нас ужо чакаў Стары. Трэба ж, калі захоча, можа кінуць усе справы.
  
  – Ты ў парадку, Мурген?
  
  – Спраўляюся.
  
  – Ён занадта шмат часу правёў з Вэнджаным, – сказаў Аднавокі. – А гэта здароўя не прыбаўляе. Зірнеш на хлопцаў?
  
  Калдун меў на ўвазе Алей і Крутога, хоць на складзе вымушана прысутнічалі і ўсе астатнія ўдзельнікі экспедыцыі, вельмі незадаволеныя тым, што ім не даюць уз'яднацца з сем'ямі. Гэта пасля трохгадовай-то расстання.
  
  Ні Масла, ні Круты з выгляду не змяніліся. Я абняў іх:
  
  – Ну, хлопцы, я ўжо і не чакаў вас убачыць. Думаў, скончылася ваша шанцаванне.
  
  – Амаль скончылася, Мурген. Вельмі шмат мы яго не растрацілі.
  
  – Добра, расказвайце, – умяшаўся Стары. – Што вас затрымала?
  
  – Ну распавядаць-то амаль не аб чым.
  
  Круты як-то дзіўна зірнуў на Костоправа, нібы хацеў пераканацца, што перад ім сапраўдны Капітан. Стары, як заўжды, быў апрануты шадаритом-кавалерыстам.
  
  – Прыбытку, зрабілі, што маглі, і адправіліся дадому. – Круты казаў так, нібы паход у чатырнаццаць тысяч міль быў для яго справай звычайным.
  
  У Атрадзе наогул не прынята выхваляцца подзвігамі.
  
  Пакуль Круты адказваў, Алей абыходзіў вокны і дзверы.
  
  – Шпіёнаў варта асцерагацца? – спытаў ён.
  
  – Мы ў Таглиосе. – Гэтым Костоправ нагадаў, што тут усё пастаянна сочаць за ўсімі.
  
  – Мы спадзяваліся, вы паспееце да нашага вяртання навесці тут парадак.
  
  – Зроблена ўжо нямала. Шпіёны Гаспадара Ценяў больш не небяспечныя. Спадарыня, Гоблін і Аднавокі паклапаціліся пра іх.
  
  – Аднак жрацы нікуды не дзеліся, – нагадаў я.
  
  – Ды. А нядаўна ўзнікла невялікая праблема з обманниками.
  
  Што-то ў маім твары падказала Крутым, што тэму обманников цяпер лепш пакінуць.
  
  – Ну і як воюется?
  
  – Ні хістка ні хістка, – адказаў Костоправ. – Але пра гэта мы яшчэ паспеем пагаварыць. Вы прынеслі нам што-небудзь карыснае?
  
  – Шчыра кажучы, існыя драбкі.
  
  – Пракляцце!
  
  – Здабылі сякія-такія звесткі для Аналаў. Можа, Мургену будзе цікава. Гэта ўсё пра тое, чым займаліся іншыя, аднак пралівае святло на нашы справы. Напэўна, гэта трэба расставіць паміж эпізодамі, апісанымі Костоправом. Каб тыя, якія прыйдуць пасля нас, ведалі не толькі нашу праўду.
  
  – А сам не хочаш гэтым заняцца? – панура спытаў я.
  
  – Навучыш грамаце, займуся. Хоць застары я для такой глупства.
  
  – Добра, можа, і напішу. Калі не будзеш лезці з папраўкамі.
  
  Стары ўхмыльнуўся. Круты хіхікнуў:
  
  – Ды багі мяне, крый божа, Мурген. Хто заўгодна, толькі не я. Ну дык вось, я даведаўся аб тым, што здарылася пасля нашага сыходу. Вы не паверыце, што там рабілася! Вяртаўся Кульгавы. Ды не хвалюйцеся, усё, усё i ўладзілася. Імперыя стала сумная да немагчымасці.
  
  – Калі так, пара аглоблі да дому паварочваць.
  
  – Але ў Вежу-то вы трапілі? – спытаў Костоправ.
  
  – Паўгода там правялі. Спачатку нас кармілі сняданкамі.
  
  – І?
  
  – І, нарэшце, мы пераканалі чынуш, што да Спадарыні вярнуліся сілы. Тады нам сталі дапамагаць. Народзец ў Вежы рады-радешенек, што гаспадыня далёка.
  
  – Ды ну? – хмыкнуў я. – Гэта разаб'е ёй сэрца.
  
  – Ага. – Круты ўхмыльнуўся. – Ніякай дапамогі ад іх не будзе. Сказалі, няма чаго ім нажываць новых ворагаў. Але здаецца мне, на самай справе яны баяцца, як бы Спадарыня не прасякла сумам па дому і не вярнулася на поўнач.
  
  – Мы так і думалі, – сказаў Стары. – Ды па-іншаму і быць не магло. І што ж вам удалося даведацца?
  
  – Яны адкрылі для нас архівы, далі толмачей. Нават магілы раскапалі па нашаму патрабаванню.
  
  – Ім і самім не перашкаджала б пацікавіцца, хто там пахаваны.
  
  – Яшчэ як цікава! Ім штаны давялося мяняць, калі мы распавялі, хто тут, на поўдні, у жывых аб'явіўся. Калі вярнуўся Кульгавы і ледзь не разадраў імперыю, ох і нацярпеліся ж яны страху!
  
  – Гэты гад ненавідзеў нас куды мацней, чым Душелов. – Вось ужо каго не хапае ў спісе нашых ворагаў, так гэта Кульгавага, падумаў я. – А насенне рэпы вы мне прывезлі?
  
  – З Кульгавым на гэты раз скончана, – сказаў Крутой. – Я прывёз насенне. Рэпа, пастарнак і нават бульбы драбніцу, калі толькі не згніла ў дарозе.
  
  – Наконт Кульгавага ім варта было б як варта праверыць, – сказаў Костоправ, гледзячы на Алей, неспакойна які сноўдаў па складзе. – Такім чынам, вам не перашкаджалі разнюхивать і нават сее ў чым паспрыялі. Што ж вы даведаліся?
  
  Гэта было галоўнай задачай экспедыцыі. Здабыць там любыя звесткі, якія могуць спатрэбіцца нам тут.
  
  – Ды так, па дробязі. Длиннотень, падобна, не з Узятых.
  
  Я быў упэўнены ў гэтым. Не мог бы Длиннотень да гэтага часу хаваць ад Ревуна, што яны і ў мінулым былі саюзнікамі.
  
  – Наконт бульбы. Ты, вядома ж, узяў дробную, як я...
  
  Круты абарваў мяне злосным поглядам і прадоўжыў, звяртаючыся да Старога:
  
  – Ёсць маленечкі шанец, што ён можа апынуцца Безаблічным, Луногрызом небудзь Крадущимся ў Ночы, – бо мы не знайшлі іх тэл Хоць на поўначы ўпэўненыя, што ўсе трое мёртвыя.
  
  – А як наконт апошніх Узятых? – задуменна вымавіў Костоправ.
  
  – Пяцёра сапраўды ацалелі – Вандроўнік, Шэпт, Асьпід і Пухіры з Навукоўцам. Але Спадарыня пазбавіла іх усіх сіл. Таму ёсць сведкі.
  
  – Але да яе самой сілы вярнуліся, – запярэчыў я.
  
  – Ну так. Але, з іншага боку, мы дакладна ведаем дзень з'яўлення Гаспадароў Ценяў. Нават, мабыць, і гадзіну. Усе апошнія Узятыя былі вельмі занятыя на поўначы. А большасць з іх і Ўзятымі-то яшчэ не сталі.
  
  Я пераглянуўся са Старым. Ён пачаў хадзіць па складзе.
  
  – Калі Душелов трымала мяне ў палоне, яна як-то сказала, што адзін з Гаспадароў Ценяў, загінуў у Дежагоре, нават не быў Узятым.
  
  – І Тенекрут таксама, – дадаў я.
  
  – Толькі ў адным чыноўнікі ўпэўненыя, – падсумаваў Круты. – У тым, што няма ніякіх сведчанняў прыналежнасці Длиннотени да старому пакаленню. І архівы гэта пацвярджаюць.
  
  Костоправ усё хадзіў, ледзь пазбягаючы сутыкненняў з Маслам, аднак трымаючыся далей ад купкі няшчасных таглиосцев, пакорліва дожидавшихся дазволу разысціся па дамах. Цікава, ці даведаліся яны Старога? Бо прайшлі гады, і да таго ж ён рядится пад шадарита.
  
  Я быў упэўнены: ён лічыць, што вайна з Гаспадарамі Ценяў – не проста барацьба за тэрыторыі, стаўка ў ёй куды больш самога жыцця.
  
  – Мы изничтожили траіх гадаў з гэтай кампаніі, – сказаў ён. – Але Длиннотень горшы з усіх. Таму што самы шалёны. Ён дзень і ноч будуе сваю Вяршыню.
  
  – Да гэтага часу?
  
  – Да гэтага часу. Няшчасны прыдурак лішні раз пацвердзіў збітую ісціну, што ні адна будоўля не ўкладзецца ў тэрмін і каштарыс. І нават магія цябе тут не выбавіць. Але за час вашага адсутнасці ён паспеў нямала. І калі завершыць будаўніцтва, перш чым мы дабяромся да яго, гэта будзе канцом святла. Длиннотень мае намер адкаркаваць дзірку, што на поўдзень ад Вяршыні, і выпусціць на волю ўсіх сабак апраметнай. А потым ён выберацца са сваёй крэпасці і падбярэ, што застанецца.
  
  – Што-то падобнае я ўжо чуў, – буркнуў я.
  
  Але ніколі не ўспрымаў гэты міф сур'ёзна, як ні страшныя яго персанажы. А Капітан, здаецца, верыць. Можа, ён у сваіх падарожжах з Вэнджаным бачыў нешта такое, што я праглядзеў?
  
  Значыць, канца свету не пазбегнуць. Альбо яго задаволіць Qinā са сваімі обманниками, альбо Длиннотень. І ў абодвух выпадках прадухіліць няшчасце можа толькі Чорны Атрад.
  
  Ну так. Як жа інакш?
  
  Захацелася сказаць Костоправу, што мы ўсяго-то-толькі Чорны Атрад. То бок банда адшчапенцаў, не здольных зарабляць на жыццё нічым іншым, акрамя наёмніцтва. Апошні час абменьваемся тумаками з нейкімі дзіўнымі асобамі, якімі без нас яшчэ сто гадоў ніхто б не зацікавіўся. Мы звязаны паняццямі гонару, таму што далі слова, ды ў дадатак душилы выкралі дзіцяці нашага камандзіра. Вось толькі пра выратаванне свету – не трэба.
  
  Я вельмі баяўся, што Стары ператворыцца ў каго-небудзь накшталт Длиннотени, Могабы, Ревуна, Кины і іншых д'яблаў нашага часу. Адна з прамых абавязкаў летапісца – нагадваць Капітану, што ён ніякі не паўбог. Толькі вось я развучыўся гэта рабіць. Чорт пабяры, я нават дзядзечку Доячы аблажыць не магу, калі ён заводзіцца!
  
  – Мне патрэбна зачэпка, Круты, – сказаў Костоправ. – Вельмі патрэбна. Ну скажы, што ты вярнуўся не з пустымі рукамі. Скажы ж.
  
  – Насенне вось Мургену прывёз...
  
  – Тваю ж маць!
  
  – Лепшае, што нам прапанавалі чыноўнікі, – высветліць лёс ацалелых з Круга Васемнаццаці.
  
  А гэта ўжо цікава!
  
  Костоправ спыніўся і зірнуў на мяне, нібы я мог што-то растлумачыць. Я заўважыў, што засяроджанасці ў яго поглядзе больш няма. Ён успамінаў бітву пры Чарах.
  
  Мяцежны Круг Васемнаццаці сабраў велізарныя арміі, каб зрынуць Спадарыню. Тая вырашальная бітва стала самай крывавай за ўсю гісторыю свету.
  
  Коле не ўдалося перамагчы.
  
  – Мы забілі Твердеца і Загребущего, – сказаў Стары. – А Шэпт Спадарыня зрабіла Ўзятай. Мінус тры...
  
  – Большасць прапала без вестак, калі мы вздули мяцежнікаў, – заўважыў я.
  
  Гэта «мы» выклікала ўсмешкі ў Алею, Стромкага і Старога. Мне тады было гадоў дваццаць, а аб Чорным Атрадзе я і ведаць не ведаў.
  
  – Мы папрацавалі на сумленне, Капітан, – сказаў Крутой. – Хацелі дапытаць былых мяцежнікаў – і ні аднаго не знайшлі. Не ўдалося даведацца нават імёны семярых з Васемнаццаці. Але ў Вежы знайшліся людзі, якія служылі тады малодшымі афіцэрамі. Яны сцвярджаюць, што сваімі вачыма бачылі гібель ўсяго Круга, за выключэннем ведзьмака па імі Балабол, тых, хто стаў Узятымі, і аднаго з безыменных.
  
  – Балабол... – Костоправ зноў пайшоў па складзе. – Памятаю такога, але толькі імя. Мы былі ў Лесвіцы Слёз, калі прыйшла вестка, што Балабол акружаны на ўсходзе. Мы тады займаліся Твердецом... Нават не скажу, згадаў я гэтага Балабола ў Аналах.
  
  Ха! Вось выдатная магчымасць паказаць сябе!
  
  – Згадваў. Адной фразай. Так і напісаў, што Шэпт ўзяла у водгуках, а Балабол акружаны.
  
  – Шэпт?.. Так. Яна зусім незадоўга да гэтага стала Ўзятай. Спадарыня павінна ведаць, што там было паміж імі.
  
  – Балабол апынуўся жанчынай, – успомніў Круты. – А Длиннотень хто?
  
  Костоправ ссунуў бровы.
  
  – Ён ніколі цалкам не распранаўся, – сказаў я, – але я цалкам упэўнены, што мужык. Фізічна.
  
  Стары кінуў у мяне як кінжал востры погляд. Чорт пабяры! Але таглиосцы куксились ў далёкім куце, ніхто з іх не чуў маіх слоў. Зрэшты, Крутога таксама няма ў спісе прысвечаных. Я паспяшаўся выправіць памылку:
  
  – Але ў плоці яго бачыў толькі Вэнджаны. А ён не распавядае...
  
  – Ён яшчэ не здох? – здзівіўся Круты.
  
  – Ледзь дыхае, – адказаў Костоправ. – Мы падтрымліваем ў ім жыццё. Калі-то ўдавалася выводзіць людзей з комы. І што ж, гэта ўсё, што вы прымудрыліся высветліць за тры гады?
  
  – Бывае і так, Капітан. – Круты усміхнуўся. – Так, зусім забыўся. Нам выдалі труну, поўны папер і іншага барахла, які належаў ведзьмакам, якія маглі б ператварыцца ў Длиннотень, калі ён наогул з ліку Васемнаццаці. Ўсё запакаваная і надписано на выпадак, калі які-небудзь чарадзей захоча скарыстацца.
  
  Твар Костоправа адразу заззяла ярчэй за сонца.
  
  – Ах ты, скаціна! – усклікнуў ён. – Алей, адпусьці людзей па хатах, навошта ты іх трымаеш? Бонхардж і вы, усе іншыя, якога чорта тут топчетесь? Вас радня зачакалася! – Ён павярнуўся да мяне. – Мабыць, усё гэта трэба адправіць да Спадарыні. Яна ў такіх рэчах разбіраецца.
  
  Алей выгнаў з склада таглиосцев, відавочна збітых з панталыку нечаканай ласкай Вызваліцеля. Зрэшты, я таксама быў здзіўлены.
  
  – Ну, хлопцы, а ў вас тут што новага? – спытаў Круты.
  
  – Новага хапае, – адказаў я, – але цікавага мала. Щиплем тенеземцев памаленьку.
  
  – Праўда, што Могаба цяпер вялікая шышка ў Длиннотени?
  
  – Праўда. Ваяка ён умелы, толькі Длиннотень яму шмат волі не дае. У асноўным Могаба з намі бадаюцца, і то праз пасярэднікаў. Брудную працу за яго робіць Нож.
  
  – Што? Нож? Той самы, што быў з Лебедзем і Мэзером?
  
  – Ну так.
  
  Я азірнуўся на Старога. Яго твар скамянела.
  
  – У вашу адсутнасць Нож перакінуўся.
  
  – Хадзем-ка ў палац, Мурген, – сказаў Костоправ. – У нас яшчэ справы.
  
  
  
  92
  
  Амаль усю дарогу маўчаў Капітан, хіба што часам взрыкивал на сустрэчных, якія смелі тарашчыцца на шадарита і яго спадарожніка, белага д'ябла. Нас, паўночнікаў, было так мала, што многія мясцовыя яшчэ не бачылі ні аднаго. Мы, вядома, не вельмі імкнуліся пазбавіцца ад дрэннай рэпутацыі.
  
  Некаторыя інтэлектуалы з жрацоў сцвярджалі, што сяброўства з гэтым Чорным Атрадам гэтак жа пагібельная для Таглиоса, калі і варожасць з нашымі далёкімі папярэднікамі.
  
  І гэта было падобна на праўду.
  
  Мы падышлі да палаца. Костоправ ўсё бурчаў пад нос – у асноўным шкадаваў, што экспедыцыя Алею і Стромкага дала гэтак нікчэмныя вынікі. Вельмі ўжо шмат чаго ён ад яе чакаў і цяпер цяжка расставаўся з надзеямі.
  
  – Доўга яшчэ твая радня мае намер тут тырчаць? – спытаў ён.
  
  Я не збіраўся яго радаваць:
  
  – Пабудуць яшчэ. Яны таксама хочуць атрымаць свой лустачку Нарайяна Сінгха.
  
  Стары па-ранейшаму не давяраў дзядзечцы Дою.
  
  – Яны ведаюць пра Вэнджаным?
  
  – Вядома няма! Яшчэ чаго!
  
  – Вось няхай і далей не ведаюць. Табе ўдалося зноў знайсці яго бібліятэку?
  
  Я расказаў Капітану пра тое, як выпадкова наткнуўся на яе.
  
  – Пакуль няма.
  
  Наогул-то, я спрабаваў толькі для блезиру. Галава была занятая зусім іншым.
  
  – Шукай усердней. – Ён, відавочна, здагадваўся, чаму мае пошукі не ўвянчаліся поспехам. – Не праводзь так шмат часу з Вэнджаным. Здаецца мне, зусім не будзе лішнім, калі да нашага выступу на поўдзень ты зазірнеш у гэтыя тамы Аналаў.
  
  – А чаму ты сам не спрабаваў шукаць бібліятэку? У цябе ж было некалькі гадоў.
  
  – Я чуў, што яна загінула ў тую ноч, калі быў пакалечаны Вэнджаны. Падобна на тое, гэта ўсё-ткі адбылося ў іншай палаце... Аб такіх рэчах Радиша хлусіць не стала б. Або няма?
  
  Мы пачакалі, прапускаючы веднаитский конны полк, які праходзіў парадам міма палаца. Ён прыбыў з нейкай глухамані і павінен быў, выказаўшы сваю павагу ўладам, адразу ж сысці на тэатр ваенных дзеянняў. Халаты і цюрбан байцоў былі чыстыя і пярэстыя, дзіды ўпрыгожаны яркімі султанамі, наканечнікі надраены да бляску. Коні – выдатных артыкулаў, хвацка навучаны і бездакорна вычышчаныя.
  
  – Эх, калі б прыгажосць магла выйграваць вайны...
  
  Ужо чым-чым, а прыгажосцю Чорны Атрад і не адрозніваўся.
  
  Костоправ што-то прашаптаў. Зірнуўшы на яго, я быў уражаны: у кутку вочы поблескивала сляза.
  
  Ён ведаў, што чакае ўсіх гэтых бравых юнакоў.
  
  Полк нарэшце прайшоў, і мы перасеклі вуліцу, уважліва гледзячы пад ногі.
  
  
  
  Аднавокі сустрэў нас у вялікай зале ля ўваходу ў пакоі Костоправа:
  
  – Ну? Ёсць навіны?
  
  Стары паківаў галавой:
  
  – Усё банальна, ніякай магіі.
  
  – А-а... Што ж, нам лёгка ніколі не бывала.
  
  – Я павінен зноў адшукаць бібліятэку, – сказаў я. – Дай мне што-небудзь, каб не заблудзіць.
  
  Аднавокі воззрился на мяне так, нібы больш ідыёцкай просьбы ў жыцці не чуў:
  
  – Я ўжо даў. – Ён паказаў на маё запясце:
  
  – Гэты кудмень – толькі ад тваіх чар. А пасля Вэнджанага, напэўна, і яго ўласныя дзе-нідзе засталіся.
  
  Карантышка абдумаў мае словы:
  
  – Можа быць. Дай-ка сюды...
  
  Я пачаў здымаць ніцяныя бранзалет, і тут Аднавокі заўважыў кудмень нюень бао:
  
  – Нефрыт? – Ён схапіў маё запясце.
  
  – Падобна на тое. Ён належаў Хонь Трэй, бабулі Сары. Ты яе не ведаў. Яна была жонкай старога Вяшчальніка.
  
  – Ты насіў яго ўсе гэтыя гады, а я і не заўважаў?
  
  – Я не насіў яго, пакуль Сары... Да той ночы. Але Сары часам апранала яго, калі хацела быць понарядней.
  
  – Ах ды... Ўзгадваю...
  
  Ён ссунуў бровы, нібы спрабуючы нешта ўспомніць, затым паціснуў плячыма, адышоў у кут і забубніў над бранзалетам. Вярнуўшыся, сказаў:
  
  – Ну вось, цяпер праз любыя запутки пройдзеш. Акрамя ўласных.
  
  – Што?
  
  – У цябе прыпадкі ў апошні час былі?
  
  – Не... Нічога такога не ўзгадваю.
  
  Агаворку я зрабіў спецыяльна. Падобна, усё-ткі былі прыпадкі, не пакінулі следу ў маёй свядомасці.
  
  – І няма здагадак наконт іх прычыны? Ці наконт таго, з кім ты сустракаешся кожны раз, вяртаючыся ў Дежагор?
  
  – Я хацеў уцячы ад болю, прычыненую стратай Сары.
  
  Погляд Аднавокага зрабіўся пранізлівым – як кожны раз, калі вядзьмак выведваў мяне з мінулага. Відавочна, мой адказ яго не пераканаў.
  
  – А што, гэта раптам зноў стала важным?
  
  – Гэта заўсёды было важным, Мурген. Проста не было часу высвятляць.
  
  Ды яго і цяпер няма.
  
  – Мы ўсяго толькі хочам прывесці цябе ў парадак, – растлумачыў калдун. – Каб ты сам мог паклапаціцца пра сябе і ў баі не дала маху.
  
  Аднавокі – і раптам сур'ёзны? Страшнавата ад гэтага робіцца.
  
  Костоправ, страціўшы да нас цікавасць, вярнуўся было да сваіх картах і лічбаў, але раптам падняў галаву і яшчэ раз нагадаў:
  
  – Мне трэба прачытаць гэтыя кнігі да ад'езду.
  
  Часам я разумею намёкі:
  
  – Іду, камандзір.
  
  
  
  93
  
  Па дарозе я зазірнуў да Копченому – пераканацца, што ён яшчэ дыхае, а заадно пакарміць. Кармленне і обмывание сталі падставай для візітаў у яго палату, на выпадак калі каму-небудзь накшталт Радиши ўдасца пераадолець запутки Аднавокага, ладна усложнившиеся з тых часоў, як я пачаў падарожнічаць з Вэнджаным.
  
  Затым я паспрабаваў успомніць, куды збочваў у тую ноч, калі натыкнуўся на бібліятэку. Ўспаміны былі цьмяна – то была цяжкая ноч, ды і адбылося з тых часоў многае. Я ведаў толькі, што бібліятэка знаходзіцца на гэтым жа паверсе, – я нікуды не ўздымалася і не спускаўся. І ў тыя пакоі, верагодна, пасля Вэнджанага ніхто не зазіраў. Памятаецца, там хапала павуціння і пылу.
  
  Мне не спатрэбілася шмат часу, каб дабрацца да закінутых калідораў. Здавалася, нетры палаца ператварыліся ў велізарны пыльны лабірынт, не мае патрэбу ні ў якіх ахавальных чарах.
  
  Выйшаўшы ад Вэнджанага, я ўжо праз некалькі хвілін наткнуўся на мерцвяка. Спачатку, вядома, адчуў пах і пачуў гудзенне мух. Заставалася толькі загадкай, чый гэта труп, – пакуль у святле маёй лямпы не здаўся мёртвы душыла. Падобна, памёр ад ран, заблудзіўшыся ў поцемках сярод уводящих з дарогі заклёнаў.
  
  Мяне передернуло. Убачанае абудзіла ўва мне самыя глыбокія страхі, крыніца начных кашмараў, страшэнны жах перад цеснымі і цёмнымі сутарэннямі...
  
  Цікава, атрымлівала асалоду ад лі подлая багіня обманников ганебнай смерцю свайго раба?
  
  Я асцярожна абышоў труп, не гледзячы на яго і заціскаючы нос. Душыла і ў смерці працягваў служыць багіні тлену.
  
  Неўзабаве я зразумеў, што ў палацы заблукаў не адзін душыла. Я ледзь не наступіў на іншы труп, выявіўшы яго толькі дзякуючы вспугнутым маім набліжэннем мухам.
  
  Я спыніўся:
  
  – Ух ты...
  
  Гэты выглядаў зусім свежа. Можа, тут усё яшчэ хаваюцца вар'яты, гатовыя на ўсё дзеля сваёй багіні?
  
  Далей я ішоў значна павольней і асцярожней, трымаючы адну руку на горле. Чудились шоргаты. У памяці ўсплылі ўсе калі-небудзь чутыя гісторыі аб прывідах. Праз кожныя пяць-шэсць крокаў я спыняўся і паварочваўся вакол – не блеснут ці дзе вочы, адлюстроўваючы святло маёй лямпы. Які чорт тузануў мяне пайсці ў адзіночку?
  
  Наперадзе з'явіліся свежыя сляды. Апусціўшыся на калені, я даведаўся ў пылу адбіткі ўласных чаравікаў. Пасля мяне гэтым калідорам прайшоў хто-то яшчэ, асвятляючы свой шлях цэлым кандэлябраў. Шматлікія кроплі воску ўпалі на ўжо потревоженную пыл. А за свеченосцем ішоў яшчэ хто-то. Нават не ішоў, а поўз. Магчыма, па дарозе еў знойдзены воск.
  
  Я ўслухоўваўся ў цішыню. Тут, у самай глыбіні палаца, нават пацукоў не ўбачыш, – акрамя як адзін адным, ім няма чым харчавацца.
  
  Усё так ж, з асцярогай, я рушыў па слядах таго, хто праходзіў па калідоры пасля мяне. Сэрца ў грудзях, здавалася, вось-вось выбухне.
  
  У мяне раптам моцна засвярбела ў носе. Варта было раз чхнуць – і пайшло! Пратрымацца ўдавалася з паўхвіліны, але ад гэтага чихалось толькі горш.
  
  Тут ужо я пачаў чуць разнастайныя гукі. І не мог не чхаць дастаткова доўга, каб пераканацца, што гэтыя гукі мне толькі чудятся. Або каб вызначыць іх крыніца, апыніся яны сапраўднымі.
  
  Можа, гэта лепш зрабіць як-небудзь у іншы раз?
  
  Раптам перада мной паўстала з цемры тая самая зламаная дзверы. Я спыніўся і агледзеў яе. Падобна на тое, вісіць яна як-то не так. Сляды ў пылу кажуць аб тым, што пасля мяне тут хто-то паспеў пабываць.
  
  Асцярожна, не дакранаючыся нічога лішняга, я адсунуў дзверы і ўвайшоў у бібліятэку.
  
  Там усё было перавернута ўверх дном. На паліцах і ў шафах засталася толькі жменька кніг, скруткаў і разрозненых лістоў: у асноўным податные запісу, інвентарныя вопісы і малацікавыя звесткі аб гісторыі горада. Гэта-тое для чаго спатрэбілася Копченому? Каб схаваць сярод хламу рэчы якія стаяць? Або справа ў тым, што, акрамя пасады прыдворнага ведзьмака, ён выконваў і абавязкі брандмайстра?
  
  Як бы тое ні было, усе каштоўнае знікла. Я маю на ўвазе не толькі адсутнічаюць тамы Аналаў, але і шматлікія кнігі, якія я ў мінулы раз прыняў за магічныя трактаты.
  
  – Тваю ж маць! Праклён!
  
  Хацелася ірваць і кідаць, зносіць галавы і выпускаць кішкі. Я зразумеў, што здарылася, яшчэ да таго, як знайшоў птушынае пяро.
  
  Я падабраў яго.
  
  Па дарозе назад я лавіў гукі зусім не ўяўныя. Аднак шукаць іх крыніца не рызыкнуў. Той чалавек спрабаваў прытрымлівацца за мной, арыентуючыся на святло лямпы, але адстаў.
  
  
  
  94
  
  – Кнігі зніклі. І яшчэ там заблудныя обманники. Па меншай меры адзін дохлы і адзін жывы.
  
  З гэтымі словамі я паклаў перад Старым белае пяро. Ён падняў на мяне збянтэжаны погляд:
  
  – Зніклі?
  
  Ён строс пяро з паперы, якую чытаў перад маім прыходам.
  
  – Іх хто-то выкраў.
  
  Яго засмучэнне было прыкметна толькі па дрыжыкаў у руках.
  
  – Як?
  
  – Зайшоў з вуліцы і вынес.
  
  Я ні на секунду не дапускаў, што кнігамі Вэнджанага мог зацікавіцца хто-небудзь з палацавых.
  
  Некаторы час Костоправ маўчаў.
  
  – Ды ўжо, своечасова... – Зноў рушыла ўслед паўза. – Што гэта за пяро?
  
  – Напэўна, знак. А можа, проста птушка ўпусціла. Я ўжо бачыў такое, калі выявіў прапажу даспеха Вдоводела. Я хаваў яго ў Дежагоре...
  
  – Белае пяро...
  
  – З хваста вароны-альбіноса.
  
  Я выклаў яму ўвесь пералік дзіўных сустрэч – як рэальных, так і тых, што маглі аказацца ўяўнымі. Яго рукі зноў задрыжалі.
  
  – Ты ніколі раней не бачыў яе. І цяпер даведаўся? Яна была тут у ноч нападу обманников? І ты нічога не распавёў?!
  
  – Я забыўся. То была горшая ноч у маім жыцці, Капітан. Усё ўва мне перавярнулася...
  
  Ён жэстам абарваў мяне. Пакуль ён разважаў, я глядзеў на яго. Нічога ў ім не засталося ад таго Костоправа, які быў лекарам і летапісцам, калі я ўступаў у Атрад.
  
  – Вельмі можа быць, – прамармытаў ён нарэшце.
  
  – Што?
  
  – Той голас, з якім ты размаўляў, вяртаючыся ў Дежагор. Успомні. Не быў ён неаднародным?
  
  – Не разумею.
  
  – Ну не здавалася табе, што кажуць увесь час розныя людзі?
  
  Цяпер зразумеў.
  
  – Не думаю. Хіба што інтанацыя змянялася.
  
  – Сука... Змяя пронырливая... Кожны раз новая гульня... Ведаеш, Мурген, ручацца не стану, але таямніца тваіх блуканняў па часу сыходзіць каранямі ў яе забавы.
  
  Што не было такой ужо арыгінальнай думкай. Душелов стаяла на адным з першых месцаў і ў маім спісе падазраваных. Вось з матывамі было плоховато. Ніяк не вазьму ў толк, для чаго ўсім гэтым падазраваным, уключаючы Душелов, спатрэбіўся Мурген.
  
  – Дзе яна цяпер? – спытаў Костоправ.
  
  – Паняцця не маю.
  
  – Можаш даведацца?
  
  – Спрабаваў, але Вэнджаны кожны раз артачился.
  
  Костоправ абдумаў пачутае:
  
  – Паспрабуй яшчэ.
  
  – Ты ў нас камандзір...
  
  – Ды. Пакуль гэта задавальняе ўсіх. Твая радня дакладна не збіраецца дадому?
  
  – Яна збіраецца туды ж, куды і я.
  
  – Перадай, што выступім яшчэ да канца тыдня.
  
  – Вузлоў-тое будзе...
  
  Я забраў пяро і адправіўся да нашага брандмейстеру.
  
  
  
  95
  
  Па дарозе я зазірнуў да сябе і назапасіўся пляшкай гарбаты, галлоном вады і кошыкам з смажанай курыцай, смажанай рыбай, вараным рысам і печанымі камянямі матухны Готы. Я разлічваў на доўгі тэрмін. Хацелася зрабіць сёе-тое і акрамя асуджанай на хуткі правал спробы адшукаць Душелов.
  
  Вэнджаны за час маёй адсутнасці ані не змяніўся. Цікава, што ён успомніць, калі, як часам здараецца, выйдзе з комы? Я чуў, людзі прачыналіся і пасля куды больш доўгіх лежаний.
  
  Пакідаючы сваё жытло, я напоўніў страўнік вадой, а прыйшоўшы да Копченому, папіў яшчэ – і ўзяўся за справу.
  
  
  
  Палёт. Хуткая праверка ўсіх нягоднікаў. Могаба, і Длиннотень, і Равун з Нарайяном Сінгхам і Дачкой Ночы – усё на сваіх месцах, у Вяршыні небудзь на Чарандапраше. Нож носіцца па Шиндай-Кусу, спрабуючы зайсці ў тыл Прабриндра Дра, аднак князь разаслаў раз'езды досыць далёка, каб нельга было застаць яго знянацку.
  
  Цяміць.
  
  
  
  Перш чым прыступіць да пошукаў Душелов, я накіраваў Вэнджанага назад у часе, каб зразумець, з якога моманту можна сачыць за галоўнымі дзеючымі асобамі. Мне хацелася даведацца, што здарылася ў тую ноч, калі мяне схапілі і падверглі катаванням. А яшчэ мяне цікавілі падрабязнасці здрады Могабы.
  
  Але так далёка мне вярнуцца не атрымалася.
  
  Я ўспомніў той плыт пасярод возера і Могабу, сыплющего праклёнамі ў цемру. Так, напэўна, гэта яно. Яму зусім няма чаго было плаваць на той бераг. Якое такое сумленнае справа прымусіла б яго пакінуць горад? А можа, ён быў у саюзе з ворагам, яшчэ утрымліваючы Дежагор? Можа, здзелка да моманту іх сустрэчы з Костоправом ужо была заключана? Можа, ён сустракаўся з Равун на дастатковай выдаленні, каб Гоблін з Аднавокім не выявілі чароўнага дывана?
  
  Калі так, зразумела, чаму Могабу пакінулі нават Синдав з Очибой.
  
  Няхай тады Длиннотень ў стане скарыстацца перавагай, усе мы даўно былі б мёртвыя, а вайна прайграна.
  
  Я і не падазраваў, наколькі блізкія халодныя кіпцюры смерці.
  
  Хоць усё роўна нядрэнна б паглядзець сваімі вачыма.
  
  
  
  Вэнджанага можна падмануць. І накіраваць куды трэба, ужыўшы дастатковую валявое высілак.
  
  Ад мяжы даступнага мінулага я накіраваўся да маёй фатальнай ночы. Аднак не пацягнуў Вэнджанага да яе страшнаму завяршэньня. Замест гэтага я збавіў ход і прыбыў у той час, калі обманники толькі падышлі да палаца.
  
  Але не гэты эпізод цікавіў мяне. Я накіраваў Вэнджанага наперад, да моманту майго непрытомнасці. Убачыў з боку, як вываліўся з бакавой дзверы і бездапаможна апусціўся на брук.
  
  Прыпадак доўжыўся не больш хвіліны. Як мала часу, аказваецца, я правёў сярод жахаў мінулага...
  
  Цяпер невялікае перамяшчэнне, каб убачыць жанчыну па той бок вуліцы, у ценях, за спіной валасатага шадарита. Засяродзіцца на ёй насуперак супраціву взволнованного ведзьмака.
  
  Я не быў знаёмы з Вэнджаным, перш чым ён запаў у каму, але, па расказах, ён быў трусливее зайца і нязменна цураўся за ўсё, сулившего хоць найменшы рызыка ў справах вядзьмарскіх або пажарных. Верагодна, боязь пранізвала ўсе яго істота – ён круціўся, нібы чарвяк на кручку, пакуль я назіраў, як Душелов рабуе яго бібліятэку.
  
  Ёй не перашкодзілі запутывающие чары. Не спынілі яе і душилы, хоць яна сутыкнулася з цэлай хеўрай. Обманники толькі разьзявілі рот і імгненнем вырашылі, што вышэйшыя інтарэсы клічуць іх куды-то яшчэ.
  
  Здавалася, яна не заўважала маёй прысутнасці, у адрозьненьне ад таго разу, на пшанічным полі. Можа, Душелов нават не ведае пра таямніцы Вэнджанага?
  
  Гэта было б цудоўна.
  
  Я назіраў за ёй доўга, нават пасля таго, як яна пакінула палац. Вэнджаны ні на секунду не спыняў барацьбы.
  
  Затым я вярнуўся перакусіць і наталіць смагу, перш чым займуся справамі цікавей. Я збіраўся прасачыць за Гоблінаў і цікаўнасці дзеля зірнуць на канчатковую сварку Костоправа з Нажом. Я ж да гэтага часу не ведаў, з-за чаго ад нас пайшоў Нож.
  
  
  
  96
  
  Каб знайсці Гобліна, прыйшлося вярнуцца ў той момант, калі я ў апошні раз бачыў нашага кароткі, а затым рушыць услед скрозь час за ім.
  
  Памятаецца, ён, выцягнуўшы мяне з чарговага правалу ў мінулае, неўзабаве пакінуў свае пакоі, маючы пры сабе толькі сціплую торбу, і ў суправаджэнні самых верных таглиосцев адправіўся ў гавань, пасля чаго спусціўся на барцы па рацэ. Цяпер ён знаходзіўся ў самым сэрцы дэльты, пересаживался з грузам і таглиосцами на марское судна з сцягамі і вымпеламі, мне зусім незнаёмымі. З топкай берага за імі назіралі нюень бао – зграйка дзетак і некалькі разомлевших на сонца дарослых разявак. Тыя глядзелі ва ўсе вочы, нібы занятак чужакоў было для іх найвялікшым забаўкай за некалькі апошніх гадоў.
  
  Нягледзячы на маё доўгае знаёмства з гэтым племем, яны на сваёй роднай зямлі здаваліся мне чужымі – куды больш чужымі, чым у Дежагоре, які быў чужы ўсім нам.
  
  Па прычыне, незразумелай мне самому, наведваць асяроддзе пражывання Сары не хацелася. Я проста лічыў жонку, якая належыць майму свеце і атрымліваў асалоду ад цудам яе існавання.
  
  Такім чынам, будзённыя справы Гобліна мяне мала цікавяць, а яго месцазнаходжанне ўжо ўстаноўлена. Чаму б не зірнуць, як пажываюць нюень бао? Дзядзечка Дой сцвярджаў, што дэльта – існы рай зямны.
  
  Ну ды, вядома. Калі ты камар. Мяне не зжэрлі толькі таму, што я быў усяго толькі бесцялесным позіркам. Гоблін-тое, далікатнае стварэнне, не паленаваўся прыкрыць сябе і заадно каманду магутнымі противокомариными чарамі, падмацаваныя смуродам потных чалавечых тэл. Але нюень бао вымушаныя без усялякай магіі ўжывацца з кровососами, сярод якіх сустракаюцца такія велізарныя, што здольныя пацягнуць немаўля! Я нагадаў сабе, што, праходзячы праз джунглі на радзіме Аднавокага, ўдосталь нагледзеўся на жудасных насякомых, з новымі знаёміцца як-то не хочацца. Ды і падобна на тое, што суайчыннікі Сары цалкам спраўляюцца тут і без яе мужа.
  
  Я паплыў над балотамі – ж хацелася паглядзець, у якіх умовах яна жыла да нашай сустрэчы. Вёсачкі, рысавыя палі, вадзяныя буйвалы, рыбачьи лодкі – напэўна, усё тое ж, што і ўчора, і год назад, і сто гадоў таму. І ў будучыні нічога не зменіцца. Кожны чалавек, попадавшийся мне на вочы, быў падобны на каго-небудзь з тых нюень бао, якіх я сустракаў у Дежагоре небудзь сярод якія служылі цяпер у Атрадзе.
  
  Што гэта?
  
  Я кінуўся наперад, дакладна выпушчаны з прашчы камень. Там, у вёсачцы, у некалькіх мілях ад Гобліна, надрывающего пуп разам са сваёй камандай, мільганула твар... Маё сэрца замерла. У першы раз, падарожнічаючы з Вэнджаным, ўва мне ўзнікла па-сапраўднаму моцнае пачуццё. Быў бы я на ўласным целе, заплакаў бы кракадзіламі слязьмі.
  
  Дарэчы, кракадзілы-людаеды у дэльце таксама водзяцца.
  
  Я панёсся па вёсцы, выглядаючы то асоба, настолькі падобнае на твар Сары, што магло б належаць яе сястры-блізніцу. Дзе-то там, каля старога храма...
  
  Няма. Хутчэй за ўсё, няма. Ты, Мурген, прымаеш жаданае за праўду. Верагодней за ўсё, гэта проста іншая дзяўчына з народа нюень бао, ледзь-ледзь расцветшая той неверагоднай красой, што даецца ім усім года на чатыры ці пяць, якія адлучаюць дзяцінства ад няўхільна наступлення ранняй старасці.
  
  Я яшчэ раз абляцеў вёску. Мне адчайна хацелася ўбачыць хаця б падобную на Сары жанчыну. Вядома ж, нікога я не знайшоў. Боль так узмацнілася, што я зусім пакінуў тыя краю і адправіўся на пошукі месца і часу, дзе і калі багі былі да мяне милостивей.
  
  
  
  97
  
  Я правальваўся ў мінулае, кулём ляцеў у тую адзіную эпоху маім жыцці, дзе я быў абсалютна шчаслівы і дзе дасканаласць было звычайным парадкам рэчаў. Я нёсся да маёй пуцяводнай зорцы, да средоточию маёй жыцця, да майго алтара. Да таго мигу, аб якім марыў любы, які жыў калі-небудзь на свеце. Варта толькі даведацца і злавіць гэты момант, і ўсе мары і фантазіі набудуць здольнасць стаць явай, а жыццё зможа напоўніцца абсалютным сэнсам.
  
  Для мяне гэты момант надышоў амаль праз год пасля завяршэння аблогі Дежагора. І я ледзь не выпусціў яго.
  
  Нюень бао да таго часу трывала ўвайшлі ў маё жыццё. Тыдні праз тры пасля сустрэчы Костоправа з Могабой, завяршылася ўцёкамі апошняга, калі мы, ацалелыя, яшчэ цягнуліся на поўнач, да Таглиосу, карча з сябе герояў-трыумфатараў, якія вызвалілі дружалюбны горад, а заадно і ўвесь свет ад шайкі нягоднікаў, я, прачнуўшыся ў адно прыгожае раніца, выявіў, што знаходжуся пад непахіснай і пастаяннай абаронай Тай Дэя. Целаахоўнік быў не больш гаваркі, чым звычайна, аднак ясна даў зразумець, што ён у бязьмерным абавязку перада мной і цяпер не пакіне мяне ніколі. Я-той палічыў гэта не больш чым гіпербала.
  
  Абяцанне Тай Дэя не прывяло мяне ў захапленне. Але не было жадання перарэзаць хлопцу горла, таму я дазволіў яму застацца. Да таго ж у яго была сястра, якую мне хацелася бачыць куды часцей, чым яго, зрэшты, так і не хапіла духу сказаць яму пра гэта.
  
  Вось такія справы.
  
  Пазней, у Таглиосе, калі я ўладкаваўся ў палацы, у маленечкай пакойчыку, набітай паперамі, ён спаў каля дзвярэй на трысняговай цыноўцы, запэўніўшы мяне, што лепш, чым бабуля, ніхто не паклапоціцца пра Тое Тані. Я вёў сумбурную жыццё, спрабуючы зразумець, што здарылася з намі, і адначасова даводзіў да розуму запісу Спадарыні. Словам, калі да мяне з'явіўся высакародны спадар па імені Лазняў Да Транг, сваяк аднаго з дежагорских паломнікаў, мой розум быў не цалкам ясным. Наведвальнік даставіў ліст гэтак загадкавае, быццам пісала яго найвялікшая ў сусветнай гісторыі прарочыца, прычым пад добрым наркатычных кайфам.
  
  – «Адзінаццаць пагоркаў, за абрыў, ён пацалуе яе, – сказаў спадар Транг, расплывшись ў найшырэйшай, зусім неўласцівай нюень бао ўсмешцы. – Але іншых табе не наняць».
  
  На гэты пароль я выдаў уласны водгук:
  
  – Шэсць сініх курыц на пярцовым дрэве кудахчут апатычныя лимерики.
  
  Ўсмешкі як не бывала.
  
  – Што?
  
  – Татка, ты сказаў хлопцам ля ўваходу, што нясеш мне вельмі важнае пасланне. Насуперак здароваму сэнсу я загадаў упусціць цябе, а ты з парога пачаў гарадзіць глупства. Тамаль! – крыкнуў я денщику, якога дзяліў з некалькімі нашымі, занимавшими пакоя па суседстве. – Пакажы гэтаму шуту, дзе выхад!
  
  Да Транг хацеў быў запярэчыць, але, зірнуўшы на майго целаахоўніка, не стаў падымаць шуму. Тай Дэй ўважліва назіраў за старым, але не выказваў жадання ўласнаручна выштурхаць яго ў шыю.
  
  Небарака Транг, павінна быць, і сапраўды лічыў пасланне важным. Ён быў абражаны да глыбіні душы.
  
  Тамаль быў велічэзным медведеподобным шадаритом, валасатым, смярдзючым і рыкающим. Такога хлебам не кармі, толькі дай штурхялямі выгнаць нюень бао на вуліцу, а лепш за межы горада. Лазняў Да Транг пайшоў, не пратэстуючы.
  
  Не прайшло і тыдня, як я атрымаў яшчэ адно падобнае пасланне ў выглядзе запіскі, і почырк, здавалася, належаў дзіцяці шасці гадоў. Прынёс запіску гвардзеец Корд Мэзера. Прачытаўшы яе, я распарадзіўся:
  
  – Дай старому дурню па галаве і скажы, каб ён больш не мог адбіраць у мяне час.
  
  Гвардзеец здзіўлена воззрился на мяне і, покосившись на Тай Дэя, шапнуў:
  
  – Не стары, сцяганосец, і не «ён». А што тычыцца дурня... Я б на тваім месцы знайшоў час.
  
  І я нарэшце зразумеў:
  
  – Калі так, сам яму па вушах надаю! Тай Дэй, трымай тут абарону, я зараз вярнуся!
  
  Ён, вядома ж, не паслухаўся, паколькі не мог ахоўваць мяне здалёк, але я дастаткова збіў яго з панталыку, каб вырвацца далёка наперад. Збегшы ўніз, я абняў Сары, перш чым ахоўнік паспеў перашкодзіць. Ну а пасля яму ўжо сказаць не было чаго. Да таго ж мая разумніца, каб яго адцягнуць, прывезла Тое Тана.
  
  Тай Дэй амаль заўсёды маўчаў, але гэта не азначала разумовай слабасці. Ён выдатна разумеў, што пры такім раскладзе яму не выйграць.
  
  – Цудоўна, – сказаў я Сары. – Я-то думаў, што ніколі больш цябе не ўбачу. Прывітанне, малец, – сказаў я Тану, ужо успевшему забыць мяне. – Толькі, мілая мая Сары, не трэба больш гэтай загадкавай глупства ў манеры даўніны Дама. Мы, салдаты, народ просты.
  
  Я павёў Сары ў палац, у сваю пакой. І потым тры гады, кожны божы дзень, прачынаючыся раніцай, дзівіўся, бачачы яе побач. А яшчэ зьдзіўляўся кожны раз, сустракаючыся з ёй днём. Яна стала сэнсам майго жыцця, падтрымкай, апорай і багіняй маёй, і ўвесь наш чортаў Атрад зайздросціў мне чорнай зайздрасцю, аднак Сары неўзабаве ператварыла зайздроснікаў у сваіх адданых сяброў. Самой Спадарыні варта было б павучыцца ў яе мастацтву, як размякчаць чэрствыя мужчынскія сэрца.
  
  І да самага прыезду дзядзечкі Доячы з матухнай Готой я нават не падазраваў, што Сары не проста отринула звычаі нюень бао – яна пайшла супраць волі старэйшын роду, каб стаць жонкай Салдата Цемры! Самаўпэўненая маленькая ведзьма...
  
  Гэтыя бяззубыя старэйшыны, відавочна, ні ў грош не ставілі пажаданні «ведзьмы» Кы Хонь Трэй.
  
  Я лічыў, што пазбаўлены усялякіх памылак на свой кошт, а таму быў уражаны тым, што Сары думала пра мяне не менш, чым я аб ёй.
  
  
  
  98
  
  Выпіўшы вады і паеўшы, я зразумеў, што ўпершыню выбраўся з свету Вэнджанага без усялякіх цяжкасцяў. І не было цяжкай болю, калі я адправіўся зірнуць на Сары.
  
  Што ж мне тут спатрэбілася?
  
  Ёсць адна загадка, якую не перашкаджала б разгадаць, пакуль Костоправ не перацягнуў мяне на наступны этап нашага грандыёзнага прыгоды. Трэба высветліць, што адбылося паміж ім і Нажом.
  
  
  
  Мы з Вэнджаным насіліся ўзад, наперад і зігзагамі скрозь час, зразаючы вуглы і падстаўляючы яго вятрах ветразі, вышукваючы ненармальнасці ў адносінах Нажа з Капітанам.
  
  Асядлаўшы Вэнджанага, можна падарожнічаць ў часе вельмі хутка. Даволі хутка я даведаўся, што адносіны Нажа з Спадарыняй ніколі не выходзілі за рамкі прыстойнасцяў, чаго б там ні навоображал сабе Нож. Спадарыня проста не заўважала заляцанняў – ні яго, ні чыіх-небудзь яшчэ. Падобна на тое, занадта прывыкла да закаханым поглядам, каб звяртаць на іх увагу.
  
  Так што ж адбылося?
  
  Паляўнічы азарт не даваў мне спакою, як дзікаму сабаку, разрывающему нару ў пошуках грызуна. Ад Вэнджанага дапамогі не было, некаторыя часы і месцы ён наогул адмаўляўся наведваць. Я спрабаваў яго перахітрыць рознымі спосабамі, хацеў высветліць, ці можна дамагчыся, каб ён даставіў мяне ў любую жаданую кропку, – але нічога не выйшла.
  
  Магчыма, я ўзяў не той след.
  
  Канфлікт Старога і Нажа працякаў не сказаць што бурна і выглядаў пазбаўленым усялякага сэнсу, з якой бы боку я ні падбіраўся. Мне удалося толькі даведацца, што Нож з Костоправом не спяшаючыся пілі моцнае хатняе піва – і раптам взбеленились. Нявінныя падколкі перайшлі ў злыя здагадкі, а з боку Костоправа – у пагрозы. Піва пры гэтым працягвала ліцца ракой.
  
  Трэба сказаць, у гэтай сітуацыі Стары быў відавочна не мае рацыю. Ён паводзіў сябе як апошні дурань. Сам сябе распалял, тады як Нож з усіх сіл стараўся трымаць нораў у цуглях.
  
  Гэта толькі пушчы злавала Костоправа. І ў рэшце рэшт прагучала пагроза, пасля якой Нажа заставалася толькі бегчы.
  
  Я панёсся назад. Мне было сорамна за Капітана. Вось ужо не думаў, што ён здольны ператварыцца ў конченого асла. І чаму ён так няўпэўнены ў Спадарыні, незразумела. Я пранікся спагадай да Нажа – і расчараваўся ў адным з маіх герояў.
  
  Хоць цяпер, абдумваючы ўсю гэтую гісторыю, я ўспамінаю і спарадычныя нападкі на Плеценай Лебедзя, не якія мелі, зрэшты, наступстваў. І пару разоў ад Костоправа дасталася нават самому Прабриндра Дра.
  
  Я адчуў заканамернасьць. Не з тых, якія шукаеш наўмысна, але з тых, якія становяцца відавочнымі, калі ты натыкаешся на іх.
  
  Костоправ апантаны сваёй жанчынай. І любы, хто выяўляецца ёй залішнюю ўвагу, будзе выгнаны з Атрада, чаго б гэта ні каштавала Старому.
  
  Але чаму? Гэта ж не Сары.
  
  Вось жа гадство!
  
  Нажа мы ўжо страцілі. Ад Плеценай Лебедзя, гэтага напісанага бялявага прыгажуна, нам няма асаблівай карысці. Аднак зусім не радуе перспектыва варожасці Атрада з князем – з-за таго толькі, што сее-хто не давярае сваёй бабе.
  
  Быццам заслона спала з маіх вачэй, але гэта не дало нічога, акрамя расчаравання.
  
  Усё, што я даведаўся, трэба абмеркаваць з калектыўным розумам Чорнага Атрада, са найстарэйшымі з найстарэйшых, то бок з Аднавокім, Алеем і Стромкім. Гоблін далёка, Спадарыня таксама, ды да таго ж яна асабіста ўцягнутая ў падзеі, таму няма да яе мінуўшчыны даверу. А Капітан сягоння думае не мазгамі, а яйкамі, і гэта можа каштаваць нам вялікіх страт.
  
  Я ніякім багам не малюся, хоць і дапускаю, што некаторыя з іх па-свойму рэальныя. Ёсць у мяне падазрэнне, што ў багоў рэгулярна ўзнікае нагода ўволю поржать і падзякаваць свайго геніяльнага субрата, таго, які вынайшаў чалавечую сэксуальнасць. Нават сквапнасць і прага да ўлады – нішто ў параўнанні з адносінамі паміж мужчынам і жанчынай, здольнымі штурхнуць чалавека на самую жахлівую дурасць.
  
  Зрэшты, калі падумаць, гэта падзел спарадзіла і нямала добрага.
  
  Напрыклад, Кы Сары...
  
  Чорт пабяры, Мурген, бегчы трэба ад гэтага напаўжывога старога! Ты проста салдат, найміт. Цябе гуляць у філасофскія гульні, нават з самім сабой?
  
  
  
  99
  
  Я расстаўся з духам Вэнджанага.
  
  – Пара, Аднавокі. Яна пайшла.
  
  Карантышка шпурнуў у цёмны калідор мініяцюрную саву. Сімпатычная пичуга, неадчувальная да запутывающим чарам, скіравалася ў тую частку горада, дзе, як ёй казалі, знаходзілася яе гняздо. Яна не шукала канкрэтнага чалавека, такой задачы перад ёй не ставілі. Аднак за савой назірала мноства людзей. Калі яна праляцела па калідоры, за ёй накіраваліся два дзясяткі ветэранаў Чорнага Атрада са сваімі целаахоўнікамі нюень бао.
  
  Сава прывяла іх да дома, созревшему для зносу яшчэ за некалькі пакаленняў да з'яўлення Гаспадароў Ценяў у тутэйшых краях.
  
  Я прайшоў па слядах Душелов пасля яе налёту на бібліятэку. Яна была так упэўненая ў сваёй бяспецы, што занядбала ахоўнымі загаворамі. Многія гады яе ніхто не трывожыў.
  
  То-То знервуецца, даведаўшыся, што дарэмна ўявіла, быццам кіруе падзеямі.
  
  Я з задавальненнем назіраў, як салдаты Чорнага Атрада па ўсіх правілах тактыкі займаюць будынак, – ніякай Капітан не змог бы прычапіцца. Гэтыя хлопцы – сапраўдныя прафесіяналы, яны навучыліся працаваць, не наступаючы целаахоўцам на ногі. Мітусня ды таўханіна бесіць нюень бао неймаверна, але, калі ім не перашкаджаць, яны не больш цяжкаму, чым цень.
  
  Наўрад ці хто-небудзь з старонніх заўважыў маіх хлопцаў. Салдаты праніклі ўнутр, рассыпаліся, паглыбіліся, адшукалі, што я загадаў, забралі – і зніклі задоўга да таго, як Душелов сцяміла, што яе перайгралі.
  
  
  
  Рэйдам камандавалі Алей з Стромкім. Я спецыяльна даў ім гэта даручэнне, каб зноўку ўвесці іх у нашу сям'ю. Выдатныя салдаты. Выконваючы заданне, яны не толькі выпотрошили логава Душелов, але і злавілі яе любімую белую варону. Вырвалі з хваста пару пёраў, звязалі іх пасму валасоў, даўным-даўно зрэзанай з галавы Душелов і прывезенай на поўдзень разам з іншай здабычай, і пакінулі замест кніг.
  
  Гэта павінна вывесці яе з раўнавагі.
  
  Магчыма, мне варта было прысвяціць ў мой задума Костоправа з Спадарыняй. Вядома, я вініл іх сёе ў чым, але цяпер не да асабістых крыўд. За Мургеном таксама водзяцца грахі, да таго ж няма часу на абмеркаванні і нарады.
  
  Мы з Вэнджаным праляцелі над хлопцамі, несшими здабычу ў палац. Я меў намер аддаць кнігі Костоправу, як толькі яны прыбудуць, і хай робіць з імі што хоча. Хутчэй за ўсё, проста спіхне іх мне, даручыўшы надзейна схаваць ад усялякіх зладзеяў, і злодеек. Ага, даспех Вдоводела я ўжо хаваў...
  
  І наогул, ці не занадта саманадзейныя я раблюся? Душелов, вядома, зразумее, хто дастаўляе ёй непрыемнасці. Яна, магчыма, толькі на год маладзей Спадарыні, а значыць, стакроць хітрэй і болей подлая мяне.
  
  Але чым я рызыкую? Адзінае, чым даражыў ў жыцці, ужо страціў. І як бы ні старалася Душелов, яна не прычыніць мне боль страшней за тую, што я перажыў, страціўшы Сары.
  
  Ці я падманваю сябе?
  
  Чорт пабяры, часам даводзіцца гэта рабіць...
  
  
  
  100
  
  За гадзіну да заходу сонца і за чатыры дні да зімовага сонцастаяння зямля, не папярэдзіўшы ні простых смяротных, ні чараўнікоў, ні багоў з багінямі, неабыяк ўскалыхнулася. У Таглиосе з паліц пасыпаліся талеркі, прачнуліся і перапалохаліся жыхары, завылі сабакі, а па старым сценах старых дамоў, пабудаваных на хуткую руку і без уліку магчымых землятрусаў, пралеглі расколіны. Ўсеагульнае замяшанне працягвалася паўгадзіны.
  
  Будынкі ж Дежагора, якія страцілі трываласць з-за паводкі небудзь схаваных дэфектаў будаўніцтва, не вытрымалі бязлітаснага прыцягнення зямлі. Чым далей на поўдзень, тым мацней адчуваўся штуршок. За Данді-Прешем, дзе ў даліны з пераможным ровам пакаціліся з гор незлічоныя глыбы, землятрус павергла людзей у эпічны жах. Кьяулун быў спустошаны. Пацярпела нават Вяршыня, хоць мур крэпасці ў адказ на ўсе патугі зямлі толькі паціскала плячыма. Некалькі гадзін Длиннотень тросся ад страху, пакуль не пераканаўся, што ад трасяніны не паваліліся яго брама і пасткі для Ценяў. Тады ён прыйшоў у лютасць, паколькі разбурэння і гібель людзей у Тенелове абяцалі затрымаць завяршэнне будаўніцтва на месяцы, калі не на гады.
  
  
  
  101
  
  Мяне не пакідала цьмянае падазрэнне, што хто-то зазірае праз маё плячо. Хоць як гэта можа быць, калі я толькі бесцялеснага позірк? Ніякіх старонніх гукаў, але тое ж самае адчуванне чужой прысутнасці, што і пры маіх правалах у жудаснае мінулае Дежагора, насустрач затрымліваў выплату заработнай платы духу, які, хутчэй за ўсё, быў Душелов.
  
  Ды яшчэ пах. Непрыемны...
  
  Такі ж пах зыходзіў ад душилы, знойдзенага мной у нетрах палаца. І заўсёды акружаў нас у Дежагоре. Там я настолькі прывык да гэтага смраду, што ўспомніў аб ім, толькі калі яго не стала.
  
  Пах смерці...
  
  У дэльце я атрымаў поўную меру болю, уявіўшы, што бачыў жывую Сары сярод нюень бао, – і гэта пры тым, што быў нячулым спадарожнікам Вэнджанага. Цяпер жа, зноў-такі ў свеце Вэнджанага, мне дасталася поўная мера жаху.
  
  Я зрабіў манеўр, які, будзь я ў плоці, называўся б кругавым разваротам. І яшчэ, і яшчэ, і яшчэ – з кожным разам усё хутчэй. І з кожным разам усё мацней ахопліваў жах. Звяртаючыся да поўдня, я паспяваў заўважыць нешта цёмнае, вялізнае, набліжалася, а пры апошнім павароце разгледзеў чорную жанчыну, вышынёй да самага неба, нагую, з двума парамі рук, трыма парамі грудзей і ікламі вампіра. Смурод сыходзіў ад яе, тлетворным было яе дыханне. Падпаленыя вочы здаваліся вокнамі ў апраметную, і яны глядзелі прама на мяне, і мне ніяк не ўдавалася адвесці погляд. Гэтыя вочы казалі са мной, абяцаючы і загадваючы, і яе люты эратызм пераўзыходзіў усе, што я спазнаў з Сары.
  
  Я закрычаў. Я ірвануўся прэч з сусвету Вэнджанага.
  
  Яму таксама хацелася крычаць. Здавалася, ад жаху ён вось-вось выйдзе з комы.
  
  
  
  – Што, Мурген, холадна? – заржаў Аднавокі.
  
  Я выявіў, што прамок. Быццам акунуўся ў сцюдзёную раку.
  
  – Што за чорт?!
  
  – Ты зноў там затрымаўся, ды так, што не дакрычацца. Прыйшлося абліць.
  
  Мяне затрэсла.
  
  – Х-холадна...
  
  Я не мог расказаць Одноглазому, што ўбачыў і з-за чаго мяне на самай справе б'е дрыжыкі. Напэўна, зноў разгулялось ўяўленне.
  
  – Т-ты што творыш, хрэн сабачы! З-смерці маёй хочаш?
  
  – Проста заблудзіцца табе не даў. Сам-то аб сабе не позаботишься.
  
  – Здаецца, я ўсё-ткі заблудзіўся, стары.
  
  
  
  Зоркі падміргваюць з халоднай насмешкай.
  
  Выхад ёсць заўсёды.
  
  Вецер скуголіць і вые, дыхаючы марозам скрозь ледзяныя іклы. Маланкі з брэхам і рыкам праносяцца над плато бліскучых камянёў. Забойца-паводка – амаль одушевленная сіла, цяжарам спачуваннем не больш галоднай змеі... Лютасць – гэта горача-чырвоная, амаль адухоўленая сіла; міласэрнасці ў ёй не больш, чым у галоднай змяі. Толькі некалькі Ценяў гарэзуюць між зорак. Многія пакліканы – у свет альбо ў глыбіні.
  
  Сярэдзіна плато багата пакрыта шнарамі мінуўшчыны катаклізму, рассечана ламанай, як маланка, доўгай расколінай. І хоць у любым месцы гэтую расколіну перасягне дзіця, яна здаецца бяздоннай. З яе цягнуцца джгуты туману – шэрага, з рэдкімі плямамі іншых адценняў.
  
  Расколіны бачныя і на сценах велізарнай шэрай цьвярдыні. Вежа павалілася на доўгую расколіну. З глыбінь цытадэлі даносіцца павольная глухая пульсацыя, нібы гэта б'ецца сэрца свету, парушаючы каменнае маўчанне.
  
  Драўляны трон ссунуўся з месца і злёгку пакасіўся, змянілася пастава які сядзіць на ім. Твар скажонае мукой, павекі дрыжаць, – здаецца, укрыжаваны вось-вось прачнецца.
  
  Так, гэта свайго роду неўміручасць, але за яго трэба плаціць срэбрам пакут.
  
  І настаў час, каб гэта спыніць.
  
  Цемра
  
  Вецер скуголіць і вые; у яго дыханні – горыч. Рыкае і брэша гром, маланкі з апантанай сілай ўтыкаюцца ў плато бліскучых камянёў, і ад страху перад нават Цені.
  
  Плато, знававшее пару змрочнага росквіту, избороздили шрамы – сляды катаклізму. Глебу рассякае звілістая расколіна – дакладна ірваная рана ад удару дубцом па твары. Яна неширока – дзіця без працы перасягне ў любым месцы, – але да таго глыбокая, што здаецца бяздоннай. Тут і там паўзуць джгуты туману, афарбаванага ў тысячу адценняў шэрага і чорнага; толькі дзе-нідзе заўважныя бездапаможныя плямкі іншых фарбаў.
  
  Пасярод плато высіцца таямнічая цытадэль. Яна велізарная, шэрая і неймаверна старажытная – старажытнае людской летапіснай памяці. Адна з яе вежаў абрынулася папярок расколіны. З глыбіні цьвярдыні, парушаючы векавую цішыню, даносіцца рытмічны, павольны, наводзячы дрымоту стук – нібы там б'ецца сэрца свету.
  
  Смерць ёсць вечнасць.
  
  Вечнасць ёсць камень.
  
  Камень ёсць бязмоўе.
  
  Камень не можа гаварыць.
  
  Але ён памятае.
  
  
  
  1
  
  Стары падняў вочы. Пяро ў яго руцэ зварухнулася, выдаючы незадаволенасць.
  
  – У чым справа, Мурген?
  
  – Я прагуляўся з духам. Памятаеш, нядаўна зямля дрыжала?
  
  – Ну і што з таго? Не ўздумай браць прыклад з Аднавокага і тлуміць мне галаву усякай глупствам. У мяне на гэта няма часу.
  
  – Чым далей на поўдзень, тым жудасней разбурэння.
  
  Стары адкрыў было рот, але спахапіўся і вырашыў падумаць, перш чым што-небудзь сказаць.
  
  Стары. Костоправ. Капітан Чорнага Атрада, а цяпер яшчэ і усемагутны ваенны дыктатар Таглиоса і ўсіх даннікаў, калоній і пратэктаратаў гэтай дзяржавы, ён зусім не здаецца такой ужо вялікай шышкай. Яму добра за пяцьдзесят, нават бліжэй да шасцідзесяці. За апошнія чатыры гады ён крыху пагрузнеў, амаль бязвылазна знаходзячыся ў гарнізоне. Лоб у Старога высокі, з залысінамі; валасы рэдкія. Нядаўна ён адпусьціў бародку з сівізной, якой нямала і ў шавялюры – там, дзе яна яшчэ засталася. А глыбока пасаджаныя ледзяныя вочы надаюць Старому выгляд суровы і жудасны – ні даць ні ўзяць псіхапат-забойца. Хоць сам ён пра гэта не здагадваецца. Услых ніхто не кажа, а Старому і няўцям, чаму яго цураюцца людзі. Ён нават хвалюецца з-за гэтага часам.
  
  Так, справа ў яго вачах. Галоўным чынам у іх. Погляд у яго як у ваўкалака, аж дрыжыкі бяруць. Сам ён лічыць сябе звычайным чалавекам, адным з братоў Атрада. Але ўжо колі здагадаўся б пра гэта сваім ўласцівасці, то абавязкова выкарыстаў бы яго на ўсю катушку. Ён не проста лічыць, што карысна ствараць ілюзіі ў чужых розумах, – не, гэтая перакананасць падобна рэлігійнага фанатызму.
  
  – Давай пройдземся, Мурген, – прамовіў Стары, устаючы.
  
  У палацы, калі размова не прызначаны для чужых вушэй, лепш размаўляць на хаду. Палац падобны на вялізныя соты, працятыя лабірынтам незлічоных таемных хадоў і лазаў. Гэта перапляценне калідораў я наносіў на карту, але абыйсці ўсе закуткі не змог бы і за ўсё жыццё – нават калі б нам не трэба было не сёння заўтра выступіць на поўдзень.
  
  Зрэшты, ніколі нельга было выключыць магчымасць таго, што сказанае будзе пачута кім-небудзь з нашых сяброў. Добра яшчэ хоць ворагаў ўдавалася ўтрымліваць на дастатковай адлегласці.
  
  На парозе нас сустрэў Тай Дэй. Стары зморшчыўся. Асабістага прадузятасці супраць майго целаахоўніка і свойственника ён не меў, але яго бесил той факт, што многія браты Атрада абзавяліся падобнымі спадарожнікамі, ні адзін з якіх не падпарадкоўваўся Капітану напрамую. Ён не давяраў нюень бао, хоць ніколі не мог толкам растлумачыць, чаму. Ды, напэўна, і не зможа.
  
  Ён разумеў, што ў той пякельнай кузню, дзе ковались гэтыя повязі, яго не было. Але яму давялося пабываць у іншых апраметнай. Ён і цяпер стамляўся ў адной з іх.
  
  Я падаў знак, і Тай Дэй адступіў на крок, сімвалічна прызнаючы наша права на прыватнасць. Толькі сімвалічна, бо на самай справе ён чуў кожнае сказанае намі, слова.
  
  Праўда, карысці ў гэтым для яго было не шмат, паколькі мы размаўлялі на мове Самоцветных гарадоў. На дыялекце Берылію, які знаходзіўся ў шасці тысячах міль ад краю таго свету, які Тай Дэй мог сабе хоць бы ўявіць.
  
  Я задумаўся, з чаго гэта раптам Костоправу захацелася бадзяцца па палацы, калі ўсё роўна мы гутарым на мове, неведомом ні аднаму таглиосцу.
  
  – Выкладвай, – перапыніў ён мае разважанні.
  
  – Я блукаў з духам. На поўдні. Нічога асаблівага. Звычайная праверка. Я ішоў заведзеным парадку.
  
  Да мяне нарэшце дайшло, чаму ён вырашыў прагуляцца па калідорах. Душелов. Так, Душелов выдатна валодае усімі дыялектамі Самоцветных гарадоў, але, пакуль мы разгуливаем, ёй не так-то лёгка падслухаць наш размова. Перш трэба нас знайсці.
  
  – Памятаецца, я загадаў табе паменшыць спрыт. Ты праводзіш там занадта шмат часу, а гэта зацягвае. Там лёгка стрэсці ўсё набалелае. Менавіта таму я больш туды не суюсь.
  
  – Ніякіх праблем, Капітан! – бадзёра ўсклікнуў я, намагаючыся схаваць боль.
  
  Але ён не верыў, бо ведаў, кім была для мяне Сары і як я па ёй сумаваў.
  
  – З гэтым я спраўлюся, – запэўніў я яго. – А табе варта ведаць: чым бліжэй да поўдня, тым страшней шкода ад землятрусу.
  
  – Ты полагаешь, што гэта павінна мяне цікавіць? З якой нагоды? А ці магу я спадзявацца, што ты зараз раскажаш, як будка Гаспадара Ценяў абрынулася яму на галаву?
  
  – Спадзявацца-то можна, гэта нікому не забаронена, але я нічога такога казаць не збіраюся. Няўменне будаваць ніколі не адносілася да ліку яго недахопаў.
  
  – Хоць бы разок пачуць ад цябе што-небудзь прыемнае, так бо не дачакаешся.
  
  У абавязкі летапісца ўваходзіць час ад часу нагадваць начальнікам, што яны не багі.
  
  – Так ці інакш, у гэты раз Вяршыня засталася цэлай. Але Кьяулун разбураны, тысячы людзей загінулі, і, мяркуючы па тым, як ідуць справы, яшчэ тысячы памруць ад голаду, хвароб і сцюжы.
  
  Хутка набліжалася сярэдзіна зімы.
  
  Кьяулун быў самым паўднёвым з чалавечых гарадоў. Назва азначала «Брама Ценяў». Дваццаць гадоў таму немаведама адкуль які ўзяўся вядзьмак па імі Длиннотень завалодаў краем і даў яму іншае імя: Тенелов. Аднак навязаным поработителем назвай карысталіся толькі тенеземцы, баяліся выклікаць незадавальненне Гаспадара Ценяў.
  
  – Варта лічыць, што гэта добрыя навіны?
  
  – Будаўнічыя работы на Вяршыні абавязкова замарудзяцца. Длиннотень не прыйдзе ад гэтага ў захапленне, аднак будзе вымушаны выдаткаваць час на дапамогу сваім падданым. У адваротным выпадку ён папросту застанецца без работнікаў.
  
  Мы брылі па калідорах гаспадарчага крыла палаца, цалкам аддадзенага пад ваенныя падрыхтоўкі. Людзі пакавалі усё неабходнае для далёкай дарогі. Неўзабаве нам трэба было выступіць на поўдзень – насустрач непазбежнага і, магчыма, апошняга сутыкнення з войскамі Гаспадара Ценяў. Вялікая частка нашых сіл ужо знаходзілася ў шляху, які абяцаў быць доўгім і цяжкім. Каб перамяшчаць вялікія масы людзей на велізарныя адлегласці, патрабуецца процьма часу.
  
  Людзі, хлопотавшие ў гэтым крыле, рыхтавалі зачын на гады наперад.
  
  – Ты хочаш сказаць, што нам асабліва няма чаго спяшацца?
  
  – Цяпер – так. Землятрус зблытала яму карты.
  
  – Ну, сапраўднай патрэбы ў спешцы не было і да землятрусу. Мы ўжо ўсяк маглі патрапіць туды перш, чым ён дабудуе свой недарэчны пяшчаны замак.
  
  Дакладна. Усю гэтую кампанію мы задумалі галоўным чынам таму, што Капітану і яго жанчыне не трываецца сёе з кім звесці рахункі. Але не ім адным – у ліку якія прагнуць помсты варта згадаць і Мургена. Мая жонка загінула зусім нядаўна, і мая рана сыходзіць крывёй мацней. Длиннотень і Нарайян Сінгх павінны заплаціць за смерць Сары. Асабліва Нарайян Сінгх.
  
  Чуеш, жывы святой обманников? Твой начны спадарожнік цяпер палюе за табой.
  
  – Аднак той факт, што яму нанесены ўрон, па сутнасці, нічога не мяняе ў нашых планах.
  
  – Сапраўды, – пагадзіўся я. – Аднак некалькі пашырае магчымасці для манеўру.
  
  – А можа быць, варта абрынуцца на іх як мага хутчэй, пакуль яны ўражаны тым, што здарылася? Якая тэрыторыя пацярпела? Думаю, не толькі Кьяулун.
  
  – Натуральна. Землятрус развярнула ўсю мясцовасць на поўдзень ад Данді-Преша, і чым паўднёвей, тым страшней. Цяпер у іх наўрад ці хопіць сіл спыніць ўварванне.
  
  – Тым больш падстаў прытрымлівацца намечанага плана. Прихлопнем іх, пакуль яны не ачухаўся.
  
  Стары прагнуў помсты і быў поўны горычы. Яно і зразумела: пасада ў яго такая, ды і перажыць яму давялося нямала.
  
  – Ты гатовы да паходу? – спытаў ён.
  
  – У сэнсе, я сам? І я, і ўся мая сямейка. Назаві дзень, і мы выступім.
  
  У гэты раз я даў слабіну, і мая ўласная горыч прарвалася вонкі. Прарвалася, хоць я без канца паўтараў сабе, што не павінен дазваляць смазе помсты пускаць карані гэтак глыбока. Мне зусім не ўсміхалася ператварыцца ў апантанага.
  
  На нейкі міг Костоправ незадаволена падціснуў вусны. У маёй «сямейцы» лічыўся не толькі Тай Дэй, але і Кы Гота, маці Сары, і дзядзечка Дой.
  
  Па праўдзе сказаць, невядома, каму ён прыходзіўся дзядзькам, але ўсё роўна лічыцца членам сям'і.
  
  Костоправ не давяраў нікому з іх. Але ён наогул давяраў толькі тым, каго лічыў братамі. Тым, хто праслужыў у Атрадзе не адзін год.
  
  Справядлівасць гэтай высновы пацвердзілася неадкладна.
  
  – Мурген, – прамовіў Стары, – я хачу, каб ты дадаў Радишу да ліку тых, каго рэгулярна правяраеш. Гатовы паспрачацца: як толькі мы апынемся за гарадской сцяной, яна паспрабуе зладзіць якую-небудзь гадасць.
  
  Спрачацца я не стаў, бо прароцтва Костоправа выглядала больш чым рэальным. Чорны Атрад на працягу яго доўгай гісторыі не раз сутыкаўся з няўдзячнасцю наймальнікаў. Аднак варта заўважыць, што амаль кожны раз гэтым мерзавцам даводзілася горка шкадаваць аб сваім гнусном здрадзе.
  
  У гэты ж раз у нас была магчымасць прадухіліць любую сур'ёзную здраду з боку Радиши Дра і яе браціка Прабриндра.
  
  Цяпер і Радише, і князю даводзіцца абмяжоўваць свае парывы – і так будзе да таго часу, пакуль не памрэ Длиннотень. Як ні круці, а Атрад для іх – меншае з попелаў.
  
  – Ты ўжо прагледзеў кнігі?
  
  – Што яшчэ за кнігі?
  
  Часам ён зусім невыносны.
  
  – Тыя самыя, – адчаканіў я, – якія мне з рызыкай для маёй каштоўнай азадка удалося выкрасці ў Душелов. Страчаныя, а цяпер вернутыя Аналы. Тыя, з якіх, як меркавалася, можна даведацца, чаму кожны паршывы аристократишка або святоша ў гэтых краях гатовы обгадиться ад страху пры адным згадванні аб Чорным Атрадзе.
  
  – А, гэтыя кнігі...
  
  – Ну так, гэтыя самыя. – Я зразумеў, што ён наўмысна спрабуе вывесці мяне з раўнавагі.
  
  – У мяне не было часу, Мурген. Да таго ж я выявіў, што нам спатрэбіцца перакладчык. Яны напісаны не на сучасным таглиосском.
  
  – Я гэтага баяўся.
  
  – Мы возьмем з сабой духоходца.
  
  Я крыху здзівіўся гэтаму нечаканаму павароту. Але ў апошні час Стары ледзь ці не з маніякальнай упартасцю адмаўляўся прамаўляць услых імя Вэнджанага нават на мовах, нікому ў Таглиосе невядомых. Паблізу заўсёды маглі апынуцца вароны.
  
  – Мабыць, гэта правільна, – пагадзіўся я. – Ён занадта каштоўны, каб пакідаць яго тут.
  
  – І давай паспрабуем наша самае лепшае, каб ніхто пра гэта не даведаўся.
  
  – Э-э-э...
  
  – Радиша ўжо здзіўляецца, чаму мы так клапоцімся пра яе былым шуте і не даем яму памерці. Яна больш не верыць, што Вэнджаны калі-небудзь прыйдзе ў сябе. І калі яна як вынікае пораскинет мазгамі, то здолее сее-што супаставіць і зрабіць цікавыя высновы. – Ён паціснуў плячыма. – Я пагавару з Аднавокім. Ўдваіх вы, мабыць, здолееце прыбраць яго адсюль так, што ніхто і не заўважыць.
  
  – Вось тыя на. Можна падумаць, быццам мне па начах рабіць няма чаго, а спаць так і зусім не трэба.
  
  – Не дуры. Я б на тваім месцы толькі радаваўся. Цалкам магчыма, хутка ўсе мы уснем навекі.
  
  Ды ўжо, рэлігійным яго не назавеш.
  
  
  
  2
  
  – Ну вядома, я ж на ўсе рукі майстар, – бурчаў Аднавокі. – Калі дзе трэба дзярмо разгрэбці, адразу крычаць: «А падаць сюды Аднавокага, ён жыва ўсё задаволіць».
  
  – Гэта калі спачатку не знойдуць Мургена, – усміхнуўся я.
  
  – Я занадта стары для гэтага бардака, Шчанюк. Мне даўно пара на спакой.
  
  У словах чарнаскурага карантышкі быў пэўны рацыя. Калі верыць Анналам, яму пераваліла за дзвесце гадоў, і ён пражыў так доўга толькі дзякуючы свайму майстэрску вядзьмарству. І поспеху, вышэйшая за тую, што калі-небудзь выпадала смяротнаму.
  
  Мы чыкільгалі па цёмнай вінтавой лесвіцы, спускаючы на насілках нерухомае цела. Вэнджаны і важыў-то ўсяго нічога, аднак Аднавокі прымудрыўся зрабіць катаржнай нават гэтую пустячную работку.
  
  – Ну як, яшчэ не хочаш памяняцца? – спытаў я.
  
  Я знаходзіўся ззаду, вышэй па лесвіцы, а росту ўва мне больш шасці футаў, тады як у Одноглазом набярэцца хіба што пяць, ды і то калі паставіць яго на таўшчэзны фаліянт. Але гэты недавярак немаведама чаму убіў сабе ў тупую башку, што кіравацца з пярэднім канцом насілак на спуску яму будзе лягчэй.
  
  – Ага, – хмыкнуў ён, – мабыць. Толькі вось спусцімся яшчэ на марш.
  
  Я ўхмыльнуўся, таму як нам усяго адзін марш і застаўся, а потым прабурчаў:
  
  – Спадзяюся, гэты паскуда Дрымота прыйдзе своечасова.
  
  Дрымоту ўсяго васемнаццаць, але ў Атрадзе ён ужо чатыры гады і можа лічыцца ветэранам. Разам з ім мы пабывалі ў абложаным Дежагоре. Праўда, у галаве ў яго да гэтага часу, вецер гуляе. Спазніцца гэтаму малому нічога не варта, але, у рэшце рэшт, ён бо так малады. Амаль хлапчук.
  
  Менавіта дзякуючы сваёй маладосьці ён выдатна, не выклікаючы падазрэнняў, мог раз'язджаць сярод ночы па Таглиосу ў фургоне. Ён таглиосец з веднаитов і цалкам можа сысці за чаляднік. А да подмастерью ніхто не стане чапляцца з роспытамі, паколькі шмат ведаць яму не належыць. Гаспадары рэдка знаходзяць патрэбным тлумачыць работнікам, што, як ды чаму.
  
  Хлопца і сапраўды ніхто не папярэджваў аб тым, што яго чакае сёння ўвечары. Магчыма, ён наогул ніколі не пазнае аб сваёй ролі, калі, вядома, не припрется раней часу. Меркавалася, што ён з'явіцца ўжо пасля таго, як сакрэтны груз будзе схаваны ў фургон.
  
  Як толькі мы загрузім Вэнджанага, Аднавокі таксама зойме месца ў фургоне. Калі прыпячэ – лепш бы, вядома, абысціся без гэтага, – ён скажа, што ў фургоне ляжыць труп Гобліна. Яму павераць: Вэнджанага ўжо чатыры гады ніхто не бачыў, ды і раней ён рэдка з'яўляўся на людзях. А Гобліна Стары спровадил адсюль з даручэннем месяц таму. Затое ўжо каго-каго, а Аднавокага любы сустрэчны даведаецца з першага погляду. Яго ні з кім не зблытаеш. Чаго варта адна яго паганая старая капялюш, да таго замасленая, што нават свеціцца ў цемры.
  
  А калі я і перабольшваю, то самую драбніцу. Павераць Одноглазому і таму, што ўсе ведаюць: гэты чорнага карантышка амаль ніколі не расстаецца з маленькім белым ведзьмаком, уладальнікам лягушачьей морды, якога завуць Гоблінаў.
  
  Галоўная цяжкасць заключаецца ў тым, каб ніхто не звярнуў увагі на колер скуры Вэнджанага. Але на худы канец, мог жа Аднавокі навесці чары на таглиосцев, каб тыя прынялі Вэнджанага за Гобліна.
  
  Вядома, рана ці позна ўсё роўна выявіцца, што Вэнджанага ў палацы няма. Аднак лепш позна, чым рана. Хутчэй за ўсё, гэта адбудзецца выпадкова. Хто-небудзь паспрабуе пераадолець сбивающие з панталыку чары і пракрасціся ў пакой, дзе гадамі хавалі Вэнджанага. І гэтым «кімсьці», напэўна, будзе Радиша Дра. Не лічачы Костоправа і мяне, толькі яна і дзядзечка Дой ведаюць, што Вэнджаны хоць і даўным-даўно ў коме, але да гэтага часу жывы.
  
  Цяпер ён прыносіць значна больш карысці, чым раней, калі быў здаровы і таемна лічыўся прыдворным кудесником. Вэнджаны заўсёды быў баязліўцам, якіх пашукаць.
  
  Калі мы нарэшце дабраліся да лесвічнай пляцоўкі, Аднавокі ледзь не выпусціў з рук насілкі. Яму не цярпелася зрабіць перадышку.
  
  – Будзеш гатовы, дай ведаць, – сказаў я.
  
  – Няма чаго вылузвацца і строіць з сябе разумніка, Шчанюк, – прамармытаў Аднавокі і дадаў некалькі слоў на мёртвым гаворцы.
  
  Відавочна з аднаго толькі жадання пахваліцца сваімі ведамі – вымаві ён заклён па-таглиосски, вынік быў бы тым жа. А ён заключаўся ў тым, што над кашмарнай капелюшом Аднавокага з'явіўся які свеціцца шар – што-то накшталт балотнага газу.
  
  – Разумніка строіць? Ды я хоць слова сказаў?
  
  – Табе няма патрэбы казаць. Я ж бачу, як ты ухмыляешься. Скалишь зубы, дакладна дерьмовая шаўка.
  
  Аднавокі пыхкаў, соп і зусім не спяшаўся зноў ўзяцца за насілкі.
  
  – Стары пердуны цяжэй, чым здаецца, дакладна?
  
  Так яно і было. Магчыма, таму, што ён заплыў тлушчам, як парсюк. Што нядзіўна, паколькі гэты малы чатыры гады лежмя ляжаў, тады як я карміў яго з лыжачкі супамі, подливками і іншай жыжкай, якую толькі мог ўліць яму ў горла.
  
  Важдацца з ім было існай морокой. Я кінуў бы яго падыхаць, не будзь ён так па-чартоўску карысны.
  
  Атрад не меў асаблівай любові да гэтага тыпу, так і мне, мабыць, ён больш падабаўся такім, як цяпер, хоць мы з ім ніколі асабліва не бадаліся. Я начуўся столькі жудасных гісторый аб яго баязлівасці, што, мабыць, не мог бы і словы сказаць на яго карысць. Наогул-то, у нармальным стане ён быў сярэдніх здольнасцяў начальнікам пажарнай каманды. У адрозненне ад Гаспадароў Ценяў, агонь быў для таглиосцев ворагам блізкім і добра знаёмым. Не апыніся Вэнджаны такім паршивцем і не переметнись да Длиннотени, так нябось цяпер і не валяўся б, нібы мяшок з дзярмом.
  
  Па прычынах, высветліць не ўдалося нават Одноглазому, дух знаходзіцца ў коме Вэнджанага быў вельмі слаба звязаны з целам. А ўступіць у кантакт з гэтым духам – у тутэйшых краях яго быццам бы называлі «ка» – было зусім не цяжка. Зразумела, пры наяўнасці пэўных ведаў. Я мог зліцца з ім, аддзяліцца ад сваёй плоці і перамясціцца ледзь не куды заўгодна. Праверыць, ці ледзь не што заўгодна. Вось чаму ён меў для нас такое значэнне. Вось чаму ўсё, што тычылася яго, трэба было захоўваць у строгай таямніцы. Калі нам удасца атрымаць у гэтай злавеснай вайне перамогу, то шмат у чым дзякуючы нашаму ўменню «блукаць з духам».
  
  – Я гатовы, Шчанюк, – сказаў Аднавокі.
  
  – Для такога старога пердуна ты аддыхаўся даволі хутка.
  
  – Ну-ну, Шчанюк, табе б толькі выскаляцца. Сам-то чорта з два дотянешь да старасці, а таму і не даведаешся, якое гэта, калі замест заслужанага павагі да сваіх сединам даводзіцца выслухоўваць насмешкі пустагаловых молокососов.
  
  – Кінь, даўніна. Ты чапляешся да мяне толькі таму, што Гобліна пад рукой няма.
  
  – І куды толькі гэты мышыны недоносок прапаў?
  
  Я ведаў куды. Па меншай меры, думаў, што ведаю. Бо Я падарожнічаў з духам. Зрэшты, Одноглазому ведаць пра гэта не належыла, і прысвячаць яго я не збіраўся.
  
  – Добра, стары хрэн, бярыся-ка за чортавы насілкі.
  
  – Я-то ведаю, што ты задумаў, Шчанюк. Хочаш атрымліваць асалоду ад жыццём, сапраўды шлюха.
  
  Мы рыўком паднялі насілкі. Вэнджаны што-то пробулькал, з кутка рота пацякла пеністая сліна.
  
  – Поторапливайся. Трэба будзе прачысціць яму рот, а не то, не роўны гадзіна, захлынецца.
  
  Аднавокі ўздыхнуў. Цяжка ступаючы, мы спусціліся ўніз. Вэнджаны хрыпеў, нібы захлынаўся. Ударам нагі я адчыніў дзверы, і мы, нават не зірнуўшы, ці ёсць хто звонку, выйшлі на вуліцу.
  
  – Кладзем яго, – рэзка сказаў я. – А потым прычыні нас. Мне прыйдзецца аб ім паклапаціцца.
  
  Як ведаць, раптам хто-то за намі падглядаю. Таглиосские ночы поўныя цікаўных вачэй. Усе хочуць ведаць, чым займаецца Чорны Атрад. І варта выказаць здагадку загадзя, што сярод цікаўных могуць апынуцца і тыя, пра каго нам нічога не вядома. Параноя – не хвароба, а лад жыцця.
  
  Апусціўшыся на калені побач з насілкамі, я крыху прыўзняў іх і павярнуў галаву Вэнджанага набок. Яна кувыркнулась так, быццам у яго не было шыйных пазванкоў.
  
  – Цыц, – шыкнуў Аднавокі.
  
  Я падняў вочы. Каравульны – здаравенны шадарит з ліхтаром у руцэ – накіроўваўся ў наш бок. Начныя каравулы былі адным з новаўвядзенняў Старога. Меркавалася, што таглиосцы нацэлены на барацьбу з варожымі лазутчиками, але цяпер гэтая задумка абарочвалася супраць нас.
  
  Салдат у турбане прайшоў так блізка, што закрануў мяне шароварами. Аднак нічога не заўважыў.
  
  Наогул-то, Аднавокі – вядзьмак пасрэдны. Але калі прысьпічыць, у яго атрымліваецца зусім нядрэнна.
  
  Вэнджаны зноў што-то пробулькал.
  
  Шадарит спыніўся і азірнуўся. Бельмы вылупіліся так, што паміж імі і барадой не засталося прамежку. Ужо не ведаю, што яму здалося, але ён таропка закрануў пальцамі ілба і прачарціў імі паўкола, скончыўшы яго над сэрцам. Увесь Таглиос верыў, што гэты жэст аберагае ад зла.
  
  – Што ты зрабіў? – спытаў я.
  
  – Якая розніца, – буркнуў Аднавокі. – Не забівай галаву глупствам. Давай-ка лепш хутчэй загрузім гэтую тушу, пакуль малы не склікаў сюды ўсю чараду.
  
  Фургон чакаў нас менавіта там, куды павінен быў даставіць яго Дрымота. Усё б нічога, але караульным выдавалі свісткі. Успомніўшы пра гэта, наш шадарит пачаў дзьмуць у свой з усёй дурной мачы. Праз некалькі імгненняў з цемры даляцеў зваротны свіст.
  
  – Ён што, так і будзе захлынацца сваім дзярмом? – пацікавіўся Аднавокі.
  
  – Перавярну яго на бок, і ўся мокрота выльецца. Але наогул-то, лічыцца, што ты крыху цяміць у лекарском справе. Калі гэта пнеўманія, лепш бы цябе прама цяпер ім заняцца.
  
  – Не вучы дзядулю яечню смажыць, Шчанюк. Ты толькі запихай гэтага гадзяня ў фургон, а потым можаш выносіць сваю задніцу назад – дзверы цябе чакае.
  
  – Ох, дзярмо! Яна зачыніліся! Я, здаецца, забыўся падставіць клінок.
  
  – Я б назваў дзярмом цябе, але дзярмо, яно хоць бы маўчыць, а ты ведай трещишь без умолку... Уф...
  
  Аднавокі прасунуў свой край насілак ў фургон. Малайчына Дрымота – зрабіў, як было загадана, не забыўся адкінуць задні борт.
  
  – Я што, усе за цябе павінен памятаць? Гэта ж ты выходзіў апошнім.
  
  Хоць бы Гоблін хутчэй вярнуўся, падумаў я, штурхаючы свой канец насілак. Гоблін і Аднавокі вечна цапались адзін з адным, таму, калі яны былі разам, усім іншым жылося куды спакайней.
  
  Аднавокі ўжо ўскараскаўся на месца возчика:
  
  – Не забудзь падняць борт, Шчанюк.
  
  Ухапіўшы Вэнджанага за плечы, я павярнуў яго на бок так, каб мокрота вылілася з рота, падняў задні борт і замацаваў яго дубовымі ўтулкамі.
  
  – Як толькі отъедете, правер, як ён.
  
  – Затыкніся і ідзі адсюль.
  
  Свісткі ўжо даносіліся з усіх бакоў: не інакш як варта ў поўным складзе накіроўваўся да нас. Трэба было хутчэй уцякаць, пакуль не падняўся сапраўдны перапалох.
  
  Я пабег да задняй дзверы. Ззаду мяне загрохотали па бруку сталёвыя абады колаў.
  
  Аднавокі вырашыў скарыстацца выпадкам і праверыць надзейнасць нашай легенды.
  
  
  
  3
  
  Ад задняй дзверы да памяшкання, якое я ўжо прывык называць сваім домам, шлях няблізкі. Па дарозе я зазірнуў да Костоправу – далажыць, што нам удалося выцягнуць Вэнджанага вонкі.
  
  – Акрамя гэтага шадарита там хто-небудзь быў? – спытаў ён.
  
  – Няма. Але шум падняўся ладны. Ён прыцягне ўвагу, а калі хто-небудзь высветліць, што да мітусні датычны Аднавокі, знойдуцца людзі, якія гэтым зацікавяцца. Будуць вынюхвае, нават калі Одноглазому ўдасца абдурыць варту сваёй выдумкай.
  
  Костоправ што-то буркнуў і ўтаропіўся ў паперы. Ён смяротна стаміўся.
  
  – Ну, з гэтым ужо нічога не зробіш. Ідзі паспі. Праз дзень-другі мы і самі рушым следам.
  
  Я цяжка ўздыхнуў. Пускацца ў дарогу, ды яшчэ і пасярод зімы, мне зусім не ўсміхалася.
  
  Маё незадаволенасць не укрылось ад Старога.
  
  – Не дуры, Шчанюк. Я старэйшы за цябе. І значна тоўшчы.
  
  – У цябе свае рацыі. Спадарыня і ўсё такое іншае...
  
  Ён хмыкнуў без усякага энтузіязму, і мне заставалася толькі яшчэ раз падзівіцца яго дзіўнай прыхільнасці да гэтай жанчыне. Пасля здрады Нажа... Ну ды добра, гэта не мая справа.
  
  – Добрай ночы, Мурген.
  
  – Ага. Таго ж і цябе, камандзір.
  
  Ён не быў схільны разводзіць цырымоніі. Што, зрэшты, мяне цалкам задавальняла.
  
  Я накіраваўся ў свае пакоі, хоць там не было нічога, акрамя ложка, зусім не сулившей мне адпачынку. Пасля смерці Сары гэта месца стала пустыняй майго сэрца.
  
  Зачыніўшы за сабой дзверы, я агледзеўся, нібы чакаў, што з'явіцца жонка. Выскачыць адкуль-небудзь, звонка смеючыся, і скажа, што ўсё гэта было няўдалай жартам. Але, на жаль, жарт занадта зацягнулася. Матушка Гота яшчэ не скончыла наводзіць парадак пасля учиненного душилами разгрому. Прибиралась яна старанна, але, нягледзячы на ўсю сваю шкоднасць, пальцам не притронулась да майго працоўнага месца, дзе я ўсё яшчэ спрабаваў пасартаваць абгарэлыя паперы, якія змяшчаюць вытрымкі з Аналаў.
  
  Разважанні адцягнулі мяне ад рэчаіснасці, прымусіўшы забыцца пра асцярожнасць. Але нечакана я адчуў, што ў памяшканні хто-то ёсць. Доля секунды, і ў маёй руцэ бліснуў нож.
  
  Аднак, як высветлілася, мне нішто не пагражала. Да мяне ў госці заявіліся свойственники: брат Сары Тай Дэй з рукой на перавязі, дзядзечка Дой і матушка Гота. З усіх траіх гаварлівасцю адрознівалася толькі старая, затое не варта было спадзявацца, што пачуеш ад яе хоць адно добрае слова. Яна ля чаго заўгодна адшукае загана і будзе скардзіцца на гэта цэлую вечнасць.
  
  – У чым справа? – спытаў я.
  
  – Зноў сыходзіў? – заклапочана адказаў пытаннем на пытанне дзядзечка Дой. – Куды на гэты раз? У Дежагор?
  
  – Нічога падобнага. Я ўжо даўно нікуды не адлучаўся.
  
  Уся троіца працягвала таращиться так, нібы ў мяне рог на носе вырас.
  
  – Што вам не падабаецца?
  
  – Ты змяніўся, – сказаў дзядзечка Дой.
  
  – Вашу матулю! Яшчэ б я не змяніўся, прападзі ўсё пропадам! Я страціў жонку, якую любіў больш за жыццё... – Мяне захліснула горыч, і я павярнуўся да дзвярэй.
  
  Бескарысна. Вэнджаны ляжаў у фургоне, катившем на поўдзень.
  
  Яны па-ранейшаму не зводзілі з мяне вачэй.
  
  Гэта паўтаралася кожны раз, пры кожным маім вяртанні з адлучкі, аб якой Тай Дэю не паведамлялася. Яны не любілі мяне губляць з-пад увагі.
  
  Ад іх залішняй клопату, гэтак жа як і ад пільных поглядаў, мне часцяком станавілася не па сабе. Павінна быць, Костоправ пры выглядзе любога нюень бао адчуваў падобныя пачуцці.
  
  Сыдучы з жыцця, Сары пакінула пустэчу не толькі ў маім сэрцы. Страціўшы яе, гэтая дзіўная кампанія як быццам пазбавілася душы.
  
  – Хочаш прайсці Шляхам Мяча? – спытаў дзядзька Дой.
  
  Шлях Меча ўяўляў сабой рытуальны комплекс практыкаванняў, які імітуе бой з нябачным праціўнікам з дапамогай доўгага двухручнага мяча. Гэта дзейства дазваляла здабыць спакой, адхіленасць і забыццё амаль гэтак жа, як і «блуканне з духам». Праўда, мне ўсё яшчэ з цяжкасцю ўдавалася апускацца ў абавязковы транс, хоць дзядзечка Дой вучыў мяне гэтаму з таго дня, калі я ўвайшоў у сям'ю.
  
  – Не цяпер. І не сёння ўвечары. Я занадта стаміўся. Усе ныюць мышцы.
  
  Сказаўшы гэта, я зноў адчуў, як мне не хапае Сары. Мая зялёнавокая каханая была неперасягненай майстрыцай масажу і, як ніхто іншы, ўмела здымаць назапашаныя за дзень стомленасць і напружанне.
  
  Гаварылі мы на нюень бао, якім я валодаў цалкам ніштавата. Аднак, калі падышла чаргу матухны Готы, яна знарок затарахтела на сваім агідным таглиосском. Ёй чамусьці здавалася, быццам вымову ў яе як у карэннай жыхаркі гэтай краіны, і пераканаць яе было вышэй чалавечых сіл.
  
  – Ты чым займаешся? – спытала яна. – Чаму хаваешся ад сваіх?
  
  – Працую, – коратка адказаў я.
  
  Нават не будзь Стары павернуты на гэтай справе, я бы сам заняўся з Вэнджаным.
  
  Вашу матулю, а бо я смяротна рызыкую, згадваючы пра яго нават на гэтых старонках, хоць і царапаю свае закавыкі на мове, на якім у гэтых краях не тое што чытаць, але і казаць-то ніхто не можа.
  
  Але заўсёды варта памятаць пра Душелов. Намаганні, што прымаюцца намі, каб не дазволіць ёй знайсці Вэнджанага, пераўзыходзілі нават меры абароны ад цікаўнасці Радиши Дра і Гаспадароў Ценяў. Не так даўно яна пабывала ў палацы. І выкрала частка Аналаў – тыя, якія Вэнджаны схаваў перад здарыцца з ім бядой. Праўда, я не сумняваўся ў тым, што самога Вэнджанага ёй заўважыць не ўдалося. Сбивающие з панталыку чары былі сплецены вакол яго гэтак па-майстэрску, што нават Душелов, пры ўсім яе магутнасьці, магла разблытаць іх толькі ў адным выпадку: калі б яна ведала, што шукаць, і засяродзілася менавіта на гэтым.
  
  – У мяне толькі што была размова з Капітанам, – вымавіў я, звяртаючыся да ўсёй кампаніі. – Ён сказаў, што штаб выступіць ужо заўтра. Вы па-ранейшаму маюць намер ісці?
  
  Дзядзечка Дой кіўнуў і спакойна нагадаў:
  
  – Нам таксама трэба выплаціць доўг.
  
  Бедныя пажыткі гэтай тройцы былі ўвязаныя ў вузлы і акуратна складзеныя ля дзвярэй. Гатоўнасць адправіцца ў шлях хоць цяпер не выклікала сумневу. А вось мне – чаго б там ні наплёў Костоправ – патрабавалася час.
  
  – Цяпер я лягу спаць. І не ўздумайце будзіць, калі толькі не наступіць канец святла.
  
  
  
  4
  
  Сон – гэта не спосаб пазбавіцца ад болю. У снах мне здараецца трапляць у месцы больш жудасныя, чым тыя, дзе я звычайна бываю наяве. У снах я зноў і зноў вяртаюся ў Дежагор. Да голаду, хвароб, смерці, людаедзтва і цемры. Але ў снах, як бы яны ні былі жудасныя, Сары па-ранейшаму жывая. Праўда, на гэты раз сны не далі мне шчасця ўбачыць Сары. З іх запомніўся толькі адзін.
  
  Спачатку ён быў падобны на Цень – ахінальнае, гулліва-жорсткую. Уражанне такое, быццам я ўкараніўся ў душу павука, які любіць мучыць сваіх ахвяр. Але гэтая злосць не была накіравана на мяне – яе крыніца мною ня цікавіўся. А затым я нібы пронырнул скрозь Цень і апынуўся па другі яе бок – у свеце, выглядевшем цалкам рэальным, калі не лічыць адсутнасці іншых кветак, акрамя белага, шэрага і чорнага.
  
  У гэтым свеце панавалі смерць і адчай. Трэба мной нависало сьвінцовае неба, вакол гнілі мёртвыя цела. Смурод стаяла такая, што адганяла нават сцярвятнікаў. Чахлую расліннасць пакрывала гідкая слізь, падобная на сліну конікаў. Усё заставалася нерухомым – толькі ў аддаленні насмешліва крычалі вароны.
  
  Нягледзячы на жах і агіду, я адчуваў, што гэтая карціна мне ўжо знаёмая, і з усіх сіл спрабаваў зразумець – адкуль? Чаму я пазнаю месца, дзе ніколі не бываў? Спатыкаючыся і падаючы, я клыпаў па абсыпанай косткамі раўніне. Складзеныя з чэрапаў піраміды адзначалі мой шлях, як мильные слупы. Я паслізнуўся, наступіўшы на дзіцячы чэрап; ён са стукам адкаціўся ў бок. Я ўпаў... і апынуўся ў іншым месцы.
  
  Я тут. Я сон. Я шлях да жыцця.
  
  Там была Сары. Яна ўсміхнулася мне і адразу знікла, але я ўхапіўся за яе ўсмешку, як тапелец за саломінку. Нібы толькі яна дазваляла мне ўтрымаць галаву над хвалямі мора вар'яцтва.
  
  Цяпер я знаходзіўся сярод залацістых пячор, у якіх сядзелі замарожаныя – жывыя, але не здольныя паварушыцца – старцы. Іх вар'яцтва раздзірала паветра, вспарывая яго, нібы мільёны вывастраных клінкоў. Некаторых старых пакрывала зіготкая ледзяная павуціна, як быццам мільёны чароўных шаўкавічным чарвякоў заключылі іх у кокан з найтонкіх нітак. А са зводу пячоры густа звісалі ледзяшы – сапраўдны чароўны лес.
  
  Я кінуўся наперад, імкнучыся апынуцца далей ад старых, выбрацца з гэтага месца. І пабег – павольна, як бегаюць у сне. Пабег, сам не ведаючы куды.
  
  У наступны момант я ўсвядоміў, што некаторыя з гэтых вар'ятаў старцаў мне знаёмыя. Жах мой узмацніўся. Я ірвануў з усіх сіл, увязая на бягу ў ліпкім тумане жывога і злоснага смеху.
  
  
  
  Адчуўшы дотык, я хутка сунуў руку пад падушку, дзе ляжаў кінжал. У той жа міг на запясце абрынуўся моцны ўдар і хто-то выгукнуў маё імя.
  
  Я проморгался і ўбачыў схіленага трэба мной дзядзечку Доячы. У изножье ложка стаяў Тай Дэй – ён ўтрымаў бы мяне, ўздумай я спрасонку кінуцца на старога. У дзвярах маячыла устрывожаная матухна Гота.
  
  – Ты крычаў, – растлумачыў дзядзечка Дой. – Нема крычаў на мове, якога ніхто не ведае. Мы прыбеглі сюды і ўбачылі, што ты змагаешся з Цемрай.
  
  – Мне сніўся кашмар.
  
  – Ведаю.
  
  – Адкуль?
  
  – Так бо ясна ж.
  
  – Там была Сары.
  
  На імгненне твар матухны Готы ператварылася ў гнеўную маску. Яна нешта прамармытала – так хутка, што я паспеў разабраць толькі словы «Хонь Трэй» і «ведзьма». Хонь, бабуля Сары, даўно памерла, але ў свой час толькі дзякуючы ёй, сям'я пагадзілася з нашым саюзам.
  
  Хонь Трэй дала нам сваё дабраславеньне.
  
  Кы Дам, дзед Сары, таксама адышоў да продкаў, сцвярджаў, што яго жонка валодае празорлівасцю. Я і сам бачыў, як яе прадказанні спраўджваліся падчас аблогі Дежагора. Праўда, у большасці выпадкаў яны былі вельмі блытанымі і туманнымі.
  
  Раз я чуў, як назвалі ведзьмай і Сары.
  
  – Што гэта за пах? – спытаў я. Мяне ўжо зусім адпусціла, і падрабязнасці кашмару я б змог прыгадаць толькі з немалым намаганнем. – Тут што, мёртвая мыш?
  
  Дзядзечка Дой нахмурыўся:
  
  – Гэта было адно з тваіх падарожжаў ў часе?
  
  – Няма. Больш падобна на прагулку ў пекла.
  
  – Хочаш прайсці Шляхам Мяча?
  
  Шлях Меча была рэлігіяй Доячы. Часам здавалася, што менавіта ў ім заключаецца асноўны сэнс яго існавання.
  
  – Не цяпер. Мне трэба сёе з чым разабрацца, пакуль я яшчэ памятаю падрабязнасці. Нешта з убачанага там здалося мне знаёмым.
  
  Я апусціў ногі на падлогу. Па-ранейшаму госці буравили мяне поглядамі – я цяпер цікавіў іх значна больш, чым да скону Сары. Але цяпер не час высвятляць прычыну гэтага цікаўнасці. Я накіраваўся да пісьмовага стала і заняўся справай. Тай Дэй ухапіў драўляны меч для практыкаванняў і пачаў расслабляцца ў далёкім куце пакоя. Матушка Гота ўзялася за ўборку, мармычучы пад нос. Я не перашкаджаў і часам нават даваў ёй карысныя парады – так, каб яна кіпела, але не выбухала.
  
  5
  
  Велізарная цёмная шурпатая пляцоўка павольна апускалася, непрадказальна колышась на ледзяным ветры. Хрыплы крык болю павіс над жаласным стогнам завірухі. Излохмаченный, прорванный ў двух месцах дыван спрабаваў апусціцца на вежу, туды, дзе чакаў яго Длиннотень. Аднак віхор так і наравіў ударыць лятаючы дыван аб сцяну. Двойчы гэта ледзь не прывяло да катастрофы, але нарэшце дыван узняўся і сеў у баку, футах у пяцідзесяці ад меркаванага месца пасадкі, на шырокай прыгоннай сцяны.
  
  Гаспадар Ценяў вылаяўся – надвор'е раздражняла яго. Гэты золкі змрок быў амаль гэтак жа непраглядным, як самая сапраўдная ноч. У дадатак Гаспадару Ценяў, пры ўсёй яго неутомимости і пры ўсіх яго здольнасцях, не ўдавалася своечасова ліквідаваць шчыліны і расколіны, то і справа ўзнікалі ў самых нечаканых месцах. У сваім ідэальным свеце ён спыніў бы сонца прама над крэпасцю, з тым каб яно иссушило самае сэрца ночы і истребило таившуюся ў цемры пагрозу.
  
  Длиннотень не стаў спускацца насустрач свайму прихвостню Ревуну. У размовах Гаспадар Ценяў мог рабіць выгляд, быццам лічыць яго роўным, але на справе ўсё было не так. Прыйдзе дзень, калі ён разбярэцца з Равун.
  
  Але да гэтага пакуль далёка. Спачатку варта разабрацца з Чорным Атрадам – вечным крыніцай прыкрых непрыемнасцяў. Таглиос неабходна заваяваць агнём і ценем, а тамтэйшых князёў і жрацоў перабіць усіх да адзінага. Трэба захапіць Сеньяк, выведаць усе яе цёмныя таямніцы і пакончыць з ёй назаўжды. А заадно высачыць і забіць яе ўтрапеныя сястрычку Душелов. І кінуць труп гэтай сукі на з'ядзенне дзікім сабакам.
  
  Длиннотень захіхікаў. Большую частку гэтага маналогу ён вымавіў услых. Застаючыся сам-насам з сабой, ён любіў агучваць свае думкі. Пералік тых, ад каго неабходна пазбавіцца, узрастаў з кожным днём. Цяпер да яго дадаліся яшчэ двое.
  
  Два асобы, якія з'явіліся з сцены, належалі душиле Нарайяну Сингху і дзяўчынцы, якую яго обманники называлі Дачкою Ночы. Длиннотень толькі на міг сустрэўся з ёй позіркам і адвярнуўся, воззрившись на спустошаную мясцовасць на поўнач ад Вяршыні. Сее-дзе яшчэ дыміліся разваліны. Дзяўчынцы было ўсяго чатыры гады, але яе вочы здаваліся вокнамі ў самае сэрца Цемры. Стваралася ўражанне, быццам за пустымі зрэнкамі дзіцяці стаілася яе духоўная маці, багіня Qinā. Дзяўчынка устрашала – устрашала амаль так жа, як тыя жывыя Цені, уменне загадваць якімі дало яму права называцца Гаспадаром Ценяў. Яе плоць была ўсяго толькі целам дзіцяці, але ў сутнасці сваёй гэта істота – нешта непараўнальна больш старое і змрочнае, чым неахайны кашчавы чалавек, які служыў ёй вартаўніком.
  
  Нарайяну Сингху сказаць было няма чаго. Ён стаяў ля парапета і пацепваўся на колючем ветры. Дзяўчынка з'явілася побач. Яна таксама маўчала і не выказвала ні найменшага цікавасці да разбураным горадзе. Усе яе ўвага была засяроджана на Гаспадара Ценяў.
  
  На нейкі міг Длиннотень спалохаўся: ужо не чытае ці яна яго думкі? Занепакоены тым, што Равун так доўга пакідае яго сам-насам з гэтымі загадкавымі стварэннямі, кашчавы, цыбаты маг павярнуўся да вінтавой лесвіцы – і схамянуўся, убачыўшы, што следам за маленькім ведзьмаком па прыступках падымаецца нараў, генерал Могаба. Яго галоўны ваеначальнік. Калдун і палкаводзец аб чым-то ажыўлена тлумачылі на незнаёмай мове.
  
  – Такім чынам?
  
  Паривший ў паветры Равун – ён рабіў так часцяком, нават калі не сядзеў на сваім дыване, – разгарнуўся.
  
  – Адсюль і да самай раўніны Чарандапраш карціна адна і тая ж. А таксама на усходзе і на захадзе. Землятрус не пашкадавала нікога. Праўда, чым паўночней, тым менш шкоду.
  
  Длиннотень павярнуўся, акідваючы позіркам начны гарызонт. Нават у зімовым паўзмроку здавалася, што плато мігоча. Яно нібы насмехалось над ім, і ў нейкі момант Гаспадар Ценяў пашкадаваў аб тым, што шмат гадоў таму паддаўся парыву і кінуў выклік. Ён здабыў жаданае магутнасьць, але з той пары не ведаў ні хвіліны спакою. Тое, што знаходзілася за Брамай Ценяў, уязвляло яго самім фактам свайго існавання. Крыніца яго сілы з'яўляўся адначасова і крыніцай горчайшей атруты.
  
  Але там ён не дагледзеў прыкмет разбурэння. Ды і як інакш – Брама былі несокрушимы. Адкрыць іх звонку мог толькі адзін-адзіны інструмент.
  
  Длиннотень павярнуўся і заўважыў ўсмешку на твары дзіцяці. Дзіцячыя зубкі бліснулі ў цемры, нібы іклы вампіра. Гэтая дзяўчынка атрымала ў спадчыну самыя жудасныя ўласцівасці абодвух сваіх маці.
  
  Равун выдаў пранізлівы, рэзка абарваўшымся лямант.
  
  – Землятрус не пакінула нам выбару – працы прыйдзецца адкласці да лепшых часоў. Інакш людзі не вытрымаюць.
  
  Длиннотень паднёс да твару костлявую руку ў пальчатцы і паправіў маску, якую заўсёды насіў пры старонніх.
  
  – Што ты сказаў? – Павінна быць, ён проста недачуў.
  
  – Паглядзі на гэты горад, мой сябар. Ён толькі для таго і існуе, каб гэтая цьвярдыня станавілася ўсё трывалей і вышэй. Але якія жывуць там людишкам трэба ёсць, інакш яны не змогуць працаваць. Ім неабходны прытулак, вада і цяпло, інакш яны ўсё передохнут.
  
  – Я не збіраюся іх песціць. Іх адзінае прызначэнне – служыць мне.
  
  – Так-то яно так, але якой службы можна чакаць ад нябожчыка? – прамовіў чарнаскуры генерал. – Гэта землятрус прычыніла нам больш шкоды, чым усе таглиосские ваякі за ўсе гады вайны.
  
  Сказанае ім было відавочным перабольшаннем. У гэтай вайне ўжо склалі галовы тры Гаспадара Ценяў, а разам з імі іх велізарныя арміі. Але Длиннотень зразумеў галоўнае: абстаноўка і сапраўды склалася крытычная.
  
  – Ты заявіўся сюды толькі для таго, каб сказаць мне гэта?
  
  З боку генерала ўзлезці на Вяршыню без запрашэння было адкрытай дзёрзкасцю. Але Длиннотень дараваў яго. Ён меў слабасць да Могабе, занадта ўжо напоминавшему яго самога ў маладосці, а таму часцяком дазваляў нару тое, што не сышло б з рук нікому іншаму з бліжэйшых памочнікаў.
  
  – Я прыйшоў для таго, каб яшчэ раз папрасіць цябе: адмяні распараджэння, якія абавязваюць мяне тырчаць на Чарандапраше ў бяздзейнасці. Цяпер, пасля гэтай катастрофы, мне як ніколі патрэбна свабода дзеянняў, каб выйграць час.
  
  Длиннотень ўжо стаміўся ад гэтай просьбы, якую Могаба выказваў пры кожнай сустрэчы.
  
  – Генерал, калі замест таго, каб проста выконваць загады, ты і надалей будзеш лезці да мяне з усякай глупствам, я знайду, кім цябе замяніць. Узяць хоць бы малога па імя Нож. Здаецца, за ім лічацца сее-якія заслугі.
  
  Могаба апусціў галаву і прамаўчаў. Ён не захапляўся дасягненнямі Нажа хоць бы таму, што гэтага тыпу была прадастаўлена тая самая свабода дзеянняў, якой генерал марна дамагаўся для сябе ўжо амаль два гады.
  
  Раздражненне Гаспадара Ценяў не стала для Могабы нечаканасцю. Ён прадбачыў гэта, але лічыў сябе абавязаным зрабіць спробу – дзеля сваіх салдат.
  
  Нечакана душыла Нарайян Сінгх ступіў у кірунку Гаспадара Ценяў; гэтаму папярэднічала хваля паху. Длиннотень адхіснуўся.
  
  – Яны выступаюць, – заявіў карантышка. – Выступаюць супраць нас. Ніякіх сумневаў больш няма.
  
  Длиннотень не паверыў яму – таму што не хацеў верыць.
  
  – З чаго б гэта? Зіма, лічы, толькі пачалася... – Ён запытальна зірнуў на Ревуна, але вырадак кіўнуў галавой, абкручанай пазадкамі.
  
  – Гэта дакладна, – пацвердзіў Равун, душачы рвущийся з глоткі лямант. – Усюды, куды ні кинешь погляд, таглиосцы прыйшлі ў рух. Вялікіх армій не відаць, але асобныя атрады ідуць па ўсіх дарогах. Падобна на тое, Сінгх, калі задумаў перабіць іх кіраўнікоў і камандзіраў, разварушыў асінае гняздо.
  
  Длиннотень прамаўчаў: ён аддаваў перавагу не абмяркоўваць няўдалую вылазку Сінгха. Цяпер яго ўласная агентурная сетка была слабая, але лазутчыкі рабілі што маглі, і часам нямала. А саюз з душилами быў непапулярны і таму вельмі ненадзейны. У Тенеземье обманников любілі ані не больш, чым у Таглиосе.
  
  Могаба пераступіў з нагі на нагу, але ўтрымаў рвавшееся ў яго з мовы заўвагу. Аднак Длиннотень зразумеў яго без слоў. Генерал хацеў, каб яму дазволілі нанесці ўдар перш, чым разрозненыя таглиосские атрады паспеюць выйсці на мяжу Чарандапраша і аб'яднацца ў моцную армію.
  
  – Равун, знайдзі Нажа. Перадай загад: хай няспынна трывожыць гэтыя атрады. Але нападае толькі на тыя, з кім можа справіцца. Генерал...
  
  – Так, спадар.
  
  Голас Могабы гучаў нейтральна, што, трэба меркаваць, варта было нару немалых намаганняў.
  
  – Дазваляю табе паслаць частка кавалерыі на поўнач, насустрач ворагу. Але толькі частка, і толькі кавалерыі. Калі вздумаешь трактаваць гэта так, быццам табе дадзена поўная воля, – наракай на сябе. Я і сапраўды выпушчу цябе на волю... па той бок Брамы.
  
  З таго часу, як Длиннотень апошні раз адсылаў каго-то за Вароты Ценяў на немінучую і пакутлівую смерць, прайшло ўжо нямала часу. Некалі яму было забаўляцца. Да таго ж, па праўдзе сказаць, у цяперашні час ён проста-проста не мог адкрыць гэты шлях без дзіды, то ёсць сцяга Чорнага Атрада. А адзіны запасны ключ быў выкрадзены адным з былых паплечнікаў, цяпер памерлым. Не будучы некраманта, Длиннотень не меў магчымасці выклікаць дух выкрадальніка і прымусіць яго прызнацца, дзе пахаваны гэты інструмент.
  
  – Я ясна выказаўся?
  
  – Абсалютна, – адазваўся Могаба, злёгку приосанившись. Саступка была невялікая, але для яго і яна значыла нямала. Праўда, мясцовасць на поўнач ад Чарандапраша не гадзілася для кавалерыйскіх манеўраў, з чаго вынікала, што яму прыйдзецца выкарыстоўваць сваіх вершнікаў як пасаджаную на коней пяхоту. Але нават гэта адкрывала пэўныя магчымасці. – Шчыра ўдзячны, спадар.
  
  Краем вока Длиннотень ўлавіў погляд маўклівай – яна амаль не размаўляла – дзяўчынкі. Позірк, поўны пагарды. Праўда, ужо ў наступнае імгненне гэтыя вочы зноў сталі пустымі, так што мелькнувшую ў іх непахвальныя эмоцыю Гаспадар Ценяў мог спісаць на сваю недаверлівасць.
  
  Ён зноў паглядзеў на плато бліскучых камянёў. Калі-то сюды яго прывяло дакучлівае жаданне пазнаёміцца з гэтым месцам. Цяпер жа Длиннотень ненавідзеў плато, марыў, каб яно правалілася ў тартарары, – але і меў патрэбу ў ім. Без плато ён быў бы занадта слабы, каб супернічаць з Равун – або з Душелов, гэтай непрадказальнай, незвычайнае бабай, сапраўдным исчадьем хаосу.
  
  – Дзе тая, што носіць імя Душелов? – спытаў ён. – Ёсць якія-небудзь весткі?
  
  – Ніякіх, – схлусіў Равун, які атрымаў важнае паведамленне ад тенеплета-скринсы, чыя хеўра кіравала калёніяй лятучых мышэй-лазутчиц. – Хоць у Таглиосе прыкладна ў той жа самы час, калі браты джамадара Сінгха прабраліся ў палац, адбылося нешта дзіўнае. Магчыма, тут не абышлося без яе.
  
  У маленькага ведзьмака вырваўся лямант, ледзь ці не ўдвая працяглей і пронзительнее звычайнага. Яго затрэсла, на вуснах выступіла пена.
  
  Нават Дачка Ночы адступіла на крок.
  
  Дапамагчы яму ніхто не прапанаваў.
  
  
  
  6
  
  Прайшло чатыры дні, перш чым Костоправ змог нарэшце выехаць з Таглиоса. Большую частку гэтага часу ён правёў у спрэчках з Радишей. Мяне на іх сустрэчы не запрашалі, але, мяркуючы па таго, што ўдавалася даведацца ад Корд Мэзера, спрэчкі там ішлі жорсткія. А бо Корд, напэўна, не чуў і дзесятай часткі сказанага.
  
  Здаецца мне, што ў апошні час Корд не надта задавальняла адведзеная яму ролю, паколькі Радиша, здаецца, пачынала ставіцца да яго так, як некаторыя надзеленыя ўладай мужчыны ставяцца да сваім палюбоўніцам. З абавязкамі камандзіра княжацкай гвардыі ён спраўляўся хвацка, але Баба, падобна, лічыла яго цацкай, якой нельга даверыць нічога сур'ёзнага.
  
  Зрэшты, няма худа без дабра: не будзь ён раззлаваны такім стаўленнем, не стаў бы, напэўна, распавядаць мне аб гэтым канфлікце.
  
  – Нябось, усё тое ж, што і раней? – спытаў я. – Выдаткі?
  
  Не адзін год Костоправ вымушаў Радишу набываць стрэл мільёны, сотні тысяч дзід і дроцікаў, дзясяткі тысяч пік, сёдлаў і шабляў. Склады біліся ад мячоў і шчытоў. Стары скупляў кідальныя прылады ў камплекце з скрынямі снарадаў. Клуначных і цяглавых коней, мулаў і бычыныя запрэжкі ён здабываў тысячамі і нават абзавёўся сланамі – як баявых, так і працоўнымі. Страявога лесу назапасілася дастаткова, каб пабудаваць не адзін горад. На фурманках у разабраным выглядзе ляжала тысяча коробчатых змеяў, кожны з якіх мог падняць чалавека.
  
  – Усё па-ранейшаму, – пацвердзіў Мэзер, злосна взъерошив зблытаныя каштанавыя валасы. – Падобна на тое, ён не чакае нічога добрага.
  
  – Ад чаго?
  
  – Ад зімовага наступу. З-за якога ўвесь сыр-бор. Ён відавочна рыхтуе рэзерв на той выпадак, калі яно скончыцца пшыкам.
  
  Гм... Так, гэта падобна на Старога. Ніякія падрыхтоўкі, ніякія запасы не здаюцца яму дастатковымі. І цалкам магчыма, што па меры таго, як сціхае гнеў на душыў, Костоправу ўсё менш паляванне кідаць свае сілы ў вырашальны бой. Праўда, ведаючы яго, можна выказаць здагадку, што за гэтым крыецца якая-небудзь выкрут. Не выключана, што ён проста спрабуе прыструніць Радишу, каб не заманулася плесці ў яго адсутнасць палітычныя інтрыгі.
  
  – У яго ледзь не лопнула цярпенне.
  
  – Што ты маеш на ўвазе?
  
  – Ну, ёсць грань, якую пераступаць нельга. За якой Баба ўжо проста не стане спрачацца.
  
  – А...
  
  Гэтым было сказана ўсё. Зайдзі Стары ледзь-ледзь далей, яму давялося б звярнуцца да ваеннай сіле і ўзяць князёўну пад варту. А гэта значыць разварушыць змяінае гняздо.
  
  – Ён на гэта здольны, – сказаў я Мэзеру, мяркуючы, што мае словы абавязкова дасягнуты вушэй Бабы. – Але не з-за ваенных ж харчоў. Вось калі Прабриндра і Радиша не стрымаюць слова і не дапамогуць Атраду вярнуцца ў Хатовар... Капітан можа ўзлавацца.
  
  У Костоправа пункцік: ужо добры дзясятак гадоў ён марыць вярнуць Атрад да вытокаў, у легендарны Хатовар. Варта завесці размову на гэтую тэму, і з-пад любы з мноства масак, у якіх паўстае свеце наш Стары, прагляне амаль фанатычная рашучасць.
  
  Я разлічваў, што Корд перадасць мае словы каму варта. І наўмысна тыкаў палкай у мурашнік: раптам Мэзер гарачкі выдасць, што ж на самай справе думае аб нашых намерах Баба.
  
  Праўда, князь і яго сястра гэтае пытанне не абмяркоўвалі, але галоўным чынам таму, што Прабриндра заахвоціўся да палявой жыцця і з Бабай практычна не бачыўся. Блуканне з духам нічога мне не дало.
  
  А вось Вэнджаны уяўляў сабой несумненнае сведчанне рэальнага існавання праблемы. Менавіта яго страх і спароджанае гэтым страхам нежаданне дапусціць Атрад у Хатовар прывялі да таго, што ён перайшоў на бок Гаспадара Ценяў і тым самым падставіўся пад удар. Як справядліва адзначыла Спадарыня, якая таксама ўнесла свой уклад у Аналы, кіраўнікі Таглиоса – і свецкія, і духоўныя – сымпатызуюць нам не больш, чым Гаспадарам Ценяў. Але мы, ва ўсякім выпадку, вядзем сябе мякчэй. І калі сыдзем са сцэны заўчасна, у таглиосцев застанецца не шмат часу на тое, каб пашкадаваць пра гэта.
  
  Длиннотень не бачыў у жрецах ніякай карысці і не шкадаваў, калі яны трапляліся ў яго лапы. Магчыма, гэта было адной з прычын, якія заахвоцілі Нажа перайсці на яго бок. Я ў жыцці не бачыў такога лютага ненавісніка святоша, як гэты стары прыяцель Мэзера.
  
  – А што думаеш наконт Нажа? – спытаў я, разлічваючы гэтым пытаннем адцягнуць Корд ад залішніх разважанняў аб маіх справах.
  
  – Я ўсё яшчэ не разумею. Проста ў галаве не ўкладваецца. Стары што, заспеў іх за гэтай справай?
  
  – Не думаю.
  
  На самай справе я ведаў. Ведаў, паколькі блукаў з духам. Вэнджаны мог перанесці мяне куды заўгодна. Ну амаль. Нават у мінулае, аж да таго моманту, калі дэман напаў на яго і загнаў яго «я» на задворкі свядомасці. Але нават пасля таго, як з дапамогай Вэнджанага я стаў сведкам вельмі недвухсэнсоўнай гутаркі паміж Старым і Нажом – абодва былі п'яныя, так што разговорчик адбыўся яшчэ той, – я не разумеў. Не разумеў, нават улічваючы занадта ўжо відавочны цікавасць Нажа да Спадарыні.
  
  – Але скажу пры гэтым, што і князь, і Нож, і Плецены Лебедзь... ды што там, лічы, кожны які стаіць мужык у горадзе пускае сліны пры адным толькі ўспаміне пра Спадарыню. Наўрад ці Нож так ужо моцна вінаваты ў тым, што ў рэшце рэшт не вытрымаў.
  
  – Твая жонка таксама была пісанай прыгажуняй – іншы такі я зроду не сустракаў. Гледзячы на яе, усе мужыкі аблізвалася, але ты ж не псіхаваў.
  
  – Як я разумею, Корд, гэта варта лічыць кампліментам. Дзякую. І ад мяне, і ад Сары. Але калі шчыра, мне здаецца, справа не толькі ў Спадарыні. Стары лічыць, што Нажа нам нейкім чынам падсунулі.
  
  – Э-э... э-э...
  
  – Вось-вось. Прымаючы пад увагу яго мінулае...
  
  Корд нарадзіўся ў тых жа мясцінах, што і я, і меў уяўленне аб тым, як там ідуць справы. Ён не адзін год меў справу з Дзесяццю Узятымі. А ўжо яны майстры па частцы усялякіх махінацый, – каб расплесці іх клубкі інтрыг, спатрэбіліся дзесяцігоддзі.
  
  – Некаторыя з іх і сягоння отираются дзе-то побач. Але чаму менавіта Нож?
  
  – Хоць бы таму, што мы пра яго нічога не ведаем. Акрамя таго, што ты выцягнуў яго з рова з кракадзіламі. Або што-то ў гэтым родзе.
  
  – Стала быць, пра мяне або Лебядзе табе вядома больш?
  
  – Ды.
  
  Я не стаў удавацца ў падрабязнасці і распаўсюджвацца аб тым, што Алей і Круты, мае браты па Атраду, прарабілі ўвесь шлях назад, у імпэрыю, і заадно порылись ў мінулым якія дэзерціраваў з арміі Корд Мэзера і Плеценай Лебедзя.
  
  Мой адказ не палепшыў Мэзеру настрою.
  
  Я зірнуў на Тай Дэя. Ён заўсёды быў побач, і я ніколі пра гэта не забываўся. Хай ён мой целаахоўнік і сваяк, хай ён абавязаны мне выратаваннем некаторых яго сваякоў, хай нават я стаўлюся да яго зусім нядрэнна, але, калі ў яго прысутнасці гаворка заходзіла аб істотных рэчах, мне ўяўлялася разумным без крайняй патрэбы не звяртацца да гутарковай таглиосскому або нюень бао. Магчыма, я падчапіў ад Старога параною. Магчыма, яе прычына – амаль абыякавае стаўленне Тай Дэя, дзядзечкі Доячы і матухны Готы да забойства Сары. Яны паводзілі сябе так, быццам смерць сына Тай Дэя, То Тана, была ў дзесяць разоў важней... Праўда, яны аддалі перавагу разам са мной адправіцца на поўдзень дзеля магчымасці адпомсціць. Хоць, мне думаецца, на розуме ў іх ёсць і нешта іншае.
  
  Для мяне ж памяць аб Сары святая. Я ўспамінаю яе, кожны дзень, што зусім не палягчае майго існавання. Варта падумаць аб ёй, як мяне падмывае бегчы да Копченому. Але цяпер да яго не дабрацца. Аднавокі здолеў-такі вывезці яго з горада, і, хоць маленькі вядзьмак, хутчэй за ўсё, не спяшаецца, адлегласць паміж мной і духоходцем павялічваецца з кожным днём.
  
  
  
  7
  
  Костоправ даў ведаць, што хоча мяне бачыць. Я адразу адправіўся ў яго будку, але, пастукаўшы, пачуў за дзвярыма галасы. Напачатку, азірнуўся на Тай Дэя. Той заўсёды трымаўся абсалютна абыякава – хоць бы што не адгадаеш, што ў яго на розуме. Вось і цяпер немагчыма зразумець, пачуў ён што-небудзь цікавае. Стаіць сабе ды чэша зламаную руку ля краю лубка.
  
  З-за дзвярэй данеслася хрыплае варанне карканне.
  
  Я пастукаў гучней.
  
  Шум імгненна верш.
  
  – Заходзь.
  
  Я скарыстаўся запрашэннем дастаткова хутка, каб убачыць, як з акенца каморкі, пляскаючы крыламі, вылецела здаравенная варона. Другая, дакладна такая ж, надзьмуўшыся, сядзела на вешалцы.
  
  – Клікаў?
  
  – Ды. Ёсць сякія-такія справы.
  
  Стары казаў на форсбергском. Тай Дэй яго не зразумее, а вось Корд Мэзер, ўздумай ён падслухоўваць, – папросту. Не кажучы ўжо пра воронах.
  
  – Я вырашыў канчаткова: выступім сёння да світання. Некаторыя вярхоўныя жрацы уявілі, быццам я не абыдуся з імі так крута, як Спадарыня, і спрабуюць каламуціць ваду. Здаецца мне, нам лепш выступіць да таго, як яны завяжуць мяне вузлом.
  
  Гэта гучала дзіўнавата – зусім не падобна на Старога. Але ўжо ў наступнае імгненне я ўбачыў, што ён суправаджае свае словы жэстамі мовы глуханямых, і зразумеў, што сказанае ўслых прызначалася для чужых вушэй.
  
  Костоправ падштурхнуў да мяне складзены ліст паперы:
  
  – Перш чым мы выступім, разбярыся з гэтым. І пастарайся не пакінуць нічога такога, што можна будзе звязаць з намі.
  
  – У сэнсе?
  
  Гэта гучала не занадта абнадзейліва.
  
  – Збірайся ў дарогу. Калі табе і сапраўды трэба цягнуць з сабой усю чараду радні, вялі ім таксама пакаваць штучкі. І чакаць далейшых распараджэнняў.
  
  – Твае ўлюбёнкі паведамляюць табе ўсё, што мне трэба ведаць?
  
  Вядома, я быў у курсе, што гэтыя птушкі – ніякія не ўлюбёнкі Костоправа, а вестницы або шпіёнкі Душелов.
  
  – Паведамлялі – да нядаўняга часу. Але не бяры ў галаву. Усё, што трэба, ты даведаешся першым.
  
  Размова круцілася вакол пунктика, літаральна сводившего мяне з розуму. Я паняцця не меў, якія ў рэчаіснасці адносіны паміж Костоправом, Душелов і гэтымі варонамі. Мне заставалася толькі прымаць сказанае Старым на веру, а між тым мая вера зноў і зноў падвяргалася жорсткай праверцы на трываласць.
  
  – Ты пра гэта?
  
  – Пра гэта. Падрыхтуйся як след, нічога не забудзь. Гэта ненадоўга.
  
  Кавалак паперы я разгарнуў каля адной з нямногіх лямпаў, якія асвятлялі калідор паміж пакоямі Костоправа і маімі. Ад целаахоўніка я не таіўся: мала таго што ён неграмотен, так у дадатак і тэкст напісаны на афіцыйным мове Ядлоўца. Праўда, напісаны так, нібы прызначаны для не занадта кемлівага шасцігодкі, – але яно і да лепшага. Мова гэты я ведаў праз пень-калоду, і то толькі дзякуючы чытання фрагментаў Аналаў, якія з'явіліся на свет, калі ў тых краях служыў Атрад, задоўга да майго ўступлення ў яго.
  
  Душелов тады яшчэ была мёртвай. Мабыць, Костоправ таму і вырашыў скарыстацца гэтым прыслоўем, што яго – магчыма, адзінае ў свеце – яна можа не ведаць.
  
  Сам па сабе тэкст апынуўся немудрагелістым. Мне загадалі забраць выкрадзеныя ў Душелов Аналы адтуль, дзе іх схаваў ад нас Вэнджаны, і перахаваць туды, дзе мы Вэнджанага трымаем.
  
  Першым маім жаданнем было вярнуцца і паспрабаваць пераканаць Капітана. Мне хацелася забраць дакументы з сабой. Але, падумаўшы, я вырашыў, што Стары, мабыць, мае рацыю. Душелов і ўсе іншыя, хто палічыў за лепшае б, каб мы знаходзіліся далей ад Аналаў, а Аналы – ад нас, напэўна, упэўненыя ў тым, што мы будзем цягаць паперы з сабой, пакуль не здолеем іх расшыфраваць. У палявых умовах мы наўрад ці здольныя забяспечыць бяспеку архіваў. Вось і атрымліваецца, што лепш схаваць дакументы ў надзейным месцы, вядомым, акрамя нас, толькі Радише.
  
  – Дзярмо! – ціха вылаяўся я па-таглиосски.
  
  Колькі б дынамікі я ні спасціг, гэта слова мне здаецца самым важным і патрэбным. Ды і гучыць яно падобна амаль на ўсіх прыслоўях.
  
  Тай Дэй ні аб чым мяне не спытаў. Ён ніколі ні аб чым не пытаўся.
  
  Ззаду ў мяне, за бліжэйшай лямпай, адчыніліся дзверы, з свайго пакоя выйшаў Костоправ. На яго плячы чарнеў друзлы ком. Гэта азначала, што Старому спатрэбілася сустрэцца з кім-небудзь з мясцовых. Ён лічыць, што вароны наводзяць на таглиосцев страх.
  
  – Я павінен сёе-тое зрабіць сам, – сказаў я Тай Дэю. – А ты ідзі, скажы дзядзечцы Дою і сваёй маці, што мы адпраўляемся сёння ноччу. Так вырашыў Капітан.
  
  – Трэба мяне крыху праводзіць. Самому не выбрацца з гэтага велічэзнага склепа.
  
  Мяркуючы па тоне, Тай Дэй казаў шчыра.
  
  Нюень бао ўмеюць хаваць пачуцці, але я не бачыў прычыны, па якой чалавек, які вырас на трапічным балоце, павінен адчуваць сябе як дома ўнутры велізарнай груды камянёў. Асабліва калі ўлічыць, што кожны раз, калі яму даводзілася мець справу з гарадамі і вялікімі будынкамі, гэта абарочвалася непрыемнасцю.
  
  Я паспяшаўся праводзіць яго да таго месца, адкуль ён мог самастойна дабрацца да выхаду. Мне трэба было патрапіць у будку Костоправа, ды хутчэй, каб справіцца да вяртання Старога і яго птушынага прыяцеля. Нашы кнігі цяпер захоўваліся там. І мы не жадалі, каб пра гэта дазнаўся хто-небудзь яшчэ. Хоць Душелов павінна была што-небудзь западозрыць, калі даведалася, што запісы зніклі з яе схованкі.
  
  Ох і заблытаная ж інтрыга.
  
  Я крануў запясце – праверыў, ці на месцы вяровачны бранзалецік. То быў выраблены Аднавокім кудмень: ён дазваляў мне не паддавацца морочащим чарам паблізу памяшкання, дзе мы трымалі Вэнджанага.
  
  Яшчэ не паспеўшы сабраць паперы, але паспеўшы заўважыць, што Костоправ выгнаў крумкач, зачыніў акно і задернул фіранку, я задумаўся аб тым, як лепш за ўсё схаваць гэтыя дакументы.
  
  Неўзабаве пасля нашага сыходу Радиша абавязкова задасца пытаннем, хто ж цяпер клапоціцца пра ведзьмака. І прымецца яго шукаць. І ў яе хопіць упартасці знайсці шлях у пакой.
  
  Хоць у апошні час Радиша не выказвала асаблівага цікавасці да Копченому, на самай справе яна ніколі не пакідала надзеі вярнуць яго. І чым значней будуць нашы поспехі ў барацьбе з Гаспадаром Ценяў, тым больш яна будзе мець патрэбу ў дапамозе прыдворнага ведзьмака.
  
  Падобна на тое, усё, што б мы ні ладзілі, багата непрыемнымі наступствамі.
  
  8
  
  Стары доўга запрагае, але едзе хутка, і ўжо калі ён вырашыў рухацца, значыць так таму і быць. Калі я пакінуў палац, на вуліцы было цёмна, як у магіле. Костоправ чакаў мяне каля двух велізарных чорных скакуноў, прыведзеных Атрадам з поўначы. Узгадаваныя ў эпоху найбольшай магутнасці Спадарыні з дапамогай магіі, яны не ведалі стомы і лёгка абганялі любога звычайнага каня. Ды і цямілі не горш некаторых доме жаніха з роду чалавечага.
  
  З вышыні сядла Костоправ пазіраў на маіх спадарожнікаў і ўсміхаўся. Яны не выглядалі обескураженными такім паваротам падзей, хоць я нават не ўяўляў, як ім атрымаецца за намі паспець. Проста зла не хапае!
  
  – Я спраўлюся, – прабурчаў я на нюень бао, уручаючы Тай Дэю свае рэчы і узбіраючыся на пачвара, прыведзенае для мяне Костоправом.
  
  Даўнютка я не сиживал на гэтым жеребце, але ён, падобна, мяне памятаў. Нават прывітальна трасянуў галавой і фыркнуў.
  
  – Выдатна-выдатна, амбалище.
  
  Я забраў у Тай Дэя свае манатки.
  
  – Дзе сцяг? – строга спытаў Костоправ.
  
  – У фургоне ў Аднавокага. Дрымота паклаў яго туды, перад тым як...
  
  – Што? Ты, сцяганосец, растаўся са сцягам?!
  
  – Наогул-то, я падумваю, не саступіць гэтую пасаду Дрымоту.
  
  Акрамя ўсіх іншых абавязкаў, я лічыўся отрядным сцяганосцам, што мяне зусім не цешыла. А цяпер, калі я зрабіўся яшчэ і летапісцам, з'явіўся сур'ёзны рацыя перадаць каму-небудзь отрядный штандар, балазе Костоправ аднойчы сам заікнуўся на гэты конт.
  
  – Давай сюды тваё барахло, – сказаў я Тай Дэю, як толькі прыбудаваў сваю паклажу.
  
  Калі целаахоўнік зразумеў, што я маю на ўвазе, у яго вочы на лоб палезлі.
  
  – А вы, – прамовіў я, звяртаючыся да дзядзечцы Дою і матухне Готе, – крочыце па Брукаванай дарозе і нікуды не зварочвайце. Рана ці позна нагон войска. Калі хто вас спыніць, пакажыце пропуску.
  
  Пропуску былі адным з дзіўных новаўвядзенняў Вызваліцеля. Усё больш і больш людзей, у той ці іншай ступені маюць дачыненне да ваенных приготовлениям, атрымлівалі писульки, дзе было пазначана, чым яны займаюцца і хто за іх адказвае. Улічваючы, што грамацея ў арміі была толькі жменька, задума гэтая ўяўлялася зусім бессэнсоўнай.
  
  Але Стары ніколі нічога не робіць проста так. У яго на ўсё ёсць свае рацыі, хоць зразумець іх часцяком няпроста.
  
  Убачыўшы, як я працягнуў Тай Дэю руку, каб дапамагчы з пасадкай на каня, Костоправ ўжо гатовы быў выліцца лаянкай, але я яго апярэдзіў:
  
  – Усё будзе ў парадку. Не варта гарачыцца з-за такіх дробязяў.
  
  Тай Дэй, чыя галава і ў лепшыя часы была падобная на абцягнуты тонюсенькую смуглай скуркай чэрап, выглядаў так, быццам яму абвясцілі смяротны прысуд.
  
  – Усё будзе добра. – На гэты раз я звярнуўся да Тай Дэю, паколькі толькі цяпер сцяміў, што ён зроду не ездзіў на кані.
  
  Нюень бао разводзяць вадзяных буйвалаў і зрэдку сланоў. Гэта цяглавых жывелы, а не верхавыя, і на спіну ім узбіраюцца хіба што дзеткі, калі трэба араць.
  
  Тай Дэй не хацеў залазіць на звяругу. Ох як не хацеў! Ён ваўкавата зірнуў на дзядзьку Доячы, але той прамаўчаў. Маўляў, гэта твой лёс, мацуйся.
  
  Замяшанне Тай Дэя ўжо відавочна забаўляла Костоправа. Заўважыўшы гэта, мой целаахоўнік здрыгануўся ўсім целам і, нарэшце, з уздыхам працягнуў мне здаровую руку. Я пацягнуў яго ўверх. Тай Дэй быў жилист, моцны і цягавіты, але амаль нічога не важыў.
  
  Конь адарыў мяне позіркам амаль гэтак жа няўхвальна, як і той, што я атрымаў ад камандзіра. З таго, што гэтыя жарабцы могуць несці велізарны вага, зусім не вынікае, што ім падабаецца дадатковая нагрузка.
  
  – Скончыш ты нарэшце капацца? – буркнуў Костоправ.
  
  – Паехалі.
  
  І мы паехалі. Ён ірвануў з месца ў кар'ер, адразу задаў такі тэмп, нібы яго задніца зусім не колотилась аб сядло. Жалезная яна, ці што? Варта было мне трошкі поотстать, як Стары пачынаў бурчэць ды лаяцца. А пасля таго, як мы сабралі на поўдзень ад горада кавалерыйскі эскорт, ён разворчался яшчэ пушчы. Але як ні серчай, а армейскім конікам усё роўна не ўгнацца за нашымі пачварамі, так што яму то і справа даводзілася спыняцца і чакаць, пакуль падцягнецца суправаджэнне. Звычайна ж ён скакаў далёка наперадзе, у кампаніі вороньей зграі. Птушкі прыляталі, ляцелі – і кожны раз, калі мне ўдавалася перакінуцца з ім слоўцам, высвятлялася, што ён ведае кучу важных рэчаў. Накшталт таго, дзе цяпер Нож, дзе нашы войскі, на якіх напрамках праціўнік перашкаджае прасоўванні таглиосцев, а на якіх няма. Яму было вядома, што Могаба, каб стрымаць наш націск, выслаў на поўнач кавалерыю.
  
  Гэта не магло не насцярожваць. Костоправ ведаў тое, чаго не павінен быў ведаць, ва ўсякім выпадку, не маючы магчымасці блукаць з духам. А Аднавокі па-ранейшаму апярэджваў нас. Прызнацца, я не чакаў ад яго такога спрыту.
  
  Да канца першага дня настрой Костоправа палепшылася, і яго пацягнула на размовы.
  
  – Памятаеш, як мы заявіліся сюды ў першы раз? – спытаў ён, пад'язджаючы да Годжийскому броду.
  
  – Я памятаю лівень, грязищу і безнадегу. І тенеземцев, якім не цярпелася ўсіх нас прыкончыць.
  
  – Тыя яшчэ былі дзянькі, Мурген.
  
  – Ага. Без перабольшання пякельныя. І заўваж: гэта кажа чалавек, якому давялося пабываць у самай што ні на ёсць пекле.
  
  Капітан хмыкнуў:
  
  – Ну, калі так, ты павінен дзякаваць мяне за гэтую цудоўную новую дарогу.
  
  Таглиосцы называлі яе Каменнай, або Брукаванай дарогай. Калі мы праязджалі тут упершыню, гэта яшчэ была звілістая стужка непралазным раздарожжы.
  
  – Ты праўда лічыш, што Дрымота падыходзіць у сцяганосцы?
  
  – Я падумваў пра гэта. Але да пары, мабыць, захаваю гэтую пасаду за сабой.
  
  – Вось тыя на! І гэта кажа той самы Мурген, які вечна скардзіцца, быццам ён у кожнай бочцы затычка.
  
  – Я ж сказаў, што думаў наконт Дрымоты. І ў мяне паўсталі сякія-такія меркаванні.
  
  Некаторыя калегі казалі, што з стратай Сары я спраўляюся нядрэнна. Мне і самому так здавалася.
  
  Костоправ азірнуўся на Тай Дэя, адчайна цеплявшегося за шыю шэрай у яблыках кабылы, на якую мы перасадзілі яго міль трыццаць таму. Для хлопца, які мог трымацца толькі адной рукой, ён спраўляўся з трасянінай зусім нядрэнна.
  
  – Ніколі не дазваляй пачуццям ўставаць на шляху здаровага сэнсу, – сказаў Костоправ. – Калі ўсё іншае сказана і зроблена, мы застаемся Чорным Атрадам. Хай іншыя хлопцы аддаюць канцы – мы саступім ім гэта права.
  
  – Са мной усё нармальна. Я быў братам Чорнага Атрада значна даўжэй, чым мужам Сары, і навучыўся валодаць сабой.
  
  Падобна на тое, Старога мае словы не пераканалі. І гэта можна зразумець. Яго турбуе не тое, як я трымаюся зараз, а што будзе, калі пачнецца заваруха. Можа апынуцца, што лёс усяго Атрада залежыць ад аднаго чалавека. Ад таго, як ён павядзе сябе, калі прыйдзецца туга.
  
  Капітан азірнуўся. Нягледзячы на ўсе намаганні, наш эскорт зноў расцягнуўся па дарозе. Але Стары не кінуўся падганяць адсталі, а зноў звярнуўся да мяне:
  
  – Даведаўся што-небудзь пра сваіх родственничках?
  
  – Зноў? – Ясна, што ён не отвяжется. Але мне няма чым здаволіць яго цікаўнасць. – Калі скажу «каханне сляпая», цябе гэта задаволіць?
  
  – Мурген, ты круглы дурань, калі ў гэта верыш. Можа, табе лепш вярнуцца і перачытаць Кнігі Костоправа?
  
  Я разгубіўся:
  
  – І як гэта разумець?
  
  – Ты ведаеш, у мяне таксама ёсць жанчына. Калі яна яшчэ жывая. У нас вельмі моцныя пачуцці адзін да аднаго, мы нават дзіцяці на святло зрабілі. Вядома, справа гэта нескладанае, вялікага розуму не патрабуе, але, што ні кажы, яно накладвае пэўны адбітак на чалавечыя адносіны. Тым не менш усё, што звязвае нас са Спадарыняй як мужчыну і жанчыну, як бацькі і маці, зусім не азначае, што я давяраю ёй ў якім-небудзь іншым стаўленні. І яна таксама не можа даверыцца мне. Так ужо яна ўладкованая. І такая яе лёс.
  
  – Камандзір, у Сары не было ніякіх амбіцый. Калі і яна хацела чаго па-сапраўднаму, дык гэта каб я зрабіў тое, аб чым без канца ёй талдычыў, – а менавіта заняўся земляробствам. І каб не прыняў геройскую смерць, годную бравага ваякі, – напрыклад, упаўшы з каня і патануўшы пры пераправе праз які-небудзь плюгавый ручаёк у сезон дажджоў.
  
  – Так бо Сары ніколі мяне не турбавала, Мурген. Хто мяне трывожыць, дык гэта дзядзечка. Гэта самы дзіўны нюень бао з тых, з кім мне даводзілася сустракацца.
  
  – Ды ён проста-проста старэча, памяшаны на мячах. Яго можна лічыць жрацом, якому адшліфаваная сталь замяняе Святое Пісанне. І ён мае сёе на каго зуб. Нам трэба накіроўваць яго ў той бок, дзе знаходзіцца Гаспадар Ценяў, толькі і ўсяго.
  
  Костоправ кіўнуў і прамармытаў даволі панура:
  
  – Пажывём – пабачым.
  
  Мы перасеклі вялікі каменны мост, пабудаваны каля Годжи па распараджэнні Спадарыні. У кронах што раслі побач на паўднёвым беразе дрэў з истошным карканне раіліся вароны. Падобна на тое, што нас гэтыя пачвары знаходзілі вельмі пацешнымі.
  
  – Ох, не падабаюцца мне гэтыя птушачкі, – заявіў я.
  
  Костоправ прамаўчаў. Неўзабаве ён загадаў зрабіць прывал – жывёлам патрабаваўся адпачынак. Перад намі гэтым шляхам ужо прайшло гэтак шмат войскаў, што не было ніякай магчымасці здабыць свежых коней. Гледзячы на поўдзень, я сказаў:
  
  – Наш дробны шут трымае вельмі нават нядрэнны тэмп.
  
  Порасспросив каго трэба, я высветліў, што Аднавокі па-ранейшаму апярэджвае нас на дзень.
  
  – Мы яго нагоним раней, чым дабяромся да Дежагора, – паабяцаў Костоправ і зірнуў так, нібы баяўся, што назва горада падзейнічае на мяне як страшнае заклён.
  
  Але я яго расчараваў. Тай Дэй, які мог сачыць за размовай, паколькі на гэты раз мы гутарылі па-таглиосски, таксама ніяк не адрэагаваў, хоць яго супляменнікам аблога прынесла не менш бяды, чым Атраду. Зрэшты, нюень бао рэдка праяўляюць свае пачуцці ў прысутнасці чужынцаў.
  
  – Аддай сваю конь конюху, – сказаў я Тай Дэю. – Паспрабуем здабыць што-небудзь ядомае.
  
  Суткамі не вылазіць з сядла – зусім не мара гурмана.
  
  З дэлікатэсамі ў Годжийской крэпасці справа ішла не нашмат лепш, чым са зменнымі коньмі, прычым па той жа самай прычыне. Але паколькі мы належалі да свіце Вызваліцеля, для нас зарэзалі бойцового пеўня – такога худосочного і хваравітага, што мяне ледзь не выкруціла. Сее-як падсілкаваўшыся, мы вырашылі застацца ў крэпасці, трошкі паспаць у цяпле. Наогул-то, нам трэба было знаходзіцца каля Костоправа – на той выпадак, калі яго перамовы з мясцовымі камандзірамі апынуцца годнымі занясення ў Аналы, – але пасля кароткага спрэчкі з самім сабой, я палічыў за лепшае паспаць. Стары потым мне ўсё раскажа, было б што распавядаць. А ў крайнім выпадку я змагу вярнуцца сюды з Вэнджаным. Папазней.
  
  Мне сніліся сны, але толкам – так, каб можна было запісаць, – я ні аднаго не запомніў. Здаецца, яны былі даволі гадкімі, але ўсё ж не настолькі кашмарнымі, каб мяне прыйшлося будзіць.
  
  Яшчэ да світання мы зноў рушылі ў шлях.
  
  Ужо перасякаючы пагоркі, якія атачаюць Дежагор, нагналі Аднавокага.
  
  Яго фургон я заўважыў здалёк і ледзь стрымаў спакуса пришпорить каня. Мяне ажно трэсла ад жадання хутчэй дабрацца да Вэнджанага.
  
  Падобна на тое, праблем у мяне было больш, чым мне хацелася прызнаваць.
  
  Аднак я не падаваў выгляду.
  
  А Аднавокі не збаўляў ход.
  
  З таго часу, калі мне давялося перажыць жах у Дежагоре – або ў Джайкуре, як называлі яго мясцовыя, або ў Штормгарде, як называўся ён, будучы рэзідэнцыяй Гаспадыні Ценяў па імя Грозотень, жаласнай ведзьмы, якая не здолела абараніць Тенеземье ад Чорнага Атрада, – тут адбыліся некаторыя перамены.
  
  Які атачаў горад раўніну цалкам асушылі і ачысцілі ад абломкаў і трупаў, праўда мне здавалася, быццам тут лунае пах смерці. На гарадскіх сценах і ў самім горадзе ўсё яшчэ працавалі палонныя тенеземцы. Саміх джайкури амаль не засталося ў жывых.
  
  – Цікавае рашэнне – гадаваць на гэтай раўніне хлеб, – сказаў я, згледзеўшы якія прабіліся скрозь леташнюю іржышча ўсходы азімай пшаніцы.
  
  – Ідэя належыць Спадарыні, – адазваўся Костоправ. Ён усё яшчэ прыглядаўся да мяне, нібы чакаў, калі з рота пойдзе пена. – Дзе б ні стаялі гарнізоны, адна з абавязкаў салдат – забяспечваць сябе харчаваннем.
  
  Ва ўсім, што тычылася забеспячэння войскаў, Спадарыня разбіралася лепш Костоправа. Пакуль мы не абгрунтаваліся ў Таглиосе, ён быў не больш чым камандзірам атрада наймітаў. А яна, зазіраючы на дзесяцігоддзі наперад, будавала ваенную машыну для велізарнай імперыі.
  
  Стары ў яе справы звычайна не ўмешваўся. Аддаваў перавагу трымацца ў баку, будуючы ўласныя планы і назапашваючы сродкі, якія маглі спатрэбіцца і Спадарыні.
  
  Тая ж ідэя наконт ральнічае была не новая – на поўначы Спадарыня засеивала зямлі вакол большасці сваіх апорных пунктаў.
  
  Зрэшты, не тое важна, каму належыць ідэя, а тое, як яна працуе. Куды менш праблем з мясцовымі сялянамі, калі салдаты не крадуць іх дачок і насеннае зерне.
  
  – З табой сапраўды ўсё ў парадку? – спытаў Костоправ.
  
  Мы ўжо наблізіліся да пандусе паўночнага барбикена, ад сілы на сто футаў адстаючы ад Аднавокага. Вядома ж, ён даўно нас заўважыў, але нават не падумаў пачакаць. Мяне так і карцела пришпорить каня.
  
  – Усё пад кантролем, камандзір. Больш не правальваюся ў мінулае і амаль не гарлапаню ў сне. Злёгку дрыжу і потею, але і толькі.
  
  – Я збіраюся правесці тут некаторы час, і хачу, каб ты дакладваў аб усім, што даведаешся. Спадзяюся, з гэтым ты справішся.
  
  – Не облажаюсь, – паабяцаў я.
  
  
  
  9
  
  Мы з Тай Дэем размясціліся ў адным з тых самых дамоў, дзе жылі падчас аблогі. Да гэтай часткі горада будаўнікі яшчэ не дабраліся, і старога смецця вакол валялася нямала.
  
  – Хоць косткі прыбралі, дзякуй і на тым, – сказаў я.
  
  Тай Дэй буркнуў і заозирался, нібы чакаў з'яўлення прывіда.
  
  – Ты як, зможаш тут жыць? – пацікавіўся я.
  
  Паводле вераванняў нюень бао, духі іх суродзічаў, памерлых, але не якія ганараваліся належнага пахавання, могуць пераследваць сваіх супляменнікаў. Многія паломнікі з ліку нюень бао склалі тут свае галовы, і ніхто не праводзіў іх у апошні шлях з захаваннем належных цырымоній.
  
  – Я павінен застацца тут і ўсё падрыхтаваць да прыбыцця Доячы, – цвёрда заявіў Тай Дэй.
  
  Дзядзечка Дой быў кім-то накшталт жраца. Варта было выказаць здагадку, што цяпер ён скарыстаецца выпадкам і завершыць тое, на што яму не хапіла часу чатыры гады таму.
  
  – Добра, ідзі. А ў мяне яшчэ ёсць сякія-такія справы.
  
  Я меў намер пабачыць далёкія краю. І адпачыць ад болю – у чым, праўда, не прызнаваўся нават самому сабе.
  
  Тай Дэй пачаў адкладаць у бок свае бедныя пажыткі.
  
  – Не-не! Гэтым я павінен заняцца ў адзіночку. Ваенная таямніца.
  
  Тай Дэй зноў хмыкнуў, мабыць, задаволены тым, што я не замахваўся на яго час.
  
  Наогул-то, я ніколі не пасягаў. Але калі загаворваў аб тым, што Тай Дэй нічым мне не абавязаны, ён проста не слухаў. А бо з-за мяне ён пазбавіўся і сёстры, і сына.
  
  Спрачацца з нюень бао усё роўна што з вадзяным буйвалам. Што ні цьвердзі яму, не адказвае, а праз некаторы час наогул перастае ўспрымаць словы. Так што самае лепшае – не марнаваць сілы дарма.
  
  
  
  – Цікава, ці надоўга гэта, – сказаў Аднавокі, калі мне нарэшце ўдалося яго злавіць.
  
  Калдун загнаў фургон у наш стары гарадскі квартал, але Вэнджанага не выгрузіў. Наколькі я зразумеў, як толькі будуць выпряжены коні, фургона трэба будзе знікнуць пад сеткай маскіравалых чар.
  
  – Ну-ка, Шчанюк, распряги конікаў ды адвядзі на часовую стайню, – загадаў карантышка, – а я пакуль тут управлюсь.
  
  Спрачацца з Аднавокім не нашмат прасцей, чым з нюень бао. Калі што не па ім, становіцца глухім, як пень. Вось і цяпер вядзьмак заняўся сваімі клопатамі, нібы і не было мяне побач. У інтарэсах справы мне прыйшлося ўзяць на сябе клопат пра жывёл.
  
