Картэр Нік : другие произведения.

Картэр Нік Пекінскае дасье

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Картэр Нік
  
  Пекінскае дасье
  
  
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Пекінскае дасье
  
  
  перавёў Леў Шклоўскі ў памяць аб загінуўшым сыне Антоне
  
  
  Арыгінальная назва: The Peking Dossier
  
  
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Я не звярнуў асаблівай увагі на загаловак. Там гаварылася нешта аб застрэленым сенатары.
  Я паклаў манету на бліскучы прылавак газетнага кіёска ў "Уолдорф". Напэўна, ім спатрэбілася гадзіна, каб зрабіць яго такім бліскучым. "Пакуль вы гэта робіце, – сказаў я дзяўчыне за прылаўкам, – я б хацеў пачак Lucky Strike".
  Яна нахілілася і агледзела паліцу ўнізе. Мне вельмі спадабалася тое, што адбылося, калі яна схілілася. Я дадаў паўдаляра.
  - Не, не, - сказала яна. «Цыгарэты семдзесят пяць.
  Я паглядзеў на яе. "Кошт Нью-Ёрка дастаткова, каб прымусіць нас кінуць паліць", – сказаў я.
  Яна падарыла мне сваю ўсмешку.
  - Усё ў парадку, - сказаў я, кідаючы яшчэ чацвяртак на прылавак. Нік Картэр, апошні з вялікіх марнатраўцаў.
  Я ўбачыў сваё адлюстраванне ў люстэрку ў вестыбюлі. Мне заўсёды здавалася, што я выглядаю менавіта тым, кім з'яўляюся. Сакрэтны агент. Я занадта высокі і злы, каб улезці ў элегантны дзелавы касцюм. Акрамя таго, я таксама выглядаю так, быццам занадта доўга гуляў па ветры і непагадзі. Маленькія дзяўчынкі называюць такі твар "старым". Вялікія дзяўчынкі называюць гэта "шмат перажылым". Я думаю, што гэта проста маршчынкі, а астатняе мяне не турбуе.
  Я паглядзеў на гадзіннік. 1:50. Я прыбыў рана. Хоук хацеў, каб я сустрэўся з кім-небудзь з AX, каб той праінструктаваў мяне аб нейкай надзвычайнай сітуацыі. Ён даслаў бы мне дзяўчыну. Рудая. Яна спытала б, ці ведаю я, як прайсці ў рэстаран "Вежа". А ў Нью-Ёрку няма такога рэстарана.
  Я падышоў да аднаго з вялікіх мяккіх крэслаў у зале чакання - побач з ім стаяла попельніца. Я выдаткаваў апошнюю ўпакоўку маёй спецыяльнай маркі і забыўся замовіць яшчэ. Але Лакі Страйк таксама быў нічога. Я адкрыў газету.
  
  
  «Учора позна ўвечары ў эксклюзіўным казіно «Грэнада» ў Насаў сенатар Джон В. Сейбрук, старшыня Камітэта па ваенных справах, быў застрэлены высокім нападаючым у фраку. Па словах відавочцаў, сенатар толькі што выйграў пару разоў, гуляючы ў Блэк Джэк, калі гулец побач з ім з крыкам "чыт" выхапіў пісталет і двойчы стрэліў у яго. Мясцовая паліцыя змясціла падазраванага пад варту. Папярэдняе псіхіятрычнае заключэнне паказвае на тое, што гэты чалавек, Чэн-лі Браўн, псіхічна неўраўнаважаны. Максімальная стаўка за сталом складала два даляры».
  
  
  Я паглядзеў на карцінку. Чэн-лі Браўн зусім не выглядаў псіхічна неўраўнаважаным. Ён быў больш падобны на ката, які толькі што з'еў канарэйку. Вузкія азіяцкія вочы на шырокім цвёрдым твары. Рот скрывіўся ў злосным смеху. Я зноў паглядзеў на фота. Нешта непакоіла мяне. Нешта накшталт тых двух карцінак побач: знайдзі памылку.
  «Прабачце, а не падкажаце, як прайсці ў рэстаран «Вежа»?»
  Зусім рудая. Густыя аблокі меднага колеру вакол прыгожага асобы. Твар, які, здавалася, быў спрэс вачыма. Вочы, якія здаваліся цалкам каляровымі. Зялёныя, карычневыя, чырванавата-карычневыя. На ёй быў нейкі вайсковы гарнітур. Проста Форт-Нокс: тут схаваны залаты руднік.
  Я сказаў. - "Вежа?" 'Ніколі пра яго не чуў.' Я павінен быў сказаць гэта, і я вымавіў гэта як ідэальны акцёр.
  'Не?' - сказала яна, моршча мілыя маршчынкі на мілым ілбе. - Можа быць, вы маеце на ўвазе гасцініцу "Вежа"? Гэта таксама было часткай майго тэксту.
  'О не. Як дурное, а? Я збіралася сустрэцца з сябрамі і падумала, што яны сказалі рэстаран "Вежа". Яна і сама была цудоўнай актрысай.
  - Ведаеш што, - сказаў я гучна, каб усе, каму гэта можа быць цікава, пачулі. — Іду ў заклад, у бары ёсць тэлефонная кніга. Мы знойдзем усе рэстараны, у назвах якіх ёсць слова "Вежа".
  «Гэта можа заняць некалькі гадзін», - сказала яна.
  - Я ведаю, - сказаў я.
  
  
  Мы знайшлі цёмны кут. Я заказаў бурбон, яна шэры. Лэдзі была лэдзі. 'Што ж?' Я сказаў гэта, калі афіцыянт прынёс нашыя напоі. Не тое каб я так спяшаўся прыступіць да справы.
  Яна спытала. - Ты ўжо чытаў сённяшнюю газету? Так яна хацела дабрацца да сутнасці.
  Я паціснуў плячыма. "Толькі першую паласу".
  Яна кіўнула. Вось пра што я хацела пагаварыць.
  - Вы маеце на ўвазе сенатара Сейбрука?
  'Не зусім. Насамрэч я мела на ўвазе Чэн-лі Браўна.
  - Гэта звязана з ім?
  «Ммммм. Часткова.'
  Усемагутны Бог. Яшчэ адна дзяўчына, якая любіць гуляць у гульні. Толькі я ўвогуле не люблю гульні, як і дзяўчат, якія ў іх гуляюць. Я зрабіў глыток бурбона і пачаў чакаць.
  Я не спрабую цябе разгуляць... гэта проста страшэнна... - яна знайшла прыдатнае слова, - ... чорт вазьмі... ну, "складана" - не зусім тое слова». Яна пацягнулася да сваёй сумачцы на канапе побач з ёй.
  - Вы памятаеце, як памёр сенатар Мортан?
  Я праверыў сваю памяць. «Гэта было месяцы тры-чатыры таму. Авіякатастрофа, ці не так?
  Яна кіўнула. «Прыватны самалёт. Пілот не выжыў.
  'Што ж?'
  'Што ж.' Яна адчыніла сумачку і дастала выразку са старой газеты. - Гэта быў той пілот, - сказала яна. Нават у цьмяным святле я зразумеў, што яна мела на ўвазе. - Чэн-ці Браўн, - сказаў я.
  Яна пахітала галавой. 'Не няма. Чарльз Брайс.
  Я зноў вывучыў фота. Гэта сапраўды было твар Чэн-лі. "Калі гэта так, то ўсе гэтыя кітайцы падобныя адзін на аднаго, і я не магу зразумець гэтую гісторыю".
  Яна амаль засмяялася. «Магчыма, гэтае адзінае тлумачэнне. Але гэта не можа быць той жа чалавек, таму што, - яна зрабіла паўзу, - таму што Чарльз Брайс мёртвы. Яна адкінулася назад і пачала чакаць, калі выбухне бомба.
  'Двайняткі?'
  - Як наконт трайнят? Яна зноў палезла ў сумачку і дастала фатаграфію. Яна была з сакрэтнай справы AX. Я пазнаў почырк Хендэрсана. На ёй было напісана "Лаа Цзэн". Фатаграфія была буйной, выразнай. Больш выразна, чым фатаграфія з выразкі са старой газеты, і выразней, чым здымак з сённяшняй газеты. Несумненна, гэта зноў быў той самы твар. Паблізу яно выглядала старэйшым, але твар застаўся ранейшым. Цяпер я раптам зразумеў, што раней мне здавалася дзіўным. Пасярэдзіне лба была бародаўка. На менш дакладных фатаграфіях яна выглядала як адно з тых намаляваных плям знака індыйскай касты. За выключэннем таго, што гэта была сапраўдная бародаўка. Дакладней, тры бародаўкі. Прама пасярод трох розных ілбоў. Статыстычна немагчыма, нават калі гэта былі трайняты. Чэн-лі Браўн, Чарльз Брайс і Лао Цзэн павінны былі быць адным і тым жа чалавекам. Але калі б гэты Чарльз Брайс не ўваскрос з мёртвых, гэта было б немагчыма.
  "Хто такі Лао Цзэн?"
  «Галоўны агент KAN.' Дык вось яно што; КAN стаяў за гэтым. Азіяцкі атрад забойцаў. Свабодная федэрацыя кітайцаў, камбоджыйцаў, лаосцаў, в'етнамцаў і ўсіх, хто думае, што ЗША - корань усіх іх праблем. Што б гэтае слова ні значыла для іх, для нас яно азначала «Амерыканцам зараз перарэжуць горла». Таму што KAN у асноўным займаўся гэтым.
  Я паглядзеў на дзяўчыну. Яна глядзела ў сваю шклянку, нібы спрабуючы зазірнуць у будучыню. "Лаа Цзэн мае ступень М1", – сказала яна.
  Забойца першага класа. Калі б я сутыкнуўся з гэтым Лао Цзэнам, я б сустрэў сабе роўнага. Яна глядзела на мяне вачыма, поўнымі страху. Я дазволіў яе погляду накіравацца прама на мяне. Я хацеў захаваць гэты выраз у яе вачах. Гэта была першая прыкмета мяккасці, якую я ўбачыў з моманту нашай сустрэчы. Чароўная таропкая дзяўчына ў вестыбюлі ператварылася ў строга дзелавую жанчыну, як толькі мы засталіся адны ў цёмным бары. Я не зусім хачу паводзіць сябе як Дон Жуан, але звычайна бывае наадварот. Погляд ператварыўся ў мірганне, і зараз надышла мая чарга перайсці да справы. Я адчуваў, што яна не ўспрымала рэчы занадта легкадумна.
  - Лао Цзэн, - коратка сказаў я, - дзе ён зараз?
  Эмоцыі ў яе вачах зніклі, як павольнае знікненне тэлевізійнага малюнка. - Мы не ведаем, - павольна сказала яна. - Дзе ён бывае звычайна?
  Яна ўздыхнула і паціснула плячыма. - Мы таксама не ведаем. Кітай? Індакітай? Каля пяці гадоў таму мы страцілі след. Ён можа быць дзе заўгодна.
  Я палез у кішэню за цыгарэтай. Напэўна, я пакінуў іх у вестыбюлі.
  Яна паглядзела на мяне і ўсміхнулася. - Ты пакінуў іх у вестыбюлі. Яна выцягнула з сумачкі свой пачак.
  Я ўзяў адну з яе, з фільтрам, і запаліў цыгарэту яе таксама. На шчасце, яна не належала да апошняга пакалення, з тых, каго падобныя рэчы крыўдзяць. Назавіце мяне старамодным, але я перакананы ў адным: жанчына можа праяўляць агрэсію толькі ў ложку.
  - А цяпер, - сказаў я, - у чым маё заданне.
  - Так, - сказала яна. "Цяпер гэта ваша заданне".
  «Хок уяўляе, што нехта паспрабуе выцягнуць Чэн-лі з турмы. Хто б гэта ні быў, ён можа стаць ключом да ўсяго гэтага». Яна няпэўна паказала на паветра. «Ну, - сказала яна, - гэта, мусіць, палітычная змова».
  - Скажы, давай. Мусіць, гэта жарт. Два сенатары былі забітыя двума кітайцамі, якія выглядаюць аднолькава, але не з'яўляюцца адным і тым жа чалавекам, і яны таксама аказваюцца двайнікамі высокапастаўленага агента КАН, і вы думаеце, што гэта палітычная змова.
  Яна запытальна паглядзела на мяне. - Як бы вы тады гэта назвалі?
  «Я б палічыў за лепшае назваць гэта навукова-фантастычным сюжэтам».
  Нейкі час яна глядзела на мяне, а потым засмяялася. «Яны не казалі мне, што ты такі смешны», - сказала яна.
  «Я зусім не спрабую быць смешным. Падобна, гэта праца для Джона Брунера ці кагосьці яшчэ. Я тут толькі для працы цягліцамі».
  
  
  — Мммм, — сказала яна, злізваючы сарказм з вуснаў. Калі гэта павінна было здарыцца зноў, я спадзяваўся, што яна дазволіць мне зрабіць гэта. «Мышцы, — сказала яна, — з'яўляюцца неабходнай умовай. Тыя хлопцы, якія жадаюць дабрацца да Чэнь-лі, не будуць рабіць гэта са зброяй». Яна зрабіла глыток свайго напою. Некалькі офісных блазнаў наводдаль глядзелі на яе без надзеі ў вачах. Я прыкінуў, што змагу прадаць сваё месца тут за сорак-пяцьдзесят тысяч долараў.
  А што датычыцца мазгоў, - сказала яна, - вы б не былі жывыя, калі б у вас іх не было. Я не думаю, што n у N-3 не азначае нуль.
  - Дакладна, - сказаў я. 'Я геній. Але я заўсёды думаў, што ты пішаш "нуль" праз "н", а не праз "0". Яе пахвала мяне раззлавала. Я не ведаю дакладна, чаму. Яна таксама больш нічога не ведала і змяніла тэму. «Гар Кантар ужо чакае нас у Насаў. Мы звяжамся з ім, як толькі дабяромся туды».
  'Мы?' Атрымалася больш рэзка, чым я планаваў. Пакуль што. Я не люблю працаваць з жанчынамі. Гуляць, так. Працаваць не асабліва. Калі мне цяжка, я трываю побач толькі адну жанчыну: Вільгельміну. Мой слаўны, пісталет 9мм Люгер.
  - О не, - сказаў я. “Гэтага не адбудзецца. Акрамя таго, калі мышцы на першым месцы, то вы не адна з іх. У цябе гэтага замала. Яна рэзка села. У яе вачах быў гнеў. "Не тое каб я лічыў гэта недахопам, – дадаў я, – проста мне не падабаюцца мускулістыя цётачкі".
  - Значыць, я ўсяго толькі худая цётка, якая толькі перашкаджае?
  Я паглядзеў на яе. - Я б наогул не назваў цябе худы.
  Яна не ўспрыняла гэта як сяброўскую заўвагу. Яна зрабіла твар школьнай настаўніцы. «Ну, містэр Картэр, здаецца, штаб хоча, каб я ўдзельнічала. Апроч усяго іншага, я ведаю дыялект кітайскага соэ-тоана, і я думаю, што ён нам можа спатрэбіцца.
  - У Насаў? Я засмяяўся.
  - У Насаў і, магчыма, яшчэ дзе-небудзь. Яна не смяялася.
  Я кіўнуў. 'Я разумею.' Я ўвогуле гэтага не зразумеў. Але нешта пачало да мяне даходзіць. Якой бы ні была гэтая змова — змовай з мэтай забіць усіх сенатараў Злучаных Штатаў ці нечым яшчэ, — ён быў працай Мэя. І акрамя выпадкаў, калі справа даходзіла да забойства, КАН і я не размаўлялі на адной мове. Потым быў гэты Лао Цзэн. і рана ці позна след мог прывесці да яго. І гэта можа быць дзе заўгодна. У Кітаі, у Індакітаі можа быць. Так што было больш за верагодна, што мне могуць спатрэбіцца яе веды.
  - Калі мы з'яжджаем?
  "У чатыры трыццаць". У яе з'явіліся два білеты на самалёт першага класа. - Я прыгатавала для нас нумар на Райскім востраве.
  Такім чынам, мы дзялілі б і працу па хаце, і пасцелю. Я зрабіў знак афіцыянту і заплаціў за напоі.
  "Дарэчы. Як вас клічуць?'
  - Сцюарт, - сказала яна. "Лінда Сцюарт". Яна зрабіла паўзу. "Місіс Сцюарт".
  - О, - сказаў я. Ну і што пасля? Я не хацеў жаніцца на ёй.
  - Дык хто ж гэты шчасліўчык, містэр Сцюарт?
  'Ты.' Яна паказала на білеты на стале.
  Містэр і місіс Джон Сцюарт Рэйс Нью-Ёрк - Насаў
  - Астатнія вашыя дакументы ў нашым багажы. Пасведчанне кіроўцы, пашпарт і г.д. Усё ў імя містэра Джона Сцюарта. Я пакінула багаж на стойцы рэгістрацыі. Пакуль вы заказваеце таксі, я яго забяру. - Астатняе я раскажу табе ў самалёце.
  Мы па-ранейшаму сядзелі за сталом. Добры, прахалодны цёмны кутні стол. Я схапіў яе за запясце і пацягнуў уніз. Я моцна пацягнуў, бо ведаў, што яна не збіраецца крычаць. Я варухнуў перадплеччам, і штылет слізгануў мне ў руку. Я ўпэўніўся, што яна бачыла яго. - Добра, Лінда. Я моцна трымаў яе за руку. - Я хачу ведаць ваша імя. Мне патрэбна тваё пасведчанне асобы, і я хачу яго зараз жа.
  Яе твар пабялеў, а вочы пацямнелі. Яна прыкусіла ніжнюю губу і паглядзела ўніз. Не кажучы ні слова, яна схапіла торбу. "О не, дарагая, я зраблю гэта сам".
  Не адрываючы вачэй ад яе асобы, я ўзяў у яе сумку і свабоднай рукой абшукаў змесціва. Ключы, пудраніца, памада, кашалёк. Быў таксама пісталет, які я мімаходам убачыў. Акуратны .22. Я паклаў яго ў кішэню. Трохі павазіўшыся, я знайшоў тое, што шукаў: пёравую ручку.
  Я паклаў яе на стол і выцягнуў з футарала. Моцна трымаючы яе, я расшыфраваў код. Тара Бенет. Узрост дваццаць восем гадоў. Рыжыя валасы. Зялёныя вочы.' Так што афіцыйна яе вочы былі зялёнымі. «ІДАКС-20. Клас Р.' Яна працавала ў навуковым аддзеле і была надзвычай надзейнай. Пакуль я чытаў, яна вывучала мой твар. Яна ведала, што я чытаю, але ўсё роўна выглядала ўзрушанай.
  - Добра, прыбяры гэта. Я паказаў на ручку. Я не адпусціў яе, калі яна прыбрала яе.
  - Цяпер ты мне давяраеш? Яе голас усё яшчэ быў занадта дрыготкім для сарказму.
  - Я ніколі не пытаўся ў цябе, Тара, - сказаў я.
  Яна паглядзела на мяне са здзіўленнем. - Дык для чаго ўсё гэта было добра?
  - Нічога добрага, - сказаў я. “Проста, калі я працую з жанчынай, мне зручней ведаць, што я не працую на яе. Я не быў упэўнены, ці ведаў ты пра гэта.
  Я пайшоў да выхаду. Яна ўзяла свае рэчы і моўчкі рушыла ўслед за мной. Калі мы прайшлі праз вестыбюль, я павярнуўся да яе. «Скажыце швейцару, каб выклікаў таксі. Я сустрэну вас ля ўваходных дзвярэй праз некалькі хвілін».
  Яна апусціла афіцыйна зялёныя вочы і сышла.
  - Два пачкі "Лакі страйк", - сказаў я. Цяпер я жыў на выдатках містэра Джона Сцюарта.
  Дзяўчына за прылаўкам некаторы час глядзела на мяне, а затым працягнула мне абедзве пачкі. Яна пахітала галавой.
  І спытала. - 'Хто ты такі?' - Нейкі мазахіст?
  
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Калі вы хочаце ведаць, чаму я гэта раблю, дазвольце мне сказаць вам, што я раблю гэта не з-за грошай. Калі вы былі беспрацоўным на працягу шасці месяцаў у папярэднім годзе, вы, верагодна, зарабілі больш, чым я; І гэта не лічачы вашай дапамогі па беспрацоўі. Калі вы хочаце ведаць, чаму я гэта раблю, то я павінен сказаць вам, што сапраўдная прычына - патрыятызм. Канешне, гэта заўсёды можа быць праўдай. Але калі вы пасадзіце мяне на лаву падсудных і захочаце праўды і нічога акрамя праўды, я павінен дадаць, што ў Насаў было 40 градусаў, і я зараз быў на пляжы з ружовым пяском побач з адным з лепшых цел у адным з самыя малюсенькія бікіні ў свеце . У гэтай дзяўчыны было ўсё. Аж да яе апендыкса. Тара Бэнэт была выдатна складзена. Адзін метр семдзесят пяць; крэмавае цела. Палова з якога былі ногі ... Яна была ці не самай прыгожай дзяўчынай, на якой я калі-небудзь спыняў свой погляд. І ў мяне было такое пачуццё, што калі я правільна разыграю свае карты, то не толькі мае вочы будуць на ёй спыняцца.
  Як кажуць, гэта пайшло на карысць. Але я не думаю, што гэта зрабіла мяне менш патрыятычным. Напярэдадні ўвечар я атрымаў паведамленне ад Гара Кантара, у якім гаварылася: "Не апускайце галаву, усё спакойна". Ён сказаў мне, што звяжацца са мной, калі прыйдзе час. Датуль мы проста павінны былі паводзіць сябе як звычайная амерыканская пара ў адпачынку. Гэта азначае, калі б я гэта рабіў, што пакуль мы елі, нам не дазвалялася казаць ні пра што, акрамя як - услых - аб тым, ці можна купацца ці не.
  Я пакінуў Тару ў нумары, нагадаўшы сабе, што яна Лінда, а я містэр Джон Сцюарт, і выйшаў, каб зрабіць добры здымак. Я ненавіджу астраўныя напоі, і астраўныя бармэны паважалі мяне за гэта. Гэта бясплатная рада: замоўце карыбскі сьлінг, і яны будуць вас ігнараваць. Замоўце чысты віскі, і яны дадуць вам усю неабходную інфармацыю.
  Я хацеў даведацца мясцовую думку аб стральбе. Я атрымаў тое, што хацеў. Інсайдэры сцвярджалі, што гэта быў усяго толькі брудны бізнэс. Чэнь-лі быў не з вострава і не быў турыстам. Ва ўсякім разе, ён не быў псіхічна неўраўнаважаным. Калі ён упершыню наведаў горад, ён даволі моцна расчараваўся ў ім, але пасля гэтага ён проста знік. Адбывалася нешта бруднае.
  Калі я вярнуўся ў наш нумар, я не пайшоў у спальню. Я зняў адзенне і лёг спаць на канапу. Гэта яшчэ адна бясплатная рада: нішто так не заводзіць жанчыну, як мужчына, які відавочна не сілкуе да яе апетыту.
  
  
  Я закурыў цыгарэту і паглядзеў на Тару. Яна спала на пляжы. Мне было цікава, ці спала яна мінулай ноччу. Але я не хацеў працягваць гэтую думку. Гэта было ўсё, што яна рабіла, вядома, гэта было прыемна таксама.
  - Містэр Сцюарт? Гэта быў пасыльны гатэля. Я трымаў руку над вачыма супраць сонца. "У гавані ёсць джэнтльмен, які хоча пагаварыць з вамі". Гэта будзе Гар. Вядома, ён хацеў пазбегнуць людзей у гатэлі. Я кіўнуў і рушыў услед за ім. Мы прыбылі ў канец пляжу з ружовым пяском, да пачатку звілістай камяністай сцежкі. "Вы павінны прайсці тут," сказаў ён. - Ты можаш вярнуцца тут. Цябе не прапусцяць праз вестыбюль у купальніку.
  - Дзякуй, - сказаў я.
  - Вось па гэтай дарожцы. З іншага боку ёсць усходы ўніз.
  Так, - сказаў я. Я зразумеў, чаму ён вагаўся, але прапанаваў яму цыгарэту замест чаявых. "Убачымся пазней", - сказаў я, з выглядам адпачывальніка: "Вы атрымаеце свае чаявыя заўтра". Мы меркавалі, што містэр Сцюарт быў вельмі шчодрым чалавекам, праўда?
  Я пайшоў па сцяжынцы, якая вядзе да гавані. Выгляд быў унікальным. Далей, там, дзе востраў выгінаўся, узвышаліся зялёныя трапічныя ўзгоркі, акружаныя вузкай ружовай аблямоўкай. Злева ад мяне была сцяна з ружовага каменя з пражылкамі цёмна-чырвонага першацвета, як тыя адскокі, якія атрымліваюцца, калі на яе кладзеш дзесяць жаўтлява-карычневых шарыкаў. З другога боку, прыкладна за сем метраў пада мной, ляжала вада, блішчалая, як сапфір на сонцы. Што б гэта ні было, гэта сапраўды не быў карацейшы шлях. Гавань была яшчэ за трыста метраў, і я так і не падышоў бліжэй.
  Калі б я не пачуў грукат гэтага валуна за долю секунды да таго, як ён дасягнуў мяне, я быў бы вялікім плоскім бліном замест Картэра каля шасці футаў у дыяметры. Ён не проста ўпаў, яго штурхнулі. Я пабег і прыціснуўся да каменнай сцяны. Валун стукнуўся аб сцежку і яшчэ больш пагрузіўся ў ваду. Я застаўся на месцы і прыслухаўся. Хто б гэта ні быў, у яго была перавага. Ён мог назіраць за мной зверху. Мне даводзілася глядзець толькі на вузкую сцяжынку і ваду на сем метраў ніжэй. Вострыя камяні на дне блішчалі, як вострыя зубы ў юрлівым роце.
  'Што ж?' Я пачуў чыйсьці шэпт. Не патрабавалася гарвардскай адукацыі, каб зразумець, што іх двое. Не тое каб гэтае адкрыццё мне моцна дапамагло. Я літаральна стаяў спіной да сцяны і быў голым. Замест зброі я змог дастаць толькі пачак цыгарэт і каробку запалак. Побач са мной не было нават камянёў. Я скруцілася абаранкам ля сцяны. Калі я спускаўся, мне даводзілася ісці па сцежцы. Не праз ваду, чакаючы, што мяне застрэляць.
  Іншы хлопец, верагодна, кіўнуў у адказ, таму што да моманту нападу не было чуваць ні гуку. Божа мой, ён быў вялікім. Адна тона цэглы. Поўная тысяча кілаграмаў. Як быццам мяне збіў танк "Леапард".
  Мы сутыкнуліся на вузкай камяністай дарожцы, і ён урэзаўся ў мяне рукамі памерам з шынкі, урэзаўшыся мне ў спіну. У мяне не было сілы вытрымаць гэты ўдар. Лепшае, што я змог зрабіць, гэта паспрабаваць супраціўляцца. Я паспрабаваў паставіць яго на калена, але ён перавярнуўся і злавіў удар цяжкімі цягліцамі сцягна. Не зусім сакрушальны ўдар.
  Я не мог пазбавіцца ад гэтага ўблюдка. Ён літаральна прыляпіўся да мяне, як адна вялікая бочка з клеем. Ён схапіўся рукамі за маё горла, і здавалася, што рабіць не было чаго. Мая правая рука была заціснута недзе пад намі. Усё, што я мог зрабіць, гэта стукнуць яго пальцамі левай рукі па вачах. Я не кахаў гэта рабіць, але на такой адлегласці я ці ледзь мог прамахнуцца. Я адчуў, як нешта ператварылася ў мармелад пад маімі пазногцямі, і ён выдаў нечалавечы гук страху. Ён скаціўся з мяне і ўпаў на калені. Паміж маімі пальцамі пратачылася кроў. Я зноў устаў.
  Першы раунд, але лепшае было яшчэ наперадзе.
  Мой наступны супернік ужо чакаў. Ён ціха стаяў крыху далей па сцежцы з рэвальверам 45-га калібра з глушыцелем, накіраваным мне ў жывот.
  Лепш за ўсё ён выглядаў на Вялікдзень у сваім белым гарнітуры. белая кашуля і белы гальштук. Акрамя таго, было ясна, што ён не збіраўся запэцкаць яго крывёй. Добрая пара, гэтыя двое. Гэты светлавалосы дэндзі з бледнымі вачыма і той экс-чэмпіён у суперцяжкай вазе. А потым Нік Картэр у сваіх фіялетавых плаўках. Цяжка дыхаючы, я стаяў там, праводзячы рукой па глыбокім парэзе ў баку. Экс-чэмпіён упаў, апярэдзіўшы мяне на некалькі ярдаў па сцежцы.
  Бландын зрабіў мне камплімент. - Такім чынам, містэр Картэр, я бачу, вы разумны чалавек. Вы, вядома, ведаеце, што было б вельмі недарэчна спрабаваць накінуцца на мяне?
  Ён быў напэўна брытанцам. Словы вырваліся ў яго з горла са знаёмым прыкрым акцэнтам.
  - Так, вядома, - сказаў я. «Мая мама вучыла мяне ніколі не спрачацца з узброеным чалавекам. Калі ён па-за дасяжнасцю.
  - Вельмі шкада, што ты не дазволіў гэтаму валуну ўпасці на цябе. Было б нашмат прыемней. "Амерыканскі турыст забіты падальнай скалой". Ніякіх прыдзірак, ніякіх складаных пытанняў. Ніякага складанага плана па збавенні ад цела.
  - Паслухайце, - сказаў я. - Я ні ў якім разе не хачу быць вам клопатам. Чаму б нам проста не зрабіць перапынак?
  Ён засмяяўся. Дакладней, ён заржаў. Яго пісталет па-ранейшаму быў накіраваны сапраўды мне ў жывот. «Ах, - сказаў ён, - вы ўжо пакінулі мне адно цела, ад якога я павінен пазбавіцца. Два цела сапраўды крыху больш праблем.
  Я сказаў. - Два целы? Ваш экс-чэмпіён не памёр. Ён проста ніколі больш не зможа вышываць. - Кейн, - ён паказаў на яшчэ не мёртвае цела, - мне больш не патрэбен. Але калі падумаць, - ён пстрыкнуў пальцамі, як прафесар камедыйнага кіно ў каледжы, - у яго няма кулявога ранення, і яго смерць магла быць выклікана падзеннем. Ён задаволена ўсміхнуўся. «Я думаю, што Кейн упадзе. На тыя брудныя скалы тамака, пад вадой.
  Яго ўсмешка стала шырэй. Гэты гад сапраўды дзейнічаў мне на нервы. У маёй прафесіі забойства ўваходзіць у кола маіх абавязкаў. Я падумаў, што было б разумна проста дазволіць яму казаць. Гэта зэканоміла б час, пакуль я паспрабаваў бы зразумець, што з ім рабіць. Адзіная праблема заключалася ў тым, што я пакуль нічога не прыдумаў. Я ўжо мог уявіць газетны рэпартаж пра сябе: «Кілмайстар знішчаны Адважным Даанам». Мне зусім не падабалася гэта.
  Гэта была не самая горшая сітуацыя, у якой я калі-небудзь быў, але гэта ні пра што не казала. Ён быў у пяці метрах ад мяне, і ў руцэ ў яго была зброя. Ён быў па-за маёй дасяжнасці, але я быў на яго прыцэле.
  Ззаду мяне дарожка ішла проста, як страла. Справа ад мяне высокія скалы. Вада злева. Паміж намі сляпы напаўадключаны волат. які мог бы забіць мяне не бачачы, калі б змог. Калі б гэтая куля не патрапіла ў мяне першага. Але, магчыма, я ўсё ж змагу неяк выкарыстаць гэтага Кейна. Я мусіў падумаць пра гэта. Мне патрэбен быў час.
  - І як вы збіраецеся пазбавіцца ад майго трупа? Я мяркую, што ў ім будуць кулявыя адтуліны».
  У адказ ён палез ва ўнутраную кішэню курткі і выцягнуў па-майстэрску зробленую вялікую пляшку з-пад віскі. Ён падняў срэбнае вечка вялікім пальцам.
  Я не зразумеў.
  Ён зноў заржаў. - Ніякага віскі, Картэр. Бензін. У скале за паваротам ёсць пячора. Кейн расклаў бы там вогнішча...
  "Выкарыстоўваючы мяне як дровы".
  "Вось менавіта". Ён цяжка ўздыхнуў. - Думаю, цяпер мне давядзецца зрабіць гэта самому. Спадзяюся, Чэнь-ці аддзячыць належным чынам».
  Я прагнуў некаторай інфармацыі. - Чаму б табе проста не пачакаць, пакуль ён зробіць гэта сам?
  Я б з задавальненнем. Але ён не выйдзе з турмы да заўтрашняй ночы. І ніхто не змог бы знайсці вас тут раней.
  Вось так. Яны планавалі яго ўцёкі. Хоук зноў меў рацыю. Але якое дачыненне гэты гад меў да гэтага? Кейн спыніўся і выдаў ціхі стогн. Я зрабіў крок да яго.
  