  Ці Не занадта я перагнуў палку, услых пажадаўшы, каб хутчэй вярнуўся Гоблін?
  
  
  
  Гоблін, вядзьмак-недавярак, выдатна падобны на жабу, – лепшы сябар Аднавокага, але на людзях яны паводзяць сябе як лютыя ворагі. Спачатку я баяўся, што знайсці яго будзе вельмі нялёгка, так як варта было немалых намаганняў растлумачыць Копченому, што, уласна, мы шукаем. Але ў рэшце рэшт я паспрабаваў вярнуцца туды, дзе бачыў Гобліна ў апошні раз, – у дэльту ракі на краі краіны нюень бао. Мой план складаўся ў тым, каб з гэтага месца прайсці за Гоблінаў туды, дзе ён знаходзіцца цяпер.
  
  Усё ішло выдатна, пакуль карабель Гобліна не схаваўся ў тумане. Адтуль ён не вярнуўся. Вэнджаны не змог яго адшукаць.
  
  Толькі праз некаторы час я зразумеў: хутчэй за ўсё, на Вэнджанага накладзена закляцце, якое замінае яму сачыць за дзеяннямі Гобліна. Верагодна, для таго, каб Гобліна не змог знайсці Аднавокі. Бо гэты паршывы маляня папросту паставіць пад удар усю аперацыю дзеля задавальнення насаліць па дробязі прыяцелю.
  
  Я правёў сякія-такія досведы і пераканаўся ў сваёй праваце. Ясная справа, з Вэнджаным грунтоўна папрацавалі. І зрабіў гэта не хто іншы, як Стары. Выходзіць, ён не адмовіўся ад спакусы наносіць калдуну візіты.
  
  Далей было проста. Мне было няцяжка абыйсці пастаўленую Костоправом перашкоду. А вось Одноглазому, напэўна, прыйдзецца папацець.
  
  Я знайшоў Гобліна. Ён стаяў на пяшчаным пляжы, які не быў нанесены ні на якія карты. То была прыбярэжная частка Шиндай-Куса – край пагібельнай пустыні, якая займала шырокая прастора паміж паўночнымі і паўднёвымі рэгіёнамі Тенеземья. У гэтым краі непрыступныя горы, вядомыя пад назвай Данді-Преш, становяцца ўсё ніжэй, пакуль не апускаюцца ў акіян.
  
  Ля берага на якары чакаў карабель, шлюпкі скакалі на хвалях прыбою. Гоблін глядзеў на мора і занудливо галасіў. Спадарожнікаў, мяркуючы па іх кіслым физиономиям, ён сваімі скаргамі ўжо дастаў да пячонак.
  
  Цікава, якога чорта Гоблін тырчыць на гэтым панылым беразе?
  
  Я перамясціўся ў мінулае, як раз настолькі, каб выслухаць яго стогны з самага пачатку.
  
  Гобліна проста-такі распірала ад абурэння. Ну што, скажыце на літасць, дазваляе сабе Капітан? Каго пасылае ён на край святла, каб нанесці на карту якое-то дрэнны ўзбярэжжа? Не каго-небудзь, а самога Гобліна. Гоблін трываць не можа балоты, і што ж? Ледзь пачалося падарожжа, яго занесла ў дэльту ракі, якая на самой справе, аказваецца, ніякая не дэльта, а непралазная дрыгва шырынёй у тысячу міль – і ні адной прыстойнай пратокі. Гнюсная дзірка, зусім непрыдатная для пражывання чалавека. Нездарма тут жывуць толькі нюень бао.
  
  Гоблін ненавідзіць мора і гайданку ледзь менш, Аднавокі. І што ж ён атрымлівае ў ўзнагароду, перабраўшыся праз праклятае балота, з якой мэтай ледзь ці не паўнавартасны канал прыйшлося выкапаць? Пракляты акіян, з хвалямі вышэй, чым паважае сябе дрэва.
  
  Гобліна ніяк нельга назваць аматарам пустыняў. І куды ж ён трапляе, правёўшы свой флот праз усю забалочаную дэльту? У пустыню, ды такую бясплодную, што ў ёй не жывуць нават скарпіёны і пясчаныя блохі. Увесь дзень печешься на сонца, ноччу зубы стукаюць ад холаду, і нікуды не дзецца ад несомого ветрам пяску. Пясок, усюды толькі пясок. Вось і цяпер ён рыпае ў ботах...
  
  – Не для таго я на свет нарадзіўся, – нудил Гоблін. – Такога ніхто не заслугоўвае, а ужо я-то і пагатоў. І чым жа я правініўся перад Старым? Ну добра, бывае, вып'ем мы з Аднавокім лішку ды поцапаемся – так ці вялікая бяда? Калі Дрымота дурыць, яму ўсё з рук сыходзіць – гэта, маўляў, проста хлапечыя свавольствы.
  
  Зразумелая справа, стары хрыч аддаваў перавагу не ўспамінаць аб тым, што, налакавшись да одури, яны з Аднавокім швырялись адзін у аднаго такімі магутнымі чарамі, што ўсю акругу ставілі на вушы. Куды ўжо Дрымоту да іх.
  
  – Чалавеку трэба часам расслабляцца – разумееце, аб чым я? Каму ад гэтага горш. А? Бо я зроду мухі не пакрыўдзіў. – Гэта не было перабольшаннем, гэта было беспардонной хлуснёй. – Няхай у гэтым дерьмовом свеце хоць бы крупінка справядлівасці, я б даўно выйшаў на спакой і асеў у якім-небудзь славутым мястэчку, дзе падаюць салодкае вінцо, а дзяўчынкі здольныя ацаніць чалавека з вопытам. Я аддаў Атраду лепшыя стагоддзя маім жыцці!..
  
  Гоблін не любіў камандаваць. Начальнік павінен думаць і прымаць рашэнні, а яшчэ браць на сябе адказнасць. Не ўжо, выбачайце! Куды больш прыемна плыць па плыні жыцця, робячы толькі самае неабходнае. А галаву хай ламаюць іншыя.
  
  Акрамя кіраўніцкай працы, Гоблін ненавідзеў і ручная праца, а ў гэтай пустыні кожнаму даводзілася моцна працаваць, каб выжыць.
  
  Я прымусіў Вэнджанага падняць мяне на вышыню, даступную толькі самым моцным арлам, – вырашыў агледзець наваколлі і высветліць, чым гэта Гоблін так незадаволены.
  
  Наконт пустыні вядзьмак не перабольшваў.
  
  Каля ўзбярэжжа пустыня Шиндай-Кус ўяўляла сабой мора залацістага пяску, вынесенага прыбоем са дна сапраўднага мора. Моцныя вятры рухалі гэты пясок ўглыб краіны, дзе пясчаныя буры здзіралі дзёран з пагоркаў. Далей на ўсход пагоркі станавіліся ўсё строме і строме, пакуль не перарасталі ў горную граду Данді-Преш. Тут, ля берага, толькі нешматлікія пагоркі ўзвышаліся над пяском больш чым на сто футаў. Ні адзін з іх не выказваў прыкмет эрозіі. Дажджу тут не было па меншай меры тысячу гадоў.
  
  Я рушыў уніз. Тым часам Гоблін ў суправаджэнні дваіх хлопцаў павольна ішоў у процілеглым ад берага кірунку, на кожным кроку прамацваючы глебу. Раптам пясок перад ім выбухнуў і выскачыла нешта няўяўнае. Пачвара, якога проста не магло існаваць на свеце.
  
  Больш за ўсё гэтая пачвара была падобная на калматага тарантула памерам са слана. Аднак у яе дадатак меліся шчупальцы, як у спрута, і які сканчаецца джалам хвост накшталт скорпионьего.
  
  Праўда, перамяшчалася кашмарнае стварэнне без асаблівай спрыту – відаць, оголодало, пакуль чакала здабычы ў засадзе.
  
  Спадарожнікі Гобліна імгненнем пусціліся наўцёкі. Маленькі вядзьмак вылаяўся:
  
  – Чаго я цярпець не магу, так гэта усякай дрэні, якая ні з таго ні з гэтага выскоквае з пяску і наровіць цябе злопаць.
  
  Пакуль пачвара соображало, як яму лепш зжэрці Гобліна, той, не будзь дурань, пусціў у ход адзін з лепшых сваіх вядзьмарскіх трукаў. У руцэ ў яго з'явілася цудоўная штуковіна, быццам бы з каляровага шкла. Яна мела добры ярд у папярочніку і была падобная на трехлучевую метательную зорачку. Ва ўсякім выпадку, Гоблін выкарыстаў яе менавіта як кідальны снарад. Пачвара взревело ад болю і лютасьці, калі гэтая стекляшка адсекла яму пару шчупальцаў і некалькі ног з правага боку тулава. Яно кінулася на Гобліна, які маментальна зрабіў выбар паміж доблесцю і дабрабытам уласнай задніцы, зразумела на карысць апошняй.
  
  Гнацца за ім стварэньне не магла. Апісаўшы вялікі паўкола – на залатым пяску заставаліся глыбокія сляды, – монстар цалкам страціў цікавасць да сваёй ахвяры. Некаторы час ён спрабаваў паставіць на месца отсеченные канечнасці, аднак прышчэпка не атрымалася. У рэшце рэшт пачвару задрыжала і прынялося закопвацца ў пясок, варочаючы астатнімі членамі.
  
  – Ненавіджу такіх стварэнняў, – паскардзіўся Гоблін, – але яшчэ больш я ненавіджу Заценены Шлях.
  
  Ён згадаў нейкі сакрэтны праект. Да таго сакрэтны, што нават мне аб ім не распавядалі. Толькі пару разоў давялося пачуць гэта імя, ды і тое краёчкам вуха.
  
  – Я цяпер не-не ды і пытаюся ў сябе, – бубніў між тым Гоблін, – так ці так ужо мне падабаецца Костоправ. Падобна, стары пердуны проста-проста спятил. Хочацца верыць, што сваю замагільнае жыццё сукін сын правядзе ў такім жа ўтульным мястэчку.
  
  Я вырашыў, што мая задача выканана, за Гобліна можна не турбавацца. Калі салдат скардзіцца на службу і лае начальства, значыць, у яго ўсё добра.
  
  Я вярнуўся ў Дежагор, у фургон Аднавокага, у сваё цела. Жахліва хацелася есці і піць. Вэнджаны агідна сьмярдзеў.
  
  – Аднавокі! – закрычаў я. – Дзе тут можна зжэрці? Я з голаду подыхаю.
  
  Чорнае твар карантышка прасунуў у фургон сваю гадкую шапку. Я напружыў вочы і разгледзеў пад шапкай яго морду, такую ж адваротную. Павінна быць, звонку ўжо сцямнела.
  
  – Нас кормяць у цытадэлі.
  
  – Хіба гэта не выдатна? Вось толькі баюся, не змагу ёсць мяса.
  
  Могаба са сваімі памагатых – тады яны яшчэ былі на нашым баку – прасядзеў усю аблогу ў цытадэлі, час ад часу подкрепляясь якім-небудзь бедалагам з насельніцтва Дежагора.
  
  – Калі ўявіць, што гэта кураціна, будзе прасцей, – парэкамендаваў Аднавокі, відавочна разлічваючы, што мяне званітуе. Ён зморшчыў нос. – Ну і смурод!
  
  – А я табе казаў: яго трэба мыць.
  
  Калдун адарыў мяне самым злосным позіркам з свайго арсенала, але гэта не спрацавала.
  
  – Ну глядзі, – сказаў я. – Табе з ім жыць.
  
  
  
  10
  
  Я лічыў, што Костоправ захоча як мага хутчэй дагнаць Спадарыню – яны не бачыліся даволі доўга. Але яму, здаецца, падабалася гультаяваць ў Дежагоре, усё часцей і часцей размаўляючы з чорнымі птушкамі гонцами. Вароны турбавалі тых хлопцаў з Старой Каманды, якія, у сілу сваіх абавязкаў, былі прывязаныя да Дежагору, аб чым і заявілі, што прыйшлі да мяне Свечка і Хрипатый.
  
  – Ён камандзір, – сказаў я, – а ў начальства свае дзівацтвы. Калі ён любіць крумкач, то гэта яго асабістая справа, а ў асабістыя справы нос соваць не варта.
  
  Я прыглядаўся да Хрипатому і зьдзіўляўся: чаму хвароба да гэтага часу яго не прыкончыў? Небарака зараз кашляў амаль бесперапынна.
  
  – А вось мясцовыя лічаць інакш, – запярэчыў Свечка. – Па іх думку, вароны прадказваюць благое – усім, акрамя душыў.
  
  – А мне здаецца, што яны прадказваюць благое толькі тым, хто дарма меле языком. Скажы-ка лепш, Хрипатый, у цябе тут ёсць пастаянныя абавязкі?
  
  Ён прокашлял што-тое, якое азначае станоўчы адказ.
  
  – Вось і добра. Не думаю, што палявая жыццё ў такі час года пойдзе табе на карысць.
  
  – А якая карысць пакідаць мяне тут? Я проста подохну ў адзіночку.
  
  – Ты яшчэ мяне переживешь, упартая старая задніца.
  
  – У гэтую гісторыю я уграз па самыя вушы. Капітан і летапісец без канца распавядалі нам аб нашым мінулым, але толькі цяпер з'явілася магчымасць, каб знайсці тое месца, дзе ўсё пачалося. І гэтую магчымасць я выпусціць не збіраюся.
  
  Я кіўнуў, прызнаючы яго права, і міжволі задумаўся пра тое, наколькі Чорны Атрад адрозніваецца ад іншых наёмных войскаў. Сярод нашых салдат амаль не сустракалася зласлівых буянаў, схільных да рабунку і гвалту. У Атрадзе няма месца сволачы, якой падабаецца прычыняць людзям пакуты. Вядома, траплялі да нас і такія людцы, але яны не затрымліваліся.
  
  Цікавасць да гісторыі і традыцый, прадстаўлення аб отрядном братэрства прышчапляліся даволі хутка, а ў душах тых, хто праслужыў даволі доўга, ўкараняюцца моцна.
  
  Костоправ, зразумела, з'яўляўся шчырым прыхільнікам традыцый Атрада. У гэтым яму не было роўных – акрамя Могабы. Што ж да Могабы, то яго галоўная праблема ва ўзаемаадносінах з Атрадам заключалася ў тым, што ён не быў нашым камандзірам.
  
  У сутнасці, усе гэтыя меркаванні не мелі дачынення да справы. Проста я лішні раз успомніў аб тым, што мы не якая-небудзь банда галаварэзаў, а браты па зброі, якія клапоцяцца адзін пра аднаго. Па меншай меры, вялікую частку часу.
  
  Тут з'явіўся Аднавокі і з ходу улез у размову. На Хрипатого ён нават не звярнуў увагі, хоць сухотныя ветэран накшталт даводзіўся яму земляком.
  
  – Чуеш, Шчанюк, я толькі што бачыў бабулю Троль. Яна чыкільгае па вуліцы Бліскучых Рос. Ты дакладна ведаеш, дзе Гоблін. Было б не блага звесці іх разам.
  
  Бабуляй Троль матухну Готу называлі яе ж супляменнікі, зразумела за спіной. Сёе-каму з іх яна падабалася не больш, чым чужаземцы. У тых, па меншай меры, было апраўданне – бо яны не нарадзіліся нюень бао.
  
  – Кажуць, – азваўся я, – можна нядрэнна правесці час, любуючыся яе хадой.
  
  Паколькі ногі ў маёй цешчы былі мала таго, што колам, але яшчэ і як быццам пазбаўленыя суставаў, яе хада вырабляе незгладжальнае ўражанне. Матушка Гота перавальваецца з боку на бок, дакладна перагружаная баржа ў моцную гайданку.
  
  Чорнае твар карантышка пакасіўся ў бок Тай Дэя, які заўсёды ошивался паблізу, калі яму не было загадана трымацца ў баку.
  
  Здаецца, у гэты раз звычайная бесстрастность змяніла яму. Аднак Аднавокі спадзяваўся, што Тай Дэй не настолькі пакрыўджаны, каб страціць кантроль над сабой.
  
  – Ён і сам часам называе яе Троллихой, але табе раю поостеречься, – шапнуў я Одноглазому, пасля чаго гучна і выразна спытаў: – Што чуваць пра дзядзечцы Дое?
  
  – Я яго не бачыў.
  
  – Тай Дэй, табе варта пашукаць тваю маці. Дзядзечка Дой нас абавязкова знойдзе, калі палічыць патрэбным.
  
  Тай Дэй пайшоў, акінуўшы ўсіх падазроным позіркам. Калі ён схаваўся з выгляду і ўжо, відавочна, не мог нічога пачуць, я прамармытаў:
  
  – Не скажу, каб я хоць крышачку па ёй засумаваў. Хочацца верыць, што Тай Дэй знойдзе які-небудзь спосаб падоўжыць маё шчасце і адцягнуць момант сустрэчы.
  
  Аднавокі зларадна хіхікнуў.
  
  – Калі хочаш ведаць, – прамовіў я, – гэтая баба падышла б цябе лепш, чым Гоблінаў.
  
  – Прыкусі язык, Шчанюк.
  
  – Я сур'ёзна.
  
  – Паршыва ў цябе з пачуццём гумару. Нездарма Стары табой незадаволены.
  
  – Гм?.. З чаго б гэта?
  
  – Як я зразумеў з яго слоў, ты ўжо пару дзён цягнеш з дакладам.
  
  – Вось яно што... – Гэта было даволі блізка да ісціны. – Ладна, займуся прама цяпер.
  
  – Браслетку-то носіш?
  
  – Само сабой.
  
  Сее-што стала зразумела.
  
  – Вось і добра. Яна табе спатрэбіцца.
  
  Свечка і Хрипатый не маглі ўзяць у толк, аб чым мы тлумачым. Што не перашкодзіла Свечцы пры расставанні даць мне добры савет:
  
  – Асцярожней з варонамі.
  
  Падобна на тое, з некаторых часоў вароны праяўляюць да мяне павышаны інтарэс. Гэта не радуе, але і не здаецца бессэнсоўным: улічваючы маю блізкасць да Костоправу, у Душелов ёсць прамы рацыя не спускаць з мяне вачэй.
  
  Ну што ж, тут дарэчы ўспомніць старую мудрую прымаўку: «Папярэджаны – значыць узброены».
  
  
  
  Трэба было прасачыць за падзеямі з таго моманту, калі я ў апошні раз меў справу з Вэнджаным. Мне было даручана агледзець берагавую лінію, а не высвятляць, чым займаецца Гоблін. Пра Гобліна Костоправ мне нічога не казаў. Чым бы ні займаўся гэты дробны паганец, яго даручэнне лічылася такім сакрэтным, што нікому аб ім не належыла ведаць.
  
  Вяровачка на запясце дазваляла мне набліжацца да фургона Аднавокага, не збіваючыся з шляху пад уздзеяннем ахавальных чар; гэтак жа было і ў палацавым лабірынце. А вось якія ішлі сьледам за мной вароны пачалі блытацца, калі да фургона заставалася яшчэ чвэрць мілі. У рэшце рэшт яны мяне страцілі.
  
  Але ці так ужо гэта добра? Маё знікненне можа выклікаць цікаўнасць у Душелов – вядома, калі ў яе, вечна плетущей інтрыгі, знаходзіцца час для сачэння за мной.
  
  Успомніўшы пра Душелов, я міжволі задумаўся: ці будзе Вэнджаны і тут ставіцца да яе гэтак жа, як і ў палацы. Там яго дух наадрэз адмаўляўся супрацоўнічаць кожны раз, калі я спрабаваў пошпионить за вар'яцкай сястрыцай Спадарыні.
  
  Забраўшыся ў фургон, я ўладкаваўся ямчэй. Было ў мяне падазрэнне, што Аднавокі і сам погуливает з духам. Ён грунтоўна назапасіўся ежай і пітвом, – памятаецца, мне пасля доўгіх падарожжаў даводзілася отъедаться і отпиваться. Блуканне з духам хутка выцягвае з цябе вадкасць і энергію.
  
  Свет, дзе лунае душа Вэнджанага, настолькі ўтульны, што папросту можна трапіць у яго сеткі. Проста-проста забываеш аб тым, што час ад часу трэба вяртацца і аднаўляць сілы. Калі не выконваць асцярожнасць, можна скончыць дакладна так жа, як Вэнджаны.
  
  Уволю напіўшыся і з'еўшы плюшку, я лёг на смярдзючую цыноўку, заплюшчыў вочы і дацягнуўся да Вэнджанага. Падобна, у гэты раз ён адчуваў смутны непакой. Перш я заўсёды трапляў у блажэнную пустэчу.
  
  Чым выклікана незадавальненне? Я не выявіў прычыну. Можа, Аднавокі дрэнна клапаціўся аб яго целе? Трэба будзе высветліць, калі вярнуся.
  
  Зліўшыся з духам Вэнджанага, я паназіраў, як таглиосцы то тут, то там прарываюць кірунак слабую абарону тенеземцев. Паўднёўцы яшчэ толкам не акрыялі ад землятрусу. Бедства абрынулася на іх гэтак нечакана і разбурэнні былі гэтак вялікія, што ў іх не было магчымасці сабрацца з сіламі.
  
  Аднак засевший на Чарандапраше Могаба ўжо атрымліваў сумбурные данясення і перадаваў іх Длиннотени. Той ня верыў, што зімой мы пойдзем у наступ, і ўсе перамяшчэння нашых войскаў лічыў адцягваючым увагу манеўрам, чарговы выкрутам Костоправа.
  
  Данясення Длиннотень атрымліваў, абыходзячы Ревуна, без усялякага яго ўдзелу. Падобна на тое, пачварны калдун атрымаў адпачынак. Ва ўсякім выпадку, выявіць яго я не змог.
  
  Нарайян Сінгх і Дачка Ночы знаходзіліся ў табары душыў, на Чарандапраше, каля асноўных сіл Могабы. Ужо не ведаю чым, але дзяўчынка зацікавіла мяне не на жарт. Я насіўся ў часе ўзад і наперад, прыглядаўся да яе – і знайшоў-ткі нешта трывожнае. Тое, аб чым варта ведаць Старому.
  
  Яго дачка ўмела бачыць будучыню. Праўда, бачыла яна толькі аддаленыя падзеі, не тое што Вэнджаны. Пакуль яшчэ ніхто, нават Сінгх, не надаваў гэтаму значэння. Але рана ці позна Нарайян абавязкова заўважыць, што ўсе яе прадказанні, нават самыя туманныя, трапляюць у кропку.
  
  Падобна на тое, прорицая, яна абавязкова ўпадала ў транс. Хацелася вывучыць феномен лепей, але Вэнджаны запрацівіўся, і наўрад ці можна было яго вінаваціць. У дзіцяці была такая аўра, што мяне кідала ў дрыжыкі, ўяўленне малявала труны і таму падобныя рэчы, якія лепш бы пакінуць пахаванымі. І гэта ў ціхамірным, свабодным ад эмоцый прасторы, дзе падарожнічала душа Вэнджанага.
  
  Спадарыню я выявіў далей на поўдзень ад Дежагора. Яна ўпарта ішла наперад, не даючы перадыху ні сабе, ні сваім войскам. Нягледзячы на крайнюю стомленасць, выглядала яна для свайго ўзросту зусім нядрэнна, бо ў параўнанні з ёй нават Аднавокага можна лічыць молокососом. Яе суправаджалі Плецены Лебедзь з княжацкай гвардыяй і Прабриндра Дра, які сцвярджаў, што павінен знаходзіцца побач і ўзгадняць з ёй свае дзеянні. Але здаецца, падманваў ён гэтым толькі сябе.
  
  Спадарыня знаходзілася ў кепскім размяшчэнні духу і спуску не давала нікому. Лебедзь быў занепакоены, князь збянтэжаны. Праўда, нічога ўцямнага ні той ні іншы сказаць не маглі: сваёй трывогай і болем Спадарыня ні з кім не дзялілася.
  
  Напэўна, ёй, пражыла гэтак доўгае і нялёгкае жыццё і нават пабыла калі-то замужам за Валадаром, уяўлялася недарэчнай сама думка аб тым, каб звярнуцца за дапамогай да простым смяротным. Хай нават лёс низвергла яе з нябёсаў да нас, вартым жалю чарвякоў, – гэта нічога не змяняла, Спадарыня засталася Спадарыняй.
  
  Насуперак усяму, што сцвярджалі як дылетанты, так і знаўцы, яе страчаныя здольнасці паступова аднаўляліся. Вядома, ёй яшчэ далёка да той валадаркі, што правілы некалі вялікай паўночнай імперыяй, а Дзесяць Узятых, у тым ліку Ревуна, трымала на зграя, дакладна хартоў. Але ўжо цяпер яна набрала дастаткова сіл, каб гэта было страшна і Ревуна, і Длиннотень, і, не сумняваюся, яе сястру Душелов.
  
  Паміж ёй і Костоправом лёс ўбіла клін. Стары не давяраў Спадарыні – той яе часткі, якая імкнуліся да Цемры. Занадта доўга гэтая жанчына была блізкая з самім увасабленнем цемры. Костоправ баяўся страціць яе і, як мне думаецца, трымаў на адлегласці менавіта таму, што не занадта добра спраўляўся са сваім страхам.
  
  Я пераканаўся, што любыя спробы аказаць Спадарыні супраціў для яе ворагаў заканчваліся жаласна. Яе наступ выглядала катастрофай горай любога землятрусу.
  
  Усюды, дзе дзейнічалі таглиосские атрады, на чале іх стаялі браты нашага Атрада. Яны знаходзіліся ў самай гушчы падзей, і іх целаахоўнікі з ліку нюень бао таксама не сядзелі склаўшы рукі. Вядома, гады пераследу з боку Костоправа і Спадарыні ладна аслабілі обманников, але яны не дарма атрымалі сваё мянушка. У жывых здолелі застацца самыя вёрткія і хітрыя, самыя небяспечныя – і ні адзін з іх не ўпусціў бы магчымасці нанесці ўдар у славу сваёй багіні.
  
  Хоць Могаба рушыў на поўнач некалькі тысяч коннікаў, яны яшчэ не ўцягнуліся ў баі. З усіх тенеземских войскаў на затопленых землях толькі атрад Нажа не быў заспеты знянацку. Але і Нож, нават пасля пары цалкам удалых для яго сутычак з таглиосскими паліцамі, не паспрабаваў утрымаць за сабой якой-небудзь плацдарм. Ён адступіў да раўніне Чарандапраш досыць хутка, каб за ім не паспеў увязаться праціўнік.
  
  На тым напрамку з нашага боку дзейнічалі выключна атрады, набраныя і возглавленные рэлігійнымі лідэрамі. Костоправ падаў ім разбірацца з Нажом фактычна незалежна ад астатніх войскаў. Нож ненавідзеў жрацоў і ніколі гэтага не хаваў. Служба ў Гаспадара Ценяў дазволіла яму даць гэтай нянавісці выхад. Жрацы, у сваю чаргу, былі рашуча настроены расправіцца з ім. Што ж да Старога, то ён, падобна, з немалым задавальненьнем дазваляў поднаторевшему ў інтрыгах і які звыкся ўмешвацца ў мірскія справы духавенству марнаваць энергію, грошы і самых фанатычных прыхільнікаў у спробах знішчыць чалавека, якога ён сам глыбока пагарджаў.
  
  Адступаючы, Нож цягнуў за сабой жрэцкія войскі. Пераследуючы яго, яны быццам бы перамагалі, але пастаянна неслі страты. Для генерала-самавукі ён дзейнічаў бездакорна, выкарыстоўваючы кожную хібу праціўніка.
  
  Праз усе паўднёвыя землі рухаліся арміі абодвух бакоў, накіроўваючыся да раўніне Чарандапраш. Варта было чакаць, што менавіта там усё канчаткова вырашыцца, і, напэўна, да зыходу зімы.
  
  Я зноў і зноў блукаў з Вэнджаным. Час ішло, але амаль нічога не праяснілася. Стары зноў павёў нас у паход, а я ледзь гэта заўважыў. Костоправу не падабалася, што я без канца тарчу ў фургоне, але ён вымушаны быў мірыцца з гэтым: у самых розных месцах здарыліся важныя падзеі, і ён меў патрэбу ў інфармацыі. Праўда, яго настрой было пераменліва, як марскі вецер.
  
  Некаторы час я прыкідваўся, быццам хварэю, – падказка для крумкач і маіх сваякоў, чаму я днюю і начую ў фургоне. Вароны – птушкі дурныя, яны цямяць туга. А вось дзядзечка Дой, як мне здалося, яшчэ да таго, як мы прайшлі праз паўднёвыя вароты Дежагора, сцяміў: нешта ладзіцца.
  
  
  
  11
  
  Я ніколі не адчуваў цягі да спіртнога, ні да наркотыкаў. У тутэйшых краях асноўныя рэлігіі порицали п'янства, і здабыць хмельнае было не так-то проста, хоць Аднавокі спраўляўся з гэтай задачай. Мяне ж усё жыццё згубныя прыхільнасці абыходзілі бокам і нават палохалі да смерці. Кожны раз, калі трапляецца малы, які звыкся глушыць боль алкаголем або чым горай, я баюся, як бы і мне самому не ступіць на гэтую слізкую дарожку.
  
  Затое я заахвоціўся да наркотыку іншага роду – да той свабоды ад гора і пакуты, якую давала блуканне з духам. Калі я знаходзіўся там, у свеце Вэнджанага, усе жахі аблогі Дежагора і непазбыўная туга па Сары станавіліся хай і сумнымі, але зыбкімі, цьмянымі ўспамінамі. І слабая, уступчивая частка майго «я» ўпарта спакушала мяне, абяцаючы – вядома, калі я працягну працаваць з Вэнджаным – канчатковае збавенне ад болю.
  
  Я быў адначасова і шчаслівы, і глыбока няшчасны. Ад сваякоў дапамогі чакаць не даводзілася. Тай Дэй па большай частцы адмоўчваўся, а дзядзечка Дой паўтараў адно: што я павінен трымацца.
  
  – Смерць і адчай спадарожнічаюць нам усё жыццё, – казаў ён. – Свет складаецца з страт і болю, і толькі зрэдку яго асвятляюць цудоўныя імгненні шчасця. Мы павінны жыць дзеля такіх імгненняў і не смуткаваць, калі яны праходзяць.
  
  – Мы павінны жыць дзеля помсты, стары ты дурань, – пярэчыла яму матухна Гота, кідаючы на мяне поўны пагарды погляд. Мае пачуцці яна літаваць не збіралася. – Незадоўга да смерці мая маці пазбавілася розуму. Нам бы не перашкаджала пазбавіцца ад гэтага слабак.
  
  Будучы «слабаком», я не адчуваў сябе абавязаным захоўваць ціша ды роўнядзь:
  
  – Іду ў заклад: зноў апынуўшыся ў балоце, яны кожную ноч дзякуюць шчаслівую зорку за ваша рашэнне не вяртацца дадому.
  
  Тай Дэй набычился. Дзядзечка Дой хіхікнуў і паляпаў Тай Дэя па плячы:
  
  – Што, хлапчук, ніяк страла трапіла ў мэта? А цябе, Гота, я павінен нагадаць: у нас тут толькі церпяць. Каменны Салдат мірыцца з намі дзеля Сары. Ён, але не яго камандзір.
  
  За апошні час я навучыўся нядрэнна разумець нюень бао, але цяпер адчуваў, што страціў нешта істотнае. Няцяжка было ўбачыць, што дзядзечка Дой не хоча сварыцца з Костоправом. Калі Старога допечь, ён цалкам здольны выкінуць іх вон. Паколькі ставіцца да іх не нашмат лепш, чым да отребью, што вечна таскается за войскамі. Людзей такога гатунку Костоправ лічыў кім-то накшталт п'явак.
  
  Але я не мог адкараскацца ад думкі, што дзядзьку Доячы цікавіць не толькі помста за смерць Сары і сына Тай Дэя Тое Тана.
  
  
  
  Нашага дакладнага месцазнаходжання я не ведаў. Па-відаць, мы знаходзіліся мілях у васьмідзесяці да поўдня ад Дежагора і рухаліся па тэрыторыі, толькі нядаўна адбітай у праціўніка. Насельніцтва ставілася да нашага прысутнасці з тым жа стаіцызм, з якім перажывала наступствы землятрусу. Нам прыйшлося злёгку зачысціць мясцовасць, так як падручныя Гаспадара Ценяў выкарыстоўвалі мясцовых жыхароў у дарэмных спробах спыніць наша прасоўванне. У выніку гэтых адважных дуралеев не было каму хаваць.
  
  Менавіта тут у мяне мазгі набакір і з'ехалі. Я не ўсведамляў гэтага факту, паколькі знаходзіўся ў фургоне: як раз у гэты час мы разбівалі лагер. Я займаўся выведкай – сачыў за манеўрамі кавалерыі Могабы, нябачна прысутнічаў на штабных нарадах, дзе ён і яго камандзіры прыдумлялі спосабы зрабіць наша прасоўванне па раўніне Чарандапраш як мага менш прыемным. У мяне ўсе гэтыя патугі выклікалі ўсьмешку – праціўнік нічога не мог супрацьпаставіць аб'яднаным сілам Костоправа і Спадарыні. Зрэшты, чалавека кемлівага, якім, безумоўна, з'яўляўся Могаба, такі паварот падзей наўрад ці здзіўляў. Ён нядрэнна вывучыў Костоправа, перш чым перайшоў на бок непрыяцеля.
  
  Але ў нейкі момант я ашалеў. Упэўненасці ў сабе, як не бывала. Мяне нібы ледзяной вадой аблілі.
  
  Я быў не адзін.
  
  Толькі дзякуючы некаторай притупленности ўсіх пачуццяў мне ўдалося не запанікаваць. Я рэзка павярнуўся – калі можна так сказаць пра бесплотном духу – і заўважыў твар.
  
  Яно з'явілася перада мной толькі на імгненне, але і гэтага аказалася цалкам дастаткова. Такое магло падацца хіба што ў кашмары. Вялізная, нібы каровіна морда, колеру спелага баклажана, гэтая фізіяномія ўсміхалася ўсяго навакольнага, агаляючы ва ўсмешцы жахлівыя іклы. Вочы палыхалі полымем, але пры гэтым здаваліся азёрамі змроку, здольнымі патапіць душу.
  
  Я падаўся назад – спачатку павольна і асцярожна, але, заўважыўшы, што твар паварочваецца ў мой бок, накіраваўся прэч, шукаючы ратунку ў рэальным свеце. Спалох быў такі моцны, што, апынуўшыся ў сваім целе, я не адчуваў ні голаду, ні смагі. І не мог нічога толкам растлумачыць – нёс нейкую бязглуздзіцу. Стары знаходзіўся непадалёк, і Аднавокі прывёў яго ў фургон як раз да таго моманту, калі я пачаў прыходзіць у сябе.
  
  – Мурген, што з табой? – закрычаў ён. – У цябе прыпадак? Ты зноў сабраўся сысці?
  
  Дакрануўшыся да мяне, Костоправ адчуў несамавітае біццё сэрца:
  
  – Аднавокі...
  
  – Мне толькі што здалося Qinā, – прахрыпеў я. – Не ведаю, заўважыла яна мяне.
  
  
  
  Смерць ёсць вечнасць. Вечнасць ёсць камень. Камень ёсць маўчанне. Казаць камень не можа. Але ён памятае.
  
  У глыбінях змрочнай цытадэлі высіцца масіўны трон з проеденного чарвяком чорнага дрэва. На троне сядзіць цёмная фігура, пригвожденная да яго сярэбранымі кінжаламі. Які сядзіць агорнуты магічным сном, але яго некалі абыякава твар скажонае нясцерпнай пакутай. У гэтым заключана свайго роду неўміручасць, за які выплачана спаўна.
  
  Ноччу, калі сціхае вецер і маленькія Цені больш не прокрадываются ўнутр, у крэпасць вяртаецца маўчанне.
  
  Маўчанне ёсць камень. Камень ёсць вечнасць. Вечнасць ёсць смерць.
  
  
  
  12
  
  Да поўдня ад Тенесвета, не які аказаў ніякага супраціву, зямля ішла на ўздым – парослая утесником, камяністая, изборожденная складкамі, як фізіяномія маёй цешчы. У лагчынах, куды не падалі сонечныя прамяні, ляжаў снег. Дрэвы сустракаліся нячаста, але затое пераважалі тыя, што імкнуліся пладаносіць нават зімой. Плён, вядома ж, былі сухімі і жорсткімі, але па меры таго, як мы ўсё далей забіраліся ў гэтыя нетры і гублялі надзею разжыцца прыстойнай ежай, іх густ здаваўся ўсё больш прымальным. Перавагу Капітанам маршрут пралягаў па зусім бязлюднай мясцовасці, што не магло не адбіцца на якасці забеспячэння. Да таго ж паблізу не было ні рэк, ні каналаў – ніякіх водных шляхоў, якія дазвалялі б дастаўляць харчы барками. Быдла мы гналі з сабой. Жывёлы худа-бедна маглі існаваць на падножным корме, так што аматарам пажаваць жилистое мяса голад не пагражаў. Але паход толькі пачаўся, і я ўсё больш пераконваўся ў тым, што Костоправ выбраў не лепшае час для наступу.
  
  Горш за ўсё даводзілася тым салдатам, якім рэлігія забараняла есці мяса.
  
  Ранішні вецер пранізваў наскрозь. Гэта час года відавочна не выпадала для доўгага маршу. Калі Могаба здолее пацягнуць час, справа можа абярнуцца для нас сапраўднай бядой.
  
  Магчыма, яго стратэгія абяцае поспех. Яму трэба толькі дачакацца, калі нашы войскі з фургонамі і ўсёй обозной швалью збяруцца на раўніне Чарандапраш, так пратрымаць нас там, пакуль не скончацца запасы. Калі изголодавшаяся армія пачне разбегацца, галаварэзы Могабы задаволяць пакінутым сапраўдную бойню.
  
  Зрэшты, Костоправ, хоць ён і аддаваў перавагу не распаўсюджвацца аб сваіх планах, відавочна меў намер папоўніць нашы харчы, наклаўшы руку на абозы Могабы. Капітан цвёрда разлічваў на перамогу, хоць казаў пра гэта з асцярогай. Ён паставіў нас у становішча, з якога не было іншага выхаду.
  
  Зямля вакол Тенесвета засталася багатай нават пасля землятрусу, аднак па меры прасоўвання мы з'ядалі не менш за палову таго, што збіралі нашы фуражиры. Длиннотень ніяк не згаджаўся паверыць, што наша наступ не з'яўляецца адцягваючым увагу манеўрам. Ён проста не мог уявіць сабе розум, які працуе інакш, чым яго ўласны. Могаба і той адчуваў сумневы, хоць і обманники, і ўласныя лазутчыкі інфармавалі яго аб усіх нягодах, якія абваліліся на ўладанні Гаспадара Ценяў. Пацярпелыя ад землятрусу горада, і вялікія і малыя, фактычна не аказвалі нам супраціву.
  
  Так, Капітан кіраваўся эмоцыямі, аднак час для пачатку баявых дзеянняў ён абраў дакладна.
  
  
  
  На паўднёвым гарызонце узвышаліся змрочныя шэра-фіялетавыя горы. Да Чарандапраша заставалася не больш двух дзён шляху. Капітан наўмысна запавольваў прасоўванне арміі, каб папоўніць запасы ежы з дапамогай палявання і фуражировки. Падцягваліся ўсё новыя і новыя сілы – колькасць нашых войскаў няўхільна ўзрастала. Кавалерыя Могабы не выказвала жадання завязваць з намі сутычкі. То і справа наперадзе вырасталі слупы дыму. Гэта адбывалася там, дзе обозам непрыяцеля не атрымоўвалася адарвацца ад высланых намі наперад конных атрадаў.
  
  Наша штабная калона трымалася дарогі. На яе ўзбочынах цяпер я часта бачыў трупы. Каго тут толькі не было, але нашых траплялася няшмат.
  
  Костоправ вытрас мяне з фургона і загадаў, пакуль мы на маршы, не соваць туды нос. Таму я, як і належыць знаменосцу Чорнага Атрада, ехаў наперадзе штабной калоны верхам на велізарным чорным жеребце – у суправаджэнні вороньей зграі. Мяркую, што прыносілі птушка звесткі ладна забаўлялі Душелов. Так, напрыклад, наш сцяг было дакладнай копіяй таго, якое дзясяткі гадоў таму Атрад атрымаў з яе рук. На ім красавалася яе ўласная эмблема – вырыгаюць полымя чэрап нерпы.
  
  Дзядзечка Дой з пікай і Бледным Жазлом – сваім святым мячом – крочыў каля мяне. Ён узяў на сябе абавязкі целаахоўніка, паколькі Тай Дэй не адыходзіў ад сваёй маці. А так як мы ўзначальвалі калону, то і трупы першымі бачылі мы.
  
  – Вось яшчэ адзін малы, падобны на обманника, – паказаў я на искромсанное цела.
  
  Хоць стаяла зіма, на покойнике не было нічога, акрамя старой насцегнавая павязкі.
  
  – І гэта добра, – азваўся дзядзька Дой і перавярнуў труп.
  
  Гэты хлопец відавочна трапіўся нейкаму ненавісніку яго секты. Мяркуючы па характары раненняў, забівалі обманника з асаблівай жорсткасцю.
  
  Гэта не абудзіла ўва мне ні макулінкі жалю. Такія, як ён, расправіліся з маёй Сары.
  
  Мы пакуль не назіралі ніякіх прыкмет, акрамя тых, што сведчылі пра нашых выдатных поспехах. Але гэтыя сведчанні чаму-то не выклікалі ўпэўненасці. Дарогі сыходзяцца. Сілы назапашваюцца. З кожным гадзінай мы ўсё бліжэй да Чарандапрашу, а стала быць, і да Могабе з яго чатырма выдатна навучанымі дывізіямі, якія складаюцца з ветэранаў, гатовых змагацца да апошняй кроплі крыві. Свае лепшыя войскі ён гадамі рыхтаваў да гэтай сустрэчы. Нас чакаюць сапраўдныя салдаты, а не бязглуздыя апалчэнцы, з якімі мы звычайна мелі справу да гэтага часу.
  
  У прысутнасці таглиосцев, не ведаюць, што іх чакае, Стары трымаўся бадзёра, аднак я ведаў, што і ён не вольны ад сумневаў.
  
  Мы мелі колькасную перавагу, але нашы салдаты не былі вымуштрованы да аўтаматызму. І смерці яны баяліся больш, чым сваіх камандзіраў. Бо, у адрозненне ад абаронцаў Чарандапраша, не ведалі, якую цану плаціць той, хто ўгневаў Гаспадара Ценяў.
  
  І нашы салдаты не праводзілі час у бясконцых вучэннях, запамінаючы кожны валун на зямлі, дзе ім трэба было змагацца.
  
  
  
  13
  
  Вецер, дувший прама ў твар, даносіў пахі дыму і смерці. Нейкі салдат выгукнуў маё імя, і я павярнуўся. Да мяне накіроўваўся Капітан у страшэнных чорных даспехах Вдоводела, вырабленых для яго Спадарыняй. Яго суправаджалі вароны. У тысячны раз я задумаўся аб адносінах Костоправа з Душелов.
  
  – Ты пасылаў за мной?
  
  – Падобна на тое, есць сее-што, аб чым табе варта ведаць.
  
  Сам я гэтага «сёе-чаго» пакуль не бачыў, але пра што гаворка – здагадваўся.
  
  Ён махнуў рукой:
  
  – Паехалі.
  
  Мы падняліся па спадзістым схіле і спыніліся каля шасці мёртвых тэл. Усе гэтыя нізкарослыя цемнаскурыя людзі былі занадта старыя для таго, каб служыць у арміі. Яны валяліся вакол выкапанай у цвёрдай зямлі круглай яме, дзе яшчэ дымился попел вогнішча.
  
  – Дзе людзі, якія іх забілі?
  
  – Ужо дакладна не отираются паблізу. Маючы справу з гэтай пародай, лепш поостеречься.
  
  Костоправ незадаволена хмыкнуў, аднак ход думкі простага салдата быў яму зразумелы. Ён зняў свой пачварны крылаты шлем, і вароны, нібы толькі таго і чакалі, селі яму на плечы. Стары быццам не заўважыў іх.
  
  – Здаецца, мы прыцягваем чыё-то ўвага.
  
  Мне ўжо даводзілася бачыць такіх жа смуглых карлікаў – і даўно, калі мы толькі прыйшлі на поўдзень, і пазней, у свяшчэннай гаі Наканаванні обманников, дзе я злавіў многіх іх важакоў. Тенеплеты, іх яшчэ называюць скринса, мелі няшчасьце апынуцца там з ласкі Гаспадара Ценяў.
  
  Гэтыя карлікі займаліся тым жа, што і тыя, у гаі, – шпіёнілі і адпраўлялі паведамленні з дапамогай зграі дробных Ценяў.
  
  Костоправ паказаў на раны – у многіх тенеплетов былі выдраныя кавалкі плоці – і заўважыў:
  
  – Спадарыня папярэджвала, што лепш трымацца далей ад яе бамбукавых цацак.
  
  Спадарыню мы ўжо амаль дагналі. Яна наступала ў тым жа кірунку, на некалькі міль лявей нас. Але калі яны з Костоправом і крадком абменьваліся пацалункамі, то хіба што з дапамогай магіі. Костоправ спяшаўся і не жадаў запавольваць прасоўванне нават дзеля таго, каб аб'ядноўваць сваю і яе дывізіі ў адзіны корпус.
  
  За спіной у яго вісеў бамбукавы шост – як і ў мяне. Як і ва ўсіх іншых у ядры войскі. Некаторыя цягалі жэрдкі цэлымі звязкамі.
  
  – Яна закаціць істэрыку, калі гэта ператворыцца ў звычку, – весела дадаў Костоправ.
  
  – Яна ніколі не служыла ў пяхоце.
  
  Звычайнаму пехотинцу цалкам напляваць на канструктыўныя асаблівасці зброі. Галоўнае, каб яно дазваляла выконваць задачу з найменшай рызыкай для жыцця. Бамбукавыя жэрдкі прызначаліся для знішчэння пагібельных Ценяў. Ну і што з таго? Калі хлопец ведае, што гэтая штуковіна дапамагае і супраць гнюсных колдунишек, што ён, па-вашаму, стане рабіць?
  
  Шпок!
  
  
  
  14
  
  Возера Танджи мы ўгледзелі прыкладна за гадзіну да наступлення ночы. Нечакана адкрыўся выгляд быў настолькі ашаламляльным, што я замер.
  
  Халоднае шэрае возера мела ў папярочніку не адну мілю. Справа ад нас, куды сворачивала наша дарога, яно звужаецца. Злева бераг быў гарысты, адгор'і збягалі да самай вадзе. Здавалася, горы Данді-Преш выраслі прама з вады: далекі бераг атачалі горы, цёмныя ля падножжа і больш светлыя ля вяршыняў, дзе ляжаў вечны снег. Нейкі гуллівы бог накінуў на горны масіў тонкае покрыва аблокаў, і мроілася, быццам скалістыя пікі падтрымліваюць чароўны дыван.
  
  І шэрым-шэра кругам у вячэрнім святле. Здаецца, у свеце зніклі ўсе астатнія фарбы.
  
  – Уражвае? – спытаў Костоправ.
  
  – Не тое слова. Вачыма Вэнджанага усё бачыцца зусім інакш.
  
  Ён нахмурыўся, хоць падслухаць нас ніхто не мог. Паблізу не было нават крумкач.
  
  – Паглядзі-ка туды.
  
  У некалькіх мілях наперадзе шугала прыбярэжная вёсачка. Падскочыць з полымя яркі блакітны шар праляцеў над вадой, ледзь не закрануўшы утлую лодачку. Весляры спрабавалі налечь на вёслы, але ў паніцы толькі заміналі адзін аднаму і лавілі крабаў. І тут на іх пырснуў дождж святлівых кропак, не толькі блакітных, але і зялёных, жоўтых, ружовых і фіялетавых, прычым самых няўяўных адценняў. Аднаго з весляроў лятаючы агеньчык трапіў у горла. Той падскочыў і зваліўся за борт. Лодка нахілілася і ўзяла ваду, адразу задраўшы корму.
  
  Бліскучы шар пропорол дно, пакінуўшы разяўленую дзірку. Праўда, астатнія шары ў цэль не патрапілі. Яны праляталі над возерам, паступова губляючы хуткасць, а потым, падхопленыя ветрам, адляталі прэч, бляклі і раствараліся ў паветры.
  
  Тое, што адбывалася, не магло не прыцягнуць крумкач. Цэлая зграя з карканне закружылася над нашымі галовамі. Неўзабаве дзве самыя буйныя птушкі паселі на плечы Костоправа, а астатнія разбіліся на пары і рассеяліся па наваколлі.
  
  Лодка затанула.
  
  Мяркуючы па ўсім, яна накіроўвалася да камяністым астраўка, на якім расла тузін чэзлых сасонак сярод гэтак жа ўбогіх кустоў. Якая апынулася паблізу варона раптам склала крылы і завяршыла палёт па балістычнай траекторыі. Яна засталася на плаву, але больш не трепыхалась.
  
  Капітан нахмурыўся.
  
  – Мурген, – загадаў ён, – спусціўся па схіле, там няма ветру. Знайдзі месца для начоўкі. Пяхоту растяни ў лінію толькі па гэты бок грэбня. Выставі падвоены каравул. Два батарейных фургона – да берага, трымаць востраў пад прыцэлам.
  
  Яго наплечные ўпрыгажэнні паводзілі сябе нервова, але не гэта мяне занепакоіла. Мне здавалася, што Стары паводзіць сябе як-то дзіўна. І амаль не адказвае на пытанні.
  
  Адна з крумкач закаркала. Костоправ раўнуў на яе. Затым спешыўся, забраў у бліжэйшага салдата бамбукавы шост і пакрочыў уніз па схіле. Конь пайшоў следам.
  
  Салдаты, якія паспелі сабрацца каля нас, рушылі за Капітанам, на хаду разгортваючыся ў баявую лінію. Я не мог адшпіліць свой шост, таму што ехаў верхам, ды яшчэ і трымаў сцяг, так што мне заставалася толькі рухацца за пяхотай. Дзядзечка Дой арганізаваў тылавое заслон, якое складаецца з яго аднаго.
  
  Нечакана з хованкі выскачылі два варожых апалчэнца. Яны кінуліся да вады, але наўздагон накіраваўся рой стрэл. У нас быў у сіле загад не браць палонных. Тенеземцев папярэджвалі, яны атрымалі чатыры гады на разважанні і зрабілі свой выбар.
  
  Тым часам салдаты разбіліся на групы і пачалі ўладкоўвацца на начлег – падшукваць зручныя месцы і разводзіць вогнішчы. Падцягваліся іншыя падраздзяленні. Наша штабная каманда размясцілася з зацішнага боку велічэзнай скалы. Усе бурчалі і трэсліся ад холаду. Некаторыя песімісты прадказвалі снегапад.
  
  Я ўмацаваў сцяг і разам з дзядзькам Доем пачаў рыхтаваць вячэру. У нашым войску ні ў каго не было слуг. Таму што слугі маюць звычай ўплятаць за дваіх, а правіянт патрэбен салдатам.
  
  На вячэру нам выдалі рыс і сушаныя садавіна. Мы з Костоправом маглі дадаць да гэтага некалькі лустачак вяленай ялавічыны, а дзядзечка Дой – трошкі сушанай рыбы. Але многім салдатам іх вера забараняла ўжываць у ежу плоць жывых істот.
  
  – Не блага б высветліць, водзіцца ў гэтым возеры рыбка, – заўважыў я.
  
  – Падобна, тут можа лавіцца фарэль, – азваўся Стары, задуменна гледзячы на ваду.
  
  Але нават не заікнуўся наконт рыбалкі.
  
  Падышлі батарэйныя фургоны. У кожным з іх на раме накшталт кроватной, шырынёй чатыры фута і даўжынёй дзесяць, былі выкладзеныя бамбукавыя трубкі. Гэтыя батарэі ўяўлялі сабой адно з лепшых вынаходстваў збройнікаў Спадарыні. За вылучэннем фургонаў на пазіцыю Капітан наглядала асабіста, паколькі лічыў іх сваім козырам. Гэта і зразумела – пры такой воблачнасці сцямнее хутка. А як толькі сцямнее, пачнуць шнырять Цені.
  
  На ўсход ад возера, дзе па перасечанай мясцовасці надыходзіла левае крыло дывізіі Спадарыні, узняўся які свеціцца шар.
  
  Праляцеўшы некаторы адлегласць ў паўднёвым кірунку, ён страціў хуткасць і пачаў павольна зніжацца. Неўзабаве за ім рушыла ўслед яшчэ некалькі шароў – усе розных колераў.
  
  Салдаты занерваваліся.
  
  У найбліжэйшай фургоне пачуўся бавоўна. Узляцеў, отразившись ў вадзе, зялёны агністы шар. Вецер верш, і паверхня возера амаль не рябила.
  
  Я турбаваўся куды мацней, чым большасць нашых салдат, таму што ведаў, на што здольныя гэтыя дробныя смярдзючкі – тенеплеты. Мне даводзілася чуць, як лямантуюць пожираемые нябачнымі стварэннямі людзі.
  
  Зрэшты, апавяданняў аб такіх выпадках салдаты наслухаліся ўдосталь. Сёння ноччу вартавыя, напэўна, не сомкнут вачэй.
  
  Зялёны шар накіраваўся да астраўка, і я перавёў дух. Можа, ніякай небяспекі няма, проста ў страха вочы вялікія?
  
  Разлікі бамбукавых батарэй праз роўныя прамежкі часу выпускалі шар за шарам. Да выспы снарады не ляцелі. Людзі пачалі супакойвацца, ды і да мяне памаленьку вярнулася душэўную раўнавагу. Я закутался ў коўдру і лёг на спіну, каб палюбавацца палётам святлівых шароў. Прыемна было ведаць, што Ценях не заспець нас знянацку.
  
  Я чуў, як хлопцы з батарэйнага абслугі робяць стаўкі на тое, якога колеру шар вылеціць наступным. Строгай паслядоўнасці не было, як і пэўных мэтаў. Салдаты ўжо сумавалі. Неўзабаве прымуцца бурчэць: чаму яны павінны абстрэльваць возера, пакуль астатнія бачаць салодкія сны?
  
  
  
  15
  
  Калі хто-то штурхнуў мяне ў бок, мне сніўся даволі дзіўны сон, у якім фігуравалі Радиша і Корд Мэзер. Я застагнаў і прыўзняў павека. Ведаючы, што мне, готовившему вячэру, не трэба заступаць у каравул, я вылаяўся, нацягнуў на галаву коўдру і паспрабаваў вярнуцца ў палац, дзе Мэзер спрачаўся з Радишей наконт яе намеры кінуць Чорны Атрад, як толькі будзе скончана з Гаспадаром Ценяў. Стварылася ўражанне, быццам я не проста бачыў сон, але якім-то чынам прысутнічаў пры самай сапраўднай размове.
  
  – Прачынайся! – зноў штурхнуў мяне дзядзечка Дой.
  
  Я паспрабаваў утрымацца за сон. Было ў ім што-то важнае, няўлоўна-небяспечнае. Мела дачыненне да Радише і выдатна огорчавшее Мэзера. Здавалася, яшчэ ледзь-ледзь, і я разбяруся, у чым справа.
  
  – Прачынайся, Касцяной Воін.
  
  Гэта спрацавала. Я трываць не мог, калі нюень бао называлі мяне так, тым больш што яны не лічылі патрэбным растлумачыць значэнне гэтага мянушкі.
  
  – Які чорт? – прабурчаў я.
  
  – Уставай. Трывога!
  
  З цемры выступіў Тай Дэй.
  
  – Аднавокі загадаў папярэдзіць цябе, – сказаў ён.
  
  – Ты-то навошта сюды прыпёрся?
  
  Яго рука яшчэ не зажыла.
  
  Я павярнуўся да Капітана. Той ужо не спаў. У яго на плячы сядзела птушка, дзюбу варушыўся каля яго вуха. Костоправ зірнуў на Тай Дэя і дзядзьку Доячы і, нічога не сказаўшы, стомлена падняўся на ногі, узяў пару бамбукавых жэрдак і павалокся туды, адкуль можна было бачыць возера. Я рушыў услед за ім, дзядзечка Дой – за мной. Варта было падзівіцца таго, як бясшумна і спрытна рухаецца гэты прысадзісты і грузны стары.
  
  У цемры я не ўбачыў нічога новага. Крапінкі святла то і справа прошивали габелен ночы.
  
  – Зусім як светлячкі.
  
  Неба усеивали мільёны зорак. Тых хлопцаў, якія паставілі на снегапад, чакала расчараванне.
  
  – Цыц, – загадаў Костоправ.
  
  Ён да нечага прыслухоўваўся, не інакш як да чортавай птушцы.
  
  Цікава, а куды падзелася другая?
  
  З фургона вылецеў пунсовы шар – дакладна такі ж, як і дзесяткі да яго. Аднак непадалёк ад выспы ён рэзка ухіліўся направа, знізіўся і рассыпаўся на тысячы рубінаў.
  
  У подернутой рабізной вадзе нішто не адбілася.
  
  – Цені!
  
  Падскочыла яшчэ з паўтузіна шароў, што дазволіла вызначыць межы змеившегося праз возера цёмнага патоку.
  
  Затым шары замільгалі над развалінамі вёскі, той самай, што гарэла, калі затанула лодка.
  
  Бязладная стральба наводзіла на думку аб паніцы.
  
  – Разгарнуць фургон, – загадаў Капітан. – Трэба падтрымаць нашых агнём. І паспрабуйце прикатить сюды хутчэй яшчэ два фургона. А вы, – звярнуўся Костоправ да абслузе другога фургона, – займіцеся востравам, і не шкадаваць снарадаў. Мурген, мне патрэбныя тут усе стрэлкі да адзінага. Зараз пачнецца.
  
  Я бегам спусціўся ў лагер і распінаў пару храпуноў, вядомых сваім уменнем трубіць у горн.
  
  Абедзве батарэі адкрылі агонь адначасова. Расківаныя паваротныя механізмы рыпелі і бразгаталі, бамбукавыя трубкі люта выкідвалі ў ноч чароды агнёў. Цікава, колькі шароў можа выпусціць фургон?
  
  Напэўна чортаву прорву.
  
  Кавалерыйская трубка была разлічана на пятнаццаць зарадаў. Пяхотная стандартная і доўгая маглі вырабіць адпаведна трыццаць і сорак стрэлаў. У фургонах ж сотні труб, і яны значна даўжэй пераносных.
  
  Светлякі замітусіліся з вар'яцкай хуткасцю. Кожны выпушчаны шар рушыў наперад, насустрач Ценяў. І кожны наступны згасаў ўсё бліжэй да берага.
  
  – Процьма Ценяў, – лаканічна заўважыў Костоправ.
  
  Гэта было ў навінку, хоць чаго-небудзь падобнага мы асцерагаліся ўжо не першы год. Асцерагаліся Ценяў, якія не шпіёняць і не забіваюць цішком, а нападаюць адкрыта, хваля за хваляй.
  
  Стары здаваўся спакойным. А вось я, каб мне праваліцца, ледзь штаны не намачыў. І нават адбег назад, праўда, недалёка. Роўна настолькі, каб прыхапіць отрядный штандар і звязак бамбука. Уткнуўшы сцяг у зямлю побач са Старым, навёў шост на поўдзень, намацаў спускавы механізм і пацягнуў за рычаг.
  
  Пры кожным яго павароце на чвэрць акружнасці з канца тычкі зрываўся агністы шар.
  
  – Давай-ка, братка, хапай бамбук, – крыкнуў я Тай Дэю. – Ды і ты, дзядзечка. Падобна на тое, гэтую нечысць мячом не отгонишь.
  
  Цяпер шары ўзьнімаліся і з далёкага схілу. Іх было дастаткова, каб мы маглі назіраць за прасоўваннем цёмнага вала ў наш бок. Свецяцца градзіны, акунаючыся ў гэты непрагляднай змрок, ўспыхвалі, а затым цьмянелі і згасалі.
  
  Чорная сцяна уяўляла сабой тое, чаго мы так доўга баяліся, – выпушчаную на волю пякельную моц Гаспадара Ценяў.
  
  Шары паглыналі Цені тысячамі, але цёмны паток няўхільна ішоў наперад. У адрозненне ад смяротных салдат, Цені не маглі звярнуцца ва ўцёкі. Вядзьмарства змушала іх рухацца толькі наперад.
  
  Мой шост адстраляўся, і я схапіў іншы. Тай Дэй і дзядзечка Дой зразумелі нарэшце, што адбываецца, і заняліся справай. Праўда, у Тай Дэя атрымлівалася не надта ўдала – адной рукой шмат не навоюешь.
  
  Цёмны паток дабраўся да берага і рушыў уверх па схіле. Па меры яго набліжэння я бачыў усё больш асобных Ценяў.
  
  Упершыню я сутыкнуўся з гэтай паскуддзем, калі мы толькі-толькі ўступілі ў Таглиос. У тыя часы Гаспадароў Ценяў было чацвёра, і яны маглі дацягнуцца куды далей, чым цяпер гэта атрымалася ў Длиннотени, адзінаму, які застаўся ў жывых. Тады тенеплеты-скринса з'явіліся на поўнач, каб знішчыць нас, ды толькі не выйшла. Праўда, тады ім падпарадкоўваліся дробныя Цені, крыху больш майго кулака. У тыя дні мне не здаралася, каб убачыць Цень буйней ката.
  
  Цяперашнія ж пераўзыходзілі памерам рогатую скаціну. Вогненныя шары знікалі ў іх без усякага эфекту. Я ўласнымі вачыма бачыў, як некаторыя згусткі мглы вытрымлівалі мноства трапленняў.
  
  – Можа, Спадарыня не так ужо і разумная, як ёй здаецца, – прамармытаў я.
  
  – Лепш падумай, якое б усім нам прыйшлося, калі б не яе розум, – запярэчыў Костоправ.
  
  Дакладна, мы б ужо даўно аддалі канцы.
  
  – Твая праўда.
  
  Бліжэй... Бліжэй... Цёмная сцяна ўжо ў якіх-небудзь сто ярдаў. Ценяў ладна зменшала, але тыя, што засталіся насоўваюцца усё гэтак жа няўхільна.
  
  Страляць ўніз бамбукавыя батарэі не маглі, і прыйшлося перанесці іх агонь на востраў.
  
  Дзядзечка Дой закрычаў і схапіўся за Бледны Жазло. І які ж шкоду ён спадзяецца нанесці вялізнага чорнага сгустку, вакол якога раззлаванымі восамі рояцца Цені мяльчэй? З мячом папрэ супраць гэтакай силищи?
  
  Імкнучыся не паддацца паніцы, я паспрабаваў прапаліць дзірку ў приближавшемся згусткі. Смерць падступала ўсё бліжэй.
  
  Ляцелі з тылу шары ўжо падалі вакол нас. Асобныя дробныя цені шнарылі паміж валунамі. Пачуліся немыя крыкі.
  
  Шквал вогненных шароў абрынуўся на цёмную масу, і яна ператварылася ў вогнішча. Рух хвалі замарудзілася, але не спынілася; яна ўздыбіўся, як раз'юшаны мядзведзь-грызлі. З сілай выціснуўшы спуск, я закрычаў што-то невыразнае. Смяротны паток пякельнага дыхання высільваўся, каб дацягнуцца да мяне, але не мог. Стваралася ўражанне, быццам у апошні момант гэта пачвара натыкнулася на нейкую нябачную, але неодолимую перашкоду.
  
  Цемра ўздзейнічала на псіхіку, пасылала наперад хвалі магільнага жаху. Мне быў знаёмы гэты вампирический голад, гэты пах неупокоившихся мерцвякоў – па кашмарным снам з устланными косткамі пусткамі, са старцамі, заключанымі ў ледзяныя коканы.
  
  Жах мацнеў. Я тузаў і тузаў за рычаг, не заўважаючы, што шост даўно разрадзіўся.
  
  Цень працягвала цягнуцца да мяне, пакуль чарговы шквал вогненных шароў не развеяў яе, прымусіўшы смолкнуть жахлівы шэпт. Атака захлынулася. Цяпер толькі шары, выпушчаныя ў кірунку выспы, знаходзілі сабе мэты.
  
  Рушыў услед магутны абстрэл з боку дывізіі Спадарыні: яе людзі хутка зразумелі, што адбываецца. Агонь быў настолькі шчыльны, што, здавалася, мог спапяліць не толькі Цені, але і сам востраў.
  
  Праз некаторы час Костоправ загадаў зменшыць агонь да папераджальнага.
  
  – Не будзем дарма марнаваць зарады, – растлумачыў ён. – Мы яшчэ не раз сустрэнемся з гэтым дзярмом. – З паўхвіліны ён глядзеў на мяне, а потым спытаў на мове Ядлоўца: – Чаму гэта стала для нас нечаканасцю?
  
  – З мяне-то які попыт? – парыраваў я на форсбергском, паколькі на мове Ядлоўца казаў не занадта бойка. – Мне было загадана цягаць сцяг.
  
  Маўляў, я ўпэўнены, што ў цябе была дастаткова сур'ёзная прычына не падпускаць да мяне Копченому ў апошнія дні. Ну а калі так, пытайся з Аднавокага, чаму ён не папярэдзіў.
  
  – Дзярмо! – вылаяўся Костоправ амаль незласліва. – Дзярмо паганага. Няма чаго тут мудрагеліць...
  
  Над возерам разнёсся немы лямант. Салдаты Спадарыні падвергнулі шаленаму абстрэлу якую-то якая ляціць мэта, метнувшуюся ад выспы ў паўднёвым кірунку.
  
  – Равун!
  
  – Падобна, нам удалося нагнаць на іх страху, камандзір. Гаспадар Ценяў вымушаны хадзіць козырамі.
  
  Костоправ на гэта толькі паморшчыўся. Ні да чорта ў яго пачуццё гумару. Павінна быць, подрастерял яго ў палоне ў Душелов. Або калі вярнуўся і даведаўся, што стаў таткам, толькі вось убачыць сваё дзіця наўрад ці спадобіўся.
  
  Равун выслізнуў.
  
  У лагеры нарэшце аб'явілі адбой. Але што-то я не заўважыў, каб хто-небудзь лёг спаць.
  
  16
  
  Наступіў світанак. Да гэтага часу салдаты, якія не змаглі заснуць, паспелі аддаць зямлі або агню целы загінулых, так што мне не прыйшлося глядзець на скажоныя мукой асобы.
  
  Затое я бачыў скажоны пакутай ландшафт. Наваколлі возера выглядалі так, нібы тут цэлы год бушавала навальніца і маланкі лупілі ў бераг. Некаторыя нашы асмялелі настолькі, што спусціліся да возера і сабралі дохлых рыбу.
  
  Ад паскуддзя, што навалілася на нас ноччу, не засталося і следу.
  
  – Ты мог бы праводзіць з Вэнджаным крыху больш часу, – прапанаваў Костоправ.
  
  У сутнасці, гэта было не прапанова, а загад, хоць і аддадзены змацуючы сэрца. Ад Аднавокага Капітан больш не чакаў нічога, акрамя расчараванняў.
  
  – Аднавокі ўсё-такі паслаў папярэджанне, – сказаў я, агледзеўшыся па баках і пераканаўшыся, што нікога з сваякоў паблізу няма.
  
  – Але я б не назваў яго своечасовым. Напэўна Длиннотень і Равун некалькі дзён рыхтавалі начную атаку. Нельга было нам расслабляцца.
  
  – А можа, наша негатоўнасць павярнулася да лепшага?
  
  – Гэта як?
  
  – Зладзь мы засаду, яны б зразумелі, што мы папярэджаныя, і, напэўна, задаліся б пытаннем, як такое магло здарыцца. А цяпер будуць проста-проста клясьці Спадарыню за яе здагадлівы.
  
  – Мабыць, ты маеш рацыю. Але звесткі нам усё роўна патрэбныя, і чым больш, тым лепш. Займіся гэтым, толькі не захапляйся блукання з духам.
  
  – А як наконт сцяга? Мне невядома, дзе цяпер Дрымота, а іншага прыдатнага брата пад рукой няма.
  
  Таго, хто не знаходзіцца ў Атрадзе, не трэба дакранацца да нашых святынь. Сцяг, а дакладней, дзіда з умацаваным на ім штандарам – апошняя рэліквія, якая захавалася з дня ўзнікнення Чорнага Атрада. Нават самыя старажытныя Аналы перапісваліся зноў і зноў, перакладаліся з мовы на мову, і да нас дайшлі толькі пазнейшыя копіі.
  
  – Я ўсё зраблю, – сказаў Костоправ. – Ты прихворнешь, і табе прыйдзецца некаторы час ехаць у фургоне.
  
  Сказана – зроблена.
  
  У жудаснаватых даспехах Вдоводела і са сцягам у руках, Костоправ выглядаў жахліва. Здавалася, яго акружае змрочная аўра. У значнай ступені гэта ўражанне выклікалася чарамі, той магіяй, што год за годам, пласт за пластом запечатлевала на брані Спадарыня. А бо ў сутнасці Вдоводел быў не больш чым пудзілам, пазбаўленым рэальнай сілы. Меркавалася, што гэты вобраз будзе выклікаць забабонным остолопам думкі аб чым-небудзь звышнатуральным.
  
  Такі ж быў і вобраз Жизнедава, абраны Спадарыняй для сябе. Але яе даспех увайшоў у легенду. А можа, ён з самага пачатку ўяўляў сабой нешта большае, чым проста жупел?
  
  Калі Спадарыня апраналіся ў гэтую браню, яна станавілася падобнай на адно з увасабленняў багіні Кины. Многія салдаты – яе ўласныя, не кажучы ўжо пра непрыяцельскіх, – шчыра верылі ў тое, што, прымаючы аблічча Жизнедава, яна і сапраўды становіцца апантанай злавесным бажаством. Мне гэтая ідэя зусім не падабалася, але Спадарыня нікога не спрабавала пераканаць.
  
  Як тут не ўспомніць аб падазрэнні, якое ўзнікла ў мяне пры чытанні напісанага ёю тома Аналаў?
  
  Ці магчыма, каб яна служыла прыладай Маці Цемры? І калі так, то свядома ці падпарадкоўваецца? Па добрай волі?
  
  Калі я адбіўся хворым і заявіў, што далей паеду ў фургоне, дзядзечка Дой і Тай Дэй паглядзелі на мяне з падазрэннем. Дзядзечка, напэўна, ведаў, што ў фургоне вязуць Вэнджанага, і быў бы не супраць пачуць, чым так важны полудохлый вядзьмак, што прыйшлося ўзяць яго з сабой на вайну. Зрэшты, прыставаць да мяне з гэтым ён не рызыкнуў. Затое вырашыў добранька прыгледзецца да Костоправу.
  
  – Як справы, Шчанюк? – спытаў Аднавокі, калі я залез у фургон.
  
  Голас гучаў паныла. Не інакш як Стары зладзіў карліку чарговую лупцоўку.
  
  – Сёння ноччу ты прапусціў вясёлае невялікая справа.
  
  – Невялікая страта. Застары я для такіх забаваў. Калі ў самы бліжэйшы час Стары не прывядзе нас у Хатовар, я, мабыць, пашлю усю гэтую бадзягу і займуся вырошчваннем порея.
  
  – У мяне ёсць насенне добрай рэпы. І бручкі. Мабыць, мне спатрэбіцца кіраўнік...
  
  – Што? Працаваць на цябе? Хрэна лысага, не дачакаешся! Але я ведаю мястэчка, дзе можна танна разжыцца недурственной зямлёй. У Дходжар-Прайне. Прихвачу з сабой Гобліна, раб на плантацыі лішнім не будзе.
  
  Ён проста трепался, мы абодва гэта разумелі.
  
  – Калі вырашыў абзавесціся вялікай гаспадаркай, цябе без бабы не сдюжить. Мая цешча будзе рада зноў выйсці замуж.
  
  – Я хацеў звесці яе з Гоблінаў, – з кіслай мінай адгукнуўся Аднавокі. – А ён, гад, узяў ды і змыўся. Шкада – гэта быў бы мой лепшы шэдэўр.
  
  – Так, не разумеюць багі дурных жартаў.
  
  – Вось ужо сапраўды. Табе не перашкаджала б на бакавую. Мяркуючы па мордзе, усю ноч вачэй не змыкаў. Яшчэ і хамишь.
  
  І тут, дакладна названы па імі дэман, у поле зроку з'явілася матухна Гота. Аднавокі піскнуў ад здзіўлення, я папярхнуўся паветрам. Лічылася, што яна знаходзіцца дзе-то ў шляху, далёка адсюль. Зрэшты, і Тай Дэй павінен быў адпачываць і лячыць руку.
  
  Старая хісталася пад цяжарам зброі, якога цягнула столькі, нібы сабралася ім гандляваць. Яна ўтаропілася на нас спадылба, але замест таго, каб звыкла насупиться, усміхнулася Одноглазому, паказаўшы рэшткі зубоў.
  
  Аднавокі скіраваў на мяне погляд, поўны тугі:
  
  – Так, не разумеюць яны жартаў. Хоць бы разок зрабілі выключэнне... Не переутомляй доходягу, Шчанюк. Ад кашлю я яго вылечыў, але супчык ён цяпер есць дрэнна.
  
  Стараючыся не глядзець на жанчыну з племені нюень бао, Аднавокі узлез на казлы і пстрыкнуў пугай. Не губляючы часу дарма, я ўладкаваўся ямчэй і адправіўся ў падарожжа з духам.
  
  Падабаецца мне слова «перапалох» – хаця б тым, што яго гучанне як нельга лепш адпавядае сэнсу.
  
  Калі я прыбыў на Чарандапраш, у лагеры Могабы панаваў самы сапраўдны перапалох, выкліканы як бессвязными данясеннямі Ревуна, так і яго сумным станам. Трапныя стралкі Спадарыні задалі добрую чос і яго дыване, і яму самому.
  
  Істотным было тое, што Равун і Гаспадар Ценяў, ладзячы начную забаву, і не падумалі параіцца з Могабой. І цяпер той дурэў, як і павінен шалець генерал, чыім веданнем і вопытам гэтак цынічна занядбалі.
  
  Атрад Нажа далучыўся да арміі Могабы. Костоправ поговаривал аб тым, што не блага б ўбіць паміж імі клін, але да справы так і не дайшло. Падобная аперацыя патрабуе нямала часу і сродкаў.
  
  Ужо што-што, а аддзяляць жаданае ад магчымага, не заўважыўшы голасу пачуццяў, наш Капітан ўмее.
  
  Па прыбыцці Нож прыняў камандаванне дывізіяй, якую Могаба трымаў на левым флангу. Цяпер на поле бою яму трэба было сустрэцца з Прабриндра Дра. Цікава, што ўсе камандзіры асноўных сіл тенеземцев, у тым ліку і генерал, былі перабежчыкамі з нашага боку.
  
  Яны былі ўмелымі начальнікамі, але наўрад ці Длиннотень надаваў гэтаму значэнне. Важным было тое, што ў іх меліся важкія падставы, каб пазбегнуць паразы і палону.
  
  Я паспяшаўся да Вяршыні, каб апынуцца там адначасова з Равун. Відовішча чакалася препотешное.
  
  Длиннотень цярпець не мог благіх вестак – ён крычаў, пырскаў сліной і наогул паводзіў сябе як чокнутый.
  
  Злёгку падправіўшы сваё становішча ў часе, я апынуўся на месцы як раз у той момант, калі галасісты калдун прыбыў туды на сваім дыване, які цяпер выдатна паходзіў на крупноячеистую сетку. Дзіўна, як гэтая штуковіна не распаўзлася прама ў паветры.
  
  Длиннотень выслухаў данясенне Ревуна. І раззлаваўся, аднак папракаць саюзніка не стаў. Што дзіўна, паколькі Гаспадар Ценяў не любіў браць віну на сябе.
  
  – Яна трымалася на крок наперадзе нас, – сказаў на заканчэнне Равун.
  
  – Хто-небудзь з нашых перажыў гэтую сутычку?
  
  Сутычку?
  
  – Няма.
  
  – Мабыць, цяпер варта трымаць скилдирша за Данді-Прешем і выкарыстоўваць толькі для разведкі і сувязі. А што скринса? З іх хто-небудзь застаўся?
  
  – У жывых – няма. З тых, каго я перавозіў.
  
  – Бліскуча!
  
  Усё гэта гучала страшнавата. Бо перш Длиннотень не мог выслухоўваць дрэнныя навіны, не ўпадаючы ў шаленства.
  
  – Займіся тымі, хто яшчэ жывы, – параіў Равун. – Загадай, каб вучылі свайму майстэрству ўсіх, у каго ёсць хоць крупінка таленту. Калі твой бравы генерал падвядзе і Атрад прарвецца праз Чарандапраш, тенеплетам кошты не будзе.
  
  Длиннотень нешта прабурчаў, папраўляючы маску, а потым спытаў:
  
  – Ты ж ведаеш гэтую бабу, Сеньяк? У яе і сапраўды дастане сіл сьцерці нашы арміі?
  
  – У ранейшыя часы хапіла б, і з лішкам. Не выключана, што яна дастаткова моцная і цяпер. Таму нам трэба як-то адцягнуць яе, пакуль нашы войскі не разделаются з яе войскамі.
  
  Мне падаўся цікавым той факт, што, кажучы пра нас, яны лічылі, быццам запраўляе ўсім Спадарыня. Хоць чаму тут дзівіцца? Той жа Равун так доўга служыў у яе на пабягушках – па сутнасці, з'яўляўся рабом, – што не мог думаць пра яе інакш як пра повелительнице. Да таго ж ім цяжка было паверыць, што наша армія магла разграміць іх арды без дапамогі звышнатуральных сіл.
  
  – І шмат іх надыходзіць? – спытаў Длиннотень.
  
  – Нямала. Праўда, яны ўжо не тыя, што раней. Сярод іх поўна ўсякага зброду. А спробы пракарміцца з зямлі, ужо спустошанай фуражирами, не дадаюць ім сіл.
  
  Так яно і было. Я б не паручыўся за тое, што наша армія на сто адсоткаў складаецца з сапраўдных байцоў. І колькі б дарог мы ні праклалі, завяршальны адрэзак шляху прыйдзецца на мёртвую пустыню.
  
  – Іх больш, чым нас?
  
  – Так, байцоў у іх больш. Усё кажа аб тым, што яны зрабілі гэта наступ з палітычных меркаванняў. Таглиосские святошы ўжо акрыялі ад удару, які мы ім нанеслі чатыры гады таму. Яны прыглядаюцца да абстаноўцы і ацэньваюць магчымасці. Вось яна і задумала адцягвае манеўр. Лазутчыкі Сінгха ў адзін голас паўтараюць, што ніхто з таглиосской шляхты і вышэйшых жрацоў не верыць у поспех гэтай кампаніі.
  
  – Адпачні крыху, і атрымаць іншы дыван. Я хачу, каб наведацца туды, перш чым Могаба паддасца спакусе сашчапіцца са сваімі ворагамі. Гэта велізарны рызыка, але прыйдзецца на яго пайсці.
  
  Нават цяпер, калі катастрофа на няпэўны час прыпыніла будаўніцтва Вяршыні, Длиннотень не хацеў пасылаць свае войскі ў контрнаступленне.
  
  Я, вядома, не ахці які стратэг, але мне давялося некалькі разоў перачытаць даступныя тома Аналаў. Дык вось, я ні разу не сустрэў там згадкі аб военачальнике, які б выйграў вайну, не адрываючы азадак ад крэсла.
  
  І хай я на дух не пераношу Могабу, у прафесійным сэнсе мне варта было б яму паспачуваць. Надаць гэтаму занятку, скажам, чвэрць хвіліны. Перш чым перарэзаць мярзотнікі горла.
  
  
  
  17
  
  Вярнуўшыся з Вяршыні, я пераканаўся, што Вэнджаны знаходзіцца ў цэласці і захаванасці. Перапынкам паміж падарожжамі ў свет духаў я скарыстаўся для таго, каб пакарміць ведзьмака і падсілкавацца самому. Ён паспеў обгадиться. Одноглазому і ў галаву не прыйшло яго памыць, так што заняцца гэтым вымушаны быў я.
  
  Фургон бразгатаў, яго швыряло з боку ў бок. Скончыўшы з няўдзячнай работкаю, я вырашыў палегчыць, каб не рушыць услед прыкладу Вэнджанага, і выбраўся вонкі.
  
  На адлегласці кідка каменя ад фургона цягнулася ўся сямейка Кы. Аднавокі азірнуўся на мяне і ощерился: яму не падабалася, калі гэтыя людзі отирались паблізу. Асабліва матушка Гота, якая зноў і зноў спрабавала завязаць з ім размову. Я ўсміхнуўся і накіраваўся ў кусты.
  
  Мяне ледзь не прынялі за отбившегося ад сваіх тенеземского вояку, але ўдача мне не змяніла, і ў фургон я вярнуўся цэлым і цэлым.
  
  – Хацеў бы я, – брюзжал Аднавокі, – дабрацца да прыдурка, які прыняў гэтую дерьмовую канаву за дарогу. Ад праклятай трасяніны ў мяне ўжо не азадак, а суцэльны сіняк.
  
  – Можна выйсці ў адстаўку, ажаніцца, асесці ды заняцца вырошчваннем рэпы...
  
  – Шчанюк, у цябе сапраўды праблемы з паводзінамі. Знайшоў што-небудзь цікавае?
  
  – Мабыць, няма. Але я зноў туды паеду. Як толькі ты скончыш трашчаць...
  
  – Сукіны дзеці! Ты з імі па-добраму, а яны...
  
  Левае кола трапіла ў выбоіну, фургон скаланула, і Аднавокі заткнуўся. А калі адкрыў рот зноў, то забыўся пра мяне і пачаў костерить сваю запрэжку. Я прыладзіўся да Копченому.
  
  Паколькі падчас візіту ў несвядомым стане калдун сёння здаваўся асабліва падатлівым, я вырашыў, што прыйшоў час вызначыць межы яго магчымасцяў. Не ўдасца падштурхнуць яго бліжэй да таго, да чаго ён сам раней адмаўляўся набліжацца?
  
  Для пачатку трэба пабываць на поўдзень ад Вяршыні, даведацца, ці не задумалі ці Длиннотень і Равун што-небудзь новенькае.
  
  Кьяулун пасля катастрофы асаблівай цікавасці да сябе не выклікаў. Вяршыня пад сваёй пышнасцю хавала вар'яцтва і роспач. Ззаду яе шэрыя скальныя стромы служылі натуральным дадаткам крэпасці. Дарога з горада праходзіла міма Вяршыні і падымалася па усланых валунамі схіле. Ездзілі па ёй рэдка, аднак яна знаходзілася ў добрым стане, не зарастала; толькі дзе-нідзе прабіваліся самыя ўпартыя і непатрабавальныя пустазелле. І камяні не жадалі затрымлівацца на яе паверхні, калі не лічыць кароткага колеистого ўчастка вышэй па схіле.
  
  Я паспрабаваў падштурхнуць Вэнджанага ў гэтым кірунку і не дамогся большага поспеху, чым звычайна. Іншымі словамі, паспеў прарабіць палову адлегласці паміж Вяршыняй і перавалам, перш чым калдун адмовіўся рухацца далей.
  
  Калі-небудзь Чорны Атрад падымецца па гэтай дарозе. Ніхто не праходзіў яе да канца, але мы пройдзем. Таму што яна вядзе ў Хатовар. Па ёй мы вернемся да нашых вытокаў.
  
  З Кьяулуна я накіраваў Вэнджанага на поўнач, каб обшарить мясцовасць у пошуках Душелов – злоснай, падступнай сястры нашай Гаспадыні. Але і тут не выйшла. Хто-хто, а ўжо яна ўмела замятаць сляды.
  
  Я наблізіўся да Старога і выкарыстаў уменне Вэнджанага перамяшчацца не толькі ў прасторы, але і ў часе, каб прасачыць за варонамі, паўсюль сьледам за войскам.
  
  Абдурыць баязьлівага ведзьмака мне ўдалося толькі на імгненне. Але і гэтага хапіла, каб убачыць заклятага ворага Спадарыні.
  
  Душелов знаходзілася пасярод пустыні, зусім адна, калі не лічыць яе птушак улюбёнцаў. Яна ела: ніхто ніколі не заставаў яе за ежай. Многія лічылі, што Душелов наогул абыходзіцца без ежы. Выглядала мерзавка цудоўна, як можа выглядаць толькі увасобленае зло. На міг я адчуў той жа трапятанне, што і пры першай сустрэчы з Сары.
  
  Думка аб Сары напалохала мяне. Тут, па-за цела, я быў пазбаўлены ад болю...
  
  У той міг, калі я дазволіў сабе расслабіцца, баязлівая душыца Вэнджанага, падобна, здагадалася, што мы занадта блізка падабраліся да Душелов. Ён адскочыў прэч, нібы атрымаў магутны штурхель. Я не супрацівіўся. Мне і самому хацелася прыбрацца адтуль далей.
  
  У сваім вар'яцтве Душелов была безразважна адважнай, гатовай на любы рызыка дзеля пацехі. І цяпер, здаецца, яна знаходзілася ў вясёлым настроі. Павінна быць, нядаўна позабавилась на славу.
  
  Калі верыць вачам Вэнджанага – і маім, – яна зараз у мілі адсюль, акурат пасярод нашай арміі. Сядзіць сабе, і ніхто яе не заўважае. У любы момант можа нанесці ўдар па каму заўгодна і дзе заўгодна, было б жаданне. А такое жаданне ў яе ёсць.
  
  Трэба тэрмінова папярэдзіць Старога...
  
  Ці не трэба?
  
  Ён і сам мог сцяміць, што варона не пералётная птушка. На далёкі палёт ёй не хапае цярпення.
  
  Я накіраваў дух Вэнджанага ў Таглиос, у палац. Падобна на тое, яго зладзіў мой выбар. Мы апынуліся ў той самай пакоі, дзе ён правёў у бездапаможным стане доўгі тэрмін. Паўсюль ляжала пыл. Аналы па-ранейшаму знаходзіліся ў зацішным месцы, дзе я іх пакінуў.
  
  У іншым крыле палаца Радиша вырашала паўсядзённыя пытанні дзяржаўнага кіравання. Яе атачалі жрацы, правадыры і чыноўнікі, па-ранейшаму якія рабілі выгляд, быццам яна замяшчае свайго брата Прабриндра Дра. Пакуль што ўсё заплюшчвалі вочы на працяглы адсутнасць князя ў краіне. Жыццё ішла сваёй чаргой. І нават, хаця ўслых пра гэта ніхто не заікаўся, без князя, фільтруе і змякчальнага распараджэння сёстры, дзяржаўны механізм функцыянаваў значна больш эфектыўна. Я знайшоў Бабу – і давай віцца вакол яе назойлівым камаром, ссоўваючыся ў часе то назад, то наперад, з тым каб доўгі нос сунуць у кожны яе размову, за выключэннем тых, што яна вяла з Корд Мэзером, калі яны заставаліся сам-насам.
  
  Я пачуў дастаткова, каб зразумець: Мэзер прывык да таго, што яго выкарыстоўваюць. Але з такога роду выкарыстаннем мужыкі, як правіла, мірацца – ва ўсякім выпадку, да пары да часу.
  
  А вось яе гутаркі сёе з кім з вышэйшага духавенства былі даволі цікавыя, хоць і не так змястоўныя, як мне б хацелася.
  
  Што зробіш: Радиша вырасла ў зусім не выклікае прыхільнасць да шчырасці атмасферы палаца, дзе тысячамі пляліся інтрыгі, будаваліся вялікія і малыя падкопы і даводзілася штохвілінна сачыць за сваім мовай.
  
  Трымаць слова, дадзенае Капітану і Атраду, яна не збіралася. Вось тыя на! Праўда, і на шлях відавочнага здрады Радиша яшчэ не ўстала. Як і ўсе іншыя, яна была ўпэўненая ў тым, што зімовая кампанія – усяго толькі адцягвае манеўр, на самай справе зусім не накіраваны супраць Гаспадара Ценяў, альбо ж, калі наступ усё ж сапраўднае, глупства, якая абавязкова скончыцца разгромам таглиосских войскаў.
  
  І гэта пры тым, што пасля некалькіх няўдач мы дамагліся несумненнага поспеху. Ну што ж, магчыма, мы яшчэ прымусім Радишу пашкадаваць аб яе падступнасьці.
  
  Накшталт больш выведваць было няма чаго. Гоблін не меў патрэбу ў нагляду. Са сваёй справай ён цалкам мог справіцца без мяне.
  
  Збольшага з цікаўнасці, збольшага проста з нежадання вяртацца ў рэальны свет я вырашыў зазірнуць у нядаўняе мінулае маіх сваякоў. Нічога, што апраўдвала б падазронасць Старога, выявіць не ўдалося. Праўда, нюень бао – народ негаманлівы, асабліва калі яны сярод чужынцаў, да якіх не адчуваюць ні любові, ні даверу. Тай Дэй і дзядзечка Дой сам-насам былі гэтак жа нешматслоўныя, як і ў маёй прысутнасці. Матушка Гота таксама. Калі яна і адкрывала рот, то толькі для таго, каб у чарговы раз панаракаць на сваю долю. Пра мяне яна прытрымлівалася далёка не лепшай думкі. І не было гадзіны, каб яна хоць бы раз не памянула нядобрым словам сваю маці за тое, што тая пагадзілася прыняць мяне ў сям'ю Кы. Бывалі моманты, калі і я не ў думках наракаў Хонь Трэй за тое, што яна навязала мне гэтую сямейку.
  
  Ну, а што далей? Вяртацца мне ўсё яшчэ не хацелася. Можа, зірнуць на Нарайяна Сінгха і Дачка Ночы? Разам з Могабой яны на Чарандапраше збіралі пад сцягі Гаспадара Ценяў рэшткі гнюснай секты обманников. Наўрад ці яны былі здольныя зладзіць нам буйную паскудства. Стала быць, я наведаю Спадарыню. Аб чым, само сабой, потым далажу Костоправу.
  
  Я не шукаў яе спецыяльна – дзе б яна ні знаходзілася, побач заўсёды аказваўся хто-небудзь, за кім Атраду трэба было даглядаць, – накшталт Прабриндра Дра або Плеценай Лебедзя.
  
  У гэты раз князя ў лагеры Спадарыні не было. Пачуццё доўгу часам перасільваў у ім нават схільнасць прымаць жаданае за сапраўднае. Ён знаходзіўся сярод сваіх салдат і займаўся справай.
  
  Да Чарандапраша было ўжо недалёка. Нам трэба было абмінуць возера, прайсці пагоркамі і далінамі і апынуцца ля гарлавіны адзінага праходу праз Данді-Преш.
  
  Лебедзь, вядома ж, знаходзіўся побач з Спадарыняй. Ён выглядаў заклапочаным і калі я перамяшчаўся ў мінулае, і калі вяртаўся ў цяперашні. У Спадарыні меліся праблемы, якімі яна не хацела дзяліцца ні з кім. Выглядала яна так, нібы многія суткі правяла без сну. Праўда, звычкі спаць падоўгу за ёй не заўважалася і ў лепшыя часы. Але тое, што яна не змыкаюцца вачэй напярэдадні вырашальнага бітвы, якое можа стаць паваротным пунктам у гісторыі Атрада, наводзіла на думку аб адсутнасці ў яе веры ў будучыню.
  
  Аднак скокі ў часе дазволілі мне атрымаць нешта падобнае на тлумачэнне. Спадарыня сапраўды спала вельмі мала. Магчыма, з-за таго, што яе сны не былі лепш некаторых маіх. Вароны да яе чамусьці не набліжаліся, хоць яна не звяртала на іх увагі, будучы настолькі паглынутая справай, што нават не клапацілася аб сваёй знешнасці, не тое што яе сястра. Няўжо яна з тых баб, якія, займеўшы мужыка, перастаюць сачыць за сабой?
  
  Зрэшты, яна ўсё роўна заставалася выдатнай – ва ўсякім разе, у вачах Плеценай Лебедзя. Гэты малы быў безнадзейна закаханы ў яе ўжо цэлых чатыры гады і, хай нават без усялякай надзеі на поспех, выкарыстаў сваё становішча камандзіра княжацкай гвардыі як падстава для таго, каб неадлучна знаходзіцца пры ёй.
  
  Такім чынам, пра што ж мне дакладваць? Пра тое, што Спадарыні неабходна крыху адпачыць? А чаму б і не? Знямогу можа адбіцца ў крытычны момант, калі зыход справы будзе залежаць ад яснасці яе розуму.
  
  Пакінуўшы лагер Спадарыні, я праляцеў над возерам Танджи, выглядевшим чароўна нават з прасторы Вэнджанага, дзе не было ні цяпла, ні холаду, ні голаду, ні болю. Нічога, акрамя факту існавання і здольнасці сузіраць.
  
  Я дрыжаў ад холаду на ветры.
  
  А яшчэ ад страху.
  
  З сгущавшейся цемры над паўднёвай оконечностью возера падняўся жудасны прывід – многорукая, многогрудая жанчына з вывернутымі чорнымі вуснамі, обнажавшими іклы ваўкалака. Ад такога відовішча не дзіва было запанікаваць.
  
  Што я і зрабіў.
  
  
  
  18
  
  – Ты ў парадку? – спытаў Аднавокі, калі я падышоў да перадку фургона.
  
  Было цёмна. Аднавокі выпряг коней і адпусціў іх шчыпаць траўку ля абочыны, развёў вогнішча і цяпер, уладкаваўшыся на козлах, шліфаваў дзіда. Выразанае, падобна, з чорнага дрэва дрэўка ўпрыгожвала срэбная інкрустацыя – сотні гратэскавых фігурак.
  
  – Ты біўся і крычаў што ёсць мачы.
  
  – Дзякуй, што зьвярнуў увагу.
  
  – Не за што. Як я разумею, мне не варта было турбавацца. Старая кажа, ты кожную ноч крычыш як очумелый.
  
  – Мабыць, так і ёсць. Проста мне наминают келіх дэталі твайго самагоннага апарата.
  
  Я, вядома, схлусіў, але толькі збольшага, паколькі не сумняваўся ў тым, што Аднавокі хавае ў фургоне нешта накшталт перагоннага куба. Нават у Дежагоре, у самыя цяжкія дні аблогі, яны з Гоблінаў прымудраліся вырабляць бурду, якую горда называлі півам.
  
  Вось і цяпер ён не адразу сцяміў, чым адказаць, і тым самым пацвердзіў маю правату. Ды і то сказаць, ці варта было гэтаму паршивому фургона хоць ненадоўга затрымацца на адным месцы, як фуражнае збожжа чароўным чынам ператваралася ў каламутнае, смуроднае, але вызначана хмельнае пойла.
  
  – Дзіда-то навошта выцягнуў? – пацікавіўся я. – Даўнютка яно мне на вочы не траплялася.
  
  Гэта было не простае зброю. Аднавокі вырабіў яго спецыяльна для знішчэння Гаспадароў Ценяў.
  
  – Пакуль ты дрых без задніх ног, я потолковал сёе з кім з братоў, якія пабывалі ў дывізіі Спадарыні. З Вядром і з Рудым. Дык вось, хлопцы сказалі, што за апошні час аж тры разы бачылі здаравенную чорную котку. Вось я і вырашыў трымаць пад рукой лепшае, што ў мяне ёсць.
  
  Гаварыў ён зусім спакойна, але гэта было деланое спакой. Раз ужо Аднавокі узяўся за дзіду, якое лічыў шэдэўрам свайго вядзьмарскага мастацтва, значыць пагроза ўяўляецца яму неабыякай.
  
  Па ўсёй верагоднасці, «котка» – гэта жанчына па імені Ліза Дэла Бовок, ператвораная ў пантэру і страціла магчымасць вярнуць сабе чалавечае аблічча, паколькі Аднавокі укокошил яе настаўніка перш, чым той паспеў навучыць яе гэтаму фокусу. Форвалака ўжо спрабавала дабрацца да Аднавокага, і ён не без падставы лічыў, што паспрабуе зноў.
  
  – Паспрабуй яе злавіць, – прапанаваў я. – Калі Спадарыня папрацуе з ёй як след, мы зможам выкарыстоўваць гэтую шапіках у сваіх мэтах.
  
  – Слушныя думка. Зараз усё кіну і буду лавіць.
  
  – Пайду да Капітана.
  
  – Скажы яму, што я хачу дадому. Тут па-чартоўску холадна для такога старога, як я.
  
  Я хіхікнуў, чаго ён ад мяне і чакаў, і, размінаючы онемевшие ногі, патупаў туды, дзе, па маіх прыкідках, заснаваных галоўным чынам на шчыльнасці лагерных вогнішчаў, знаходзіўся Костоправ.
  
  Як добра, што ў нас з Аднавокім ўвайшло ў звычку гутарыць на старажытных прыслоўях. Я не паспеў прайсці і дваццаці футаў, як з цемры выступіў Тай Дэй. Ён нічога не казаў, проста знаходзіўся побач і аберагаў мяне. Хацеў я таго ці не.
  
  
  
  19
  
  Паход працягваўся. Фургоны і фурманкі переломались, коні охромели, людзі збілі ногі. Сланам відавочна не падабалася надвор'е – як, зрэшты, і мне. Пару разоў зарадзіў снег, але ён не клаўся мяккімі камякамі, як пакладзена нармальнаму снезе, і не стелился белым коўдрай, а ляцеў па ветры куслівыя, імгненна якія растаюць дробинками, пасля чаго хутка раставаў, ператвараючы грунт у кашу.
  
  Адно добра: конніца Могабы не прадпрымала сур'ёзных спробаў перагарадзіць нам шлях. Яго коннікі не дастаўлялі непрыемнасцяў нават фуражирам, пакуль тыя не забіраліся занадта далёка ад асноўных сіл. Падобна на тое, Могабу цікавілі толькі звесткі аб прасоўванні нашай арміі і ён зусім не збіраўся дарма губляць салдат, спрабуючы спыніць нас у чыстым полі, перш чым мы дабяромся да яго умацаваных пазіцый.
  
  Справа ішло да вечара, але дарэмна мы чакалі каманду наконт прывалу. Панурыя салдаты чыкільгалі па разбітай дарозе, кляли пранізлівы вецер і перемывали костачкі генералам, якія, як усім вядома, рэдка знаходзяцца ў разумным розуме і могуць пахваліцца здаровай спадчыннасцю.
  
  Я вырашыў адшукаць Капітана. І знайшоў. На плячах у яго сядзелі вароны, цэлая зграя шумна вілася над галавой. Ён усміхаўся – адзіны шчаслівы дурань ва ўсёй арміі. Вось ужо сапраўды ўсім генералам генерал.
  
  – Прывітанне, камандзір. Мы што, так і будзем усю ноч цягнуцца сістэма?
  
  – Так бо да Чаранки усяго-то дзясятак міль. Хіба дрэнна, калі спынімся там? Раніцай Могаба пратрэ вочы і ўбачыць наш лагер у сябе пад носам.
  
  Што ні кажы, а Стары жыў у сваім выдуманым свеце. Яму проста на родзе было напісана стаць генералам. Трэба ж, задумаў перахітрыць Могабу! Не бачыў ён гэтага хлопца ў Дежагоре. Ды і раней не прыгледзеўся да яго як след.
  
  – Мы туды ў такім стане припремся, – запярэчыў я, – што ён спляшет на нашых касцях.
  
  – Не спляшет. Длиннотень прычапіў яму да нагі чыгуннае ядро.
  
  – Ён надерет нам азадак, а гаспадару свайму зманіць з тры кораба.
  
  – Ты-то, напэўна б так і зрабіў.
  
  – Гм... – Вельмі можа быць.
  
  – Дык вось, Длиннотень сам будзе тут, і волі Могабе ён не дасць. Ідзі паспі. Я хачу, каб з усходам сонца ты ўжо сядзеў у Могабы на плячы.
  
  Дзядзечка Дой знаходзіўся ў некалькіх кроках ад нас. Выгляд у яго быў такі, нібы ён усё чуе і матае на вус. Гаварылі мы на форсбергском, але цяпер я не быў упэўнены ў гэтай меры засцярогі.
  
  Вароны ніколі не адляталі далёка.
  
  З гэтай размовы я зразумеў адно: у Костоправа ўсё-такі ёсць план. Хаця паверыць у гэта было няпроста.
  
  – Я не стаміўся і спаць не хачу.
  
  Гэта было праўдай. Вось ёсць і піць, як заўсёды пасля прагулак з Вэнджаным, хацелася жудасна. Але я мог скарыстацца штабны кухняй.
  
  – Думаю, пара растлумачыць людзям, што яны павінны рабіць, – прабурчаў Костоправ.
  
  – З розуму сысці, да чаго арыгінальная думка. І не вельмі-то шмат гадоў спатрэбілася...
  
  – Мурген, табе не здаецца, што Атрад можа знайсці іншага пройдоху на пасаду летапісца? Загадана цябе адпачываць, вось і топай.
  
  Да яго на раду ўжо збіраліся старэйшыя афіцэры. Мяне не запрасілі, так што прыйшлося вяртацца да фургона. Там я набіў пуза, удосталь налакался вады і зноў адправіўся гуляць з духам.
  
  Перш за ўсё мы з ім пацікавіліся, аб чым тлумачыць Костоправ са сваімі камандзірамі, але гэта аказалася пустой тратай часу. Гаварыў у асноўным Костоправ: разгарнуўшы вельмі падрабязную карту, ён паказваў кожнаму афіцэру месца, якое яго падраздзяленню трэба было заняць перад сустрэчай з Могабой. Здзівіла мяне адно: Стары настойваў на тым, каб дывізія Прабриндра Дра заняла пазіцыю ў цэнтры, тады як свае дзве дывізіі ён меў намер змясціць на правым флангу – усё, акрамя адмыслова навучанай групы, якую вырашыў размясціць за левым крылом Спадарыні.
  
  Цікава. Пры такой дыспазіцыі выходзіць, што наша правае крыло апынецца перад той часткай арміі Гаспадара Ценяў, якую ўзначальвае Нож.
  
  Костоправ быў поўны рашучасці у што бы то ні стала займець Нажа з усімі трыбухамі.
  
  – Чаму ты вырашыў размясціць войскі такім чынам? – павузіўшы вочы, спытала Спадарыня. – Мы абмяркоўвалі гэта тры гады, і...
  
  – Таму, што ты мне патрэбна ўся, – перапыніў яе Костоправ.
  
  Спадарыня за свой доўгі век так і не навучылася толкам стрымліваць гнеў. Костоправ адчуў, што запахла смажаным:
  
  – Калі нават цябе я не тлумачу, то і ніхто іншы не даведаецца, у чым сакрэт майго плана.
  
  Ён прапанаваў прынадны кавалачак адной з сваіх крумкач. Гэта дапамагло. Трохі. Але Прабриндра Дра і іншыя камандзіры не здагадваліся, што значаць гэтыя вароны для Костоправа.
  
  Я выбраўся з Вэнджанага, падмацаваўся, так і яго пачаставаў супам. Для падтрымання жыцця Копченому патрабавалася зусім мала ежы. Магчыма, ён проста высасывал энергію з мяне – такі псіхічны павук. Затым я заснуў і, як бывала і раней, бачыў сны, ад якіх па абуджэнні ў памяці засталіся ўрыўкі. Здаецца, там была Радиша. І Душелов. І замарожаныя старыя, здаецца, таксама былі, але помніў усё цьмяна. Дзе-то удалечыні маячыла туманная крэпасць.
  
  Кінуўшы спробы сабраць разам шматкі сноў, я зноў злучыўся з Вэнджаным. Вырашыў прасачыць за рэакцыяй непрыяцеля на наша прасоўванне.
  
  У ночы ўзляталі шары, рассыпаліся жамчужнымі іскрамі. Па схілах і раўніне змеились вогненныя лініі: мноства паходняў асвятляла шлях нашых маршевых калон. Тенеземские палкаводцы сузіралі ўсё гэта моўчкі. Адзін толькі Нож выказаў здагадку, што Костоправ паліць такую плойму паходняў для таго, каб яго войска выглядала повнушительнее.
  
  Яны не здаваліся занепакоенымі. Многія маладыя афіцэры ўжо прадчувалі наш разгром. Спадзяваліся, што Длиннотень спусціць іх з ланцуга і па вясне яны рушаць на поўнач, каб правесці лета, руйнуючы варожыя зямлі.
  
  Праўда, камандзіры старэйшыя – тыя, каму ўжо даводзілася мець з намі справу, – былі настроены інакш. Яны таксама верылі ў перамогу, але не разлічвалі, што атрымаць яе будзе лёгка. І тым мацней хацелі нанесці нам як мага большы ўрон.
  
  Што ж да самога Могабы, то ён, падобна, больш думаў аб уласным наступе, чым аб тым, як спыніць нас тут.
  
  Мне гэта не падабалася, але не было прычын лічыць, што яны знаходзяцца ў палоне ў празмернай самаўпэўненасці.
  
  З іншага боку, багацце шароў і паходняў выклікала аптымізм.
  
  Усе гэтыя велізарныя арміі былі прыведзены ў рух Чорным Атрадам. А бо якіх-небудзь пяць гадоў таму ён складаўся з семярых абадранцаў. Я добра памятаў гэты час. Што б ні чакала нас наперадзе, трыумф ці катастрофа, гэтая кампанія застанецца ў Аналах – і будзе гучаць магутным барабанным боем.
  
  Вярнуўшыся ў сваё цела, я заснуў. А калі прачнуўся, нашы перадавыя часткі ўжо падыходзілі да раўніне Чарандапраш. Ва ўсіх нізінах, лагчынах і ярах клубіўся туман.
  
  
  
  20
  
  Фургон спыніўся. Вакол панавала мітусня. Я высунуўся вонкі.
  
  Туман. Усе надання стравы асаблівага густу ў шчыльным тумане. Людзі хадзілі з паходнямі ў руках, але святлей ад гэтага не станавілася – паходні былі цьмяна, як балотныя агні. У гэтым гармідары ніхто не звяртаў на мяне ўвагі. Тут сабраліся ўсе нашы войскі – ніколі яшчэ я не быў у такой цеснаце.
  
  З'явіўся Костоправ:
  
  – Прывітанне, камандзір. Усё роўна выглядаеш.
  
  – Замотался, ледзь ногі волочу.
  
  Ён забраўся ў фургон, агледзеў Вэнджанага і заплюшчыў вочы.
  
  – Ну і...
  
  – Што яшчэ за «ну і»?
  
  – Ты тут. З чаго б гэта? І дзе твае птушкі? Усё выглядваюць?
  
  На міг мне падалося, што Стары заснуў. Ён адказаў не адразу. Але ўжо адказаў так адказаў:
  
  – Я хаваюся. І ад птушак таксама. Аднавокі іх распужаў. – Памаўчаўшы яшчэ пару хвілін, ён дадаў: – Не падабаецца мне гэта, Мурген.
  
  – Што не падабаецца?
  
  – Быць Капітанам, вось што. Я палічыў за лепшае б застацца лекарам і летапісцам. Яно як-то спакайней.
  
  – Ты спраўляешся някепска.
  
  – Ды не сказаў бы што нядрэнна. Да таго ж, не будзь я Капітанам, не было б у мяне доўгачасовых клопатаў.
  
  – О чорт! А я-то думаў, што ты знайшоў сваё пакліканне – выбіваць дзярмо з падначаленых.
  
  – Адзінае, чаго мне па-сапраўднаму хочацца, – гэта прывесці Атрад дадому. Але – не пускаюць.
  
  – Гэта дакладна, ніхто не спяшаецца адчыніць перад намі браму. І ўжо дакладна не варта гэтага чакаць ад Радиши. Яна цяпер часцяком задаецца пытаннем, што з намі рабіць.
  
  – Так і павінна быць, – усміхнуўся Костоправ. – Я пра яе таксама не забываю. – Памаўчаўшы, ён спытаў: – Ты ж ведаеш Аналы, Мурген. Ну-ка, скажы, дзе ў нас была самая крывавая бітва?
  
  – Здагадваюся, што менавіта тут. Гадоў чатырыста назад, у самым пачатку нашай гісторыі. Але захаваліся ў Аналах пра гэта нічога, акрамя туманных намёкаў.
  
  – Гісторыя мае ўласцівасць паўтарацца.
  
  Ён казаў без натхнення. Без найменшага. Костоправ не быў крыважэрны.
  
  Як і я, пры ўсёй маёй злосьці. Зрэшты, няма. Мне вельмі хацелася, каб некалькі тысяч мярзотнікаў паплаціліся за тое, што здарылася з Сары.
  
  – Як бы нам пераканацца ў сапраўднасці тых фрагментаў з згубленых Аналаў, якія ты забраў у Душелов?
  
  – Што?
  
  Ну, Костоправ, ты і спытаў! Як абухом па галаве.
  
  – Намякаеш, што яны могуць быць фальшывымі?
  
  – Я не змог іх прачытаць, але і так зразумеў, што гэта не арыгіналы, а копіі.
  
  – А значыць, у іх перевраны факты?
  
  – Вэнджаны верыў тэкстаў, якімі меў, кожнаму слову верыў. Ды і вусная гісторыя пацвярджае тутэйшае ўяўленне аб Атрадзе як пра спрадвечнае жупеле, хоць ніякай канкрэтыкі не прапануе. І гэта не можа не здацца дзіўным, бо сведчанні сучаснікаў, якія не мелі адносіны да Атрада, да нас не дайшлі.
  
  – Што-небудзь здарылася тады. Нават калі ўсе здабытыя намі кнігі сфальсіфікаваныя. Як думаеш?
  
  На міг мне здалося, што Костоправ стаміўся ад барацьбы.
  
  – Мурген, тое, што адбываецца цяпер, значна важней, чым мы з табой, і Спадарыня, і таглиосцы, і Гаспадары Ценяў, і ўсе іншыя. Інакш ніяк гэтыя дзіўныя падзеі не растлумачыць. Я над імі ламаю галаву з тых часоў, як ты стаў зазіраць у мінулае.
  
  – Напэўна, тут не абышлося без Душелов.
  
  – Вельмі можа быць. Яна паўсюль суе нос. Але, на мой погляд, справа не толькі ў ёй. Хто-то маніпулюе намі, усімі намі, у тым ліку і Душелов. І здаецца мне, гэта адбываецца і адбывалася – стагоддзямі. Думаю, калі б удалося зазірнуць у першыя сапраўдныя кнігі Аналаў, у нас бы склалася зусім іншае ўяўленне аб тым, што адбываецца і аб нашай ролі ў ім.
  
  – Ужо ці не на гэта намякала у сваёй Кнізе Спадарыня? Кіна? Наогул-то, я сам бачыў яе пару разоў, блукаючы з духам. Ну, ці вырашыў, што гэта Qinā, памятаючы міф аб ёй і напісанае Спадарыняй.
  
  – Qinā? Так. Або нейкая сутнасць, якая прагне, каб мы прынялі яе за Кіну.
  
  – А для нас гэта не адно і тое ж?
  
  – Гм... Здаецца, Спадарыні зноў сняцца гэтыя гідкія сны.
  
  Я ўжо і сам здагадаўся.
  
  – Так, падобна на тое. Яна дарэшты змучылася.
  
  – У шляху я шмат разважаў пра гэта. Чым яшчэ займацца, калі цалюткі дзень трасешся ў сядле? Мне здаецца, падзеі сталі разгортвацца занадта хутка для Кины. Гэтая пачвара прывыкла гуляць вдолгую, яе камбінацыі разлічаны на дзесяцігоддзі. А то і на пакаленні, як у нашым выпадку. Магчыма, адна з такіх маштабных камбінацый пачала дзейнічаць яшчэ да таго, як нашы прапрабратья рушылі на поўнач. Але цяпер мы вяртаемся ў роднае гняздо, і яна не паспявае рэагаваць. Чым энергічней імкнецца кіраваць ходам падзей, тым больш нязграбныя яе патугі.
  
  – Напрыклад?
  
  – Напрыклад, тое, што яна зрабіла з Вэнджаным.
  
  – А я думаў, што гэта праца Душелов.
  
  Па праўдзе сказаць, важкіх падстаў для такога здагадкі ў мяне не было.
  
  – Можа, і так. І нават нельга выключаць, што яны абодва за намі палююць і пры гэтым перашкаджаюць адзін аднаму.
  
  Прыпамятаўшы, усё, што змяшчалася на гэтую тэму ў Кнізе Пані, я палічыў версію наконт Душелов больш праўдападобнай. Калі верыць міфалогіі обманников, Кіна не валодае гэтак шырокімі магчымасцямі для ўмяшання ў зямныя справы. Паводле вучэння гэтай секты, для таго каб яна змагла дакрануцца да свету людзей, які падзяляе светы бар'ер павінен быць разбураны з нашага боку.
  
  Я сказаў пра гэта Костоправу. Той паціснуў плячыма:
  
  – Слухай, я амаль упэўнены ў тым, што Чорны Атрад па чыім-то намеры павінен быў легчы касцьмі ў Дежагоре. Да апошняга чалавека, калі не лічыць Спадарыню. Ёй трэба было памерці пасля таго, калі душилы забяруць наша дзіця.
  
  Я задумаўся.
  
  – Стала быць, калі б той малы, Рам, не захапіўся Спадарыняй...
  
  – Усё было б скончана. Кіна займела б Дачка Ночы, якая жыве па гэты бок бар'ера. І наступіў бы Год Чарапоў...
  
  Я паказваў зацікаўленасць, што, прызнацца, было зусім няцяжка. Хацелася, каб Костоправ працягваў, – авось атрымаецца зразумець, перш чым ён скончыць, чаму ён паступаў менавіта так.
  
  – Але шалёныя карты зблыталі ёй ўсю гульню, – завяршыў ён.
  
  – Шалёныя карты? Ты маеш на ўвазе Душелов?
  
  – Душелов – казырная карта. Яшчэ ёсць і Равун. Быў які Змяняе Аблічча, яго вучаніца жывая і дзе-то хаваецца. Ніхто з іх не быў часткай гэтага плана.
  
  Гэта здагадка ніяк не адпавядала ходу маіх думак. Відаць, мазгі ў мяне працавалі не ў тым напрамку.
  
  – Будзь асцярожней, Мурген. Не губляй сувязі са сваімі пачуццямі, не дазваляй сабе празмерна захапіцца блужданием з духам. Гэтая сутнасць, чым або кім бы яна ні была, маніпулюе намі, уздзейнічаючы на эмоцыі.
  
  – Мне-то з якой нагоды турбавацца? Я ўсяго толькі запісваю тое, што адбываецца.
  
  Адказ Старога прагучаў загадкава:
  
  – Перш чым усё гэта скончыцца, сцяганосец можа стаць фігурай нават больш важнай, чым Дачка Ночы.
  
  – Як так?
  
  Ён змяніў тэму:
  
  – Скажы-ка лепш, у апошні час ты шукаў форвалаку?
  
  Ён меў на ўвазе пярэваратня, тую самую, не які здолеў скінуць звярынае аблічча вучаніцу Змяняе Аблічча, якую узгадаў хвіліну таму.
  
  – Шукаў, – адказаў я, – але не бачыў з тых часоў, як па ўласных слядах вярнуўся на бойню ў Ведна-Боты.
  
  – Зразумела. Спяшацца не варта, але пры выпадку высветліць, дзе яна цяпер. Сама сябе ледзь ці прыкончыць, не варта нам разлічваць на такое шанцаванне.
  
  – О, гэта ўжо дакладна. Форвалака жывая-живехонька. Аднавокі запэўнівае, што яна варта за намі. Мы з ім як раз на днях пра яе тлумачылі. Ён лічыць, што яна жыве толькі дзеля сустрэчы з ім. Хоча паквітацца за тое, што ён укокошил Змяняе Аблічча перш, чым яна навучылася вяртаць сабе людское аблічча.
  
  Костоправ засмяяўся:
  
  – Зразумела. Нічога, хутка старэча пераканаецца ў тым, што ён зусім не пуп зямлі. Добра, хай нас чакаюць толькі прыемныя сюрпрызы. А Могабе хай яны раздзяруць кішкі.
  
  Ён зноў засмяяўся, у гэты раз зларадна, і, ужо вылазячы з фургона, кінуў:
  
  – Хутка пачнецца пацеха.
  
  Для яго і сапраўды ваенныя дзеянні былі чымсьці накшталт гульні. Аб тым, што гэта гульня са смерцю, ён стараўся не думаць.
  
  
  
  21
  
  Я зноў віўся над галавой Могабы. Я, Мурген, бог шпіянажу.
  
  Равун і Длиннотень прыбытку неўзабаве пасля світання. Абодва лічылі, што для процідзеяння Спадарыні спатрэбяцца іх сумесныя намаганні. Падобна на тое, што па меры прасоўвання Спадарыні на поўдзень яе сілы растуць як на дражджах і яна ўжо цалкам здольная парваць Могабе азадак.
  
  І тут мяне ахінула. Гэта было падобна на рэлігійнае адкрыцьцё. Я зразумеў, што за страх не дае спакою Капітану. Ён падазрае, што Спадарыня вярнула сабе былую моц, уступіўшы ў змову з Киной.
  
  Мне і самому часам прыходзіла на розум нешта падобнае. Мяркуючы па тым, што я ведаў аб чарах і вядзьмарстве, страчаная ёю ў бітве пры Курганне магічная моц ніяк не магла быць вернутая. Уся гэтая няўцямная містычная гісторыя звязана з Сапраўднымі Імёнамі. Гуннитская міфалогія мільгае згадваннямі пра багоў, дэманаў і бесах, якія толькі тым і занятыя, што хаваюць свае сапраўдныя імёны у камянях, дрэвах і берагавую пяску. Таму што які пазнаў Сапраўднае Імя нібыта атрымлівае ўладу над тым, хто гэта Імя носіць. Усё гэта здавалася існай глупствам, але, як ні дзіўна, працавала.
  
  Сапраўднае Імя Спадарыні было абвешчана, калі яна канчаткова улаживала адносіны з былым муженьком. Яна засталася ў жывых, але, згодна ўсім містычным канонах, ператварылася ў простую смяротную. Якой многія жадалі смерці. Для былых субратаў па рамяству яна ўяўляла цікавасць як хадзячая камора цёмных вядзьмарскіх сакрэтаў. Веды засталіся пры ёй, але яна пазбавілася здольнасці іх прымяняць.
  
  Яе Імя больш не мела над ім улады. Але сама яна, страціўшы магічную сілу, мабыць, не магла скарыстацца вядомымі ёй Імёнамі. Інакш даўным-даўно ўправілася б і з Равун, і са сваёй сястрой. І яна не раскрыла б Імёны нават Одноглазому і Гоблінаў. Хутчэй бы, памерла.
  
  Усё-ткі ведзьмакі і чараўнікі – людзі адмысловага склада.
  
  Вядома ж, Спадарыня варта ўласным плане. І роля, адведзеная ёю Одноглазому і Гоблінаў, не занадта важная – што-то накшталт камянёў, якія губляюць у калодзеж.
  
  Я быў упэўнены, што яна захавала нямала важных сакрэтаў. З падслуханых размоваў я ведаў, што Длиннотень гатовы ахвяраваць трыма або чатырма пальцамі, толькі б атрымаць доступ да ведаў Спадарыні.
  
  І вось што цікава: кожны раз, калі Длиннотень пасылаў Ревуна з заданнем захапіць Спадарыню, што-небудзь не спрацоўвала. Ужо ці не таму, што Равун не жадаў яшчэ большага ўзмацнення свайго старэйшага партнёра?
  
  Калі-небудзь я насяду на Спадарыню і запатрабую растлумачыць усю гэтую кухню з Сапраўднымі Імёнамі, – растлумачыць так, каб нават дурню стала зразумела. Калі пашанцуе, я атрымаю дастатковую ўяўленне аб вядзьмарстве, каб тыя з нас, хто вывучае гэтыя Аналы, атрымалі хоць бы цьмянае ўяўленне пра тое, што адбываецца.
  
  Калі сутыкаешся з вядзьмарствам, папросту можна обделать подштанники – тут ужо ніякае веданне не зберажэ. Але ў любым выпадку не шкодна ведаць, што хаваецца за парогам магіі.
  
  
  
  Тенеземские салдаты знаходзіліся на сваіх пазіцыях. Адны сонна жавалі паёк, іншыя старанна выконвалі будзённую працу. Я круціўся сярод іх, прыслухоўваючыся да размоў на вядомых мне мовах. Некаторыя філосафы вельмі маляўніча апісвалі характар і разумовыя здольнасці генералаў, якія выбудавалі войскі ў баявы парадак і трымаюць іх у поўнай гатоўнасці, тады як апошняму остолопу ясна, што ў бліжэйшы час нічога не адбудзецца. Нічога – гэта таму, што чортавы талы занадта стаміліся, ім не да нападаў, бо яны ўсю ноч правялі ў паходзе.
  
  «Тал» – вельмі зручны слоўца, свайго роду каламбур. Будучы уніжальным скарачэннем ад «таглиосец», яно на некаторых дыялектах, якія існуюць на поўдзень ад Данді-Преша, азначае яшчэ і дзярмо.
  
  Адчуванне было такое, нібыта я не адзін год праслужыў бок аб бок з гэтымі хлопцамі. Мы гаварылі на адной мове.
  
  На бяспечнай адлегласці ад перадавой лініі Могаба узвёў для сябе здаравенную назіральную вышку. Драўляную. Паводле майго ўбогага разуменні, яму даволі хутка трэба было злічыць яе не занадта зручнай. Длиннотень і Равун далучыліся да яго на назіральнай пляцоўцы. Атмасфера была святочнай, але і далёка не змрочнай. Па нашаму нагоды ніхто асабліва не турбаваўся.
  
  Длиннотень здаваўся ледзь ці не лагодным. Гэтая бітва павінна была стаць кульмінацыяй ўсіх яго задум. Па яе заканчэнні яму трэба было стаць уладаром свету, якія не маюць супернікаў, акрамя, магчыма, некаторых саюзнікаў, не цалкам якія падзяляюць яго амбіцыі.
  
  Я быў абражаны тым, што нас, падобна, не прымалі ўсур'ёз. Могаба здолеў выклікаць ўсім гэтым людзям упэўненасць у тым, што яны непераможныя. А салдаты часта менавіта такія, якімі яны сябе лічаць. Упэўненасць вядзе да перамогі. За ўвесь час, пакуль я назіраў за імі, Равун ні разу не закрычаў. Длиннотень ні разу не выйшаў з сябе. Спадарыня іх, вядома, турбавала, але асаблівага хвалявання, якога можна было чакаць, не назіралася.
  
  22
  
  Ўзыходзячае сонца ўжо пачынала выпальваць туман – паўсюль, акрамя нашага лагера. З флангу, дзе размясцілася войска Спадарыні, веяў ветрык. Там вогнішчы тлелі, ахутваючы стаянку дымам. Тенеземцы маглі бачыць толькі лагерную абслугу, бесперапынку подносившую галлё, так вздымавшиеся над туманам і дымам абложныя вежы. Дэталі, з якіх гэтыя вежы сабралі, былі дастаўлены з баржы, з ракі Нагир, што каштавала немалых намаганняў і адчайнай лаянкі.
  
  На кой чорт іх прывалаклі сюды, я рашуча не разумеў. Мы ж не збіраліся штурмаваць крэпасць. Праўда, ведаючы Костоправа, можна было выказаць здагадку, што ён задумаў усё гэта з адзінай мэтай – збіць Могабу з панталыку і прымусіць яго губляцца ў здагадках.
  
  Разам з духам Вэнджанага я нырнуў у дым. Унутры ўсё выглядала зусім не так, як я чакаў. Салдаты спалі. Толькі абозная шушера падтрымлівала агонь, збірала вежы і выраўноўвала сцежкі, якія вядуць да пазіцыях Могабы, праклінаючы той дзень і гадзіну, калі нарадзіўся Костоправ.
  
  Салдаты, надзиравшие за працай обозников, не вызначаліся паблажлівасцю. У Костоправа хапіла розуму сфармаваць рабочыя каманды з прыхільнікаў адных канфесій, а ў начальнікі ім даць воінаў, якія прытрымліваюцца іншых рэлігійных вучэнняў і зусім не падтрымліваюць, вераванняў сваіх падначаленых.
  
  Некаторыя дэталі плана Костоправа пачыналі распагоджвацца, але сабраць гэтыя фрагменты разам не было ніякай магчымасці. Цяпер задача заключалася ў тым, каб адзіны чалавек, які ведаў усё, заставаўся ў жывых да тых часоў, пакуль... Эх, Мурген, Мурген... І дзе ж разрэкламаванае ўзаемнае давер, уласцівае братам Чорнага Атрада? Усё гэта суцэльная паказуха. Ха! Вось Плецены Лебедзь – рослы, прыгожы бландын, спрабуе разабрацца ў тым, што адбываецца, яшчэ больш актыўна, чым я. Магчыма, часам інтуіцыя дапамагае ў якой-то меры разумець Спадарыню. Але зараз Лебедзь застаецца толькі разгублена бурчэць.
  
  Саму Спадарыню я выявіў непадалёк. Заняўшы пазіцыю на тырчала з туману вяршыні пагорка, яна спакойна і засяроджана назірала за перавалам – на той выпадак, калі Могаба што-небудзь зробіць.
  
  Я пакінуў яе і вярнуў Вэнджанага ў фургон. Настаў час перакусіць.
  
  – Шчанюк, – заворчал Аднавокі, як толькі я адкрыў вочы, – зноў ты прападаў чортаву процьму часу. Гэтак калі-небудзь застанешся там назаўсёды.
  
  Мне гэта паўтаралі ўвесь час. Але нічога такога не здаралася і, падобна, не павінна было здарыцца. Мае асцярогі на гэты конт паволі міналася.
  
  – Ёсць што-небудзь цікавае? – спытаў я.
  
  – Вайна, вось што. Так што давай не путайся пад нагамі. У мяне ёсць праца, і патрэбна дапамога нашага старога пердуна. А ты разомнись, спяваеш чаго-небудзь ды звары супчику. Покормишь Вэнджанага, калі я скончу.
  
  – Сам і кармі яго, калі вы скончыце. Твая праца, ты і рабі. І няма чаго на мяне перагарам дыхаць.
  
  – Не, не ўмееш ты, Шчанюк, з людзьмі ладзіць.
  
  – Скажы лепш, мы збіраемся што-небудзь зрабіць?
  
  – Няма. Хопіць таго, што мы протопали сістэма пяцьсот дзярмовых міль пасярод дерьмовой зімы па той толькі прычыне, што тут, калі верыць чуткам, ламачча добры, каб рыхтаваць жратву на вогнішчы.
  
  – Усе паводзяць сябе так, нібы іх опоили.
  
  – Можа, іх і сапраўды опоили. Дакладна не ведаю. Гэта проста здагадка. Я магу памыляцца. Адчапіўся б ты лепш, Шчанюк. У мяне спраў па горла.
  
  
  
  Усё было зацягнута дымам. І чым бліжэй да перадавой лініі, тым шчыльней, літаральна з кожным ярдом, ён станавіўся. Але я ўжо пабываў там і цяпер вырашыў, што маё цікаўнасць можа і пацярпець. А таму матляўся каля фургона і еў. Еў, еў і еў. І піў. Выдзьмуў ледзь не ўвесь запас Аднавокага. І так трэба яму, таму што ён грубіян і невежа. Я ўспомніў Сары. І зразумеў, што цяпер буду думаць пра яе бесперапынна. Блізкая небяспека прымушае чалавека засяроджвацца на самым галоўным.
  
  Акрамя таго, мяне турбавала блізкасць Нарайяна Сінгха. Жывы святой обманников знаходзіўся ўсяго ў мілі адсюль. Ён падтрымліваў агонь у паходным вогнішчы. Дачка Ночы, шчыльна закручана ў коўдру, сонна азіралася па баках.
  
  – Тваю ж маць! – спахапіўся я.
  
  Я ледзь ня ўпаў у забыццё, амаль неотличимое ад рэальнасці. Цяпер я проста месца сабе не знаходзіў, чакаючы, калі можна будзе вярнуцца да Копченому. І праверыць, ці сапраўды Сінгх рыхтуе сняданак. Мне было неабходна ўцячы ад пакутлівых успамінаў аб Сары. І калі ж, нарэшце, зарубцуются гэтыя шнары? Калі боль сціхне хоць бы настолькі, каб мне не даводзілася кідацца ў пошуках хованкі ад яе?
  
  Я ўтаропіўся на вогнішча, спрабуючы адагнаць горкія думкі. Гэта было ўсё роўна што аддзіраць присохшие струпы. Чым старанна спрабаваў я засяродзіцца на чым-небудзь іншым, тым больш думаў аб Сары. У рэшце рэшт вогнішча зачыніў перада мной ўвесь гарызонт, і здалося, што па іншы бок полымя я бачу сваю жонку: бледная, ускалмачаная, але, як заўсёды, выдатная, яна рыхтавала рыс. Стваралася ўражанне, быццам я зазіраю ва ўласнае мінулае. У мяне перахапіла дыханне, і я ўскочыў на ногі.
  
  Не, толькі не гэта! Бо я ўжо перажыў гэтыя правалы ў мінулае, пакончыў з імі... Хіба не так?
  
  З фургона вылез Аднавокі:
  
  – Гэй, Шчанюк, усё зроблена. Ён у тваім распараджэнні, калі патрэбен. Але лепш дай яму адпачыць. У бліжэйшы час усё роўна нічога не адбудзецца.
  
  – Слухай, што за дрэнь паляць у нашых вогнішчах? Ад гэтага дыму ў мяне бачання.
  
  Аднавокі усмактаў у сябе пару літраў паветра, прытрымаў дыханне, а потым выдыхнуў і паківаў галавой:
  
  – Вечна табе што-то мроіцца.
  
  – Нічога падобнага.
  
  За мной і сапраўды такога не вадзілася. А значыць, варта падумаць аб тым, што здарылася. Я агледзеўся па баках: хто быў сведкам майго размовы з Аднавокім? Матушка Гота завіхалася ля вогнішча, але яна не настолькі валодала форсбергским, каб пачутае прымусіла яе насцярожыцца.
  
  Яна сама прызначыла сябе сямейнай поварихой, а гэта азначала, што мне, нягледзячы на сгоняющие тлушч падарожжа з Вэнджаным, трэба было прыкметна патаўсцець. Гэтая жанчына па-ранейшаму цягала з сабой увесь свой арсенал і ў тых рэдкіх выпадках, калі брала на сябе праца папрактыкавацца з дзядзькам Доем або Тай Дэем, паказвала сапраўдны клас. Са мной матухна Гота гаварыла мала. Яна знаходзілася тут не з-за мяне, я ўяўляў сабой толькі прыкрую перашкоду. Яна лічыла, што бяды не здарылася б, не зрабі тады Хонь Трэй насуперак здароваму сэнсу і спрадвечных звычаяў.
  
  Я быў проста шчаслівы, калі матушка Гота не траплялася мне на вочы. Бо адзін яе від абуджаў ува мне пачуцці, якія патрабавалася утаймоўваць. Так, напрыклад, я не мог адкараскацца ад думкі, што ўсё магло б скласціся не ў прыклад лепш, калі б маці Сары не прыспічыла застацца з намі. Магчыма, тады Сары засталася б у жывых. Хоць, па праўдзе сказаць, ніякай логікі ў гэтых здагадках не было.
  
  Як бы ні вабіў мяне Вэнджаны, я вырашыў трываць боль. Калі-небудзь усё роўна прыйдзецца да яе прывыкаць. У рэшце рэшт я вырашыў прагуляцца вакол лагера сваім ходам. Там, па меншай меры, не прыйдзецца дыхаць дымам. Але ледзь толькі я зрабіў першы крок, як з туману матэрыялізаваўся Тай Дэй.
  
  – Гляджу, ты ўжо зняў лубок і павязку, – заўважыў я. – Вырашыў вярнуцца да сваіх абавязкаў?
  
  Ён кіўнуў.
  
  – А ці ня рана? Калі рука не загаілася як вынікае, папросту можаш зламаць яе ў тым жа месцы.
  
  Тай Дэй паціснуў плячыма. Крутым хлопцу не даспадобы быць калекай, і ці можна яго папракнуць?
  
  – А што з дзядзькам Доем?
  
  Я яго ўжо даўно не бачыў. Тай Дэй вярнуўся, а значыць, дзядзечка паддасца спакусе і сысці, каб самастойна палічыць з ворагамі. З пункту гледжання Шляху Мяча, такое рашэнне павінна яму прадстаўляцца абсалютна правільным.
  
  Тай Дэй зноў паціснуў плячыма.
  
  Гэты малы проста шчасліўчык – яму не даводзіцца малоць языком, каб зарабіць сабе на хлеб. Інакш бы ён ператварыўся ў хадзячы шкілет.
  
  – Лепш дапамажы мне тут, брат. Я буду вельмі засмучаны, калі гэты годны старац загіне.
  
  Дзядзечка Дой зусім не была старой старым. Старэй Костоправа гадоў на дзесяць, ён адрозніваўся куды больш зайздроснай бадзёрасцю і спрытам.
  
  – Гэтага не здарыцца.
  
  – Рады чуць. Але бяда ў тым, што ад смерці ніхто не заговорен. Так што парай яму не паводзіць сябе занадта ўжо цудоўна перад людзьмі, якія нас не ведаюць. Капітан не сядзеў з намі ў Дежагоре.
  
  Ні з таго ні з сяго Тай Дэй зрабіўся словоохотлив:
  
  – Тое, што ён перажыў, – пекла.
  
  Што дакладна, то дакладна. Праўда, я ніяк не чакаў падобных слоў ад нюень бао.
  
  – Так яно і ёсць. І гэта изувечило яго, сапраўды гэтак жа як Дежагор пакалечыў нас. Ён больш нікому не давярае. Яго шлях – шлях адзіноты, тут ужо нічога не выправіць. А у асаблівасці ён не давярае людзям, чые вераванні, памкненні і ўчынкі яму незразумелыя.
  
  – Дзядзечцы?
  
  – Ты павінен прызнаць, што дзядзечка Дой вельмі дзіўны чалавек, нават па мерках нюень бао.
  
  Тай Дэй хмыкнуў, употай згаджаючыся з гэтым эпітэтам.
  
  – Ён прымушае Капітана моцна нервавацца. А ў Капітана ў руках вялікая ўлада.
  
  – Зразумела.
  
  – Спадзяюся.
  
  Звычайна нават Дою даводзілася абцугамі выцягваць з Тай Дэя словы, так што ў гэты раз я мог адчуваць сябе задаволены гэтак нечаканай гаварлівасцю целаахоўніка.
  
  Я даволі шмат даведаўся пра яго дзяцінства, у якім не было нічога асаблівага, акрамя таго, што ён рос разам з Сары. Сам Тай Дэй лічыў, што над яго родам імкнецца праклён. Бацька памёр, калі Тай Дэй і Сары былі зусім маленькімі. Май, жонка майго «цені», патанула праз некалькі месяцаў пасля нараджэння іх сына, То Тана, у самым пачатку паломніцтва, якое прывяло нюень бао ў Дежагор як раз да пачатку аблогі. Сары выйшла замуж за Сам Дан Ку, які на некалькі гадоў – пакуль не памёр ад ліхаманкі – ператварыў яе жыццё ў пекла. Усе дзеці Сары палеглі ў Дежагоре пад мячамі людзей Могабы. І нарэшце, Тое Тан загінуў падчас набегу душыў, калі забілі Сары і зламалі руку Тай Дэю.
  
  Падобна на тое, што ў гэтай сям'і ніхто не паміраў ад старасці. А вось сама сям'я памірае. Матухне Готе ўжо дакладна не наканавана мець дзяцей.
  
  Праўда, Тай Дэй яшчэ мог стаць бацькам, але мне гэта ўяўлялася малаверагодным. Я лічыў, што хутчэй ён складзе галаву пры спробе адпомсціць за сястру і сына.
  
  Варта было памаліцца за Тое Тана, і да Тай Дэю вярнулася звычайная замкнёнасць.
  
  
  
  Войска выстраілася наступным чынам: злева Спадарыня, у цэнтры князь, а на правым флангу, адна за іншы, – дзве дывізіі Костоправа. У прамежку паміж гэтымі эшалонамі сабралася ўся наша кавалерыя. У чым сэнс? Кавалерыйскі рэзерв заўсёды размяшчаецца ззаду цэнтра пазіцыі. Так павялося адвеку стагоддзяў.
  
  І чаму Костоправ размясціў свой адборны, спецыяльна навучаны атрад ззаду дывізіі Спадарыні?
  
  Альбо Стары спадзяецца гэтымі дзівацтвамі давесці Могабу да шаленства – ён увядзе яго ў вар'яцтва, – альбо тактыка грунтуецца на яго параноі і нянавісці да Нажа.
  
  І чаму ўсё абознае адкіды сагналі да перадавой лініі? Костоправ запал як не любіць таскающихся за войскамі падхалімаў. Усе, хто яго ведае, здзіўляюцца, чаму ён да гэтага часу не разагнаў гэтую чараду. І куды падзеўся дзядзечка Дой? Як скрозь зямлю праваліўся.
  
  
  
  23
  
  Пачынаецца! Я адчуў гэта раней, чым зараўлі трубы і загрохотали барабаны. І з усіх ног, пераскокваючы праз камяні і якія цьмеюць вогнішчы, панёсся да фургона.
  
  Дазволіўшы Копченому падняць мяне да назіральнай пляцоўцы Могабы, я адразу адчуў некаторую няўпэўненасць генерала. Ён ведаў Костоправа як облупленного і выдатна разумеў, што палова нашых манеўраў мае на мэце збіць яго, Могабу, з панталыку. Але вось няўдача – ён паняцця не меў, якая з двух палоў.
  
  Гэта веданне толькі шкодзіла яму, прымушаючы вагацца перад прыняццем любога хоць трохі сур'ёзнага рашэння. Я пагарджаў Могабу за здраду, але пры гэтым не мог не аддаваць яму належнага. Ён быў рослы, прыгожы, разумны мужчына – ну зусім як я. І да таго ж выдатны ваеначальнік. Побач з ім не было нікога, акрамя пасланцаў і дваіх вазу, якія спрытна прыкідваліся сьне. Іх задума складаўся ў тым, каб дачакацца ад Спадарыні ходу – і тады адзін яе адцягне, а іншы схопіць.
  
  З назіральнай пляцоўкі Могабы адкрываўся амаль ідэальны агляд – лепшага, напэўна, проста немагчыма дамагчыся. Левы фланг яго арміі маскировало нагрувашчванне валуноў, тады як справа круты адхон загароджваў і яго крыло, і частка размяшчэння таглиосцев. Цяпер я зразумеў, чаму байцам раздавалі «часнык». Гэта хітрая штуковіна – сталёвы шыпастым шарык, падобны на дзіцячую цацку. Толькі шыпы ў яго острющие, а часам яшчэ і атручаныя. Рэч карысная, асабліва калі трэба драпаць, а па пятах гоніцца конніца. Калі вершнікаў прыйдзецца ехаць па вузкай сцежцы, то, раскідаўшы гэтыя жалязякі, можна забяспечыць сабе шчасны адыход і нават зладзіць згубную засаду.
  
  Ага! Я прыкмеціў адсутнічае свойственника.
  
  Дзядзечка Дой памчаўся лепшае сукенка – рытуальнае адзеньне мечаносцаў. Відаць, вырашыў не ўводзіць нас у выдаткі на пахаванне. Аб чорт! Трэба будзе пагаварыць з Тай Дэем аб пахавальных абрадах яго племя. Я быў сведкам смерці мноства нюень бао, але ніколі не прымаў удзелу ў тым, што адбывалася пасля. Не мог дараваць ім таго, што, праводзячы ў апошні шлях Той Тана і Сары, яны аддалі перавагу абысціся без майго ўдзелу.
  
  Дзядзечка Дой з вельмі напышлівым выглядам падымаўся па схіле, пакуль не апынуўся у пяцідзесяці кроках ад перадавой лініі тенеземцев. Там ён спыніўся і голасна абвясціў выклік Нарайяну Сингху.
  
  Здагадайцеся, хто выйшаў на паядынак? То-то і яно – ніхто нават не адгукнуўся. І нікому не прыйшло ў галаву перадаць пасланне ў лагер обманников.
  
  Дзядзечка пачаў выкрыкваць рытуальныя абразы, усяляк понося обманников і іх саюзнікаў. Бяда заключалася ў тым, што рытуал прадугледжваў лаянку праціўнікаў, узаемны абмен праклёнамі. Але аб якой перебранке магла ісці гаворка, калі яго слухачы не казалі на нюень бао?
  
  Бедны дзядзечка. Ён столькі гадоў чакаў гэтага дня, нястомна рыхтаваўся да яго – а які вынік? Усе гэтыя хлопцы і дзяўчаты бачылі перад сабой не больш чым ополоумевшего старога.
  
  Праз некаторы час гэта дайшло і да Доячы. Ён ашалеў па-сапраўднаму. І зноўку пачаў выкрыкваць свае абразы, на гэты раз па-таглиосски. Некаторыя тенеземцы яго зразумелі. Неўзабаве і да обманников дайшло, аб чым гаворка.
  
  Ім пачутае не спадабалася.
  
  Я знаходзіў гэта ўяўленне вельмі пацешным. У прыватнасці, таму, што яно, відавочна, не прадугледжвалася планамі Капітана.
  
  Дзядзечка працягваў крычаць.
  
  У лагеры обманников нізкарослы месія душыў прамовіў, звяртаючыся да сваім прыхільнікам:
  
  – Адказваць не будзем. Мы пачакаем. Цемра – вось наш час. Яно прыйдзе. Цемра прыходзіць заўсёды. – Памаўчаўшы, ён спытаў: – Хто гэты чалавек?
  
  – Адзін з паломнікаў нюень бао, які пабываў у Дежагоре, – растлумачыў непрыемнага выгляду каржакаваты малы.
  
  Звалі гэтага малога Сіндхі. Ён заявіўся ў Дежагор падчас аблогі, каб шпіёніць ды вынюхваць ў карысць душыў. А мы-то лічылі сукін сына мёртвым.
  
  Такія, як Сары, паміраюць, а Сіндхі і Нарайяны Сингхи працягваюць жыць. Вось чаму я не магу стукнуцца ў рэлігію. Хіба што маюць рацыю гунниты, перакананыя, што існуе кола жыцця і ў канчатковым рахунку кожнаму аддаецца па заслугах.
  
  – У сваім племя ён лічыцца знаўцам цырымоній, кім-то накшталт жраца. Жанчына з яго сям'і выйшла замуж за сцяганосца Чорнага Атрада.
  
  – Гэта сее-што растлумачвае. Багіня творыць сваю чарговую вытанчаную п'есу пра смерць.
  
  Ён зірнуў на Дачку Ночы. Малая сядзела зусім вольга і была падобная на прывіда. Прычым мацней ранейшага. Чатырохгадовая дзяўчынка не павінна, проста не можа выглядаць вось так.
  
  Здаецца, Нарайян Сінгх адчуваў смутны непакой. Ён ведаў, што яго багіня забавы дзеля дазваляе каму-небудзь з яе адданых прыхільнікаў раней часу сысці з жыцця, і не хацеў, каб падобнага роду жарт была згуляная з ім.
  
  – Цемра – вось наш час, – паўтарыў Сінгх. – Цемра прыходзіць заўсёды.
  
  «Цемра прыходзіць заўсёды». Гучыць, як дэвіз Кины. Я зноў прыгледзеўся да дачкі Спадарыні і Костоправа. Вельмі ўжо яна мяне турбавала, з кожным разам усё пушчы прыпадабняючыся прывіду. Нават хацелася крычаць, заклікаючы да Спадарыні і Старому.
  
  Магчыма, гэта нават было мне па сілах. Я як быццам здабыў здольнасць адчуваць, блукаючы з Вэнджаным.
  
  Зрушыўшыся ў бок, я заўважыў, што Могаба ўспрымае патугі Доячы сур'ёзней, чым Нарайян Сінгх. І тое сказаць, ён памятаў дзядзьку па былым, не занадта прыемным днях.
  
  – Прымусьце старога змоўкнуць, – загадаў генерал. – Салдаты пялятся на яго і не сочаць за праціўнікам.
  
  Не дачакаўшыся водгуку ад обманников, дзядзечка Дой пачаў ганіць тенеземцев і іх гаспадароў. Няўлоўным рухам Дой выхапіў Бледны Жазло і адбіў кінуты ў яго дзіда. Як ад сляпнёў адмахнуўся.
  
  – Трусы! – крычаў ён. – Здраднікі! Няўжо ніхто з вас не адважыцца адказаць на выклік?
  
  Ён з пагардай павярнуўся да ворагаў спіной і нетаропка пакрочыў да нашых пазіцыях. Як раз за імгненне да таго, як на дзядзечку павінен быў абрынуцца град дроцікаў і стрэл, ён быў недасягальны. Спрытна ў яго атрымалася, нічога не скажаш. Яго сыход ніколькі не паходзіў на ўцёкі.
  
  24
  
  І тут нібы ўсе дэманы сарваліся з ланцуга. Загрохотали барабаны. Нязграбныя, ненавучаныя, дрэнна ўзброеныя, азлобленыя людзі з дзікім завыванием рынуліся ўверх па схіле. Шэсцьдзесят тысяч галодных лапцюжных з лагернай абслугі наваліліся на паслугачоў Гаспадара Ценяў. Нашы салдаты падганялі іх лёзамі мячоў.
  
  Я быў збянтэжаны. І разгублены. Вядома, Капітан суровы, але я ніяк не чакаў, што ён вось так папросту пагоніць ўвесь гэты зброд на забой. Аднак, пораскинув мазгамі, я зразумеў, што здзіўляцца няма чаму. Ён усю дарогу паўтараў салдатам, каб тых хлопцаў з абслугі, якія ім чаму-то не падабаюцца, яны гналі з лагера ў шыю, ды поживей. Вось, стала быць, у чым справа. А хлопцы-то думалі, што ён не спадзяецца на поспех.
  
  Усім гэтым небаракам трэба было скласці галаву. Але перш яны нанясуць тенеземцам некаторы страты і засмуціла іх шэрагі. Нам гэта на руку.
  
  Бязлітасна подгоняемая салдатамі натоўп абрынулася на цэнтр і правы фланг войска Могабы, скамячыўшы пярэднія шэрагі. Дывізію Нажа атака не закранула.
  
  Пакуль уся ўвага была засяроджана на гэтым наступе, адборныя падраздзялення Костоправа войскі адарваліся ад Гаспадыні і накіраваліся да окаймлявшим праход скалах. Вядома, у гэтых скалах былі размешчаны заслоны Могабы, так што там неадкладна пачаліся сутычкі. Следам за атакавалай натоўпам, падштурхоўваючы яе наперад, рушылі сланы. Тенеземцам было не да іх. Па ходзе прасоўвання да варожых пазіцыях сланы з дапамогай здаравенных колотушек забівалі ў зямлю велізарныя жалезныя палі.
  
  Пранізліва завылі медныя тенеземские трубы. Нечакана – і я не мог узяць у толк, з якой мэтай, – дывізія Нажа знялася з месца і рушыла ўніз па схіле, але не прама, а пад вуглом, якія дазваляюць ёй абыйсці наш правы фланг. Мяне зьдзіўляў, як яго хлопцы прымудраюцца захоўваць строй сярод нагрувашчванні камянёў.
  
  Цяпер мне прадставілася магчымасць убачыць адзін з якія сталі легендарнымі прыступаў лютасьці Длиннотени.
  
  – Што ты сабе дазваляеш?! – закрычаў ён на Могабу, калі перастаў нарэшце бязладна раўці ды пырскаць сліной і змог вымавіць нешта сэнсоўнае. – Аб чым толькі думаеш?! Што за дурныя манеўры без майго дазволу?! Хоць бы патлумачыў, што ён задумаў?
  
  Длиннотень крычаў, тупаў нагамі па драўлянай платформе і з такой сілай ўтыкаў пазногці ў сваю маску, што я нават паверыў: вось цяпер Гаспадар Ценяў незнарок сарве яе і пакажа мне так старанна хаваецца твар.
  
  – Я паняцця не маю, што ён задумаў, – адказаў Могаба, не звяртаючы ўвагі на істэрыку Гаспадара Ценяў. Абапёршыся на агароджу пляцоўкі, ён сачыў за прасоўваннем Нажа і выглядаў разгубленым – я яго такім ніколі не бачыў. – Супакойся.
  
  Равун пагоршыў перапалох серыяй пранізлівых крыкаў. Длиннотень зноў страціў дар сувязны гаворкі.
  
  Заспявалі таглиосские трубы. Шадаритская кавалерыя вылецела з прамежку паміж дывізіямі Старога і накіравалася ў стык корпуса Нажа і астатняга тенеземского войскі. Яе манеўр выглядаў куды менш эфектным, чым прасоўванне воінаў Нажа. Коннікі нават не спрабавалі захоўваць строй.
  
  Нож ніяк на гэта не адрэагаваў, ён працягваў наступаць. Могаба – вось ужо на яго не падобна – быў па-за сябе ад гневу, ён рашуча не разумеў, што задумаў Нож.
  
  Длиннотень і Равун ледзь не пабіліся!
  
  Што за чартаўшчына?
  
  Раптам грукат барабанаў абвясьціў аб вылучэнні перадавой дывізіі Костоправа. Яна накіроўвалася прама да таго месца, якое вызвалялі сілы Нажа. Кавалерысты працягвалі рух, прыкрываючы фланг дывізіі. А затым стронулась з месца і рэзервовая дывізія. Яна разгарнулася направа і рушыла ўслед за Нажом. Я назіраў усё гэта, вытаращив вочы і разявіўшы рот.
  
  Калі глядзець з боку, падзеі на поле бою паходзілі на добра пастаўлены танец, вось толькі ніхто не разумеў, што адбываецца. Разгубленасць была ўсеагульнай. А далей ад перадавой, у прыватнасці каля назіральнага пункта Спадарыні, людзі наогул нічога не ведалі. Можа, у Капітана і былі нейкія думкі, але цяпер, у імкненні захаваць кантроль за становішчам, ён паходзіў на чалавека, які спрабуе бегчы ў трох кірунках адначасова. Ён бо не меў магчымасці ўбачыць поўную карціну.
  
  А я нічым не мог яму дапамагчы. Да таго часу, калі вярнуся ў ўласную плоць, очухаюсь і разыщу яго сярод атакавалых войскаў не менш чым у мілі ад фургона Аднавокага, уся абстаноўка зменіцца карэнным чынам.
  
  Злева і ў цэнтры нашы салдаты працягвалі гнаць перад сабой абознае адкіды. Усё гэта ператваралася ў гульню, у жахлівы спектакль, які, напэўна, будзе памятаць не адно пакаленне.
  
  Перадавая дывізія Костоправа ўдарыла нарэшце тенеземцам ў лоб, каб не дапусціць іх да пазіцыях, якія пакінуў Нож. Могаба кінуў у бой рэзервы. Біліся яны цудоўна і пацяснілі Костоправа. Але ненашмат. І ў мяне склалася ўражанне, што Стары не настроены накіраваць усе сілы ў гэтую пралом.
  
  Адзін з шадаритских атрадаў прарваўся наперад, апынуўшыся ў палёце стрэлы ад лагера душыў. Некалькі хвілін жменька лучнікаў вяла бязладную стральбу, але бачнага эфекту гэта не дало. І тут Равун здолеў дакрычацца да Длиннотени:
  
  – Нам нельга марнаваць час на сварку. У любы момант гэтая жанчына можа нанесці ўдар. Калі ты не займешься зараз жа...
  
  У рэшце рэшт Гаспадар Ценяў зразумеў, што калі ён і далей будзе скандаліць і буяніць, то апынецца уразлівым для чар. Напарнік не можа засцерагаць яго бясконца: у Ревуна, мяркуючы па яго дзікім воплям, таксама прыпадак.
  
  Усё яшчэ дрыжачы ад гневу, няздатны да выразна прамовы, Длиннотень пастараўся засяродзіцца на Спадарыні.
  
  А яна выжидала, не прадпрымаючы нічога.
  
  Могаба спрабаваў прыцягнуць увагу Длиннотени. Той не рэагаваў, цалкам паглынуты наглядам за Спадарыняй. Могаба настойваў, але Гаспадар Ценяў даў сабе волі абярнуцца толькі пасля таго, як яму здалося, што крызіс мінуў. Страху, які выклікалі нашы салдаты обозникам, было ўжо недастаткова, каб гнаць іх і далей уверх. Дывізія Костоправа адышла на зыходную пазіцыю. Атрад Нажа спыніўся ў пары міль на захад ад поля бою. Яго акружылі нашы коннікі і дывізія другога эшалона.
  
  Байцы Нажа знаходзіліся ў такой жа разгубленасці, што і іншыя тенеземцы. Але яны былі добрымі салдатамі і выконвалі загады.
  
  – Абвялі Нас вакол пальца, – паведаміў Могаба Длиннотени. – Такога ніхто не чакаў. Адным хітрым ударам Костоправ пазбавіў нас адной дзесятай арміі. Наўрад ці я удержу гэтыя пазіцыі, калі і далей буду прытрымлівацца твайму плану бою.
  
  У зласлівым гырканнем Длиннотени з'явіліся пытальныя інтанацыі.
  
  – Адзіная наша надзея, – працягваў Могаба, – атакаваць цяпер, пакуль таглиосцы расьсеяны, пруць на нас натоўпам, а да нашых салдат яшчэ не дайшло, у якім адчайным становішчы мы апынуліся.
  
  Аднак Длиннотень глядзеў на тое, што адбываецца інакш:
  
  – Зноў ты забываеш пра тое, што маю волю належыць выконваць у дакладнасці, без разваг і пытанняў. Чаму ты так упарты? – Длиннотень разглядаў легіён Нажа, дакладней, тую яго частку, што была бачная з вышкі. Ён і сам быў незадаволены, але па якім-то іншым, уласным меркаваннях. – Бо лёгка адбіў атаку.
  
  Могаба з цяжкасцю ўтрымаў гнеў. Хацеў бы я ведаць, што за радавод у гэтага Гаспадара Ценяў. Цяжка паверыць, што гэтак магутны чалавек можа праяўляць такую наіўнасць.
  
  Могаба працягнуў руку, паказваючы на Нажа:
  
  – Мы апынуліся ў дурнях. Цэлы легіён страцілі толькі з-за твайго жадання займець яшчэ аднаго высокапастаўленага перабежчыка.
  
  Ды будзь я пракляты, калі зразумеў, што ён меў на ўвазе. Зрэшты, і да Гаспадара Ценяў ніяк не даходзіла, што трэба варушыць мазгамі. Ён ужо прадчуваў перамогу ў бітве.
  
  – Глядзі, колькі мы перабілі! Горы трупаў! Крумкачам за сто гадоў не расклевать гэтай падалі.
  
  Але што-то ўсё-ткі трывожыла Гаспадара Ценяў. Яго погляд заставаўся прыкаваным да легіен Нажа.
  
  – Можа, адзін з кожнай сотні гэтых трупаў і быў салдатам, – працадзіў Могаба, – але ўсе астатнія – злодзеі, шлюхі і іншая сволач, што вечна таскается за войскамі ды корміцца ў паходных кухняў. Нічога не стаіць смецце. З дапамогай гэтай зграі Костоправ задурыў нас – і мы пазбавіліся чвэрці войскі і ўсёй надзеі. Нашы страты колькасна менш, але мы-то страцілі сапраўдных воінаў. Цяпер у яго больш ветэранаў, чым у нас, і гэта свежыя войскі. – Ён паказаў направа, на пагоркі, куды ўжо ўзбіраліся адборныя часткі праціўніка.
  
  – Хутка яны ўмацуюцца там. Напэўна, так і было задумана.
  
  – А ты, выходзіць, не падрыхтаваўся да абароны гэтых вышынь?
  
  – Вядома, я прадбачыў, што Костоправ пашле туды людзей. Толькі круглы дурань не паспрабаваў бы захапіць гэтак выгадныя пазіцыі. Але яго бамбаванне стала для мяне сюрпрызам.
  
  Вогненныя снарады, вырабленыя ў зброевых майстэрняў Спадарыні ў Таглиосе, уяўлялі сабой адно з лепшых яе вынаходстваў. Каб даставіць іх сюды ў цэласці, ды яшчэ і ўпотай, прыйшлося выдаткаваць нямала высілкаў, але, як цяпер высветлілася, справа таго каштавала. Якая абарона выстаіць супраць гэтых штуковін?
  
  Капітан і яго світа накіраваліся да легіен Нажа. Што-то ладзілася. Я памчаўся ў той бок.
  
  Нож выйшаў наперад. Ён стаяў перад строем сваіх байцоў, тварам да твару з Капітанам. Іх падзяляла сотня ярдаў камяністай зямлі. Нашы ветэраны на дыстанцыі стрэлу чакалі развіцця падзей спакойна, але пільнасці не саслаблялі. Па праўдзе сказаць, збянтэжаныя яны былі ці ледзь менш, чым салдаты здрадніка. А тыя і зусім не ведалі, што думаць, – такое ўражанне, быццам іх не вывелі на бітву, а на страявы агляд.
  
  Стоячы пасярод падзяляў войскі паласы, Нож і Костоправ абмяняліся некалькімі фразамі. Я па наіўнасці чакаў, што Костоправ дасць волю так доўга лелеемой варожасці. Замест таго ён абхапіў Нажа за плечы і заржаў як прыдуркаваты.
  
  Яны падскоквалі, абдымаліся і пляскалі адзін аднаго па спіне. Затым Нож, павярнуўся да сваіх салдатам і зароў:
  
  – Мы здаёмся! Кідайце зброю, не то вас усіх пераб'юць.
  
  Які ж я ўсё-такі непраходны тупень!
  
  Толькі цяпер, калі вымуштрованные салдаты Нажа пакорліва выканалі загад, да мяне дайшло, што яго адступніцтва было падстроена. Усе гэтыя гады Костоправ ярился і адлюстроўваў імкненне паквітацца з здраднікам толькі для адводу вачэй. А Нож за гэты час яшчэ і дапамог нам пазбавіцца ад некаторых шкодных рэлігійных фанатыкаў – рукамі тенеземцев.
  
  Прымусіць ворагаў выканаць за цябе брудную працу – што можа быць прыемней?
  
  Больш таго, стараннямі Нажа Гаспадар Ценяў пазбавіўся ладнай часткі аўтарытэту ў падданых. Цэлыя правінцыі здаваліся без найменшага супраціву.
  
  А цяпер Нож вывеў з гульні чвэрць адборных войскаў Длиннотени. У Аналах няма нават намёку на нешта хоць бы аддалена параўнальнае са гэтак грандыёзным падманам. Костоправ да ўсяго дадумаўся сам. І цяпер, трэба меркаваць, ён ўволю цешыцца над Могабой, якому і ў галаву не магло прыйсці гэтак непрадказальны ход. Бо Могаба быў упэўнены, што Стары і кроку не ступіць, не зрахаваўшыся наперад з Анналами.
  
  
  
  25
  
  Я расстаўся з Вэнджаным. Паблізу ад фургона не было нікога, акрамя матухны Готы і Тай Дэя. Я далучыўся да іх. Ні той ні другі не сказалі ні слова. Я таксама маўчаў. Паеў, напіўся, забраўся ў фургон і праспаў вельмі доўга. Мне сніліся не занадта прыемныя сны. У іх з'яўлялася Душелов, вясёлая і задаволеная сабой. Не інакш, таму, што зладзіла нам якую-небудзь паскудства, бо гэта яе любімае забаўка.
  
  Прачнуўшыся, я зноў накінуўся на жратву, нават не сцяміўшы, што уминаю препротивнейшую ежу матухны Готы, а ўжо ваду хвастаў так, нібы не бачыў яе па меншай меры тыдзень. Тай Дэй пазіраў на мяне з непакоем. Я хацеў зразумець, у чым тут справа, але ніяк не мог засяродзіцца.
  
  Было ўжо даволі позна. Вакол панавала цішыня. Войскі знаходзіліся на поле бою, але па лагеры гойсалі пільныя вартавыя, папярэджаныя аб тым, што на баку суперніка душилы. Затрымліваючыся ля вогнішчаў пагрэць рукі, вартавыя ціха перагаворваліся. Сее-дзе копошилась абозная шваль, якая здолела ўцячы з поля бітвы. Гэтыя небаракі збіралі свае нікчэмныя пажыткі, спяшаючыся змыцца, пакуль іх не злавілі і зноў не пагналі ў атаку. На вышынях працягваліся жорсткія сутычкі, Могаба вырашыў адстойваць кожную пядзю зямлі.
  
  Не ўсім падхалімам ўдалося забраць ногі. На флангу Спадарыні зноў зачадили вогнішчы, і наш лагер стала зацягваць дымам. Няўжо ў Капітана ў запасе яшчэ нейкая д'ябальская хітрасць?
  
  Пра гэта я яго і спытаў, калі ён нарэшце з'явіўся. Костоправ не ўтрымаўся ад усмешкі:
  
  – Спадзяюся, што і яны ламаюць галаву над гэтым жа пытаннем. Мне хочацца, каб Могаба ўсё астатняе жыццё шарахаўся ад кожнай цені і на кожным кроку баяўся трапіць у пастку. Магчыма, у рэшце рэшт апынецца, што рабіў ён гэта не дарма. – Капітан зноў засмяяўся.
  
  Ля вялікага вогнішча, збудаванага рыхт-у-рыхт як гуннитский святочны, збіраліся старэйшыя афіцэры. Палітычна нейтральныя жрацы ўсіх культаў свершили падзячныя абрады. З'явілася і Спадарыня ў суправаджэнні сваіх верных памочнікаў і прыхільнікаў. Выглядала яна як полубогиня, куды больш рэальная, чым любы таглиосское боства, акрамя внушавшей жах Кины. Здаецца, у цяперашнюю эпоху адна толькі Qinā цікавіцца сьвецкімі справамі. Але ў яе асабісты інтарэс.
  
  Цяжка сказаць, хто з тых, хто сабраўся хітраваў больш. Нож прыладзіўся каля Старога. Ён па-ранейшаму пасміхаўся і балбатаў без умолку са сваім старым сябрам Лебедзем. Шкада, што Корд Мэзер застаўся ў Таглиосе з Бабай. Яму б таксама спадабалася.
  
  Я не бачыў Нажа некалькі гадоў. У ранейшы час ён адрозніваўся стрыманым цынізмам. Не тое што цяпер. Можа, таму, што Аднавокі яшчэ не паспеў прывесці яго ў нармальны стан.
  
  Нож што-то закрычаў Костоправу. Той зароў у адказ.
  
  – Не звяртай на іх увагі, – сказаў мне Лебедзь. – Хлопцы ніяк не могуць нарадавацца сустрэчы.
  
  І нядзіўна, бо яны столькі гадоў прыкідваліся лютымі ворагамі.
  
  – А заўтра, – сказаў Стары, праігнараваўшы словы Лебедзя, – мы ўспомнім старую добрую прымаўку «Атака націск любіць». Ўдар у лоб – апошняе, чаго чакае ад мяне Могаба. Князь, за табой першы ход. Паглядзім, чаго вартыя твае хлопцы.
  
  Я глынуў вады, шкадуючы, што Аднавокі не падрыхтаваў на сённяшні вечар чаго-небудзь больш значнай. Зрэшты, тут б такі нумар не прайшоў. Усе таглиосские секты асуджаюць ўжыванне хмельнага, ды і Спадарыня з князем ледзь ці жадаюць, каб іх салдаты перапіліся. Але з іншага боку, не злоўлены – не злодзей. Трэба было б прапанаваць Одноглазому, каб не сядзеў склаўшы рукі.
  
  – Ты ніяк вырашыў распавесці, што ў цябе на галаве? – здзівіўся я.
  
  У вачах Костоправа прамільгнула ўсмешка.
  
  – Яшчэ чаго. – І ён нахіліўся да мяне. – Але сее-што я скажу, і няхай гэта застанецца паміж намі: не хачу, каб салдаты расслабіліся. Да нас цяпер не падсылаюць Ценяў. – І ткнуў пальцам у бок перавала, куды паляцеў агністы шар.
  
  Апошні час Спадарыня не песціла нас эфектным вядзьмарствам.
  
  – А чаму?
  
  – Не інакш як вырашылі іх зберагчы. – Ён зноў усміхнуўся, і гэтая ўсмешка прызначалася ўсім, хто нас акружаў. – Добра, хлопцы, усе вы ведаеце, што нам трэба. Ідзіце адпачніце.
  
  З чаго ён узяў, быццам мы ведаем, што трэба? Асабіста я з яго слоў ні халеры не зразумеў.
  
  Костоправ паглядзеў на изнуренную да полуобморочного стану Спадарыню, але звярнуўся не да яе, а да Лебедзь:
  
  – А ты, Лебедзь, задержись. Мне трэба з табой пагаварыць.
  
  Мне, стала быць, ветліва даюць зразумець, што маё далейшае прысутнасць ля вогнішча непажадана. Што ж, скарыстаюся дазволам і вздремну – я не горды.
  
  
  
  26
  
  Мяне і праўда цягнула ў сон. Я стаміўся, хоць і не займаўся фізічнай працай. Вярнуўшыся ў фургон Аднавокага, адразу лёг, аднак заснуць ніяк не ўдавалася. Звонку, наракаючы на нягоды, занудливо галасіла матухна Гота. Зрэшты, мне ў яе скаргах адводзілася зусім не галоўная роля. Вінаватымі ўсіх бед аб'яўляліся дзядзечка Дой і Хонь Трэй. Дасталося і Сары – то за тое, што прыняла бок Хонь Трэй, ці то за тое, што прыцягнула Хонь Трэй на свой бок. Абодва яны ведзьмы, лічыла матухна Гота.
  
  Тай Дэй казаў не больш, чым звычайна. Можа, ён і хацеў ўставіць слова-іншае, але такога шанцу яму не выпадала.
  
  Зрэшты, я ўжо настолькі прывык да гэтага нытью, што амаль не звяртаў на яго ўвагі. Хіба што падумваў: ці можна пакрыўдзіць матухну Готу так моцна, каб яна заткнулась?
  
  Але яе балбатня нагадала аб жанчыне, якую я любіў. Боль нахлынула з новай сілай. А я-то змагаўся з ёй, збег ад яе, намагаўся вызваліцца. Але не аддаю я такім чынам Сары?
  
  Прыйшлося нагадаць сабе, што я дарослы, звыклы да суровай жыцця мужчына, якому не варта паддавацца насланнё, якім бы скарбам ні была яго жонка.
  
  З стану, прамежкавага паміж сном і няспаннем, калі яшчэ можна мяняць якія ўзнікаюць у мозгу карціны, я раптам праваліўся ў мінулае. Выбух смеху і голас, насмешліва попыт, дзе я прападаў, нібы прапхнулі мяне скрозь час. Я не чакаў нічога падобнага – бо гэтага не здаралася ўжо так доўга, – але ўсё ж не быў захоплены знянацку. Сее-што ў гэтых фокусах я ўжо разумеў: блукаючы з духам, набыў неабходны запас стойкасці.
  
  Не здзівіўшыся і не разгубіўшыся, я вырашыў дзейнічаць так, нібы падарожнічаю з Вэнджаным.
  
  Якая атачала мяне вясёлая аўра змянілася недаўменны. Я імгненна развярнуўся ў прасторы – і паспеў заўважыць галоўнага падазраванага. Душелов.
  
  Яна стаяла на каленях ля вогнішча, дзе-то на парослых утесником подступах да Чарандапрашу, і завіхалася над разнастайнымі прадметамі відавочна вядзьмарскага прызначэння. Мая чарга здзіўляцца. Але хай я не кантралюю сітуацыю, затое ведаю цяпер, хто мной маніпулюе.
  
  Як бы зрабіць наступны крок і высветліць, чаму так?
  
  Мяне абліло рогатам крумкач. Як быццам маё адкрыццё было нікчэмным, бескарысным.
  
  Як жа гэта падобна на Душелов – Аналы Костоправа апісваюць яе менавіта такі. Гэта сіла, якая служыць хаосу, і пляваць ёй на тое, што адбываецца з высокай вежы.
  
  Я паспрабаваў успомніць, дзе зараз гэтыя Аналы. Было б няблага даведацца аб Душелов пабольш. А можа, варта пагаварыць па душах са Старым? Так, як ён ведае Душелов, яе не ведае ніхто, нават родная сястра. Не думаю, што Спадарыня сягоння здольная зразумець ход сестриных думак. А можа, ёй усё роўна.
  
  Зрэшты, што карысці гадаць? Шмат я ведаю аб ходзе думак Спадарыні? За апошнія тры гады мы і сотняй слоў не абмяняліся. А перш нашы размовы тычыліся галоўным чынам звестак, годных занясення ў Аналы.
  
  Вароніна гоман павярнуўся смехам Душелов.
  
  – Мабыць, сёння мне не да гульняў.
  
  Нябачная рука згрэбла мяне і шпурнула ў легкадумнае цемру. І я, бесцялесны позірк, круціўся, нібы кінуты грэцкі арэх.
  
  Затым паспрабаваў аднавіць кантроль над сабой, як у падарожжах з Вэнджаным, і збольшага гэта атрымалася. Ва ўсякім выпадку, вярнулася адчуванне часу і прасторы, а заадно і здольнасць бачыць.
  
  Праўда, бачыў я не занадта добра. Цьмяна, і толькі на блізкай адлегласці. Што-то падобнае апісваў Круты, распавядаючы, як пагоршылася з узростам яго зрок.
  
  Так ці інакш, я знаходзіўся ў джунглях. Ці былі яны мне знаёмыя? Чорт яго ведае: я бываў у джунглях некалькі разоў і цвёрда засвоіў, што адрозніць у іх адно месца ад іншага вельмі цяжка. Асабліва калі не бачыш далей чым на дваццаць крокаў.
  
  Гушчар апавяшчалі крыкі мноства птушак. Парачка з іх апынулася ў поле майго зроку. Увесь гэты куратнік, відавочна, спалохаўся з-за мяне.
  
  Я разгарнуўся і пераканаўся ў тым, што гэтыя праклятыя джунглі не пакутуюць ад недахопу вады. Агіднага выгляду чорны сажалка пачынаўся ў считаных цалях ад таго месца, дзе, будзь я ў плоці, знаходзіліся б мае пяткі.
  
  Над галавой, пераскокваючы з галінкі на галінку, визгливо лаяліся з птушкамі малпы. Мяне яны, падобна, не бачылі, па меншай меры на такой адлегласці. Але калі адна праскочыла за ўсё ў футе ад майго носа, яна мяне заўважыла. І так перапалохалася, што сарвалася з галінкі і плюхнулася ў чорны сажалка. І закрычала ад жаху, таму што яе ледзь не схапіў кракадзіл. Ёй удалося выскачыць з вады на імгненне раней, чым пстрыкнулі сківіцы. Блізкасць зубастай пашчы каму заўгодна дадасць спрыту.
  
  Няўдалая спроба пажывіцца прыцягнула да кракадзілу ўвагу паляўнічых. У наступнае імгненне яны матэрыялізаваліся немаведама адкуль, і ў сажалку паляцелі вышчэрбленыя дзіды.
  
  Жыццё – штука суровая.
  
  Паляўнічыя былі ўстрывожаныя. Яны здзіўляліся, чаму птушкі перапалохаліся і малпа раптам звалілася ў сажалку. Зразумець гэтых людзей было нескладана – яны казалі на нюень бао як на роднай мове.
  
  Значыць, я ў дэльце. Аднекуль здалёку скрозь птушыны гоман данёсся вароніна смех.
  
  Гэта не сон. І няма са мной Вэнджанага, здольнага вярнуць мяне ў лагер. Я магу кіраваць сваім становішчам, але паняцця не маю, што з гэтай здольнасцю рабіць. Можа, падняцца ў неба? У падарожжах з Вэнджаным гэта заўсёды спрацоўвала. Чым вышэй падымаешся, тым больш зямля ўнізе нагадвае старанна вычерченную карту. Я узняўся. І выявіў, што знаходжуся над самай дзікай і небяспечнай часткай дэльты, над зарослай непраходным лесам чорнай тванню з хмарамі гнюснай машкары.
  
  Па маіх паданнях, менавіта так павінен выглядаць пекла.
  
  Каб агледзець што-небудзь яшчэ, я быў вымушаны падняцца на вышыню палёту сарыча. Тым часам зусім рэальны холад усё глыбей ўядаецца ў маё няіснае цела. Я баяўся, што не здолею знайсці ніякага арыентыру. Вядома, можна вызначыць кірунак і па сонцу, але толькі калі ты яго бачыш. А я толкам не мог разгледзець нават заслонявших свяціла птушак.
  
  Ну што ж, не так, дык гэтак, падумаў я, прымеціўшы унізе якое-то зялёнае пляма. Рысавы чэк. Я пометался зігзагамі і, выявіўшы вёсачку, прыпусціў уздоўж якая выходзіла з яе дарогі. Імчаўся я што ёсць мачы, але ўсё роўна адчуваў, што вяртанне будзе доўгім.
  
  Будзь ты праклятая, Душелов!
  
  Уцякаючы, я чуў з'едлівыя ноты грай. А потым заўважыў сяло, показавшееся знаёмым. Прынята лічыць, што паселішча нюень бао ўсе на адзін твар. І гэта дакладна, калі казаць аб жылых будынках. Але храмы насельнікаў дэльты моцна адрозніваюцца ў залежнасці ад статусу, старажытнасці і багацця. І гэты храм, я ўжо бачыў, калі шукаў Гобліна. У той раз я выявіў тут жанчыну, да таго падобную на Сары, што ў мяне ледзь сэрца не выскачыла з грудзей. Ужо пакінуўшы свет Вэнджанага, я доўга не мог прыйсці ў сябе.
  
  Я апісаў круг, прыглядаючыся да ранішнім клопатам жыхароў. Усё выглядала звычайным для тутэйшага сяла, якім я яго сабе ўяўляў. Стаяла сярэдзіна зімы, але працы хапала, і, ледзь прачнуўшыся, людзі браліся за паўсядзённыя справы.
  
  Гэта месца выглядала квітнеючай – нават не вёска, а мястэчка, прычым, па ўсёй бачнасці, вельмі старажытны. Галоўным яго упрыгожваннем служыў вялікі, відавочна, не адзін век таму пабудаваны храм. Высокія дзверы апраўленыя магутнымі калонамі ў выглядзе двухгаловых сланоў вышынёй у тры чалавечых росту, дакладней, у тры росту мужчыны з племя нюень бао. У гуннитов двухгаловых слон сімвалізуе бога ўдачы. Гэта таму, што слон, магутны і двуличен, патлумачыў мне Аднавокі.
  
  Ага, вось і жанчына выходзіць з храма. Здаецца, тая самая. У яе стомлены выгляд. Зрэшты, тая выглядала, як мусіла б выглядаць Сары, будзь яна маладзейшы. А гэтая наадварот, нібы яна на некалькі гадоў старэй. Твар не змянілася, але яна некалькі раздалася ў сцёгнах і грудзі, набраўшы дзесяць фунтаў. І, чаго не здаралася з Сары нават у горшыя часы, была абарванай і бруднай, з растрапанымі валасамі. Гэтая жанчына, відавочна, знаходзілася ў роспачы, і яна так моцна нагадвала мне Сары, што ўзнікла жаданне суцешыць яе, чым бы ні было выклікана яе гора. Я перамясціўся бліжэй, упіваючыся жалем да сабе і ў той жа час не разумеючы: чаму гэтая жанчына апранутая ў белае? Наколькі мне вядома, усе нюень бао, акрамя жрацоў, носяць чорнае. Калі вярнуся, трэба будзе спытаць у Тай Дэя. Вядома, калі вярнуся.
  
  Я знаходзіўся так блізка ад жанчыны, што, будзь я ў плоці, мог бы абняць і пацалаваць яе. Мне хацелася гэтага, бо яна так была падобная на маю нябожчыцу жонку. А ці не было ў Сары стрыечнай сястры? Дзядзькі-то ў яе сапраўды былі – ва ўсякім выпадку, адзін, які загінуў у Дежагоре. А яе цётка цалкам магла застацца дома, бо ў пілігрымка вырушыла далёка не ўсё насельніцтва дэльты.
  
  Жанчына ў белым зірнула мне прама ў вочы – туды, дзе павінны быць вочы, – збялела і, пранізліва закрычаўшы, ўпала без пачуццяў. На шум з храма выбеглі старцы ў каляровых адзеннях. Схіліўшыся над жанчынай, яны спрабавалі прывесці яе ў прытомнасць. І казалі пры гэтым так хутка, што я не мог разабраць ні слова.
  
  Яна прыйшла ў сябе і, калі ёй дапамаглі падняцца на ногі, сказала:
  
  – Здаецца, я бачыла прывіда.
  
  – Напэўна, гэта з-за пасады.
  
  Пост? А па постаці не скажаш, што яна недоедала.
  
  Выходзіць, ёй удалося выявіць маё прысутнасць. Тут ёсць над чым паразважаць. Але, так ці інакш, няма ні найменшага сэнсу затрымлівацца. Тут ад мяне не будзе толку.
  
  У якасці арыентыру я скарыстаўся якая выходзіла з вёскі дарагі – хацелася верыць, што рана ці позна яна выведзе мяне да Таглиосу. А ўжо адтуль пракласці курс на поўдзень будзе зусім проста.
  
  
  
  27
  
  Але прарабіць ўвесь гэты шлях нармальным чынам мне не давялося. Неўзабаве пасля таго, як я выявіў раку, мая сусвет заходзіла хадуном. Пасля трэцяга страсення я адчуў боль, а калі тряхануло яшчэ пару разоў, праваліўся ў цемру.
  
  І ачуўся ў фургоне Аднавокага. Гэты хрэнавы карантышка трос мяне за грудкі, шлёпаў па шчоках і бурчаў што-то накшталт: «А ну, падымай задніцу».
  
  Адкрыўшы вочы, я зразумеў, што сяджу побач з Вэнджаным. Кашуля прахарчавалася потым. Мяне біла дрыготка.
  
  – Ды што з табой, чорт пабяры? – заклапочана спытаў калдун.
  
  – Дакладна сказаць не магу. Падобна на тое, тут не абышлося без Душелов. Як і ў той раз, калі я праваліўся скрозь час у Дежагор. Толькі цяпер шпурнулі, як кавуновыя семечка пстрычкай пальца, і я заляцеў куды-то ў дэльту. Усё разумею – і нічога не магу зрабіць. Гэта падобна на прагулкі з Вэнджаным, толькі са зрокам было што-то не так. Паблізу нармальна бачу, а крыху далей – расплываецца...
  
  Толькі цяпер я зразумеў, што лопочу на таглиосском, і прымусіў сябе спыніць.
  
  – Добра, – буркнуў калдун, – пасля пагаворым. У мяне куча спраў.
  
  Я адкрыў рот, маючы намер запярэчыць.
  
  – А паляванне цябе язык пачасаць, ідзі да Костоправу. І ўвогуле, рабі што хочаш, толькі не путайся пад нагамі. Наконт працы я не жартаваў.
  
  Раззлаваны дашчэнту, я вылез з фургона. Тут, як і на балоце, стаяў дзень. З фронту цягнула дымам, даносіўся грукат бітвы. Відавочна, становішча не змянілася. А стала быць, Старому няма калі выслухоўваць расповеды пра маіх ліхтугах.
  
  Я накіраваўся да лагернага вогнішча. Ён патух. І амаль астыў. Дзе ж Тай Дэй са сваёй матуляй? І дзядзечка Дой? Тут, ва ўсякім выпадку, імі і не пахне.
  
  Я знайшоў ваду, напіўся, разважаючы аб тым, ці хутка яе запасы падыдуць да канца, роўна як і запасы ежы, і вырашыў адпачыць.
  
  Неўзабаве Аднавокі скончыў свае справы, вылез з фургона і сеў побач са мной:
  
  – Ну, выкладвай, што здарылася.
  
  Я выклаў.
  
  – Падобна на тое, Шчанюк, у гэты раз ты наткнуўся на нешта важнае.
  
  – У якім сэнсе?
  
  – Потым скажу. Пасля таго, як пагавару з Костоправом.
  
  
  
  28
  
  Падобна надакучліваму оводу, я вісеў за спіной у Могабы. І ён, і яго набліжаныя былі узлаваны.
  
  Длиннотень строга-настрого забараніў ім сумнявацца ў яго полководческом мастацтве.
  
  – Ну што за крэтын! – прабурчаў адзін з некалькіх адданых Могабе наров. – І хто б яму пашчу набіў зямлёй?
  
  З такім трапным меркаваннем я не мог не пагадзіцца. Мала таго што крэтын, так яшчэ і глухаватасці. Па крайняй меры, ён ніяк не адрэагаваў на такую абуральную дзёрзкасць.
  
  Могаба таксама зрабіў выгляд, быццам нічога не пачуў. Ён назіраў за уцёсамі, сярод якіх працягваліся жорсткія сутычкі. Нашы войскі ішлі ў атаку хваля за хваляй. Могаба не мог адказаць тым жа – у яго амаль не засталося рэзерваў. Я не бачыў надзеі ў яго вачах, калі ён адсылаў камандзіраў да іх падраздзяленням. Але ён быў сапраўдным салдатам, з тых, хто б'ецца да апошняга ўздыху.
  
  Сапраўды гэтак жа ён біўся і ў Дежагоре. І нас памаленьку падтрымліваў – каб яго байцам не прыйшлося есці адзін аднаго, калі скончацца запасы правізіі.
  
  Нашы абложныя вежы паўзлі наперад, нібы высачэзныя марудныя суда. Сланы і ацалелыя обозники цягнулі іх за канаты, прапушчаныя праз блокі, замацаваныя на тых самых жалезных палях, што некалькі раней былі вогнаны ў зямлю. Калі вежы, нарэшце, спыніліся, салдаты тут жа зачынілі праломы паміж імі прынесенымі мантелетами. Пад абаронай гэтых мантелетов сапёры пачалі ўзводзіць драўляную сцяну.
  
  З вежаў хмарамі ляцелі кідальныя снарады.
  
  Могаба не меў баллистами дастаткова магутнымі, каб разбурыць вежы. Але трэба было што-то рабіць. Вось толькі Гаспадар Ценяў не дазваляў яму тое адзінае, што магло б дапамагчы. Длиннотень быў упрямей асла, капризней сапсаванага дзіцяці. Яго воля – закон, і кропка. І Могаба не лез на ражон. Ён кіпеў ад абурэння, але стрымліваўся, ведаючы, што на нашым баку Спадарыня, яна толькі і чакае магчымасці сапсаваць яму рэшту жыцця. І такая магчымасць з'явіцца ў той жа міг, калі Гаспадар Ценяў збярэ свае цацкі і змыецца дадому.
  
  Паколькі атакаваць было забаронена, Могаба вырашыў адступіць, пакінуўшы на перадавой малалікі заслон. Гэтыя смяротнікі адцягнуць нас, і мы не заўважым, як асноўныя сілы праціўніка сыдуць з-пад удару.
  
  Можа, і атрымалася б – не присутствуй я пры размове.
  
  – Раю трымаць напагатове дыван, – сказаў Могаба Ревуну. – У мяне рукі звязаныя, так што хутка ўсё скончыцца.
  
  Длиннотень павярнуўся. Няхай ён здольны забіваць позіркам, Могаба памёр бы на месцы.
  
  Ревуну таксама нельга было пазайздросціць. Ён не хацеў, каб яго пры сведках абвінавацілі ў баязлівасці.
  
  Раптам з далёкага краю перавала, з лагера обманников, даляцелі дзікія крыкі. Я кінуўся туды і ўбачыў дзядзьку Доячы, кромсавшего душыў Бледным Жазлом. Матушка Гота з неменьшей спрытам прыкрывала яму спіну. Нядрэнна для старушенции, практыкавацца са зброяй, толькі калі яна не магла ад гэтага адкруціцца.
  
  Цікава, як яны сюды прабраліся?
  
  І тут заварилась па-сапраўднаму крутая каша.
  
  Прабриндра Дра нарэшце пайшоў у атаку, навязаную яму Старым. На вастрыі княжацкага кліну тупалі баявыя сланы. Войскі Гаспадара Ценяў накіраваліся насустрач. Градам пасыпаліся стрэлы.
  
  
  
  Могаба задаў нам спякоту. Яго баявыя парадкі ператварыліся ў жэле, у якім ўгразлі наступ. Яго салдаты паказалі, што такое сапраўдная дысцыпліна і вывучка. Сланоў перабілі, а таглиосцев вымусілі падалася назад. Страты князя былі жудасныя, і я ўжо палічыў яго разгром непазбежным, паколькі не бачыў, каб Костоправ ужыў які-небудзь трук.
  
  Затым Могаба нанёс люты контрудар, заявіўшы Длиннотени, што гэта ўсяго толькі спроба адкінуць ворага далей. Ён упёрся ў драўляныя сцены паміж нашымі осадными вежамі і штурмаваў іх да тых часоў, пакуль Длиннотень не зразумеў, што адбываецца, і не загадаў адступіць.
  
  І адразу Костоправ, нібы ведаў пра ўсё і без маіх данясенняў, павёў наступ на фланг Могабы. А праз некалькі хвілін злева ўдарыла Спадарыня.
  
  Бой сярод скалаў працягваўся з вялікай лютасцю. У гэтай сумятні я страціў сваякоў. Нарайян Сінгх і Дачка Ночы беглі з лагера душыў і схаваліся пад вышкай Могабы.
  
  З нашага боку не было ніякіх сюрпрызаў. Нашы дывізіі наносілі ўдары па чарзе, армія Могабы адбівала атакі, але раставала пад градам снарадаў. Нашы працоўныя павольна, цаля за цаляй, прасоўвалі вежы наперад. А Длиннотень упарціўся ў сваёй дурноце. У абставінах, якія склаліся, яго ўпартасць выглядала не толькі ірацыянальным, але і самагубчым. На беднага Могабу, звязанага па руках і нагах, опрокидывались ушаты абвінавачванняў, таму што Гаспадар Ценяў цяпер і сам разумеў, што бітва прайграна.
  
  Я бачыў, што вышыні ахоплены агнём, – гэтая пазіцыя ўжо за намі.
  
  
  
  29
  
  – Да мяне нарэшце дайшло, чаму Длиннотень не дае Могабе волі, хоць і сам разумее, што гэта шкодзіць справе. Ён баіцца, што Могаба паступіць гэтак жа, як Нож.
  
  – Ён дурань, гэты Гаспадар Ценяў, ды яшчэ і сляпы дурань, – пацвердзіў Нож. – Ні чорта не разбіраецца ў людзях.
  
  – Што ты маеш на ўвазе?
  
  – Могаба павінен разграміць Костоправа. У яго няма іншага выйсця. Як яму жыць, калі абрынецца яго вобраз, які ён так старанна ствараў?
  
  Костоправ на гэта адгукнуўся непрыстойным гукам.
  
  – У Могабы таксама ёсць праблемы з успрыманнем рэальнасці, – працягваў Нож. – Гэтая барацьба стала сэнсам яго жыцця. Для яго няма будучыні без перамогі.
  
  – У сутнасці, як і для мяне, – прабурчаў Костоправ і звярнуўся да мяне: – У адным Длиннотень правоў: супраць яго паўстаў увесь свет. Рана ці позна хто-небудзь дабярэцца да яго зад. Як у праціўніка з баявым духам?
  
  Я паморшчыўся. Няўжо я павінен вось так, перад усёй оравой, выкласці праўду пра Вэнджанага?
  
  – Ніжэй змяінага бруха, – сказаў Аднавокі.
  
  Я нядобра паглядзеў на яго:
  
  – Яны пабягуць?
  
  – Калі пабяжыць Могаба. Любові да яго салдаты не адчуваюць, але ўсё да адзінага вераць у яго.
  
  Я перавёў погляд на Спадарыню і ўбачыў, што яе вочы зачыненыя. Магчыма, яна проста-проста вырашыла ўрваць хвілінку сну. Мала хто ведае, што ў апошні час Спадарыня працавала не шкадуючы сіл. І бо ёй яшчэ трэба пастаянна быць напагатове.
  
  Я падумаў аб тым, што могуць нарабіць Длиннотень і Равун, ведай яны, наколькі измотана Спадарыня, – і здрыгануўся. Капітан кіўнуў, як бы ў пацвярджэнне ўласных думак, а затым распарадзіўся:
  
  – Значыць так, выступаем ноччу, у тры гадзіны. А цяпер усім спаць.
  
  Сказана было рашуча, але кожны раз, калі Костоправ глядзеў на Спадарыню, ад яго генеральскага аблічча не заставалася і следу. У кожнага бачыў Старога ў такія імгненні не магло быць сумненняў у яго сапраўдных пачуццях.
  
  Я задумаўся, прыпамінаючы начныя кашмары, апісаныя Спадарыняй ў яе Кнізе. Усе гэтыя жудасныя, працятыя прагай смерці і разбурэння бачання, падобныя тым, што па-ранейшаму мучаць мяне.
  
  Я быў упэўнены, што Спадарыню зноў асільваюць гэтыя кашмары. Яна амаль увесь час змагаецца са сном – вядома ж, таму, што баіцца бачанняў. Я прадставіў сабе Кіну, якой яе апісвала Спадарыня: высачэзнай, аголенай, з ільснянай чорнай скурай, четверорукой і восьмигрудой, з ікламі вампіра, абчэпленай пацеркамі з дзіцячых чэрапаў і адрэзаных фаласаў. Так, дзяўчо зусім не падобная на сваю мілую матулю.
  
  Цікава, глядзела ці Спадарыня сон у той міг, калі я ўгледзеў великаншу, якую палічыў Киной?
  
  Я здрыгануўся, як быццам улавіўшы пах «духаў» Кины, то бок смурод трупаў.
  
  Хутка гэтага смуроду будзе ў лішку. Калі цяпер можна дыхаць, то толькі дзякуючы холаду.
  
  Я віскнуў і зразумеў, што Тай Дэй трасе мяне, спрабуючы прывесці ў пачуццё. Выгляд у яго быў заклапочаны. З здзіўленнем глядзеў на мяне і Костоправ, і астатнія. Я праваліўся ў кашмар, нават не заўважыўшы гэтага.
  
  – У чым справа? – спытаў Капітан.
  
  – Благі сон.
  
  Ужо выходзячы ў суправаджэнні Лебедзя і Нажа Спадарыня спынілася і азірнулася. Яе ноздры раздзьмуваліся, нібы і ёй пабачыўся агідны пах. Кінуты на мяне погляд быў суровы.
  
  – Вінаваты?
  
  Пакуль мы з Спадарыняй гулялі ў глядзелкі, я прапусціў міма вушэй звернуты да мяне пытанне.
  
  – Мурген, куды прапалі твае родственнички?
  
  – Паняцця не маю. Ведаю толькі, што раніцай яны дарэшты осатанели – праніклі ў лагер обманников і навялі там шоргату. – Казаў я ціха, таму што не быў упэўнены ў існаванні мовы, невядомага Спадарыні або яе набліжаным. – Было на што паглядзець. Дзядзечка Дой засек з паўсотні обманников, а матушка Гота прыкрывала яму спіну. Гэтую старушенцию лепш не выводзіць з сябе. Тай Дэй, дзе Дой і твая маці? – спытаў я, перайшоўшы на нюень бао.
  
  Той паціснуў плячыма. Што азначала адно з двух: ён не ведае, альбо ведае, але не скажа.
  
  – Тай Дэю таксама невядома, – сказаў я Костоправу.
  
  Між іншым, і сам Тай Дэй амаль увесь дзень не блытаўся ў мяне пад нагамі, што незвычайна. Дзе, хацелася б ведаць, ён отирался?
  
  – Шчанюк, – заворчал Костоправ, маючы на ўвазе мой аповяд пра подзвігі дзядзечкі, – колькі разоў я прасіў цябе не перабольшваць? Не можа быць, каб такі стары пень...
  
  – Якія перабольшання? Там было мора крыві і лайна. А «стары пень» круціў мячом так хутка, што яго і бачна не было. Гэтыя сукіны дзеці разбегліся, як прусакі. Нарайян Сінгх сграбастал дзяўчынку і задаў драпу: цяпер ён хаваецца пад вышкай Могабы. Там быў такі перапалох, што нават Дачка Ночы крыху разгубіўся.
  
  – І куды ж твае свойственники потым падзеліся?
  
  Вось жа непакора!
  
  – А чорт іх ведае. Я не шукаў. Можа, загінулі або трапілі ў палон.
  
  Прызнацца, верагоднасць такога зыходу ўяўлялася мне сумнеўнай.
  
  Костоправ кіўнуў, кінуў погляд на Тай Дэя і сказаў:
  
  – З імі я потым разбяруся. А цяпер адпраўляйся спаць. Заўтра будзе доўгі дзень.
  
  Я вырашыў, што мне і сапраўды лепш адпачыць зараз, потым такой магчымасці можа не прадставіцца. Тай Дэй, мяркуючы па фізіяноміі, шкадаваў, што не знайшоў час вывучыць некалькі чужаземных прыслоўяў.
  
  30
  
  Я апынуўся мае рацыю: вышыні былі ключом да перавала. Праўда, каб дадумацца да гэтага, не трэба быць вялікім стратэгам.
  
  Сігналам да аднаўлення бітвы паслужыў асвяжальны душ з вогненных бомбаў. Упершыню па ўсім нашаму фронту палілі жэрдкі. Спадарыня была ў шаленстве, яна з пенай у рота проклинала нас за жахлівы расход боепрыпасаў.
  
  Гонар наступаць першым зноў выпала Прабриндра Дра.
  
  Цяжка было паверыць у тое, што салдаты Могабы не знішчаны агнём, аднак князь сустрэў жорсткае супраціў. Тенеземцы біліся адважна, хоць бы таму, што нічога іншага ім не заставалася. Як нярэдка бывае ў адчайных сітуацыях, давала сябе ведаць іх цудоўная вывучка. Князь насядаў ўпарта, але нідзе не змог прарвацца.
  
  Могаба прымудрыўся літаральна з нічога сабраць невялікі рэзерв. Ён адбыўся у кастрычніку гэты атрад ўздоўж фронту, імгненна затыкаючы дзіркі. Яго розум, воля і імкненне выратавацца тварылі цуды. Але ён быў асуджаны. Спадар, гэты вар'яцкі упрямец, не пакінуў яму ні адзінага шанцу.
  
  Да гэтага часу Гаспадар Ценяў думаў толькі аб тым, як не аддаць перавал Чорнага Атраду. Як быццам увесь свет непазбежна абрынецца, калі мы перасячом Данді-Преш. Але калі вогненныя шары зашамацелі каля вушэй Длиннотени і ў вежы з'явіліся чорныя прабоіны, у яго ўзнікла новая ідэя.
  
  – Атрымаць дыван, – сказаў ён Ревуну.
  
  – А ты, генерал, кліч сюды обманника Сінгха, дзіця і тваіх самых каштоўных афіцэраў.
  
  Раптам ён здабыў поўнае спакой, а заадно і разважлівасць, годную магутнага ўладара. З паўхвіліны Равун моўчкі глядзеў на яго, а потым кіўнуў. Маленькі чарадзей таксама насіў маску, але яна дрэнна хавала презрительную міну.
  
  – Адступаць яшчэ рана, – заявіў Могаба.
  
  Я гатовы быў паверыць, што гэты чалавек – святы. Служачы д'яблу, але тым не менш святой. Яго спакой, здавалася невычэрпнай. Длиннотень жа паводзіў сябе горш сапсаванага дзіцяці. Цікава, як гэтаму недоумку ўдалося здабыць такую сілу?
  
  – Я яшчэ змагу ўсё выправіць, калі ты дазволіш...
  
  – Ты будзеш выконваць мае загады, – абарваў яго Длиннотень.
  
  – Я і выконваю. Ужо чатыры гады. І вось да чаго мы прыйшлі. Армія, роўнай якой не бывала ўжо некалькі стагоддзяў, асуджаная на згубу толькі таму, што ўся яе стратэгія і тактыка зводзяцца да выканання прадыктаваных эгаізмам і страхам загадаў аднаго-адзінага ведзьмака, чыё ўяўленне аб рэальнасці не распасціраецца далей наканечніка дзіды, у якое ён ўчапіўся. Між іншым, я зразумеў, што яны дзіўна добра дасведчаныя аб заганах твайго характару.
  
  Могаба кінуў на Ревуна нядобры погляд. Падобна на тое, параноя і ўзаемная падазронасць не з'яўляюцца выключнымі ўласцівасцямі нашай арміі. Гэтак жа як і несупадзенне асабістых інтарэсаў.
  
  Длиннотень, брызжа слінай, закрычаў нешта няўцямнае.
  
  Могаба не завагаўся.
  
  – Я не выкліку капітанаў, – працягваў ён. – Я не кіну пазіцыі і маіх людзей толькі таму, што ты пазбавіўся мужнасці. Калі табе заўгодна бегчы – бегчы, але не перашкаджай мне змагацца. Магчыма, мы ўсе загінем пад агнём гэтай ведзьмы Сеньяк, але ніводзін мой салдат не загіне ад удару ў спіну.
  
  Длиннотень бязладна крычаў, калі зрываецца на віск. Ён быў блізкі да вар'яцтва.
  
  – Вазьмі сябе ў рукі, калдун. Будзь мужчынам. Знайдзі сілы хоць бы для таго, каб не перашкаджаць прафесіяналам. Зрабі так, каб твае салдаты захацелі змагацца за цябе.
  
  Адвярнуўшыся ад Гаспадара Ценяў, Могаба паклікаў вестового і паслаў яго на вышыні, перадаць камандзірам, што ён незадаволены ходам бою.
  
  Выпускаюцца заставаліся ў яго лірыцы шадаритами вогненныя шары выбухалі ў небяспечнай блізкасці ад вежы Могабы. Унізе Нарайян Сінгх і Дачка Ночы адчувалі сябе няўтульна.
  
  Некаторы час мне здавалася, што Могаба не пойдзе на попятную і давядзе свой бунт да лагічнага канца. Ва ўсякім выпадку, ён пачаў энергічна рассылаць ганцоў з загадам стабілізаваць сітуацыю на фронце.
  
  Але неўзабаве Длиннотень спыніў шалела і моцна задумаўся. Я спалохаўся: ужо не ўдалося Могабе выклікаць гэтаму сумасброду, што ён валодае лепшай пазіцыяй, лепшай арміяй і лепшым палкаводцам, а таму, нягледзячы ні на што, можа разлічваць на перамогу? Ужо не вымусіў яго інстынкт самазахавання пачуць довадаў розуму?
  
  Раптам Гаспадара Ценяў ахутала цемра. Магу паклясціся, што яна не была створана ім самім.
  
  Длиннотень заверашчаў, як паранены кабан, затупаў нагамі і што-то закрычаў на не знаёмым ні мне, ні каму-небудзь з навакольных мове. Затым паваліўся на калені і забіўся ў прыпадку, зусім не падобным на яго звычайныя прыступы лютасці.
  
  Ён стагнаў, плакаў і нёс нейкую ахінею – магчыма, незразумелую і яму самому. Усе якія знаходзіліся на вышцы глядзелі на гэта ў апраметным зьдзіўленьні. Равун азіраўся па баках, нібы ў пошуках нейкай невядомай, але грознай навалы.
  
  Я кінуў погляд на Спадарыню, але тая нічога не рабіла; яна выглядала толькі крышачку больш насцярожанай, чым звычайна. Па ўсёй бачнасці, адчувала нешта, чаго не разумела.
  
  Длиннотень падняўся на ногі і, павярнуўшыся да Могабе, завыў і затупаў, вытвараючы загадкавыя пасы кашчавай рукой у пальчатцы. Могаба паваліўся, нібы атрымаў абухом па галаве. Длиннотень закрычаў на пасланцаў. Аднаго адправіў за Нарайяном Сінгхам, астатніх за лепшымі афіцэрамі. Салдаты ўспрынялі загад без усялякага натхнення – ды і чаго можна чакаць ад хлопцаў, сообразивших, што выракаюць іх на верную смерць, каб чокнутому калдуну было зручней змыцца.
  
  Толькі той, каго паслалі за Нарайяном Сінгхам, выканаў даручэнне. Усе іншыя, не бачачы ніякай рацыі далей служыць таму, хто іх аддаў, ва ўсю спрыт прыпусцілі на поўдзень.
  
  Нашым хлопцам, закрепившимся на вышынях, атрымалася некалькі разоў трапіць у вышку. Трапнасць стралкоў была вышэй усякіх хвал, але агністы шарык, выпушчаны з бамбукавым тычкі, не можа знайсці мэта з той жа дакладнасцю, што і страла.
  
  Па загадзе Гаспадара Ценяў Могабу зацягнулі на дыван Ревуна. Сам Равун маўчаў, хоць, па-мойму, ён быў згодны з Могабой і не лічыў бітву безнадзейна прайгранай.
  
  Чорт вазьмі, падобна, гэтыя дурні занадта высокай думкі аб магчымасцях Спадарыні. Па мне, дык хапіла б аднаго вядзьмарскага націску, каб ад яе пазбавіцца. Верагодна, яна здолела іх правесці. Да таго ж Равун, трэба меркаваць, занадта добра памятаў старыя дзянькі, каб біцца з ёй ўрукапашную.
  
  Зрэшты, не важна. Галоўнае, што яны не маюць намер пусціць у ход сваю вядзьмарскіх сілу.
  
  Дыван, які Равун прыгнаў на Чарандапраш, быў куды больш таго, што так моцна пацярпеў у мінулы раз. Ён мог падняць добры тузін людзей з зброяй і рыштункам.
  
  Длиннотень раптам супакоіўся. Спалохаўся ўласнага прыпадку, мяркуючы па тым, што перайшоў на шэпт:
  
  – Што я цяпер зрабіў?
  
  Калдун разумеў, што ўсё сапсаваў. Але належаў да тых упартым аслам, якія ні за што не прызнаюць сваёй памылкі, хоць ты ім хрыбет перешиби. Падобных тыпаў на свеце звышдастаткова. Чалавецтва толькі выйграла б, вазьмі іх таткі за правіла душыць такіх яшчэ ў маленстве, як толькі пачынаюць праяўляць характар. Вось і гэты ёлупень гатовы быў загубіць цэлае войска, толькі б не прызнаць сваю няправасць.
  
  Калі Сінгх з дзяўчынкай падняліся на назіральную платформу, там ужо сабралася тузін людзей, прычым больш было ганцоў, чым афіцэраў. Як толькі Нарайян і Дачка Ночы ступілі на дыван, нават самыя тупыя салдаты зразумелі, што вялікае начальства мае намер даць дзёру. А калі Длиннотень таксама апынуўся на дыване, хлопцы, якіх меркавалася кінуць на волю лёсу, з гэтым не пагадзіліся. Ледзь Равун прыступіў да ўзлёту, яны заскочылі на дыван. Той пахіснуўся, закрануў краем платформу і, кренясь, заскользил да скалы. А зверху сыпаўся вогненны град. Салдаты уворачивались ад шароў; летательная снасць адчайна вихляла; сее-хто не ўтрымаўся. Але Ревуну ўдалося справіцца з кіраваннем, і дыван, разгойдваючыся, нібы п'яная камета, накіраваўся на поўдзень.
  
  Нашы стрэлкі на вышынях перанеслі агонь з вышкі на дыван. Час ад часу здаралася трапленне. Калі б Равун не лавіраваў з усіх сіл, усёй кампаніі уцекачоў хутка прыйшоў бы канец.
  
  Але куды глядзіць Спадарыня? Бо гэта яе шанец. Гэтыя нягоднікі цяпер думаюць толькі аб выратаванні ўласнай азадка. Дастаткова прызямліць дыван, і канец вайне. У дадатак нам дастануцца Нарайян Сінгх і дзіця.
  
  І тут да майго слыху данёсся гук. Шэпт. Тысячы, няма, сотні тысяч, мільёны шептаний накладваліся адно на іншае, і гэтая нябачная лавіна абмінула мяне, накіравалася ўслед за дываном па перавала. За сабой яна пакінула потрясенную цішыню. І калі яна так перапалохала мяне, каб яно былося ў свеце зданяў, – уяўляю, якое прыйшлося тым, хто знаходзіўся па-за яго.
  
  Салдаты абедзвюх армій апусцілі зброю і замерлі ў чаканні.
  
  Над полем бою пранёсся адчайны лямант Ревуна. Ён строс збянтэжанасць з нашых хлопцаў, і яны аднавілі феерверк, з падвоеным стараннасцю абстрэльваючы якія ляцяць ведзьмакоў.
  
  Дыван накіраваўся ўніз. Пасажыры нічым не маглі дапамагчы Ревуну, а ў адзіночку ён не мог разам і кіраваць сваёй снастью, і змагацца. Пры падзенні дыван моцна стукнуўся аб зямлю. Салдат, у тым ліку і Могабу, раскідалі па схілах. Большасць разбегліся хто куды; Могаба ж, прыйшоўшы ў прытомнасць, зачыкільгаў да сваіх пазіцыях. Вакол бушавала вогненная бура, але ён заставаўся цэлы. Не інакш як багі спрыялі гэтаму малому.
  
  У свеце духаў пачуцці прытуплены, і тым не менш я быў у захапленні. Мы атрымалі верх! Бітва выйграная! Яшчэ ледзь-ледзь, і канец вайне! Магічны шэпт Спадарыні растворыць чары Длиннотени і Ревуна, а хлопцы з скалаў закідалі ведзьмакоў агністымі шарамі.
  
  Толькі цяпер з цемры таямніцы сталі прамалёўвацца дэталі непараўнальнага па глыбіні і шыраце задумы Костоправа. Гады адтачыць майстэрства Старога, і цяпер ён зрабіў стаўку на асаблівасці характару Гаспадара Ценяў. Я захапляўся нашым Капітанам не толькі таму, што ён дамогся поспеху, але і таму, што ў гэты раз, падобна, ён здолеў пралічыць усе варыянты развіцця падзей. Толькі ён сам ды яго багі ведаюць, што яшчэ было ў яго ў запасе. Унізе засталіся тоны рознага рыштунку, так і не пущенного ў ход.
  
  Справа зроблена, шлях адкрыты. Пара вяртацца. Нам цяпер трэба дзейнічаць хутка, каб скарыстацца атрыманым перавагай і заняць выгадную пазіцыю. Мабыць, трэба сабраць усіх братоў Атрада.
  
  Я ўжо быў гатовы вярнуцца ў фургон Аднавокага, калі царства духаў напоўнілася смуродам, нібы хто-то разам адкрыў усе труны ў свеце. Шмат я нюхаў ўсякага лайна, але такой гнюснай вонищи і ўявіць сабе не мог. Мяне ахапіў страх. А за ім, адстаючы за ўсё на паўкроку, насоўвалася паніка. Перш чым яна паспела паралізаваць мой розум і прымусіла забыцца на зваротную дарогу, я слізгануў у сваё цела.
  
  А ззаду, у каньёне, не ганаруючы увагай проносившиеся міма вогненныя шары, стаяла на валуне Дачка Ночы. Ручкі былі воздеты, заклікаючы і вітаючы насоўваецца Цемру, а вусны расцягнутыя ў злоснай усмешцы.
  
  
  
  31
  
  Што-то набліжалася. І я, здаецца, мог нават прыгадаць, што менавіта.
  
  Я выскачыў з фургона і, адной рукой схапіўшыся за казлы, павіс, як малпа. Насуперак маім чаканням, час быў вельмі позні. Ужо брезжила заря.
  
  Але няма, то была зусім не зара. Святло зыходзіў не ад сонца, не ад месяца; ён ліўся з горнага праходу. Няўжо вогненныя шары запалілі якія-небудзь гаручыя харчы тенеземцев?
  
  Добра было б так. Але, на жаль, я ведаў: гэта не звычайны зямны агонь.
  
  Спатыкаючыся на кожным кроку – адбівалася абязводжванне, – я накіраваўся да штабу Спадарыні. Што б ні адбывалася, яна не можа не мець да гэтага дачынення. А значыць, цяпер самае бяспечнае месца – побач з ёй.
  
  Бегчы прыйшлося не так ужо далёка, але прадстаўленне скончылася перш, чым я дабраўся. Спадарыня, акружаная бліжэйшымі памочнікамі, спрабавала ўціхамірыць Ревуна, і калі яна не змагла дамагчыся поспеху, то не па сваёй віне.
  
  У нас з'явіўся новы гулец.
  
  Спачатку ён не меў ні формы, ні колеру, але, сутыкнуўшыся з чарамі Спадарыні, стаў набываць і тое, і іншае. Адна вядзьмарская сіла знішчала іншую, і пры гэтым нараджаўся святло.
  
  У гэтым святле я ўбачыў тое, чаго зусім не жадаў убачыць.
  
  Чорную постаць. У сто футаў вышынёй. З чатырма рукамі. Тую самую, што мела на Спадарыню ў яе снах, а часам прывідам прокрадывалась і ў мае. Саму Цемру, якая прыйшла заявіць правы на дачку Спадарыні.
  
  Сотні тысяч разгубленых вачэй сачылі за проціборства Спадарыні з гэтым калосам. Обманники сустрэлі з'яўленне пачвары захопленымі крыкамі. Хай справы азіраліся для іх кепска, але цяпер яны атрымалі несумнеўнае доказ таго, што Годзе Чэрапаў быць. Іх багіня набыла дастатковую моц, каб пранікнуць у наш свет і абараніць сваю абраную дачка і жывога святога Нарайяна Сінгха.
  
  Зрэшты, хутка высвятлілася, што прывід Кины мае шмат агульнага з гадаванцамі Длиннотени. Выкліканая яго з'яўленнем паніка справакавала шквальны абстрэл, і аказалася, што пачвара не абаронена ад агню. І вось ужо яно нагадвае нейкую міфалагічную стварэньне на изъеденном моллю габелене.
  
  Гэтая сутычка скончылася перш, чым я змог аднавіць дыханне. Кіна рассыпалася, знікла. Але яна пратрымалася дастаткова доўга, каб яе прыхільнікі паспелі ўцячы, прыхапіўшы дзіцяці. Хістаючыся і дымясь, дыван Ревуна набраў хуткасць і схаваўся з выгляду. Сто мільёнаў шэптаў змоўклі.
  
  Дарэшты знясіленая, Спадарыня пазбавілася пачуццяў. Лебедзь і Нож паклалі яе на насілкі і ўзяліся за ручкі. Стуліліся вакол самыя адданыя, якія суправаджалі яе не адзін год воіны.
  
  – Наконт непрыяцеля можна пакуль не турбавацца, – сказаў я. Лебедзь. – Ён цяпер драпает да Вяршыні, падціснуўшы хвост. Могаба кантужаны, а можа, і паранены, так што няма каму камандаваць арміяй.
  
  Лебедзь змераў мяне недаверлівым позіркам:
  
  – А на хрэна ты кажаш мне гэта? Знайдзі свайго чортава Капітана, яму і расказвай.
  
  – Добрая ідэя.
  
  Я так і зрабіў.
  
  32
  
  Дывізія Прабриндра Дра зноў панесла найцяжэйшыя страты. Войскі Могабы моцна-моцна запомнілі першую запаведзь выжывання: ніколі не паказвай ворагу спіну. А салдата, які насуперак страху, принуждающему кінуць зброю і пусціцца наўцёкі, не пакідае свайго месца ў страі, не так-то проста забіць.
  
  Увесь сэнс знясільваючай, доводящей да ашалеласці і часам ўяўнай салдатам бессэнсоўнай муштры заключаецца ў тым, каб кожны працягваў рабіць сваю справу, калі становіцца па-сапраўднаму цяжка. Бой – гэта не проста арганізаванае забойства. Бой – страх і ўменне ім кіраваць. Той, хто адолее страх, адолее і праціўніка.
  
  Стары так доўга назіраў за беспаспяховымі патугамі князя, што нават у яго асяроддзі падняўся шум. У рэшце рэшт я спытаў Костоправа, чаму ён не ўмешваецца.
  
  – Хачу, каб увесь Таглиос зразумеў, з якога ён тэсту. Мне трэба дакладна ведаць наперад, што будзе, калі ён возьме ўладу ў свае рукі.
  
  Гэта гучала накшталт і разумна, але як-то падазрона. Зрэшты, у апошні час мне здавалася падазроным усё, што мела дачыненне да Костоправу.
  
  Праўда, у рэшце рэшт ён замяніў пабіты княжае войска корпусам Спадарыні, узмоцненым гвардзейцамі Лебедзя. Ім удалося пацясніць Могабу, але той неўзабаве выраўнаваў фронт. Вядзьмарства изнуренной да крайнасці Спадарыні выпадала толькі на тое, каб адцягнуць увагу непрыяцеля. Цікава, чаму Костоправ не адступіў і не даў ёй аднавіць сілы? Зрэшты, я не марнаваў часу на пустыя спробы спасцігнуць ход яго думак. Я больш не разумеў гэтага чалавека.
  
  Незадоўга да паўдня ён адвёў войска Спадарыні, умацаваў флангі лучнікамі і пабудаваў для атакі абедзве свае дывізіі. Перадавой калоне трэба было выматаць ворага, з тым каб наступная следам змагла рассеяць яго. Але перш, чым барабаны пачалі свой змрочны распеў, Костоправ падняў белы сцяг і рушыў наперад. Мне давялося цягнуцца за ім са сцягам у руках. Гэтую праклятую нейкую бадзягу варта было б пасадзіць на дыету – ужо балюча яна важкая і з кожным разам усё цяжэй.
  
  Мяне ўсё гэта выбівала з каляіны. Я знаходзіўся тут толькі па патрабаванні Костоправа, а замест гэтага палічыў за лепшае б злучыцца з Вэнджаным і высветліць, што зараз ладзяць Равун, Длиннотень, Душелов і хто там яшчэ. Ды і Радишу не перашкаджала б праверыць, я да яе даўно не наведваўся.
  
  Добра яшчэ, што некаторы час яна будзе заставацца ў недасведчанасці адносна тутэйшых падзей.
  
  Могаба здзівіў мяне тым, што спусціўся насустрач. Увесь у павязках, ён цяжка припадал на нагу, і, думаю, не будзь яго скура чорнай, па ўсім целе відаць былі б сінякі і кровападцёкі. Адно вока заплыло, зубы былі сціснутыя ад болю.
  
  Аднак эмоцый ён выказваў не больш, чым статуя з чорнага дрэва.
  
  – У цябе атрымалася вельмі талкова выкарыстоўваць усе нашы памылкі, – прызнаў ён.
  
  – Гэты мярзотнік падрэзаў цябе крылы, – стомлена вымавіў Костоправ. – Падумай, якая цябе патрэба і далей губіць людзей.
  
  – Зыход гэтай бітвы, можа быць, і вырашана, але вайна працягваецца. Яна скончыцца не цяпер і не тут.
  
  У гэтым прыкмеце быў пэўны рацыя. Нам варта прасоўвацца наперад без найменшага прамаруджання: у адваротным выпадку ўзнікне небяспека раскладання нашай разномастной арміі.
  
  Ўсмешка Костоправа была пад стаць жудаснай брані Вдоводела, з якой ён у апошні час амаль не расставаўся.
  
  – Я ж не раз і не два спрабаваў засадзіць цябе за вывучэнне Аналаў. І папярэджваў, што ты пашкадуеш, калі не займешься гэтым.
  
  Могаба таксама ўсміхнуўся – так, нібы ведаў на гэты конт нешта важнае.
  
  – Гэта не Святое Пісанне.
  
  – Што?
  
  – Твае каштоўныя Аналы, вось што. Яны не сьвятыя. Гэта не больш чым гісторыі, збольшага складзеныя на аснове паданняў, збольшага жа папросту хлусня. Прыкладна ў роўных долях. – Ён панура зірнуў на мяне. – Глядзі, сцяганосец, калі будзеш чэрпаць сваю веру ў мінулым, гэта табе дорага абыдзецца.
  
  Капітан зноў усміхнуўся – на гэты раз ласкава. Няўжо гэтая бітва будзе выйграная з дапамогай усмешак?
  
  Костоправ прадэманстраваў вельмі арыгінальную тактыку, але Могаба гэтага не зразумеў. Не здолеў, таму як не чытаў Аналаў. А не чытаў па прычыне, якую ніколі не прызнаваў адкрыта. Ён проста-проста не ўмеў чытаць. У Гиэ-Ксле, адкуль Могаба родам, пісьменнасць не лічылася сярод воінскіх мастацтваў.
  
  Цяпер ужо не было сумненняў у тым, на чыім баку маральнае перавагу.
  
  – Выходзіць, – прамовіў Костоправ, – мне давядзецца ўкласці яшчэ нямала тваіх людзей, перш чым ты прызнаеш ісціну.
  
  – Ісціна пераменлівая, і кожны тлумачыць яго па-свойму. У нашым выпадку яе канчатковая форма яшчэ не вызначылася. І, магчыма, зараз ты падказаў, як мне прыйсці да маёй праўдзе.
  
  На гэтым размова была скончаны. Могаба адвярнуўся і пакрочыў уверх па схіле. Мяркуючы па ганарлівай паставы і зрабі, ён з усіх сіл спрабаваў схаваць сваю боль. На хаду ён прамармытаў, што Длиннотень больш не ўтрымлівае яго на ланцугу.
  
  – Гэй, камандзір, – сказаў я, – цяпер у яго за спіной няма Гаспадара Ценяў.
  
  – А яму ўжо і не патрэбны Длиннотень – ні за спіной, ні перад вачыма... Беражыся!
  
  Тай Дэй паспеў падскочыць і зачыніць мяне шчытом-ад граду варожых стрэл.
  
  – О чорт! Хутка тут надвор'е псуецца.
  
  Хлопцы на вышынях павесяліліся ад душы. Вельмі ўжо пацешна мы выглядалі, спрабуючы ўтрох схавацца за адным маленькім шчытом.
  
  Гэты прахвост Могаба выйшаў на перамовы толькі для таго, каб выгандляваць сваім салдатам некалькі хвілін перадышкі. І ледзь дабраўся да іх, яны накіраваліся ў атаку. Куражу ў праціўніка, можа, і не дадалося, але дысцыпліна заставалася на вышыні.
  
  З нашых флангаў і вежаў на іх пасыпаліся стрэлы. Над фронтам узвіліся вогненныя шары. У такіх абставінах варожы націск выглядаў авантурай. Тым не менш салдатам Могабы ўдалося пацясніць нас – яны змагаліся так люта, нібы гэтая атака павінна была вырашыць лёс усёй вайны. Сітуацыя складвалася не на нашу карысць... Але тут Спадарыня палічыла, што яна адпачыла дастаткова.
  
  Чарандапраш ператварыўся ў пярэстае вогненнае мора.
  
  Пасля гэтага бой працягваўся нядоўга. Аднак, калі запанавала цішыня, мы зразумелі, што не зможам пераследваць праціўніка: у нас былі выматаныя нават рэзервовыя атрады. Костоправ падаў гэтую гонар ацалелым обозникам, заявіўшы, што яны могуць забраць сабе ўсю здабычу.
  
  Мала хто з дурняў, клюнувших на гэтую вуду, застаўся ў жывых.
  
  
  
  Ля вялікага вогнішча сабралася начальства, а там абмяркоўваліся галоўным чынам далейшыя планы Могабы. Падобна на тое, у кожнага афіцэра рангам вышэй лейтэнанта мелася на гэты конт сваё меркаванне, а то і два. Але ўсе яны не каштавалі ні гроша.
  
  Я блукаў з духам, але Могабу знайсці не змог, нават вяртаючыся ў мінулае. Праўда, пошукі працягваліся нядоўга – дастаткова было аднаго намёку на агідны трупны пах, каб я без аглядкі кінуўся наўцёкі.
  
  Няўжо яна вырашыла кожны раз з'яўляцца там жа, дзе я з'яўлюся?
  
  Костоправ ў агульны кацёл нічога не падкідваў. Ён проста сядзеў ля вогнішча, задаволены сабой і вольны, спакойны, якім я не бачыў яго ўжо шмат гадоў.
  
  Спадарыня сядзела побач і таксама выглядала нядрэнна, нібы ёй удалося нарэшце выспацца.
  
  – Не удзеліш мне пару хвілін? – звярнуўся я да яе. – Ёсць размова. Мне ж пра цябе амаль няма чаго запісаць.
  
  – Наўрад ці я магу расказаць табе што-небудзь цікавае, – уздыхнула яна.
  
  З дапамогай Вэнджанага я мог бы прасачыць за ёй у часе. Але гэта не давала магчымасці пранікнуць у яе думкі.
  
  – Ты падобны на ката, сожравшего гаспадарскую смятану. З чаго б гэта? – спытала Спадарыня Костоправа.
  
  – Ды з таго, што Длиннотень з Равун не вярнуліся. – Ён зірнуў на мяне, даючы зразумець, што хацеў бы ведаць, чаму. Але не цяпер. Гэта можа пачакаць. – І з таго, што ты вярнулася.
  
  Адпачылая, яна выглядала цудоўна, нягледзячы на сваё нядаўняе змаганне з Киной. Або з тым, хто выглядаў як Qinā.
  
  – А яшчэ з таго, што цяпер ім прыйдзецца адседжвацца на Вяршыні, пакуль Длиннотень не наскребет па засеках войска з гарнізонных увальней ды апалчэнцаў, якія аддалі перавагу б ні ва што не ўвязвацца.
  
  Так-то яно так, але ён заставаўся Гаспадаром Ценяў і апошняга слова яшчэ не сказаў. І сцены Вяршыні ўздымаліся на сотню футаў. Хацелася верыць, што Костоправ не вырашыў, што цяпер адзіная наша клопат – выхад да берага.
  
  – Ты заўважыў, што ён так нічога і не патлумачыў? – прабурчаў Лебедзь, звяртаючыся да Нажа.
  
  Вяртанне сябрука ён успрыняў як належнае, нібы ніколі і не лічыў яго здраднікам. Але многім да гэтага часу не верылася, што дэзерцірства Нажа было ўсяго толькі хітрасцю. Асабліва тым, у каго былі родзічы сярод бязлітасна зьнішчаных Нажом храмавых апалчэнцаў.
  
  – Гэты сукін сын, відавочна, не збіраецца ні з кім дзяліцца сваімі задумамі. Нават са мной і з табой. Напэўна, у яго ў рукаве прыхаваныя козыры. А бо нам, небаракам, таксама не перашкаджала б ведаць, што ладзіцца.
  
  Ён скіраваў на Спадарыню доўгі сумны погляд, быццам намагаўся зразумець, што яна магла знайсці ў Старога. Я таксама задумваўся пра гэта, але толькі да таго моманту, калі мы з Сары палюбілі адзін аднаго.
  
  Не трэба шукаць сэнс у такіх рэчах. Трэба толькі маліцца аб дараванні волі, якая дазволіць табе прыняць гэта шчасце.
  
  Дарэчы, аб свабодзе і аб яе межах. Мае свойственники так і не аб'явіліся. Вядома, акрамя Тай Дэя, – хутчэй я змог бы адкараскацца ад уласнай цені, чым ад яго.
  
  Гледзячы на кіслую фізіяномію Лебедзя, Нож ўхмыльнуўся. Удзел у авантуры Костоправа змяніла гэтага хлопца. Ён знайшоў сваю нішу.
  
  – Калі і сапраўды хочаш што-небудзь зразумець, вазьмі ў Мургена яго кнігі. Кажуць, у іх можна знайсці ўсё, калі ведаеш, дзе шукаць.
  
  – Добры савет, – заўважыў згаданы Мурген. – Адна бяда: гэты самы Мурген не мае звычаю цягаць кнігі з сабой. Акрамя той, над якой працуе цяпер.
  
  Каментар Лебедзя быў кароткі і непрыстойнасці. Як і Могаба, ён не ўмеў чытаць.
  
  Нож засмяяўся:
  
  – А няхай-ка Мурген Вялікія Вушы сам табе ўсё раскажа. Ён бо памятае любую кіраўніка і нават вершы можа на памяць шпацыраваць, не горш Костоправа. Нездарма ён у Старога ў любімчыках.
  
  Миляге Нажа заўсёды не хапала пачуцця гумару. Ва ўсякім выпадку, цяпер яго хохмочка мяне не павесяліла. Ды яна, падобна, і не прызначалася для гэтага.
  
  – Расказаць-то раскажу, – паабяцаў я, – але толькі за добрую плату. Сам ведаеш, наш брат найміт нічога задарма не робіць.
  
  
  
  Мабыць, трэба на час пакінуць у спакоі Вэнджанага і падрабязна апісаць у Аналах бітва пры Чарандапраше. Гэта занадта важны момант у гісторыі Атрада, каб не надаць яму належнай увагі. А калі я, нарэшце, пайду на шпацыр з Вэнджаным, трэба будзе засяродзіцца на сапраўды важных рэчах. Я не маю права сыходзіць у свет духаў толькі дзеля таго, каб пазбавіцца ад болю.
  
  Ды і боль, прызнацца, некалькі аслабла. Падобна на тое, зносіны з Киной – добрае лекі ад душэўных пакут.
  
  – Тай Дэй, – шапнуў я на нюень бао, даючы зразумець, што пытанне носіць не дзелавы, а асабісты характар, – што значыць, калі жанчына з твайго племені апранае белае.
  
  – А?.. – Падобна на тое, ён здзівіўся. – Я не разумею, брат.
  
  – Мне проста ўспомніўся сон, бачаны некалькі начэй таму. Там была жанчына, падобная на Сары. У белым сукенка. А бо нюень бао, калі яны не жрацы, у сваіх селішчах ходзяць у чорным. Хіба не так?
  
  – Табе снілася Сары?
  
  – Яна пастаянна мне сніцца. А цябе хіба не сніцца Май?
  
  – Няма. Калі яны сыходзяць, мы дазваляем сысці і іх душах. Нас гэтаму вучаць.
  
  – Ды ну? – Я яму не паверыў. Вучыць-то, можа, і вучаць, але карысці ад гэтага вучэння мала, у адваротным выпадку помста не значыла б для іх так шмат. – Але ўсё ж, што азначае белае сукенка? Калі яно наогул што-то азначае.
  
  – Белы – колер ўдоўства. Мужчына, які страціў жонку, таксама апранае белае. Удава павінна хадзіць у жалобе не менш года, і ў гэты час ні адзін мужчына не мае права да яе посвататься. Хоць, вядома ж, мужчыны з яе роду негалосна будуць прыглядаць для яе падыходнага мужа. Тое ж адносіцца і да вдовцу: бацька і браты могуць разглядаць магчымасці новага шлюбу, але не маюць права выказвацца ад імя ўдаўца, пакуль ён не здыме белае.
  
  Гэта было для мяне навіной.
  
  – Але ў Дежагоре я не бачыў ні аднаго нюень бао ў белым – ні мужчыны, ні жанчыны. І Сары зацікавілася мною перш, чым мінуў год з дня смерці Дана.
  
  Тай Дэй адарыў мяне адной з сваіх нячастых усмешак:
  
  – Сары зацікавілася табой, калі ён быў яшчэ жывы. З першага погляду, у той дзень, калі ты прыйшоў на сустрэчу з дзедам. Які быў скандал – цябе і не ўявіць. Асабліва пасля таго, як бабуля заявіла, што Сары наканавана стаць каханай иноземца.
  
  Стала быць, гэтая ўсмешка не звязаная з добрымі ўспамінамі. Нескладана ўявіць, як зазлуе матухна Готы.
  
  – Але Сары ні дня не насіла белага. Як і ніхто іншы.
  
  – Таму што ў горадзе не было ні адзінай белай анучы, якую б не насіў таглиосский салдат. А дзед лічыў, што падбіраць іх мундзіры не вынікае з палітычных меркаванняў. – Тай Дэй зноў усміхнуўся – усмешка рабіла яго твар падобным на чэрап – і працягнуў: – Да таго ж нас было не шмат. Усе паломнікі ведалі адзін аднаго, і кожнаму было вядома, хто страціў пару. Мы разумелі, што ў нас няма і не будзе магчымасці прытрымлівацца звычаяў, пакуль мы не вернемся ў родныя паселішча, да нашых храмах.
  
  Выходзіць, тая жанчына ў дэльце – удава. Ну што ж, гэта, мабыць, тлумачыць яе горкі выгляд.
  
  – Расказаў бы ты мне пабольш пра звычаі нюень бао. А то часам я сябе адчуваю поўным невукам.
  
  Усмешка знікла.
  
  – Але ў цябе больш няма патрэбы ведаць нашы звычаі, хіба не так?
  
  Нават шлюб не зрабіў мяне сваім для гэтага племя. Тай Дэй знаходзіўся тут не таму, што лічыў мяне сябрам сям'і, а толькі ў сілу прынятага абавязацельствы.
  
  Пра гэта варта было падумаць.
  
  
  
  33
  
  Костоправ даў усім як след адпачыць, перш чым прыступіў да таго, што, па яго думку, павінна было стаць апошнім націскам на абарону тенеземцев. Мяне кідала то ў жар, то ў холад, не інакш як паблізу ад Кины я падчапіў што-то накшталт ліхаманкі. Так што на разведку я ў гэты раз не пайшоў.
  
  Стары абыдзецца, пазнае, што трэба, і ад сваіх крумкач.
  
  На ўсёй лініі, якую Длиннотень лічыў гэтак важнай для абароны, не аказалася ні аднаго жывога тенеземца. Ўмацавання былі пакінуты. Пакуль мы рассиживались ля вогнішчаў ды дрыхли без задніх ног, Могаба і яго капітаны павялі рэшткі свайго войскі. Яны нават спрабавалі знішчыць усе рыштунак і прыпасы, якія не маглі пацягнуць, але ім перашкодзілі пільныя раз'езды шадаритской конніцы.
  
  
  
  Смерць ёсць вечнасць. Вечнасць ёсць камень. Камень ёсць маўчанне.
  
  Камень расколаты.
  
  У ночы, калі не стогне вецер і маленькія Цені знікаюць у хованках, камень часам шэпча. Часам ён кажа на ўвесь голас. Часам ўводзіць сваіх дзяцей у першародны хаос.
  
  Часам афарбаванае ў жывы колер шчупальца туману дацягваецца і гладзіць прибитое да накренившемуся трона цела.
  
  Мерцая ў месячным святле, і Цені весела ходзяць па раўніне. Яны пажыраюць адзін аднаго, укрупняясь і набіраючы сілу. Іх памяць так жа старая, як камень. Яны памятаюць, як былі свабоднымі.
  
  Час ад часу трон хіліцца, хай нават на мільённую долю цалі. У апошні час гэта адбываецца ўсё часцей.
  
  Камень час уздрыгвае. Вечнасць злараднічае, паглынаючы уласны хвост.
  
  Свята сцюжы набліжаецца да завяршэння.
  
  Нават смерць не ведае спакою.
  
  
  
  34
  
  Я чуў, як Аднавокі кляне сваю гаротную лёс наогул і некаторых таглиосцев з ліку веднаитов у прыватнасці. Кола фургона затрымалася паміж валунамі, а салдаты зусім не спяшаліся вызваліць яго, каб дагадзіць маленькаму чараўніку, які і без таго з раніцы знаходзіўся ў кепскім размяшчэнні духу. Трэба меркаваць, ён у глыбіні душы спадзяваўся, што пасля перамогі на Чарандапраше мы не пойдзем далей на поўдзень. Спадзяваўся, што Стары, завалодаўшы перавалам, супакоіцца і завядзе войска назад, чакаць прыходу лета ў больш цёплых краях.
  
  У рэшце рэшт, куды мог накіравацца Длиннотень? Толькі ў сваё логава. Але з-за землятрусу ён не можа разлічваць на хуткае завяршэнне будаўніцтва сваёй любімай Вяршыні. А стала быць, нам няма чаго спяшацца. Трэба быць поўным ідыётам, каб пасля такой перамогі, нават не адзначыўшы яе добрай выпіўкай і толкам не очухавшись, перціся немаведама куды, немаведама навошта.
  
  Усё гэта, або што-небудзь у такім родзе, Аднавокі бубніў бесперапынна, з таго самага моманту, як Костоправ загадаў адпраўляцца ў шлях. Не прывяло Аднавокага ў захапленне і тое, што мне прыйшлося ехаць у яго фургоне. Мяне па-ранейшаму біў дрыжыкі, і Капітан палічыў гэта ўдалым падставай для таго, каб я неадлучна знаходзіўся побач з Вэнджаным – наконт наступстваў празмернай блізкасці з якім сам жа мяне і перасцерагаў.
  
  Я не паведаміў яму, што з нядаўніх часоў прагулкі з духам сталі вусцішныя. І Одноглазому таксама пакуль нічога не распавядаў. Хоць разумеў, што прыйдзецца расказаць.
  
  З такімі рэчамі не жартуюць. Мне і самому наўрад ці спадабаецца, калі маё маўчанне абернецца бядой.
  
  З іншага боку, не хацелася біць трывогу раней часу. Бо Аднавокі таксама блукаў з духам, хоць і нячаста, і ён ні разу не згадаў аб чым-небудзь незвычайным. Магчыма, я проста даў занадта шмат волі ўяўленню.
  
  Мяне няшчадна трэсла на калдобінах, але ліхаманка на час унялась. Чым не зручны выпадак агледзецца па баках?!
  
  Аднавокі што-то закрычаў, звяртаючыся да Тай Дэю.
  
  – Дарма горла дерешь, – сказаў я на мове Самоцветных гарадоў. – Ён на цябе гляне, толькі калі захоча штурхнуць у зад.
  
  – Ха! Цікава, што б з гэтага выйшла. Давай паглядзім, чым займаецца Джо-Джо. Можа быць, нават абудзім яго.
  
  Як і большасць братоў Атрада, Аднавокі меў целаахоўніка з нюень бао. Аднак Чо Дай Чо, прыстаўлены да калдуну, быў ці ледзь не самым незаўважным і непатрабавальным з паломнікаў. Ён падпарадкаваўся волі старэйшын, але зусім не быў схільны прэч лезці са скуры, каб зберагчы Аднавокага ад самога сябе або ад чаго б то ні было. За апошні месяц Чо толькі чатыры разы трапіўся мне на вочы.
  
  
  
  Убачыць Душелов не ўдавалася. Вэнджаны не супраціўляўся, але чары, якія хаваюць гэтую жанчыну, былі гэтак моцныя, што я не мог выявіць яе нават з дапамогай духа. Хоць і здагадваўся пра яе месцазнаходжанне: на захад ад нас над гарамі віліся крумкачы.
  
  Шукаў я і Лізу Бовок, вучаніцу забітага Аднавокім Змяняе Аблічча, – і не знаходзіў яе слядоў. Роўна як і слядоў Могабы, і тых наров, што разам з ім перайшлі на бок Гаспадара Ценяў.
  
  Тут было аб чым падумаць. Калі ворагі западозраць, што мы назіраем за імі...
  
  Але Длиннотень я выявіў там, дзе і разлічваў знайсці, – пад крыштальным купалам, браў шлюб самую высокую вежу Вяршыні. Седзячы за каменным сталом, ён спакойна аддаваў загады ганцам. Уся яго энергія была накіраваная на абарону уменьшившихся ў памеры уладанняў; да таго, каб схавацца ад мяне, ён не прыкладаў ніякіх намаганняў.
  
  Унізе, у таемных пакоях Вяршыні, я выявіў Нарайяна Сінгха. Обманник скурчыўся ад страху і забіўся ў кут, тады як Дачка Ночы, больш походившая на карлицу, чым на дзіця, па ўсёй бачнасці, размаўляла са сваёй духоўнай маці. У пакоі стаяў пах Кины, але не было ўжо знаёмага мне страшнага адчування яе прысутнасці.
  
  Некаторы час я отматывал гадзіны назад, зноў і зноў прыглядаючыся да душиле. Сумневаў не было, Нарайян Сінгх больш нічым не кіруе. Цяпер ён не больш чым дадатак да Дачкі Ночы, пасрэднік у зносінах з Гаспадаром Ценяў і обманниками. Аднак Сінгх разумее: неўзабаве дзяўчынка зможа абыходзіцца і без пасярэдніка. І тады яна пазбавіцца ад яго без сумненняў і ваганняў, як выкідваюць абгрызенае свіное рабро.
  
  Сувязь з боскай вусны такія ж пульхныя хутка преображала дзіцяці. Падобна на тое, Кіна спяшалася, нібы баялася, што ёй не хопіць часу для выканання яе доўгу.
  
  Так ці інакш, у прысутнасці Дачкі Ночы мне было вельмі няўтульна, хоць у рэчаіснасці нас падзялялі дзве сотні міль. Я палічыў за лепшае прыбрацца адтуль і пашукаць Ревуна, але трывала сесці яму на хвост не ўдалося. Калдун кідаўся туды-сюды на ірваным, як яго задніца, дыване, прыкрываючыся самымі магутнымі чарамі. Мне на вочы ён трапляўся толькі зрэдку, калі ў спешцы абганяў ўласную абарону.
  
  Цікава, ад каго ён так старанна хаваецца? Ужо не дазнаўся, ці пра мяне?
  
  Наступнай на чарзе была Радиша, да якой я не наведваўся ўжо даўнютка. Яна раілася са жрацамі – настаяцелямі галоўных храмаў горада. Гаворка, зразумела, ішла пра вайну і пра блюзнерскай, атэістычнай, антыклерыкальны пазіцыі тых, ад каго залежыць бяспека Таглиоса. Ранейшыя іерархі ўпарта грашылі местничеством, але прыйшло новае пакаленне жрацоў, і цяпер секты грызуцца паміж сабой значна менш.
  
  – Не прыходзіцца сумнявацца ў тым, – заявіў Радише жрэц Раві-Лемны, багіні братэрскай любові, – што Вызваліцель выкарыстаў войскі, набраныя сярод праведных, для звесткі рахункаў з Нажом. – (Навіны з тэатра ваенных дзеянняў яшчэ не дасягнулі Таглиоса.) – Ён нават не спрабуе схаваць гэтага, але вашы людзі падпарадкоўваюцца яму.
  
  – А што нам застаецца? – прабурчаў святоша ў ярка-пунсовым адзенні. – Бо Гаспадар Ценяў абяцаў аддаць тутэйшыя землі ў кіраванне Нажа. Для ўсіх нас гэта азначае смерць. Або Нож загіне, або мы.
  
  – І мы зноў апынуліся ў тупіку. Нягледзячы на тое, што мой брат набыў дастатковы воінскі вопыт і абзавёўся слушнымі камандзірамі, ні народ, ні войска не вераць у магчымасць перамогі над Гаспадаром Ценяў без Чорнага Атрада. Мы па-ранейшаму вымушаныя дазваляць Цемры змагацца з Цемрай, спадзеючыся на тое, што перамогу атрымаюць саюзныя нам сілы зла і мы зможам кантраляваць далейшае развіццё падзей.
  
  Раві-Лемна славілася разважлівай багіняй, і яе прыхільнікам не прыстала каваць крамолы. Але гуннитский пантэон налічваў добрую сотню багоў, багінь і бажкоў, і многія з іх не адрозніваліся падобнай памяркоўнасцю.
  
  – Мы павінны забіць іх без прамаруджання! – закрычаў нейкі святоша. – Яны куды больш небяспечныя для нашага ладу жыцця, чым які-то там чарадзей, гняздуецца ў васьмістах мілях адсюль!
  
  У Таглиосе хапала людзей, якія не служылі ў войску і не бывалі на поўдні, а таму не ведалі, які след пакінулі ў сваіх былых уладаннях Гаспадары Ценяў. А праўдзівым расказах не верылі, таму што аддавалі перавагу верыць чаму-то іншаму.
  
  Гэтая сварка пачалася вельмі даўно, і цалкам можа здарыцца, што яна не скончыцца на маім вяку. Ідзе вайна, і, пакуль яна не выйграная намі, закліку «забіць іх неадкладна» слухае толькі нязначнае меншасць. Але вось меркаванне аб неабходнасці «забіць іх потым» падзяляецца многімі.
  
  – Іх пяцьдзесят, ад сілы шэсцьдзесят, – прывяла аргумент Радиша. – Няўжо нам будзе цяжка пазбавіцца ад іх, калі адпадзе патрэба ў іх службе?
  
  – Баюся, што па-чартоўску цяжка. Ва ўсякім выпадку, Гаспадарам Ценяў гэта не ўдалося. І обманникам.
  
  – У гэтым кірунку робяцца пэўныя крокі.
  
  Цікава! Мы-то пакуль ніякіх крокаў не заўважылі. Стала быць, ёсць сэнс зазірнуць у мінулае.
  
  Пакінуўшы сход, я перамясціўся назад у часе. Як сямігадовая дзяўчынка на дыбачках падкрадаецца да замочнай свідравіне, так і я павольна, гадзіну за гадзінай, падкрадваўся да таго моманту, калі ў апошні раз наведваў Бабу.
  
  Справа было глыбокай ноччу. Нічога важнага мне даведацца не ўдалося. Корд з ходу адпрэчваў кожнае новае прапанову Радиши, і, падобна на тое, чым больш катэгарычны было непрыманне Мэзера, тым больш прывабнай ідэя здавалася самай Бабе.
  
  Куды больш мяне зацікавіў той факт, што яна спрабавала вызначыць месцазнаходжанне Вэнджанага, хай яшчэ і не арганізавала сістэматычныя пошукі. Корд паўтараў адно: яны, напэўна, клапоцяцца аб Вэнджаным – па крайняй меры, голадам яго не уморят.
  
  – Але яны ненавідзяць яго, дарагі. Бо Вэнджаны усімі сіламі стараўся шкодзіць Чорнага Атраду.
  
  – Яны знойдуць, як з ім паквітацца, калі здолеюць прывесці яго ў прытомнасць, каб ён мог адчуваць страх і боль.
  
  Корд літаральна паўтараў маім думкам. Вядома, сукін сын заслужыў смерць ад голаду, але лепш бы яму подохнуть, знаходзячыся ў свядомасці. Хоць, магчыма, ачомацца і выявіць, што ён у нашых руках, – ужо дастатковую пакаранне. Крывавы панос мярзотнікі забяспечаны.
  
  Я праверыў увесь прамежак паміж двума наведваннямі Бабы, але нічога істотнага не выявіў. Аднак не мог адкараскацца ад адчування, што нешта ладзіцца.
  
  Радиша Дра ўмее трымаць язык за зубамі. У самым раннім дзяцінстве яна зразумела, што кожнае яе слова, кожны яе крок можа стаць вядомы людзям, зусім не жадаюць ёй дабра.
  
  Я вярнуўся ў сённяшні дзень, але не пачуў нічога, што прымусіла б мяне паспяшацца з дакладам да Старога.
  
  Нічога, вось дойдуць сюды навіны з Чарандапраша, то-то будзе шуму! Страціўшы асцярожнасць і разважлівасць, хто-небудзь абавязкова прагаворыцца. І ў гэты момант я буду побач.
  
  Перад вяртаннем у сваё цела, я зазірнуў у таемнае прытулак Вэнджанага. Старыя Аналы ляжалі там, куды я іх схаваў. Але вось што цікава: калі я сыходзіў, над усім палацавым комплексам роилось вараннё.
  
  
  
  Калі я прыйшоў у сябе, Аднавокі ўсё яшчэ лаяўся. Дакладней, зноў лаяўся, зразумеў я, высунуўшыся з фургона. Мы праехалі некалькі міль, і цяпер затрымалася іншае кола. Я адчуваў сябе зусім иссохшим. У бурдзюку Аднавокага засталося зусім трохі вады, ды і тую нельга было назваць свежай. Але я выпіў усё да кроплі, пасля чаго абмінуў фургон і падышоў да Одноглазому, поносившему чарговую групу нядбайных памочнікаў.
  
  – Канчай лаяться, шмакодявка. Няма чаго абражаць хлопцаў, якія спрабуюць табе дапамагчы, а не то яны car stick us тваю дерьмовую капялюш табе ў глотку, а мне прыйдзецца тупаць пешшу. Скажы-ка лепш, дзе Стары?
  
  
  
  35
  
  – Разлеталось вараннё, а? – задуменна прамармытаў Костоправ. – Цікава. Ну што ж, гэта мяне не здзіўляе.
  
  – Яе птушачкі?
  
  Вароны віліся і вакол нас. Што натуральна. Стары не дазволіў бы Спадарыні адагнаць іх.
  
  – Верагодна.
  
  – Нашы ворагі цяпер заадно?
  
  – Будзем лічыць, што гэта так, – пазбегнем непрыемных сюрпрызаў. Раскажы-ка мне пра Длиннотени.
  
  Апошняя фраза не была сказана ўголас. Костоправ скарыстаўся пальцавай прамовай, якой Атрад навучыўся ў глуханямы Душечки, больш вядомай як Белая Ружа. Мы звярталіся да гэтай мове нячаста, і мне не прыходзіла ў галаву, што з яго дапамогай можна падманваць крумкач. Хай вароны ўсе бачаць – пальцы ў іх няма, і прайграць гэтыя знакі перад сваёй гаспадыняй яны не змогуць.
  
  Ніхто з нас не верыць, што гэтыя разумныя птушкі. Яны здольныя толькі дакладна паўтараць гукі.
  
  Мае пальцы страцілі былую спрыт. Растлумачыць Костоправу, што Длиннотень зусім змяніўся і набыў здаровае разам з рашучасцю, аказалася няпростай задачай.
  
  – Цікава, – прамармытаў ён, узіраючыся ў перавал, дзе ішлі ў авангардзе войскі князя нарваліся на тенеземскую засаду.
  
  Асноўная калона змялі. Справа прымала сур'ёзны абарот.
  
  Акінуўшы позіркам вздымавшиеся па абодва бакі праходу хрыбты, я падумаў, што, будзь у Могабы там, наверсе, пабольш людзей, ён задаў бы нам перцу.
  
  – Не, не зможа, – прамармытаў Костоправ, нібы прачытаўшы мае думкі.
  
  – Ох і жудасна ж ты выглядаеш.
  
  Ён быў апрануты ў мудрагелістыя даспехі Вдоводела, з якімі ў апошні час амаль не расставаўся. Гэтак жа як і з варонамі – рэдка здаралася, каб у яго на плячы не сядзела адна. Костоправ заўсёды меў пры сабе прысмакі для птушак улюбёнцаў і быццам ужо навучыўся іх адрозніваць.
  
  – Калі прыходзіцца гуляць ролю, я стараюся ў яе ўжыцца. – Ён зноў перайшоў на мову глуханямых. – Хачу, каб ты знайшоў Гобліна. Гэта вельмі важна.
  
  – Што-што?
  
  Костоправ ўздыхнуў.
  
  – Я б і сам гэтым заняўся, ды часу няма. – Затым ён вымавіў услых: – Гэты перавал занадта вузкі, і ўсякае наша прамаруджванне працуе на Могабу.
  
  Костоправ павярнуўся і пакрочыў да галавы застопорившейся калоны. Цяпер Прабриндра Дра атрымае лупцоўку, як желторотый рэкрут.
  
  Раптам Стары азірнуўся і спытаў:
  
  – Дзе твае свойственники, Мурген?
  
  – А?
  
  – Дзе яны? Што ладзяць?
  
  Ён скарыстаўся гутарковай таглиосским, даючы зразумець, што яму напляваць, чуе лі Тай Дэй. Або нават адмыслова гэта зрабіў, каб той зразумеў.
  
  – Не ведаю. Даўно іх не бачыў. – Я глянуў на Тай Дэя, але ён толькі пакруціў галавой. – Можа, вырашылі вярнуцца дадому?
  
  – Не думаю. За імі тады ўвязаліся б усе астатнія, хіба не так?
  
  Я не быў у гэтым упэўнены і не бачыў сэнсу, але спрачацца з Костоправом не мела сэнсу. Побач з нюень бао яму заўсёды будзе няўтульна. Паабяцаўшы яму паведаміць, калі што-небудзь дазнаюся, я пайшоў да фургона Аднавокага і наткнуўся на Дрымоту:
  
  – Прывітанне, прыяцель. Як справы?
  
  Я не бачыў Дрымоту з той ночы ў Таглиосе, калі даў яму даручэнне. Ён працаваў у пары з Вядром, дапамагаў рыхтаваць асаблівыя атрады. Выматаўся небарака ладна, але ўсё ж яшчэ не настолькі пасталеў, каб лічыцца сапраўдным салдатам.
  
  – Я стаміўся і прагаладаўся і ўжо пытаюся ў сябе, ці варта ці дерьмовую жыццё ў маіх дзядзькі мяняць на гэтую хрэновае службу.
  
  Любы, хто перажыў тое ж, што і Дрымота, і захаваў пры гэтым пачуццё гумару, у маіх вачах хлопец што трэба. Цікава, ці вернецца пакутнік на радзіму, каб прыкончыць крыўдзіцеляў? Мне гэта ўяўлялася сумніўным. Але для гэтай дзіўнай паўднёвай культуры такое ў парадку рэчаў.
  
  – Ты яшчэ не размаўляў з Капітанам? – спытаў Дрымота.
  
  – Я з ім часта размаўляю. Летапісцу пакладзена.
  
  – Я наконт пасады сцяганосца. Памятаецца, ты намякаў...
  
  Нецярпенне хлопца мяне пацяшаўся. Але сцяганосцам прызначаюць таго, хто, на думку начальства, здольны прынесці Атраду выйграць вялікую карысць. І нярэдка сцяганосец становіцца летапісцам. Летапісцу, паколькі ён вечна адмаўляецца каля начальства і ў курсе ўсяго таго, што адбываецца, – прамая дарога ў Лейтэнанты. А Лейтэнант амаль заўсёды становіцца Капітанам, калі адкрываецца вакансія.
  
  Выпадак з Костоправом быў анамаліяй эпічных маштабаў. Яго выбралі Капітанам, калі ў Атрадзе заставалася ўсяго сямёра братоў і ніхто іншы не валодаў дастатковымі ведамі, ды і проста не ўзяўся б за гэтую работку.
  
  – Я падкінуў яму гэтую ідэю, і ён не сказаў яму «не». Хутчэй за ўсё, прадаставіць мне вырашаць. А гэта значыць, што шчасце прыйдзе не так хутка, як табе хочацца. Уся армія сягоння працуе па дваццаць гадзін у суткі, зусім некалі цябе навучыць.
  
  – Ды мы ж амаль нічога не робім, – запратэставаў Дрымота. – Я магу проста отираться каля цябе і прыглядацца...
  
  Наша гутарка быў перапынены: зычным голасам Бадья загадаў Дрымоту азадкам варушыць і не адлыньваць ад працы.
  
  – Жадаю поспехаў, малы, – сказаў я. – І не спяшайся ты так. Бяры прыклад з мяне. Памятаеш, як было з Анналами? Дачакайся, калі мы осадим Вяршыню. Вось ужо калі часу будзе ўдосталь. Хопіць і на тое, каб навучыцца чытаць і пісаць.
  
  – А я і так вучуся. Хочаш вер, хочаш не, але я ўжо ведаю пяцьдзесят тры прастамоўныя літары. Амаль усе магу прачытаць.
  
  Пісьмовы таглиосский вельмі складаны. Мала таго, што ў галіне выкарыстання інтэрактыўных метадаў алфавіце больш за сто літар, так ёсць яшчэ і высокі таглиосский; у ім сорак дзьве літары, і карыстаюцца ім толькі гуннитские жрацы. Многія літары абазначаюць адно і тое ж, але розніца зразумелая толькі асаблівым кастаў. Гэтыя гунниты звар'яцелі на каставай іерархіі.
  
  – Вось і працягвай, – наказваў я Дрымоту. – З такім стараннасцю абавязкова даб'ешся свайго.
  
  – Дзякуй, Мурген.
  
  Хлопец накіраваўся ўверх па схіле, проскальзывая ў натоўпе, нібы быў обмазан салам.
  
  – Вось ужо не за што, – прамармытаў я пад нос.
  
  Большасці сцяганосцаў пашанцавала куды менш, чым мне. Не тая работка, што падаўжае жыццё.
  
  Зьмеціўшы Спадарыню, як заўсёды акружаную яе обожателями і тымі з наров, хто не змяніў Атраду, я накіраваўся ў яе бок.
  
  
  
  36
  
  Людзі адступіліся, даючы мне дарогу. Такое здараецца, калі чалавек лічыць, што ад яго залежыць, якое месца ён зойме ў гісторыі: будзе восславлен або затаўраваў ганьбай. Дзякуючы намаганням Костоправа ўсе ў Атрадзе прызнавалі значэнне Аналаў.
  
  Спадарыня агледзелася па баках, і на яе звычайна бесстрастном твары прамільгнула прыкрасць.
  
  – Падобна, – заўважыў я, – нас затрымаюць тут да тых часоў, пакуль Бадья і яго хлопцы не пераканаюць людзей Могабы ў тым, што надвор'е сапсавалася і ім пара па хатах.
  
  Надвор'е і сапраўды сапсавалася. Вецер мацнеў, і станавілася ўсё халадней. Над галавой збіраліся цёмныя хмары. Падобна на тое, справа ішло да снегападу.
  
  – Ага, будзем спадзявацца, – сказаў Лебедзь. – Нам бы таксама не перашкаджала спусціцца з гэтых гор. – Падобна на тое, ён казаў сам з сабой. – Ненавіджу горы.
  
  – Я таксама не ў захапленні ад снегу і холаду, – кіўнуў я і звярнуўся да Спадарыні: – Ты па-ранейшаму мае намер пазбягаць мяне?
  
  – А што ты хочаш ведаць?
  
  – Ну, напрыклад, як табе ўдалося аднавіць былую сілу? Я думаў, тады ў Курганне ты пазбавілася яе назаўжды.
  
  – Я яе скрала. Але наогул-то, гэта не твая справа.
  
  Яе прыхільнікі засмяяліся, галоўным чынам таму, што спадзяваліся такім спосабам подольститься да яе.
  
  – Табе зноў сняцца сны?
  
  Падумаўшы, яна прызналася:
  
  – Ды.
  
  – Я так і думаў. Выглядаеш не ахці.
  
  – За ўсё трэба плаціць, асабліва калі гуляеш па-буйному. А як наконт цябе, летапісец?
  
  Я злавіў сябе на тым, што палічыў за лепшае б не распавядаць. Асабліва перад гэтымі хлопцамі. Але перадужаў сябе.
  
  – Пару разоў у маіх снах з'яўлялася нейкае істота, – магчыма, гэта была Qinā. Вось я і падумаў: можа, адначасова яна турбавала і цябе?
  
  Пачутае зацікавіла Спадарыню. Яна задумалася, а потым сказала:
  
  – Калі гэта здарыцца зноў, заўваж час. Калі зможаш.
  
  – Паспрабую. А як табе ўдалося выйсці цэлай і цэлай з проціборства з Киной?
  
  – То была зусім не Qinā.
  
  Не міргнуўшы вокам Спадарыня перайшла на грогорский, амаль забыты мову, якім я навучыўся ў бабулі, чые супляменнікі палеглі ў войнах, калі зьбіралася імперыя Спадарыні. Бабулі даўно не было ў жывых, матухны таксама, а я не гаварыў на гэтай мове з тых часоў, як запісаўся ў Атрад. Хіба што лаяўся на ім.
  
  – Як ты?.. – Я асекся і таропка забубніў: – Адкуль ты даведалася, што я...
  
  – Капітан быў настолькі добры, што загадаў скапіяваць тваю працу і перадаў спіс мне. Там згаданы грогорский. Я не размаўляла на гэтай мове больш стагоддзя, так што будзь паблажлівы да маіх памылак.
  
  – У цябе зусім не дрэнна атрымліваецца. Хоць не разумею, да чаго такія старанні?
  
  – Ды да таго, што мая сястра не знайшла час вывучыць гэтую мову. Як і ніхто з гэтай кампаніі, палова якой відавочна шпіёніць за намі ў чыю-небудзь карысць.
  
  – Але з чаго ты вырашыла, што гэта была не Qinā? Яна ж дакладна адпавядала апісанню. Каму спатрэбілася мяне падманваць?
  
  – То была мая каштоўная сястрыца. Прыкінулася Киной, ды так, што, напэўна, абдурыў не толькі нашых, але і прыхільнікаў гэтай багіні.
  
  – Але... Дачка Ночы выглядала шчаслівай.
  
  – Я не магу дакранацца сапраўднай Кины, Мурген. Павер мне. Менавіта таму так дрэнна сплю. Сапраўдная Qinā па-ранейшаму знаходзіцца ў трансе і датыкаецца з светам толькі ў снах. А я вымушаная ўдзельнічаць у яе снах.
  
  – Стала быць, Кіна існуе ў рэчаіснасці?
  
  – Альбо існуе нейкая пачвара, чые прыкметы супадаюць. Я не ўпэўненая, што гэтая пачвара ўсведамляе сябе як багіню, якая мае імя Qinā. Але яна – або яно – сапраўды хоча прынесці Год Чэрапаў. І сапраўды хоча вызваліцца ад сваіх кайданоў. Але пра гэта я магу меркаваць толькі па эмоцыям, якія мне ўдалося адчуць за гады. Кіна – занадта чужое нам істота, каб мы маглі яго зразумець.
  
  – Як Прабацька-Дрэва?
  
  Не адразу яна ўспомніла драўнянага бога, якое панавала на раўніне Страху і бросавшего ёй выклік у тыя дні, калі яна была сапраўднай Спадарыняй.
  
  – Я ні разу не тычылася яго свядомасці.
  
  – А навошта тваёй сястры прыкідвацца Киной?
  
  – Мне ніколі не ўдавалася зразумець, чаму яна паступае так, а не інакш. У яе дзеяннях не было ніякай логікі. Адзін ды адзін для яе зусім не два, а тры не абавязкова менш чатырох. Яна здольная прыкладаць неймаверныя намаганні і марнаваць неймаверную энергію дзеля пустых капрызаў. Напрыклад, знішчыць горад і пасля не зможа растлумачыць, навошта. Можна ведаць, што яна робіць, але не ведаць, чаму. Ці наадварот, ведаць, чаму, але нават не здагадвацца, што менавіта. Такой яна была ўжо ў тры гады, калі яшчэ ніхто не здагадваўся, што сіла – гэта яе праклён.
  
  – Ты і для сябе лічыш праклятай?
  
  Спадарыня ўсміхнулася. А калі яна ўсміхалася, яе прыгажосць станавілася прамяністай.
  
  – Вар'яцкая сястра – вось маё праклён. Хацела б я ведаць, чаму яна нічога не робіць, а толькі назірае і рэгулярна нагадвае аб сваёй прысутнасці.
  
  – Нагадвае?
  
  – А цябе яшчэ не надакучылі гэтыя чортавы вароны?
  
  – Не без таго. Але я думаў, што для яе галоўнае – помста.
  
  – Будзь у яе на розуме толькі гэта, яна б мяне раздушыла даўным-даўно.
  
  За маёй спіной нарастала ўзбуджэнне. Усе вылупіліся на нас, спрабуючы ўцяміць, што адбываецца. Раз мы з Спадарыняй абралі для размовы нікому не вядомы мову, значыць абмяркоўваем нешта важнае і сакрэтная.
  
  Плецены Лебедзь выглядаў абражаным ў лепшых пачуццях.
  
  – Прашу прабачэння, спадар, – прагучала ў мяне за спіной. – Вызваліцель шле вам запэўненні ў сваёй вельмі глыбокім павазе і пытаецца, ці не пажадаеце вы падняць сваю азадак і заняцца даручанай вам працай? Ён даў зразумець, што разлічвае атрымаць адказ да заходу.
  
  Гэта прагучала на мове, зразумелай усім. І грунтоўна падняло настрой Лебедзь. Нават Спадарыня хіхікнула. Я адчуў, што чырванею.
  
  – Хацелася б прадоўжыць гэтую размову, – сказаў я Спадарыні, якая майго жадання, відавочна, не падзяляла. А затым звярнуўся да посыльному, які апынуўся пляменнікам важнага таглиосского генерала: – Так і быць, пайду, не засмучаць ж Старога.
  
  37
  
  Каб адшукаць Гобліна, мне спатрэбілася нямала часу, але яно і не падціскала. Оседлавшие перавал тенеземцы ўпарціліся, і Бадья, каб выкурыць іх, без рахунку выдаткоўваў вогненныя шары.
  
  Цяжка было ў гэта паверыць, але Гоблін знаходзіўся па той бок Данді-Преша. Вось, значыць, што такое Заценены Шлях: экспедыцыя нашага адборнага атрада праз Шиндай-Кус. Костоправ згадваў аб такой магчымасці яшчэ да таго, як мы ўступілі ў Дежагор, але мне задума здавалася пазбаўленай практычнага сэнсу. Я і не ўспамінаў аб ёй, пакуль не ўбачыў калдуна на беразе Шиндай-Куса.
  
  Гоблін застаўся Гоблінаў. Пустыня толькі дадала яму сварливости і занудства.
  
  – Ад поўнага знясілення мяне аддзяляе толькі адзін крок і дзесяць секунд, – скардзіўся ён стаяў да яго бліжэй за іншых брату нашага Атрада.
  
  Бубба-Да не адрозніваўся сметливостью, але я заўважыў, што да Гоблінаў звернута яго левае, глуховатое вуха.
  
  – Аднак я тут! Я дабраўся! Але ніхто аб гэтым не ведае.
  
  Над вяршынямі Данді-Преша гулялі бліскавіцы – там выбухалі вогненныя шары.
  
  – Падобна на тое, наш Капітан зноў выйграў заклад, – сказаў Бубба-Да.
  
  – А мне трывожна. Надта ўжо добра ўсё складваецца. Я не адзін год змагаўся разам з гэтымі людзьмі. Вывучыў Могабу, ведаю, як ён думае.
  
  Бубба-Да таксама сядзеў у Дежагоре, але для Гобліна гэта не мела значэння.
  
  – Ён ні за што не дапусціць, каб Костоправ паабрываў яму задніцу. І да Гаспадара Ценяў ён толькі для таго перабег, каб даказаць сваю перавагу палкаводца.
  
  Гоблін нудил і нудил, ды толькі хлопцы яго амаль не слухалі, яны даўно прыцярпеліся.
  
  Але вось яго распараджэння былі цалкам разумныя. Выслухаўшы данясення выведнікаў, ён дазволіў развесці некалькі вогнішчаў – маленькіх і старанна накрытых. На паўднёвым схіле Данді-Преша было куды халадней, чым на паўночным. У паходзе яшчэ цярпіма, а на прывале пры такой сьцюжы нядоўга і акалець.
  
  – Мне б варта было знайсці ферму, – не сунімаўся Гоблін, – а то і вёсачку, каб схавацца ад непагадзі. Праўда, тады ўсіх жыхароў гэтай вёскі прыйшлося б перабіць, каб не данеслі аб нашым з'яўленні. А зрэшты, што толку? Усіх не заб'еш – хоць адзін ды улизнет.
  
  Ужо амаль сцямнела. Над гарамі, дзе ішлі сутычкі, разгаралася рознакаляровае зарыва. Я падумаў, ужо ці не сам Могаба ўзначальвае там, наверсе, супраціў?
  
  – Да цябе прыйшлі, – пачуўся чыйсьці голас.
  
  І ў той жа момант вакол Гоблинова вогнішча ўтварылася пустое прастору, усе хлопцы кінуліся шукаць сабе работку па гаспадарцы – толькі б дзе-небудзь далей. Усе, акрамя целаахоўніка Гобліна з нюень бао, непрыкметнага да такой ступені, што я нават імя яго толкам не запомніў. То лі Тан, то Трына, што-то ў гэтым родзе. Хлопец проста перасеў вышэй на схіле і зручна прыбудаваў меч на каленях.
  
  У наступны момант я зразумеў, з чаго гэта раптам хлопцам так захацелася папрацаваць, таму што ўбачыў адну з мэтаў сваіх доўгіх і няўдалых пошукаў. З акружаў вогнішча цемры выйшла здаравенная, злавеснага выгляду чорная пантэра. Гоблін дацягнуўся і пачухаў за вухам.
  
  Гэта што яшчэ за чартаўшчына? Якая можа быць любоў паміж Гоблінаў і форвалакой? Хіба што пачвара прыняў за чыстую манету яго вечнае варожасць з Аднавокім.
  
  – Што, кіска, вырашыла-такі дапамагчы? – пракурняўкала калдун. – Мне яшчэ ніколі не было так цяжка паладзіць з...
  
  І пайшоў заліваць, ва ўсіх фантастычных дэталях распісваючы, чаму пантэра з'яўляецца натуральнай саюзніцай для нашай кампаніі, нягледзячы на тое, што Одноглазому прыйшлося укокошить Змяняе Аблічча. Бо які Змяняе не пакінуў яму выбару, хіба не так? Ды і наогул, гэта толькі пытанне часу, калі ведзьмакі здабудуць загавор, якое дазваляе ёй вярнуць ранейшы аблічча. У апошні раз, калі Гоблін бачыў Аднавокага, загавор было ўжо амаль сфармулявана – не хапала толькі трох тэрмінаў і аднаго пастулату.
  
  
  
  Вецер і сапраўды лютаваў. Ён пранізваў да касцей і хвастаў жорсткім снегам. Я спаўна нацешыўся усімі гэтымі любатамі, пакуль шукаў Костоправа.
  
  З паўдня мы не прасунуліся ні на крок. Усё неба наперадзе пестрело выбліскамі. А ў нас амаль не засталося вогнішчаў, таму што не было чаго паліць. Людзі ціснуліся адзін да аднаго, каб хоць трошкі сагрэцца. Калі я праходзіў міма, шануй, ні адзін з хлопцаў не падняў на мяне вачэй. Яны б не звярнулі ўвагі і на самога Гаспадара Ценяў. Вось калі б у мяне гарачая ежа, я быў бы прыняты як святой збаўца.
  
  У Костоправа таксама не было вогнішча, затое – у адрозненне ад усіх іншых – мелася сяброўка. З такой не замерзнешь.
  
  Чортава шельма.
  
  – Можа, пойдзем потолкуем?
  
  Як бы не так. Ды і каму захочацца ў такую сцюдзёную ноч вылазіць з-пад коўдры, растаючыся з прыгожай жанчынай.
  
  – Выкладвай усё тут, Мурген. Ці я падобны на таго, хто любіць, каб яму перашкаджалі?
  
  – Добра, няхай будзе па-твойму. Я, нарэшце, знайшоў чалавека, аб якім ты пытаўся. Падобна на тое, ён знаходзіцца там, дзе яму і варта. Але...
  
  – Што яшчэ за «але»? Знайшоў – і не давай спачыну з яго вачэй.
  
  – Ёсць адно ўскладненне...
  
  – Нічога, працягвай сачыць за ім. Наўрад ці ён паспее ўліпнуць ў дзярмо па самыя вушы, перш чым усе скончыцца. Так што падрабязнасці потым.
  
  Паколькі і ён, і Спадарыня глядзелі на мяне вельмі нават неласково, я вырашыў зразумець тонкі намёк і прыбрацца па-добраму. Што і зрабіў, ківаючы на хаду галавой. Ёсць рэчы, якія розумам накшталт і разумееш, але ўявіць сабе рашуча не можаш. Гэтыя двое, корчащиеся ў курчах страсці, падпадаюць пад другую катэгорыю.
  
  У канцы-то рэшт, раз Стары не спяшаецца, то і мне спяшацца няма куды. Перш чым вярнуцца да працы, я перакусіў, падрамаў і паглядзеў сон аб Сары.
  
  Праўда, сон аказаўся з тых, што дастаўляюць задавальненне. Сары ў вдовьем белым уборы выглядала пастарэлай і зняможанай. Але гэта было куды лепш, чым тое, што было потым – чарговы візіт у ледзяной пекла.
  
  Той сон амаль ніколі не мянялася, час не привносило ў яго дадатковыя дэталі. Але мне спакайней ад гэтага не станавілася.
  
  
  
  Гоблін утрымліваў на месцы ўсё сваё прывіднае войска, але нічога не рабіў для выгнання з Данді-Преша мясцовых жыхароў. Наўрад ці варта было баяцца, што яны даставяць шмат клопатаў. Да таго ж ён здабыў некалькі палонных і цяпер, магчыма, меў нейкае ўяўленне аб тым, што адбылося на поўначы.
  
  – Дерьмовый паганец накшталт Длиннотени не варты саюзнікаў накшталт Могабы, – сказаў ён пантере, і тая адказала глухім рыкам. – А наконт Могабы застаецца толькі здзіўляцца: якога чорта ён там ўпіраецца, замест таго каб панесці ногі?
  
  Сам-то Могаба, напэўна, ведаў, якога чорта. Ён адступаў з баямі, і кожны яго крок абыходзіўся нам нятанна.
  
  Гобліна суправаджала сотня хлопцаў, у асноўным маладыя таглиосцы, якія мараць служыць у Чорным Атрадзе. Наколькі я зразумеў, хітрун втемяшил хлопцам, быццам гэты паход – нешта накшталт ўступнага іспыту. Вось жа сукін сын!
  
  Напэўна, ён адчуваў сябе самотна. Яго целаахоўнік ведаў па-таглиосски толькі некалькі слоў, ды і да задушэўна гутаркам быў размешчаны не больш, чым Тай Дэй. З пантэрай таксама асабліва не поболтаешь. А ў камандзе ў карантышкі падабраліся ў асноўным хлопцы, не старэй дваццаці пяці гадоў. Гоблін нядрэнна ведаў таглиосский, але яго хлопцы размаўлялі на сваім моладзевым жаргоне.
  
  – Сумна без Аднавокага, – прамармытаў Гоблін пад нос на мове Самоцветных гарадоў. – Спадзяюся, гэтага ніхто не чуе? Нам, старым пердунам, лепш трымацца разам. Бо толькі мы ведаем, што на самой справе адбываецца. А ці ведаем? Ды мабыць, ведаем.
  
  – Ты што-то сказаў, спадар? – ускочыўшы на ногі, спытаў малады сяржант.
  
  – Ды гэта я так, хлопчык, сам з сабой. Нармальны, разумны размова. Разважаў услых пра Могабе. Аб чым ён увогуле думае, хлопцы? Бо праз дзесяць хвілін пасля перамогі над намі нашы ворагі будуць думаць толькі аб тым, як ўсадзіць адзін аднаму кінжал у спіну.
  
  – Спадар?.. – Малады шадарит выглядаў ашаломленым самім здагадкай, што наша армія ўсё яшчэ можа прайграць гэтую вайну.
  
  – А калі мы расколошматим іх, тое ж самае дзярмо, чаго добрага, пачнецца на нашым баку.
  
  На схілах з'явіліся беглі тенеземцы, і Гоблін, як і пачынаў, пусціў у ход свае ілюзіі. Сваім салдатам, каб не сумавалі, загадаў папрактыкавацца ў стральбе па лёгкім мішэнях.
  
  Неўзабаве тенеземцы павалілі бязладнымі натоўпамі – нібы нейкая нябачная сіла цягнула іх у подстроенные Гоблінаў пасткі. Яго стрэлкі выбівалі афіцэраў, вогненныя шары касілі салдат. А калі тенеземцам ўдавалася арганізавацца для атакі, яны абрыналі на шэрагі зданяў.
  
  Назіраючы за тым, што адбываецца, я спрабаваў зразумець, якая ў гэтым роля Гобліна. Вядома, маючы пад рукой гэтак нязначныя сілы, ён наносіць ворагу адчувальныя страты, але ўсё ж цяжка разлічваць, што яго ўдзел істотна паўплывае на агульны ход кампаніі. А можа, ён пасланы сюды для таго, каб не тырчаў у іншым месцы? Костоправ вельмі нават мог справадзіць Гобліна пад падставай важнага задання, толькі б той не блытаўся пад нагамі, не заліваў зенке, не цапался з Аднавокім і не шкодзіў справе.
  
  І ўсё ж... Тенеземцы не могуць да яго дабрацца. Кожны раз Гоблін падсоўвае ім зданяў. Вестка аб яго войску дакоціцца да асноўных сіл, а там і да панікі недалёка. Вораг у тыле!
  
  Дзейнічаў Гоблін, трэба прызнаць, вельмі разумна. Асноўныя яго намаганні былі накіраваны на вынішчэньне афіцэраў, якія як па чараўніцтве з'яўляліся менавіта там, дзе іх чакалі лучнікі. Не інакш як для яго вядзе разведку форвалака, гэтая дзеўка ў абліччы здаравеннай кошкі. Але як яна перадае звесткі?
  
  Увогуле, суцэльныя загадкі. І колькі ні ламаў я галаву, не разгадаў ні адной.
  
  
  
  – Адчуваю сябе грыбом з тых, што вырошчваюць на грыбных фермах, – сказаў я Костоправу. – У апраметнай цемры на конскім лайне.
  
  Костоправ паціснуў плячыма і прамовіў сваю знакамітую фразу:
  
  – Бліжэй да справы.
  
  – Калі задача была ў тым, каб захапіць Могабу, то Гоблін з ёю не справіўся. Падобна на тое, сукін сын купаецца ў алеі, такі ён слізкі. Праўда, трапіўся адзін з наров – Хучо.
  
  Костоправ хмыкнуў.
  
  – Не падстава для трыумфу, – пагадзіўся я. – Нараў ужо ляжаў на насілках, яму ампутавалі нагу. Але я не мог не паведаміць табе пра гэта. І ў Аналах гэты факт трэба адзначыць, бо Хучо раней складаўся ў Атрадзе.
  
  Костоправ паціснуў плячыма і зноў хмыкнуў. Вось, значыць, як ён да гэтага ставіцца.
  
  – Могаба страціў усіх сяброў, – працягваў я. – Застаўся адзін як палец.
  
  – Не хвалюйся за яго, Мурген. Ён зрабіў свой выбар.
  
  – Я і не хвалююся. Як-ніяк мне давялося пасядзець у абложаным Дежагоре, калі там распараджаўся гэты хлопец. Ніякае пакаранне для яго не будзе дастатковым.
  
  – Ты думаў наконт таго, каб перадаць каму-небудзь сцяг?
  
  – Да мяне Дрымота прыстае. Але я паабяцаў пра гэта падумаць, калі мы осадим Вяршыню.
  
  – Калі лічыш, што ён падыходзіць, то ўводзіць яго памаленьку ў курс справы. Обучи як вынікае грамаце. Але я хачу, каб ты яшчэ нейкі час пабыў сцяганосцам.
  
  – Ён вучыць таглиосский. Калі не хлусіць.
  
  – Вось і добра... У мяне справы.
  
  Гэты прахвост не збіраўся ні ў што мяне прысвячаць.
  
  
  
  Ўмяшанне Гобліна аказалася той саломінкай, што зламала тенеземской арміі хрыбет. Ацалелыя кінуліся ўрассыпную. Нікім больш не стрымлівала, Гоблін і яго каманда накіраваліся ў пагоню. Іх апярэджвалі панічныя чуткі, стакроць памнажаючы тое, што тварылі гэтыя хлопцы на самай справе.
  
  Мне падабалася, як разгортваліся падзеі. Маленькі вядзьмак і яго хлопцы разгуляцца на ўсю моц у краіне, не оправившейся ад землятрусу і не здольнай арганізаваць адпор.
  
  І ўсё ж мяне не пакідала прадчуванне, што наперадзе нас чакае вялікая бяда.
  
  Такое здаралася і раней. Народы апускаліся перад намі на калені – пакуль не засталася ад нашага войскі дзясятая частка, ды і тая апынулася аточанай ў Дежагоре.
  
  
  
  38
  
  Костоправ ўзначаліў кавалерыю і пабег наперадзе войска. Бягуць тенеземцы падалі пад нашымі дзідамі; толькі зрэдку ўзнікалі агмені супраціву. Па наваколлі рассеяліся нашы фуражиры: трэба сабраць ўшчэнт усю даступную правізію, каб асноўныя сілы маглі надоўга стаць лагерам, як толькі перевалят праз горы.
  
  Праўда, у мяне не ішло з галавы, што роўна тым жа самым мы займаліся некалькі гадоў таму, пасля перамогі ў Годжийского броду. Аднак, калі я нагадаў пра гэта Костоправу, той толькі паціснуў плячыма:
  
  – Сягоння ўсё не так. Ім няма дзе набраць новыя арміі. І новых ведзьмакоў таксама ўзяць няма адкуль. Хіба не так?
  
  – А ім і патрэбы няма. Длиннотень і Равун самі могуць зжэрці нас жыўцом. І зжаруць, калі як след пастараюцца.
  
  Мы ўступілі ў сярэдніх памераў гарадок, цалкам пакінуты людзьмі. Праўда, зніклі яны задоўга да нашага прыходу – віной таму лютае землятрус. Усё ж нам трапіліся тыя будынкі, што дазволіла схавацца ад марозу. Мы развялі агонь, што з тактычнай пункту гледжання было не самай лепшай ідэяй. Калі разомлеешь у камелька, не вельмі-то захочацца выходзіць вонкі.
  
  Гэта станавілася галоўнай нашай праблемай. Прымусіць людзей рухацца мог хіба што голад.
  
  Прайшоў тыдзень з таго часу, як я ў апошні раз падарожнічаў з Вэнджаным. Вось ужо не думаў, што змагу так моцна па ім засумаваць.
  
  Я пераканаў сябе ў тым, што і без яго дапамогі спраўлюся са сваім болем. Раней гэта ўдавалася, калі вядзьмак быў пад рукой і ў мяне мелася магчымасць блукаць па свеце духаў.
  
  Калі скачешь ўздоўж усходняй абзы пекла, рызыкуючы адмарозіць азадак яшчэ да таго, як подохнешь ад голаду, самае лепшае – думаць аб іншых праблемах. А праблем хапала. Прычым сур'ёзных.
  
  Галоўная з іх – як бы мне здзейсніць адплата.
  
  Адзінае забаўка ў гэтым цяжкім паходзе – глядзець, як Тай Дэй спрабуе ўседзець на спіне сваёй убогай хістаюцца клячы. Але малы трымаўся – зацятасці яму было не займаць.
  
  Кожныя чатыры гадзіны Костоправ пытаўся ў мяне наконт сваякоў. Я нічога не ведаў. Тай Дэй сцвярджаў тое ж самае, а сваё меркаванне наконт яго праўдзівасці я аддаваў перавагу трымаць пры сабе. Костоправ пазіраў на мяне не занадта ветліва.
  
  Прыляцела вестка пра пайманне тенеземского дэзерціра, нібыта ведае месцазнаходжанне пячоры, бітком набітай прыпасамі.
  
  – Ты ў гэта верыш? – спытаў я.
  
  – Магчыма, хлопец проста баіцца, што яму горла перарэжуць, і гатовы нахлусіць з тры кораба, толькі б адтэрмінаваць расправу. Але мы праверым.
  
  – Прама цяпер, калі я толькі пачаў прывыкаць да цяпла?
  
  – А да голаду ты таксама пачаў прывыкаць?
  
  Мы пакінулі горад і паехалі далей: усё наперад і наперад, дзень за днём, праз палі, лясы і пагоркі, абмінаючы гарады і весі, знявечаныя землятрусам і кінутыя насельніцтвам. Мы з Капітанам ехалі на велізарных чорных скакун. Ён быў апрануты ў халодную браню Вдоводела, я цягнуў чортава сцяг, а ззаду, як куль з аўсом, матляўся на сваёй лошаденке Тай Дэй. У рэшце рэшт мы знайшлі ледзяную пячору. Мяркуючы па словах палоннага, там нас чакалі незлічоныя багацці. Але пры землятрусе уваход у яе апынуўся завалены. Згаладнелыя тубыльцы пачалі было яго расчышчаць, але мы вызвалілі іх ад гэтай цяжкай працы і выставілі варту. Было вырашана дачакацца нашых асноўных сіл, дастаткова нагулявших апетыт, каб дакапацца да вячэры.
  
  Потым мы рухаліся далей, да Кьяулуну і Вяршыні, раз-і здабываць ежу, і пазбягаць непрыемнасцяў, пакуль не апынуліся за ўсё ў сарака мілях на поўнач ад разбуранага горада.
  
  Мясцовасць там была што трэба – дагледжаная і амаль не закранутая бедствам. Я б нават назваў яе прыгожай, калі б не сцюдзёныя вятры. І тут раптам мы сустрэлі тенеземскую кавалерыю. І куды толькі глядзелі вароны Старога?
  
  Гэтыя вершнікі, усе да адзінага, былі настроены вельмі сур'ёзна. Пад іх імклівым ударам мы разваліліся на паўтузіна купак, і адразу ж на нас паспрабавала наваліцца орда пяхотнікаў. Да нашага шчасця, то было мясцовае апалчэнне – дрэнна ўзброеныя і зусім ненавучаныя сяляне. Да слова сказаць, і неспрактыкаваны сельскі ёлупень, калі яму пашанцуе, укокошит цябе з тым жа поспехам, што і жрэц баявых мастацтваў, накшталт дзядзечкі Доячы.
  
  Мне ўдалося ўзняць сцяг на вяршыні кургана. Стары знаходзіўся побач, нашы – вакол.
  
  – Трэба ж было табе менавіта сёння не нацягнуць твой чортаў даспех! – пракрычаў я. – Вырядись ты пудзілам, глядзіш, у іх паменшылася б куражу.
  
  Магчыма, так бы і здарылася. Хто ведае?
  
  – Што-то ён цяжкаваты у апошні час, – прамармытаў Костоправ, облачаясь ў свае вычварныя жудасныя латы. – Да таго ж халодная браня і провоняла потым.
  
  Каштавала Капітану надзець на галаву крылаты шлем, як на плечы села пара жахлівых крумкач. Па латам пабеглі бруі пунсовага агню. Хмара варон з надрыўным карканне вілася над нашымі галовамі.
  
  Пасля непрацяглай спробы разабрацца з Вдоводелом, сцяганосцам і Стариковыми варонамі вялікая частка пяхотнікаў прыйшла да разумнага рашэння прысвяціць рэшту дня адпачынку. Відаць, сюды дайшлі самыя непрыемныя чуткі аб нашай арміі.
  
  А вось кавалерысты апынуліся слепленными з іншага цеста. Яны працягвалі змагацца. Па-першае, гэта былі ветэраны, а па-другое, Длиннотень, напэўна, іх пераканаў, што мы зажарим іх жанчын, згвалцім дзяцей, а ўсіх іншых освежуем і мяса скормим сабакам, а скуру пусцім на боты.
  
  Але ў рэшце рэшт мы расьсеялі іх. Салдаты рваліся пераследваць, але Стары загадаў працягваць рух на поўдзень, з тым каб авалодаць дарогамі і переправами. Знайшліся такія, хто пакінуў гэты загад без увагі.
  
  – І як з імі быць? – пацікавіўся я.
  
  – Хай іх доля паслужыць урокам астатнім. Калі хто выжыве, потым дагоніць нас.
  
  Настроены ён быў сурова, нават не распарадзіўся наконт дапамогі параненым. На маёй памяці такога яшчэ ніколі не здаралася. Праўда, у гэты раз ні адзін з братоў Атрада – а з намі іх была амаль тузін – раненняў не атрымаў. Нярэдка ў учынках Капітана праяўлялася яго абыякавасць да лёсу нашых саюзнікаў, але не настолькі адкрыта, каб людзі, якія не належаць да Атраду, атрымалі нагода абурыцца. Я спадзяваўся, што так будзе і надалей. У нас і без таго клопатаў поўны рот.
  
  
  
  Сотні разоў я бачыў Тенелов у снах Вэнджанага, Вяршыню избороздил ўздоўж і папярок і лічыў, што не горш тамтэйшых насельнікаў ведаю і горад і цытадэль. Але да сапраўднай, не прафільтраванай свядомасцю Вэнджанага рэальнасці я апынуўся не гатовы.
  
  Землятрус ператварыла Кьяулун ў існы пекла. Голад і хваробы выкасілі большасць жыхароў, ацалелых пры катаклізмы. Длиннотень змацуючы сэрца прыслухаўся да парад і паспрабаваў дапамагчы выратаваліся, але спазніўся. Горад перастаў існаваць. Хіба што ўцекачы, якія ўгрунтаваліся ў цені Вяршыні, атрымалі некаторую падтрымку. Але не дабрыня Гаспадара Ценяў была таму прычынай: гэтыя небаракі прыйшлі на змену рабочым, якія ўзводзілі Вяршыню да землятрусу.
  
  Пасля катастрофы будаўніцтва амаль не прасунулася. Нават Длиннотень быў вымушаны прызнаць, што яно не паскорыцца, калі загнаць астатніх рабацяг да смерці.
  
  Дзяцей у Вяршыні не было, але іх хавалі і пра іх клапаціліся ў іншых месцах. Разумная мера, нават занадта разумная для Гаспадара Ценяў. Напэўна, гэтая ідэя нарадзілася ў каго-то іншага.
  
  У мяне стварылася ўражанне, быццам у апошні час тут будавалі не столькі ўмацавання, колькі жылля.
  
  Вядома, усё гэта ненадоўга. Насельніцтва Тенеземья – не больш чым інструмент для выканання задум Длиннотени. Калі патрэба ў гэтых людзях адпадзе, за іх жыццё нельга будзе даць ламанага гроша.
  
  – Пекла і сапраўды прасочваецца ў наш свет, – сказаў на заканчэнне Костоправ, акідваючы позіркам маркотныя смуродныя руіны – усё, што засталося ад не абнесенага сценамі Кьяулуна.
  
  Блистающему велічнага збудавання за гарадской рысай ён увагі не надаваў.
  
  У адрозненне ад мяне.
  
  – Мы падабраліся занадта блізка, камандзір. І Спадарыні няма побач, няма каму нас прыкрыць.
  
  Падобна на тое, яго гэта ніколькі не трывожыла. Пры мне ён толькі аднойчы зірнуў на Вяршыню і тады ж прамовіў: «Ну што, гадзяня, так і не паспеў дабудаваць сваю будку?»
  
  Звычайнаму чалавеку цытадэль ўяўлялася нязломнай. Уздымаюцца сцены былі бледна-шэрымі, але сее-дзе блокі каляровага каменя, а таксама сярэбраныя, медныя і залатыя складваліся ў кабалистические малюнкі.
  
  Шмат сіл сабраў Длиннотень для абароны свайго апірышча з таго часу, як я апошні раз наведваў гэтае месца, блукаючы з духам? Ды хіба гэта важна? Якая армія адважыцца штурмаваць гэтыя несокрушимые сцены, калі з іх будуць скінутыя будаўнічыя лесу?
  
  Але пакуль лесу большай часткай на месцы.
  
  – Можа, ты і маеш рацыю, – прамармытаў Костоправ. – Не варта, мабыць, апавяшчаць іх аб маім асабістым прысутнасці. – Ён злёгку павярнуўся і скіраваў погляд міма Вяршыні, на высившийся удалечыні схіл. – А там ты калі-небудзь бываў?
  
  Я агледзеўся. Ніхто не мог падслухаць нас, паблізу не было нават крумкач.
  
  – Няма. Я адолеў паўдарогі паміж Вяршыняй і адным месцам на дарозе... Там ёсць апоўзень, – здаецца, гэта яго яны называюць Брамай Ценяў. Глядзець там асабліва не на што. Але далей Вэнджаны не пойдзе.
  
  – Што ж, і на тым дзякуй. Добра, пара прыбірацца адсюль.
  
  
  
  Мы адышлі і сталі лагерам на поўнач Кьяулуна. Салдаты адчувалі сябе там не занадта ўтульна. Нікому не хацелася ўладкоўвацца так блізка ад апоры апошняга і самага вар'яцкага з Гаспадароў Ценяў.
  
  У гэтым я гатовы быў з імі пагадзіцца.
  
  – Можа, ты і тут мае рацыю, – прабурчаў Стары. – Мне было б спакайней, будзь з намі Вэнджаны, – ты б тады змог адправіцца на разведку. – Потым ён усміхнуўся і дадаў: – Але ўсё-ткі я веру, што, нягледзячы на адсутнасць Гаспадыні, у нас ёсць анёл-захавальнік.
  
  – Што?.. Хто?..
  
  – Душелов. Яна кідаецца, нібы бялку паміж трыма арэхамі, але яе дзеянні прадказальныя. Табе ўдавалася падабрацца да яе?
  
  У тым, што я спрабаваў гэта зрабіць, ён, падобна, не сумняваўся.
  
  – Наогул-то, няма. Вэнджаны да яе не ідзе.
  
  – Успомні, як яна хацела выкарыстаць мяне, каб звесці са Спадарыняй старыя рахункі. Падабаецца ёй гэта ці не, але яна вымушана мяне аберагаць.
  
  – О чорт!..
  
  І як жа да мяне, дубіны стоеросовой, раней не дайшло? Стары мае намер маніпуляваць сястрой Спадарыні!
  
  – Ты і сапраўды хочаш паставіць усё на яе?
  
  – Вядома, няма. Мы ж ведаем, што сабой уяўляе Душелов. Але яна цалкам магла б па якіх-небудзь сваіх меркаваннях заняцца і тутэйшымі справамі.
  
  – Так бо яна і з Длиннотенью не супраць паквітацца.
  
  – Вось менавіта, – усміхнуўся Стары, відавочна задаволены тым, як разгортваюцца падзеі.
  
  А вось я турбаваўся наконт Душелов. Яна не імкнецца быць на ўвазе, але пры гэтым лічыць сябе адным з галоўных гульцоў. Рана ці позна яна зробіць свой ход.
  
  Ці ўсё ўлічыў Костоправ? Кожнае акалічнасць зрабіў часткай свайго плана? Наўрад ці ён у гэтым упэўнены.
  
  Сам-то я маю цвёрдым як камень доказам, што ён не падрыхтаваўся да ўсяго. Стары ніяк не мог прадбачыць, што ў мяне пачнуцца такія ж кашмары, як і ў Спадарыні. Хоць – і тут ужо няма сумневаў – ён, напэўна, чакае, што ў яе кашмараў будзе працяг.
  
  Што ж да маіх, то тут, паблізу ад Кьяулуна, яны ўзмацніліся і пачасціліся. Я і прикорнуть не магу без таго, каб не апынуцца ў логаве замарожаных старцаў. А няма, так на раўніне сярод касцей і трупаў. Часам соскальзываю ў свет міфаў – або таго, што прымаю за міфы. Гэта велізарная цьмянае прастору, дзе багі і дэманы сыходзяцца ў грандыёзнай бітве, прычым асаблівай лютасцю адрозніваецца лоснящаяся чорная пачвара, чыя хада скаланае зямлю, чые кіпцюры пранізваюць і рвуць, чые іклы...
  
  А ўжо ў пячоры з мярзотнымі старымі я апынаўся кожны раз. Рашуча кожны. Там было брыдка да крайнасці, і тым не менш гэта месца валодала нейкай прыцягальнасцю. Кожны раз, блукаючы ў халодных ценях, сярод старэчых асоб я абавязкова сустракаў знаёмае.
  
  А я-то думаў, што справіўся з гэтым. Так бо на самай справе справіўся. Але не ўлічыў таго, што кволы светач маёй душы стане ахвярай вытанчанага хітрасьці. Недаацаніў той факт, што Кіна – багіня обманников. І забыўся аб папярэджанні Спадарыні: не ўсё тое Qinā, што ёй здаецца.
  
  На поле з косткамі пахла ўжо прыемней, ды і іншыя месцы, куды мяне заносіла, здаваліся цяпер бяспечнымі і ледзь ці не ўтульнымі. Ўзнікла падазрэнне, што менавіта з-за гэтага адчування камфорту Стары адправіў мяне сюды раней за ўсіх іншых. Каб я прыйшоў у сябе.
  
  Я хацеў сказаць яму, што справіўся; я і сапраўды лічыў, што так яно і ёсць. Але пакуль сярод гэтых пагоркаў мы чакалі, калі па дарозе притащится наша армія, прайшло нямала халодных дзён і яшчэ больш халодных начэй. Скукожившись ля вогнішча, то я гартаў запісу, то сачыў за Тай Дэем, той спаў. На апошнім часу не шкадаваў, таму што ў сне я мог сысці ад сжавшейся ў цвёрдае ядзерка, але ніяк не унимавшейся болю.
  
  Часам у гэтых снах я падарожнічаў амаль як з Вэнджаным, хоць залазіў не гэтак далёка і не ў гэтак цікавыя месцы. Мне, у адрозненне ад Спадарыні, не прыходзілася пастаянна змагацца са снамі.
  
  Тое было асцярожнае спакуса. Кіна ненадакучліва спрабавала заняць месца Вэнджанага.
  
  Я прыкмеціў, што па раніцах Костоправ насцярожана касавурыцца на мяне, назірае за маім неахвотна абуджэннем. Тай Дэй маўчаў, але і ён выглядаў устрывожаным.
  
  
  
  39
  
  Ішоў снег, але, нягледзячы на гэта, сгрудившиеся вакол вогнішчаў салдаты спявалі. Баявы дух арміі быў высокі. Нам атрымоўвалася здабываць дастаткова ежы і нават забяспечваць войскам больш ці менш прыстойны прытулак. Праціўнік нас амаль не трывожыў. Нашы перадавыя часткі шырокім паўкальцом разышліся вакол Кьяулуна ў чаканні завяршальнай фазы кампаніі. Хлопцы сядзіць ля агеньчыка ды поигрывали ў тонк, але каму-то трэба было паклапаціцца аб тым, каб усё ішло як трэба. І гэтым кім-то апынуўся я. Стары запусціў руку ў свой мяшок з сюрпрызамі і выцягнуў паперку з маім імем.
  
  Думаю, ён гэта падстроіў.
  
  Мне было загадана адправіцца з раз'ездам на поўнач, насустрач квартирмейстерскому атраду. Гэтым хлопцам даручылі знайсці месца для лагерных стаянак, перш чым мы сур'ёзна возьмемся за аблогу Вяршыні. Ім удалося ўзяць палонных, якія, на думку Спадарыні, маглі расказаць Капітану сёе-што цікавае.
  
  Тройчы ў выведцы мы схопліваецца з партызанамі. І разумелі, што гэта толькі пачатак. Расло напружанне. Я выдатна стаміўся. Тай Дэй таксама выматаўся, хоць і менш, чым ён запэўніваў.
  
  – Вестачка ад тваёй мілкі. – Я кінуў Старому пакет, у якім, мяркуючы па вазе, цалкам магла хавацца пара цаглін. – Да нас прыйшлі Клетус і яго браты, пагаворваюць аб будаўніцтве пандуса – быццам бы па ім можна падняцца на сцены Вяршыні.
  
  – Трымай кішэню шырэй. Ты-то як? У парадку?
  
  – Стаміўся да смерці! Мы зноў натыкнуліся на партызан. Могаба мяняе тактыку.
  
  Стары акінуў мяне суровым позіркам, але сказаў спакойна:
  
  – Адпачні трошкі. Хлопцы знайшлі адно мястэчка, і я хачу, каб заўтра ты на яго глянуў. Можа, табе ўдасца адлавіць Клета і даведацца, колькі там спатрэбіцца працы.
  
  Я хмыкнуў. У мяне мелася ўласнае недурное мястэчка, выкапаную ў схіле пагорка. Уваход у маё логава загораживало коўдру – самае сапраўднае. Яно абараняла ад ветру і трымала цяпло майго вогнішча. Нашага вогнішча – сваяк хаваўся там разам са мной. У вольны час гэтая нара ператваралася ў сапраўдны дом. Ва ўсякім разе, калі параўноўваць з тым, дзе мы живали пасля сыходу з Дежагора. Нам нават не хапала сіл пабурчэць адзін на аднаго з-за якой-небудзь чэрствай скарынкі, перш чым развесці вогнішча і абрынуцца на кучу рыззя, здабытага на руінах Кьяулуна.
  
  Засынаючы, я думаў пра тое, колькі непрыемнасцяў можа нам даставіць партызанская вайна. Цяпер, узімку, гэта яшчэ не так страшна: у нас ёсць шанец замарыць іх голадам. Але да вясны, калі яны да яе дацягнуць, у іх з'явіцца перавага. Бо нам трэба будзе абзавесціся пасевамі, абараніць іх і зняць ураджай.
  
  Аб усім гэтым я разважаў нядоўга: неўзабаве мяне адолеў сон, у якім чакалі сны.
  
  У гэты раз усё пачалося з заваленай трупамі і косткамі пустыні, якая цяпер выглядала некалькі інакш. Трупы здаваліся намаляванымі: бледныя і амаль не скрываўленыя. Не было ніякіх прыкмет раскладання, непазбежнага, калі нябожчык проваляется некалькі дзён на сонца. Не было ні мух, ні чарвякоў, ні мурашак, ні расклевывающих цела сцярвятнікаў.
  
  Затое, калі я праходзіў міма, покойнички адкрывалі вочы. Іншыя мерцвякі цьмяна нагадвалі тых, каго я ведаў у даўнія часы. Тут была мая бабуля. Дзядзька, якога я вельмі любіў. Сябры дзяцінства і некалькі салдатаў, з якімі я пасябраваў, калі прыйшоў у Атрад – усе яны даўно загінулі. А цяпер, здаецца, віталі мяне ўсмешкамі.
  
  А потым я ўбачыў твар... Не варта было б мне здзіўляцца яго з'яўлення, улічваючы, што ўсе гэтыя карціны прызначаліся для ўздзеяння на маё прытомнасць. І тым не менш я быў заспеты знянацку:
  
  – Сары?
  
  – Мурген...
  
  Яе адказ быў не больш чым подыхам ветрыку, ну ці шэптам прывіда. Так вырашыў бы ты на маім месцы. Я і сам бы так вырашыў, будзь я понаивнее. Але мне быў зразумелы намёк. Кіна прапануе вярнуць дарагіх мне людзей. Аддаць тых, каго забрала. Вядома, яна запатрабуе выкуп. Але цяпер мне ўсё роўна.
  
  Я магу вярнуць маю Сары.
  
  Я бачыў Сары роўна столькі часу, колькі спатрэбілася, каб яна авалодала ўсімі маімі пачуццямі. А потым праваліўся ў змрочную, халодную бездань – куды, як меркавалася, патрапіць Сары, калі я не вызволю яе.
  
  Не занадта тонкі ход.
  
  Праўда, Кіна і не мела патрэбу ў хітрыках. Гэты яе трук разрываў мне сэрца. Але...
  
  Ўздзеянне звонку абвастрыла не толькі мае пачуцці, але і здольнасць думаць. Я зразумеў, што Qinā вядзе гульню, разлічаную на ўспрыманне таглиосца.
  
  Яна не ўсведамляла таго факту, што я выхаваны ў іншых традыцыях і тутэйшая міфалогія мне чужая. Нават пранікненне ў мае сны не можа пераканаць мяне ў яе чароўнай сутнасці. Тое, што выделывала яна, было пад сілу і Спадарыні, калі тая знаходзілася на вяршыні свайго магутнасці. Яе мёртвы муж рабіў такое, нават знаходзячыся ў магіле. Як ні павабная была прынада, я не сеў на кручок.
  
  Але Qinā агаліла маю душу і працягнула яе, истерзанную і вопящую, праз зарасьлі цярноўніку.
  
  
  
  Я прачнуўся ад таго, што Тай Дэй трос мяне з усёй сілы.
  
  – Лягчэй, хлопец! – раўнуў я. – У чым справа?
  
  – Ты крычаў у сне. Размаўляў з Маці Цемры.
  
  – Што я казаў?
  
  Тай Дэй паківаў галавой.
  
  Хлопец хлусіў. Ён усё чуў, усё зразумеў, і пачутае яго не парадавала.
  
  Прывёўшы ў парадак фізіяномію і думкі, я пацягнуў сваю паўмёртвую азадак да Костоправу.
  
  Што ні кажы, а ён дзіўны чалавек. Я і сам малы сьціплы, але на месцы дыктатара велізарнай імперыі, магутнага ваеначальніка, Капітана Чорнага Атрада дазволіў бы сабе некаторыя выгоды. Гэта тым больш няцяжка зрабіць, калі вакол поўна людзей, заўсёды гатовых табе дагадзіць. Ён туліўся ў глінабітнай халупе, занавешенной з аднаго боку, – ані не лепшым жыллё, чым у самога плюгавого канаводаў. Адзінае перавага яго становішча зводзілася да таго, што гэтую халупу ён ні з кім не дзяліў.
  
  Яе не ахоўвалі вартавыя, хоць мы знаходзіліся ў глыбіні варожай тэрыторыі і мелі падставы падазраваць, што ў нашы шэрагі внедрилось некалькі фанатычных душыў.
  
  Магчыма, ён лічыў ахову залішняй, таму што над яго прыстанкам высилось старое засохлае дрэва, на якім амаль заўсёды красавалася каркающая зграя варання.
  
  – Ці Не занадта ты давяраеш на дакучлівую ідэю Душелов, камандзір? – спытаў я з парога.
  
  Праўда, у мяне з'явілася адчуванне, быццам на падыходзе да хаціне за мной пільна назіралі. Як ведаць, можа быць, упэўненасць Костоправа не пазбаўленая падстаў.
  
  Стары заснуў, не патушыць лямпу. Я трошкі падкруціў яе і разбудзіў Костоправа. Ні найменшай радасці ён па гэтай нагоды не выказаў – не так ужо часта яму ўдавалася адаспацца.
  
  – Для цябе будзе лепш, калі ты прынёс добрую навіну, Мурген.
  
  – Добрая яна, ці няма, але пагаварыць ёсць аб чым. Паспрабую быць кароткі.
  
  Я расказаў яму пра сон. І пра тыя сны, якія бачыў раней.
  
  – Спадарыня казала мне, што ты можаш быць ўразлівы. Хоць, не ведаючы пра Вэнджаным, не разумела, якім чынам.
  
  – Упэўнены, ва ўсім гэтым ёсць сэнс, – сказаў я. – Здаецца, я ведаю, што спрабуе зрабіць Душелов. Толькі вось ніяк не магу ўцяміць для чаго.
  
  – Здаецца, ты не думаў пра гэта як след.
  
  – Што?
  
  – На самай справе ты ведаеш для чаго, але занадта лянівы, каб гэта зразумець.
  
  – Глупства! – усклікнуў я, але тут жа сцішыў запал.
  
  Бо зразумеў, што цяпер мне трэба будзе атрымаць асалоду ад чарговым настаўленьнем Капітана.
  
  – Ты ўяўляеш цікавасць, Мурген, таму што з'яўляешся сцяганосцам. Апошнія некалькі гадоў ты працаваў з Анналами – маімі і Спадарыні – і нядрэнна іх вывучыў. Ужо каму-каму, а табе варта было б здагадацца, што сцяг уяўляе сабой нешта асаблівае.
  
  – Дзіда Страсці?
  
  – Так яго называюць Гаспадары Ценяў. Нам невядома значэнне гэтага словазлучэння. Магчыма, адказ крыецца ў старых Аналах, тых, якія ты схаваў у палацы. Так ці інакш, сёе-каму хацелася б накласці лапы на сцяг.
  
  – Уключаючы Кіну?
  
  – Ясная справа. Ты ж вывучаў міфы аб Кине, калі мы сядзелі ў Дежагоре. Хіба там не сказана, што штандары Вольных Атрадаў Хатовара – гэта фаласы дэманаў або нешта ў гэтым родзе?
  
  Засим рушыў услед абмен непрыстойны здагадкамі наконт таго, навошта наш сцяг магло понабиться Кине. Адсмяяўшыся, Капітан сказаў:
  
  – Ты правільна зрабіў, што прыйшоў да мяне. Усе мы аддаем перавагу трымаць такога роду рэчы ў сакрэце, свыкаемся з імі. Вось што, поболтайся там. Але будзь напагатове. Заўтра-паслязаўтра прыбудзе Аднавокі. Пагавары з ім і зрабі ўсё ў дакладнасці, як ён скажа. Зразумеў?
  
  – А з гэтым як быць?
  
  – Выкінь з галавы.
  
  – Выкінуць? Зразумела.
  
  – Па шляху ў сваю бярлогу зірні на Кьяулун і спытай сябе, першы ці ты малы на свеце, якому давялося страціць каханую?
  
  М-так... Падобна, Старога раздражняе маё ўпартае нежаданне змірыцца з стратай.
  
  – Добра. Спакойнай ночы.
  
  Я пажадаў таго ж і сабе. Але ночка была пякельнай. Правальваючыся ў сон, я трапляў наўпрост у даліну смерці. Не раз трапляў і ў пячоры старцаў. Як толькі станавілася па-сапраўднаму дрэнна, я прачынаўся – па большай частцы самастойна, але двойчы з дапамогай Тай Дэя.
  
  Небарака. Наглядзеўся ён на мяне за гэтыя чатыры гады.
  
  У рэшце рэшт Qinā, па-відаць збянтэжаная маёй невосприимчивостью, пакінула мяне – нагадваючы пра сябе толькі проймаю раздражнення і пагрозы. І калі гэта скончылася, я ўжо не быў цалкам упэўнены ў тым, што не меў справу з нейкім жахлівым спараджэннем ўласнага розуму.
  
  Я заснуў па-сапраўднаму. Потым прачнуўся. Выбраўся з свайго логава, якое, карыстаючыся сваім прывілеяваным становішчам, мог ні з кім не дзяліць. А будучы летапісцам, я меў допуск у невялікі намёт для нарад – сапраўдны палатняны палац, дзе працаваў з паперамі.
  
  Сцяг стаяла звонку. Штуковіна гэтая наўрад ці магла распачаць зайздрасць у збройніка, не кажучы ўжо пра дзяржаўныя владыках. Усяго толькі стары іржавы наканечнік, насаджаны на доўгае дрэўка. У пяці футах ад вяршкі да дрэўка мацавалася папярочка даўжынёй у чатыры фута, да якой быў падвешаны сцяг: чорнае палотнішча з эмблемай, якой мы абзавяліся на поўначы, – сярэбраным чэрапам з выходнымі з пашчы залатымі язычкамі полымя. Такой была калі-то асабістая друк Душелов. Чэрап – не чалавечы, зубы накшталт сабачых, але занадта вялікія; ніжняя сківіца адсутнічае; адна вачніцы алеет: на некаторых малюнках – левая, на іншых – правая. Мяне запэўнівалі, быццам гэта мае значэнне, але ніхто не мог растлумачыць якое. Магчыма, тут утрымліваўся намёк на зменлівую прыроду Душелов.
  
  Кожны член Атрада насіў сярэбраны значок з гэтым чэрапам. Мы заказвалі іх дзе маглі, а часам здымалі з нашых загінуўшых таварышаў. Некаторыя салдаты насілі па тры-чатыры за раз. Гэта было звязана з намерам Костоправа вярнуцца ў Хатовар. У Алею з Стромкім, як я падазраваў, было па некалькі дзесяткаў значкоў, прывезеных з поўначы.
  
  Сам па сабе чэрап быў не так ужо страшны. Палохала тое, што стаяла за гэтым сімвалам.
  
  У тутэйшых краях рашуча ўсе баяліся Атрада – ці рабілі выгляд, што баяцца, – памятаючы пра зверствы, учыненых, калі ён праходзіў тут у мінулы раз. Аднак цяжка паверыць, што гвалт здольна выклікаць страх на працягу чатырох стагоддзяў. Няма і не можа быць нічога такога жудаснага, каб пра гэта памяталі па сканчэнні многіх пакаленняў.
  
  Доля адказнасці, па-відаць, ляжала на Кине. На працягу стагоддзяў яна маніпуляваў людзьмі, насылая свае сны. Чатыры стагоддзя – дастатковы тэрмін, каб выклікаць што заўгодна.
  
  У сутнасці, многае з таго, што магло б здацца бессэнсоўным, бачыцца ў іншым святле, калі выказаць здагадку, што за гэтым стаіць вялікая чорная багіня. Гэта нават тлумачыць, чаму ў гісторыю аказалася замяшана столькі чокнутых – з ліку як малых, так і вялікіх гэтага свету. Ці азначае гэта, што выхад Кины з гульні можа выклікаць выбух разважнасці на ўсіх узроўнях?
  
  Але як пазбавіцца ад багіні? Ці існуе хоць адна рэлігія, якая змяшчае навучанні па гэтым пытанні? Як скінуць са сваёй шыі бажаство, якое стала дарэшты нязносным? Няма. Лепшае, на што ты можаш разлічваць, – гэта савет, як даць гэтаму бажаству хабар, каб яно пакінула цябе ў спакоі, хоць бы на некалькі хвілін.
  
  
  
  40
  
  Зносіны з Аднавокім зноў абяцала апынуцца бескарысным.
  
  – Хопіць мне яйкі круціць, – заявіў ён, калі я пацікавіўся, як бы мне справіцца з праклятымі снамі.
  
  – Тваю матулю! Костоправ сказаў, што ты ведаеш адказ. Калі і далей будзеш паводзіць сябе такім чынам, я твае яйкі наогул адарву. І ў вушы запихаю.
  
  – Гэй, Шчанюк, лягчэй. Якім такім чынам?
  
  – Дурнем прыкідвацца, вось якім.
  
  – Эх, Шчанюк, Шчанюк. Малады ты яшчэ, каб быць такім цынікам. З чаго ты ўзяў, што я магу ўсё выправіць з такой жа прастатой, як гэта робіць сноходец?
  
  – Ды з таго, што адзін лянівы стары пердуны сказаў мне гэта секунд дваццаць таму.
  
  – Што за хрэнь. – Карантышка злосна затупаў вакол мяне. – Дзярмо! Стары і праўда паслаў цябе да мяне з гэтым?
  
  – Праўда.
  
  – А ты ўсё мне распавёў, без утойвання? Не выпусціў, скажам, ва ўгоду сваім самалюбстве які-небудзь дробны нюанс, які цапнет мяне за азадак, калі я пачну працаваць?
  
  – Усё расказаў без утойвання. – Было няпроста, але я гэта зрабіў.
  
  – Вельмі ўжо шмат вэрхале. Мне трэба з гэтым разабрацца. – Аднавокі кінуў на мяне самы грозны погляд. – Упэўнены, што Стары паслаў цябе да мяне? Можа, галасы чуюцца?
  
  – Упэўнены.
  
  Я глядзеў на яго дурную капялюш і гадаў, ці надоўга хопіць майго цярпення.
  
  – Ніхто не любіць хитрозадых, Шчанюк.
  
  – Нават у цябе ёсць сябры, Аднавокі.
  
  Карантышка надзьмуўся і зноў пачаў хадзіць.
  
  – Костоправ ж, мусіць, сам не зразумеў, што сказаў. Неахвота мне гэтым займацца. Ды і з якой нагоды?
  
  Я не зразумеў, што ён кажа сам з сабой, а таму адказаў:
  
  – Ды з такой, што я брат, і мне патрэбна дапамога.
  
  – Добра. Але потым не кажы, што ты аб гэтым не прасіў. Пайшлі ў фургон.
  
  Мяне ахапіла дрыготка – дрыжыкі прадчування. Яна была так моцная, што гэта заўважылі і Аднавокі, і Тай Дэй.
  
  Карантышка буркнуў нешта пад нос і на хаду кінуў Тай Дэю:
  
  – Ты таксама лезь.
  
  Сказаў ён гэта, па ўсёй верагоднасці, з-за матухны Готы.
  
  – Што, аб'явілася нарэшце? – спытаў я.
  
  Напэўна, прагучала гэта без аніякага захаплення. Па мне, так прысутнасць матухны Готы ані не лепш прысутнасці чирья на задніцы.
  
  – Сядзела ля дарогі з горемычным выглядам, позабыта-позаброшена.
  
  Я разумеў, што пытанні прападуць марна, але ўсё ж спытаў старую:
  
  – Дзе ж ты прападала? І дзе дзядзечка Дой?
  
  Пачула яна мяне, няма, але адказу не было. Замест гэтага Гота ўчапілася ў Тай Дэя. На яе думку, ён перастаў сачыць за сабой: шавялюру не стрыжэ, бараду не вышчыпвае. Было б жаданне, а да чаго прычапіцца, яна заўсёды знойдзе.
  
  – Шчанюк, – сказаў мне Аднавокі, – пакуль яны там брэшуць, лезь-ка ў фургон ды прагуляўся з духам. Давай, хлопец, не ерепенься. Калі Стары захацеў, каб я заняўся тваімі снамі, таму можа быць толькі адна прычына. – Праз плячо ён кінуў вельмі суровы погляд на матулю і сыночка. – Сёе-што, чым ён раіў мне заняцца яшчэ да таго, як усе вы адправіліся шукаць прыгодаў на дупу.
  
  – Думаеш, зможаш дабрацца да сутнасці? – Я ўхапіўся абедзвюма рукамі за задні борт.
  
  – Там будзе відаць. Лезь, разумнік. Цепляйся да Копченому і адпраўляйся назад у часе, у тую ноч, калі загінула твая жонка. Паглядзі, як гэта адбылося.
  
  – Да чорта!
  
  – Заткніся, Шчанюк. Хопіць ныць ды скардзіцца на лёс. Мне гэта абрыдла, ды і Старому нябось таксама. Калі хочаш разабрацца са сваімі снамі, вярніся ў мінулае і пастарайся даведацца, што зрабіла цябе такім, які ты цяпер. Праглядзіце кожную секунду; калі спатрэбіцца, то і тройчы. Калі вернешся, потолкуем.
  
  Я паспрабаваў запярэчыць.
  
  – Захлопни пашчу і рабі, што кажу. Ці правальвай, калі цябе паляванне правесці астатак жыцця, блытаючыся ва ўласных бреднях.
  
  З гэтымі словамі ён пагардліва павярнуўся да мяне задам. Так і карцела адважыць яму добрага выспятка, але па шэрагу меркаванняў я гэтага не зрабіў. Уся мая лютасьць пайшла ў высілак, з якім я заскочыў у фургон.
  
  
  
  Ручаюся, на самай справе ніхто не ведае самога сябе да канца. Я сапраўды лічыў, што справіўся са сваёй бядой, пакуль Qinā не стала спакушаць мяне магчымасцю вяртання памерлых. Пасля гэтага боль наляцела з новай сілай.
  
  Мне да смерці не хацелася станавіцца сведкам смерці Сары, аднак што-то цягнула мяне наперад, пераконваючы, што іншага выйсця няма. Я адчуў пах мярцьвяціны і палічыў гэта прыкметай прысутнасці Кины у свеце духаў.
  
  Не мяне ці яна шукае?
  
  Я адшукаў Радишу Дра. З майго апошняга наведвання ў палацы нічога не змянілася, за выключэннем таго, што туды дабралася вестка аб перамозе на Чарандапраше. Спрэчкі сталі яшчэ больш жорсткімі, паколькі Радише прыйшлося заняць непапулярную пазіцыю і нагадаць сваім таварышамі-змоўшчыках, што гэтая нечаканая перамога не ёсць канчатковы разгром Длиннотени. Канец спрэчках паклала Радиша, загадаўшы Корд Мэзеру з атрадам разведчыкаў выехаць на поўдзень і сабраць больш дакладныя звесткі. Бюракратычнае рашэнне, якое толькі адтэрміноўвае непазбежны момант здрады.
  
  Пераадольваючы моцнае ўнутранае супраціў, я накіраваў Вэнджанага ў мае былыя пакоі. Памяшканне заставалася незанятым. Усе рэчы збіралі пыл, лежачы на сваіх месцах. Я накіраваў Вэнджанага ў мінулае, пагаршаючы пільнасць па меры набліжэння да фатальнай кропкі. Чамусьці я быў упэўнены ў неабходнасці пазбегнуць сустрэчы з самім сабой. Здарся гэта, я апынуўся б у палоне мінулага, і мне давялося б перажыць усё нанова, так жа як ўжо было, калі я пагружаўся ў цемру Дежагора.
  
  А раптам атрымаецца папярэдзіць Сары? Тая жанчына на балоце ў нейкі момант адчула маё прысутнасць. Магчыма, хто-то, які ведаў мяне так жа добра, як Сары, і жадаў змяніць ход падзей так жа горача, як і я, змог паслаць папярэджанне скрозь бар'ер часу.
  
  Не выключана, што мае падарожжа ў Дежагор сее-што змянілі, хоць упэўненасці ў гэтым няма.
  
  Ага, вось і яно.
  
  Стражнікі і ўсе, хто толькі мог, суматошно кідаліся па палацы. Некаторыя гналіся за душилами, некаторыя накіраваліся ў мае пакоі. Гэта адбывалася ўжо пасля майго прыбыцця. Стала быць, неабходна перамясціцца яшчэ на паўгадзіны.
  
  Так я і зрабіў, адначасова спусціўшыся да ўваходу, якім скарысталіся обманники. Гэта я ўжо бачыў раней, паколькі мне цікава было даведацца, якім чынам ім удалося захапіць знянацку пільную варту. Першая пара обманников з'явілася да брамы, вырядившись храмавымі блудніцамі, якія ідуць на саіція ў славу багіні. Караульным нават у галаву не прыйшло перашкодзіць гэтым асобам: такое было б блюзнерствам.
  
  Усё адбылося раней, чым у ход падзей апынуўся уцягнуты і я. Метнувшись уверх па лесвіцы, я апынуўся ў памяшканні, дзе Сары і мая цешча завіхаліся па гаспадарцы, сканчалі дзённыя справы. Дзядзечка Дой і Тое Тан ўжо спалі. Тай Дэй не спаў, не інакш як чакаючы майго вяртання. Ён заплюшчыў вочы, стараючыся не звяртаць увагі на доносившееся праз дзве пакоя бурчанне маці.
  
  Ужо не ведаю, як цярпела яе Сары. Асабліва калі аб'ектам абвінаваўчай прамовы станавіўся я.
  
  У гэты раз матухна Гота верашчала нават злей, чым звычайна. Яна хацела ведаць, калі, нарэшце, Сары выкіне дур з сваёй упартай башкі – тысяча праклёнаў на галаву Хонь Трэй! – і вернецца ў дэльту, дзе яна нарадзілася і дзе яе сапраўднае месца. У яе яшчэ ёсць магчымасць выйсці замуж, хоць, вядома ж, не занадта ўдала, прымаючы пад увагу, што яна не так ужо маладая і апаганіла сябе сожительством з чужеземцем.
  
  Сары ўспрымала ўсё гэта з звыклым спакоем – я ведаў, што яна здольная не даваць волі пачуццям, – і завіхалася па хаце так, нібы і не чула лаянкі Готы. Скончыўшы справы, Сары накіравалася ў мой пакой, нават не пажадаўшы маці спакойнай ночы, з-за чаго тая осатанела дарэшты.
  
  Я заўсёды ведаў, што матушка Гота мяне не даруе, і падазраваў, што яна непахвальна адклікаецца пра мяне ў маё адсутнасць, але такі раззлаваўшыся, прызнацца, не чакаў. Мяркуючы па пачутаму, матухна Гота прыбыла ў Таглиос з адзіным намерам – вярнуць дачку дадому.
  
  Я здагадваўся, што, зьявіўшыся да мяне, яна парушыла нейкія племянныя табу, але недаацэньваў ўсю глыбіню непрыязнасці нюень бао да иноплеменникам.
  
  У пакоях ўсталявалася адносная цішыня. Тое Тан і дзядзечка Дой мірна похрапывали. Сары амаль адразу заснула. Праўда, матушка Гота працягвала лаяцца. Падобна на тое, яна не мела патрэбу ў слушателях.
  
  Дзверы адчыніліся, і ўнутр праслізнуў першы душыла з чорным румелом – шматдосведны, загубивший нямала жыццяў забойца. За ім, па адным, прокрались астатнія – цэлы атрад. Душилы лічылі, што ім трэба будзе напасці на Костоправа. Па апошнім, надзейным звестках, атрыманых з палаца, Вызваліцель пражываў менавіта ў гэтых пакоях. Ён сапраўды саступіў іх мне менш тыдня таму. Вынік апынуўся сумным для ўсіх, акрамя Старога.
  
  У наступнае імгненне душилы зразумелі, што ў пакоях, акрамя іх, знаходзіцца не адзін чалавек. Яны зашептались так ціха, што нельга было нічога пачуць, а потым падзяліліся на чатыры групы.
  
  Тры групы па тры чалавека разышліся па пакоях, а яшчэ паўтузіна душыў засталіся чакаць у пярэдняй.
  
  Бліжэй за ўсіх да іх знаходзіліся Тое Тан, Тай Дэй і дзядзечка Дой. Першы – Тое Тан. Наступны – Дой. Затым Тай Дэй.
  
  У Той Тана не было ні найменшага шанцу. Ён так і не прачнуўся. Але Тай Дэй спаў не моцна, а ў дзядзечкі Доячы, мабыць, меўся анёл-захавальнік. Напавшая на яго група складалася з двух рукохватов, чыёй задачай было пазбавіць ахвяру магчымасці супраціўляцца, і майстры, які павінен быў зацягнуць на яе шыі смяротны шалік.
  
  Але ў гэты раз рукохваты апынуліся недастаткова моцнымі і ўмелымі. Імгненна ускочыўшы на ногі, Дой адкінуў іх, а майстры зваліў зруйнавальным ударам локця. Перш чым рукохваты зноў накінуліся на яго, дзядзечка паспеў дацягнуцца да Бледнага Жазла.
  