  
  - Адыдзі, Картэр. Бландын зрабіў хуткі крок наперад, выставіўшы перад сабой пісталет. Ён сунуў пляшку з бензінам назад у кішэню, не забыўшыся надзець вечка. Бензінавая пляма расцяклася па яго куртцы. Ён гэтага не заўважыў.
  Кейн зноў ціха застагнаў. Я паглядзеў на яго зверху ўніз. Раптам я ўбачыў выйсце. Я зрабіў яшчэ адзін крок наперад. Бландын таксама. - Назад, - сказаў ён з рэзкім рухам рукі.
  «Ты хочаш, каб Кейн ачуўся? З ім будзе цяжка справіцца, калі ён ачуняе. Я магу прыкончыць яго адным ударам.
  - І чаму ты хочаш быць такім карысным?
  - Гонар, - сказаў я. «Калі мне давядзецца памерці, я хачу ўзяць з сабой хаця б аднаго з вас дваіх. Наўмысна я падышоў да цела Кейна. Гэта зрабіла мяне крыху бліжэй. Можа быць, недастаткова блізка, але гэтага павінна быць дастаткова. Пакуль не ...
  Я нахіліўся да таго, што засталося ад твару Кейна, і схапіў сваю зброю нябачнай рукой. Кейн выдаў гук, больш за ўсё падобны на "Гааа".
  - Ісусе Хрысце, - сказаў я, зноў хутка ўстаючы. - Я думаю, у наконт яго ёсць план.
  'Які?' Вітманс крыху выступіў наперад, каб лепш мяне зразумець. - План, - паўтарыў я. «Планне або рыбель».
  Ён зноў падышоў крыху бліжэй, каб зразумець мае невыразныя словы. Вось тады я і ўзяўся за справу. Пстрычкай вялікага пальца я запаліў скрынку запалак і шпурнуў яе ў яго прасякнутую бензінам куртку. Яна адразу ж загарэлася. Ён кінуў зброю і паспрабаваў патушыць полымя, але гэта не спрацавала. Полымя хутка распаўсюдзілася. Ён скакаў і круціўся, крычучы, як палаючы марыянетка. - 'Дапамажы мне. Аб божа, дапамажы мне. Калі ласка.'
  Я паглядзеў на яго і паціснуў плячыма. "Калі вам не падабаецца агонь, недалёка ёсць вада".
  Я павярнуўся і пайшоў назад па дарожцы да бледна-ружовага пляжу.
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Тара знікла. Верагодна, яна ўжо паднялася наверх у свой пакой. Я быў увесь у сіняках і крыві, і мне трэба было прыняць ванну. І выпіць. І што-небудзь яшчэ. Спачатку мне трэба было разабрацца з гэтай справай.
  Я знайшоў яго на кухні рэстарана ля басейна. Ён еў гамбургер з гарнірам, я схапіў яго за каўнер і ўдарыў па сківіцы. Кухар, які працаваў на грылі, зразумеў і выйшаў.
  - Такім чынам, лолі, колькі яны табе за гэта заплацілі?
  У адказ ён пацягнуўся за сваім мясніцкім нажом. Гэта было няправільна. Ён аказаўся прыціснутым спіной да сцяны, і абодва запясці былі заціснутыя. Я павярнуў іх крыху далей, проста каб быць упэўненым.
  «Гэй, хлопец, ты не ў парадку? Адпусці мяне.' Яго звалі Карла. Гэта было напісана на ягонай уніформе.
  - Не, пакуль ты не скажаш мне, хто гэта быў, Карла. Хто заплаціў табе за тое, каб ты дазволіў мне ісці той дарогай у вечнасць?
  - Адпусці, - крыкнуў ён. Я ўзмацніў хватку і злёгку стукнуў каленам у жывот. Ён застагнаў. 'Я клянуся. Я ня ведаю, хто гэта.
  - Кажы, Карла. Ён быў апрануты ў белае?
  'Не. Чалавек у белым... - ён рэзка спыніўся.
  - Хто гэта быў, Карла? Я надрукаваў яго ў сцяну.
  - Ідзі да д'ябла, - сказаў ён.
  Я пацягнуў яго да грыля. Мяса пырснула тлушчам. Я штурхнуў яго галаву ўніз, каб ён мог зазірнуць у краты і ўявіць, як будзе выглядаць яго галава пазней. - Бб-бэнгл, - сказаў ён. "Крысціян Бангель".
  «Выдатны Крысціян. А той, хто паслаў цябе?
  - Не ведаю, - захныкаў ён. 'Я клянуся. Я не ведаю.'
  Я адпусціў яго і зрабіў крок назад. Хутчэй за ўсё, ён больш не прычыніць турботы. - Тады раскажы мне, як ён выглядаў.
  Ён апусціўся назад у крэсла. - Вялікі хлопец, - сказаў ён. 'Кітаец. Але вельмі вялікі. У нейкім звар'яцелым шэрым гарнітуры.
  Ніколі раней не бачыў.
  "І гэты Бангель, дзе я магу знайсці яго?"
  Ён спалохана паглядзеў на мяне. Я павярнуўся да яго з сур'ёзным выразам твару. Што б ён ні баяўся мне сказаць, ён таксама баяўся не сказаць мне гэта.
  - Гэта ўладальнік гатэля «Грэнада».
  Сенатар быў застрэлены ў казіно Грэнада. Прынамсі, два кавалачкі пазла ўжо падышлі, і мне было цікава, як усё гэта будзе выглядаць. - Што ты ведаеш?
  'Нічога больш. Калі ласка. Нічога такога.
  - Добра, - сказаў я. Мне не падабаецца мучыць перапалоханага маленькага хлопца. Што яшчэ трэба было ведаць, я паспрабую даведацца іншым шляхам. Я павярнуўся, каб пайсці, але захацеў даведацца яшчэ што-нішто.
  "Дарэчы." Я павярнуўся. «Колькі ён заплаціў табе за тое, каб ты даставіў гэтае мілае пасланне?»
  Ён пацёр запясці. "Пятнаццаць".
  - Тады ён цябе ашукаў. Я плачу дваццаць.
  
  
  - Нік, гэта ты? Яна была ў душы.
  Я сказаў. - "Не, "Брудны гвалтаўнік".
  - Я не разумею цябе, - закрычала яна. 'Пачакай секунду.'
  Я сеў на ложак. Дзверы адчыніліся, і яна з'явілася ў клубах пары, яе валасы віліся ў душы. На ёй было доўгае белае махрыстае паліто. Мне было цікава, чаму я заўсёды лічыў чорныя карункі такім сэксуальным. "Гар тэлефанаваў..." Яна спынілася і паглядзела на мяне. «Божа мой, Нік. Што здарылася?' Яна спяшалася да мяне, як агніста-белы анёл.
  - Я ўрэзаўся ў дзверы, - сказаў я.
  Яе вочы сканавалі парэзы і сінякі на маёй спіне. - Ты страшэнна выглядаеш, - сказала яна.
  - Тады ты павінна ўбачыць гэтыя дзверы.
  Яна ўздыхнула. "Сядзі вось так". Яна знікла і праз некалькі імгненняў вярнулася з цёплай тканінай і міскай з вадой. "Як заўсёды кажуць у кіно - гэта можа нашкодзіць".
  «І як той казаў у кіно — я глытаю кулю. Што гэта было з Гарам?
  - Ён хоча павячэраць з намі сёння вечарам. А восьмай гадзіне ў кавярні «Марцініка». Яна ставілася да маёй спіне амаль далікатна. - Ты раскажаш мне пра гэтыя дзверы?
  “Гэта была пастка. Сябры Чэн-лі ведаюць, што я ў горадзе. Але я не разумею, адкуль яны гэта ведаюць. Я павярнуўся да яе і злавіў яе позірк. Яна выглядала занепакоенай і спрабавала схаваць гэта. Я казаў табе, дзетка. Гэта гульня не для жанчын». Я павінен быў здагадацца, што гэта раззлуе яе, але асцярожна пацягнуў яе назад на ложак. - Глядзі, - сказаў я. «Я ўпэўнены, што вы ведаеце сваё рамяство, чым бы яно ні было, але што б гэта ні было, я ўпэўнены, што гэта не рукапашны бой. Гэта ўсё, што я меў на ўвазе.
  Яна паглядзела ўніз і ўздыхнула. "Я навучаны агент і магу вельмі добра пра сябе паклапаціцца". Гэта прагучала як голас навучанага агента, але гучала як дрэнна дубляваная плёнка: не адпавядала малюнку. Сонца падарыла ёй тонкі туман вяснушак, якія зрабілі яе маладой, нявіннай і вельмі далікатнай. Так і было. Я ўзяў яе на рукі. Яна здавалася маленькай і цёплай. Ад яе пахла лімонамі, і яна цалавалася з ахвотна адкрытым ротам. Я правёў пальцамі па яе пераноссі. - У цябе вяснушкі, - сказаў я.
  «Але, прынамсі, я не абгараю на сонца», - усміхнулася яна. "Большасць бландынак абгараюць".
  Гэта мне сёе-тое нагадала. Я схапіў тэлефон. Дайце мне паліцыю. - сказаў я аператару. Па тэлефоне адказаў паліцыянт Багамскіх выспаў. - За гаванню гатэля "Парадыз" ёсць камяністая сцяжынка. Вы гэта ведаеце? Ён ведаў гэта. Каля паўгадзіны таму я ўбачыў там полымя. Было падобна, што нейкія хлопчыкі гуляюць з агнём. Я думаю, вам лепей зірнуць туды. Сяржант зразумеў, і я павесіў слухаўку.
  "А цяпер для нас..." Я зноў павярнуўся да Тары. "Мы не павінны сустракацца з Гарам да васьмі гадзін..."
  "Паслухай, Нік". Яна выглядала неспакойнай. "Я думаю, што ў нас ёсць заданне і..." яна запнулася... Я перапыніў яе і працягнуў сваю фразу. - Гэта дае нам час спачатку выканаць даручэнне. Я хацеў бы зазірнуць у гэтае казіно Грэнады.
  Мне здалося, што я ўбачыў расчараванне ў яе вачах.
  Я ўвайшоў у ванную, каб прыняць душ. Яна ўключыла радыё. Я глядзеў на сябе ў люстэрка ў ваннай і дзівіўся, чаму ў мяне да гэтага часу няма ні адзінага сівога воласа. Па радыё круцілі "The One Note Samba" датуль, пакуль музыку не высеклі для "важнага выпуску навін".
  Сенатар Пол Ліндэйл быў мёртвы.
  Цела сенатара знайшлі на парозе яго дома. Верагодна, ён выпаў з акна свайго кабінета на дзясятым паверсе. Канечне, яны думалі, што гэта быў няшчасны выпадак.
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Заўсёды тры гадзіны ночы ў апраметнай цемры казіно. Кожную гадзіну, кожны дзень, у любое надвор'е заўсёды тры гадзіны ночы. Са стомленымі жанчынамі і мужчынамі з паніклымі галовамі, якія схіліліся над сталамі і крычаць "Давай, дарагая", гуляючы ў карты і косці. Гэта амаль аркестравая аранжыроўка. У куце знаходзілася барабанная секцыя, якая адбівала рытм з барабанамі гульнявых аўтаматаў і час ад часу талеркамі выплат: пяцьдзесят шароў па чвэрцях. Прастора становіцца цішэй па меры росту коштаў на забаўкі. Напрыклад, за крэпс-столамі чуваць, як падае кегля, асабліва калі на коне дзесяць тысяч долараў.
  Казіно Грэнады нічым не адрознівалася. Я абмяняў чэк на пяцьдзесят даляраў - Джон Сцюарт дакладна не стаў бы гуляць на больш, таму што адзіны спосаб прайсці праз казіно - гэта перасоўвацца падчас гульні. Я бачыў, як Тара глядзела, як навічкі канчаюць на адным з тых аднарукіх забойцаў, якіх яны набівалі чацвёртакамі. Пасля мы прынюхаліся, але нічога не зразумелі.
  Мы расталіся, каб сачыць за двума найболей верагоднымі момантамі. Тара гуляла ў рулетку з кітайскім круп'е, а я сеў за стол для гульні ў блэкджек, за якім сенатар рабіў свае выйгрышы і пройгрышы.
  У мяне ў першай раздачы дваццаць адзін, як і ў другой. Я паставіў фішкі на трэці раунд, але дылер спыніў мяне. У фішках адсутнічала літара G Грэнады. Ён сказаў мне аднесці іх назад у касу. Гэта былі новыя чыпы, сказаў ён. У іх была гэтая цяжкасць раней у той жа дзень.
  У мяне ўжо былі некаторыя цяжкасці, і ў гэты раз я не рызыкаваў. На гэты раз я быў узброены. Я падышоў да касы. Ён горача папрасіў прабачэння і працягнуў мне іншыя фішкі, якія ласкава сунуў мне ў руку.
  Праз пяць секунд я быў зусім узрушаны.
  Я не ведаю, што яны мне далі, але, мусіць, гэта было трызненне. Калі я расплюшчыў вочы, і нада мной схіліліся два Чэнь-лі з двума бародаўкамі пасярод двух ілбоў. Але калі яны і былі там, то выпарыліся, таму што, калі я нарэшце ачуўся, іх абодвух ужо не было. Як і майго пісталета: Вільгельміна сышла з іншым мужчынам. На гэты раз з кітайцам. Ён сядзеў насупраць мяне ў пакоі і ўсміхаўся мне. Гэта быў маленькі, пракураны, гуканепранікальны пакой, відаць, за кабінетам касіра, які займаўся сваімі справамі і раздаваў фішкі. Акрамя чалавека з маім пісталетам у пакоі было яшчэ чалавек шэсць, і ніхто не смяяўся, акрамя чалавека з маім пісталетам.
  «Вітаем вас на нашым сціплым сходзе. Ён насмешліва пакланіўся галавой. Хэф быў невысокім, добра складзеным мужчынам, апранутым у элегантны шаўковы гарнітур. Дазвольце прадставіцца вам. Мяне клічуць Лін, Лін Цын.
  "Містэр Цын". Я таксама кіўнуў.
  - Містэр Лін, - паправіў ён. Прозвішча заўсёды згадваецца першае.
  Уся гэтая ветлівасць была занадта добрай. Я задавалася пытаннем, ці выкліча ён мяне на дуэль на відэльцах. «Нас засмучае, - працягваў ён, - што нам давялося прасіць вашай прысутнасці на нашым невялікім зборы ў такой, скажам так, рэзкай манеры. Але лічы сябе ганаровым госцем.
  Я агледзеў кола каменных твараў. "Гут, хлопцы, я б ні завошта не прапусціў гэтага".
  Смеючыся, Лін павярнуўся да астатніх. «Містэр Картэр жартуе, - паведаміў ён ім.
  Яны па-ранейшаму не смяяліся.
  «Ну што ж, - паціснуў ён плячыма, - як бачыце, мае спадарожнікі не любяць жартаў джэнтльменаў паміж сабой. Яны аддаюць перавагу адразу прыступаць да важнейшых спраў. Ён узяў цыгарэту і пастукаў ёю па задняй частцы партабак, аздобленага залатым аніксам. Адзін з яго саўдзельнікаў падскочыў, каб даць прыкурыць. Па пакоі распаўсюдзіўся слабы салодкі водар. - О, як груба з майго боку. Ён працягнуў мне трубку. - Цыгарэту, містэр Картэр?
  Я пакруціў галавой. Я дзівіўся, чаму мяне так хвалюе гэтая глупства пра Джона Сцюарта. Маё імя здавалася самым ахоўным сакрэтам у гэтым горадзе. «Я мяркую, мне не моцна дапамагло б, калі б я сказаў, што вы знайшлі не таго мужчыну і што мяне клічуць Джон Сцюарт?»
  Лін падняў адну брыво. «Прабачце, містэр Картэр.
  Адзін з вашых старых ворагаў - наш стары сябар. Ён убачыў ваша прыбыццё ў аэрапорт і паведаміў пра гэта містэру Бангелу. Ён зручна адкінуўся на спінку крэсла. - І пакуль мы гаворым аб нашым былым працадаўцы, - ён затрымаўся на цыгарэце. - Я так разумею, вы чулі пра яго ранні скон?
  Так, трагічна, сказаў я. "Каб быць забраным вось так у росквіце юнацтва".
  Правільна. Усмешка вярнулася. «Але, магчыма, недарэчная трагедыя. Ці бачыце, некаторыя з нас былі не згодны з тым, як містэр Бэнгель вёў справы, і зараз, калі я ўступіў у валоданне, гэтыя рознагалоссі знікнуць. Ён звярнуўся да астатніх, "будучы па-за гэтым светам".
  Цяпер яны засмяяліся. З'явілася яшчэ некалькі цыгарэт і запалілася. Я пачаў уяўляць прыроду іх спраў. Салодкі пах поспеху напоўніў пакой.
  - А цяпер, містэр Картэр, мы гатовы зрабіць вам прапанову. Не тое, каб мы павінны. Але і ваша неадкладная смерць без нашых пошукаў не прынясе нам ніякай карысці.
  Мяне ўразіла, што Бангель не заўважыў гэтай перавагі. Я знайшоў гэтую супярэчнасць даволі дзіўным.
  Я спытаў. - Што гэта за перавага?
  Пяць працэнтаў. Пяць працэнтаў ад прыбытку. Гэта добрая прапанова. Але не чакайце мільёнаў. Рознічны кошт гераіну нашмат вышэйшы, чым кошт, які мы атрымліваем за яго».
  'І астатняе?' Я паглядзеў на яго партабак. 'Трава. Хэш?
  - Вядома, пяць працэнтаў ад агульнай сумы. Ён зноў усміхнуўся. А іншае, як вы кажаце, дробязь... Гэта ў нас просяць опіум.
  "Вы прывозьце яго сюды, у Насаў, і самі перапраўляеце кантрабандай у Злучаныя Штаты". Я зрабіў гэта як заяву; не як пытанне.
  Ён кіўнуў. Але вы, канешне, ужо гэта ведаеце. Інакш вы з містэрам Бангелем, - ён сумеўся, - не сталі б спрачацца.
  Апошняе зацвярджэнне мяне ўразіла. Ён прапанаваў мне пагадненне, як калі б я быў агентам па барацьбе з наркотыкамі і як быццам Бангель меў справу толькі з наркотыкамі. Ну, можа, гэта было так. Можа быць, гэты Чэн-лі быў проста членам наркасіндыката. Можа быць, ён проста быў настолькі абдоўбаны, што яму давялося дапамагчы сенатару ЗША. Магчыма, усё гэта было адным вялікім шалёным супадзеннем. Ці, можа быць, Лін хацеў, каб я так думаў.
  Я бачу, вы вагаецеся, містэр Картэр. Магчыма, вы захочаце параіцца з кім-небудзь, перш чым прымаць канчатковае рашэнне. у-у! Ён кіўнуў мужчыну, які сядзеў каля дзвярэй.
  Чу ўстаў і адчыніў дзверы.
  Тара.
  Яе запясці былі звязаныя разам, сукенка была разарваная, а валасы распусціліся падчас барацьбы. Валасы, якія я бачыў, як яна акуратна абклала і закалола перад ад'ездам. Глыбока няшчасная яна паглядзела на мяне, толькі на мяне.
  'Прабачце.'
  Двое мужчын трымалі яе. Па адным з кожнага боку. Абодва мелі пісталеты-кулямёты Сцяна; кароткія, лёгкія брытанскія прылады, якія могуць зрабіць 500 стрэлаў у хвіліну. Інстынктыўна я падышоў да яе. Яны адпусцілі яе і паднялі зброю, калі Чу і яшчэ адзін мужчына падышлі, каб схапіць мяне. Яны толькі што зрабілі памылку. Напэўна, яны перасталі мяне абшукваць, калі знайшлі пісталет.
  Кароткім рухам я перанёс штылет на далонь так, каб тырчэла толькі вастрыё. Чу першым дабраўся да мяне, і я ўсадзіў свой кінжал яму ў сэрца. Яго рот адкрыўся, і ён памёр ад нечаканасці. Гэта адбылося так хутка - і так без бачнай прычыны, - што астатнія на імгненне страцілі пільнасць. Момант, які я скарыстаў.
  Я пайшоў да Лін Цзіна.
  Адным узмахам левай рукі я паставіў яго перад сабой, а затым заціснуў у жалезнай хватцы, прыціснуўшы штылет да яго горла.
  Два героі-аўтаматчыкі замерлі на месцы. Астатнія, збітыя з панталыку, засталіся на месцы. Я мог бы выкарыстоўваць Ліна як закладніка, каб выцягнуць Тару і сябе адсюль. Але я не хацеў гэтага такім чынам.
  - Развяжы яе, - загадаў я.
  Нейкае імгненне ніхто не рухаўся. Толькі я. Я падштурхнуў Ліна наперад сябе, пакуль мы не падышлі да аднаго з ахоўнікаў Тары. Вастрынёй ляза я прымусіў Ліня падняць падбародак, і яго горла, агалілася. - Ма - развяжы яе, - выціснуў ён. Ахоўнік апусціў зброю і зрабіў, як яму сказалі.
  Я загадаў Тары. - Прэч адсюль.
  'Але. Нік. †
  'Давай!'
  Яна падышла да дзвярэй. Я прымусіў Ліна задыхнуцца і штурхнуў яго да ахоўнікаў, якія ў жаху падаліся назад, калі я схапіў у аднаго пісталет-аўтамат і пачаў страляць. Спачатку я патрапіў у іншага стрэлка, а потым гэта было дзіцячай забавай.
  Праз дзесяць секунд усё было скончана.
  Я кінуў пісталет-аўтамат і падабраў Вільгельміну. На століку ў куце я заўважыў маленькую адчыненую скрынку фішак. Я асцярожна ўзяў адну з іх у руку і агледзеў. Дзесьці збоку тырчала вельмі маленькая іголка, міліметры два даўжынёй. Я зламаў чып напалову. Выйшла бледна-жоўтая вадкасць. Якія адключаюць кроплі. Фішкі, якія яны выкарыстоўвалі супраць мяне. Я зачыніў каробку накрыўкай і сунуў яе ў кішэню. Хто ведае. Калі гульня пайшла супраць вас, магчыма, яны маглі б спатрэбіцца. Я правёў рукой па валасах, паправіў гальштук і назаўжды зачыніў дзверы за распаўся саюзам кітайцаў Насаў.
  Я паглядзеў на гадзіннік. Мы спазніліся на дваццаць хвілін. Да таго часу, як мы дабраліся да кафэ "Марцінік", Гара ўжо не было.
  Але зараз я сапраўды чакаў гэтага.
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  Я падкінуў Тару да гатэля і пайшоў шукаць Гара. Ён спыніўся ў невялікім гатэлі недалёка ад узбярэжжа. Калі я дабраўся туды, там было шмат паліцыянтаў; Хуткая дапамога, якая ўключыла сігнал, падказала мне, што я магу спазніцца. Аказалася, што я якраз своечасова.
  Доктар паглядзеў на мяне і безнадзейна паціснуў плячыма. - У яго засталося ўсяго некалькі хвілін. Я мала што магу з гэтым зрабіць.
  Я прысеў на кукішкі побач з Гарам. - Заўтра ўвечары, - прашаптаў ён.
  Я кіўнуў. Я ведаю. Уцёкі Чэнь-лі. Я чуў, як мой гадзіннік адлічвае яго жыццё. Ці гэта было маё сэрца? 'Што небудзь яшчэ?'
  'Ён сказаў. - "Я пакінуў табе паведамленне. Скажы Тары..."
  Вось яно што. Гар і я, магчыма, працавалі разам над пяццю ці шасцю заданнямі. Ён быў прафесіяналам, настолькі добрым, наколькі вы маглі б пажадаць. Я думаў, што ён заўсёды будзе побач. Вось вось што ты атрымліваеш са смерцю. Ты застаешся несмяротным да апошняй секунды.
  Я вярнуўся да сваёй машынеi i памчаўся, быццам хуткасць паскорыла мой канцэптуальны свет. Але гэта было ня так. Насамрэч, чым больш я даведваўся пра гэты выпадак, тым менш я яго разумеў. Тры аднолькавыя кітайцы. Тры мёртвых сенатара прама зараз. Казіно. Выратаванне ад смерці. І Лао Цзэн, які быў недзе ў Індакітаі. Гэта не супала і не сыходзілася. Фонам для ўсяго гэтага быў КАН, а КАН быў атрадам забойцаў. І калі б сезон палявання на сенатараў адкрыўся, трое ўжо былі забітыя, а дзевяноста сем усё яшчэ былі жывыя. Пры тым тэмпе, які яны мелі зараз, хутка яны разбурылі ўсю амерыканскую сістэму кіравання. Я мусіў даведацца, што яны задумалі, каб апярэдзіць іх і прадухіліць гэта. Ён пакінуў паведамленне для мяне. Ці гэта прызначалася мне? Ён сказаў: «Скажы Тары Тары Бенет. ID = AX-20. Тара Бенет, вучоная жанчына.
  Раптам я раззлаваўся.
  Тара ведала нешта, чаго не ведаў я. Напрыклад, яна ведала, чаму яна была са мной. І не з-за сутаанскага дыялекту. Калі яна сказала мне ў тым бары, што я такі чортаў геній, яна ведала, што ў яе хопіць мазгоў на гэтую працу, а што да мяне... «Мышцы, — сказала яна, — гэта папярэдняя ўмова ў гэтай задачы. Раптам я зразумеў класічную жаночую крыўду, AX хацеў мяне прыцягнуць толькі з-за маіх сіл.
  Што ж, сёння ўвечары гэта можа змяніцца. У нас з Тарай была б добрая і вельмі доўгая размова. Падабалася ёй гэта ці не. І яна сказала б мне праўду.
  
  
  Яна ляжала на ложку, і святло было выключана. 'Не трэба.' - сказала яна, калі я пацягнуўся, каб уключыць святло. Я ўключыў святло. На яе шчацэ надзьмуўся невялікі фіялетавы рубец памерам з чацвяртак. Яна падняла пальцы, каб прыкрыць яго. Ці то ад болю, ці то з ганарыстасці. Яна зноў выглядала маленькай і бездапаможнай.
  Я сказаў: - "Гар мёртвы". «...і я думаю, што прыйшоў час расказаць мне, за што ён памёр».
  Гар? О не.' Яна павярнула галаву, і слёзы навярнуліся на яе зялёныя вочы. Я амаль чакаў, што слёзы будуць зялёныя.
  "Што ён рабіў?"
  Яна зноў паглядзела ў мой бок. - Не ведаю, Нік. Права... я сапраўды не ведаю.
  - Скажы, давай, мілая. Вы не першая непаслухмяная жанчына, якую я дапытваю, і калі вы часам думаеце, што я аддам вам перавагу...
  - О, Нік. Слёзы зараз ліліся ў поўную сілу. Яна выпрасталася і уткнулася тварам мне ў грудзі. Я не адказаў.
  Яна ўзяла сябе ў рукі, села і сказала, усхліпваючы: «Мне сказалі не казаць. Мне не загадана табе гаварыць, - паправіла яна сябе.
  Я не без пяшчоты прыклаў палец да рубца на яе шчацэ. "Тады скажам так, што я выб'ю гэта з цябе".
  "Ты ніколі гэтага не зробіш".
  Я паглядзеў на яе. "У нас ёсць іншыя спосабы". Я сказаў. Знакамітая сыроватка праўды Картэра, напрыклад.
  - І гэта? яна спытала.
  – І гэта… – сказаў я. Я ўзяў яе на рукі і доўга і павольна цалаваў. - Яшчэ, - сказала яна. Я даў ёй болей. - Добра, - сказала яна з уздыхам. 'Ты перамог. Амерыканцы высадзяцца на ўзбярэжжа Нармандыі.
  Я ўзмацніў хватку. - Das weissen wier, - сказаў я. Я адчуваў яе грудзі. "А што яшчэ, фройляйн?"
  Яна пачала смяяцца і сцяла губу. «Бомба ўпадзе на Сірахіму».
  Я паклаў руку за вуха. — На Сірахіму?
  «На Хірасіму». Цяпер мы абодва смяяліся.
  "Вельмі цікава", - сказаў я, развязваючы яе халат, магчыма, на самых лепшых грудзях ва ўсім заходнім паўшар'і. Ці, магчыма, найлепшыя паўшар'і захаду. «О, дзяўчынка, дзяўчынка. Ты сапраўды цудоўная. Я зноў зачыніў халат. - Такім чынам, давай зараз пагаворым.
  "Думаю, мне больш падабаецца актыўная частка".
  Я ўсміхнулася. - Я ведаю, - сказаў я. - Але менавіта так я даведаюся праўду. Ніякага сэксу, пакуль ты не раскажаш. Мой метад катавання - сэксуальная незадаволенасць». я расшпіліў гальштук'
  - Папярэджваю, праз гадзіну ты будзеш у шаленстве.
  Яна паглядзела на мяне і крыху нервова хіхікнула. - Звер, - сказала яна. 'О не. Салодкія словы табе не дапамогуць. Я адкінуўся назад і скрыжаваў рукі. - Я зраблю табе сумленную прапанову. Калі ты не дасі мне тое, што я хачу, я не дам табе тое, што ты хочаш».
  Яна нахмурылася. "Ніякіх нецэнзурных выразаў", - сказала яна.
  «Ах! Гэта частка плана. Калі ты не будзеш казаць хутка, я буду абражаць цябе да ўпаду.
  "Сур'ёзна, Нік. У мяне ёсць загад...
  'Сур'ёзна. Тара. Мне на гэта пляваць. Я паглядзеў ёй проста ў вочы. «Па-першае, я не люблю рызыкаваць сваёй шыяй, калі не ведаю ўсіх рызык. Па-другое, мне не падабаецца ідэя, што мне не давяраюць. Я ніколі не бачыў, каб Хоук нешта ўтойваў ад мяне.
  - Справа, вядома, не ў тым, што ён табе не давярае. Калі і ёсць тыя каму ён не давярае, дык гэта мне. Ці, прынамсі, маёй тэорыі, я маю на ўвазе. Ён сказаў, што ты можаш спыніцца, калі я скажу табе. Вы можаце падумаць, што ўвесь AX сышоў з розуму».
  «З Гарам і трыма сенатарамі ў труне, вельмі малаверагодна, што я пайду. Так што працягвайце. Што гэта за тэорыя ў цябе?
  Яна глыбока ўздыхнула. "Вы калі-небудзь чулі аб аднаклетачнай культуры?"
  'М-м-м. Біялогія... генетыка. Нешта такое?'
  - Што ж, ты набліжаешся. Гэта новы спосаб размнажэння».
  - Што не так са старым?
  - Паслухайце, - сказала яна. - Я парушаю свае загады, каб паведаміць вам гэта. Так што ты мусіш быць сур'ёзным і слухаць».
  - Я слухаю, - сказаў я.
  "Дзякуючы працэсу, які яны называюць перасадкай адной клеткі, можна праз ядро клеткі з спелага цела - з любой клеткі з любой часткі гэтага цела - стварыць новы арганізм, які генетычна ідэнтычны".
  Я паглядзеў на яе з усмешкай. 'Паўтары.'
  «Яны маглі б выняць клетку з майго падстрыжанага пазногця, змясціць яе ў патрэбнае хімічнае асяроддзе, і ў выніку нарадзілася б дзяўчынка, якая ва ўсіх дэталях выглядала б сапраўды гэтак жа, як я».
  - А такое бывае? - Я не паверыў нічому з гэтага.
  'Ага. Гэта не сакрэт. Калі быць дакладным, у Time быў артыкул пра гэта ў 1971 годзе. Пакуль гэта было зроблена толькі з жабамі. Прынамсі... наколькі нам вядома. Але Кітай нашмат апярэджвае нас у шматлікіх рэчах».
  'Пачакайце хвіліну. Вы хочаце сказаць, што Чэн-лі і Чарлз Брайс -клоны, уцёкі адной расліны?
  Яна сарамліва кіўнула. - Я ж казала, што табе гэта не спадабаецца, - сказала яна.
  'Я не разумею. Я маю на ўвазе... чаму? Я маю ў выглядзе, нават калі гэта магчыма, гэта ўсё роўна не мае сэнсу.
  'Слухаць. Нават у гэтай краіне былі навучальныя групы. Мы спрабавалі высветліць, якіх людзей варта аднаклетачна размножваць. І адна з прычын, па якой мы не праводзілі ніякіх эксперыментаў у гэтым напрамку, заключаецца ў адказе на гэтае пытанне: самых горшых людзей. Гітлераў. Людзей з маніяй велічы. Такіх людзей, як Лао Цзэн, напрыклад. Забойца першага класа.
  "Добра, дапусцім, Лао Цзэна размножылі ..." Я пакруціў галавой. Паверыць у такую суперфантазію было няпроста. «Што яны ад гэтага выйграюць? Акрамя эгаізму. І якое гэта мае дачыненне да КАН і гэтых сенатарам? Якое дачыненне гэта мае да ўсёй гэтай сітуацыі з Насаў?
  Яна пахітала галавой. 'Я не ведаю. Я абсалютна нічога пра гэта ня ведаю. Усё, што я ведаю, гэта тое, што гэтыя копіі забойцаў першага класа вырастуць у забойцаў першага класа. Яны будуць выглядаць і думаць - і забіваць - як арыгінал. І мая тэорыя складаецца ў тым, што КАН узяў матэрыял Лао Цзэна, каб стварыць атрад чыстакроўных забойцаў».
  'Вы ведаеце пра гэта...'
  'Якая лухта...?'
  - Прабач, што спытаў цябе пра гэта.
  Яна ўважліва мяне вывучала. - Ты думаеш, я вар'ятка?
  - Вядома, я думаю, што ты вар'ятка. Але і я таксама. Здаровыя мужчыны зараз ляжаць у ложку, задаючыся пытаннем, як пазбавіцца ад пустазелля ў сваім садзе. А нармальныя жанчыны зараз пакуюць ім ланчы. Вы павінны быць вар'ятам, каб працаваць у AX».
  - Гэта мая тэорыя, - сказала яна.
  "Гэта вар'яцтва, але гэта не значыць, што гэта не можа быць праўдай".
  Яна ўздыхнула з палёгкай. "Дзякуй, Нік". Затым яна ўсміхнулася. 'Скажы-ка...'
  Так.'
  Яна прыбрала валасы з ілба. - Ты калі-небудзь сустракаў звычайных жанчын?
  'Не.' Я сказаў. "Яны не ў маім гусце".
  - Які ў цябе тып?
  Брунэткі, - сказаў я. Яна выглядала пакрыўджанай. «Нізенькія, тоўстыя і вельмі дурныя. Хоць, - дадаў я, - я адкрыты да ўсяго.
  "Як адкрыты?" - Спытала яна, расшпільваючы маю кашулю.
  - Вельмі адкрыты, - сказаў я, здымаючы яе халат. - Выдатна, - сказала яна. І гэта быў канец нашай размовы.
  
  
  Я хачу сказаць вам, што я ведаў некалькі жанчын. І я думаў, што ведаю лепшае. Але я хачу сказаць вам, што я быў няправы. Тара была нечым іншым. Вельмі іншая. І моцна адрознівалася ад гэтага. Мне здаецца, што кожны раз, калі які-небудзь батанік спрабуе расказаць нешта падобнае ў кнізе, гэта гучыць як верх нуды. Яна заўсёды «ўздымаецца», яна «выкручваецца», ён «пранізвае» яе, і яна заўсёды «ўзрываецца». Заўсёды нешта падобнае гучыць як стэнаграма барцоўскага паядынку.
  Тара была іншай, і мне не хапае слоў для гэтага. Яна прымусіла мяне адчуць, быццам я вынайшаў яе цела, і яно ажыло ўпершыню і толькі для мяне. Яна была адкрыта і нявінная, яна была гарачая як масла і ціхамірная. Яна была дзяўчынай, а таксама жанчынай. Яна была пытаннем і адказам. Яна была Тарай. І яна была маёй. Я таксама быў іншым.
  Я паглядзеў на яе. У яе вачах былі слёзы. "Аб Божа." Яна пацалавала мяне ў плячо. 'Дзякуй. Дзякуй.'
  Я дазволіў сваёй руцэ гуляць скрозь чырвонае воблака. Я б лічыў сябе фермерскім пеўнем, калі б сказаў: нічога, пачуццё ўзаемна. Таму я проста заткнуўся і зноў пацалаваў яе.
  Мы былі так блізка адзін да аднаго, калі мы пачулі стук у дзверы. Я ўстаў з ложка. Калі б гэта была дзяўчына на ноч, яна б увайшла, каб мы не адказалі. Але зноў жа, магчыма, гэта была не дзяўчына.
  Я абгарнуў ручнік вакол таліі, узяў пісталет і пайшоў да дзвярэй. Я прыадчыніў яе.
  Гэта было абслугоўванне нумароў. На цялежцы была шырокая, драйвовая вечарынка; у камплекце з шампанскім у сярэбраным кулеры.
  Я стаяў там, гледзячы на яго і цяжка ўздыхаючы, раптам вельмі прагаладаўся. «Хацеў бы я гэта замовіць, - сказаў я афіцыянту, - але, здаецца, вы памыліліся нумарам».
  Ён спытаў. - Містэр Сцюарт?
  'Так. Я Сцюарт.
  - Містэр Гарсан Кантар замовіў гэта для вас. Да паўночы, сказаў ён. Сюрпрыз.'
  - Добра, - сказаў я, калі афіцыянт зноў пайшоў. Паведамленне Гара знаходзіцца дзесьці пасярэдзіне пачастунка.
  - Ты маеш на ўвазе, як фасолю ў пірагу на Вадохрышча?
  Я паняцця не маю, што я маю на ўвазе, але Гар сказаў мне, што пакінуў паведамленне, і гэтая ежа - усё, што ён пакінуў нам, так што…» Я агледзеў стол у пошуках чагосьці характэрнага. Нейкая паперка. Гэта было з шампанскім. Канверт, унутры толькі візітоўка з надпісам "З найлепшымі пажаданнямі загалоўнымі літарамі. Гар таксама напісаў нешта, што павінна было быць кодам.
  
  
  М-1 х4 +?
  
  
  - Які жах, - сказаў я. «Гэта трызненне». Я зноў вывучыў яго пасланне: "Можа, гэта формула". Я даў картку Тары: "Вось. Ты вучоны ў сям'і".
  Тара вярнула яго мне і паціснула плячыма. - Гэта не тая формула, якую я ведаю. М мінус 1, памножыць на 4 плюс нешта». Яна пахітала галавой. - Ты маеш рацыю, гэта трызненне.
  Я зноў глянуў на карту. Гэй пачакай. Я зразумеў.' Раптам усё гэта набыло сэнс. 'Вы ведаеце, што гэта значыць? Гэта значыць, што ты меў рацыю.
  Яна паглядзела на мяне пустым позіркам. - Якім?
  “Наконт тых клонаў. Глядзі.' Я зноў паказаў ёй картку. «Гэта не М мінус 1. Гэта паласа М 1. Ml. Кодавы назоў Лао Цзэн. А Ml x 4 роўна Ml, памножанаму на 4. Ёсць чатыры MI. Чатыры мужчыны, падобныя на Лао Цзэна. Чатыры клоны. Плюс пытальнік. Плюс Бог ведае колькі яшчэ.
  Збітая з панталыку, яна адкінулася на спінку крэсла. "Вы з'яўляецеся сведкам гістарычнага моманту".
  "О, ды добра," сказаў я. «Ты мела рацыю раней».
  Так, - сказала яна. «Але я ніколі раней не шкадавала аб тым, што мела рацыю».
  
  
  Мабыць, гэта была мая дзясятая цыгарэта. Так што гэта было зашмат. Я кінуў недакурак праз парэнчы балкона і назіраў, як ён пікіруе, як адважны маленькі бамбавік. "Мы жывем з гонарам і падаем, як гнілыя грушы". Вецер падняўся з цёмнай гавані; рыбацкія лодкі на якарах нервова гойдаліся на хвалях, як нецярплівыя дзеці, якія прачнуліся раней за бацькоў і цяпер з нецярпеннем чакаюць новага дня. Я не мог спаць. Я пачакаў, пакуль Тара задрамле, потым наліў сабе крыху шампанскага і выйшаў на балкон. Тысячы зорак і белы месяц віселі над светам простай вады і пляжу. На імгненне мне захацелася забыць той іншы свет, з яго цвёрдымі лініямі і крывава-чырвоны. Гэты свет забойстваў і смерцяў, дзе спачатку страляюць, а потым задаюць пытанні.
  Але ў мяне было шмат пытанняў, каб задаць іх сабе. І зараз адказы нельга было адкласці на потым. Чэн-лі быў адным з такіх клонаў. Ён забіў сенатара. Цяпер нехта планаваў вызваліць Чэнь-лі з турмы сёння ўвечары. Але хто быў гэты "нехта"? І калі гэта было "сёння"? Гэтым "кімсьці" маглі быць дванаццаць чалавек з ручнымі гранатамі або адзін чалавек з добрым планам. А сёння - самае доўгае слова. Яно доўжыцца ад заходу да наступнага світанку. Было нешта яшчэ. Лін Цын сказаў, што на мяне паказаў "стары вораг". Які стары вораг? У мяне была тысяча ворагаў. І калі б ён усё яшчэ быў на востраве, ён мог бы проста перайсці мне дарогу. Нейкім чынам я мусіў знайсці адказы. А да гэтага "сёння ўвечары".
  Я павярнуўся і паглядзеў унутр, на спячую там Тару. Месяц адбіваўся ў шкле дзвярэй; гэта выглядала так, як быццам яна была падвешана ў паветры на блакітным ложы з месяцам як начнікам. Я зноў адвёў позірк. Таксама было нешта падобнае. У мяне ўсё яшчэ была Тара, аб якой трэба было турбавацца і абараняць. Яна была агентам і старшым навуковым супрацоўнікам, але ёй патрэбна была мая абарона. Яшчэ адна прычына, па якой я не мог заснуць. Гэта было б немагчыма, калі б у мяне не было плана, напрыклад, з чаго пачаць, каб адсачыць усе гэтыя "чаму".
  Я пачаў свае пошукі. У скрыні пісьмовага стала я знайшоў тое, што хацеў. Гэтыя кітчавыя ўлёткі, якія яны пакідаюць для турыстаў. «Вяселле ў Насаў». "Дзе ўсё гэта адбываецца?"
  "Дзе ўсё гэта адбываецца?" была карта выспы. Я ўзяў яе, каб разгледзець бліжэй. Я знайшоў турму. Добра. Калі б я хацеў, каб вязень уцёк, куды б я яго адвёў? Я хацеў бы выбрацца з вострава. Так што я б паехаў на ўзбярэжжа. Невялікі самалёт мог бы выкарыстоўваць пляж як узлётна-пасадачную паласу. Ці я б выкарыстаў лодку. Прыватны карабель, прыватная і прывілеяваная яхта. Я прасачыў шляхі ад турмы да мора. Мора было шмат, дарог было шмат. Я ўявіў сабе ўсю выспу.
  Калі я зноў падняў погляд, выгляд змяніўся. Сонца выскачыла з-за лініі Зямлі, і неба накрыла Маці-Зямлю знаёмым ружовым покрывам. Рыбакі выйшлі са сваіх дамоў на Бэй-стрыт і накіраваліся да сваіх караблёў, прышвартаваных ля пірса. Жанчыны адкрылі свае прылаўкі на рынку з вясёлымі саламянымі капелюшамі і нясмачнымі сумкамі з марскімі ракавінамі. Калі б я быў Джонам Сцюартам, мы б маглі прайсціся па гэтым рынку і пакатацца на водных лыжах па моры, а затым паабедаць у горадзе свежапайманым марскім акунем. Калі б я быў Джонам Сцюартам, я б не ведаў зараз аб маючых адбыцца ўцёках Чэнь-лі, а калі б ведаў, то папярэдзіў бы паліцыю, каб прадухіліць гэта. - Але Нік Картэр дапаможа Чэн-лі збегчы.
  Забойца быў усяго толькі вінцікам ва ўсёй машыне, а я шукаў усю гэтую машыну; шукаў тое месца, дзе яны серыйна вырабляюць клонаў. І калі павязе, Чэн-лі прывядзе мяне туды. Калі б я толькі мог прымусіць яго збегчы. Усім, акрамя мяне.
  Было шэсць гадзін раніцы, і зараз у мяне быў нейкі план. Цяпер я мог заснуць.
  
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Правіла першае: ведай свайго ворага.
  Я звярнуў з Інтэрфілд-роўд і накіраваўся ў бок аэрапорта. Мой стары вораг, прынамсі, па словах Лін Цзін, бачыў, як я прыбыў у аэрапорт. Магчыма, аэрапорт мог бы даць мне зачэпку. Што ж, гэта была дзікая здагадка, але паспрабаваць каштавала.
  Я паглядзеў на твары за прылаўкам. Мытня. Інфармацыя. Пракат машын Герц. Браніраванне. Ніводзін з іх нічога мне не нагадаў. Я пайшоў у газетны кіёск і купіў газету. Каб было чым заняцца, пакуль я думаў аб тым, што рабіць. У ім не было нічога пра казіно Грэнады. Іншаземцы. Але не так ужо і дзіўна. Верагодна, яны не хацелі палохаць турыстаў. Ці, можа, копы проста не ведалі пра гэта. Можа, нехта яшчэ прыйшоў раней і прыбраў гэтую бязладзіцу. Нехта яшчэ з гэтага гандлю наркотыкамі.
  Ці нехта з іншых. Я праверыў спіс загінуўшых. Бангель памёр у ложку. Нядбайнасць з цыгарэтай. Яго маці, якая жыла ў Кенсінгтан, перажыла яго. Нічога, акрамя добрага аб мёртвых. De mortuis nil nisi bonum. Я агледзеў наваколле з-за газеты. У цені не хаваліся старыя ворагі.
  Была яшчэ адна рэч, якую я мог зрабіць. Сімпатычная англічанка з BOAC праверыла для мяне спіс пасажыраў на вечар панядзелка. У панядзелак увечары мы прыбылі з Нью-Ёрка ў 7:30 раніцы. "Пан-Ам" вылецеў у Маямі ў сем, а брытанскі самалёт з Лондана прыбыў у восем - не, без чвэрці восем. Было крыху рана. Лондан. Я думаў над гэтым нейкі час. Чарльз Акун быў ворагам з Лондана. Але не, яны дасталі яго, калі здзейснілі налёт на яго лабараторыю. Восем! Вінаў Па! Гэта мог быць ён. Карла, пасыльны, сказаў, што чалавек, які заплаціў яму, быў вялікі кітайец. Вінг Па быў пяці футаў ростам, агент КАН, які базуецца ў Лондане. І малаверагодна, што ён забыўся, што калі-небудзь сустракаўся са мною. Нагадаю, што зараз у яго была трохпалая рука.
  'Дарагая.' Я ўсміхнулася дзяўчыне за стойкай. «Ці можаце вы сказаць мне, ці быў містэр Вінг Па тым рэйсам у панядзелак з Лондана?»
  "О, мне вельмі шкада". Яна нават выглядала вельмі сумнай. - Але баюся, мне не дазволена даваць вам гэтую інфармацыю.
  - Я ведаю, што ты не можаш, - сказаў я.
  Я паглядзеў ёй проста ў вочы. Погляд нумар два: ледзь кантраляваны, кіпячая запал.
  Яна дала мне інфармацыю. Він Па сапраўды быў у гэтым спісе пасажыраў. Ён быў не самотны ў гэтым рэйсе. Яго спадарожніка звалі Хунг Ло.
  - Калі вам цікава, - паслужліва дадала яна, - яны забраніравалі рэйс назад у Лондан на дзесяць гадзін вечара.
  Я быў гэтым зацікаўлены.
  Рызыкнуўшы, я патэлефанаваў у гатэль «Грэнада». Містэр Він По быў зарэгістраваны з імі. Мая азартная гульня пачала акупляцца. Але, з іншага боку, нехта Хунг Ло. Вы таксама не можаце ўвесь час проста выйграць.
  Я вярнуўся ў гатэль і знайшоў Карла, нашага агульнага сябра. Ён бы пазнаў Віна. Я сказаў яму тое, што я хацеў ведаць, і сказаў яму, колькі я заплачу за гэта. Мы прыйшлі да пагаднення.
  Я сказаў Тары, чаго чакаць. Яна падумала, што гэта будзе весела.
  Я пацалаваў яе на развітанне і вярнуўся да машыны.
  
  
  Правіла другое: ісці ў турму. Ідзіце проста ў турму.
  Але па дарозе я спыніўся ў "Трубкі свету", ангельскага вытворцы цыгар у Насаў. У іх быў у наяўнасці мой пачварны брэнд з залатым муштуком. Я загадаў даслаць у гасцініцу пару пачкаў і ўзяў з сабой некалькі пакаванняў для неадкладнага выкарыстання.
  Я пайшоў у бар на Бэйстрыт і з'еў бутэрброд і піва. Пасля яшчэ адзін. І яшчэ адзін. І бурбон, каб разагрэцца. Калі я сыходзіў, я быў п'яны і спатыкаўся. Я паспрачаўся з бармэнам з-за рахунку. Сутнасць у тым, што ён меў рацыю ў рэшце рэшт. Я выйшаў у бурным, шумным настроі, вярнуўся ў машыну і паехаў. Я павярнуў не ў той бок на вуліцу з аднабаковым рухам і пасігналіў сустрэчным машынам. Мне вельмі спадабаўся гук гэтага рога. Я пачаў сігналіць: "Гэта-пачатак-мы-працягваем-бітву".
  Гэты паліцыянт з'явіўся на Парламент-стрыт. У мяне не было з сабой дакументаў. Ён быў вельмі мілы. Ён хацеў адвезці мяне назад у мой гатэль. Прабач і забудзься. Ён хацеў, каб я выспаўся.
  Я ўдарыў яго па падбародку. Таксама добры спосаб патрапіць у турму.
  Турма Насаў была не такой ужо дрэннай, як звычайна. Гэта быў нязграбны, двухпавярховы каменны будынак на заходнім баку вострава. Мясцовыя жыхары называюць яго "гасцініцай", таму што так яно выглядае. Яна можа прапанаваць шмат прыродных прыгажосцяў. Акуратна падстрыжаныя газоны і вузкія сады. Кліентура ў асноўным складаецца з людзей, якія адсыпаюцца ад ап'янення на адну ноч, выпадковых злодзеяў і зрэдку мясцовых "крымінальных маньякаў". Да гэтага часу расавыя беспарадкі не выліваліся ў гвалтоўныя злачынствы. Такім чынам, людзі тыпу Чэнь-лі ніякім чынам не ўлічваліся, калі яны ўстанаўлівалі сваю сістэму бяспекі. Але яны далі яму самае лепшае, што ў іх было. Перад яго камерай стаяў ахоўнік.
  Я быў вельмі п'яны. Яны сказалі, што я маю права на адзін тэлефонны званок. Я сказаў ім, што хачу патэлефанаваць Святому Пятру. Яны сказалі, што я быў вельмі п'яны.
  Мяне павялі наверх. Акрамя Чэн-лі, было толькі два іншых зняволеных. Мяне пасадзілі ў адну камеру з тымі двума хлопцамі.
  Адзін з іх спаў, відаць, быўшы п'яным.
  Іншы выглядаў як чалавек, з якім не хацелася б апынуцца зачыненым у адной камеры. Ён быў буйнога памеру, моцнага целаскладу, са шнарамі ад колатых ран, з-за якіх яго сінявата-чорны твар быў падобны на коўдру.
  Ён нешта разважаў, калі я ўвайшоў.
  Камера Чэн-лі знаходзілася на іншым канцы. Вунь там, у канцы калідора. Калі б ён застаўся злева, я б яго не ўбачыў. Мой першы погляд на клона. Ён быў стрыманы і спакойны.
  Я закурыў цыгарэту і працягнуў пачак буйному сакамерніку. Ён узяў адну, агледзеў яе, памацаў залаты муштук і паднёс да святла. "Такое дзярмо". І ўсміхнуўся.
  Яго клікалі Уілсан Т. Шэрыф, і ён валодаў барам пад назвай «Драўляны нікель», мясцовай установай за межамі горада. Раптам наляцелі копы і знайшлі пад барнай стойкай пачкі гераіну. «Ён быў падкінуты, чувак. Я не настолькі дурны. Ён развёў рукамі. Яны былі чыстымі. "З іншага боку, - пачухаў ён патыліцу, - калі я такі разумны, то чаму я тут?"
  Яны закрылі яго бар, а затым збілі яго. Паводле яго слоў, у Насаў не было вялікай праблемы з наркотыкамі, таму копы проста прыкінуліся, што ён быў верхаводам. Як быццам яны сапраўды набылі вялікага боса. - А тым часам нейкі разумнік іржэ да ўпаду.
  - Так, - сказаў я. "Які кайф".
  Уілсан Т. Шэрыф і я сталі сябрамі. Ён расказаў мне пра сваю жонку і дзяцей і пра жоўты дом, які пабудаваў для сябе. Я спытаў у яго, ці ёсць у яго сур'ёзныя ворагі, і ён засмяяўся. «Ісус, так. Але мае ворагі. Яны хутчэй парэжуць вас на шматкі, чым упрыгожаць такім чынам. Вось што мяне так злуе, чувак. Ніхто з іх нічога з гэтага не атрымае».
  "А ваш бар?"
  Ён падняў плечы. Калі камусьці гэта трэба, ім усё роўна давядзецца гэта купіць. Або ў мяне, або ва ўрада. У любым выпадку, ім усё роўна давядзецца плаціць».
  "Калі толькі яны не хацелі гэтага для нейкай іншай мэты". Я ўжо здагадваўся, хто гэтыя "яны".
  Я даведаўся пра нешта ў гэтай турме. Паліцыянты ўнізе дзяжурылі да дзесяці. Ахоўнік Чэн-лі быў адзіным ахоўнікам наверсе. Яго змянялі кожныя пяць гадзін. Наступны ахоўнік будзе ў чвэрць сёмага. Наглядчыка Брукмана заменіць турэмшчык Крамп.
  Я задаў яму некалькі пытанняў аб Чэн-лі. Наш спячы сукамернік ненадоўга паварушыўся ў сне. Потым ён павярнуўся і пачаў храпці.
  У Чэн-лі быў толькі адзін наведвальнік. «Марак, - падумаў Уілсан. Кашчавы хлопец у спартовым гарнітуры. Чэн-лі называў яго Джоні. Джоні прыходзіў кожны дзень. Апошні раз сёння раніцай. На руцэ ў яго была татуіроўка ў выглядзе вялікага чырвонага матыля. Яе нельга было не заўважыць за кіламетр.
  Адна рэч, якую я засвоіў за гэтыя гады. Рэчы, якія нельга прапусціць у радыусе кіламетра, звычайна навошта-то тамака змяшчаюць.
  Да мяне падышоў сяржант. Я быў ужо вельмі цвярозы. У мяне было шмат згрызотаў сумлення. Я спытаўся, ці магу я патэлефанаваць жонцы.
  
  
  У шэсць гадзін, як і было запланавана, прыбыла Тара. Яна не магла зразумець, як я мог быць такім дурным. Яна сказала ім, што я добры чалавек, добры грамадзянін, добры муж і што я ніколі раней не рабіў нічога такога дзікага. І я б ніколі не зрабіў гэта зноў. Пазней яна сказала мне, што плакала сапраўднымі слязамі.
  Яны знялі абвінавачанні ў абмен на штраф.
  