  Тай Дэй ускочыў, калі адчыніліся дзверы ў яго пакой. Ён кінуўся да свайго зброі, і, хоць рукохваты злавілі яго і шпурнулі на сцяну, кароткі меч ўжо быў у яго руцэ. З грозным крыкам Тай Дэй кінуўся ў бой.
  
  Душилы, выжидавшие ў пярэдняй, паспяшаліся на дапамогу сваім таварышам, але матушка Гота ўжо была на нагах і размахваў мячом, а Сары, якая не мела ніякага зброі, як і магчымасці пакінуць пакой, спрабавала як-то перакрыць уваход.
  
  Я ўважліва – секунда за секундай – прагледзеў усё, што здарылася ў наступныя дзве хвіліны. На працягу гэтых двух хвілін палегла тузін душыў. У Тай Дэя была зламаная рука. Дзядзечка Дой ацалелых пагнаў па калідоры.
  
  Усё адбывалася, калі і не зусім так, як мне распавядалі, гэта досыць блізка – да гэтага самага моманту. А вось далей пайшло зусім па-іншаму.
  
  Другога нападу не здарылася. Ніхто больш не урываўся да Сары і не забіваў яе. Яна адчувала сябе не лепшым чынам, але была жывая. Калі Дой вярнуўся, Гота прапанавала даць Сары што-небудзь заспакойлівы. Дзядзечка пагадзіўся. Так яны і зрабілі. Сары адвялі ў яе пакой і паклалі ў ложак, дзе мне неўзабаве трэба было яе ўбачыць.
  
  Прыйшлося ненадоўга адлучыцца – на той час, пакуль той, тагачасны я, уваходзіў, прымаў ад Доячы нейкае пітво і засынаў побач з каханай. А потым я вярнуўся і ўбачыў, што дзядзечка Дой, Тай Дэй і іх супляменнікі вынеслі Тое Тана і Сары – як скажа мне матушка Гота, калі я прачнуся, – для таго каб належным чынам пахаваць іх на радзіме.
  
  Нават у гэтым притупляющем пачуцці свеце мой гнеў не ведаў мяжы. Я рушыў услед за атрадам нюень бао ў іх краіну. Там былі і іншыя цела. Душилы забілі некалькі паломнікаў з ліку нашых целаахоўнікаў.
  
  Сары прыйшла ў сябе, калі атрад яшчэ не пакінуў горад. І павяла сябе так жа, як я, калі прачнуўся і не ўбачыў яе побач.
  
  – Што здарылася?! – усклікнула яна. – Чаму мы тут? – Яна звярталася да дзядзечцы Дою, але той адмахнуўся, паказаўшы на Тай Дэя, які здаваўся нічога не соображающим ад болю ў руцэ.
  
  – Мы вязем цябе дадому, Сары, – нарэшце прамямліў Тай Дэй. – Табе больш няма чаго заставацца ў гэтым злом горадзе.
  
  – Што? Гэта немагчыма! Адвязіце мяне назад, да Мургену.
  
  Тай Дэй ўтаропіўся пад ногі, на камяні бруку:
  
  – Мурген мёртвы, Сары. Туга забілі яго.
  
  – Няма!
  
  – Прабач, Сары, – сказаў дзядзечка Дой, – многія туга заплацілі за гэта сваім жыццём, але яны ведалі, на што ідуць. Загінула нямала нашых, а там, дзе іх не было, палегла мноства іншых.
  
  «Іншымі» нюень бао называлі ўсіх, хто не належаў да іх племя.
  
  – Не можа быць! – закрычала сокрушенная горам Сары. – Ён не мог памерці, не ўбачыўшы сваё дзіця!
  
  Дзядзечка Дой замер, як вол, які атрымаў ўдар кувалдай па цемені. Тай Дэй вылупіўся на сястру і пачаў што-то скуголіць. Наколькі я мог судзіць аб норавах нюень бао, ён хваляваўся з-за таго, што яму не ўдасца выгадна прыбудаваць замуж сястрычку, якая чакае дзіця ад чужынца.
  
  – Я пачынаю верыць, што ваша маці разумнейшыя, чым мы думалі, Тай Дэй, – прамармытаў дзядзька Дой. – Яна ўскладала ўсю віну на Хонь Трэй. Цяпер жа мне здаецца, што ваша бабуля была занадта мудрая... і мы яе проста не разумелі. Магчыма, прароцтва закранае Мургена толькі ўскосна, а непасрэдна адносіцца да дзіцяці, якога носіць Сары.
  
  Я зразумеў, што двойчы бачаная мною на балотах жанчына сапраўды была Сары.
  
  – Выходзіць, – з болем у голасе сказаў Тай Дэй, – для Сары цяпер няма месца ў нас, бо яна носіць иноплеменного ўблюдка...
  
  – Вярніце мяне назад, – запатрабавала Сары. – Калі вы гэтага не зробіце, я адмоўлюся быць нюень бао. Я пайду да народу майго мужа. Месца для мяне знойдзецца – у Чорным Атрадзе.
  
  Гэта было гэтак неймавернае зневажанне грамадскіх нормаў, што Тай Дэй і дзядзечка пазбавіліся дарунка прамовы. Я сумняваўся, што сам быў бы гэтак жа маўклівы, калі б знаходзіўся ў плоці побач з імі ў гэты момант.
  
  Але я убрался прэч, паколькі даведаўся дастаткова, каб усё зразумець і наконт сябе, і наконт Сары, і наконт маёй вернай цені – Тай Дэя. Магчыма, Стары ў чым-то і памыляўся, але не ў меркаваннях аб нюень бао.
  
  Я імкліва кінуўся наперад у часе, прасочваючы падзеі, звязаныя з Сары. Тай Дэй і дзядзечка Дой адвезлі яе ў той самы храм, дзе я бачыў яе раней, і здалі на рукі стрыечнаму дзеду, жрацу. Храм прызначаўся для сірот, хоць яна была дарослай жанчынай, двойчы пабывала замужам. Пры такіх установах жылі нюень бао, якія засталіся без сям'і. Храм станавіўся іх домам, жрацы і манахі – раднёй. Меркавалася, што сірата прысвяціць рэшту жыцця прац у славу шанаваных нюень бао багоў.
  
  Ніхто не прысвячаў мяне ў тонкасці тутэйшых рэлігій, але ўстанова, куды змясцілі Сары, магло пахваліцца некалькімі ідаламі, выглядевшими вельмі падобнымі на розных гуннитских багоў. У шадаритов толькі адзін бог лічыцца досыць важным, каб адлюстроўваць яго ў выглядзе ідала, а вучэнне веднаитов і зусім абвяргае пакланенне изваяниям.
  
  Я цалкам засяродзіўся на Сары – такой, якая яна сёння. Прыкладна гадзіну назіраў за яе працамі. Сары дапамагала падтрымліваць чысціню ў храме, насіла ваду, займалася стряпней – тое ж самае яна рабіла, калі б выйшла замуж за каго-небудзь з супляменнікаў. Але астатнія служыцелі храма цураліся яе. Ніхто з ёй не размаўляў, акрамя жраца, з якім яна была ў сваяцтве. Сары апаганіла сябе – якое можа быць з ёю зносіны?
  
  Наведваў Сары толькі пажылы спадар па імені Лазняў Да Транг, купец, подружившийся з ёй у абложаным Дежагоре. Ён быў сувязным звяном паміж намі, калі яе родзічы спрабавалі нас разлучыць, і дапамог Сары збегчы ад іх да мяне. Лазняў разумеў яе. У маладосці ён любіў гуннитскую жанчыну. Будучы купцом, нямала часу правёў у чужых землях і не лічыў, што ўсе «іншыя» ўвасабляюць сабой зло. Лазняў быў добрым чалавекам.
  
  Я выбраў момант, калі яна тварыла паўднёвую малітву, і, затрымаўшыся на ўзроўні яе вачэй, напружыў усю сваю волю:
  
  – Сары, я тут. Я люблю цябе. Яны зманілі.
  
  Сары жаласна ўсхліпнула. У якой-то момант яна, здавалася, глядзела мне прама ў вочы. Нібы ўбачыла мяне. Затым у страху ўскочыла і выбегла з келлі.
  
  
  
  41
  
  Аднавокі лупіў мяне па шчоках, пакуль я не прыйшоў у сябе і не запратэставаў:
  
  – А ну, хопіць, карантышка чортаў! – Уся фізіяномія хварэла. Цікава, ці шмат я атрымаў аплявух? – Я ўжо не сплю! Ты што, ашалеў? У чым праблема?
  
  – Ужо балюча ты шмат крычаў, Шчанюк. І калі крычаў на мове, зразумелай тваім родственничкам, то лайна цябе не вырашыць. А ну, падтрасіце. Вазьмі сябе ў рукі.
  
  Так я і паступіў. У нашай справе, калі хочаш выжыць умей валодаць пачуццямі. Але сэрца працягвала калаціцца, і думкі круціліся ў галаве з шалёнай хуткасцю. Мяне трэсла, як у ліхаманцы. Аднавокі паднёс вялікую кружку з вадой. Я асушыў яе.
  
  – Тут ёсць і мая віна, – прызнаўся калдун. – Я адцягнуўся. Балюча ўжо надоўга ты там затрымаўся. Я-то думаў, ты хуценька разбярэшся і притащишь сваю задніцу назад і мы покумекаем, што можна зрабіць.
  
  – І што ж, па-твойму, можна зрабіць? – прабурчаў я.
  
  – Ды ні храна, вось што. Падобна, Стары ніякіх планаў не будаваў. Пусціў сітуацыю на самацёк, але чуйна сачыў за ёй, пакуль не вырашыў, што табе пара даведацца праўду.
  
  – Так што ж, ён мог нічога мне не сказаць?
  
  Аднавокі паціснуў плячыма. Мабыць, гэты жэст азначаў, што мая здагадка дакладная. Костоправ рады быў майму шлюбу не больш, чым супляменнікі Сары. Вось жа гад!
  
  – Я павінен убачыць яго.
  
  – Ён сам захоча цябе пабачыць. Калі ты супакоішся.
  
  Я заскрыгатаў зубамі.
  
  – Дай ведаць, калі перастанеш трэсціся, тузацца і віскатаць.
  
  – Што? Слухай, шмакодявка! Я ўжо перастаў. Якога чорта вы мне не сказалі?..
  
  – Дай ведаць, калі перастанеш трэсціся, віскатаць і тузацца.
  
  – Ды каб цябе!.. – Лютасьць мая вычарпалася.
  
  Я занадта доўга прабыў у свеце духаў, і трэба было паесці. І было асцярога, што мне не дадуць падсілкавацца да размовы з Костоправом.
  
  
  
  – Ну што, гатовы пагутарыць? – спытаў Костоправ. – Трэсціся, тузацца і віскатаць не будзеш?
  
  – Вы што, хлопцы, завучыў гэты прыпеў, пакуль я блукаў з духам?
  
  – Што ладзяць твае свойственники, Мурген?
  
  – Ні найменшага гребаного паняцці! Але вельмі хочацца сунуць дзядзечку Доячы пяткамі ў агонь і высветліць.
  
  Костоправ піў чай. Таглиосцы – вядомыя чаехлебы. Тутэйшыя тенеземцы любяць гэта справа яшчэ больш. Ён зрабіў маленькі глыток:
  
  – Хочаш чайку?
  
  – Угу. – Мяне мучыла смага.
  
  – Падумай вось пра што. Пакладзем, мы ні з таго ні з гэтага пачнем задаваць яму каверзныя пытанні. Як полагаешь, нюень бао і ўсе іншыя, хто таўчэцца вакол, не задумаюцца аб тым, адкуль ты даведаўся, што цябе абдурылі? І што адбываецца ў васьмістах мілях адсюль?
  
  – А мне пляваць...
  
  – То-то і яно. Думаеш толькі пра сябе. Але ўсё, што зробіш ты, закране кожнага брата нашага Атрада. І ўсіх, переваливших гэтыя горы. І нават можа паўплываць на зыход вайны.
  
  Я мог бы паспрачацца з Костоправом, але не стаў. Ува мне бушавала боль, і хацелася прычыняць яе іншым. Я праглынуў рвавшиеся вонкі гнеўныя словы. Запіў іх гарбатай. Дачакаўся, калі розум праясніцца, і сказаў:
  
  – Ты маеш рацыю. Што ж нам рабіць?
  
  Костоправ наліў мне яшчэ чаю.
  
  – Думаю, нічога. Хай усё ідзе, як раней. А мы будзем вартаваць, дакладна павук ў сваёй павуціне. Спадзяюся, пакуль толькі нам траім вядома, якое цудоўнае прылада нам дасталася. Нікому іншаму ведаць аб гэтым не абавязкова.
  
  Я згодна з буркнуў. І сербануў гарбаты.
  
  – Яна думае, што мяне няма ў жывых. І да канца сваіх дзён будзе верыць у гэты падман.
  
  Костоправ памяшаў вуголле. Зазірнуў у свой мяшочак з гарбатай.
  
  У размову нарэшце ўступіў Аднавокі:
  
  – Н-да... А я думаў, што ты знаёмы з кнігай Аналаў, напісанай жанчынай Капітана. – Ён крыва ўсміхнуўся, паказаўшы пралом у два зуба.
  
  – Правільна думаў. Працягвай у тым жа духу, дурань хрэнавы.
  
  – У мяне выдатная ідэя нарадзілася, Шчанюк. Ідзем-ка ў фургон. Учора я сёе-тое знайшоў. Упэўнены, вам гэта падасца цікавым.
  
  – Вы, хлопцы, далёка не улетайте, – сказаў Костоправ. – Людзей у нас цяпер досыць, пара нагадаць аб сабе Длиннотени.
  
  – Само сабой, – прабурчаў Аднавокі, прыўздымаючы полаг. – Нельга ж проста пакінуць гэта дзярмо ў спакоі.
  
  Я выйшаў услед за ім. Ён працягваў:
  
  – Мы маглі б проторчать тут яшчэ сто гадоў, нікога не чапаючы. Стварыць ўласнае хрэнова каралеўства. Замарыць сукін сына голадам. Так бо няма! Зноў трэба лезці... – Вядзьмак асекся і азірнуўся – мы яшчэ знаходзіліся ў межах чутнасці Старога. – Добра, хопіць пра гэта. Скажы-ка, Шчанюк, чаму ты мне нічога не распавёў пра Гоблине.
  
  – А што расказваць-то?
  
  – Ты ўвесь час ведаў, дзе ён знаходзіцца. Ён не памёр, і нічога дрэннага з ім не здарылася. Ты матляўся з Вэнджаным, выконваючы загады Костоправа, і заадно знайшоў нашага бескарыснага паршивца.
  
  Я прамаўчаў. Гоблін са сваімі хлопцамі, напэўна, усё яшчэ выконвае заданне, якое, напэўна, ўсё яшчэ застаецца сакрэтным.
  
  – Ха! Я ў кропку трапіў. Врун з цябе ніякай, Шчанюк. Дзе Гоблін? Я маю права ведаць.
  
  Мабыць, гэтая размова пара закругляць. У мяне, напэўна, знойдзецца больш важная справа.
  
  – Ты памыляешся, – запярэчыў я. – Паняцці не маю, дзе ён і ці жывы.
  
  У сапраўдны момант я і напраўду не ведаў.
  
  – Як гэта – паняцці не маеш?
  
  – У цябе што, коркі ў вушах? Ты ўвесь гэты месяц правёў з Вэнджаным. Ты, дробны засранец, прагуляў у гарах, пакуль я тут уворачивался ад Ценяў і абыходзіў тенеземские засады.
  
  – Ну што ты плетешь?! Не было ні адзінай Цені з той ночы, калі мы разабраліся з імі ў... Хлусіш ты ўсё!
  
  – Ага. Падобна на тое, ты забыўся першае правіла.
  
  – Чаго? Якое правіла?
  
  – Ніколі не дазваляй збіць сябе з панталыку фактамі.
  
  – Разумны, так? Я на гэтым свеце ўжо дзвесце гадоў ошиваюсь, мне лапшу на вушы не навешаешь.
  
  Ён заскочыў на перадок фургона і пачаў корпацца ў кучы рыззя пад сядзеннем. Я вырашыў набраць бяспечную дыстанцыю. Азірнуўшыся, ён заўважыў мой рух і раўнуў:
  
  – Стой на месцы, хрэн бязмозглы!
  
  Саскочыўшы, вядзьмак пачаў размахваць рукамі і визгливо выкрыкваць што-то на адным з таямнічых моваў, да якіх чараўнікі звяртаюцца, калі хочуць стварыць у нас ўражанне, быццам здзяйсняюць нешта містычнае і жудаснае. Сапраўды гэтак жа паступаюць і законнікі.
  
  Паміж яго пальцамі праскоквала блакітныя іскры. Вусны расцягнуліся ў злоснай ўхмылка. Я зразумеў: калі не выдам яму Гобліна, мне нездабраваць.
  
  Аб чорт! Як жа мне хацелася, каб Гоблін ў гэты момант апынуўся тут!
  
  – У чым справа?
  
  Я крутнуўся на пятках і выявіў, што Костоправ рушыў услед за намі. Аднавокі папярхнуўся паветрам. Я адбег на некалькі крокаў, і Стары таксама апынуўся ў зоне абстрэлу. Аднавокі схаваў рукі ў кішэні і ціха віскнуў. Павінна быць, іскры патухлі не адразу.
  
  – Ён што, зноў нажэрся? – спытаў мяне Костоправ.
  
  – Нават не ведаю, калі паспеў. Хіба што да таго, як разбудзіў мяне. Але ён дакладна касой.
  
  – Хто?! Я?! – абурыўся Аднавокі. – Ды вы што? Я больш кроплі ў рот не бяру.
  
  – У яго не было часу вытрымаць брагу, – растлумачыў я.
  
  – Вашу матулю!.. Ты яму верыш? Калі дзе-небудзь ляжыць прыдатнае для брагі дзярмо, Аднавокі абавязкова сопрет яго і заквасит. А вось ці ведае ён, што бывае з хлопцамі, якія без сур'ёзнай прычыны ладзяць бойку са сваімі?
  
  – Не ў нашым Атрадзе такіх хлопцаў, – заявіў Аднавокі. – Калі толькі ты не маеш на ўвазе Гобліна. Вось ён часам... А ён усё яшчэ ў Атрадзе, Костоправ?
  
  Стары пытанне праігнараваў. І звярнуўся да мяне:
  
  – Хочаш забраць Вэнджанага?
  
  – Не, – адказаў я, паколькі нават не думаў пра гэта.
  
  Думаць я мог толькі пра ежу.
  
  Костоправ хмыкнуў:
  
  – Мне трэба пагаварыць з маім штабным ведзьмаком. Прама цяпер. Аднавокі?
  
  Я паплёўся прэч.
  
  І што цяпер рабіць?
  
  Ды зжэрці!
  
  Я еў да тых часоў, пакуль не разворчались кухары: маўляў, некаторым больш за ўсіх трэба.
  
  Потым я адправіўся блукаць па заснежаных ўзгорках, спрабуючы суняць які лютаваў у душы ўраган. Нябёсы прадвяшчалі яшчэ больш багаты снегапад. Я падазраваў, што з надвор'ем нам да гэтага часу шанцавала. Ні адной моцнай і зацяжны буры пакуль не было. Я ўбачыў Тай Дэя з яго матуляй. Яна што-то яму даводзіў. Наблізіцца я не рызыкнуў.
  
  Потым я заўважыў удалечыні Лебедзя і Нажа, яны, відавочна, спяшаліся куды-то. Значыць, Спадарыня тут ці вось-вось прыбудзе. Яе авангард ужо разбівае лагер.
  
  На поўдні, за Кьяулуном, дзіда сонечнага святла пранізала заслону аблокаў і закранула Вяршыні. Гіганцкая цытадэль бляск, нібы Нябёсы слалі нам грандыёзнае знак. Мне б адправіцца туды з Вэнджаным, але я вырашыў: не цяпер. Стары з Аднавокім ўсё яшчэ шапталіся. Напэўна, перемывали мне косці.
  
  Я пакрочыў уніз па схіле, туды, дзе салдаты Спадарыні ставілі палаткі. Цікава, як сягоння ладзяць паміж сабой Спадарыня і Нож?
  
  Да сваёй «здрады» ён быў яе правай рукой. І яго пераход да суперніка стаў для Спадарыні вельмі непрыемным сюрпрызам. Наўрад ці яна даравала падман, хай ён і даў выдатны вынік.
  
  Над лагерам кружляла вараннё. Магчыма, Спадарыня ўжо там.
  
  Стары правоў. Не інакш як усе мы сбрендили: калі за намі не сочыць Гаспадар Ценяў, то гэтым займаецца Душелов, або обманники, або Равун. Ці сама Qinā. Ці нюень бао. Ці выведнікі Радиши. Ці шпіёны жрацоў. Або...
  
  
  
  42
  
  Спадарыня з'явілася без папярэджання. Убачыць яе мне ўдалося без клопатаў, што прымусіла прызадумацца, ці змагу я так жа лёгка прыбрацца з яе вачэй.
  
  Як аказалася, пытанні былі не толькі ў мяне. Яна з ходу задала свой:
  
  – Чым мы зараз займаемся, Мурген? Якую гульню ён вядзе ў гэты раз?
  
  Я разявіў рот. За той час, што я не бачыў Спадарыню, з ёй адбылася дзіўная змена. Куды падзелася тая изможденная жанчына, з якой я ехаў на поўдзень і якую так страшыла ўступленне ў Данді-Преш? Перада мной паўстала сапраўдная Спадарыня з даўніх часоў, возродившаяся ў гэтак неймаверным магутнасьці, што ёй цяжка было захоўваць звычайную знешнасць.
  
  – Што за чартаўшчына?
  
  – Мурген!
  
  – Што ты маеш на ўвазе? – піскнуў я, нагадваючы сабе, што я летапісец.
  
  А летапісец не ведае страху. Ён вышэй усялякіх разладаў і сварак ўнутры Атрада. Ніхто з братоў не страшны яму, бо для яго галоўнае – ісціна.
  
  Але вось Спадарыня была мне страшная.
  
  – Мурген, я паўтараю пытанне...
  
  – З такімі пытаннямі лепш да Старога. Я б не змог нічога расказаць, нават будзь закаханы ў цябе да вар'яцтва, як Плецены Лебедзь. Костоправ са мной не гаворыць адкрыта, усе свае задумы трымае пры сабе. Ты ўжо паглядзела на Вяршыню? Круцейшы будзе, чым Вежа ў Чарах. А яму напляваць. Пакуль мы тут сядзім, Стары нават не знайшоў час яе вывучыць. Ды ён, падобна, наогул нічога не робіць. Праўда, і Длиннотень з Равун не перетруждаются.
  
  – Гэта прыкра.
  
  – Угу. А магчыма, і не вельмі разумна. Уяўляеш, якія ў нас будуць рожы, калі да яго дабяруцца душилы?
  
  – Гэта менш верагодна, чым ты думаеш.
  
  – З-за Душелов?
  
  – Ды.
  
  – Яна не можа знаходзіцца паўсюль адначасова, гэтак жа як і ты. А душыў нездарма завуць обманниками.
  
  Я спадзяваўся, што голас не дрыжыць. І тужился з усіх сіл, малюючы храбреца.
  
  – З усяго гэтага ніяк не зразумець, з чаго раптам ты захацеў мяне бачыць.
  
  – Справа не ў Старым. У мяне асабістая праблема. Мае сны ноч ад ночы ўсё горш. І хутка горш будзе ўжо няма куды! Я хачу ведаць, як можна ад іх пазбавіцца.
  
  – Я пакуль не знайшла спосабу. Навучыся запамінаць, што з табой адбываецца ў сне. Цябе што, заклікала Qinā?
  
  – Мабыць, няма. Уражанне такое, быццам яна проста праходзіць па маім снам і не заўважае мяне, калі я сам не дергаюсь. А можа быць, гэта я зазіраю ў чужыя кашмары.
  
  – Раскажы пра іх.
  
  Я распавёў.
  
  – Вельмі падобна на тое, што сніцца мне. Часцей за ўсё я бачу раўніну.
  
  – А вароны там ёсць?
  
  – Вароны? Там няма нічога жывога.
  
  Я задумаўся.
  
  – Магчыма, я выказаўся не зусім дакладна. Здаецца, яна ўсё-ткі нейкім чынам успрымае мяне. А ўчора ноччу сон быў не кашмарны, і ў ім я бачыў маю жонку, нават размаўляў з ёй. Склалася ўражанне, быццам можна вярнуць Сары.
  
  – Гэта нешта новае. У маіх снах адны толькі жахі, усё горш і горш. І такое падазрэнне, што яны павінны ў рэшце рэшт мяне зламаць.
  
  А ў мяне было падазрэнне, што Спадарыня кажа не ўсю праўду.
  
  – Наўрад ці яна здольная паказаць што-небудзь страшней таго, што я ўжо бачыў наяве, – сказаў я. – Калі ведаць, якая ў яе мэта...
  
  – Мурген, ёй удалося выкарыстаць мяне! Таму што я думала, быццам ведаю, якая ў яе мэта. Але я не ведала. Яна царыца Падману. Я была зусім не Дачкою Ночы, а ўсяго толькі племянной кабылай, якой трэба было выносіць у сабе месію обманников. Не дапусці такі ж памылкі. Калі Qinā і сапраўды заўважыла цябе, будзь вельмі асцярожны. І трымай мяне ў курсе.
  
  Я хмыкнуў.
  
  – Ты палічыў, колькі разоў табе здавалася, быццам адчуваеш Кіну?
  
  – Гм... – Я гэта рабіў. Але ў большасці выпадкаў Qinā набліжалася да мяне, калі я блукаў з Вэнджаным. – Не скажу, што дакладна...
  
  Я апісаў Спадарыні пару эпізодаў, якія здаліся найменш бяскрыўднымі.
  
  – Не занадта карысная інфармацыя. Сачы за сваімі пачуццямі. Табой спрабуюць маніпуляваць, выкарыстоўваючы тваю любоў да жонкі. Здагадваешся, чаму?
  
  – Мяркую, што з-за сцяга.
  
  – Правільна полагаешь. Намёкі мы атрымліваем у лішку, аднак цэласнай карціны да гэтага часу не маем. Дзіда Страсці... Але ў гэтай рэчы не прыкметна незвычайнай сілы.
  
  На самай справе я яе заўважаў, але ў такі час і ў такіх месцах, што не мог расказаць, не раскрыўшы таямніцу Вэнджанага. Аднойчы Костоправ праткнуў Кап'ём Страсці Ревуна: то была неглыбокая рана, але вядзьмак ледзь не аддаў канцы.
  
  – А можа, у нас і няма ніякага Дзіды Страсці? Проста людзі прымаюць наш сцяг за гэтую штуковіну?
  
  – Магчыма, тут крыецца яшчэ больш складаны падман, – прамармытала яна.
  
  – Як мне пакончыць з гэтымі снамі?
  
  – Ты што, не слухаў мяне? Дакладна не слухаў.
  
  – Баюся, я недастаткова моцны, каб звесці з імі.
  
  – Вучыся. Мае кашмары зніклі пасля нараджэння дзіцяці. Але ненадоўга. Думаю, Кіна проста забылася разарваць створаную ёю сувязь.
  
  – Можа, гэта павінен быў зрабіць Нарайян, забіраючы тваю дачку?
  
  – Вядома, павінен.
  
  – Прабач, не хацеў нагадваць табе пра...
  
  – Я і без напамінкаў ўсе выдатна памятаю. Кожную хвіліну кожнага гадзіны. І планую досыць хутка абмеркаваць гэтую гісторыю з Нарайяном. Асабіста і накоротке...
  
  Прамаўляючы гэтыя словы, Спадарыня здавалася такой жа злавеснай, як Qinā. Але, мабыць, каб ацаніць усю сур'ёзнасць гэтага абяцанні, трэба было знаходзіцца побач з ёй і ў дадатак ведаць яе гісторыю.
  
  – Год Чэрапаў для яго наступіць вельмі хутка. Яму больш няма дзе хавацца.
  
  – Ты ж бачыла Вяршыню. Навошта яму хавацца?
  
  Яна не паспела адказаць – у палатку прасунулася галава Нажа.
  
  – На Плеценай напаў обманник. Лебедзь дыхае з цяжкасцю, але небяспекі для здароўя няма.
  
  – Забойцу ўзялі жывым? – спытала Спадарыня.
  
  Я бачком рушыў да выхаду. У Спадарыні адразу сапсаваўся настрой, і я палічыў разумным прыбрацца з яе вачэй. Нож ўхмыльнуўся:
  
  – Ён цэлы і цэлы. Хоць, калі б мог, напэўна, палічыў за лепшае б спруцянець ад сардэчнага прыступу.
  
  Агінаючы Нажа, я злавіў погляд Спадарыні – яна кіўнула, даючы зразумець, што нам варта пагаварыць пазней. Я ж вырашыў, што мне варта падумаць аб тым, як пазбегнуць працягу размовы. Здаецца, у гэты раз я залішне разгаварыўся.
  
  
  
  З ладнага адлегласці я вывучаў метады допыту, якія ўжывала Спадарыня. Яны былі суровымі, выдасканаленымі і вельмі эфектыўнымі. І гэта быў карысны наглядны ўрок для ўсіх сведак.
  
  У лічаныя хвіліны душыла прызнаўся, што прыстаў да нашых обозникам пасля перамогі на Чарандапраше па загадзе самога Нарайяна Сінгха. Забіць яму было даручана Плеценай Лебедзя. Іншым уладальнікам чырвонага румела вызначылі іншых ахвяр. Гэтыя душилы таксама хаваліся сярод лагернага зброду. Сама Дачка Ночы пакарала ім дзейнічаць з усёй асцярожнасцю. Дзяцей Кины засталося так мала, што яны вымушаныя берагчы сябе: інакш неўзабаве ня будзе каму выконваць загады багіні.
  
  Спадарыня ўмела развязваць мовы. Напэўна, той, каму наканавана жыць вечна, воляй-няволяй напаткае гэтую навуку. І для android такі доўгажыхар ў лапы ведзьмака накшталт Длиннотени, усе хітрыя прыёмы дазнання будуць абавязкова вынятыя з яго галавы.
  
  Спадарыня так набіла руку, што душыла паступіўся абяцаным яму вечным шчасцем і назваў імёны.
  
  Я выйшаў з лагера прагуляцца – на той тэрмін, пакуль Нож будзе адлоўліваць обманников і рэзаць ім глоткі.
  
  Спадарыня ўласнаручна задушыла аднаго з злоўленых – толькі для таго, каб прадэманстраваць сваё стаўленне да гэтай секты. Для чаго скарысталася чорным румелом, адабраным у обманника шмат гадоў таму. Гэтую гісторыю ведаў кожны душыла.
  
  Шматлікія вароны разляцеліся ва ўсе бакі.
  
  Спадарыня загадала кавалерыстам насадзіць галавы обманников на пікі і адвезці да Вяршыні. Такое было яе пасланне Нарайяну Сингху і яго бандзе.
  
  Да мяне падышоў Костоправ.
  
  – Яна ў мяне проста лапачка, – сказаў Стары, ківаючы галавой.
  
  Можна падумаць, калі б гэтыя душилы ў яго рукі, ён абышоўся б з імі мякчэй.
  
  Костоправ адгадаў маю думку і ўсміхнуўся:
  
  – У прыстойным грамадстве высакародныя дамы не забіваюць людзей.
  
  – Дзе ты тут бачыш прыстойнае грамадства? Ужо дакладна гэта не наш Атрад. Ды і яна не балюча падобная на высакародную даму.
  
  – Ага, – пагадзіўся ён лагодна і нават ледзь не весела.
  
  
  
  43
  
  Я выдаткаваў нямала гадзін, шукаючы Дрымоту, пакуль не знайшоў яго ў лагеры асобага атрада Балеі. Гэтая каманда займалася немалаважным справай – ёй было даручана высочваць партызан Могабы.
  
  – Давай прагуляемся, – прапанаваў я хлопцу. – Трэба пагаварыць.
  
  Я набраў жменю каменьчыкаў – адпужваць назойлівых крумкач.
  
  – Гэта наконт таго, на што я спадзяюся? – натхніла Дрымота.
  
  Не ўзгадаю, каб мяне ў свой час так натхніла перспектыва стаць сцяганосцам. Я атрымаў гэтую працу толькі таму, што не знайшлося нікога больш падыходнага.
  
  – І наконт гэтага таксама. Я тут кагадзе тлумачыў са Старым, і ён сказаў, што супраць цябе нічога не мае. Падаў мне вырашаць. Так што твая справа на мазі. Але Капітан хоча, каб я заставаўся пры сцяга, пакуль мы не знойдзем спосаб пакончыць з Длиннотенью. Можам прыступіць да тваёй падрыхтоўцы ўжо цяпер. Толькі пастарайся вызваліцца ад часткі сваіх абавязкаў, з тых, што попротивнее. Спатрэбіцца час, асабліва для навучання грамаце.
  
  Хлапчук празьзяў. Я адчуў сябе апошнім дзярмом.
  
  – Праўда, спачатку табе прыйдзецца зрабіць адно невялікая справа...
  
  Я ўбачыў Вядра. Ён накіроўваўся да нас – мабыць, спяшаўся навесіць на Дрымоту работку з тых, ад якіх я раіў хлопцу адмовіцца.
  
  – Што за невялікая справа? Я спраўлюся, не сумнявайся.
  
  Я і не сумняваўся. Бадья, напэўна, таксама – таму і выбраў яго з іншых.
  
  – Трэба даставіць у Таглиос сакрэтнае пасланне, вельмі важнае. Можаш узяць з сабой некалькі хлопцаў, так, на ўсялякі выпадак. Выберы тых, хто можа ехаць хутка і адпачываць мала. У цябе будзе папера, якая дазваляе браць на падстаўках кур'ерскіх коней... – Бадья хацеў што-небудзь сказаць, але я перасцерагальна падняў руку. – Гэта даручэнне трэба выканаць як мага хутчэй.
  
  Бадья пачуў частку размовы:
  
  – Ты забіраеш майго лепшага салдата, каб адправіць ліст?
  
  – Ды. Таму што яно павінна прыйсці па прызначэнні.
  
  – Такое важнае?
  
  – Такое важнае, што я прывёў Дрымоту сюды. Каб нас ніхто не чуў.
  
  – Тады пайду-ка я, мабыць.
  
  Для збеглага злодзея з Балеі атрымаўся зусім неблагі салдат.
  
  – Ідзі, мабыць.
  
  – Шкада расставацца з табой, хлопец, – сказаў Бадья Дрымоту і адышоў, каб припахать каго-небудзь іншага.
  
  – Калі одолжишь твайго жарабца, – сказаў Дрымота, – я управлюсь ў адзіночку. Ды і ператваруся значна хутчэй.
  
  А бо, мабыць, слушныя думка. Дзіўна, што яна мне самому ў галаву не прыйшла.
  
  – Трэба падумаць.
  
  У яго прапановы была і сумніўная бок. А раптам у адсутнасць Дрымоты Стары прыдумае для небаракі Мургена якое-небудзь заданне? Калі ў мяне не будзе каня, ён стане задаваць пытанні.
  
  Я не збіраўся прысвячаць Капітана ў свае задумы. Таму што ён б мне забараніў і думаць аб падобным.
  
  – І месяца не пройдзе, як я вярнуся.
  
  Ну, гэта толькі пры ўмове, што ў яго жалезная задніца. Дрымота, вядома, малады, руплівы, але дастаткова цягавіты для язды на такім кані? І ўсё ж...
  
  Малаверагодна, каб за гэты тэрмін адбыліся важныя падзеі. Ніяк не менш месяца трэба, каб падцягнуліся астатнія войскі, а нашы начальнички здолелі прыдумаць які-небудзь план. Наўрад ці Костоправ да аблозе Вяршыні падрыхтаваўся так жа грунтоўна, як і да бітвы на Чарандапраше. Напэўна, яму будзе не да мяне. І калі хутка малы атрымае тыднёвую фору, перахапіць яго будзе не пад сілу нават Душелов.
  
  – Добра, хай будзе па-твойму. Слухай, гэта ліст неабходна ўручыць аднаму чалавеку. І няма ўпэўненасці, што ён апынецца на месцы. Магчыма, табе прыйдзецца яго пачакаць.
  
  – Я зраблю ўсе, што спатрэбіцца, Мурген.
  
  – Добра, пайшлі ў маю... – Я спахапіўся: гэтага рабіць нельга, Тай Дэй, напэўна, што-небудзь ды пачуе. – Не, спачатку я растлумачу, каго трэба шукаць.
  
  Я агледзеўся. Дрымота быў, здаецца, адзіным ветэранам Дежагора, які не абзавёўся целаахоўнікам, але нюень бао ўсё ж даглядалі за ім.
  
  – Я слухаю. – Хлопец гарэў жаданнем праявіць сябе.
  
  – Яго клічуць Лазняў Да Транг. Ён быў сябрам маёй жонкі. Ён купец, раз'язджае паміж Таглиосом і дэльтай, гандлюе рознай драбязой – ад рысу да кракадзілавых шкур. Ён стары і нерасторопен, але толькі з яго дапамогай можна перадаць вестачку на балоты.
  
  – Але ў цябе ж поўным-поўна сваякоў...
  
  – Ты, напэўна, заўважыў, як мала Костоправ давярае гэтаму племя?
  
  – Ды.
  
  – І на тое ёсць вельмі сур'ёзная прычына. Давяраць можна толькі Лазняў Да Трангу.
  
  – Зразумела. Дзе я знайду гэтага чалавека?
  
  Я патлумачыў.
  
  – Можаш сказаць яму, ад каго ліст, але толькі калі ён сам спытае. Лазняў павінен будзе перадаць яго Кы Сары, якая жыве ў вёсцы Вінаў-Гао-Ганг, у храме Гангеши.
  
  – Мне дачакацца адказу?
  
  – Гэта не абавязкова. – Калі вестка дасягне мэты, адказ я атрымаю ад самой Сары. – Я напішу некалькі копій. Рабі ўсё, што сочтешь патрэбным, але хоць бы адна з іх павінна захавацца да канца падарожжа.
  
  – Зразумела.
  
  Хоць хлопец і не адрэагаваў на поўнае імя Сары, я западозрыў, што ён зразумеў больш, чым было мною сказана.
  
  Потым я пазнаёміў Дрымоту са сваім канём і даў таму зразумець, што пара адпрацаваць з'едзены авёс. Жывёла было дастаткова кемнасьць для таго, каб не узрадавацца маючага адбыцца падарожжа, як не радуецца любы салдат, калі яму загадаюць адарваць азадак ад подсцілу.
  
  Хлопец збег так спрытна, што ніхто, акрамя Балеі, не даведаўся аб яго ад'ездзе.
  
  
  
  44
  
  Уладкаваўшыся пад крыштальным купалам, Гаспадар Ценяў з галавой сышоў у нейкія таемныя досведы. Ён нікога не прымаў. Смярдзючы ком рыззя з Равун ўнутры прымасціўся на самым версе будаўнічых лясоў. Працы аднавіліся, хоць вяліся яны чарапашыныя тэмпамі. Длиннотень не збіраўся перарываць іх з-за такой дробязі, як блізкасць варожага войскі.
  
  Неба было зацягнута хмарамі. У будаўнічых лясах завываў сцюдзёны вецер. І гэта былі толькі прадвеснікі па-сапраўднаму дрэннага надвор'я.
  
  – Ты пасылаў за мной? – Мяркуючы па халодным тоне, Сінгх быў пакрыўджаны.
  
  – То быў зусім не загад, дружа Нарайян, – адазваўся Равун. – Усяго толькі запрашэнне. Магчыма, мой пасланец проста няўдала выказаўся.
  
  Ён нават не заўважыў, як падкраўся обманник. Сапраўдны майстар сваёй справы, нездарма ён у душыў падняўся на вяршыню іерархічнай лесвіцы.
  
  Міма праляцела варона. Іншая села побач і пачала склевывать крошкі, тыя, што засталіся ад абеду будаўнікоў. Сінгх не звяртаў на птушак увагі. Пасля землятрусу крумкач распладзілася процьма, для іх насталі прасвядныя часы.
  
  – Мне тут падумалася, – сказаў Равун, – што звонку, магчыма, адбываецца нешта небезынтересное для цябе. Як я зразумеў, Спадарыня накіравала цябе асабістае пасланне. – І паказаў ўніз.
  
  Сінгх ўтаропіўся на груду отрубленных чалавечых галоў. Таглиосские кавалерысты, не звяртаючы ўвагі на рабочых, скінулі свае трафеі так блізка да цытадэлі, што можна было разглядзець мёртвыя асобы.
  
  Нарайян палічыў галавы, і яго кастлявыя плечы паніклі. У голасе Ревуна з'явіўся насмешлівы адценне:
  
  – Я правоў? Гэта пасланне?
  
  – Хутчэй, прароцтва. Яна спрабуе прадказаць мая будучыня. Гэта ў яе духу.
  
  – Я служыў ёй. А да таго – яе мужу. І ведаю, што гэта толькі кветачкі. – Равун паспрабаваў здушыць лямант, але не здолеў. – Здаецца мне, у апошні час Qinā не занадта клапатлівая да сваім дзецям.
  
  Сінгх прамаўчаў.
  
  – І як жа цяпер ты збіраешся наблізіць Год Чэрапаў? Шмат яшчэ засталося ў цябе ў падначаленні фанатыкаў?
  
  – Ты сам не ведаеш, як рызыкуеш, дазваляючы сабе дзёрзка кпіць над багіняй.
  
  – Гэта наўрад ці. – Равун прымудрыўся даць рады з чарговым лямантам. Часам гэта яму ўдавалася, але толькі зрэдку і ненадоўга, як чалавеку, якога мучыць хранічны кашаль. – У любым выпадку я не збіраюся тут заставацца, каб высветліць, ці так гэта або няма. Не хачу подохнуть з ім.
  
  Равун скоса глядзеў на Сінгха ў чаканні рэакцыі.
  
  Нарайян усміхнуўся брыдкай усмешкай чалавека, прысвечанага ў гэтак жа брудную, калі і важную таямніцу.
  
  – Ты баішся Спадарыні. Як ўспомніш яе, перастаеш сябе кантраляваць.
  
  Я, Мурген, эктоплазматический лазутчык, сядзеў на плячы карантышкі і разважаў аб тым, як было б выдатна, потолкуй гэтыя двое яшчэ даўжэй. Глядзіш, хоць адзін ды выболтает што-небудзь цікавае. У Ревуна, відавочна, было што-то на розуме. Але Сінгх сабраўся сыходзіць. Зразумела, сузірання отрубленных галоў не спрыяла ўмацаванню яго веры. Ні ён, ні Дачка Ночы не маглі прапанаваць хоць нейкае тлумачэнне незлічоных бед, обрушившимся на культ душыў.
  
  Равун беспамылкова прачытаў яго думкі:
  
  – Нехаця пачынаеш сумнявацца ў чароўным парадку. Дакладна?
  
  Перш чым Сінгх паспеў адказаць, Равун закрычаў. Гэта і сапраўды быў прыкмета страху. Спалохаўся і я.
  
  Да Вяршыні накіравалася цэлае мора рознакаляровых агнёў. Выпушчаныя з бамбукавых жэрдак шары дзівілі рабочых, глодали будаўнічыя лесу, рассыпаліся вогненнымі пырскамі. Там, дзе Длиннотень не паставіў дастаткова трывалую магічную абарону, на сценах заставаліся адмеціны.
  
  Рабочыя з крыкамі разбягаліся. Сее-дзе абваліліся лесу.
  
  Які выляцеў з лагчыны атрад таглиосской конніцы рушыў у пагоню за удиравшими па кірунку да сваіх баракаў рабочымі. Я падняўся вышэй, пашыраючы поле агляду. І ўбачыў: пакуль коннікі разгортваліся і адступалі па камяністай раўніне, у баракі будаўнікоў з процілеглага боку ўпотай заходзілі пяхотнікі. Прычым многія былі апранутыя на манер мясцовых жыхароў.
  
  Нічога сабе!
  
  Ніякіх сумневаў, гэта атрады Спадарыні. Але што ж яна задумала? І чаму Стары утаіў гэта ад мяне? Можа, ён і сам не ведае?
  
  Рабочыя павярнулі назад, пераследваюцца якія праніклі ў іх баракі салдатамі. Разам з імі беглі жанчыны, дзеці і старыя. Бязладная у паніцы натоўп накіравалася да Вяршыні.
  
  І тут мяне ахінула.
  
  Рабочыя караскаліся па ацалелым лясах і хаваліся ўнутры цытадэлі. І разам з імі, неапазнаныя, туды ў вялікай колькасці пранікалі салдаты Спадарыні.
  
  Вогненныя шары працягвалі расшибаться аб сцены крэпасці. Падобна на тое, нямала батарэй засяродзілася на увянчаных крышталем пакоях Длиннотени. У некаторых месцах фрагменты мура плавіліся або рассяваліся, як смуга, але там, дзе чараўнік наклаў асабліва моцныя чары, снарады не пакідалі нават следу.
  
  Равун знаходзіўся ў разгубленасці. Са свайго курасадні ён не ахопліваў позіркам ўсёй карціны і не мог зразумець сутнасці таго, што адбываецца. Ён бачыў адно: падданыя яго саюзніка спяшаюцца схавацца ў цытадэлі, каб выратаваць сваю шкуру.
  
  – Нельга, – прамармытаў Равун, – нельга, нельга, нельга. Длиннотень будзе цаглінамі гадзіць. Спадзяюся, ён не разлічвае, што гэтых людзей караць буду я.
  
  – Ты такі магутны чараўнік, – перапыніў яго мармытанне Нарайян Сінгх. – Чаму ж не нанясеш ўдар у адказ?
  
  – Вось-вось! – закрычаў Равун, якога раптам асяніла здагадка. – Яны толькі таго і чакаюць. Гэта пастка! Дзе-то унізе затаіліся батальёны з палкамі, што кідаюць шары. Чакаючы, калі хто-небудзь з нас – я ці Длиннотень – высуне нос для контратакі.
  
  Я імкліва абляцеў наваколлі і пераканаўся ў праваце Ревуна. За кожным кустом і уступам хаваўся малы са звязкам бамбукавых жэрдак. У абстрэле крэпасці гэтыя людзі ўдзелу не прымалі.
  
  Што ж усё-такі задумала Спадарыня?
  
  Вярнуўшыся, я выявіў, што Равун больш не тырчыць на ўвазе. Нарайян Сінгх сціснуўся ў камяк за парапетам. Жадання дагадзіць пад снарад не было ні ў таго, ні ў іншага.
  
  – Я не хачу тут затрымлівацца, Сінгх, – заявіў Равун. – І на тваім месцы я б задумаўся аб тым, як прывесці ў пачуццё саюзніка, спрэс страціў сувязь з рэчаіснасцю. Альбо ўжо зараз шукаў бы сяброў, ад якіх толку будзе больш.
  
  Я навастрыў прывідныя вушы і агледзеўся прывіднымі вачыма.
  
  Ўнутры Вяршыні знаходзілася некалькі соцень нашых людзей. Прычым ні Равун, ні Длиннотень пра гэта не здагадваліся. А здагадваўся ці Стары? Ужо мог бы, на худы канец, хоць намякнуць, каб я ведаў, за чым сачыць у першую чаргу.
  
  – У цябе ёсць прапанова? – спытаў Нарайян.
  
  – Магчыма, – адказаў Равун, душачы чарговы лямант.
  
  Вогненныя шары зазіхацелі вакол мяне. Я ледзь не адцягнуўся, але прымусіў сябе не паддацца спакусе і працягваў слухаць.
  
  – Што ты маеш на ўвазе? – спытаў Сінгх.
  
  – Длиннотень хітры, але не дальновиден. Калі Гаспадары Ценяў навучыліся маніпуляваць гэтымі самымі Ценямі, яны пачалі збіваць сваё каралеўства – ну і аблажаліся з каралеўскім размахам. Замест таго каб зняць друку на час, папросту разбілі іх. Калі ж яны нарэшце спахапіліся, ім, каб не дапусціць поўнай катастрофы, прыйшлося ўсталяваць нагляд над Брамай Ценяў. Длиннотень сам узяўся на гэтую працу. А астатнія вырашылі: яно і да лепшага, таму што гэты вар'ят будзе хоць бы сядзець на месцы. Яны ўжо тады ведалі, што ён не ў сваім розуме. Аднак вар'яты бываюць падступнымі. Ён сплёў павуцінне чар і зачыніў Вароты Ценяў для ўсіх, акрамя сябе самога, і змясціў у гэтыя чары сваё Імя. Ён пайшоў на велізарны рызыка і ўжо ў наступны міг пашкадаваў аб гэтым, усвядоміўшы, якую цану давядзецца заплаціць за здабытае магутнасьць. Цені даведаліся яго Імя. І цяпер кожная, якую ён прапускае праз Браму, імкнецца зжэрці яго. Длиннотень асудзіў сябе на вечнае трыванне. Найменшы промах будзе каштаваць яму жыцця.
  
  Равун выпусьціў лямант, поўны болю і гневу. Нарайян Сінгх ўлавіў і тое, і іншае.
  
  – Длиннотень паступіў па-дурному. І ўсё дзеля ўлады. Калі ён памрэ, яго чары растануць і Вароты Ценяў растворацца. А гэта азначае канец свету.
  
  – Ці вядома гэта ім? – паказаў Сінгх на імкнуліся прарвацца, многія з якіх караскаліся па лясах і пранікалі ў крэпасць.
  
  Ніхто ім не перашкаджаў, паколькі ніхто не прадугледзеў магчымасці такога пранікнення.
  
  – Напэўна, няма. Хоць Спадарыня, трэба думаць, усё пазнае даволі хутка.
  
  Я ўсміхнуўся. Мы ўжо ведаем.
  
  – Калі ўсё гэта праўда, – загаварыў, памеркаваўшы, Нарайян, – то, баюся, табе не рацыя пакідаць Вяршыню. Таму што без тваёй дапамогі Чорны Атрад атрымае перамогу, і тады рок дагоніць цябе, куды б ты ні бег.
  
  Равун злосна, адчайна закрычаў, ацаніўшы бязлітасную логіку Нарайяна Сінгха.
  
  – Ваеначальнік з яго нікуды не варты, але мы не можам сілай пазбавіць яго камандавання.
  
  – Праўда, ад гэтага не было б толку. Цяпер усе мы – рабы яго стратэгіі. Якая патрабуе завяршэння будаўніцтва крэпасці.
  
  Гэта завяршэнне мне ўяўлялася малаверагодным. Калі пракрадзецца ўнутр дастатковую колькасць салдат Спадарыні, недоукомплектованный гарнізон Длиннотени не справіцца з імі.
  
  – Можа, у генерала з'явіцца выратавальная ідэя? – выказаў здагадку Нарайян.
  
  Абодвум варагуючым бакам было вядома, што Могаба жывы і камандуе партызанамі. Праўда, я пакуль не здолеў яго знайсці. Таксама не шанцавала мне ў пошуках Гобліна. Вэнджаны – карысны інструмент, але для таго, каб прымяняць яго з толкам, неабходна мець арыенціры ў часе або ў прасторы. Альбо трэба размяшчаць безданню часу, каб рабіць малюсенькія скачкі ўзад-наперад, – асабліва калі шукаеш людзей, якія прыкладваюць усе намаганні для таго, каб іх не знайшлі.
  
  – Мы павінны яго адшукаць.
  
  Поспехі, хлопцы.
  
  – Гэта магчыма, – сказаў Нарайян, – Дачка Ночы бачыць далёка. І ты маеш рацыю: неабходна што-то рабіць.
  
  Равун пагадзіўся з душилой.
  
  Я пагадзіўся з імі абодвума.
  
  Таглиосские салдаты працягвалі караскацца. Падобна на тое, большасць з іх, дзівавалі з таго, што яны яшчэ жывыя. Я ўжо вырашыў, што пара пагаварыць з Костоправом, калі на сцяну паднялася Дачка Ночы. Хутка, наколькі дазвалялі кароткія ножкі, яна засеменила да Ревуну і Сингху. Вогненныя шары пакідалі шнары на каменнай муры. У тым, як яны клаліся, проглядывала нейкая сістэма, але зразумець, якая менавіта, мне не ўдавалася.
  
  Усё больш і больш салдат взбиралось па лясах.
  
  Дзяўчынка нешта пракрычала тонкім голасам Ревуну і Сингху. Равун завыў.
  
  Цяпер яны ведаюць, што адбываецца.
  
  45
  
  Я выбраўся з фургона, але, проковыляв толькі пару крокаў, упаў на калені.
  
  – Гэй, Шчанюк! – устрывожыўся Аднавокі. – У чым справа?
  
  – Напэўна, я прабыў там занадта доўга. Аслабеў.
  
  Жахліва хацелася есці і піць.
  
  Аднавокі падаў вады – саладкавай, з нейкім дзіўным прысмакам. Не інакш як зноў гоніць самагон.
  
  – Дзе Стары?
  
  – Не ведаю. А вось Тай Дэя бачу, – сказаў ён, нагадваючы мне пра асцярожнасць.
  
  Я перайшоў на іншую мову:
  
  – Спадарыня там не ў бірулькі гуляе. Яна паслала салдат на будаўнічыя лесу. З лясоў яны пранікаюць у крэпасць. Думаю, іх там ужо поўным-поўна. А атрады князя – у руінах Кьяулуна. Яны ўпотай прасоўваліся на падмогу людзям Пані, але іх спынілі заселі ў руінах партызаны Могабы.
  
  Вяртаючыся, я праляцеў над руінамі і быў здзіўлены, убачыўшы цяперашні бітву. Бо зусім нядаўна там хаваліся толькі невялікія групы ацалелых тенеземцев, маральна расклалі і не здольных аказаць Длиннотени якую-небудзь дапамогу. Мабыць, Могаба таемна праводзіў туды сваіх салдат, малымі групамі.
  
  – Здаецца, Костоправ паехаў з адным з патрулёў, якія шукаюць Могабу. Навошта ён табе?
  
  – Думаю, ён не ў курсе таго, што адбываецца. Здаецца, Спадарыня цяпер дзейнічае самастойна. – Гэта было нядрэнна, калі яна камандавала на перадавой, але не цяпер, калі ў яе распараджэнні апынулася чацвёртая частка войскі. – Я паняцця не маю аб планах Старога, але наўрад ці яму хочацца, каб у яго перахапілі ініцыятыву.
  
  Аднавокі нешта прабурчаў, косячыся на Тай Дэя і матухну Готу. Старая набліжалася да нас, згорбіўшыся пад вязанкай галля, і цяпер знаходзілася ў тузіне ярдаў. Трэба аддаць ёй належнае, ад працы яна не отлынивала. Джо-Джо, целаахоўніка Аднавокага, як звычайна, не было відаць. Паблізу знаходзіліся толькі двое нюень бао.
  
  – Пайду разбяруся, – сказаў Аднавокі. – А ты падмацаваць пакуль.
  
  Ён з збянтэжаным выглядам знік у фургоне. Я дапамог Готе данесці здабычу. Да нас далучыўся Тай Дэй. У два рахункі мы разабралі абярэмак і паклалі галлё пад навес. Жанчына падзякавала мяне цалкам шчыра.
  
  Часам яна дазваляла сабе паблажлівую ветласць па адносінах да чужынец, не вінаватаму ў тым, што яму не пашанцавала з бацькамі. Але такое здаралася толькі тады, калі яна знаходзілася ў добрым настроі, то ёсць вельмі рэдка. Я і сам трымаўся ветліва. І нават злавіў сябе на тым, што цяпер, ведаючы, як яны паступілі са мной і Сары, вяду сябе ветлівыя, чым раней. Хацелася верыць, што гэта не выкліча падазрэнняў.
  
  Я падумаў пра Дрымоту: спачатку з усмешкай, а затым з турботай. Усе-такі не варта ўзвальваць на хлопца цяжар маіх асабістых клопатаў.
  
  Ходзячы ўзад і наперад, я разважаў, ці не варта прызнацца ва ўсім Одноглазому або Старому.
  
  Аднавокі вылез з фургона – такі ашаломлены, нібыта ўбачыў прывіда. Ці што-небудзь такое ж нечаканае і непрыемнае.
  
  Я кінуўся да яго:
  
  – Што здарылася?
  
  – Не ведаю. – Ён цяжка дыхаў. – Не паспеў высветліць.
  
  – Расказвай.
  
  – Я знайшоў Костоправа.
  
  – Вось і добра. Дзе ён? І ў чым праблема?
  
  – Ён, бачыш, гутарыць з вороньей гаспадыняй.
  
  – З Душелов? Ён паехаў на сустрэчу з Душелов?!
  
  – Я не прасачыў за папярэднімі падзеямі і не ведаю, ці ўваходзіла гэтая сустрэча ў яго планы. Але цяпер ён размаўляе з ведзьмай, вось што ён робіць.
  
  – А як пры гэтым выглядае? – спытаў я. – Можа, зноў трапіў у палон?
  
  І, не чакаючы адказу, палез у фургон.
  
  Мне не хапіла розуму спытаць Аднавокага, дзе адбываецца спатканне, а таму давялося прасачыць за Костоправом ад яго бярлогі да месца сустрэчы з гэтай вар'яцкай.
  
  На сустрэчу з ёй ён адправіўся па добрай волі. Я пераканаўся ў гэтым, падвядучы Вэнджанага гэтак блізка, што змог пачуць, як дзве вароны Костоправа хрыпла выкрыкваюць ўказанні. Праблема ўзнікла пасля таго, як, суправадзіўшы яго праз гушчары і буераки, я апынуўся паблізу ад месца спаткання – заснежанага скалістага цясніны, амаль цалкам схаванага нависавшими хвоямі.
  
  Мне не ўдалося падабрацца досыць блізка, каб падслухаць размову. Дзіўна ўжо тое, што Вэнджаны пагадзіўся наблізіцца на адлегласць, з якой немагчыма было памыліцца: Стары сапраўды сустрэўся з Душелов.
  
  Крумкач там была процьма. Яны адчулі маё прысутнасць і разорались так, што сама гаспадыня выйшла паглядзець, у чым справа. Я палічыў за карысць прыбрацца.
  
  Цікава, западозрыў ці што-небудзь Костоправ?
  
  Я вярнуўся ў рэальны свет. Прадбачлівы Аднавокі ўжо меў напагатове вядро гарачай гарбаты і свежы хлеб з бліжэйшай, толькі што якая зарабіла палкавы пякарні.
  
  – У цябе атрымалася што-небудзь пачуць? – спытаў я.
  
  – Я так і не прымусіў Вэнджанага падабрацца бліжэй. Гэты гадзяня на тры чвэрці нябожчык, а на чатыры пятых – сабачае дзярмо!
  
  – Не думаю, што нам варта ехаць за Старым. Прыйдзецца чакаць. А пакуль...
  
  А пакуль вакол Вяршыні разгортваліся цікавыя падзеі. Акрузе асвятлялі выбухі шароў. Вспухло цёмны, з агністымі прожылкамі воблака і разляцелася на шматкі, разадранае ікламі ветру. Загудзелі горны, забілі барабаны. Тысячы нашых снарадаў разбіваліся аб сцены крэпасці.
  
  – ...А пакуль ты, магчыма, захочаш там пабываць і сабраць пабольш звестак для Старога. Калі ён вернецца, напэўна, захоча даведацца падрабязнасці.
  
  Разумны савет. Для прыняцця рашэння Костоправу спатрэбіцца ўся інфармацыя, якую мне ўдасца здабыць.
  
  – Трымай далей маю дражайшую сямейку.
  
  Аднавокі ўлавіў міжвольную горыч ў маіх словах, але пытанняў задаваць не стаў.
  
  Я праглынуў апошні кавалак цёплага хлеба, узяўся за Вэнджанага і вылецеў з яго духам вонкі. Гэтая працэдура зрабілася для мяне настолькі звыклай, што я, мабыць, справіўся б нават у сне. Амаль не даводзілася думаць аб маршруце, калі толькі я не нацэльвае у адно з тых месцаў, куды Вэнджаны совацца не любіў.
  
  
  
  Вяршыня выглядала як разворошенный мурашнік. Паўсюль мільгацелі малюсенькія чалавечкі. Час ад часу таглиосцы сутыкаліся з людзьмі Гаспадара Ценяў, што пагаршала мітусню і паніку.
  
  Некаторым з ліку якія ўварваліся хапіла розуму не лезці ўглыб, а засесці на сцяне і з дапамогай вогненных шароў яшчэ пушчы сапсаваць настрой абаронцам Вяршыні. Нейкі лейтэнант крычаў ва ўсю глотку, патрабуючы падняць наверх больш жэрдак. Яго байцы вялі метадычны абстрэл, не прапускаючы ні адной мэты. Абаронцы крэпасці не смелі высунуць носа з хованак.
  
  Нарайяна Сінгха і Дачка Ночы нашы людзі загналі ў вежу, на якую затым абрынулі агністы шквал. Трымалася яна толькі дзякуючы ахоўным чарам Длиннотени, тут асабліва трывалым, бо гэта было яго любімае логава.
  
  Равун кінуўся наўцёкі. Таглиосцы ўлюлюкалі і кідалі яму ўслед шары так шчодра, што вядзьмак не паспяваў адбівацца. Улепетывая, ён крычаў што было мачы.
  
  У крэпасць прыбывалі падмацаванні, усё новыя і новыя атрады, і кожны салдат нёс абярэмак бамбука.
  
  Няўжо і сапраўды ўсё скончыцца вось так проста? Розуму неспасціжна.
  
  І дзе ж Длиннотень?
  
  Гаспадар Ценяў бяздзейнічаў. Ён сядзеў у сваёй вежы, скіраваўшы погляд на паўднёвае плато, нібы не ўсведамляючы таго, што ў яго крэпасці пануе існы пекла.
  
  І як толькі можна быць гэткім ротозеем?
  
  У наступнае імгненне высветлілася, што ротозеем Длиннотень не быў. І пра тое, што адбываецца выдатна ведаў.
  
  Па ўсім перыметры Вяршыні ўспыхнулі будаўнічыя лесу. Грозная загавор воззвало да жыцця мовы лютага полымя, пажэрлі драўляныя канструкцыі ў лічаныя секунды. Усе, хто знаходзіўся ў гэты момант на лясах, знайшлі сваю пагібель.
  
  Але перш салдаты Спадарыні паспелі скінуць са сцяны ліны і вераўчаныя лесвіцы, каб па ім змаглі падняцца таварышы. Да канатах і лесвіцах праз кожную тузін футаў мацавалася драўляная прамавугольная рама. Вяроўкі не прылягалі да сцяны ўшчыльную, што аблягчала людзям ўздым.
  
  Длиннотень не мог бачыць гэтага з вежы. Аб значным узроўні, понесенном праціўнікам ад яго агню, ён даведаецца не адразу.
  
  Калдун апынуўся зачыненым ў вежы, без найменшай надзеі на завяршэнне будаўніцтва, бо неабходныя матэрыялы можна было дастаўляць толькі звонку. Спадарыня, нягледзячы на страты, дамаглася немалога. Пазбавіўшы Гаспадара Ценяў магчымасці скончыць ўзвядзенне цытадэлі, яна тым самым пазбавіла яго і апошняга шанцу на перамогу. Ён не зможа ачысціць сваю зямлю ад ворагаў, выпусціўшы струмень Ценяў, таму што пры гэтым загіне і сам.
  
  Салдаты Спадарыні працягвалі ўзбірацца на сцены – павольна, але з упэўненасцю ў тым, што рухаюцца насустрач перамозе, паколькі адзінай сілай, што супрацьстаяў ім на гэтым этапе, была сіла цяжару. Іх таварышы ўжо ўтрымлівалі куртину працягласцю ў дзвесце ярдаў паміж двума вежамі з крыштальнымі купаламі. Абедзве вежы былі спярэшчаныя чорнымі плямамі апёкаў, крышталь ад спякота страціў сваю празрыстасць.
  
  Да майго здзіўлення, частка батарэй Спадарыні засталася звонку, працягваючы абстрэльваць цытадэль.
  
  Я ўжо не спадзяваўся, што-небудзь зразумець. Спадарыня задаволіла ўвесь гэты вэрхал яшчэ больш нечакана, чым падносіў свае сюрпрызы Капітан. Няўжо ў гэты раз кожны з іх вядзе ўласную гульню? Напэўна, Спадарыня вяла сваю гульню заўсёды. Я проста не задумваўся пра гэта, таму што да гэтага часу не яна выконвала галоўную ролю.
  
  Людзі князя затрымаліся ў Кьяулуне, увязаўшыся ў сутычкі з партызанамі. Праўда, Прабриндра Дра ўжо адышоў ад нечаканасці і загадаў салдатам абыходзіць ачагі супраціву. Падобна на тое, што следам за байцамі Спадарыні па вераўчаныя лесвіцах трэба будзе ўзлезці яшчэ кучы народу.
  
  А вось сутычкі ўнутры цытадэлі аказаліся куды больш жорсткімі, чым я чакаў. Гарнізон, хай і невялікі, складаўся з ветэранаў, якія служылі доўга Длиннотени. Можа, яны і не пранікліся любоўю да свайго ваеначальніку, але былі верныя прысязе, поўныя рашучасці і – мяркуючы па тым, як біліся, – перакананыя ў тым, што ім не будзе літасці ад Чорнага Атрада. Да таго ж яны змагаліся на тэрыторыі, якую добра ведалі, у адрозненне ад суперніка, не ведаў яе зусім. І ім дапамагалі смуглыя карлікі, названыя тенеплетами, або скринса.
  
  У крэпасці вадзіліся Цені. А тенеплеты ведалі, дзе яны хаваюцца, і ўмела науськивали іх на якія ўварваліся ворагаў.
  
  Супраць Ценяў добра працавалі бамбукавыя жэрдкі. Але не настолькі добра, каб выратаваць ўсіх. Унутры крэпасць уяўляла сабой лабірынт звілістых калідораў і цёмных пакояў, і заўважыць Цень перш, чым яна нападзе, там было практычна немагчыма.
  
  Я мог бы высветліць, дзе гнездаваліся шкодныя карлікі, але не меў магчымасці расказаць пра гэта, каб вывесці іх з гульні.
  
  Чым глыбей пранікалі нашы салдаты, тым цяжэй ім станавілася. Длиннотень асабліва не напружваўся. Спаліў лесу, ды і супакоіўся на гэтым. А Равун... Дарэчы, што з Равун?
  
  Здолеўшы ўцячы ад якія спрабавалі яго прыкончыць салдат, Равун прабіваўся на злучэнне з Гаспадаром Ценяў, якога тым часам адольваў чарговы прыступ. Настолькі моцны, што ўпаў на падлогу і бившийся ў канвульсіях Длиннотень разарваў на сабе вопратку, страціў маску і ледзь не праглынуў язык. Ён пырскаў слінай так, што заплевал і падлогу, і ўласную фізіяномію.
  
  Заставалася толькі дзівавацца таму, як припадочному ўдалося не толькі выжыць, але і стаць адным з самых наймагутным ведзьмакоў на свеце.
  
  Зноў я бачу нягодніка зусім бездапаможным – самы час згарнуць яму шыю... Для беспілотнага духу, на жаль, гэта задача непасільная, і на дапамогу нікога не паклічаш.
  
  Ахоўныя чары вакол вежы, дзе схаваліся Нарайян Сінгх і Дачка Ночы, былі асабліва моцныя, але таглиосцы ведалі, хто там хаваецца, і атакавалі з асаблівым стараннасцю. Яны выказвалі безумоўную адданасць Спадарыні і рьяное імкненне атрымаць неймаверна шчодрую ўзнагароду за Нарайяна.
  
  Таму, хто даставіць Сінгха жывым да Спадарыні, яна отсыплет рубінаў столькі, колькі важыць гэты обманник. За сваю дачку яна не абяцала нічога.
  
  Раптам неба помрачнело, як быццам сонца адышло за гарызонт. Я яшчэ ніколі не бачыў такой прорвы крумкач.
  
  
  
  46
  
  Я адшукаў Душелов. Вэнджаны быў настолькі разболтан, што мне ўдалося падабрацца да вар'яткі сястры Спадарыні даволі блізка. У лютасьці яна аж приплясывала і на розныя галасы размаўляла сама з сабой, праклінаючы Спадарыню за празмерную паваротлівасць і ўласных воран за тое, што не паспявалі своечасова інфармаваць яе аб ходзе бітвы.
  
  – Яшчэ не час! – бушавала яна. – Сувязі да гэтага часу няма! Гэта не можа адбыцца зараз!
  
  Вэнджаны стаў рвацца прэч, далей ад гэтай жанчыны, і я адправіўся на пошукі Костоправа.
  
  Мы воспарили, распужаўшы крумкач і пакінуўшы выразны след пасярод іх зграі. Хацелася верыць, што Душелов гэтага не заўважыць.
  
  Часам здавалася, быццам яна ўсведамляе маё бесплотное прысутнасць. Праўда, здаралася гэта ў асноўным тады, калі я знаходзіўся па-за майго законнага становішча ў часе.
  
  Адшукаць Костоправа было няцяжка. Ён галопам скакаў па кірунку да лагера, а за ім, нібы хвост каметы, цягнулася зграя варання. Яго чорны жарабец як быццам нават не дакранаўся капытамі зямлі.
  
  Я падняўся яшчэ вышэй. Асаблівай патрэбы ў гэтым не было, проста захацелася пашырыць агляд. Ды і Копченому, падобна, падабалася лунаць там, дзе арлы параць. Мы падымаліся, пакуль я не перастаў адрозніваць на зямлі гэтак нязначныя дэталі, як асобныя людзі або жывёлы. На заснежанай раўніне вылучаліся толькі самыя буйныя будынкі. На поўначы, нібы аскаленыя зубы, паблісквалі скалы Данді-Преша. На захадзе, прадракаючы непагадзь, згрудзіліся цёмныя хмары.
  
  Паўднёвей раўніна сівых камянёў іскрылася так, нібы па ёй былі раскіданыя толькі што адчаканеныя манеты. Раўніна сыходзіла да гарызонту і растворялась у шэрым нішто, аднак удалечыні, на самай мяжы гледжання, у шэрым мареве адгадвалася нейкая грамада.
  
  Здавалася, увесь паўночны фасад Вяршыні быў ахоплены полымем. Я спусціўся туды і выявіў, што Длиннотень і Равун, ўз'яднаная, пачалі контратаку супраць салдат, якія ўтрымлівалі куртину. Спадарыня пасылала сваіх падмацаванне. Усе, хто ўмеў абыходзіцца з бамбукавым шостым, выпускалі шар за шарам, амаль не цэлячыся.
  
  Сярод іншых агнёў паветра асвятлялі каляровыя размытыя плямы, падобныя на паўночнае ззянне. Нешта падобнае нам даводзілася бачыць даўным-даўно, калі Атрад ішоў да Курганью. Ні адно з гэтых плям па памеры не перавышала талерку. Яны запоўнілі паветра, як хмара машкары, рассякаючы яго са свістам завостранай сталі.
  
  Гэтыя блікі прапальваць ўсё і ўся, акрамя тых участкаў мура, дзе Длиннотень ужыў асабліва магутныя чары.
  
  Спадарыня знаходзілася непадалёк, ля баракаў, пабудаваных для тенеземских бежанцаў. Як заўсёды, яе акружала шчыльнае кола прыхільнікаў, гатовых адлюстраваць любую фізічную атаку. Гэта Спадарыня металу уверх смяротныя светлавыя блікі, загнавшие абаронцаў крэпасці ў сховішча і задалі Ревуну з Длиннотенью столькі працы, што ім ужо было не да яе салдат.
  
  Здаецца, ужо выпушчаныя светлавыя ляза не знаходзіліся пад непасрэдным кіраваннем Спадарыні, але яны апісвалі кругі вакол нейкай кропкі ў прасторы, якую яна ўсе ж кантралявалі амаль увесь час.
  
  Адна з вежаў абвалілася, правалілася ўнутр цытадэлі. Падняўся слуп расцвеченной агністымі бліскаўкамі пылу, якую падхапіў і панёс наляцеўшы з захаду шквальны вецер.
  
  Вонкавыя сцены крэпасці, нядаўна гладкія, як слановая косць, цяпер стракацелі шматлікімі выщербинами. Па маіх прыкідках, чэлядзі, прятавшейся ўнутры, пара было выносіць ногі.
  
  Стары – мне ён быў бачны як імкліва імчалася чорная кропка – павінен быў неўзабаве дабрацца да сваёй бярлогі. Я ведаў, што першым справай ён захоча ўбачыць мяне, а таму, неахвотна адарваўшыся ад захапляльнага відовішча, вярнуўся ў сваю плоць.
  
  – Што за чартаўшчына там дзеецца? – спытаў Аднавокі, калі я вылез з фургона.
  
  Па-відаць, феерверк вырабіў уражанне і на ведзьмака, заахвоціць яго заняцца карыснай дзейнасцю. Мяне ўжо чакалі ежа і пітво.
  
  – Костоправ вось-вось вернецца, і я раскажу вам абодвум.
  
  Нібы пачуўшы мае словы, Стары пераваліў праз бліжэйшы бугор і падляцеў да нас. Конь яшчэ не спыніўся, а Капітан ужо саскочыў з сядла, крэкнуў, калі яго падэшвы стукнуліся аб зямлю, і запатрабаваў:
  
  – Расказвай.
  
  Ён зразумеў, што мы яго чакалі.
  
  Я выклаў усё, што ведаў. У тым ліку і тое, што штурм Вяршыні пачаўся як раз у той момант, калі Стары патаемна сустракаўся з сястрой сваёй жонкі. Пакуль я казаў, ён з каменным тварам неадрыўна глядзеў праз маё плячо на абложаную цытадэль. Я выказаў меркаванне, што пры досыць шырокім поглядзе на рэчы можна не лічыць ўчынак Спадарыні яе перавышэннем паўнамоцтваў. Яго ледзяны позірк звярнуўся ў мой бок.
  
  Я вытрымаў гэты погляд без працы. Пара сустрэч з Киной цудоўным чынам змяніла маё стаўленне да пасрэдным небяспекам гэтага свету.
  
  – Ты нешта задумаў, Мурген?
  
  – Ты ж нікому не тлумачыш, што адбываецца. Ці варта здзіўляцца, што знаходзіцца чалавек, які спрабуе разабрацца ў тым, што адбываецца?
  
  Мне здалося, што з яго вушэй паваліў дым.
  
  Кашчавы, шалудзівы беспародны сабака праскочыў міма нас і на бягу ухапіў за крыло варону. Але паласавацца здабычай не паспеў: усе птушкі, колькі іх было, хмарай наляцелі на небараку.
  
  – Зірніце-ка, – заўважыў Аднавокі, – чым не прытча? Чорны сабака. Чорныя вароны. Вечная барацьба.
  
  – Чорны філосаф, – прабурчаў Костоправ.
  
  – Чорны Атрад.
  
  – Давай-ка потолкуем з маёй шаноўнай жонкай, – сказаў Костоправ. – Дзе яна, Мурген?
  
  Я патлумачыў.
  
  – Паехалі.
  
  Мы і паехалі, але не адразу: яму спатрэбілася надзець даспехі Вдоводела. Што дазволіла мне запазычыць шэрую кабылку Тай Дэя і апярэдзіць яго. Ненашмат, зрэшты. Дагнаўшы мяне, Костоправ хмурна пакасіўся на клячу, але пытанняў задаваць не стаў. Тай Дэй таксама увязаўся за намі, хоць яму прыйшлося рысить на сваіх дваіх.
  
  Ён за мной не пасьпяваў. Як, зрэшты, і я за Костоправом.
  
  Калі і былі як-то рознагалоссі паміж Валадаркай і Старым, да таго часу, калі я дабраўся да іх, яны ўжо зладзілі. Магчыма, мне варта – зразумела, пазней – вярнуцца сюды з Вэнджаным і папрысутнічаць на іх сустрэчы. У сапраўдны жа момант яны разам разглядалі высачэзную белесую сцяну, прыкідваючы, як найлепшым чынам выкарыстаць сітуацыю, якая склалася.
  
  – Наш запас бамбука падыходзіць да канца, – казала Спадарыня, – а бо Длиннотень напэўна выпусціць супраць нас Цені. Як мінімум адзін раз.
  
  Размова вялася на таглиосском. Ёй было ўсё роўна, чуюць яе, а вушэй вакол хапала, уключаючы вушы Нажа і Лебедзя, Очибы і Синдава і генералаў з ліку наров. Ні адзін з гэтых людзей не здаваўся мне годным поўнага даверу.
  
  Акрамя таго, вакол у мностве віліся крумкачы.
  
  Яны ператварылі разваліны Кьяулуна ў сапраўдны птушыны базар. І тое сказаць, ім было чым пажывіцца. Якія ўсталяваліся холаду захавалі для іх трупы падданых Гаспадара Ценяў.
  
  Амаль усе салдаты кідалі камянямі ў птушак, але тыя выдатна навучыліся адхінацца. Я падазраваў, што неўзабаве людзі прывыкнуць да крумкачам настолькі, што перастануць звяртаць на іх увагу, а пагаварыць аб важных справах, разлічваючы захаваць таямніцу, можна будзе толькі пад абаронай чар, распугивающих шпіёнаў Душелов.
  
  Кружившиеся птушкі адбыліся трывожным карканне. Усе, акрамя мяне, прапусцілі гэта міма вушэй. Ды і я насцярожыўся толькі таму, што падумаў пра Одноглазом: ужо не памкнуўся ён прасачыць за намі?
  
  І не пачуў, ці гэта хто-небудзь яшчэ?
  
  Немагчыма зрабіць што бы тое ні было, не пакінуўшы ніякіх слядоў. І калі хто-то навучыўся распазнаваць гэтыя сляды...
  
  У адзін з крыштальных купалаў трапіла столькі вогненных шароў, што ён загучаў. Спачатку быў нягучны гул, ён нарастаў і ў рэшце рэшт ператварыўся ў аглушальны роў. Купал выбухнуў, разляцеўшыся на мноства аскепкаў і падняўшы воблака пылу.
  
  Выбух адбыўся гэтак раптоўна, што нават Спадарыня на міг адцягнулася.
  
  І ў гэты міг контратаковал Длиннотень.
  
  Нябачны гігант у тысячу футаў ростам пачаў таптаць і штурхаць тяжеленными ботамі жаўнераў, замацавацца на сцяне Вяршыні і спешивших ім на падмогу. Гэта заспела Спадарыню знянацку, хоць яна справілася з разгубленасцю амаль імгненна. Людзі, ўтрымліваў сцяну, хутка разышліся, але многія былі скінутыя і разбіліся да смерці. Услед за імі паляцелі вераўчаныя лесвіцы.
  
  Сілай магіі Спадарыня здолела спыніць тупат, але аднавіць лесвіцы было вышэй за яе сіл. Длиннотень зрабіў ўдалы ход.
  
  Увесь астатак дня Костоправ не пакідаў абранай пазіцыі для назірання за ходам аблогі. Я тырчаў побач з ім. Нічога асаблівага не адбылося.
  
  Калі мы, нарэшце, адправіліся назад, Костоправ заўважыў:
  
  – Магчыма, у канчатковым рахунку гэта будзе небескарысна.
  
  – Ды. Вядома, калі здолеем захаваць нашых людзей. Тых, хто застаўся ўнутры.
  
  – Мы пастараемся.
  
  Ён з шалёнай хуткасцю пракручваў у галаве падзеі дня. Яны разгортваліся незалежна ад распрацаванага Костоправом плана, і цяпер ён спрабаваў знайсці станоўчыя моманты.
  
  Яму было не да ўсякіх дробязяў, накшталт той, чаму я еду на кляче Тай Дэя, а мой сваяк і зусім баіцца ззаду.
  
  Успомніўшы аб Тай Дэе, я ўспомніў і пра Дрымоту. Надвор'е ўсталявалася не тая, якой я чакаў, і вайна ідзе не так, як я чакаў, а стала быць, і ў Дрымоты справы маглі павярнуцца самым нечаканым чынам. Трэба было б праверыць.
  
  Вецер узмацняўся, калючыя макулінкі прадказвалі буру.
  
  – Здаецца, мяцеліца будзе што трэба.
  
  – Шкада, што яна не пачалася з раніцы крыху раней. Глядзіш, мы б ужо сядзелі ўнутры, у цяпле.
  
  – Спадзяюся, сённяшняя мяцеліца будзе апошняй за гэтую зіму.
  
  – Дарэчы, нагадаў. Як у нас з насеннем для пасеву?
  
  
  
  47
  
  Бура не спынялася доўга. Пару разоў я ледзь не заблудзіўся па дарозе ад сваёй нары да фургона Аднавокага або логава Костоправа. Завіруха прынесла такую сцюжу, што Вэнджанага, каб ён не замёрз, прыйшлося перанесці да Старога. Салдаты пакутавалі ад холаду, прычым многія па ўласнай дурноце – не паклапаціліся пра хованцы. Палонныя папярэджвалі, што зімы тут халадней, чым дзе б то ні было.
  
  І зноў я быў вымушаны атрымліваць асалоду ад пражываннем пад адным дахам з матухнай Готой.
  
  Тай Дэй паўтараў, што ў такое надвор'е яе нельга пакідаць звонку, ды і сам я з гадамі разьмякнуў. І таму пагадзіўся. Яна паводзіла сябе нязвыкла – ні ў што не лезла і наогул рэдка раскрывала рот. Дапамагала Тай Дэю калупаць мерзлую зямлю і выносіць яе вонкі, пашыраючы нашу зямлянку. І за ўвесь час, пакуль я пісаў, не прамовіла ні аднаго ваяўнічага словы. Працавала матухна Гота старанна, праўда ў гэтым дачыненні ў мяне і раней не было да яе прэтэнзій. Я нават занерваваўся з-за таго, што яна паводзіла сябе амаль па-чалавечы. Хоць і не выказвала асаблівай прыязнасці або ласкі.
  
  Праўда, Костоправу пашанцавала яшчэ менш, чым мне: ён дзяліў сваё месцазнаходжанне з Аднавокім і Вэнджаным. Мне ж не пашанцавала перш за ўсё ў тым, што пры такім раскладзе я амаль не меў магчымасці блукаць з духам. А калі мне выпадаў рэдкі шанец гэтым заняцца, яны не дазвалялі падоўгу адсутнічаць. Адпускалі роўна настолькі, каб можна было адказаць на падрыхтаваныя імі пытанні. Да якіх, як яны сцвярджалі, у іх не даходзілі рукі.
  
  Костоправ з духам амаль не гуляў, затое ні завіруха, ні любыя яе наступствы не маглі адцягнуць яго ад іншых спраў.
  
  А на Вяршыні Длиннотень праводзіў доўгія гадзіны ў грамадстве Ревуна. І калі не абмяркоўваў справы з саюзнікам, то раіўся з Нарайяном Сінгхам.
  
  Падобна на тое, Сінгх, здабыўшы ў асобе Гаспадара Ценяў ледзь ці не аднаго, задраў нос. Што ж да Дачкі Ночы, то яна была пагружана ў сябе і зусім не заўважала таго, што адбываецца вакол.
  
  У сценах крэпасці працягваліся сутычкі. Я амаль зайздросціў нашым хлопцам, якія апынуліся ў гэтай пастцы. Праўда, яны трэсліся ад страху, але затое не дрыжалі ад холаду, ды і здабываць ежу ім худа-бедна ўдавалася.
  
  Снегапад не спыняўся тры дні. Суровыя вятры не слабелі. Я ўжо турбаваўся, ці хопіць нам дроў. Снегу наваліла столькі, што хадзіць стала амаль немагчыма. Майстраваць лыжы або снегоступы ніхто не ўмеў. Падобна на тое, ва ўсёй арміі, акрамя мяне і трох-чатырох хлопцаў з Старой Каманды, ніхто і слыхом не чуў пра снегоступах.
  
  Я лічыў, што Длиннотень абавязкова нашле на нас Цені, але ён так і не скарыстаўся зручным момантам. Таму што сумняваўся ў здольнасці Ревуна самастойна справіцца з Спадарыняй. А магчыма, і таму, што баяўся надоўга паварочвацца да саюзніку спіной.
  
  
  
  Сны станавіліся ўсё выразней. І разнастайней. Я трапляў і на раўніну смерці, і ў ледзяныя пячоры; бываў у дэльце, дзе сустракаў Сары, і ў навакольных наш лагер гарах, дзе бачыў пережидавших непагадзь Гобліна і Могабу.
  
  Усе гэтыя сны здаваліся вельмі рэальнымі.
  
  Яшчэ больш рэальнымі здаваліся сны, у якіх прысутнічала Душелов. Сястра Спадарыні знаходзілася ў адзіноце, здольным расчуліць камень. Здавалася, само наадварот ёю сховішча прыцягвае да сабе на аматара. Снегу там намяло вышэй яе росту.
  
  Першыя два разы я ўспрыняў гэты сон спакойна. Толькі на трэцюю ноч адчуванне рэальнасці было настолькі моцным, што я вырашыў лічыць гэта свайго роду рэчаіснасцю.
  
  Наступную ноч я прысвяціў энергічным доследам. А раніцай, праглынуўшы прыгатаваны матухнай Готой цалкам ядомы сняданак, з цяжкасцю рушыў па снезе да Капітана.
  
  – Прыйшлося сысці? – спытаў ён.
  
  – Яны не так ужо дрэнныя. Старая фабрыкуе амаль ніштавата. Калі ты не занадта пераборлівы.
  
  – Дык у чым справа? І дзе твая цень?
  
  – Мне здаецца, хлопцу не вельмі падабаецца снег.
  
  На маёй памяці Тай Дэй яшчэ ні разу не струхнул – да цяперашняй зімы, калі ўпершыню ў жыцці ўбачыў зямлю пад белым покрывам.
  
  – Як і ўсім нам. Ёсць навіны аб старикане?
  
  – Жартуеш? У такую-то надвор'е!
  
  Ён па-ранейшаму знаходзіўся ў ўпэўненасці, што дзядзечка Дой што-то ладзіць. Магчыма, мне варта было б пашукаць дзядзечку ў сне.
  
  – Я проста хацеў, каб ты ведаў: мае сны становяцца па-сапраўднаму дзіўнымі.
  
  – Гэта гульня ўяўлення або ты на самай справе ўваходжу ў свет духаў?
  
  – Ва ўсякім выпадку, па адчуваннях вельмі падобна на прагулкі з Вэнджаным. Але толькі падобна. Няма адчування, быццам я што-то кантралюю. Пакуль.
  
  Костоправ хмыкнуў і задумаўся. Ён, вядома ж, убачыў магчымасці, якія адкрываюцца. Як і я.
  
  – Вось я і падумаў: а што, калі хуценька наведаць з Вэнджаным тыя месцы, дзе я бываў у снах, і праверыць, наколькі гэтыя бачання блізкія да рэчаіснасці?
  
  Я разлічваў выканаць задуманае без асаблівых цяжкасцяў: бо гэтыя сны я бачыў ужо шмат разоў.
  
  – Давай дзейнічай. І не мешкай.
  
  – А спяшацца-то куды? Снегапад накшталт поунялся...
  
  Костоправ зноў хмыкнуў. Ён ператвараўся ў сапраўднага старога пердуна.
  
  
  
  Падарожжа з Вэнджаным не адкрыла мне нічога новага. Праўда, вядзьмак па-ранейшаму адмаўляўся набліжацца да Душелов, але, праляцеўшы высока над зямлёй, я выявіў, што яна і сапраўды засела ў заснежаным цясніну.
  
  
  
  48
  
  У рэшце рэшт надвор'е змянілася. Снег раставаў. Мы вылезлі з нашых нор, нібы суркі. Сапраўды гэтак жа, як і непрыяцель. Першае час, пакуль людзі яшчэ не ачухаліся, ні ў каго не было жадання біцца.
  
  Праўда, унутры Вяршыні сутычкі не заціхалі. Аднак салдаты Длиннотени здавольваліся тым, што трымалі салдат Спадарыні ў асяроддзі. З якога тыя не вельмі-то імкнуліся вырвацца, паколькі такая спроба для многіх азначала б смерць, прычым бессэнсоўную, бо яны ўсё роўна былі адрэзаныя ад знешняга свету прыгоннымі сценамі. Яны захапілі дастаткова запасаў, каб пратрымацца немалы тэрмін, і былі цвёрда ўпэўненыя ў тым, што Спадарыня зробіць усё магчымае для іх вызвалення.
  
  Менавіта так яна і мела намер паступіць. З дапамогай Вэнджанага я прасачыў за ёй і пераканаўся, што яна загадзя ўлічыла верагоднасць таго, што яе штурмавыя групы будуць на час адрэзаныя. Таму-то і паслала ў атаку самыя боевитые падраздзяленні на чале з камандзірамі, гатовымі да любых выпрабаванняў.
  
  
  
  Атрады князя канчаткова ўгразлі ў руінах Кьяулуна, на поўнач ад нас, дзе Могаба прыкладаў усе намаганні, каб выматаць нашых людзей. Войскі Спадарыні ўтрымлівалі мясцовасць паміж горадам і Вяршыняй. Адна дывізія Капітана абыйшла Вяршыню з іншага боку і асядлала дарогу да Брамы Ценяў. Іншая заставалася ў рэзерве.
  
  Запахла вясной, што абяцала новую пагрозу.
  
  – Як думаеш, – спытаўся я Костоправа, – не надакучыла ці Прабриндра Дра гуляць у салдацікі?
  
  Ён страпянуўся:
  
  – Няўжо мае думкі настолькі відавочныя?
  
  – Думкі наконт чаго?
  
  Я агледзеўся. Адзін толькі Тай Дэй знаходзіўся досыць блізка, каб нас пачуць.
  
  – Ну, ты ж разумееш... Яго дывізія падрыхтавана слабей астатніх.
  
  – І найменш надзейная?
  
  – Наша армія панясе найбольшыя страты, перш чым дабярэцца да Хатовара, Мурген. Папраў, калі я памыляюся. Здаецца мне, гэта ў інтарэсах Атрада, каб максімальны ўрон прыйшоўся не на нашу долю.
  
  – І?..
  
  – Я веру ў нашу Старую Дывізію. Большасць гэтых хлопцаў гатовыя ўступіць у Атрад. І большасць з якія ўступілі, аддам я такі загад, стануць змагацца з князем.
  
  У апошні час многія таглиосцы выяўлялі жаданне служыць у Атрадзе. І трэба меркаваць, яны гэта рабілі цалкам шчыра. А чалавек, які даў прысягу, урасла ў Атрад душой. Для яго клятва вернасці – не пустыя словы.
  
  Гэтая прысяга прыносіцца таемна. Новага рэкрута просяць захоўваць у сакрэце якая здарылася ў яго жыцці перамену. Староннім не трэба ведаць, наколькі моцны Атрад на самай справе. Сёе з кім з сваіх тут таксама звяртаюцца як з грыбамі – калі гэтага сёе-каго клічуць Спадарыняй.
  
  – Гэта я разумею. Дзіўлюся толькі таму, што дастаецца і Спадарыні.
  
  Тыя непрыемнасці, што не сыпаліся на князя, сыпаліся на яе.
  
  Костоправ паціснуў плячыма: калі справа тычылася яго жонкі, ён не быў упэўнены ні ў чым.
  
  – Мабыць, я б не хацеў паставіць Спадарыню ў такую сітуацыю, калі спакуса для яе будзе занадта моцным.
  
  – А як наконт Новай Дывізіі?
  
  – Яе я не рызыкнуў бы паслаць супраць князя. Думаю, гэтыя людзі не змогуць прыняць мой бок у междоусобице.
  
  Ён глядзеў на мяне ва ўпор. Так, гэтая кампанія шчодра дадала суровасці нашаму Старому. Я як быццам з самай Киной гуляў у глядзелкі.
  
  Але вачэй не адвёў.
  
  – Я выканаю свае абяцанні, – сказаў Костоправ.
  
  Ён меў на ўвазе, што нашы наймальнікі так не паступяць. Радиша ўжо дакладна мае намер падмануць. Што ж да князя, то ён правёў з намі ў паходах дастаткова часу, каб мы яго лічылі сваім хлопцам.
  
  Нам так і не выпала выпадку выпрабаваць магію на яго сястры.
  
  – Як жа часта я шкадую, што не застаўся вясковым хлапчуком, – сказаў я.
  
  – У цябе па-ранейшаму кашмары?
  
  – Кожную ноч. Праўда, цяпер гэта не прамая атака. Я сам прокладываю сабе шлях і стараюся выкарыстоўваць гэтую магчымасць для выведкі. Але ўжо павер, справа гэта малоприятное.
  
  Кіна – або нейкая сутнасць, якая выдае сябе за Кіну, – прысутнічала ў маіх снах пастаянна. Я быў схільны лічыць, што гэта ўсё-ткі Qinā, а не Душелов. Багіня ўсё яшчэ спрабавала спакусіць мяне абяцаннем вярнуць Сары.
  
  І ёй бы не перашкодзіла што-то зрабіць са сваім пахам.
  
  – Яна і Спадарыню наровіць зачапіць?
  
  – Магчыма. – Ды амаль напэўна. – Ці Спадарыня спрабуе апрацаваць яе.
  
  – Угу... – Ён ужо не слухаў.
  
  Глядзеў на Вяршыню, над якой зноў замільгалі вогненныя шары.
  
  Ўспыхвалі яны і над развалінамі Кьяулуна. Людзі, якіх сабраў там Могаба, праяўлялі незвычайнае зацятасць. Гэты сукін сын умеў падбіраць добрых салдат і натхняць іх на бой. Прабриндра Дра даводзілася расчышчаць руіны, разбіраць адзін дом за адным. Усё, што магло гарэць, ішло на паліва.
  
  Па-ранейшаму стаяла сцюжа. Зямлю устилал снежны полаг таўшчынёй у восем цаляў – і гэта па-над тоўстай ледзяной скарынкі. Ну і вясна! Цікава, калі нарэшце спыняцца праклятыя завірухі? Длиннотень-тое ж, мусіць, сядзіць у цяпле, пад сваім крыштальным купалам. Дарэчы, у апошні час ён нас амаль не трывожыць. З чаго б гэта?
  
  Я кінуў погляд на дымныя руіны Кьяулуна. Хацелася верыць, што князь пакіне цэлымі хоць бы некалькі будынкаў, каб добрыя людзі, накшталт мяне, маглі дачакацца ў цяпле, калі ён выкурыць апошніх партызан. Я стаміўся жыць як барсук.
  
  – Што там адбываецца? – паказаў Костоправ на Вяршыню.
  
  – Нічога не мяняецца. Я не разумею Длиннотень. Ён што, сам сабе вораг? Ці настолькі ашалеў, што ўжо нічога зрабіць не можа? Такое здараецца. Быццам бы і ведаеш, як трэба дзейнічаць, але ўжо не верыш, што з гэтага выйдзе толк. Такі ж параліч напаў на Вэнджанага, незадоўга да таго, як ён пазбавіўся прытомнасці.
  
  Костоправ задумаўся:
  
  – Ну, а ты як? Адпачываеш нармальна? З тваімі-то снамі?
  
  – Гэта пакуль не праблема, – схлусіў я.
  
  Зрэшты, у сне я зараз і праўда не меў патрэбу. Я меў патрэбу ў эмацыйнай падтрымцы. Для чаго мне варта было б правесці тыдзень-іншую з жонкай.
  
  – А дзе твае свойственники?
  
  Калі б я ведаў. Ад дзядзечкі Доячы па-ранейшаму ні слыху ні духу.
  
  – Добры пытанне. І перш, чым ты задасі наступны, адкажу: я не маю ні найменшага падання, што ў іх на розуме – калі ў іх наогул ёсць розум.
  
  – Мне не вельмі падабаецца, што вакол нас такая процьма нюень бао.
  
  – Не варта чакаць ад іх падвоху, Капітан. Яны плацяць доўг гонару.
  
  – Ты пастаянна намякаеш, што мне варта было б пабываць з табой у Дежагоре.
  
  – Ну, гэта б, безумоўна, паспрыяла разуменню.
  
  Ён панура ўтаропіўся на велічэзную белакаменную крэпасць:
  
  – Як думаеш, ці варта нам прапускаць туды бежанцаў?
  
  – Навошта?
  
  – У Длиннотени запасы абмежаваныя, а тут лішнія раты.
  
  – Ён іх ні за што не прыме.
  
  Я ўсё яшчэ не разумеў, чаму Длиннотень размясціў у сваёй крэпасці такі маленькі гарнізон. У сценах Вяршыні ў яго не больш за тысячу чалавек, у тым ліку слуг, дамачадцаў і тых бежанцаў, якія трапілі туды да разбурэння лясоў. Звычайнага, зямнога спосабу адбіць шматлікія атакі праціўніка пры такіх умовах не існуе.
  
  Праўда, Длиннотень і не разлічвае на звычайныя спосабы. Ён упэўнены, што зможа адседжвацца колькі заўгодна пад абаронай наипрочнейших загавораў, якім у яго няма ліку.
  
  – Не думаю, што гэта будзе доўжыцца доўга, Мурген.
  
  Паветра прочерчивали вогненныя шары. Наляцеўшы вецер падхопліваў папяровых змеяў з падвеснымі кошыкамі: іх прывезлі ў абозе з самага Таглиоса. На такім ветры яны маглі падняцца да верху сцяны з дваццаццю пяццю фунтаў грузу. Костоправ заявіў, што назапасіўся імі зусім не для гэтага. Але для чаго менавіта, не патлумачыў.
  
  – Мяне захапляе твая ўпэўненасць, камандзір. Будучы год – у Хатоваре.
  
  «Будучы год – у Хатоваре». Ужо даўно гэта стала саркастычным лозунгам Старой Каманды. Баюся, неўзабаве многія плюнуць на ўсё і зададуць драпу на поўнач. Служба Таглиосу, з яе бясконцымі нястачамі, не задавальняе нікога, акрамя Спадарыні.
  
  Нягледзячы на крайнюю стомленасць, настрой у яе, падобна, цудоўнае. У абстаноўцы, калі параноя здаецца адзіным нармальным спосабам даць рады з рэальнасцю, Спадарыня, як рыба ў вадзе.
  
  Костоправ не ўсміхнуўся. Яму і ў галаву не прыходзіла, што мэта, пастаўленая ім перад Атрадам, можа стаць прадметам насмешак.
  
  Гэтая кампанія забіла ў ім пачуццё гумару. Або, па меншай меры, ўвяла гэта пачуццё ў каматозны стан, як небараку Вэнджанага.
  
  – Тай Дэй, не прагуляцца нам?
  
  Калі ў Старога псуецца настрой, варта трымацца ад яго далей.
  
  
  
  49
  
  Меркавалася, што Аднавокі заменіць мяне ў якасці летапісца – хоць бы да таго часу, пакуль не вернецца і не будзе ўведзены ў курс справы Дрымота. Але тыя рэдкія выпадкі, калі я ці Костоправ спрабаваў зваліць на ведзьмака гэтую работку, паслужылі пераканаўчым доказам таго, што Дрымота незаменны. Таму як летапісец з старога пердуна быў аховый. Зрэшты, у яго ўзросце гэта нядзіўна.
  
  Дзіўна тое, што ён даў сабе волі паведаміць пра заўважаныя ім на прагулцы з Вэнджаным небезынтересных фактах. Няма, запісаць ён ні чорта не запісаў і дэталі, ясная справа, забыўся, ды і расказаў пра ўбачанае не адразу – але ж лепш позна, чым ніколі. Хіба не так?
  
  Можа, і так. Даўніна Вэнджаны не быў намертва прыкаваны да часу. Мы з ім вярнуліся да моманту, які меў месца неўзабаве пасля таго, як Нарайян наведаў Ревуна на прыгоннай сцяны і іх даверны размова была бесцырымонна перапынены дарэшты сусветным бандай озверелых паслугачоў Спадарыні.
  
  
  
  Сінгх і Дачка Ночы шчасна пайшлі ў свае пакоі. Дзяўчынка амаль не гаварыла. Нарайян відавочна размякаў ў яе прысутнасці, хоць яна была маленькай нават для свайго ўзросту. Не звяртаючы на яго ўвагі, яна прымосцілася за мініяцюрным рабочым сталом і подкрутила кнот лямпы. Цікава было бачыць яе за тым жа справай, якім я займаўся ледзь не кожны дзень.
  
  Я ў здзіўленні сачыў за тым, як яе маленькая ручонка выводзіць словы на мове, якога я не ведаў і, як неўзабаве зразумеў, на якім і сама яна не ўмела ні чытаць, ні пісаць. Ледзь усвядоміўшы, чым яна займаецца, я кінуўся ў мінулае ў пошуках тлумачэння. І даведаўся, што яна засела за пісаніну тыдзень таму назад.
  
  Была поўнач. Нарайян затрымаўся дапазна, спрабуючы супакоіць сваю душу малітвай і дасягнуць таго стану, у якое ўпадала Дачка Ночы, калі тычылася багіні. Ён распачаў, напэўна, сотню спробаў, але ні адна не ўвянчалася поспехам.
  
  Няўдачы ўжо не адклікаліся ў ім болем. Нарайян ведаў, што адхілены, і жадаў толькі зразумець, за што.
  
  У гэты раз, ледзь душыла забыўся ў цяжкім сне, Дачка Ночы пачала яго трэсці:
  
  – Прачніся, Нарайян. Уставай.
  
  Ён з цяжкасцю разлепил вочы. У такім моцным ўзбуджэнні дзяўчынка знаходзілася хіба што ў той дзень, калі даведалася, што ёй наканавана стаць прыладай Кины, рукамі багіні ў гэтым свеце.
  
  Нарайян застагнаў. Больш за ўсё яму хацелася адштурхнуць соплюху і гыркнуць, каб прыбіралася на свой сяннікі, але ён заставаўся адданым слугой багіні, гатовым выканаць любую яе волю. А воля дачкі – як бы гэта ні ўскладняла жыццё обманника – лічылася воляй яе боскай маці.
  
  – У чым справа? – прамармытаў ён, расціраючы твар.
  
  – Мне патрэбныя пісьмовыя прыналежнасці. Пёры, чарніла, пэндзля, чарнільныя камяні, сцізорык – усё неабходнае для лісты. І вялікая пераплеценая сшытак з чыстымі старонкамі. Будзь усё гэта неадкладна.
  
  – Але ж ты не ўмееш ні чытаць, ні пісаць. Ты занадта малая.
  
  – Маёй рукой будзе вадзіць Маці. Але я павінна ўзяцца за справу як мага хутчэй. Яна баіцца, што не паспее завяршыць працу тут, у бяспекі. Часу засталося зусім няшмат.
  
  – Але што ты збіраешся пісаць? – спытаў Нарайян, ужо цалкам прачнуўся і цалкам збіты з панталыку.
  
  – Маці хоча, каб я зрабіла копіі Кніг Мёртвых.
  
  – Копіі? Але ж гэтыя Кнігі страчаны ў спрадвечныя часы. Нават жрацы Кины сумняваюцца ў тым, што яны існуюць. Калі наогул з'яўляліся на святло.
  
  – Яны існуюць, толькі ў... іншым месцы. Я іх бачыла. І іх трэба вярнуць у гэты свет. Яна скажа мне, што запісаць.
  
  – Але навошта? – пасля нядоўгага роздуму спытаў Нарайян.
  
  – Кнігі павінны паспрыяць наступу Года Чэрапаў. Першая Кніга – самая важная. Я яшчэ не ведаю, як яна называецца, але да таго часу, калі скончу пісаць, ці змагу яе прачытаць і выкарыстоўваць для стварэння астатніх Кніг. А потым навучу імі карыстацца, каб адкрыць шлях маёй Маці.
  
  Нарайян сутаргава глынуў паветры. Ён быў неграмотен, як і пераважная большасць таглиосцев. І падобна шматлікім непісьменным, трымцеў перад ўмеюць чытаць і пісаць. Звязаўшыся з Длиннотенью, ён пабачыў нямала цудаў, але па-ранейшаму лічыў пісьменнасць самым магутным вядзьмарствам.
  
  – Яна сапраўдная Маці Цемры, – прамармытаў Нарайян. – І няма нікога над ёй.
  
  – Мне патрэбныя ўсе гэтыя рэчы, – не па-дзіцячаму патрабавальна заявіла дзяўчынка.
  
  – Ты іх атрымаеш!
  
  Праз тры гадзіны пасля таго, як яны схаваліся ад салдат Спадарыні, дзяўчынка павольна вадзіла пяром па паперы. Паблізу на ўсю моц палыхалі сутычкі. Нарайян нервова мераў крокамі пакой і дрыжаў. Нарэшце дзяўчынка падняла на яго жахлівыя вочы:
  
  – У чым справа, Нарайян?
  
  – Мне незразумелы ход падзей. Маленькі вядзьмак паклікаў мяне наверх і паказаў насаджаныя на пікі галовы маіх братоў. Падарунак ад тваёй маці па нараджэнні. – Ён асекся, не жадаючы развіваць гэтую тэму.
  
  А мне падумалася, што, калі ён аднойчы трапіцца ў нашы рукі, не будзе для яго катаванні страшней, чым ванна.
  
  – Не магу ўявіць, чым кіравалася багіня, аддаючы сваіх верных сыноў у рукі гэтай жанчыне. З нашых братоў амаль нікога не засталося ў жывых.
  
  Дзіця пстрыкнула пальцамі, і Сінгх змоўк.
  
  – Яна забіла іх? Тая жанчына, што дала мне жыццё ў плоці?
  
  – Вядома. Я здзейсніў недаравальную памылку, не скончыўшы з ёй, калі павёз цябе да тваёй сапраўднай маці.
  
  Дзяўчынка ніколі не называла Спадарыню сваёй маці. А бацькі зусім не згадвала.
  
  – Упэўнена, у маёй маці былі на тое важкія прычыны, Нарайян. Загадай рабыням прыбрацца. Я спытаюся ў яе.
  
  Да заляцаюцца за ёй тенеземским жанчынам дзяўчынка ставілася як да мэблі, хоць яны не былі рабынямі.
  
  Сінгх пагнаў чэлядзь, скоса пазіраючы на Дачку Ночы. Здавалася, яна і сапраўды кранутая яго скаргамі.
  
  Нарайян зачыніў дзверы за апошняй жанчынай, не якая спрабавала схаваць палягчэння. Абслуга Вяршыні не любіла Дачка Ночы, гэта маленькае пачвара. Нарайян прысеў на кукішкі. Дзіця ўжо впало ў транс.
  
  Куды б ні адправілася душа Дачкі Ночы, яна знаходзілася там нядоўга. Але за гэты час дзяўчынка збялела, а выйшаўшы з трансу, выглядала ўстрывожанай.
  
  Свет духаў поўніўся пахам смерці. Але Кіно не з'явілася.
  
  – Я не разумею гэтага, Нарайян, – прамовіла дзяўчынка. – Яна кажа, што не попустительствовала іх смерці і нават не дазваляла ім памерці. – Уражанне было такое, быццам дзіця паўтарае чужыя словы, хоць выглядае пры гэтым значна старэй сваіх гадоў. – Яна ўвогуле не ведала, што гэта здарылася.
  
  А вось гэта ўжо папахвае крызісам веры.
  
  – Што?! – Нарайян быў узрушаны, ашаломлены, спалоханы.
  
  Зрэшты, страх і так ужо стаў сталым спадарожнікам яго жыцця.
  
  – Я спытала яе, Нарайян. Яна даведалася аб гэтых смярцей ад мяне.
  
  – Як такое можа быць?
  
  Я бачыў, што жах запускае свае халодныя кіпцюры ў вантробы Сінгха. Няўжо цяпер ворагі обманников могуць забіваць іх без разбору і нават без ведама іх багіні? Няўжо дзеці Кины настолькі безабаронныя?
  
  – Якім жа магутнасьцю валодаюць гэтыя паўночныя забойцы? – спытала дзяўчынка. – Хіба Вдоводел і Жизнедав не проста жупелы? Хіба яны сапраўдныя напаўбагі, якія пасяліліся ў целах смяротных? Хіба яны настолькі моцныя, што могуць застить павуціннем ілюзій позірк маёй Маці?
  
  Іх абодвух – гэта я бачыў выразна – раздзіралі сумневы. Калі ўдалося з такой лёгкасцю забіць ўладальнікаў чырвоных і чорных румелов без ведама іх апякункі, тое, што можа выратаваць жывога святога і нават месію обманников?
  
  – Калі ўсё ідзе менавіта так, – сказаў Сінгх, – нам застаецца толькі адно – спадзявацца на гэтага вар'ята, на Длиннотень. Будзем спадзявацца, што ён ужо перабіў усіх таглиосцев, прарваўся ў крэпасць.
  
  – Баюся, Нарайян, што гэта не так. Пакуль не так.
  
  Адкуль ёй гэта вядома, дзяўчынка не патлумачыла.
  
  50
  
  Табе, дружа, – таго, хто прачытае гэтыя запісы, калі мяне не стане, – будзе цяжка паверыць у тое, што часам я здольны на вялікія глупствы. Але менавіта гэта здарылася пасля таго, як я вырашыў прагуляцца да перадавому камандным пункце Спадарыні і зірнуць на тое, што адбываецца не з утульнага і бяспечнага свету духаў, а ўласнымі, зямнымі вачыма.
  
  Яшчэ не дабраўшыся туды, я зразумеў, што злямчаную дурня. Зямля была спрэс пакрыта даўгаватымі гурбамі, і пад кожным ляжаў мярцвяк; то і справа я наступаў на труп або спатыкаўся аб яго.
  
  Калі зменіцца надвор'е, у крумкач пачнецца баль.
  
  А яна ўжо змянялася. Ішоў дождж, не занадта моцны, але раўнамерны, і ад дажджу раставаў снег. Стаяў туман; я бачыў не далей чым на сто футаў. Цягнуцца па глыбокім снезе, пад дажджом, скрозь густы туман мне яшчэ не даводзілася.
  
  Наогул-то, мяне атачала нямая прыгажосць, але ацаніць яе годна я не мог. Паколькі быў глыбока няшчасны – напэўна, амаль як Тай Дэй. У яго роднай дэльце было цёпла нават зімой.
  
  Вось Дрымота, той цяпер атрымлівае асалоду ад якая прыйшла ў Таглиос ранняй вясной.
  
  Я так зайздросціў хлопцу, што ледзь не зненавідзеў яго. Мне трэба было паехаць самому.
  
  Ён даставіў маё пасланне Лазняў Да Трангу. Калі гэта адбылося, я быў мухай на сцяне яго пакоя. Стары спакойна прыняў ліст, не выказаўшы ні здзіўлення, ні цікавасці, толькі прапанаваў Дрымоту пачакаць на выпадак, калі будзе адказ.
  
  Затым мой ліст адправілася ў храм Гангеши. Лазняў Да Транг павёз яго сам.
  
  На самай справе я знаходзіўся не ў Таглиосе, а зусім у іншым месцы, дзе ў мяне стукалі зубы ад холаду.
  
  – Чаму мы тут? – нечакана спытаў я.
  
  Нечакана і для самога сябе. Праўда, у той момант пытанне здаваўся мне дарэчным. Тай Дэй ўспрыняў яго літаральна. Тут ужо нічога не зробіш, ўяўлення у гэтага малога не было ні на грош. Ён паціснуў плячыма. Хлопец захоўваў неусыпную пільнасць, наколькі гэта магчыма для таго, каму за брамы сцякае ледзяная вада.
  
  Мне ніколі не даводзілася бачыць чалавека, настолькі здольнага разбіць сваё жыццё на супярэчлівыя, узаемавыключальныя фрагменты і да кожнага з іх ставіцца з усёпаглынальнай сур'ёзнасцю. Цяпер ён трымаўся напагатове, таму што адзін недоумок па імя Мурген вырашыў зрэзаць шлях, прайшоўшы праз разваліны Кьяулуна. А чаго баяцца – бо Прабриндра Дра ўжо выкурыў адтуль ворагаў. Хіба не так?
  
  Можа, яно і так, але па дарозе нас двойчы абстрэльвалі з руінаў. Спрытна пушчаны з прашчы камень рыкашэтам ударыў мяне па правым сцягне, і цяпер было балюча ісці. Але я не ірваўся адпомсціць, я проста хацеў пайсці далей.
  
  – Я не аб тым, чаму мы канкрэтна ў гэтым месцы отмораживаем сабе азадак. Я хачу ведаць, якога чорта мы торчим на краі святла, у той час як дурні, у якіх не хапае розуму здацца, кідаюцца ў нас камянямі, а Костоправ з Спадарыняй цалкам сур'ёзна лічаць, што захапіць зусім непрыступную крэпасць для іх гэта раз плюнуць?
  
  Тай Дэй дазволіў сабе незвычайнае для яго выказванне:
  
  – Чалавек не заўсёды ведае, чым яму даводзіцца займацца. – Праўда, ён тут жа ўзяў сябе ў рукі і працягнуў у павучальных тоне: – Ты ідзеш Шляхам Гонару, Мурген. Ты імкнешся адплаціць за Сары. Як і ўсе мы. Мы з маці ідзем за табой, таму што твой доўг – гэта і наш абавязак.
  
  Ах ты, хлуслівы хренолиз!
  
  – Добра, няхай так. Дзякуй. Мы хочам палічыць, і мы свайго даможамся. Але гэтая надвор'е мяне дакладна даканае. А як наконт цябе?
  
  – Туман уганяе ў нуду, – прызнаўся Тай Дэй.
  
  Паміж намі прасвістала страла, выпушчаная якім-то крэтынам – да шчасця для нас, якія не мелі магчымасці як след прыцэліцца.
  
  – Ўпартыя засранцы! – сказаў я. – Павінна быць, Могаба намовіў ім, што мы збіраемся, каб зжэрці іх жыўцом.
  
  – Магчыма, у іх няма падстаў думаць інакш.
  
  Я падабраў стралу:
  
  – Што гэта ты раптам стукнуўся ў філасофію?
  
  Тай Дэй паціснуў плячыма. У апошні час ён рабіўся ўсё больш гаваркім. Нібы не хацеў дазволіць мне забыцца, што ён нешта большае, чым мая цень.
  
  Мы выбраліся на плошчу, дакладней, туды, дзе да землятрусу знаходзілася плошча. З-за туману тут немагчыма было адшукаць ні адзінага арыентыру.
  
  – Дзярмо! – Так я ацаніў абстаноўку з філасофскай пункту гледжання.
  
  – Глядзі! – Тай Дэй паказаў на свячэнне злева ад нас.
  
  Навострив вушы, я пачуў гукі, падобныя на прыглушаныя таглиосские лаянкі. Што-то накшталт тых слоў, якія часцяком прамаўляюць салдаты за гульнёй у карты: паўднёўцы навучыліся ў нас, тонку, і гэта справа ім страшна спадабалася.
  
  Я накіраваўся ў той бок па адталай жыжцы. Яна дасягала лодыжак, а ў адным месцы нага правалілася па калена. Я вылаяўся па-таглиосски, і вельмі дарэчы. Пачуўшы родную гаворка, салдаты паспяшаліся на дапамогу. Высветлілася, што яны пачулі хлюпанье і ледзь не зладзілі засаду. Я гэтых хлопцаў не ведаў, але ім мая фізіяномія была знаёмая.
  
  Як аказалася, яны засталіся без камандавання: афіцэр некуды прапаў, сяржант загінуў, і хлопцы паняцця не мелі, што цяпер рабіць. А таму сядзелі сабе ў цяпле ды рэзаліся ў карты, імкнучыся не трапляцца нікому на вочы.
  
  Наша сістэма воінскага навучання была небезупречной. Ініцыятыва на ўзроўні ўзвода не заахвочвалася, ды і на любым іншым таксама.
  
  – Хлопцы, я вашай сітуацыі не ведаю і падказаць нічога не магу. Пашукайце лепш свайго ротнага.
  
  Яны патлумачылі, што іх рота была паслана на зачыстку руінаў ад засеўшых там варожых стралкоў. Гэтым стрэлках не складала працы выяўляць у тумане суперніка – такім быў кожны, хто рухаўся па горадзе. Партызаны стралялі ў кожную рухаецца мэта, чаго не маглі дазволіць сабе таглиосцы. У выніку ўся рота апынулася рассеяная ў тумане.
  
  – А пажар вы адмыслова зладзілі?
  
  – Не, спадар. Проста ў некалькіх хлопцаў здалі нервы, і яны пусцілі ў ход бамбук. Ну а мы не сталі тушыць.
  
  – А чаму вы не падпалілі пабудовы і не чырвоную кнігу стралкоў?
  
  – Забаронена загадам. Гэтыя дамы ў прыстойным стане. Князь хацеў зладзіць тут штаб-кватэру.
  
  – Зразумела.
  
  Зразумеў я больш, чым лічылі таглиосцы. У Прабриндра Дра ўжо мелася штаб-кватэра. Прычым куды больш камфартабельная і ў больш зручным месцы.
  
  – Паслухайце мяне, хлопцы, – сказаў я. – Не варта вам класці галовы, спрабуючы захаваць груду камянёў ды дошак. Калі гэтыя мярзотнікі асмеляцца ў вас страляць, выжигайте іх без ваганняў.
  
  З тых раздзелаў Аналаў, дзе згадваюцца бітвы ў гарадах, можна атрымаць адзін немалаважны ўрок, які цалкам пацвярджае і горкі вопыт майго знаходжання ў Дежагоре. Калі ты пачынаеш думаць не пра сябе, а аб захаванасці маёмасці, у праціўніка з'яўляецца добры шанец зжэрці цябе з трыбухамі. Калі справа дайшла да сутычкі, варта клапаціцца толькі аб тым, каб укокошить ворага, перш чым ён загубіць цябе.
  
  З туману працягвалі вылятаць камяні і стрэлы. Шкоды яны не прычынялі, але не пакідалі сумневу ў тым, што партызаны добра ўяўляюць сабе наша месцазнаходжанне.
  
  Заручыўшыся маёй падтрымкай, княжыя салдаты адправіліся падпальваць будынкі. Я хіхікнуў і прамармытаў пад нос:
  
  – Ганаруся сабой. Вельмі нават ганаруся.
  
  – Што варта зрабіць, павінна быць зроблена, – вымавіў Тай Дэй, мабыць понявший мяне няправільна.
  
  Не было патрэбы тлумачыць яму, што я некалькі падправіў план Прабриндра Дра.
  
  – Ты заспяваеш па-іншаму, калі мы отморозим азадка з-за таго, што гэтыя обормоты без усякай карысці спалят чортаў горад.
  
  Руіны Кьяулуна ўяўлялі сабой велізарны склад дроў, ужо не кажучы аб неабходным для фартыфікацый камені. Але, так ці інакш, калі заняўся агонь, у мяне злёгку закружылася галава. Няўжо чалавека так п'яніць ўлада?
  
  Я затрымаўся ў горадзе. Кожны раз, калі мне сустракаліся отбившиеся ад сваіх і тыя, што засталіся без камандзіраў таглиосцы, пасылаў іх выпальваць ўпартых тенеземских стралкоў. То тут, То там расцвіталі новыя зарева.
  
  З набліжэннем вечара станавілася халадней. Пайшоў дождж. Золь стала браць ледком. Туман рассейваўся, і, калі палепшылася бачнасць, выявілася, што пажараў значна больш, чым уяўлялася мне раней. Агонь распаўсюджваўся без удержу, так што подмерзшая было бруд зноў пачала раставаць.
  
  На змену туману прыйшоў з'едлівы дым.
  
  – Гэтак нам прыйдзецца цягаць дровы з гор, – сказаў я Тай Дэю і разаслаў распараджэнне больш дома не падпальваць.
  
  Але гэта амаль не падзейнічала дзеянні.
  
  Издерганные салдаты пасылалі вогненныя шары куды заўгодна, нярэдка закраналі сваіх, чым, трэба меркаваць, ладна потешали Могабу.
  
  Надышла ноч. А бавіць яе ў Кьяулуне мне зусім не хацелася. Накомандовался я ўволю, і прабіваліся водбліскі пажараў цяпер дзейнічалі мне на нервы. Самае зручны час, каб Гаспадар Ценяў выпусціў сваіх улюбёнцаў.
  
  – Бачыў? – спытаў я.
  
  – Што? – збянтэжана перапытаў Тай Дэй.
  
  – Паручыцца не магу. Вочы ў мяне ўжо не тыя, што перш, але...
  
  Я заткнуўся. Не было патрэбы гаварыць Тай Дэю, што ў вычварным скаку святле я прыкмеціў дзядзечку Доячы, скользившего так, нібы ён сам быў Ценем. За яго спіной трымалася нешта, вельмі напоминавшее троля.
  
  Матушка Гота.
  
  Цікава. Вельмі цікава.
  
  – Давай пройдземся.
  
  Я паспяшаўся ў тым кірунку, куды пайшлі мае свойственники. Целаахоўнік, ясная справа, паплёўся следам.
  
  – Тай Дэй, што ты насамрэч ведаеш пра дзядзечцы Дое? Што рухае ім? Да чаго ён імкнецца?
  
  Тай Дэй буркнуў нешта няўцямнае.
  
  – Адказвай, чорт пабяры! Мы ж радня!
  
  – Ты воін Чорнага Атрада.
  
  – Дакладна, прападзі ты пропадам. Ну і што з таго?
  
  Зноў невыразнае бурчание.
  
  – Гатовы прызнаць, што я недастаткова гадкае, кашчавы, тупы балотны карантышка, каб лічыцца сапраўдным нюень бао дэ дуань, але, здаецца, для Сары я быў прыдатным мужам!
  
  Прыйшлося здушыць жаданне схапіць Тай Дэя за шкирятник і калашмаціць аб сцяну, пакуль не прызнаецца, навошта яны выкралі маю жонку і абвясцілі яе памерлай. У апошні час я лавіў сябе на думцы, што па частцы расізму мог бы выцерці нос і Тай Дэю, і ўсім яго супляменнікам.
  
  – Ён жрэц, – памаўчаўшы, прызнаўся Тай Дэй.
  
  – Ды няўжо? Ну і здзівіў жа ты мяне, брат. За дурня трымаеш? Я цябе не женгал.
  
  На мове нюень бао гэта слоўца азначае «ад нараджэння пачварны і прыдуркаваты чужаземец».
  
  – Ён захавальнік даўніны, брат. Скарбніца старажытных паданняў, знаўца спрадвечных звычаяў. Даўным-даўно мы прыйшлі ў дэльту з іншай зямлі і самі былі зусім іншымі. Зараз жывем, як павінны жыць цяпер, але сярод нас ёсць людзі, якія захоўваюць патаемныя веды аб мінулым. Цябе, летапісцу Чорнага Атрада, гэта павінна быць зразумела.
  
  Можа, яно і так.
  
  Ўзмацніўся дождж ператварыў вуліцы ў суцэльныя лужыны. Праўда, дробныя, не глыбей цалі. Яны прымусілі мяне ўспомніць аб затопленых вуліцах іншага горада. Гэта проста жахлівая гульня ўяўлення, выклікаў я сабе. Магчыма, насланнё, пасыланае Киной. Смуроду тут, вядома, хапае, але гэта не Дежагор. У Кьяулуне нам не прыйдзецца ёсць пацукоў, галубоў і крумкач. І ніхто не звернецца да злавесным абрадаў, якія патрабуюць чалавечых ахвярапрынашэнняў.
  
  Я прыгледзеўся да Тай Дэю. Падобна, яму таксама успомніліся тыя часы.
  
  – Там, па меншай меры, было цяплей, – прамовіў я.
  
  – Я памятаю гэта, брат. Я ўсё памятаю.
  
  Ён меў на ўвазе, што не забыўся, чаму гэтак многія яго супляменнікі палічылі сваім абавязкам служыць воінам Чорнага Атрада практычна на правах денщиков.
  
  – Я хачу, каб ты памятаў тыя дні заўсёды, Тай Дэй. Мы апынуліся ў пастцы, але выжылі. Там я шмат чаму навучыўся. Цяпер мяне нічым не проймеш.
  
  Я трапіў у пекла і адбыў у ім свой тэрмін. Сягоння нават сама Qinā нямоглая выракчы мяне бед страшней тых, што я ўжо перажыў.
  
  Адцягнуўшыся на размовы і разважанні, я выпусціў з-пад увагі дзядзечку Доячы. Калі гэта сапраўды быў дзядзечка Дой. Мы з Тай Дэем блукалі па вуліцах, спрабуючы натхніць салдат і ў той жа час намагаючыся забыцца аб сваім знаходжанні ў пекле.
  
  Пра дзядзечцы Дое гэты маленькі паскуда не проронит больш ні слова.
  
  
  
  51
  
  Костоправ быў незадаволены:
  
  – Хопіць выкідаць такія нумары, Мурген. Не было патрэбы падвяргаць сябе рызыцы.
  
  – Я высветліў, што князь ладзіць нейкую гадасць.
  
  – Падумаеш, навіна. Ад гэтай азадка мы нічога іншага і не чакалі.
  
  – А яшчэ я бачыў дзядзьку Доячы. Ён таксама шнырял у руінах.
  
  – Ну і што?
  
  – Так, бо ты вечна турбуешся наконт маіх сваякоў.
  
  – Цяпер гэта не важна.
  
  Яго словы мяне насцярожылі. Зноў ён ведае нешта такое, што не хоча са мной дзяліцца. Ці проста мае намер захаваць сваю кропку гледжання на тое, што адбываецца ў поўным сакрэце?
  
  – Што здарылася?
  
  – Мы дасягнулі мільнага слупа. Каменя, на якім адзначана адлегласць у мілях. І ніхто гэтага не заўважыў. Што дае нам велізарнае перавага.
  
  – А пояснее нельга?
  
  – Ні ў якім выпадку. Раптам варона пачуе.
  
  – Скажы, навошта ты сустракаешся з гэтай птичницей? – Я ўзяў за звычай прыставаць да Костоправу з гэтым пытаннем, гэтак жа як ён чапляўся да мяне з роспытамі пра дзядзечцы Дое.
  
  Мая назойлівасць яму зусім не падабалася. Адказу я не атрымаў.
  
  – У цябе ёсць справа. У сутнасці, нават два. Вось імі і займайся. Калі звернеш сабе шыю, у мяне не застанецца нікога, акрамя Аднавокага. – Да суровых слоў ён дадаў такі ж погляд.
  
  – Уяўляю, як ты расстроишься.
  
  Костоправ ўлавіў сарказм.
  
  – Калі будзе гатовы Дрымота? Што-то я даўно яго не бачыў.
  
  – Я таксама. – Калі ацэньваць мае словы фармальна, яны не былі хлуснёй. – Ужо вельмі захлопотался. Складаў чарцёж ўнутраных памяшканняў Вяршыні.
  
  Што таксама адпавядала рэчаіснасці. Я працаваў над чарцяжом, калі не знаходзілася справы цікавей. Наогул-то, мне было даручана сёе за кім сачыць, але я не стараўся.
  
  – Ты ведаеш, наколькі глыбокія яе падвалы?
  
  – Няма, – адказаў Костоправ. – Вароны таксама не ведаюць.
  
  Мабыць, наконт гэтага ён памыляўся. Душелов давялося пабываць у сутарэннях Вяршыні, у якасці вязня.
  
  Як бы тое ні было, з размовы я дастаў галоўнае: гэтая паранаідальная валтузня яшчэ вельмі надоўга.
  
  – Добра. Мабыць, я прагуляюся.
  
  
  
  Аднавокі сядзеў насупраць матухны Готы, па другі бок вогнішча. Яны не размаўлялі, што нядзіўна. Дзіўна – ды яшчэ як! – было тое, што яны не лаяліся. Няўжо паршывы колдунишка і сапраўды спрабуе сасватаў яе за Гобліна? Яго вочкі бегалі так, нібы ён задумаў нейкую поскудзь.
  
  Мой целаахоўнік сядзеў побач са сваёй матуляй, кормившей яго выключнай дрэнню, якую нюень бао чаму-то лічаць ежай.
  
  Праслізнуўшы паўз іх, я поднырнул пад парваная коўдру і залез у логава Аднавокага. Там стаяў жудасны смурод. Ужо не ведаю, каго Аднавокі спадзяецца падмануць: ні адзін нармальны чалавек не ўсумніцца ў прызначэнні гэтага густога сусла. Трэба меркаваць, пойла з яго выйдзе такое ж смуроднае. Аднавокі пакідаў іх у свой збан рашуча усё, што здольна блукаць.
  
  Вэнджаны ляжаў на паходнай ложку, вырабленай Лофтусом і яго братамі па замове Аднавокага. Коматозный калдун меў лепшай ложкам ва ўсёй правінцыі. Я прыладзіўся на зэдліку, разважаючы, ці можна будзе і зусім абыйсціся без Вэнджанага. У рэшце рэшт вырашыў, што досведы пачакаюць. Цяпер варта аддаць перавагу надзейнасці. Аднак трэба выцягнуць ведзьмака з гэтага прыбіральня. Пры першай магчымасці ціхенька адпраўлю Вэнджанага да Костоправу, то-то будзе рада Стары.
  
  Я знайшоў Дрымоту: хлапчук усё яшчэ чакаў Лазняў Да Транг у яго гарадскім доме. Рушыўшы ўслед за купцом на балоты, я заўважыў, што той устрывожаны. Цікава з-за чаго? Да храма яму яшчэ ехаць і ехаць, а тым часам стан маёй Сары акругляецца прама на вачах.
  
  Не прайшло і тыдня з тых часоў, як я бачыў Сары ў апошні раз, а яе жывот павялічыўся вельмі прыкметна. Я прыгадаў жартачкі, якія дарослыя адпускалі ў адрас цяжарных жанчын, калі я быў хлапчуком. Цяпер яны не здаваліся такімі смешнымі.
  
  Я вельмі хацеў быць побач з ёй, хай і разумеў, што ў маёй прысутнасці няма ніякай патрэбы. Кожны дзень ва ўсім свеце жанчыны нараджаюць дзяцей і выдатна абыходзяцца без дапамогі бацькоў. У такія моманты яны ўсе заадно, а мужчын і блізка да сябе не падпускаюць.
  
  Я зноў выбраў хвілінку, калі Сары засталася адна, і паспрабаваў матэрыялізавацца прама перад ёй. І зноў мне ўдалося толькі напалохаць яе.
  
  – Хутка ты даведаешся праўду, – паспрабаваў сказаць я, але толькі патрывожыў ластавак на стрехах.
  
  Аднак я мог праявіць цярпенне, паколькі сягоння вёў сваю гульню. Дзядзечка Дой і матушка Гота паняцці не мелі аб тым, што мне было вядома.
  
  Я вырашыў наведаць Радишу.
  
  І з першага погляду зразумеў, што яна шкадуе аб сваім рашэнні паслаць Корд Мэзера з задачай даглядаць за намі, гэтакімі безобразниками. Без сваёй каханай цацкі яна ператварылася ў несносную старую каргу.
  
  Што не прайшло незаўважаным. Нездарма яна так – жрацы заўсёды шукаюць слабасці ў кіраўнікоў.
  
  Мне дадаецца працы: цяпер не перашкаджае прыглядаць і за святошами. Трэба будзе перагаварыць на гэты конт з Костоправом: раптам ён здолее выкарыстоўваць сітуацыю ў сваіх мэтах?
  
  Больш я ў Таглиосе нічога цікавага не ўбачыў. Цяпер усе, ад малога да вялікага, ведалі пра перамогі на Чарандапраше. І рашуча ўсе, незалежна ад касты, веры і грамадскага становішча, як прыхільнікі Чорнага Атрада, так і яго ненавіснікі, не сумняваліся ў хуткім падзенні Вяршыні. Ніхто не выказваў страху перад Гаспадаром Ценяў. Падобна на тое, у Таглиос вярталіся добрыя старыя часы – часы свету, замоў і ўдараў у спіну. На мой погляд, гэты настрой з'явіўся некалькі заўчасна.
  
  Я павярнуў на поўдзень, шукаючы Мэзера. Здаецца мне, Корд не прыйшлося па сэрцу даручэнне Радиши, і ён не надта стараўся. Яго атрад яшчэ не дабраўся да Чарандапраша. Я не стаў высвятляць, чаму: не інакш хлопцы чакаюць добрага надвор'я.
  
  Калі ўжо Мэзер не імкнуўся на фронт, то аб яго спадарожніках і казаць няма чаго. Да таго ж яны лічылі, што вайна ўжо выйграная.
  
  А калі так, навошта ім совацца туды, дзе людзі працягваюць забіваць адзін аднаго? Там жа і пацярпець нядоўга. Ды яшчэ гэты холад, і варварскія ўмовы жыцця, і адсутнасць забаў і вытанчанай кухні...
  
  Я вярнуўся да стылому, орошаемому крывёю масіву Данді-Преш і узняўся над гарамі як мага вышэй, выглядаючы прыкметы знаходжання Могабы, Гобліна, форвалаки або Душелов. Вэнджаны не мог або не хацеў выявіць нікога з іх, хоць прыкладныя месцазнаходжанне Душелов можна было вызначыць па мноству крумкач. Яна засталася там, дзе сустракалася са Старым.
  
  Падвесці Вэнджанага да Брамы Ценяў бліжэй, чым у мінулы раз, не ўдалося. Але тое, што я ўбачыў, прымусіла мяне вылаяцца. Амаль уся Старая Дывізія Костоправа была раззасяроджаныя па лагчынам і скалах паміж Вяршыняй і Брамай Ценяў. Салдаты перарэзалі дарогу на поўдзень, у Хатовар. Некаторыя з гэтых обалдуев мала таго што размясціліся ледзь ці не ля самых Варот, але яшчэ і задумалі папаляваць на дзічыну, якая ім мерещилась. Ледзь не кожную секунду па кірунку да Брамы ляцела некалькі шароў.
  
  Цікава, ці ведае Стары, чым яны тут займаюцца? Нічога дурней і прыдумаць нельга. Адзін-адзіны няправільна пушчаны шар можа разбурыць Вароты.
  
  Я вярнуўся ў цытадэль і пачаў блукаць па цёмных заблытаным калідорах. Памятаючы аб тым, наколькі вялікі страх Длиннотени перад Ценямі, варта было чакаць, што ён будзе належным чынам асвятляць усе ўнутраныя памяшканні. Аднак для гэтага не хапіла б ніякіх рэсурсаў, што, відавочна, зразумеў і Гаспадар Ценяў. А таму ён аддаваў перавагу адседжвацца ў светлых крыштальных пакоях, а па Вяршыні перамяшчаўся толькі пры крайняй неабходнасці, атачыўшы сябе яркім ззяннем. Ужо тады-то святла хапала.
  
  Равун, Нарайян і Дачка Ночы разгульвалі па крэпасці зусім свабодна. Яны нічога не баяліся і нават не цураліся цёмных кутоў. Дзяўчынка ставілася да страхам Длиннотени з непрыхаванай пагардай. Магчыма, таму, што ні яна, ні Нарайян не ўяўлялі сабе толкам, на што здольныя гадаванцы Гаспадара Ценяў. Зрэшты, гэтага толкам не ўяўлялі сабе і мы.
  
  Спадарыня разгарнула паходную майстэрню па перазарадцы выкарыстаных бамбукавых жэрдак, будучы ўпэўненая, што яны нам спатрэбяцца. Я баяўся, што яна мае рацыю.
  
  
  
  Скаланаецца камень. Вечнасць глумливо пажырае ўласны хвост. Баляванне сцюжы набліжаецца да завяршэння. Нават смерць не ведае спакою. Сцены сыходзяць крывёй.
  
  У сівой крэпасці пануе імгла, і ў гэтай імгле цяжка адрозніць сочащуюся з расколін у камені вянозную кроў. Кроплі пабліскваюць у падымаецца з бездані святле. Вакол кожнай жадобна лунаюць маленькія Цені. І за ўсім гэтым назірае адна-адзіная варона.
  
  Крэпасць ўжо пачала напаўняцца извергнутым безданню туманам. Яго клубы завалаклі палову трона, накренившегося яшчэ мацней. Здаецца, што сядзіць на ім чалавек, не будзь ён намёртва прышпілены да трона, з'ехаў бы ў туман.
  
  Трон нахіляецца зноў, далей – яшчэ на адну мільённую долю цалі. Сядзіш выдае стогн. Яго сляпыя вочы трымцяць. Кружыць варона, адна-адзіная варона.
  
  Маўчання няма. Камень порушен.
  
  Дзе ёсць хаця б шчыліну, там з'яўляецца і жыццё. Святло заўсёды праб'е сабе шлях.
  
  
  
  52
  
  Калі я распавёў Яму пра хлопцаў, якія страляюць агністымі шарамі па Брамы Ценяў, ён скрывіўся.
  
  – А што-небудзь яшчэ дурней яны маглі прыдумаць?! – працадзіў Капітан і, паклікаўшы вестового, паслаў яго на поўдзень з цвёрдым і недвухсэнсоўным загадам.
  
  – Што-то тут варон не відаць, – заўважыў я.
  
  – Аднавокі начараваў. Напусціў на іх голад, а тут пажывіцца няма чым, вось яны і паляцелі. Але не назусім.
  
  Я зразумеў намёк, і паспяшаўся выказаць тое, што мяне трывожыла. На мой погляд, мы мала стараемся дапамагчы хлопцам Спадарыні, зачыненым ў Вяршыні.
  
  Костоправ паціснуў плячыма:
  
  – Вяршыня мяне больш не турбуе. Ва ўсякім выпадку, не вельмі турбуе.
  
  – Што? Ты не тревожишься наконт Длиннотени? Ревуна? Нарайяна Сінгха і сваёй да... і Дачкі Ночы?
  
  – Зразумей мяне правільна. Не скажу, што ўсе яны зусім ужо мне абыякавыя. Проста ўжо не маюць таго значэння, што раней.
  
  – Павінна быць, я нешта прапусціў. Аб чым ты?
  
  – Пакуль я толькі мяркую, Мурген, але... Цяпер мы можам рушыць далей, на поўдзень. Калі захочам. І калі я маю рацыю наконт сцяга.
  
  – Гм... – Іншых слоў у мяне не знайшлося.
  
  – Павінна быць, сцяг – ключ да Брамы Ценяў. Думаю, з ім мы можам прайсці праз Браму і спакойна працягнуць шлях.
  
  – Гм... – паўтарыў я, аднак на гэты раз у маёй галаве заварушыліся сякія-такія думка. – Ты хочаш сказаць, што мы можам вось так папросту сабрацца разам і, спяваючы страявыя песні, рушыць далей?
  
  – Я лічу, што гэта магчыма.
  
  Стала быць, поўнай упэўненасці ў яго няма.
  
  – Але ці не азначае гэта, што многія справы мы пакінем няскончанымі? І які рызыка – раптам адкрыем Брама як-небудзь не так?
  
  – А Длиннотень на што? Ён ахоўвае Браму і можа трымаць іх на завале.
  
  – Што, калі ў гэты раз не здолее іх замкнуць?
  
  Костоправ паціснуў плячыма:
  
  – У рэшце рэшт, мы нікому нічога не павінны... ці Даўно ты сам распавядаў мне, якія падкопы строіць супраць нас Радиша. Прабриндра Дра таксама што-то рыхтуе, прама ў нас пад носам. Равун нам усё ж не адзін, а Душелов дапамагае мне толькі таму, што разлічвае праз мяне насаліць Спадарыні.
  
  – Камандзір, у мяне там жонка. На сносях. Не кажучы ўжо пра Гоблине і яго камандзе. Знайсці я іх не магу, але ўпэўнены, што яны выконваюць якое-то тайнае заданне. Тваё заданне.
  
  – Гм... Аб гэтым я не падумаў. Наогул-то, ніякай таямніцы няма. Задача Гобліна складаецца ў тым, каб пра яго забыліся, каб ён мог з'явіцца ў патрэбны час і ў патрэбным месцы зусім нечакана. Скажам, калі князь надумае-ткі падкласці нам свінню.
  
  Я хмыкнуў. Можа, яно і так, а можа, Костоправ папросту пудрыць мне мазгі. Ламаць над гэтым галаву цяпер я не збіраўся: трэба будзе, праверу з дапамогай Вэнджанага.
  
  – А як наконт Сінгха? – спытаў я. – Ты хочаш пакінуць яго ў спакоі?
  
  Цяжка паверыць, што Спадарыня пагодзіцца з падобным рашэннем. Вядома, ёй у галаву не зазірнеш, але мне здавалася, што ніякая сіла не прымусіць яе стронуться з месца, пакуль Нарайян Сінгх знаходзіцца ў добрым здароўі.
  
  – Няхай усё ідзе як ідзе. Сее-што вырашыцца само сабой. Але калі прыйдзе час, я, не вагаючыся, павяду Атрад наперад, на Хатовар. – Голас Капітана стаў халодны і цвёрды.
  
  Я пачынаў злавацца, чаго рабіць не варта было.
  
  – Прашу прабачэння... Можа, мне пара ісці?
  
  – Самы час, – адгукнуўся ён з нацягнутай усмешкай.
  
  У акно сунула дзюбу адна з яго велізарных крумкач. Калі птушка можа выглядаць збянтэжанай, то гэтая выглядала менавіта так. Ад яе таксама смярдзела. Яна падмацоўвалася на руінах.
  
  
  
  – Чаго варта наш дагавор з таглиосцами? – спытаў я Аднавокага.
  
  Калдун толькі збянтэжана хмыкнуў. Больш за ўсё яму хацелася, каб я праваліўся ў прорву і не перашкаджаў яму важдацца з самогонным апаратам.
  
  – Я маю на ўвазе, ці абавязаны мы строга прытрымлівацца кожнага пункта сваіх абавязацельстваў да тых часоў, пакуль таглиосцы відавочна не парушаць свае?
  
  – А ў чым праблема-то? – Ён павёў рукой, даючы зразумець, што варання паблізу няма.
  
  – Стары кажа, што нам варта адправіцца на поўдзень. Паслаць да чорта і Вяршыню, і Длиннотень, і ўсё іншае. Хай яны разбіраюцца паміж сабой, пакуль мы тупаем у Хатовар.
  
  Калдун спалохаўся так, што нават забыўся пра намер выправадзіць мяне.
  
  – А ён і напраўду ведае, як гэта зрабіць?
  
  – Ва ўсякім выпадку, лічыць гэта магчымым. Па-мойму, поўнай упэўненасці ў яго няма, але ён настроены праверыць метадам тыка.
  
  – Дрэнна справа. Гэтым сваім тыканьем ён можа выклікаць такую хвалю лайна... пра якую нават у міфах не згадана.
  
  – Я таксама так думаю. Вядома, хутчэй за ўсё, гэта проста трепотня. І тым не менш, не перашкаджала б нагадаць яму, што мы яшчэ не прачыталі тры адсутнічаюць тамы Аналаў. У мяне такое ўражанне, што мы можам ўпусціць нешта важнае.
  
  У Аднавокага не было і дзесятай долі таго павагі да Анналам, якое я адчуваў, не кажучы ўжо пра Костоправе, але, мяркуючы па ўхмылка, ход маіх думак яму спадабаўся.
  
  – Гучыць разумна. Я яму нагадаю.
  
  – Толькі ненадакучліва, спакваля. Інакш толькі раззадоришь.
  
  – Каго вучыш, Шчанюк? Я жа слізкі, як засаленная совиная какашка. Можна падумаць, што ты мяне не ведаеш.
  
  – Выдатна ведаю. Гэта мяне і палохае.
  
  – Ну што за моладзь пайшла? Ні табе даверу, ні павагі да старэйшых...
  
  – ...Ні цярпення, каб вожжаться з савіныя дзярмом, – пагадзіўся я. – Ну добра, у мяне клопатаў поўны рот. Мне яшчэ паперы пісаць.
  
  Але перш трэба было паклапаціцца пра ежу. Я зноў прагаладаўся.
  
  Еў бы я столькі ж, не гуляючы з духам, – мабыць, ужо не мог бы хадзіць.
  
  Я далучыўся да сваякам, што сядзелі ля вогнішча. Матушка Гота плюхнула мне ў міску варыва з кіпячага на агні чыгуна. Ніхто з нас не прамовіў ні слова. У апошні час я з імі амаль не размаўляў. Напэўна, яны вырашылі, што я замкнуўся ў сабе.
  
  Цікава, чаму старая не займаецца стряпней ў памяшканні? Мы з Тай Дэем стварылі для яе ў нашай нары прама-ткі асабістыя пакоі, але яна залазіць унутр толькі на ноч ці калі надвор'е станавілася зусім кепскай.
  
  Добраўпарадкаваннем нашага жылля займаўся ў асноўным Тай Дэй. Іншых спраў у яго ўсё роўна не было. Да затеям сваёй маці і дзядзечкі Дэя ён дачынення не меў.
  
  – Дзякуй, – сказаў я Готе, калі наеўся. – Вельмі своечасова.
  
  Нахвальваць яе ежу я не стаў, яна б усё роўна не паверыла ў маю шчырасць. Таму што ніколі не прэтэндавала на славу майстэрскай кухаркі.
  
  – Касцяной Воін, – звярнулася яна да мяне, што здаралася нячаста, – твая баяцца варон? Яны так небяспечныя?
  
  Па-таглиосски яна казала жудасна. Я мог тлумачыцца на нюень бао непараўнальна лепш, але яна ніяк не згаджалася гаварыць са мной на мове сваёй радзімы. Напэўна, для яе гэта значыла б прызнаць законнасць маіх адносін з Сары. Зрэшты, я даўно кінуў спробы разгадаць ход думак матухны Готы.
  
  – Гэта шпіёны, – адказаў я на нюень бао. – Падглядаюць, падслухоўваюць, даносяць. Гэтак жа – як мышы – і земляныя, і лятучыя. Тыя, каму служаць жывёлы, нам не сябры.
  
  Напэўна, я занадта распусціў язык. Костоправ не ўхваліў бы такі балбатлівасці. Але мне здалося, што яна можа клюнуць на гэтую прынаду. Раптам ды прагаворыцца пра тое, што ведае ці хоць бы падазрае. Ёй не заўсёды ўдаецца утрымаць язык за зубамі.
  
  – Мая таксама заўважыць ноччу сов, Каменны Салдат. Дзіўныя совы. Звычайныя птушкі так сябе не паводзіць.
  
  Я хмыкнуў. Да гэтага часу на сов ніхто не звяртаў увагі. Калі іх і сапраўды выкарыстоўваюць супраць нас, гэтая старушенция куды праніклівыя, чым я думаў.
  
  – Мінулая ноч вароны прылятаць і ляцець з бліскучая крэпасць. Шмат крумкач.
  
  Я прыгледзеўся да яе. Ноччу, значыць. Калі мы з Тай Дэем разбіраліся з отбившимися ад сваіх хлопцамі. А яна шастала па развалінах з дзядзькам Доем. І глядзі-ка, прымеціла тое, што я прашляпіў.
  
  У апошні час крумкач ў Вяршыні вілася трохі. Па-відаць, Длиннотень неўзлюбіў гэтых злавесных птушак і аблытаў крыштальныя купалы сваіх вежаў падступнымі чарамі, поражавшими крумкач, якім хапіла неасцярожнасці падляцець занадта блізка.
  
  – Цікава, – сказаў я. – Магчыма, гэта што-то новае.
  
  – Вароны лётаць туды і раней. Але так шмат іх яшчэ не бываць.
  
  Гм... Што ж за чартаўшчына дзеялася там мінулай ноччу? Што магло так зацікавіць Душелов? Мабыць, гэта варта праверыць.
  
  А можа, правяраюць як раз мяне. Выкажам здагадку, дзядзечка Дой і матушка Гота, заўважыўшы ў апошнія месяцы дзівацтвы ў маім паводзінах, вырашылі высветліць, што да чаго. Хто ведае, ці не справядлівыя ці падазрэнні Костоправа. Калі гэта падазрэнні, а не што-то большае. Ён жа ўсіх запар хоць у чым-небудзь ды падазрае.
  
  – Я і лятаючага бачыць мінулая ноч, Салдат Цемры.
  
  Здаецца, яна ўсё-такі мяне правярае. Выдатна бо ведае, што я цярпець не магу загадкавыя тытулы, навешанные на мяне яе таткам Кы Дамом. Стары Вяшчальнік ніколі не спрачаўся з іх значэнне, а Гота і пагатоў не акажа мне такой паслугі.
  
  – Гэта цікава.
  
  Ужо даўно ніхто не заўважаў Ревуна ў небе. Калі ён і лётаў, то пад прыкрыццём маскіравалых чар.
  
  Відаць, ёй пагуляць са мной захацелася. І пазлаваць мяне пытаннямі і недамоўкамі. Больш, чым я пачуў, мне з яе цяпер не выцягнуць.
  
  Я адмовіўся прыняць яе гульню і павярнуўся да Тай Дэю:
  
  – Няўжо мяне прынялі ў ганаровыя члены племя?
  
  Целаахоўнік паціснуў плячыма. Падобна на тое, ён злёгку здзівіўся таму, што яго маці наогул што-то мне распавяла.
  
  Калі старая чакала, што я кинусь да Копченому, ёй прыйшлося выдатна расчаравацца. Я заняўся руціннымі справамі: дапамог Тай Дэю ва ўладкаванні нашай хибары, зноў падсілкаваўся, грунтоўна наталіў смагу і некаторы час сядзеў круком над Анналами. Што б ні здарылася мінулай ноччу, я ўжо ўсё роўна не змагу нічога змяніць. Да таго ж не думаю, што гэтыя падзеі ўтойваюць такую ўжо сур'ёзную пагрозу.
  
  Мяне выручыў Аднавокі, заявіўшыся неўзабаве пасля заходу сонца.
  
  – Гатовы супец, – паведаміў калдун, памешваючы ў гліняным гаршку.
  
  Зямлянка напоўнілася пахам яго варыва.
  
  – Вось і ладненько, – адгукнуўся я і рушыў услед за ім у цемру.
  
  
  
  53
  
  – У гэты раз ты прыйшоў вельмі своечасова, – сказаў я Одноглазому. – Мне як раз трэба было адтуль прыбрацца. – Я пераказаў яму пачутае ад матухны Готы.
  
  – Як яна ўсё гэта даведалася?
  
  Я паведаміў, што заўважыў яе і Доячы у руінах.
  
  – Можа, і яны мяне знайшлі?
  
  – А можа, іх Тай Дэй адукаваў?
  
  – Не выключана.
  
  – Полагаешь, гэта важна?
  
  – Яны, відавочна, падбівалі мяне, каб я гэта праверыў. Бо на звычайнай выведцы я нічога асаблівага не заўважыў.
  
  Аднавокі хмыкнуў. І задумаўся.
  
  – Гэтак ты можаш сябе выдаць. Да таго ж, пры ўсіх сваіх перавагах, мы цалкам здольныя прагледзець нешта істотнае, паколькі не ведаем, што менавіта варта шукаць.
  
  Усё так. Нешта важнае можа ляжаць на паверхні – і заставацца не заўважаным мной. Нават Вэнджаны мне тут не памочнік, паколькі я не маю паняцця, што трэба шукаць. Ды і немагчыма ўсачыць за падзеямі, якія адбываюцца адначасова.
  
  – Чаму б не пачаставаць гэтым чароўным зеллем маіх сваякоў? – прапанаваў я. – Раптам яно ім мовы развяжа?
  
  – Дзіва?! А я думаў, яны і кроплі ў рот не бяруць!
  
  – Так усе лічаць. Але я сам бачыў, як Тай Дэй пару разоў сагравалася сёе-чым мацней вады. А яго матуля, мне здаецца, папросту можа ўседзець некалькі пінт, але саромеецца Доячы. Ён увесь час тырчыць паблізу, і з тых часоў, як мы сышлі з Таглиоса, у яе не было выпадку заліць зенке.
  
  – Вельмі цікава. – Черномазого кароткі натхніла мая інфармацыя. – Вось што я табе скажу. Цяпер я пайду туды і складу ім кампанію. У тваю адсутнасць. Скажу, што ты працуеш.
  
  Ён сышоў яшчэ да таго, як я скончыў свае падрыхтоўкі. Пайшоў, прыхапіўшы з сабой старое осклизлое драўлянае вядро.
  
  – З Лебедзем, ці што, яго звесці? – прамармытаў я.
  
  Плецены Лебедзь варыў дрэнь піва, але ў параўнанні з пойлам Аднавокага яго прадукт мог лічыцца амброзіяй.
  
  Ухапіўшыся за Вэнджанага, я адчуў нейкае падабенства цяпла: нібы часцінка яго свядомасці з задавальненнем выявіла, што ён больш не адзін. Я накіраваў яго прама да Вяршыні, соскальзывая ў мінулую ноч, і стараўся пры гэтым пазбягаць падпаленых руінаў, каб не наткнуцца на самога сябе. Вихляя туды-сюды, я заўважыў нарэшце крумкач матухны Готы. Што было няпроста. Яны прымчаліся з поўначы на вялікай вышыні і каменем паваліліся на Вяршыню. Было іх ня больш за тузін, так што прыняць або перадаць яны маглі толькі вельмі кароткае паведамленне. Я-то з пачутага ад цешчы зрабіў выснову, што іх будзе значна больш.
  
  Я рушыў услед за варонамі. Зграя не набліжалася да зіхоткаму купал, пад якім Гаспадар Ценяў, нягледзячы на позні час, сядзеў круком над нейкім таямнічым тэкстам. Апусціўшыся ў цемру двара, птушкі прабраліся ў памяшканне праз дзверы, спецыяльна пакінутую прачыненых. Яны выдавалі нягучна трывожныя гукі – відаць, адчувалі сябе тут няўтульна. Рэзкі, нечакана абарваўшымся крык ледзь не спудзіў іх.
  
  Затым пачуўся шэпт. У цемры я ўбачыў толькі смутныя абрысы фігуры, але даведаўся Ревуна па яго невольному крыку. З таго, што ён казаў, я не разабраў ні адзінай фразы. Роўна як не зразумеў і крумкач, па чарзе выкаркивавших словы, якія павінны былі скласціся ў паведамленне.
  
  Але не змест гутаркі ведзьмака з птушка для мяне было важным, а сам факт гэтай гутаркі.
  
  Душелов і Равун падтрымліваюць сувязь.
  
  Я зрушыўся на гадзіну назад. Нічога не адбывалася, Равун проста сядзеў і чакаў. Я скокнуў наперад, разлічваючы ўзяць яго ў вілку і рана ці позна выявіць што-небудзь вартае.
  
  Сустрэча з варонамі працягвалася лічаныя хвіліны. Затым Равун накіраваўся назад, у цемру. Я паляцеў за ім, палюючы на яго па паху. Нават у свеце духаў ён смярдзеў жахліва.
  
  Калдун прабіраўся самымі цёмнымі калідорамі, якімі ніколі не карыстаўся Длиннотень. Дасягнуўшы патрэбнай дзверы, ён пастукаў, чаму я вельмі здзівіўся. Равун ставіўся да тым малым, якія паўсюль ўваходзяць без попыту.
  
  Нарайян Сінгх прыадчыніў дзверы на шчылінку. Равун здушыў крык: у апошні час ён спраўляўся з гэтым нядрэнна. Сінгх адступіў ад парога; Равун праслізнуў унутр, дакладна мініятурны душыла, які ідзе на сваё чорнае справа.
  
  – Пара, – прашаптаў ён.
  
  Пара для чаго, хацелася б мне ведаць.
  
  А вось Сінгх гэта ведаў. Не марудзячы ні секунды, ён накіраваўся да Дачкі Ночы, якая, згорбіўшыся перад агеньчыкам, без стомы перапісвала першую Кнігу Мёртвых. Падобна на тое, праца набліжалася да завяршэння. Але хто ведае, наколькі доўгія гэтыя Кнігі?
  
  Калі Сінгх набліжаўся да дзяўчынцы, у кожным яго руху скразіла няўпэўненасць. Зрэшты, у апошні час іншым яго я і не бачыў. Яго ролю амаль згуляная. Нічога, Спадарыня знойдзе яму прымяненне.
  
  Нарайян прыцягнуў увагу дзяўчынкі. Аб багі, яна яшчэ больш была падобная на прывіда! Яе атачала аўра, якую прасцей за ўсё апісаць як сьветлую цемру. Вочы гарэлі, як у галоднай пантэры, подкрадывающейся да угасающему вогнішча, вакол якога ўсе заснулі.
  
  – Пара, – ледзь чутна шапнуў Нарайян.
  
  Дзяўчынка кіўнула, зрабіўшы кароткі жэст свабоднай рукой. Нарайян пакланіўся і адступіў на крок.
  
  Не было ні найменшага сумневу ў тым, хто тут камандуе, а хто падпарадкоўваецца. Роўна як і ў тым, што сама Дачка Ночы знаходзіцца ва ўладзе іншай сілы, магутнай і мэтанакіраванай. Дзяўчынка працягнула Нарайяну за руку, каб дапамог устаць. Гэтая рука, дакладна клюшні, сціскала пяро; расціснуць пальцы самастойна Дачка Ночы ўжо не магла. Не магла яна і стаяць, так зацяклі яе ногі. На нейкі міг я адчуў да яе жалем, забыўшыся, што гэта не сапраўдны дзіця.
  
  Равун вярнуўся ў калідор. Ён бегаў узад і ўперад перад Сінгхам і дзяўчынкай, разведывая шлях. Гэтыя двое настаялі, што ісці трэба з лямпай, чым моцна засмуцілі ведзьмака. Усю дарогу праз лабірынт цытадэлі ён неспакойна бурчаў.
  
  Мяркуючы па тым, як даводзілася віхляць, асобныя месцы ў крэпасці ўсё яшчэ ўтрымліваліся людзьмі Спадарыні. Яшчэ трэба было абмінуць Длиннотень і салдат гарнізона. У рэшце рэшт Равун вывеў сваіх спадарожнікаў да неохраняемому участку сцяны, за якой ляжаў Кьяулун. Унізе палыхалі пажары. Дзе-то там, змёрзлы і незадаволены сабой, тырчаў і я. А пад бокам у мяне Тай Дэй. Усё-такі не ад вялікага розуму я задумаў гэтую праверку.
  
  Не затрымаўшыся ў рэальным часе, я кінуўся наперад, паскорыў падзеі. Неўзабаве высветлілася, што Равун накіроўваўся да маленькага дыване, схаваным на верхавіне недабудаванай, не увянчанай купалам, а таму невыкарыстоўванай вежы. Дыван быў новы, значна менш тых, што я бачыў раней, і чорны, як навакольнае нас ноч. Гэта адкрыццё пацвердзіла справядлівасць думкі пра тое, што немагчыма заўважыць усё, калі ты не марнуеш на назіранне кожную хвіліну. На маёй памяці Равун такім дываном не карыстаўся.
  
  У поўным маўчанні калдун і яго спадарожнікі паднялі дыван і накіраваліся да краю сцяны. Дыван павісла ў паветры. Ледзь уся троіца перабралася на яго, ён каменем бухнуўся ўніз. Нарайян піскнуў і заплюшчыў вочы. Дачка Ночы засталася абыякавай.
  
  Равун саўладаў з кіраваннем як раз своечасова: яшчэ крыху, і ўся кампанія размазалася б аб скалы. Дыван мякка заскользил ў некалькіх футах над зямлёй, лавіруючы так, каб паміж ім і Вяршыняй пастаянна знаходзілася якое-небудзь прыкрыццё.
  
  Я адправіўся зірнуць на Длиннотень.
  
  Гаспадар Ценяў насцярожыўся. Адарваўшыся ад працы, ён павярнуў галаву ў бок Кьяулуна. Чуў нядобрае, але не мог зразумець, у чым справа.
  
  Падобна на тое, Равун надзьмуў свайго саюзніка.
  
  Я страціў гэтага смярдзючага паршивца: каб знайсці яго, прыйшлося вярнуцца назад у часе. Неўзабаве пасля таго, як я адцягнуўся на Гаспадара Ценяў, дыван праляцеў над засевшими ў руінах партызанамі Могабы. Тыя паднялі шум, вырашыўшы, што адзін з улюбёнцаў Гаспадара Ценяў адправіўся на паляванне, і прыцягнулі ўвагу бліжэйшых таглиосцев. Салдаты заўважылі смутныя абрысы лятаючага прадмета і, не марудзячы, выпусцілі рой вогненных шароў.
  
  Равун змяніў тактыку. Ён рэзка павялічыў хуткасць і аблытаў дыван маскіравалі чарамі, чаго аддаваў перавагу не рабіць каля Вяршыні. Я б выпусціў яго, але на дапамогу прыйшоў выпадак.
  