  
  У дзесяць хвілін сёмага ў маім блоку зазваніў насценны тэлефон. Гвардзеец Брукман пакінуў сваю пасаду і пайшоў па калідоры, каб адказаць яму. 'Так.' Ён паглядзеў у мой бок. 'Так. Я неадкладна адпраўлю яго ўніз.
  Ён павярнуўся спіной да сцяны. - Гэй, - сказаў ён у слухаўку, - я хацеў спытаць цябе ... - Яго голас стаў нізкім і даверлівым. Я спадзяваўся, што ягонае пытанне не зойме занадта шмат часу, таму што гэта можа парушыць мой графік.
  Я паглядзеў на Ўілсана Т. Шэрыфа. Ён мне вельмі спадабаўся. І ён саспеў, каб памерці сёння ўвечары. Быць забітым КАН, таму што быў сведкам. Я не давяраў нашаму маўкліваму спадарожніку па камеры. Ён быў занадта ціхім. І крыху п'яным. Яго пах можна было адчуць за мілю.
  Але якая, чорт вазьмі, мне была справа. Меншае, што я мог зрабіць, гэта абараніць Уілсана. Ён сядзеў на сваім ложку. - Гэта ты, мужык, - сказаў ён. "Ужо можаш ісці дадому".
  - Ты таксама пойдзеш, - сказаў я. 'Вельмі хутка.'
  - Я б не стаў на гэта ставіць.
  - Так. Калі быць сумленным.' - Я памацаў шво курткі: "Смею ставіць усё, што пад ёй". Цяпер, прама зараз.
  Я ўклаў іх яму ў руку. Я ведаў, што фішкі, прынесеныя з казіно, спатрэбяцца.
  Калі турэмшчык Брукман прыйшоў за мной, Уілсан ужо спаў, Брукман падвёў мяне да дзвярэй на лесвіцу. «Добра, Сцюарт. Ты павінен ісці адзін. Я не магу пакінуць гэты паверх.
  - Дзякуй, агент Брукман, - сказаў я.
  «У падножжа лесвіцы проста павярніце налева. Твая жонка чакае там.
  Я кіўнуў з усмешкай. - Сапраўды, - сказаў я. «Я сапраўды хачу падзякаваць вам. Вы былі такія добрыя да мяне. Я працягнуў руку. 'Дай пяць.'
  Ён працягнуў руку.
  Праз пяць секунд ён ужо быў пад ветразямі.
  Я патроіў дозу анестэтыка ў кожным жэтоне. Абодва мужчыны будуць каля пяці, шасці гадзін у адключцы. Гэта павінна быць дастаткова доўга.
  Чэн-лі паглядзеў на мяне і моўчкі кіўнуў. Ён думаў, што ўсё гэта было часткай плана.
  Было чвэрць сёмага. На лесвіцы я сутыкнуўся з наглядчыкам Крампам, зменшчыкам наглядчыка Брукмана. - У Брукмана ёсць для вас паведамленне, - сказаў я.
  'Ой?' Ён спыніўся, збіты з панталыку.
  Я палез у кішэню і выцягнуў складзены ліст паперы. Я цвёрда ўклаў гэта разам з чыпам у яго чакальную руку.
  Я адцягнуў яго спячае цела назад наверх, у турэмны блок.
  Унізе сяржант прапаведаваў мне пра шкоду п'янства.
  Я сказаў сяржанту, што інакш быў бы добры хлопчык. Мы паціснулі адзін аднаму рукі.
  Пісар у прыёмнай пачуў, як сяржант упаў, і ўвайшоў паглядзець, у чым справа. "Ён толькі што перакуліўся". Я сказаў. 'Проста так. Падыдзі і паглядзі. Я схапіў яго за руку, нібы хацеў прыспешыць.
  Паліцэйскі пісьменнік упаў на сяржанта зверху.
  Тара чакала мяне ля стойкі.
  «Я паціснуў рукі ўсім паліцыянтам, якія былі так добрыя да мяне», - сказаў я.
  "Мы сапраўды павінны быць напагатове", - сказала яна, калі мы сыходзілі. - Я маю на ўвазе, што тут цяпер усё так добра спяць.
  Яна пачала напяваць Калыханку Брахмы.
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Тара і я шукалі месца, каб пагаварыць. Мы знайшлі паб недалёка ад турмы. Сапраўдны падроблены антыкварны паб - з пластыкавымі цаглінкамі і драўляным вінілам. Гэтая ўстанова называлася «Het Schelmenhor», і я задаваўся пытаннем, ці быў я сапраўдным нягоднікам.
  Ніякіх цяжкасьцяў з боку турмы я не чакаў. Усе яны праспяць першыя некалькі гадзін. І, як нехта аднойчы сказаў, важны сон да паўночы. Я сумняваўся, што іх сон будзе перарваны. Першая машына ворагаў не будзе там раней за дзесяць гадзін, а паколькі Вінг По забраніраваў білеты на дзесяцігадзінны рэйс у Лондан, уцёкі павінны былі адбыцца да дзесяці гадзін.
  І ўцёкі адбыліся. Я паклапаціўся пра гэта. З іншага боку, я таксама дапамог паліцыі. Прынамсі, я дапамог ім застацца ў жывых. Калі павязе, нікога не застрэляць. Прыяцелі Чэнь-лі пазіралі б на паліцыянтаў і, як я спадзяваўся, не будзілі спячых сабак. Гэта быў мой добры ўчынак у той дзень.
  Я правёў Тару да століка ў куце і замовіў бурбон. Яна замовіла шэры. Мілэдзі засталася лэдзі. - Ёсць навіны ад Карла?
  Яна пачала корпацца ў сумачцы. - Ён тэлефанаваў, - сказала яна. - Я запісала. Яна вынырнула з прыгаршчы недакуркаў, зморшчылася і зноў нырнула. Бязмэтныя пошукі ні да чаго не прывялі. Затым яна метадычна пачала спусташаць торбу, па адной рэчы за раз. Пудраніца. Цыгарэты. Кашалёк. Яна сарамліва паглядзела на мяне. "Калі ты зробіш хаця б адзін каментар з гэтай нагоды, Картэр, табе канец".
  Яна працягнула свой рэйд.
  Я працягнуў пошукі падыходнага каментара.
  Вы ўжо чулі навіны? 'Не, вядома няма.' Стальніца ўжо пачынала нагадваць плошчу Ватэрлоо. «Сенатар Крэнстан». Яна паглядзела ўгору. 'Аўтакатастрофа. Прынамсі, такая афіцыйная заява.
  - Вы атрымалі сапраўдныя звесткі?
  Яна кіўнула. «Калі я патэлефанавала ў Вашынгтон, каб паведаміць пра нашыя высновы, я ўсё зразумела. Сапраўдная прычына ў тым, што самалёт быў пашкоджаны.
  Я пакруціў галавой. Яшчэ адзін дзень, яшчэ адна смерць. І да гэтага часу ў Кан былі ўсе козыры. - Ты шукала паведамленне ад Карла, - нагадаў я ёй. - Я думаю, табе лепш паспяшацца з пошукамі. Яна рылася ў сваёй сумцы... Яна пстрыкнула пальцамі. "Я ўпэўнена, што гэта было." Карла прачасаў усю Грэнаду, як ты яму і сказаў, і калі Вінг По сышоў, Карла пайшоў за ім. У які-небудзь асабняк на ўзбярэжжы, - сказаў ён. У канцы Каскаднай дарогі. Затым павярнуў налева або направа. Ну, прынамсі, ты адмаўляешся там
  Я кінуў на яе самы зласлівы позірк апошніх дзён. "Тара!" Мой голас гучаў рэзка. Яна знайшла паперу. - Павернеш налева, - сказала яна.
  Я паспрабаваў успомніць брашуру гатэля. Карту, якую я вывучаў на балконе пры першых ранішніх промнях. У адпаведнасці з "Дзе ўсё гэта адбываецца?" Каскейд-роўд ішла паралельна Атлантычнаму акіяну, прыкладна за мілі ад пляжу. Паводле «Вяселля ў Насаў», Каскейд-роўд была вядомая як галоўная вуліца мільянераў. «...у якім прадстаўлены адны з самых экстравагантных віл на ўсіх Багамах». У любым выпадку, гэта было добрае прытулак для Чэн-лі. І добрае месца, каб пачаць уцёкі з выспы. Няма сумневаў, што Він По чакаў там Чэн-лі.
  - Дарэчы, - сказала яна. "Ён усё яшчэ там".
  - Хто, - сказаў я, - яшчэ дзе?
  «Він Па ўсё яшчэ на Каскад-роўд. Прынамсі, па ўсёй верагоднасці, ён тамака. Карла сказаў, што яго знялі з рэгістрацыі ў "Грэнадзе". Узяў свой багаж. Падобна, ён збіраўся там асталявацца.
  Тамака гэта павінна было быць. На шчасце, Карла сачыў за Вінга. Але шанец, што гэта акупіцца, быў невялікі. Карла мог быць падкуплены. Тое, што мне павезла, прымушае мяне нервавацца. Гэта нагадвае мне, як шмат у нашым жыцці і лёсе ўтоена ва ўлонні капрызаў іранічных багоў. - Выпі, - сказаў я. "Нам пара на працу".
  - На Каскейд-роўд? Яна выглядала нецярплівай.
  - Збольшага, - сказаў я.
  - Што ты маеш на ўвазе пад «часткова»?
  - Я маю на ўвазе, што я тая частка, якая ідзе на Каскейд-роўд. Ты іншая частка, якая вяртаецца ў гатэль.
  Яна скрывіла твар. "Ты заўсёды атрымліваеш усё самае цікавае". Якая забава.
  У мяне ёсць прадчуванне. - Я хачу, каб ты сабрала рэчы і з'ехала з гатэля.
  Я запісаў адрас і дадаў паведамленне, якое дасць ёй доступ. Я працягнуў ёй паперу. "Мы сустрэнемся там зноў".
  Яна пазбягала майго погляду. - А калі... і калі ты не прыйдзеш?
  Я праігнараваў яе намер. «Калі мяне не будзе да паўночы, звяжыся з Хоўкам і пераканайся, што ты зможаш прыбірацца адсюль як мага хутчэй».
  Яна зноў паглядзела на мяне смешным, задуменным позіркам. Яна думала пра тое, што было б, каб мы больш не сустрэліся.
  - Іду, - сказаў я. 'Не хвалюйся. 'Я сыходжу.'
  Я пацалаваў яе, але мае думкі былі ў іншым месцы.
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Шмат хто кажа, што шчасце не ў грошах, але я пачынаю падазраваць, што яны могуць памыляцца. Дом на Каскейд-роўд выглядаў жудасна шчаслівым. Сучасны замак з ружовага каменя са шклянымі сценамі з відам на мора. Вы дабіраецеся да яго па доўгай U-вобразнай пад'язной дарожцы. І, мяркуючы па тым, што было ў гаражы, вы дабіраліся туды толькі з Bentley, ці Aston Martin, ці Lamborghini. Калі вы былі там, вы маглі абраць з даволі многіх прыемных рэчаў. Там былі стайні, тэнісныя корты, прыватная гавань, дзе красавалася пятнаццаціметровая яхта. А калі ўсё гэта надакучыла, можна было проста агледзецца. Само месца было святочным парывам прыроды. Побач з пад'язной дарожкай старажытная смакоўніца стварыла шэраг натуральных варот. Яго тоўстыя галіны нахіліліся да зямлі, каб пусціць карані, як новыя дрэвы. Былі і іншыя дрэвы з пунсовым лісцем, а зямля ўяўляла сабой клубок водараў і кветак. Як быццам зладзілі вечарынку ў садзе і запрасілі толькі кветкі.
  Я схаваў машыну недалёка ад галоўнай дарогі і працягнуў шлях пешшу. Я абышоў дом бокам, але гэта не мела значэння. У іх там была ахова. Але зараз яе ўжо няма.
  Адным ударам я зламаў яму нешта ў шыі. Я ўзяў з сабой ягоны пісталет. У якасці сувеніра. Ніколі не ведаеш, калі табе можа спатрэбіцца зброя. Я размясціўся прыкладна за трыццаць ярдаў ад дома, у акуратна азелянёным месцы. У мяне быў від на брукаваную тэрасу. Быў бар з ежай і напоямі. Тэраса чакала гасцей. Я таксама чакаў.
  Яны выйшлі з дому. Він По з пажылым мужчынам і яго жонкай. Він не змяніўся. Ён быў адным з тых высокіх, лысых мужчын памерам з шафу, чые твары не адлюстроўваюць часу і пачуццяў. З такім жа поспехам яго можна было выразаць з жоўтага мыла. Ён насіў тое, што Карла назваў «дзіўным шэрым гарнітурам - уніформай усіх мааістаў». Судзячы па адзежы, муж і жонка былі ангельцамі. Серабрыста-белыя валасы, надзвычай нясмачныя ў раскошным выглядзе. Можа быць, адзін з тых мудрагелістых носьбітаў тытула. Герцаг і герцагіня Этуотэрс-Кент. Граф і графіня Маса-да-поспеху.
  Мужчына наліў крыху напояў, а жанчына перадала страву. Усё было аднолькава прыемна. Не тыповая прэлюдыя да крыві і гераізму.
  Прыехаў МГ. Бландынка гадоў дзевятнаццаці, сухая, прыгожая. вылезла з грузам каробак з магазінаў адзення. Яна пацалавала мужчыну і жанчыну, увайшла ў дом і праз некалькі імгненняў вярнулася з вячэрняй сукенкай праз руку. Яна прыціснула яго да цела і з усмешкай зрабіла піруэт. Усе, у тым ліку Він По, усміхнуліся ў адказ.
  Пачало здавацца, што я здзейсніў памылку. Гэтая шчаслівая сцэна брытанскага вышэйшага класа цалкам можа быць менавіта тым, чым падавалася: шчаслівай сцэнай брытанскага вышэйшага класа. Што да вартавога, то многія багатыя хлопцы наймаюць ахову для аховы сваёй маёмасці. Вельмі можа быць, што Він завёў мяне ў тупік, ведаючы, што ён вёў мяне ўсю дарогу, і ўпотай смяяўся ў кулак. Калі б гэта было так, я б моцна ўсё сапсаваў.
  Але гэта не так.
  Праз некалькі хвілін выйшаў дварэцкі. З сабой у яго была вялікая каробка цыгарэт. Дварэцкі быў падобны на кітайца. Дзяўчына сабралася вярнуцца ў дом, і дварэцкі павярнуўся да яе, а значыць, і да мяне. Я паглядзеў у аптычны прыцэл вінтоўкі. У дварэцкага была маленькая бародаўка пасярэдзіне ілба. Клон нумар тры.
  Акрамя таго, у пачку цыгарэт у яго быў пісталет. У той момант, калі ён гэта прынёс, Він По таксама закурыў і паказаў на цені за ўнутраным дворыкам.
  З падлеску падняліся трое бандытаў. Усе яны былі выхадцамі з Усходу. Я ведаў аднаго з іх. Праніклівы мужчына ў белай кашулі, джынсах і зношаных бардэлях.
  З партызан. Камбаджыйскі тэрарыст.
  Спачатку ён змагаўся супраць урада прынца Сіханука, а затым, калі гэты каралеўскі ўрад упаў, ён склаў змову супраць рэжыму Лон Нола. Калі вы прымаеце палітыку Камбоджы такой, якая яна ёсць, вы можаце назваць яго патрыятычным фанатыкам. Але яго прысутнасць тут рабіла яго прыхільнікам камуністаў. У гульні ў косці азіяцкай палітыкі цяжка сказаць, хто ёсць што, без крыштальнага шара.
  Два іншыя былі для мяне новымі. Але ў іх, хутчэй за ўсё, было вялікае крымінальнае мінулае. На іх былі запэцканыя травой штаны колеру хакі і вельветавыя курткі. Калі вы бачылі іх такімі, вы, верагодна, прынялі іх за садоўнікаў. Яны скруцілі сваіх гаспадароў, як сарваныя кветкі, і ўпіхнулі іх у дом. Дзяўчына некалькі разоў ускрыкнула, але дварэцкі, верагодна, ужо прымусіў іншых слуг замоўкнуць, бо ніхто не выйшаў паглядзець, што адбываецца.
  Зняволеных прагналі на чацвёрты паверх. Дзяўчыну завялі ў асобны пакой. Я сачыў за тым, што адбываецца праз тоўстыя шкляныя вокны, пакуль адзін з гэтых рабаўнікоў у парыве крайняй асцярожнасці не зашмаргнуў шторы і не схаваў сцэну ад мяне.
  Я хутка прайшоў праз тэрыторыю да круга дрэў каля ўнутранага дворыка. Святло ўжо стала бледна-блакітным. Я паглядзеў на гадзіннік. Было палова сёмай. Феерверк мог узарвацца ў любы момант.
  Яны вярнуліся на тэрасу, зараз ужо гаспадары становішча і дома. Вінг наліў сабе выпіць і падняў келіх для тоста. «План нумар адзін, джэнтльмены. Ён дапіў сваю шклянку адным глытком. "Нам лепш прайсціся па пунктах".
  Усе яны селі вакол стала. Жылісты джэнтльмен пачаў з агульнага агляду, нешта накшталт: Иси іна, лакі тао.
  Ні найменшых субтытраў на экране. Прыгожа. Я быў франтмэнам шоў, і ў ім павінна было быць шмат "Oo laki tao".
  Сам таго не ўсведамляючы, Вінга прыйшоў мне на дапамогу.
  - Толькі англійская, Кван. Англійская. Паміж сабой мы гаворым на чатырох розных дыялектах. Так што давайце размаўляць па-ангельску, як мы першапачаткова дамовіліся». Ён павярнуўся да Ван Тонга. - Якія-небудзь праблемы з яхтай?
  Ван патрос галавой - не. 'Як справы. Джоні ўсё праверыў. Ён ужо на борце.
  Джоні. Матрос. З гэтым татуяваным матыльком на руцэ. Той, хто наведаў Чэн-лі ў турме. Цяпер ён камандаваў яхтай герцага.
  Вінг усміхнуўся і павярнуўся да групы. «Вы зразумееце, што Джоні будзе вельмі кепскім капітанам. Недалёка адсюль яхта трапіць у аварыю. Вас таемна выратуе падводная лодка і вашыя памылкі. - зноў засмяяўся ён, - будуць пахаваны на марскім дне.
  У мяне было адчуванне, што гэтыя "памылкі" былі людзьмі наверсе ў хаце. Не так ужо цяжка было разгадаць іх план. Выратаванне падводнай лодкай было добрым і разумным трукам. Але інсцэніраваць крушэнне было чыстай вады геніяльнасцю. Стары трук - схаваць адно злачынства, здзейсніўшы іншае. Яны маглі б прадставіць гэта як няўдалы згон самалёта з целамі брытанцаў на борце ў якасці маўклівых сведкаў. Некалькіх тоўстых слядоў знаходжання Чэнь-лі на борце было дастаткова, каб паказаць, што ён патануў у моры. Вы не зможаце перакапаць увесь акіян, каб знайсці цела. Я задавалася пытаннем, ці пойдзе Джоні, "капітан", на яхту дзеля сапраўднасці ўсяго гэтага. Гэта была б добрая цяга. Яго татуіроўка прыкоўвала яго да Чэн-лі, тым, што яе можна было ўбачыць за мілю. Я задавалася пытаннем, ці ўразіла гэта ўжо Джоні. Я вырашыў, што маці Джоні павінна паклапаціцца пра гэта.
  У мяне самога было некалькі асцярог. Напрыклад: як абясшкодзіць падводную лодку? Як я мог выратаваць пажылую пару і дзяўчыну?
  "Што да дзяўчыны..." Гэта быў трэці мужчына, які адкрыў рот. Ён выглядаў самым крутым з усіх, і ў яго быў поўны набор зубоў з нержавеючай сталі. Калі ён усміхаўся, ён быў падобны на механічную акулу. А зараз ён засмяяўся. - Я маю на ўвазе, - сказаў ён з юрлівым, хітрым позіркам, - навошта нам забіваць яе зараз? Мы ўсе маглі б атрымаць асалоду ад ёй - магчыма, у моры. Яго смех ператварыўся ў ліхаманкавае хіхіканне. Яго план атрымаў шырокае прызнанне. Ван і Квам таксама ўсміхнуліся.
  Вінг Па паблажліва засмяяўся. - Добра, - сказаў ён. Тады забаўляйся. Ён павярнуўся да дварэцкага. - А ты, дружа, ужо ведаеш, што рабіць?
  Дварэцкі, відаць, успрыняў пытанне як абразу. Канешне, ён ведаў, што рабіць. "Забіць некалькі чалавек, а затым садзіцца на борт". Здавалася, ён амаль саромеўся гэтых маленькіх прац. Але ў яго была на гэта свая прычына. Бародаўка на лбе паказвала на тое, што ён клон. Ён атрымаў у спадчыну жудасныя здольнасці Лао Цзена і суправаджаў іх фанабэрыстасць. Было заўважна, што яму не падабаецца падпарадкаванае становішча. Він По вывучаў твар клона. - Не хвалюйся, Хун Ло. Твой час прыйдзе.
  Аб Божа. Калі б гэта быў комікс, у мяне б зараз над галавой загарэлася святло.
  Прытрымлівацца гэтага сцэнара.
  Дварэцкага - клона - клікалі Хун Ло. Хунг Ло прыехаў з Лондана з Вінгам. Білет Ло быў замоўлены назад у Лондан разам з Вінгам. Сёння а дзесятай. Але Хунг Ло разлічваў патрапіць у гэтую лодку. Такім чынам, Чэн-лі, яго двайнік, будзе ў самалёце. Прыгажун-двайнік.
  Вядома, у аэрапорце поўна копаў. Але ў яго будуць усе адпаведныя пасведчанні асобы і брытанскі пашпарт, усё ў парадку, а таксама доказ таго, што ён толькі што прыбыў з Лондана. Несумненна, у аэрапорце знойдуцца людзі, якія б пакляліся, што бачылі яго там некалькімі вечарамі раней. Я мог бы забыцца пра сачэнне за гэтай субмарынай. Я б паклапаціўся аб сачэнні за самалётам пазней.
  Нетутэйша час паклапаціцца аб іншым.
  Камісія працягнула свой кантроль там, на тэрасе. Я моўчкі заслізгаў па хаце. Дзверы былі зачынены. І вокны, здавалася, былі тамака проста для задавальнення. Трывалыя бясшвоўныя аркі - як збор сабора - зроблены з тоўстага, небіткага шкла, надзейна запячатаны і ўстаўлены ў камяні. Свежае паветра было таму пытаннем для кандыцыянавання паветра. Толькі на чацвёртым паверсе вокны былі сапраўднымі. Вялікія вокны, якія могуць зрушвацца гарызантальна. Адно з іх было адкрыта. Гэта быў, як кажуць, адзіны конь, на якога можна было паставіць. Камяні, з якіх яны збудавалі гэты палац, зусім не былі маленькімі. Гэта былі вялікія плоскія камяні няправільнай формы, складзеныя разам праз няроўныя прамежкі часу. Пункты апоры часам знаходзіліся на адлегласці паўтара метра адзін ад аднаго. Ва ўсякім разе, я толькі пачаў падымацца ўверх. Калі я быў на вышыні каля трыццаці футаў у вышыню, я зразумеў, што я не Тарзан. Трыццаць футаў у вышыню - дрэнная пазіцыя, каб зразумець, што ты не Тарзан. Яшчэ горш усведамляць, што ты затрымаўся ў простай сцяне з каменя, і паблізу няма іншай кропкі апоры. І вось тады тая нага, на якой я балансаваў, сарвалася, і я застаўся боўтацца на левай руцэ, якая засела ў нішы над маёй галавой. Гэта ўсё, што ўтрымлівала мяне там. Падзенне не заб'е мяне адразу, але справа была не ў гэтым. Гэта будзе каштаваць жыццю дзяўчыне і пажылой пары.
  Я з намаганнем сціснуў сваю цяжкую хватку адной рукой і ўважліва вывучыў франтон нада мной. Нічога, што магло б дапамагчы мне. Няма кропкі апоры, няма хваткі для рук. Проста камень. Кароткім рухам я ўзяў штылет у правую руку і паспрабаваў выразаць яшчэ адну кропку апоры, усадзілі яго ў цэмент паміж каменнымі аскепкамі. Я мог бы зрабіць гэта за шэсць месяцаў, але мая левая рука ўсё хварэла, і я не мог пратрымацца яшчэ шэсць хвілін. Я зноў пачаў думаць пра небяспеку магчымага падзення. Улічваючы ўсе акалічнасці, зламаная нага была раўнасільная смяротнаму прысуду.
  Я паспрабаваў яшчэ раз, прама над галавой, праверыць, ці няма паміж імі кавалачка злёгку выветраны цэменту. Я зрабіў моцны штуршок, і ён рассыпаўся на адзін вялікі кавалак. Цяпер у мяне было месца для правай рукі, прыкладна на адной лініі з левай. Я засунуў нож паміж зубамі, схапіўся за рукаяць і павольна, цяжка дыхаючы, падцягнуўся.
  Я паставіў калена, дзе была мая рука. Адтуль усё пайшло добра. Нада мной было натуральнае паглыбленне, аконная рама. З апошнім стогнам намаганнем я дабраўся туды.
  Акно расчынілася насцеж.
  Я залез унутр.
  Я апынуўся ў свайго роду гасцявым пакоі. А калі гэта пакой для гасцей, то лепшае, чаго можна жадаць (акрамя багацця), - гэта пабываць у гасцях у багатых. Вялікая тыкавая падлога была пакрыта ўсходнімі дыванамі. Не тымі, які вы купляеце ў мясцовых крамах, а тымі, якія вы атрымліваеце з Персіі. Самавываз. Ложак была пастаўлена на нешта накшталт платформы і пакрыта дзесяццю квадратнымі метрамі футра. Карціна на сцяне была падпісана містэрам Ван Гогам.
  Я не мог паварушыцца на працягу пяці хвілін. Мае рукі трэсліся ад нядаўняй напругі. Прашу прабачэння. Я таксама разумею, што героі ніколі не павінны стамляцца. Але такое паходзіць толькі з фантазіі адарваных ад рэальнасці раманістаў. Я маю на ўвазе: не верце ўсяму, што чытаеце.
  Я зноў аддыхаўся і ўзяўся за працу.
  Я знайшоў дзяўчыну першай. Яна была прывязана да ложка. Яна была так прывязана, што я не мог адкараскацца ад думкі, што яны павесяляцца з ёй перад адплыццём. Паблізу яна ўсё яшчэ была прыгожая і пяшчотна прыгожая. Гэта было такое відовішча для рэкламы мыла. Вельмі нецікава. Яе цела было нечым іншым. Скажам так, было цікава. Яе белае сукенка было часткова расшпілена, агаляючы яшчэ больш белую плоць. Яна паглядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма. Яна хацела закрычаць, але ёй заткнулі рот вехцем. Так што, акрамя "Ммммф, мммф" яна не магла нічога сказаць.
  Я сказаў ёй заткнуцца і што я быў яе сябрам. Яна крыху супакоілася, і я вырваў відэлец з разеткі. Яна ляжала на ложку, раскінуўшы рукі і ногі. Я пачаў аслабляць вяроўкі вакол яе ног. Яна пачала галасіць. Я сказаў ёй, што зараз у яе няма на гэта часу. Я апісаў ёй нашы шанцы выжыць у гэты дзень і спытаўся ў яе, ці не хоча яна дапамагчы мне палепшыць гэтыя шанцы. Яна сказала, што гатова. Я зноў звязаў яе і заткнуў ёй рот вехцем.
  Я пачуў, што яны вярнуліся. Здавалася, што яны на другім паверсе. Галасы былі гучнымі. Раздаўся выбух смеху, і нехта сказаў: «Ну, давай…», а нехта сказаў: «Так... затым па лесвіцы пачуліся крокі. Шанцы былі пяцьдзесят на пяцьдзесят. Адзін шанец, што гэта Хун По прыйшоў, каб забіць герцага і герцагіню. Іншы за, што гэта ён, прыйдзе наведаць выдатную дзеву.
  Можа быць, Він Па проста захацеў пассаць.
  У любым выпадку, мне прыйшлося зрабіць выбар. Я мог быць толькі ў адным месцы адначасова.
  Я нырнуў назад у пакой дзяўчыны і ўстаў побач з дзвярыма.
  Дзверы адчыніліся.
  Дзяўчына праглынула.
  Гэты богам забыты вырадак так захапіўся, што расшпіліў шырынку яшчэ да таго, як зачыніў за сабой дзверы... Я нырнуў за ім і схапіў яго за горла. Ён учапіўся мне ў рукі, але я разгарнуў яго і прыціснуў спіной да сцяны. І ўдарыў.
  Ён закрычаў. Пацякла кроў. Смяяліся ўнізе. Гэтыя садысты думалі, што крычала дзяўчынка.
  Він хацеў упасці, але я падняў яго назад. Думаю, гэта яго і раззлавала. Ён напаў на мяне з сілай, якую я ў ім не падазраваў. Таксама з нажом, якога я не чакаў. Ён цэліўся мне ў сэрца і трапіў мне ў плячо... Ён зноў прыцэліўся ў мяне, але на гэты раз я быў гатовы. Я схапіў яго нож рукой і ўжыў асновы дзюдо. Ён праляцеў па паветры ў ашаламляльным сальта і прызямліўся тварам на падлогу спальні. Пасля гэтага ён больш не рухаўся. Я штурхнуў яго цела. Гэты вырадак прызямліўся прама на ўласны нож. На гэты раз проста ў сэрцы, падумаў я. Я зацягнуў цела пад ложак. Потым я адпусціў дзяўчыну.
  'Як вас завуць?' Яна проста тупа глядзела...
  
  
  Я настойваў. - 'Ваша імя? Як вас завуць?'. Дзяўчына была ў шоку. Я ўдарыў яе. Потым яна пачала плакаць і дазволіла сабе ўпасці на мяне. Яна прытулілася да мяне, рыдаючы. Я пацалаваў яе адзін раз, у верхавіну. - Паслухай, дарагая, - сказаў я. «Мы пагаворым пазней. Цяпер ты павінен выбрацца адсюль. Мне трэба ісці, знайсці яшчэ яхту. Яна кіўнула і зноў паспрабавала ўзяць сябе ў рукі.
  - Ззаду ёсць лесвіца?
  Яе галава паднялася і апусцілася.
  'Добра. Тады наперад.'
  Я адчыніў дзверы. Цяпер унізе было больш галасоў. Прыбылі Чэнь-лі і яго спадарожнікі. Чэнь-лі апісаў спячую турму. Ён сказаў гэта як жарт. Ён усё яшчэ думаў, што гэта частка плана. Яго гісторыя ўразіла ўсіх як бомба. Наступіла мёртвая цішыня.
  - Гэта быў Картэр, - сказаў Він По.
  Мы з дзяўчынай выйшлі на пляцоўку па чорных усходах. - Хутчэй, - прашаптаў я. Яна пачала спускацца па лесвіцы.
  Я павярнуўся да залы.
  "Мы не можам дазволіць Картэру разбурыць нашы планы". Вось менавіта, - сказаў Ван. "Ні хрэна."
  Я быў амаль у пакоі пажылой пары.
  Дзяўчына вярнулася. - 'Куды я павінна ісці?'
  - Хрыстос Божы, - сказаў я. - Гэта твой уласны сад. Ты ж ведаеш, дзе схавацца, ці не так?
  Яна паглядзела на мяне пустым позіркам і праглынула. Яна ўсё яшчэ была ў стане шоку.
  - Чэн-лі, - загадаў Вінг, - пераапраніся зараз жа. Нам спатрэбіцца нармальна выглядаць у аэрапорце.
  Дзяўчына проста стаяла. Я схапіў яе за плячо. Дзе ты заўсёды хавалася, калі гуляла ў хованкі?
  - У стайні, - сказала яна. "Пад саломай".
  Хунг пачаў падымацца па лесвіцы.
  - Тады ідзі, - прашаптаў я. "Паспяшайся." Яна ўцякла.
  Я дабраўся да патрэбнага пакоя, апярэдзіўшы яго ўсяго на паўтары секунды. Элегантная парачка сядзела на падлозе з кляпамі ў роце і спіной адзін да аднаго. Я нырнуў за фіранку і выцягнуў пісталет, як толькі Хунг Ло адчыніў дзверы. Я двойчы выстраліў, перш чым ён зразумеў, што адбываецца. Калі ён даведаўся пра гэта, ён быў ужо мёртвы.
  Двое ляглі.
  Я сунуў яго труп у насценную шафу і загадаў пары здавацца мёртвымі. Яны не зразумелі ні слова. - Мёртвымі, - паўтарыў я, пхаючы іх. Маё плячо было заплямлена сапраўднай крывёй, і я правёў па іх рукой, каб скрывавіць іх.
  - Добра, мы сыходзім, - пачуўся голас Вінга з лесвічнай клеткі. "І я думаю, што вы павінны дабрацца да лодкі як мага хутчэй."
  Пачуўся гул некалькіх галасоў. Я паняцця не меў, колькі іх было задзейнічана. І колькі чалавек было з Чэнь-лі. Але кім бы яны ні былі, яны ў асноўным гралі другую скрыпку. Ван Тонг прыняў камандаванне.
  "Вазьмі Хун Ло і адцягні гэтага сэкс-д'ябла ад гэтай курыцы".
  Я засмяяўся. Старамодны жарт здаўся мне пацешным. Прызнаюся, гэта было не так ужо і смешна, але набліжалася шмат ног.
  Я вярнуўся ў свой стары прытулак За фіранкай. Пажылая пара выглядала пераканаўча мёртвай. Гэты факт даў мне, можа, тры хвіліны.
  З калідора пачуліся гукі замяшання і розныя воклічы. Яны адчынілі дзверы ў пакой дзяўчыны. Няма ні сэксуальнага д'ябла, ні кураня. - Лемур, лемур, - сказаў Кван. - Што здарылася з імі?
  Там было кароткае абмеркаванне. Потым яны заціхлі, і дзверы пакоя, у якім я знаходзіўся, прыадчыніліся. Гэта быў Ван і тры яго таварышы. Яны змрочна глядзелі на «мёртвую пару» і ўзбуджана балбаталі. Адзін з іх адправіўся на пошукі Хун Ло. Засталося трое мужчын, але яны не былі ўзброены.
  Адзін з іх адчыніў дзверцы насценнай шафы.
  Ах, - сказаў ён. Астатнія далучыліся да яго, каб паглядзець. Усе нахіліліся, каб паглядзець на труп. Ван лаканічна рэзюмаваў. - Забойства, - сказаў ён.
  Такі момант можа больш не паўтарыцца. У любым выпадку, я павінен быў дзейнічаць зараз. Маё плячо ўсё яшчэ сыходзіць крывёй на фоне фіранак, і неўзабаве яны зрабілі высновы па гэтай пляме. Я ўяўляў, як гэта будзе адбывацца: я выйду, страляю, бах-бах-бах, і падстрэлю ўсіх траіх, пакуль яны яшчэ стаяць ля насценнай шафы.
  Я выйшаў страляць.
  Мая ідэя была няправільнай.
  Я падстрэліў аднаго з іх, але Ван і астатнія адскочылі ўбок. Абодва нырнулі на мяне з супрацьлеглых канцоў. Яны напалі адначасова і падзялілі працу. Першым ударам быў удар па маім запясце, і Вільгельміна выскачыла з маёй рукі. Ван нізка нахіліўся, як атакуючы бык, і ўдарыў мяне галавой па рэбрах. Я сагнуўся напалову ад пакутлівага болю, выпускаючы паветра, як праколатая шына. Гэта крыху перакуліла мяне, але па шляху на падлогу я нырнуў Вану на лодыжкі. Ён упаў і прызямліўся з глухім стукам. На працягу адной вар'яцкай хвіліны я думаў, што паспею. Я ўзяў штылет у руку, але ўсё гэта было бессэнсоўна. Іншы не спаў. На гэты раз ён не цэліўся ў маё запясце, а засяродзіўся на крыніцы ўсіх маіх вялікіх планаў. Дзесяць фунтаў дубіны са скрыпам апусціліся на мой чэрап.
  
  
  Калі я ачуняў, я ляжаў на падлозе чагосьці падобнага на бібліятэку. На секунду мне падалося, што я трапіў у грамадскую чытальную залу. Вось такі вялікі быў пакой. Мая галава была падобная на пераспелую дыню, а расплюшчэнне вачэй было падобна на ўзняцце цяжараў. Тым не менш намаганні акупіліся. Цяпер я ведаў адну рэч, якой не ведаў раней: цяпер я ведаў, колькі іх было. Бо ўсе дзесяць з іх былі ў гэтым пакоі са мной.
  Мой пісталет знік, як і мой штылет. Маё плячо не знікла, але я б хацеў, каб яно знікла. Яму здавалася, што нехта ўвесь час кусае мяне за руку.
  Калі вы калі-небудзь удзельнічалі ў вайне, магчыма, вы былі ў такім становішчы. Або калі вы калі-небудзь былі дзіцем у раёне, дзе гаворка ідзе аб "нашай" бандзе супраць "іх". А «сваіх» заціснулі ў тупіковым завулку. Карты супраць вас, і кавалерыя не ссунецца з месца. Гэта ты супраць астатняга свету, і ў цябе няма шанцаў. Калі толькі ў вас няма чагосьці "асаблівага". Хэмінгуэй выкарыстоўваў слова cajones , што ў перакладзе з іспанскага азначае «мячы»; таксама вядомы як мача. Або, кажучы па-галандску, высакародны deien. Я не зусім разумею, чаму яечкі сталі сімвалам усяго смелага і сумленнага, але зноў жа, я не з тых, хто ставіць пад сумнеў такое клішэ. Я цвёрда веру ў такія выразы, як "Праца ў тэрмін робіць цябе гатовым" і "Чалавек каштуе столькі, колькі яго яйкі". Таму ў мяне іх тры.
  Мой асабісты скарб.
  Вядома, вы павінны ведаць, што я не нарадзіўся з трыма яйкамі. Трэцяе было падарункам ад AX. Насамрэч гэта таксама шарападобная граната. Смяротная газавая бомба. Друкаванае кіраўніцтва карыстальніка да яго абвяшчала: ( 1. Выцягніце штыфт. 2. Кіньце бомбу. 3. Уцякайце, як далей.) і «Спіс магчымых месцаў для паркоўкі», які на слэнгу AX азначае, дзе вы можаце схаваць схаванае зброю. Прапанова +3 ("выкарыстоўваць гнуткі прыдатак Z-5 і змясціць гранату на свае часткі цела") утрымоўвала ў сабе нейкі падтэкст.
  Чаго я не ведаў тады і ведаю цяпер, дык гэта таго, што «Паміж тваімі ўласнымі часткамі» там быў самы бяспечны прытулак у свеце. Нікому і ў галаву не прыйдзе шукаць там гранату. І гэты факт не раз ратаваў мне жыццё. Але ёсць адна праблема з гэтай гранатай: як дастаць яе са сховішча.
  Вось вы перад сваёй расстрэльнай камандай. Дванаццаць стрэльбаў нацэлены на тваё сэрца. Вам прапануюць завязаць вочы, а вы кажаце "не". Вам прапануюць цыгарэту, а вы кажаце "не". Яны пытаюцца, ці ёсць у вас апошняя просьба, і вы адказваеце: "Так, сэр". Я хацеў бы напрыканцы ўладкавацца ямчэй.
  Гэта праблема з гранатай.
  - Думаю, ён ачуўся. - Казаў Кван. Ван прыйшоў праверыць, ці так гэта... Я не мог вечна прыкідвацца мёртвым.
  Ну-ну, - сказаў ён. "Нік Картэр".
  Я павольна падцягнуўся і абмацаў галаву. "Я выпадкова быў у гэтым раёне і падумаў, заеду і зазірну".
  Ён усміхнуўся. - Як шкада, што мы не ведалі, што ты прыедзеш.
  - Я ведаю, - сказаў я. - Вы спяклі б торт.
  Ад з жэстам звярнуўся да іншых. "Гэй, ідзіце сюды. Я хачу, каб вы апошнім разам сустрэліся са знакамітым майстрам забойцаў — Нікам Картэрам». Мяркуючы па тым, як ён гэта сказаў, я чакаў апладысментаў і, магчыма, яшчэ некалькіх апладысментаў.
  Але замест гэтага я атрымаў бязлітасную серыю пагардлівых усмешак.
  'Цяпер...' - сказаў Ван. - Ёсць яшчэ адна праблема. Каму выпадзе гонар забіць нашага Кілмайстра? Гэта было рытарычнае пытанне, вядома, Ван жадаў, каб людзі аддалі яму карону.
  "Мне.' – Кван раптам выцягнуў пісталет: “Я дастаткова доўга выконваў загады. Мне патрэбна гэты гонар для прасоўвання па службе". Ван таксама выхапіў пісталет і накіраваў яго на Квана. Ён сказаў. — Я больш варты.
  Мне было цікава, хто з іх больш варты. Мяне гэта сапраўды пачало цікавіць.
  Двое стаялі, гледзячы адзін на аднаго, два пісталета былі накіраваны адзін аднаму ў сэрцы.
  Круг мужчын адступіў ад іх на крок, як быццам яны выконвалі нейкую кадрылю без музыкі. Гэты рух узмацніў напружанне, падахвочваючы двух герояў са зброяй біцца. Цяпер справа за гонарам. Калі нехта з іх адступіць, ён страціць твар. Або ўсё што заўгодна.
  - Я загадваю табе кінуць зброю. Гэта была бессэнсоўная гульня, і Ван ведаў гэта.
  - А я кажу табе, што больш не прымаю загаду.
  Думаю, першым стрэліў Кван. Дзве ўспышкі адбыліся за долю секунды, і я ўжо быў на паўдарогі праз пакой. Дуэль крыху адцягнула ўсіх, у чым я меў патрэбу. Пасеўшы на падлогу, я ўзяў гранату ў руку і пачаў дзюйм за дзюймам, паўзком, прасоўвацца да дзвярэй. Пры першым стрэле я кінуў яе, затрымаў дыханне і пабег да выхаду. Газ утварыў смяротную дымавую заслону. Яны задыхаліся і падалі, спрабуючы дацягнуцца да мяне. Адзін прайшоў праз яе, але я штурхнуў яго ў жывот, і ён сагнуўся. Я зрабіў вялікі скачок і прымусіў сябе выскачыць вонкі. Гэта была цяжкая старадаўняя дубовая дзверы з дэкаратыўным ключом у дэкаратыўным замку. Дзверы падбадзёрвальна і ўпэўнена пстрыкнулі. Яна не вытрымае напор васьмі бандытаў вечна. Але зноў жа, у іх не было шмат часу. Газ збіў бы іх з ног за шэсцьдзесят секунд, а праз тры хвіліны ўсе яны былі б мёртвыя.
  Я падняўся на чацвёрты паверх, адчыніў акно і глыбока ўздыхнуў. Газ застанецца там жа, дзе і быў: у зачыненай бібліятэцы на другім паверсе, у пакоі, дзе вокны былі зачыненыя.
  Пажылая пара ўсё яшчэ была там, дзе я яе пакінуў. Яны былі такія напалоханыя, што ўсё яшчэ прыкідваліся мёртвымі. Я падняў іх звязаных спіной да спіны і панёс уніз па трох лесвічным пралётам.
  Мы дасягнулі травы перад домам і ляглі на траву адсапціся. Я паглядзеў на акно бібліятэкі. На ім ляжалі скручаныя тры целы. Акно не магло адчыніцца, але яны памерлі, спрабуючы яго адчыніць.
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  У "Брытанскім каланіяле" не засталося люксаў, таму я зняў тры пакоі. Два з іх былі для Thestlewaites. Аказалася, што гэта прозвішча герцага і герцагіні. І яны сапраўды былі герцагам і герцагіняй. Высветлілася, што дзяўчына, Ноні, была іх дачкой. А улічваючы, што герцагу было восемдзесят тры гады, я адчуў павагу да дваранства.
  Ноні дастаўся другі пакой.
  Ноні проста працягвала прыходзіць у трэцюю.
  Трэці пакой быў маім.
  Мякка я паспрабаваў растлумачыць ёй, што я не ў яе гусце. Яна люта пратэставала і сказала, што я ёй падабаюся. Я мякка растлумачыў, што яна не ў маім гусце. Гэта прымусіла яе плакаць. Я сказаў, што зманіў. Я сказаў, што знаходжу яе надзвычай панадлівай і зруйнавальна сэксуальнай. Я сказаў ёй, што быў моцна паранены.
  Яна аказалася вельмі разумелай.
  «Я патэлефанаваў і правёў дзве размовы. Першы быў з Лонданам, з Роска Клайнам. Роска быў агент АХ. Як стрэлка, яго таленты былі нашмат ніжэй сярэдняга, але калі справа даходзіла да сачэння за кім-небудзь і дзе заўгодна, Роска Клайн не было роўных.
  Роска выглядаў як усе і як ніхто. Яму ўдавалася выглядаць як тры розныя чалавекі ў межах аднаго квартала. У яго была асаблівая манера мяняць выраз і позу. Аднойчы вы азірнуліся і ўбачылі хлопчыка на пабягушках. Калі вы зноў азірнуліся, хлопчык на пабягушках знік і вы ўбачылі кагосьці іншага - адваката або аўтагоншчыка - ва ўсякім разе: кагосьці зусім іншага. Тады гэта былі проста вашыя адчуванні, вы думалі, што за вамі не сачылі... Гісторыя абвяшчае, што Роско аднойчы збег з Дахау, проста выйшаўшы з гэтай нацысцкай цытадэлі, проста таму, што, як ён выказаўся, «ён выглядаў як немец» .
  Хочаш вер, хочаш не. Я поўнасцю веру ў гэта ў доўгатэрміновай перспектыве.
  Роска паабяцаў паспець на самалёт з Насаў. Ён будзе працягваць сачыць за Чэн-лі і Він По, пакуль я не дабяруся туды. Было дзесяць хвілін адзінаццатай. Я патэлефанаваў у аэрапорт. Рэйс у Лондан вылецеў своечасова. Потым я ўключыў радыё. Былі навіны пра ўцёкі, але нічога пра магчымы злоў Чэнь-лі. Роско павінен паказаць свае трукі.
  Лекар гатэля агледзеў маё плячо, перавязаў яго і зрабіў укол.
  Ён не паверыў ніводнаму слову, што я ўрэзаўся ў дзверы.
  Я хацеў прыняць душ, выпіць і мець сорак гадзін сну. Але я таксама хацеў бачыць Тару, і я не настолькі прамалінеен, каб не зразумець, што апошнія некалькі гадзін яна, відаць, прайшла праз пекла. Гэта было пікантна, калі яна скрывілася і сказала: "Хлопцы, вы таксама заўсёды весяліцеся". Я таксама ведаў, што яна насамрэч мела на ўвазе. Я сам хацеў бы пачаць яе шукаць, чым сядзець і чакаць. Я спадзяваўся, што Тара адмяніла браніраванне гатэля і накіравалася па адрасе, які я ёй даў. Я пад'ехаў да жоўтага дома на іншым канцы горада.
  Місіс Уілсан Т. Шэрыф адказала мне. Не, сказала яна мне, Тары там не было. Кім была гэтая Тара? А кім быў для яе я? Кроў пачала гусці ў галаве. Тара павінна была быць тут некалькі гадзін таму. Гэта было самае бясьпечнае месца, якое я толькі мог прыдумаць. Але я не павінен быў дазваляць ёй вяртацца ў гатэль. Я павінен быў адправіць яе проста сюды. Паведамленне, якое я адправіў місіс Шэрыф азначала, што я пазбавлюся ад яе праследавацеляў. Я ўявіў сабе гэтых дзвюх жанчын, якія сядзяць разам, п'юць каву і гуляюць з дзецьмі.
  Спектакль, які зараз паўстаў перад маімі вачыма, быў нашмат менш прыемным.
  У іх была Тара.
  Але вось зноў праблема. Хто яны'? І куды яны яе павезлі? Я зноў не ведаў, з чаго пачаць. І нават зараз Тара магла…
  Я сказаў місіс. Шэрыф, кім я быў.
  Яна дала мне бутэльку рому.
  Я затрымаўся ў яе. Было б недарэчна пайсці, пакуль я не ведаю, куды ісці. Грэнада? Ці наўрад яны забралі Тару туды. Але гэта было адзінае месца, пра якое я мог думаць. І менавіта таму яны не ўзялі яе туды. Я зрабіў яшчэ глыток рому.
  Я паслаў спадарыню. Шэрыф за паперай і ручкай і напісаў на паперы цыдулку для копаў пра Ўілсана. Я сказаў ім, хто сапраўдныя злачынцы, і што яны, верагодна, знойдуць іх за пяць футаў пад газонам. Я сказаў ім, што там можа быць яшчэ некалькі трупаў, але я не ведаў, дзе.
  Потым зноў загарэлася гэтае святло.
  "Драўляны Нікель" быў у дакладнасці такім, якім яго апісаў Уілсан. Некалькі запушчаная карчма на абочыне дарогі. Я праехаў міма яго і прыпаркаваўся паміж дрэвамі.
  У вокнах было цёмна, але, падышоўшы бліжэй, я ўбачыў, што яны заштораны чорнымі фіранкамі.
  Я пачуў галасы.
  Я пацягнуўся да Вільгельміны. Я забраў яе, калі паветра ў пакоі зноў стала прыдатным для дыхання, і мне прыйшлося вырваць яе з мёртвай хваткі задыханага тайца. Я знайшоў штылет недзе на падлозе ў бібліятэцы. Было прыемна атрымаць назад сваю старую надзейную зброю. Новая зброя падобна на новае каханне - заўсёды баішся, што яно цябе падвядзе.
  Я нахіліўся бліжэй да цёмнага акна.
  Eh bien, Тота?
  Ноўс наведвае.
  Яны чагосьці чакалі і размаўлялі па-французску. Французская была распаўсюджанай мовай у Індакітаі. Многія з гэтых спустошаных рэвалюцыямі краін калісьці былі французскімі калоніямі, а затым сутыкнуліся з незалежнасцю, разам думаючы аб тым, у якім напрамку рухацца. Налева ці направа. Я ніколі не быў такі добры ў гэтых усходніх мовах, але, прынамсі, я размаўляю па-французску.
  “Si le Yacht is parti. Ты бачыш сігнал?
  Яны чакалі сігналу аб тым, што лодка пайшла.
  - Плюс важна, où sont les autres?
  Яны таксама чакалі "іншых". Калі б гэтыя "іншыя" былі там, дзе я спадзяваўся, яны маглі б чакаць вельмі доўга.
  Я напружваўся, каб улоўліваць кожнае сказанае імі слова. Яны задаваліся пытаннем, ці звязаліся "les autres" з Картэрам. Яны падумалі, што шкада, што ім не дазволілі памагчы.
  "C'est dommage, - сказаў адзін, - que la femme est mort".
  Маё сэрца перастала біцца.
  Тара была мёртвая.
  Мудрасць, разважлівасць, самаабарона, магчымасць, мэта, АХ, жыццё, усё рассыпалася ў бессэнсоўны пыл. Я проста сышоў з розуму. Я ўскочыў і штурхялем адчыніў дзверы. Я атакаваў першы які рухаецца аб'ект у поле зроку. Я нават не выхапіў пісталет. Я хацеў адчуваць плоць у сваіх руках і адчуваў прымітыўнае жаданне рваць і помсціць. Я хацеў быць сваёй зброяй.
  Раптам аказалася, што я біўся з трыма мужчынамі. Разам яны былі шэсць футаў у вышыню і трыста пяцьдзесят фунтаў вагі, але калі справа даходзіць да вар'яцтва, мне няма роўных. Сляпая лютасьць, палаючая лютасьць - вось што ператварае дурняў у звышлюдзей.
  Я быў бесперапыннай лютай машынай. Я быў фабрыкай, якая наносіла ўдары рукамі і нагамі. Ніводзін не выслізнуў ад мяне. Мы былі складзеныя, як кітайскі пазл - адзіны, які круціцца, пінаючы мяч. Усе яны баяліся страляць, баяліся патрапіць у аднаго з іх.
  Я хацеў бы расказаць вам, як я гэта зрабіў. Насамрэч, я хацеў бы ведаць гэта сам. Але ўсё, што я памятаю, гэта мая ўласная лютасьць. Калі ўсё скончылася, усе яны былі мёртвыя. І я дабіўся гэтага толькі сваімі голымі рукамі.
  Цела Тары расцягнулася на стале ў барнай стойкі. Пульса не было. Ніякіх прыкметаў жыцця. Я падняў яе і вынес на вуліцу. Яе рудыя валасы абпалілі мяне, як жменю полымя. Яе твар выглядаў бледным у месячным святле, але лёгкі туман вяснушак усё яшчэ пакрываў яе нос. Камяк болю затрымаўся ў мяне ў горле і закрычаў, каб вырвацца ў спусташальным рыданні. Але далей справа не пайшла; ён проста застаўся там.
  Я пацалаваў яе на развітанне.
  Яна коратка паварушылася ў маіх руках.
  
  
  Я зноў пацалаваў яе.
  Яна хмыкнула і зморшчылася. - Прывітанне, Нік, - сказала яна са смехам. - Я моцна цябе напалохала?
  Я ледзь не выпусціў яе, я быў так узрушаны гэтым нечаканым выступам. Я не мог сказаць больш ні слова. Яна вылілася смехам. 'Супакойся. Ты не вар'ят. Спячая прыгажуня жывая і здаровая”.
  Нарэшце мне ўдалося выціснуць "Што-ха-ууу". Або нешта падобнае.
  Яна зноў засмяялася. - Адпусці мяне, і я табе ўсё раскажу.
  Я апусціў яе. - Мммм, - сказала яна. "Прыемна зноў рухацца". Яна працягнула рукі і пакружылася ў месячным святле.
  Яна была цудоўная. Яна была міфічнай німфай. Німфай са старой легенды, народжанай нанова, якая паднялася з грабянёў мора, чароўная істота з казкі, абудзілася цэлай ад чар, якія доўжыліся сто гадоў.
  Я паглядзеў на яе, сам больш-менш нібы зачараваны. Яна спыніла свой карагод, паківала галавой і ўсміхнулася. - Ненавіджу гаварыць табе праўду, дарагі. Гэта сапраўды вельмі нерамантычна».
  Паспрабуй, - сказаў я.
  "Біялагічная зваротная сувязь", - сказала яна.
  Арганічная зваротная сувязь?
  Арганічная зваротная сувязь».
  Вы ўжо сказалі гэта, - сказаў я. "Але што гэта?"
  Што ж, без сумневу, вы чулі аб гэтых тэорыях аб тым, як спыніць галаўны боль, як зладзіцца з астмай, проста кантралюючы свае мазгавыя хвалі... "Ну і што?" Быў бэстсэлер пад назвай «Біялагічная зваротная сувязь». Я не чытаю бэстсэлеры, але чуў пра гэтыя тэорыі. Гэта не мела ніякага дачынення да таго, "як мне пераймаць мёртваму чалавеку?"
  Ну, - сказала яна, - я так і зрабіла. Яны спыталі мяне, дзе ты, адзін з іх ударыў мяне, і я ўпала. Тады я проста пачаў з гэтай бія-зваротнай сувязі. Я панізіла пульс, пакуль не перастала яго адчуваць, і затрымала дыханне. Я заўсёды так рабіла, калі яны падбіраліся да мяне заблізка».
  Проста так?' - Я пстрыкнуў пальцамі.
  Не. Ня проста. AX навучыў гэтаму групу жанчын-агентаў. Гэтае практыкаванне доўжылася шмат месяцаў. Але гэта працуе».
  Але скажы мне, чаму ты не звязалася са мной? Яна паціснула плячыма. - Спачатку я не была ўпэўненая, што гэта ты. Але акрамя таго, - яна зрабіла паўзу і паглядзела ў зямлю, - я хацела даведацца, ці не турбуе цябе гэта.
  Я надарыў яе атрутным позіркам. "Мяне так страшэнна хвалявала, калі яны сказалі, што ты мёртвая, што я ўварваўся ў гэты клуб, як вар'ят".
  'Прывітанне.' - Не крычы так. Думаеш, я прыйшла сюды пацешыцца?
  'Не.' - Але ты не забаўлялася. Ты спала на працы.
  