  Удала пушчаны шар зрэзаў куток дывана, і тканіна затлела. Ахоўныя чары не маглі схаваць гэта свячэнне, па меншай меры ад мяне.
  
  Равун суд ва ўсю спрыт, аднак трымаўся так нізка, што кусты шкрэблі па ніжняй баку дывана. У лагеры Прабриндра Дра ён зачапіўся за бялізнавую вяроўку і паваліў некалькі намётаў. Падобна на тое, вядзьмак больш трывожыўся пра тое, каб яго не ўбачылі з Вяршыні.
  
  Імклівая гонка ўзбудзіла мяне. Я заўважыў гэта не адразу, а калі заўважыў, здзівіўся таму, што падобнае пачуццё авалодала мной у свеце духаў. Здаецца, яно перадавалася ад Вэнджанага.
  
  Мы праляцелі даволі блізка ад дзядзечкі Доячы і матухны Готы, але яны нас не заўважылі. Затое, рухавік над маёй уласнай рэзідэнцыяй, мы ладна напалохалі вартавых і коней.
  
  Тое, што Равун накіраваў дыван да заснежаным каньёну, ніколькі не здзівіла мяне. Вэнджаны нічога не заўважаў да тых часоў, пакуль приземлявшийся ў логава Душелов Равун не напалохаў крумкач. Галдящие птушкі адцягнулі мяне толькі на імгненне, але Вэнджаны паспеў заўпарціцца.
  
  Яна ёсць Цемра.
  
  Што?
  
  Я насцярожыўся. Але працягу не было.
  
  Я кінуўся прэч, уверх і ў бок, маючы намер вярнуцца ў сваю плоць. Даволі і таго, што мне ўдалося даведацца пра змову Душелов і Ревуна, да якога датычныя Нарайян Сінгх і Дачка Ночы. Вэнджаны, як бы слаба ні перадаваліся мне яго пачуцці, быў напалоханы да крайнасці.
  
  Там быў жах, рыщущий ў ночы. Але не ён заахвоціў мяне прыбавіць хуткасці. Накіроўваючыся да свайго цела, я ўлавіў гніласны пах. Аднак нічога не ўбачыў. Затрымаўшыся, я вызначыў, адкуль зыходзіць смурод, і паспяшаўся прэч ад яго нябачнага крыніцы.
  
  Чым, здаецца, выдаў сябе. Смурод ўзмацніўся; уражанне было такое, быццам наўздагон за мной нешта рынулася. У свеце духаў мігцеў свет. На міг наперадзе паўстала агіднае твар Кины, глядзелі ў мой бок. Яе вочы былі сьляпыя, але ноздры раздзьмуваліся, быццам рэагуючы на мой пах.
  
  Магчыма, яна адчула жах Вэнджанага. Ён ляцеў ахоплены панікай.
  
  Яна ёсць Цемра.
  
  У гэты раз фраза – ці думка – была ледзьве ўлоўная. Але я яе адчуў. І пераканаўся ў тым, што гэта не гульня майго ўяўлення.
  
  54
  
  Стары не надта здзівіўся, даведаўшыся, што Душелов ўступіла ў змову з Равун.
  
  – Не тое каб я гэта прадбачыў, – сказаў ён, – але зусім не выключаў такой магчымасці. Яны стагоддзямі обделывали разам свае справункі. Магчыма, цяпер мы ухватим Длиннотень за яйкі.
  
  – Не блага б не толькі ўхапіць, але і трымаць мацней, улічваючы, што ён кантралюе Брама Ценяў. Ёсць яшчэ сёе-тое...
  
  – Што менавіта?
  
  – Вэнджаны пачынае выказваць прыкметы асобы. Як мне падаецца.
  
  Я распавёў Костоправу, што адбылося.
  
  – Дрэнна. Для нас будзе недарэчы, калі ён цяпер ачуецца. – Стары задумаўся. – Але калі ён ужо прыходзіць у сябе, не ўяўляю, як гэтаму можна перашкодзіць.
  
  – На гэты конт лепш параіцца з Аднавокім.
  
  – І то праўда. Прыйшлі-ка яго сюды. Пачакай, не спяшайся. Раскажы пра той частцы крэпасці, дзе хаваюцца дзяўчынка і Сінгх.
  
  Аказалася, што гэта не мімалётны цікавасць. Стары захацеў убачыць усё на чарцяжы. А паколькі я ўжо нанёс гэта месца на план Вяршыні, мне заставалася толькі атрымаць паперы з нары Аднавокага. Заадно я вытрас адтуль і самога ведзьмака, усю дарогу ворчавшего з-за таго, што яго разбудзілі сярод ночы. Калі Стары атрымаў усё, што хацеў, я задернул фіранку, отгораживавшую алькоў Вэнджанага, і заваліўся спаць, пакінуўшы Капітана і Аднавокага разбірацца з чарцяжамі і планамі.
  
  
  
  Вяртанне ў плоць не пазбавіла мяне ад Кины. Яна чакала ў снах. Ледзь сомкнув вочы, я трапіў на раўніну шкілетаў, дзе мяне чакала Сары. У гэты раз мне не склала адмысловай працы ўспомніць, што гэта не больш чым ілюзія. Жанчына са сну мала была падобная на Сары, влачившую свае дні ў Він-Гао-Гангу, у храме Гангеши. Нягледзячы на бледнасць і выгіб шыі, характэрны для ахвяры обманников, яна была занадта маладая і свежая.
  
  У мяне ўзнікла падазрэнне, што пры ўсім сваім магутнасьці Qinā занадта тугодумна і спрэс пазбаўлена ўяўлення. Нават дзіўна, што яна змагла выкарыстоўваць Спадарыню.
  
  Праўда, Спадарыня не ведала, з чым ці з кім мае справу. А няведанне ёсць шчыліну ў брані, куды нязменна нацэліцца дасведчаны праціўнік. І вядома ж, Qinā, царыца обманников, апраўдала свой тытул. Але цяпер ужо не мае значэння, якім чынам Qinā абдурыў Спадарыню. Галоўнае, што ёй не ўдалося правесці даўніну Мургена.
  
  Гэтая думка пазбавіла мяне здольнасці прыкідвацца падманутым. Я нават не паспрабаваў зрабіць выгляд, быццам спачуваю ілжывай Сары. І тады яе плоць стала гніць і оползать з костак прама ў мяне на вачах. Ванітны трупны пах, «духі Кины», ўдарыў мне ў нос. А маячившая ў шэрай імгле цень згустнела, павярнуўшыся танцуючым четвероруким пачварай у сто футаў ростам. Тупат цяжкіх ног падымаў хмары касцяной пылу. З іклоў капае атрутная сліна. Вочы палалі, як цёмныя вуголле; ўпрыгажэнні з чэрапаў клацали ў рытме танца. Дыханне Кины было чумным пошасцю. Дачка Ночы угнездилась на яе плячы, нібы другая, маленькая галава. Яна знаходзілася ў распачынанні, як дзіця, якога дарослыя ўпершыню ўзялі на кірмаш.
  
  Кіна незадаволеная даўніной Мургеном.
  
  З насілак працягнуліся кастлявыя рукі. Я напружыў волю, намагаючыся пазбегнуць згубных абдымкаў шкілета Сары, – і мне гэта ўдалося. Я ўзняўся і адляцеў назад на некалькі футаў. Вось тыя на! Я паспрабаваў яшчэ раз і зноў адным толькі высілкам волі перамясціўся на некаторы адлегласць. А бо да гэтага часу мне і ў галаву не прыходзіла, што ў гэтых снах я магу кантраляваць сваё становішча.
  
  Кіна перастала прытанцоўваць і цяжкай хадою рушыла да мяне. З кожным крокам іклы станавіліся даўжэй. Грудзей – усе шэсць – сочились атрутай. У яе з'явілася яшчэ адна пара рук. На плячы, непадуладная сіле прыцягнення, калыхалася Дачка Ночы.
  
  Чарговым валявым высілкам я паспрабаваў змыцца. І зразумеў: мае магчымасці абмежаваныя. Я здольны рухацца ў патрэбным кірунку, знаходзячыся ў чужым свеце, але не хутчэй, чым яго уладарка. Кіпцюр Кины ледзь не распароў мне шкуру.
  
  Ратуючы азадак, я адхіліўся і праваліўся ў змрок. Адкуль вынырнуў у пячору, поўную аплецены ледзяной павуціннем старцаў. Многіх я ведаў. І нават памятаў іх імёны.
  
  Я адчуваў сябе як дзіця, зачынены ў цесным і цёмным каморы. Не, горш – як пахаваны жыўцом. Нельга дапусціць, каб мной авалодала паніка! Я пастараўся ўзяць сябе ў рукі і неўзабаве выявіў, што магу свабодна перасоўвацца па пячоры, прыкладна гэтак жа, як пры бадзяннях з Вэнджаным. Толькі значна больш павольна.
  
  Тады я паспрабаваў прайсці скрозь сцяну. Аднак тут, падобна, фізічныя законы абмяжоўвалі мае магчымасці больш, чым падчас прагулак з духам. Я мог рухацца толькі наперад ці назад. Што не мела асаблівага сэнсу, улічваючы, што я знаходзіўся ў сне і трапіў у гэтае месца, не прытрымліваючыся вызначаным маршруце.
  
  Цікава, у якой меры тут дзейнічаюць фізічныя законы і наколькі гэта звязана з маёй здольнасцю да самакантролю? Можа, я не магу праходзіць скрозь сцены тут толькі таму, што не вывучыўся гэтаму фокусу наяве?
  
  Я вырашыў рухацца наперад і ўверх, вынікаючы нахільнай падлозе пячоры, бо менавіта так я рабіў у запомнившемся обрывке сну. І, тронувшись, адчуў чалавечая ззаду мяне гнеў – гнеў паляўнічага, ад якога выслізгвае здабыча. А таму пастараўся набраць найбольшую хуткасць.
  
  У ледзяных пячорах знаходзіліся не толькі мае знаёмыя. Там былі і іншыя старцы, якіх я не ведаў. І груды скарбаў, перамяшаных з розным смеццем, насыпавшимся аднекуль зверху.
  
  А яшчэ там былі кнігі.
  
  Велізарныя фаліянты ў патрэсканых скураных вокладках былі пахаваныя на доўгім каменным аналоі, нібы ў чаканні таго моманту, калі тры вешчуна адначасова прымуцца чытаць іх услых. Першая кніга была раскрытая на трэцяй чвэрці. Нябачная сіла адштурхнула мяне прэч, калі я ўсяго толькі слізгануў позіркам па старонцы, але хапіла і гэтага. Я пазнаў тую самую старонку, якую перапісвала Дачка Ночы, калі Нарайян Сінгх перапыніў яе занятак дзеля сустрэчы з Душелов. Старонка была спісаная вычварныя каліграфічным почыркам, але я не сумняваўся ў тым, што дзяўчынка прайгравала тэкст з усёй магчымай дакладнасцю.
  
  Я адчуваў, што ззаду мяне нарастае гнеў. Здавалася, ён спрабуе сфакусавацца на мне. Не жадаючы спакушаць лёс, я паспяшаўся прыбрацца з найбольшай хуткасцю, якую магло забяспечыць валявое высілак; на хаду я гадаў аб прыродзе гэтага кашмарнага сну. Яго самыя мудрагелістыя, фантастычныя дэталі ўспрымаліся як ява. Ці магчыма, каб ён з'яўляўся адлюстраваннем нейкай рэальнасці?
  
  Гнеў ззаду мяне набіраў сілу, хоць, азірнуўшыся, я нічога не ўбачыў. Той, хто ярился, не здолеў мяне злавіць.
  
  У наступнае імгненне, без усялякага адчувальнага пераходу, я апынуўся зусім у іншым месцы. Над галавой з'явілася неба: поўная чаша зорак, але ніякіх прыкмет месяца. Я лунаў так высока, што ўнізе нічога не было відаць.
  
  Стваралася ўражанне, быццам я гуляў з духам, толькі без духу. Адрозненне заключалася ў тым, што я не мог сказаць Копченому, куды мне трэба, і перанесціся туды амаль імгненна. Рухацца-то я быў здольны, толькі... патрабавалася знайсці арыенціры.
  
  Я зноў даў адпор паніцы. Галоўнае, не губляць галавы. У рэшце рэшт, сее-якія арыенціры ў мяне ёсць. Я ведаю, дзе верх, дзе ніз. Зорак над галавой столькі, што няпроста вылучыць сярод іх сузор'я, якія выкарыстоўваюцца ў навігацыі, але гэта лепш, чым нічога. Ды вось бяда – не знайшоў час я як след вывучыць паўднёвае неба. І з астронавигационными разлікамі мае здагадкі будуць мець вельмі мала агульнага.
  
  На мяне дыхнула трупным смуродам. Толькі злёгку, але і гэтага аказалася дастаткова, каб я накіраваўся да зорным навалы, казавшемуся знаёмым. Быццам бы вясной гэтыя зоркі вісяць над паўночным гарызонтам.
  
  Тры яркіх зоркі ўтварылі трохкутнік, прычым адна з іх, тая, што ў вяршыні, бесперапынна мерцала. З ёй было звязана мноства паданняў, па большай частцы даволі змрочных. Зрэшты, я гэтых легенд толкам не ведаў.
  
  З такой вышыні мне была бачная і чацвёртая зорка ў сузор'і, таксама яркая, светившая крыху ніжэй астатніх. Я прыгадаў, што бачыў яе, калі Атрад ішоў да Таглиосу. На якой вышыні я знаходжуся? Ці я дзе-то далёка на поўнач ад Кьяулуна?
  
  Спыніўшы рухацца наперад, я слізгануў уніз і апынуўся над дагледжанымі сельскімі ўгоддзямі. Ва ўсім адчуваўся найстражэйшы рацыянальны парадак, які дазваляе выкарыстоўваць людзей, жывёл і інвентар з максімальнай эфектыўнасцю. Зверху гэта было падобна на кола, з цэнтральнай сядзібай у цэнтры і выразнымі лініямі палёў, з фермамі і вёсачкамі, нібы нанізанымі на спіцы. Возделанная зямля перамяжоўвалася лесополосами. Мабыць, гэта месца служыла крыніцай дзічыны, паліва і будаўнічых матэрыялаў; таму яго не разбурылі. Ужо пачалася падрыхтоўка да веснавой сяўбы, але, паколькі стаяла ноч, работнікаў на палях не было.
  
  Я мінуў адно «кола» за іншым. Паміж імі ляжалі нетры – трэба меркаваць, крыніца дзічыны, дроў і вугалю.
  
  Мне даводзілася чуць аб гэтым краі. Ён знаходзіўся ў Тенеземье, на захад ад Кьяулуна. Длиннотень эксперыментаваў у сельскай гаспадарцы, імкнучыся павялічыць вытворчасць прадуктаў, паменшыўшы пры гэтым колькасць работнікаў. Людзі былі яму патрэбныя для будаўніцтва Вяршыні і службы ў войсках.
  
  Выходзіць, я не так ужо далёка ад маёй кампаніі.
  
  Я павярнуў на ўсход. Здавалася, прайшлі доўгія гадзіны, перш чым мне ўдалося ўбачыць агні ў руінах Кьяулуна. Неўзабаве знайшоўся і наш лагер, і мая бярлога.
  
  Я супакоіўся і вырашыў трохі паэксперыментаваць. Праз некалькі імгненняў стала ясна, што я не магу прайсці не толькі скрозь сцяну, але нават скрозь коўдру, якім Аднавокі фіранкі ўваход. Але затое мне атрымоўваецца праслізнуць скрозь шчыліну, занадта вузкую нават для мышы або змеі.
  
  А вось перамяшчацца па часу – ні назад, ні наперад – не атрымлівалася. Я быў абмежаваны тымі часовымі рамкамі, у якіх існавала маё спячае цела.
  
  У сне я мог дзейнічаць цалкам свядома. Сон здаваўся цалкам рэальным. Хутчэй за ўсё, я бачыў наш лагер менавіта такім, якім ён і быў у той час, калі я спаў. Магчыма, мне проста не хапала ўяўлення, каб выбудаваць цэлы свет сноў, у дакладнасці які прайгравае рэчаіснасць.
  
  Тут я задаўся немалаважным пытаннем: ці ўдасца мне паўтарыць гэты фокус зноў? Што, калі ў іншы раз сітуацыя выйдзе з-пад кантролю, і я зноў буду правальвацца ў іншыя светы па-за залежнасці ад свайго жадання, як было, калі я правальваўся ў кашмар Дежагора?
  
  Паколькі гэтага выключыць нельга, будзе разумна, калі я зараз жа выкарыстоўваю адкрыліся магчымасці на ўсе сто.
  
  Я адпоўз назад, у холад, якога не адчуваў, і падумаў, было аб тым, каб рушыць на раўніну, але гэтая думка чаму-то выклікала моцнае абурэнне. Можа быць, потым.
  
  Замест гэтага я накіраваўся да гор, да логава Душелов. Без Вэнджанага мне ўдалося падабрацца зусім блізка, нават не патрывожыўшы крумкач. Яны дрыхли. Як і іх гаспадыня.
  
  Госці ўжо сышлі, так што ні чорта я не высветліў. Варта было б наведацца ў Вяршыню і паглядзець, што там адбываецца, але на ўсходзе ўжо брезжил світанак. І чым святлей станавілася, тым мацней мне хацелася вярнуцца ў бяспечнае прытулак, у ўласную плоць.
  
  Матушка Гота ўжо была на нагах. І ей, падобна, атрымалася тое, што не ўдалося Душелов, – нейкім чынам яна адчула маё з'яўленне. Калі я праслізнуў унутр, яна павярнулася, ўтаропілася на мяне і нахмурылася, паколькі нічога не ўбачыла. А потым здрыганулася, як бывае, калі па спіне прабягае халадок.
  
  Затым Гота вярнулася да сваёй стряпне. Прычым, як я заўважыў, напякла яна больш, чым усе мы – я, Тай Дэй і яна сама – змаглі б злопаць за цэлы дзень. Не інакш як вырашыла ўпотай падкарміць дзядзечку Доячы.
  
  
  
  55
  
  – Выглядаеш брудную, – сказаў мне за сняданкам Аднавокі.
  
  – Дзякуй на добрым слове.
  
  – А што з табой?
  
  – Благія сны.
  
  Вядзьмак не ведаў, з чым мне давялося сутыкнуцца. Я не збіраўся выкладваць яму ўсё цяпер, але тым не менш перайшоў на форсбергский і сказаў:
  
  – Падобна на тое, што наша аматарка крумкач спелася са сваім старым прыяцелем Равун, милягой-обманником і дзіцем.
  
  Тай Дэй і матушка Гота ўпіліся ў мяне вачыма, таму што слова «обманник» я наўмысна вымавіў па-таглиосски – «туга». На нюень бао яно гучыць сапраўды гэтак жа.
  
  – А даўніна Длиннотень, стала быць, лічыць, што вакол яго ціша ды роўнядзь.
  
  – Дакладна. Стары часцяком гаварыў, што нават параноику хто-небудзь можа ўсадзіць нож у спіну.
  
  Звычайна Костоправ казаў гэта ў тых выпадках, калі я звяртаў увагу на яго параною.
  
  – Сама па сабе навіна прыемная, хоць не ведаю, як нам яе выкарыстоўваць.
  
  – Не мая праблема. Я чалавек маленькі. Мая справа далажыць, а рашэнні прымае камандзір. На тое ён і камандзір.
  
  Забавы дзеля замест слова «камандзір» я ужыў таглиосское «джамадар». Тай з матухнай Готой зноў на мяне вытаращились. У разуменні обманников джамадар больш чым камандзір – не толькі правадыр банды душыў, але і поўнаўладны правадыр духоўнага братэрства, які лічыцца чым-то накшталт маленькай нацыі. Апошні пакінуты ў жывых джамадар – Нарайян Сінгх; свой высокі пост ён заняў яшчэ да таго, як яго адзінаверцам прыйшоў карачун. Мае родственнички, напэўна, вырашылі, што мы разважаем аб жывой легендзе аб святым обманников, які ўсё яшчэ ходзіць па зямлі, выконваючы волю сваёй багіні.
  
  Умяв сняданак, я падзякаваў матухну Готу, ўстаў і выйшаў з зямлянкі. Тай Дэй павалокся следам.
  
  – Мне трэба наведаць Капітана, – сказаў я яму. – Табе няма чаго ісці са мной. Можаш застацца і папрацаваць па хаце.
  
  Цяпер мы называлі нашу бярлог домам.
  
  Тай Дэй паківаў галавой. У апошні час ён не занадта дбайна ставіўся да абавязкаў майго целаахоўніка. Але я не адчуваў сябе беспрытульным.
  
  Я пачакаў Аднавокага, але ён так і не выйшаў. Падобна на тое, карліку больш падабалася трэскацца прыгатаваную матухнай Готой ежу, чым займацца справамі.
  
  Зрэшты, ці варта было гэтаму здзіўляцца?
  
  
  
  Стары выглядаў бадзёрым і адпачылым не ў большай ступені, чым я. Падобна на тое, і ён гэтай ноччу не спачываў на ложа з руж.
  
  – Што яшчэ? – буркнуў Костоправ.
  
  – Я крыху задрамаў і ўбачыў сон. Прагуляўся ў сад, вярнуўся назад, а потым пачаў бадзяцца дзе ні патрапячы, прычым без Вэнджанага. – Я распісаў яму самыя непрыемныя падрабязнасці.
  
  – А зможаш прарабіць гэта зноў?
  
  – Я больш года правальваўся скрозь шчыліны ў часе і прасторы. Здаецца, пачынаю разумець, што да чаго.
  
  – Гэта значыць, мы можам абысціся без Вэнджанага?
  
  – І гэта зусім нядрэнна, улічваючы, што ён вось-вось ачуецца. – Пры гэтых словах я міжвольна скорчил такую рожу, што Костоправ запытальна падняў брыво. – Было б пацешна, – растлумачыў я, – паназіраць, як ён стане прыстасоўвацца да абставін, прачнуўшыся ў зусім новым свеце.
  
  Костоправ ўхмыльнуўся:
  
  – Паназіраць-то можна, але толькі каб вецер не дзьмуў у наш бок. Убачыўшы, чаго мы за гэты час дамагліся, сукін сын, напэўна, обгадится. Слухай, раз ужо ты тут, схадзі-ка да Спадарыні, можаш спатрэбіцца. Я паслаў ёй твае чарцяжы. Яна хоча захапіць Нарайяна і дзяўчынку. Калі спытае пра гэтыя карты – адкуль, маўляў, і як? – адказвай, што мы ўзялі ў палон некалькі афіцэраў Могабы, якія належалі да гарнізону Вяршыні. А больш ты нічога не ведаеш.
  
  Я хмыкнуў, не прыйшоўшы ў захапленне ад задання, таму што сумняваўся ў сваёй здольнасці пераканаўча зманіць Спадарыні.
  
  – І працягвай эксперыментаваць. Мне трэба ведаць, ці зможам мы справіцца без Вэнджанага.
  
  – Я ўжо даведаўся аб адным сур'ёзным перашкодзе.
  
  – Ну?
  
  – Без Вэнджанага я не магу перамяшчацца ў часе.
  
  Костоправ уцягнуў скрозь зубы паветра і з присвистом выдыхнуў.
  
  – Дакладна? Можа, ўсё ж ёсць якая-небудзь зачэпка? А то не роўны гадзіна, мы апынемся без Вэнджанага – як без рук.
  
  – Ты, здаецца, казаў, што Аднавокі паспрабуе не дапусціць яго абуджэння.
  
  – Ад Аднавокага пакуль толку не шмат.
  
  – А калі было шмат?
  
  – Убачыш яго, прыйшлі да мяне.
  
  – Добра.
  
  Я выбраўся вонкі і ўтаропіўся на лагер, разбіты пад сцяной Вяршыні.
  
  Капітан хоча, каб я схадзіў да Спадарыні і растлумачыў ёй, як лепш справіцца з яе справамі.
  
  Дзянёк выдаўся пагодлівы. Свяціла сонца, а лёгкі ветрык выносіў прэч смурод і чад.
  
  – Можа быць, цяпер зямля падсохне, – прамовіў Тай Дэй.
  
  Снег хутка раставаў. Прыйшла сапраўдная вясна. У ваколіцах Кьяулуна гэта слова азначала непролазную бруд. А дзе бруд, там рана ці позна з'яўляецца якая-небудзь зараза. Цікава, а ці не здарыцца з-за раставання снегу паводка? Такое, што выганіць Душелов з яе хованкі?
  
  Так ці інакш, у Кьяулуне цяпер вясна. Ва ўсіх іншых краях яна наступіла даўным-даўно.
  
  
  
  56
  
  – Не сумняваўся, што хутка цябе ўбачу, – прабурчаў Лебедзь, калі я далучыўся да абступалі Спадарыню паплечнікам. Спехам перекусывая, яны выслухоўвалі яе распараджэнні, якія тычацца злову Нарайяна. – Як пахне дзярмом, ты тут як тут.
  
  Нож намаляваў ўсмешку:
  
  – Гэтаму хлопцу патрэбна сяброўка.
  
  – У яго быццам бы ёсць, толькі вось няўдача, у яе шуры-муры з іншым хлопцам.
  
  – Дык вось дзе яна была мінулай ноччу?!
  
  – Магчыма.
  
  Гэта магло б растлумачыць, чаму ў Костоправа з раніцы такі маркотны выгляд. Вечна нашага Старога цягне на прыгоды.
  
  – Там былі Цені, – казала між тым Спадарыня, – але, па словах Джарварала, у апошні час у іх няма праблем. Гэтыя карты, як мяркуецца, паказваюць, дзе мы можам накрыць тенеплетов. Калі спатрэбіцца. А нам гэта спатрэбіцца. Мы павінны будзем пакончыць з імі, перш чым адправімся за обманником. А, Мурген...
  
  – Глядзі-ка, заўважыла мяне, – сказаў я Нажа, выглядаючы крумкач.
  
  Характэрна, што іх было не шмат, ды і тыя, што былі, паводзілі сябе як п'яныя ў хлам.
  
  Спадарыня відавочна звярнулася да якім-небудзь чарам, замінаючы сестрице задавальняць цікаўнасць.
  
  – Цябе, ды не заўважыць? – хмыкнуў Лебедзь. – Ты ў нас хлопец відны, ўсім бабам на любата.
  
  – Ідзі-ка сюды, – сказала мне Спадарыня. – Капітан даслаў мне гэтыя чарцяжы. Што вы можаце пра іх сказаць?
  
  – Ну... мяркуецца, што яны дакладныя.
  
  Яны былі верныя на ўсе сто, калі толькі за апошнія гадзіны на Вяршыні не адбыліся істотныя перамены.
  
  – Але не вельмі-то падрабязныя.
  
  Вось жа стервоза! І буркун. Хоць бы што ёй не дагодзіш.
  
  – Можа, загадаеш выкапаць таго малога з магілы, каб ты магла папрактыкавацца ў некромании?
  
  Спадарыня смерила мяне такім позіркам, што я вырашыў: цяпер мой блеф будзе раскрыты. Аднак яна, здаецца, не ўсумнілася ў маіх словах. Толькі выказала незадаволенасць залішняй фамильярностью.
  
  Яна працягнула гаварыць, і я супакоіўся.
  
  – Акрамя месцазнаходжання тенеплетов і Сінгха, тут няма амаль нічога, пра што б мы і так не ведалі.
  
  Чортава баба.
  
  – Ёсць і яшчэ сякія-такія звесткі, – сказаў я. – Длиннотень, замест таго, каб ладзіць нам гадасці, амаль бязвылазна тырчыць у сваёй вежы – вось тут – і займаецца чорт ведае чым. А пакоі Ревуна размешчаны дзе-то тут. Два запасных дывана знаходзяцца на пляцоўках – гэтай і вось гэтай, а яшчэ адзін, маленькі, увесь час ляжыць, скруціць, побач з яго ложкам.
  
  Спадарыня вперила у мяне погляд, відавочна цікавячыся, адкуль я магу ведаць такія падрабязнасці.
  
  – Ледзь прыбыўшы на Вяршыню, – працягнуў я, – Равун паспрабаваў прыкрыць сваю задніцу – на той выпадак, калі саюзнік надумае падкласці яму свінню.
  
  Спадарыня хмыкнула:
  
  – Што ж, Ревуна можна зразумець. Асабліва калі ўспомніць, як Длиннотень абыходзіўся са сваімі ранейшымі хаўрусьнікамі.
  
  Адвярнуўшыся ад мяне, Спадарыня пагрузілася ў чарцяжы. Яна не была задаволена, калі хто-то пра што-то ведаў больш яе.
  
  Жэстам Спадарыня паклікала да сябе Иси, Очибу і Синдава. Нары выдатна ладзілі з Спадарыняй – з Костоправом ў іх так не атрымлівалася. Стары не давяраў супляменнікам Могабы, хоць яны не змянілі Атраду і цяпер змагаліся супраць былога паплечніка.
  
  – Калі пераважней пачаць аперацыю – днём ці ноччу?
  
  – Там гэта не мае значэння, – адказаў Очиба, які на маёй памяці выказваўся не больш за пяць разоў.
  
  – Дакладна. Але я аддаю перавагу дзень. Дзеля падтрымання баявога духу.
  
  – Цяпер як раз дзень, – уставіў Лебедзь.
  
  – Бачу, ты нічога не можаш зрабіць у абыход гэтага малога, – сказаў я Нажа.
  
  Спадарыня глянула на Лебедзя:
  
  – Хочаш паглядзець, як справяцца з гэтай справай твае гвардзейцы?
  
  – Быў бы не супраць. Але гэта не іх праца.
  
  Іх праца, па азначэнні, складалася ў тым, каб цягацца за князем і князёўнай. І з некаторых часоў Плецены у гэтым справе не стараўся.
  
  Аб чым імгненнем ўспомніў не толькі я, але і ўсе прысутныя. Мы дружна ўтаропіліся на Лебедзя. Ён пачырванеў.
  
  – Добра. Тады ты, Синдав. – Спадарыня адступіла ў бок, каб здаравенны нар змог падысці да чарцяжах.
  
  Я праціснуўся бліжэй і ўбачыў, што яна мела не толькі маім варыянтам схемы ўнутраных памяшканняў Вяршыні, але і іншым, відавочна складзеным па данясенняў, якія знаходзіліся ўнутры салдат.
  
  Некаторы час нар пільна разглядаў чарцяжы, а потым сказаў:
  
  – Перш за ўсё трэба замяніць якія знаходзяцца там людзей. Паслаць свежыя сілы.
  
  – Жаўнеры прабылі там вельмі доўга, ім прыйшлося нялёгка, – падтрымаў яго Иси.
  
  – Не пярэчу, – пагадзілася з генераламі Спадарыня.
  
  – І людзей трэба адправіць больш, чым іх там цяпер, – працягваў Синдав. – Як толькі мы выступім, гэта ўжо нельга будзе захаваць у таямніцы. Хіба не так?
  
  – Мабыць. Пераможам мы ці прайграем, але незаўважанай наша вылазка не застанецца. А вырабіць яе неабходна, Капітан не пакінуў нам выбару. Так бо, Мурген?
  
  Я паціснуў плячыма:
  
  – Ён заўсёды гатовы выслухаць свайго генерала і пакінуць рашэнне за ім. Калі ў генерала маюцца пераканаўчыя аргументы. Ты сама гэта добра ведаеш.
  
  – Я ведаю адно: мы цягнем гэтую каніцель у надзеі, што хто-небудзь разумны раптам прапануе нам здавальняючы рашэнне праблемы Длиннотени.
  
  – Гэта ты аб чым?
  
  – Аб тым, што мы не можам дазволіць сабе задавальненне яго знішчыць. Ты ж ведаеш гэта, так?
  
  Я ведаў. Чаго я не ведаў, так гэта таго, якім чынам яны перакінуць на Вяршыню свежыя войскі.
  
  – Нам прыйдзецца дзейнічаць на некалькіх напрамках адначасова, – сказаў Синдав, – і ўсюды ў поўную сілу. Тут і тут – абясшкодзіць тенеплетов. Тут – перахапіць обманника. Акрамя таго, трэба звязаць боем гарнізон і чэлядзь, каб не перашкодзілі ў вырашэнні нашай галоўнай задачы.
  
  – Мурген, не жадаеш ці наведацца ў госці да Длиннотени? – прапанавала Спадарыня. – Можа быць, табе пашанцуе.
  
  Усё б нічога, але мне не давала спакою адна дробязь. Сцены Вяршыні ўжо не такія гладкія, як раней, і некалькі вежаў на верхавіне абрынулася, але цытадэль не стала ніжэй ні на адзін паршывы фут. Якое акалічнасць чамусьці ніколькі не хвалюе ўсю гэтую кампанію.
  
  – Вы што, навучыліся праходзіць скрозь сцены?
  
  – Чаму б і не, калі гэта для карысці справы? – ўсьміхнулася Спадарыня.
  
  – Мы скрозь іх проползем, – растлумачыў Синдав.
  
  Вось яшчэ адзін доказ таго, што за усім не ўсочыш. Я не заўважыў іх падрыхтовак, паколькі нават не думаў ні аб чым падобным.
  
  
  
  57
  
  Яны прокопали пад сцяной тунэль. Проковыряли падмурак. Праўда, лаз атрымаўся вузкі, больш прыдатны для чарвяка, чым для такога хлопца, як я, якому давялося б пяцца на пузе, дакладна змея.
  
  Ужо я-то ведаю. Таму што менавіта так я і паступіў. Тупень бязмозглы.
  
  Ну на які чорт, пытаецца, было мне совацца туды ў плоці? Няма бы вярнуцца дадому і з камфортам праехацца на Вэнджаным. І ні табе клаўстрафобіі, ні табе рассаженных локцяў і каленаў. І поўз наперадзе вясковы цяльпук не тыкае цябе абцасамі ў нос. А сотня дробных вегетарыянцаў, што прабіраецца наперадзе на карачках, сястры ад страху і пукая, чырванеючы ад напругі, не лязгает і не шкрябает зброяй так гучна, што, здаецца, мёртвыя павінны паўстаць з магіл.
  
  І дзе былі хлопцы Гаспадара Ценяў, вушы ім, ці што, позакладывало? Выпусцілі выдатную магчымасць займець на абед цэлую кучу талов.
  
  Тунэль быў прапалена ў камені агністымі шарамі Спадарыні. Павінна быць, нядаўна – сее-дзе сцены яшчэ былі цёплымі. Першае, што я ўбачыў, выбраўшыся нарэшце з гэтай нары, – гэта шайку таглиосцев з абадранымі азадкамі, тых самых, якія зрабілі ўсю працу. На лаз яны глядзелі так, нібы ён вёў у рай, але, як на злосць, быў забіты розных дзярмом накшталт мяне.
  
  Я апынуўся апошнім у сваёй ланцужку. Нумар сто адзін. Варта было мне выбрацца, як першы з дожидавшихся хлопцаў нырнуў у лаз, спяшаючыся вярнуцца за сцяну.
  
  На кожную сотню прыбывалі даводзілася два дзясятка якія вярталіся. Людзі пакідалі крэпасць з найвялікшым энтузіязмам. Але, як ні дзіўна, уся гэтая сумятня не прыцягнула ўвагі непрыяцеля. Очиба, Иси і Синдав пачалі фармаваць каманды, ставячы перад кожнай канкрэтнае заданне. З Синдавом я ладзіў, нават калі ён служыў у Могабы. Але сягоння яму, відаць, прыспічыла павыпендрывацца.
  
  – Ці Не хочаш узначаліць перадавую каманду, сцяганосец?
  
  – Ты, часам, не зблытаў мяне з якім-небудзь смаркачом, які лічыць сябе героем?
  
  – Ты мог бы здабываць вялікую славу, злавіўшы Нарайяна Сінгха.
  
  – Як-небудзь абыдуся. Пагавары з Нажом. Або з Лебедзем.
  
  Синдав засмяяўся:
  
  – Я б і рады, ды толькі хрэн іх тут ўбачыш.
  
  – А чаму?
  
  – Яны не складаюцца ў Атрадзе. Спадарыня не ва ўсім можа ім давяраць.
  
  Цікава. А нарам, стала быць, можа.
  
  Костоправ не давяраў ім ні ў чым. Ніколі.
  
  Синдав здагадаўся, аб чым я думаю. І ўсміхнуўся:
  
  – Тут і без іх цесна.
  
  – Ага, – кіўнуў я. – І тым не менш я на подзвігі не рвуся. Мая справа трымацца ў баку ды ўсё прыкмячаць, каб потым правільна запісваць.
  
  – Синдав! – паклікаў Иси. – Трэба спяшацца. Гарнізон нешта западозрыў.
  
  Тенеземцы апынуліся медлительнее, чым я чакаў. А Синдав з прыяцелямі, наадварот, хутчэй, чым можна было ўявіць. За час, што я выдаткаваў на гэтую думку, яны сабралі тры атрада і павялі іх у бой, дзейнічаючы як у сябе дома, хоць ніхто з іх раней у гэтай крэпасці не бываў.
  
  Ўнутры Вяршыня не выглядала беламармуровым зіхоткім цудам. У змрочных каменных калідорах было брудна і сыра, куты зацягнутыя павуціннем, паўсюль кішаць пачвары аб двух, чатырох і больш нагах. Тай Дэю гэта вельмі не падабалася.
  
  Ён прапусціў перад сабой некалькі змен па сто чалавек, перш чым сабраўся з духам і палез ўнутр.
  
  – Назад! – зароў я на хлопцаў, дожидавшихся сваёй чаргі выбрацца вонкі. – Цяпер гэты тунэль вядзе толькі ў адзін бок. Тай Дэй, ну-ка, отвесь аплявуху вунь таго кретину. І пні прыдурка, што сядзіць ля самага лаза, разявіўшы рот. Варушыцеся, хлопцы. Тут ідзе вайна. У нас няма часу на фиглимигли.
  
  Я ўвайшоў у раж. І асабліва пронял гэтых людзей «фиглями-миглями». Такога выказвання таглиосский мову не ведае. Ёсць у іх лаянку, але ўсё гэта па большай частцы божба, звязаная з іх вераваннямі. Пачуўшы нешта-то новенькае, хлопцы вытаращились на мяне.
  
  – Гэй, ты, – крыкнуў я, як толькі з тунэлю высунулася нечая башка. – Перадай па ланцужку, што ў нас тут бойка. Патрэбныя людзі, і хутчэй.
  
  Зноў з'явіўся Синдав. Паколькі ўзначальваць гэтую скокі смерці было даручана яму, ён некалькі здзівіўся, з чаго гэта я так раскомандовался, але выгляду не падаў. Генералам ён быў для таглиосцев, для мяне ж толькі адным з братоў. Як сцяганосец, я цалкам мог калі-небудзь стаць Лейтэнантам, а то і Капітанам Атрада.
  
  – Пара заняцца Длиннотенью, – сказаў ён мне. – Не хочаш насадзіць яго на піку?
  
  Я ўспомніў аб доўгім чорным дзіда, вырабленым Аднавокім спецыяльна для палявання на Гаспадароў Ценяў. Можа, калі б у мяне пад рукой гэтая штуковіна, я б і польстился на прапанову.
  
  – Гэты гонар я падам каму-небудзь іншаму. Не ўсё ж пад сябе веславаць.
  
  Па праўдзе сказаць, мне было не па сабе. Пах сырога каменя, гадкія казуркі, холад і цемра накладваліся на мае старыя страхі, прымушаючы ўспомніць старых, якіх у ледзяных пячорах нябачныя павукі аблыталі ледзяной ж павуціннем.
  
  Ідэя пранікнуць у Вяршыню была зусім недарэчнай. Я западозрыў гэта, ледзь яна была выказана, але не прыслухаўся да ўнутранага голасу. Перашкодзілі хлопцы накшталт Лебедзя і Нажа, якія вечна бурчаць, што ушлые штабныя пацукі берагуць свае каштоўныя ягадзіцы, пакуль іншыя расхлёбваць за іх кроў і дзярмо.
  
  Звычайная справа. Я і сам дакладна так жа наракаў на службу ўжо праз гадзіну пасля прыняцця прысягі. Проста не хацелася, каб у войсках пра мяне казалі як пра хлопца, які апошнія трыццаць гадоў сапраўднай бойкі не нюхаў.
  
  Маё паведамленне дасягнула вонкавага канца тунэлю. Падмацавання сталі прыбываць з падвоенай хуткасцю. Не ведаю, ці зразумелі Длиннотень і Равун, што мы праклалі шлях на Вяршыню. Калі меркаваць па іх рэакцыі, то, хутчэй, няма. Па логіцы, яны павінны былі неадкладна атакаваць і заткнуць праведзеную намі дзірку. Вядома, яны раззлаваліся і прынялі пэўныя меры, але толькі тыя, якіх варта было чакаць у адказ на раптоўную актыўнасць салдат Спадарыні, якія ўжо даўно знаходзіліся ў крэпасці.
  
  Да Длиннотени нашы людзі не дабраліся. Што нядзіўна. Было б куды больш дзіўна, калі б сукін сын вось так папросту ўзяў ды і ўсплыў дагары брухам.
  
  Не трапіўся ў нашы сеткі і маленькі ўстрывожаны прыяцель Душелов – Равун. Ім займаўся Иси, які быў досыць разумны і разумеў, што размазаць гэта дзярмо па сценцы не так-то проста. А таму, пакуль Равун ратаваў сваю шкуру, уворачиваясь ад паўсотні рабят з бамбукавымі шастамі, пяцёра спецыяльна выдзеленых хлопцаў спалілі яго дываны. Усе, акрамя аднаго кілімка, які калдун трымаў пры сабе. Иси знішчыў б і яго, хвати у Ревуна адвагі кінуцца на праціўніка, як на тое разлічваў генерал. Але тут Иси даў маху: не варта мераць людзей па сабе. Такія крутыя перцы, як ён, трапляюцца нячаста.
  
  Ужо не ведаю, як гэта ўдавалася Спадарыні, але яна была нядрэнна дасведчаная аб развіцці падзей у цытадэлі. Яна ведала і аб няўдалых спробах захапіць Длиннотень і яе былога падручнага, і аб тым, што па выпадковасці або па ласкі багіні-апякункі Нарайяна і дзяўчынкі не аказалася ў іх пакоях.
  
  Гарнізону і чэлядзі пашанцавала куды менш – Очиба захапіў іх знянацку. Павінна быць, ён і яго салдаты ў дзяцінстве дрэнна слухалі бацькоў. Яны зусім не лічылі правільным літаваць мірнае насельніцтва. Людзі, большасць з якіх прыйшлі ў Вяршыню, ратуючыся ад голаду, холаду і хвароб, падвергнуліся сапраўднай бойні.
  
  Зрэшты, аб гэтым я задумаўся значна пазней. Пасля таго, як да гарлавіне тунэлю сталі падносіць параненых. Пасля таго, як Спадарыня спыніла пасылаць атрады ў крэпасць, вырашыўшы, што толку ад падмацаванняў ўжо не будзе. Пасля таго, як я выбраўся вонкі цэлым і цэлым, цягнучы за сабой параненага таглиосца, якога з іншага боку падштурхоўваў Тай Дэй, прычым таглиосец ўсю дарогу скардзіўся: маўляў, калі ён прабіраўся ў крэпасць, тунэль быў на мілю карацей. І пасля таго, як, выбраўшыся на свежае паветра, я сустрэў Лебедзя і Нажа і яны пацікавіліся, што я тут раблю, чаму не адразаю ў крэпасці вушы ў Длиннотени.
  
  – Не хацеў пазбаўляць вас шанцу паказаць сябе. Паўзіце туды, хлопцы, Синдав чакае не дачакаецца. Вам толькі і трэба, што прыхапіць парачку нажоў і незаўважна праслізнуць ўнутр. Можаце здабыць скальп Ревуна. Чашыце прама да вежы Гаспадара Ценяў.
  
  – Ты як, гатовы? – спытаў Нож Лебедзя. – У мяне ножык маецца.
  
  Нож пасміхаўся. Ён быў не супраць падчапіць Лебедзя, сапраўды гэтак жа як і мяне.
  
  Размашистым крокам накіравалася да нас Спадарыня. Яна была ўбрана ў поўны даспех Жизнедава. Іскры пунсовага агню прабягалі па паверхні жудасных лац хутчэй, чым мог ўсачыць вачэй. Таглиосцы лічылі, што вобраз Жизнедава цалкам адпавядае аднаму з увасабленняў Кины Разрушительницы.
  
  Нягледзячы на тое, што здарылася з Спадарыняй і яе дачкой, многім здавалася, што яна апантаная змрочнай багіняй. Часам да гэтых многім далучаўся і я. Паміж ёй і Киной, несумненна, існавала сувязь. Але казаць пра гэта Спадарыня катэгарычна не жадала. Праўда, і я не расказваў ёй пра Вэнджаным, так што, мабыць, мы былі квіты.
  
  – Як там справы? – спытала яна гулкім рокочущим голасам. – Чым можаш пахваліцца?
  
  – Кучай трупаў. З абодвух бакоў. Сярод тых, хто загінуў ворагаў мала тых, чыёй смерці варта было дамагацца занадта ўжо заўзята. Але, як мне здаецца, у жывых засталася адзіная магчымасць утрымаць крэпасць.
  
  – Якая?
  
  – Цені выпусціць, – прокаркал я. Мяне не цягнула прадказваць будучыню, але ў дадзеным выпадку не патрабавалася быць прарокам. – Пакуль гэтыя двое не дабраліся да Длиннотени. – Я паказаў на Лебедзя і Нажа.
  
  Як заўсёды, Спадарыня не ацаніла жарт. З гумарам у яе ішлі не лепш, чым у маёй цешчы.
  
  Праўда, падбухторваў людзей ёй падабалася.
  
  Яна стварыла цыклон з светлавых лёзаў і запусціла яго да венчавшим Вяршыню вежам. Смяротныя блікі закружыліся ў шалёным карагодзе, руйнуючы ўсё і ўся. Длиннотени і Ревуну прыйшлося заняцца гэтай пошасцю, так што ім стала не да салдат Спадарыні.
  
  
  
  58
  
  – Гэта ўжо другі раз, – прабурчаў Стары. – Я думаў, пасля таго выпадку ў Кьяулуне ты паразумнееш. – Ён злаваўся на мяне за тое, што я палез у Вяршыню. – Бяры Вэнджанага, адпраўляйся туды і высветліць, чым займаюцца Равун з Длиннотенью.
  
  Калі мы з Тай Дэем вярнуліся, Костоправ ўжо рыкаў і брахаў на навакольных. Відавочна, вырашыў, што задума Спадарыні выйдзе нам бокам.
  
  Падобна на тое, Душелов атрымала нейкія навіны і прыйшла ў такое ўзбуджэнне, што і Капітан. Паўсюль віліся крумкачы, занадта нахабныя нават для яе шпіёнаў. Мала таго, што лёталі так крычалі, так яшчэ і раскідвалі вакол дзярмо.
  
  – Як толькі разбярэшся з Длиннотенью і Равун, высветліць, дзе знаходзіцца кожны з нашых людзей.
  
  – Нашых?
  
  – Браты Атрада. Старая Каманда. Нары. Я хачу сабраць усіх. І хутчэй.
  
  – Лічы, што справа зроблена.
  
  – Вось і добра. Але выяві хоць кроплю здаровага сэнсу, Мурген. Каб трапіць у Хатовар, Атраду неабходны сцяганосец. Магчыма, гэта важней, чым мець Капітана або Лейтэнанта.
  
  – Я казаў табе раней і скажу зноў. Калі хлопцы будуць ведаць твой задума, то і выканаць яго змогуць – калі ты скажаш, што прыйшоў час.
  
  З гэтымі словамі я убрался дадому. Не хацелася лаяцца з начальствам на вачах у салдат.
  
  
  
  Длиннотень ва ўсіх бедах вініл Ревуна. А Равун яшчэ больш злил яго тым, што ніяк не рэагаваў на папрокі, ствараючы прама ў паветры нейкую загадкавую каляровую канструкцыю. Толькі як вынікае прыгледзеўшыся, я зразумеў, што гэта план тых памяшканняў Вяршыні, якія апынуліся ў нашых руках. Да гэтай головоломной сіне-зялёна-пурпурной павуціне ад пазіцый Спадарыні праз падмурак прыгоннай сцяны вяла тоўстая жыла.
  
  Вядзьмак не імкнуўся суняць свае крыкі. Яны прарываліся адзін за адным, выдаючы празмернае ўзбуджэнне. Нарэшце ад чарговага крыку ў галаве ў Длиннотени што-то пстрыкнула. Ён змоўк, паправіў маску і, падаўшыся наперад, утаропіўся на прасторавую схему. Затым працягнуў кастлявыя, падобныя на павуковыя лапы, хоць і зацягнутыя ў пальчатку пальцы, і ткнуў у вядучы вонкі тунэль:
  
  – Немагчыма! – Яго дзівацтва, крикливость і пустаслоўе зніклі, як туман пад ранішнім сонцам. Уражанне было такое, быццам да яго вярнуўся розум. – Гэты камень непрабівальны!
  
  – Не забывай, там Сеньяк. Яна заўсёды здолее прасвідраваць дзірку ў апрацаваным табой камені.
  
  Длиннотень выдаў гук, падобны на кацінае рык. Я было падумаў, што момант прасвятлення мінуў, але памыліўся.
  
  – Знайдзі обманника і адроддзе Кины, – загадаў Гаспадар Ценяў. – Хай прыйдуць сюды, у гэтую вежу, да паўночы. Калі хочуць жыць.
  
  Равун запытальна хмыкнуў, і Длиннотень растлумачыў:
  
  – Яны не прынеслі мне карысці. Я нічога ім не павінен. Але дам ім магчымасць застацца ў жывых.
  
  Я не стаў чакаць, што за гэтым рушыць услед.
  
  
  
  – Вярнуўся? – спытаў Костоправ, калі я прыўстаў. – Нядоўга ж ты там прабыў...
  
  – He брюзжи, камандзір, на тое ў мяне цешча маецца. Я прабыў там дастаткова, каб даведацца: сёння вечарам Длиннотень збіраецца выпусціць Цені.
  
  Костоправ закрыў рот. Я паспяшаўся выкласці ўсё, што разведаў.
  
  – Ты маеш рацыю, – сказаў Стары. – Хоць ён наўпрост не казаў, але, напэўна, меў на ўвазе менавіта гэта. Вяртайся, шукай нашых. А я злаўлю Аднавокага.
  
  – Колькі ў нас часу?
  
  – Не ведаю. Нават не ведаю, які цяпер гадзіна. Не цягні, адпраўляйся.
  
  – Мне спатрэбяцца ежа і пітво. Вада павінна быць салодкай.
  
  – Адпраўляйся.
  
  Я так і зрабіў.
  
  
  
  59
  
  Я вяртаўся ў плоць кожныя пяць хвілін і дакладваў пра месцазнаходжанне Атрада братоў, якіх мне ўдавалася знайсці. Да тых, каму мог, Стары пасылаў ганца з загадам далучыцца да дывізіі, якая стаіць ля Брамы Ценяў. Неўзабаве у шлях рушылі фургоны, гружаныя бамбукавымі шастамі, перезаряженными ў майстэрнях Спадарыні. На жаль, мне іх запас здаваўся жаласна малым.
  
  Я кідаўся паўсюль, а пад канец, калі вырашыў, што шкоды ад гэтага не будзе, паляцеў на поўнач. З цясніны, дзе хавалася Душелов, выпархивали чароды варон. Я зрушыўся ў часе, паназіраў за Старым і, вядома ж, засек момант, калі ён перешептывался з двума велічэзнымі птушкамі. Тыя паляцелі ў горы папляткарыць са сваёй дурнаватай гаспадыняй. Падвесці Вэнджанага бліжэй да яе логава я, вядома ж, не мог, а кожны раз, калі спрабаваў, у маёй свядомасці тое ці гучалі, ці то проста адчуваліся словы: «Яна ёсць Цемра».
  
  Падобнае адчуванне ўзнікла, калі я накіраваў Вэнджанага да Дачкі Ночы. Да яе ён таксама набліжаўся без усякай палявання. Дзяўчынка люта рыпеў пяром, яе твар было скажонае болем. Яна працавала над іншай Кнігай, толькі што распачатай.
  
  Праклён! Няўжо яна ўжо скончыла адзін том? Костоправ павінен пра гэта ведаць. Мы рызыкуем ўліпнуць куды строме, чым меркавалі. Але дзе ж першая Кніга? Што-то яе не відаць. Варта высветліць.
  
  Я нырнуў у мінулае.
  
  І ўбачыў, што Дачка Ночы плача. Нарайян быў ашаломлены. Ён не ведаў, як яе суцешыць, хоць меў дзяцей у іншы час і ў іншым свеце – да таго, як у Таглиос прыбыў Чорны Атрад.
  
  Ссунуўшыся яшчэ далей ва часу, я выявіў прычыну дзіцячых слёз, якіх мог чакаць ад каго заўгодна, але не ад гэтай злавеснай карлицы.
  
  Усё пачалося пры атацы Спадарыні. Дзяўчынка пісала да апошняга моманту, і ў выніку ёй і Сингху прыйшлося выносіць ногі так спешна, што не ўдалося захапіць Кнігу.
  
  Значыць, нейкі малы з атрада Спадарыні сцяміў, што Кніга важная, і вырашыў аднесці яе начальству. Пабывалі ў крэпасці Лебедзь і Нож, я б, напэўна, западозрыў іх.
  
  Якое ж было маё здзіўленне, калі выявіўся сапраўдны віноўнік. Равун. Пакуль абаронцы крэпасці лічылі, што вядзьмак адганяе нашых салдат, ён змяёй пракраўся ў пакоі Дачкі Ночы. Сінгх і дзяўчынка знаходзіліся ўсяго ў пяцідзесяці футаў, але ён збіў іх з панталыку запутывающими чарамі. І прыбраў Кнігу да рук.
  
  Павінна быць, ён выдатна баяўся выкрыцця, а таму не пашкадаваў загавораў, каб надзейна схаваць здабычу. Кніга знікла для ўсіх, акрамя яго.
  
  Замест выкрадзенай ён пакінуў іншую. Дакладна такую ж сшытак, але пустую. Цікава. Адкуль Равун мог даведацца аб Кнізе? Я прабегся па часе і ўсталяваў, што ні дзяўчынка, ні Сінгх не абмовіліся пра яе нават словам. Слугі далажылі Длиннотени, што обманник запатрабаваў пісьмовыя прыналежнасці, але Гаспадар Ценяў Ревуну пра гэта не паведаміў.
  
  Аб Кнізе я ведаў. І дакладваў Костоправу. Той сустракаўся з Душелов. Гэтак жа як і Равун.
  
  Няўжо?..
  
  Калі б я змог падабрацца да яе ў сне, магчыма, удалося б высветліць... Праклён! Без Вэнджанага мне не зазірнуць у мінулае. Я ірвануў назад, у сваю плоць. І ачуўся, паміраючы ад голаду і смагі.
  
  – Ты своечасова, – сказаў Аднавокі.
  
  Я з прагнасцю накінуўся на ваду.
  
  – Дзе Костоправ?
  
  – У абыходзе. Хоча праверыць, ці ўсе папярэджаныя, што сёння ўвечары трэба добранька замкнуцца ў норах. І ці дастаткова назапашана свечак, отгоняющих Цені. Бамбука-то ў нас кот наплакаў.
  
  – Зразумела.
  
  Я еў некалькі хвілін, прычым не ў арыстакратычнай манеры. Потым спытаў:
  
  – Табе вядома, што за справы ў Капітана з Душелов?
  
  – А ў іх справы? Я і не ведаў.
  
  Я застагнаў і сербануў яшчэ вады.
  
  – Ты што, сляпы?
  
  Ён паціснуў плячыма:
  
  – Што я, па-твойму, праглядзеў?
  
  – Гэтыя двое ўвесь час абменьваюцца звесткамі. Што, па-мойму, не вельмі разумна.
  
  – Думаеш, Стары недастаткова хітры, каб мець з ёй справу?
  
  Менавіта так я і думаў. Душелов была старой продувной бестией, калі дзядуля Костоправа яшчэ мачыў пялёнкі.
  
  – Я? Каб я хоць на секунду ўсумніўся ў мудрасці Капітана? Так як я магу?
  
  – Ніяк не можаш. Ты ж истовый прыхільнік каровіных аладак, па якіх ён ходзіць. Добра, у цябе што, ёсць падставы для панікі? А то я хачу вярнуцца ў нару. Парачка салаг сабралася да мяне ў госці, перакінуцца ў тонк.
  
  У гэтым увесь Аднавокі. Свет набліжаецца да канца, а для яго самае галоўнае – жульнически абыграць каго-небудзь у карты.
  
  – Перадай камандзіру, што Равун спёр Кнігу, якую пісала дзяўчынка. І пакінуў ёй пустую сшытак, каб яна пачала зноўку.
  
  Аднавокі тупа ўтаропіўся на мяне, чакаючы тлумачэння. Я зрабіў доўгі глыток і сказаў:
  
  – Ён зразумее.
  
  – Усё, што ад ўсіх усё трымаюць у сакрэце. А пра тое, што адбываецца на самай справе, ведаюць толькі нашы ворагі.
  
  Я хмыкнуў і павярнуўся да Копченому. Як ні круці, Аднавокі быў правоў.
  
  
  
  Калі мы набліжаліся да Спадарыні, я зноў улавіў пасыл Вэнджанага, хоць і не вельмі моцны: «Яна ёсць Цемра». Падобна на тое, ён чаму-то трымае зуб на ўсіх жанчын. Ва ўсякім выпадку, рэагуе на іх амаль аднолькава.
  
  Спадарыня атрымала паведамленне, але, здаецца, не занадта ўстрывожылася. Яна не адзін год рыхтавалася да сутыкнення з гадаванцамі Длиннотени. Калі яе дывізія не вытрымае ўдару, то не з-за дрэннай вывучкі або дысцыпліны. Вайсковай справе Спадарыня навучылася яшчэ ў спрадвечныя часы.
  
  Паддаўшыся спакусе, я адправіўся на поўнач. Пад тым прыдуманым для самога сябе падставай, быццам хачу пашукаць Гобліна і Могабу. Было б нядрэнна даведацца, што абяцае ім мае быць заварушка. Але сэрца маё ірвалася значна далей.
  
  Хто ведае, ці ўдасца мне ўбачыць яе зноў? Можа быць, гэта апошняя ноч у маім жыцці.
  
  60
  
  Нягледзячы на тое, што над паўднёвымі схіламі Данді-Преша хмарамі віліся крумкачы, убачыць Гобліна было амаль немагчыма. Затое сляды яго дзейнасці лёгка выяўляліся паўсюль, дзе мясцовым жыхарам хапіла глупства дапамагаць Могабе. Каб падаць ім ўрок, Гоблиновы хлопцы палілі і рабавалі без ласкі. Хлопцы Могабы рабілі тое ж самае з усімі заподозренными ў дапамозе нам ці каму-небудзь з нашых саюзнікаў. Цяжка было сказаць, чые довады больш пераканаўча. Для мясцовых, падобна, не мела значэння, хто з кім ваюе і чаму.
  
  Яны не чакалі нічога добрага ні ад тых, ні ад іншых. Пагрузіўшыся ў мінулае, я ўбачыў некалькі вёсачак і ферм, якія падвергліся нападам, і заўважыў, што чым бліжэй да цяперашняга часу, тым часцей тубыльцы аказваюць супраціў усім запар. У некаторых начных вылазках Гобліна ўдзельнічала форвалака. Яна выклікала асаблівую цікавасць крумкач, хоць яны круціліся вакол Гобліна і ў той час, калі пантэра адсутнічала.
  
  Наведваліся яны і да Могабе, якога таксама немагчыма было знайсці. Не інакш як Длиннотень забяспечыў свайго палкаводца цэлым арсеналам адводзяць вочы талісманаў.
  
  Усё гэта не набліжала мяне да таго, што я хацеў убачыць. Праўда, я трохі затрымаўся, каб зірнуць на атрад Мэзера. Даўніна Корд цяпер знаходзіўся на паўднёвых адгор'ях Данді-Преша. Рухаўся яго атрад вельмі павольна, ды і то толькі таму, што не дужа гасцінныя горы не мелі да працяглых стаянак.
  
  Праблем з варонамі у Корд не мелася. Затое ў палацы ў Чапаючы Таглиосе угнездилась цэлая зграя гэтых маленькіх пачвараў. Што здзівіла мяне, хоць, па сутнасці, гэтага варта было чакаць. Падзеі ў палацы ўяўлялі пэўны цікавасць для Душелов, тым больш што яна наогул любіла соваць нос у чужыя справы.
  
  Я занадта моцна рваўся ў дэльту для таго, каб марнаваць час на сачэнне за Радишей. Яна ёсць Цемра. Князёўна па-ранейшаму раілася са жрацамі і шляхтай. Нашы кнігі заставаліся там, куды мы іх схавалі.
  
  Выклікала здзіўленне тое, што Радиша не прыкладала намаганняў да пошукаў Вэнджанага. Я не верыў, што яна магла забыцца аб прыдворным ведзьмака. Але мяне нястрымна цягнула далей. Бо Лазняў Да Транг, павінна быць, ужо дабраўся да Сары.
  
  Так яно і было. Ён паспеў. У якім-то мазохистском парыве я далучыўся да яго ў самым канцы шляху і прайшоў за ім да храма Гангеша. Незадоўга да месца прызначэння ён сышоў з дарогі, то бок з вузкай насыпы, змеившейся пасярод заліўных рысавых палёў, і нетаропка, але ўмела змяніў аблічча. Іншая прычоска, крыху больш пылу на твары і вопратцы, драный аранжавы балахон – і купец ператварыўся ў вандроўнага манаха, прыхільніка аднаго з гуннитских культаў. Члены гэтага нищенствующего ордэна, якія далі зарок нестяжания, забредали ў самыя глухія куткі. Усе, нават нюень бао, ставіліся да іх цалкам памяркоўна. Святасць гэтых людзей не ставілася пад сумнеў, хоць многія з іх былі проста юродзівых.
  
  Мяне заўсёды здзіўляла рэлігійная памяркоўнасць паўднёўцаў, хоць у адбывалася яна з даўным-даўно ўкаранеў ў іх свядомасці факту, што ні адно з тутэйшых рэлігійных супольнасцяў не валодае дастатковай сілай, каб з дапамогай меча прымусіць іншых адмовіцца ад іх згубных памылак.
  
  Транг працягваў свой шлях. З роляй вандроўнага манаха ён спраўляўся зусім нядрэнна. Падобна, яму гэта было не ў навіну. Можа быць, менавіта ў такім абліччы ён упершыню наведаў Таглиос, дзе не даравалі нюень бао – самае зацятае з нацыянальных меншасцяў.
  
  Так ці інакш, Транг дапусцілі ў храм. Падобна на тое, што старэйшыя жрацы ведалі яго – як манаха, за якога ён сябе выдаваў. Ён павёў сябе абачліва, не падышоў да Сары адразу і толькі бліжэй да вечара прымудрыўся, быццам бы выпадкова, на яе натыкнуцца. Хоць на працягу дня яны некалькі разоў аказваліся ў адным памяшканні, Сары яго так і не даведалася.
  
  Апынуўшыся з ёй побач, ён ціха прашаптаў некалькі слоў па-таглиосски. Што менавіта сказаў Транг, я не пачуў, затое ўбачыў, як пашырыліся і напоўніліся жывым здзіўленнем вочы Сары. Нічым не выдаўшы сябе, яна прыняла яго вялізныя прабачэнні і пайшла сваёй дарогай.
  
  У тую ноч яна не зачыніла на засаўку дзверы сваёй келлі. І дазволіла сабе раскошу запаліць на ноч свечку.
  
  Транг зьявіўся да яе вельмі позна, калі ва ўсім храмавым комплексе не спалі толькі трое жрацоў – яны здзяйснялі рэгулярныя паўночныя ахвярапрынашэння, каб Гангеша злітаваўся і дараваў людзям суткі, свабодныя ад гора і нягод.
  
  Лжемонах поскребся ў дзверы келлі. Простая плеценая засланка, яна не спыніла б і рашуча настроенага сурка. Хутчэй сымбаль, чым сапраўдная дзверы. За пляцёнкай, перегораживая праём, вісела шытая фіранка. Сары ўпусціла Транг і жэстам прапанаваў яму размяшчацца на цыноўцы. Стары сеў і падняў на Сары светлыя вочы. Я бачыў, што ён ўсведамляе важнасць свайго даручэння, хоць, будучы чалавекам прыстойным, і краёчкам вока не зазірнуў у ліст.
  
  У гэты момант я ледзь не стукнуўся ў паніку. Мае спробы Сары навучыць грамаце поспехам не ўвянчаліся. Як жа яна цяпер?.. Спытае Транг, вось як. Тут-то я і даведваюся, ён сапраўдны сябар ці таемны аднадумец дзядзечкі Доячы.
  
  Бездакорныя манеры Сары зводзілі мяне з розуму. Хоць яна і не мела магчымасці прапанаваць госцю чай ці пусціцца ў іншыя цырымоніі, якія выкарыстоўваюць нюень бао, каб адцягнуць пераход да сутнасці справы, ёй усё ж удалося адтэрмінаваць пачатак сур'ёзнага размовы хвілін на пятнаццаць.
  
  – У мяне ліст, – прашаптаў нарэшце Транг так ціха, што пачуць яго словы з-за дзвярэй было б немагчыма, нават калі б хто жадае гэта зрабіць ведаў гутарковы таглиосский. – Каменны Салдат з поўначы, з апошняй цытадэлі Гаспадароў Ценяў, даслаў мне яго і даручыў перадаць цябе. Вось яно.
  
  Сары апусцілася перад купцом на калені. Што было нялёгка – яна грунтоўна распрацавана см. Яна ссунула бровы і не вымолвила ні слова. Напэўна, проста баялася адкрыць рот.
  
  – Салдат Цемры ведае, дзе ты знаходзішся і пад якім імем. Ён ведаў гэта, яшчэ калі сам я лічыў, што ты сапраўды загінула ад рук туга. Твае сваякі хітрыя і жестокосердны.
  
  Сары кіўнула. Яна ўсё яшчэ не вырашалася загаварыць.
  
  Аб багі, як жа яна выдатная!
  
  – Касцяныя Воіны даведаліся пра цябе, знаходзячыся за паўсвету адсюль, дзіця. І мяне гэта палохае. Часы сягоння небяспечныя, і небяспечныя людзі ходзяць сярод нас. Некаторых з іх мы нават не ў сілах распазнаць. Прышэльцы з поўначы здаюцца не больш небяспечны, чым іншых, але ўсё ж...
  
  – Ліст, дзядзечка.
  
  Сары назвала яго так у знак павагі. Ён не знаходзіўся з ёй у сваяцтве.
  
  – Так... прабач. Проста мяне адольвае страх, калі я занадта шмат часу праводжу ў разважаньнях.
  
  Сары ўзяла мой ліст і пачала круціць яго перад вачыма, не спяшаючыся зазірнуць ўнутр. Так ці інакш, яна была шчаслівая ад таго, што брацтва, да якога належаў яе муж, памятае яе і клапоціцца пра яе.
  
  – Хто прывёз табе ліст?
  
  – Ён не назваў імя. Вельмі малады таглиосец. З ніжэйшай касты.
  
  – Хлопец са шрамам? Такім, што яго левае павека апускаецца і, калі глядзіш на яго з гэтага боку, здаецца, быццам ён дрэмле?
  
  – Дакладна. Ты яго ведаеш?
  
  – Я яго памятаю.
  
  Яна зноў перавярнула ліст.
  
  – Адкрый яго, дзіця.
  
  – Мне страшна.
  
  – Страх – забойца розуму.
  
  Нічога сабе! Ён зацягнуў тую ж песню, што спяваў дзядзечка Дой, калі вучыў мяне біцца на мячах. Няўжо даўніна Транг таксама належыць да таямніцай касты жрацоў?
  
  Сары выявіла ліст і ўтаропілася на паперу, спісаную буйнымі, выразнымі літарамі. Затым звярнулася да Трангу:
  
  – Дзядзечка, прачытай мне яго. Калі ласка.
  
  Транг засунуў мезенец ў левае вуха і пакалупаўся сярод валасоў – іх там было, бадай, болей, чым на верхавіне. Трымаючы ліст іншай рукой, ён прабег яго вачыма і задумаўся, пераварваючы прачытанае. Затым падняў вочы на Сары і адкрыў было рот, але нечакана заозирался па баках, нібы яго што-то спалохала.
  
  Яму прыйшло ў галаву, што мы, магчыма, валодаем здольнасцю бачыць, што адбываецца ў храме Гангеши. І што гэта тое, што адбываецца ўяўляе для нас цікавасць. Асабліва для Салдата Цемры па імя Мурген.
  
  – Павінна быць, гэта ліст ад твайго мужа.
  
  Ён ледзь не ўставіў «иноплеменного», але саўладаў з спакусай.
  
  – Так яно і ёсць. Я пазнала яго руку. Пра што тут напісана?
  
  – Аб тым, што ён не мёртвы. Што яму зманілі, быццам ты загінула. Але ён ведае, дзе ты і што робіш, бо авалодаў магутнымі чарамі. І ён прыедзе за табой, як толькі падзе Гаспадар Ценяў.
  
  Стары пераказаў змест вельмі блізка да тэксту.
  
  Сары заплакала.
  
  Мне хацелася абняць яе. Яна заўсёды была моцнай. Ніякія нягоды не маглі яе зламаць. І яна ніколі не давала волі слязам. Мне зусім не падабалася глядзець, як яна бядуе. Я падляцеў бліжэй да Трангу. Той здрыгануўся і агледзеўся.
  
  – Гэта не ўсё. Тут яшчэ напісана, што ён любіць цябе. І просіць прабачэння за тое, што не змог прадухіліць тое, што здарылася.
  
  Сары уняла слёзы і кіўнула:
  
  – Я ведаю, што ён любіць мяне. Пытанне ў тым, чаму мяне зьненавідзелі багі? Я не зрабіла ім нічога благога.
  
  – Багі думаюць інакш, не так, як мы. Яны будуюць планы, у якіх цэлае жыццё ўсяго толькі іскрынка, маленькая ўспышка у долю секунды. Іх не цікавяць нашы жадання, і яны не пакідаюць нам выбару. Яны выкарыстоўваюць нас так жа, як мы выкарыстоўваем звяроў, якія жывуць у лясах, у палях і на балотах. Мы ўсяго толькі гліна ў іх руках.
  
  – Дзядзечка Транг, мне не патрэбныя павучанні. Мне патрэбен мой муж. Я хачу пазбавіцца ад старых ашуканцаў... – Сары асеклася і жэстам загадала Трангу змоўкнуць.
  
  Я выплыў з келлі.
  
  Непадалёк ад дзвярэй застыў у растерянном здзіўленні жрэц. Павінна быць, ён пачуў што-то, праходзячы міма. Агледзеўшы цёмны калідор, ён апусціў маленькую лямпу, падышоў да дзвярэй ўшчыльную і навастрыў вуха.
  
  Налетев на святош, я паспрабаваў ўздзейнічаць на яго сілай сваёй лютасьці. І дамогся поспеху. Жрэц павярнуўся, задрыжаў і прыпусціў прэч. Аказваецца, калі мяне раззлаваць, я магу не толькі крумкач палохаць.
  
  Вярнуўшыся ў келлю, я пачуў, як Сары пераконвала Транг даслаць мне адказ. У сутнасці, адказ я ўжо атрымаў, але мне было б прыемна трымаць у руках запіску, прадыктаваны жонкай. І насіць яе з сабой як залог нашай будучай сустрэчы.
  
  Транг пагадзіўся, але пісаў ён павольна, старанна падбіраючы словы. І ўвесь час азіраўся, нібы баяўся, што келля населена прывідамі.
  
  – Як сябе адчуваеш? Ты ж на сносях.
  
  – З гэтым я спраўляюся без працы, дзядзечка. Ды мне і не ўпершыню, бо я нараджала ўжо двойчы.
  
  – У гэты раз будзе цяжэй. Твой муж – рослы мужчына.
  
  – Ты таксама лічыш, што мне трэба нарадзіць дэмана?
  
  Транг ледзь усміхнуўся:
  
  – Не ў тым сэнсе, як іншыя нашы суродзічы. Я думаю аб прароцтве Хонь Трэй. Твая бабуля была мудрай, і яе прадказанні заўсёды спраўджваліся. Хоць часам нечаканым для нас чынам.
  
  – Але яна не гаварыла ні аб якім пачвара.
  
  – Тое, што казала яна, і тое, што чулі твая маці і дзядзечка Дой, не абавязкова адно і тое ж. Ёсць рэчы, якія людзі проста не хочуць чуць.
  
  Гэтым выказваньнем ён выдатна падшпіліў маё цікаўнасць. Хацелася б даведацца пабольш пра дзядзечцы Дое. І аб прароцтве Хонь Трэй, амаль гэтак жа загадкавым, як і перакананасць таглиосцев ў тым, што Чорны Атрад – гэта стыхійнае бедства, горш землятрусу або паводкі. Але Транг мяне расчараваў. Ён не стаў развіваць гэтую тэму і палічыў за лепшае паслухаць Сары.
  
  Я выглянуў у калідор.
  
  Напалоханы мной жрэц вяртаўся. І не адзін, а з сябрамі. Я наляцеў на яго яшчэ мацней, чым раней. Малы аказаўся зусім не героем. Ён віскнуў і кінуўся наўцёкі. Яго спадарожнікі разгублена пераглянуліся і замест таго, каб увайсці ў келлю Сары, паспяшаліся за ім. Мабыць, вырашылі, што ён спятил. Прасачыўшы за няпрошанымі гасцямі і пераканаўшыся, што яны не вернуцца, я зноў паляцеў да жонкі. Транг ужо сышоў. Перамяшчэнне ў часе не дало мне нічога цікавага.
  
  
  
  61
  
  Сары вярнулася на сваю цыноўку. І замерла там, стоячы на каленях, паклаўшы далоні на сцягна. Нібы чагосьці чакала.
  
  Я пахіснуўся прама перад ёй.
  
  – Ты тут, Мур? Я адчуваю гэта. Я адчувала цябе і раней, праўда?
  
  Я паспрабаваў адказаць, але ў выніку атрымаў ад Вэнджанага звычайны пасыл: Яна ёсць Цемра. Ён нават падаўся назад. Дзіўна, бо раней Сары яго зусім не турбавала. Ці ўсё ж турбавала?
  
  У апошні час ён, відавочна, не любіць жанчын. Нават Радиша выклікае ў яго агіду.
  
  Я накіраваў яго наперад. Вэнджаны заўпарціўся. Сары што-то ўлавіла:
  
  – Я занадта цяжкая, каб пускацца ў шлях цяпер. Але пайду адсюль, як толькі наш сын зможа перанесці падарожжа.
  
  «Сын? Мой!»
  
  Я адчуў сябе іншым чалавекам. Але толькі на міг, пакуль не задумаўся: адкуль яна ведае?
  
  Некаторыя называлі яе ведзьмай. Ці ведуньей – карацей, жанчынай, здольнай мець зносіны з духамі. Я за ёй такога не заўважаў.
  
  Але можа, яна здольная пазнаваць?
  
  Нечакана свет вакол мяне завагаўся. Я меў дастатковы вопыт прагулак з духам, каб зразумець: хто-то спрабуе мяне абудзіць. Вельмі хацелася паведаміць Сары, што я атрымаў яе пасланне.
  
  «Я люблю цябе, Сары», – у думках прамовіў я.
  
  – Я люблю цябе, Мурген, – адгукнулася яна, нібы пачула.
  
  Мяне трэслі ўсё настойлівей. Я пакінуў наваколлі храма Гангеши, але паспрабаваў затрымацца ў свеце духаў. І нават паспрабаваў наведацца да Радише, даведацца пра яе падкопы, але Вэнджаны адхіснуўся прэч з агідай, пад стаць таго, якое выказваў да Душелов. Яна ёсць Цемра.
  
  Свет туманился і расплывался. Я праляцеў над зямлёй хутка і вельмі нізка, спадзеючыся, што гэта дапаможа даць рады з чарамі, што хавалі Гобліна і Могабу.
  
  І ўбачыў-такі абодвух, мімаходам, але досыць выразна.
  
  І той і іншы былі ў шляху. Могаба, падобна, збіраў сілы. Форвалака знаходзілася пры Гоблине. Абодва атрада суправаджалі вароны.
  
  Трэба меркаваць, Душелов ўяўляла сабе агульную карціну куды лепш, чым я.
  
  
  
  – Няўжо ты так нічому і не навучыўся?! – раўнуў Костоправ.
  
  У мяне ледзь хапіла сіл, каб сесці і дацягнуцца да вады. Я адсутнічаў значна даўжэй, чым мне здавалася. Сары заўсёды прымушала мяне забыцца аб часе.
  
  – Тваю ж маць! – прамармытаў я. – З мяне ўсе сокі выціснуты. Мог бы зжэрці карову.
  
  – А варону не хочаш? Няма чаго на службе займацца сем'яў-нымі справамі.
  
  Ядомай каровы ў тутэйшых краях днём з агнём не знойдзеш. Я хмыкнуў, схапіўшы адной рукой збан з нейкім салодкім пойлам, а іншы краюху цёплага хлеба. У той момант мне і ў галаву не прыйшло спытаць Костоправа, з чаго ён узяў, быццам я займаўся сямейнымі справамі.
  
  – Ужо цёмна. Нашы людзі забіваюцца ў свае норы і законопачивают дзверы. Мне трэба, каб ты адпачыў і быў гатовы ўсталяваць назіранне за Брамай Ценяў. Пастаяннае назіранне. Нам неабходна атрымаць сігнал у той момант, калі Длиннотень адкрые Браму.
  
  Я падняў руку і, пражаваўшы кавалак хлеба, спытаў:
  
  – А ці не лепш мне прасачыць за Длиннотенью? Вэнджаны адмаўляецца набліжацца да Брамы. Можа здарыцца, што я ўбачу Цені, калі будзе ўжо занадта позна. А Длиннотень будзе ў мяне як на далоні, калі пачне аддаваць распараджэнні.
  
  Я праглынуў апошні кавалак і запіў падсалоджанай вадой.
  
  Вэнджаны застагнаў.
  
  – Ды каб цябе! – Здавалася, Стары гатовы заплакаць.
  
  – Дзе Аднавокі? – пацікавіўся я. – Лепш бы яму быць тут. Ужо некалькі гадоў Вэнджаны не выдаваў ні гуку.
  
  – Знайдзі яго. Я як-ніяк лекар. – Костоправ накіраваўся да ложку Вэнджанага.
  
  – Неблагая ідэя. – Я ўстаў і на ватных нагах паплёўся да парога.
  
  
  
  62
  
  Адвячорак выдаўся як раз прыдатны для таго, каб пекла вырваўся вонкі. Блукаючы з духам, я настолькі захапіўся, што і не заўважыў сгущавшейся цемры, але цяпер бачыў, што неба зацягваюць змрочныя хмары.
  
  – Аднавокі! – зароў я. – А ну валокі сюды сваю дохлых азадак! – Я разгледзеў аблокі і знайшоў, што мая прапанова было вельмі своечасовым. – Дзе, чорт вазьмі, гэты дерьмовый карантышка?
  
  Я накіраваўся да яго жылля, то і справа выкрыкваючы: «Аднавокі!» Не намерыўся ж ён правесці ноч у сваёй нары. Вядзьмак не імкнуўся ператварыць яе ў надзейнае прытулак, так што знаходзіцца там, калі з'явяцца Цені, будзе небяспечна. Нават для ведзьмака.
  
  Я амаль дайшоў да яго жылля, калі маляня вылез вонкі і затрусил мне насустрач:
  
  – Чаго цябе, Шчанюк?
  
  – Куды ты, маць тваю, прапаў? Зрэшты, добра, не да таго. У нас праблема з духам.
  
  – Гм?
  
  – Ён выдае гукі, – прашаптаў я і толькі пасля гэтага агледзеўся па баках.
  
  Недаравальная непамятлівасць.
  
  На шчасце, крумкач паблізу не было.
  
  Аднавокі таксама заозирался:
  
  – Выдае гукі? – Падобна на тое, ён не паверыў.
  
  – Я што, няясна выказаўся? Давай варушы азадкам. Костоправ ўжо заняўся ім, як лекар.
  
  Я працягваў выглядваць выведнікаў. Падслухоўваць могуць мышы, і земляныя і лятучыя, так і Цені таксама.
  
  Пульсавалы святло, падобны на паўночнае ззянне, успыхнуў паміж Вяршыняй і развалінамі Кьяулуна. Забликовали металічныя фрагменты сцен крэпасці, але толькі на міг, – павінна быць, Спадарыня задаволіла выбліск, каб зарыентавацца. Цемра вярнулася, цяпер свяціліся толькі ацалелыя крыштальныя купалы. Ярчэй за ўсіх – купал над каханай вежай Длиннотени.
  
  – Збіраешся тырчаць тут і глядзець? Ці, можа, справай займешься?
  
  У гэтым увесь Аднавокі. Сам набедокурит, а віну зваліць на мяне.
  
  Перш чым зайсці ўнутр, я яшчэ раз агледзеўся, але нічога не заўважыў. Я фіранкі ўваход і разьмясьціў отгоняющую Цені свечку паміж полагам і намі, затеплив яе ад бліжэйшай лямпы. Накшталт яшчэ і рана, але падстрахавацца ніколі не лішне.
  
  – Цікава, няўжо Гаспадару Ценяў не цікава, з чаго раптам мы заціхарыліся і нават вогнішчаў не жжем?
  
  – Цыц! – шыкнуў Аднавокі. – Ты, памятаецца, казаў, што Костоправ аглядае Вэнджанага.
  
  Костоправ, згорбіўшыся, сядзеў на маім крэсле.
  
  – Гэтым ён займаўся, калі я сыходзіў.
  
  Я прытуліўся да кувшину, прагна паглынаючы падсалоджаным ваду.
  
  – Мне ён не здаецца занадта жвавым. – Аднавокі ткнуў Вэнджанага ў бок.
  
  – Хіба я сказаў, што ён ускочыў і пачаў выскокваць? Ён застагнаў. Упершыню за ўвесь час, што я правёў побач з ім. А да гэтага часу ён толькі хрыпеў. Так што стогн – гэта сур'ёзна. Костоправ са мной згодны.
  
  Стары – лёгкі на паміне, – вярнуўся ў сваю плоць. Ён заварушыўся і, як толькі ў галаве крыху праяснілася, сказаў:
  
  – Гэта абяцае быць цікавым. Длиннотень толькі што паслаў за Равун, Сінгхам і дзяўчынкай. Ён гатовы пачаць.
  
  – Ну вось, праз хвіліну чортавы Цені наляцяць сюды, – разворчался Аднавокі. – І чаму я не кінуў усё гэта так не задзелаўся фермерам? А тут яшчэ Шчанюк усякую лухту городит – накшталт таго, што стары махляр быццам бы прыходзіць у прытомнасць.
  
  – Вэнджаны і праўда стагнаў, або што-то ў гэтым родзе, – запярэчыў Костоправ. – А калі я хацеў прыгледзецца да дзяўчынцы, ён заўпарціўся. У дадатак выдаў якую-то мыслишку – то наконт цемры, ці то наконт Ценяў.
  
  – «Яна ёсць Цемра», – працытаваў я. – Наш прыяцель зрабіўся женоненавистником. Выдае нешта падобнае кожны раз, калі спрабуеш падвесці яго да жанчыны. Мацней за ўсё гэта адчуваецца блізу Душелов. За ёй ідуць Сары і Радиша.
  
  – Ага, – прамовіў Аднавокі. – Я і думаць забыўся пра старую ведзьму. Як яна жыве, Мурген?
  
  – А цябе што, ёсць да яе справа?
  
  – Я чуў, Корд цяпер у шляху. Яму-то нябось справа ёсць.
  
  – Ты, часам, не збіраешся расказаць яму, што мы можам шпіёніць за яго милашкой?
  
  – Гм... Мабыць, няма. Але за мной даўжок. Як-то раз ён надзьмуў мяне.
  
  Нізашто не паверу, што Аднавокага хто-то здольны ашукаць, акрамя хіба што Гобліна. Маляня сам облапошит каго заўгодна.
  
  У наступны момант высветлілася, што ён у дадатак здольны преизрядно здзівіць тых, хто быццам бы нядрэнна яго ведае.
  
  – На выпадак, калі я не перажыву гэтую ноч, у мяне на ложку, у скатке, пакінута завяшчанне. Ўсё маё маёмасць павінна перайсці Гоблінаў. Але пара штуковін дастанецца Готе.
  
  У гэты момант Аднавокі падымаў павекі Вэнджанага, а таму не заўважыў, як мы з Костоправом абмяняліся устрывожанымі поглядамі.
  
  – З чаго ты вырашыў, што мы зможам вярнуцца за тваім завяшчаннем? – спытаў Костоправ.
  
  – Шчанюк дакладна зможа. Нічога яму не зробіцца. Яго цешча сцвярджае, быццам ён абраны або прызначаны. Вось толькі невядома для чаго. Адзіная, хто мог гэта ведаць, адкінула капыты.
  
  Я загаварыў, апярэджваючы непазбежны пытанне Старога:
  
  – Ён мае на ўвазе нешта, якое адкрылася Хонь Трэй па шляху ў Дежагор. Што менавіта, я так і не даведаўся. Я казаў пра гэта з Сары, але яна таксама не змагла нічога растлумачыць. Нейкае прароцтва наконт будучага нюень бао. Ад якога дзядзечка Дой і матушка Гота зыходзяць дзярмом. Тай Дэй, той, праўда, поспокойнее, але ён таксама наўрад ці ведае, у чым справа.
  
  – Па-мойму, ты ўжо вызначыў будучыню гэтай зграі без усялякіх прароцтваў, – заўважыў Костоправ. – За намі таскается ледзь ці не палова племя. Аднавокі, твой-то прыяцель дзе? Я яго не бачыў ужо з тыдзень.
  
  – Джо-Джо? Каб мне здохнуць, калі ведаю. Гэты малы не блытаецца пад нагамі... Слухай, я не знаходжу ў Вэнджаным нічога дзіўнага. Можа, мне прагуляцца з ім, прыгледзецца як след?
  
  – Я ж табе сказаў...
  
  – Так-так. Памаўчы, Шчанюк. Мне трэба засяродзіцца.
  
  Засяроджвацца асабліва не патрабавалася. Вэнджаны настолькі прывык да шпацыраў з яго духам, што падпарадкоўваўся маментальна.
  
  – Ён і сапраўды здаваўся дзіўным, – заўважыў Костоправ. – Але мне цяжка судзіць, я праводжу з ім мала часу.
  
  – Мне толькі што прыйшло ў галаву, што з некаторых часоў я не сустракаюся з Киной.
  
  – Гэта калі з ім лятаеш. А ў тваіх снах?
  
  Я напружыў памяць:
  
  – Не памятаю. А бо павінен бы. Сны-то ў мяне адны і тыя ж, я з імі амаль звыкся.
  
  – Можа быць, у гэтым уся справа? Будзь асцярожней.
  
  – Як кажа Аднавокі, Асцярожны – маё другое імя.
  
  – Другое імя Аднавокага – Тупень.
  
  – Я ўсё чуў. І ператвару цябе ў жабу.
  
  Аказваецца, вядзьмак ўжо вярнуўся.
  
  – Я ўжо казаў і скажу зноў: ты і еду ў дзярмо ператварыць не зможаш. Скажы лепш, што выведаў.
  
  – Баюся, нам прыйдзецца пачакаць дзянёк, а калі часу будзе пабольш, пасядзець і падумаць, што можна зрабіць.
  
  – Ты аб чым?
  
  – У мяне стварылася ўражанне, быццам сцены, адгароджваюць яго ад свету, пачалі разбурацца.
  
  – А раптам ён прачнецца сёння ноччу, у самы разгар падзей? – спытаў Костоправ.
  
  – Сумняваюся. Пакуль што ён схаваны глыбока. – Аднавокі полюбовался тым, як я уплетаю смажаную курыную нагу, запіваючы салодкай вадой, і яхідна прамовіў: – Шчанюк, ты, я бачу, здольны зжэрці і вылакать ўсё, што на вочы трапіцца.
  
  – Ноч наперадзе доўгая.
  
  – Заставайся тут і займіся дзедам, – загадаў мне Костоправ. – Але не пропадай там падоўгу. І як толькі пачнецца, дай мне ведаць.
  
  – Будзе выканана, камандзір.
  
  – Аднавокі, поднапусти тут якіх-небудзь чар. Такіх, каб адганялі Цені, але мы б маглі прыходзіць і сыходзіць калі спатрэбіцца.
  
  Калдун осклабился і ссунуў набакір сваю кашмарную капялюш пад зусім неймаверным вуглом.
  
  – У мяне няма ідэальнага кудменя, камандзір. Я-то думаў, калі прыпячэ, нам будзе трэба, каб туды-сюды снавалі пасланцы.
  
  – Колькі ў цябе кудменяў?
  
  – На цяперашні момант акурат чортаў тузін.
  
  – І гэта ўсё?
  
  – Іх цяжка рабіць.
  
  Вядома, калі ўлічыць, што гэта адымае час ад махінацый на чорным рынку. Варта было нам падзатрымаўся на адным месцы, як Аднавокі пускаўся ў сумнеўную камерцыю, што адцягвала яго ад больш важных спраў. Накшталт вырабу кудменяў, здольных захаваць нам жыццё.
  
  Я гатовы быў біцца аб заклад, што наконт трынаццаці кудменяў калдун схлусіў. Напэўна понапихал іх паўсюль. Нябось нават пад вусцілкі запрятал, каб, калі прыпячэ, заганяць іх якія жывуць у нястачы па залімітавай коштам.
  
  Гадкае стары махляр.
  
  Сукін сын, але затое наш. І лепш яго у нас нікога не было. Спадарыню я не лічыў, хоць яна і лічылася Лейтэнантам. Мне цяжка было вызначыць яе сапраўднае месца ў Атрадзе. Ужо занадта багаты ў яе жыццёвы вопыт.
  
  – Аднак вечарэе, – сказаў Костоправ. – Мурген, ці не пара табе наведацца ў Вяршыню, глянуць, як там справы? Аднавокі, а ты схавай маіх пасланцаў ў сваёй нары.
  
  – Што? Не, так не пойдзе! Я там толькі што навёў чысціню...
  
  Я сербануў вады і сеў побач з Вэнджаным.
  
  
  
  63
  
  Святло ў крыштальнай палаце Длиннотени быў такі яркі, што, напэўна, асляпіў б мяне, будзь я ў плоці. Створаны сілай магіі, ён зыходзіў адусюль адначасова, не пакідаючы ні адзінага месца, дзе магла б стаіцца приблудная Цень. І ўся бедная абстаноўка была падабрана так, што не заставалася ні расколін, ні шчылін, ні дзірачак – ніводнага мястэчка, здольнага атуліць згустак Цемры хаця б памерам з булавочную галоўку.
  
  Тут Ценяў можна было не баяцца.
  
  Падобна на тое, рыхтуючыся да начных падзей, Длиннотень пераапрануўся і нават ополоснулся. І, само сабой, змяніў маску. Надзеўшы новую, серабрыста-чорную, з украпінамі зелянява-блакітнага, ярка-чырвонага і цёмна-зялёнага колеру. Ўзоры на масцы мяняліся кожны раз, калі я на яе глядзеў. Мне падумалася, што варта было б выбраць хвілінку і зірнуць, як Длиннотень пераапранаецца. Раней ён нічога падобнага не рабіў.
  
  Нарайян з дзяўчынкай прыбытку за некалькі імгненняў да мяне. Я вызначыў гэта з дапамогай хуткага скачка ў мінулае.
  
  – Дзе Равун? – спытаў Длиннотень.
  
  Обманник паціснуў плячыма, а дзяўчынка і зусім не адрэагавала на пытанне.
  
  – Мы не бачылі яго некалькі дзён, – сказаў Сінгх.
  
  Гэта было адкрытай хлуснёй.
  
  – Ён павінен быць тут. Дзеля ўласнай бяспекі. Я яго папярэджваў.
  
  Дзяўчынка сядзела на падлозе, скрыжаваўшы ногі, і не звяртала на Гаспадара Ценяў ніякай увагі. Сингху, верагодна, прыйшлося ладна папацець, угаворваючы яе адарвацца ад пісаніны. Цікаўнасці дзеля я зазірнуў у мінулае. І здзівіўся, убачыўшы, як дзяўчынка поторапливает Сінгха: «Нарайян, мы павінны быць там своечасова».
  
  Я зрушыўся яшчэ ледзь-ледзь і выявіў Дачка Ночы ў стане трансу, у якім яна, па яе сцвярджэнні, размаўляла з Киной. Так яно і было, мяркуючы па паху. Я убрался адтуль, не удастоіўшыся увагі багіні. У апошні час яна мной не цікавілася, што мяне цалкам задавальняла.
  
  Я зрабіў пару хуткіх апусканняў у не гэтак аддаленае мінулае і прыйшоў да высновы: Нарайян і яго падапечная адгукнуліся на заклік Длиннотени таму, што так загадала Qinā.
  
  Цікава, што б гэта значыла?
  
  Вярнуўшыся ў цяперашні, я ўбачыў з пыхтением якое паднімалася па вінтавой лесвіцы Ревуна. Гаспадар Ценяў ўжо стаяў тварам да ўваходу, мабыць, учуўшы набліжэнне Ревуна і вырашыўшы зладзіць яму наганяй. Той выдаў лямант, у якім мне падалося здзіўленне. Длиннотень адвярнуўся. Верагодна, ён знаходзіўся ў добрым настроі, вось і перадумаў ладзіць разнос з-за дробязі.
  
  – Добра, – сказаў ён. – Усе на месцы. Пачнем ж гульню. Тую, якую мне трэба было весці з самага пачатку.
  
  У голасе гучала лёгкае здзіўленне – як быццам Длиннотень раптам задаўся пытаннем, чаму яму так мала ўдалося за такі доўгі час.
  
  Ён паводзіў сябе так, быццам магутны парыў ветру разагнаў туман, стагоддзямі затенявший яго свядомасць.
  
  Я западозрыў, што гэта недалёка ад ісціны. Поўнай упэўненасці быць не магло, аднак думалася, што адна з шкодных бабенок – хутчэй за ўсё, Кіна – дабралася да яго даўным-даўно і з тых часоў тупила яго меч.
  
  Калі я маю рацыю, то вымушаны прызнаць тонкасць гэтага ходу. Калдун ні аб чым не здагадваўся. Магчыма, таму, што ім маніпулявалі, умела выкарыстоўваючы яго спрадвечныя прадузятасці і прыроджанае ўпартасць.
  
  Але цяпер ён, здаецца, прыйшоў у сябе. І можа выкарыстоўваць самыя моцныя чары. Для нас справа абарочваецца не лепшым чынам.
  
  – Зачыні дзверы, обманник, – цвёрдым голасам загадаў Гаспадар Ценяў. – Сюды ніхто не павінен уваходзіць.
  
  Равун сеў на высокі зэдлік: я ўспомніў, што яго адмыслова паставілі тут для смярдзючага ведзьмака. Равун карыстаўся ім нячаста, але ніхто іншы на гэта месца не садзіўся. Ён і Длиннотень былі не з тых партнёраў, якія захоплена дзеляцца адзін з адным ідэямі і вопытам.
  
  Гаспадар Ценяў вырабіў пад купалам ўборку. Звычайна ў яго пакоях былі паўсюль раскладзены разнастайныя магічныя прадметы. Сёння вялікая частка гэтых рэчаў адсутнічала. Мабыць, Длиннотень не жадаў адчуваць сумленнасць сваіх гасцей.
  
  Нервова поерзав, Нарайян Сінгх стаў побач з Дачкой Ночы, гатовы, калі спатрэбіцца, абараніць яе. З-пад яго насцегнавая павязкі выглядваў трохкутнік чорнага шоўку. Румел, хустку для задушвання. Сёння на душиле афіцыйны нарад.
  
  – У нармальных абставінах, – сказаў Длиннотень, – я б выйшаў да Брамы і пусціў у ход размешчаныя там пасткі, каб сабраць прыдатныя Цені. Будучы навучаны, яны не нападаюць на сваіх.
  
  Калі Длиннотень згадаў тенеплетов, я падумаў: а ці мае ён уяўленне аб тым, наколькі дрэнныя справы ў яго прыспешнікаў? Гаспадар Ценяў ніколі не цікавіўся лёсамі тых, хто яму служыў. Ён толькі аддаваў загады.
  
  Амаль усіх яго людзей перабілі ў апошняй атацы салдаты Спадарыні. Толькі жменька працягвае абслугоўваць вежу. Аб гэтым паклапаціўся Равун.
  
  Ніякіх тенеплетов, каб кіраваць навучанымі Ценямі, у яго не засталося. З іншага боку... Быў час, калі ўсе вежы, расстаўленыя праз кожныя семдзесят футаў ўздоўж паўднёвай сцяны Вяршыні, былі ўвянчаныя крыштальнымі купаламі. І пад кожным купалам знаходзілася люстэрка, здольнае адкідаць прамень святла ўніз, да дарогі, якая выходзіць з Брамы Ценяў. Для таго каб нацэльваць люстэрка, патрабаваліся намаганні двух чалавек.
  
  Длиннотень перамяшчаў нейкія фігуркі на сваім стале, нібы робячы хады на гульнявой дошцы. А затым вымавіў адно-адзінае слова. Верхавіны ацалелых вежаў асляпляльна успыхнулі, прамяні святла пракалолі начную імглу. Падобна указуючым перстам, яны нахіліліся і ўперліся ў пастарунак, дзе размясцілася Старая Дывізія. Асвятлілі не так добра, як у ранейшыя часы, але ўсё ж я быў уражаны.
  
  Люстэрка дзейнічалі без дапамогі людзей.
  
  Іншыя гледачы таксама не засталіся абыякавымі. Нарайян выглядаў злёгку ўстрывожаным, Равун – прыкметна занепакоеным. Длиннотень гэтага не заўважыў. Ён быў гатовы зрабіць наступны ход.
  
  – Для будучых падзей святло зусім не патрэбен, – сказаў Гаспадар Ценяў. – Але я вырашыў, што будзе пацешна, калі ворагі стануць лямантаваць і курчыцца, паміраючы на ўвазе адзін у аднаго.
  
  Ён хіхікнуў.
  
  Равун напружыўся, як цеціва лука. Яму не падабалася, якой абарот прымае справа.
  
  Магчыма, Длиннотень не быў такім дурнем, якім яго ўсе лічылі. Я выдаткаваў занадта шмат часу, назіраючы за рэакцыяй дзяўчынкі. Вэнджаны зноў завёў сваю песню «Яна ёсць Цемра» і падаўся назад. Я ўтрымаў яго. Нам трэба было стаць сведкамі важнай падзеі.
  
  Длиннотень падышоў да вялікай крыштальнай сферы, усталяванай на пастаменце ў цэнтры палаты. Усе прысутныя назіралі за ім з напружаным увагай. Наўрад ці яны ведалі, што ўяўляе сабой гэтая штуковіна.
  
  Шар меў чатыры фута у дыяметры і быў працяты, як червивое яблык, тянущимися да цэнтру хадамі. Пакуль Длиннотень набліжаўся, шар гуляў вясёлкавым мігаценнем, як лужына з растекшимся па яе паверхні алеем, але значна больш інтэнсіўна. Змейкі халоднага агню струменіліся па ўнутраных каналах. Відовішча хоць куды.
  
  Длиннотень падняў свае павуковыя лапы, асцярожна сцягнуў пальчаткі і закасаў рукавы. Яго скура была напаўпразрыстай, гнойна-жаўтлявай, з сінімі прожылкамі. І са мноствам цёмна-карычневых плям. Плоці на ім амаль не было.
  
  Гаспадар Ценяў абедзвюма рукамі дакрануўся да сферы. Ўнутры яе ўзбудзіла святло. Павярхоўнае ззянне взобралось па пальцах і ахапіла пэндзля. Пальцы пагрузіліся ў шар, як распаленыя сталёвыя дубцы – у лёд. Ён ухапіўся за святлівых чарвякоў і стаў курчыцца. А затым загаварыў – само сабой, на мове, якога ніхто не ведаў. Праўда, Дачка Ночы нахмурылася і падалася наперад, нібы магла разабраць асобныя словы.
  
  Гаспадар Ценяў заклікаў Цень. Я не мог бачыць яе. Яна знаходзілася ўнутры пастамента, які падтрымліваў шар. Але я адчуваў нешта вельмі-вельмі халоднае.
  
  Равун устаў і падаўся наперад. Нарайян і дзяўчынка глядзелі як зачараваныя. Дачка Ночы наблізіўся на некалькі крокаў, а Сінгх стаў бліжэй да дзвярэй, каб лепш бачыць.
  
  Длиннотень казаў хвіліну-іншую, яго павекі былі шчыльна сціснутыя. Калі ён скончыў, свячэнне ўнутры шара стала цьмянець. Калдун адкрыў вочы і скіраваў погляд на поўдзень, як рабіў ужо тысячы разоў, назіраючы за асветленых люстэркамі участкам.
  
  Яна ёсць Цемра.
  
  Але я не глядзеў на адроддзе...
  
  Не тая Цемра.
  
  Цемра і сапраўды з'явілася, але ў абліччы, якога я не чакаў. А варта было б.
  
  Душелов.
  
  Яна ўвайшла праз дзверы, адкрытую Нарайяном Сінгхам.
  
  Длиннотень не чакаў такога сюрпрызу. Здрада заспела яго знянацку.
  
  Я з усіх сіл спрабаваў ўтрымаць у цуглях перапуджанага Вэнджанага. Ён бесперапынку скуголіў: «Яна ёсць Цемра», нібы паўтараў мантру, оберегающую ад пагібельных іклоў ночы.
  
  – Гульня скончана! – заявіла Душелов зычным басам цыркавога зазывалы. Потым хіхікнула па-девчоночьи. – Гэта было цяжка, але справа таго каштавала. Мне падабаецца мой новы дом.
  
  Апошняя фраза была вымаўленая скрыпучым голасам старога, вядучага сумныя падліковыя кнігі.
  
  Длиннотень трапіў у пастку. Ён быў акружаны ворагамі і не меў бы шанцаў на перамогу, нават калі б ён быў найвялікшым ведзьмаком на свеце. І тым не менш Гаспадар Ценяў не здаўся. Яго розум не быў затуманены, і ён усведамляў сваю каштоўнасць. Быў упэўнены, што ворагі не адважацца забіць яго – інакш у той жа міг паваляцца Брама Ценяў.
  
  Прыйшлося саступіць Копченому. Я павінен быў неадкладна паведаміць аб тым, што здарылася. Трэба было як мага хутчэй паведаміць Спадарыню, але такой магчымасці ў мяне не было.
  
  Длиннотень павольна узяў пальчатку і стаў нацягваць на пэндзаль.
  
  – Не варта, – вымавіла Душелов ліслівым тэнарам трунар. – Думаю, пара...
  
  Правы мезенец Длиннотени быў крывым, нібы калі-то яго зламалі і не вправили. Чорны пазногаць быў падобны на кавалачак гнілога ліста шпінату.
  
  Гаспадар Ценяў узмахнуў мезенцам. Пазногаць адляцеў у той самы міг, калі Душелов сказала «пара». Я паківаў прывіднай галавой. Усяго не углядишь. У адно імгненне пазногаць ператварыўся ў Цень, выкананую лютай нянавісці да святла.
  
  Вэнджаны рваўся так, што я больш не мог яго ўтрымліваць.
  
  64
  
  Ледзь змяніўшы позу на сядзячую, я пацягнуўся за кубкам вады. Калі свядомасць праяснілася, зразумеў, што мяне перацягнулі ў цесны алькоў, дзе мы трымалі Вэнджанага з тых часоў, як патаемна перанеслі яго з бруднай нары Аднавокага. З-за якая аддзяляе алькоў пашарпанай фіранкі даносіліся нягучна галасы.
  
  Я подоткнул коўдру Вэнджанага, прыгладзіў яму пяцярнёй валасы і вылез вонкі.
  
  Галасы змоўклі. Костоправ насупіўся і агледзеўся па баках.
  
  – Важныя навіны, – з ходу заявіў я, з-за чаго на фізіяноміі Лебедзя і Нажа з'явілася озадаченное выраз. Добра, што яны пад рукой. – Вы, хлопцы, пагуляйце хвілінку, толькі вазьміце свечку.
  
  – Якога хрэна ты раскомандовался? – Костоправу каштавала немалых намаганняў не павысіць голас.
  
  – Душелов захапіла Вяршыню.
  
  – Чаго?
  
  – Яна ўвайшла ў вежу, калі Длиннотень выпускаў Цені. Дарэчы, ён іх выпусціў. Усе нашы сябры: і Душелов, і Сінгх, і дзяўчынка – былі ў змове супраць яго. Я тэрмінова вярнуўся, каб паведаміць пра гэта. Трэба як мага хутчэй паведаміць Спадарыні.
  
  – Ну і справы!
  
  Костоправ па-ранейшаму быў злуе, але па яго вачах я здагадаўся, што камандзірскі гнеў, падобна караблю, лёг на іншы курс.
  
  – Сука! Падступная, хлуслівая здрадніца і сука!
  
  – Мяркуючы па яе словах, яна мае намер пасяліцца ў Вяршыні.
  
  – Сука!
  
  – Шкада, што не магу расказаць табе больш, але Вэнджанага побач з ёй не ўтрымаеш. Як лічыш, ці варта паінфармаваць Спадарыню?
  
  – Ясная справа... Памаўчы, дай падумаць.
  
  – Гэй, вы там! – крыкнуў з-за полога Лебедзь. – Чым гаварыць, выйшлі б ды паглядзелі, як ідуць справы звонку.
  
  – Што там яшчэ? – прагыркаў Костоправ.
  
  – Я праверу. А ты напішы цыдулку – хай гэтыя хлопцы аднясуць Спадарыні.
  
  – Да чорта! Баюся, ужо занадта позна. Яна сама збіралася пракрасціся ў крэпасць і напасці на Длиннотень.
  
  Дзярмо! Падобна на тое, мы па вушы ў лайне.
  
  На няцвёрдых нагах я накіраваўся да выхаду. За парогам паслізнуўся і ледзь не грымнуўся. Нават на схіле пагорка зямля заставалася вільготнай і слізкай.
  
  Мне не спатрэбілася пытацца ў Лебедзя, з чаго гэта ён раскрычаўся. Ля Брамы Ценяў быў уладкованы грандыёзнае феерверк, з якім магло параўнацца хіба што прадстаўленне ля возера Танджи.
  
  – Маці-перемать! – вылаяўся я.
  
  Вогненных шароў лётала столькі, што ніякая лаянку не адбіла б сапраўдную рэакцыю.
  
  Я панёсся ўніз па земляным прыступках.
  
  Костоправ напяливал нарад Вдоводела.
  
  – У Брамы Ценяў пачалася заваруха, – сказаў я. – Пабачыш – не паверыш. Спадзяюся, у хлопцаў хопіць бамбука.
  
  – Спадарыня аддала ім увесь запас. Цяпер усё залежыць ад колькасці зарадаў і Ценяў. Гэта мы ведалі з самага пачатку. Калі зарадаў апынецца больш, мы пераможам. Калі няма, нас чакае сумны канец. Чакаць засталося нядоўга.
  
  – Падобна на тое, Длиннотень амаль бяздзейнічае. Не ведаю, ці гэта добра...
  
  – І я не ведаю. Паняцця не маю, што яму трэба ці не трэба рабіць, каб спускаць з ланцуга Цені. І ўжо тым больш не бяруся судзіць, што ён на гэты конт думае. Напэўна, разлічвае ўзяць пад кантроль ацалелыя Цені пасля таго, як яны расправяцца з намі.
  
  – Ён не ведае, што ў яго няма больш тенеплетов. У апошні час Сінгх і Равун забяспечвалі яго выбарачнай інфармацыяй. Апошнія поспехі Спадарыні так і засталіся для яго таямніцай.
  
  – Не сумняваюся, яны дурылі яго па загадзе нашай сяброўкі Душелов.
  
  – Б'юся аб заклад, так і было.
  
  – Табе трэба вярнуцца туды. Самага галоўнага яна не зробіць. Інакш бы стала занадта ўразлівай.
  
  – Гм? – Прыйшла мая чарга выдаваць невыразныя гукі.
  
  – Яна павінна ведаць, што мы можам пранікаць у крэпасць і пакідаць яе, калі нам заўгодна. А значыць, ёй неабходна прыкрываць сваю прыгожую попку. Схадзі паглядзі, што яна ладзіць, пакуль ёй не прыспічыла ўзяцца за справу па-сапраўднаму.
  
  – Лячу, мой камандзір.
  
  
  
  Вэнджаны не хацеў вяртацца ў крэпасць. Я настаяў. І обхитрил яго, нырнуўшы ў той час, калі ён яшчэ не баяўся Душелов. А потым я здзейсніў скачок наперад, у той самы момант, калі з мезенца Длиннотени сарвалася Цень.
  
  Яна накінулася на Ревуна. Равун завыў, але якім-то чынам ад яе адбіўся. Цень перакінулася на Нарайяна Сінгха. Той закрычаў, і Равун з Душелов сумеснымі намаганнямі адагналі ажывелую Цемру ад обманника, які страціў прытомнасць.
  
  І тады Цень накіравалася да Дачкі Ночы.
  
  Дзяўчынка закрычала, і адразу прывідны свет напоўніўся зловонием Кины. Ураган овеществленной лютасьці накіраваўся да Вяршыні.
  
  «Яна ёсць Цемра!» – піскнуў Вэнджаны, і мы вылецелі адтуль, нібы пушчанае з балістыт дзіда. Затым ўзняліся і імкліва панесліся на поўнач. Феерверк ля Брамы Ценяў і той знік з-пад увагі – мы скокнулі аж за Данді-Преш. Саўладаць з Вэнджаным мне ўдалося, толькі калі нас занесла на поўнач Дежагора.
  
  Бесперапынны скуголенне Вэнджанага переполнял свет духаў. Вядзьмак з усіх сіл рваўся туды, дзе мог адчуваць сябе ў бяспецы. У тое месца, якое нейкая глыбінная частка яго «я» памятала з тых часоў, калі ён яшчэ быў простым смяротным.
  
  У палац.
  
  Гэта месца ўяўляла сабой растрывожаны вулей. Паўсюль насіліся жрацы, гвардзейцы і чыноўнікі. На гарадскіх вуліцах таксама панавала ўзрушанасць. Шадаритские каравулы абыходзілі хаты, здзяйсняючы арышты. Людзей хапалі дзесяткамі.
  
  Да гэтага варта прыгледзецца. Некаторыя з арыштаваных здаліся мне цьмяна знаёмымі. Праверка ў часе дапамагла ўсталяваць, што вязняў збіраюць у апусцелых казармах нашага Атрада. Там я пабачыў нямала вызначана знаёмых асоб.
  
  У асноўным гэта былі людзі, па-сяброўску настроеныя па адносінах да нас. Я вырашыў прасачыць за падзеямі з самага пачатку і высветліў: хоць Радиша рыхтавала гэты выступ доўга і старанна, арышты пачаліся зусім нядаўна. Прыкладна ў той жа час, калі Душелов ўварвалася ў вежу Длиннотени на Вяршыні.
  
  Дрымота!
  
  – Тваю ж маць! – Я прыпусціў да складу Лазняў Да Транг.
  
  Дрымота не быў схоплены. Пакуль яшчэ не быў. Шадариты, мяркуючы па іх лаянкі, шукалі яго, але знайсці не маглі.
  
  Я таксама ўзяўся за пошукі. І стараўся з усіх сіл. Тое, што спрацавала на балотах, павінна было спрацаваць і ў горадзе. Знайшоўшы Дрымоту, які, хутчэй за ўсё, выпадкова размінуўся з салдатамі, я сеў яму на нос і крыкнуў. А потым паспрабаваў взъерошить валасы і патузаць за вушы. Ён спалохаўся. Агледзеўся і прыслухаўся. І здаецца, зразумеў, што адбываецца ў горадзе.
  
  Затрымлівацца я не стаў. У Дрымоты хопіць розуму сесці ў сядло і прыбрацца з Таглиоса, не чакаючы адказу ад Сары. Ухапіўшы Вэнджанага за прывідныя волосенки, я накіраваў яго на поўдзень. Куды ён зусім не рваўся.
  
  Я вярнуўся ў сваю плоць. Стары мяне чакаў:
  
  – Як справы?
  
  – З'явілася Qinā. Дрымота спалохаўся і рушыў на поўнач. У Таглиосе запахла дзярмом.
  
  – У якім сэнсе?
  
  – Радиша зганяе ў старыя казармы ўсіх, хто хоць раз усміхнуўся каму-небудзь з нашых. Яна занялася гэтым амаль у тую ж хвіліну, калі Душелов напала на Длиннотень.
  
  Доўга разважаць ён не стаў:
  
  – Выходзіць, у нас праблема. Вяртайся туды. Я хачу ведаць, што яшчэ пакацілася да чорта.
  
  Я сербануў салодкай вады і адбыў.
  
  Сее-што і сапраўды пакацілася да чорта. Прама тут, у Кьяулуне, Прабриндра Дра спрабаваў раззброіць салдат Спадарыні. А яна знаходзілася ўнутры Вяршыні і пакуль ні аб чым не ведала. Я ж не бачыў спосабу хутчэй яе паведаміць. І вырашыў паспрабаваць той жа фокус, што зрабіў з Дрымоту. Можа быць, гэта прымусіць яе хоць бы брывом аповесці?
  
  Спадарыня ужо падымалася па лесвіцы, якая вядзе ў крыштальны спакой Длиннотени. З ёй было некалькі лепшых братоў нашага Атрада. Я бухнуўся прама перад ёй і закрычаў на ўсю моц:
  
  – Гэй! Трывога! Назад! Выносілі сваю задніцу!
  
  Яна падскочыла, а потым ўтаропілася ў цемру, у тое месца, дзе павінны былі знаходзіцца мае вочы:
  
  – Мурген?!
  
  – Уматывай адсюль, ды хутчэй. Гэта пастка. Князь спрабуе абяззброіць тваіх людзей.
  
  Яна павярнулася і, не марудзячы пачала аддаваць загады. Каб мне здохнуць! Спадарыня апынулася значна восприимчивее ўсіх іншых.
  
  У лесвічным пралёце запахла Киной. Я убрался адтуль. Крыштальны купал Длиннотени быў акружаны чорным німбам. Кіна не магла прыўнесці ў наш свет занадта моцную магію, але ўсе яе магчымасці былі цяпер сканцэнтраваны тут.
  
  Дачка Ночы акрыяла пасля нападу Цені і, скарыстаўшыся боскай падсілкоўваннем, адкінула злосны згустак Цемры на Длиннотень. Гаспадар Ценяў, само сабой, знаходзіўся ў шаленстве з таго моманту, як зразумеў, што яго здрадзілі. Ён ніколі не давяраў Ревуну. Гэтых дваіх аб'ядноўвала толькі нянавісць да Атраду. Але нянавісць не можа служыць трывалым падмуркам для саюза. Гаспадар Ценяў чакаў здрады, але не мог прадбачыць, што Ревуна падтрымаюць і Душелов, і душыла з отродьем Кины. Тым не менш у яго было сёе-тое ў запасе нават на такі выпадак. Што магло б спрацаваць, калі б Гаспадара Ценяў недаацанілі.
  
  Крыштальны купал напоўніўся ровам і крыкамі, клубамі па вуліцы колер дыму і сполохами чыстай энергіі, рассекавшей крышталь і камень і отскакивавшей толькі ад магутных ахоўных чар.
  
  Душелов віскнула, як ушибленный дзіця. Яна ўпала на адно калена, але барацьбы не спыніла. Равун роў. Дачка Ночы мармытала пасажы з першай Кнігі Мёртвых. Пах Кины быў моцны як ніколі, але дзяўчынка не паспела скончыць Кнігу і таму не магла адкрыць багіні шлях у гэты свет.
  
  Длиннотень бачком адступаў да выхаду, відавочна маючы намер змыцца. Преуспей ён у гэтым, палата, хутчэй за ўсё, выбухнула б знутры, пахаваўшы ўсіх, хто ў ёй знаходзіўся. Ва ўсякім выпадку, я на яго месцы абавязкова зладзіў бы што-небудзь у гэтым родзе.
  
  Нарайяна Сінгха называлі жывым святым. Ён быў лепшым з паслядоўнікаў вучэнні обманников. Сумніўнае годнасць у вачах нармальных людзей, але кожнаму прыемна ведаць, што ён у чым-то пераўзыходзіць усіх астатніх.
  
  Гаспадар Ценяў баяўся Нарайяна не больш, чым мышы або таракана. Проста меў на ўвазе, што ён знаходзіцца непадалёк. Але «непадалёк» – гэта было імгненне таму. А цяпер ён ужо зусім побач! Смяротны шалік мільгануў у паветры, нібы чорная маланка.
  
  Каб стаць майстрам-душилой вышэйшай прыступкі і атрымаць чорны румел, обманник павінен навучыцца душыць у сабе ўзбуджэнне або страх нават у самых адчайных абставінах. Нарайян Сінгх валодаў такой здольнасцю, хоць у апошні час яму нячаста прадастаўлялася магчымасць ёю бліснуць. Затое цяпер выдалася. Спакою і самавалодання яму хапіла, каб не зламаць Гаспадару Ценяў шыю. Паколькі Сінгх ведаў, чым гэта багата.
  
  Ўдушэнне – працэс павольны. Прычым ахвяра, як правіла, не схільная супрацоўнічаць з нападаючым.
  
  – Мне патрэбныя памочнікі!
  
  Нарайян пракрычаў гэта на прафесійным жаргоне обманников, так што зразумела яго толькі дзяўчынка, занадта слабая для таго, каб стрымліваць Гаспадара Ценяў.
  
  – Ты! – крыкнула яна Душелов. – Хапай яго правую руку і выкручивай. А ты, Равун, хапай левую. Больш жыва! У імя маёй маці!
  
  – У імя тваей сапраўднай маці, якую тузанула нялёгкая нарадзіцца маёй сястрой і стаць вечнай стрэмкай у задніцы, – працадзіла Душелов, – я задам табе добрую лупцоўку, як толькі мы разбярэмся з гэтым кавалкам лайна.
  
  Голас, якім яна вымавіла гэтую фразу, быў мне знаёмы. Ён належаў даўно памерламу чалавеку, ніколі не жалевшему розгамі і бізуноў.
  
  Длиннотень апынуўся на рэдкасць упартым. Ён працягваў вырывацца, калі любы іншы даўно б задыхнуўся.
  
  – Паспрабуйце не забіць яго, – сказала дзяўчынка.
  
  – Бабку сваю будзеш вучыць, адроддзе! – гыркнула Душелов голасам Гобліна, і мне нечакана стала страшна за нашага ведзьмака.
  
  Длиннотень паваліўся на падлогу.
  
  – Звяжы яго, заткну яму пашчу і пасадзіў вунь у тое крэсла, – загадала Душелов Ревуну. – Прывяжы як след, каб не рыпаўся, а потым осмотрись, не нарыхтаваў ён яшчэ якія-небудзь сюрпрызы.
  
  Цень знікла: ці то выслізнула скрозь шчыліну ў дзверы, то забілася ў сховішча, то ці была знішчана.
  
  – А што будзеш рабіць ты, о магутная? – цяжка дыхаючы, спытаўся Равун.
  
  – Перш за ўсё ўсталюю строгі парадак.
  
  З гэтымі словамі яна схапіла Дачка Ночы і, абклаўшы адчайна сопротивлявшуюся дзяўчынку папярок калена, спусціла ёй штонікі і добранька отшлепала. Адначасна яна вымавіла загавор, імгненнем лишившее Нарайяна Сінгха здольнасці ссунуцца з месца.
  
  Дзяўчынка не разревелась, хоць слёзы падступілі да вачэй. Для яе гэта было выпрабаванне веры – цяжкі, але не першае. Пах Кины знік без следу.
  
  – У іншы раз трымаеце мову, красуля, – сказала Душелов, – а не то пазнаемішся з добрым вярбовых дубцоў. Равун, ты надзейна яго звязаў?
  
  – Як раз гэтым займаюся. Ты так доўга чакала, што зараз няма асаблівай патрэбы спяшацца.
  
  – Хачу ўзяць пад кантроль яго Цені. Яны ж не будуць сядзець спакойна.
  
  Я ведаю гэты план. Сам дапамагаў складаць яго.
  
  Равун завыў, і ў яго крыку чуліся раздражненне і злосць.
  
  Я зразумеў, што пара сустрэцца са Старым.
  
  
  
  65
  
  – Яны ўжо грызуцца паміж сабой, – сказаў я Костоправу, пасля таго як выправіў з зямлянкі ўсіх іншых. – Але тым не менш Длиннотень сапраўды ў іх на кручку. Душелов мае намер з яго дапамогай обтяпывать свае справункі.
  
  – Хоча зрабіць яго сваім Узятым?
  
  Пра гэта я нават не думаў, бо падобныя рэчы здараліся толькі ў далёкім мінулым.
  
  – А яна ведае, як гэта робіцца?
  
  – Не выключана. Хоць, хутчэй за ўсё, з Длиннотенью ёй будзе няпроста. Магчыма, спатрэбіцца даведацца яго Сапраўднае Імя. Як нам вядома, яно змяшчаецца ў чарах на Браме Ценяў.
  
  – А што тут адбываецца?
  
  – Я распарадзіўся перавесці да Брамы Новую Дывізію. Калі нашы таглиосцы пачнуць барацьбу з Ценямі, ім ужо будзе не да дапамогі Прабриндра Дра.
  
  – А чым ты растлумачыш ім такі загад?
  
  – Тым, што ў Старой Дывізіі выйшлі запасы бамбука.
  
  У такую ноч, як цяперашняя, ні адзін генерал не дазволіў бы свайму войску застацца без адзінага абарончага сродку.
  
  – Да таго ж я распарадзіўся, каб Старая Дывізія заняла пазіцыю для штурму Вяршыні з поўдня. Такія загады, якія я ўжо накіраваў у абодва злучэння. Але сапраўдныя задачы яны атрымаюць толькі пасля таго, як разъединятся.
  
  Мы некалькі разоў адпрацоўвалі адыход ад Брамы Ценяў да паўднёвай сцяне цытадэлі. Няўжо Стары і гэта прадумаў загадзя, апярэдзіўшы ўсіх астатніх?
  
  – Здаецца, мне ўдалося папярэдзіць Спадарыню. – І я распавёў яму аб тым, што здарылася. – Упэўнены, у тых абставінах я паступіў правільна, хоць і дзейнічаў, паддаўшыся парыву. Вядома, па заканчэнні заварухі яна пачне задаваць пытанні.
  
  – І не прыйдзе ў захапленне, калі атрымае адказы.
  
  – Здаецца, цябе гэта не асабліва палохае.
  
  – Задоўга да таго, як яна мяне пакахала, я быў яе палонным у Чарах. І выдаткаваў там ўвесь запас страху.
  
  На месцы Старога я б не стаў так ужо разлічваць на сімпатыі Спадарыні. У апошні час гэтыя двое не надта былі падобныя на закаханых. Хлопцы накшталт мяне ніколі не перастаюць любіць сваіх Сары, але нельга ж аб усіх судзіць па сабе. Некаторых занадта многае адцягвае, прымушаючы забыцца пра каханне.
  
  – Трэба знайсці Гобліна, – заявіў я. – Пакуль яны там гарэзавалі, Душелов яго голасам загаварыла, і цяпер я турбуюся. Як бы даўніна Аднавокі не асірацеў.
  
  – Тваю маці! – ціха прамармытаў Костоправ. – Такую магчымасць я, падобна, праглядзеў. Калі будзеш шукаць чортава карузліка, рэгулярна паўтарай «белая вяселле» і «белы рыцар». Ваўчкамі гэтыя фразы. Так будзе лягчэй выявіць Гобліна.
  
  – Я здагадваўся, што там нейкае прыкрыццё...
  
  – А ўбачыш крумкач – распугивай. Трэба пазбавіць Душелов вачэй і вушэй.
  
  – Падобна на тое, яна абвеў цябе вакол пальца?
  
  – Скажам так, я недаацаніў яе амбіцыі. Мабыць, цяпер яна гатовая на большае, чым звядзенне рахункаў з Спадарыняй. Дзейнічай.
  
  
  
  Загаворы «белая вяселле» і «белы рыцар» спрацавалі безадмоўна. Мы з Вэнджаным знайшлі Гобліна амаль адразу. Як я і чакаў, ён сядзеў у лайне, аднак не па самыя вушы, як, напэўна, спадзяваліся некаторыя. Дабраўшыся туды, мы выявілі, што ён і яго салдаты заляглі сярод якіх-то шурпатых камянёў. Затаіўшыся, яны, відавочна, чагосьці чакалі. Цікава чаго? І чаму?
  
  У пошуках адказу на гэтае пытанне я нырнуў у мінулае. І пераканаўся, што Гоблін не губляў часу дарма. Вядома, ён не быў вялікім чараўніком, але чараваць ўсё ж умеў, асабліва калі прыспічыць. У Атрадзе ён служыў з спрадвечных часоў і не мог не падчапіць нашу агульную заразу – паранаідальную падазронасць. Яму не хапала ўмення на тое, каб прымусіць Цені, крумкач, лятучых мышэй або іншых стварэнняў збіраць для яго звесткі, але некаторымі жывымі істотамі ў пэўных, даволі вузкіх межах ён мог маніпуляваць. Вартавымі Гоблінаў служылі жылі на паўднёвых схілах Данді-Преша мініяцюрныя совы, не выраставшие больш чалавечага кулака. Яны рассаджваліся на кустах вакол, калі яго атрад хаваўся ў лагчыне. Яны віліся над галовамі салдат, калі тыя былі ў шляху. Дарэчы, перасоўваўся Гоблін толькі па начах, а днём хаваўся і толькі зрэдку ўступаў у сутычкі з паслугачамі Длиннотени.
  
  Дзякуючы совам Гоблін мог не баяцца непрыемных сюрпрызаў. Ён ані не здзівіўся, калі на яго з грамавым ровам скокнула зусім бясшумна подкравшаяся ў поцемках форвалака. Таму што пантэра, пры ўсёй сваёй спрыту, не магла застацца не заўважанай совамі.
  
  Да таго ж у апошні час вароны праяўлялі незвычайную актыўнасць. Што не магло не насцярожыць Гобліна.
  
  Форвалака дакладна разлічыла свой скачок – аднак тое, у што яна ўбіла іклы і кіпцюры, аказалася не Гоблінаў. А ўсяго толькі мяшком, набітым лісцем і саломай. Мала таго, што з яго дапамогай калдун адвёў пантере вочы, ён яшчэ і наклаў на пудзіла такое заклён, што форвалака ўгразла, не ў сілах вызваліць кіпцюры і зубы.
  
  Гэта адбылося ў той самы момант, калі Душелов ўвайшла ў спакой Длиннотени. Калі пекла сарваўся з ланцуга. З цемры выскачыла маленькае істота, зусім не походившее на Гобліна ні па выглядзе, ні, хутчэй за ўсё, па паху. І ўзнагародзіла форвалаку добрым ударам у жывот.
  
  – Я так і ведаў. Гэта было занадта добра, каб быць праўдай. Зжэрці мяне хацела, так? І гэта пасля ўсяго таго, што я для цябе зрабіў?
  
  Ён штурхнуў яшчэ раз. Пантэра загыркаў і замітусілася.
  
  – Гэтак ты яе давядзеш, – пачуўся голас з цемры. – Яна вырвецца і праробіць ў тваёй срацы яшчэ адну дзірку.
  
  – Калі я наклаў недастаткова трывалыя чары, каб утрымаць чатырох такіх кисок, значыць заслугоўваю таго, каб маё дзярмо адпраўлялася вонкі новай дарогай.
  
  Форвалака зноў загыркаў.
  
  – Але з гэтым шумам і сапраўды трэба што-то рабіць. Яго могуць пачуць за некалькі міль.
  
  Совы заухали зноў, аднак цяпер у іх галасах не чулася трывогі. Тым не менш усё разважліва пахаваліся, і, калі на прагаліну выступіў з цемры таглиосец, на ўвазе не заставалася нікога, акрамя якая спрабавала вызваліцца звяругі.
  
  – Белая вяселле, белы рыцар, – сказаў новапрыбылы, звяртаючыся да навакольнага імгле.
  
  Я б засмяяўся, пакінь мне Вэнджаны такую магчымасць. З цемры паўстаў Гоблін:
  
  – Якія навіны?
  
  – Хто-то набліжаецца. І падобна на тое, яны ведаюць, куды ісці.
  
  – Што і нядзіўна, – прабурчаў Гоблін і ў чарговы раз штурхнуў Лізу Бовок, ды так, што, будзь яна ў чалавечым абліччы, зламаў ёй рэбры. – Ужо калі прададуць, то з трыбухамі. А гэтая пачвара – усім сукам сука. Яшчэ соплячкой, раней, чым у яе месячныя пачаліся, яна забівала людзей і прадавала трупы.
  
  – Усё гэта мы ўжо чулі, камандзір. Але раз мы чакаем гасцей, давай падрыхтуемся да вечарынцы.
  
  – Як жа я не люблю ўсё гэта дзярмо, – паскардзіўся Гоблін Мофату. – Краіну гэтую ганебную, людцаў гадкіх...
  
  – ...А я не люблю паўтараць, але мушу нагадаць, што яны набліжаюцца. Ім засталося тупаць менш мілі.
  
  – Могаба з імі?
  
  – Не ведаю. Я не падбіраўся так блізка.
  
  Гоблін заняўся сваёй справай, то бок волшбой. Даволі хутка ён згатаваў некалькі вядзьмарскіх страў, уключаючы сваё любімае – ілюзорнае войска.
  
  І Гоблін, і Аднавокі любяць тлуміць людзям галаву, паказваючы ім тое, чаго на самай справе не існуе.
  
  Я ўцек, вырашыўшы зірнуць на надыходзячага праціўніка. Падзеі разгортваліся ў скалістай, зарослай густым хмызняком мясцовасці. Ды яшчэ і ў цемры. Нават для мяне бачнасць была никудышной. Я пераканаўся ў тым, што Гобліна з кампаніяй высочваюць партызаны Могабы, але самога Могабы з імі не было. Подкрадывавшиеся да Гоблінаў хлопцы правялі ў сутычках ўсю зіму. Якія прайшлі суровую школу, яны рухаліся з вялікай асцярогай.
  
  Я перамясціўся ў мінулае гэтага атрада, і, нарэшце, выявіў Могабу ў пяці мілях ад лагера Гобліна. Разам са сваімі людзьмі ён сядзеў каля паходнага вогнішча, упісваючы оленье спякотнае. І частуючы ім велізарную чорную котку.
  
  Гэта відовішча заахвоціла мяне зрушыцца яшчэ трохі назад, замест таго каб вярнуцца да Гоблінаў. Загавор Костоправа дапамагло рассеяць марок не толькі вакол нашага калдуна, але і вакол Могабы. Праўда, толькі на некалькі імгненняў.
  
  Высветліўшы, што хацеў, я далучыўся да атрада Гобліна, як раз своечасова, каб паглядзець, як нашы рыхтуюць сустрэчу кепскім хлопцам, считавшим, што красуня Ліза напалову вырашыла справу ў іх карысць.
  
  На процілеглым схіле, там, дзе стаіўся Гоблін з большай часткай сваёй шайкі, з'явілася нешта накшталт мігатлівага прывіды. Прывід мог адцягнуць увагу тенеземцев, але быў створаны не для гэтага, а ў першую чаргу, каб абараніць зрок нашых хлопцаў. Гэта было не лішне.
  
  Чатыры... тры... два... адзін. Ноч азарылась яркай выбліскам.
  
  Вачэй у мяне не было, і я не мог іх заплюшчыць. На нейкі момант я апынуўся аслепленым, як і ўсе ваякі Могабы. Але потым спытаў сябе, з якой нагоды я аслеп. Ці Не таму, што чакаў чаго-небудзь падобнага? І як толькі вырашыў, што павінен бачыць, мігам пачаў бачыць. Атрымаўшы лішні ўрок наконт значнасці чаканняў і прадузятасцяў.
  
  Ўспышка не толькі асляпіла тенеземцев, хай і ненадоўга. Яны апынуліся забрызганы якой-то святлівай у цемры дрэнню і ператварыліся ў хвацкія мішэні.
  
  Каманда Гобліна саступала суперніку ў ліку, але наш калдун дапамог сваім хлопцам пазбавіць праціўніка гэтага перавагі.
  
  Паўднёўцаў давялося перажыць некалькі непрыемных хвілін. Прычым для многіх гэтыя хвіліны апынуліся апошнімі.
  
  Гоблін пагоршыў сітуацыю тым, што выклікаў двайнікоў многіх нашых братоў – і памерлых, і жывых. То быў адзін з яго упадабаных трукаў. Паўднёўцы кідаліся ў атаку на бесцялесныя вобразы, а лучнікі Гобліна выбівалі іх, як на стрэльбішчы.
  
  Могаба не з'явіўся. Як я ні стараўся, знайсці яго зноў не ўдалося. У рэшце рэшт яго афіцэры дапетрылі, што арэшак ім не па зубах, і загадалі адыход.
  
  Адступаючы, яны спрабавалі змахнуць адзін з аднаго свеціцца склад, які рабіў іх лёгкай здабычай, але ён быў надзвычай ліпкім. Некаторыя скідалі вопратку, але для гэтага даводзілася спыняцца, што зусім не спрыяла павелічэнню працягласці жыцця.
  
  Войска Гобліна – і людзі і прывіды – памкнуўся наўздагон. Арганізаванае адступленне непрыяцеля ператварылася ў панічныя ўцёкі. Нашы наступалі тенеземцам на пяткі. Гоблін здолеў перацягнуць на свой бок поспех і цяпер збіраўся выціснуць з яе ўсе сокі да кроплі. Ён памкнуўся захапіць Могабу, пакуль той не даведаўся пра маштабы паражэння. Я пажадаў яму поспеху.
  
  Высветліўшы, што за Гобліна можна не хвалявацца, я адправіўся назад. З тым каб упершыню за ўсю ноч паведаміць добрую навіну.
  
  
  
  66
  
  – Усё ідзе не так ужо дрэнна, – сказаў Костоправ, калі я еў падсалоджаным ваду. – Пакуль. Падобна на тое, Старая і Новая Дывізіі мяняюцца месцамі без асаблівых праблем. Ды і Спадарыня, я думаю, можа ўзяць сітуацыю пад кантроль. Так што Душелов, пры ўсіх яе хітрыках, наўрад ці даб'ецца свайго.
  
  Усё быццам і так, але адно толькі слоўца «пакуль» складала ў сабе вельмі непрыемныя магчымасці.
  
  – Як ты сябе адчуваеш? – спытаў Костоправ. – Силенки яшчэ засталіся? Можа, прыслаць табе на змену Аднавокага?
  
  – Думаю, ад яго больш карысці там, дзе ён цяпер.
  
  – Не ўпэўнены. Некалькі хвілін таму ён насіўся кругамі, размахваў вядзьмарскім чорным дзідай і бубніў што-то невыразнае. Не інакш як прыняў на грудзі.
  
  – Маці тваю!
  
  Вестка аб тым, што Аднавокі загуляў, не абяцала нічога добрага.
  
  – Гэта дзіда ён вырабіў, калі мы сядзелі ў абложаным Дежагоре. І быў п'яны, калі ў апошні раз спрабаваў ім скарыстацца.
  
  – Ён зрабіў гэтую штуку, каб забіць Тенекрута?
  
  – Каб забіваць Гаспадароў Ценяў, любога з іх. Трэба думаць, яно і супраць Длиннотени падыходзіць.
  
  – Але нам не трэба, каб ён забіў гэтага Гаспадара Ценяў. Ва ўсякім выпадку, пакуль.
  
  – Хутчэй, ён непакоіцца наконт форвалаки. Трэба сказаць яму, што яна больш не небяспечная. Яе окрутил Гоблін.
  
  – Ты праўда не маеш патрэбу ў адпачынку?
  
  – Са мной усё ў парадку.
  
  Я накіраваўся да алькову Вэнджанага.
  
  – Твае сваякі ведаюць, што ўяўляюць сабой Цені? – спытаў наўздагон Костоправ.
  
  – Тай Дэй бачыў іх на возеры Танджи. Думаю, яны не высунуты носа са сваёй нары.
  
  Мы з Вэнджаным падняліся прыкладна на паўмілі, каб я мог даведацца, хто чым займаецца.
  
  Рашуча ўсе чым-небудзь ды займаліся. Ля Брамы Ценяў ўсё яшчэ ўспыхвалі вогненныя шары. Уражанне было такое, быццам там застаўся сее-хто з Старой Дывізіі.
  
  Вогненныя шары з'яўляліся і над развалінамі Кьяулуна, і над пусткаю паміж руінамі і Вяршыняй, але іх было менш, чым я чакаў. Магчыма, Спадарыня атрымала маё папярэджанне занадта позна.
  
  Я рушыў уніз і заўважыў, як сярод руінаў з'явіліся чырвоныя кропкі, накшталт сыпы ў хворага на адзёр. Затым утварыліся свецяцца чырвоныя ніткі. Яны працягваліся ад кропкі да кропкі, злучаючы іх паміж сабой.
  
  Чым бы гэта ні было, за ім стаяла Спадарыня. Накінуты на руіны святлівая сетка прывяла ваякаў Прабриндра Дра ў крайняе ўзбуджэнне. Яны лямантавалі, кідаліся туды-сюды і ў рэшце рэшт натыкаліся на салдат Спадарыні.
  
  Якія разоружали іх і зганялі ў адно месца. Зразумела, тых, у каго хапала розуму не супраціўляцца.
  
  Князь явіў калі не высокую доблесць, то, ва ўсякім выпадку, ладная спрытам. Ён кінуўся наўцёкі ў суправаджэнні прыдворных, целаахоўнікаў і ўсіх тых, каму ўдалося забраць ногі. Дзеяньні Спадарыні зрабілі вельмі моцнае ўражанне на прыхвасняў Прабриндра, і тыя прыйшлі да разумнага высновы: чым далей ад яе яны апынуцца, тым менш пацерпіць іх здароўе.
  
  Вакол валялася мноства трупаў. Па большай частцы гэта былі таглиосцы, залішне адданыя свайму ўладару.
  
  Рубінаў пункту разгараліся ўсё ярчэй. Злучаюць іх ніткі напрягались. Апусціўшыся ніжэй, я пачуў, як яны гудуць ды патрэскваюць. Варта было неасцярожна закрануць адну з іх, як чуўся гучны пстрычка і ротозей падаў як нежывы. Але рубінавым сетка не толькі свяцілася і шумела – яна яшчэ і пахла. Я не адразу апазнаў гэты пах, паколькі ніяк не чакаў выявіць яго тут.
  
  То быў пах Кины. Магія Спадарыні мела сваім крыніцай містычную моц багіні.
  
  Створаныя ёю сілавыя цяжкія танкі падзялілі тэрыторыю на трыкутнікі, пакінуць кожны з якіх можна было толькі з найвялікшай асцярожнасцю, што не давала верным прыхільнікам князя шанцу аб'яднацца і выкарыстоўваць сваё пераважная колькасную перавагу. Па сутнасці, Спадарыня звяла яго на няма. Вось жа хітрая старая сука!
  
  Я падляцеў да яе бліжэй. Здаецца, яна была задаволеная тым, як разгортваюцца падзеі, хоць гэта заставалася толькі маім меркаваннем. Цяжка сказаць што-небудзь пэўнае аб эмацыйным стане чалавека, схаванага пад даспехамі Жизнедава.
  
  – Наконт гэтага можна не турбавацца, – сказала яна Очибе і Иси. – Некаторы час.
  
  – Як я разумею, – азваўся Очиба, – нам цяпер не даводзіцца разлічваць на цёплыя казармы і жалаванне.
  
  Жалаванне Атраду не выплачвалася з бітвы на Чарандапраше. Праўда, тут і марнаваць яго было не на што. Хіба што мухлёж Аднавокага набыў большы размах, чым звычайна.
  
  – Так, мяркую, што наш кантракт можна лічыць скасаванай. Капітан, хутчэй за ўсё, будзе раз'юшаны, бо яго ўмовы так і не былі выкананы.
  
  Усё дакладна. А бо і князя, і яго сястру не раз папярэджвалі, што спробы ўхіліцца ад выканання сваіх абавязацельстваў да дабра не давядуць. Трэба думаць, улепетывая, князь не аднойчы ўспомніць гэтыя намёкі.
  
  Незразумела, чаму ён звязаў сваю будучыню з Душелов. Колькі разоў Костоправ распавядаў яму, што здаралася з наймальнікамі, якія аддалі Атрад? Ды чортаву процьму.
  
  Павінна быць, Душелов паабяцала нешта вельмі каштоўнае і пераканала, што здолее справіцца з Спадарыняй.
  
  Можа быць, мне варта трошкі затрымацца і даведацца аб гэтай угодзе пабольш?
  
  Пакуль я разважаў, воіны Спадарыні пабудавалі палонных доўгімі прамымі радамі і прымусілі сесці, скрыжаваўшы ногі, на зямлю. Ніхто не пратэставаў. Плецены Лебедзь і Нож таксама знаходзіліся сярод палонных, і фізіяноміі ў іх былі вельмі кіслыя.
  
  Мабыць, Синдав не памыліўся, сказаўшы, што Спадарыня ім не давярае. Я ледзь не пашкадаваў, што не прысутнічаю там асабіста.
  
  – Я чуў, заўтра сюды прыбудзе Корд, – прамармытаў Лебедзь, звяртаючыся да Нажа. – Няма нічога лепш, чым з'явіцца своечасова.
  
  Нож хмыкнуў.
  
  – І якога хрэна ён звёрз такую дурасць?
  
  Я не адразу зразумеў, што Лебедзь меў на ўвазе не Корд Мэзера, а Прабриндра Дра.
  
  Нож хмыкнуў зноў.
  
  – Чаму, чорт вазьмі, ён не сказаў мне? – паскардзіўся Лебедзь. – Бо я, чорт вазьмі, лічуся камандзірам яго целаахоўнікаў.
  
  – Можа, таму, што ты вечна торчишь тут і пялишься зусім на іншае цела?
  
  – Ну ўжо прабач. Гляджу туды, куды мне больш падабаецца. Як думаеш, такі бардак робіцца паўсюль? Ці толькі князь дарэшты ополоумел?
  
  
  
  – Такім чынам, – не без самаздаволення сказала Спадарыня, звяртаючыся да сваіх афіцэраў, – ёсць прапановы наконт таго, як паступіць з нашымі сябрамі?
  
  – Можа, не варта ім замінаць? – адказаў пытаннем на пытанне Иси.
  
  Падобна на тое, ён станавіўся ладным хохмачом.
  
  – Думаю, нам патрэбныя ўказанні ад Капітана, – сказала Спадарыня і нетаропка павярнулася, углядаючыся ў паветра.
  
  Нібы адчула чужое прысутнасць.
  
  Я падазраваў, што яна вырашыла праверыць свае падазрэнні.
  
  Так ці інакш, трэба было далажыць аб тым, што здарылася Костоправу.
  
  
  
  67
  
  – Ты пачуў Кіну? Не памыляешся?
  
  Падобна на тое, Старога не цікавілі падрабязнасці расправы Спадарыні над войскам Прабриндра Дра. Досыць было таго, што ёй гэта ўдалося.
  
  – Не памыляюся. Але самай багіні там не было. Я сутыкаўся з ёй досыць часта і, напэўна, адчуў бы яе прысутнасць. Асабліва ў такую ноч.
  
  – Спадарыні патрэбныя ўказанні?
  
  – Магчыма. Магчыма і тое, што яна хацела мяне справакаваць і ўбачыць наступствы. Яна падазрае.
  
  – Верагодна, ужо ведае. Ты пабываў ля Брамы Ценяў? Мы трымаемся?
  
  – Блізка не быў, але з боку ўсё выглядае нармальна. Шароў паменшылася, і, падобна, не з-за недахопу бамбука, а з-за недахопу мэтаў. Праўда, час ад часу загараджальны агонь ўзмацняецца.
  
  – Можа, трэба, каб Аднавокі цябе загаварыў?
  
  – Пакуль я ў парадку.
  
  – Будзь асцярожны. І там, і калі будзеш вяртацца. Я пасылаю за Спадарыняй, так што яна можа апынуцца тут.
  
  Я хацеў накіраваць Вэнджанага на поўдзень, але ён упёрся. Тады я паспрабаваў вярнуцца на Вяршыню, прыгледзецца за Душелов, Равун і Длиннотенью, але не тут-то было. «Яна ёсць Цемра» – вось і ўвесь сказ. Калдун аднаўляў сваю асобу, прычым у поўнай адпаведнасці з тым, што я чуў пра яго мярзотныя характары. Змушаючы выказаць здагадку, што ў бліжэйшы час наўрад ці нам будзе шмат карысці ад яго.
  
  Паколькі ён увесь час парываўся набраць вышыню, я вырашыў не пярэчыць і лішні раз убачыць агульную карціну.
  
  Інтэнсіўнасць і размеркаванне феерверкаў наводзілі на думку, што нашы справы не так ужо дрэнныя. Брама Ценяў трымаліся. Прабриндра Дра адступаў на поўнач, выказваючы не толькі жвавасць, але і вядомую кемлівасць. Ён рассылаў распараджэння сваім раскіданым паўсюль атрадам, разумеючы, што мы занадта занятыя, каб неадкладна рушыць за ім у пагоню. Праўда, у яго яшчэ не было пэўнага плана дзеянняў: ён хацеў перш-наперш высветліць абстаноўку і сабраць разам рэшткі сваёй арміі. Цяперашні паварот падзей апынуўся для яго зусім нечаканым. Напэўна князю абяцалі нейтралізаваць Спадарыню, у адваротным выпадку ён бы не адважыўся на адкрыты выступ.
  
  Зрэшты, сюрпрызам для нас з'явілася не само яго здрада, а толькі момант, калі ён пачаў дзейнічаць.
  
  Змова быў складзены старанна, усё было распісана па хвілінах, але кіпцік Длиннотени зблытаў удзельнікам карты.
  
  Падобна на тое, цяпер Вэнджаны не жадаў набліжацца і да Спадарыні, але ў гэты раз я ўсё ж здолеў з ім справіцца.
  
  Варта задумацца аб тым, як бы схіліць ведзьмака да больш актыўнага супрацоўніцтва. Магчыма, спатрэбяцца распаленыя кайданы.
  
  Цені вызначана прасочваліся скрозь Браму, але масіраваная атака, такая як у возера Танджи, нам здаецца, не пагражала. Аб іх прысутнасці сведчылі толькі спарадычныя немыя крыкі. З часу майго апошняга візіту настрой Спадарыні сапсавалася. Яна нервова хадзіла кругамі, па чорнай брані прабягалі іскры і разляталіся ў бакі, як у кузні. Цікава, чым жа Спадарыня так моцна засмучаная? Здавалася, ёй хочацца сарваць злосць на Лебядзе і Нажы: праходзячы міма, яна кожны раз узнагароджвала іх парай зняважлівых слоўцаў. Але яны зносілі ўсе цярпліва і не давалі падставы задаць ім сапраўдную чос. Шчыра кажучы, я так і не зразумеў, чаму Нож апынуўся сярод палонных.
  
  Пах Кины паблізу ад Спадарыні быў моцны, але я не адчуваў прысутнасці самой багіні. Я баяўся, што пасля такога водгуку на напад на Дачку Ночы яна нагонит страху на ўсю акругу. Такіх жахаў наробіць, што ўсім моташна стане.
  
  Спадарыня раптам спыніла хадзіць. Прыслухалася. І вылаялася.
  
  Насоўваўся жах, хоць яго крыніцай была не Qinā. Паўсюль памножыліся немыя крыкі – людзей атакавалі Цені.
  
  – Ідыёты! – прорычала Спадарыня. – Нікога не слухаюць! Не хочуць паклапаціцца нават аб уласнай шкуры.
  
  Пах Кины адужэў.
  
  Я грунтоўна насел на Вэнджанага, прымушаючы яго вярнуцца ў крыштальную палату Длиннотени.
  
  З таго моманту, калі я ўпершыню ўбачыў яе вачыма духу, яна свяцілася яркім халодным святлом начны зоркі і была прыкметней, чым любы маяк або сігнальны агонь. Але сёння ноччу гэты святло, то ўспыхвала, то згасала.
  
  Вэнджаны заскуголіў: «Яна ёсць Цемра... Яна ёсць Цемра... Яна ёсць Цемра». Ён паўтараў гэта як загавор і ўсяляк адбрыкваўся ад мяне, але ўсё ж мне ўдалося навязаць яму сваю волю. Мабыць, для таго, каб справіцца з ім, патрабаваўся ладны эмацыйны напал. А таксама мэтанакіраванасць і засяроджанасць: Вэнджаны ні на міг не спыняў супраціву.
  
  Трэба меркаваць, ён не меў патрэбу ў такой уйме энергіі, як я. Хутчэй за ўсё, ён маю ж і отсасывал – на манер вампіра.
  
  У крыштальнай вежы панаваў разгром. У адным куце валяўся прывязаны да крэсла Гаспадар Ценяў. Яго атачаў слаба мігатлівы сілавы кокан. Але Длиннотень быў без прытомнасці і выглядаў жудасна. Адзенне разарваная на шматкі, на ўнутранай паверхні кокана запеклася кроў. Напэўна пераламаныя косткі. Павінна быць, у маю адсутнасць тут добра павесяліліся. Хутчэй за ўсё, Длиннотень выпрабаваў яшчэ парачку сваіх трукаў, за што і паплаціўся. Не выключана, што ён пры смерці. Магчыма, менавіта таму за сценамі Вяршыні множацца адчайныя крыкі.
  
  Я ўжо было вырашыў, што Дачка Ночы пайшла дадому, але ў наступны міг заўважыў і яе. Яна таксама знаходзілася ўнутры ахоўнага яйкі, але не мігатлівага, а чорнага, толькі злёгку просвечивающего. Дзяўчынка згарнулася ў ім, як у матчыным чэраве, але, мяркуючы па знешнасці, не атрымала ніякіх пашкоджанняў.
  
  Затое ў Ревуна відок быў такі, быццам ён паспрабаваў згвалціць тыгра. Калдун бесперапынна выдаваў гукі, але не звыклыя аглушальныя крыкі, а слабыя стогны з булькатаннем і присвистом, свидетельствовавшими аб пашкоджанні лёгкага. Душелов спрабавала дапамагчы яму, але яна і сама знаходзілася не ў лепшай форме. Уражанне было такое, быццам яна сцепилась з тым жа тыграм і пацярпела хіба што трошкі паменш. Цяпер ёй было не да таго, што адбывалася за межамі крыштальнага купала.
  
  У памяшканні адчуваўся пах Кины, і даволі моцны. З вялікай цяжкасцю я прымусіў Вэнджанага зрушыцца да таго моманту, калі ён пацягнуў мяне прэч. І высветліць, што Qinā нанесла паўторны візіт, які застаў усіх знянацку.
  
  Варта было мне падабрацца досыць блізка, каб адчуць прысутнасць Кины і на міг адцягнуцца на яе, як Вэнджаны паспрабаваў уцячы. Я падпарадкаваў яго і нырнуў у самую гушчу падзей. Ён тут жа адхіснуўся. Я зноў пагнаў яго наперад. Так паўтаралася некалькі разоў. Сее-што мне ўдалося ўлавіць. Я заўважыў жывы згустак Цемры, выглядаў як мініяцюрная копія мнагарукай багіні. Яна тварыла ахоўную абалонку вакол свайго отродья. Равун і Душелов паспрабавалі ўмяшацца, але эманация Кины адкінула іх, як гуляка на пікніку адганяе назойлівых восаў. Здаецца, пры гэтым дасталося і Длиннотени. Аднак ён усё ж прымудрыўся выціснуць нейкі загавор і стварыць вакол сябе абараняе кокан.
  
  Нарайян Сінгх быў распластан на падлозе. Ці жывы ён, я вызначыць не мог.
  
  Я накіраваў Вэнджанага да Спадарыні. У параўнанні з усім убачаным яна павінна была ўспрымацца ім як пахучы букет кветак. Мне прыйшлося папрацаваць, каб, як і раней, заняць пазіцыю насупраць яе вачэй. Яна кідалася з боку ў бок, понося ідыётаў, па ўласнай дурноце які паміраў у пакутах. Паўсюль раздаваліся поўныя жаху і болі крыкі.
  
  Длиннотень вагаўся на мяжы паміж жыццём і смерцю. У рэшце рэшт закрычаў і я. Гэта падзейнічала.
  
  Спадарыня застыла.
  
  Я ўтаропіўся ў прарэзы на забрале яе кашмарнага чорнага шлема. Вочы шугалі агнём. Зусім ненатуральнай агнём.
  
  – Гэта зноў ты, – прашаптала яна.
  
  Я паспрабаваў крычаць як мага гучней:
  
  – Твая сяброўка Qinā надрала ім усім азадка. Яны цяпер ледзь трапятацца. Лепшай магчымасці дабрацца да іх у цябе не будзе!
  
  Злёгку павярнуўшыся, Спадарыня ўтаропілася на вежу Длиннотени. Крыштальны купал слаба свяціўся, як догоравшая свечка.
  
  Тое, чаго так баяўся Длиннотень, яшчэ магло адбыцца. Наўрад ці яна разабрала ўсе мае словы, але галоўнае дакладна ўлавіла. Настаў час нанесці вырашальны ўдар.
  
  
  
  68
  
  У гэты раз я вярнуўся ў сваю плоць цалкам зьнясіленых. У мяне ледзь хапіла сіл дацягнуцца да каганцы з вадой. Мабыць, усе мае ўнутраныя рэсурсы пайшлі на барацьбу з Вэнджаным.
  
  За фіранкай з кім-то размаўляў Костоправ. Галасы яго суразмоўцы я не ведаў і вырашыў не лезьці ў размову.
  
  Гаворка ішла аб нечаканым пагаршэнні становішча нашых войскаў. Цені праходзілі праз Браму ўсё ў большай колькасці. Цяпер яны з'яўляліся паўсюль.
  
  Як я зразумеў, абмяркоўвалася дэпеша, дастаўленая Костоправу з пазіцый Старой Дывізіі ў Вяршыні. Які прынёс яе ганец ні за што не згаджаўся вяртацца ноччу, хоць Костоправ прапанаваў яму адзін з амулетаў Аднавокага.
  
  – Табе нішто не пагражае, – запэўніваў Капітан. – Ні адна Цень цябе нават не заўважыць.
  
  – Я не веру ў...
  
  – Не выпрабоўвай маё цярпенне, салдат. Хочаш, каб я выклікаў варту?
  
  Вэнджаны застагнаў. То быў глухі, але цяжкі гарлавы стогн. Костоправ яшчэ пушчы раскричался на ганца.
  
  Зямля здрыганулася, нібы за суседняй дзвярыма хто-то выпусціў семитонный валун. З столі дажджом палілася бруд. Сее-што трапіла мне ў каганец, сее-што затекло за каўнер. Але я быў занадта стомлены для таго, каб здзівіцца ці хаця б задацца пытаннем, у чым справа.
  
  – Што гэта? – спытаў Костоправ, адсунуўшы фіранку.
  
  – Стары махляр зноў шуміць.
  
  – І ад гэтага зямля трасецца?
  
  Я паціснуў плячыма:
  
  – Не бяруся судзіць. Затое я дакладна ведаю, што Спадарыня вырашыла яшчэ разок ўзлезці на Вяршыню.
  
  Я сцісла растлумачыў яму сітуацыю.
  
  – Можа, варта было б пакінуць іх там? Сабраць у адным месцы, і хай разбіраюцца паміж сабой. Гэтая компашка не можа не пабіліся за.
  
  – У вядомым сэнсе мы як раз гэтым і займаемся. Ужо пяць гадоў. Што мне не падабаецца, так гэта намер Спадарыні зноў сунуться ў гадзюшнік. Лепш бы ёй пачакаць да раніцы. Калі Вяршыня заражаная Ценямі, яна можа ператварыцца ў смяротную пастку.
  
  – Нам варта паклапаціцца пра здароўе Длиннотени, – заўважыў я. – Раз ужо дабрабыт Брамы залежыць ад яго дабрабыту.
  
  – У сэнсе?..
  
  – За апошнія гады ён здзейсніў процьму вар'яцкіх учынкаў, галоўным чынам таму, што ім маніпулявалі Qinā і Душелов. Але на Ценях ён звар'яцеў сам гадоў за дваццаць да таго, як мы з'явіліся ў тутэйшых краях. Ён перакананы, што Цені палююць за ім. Можа, гэта і трызненне, але раптам ён мае рацыю? Мне няўцям, што менавіта адбываецца з чалавекам, калі нападае Цень, – ведаю толькі, што ён памірае ў пакутах. Дык вось, калі адна з іх заб'е Длиннотень, не паваляцца ад гэтага Брама? Магчыма, менавіта таму Цені спрабуюць да яго дабрацца.
  
  – Усё магчыма. Трэба будзе спытаць у Аднавокага.
  
  – А дарэчы, дзе недавярак? Яму б варта было тырчэць тут, пад рукой, а не гуляць у тонк.
  
  – У тонк?
  
  – Зусім нядаўна ён нудил наконт таго, што яму трэба вярнуцца ў сваю нару. Быццам бы ён падбіў якіх-то салаг на гульню.
  
  – Ён проста задурваў табе башку, Мурген. Ва ўсёй арміі не знойдзецца ёлупня, які сядзе гуляць з ім у карты. Хутчэй, ён намерыўся заліць зенке. Чаму ты не прыгледзеўся і не...
  
  – Таму што ў мяне сіл не засталося. Па гэтай прычыне я і хацеў сустрэць Аднавокага.
  
  Костоправ уздыхнуў і ўзяўся за крылаты шлем Вдоводела з відавочным намерам нахлобучить яго на галаву.
  
  – Што яму трэба рабіць?
  
  – Перш за ўсё трымаць у поле зроку Спадарыню і сачыць за тым, што адбываецца ў вежы Длиннотени. Праўда, Вэнджаны будзе супраціўляцца на кожным кроку. Гэты сученыш прыходзіць у сябе і, падобна, становіцца такім жа паскудным дзярмом, якім быў раней. Ён не хоча набліжацца ні да... Зрэшты, не гэта галоўнае. Скажы Одноглазому: калі спатрэбіцца тэрмінова паведаміць што-небудзь Спадарыні, ён зможа гэта зрабіць. Калі павісне прама ў яе перад носам і заорет што ёсць мачы. Асобных слоў яна, хутчэй за ўсё, не разбярэ, але сутнасць зловіць.
  
  Костоправ нахмурыўся: намер Спадарыні вярнуцца ў крэпасць Гаспадара Ценяў не на жарт яго ўстрывожыла.
  
  – Ты-то як? – спытаў ён. – Да свайго жылля дабярэшся?
  
  Падсалоджаным вада надала мне дастаткова сіл, каб накінуцца на чэрствы хлеб і астанкі костлявых курэй, якім не ўдалося забраць ногі ад штабных кухараў.
  
  – Угу, – буркнуў я, выплёўваючы костачкі. – Цяпер отвалю. Шкада, што мы не прыгналі сюды больш жывёлы. За кавалак добрай ялавічыны я гатовы перарэзаць горла каму заўгодна.
  
  – Одноглазому даручалася аблытаць усю гэтую тэрыторыю сеткай чар, каб зрабіць яе недаступнай для Ценяў. Але ты на ўсялякі выпадак захапі кудмень. Трымай.
  
  І тое сказаць, не варта занадта ўжо спадзявацца на Аднавокага. Ён часам бывае вельмі неахайны. Можа заленавацца ці проста забыцца, што яму загадана зрабіць.
  
  – Калі будзеш вяртацца, – сказаў Костоправ, – прынясі сцяг. Тады я змагу даць кудмень каму-небудзь іншаму.
  
  – Калі хочаш, я па шляху зазірну да Одноглазому. Цяпер мне лепш.
  
  – Не варта, з ім я сам разбяруся. Адпачні. А калі раптам ты стаў веруючым, то маліся сваім багам, каб яны дапамаглі нам перажыць гэтую вясёлую ночку.
  
  – На шчасце, да світання не так ужо шмат часу. Раніцай Цені попрячутся, і мы зноў станем гаспадарамі становішча. Днём не Цені будуць паляваць на салдат, а салдаты на іх.
  
  Пакуль мы размаўлялі, звонку данеслася некалькі крыкаў. Ужо сабраўшыся выходзіць, я вымавіў:
  
  – Табе не здаецца, што дурні, якія не знайшлі час паклапаціцца аб уласнай бяспецы, па большай частцы ўжо нябожчыкі?
  
  – Думаю, так і ёсць. А яшчэ я думаю, што Цені вучацца на ўласных ўдачах. І няўдачах.
  
  Пагойдваючыся, я выйшаў вонкі. Неба было зацягнута хмарамі. Я не бачыў нічога, акрамя шалёных вогненных шароў і ацалелых святлівых купалаў Вяршыні.
  
  Я насцярожыўся, намагаючыся выявіць прысутнасць крумкач, сов, пацукоў, землярыек або лятучых мышэй. І нічога не пачуў. Ніякіх гукаў, акрамя якія вырабляюцца людзьмі. Цені палявалі на ўсе віды жывых істот, мабыць знаходзячы іх не менш смачнымі, чым людзей. Тым больш што здабываць жывёл было значна лягчэй.
  
  Пачаў паддзімаць ветрык. Я принюхался, зірнуў на аблокі і вырашыў, што справа да дажджу. Пасля гэтага спусціўся ў сваю бярлогу, дзе выявіў сгорбившегося ля вогнішча Тай Дэя. Для нюень бао ён быў вельмі бледны і, відавочна, да смерці напалоханы. Цудоўна. Да гэтага часу я і ўявіць сабе не мог заробевшего Тай Дэя.
  
  – Тут нам баяцца няма чаго, – сказаў я. – Свечка отгонит любую Цень, нават калі тая нейкім чынам пераадолее ахоўныя чары Аднавокага.
  
  Аб сцяга я не згадаў. Тай Дэю аб такіх рэчах ведаць не абавязкова.
  
  – А для падстрахоўкі вазьмі вось гэта. – Я кінуў яму кудмень, атрыманы ад Костоправа. – Надзень, і можаш цалкам спакойна хадзіць дзе заўгодна.
  
  – Пакуль не ўзыдзе сонца, мне не будзе заўгодна хадзіць дзе заўгодна.
  
  – Вельмі разумная пазіцыя, якая сведчыць аб пробліскі розуму... Добра, я з ног валюсь ад стомленасці і маю патрэбу ў адпачынку. – Я агледзеўся. – Чуеш, а дзе твая матуля?
  
  Тай Дэй паківаў галавой:
  
  – Не ведаю. Нават не ўяўляю, дзе яе шукаць.
  
  – Спадзяюся, яна не з дзядзькам Доем? – ляпнуў я, не падумаўшы.
  
  Занадта ўжо шмат на мяне навалілася.
  
  А вось Тай Дэй, хоць і быў напалоханы, маю обмолвку заўважыў. Ён страпянуўся:
  
  – З дзядзькам Доем?
  
  Прыкідвацца не мела сэнсу.
  
  – З ім, а з кім жа яшчэ? Я выдатна ведаю, што ён гойсае па наваколлі. Як-то ўначы заўважыў яго ў руінах. Разам з матушкай Готой. Цікава, чым яны там займаліся? Можа быць, гэта ведае толькі пекла. Ні за што не паверу, што ён зарабляе марадзёрствам.
  
  Тай Дэй пільна паглядзеў на мяне, і на яго твары з'явілася нешта, аддалена падобнае на ўсмешку. Праўда, адразу знікла.
  
  – Хопіць гэтай свечкі на ноч? – спытаў ён.
  
  Страх зрабіў яго словоохотливым.
  
  – Хопіць, і не на адну. Не турбуйся. Надзень для большай упэўненасці кудмень і сядзь побач са свечкай. Толькі не чапай яе. Яна павінна загароджваць ўваход.
  
  Тай Дэй хмыкнуў. Кудмень ён ужо начапіў, але спакою гэта яму не дадало.
  
  – Перш за ўсё мы пашукаем тваю маці, – заявіў я.
  
  Дзіўная справа – я, столькі разоў жадаў ёй праваліцца ў тартарары, адчуваў неспакой. Таму што мне яшчэ ў дзяцінстве ўдзяўблі, што самы кепскай сваяк куды важней самога расчудесного чужынца. Магчыма, у гэтым ёсць доля ісціны. Хто прыкрые цябе спіну, калі не радня?
  
  Тое ж самае і ў Атрадзе. Брат, хай нават нікчэмны і несімпатычны, значыў для мяне непараўнальна больш любога чалавека з боку. Інакш і быць не магло. У вядомым сэнсе мы адна вялікая сям'я. То яшчэ сямейства, але ўжо якое ёсць. Вядома, і ў Атрадзе трапляліся гады, якіх трэба было ціснуць не раздумваючы, але такое здаралася вельмі рэдка. Да таго ж нездарма кажуць: у сям'і не без вырадка.
  
  Так ці інакш, я цвёрда намерыўся адшукаць цешчу, хоць заўсёды аддаваў перавагу трымацца ад яе як мага далей. Ледзь паспеўшы прылегчы, я праваліўся ў сон.
  
  69
  
  Сон быў поўны сноў. Што і нядзіўна. У апошні час вялікую частку сутак – і отсыпаясь, і чуваючы – я праводзіў у свеце сноў.
  
  Перш за ўсё мяне занесла ў даліну смерці. Яна выглядала так, быццам падвергнулася ўздзеянню нейкай магутнай і неспакойнай сілы. Косткі перамяшчаліся з месца на месца, нібы не валяліся на зямлі, а калыхаліся на паверхні мора. З разрозненых фрагментаў самі сабой збіраліся цэлыя шкілеты.
  
  Яны падымаліся, бязмэтна блукалі некалькі секунд ці нават хвілін, пасля чаго рассыпаліся. Куды б я ні паехаў, чэрапа паварочваліся і вылупіліся на мяне пустымі вачніцамі. Вароны п'яна крычалі з галін рэдкіх выродлівых дрэў. Ўзлятаць птушкі баяліся, а тых, якія ўсё ж спрабавалі, нябачная сіла захапляла ўніз. Яны падалі і біліся сярод костак, як якая трапіла ў павуціну мухі. Сьвінцовае неба хутка зацягвалі цёмныя хмары. Лютыя парывы ледзянога ветру са стукам пераварочвалі косткі.
  
  Пах Кины быў моцны, але яе самой я не бачыў. Аднак адчуваў за спіной чужое прысутнасць. Адчуваў, але не мог абярнуцца досыць хутка, каб заўважыць.
  
  Хутка ці не хутка, але абярнуцца мне ўдалося. Зразумеўшы, што ў якой-то ступені сітуацыя мне падкантрольная, я ў думках пажадаў прыбрацца з раўніны. Што і адбылося, хоць лягчэй мне ад гэтага, само сабой, не стала.
  
  Я апынуўся ў ледзяных пячорах. Старцы не выдавалі ні гуку, але ўсё ж нейкім чынам перагаворваліся. Вецер нёс з сабой што-то дзіўнае. Пах Кины быў моцны і ў пячорах, але багіня не з'яўлялася. Некаторыя старцы адкрывалі вочы і праводзілі мяне позіркам. І зноў я адчуў чые-то прысутнасць, але, павярнуўшыся, нікога не ўбачыў. Худа-бедна, але я дзейнічаў па ўласнай волі.
  
  Пасля доўгага шляху па тунэлі я дабраўся туды, дзе на аналоях былі пахаваныя Кнігі Мёртвых. Першая, тая, якую перапісвала Дачка Ночы, была адкрыта на першых старонках. Тут пах Кины быў асабліва моцны. Я не бачыў ніякай рацыі затрымлівацца, вось і паспрабаваў узгадаць, як выбраўся адсюль у мінулы раз. Здаецца, проста гэтага захацеў.
  
  Прыйшла Цемра.
  
  Мне міжволі ўспомніліся словы Нарайяна Сінгха: «Цемра прыходзіць заўсёды».
  
  У гэты раз яна прыйшла надоўга. Настолькі, што ўва мне зарадзіўся страх. Я задумаўся над тым, наколькі ж правоў Нарайян Сінгх. Цемра можа існаваць пад тысячаю імёнаў, у тысячы часоў і тысячы месцаў, але, так ці інакш, яна сапраўды прыходзіць заўсёды.
  
  Калі нарэшце з'явіўся святло, я выявіў, што лячу высока ў небе. Значна вышэй аблокаў, якія ўжо зацягвалі небасхіл, калі я накіроўваўся да сваёй пасцелі. Узяўшы за арыенцір падобнае на кінжал зорнае навала на поўначы, я з усёй даступнай хуткасцю нырнуў у воблака. І ў лічаныя секунды апынуўся над кронамі дрэў: макаўкі скрэблі б мяне па пузу, будзь у мяне хаця б аддаленае падабенства цела. Магчыма, я калі-небудзь навучуся атрымліваць задавальненне ад такіх прагулак, але цяпер перашкаджае дакучлівае адчуванне чужой прысутнасці за спіной.
  
  Ўнізе панаваў змрок. Увесь свет крынічыў страх, нібы і жывёлы, і дрэвы, і нават скалы замерлі ў чаканні чагосьці жудаснага. Я знайшоў вёсачку: нягледзячы на позні час, там ніхто не спаў. Людзі хаваліся ў дамах, збіўшыся ў цесныя кучкі. Маці моцна прыціскалі да грудзей немаўлятаў. Хатні жывёлу знаходзіўся ў тых жа памяшканнях, што і людзі. Размоў амаль не было, чуўся толькі дзіцячы плач.
  
  Адкуль яны даведаліся аб тым, што здарылася, на Вяршыні? Якія-то ведзьмакі напрарочылі ім, што сёння ноччу загінуць Брама Ценяў? А можа, былі азнакі, якіх я не ўбачыў? Зрэшты, з чаго я ўзяў, быццам людзям што-тое вядома? Іх страх можа не мець ніякага дачынення ні да Гаспадара Ценяў, ні да Чорнага Атраду.
  
  Я памкнуўся наперад, туды, дзе поблескивала россып агеньчыкаў. Павінна быць, свецяцца вокны хацін.
  
  Барацьба з Ценямі яшчэ не завяршылася. Ноч выдалася на здзіўленне доўгай. Але Брама Ценяў не паваліліся. Пакуль яшчэ не паваліліся. Длиннотень заставаўся ў жывых.
  
  Успомніўшы, што без Вэнджанага я здольны наблізіцца да любой з тых жанчын, якіх ён з зайздроснай упартасцю называе самай Цемрай, я накіраваўся да той вспыхивающему, то гаснущему пашкоджанага купалу Длиннотени.
  
  Душелов выглядала ўсё роўна, але яна ўжо была на нагах, спрабавала прывесці ў пачуцці Ревуна, ледзь ці понимавшего, дзе ён і што з ім адбываецца.
  
  – Давай пошевеливайся, нікчэмны мяшок рыззя! – крычала Душелов вісклявым голасам гандляркі з рыбнага рынку. – Трэба выбірацца адсюль, ды хутчэй. Пакуль мая ненаглядная сястрыца не сцяміла, якую выдатную магчымасць яна прапускае!
  
  Я ведаў, што дзякуючы майму папярэджанні «ненаглядная сястрыца» ўжо накіроўваецца сюды, і здзіўляўся толькі таго, чаго яна дабіраецца так доўга. Па-відаць, падзеі апошняга гадзіны дадалі ёй асцярожнасці. Што ўяўлялася не лішнім, калі прыняць пад увагу неабходнасць паўзці па доўгім цеснага тунэлі, а потым прабірацца мудрагелістым лабірынтам цёмных калідораў, дзе за кожным вуглом можа таіцца смерць.
  
  Равун выдаў крык, нечленораздельный, але з пытальнай інтанацыяй. Усё яшчэ не разумеючы, дзе ён знаходзіцца, ён засяродзіўся на спробе дамагчыся падпарадкавання ад уласных ног.
  
  Душелов таксама была вымушаная паклапаціцца аб сваёй спіне. Яна вымавіла нейкі загавор і стварыла ярка свеціцца чарвячка, які аблазіў усе закуткі ў разгромленай палаце. Ён вспугнул некалькі маленькіх Ценяў, але не змог знішчыць. Яны апынуліся куды спрытней і з лёгкасцю выслізнулі ад згустку святла.
  
  Душелов вылаялася. Цені кінуліся да Длиннотени. Ён знаходзіўся ледзь ці не ў горшым стане, чым Равун, але затое ў Ценях разумеў больш за ўсіх астатніх. Ён прамямліў загавор, і дробныя Цені зноў накіраваліся да яго ворагам. Падобна на тое, пакуль ён жывы, барацьбе не будзе канца. Чаго-чаго, а зацятасці гэтай падонку не займаць.
  
  Душелов ўляпіла Ревуну кухталя і зноў заверашчала голасам рыбнай гандляркі:
  
  – Давай пошевеливайся! Інакш нам вечка! Калі мы не... – Яна відавочна адчувала надыходзячую пагрозу. – Сястра ўжо побач! – усклікнула Душелов зусім іншым голасам – голасам спалоханага дзіцяці. – Але як яна смее? У яе не можа быць сілы! Так не бывае!
  
  Спадарыня падымалася па лесвіцы. І падобна, ані не баялася сустрэчы з бліжэйшай сваячкай.
  
  Яна несла нізку кароткіх бамбукавых палак, такую ж, як і ў кожнага з тузіна якія суправаджалі яе людзей. Замыкальныя гэтага маленькага атрада пятились, трымаючы жэрдкі на напагатове, каб адбіць магчымы напад ззаду. Пах страху перабіваў смурод Кины. Душелов адвесіла Ревуну яшчэ некалькі аплявух, але гэта не дапамагло.
  
  Ён хістаўся так, нібы быў п'яны да п'яны. Рэзка павярнуўшыся да выхаду, Душелов вымавіла кароткі, але, мабыць, вельмі дзейсны загавор і, наклаўшы на дзверы чары, зноў занялася Равун.
  
  Дробныя Цені зноў пахаваліся па шчылінах. Дзверы засвяцілася. Па яе ўнутранай баку прабягалі блікі колеру шароў, ударявших звонку. Душелов выхапіла нож і разрэзала на Ревуне вопратку. Я не разумеў навошта, пакуль яна, пакапаўшыся ў брудных лахманах, не дастала тое, што шукала. Лоскут шоўку – у разгорнутым выглядзе чатыры фута на шэсць – і маленькую звязак дубцоў.
  
  Варта было ёй вымавіць нейкае слова, як шаўковы прастакутнік выпрастаўся і падняўся з падлогі, закачавшись ў паветры, нібы на колышущейся паверхні возера. З звязкі дубцоў яна хутка збудавала каркас. Працуючы, Душелов што-то мармытала: ці то заклён, ці праклён.
  
  Збудаванне было вельмі нетрывалым, аднак, калі Душелов схапіла дзяўчынку і ўзлезла на тканіну, тая, хоць і зменшыўся, вытрымала іх вага.
  
  Тут нарэшце ачомаўся і Равун. Брызжа сліной і дергаясь як прыпадачны, ён няўпэўненым крокам накіраваўся да скрадзенага ў яго сродку перамяшчэння. Цікава, падумаў я, што яшчэ прыхавана ў гада ў рукаве? Напэўна, гэтая штуковіна не апошняя. Аднойчы сукін сын на поўнай хуткасці ўрэзаўся ў Вежу, што ў Чарах. Усе лічылі яго загінуўшым – мудрагеліста выжыць, навернувшись з такой вышыні, але ў яго і на гэты выпадак быў з сабою кавалачак шоўку.
  
  Затым Душелов здзейсніла нешта неверагоднае. Большую частку купалы паглынуў шар асляпляльна белага святла. Ўспышка была настолькі яркай, што высвяціў усё да адзінай асцярожныя ў ночы Цені, але адначасова асляпіла палову спрабавалі іх вынішчыць людзей. Калі святло истаял, трэцяя частка купалы знікла. На гэтым месцы зеўрала дзірка.
  
  Схапіўшы Ревуна за валасы, Душелов зацягнула яго на шаўковы прастакутнік і, вымавіўшы некалькі слоў, прывяла снасць у рух.
  
  Дыван узляцеў, але, ледзь пераадолеўшы сцяну, пачаў зніжацца па кірунку да скал, туды, дзе палявалі за ўсім жывым і адзін за адным бязлітасныя Цені. Гэта моцна засмуціла Душелов, але дыван быў перагружаны. Маляня зрабіў яго для сябе – на чорны дзень, – а зусім не для таго, каб катаць каго ні патрапячы.
  
  Пах Кины узмацніўся. Падобна на тое, багіня вярталася, і яна знаходзілася ў лютасці.
  
  Ёй не падабалася, што выкрадаюць яе дачка.
  
  Дзяўчынка заставалася ўнутры яйкі, даволі слізкага, мяркуючы па тым, з якой працай Душелов зацягнула яго на дыван. Дачка Ночы не адкрывала вачэй, яе твар было ціхамірным, як заўсёды пры зносінах з Киной.
  
  Калі Спадарыня і яе хлопцы ўварваліся ў палату, Нарайян Сінгх і Длиннотень стагналі і курчыліся на падлозе. Выпушчаныя вогненныя шары мігам знішчылі хаваліся па кутах Цені. У наступны момант паток шароў памкнуўся наўздагон за Душелов і яе спадарожнікамі. У мэта не трапіў ні адзін снарад, але нашы салдаты унізе зразумелі: у небе хто-то ляціць. А лётаць маглі толькі ворагі.
  
  Між тым гнеў Кины ўжо перехлестывал праз край. У свеце духаў наспявала страшная бура. Трупны пах прасочвалася ў рэальны свет, ды так, што ў людзей выварочвала страўнік. Чорныя хмары схавалі апошні пробліск святла. Зямля здрыганулася.
  
  
  
  Трон хіліцца – з кожным страсеннем на адну тысячную цалі. Стогне корчащаяся ў пакутах фігура. Трымцяць невідушчыя вочы. Кружыць варона.
  
  Птушка забылася, што не можа дазволіць сабе спакою. Яе кіпцюры закранулі галавы спячага. Але, яшчэ не склаўшы крылы, яна пачынае крычаць – не каркаць, а нема крычаць. Дробныя Цені дагналі яе і цяпер ўпіваюцца яе жыццёвай сілай.
  
  Зямля трасецца. З цішынёй скончана. Камень трэснуў і працягвае крышыцца. Усё ярчэй разгараецца святло ў бездані. Пастэльных тонаў джгуты туману цягнуцца ўверх, як шчупальцы марскога анемоны. Ёсць святло. І колер. І свайго роду жыццё.
  
  І ёсць смерць. Выдаўшы апошні крык, памірае варона.
  
  Смерць знойдзе свой шлях. Як і Цемра.
  
  Цемра прыходзіць заўсёды.
  
  
  
  70
  
  Мне спатрэбілася час, каб зразумець: зямля дрыжыць не ў маім сне, а на самай справе. Адбылося землятрус велізарнай сілы, пад стаць таго, што разбурыла Кьяулун і вялікую частку Тенеземья, калі мы яшчэ толькі выступілі на поўдзень. Свет духаў перапаўняла паніка, і зыходзіла яна ад Кины. Яе пах набыў зусім новы адценне. Што за глупства? Дзе гэта чулі, каб багі палохаліся?
  
  Вогненныя шары працягвалі прочерчивать начную імглу. Я назіраў за тым, як Спадарыня і яе людзі паднялі Длиннотень і Нарайяна Сінгха. Хоць абодва ворага здаваліся бездапаможнымі, нашы праяўлялі найвялікшую асцярожнасць. Хто-хто, а Спадарыня выдатна ведала, наколькі небяспечны кожны з гэтых палонных: ёй давялося мець справу і з тым і з іншым.
  
  Яна хацела паслаць наўздагон сястры якое-небудзь шкоднаснае загавор, але не паспела. Цьвярдыня задрыжала, з разбітай вежы пасыпаліся аскепкі крышталя і каменя. З уласцівай ёй кемлівасцю Спадарыня вырашыла, што прыйшоў час, каб выбрацца вонкі, дзе верагоднасць атрымаць па галаве каменем будзе значна ніжэй.
  
  Я, у сваю чаргу, вырашыў вярнуцца і пагаварыць з Костоправом. І толькі потым успомніў, што без Вэнджанага гэта не так-то проста. Я не мог прымусіць сябе прачнуцца.
  
  А колі не мог, то палічыў патрэбным прасачыць за Душелов і яе спадарожнікамі. Было б небескарысна даведацца, дзе хаваецца гэтая сука, перш чым яна зноў знікне з-пад увагі, напусьціўшы вакол сябе мороку. Пакідаючы вежу і накіроўваючыся ў бездань мглы, я пачуў скуголенне Вэнджанага. Напэўна, мне гэта проста здалося. Я занадта прывык да кампаніі маленькага паганца.
  
  Пах Кины то мацнеў, то амаль рассейваўся, нібы багіня палявала ўсляпую. Але яе гнеў не занепадаў ні на міг.
  
  Душелов ўдалося-такі раскатурхаць Ревуна настолькі, каб ён прыклаў руку да кіравання дываном. Але вядзьмак ледзь прыйшоў у сябе, успыхнула сварка. І падобна на тое, яны спрачаліся занадта гучна: вогненныя шары замільгалі значна бліжэй.
  
  Гэтыя штуковіны ўяўлялі сабой не проста згусткі агню і валодалі здольнасцю прычыняць шкоду не толькі фізічным целам. У чым я пераканаўся, паддаўшыся дзіцячаму спакусе і дазволіўшы аднаго з снарадаў праляцець там, дзе, будзь я ў плоці, знаходзілася б маё цела.
  
  Боль была жахлівай. Напэўна, нешта падобнае адчувалі пры сутыкненні з шарамі Цені. Праўда, я не растаў, як Цень, але хуткасць руху шара ўпала: настолькі, што я заўважыў гэта, нават пакутуючы ад болю. Паўтарыць гэты ідыёцкі трук мяне не упросишь ні за якія пернікі.
  
  Пакуль я ставіў дурныя досведы з агністымі шарамі, Душелов з Равун ледзь не выслізнулі. Але крыкі Ревуна былі пачутыя занадта шматлікімі. Наўздагон дыване стралялі, і я паляцеў па гарачым следзе. Душелов накіроўвалася да таго самага цясніне, дзе адседжвалася ўсю зіму, але мне не верылася, што яна застанецца там надоўга. Мы ведалі, дзе яе бярлога.
  
  Я дагнаў іх і, напэўна, падабраўся занадта блізка. Так ці інакш, Душелов як-то адчула, што за ёй назіраюць. Спыніўшы дыван, яна заозиралась. Нават у цемры я адчуваў яе злосны той, хто шукае погляд.
  
  – Равун? – аклікнула яна. – Ты не адчуваеш нічога дзіўнага?
  
  Звярнуўшыся да Ревуну, яна дала маху. Таму што гэта заахвоціла ведзьмака лішні раз адкрыць рот. І ён выдаў такі лямант, што напалохаў ўсю акругу.
  
  Дыван завіс над купкай уцекачоў з войскі Прабриндра Дра. Гэтыя хлопцы вельмі нерваваліся. Іх вогненныя шары асвятлілі дыван, і па ім пачалі страляць усё запар. Равун яшчэ не скончыў лямантаваць, калі шар трапіў прама ў дыван. Вядзьмак зноў завыў. І страціў канцэнтрацыю.
  
  Дыван панёсся да зямлі. Душелов, лаючыся голасам прыдуркаватага старога, з цяжкасцю выраўнавалі яго. Агністы шар праляцеў над яе галавой, опалив раскошныя валасы колеру воранава крыла. Яна адкрыла рот, жадаючы адказаць крыўдзіцелю якім-небудзь смяротным загаворам... Дыван рынуўся ўніз. Зароўшы ад прыкрасці, Душелов падняла обутую ў бот нагу і спихнула Ревуна з дывана. Калдун абурана заверашчаў, і Душелов развіталася з ім не занадта добрымі словамі.
  
  Дыван спыніў падзенне. Душелов скорагаворкай вымавіла некалькі магічных формул і аднавіла кіраванне. Але хлопцы на зямлі страляць не спынілі. Агністы шар прожег дыван паміж Душелов і Дачкой Ночы.
  
  Па ўсёй бачнасці, Кіна не магла дацягнуцца да Душелов ў нашым свеце, аднак, была ў курсе таго, што адбываецца. У свеце духаў буяніць ўраган лютасьці. Яго адгалоскі прасочваліся праз мяжу паміж светамі. Прама з паветра матэрыялізавалася нейкае падабенства многорукого ідала. Яно не змагло здабыць плоць, але затое нагнала такога страху на рэшткі таглиосских лаялістаў, што яны кінуліся хто куды, не разбіраючы дарогі.
  
  Равун з выццём нёсся да зямлі. Здавалася б, тут-то яму і вечка, аднак гэтаму дерьму чаму-то заўсёды шанцавала. Пашанцавала і ў гэты раз. Па-першае, ён трапіў у густую крону якога-то вечназялёнага расліны. Трэба меркаваць, галінкі ладна порастрясли яго вантробы, але затое замарудзілі падзенне. А праляцеўшы скрозь крону, ўдачлівы сукін сын не ўрэзаўся ў які-небудзь валун, а ў горны схіл, пакрыты яшчэ не расталым снегам. Гэты снег быў такім глыбокім, што паганец патануў у ім з галавой.
  
  У мяне не было і цені сумневу ў тым, што рана ці позна ён вылезе вонкі і пусціцца ў скокі, як дэрвіш перад сняданкам. Выпрабоўваючы неадольнае жаданне прадэманстраваць Душелов ўсю сілу сваёй любові і падзякі.
  
  Некалькі хвілін я лётаў кругамі, запамінаючы месца падзення. Равун не паказваўся – відаць, моцна прыклаўся. Я разважыў, што мне не перашкаджала б прачнуцца. Магчымасць сцапать первостатейного ведзьмака або назаўсёды пазбавіцца ад гэтай галаўнога болю выпадае толькі раз у жыцці.
  
  Падазраю, што Костоправ хацеў бы апошняе. За гады варожасці ён не прасякнуўся да Ревуну сімпатыяй.
  
  
  
  Здаецца, я згадваў пра необычайном шанцаванні Ревуна? Поспех не змяніла яму і ў гэты раз. Як я ні тужился, прачнуцца не ўдавалася. Мабыць, мой дух не меў улады над целам, калі яно мела патрэбу ў адпачынку. Не заставалася нічога іншага, акрамя як блукаць у свеце духаў і чакаць абуджэння.
  
  Я ўспомніў, як Душелов зацягнула мяне туды, калі я нават не спаў, – якім чынам і навошта, так і засталося таямніцай. Не выключана, што яна магла зрабіць нешта падобнае зноў. Асабліва калі я чым-то прыцягнуў яе ўвагу.
  
  Можна было выказаць здагадку, што ўся гэтая гісторыя была для яе толькі гульнёй, якая дазваляе забіць час, пакуль складваюцца фрагменты нейкага вялікага плана. А магчыма, яна эксперыментавала. Ці ж мела месца і тое, і іншае. І нешта трэцяе, значна большая. Напэўна, мы ведалі адно: яна ўвасабляе ў сабе хаос, а таму яе памкненні і мэты зменлівыя і невнятны.
  
  
  
  Так ці інакш, мне трэба было подсуетятся. Раз я не магу вярнуцца, трэба хоць выдаткаваць час з карысцю. Добранькая справа – шпіёніць ў сне. Пры выпадку намякну Костоправу, каб падвоіў мне жалаванне.
  
  Князя я знайшоў даволі лёгка, паколькі ён драпал прама на поўнач, нікуды не згортваючы. З ім улепетывала цэлая плойма яго хлопцаў, і спрыту ім было не займаць.
  
  Цені віліся вакол, як ваўкі, якія маюць небяспечную дзічыну. Барацьба вялася на бягу. Бамбукавых жэрдак у князя заставалася не шмат, але кожны раз, калі адзін з яго салдат падымаў крык, агністы шар забіваў небараку перш, чым паспявалі зрабіць сваю чорную справу Цені.
  
  Не жадаючы губляць час, я пачаў шукаць Гобліна і Могабу. Але дарэмна. Заставалася спадзявацца, што пры святле дня мне пашанцуе больш. Напэўна, справа ўжо ішло да раніцы, аднак з-за густых аблокаў было цёмна.
  
  Я павярнуў назад, да Вяршыні.
  
  Паўсюль кідаліся ў вочы наступствы землятрусу: апоўзні, вывороченные з каранямі дрэвы, глыбокія яры, разбураныя дамы. Зноўку адбудаваны паўднёўцаў мост паваліўся, – гэта значыць, Клетусу і братам прыйдзецца яго аднаўляць. Шкода быў нанесены нават Вяршыні, праўда толькі на самым версе, дзе Длиннотень пасварыўся са сваімі прыяцелямі, а потым уся кампанія пререкалась з Киной.
  
  Наблізіўшыся, я ўбачыў, што здаравенны блок белага каменя вываліўся з вежы Длиннотени і ўпаў да падножжа сцяны. За ім рушылі ўслед іншыя. Здавалася, вежа калацілася, нібы яна слеплена з жэлаціну. Я зразумеў, што адбываецца паўторны штуршок землятрусу. І падобна на тое, ён нават мацней першага.
  
  Праклён! Няўжо гэтая чортава крэпасць вось-вось раскатится па каменьчыках? Пахаваўшы пад сабой Спадарыню з усёй яе камандай? Але не, гэта немагчыма. Ніякі землятрус не здольна разбурыць Вяршыню. Цытадэль занадта масіўная. Строга кажучы, гэта хутчэй скала, чым будынак. Амаль маналіт. Як можа абрынуцца уцёс?
  
  Працоўныя сталы і таямнічыя прылады Длиннотени пачалі подрагивать і зрушвацца.
  
  
  
  71
  
  Бруя белага агню выплюхнулася ў неба, успароўшы жывот нізка вісіць аблокаў. Нават у свеце духаў я чуў апантаны роў полымя. Крышталь, які апынуўся на шляху патоку энергіі, выпарыўся, знік блакітнаватым дымам. Далей, у баку, ён раставаў і сплываў, нібы свячны воск. Кроплі вадкага крышталя сыпаліся ўніз. Я ўбачыў, як распалены шар, нібы грузіла, пляснуўся ў вядра з вадой; з шыпеннем падняўся пар. «Калі уцелею, – вырашыў я, – то абавязкова залезу на гэтую вежу – калі і яна застанецца – і прихвачу сувенирчик».
  
  Белае полымя ператварылася ў жоўтае, потым у чырвонае, потым стала цямнець, але яшчэ доўга лютай бруёй извергалось ў нябёсы. Гаспадар Ценяў хаваў у гэтай вежы несказанную моц. У яго разбітай палаце гарэла ўсё, што толькі магло гарэць. Некалькі маленькіх Ценяў кідаліся ўзад і наперад. Здавалася, нягледзячы на няшчасце, ім не хочацца пакідаць гэта месца. Можа, яны былі прыручаныя і прывыклі да дома?
  
  Ўпалі першыя кроплі дажджу. Паток энергіі да таго часу зрабіўся нябачным, але, сутыкаючыся з ім, вада выпаралася, і цяпер над вежай клубіўся туман.
  
  Я вырашыў спусціцца ў нетры цытадэлі і пашукаць Спадарыню. Падобна на тое, што падобнае жаданне зарадзілася і ў адной з Ценяў. Яна рушыў уніз, па следзе Спадарыні, яе атрада і палонных. Я міжволі задумаўся пра будучыню Длиннотени і Нарайяна Сінгха. Перспектывы апошняга прадстаўляліся мне асабліва змрочнымі.
  
  А потым рушыў за Ценем. Без асаблівай палявання – проста разумеў, што гэта неабходна. Раптам гэтая паскуда адданая свайму гаспадару і мае намер паспрыяць яго вызваленню? Я ў думках хохотнул, прадставіўшы сабе Длиннотень ў якасці перапуджанага, бездапаможнага палоннага.
  
  У мяне не было нават кроплі спагады да гэтага нягодніка.
  
  Адчуць прысутнасць Спадарыні мне не ўдавалася. Як не ўдавалася і рухацца па прамой. Скрозь сцены я па-ранейшаму праходзіць не мог. А такім чынам, адчуваў тыя ж абмежаванні, што і Цені. Азначала гэта, што я здольны рухацца гэтак жа, як і яны? А яны – як я? Гэта выклікала непакой.
  
  У нетрах крэпасці панавалі непрагляднай змрок і мёртвая цішыня. Я зразумеў, што Спадарыню мне хутка не адшукаць, і вырашыў пакінуць гэтую задуму. Цемра і замкнёную прастору не выклікалі мне бадзёрасці ні ў сне, ні наяве.
  
  Я разгарнуўся, мяркуючы, што здолею знайсці дарогу назад. І сутыкнуўся з Ценем.
  
  
  
  Святла не было. Акрамя святла кавальскага горна, у якім кат раскалял свае інструменты. Чырвоныя іскры высвечивали зморшчаны бронзавае твар перапуджанага сморщенного чалавечка. Калісьці ён хацеў стаць салдатам, але не стаў, паколькі палічыў сваім абавязкам паслужыць багам у той якасці, у якім ён ім патрэбны. Як і ўсе яго супляменнікі (і іх ворагі таксама), ён лічыў сваіх багоў самымі моцнымі і свята верыў у іх канчатковае ўрачыстасць.
  
  
  
  Кашмарнае бачанне доўжылася не больш за два секунд і было напоўнена інфармацыяй гэтак чужой, што я не мог толкам яе асэнсаваць. Сапраўды сустрэтая мной Цень мела якое-то стаўленне да чалавека, захопленага ў палон у ходзе нейкай рэлігійнай вайны і закатаванаму да смерці? Ніхто з тутэйшых прыхільнікаў веравучэньняў не паступаў такім чынам. Нават обманники, хоць у ранейшыя часы яны падвяргалі сваіх палонных катаванням у гаі Наканаванні ў дні Фестывалю Агнёў.
  
  Так ці інакш, сустрэча з Ценем не даставіла мне асаблівых непрыемнасцяў. Паколькі я гуляў у свеце духаў. Будзь я ў плоці, яна магла б скончыцца фатальна.
  
  Але гэта здарэнне ладна выбіла мяне з каляіны. У рэшце рэшт я выплыў на разваліны палаты Длиннотени. Агонь паспеў згаснуць, але цемра ўжо пакідаў нас, святло прабівалася скрозь тоўшчу аблокаў. Наступіла доўгачаканая раніца.
  
  У той самы момант, калі я ўсвядоміў, што начная бітва набліжаецца да канца, каля Брамы Ценяў у апошні раз успыхнулі вогненныя шары. А затым увесь свет заціх. Некалькі хвілін на агляднай прасторы ніхто нікога не забіваў.
  
  Я кінуў погляд на поўдзень і вырашыў: ужо колі са мной няма вечнага упрямца Вэнджанага, нішто не перашкаджае наведацца туды. Цені мяне не трывожылі. Хоць бы таму, што, незалежна ад памеру і лютасці, усе яны, нібы пацукі, шнырылі ля самай зямлі, імкнучыся забіцца ў нейкую шчыліну. Тады як я мог ляцець. І паляцеў. Да поўдня. Але тут што-то здарылася.
  
  Зямля зноў здрыганулася. Усяго ў тузіне футаў у Вяршыню дагадзіла маланка.
  
  Што-то схапіла мяне за каўнер і пацягнуў яго да поўначы, як падхоплены ветрам лісток.
  
  
  
  – Дай паспаць, – загадаў я руцэ, посягавшей на мой спакой. – Я стаміўся як сабака. Усю ноч працаваў без продыху.
  
  Што было праўдай. Я сапраўды працаваў усю ноч. І стаміўся як сабака. Больш за ўсё мне хацелася перавярнуцца на іншы бок і праспаць гадзін гэтак восем.
  
  Чаму-то ў мяне былі мокрыя ногі.
  
  – Ты павінен ўстаць, – сказаў Тай Дэй.
  
  – Не хочацца з гэтым згаджацца. Але ты маеш рацыю, пара ўставаць, – прамармытаў я, прыпадняўшыся на локці.
  
  Зверху патокам лілася вада, ператвараючы земляны падлогу ў бруд.
  
  – Што за чорт?! – усклікнуў я, моцна стукнуўшыся галавой аб бервяно.
  
  Столь напалову абрынуўся, дальняя сцяна абвалілася. Бачыць я мог толькі дзякуючы прынесенай Тай Дэем свечцы, якая адганяла Цені.
  
  – Што здарылася?
  
  – Землятрус.
  
  Вось тыя на! Кручаная ў свеце духаў, я і думаць забыўся пра тое, што катастрофа можа закрануць маё тленнае цела.
  
  Да таго часу, калі ўдалося адчуць пад сабой калені, я зразумеў, што Тай Дэю прыйшлося ладна папрацаваць, каб да мяне дабрацца. Большая частка нашай халупы абвалілася.
  
  – Матухна Гота? – спытаў я, міжвольна перайшоўшы на нюень бао.
  
  – Не ведаю, – адазваўся ён на тым жа мове. – Яна так і не вярнулася дадому.
  
  У голасе гучала незвычайная нервознасць. Такое здаралася – раз у некалькі гадоў ледзяное спакой змяняла Тай Дэю. На пару хвілін.
  
  – Як ты да мяне дабраўся?
  
  – Праз дзірку. Там, дзе правалілася дах.
  
  Хлюпаючы па гразі, я пайшоў зірнуць на гэтую дзірку. Скрозь яе прасвечвалася шэрае гідкае неба. Па-ранейшаму церусіў дождж. Можа, Тай Дэй і пралез у гэтую мышыную нару, але мне не дадзена паўтарыць трук. Бо я ўдвая вышэй ростам, не кажучы ўжо пра камплекцыі.
  
  – Баюся, вонкі я змагу выбрацца праз месяц-іншы, не раней. Занадта ўжо отожрался пасля Дежагора.
  
  Там мы ўсе былі хадзячымі шкілетамі.
  
  Дарэчы, а ці не зьвязаныя з гэтым некаторыя мае сны?
  
  – Патрымай свечку. Я падымуся і пашырыў адтуліну.
  
  Ну так, ён жа мой целаахоўнік. Здаецца, упершыню яму выпаў шанец выратаваць азадак даўніны Мургена. Гэтая мокрая дах відавочна наважылася яе распляскаць.
  
  Ён падцягнуўся да адтуліны. Повертелся-поерзал... і зваліўся назад.
  
  – Табе прыйдзецца мне дапамагчы.
  
  – Э, ды ты, я гляджу, таксама раздобрел, пакуль мы цягалі тут дурня. Ну давай.
  
  Я паставіў свечку – з найвялікшай асцярожнасцю, каб не застацца ў гэтай магіле без святла. Потым ухапіў Тай Дэя за ногі і запхнуў яго ў адтуліну. Мабыць, краю былі дастаткова мяккімі і слізкімі, так што мае працы ўвянчаліся поспехам. Я прадставіў сабе, як зямля спараджае пачварнага чалавечка, гэтакага глінянага дэмана з гуннитских паданняў, і міжволі хіхікнуў.
  
  
  
  Зверху пачуліся галасы. Што-то загородило грязноватый святло.
  
  – Гэй, абібок, – пачуў я Костоправа, – ты яшчэ дыхаеш?
  
  – Са мной усё ў парадку. Я як раз збіраўся прыціснуць вуха.
  
  – Чаму б і не? Дрыхни, а мы цябе адкапаем.
  
  – Добра. Усё будзе добра...
  
  Пакуль хопіць свечкі.
  
  Я глянуў на яе. Няма, падвоху асцерагацца не варта. Гэтая штуковіна разлічана на доўгі гарэнне.
  
  Затым я падумаў пра Тай Дэе. Што заахвоціла яго спусціцца туды, дзе цалкам маглі таіцца Цені? Як жа ўсё-такі складаны і незразумелы яго ўнутраны свет.
  
  А можа, я проста сентыментальны дурань? Ці так нічога і не даведаўся аб характары нюень бао? Бо ў мяне нават да Тай Дэю да гэтага часу не склалася дакладнае стаўленне. Паколькі ў розных абставінах ён паводзіў сябе зусім па-рознаму. З аднаго боку, лічыў, што ён у абавязку перада мной – ў даўгу гэтак вялікім, што гатовы ахоўваць мяне да канца сваіх дзён. Магчыма, хлопец аддаў за мяне жыццё, а то і душу. Але ў той жа час Тай Дэй не лічыў ганебным падмануць чужака, які наклікаў ганьба на яго сям'ю. І ўжо вядома, ён не раскажа Салдату Цемры нічога, што магло б праліць святло на стаўленне яго супляменнікаў да Чорнага Атраду.
  
  Зрэшты, што ўжо казаць пра Тай Дэе. Калі падумаць, то ж самае ставіцца і да маёй ненагляднай Сары. Яна заўсёды вельмі ўмела пераводзіла размову на іншую тэму.
  
  Я крыкнуў што-то ў дзірку, але ніхто не адказаў. Ну і чорт з імі. Я да таго стаміўся, што магу заснуць нават у гразі.
  
  Што і зрабіў.
  
  72
  
  А прачнуўся, толькі калі да мяне дакапаліся палонныя з ліку салдат князя. Алей і Круты, хлопцы з Старой Каманды, якіх я не бачыў з самога Чарандапраша, надзирали за імі.
  
  – Ты толькі зірні, – ухмыльнуўся Алей, – што за рожа! Чуў я, што тут водзяцца нейкія падземныя пачвары, накшталт крысокротов...
  
  – Ага, – падхапіў Круты, – толькі гэты больш брыдкім. Раз ужо дожджык скончыўся, узяў бы ты, Алей, вядро ды абліў яго. Авось не так смярдзець будзе.
  
  – Камедыянты, – прамармытаў я. – Не пазнавата ці мяняць прафесію? З такімі жартачкамі трэба драпаць з горада, не чакаючы, калі озвереет публіка.
  
  – А ён нядрэнна ўладкаваўся, пакуль нас не было, – сказаў на заканчэнне Круты. – Больш не дае дробным праблем вайсковай службы атручваць яму жыццё.
  
  – Вы-то як, хлопцы? Сюды ніякія навіны пра вас не даходзілі.
  
  Круты нахмурыўся.
  
  – Як-як? То так, то сяк, – адказаў Алей. – Нічога асаблівага.
  
  Колькі я ведаў гэтых хлопцаў, з першай жа нашай сустрэчы яны пастаянна залечивали свае раны. Гэтым-то і праславіліся на ўвесь свет. Лічылася, што і таго і іншага можна толькі параніць, але не забіць, а пакуль жывыя яны, жывы і Чорны Атрад.
  
  – Нас паслалі з кучай данясенняў для Старога, – сказаў Круты, – і сее-якімі матэрыяламі для цябе. Тут і спісы імёнаў.
  
  – О! – толькі і сказаў я.
  
  Мы з Костоправом заўсёды стараліся заносіць у Аналы імёны загінуўшых братоў. І многія хлопцы моцна на гэта разлічвалі. Бо калі яны гінулі, радок у Аналах заставалася адзіным сведчаннем таго, што некалі яны жылі. Свайго роду неўміручасць.
  
  – Процьма імёнаў, – працягваў Круты. – Сотні. Гэтая ночка абышлася нятанна Старой Дывізіі.
  
  – Ты хоць запісаць-то зможаш? – пацікавіўся Алей. – Ёсць куды? А то, гляджу, усю тваю бярлог заваліла.
  
  – Так, заваліла. Але пра Аналах я клапачуся лепш, чым аб сабе. Усе паперы складзеныя ў асаблівай каморцы – з бярвення столлю, сценамі і дрэнажаў на выпадак затаплення. Але няўжо і напраўду сотні імёнаў? І ёсць такія, якія я ведаю?
  
  – Яны ўсе ў спісе.
  
  – Прыйдзецца занесці іх у тым, над якім я цяпер працую. На апошнія старонкі.
  
  Калі загінулі сотні, то вялікая частка з іх, напэўна, нядаўнія рэкруты, з якімі я незнаёмы. Іх трэба адзначыць у ведамасці на выдачу жалавання як выбыўшых, але гэта ўжо не мая праца.
  
  Матэрыялізаваўся Тай Дэй. Да гэтага я не заўважаў яго адсутнасці.
  
  – З маёй маці ўсё ў парадку, – сказаў ён чаму-то без асаблівай бадзёрасці ў голасе.
  
  – Гм?..
  
  – Яе знайшлі ў зямлянцы чараўніка, адкапалі разам з ім. Таму да цябе на дапамогу прыйшлі так позна. Твой камандзір ведаў, што з табой нічога страшнага не здарылася, але не ведаў, жывы ці чарадзей.
  
  Я зразумеў, што целаахоўнік мае на ўвазе Аднавокага. Калі землятрус нанесла такі шкоду нашаму дому, да ўладкаванні якога мы з Тай Дэем прыклалі столькі намаганняў, то ўжо месцазнаходжанне Аднавокага напэўна ператварылася ў яму з дажджавой вадой.
  
  – Яна што, была з Аднавокім? У яго нары?
  
  Тай Дэй панурыўся і ледзьве чутна – павінна быць, таму, што непадалёк знаходзіліся іншыя нюень бао, – прызнаўся:
  
  – Абодва п'яны п'яныя. Ляжалі ва ўласнай ванітах. Нават не ведалі, што правалілася дах, – пакуль ратавальнікі не вывалаклі іх вонкі.
  
  – Ты ўжо мяне прабач, – задыхаючыся ад смеху, побормотал я, – але мне неабходна отхохотаться. – Варта было ўявіць развеселую парачку, як усе беды і страхі мінулай ночы забыліся.
  
  Алей і Круты, таксама хаваючы ўсмешкі, рабілі выгляд, быццам разглядаюць паўднёвы схіл.
  
  На мяне накаціў новы прыступ смеху. Я зразумеў, што яшчэ да сняданку гісторыя пра прыгоды нашага бравага ведзьмака разыдзецца па ўсёй арміі – або па тым, што ад яе засталося, – і, перш чым дасягне аддаленых аванпостов, вырасце ў сапраўдны эпас.
  
  Схіл, на якім размяшчаліся штабныя зямлянкі, ператварыўся ў трыццаць акраў пакрытай оспинами зямлі. Палонныя калупаліся рыдлёўкамі ў тузіне розных месцаў. Не ацалела амаль ні адной зямлянкі. Сярод тых, хто кіраваў выратавальнымі камандамі, я заўважыў знаёмыя твары.
  
  – Ага. Стала быць, яна на іх не злуецца...
  
  – Што? – спытаў Тай Дэй.
  
  – Нічога. Проста думкі ўслых.
  
  А вось і яна, лёгкая на паміне. Вылезла з бліндажа Старога. Дарэчы сказаць, зусім цэлага. Костоправ выбраўся следам за ёй. Абодва выглядалі па-чартоўску стомленымі. Але задаволенымі.
  
  Я прабурчаў нешта няўцямнае. Паміж мной і маёй жонкай ляжала палова свету.
  
  Костоправ нетаропка падышоў да мяне:
  
  – Пара прымаць штогадовы душ, Мурген.
  
  – Чым і займаюся. Вось пастаю пад дажджом гадзінку-іншы...
  
  Спадарыня вперила у мяне буравящий погляд. Ёй хацелася дапытаць з прыдзіркамі даўніну Мургена, але гэтага нельга было рабіць тут і цяпер – на вачах столькіх людзей, якіх наўрад ці варта было чуць мае адказы. Хоць бы таму, што многія з іх самі толкам не ведалі, на чыім яны баку.
  
  – Якія нашы страты? – спытаў я.
  
  Костоправ поежился, нібы дажджавая вада трапіла яму за каўнер.
  
  – Пакуль не ведаю. У Спадарыні амаль дзве тысячы чалавек лічацца прапаўшымі без вестак.
  
  – Весці-то будуць, – сказала подошедшая Спадарыня, – але, баюся, невясёлыя. Думаю, большасць гэтых людзей загінула.
  
  – Алей з Стромкім кажуць, што Старая Дывізія панесла вялікія страты.
  
  Костоправ кіўнуў:
  
  – Мне прынеслі спіс загінуўшых. Ён значна даўжэй, чым я чакаў. Наконт астатніх дакладных звестак няма. Новая Дывізія да гэтага часу дэзарганізаваная, а людзі князя і зусім разбегліся хто куды. Мяркуючы па тваёй фізіяноміі, ты хочаш сказаць мне што-то з воку на вока.
  
  – Адгадаў, – пацвердзіў я, заўважыўшы дымок з грубага коміна над селішчам Костоправа.
  
  Хацелася пагрэцца, а ўжо што яму наплести, я заўсёды знайду.
  
  Я ўладкаваўся ля агеньчыка, не выпрабоўваючы ні згрызот сумлення, ні спагады да хлопцаў, якія засталіся мокнуць пад дажджом. Следам за намі спусцілася Спадарыня. Выгляд у яе быў самаздаволены.
  
  
  
  – Можаш паказаць, куды ён зваліўся? – спытала Спадарыня, ткнуўшы пальцам у адну з карт Костоправа. Яна мела на ўвазе Ревуна. – Калі ён выдатна выцяўся, у нас яшчэ ёсць шанец яго злавіць.
  
  – Што такое?! – раўнуў Стары, калі я пачаў мармытаць.
  
  – Э... – сказаў я. – Ты ніколі не перастанеш напрошвацца на непрыемнасці.
  
  Спадарыня не ператварыла мяне ў жабу або ў згаданага Алеем крысокрота. Сёння, у адрозненне ад мінулай ночы, яна знаходзілася ў выдатным настроі.
  
  Вэнджаны застагнаў, чым спалохаў мяне, хоць гэта быў яго другі стогн з таго моманту, як я прыйшоў да Костоправу. Павярнуўшыся ў яго бок, я ўбачыў, што фіранка алькова отдернута. Побач з коматозным ведзьмаком ляжалі Длиннотень і Нарайян Сінгх. Мне цяжка было зразумець, як Спадарыня і Стары могуць займацца чым-то іншым, калі ў некалькіх футах ад іх валяюцца гэтыя гады. Але, трэба меркаваць, яны ведалі, што рабілі.
  
  Мяне крыху здзівіў і той факт, што Спадарыня перадала сваіх палонных Старому. Хоць ён ёй і муж. Улада над Длиннотенью – гэта магчымасць здабыць нечуванае магутнасьць. А Сінгх... У Спадарыні з ім лічыльнікі. Як, зрэшты, і ў Капітана. Магчыма, яны вырашылі вызначыць яго лёс на сямейным савеце.
  
  Спадарыня задала менш пытанняў, чым я чакаў. Яе ў асноўным цікавілі здольнасці Вэнджанага і іх межы.
  
  Аб новообретенном ўменні падарожнічаць у свеце духаў без Вэнджанага я не абмовіўся ні словам, ды яна пра гэта і не пыталася. Але ад Костоправа не укрылось, што я ведаю пра лёс Ревуна, хоць у момант, калі былы Узяты атрымаў ад Душелов выспятка, мяне побач з Вэнджаным не было.
  
  – Нажа пашлю, – вырашыла Спадарыня. – Ён чалавек ураўнаважаны, усё зробіць правільна. І сам не загіне, і Ревуна не заб'е.
  
  Мне вельмі хацелася спытаць, як прымудрыліся Лебедзь і Нож вярнуць яе размяшчэнне, але аднойчы Спадарыня ўжо дала мне зразумець, што не варта соваць нос не ў свае справы.
  
  Яна пайшла, каб прапанаваць Нажа адкупленне грахоў.
  
  – Дзе сцяг? – спытаў Костоправ, пакуль яе не было.
  
  – Завалена ў маёй зямлянцы.
  
  – Гм... А як наконт Аналаў і чарнавікоў да іх?
  
  – Усё там. Але не бойся, яны не павінны пацярпець. Праўда, калі будзе новае землятрус або зачасціў ліўні...
  
  – Мы зоймемся гэтым, як толькі адкапалі ўсіх нашых людзей.
  
  – Як атрымалася, што яна прыцягнула сюды Сінгха і Гаспадара Ценяў?
  
  Костоправ мяне зразумеў:
  
  – Я ж лекар. А жыццё абодвух гэтых нягоднікаў вісела на валаску. Магчыма, будзь у яе пад рукой іншы хірург, якому яна давярала...
  
  Стары не дагаварыў. Таму што сам не мог цалкам даверыцца сваёй сяброўцы – ва ўсякім выпадку, калі закраналіся яе амбіцыі.
  
  – Верагодна, яна не рызыкавала так, як ты думаеш. Здаецца, мінулай ноччу я сёе-тое зразумеў.
  
  – Ты аб чым?
  
  – Аб яе адносінах з Киной – адкуль яны ўзяліся, што сабой уяўляюць і ўсё такое...
  
  – Гэта што ж, гуляючы ў прывід, ты паспяваеш пораскинуть мазгамі?
  
  – Часам паспяваю.
  
  – Ну, дык раскажы аб маёй вернай і аб Кине.
  
  – Пачну з таго, што Спадарыня чартоўску разумная.
  
  – О так, – пацвердзіў ён, загадкава ўсміхнуўшыся.
  
  – Не кажучы ўжо пра тое, што ў яе па-чартоўску моцная воля.
  
  – Можа, хопіць цягнуць ката за хвост?
  
  – Добра. Думаю, справа было так. Даўным-даўно, яшчэ да таго, як мы дабраліся да Гиэ-Ксле, яна адчула некаторыя прыкметы таго, што магічныя здольнасці вяртаюцца, і сцяміла, што нейкая магутная сіла жадае яе выкарыстоўваць. А сьцяміўшы, дазволіла гэтаму жаданні спраўдзіцца. Ды так спрытна, што ў крыніцы гэтай сілы склалася ўражанне, быццам ён абзавёўся рабыняй, тады як на самой справе падчапіў паразіта.
  
  У вачах у Костоправа свяцілася мноства пытанняў, але ён пакінуў іх пры сабе, а мне толькі кінуў:
  
  – Працягвай.
  
  – Думаю, гэта самае дакладнае слова. Багіня выкарыстала Спадарыню ў сваіх мэтах, але тая ў сваю чаргу прычапілася да яе як п'яўка і стала адсмоктваць магічную энергію. Думаю, яна так глыбока запусціла зубы, што Qinā ўжо не можа пазбавіцца ад яе, па меншай меры, не пашкодзіўшы сабе. Магчыма, Спадарыня здольная ў нейкай ступені ўздзейнічаць на багіню. Мінулай ноччу, калі дзяўчынка сутыкнулася з прамой пагрозай, Кіна была па-за сябе. Але, паспрабаваўшы дапамагчы Дачкі Ночы, яна толькі ўчыніла разгром, а толку так і не дамаглася.
  
  – І ты думаеш, Спадарыня?..
  
  – Так, ён мае рацыю, – прамовіла Спадарыня, выйшаўшы на слабоосвещенное прастору.
  
  Цікава, ці доўга, ці яна нас падслухоўвала? Спадарыня ўмела перасоўвацца зусім бясшумна, нібы і сапраўды была Цемрай.
  
  – Qinā там. Я тут. Але пакуль мяне ўспрымаюць як яе, вынік атрымліваецца такім, як калі б ёю была я.
  
  Я пачаў з глыбокім цікавасцю вывучаць плесневые ўзоры на сцяне.
  
  – Але калі ты для яе п'яўка, – спытаў Костоправ, – чаму Qinā нават не спрабуе пазбавіцца ад цябе?
  
  – Вялікая частка Кины спіць. Тая частка, якую не турбуе адзін толькі Год Чэрапаў. Да таго ж яна дурная і нерасторопна. Да нядаўніх часоў нават не здагадвалася аб тым, што я зрабіла. І, напэўна, будзе разважаць доўгія гады, перш чым надумае што-небудзь распачаць.
  
  – Здаецца, – умяшаўся я. – у Кины некалькі іншае ўяўленне аб часе.
  
  – Мяне турбуе, – працягвала Спадарыня, – што дражайшая сястрыца, магчыма, таксама разгадала гэтую загадку. А няма, так хутка разгадае з дапамогай дзяўчынкі. Той усё вядома.
  
  – Душелов хаваецца там жа, дзе і раней, – сказаў я.
  
  Стары ведаў, што гэта за месца.
  
  – Я б не супраць паспрабаваць шчасця, – сказаў Костоправ, – але ў нашым распараджэнні ўсяго толькі дзесяць гадзін, каб падрыхтавацца да прыходу ночы.
  
  З гэтым цяжка было не пагадзіцца. Але як бы хацелася, каб пазбавіцца ад пагрозы з боку Душелов!
  
  Хвілін дваццаць мы ламалі галаву, намагаючыся прадбачыць далейшыя ўчынкі Душелов. Але дарэмна. Нават Спадарыні было не пад сілу зразумець, чаго на самай справе хоча, каб яе сястра і як яна сябе павядзе.
  
  – Гэтая чартоўка гадоў з чатырох такая непрадказальная, – сказала Спадарыня. – Ды што там з чатырох, з самага нараджэння.
  
  На тым размова і скончылася – магчыма, таму, што я не здолеў ўтаіць зацікаўленасць. Але ад мяне не укрылось, што Спадарыня і Костоправ казалі аб Дачкі Ночы так, нібы тое было не іх дзіця, а нейкае містычнае пачвара, зусім не мае да іх адносіны.
  
  
  
  73
  
  Я назіраў за Хрипатым, организовавшим паляванне на маленькую Цень, ледзь не добравшуюся да Аднавокага, але вымушаную забіцца ў шчыліну, каб схавацца ад святла. Спадарыня давяла да розуму прасценькія амулеты Аднавокага, і цяпер яны не толькі адганялі Цені, але і дапамагалі іх выяўляць. Хоць салдаты і былі выматаныя да крайнасці, зьнішчаць Цені яны пачалі з пахвальным стараннасцю.
  
  – Цяжка паверыць, што даўніна яшчэ не працягнуў ногі, – прамармытаў я.
  
  Нібы ў адказ на мой тактоўны намёк, Хрипатый зайшоўся ў кашлі. Шмат гадоў таму, пры уступленні ў Атрад, ён ужо быў стары і паміраў ад сухотаў. У каковом стане шчасна знаходзіўся і цяпер.
  
  Тай Дэй што-то прабурчаў. Не па нагоды Хрипатого, да якога яму не было справы. Меркавалася, што целаахоўнік павінен раскопваць нашу бярлог, але ўсе яго ўвага была прыкавана да яго мамкі, адчайна храпевшей ў намёце якога-то не перажыў ноч небаракі. Твар Тай Дэя было як камень, вочы – як лёд. Варта было з'явіцца каму-небудзь з нюень бао, і ў майго спадарожніка аж валасы ўставалі дыбарам. Падобна на тое, ён чакаў неасцярожнай рэплікі, якую мог бы ўспрыняць як абразу і нагода для таго, каб знайсці разрадку ў добрай бойцы. Ён знаходзіўся ў роспачы, і было ад чаго.
  
  Калі адкапалі Готу і Аднавокага, выявілася, што яны не толькі упились да непрытомнасці, але і ляжаць на адной цыноўцы. Прычым не абцяжараныя лішняй вопраткай.
  
  Вось, стала быць, якая ў іх гульня ў тонк.
  
  Я прыкладаў немалыя намаганні, каб не засмяяцца. Хоць спадзяваўся, што Тай Дэй лічыць мяне сваяком, а таму даруе міжвольную ўсмешку. А яшчэ я спадзяваўся, што ён не стане чапляцца да Одноглазому, калі той ачухаецца. Аднавокі ў цяжкім пахмелле не той чалавек, з якім варта звязвацца.
  
  Костоправ быў сур'ёзна занепакоены. Наш калдун, як на злосць, выйшаў з гульні акурат у той момант, калі мы адчайна ў ім мелі патрэбу.
  
  Паўсюль, куды ні кінь погляд, людзі завіхаліся, аднаўляючы хованкі і рыхтуючыся да начным нашэсцю прасачыліся скрозь Вароты Ценяў. Спадарыня і Стары спадзяваліся падправіць сітуацыю з дапамогай Длиннотени, але пакуль абнадзейлівых вестак не паступала. Ім каштавала немалых высілкаў атрымаць яго з ахоўнага кокана.
  
  Да таго ж яны не маглі толкам засяродзіцца на гэтай справе. Ганцы з данясеннямі адцягвалі іх ледзь ці не кожную хвіліну.
  
  – Яшчэ тузін поўных рыдлёвак – і, думаю, зможам яе адкрыць, – сказаў я Тай Дэю, маючы на ўвазе дзверы, прынесеную кімсьці з руін і якая дасталася мне.
  
  Спатрэбілася, каб адгарадзіць маленечкую каморку, якую я паспеў адкрыць як раз перад землятрусам.
  
  Адкуль ні вазьміся, з'явіўся адзін з ахоўнікаў Костоправа:
  
  – Капітан жадае бачыць цябе, сцяганосец.
  
  – Цудоўна. Я хутка вярнуся, Тай Дэй.
  
  Выбраўшыся з сваёй бруднай нары, я накіраваўся да блиндажу Костоправа:
  
  – Што трэба, камандзір?
  
  Яны з Спадарыняй расклалі Длиннотень на стале, таксама зробленай з дзвярэй. Тая апынулася кароткай, і ногі ведзьмака звісалі. Аднак Спадарыні ўсё ж удалося разбурыць яго ахоўную абалонку.
  
  – Толькі што прыбыў хлопец ад Нажа, Мурген, – паведаміў Костоправ. – Ревуна знайшлі. Ён усё яшчэ пад снегам, і хлопцы не ведаюць, дохлы або проста без свядомасці.
  
  – Ён праваляўся там дастаткова доўга, каб замерзнуць да смерці. Але гэта Узяты, а яны так проста не паміраюць. А Равун наогул з самых жывучыя.
  
  Я зірнуў на Спадарыню.
  
  – Знаходзячыся тут, я нічога сказаць аб ім не магу, – прабурчала яна.
  
  – Акрамя таго, – працягваў Костоправ, – злавілі Корд Мэзера з усёй яго хеўрай. Хлопцы цікавяцца, што з імі рабіць.
  
  Размаўляючы са мной, Стары абмацваў і мяў цела Длиннотени: не інакш шукаў пераломы.
  
  – Гэты тып вельмі даўно нічога не еў, – сказаў ён Спадарыні.
  
  – Напэўна, баяўся атруты. – Яна пацягнулася да масцы Гаспадара Ценяў.
  
  – Упэўненая, што зняла ўсе яго чары? – спытаў Стары.
  
  – Цяжка быць у чым-то упэўненай, маючы справу з тым, каго не ведаеш. Мурген, ты ніколі не бачыў яго з адкрытым тварам?
  
  Ганец ад Нажа натапырыў вушы.
  
  – Як я мог? Я наогул яго ніколі не бачыў.
  
  Яна мяне зразумела.
  
  – Вось што, Мурген, – распарадзіўся Костоправ, – вазьмі некалькі чалавек, у тым ліку Аднавокага, нават калі давядзецца яго несці, – і адпраўляйся на дапамогу да Нажа.
  
  – А ці не варта прыгледзецца да яго, камандзір? Бо яны з Мэзером шчырыя дружкі.
  
  – З Равун будзь асцярожны, – працягнуў Стары, прапусціўшы міма вушэй мой савет, – але пастарайся даставіць яго сюды жывым.
  
  Я расчаравана хмыкнуў. Спадарыня ўзялася за маску Длиннотени.
  
  – Ты высветліў, калі ў тутэйшых краях пачынаюць пасяўную? – спытаў Стары.
  
  Я кінуў на яго здзіўлены погляд: рэзкая змена тэмы заспела мяне знянацку. Але Костоправ ўмеў абдумваць тузін пытанняў адначасова.
  
  – Калі мы збіраемся затрымацца тут, – працягваў ён, – нам прыйдзецца або вырасціць ураджай, або ўзяць прыклад з салдат Могабы і пачаць есці адзін аднаго.
  
  Спадарыня сарвала маску.
  
  Гаспадар Ценяў тузануўся, нібы атрымаў удар нажом. Вочы адкрыліся, але больш ён нічога зрабіць не мог. Паколькі быў нерухомы і пазбаўлены дару мовы майстрам сваёй справы.
  
  – Чаму б нам не перабрацца ў яго крэпасць? – спытаў я. – Там маюцца сякія-такія харчы. І ўнутры Вяршыні, напэўна, значна сушы, чым тут... Не, я яго не ведаю.
  
  У Гаспадара Ценяў было твар усходняга тыпу, але бледны, як свіны смалец. І да крайнасці спакутаваны. У яго разинутом роце бачылася некалькі зубоў. Падобна на тое, ён пакутаваў ад рахіту, або скорбута, або чаго-небудзь у гэтым родзе.
  
  – Я таксама, – сказала Спадарыня з відавочным расчараваннем.
  
  Напэўна, яна разлічвала ўбачыць каго-небудзь з Узятых або, на худы канец, ведзьмака, якога сустракала ў мінулым.
  
  – Гэта праблема? – спытаў я.
  
  – Я разлічвала на перадышку. Спадзявалася крыху аблегчыць сабе жыццё.
  
  – Ты выбрала не таго за мужа. Камандзір, можа, я пайду? Хацелася б вярнуцца да цемры.
  
  – Гэта няцяжка, – сказаў ганец. – Да месца ўсяго чатыры мілі. І па цярпімым дарозе.
  
  Вэнджаны зноў застагнаў, і ў гэтым гуку чуўся страх. Спадарыня хмурна пакасілася на яго. Яшчэ адна праблема, і няма часу ёю заняцца.
  
  – Давай топай, – прамовіў Костоправ, – а то і праўда сцямнее.
  
  Цемра прыходзіць заўсёды.
  
  – Люблю гуляць пад дажджом, – буркнуў я і, кіўком паклікаўшы за сабой ганца, выйшаў вонкі.
  
  Дождж і напраўду ані мяне не бянтэжыў, усё роўна больш прамакаць не было куды.
  
  – Капітан загадаў схадзіць за палонным, – патлумачыў я Тай Дэю.
  
  
  
  74
  
  Разгульваць прамоклым да ніткі не занадта прыемна, у чым я пераканаўся даволі хутка. Да таго часу, калі мы дабраліся да Нажа, я дарэшты збіў ногі, а правую сцягно з унутранага боку сцёр да крыві. Месца гэта страшна балела, а бо мне яшчэ трэба было плесціся таму.
  
  У Тай Дэя справы ішлі не лепш. Ды і ні адзін з тащившихся з намі хлопцаў не знаходзіўся ў радасным настроі. Ім даводзілася па чарзе несці Аднавокага. Карантышка так і не ачомаўся: яго хапала толькі на тое, каб свеситься з насілак і поблевать.
  
  Спачатку я падумваў аб тым, каб ўскараскацца на грэбень і аглядзець цясніну Душелов, але выкінуў гэтую задуму з галавы, як толькі мы сышлі з дарогі і заковыляли па лесистому схіле, слізгаючы і спатыкаючыся на кожным кроку. Мне хутка расхацелася праяўляць ініцыятыву.
  
  У адным я мог быць упэўнены: Душелов сюды наведаецца. Я паваліўся на зямлю побач з Нажом.
  
  – Як прагуляўся? – спытаў я Мэзера. – Даруй, што мы не замовілі для цябе добрае надвор'е.
  
  Нож хмыкнуў. Плецены Лебедзь таксама ўсміхнуўся і сказаў:
  
  – Мабыць, лепш і не бывае, Корд. Ужо павер, мы пастараліся для цябе.
  
  – Я заўсёды ведаў, што вы сапраўдныя сябры.
  
  – А дзе наш малы Равун? – пацікавіўся я, азіраючыся.
  
  Ноччу, ды яшчэ і зверху, гэта месца выглядала зусім па-іншаму. Лебедзь паказаў на поўдзень, на схіл пагорка, заценены высокімі вечназялёнымі дрэвамі:
  
  – Дзе-то там, пад снегам.
  
  Тыя, што прыйшлі са мной хлопцы выпусцілі насілкі з Аднавокім. Калдун застагнаў, але ні лаяцца, ні пагражаць у яго не было сіл.
  
  – Хлопцы, – пацікавіўся я, – як вы ўламалі Спадарыню, што дазволіла вам разгульваць на волі?
  
  – Яна пераканала Капітана, – з усмешкай адказаў Нож. – Патлумачыла, што кожны, хто не будзе знаходзіцца побач і паводзіць сябе цацам, пазбавіцца якой бы то ні было абароны ад Ценяў.
  
  Я хмыкнуў:
  
  – Калі чалавек пачынае прыслухоўвацца да голасу сумлення, да яго прыходзіць дакладнае разуменне таго, што адбываецца вакол. – Вечны пытанне: што прымушае чалавека рабіць выбар, за які яго потым бязлітасна асудзяць таварышы, седзячы з набітым страўнікам каля ўтульнага цяпельца?
  
  – У каго-небудзь ёсць тлушч? Сала, масла – усё, што яго ўтрымлівае?
  
  Аказалася, што мой прыяцель Тай Дэй насіў з сабой здаравенны кавалак сала, на выпадак, калі прыйдзецца рыхтаваць. Нюень бао не пераставалі здзіўляць мяне. Хоць іх рэлігія, несумненна, з'яўлялася адным з адгалінаванняў гуннитской, яны елі мяса. Нават свініну, да якой не дакраналіся веднаиты. Жыццё на балотах не песціць пераборлівасць да ежы. Павінна быць, Тай Дэй гадамі не расставаўся з гэтым шматаў, выкарыстоўваючы яго для усялякіх патрэб... Зрэшты, якая розніца? Сала – гэта як раз тое, што мне трэба. Я спусціў штаны і добрасумленна апрацаваў сцёртыя ў кроў ногі.
  
  – Цяпер некаторы час пратрымаюся.
  
  Аднавокі замітусіўся на сваіх насілках, змагаючыся з коўдрай і скардзячыся, што яго паклалі ў лужыну. Лужыну пад сабой ён зрабіў сам – дождж ужо даўно скончыўся. Вядзьмак зноў перакаціўся на бок і отхаркался, пасля чаго заціх і заснуў.
  
  – Выдатна нацер, – паспачуваў мне Лебедзь.
  
  – Ацалі пацалункамі, – прапанаваў яму Мэзер.
  
  – Пазнаю даўніну Корд! А ты выдатна вырас над сабой з тых часоў, як завёў шашні з Бабай.
  
  – Давайце-ка пашукаем нашага пралескі, – прапанаваў я.
  
  – Што-то няма ў мяне асаблівага жадання гэтым займацца, – адазваўся Нож.
  
  – У мяне таксама. Ведаеш што, а чаму б не даверыць гэта справа Лебедзь і Мэзеру? А мы тут пасядзім: трэба ж будзе камусьці даставіць у лагер данясенне, калі што пойдзе не так.
  
  – Ого! Гаворка не хлопчыка, а сапраўдным афіцэра, – сказаў Корд. – Прызнайся, цябе ў гэтай кампаніі пару разоў падвышалі ў чыне за заслугі?
  
  – Я цяпер бог.
  
  З гэтымі словамі я дазволіў Тай Дэю дапамагчы мне падняцца. Яго мускулы былі расслабленыя, хоць ён нават не прысеў. Целаахоўнік рушыў у бок, паказаную Лебедзем.
  
  – А як наконт твайго гадаванца? – спытаў Нож і запусціў гузам ў Аднавокага.
  
  Той і вухам не павёў.
  
  – У яго поўна сваіх абавязкаў.
  
  Не будзіце спячага ведзьмака.
  
  Аднавокі сеў.
  
  – Я ўсё чуў, Шчанюк, – прамармытаў ён і зноў паваліўся на насілкі.
  
  – Мабыць, лепш кінуць гэта дзярмо тут, а на насілках панесці тое, якое мы адкапалі.
  
  Ідэя атрымала ўсеагульнае адабрэнне. Не пярэчыў нават сам Аднавокі. Ён зноў захроп.
  
  Не было ніякіх прыкмет таго, што Равун з моманту свайго падзення ссунуўся хаця б на цалю. У снезе зеўрала дзірка, а на яе дне, на глыбіні васьмі футаў, віднелася куча рыззя, злёгку припорошенная снегам.
  
  – Гэй, гляньце-ка сюды! – паклікаў нас салдат, забравшийся футаў на трыццаць вышэй па схіле.
  
  – Што там? – спытаў я, не жадаючы без крайняй неабходнасці зрабіць лішні крок.
  
  – Падобна на здохлага ваўка.
  
  Я зачыкільгаў ўверх:
  
  – Гэй, хлопцы! Ён знайшоў здохлага ваўка.
  
  – Здаецца, яго забіла Цень, – сказаў я, апускаючыся на калені побач з трупам.
  
  Магчыма, воўк падбіраўся да Ревуну, але яму не пашанцавала. Ён быў не адзін – астатнія звяры пусціліся наўцёкі. Зграя маленькая, мяркуючы па слядах.
  
  – Я і не ведаў, што тут водзяцца ваўкі, – сказаў нехта з хлопцаў.
  
  – Цяпер ведаеш.
  
  Смерць ваўка сама па сабе нічога не значыла. Але калі Цень пабывала тут мінулай ноччу, яна і цяпер можа хавацца дзе-то паблізу.
  
  – Будзь асцярожны ў цёмных месцах.
  
  Я паплёўся назад, да Ревуну. Той не варушыўся.
  
  – Жывы хоць? – спытаў Лебедзь.
  
  – Знайдзі палку сапраўднай ды потыкай, – прапанаваў Нож.
  
  – Яго трэба выкапаць, – заявіў я.
  
  – Разумна, нічога не скажаш.
  
  – Ён нічога не зробіць да тых часоў, пакуль мы яго не выцягнем. Я б на яго месцы не стаў. Хіба дрэнна, калі знаходзіцца дурань, які зробіць працу за цябе?
  
  Снег быў цвёрдым, слежавшимся. Ён некалькі разоў раставаў і замярзаў зноў, утварыўшы тоўстую ледзяную скарынку. На шчасце, нам не давялося капаць яму глыбінёй у восем футаў. Равун сапраўды прабіў такую тоўшчу снегу, але наўскос, ўздоўж схілу. Пад прамым вуглом патрабавалася пракапаць за ўсё фута чатыры.
  
  У мяне з'явілася ідэя.
  
  – Не адкідвае снег занадта далёка, – сказаў я. – Ён можа спатрэбіцца.
  
  – Здаецца, у ім няма недахопу, – прабурчаў Лебедзь.
  
  Тай Дэй падахвоціўся дапамагчы. Ён трымаўся ззаду, паклаўшы руку на меч і косячыся на Аднавокага. Магчыма, з нядобрымі намерамі.
  
  Аднавокі нам не спатрэбіўся. Калі самыя адважныя хлопцы ўжо змяталі з Ревуна снег, адзін з іх заявіў:
  
  – Гэты малы ператварыўся ў лядзяк.
  
  Усе астатнія ўздыхнулі з немалым палёгкай.
  
  – Выдатна! – шчыра ўзрадаваўся я. – А цяпер зробім вось што...
  
  Праз гадзіну мы прывязалі змёрзлага ведзьмака да шасце, папярэдне закатав яго ў снег, – атрымаўся кокан з таўшчынёй сценкі шэсць цаляў. Каб гэты ком не разваліўся, некаторым прыйшлося ахвяраваць лапікамі сваёй адзення. Хлопцы брюзжали і цікавіліся, чаму б проста не пакласці гэта дзярмо на насілкі, дзе ўжо ляжыць іншае, і не прысыпаць зверху сняжком.
  
  Пачуй гэта Аднавокі, яго сэрца было разбіта.
  
  
  
  75
  
  – Смажь сабе сцягна вось гэтай маззю, – сказаў мне Костоправ, – і забинтуй, каб бруд не патрапіла.
  
  Усю дарогу назад я ішоў раскіракай. Я кінуў пануры погляд на Аднавокага, моўчкі сядзеў на падлозе ля агню. Падобна на тое, башка ў яго расколвалася і больш за ўсё яму хацелася заснуць гэтак на год. Сукину сыну было да таго дрэнна, што ён не мог нават скардзіцца.
  
  Матушка Гота ачуняла хутчэй, – у рэшце рэшт, ёй не дзвесце гадоў. Калі мы з Тай Дэем вярнуліся, яна разам з дзядзькам Доем ўладкоўвала сямейны бліндаж. Абодва маўчалі. Я плюнуў і ні аб чым распытваць не стаў. Не было ў мяне часу займацца таемнымі інтрыгамі нюень бао. Хай лепш да ночы прывядуць у парадак нашу начлежку.
  
  Спадарыня паклала Ревуна усё на тую ж дзверы, агледзела яго і прыйшла да высновы, што ён выжыве.
  
  – Слухай, – спытаў я, – ты, часам, не выдавала па дзевяць запасных жыццяў кожнаму свайму Ўзятаму? Здаецца, гэта дзярмо чапляецца за жыццё больш горача, чым Кульгавы. А таго гада мы забівалі з паўтузіна раз. Кожны раз думалі: ужо цяпер-то назусім. А ён зноў ўваскрасаў.
  
  – Нічога я ім не давала, – адказала яна, – проста кожны, хто здольны стаць ведзьмаком такога ўзроўню, не прапускае ні найменшай магчымасці як след падрыхтавацца да любых непрыемнасцяў.
  
  – Што новенькага? – звярнуўся я да Старога.
  
  За некалькі гадзін майго адсутнасці ў лагеры адбыліся прыкметныя перамены. Скончыўся дождж. Большую частку ацалелых ўжо сабралі і размясцілі небудзь паблізу ад штаб-кватэры, альбо непасрэдна перад Брамай Ценяў. Быў ссяку ўвесь прыдатны да ўжывання бамбук. Зарадныя майстэрні Спадарыні працавалі на ўсю катушку, хоць гэта было, хутчэй, сімвалічнай дэманстрацыяй гатоўнасці працягваць барацьбу.
  
  – Лепш, чым я думаў. Спадарыні ўдалося стабілізаваць стан Длиннотени. Значыць, Цені будуць прасочвацца павольней, як гэта было, пакуль яго не зашибли. Калі ён паправіцца, праз пару дзён мы і зусім заткнем шчыліну.
  
  – Мы здолеем яго кантраляваць?
  
  – А то не? У статуй мёртвых генералаў і тое больш свабоды дзеянняў, чым пакінутае яму.
  
  Спадарыня адарвалася ад працы і падняла вочы. Яна ледзь прыкметна ўсміхнулася, і за гэтай усмешкай таілася весялосць неймаверна старажытнага зла, упэўненага ў сваёй канчатковай перамозе. Яна ёсць Цемра. На гэты конт Вэнджаны, напэўна, не памыліўся.
  
  – Можа быць, лепш перабрацца ў Вяршыню?
  
  – Не выключана, што мы так і зробім. Як толькі адновім парадак і даведаемся, хто дзе знаходзіцца. І высветлім, хто на чыім баку.
  
  – Дарэчы, аб лаяльнасці. Дзядзечка Дой вярнуўся. Цяпер ён дапамагае маёй цешчы з такім выглядам, быццам нікуды і не сыходзіў.
  
  – Я чуў.
  
  – Цікава, як яму ўдалося выжыць? Асабліва мінулай ноччу.
  
  Спадарыня зірнула на мяне так, нібы я нечакана навёў яе на цікавую думку.
  
  – Пасачыць за Равун, – сказала яна. – Зварухнецца – адразу клічце мяне. Я буду побач.
  
  Яна паспешліва выйшла за дзверы. Я паглядзеў на Костоправа. Той паціснуў плячыма:
  
  – Я яе больш ні аб чым не пытаюся.
  
  – Яна выглядае не лепшым чынам.
  
  – Як і ўсе мы. Нічога, магчыма, хутка атрымаецца адпачыць. Калі возьмем Брама пад кантроль, нас няма каму будзе турбаваць. Ва ўсякім выпадку, даволі доўга.
  
  Праўда, заставаўся Могаба. Але сёння ён страціў заступніка, цяпер ніхто не абароніць яго чароўнымі штучкамі. Што тычыцца Прабриндра Дра, то гэта яшчэ пытанне, ці ўдасца яму дажыць да моманту, калі ў яго з'явіцца выпадак стварыць для нас праблему. Яму трэба адхінацца і ад Гобліна, і ад Ценяў, каб толькі дабрацца да дружалюбных зямель. Прычым варта мець на ўвазе, што нават самыя «дружалюбныя» зямлі могуць апынуцца зусім негостеприимными, калі ў князя не будзе пад рукой досыць моцнага атрада. Сяляне, як вядома, не занадта ветлівыя з адступаючымі салдатамі. Хутчэй за ўсё, таму, што і салдаты з імі не цырымоняцца, калі сіла на іх баку.
  
  Праўда, многія рафінаваныя прадстаўнікі воінскіх саслоўяў сцвярджаюць, што гэтая жорсткасць караніцца ў звярынай натуры сялянства.
  
  – Можаш адправіцца да Брамы Ценяў?
  
  – Я? Цяпер?
  
  – Так, ты. Цяпер. Да цемры. Са сцягам. Каб праверыць маю здагадку наконт таго, што яно сабой уяўляе. І дапамагчы салдатам, калі здагадка дакладная.
  
  – Можна паспрабаваць. Але я не ў лепшай форме.
  
  – Едзь верхам.
  
  Гэта не абяцала мне нічога, акрамя новых крывавых мазалёў, але Стары быў правоў.
  
  – Няхай у цябе зменшчык, – з глумливой ухмылочкой сказаў Костоправ, – ты мог бы даручыць гэта яму.
  
  Выходзіць, яму вядома аб адсутнасці Дрымоты. Трэба будзе высветліць пры першай магчымасці, як справы ў хлопца.
  
  Спадарыня зноў спусцілася ў бліндаж. Будучы зусім не буйной жанчынай, яна ухитрялась запаўняць сабой усе памяшканне. Мне заўсёды здавалася, што яна на добры фут вышэй, чым была на самай справе.
  
  – Твой прыяцель Дой, – з ходу заявіла Спадарыня, – зусім не нейкі там жрэц малавядомага культу. Ён вядзьмак. Хиленький, нават слабей Аднавокага, але вядзьмак. І ў яго ёсць нейкая штуковіна – кудмень або фетыш, мне дакладна вызначыць не ўдалося, – оберегающая яго ад Ценяў.
  
  Костоправ зірнуў на мяне так, быццам мне трэба было ведаць гэта даўным-даўно.
  
  – Упершыню пра гэта чую, камандзір.
  
  Калі шчыра, мне заўсёды здавалася, што за фехтовальным майстэрствам Доячы тоіцца што-то незвычайнае. Не можа ж звычайны стары, як ён ні спрытны, расправіцца з цэлай зграяй обманников, як гэта было на Чарандапраше: звычайнага папросту задушылі б лікам. Не ведаю, які чорт пацягнуў мяне за мову, але я сказаў Спадарыні:
  
  – Мая жонка не мёртвая. Якія напалі на нас обманники да яе нават не дакрануліся. Дой з Тай Дэем і сваімі сваякамі павезлі яе, а мне сказалі, быццам яна загінула. Ёй жа, наадварот, зманілі, што загінуў я, і пацягнулі яе на сваё балота. Ні Дой, ні Гота ніколі не хацелі, каб мы былі разам. Яны змірыліся з гэтым толькі па патрабаванні бацькоў Готы.
  
  Да гэтага часу я ніколі не казаў з Спадарыняй аб Сары, яе сям'і і нюень бао. Усе нашы размовы тычыліся толькі таго, што было неабходна ўнесці ў Аналы.
  
  Слухаючы мяне, яна ў чарговы раз праверыла стан Ревуна. Пасля чаго загадала:
  
  – Раскажы падрабязней. Мне гэтая кампанія заўсёды здавалася падазронай.
  
  Само сабой. Як і ўсім, каму хапала розуму не лопаць дзярмо.
  
  Костоправ падышоў да дзвярэй, выглянуў вонкі і вярнуўся назад.
  
  – Гэй, – сказаў ён, – а чаму ніхто не сказаў мне, што дождж скончыўся? Можа, цяпер я прымушу гэтых лежні пошустрее варушыць азадкамі.
  
  Стары выйшаў вонкі. Я яму спачуваў. Ён выглядаў зусім выматаныя – і як толькі на нагах трымаецца.
  
  – Я распавёў яму ўсё, – сказаў я Спадарыні.
  
  – Ён не заўсёды слухае, што яму кажуць. Ну-ка, выкладвай, што табе вядома пра нюень бао.
  
  Я пачаў выкладваць. Спадарыня слухала. І задавала даволі з'едлівыя пытанні. Я не заставаўся ў даўгу, спрабуючы зразумець што-то для сябе.
  
  – Я хачу ведаць пра тваіх снах, – заявіла яна.
  
  – Думаю, яны адрозніваюцца ад тваіх.
  
  – Здагадваюся. Як раз гэта адрозненне і можа быць важным.
  
  Мы прагаварылі даволі доўга. Але мне ўсё роўна прыйшлося цягнуцца да Брамы з гэтым чортавым сцягам.
  
  
  
  76
  
  Нам не хапала коней. Тых, якіх мы не зжэрлі самі, у папярэднюю ноч укокошили Цені. У сапраўдны момант хлопцы даядалі каніну. Скончылася тым, што я запазычыў каня ў Спадарыні. Костоправ не сказаў ні слова. Ды ў гэтым і патрэбы не было – я і так ведаў, што расплата мяне не абміне.
  
  Тай Дэй сеў ззаду мяне. Жарабец Спадарыні, які звыкся вазіць яе, у поўным узбраенні тянувшую не больш чым на сто фунтаў, пакасіўся на мяне з неадабрэннем.
  
  – Не злуйся, – сказаў я животине. – Шлях недалёкі.
  
  Старая Дывізія разам з некаторымі фармаваннямі Спадарыні передислоцировалась у лагер каля Брамы Ценяў. Праязджаючы міма, я заўважыў, што рожы ў большасці хлопцаў былі далёка не прыязныя. Многія засталіся з Атрадам па той адзінай прычыне, што зразумелі: з намі будзе больш шанцаў застацца ў жывых. Хутка наступяць змярканне, і выпрабоўваць лёс нікому не паляванне.
  
  Я вырашыў не казаць, навошта прывёз сцяг, але чутка распаўсюдзіўся хутка. Браты Атрада высыпалі насустрач, жадаючы даведацца пра навіны.
  
  Многіх хлопцаў я не бачыў месяцамі. Некаторых – з тых часоў, як мы выйшлі з Таглиоса. Буббу-Да так наогул не сустракаў некалькі гадоў. Праўда, гэты салдат не меў схільнасці высоўвацца. Даволі хутка з'явіліся Синдав і Иси. Хлопцы дапетрылі, што я вылез з сваёй нары нездарма. І мне была зразумелая прычына іх цікаўнасці. Занадта доўга я не меў спраў ні з кім, акрамя Вэнджанага. Немаведама адкуль узяўся Очиба. Каля Брамы Ценяў старэйшым афіцэрам быў ён, ды і дапамагалі яму тыя ж нары. Таму што амаль усе таглиосцы з начсаставу далі дзёру. Мабыць, вырашылі захаваць вернасць свайму князю.
  
  Я падазраваў, што яны горка пашкадуюць аб сваім рашэнні выканаць гонар. Калі ўжо не пашкадавалі ў мінулую ноч.
  
  Синдав прытрымаў аброць, і мы з Тай Дэем спешыліся. Уся кампанія чакала, што я скажу. Я не прамовіў ні слова, толькі паціснуў плячыма, пасля чаго спусціў штаны з падпаленых агнём ляжек. Паездка верхам не пайшла на карысць здароўю, як я і меркаваў.
  
  – Не пытайцеся, чаму я тут. Стары загадаў, я прыехаў. А на кой ляд, гэта яго сакрэт.
  
  – Што яшчэ новенькага? – спытаў Бадья. – Бо ад яго ні чорта не даб'ешся, а калі і скажа, так ніхто не паверыць.
  
  Я агледзеўся. Глеба накшталт даволі цвёрдая, ды яшчэ і сухая. Намётаў куды больш, чым зямлянак. Аднак у цэлым лагер выглядаў жаласна, хоць я бачыў сцягі і значкі батальёнаў, яшчэ год таму славившихся дысцыплінай.
  
  – Няўжо баявы дух зусім упаў? – спытаў я.
  
  – Сам бачыш.
  
  – Але я чуў, Новая Дывізія панесла ноччу менш страт, чым астатнія войскі.
  
  – Ты сцяганосец, – сказаў Синдав, – і купаешся ў гэтым лайне большую частку жыцця. Сам павінен ведаць, што баявы дух залежыць не ад таго, што адбываецца на самай справе. Галоўнае, як людзі гэта ўспрымаюць.
  
  Што дакладна, то дакладна. Людзі вераць таму, чаго жадаюць верыць – хоць добраму, хоць дрэннага, хоць ніякаму. Факты не маюць да гэтага ні найменшага адносіны.
  
  – Не ведаю, ці варта гаварыць пра гэта хлопцам, – сказаў я, – але мне здаецца, што Стары настроены даволі хутка рушыць далей.
  
  Бадья акінуў позіркам непрыветны схіл:
  
  – Здатны ж ты хлусіць.
  
  – А ты хіба не памятаеш, як ён казаў, што хоча дабрацца да Хатовара? Да гэтага ўсё і ішло, з таго дня, як мы рушылі на поўдзень з Кургання. І Стары ніколі не рабіў з гэтага сакрэту.
  
  Здаецца, з тых часоў прайшло паўжыцця. І Бадья ўступіў у Атрад, калі мы ўжо былі ў дарозе.
  
  – Чорта з два ты знойдзеш тут хлопца, – панура заўважыў Иси, – які верыць, што мы калі-небудзь там апынемся.
  
  Ён праслужыў у Атрадзе яшчэ менш, чым Бадья, але цяпер трапіў у кропку. Падобна на тое, акрамя самага Старога, мала хто верыў у існаванне Хатовара, і ўжо ва ўсякім выпадку ніхто туды не імкнуўся. Салдаты ішлі, куды іх вялі, таму што ім проста не заставалася нічога іншага, акрамя як ісці за сцягам. Кожны пражыты дзень быў свайго роду падарункам, а дзе нас застане ноч, не мела асаблівага значэння.
  
  – Ноччу апала апошняе перашкода, – сказаў я. – Спадарыня займела Длиннотень, спакаванага, як падарунак на імяніны.
  
  Я зноў пакруціў галавой: усюды, куды ні падаў погляд, людзі займаліся справай. На мяне многія пазіралі з падазрэньнем: ад з'яўлення штабны пацукі не варта чакаць нічога, акрамя лішніх непрыемнасцяў. Яшчэ больш працы, яшчэ менш адпачынку.
  
  Свет здаваўся нейкім дзіўным, ён мала быў падобны на звычайны дзённай.
  
  – Чым яны займаюцца? – спытаў я, паказваючы на хлопцаў, якія працавалі рыдлёўкамі.
  
  Супраць Ценяў гэтая яма ўжо дакладна не дапаможа. Патрэбна яна тут, як быку дойкі.
  
  – Хаваюць хлопцаў, якія загінулі ноччу, – растлумачыў Бадья.
  
  – А... Слухайце, хлопцы, трымайцеся бліжэй да мяне. Калі толькі не спатрэбіцеся зарэзу дзе-небудзь яшчэ. Ну а астатнія хай займаюцца сваімі справамі.
  
  – Не, сцяганосец, – запярэчыў Синдав. – Будзе лепш, калі мы з Иси працягнем сваю працу. Нам ад яе не адарвацца – мы ж тут начальнікі.
  
  У яго была да таго сур'ёзная рожа, што я яму ледзь не паверыў. І падышоў да брацкай магіле.
  
  Жаўнеры рылі траншэю, таму што гэта быў лепшы спосаб прыбраць пад зямлю мноства мёртвых тэл. Я апусціўся на калені і абмацаў вынятую глебу. Нягледзячы на нядаўні дождж, ужо на глыбіні цалі яна была сухі.
  
  – Тут што, ліўняў не было? – спытаў я.
  
  – Усё больш маразы, – адказаў Иси.
  
  Я паглядзеў уверх па схіле, за Вароты Ценяў. Адразу за нашым могілкамі зямля была амаль голай. Віднелася сее-дзе расліннасць, але нізкая і чахлая, як у пустыні.
  
  На большасці трупаў былі бачныя сляды ўздзеяння Ценяў. Цела скурчыліся, адубелі; выпрастаць іх было немагчыма. Скура грунтоўна пацямнела; рот быў распялен ў адчайным крыку.
  
  Вакол віліся крумкачы, але салдаты іх адганялі.
  
  Я зноў памацаў глебу і агледзеў схіл. Камень цяпер здаваўся зацвярдзелай брудам. Сотні тонкіх слаёў, назапашаных за незлічоныя стагоддзя.
  
  – Думаю, дажджы тут нячаста, – сказаў Бадья. – Інакш было б пабольш яраў і канаў.
  
  Цікава, не спрыяе ці эрозія глебы распаўсюджванню Ценяў? Хутчэй за ўсё, няма. Інакш Цені даўным-даўно апанавалі ўвесь свет.
  
  Мне не трапілася на вочы ні адзінай запісы аб тых стагоддзях, калі Брамы Ценяў не існавала. Мабыць, яны былі ўзведзеныя ў спрадвечныя часы, хоць ні адна мясцовая рэлігія – наколькі я мог у гэтым разабрацца – не надаваў ім асаблівага значэння.
  
  Хіба што ў многіх мовах мелася нячаста выкарыстоўваецца выраз «зьзяў камень», означавшее, па-відаць, невытлумачальную апантанасць нячыстай сілай, лютое дэманічнае вар'яцтва, патроеная прыроднай глупствам.
  
  Тэма з тых, якія таглиосец не пагодзіцца абмяркоўваць з иноземцем ні пад якім націскам.
  
  Гісторыя захавала вельмі бедныя звесткі аб тым, што адбывалася на землях на поўдзень ад Кьяулуна да прыходу Гаспадароў Ценяў. Толькі ў адным ніхто не сумняваўся: дзе-то там чатыры з лішнім стагоддзя таму паўсталі Вольныя Атрады Хатовара.
  
  І няхай я не рэлігійны, мне раптам захацелася прамовіць кароткую гуннитскую малітву за памерлых.
  
  Што я і зрабіў, а пасля рушыў уверх па схіле, каб зірнуць на крыніцу нашай галаўнога болю.
  
  Тай Дэй паглядзеў на мяне з адабрэннем. Павінна быць, я паступіў правільна.
  
  
  
  77
  
  – Дапамажы паставіць гэтую штуковіну, – папрасіў я Тай Дэя, вырашыўшы ўзняць сцяг у некалькіх ярдаў ніжэй таго месца, дзе завіхалася рабочая каманда.
  
  Тай Дэй наваліў камяні, каб умацаваць падстава тронка. Затым мы падняліся вышэй. Некалі тут знаходзілася самая сапраўдная крэпасць і вароты былі самымі сапраўднымі. Але мне не ўдалося разгледзець гэта збудаванне, калі я блукаў у свеце духаў. Ад яго застаўся толькі зарослы травой падмурак. Усё іншае развалілася шмат стагоддзяў таму. А камяні так і ляжалі некранутымі, пакуль пра іх не паклапаціліся салдаты, растащив для прылады сваіх хованак. Мабыць, нашы таглиосцы, хоць і баяліся да смерці нейкіх старажытных кашмараў, былі куды смялейшы навакольных жыхароў.
  
  У які раз я задумаўся аб тым, наколькі даўгавечны бывае страх. І аб тым, ці не Qinā ці так запужала мясцовых. Ужо не прасочваліся яе жахі ў сны кожнага, ведаў слова «Хатовар»?
  
  Пытаецца, чаму ў мяне не паджылкі трасуцца? Можа, я занадта дурны, каб баяцца таго, што па-сапраўднаму небяспечна?
  
  Верагодна, шэры пяшчанік для будаўніцтва крэпасці быў дастаўлены здалёк. Ні на гэтым схіле, ні ў акрузе такога матэрыялу не сустракалася. Не падобны ён і на прывазной камень, з якога будаваў сваю цытадэль Длиннотень.
  
  Я азірнуўся на Вяршыню. Клонившееся да заходу сонца, слізгануўшы пад аблокі, асвяціла паўднёвы фасад – сцяну, якую Длиннотень амаль завяршыў. Металічныя знакі ўспыхвалі ў сонечных промнях грозным, источающим сілу святлом. Усё яшчэ грозным, нягледзячы на падзенне іх творцы.
  
  – Выглядае уражліва, – заўважыў я.
  
  – Можа, і так, толькі нам ад гэтага ніякай карысці, – прабурчаў Иси.
  
  Бадья хмурна кіўнуў. Синдав ўжо паспеў знікнуць – вярнуўся да спраў, якімі займаўся да майго прыезду.
  
  – Што гэта? – спытаў я.
  
  Рабочыя каманды пазначалі схіл каляровымі крэйдавымі парашкамі, аднаўляючы смытые дажджом лініі і наносячы новыя.
  
  – Я і сам не вельмі-то разумею, – адказаў Иси. – Быццам яны адзначаюць мяжы Брамы. Блізкасць вогненных шароў выкліча свячэнне крэйдавых ліній. Розныя колеры – розныя ступені небяспекі.
  
  – Гэта так? – спытаў я ў Балеі.
  
  – Даволі блізка.
  
  Я фыркнуў і накіраваўся да рабочым. Падышоўшы, адчуў вібрацыю, што-то накшталт ўнутранага гулу.
  
  – Хто тут галоўны?
  
  Брудны карантышка, незадаволены маім умяшаннем, распрастаў спіну. Я быў вымушаны стрымаць усмешку. Нягледзячы на сваю прысадзістай і прыналежнасць да шадаритам, гэты тып узначальваў гуннитский працоўны атрад. І насіў бородищу, якая прыйшлася б да твару детине шасці з лішнім футаў ростам – такое большасць яго адзінаверцаў. Да нашага братэрства ён не належаў.
  
  Я даўно заўважыў, што людзі, хай нават таемна прынеслі клятву вернасці Атраду, насілі значок – агнядышны чэрап, грубае падабенства сімвала, запазычанага намі ў Душелов дваццаць гадоў таму. Магчыма, яны спадзяваліся, што гэтая эмблема нейкім чынам абароніць іх ад стварэнняў, пранікальных праз Браму Ценяў.
  
  – Чым я магу дагадзіць табе, сцяганосец?
  
  Здольны типчик. Пры ўсёй сваёй знешняй ласкі, ледзь ці не подобострастии, выразна даў мне зразумець, як бы ён хацеў мне дагадзіць. Для гэтага мне трэба разгарнуцца, нагнуцца і ўзяцца за лодыжкі.
  
  – Хачу ведаць, што вы тут намалявалі. Асабліва мяне цікавіць, дзе раней стаялі самі Брама і якія ў нас ёсць слабыя месцы.
  
  – Ты хочаш даведацца, дзе пралезуць Цені?
  
  – Мохнатка, у цябе што, коркі ў вушах? – прагыркаў Бадья.
  
  – Усё ў парадку. – Я зрабіў заспакаяльны жэст. – Так, я жадаю даведацца, дзе яны пралезуць.
  
  – Вось паміж тымі двума жоўтымі меткамі, – адказаў нізкарослы шадарит, непрыязна зірнуўшы на Вядра. – Чырвоным пазначана месца, дзе першапачаткова знаходзілася Брама.
  
  – Дзякуй. Паспрабую больш не адрываць ад цябе справы.
  
  – Няўжо цуды ніколі не скончацца? – прамармытаў шадарит.
  
  Бадье відавочна хацелася подкоротить малому мову, але ён вырашыў устрымацца. Або заняцца гэтым, калі мяне не будзе паблізу.
  
  Пад Брамай Ценяў я ўбачыў некалькі вогнішчаў і слупоў, на якіх мінулай ноччу віселі ліхтары, а таксама нямала наспех абсталяваных зямлянак, дзе салдаты адседжваліся пад абаронай свечак і бамбука. Хто-то падняў пару плеценых десятифутовых вежак для вядзення навяснога агню.
  
  Праз натоўп рабочых я дабраўся да чырвонай крэйдавай лініі. Мне стала ўжо зусім няўтульна, але з гэтага месца можна было разглядзець руіны. Павінна быць, у свой час Брама глядзеліся пераканаўча і былі досыць шырокімі, каб прапусціць чатырох чалавек у шэраг. Аднак нішто не паказвала на існаванне прыгоннага рова. А бо роў – найстаражытнае і найпростае абарончае збудаванне. Рэшткі равоў можна выявіць каля кожнай крэпасці, акрамя хіба што інжынерных недарэчнасцяў, накшталт Дежагора або Вяршыні.
  
  Адсутнасць рова прымушала выказаць здагадку, што старажытныя будаўнікі не баяліся тых, хто жыў ніжэй па схіле.
  
  Да гэтага часу на Браме Ценяў захаваліся моцныя чары. Па меры набліжэння я ўсё явственней адчуваў іх ўздзеянне.
  
  Я вырашыў не спакушаць лёс.
  
  Цікава, падумалася мне, чаму так добра захавалася дарога? Чым вышэй па схіле, тым лепш яе стан.
  
  Ні ў каго з хлопцаў на гэты конт меркаванні не мелася. Пляваць яны хацелі на такія загадкі: дастаткова таго, што ім даводзілася тырчаць у гэтай чортавай дзіркі.
  
  Я пайшоў уніз, да сцяга. Мне здалося, што яно ажыло. Адчувалася исходившая ад яго дрыжыкі; яе крыніцай быў наканечнік. Што ўзгаднялася з тэорыяй Костоправа наконт Дзіды Страсці.
  
  Тай Дэй, Бадья і Иси адчувалі тое ж, што і я, але паняцця не мелі, што адбываецца.
  
  – Трэба перанесці сцяг наверх, – сказаў я Тай Дэю, – каб Цені, прайшоўшы праз Браму, перш за ўсё натыкаліся на яго. Хай ведаюць, што Атрад вярнуўся. – Затым я звярнуўся да Иси: – Спадарыня лічыць, што цяперашняя ноч не будзе такой цяжкай. Яна трымае Длиннотень пад кантролем і, магчыма, яшчэ да цемры здолее зусім запячатаць Брама.
  
  Апошняе, трэба прызнацца, мне здавалася вельмі сумніўным. Да цемры заставалася не так ужо шмат часу.
  
  Відавочнае палёгку на фізіяноміі Иси ледзь не прымусіла мяне засмяяцца.
  
  Пара салдат, уловивших сее-што з сказанага мной, пабегла разносіць слых. Я быў упэўнены, што ён хутка абрасце тлушчам.
  
  – Вельмі хочацца ўбачыць іх рожы, – прабурчаў Бадья, – калі яны зразумеюць, што паверылі ў казку.
  
  А бо дакладна: не ў нашых інтарэсах, каб таглиосцы, якія захавалі вернасць Прабриндра Дра, перасталі дрыжаць за свае шкуры.
  
  – Гэта ўсяго толькі шанец, – растлумачыў я. – Акрамя таго, калі Спадарыня і напраўду забарона Брама, застанецца яшчэ процьма Ценяў, вылезших адтуль учора ноччу і попрятавшихся па шчылінах і норах.
  
  Цемра прыходзіць заўсёды.
  
  – Расслабляцца рана – мы яшчэ не выйшлі з лесу.
  
  Я пастараўся, каб гэтыя словы пачула як мага болей народу.
  
  Я навучу вас баяцца Цемры.
  
  Хто гэта сказаў? Можа быць, першы муж Спадарыні, яшчэ да майго нараджэння? Ці ж той, хто запазычыў веды аб мінулым з старых Аналаў?
  
  – Нам яшчэ шмат начэй біцца з гэтай мярзотаю, – дадаў я.
  
  – Мы што, і напраўду попремся туды? – спытаў Бадья, паказваючы наверх.
  
  Ён лічыў, што яго не чуе ніхто, акрамя Тай Дэя, і, мабыць, не знаходзіў гэтую тэму такі ўжо сакрэтнай. У адваротным выпадку задаў сваё пытанне на мове, незнаёмым нюень бао.
  
  – Цалкам магчыма. Толькі не ведаю, ці хутка. Стары ўсё гаворыць наконт пасеваў і ураджаяў, так што мы тут яшчэ подзадержимся.
  
  Адказваючы, я спрабаваў уявіць сабе, як далёка распаўсюджваецца ўздзеянне сцяга. З дапамогай Тай Дэя я ўсталяваў яго прыкладна ў палове радыусу ад цэнтра Брамы Ценяў, дакладна пасярэдзіне старой дарогі. Потым я спусціўся ўніз і заручыўся згодай дваіх веднаитов саступіць нам зямлянку на пярэднім краі. Пацешна, што яны амаль не ўпіраліся.
  
  Конь Спадарыні паўсюль цягаўся за мной, і як быццам усё примечал. У рэшце рэшт я сказаў яму:
  
  – Дзякуй за кампанію, прыяцель. Можаш вяртацца да гаспадыні.
  
  З уласным жарабцом я заўсёды казаў на роўных, а гэты быў з той жа пароды. Калі з такім зверюгой ладзіць, ён можа зрабіць для цябе нямала. Напрыклад, адвезці каго-небудзь у Таглиос. І назад.
  
  Хацелася б ведаць, як ідуць справы ў Дрымоты. Ён не мог ад'ехаць занадта ўжо далёка. З таго часу, як заварилась каша, прайшло не так ужо шмат часу.
  
  
  
  78
  
  Крэйдавымі палосамі былі дакладна вызначаны зоны абстрэлу, так што салдаты мелі магчымасць эфектыўна вынішчаць Цені.
  
  Акрамя таго, Спадарыня забяспечыла мяне сёе-якімі прыстасаваннямі і інструкцыямі па іх выкарыстанню. Меркавалася, што я буду строга прытрымлівацца духу і літары гэтых настаўленняў і устою перад спакусай што-небудзь спрасціць. Паназіраць за маімі дзеяннямі сабралася натоўп салдат. Таглиосцы адчувалі поўнае глыбокай пашаны трапятанне перад чалавекам, які, не будучы ні жрацом, ні ведзьмаком, умеў чытаць і пісаць, з-за чаго я адчуваў сябе ідыётам.
  
  Спадарыня запатрабавала абкласці полукружьями кавалкі скуранога рамяня, перакрыўшы самыя небяспечныя праходы, там, дзе раней стаялі вароты. Дакладна такія ж рамяні, нацягнутыя на драўляныя калкі, перагарадзілі дарогу.
  
  Я строга ішоў ўказанням, ніяк не учитывавшим самы факт існавання сцяга. Нават калі Спадарыня і ведала, што сцяг не проста кавалак тканіны на палцы, яна, падобна, не надаваў яму значэння.
  
  Я спехам агледзеў нахабна прысвоенае намі сховішча, убогую зямлянку, дзе ад падлогі да столі ледзь было тры фута. Месца хапала для чатырох чалавек і звязкі бамбука. Смурод стаяла страшная: з надыходам цемры ніхто не высоўваўся вонкі па патрэбе. Існая сортирная яма – але ўсё лепш, чым мокнуць пад дажджом.
  
  – Як толькі Цень дасягне лініі, адзначанай рамянём, – растлумачыў я цікаўным, – той дасць іскру. Такім чынам мы будзем ведаць, дзе праходзяць Цені, колькі іх і куды яны накіроўваюцца. І зможам іх знішчаць, не марнуючы зарадаў.
  
  Хлопцаў трэба было як-то падбадзёрыць. Навидавшись запалу учора ноччу, яны амаль не спадзяваліся дажыць да раніцы.
  
  – Гэта, вядома, не пярыны, – сказаў я Тай Дэю, паляпаў далонню па зямлі, – але чаму б табе не адпачыць?
  
  Сам-то я збіраўся прылегчы пазней, а спачатку правесці разведку. Вядома, калі атрымаецца. Выбраўшыся з зямлянкі, я зручна размясціўся на абломку старой сцяны і пачаў разглядаць дах маёй новай хибары, сооруженную з тенеземского шатра. Паўсюль трапляліся на вочы адабраныя ў непрыяцеля трафеі. Але гэтая карціна не выклікала аптымізму. Былі ўсе падставы меркаваць, што за месяц мы ператворымся ў хадзячыя шкілеты, якімі былі пры ўцёках з Дежагора.
  
  У сутнасці, мы ўсяго толькі ўтрымлівалі горны краж, ну, яшчэ рабілі выгляд, быццам з'яўляемся арміяй. З іншага боку, нам цяпер супрацьстаялі толькі разрозненыя атрады Могабы. Цікава, што распачне Могаба, калі даведаецца, якія непрыемнасці зваліліся на Длиннотень?
  
  Аб непрыемнасцях гаворка, яны і навстречь. Тое, што я ўбачыў, мяне ніколькі не ўзрадавала.
  
  Ля падножжа схілу, там, дзе дарога была ўжо не дарогай, а паласой изрытой зямлі, з'явіўся дзядзечка Дой. І вылупіўся на Вароты Ценяў. З'явіся ён пазней, у прыцемках, я б яго, напэўна, не заўважыў. Ззаду дзядзечкі, адстаўшы на пяцьдзесят ярдаў, плялася матухна Гота. Яна лаялася так гучна, што мне нават удавалася разабраць асобныя словы. У абодвух за спіной віселі здаравенныя вузлы, што наводзілі на думку, што свойственники вырашылі да мяне падселі. Падобна на тое, яны сталі прафесійнымі самазахопнікамі.
  
  Я запусціў каменьчыкам у варону. Зрабіў гэта не цэлячыся, і птушка не спалохалася – проста вывернулася. З прыходам змяркання крумкач стала не шмат, хоць і днём яны не кішма кішэлі. Цікава, што б гэта значыла? Быццам мы яшчэ не згаладнелы настолькі, каб смажыць крумкач.
  
  Можа, яны паляцелі да сваёй матулі?
  
  – Тай Дэй, – сказаў я, – як здарылася, што твая маці і дзядзечка Дой апынуліся тут?
  
  Тай Дэй высунуўся з зямлянкі, адпусціў пару зняважлівых слоўцаў на нюень бао і вярнуўся назад. Складвалася ўражанне, што ён зусім страціў павагу да старэйшых.
  
  Адказу на сваё пытанне я не атрымаў.
  
  Праверыўшы кудмень, так і не вернуты Костоправу, і ацаніўшы вышыню отгоняющей Цені свечкі, я сказаў сабе, што ў нас усё будзе ў парадку. Хацелася ў гэта верыць.
  
  Але нейкі мудрэц, не мне раўня, гаварыў: «Ніколі не давярай ведзьмакоў».
  
  Я заплюшчыў вочы і настроіўся чакаць.
  
  
  
  – Гэй, Мурген, ты ведаў хлопцаў па імя Вихляй і Свінец?
  
  Я адкрыў вочы:
  
  – Рыжы Рудзі, сукін ты сын! Якімі лёсамі? Я ж цябе паўгода не бачыў! Як справы?
  
  – Як сажа белага. Самому не верыцца, што я да гэтага часу дуба не ўрэзаў. Але рукі-ногі пры мне, і я яшчэ дыхаю.
  
  – Выходзіць, ты зноў абскакаў лёс – для салдата гэта нямала. А Вихляя я памятаю. Ён джайкури, і ўсе яго блізкія загінулі ў абложаным Дежагоре. Ён прыбіўся да нас, калі мы выйшлі з горада, а раней быццам быў мулярам, але ўжо лічыўся нашым, лавіў з намі обманников ў гаі Наканаванні.
  
  – Сапраўды, той самы. Ён і на Чарандапраше нядрэнна сябе паказаў.
  
  – Ну, а іншы, як бок яго... Свінец? Што-то не ўзгадваю.
  
  – Ён накшталт з тенеземцев. Трапіў да нас у палон: спачатку працаваў, а потым прысягнуў. Праўда нядаўна, з месяц таму.
  
  – Ну, а мне-то да іх якая справа?
  
  – Абодва загінулі мінулай ноччу. Я вырашыў, што табе трэба пра гэта ведаць. Бо ты занасіць імёны загінуўшых у Аналы.
  
  – Дзякуй, што ўспомніў. Хоць не ўпэўнены, што мне гэта падабаецца.
  
  – Чаму?
  
  – А таму, што вы ўспамінаеце пра мяне, толькі калі загіне хто-небудзь з хлопцаў. Прыходзіце і кажаце, каб я памянуў яго ў Аналах.
  
  – Канчай церціся пры штабе, Мурген. Вяртайся ў строй. Тады ты зноў будзеш не адным з іх, а адным з нас.
  
  Вось бо гадство. Падобна на тое, я і сам не заўважыў, як ператварыўся ў штабную пацука.
  
  – Можа, ты і маеш рацыю. Цяпер, калі мы захапілі Гаспадара Ценяў, чакаюць перамены. Я буду мець на ўвазе тваю прапанову.
  
  Рыжы Рудзі хмыкнуў. Ён не надта паверыў майму абяцаньню, але адправіўся да сваіх хлопцам з пачуццём выкананага доўгу.
  
  Мяне передернуло. З плато цягнула халодным ветрам, і здалося – хацелася верыць, што толькі здалося, быццам ён нёс пах Кины. Мне прыпомніліся вятры, овевающие раўніну костак. Трэба было б наваліцца пабольш камянёў да дрэўка сцяга – вунь як трасецца і хістаецца. Але я паленаваўся.
  
  Хацелася пагрэцца ля вогнішча, але па гэты бок Вяршыні з палівам ішла роўна. Усе дошкі, палкі і трэскі ішлі на прыгатаванне ежы. Праўда, і рыхтаваць, акрамя кораня гарычкі, было няма чаго.
  
  «Ты навучышся жыць без святла», – згадалася цытата з старых Аналаў.
  
  Прама перад маім носам з'явілася пара ботаў, якія належалі дзядзечцы Дою, – я зразумеў гэта, пачуўшы брюзжанье, як заўсёды, отстававшей ад яго матухны Готы. З такой походочкой яна ніяк не магла за ім угнацца.
  
  – Дзядзечка, – прамовіў я, не падымаючы вачэй, – чаму абавязаны сумніўным задавальненнем бачыць цябе пасля гэтак доўгай разлукі?
  
  – Табе варта трымаць сцяг бліжэй, Салдат Цемры, так каб яно заўсёды было пад рукой. Інакш ты, хутчэй за ўсё, яго пазбавішся.
  
  – Гэта наўрад ці. Хоць, вядома, хто-небудзь з паслугачоў Прабриндра Дра, обманник або дробны калдун, які лічыць, што яго здольнасці для ўсіх вялікая таямніца, можа паспрабаваць шчасця. Але ён вокам міргнуць не паспее, як апынецца вунь у той канаве. – Я блефаваў, але дзядзечка наўрад ці мог мяне выкрыць. – Сцяг ўмее адрозніваць добрых хлопцаў ад дрэнных.
  
  Падышла матухна Гота з вузлом велічынёй ледзь ці не з яе саму. Яна прыцягнула з Кьяулуна рашуча ўсё, што магло спатрэбіцца. Уключаючы запас дроў. Я вырашыў не заедаться, па меншай меры пакуль не скончацца дровы.
  
  У свеце ёсць кухары і горай матухны Готы. Да іх ліку належаць яе сын і ненаглядны зятек.
  
  Дзядзечка Дой, будучы мужчынам і – па паняццях нюень бао – нейкі гузам, нёс Бледны Жазло і куды больш сціплы вузел.
  
  Скінуўшы свой груз, матухна Гота апусціўся на карачкі, каб залезці ў зямлянку. Сустрэўшыся з яе позіркам, я не ўтрымаўся ад усмешкі. Яна пачала вывяргаць лаянкі, раз'юшана праклінаючы злых багоў, якія ўчынілі землятрус у гэтак непадыходны момант.
  
  Нават зямля дрыжала ад такой божбы. Напэўна, Аднавокі чуў гэтую лаянку, знаходзячыся чорт ведае за колькі стагоддзяў ад нас.
  
  – Дай адпачыць Тай Дэю, – папрасіў я. – У нас будзе доўгая ноч.
  
  Ад вачэй дзядзечкі Доячы не схаваўся заткнутый за пояс у мяне за спіной кароткі бамбукавы шост.
  
  Халодны вецер мацнеў. Палотнішча сцяга хлопало і трашчала. Дзядзечка Дой акінуў позіркам цёмны схіл, ацаніў зямлянку і змрочна паглядзеў на мяне, нібы выказваючы шкадаванне з нагоды таго, што пакінуў сваё любімае балота.
  
  – Якая служба, такая і жыццё, – сказаў я.
  
  Матушка Гота вылезла вонкі, па шляху агучваючы так і не выказаныя меркаванні Доячы.
  
  – Вы самі напрасіліся, – нагадаў я абодвум.
  
  Дзядзечка Дой хацеў было попререкаться, але справіўся з спакусай і ўладкаваўся ля ўваходу ў зямлянку, паклаўшы Бледны Жазло на калені. Гота пайшла аглядаць наваколлі і збіраць камяні. Суседзі не пярэчылі, хоць у гэтых краях камяні, падобна, сталі адзіным прыкметай дабрабыту.
  
  Я заплюшчыў вочы і, быццам жадаючы растравить душу, пачаў насвістваць мелодыю, якую напявала Сары, калі была шчаслівая.
  
  Затым, як заўсёды, прыйшла Цемра.
  
  79
  
  Мяне ўсё-ткі пакінулі ў спакоі. І я заснуў – не перашкаджаў ні холад, ні вецер, ні пах прыгатавання ежы, ні уласны храп. Калі згусцела ноч, я паступова вызваліўся ад кайданоў, крепивших мяне да плоці. Некаторы час адчуваў сябе тряпицей, полоскавшейся на ветры. І не рабіў ніякіх намаганняў, каб рушыць куды б то ні было. Вяртанне дзядзечкі Доячы абудзіла ўва мне не занадта натхняюць ўспаміны.
  
  Мой дух зліўся з ветрам, і той павёў мяне на поўнач. Нетаропка праплыўшы над гарамі, пусткамі і захопленымі намі гарадамі, я знайшоў Дрымоту, які накіроўваўся з Таглиоса ў Дежагор. Хлопец разумеў: пакуль ён у сядле, яму нішто не пагражае. Ні адзін подсыл Радиши не угонится за яго канём.
  
  Радишу ўцёкі Дрымоты засмуціў да крайнасці. Яе планам прадугледжвалася абавязковае палон або забойства ўсіх братоў Атрада. Ўцёкі хоць бы аднаго азначаў магчымасць вяртання чумы. Падобна Нарайяну Сингху, яна ведала, што Цемра заўсёды прыходзіць. У чым яе лішні раз пераканалі наступствы таго, што здарылася ў Дежагоре.
  
  Цяпер Баба ў жаху чакала, што з-за правалу змовы наступіць Год Чэрапаў. Душелов яна памінала праз слова, і кожны раз не хвалебно. Падобна на тое, сцяміла, што, жадаючы пазбавіцца ад небяспечнага саюзніка, звязалася з іншым, куды больш небяспечным.
  
  Радиша памятала, на якія хітрыкі Душелов пайшла некалькі гадоў таму, і ведала, што гэта вядзьмарка куды менш прадказальная, чым любое стыхійнае бедства.
  
  Хоць Таглиосу не было нанесена ніякай шкоды, наступствы землятрусу адчуваліся і тут. У тым ліку і палітычныя. Многія людзі лічылі, што багі – ці нейкая невядомая, але жахлівая сіла – незадаволеныя падступствам уладаў у дачыненні да Чорнага Атрада.
  
  Костоправ гэтак часта нагадваў пра традыцыі Атрада не пакідаць здрада беспакараным, што некаторыя таглиосцы ўжо чакалі немінучага адплаты. І ўсё гэта было нейкім чынам звязана з жахам перад самім імем Атрада. Жахам, сутнасці якога ніхто не хацеў ці не мог растлумачыць.
  
  Магчыма, гэты страх авалодваў людскімі душамі, прасочваючыся з нейкага цёмнага крыніцы, які ляжаў за межамі матэрыяльнага свету. Ужо не дзейнічае ў сваёй старой добрай манеры царыца Падману – Qinā? Мабыць, мне варта лішні раз сунуць нос у старыя Аналы, схаваныя ў тым пакоі, дзе... Ох, праклён!
  
  Радиша пастаянна адпраўляла сваіх гвардзейцаў на пошукі Вэнджанага. Запутывающие чары Аднавокага пакуль дапамагалі, але яны не маглі тлуміць столькіх людзей да бясконцасці.
  
  Хутчэй за ўсё, Баба не спадзявалася знайсці свайго ведзьмака жывым і толькі хацела высветліць, што з ім сталася. Але мне яе пошукі маглі выйсці бокам. Раптам яна натыкнецца на мае кнігі? Няма б падумаць пра гэта раней. Чаго варта было папрасіць Дрымоту, каб прыхапіў рукапісы з сабой? Вядома, я б так і паступіў – калі б не крэпасць задняга розуму і не адсутнасць звычкі да мала-мальскому планаванні. Не, мне сапраўды пара мяняцца. Мы больш не можам дазволіць сабе марнатраўства.
  
  Радиша раілася з самымі ўплывовымі жрацамі. З кожным маім наведваннем Таглиоса мацнела перакананне, што святошы набіраюць усё большую вагу, тады як купцы і ўладальнікі мануфактур, шмат у чым абавязаныя сваімі барышамі Атраду, губляюць прыхільнасьць кіраўніцы. Ім нездабраваць, калі толькі не знойдуцца сярод вышэйшага жречества разумнікі, якія захочуць выкарыстоўваць сваё становішча ў меркантыльных мэтах, пакуль фармуюцца таглиосские арміі. Цікава, ці зможа новая буржуазія пераадолець традыцыйнае мысленне перад пагрозай апакаліптычнага бедства? І хопіць хоць у аднаго карэннага таглиосца сілы ў яйках, каб супрацьстаяць гэтай пагрозе?
  
  Інтрыгі Радиши прымушаюць яе сябраваць з людзьмі, якіх яна пагарджае, і адкідваць тых, з кім думае аднолькава. Вось і гэтая сустрэча больш паходзіць на выкручванне рук. У абмен на ідэалагічную падтрымку жрацы дамагаюцца ад дзяржавы палітычных прывілеяў.
  
  І было падобна на тое, што Радиша ўхваляе дзеянні Спадарыні, якая даслала на той свет сёе-каго з папярэднікаў цяперашніх іерархаў.
  
  Прыйшоўшы ў шаловливое размяшчэнне духу, я падляцеў да самага вуха Бабы і крыкнуў:
  
  – Бу!
  
  Яна адхілілася ў бок і ўтаропілася ў пустое прастору. І збялела. У пакоі запанавала маўчанне. Жрацы ўстрывожыліся, – відаць, і яны што-то ўлавілі.
  
  Я паспрабаваў злавесна зарагатаць. Што-то так выйшла з гэтага – я адчуў, як памяшканне напаўняецца страхам.
  
  Радиша здрыганулася, нібы ад зімовай сцюжы. Хоць у Таглиос ўжо прыйшла пара веснавой сяўбы.
  
  – Вады спяць, – прашаптаў я ёй на вуха, хоць яна наўрад ці магла разабраць мае словы.
  
  То была частка прымаўкі, вядомай у мяне на радзіме: «Спяць нават вады, але толькі не вораг».
  
  
  
  Калі я дабраўся да храма Гангеши, Сары спала. Святла ў клетушку пранікала роўна столькі, каб я мог разглядзець жонку, чаго мне было цалкам дастаткова. Я лунаў над ёй, атрымліваючы асалоду ад яе блізкасцю і не думаючы аб тым, каб абудзіць. Сары мела патрэбу ўва сне. А я, здаецца, ужо і няма.
  
  Але адкуль там святло?
  
  Аказалася, што жрацы пакінулі ў яе келлі пару свяцілень. Не інакш, іх напалохаў мой папярэдні візіт. Я павінен прыкладаць намаганні, каб пазначыць сваю прысутнасць за межамі свету духаў. Але ці варта? Ці будзе карысць, калі тутэйшыя жрацы што-то западозраць? Вядома, лішні раз нагнаць на іх страху зусім не блага, але, хто ведае, якія меры могуць яны прыняць з перапуду?
  
  Я абляцеў увесь храм і не знайшоў нічога незвычайнага – хіба што ўсе слугі, якія праводзілі вячэрні набажэнства, выдатна нерваваліся. Нарэшце я вярнуўся да каханай.
  
  Аб багі, да чаго ж яна прыгожая! Я разумеў, што мне з кожным разам будзе ўсё цяжэй прыкідвацца перад дзядзькам Доем і матухнай Готой. Чорт пабяры, цалкам магчыма, што хутка я змагу задаць ім сякія-такія пытанні. Яны забраліся далёка ад сваіх паршывых балот, і бегчы ім няма куды.
  
  Сары адкрыла вочы – і ўвесь мой гнеў выпарыўся. Яна глядзела прама на мяне і ўсміхалася чароўнай, ні з чым не параўнальнай усмешкай. Павінна быць, рыба і рыс карысныя для яе зубоў: гэтак цудоўных жамчужных зубок няма ні ў каго на свеце.
  
  – Ты тут, Мур? Я адчуваю, што ты блізка.
  
  – Тут, – шапнуў я ёй на вуха, зусім не так, як Радише.
  
  Словы майго яна, хутчэй за ўсё, не разабрала, але адчула, што ёй адказалі.
  
  – Я вельмі сумую па табе, Мур. І адчуваю сябе чужой у маім племя.
  
  Вядома, бо твае суродзічы самі адвярнуліся ад цябе. І не было каму наставіць іх на шлях праўдзівы. Няма ў жывых ні бабулі Хонь Трэй з яе няпэўнымі прароцтвамі, ні дзядулі Кы Дама, умевшего ператвараць гэтыя прароцтва ў вечныя запаведзі.
  
  Магчыма, сягоння ўсё складваецца менавіта так, як прадракала пажылая дама. Шкада, што яе прароцтва не захаваліся ў пісьмовым выглядзе. Самыя вялікія прадказальнікі не памыляліся ніколі – менавіта таму, што іх прадказанні не высекались на скрыжалях.
  
  На жаль, у наступны міг мне давялося расстацца з Сары. Яна страпянулася, адчуўшы, што я сыходжу. Я супраціўляўся як мог, але ў рэальным свеце хто-то настойваў на маім абуджэнні.
  
  Я ўжо выплыву з келлі, калі туды ўвалілася некалькі жрацоў.
  
  – З кім ты размаўляла, жанчына? – сурова спытаўся адзін з іх.
  
  – З духамі, – з нежнейшей усмешкай на вуснах адказала мая любімая.
  
  
  
  80
  
  Спачатку я падумаў, што мяне разбудзіў які трапіў пад зад востры кавалак крэменю. Але, выкінуўшы шкодны каменьчык, я ўбачыў заслонившую зорнае неба постаць і пачуў голас.
  
  – Прачнуўся нарэшце, сцяганосец? – спытаў Синдав.
  
  – Без асаблівай радасці. Мне сніўся дзіўны сон.
  
  – Раз ужо Стары паставіў цябе прыглядаць за намі, я вырашыў: не будзе лішнім, калі ты ўвойдзеш ў курс нашых спраў.
  
  У адрозненне ад большасці наров, Синдав валодаў пачуццём гумару і поўным адсутнасцю лёс ахвяр, хоць ён сам вылез у первостатейные гузы. Павінна быць, гэты незалежны нораў да крайнасці раздражняў Могабу, калі яны з Синдавом былі дружбакамі. Зрэшты, магчыма, і сам Могаба калі-то быў здольны на такія гульні, але перарос іх. Многія гнюсныя тыпы былі калі-то слаўнымі хлопцамі.
  
  Адразу падняцца на ногі мне не ўдалося, спачатку давялося стаць на карачкі.
  
  – Одеревенел, як бервяно, – прабурчаў я.
  
  – Завядзі сабе матрац лепей.
  
  – А толку-то? У чым я маю патрэбу, дык гэта ў целе лепей. Маладзейшы гадоў на пятнаццаць. Добра, у чым справа?
  
  – Мне падумалася, раптам ты захочаш зірнуць, што адбываецца ля Брамы Ценяў.
  
  – Напэўна, нічога страшнага, інакш ты не тырчаў бы тут у цемры.
  
  Вогнішча ў гэтую ноч не разводзілі. І храбрацоў накшталт Синдава паблізу не назіралася. А галоўнае, у паветры не насіліся вогненныя шары. Толькі ўдалечыні, ля Вяршыні, зрэдку ўспыхвала.
  
  Я рушыў уверх па схіле следам за Синдавом, хоць у гэтым не было патрэбы. Я і так адчуваў дзіда. Здавалася, яно абуджаецца. Я бачыў, як іскрацца мае скураныя рамяні, калі на іх натыкаюцца Цені, і адчуваў злоснае варушэнне па іншы бок. Але не адчуваў ні найменшага страху.
  
  Перш набліжэнне Ценяў заўсёды выклікала жах. Цяпер яны напіралі ўсё мацней, з-за чаго загараджальныя рамяні іскрыліся яшчэ пушчы, з шипеньем і трэскам. Салдаты праяўлялі дзіўную вытрымку. Ні адзін не паддаўся спакусе абсыпаць схіл агністымі шарамі. Магчыма, хлопцы таксама не адчувалі страху. Альбо ім проста хапала розуму захоўваць належнае ветэранам самавалоданне. Бо мінулую ноч перажылі лепшыя з лепшых. Трусы і дурні ўлягліся ў брацкую магілу, з стараннасцю выкапаную ацалелымі.
  
  – Неба праясняецца, – сказаў я, быць можа, толькі для таго, каб што-небудзь сказаць.
  
  Небасхіл наперадзе здаваўся чысты, як падчас маіх шпацыраў з духам, калі мы луналі над аблокамі.
  
  – Гм... – адазваўся Синдав. Ён рэдка траціў словы дарма. – Пазнаеш сузор'я?
  
  Я не даведаўся ні аднаго. Неба здавалася зусім незнаёмым.
  
  – Занадта шмат зорак. Ніяк не складваюцца ў ўзоры.
  
  – Аркан, – пачуўся знаёмы голас.
  
  Я тузануўся, таму што не пачуў крокаў. Ды і падумаць не мог, што гэтая асоба здольная рухацца зусім бясшумна.
  
  – Матухна?
  
  Іскры, разлетавшиеся ад Брамы Ценяў, давалі дастаткова святла, каб разглядзець Готу. Ззаду яе маячыла постаць, у якой адгадваўся Тай Дэй. Ён што-то выглядваў на поўдні ў імгле.
  
  – Гэта быць у кніга мая маці. З казка, якая ніхто не разумець. І ніхто не ведаць, адкуль гэта ўзяцца. Трынаццаць зорак ўтварыць аркан.
  
  Нічога падобнага на пятлю я ў небе не бачыў, аб чым і паведаміў цешчы, якая знаходзілася ў дзіўным узбуджэнні, нібы правалілася ў іншае стагоддзе. Схапіўшы мяне за сківіцу, яна разгарнула маю галаву ў тым кірунку, куды паказвала другой рукой. У рэшце рэшт я прызнаў, што бачу нешта накшталт перавернутага каўша над самай лініяй гарызонту.
  
  – Ён самы і ёсць. Аркан. Зямля хаваць тры зорка, дурны Каменны Салдат.
  
  – Хочаш сказаць, што пры адсутнасці трох зорак апазнала сузор'е, аб якім у дзяцінстве даведалася з казкі?
  
  Асабліва яркі сноп іскраў асвятліў жанчыну, таращившуюся на мяне, у крайнім здзіўленні. А яшчэ – які стаяў ззаду яе дзядзьку Доячы. Ён выглядаў раздражнёным, але, як толькі зразумеў, што я яго бачу, напусціў на сябе абыякавасць.
  
  – Вось ты дзе, Гота! І ты, пляменнік! Што тут адбываецца?
  
  – Салдаты Цемры спынілі прасочванне смерцяў, – вымавіў Тай Дэй, які апынуўся значна бліжэй, чым мне ўяўлялася.
  
  Ён лапатаў на нюень бао так хутка, што я не разбіраў многіх слоў і спадзяваўся зразумець сутнасць толькі ў агульным кантэксце.
  
  – Я папярэджваў цябе аб неабходнасці трымаць язык за зубамі... – пачаў дзядзечка Дой, звяртаючыся да Готе.
  
  – Я сама магу папярэдзіць цябе аб чым заўгодна, ашуканец!
  
  Думаю, прыкладна такое значэнне гэтага слова. Праўда, яно мела корань, блізкі па сэнсе да «шарлатану», і прыстаўку, означавшую цудоўную ступень. А яшчэ яно было сугучна слову «жрэц». Мяне гэта пацешыла. Нож, напэўна, таксама б ацаніў.
  
  Да гэтага часу матухна Гота выказвала Дою куды больш павагі, чым усім астатнім. З ім яна лічылася. Цяпер жа яны лаяліся, як дзеці.
  
  Праўда, мне здавалася, што ўтрыманне лаянкі не мела дачынення да сапраўднай прычыне іх спрэчкі. Але назіраць за гэтым было вельмі цікава.
  
  Тай Дэй скарыстаўся кароткім перапынкам у схіле і паказаў сваякам, што яны высвятляюць адносіны на вачах у Касцяных Воінаў, адзін з якіх валодае мовай нюень бао. Дой тут жа спахапіўся, закрыў рот і вырашыў прагуляцца.
  
  – Спадзяюся, якой-небудзь нервовы салдацік не падстрэліць яго ў цемры, – прамовіў я.
  
  Тай Дэй павалокся следам за дзядзькам.
  
  Застаўшыся без суразмоўцаў, Гота змоўкла. Яна, відавочна, была не супраць насесть на мяне, але, відаць, вырашыла, што я толькі ў другую чаргу ёй зяць, а ў першую – Салдат Цемры. Ды і наогул, паколькі я не з нюень бао, ніжэй за мяне хіба што земляныя чарвякі.
  
  Аднак я і сам быў не супраць маленькай лаянкі: якога хрэна мяне абудзілі раней часу?
  
  – Было весела, – гучна вымавіў я.
  
  Матушка Гота, брызжа сліной і што-то лопоча, падалася ў цемру.
  
  – Гэй, – кінуў я ў пустэчу, – хто-небудзь чуў пра сузор'і Аркан? Якія-небудзь легенды? Ну хоць што-то?
  
  Ніхто не адазваўся. Нядзіўна.
  
  
  
  На працягу некалькіх наступных дзён я задаваў гэтае пытанне каму ні патрапячы і заўсёды атрымліваў адзін і той жа адказ. Падобна на тое, нават Нарайян Сінгх, якому варта было б усё ведаць аб усіх удавках на свеце, нічога не мог сказаць на гэты конт. Ва ўсякім выпадку, Спадарыні не ўдалося выцягнуць з жывога святога обманников нічога зразумелага.
  
  Так ці інакш, яму трэба было ператварыцца з жывога святога ў жывога мучаніка. Наперадзе яго чакаў толькі бясконцы жах.
  
  
  
  Пераканаўшыся, што Брама Ценяў трымаюцца, я не спяшаючыся вярнуўся ў маю зямлянку. Здавалася, быццам сцяг выпраменьвае сілу. Мабыць, з ім адбывалася нешта годнае ўвагі, і мне трэба было схадзіць да Костоправу, што я і збіраўся зрабіць, як толькі подзаживет ляжка і атрымаецца крыху паспаць.
  
  Свойственники асаблівай праблемы не ўяўлялі – ніхто з іх так і не вярнуўся ў нашае ўбогае логава. Атрымліваць асалоду ад каменным падлогай і смуродам трэба было мне аднаму. Ледзь апусціўшы патыліцу на жорсткае падгалоўе, я заснуў.
  
  
  
  81
  
  Некаторы час я спаў па-сапраўднаму. І, напэўна, бачыў звычайныя сны, хоць ні аднаго не запомніў. Потым мой дух нейкім чынам аддзяліўся ад цела. Якім менавіта, я не разумеў, але галоўнае, што гэта аддзяленне не варта было мне асаблівых высілкаў. Спачатку я не намагаўся рухацца самастойна, дазволіў нябачным хвалях несці мяне куды прыйдзецца.
  
  Затым я паляцеў уверх, што запатрабавала некаторага напружання волі. Захацелася толкам разгледзець сузор'е, так взволновавшее матухну Готу. Для гэтага давялося падняцца на тысячу футаў. І нават з такой вышыні было няпроста ўбачыць усе зоркі Аркана.
  
  І заставалася незразумелым, як можна было разгледзець сузор'е, знаходзячыся каля Брамы Ценяў.
  
  Зрэшты, гэтае пытанне не асабліва мяне турбаваў. На якое-той час маю ўвагу прыцягнула камяністая раўніна: нешта накшталт бледнага святла з'явілася там, дзе імгненне таму быў толькі згустак цемры. Хоць магло і здацца.
  
  Я не адправіўся туды, каб высветліць. Дзіўна, нават такога жадання не ўзнікла. Чаму-то не стаяў перада мной такі выбар – даследаваць гэтую тэрыторыю або не даследаваць. Я толькі хмыкнуў у думках – і адразу забыўся аб плато.
  
  З такой жа лёгкасцю я адмовіўся ад намеру пашукаць Могабу або Гобліна. Гэта ж трэба матацца туды і сюды, час разлічваць, а мне лянота нават крышачку паварушыць мазгамі.
  
  У выніку я вырашыў пошпионить за Душелов. Магчыма, яна ўжо дастаткова прыйшла ў сябе, каб злавацца і будаваць падкопы, а то і выкінуць які-небудзь цікавы фінт.
  
  А можа быць, яна проста ўляглася спаць.
  
  Так і аказалася: Душелов мірна почивала пад дрэвамі, на галінах якіх шчыльна сядзелі вароны, як быццам зляцеліся з усяго свету берагчы яе сон.
  
  Трэба думаць, птахи не галадалі. Зямля пад дрэвамі была пакрыта памётам. Там жа шнарылі Цені, горка наракаючы на тое, што вароны не спускаюцца да іх пагуляць.
  
  Пераймаючы Цені, я нырнуў у пячору Душелов. Яе агароджвае чары, не пропускавшие пагібельныя згусткі Цемры, але я меў іншую прыроду і таму змог трапіць унутр.
  
  Душелов спіць? Ці часта з ёй здаралася такое? А вось Дачка Ночы не спіць. І, будучы асаблівай адчувальнай, адчувае маю прысутнасць.
  
  – Маці? – прамармытала яна, прыўстаўшы на сырам ложа з хваёвых іголак.
  
  Душелов чуйна спала. Ледзь пачуўшы гук, яна страпянулася, нібы ў чаканні небяспекі. Сястра Спадарыні была ў масцы, якая з'яўлялася яе адметным знакам у мінулыя часы. У апошні час яна абыходзілася без мориона, хоць я рэдка бачыў Душелов на публіцы. І ніколі ў плоці.
  
  Гэтая жанчына была падобная на Спадарыню, але валодала рысамі нават больш тонкімі і пачуццёвымі. Костоправ сцвярджаў, што ў свой час не даў ёй спакусіць сябе. Мабыць, я веру, хоць і не ўяўляю, як гэта яму ўдалося. На яго месцы у мяне сапраўды былі б праблемы, нягледзячы на маю любоў да Сары.
  
  Можа, справа ў яго ўзросце?
  
  Прытулак Душелов было асветлена свисавшей з столі лямпай – стрыечнай сястрой нашых збаўчых свечак. Гарэла яна нязырка, але не пакідала і кутка, дзе магла б стаіцца смяротная Цень.
  
  – Што ты сказала? – вымавіла Душелов голасам мужчыны, здольнага толькі на здушаны шэпт, але з пагрозай, годнай старадаўняй і жудаснай рэпутацыі Дзесяці Узятых.
  
  Спагады і цяпла ў ім было не больш, чым у змеі або павука.
  
  Дачка Ночы не адгукнулася, нібы Душелов не было побач.
  
  – Няма чаго упарціцца. – Душелов хіхікнула, як дзяўчынка, шепчущаяся з сяброўкамі аб дзецях. – Бескарысна. Ніхто табе не дапаможа... – Цяпер яе голас стаў перадсмяротным хрыпам, які памірае ад раку старца. – Ты будзеш рабіць тое, што заўгодна мне. Мне ж заўгодна, каб ты паўтарыла толькі што сказанае.
  
  Дзяўчынка ўскінула вочы. У якіх тлела зусім не любоў да цёткі.
  
  Душелов засмяялася. Часам яна была вельмі жорсткай.
  
  Вядзьмарка зрабіла жэст, і дзіця скорчилось ад болю. Дзяўчынка душыла крыкі, не жадаючы дастаўляць задавальненне пленительнице, але нічога не магла зрабіць са сваім целам.
  
  – Думаеш, тут пабывала твая маці? Няма ў цябе ніякай маці – ні маёй сястры, ні Кины! Усё гэта бязглуздзіца, – вымавіла Душелов голасам счетовода, отчитывающегося аб прыбытках за тыдзень. – Цяпер я твая маці. І твая багіня. І адзіная прычына, па якой ты яшчэ жывая.
  
  Я злёгку перамясціўся ў прасторы, каб лепш іх бачыць, і, падобна на тое, што патрывожыў полымя лямпы. А можа, гэта быў скразняк. Так ці інакш, Душелов замолкла і насцярожылася.
  
  – Тут хто-то ёсць, – сказала яна праз хвіліну тонам шалапутны дзяўчынкі. – І ты вырашыла, што гэта твая матуля Qinā, так? Але ў гэты раз ты памылілася.
  
  Душелов зрабіла няўлоўны жэст зацягнутай у пальчатку рукой, і Дачка Ночы павалілася без прытомнасці. Вядзьмарка привалилась да сцяны і падцягнула да сябе пару ірваных скураных мяшкоў. Ўчуць я нічога не мог, але гатовы быў побиться аб заклад, што пахла ад яе не лепш, чым ад Ревуна. Яна лічыла сябе захапляльнай прыгажуняй, але пры гэтым не марнавала часу на асабістую гігіену.
  
  Магчыма, пах дапамог бы мне супрацьстаяць яе спакусам не горш, чым памяць аб Сары.
  
  Адцягнуўшыся на разважанні, я ледзь не трапіў у няёмкае становішча. Душелов быццам нічога і не рабіла – проста лазіла ў сваім барахле. Выратавала мяне тое, што яна прывыкла да адзіноты або да кампаніі сваіх крумкач. А таму разважала ўслых:
  
  – Акажыся тут гэтая придурковатая багіня, я б яе адчула. Да таго ж яна, напэўна, отмочила б якую-небудзь глупства. Не, тут вынюхвае хто-то іншы. Можа, мая ненаглядная сястрыца?
  
  Апошнія словы былі вымаўлены з лютай злосцю.
  
  Яе рукі ўзняліся над скураным мяшком, але я ўжо адскочыў, і вельмі ўдала, што не да выхаду. Нябачная чорная сетка, кінутая ёю, праляцела ў пары футаў ад мяне. Пасля чаго я пайшоў-такі да выхаду. Хоць і не ведаў, ці магу трапіць у гэтую пастку, не было ні найменшага жадання выпрабоўваць лёс.
  
  Душелов засмяялася. І гэта было не дзявочае хіхіканне, а злосны смех дарослай жанчыны.
  
  – Хто б ты ні быў, я не магу цябе падмануць? Ці ўсё ж магу?
  
  Напэўна, яна магла б, варта толькі пастарацца. Таму-то я і вырашыў прыбрацца дадому. Як і ўсе Дзесяць Узятых, яна баялася Спадарыні значна мацней, чым магло здацца на першы погляд. І гэты страх даводзіў яе да вар'яцтва.
  
  Душелов пачала жэстыкуляваць, мармычучы на незнаёмым мове, якімі заўсёды карыстаюцца ведзьмакі. Магчыма, тое была мова яе дзяцінства. Ужо выбіраючыся вонкі, я беспамылкова адчуў агідную прысутнасць Цені.
  
  Цень протискивалась ў шчыліну, курчылася, тузалася. Яна з'явілася па волі Душелов. Навошта ды чаму – я высвятляць не стаў. Дастаткова было і таго, што ўдалося даведацца: Душелов набыла ўладу над Ценямі. А значыць, з падзеннем апошняга Гаспадара Ценяў надыходзіць час новай уладаркі Цемры.
  
  Яна ёсць Цемра.
  
  
  
  82
  
  – Ну што, я маю рацыю? – спытаў Стары.
  
  – Наконт сцяга?
  
  – А чаго ж яшчэ?
  
  Падобна на тое, ён быў раззлаваны, – не інакш давалі аб сабе ведаць напружаныя адносіны з жонкай і пастаяннае суседства з дурнаватай кампаніяй: Вэнджаным, Сінгхам і Длиннотенью.
  
  – Верагодна. Яго ўздзеянне вельмі адчувальна. І Цені сапраўды не праходзяць. – Я зноў нацер сабе сцягно, і яна моцна хварэла. У дадатак я страшна выматаўся. – Аднак цяжка сказаць, што менавіта іх спыняе: сцяг або маніпуляцыі Спадарыні.
  
  – Але ўсё ж дзіда што-то робіць?
  
  – Несумненна. Якое-то ўздзеянне адчулі ўсе, і многія наўпрост звязалі яго з сцягам.
  
  Кожны раз, калі я заходзіў да Старога, Тай Дэй заставаўся звонку, чым я і скарыстаўся, каб без перашкод расказаць пра спрэчкі паміж дзядзькам Доем і матухнай Готой.
  
  – Так яны поцапались з-за гэтага... Аркана?
  
  – З яго ўсё пачалося. Але мне думаецца, сузор'е было толькі падставай. У іх сваркі больш глыбокія карані.
  
  – Магчыма, гэта толькі пачатак, – з усмешкай прамовіў ён, відаць, прыпамятаўшы, свавольствы Готы з Аднавокім.
  
  – Дарэчы, дзе хрэнавы вядзьмак? – пацікавіўся я.
  
  Меркавалася, што ў маю адсутнасць ён будзе падарожнічаць з Вэнджаным, але, як высветлілася, у гэтага пархатага брандмайстра моцна ўчапілася Спадарыня.
  
  Костоправ паціснуў плячыма:
  
  – Не да яго. Зваліў куды-то, і слава багам.
  
  Магчыма, Аднавокі адправіўся за сваім самогонным апаратам, які не быў знойдзены пры раскопках яго зямлянкі. Хоць, як я падазраваў, ратавальнікі шукалі гэта цуд тэхнікі куды больш заўзята, чым самога чараўніка.
  
  – У мяне быў сон, – сказаў я. – Вельмі рэальны і вельмі трывожны.
  
  – Гм?..
  
  – Душелов навучылася кіраваць Ценямі. На манер гэтага гада, якога мы злавілі.
  
  Длиннотень знаходзіўся ў непрытомным стане больш глыбокім, чым у Вэнджанага, – апошні выдаваў стогны праз кожныя некалькі хвілін.
  
  – Я расчараваны, але не здзіўлены, – з уздыхам адазваўся Костоправ. – Ад яе варта было чакаць чаго-небудзь падобнага.
  
  – Ты збіраешся што-небудзь зрабіць з гэтай нагоды?
  
  – А хіба я яшчэ не зрабіў?
  
  – Не зразумеў, камандзір.
  
  – Яна навучылася камандаваць Ценямі. Але крыніца Ценяў я кантралюю. І мне няма патрэбы падбірацца да яе блізка, хоць рана ці позна я збіраюся гэта зрабіць.
  
  – Калі справа тычыцца Душелов, я не дазволіў бы сабе залішняй саманадзейнасці. Ад яе трэба чакаць любых сюрпрызаў. Памятаеш, як яна подсунула нам Жабомордого, гэтага пранырлівае беса?
  
  – Я нічога не прымаю як само сабой разумеецца, Мурген. – Костоправ пакасіўся на сваю сяброўку, што ляжала без руху побач з Вэнджаным. – Але ў той жа час стараюся, каб параноя не зрабіла мяне поўным ідыётам.
  
  На гэтую тэму з ім можна было б і паспрачацца. Праўда, ён разграміў Гаспадароў Ценяў і ўмацаваўся настолькі, што ўжо мог не баяцца хітрыны нашых саюзнікаў.
  
  Усё гэта добра, але Душелов – зусім іншая справа.
  
  Вэнджаны тысячу разоў мае рацыю, сцвярджаючы, што Яна ёсць Цемра.
  
  
  
  83
  
  Ля выхаду з зямлянкі Костоправа мяне перахапіў Аднавокі:
  
  – Яе міласць ўсё яшчэ занятая тым самым справай?
  
  – Гм... Ты маеш на ўвазе?..
  
  З неазнаёмленых паблізу знаходзіўся толькі Тай Дэй.
  
  – Ты выдатна ведаеш, што я маю на ўвазе, Шчанюк.
  
  – Так, занятая.
  
  – Чорт пабяры! З тых часоў як яна прынадзілася да шпацыраў, я не магу прарвацца туды і на дзесяць хвілін. Гэтай чертовке варта патурбавацца наконт лішняга вагі.
  
  Я не адразу зразумеў, пра што ён, але, успомніўшы, якой прага адольваў мяне пасля падарожжаў з Вэнджаным, засмяяўся:
  
  – Так, калі моцна падсядзе, з вагой могуць быць праблемы.
  
  Аднавокі што-то буркнуў і затупаў прэч. Але сышоў недалёка – прыладзіўся каля сваёй развороченной нары і заварушыўся, нібы сабака, якая спрабуе здабыць труса. Відавочна толькі затым, каб забіць час у чаканні прагулкі з духам.
  
  Я таксама заняўся сваімі справамі, дакладней, стаў цягнуць валынку, таму што не адчуваў палявання вяртацца да Брамы Ценяў.
  
  Парыўшыся ў вадкай гразі хвілін дзесяць, Аднавокі вярнуўся да мяне:
  
  – Я знайшоў нашага засранцам Гобліна – учора ноччу ён збіраўся напасці на Прабриндра Дра. Я б не супраць даведацца, чым справа скончылася.
  
  – Гм... – толькі і сказаў я.
  
  Гэта спаборніцтва па пінк ў зад ніколі не спынялася, і хацелася верыць, што яго пабочным вынікам будзе паланенне князя. Тым самым мы трывала насадим яго сястрычку на кручок, і гэта будзе куды выгадней, чым калі б мы проста ёй адпомсцілі. Ведаючы, што мы здольныя расправіцца з яе братам, Радиша дзесяць разоў падумае, перш чым вырашыцца на чарговую подласць. Бо яна не з тых жанчын, што скачуць за мужчынам у пахавальны гхат.
  
  – Гадзяня паказаў сябе здольным ваякам, калі павярнуў супраць нас, – прамовіў Аднавокі. – Я не ўпэўнены, што ён па зубах шмакодявке.
  
  – Ты турбуешся аб Гоблине? Ты?!
  
  – Я? Ды на хрэн мне гэты прыдурак здаўся? Пляваць мне на яго лёс. Але калі недоносок облажается з Прабриндра Дра, мы можам патануць у лайне па цемечка і ўжо не вынырнуць.
  
  – Баюся, глыбей, чым мы ўжо сядзім, нам не ўляпацца. А прыкончыць нас князі могуць толькі аднойчы. І мы ведаем, што яны маюць намер распачаць.
  
  Аднавокі фыркнуў. Ён ніяк не хацеў прызнаваць, што непакоіцца за Гобліна, хоць без перабольшання схадзіў з розуму. І тое сказаць – ні з кім іншым ён не мог так весела праводзіць час.
  
  – Слухай, – сказаў я, – калі табе да зарэзу трэба поцапаться з тым, хто можа даць здачы, чаму б не звярнуцца да дзядзечцы Дою?
  
  Тут нашай гутаркай зацікавіўся Тай Дэй. Хоць Аднавокага мая жарт не развесяліла.
  
  – Лічыш, Спадарыня правы наконт гэтага тыпу? Накшталт не падобны?
  
  – А сам-то падобны, рожа неумытая? – Наш Аднавокі у любы трушчобе выдатна сыдзе за жабрака побродяжку. – Думаеш, Спадарыня калі-небудзь памылялася ў такіх справах?
  
  – Ды няма, мазгі ў яе ў парадку, – буркнуў Аднавокі.
  
  Тай Дэю да смерці хацелася выцягнуць што-небудзь з нас, але ён не мог гэтага зрабіць, не развязаўшы уласны мову. Няхай ён з тых хлопцаў, якія треплются без умолку, яму было б значна лягчэй.
  
  Я засмяяўся.
  
  – Зноў туды збіраешся? – спытаў Аднавокі.
  
  – Трэба, раз камандзір загадае.
  
  Калдун хмурна зірнуў на далёкае плато:
  
  – Чортавы таглиосцы, таго і глядзі ўдараць нам у спіну. А бо я было вырашыў сысці на супакой, як толькі скончым з Длиннотенью. Ох, і здорава ж мяне надзьмулі... Цяпер застаецца толькі бултыхаться ў лайне і чакаць, калі мне засадзяць распаленую качаргу ў... Э, а вось і мой шанец.
  
  Ён таропка прыпусціў да блиндажу Костоправа. Выбралася адтуль Спадарыня, і выглядала яна зусім зняможанай. Павінна быць, нагулялась з духам ўдосталь. Абапёршыся аб слуп, яна што-то ціха сказала дожидавшемуся распараджэнняў вестовому, і той кінуўся да яе лагера. Па мне Спадарыня толькі слізгануў позіркам – і нахмурылася, нібы ёй каштавала працы успомніць, хто я такі. Падобна на тое, не прыкідвалася. Меркавалася, што я павінен знаходзіцца ў іншым месцы.
  
  Я вырашыў адправіцца дадому. Хоць і не лічыў сваю нару лепшым прытулкам для стомленага прафесійнага салдата.
  
  
  
  84
  
  Матушка Гота катэгарычна не жадала размаўляць з дзядзькам Доем. Роўна як і са сваім каштоўным сыночкам. Але паколькі Гота і маўчанне былі несумяшчальнымі паняццямі, яна ў рэшце рэшт загаварыла са мной.
  
  Ужо балюча старой зануде не падабалася, як складваецца яе жыццё, хай нават і не хацелася абмяркоўваць гэтае пытанне з Салдатам Цемры, дарма што гэты хрэнавы салдат быў ёй зяцем. Нялюбы зяць відавочна ствараў сабе карму. Я трываў яе бурчанне і толькі зрэдку дазваляў сабе заўвагі з нагоды нядаўніх падзей.
  
  – Магла б і адправіцца дадому, – намякнуў я ёй. – Усяго-то і спраў: сабраць манатки і зваліць ў тваё праклятае балота. Хай дзядзечка Дой сам сабе варыць горечавку.
  
  Зусім нядаўна высветлілася, што тенеземцы выкопваюць і ядуць за мілую душу корань, які на першы погляд здаецца зусім неядомым. Але калі гэтую гадасць покипятить гадзін сем-восем, яна становіцца легкатраўнай – праўда, на густ накшталт дубовых апілак. Ды і ўсё роўна іншы жратвы ў нас не было. Костоправ не дазволіў хлопцам наведацца ў засекі Вяршыні.
  
  Дзядзечка Дой даведаўся пра горечавке даўным-даўно, хоць да Чарандапраша яе не еў. Цікава, як яму ўдалося набраць столькі кораня, балты немаведама дзе? Напэўна, нарыхтоўваў фунтаў па дваццаць за раз.
  
  – Касцяной Воін, твая аддаць перавагу, каб мая занядбаць маім абавязкам?
  
  Прападзі я пропадам, калі б не хацеў. Абы толькі яна зваліла куды далей. Тым не менш, я спытаў:
  
  – А ў чым заключаецца гэты доўг?
  
  Гота ўжо раскрыла рот, каб адказаць, але уласцівая ўсім нюень бао асцярожнасць дала аб сабе ведаць. Подвигав сківіцай, як выкінутая на бераг рыба, яна сказала:
  
  – Пайду за ламаччам.
  
  Прычым сказала на нюень бао, а не на таглиосском, што для мяне было нядрэнным прыкметай. Я не спрабаваў працягнуць размову.
  
  – Добрая думка.
  
  Пакуль я праводзіў яе поглядам, падышоў Тай Дэй.
  
  – Вельмі хутка, – сказаў я яму, – Атрад пойдзе ў Хатовар. Тваім супляменнікам не перашкаджала б вызначыцца на гэты конт.
  
  Я прыгледзеўся побач камень і быццам не выдаў свайго намеру неасцярожным рухам, але варона была напагатове. Яна вспорхнула пралятаў над каменем і насмешліва каркнула. Чорных птушак паблізу круцілася не шмат, але хоць бы адна пастаянна знаходзілася каля мяне, а ў прыстанішча Костоправа іх дзяжурыла не менш тузіна. Душелов, можа, і стаілася, але назіраць не перастала.
  
  Які знаходзіўся непадалёк таглиосец нацэліў на варону бамбукавы шост.
  
  – Прибереги гэтую штуку для Ценяў, – крыкнуў я яму. – Мы яшчэ ад іх не абышліся.
  
  Характэрна, што гэты стрэлак насіў груба спрацуюць эмблему Атрада. Я не бачыў ні аднаго разжившегося бамбукам хлопца, які не фарсіў б больш ці менш падобнай штуковінай. Начальства перастала гуляць у высакароднасць.
  
  Рыжы Рудзі падышоў да мяне і застыў, абапёршыся на дзіду. Глядзеў ён на поўнач, прычым вельмі ўважліва. Усе маўчалі. Я скарыстаўся ўсеагульным замяшаннем, каб напісаць некалькі радкоў.
  
  – Мурген, – сказаў нарэшце Рыжы, нібы разважаючы ўслых, – ты заўважыў, як кладзецца святло? У сонечнае надвор'е зверху відаць ўсіх, хто тут ходзіць.
  
  – Няма. – Я падняў вочы.
  
  Ён быў правоў. Цяпер увесь свет, отражавшийся металічнымі элементамі сцены Вяршыні, падаў на нас. І ўвесь гэты метал быў накіраваны на дарогу, па якой я хадзіў з гэтым бескарысным Аднавокім карлікам.
  
  – Аб няма! Каго гэта ахінула?
  
  Хто-то захацеў заклікаць Душелов.
  
  – Так і думаў, што табе будзе цікава. – І Рыжы Рудзі, прыхапіўшы сваё дзіда, вразвалочку адышоў – верагодна, вырашыў пашукаць нару глыбей.
  
  – Што адбываецца? – спытаў Тай Дэй.
  
  Я паціснуў плячыма:
  
  – Можа, надышоў канец святла?
  
  – А можа, і няма. Можа, сёе-хто ў штабным бліндажы вырашыў пагуляць у разумныя гульні са сваёй сястрыцай.
  
  Сонца рухалася сваім шляхам. Зіхоткія прамяні не падалі на дарогу. Магчыма, ніхто, акрамя Рыжага Рудзі, не заўважыў, што адбываецца. Але што-то адбывалася – гэта адчувалі ўсе. На маім схіле пагорка стала вельмі ціха.
  
  Зрэшты, пакуль гэта тое, што адбываецца, ніяк сябе не выяўляла. Я зрабіў сякія-такія запісы, приглядывая за матухнай Готой, уходившей ўсё далей. Падобна на тое, яна вырашыла сабраць галлё з усёй акругі.
  
  Далёкія схілы пагоркаў накрывала імгла.
  
  – Цямнее, – сказаў я.
  
  І асабліва паблізу таго месца, дзе ў апошні раз бачылі Душелов.
  
  Цемра згушчалася...
  
  Я ахнуў. Гэта ніякія не змярканне. Гэта воблака мглы падымаецца, курэла-паўзла белаватая коўдра, з горных цяснін і лясоў і расцякаецца па схілах.
  
  Вароны.
  
  Вось куды зніклі амаль усе вароны некалькі дзён таму.
  
  Чорная хмара расла.
  
  – Павінна быць, гэта вароны з усяго свету! – прамовіў я.
  
  Воблака працягвала распухаць і, здаецца, накіроўвалася ў мой бок.
  
  Нечакана хмару знутры маланка рассекла. Наляцеў шквал. Я пачынаў губляць ўяўленне пра тое, хто я, дзе знаходжуся і што раблю.
  
  – Што адбываецца? – пачуўся чыйсьці голас.
  
  – Адкуль гэты смурод? – падхапіў другі.
  
  Я ведаў адказ. Але не мог яго агучыць.
  
  Qinā.
  