  
  Я даведаўся, што гэты метад мае некалькі пераваг. Вы можаце практычна спыніць пульс, у той час як вашыя вушы працягваюць функцыянаваць. А людзі проста схільныя не саромецца ў словах у прысутнасці нябожчыка.
  Тара шмат даведалася. Не тое каб гэта прасунула нас далей, але, прынамсі, таямніцы Насаў былі праяснены.
  У Лін Цзін і Бангеля была ўсходняя аптэка. У Бангеля таксама быў гатэль у Насаў. Калі ўсё гэта здавалася занадта добрым, каб быць праўдай, кітайская служба KAN зрабіла прапанову, ад якой яны не змаглі адмовіцца. У абмен на тое, што яны не перакрыюць крыніцу наркотыкаў, KAN патрабавала 20 адсоткаў выручкі і перыядычныя паслугі. Гэтая «выпадковая паслуга» была вельмі простай: усё, што ім трэба было зрабіць, гэта забяспечыць прыкрыццё і сховішча для серыі клонаў, якіх Кан хацеў кудысьці ўкараніць.
  Насаў быў ідэальнай прамежкавай станцыяй. Блізка да Амерыкі, але ўсё ж брытанская тэрыторыя. Гэта пазбавіла іх многіх праблем і рызык. А што да апошняга этапу іх вандроўкі, то было вельмі лёгка сесці на рыбалоўнае судна і высадзіцца на выдаленым фларыдскім рыфе. Сістэма працавала нармальна.
  Чарльз Брайс, напрыклад, клон, які забіў сенатара Мортана. Спачатку ён працаваў простым памагатым на кухні ў казіно Грэнады; затым КАН прызначыла яго, тузаючы за патрэбныя нітачкі тут і там, пілотам "Якія лётаюць асаў"; - ён разбіў самалёт - з сенатарам у ім. Што тычыцца CAN, сістэма працавала гладка, але Лін Чынг пярэчыў супраць гэтай схемы. Галоўным чынам прызначанай супраць магчымасці рэзкіх скарачэнняў. Былі і іншыя ўдзельнікі, якія бурчалі.
  Гэта дасягнула апагею, калі Чэн-лі застрэліў Сэйбрука. Гэта было немагчыма. Сенатар Сэйбрук мог быць мэтай Чэн-лі, але яго трэба было забіць дома ў штаце Мэн. Калі Сэйбрук увайшоў прама ў казіно, Чэн-лі падумаў: "Чаму я павінен чакаць?"
  Гэта быў страшэнна дурны ўчынак. Дык вы расчыніце ўласнае гняздо.
  Чэн-лі быў арыштаваны.
  Лін Цзін хацеў пайсці. Досыць дрэнна, каб здаць Бангеля за гэта, калі гэта будзе неабходна. Астатняя частка банды таксама была на мяжы мецяжу.
  Увесь бізнэс казіно Грэнады раптоўна апынуўся пад пагрозай.
  Яны паслалі Він По. Іх вялікага чалавека ў Лондане, плюс каманда ратавальнікаў з КАН, каб дабрацца да Чэн-лі. Вінг зарэкамендаваў сябе як гандляр опіумам, і гэтая роля дазволіла яму заваяваць давер Лін Цзін, а таксама паслаць Лін Цзін за мной. Але з-за гэтага хаосу і мецяжу ў Грэнадзе KAN прыйшлося шукаць новае месца. Таму яны ўключылі ў справу «Драўляны нікель», схаваўшы наркотыкі ад Уілсана Т. Шэрыфа. Гэты бар стаў іх новай штаб-кватэрай. Там яны збіраліся, каб спланаваць свае далейшыя дзеянні. Большасць з іх нават елі і спалі там. План быў добры.
  Вінг быў натхняльнікам уцёкаў Чэн-лі з турмы. Ён таксама спланаваў аварыю з гэтай яхтай і прывёў падводную лодку. Затым ён зладзіў "дзелавую сустрэчу" з герцагам, а таксама пераканаўся, што верны дварэцкі герцага знік. Хіба не было выпадковым і прыемным, што Він По ведаў выдатнага дварэцкага? Толькі што прыбыў з Лондана з рэкамендацыямі лэдзі Шэрыл.
  Ён пакінуў гвалтоўныя дзеянні Ван Тонгу. Гэтыя заняткі не былі дрэннымі, ну жорсткімі. Што раздражняла, дык гэта пераклады. Дзесьці, ад французскага да камбаджыйскага, тайскага, кітайскага і асаблівага англійскага Ван Тонга, у дзеянні закраліся памылкі, і добра прадуманыя планы страцілі частку свайго сэнсу. Тое, што рушыла ўслед за гэтым, выглядала як нешта з кінакамедыі "Keystone Cops".
  Кожны раз, калі адзін з хлопцаў з KAN спатыкаўся аб цела, яны меркавалі, што гэта справа рук KAN.
  У рэшце рэшт, у Кан былі ўсе падставы забіць Бангеля, і Кан таксама планаваў забіць Лін Чынга. Таму кожны падумаў, што гэта зрабіў хтосьці іншы з групы, і ціха прыбіраў трупы, якія я пакінуў.
  Астатняя частка была менш пацешнай. Гэта была тая частка, якая мела дачыненне да Гару. Яны дабраліся да яго, калі ён звязаўся са мной. Хлопцы з Ван зрабілі гэта, і прыйшло вестку, што "амерыканец мёртвы". Він По лічыў само сабой якія разумеюцца, што я быў гэтым амерыканцам. Быў ужо позні вечар, калі група Вінга накіравалася да Каскейд-роўд, а астатнія пачалі свае апавяданні за агульнай гутаркай.
  Яны вырашылі, што ім лепш дастаць мяне - і вельмі хутка. Але я ўжо быў на Каскейд Роўд. Яны ўзялі Тару замест мяне.
  - Куды яны цябе схапілі?
  Хм, - яна павярнулася.
  Ты сказала, што яны білі цябе. Я хачу ведаць, дзе.
  Яна дазволіла пяску сцякаць па маіх грудзях. - «Я думаю, што гэта вельмі балючае пытанне». Яна намалявала сэрца на пяску ў мяне на грудзях. 'Што адбываецца?' - спытала яна са смехам. - Ты раўнуеш, Картэр?
  Вядома, я не раўную. І не называй мяне Картэр. Ты падобная на жанчыну-рэпарцёра з фільма.
  «Я проста выпадкова згуляла Ларэн Бекол». Яна з годнасцю ўстала і пабегла па пляжы ў святле месяца. - Калі я спатрэблюся, - паклікала яна, - проста свісні. Адзінае, што магло прынізіць яе годнасць, дык гэта тое, што на ёй не было ніякай вопраткі. Калі мы ўпершыню сустрэліся, яна здавалася даволі прыстойнай маладой лэдзі. Але апошнім часам яна больш была падобная на разбітную паненка, чым на прыстойную даму.
  Я вызначана хацеў яе. Я хацеў яе зноў. Але самае дрэннае ва ўсім гэтым было тое, што я не ўмею свістаць.
  Я ўстаў і рушыў услед за ёй па беразе.
  Мы пайшлі плаваць.
  У вадзе, пасярод хваляў, мы слізгалі адзін вакол аднаго.
  - Гэта не спрацуе, - сказала яна. Я сказаў. - "Зрабі стаўку?"
  Што ж, гэта магло б быць, каб нас не разарвала чарговая хваля. Так мы займаліся каханнем у самай абзы акіяна, то пакрываючыся вадой, то ізноў агаляючыся. Мы ўвайшлі ў той жа рытм, што і прыліў, ці прыліў - у такі ж, як у нас, так што яна і я сталі хвалямі і берагам, якія сустрэліся ў сваёй натуральнай плыні і развітваюцца; мы сталі адзін адным, далікатна вітаючы і развітваючыся, вільготнымі салёнымі пацалункамі. Насамрэч, гэта ніколі не спынялася. Мой рот на яе грудзях імгненна прымусіў яе пачаць усё спачатку, калі мы разам спускаліся ў бурлівую ваду і зноў разам падымаліся, задыхаючыся ад хвалявання.
  Некалькі праз яна сказала мне: "Ведаеш, спачатку я спалохалася".
  Я правёў унутраным бокам далоні па яе жываце. «Гэта страшная гульня, дарагая. І калі ты не ўмееш гуляць з нажамі ці кунг-фу… ну, я цябе не вінавачу. Я паглядзеў глыбока ў яе вочы. "Тады дазвольце мне сказаць вам вось што: я быў вельмі злы на вас".
  Яна пахітала галавой. - Я не маю на ўвазе тады. Я маю на ўвазе да гэтага дня, калі мы з табой сядзелі ў тым бары, калі ты сядзеў там па другі бок стала, за мільёны міль адсюль.
  "Глядзі." - мякка сказаў я. «Вось як я. І ніхто не зможа прымусіць мяне плаціць за гэта. Ты ведаеш, што зараз, калі я з табой, я ўвесь твой. А ў астатні час... ну, тады я, мусіць, увесь свой.
  Яна ўсміхнулася. У ёй была смуга смутку. 'Не хвалюйцеся. Картэр. Я не буду спрабаваць змяніць цябе. Проста ... - Яна памаўчала, падумаўшы, што сказаць, потым вырашыла працягнуць, - што я не ведала цябе раней. Тады, калі я не Ларэн Бекол, то ў мяне ёсць гэтая жудасна агідная схільнасць быць Сіроткай Эні. Яна зноў усміхнулася, але на гэты раз твар яе быў больш радасным. Не хвалюйцеся. Цяпер я вельмі вялікая і моцная, і кахаю цябе такім, які ты ёсць».
  У мяне ёсць убудаваны рэфлекс на фразу "Люблю цябе", на серыю адмоваў. Я ніколі нічога не абяцаў... мы ўсе павінны трымаць гэта ні да чаго не абавязваючага... Я паглядзеў на Тару. "Я думаю", я сказаў, можа быць, я таксама цябе кахаю.
  - Божа мой, - сказала яна...
  
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Брытанскі музей быў як ніколі прывабны. Для мяне заўсёды было нешта злавеснае ў гэтай прывабнасці. Вы глядзіце на некаторыя даспехі, якія, мусіць, калісьці насіў кароль Артур, або на манаскае адзенне, «датаванае 610 годам». Вам раптам прыходзіць у галаву, што гісторыя - гэта не тая маленькая гісторыя, якую сціскаюць і сушаць у гэтых падручніках гісторыі, як адну чараду бясплодных людзей і падзей, якія ідуць рука аб руку да тых дат, якія заўсёды памятаюць. (1066 г., перамогі вікінгаў». 1215 г., Вялікая хартыя вольнасцяў.) Гісторыя - бурнае, бурнае нагрувашчванне фактаў, напісаных мужнасцю, упэўненасцю і крывёй. Гісторыя - гэта такія людзі, як мы з вамі, навекі асуджаныя служыць свайму простаму, свецкаму існаванню. А не металічны шчыт, ці кавалак тканіны.
  Як я ўжо сказаў, жудаснавата.
  Я дамовіўся сустрэцца з Роска ў адзінаццаць гадзін у пакоі, дзе захоўваюцца адбіткі пальцаў Канстэбла. Для ўваходу патрэбен быў спецыяльны пропуск. У мяне быў гэты пропуск і ўказанні, як туды дабрацца, а таксама бліскучая брашура пра Джона Канстэбле (1776–1837). Я перадаў пропуск двайніку Маргарэт Резерфорд, якая ўручыла мне гіганцкую тэчку з адбіткамі. "Рамантычны рэаліст", - гаварылася ў брашуры. «Канстэбл хацеў вярнуцца да прыроды». Калі так, то прырода (1776-1837) была цудоўным месцам. Адно відовішча дыяментавай зеляніны.
  - Але так. Тады ў доме не было прыбіральні.
  Я павярнуўся. Гэта быў Роска Клайн.
  "Працягвайце захапляцца гэтай карцінай", - сказаў ён. Я павярнуўся і палюбаваўся карцінай. «Наш агульны сябар з Насаў прыехаў сюды. Ён зняў загарадны дом у Катсуолдзе. Я падышоў да іншай карціны. Дома з саламянымі дахамі і сіне-зялёная рака. - Твой Чэн-лі ўсё яшчэ там. Яны адправіліся туды проста з аэрапорта і з таго часу нікуды не выходзілі. Не было наведвальнікаў. Не было тэлефонных званкоў», што незвычайна. Яны проста купка збраяносцаў, якія вядуць ціхае, ахайнае жыццё на адкрытым паветры. Вядома, яны прабылі тут усяго дваццаць чатыры гадзіны.
  Я перавярнуў яшчэ адзін ліст і на гэты раз вывучыў млын з ручаём. "Вы бачылі іншых агентаў Кан?"
  - Нікога, Нікі. Нікога.'
  - Вас хто-небудзь турбаваў?
  Каго мяне? Ламонг Крэнстан? Валодаючы здольнасцю затуманьваць розум? Ніхто не бачыць ценю, дзетка.
  Тады ў мяне ёсць яшчэ адно пытанне, Роска ... Чаму ты прапануеш мне глядзець на гэтыя карцінкі?
  Я павярнуўся. Роско паціснуў плячыма. - Я проста падумаў, што табе трэба сёе-тое ведаць пра мастацтва.
  Тое, што я сказаў тады, не падыходзіць для друку.
  
  
  Мы паабедалі ў закусачнай Вест-Энда пад назвай "Паляўнічая хаціна". Закусачная з драўлянымі панэлямі і чымсьці накшталт меню з вугра ў жэле і заечай спіны. Я патэлефанаваў Тары і сказаў ёй прыйсці да нас. Мы спыніліся ў «кватэры», якая належала сяброўцы Роска, дзяўчыне, якая зараз з'ехала з горада. Мы былі больш прадстаўленыя самі сабе, і ў нас было менш клопатаў з усёй гэтай лухтой Джона Сцюарта аб насільшчыках, афіцыянтах і пакаёўках. Акрамя таго, гэта быў самы мірны спосаб узаемадзеяння з горадам. Я бачыў, як Роска паглядзеў на Тару, калі яна прыйшла. На ёй была смарагдава-зялёная кашаміраваная сукенка з вузкім выразам і цесная, як чума, якая агаляла яе ў лепшым выглядзе і дапамагала яе пругкай круглай грудзей. Мабыць, яна хадзіла па крамах і купіла яго той раніцай. Прынамсі, я ніколі не бачыў яго раней. Я магу часам забыцца сукенка, але я ніколі не забуду аблягае сукенка.
  Я пазнаёміў яе з Роско. Яна ўсміхнулася сваёй уласнай усмешкай. Як я ўжо казаў, Роско можа выглядаць так, як яму падабаецца, але зараз ён спецыялізаваўся на праглядзе без выраза. Містэр Усё, Сярэдні Чалавек. Сярэдняга росту, целаскладу, асобы і адзення. Па маіх ацэнках, яму каля пяцідзесяці гадоў ці каля таго, і я атрымліваю гэтую лічбу, складаючы ўсё, што ён зрабіў. Але ў яго ўласная густая шавялюра, яна не сівая, і ў ёй няма таго агрэсіўнага чорнага колеру, які бывае пры афарбоўванні.
  Таму Тара ўсміхнулася. Праз некалькі імгненняў, калі я паглядзеў на Роска, гэта быў Гэры Грант. Ён быў высокім і худым, і раптам на ім быў пашыты на замову гарнітур, і я ўбачыў, што ў яго неверагодна белыя зубы. Аб той беласці, што асляпляе, і Тара выглядала аслепленай.
  Я яшчэ крыху сеў, адкашляўся і рашучым уладным жэстам паклікаў афіцыянта і заказаў напоі. — Скажы мне, — звярнуўся я да Роска, — хто зараз назірае за тваім гандлем?
  'Гандаль?'
  'Звонку. Ваш знешні гандаль.
  - Ох ужо гэты гандаль. Чарлі Мэйс. Ты яго калі-небудзь бачыў?'
  Я ніколі яго не бачыў.
  "Ну, гэта добра. Са зброяй таксама добра. Калі нешта здарыцца — а я не думаю, што нешта здарыцца — ён дасць мне ведаць. З ім хлопчык, Пірсан. Так што табе няма пра што турбавацца».
  'Хлопчык?'
  Роско паглядзеў мне прама ў вочы. - Я думаю, ты быў даволі разумным, калі табе было дваццаць.
  Я думаў пра гэта нейкі час. — Тым не менш, я б адчуваў сябе нашмат лепш, калі б ты зараз сядзеў там.
  Роска паківаў галавой. - Я сышчык, Нікі. А не вартавы сабака. Акрамя таго, я станаўлюся занадта… «Занадта стары, — хацеў сказаць ён, але своечасова апамятаўся, — апошнім часам я стаў занадта лянівы, каб ляжаць у мокрай траве цэлы тыдзень у чаканні».
  "Як вы можаце быць так упэўнены, што яны застануцца так доўга?"
  - Прадукты, напрыклад. Яны замовілі прадукты прыкладна на тыдзень. Нават нанялі хатнюю прыслужніцу. Гэта азначае, што яны плянуюць нейкі час быць добрымі хлопчыкамі. Такія навіны хутка распаўсюджваюцца па вёсцы. І паверце мне, у такіх гарадах ужо становіцца навіной, калі хтосьці чхне двойчы.
  "Дык што ж нам рабіць?"
  "Проста пачакаць?"
  - Чакаць і будзь напагатове, - ён выцягнуў дзве электронныя скрыні. Маленькія чорныя скрыні. 'Адзін для цябе; адзін для мяне.'
  'Працуюць на адлегласці?'
  'Так. Проста падыдзіце да бліжэйшага тэлефона і набярыце дзевяць-тры-шэсць-чатыры-нуль-нуль-нуль. За межамі горада вы павінны спачатку ператварыць нуль-адзін. Затым націсніце кнопку кода на гэтай мілкі, і вы пачуеце запіс справаздачы Мейс. Справаздача кожную гадзіну.
  "І гэта ўсё?"
  - Не, - сказаў ён. - Ёсць яшчэ сёе-тое. Вы таксама можаце патэлефанаваць і пакінуць сваё паведамленне на плёнцы. Тады Мэйс і я зможам яго праслухаць. Далорэс увесь час сочыць за маніторам, таму мы будзем папярэджаныя, калі нешта пойдзе не так. Толькі абавязкова скажы ёй, дзе ты спыніўся. Далорэс была камутатарам AX.
  - А гэты дом - ці можна ў яго падсадзіць жукоў?
  Ён зрабіў кіслы твар і пакруціў галавой. 'Наўрад ці. Ці яны павінны пайсці на некаторы час, але яны яшчэ не паказалі ніякіх прыкмет гэтага. Мы маглі б паспрабаваць даслаць працоўнага па нейкай прычыне. Але калі б Він По трапляўся на такі выкрут, ён быў бы даўно мёртвы. У нас ёсць падлучэнне да мясцовай тэлефоннай сеткі, так што мы можам перахапляць усе выходныя паведамленні.
  Мне гэта не спадабалася. Трэба было чакаць. Але я не мог рызыкаваць, падвяргаючы сябе рызыцы. Вінаў Па запомніў мяне. Проста калі паказаць яму свой твар адзін раз, і ўся аперацыя была б правалена.
  Я паглядзеў на гадзіннік. Было без дзвюх хвілін гадзіну. «Калі ваша пэйджынгавай сістэма працуе, я думаю, у вас ёсць час, каб зрабіць гэта».
  Роско надарыў мяне сваёй асляпляльнай усмешкай. - Чаму б табе не зрабіць гэта зараз? прыяцель? Патрымай крыху ў пальцах. Паспрабуйце самі.
  - Я безумоўна давяраю табе, Роска, - сказаў я. Ён ухмыльнуўся Тары. «Я маю на ўвазе з тэлефонам. Я ведаю, што вы дасце мне дакладную справаздачу.
  Ён мог бы аспрэчыць гэта, але N-3 заўсёды галоўней K-2. Роска падышоў да тэлефона.
  Тара ўсміхнулася.
  Гэта была мілая, але пустая ўсмешка жанчыны, якая ведае, што флот толькі што адплыў. - Я галодная, - сказала яна, гледзячы на меню. - Акрамя таго, ён не ў маім гусце, - дадала яна, не паднімаючы вачэй.
  Я падняў брыво. - Я нават не падумаў ні на імгненне, - сказаў я.
  
  
  У Мэйса не было навін, каб паведаміць нам. Што ў прынцыпе дало нам выходны. Я купіў некалькі білетаў на мюзікл. Адна рэч пад назвай «Раскажы сваёй маме», якую напышлівы прадавец New York Times назваў «даволі пацешнай, калі вам падабаюцца такія рэчы».
  Тара рыхтавалася да такіх-сякіх пакупак, і я крыху нерваваўся з-за таго, што нічога не раблю. Мой голас напэўна, гучаў крыху жудасна, таму што яна раптам замоўкла.
  - Я ведаю, пра што ты думаеш, - сказала яна нарэшце. «Ты думаеш, што гэта будзе адна з тых богам забытых турыстычных пастак і што рабіць з гэтай дзяўчынай? Дакладней, што яна ўвогуле тут робіць? Усё, што яна можа зрабіць, гэта быць выкрадзенай і хадзіць па крамах».
  Я не адказаў. Яе здагадка была блізкая.
  - Што ж, у мяне ёсць прычына быць тут. А прычына ў тым, што як толькі ты высветліш, дзе знаходзіцца іхняя лабараторыя, я буду ведаць, хто з іх клоны і што з імі рабіць. Яна глядзела на мяне гэтак жа люта, сціснуўшы вусны, як у першы дзень нашай сустрэчы ва «Уолдорф». І валасы на патыліцы ўсталі гэтак жа, як тады. Я ведаў, што яе рэакцыя была чыста абарончая. Яна сядзела і адчувала, што мяне раздражняе, і мала што магла з гэтым зрабіць. І я быў неабгрунтавана крыўдлівы, і я таксама нічога не мог з гэтым зрабіць.
  Мы стаялі на рагу плошчы Пікадзілі, гледзячы адзін на аднаго ў бездапаможнай лютасьці.
  Яна сказала. - Акрамя таго, я магу зрабіць яшчэ сёе-тое.
  - І гэта так, - сказаў я. "Ты маеш на ўвазе, што ты таксама што тое скажаш." Так.' яна сказала. - А яшчэ я магу зрабіць цябе вельмі шчаслівым.
  Цяжка спрачацца з такой непрыфарбаванай праўдай. Мы дамовіліся сустрэцца ў кватэры а пятай гадзіне. Да таго часу кожны з нас будзе займацца сабой. Я пайшоў у паб на Чарынг-Крос-роўд. Стала крыху туманна. Не зусім туман, а хутчэй нейкі густы холад. Рая, якая загойваецца, на маім плячы хварэла. Я задаваўся пытаннем, чаму людзям так падабаецца прычыняць адзін аднаму боль, калі гэты боль насамрэч існуе.
  
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Без чвэрці тры я прыйшоў у паб. Якраз своечасова, каб нагадаць мне, што час набліжаўся да трох гадзін. Ангельцы не п'юць днём. Вось чаму - прынамсі, па словах Роско, - нельга давяраць ангельцам. Я заказаў піва і пагартаў газету.
  На дзесятай старонцы лонданскай "Таймс" была невялікая навіна са Злучаных Штатаў. Высветлілася, што сенатары Бейл і Крофт сталі ахвярамі крушэння верталёта падчас праверкі наступстваў урагану Карла. Прынамсі, так яны думалі. Верталёт і пілот зніклі без вестак, а расследаванне было адкладзена з-за ўрагану Дора.
  Такім чынам, іх стала шэсць. Мортан, Сэйбрук, Ліндэйл, Крэнстан, а зараз Нэйл і Крофт. Я мог уявіць сабе акрабатыку Вашынгтона. Прыватная размова аб замахах і змове. Абнадзейлівыя заявы ўрада. А тым часам у кабінеце Хоўка ішлі звышсакрэтныя перамовы. Як мы можам прыняць меры бяспекі, не выклікаючы ўсеагульнай панікі?
  Мне было цікава, як - калі Хоук гэта зробіць - справіцца са справай аб клонах. Да гэтага часу не было пераканаўчых доказаў тэорыі. І калі б ён хаця б аддалена быў схільны прыняць нашу тэорыю, я ўсё ж нейкі час не сустракаўся б з ім. Без сумневу, клоны ўжо былі ў краіне. Але як іх аб'явіць у вышук, калі не ведаеш, колькі копій аднаго і таго ж чалавека вакол?
  Але, вядома, гэта была праблема Хоўка. Пакуль у мяне была свая праблема. Маёй задачай было знайсці рассаднік гэтых клонаў, дзе б яны ні знаходзіліся. Забіць арыгінал і знішчыць копіі. Таксама паспрабаваць высветліць, колькі - калі іх засталося некалькі - разгульваюць на волі з загадам на забойства. Калі б я зрабіў гэта і пражыў дастаткова доўга, каб распавесці гэтую гісторыю, Вашынгтон мог бы пачаць поўнамаштабнае згортванне. Прынамсі, калі я пражыву дастаткова доўга.
  Усё гэта рухалася па крузе, а затым вярталася да мяне. Вашынгтон чакаў майго першага кроку. І я чакаў першага ходу Чэн-лі. А затым надыходзіць момант, аб якім наогул не варта думаць: што рабіць, калі гэты Чэнь-ці наогул не рухаецца? Што, калі ён проста сядзіць у хованцы, а сенатараў становіцца ўсё менш і менш?
  Пачаў тэлефанаваць званок. Дзяўчына за барнай стойкай сказала мне, што час закрыцця. Я заплаціў і сышоў.
  Часам вы задаецца пытаннем, ці не з'яўляемся мы часткай нейкай гіганцкай шахматнай гульні. Вялікая Рука прыходзіць і выхваляецца, што змесціць вас туды, дзе вы наогул не хацелі быць. Гэта падобна на вельмі выпадковы рух. але ў выніку аказваецца, што гэта быў завяршальны ход усёй партыі.
  Я пайшоў на невялікую прагулку. Бязмэтную, я думаю. Па Бонд-стрыт. Ва ўдалы час я апынуўся ў Берлінгтан-Аркейд, вузкай доўгай галерэі крам. Я выцягнуў шыю, як і ўсе астатнія, каб паглядзець на упрыгожаную сцягам столь галерэі. Я паглядзеў на вітрыны магазінаў з кашулямі і фотаапаратамі і на вітрыны з кітайскімі статуэткамі.
  Я пайшоў у абыход, калі мужчына з Вірджыніі сфатаграфаваў сваю жонку.
  Потым я сутыкнуўся з супадзеннем.
  Маёй першай рэакцыяй было адвярнуцца, каб ён мяне не ўбачыў; паглядзець на свой твар у адлюстраванні вітрыны крамы. Але потым я зразумеў, што ён, у рэшце рэшт, мяне не даведаецца. Я ведаў яго твар амаль гэтак жа добра, як свой уласны. Да гэтага я сустракаўся з ім двойчы. Аднойчы я ўжо забіў яго. Але не ў гэтым целе. Чэн-лі быў недзе ў сельскай мясцовасці. Хунг Ло быў у пекле, і я не думаў, што Лао Цзэн зараз робіць пакупкі. Гэты твар належаў іншаму. Тое ж шырокае жорсткае твар. Тое ж плоскае, непрыязнае выраз. Тая ж ідэальна размешчаная бародаўка.
  Яшчэ адзін клон.
  Я пайшоў за ім нядбайнай, спакойнай хадой. Метро на Пікадзілі, зноў на Расэл-сквер.
  Было рызыкоўна ісці так блізка за ім па пятах. Але ёсць некаторыя рызыкі, на якія вы павінны пайсці. Больш за тое, ён ішоў як чалавек, які не чакаў непрыемнасцяў. Ён не глядзеў на праследавацеляў і не паварочваўся. Выснова: множны выбар. Ці ён не ведаў, што яго пераследуюць; ці ён ведаў і заводзіў мяне ў пастку.
  Я рушыў услед за ім яшчэ некалькі кварталаў, пакуль клон не знік у хаце з чырвонай цэглы. Дзверы былі пранумараваныя 43, а бронзавая таблічка з імем дадавала інфармацыю, якая не адносіцца да справы: «Таварыства Фезерстоўна» з прыпіскай, якая не адносіцца да справы: «Заснавана ў 1917 годзе». Што, чорт вазьмі, гэта было за Таварыства Фезерстоўна? Наступнае, што я мусіў зрабіць, гэта ўсё высветліць.
  Праз дарогу быў макрабіятычны рэстаран. Раптам у мяне з'явіўся вялікі апетыт да здаровай ежы.
  Я заняў столік з відам на вуліцу; афіцыянт, які выглядаў не такім здаровым, як можна падумаць у такім становішчы, змахнуў некалькі дробак і працягнуў мне меню. У мяне быў выбар: сарбет са сланечніка (узбіты ёгурт з семечкамі) або спіс усё больш смяротных сумесяў. Сок шпінату, капуснае суфле. Я спыніўся на графіні з арганічным ліманадам, варожачы, з якога органа ім удалося яго прыгатаваць.
  Пара ўдоў з кіем здзейсніла балючае выйсце з Таварыства Фезерстоўна.
  Сакавіты падлетак у футболцы і джынсах заняў столік побач са мной і замовіў сланечнік. Яна паглядзела на мяне, як глядзяць маленькія дзяўчынкі.
  Увайшла жанчына з вялікай колькасцю пакетаў. На галаве ў яе быў залішне чырвоны капялюшык і амаль паказныя маршчыны. Спачатку я падумаў, што яна размаўляе сама з сабой. Але я быў няправы. Яна размаўляла са сваёй торбай. - Добра, - сказала яна, - і, калі ласка, захоўвайце спакой.
  Яна была абсалютна правы ў гэтым. Торба для пакупак са занадта вялікім ротам МОЖА моцна раздражняць.
  Яна села за столік побач са мной і зняла пухнатую карычневую накідку. Ёй было недалёка ад васьмідзесяці, але яна ўсё яшчэ апраналася ў адпаведнасці са сваімі юнацкімі гадамі. Яна была нейкай дзяўчынкай-падлеткам. Жамчужныя каралі і мускусныя духі.
  - Сядзі, - сказала яна сумцы. Яна павярнулася і надарыла мяне прабачлівай усмешкай. “Я не разумею, чаму яго не пускаюць у рэстараны. Кажуць, гэта звязана з ахайнасцю ці нечым яшчэ. Але ён вельмі акуратны. Яна зазірнула ў сваю торбу. - Ці не так, любы?
  Свіці была шасціфунтавым ёркшырскім тэр'ерам. Таксама вядомы як Роджэр. Так супала, што мне зусім не падабаюцца ўсе гэтыя маленькія цяўкаючыя сабачкі, і нешта з гэтага, відаць, было напісана ў мяне на твары. - Спадзяюся, ты не баішся сабак.
  Я сказаў ёй, што не баюся сабак.
  О, добра.' Яна ўсміхнулася і паляпала мяне па руцэ. — Таму што Роджэр і мухі не пакрыўдзіць.
  Я ўслых задумаўся, улічваючы яго рост, ці не пашкодзіць яму муха. Яна выдала пранізлівы смяшок і какетліва села бліжэй.
  Яе звалі міс Мэйбл. Яна пражыла ў гэтым квартале больш за пяцьдзесят гадоў у доме, які яна сціпла назвала даволі раскошным. - А, скажам так... падарунак ад, скажам так... сябра. Міс Мэйбл хацела паведаміць мне, што ў яе сапраўды быў сэкс. Я даў зразумець міс Мэйбел, што мяне гэта не здзівіла.
  Гэта прынесла мне некалькі ачкоў і размова прыняла пэўны напрамак. я сказаў ёй, што я сядзеў і чакаў сябра, які ў цяперашні час наведваў Таварыства Фезерстоўна.
  - Ммм, - сказала яна. - А ты не хацеў туды заходзіць. Вы не верыце ў гэтыя рэчы? †
  Я сказаў ёй, што мала што ведаю пра гэта.
  - Ніхто не ведае пра прывіды, містэр Сцюарт. Мы проста павінны прызнаць, што яны ёсць».
  Вось так. Грамадства Featherstone дазваляе вам размаўляць з мёртвымі.
  Я падумаў, ці не дапытваў гэты клон сенатараў.
  Я спытаўся ў яе, ці была яна калі-небудзь там, і яна чмыхнула.
  “Ха. Не, гэта малаверагодна. Джон Фезерстоун пракляў мяне ў 1920 годзе. Праклён , уявіце. Сказаў, што я скандалістка, мякка кажучы. О, гэта быў аматар прыстойнасці, сапраўдны фанатык. Яна пастукала па галаве паказальным пальцам, які зіхацеў калекцыяй дыяментавых кольцаў. Успаміны аб былым скандале.
  - Ну, калі вы спытаеце мяне, - ціха сказала яна мне на вуха, - у гэтым доме няма ніводнага трупа, пра які варта было б гаварыць. Мёртвы ці жывы, вы павінны быць анёлам, каб увайсці ў гэты дом. А анёлы, дарагі, надзвычай сумныя. Яна намалявала тое, што вы маглі б назваць гарэзным падморгваннем.
  Афіцыянт прынёс ёй газіроўку, багатую на вітаміны. Яна зрабіла глыток і зрабіла грымасу агіды. Гэты напой вельмі карысны для вас.
  Што я зноў сказала? Ах так, ну, а калі ён памёр, яго дачка ўзяла на сябе кіраванне. Ну, кажучы аб дзівацтвах ... Эліс Фезерстоун, мілая лэдзі, Міс Мейбл непрыхільна падціснула вусны. «Занадта доўга гуляць у нявінніцу ніколі не бывае добра».
  Я праігнараваў псіхасэксуальныя тэорыі міс Мэйбл. - Што ты маеш на ўвазе пад гэтай глупствам?
  Ну глупства. «О, Тоуве» ці «Вауве». нешта такое. Я сапраўды не ведаю. Калі ты спытаеш мяне, дарагая, гэта з-за той кітайскай ежы, якую яна ела ў дзяцінстве. Яны ядуць самыя жахлівыя рэчы, вы ведаеце. Думаю, гэта паўплывала на яе мозг.
  Я даведаўся шмат у дастатковай колькасці людзей за гэтыя гады, каб ведаць, што вы павінны слухаць усё. Ад іх каханай тэорыі лятучых талерак да пакрокавага прайгравання іх лепшай гульні ў гольф. Усе жадаюць быць пачутымі. І калі вы гатовы слухаць тое, што ніхто іншы не хоча чуць, ёсць усе шанцы, што яны скажуць вам тое, што ніхто іншы не скажа. Так што дзеля ўсяго свету я б не перапыніў яе, калі б не сачыў за вуліцай. Тое, што я там убачыў, падказала мне, што я мог выйграць галоўны прыз.
  Я папрасіў прабачэння і пайшоў да тэлефона. Я знайшоў яго ў мужчынскім туалеце і набраў нумар. У Мэйса не было навін.
  Я раблю запіс на стужку.
  Клон толькі што выйшаў з нумара 43. Падышоў да кута, каб адправіць ліст. Вось толькі гэта быў не той клон, якога я пераследваў тут. Калі толькі ён не пераапранаўся і не кульгаў апошнія паўгадзіны. Канечне, гэта было магчыма. Але я не паверыў. Мой клон выглядаў занадта самаўпэўненым, каб турбавацца аб маскіроўцы. І калі б гэта быў нехта іншы, я б сутыкнуўся з нечым вялікім. Гэта станцыя кланавання.
  Было без дзесяці чатыры. Я пакінуў паведамленне для Роска. Я сказаў яму, каб ён прыйшоў сюды і сачыў за наступным клонам. А пакуль што я буду сядзець тут і назіраць. Пагляджу, ці не ўвойдзе хто яшчэ.
  Міс Мэйбл зноў размаўляла з Роджэрам. Я падумаў, ці змагу я атрымаць свой наступны адказ без лекцыі аб хімічным складзе ежы. Я рызыкнуў. "Чаму Эліс Фезерстоун вырасла на кітайскай ежы?"
  Міс Мэйбел, падобна, падумала, што гэта дурное пытанне. Ну, дарагі. Чым яшчэ сілкуюцца кітайцы?
  Пачакайце секунду. - Вы маеце на ўвазе, што Фезерстоуны - кітайцы?
  - Ну, - яна паказала на мяне рукой. 'Не зусім. Але зноў жа, не зусім так.
  Карацей кажучы, Стары Джон быў экспарцёрам гарбаты. Ён шмат гадоў жыў у Кітаі. Але з рэвалюцыяй 1912 года жыхарам Захаду стала зразумела, што ім больш не рады. Яго справа была канфіскаваная. Забілі яго жонку. І Джон вярнуўся ў Лондан з маленькай дачкой.
  І са схільнасцю да містыкі.
  Ён сцвярджаў, што кожны дзень размаўляў з жонкай. І яму ўдалося пераканаць многіх старых арыстакратаў у тым, што ён можа быць іх "кантактам з мёртвымі". Яны дапамаглі яму і заснавалі Таварыства Фезерстоўна. Гэта было практычна ўсё, што міс Мэйбл ведала пра гэта. За выключэннем таго, што Джон і яго дачка Аліса жылі пустэльнікамі. Толькі для таго, каб час ад часу выходзіць, каб накласці праклён на менш чыстых сэрцам.
  Яна своечасова скончыла сваё апавяданне. Не прайшло і секунды, як яна зазірнула ў сваю сумку. "Роджэр!" ён яе ўкусіў. 'Дрэнны сабака.'
  Яна папрасіла прабачэння і пайшла.
  