  Яшчэ некалькі маланак распороли мдлу. Большая частка крумкач неслася ў мой бок. Смурод Кины рабіўся невыносны. Я чуў дзіўныя гукі, якія даносіліся як быццам здалёку; яны не выклікалі паніку, хоць, мабыць, яна была б тут цалкам дарэчная.
  
  Цемра знізілася і агарнула мяне, узяла, як маці бярэ на рукі спалоханае дзіця. У цемры твар здалося Кины, але завалодала мной не яна. Багіня была рассержена. І, відавочна, зьбітая з панталыку.
  
  Тут яна была не адна.
  
  Побач знаходзілася Спадарыня, оседлавшая Вэнджанага альбо якая пракралася ў свет духаў якім-то іншым спосабам. Вядома ж, маланкі – яе рук справа. Адной рукой ловкачка трымала за каўнер Кіну, а іншы спрабавала отшлепать сястру.
  
  Так, Душелов была тут жа. Гэтая сцерва не выглядала занепакоены, хоць і апынулася заціснутай паміж пякельнай багіняй і сястрой, якую палічыў за лепшае б спаліць жыўцом, рагочучы пры гэтым над вогнішчам. Ужо гэтая-то баба сапраўды ненармальная.
  
  Цемра обволокла мяне. І паглынула. І паспрабавала зжэрці, але я апынуўся неядомым. Па якой прычыне і быў выплюнуць, пасля чаго зачыкільгаў сам не ведаючы куды, сапраўды п'яны. У галаве загучаў голас:
  
  «Вось ты дзе, дарагі! Я засумавала па табе. Мы так доўга не бачыліся».
  
  Месячнае святло адбівалася ад чорнай, поўнай трупаў вады, омывавшей сцены Дежагора. Мне здавалася, у возеры хто-то варушыцца: хоча ухапіць мяне за горла і зацягнуць ўніз, туды, дзе ў цемры бялеюць косткі. Я кінуў погляд налева: там стаяў даўно памерлы Вяшчальнік племя нюень бао, Кы Дам. Разам са сваёй жонкай Хонь Трэй. Старая зрабіла жэст пальцам; я гэта палічыў за благаслаўленне.
  
  Мяне зноў праглынула цемра. І зноў отрыгнула, – відаць, ад даўніны Мургена сёе ў каго нястраўнасць. Я выявіў сябе на дрэве, рашуча не разумеючы, што адбываецца і чаму. Пакруціўшы галавой, убачыў людзей, якія належалі да паўтузіне розных рас. Гэтыя людзі забівалі няшчасных, падвешаных крыху ніжэй за мяне. Дрэвы абурана трапяталі: вітаючы смерць, яны адпрэчвалі праліцьцё крыві.
  
  Я знаходзіўся ў гаі Наканаванні.
  
  Вісеў на дрэве?
  
  Паспрабаваў працерці вочы. Агляду перашкаджалі белыя пёры.
  
  У наступны момант я страціў прытомнасць. І адправіўся ў сотню месцаў. Або сотня месцаў – роўна як і часоў, дзе я пабываў у апошнія некалькі гадоў, – прыбыла да мяне.
  
  Затым я апынуўся на раўніне костак, дзе панавала цемра. Чорны вецер абдзімае косткі і трапаў мяне, нібы ліст. Вароны насмешліва крычалі, седзячы на голых галінах. Я праваліўся яшчэ глыбей у цемру, і выявіў сябе бредущим па нахільнай падземным ходзе ўніз, туды, дзе былі пахаваныя скаваныя ледзяной павуціннем старцы.
  
  Галава напоўнілася гулам. Быццам бы ў ім змяшчалася нейкае паведамленне, але сутнасці я разабраць не мог.
  
  Затым дрыгаценне свету перарасло ў голас Тай Дэя.
  
  – Уставай, сцяганосец, – занепакоена запатрабаваў целаахоўнік на нюень бао. – Отзовись.
  
  Я б і рады, але сківіцы не варушыліся. Атрымалася толькі выдаць невыразны стогн.
  
  – З ім усё ў парадку, – пачуўся іншы знаёмы голас.
  
  Я адкрыў вочы. Дзядзечка Дой стаяў каля мяне на каленях, прыціснуўшы пальцы да маёй шыі:
  
  – Што здарылася, Касцяной Воін?
  
  Я сеў – з цяжкасцю, паколькі цягліцы ператварыліся ў ваду, – хоць і не заўважыў, каб прайшоў нейкі час.
  
  – Што там дзеецца? – я задаў сустрэчнае пытанне.
  
  У аддаленні па-ранейшаму кішэлі вароны, хай і не ў такой колькасці, як некалькі імгненняў таму.
  
  – Дзе? – спытаў Тай Дэй.
  
  – Там, дзе птушкі.
  
  Тай Дэй паціснуў плячыма:
  
  – Я не бачыў нічога асаблівага.
  
  – Як? Ні чорнай хмары? Ні маланак?
  
  Тай Дэй крыху павагаўся і паўтарыў:
  
  – Няма. Нічога падобнага я не бачыў.
  
  Дзядзечка Дой задуменна ўтаропіўся ў прастору.
  
  Мне трэба было замарыць чарвячка. Хоць я і не гуляў з духам, але тым не менш аслабеў.
  
  І ўсё тое, што адбылося, выклікала трывогу.
  
  85
  
  Мяне выклікалі да Костоправу. Я пайшоў. Адсутнічаў ўсяго нічога, але лагер выглядаў мірна. Салдаты здаваліся даволі бадзёрымі. Цені не ўстрывожылі хлопцаў. Нашых хлопцаў.
  
  – Я тут, – сказаў я Старому, калі мяне прапусціла яго ахова.
  
  – Дзе твая цешча?
  
  – Добры пытанне. На днях яна сказала, што пойдзе за ламаччам. З тых часоў я яе не бачыў.
  
  – Як і Аднавокага?
  
  Я асалапеў... а потым захіхікаў. Хіхіканне перарасло ў ідыёцкі рогат. Мяне аж скрючило.
  
  – Разам змыліся? Толькі не кажы, што яны пайшлі ўдваіх!
  
  – Я пра гэта і не заікаўся. Канчай іржаць. – Ён паказаў на клетушку, дзе трымалі асабліва заслужаных хлопцаў. – Бяры Вэнджанага, знайдзі іх.
  
  Я рушыў да Копченому, не перастаючы смяяцца:
  
  – А што, ні ты, ні Спадарыня з гэтым не справіліся?
  
  – Нам не да таго. Мы занятыя перагрупоўкай сіл.
  
  – Яна што, ужо нагулялась з духам ўволю?
  
  – Сказана ж: яна занятая. І мне таксама некалі лясы тачыць.
  
  Костоправ знаходзіўся не ў лепшым настроі. Павінна быць, з недосып.
  
  За фіранкай знаходзіўся адзін Вэнджаны.
  
  – Гэй, а дзе яшчэ двое? Пахаваў?
  
  – Запхнуў у яму, якая засталася ад тваёй зямлянкі. Занадта ўжо цесна тут было. За працу.
  
  Я адхінуў фіранку. У рэшце рэшт ён камандзір. І не абавязаны з усімі любезничать.
  
  Вэнджаны выглядаў незвычайна. Спадарыня прыняла нейкія меры, каб трымаць яго пад кантролем, але цяпер ён здаваўся не якое ўпала ў кому, а упившимся ў вусцілку.
  
  Да таго ж ладна сьмярдзеў. Сее-хто грэбаваў сваімі абавязкамі.
  
  – Чуеш, ты ж у нас лекар. Павінен ведаць, як важная чысціня. Гэты малы дарэшты пратух.
  
  – Блеванешь – пастаўлю вядро.
  
  Вёдры я чакаць не стаў. І заняўся справай.
  
  Костоправ ўжо падрыхтаваў усё неабходнае. Побач чакалі і вада, і свежы хлеб, які я адразу з'еў. Начальства, ясная справа, корміцца не так, як простыя хлопцы.
  
  У апошні час мне ў рот не трапляла нічога, акрамя кораня гарычкі, ды і таго небагата. Трэба будзе паказаць на гэта Рыжым.
  
  – Пайшлі каго-небудзь за каўбасой, – прамармытаў я.
  
  Можа, калі мы, нарэшце, дабярэмся да Хатовара, ён апынецца чым-то накшталт веднаитского раю, дзе куча дзяўчат толькі і думае аб тым, як улагодзіць провонявших потым старых казлоў без сацыяльных навыкаў, а ў прамежках паміж ўцехамі рыхтуе жратву. Превкуснейшую.
  
  – Канчай валяць дурня, – сказаў Костоправ. – Гэты паскудник дастаткова чысты.
  
  – Павінен жа нехта сачыць, што ён жарэ, – пробубнил я, не выпрабоўваючы асаблівага жадання мець зносіны з Вэнджаным.
  
  Стары вядзьмак выглядаў так, быццам пакутаваў цяжкім засмучэннем стрававання.
  
  Костоправ удастоіў мяне толькі хмурным поглядам. Падобна на тое, што яму было пляваць на здароўе Вэнджанага.
  
  – У чым праблема? Працаваць неахвота?
  
  Адпраўляцца неахвота, вось у чым праблема. Неахвота, каб мяне, як мячык, штурхалі Душелов і Qinā. Я і не падазраваў аб тым, колькі страху ўва мне назапасілася. Учорашні візіт на раўніну костак стаў апошняй кропляй.
  
  Асабліва мне не спадабалася быць птушкай. Я наогул не зразумеў, што гэта значыла.
  
  Цяпер Душелов у курсе, што я здольны падарожнічаць у свеце духаў, не звяртаючыся да яе хітрыкаў. Магчыма, таму, што яна сама паказала мне спосаб. Але як бы яна не сцапала мяне пры выпадку. Чаго-чаго, а гэтага нават ворагу не пажадаеш.
  
  – Мурген!
  
  Я праглынуў апошні кавалак хлеба і запіў апошнім глытком вады. Хочаш не хочаш, а працаваць трэба.
  
  
  
  Павінна быць, Гоблін западозрыў, што за ім падглядваюць. Я б не здолеў адшукаць карузліка, калі б не ўяўляў сабе ход яго думак. Але я ўжо даўно вывучыў прыёмчыкі гэтага прощелыги.
  
  Чары, якімі ён скарыстаўся для маскіроўкі уласнай персоны і сваёй шайкі, былі з найпростых. Ну, ляжыць сабе ў кустах сціплых памераў валун – ты не зацепишься за яго поглядам, як бы ні стерегся. Кампактная група «валуноў», можа, і прыцягнула б увагу праціўніка, але Гоблін разважліва рассредоточил атрад. Падобна на тое, Могабы ён не баяўся.
  
  Па маім бедным разуменні, Аднавокі, колі ўжо змыўся, павінен быў адправіцца да Гоблінаў. Гэтыя хлопцы сябравалі, калі нікога з цяперашніх братоў Атрада і на свеце не было. Акрамя, вядома, Спадарыні.
  
  Беглы агляд паказаў, што ведзьмакі яшчэ не сустрэліся. Абляцеўшы дарогу на Кьяулун, я не заўважыў Аднавокага і там. Павінна быць, стаіўся да цемры.
  
  А вось Гоблін пазначыў сябе нядрэнна, прывабіўшы ў засаду самага Прабриндра Дра. Прычым без усякіх чараў. Ды і няма калі яму было чараваць.
  
  
  
  Гэта была звычайная засада ў стылі Чорнага Атрада. Князь нарваўся на яе ў прыцемках. Яго суправаджала некалькі соцень салдат, што значна пераўзыходзіла сілы Гобліна.
  
  З кустоў паляцелі стрэлы. Сёе-каго з таглиосцев яны зачапілі. Грымнула цюгаканне. Захрабусцелі кусты. Ўдарылі новыя стрэлы.
  
  Прабриндра Дра, вядома ж, не ведаў, хто яго атакуе. Аб місіі Гобліна ён нічога не чуў, а таму хутчэй западозрыў тенеземскую шайку, чым наш Атрад.
  
  Мы прывучылі таглиосцев адказваць на засаду неадкладнай контратакай. Княжае войска так і паступіла, хоць і не адразу. Больш за палову ірвануліся ў кусты, жадаючы расправіцца з тымі, хто там шамаціць. Шамацелі ў асноўным Гоблиновы прывіды, а яшчэ всполошившиеся совы.
  
  Затым Гоблін перайшоў у наступ. Прычым кінуў у атаку зданяў салдат, у якіх таглиосцы, будзь сярод іх хоць адзін, здольны разважаць разумна, павінны былі апазнаць даўно памерлых. Я заўважыў і свайго ўласнага двайніка – ён ламіўся скрозь кусты, размахваючы іржавым вышчэрблены мячом.
  
  Парачка Гоблиновых салдат і плойма зданяў адышлі да Кьяулуну, адцягнуўшы на сябе значную частку сіл князя, пасля чаго Гоблін атакаваў рэшткі яго атрада. Сутычка была кароткай, але энергічнай. Калі ўляглася пыл, наш нядаўні працадаўца апынуўся палонным. І знаходзіўся не ў лепшым выглядзе, атрымаўшы добрую тузін ран.
  
  Гоблін з асноўным атрадам ўцек, а малюсенькі заслон яшчэ доўга задурваў таглиосцев ілюзіямі. На досвітку чары сталі занадта відавочнымі, і таглиосцы распачалі гераічную спробу вызваліць свайго князя, але яна не ўвянчалася поспехам. А ўвечары, калі на іх напалі Цені, хлопцы драпанули на поўнач, выносячы з сабой вестку аб магчымай гібелі Прабриндра Дра.
  
  Няцяжка было ўявіць, які выкліча перапалох гэта вестку, калі дасягне Таглиоса. Правы Радиши на вярхоўную ўладу вельмі ўжо многім здаваліся вельмі сумніўнымі. Сярод гэтых скептыкаў пераважалі жрацы. Законнага спадчынніка ў Прабриндра няма, Бабу падтрымліваюць у асноўным свецкія, так што не пазбегнуць міжусобіцы. Пытанне аб пасада ў спадчыну абмяркоўваецца ўжо які год, але жрэцтва і ведаць толькі пераліваюць з пустога ў парожняе, вырашаючы больш надзённыя праблемы.
  
  Хе-хе. Падобна на тое, Баба пачне расплачвацца за сваё каварства яшчэ да таго, як ёю зоймецца Атрад.
  
  Павінна быць, вырашыў я, Аднавокі з Готой ўсё яшчэ куды-то плятуцца. А значыць, каб знайсці гэтую парачку, лепш за ўсё вярнуцца да таго моманту, калі яны сышлі.
  
  Гэта спрацавала. Збольшага. Як толькі Гота заспела Аднавокага аднаго, яны пашапталіся, затым калдун дастаў з сваёй разбуранай халупы вузел з пажыткамі – і абодва накіраваліся да бліжэйшага лесу.
  
  Казалі яны – у што цяжка паверыць – мала. Аднавокі не адрозніваўся стрыманасцю ў прамовах, а ўжо матухна Гота і зусім была пазбаўленая гэтага годнасці. Аднак яна толькі няўцямна наракала на няправільны лад жыцця.
  
  Калі гэтая пара ўступіла пад шаты дрэў, сачыць за ёй стала па-чартоўску цяжка. Яшчэ б, бо гэтая дробная шельма – вядзьмак. Прычым калдун, які ведае аб маіх шпацырах з Вэнджаным.
  
  Усё ж я губляў Аднавокага і Готу з-пад увагі, пакуль свет пачаў уздрыгваць. Зноў землятрус?
  
  У наступны момант да мяне дайшло, у чым справа. Хто-то за межамі свету духаў пажадаў пагутарыць са мной. Я неахвотна вярнуўся ў ўласную плоць.
  
  – Пара ачомацца, чорт вазьмі! – раўнуў Стары, калі я адкрыў вочы. – Я ўжо баяўся, што ты зусім не вернешся.
  
  – Уф. – Я хацеў узяць кубак, але выявіў, што няма сіл да яе дацягнуцца.
  
  Капітану прыйшлося уліць ваду мне ў глотку.
  
  – Я дарэшты умотался. Доўга мяне не было?
  
  – Адзінаццаць гадзін.
  
  Вось тыя на! Аднавокі не пашкадаваў чар, замятаючы свае сляды.
  
  – Калі сцямнее, шукаць яго будзе бескарысна, – сказаў я, освежившись глытком падсалоджанай вады.
  
  Мне было незразумела, у якім моманце часу я пабываў. У сэнсе, у той дзень, калі Аднавокі вышмараваў пяткі, пасля наступлення цемры. Упоцемках ён хавацца мастак.
  
  А Цемра прыходзіць заўсёды.
  
  Костоправ выдаткаваў кучу энергіі на брудную лаянку.
  
  – Магу паназіраць за наваламі птушак, – прапанаваў я. – Дзе вароны, там, напэўна, што-то адбываецца.
  
  Гэта не адносіцца хіба што да тых месцаў, дзе хаваецца Гоблін, у якога ёсць совы і іншыя магічныя сродкі разведкі і сувязі.
  
  – За рэдкім выключэннем, птушкі дурныя, іх няцяжка падмануць самым убогім чарадзействам.
  
  Ёсць у крумкач і людзей нешта агульнае, але я не настолькі разумны, каб дакладна вызначыць гэтую сувязь.
  
  – Добра, буду лічыць яго дэзерцірам. Табе не трэба зноў туды адпраўляцца – чаго добрага, забудзеш дарогу назад.
  
  Ды ўжо, маё самастойнае духоходчество – занятак небяспечнае. У гэтым я неаднойчы меў магчымасць пераканацца.
  
  – Буду лічыць яго дэзерцірам, – паўтарыў Костоправ з змрочнай усмешкай. – Але ён вернецца, калі удавит гэтую суку. Цяпер у яго адчуванне навізны, але яно хутка пройдзе. Вяртайся да Брамы. Не давай спачыну вачэй са сцяга. І прыйшлі мне ўсе запісы, якія паспеў зрабіць.
  
  Вось тыя раз. Да гэтага часу ён не выяўляў цікавасці да маіх Анналам. Да такога павароту я апынуўся не гатовы:
  
  – Калі мы пойдзем далей? Ці ніколі не пойдзем?
  
  – Калі не прыпячэ – не раней, чым збярэм ўраджай. Мінімум пяць месяцаў у нас ёсць, так што атрымлівай асалоду ад адпачынкам.
  
  Атрымліваць асалоду ад адпачынкам? Ды я ім сыты па горла яшчэ з Дежагора. Стары ўсё гэта прапусціў, бо не мог адмовіць сабе ў задавальненні пагуляць з Душелов у яе гульні.
  
  – На днях ты сустракаўся з Душелов. Няўжо і сапраўды разлічваеш яе падмануць?
  
  Я да гэтага часу не зразумеў, варагуюць яны ці сябруюць.
  
  – Прасачы за маёй вернай. Гэта быў яе план, і ты, напэўна, убачыш, як ён спрацуе. Яна вырашыла няспынна тузаць Душелов – лічыць, што тая не зможа засяродзіцца на падкопы супраць нас.
  
  – А што, удалая думка – тыкаць палкай у гадючье гняздо, спадзеючыся, што гадам стане не да цябе. Чаму б заадно не поворошить асіныя гнёзды і мядзведжыя бярлогі?
  
  – Шукай Аднавокага або сядай за Аналы. І без цябе ёсць каму чытаць мне маралі.
  
  – Табе не шкодзіла б паспаць, – заўважыў я, накіроўваючыся да выхаду. – Можа, будзеш менш рыкаць на людзей.
  
  
  
  Ёсць колер. Ёсць свайго роду жыццё. Ёсць святло. Без святла не можа быць цемры.
  
  Ёсць смерць. Пёры, апалае з сотняў крумкач, ляжаць вакол кренящегося трона.
  
  Смерць заўсёды пракладзе сабе шлях. Цемра здолее прабрацца ўнутр.
  
  Цемра прыходзіць заўсёды.
  
  Вочы восседающего на троне шырока раскрытыя. Яны сляпыя. Пазбаўленыя зрэнак, яны падобныя на полузажаренные яйкі. Але, падобна, гэта істота ўсё ж бачыць. І несумненна, сее-што ўсведамляе. Яно пакутліва моршчыцца, круціць галавой, адсочваючы палёты шпіёнаў з вонкавага свету, засяроджваецца думкай то на адной, то на іншай птушцы і спрабуе яе пасадзіць. Лёгкае злараднасць адбіваецца на яго твары, калі знаходзіцца слабовольная варона і падпарадкоўваецца беззвучному загадзе.
  
  Зямля час уздрыгвае.
  
  Трон ссоўваецца на фут, хіліцца на цалю. Усё выразней боль і трывога на твары спячага. Усё шырэй расколіна ў зямлі, усё ярчэй колеру ўзнімальнага з яе туману. Дзе-то ў чэраве зямным шэпча вецер. Яно холодней, чым сэрца галоднага павука. Яно нясе чорны пар.
  
  Трон рыўком зрушваецца яшчэ на цалю.
  
  Смерць знойдзе дарогу.
  
  Бо нават багі павінны сыходзіць.
  
  
  
  86
  
  Справы ішлі занадта добра, і гэта, вядома ж, не магло працягвацца доўга. Лета аказалася проста-такі ідылічным – і не холадна і не занадта горача. Дажджы ішлі, калі трэба, каб падсілкаваць нашы пасевы. Ураджай абяцаў быць казачным – аб такім земляробы ўсё жыццё без толку моляць сваіх багоў. І ўжо мы, не будзь дурні, пастараліся пераканаць гэтым самым земляробам, што цяперашняя прыродная дабрыня – цалкам і цалкам наша заслуга.
  
  Фуражиры расстараліся дастаткова цяглавай жывёлы, каб мы маглі падарожнічаць, не абцяжараны сябе занадта вялікім абозам. Хлопцы нават бараніну елі – вядома, акрамя тых, хто працягваў прытрымлівацца ідыёцкіх гуннитских забаронаў наконт мяса.
  
  Правільна кажа прыказка: «Калі салдат жарэ, так наперад і прэ». Дзякуючы прадбачлівасці і ўпартасьці Костоправа мы атрымалі ад таглиосцев ўсё, што маглі атрымаць. Вядома, адбіліся і чатыры гады перадышкі – дзякуй Длиннотени і яго ідыёцкіх бяздзейнасці. І чаму гэты остолоп не паслухаўся Могабы? Цяпер жыў бы ў палацы, а не ў сабачай будцы. З іншага боку, Кіна і не такім тлуміла мазгі – на тое яна і найвялікшая з обманников.
  
  Кажуць, яна нават багам навучала нос.
  
  Мы яшчэ не ачухаліся ад зімы і не нагулялі тлушч, але ўжо пагаворвалі аб далейшых дзеяннях. Ні Душелов, ні Могаба, ні ацалелыя паплечнікі князя – калі такія былі – не спрабавалі сапсаваць нам настрой. Адносіны з мясцовым насельніцтвам складваліся цалкам прымальна. Асабліва пасля таго, як па наводцы Спадарыні Стары паслаў хлопцаў разьведаць, як ідуць справы ў Вяршыні. А гэтыя хлопцы знайшлі там нямала каштоўнага. Сее-што пайшло ў казну Атрада, іншае падзялілі пароўну паміж усімі прысягнулымі братамі, пасля чаго Костоправ абвясціў аб адкрыцці рынку, дзе мясцовыя жыхары могуць гандляваць чым заўгодна.
  
  Праўда, спачатку яны туды не рваліся. Але неўзабаве пераканаліся, што мы не збіраемся забіваць і рабаваць ўсіх без разбору, і гандаль стала набіраць абароты. Сяляне – народ практычны, яны жыва дапетрылі, што наша ярмо ніяк не обременительнее ўлады Длиннотени. Ды і міфы, звязаныя са страшным імем Чорнага Атрада, не трывожылі іх, нягледзячы на блізкасць Хатовара.
  
  Яны нават слова гэтага не ведалі. Кіна была ім вядомая пад шматлікімі імёнамі і не лічылася адназначным сімвалам зла; валадарка мораку мела як разбуральную, так і стваральную іпастасі. Год Чэрапаў таксама не выклікаў асаблівага жаху: сяляне не маглі ўявіць сабе будучыню больш змрочны, чым іх мінулае.
  
  Аднак ніхто не вітаў і не ўсхваляў нас як вызваліцеляў. Для мясцовых сялян мы былі ўсяго толькі ценем, якая прыйшла на змену цемры.
  
  Я нярэдка блукаў па рынку ў суправаджэнні Тай Дэя і перакладчыка, хоць Тай Дэй падобных прагулак не ўхваляў. Ён лічыў, што цікаўнасць выйдзе мне бокам, і пры кожным зручным выпадку даваў зразумець, што лічыць гэта якасць смяротным грахом.
  
  Як правіла, каля нас отирался дзядзечка Дой. Напружанне паміж ім і мной ўзрастала: я не мог дараваць яму выкрадання Сары, хоць і вымушаны быў маўчаць на гэты конт. Праўда, я даймаў старога тым, што распытваў кожнага сустрэчнага паўднёўца пра сузор'і Аркан.
  
  І не атрымліваў цікавяць мяне адказаў.
  
  Калі забыцца аб разбурэннях у Кьяулуне, свет мог здацца цалкам ніштаватым.
  
  Жылося мне зусім нядрэнна, хоць і не хапала Сары. Лічылася, што я адказваю за Вароты Ценяў, але ў апошні час я не перетруждался. Усё неабходнае рабілі Рыжы з Вядром, а мне толькі ненадакучліва падказвалі, як дзейнічаць у той ці іншай сітуацыі. Стваралася ўражанне, быццам мяне рыхтуюць у начальнікі – раптам прыйдзецца каго-небудзь замяніць. Я аддаваў перавагу не згадваць ні пра тое, што ўжо кіраваўся са Старой Камандай у Дежагоре, і быццам бы нядрэнна, ні аб тым, што ў Атрадзе маецца Лейтэнант, прычым куды больш вопытны і закаленнее мяне. Лішняя балбатня нясе ў сабе лішняй работкаю.
  
  87
  
  Аднойчы раніцай, разглядаючы наваколле са схілу, я ўбачыў, што ў мой бок накіроўваецца караван: дваццаць пяць мужчын і столькі ж аслоў, наўючаных звязкамі бамбука.
  
  – Не падабаецца мне ўсё гэта, – сказаў я Тай Дэю. – Ты толькі зірні, там Лофтус, Лонгинус і Клетус. – А яшчэ Алей з Стромкім, якіх я даўно не бачыў. – Калі браты сабраліся разам, можна біцца аб заклад: што-то ладзіцца.
  
  Тай Дэй паглядзеў на мяне як на хлапчук: няўжо я лічу яго дурнем, здольным выказаць здагадку, быццам гэтая кампанія адправілася на пікнік? Ён памятаў братоў па Дежагору і, магчыма, разумеў іх бзики лепш, чым я. Але што-то і сапраўды ладзілася. Гэта вісела ў паветры.
  
  Я выйшаў насустрач хлопцам.
  
  – Гэй, князь-пустэльнік, прывітанне, – памахаў мне Аўтара.
  
  – Што вы задумалі, хлопцы?
  
  – Ды вось пранёсся чутка, быццам ты абзавёўся ўласным княствам. А нас цікаўнасць ні дзіўна, вось і вырашылі наведацца да цябе на экскурсію.
  
  – А я ўжо падумаў, што вы сабраліся мяне адсюль вытурыць. Ну, расказвайце, чым маеце намер заняцца. – Апошняе пытанне я задаў на мове Самоцветных гарадоў.
  
  – Вырашана правесці палявыя выпрабаванні новай цацкі. Да гэтага часу з ёй забаўляліся толькі ў сутарэннях крэпасці.
  
  – Гм... – Здаецца, вось яна, прычына, па якой Стары не дазволіў нам абжыць большую частку Вяршыні. – Спадзяюся, у гэты раз ваша фабрыкаванне будзе прыдатнай да ўжывання.
  
  Лонга ледзь не задыхнуўся ад смеху:
  
  – Страва будзе што трэба. Задамо сёе-каму перцу.
  
  Тай Дэй нахмурыўся: хлопцу зноў паказалі на яго месца. Ён суправаджаў Атрад, але не з'яўляўся членам нашага братэрства. Сапраўды гэтак жа, як я жыў з нюень бао, не належачы да іх племя.
  
  – Мяркуючы па вашым ухмыляющимся рожам, вы зноў вынайшлі машыну з кучай рычагоў і шасцяронак, і страляць яна будзе вельмі прыгожа і трапляць адзін раз з дзесяці.
  
  – Так-то ты верыш ў нашы здольнасці. Клеці, ты хоць раз у жыцці сустракаў такога ж брюзгу, як гэты малы?
  
  – Проста ён ні чорта не разумее ў ваеннай тэхніцы.
  
  – У ваеннай тэхніцы я худа-бедна разбіраюся. А вось у тым, што робіцца ў галовах у некаторых ваенных тэхнікаў, і сапраўды разбярэшся не раптам. Так чым вы будзеце займацца?
  
  – Палявымі выпрабаваннямі, – паўтарыў Клеці. – Мы злёгку палепшылі бамбукавыя жэрдкі Спадарыні.
  
  – Далёкасць палёту, хуткасць, дакладнасць, – натхнёна падхапіў Лофтус. – Магутнасць снарада. Усё гэта пакідала жадаць лепшага.
  
  Тут ён не перабольшыў. Агністы шар, вядома, можа нанесці немалы шкоду чалавеку, але, калі хочаш зрабіць гэта, напэўна, лепш за ўсё ткнуць у супастата шостым.
  
  З'явіўся дзядзечка Дой, відавочна прыцягнуты балбатнёй чужакоў. Хацелася верыць, што хутка я яго отучу соваць нос у чужыя справы.
  
  – У цябе тут выдатнае стрэльбішча, Мурген. – Лонгинус шырокім узмахам рукі паказаў на лясістыя горы, ад якіх нас аддзялялі мілі пустой прасторы. – І мішэнь, якую пашукаць. – Ён кіўнуў на Вяршыню.
  
  Паблізу ўжо варушыліся салдаты, развьючивая аслоў.
  
  – Вось глядзі, – Клетус схапіў бамбукавы шост, – гэта першая мадэль. Спадарыня яе забракавала і загадала нам прыдумаць што-небудзь лепшае.
  
  Клеці выпусціў некалькі шароў ў кірунку крумкач. Тыя пакаціліся насмешлівым карканне. Промахнувшиеся шары вецер панёс у бок, і яны, разгубіўшы энергію, упалі і патухлі.
  
  – Бачыш, з такога і ў кучу лайна не патрапіш. У Цені – можна, яны прыцягваюць шары, але супраць іншага суперніка гэта зброя не падыходзіць, калі толькі не страляць ва ўпор.
  
  – Мы пастараліся растлумачыць Спадарыні: падабаецца ёй ці не, але салдаты вядуць агонь па любых мэтах, – перахапіў у брата нітку размовы Лонгус. – А значыць, трэба даць ім магчымасць трапляць туды, куды яны страляюць.
  
  – Яна доўга жыла сярод салдат, – зноў перахапіла ініцыятыву Лофтус. – Ёй зразумела, як ў нашага брата мазгі працуюць.
  
  Я ўхмыльнуўся:
  
  – Твая праўда. З адным ваякам яна блізкая ўжо пяць гадоў.
  
  Клетус падняў кароткі шост, размечаны шасцю чорнымі рызыкамі:
  
  – А цяпер паглядзі на гэтага малога. – Ён кіўнуў братам, якія таксама схапілі жэрдкі і прицелились ў крумкач.
  
  – Валіце, хлопцы, – скамандаваў Клетус.
  
  Жэрдкі пстрыкнулі больш рэзка, чым звычайна, і вароны ўзарваліся, раскідаўшы абпаленыя пёры. Паляцелі новыя шары, такія ж трапныя. Я заўважыў, што браты не стараліся цэліцца, – кожны снарад сам знаходзіў ахвяру. Падобна да таго, як дзівіліся Цені.
  
  Клетус абапёрся аб шост:
  
  – Думаю, ад некалькіх шпіёнаў мы пазбавіліся.
  
  Яго браты не гублялі пільнасці. Лонгус прымудрыўся прыкончыць спрытную бестию, лавировавшую паміж камянямі ля самай зямлі.
  
  Шар фіялетавага агню нёсся ў чатыры разы хутчэй ляціць ва ўсю сілу крылаў вароны.
  
  Пуф!
  
  – Ну, хлопцы, вы даеце. Бачу, часу дарма не гублялі.
  
  І Тай Дэй, і дзядзечка Дой, і хлопцы, якія дзяжурылі ля Брамы Ценяў, назіралі за выпрабаваннем у лёгкай оторопи.
  
  – Вось гэта так! – захапіўся Рыжы Рудзі. – Я б не адмовіўся ад такой цацкі.
  
  – Што, вароны данялі? – пацікавіўся я.
  
  – А яна хіба толькі крумкач забівае?
  
  – Наогул-то, страляць можна па любых мэтах, – адказаў Аўтара. – Але чым яны большыя лікам і подвижнее і чым даўжэй дыстанцыя, тым складаней рэгуляваць шост.
  
  – Вось чаму вы тут, – здагадаўся я.
  
  – Проста вырашылі ачысціць тэрыторыю ад птушак.
  
  – І праверыць сякія-такія выкладкі, – дадаў Лонгус.
  
  – Гэта зброя лішнім не будзе, – сказаў на заканчэнне Лофтус. – Асабліва калі ўлічыць, наколькі мала ў нас шанцаў набраць новых рэкрутаў, тады як у Таглиоса праблем з папаўненнем няма. Колькі трэба, столькі і прызавуць.
  
  На поўначы, у Таглиосе, расло лік тых, хто рабіў выгляд, быццам усё ідзе так, як і ладзілася. Чорны Атрад апынуўся ў гэтым княстве, таму што яго шлях ляжыць у Хатовар. І цяпер нішто не перашкаджае наймітам пайсці далей. Калі будуць паводзіць сябе прыстойна, мы, быць можа, страцім цікавасць да іх земляў і сапраўды уберемся да ўсіх чарцей.
  
  Пакуль я судачил з братамі, салдаты пад кіраўніцтвам Алею і Стромкага збудавалі некалькі сталоў на козлах, прымацавалі ціскі, выклалі разнастайныя інструменты. Каля сталоў выраслі зброевыя піраміды, і салдаты пачалі ставіць у іх жэрдкі.
  
  – Ох і гмаха! – сказаў я.
  
  Некаторыя мелі пятнаццаць футаў у даўжыню і чатыры цалі ў дыяметры. Не раўня вороньим хлопушкам.
  
  – Магутнасць адпавядае, – сказаў Клеці. – І лупіць туды, куды целишься.
  
  Узброіўшыся кароткім шостым, салдат спрабаваў збіць уносившуюся на поўдзень варону. Здавалася, яго ніколькі не бянтэжыць, што паміж ім і птушкай топчуцца яго тупаватыя таварышы.
  
  – Мы дамагаліся павелічэння хуткасці і дакладнасці. Ну і грукат пры трапленні лішнім не будзе. Круты, пакажы.
  
  Круты ўзяў двенадцатифутовый шост з трехфутовым унутраным дыяметрам, размечаны чырвонымі палоскамі, заціснуў яго ў ціскі, падправіў малатком прыцэл.
  
  – Бачыш унізе камень? Рыхт-у-рыхт капялюш Аднавокага? – Ён узвёў складаны спружынны механізм.
  
  Мне той валун зусім не здаўся падобным на капялюш. Ён знаходзіўся ў добрых чатырохстах ярдаў, і нашы салдаты, узброіўшыся звычайнымі шастамі, выпусцілі не менш тузіна шароў, перш чым адзін лёг ўдала і разагрэў яму краёчак да зелянявага святлення.
  
  – Старая праблема – калі выпадкова і трапіш, толку ўсё роўна мала. Хіба што мэта – чалавек, яго хоць можна абпаліць. А вось наша цацка... Давай, Круты, – сказаў я.
  
  Круты даў. Пачуўся трэск – прыкладна так шыпіць бекон на патэльні. Ярка-аранжавы шар панёсся да валуну з такой хуткасцю, што я ледзь змог за ім прасачыць, і трапіў у самую сярэдзіну. З няшчаснага каменя вырваўся гэтак магутны сноп полымя, што мне стала горача нават на прыстойным адлегласці.
  
  А потым шар выскачыў з другога боку валуна, дакладна выдушаны тлушчакоў.
  
  – Ух ты! – я захапіўся. – У гэтай камянюкі таўшчыня не менш за дзесяць футаў!
  
  – Трохцалевы шар прапальвае пятнаццаць футаў каменя, – пахваліўся Клеці. – Праўда, гэта ставіцца да тых горных парод, што сустракаюцца ў тутэйшых краях. Круты, бачыш срэбны знак, падобны на руну «Лёс»? – Ён паказаў на Вяршыню, у чыю сцяну былі ўмураваныя тысячы знакаў.
  
  Я не зразумеў, які ён мае на ўвазе. Не зразумеў і Круты.
  
  – Самая верхняя радок. Яе сярэдзіна. Накшталт як флагшток з двума глядзяць направа сцяжкамі, каля трехзубой відэльцы.
  
  – Бачу.
  
  Я таксама знайшоў.
  
  – Страляні-ка туды.
  
  – Вы, часам, не зьехалі з глузду? – умяшаўся я. – Гэта ж больш трох тысяч ярдаў. Бліжэй да чатырох. Тут хоць бы ў сцяну патрапіць...
  
  – Гатовы, – далажыў Круты.
  
  – Давай!
  
  Зашыпеў бекон. Аранжавы шар сарваўся з канца тычкі – і дасягнуў сцены менш чым за тры секунды. Я ўсачыў за ім толькі таму, што стаяў за спіной у Крутога. Шар влепился прама ў оберегавший Вяршыню магічны сімвал. Ўспышка асвятліла ўсю акругу, і срэбная руна некалькі аціхла.
  
  – Вашу матулю! – толькі і змог вымавіць я.
  
  Тай Дэй з дзядзькам Доем моўчкі пераглянуліся. Не трэба было ўнікаць у тэхнічныя тонкасці, каб ацаніць адкрыліся перспектывы баявога прымянення.
  
  – Па нашых разліках, – растлумачыў Клеці, – шар можа праляцець не менш чатырнаццаці міль, перш чым пачне губляць энергію. Потым ён будзе прыдатны толькі для знішчэння Ценяў. – Ён пагладзіў шост, з якога страляў Круты. – Наш дасведчаны асобнік. Па гэтым узоры адладзім астатнія.
  
  Круты і Алей вынялі шост з ціскоў і ўставілі іншы, яшчэ не размечаны. Круты адгарнуў на падлогу-абароту задні сегмент, і з корпуса высунулася палка. Двое хлопцаў з майстэрні Спадарыні плюхнули туды чаго-то накшталт ганчарнай гліны, а зверху угнездили вялікі чорны шар з эластычнага матэрыялу.
  
  Круты засунуў паднос назад, падкруціў спускавы механізм і сказаў:
  
  – Ваша чаргу, хлопцы?
  
  Браты ўзяліся подстукивать і падкручваць. Затым апусціліся на кукішкі і заспрачаліся. Нарэшце і майстры, і памочнікі дружна ўтаропіліся на Вяршыню.
  
  Затрашчаў бекон. Аранжавы шар накіраваўся ў паветра. Праляцеўшы з тысячу ярдаў, ён стаў адхіляцца налева, а потым і ўніз. Ледзь не даляцеўшы да сцяны, шар стукнуўся аб зямлю, выклікаўшы выбліск полымя, не унимавшегося секунд пятнаццаць. У паветра ўзляцелі камякі зямлі і аскепкі каменя.
  
  Усе сямёра назіральнікаў схіліліся над нейкай схемай і, ажыўлена спрачаючыся, пачалі рабіць на ёй паметкі. Зноў вылучылі паліцу, зазірнулі ў адтуліну і вярнуліся да чарцяжы. Нарэшце шост перадалі спецыяліста, каб той нейкімі дзіўнымі інструментамі апрацаваў выраб знутры. Браты перайшлі да наступнага шасце – памочнікі ўжо ўсталявалі для праверкі цэлую тузін. Некаторыя асобнікі дзівілі мэту з першай спробы, іншыя мазалі, і даводзілася даводзіць іх да розуму. Самы горшы забракавалі – не каштаваў клопатаў. Зрэшты, ён цалкам мог спатрэбіцца для не якая патрабуе трапнасці палявання на Ценяў.
  
  На правераныя жэрдкі наносіліся рознакаляровыя пазнакі, якія паказваюць на іх баявыя магчымасці, і нейкія таямнічыя загагуліны.
  
  – А ведаеш, – як бы паміж справай заўважыў нешматслоўны Алей, калі мы зладзілі перапынак, – Спадарыня і сапраўды вярнула сабе былыя сілы.
  
  Амаль ніхто не падазраваў пра гэта. А падазравалі не хацелі верыць.
  
  – Колькі жэрдак вы збіраецеся выпрабаваць?
  
  Кінуўшы працу, мае хлопцы отирались вакол, нібы дзеткі на кірмашы.
  
  – Цяпер мы прывезлі пяцьдзесят, – адказаў Клеці, – і спадзяемся, што штук дваццаць апынуцца спраўнымі. Вось пачакай, калі з гэтай партыяй усё атрымаецца, мы развернемся па-сапраўднаму. Наклепаем цацак, якія таглиосцам і не сніліся.
  
  
  
  Я лёгка мог уявіць, што здольна праробліваць гэта зброя з чалавечымі целамі, аднак падазраваў, што асноўнае яго прызначэнне – не разгром таглиосских легіёнаў. Здагадка пацвердзілася на наступны дзень.
  
  Спадарыня выказала жаданне ўласнаручна праверыць адабраныя братамі дваццаць шэсць вырабаў.
  
  Выглядала яна ўсё роўна, аднак нейкая няўлоўная іскра наводзіла на думку, што ў яе жыцці ёсць і светлая бок. Магчыма, ёй і Старому ўдавалася выбраць час і ўспомніць, што яны не толькі Капітан і Лейтэнант.
  
  Калі так, я магу толькі парадавацца за іх.
  
  – Цудоўна, – заявіла яна пасля таго, як усе трубкі стрэлілі ў бок Вяршыні хоць бы раз. – А дзе тыя, што прызначаныя спецыяльна для крумкач?
  
  – Так, бо тут няма крумкач, – адказаў Лонга, – мы ўсталявалі загараджальную лінію, птушкам і блізка не падабрацца.
  
  – Добра. Зарадзі усе жэрдкі на поўную магутнасць, я іх опробую.
  
  – У нас усё на мазі, – сказаў мне Круты. – Добрых жэрдак на шэсць больш, чым мы разлічвалі, а астатнія б'юць не менш чым на мілю. Ох, і надерем ж кой-каму азадак!
  
  Усе яны, нібы дзеці малыя, радаваліся сваім цацкам. А пушчы ўсіх радавалася Спадарыня – аж приплясывала ад захаплення, як пятнаццацігадовая.
  
  Хлопцы ўжо ўкладвалі інструменты ў фургоны. Аднак прыцэльныя сталы не разабралі. Іх толькі павярнулі ў іншы бок, а ў цісках заціснулі самыя магутныя жэрдкі.
  
  Лофтус, Лонгинус і Алей з'едліва пасмейваліся. І нават у Спадарыні быў такі выгляд... амаль як у Аднавокага або Гобліна, калі хто-небудзь з іх ладзіў іншаму подлянку.
  
  Мне ўсе гэтыя падрыхтоўкі не падабаліся.
  
  – Гэй, вы што задумалі?! – спытаў я, напусьціўшы на сябе строгасць. – А ну спыняйце...
  
  Тут за ўсё, што адбываецца адказваў я.
  
  Не звяртаючы ўвагі на мае пратэсты, уся кампанія стралкоў, у тым ліку Спадарыню, братоў-механікаў, Алею і Крутога, сабралася каля сталоў, паджартоўваючы наконт магчымасцяў самых вялікіх жэрдак.
  
  – І думаць не смейце! – я спрабаваў спыніць выпрабавальнікаў.
  
  Свойственники мне дыхалі ў патыліцу. Мала што зразумеўшы з пачутага і ўбачанага, яны нутром чулі: ладзіцца што-то неверагоднае.
  
  – Не рабіце гэтага! – у апошні раз узмаліўся я.
  
  Дваццаць дзве бамбукавыя трубкі разрадзіліся амаль адначасова. Чортавы стрэлкі праводзілі позіркам шары, накіраваліся да паўночна-захад – туды, дзе ў маім уяўленні маланкі разадралі хмару варання.
  
  Праўда, зараз усё адбывалася наяве.
  
  Логава Душелов знаходзілася як мінімум у дзесяці мілях ад нас, але вогненным шарам, каб пераадолець гэтую адлегласць, спатрэбілася не больш за дзесяць секунд. А то і пяці. Я занадта ашалеў, каб дакладна меркаваць аб часу. Дым, агонь і ўсякая дрэнь ўзляцелі аж на паўмілі у вышыню, што прывяло кампанію ў яшчэ большы азарт. Спадарыня і яе хлопцы пачалі выпускаць вогненныя шары чэргамі па чатыры ці пяць за раз. Лесу ў аддаленні літаральна ускіпеў. Нават з такой адлегласці я бачыў, як велічэзныя дрэвы ўзнімаюцца на тысячу футаў.
  
  Я ведаў, што ў некаторых з гэтых дрэў таўшчыня ледзь ці не ўдвая больш майго росту. А цяпер яны куляліся, і гарэлі, як жонглерские паходні.
  
  А зваліўшыся, не згасалі. Увесь лясны масіў ператварыўся ў горан жахлівага вулкана.
  
  Трэба думаць, у той дзень загінула нямала крумкач. А ўжо Душелов дакладна было не да смеху.
  
  
  
  88
  
  Для людзей вельмі многае значаць рытуалы. Стары загадаў мне прыступіць да чытання вынятак з Аналаў: калі-то ён займаўся гэтым сам, але з тых часоў шмат вады выцякло. Аднак Капітан працягваў верыць, што кожнаму з братоў неабходна ведаць даўжэзную гісторыю Атрада, у якой знойдзецца месца і для яго. Костоправ нават загадаў камандзірам навучыць таглиосскому ўсіх, хто яшчэ не гаварыў на гэтай мове, каб браты разумелі адзін аднаго. А то ж і праўда – што ні салдат, то дыялект. Не ўзгадваю, каб у Аналах гаварылася пра часы, калі Атрад быў гэтак жа разноязычным.
  
  Так ці інакш, ад гэтай работка мне было не адмазацца. А таму я быў вымушаны кожныя некалькі дзён матацца ў штаб на агульны сход.
  
  Абудзілі мяне водар здаваўся чароўным. Я высунуўся з нашай пастаянна обновлявшейся зямлянкі і, раздзімаючы ноздры, спытаў у Тай Дэя:
  
  – Чым гэта пахне?
  
  – Ноччу дзядзечка Дой здабыў дзіка. Так што сёння ў нас будзе смажаная свініна.
  
  – Хочацца верыць, што і мне дастанецца кавалачак.
  
  – Яна будзе гатовая яшчэ не хутка. І ты прасіў нагадаць наконт ранішняй нарады.
  
  – Тваю ж маць! – Бываюць нарады, на якія лепш не спазняцца. – Добра, прибереги маю порцыю.
  
  Я мала-трохі прывёў сябе ў парадак. Аб душы, стрыжкі барады або кладцы валасоў не варта было і марыць, але затое я мог ополоснуть твар і выкалупаць усякую дрэнь, назапашаную паміж зубамі. Дарэчы, хацелася б ведаць, што стане з нашымі сківіцамі, калі мы ў бліжэйшы час не адшукаем Аднавокага? Ён загаворваў ад зубнога болю, і гэтыя працэдуры дзейнічалі, але іх патрабавалася паўтараць кожныя два гады. Яго чары кволыя, але людзі, якія ўступілі ў Атрад за апошні час, не маюць нават такой абароны.
  
  Тай Дэй з маёй порцыяй не замарочваўся – проста зняў кабанчыка з агню і разам з тушай паплёўся за мной. Ад гэтага малога не улизнешь, як ні старайся.
  
  Я па-ранейшаму хадзіў пешшу. Дрымота так і не вярнуў мне каня. І не вярнуўся сам, хоць часу прайшло ўжо дастаткова. Ён знік, калі перасякаў горы. Пошукі ў свеце духаў нічога не далі. Я баяўся горшага.
  
  Дзве укормленыя вароны суправаджалі мяне, перепархивая з куста на скалу, – адзінае сведчанне таго, што Душелов перажыла абстрэл і не страціла цікавасці да нас.
  
  Баба яна, вядома, ненармальная, але зацятасці ёй не займаць.
  
  Спадарыня сказала, што яе сястра не згарэла толькі таму, што села на дыван Ревуна і паляцела на поўнач, дзе ўступіла ў перамовы з Радишей.
  
  Мне ніхто не загадваў шукаць Душелов. Наадварот, загадана было ўцякаць адсюль, ці я учую яе прысутнасць, як, зрэшты, і прысутнасць Кины. Ад Вэнджанага цяпер амаль не было толку, і начальства не жадала пазбавіцца другога вандроўцы ў свет духаў.
  
  Вось і слаўна.
  
  Мы спусціліся па схіле, і перш, чым сталі падымацца па іншаму, я азірнуўся і заўважыў дзядзечку Доячы. У апошні час ён нярэдка цягаўся за намі, прычым з такім выглядам, быццам у любы момант чакаў нападу. І не прыбіраў далоні з рукаяці Бледнага Жазла.
  
  А яшчэ ён прымусіў нас з Тай Дэем аднавіць навучальныя баі. Проста не даў нам выбару: або отбивайся, або сноси пабоі. Трэніравальны драўляны меч лупіць так жа балюча, як і любая дубінка.
  
  Праўда, мне здавалася, што я ўжо зняверыўся дзядзечку Доячы ў маёй здольнасці авалодаць фехтовальным майстэрствам. Ды і сам страціў надзею ўдзяўбці ў яго башку, што ёсць розніца паміж адзінокім ваўком і салдатам, якія змагаліся плячом да пляча з таварышамі. Ён гэтага не разумеў ці рабіў выгляд, што не разумее. Затое не даводзілася сумнявацца ў тым, што ён увесь час напагатове. Чаму – я не пытаўся. Некалі было, ды і няма чаго – зразумелага адказу ўсё роўна не даб'ешся.
  
  Я дастаткова доўга матаўся з Вэнджаным, каб гэта зразумець.
  
  – Мы грыбы, – нагадаў я Тай Дэю.
  
  – Што?
  
  – Грыбы. Нас трымаюць у поцемках і кормяць конскім гаўном.
  
  Ён мог бы ўспомніць, што я маю на ўвазе, але яму гэта было нецікава. Як і большасці прибившихся да Атрада нюень бао.
  
  – Добра, не бяры ў галаву.
  
  Дзядзечка Дой паспрабаваў было праскочыць за мной на нараду, але двое гадзінных рашуча заступілі яму дарогу, і ён палічыў за лепшае застацца з супляменнікамі. Раней трымаўся ад іх убаку, а цяпер, здаецца, пачаў шукаць Джо-Джо, былога целаахоўніка Аднавокага, малога, які славіўся нелюдзімым нават сярод нюень бао.
  
  Я нырнуў у зямлянку Старога.
  
  Там ужо сабралася процьма народу. Трэба думаць, толькі мяне і чакалі.
  
  – Пачнем, – адразу заявіў Костоправ. – Па-першае, мы атрымалі данясенне, якое пацвярджае першапачатковыя звесткі: Могаба наняўся на службу да Радише, ён ужо збірае войскі на поўдзень ад Дежагора. Дакладнае размяшчэнне пакуль даведацца не атрымалася, але ўжо ходзяць чуткі, быццам салдаты зганяюць мясцовых з самых ўрадлівых зямель, каб пракарміць армію. Гэта ў яго духу. Таглиосская вярхушка пакуль не мае адзінага плана дзеянняў. Здаецца, многія аддалі перавагу б і зусім пра нас забыць.
  
  Крыніцы інфармацыі Капітан раскрываць не стаў. Частка звестак ён атрымаў ад мяне і ад Спадарыні, блуждавшей з духам, калі ад Вэнджанага яшчэ можна было чаго-то дамагчыся.
  
  – Хутчэй за ўсё, – дадаў Костоправ, – Могабе не абысціся без падтрымкі сект. У жрацоў, якія трымаюць злосць на нас ці нашых сяброў, знойдуцца для яго невялікія дапаможныя атрады.
  
  Пры гэтых словах ўхмыльнуўся Нож.
  
  89
  
  Маўчанне зацягвалася. Я ўзяў парэпаную кружку, плюхнуў сабе з шипевшего каля грубага ачага чайніка горкай, як распоследняя мікстуры, бурды, якую тут выдавалі за чай. Адразу стала зразумела, чаму ўвесь гэты чаек не выхлебали да мяне. Я прыкінуўся, быццам атрымліваю асалоду ад.
  
  – Клеці, – спытаў Костоправ, – што скажаш наконт пасеваў?
  
  Толькі ў Чорным Атрадзе найбуйнейшы спецыяліст па асаднай тэхнікі можа адказваць яшчэ і за сельскую гаспадарку.
  
  – Нічога новага, – адазваўся Клетус. – Ураджай чакаецца хвацкі, і сабраць яго можна будзе раней, чым прадказвалі мясцовыя. Так што затрымацца тут – не самы горшы варыянт.
  
  Клетус з братамі былі заўзятымі прыхільнікамі ідэі асталявацца ў гэтых краях, паколькі лічылі, што новае зброю дазволіць нам абараніцца ад самых рашучых ворагаў. Аднак больш важкіх аргументаў у іх не было.
  
  Размова ішла галоўным чынам аб тым, што Атрад стагоддзямі прадзіраўся скрозь пекла і, мабыць, упершыню за сваю доўгую гісторыю авалодаў багатай правінцыяй і надзейнай крэпасцю. Усе нашы ворагі знаходзяцца пакуль далёка і ў бліжэйшы час наўрад ці захочуць нас патрывожыць. Агульныя развагі, накшталт таго, што віды на добры ўраджай можна лічыць сведчаннем прыхільнасці багоў, я прапускаў міма вушэй, але схамянуўся, калі Лонгинус завёў размову аб тым, што нам няма каго больш баяцца.
  
  – ...Радиша страціла добрую палову сваёй сілы, і ёй давядзецца прыкласці немалыя намаганні для захавання ўлады, а тут без жрацоў не абысціся. Але яны, пры ўсім іх страху перад намі і нянавісці да Нажа, не захочуць саджаць сабе на шыю новую рэгулярную армію, занадта вялікая цана яе зместу і пагроза іх уладзе...
  
  Усё гэта я чуў і раней. Быццам бы жрацам і Радише ніколі не праспяваць і ўсё такое... Лонга выдае жаданае за сапраўднае; я ж, попутешествовав з духам, даведаўся сітуацыю знутры.
  
  – Баюся, прыяцель, што ты не мае рацыю, – перапыніў я яго. – Рана ці позна сюды завітаюць госці. Магчыма, нават раней, чым хацелася б нам.
  
  Мне ўдалося нават прыцягнуць увагу Старога. Папярэджваючы пытанні, якія тычацца гэтак выбітнай дасведчанасці, я сказаў:
  
  – Бачанне было.
  
  Ужо амаль усім было вядома аб маіх ўявах. Але ніхто не ведаў, як гэта працуе і наколькі яно надзейна. Я не хацеў турбаваць тых, каго лічыў неабыякавымі да маім лёсе: хай думаюць, што гэта прыступы, так і не перасталі мяне даймаць пасля аблогі.
  
  Спадарыня поцокала мовай – благая звычка, якая з'явілася ў яе нядаўна, чаго сама яна, трэба думаць, не заўважала. Усё-такі яны з Костоправом старыя. Касцяк Атрада відавочна мае патрэбу ў амаладжэнні.
  
  – Не мог бы ты расказаць аб сваім бачанні, Мурген? – пацікавілася яна. – Ці дачакацца, калі ты яго апішаш ў кнізе?
  
  Спадарыню раздражнялі выпраўлення, ўносяцца мной у яе тым Аналаў. Але сёе-каму з удзельнікаў тых падзей яны прадстаўляліся некалькі інакш, чым ёй.
  
  – Самае галоўнае ў ім тое, – адказаў я, – што наш стары прыяцель Могаба і праўда знайшоў сабе работку.
  
  Людзі, якія сабраліся зашептались. Яны што, думалі, быццам Стары жартуе?
  
  – З маіх сноў шмат не вывудзіць, – працягваў я, – бо ўлады над імі ў мяне няма. Часам я вяртаюся ў мінулае, але не заўсёды туды, куды хацеў бы патрапіць, каб высветліць, чаму здарылася менавіта тое, што здарылася. У астатнім мне даводзіцца спадзявацца на данясення нашых сяброў, як і ўсім іншым.
  
  Усё-такі ў нас засталіся на поўначы сябры, якія пастаўлялі дакладныя звесткі, якія я правяраў пры першай магчымасці.
  
  У апошні час мы часта звярталіся да дапамогі Вэнджанага. Ён ужо не знаходзіўся ў коме, і справа відавочна ішло да абуджэння. Спадарыні даводзілася прыкладаць намаганні, каб дамагчыся ад яго вынікаў. Якія яна аддавала перавагу выкарыстоўваць ва ўласных інтарэсах.
  
  – Але варта выказаць здагадку, што Душелов падтрымлівае сувязь з Могабой, – працягваў я. – Гэта яна парэкамендавала яго Радише. Магчыма, тая і звязалася-то з ім толькі з-за боязі, што жрацы абыдуцца без яе. Наш прыяцель ўжо абяцаў святошам злавіць і Нажа, і Спадарыню.
  
  У той момант, калі Радиша выступіла супраць Атрада, за гэтых дваіх было абяцана буйное ўзнагароджанне.
  
  Могаба ніколі не дазваляў няўдач пахіснуць яго ўпэўненасць у сабе.
  
  – Я мог бы нанесці ўдар першым, – узрушыўся Нож. – Было б пацешна іх переловить і паглядзець, як будуць курчыцца.
  
  – А вось гэта кінь, – абарваў яго Костоправ, не схільны да фантазерству. – З Могабой такія нумары не праходзяць – як бы ён сам на твае карчы не полюбовался. Синдав, што думаеш?
  
  – Пакуль нічога. Я ўпершыню пра гэта чую, Капітан, і мне не перашкаджала б паразважаць.
  
  – Падумай ўслых.
  
  – Могаба адзін. – Синдав меў на ўвазе, што ў Могабы не засталося сапраўдных прыхільнікаў: верныя яму людзі, што пакінулі разам з ім Атрад, палеглі ўсе да аднаго. – Не выключана, што ён ужо дарэшты азвярэў і мае намер у што бы то ні стала з табой расправіцца. Таму што лічыць сябе несправядліва пазбаўленых звання Капітана, якое належала яму па праве нараджэння.
  
  Костоправ хмыкнуў – ён не пачуў нічога новага.
  
  – Мурген, як хутка ён адужэе і учэпіцца нам у азадак? У нас на падрыхтоўку войскаў сышло чатыры гады, а потым мы ледзь не перадохлі падлы з голаду. Калі б Радиша падманула нашы чаканні і не ўстала на шлях здрады, нам цяпер жылося б яшчэ горш. У бітвах мы страцілі не больш народу, чым я чакаў, а ад хвароб і таго менш.
  
  Пра тое, што мы выступілі ў такую пару, калі ні адна армія не пачынае кампанію, Костоправ не згадаў.
  
  – Дарэчы, аб колькасці, змяншэння і ўсім такім, – умяшаўся Бадья. – Апошняя група таглиосцев, якія жадалі вярнуцца дадому, пайшла ўжо даўно.
  
  Спадарыні заставалася толькі канстатаваць відавочнае:
  
  – Могабе не прыйдзецца марнаваць час на навучанне навабранцаў. Мы ўжо падрыхтавалі для яго салдат.
  
  – А чаго менавіта чакае ад Могабы Радиша? – спытаў мяне Костоправ.
  
  – Жрацы мяркуюць, што ён павінен забяспечыць кантроль над тэрыторыямі, отвоеванными у Гаспадароў Ценяў. Многім падабаецца ідэя прайсціся па іх агнём і мячом. Але Баба лічыць, што яго задача – ўтрымліваць нас на поўдзень ад гор.
  
  Я хохотнул:
  
  – Работка тая ж, што і на службе ў Длиннотени. Закаркаваць бутэльку, толькі з іншага канца.
  
  – Аднойчы ён прыйдзе сюды, – сказаў Иси. – Синдав цалкам мае рацыю.
  
  Костоправ зноў хмыкнуў:
  
  – Калі ён не притащит з сабой хаця б палову таго страявога лесу, папяровых змеяў, бамбука і не выступіць летам, то яму ні за што...
  
  – Сяляне прыцягнуць сюды ўсё неабходнае, – перабіў Лонгинус. – А потым можна будзе іх з'есці.
  
  Синдав, Очиба і Иси насупились.
  
  – Добра, – сказаў Костоправ. – Бліжэй да справы. Выснова такая: у Таглиосе адбываюцца немалаважныя падзеі, і частка з іх не з'яўляецца для нас таямніцай дзякуючы відзежаў Мургена.
  
  Усе чакалі, што яшчэ скажа Стары, але ён змоўк. Зацягнулася паўзу перапыніла Спадарыня:
  
  – Ёсць яшчэ адна праблема. Душелов.
  
  Гэта было сапраўднай праўдай. Душелов не адказала на шквальны агонь Спадарыні і наогул як скрозь зямлю правалілася, але я нутром чуў, што яна дзе-то непадалёк. Стаілася, атачыўшы сябе ўсялякімі чарамі, але напэўна не ўпусціць магчымасці падбудаваць нам гадасць.
  
  Пра дзяўчынку ніхто нават не згадаў. Я ведаў, што яна была вывезены з Вяршыні, прычым не Киной, да якой з маленнем заклікала, а Душелов, не якая зведала да яе ніякіх роднасных пачуццяў. Зрэшты, сэрца Костоправа і Пані таксама не лучились любоўю да малютцы. Што нядзіўна: са сваёй дачкой яны размаўлялі не больш, чым з любым дзіцем, якія нарадзіліся ў той жа дзень і гадзіну на іншым канцы святла.
  
  Я трымаў язык за зубамі. Меркавалася, што без загаду мне і думаць аб Душелов не варта. Стары больш не меў намер трываць маіх самоволок. З яго хапіла знікнення Дрымоты.
  
  – А як наконт тваёй цешчы, Мурген? – пацікавіўся Костоправ. – І Гобліна з Аднавокім?
  
  – Ні слыху ні духу.
  
  Хоць бы ў гэтым Стары не можа абвінаваціць мяне. Зрэшты, не выключана, што яшчэ прыдумае нагода.
  
  Апошнія звесткі ад Гобліна мы атрымалі, калі некалькі яго хлопцаў даставілі ў лагер Прабриндра Дра ў кайданах і Лізу Бовок, злосна рычавшую з усталяванай на возе клеткі. Уласна, мы не атрымалі звесткі, а адных толькі палонных: хлопцы ведаць не ведалі, дзе Гоблін цяпер і якія яго намеры. Але я не думаў, што яго знікненне ўваходзіла ў сакрэтныя планы Старога. Нават Костоправ не можа разлічваць на столькі хадоў наперад. Чортаў калдун обделывал нейкія свае справункі.
  
  Зрэшты, я шукаў яго не так ужо і заўзята. Сны цяпер прыходзілі да мяне нячаста, і кожны раз я перш за ўсё выпраўляўся да Сары. І да майго сына – ненаглядному лопочущему малому, якому яна дала мянушку Тобо. Сапраўднае імя ён атрымае пасля нашай сустрэчы.
  
  Яна цвёрда вырашыла уз'яднацца са мной, хоць да цяперашняга часу нават у балотнай глушы дачуліся пра разладу паміж Радишей і Чорным Атрадам. Ўздумай Сары бегчы з храма, яна падвергнулася б рызыкі: усіх нюень бао, покидавших свае балоты, таглиосцы падазравалі ў сімпатыях да Атраду.
  
  З Сары не спускалі вачэй, паколькі цяпер, калі яна вырашылася ад цяжару, уцёкі прадстаўляўся куды больш верагодным. Але яна, годная дачка сваёй маці, абраўшы партызанскую тактыку, уходала жрацоў ўсялякімі капрызамі, з тым каб яны, калі прыйдзе гадзіна, не праявілі асаблівага імпэту ў яе пошуках.
  
  Костоправ паглядзеў на Спадарыню. І ўсе астатнія таксама: не загаворыць яна зноў аб сваёй сястры, якая ні ў каго з нас не йшла з галавы. Ізгоі па-ранейшаму ўсміхалася ўдача, і яна па-ранейшаму мела на нас зуб, хоць ужо задаволіла нам кучу гадасцяў. Ёй заставалася хіба што ўсіх нас перабіць. Чорт вазьмі, уступаючы ў Атрад, кожны з нас падпісаў сабе смяротны прысуд.
  
  – За пару начэй прапала некалькі салдат, – паведаміла Спадарыня. – Некаторыя, напэўна, проста дэзертыравалі, але не ўсё... – Яна падняла руку, і Иси з Синдавом ўнеслі і паклалі на падлогу брудны вялікі вузел.
  
  Я не скарыстаўся выпадкам і не нагадаў Старому, што, дазволь ён нам перабрацца ў крэпасць, ва ўсіх былі б пакоя з сапраўднымі мужчынам і жанчынай і сапраўднай мэбляй.
  
  – Магчыма, будзе пахнуць, – папярэдзіла Спадарыня.
  
  Ох-ох! Иси з Синдавом разматалі вузел і явілі нашым поглядам труп, вонявший зусім не так моцна, як я баяўся, паколькі нябожчык усох, уподобившись старой муміі. Яго рот быў разинут ў бязгучным крыку, – падобна, небарака памёр у страшных пакутах.
  
  – Гэта праца Цені, – сказаў я, хоць у словах не было патрэбы: шматлікія раны казалі самі за сябе.
  
  Костоправ паглядзеў на мяне. Я паціснуў плячыма:
  
  – З таго часу, як я пастаўлены вартаваць Вароты, гэтыя гады праз іх не праскокваюць.
  
  У сказаным я не сумняваўся – прорва хоць адна Цень, не абышлося б без вялікай мітусні.
  
  – Стала быць, Брама на завале, – кіўнуў Костоправ. – Выходзіць, яна адлавілі тыя Цені, якіх ўпусціў сюды яшчэ Длиннотень.
  
  Душелов стала новай Гаспадыняй Ценяў. І цяпер, падобна, яна адточвае сваё майстэрства.
  
  – Супраць такой пагрозы мы не можам прыняць ніякіх мер, хіба што не хадзіць паасобку і без бамбука... – пачала было Спадарыня, але асеклася і здзіўлена ўсклікнула: – Гэй, што гэта з ім?
  
  Пад «іх» разумеўся отрядный летапісец, ні з таго ні з гэтага пачалі выдаваць дзіўныя гукі і тузацца самым дзіўным чынам – нібы спрабаваў праглынуць уласны мову. Але пра гэта мне распавялі потым.
  
  Я трапіў на раўніну костак, ва ўсе яе месца адначасова, на міг, які доўжыўся цэлую вечнасць. А затым, замест якая стала ўжо звыклай сустрэчы з абледзянелых старичьем, праваліўся ў мінулае, у час аблогі Дежагора. Павярнуўшыся птушкай, я кружыў над паміраючым горадам, раскрываючы дзюбу і выдаючы крыкі – не мае, а мне навязаныя вар'яцкай жанчынай. Я быў бездапаможны, нібы падхопленая ураганам мошка; усе патугі вызваліцца ні да чаго не прыводзілі. Я бачыў бездань смерці і мора адчаю, але ва ўсім гэтым не было нічога новага, не перажытага мной наяве. Магчыма, Душелов схапіла мяне паходзячы і зашвырнула у мінулую, сама не ведаючы навошта. Так ці інакш, я матляўся на ветры, думаючы толькі аб тым, як бы перажыць і гэтую буру.
  
  Затым прыйшла цемра.
  
  
  
  90
  
  Ачуўся я ў адгароджаны фіранкай частцы пакоя, дзе раней трымалі Вэнджанага. Было цёмна. Я не чуў ні гуку і паняцця не меў аб часу, але адразу зразумеў, што нарада скончана. А паспрабаваўшы ўстаць, адчуў, наколькі аслабеў: ногі подломились – і я вываліўся за фіранку ў нішу. Там паўстала нейкая мышыная валтузня, але беднага святла хапіла, каб выявіць грызуна. Гэта быў Тай Дэй, і ён корпаўся ў паперах. Целаахоўнік тут жа вярнуў іх на месца і напусціў на сябе нявінны выгляд. Зрэшты, яго цікаўнасць і сапраўды магло быць зусім нявінным: чытаць ён не ўмеў.
  
  – Нарэшце-то, – сказаў Тай Дэй, дапамагаючы мне ўстаць. – Я ўжо турбаваўся. Што здарылася?
  
  Мае калені ператварыліся ў ваду.
  
  – Прыступ. Накшталт тых, што былі ў мяне ў Дежагоре і Таглиосе. А дзе ўсе?
  
  – Сышлі некалькі гадзін таму. Нават ахову знялі.
  
  – Калі гэта здарылася? Нарада пачалося рана раніцай.
  
  – За гадзіну да заходу.
  
  – Тваю ж маць! Гэта што ж, я цэлы дзень праваляўся?
  
  Я заклапаціўся пошукамі ежы. Пасля прагулак з Вэнджаным ежа дапамагала, але цяпер справа ішла інакш. Ва ўсякім выпадку, жорсткая, халодная пераварены бараніна не прывяла мяне ў норму. А нічога іншага не знайшлося.
  
  Больш за ўсё хацелася глынуць чаго-небудзь хмельнага. З знікненнем Аднавокага мы не засталіся без самагоншчыкаў: Корд Мэзер з Плеценым Лебедзем працягнулі яго несмяротнае справа. Гэтыя хлопцы аддалі перавагу не вяртацца ў Таглиос. Падобна на тое, Корд больш не цягнула ў пасцель да Радише. Але іх зелле было не лепшай якасці, ды і здабываць яго даводзілася праз пасярэднікаў: усе, што мы рабілі выгляд, быццам няўхільна выконваем дысцыпліну.
  
  Зусім нядаўна ў мяне зарадзілася здагадка наконт таго, дзе мог прыхаваць свой агрэгат Аднавокі. У маёй ранейшай зямлянцы мелася асобнае памяшканне з плеценымі сценамі – я там захоўваў Аналы і сякія-такія асабістыя рэчы. Гэтая будка не развалілася. А будаваць яе дапамагала матухна Гота.
  
  Хістаючыся і чапляючыся за што папала, толькі б не грымнуць, я вылез з бярлогі Костоправа.
  
  – Ну чаму ён не хоча перабрацца ў хрэновае крэпасць? – прамармытаў я, азіраючыся. – І дзе, чорт пабяры, усё?
  
  Вакол – ні адзінай рожы. Я наогул не ўбачыў людзей бліжэй, чым у руінах Кьяулуна, і трошкі струхнул. Ці сапраўды мне ўдалося вярнуцца ў рэальны свет? Можа, і гэта нейкі фокус Душелов?
  
  – Усе сышлі, – паўтарыў Тай Дэй такім тонам, нібы гаварыў з непанятлівы дзіцяці. – Нават вартавыя. Інакш, я не змог бы трапіць у жыллё Вызваліцеля.
  
  З некаторых часоў Старога ўсё часцей называлі так.
  
  – Я правільна зразумеў: дзядзечка Дой адправіўся прыгледзецца за імі?
  
  Тай Дэй пакінуў мой пытанне без адказу. Я пайшоў да свайго былому жылля. Па параўнанні з той нара, з якой я перабраўся сюды, яно цалкам магло сысці за палац.
  
  Спадарыня са Старым ператварылі мой палац у турму. Бакавы лаз, прорытый ў схіле пагорка спецыяльна для дзядзечкі Доячы і матухны, выходзіў на пляцоўку для практыкаванняў з мячом. Цяпер тут быў загон, абнесены плотам з трафейных копій. За агароджай, тужліва паклаўшы морду на лапы, ляжала відавочна змірыліся са сваёй доляй Ліза Бовок. Непадалёк – але, зразумела, па-за межамі дасяжнасці форвалаки – хадзіў Прабриндра Дра. Усім сваім выглядам князь даваў зразумець, што лічыць тое, што адбываецца з ім толькі часовым прыкрым непаразуменнем. Ні Длиннотени, ні Ревуна, ні Нарайяна Сінгха я не ўбачыў. Душиле, напэўна, і не хацелася вылазіць з-пад зямлі: разумна было не нагадваць лішні раз аб сваім існаванні. Але вось Длиннотени, панічна боявшемуся цемры, дакладней, таго, што магло ў ёй хавацца, даводзілася несалодка.
  
  Былы Гаспадар Ценяў дарэшты страціў былое ганарлівасць і цяпер амаль няспынна хныкаў і дрыжаў. Ён губляў вагу, у што цяжка было паверыць.
  
  Смурод стаяла жудасная: ўтрымліваліся палонныя горш, чым звяры ў самай ubogi звярынцы. Праўда, стаўленне да іх было розным. Больш за ўсіх, зразумела, дасталася Длиннотени і былому святому обманников. Равун, хоць і лічыўся сярод ворагаў Спадарыні, не выклікаў у яе асаблівага гневу. Яго кармілі аб'едкамі, а ў астатнім амаль не прызнавалі увагай. Як і форвалаку, калі яна вяла сябе прыстойна.
  
  Куды лепш звярталіся з Вэнджаным і Прабриндра Дра. Становішча апошняга нават можна было назваць прывілеяваным.
  
  – Каб выветрить такі смурод, патрэбна добрая бура, – заўважыў я, зірнуўшы на неба і не ўбачыўшы ніякіх прыкмет яе набліжэння.
  
  Тай Дэй толькі хмыкнуў у адказ і раптам насцярожыўся: прыўзняўся на дыбачкі, ноздры раздзьмуваліся, галава злёгку пагойдвалася. Ён прыслухоўваўся.
  
  Я замёр, ведаючы, што яго слыху можна давяраць. Праз некаторы час і я ўлавіў гукі, якія даносіліся з зямлянкі, – здавалася, хтосьці скрабецца. Мне так і не ўдалося зразумець, чаму Длиннотень і Нарайян Сінгх пакінутыя ў жывых. Магчыма, Спадарыні і Костоправу яшчэ прыйдзецца пра гэта пашкадаваць.
  
  Спадарыня лічыла, што гэтыя мярзотнікі ёй могуць спатрэбіцца. Дзе-небудзь, калі-небудзь. На што-небудзь.
  
  – Трэба высветліць, што там, – сказаў я без усякага энтузіязму, таму што не чакаў нічога, акрамя лішніх праблем.
  
  І куды прапаў дзядзечка Дой? Ён са сваім мячом цяпер апынуўся б вельмі дарэчы – з сабой у мяне не было зброі, акрамя лёгкага тычкі, зараджанага трыма шарамі.
  
  Тай Дэй падышоў да кучы дроў, прынесеных для патрэб штаба тенеземскими сялянамі, ухапіў сук даўжынёй у ярд, з патаўшчэннем на канцы. І даў мне знак, каб рухацца наперад.
  
  Слізгануўшы ўніз, я рыўком расчыніў дзверы, і мне прама пад ногі вываліўся Нарайян Сінгх. Былы святой обманников доўга прасядзеў у цемры – ад прыроды смуглявая скура набыла хваравітую бледнасць. Магчыма, Спадарыня не проста трымала гэтага тыпу пад замком, у кучы яго ж уласнага лайна, але і рабіла з ім яшчэ што-то. Вядома, яна бывала мягкосердечной – калі ёй хацелася. Але хацелася ёй гэтага нячаста.
  
  Тай Дэй з'ездзіў яму па галаве, і заслужана. Даўніна Нарайян на сваім вяку тварыў зусім не сардэчна, ён заслужыў кожнае імгненне болю і страху. Іду ў заклад, яго багіня покатывалась са смеху кожны раз, калі знаходзяць час пра яго ўспомніць. І цяпер яго мукі напалову складаліся з чаканні таго дня, калі Спадарыня вырашыць з ім разабрацца – старонна і ўмела, без спешкі і ласкі.
  
  – Будзь асцярожны, – сказаў я Тай Дэю.
  
  Той у адказ толькі буркнуў. Яго фізіяномія была каменнай, нават для нюень бао. Ён не забыўся на Тое Тана.
  
  – І думаць не думай, – сказаў я, адгадаўшы яго думкі. – Спадарыня цябе жыўцом зажарит. Акрамя таго, усярэдзіне ёсць і іншыя. Яны куды горш Сінгха.
  
  Кажучы «горш», я меў на ўвазе, што яны здольныя даставіць больш клопатаў. І Длиннотень, і Равун былі ў кайданах, з металічным вехцем ў роце. У дадатак Длиннотень не еў са дня свайго палону. Я лічыў, што галодны калдун – гэта калдун спакойны. Але, відаць, памыляўся. Нават голад не ўтаймаваў гадаў канчаткова, хоць у абодвух ледзь хапіла сіл падпаўзці да парога. Яны, павінна быць, верылі, што дзверы адкрыў Нарайян.
  
  – Трэба было понадежней ўмацаваць сценку будкі, – заўважыў Тай Дэй.
  
  – Падобна, нікога гэта не турбавала, – сказаў я. – Глядзі за імі, але нічога не чапай. І нікога. Я ператваруся імгненнем.
  
  Тай Дэй зноў буркнуў. Ён быў вельмі моцна расчараваны.
  
  – Прыйдзе яшчэ наша чарга, – паабяцаў я яму.
  
  Вэнджаны таксама знаходзіўся ўнутры. Ён амаль не змяніўся – горш выглядаць ўжо проста няма куды. Яго адзенне ператварылася ў спарахнелыя шматкі. Ён быў скаваны ланцугамі. Адна з іх цягнулася назад, у цемру.
  
  Астатнія палонныя таксама павінны былі сядзець на ланцугах, аднак ім нейкім чынам удалося вызваліцца. Цікава, здолей гэтыя гады ажыццявіць свой задума і змыцца, пацягнулі б яны з сабой і Вэнджанага? Было б цікава паглядзець на іх вяртанне ў свет, цалкам змяніўся за той час, пакуль яны тут отлеживали бакі.
  
  Пераступіўшы праз ведзьмака, я нашарил і запаліў маленькую лямпу. Калі не лічыць вонищи і бруду, усё захавалася ў тым жа выглядзе, у якім было пакінута. Ірваны хустку Готы так і валяўся на колченогом крэсле, вынесеным у свой час з руін Кьяулуна.
  
  Не было ніякіх сведчанняў таго, што палонныя праводзілі час у гэтай частцы зямлянкі.
  
  Ідучы за ланцугом Вэнджанага, я дабраўся да схаванай перагародкі, у якой выявіў дзірку. Сценка не выстаяла перад чыімі-то цярплівымі намаганнямі. Па той бок смярдзела яшчэ мацней. Мне здаралася бачыць куды менш запаганены свінарнікі.
  
  Палонныя не занадта старанна даследавалі сваю турму. Майго тайничка яны не выявілі. А вось хто-то іншы выявіў і знайшоў яму прымяненне. У памяшканні за дзіркай быў схаваны самагонны апарат Аднавокага, некалькі бутляў з гатовым прадуктам і куча ўсякай глупства, мабыць лічылася «скарбамі з разбуранага горада». Падчас начных блуканняў матухна Гота сабрала нямала хламу.
  
  Перш за ўсё я схапіў бутэльку і вырваў корак. У ноздры шибануло дрэнна вычышчаным спіртам. Я прыклаўся да горлышку, і ледзь вочы на лоб не вылезлі. Пяршак Аднавокага – пойла не для слабакоў. Аднак я зрабіў яшчэ адзін пякучы горла глыток, а затым падняў лямпу вышэй, каб агледзецца. Пакідаючы гэта логава, я пакінуў у тайніку сякія-такія штучкі – не настолькі важныя, каб цягнуць іх за Вароты Ценяў. У сутнасці, у мяне не было нічога каштоўнага.
  
  За кучай хламу я заўважыў нешта загорнутае ў холстину, працягнуў руку і выпадкова закрануў локцем цэлы штабель складзеных набок гліняных бутэлек.
  
  Ага! Стала быць, Аднавокі мае намер сюды вярнуцца. Нават невук накшталт мяне ведае, што бутэлькі з півам не пакідаюць у гарызантальным становішчы навечна.
  
  Ад майго штуршка штабель раскатился, некалькі посудин разбілася, забрызгав і мяне, і ўсё вакол пенай. Падхапіўшы адну з бутляў, я пераліў частка яе змесціва ў ўласную горла.
  
  Нядрэнна, хоць драбніцу перебродило.
  
  – Гэй! – адгукнуўся я на кліч заставаўся звонку Тай Дэя. – Са мной усё ў парадку. Я знайшоў скарб Аднавокага.
  
  Мае словы можна было разумець і ў літаральным сэнсе. Карантышка прыхаваў не толькі хмельнае. Прадмет, загорнуты ў падраную рогожу, апынуўся не чым іншым, як вядзьмарскім дзідай. Аднавокі змайстраваў яго падчас аблогі Дежагора і пазней толькі даводзіў да розуму. Адна толькі інкрустацыя, сярэбраная і залатая, каштавала цэлае стан.
  
  Вось лішні доказ таго, што хрэнавы чарадзей мае намер сюды вярнуцца. Ён-то думаў, я не ў курсе, як старанна ён аздабляў гэты шэдэўр вядзьмарскага майстэрства.
  
  – А гэта што? – вымавіў я, заўважыўшы яшчэ адзін скрутак.
  
  Ніяк чортаў шпендрик займаўся не толькі дзідай? Ан няма, знойдзены мной прадмет не быў вырабам Аднавокага. То быў лук, лук са стрэламі. Я не адразу даведаўся пра гэта зброю – з тых часоў, як бачыў яго ў апошні раз, прайшло столькі гадоў, што і думаць страшна. Я лічыў, што яно даўным-даўно згублена.
  
  Гэты лук Спадарыня падарыла Костоправу у тыя далёкія часы, калі яна была сапраўднай Спадарыняй. У Старога заўсёды знойдзецца ў запасе якая-небудзь таямніца. Няўжо і знікненне Аднавокага – яго рук справа? Зрэшты, Костоправ мог і не ведаць пра луку.
  
  Я прыхапіў дзіду, лук і столькі гліняных пасудзін, колькі змясцілася ў охапке. Потым можна будзе паслаць за піўком Тай Дэя... Чорт, рукі занятыя, мне не ўзяць лямпу. Але ў канцы-то рэшт, жыў я раней ў гэтай нары ці не? Няўжо не выберусь вонкі? Ды і праз дзвярны праём пранікае слабы святло.
  
  Я ўжо крыху окосел, а таму, перешагивая праз Вэнджанага, яхідна заўважыў:
  
  – Не хацелася б мне апынуцца на тваім месцы, брандмейстер хрэнавы.
  
  Вэнджаны адкрыў вочы.
  
  Такога не здаралася ўжо гадоў пяць-шэсць. Я аж падскочыў. Вэнджаны таращился на мяне, і выгляд у яго быў зусім не прыязны.
  
  Захацелася як мага хутчэй выбрацца вонкі і грунтоўна сербануць піва.
  
  Тай Дэй вызваліў мяне ад часткі ношы, і ў яго руцэ таксама апынулася откупоренная бутлю. Палонныя, за якімі ён сачыў, ляжалі на ранейшых месцах, хоць у Нарайяна Сінгха, напэўна, прыбавілася сінякоў.
  
  – Куды, чорт пабяры, прапала ўся наша арда? – зноў заворчал я. – У мяне з'явілася работка, але мы не можам узяць ды сысці, пакінуўшы без пригляду гэтых тыпаў. Ад іх можна чакаць любой гадасці.
  
  Длиннотень, Равун і Нарайян Сінгх не жадалі заставацца ў зняволенні.
  
  Аднак цішыня турбавала мяне і па іншай прычыне. Яна магла азначаць яшчэ адну – такую жа безвынікова, як і ранейшыя, – спробу надзерці азадак Душелов.
  
  Я бачыў, да чаго прывёў уладкованы Спадарыняй абстрэл. Скалы памерам з дома былі прожжены наскрозь, амаль усе дрэвы ў цясніну ператварыліся ў попел. Сее-дзе скалы оплавились, дакладна васковыя свечкі.
  
  Але там не было трупаў, акрамя вароніных. І ніякіх сведчанняў таго, што нам удалося даставіць адчувальныя непрыемнасці Душелов або яе палонніцы.
  
  Жывыя вароны рагаталі сярод знявечаных скал.
  
  
  
  91
  
  Тай Дэй зноў буркнуў. У гэтыя дні ён быў асабліва гаваркі: часам прамаўляў аж па два прапановы ў гадзіну. Але цяпер такога красамоўства не спатрэбілася: ён проста пераклаў бутэльку ў левую руку, а правай паказаў наперад.
  
  Ага, вось і нашы. Вяртаюцца з таго боку, дзе цясніну Душелов. Цікава, што за нялёгкая іх туды панесла. Не верыцца, што Костоправ рушыў туды ўсю чараду з-за таго, што Душелов схапіла мяне ў працэсе нарады, хоць ён, напэўна, сцяміў, у чым сапраўдная прычына майго прыпадку.
  
  Затое ён цалкам мог зрабіць вылазку, каб займець Дрымоту. Што і адбылося.
  
  – Дзе вы яго знайшлі? – спытаў я Ваша Сіяцельства, ведшего пад аброць мула, запрэжанага ў волокушу, на якой ляжаў прывязаны рамянём Дрымота.
  
  Мяркуючы па ўсім, хлопцу дасталася неабыяк. Адзенне выглядала не лепш, чым у Нарайяна Сінгха, аб якім я распавёў Старому, ледзь яго ўбачыў.
  
  – Гэта проста цуд, што мы прыйшлі своечасова. Цяпер усё ў парадку, але цябе ёсць над чым падумаць, інакш у адзін цудоўны дзень гэтыя сволачы зладзяць нам салодкую жыццё. А як вы знайшлі Дрымоту?
  
  – На яго патруль наткнуўся каля цясніны, якое абстраляла Спадарыня. Хлопцы не ведалі, хто ён.
  
  Я хмыкнуў, прыгледзеўшыся да хлопца:
  
  – І каб забраць яго, трэба было перціся туды ўсёй натоўпам?
  
  – Натоўп спатрэбілася, каб яго знайсці... Скажы лепш, як твае справы? Што з табой здарылася?
  
  – Прыпадак. Накшталт тых, што здараліся ў Дежагоре.
  
  Ён нахмурыўся і пачаў камандаваць. Салдаты заняліся сваімі справамі, ад якіх іх адарвалі.
  
  – Ты ведаў, што ў Аднавокага прыхаваны твой лук?
  
  – Які яшчэ лук?
  
  – Той, які падарыла табе Спадарыня.
  
  – Не, не ведаў. Хаця... не памятаю. Можа, я і загадаў яму зберагчы лук для мяне на ўсялякі выпадак. Даўно ўсё гэта было. – Ён зморшчыўся і фыркнуў – ад мяне забойнае патыхала півам. – Што яшчэ адкапаў?
  
  – Процьму цікавага. У тым ліку доказы таго, што Аднавокі мае намер вярнуцца.
  
  Костоправ хмыкнуў. У прыцемках я не бачыў выразу яго твару. Раззлаваны ён маім нечаканым адкрыццём? Або проста разважае, якія яно адкрывае магчымасці?
  
  – Не магу паверыць, што ўвесь сыр-бор з-за аднаго толькі Дрымоты.
  
  – Спадарыня спадзявалася, што мы знойдзем там і Душелов – пришибленной.
  
  – З чаго б гэта? Мы ж ведалі, што яна ў парадку. Насылала на нас Цені. І мяне тряханула.
  
  Магчыма, мне дастаўся толькі пстрычка за тое, што я стаяў побач са старэйшай сястрой, калі тая тузала малодшую за касічкі.
  
  – Мы не ведалі, а падазравалі, што не адно і тое ж. Калі Дрымота быў у яе ў палоне і раптам апынуўся на волі, можна было выказаць здагадку, што ёй усё-такі дасталося. Не блага было б дапоўніць гэтай мерзавкой наш звярынец. І заадно... знайсці дзяўчынку.
  
  Ну вядома, Костоправ з Спадарыняй спадзяваліся, што дачушка засталася без пригляду і атрымаецца вярнуць яе ў сям'ю.
  
  – А дзе Спадарыня?
  
  – Там, дзе трэба.
  
  Па тоне Костоправа я зразумеў: мая квота пытанняў на гэты конт вычарпаная.
  
  – Дрымота сказаў што-небудзь карыснае? – я змяніў тэму.
  
  – Наогул не кажа. Падобна на тое, што ён не ў сабе. Яго розум дзе-то лунае.
  
  – Стала быць, нашага палку бязмозгіх прыбыло.
  
  – Усё жартуеш. Дарэчы, твае сённяшнія знаходкі прымусілі мяне ўспомніць... Як ідуць пошукі збеглых ведзьмакоў?
  
  – У апошні час мяне нячаста наведваюць сны. І без Вэнджанага я магу шукаць толькі ў рэальным часе. І толькі па начах, калі адшукваюцца няцяжка схавацца і без усякіх чараў. Але яны чарамі карыстаюцца, ды яшчэ як. Я не бачу нават вогнішчаў.
  
  – Павінна быць, Аднавокі ведае, хто яго шукае і якім чынам, – задуменна сказаў Костоправ, – але, па праўдзе сказаць, Мурген, мне іх згуба не здаецца такой ужо трагедыяй. Самае мудрае, што я зрабіў за час свайго камандавання, – падзяліў чортаву парачку, так каб прыдуркі знаходзіліся далей адзін ад аднаго. Хоць і не прыстала казаць так пра сябе, але ідэя была геніяльная. Мне абрыдла марнаваць па дваццаць гадзін у суткі, ухіляючы наступствы іх ідыёцкіх сварак.
  
  – А ты не падумаў аб тым, што, будзь яны разам, мы б ужо знайшлі іх па лясных пажараў або горных обвалам?
  
  – Зямлю ўсё яшчэ трасе.
  
  – Я сур'ёзна, камандзір. Мяне турбуе, што тут дзіда.
  
  – Якое яшчэ дзіда?
  
  – Чорнае. Якое Аднавокі змайстраваў у Дежагоре. Ён не забраў яго з сабой. І не вярнуўся за ім.
  
  – Ну і?..
  
  – А павінен бы вярнуцца. Галаву гатовы пакласці, што стары хрэн выкарыстаў бы ўсе чары, на якія толькі здольны, і прабраўся ў свой камору праз усе размяшчэнне Атрада, але хоць бы не пакінуў бы гэтую штуковіну. Ён лічыў дзіда шэдэўрам, лепшым, што яму ўдалося стварыць.
  
  – Пачакай, ты, здаецца, казаў, што ён вяртаецца?
  
  – Я казаў, што ён мае намер вярнуцца. Па крайняй меры, яшчэ калі змазвалі пяткі, не быў цалкам упэўнены ў тым, што сыходзіць назаўжды. І тое сказаць, ён не першы мужык, які не быў да канца сумленны з бабай.
  
  Костоправ паглядзеў на мяне так, нібы хацеў зазірнуць у башку, а потым паціснуў плячыма:
  
  – Можа, ты і маеш рацыю. А цяпер вось што: перанясем Дрымоту ў маю хибару. Я хачу яго агледзець.
  
  – Выдатная ідэя, – поддакнул я. – Трэба ж даведацца, як з ім абыходзіліся.
  
  Костоправ фыркнуў.
  
  – Мурген, ты ідзеш са мной. А ты, – звярнуўся ён да Тай Дэю, так і стаяў над нашымі палоннымі, хаваючы за спіной бутэльку, – заставайся тут.
  
  Можна падумаць, Тай Дэй не ведаў, што Стары не пусціць яго да сябе.
  
  – Джамадар Субадир, займіся палоннымі. Размясціўшы іх так, каб падобнае не магло паўтарыцца. Ды і астатніх правер, – можа, і яны раздурэўшыся?
  
  – Князя можна не правяраць, – сказаў я. – Ён паинька.
  
  Прабриндра Дра не насіў кайданоў. Нашы таглиосцы не пацярпелі б падобнага абыходжання з іх васпанам.
  
  Я заўважыў дзядзечку Доячы, які стаяў у баку, склаўшы на грудзях рукі. Цікава, чаму ён застаўся з намі? Наўрад ці з-за аднаго толькі Нарайяна. Упартасць старога распаліла маю паранаідальную падазронасць, не кажучы ўжо пра падазронасці куды менш даверлівага, чым я, Костоправа.
  
  Мы спусціліся ў логава Капітана.
  
  – Вольныя, хлопцы, – сказаў ён дзецям, притащившим Дрымоту. – Аб гэтым малым паклапоцімся мы са сцяганосцам. Ты, Ваша Сіяцельства, пастой. Хачу, каб ты як вынікае праверыў тых, хто будзе ахоўваць палонных. Мы не ўлічылі, што ў нашых шэрагах можа апынуцца здраднік.
  
  – Мне шукаць што-нешта пэўнае? – удакладніў Ваша Сіяцельства.
  
  – Проста трымай вуха востра. – Костоправ павярнуўся да мяне. – Я з табой згодны: лепш бы ўтапіць гэтую кампанію.
  
  – Спадарыня лічыць, што ім можна знайсці прымяненне.
  
  – Мантацтва да патрэбы давядзе – я ад яе гэта часта чую. І ўвесь час нагадваю сабе, што яна значна больш вопытны і больш вытанчаных формах мяне. Давай разденем хлапчука. Пачынай з таго канца.
  
  Дрымота быццам знаходзіўся ў свядомасці, але не выяўляў ні найменшага цікавасці да нашай размовы.
  
  – Дрымота, дзе мой конь? – спытаў я.
  
  Костоправ усміхнуўся:
  
  – Добры пытанне, Мурген. І своечасовы. Бачу, ты не хочаш цягнуцца ў Хатовар пешшу.
  
  Я задаў Дрымоту некалькі пытанняў. Ён не адказаў ні на адно. Погляд перамяшчаўся з мяне на Старога, але я не браўся судзіць, ці пазнаў нас хлопец.
  
  – Можна звярнуцца да дапамогі Вэнджанага, – сказаў Костоправ, – і, прасачыўшы за развіццём сітуацыі, даведацца, у што Дрымота ўляпаўся і як страціў каня.
  
  Я хмыкнуў. Каб хоць нядоўга выкарыстоўваць ведзьмака, даводзілася прасіць Спадарыню, і тая высякаюцца яго якім-небудзь загаворам. Пасля чаго яе саму было за вушы не адцягнуць ад Вэнджанага. Костоправу варта было б пагаварыць з ёй на гэты конт.
  
  – Ён сёння амаль прачнуўся... Я пра Вэнджанага. Пазнаў бы ты лепш, што ёй вядома.
  
  Змаўчаўшы, Костоправ пачаў штурхаць і трэсці Дрымоту. Ніякага выніку.
  
  – Ох і сінякоў ж у хлопца! Дасталося яму на арэхі.
  
  Дрымота ні на што не рэагаваў.
  
  – Калі ён тады быў у цясніну з Душелов... Я бачыў, што там рабілася, з адлегласці ў дзесяць міль. Гэта існы...
  
  – Я і сам усё бачыў!
  
  Костоправа што-то турбавала, але ён паводзіў сябе па-чистоплюйски: і праўду сказаць паляванне, і ніяк не вырашыць, ці ёсць у яго на гэта маральнае права. Я занепакоіўся: вельмі ўжо не падобна на Старога, здольнага абкласці апошнімі словамі каго заўгодна, акрамя хіба што сваёй сяброўкі.
  
  – Хачу сказаць пару слоў наконт тваіх Аналаў, Мурген.
  
  – Гм...
  
  – Можа, гэта і не занадта прыемна, але мне не зусім падабаецца, як ты іх вядзеш.
  
  – Памятаецца, взваливая на мяне гэтую працу, ты абяцаў не паказваць, што і як рабіць.
  
  – Я і не збіраюся. Табе відней, аб чым пісаць. Проста выказваю сваё меркаванне аб прачытаным... Слухай, а ты калі-небудзь бачыў гэтага хлопца голым?
  
  – Вядома, няма. Ды і з чаго б?
  
  Пры чым тут Аналы? І пры чым тут галізна Дрымоты? Чаму Стары так дзіўна сябе вядзе? Але ад абавязкаў летапісца ён мяне не адхіліць, калі толькі не захоча зноў заняцца гэтай справай сам. Адзіны падыходны кандыдат ляжыць цяпер перад намі. Вось толькі падрыхтаваць яго мы так і не паспелі, а цяпер ён, падобна, яшчэ і спятил.
  
  – Я раблю што-то не так?
  
  – Вядзеш сябе як сарамлівая дзяўчына... якія публікуе міністэрства фінансаў вочы і паглядзі на свайго прыяцеля.
  
  – Ох, ні хрэна сабе!
  
  Дрымота зусім не быў хлопцам!
  
  Я і думаць забыўся пра Аналах.
  
  – Ты не ведаў?
  
  – Паняцця не меў. Ну, маленькі, ну, худы, так бо Дрымота заўсёды быў такім. Ён прыбіўся да нас у Дежагоре зусім хлапчуком, гадоў трынаццаці, не старэйшыя за. Памятаю, згвалціў яго уласны дзядзька, за што Бадья скінуў гэтага казла са сцяны.
  
  Я працягваў гаварыць «ён» і «хлапчук», таму што ніяк не мог думаць аб Дрымоту інакш як пра хлопца, хоць бачыў на свае вочы неабвержныя доказы.
  
  – Ён добры салдат?
  
  Як быццам сам не ведае.
  
  – Лепш не бывае. Слабак, вядома, але недахоп сілы з лішкам пакрывае сметкой.
  
  Сметку Костоправ цаніў вышэй за ўсё.
  
  – А калі так, забудзем. Калі ён ачухаецца, трымай язык за зубамі.
  
  З гэтымі словамі Костоправ працягнуў агляд. Па праўдзе сказаць, наша адкрыццё не было з шэрагу прэч якія выходзяць. У Аналах апісваліся выпадкі, калі ў Атрад ўступалі пераапранутыя жанчыны, – і звычайна праўда раскрывалася пасля іх гібелі.
  
  Але ўсё ж... мне было як-то не па сабе.
  
  – Вернемся да тваіх Анналам. Мне не падабаецца, што пра цябе там гаворыцца больш, чым аб Атрадзе.
  
  – Чаго?..
  
  – Я маю на ўвазе, што ты рашуча ўсё замыкаецца на сябе. Акрамя асобных фрагментаў, запазычаных з Кніг Спадарыні, Бодні і Аднавокага, няма амаль нічога пра падзеі, у якіх ты не ўдзельнічаў або якія не бачыў уласнымі вачыма. Ну скажы на ласку, якога ражна там апісваюцца твае паўтараюцца кашмары? Тут ты дакладны, а вось апісання мясцовасці пакідаюць жадаць лепшага. За выключэннем Дежагора. Калі я і магу ўявіць сабе гэты край свету па тваім апісаннях, то толькі таму, што бачыў яго сам.
  
  Як жа мне хацелася заступіцца за любімае дзецішча, якое падвергнулася гэтак жорсткаму ганьбу! Але я прыкусіў язык, бо спрачацца на такія тэмы – справа няўдзячная, усё роўна, што вучыць свіней спеву. Менш будзеш вякаць – менш гузоў набьешь. Аўтар павінен давяраць сваёй музе, нават калі яна припадочная і кульгаючы. Дарэчы, нешта падобнае я чуў ад самога Костоправа – разы два за ўсе гэтыя гады. Але нагадваць яму не стаў.
  
  – Акрамя таго, не перашкаджала б пісаць карацей.
  
  – Карацей?
  
  – Вось менавіта. Часам цябе бяруць славесны панос.
  
  – Паспрабую мець гэта на ўвазе. Табе не здаецца, што нам не перашкаджала б яго... яе чым-небудзь прыкрыць?
  
  Здаецца, Костоправу было яшчэ што сказаць наконт маіх Аналаў, але ён таксама адчуваў некаторую няёмкасць. І пагадзіўся змяніць тэму.
  
  – Мабыць, ты маеш рацыю. Пераломаў няма, важныя органы не пашкоджаны. У Спадарыні вунь у тым куфры ляжыць старая одежонка. Можа, будзе завялікая, але...
  
  – Здаецца, мы вырашылі хаваць, што Дрымота дзяўчына.
  
  – Калі ты ў апошні раз бачыў Спадарыню ў сукенку?
  
  – І праўда, калі? – Я адчыніў куфар. – Хоць на яе конт няма ніякіх сумневаў.
  
  Костоправ нешта буркнуў. Ён разглядаў Дрымоту і хмурыўся.
  
  – Новыя ўжо знасіліся? – спытаў я.
  
  – Накшталт таго, – ледзь усміхнуўся Стары. – Калі-небудзь зразумееш.
  
  Я сее-што абраў.
  
  – Не, гэта мне хацелася пачуць, камандзір.
  
  – Давай, – хіхікнуў Костоправ, працягваючы аглядаць Дрымоту, – нацягні на яе штаны, пакуль не вярнулася мая верная.
  
  Мы паспелі як раз своечасова. З'явілася Спадарыня, прычым у дрэнным настроі.
  
  – Я не знайшла нічога карыснага. Нічога! Як ён?
  
  – Грунтоўна траўмаваны, знясілены і прастуджаны – павінна быць, доўга праляжаў на холадзе. Але ў астатнім – парадак. У фізічным дачыненні да.
  
  – А ў душэўным – няма?
  
  Спадарыня ўтаропілася на Дрымоту. Яго вочы былі зусім пустыя. Костоправ хмыкнуў:
  
  – Ён у коме. Хоць і з адкрытымі вачыма.
  
  – Дарэчы, пра коме і ўсім такім іншым, – умяшаўся я. – Наш каштоўны брандмейстер нарэшце прачнуўся і, мяркуючы па тым, як на мяне вылупіўся, ўсведамляе тое, што адбываецца.
  
  Мне здалося, быццам шчака Дрымоты тузанулася, але, хутчэй за ўсё, гэта была гульня святла і цені.
  
  – Дрэнна, – сказала Спадарыня. – А я-то предвкушала спакойны хатні вечерок.
  
  – Што будзем рабіць з Дрымоту? – спытаў я.
  
  У Капітана ўжо меўся адказ:
  
  – Забірай яго да сябе. І пачынай вучыць рамяству.
  
  Па яго твары прабегла цень, нібы любая думка аб будучыні спараджала адчай.
  
  – Я не магу...
  
  Пасяліць дзяўчыну ў маёй зямлянцы?
  
  – Вельмі нават можаш.
  
  І тое сказаць. Хіба Дрымота не адзін з нашых хлопцаў?
  
  – Будзеш сачыць за яго станам. І дакладваць мне.
  
  Ну вядома, гаспадыня вярнулася дадому, і Стары мяне выправаджваюць. Як вам гэта падабаецца?
  
  – Падымай задніцу, – сказаў я Дрымоту. – Перабіраецца да мяне. Будзем высвятляць, куды ты подевал конь.
  
  Дрымота не адказваў. Скончылася тым, што нам з Тай Дэем давялося несці яго на насілках. Разам з знойдзенымі скарбамі.
  
  Даволі хутка мне стала здавацца, што Дрымота зусім і не худы. Калі мы праходзілі міма загону, форвалака загыркаў.
  
  – Пайшла ты!.. – вылаяўся я.
  
  З кожным крокам Дрымота станавіўся ўсё цяжэй.
  
  Пярэварацень паспрабаваў выхапіць праз агароджу кіпцюрамі.
  
  – Па-мойму, шапіках таксама не перашкаджала б прамачыць горла, – сказаў я Тай Дэю.
  
  – Можа, у яе пачалася цечка?
  
  
  
  92
  
  Неба было беззвездным, і даводзілася здавольвацца цьмяным святлом паходнага цяпельца. Тай Дэй, я і купка маіх старых прыяцеляў ўволю пацешылі піўком Аднавокага і да адколу наеліся смажанай свініны. Бадья гучна скакаў, дэманструючы задаволенасць.
  
  – Калі табе падабаецца спаць пад адкрытым небам, – сказаў я, – той не схаваўся, цяпер самая падыходная. Такая жытка мне па душы. Прама як у Таглиосе: ежа, пітво і ніякай лішняй працы.
  
  – Лішняй? Ты аб чым? Я зроду не бачыў, каб ты хоць пальцам паварушыў.
  
  – Так бо некалі было. Даводзілася шчасьціць Сары.
  
  – Вось і не заговаривай аб працы.
  
  – Гэй, – спытаў Рыжы Рудзі, – гэты хлопец заўсёды так храпе?
  
  Ён меў на ўвазе Тай Дэя. Отрубившись ў сцены нашай зямлянкі, мой целаахоўнік аб'яўляў наваколлі неймаверным булькатаннем, хрыпам і свістам. Нават нюень бао цураліся яго.
  
  – Не, толькі калі добранька налижется.
  
  – А нализался, нябось, у першы раз?
  
  – Пры мне – у першы. Але я не гуляў з ім на яго вяселлі.
  
  – Ты вечна отираешься каля Старога, – сказаў нехта з хлопцаў. – Шапнуў бы яму, што пара рухацца ў гару.
  
  – І навошта мне гэта трэба?
  
  – Так, бо ў Хатоваре, калі мы туды дабяромся, з паходамі, бітвамі і іншым дзярмом будзе скончана. – Павісла маўчанне. – Хіба не так?
  
  Што я мог сказаць?
  
  – На гэты конт у мяне ніякіх звестак. Падыміся футаў на дваццаць па схіле, і будзеш ведаць роўна столькі ж, колькі і я.
  
  – Я думаў, усё напісана ў старых кніжках.
  
  У іх-то, вядома, усё напісана. Вось толькі ў мяне не было ні адной сапраўднай старой кнігі. Зірнуўшы на дрыхнувшего без задніх ног Тай Дэя, я знайшоў яго прыклад натхняльным.
  
  – Добра, хлопцы, расслабіліся, а цяпер пара на бакавую.
  
  Праходзячы міма Тай Дэя, я распарадзіўся:
  
  – Мяне не будзіць, калі толькі не прарвуцца Цені. І прибереги свінінкі для дзядзечкі.
  
  Дах маёй цяперашняй зямлянкі была такая нізкая, што ўнутр я мог пракрасціся толькі на карачках. Яно і да лепшага, інакш бы абавязкова навернулся. Каб дабрацца да сваёй подсцілу, прыйшлося спачатку пералезці праз Дрымоту, а потым яшчэ і праз дзіда Аднавокага, якое я зацягнуў сюды сам не ведаю, за якім чортам. Добра хоць на сяннікі падаць было невысока.
  
  У гэтую ноч я вызначана блукаў у сне, але потым рашуча не мог узгадаць, куды мяне заносіла. Захаваліся толькі смутныя ўспаміны аб Сары ды звычайная лухта наконт Душелов, избегавшей мяне гэтак жа заўзята, як і я яе. Прачнуўся з галаўным болем, сухасцю ў роце, смагай, адчайнай цягай у сарцір – і ў вельмі дрэнным настроі.
  
  Ругнувшись на дзядзечку Доячы, я працёр вочы:
  
  – Праклён, звонку ўжо светла! Тай Дэй, варушы азадкам! Папі вадзічкі, ад пахмелля дапаможа. Дзярмо!
  
  Я і сам напіўся. Морда ў мяне, трэба меркаваць, была зялёная-презеленая.
  
  – Сцяганосец!
  
  – А?
  
  Па адзін бок ад мяне стаяў Иси, па іншую – Очиба.
  
  – Хлопцы, вы з-пад зямлі выскачылі ці як?
  
  – Нам прыйшлося чакаць, – сказаў Иси.
  
  – Твае людзі ўпарта ахоўваюць твой каштоўны адпачынак, – дадаў Очиба.
  
  Што-то няўлоўнае ў паводзінах наров выклікала трывогу.
  
  – Яны малайцы. А вам-то што ад мяне трэба?
  
  Не падобна, што гэтыя хлопцы з'явіліся проста пабалбатаць.
  
  Иси ведаў дыялекты Самоцветных гарадоў лепей Очибы, але і ён быў слабаваты па гэтай частцы. Аднак сёе-як перадаць пасланне яму ўдалося.
  
  – Капітан і Лейтэнант хочуць, каб ты ведаў: палоннага Вэнджанага больш няма.
  
  – Больш няма? Ты хочаш сказаць – ён мёртвы?
  
  – Як камень, – сказаў Очиба.
  
  Я бачыў вельмі жвавыя камяні задоўга да таго, як да нашай хеўры далучыліся гэтыя нары, але вырашыў не спрачацца. У нашы дні мала хто памятае раўніну Страху.
  
  – Ён забіты, – растлумачыў Иси, мабыць вырашыўшы, што я не ўрэзалася.
  
  Некаторы час я стаяў з адвіслай сківіцай, потым сказаў:
  
  – Давайце знойдзем мястэчка, дзе можна спакойна пагаварыць.
  
  Я прыхапіў шост-воронобой і адвёў хлопцаў далей, каб ніхто не падслухаў.
  
  – Ну-ка, падрабязней.
  
  Удасканалены шост можна было не браць – вароны паблізу не маячылі.
  
  – Яго знайшлі з перарэзаным горлам, – растлумачыў Иси.
  
  – Як гэта магло здарыцца? Хто-то павінен быў перабрацца праз Сінгха, і Длиннотень, і Ревуна... Або... Яго забілі ў будцы, так? Ён не выбраўся?
  
  – Ён знаходзіўся ў зняволенні.
  
  – Трэба меркаваць, што забойца не злоўлены?
  
  Кожны раз, калі гаворка ішла аб падлом зьнішчэньні, мне на розум у першую чаргу прыходзілі Нарайян Сінгх і яго прыяцелі з рознакаляровымі румелами. Але обманники ніколі не пралівалі крыві. Нарайян не зрабіў бы гэтага нават дзеля самаабароны.
  
  – Няма.
  
  – А мы ведаем, хто ён?
  
  – Няма.
  
  – Ладна, іду.
  
  Я накіраваўся ў лагер, на хаду выкликая імёны афіцэраў і сяржантаў:
  
  – Ліхтар! Рудзі! Барыш! Клу! Бадья!
  
  Выкліканыя рэагавалі так, нібы да нас раптам завітаў Могаба з усёй таглиосской арміяй. Вельмі ўжо гучна я крычаў. Пахмелле раскрасило маю сьвет у чорна-белае, без кампрамісных адценняў.
  
  – Усё не так страшна, – заявіў я, – проста маленькае здарэнне. Прыйдзецца ненадоўга адкласці тонк. Усе павінны быць у поўнай гатоўнасці.
  
  Я выхлебтаў яшчэ пінту вады, а потым ахвяраваў такое ж колькасць духам зямлі.
  
  – Иси, Очиба, ідзем.
  
  Тай Дэй схамянуўся, схапіў бамбукавы шост і, выкарыстоўваючы яго як кій, паплёўся за мной. Ён ішоў сваім уяўленням пра свой абавязак, нягледзячы на сімпатыі і антыпатыі, не кажучы ўжо пра такіх дробязях, як слабасць або галаўны боль.
  
  Дзядзечка Дой дакрануўся да рукаяці Бледнага Жазла, нібы жадаючы пераканацца, што меч не пакінуў яго, і з цяжкасцю паплёўся за намі. Гэтай раніцай ён выглядаў стомленым і вельмі старым.
  
  – Навошта прыпёрся? – прабурчаў Костоправ, таксама выглядаў і стомленым і пастарэлым. – Усё роўна нічым не дапаможаш.
  
  – Я ведаў Вэнджанага лепш, чым любы ў гэтым лагеры. Я падумаў...
  
  – Пустая трата часу. Апыніся ты блізка, можа, і ўдалося б дагнаць яго дух.
  
  Я здзівіўся:
  
  – Не мела сэнсу.
  
  – Яшчэ як мела. Хто-то не хоча, каб за ім шпіёнілі.
  
  Я было запратэставаў, запэўніваючы, што пра Вэнджаным ніхто не ведаў, але адразу заткнуўся. Стары не быў настроены весці дэбаты.
  
  – А што кажуць астатнія? – Трэба меркаваць, іх ужо распытвалі, і з немалым прыхільнасцю.
  
  – Ніхто нічога не бачыў. Ніхто нічога не ведае. Але, як мне здаецца, Ревуну сяк-што вядома. І ён баіцца, як бы сёе-хто не з'явіўся па яго душу.
  
  – Калі так, для яго ж лепш падзяліцца здагадкамі з намі.
  
  Я ведаў, што катаваннямі з чортава карантышкі нічога не выціснуць.
  
  – Спадарыня сказала яму тое ж самае. Ён абдумвае прапанову.
  
  – А бо гэта магчымасць перавабіць яго на наш бок.
  
  – Як я ўжо сказаў, Мурген, табе няма патрэбы матляцца. Мы тут амаль такія ж разумныя, як ты. І разбярэмся, што да чаго, хоць, можа, і не так хутка.
  
  – Не сумняваюся. Ты чуў, што вытворяла гэтай ноччу Ліза Бовок?
  
  – Форвалака? Няма. Аб чым ты?
  
  – Яна ледзь не взбесилась, калі мы з Тай Дэем праходзілі міма клеткі.
  
  – З ёй такое здараецца час ад часу. Спадарыня мяркуе, гэта жывёла пачатак бярэ верх. Напэўна, яна спрабуе прыцягнуць самца.
  
  Я заўважыў дзядзечку Доячы, надышоў да клетцы неўзабаве пасля нас, перекинувшись некалькімі словамі з Джо-Джо. Ён усё роўна не разумеў, аб чым мы з Костоправом тлумачым.
  
  – Тай Дэй сказаў што-то ў гэтым родзе.
  
  – Магчыма, гэты типчик не такі дурань, якім здаецца.
  
  Стары сказаў гэта, гледзячы на дзядзечку, і я так і не зразумеў, каго з дваіх ён меў на ўвазе.
  
  – Як наш знайдыш?
  
  – Дрымота? Дрэмле.
  
  – Жартаўнікі ў нас ідуць на распалку.
  
  – Што? Якія жарты? Ты спытаў – я далажыў. Малец спіць. Лопае, калі даць яму ў руку лыжку і паказаць, як соваць яе ў рот. Тарашчыцца па баках. Але ў асноўным цісне вуха.
  
  – Вось і добра. Топай назад. Займіся справай. Паспрабуй зазірнуць крыху вышэй па схіле. У мяне нервы здаюць, прадчуванне адольвае, ці, можа, я проста задерган. Як бы тое ні было, мацнее ўпэўненасць, што шлях неабходна працягнуць. Па-за залежнасці ад таго, падштурхоўваюць нас да гэтага абставіны ці не.
  
  – То-то Радиша ўзрадуецца.
  
  – Сумняваюся. Гэтая параноя наконт Атрада не сама па сабе ўзнікла. Баба павялася на ўсялякія страсці не ў той жа меры, што і небарака Вэнджаны, але ўсё ж з'явілася. І працягвае ў гэта верыць, паколькі крыніца чутак нікуды не дзеўся. Сумняваюся, што Радиша паверыла Душелов, быццам пякельная здзелка можа быць скасаваная без усякай шкоды.
  
  Ён думаў пра Кине. У апошні час лічылася, што менавіта Qinā выклікае страх перад Атрадам таглиосцам і іх кіраўнікам. Але мы заўсёды падазравалі, што Таглиос не выканае абяцанага, не дапаможа нам вярнуцца ў Хатовар пасля перамогі над Гаспадарамі Ценяў. Версія наконт Кины выглядала быццам бы пераканаўча, аднак я заўважыў загана. Калі царыцы Падману так ужо прыспічыла зладзіць Год Чэрапаў, чаму яна не ўцягнула ў гэта справа Атрад? Ці палічыла Гаспадароў Ценяў больш прыдатным прыладай разбурэння?
  
  – Здаецца, мы прыйшліся не да двара, – сказаў я Тай Дэю, паціскаючы плячыма.
  
  – Якога чорта?! – раўнуў Костоправ.
  
  Форвалака паспрабавала дацягнуцца да дзядзечкі Доячы. Той тыкаў скрозь краты вастрыём меча, пакуль пантэра не супакоілася.
  
  – Мне патрэбныя твае сны, Мурген, – крыкнуў наўздагон Костоправ, калі я ўжо пачаў спускацца па схіле. – Да зарэзу патрэбныя. Я адчуваю сябе сляпым, а таму уразлівым. Мне неабходна ведаць, што дзеецца вакол.
  
  
  
  93
  
  У нашым лагеры ўсе мітусіліся, нерваваліся і чакалі чаго-то з шэрагу прэч які выходзіць. Я сам адчуваў блізкасць падзей, прычым без асаблівых на тое падстаў. Спусціўшыся ў ўбогую вёсачку, якая паспела вырасці перад Брамай Ценяў, я заўважыў, што мае хлопцы старанна прыводзяць у парадак зброю і экіпіроўку. Так, на ўсялякі выпадак. Я ўзяў гэта стараннасць на нататку, вырашыўшы, што з яго можна атрымаць карысць.
  
  Прыйшоў час рабіць з наіўных добраахвотнікаў з кужэльную азадкамі братоў па Атраду.
  
  Калі лічыць салдат, афіцэраў, дапаможныя службы і іншы зброд, пад пачаткам Костоправа на вайну адправілася не менш за сто тысяч чалавек. Гэтая грозная армія растала, як снег пад вясновым сонцам, прычым хваробы, пазбаўлення і няшчасныя выпадкі панеслі больш жыццяў, чым бітвы.
  
  Хваробы – наш вечны біч.
  
  А яшчэ нягоды службы. Магчыма, таглиосцы разлічвалі, што на наш бок пяройдзе куды больш тенеземцев. Ваенны канфлікт спарадзіў гуманітарную катастрофу куды велічней той, што была выклікала ў гэтых краях землятрусам.
  
  Значная частка тых, хто выжыў разбеглася. Астатнія ж з намі, ва ўсякім разе многія з іх, былі свайго роду калекамі. Гэта людзі па натуры нервовыя. Кампанію, якую мы правялі, язык не паварочваўся назваць бліскучай; ніхто не прыдбаў нятленнай славы. Хлопцы вырашылі прыбіцца да войска па той адзінай прычыне, што не ведалі, куды яшчэ падацца. У каго-то ні кала ні двара; хто-то змыўся ад сварлівай жонкі або крэдытора; гэты не ў ладах з правасуддзем; а той проста крыху не ў сабе. У наемничьей каляіне ім было няўтульна, і трэба было вельмі пастарацца, каб зрабіць з іх сапраўдных байцоў. Уяўленне аб тым, што Чорны Атрад – і дом і сям'я для кожнага салдата, працавала на працягу чатырох стагоддзяў, але ні разу за гэты тэрмін колькасць братоў не перавальвалі за тысячу. І ніколі не бывала, каб не ўсе браты ведалі адзін аднаго ў твар і па імёнах.
  
  Насуперак самалюбстве я вымушаны быў прызнаць, што не зрабіў усё магчымае для згуртавання сям'і. А ў апошні час і зусім разленился, забурел і расслабіўся. Ну што ж, раз хлопцы самі замітусіліся, цяпер я займуся імі.
  
  – Вытрымка з першай Кнігі Костоправа, – гучна прамовіў я з даху зямлянкі, адчуваючы сябе крыху не ў сваёй талерцы, бо перада мной сядзела ніяк не менш за шэсцьсот братоў; прыцягнулася нават параненыя і хворыя. – У тыя дні Атрад складаўся на службе ў синдика Берылію...
  
  Мне здавалася, перыяд абраны ўдала. Дзецям карысна ведаць, што з ворагамі, супрацьстаяць ім, калі-то прыйшлося мець справу іх папярэднікам. Сама эмблема Атрада – з тых часоў. Да таго ж з намі Алей і Круты – ветэраны, жывыя сведкі тагачасных падзей. Звярнуўшыся да мінулага, лягчэй за ўсё растлумачыць, што адбываецца ў сучаснасці. Праз гэтую дзверцы салдаты прыйдуць да разумення важнай ісціны: яны трапілі ў сям'ю, якая за чатырыста з лішнім гадоў здолела выстаяць супраць незлічоных пагроз.
  
  Апладысментаў я не прыдбаў. Але, здаецца, казаў досыць горача і даходліва, каб самы цынічны з слухачоў не палічыў гэта пусты балбатнёй.
  
  Увесь гэты час ля ўваходу ў маю зямлянку сядзеў Дрымота, выказваючы не больш цікавасці да таго, што адбываецца, чым каменная гаргуллі. Цікава, падумаў я, ці нельга прывесці яго ў пачуццё з дапамогай ўзварушэння?
  
  
  
  Разбудзіў мяне Бадья, оравший на Тай Дэя.
  
  – Якога чорта табе трэба? – раўнуў я.
  
  – Вытряхивай азадак вонкі, Мурген!
  
  Я прапоўз па каменнай падлозе і выбраўся ў цемру. Такі ночка я яшчэ не бачыў. Тлумачыць што-небудзь не было патрэбы.
  
  Гарэла зброевая фабрыка Спадарыні. Запальваліся, бамбук выкідваў вогненныя шары, з-за чаго полымя распаўсюджвалася яшчэ шырэй. Агні разляталіся і падалі на лес, на разваліны Кьяулуна і на лагер, хоць у хлопцаў хапала розуму і спрыту ад іх уварочвацца.
  
  – Вось куды я ні за якія пернікі не палезу, – прабурчаў я.
  
  – А дзе-хто не баіцца. – Бадья паказаў у самае пекла.
  
  Ўспышка асвятліла дзядзечку Доячы з Бледным Жазлом у руках.
  
  – Тай Дэй! – паклікаў я. – Якога чорта ён робіць?
  
  – Не ведаю.
  
  Лагер трывожна гудзеў.
  
  – Ай ды дерьмище! – працягнуў хто-то. – Вачам не верыцца.
  
  – Не палезу туды, – паўтарыў я.
  
  Феерверк працягваўся. Часам шост выпускаў шары паасобку, а часам, працуе ад батарэі адразу, і ў небе выгіналася чарада святлівых кропак. Фабрыка Спадарыні большай часткай знаходзілася пад зямлёй, але, мяркуючы па ўсім, шугала і там.
  
  Ноч адступіла. Стала светла як днём.
  
  Ззаду мяне мглистый туман, наполнявший Брама ад заходу да світання, заклубился і папоўз уверх па схіле, спяшаючыся схавацца ў ямах і шчылінах. Ценях не падабалася тое, што адбываецца.
  
  І мне таксама.
  
  Я зноў паглядзеў на ахопленае полымем поле і зацвердзіўся ў думкі, што не сунусь туды.
  
  – Падобна, – заўважыў нейкі засранец, – Мурген не мае намеру геройстваваць.
  
  Ды каб цябе!
  
  Ну і ночка! Добра, што я паспеў трошкі паспаць.
  
  94
  
  Пажар не сунімаўся. Калі агонь пракраўся ў падземную майстэрню, дзе выпрацоўвалася начынне для шароў, шуганула так, што загарэлася сама зямля. - Пораз вырываліся на паверхню рознакаляровыя языкі полымя – падобна гарыць сера на схіле вулкана. Дарэчы, пах серы вісеў над лагерам – памяць пра знішчаных шарах.
  
  Сотні салдат і спехам пазбіваныя з тенеземцев каманды ў чым папала насілі ваду. Слупы пара падымаліся на тысячу футаў. Але вада не спраўлялася з пажарам, а толькі убавляла яго сілу.
  
  – Здаецца, я пачынаю злавацца, – прагучала побач.
  
  Я азірнуўся. Гэта падышоў Стары.
  
  – Добрага мала, – пагадзіўся я.
  
  – Але, мабыць, усё не так кепска, як выглядае. Праўда, загінула нямала работнікаў, якія рабілі зарады, але ўся гатовая прадукцыя складзеная ў іншым месцы. Тыя жэрдкі, што згарэлі, яшчэ не дайшлі да баявога прымянення. Спадарыня не хацела захоўваць усе яйкі ў адным кошыку.
  
  – Разумная дзяўчынка. Гэта быў няшчасны выпадак?
  
  – Няма. Ацалелыя – тыя, хто выратаваўся з падземнага цэха, – расказвалі, што спачатку лямпы патухлі, а потым у цемры пачуліся крыкі. Мяркуючы па ўсім, напалі Цені. Крыху пазней з'явіўся хто-то амаль нябачны. Ён-то і выклікаў рэакцыю, якая прывяла да выбуху.
  
  – Душелов?
  
  – Б'юся аб заклад. Яна пачынае дзейнічаць мне на нервы.
  
  – Пачынае? Толькі цяпер? Калі так, нервы ў цябе мацней, чым я думаў.
  
  Нехта выгукнуў маё імя. Я павярнуўся і ўбачыў натоўп, які сабраўся ля падножжа ўзгорка.
  
  – Публіка выклікае, – прабурчаў я. – Цікава, што за агідны сюрпрыз мяне чакае на гэты раз?
  
  «Агідны» – самае слабое слова для апісання таго, што мне давялося ўбачыць на пацярпелай тэрыторыі. Искромсанные, абвугленыя, скурчаныя целы. Салдат сярод іх было не шмат. Работнікі Спадарыні спрабавалі бегчы з падземнага пекла, але ён іх нагнаў і на паверхні.
  
  – Дзе Спадарыня? – спытаў я Костоправа, які рушыў за мной.
  
  – Шукае Душелов. Спадзяецца адыграцца, калі тая расслабілася, святкуючы поспех.
  
  – Дарма спадзяецца.
  
  – Мабыць. Гэтай ноччу ты бачыў сны?
  
  – Чорта з два. Толькі варочаўся без толку. І вельмі не хацелася ісці сюды.
  
  – Я б усё роўна за табой паслаў.
  
  Я хацеў спытаць, чаму, але ў наступны момант зразумеў. Ён апазнаў цела першым.
  
  У кольцы мёртвых людзей ляжаў на спіне дзядзечка Дой. Яго плячо было апёкі вогненным шарам, іншы шар спаліў большую частку валасоў. Твар скажонае болем, правае вока – пад запечанай крывёю, левы глядзіць у неба. Бледны Жазло ляжыць у дзядзечкі на грудзях і, здаецца, поблекшим, нібы агонь выпаліў з вострага клінка яго загартоўку. Але пальцы абедзвюх рук закасьцянелі на рукаяці. Адзенне выглядае так, нібы на яе высыпалі вядро цьмеюць вуглёў.
  
  Да акрываўленай шчакі прыліпла белае пёрка.
  
  Па целе прабегла дрыготка, пачуўся ўздых.
  
  Які стаяў побач са мной Тай Дэй выйшаў з прастрацыі і падаўся наперад.
  
  – Аблогі, хлопец, – сказаў яму Костоправ. – Дай мне месца. Мурген, шыбуй за маёй лекарской торбай. Я зраблю, што змагу.
  
  Я бегма прыпусціў, і, да майго здзіўлення, Тай Дэй паспяшаўся за мной.
  
  Праўда, на хаду ён што-то пролаял супляменнікам. І тое сказаць, не мог жа ён пакінуць дзядзьку на руках чужынца без пригляда нюень бао.
  
  Забраўшы сумку з зямлянкі Старога, я спытаў Тай Дэя:
  
  – Раскажаш што-небудзь пра дзядзечцы?
  
  – Ён забег у мангравыя лес.
  
  Гэта выраз з прыпавесці пра паляўнічага, які, пераследуючы дзікую свінню, неасцярожна паглыбіўся ў мангравыя лес і сустрэў там галоднага тыгра.
  
  Падбегшы, я кінуў сумку побач з Костоправом. Ён удзячна кіўнуў, затым зароў на напиравших з усіх бакоў нюень бао. Трэба ж, і дзесяці хвілін не прайшло, а тут ужо ўсе паломнікі, колькі іх увязалось за Старой Камандай. Тай Дэй злосна звярнуўся да іх – трэба меркаваць, нагадаў супляменнікам пра якія засталіся без целаахоўнікаў падапечных. І гэтак трывала было убіта ў мазгі нюень бао паняцце пра доўг, што натоўп імгненна рассеялася. Сам Тай Дэй застаўся.
  
  Ён апусціўся на калені злева ад дзядзечкі, насупраць Костоправа. Той працягнуў хлопцу вільготную анучу:
  
  – На, ачысьці яму твар. Хачу паглядзець, наколькі сур'ёзная траўма.
  
  Было ўжо досыць светла, і я бачыў, што амаль усе твар Доячы пакрыта крывавай коркай.
  
  Пакуль мы бегалі за торбай, Костоправ расстараўся некалькі сасудаў з вадой, разрэзаў на дзядзечцы вопратку і ў першую чаргу заняўся ранай у плячы, якая яшчэ крывяніла.
  
  Дзядзечка зноў здрыгануўся. Ён мог бачыць і, калі ў поле зроку непострадавшего вочы трапіў Тай Дэй, прызнаў супляменніка. Неймаверным высілкам ён схапіў хлопца за локаць і хрыпла зашаптаў:
  
  – Тысячегласая... Сачы за Тысячегласой.
  
  – Дзядзечка, табе нельга напружвацца, – всполошился Тай Дэй.
  
  – Ты павінен... У мяне засталося мала часу. Тысячегласая сярод нас. Я кінуў яе, спадзеючыся вярнуць Ключ, але мой удар аказаўся несмертельным.
  
  Здаецца, апошні яго выдатна ўразіў.
  
  Костоправ позіркам загадаў мне слухаць больш уважліва: было ясна, што дзядзечка спрабуе паведаміць нешта важнае. Я кіўнуў і пачаў сачыць за вуснамі. Голас быў так слабы, што я папросту мог памыліцца.
  
  Большасць нюень бао вярнуліся да сваіх абавязкаў. Акрамя Джо-Джо: паколькі Аднавокі змыўся, яму няма каго было ахоўваць. Ён застаўся побач, а цяпер нават падаўся наперад.
  
  Дзядзечка Дой! Твой мова здраджвае цябе!
  
  Па крайняй меры, Джо-Джо хацеў гэта сказаць. Але ледзь ён адкрыў рот, Костоправ даў знак Крутым і Масле, ужо маячившим побач на манер дэманаў, гатовых схапіць і пакараць бязбожніка. Яны імгненнем скруцілі нюень бао, заціснулі яму рот і пацягнулі прэч, ды так спрытна, што не прыцягнулі ніякай увагі.
  
  Дзядзечка Дой лічыў сябе які памірае і меў намер ускласці на Тай Дэя нейкія абавязкі:
  
  – Знайдзі яе перш, чым яна акрыяе... Забі, пакуль яна ўразлівая... Спалі яе плоць. Развей прах па ветры...
  
  Тай Дэю гэта даручэнне не спадабалася.
  
  – Я не той чалавек, дзядзечка. У мяне ўжо ёсць свой доўг. Лепш памаўчы, табе патрэбны спакой.
  
  Дзядзькаў вачэй скосился ў мой бок. Ён разумеў, што я слухаю, але, мяркуючы, што з-за майго пляча ўжо выглядае смерць, працягваў гаварыць.
  
  Сказанае ім набывала сэнс, калі выказаць здагадку, што Тысячегласая – гэта не хто іншая, як Душелов. Падыходнае мянушку – балбатала яна і сапраўды мноствам галасоў. І ледзь знайшла час прадставіцца жыхарам дэльты.
  
  На жаль, нават у такіх абставінах дзядзечка і Тай Дэй прымудраліся напускаць туману. «Ты ведаеш» і «як вядома» яны паўтаралі праз слова, і мне заставалася толькі складаць мазаіку з кучы здагадак. Як я зразумеў, Тысячегласая скрала ў нюень бао нешта важнае, што дзядзечка называў Ключом. Ключом да чаго – я так і не пачуў. Тай Дэй не меў патрэбу ў тлумачэнні.
  
  Вось, значыць, з якой мэтай дзядзечка Дой увязаўся за Атрадам – каб вярнуць гэтую штуковіну. Вось чаму блукаў па начах, а то і надоўга знікаў. Сёе пра што можна было здагадацца і раней, не будзь я такім непраходным тупы.
  
  Дзядзечка Дой здаваў. Будучы незвычайна моцны і фізічна, і духоўна, ён не прывык адчуваць слабасць і ўспрымаў яе як прыкмета набліжэння смерці. Магчыма, ён не памыляўся.
  
  Паддаўшыся нахлынувшему спагадзе, я сеў на зямлю, імкнучыся скапіяваць манеру нюень бао, і, схіліўшыся да Дою, спытаў:
  
  – Можа, у цябе ёсць якое-небудзь пажаданне і для Сары? Я перадам, калі яна прыбудзе сюды.
  
  Непашкоджаны вачэй вперился ў мяне. Ён щурился, пакуль Тай Дэй здзіраў скарынку з іншага вочы, але погляд не завагаўся.
  
  – Я даўно ўсё ведаю. Ведаю, што ў нас ёсць сын. І не знаходжу прабачэння ў маім сэрцы.
  
  – Яму дасталася строме, чым я думаў, – перапыніў нашу цёплую гутарку Костоправ. – Рука зламаная, ды і нага накшталт таксама.
  
  – Ён нарваўся на Душелов, – растлумачыў я. – Павінна быць, калі яна ўжо зрабіла сваю справу. Падобна на тое, секануў яе мячом.
  
  – Тады ясна, што здарылася з клінком і чаму гэты малы ў адносна нядрэнным стане. Па крайняй меры, ён жывы. А аб чым ён лапоча?
  
  Паміж сабой мы з Костоправом казалі на адным з прыслоўяў Самоцветных гарадоў.
  
  – Ён упэўнены, што памірае, і хоча зваліць сваю місію на Тай Дэя. Тай Дэй аднекваецца. Я не ўсё зразумеў, але, здаецца, Душелов наведалася на балота ў прамежку паміж прарывам аблогі Дежагора і прыбыццём маіх сваякоў у Таглиос. Яна ўкрала ў іх што-то важнае, святую рэліквію або крыніца магічнай сілы, і дзядзечка лічыў сваім абавязкам вярнуць гэтую штуковіну ў дэльту.
  
  – Наконт смерці – гэта ён дарэмна. Выглядае страшнавата, але на самой справе ўсё не так страшна. Кроў на ім у асноўным чужая. Ён не памрэ, калі мы не дапусцім заражэння. Усё-ткі пакуль трымай язык за зубамі. Хай яны пагавораць.
  
  Я павярнуўся да нюень бао:
  
  – Тай Дэй, мой Капітан шкадуе аб тым, што твой народ ніколі не быў па-сапраўднаму сумленны ў адносінах да нас. Аднак дзеля Сары я, як член сям'і, папрасіў яго зрабіць усё магчымае, каб палегчыць дзядзечцы вяртанне ў Као-Гнум.
  
  Као-Гнум – гэта і месца, і ў той жа час стан быцця. Яго прыблізна можна ахарактарызаваць як сусветнае сховішча душ. Толькі гэта я і зразумеў; нюень бао не любілі размаўляць з чужынцамі аб сваёй веры. Знаходзячыся ў Као-Гнуме, душы чакаюць новага ўвасаблення, калі толькі ў мінулым не здабылі карму, якая дазваляе вызваліцца ад кругазвароту Колы Жыцця. Гунниты называлі нешта падобнае Свега, прычым для іх гэта паняцце азначала і рай, і пекла. Там іх душах дастанецца і кара, і ўзнагарода – строга па спісе добрых і злых дзей, учыненых пры жыцці.
  
  
  
  Мае словы закранулі Тай Дэя.
  
  – Занадта непаважліва, брат.
  
  – Вось як? Тады растлумач, чаму я павінен ставіцца да яго лепш, чым які-небудзь четвероюродный племяш з стрэмкай у задніцы?
  
  – Невуцтва – твой шчыт, – сказаў Тай Дэй. – Магу я папрасіць цябе аб ласцы?
  
  – Прасі.
  
  – Не гавары больш нічога.
  
  – Ды калі ласка.
  
  Я і сам разумеў, што занадта ўжо распусціў язык, і просьба мяне ані не засмуціла.
  
  Дзядзечка настаўляў Тай Дэя яшчэ добрую чвэрць гадзіны, але яго гаворка ўжо страціла складнасць. Ва ўсякім выпадку, атрымаць што-небудзь каштоўнае з яго слоў больш не ўдавалася. Затым ён запаў у непрытомнасць, паколькі Костоправ даў яму моцнае болесуцішальнае. Я не стаў запэўніваць Тай Дэя ў тым, што дзядзечка яшчэ прыйдзе ў сябе. Не будзе лішнім, калі хлопец прасякне павагай да Костоправовой медыцынскай магіі і адчуе сябе ў неаплатным даўгу перад намі.
  
  Як толькі Дой страціў прытомнасць, а з ім і здольнасць рыпацца, мы вправили яму косці і прачысцілі раны. Апошняе было нескладаным: вогненныя шары забяспечылі цудоўнае прыпяканне. Аднак у дзядзечкі не толькі рубцы ад апёкаў застануцца на ўсё жыццё, – хутчэй за ўсё, ён ужо ніколі не адновіць рухомасць паловы цела. Правая рука была зламаная ў двух месцах, а правая галёначная костка – у шасці цалях ніжэй калена.
  
  Тай Дэю не прыйшло ў галаву спытаць, навошта мы вправляем косткі чалавека, які вось-вось памрэ.
  
  Хлопец належаў да іншага свету. І падпарадкоўваўся волі сваёй душы, той сутнасці, што рабіла яго Тай Дэем.
  
  – Я быў супраць таго, каб везці Сары. Але мой голас не меў ніякага вагі.
  
  Ён гэта прамармытаў, хаваючы вочы. Адчувалася, што хлопец спадзяецца больш ніколі ў жыцці не гаварыць на гэтую тэму.
  
  
  
  95
  
  На наступны дзень я асцярожна перагаварыў з некалькімі гуннитами аб міфалогіі нюень бао, але толку ад гэтых гутарак не было. Тэма выклікала ў суразмоўцаў толькі пагарду. Прытрымліваўся гунниты выразных рэлігійных догмаў, яны б лічылі нюень бао ерэтыкамі, але нічога такога я не чуў. У дачыненні да веры таглиосское грамадства было абсалютна памяркоўным.
  
  І ніхто з апытаных не меў уяўлення аб тым, што такое Ключ. Я западозрыў, што гэта зусім не святая рэліквія, хоць пачуў дастаткова, каб выказаць здагадку: Ключ лічыўся галоўным скарбам таго самага храма, куды схавалі Сары.
  
  Хацелася б ведаць, у чым тут сувязь. Калі яна наогул ёсць.
  
  – Мне збрыдзела бегаць туды-сюды, – сказаў я Тай Дэю у адказ на выклік да вярхоўнаму галоўнакамандуючаму.
  
  Непадалёк ад нас тенеземские добраахвотнікі збіралі ўраджай нейкага трава, які складаўся ў сваяцтве з ячменем. Працавалі яны за долю ўраджаю. Костоправ лічыў, што, калі мы падзелімся з мясцовымі, тыя будуць лепш да нас ставіцца. Мне ж здавалася, ужо калі ў нас гэты збажыну ўрадзіўся, то і іх поля каласуюцца не горш. Было б куды разумней ссыпаць усё наша збожжа ў засекі Вяршыні. Запас кішэню не цягне. Дакладна так жа, як за летам надыходзіць зіма, рана ці позна непазбежна прыходзіць дзень, калі армія пачынае выпрабоўваць патрэбу ў харчах.
  
  Стары адкідваў усе довады, заяўляючы, што ў маёй памяці занадта глыбока засеў Дежагор. Можа, яно і так. Кожны з нас не больш чым сукупнасць усяго таго, што яму давялося перажыць: і добрага, і злога.
  
  Спачатку Тай Дэй маўчаў. У гэтую раніцу ён здаваўся нават больш стрыманым, чым звычайна. Толькі калі мы протопали па сцежцы добрую мілю, ён сказаў:
  
  – Ты ведаў, што дзядзечка Дой не памрэ?
  
  – Ну.
  
  – Ты вырашыў выкарыстоўваць яго?
  
  – Ну. Скажы-ка лепш, што такое Ключ?
  
  – Тое, што трэба было даўным-даўно знішчыць.
  
  Казаў жа я, што хрэн ад яго дачакаешся нармальнага адказу. Каб лішні раз пераканацца ў гэтым, я зайшоў з іншага боку:
  
  – Сур'ёзны фетыш, так?
  
  Ён зразумеў гэта слова:
  
  – Сур'ёзная праблема. Любыя прароцтва, прарочыя рытуалы і звязаныя з імі прадметы не прыносяць нічога, акрамя непрыемнасцяў.
  
  – Гэты самы Ключ як-небудзь звязаны з прароцтвам Хонь Трэй?
  
  Паляванне ж даведацца, у што я ўляпаўся, ажаніўшыся на нюень бао. Сары заўсёды запэўнівала мяне, што яна простая жанчына і ёй нічога не вядома.
  
  Але Тай Дэй зноў замкнулася ў сабе. Больш я не выцягнуў з яго ні слова.
  
  
  
  – Вы тут пра мяне казалі, адгадаў? – спытаў я, ввалившись у бліндаж Костоправа.
  
  Спытаў па той прычыне, што пры маім з'яўленні размова рэзка абарваўся.
  
  – Магчыма, – адказала Спадарыня, прыглядаючыся да мяне.
  
  Яе, відавочна, цікавіла ўсё, што адбываецца са мной, дакладней, унутры мяне ў апошнія дні.
  
  У Костоправа сабраліся хлопцы з Старой Каманды: Алей, Круты і яшчэ некалькі хлопцаў. У вочы мне кінулася адсутнасць усіх да адзінага старэйшых таглиосских афіцэраў. Роўна як і Нажа. У апошні час Нож рэдка высоўваўся, а бо ён быў бліжэйшым паплечнікам Спадарыні доўгія гады. Мабыць, прыліў яе даверу змяніўся адлівам.
  
  – Навошта звалі?
  
  – Каб спытаць, як прасоўваецца падрыхтоўка салдат.
  
  – Не так ужо дрэнна. Добры выбух, накшталт начнога, каму заўгодна управіць мазгі.
  
  – Ёсць весткі аб Душелов?
  
  – Ніякіх. Калі хочаш ведаць маё меркаванне, дзядзечка секануў яе так, што яна забілася ў шчыліну і залізвае раны.
  
  З моманту абуджэння Вэнджанага я не бачыў паблізу ні адной вароны. Гэта магло быць добрым знакам.
  
  – Тай Дэй што-небудзь расказаў?
  
  – Няма. Ды ты і не казаў, каб я...
  
  – Добра. Я хачу выведаць раўніну.
  
  – Я думаю...
  
  – Няма чаго тут думаць, цяпер самы час. Душелов слабая. Я ведаю, якая яе здольнасць да самавылячэння, і мяркую, што ўжо праз тыдзень яна зможа даставіць нам кучу клопатаў. Неабходна выкарыстоўваць предоставившуюся магчымасць. Добра падрыхтаваная група з абозам пры правільнай пастаноўцы справы пройдзе міль семдзесят, а то і восемдзесят, перш чым будзе вымушана павярнуць назад. А гэта дасць нам больш дакладнае ўяўленне аб сітуацыі.
  
  Мне яго ідэя не падабалася, але спрачацца я не стаў. Лейтэнант у нас Спадарыня, і гэта яе праца – паказваць Капітану на агрэхі ў яго планах. А яна маўчала, – відаць, усё было вырашана да майго прыходу.
  
  – На першы раз, – сказаў Костоправ, – возьмем чалавек пяцьдзесят. Ўсіх старых салдат, якія затым і прыйшлі сюды, каб патрапіць у Хатовар. І лепшых з пачаткоўцаў – толькі добраахвотнікаў.
  
  Мала хто з пачаткоўцаў марыў трапіць у Хатовар: хоць яны і ўступілі ў Атрад, іх усё яшчэ мучыў даўні страх.
  
  – Што адбываецца ў Таглиосе? – спытаў Костоправ.
  
  Я паціснуў плячыма:
  
  – Дзве апошнія ночы я спаў толькі звычайным сном. Ды і то гэта не сон, а адна назва. Дрымота мармыча ночы напралёт. Я спрабаваў яго разгаварыць, але ён, падобна, не чуе.
  
  – Мы возьмем яго з сабой. Доўгая прагулка можа прывесці яго ў пачуццё.
  
  – І калі выступаем? – з уздыхам спытаў я.
  
  – Як толькі збярэмся. Часу губляць нельга – Душелов папраўляецца.
  
  Я зноў уздыхнуў:
  
  – Што-то адвык я ад падарожжаў. Няўжо я не заслужыў права адпачыць, пасядзець на месцы?
  
  І дачакацца Сары, думалася мне. А то і пусціцца ёй насустрач, калі атрымаецца вытрасці з Дрымоты, куды ён подевал каня.
  
  Костоправ гучна прачысціў горла. Сукін сын усё больш падобны на майго дзеда.
  
  – Ты ў курсе, што гэта значыць? А, сцяганосец?
  
  – У мяне ёсць непрыемная здагадка: гэта значыць, што адзін няшчасны дурань па імя Мурген папрэцца наперадзе ўсёй кампаніі.
  
  – Без Гобліна і Аднавокага, якія маглі б прыкрыць спіну.
  
  – Так, будзь яно ўсё праклята.
  
  Зрэшты, мая спіна прыкрыта.
  
  – Камандзір, я бачу праблему. Нюень бао будуць настойваць на тым, каб суправаджаць пабылі ў Дежагоре хлопцаў.
  
  – Я гэта ўлічыў. Хай ідуць. Больш нюень бао – менш таглиосцев. Менш боязі, што хто-небудзь падкрадзецца ззаду з шаўковым хусткай.
  
  – Што? Ды мы з зімы нічога не ведаем аб гэтых гадах. Іх і ў жывых нікога не засталося.
  
  – Побьешься аб заклад на сваю шкуру? Я прихвачу з сабой і святога, і іншых нашых прыяцеляў.
  
  – Гэта яшчэ навошта?
  
  – Каб пазбегнуць сюрпрызаў. Можа, ты хочаш, каб у нашу адсутнасць Равун і Длиннотень вырваліся на волю? Каб збег Прабриндра Дра ці гэтая паршывая котка?
  
  – Няма. Але, па майму дурному разуменні, было б куды разумней спаліць іх цела, змяшаць попел, а потым выкінуць у шэсць розных рэк.
  
  Спадарыня адарыла мяне позіркам, ды такім, што ў ранейшыя часы я б абавязкова абрабіўся. Але тыя часы даўно мінулі.
  
  – Калі мы пабываем там і высвятлім абстаноўку, трэба будзе разбіць прамежкавыя лагера. Каб паэтапна пераправіць туды ўсіх іншых.
  
  – Не думаю, што я гатовы да гэтага, камандзір.
  
  – Ты аб чым? Не гатовы трапіць туды, куды мы імкнуліся апошнія дзесяць гадоў?
  
  – Адна справа – ісці, а іншае – прыйсці, камандзір. Розніца вялікая, як паміж дзярмом і азадкам. Выйдзі ў лагер і спытай любога хлопца, ці хоча ён ісці ў Хатовар. Упэўнены, кожны адкажа «так». Але не думаю, што ты адшукаеш многіх, каму не трываецца у гэтым Хатоваре апынуцца.
  
  Сказанае мной з'яўлялася толькі часткай праўды. Я разумеў: Костоправ проста не ў стане паверыць, што ва ўсёй арміі не знойдзецца ні аднаго салдата, помешавшегося на Хатоваре так, як ён.
  
  – Карацей, – сказаў я, – што мне рабіць цяпер?
  
  – Збірай манатки. Так, і прывядзі ў парадак падапечнага. Я спадзяюся, што ён потопает сам, нароўні з астатнімі.
  
  Што-то тут адбывалася яшчэ зусім нядаўна. І было вырашана схаваць гэта ад мяне. Таму яны і заткнуліся пры маім з'яўленні.
  
  – Ну, дык я пайду, ці што? У дарогу рыхтавацца?
  
  Стары апёк мяне позіркам. Я выйшаў прэч, і ніхто пальцам не шевельнул, каб мяне ўтрымаць.
  
  Што-то за ўсім гэтым хавалася.
  
  – Дарма мы сюды прыперліся, – сказаў я Тай Дэю. – Пустая трата часу.
  
  Параноя узмацнялася. Я не мог адкараскацца ад думкі, што мяне выкарыстоўваюць уцёмную.
  
  96
  
  – Гэта не мая агульнадаступна ідэя! – сказаў я Рыжым Рудзі ў трэці раз. – А калі табе не падабаецца, бяры ногі ў рукі і звальваюць услед за Гоблінаў і Аднавокім. Складзі ім кампанію.
  
  – Проста я ніколі не думаў, што гэта аднойчы здарыцца.
  
  – Ён не думаў! І я не думаў. І ніхто не думаў, акрамя Старога! Але камандзір-то ён. Стары камандуе «наперад», і мы ідзем. Вось як гэта робіцца.
  
  – А я што, адмаўляюся? – прагугнявіў Рыжы Рудзі, звяртаючыся не столькі да мяне, колькі да сябе, і пайшоў гарлапаніць на сваіх сяржантаў.
  
  Яму трэба было выбраць старэйшага на час яго адсутнасці.
  
  Я і сам заняўся размеркаваннем абавязкаў, калі вярнуўся ад Старога. Шмат у чым вымушаны быў спадзявацца на слаба падрыхтаваных таглиосцев. Стары не хацеў пакідаць у лагеры нікога з Старой Каманды і з наров. Зрэшты, апошніх у нас было ўсяго трое: Иси, Синдав і Очиба.
  
  Зайшоў Бадья, былы, па сутнасці, маёй правай рукой. Ён выконваў вялікую частку працы, і я яму ў гэтым не перашкаджаў. Але і не дазваляў лезці ў справы, даручаныя мне Капітанам.
  
  – Я гляджу, ты прышчыкнуў Рыжым яйкі.
  
  – Ды ён дарэшты мяне дапёк. А табе чаго трэба?
  
  Дапёк мяне не толькі Рыжы. Дрымоту станавілася ўсё горш, а тут яшчэ Тай Дэй ператварыўся ў стрэмку ў задніцы з-за таго, што я не знайшоў час наведаць дзядзьку Доячы, калі мы знаходзіліся па той бок даліны.
  
  – Слухай, Мурген, табе страшна, і гэта натуральна. Але ці варта з-за гэтага псаваць жыццё іншым?
  
  Я пачаў было отлаиваться, але хутка зразумеў: як ні круці, але ён мае рацыю. Са злосці я схапіў камень і запусціў наўздагад, нібы разлічваў, што разам з ім улетучатся раздражненне і трывога. Камень загрымеў сярод валуноў. З паўтузіна крумкач падскочыла, понося мяне на сваім прыродным гаворцы.
  
  – Тваю ж маць!
  
  – Так, дрэнны знак, – пагадзіўся Бадья. – Даўнютка іх не было. Мне гэта не падабаецца.
  
  – Яны хаваліся далёка, так што наўрад ці маглі падслухаць нас. Але хай хто-небудзь агледзіць наваколле.
  
  Я зірнуў на сонца. Да цемры яшчэ некалькі гадзін. Стала быць, я паспею сее-што праверыць, перш чым па схіле рушыць ўся кампанія.
  
  Бадья паслаў салдат агледзець валуны, і адзін з іх падабраў расклеванную тушку – здаецца, бурундука. Іншы рукой хлопец заціскаў нос.
  
  – Можа, яны і не шпіёнілі, а проста карміліся? – выказаў здагадку Бадья.
  
  – Усё магчыма, – кіўнуў я, – але не ўсе аднолькава верагодна. Тай Дэй, я ведаю, што ты вдолбил сабе ў галаву ўсякую дробязь наконт доўгу, але павер: табе не варта гэтай самай галавой рызыкаваць толькі з-за таго, што так раблю я.
  
  Маленькі, хударлявы, абарваны нюень бао сядзеў побач на кукішках. І хоць за спіной вісеў меч у ножнах, Тай Дэй зусім не здаваўся небяспечным. Ён падняў на мяне вочы і буркнуў. Гэтым усё было сказана.
  
  – Слухай, – не сунімаўся я, – мне трэба прайсці праз Браму Ценяў. Пачакай! Усё будзе добра. У мяне ёсць Ключ. Дзіда. Раз у мяне Ключ, са мной нічога не здарыцца.
  
  Пры ўмове, што Костоправ ні ў чым не памыліўся.
  
  Мне было б крыху лягчэй, давядзіся хоць краем вока зазірнуць у старыя Аналы.
  
  З цяжкасцю, нібы здранцвелі калені, Тай Дэй выпрастаўся, уздыхнуў і паказаў жэстам: «Пойдзем».
  
  – Глядзі, – вымавіў я, – табе няма патрэбы туды перціся.
  
  Ён зноў махнуў рукой.
  
  Я спыніў ўгаворы. Тай Дэй на два кроку апярэджвае звычайнага упрямца. Любы нюень бао – не менш, чым на крок. Мая жонка...
  
  Я ўхапіўся за дрэўка і пачаў нагамі расшвыривать камяні ў яго падставы. Сцяг прастаяла тут ужо паўгода, ператварыўшыся ў дэталь пейзажу, на якую ніхто не звяртаў увагі.
  
  – Пачакай, – сказаў Бадья, – не тузайся, пошевели мазгамі. Што, вось так проста стиснешь зубы ды папрэш? Вазьмі бамбук, і пляшку, і хлеба з вяленым мясам. І галоўнае, дазволь мне вылучыць некалькіх хлопцаў, каб прыкрылі тваю азадак.
  
  – Добра. Ты маеш рацыю.
  
  Я толькі цяпер усвядоміў, як моцна мне дзейнічала на нервы даручэнне Старога.
  
  Я падаў распараджацца Бадье. Яму не трэба ісці праз Вароты Ценяў, таму ён можа заставацца спакойным і разумным. А вось сцяганосца шпурляюць з агню ды ў полымя. Так ужо павялося ў Атрадзе.
  
  Мы падняліся па схіле да таго месца, вышэй якога ўжо ніхто з нас не ўздымалася. Дрэўка дрыжала ў маіх руках. Абапёршыся аб яго, я озирал руіны, спрабуючы разглядзець сцежку, па якой мне трэба было прайсці. Бадья стаяў у некалькіх кроках ззаду і аддаваў распараджэнні Рыжым Рудзі. Той расстаўляў назіральнікаў. Я не хацеў ні на міг знікаць з поля зроку. Калі не пашанцуе, хлопцы, павінны ведаць, чым мяне прыгняло, калі і ў якім месцы.
  
  – Ну што, гатовыя?! – раўнуў я, выразна разумеючы, што нічога добрага чакаць не варта.
  
  – Усё, парадак, – паведаміў Бадья. – Цепляй вяроўку да задніцы – і наперад, на подзвіг.
  
  Сказанул таксама. У героі я ніколі не рваўся.
  
  Я даў адмашку абедзвюма рукамі і адразу ўчапіўся імі ў сцяг – яно наважылася повалиться.
  
  – Да сустрэчы ў пекле!
  
  Я пакрочыў уверх па схіле. Тай Дэй ішоў за мной са звязкам бамбука на плячы. Ён з усіх сіл хаваў страх, аднак не стаў пярэчыць, каб і яму прывязалі да пояса вяроўку – на той выпадак, калі яго прыйдзецца выцягваць назад праз Браму.
  
  Сцяг дрыжала ў маіх руках.
  
  Я востра адчуў той момант, калі перасёк нябачную рысу. Мяне працяў няўяўны холад, як калі б я зваліўся ў халодны сажалка. Халоднае мяжа засталася ззаду, але мяне ўсё роўна атачала сцюжа. Там, дзе я апынуўся, яна заўсёды панавала. Асаблівы холад – можна смажыць яечню на камянях і пры гэтым стукаць зубамі.
  
  Зрабіўшы некалькі крокаў, я замер. Цягнуліся хвіліны. Адчуванне холаду не прападала. Я ўтаропіўся ўверх па схіле, і чым даўжэй глядзеў, тым выразней бачыў дарогу. Тонкая, чорная і бліскучая, нібы з шліфаванай вугалю, паласа вілася па схіле, нагадваючы след гіганцкай змеі. Я зрабіў яшчэ некалькі крокаў. Нічога. І нікога. Ніхто на мяне не наскакивал, нават Цені не спрабавалі обвиться вакол ног.
  
  А вось сцяг, відавочна, адчувала сябе як дома. Яно літаральна цягнула мяне наперад.
  
  – Гэй! – пракрычаў я Бадье. – Вам добра мяне відаць?
  
  – Бачна-відаць, прыяцель. Глядзі вяроўку не згубі. – Смех Балеі дабраўся да мяне нібы па доўгім металічнага тунэлі.
  
  – Бадья, далучайся. Для вас таксама знойдзецца вяроўка.
  
  Я зрабіў яшчэ тры кроку. Тай Дэй не адставаў, але фізіяномія ў яго была кіслая.
  
  Нічога не здарылася. Яшчэ некалькі крокаў. Дарога поблескивала, як паліраваная цемра, захапляючы мяне наперад. Страх раставаў, і вельмі хутка. Тай Дэй што-то вымавіў, але я не разабраў.
  
  Мяне спыніла вяроўка. Павінна быць, я неўсвядомлена працягваў рухацца наперад, пакуль не абраў ўсю бухту.
  
  Бадья тузануў за свой канец і пракрычаў:
  
  – Для пачатку дастаткова, Мурген.
  
  І праўда, я зайшоў значна далей, чым збіраўся. Але ж тут няма нічога страшнага.
  
  Бадья тузануў зноў, яшчэ мацней. Ён выдатна нерваваўся.
  
  Я неахвотна павярнуў назад ўніз. Тай Дэй зноў што-то сказаў. Я азірнуўся і, нарэшце, зразумеў.
  
  Ён паказваў на поўнач. Увесь свет мігцеў, нібы мы глядзелі на яго скрозь заслону дрожащего ад спякоты паветра.
  
  – Таму, Мурген! – закрычаў Бадья, губляючы цярпенне. – Ты павінен вярнуцца і зачыніць Браму да таго, як сцямнее. – Ён яшчэ раз тузануў за прывязь.
  
  Я ўсё гэтак жа неахвотна пераступіў праз нябачны рубеж – нібы з зімы ступіў у лета.
  
  Тай Дэй з палёгкай уздыхнуў. Гара яго відавочна не маніла. Мой жа свет змяніўся. Цяпер я па-ранейшаму бачыў звілістую лінію паліраванай цемры, былую некалі дарагі, але з тых часоў большай часткай засыпаную зямлёй і камянямі. Я адчуваў, што, прайшоўшы праз Браму, стаў іншым чалавекам.
  
  – Гэй, з табой усё ў парадку? – спытаў Рыжы Рудзі. – Выгляд у цябе дзіўны.
  
  – Там месца цудоўнае. Накшталт тое ж самае, што бачыш адсюль, – але зусім іншае.
  
  – Гэта як?
  
  – Не магу растлумачыць. Сам ні чорта не разумею, толькі адчуваю. Ты ўсё зразумееш, калі там апынешся.
  
  Намотваючы на руку вяроўку, да нас падышоў Бадья.
  
  – З табой усё ў парадку? – завёў ён тую ж песню. – Выглядаеш так, нібы ўбачыў здань.
  
  – Няма за Брамай зданяў. Там усяго толькі дзіўна.
  
  – Дзіўна? Ты аб чым? Што там з табой здарылася? Нібы одурь знайшла: узяў ды і папёр наперад, не азіраючыся. А захавальнік тваёй азадка зусім за табой не рваўся. Стаяў на месцы ды дрыжаў як цуцик.
  
  – Такое ўжо гэта месца. Там холадна, але гэта не звычайны холад. Нож б сказаў – як у сэрцы ў жраца.
  
  Павінна быць, я выглядаў разгубленым. Бадья паківаў галавой:
  
  – Так кажаш, каб усё гэта зразумець, трэба пабываць там самому?
  
  – Ты глядзі, – сказаў я Тай Дэю, – часам і да самага апошняга пня што-то даходзіць. Ты ў самую кропку трапіў, Бадья. А цяпер паглядзець, што ўсе рамяні нацягнутыя і пасткі для Ценяў расстаўленыя. Вялі асвяжыць крэйдавыя лініі. Я хачу, каб усё было...
  
  – Уймись! – абарваў мяне Рыжы Рудзі. – Мы ж усё падрыхтавалі загадзя. Зусім у цябе башка дзіравая.
  
  Я ўспомніў, як на маіх вачах салдаты ўжо ставілі ахоўныя агароджы. І праўда, не варта дарма псаваць сабе нервы.
  
  – Прама скажу, там было страшнавата. Не перашкаджае крыху расслабіцца. Зробім так: ты адправіш ганца з данясеннем для Старога, а я залезу ў нару ды бліжэй пазнаёмлюся з лекамі Аднавокага.
  
  Я прыхапіў збан самага забористого пяршак, патлумачыўшы гэта тым, што спірт неабходны для медыцынскіх мэтаў. Так бо мне як раз не перашкаджала падлячыцца.
  
  97
  
  Эліксір Аднавокага не забіваў страх, а толькі ненадоўга адсоўваў яго. Страх быў адмысловага роду, не той, што паралізуе або пазбаўляе розуму на поле бою, у чаканні ворага, які рынецца на цябе з вострым жалезам у руках. Але ён знаходзіўся ўва мне ўвесь час, не даючы аб сабе забыцца. Гэта раздражняла да крайнасці.
  
  Я зірнуў на Дрымоту:
  
  – Ці будзеш ты калі-небудзь прыдатны на што іншае, акрамя перапрацоўкі жратвы у дзярмо?
  
  Дрымота сядзеў у сгущающейся цемры на цыноўцы матухны Готы і глядзеў у пустэчу. Ён не толькі не выказваў прыкмет вяртання з нездешнего чароўнага каралеўства, пленившего яго розум, але і ў апошні час амаль не рухаўся. А калі рухаўся, то з такім выглядам, нібы гэта было для яго пакутай. Пры такой недахопу рухомасці яму застаецца спадзявацца толькі на нашы брацкія пачуцці – авось не кінем яго тут.
  
  Я ставіўся да Дрымоту лепш за ўсіх, не лічачы хіба што Балеі, але і мая прыхільнасць не распасціралася настолькі, каб захацелася цягнуць гэтага малога на гарбу.
  
  Наогул-то, у нас прынята клапаціцца аб сваіх. Але пры гэтым маецца на ўвазе, што і свае здольныя паклапаціцца аб сабе. Я ведаю процьму прэцэдэнтаў, калі Атрад спыняў пакуты брата, становившегося для яго занадта небяспечнай клопатам.
  
  Дрымота не адказваў. Ён ніколі не адказваў. Я перакаціўся на сваю посцілку і паспрабаваў выкінуць з галавы думкі аб неабходнасці зноў падымацца ў гару. Варта было пра гэта падумаць, як мне станавілася не па сабе.
  
  
  
  Душелов была дзе-то паблізу – я гэта адчуваў, але не мог выявіць яе ва усёпаглынальнай цемры. На шчасце, яна таксама мяне не бачыла, – а магчыма, я яе не цікавіла.
  
  Мой дух аддзяліўся ад цела. Я гэта разумеў. Але ў апраметнай цемры, не маючы арыенціраў, не меў магчымасці намеціць якой-небудзь маршрут.
  
  Я проста лунаў.
  
  І не адразу здагадаўся, што я не адзін.
  
  Хто-то назіраў за мной. Або што-то.
  
  Назіраў тым больш уважліва, чым выразней я гэта ўсведамляў. Цемра заставалася непрагляднай, але была проницаема для якіх-то іншых пачуццяў, акрамя гледжання. Я адрозніў твар. Чырвоныя вочы, жоўтыя іклы, скура стакроць чарней самай Цемры, як быццам яна лучилась нейкай супрацьлегласцю святла... Qinā. Разрушительница. Царыца Падману. Маці...
  
  Тенеземцы лічылі яе не толькі ўвасабленнем зла і сцвярджалі, быццам адна з яе аватар нясе ў сабе созидающее пачатак. Так ці інакш, была з тых багоў, чый цікавасць да смяротнаму здольны спалохаць да паноса.
  
  І ў фокусе цікавасці гэтай багіні апынуўся я. Яе малінавыя вочы прожгли скразную дзірку ў маёй прывіднай душы. Вялікі брыдкі твар раптам зморшчыўся, прыпадабняючыся высмагламу яблыку, затым і зусім ператварылася ў лалавы кропку. Кропка прыйшла ў рух; тым часам у маёй свядомасці мацнела ўпэўненасць, што мяне жадаюць, каб пра нешта папярэдзіць.
  
  Няўжо Qinā спрабуе звязацца са мной? Але на які я ёй здаўся? У яе і без мяне хапае памочнікаў у нашым свеце.
  
  Ці хапае?
  
  Нарайян Сінгх ў палоне. Дачка Ночы таксама – калі яна ўвогуле засталася ў жывых. У апошні час пра яе не было вестак. А Спадарыня даўным-даўно здабыла свабоду. Цяпер яна нешта накшталт п'яўкі, вытягивающей магічную энергію.
  
  Магчыма, у нашым свеце багіні не з кім звязацца, акрамя даўніны Мургена.
  
  Я рушыў услед за барвовай кропкай і апынуўся на абсыпанай косткамі раўніне. Спынілі рэзкімі ўзмахамі крылаў, сеў на голую галіну. У гэты раз сярод костак віднеліся амаль цэлыя шкілеты і нават яшчэ не сапсаваныя цела. Вспорхнув, я паляцеў ушчыльную над зямлёй. Гнаявыя жукі, напалоханыя маёй ценем, разбягаліся ва ўсе бакі. Дзіўна, раней я не бачыў тут нікога, акрамя малалікіх крумкач.
  
  Над гарызонтам навісала, як вежа з цемры, вялізная навальнічная хмара, полнившаяся рокочущими крывавымі маланкамі. Пляскаючы цяжкімі крыламі, я накіраваўся туды. Чаму-то гэта здавалася мне правільным. На імгненне воблака адкрыла лютае твар вампіра і мноства рук, прывітальна пацягнуўшыся мне насустрач.
  
  Я страціў арыентацыю, але тут жа выправился і працягваў палёт. Зямлю хавала імгла, і толькі рэдкія агні паказвалі на чалавечае жыллё. Я схіліў галаву, углядаючыся ўніз. Вочы прыстасаваліся да цемры, але я не мог зразумець, дзе знаходжуся, пакуль не апусціўся досыць нізка, каб адрозніць заслоняющую зоркі гмах Вяршыні на поўдзень ад мяне.
  
  Я знаходзіўся не больш чым у сто футаў над нябачнай зямлёй, калі зямля ўзнялася, закіпела і стала плявацца тысячамі вогненных пырскаў. Сустрэчная паветраная хваля перакуліла мяне, за ёй накаціў грукат.
  
  Аб чорт! Падобна на тое, я не ўяўляю сябе варонай, а сапраўды ператварыўся ў яе. У белую варону! І на самай справе знаходжуся над завода Спадарыні, у сярэдзіне мінулай ночы.
  
  Я ўхіліўся ад ляцелі ў мой бок шароў і спікіравала за скалы, дзе можна было схавацца ад нарастальнага вогненнага шквалу. Вядома, любое сховішча ненадзейна – я ж ведаю, як лёгка прапальвае камень шары новай канструкцыі.
  
  Людзі беглі з усіх ног, але ў большасці ногі апынуліся недастаткова жвавым. Ці гэтыя небаракі пазнавата пусціліся наўцёкі. Некаторыя яшчэ выскоквалі з-пад зямлі, але да іх дотягивались языкі полымя.
  
  Краем вараныя вочы я раптам заўважыў вяселкавы бляск сталі. Хто-то бег, не ў той бок, дзе чакаў шанец на выратаванне.
  
  Ледзь пачаўся перапалох, дзядзечка Дой накіраваўся да агменю пажару. Стары, калі гэта і сапраўды быў ён, імчаўся з дзіўнай спрытам. Захлопав крыламі, я цяжка падняўся ў паветра і заскользил следам за зіготкім Бледным Жазлом.
  
  Аказваецца, адразу пасля адрыву ад зямлі варона-чартоўску нязграбныя. А дзядзечка Дой – гэта сапраўды быў ён – зусім не жадаў атрымаць асалоду ад маім таварыствам. Востры клінок бліснуў, як маланка, і ледзь не нагнаў мяне ў палёце. Такі хуткасці і спрыту Дой не выказваў нават на трэніроўках. Мяне выратаваў толькі птушыны інстынкт: крылы зрэагавалі перш, чым я зразумеў, што мне пагражае небяспека.
  
  Я рушыў услед за дзядзькам на бяспечнай адлегласці. Праз некаторы час ён абраў сабе наглядальны пункт, апусціўся на калені і пачаў чакаць. Я знайшоў каменны ўступ і рушыў услед яго прыкладу, праклінаючы бязмозгіх людцаў, вырубивших паблізу усе дрэвы.
  
  Затрымацца дзядзечцы прыйшлося ненадоўга: толькі каб перавесці дух ды прадэманстраваць фантастычную рэакцыю, якая дазваляе адхінацца ад вогненных шароў. Затым зямля расчынілася, адкрываючы шлях слупа змрочна-зялёнага святла. Задевавшие яго вогненныя шары папросту адскоквалі. Слуп быў такі цёмны, што наўрад ці можна было яго заўважыць на прыстойным адлегласці. Ён рушыў у мой бок, а значыць, павінен быў прайсці міма дзядзечкі. Але ўжо ў наступнае імгненне зялёнае святло истаял, агаліўшы тое, што знаходзілася ўнутры.
  
  На шчасце, я быў птушкай, а дзядзечка – старым. У адваротным выпадку ад любога з нас можна было б чакаць самага ідыецкага ўчынку. Бо мы пабачылі неймаверна выдатную жанчыну, прычым без адзінай ніткі на целе.
  
  Душелов.
  
  Нават будучы птушкай, я стаў меркаваць, як даўно не бачыў жонку.
  
  Паветра вакол Душелов замерцал, пакрыўся рабізной і яе цела. У гэты раз яна не облекалась ахоўным коканам, а прымала іншы аблічча. Засяродзіўшыся на ператварэнні, яна аслабіла пільнасць і проглядела дзядзечку, слившегося з ноччу, так што гэта зрабіла б гонар любому обманнику. Я ўбачыў яго толькі ў той міг, калі, материализовавшись за спіной Душелов, ён нанёс страшны ўдар, які павінен быў рассячы яе да пояса.
  
  Але яна ўсё ж зрэагавала: паспрабавала ухіліцца і ўжыла нейкую вядзьмарскіх абарону. Паветра зароў; Душелов повалилась ніцма – не забітая, але, несумненна, сур'ёзна параненая. Дзядзечка Дой падскочыў, каб дабіць яе. З зіхатлівага Бледнага Жазла струменілася кроў. Але Душелов зноў вывернулася і ўскочыла на ногі. Дзядзечка Дой гатовы быў нанесці ўдар – і тут умяшаўся выпадак. Затрашчаў, разряжаясь ад спякота, бамбукавы шост, і два шара трапілі ў старога. Душелов накінулася на ашаломленага суперніка, але ў яе не хапіла сіл прыкончыць яго. Да таго ж шум падняў усіх на ногі, і ёй не варта было затрымлівацца.
  
  Яна паплялася прэч, збіраючы рэшткі сіл, каб давесці да канца ператварэнне. Дабраўшыся да таго месца, дзе была прыхавана адзенне, яна ўжо стала Дрымоту. Гэта імгненнем расставіла ўсё па сваіх месцах. Зразумела, чаму ён у апошні час зусім ніякай.
  
  Малаверагодна, што знойдуцца жадаючыя падвергнуць вар'ята грунтоўнаму агляду і выявіцца, што гэта зусім не мой блудны памочнік.
  
  Але дзе ж сам хлопец? Я быў па-чартоўску злы.
  
  Я сеў дзядзечцы на грудзі і пачаў дзяўбці і біць яго крыламі, пакуль не прымусіў павярнуць галаву набок. У адваротным выпадку ён захлынуўся б ўласнай крывёй – у гэтай мітусні яго выявілі б не адзін гадзіну. Затым я вырашыў зірнуць на Душелов.
  
  Яна знікла.
  
  Слядоў знайсці не ўдалося, але і патрэбы ў іх не было. У тую раніцу, калі я прачнуўся, мяркуючы, што амаль не змыкаў вачэй, Дрымота знаходзіўся ў маёй зямлянцы.
  
  Гэта патлумачыла і гібель Вэнджанага: не дарма тады ў ўяўнага Дрымоты тузанулася шчака. Душелов зразумела, што яе могуць высачыць, калі хто-небудзь захоча з дапамогай ведзьмака высветліць, што здарылася з бедным парнишкой.
  
  Але цяпер я ведаў яе тайну. Па ўсёй бачнасці, Кіна аказалася больш моцным праціўнікам, чым чакала Душелов. Магчыма, багіня нават валодае своеасаблівым пачуццём гумару: яна выкарыстала варону, каб высачыць уладычыцу крумкач.
  
  Я прыладзіўся на даху сваёй зямлянкі. Тай Дэй пырхаў і хроп: адбівалася выяўленне скарбаў Аднавокага. Знутры таксама чуўся магутны храп – варта было выказаць здагадку, што мой, паколькі Дрымота знаходзіўся звонку. Значыць, Сары не перабольшвала, запэўніваючы, быццам у сне я раву, як галодны мядзведзь.
  
  Цяжка было паверыць, што мы ўсе заснулі пасля такога тарарама. Павінна быць, Душелов напусціў на нас сонныя чары. Я пераадолеў спакусу спорхнуть і крадком зазірнуць у дзвярны праём. Вырашыў, што глядзець на сябе з боку – задавальненне сумніўнае.
  
  З цемры выступіў Дрымота.
  
  Для чалавека, які атрымаў такую цяжкую рану, ён рухаўся на дзіва жвава. Ніводзін просты смяротны не пераадолеў бы такую адлегласць за такі час. Трэба меркаваць, не абышлося без волшбы. Я ледзь паспеў падумаць пра тое, як бы мне пазбавіцца ад аблічча белай вароны, – і гэта адбылося. Па-відаць, ключом з'явілася хуткае набліжэнне Душелов.
  
  Варона ўзляцела, а мой дух застаўся на месцы. Я лунаў у паветры і назіраў. Руху вядзьмаркі замарудзіліся: нягледзячы на магію, рана давала аб сабе ведаць. Я ўзняўся і накіраваўся ў напрамку, якое нельга назваць інакш як заўтрашнім днём. Душелов не адчула майго прысутнасці, хоць менавіта яе з'яўленне дазволіла мне пазбавіцца ад вороньей плоці.
  
  Затым была ноч, якую я пакінуў. Усе, у тым ліку мяне, храплі, як чэрці, у зямлянцы. Я ж атрымаў магчымасць свабодна падарожнічаць у свеце духаў.
  
  
  
  98
  
  Сары спала клапатлівым сном. Тобо ляжаў побач, паклаўшы маленечкую за руку на яе аголеную грудзі і час ад часу пасмоктваючы матчына малако. Я любаваўся імі, і паступова адпускала мяне напружанне.
  
  Які ж я ўсё-такі ідыёт. Адзінае, чаго я хацеў на самай справе, – быць з імі, але замест гэтага меў намер праз пару гадзін ўстаць з подсцілу і зноў палезці на гару. Я ведаў, што пайду туды, нават калі гэта пагражае мне смерцю.
  
  Чаму?
  
  Адказу на гэтае пытанне ў мяне не было.
  
  Прывіднай рукой я дакрануўся да Тобо, і на міг здалося, быццам я адчуў жывое цяпло. Малы закруціўся, нібы яму здаўся дрэнны сон. Пакінуўшы дзіцяці, я дакрануўся да валасоў Сары.
  
  Яна ўсміхнулася:
  
  – Мур, гэта ты? Я адчуваю, што ты тут...
  
  Яна буркаваць, а я атрымліваў асалоду ад гучаннем яе голасу. Як шкада, што я не магу ёй адказаць...
  
  Зняўшы Тобо з грудзей, Сары ўстала і, голая па пояс, выканала некалькі танцавальных рухаў, нагадаўшы аб тым, чаго я не бачыў даўным-даўно. Яе фігура цалкам аднавілася пасля родаў. Гледзячы прама на мяне, Сары хітра ўсміхнулася. Можа, яна і сапраўды вядзьмарка?
  
  – Тобо дастаткова добра сябе адчуваў, каб пусціцца ў дарогу. Хутка свята Вадзянога Дракона. У яго мітусні мне лягчэй будзе збегчы. Усё неабходнае я ўжо прыгатавала.
  
  Якая ўсё-ткі цудоўная у мяне жонка – разумная, рашучая, упэўненая ў сабе. Хацелася б ведаць, чым я заслужыў такое шчасце? Акрамя таго, што нейкім чынам пацешыць фантазіі яе бабулі. Я млел, гледзячы на пританцовывающую Сары, пакуль не занепакоіўся Тобо. Напэўна, малы абвострана ўспрымаў чужое прысутнасць, і яно яго пудзіла.
  
  – Быў бы ты тут... – з уздыхам прамовіла Сары з такім выглядам, нібы хацела прапанаваць мне нешта цудоўнае і сладострастное. – Але, на жаль, цябе няма. – Яна паціснула плячыма. – Нічога, хутка мы будзем разам.
  
  Сары ўзяла нашага сына на рукі, і ён тут жа, з вельмі задаволеным выглядам, прыпаў да грудзей.
  
  Намёк зразуметы, малы.
  
  Тобо адкрыў вочы. Адзін вачэй з-за пляча Сары глядзеў прама на мяне. Малец адпусціў грудзі, перавёў дыханне і закрычаў. Галасок быў што трэба.
  
  Неадкладна з'явіўся жрэц.
  
  – Што адбываецца? – спытаў ён. – Чаму плача дзіця? І з кім гэта ты шапталася?
  
  – Прэч! – адрэзала Сары. – Ты не маеш права сюды ўваходзіць.
  
  Жрэц не без працы адарваў погляд ад яе грудзей. Ён рассыпаўся ў выбачэннях, але яго шчырасць выклікала сумневы.
  
  – У дзіцяці пучит жывоцік, – злосна сказала Сары, – вось я і супакойваю яго. І гэта адзіная магчымасць пагаварыць з разумным чалавекам.
  
  Ну хіба яна не хараство?
  
  Я пайшоў, зрабіўшы перад гэтым усе магчымае, каб захаваць пацалунак на яе шыйцы, і адчуваў сябе пры гэтым шчаслівым, наколькі можа быць шчаслівы мужчына ў маім становішчы. Жонка і сын жывыя, здаровыя і любяць мяне. Многія салдаты нашага Атрада ведаць не ведалі, што стала з іх сем'ямі, хоць, па праўдзе сказаць, большасць з іх гэта не турбавала. Хлопцы, узгадваючы аб хатнім ачагу, сышлі, калі верным князю таглиосцам было дазволена вярнуцца дадому.
  
  Неба было зацягнута хмарамі, у дэльце панавала цемра, і мне не адразу ўдалося знайсці дарогу ў Таглиос.
  
  Там я правёў нямала часу, абследуючы палац і галоўныя храмы, але важных звестак расстараўся мала. Без Вэнджанага я быў абмежаваны рамкамі рэальнага часу, а яно аказалася занадта позна для таго, каб праводзіць нарады і будаваць падкопы. Не спалі толькі жрацы Начных Багоў, але яны не плялі інтрыгі, а рыхтаваліся да нейкага абраду.
  
  Будзь я прадбачлівыя, лёг бы спаць крыху раней, калі большасць людзей, у тым ліку і нашых ворагаў, не спяць. Праўда, мне ўдалося даведацца, за што ганенні на сяброў Атрада распаўсюдзіліся на ўсе тэрыторыі, далучаныя да Таглиосу нашымі намаганнямі. Праўда, гэтыя ганенні былі несупаставімыя з паляваннем фанатычных і бязлітасных душыў. Ніхто з нашых прыхільнікаў не загінуў. Большасць чыноўнікаў абышліся тым, што пазбавіліся сваіх пасадаў, і вельмі нешматлікія трапілі за краты. Радиша аддавала перавагу абыходзіцца без кровапраліцця.
  
  Зрэшты, усе атрыманыя мной звесткі з'яўляліся обрывочными і беднымі.
  
  Могабу знайсці не ўдалося. Роўна як і нашых блудлівых ведзьмакоў. Зрэшты, іх пошукаў я не надаў сур'ёзных намаганняў. Замест гэтага засяродзіўся на пошуках дачкі Костоправа.
  
  Дзе б ні знаходзілася Дачка Ночы, яна засталася адна. Што адкрывала пэўныя магчымасці.
  
  Шукаючы дзяўчынку, я заадно спрабаваў высветліць, што здарылася з гэтым Дрымоту. Але і ў гэтым не атрымаў поспех. Праўда, натыкнуўся на доказы таго, што мая слепата не была выпадковай.
  
  Я лунаў над схілам, за ўсё ў некалькіх мілях ад былога логава Душелов. Хоць ведзьма мела дываном Ревуна, яна наўрад ці пайшла б ад нас на значную адлегласць. Гара была парэзана вялікімі і малымі расколінамі. Я ныраў у кожную з іх, выглядаючы прыкметы чалавечай прысутнасці. Напрыклад, вогнішча. Сумнеўна, што дзяўчынка можа выжыць без агню.
  
  Агню я не знайшоў. Я знайшоў свайго каня. Вырашыў, што свайго. Заўважыў яго толькі мімаходам, але здалося, быццам ён пачуў мяне і паспрабаваў даць знак. Неадкладна спыніўшыся, я вярнуўся назад і нікога не знайшоў. Не бачыў, не чуў, не адчуваў. Вакол было пуста.
  
  Ну і добра. Я ведаю, дзе гэта месца знаходзіцца, і магу распавесці Костоправу, а той, калі захоча, пашле салдат обшарить кожную шчыліну.
  
  Напрыканцы я наведаў дзядзьку Доячы, якога ахоўвалі супляменнікі. Ён быў жывы, а без прытомнасці заставаўся па той адзінай прычыне, што яму, для яго ж карысці, пастаянна давалі снатворнае. У чым бы ні складалася місія дзядзечкі, у яго не было неабходнасці выканаць яе неадкладна.
  
  Затым я вярнуўся дадому, у сваё зручнае цела і нязручную ложак. Хлопцы далі мне выспацца, нібы ў свята. Сонца ўжо ўстала, калі я выпаўз з зямлянкі, абмінуўшы двайніка Дрымоты, які ляжаў у прастрацыі каля ўваходу.
  
  99
  
  Неўзабаве пасля таго, як я скончыў з ранішняй кашай, заявіўся Костоправ. Ужо ён-то не праспаў.
  
  – Ты ўчора хадзіў туды. Ну як?
  
  – Ды я падняўся ўсяго на некалькі ярдаў. Тай Дэй пайшоў са мной, не ўдалося ад яго адкараскацца. На той выпадак, калі вляпаемся у дзярмо, мы обвязались вяроўкамі... Сядай, я ўсё раскажу...
  
  Я сеў спіной да Дрымоту, каб нічога нельга было прачытаць па вуснах, і, жэстыкулюючы, быццам распісваў свой ўздым на гару, выклаў апошнія навіны.
  
  Костоправ усміхнуўся:
  
  – Добра, мы гэтага падыграем. Я нават не скажу Спадарыні. Хоць, калі шчыра, усе, акрамя цябе, ужо падазравалі.
  
  – Дык вось чаму вы паводзілі сябе як распоследние сукіны дзеці. Баяліся, як бы я не сболтнул лішняга. Ну-ну. – Я зноў загаварыў услых: – Які план на сёння?
  
  – Праверым дарогу на ўсім працягу да Вяршыні. Я пайду з табой. І паменш размоў, пакуль мы не апынемся на тым баку.
  
  – Добрая думка. – Я вырашыў адкласці ўсё астатняе на потым. – Ты еў?
  
  Костоправ кінуў погляд на маю пакамечаную бляшаную міску:
  
  – Бачу, ты тут жывеш як кароль.
  
  – Безумоўна. Так і належыць жыць лепшым братам Атрада.
  
  – Прапускаю міма вушэй. У гэты раз. – Ён падняў вочы на гару і ўздыхнуў. – Дакладную думка часам выказваў Аднавокі. Застары я для ўсяго гэтага лайна.
  
  – Ну, усё не так ужо дрэнна.
  
  Апошняе адпавядала рэчаіснасці. Мы прывыклі казаць «гара», аднак схіл быў не занадта стромкім, ды і дарога ўяўлялася цалкам мінанай не толькі для людзей, але і для фурманак. Калі яе крыху расчысціць. Грэбень, якая пераходзіла ў плато, знаходзіўся не больш чым у тысячы футаў над Брамай Ценяў. А можа, і яшчэ бліжэй.
  
  – Дай ведаць, калі будзеш гатовы.
  
  Стары массировал правае калена. Заўважыўшы мой погляд, ён растлумачыў:
  
  – Лёгкі рэўматызм. Але разыгрываецца толькі ад хады.
  
  «Купі каня», – падумаў я, але ўслых гэтага не сказаў.
  
  – Паслухай, колькі табе на самай справе гадоў?
  
  – Чалавеку столькі гадоў, на колькі ён сябе адчувае, – адказаў Капітан. – Спадарыня не дае мне старэць.
  
  Я задумаўся аб тым, наколькі літаральна варта разумець яго словы. Бо над самой Спадарыняй час і сапраўды не уладна.
  
  – Бяры сцяг, і пайшлі.
  
  – Можа, захопім пару хлопцаў? На ўсялякі выпадак?
  
  – Вазьмі свайго нюень бао, хоча ён ці не. Ну і парачку нашых. Рыжы Рудзі з Вядром падыходзяць.
  
  – Пойдзеш ці паедзеш? – Даўнютка Костоправ не садзіўся на свайго велічэзнага жарабца. – Я заўсёды думаў, што гэта будзе эпічнасці выглядаць: ты на самым версе, у поўным даспеху Вдоводела, на магутным кані...
  
  – У наступны раз. – Ён выдатна нерваваўся. – Наперад.
  
  
  
  Рыжага Рудзі з Вядром доўга шукаць не прыйшлося. Падобна на тое, яны былі напагатове. Ззаду абодвух трымаліся іх целаахоўнікі. На шпацыр збіралася цэлая плойма.
  
  – Э, ды мне цэлым камандаваць парадам даверылі. – Прызнацца, іх гатоўнасць мяне парадкам ободрила.
  
  Ныраючы ў сваю зямлянку, я заўважыў, што і Тай Дэй цалкам гатовы да ўзыходжання. Нават занадта гатовы.
  
  Прыхапіўшы пляшку з вадой і па жмені джерки і смажанага аўса, я кінуў Дрымоту:
  
  – Сядзі дома, прыяцель, не отлучайся. Я вярнуся да вячэры.
  
  Калі будзе на тое воля багоў і дэманаў зямлі.
  
  Яшчэ я ўзяў сцяг. Па адным мы перасеклі нябачную рысу. У гэты раз вібрацыя здавалася менш інтэнсіўнай. Для мяне. І падобна на тое, для Тай Дэя. Астатнія пабялелі, ім відавочна было не па сабе.
  
  Па той бок па-ранейшаму панаваў холад. Я застукаў зубамі.
  
  Перада мной змеилась па схіле глянцава-чорная стужка.
  
  – Бачыш дарогу? – Сталёвым наканечнікам я дакрануўся да яе паверхні – сам не ведаючы чаму.
  
  Вібрацыя, пробежавшая скрозь мяне, была дзесяць разоў мацней, чым пры праходжанні скрозь Вароты Ценяў. Я ахнуў, затрепыхался і, здаецца, нават бязладна закрычаў, брызжа сліной.
  
  – Што з табой? – спытаў Костоправ.
  
  Я сунуў яму сцяг:
  
  – Зрабі, як толькі што зрабіў я.
  
  Адступіўшы ў бок, я зноў паглядзеў на схіл і зразумеў, што бачу яго інакш. Ён быў той жа: пыльны, пазбаўлены расліннасці, са змеившейся вугальнай стужкай дарогі. І адначасова паўстаў перада мной такім, якім, напэўна, быў у даўно мінулыя часы, калі дарога была праезжай, і нават сам схіл, амаль такі ж голы, не вырабляў ўражанні забытага багамі месцы. Я нават бачыў людзей, хоць яны здаваліся куды менш матэрыяльнымі, чым шлях, схіл і старажытныя ўмацавання.
  
  Костоправ адрэагаваў у дакладнасці як я. І падобна на тое, сёе-тое зразумеў. Ледзь прыйшоўшы ў сябе, ён перадаў сцяг Бадье. Затым яно перайшло да Рыжым Рудзі, а ад таго – да Тай Дэю. Нюень бао вагаўся добрую хвіліну, але Стары рашуча сказаў:
  
  – Ці робіш як усе, ці не ідзеш наверх.
  
  Трэба меркаваць, наверх Тай Дэю таксама не вельмі хацелася, але ў яго не было выбару. Ён быў у пастцы – збольшага з-за ўласнага характару, збольшага, як я падазраваў, з-за даручэнні, навязанага яму дзядзькам Доем.
  
  Як толькі Тай Дэй рушыў наперад, за ім рушылі ўслед і іншыя нюень бао.
  
  – Хлопцы, гэта не значыць, што вы цяпер належыце да Атрада, – кінуў ім Костоправ.
  
  – Ну вось, з гэтым мы разабраліся, – сказаў я. – Можа, нарэшце палезем на гару?
  
  Як і належыць добраму знаменосцу, я схапіў штандар і рушыў наперад.
  
  Прыемна вяртацца дадому.
  
  Што?!
  
  Я азірнуўся на астатніх. Няма, здаецца, ніхто з іх не страціў сувязь з рэальнасцю. Магчыма, гэта яшчэ адна бок маіх кашмараў і бачанняў.
  
  Тай Дэй з мячом нагала не адставаў ад мяне ні на крок.
  
  Чым вышэй па схіле, тым шырэй чорная стужка. Акрамя таго, яна здабыла відавочную глыбіню і нават, застаючыся ідэальна плоскай, здавалася ўвагнутай. Коснешься далонню – цвёрдая і халодная, а ідзеш нібы па губцы.
  
  Бліжэй да вяршыні схіл набраў крутасць. Я соплаў і пыхкаў, але потым ісці стала лягчэй. Лінія гарызонту спыніла уцякаць ад мяне, дарога ўжо не адымала столькі сіл.
  
  – Стой! – пракрычаў Костоправ.
  
  Я спыніўся. Азірнуўся. І ўбачыў, што Стары адстаў на добрых сто ярдаў. Нават Тай Дэй ледзь за мной пасьпяваў.
  
  Я зразумеў, што падняўся даволі высока: адсюль праглядаецца ўся Вяршыня, акрамя адзінага абламаць фанга – вежы Длиннотени. Там снавалі маленечкія казюркі. Салдаты Спадарыні ўладкоўвалі крэпасць. Відаць, Капітан усё ж сцяміў, што жыць можна не толькі ў земляных норах.
  
  Костоправ доковылял да нас, шумна дыхаючы, і паскардзіўся:
  
  – Зусім я форму страціў.
  
  – Сам жа задумаў гэтую шпацыр. Заадно тлушч згоніш.
  
  Тоўстым Костоправ не быў. Але і не худел. У апошні час ён не прапускаў рэгулярных трапез.
  
  – Ты ясна бачыш дарогу? – спытаў я, жадаючы пераканацца, што не пакутую галюцынацыямі.
  
  Я ўжо не быў упэўнены наконт майго ўласнага месца ў рэальнасці, і нават сумняваўся, ці існуе аб'ектыўная рэальнасць як такая. Можа, ўсё гэта толькі сны ўнутры сноў, ілюзіі душ, вечна настырны ў Свеге і часам сбивающихся ў купкі, каб спарадзіць калектыўную фантазію?
  
  З іншага боку, кожны з нас бачыць навакольную дакладна так жа, як і ўсе астатнія?
  
  – Чорную? Так. Але не памятаю, каб аб ёй згадвалася ў Аналах.
  
  – Так бо ніхто з нас не прачытаў ні радка, напісанай тымі, хто мог бачыць усё гэта ўласнымі вачыма. Хто жыў тут менш чым два пакалення праз. Да таго часу ў Атрада з'явіліся іншыя клопаты.
  
  Костоправ нешта буркнуў.
  
  Для большай упэўненасці я апытаў усіх. Нават нюень бао пацвердзілі, што мы ідзем па чорнай бліскучай стужцы. Іх гэта пудзіла, але яны прымалі страх як непазбежнасць. Чалавеку належыць жыць у балотах, а ўвесь свет за іх межамі ёсць ёмішча мярзоты і небяспек.
  
  – Усё аддыхаліся? Пойдзем далей.
  
  Я сапраўды хацеў дабрацца да раўніны. І нават паспрабаваў успомніць, як яна выглядала ўначы з вышыні, але карціны былі туманнымі. Ды і ці шмат разглядишь здалёку? Цікава, чаму я нават не паспрабаваў разгледзець яе лепей? І якое стаўленне да гэтага месца мае Qinā? Можа быць, менавіта тут адбылася вялікая бітва, пра якую апавядаюць легенды? Таглиосцы ні ў якую не жадалі гаварыць на гэтую тэму і пры ўсякім згадванні аб плато толькі маталі галавой і мармыталі нешта наконт бліскучых камянёў. Характэрна, што гэта словазлучэнне ўкаранілася і ў якасці ідыёмы, азначае вар'яцтва.
  
  Усё гэта заслугоўвала асэнсавання. Асабліва з прычыны таго, што мы ўжо не сумняваліся: страх перад Атрадам і Годам Чэрапаў быў выкліканы штучна.
  
  Хоць схіл быў не так ужо і крут, я спыніўся, каб перавесці дух, гледзячы на чорную пуцяводную стужку. Зрабіў яшчэ крок і раптам адчуў, што ўздым скончаны.
  
  Я запнуўся, але адразу аднавіў раўнавагу і, падавіўшы жаданне кінуцца наперад, стаў чакаць астатніх.
  
  Перада мной ляжала раўніна.
  
  Таглиосцы не дарма казалі аб бліскучых камянях. За абзой абрыву чорная сцежка ператваралася ў ідэальна захавалася шырокую дарогу, плаўна изгибавшуюся сярод высокіх, квадратных ў перасеку калон, бліскучых так, быццам былі ўсыпаныя паліраванымі залатымі манетамі. Раскінулася па абодва бакі дарогі раўніна ўяўляла сабой шэрае базальтавае поле амаль без прыкмет выветрывання. Тут нішто не расло, не было нават лішайнікаў. Нідзе ні мошкі, ні мурашкі. Плато выглядала ненатуральна чыстым: ні пылу, ні бруду, ні апалага лісця.
  
  Калоны іскрыліся пад ранішнім сонцам, але усходні гарызонт аблокі зацягвалі. Да вечара трэба чакаць дажджу.
  
  – Гэй, Мурген! – раўнуў Костоправ. – Калі не перастанеш несціся наперад, як ашалелы, загадаю прыбіць цябе за ногі да зямлі цвікамі.
  
  Чорт, ногі неслі мяне самі сабой. Спыніўшыся і азірнуўшыся, я зразумеў, што зноў адарваўся на сотню ярдаў ад усіх, акрамя Тай Дэя. Сваяк, разрываемый страхам перад чорнай дарагі і неадольным пачуццём доўгу, знаходзіўся на паўдарозе паміж мной і кампаніяй.
  
  – А ну, разгортвацца азадак! – закрычаў Костоправ. – Зусім сдурел? Мы навошта сюды прыперліся? Каб зладзіць гонкі да краю свету?
  
  Я рушыў назад. І было адчуванне, нібы іду супраць ветру. Сцяг па-ранейшаму вібравала, але ў іншай, нейкай сумнай танальнасці. Я сунуў Костоправу дрэўка і сказаў:
  
  – Капітан, патрымай гэтую штуку, не тое яна мяне пацягне.
  
  Прыцягненне сцяга Стары адчуў імгненна, але ён, мабыць, быў мацней мяне. Упёршы чортава дзіду ў зямлю, ён паглядзеў наперад і спытаў:
  
  – Ты захапіў што-небудзь, на чым можна пісаць?
  
  – Так дакладна.
  
  – А чым пісаць, таксама прынёс?
  
  Як-то раз, запасшись паперай і чарніламі, я забыўся на пяро. Стары не выпускаў магчымасці пра гэта нагадаць.
  
  – Я гатовы, камандзір. Толькі б мяне не здзьмула гэтым ветрам.
  
  – Усё яшчэ баішся?
  
  – У сэнсе?
  
  – Ну, сам жа казаў пасля вяртання, што страх цябе не адпускае.
  
  Я прыслухаўся да адчуваннях. Ніякага страху.
  
  – Там – так, было, а тут няма.
  
  Я агледзеўся. З таго месца, дзе мы стаялі, можна было ўбачыць толькі макаўкі гор за шырокай далінай, дзе знаходзіліся Кьяулун і Вяршыня. Здавалася, што ад гэтых гор нас аддзяляе не толькі дрыготкі паветра, але і заслона лёгкага туману. Такое ўражанне, быццам знешні свет вельмі далёкі ад нас.
  
  Я звярнуў на гэта ўвагу Костоправа.
  
  – Не бачу нічога асаблівага, – прабурчаў той. – Летам над лесам заўсёды смуга. Калі не ідзе дождж.
  
  Я паціснуў плячыма. У апошні час на маю долю выпала столькі дзіўнага, дзівоснага і неверагоднага – міжволі паверыш, што ты не такі, як усе.
  
  – Так мы пойдзем па гэтай дарозе?
  
  Яна ляжала перад намі і як быццам клікала наперад.
  
  – Не сёння... А гэта што такое?
  
  – Ты аб чым?
  
  Я не бачыў нічога, акрамя калон. Стваралася ўражанне, быццам яны расстаўленыя ў нейкім пэўным парадку.
  
  – Там, за слупамі, – паказаў Костоправ. – Прайдзіся позіркам уздоўж дарогі, пакуль можна хоць што-небудзь адрозніць, а потым падымі яго да верху калон. Ты ўбачыш, твае вочы маладзей маіх.
  
  Я ўбачыў. Праўда, толькі смутныя абрысы.
  
  – Падобна на крэпасць, – сказаў Тай Дэй.
  
  Мы са Старым не палічылі патрэбным звярнуцца да якога-небудзь таемнаму мове. Супляменнікі Тай Дэя неахвотна кіўнулі. Рыжы і Бадья выглядалі устрывожанымі.
  
  – Веру табе на слова, – сказаў я, прыпамятаўшы, бачанае на адной з шпацыраў з духам. – Думаеш, гэта Хатовар?
  
  – Цяжка судзіць з такой адлегласці. Але гэта крэпасць. І я асцерагаюся, што сёе-каго чакае ладная расчараванне.
  
  Ну, гэта хіба што тых, падумаў я, хто разлічваў у канцы дарогі апынуцца ў раі. Мне такіх наіўных не траплялася. Акрамя, можа быць, самага Костоправа.
  
  – Тай Дэй, – спытаў Стары, – як па-твойму, далёка да яе?
  
  Нюень бао паціснуў плячыма:
  
  – Шмат міль. І напэўна, не адзін дзень шляху.
  
  Гэта прымусіла мяне падумаць пра тое, якое будзе правесці ночку за Брамай Ценяў, на той самай зямлі, адкуль смяротна небяспечныя ўлюбёнцы Гаспадароў Ценяў прарываюцца ў наш свет.
  
  – На сёння хопіць, – вырашыў Стары чалавек. – Вяртаемся. Будзем рыхтавацца да выступлення.
  
  Невясёлыя думкі аб Ценях дапамагалі мне супрацьстаяць клічы чорнай дарогі. Але перш, чым накіравацца ўніз, я кінуў яшчэ адзін погляд на мігатлівыя калоны.
  
  Гэта свайго роду неўміручасць.
  
  – Ты нешта сказаў? – спытаў Костоправ, які адышоў ужо на пяцьдзесят футаў.
  
  – Не, нічога. Напэўна, проста разважаў услых.
  
  
  
  100
  
  Стары падняўся рана, калі наогул спаў. Да таго часу, калі я працёр вочы і вылез з сваёй нары, і ён, і Спадарыня, і Лебедзь, і Мэзер, і Нож, і нары, Клетус з Лонга і Лофтусом, усе хлопцы з Старой Каманды са сваімі целаахоўнікамі, а таксама некаторыя з даўніх паплечнікаў Спадарыні ужо падцягваліся да Брамы Ценяў. Было яшчэ цёмна, так што суправаджаюць Костоправа неслі запаленыя паходні.
  
  – Гэты сукін сын не хоча губляць ні хвіліны.
  
  Тай Дэй быў ужо на нагах і кипятил ваду, каб прыгатаваць кашу на сняданак. Ён зірнуў уніз па схіле ўзгорка і хмыкнуў. З'явіўся Бадья, адчайна пазяхаючы і праціраючы вочы тыльным бокам пэндзля.
  
  – Стары ўжо?..
  
  – Б'е капытом. У цябе ўсё гатова?
  
  – Поўны парадак. Пайду вытряхну з мяшка Ваша Сіяцельства і Хрипатого.
  
  – Хрипатого?! Гэты-то адкуль узяўся? І якога чорта яму трэба?
  
  – Прыпёрся сёння ноччу. Бег усю дарогу, баяўся не паспець на сённяшнюю шпацыр са Старым.
  
  – Во дае!
  
  Ужо ў які раз я недаацаніў гэтага старикашку. Мне-то здавалася, што ён не дацягне да канца лета. Хоць, па праўдзе сказаць, было здзіўляцца няма чаму. Хрипатый здаваўся без пяці хвілін нябожчыкам яшчэ пры уступленні ў Атрад. Усе гэтыя гады ён ўпарта выхаркивал апошні лёгкае, але нейкая містычная сіла ўтрымлівала яго на гэтым свеце.
  
  – А дзе Рудзі?
  
  – Я яго адправіў праверыць перыметр.
  
  – Ды колькі ж можна, а?
  
  З тых часоў як мне даверылі гэты чортаў перыметр, яго правяралі і пераправяралі раз пяцьсот. Такі ўжо ваенны тып мыслення: заўсёды варта ведаць абстаноўку на сапраўдны момант і дзейнічаць, зыходзячы з яе.
  
  – Памочнікі сабраліся? – спытаў я.
  
  – Сказана табе, усё гатова. – Бадья зазірнуў у гаршчок Тай Дэя. – Ого, прыяцель, ды ты што-то рыхтуеш. На выгляд – так пальчыкі абліжаш.
  
  Тай Дэй зусім не валодаў пачуццём гумару, яму было цяжка распазнаць сарказм. Ён кіўнуў:
  
  – Трохі солі, трохі цукру. А для густу – жменю лічынак тулока або вяленага мяса малпы.
  
  – Што за тулок такі?
  
  Я б ні за што не стаў пытацца.
  
  – Жук. Яго лічынкі селяцца ў гнілой драўніне. У сябе ў дэльце мы спецыяльна валім дрэвы, каб вырасціць іх пабольш.
  
  – Нервуешся? – спытаў я.
  
  Тай Дэй кінуў на мяне такі погляд, нібы гэта здагадка з'яўлялася найвялікшай недарэчнасцю на свеце.
  
  – Ты разболтался, як цэлая зграя варання.
  
  Нюень бао хмыкнуў, прызнаючы маю рацыю, і зноў стаў самім сабой.
  
  – Лічынкі жукоў, – прамармытаў я. – Толькі нюень бао маглі да такога дадумацца.
  
  – А што тут дрэннага? – спытаў Бадья. – Калі падсмажыць іх з маслицем ды грыбочкі дадаць... Ну, гульня пачынаецца.
  
  Костоправ і Спадарыня падымаліся на гару. Бачнасць была нядрэнная, і я адразу пазнаў іскрыстага магіяй браню Вдоводела і Жизнедава. Яны сядзелі на гіганцкіх скакун. З-пад капытоў чорных пачвар выляталі іскры, з разадзьмутых ноздраў валіў пар, вельмі падобны на дым. Не хапала толькі труб, цымбал і бубнаў, але гэта было б не ў стылі Спадарыні і Старога. І яны самі, і ўсе іх суправаджаюць, акрамя палонных, былі ўзброеныя звязкамі бамбука.
  
  Равун сядзеў у драўлянай клетушке на колах, запрэжанай парай чорных казлоў. Павінна быць, яны з Спадарыняй дасягнулі нейкай дамоўленасці, паколькі на ім не было ні путаў, ні кайданоў. Праўда, за клеткай назірала з паўтузіна салдат, якія імгненнем сустрэлі б Ревуна ў агні, ўздумай ён адкрыць рот і вымавіць якое-небудзь гідкае загавор.
  
  Длиннотень таксама сядзеў у клетцы, але ён ні пра што не дамовіўся з Спадарыняй. Яго рот быў шчыльна зашыты, пальцы сцягнутыя разам. Каб тварыць чары, яму б прыйшлося здзяйсняць пасы вушамі, але рабіць гэтага не варта было. Салдаты нерваваліся і гатовыя былі падсмажыць яго пры першым падазроным руху.
  
  Яны нерваваліся збольшага таму, што сам Длиннотень паводзіў сябе неспакойна. Прыціснуўшыся да прэнтах, ён упарта спрабаваў што-то выгукнуць скрозь сцягнутыя вусны.
  
  Гэты гад не хацеў падымацца ў гару.
  
  З Прабриндра Дра абышліся лепш. Па абодва бакі ад яго, як ганаровы эскорт, трымаліся Плецены Лебедзь і Корд Мэзер. Праўда, вакол гэтай тройцы вялікім ромбам выстраіліся Алей, Круты і браты-механікі са сваімі целаахоўнікамі – нюень бао. Пры гэтым Лофтус і Лонгинус гутарылі з князем так, быццам уся кампанія адпраўлялася на звычайную шпацыр.
  
  Прабриндра Дра падабаўся мне ўсё больш. Ён быў добрым, разумным чалавекам. Шкада, што мы не маглі адпусціць яго дадому. Гады, праведзеныя ім у бітвах, не прайшлі дарма. Ён здабыў упэўненасць і сілу волі, якія дазвалялі яму стаць сапраўдным кіраўніком, здольным даць рады і з уладалюбства сястрыцы, і з дамаганнямі вярхоўных жрацоў.
  
  Пантэру, былую некалі жанчынай, змясцілі ў клетку, вельмі падобную на труну. Яна не магла ўстаць, а значыць, не магла выкарыстоўваць страшную сілу сваіх лап. Ёй заставалася толькі ляжаць і яриться.
  
  Костоправ памятаў, на што здольныя форвалаки, і не жадаў ніякіх сюрпрызаў.
  
  Ўсім нашым ворагам трэба было падзяліць з намі падарожжа. І наш лёс – калі яны не абраныя для таго, каб нас пра нешта папярэдзіць.
  
  Ледзь Рыжы Рудзі пачуў словы Балеі «пачынаецца гульня», ён слізгануў уніз, насустрач Костоправу. Мне не трэба было аглядацца – я ведаў, што адбываецца. Як мы і чакалі, Дрымота вылез з зямлянкі і прываліўся да сцяны каля дзвярэй. Гэта і быў сігнал да «пачатку гульні». Цяпер Рыжы Рудзі просіць у Старога дазволу здзейсніць набег на мой свінарнік.
  
  Адзін з любімых таглиосских памочнікаў Балеі, якога ўсе звалі Лхопал Піт, каб адрозніць ад сяржанта, празванага Хусавир Піт («піт» – цэнтральны склад одиннадцатисложного імя гуннитского бажаства), паведаміў свайму камандзіру аб маім распараджэнні навесці тут ідэальную чысціню, пакуль я буду весці разведку за Брамай Ценяў. Каб гэта патрабаванне выканаць, патрэбен ладны запас вады, а яе ў лагеры кот наплакаў.
  
  Бадья загадаў яму пачакаць, пакуль усё хрэнова начальства не панясе далей свае арыстакратычныя азадка.
  
  – Зразумеў, спадар. – І Лхопал Піт са сваімі людзьмі размясціўся непадалёк.
  
  Ім трэба было дачакацца Костоправа і добранька пашумець, тым самым прыкрываючы каманду, якая падкрадзецца да Дрымоту.
  
  – Ты маеш рацыю, Тай Дэй, – прамовіў я, впихнув ў сябе некалькі лыжак кашы. – Нават жукі і лічынкі гэта страва не сапсуюць. Дай-ка мне міску для Дрымоты.
  
  І сам аднёс хлопцу порцыю.
  
  – Частуйся, малы. – Я сунуў яму міску пад нос. – Але бярыся-ка за справу сам, збрыдзела карміць цябе з лыжачкі.
  
  Я азірнуўся – блізка ці Костоправ? Ужо досыць развіднела, паходні сталі лішнімі.
  
  Дрымота быў зусім побач. Рабочыя загаманілі. Паклаўшы драўляную лыжку хлопцу на калені, я схапіў яго за запясці і рэзка тузануў ўніз. У той жа міг хлопцы, чые крокі маскировал шум, выскачылі з-за зямлянкі. Адзін ўчапіўся Дрымоту ў валасы і пацягнуў галаву назад, а другі запхнуў у рот здаравенны брудны лапік.
  
  Душелов спрабавала супраціўляцца, але мы заспелі яе знянацку, і яна нічога не змагла зрабіць.
  
  – Падаруначак спакаваны, – далажыў я Старому, калі ён спыніў каня побач з намі.
  
  – Бачу, ты наматаў на яе ўсю вяроўку, што знайшлася ў лагеры.
  
  Душелов і сапраўды выглядала ахвярай залішняга энтузіязму.
  
  – Не хачу рызыкаваць, камандзір. Шкада, што ты не прыгнаў сюды яшчэ адну клетку.
  
  – Гэтак я мог бы незнарок раскрыць сакрэт. Нават калі б ведаў, што ты задумаў.
  
  Спадарыня спынілася ззаду Костоправа. На ёй быў шлем Жизнедава, не дазваляў убачыць выраз яе твару. Не кажучы ні слова, яна неадрыўна глядзела на сваю сястру, так доўга портившую ёй кроў.
  
  Душелов не скінула абліччы Дрымоты. Яна не была прыроджаным пярэваратнем, і змена лічыны давалася ёй няпроста. Зрэшты, памятаючы пра мінулае, я не стаў бы на гэта разлічваць.
  
  – Яна застанецца такой, пакуль будзе звязана? – спытаў я.
  
  Спадарыня не адказала. Яна толькі моўчкі глядзела.
  
  – Як-то не хочацца, – растлумачыў я, – каб яна ператварылася ў жэле і працякла праз вяроўкі, ледзь я адвярнуся.
  
  Напэўна, яе б варта было запхаць у вялікі збан. З вечкам. Шкада, што ў мяне яго няма.
  
  – Наўрад ці яна здольная нарабіць бед са звязанымі рукамі і заткнутым ротам, – разважыў Костоправ.
  
  – Можа, адсекчы пальцы?
  
  – Думаю, яна будзе паводзіць сябе добра. Да пары. Праўда? – звярнуўся ён да Душелов.
  
  Тая прамаўчала.
  
  Яна ўжо справілася з здзіўленнем і разгубленасцю. Я нават ўлоўліваў эманацыі ашчаднасці і зламыснасьці, нібы яна предвкушала нешта пацешнае.
  
  – Вы тут усе корч з сябе немаведама якіх разумнікаў, – заявіў Бадья. – Можа, хто-небудзь падумаў, што з ёй рабіць далей?
  
  – Чаго? – спытаў я, і сапраўды прадэманстраваўшы незвычайны розум.
  
  – Таго. Клеткі для яе няма, ісці яна не можа. Ці вы яе развяжете ды пусціце прагуляцца?
  
  Стары спахмурнеў.
  
  – Зрабіце насілкі, – загадаў ён. – Ёй заўсёды хацелася, каб з ёй абыходзіліся як з каралевай. Вось і дачакалася. Мы нават приставим да яе княжацкую гвардыю. Лебедзь, Мэзер! Хлопцы, вам даверана гонар несці гэтую даму.
  
  – Ішоў бы ты на хрэн, – жыва адгукнуўся Лебедзь.
  
  – Не заводись, Лебедзь, – параіў Мэзер.
  
  – А якога чорта ён сабраўся рабіць, Корд? Уволочь мяне ў Хатовар?
  
  Спадарыня нацягнула павады. Чорны конь павярнуўся, і яна кінула погляд на Лебедзя і Мэзера. Праз імгненне Лебедзь махнуў рукой:
  
  – Добра-добра.
  
  Праз дзесяць хвілін ён ужо крочыў, трымаў насілкі ззаду, хоць і лаяўся пры гэтым не перастаючы. Ужо не ведаю, якімі словамі, – я ішоў даволі далёка ад яго.
  
  Круты паабяцаў Лебедзь і Мэзеру, што міляў гэтак праз некалькі іх хто-небудзь зменіць.
  
  Першым праз Браму Ценяў прайшоў я. За мной рушыў услед Костоправ. Неўзабаве ён скамандаваў:
  
  – Стой. Я хачу правесці вопыт. Апусці наканечнік дзіды да чорнай сцежцы.
  
  Як толькі я выканаў загад, ён спешыўся, адчапіў ад плашча сярэбраны эмблему Атрада, прыклаў яе да копью, а потым стаў на калені і прыціснуў значок да чорнай стужцы. Яго калені рыпнулі. Ён крэкнуў і напружыўся.
  
  – Чым гэта ты займаешся? – пацікавіўся я.
  
  – Дакладна не ведаю. Спадарыня кажа, гэта не перашкодзіць.
  
  Стала быць, па гэтым штуковинам Цені будуць пазнаваць нас. І не крануты. Калі не наадварот. Зрэшты, здагадак Спадарыні можна давяраць. Яна занялася сваёй справай раней, чым самы першы склад Атрада спусціўся з гэтай горы.
  
  – Заставайся тут, пакуль усё не пройдуць міма, – распарадзіўся Костоправ. – Кожны з нашых хлопцаў павінен асвяціць свой значок. І пра сябе не забыцца.
  
  Спадарыня спешилась, зрабіла тую ж працэдуру, што і Костоправ, і паехала следам за ім.
  
  Калонай па адным людзі і жывёлы праходзілі міма. Нашы хлопцы пазіралі на мяне заклапочана, усе іншыя – панура. Паглядзеўшы, ці далёка ад'ехаў Стары, я сказаў Тай Дэю на мове нюень бао:
  
  – Раю табе дакрануцца да наканечніка дзіды, а потым да дарозе. І іншым таксама.
  
  Ён задумаўся:
  
  – На жаль, тут няма дзядзечкі, каб прыняць рашэнне.
  
  – Горш не будзе. Магчыма, гэта забяспечыць некаторую абарону. І не трэба думаць, быццам, паступаючы так, ты прымаеш на сябе яшчэ нейкія дзярмова абавязацельствы перад Атрадам.
  
  Ён вагаўся, напэўна, прыкідваючы, ці не спрабуем мы абдурыць нюень бао і навесіць на іх дадатковае цяжар доўгу, але ў рэшце рэшт склікаў сваіх і, падаўшы кожнаму рабіць выбар самастойна, сказаў, што дабраславеньне дзіды будзе абараняць ад Ценяў пасля заходу сонца.
  
  Многім гэтая задума прыйшлася не да спадобы.
  
  Зьявіўся Ваша Сіяцельства, погонявший перагружаных, але бясконца пакорлівых і цярплівых валоў.
  
  – Ты і скаціну сабраўся дабраслаўляць? – спытаў ён зьедліва, але я задумаўся пра гэта сур'ёзна.
  
  Наогул-то, у нашым свеце Цені аддавалі перавагу нападаць на людзей – калі такія былі даступныя. Але зараз мы знаходзіліся ў іншым свеце.
  
  Тым часам нюень бао вялі гарачы спрэчку, праўда панізіўшы голас, і я не мог разабраць ні слова. У рэшце рэшт Тай Дэю гэта надакучыла.
  
  – Хай кожны паступае як хоча, – заявіў ен, пасля чаго закрануў наканечніка, паляпаў далонню па чорнай роўнядзі і заняў месца побач са мной.
  
  Я напружыўся, чакаючы пачуць грамавы божбу Старога, але ён нават не знайшоў час абярнуцца.
  
  Калі правозілі міма Ревуна, я падняў дзіду:
  
  – Давай-давай. Гэта толькі для сяброў Атрада.
  
  Затое кожны з каціўшыхся клетку чорных казлоў быў удастоены дотыку наканечніка.
  
  Длиннотень я дражніць не стаў, паколькі ён быў паралізаваны жахам. Яго вочы нерухома глядзелі ў бясконцасць. Я бачыў такія твары ў хлопчыкаў і дзяўчынак, якія выпрабавалі залімітавы страх на поле бою.
  
  Пяцьдзесят чалавек, можа, і не занадта вялікая кампанія, але, калі дадаць да іх жывёл, якія цягнуць цэлую гару ўсялякай усячыны, неабходнай для доўгага падарожжа, калона атрымліваецца ўнушальная. Спадарыня і Стары амаль дабраліся да грэбня, калі здаўся ар'ергард ў асобе Рудога Рудзі і Балеі.
  
  – Хочаш, каб мы пацалавалі гэтую нейкую бадзягу? – спытаў Рыжы.
  
  – Калі лічыш, што гэта дапаможа пратрымаюцца тры-чатыры ночы.
  
  – Як-небудзь у іншы раз. А цяпер мне пара наверх, на маё месца.
  
  Да гэтага часу ўсе нюень бао зрабілі той ці іншы выбар. Я правёў працэдуру з дапамогай Рудога Рудзі.
  
  У самай Вяршыні Костоправ затрымаўся, але не для таго, каб даць мне магчымасць дагнаць галаву калоны. Куды там! Проста Капітану прыйшлося чакаць, пакуль самы круты ўчастак дарогі не прыстасуюць для ўздыму вазоў.
  
  – Прашу прабачэння, – прамармытаў я, караскаючыся міма братоў-механікаў, – вы ўжо паспрабуйце, каб на зваротным шляху не прыйшлося ўсё рабіць па новай.
  
  Вакол толпилась процьма народу, але разявак было куды больш, чым работнікаў.
  
  – Мабыць, гэтая задума з насілкамі апынулася не такі ўжо дрэнны, – сказаў мне Лебедзь.
  
  Мэзер быў заняты працай. Слаўны ён хлопец, гэты Корд. Цікава, сумуе па ім Радиша? І варожыць ці, чаму ён не вярнуўся? Не думаю, што гэта адбылося з-за Прабриндра Дра. Зрэшты, не мая справа.
  
  Душелов знаходзілася ў свядомасці і трымалася напагатове. Яна зазірнула мне ў вочы і, напэўна, усміхнулася б, калі б не перашкаджаў кляп.
  
  – Хачу, каб ты вярнула Дрымоту, – сказаў я.
  
  Яна не адрэагавала, але вочы бліснулі.
  
  Параўняўшыся нарэшце са Старым, я крыху аддыхаўся і спытаў:
  
  – Ты паслаў каго-небудзь памацаць там, дзе я заўважыў свайго каня?
  
  – Не каго-небудзь, а цэлую роту. – Ён паглядзеў ўніз, на дарогу.
  
  – Не разумею, чаму яна так затрымліваецца.
  
  – Таму што ў нас усе камандзіры, а салдат – раз-два і аблічыўся.
  
  Я заўважыў, што Спадарыня разгарнула каня і цяпер азірае мясцовасць з новага назіральнага пункта. На Вяршыні ўсю моц кіпела праца. Да неба цягнуліся імгі незлічоных вогнішчаў. Не толькі воінскіх: тенеземцы ўжо пачалі паціху вяртацца на свае фермы. Згушчаліся хмары. Цікава, ці пойдзе дождж?
  
  – Што гэта? – спытаў Костоправ.
  
  – Дзе?
  
  – Там, унізе. На дарозе да твайго лагера.
  
  – У цябе, відаць, вочы вастрэй... Ага, бачу. Хто-то пыліць.
  
  Хто-то, можа быць і не адзін, накіроўваўся ў мой лагер. Падобна на тое, даволі хутка. Але хто менавіта, з такога адлегласці разглядзець было немагчыма.
  
  Пад'ехалі фурманкі. Клетус, Лонгинус і Лофтус гучна віншавалі адзін аднаго. Бэкалі казлы, жаласна рыкалі валы, лайся людзі. Калона са скрыпам рушыла наперад.
  
  – Вядзі далей, сцяганосец, – загадаў Капітан. – Толькі не так хутка, як у мінулы раз. Казлоў за табою не ўгнацца.
  
  Ён надзеў шлем, і па брані пацяклі магічныя агні.
  
  Я ўзяў сцяг і, ведаючы, што хутка яно здасца вельмі цяжкім, рушыў наперад. Ўласная поклажа мяне ўжо прыставала, шлейкі націралі скуру, і даводзілася круціцца плячыма, каб ямчэй прыбудаваць ранец.
  
  Перада мной ляжала дарога. Каменныя слупы паблісквалі насуперак пахмурнага надвор'і.
  
  Костоправ з Спадарыняй наблізіліся да мяне, і ў гэты міг зямля здрыганулася. Я ўпаў на адно калена, але хутчэй ад нечаканасці, чым ад сілы штуршка. Па праўдзе сказаць, ён быў ледзь адчувальным. Са збянтэжаным выглядам я падняўся і пакрочыў далей, на хаду тлумачачы Тай Дэю сваю памылку:
  
  – Паспеў адвыкнуць ад землятрусаў. Вось яно і заспела мяне знянацку.
  
  Спадарыня і Стары не выглядалі устрывожанымі. А калі так, вырашыў я, тое і мне няма чаго тузацца.
  
  
  
  101
  
  Калі ўсё пераадолелі схіл і выйшлі на раўніну, запанавала цішыня. Людзі знаходзіліся ў такім напружанні, што на размовы іх не цягнула. Аднак прыкладна праз мілю Спадарыня сказала:
  
  – Папярэдзь, каб ніхто не сыходзіў з дарогі. Пакуль мы на ёй, нам нішто не пагражае.
  
  Падняўшы руку, Костоправ скамандаваў прыпынак. Я паставіў дзіда на дарогу і абапёрся аб яго. Чорт, да чаго ж цяжкая гэтая штуковіна! Стары паслаў распараджэнне Спадарыні таму па калоне. Ён ні аб чым не спытаў жонку – мабыць, не хацеў адцягваць. Яна цалкам засяродзілася на навакольным.
  
  Неўзабаве пасля таго, як мы аднавілі рух, галава калоны дасягнула месцы, дзе дарога пашыралася, утвараючы вялікі круг. Пляцоўка для лагера, выказаў здагадку я. Спадарыня, выказваюцца вельмі рэдка і коратка, пацвердзіла маю здагадку. Невядомыя будаўнікі дарогі ведалі, якія небяспекі тоіць плато.
  
  Бліжэй да поўдня мы нарэшце дасягнулі калоны, якая стаяла так блізка да дарогі, што яе можна было разглядзець як след. Аказалася, слуп высечаны з той жа пароды, што складала паверхню раўніны. Бляск яму надавалі металічныя ўкрапванні. Несумненна, то былі пісьмёны, але прачытаць іх не мог ні я, ні хто іншы.
  
  Свайго роду неўміручасць.
  
  Я аж падскочыў.
  
  – Тут схавана вялікая моц, – сказала Спадарыня.
  
  Вось ужо сапраўды.
  
  Зямля здрыганулася зноў. Не мацней, чым у мінулы раз, але і гэтага аказалася дастаткова, каб усе ўстрывожыліся. Падобныя штуршкі маглі быць прадвеснікамі чаго-небудзь горай. Праўда, я заўважыў, што ўсе катастрафічныя землятрусу апошніх гадоў не перакулілі тут ні адной калоны.
  
  Костоправ не надаў слупоў пільнай увагі. Ён амаль безупынна ўзіраўся ў далячынь. Цяпер ужо было ясна, што за лесам калон сапраўды высіцца якое-то масіўнае збудаванне. Яно здавалася велічным, як Вяршыня.
  
  Увесь дзень Капітан нястомна вёў нас наперад. Сябе ён не шкадаваў, а вось мяне часам падмяняў: браў сцяг і ехаў з ім, упёршы дрэўка ў стрэмя. У рэшце рэшт мы спыніліся на адной з круглых пляцовак, якія трапляліся праз кожныя пяць міль. Зрабілі гэта па патрабаванні Спадарыні – Стары хацеў працягваць шлях. Але калона расцягнулася ўжо на добрую мілю, і жывёлы мелі патрэбу ў адпачынку і вадзе больш, чым людзі.
  
  Я ўсміхаўся на аблокі, варожачы, ці будзе дождж і ці ўдасца нам папоўніць запасы вады. Мы захапілі яе нямала, але і паіць жывёл даводзілася даволі часта. У мяне з'явілася асцярога, што прага возьмецца за нас куды раней, чым голад.
  
  Капітан зняў шлем і самыя цяжкія даспехі. Ён не настолькі ўжыўся ў вобраз Вдоводела, як Спадарыня – у свой. Яна абмежавалася тым, што, апусціўшыся на калена, зняў шлем і страсянула валасамі.
  
  – Ты разумееш, што гэта за месца? – спытаў ён, озирая гарызонт.
  
  – У ім схавана вялікая моц.
  
  – Вялікая моц, вялікая моц, – бурчаў Костоправ. – Толькі адно і чую.
  
  – Гэта логава Кины? – спытаў я. – Ці Хатовар? Або і тое, і іншае? А можа, ні то ні іншае?
  
  – Як дабяромся, адразу ўсё даведаешся.
  
  – Хочаш, я табе дапамагу – подержу гэтую штуковіну? – прапанаваў Рыжы Рудзі і, узяўшы ў мяне сцяг, абапёрся на дзяржальна.
  
  – Памочнік вышукаўся. Дзе ты быў апошнія пяцьдзесят міль?
  
  – Пяцьдзесят? Якіх пяцьдзесят? Ты, часам, не трызьніш?
  
  – Давядзіся цябе цягнуць гэтую орясину, ты б сказаў «сто».
  
  Рыжы заржаў:
  
  – Ручаюся, мы не прайшлі і пятнаццаці. А я-то думаў, ты заўсёды ў добрай форме, таму і на пабягушках у Старога. – Гэты субчик заўсёды быў не супраць павесяліцца за мой кошт.
  
  – Отцепись, Рыжы, я не ў настроі. – Мне і сапраўды было не да яго.
  
  Ужо балюча хацелася прыгледзецца і прыслухацца да Капітана і Спадарыні, а яны адышлі, калі да мяне прывязаўся Рудзі.
  
  – Не бяры ў галаву, сынок, проста я ўсё думаю аб тым, якая цудоўная ночка нам трэба будзе.
  
  Збіўшыся ў цесны гурток, нюень бао ціха раіліся – мабыць, таксама варажылі, як перажыць ноч. Усе да адзінага трымалі пад рукой звязак бамбука. Ваша Сіяцельства са сваёй камандай майстраваў агульны вогнішча. Вырашана было яго развесці на памосце, высока над паверхняй дарогі. Прайшоўшыся па ёй пешшу, Спадарыня зрабіла выснову, што чорная стужка ў пэўным сэнсе жывая і агонь можа ёй не спадабацца.
  
  Шкада, не было магчымасці даведацца, што дзеецца ў Спадарыні ў галаве. Ледзь ступіўшы на плато, яна сышла ў сябе, і ў яе, напэўна, з'явіліся цікавыя думкі. Магчыма, цяпер яна дзялілася імі са Старым, а я з-за балвана Рудога Рудзі рызыкаваў нічога не пачуць.
  
  – Гэй, – крыкнуў Костоправ Вашага Сіяцельства, – агню пакуль не распальвай. Абыдзешся без гарачага.
  
  Тваю ж маць! Мы не елі як вынікае з самога Таглиоса, а тут яшчэ і без гарачага засталіся. Халодная вада і вяленае мяса – не лепшы вячэру.
  
  – Рудзі, табе ёсць чым заняцца?
  
  – Так, Капітан.
  
  – Глядзі, а то я знайду працу.
  
  Костоправ зноў схіліўся да Спадарыні і вгляделся ў прастору паміж калонамі. Я гатовы быў паклясціся, што ён змагаецца з сумневамі. Бо наперадзе маячыць тое, да чаго ён ішоў усе гэтыя доўгія і неймаверна цяжкія гады. Але часам я падазраваў, што рашэнне дабрацца туды ўзнікла выпадкова, пад уплывам хвіліннага парыву, якія авалодалі чалавекам, які проста не ведаў, што рабіць, калі яму на плечы звалілася цяжар адказнасці.
  
  Я абышоў пляцоўку: выгляд паўсюль быў зусім аднолькавы. Паколькі неба хавалі аблокі, цяжка было нават зразумець, дзе поўнач, дзе поўдзень.
  
  – Сцяганосец! Што такі маркотны?
  
  – Прывітанне, Синдав, я цябе і не заўважыў. Задумаўся.
  
  – Зразумела. Цудоўнае мястэчка, нічога не скажаш.
  
  Мне здавалася, што Синдав бледны, хоць як можа пабляднець зусім чорны негр?
  
  – Слухай, я тут знайшоў сее-што. Думаю, ты павінен гэта ўбачыць.
  
  – Добра.
  
  Я прайшоў за ім скрозь мітусню, і мы выйшлі да паўднёвым краю лагера, адкуль цягнулася далей дарога. Яна вяла туды, дзе віднелася гіганцкае будынак, – таму-то я і зразумеў, што мы глядзім на поўдзень.
  
  – Дзірка?
  
  Я ўбачыў усяго толькі дзірку. Адтуліну ў дарозе, два цалі у папярочніку і ў фут глыбінёй. Можа, і больш, пры такім асвятленні судзіць цяжка.
  
  – Менавіта так. Дзірка. Можа, у мяне ўяўленне разыгралася, але мне здаецца, што яна прызначана для сцяга.
  
  – А бо дакладна!
  
  Я задумаўся, ці былі такія адтуліны на іншых пляцоўках? Можа, і былі, а я не заўважыў. Так ці інакш, магчымасць ўсталяваць сцяг ўяўлялася вельмі павабнай. Тым больш прывабнай, чым даўжэй я на гэтую дзірку глядзеў.
  
  Канец тронка пагрузіўся прыкладна на паўтара фута.
  
  – У самы раз, – прамармытаў я.
  
  На працягу дня мяне час ад часу падмянялі, але ўсё ж даўніны Мургену прыйшлося цягацца са сцягам больш, чым каму-небудзь іншаму.
  
  Синдав хмыкнуў. Выгляд у яго быў устрывожаны.
  
  Я таксама адчуў чарговае содрогание глебы. Хацелася верыць, што за ім не рушыць услед цяперашні землятрус.
  
  Апусціўшы вочы, я са здзіўленнем заўважыў, што дрэўка сядзіць у адтуліне шчыльна, а бо калі я яго ўставіў, заставаўся зазор прыкладна на паўцалі.
  
  Я паспрабаваў выцягнуць сцяг.
  
  Нічога не выйшла.
  
  Ніякіх содроганий больш не было.
  
  – Маці тваю!
  
  Синдав ўхапіўся за дрэўка і пацягнуў з усіх сіл. У яго хапіла розуму спыніць гэта пустое занятак перш, чым ён атрымае кілу.
  
  – Чорт з ім, – прамармытаў я. – Не атрымаецца выняць, давядзецца спілаваць. Адкладзем гэта да заўтра.
  
  Я пашукаў позіркам Старога і яго сяброўку. Яны па-ранейшаму стаялі плячом да пляча, глядзелі на поўдзень і толькі зрэдку абменьваліся словамі. Нават без шлемаў выглядалі яны звышнатуральна.
  
  Які ўзяўся немаведама адкуль Тай Дэй далажыў, што ў яго гатовы і вячэру, і начлег. Знарочыстая вкрадчивость тоны дазваляла здагадацца, што ён злуецца: адны працуюць у поце асобы, а іншыя – накшталт мяне – ведай сабе разгульваюць.
  
  – Калі б ты, прыяцель, адгадаваў сіські ды прыбраў куды-небудзь шышку, я б на цябе ажаніўся.
  
  Глеба пад нагамі зноў заколебалась.
  
  – І хада іх скалынае зямлю... – прамармытаў я.
  
  – Што? – не зразумеў Тай Дэй.
  
  – Так, прыгадалася казка, якую я чуў у дзяцінстве. Пра старажытных багоў, названых тытанамі. Я разважаў пра тое, як моцна змяніўся з тых часоў.
  
  Магчыма, мы і самі былі тытанамі.
  
  
  
  102
  
  Я ведаў, што застаюся ў сне, бо неба не зацягвалі хмары і на ім свяціла поўня. Але паміж мной і мірам стаяла нейкая заслона: месяц з'яўлялася як бы ядром які плыве па небе аблачыны святла. Такое неба, я бачыў на зямлі свайго дзяцінства, і светлавыя аблачыны ніколі не аказваліся прама над маёй галавой. Бледна-блакітнаваты ззянне выдавала валтузню Ценяў, разведывавших межы круга. Сотні Ценяў то ўзьнімаліся, то апускаліся, то слізгалі ўздоўж нябачнай сцяны. Мне здалося, што адкуль-то, напэўна, з адлегласці ў тысячу міль, даносіцца няспынна хныканье Длиннотени.
  
  Велізарная Цень застыла ля мяжы круга, непадалёк ад мяне. Яна распласталася, нібы прыціснуўшыся да нябачнай паверхні. Я ўспомніў, як, блукаючы ў свеце духаў, аднойчы дакрануўся Цені.
  
  Страх, забыты з тых часоў, як я падняўся на плато, зноў пачаў прокрадываться ў маё сэрца.
  
  Падобна на тое, тую здаравенную Цень чаму-то цікавіў менавіта я. Адвярнуўшыся, я паспрабаваў выкінуць яе з галавы.
  
  Падняўшы вочы, я ўбачыў скользившие наверсе, на фоне безуважлівага святла, расплывістыя сілуэты. Напэўна, так бачаць рыб, крабы, якія поўзаюць на марскім дне.
  
  Цяжка было сказаць, наколькі мой сон праўдзівы. Мне ён здаваўся вельмі падобным на якое стала звыклым духоходчество. Але ў такім выпадку трэба было прыняць пад увагу здольнасць Ценяў падымацца высока ў паветра.
  
  Нечакана Цені кінуліся прэч, нібы перапалоханы рыбін вушак. Магчыма, гэта здарылася з-за таго, што месяц дасягнула зеніту. А можа быць, яны спалохаліся істот, якія рухаліся па чорнай дарозе з таго боку, куды мы трымалі шлях. Ногі і сцёгны іх выглядалі цалкам чалавечымі, ды і цела таксама – але толькі з правага боку. Галаву і левы бок кожнага з прышэльцаў пакрывала накідка з паліраваных бронзавых лускавінак, паход на рыбіны. Іх было трое. Яны здаваліся мне прывідамі, выкананымі сілы.
  
  Заўважаная мной раней вялікая Цень не памчалася прэч разам з астатнімі, хоць збаялася. Я адчуў гэта, на імгненне перажыўшы тое ж, што і пры сустрэчы з Ценем у нетрах Вяршыні. Я адчуў выбліск неймавернай, праўзыходнай ўсякія межы болю і пачуў галасы людзей, якія маліліся жрацоў.
  
  Падняўшыся з матрац, я падышоў да сцяга і ўстаў побач з ім, гледзячы на няпрошаных гасцей. Пакрывала спалі з іх асоб. І што б гэта значыла?
  
  «Ах вы, вырадкі паскудные, – падумаў я. – А ну, прэч адсюль, на хрэн, з дарогі! Няма чаго лезці ў мой сон з такімі мярзотнымі харями». Такое падазрэнне, быццам гэтая троіца – нешта накшталт Узятых Спадарыні. Напэўна, некалі гэтыя пачвары былі дэманамі або магутнымі чараўнікамі, але потым апынуліся ва ўладзе яшчэ больш вялікай, грознай і змрочнай сілы. Сыходзіце! Ідзіце адсюль. Вы мёртвыя. Заставайцеся ж мерцвякамі.
  
  Я пацягнуўся да копью і адчуў, як яно ажывае ў маёй прывіднай руцэ. Сыходзіце.
  
  Тры агідныя звярыныя маскі злёгку схіліліся да паверхні дарогі. Хацелася верыць, што гэта маскі. Немаўлятаў, якія нарадзіліся з такімі пысамі, лепш забіваць яшчэ ў калысцы.
  
  Склаўшы рукі перад сабой, прышэльцы пачалі адступаць, не перасоўваючы нагамі.
  
  Жудасць!
  
  Затым яны зніклі, расталі на гарызонце.
  
  Я абышоў стояночный круг. Цені пачалі вяртацца. Запамяталася мне Цень, прыціскаючыся да бар'ера, пераймала маім рухам. Я ўлавіў які далятаў ад яе моцны голад і здзівіўся, заўважыўшы, што з гэтага круга выходзяць не дзве, а чатыры дарогі, па колькасці бакоў святла. Але чаму дарогі, якія вядуць на ўсход і захад, не былі бачныя ў дзённы час?
  
  Роў пярэваратня пракраўся ў свет духаў. Валы і казлы перапалохаліся. Вартавыя, якія назіралі за спробамі Ценяў прарвацца ў круг і ўзнятыя да мяжы, пачалі гарлапаніць на жывёл, а некаторыя вырашылі зладзіць чосу пантере.
  
  – Гэта яшчэ што за чартаўшчына? – пракрычаў які-то хлопец, паказваючы на сцяг.
  
  У месячным змроку цяжка было разгледзець што-небудзь пэўнае. Я перамясціўся ў той бок. На папярочкі сцяга прымосцілася белая варона і, падобна, заснула. Гэта тут жа спарадзіла ў мяне мноства пытанняў.
  
  Ужо не я гэта, назіралы за цяперашнімі падзеямі з часу, якому яшчэ толькі трэба будзе наступіць? Можа, гэтая птушка – тварэнне Кины? Ці Душелов? Як яна трапіла сюды ноччу, з свету, што ляжыць за межамі Брамы Ценяў? Я бачыў, як у небе кружылі велізарныя Цені... Але цяпер, зірнуўшы на поўню, я не заўважыў нічога падобнага. Ды і гэтай несвоечасова якая з'явілася месяца не было на ранейшым месцы. Толькі самы начнога свяціла над гарызонтам. Пытанні, пытанні...
  
  Пантэра зноў зараўла, на гэты раз ад болю і здзіўлення. Хлопцы далі ёй, каб не палохала жывёл.
  
  Я праляцеў міма Костоправа і Спадарыні, як заўсёды расстеливших ложку побач. Стары хроп. У яе сну не было ні ў адным воку. Нейкім чынам яна адчула маё з'яўленне і нават вырашыла прасачыць за мной, але пакінула спробы, калі я адляцеў на некалькі ярдаў.
  
  Я праціснуўся паміж клеткамі. Длиннотень таксама не спаў. Ён ўсхліпваў і дрыжаў ад страху. Падобна на тое, у ім не засталося нічога ад вар'ята, але магутнага і грознага чарадзея.
  
  Равун таксама не спаў. Толькі цяпер я зразумеў, што ў апошні час яго амаль не чуваць. І адразу, на маіх вачах, ён паспрабаваў исторгнуть люты вой, але ў яго нічога не выйшла. Што ж з ім зрабіла Спадарыня?
  
  Больш за ўсё мне хацелася паназіраць за Душелов. Яна заставалася звязанай, з вехцем, забітым у самае горла, але пры ўсім пры тым здавалася вар'яцка вясёлай, як у лепшыя моманты свайго жыцця. Мяне яна адчула так жа лёгка, як і яе сястра, і таксама пачала шукаць вачыма. Вочы смяюцца і выкананымі тайнага веды. Паўстала адчуванне, што яна, варта ёй толькі пажадаць, здольная выслізнуць з сваёй плоці і пусціцца за мной у пагоню.
  
  Але няма, на самай справе Душелов проста хацела, каб я так думаў; нават у цяперашнім сваім становішчы яна старалася напалохаць і збіць з панталыку даўніну Мургена. Але мяне турбавала не столькі гэта, колькі яе ўпэўненасць. Яна зусім не баялася і, здаецца, нават ані не тревожилась.
  
  Пра гэта варта паведаміць Капітану і Лейтэнанту.
  
  Я заскользил ўздоўж нябачнай мяжы, разважаючы, злятаць да Сары або заняцца якім-небудзь іншым з мноства спраў, якія падпільноўваюць мяне ў свеце духаў. Хоць, па праўдзе сказаць, больш за ўсё я хацеў забыцца сапраўдным сном.
  
  Знаёмая Цень зноў расплющилась аб бар'ер. Яна, несумненна, чаго-то хацела. Можа, пагаварыць са мной, а можа, зжэрці.
  
  Я праляцеў міма нюень бао, бдившего ў кацінай стойцы з мячом нагала. Жыхары балот нерваваліся нават больш, чым нешматлікія якія далучыліся да нас таглиосцы, хоць апошніх тяготил яшчэ і спрадвечны страх перад Хатоваром.
  
  Наогул-то, бессань апынулася шырока распаўсюджаным з'явай. Лебедзь і Мэзер таксама не спалі. Прыслухаўшыся да іх балбатні, я пераканаўся ў тым, што яны не ладзяць бунту – проста Лебедзь, верны сваёй натуры, цкуе байкі аб прывідах. Хацелася б даведацца пра гэта малым пабольш. Няпросты типчик.
  
  Прабриндра Дра таксама не спаў. Ён сядзеў побач з Лебедзем і Корд, але трымаўся адасоблена і ў размове не ўдзельнічаў.
  
  Я зрушыўся бліжэй да вароне. Яна ўлавіла маю прысутнасць, ціха каркнула, прыадчыніла чырвоны вачэй і зноў задрамала. Але ледзь я вырашыў выпрабаваць бар'ер на трываласць, птушка каркнула зноў – значна гучней.
  
  Сам не ведаючы як, я зразумеў: яна патрабавала, каб я трымаўся высока над плато.
  
  Мне былі даступныя яе крылы, але я палічыў за лепшае абысціся без іх і зноў абляцеў вакол лагера. Ні на адной з дарог не было відаць зданяў. Усходні і заходні гасцінцы зрабіліся амаль незаўважнымі, тады як шлях на поўнач вылучаўся асабліва выразна, нібы запрашаў скарыстацца сабой. Неадступна якая накіроўвалася Цень не магла дабрацца да мяне і за межамі лагера. Дарогі таксама былі абаронены.
  
  Я прыпусціў на поўнач, яшчэ не ведаючы, з якой мэтай, хоць і падумваў аб тым, каб адведаць Сары.
  
  Задоўга да таго, як я скокнуў назад у сваю плоць, мне ўдалося выявіць нешта інтрыгуючае. Прама перад Брамай Ценяў.
  
  
  
  103
  
  На наступную раніцу Костоправ быў да непрыстойнасці вясёлы і лагодны, ды і яго сяброўка ўсміхалася з заговорщицким выглядам. Павінна быць, яны урвалі-ткі некалькі прыемных хвілінак сам-насам.
  
  – Чаго такі змрочны? – спытаў мяне Костоправ.
  
  – Не спаў ні хрэна.
  
  – Нервы сваволяць?
  
  – Падарожнічаў.
  
  – Ага. І, напэўна, убачыў што-то важнае, інакш не меў бы цяпер такую кіслую морду.
  
  Я расказаў пра ўсё, акрамя белай вароны. І не прамінуў завастрыць увагу на занадта ўжо бадзёрым настроі Душелов.
  
  – Яна нешта задумала.
  
  – Гэта ў яе ў крыві, – сказала Спадарыня. – Яна маніпуляваў людзьмі, калі яшчэ і гаварыць толкам не ўмела. Не турбуйся, пакінь яе мне.
  
  – Ты паеў? – спытаў Костоправ.
  
  Я кіўнуў.
  
  – Тады падымай людзей, і наперад.
  
  – Пачакай хвілінку, яшчэ пару слоў наконт маёй увеселительной начной прагулкі. Памятаеш людзей, якія спяшаліся да Дзвярэй, аж пылищу паднялі? Дык вось, гэта не хто іншыя, як Гоблін, Аднавокі і матушка Гота. На жаль, я не мог перамясціцца ў мінулае і высветліць, што да чаго, але б'юся аб заклад, яны разлічвалі паспець да нашага сыходу.
  
  З фізіяноміі Костоправа імгненнем сышла ўсмешка.
  
  – Ты што-небудзь падслухаў?
  
  – Магутны храп. Усе яны дрыхли. Праўда, Гоблін мармытаў ў сне, але чорт ведае на якой мове.
  
  – Дарога адкрытая, – заўважыла Спадарыня, – можна паслаць за імі.
  
  – Наўрад ці гэта разумна, – запярэчыў Костоправ. – Нават калі адправім толькі аднаго хлопца, астатнім прыйдзецца чакаць. А гэта пустая трата часу, і харчоў.
  
  – Можам вярнуцца ўсё.
  
  Мы са Старым прамаўчалі, ды яна і не разлічвала на водгук. Проста разважала ўслых, перабіраючы магчымасці.
  
  Было дастаткова светла, каб разглядзець бліжэйшыя калоны. Пісьмёны на іх ужо паблісквалі. Уначы, пры месяцы, літары не свяціліся. Чаму ж яны заззялі ў ранішнім змроку?
  
  – Што-то мне не па сабе, – сказаў я Костоправу.
  
  – Мне таксама. Але мы павінны зрабіць выбар. Лічыш, нам варта адкласці паход з-за таго, што гэтыя блудилы павылазілі са сваіх нор?
  
  – Няма, – адказала Спадарыня. – Яны дачакаюцца нашага вяртання.
  
  Хацелася спадзявацца, што яе упэўненасць апраўданая. Бо ў наш адсутнасць за Брамай можа адбыцца чорт ведае што.
  
  – Давай, сцяганосец, – скамандаваў Костоправ. – Забірай сваю халеру, і ў шлях.
  
  У гэты раз я выцягнуў дрэўка з адтуліны без найменшага працы.
  
  
  
  Крэпасць на гарызонце ані не набліжалася. Вось з-за такіх фокусаў я трываць не магу адкрытыя прасторы. Усё ідзеш і ідзеш, а вакол ні хрэна не мяняецца.
  
  Час ішло, і настрой Костоправа псавалася. Старога разбіралі нецярпенне. Пасля паўдня ён узяў у мяне сцяг і ірвануў наперад так, што грунтоўна апярэдзіў нас усіх.
  
  – Можа, яму варта было б паменшыць спрыту? – я спытаў Спадарыню праз некаторы час.
  
  – Што? Каму? – Яна была пагружана ў роздумы і не заўважала нічога навокал.
  
  – Яму, – паказаў я наперад.
  
  Спадарыня пришпорила каня.
  
  Я стомлена плёўся следам. Варта было выпусціць з рук сцяг, і нішто ўжо не цягнула наперад. Між тым неба мрачнело, а бляклая раўніна не змянялася зусім; ад гэтага пакінуты ззаду свет здаваўся ўсё больш прывабным. Наш Атрад прадстаўляў сабой адзінае каляровае пляма на бязмежным прасторы, калі не лічыць бліскучых залатых літар.
  
  Спадарыня дагнала Старога. Іх размовы я не чуў, але зразумеў, што яна сказала пару ласкавых. Ён глянуў на мяне: да яго дайшло, чаму я раней чухаў наперад як апараны.
  
  Ледзь я параўняўся з ім, Костоправ спытаў:
  
  – Хочаш забраць гэтую штуковіну?
  
  – У мяне да гэтага часу рукі ныюць. А табе проста трэба засяродзіцца.
  
  Стары хмыкнуў. І як толькі мы дабраліся да наступнага круга, аб'явіў прывал.
  
  Пасля таго як усе ўладкаваліся, людзі пачалі сцягвацца да паўднёвай баку круга: усім хацелася паглядзець на маячившую наперадзе крэпасць. Цяпер было ясна, што гэта менавіта крэпасць, грандыёзная, але месцамі абваленая. Размовы галоўным чынам ішлі аб тым, ці дабяромся мы туды на наступны дзень і паверне ці Стары таму, калі не дабяромся. Здавалася куды больш верагодным, што Костоправ будзе рвацца наперад і ўспомніць аб харчах, толькі калі яны скончацца.
  
  У гэты раз мы распалілі вогнішчы, каб прыгатаваць гарачую ежу. Трэба было як-то падтрымаць рабят, каб яны не ўпалі ў роспач і не страцілі паляванне ісці наперад.
  
  Па меры таго як разгружаліся падводы і валы заставаліся без працы, у нас з'яўлялася магчымасць паспытаць свежага мяса. У свеце ўсё несправядліва ўладкована, асабліва для хатняй жывёлы.
  
  – Тай Дэй, – спытаў я, – у вашай міфалогіі што-небудзь гаворыцца аб тым месцы, куды мы ўсе тащимся?
  
  – Не, ні аб чым падобным легенды не згадваюць.
  
  – Дакладна? А чаму твае хлопцы такія дерганые?
  
  – Іх турбуе не толькі крэпасць, раўніна і дарога. Тут усё не такое, якім павінна быць. Ненатуральнае.
  
  – З гэтым не паспрачаешся.
  
  – Для таго каб стварыць усё гэта, цэлы народ павінен быў працаваць на працягу тысячы гадоў. Гэтак велічэзнае збудаванне не можа не несці на сабе друк зла.
  
  – Не зразумеў?
  
  – Толькі вялікае зло можа сабраць вялікае мноства людзей пад сваё пачатак, каб, не лічачыся з коштам, стварыць нешта гэтак жа грандыёзнае, колькі і бескарыснае. Успомні Длиннотень: цэлае пакаленне прынесена ў ахвяру яго цытадэлі. А яна нішто ў параўнанні з гэтым плато.
  
  І тут ён быў цалкам мае рацыю.
  
  Я падышоў да бар'ера і ўтаропіўся на бясконцыя шэрагі бліскучых каменных слупоў.
  
  Нечакана над нашым лагерам прамільгнуў цэлы рой ценяў. Я падскочыў, як і ўсе астатнія. Аказалася, гэта зграя крумкач. Яна разгарнулася і зноў перасекла сонца. Усе птушкі паляцелі на поўнач, акрамя адной.
  
  То былі на дзіва маўклівыя вароны, ні адна не выдала ні гуку.
  
  Якая адстала ад зграі птушка села на калону, расправіла крылы і прынялася разглядаць лагер.
  
  Пшшвах! Па кірунку да вароне накіраваўся агністы шар. Але ён быў выпушчаны не з тычкі-воронобоя, а таму не дасягнуў мэты. Скокнуўшы, я схапіў Хрипатого за плячо і ледзь не перакуліў яго, але было ўжо позна.
  
  Выпушчаны ім шар зрэзаў верхавіну калоны, на якой прымосцілася птушка, отрикошетил налева, пасля чаго перахапіў у палёце вспорхнувшую варону.
  
  Разляцеліся чорныя пёры.
  
  Зямля здрыганулася. У гэты раз грунтоўна. Я залёг, іншыя хлопцы таксама. Жывёлы бэкалі і рыкалі, нюень бао што-то аралі адзін аднаму.
  
  Пад'ехала Спадарыня, выгляд у яе быў зусім спакойны, але небараку Хрипатому яна дала такога выспятка, што ён адляцеў ў бок.
  
  – Ідыёт! Ты ледзь ўсіх нас не загубіў!
  
  Спадарыня пачала разглядаць пашкоджаную калону. Пры гэтым яна зусім не была падобная на жанчыну, ожидающую немінучай гібелі.
  
  Нечакана яна павярнулася і крыкнула:
  
  – Супакойце жывёл! Што б ні здарылася, не дайце ім выбегчы з круга.
  
  Першы ж вол, які паспрабаваў уцячы, пайшоў на вячэру. Раўніна ўскалыхнулася яшчэ некалькі разоў, затым дрыжыкі унялась.
  
  – Гэй, вы толькі гляньце! – пачуўся чыйсьці голас.
  
  Нават на такой адлегласці было відаць, што ў маячившей наперадзе крэпасці здарыўся абвал. Частка сцяны оползла. Да нас данёсся аддалены гул, а над гарызонтам ўзнялася хмара пылу.
  
  – Маці-перемать! – пракашляўшыся, вылаяўся Хрипатый. – Няўжо гэта маіх рук справа?
  
  
  
  104
  
  Спадарыня здавалася ўвасабленнем дзелавітасці. Яна раздавала выразныя распараджэння. Людзі замітусіліся, дастаючы з фурманак прадметы, у якіх, на першы погляд, не было ніякай патрэбы. Чакаючы, пакуль высветліцца, што яна задумала, я прайшоўся па крузе, адшукаў на паўднёвай дарозе адтуліну і ўсталяваў сцяг. Выгляд вакол лагернай пляцоўкі быў сапраўды такім жа, як і вакол папярэдніх, – не лічачы оседавшей удалечыні пылу.
  
  Вярнуўшыся да Спадарыні, я з-за яе пляча паназіраў, як яна зладзіла вядзьмарскай віхор, напоўніла яго іржавай пылам і паслала прама да бар'ера. Даткнуўшыся з нябачнай сцяной, іржа павяла сябе падобна вадкасці: расцяклася як па шкле.
  
  Гэта дазволіла нам убачыць праломы ў ахоўным агароджы – дзве дзіркі ад вогненных шароў.
  
  Мноства позіркаў, не якія абяцаюць нічога добрага, звярнулася да Хрипатому. Ён зайшоўся ў сухім кашлі, але гэта не сустрэла спагады. Яму б не паздаровілася, не будзь людзі так занятыя выкананнем загадаў Спадарыні.
  
  Зноў з'явіліся вароны. З зьдзеклівым карканне яны абляцелі лагер, а потым панесліся на поўнач і больш не вярталіся.
  
  Спосаб, абраны Спадарыняй для таго, каб ліквідаваць смяротна небяспечныя дзіркі, не адрозніваўся досціпам і вытанчанасцю. Яна проста-проста адабрала ў Хрипатого яго стары скураны коле, разрэзала на кавалкі, скамячыла іх і заткнула адтуліны, пасля чаго выкарыстала нейкія дробныя чары, каб гэтыя затычкі зацэментаваць. Аднак, мяркуючы па ўсім, яна зусім не была ўпэўненая ў надзейнасці гэтай меры. Схапіўшы Хрипатого за плячо, Спадарыня падвяла яго да пашкоджанага месца і загадала:
  
  – Сядзі тут усю ноч і не ўздумай отползти! Калі яны прарвуцца, твае лямант падымуць нас на ногі.
  
  І зваліла яго моцным ударам. Так, Спадарыню лепш не раздражняць.
  
  Вяртаючыся туды, дзе размясціўся Тай Дэй, я чуў, як многія хлопцы, перш потешавшиеся над усімі багамі свету, ціха шапталі малітвы.
  
  Так ужо павялося ў Атрадзе. Салдаты рэдка выказваюць набожнасць, больш належачы на свае клінкі. У гэтым дачыненні да дзядзечка Дой правоў.
  
  Магчыма, у былыя часы Дзіда Страсці лічылася бажаством, покровительствующим Атраду, але сёння аб гэтым ніхто не ведаў. Калі і захаваліся звесткі, запазычаныя з летапісаў таго перыяду, таглиосцы трымалі іх у таямніцы.
  
  Наогул-то, мы не былі хеўрай ваяўнічых бязбожнікаў. Проста стараліся згадваць пра багоў радзей, магчыма, разлічваючы на тое, што гэтак і яны пра нас позабудут.
  
  Але ў выпадку з Киной гэта не спрацавала. Яна ўспомніла пра нас, калі мы яшчэ нават не ведалі аб яе існаванні. Палова хлопцаў да гэтага часу не верыла ні ў якую Кіну, але гэта не мела значэння. Таму што Qinā верыла ў нас.
  
  Свежае мяса прыкметна павысіла дух Атрада, але з надыходам змяркання настрой хутка пайшло на спад. Я і сам чакаў ночы без аніякага энтузіязму.
  
  – Тай Дэй, брат, я цяпер сёе-тое зразумеў.
  
  У адказ нюень бао толькі буркнуў.
  
  – Амаль усе важныя падзеі ў маім жыцці адбываюцца ноччу. Я нават нарадзіўся бліжэй да паўночы, – працягваў я.
  
  Ён хмыкнуў зноў, але ў гэты раз зірнуў на мяне з некаторым цікавасцю і, магчыма, з здзіўленнем.
  
  – Што? Гэта як-то звязана з прароцтвам Хонь Трэй?
  
  – Няма. Але сее-што кажа аб якія вызначаюць твой лёс зорках.
  
  Ну трэба ж, яны там у сябе на балотах таксама належаць на астралогіяй. А я і не ведаў.
  
  – Добра, пайду спаць. У мяне быў цяжкі дзень.
  
  Магчыма, сёння ноччу я ўсё ж змагу пабачыць Сары.
  
  105
  
  Зоркі. Я прыгледзеўся да іх, калі пакінуў сваю плоць. Стаяла ноч. Знаёмая мне Цень льнула да бар'ера, тады як яе суродзічы ў вялікім мностве спрабавалі прарвацца скрозь заделанные Спадарыняй дзіркі. Хрипатый сядзеў на адведзеным яму месцы, ваўкавата азіраючыся і дрыжучы ад страху.
  
  Зоркі над абваленай крэпасцю ўтваралі тое самае сузор'е, аб якім я, памятаецца, казаў з матухнай Готой. Яно было відаць цалкам. Дзіўна, чаму я не заўважыў яго мінулай ноччу? Можа, з-за хмар?
  
  У апошні час я бачыў – ці не бачыў – многае вакол сябе выбарча. І аб гэтай дзівацтвы варта было падумаць.
  
  Мне здалося, што крэпасць на поўдні асьвяцілася знутры. Зрэшты, свячэнне тут жа знікла, – магчыма, я проста бачыў зорку. Подумывая аб тым, каб рушыць наперад, я перамясціўся да вядучай на поўдзень дарозе і выявіў, што яна перакрытая прывідамі. За спіной тых траіх, якіх я ўжо бачыў раней, цьмяна адгадваліся дзясяткі іншых. Усе разам яны былі значна мацней, і мой загад прыбрацца падзейнічаў на іх не адразу.
  
  Яны жэстыкуляваць і, здаецца, спрабавалі нешта вымавіць, хоць скрозь пачварныя маскі не пранікала ні гуку. Не даводзілася сумнявацца ў іх жаданні перадаць нейкае паведамленне.
  
  Магчыма, яны імкнуліся перасцерагчы нас.
  
  Я не рушыў па паўднёвай дарозе, вырашыўшы зноў абыйсці лагер. Шляху на усход і захад заставаліся адкрытымі. З асцярогай прайшоў па кожнаму з іх невялікае адлегласць. Яны былі выразна бачныя і здаваліся цалкам рэчавымі, але мне не хацелася, каб дарога пада мной знікла, пакуль я ў свеце духаў. Я вярнуўся да Атрада, а потым, падумаўшы, накіраваўся на поўнач. Варта было паглядзець, што адбываецца ў звычайным свеце.
  
  Наваколлі Вяршыні ператварыліся ў соннае царства. Нават драмалі вартавыя. Заўважыўшы знаёмыя фізіяноміі, я іх запомніў – на ўсялякі выпадак.
  
  Гоблін з Аднавокім храплі ў маёй зямлянцы пад Брамай Ценяў. Гота не спала, але сядзела з зачыненымі вачыма, проста бубніць малітвы. У яе была малітоўная шаль, накшталт тых, што ў хаду ў некаторых гуннитских сект, але Гота трымала яе складзенай на каленях і час ад часу прабягала па яе пальцамі, нібы чытаючы што-то вобмацкам. Яна мармытала без перадышкі, але так хутка, што я нічога не змог разабраць, нават калі падабраўся зусім блізка.
  
  Раптам яна здрыганулася і агледзелася, відавочна улавіўшы чужое прысутнасць. Нюень бао шануюць продкаў, і духі для іх больш чым рэальныя. Нікога не ўбачыўшы вакол сябе, Гота пачала задаваць пытанні.
  
  Па ўсёй верагоднасці, яна вырашыла, што да яе наведаўся дух Хонь Трэй, яе маці, або прывід Као Хі, яе дзеда, слывшего, па словах Сары, некраманта. Пра яго ўспаміналі з неахвотай. У любой сям'і не без вырадка, але некрамант, здольны стварыць уласны прывід, – гэта ўжо нешта з шэрагу прэч якое выходзіць.
  
  Я не прыслухоўваўся да яе пытаннях, яны мяне не краналі. Я хацеў даведацца, што стала з дзядзькам Доем. Па логіцы, нюень бао павінны былі забраць яго да сябе для лячэння.
  
  Дзядзечку знайсці не ўдалося. Затое я выявіў нагрымзоліў вуглём на старой дошцы словы. Прабіваліся крамзолі Аднавокага.
  
  Шчанюк, гэта пастка.
  
  Каб мне здохнуць!
  
  Я паспрабаваў абудзіць чортава карузліка і вытрасці з яго пабольш, але ўсе мае намаганні прапалі марна. Здаецца, я навеяў яму благія сны: ён пачаў стагнаць і варочацца, але вачэй так і не адкрыў. Я взъярился.
  
  Што, калі ён мае рацыю?
  
  Але як такое можа быць? І хто расставіў пастку?
  
  Душелов? Ці Не таму яна здавалася такой вясёлай? Ці Qinā? Можа, багіня не хоча, каб мы разгульвалі дзе нам уздумаецца, пагражаючы наблізіць Год Чэрапаў? Але раней яе ўмяшання мелі мэтай пакінуць нас у гульні. А можа, безотчетный страх перад Атрадам быў внушен тутэйшым народам зусім не ёю?
  
  Я разгубіўся. У рэшце рэшт пасля некалькіх дарэмных спроб разварушыць Аднавокага я накіраваўся на поўдзень і сустрэў хвалю трупнага паху, гэтак магутную, што міжволі адхіснуўся.
  
  Qinā! Яна вельмі блізка.
  
  Я ўлавіў падпалены погляд, заўважыў гладкую эбеновую скуру, мноства грудзей і паўтузіна рук, якія малацілі паветра, нібы лапы перавярнуць на спіну жука. Такое ўражанне – хоць і не выразнае, – быццам яна спрабуе пераадолець бар'ер паміж сваім светам і светам духаў, каб паведаміць нешта важнае. А магчыма, ёй проста хацелася схапіць і зжэрці мяне.
  
  Я правяраць не стаў: яе прысутнасць выклікала жах, і я проста-проста збег. Прыпусціў куды вочы глядзяць. І апынуўся ў гарах на поўнач ад Кьяулуна. Сузор'е Аркан хавалі хмары. Спрабуючы зарыентавацца, я агледзеўся і заўважыў агні паходных вогнішчаў. Я накіраваўся туды проста таму, што агонь, напэўна, развялі людзі. А мне вельмі хацелася апынуцца бліжэй да людзей.
  
  Вогнішчы гарэлі ў лагеры роты, пасланай Костоправом за маім канём. Я даведаўся многіх салдат – усе яны былі да крайнасці устрывожаныя. Я зачасаўся сярод хлопцаў, імкнучыся набрацца чалавечага цяпла перад чарговай спробай вярнуцца ў сваю плоць. Ніхто не адчуваў майго прысутнасці.
  
  Умацаваўшы сваю рашучасць, я пакінуў круг святла і павольна паляцеў на поўдзень, імкнучыся адчуць з'яўленне Кины перш, чым яна адчуе маё. Ці паспрабуе яна зноў зладзіць мне засаду?
  
  Замест Кины я наткнуўся на дзядзечку Доячы.
  
  Або ён на мяне. Ва ўсякім выпадку, шуму ён вырабляў не больш, чым я, хоць і не з'яўляўся бесцялесным духам. Зусім нядрэнна для старога, якому варта было б гаіць свае раны.
  
  Я вырашыў высветліць, што ён ладзіць. Збольшага з цікаўнасці, збольшага таму, што гэта давала магчымасьць пад добрапрыстойнай падставай, каб адтэрмінаваць магчымую сустрэчу з Киной.
  
  Можа быць, яна здалася б мне больш прывабнай, не будзь у яе ўсіх гэтых премиленьких упрыгожванняў з дзіцячых чэрапаў і адрэзаных фаласаў.
  
  Дзядзечка прабіраўся ўздоўж мяжы лагера, досыць блізка, каб заўважаць усё, што адбываецца, і досыць далёка, каб не прыцягнуць увагі гадзінных, калі толькі ён не наробіць шуму, праваліўшыся ў яму. Праз некалькі хвілін мне стала ясна, што лагер дзядзечку не цікавіў. Праслізнуўшы паўз, нюень бао працягнуў свой шлях на поўнач.
  
  Я рушыў услед за ім.
  
  Ён выцягнуў з торбы нейкую зіготкую штуковіну. Праўда, святла ад яе было менш, чым ад светлячка. Уражанне было такое, быццам дзядзечка то і справа спраўджваецца з гэтым прадметам. Я хацеў разглядзець, на што ж ён тарашчыцца, але, як я ні кружыў, у патрэбны момант ён паварочваўся да мяне спіной. Здаецца, стары, сам таго не усведамляючы, адчуваў прысутнасць соглядатая. Лагер застаўся ззаду, і самкнуўся вакол нас цемра. Мы былі не адны: то і справа я адчуваў прысутнасць Кины, хоць і не занадта блізкае. Усё-ткі для багіні яна слабаватая. Калі толькі я не пераацэньваю значэння ўласнай персоны, – магчыма, Кіна зусім мяне і не шукае.
  
  Калі яна ў гарах, то наўрад ці зможа перакрыць мне дарогу да майго цела. Так ці інакш, я пазбавіўся ад страху і працягнуў сачыць за дзядзькам, які ўсё паскараў крок.
  
  І куды яго нясе? У такой-то гадзіну, у яго-то стане?
  
  Неўзабаве, аднак, усё ўстала на свае месцы. Скарыстаўшыся адсутнасцю Душелов, ён зрабіў тое, што не ўдалося дзецям Костоправа. Мабыць, у гэтым яму дапамагла загадкавая святлівая штуковіна, якім-то чынам развеявшая або ослабившая маскіруючыя чары.
  
  Першым намёкам паслужыў конскі храп. Ужо праз некалькі імгненняў я пазнаў свайго скакуна, ды і ён мяне. У дачыненні да зданяў жарабец быў куды адчувальней дзядзечкі Доячы. Той так нічога і не пачуў, а ўзбуджэнне каня спісаў на ўласнае з'яўленне.
  
  Праўда, не прывідны, а рэальны свет дзядзечка ўспрымаў лепш за мяне. Я ледзь улавіў нейкае варушэнне ў цемры, а ў яго руцэ ўжо з'явіўся Бледны Жазло – нібы сам сабой выскачыў з похваў. На міг мне здалося, што набліжаецца Цень, але яе з'яўленне звычайна суправаджалася холадам страху.
  
  Так ці інакш, мы былі не адны.
  
  Я пачаў лунаць вакол, спрабуючы выявіць працоўных ворага. І замест яго знайшоў Дрымоту і Дачка Ночы – з кайданамі на нагах. Абодвух ўтрымлівала каля дрэва провисшая десятифутовая ланцуг. Вогнішча ў іх не было. Душелов пакінула ім збан вады – ужо амаль пусты – ды краюху чэрствага хлеба. Яна відавочна разлічвала вярнуцца даволі хутка. Дзяўчынка была занадта малая, каб здзейсніць уцёкі, а Дрымота выглядаў дзіўна, нібы яго чым-то опоили.
  
  І тут ззаду мяне пачуўся прыглушаны хрып. Метал бразнуў аб камень. Затрашчалі кусты.
  
  Дзядзечка Дой ўпаў на калені. Бледны Жазло валяўся ў пары футаў ад яго пальцаў. Левай рукой стары ўчапіўся ў які ахапіў яго горла лоскут чорнай матэрыі. Ён быў жывы, хоць мала хто выжывае пры нападзе чернорумельщика.
  
  Дзядзечка навострываў рэфлексы ўсю сваю жыццё. І трэніроўкі не прайшлі марна. Адпусціўшы левую руку, Дой паваліўся наперад і правай дацягнуўся да Бледнага Жазла. Незажывелы раны абмяжоўвалі яго магчымасці, але ён займеў меч, і зараз яму быў не страшны ніякай душыла.
  
  Паколькі за дзядзечку можна было не турбавацца, я адправіўся зірнуць на Дрымоту, баючыся, як бы небарака не трапіў з агню ды ў полымя. Хлопец быў напалоханы, але цэлы і гатовы пазмагацца за сваё жыццё.
  
  У дрэва апынуўся толькі ён адзін. Дачка Ночы знікла.
  
  Я порыскал вакол, але обманник і малая схаваліся, не пакінуўшы ніякіх слядоў. Праўда, я не асабліва імкнуўся іх адшукаць. Магчыма, гэтая задача стане адной з галоўных, але – потым.
  
  Мяне не пакідала адчуванне, што ўсё, што здарылася, наўрад ці адпавядала задуме Душелов. Здаецца, гэтую асобу ўдалося падмануць. Кіна дзейнічала павольна, затое дакладна.
  
  Усведамляючы, што карысці ад гэтага ніякага не будзе, я ўсё ж вырашыў пачакаць, пакуль дзядзечка адновіць сілы, а Дрымота канчаткова прыйдзе ў сябе. Першым ачомаўся Дрымота: сцяміўшы, што небяспека мінула, ён вырашыў палегчыць. Аб прысутнасці дзядзечкі або маім ён, натуральна, не здагадваўся.
  
  Ну і ну! Аказваецца, Душелов нездарма паўстала перад намі ў жаночым абліччы. Дрымота і сапраўды быў... цьфу, чорт пабяры, была пераапрануты дзяўчынаю. Трэба ж, колькі часу яна дурачила ўвесь Атрад.
  
  Трэба будзе пагаварыць з Вядром. Яму не перашкодзіць сёе-тое зразумець.
  
  І тут я адчуў пах Кины. Яна знаходзілася недалёка і хутка набліжалася.
  
  Дрымота падскочыла, рыўком нацягнула штаны і разгублена агледзелася па баках. Яна таксама ўлавіла прысутнасць багіні. Затым дзяўчына засяродзілася і паспрабавала вызначыць крыніца трывогі. Але пах разышоўся. Тут Кіну больш нішто не цікавіла.
  
  Аднак Дрымота раптам застыла на месцы – яна ўбачыла мяне. Здрыгануўшыся, падалася наперад і тонкім ад хвалявання голасам спытала:
  
  – Мурген? Ты прывід або няма? Ты што, памёр?
  
  Я паспрабаваў сказаць, што жывы, але яна мяне не чула. Тады я пакруціў галавой.
  
  – Значыць, чуткі верныя. Ты і напраўду можаш пакідаць сваё цела.
  
  Я кіўнуў, уражаны тым, што дзяўчынка ставіцца да гэтага так спакойна. Колькі жывеш, столькі і здзіўляешся.
  
  Але калі Дрымота здольная бачыць духаў, стала быць, у мяне ёсць магчымасць мець зносіны на адлегласці. Хай і не з дапамогай голасу. Памятаецца, ён вучыўся мове глуханямых, і хоць гэтая навука давалася яму з цяжкасцю...
  
  Ёй, Мурген, ёй.
  
  Чорт, да чаго цяжка думаць аб Дрымоту як пра дзяўчыну. Хоць пара б прывыкнуць.
  
  Я пачаў круціць пальцамі, хоць паняцця не меў, адрознівае ці Дрымота такія дэталі. Магчыма, яна бачыць перад сабой толькі згустак туману, пахкі, як Мурген.
  
  Але ўсе мае намаганні аказаліся бессэнсоўнымі. На голас Дрымоты зьявіўся дзядзечка Дой. Кожнае рух прычыняла яму боль.
  
  – Не трывожся, юнак, – прамовіў ён. – Ты павінен памятаць мяне. – Дой быў ўсхваляваны, што і нядзіўна пасля такой ўзварушэння. Дзіўна, што ён не ўлоўліваў майго дыхання. – Ты клікаў да знаменосцу, юнак. Величал яго па імені. Чаму?
  
  – Сам не ведаю. Я ў палоне, прыкаваны. Нейкі чалавек выскачыў немаведама адкуль і забраў з сабой дзяўчынку, якая была тут са мной. Я спалохаўся. А сцяганосец – мой сябар і настаўнік.
  
  Баёк... байка на мову гэтая малая. І вельмі падазроная, што характэрна для ўсяго нашага Атрада.
  
  Я ж вельмі абцяжараны навінамі, якія трэба было даставіць на плато. Пара сыходзіць. З Дрымоту ўсё будзе ў парадку, Дой даставіць яе куды трэба. Я даў ёй знак. Пасля трох спробаў Дрымота кіўнула. Хацелася верыць, што гэта водгук.
  
  – Ты быў у палоне-у той, што пануе над крумкачамі? – Апошнія словы Дой вымавіў на нюень бао, быццам гэта было імя, накшталт Тысячегласой.
  
  Але Дрымота ўсё роўна зразумела. Да чаго ж кемлівая дзяўчынка! Павінна быць, нахваталась, пакуль таскалась за мной.
  
  – Ды.
  
  – Яна што-небудзь пакінула? Дзе яна хавалася, калі бывала тут?
  
  Дрымоту Дой вызваліў, але было відаць, што яго мала турбуе лёс палоннага. Усе паводзіны дзядзечкі сведчыла аб тым, што нюень бао варагуюць з Душелов.
  
  Я ўжо адлятаў у бок, калі Дрымота сказала:
  
  – Ёсць пячора. Вунь там. Але мы прабылі тут вельмі нядоўга.
  
  Яна прасвістала матыўчык знаёмы з чатырох нот. Мой конь фыркнуў, але падысці не змог. Ён таксама быў палонным. Я накіраваўся да плато.
  
  
  
  106
  
  Кіна шукала мяне. Ці не мяне, але шукала. Куды б я ні сунуўся, абавязкова адчуваў яе прысутнасць, хоць да мяне яна не набліжалася. Але калі ёй патрэбны не я, то хто?
  
  Спакуса злятаць да Сары я пераадолеў, пераканаўшы сябе, што трэба пачакаць, пакуль згіне дэман. Але думаючая частка майго «я» з бездакорнай логікай казала мне, што Qinā чакала стагоддзямі і наўрад ці зробіцца нецярплівай менавіта ў гэтую ноч.
  
  На кой хрэн я ёй наогул здаўся?
  
  Так ці інакш, мне было неабходна здабыць плоць. Калі я не ў свеце духаў, багіня палохае мяне значна менш.
  
  І чаму б Тай Дэю не абудзіць мяне? У такіх выпадках майго духу не даводзілася пераадольваць адлегласць, ён вяртаўся ў цела імгненна.
  
  Дасягнуўшы лагера ля Брамы Ценяў, я не мог не адзначыць яго ўбоства. Пераможна пераможцам варта было б жыць лепей.
  
  Аднавокі ўжо варушыўся. Гота таксама. Меўся быць паршивейший сняданак.
  
  Світала, а я ўсё яшчэ заставаўся па-за цела. Такога не здаралася з тых часоў, як мы страцілі Вэнджанага. Я нават не ведаў, здольны знаходзіцца ў свеце духаў днём.
  
  Трэба вярнуцца. Нашы павінны ўсё даведацца. А чакаць мяне не стануць і на насілках не пацягнуць. Я не палонны.
  
  Падобна на тое, Аднавокі што-то адчуў. Ён заторгалася і загомонил. Прачнуўся Гоблін і папярэдзіў: калі Аднавокі не уймется, то будзе ператвораны ў яшчарку. Гоблін не выглядаў знясіленым пасля паходу, на што Аднавокі не прамінуў паказаць – напэўна, у тысячны раз. Пачалася лаянка, у якую час ад часу лезла матухна Гота. Лаючы Гобліна, Аднавокі не забываў абкласці і ўсіх нас – за тое, што мы адправіліся на гару, не соизволив дачакацца яго.
  
  – Бо ведалі, сволачы, што я вярнуся, не маглі не ведаць. А ўсё роўна паперліся. Назло мне. Гэта іх тая дурная баба подначила. Або Шчанюк. Вырашылі, быццам такім чынам яны мяне пакараюць. Фу-ты, ну-ты. Ды пляваць я на іх хацеў. Вось вазьму і смоюсь на самай справе. Паглядзім, як ім будзе без Аднавокага.
  
  Гэты тып на кожным слове супярэчыў сам сабе, але такая ўжо была яго натура.
  
  Небарака выдатна засмуціўся б, даведаўшыся, што большасць хлопцаў не вельмі-то па ім сумуюць. Хоць, трэба прызнаць, у апошні час мы не так ужо часта траплялі ў абставіны, калі яго прысутнасць магло апынуцца карысным. У мірны час ад Аднавокага, як і ад яго прыяцеля Гобліна, карысці замала.
  
  І тут я зразумеў, што нас ахінае гідкі пах Кины. Ён нарастаў, але так павольна, што я не адразу зразумеў, у чым справа. А калі зразумеў, паспяшаўся за Браму, хай і неахвотна, таму што, відавочна, выпускаў магчымасць пачуць што-небудзь цікавае. Аднавокі, калі ўжо заводзіўся, рэдка змаўкаў перш, чым паспяваў выбалбатаць абсалютна ўсе, што назапасілася ў яго ў галаве.
  
  Я прыпусціў уздоўж дарогі з усёй магчымай хуткасцю, але пры дзённым святле стужка здавалася вельмі маленькай. А магчыма, і не здавалася. Чым вышэй падымалася сонца, тым медлительнее, непаваротлівы і рассеяннее станавіўся мой дух.
  
  Я заўважыў, што кожны круг змяшчае як бы намёкі на вароты, праз якія можна выйсці на усходнюю і заходнюю дарогі. Спачатку гэта збіла мяне з панталыку. Да чаго такая блытаніна, калі ўжо ёсць Вароты, дарога і крэпасць, да якой гэтая дарога вядзе? Ісці-то ўсё роўна больш няма куды. Або... Камяні? Слупы? Ну вядома.
  
  Па бакавым дарогах можна дабрацца да тых ці іншых калон. Але каму і навошта гэта магло спатрэбіцца, заставалася загадкай.
  
  Раптам да мяне дайшло, што я ўжо даволі доўга тырчыць на месцы, блукаючы ў пустыні уласных думак.
  
  
  
  Прыўстаўшы, я разгублена агледзеўся і запытаўся:
  
  – Дзе Нарайян Сінгх?
  
  Паблізу не было ні душы, акрамя Тай Дэя. І ніякіх слядоў знаходжання ў гэтым крузе каго б то ні было. Куды, чорт пабяры, падзеліся ўсе?
  
  – Ты прачнуўся? – сказаў Тай Дэй.
  
  Кожны чалавек выглядае ідыётам, сказаўшы ад нечаканасці нешта занадта ўжо відавочнае.
  
  – Дзе ўсе?
  
  – Ты ніяк не прачынаўся. Яны сышлі без цябе.
  
  Значыць, і без яго.
  
  – Вызваліцель сказаў, што забярэ цябе на зваротным шляху. Ён здаваўся занепакоеным.
  
  – Я яго не вінавачу. Сам занепакоены. Дапамажы падняцца.
  
  Калені ў мяне былі слабыя, праўда, хутка гэта прайшло.
  
  – Пажраць? – прокашлял я.
  
  Духоходчество ў адзіночку забірала менш энергіі, чым блуканне з Вэнджаным, але ўсё ж опустошало ладна.
  
  – Яны забралі ўсё. Амаль. Мне ўдалося сцягнуць самую драбніцу.
  
  Скрадзенае аказалася не такой ужо хто чым можа, ва ўсякім выпадку па мерках нюень бао. Жыхары балот здавольваліся парай зярнятак і тухлай рыбінай галавой у дзень.
  
  – На ваду яны не паскупіліся, – дадаў целаахоўнік, працягваючы дзве поўныя пляшкі, і растлумачыў: – Пакуль ты спаў, ішоў дождж.
  
  – Што? – прамармытаў я з поўным ротам. – Калі? – У свеце духаў надвор'е неяк не ўспрымалася.
  
  – Падобна, уся вада сцякала ў круг, так што тут утварылася лужына. Будзем чакаць? – спытаў ён з надзеяй.
  
  – Няма. Мне трэба тэрмінова пагаварыць з Капітанам.
  
  Тай Дэй буркнуў. Гэтым гукам ён звычайна даваў зразумець, што не лічыць мяне абцяжараным мудрасцю.
  
  Удваіх мы рухаліся значна хутчэй Атрада і ўжо праз пару гадзін ўбачылі наперадзе маленькую групу людзей.
  
  – Якога чорта яны робяць? – спытаў я Тай Дэя.
  
  Вочы ў яго куды лепш маіх.
  
  – Накшталт перадаюць рэчы па ланцужку, ад чалавека да чалавека.
  
  Неўзабаве мы пераканаліся ў гэтым. Салдат, які знаходзіўся бліжэй да нас, падхапіў казла і перадаў іншаму, які стаяў далей. Козел яўна быў незадаволены, – падобна, ён зусім не меў патрэбу ў такой паслузе. Той хлопец, што бліжэй да нас, скокнуў; таварыш дапамог яму выпрастацца.
  
  Я закрычаў і замахаў рукамі. Мяне пачулі, нехта закрычаў і замахаў у адказ. Але каб пачакаць – гэта ім і ў галаву не прыйшло.
  
  – Здаравенная, – сказаў я, маючы на ўвазе крэпасць.
  
  Цяпер, калі мы наблізіліся, яна, здавалася, на вачах налівалася з кожным нашым крокам. Крэпасць была складзеная з базальту, больш цёмнага, чым камень навакольнага раўніны. Пры ўсёй сваёй грандыёзнасці, яна відавочна мела патрэбу ў рамонце.
  
  – Здаравенная, але супраць землятрусаў не выстаяла.
  
  Тай Дэй зноў буркнуў. Ён моцна нерваваўся.
  
  – Ага, вось праз што яны перабіраліся.
  
  Раўніну перасякала расколіна, тянувшаяся ў абодва бакі, на колькі мог бачыць вачэй. Вельмі шырокай яна не здавалася нідзе, але нашы хлопцы пераправіліся ў самым вузкім месцы, дзе адлегласць не перавышала трох футаў. Яны прымудрыліся перацягнуць на той бок нават фурманкі.
  
  Частка прыгоннай сцяны непадалёк абрынулася, і падобна на тое, зусім нядаўна. Павінна быць, гэта той самы абвал, які адбыўся на нашых вачах. Меліся і сляды больш ранніх разбурэнняў. Па маіх прыкідках, самае ранняе здарылася ў той дзень, калі мы адчулі падземныя штуршкі, нават знаходзячыся ў Таглиосе.
  
  І Тай Дэй, і я былі занадта старыя, каб бегаць, і рабілі гэта, толькі калі нічога іншага не заставалася. Але цяпер прыпусцілі з усіх ног і пераскочылі праз расколіну перш, чым хлопцы схаваліся за паваротам сцены. Аказалася, што гэта Ваша Сіяцельства і Хрипатый. Павінна быць, Хрипатый усё яшчэ хадзіў у штрафниках.
  
  Пыхкаючы і задыхаючыся, я чухаў з усіх сіл. Ноша за плячыма тяжелела з кожным крокам.
  
  – Адчуванне такое, быццам мы зноў паднімаемся ў гару, – адсопваючыся, заўважыў я.
  
  Тай Дэй згодна буркнуў. Ён і сам задыхаўся. Я азірнуўся. Ды, мабыць, адсюль агляд шырэй, чым з пачатку дарогі.
  
  – Землятрус пашкодзіла дарогу. А цэлая ці яе абарона? – вымавіў Тай Дэй.
  
  Павінна быць, ён ужо доўга разважаў над гэтым пытаннем.
  
  – Напэўна, цэлая, – адказаў я, – інакш Цені ўжо дабраліся б да нас.
  
  Пад нагамі па-ранейшаму ляжала дарога, хоць тут яе паверхня выглядала потускневшей. Я задумаўся аб тым, ці распаўсюджваецца абарона і на крэпасць, а калі так, то наколькі яна трывалая. Ўяўлялася малаверагодным, каб сцены маглі разбурацца ўчастак за участкам, так нідзе і не пашкодзіўшы бар'ера.
  
  Пераскочыўшы праз расколіну, мы неўзабаве апынуліся пад навіслымі сценамі. Я прабег пальцамі па муры. Ух ты! – камень крышыцца.
  
  – Табе не здаецца, што гэта пяшчанік?
  
  Тай Дэй буркнуў што-тое, якое азначае адмаўленне, суправадзіўшы гэта гукам, якія мелі запытальны адценне.
  
  – Падобна на дробныя крышталі. Як соль. Але гэта не пяшчанік.
  
  Дзіўна. Камень, з якога складзеныя сцены, мог супрацьстаяць любому прыроднаму ўздзеянню практычна вечна. Як і ўвесь астатні камень плато. І калі ён крышылася, то нездарма. Не без умяшання звышнатуральных сіл.
  
  – Я чую вядзьмарства, – прамармытаў Тай Дэй.
  
  – Тонкі ў цябе нюх, брат.
  
  Хлопцы, за якімі мы ішлі, самі спяшаліся за якія пайшлі наперад, за выгіб сцяны. Чакаць нас яны не збіраліся, але паступова мы іх наганялі.
  
  Мінуўшы нарэшце выгіб, мы ўбачылі мноства фурманак і жывёл, сгрудившихся на пятачку перад тым, што некалі было галоўнымі варотамі. Я зірнуў уверх. Прадбачлівыя будаўнікі спланавалі адзіны падыход да брамы так, што яго можна было абстрэльваць і закідваць камянямі зверху, з абодвух бакоў.
  
  Цікава, калі ўскараскацца з ўважыстым каменем, можна будзе распляскаць форвалаку? Чорная пантэра знаходзілася ў кепскім настроі. Яна білася, раўла і грызла пруты клеткі. І ніхто пра яе не клапаціўся – занадта ўжо дрэнна яна сябе вяла.
  
  Нядрэнная думка – пакінуць яе тут, калі мы павернем назад. Цені абавязкова знойдуць спосаб, каб да яе дабрацца.
  
  Іншым жывёлам таксама далі клапаціцца пра сябе самім.
  
  Ваша Сіяцельства і Хрипатый, якія цяпер апярэджвалі нас усяго на пару дзясяткаў футаў, ціснуліся ў вузкую шчыліну. Адкрыць вароты не ўяўлялася магчымым, паколькі яны сарваліся з завесы і коса затрымаліся ў праёме. Вялікая расколіна ў муры падказвала, што гэта было выклікана землятрусам.
  
  Адразу за варотамі знаходзіўся прасторны ўнутраны двор, якія ёсць у большасці крэпасцяў. У выпадку аблогі там хаваюцца жыхары наваколля. Цяпер двор быў поўны нашых хлопцаў. Ішлі спрэчкі наконт таго, не знесці вароты, каб загнаць ўнутр жывёл і закаціць фурманкі. Нюень бао вялі свой спрэчка – ці абавязаныя яны ісці за Атрадам ўглыб крэпасці.
  
  – Тваю ж маць! – усклікнуў Плецены Лебедзь, убачыўшы мяне. – А я ўжо вырашыў, што ты капыты адкінуў. Думаў, мы падбярэм твой труп на зваротнай дарозе, калі ён не занадта провоняет.
  
  – Дзякуй за клопат. Дзе Стары? – Я ўжо заўважыў, што Нажа і Мэзера ў двары няма.
  
  Знутры крэпасць выглядала не менш велічнай, чым звонку, і, напэўна, падавіла б мяне сваёй веліччу, калі б мне не давялося бачыць палац у Таглиосе і Вяршыню. Усе ўнутраныя будынкі былі складзеныя з таго ж шэрага базальту, што і вонкавыя сцены. І тут таксама паўсюль віднеліся сляды разбурэння. У вочы кідаліся сотні вялікіх і маленькіх расколін, двор быў абсыпаны кавалкамі мура. Ля падножжа сцен узвышаліся груды абломкаў.
  
  – Яны зайшлі ўнутр хвілін дзесяць таму. Дагнаць іх не складзе працы.
  
  Паморшчыўшыся, Лебедзь накіраваўся да прыступках, ведшим да вузкай дзверы ўнутранага ўмацавання. Я западозрыў, што, калі Стары паклікаў Лебедзя з сабой, той, па сваім звычаі, заўпарціўся. Але цяпер перадумаў і пайшоў уверх пад тым падставай, што вядзе да камандзіра мяне.
  
  Тай Дэй тупаў ззаду, і кожны яго крок гучаў, як плясканне друку па смяротнаму прысуду. Паколькі целаахоўнік далучыўся да мяне, некаторыя нюень бао спынілі спрэчкі і таксама накіраваліся ўнутр.
  
  Дзвярны праём быў падобны да завесе цемры: я нібы прарваўся праз вэлюм. Ва ўсякім выпадку, прыкладна так павінна выглядаць заслона цемры, па маіх уяўленнях.
  
  Святла ўнутры было вельмі мала. Ён прасочвалася скрозь шматлікія расколіны ў сценах, але, перш чым дасягаў мяне, паспяваў растварыцца ў змроку.
  
  – Канчайце штурхацца! – шыкнуў я на суродзічаў Тай Дэя, напиравших на мяне ззаду. – І не шуміце. Я спрабую прыслухацца.
  
  Аднекуль даносіліся гукі, але яны рэхам аддаваліся ад сцен. І вызначыць кірунак ў вялізным пустым прасторы было вельмі цяжка.
  
  – Усё-такі я быў правоў, – сплюнув, прамармытаў Плецены. – Лепш бы мне сюды не совацца.
  
  Да якой ступені ён быў правоў, мне трэба было даведацца ў самай найбліжэйшай будучыні.
  
  – Ціха!
  
  Праз некалькі імгненняў я вызначыў крыніца гуку і рушыў на галасы.
  
  
  
  107
  
  Спадарыня, Костоправ, Бадья, Круты, Алей, Лофтус, Лонгинус і Клетус вялі даволі гучны, але нязлосны спрэчка. Дабраўшыся да іх, я ўбачыў усю Старую Каманду, сбившуюся цеснай кучай. Хлопцы прыцягнулі сюды Ревуна, Длиннотень і Душелов. Ревуна і Длиннотень выпусцілі з клетак. За Длиннотенью надзирали Нож і Мэзер. Гаспадар Ценяў знаходзіўся ў прастрацыі і мармытаў нейкую лухту, тады як Равун трымаўся насцярожана і пільна. Прабриндра Дра неадлучна знаходзіўся побач з ім – прыглядаў і дапамагаў.
  
  Але мне было не да іх. Я паспяшаўся да Старога і Спадарыні, якая, прысеўшы на кукішкі, ўзіраліся ў разлом. Як мне падалося, за гэтай шчылінай знаходзілася нешта, зусім не што прызначалася для агляду. Ледзь Костоправ павярнуўся паглядзець, хто да яго праштурхоўваецца, я без прадмоў спытаў:
  
  – Дзе Нарайян Сінгх?
  
  – Ён... – На фізіяноміі Старога з'явілася озадаченное выраз.
  
  Хоць судзіць аб гэтым з упэўненасцю было цяжка. На ўсю чараду прыходзіўся адзін-адзіны факел. Яго трымаў Лонгинус, які стаяў у дваццаці футах. Але нават у гэтым святле Стары выглядаў так, быццам яго шарахнулі абухом па патыліцы.
  
  Я павярнуўся да Спадарыні:
  
  – Можа, ты скажаш, дзе Нарайян Сінгх? Хіба ён не быў адным з самых каштоўных тваіх палонных? Хіба не прыкончылі б гэтага гада даўным-даўно, калі ўсё залежала ад аднаго дурнога малога па імя Мурген?
  
  Спадарыня моўчкі ўтаропілася на мяне. Падобна на тое, ёй хацелася надзець шлем Жизнедава і задаць мне добрую чосу. Але яна стрымалася.
  
  – Я наогул забыўся пра яго існаванне, – прамармытаў Костоправ. – Як жа гэта магло здарыцца?
  
  – Што наогул здарылася? – падхапіла Спадарыня. – Чаму аб ім гаворка?
  
  Я пстрыкнуў пальцамі:
  
  – Таму што ён змыўся. Напаў на дзядзечку Доячы са сваім чорным румелом. Знайшоў логава Душелов і вызваліў Дачка Ночы. Яны збеглі і цяпер, напэўна, мяркуюць, як вярнуцца ў справу.
  
  Пальцы Спадарыні церабілі пояс, нібы спрабавалі намацаць шаўковы плат. Затым яна міжвольна кранула сталёвага наруча. Забылася, што на ёй латы, – не выцягнеш румел з рукавы. Такі агаломшанай я яе яшчэ не бачыў.
  
  Душелов, хоць і знаходзілася ад мяне далей, чым Лонгинус з паходняй, выдатна пачула кожнае маё слова. І запала ў шаленства. З зашитого рота ірвалася лютае мыканне, спеленутое цела білася на насілках. Для жанчыны, трое сутак провалявшейся звязанай і з вехцем ў роце, яна дэманстравала дзіўную спрыт.
  
  – Здаецца, царыца обманников ў апошні час вядзе сябе ўсё больш актыўна.
  
  Напэўна, мне варта было б прытрымаць мову. Костоправа аж заколотило ад злосці. Спадарыня справілася з узрушэннем лепш. Раздражнёна уздыхнуўшы, яна зноў апусцілася на кукішкі і вгляделась ў шчыліну. Я схіліўся над ёй. За расколінай адгадваўся чырванаваты святло.
  
  – Ён пазначаны, – не паварочваючыся, сказала мне Спадарыня. – Яго можна знайсці, і я займуся гэтым, як толькі вернемся ў лагер. А калі знайду, скарыстаюся тваім саветам. Ён быў не так ужо дрэнны. – Спадарыня рэзка страсянула галавой, нібы імкнучыся растлумачыць свае думкі. – Але да чаго ж хітрая! Я ніяк не думала, што яна зможа зрабіць гэта са мной! Пайшлі.
  
  Яна нырнула ў пралом.
  
  – Гэй, вазьмі-ка свой халеру. – Бадья сунуў мне ў рукі сцяг. (Да гэтага часу я рабіў выгляд, быццам не заўважаю, дзе ён і хто яго нясе.) – Дзе ты прападаў, чорт цябе пабяры?
  
  – Праспаў ўздым.
  
  Костоправ рушыў за Спадарыняй. Астатнія хлопцы быццам бы і збіраліся рушыць услед яго прыкладу, але як-то выйшла, што наперадзе апынуўся я. Сунуў у пралом наканечнік і палез туды сам.
  
  Костоправ мужчына мажны, яму было не так-то проста пралезці ў шчыліну. Але мне даводзілася яшчэ цяжэй, таму што замінала даўжэзная палка. У выніку адзін канец дзіды апынуўся з аднаго боку, іншы, адпаведна, з процілеглага, а я затрымаўся пасярэдзіне. Тай Дэй з Костоправом прыйшлі мне на выручку, разам ўхапіліся за дрэўка і пачалі цягнуць – ясная справа, кожны ў свой бок. Я адрэагаваў на дапамогу адборнымі праклёнамі.
  
  У рэшце рэшт мне з грахом напалову атрымалася протиснуть азадак скрозь пралом і выцягнуць следам сцяг, пасля чаго я змог агледзецца. Там было цёмна. Ніякага святла, акрамя чырвонага ззяння, исходившего з расколіны ў падлозе прыкладна ў паўмілі ад мяне...
  
  Смерць ёсць вечнасць. Вечнасць ёсць камень.
  
  – Камень маўчыць, – прамовіла Пані.
  
  Свайго роду неўміручасць.
  
  Зямля здрыганулася. Аднекуль зверху пачуўся скрыгат труцца адзін аб аднаго камянёў. Цяжкая цемра ўздымалася над пробивавшимся чырванаватым святлом. Ззаду напіралі людзі, падштурхоўваючы нас траіх наперад. Нарэшце праціснуўся ў шчыліну Лонгинус з паходняй, які калі і не рассеивал цемру, то, па меншай меры, даваў магчымасць бачыць, куды ставіць ногі.
  
  – Аднавокі лічыць, што мы ідзем наўпрост у пастку, камандзір, – працягнуў я аповяд аб сваіх начных прыгодах.
  
  – Што за пастка? Хто яе расставіў?
  
  – Мне не давялося пагутарыць са шпендриком на гэтую тэму.
  
  – Пастку расставіла мая сястра, – умяшалася Спадарыня. – Хай яе неадкладна прынясуць сюды. Здаецца, я перастану прыслухоўвацца да ўнутранага голасу і буду ва ўсім прытрымлівацца радам Мургена. Я не супраць пакінуць яе тут, калі рушым у зваротны шлях.
  
  Я кіўнуў, як быццам гэта рашэнне прыйшлося мне даспадобы. Не было палявання нагадваць Спадарыні, што яна ўжо забівала сястру.
  
  Костоправ прыўзняў брыво, зірнуў на мяне, але так нічога і не сказаў. Яму трэба было падтрымліваць свет.
  
  – Дастаўце іх усіх сюды, – распарадзілася Спадарыня.
  
  Часам яна станавілася чым-то вялікім, чым проста Лейтэнант.
  
  З Душелов ледзь не злупілі скуру, калі працягваюць яе скрозь расколіну, але гэтая сука усё адно ўсміхалася, ёй і кляп не перашкаджаў. Гэта страшна злавала мяне. Па ўсім чалавечым паняццях яна, нацярпеўшыся ад голаду, смагі і бруду, павінна была знаходзіцца ў глыбокай дэпрэсіі. Аб тым, што ёй патрабуецца ёсць ці спраўляць патрэбу, успаміналі толькі зрэдку, і рабіла яна гэта пад пільным наглядам Лебедзя, Мэзера або князя. Нож катэгарычна не жадаў мець справы з Душелов. Верагодна, ненавідзеў яе толькі таму, што такое ж пачуццё сілкавала да сястры Спадарыня, а Спадарыня для яго ўсё роўна, што багіня.
  
  Хоць Душелов быццам бы і не тужила, даўніну Мургена яна адарыла асаблівым поглядам: змрочным, не сулившим нічога добрага.
  
  – Ну што ж, прыступай да вывучэння, – кінула Спадарыня. Яна схілілася над Душелов, але глядзела пры гэтым на Костоправа. – Нарэшце-то ты тут. І што далей?
  
  Было ясна, што ў яе чарговы перапад настрою. Я ведаў: Костоправ хацеў сказаць ёй, што гэта зусім не Хатовар, што мы прайшлі паўсвету і пабывалі ў пекле не дзеля таго, каб адшукаць закінутыя разваліны. Але ён не ведаў праўды і ні ў чым не мог быць упэўнены. А таму прамаўчаў.
  
  Костоправ з узростам станавіўся ўсё больш стрыманым.
  
  Пробормотав што-то пад нос, Спадарыня ўзяла Душелов за падбародак і прымусіла паглядзець сабе ў вочы:
  
  – Скажы, даражэнькая, ты нічым не хочаш са мной падзяліцца? Можа быць, у цябе ёсць маленькі сакрэт, які тычыцца гэтага месца? І ты адкрыеш яго, не жадаючы, каб цябе тут кінулі?
  
  Душелов падміргнула мне. Спадарыні не даводзілася разлічваць на поспех. У мяне склалася ўражанне, што ёй хочацца выбрацца адсюль як мага хутчэй і далей – хай бы і ў пекла.
  
  Спадарыня знаходзілася ў кепскім размяшчэнні духу. Як і Душелов. Не будзь Qinā несмяротнай багіняй, ёй варта было б занепакоіцца.
  
  Душелов ўсміхалася і, зразумела, не адказвала. Я меркаваў, што яна не стане гаварыць адкрыта нават дзеля выратавання ўласнай шкуры. Усе Дзесяць Узятых былі ўразлівыя толькі настолькі, наколькі ўдавалася выкарыстоўваць іх дакучлівыя ідэі.
  
  – Тваю ж маць! – данеслася з цемры, рэхам аддаючыся ад сцен. – Што гэта за хрэнь такая? Капітан! Мурген! Вы толькі зірніце.
  
  Костоправ паціснуў плячыма і кіўнуў. Цяпер не мела значэння, куды яго клічуць і навошта. Яму патрэбен быў падстава, каб ненадоўга расстацца з Спадарыняй.
  
  Я шоргаў па падлозе, якога не бачыў, толькі адчуваў яго пад нагамі. Ззаду шаркали ногі Костоправа. І мармытанне, – павінна быць, ён круціў галавой, нібы жадаючы зразумець, якога чорта тут робіць. Не можа ж быць, каб апошнія трыццаць гадоў ён рваўся менавіта сюды. Гэта проста трызненне. Чыя-то злая жарт. Гэтыя дурныя разваліны ніяк не могуць быць месцам нараджэння Вольных Атрадаў Хатовара. Тут няма прыкмет... Ды тут наогул нічога няма!
  
  Я адчуваў, як у ім нарастае адчай. І ведаў: яно будзе мацнець, пакуль не авалодае ім цалкам. Ён пераканае сябе ў тым, што адцягнуўся, збіўся з шляху, а таму мы зайшлі не туды. Неўзабаве пасля вяртання ў Кьяулун яму прыйдзе ў галаву, што для адшукання сапраўднага Хатовара неабходна здабыць і прачытаць старыя Аналы. Любой цаной. У тым ліку і коштам кровапраліцця, здольнага пакласці пачатак Годзе Чэрапаў. Што і патрабуецца Кине.
  
  Яна ёсць Цемра, гэта ўжо дакладна.
  
  Я ведаў процьму баб, якія з поўным правам маглі прэтэндаваць на гэта мянушка. Але цяпер яно непадзельна належала бабульцы Кине.
  
  – Праклён!.. – вылаяўся Стары, ухапіўшы мяне за плячо.
  
  Ён рэзка спыніўся ў некалькіх кроках ад бяздоннай прорвы, той самай, адкуль зыходзіў чырванаваты святло і над якой, як можна было цяпер бачыць, клубіўся лёгкі туман. Задумаўшыся, Стары ледзь не сарваўся ў бездань. Але не прорву прыцягнула яго ўвагу, роўна як і ўвагу тых хлопцаў, якія паднялі шум.
  
  – Паходні! – зароў я. – Запаліце паходні! Больш святла!
  
  Паходняў у братоў было поўна, проста іх стараліся не паліць дарма.
  
  – Тут трон. Стары доўбаны драўляны трон!
  
  У мяне не хапіла духу дадаць, што да гэтага старому долбаному драўляным трона приколочено срэбнымі цвікамі чалавечае цела. Ці падобнае на чалавечае. Старое долбаное цела. Патрэбен быў святло, каб разгледзець яго лепей. Мне здалося, што ў мерцвяка адкрытыя вочы, і вельмі не хацелася, каб гэта аказалася праўдай.
  
  – Гэта што яшчэ за мужык? – спытаў нехта. – Сапраўдны волат!
  
  Тай Дэй, як заўсёды які трымаўся ў маёй цені, хутка вымавіў на нюень бао фразу, з якой я зразумеў толькі словы «Касцяной Воін».
  
  – Ведаеш, хто гэта? – спытаў я яго.
  
  – Магчыма, гэта голем Шиветья, Каменны Салдат.
  
  Знайшоў час успамінаць ідыёцкія мянушкі.
  
  – Шиветья?..
  
  Я ведаў, хто такія големы. Штучныя людзі, створаныя з гліны. Па некаторых павер'ях, прабацькоў роду чалавечага багі стварылі менавіта такім чынам.
  
  – Гэта гуннитский міф, Салдат Цемры. Калі Кадзі, або Qinā, была маладая, яна які варагаваў з усімі і ў ходзе гэтых разладаў аслабіла Князёў Святла настолькі, што ў Князёў Цемры з'явілася надзея атрымаць канчатковую перамогу. Яны паслалі войска дэманаў, і для Князёў Святла справы павярнуліся так блага, што бог Фретиньял, якога сёе-дзе лічаць бацькам Кины, паклікаў да дачкі аб дапамозе. Яна пагадзілася, але кіравалася пры гэтым уласнымі інтарэсамі. У вырашальнай бітве на каменнай раўніне Кіна – або Кадзі – станавілася ўсё больш і мацней кожны раз, калі пажырала аднаго з дэманаў.
  
  Гэтую гісторыю я чуў. Яна ўяўляла сабой толькі адну з шматлікіх варыяцый міфа. Некаторыя сцвярджалі, быццам Qinā была створана спецыяльна для бітвы з дэманамі, пасланых Князямі Цемры. Згодна з перакананнях іншых, яе вырабіў на святло дэман Ранашья, які прыняў аблічча Фретиньяла і падзяліў ложа з Матой, якая ўяўляла сабой адно з увасабленняў гуннитской багіні-прамаці. Многія ж настойвалі на тым, што Qinā зусім не належыць да гуннитскому пантэон і адна ў яго з боку. Аб ёй аддавалі перавагу не ўспамінаць, хоць з яе магутнасьцю і злосным норавам даводзілася лічыцца.
  
  Але у які цікавіць нас аспекце большасць гісторый зводзілася да аднаго: выкарыстаўшы Кіну супраць сіл зла, багі дазволілі ёй набрацца неверагоднай сілы, пасля чаго яна стала пагражаць ім. Тады яе стваральнік – ці бацька – падманам пагрузіў сваё дзецішча ў беспрабудны сон, у якім яна асуджаная быць да тых часоў, пакуль прыхільнікі не абудзяць яе, паклаўшы пачатак Годзе Чэрапаў. Гэта падзея лічыцца немінучым і няўхільным. Хоць Qinā і знаходзіцца ў сне, некаторай, няхай і малой, часткай свайго боскага свядомасці яна можа тычыцца свету і кіраваць дзеяннямі сваіх адэптаў. Аднак намаганні людзей праведных і дабрадзейных дазваляюць адцягваць наступ Года Чэрапаў да бясконцасці.
  
  Зразумеўшы, што яны нарабілі, астатнія Князі Святла загадалі Фретиньялу стварыць з гліны дэмана і надзяліць яго часцінкай уласнай душы, каб ён ажыў і здабыў неўміручасць. Гэты дэман, або голем, быў названы імем Шиветья, што значыць «Не загадвае смерці». Меркавалася, што ён будзе вечна ахоўваць подступы да месца спачынку Кадзі. Аднак я ніколі не чуў аб тым, каб Шиветью цьвікамі прыбіў да яго сядзення. Што зробіш, Касцяной Воін, – жорсткасьць сэрца ўласціва нават багам.
  
  – Гэта ўжо дакладна. Асабліва багам. Але цалкам магчыма, што ўсё гэта пустыя байкі. Я выслухаў кучу падобных гісторый ад Готы і Доячы. Усе яны мне не падабаліся, і твая падабаецца ані не больш. – Я павярнуўся да Костоправу. – А ты што скажаш? Чуў раней, што-небудзь падобнае?
  
  – Даводзілася. Адзін дружалюбна настроены стары багаслоў з Таглиоса распавядаў: хоць дакладнае значэнне слова «Хатовар» згублена, вывучаючы некаторыя сучасныя дыялекты, можна прыйсці да высновы, што яно азначала нешта накшталт «Месца, адкуль Кадзі ішла наперад». Або папросту «Брама Кадзі».
  
  – І ты ўсё роўна вырашыў адправіцца да гэтай Брамы? Няўжо мы накіроўваліся туды, дзе ўвасаблялася старажытнае і змрочнае паданне? Я-то думаў, што ўсе мы маршыруем наўпрост у рай.
  
  Костоправ не адказаў.
  
  – Раскажы пабольш, – прамовіў я ў прастору.
  
  Ужо успыхнула мноства паходняў. Амаль усе хлопцы згрудзіліся ззаду нас са Старым. Яркае святло вымушаў мяне бачыць тое, чаго бачыць зусім не хацелася. Вочы пригвожденного да трона істоты былі адчыненыя.
  
  Аднак яно не рухалася.
  
  – О чорт! – сказаў Лонгинус. – Гэта які-небудзь паршывы ідал. Давайце не будзем палохацца усякай глупства.
  
  Асцярожна, цаля за цаляй, я прасоўваўся наперад, трымаючы сцяг так, каб у выпадку чаго можна было скарыстацца ім як пікай. Ужо не ведаю чаму, але мне здавалася, быццам яно здольна дапамагчы.
  
  Костоправ рушыў услед за мной.
  
  Мы пераадолелі палову адлегласці да трона. Браты-механікі з паходнямі трымаліся адразу за намі. Усе іншыя не выказвалі жадання разгледзець пудзіла на троне бліжэй. Па праўдзе сказаць, цяпер мне таксама здавалася, што гэта ўсяго толькі ідал. Прычым – як бачылася з блізкай адлегласці – зроблены даволі груба.
  
  Мы прайшлі крыху далей. Цяпер я ўдыхаў тонкія выпарэння, паднімаліся з расколіны ў падлозе. Яны былі вельмі лядоўнямі і неслі з сабой слабы застарэлы трупны пах.
  
  На міг я адчуў сябе так, нібы вярнуўся дадому.
  
  Свайго роду неўміручасць.
  
  Я падскочыў і заозирался. Агледзелася і Спадарыня, – падобна, і яна што-то ўлавіла.
  
  Калі мой погляд вярнуўся да покосившемуся трона, я ўбачыў залу такім, якім ён мог быць тысячу гадоў таму. Ці нават раней. У тыя дні, калі бязлітасныя жрацы катавалі ваеннапалонных, ствараючы з іх першыя Цені. Бачанне доўжылася ўсяго толькі імгненне, але гэтага хапіла, каб зразумець, наколькі агідным было гэта месца яшчэ да з'яўлення дванаццаці Вольных Атрадаў.
  
  – Стой, – ціха сказаў Костоправ.
  
  Я замёр, улавіўшы загадным тон:
  
  – Што такое?
  
  – Паглядзі ўніз.
  
  Я паглядзеў. І аслупянеў. Прама ў шкарпэткі майго бота валяўся высахлы, скорченный труп вароны.
  
  – Яе пожрала Цень. Тут небяспечна.
  
  – У нас ёсць сцяг, – запярэчыў Костоправ, праўда без упэўненасці.
  
  Штурхялём я адкінуў мёртвую птушку ў расколіну, якая знаходзілася ўсяго ў некалькіх футах ад мяне. Хоць гэта не мела сэнсу. Многія хлопцы ўжо паспелі заўважыць варону і імгненна зразумелі, што да чаго.
  
  Але яны зразумелі не ўсе. Вароніна труп гаварыў не толькі аб здольнасці Ценяў пранікаць у гэтую частку будынка. Я з жахам усвядоміў, што Душелов добра ведае месца, дзе мы апынуліся. А такім чынам, яна...
  
  Ззаду нас пачуўся дзікі, шалёны смех. Смех Душелов. Спадарыня рэзка разгарнулася, акружаючы сябе чарамі.
  
  
  
  108
  
  Зямля здрыганулася. То быў вельмі моцны штуршок. Мабыць, самы моцны пасля жудаснага землятрусу, загубіў тысячы людзей і звярнуўшы горада ў руіны яшчэ да таго, як мы пакінулі Таглиос.
  
  Я паваліўся на падлогу і заскользил да бездані, але Костоправ паспеў ўтрымаць і мяне, і Спадарыню. На нагах не ўтрымаўся ніхто. Смех Душелов рэзка абарваўся. Вывалившиеся з рук паходні траплялі на падлогу.
  
  А зверху пасыпалася што-то дзіўнае, накшталт шкляных шарыкаў. Існы град. Некаторыя шарыкі пры падзенні разбіваліся, іншыя адскоквалі ад падлогі. Але гэты град быў дробяззю, якая не мае істотнага значэння. Спачатку.
  
  Трон з големам ссунуўся і нахіліўся яшчэ мацней. Здавалася, дастаткова мышынага ўздыху, каб перакуліць яго ў сьветлую прорву. У наступны момант мяне асляпіла самых яскравых белая ўспышка. Я чуў, як Душелов проклинала каго-то на розных мовах трыма галасамі адначасова. Паветра рассякалі немаведама адкуль бравшиеся іскры і маланкі. Уражанне было такое, быццам у ім ўтворацца парывы і шчыліны. Я адчуў неверагодную слабасць і зразумеў, што мяне хіліць у сон. Прыйшло ў галаву, што бліскучыя шкельцы прынесеныя сюды варонамі, – птушкі збіралі іх доўга, каб гаспадыня задаволіла гэты град, калі прыйдзе яе час. Душелов падрыхтавала для нас пастку і цяпер зачыніла яе.
  
  Сціснуўшы мацней дрэўка, я бясстрашна заснуў, знаходзячыся ў шчаслівай упэўненасці, што і Душелов не атрымаецца пакінуць плато. Цені дабяруцца да яе. Яны дабяруцца да ўсіх нас, як толькі зойдзе сонца.
  
  Я ўжо не мог спаць, не блукаючы ў свеце духаў. Ледзь сомкнув вочы, выслізнуў з сваёй плоці і накіраваўся на поўнач, каб распавесці аб тым, што здарылася Одноглазому ці каму-небудзь яшчэ.
  
  За Брамай Ценяў панаваў перапалох, выкліканы землятрусам. Аднавокі прыняў рашэнне перавесці людзей на Вяршыню, але многія і без яго загаду накіраваліся туды, спехам сабраўшы манатки. Падобна на тое, што паніка ахапіла ўсіх разам – захавалі аптымізм я што-то не заўважыў.
  
  Разумеючы, што ў такой мітусні мне ні да каго не дакрычацца, я адправіўся на пошукі Дрымоты. Спатрэбілася час, каб знайсці яе ў размяшчэнні пошукавай роты, куды яна была дастаўлена дзядзькам Доем. Падобна на тое, яе таямніца засталася нераскрытай.
  
  Дрымота спала, і мне – бесплотному духу – прыйшлося прыкласці нямала намаганняў, каб дамагчыся водгуку. Астатак дня пайшоў на тое, каб перадаць Дрымоту кароткае паведамленне і пераканацца, што яна зразумела.
  
  Набліжаўся заход, калі я праскочыў праз Браму Ценяў, накіроўваючыся на поўдзень. Мяне нястрымна цягнула да Сары, але я не хацеў бы быць побач з ёй у той момант, калі Цені дабяруцца да маёй плоці.
  
  Сам не ведаю, што прывяло мяне да гэтак причудливому умозаключению, але мне здавалася, што ў момант смерці я павінен знаходзіцца ў сваім целе. У адваротным выпадку я б стаў вечна бадзяўся прывідам. Калі ўжо не стаў.
  
  На сярэдзіне дарогі я сустрэў Душелов. Седзячы на кані Спадарыні, яна шалёным аллюром неслася на поўнач. Конь Костоправа скакаў следам гэтак жа імкліва. Вершнік закапаўся тварам у грыву велізарнага жарабца, але яго выдавалі кучаравыя залацістыя валасы. Не дабіўшыся ўзаемнасці ад адной жанчыны, ён перайшоў да іншай, да яе малодшай сястры.
  
  Лебедзь, Лебедзь, ты асудзіў сябе на праклён з-за гэтай прыдуркаваты сукі!
  
  Паколькі я быў упэўнены, што конь ўбачыць мяне, я заступіў Душелов шлях. Мой уласны конь, той жа пароды, быў здольны мяне ўбачыць. Я спадзяваўся хаця б спалохаць нягоднікаў.
  
  Конь ўбачыў. І праскакаў скрозь мяне. Павінна быць, гэтыя звяругі не баяліся зданяў.
  
  – Засранец! – закрычаў я, на р. амур скакавшего следам Лебедзя. – Подлы здраднік!
  
  Хто, акрамя яго, мог развязаць Душелов?
  
  Як ёй удалося яго ахмурыць?
  
  Раздушаны няўдачай, я працягнуў свой шлях на поўдзень. Здавалася, уся раўніна рэхам паўтарае издевательскому смеху вядзьмаркі. Яна перамагла. Праз стагоддзі ўсё-такі перамагла. Душелов перамагла сваю сястру, і зараз увесь свет стаў яе цацкай.
  
  Цемра згушчалася. Спяшаючыся, я праляцеў над разрозненымі групамі людзей, спешивших на поўнач у безнадзейнай спробе выратавацца. Менш за палову атрада, які выйшаў на разведку! Сярод іх было толькі двое годных згадкі – Синдав і Бубба-Да. Пантэры нідзе не відаць.
  
  Калі мне нарэшце ўдалося дабрацца да шчыліны, якая вядзе ў тронную залу, яна апынулася законопаченной анучамі і камянямі.
  
  Хто-то вырашыў, што Цені не змогуць пераадолець гэтую перашкоду. Не інакш як Плецены Лебедзь. Душелов выдатна ведала аб здольнасці Ценяў праслізгваць хоць у вушка іголкі. Бо яна стала Гаспадыняй.
  
  Лебедзь не замураваў расколіну наглуха. А дзе можа пратачыцца Цень, магу праслізнуць і я.
  
  Голем, ці як яго там, па-ранейшаму вісеў над краем зіхатлівай бездані. Я абляцеў зала і адчуў нешта блізкае да панікі. Майго цела ў памяшканні не было. Там наогул не было ніякіх тэл Заставалася толькі заплюшчыць вочы, каб плоць сама прыцягнула мяне да сябе.
  
  Я павінен быў гэта прадбачыць, павінен быў здагадацца. Бо так доўга адзін толькі я не быў звязаны вузамі часу. І кожны раз, трапляючы сюды, бачыў асобы, якія здаваліся знаёмымі.
  
  Я яшчэ не вярнуўся ў сваю плоць, але выявіў, што знаходжуся ў знаёмай пячоры оледенелых старцаў. Я сядзеў у самым канцы шарэнгі, паклаўшы на калені сцяг. Наканечнік гудзеў, нібы напяваючы нейкую таямнічую песьня. Тут былі ўсе, хто прабраўся праз пралом у тронную залу: хлопцы з Старой Каманды, нюень бао, Корд Мэзер, Нож, Прабриндра Дра, Иси і Очиба. Усе абведзеных вакол пальца бараны, уключаючы Спадарыню і Старога. Гэтыя двое трымаліся за рукі, схіліўшы галовы адзін да аднаго. Душелов улучила-ткі хвілінку, каб пасмяяцца над імі напрыканцы. Спадарыня палала лютасцю. Ужо другі раз яна апынулася пахаванай жыўцом. І другі раз дзеліць магілу са сваім мужам.
  
  Стары крынічыў адчай.
  
  Як і ўсе астатнія. Такое было ганебнай завяршэнне вялікай мары.
  
  Я праляцеў па пячоры, лавіруючы паміж сталактіты і сталагміты, павуціннем і карункамі лёду. Накіроўваючыся туды, дзе задоўга да з'яўлення Вольных Атрадаў роспачы, загнаныя прыхільнікі Кины сокрыли яе святыя Кнігі Мёртвых ад грознага і непераможнага ваяўніка Райдрейнака. Кнігі не дасталіся яму. Але не выжылі і дзеці Кины, якія маглі б вярнуць іх у свет.
  
  Усё абярнулася дрэнна, але магло быць значна горш, калі б злавесныя Кнігі знайшла і забрала сабе Душелов. Гэтага не здарылася. Некранутыя, адкрытыя на пачатковых старонках, Кнігі былі пахаваныя на аналоях.
  
  Я паспяшаўся назад, да таварышаў. Некаторыя з іх адчулі мой рух і засяродзілі на мне свой гнеў. Можа, гэта і добра.
  
  Вады спяць, – паслаў я ім сваю думку.
  
  Усё ў гэтай пячоры знаходзіліся ў нейкім магічным здранцвенні. Я ж быў злоўлены ў пастку ўласнай плоці, магчыма, таму, што ў вырашальны момант мой дух знаходзіўся ў іншым месцы.
  
  Вады спяць.
  
  Можа, Душелов і ёсць сама Цемра, але і яна здольная вучыцца.
  
  Вады спяць, але вораг не дрэмле ніколі.
  
  
  
  У ночы, калі больш не скуголіць вецер, продувающий крэпасць больш старажытную, чым раўніна, якая існавала перш, чым прайшоў першы Атрад, камень шэпча. Камень расце. Камень выкідвае ўцёкі. Каменныя ныркі распускаюцца каменнымі кветкамі. Тысяча калон падымаецца там, дзе да гэтага не было ні адной. Месячнае святло залівае раўніну, высвечваючы надпісы, якія захавалі памяць аб загінуўшых. Гэта – свайго роду неўміручасць.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"