  
  Было 4:30, калі з'явіўся Роска. Ён заняў столік у іншым канцы залы і, праходзячы міма, кінуў мне на калені цыдулку: "У завулку ёсць чорны ход".
  Дождж пачаўся, як толькі я выйшаў з рэстарана. Я спыніўся пад прыкрыццём уваходу і паглядзеў на акно праз вуліцу. Жанчына гадоў шасцідзесяці ў чорнай шаўковай сукенцы стаяла на каленях на падаконніку і глядзела вонкі.
  Праз дождж я чуў яе голас. - О, вяроўка. ён сказаў. «Аб вяроўка. Ух ты.'
  
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Гэта быў вузкі брукаваны завулак, які працягнуўся ўздоўж квартала. Дзе-нідзе ён быў крыху шырэйшы там, дзе раней былі ўваходы для нейкай стайні ці невялікага ланцуга. Ён заканчваўся тунэлем даўжынёй каля дванаццаці метраў. А далей ішла бакавая вуліца.
  Нумар 43 быў чатырохпавярховым асабняком. Пажарных усходаў не было, але былі заднія дзверы.
  Дзверы адчыніліся.
  І там стаяў мой першы клон. Ён таксама ўбачыў мяне і кінуў на мяне кароткі запытальны позірк. Погляд тыпу "я цябе раней не бачыў".
  Калі вы сумняваецеся, вы павінны імправізаваць. Я падышоў да яго і ўсміхнуўся. Выбачайце, але я шукаю дом Марсдэн. Я выцягнуў з кішэні цыдулку Роско і зрабіў выгляд, што вывучаю яе. Тут сказана, што павінен быць дом нумар сорак чатыры, але, - я паціснуў плячыма, - саракачацвёртага наогул няма.
  Ён пакасіўся на мяне. 'Я не ведаю. Але прынамсі ты не знойдзеш яго ў завулку". Гэта быў першы раз, калі я размаўляў з клонам. Я чуў, як іншыя казалі, але не са мной. Цяпер гэта ўразіла мяне. Усе яны казалі на бездакорнай англійскай без якога-небудзь акцэнта.Амерыканскі акцэнт ангельскай.Яны былі старанна навучаны.
  - Слухай, - сказаў я, - магчыма, я скарыстаюся тваім тэлефонам. У мяне ёсць нумар Марсдэна ... » Я зноў пагуляў з запіскай Роско.
  Ён пакруціў галавой. "Ён няспраўны."
  - О, - сказаў я. "Што ж, дзякуй табе."
  Мне нічога не заставалася рабіць, акрамя як выйсці з завулка. Дождж ліў цяпер мацней. Ён удараўся аб тратуар і гучна рэхам аддаваўся ў вузкім праходзе. Месца было злавесным. Алея цёмная. Дождж цёмны. Слізка з-за раптоўнага дажджу. Я падняў каўнер.
  Гэта было не тое, што я бачыў ці чуў. Гэта быў проста інстынкт.
  Я спыніўся, каб запаліць цыгарэту. Ён спыніўся роўна за адзін крок ад мяне.
  Я не павярнуўся. Я дазволіў штылет выслізнуць у далонь і працягнуў свой шлях. Я зноў пачуў словы Тары: "Клон забойцы першага класа, - сказала яна, - павінен быць забойцам першага класа".
  Добра. Значыць, мяне пераследавалі. Паміж рэхам сваіх крокаў і барабанным стукам дажджу я здолеў адрозніць яшчэ адзін гук.
  Тунэль быў перада мной. Я ўвайшоў у тунэль. Там было цямней. Я прыціснуўся да сцяны і паглядзеў назад у завулак.
  Нічога такога.
  І ўсё ж... я не ўяўляў сабе гэтага. Валасы на маёй шыі ўстаюць не проста так.
  Адзіным гукам, які быў чутны, быў шум дажджу. Бясшумная куля вылецела з ніадкуль. Яна стукнулася аб каменную сцяну. Я сцяўся і памяняў свой нож на Вільгельміну. На той выпадак. Я не спадзяваўся, што мне давядзецца забіць яго. Я хацеў выбіць з яго некалькі адказаў. На гэтай стадыі справы яшчэ адзін мёртвы клон прывядзе да яшчэ аднаго тупіку.
  Я адпоўз у цень і зняў паліто. Я павесіў яго на камень у сцяне. Куля прасвістала міма мяне і зачапіла паліто... На жываце я пачаў выпаўзаць з тунэля, у той бок, адкуль прыляцелі кулі.
  Справа ў тым, што ён не прывык прамахвацца. Ён чакаў ад сваёй ахвяры перадсмяротных гукаў - "фух" або "аргх". Маўчанне дзейнічала яму на нервы, калі яны ў яго былі. Ён выйшаў з хованкі, як толькі я дабраўся да ўваходу ў тунэль. Я стрэліў ніжэй і патрапіў яму ў руку з пісталетам. Не ў саму руку, а ў пісталет, які зваліўся на зямлю Ён павярнуўся, каб падняць яго. Я ўскочыў і атакаваў. У той момант, калі ён пацягнуўся да сваёй зброі, я адкінуў яго далей ад яго. Было цяжка біцца супраць яго. Ён быў добры. Ён ведаў кожны трук, які ведаў я. У яго быў нож. Проста так ён быў там і быў накіраваны проста ў маё сэрца. Я схапіў яго за запясце і змог спыніць рух. Але не надоўга. Ён падняў калена і ледзь не ўдарыў мяне там, дзе гэта вельмі раздражняла. Я павярнуўся і злёгку нахіліўся наперад і ён ударыў мяне ў жывот.
  Удар збіў мяне з ног, і нож ледзь не трапіў у мяне. Я ўстаў. Мая верхавіна стукнула яго па падбародку з гучным ляскам зубоў. Гэта парушыла яго намеры. Ударам каратэ па яго руцэ з нажом і выбіў яго, зброя ўстала прама паміж валунамі, лязом уніз. Я працягваў трымаць яго запясце і перавярнуў яго на спіну. Ён спрабаваў пазбавіцца ад захопу з дапамогай прыёму дзюдо, але я ўжо падрыхтаваўся да яго ходу. Ён паслізнуўся і ўпаў на мокрыя камяні. Я пачуў сухі трэск касцей. Ён ляжаў, здзіўлена гледзячы ўверх. Яго ногі былі падціснутыя, ён усё яшчэ быў у прытомнасці і не адчуваў болю. Шок проста адключыў усе гэтыя пачуцці. Можа быць, яго ногі былі адключаны назаўжды. - Добра, - сказаў я. 'Я ведаю хто вы. Я хачу пачуць ад вас некаторыя падрабязнасці. Колькі вас тамака?
  Ён закрыў вочы і пагардліва ўсміхнуўся.
  "Шмат." -«Занадта шмат, каб нас спыніць».
  Дзе ваша база?
  Зноў гэтая ўсмешка. 'Далёка. У месцы, дзе вы ніколі нас не знойдзеце.
  Я накіраваў на яго пісталет. 'Добра. Мы пачнем з нуля. І мне не патрэбныя адказы кшталту “шмат” і “далёка”. Я хачу атрымаць адказы, напрыклад, колькі і дзе. Так што наперад.
  Яго твар быў спакойны.
  - Іначай ты мяне застрэліш?
  Ён пакруціў галавой. “Няма розніцы паміж смерцю і жыццём. Вы, жыхары Захаду, не разумееце. Я не здолеў. Значыць, я ўжо мёртвы.
  У вас застаецца мала пагроз, калі апошняя пагроза атрымлівае такі адказ. Гэта быў тупік. Я таксама пацярпеў няўдачу. Але тады, калі я не мог атрымаць тое, што хацеў, я заўжды мог паспрабаваць атрымаць пацверджанне таго, што, як мне здавалася, я ведаў.
  — Але ты думаеш, што іншыя даб'юцца поспеху. Што вы здольныя забіць усю сотню сенатараў?
  Нам зусім не абавязкова забіць іх усіх. Досыць, каб напалохаць іх усіх да смерці. Каб выклікаць раскол у вашым урадзе. Ваш... Кангрэс, як вы яго называеце. Тады мы звяжамся з вашым прэзідэнтам, і ўсё адбудзецца так, як мы жадаем».
  Цяпер надышла мая чарга праявіць некаторую пагарду. - Здаецца, ты нешта забыўся. У гэтага прэзідэнта ёсць целаахоўнікі і даволі жорсткая сістэма бяспекі».
  Ён пакруціў галавой. - Здаецца, ты нешта забыўся. Такую сістэму бяспекі ўжо абыходзілі раней. І акрамя таго, мы не збіраемся яго забіваць. Мы толькі маем намер кантраляваць яго мозг.
  Такім чынам, іх генеральны план. Паралізаваць Кангрэс і зрабіць прэзідэнта сваёй марыянеткай. Ва ўмовах хаосу ў Кангрэсе дзейная служба атрымае неабмежаваную ўладу. І Кан будзе мець поўны кантроль над гэтым. Гэта было не так немагчыма, як здавалася. Целаахоўнікі абараняюць толькі ад куль. І не супраць амлета, поўнага якія змяняюць прытомнасць наркотыкаў. Або супраць аспірыну, які не з'яўляецца аспірынам. Гэта было ўсё, што ім было патрэбна. Кажуць, што ў Распуціна быў цар у ягонай уладзе. Але сёння для гэтага нават не трэба быць Распуціным. Табе проста трэба быць хлопцам з наркотыкамі. У каралёў Сярэднявечча былі свае дэгустатары. Людзі спрабуюць ежу і напоі, каб пераканацца, што яны не атручаны. Гэта была праца. Але гэтага няма зараз. Таму цяперашнія кіраўнікі безабаронныя. План Кан быў вар'яцкім. Але гэта было не так вар'яцка.
  Клон страціў прытомнасць. Або так здавалася. Рабіць мне заставалася няшмат. Ва ўсякім разе, больш ніякай інфармацыі я не атрымаў. Але адно было зразумела: ён павінен быў памерці. Ці ўся гэтая кліка Кан прыйдзе за намі.
  Я паглядзеў на нерухомае цела. Я задумаўся на хвіліну. Я думаў аб тым, як лепш за ўсё яму памерці. Я сышоў. Я вярнуўся ў тунэль і падабраў сваё паліто і штылет, які выпусціў. Адтуль я працягнуў рух па вуліцы.
  Усё, што я пачуў, быў слабы гук. Вядома, ён не быў без прытомнасці. Ён павярнуўся і падняў пісталет.
  І стрэліў сабе ў вока.
  Першакласнае забойства.
  
  
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Спектакль "Скажы сваёй маме" ў Лірычным тэатры, як і было абяцана, быў "даволі пацешным, калі вам падабаюцца падобныя рэчы". Дрэнна тое, што я, верагодна, не буду яго глядзець. Адзінай цікавай рэччу была дзяўчына, якая вылезла са сваёй вопраткі. Джэніс Венера. Я памятаў яе з тых дзён, калі яе клікалі Джэніс Вуд.
  Джэніс Венера была светлавалосай багіняй і, як бы яе ні клікалі, з выдатнай фігурай. Яна была гарачай спадарожніцай у вандроўцы па Рыўеры, мусіць, пяць гадоў назад. Мы расталіся сябрамі. Мой бізнэс і яе будучыня былі выратаваны ветлівым і багатым графам Хопапам. Ён перадаў мне некаторую інфармацыю аб кантрабандыстах алмазаў, а Джэніс - кучу алмазаў. Калі я апошні раз бачыў іх у Ніцы, яны збіраліся ажаніцца.
  Як гэта выглядала цяпер, усё магло б скласціся крыху інакш. Падчас перапынку я патэлефанаваў і атрымаў запісанае паведамленне ад Мэйса. З таго, што яму ўдалося сабраць у падзорную трубу, сакрэт добрай кашы складаўся ў аўсяных шматках.
  Гэта ўсё, што ў іх зараз было.
  Роска аб'явіў, што налічыў трох клонаў. Адзін еў у гатэлі «Эдысан»; адзін усё яшчэ быў у Фезерстоўна, а трэці быў у той момант у «Олд Вік», назіраючы, як сэр Лоўрэнс Аліўе гуляе Гамлета. Я пакінуў паведамленне "Раскажы сваёй маме", было даволі весела, калі вы захапляецеся такімі рэчамі.
  Я вярнуўся якраз у час, каб пачаць другі акт. Святло ўжо згасла, і Тары прыйшлося махнуць мне рукой на маё месца. Аркестр выступіў другі раз.
  'Навіны?' - спытала яна шэптам.
  'Так. Ёсць тры.'
  «Іх трое? Ці яшчэ трое?
  'Так.'
  Яна памаўчала. - Значыць, усяго сем.
  'Так.' Я кіўнуў. 'Да гэтага часу.'
  Аркестр граў песню, якую спявала Джэніс. «Гэтая дзяўчына, — сказала Тара, — ты ведаў яе, ці гэта былі прыкметы кахання з першага позірку?»
  Я не ведаў, што маю такія сімптомы. - Я ўжо ведаў яе, - сказаў я. 'Некалькі гадоў таму. Мілая дзяўчына. Нічога больш.
  Тара падняла брыво. "Ну, яна больш не выглядае такой дзяўчынкай".
  Верагодна, яна мела рацыю ў гэтым. Памеры Джэніс зараз былі 90-60-90.
  - Мы былі проста сябрамі, - сказаў я. "Сумленнае слова".
  Тара паглядзела на мяне. - Скажы сваёй маці.
  Пасля шоу мы адправіліся за кулісы. Джэніс была гарачай. Тара была крутая. Джэніс пазнаёміла нас са сваім новым каханнем, Мікі. Тара адтала. Мы ўчатырох пайшлі некуды выпіць піва.
  У таксі дадому Тара сказала: «Ты маеш рацыю, яна мілая дзяўчына. І дадала даволі рэзка: "Больш нічога".
  
  
  Ёсць некалькі спосабаў даведацца, ці адчыняў хтосьці вашы дзверы, пакуль вас не было.
  Нажаль, усё ведаюць гэтыя манеры.
  Асабліва тым людзям, якія спрабуюць адкрыць вам дзверы ў вашу адсутнасць.
  Дзякуючы Яну Флемінгу гэтыя пасткі з некалькімі валасамі сталі шырока вядомыя. І любы дасведчаны агент ведае, як гэта зрабіць. А іншыя аўтары шпіёнскіх апавяданняў выкрылі іншыя добрыя трукі. Хітрасць сакрэтнага агента ў тым, што яго тактыка застаецца таямніцай. Сёння па кошце кнігі ў мяккай вокладцы кожнае дзіця - выліты Картэр.
  Ну, Картэр хітрэйшы.
  І калі вы часам думаеце, што я сапсую добрую рэч, аддаўшы яе за гэтыя некалькі гульдэнаў, падумайце яшчэ раз. Справа ў тым, што нехта праглынуў маю прынаду. Калі мы вярнуліся ў кватэру, я зразумеў, што там нехта быў. Або яшчэ быў. Я жэстам запрасіў Тару зноў выйсці і дачакацца майго сігнала. Я схапіў пісталет і адкрыў свой замак адмычкай. Мяккая пстрычка замест какафоніі гукаў ляскаючай звязкі ключоў. Унутры было цёмна. І было ціха. Такая вельмі гучная цішыня, выкліканая тым, што нехта спрабуе не быць там. Я моцна сціснуў Вільгельміну ў руцэ і пачаў асцярожна хадзіць па кватэры. Пакой за пакоем. Праз захламленую гасціную, сталовую і, нарэшце, гасціную, шкадуючы, што сяброўка Роско не павяла свайго ката перад сыходам, таму што гэты кот чапляўся за мае пяткі.
  Добра. Такім чынам, наш госць чакаў у спальні ці хаваўся ў душы. Або яго даўно не было.
  Я спыніўся ля спальні. Там нехта быў. Я чуў, як ён дыхае. Наступным маім крокам быў шэдэўр каардынацыі. Адным рухам я расчыніў дзверы, уключыў святло і прыцэліўся.
  Ён выскачыў з ложка, як хлеб з тостара. Госпадзе, Нік. Гэта твой спосаб пажадаць добрай раніцы?
  Я апусціў пісталет і пакруціў галавой. - Не, Роска. Але гэта страшэнна добры спосаб прывітацца куляй, чортава сука. Ты ведаеш, што я мог цябе забіць?
  Ён адкінуў валасы назад і пазяхнуў. Потым пачухаў падбародак, утаропіўшыся на мяне. «Вы, амерыканцы ўсе такія, - сказаў ён. Слухай. Гэта кватэра маёй дзяўчыны, не? Таму я не хачу з табой размаўляць. Такім чынам, у мяне ёсць ключ. Такім чынам, я ўвайшоў. Дык адкуль мне было ведаць, што ты прыйдзеш?
  Роска... - я сеў на край ложка, - ...што тычыцца гэтых тваіх метадаў работы... †
  Ён падняў руку. «Не прапаведуй. Нік. Калі ласка.' Ён закурыў, і я ўбачыў, што полымя злёгку дрыжыць. - Дзе Тара?
  Я падышоў да акна і падаў ёй знак.
  Ніякіх пропаведзяў, Роска. Слова.'
  Ён уздыхнуў. 'Слова?'
  А.'
  "Агонь".
  Вось гэтае слова.
  Я пастукаў цыгарэтай па прыкладзе пісталета. — Гэта мая праца, Роска, я гару. Ты цень. Я страляю. А гэта значыць, што навокал ходзіць шмат людзей, якія плануюць мяне застрэліць. І тады, калі я не застануся напагатове, яны даб'юцца поспеху.
  Піф-паф, і я мёртвы. Зразумеў?
  Ён кіўнуў і ўсміхнуўся. - Няправільна, - сказаў я. 'Гэта не смешна. Гэта страшэнна сур'ёзна. Я думаю, што ты геній, Роска, але мне здаецца, ты становішся занадта самаўпэўненым. У перакладзе гэта называецца, што ты становішся абыякавым. І гэта вельмі добры спосаб памерці.
  Зразумела? Ён кіўнуў. І не ўсміхнуўся.
  Я мусіў спыніцца. Але, як і ўсе прапаведнікі, я занадта доўга стаяў за сваёй кафедрай і нанёс яму толькі адзін маральны ўдар, ад якога ён не мог акрыяць.
  Роско паціснуў плячыма. - Добра, - сказаў ён. Ну, я ўсё гэта чуў. Але сёння ўвечары... ты зладзіў буру ў шклянцы вады. †
  Тара стаяла ў дзвярах. «Значыць, ты будзеш піць гарбату.
  Яна ўсміхнулася. Адна ці дзве лыжкі?
  Роска ўсміхнуўся ў адказ. - Гэты твой сябар выпусціў сваё пакліканне.
  'Якое?'
  "Стварэнне ваенна-навучальных фільмаў".
  Тара заварыла гарбату.
  Прычынай візіту Роска было таварыства Фезерстоўна, і ён хацеў ведаць, што з ім рабіць. Заўтра зноў сачыць ці як? Так, - сказаў я. «Працягвайце сачыць. Нам трэба ведаць, калі гэтыя клоны пачнуць дзейнічаць. Занадта мала адбываецца; Мне гэта не падабаецца. А пакуль паглядзім больш уважліва. Паглядзім, ці зможам мы даведацца, што адбываецца ўнутры. 'Хм. Я проста яшчэ не ведаю, Нік. Сумняваюся, у гэтым.
  'Так?'
  - Дык што ж ты тады зробіш?
  «Наведаю Таварыству Фезерстоўна для сустрэчы з маёй дарагой нябожчыцай цёткай Міртл.
  - Ты маеш на ўвазе проста ўвайсці? Проста так.'
  "Ну… я мог бы ўлятаць, але я думаю, што гэта было б занадта крыкліва, ці не так?"
  Роска ўстаў. - І гэта ты кажаш мне не жартаваць. Вы прайшлі ўвесь гэты шлях?
  Калі гэта лагер Кан, табе канец. У цябе даволі знаёмы твар, прыяцель. Вы амаль гэтак жа ананімныя, як Ніксан на зборы дэмакратаў.
  «Я разлічваў на тое, што ваш аддзел спецэфектаў дасць мне маску і прыдатная маскіроўка можа дапамагчы.
  Роска ўздыхнуў. "Наш аддзел спецэфектаў, - сказаў ён, - памёр".
  'Памёр?'
  «Ну, разумееце… гэта сапраўды крыху балюча… Гэта была бабулька, якая калісьці працавала на Ілінга. Вы ведаеце, гэтая кінастудыя. І... ну... яна памерла. Я ведаю!' Ён перапыніў мяне перш, чым я паспеў вымавіць хаця б слова. Гэта недарэчна, гэта подла, гэта дзіцячая праца і гэта немагчыма. Але гэта, баюся, усяго толькі лонданскі аддзел AX.
  Я зрабіў яму задавальненне нічога не кажучы.
  Ён сказаў. = "Можа я туды зайду?".
  «Прабач, Роска. Ты мне больш патрэбны звонку. Калі адзін з гэтых клонаў накіруецца ў Злучаныя Штаты, значыць, іншы сенатар накіруецца ў морг. Нам трэба высветліць, што намышляюць гэтыя хлопцы.
  Ён ускінуў рукі ў паветра.
  'Тады ўсё ў парадку. Мы вярнуліся да нашай зыходнай кропкі. Вы ідзяце туды. Так што я мог бы таксама спытаць вас зараз. Калі ты загінеш, ці магу я ўзяць гэты гальштук?
  Я ведаю. Будзь сур'ёзны. А калі сур'ёзна, хлопцы, што вы прапануеце?
  Я прапаную, - паглядзела на нас Тара, - мне пайсці туды.
  Не, я сказаў. 'Дакладна не.'
  - Але, Нік. †
  Не.' Я сказаў.
  'Але ...'
  Тады мяне тут ніхто не слухае. Не. Гэта канец.'
  
  
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  Так што Тара ўсё роўна пайшла.
  Ну, не зусім Тара. Не Тара, "фігурыстая рудая". Фігурыстых рудавалосых занадта лёгка заўважыць на вуліцы, поўнай людзей, і занадта лёгка высачыць. Жанчына, якая прыйшла на прыём на наступны дзень у хату пад нумарам 41, была старой дзевай з мышынай асобай. З сіва-каштанавымі валасамі, кручкаватым носам і мяшком замест сукенкі. Гарнітур, парык і грым у нас былі дзякуючы Джэніс і кампаніі "Скажы сваёй маме". Калі Тара не вернецца ў тэатр самае позняе да сямі гадзін, спектакль можа не працягвацца - парык і нос прыналежылі маці.
  Электронны дыктафон і камера для наручных гадзін былі ад AX.
  Магнітафон быў самай апошняй мадэлі – маленькі Sony на батарэйках. памерам з партабак і замаскіраваны такім чынам, што таксама быў падобны на партабак. Ён кіраваўся гукам, а гэта азначала, што ён не запісвае цішчыню. На хуткасці 4,75 удалося запісаць чысты гук каля дзвюх гадзін. Павярнуўшы ручку гучнасці да ўпора, ён мог запісваць з жаночай сумачкі, такі ж, як у Тары. Вялікая адкрытая палатняная сумка для пакупак.
  Калі вы калі-небудзь задаваліся пытаннем, якія вар'яты будуць размаўляць з мёртвымі, адказам будуць багатыя вар'яты.
  Бібі Ходжсан, напрыклад. Тара сутыкнулася з ёй па шляху (пстрычка). Добра. Таму я таксама ведаю, хто яна. Але Тара кажа, што, паводле Vogue, гэтая дама - "скватэр", тытул, які можна атрымаць толькі тады, калі ты выдаткаваў кучу грошай на туфлі і рамяні. З тых жанчын, для якіх невялікія выдаткі па-ранейшаму азначаюць сукенка Dior. Місіс Ходжсан атрымлівае свае грошы ад містэра Ходжсана. г-н. Уільям А. Ходжсан з Hodgson's Real Estate Agents. І я ведаю, хто ён. Агенты па нерухомасці Ходжсана валодаюць паловай Фларыды і значнай часткай выспы, які яны называюць Манхэтэн.
  Таксама была місіс Вентворт Фрогг, якая мае каля сарака пяці мільёнаў долараў. Тара сустрэла яе ўнізе ў прыёмнай. Яна таксама сфатаграфавала саму прыёмную. Віктарыянскі пакой з чырвонымі плюшавымі канапамі і мноствам пальмаў у чыгунах. Тара павінна была запоўніць форму. Некалькі пытанняў аб яе асабістым жыцці і жыцці нябожчыка. Паводле запоўненай формы, г. Луіза Рыг з Сэнт-Луіса, штат Місуры, у гасцях у сваёй цёткі Міртл Рыг. У раздзеле «Прычыны візіту» Тара напісала: «Спытаць рады з нагоды інвеставання спадчыны». Яна не ведала, навошта яна гэта напісала. Яна сказала, што гэта толькі што прыйшло ёй у галаву.
  - Гэта вялікія грошы, дарагая? - спытала парцье. І Тара адказала: "Настолькі вялікія, што гэта мяне палохае".
  Рэгістратар ўсміхнулася,
  Хударлявы ўсходні хлопчык павёў яе наверх, у ліловы пакой чакання, поўны пальмаў. І сказаў ёй, што Сун Пін зладзіць сустрэчу. Сун Пін прыйдзе да яе праз паўгадзіны. А пакуль, можа, яна магла б крыху пачытаць які-небудзь часопіс. Можа, вып'еце кубачак гарбаты? Ён знік і праз імгненне вярнуўся з дымлівым кубкам. Тара ўзяла яе, і хлопчык зноў знік.
  Яна ледзь пачакала хвіліну ці дзве, а затым адчыніла дзверы. У калідоры нікога не было відаць. Наадварот, за зачыненымі дзвярыма, раздаўся п'яны жаночы смех. З другіх дзвярэй даносіўся слабы гул. Медыум, які стагнаў упадаючы ў транс. Трэцяя і апошнія дзверы былі пазначаныя як «Прыватныя». Адтуль не было ні гуку. Тара паспрабавала адкрыць яе. Яна была зачыненая.
  Са сваёй вялізнай сумкі яна дастала калыпок і палоску пластыка. Яна да гэтага не прывыкла і працавала няўмела. Але крокаў на лесвіцы не было, і ў два іншыя пакоі ніхто не заходзіў. Нарэшце яна адчыніла дзверы.
  Яна закрыла яе за сабой і агледзелася. Гэта быў маленькі белы пакой. Там было некалькі ракавін, невялікі халадзільнік, падвойная пліта з імбрычкам. Уздоўж сцен стаялі шкляныя вітрыны. У адным з іх былі ўсе віды гарбаты. Зялёная гарбата. рамонак. Лапсанг Сушонг. На верхняй паліцы акуратна стаяла калекцыя чайных кубкаў з ружовымі і белымі кветачкамі. Як і той кубак, які хлопчык прынёс ёй. У другой вітрыне, у другім канцы пакоя, стаяла калекцыя карычневых бутэлек. Кожны змяшчаў нейкі грануляваны парашок. На этыкетках проста было напісана "A", "B" ці "H". У іншым наборы бутэлек была вадкасць, а на ніжняй паліцы ляжалі іголкі для падскурных ін'екцый.
  Вітрына была зачыненая.
  У ракавіне была выкарыстаная іголка. Тара падняла яго. У ім усё яшчэ заставалася некалькі кропель вадкасці. Яна акуратна ўпырснула яго ў пустую ампулу, якая ляжыць побач. Яна панюхала ампулу. Навуковы кампутар у глыбіні яе свядомасці прабегся па некалькіх тысячах перфакарт і выдаў адказ менш за за секунду. Яна сунула ампулу ў сумку і падышла да дзвярэй.
  У калідоры пачуліся галасы.
  Яна замерла.
  - Такім чынам, міс Эліс. Не хвалюйся. Нічога страшнага не здарыцца, - гэта быў мужчынскі голас. З высокім гугнявым азіяцкім акцэнтам. Ён гаварыў так, нібы размаўляў з дзіцем. Націск на кожны склад асобна. "Акрамя таго, няма ніякага зла, памятаеш?"
  Аліса адказала няпэўна. 'Так. Я ведаю. Зло існуе з... але часам мне цікава...
  — Не дзіўцеся, міс Эліс. Паверце мне. Твой бацька таксама давяраў мне. Ўсё яшчэ...
  Ты памятаеш, што ён сказаў табе ўчора?
  Аліса ўздыхнула. Так, Ян. Я давяраю табе.'
  - Добра, - сказаў ён. - Дык ты памятаеш, што рабіць?
  - Нічога, - адказала яна ціхім голасам.
  'Нічога такога. Менавіта так.' Потым быў невялікі перапынак. "Ну, тады чаму б табе не пайсці наверх і не зрабіць гэта?"
  Магчыма, яна кіўнула ў адказ. Адзіная пара крокаў паднялася па лесвіцы. Іншая пара зрабіла ўсяго некалькі крокаў. Рука пастукала ў дзверы. Дзверы адчыніліся. На заднім плане п'яная дама працягвала казаць. "О, дарагі, дарагі Роберт." У нейкай сумнай песні.
  'Што ж?' сказаў мужчына.
  Яму адказала жанчына з рэзкім голасам. 'Як вы бачыце. Самае позняе заўтра.
  “Паспрабуй атрымаць гэта сёньня. Ён можа спатрэбіцца нам заўтра.
  'Добры. Тады пакінь мяне ў спакоі.
  Дзверы зачыніліся, і мужчынскія крокі рэхам раздаліся па лесвіцы.
  Тара пачакала, пакуль у калідоры зноў не стала ціха. Яна паспяшалася назад у прыёмную да свайго крэсла. Яна паглядзела на халодную гарбату, якую пакінула некранутым. Яна панюхала. Гэта была гарбата.
  Яна ўзяла часопіс. Дзверы адчыніліся.
  Жанчына была апранута ў чорнае кімано. Яно пакрывала значных памераў цела са значнымі выпукласцямі. У яе была кароткая мужчынская стрыжка і суровы твар. Яна казала мерным, хрыплым голасам.
  Мяне клічуць Сон Пін. Адбылася памылка. Я не магу прыняць вас сёньня. Ты можаш вярнуцца заўтра? Гэта больш было падобна на загад. Заўтра ў дзве гадзіны. Яна коратка схіліла галаву, не дазваляючы сваім вачам удзельнічаць. Яны слізгалі міма Тары, як чорныя пражэктары.
  Тара ўстала. 'Але ...'
  У дзве гадзіны.' Калі Тара спускалася па лесвіцы, яна паклікала яе. "Твая цётка будзе там тады."
  
  
  Тара спыніла запіс і павярнулася да мяне. - Луіза Ригг ўбачыць сваю цётку Міртл? Заўтра на той жа хвалі, і вы ўсё гэта пачуеце».
  Яна была вельмі задаволеная сабой. Яна кіпела ад хвалявання. Гэта быў Хансье Брынкер, які знайшоў дзірку ў дамбе і зараз засунуў у яе палец, каб выратаваць краіну ад гіганцкай катастрофы. Яна была так страшэнна шчаслівая, што мне вельмі не хацелася казаць ёй, што яна наогул нічога не даведалася. Толькі фатаграфіі могуць мець некаторую каштоўнасць. Роска ўзяў плёнку для праяўкі. На наступную раніцу мы атрымаем адказ.
  "Хацелася б, каб у вас зноў была фатаграфія таго, як яго клічуць - таго, хто размаўляў з Эліс".
  - Яна?
  Так. Ягоны голас гучыць як голас вядомага агента КАН.
  Вочы Тары пашырыліся. - Вы хочаце сказаць, што астатнія людзі не пры чым? І той нарколаг? Так што гэта не зусім тое, што я магу назваць дзіцячай нявіннай весялосцю.
  Не зусім.' Я ўсміхнуўся.
  Што было ў гэтым шпрыцы? Пентатал?
  Яна апусціла рот. - Як ты даведаўся? Я пакінуў гэта напрыканцы.
  Я ўсміхнулася. «Паслухай, дарагая. З дванаццаці выкрутаў, якія ў іх ёсць для надзіманні багатых сучак, у іх тамака адзінаццаць. Пентатал натрыю - гэта сыроватка праўды, ці не так? Такім чынам, яны даюць гэтым дамам добры шанец, папярэдне напаіўшы іх гэтым чаем, і дамы расказваюць ім усё, што яны хочуць ведаць. Разнастайныя падрабязнасці аб які пайшоў каханым. Затым слова ў слова медыумы паўтараюць гэтае потым. Атрымліваецца вельмі пераканаўчы выступ. Гэтыя дамы не памятаюць таго, што яны перш распавялі. Гэтыя дамы ашаломлены. І ўдзячныя - і шчодрыя.
  Рот Тары склаўся ў бязгучнае «О».
  «З ім звязаны шэраг іншых пераваг. Калі гэтая праўда кампраметуе, заўсёды ёсць магчымасць для шантажу. І калі ў справу ўцягнута дастаткова грошай, прывід кажа мэты, што з імі рабіць. Што б гэта ні было - дабрачыннасць, акцыі, рахунак у швейцарскім банку - вы можаце быць упэўнены, што яны заграбаюць грошы. Тара выглядала разгубленай. "Але якое гэта мае дачыненне да КАН?"
  'Нічога такога. Гэта правільна. Я думаю, што гэта ўсё зноў Насаў. Фезерстоуны займаліся махлярствам, КАН даведаўся пра гэта і шантажаваў іх. Мусіць, сапраўды гэтак жа, як з Бангелем. Мне раптам прыйшло ў галаву, што ў Бангеля і Фезерстоўнаў было яшчэ сёе-тое агульнае: яны абодва гандлявалі наркотыкамі.
  Я сказаў ёй:
  «Значыць, KAN мог пайсці па тым жа шляху, каб патрапіць унутр. Прыгразілі спыніць іх пастаўкі, калі яны не атрымаюць частку выручкі плюс некалькі паслуг. Такія паслугі, як, магчыма, прадастаўленне прытулку клонам.
  Яна пахітала галавой. 'Чароўна.'
  Я паціснуў плячыма. 'Чароўна. Бяспечна. Але трымайце сваю досціп пры сабе.
  Так мы не наблізімся да штаб-кватэры гэтых клонаў. Акрамя таго, мы тут не дзеля таго, каб разгадваць таямніцы грамадства. Нашае заданне: іх ліквідацыя.
  Яна крыху здрыганулася. - Гэта больш мяккае слова, чым забойства, ці не так?
  Я паглядзеў на яе. Яна сядзела, падагнуўшы пад сябе ногі, на шаўковым крэсле ў спальні. На ёй быў бледна-ружовы гарнітур, і яна выглядала бела-ружовай і гладкай, як шоўк. Як адна з тых дзяўчат, якія заплюшчваюць вочы на фільм Сэма Пекінпы. Як адна з тых дзяўчат, якія плачуць у Fove Story.
  Я пакруціў галавой. - «Рызыкуючы здацца банальным… але што насамрэч робіць такая дзяўчына, як ты, на такой працы?»
  Пытанне занепакоіў яе. Яна вывучала свае пазногці. Доўга. Як быццам яна ніколі іх раней не бачыла. - Ну, - сказала яна нарэшце, - гэта... доўгая гісторыя. Некаторы час таму... э, я сустрэла... мужчыну.
  Даўным даўно. Я прайшла сярод усіх кандыдатаў як лепшая, а потым, з-за... гэтага чалавека... я прайшла ў АХ... Мы - ну ды добра, усё роўна. Гэта было ў часы Джонсана, калі вайна ў В'етнаме зноў дасягнула апагею. Ну, я... падпісала. Яна адкінула галаву назад і пацешна ўсміхнулася мне. "Акрамя таго, я падумала, што было б вельмі займальна і рамантычна кожны дзень працаваць з такімі людзьмі, як Джэймс Бонд".
  "Не забывай згадаць Ніка Картэра?"
  О, - сказала яна. "Я не смела марыць пра гэта".
  Я прайшоў праз пакой і сеў побач з ім. Я ўзяў яе падбародак у свае рукі.
  Слухай, - сказаў я. "Мы ўвасобім у жыццё яшчэ некалькі вашых жаданняў".
  Хм.' Яна хітра паглядзела на мяне. - Адкуль ты ведаеш, што мне сніцца?
  Добра, - сказаў я. - Дай угадаю. Я заплюшчыў вочы. "Вы хочаце свабодна парыць у паветры і займацца каханнем там".
  Мммм ... - Яна задумалася. 'Цікава. Але, можа, занадта ветрана.
  Тады ўсё ў парадку. Як наконт... як наконт музея. Там у іх ложак шаснаццатага стагоддзя - са старой карчмы. Мы маглі б праслізнуць за аксамітныя фіранкі і выдрапаць нашы імёны на спінцы ложка, калі скончым.
  Мне гэта падабаецца», - сказала яна. "Але музей не адкрываецца да дзесяці раніцы". Яна паглядзела на мяне. - Ты згодны з маёй ідэяй?
  Я пагадзіўся.
  У ванне з пенай.
  У ванне з пенай?
  "У ванне з пенай".
  Слухай, магу парэкамендаваць. Улічваючы бурбалкі і ўсё, што з гэтым злучана, гэта акуратны, чысты сэкс. Вы проста ніколі не павінны спрабаваць гэта ў такім выпадку. Прынамсі, калі ты майго росту.
  Яна высушыла мяне. З вялікім, мяккім цёплым ручніком.
  - Я хачу спытаць у цябе аб нечым, - сказаў я.
  Аб чым?'
  Яна зрабіла некалькі цікавых рэчаў з гэтым ручніком.
  - Усё роўна, - сказаў я.
  З правільнай дзяўчынкай у ложку таксама не ўсё так дрэнна. Вам таксама не трэба прыбірацца, каб наладзіць будзільнік на патрэбны час. Не з двума людзьмі, якія падабаюцца адно аднаму і любяць сэкс. Праблема ў тым, што гэта ніколі не доўжыцца дастаткова доўга. Цяжкасці вяртаюцца.
  Я адышоўся ўбок і закурыў. - Я хацеў цябе спытаць ... - Я выпусціў кольца дыму. «Ці ёсць у кітайскай мове слова, падобнае да «о, туве, вау»?»
  Яна правяла пальцам па валасах на маіх грудзях. Не хочаш змяніць тэму, дарагі? Ці ты хацеў паспрабаваць сыграць тую сцэну ў ванне на кітайскай?
  Я растлумачыў ёй спевы Эліс Фезерстоун. Тара нахмурылася. "О, вяроўка, ваў?" Яна паціснула плячыма і на хвіліну задумалася. “Ха. Пачакай секунду. Ты сказаў, што гэта песьня. Я кіўнуў.
  'Хм.' Яна ўстала з ложка. 'Не сыходзь.' Яна схапіла сукенку і пайшла ў гасціную. Я зноў пачуў, як магнітафон працуе.
  Яна вярнулася ўсміхаючыся. У яе былі гэтыя словы. - Я зразумела, - ганарліва сказала яна. "Дао".
  «Дао? Як гэта Дао той старажытнай кітайскай рэлігіі?
  Яна кіўнула. Іх вячэрнія малітвы - гэта сталыя спевы: «О, Дао! Аб Тао! Ёсць усе шанцы, што гэта гучыць як "О, тауве, вау". Каб ты ведаў, што ты слухаеш.
  Яна плюхнулася назад на ложак і скруцілася клубочкам, абхапіўшы рукамі калені. Яна была цалкам упэўнена ў сабе. Вядома, лепшым тлумачэннем, якое я прыдумаў да гэтага часу, была даволі сумнеўная тэорыя аб тым, што Аліса апантаная пастаяннай цягай да вяроў і вілення.
  Тара заззяла. "О, Нік. Ідэальна. Усё дакладна. Тыя Фізерстоуны, якія жывуць як пустэльнікі - даосы - аскеты. А што тычыцца размоў з мёртвымі. Даосы - містыкі. А тыя праклёны, якія яны прамаўлялі ў адрас міс Мэйбл, напрыклад, даосы - гэта фанатыкі.А таксама... Яна зрабіла паўзу, як Болціні, абвяшчаючы аб Лятучых Валендах.І Аліса, якая няспынна паўтарае, што зла няма. Яна стукнулася аб ложак." Ох ужо гэты клон, які кажа табе, што смерць і жыццё - адно і тое ж. Гэта абедзве даоскія ідэі. Як яны гэта бачаць, усё адзіна. Дабро і зло, смерць і жыццё. Усе яны зноў становяцца адным цэлым у вялікім Адзінстве Дао».
  Я пакруціў галавой. "Гэта азначае прыкладна тое ж, колькі Вялікі Электрычны Здрабняльнік на нябёсах".
  Яна ўздыхнула і зморшчылася. «Тыповая філасофская ідэя. Але нядрэнная.
  Я сагнуў нагу. 'Далей?'
  «Ну… бо яны думаюць, што зла не існуе, яны нічога не робяць, каб яго спыніць. Нічога не рабі і ўсё будзе як трэба. Гэта іх вялікі дэвіз.
  'Эм-м-м. гэта можа быць праўдай для Алісы. але не для клонаў, KAН цяпер не зусім марнаванне часу».
  Ммммм. Я не ведаю. Людзі інтэрпрэтуюць рэлігійныя дактрыны дзіўным чынам. Вы толькі паглядзіце на Інквізіцыю. Ці гэтыя бясконцыя войны за Святы Грааль. Я б не выключала магчымую сувязь.
  Я падумаў аб узгодненасці і адпрэчыў гэтую магчымасць. Палітыка - адзіная рэлігія ў гэтых краях. А калі хтосьці спявае вячэрнюю малітву, то гэта больш падобна на "О Мао", чым на "О Тао".
  Справа ў тым, — працягнула яна, — што я змагу разгаварыць Эліс. Калі яна сапраўды даоска, яна не будзе хадзіць вакол ды каля. Можа быць, яна зможа мне шматлікае распавесці аб тым, што адбываецца ў тым доме. Фактычна, яна можа даць на ўсе адказы.
  Я стомлена правёў рукамі па вачах. «Спадзяюся, нам не давядзецца скупіцца на словы з гэтай нагоды, але ты не вернешся ў той дом».
  Я атрымаў гэты зялёнавокі погляд ад яе.
  Мы б патрацілі на гэта шмат слоў.
  І чаму б не?'
  Па той адной прычыне, што яны, як толькі яны заўважаць вас, напампуюць пентаталам, і вы ім усё раскажаце. Выкарыстоўвай свой розум, Тара. Тамака вельмі небяспечна. Мы нават не ведаем, наколькі гэта небяспечна, пакуль не ідэнтыфікуем гэтыя фатаграфіі. Так што трымайся ад іх далей. Ты зрабіла сваю частку. Мы з Роска працягнем расследаваць справы Эліс.
  І як ты збіраешся гэта зрабіць, калі яна ніколі не выходзіць?
  Ну... тады нам трэба патрапіць унутр.
  Яна ўстала з ложка і пачала злосна хадзіць па пакоі. Але гэта так недарэчна. І вы губляеце так шмат часу з-за гэтага. Акрамя таго, гэта яшчэ больш небяспечна для вас. У мяне ўжо ёсць пропуск для ўвахода. Заўтра. У дзве гадзіны.'
  Яна мела рацыю. Я здзейсніў памылку, якую ніколі не рабіў раней. Я прыняў эмацыйнае рашэнне. Больш за ўсё на свеце я хацеў абараніць яе. І гэта было няправільна. Эмоцыі недапушчальныя ў маёй працы. Вы пакідаеце іх у дзвярэй, як толькі пачынаеце.
  Я пагадзіўся, што яна пойдзе. Пры дзвюх умовах.
  Па-першае: каб мы спачатку разбярэмся з фатаграфіямі. Калі б гэтае месца было сапраўднай апорай агентаў КАН, яна б туды не пайшла. Яна пагадзілася.
  Па-другое, мы з Роска чакалі б яе ў макрабіятычнай рэстаране праз вуліцу і падтрымлівалі з ёй сувязь праз мікрафон. Калі б мы пачулі нешта накшталт пароля, мы маглі б прыйсці на дапамогу.
  Яна пагадзілася. Дарэчы, з некаторым здзіўленнем. «Ну, Нік, я і марыць не магу, што было б інакш. Не тое каб я баялася, - сказала яна, - проста я... - падумала яна на некаторы час, - я баюся.
  
  
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Гэта быў брудны дзень. Я парэзаўся падчас галення. Тара выпусціла люстэрка. Кава была занадта слабой. І пайшоў дождж. Гэта была добрая частка.
  Да адзінаццаці гадзін Тара выйшла з дому. Яна хацела своечасова нафарбавацца і апрануцца, каб дабрацца да Фезерстоўна крыху раней. Яна спадзявалася праслізнуць наверх са зручна размешчанага пакоя чакання на другім паверсе, каб сустрэцца з Эліс Фезерстоун.
  Мой тэлефонны званок Мэйсу ў 11 гадзін павярнуўся яшчэ адным ударам. «Прабачце, хлопцы, - сказалі ўдзельнікі групы, - па-ранейшаму ніякіх дзеянняў».
  Я патэлефанаваў у краму гарбаты Лайтфут, і мне сказалі, што мой заказ не будзе гатовы да поўдня. У іх не было кур'ераў.
  "Хіба я не магу атрымаць яго?" Яны сказалі так. Гэта была складаная замова.
  Гэта азначала, што фатаграфіі, якія Тара зрабіла ў The Featherstone's, было не так проста апазнаць. Яны мусілі адправіць іх у Вашынгтон. Верагодна. У любым выпадку, я атрымаю адказ апоўдні. Яшчэ дастаткова часу, каб звязацца з Тарай у тэатры, калі ўзнікне такая неабходнасць. Я выйшаў з кватэры і пайшоў па вуліцах. У гадзіну дня я сустракаў Роска ў макрабіятычнай рэстаране. Я вырашыў спачатку чым-небудзь перакусіць.
  Без дзесяці дванаццаць я быў у чайнай краме Лайтфут. Маленькая брудная крама на першым паверсе трухлявага будынка дзесьці ў Соха. Сцены ад падлогі да столі былі абвешаны паліцамі з вялізнымі банкамі гарбаты. Вокны, якія выходзяць на вуліцу, таксама былі забіты чаркамі гарбаты.
  За прылаўкам стаяў неахайны мужчына ў паношаным карычневым фартуху. Ён паглядзеў на мае дакументы і кіўнуў. Ён узяў слоік з паліцы і паставіў яе на прылавак. Ён пачаў заварочваць яго ў карычневую абгортачную паперу.
  "Я, э... хацеў бы выкарыстоўваць яго тут," сказаў я.
  Ён пакруціў галавой. - Крама наўрад ці падыходзіць для гэтага, ці не так?
  - А можа, наверсе?
  Ён падазрона паглядзеў на мяне. - Не ведаю, - сказаў ён. - Я павінен гэта праверыць. Ён падышоў да касы і націснуў N-3. Праз некалькі імгненняў тэлефон двойчы зазваніў, а затым замоўк. - Добра, - сказала яна. Яна націснула кнопку пад прылаўкам, і невялікая частка задняй сцяны ад'ехала.
  Адтуліна дало мне доступ да вузкіх усходаў, якая вядзе да мясцовага штаба АХ. Усходы вяла ў маленькую неахайную прыёмную. Два аранжавыя пластыкавыя крэслы, стол, застаўлены нумарамі "Чайных навін", і вялікі патрапаны пісьмовы стол. За сталом сядзела цёмнавалосая красуня, якая жуе жуйку. Яна зацікаўлена паглядзела на мяне, перастала жаваць і скрыжавала ногі ў іншы бок. Справа ад яе былі яшчэ адны дзверы. Святая святых. Я паглядзеў на гадзіннік. Было дванаццаць гадзін. Я паклаў абедзве рукі на стол і злёгку нахіліўся наперад. - Я хачу пагаварыць з Далорэс, - сказаў я.
  Яна зрабіла зусім абыякавы твар. Я высвеціў сваё пасведчанне асобы. У яе вачах нарэшце з'явілася некаторае разуменне, і яна кіўнула. "Вы не ведаеце нічога напэўна ў гэтай чайнай краме," сказала яна. «Табе патрэбна Далорэс ці тваё паведамленне?»
  “Паведамленьне, - сказаў я. Яна націснула некалькі кнопак на сваім тэлефоне, калі я пачаў распакоўваць банку з гарбатай. Яна працягнула мне трубку. Там было запісанае на стужку паведамленьне ад Роска. , хлопцы, ніякіх дзеянняў».
  Я адчыніў слоік і сеў за стол. Кожнае фота была акуратна прымацавана да камп'ютарнай карты. Дарагія дамы Mrs. Ходжсан і Фрог былі прызнаныя такімі. Сакратарка Фезерстоўна спрыяла звальненню Агнес Краўн, былога сакратара Скотленд-Ярда, таму што некаторыя дакументы, якія ў яе былі, былі адтуль выкрадзеныя. Ніякіх доказаў яе дачынення так і не было знойдзена. "Нядбайнасць" стала прычынай яе адстаўкі. Аднак яна аказалася пад падазрэннем. Хлопчыкам, які прынёс Тары гарбату і правёў яе ў прыёмную, быў Пам Кон, малады тэрарыст, спецыяліст па псіхалагічнай вайне. Асабліва добры ў псіхатропных прэпаратах. Ён быў галоўным следчым КАН. Дзесьці ў Азіі яны страцілі яго з-пад увагі. Дзякуючы фота Тары АХ абнавіла ягоныя дадзеныя ў архіве. Нарэшце, што не менш важна, была Сун Пін. М-2. Забойца другога класа. Другі клас не азначаў, што яна была дрэннай. Гэта не значыла нічога, акрамя таго, што яна была забойца. І ўсе тыя феміністкі, якія зараз злуюцца на мужчын, шліце свае скаргі Мао Цзэ дуну. Сун Пін была злы цёткай. Судзячы па кампутарнай карце, яна была адмыслоўцам па тонкасцях фізічных катаванняў.
  Я падскочыў да тэлефона і пазваніў у тэатр.
  Тара ўжо пайшла.
  Я ўдарыў па трубцы так моцна, што стол закалаціўся, і сказаў, што хачу Далорэс. «Далорэс асабіста. І хутка! Сакратарка паскорыла жаванне да чатырох-чатырох разоў і націснула некалькі кнопак. Дзверы справа ад яе прыадчыніліся. «Вы не будзеце сумаваць па Далорэс, - сказала яна. Гэта адзіная дзяўчына на панэлі.
  Дзяўчына ў размеркавальнага шчыта была высокім, мехаватым мужчынам з сівымі валасамі, у даўно мёртвай кашулі і са змучаным тварам.
  Я сказаў. - "Даларэс?"
  Ён уздыхнуў.
  «Глядзіце, - сказаў ён і адарваў вуха ад пары навушнікаў.
  - Я Картэр, - сказаў я.
  'Ой.' Ён паглядзеў ледзь прамей.
  Я сказаў яму перадаць Роска тэрміновае паведамленне. Планы змяніліся. Мы павінны былі перахапіць Тару да таго, як яна ўвойдзе ў логава льва. Я вярнуся ў кватэру на выпадак, калі яна прыйдзе. Цяпер ён накіроўваўся ў макрабіятычны рэстаран. Калі б я не мог яе сустрэць, я б сустрэўся з ім там а палове на другую.
  Я ўзяў таксі і вярнуўся ў кватэру ў рэкордна кароткія тэрміны. Тары там не было. Усё, што я мог зрабіць, - гэта чакаць. Калі б яна не была ў тэатры і не тут, яна магла б быць дзе заўгодна. А Лондан вялікі горад. Сапраўднай прычыны для панікі не было. Перш чым я ўбачыў Роско, у мяне былі ўсе магчымасці своечасова папярэдзіць яе. Нават, калі гэта было ў самы апошні момант. Тым не менш, я адчуваў сябе крыху няёмка. Я працягваў хадзіць па пустой кватэры. Дождж нервова стукаў у вокны. З наступнай вуліцы даносіўся слабы гул джаза. З самай вуліцы даносіўся стогн машын. Недзе высока нада мной праляцеў самалёт. Кот дзьмухнуў. Гадзіны цікаў.
  Я хацеў усё знесці. Адназначна гадзіннік. Можа быць, каб спыніць час. Ці, можа, таму, што яны выдавалі не той гук, які я хацеў пачуць. Гук Тары, якая ўваходзіць у дзверы. Цэлы, жудасны час, калі нічога не адбываецца, тое ўсё пагражае здарыцца адразу і не так.
  У гадзіну дня я набраў нумар. Я атрымаў адказ Роска на маё паведамленне. Потым тры гудкі і група Мэйса: Соні, хлопцы. Па-ранейшаму ніякіх дзеянняў.
  Я павесіў трубку. Я працёр вочы і пацёр шыю. Там зноў уджгнула. Я перастаў церці. Ад чаго мяне папярэдзіў мой радар? Я паглядзеў на сцяну. Пасля да тэлефона. Я падняў слухаўку і зноў набраў нумар.
  Роско: Заткніся. Нікі. Мы знойдзем яе.
  Біп, біп, біп. Мэйс: Прабачце, хлопцы. Па-ранейшаму ніякіх дзеянняў.
  Я трымаў трубку крыху далей ад вуха.
  Гэта былі тыя самыя словы, якія Мэйс выкарыстоўваў двойчы!
  Кожную гадзіну ён даваў новае паведамленне. Вядома, ён, магчыма, не змог бы прыдумаць нічога большага, але паўтарэнне ўсё роўна не перашкаджала яму. Кожную гадзіну на працягу апошніх некалькіх дзён ён прыходзіў з нейкай дзіўнай справаздачай ці навінавым паведамленнем аб тым, што ядуць у правінцыі. А калі ён наогул нічога не мог прыдумаць, то ўсё роўна прыдумляў мацюк.
  Я зноў паднёс слухаўку да вуха... Я ўважліва слухаў. "Прабачце хлопцы. Па-ранейшаму ніякіх дзеянняў. Так! Вось яно! У яго апошніх словах пачулася слабое рык. Самалёт, які праляцеў. Гэты гук быў раней. Там было нешта крывое.
  Я патэлефанаваў Далорэс. Ён пацвердзіў мне, што адно і тое ж паведамленне было там на працягу трох гадзін. Не, сказаў ён, ён не знайшоў гэта падазроным. Ён толькі думаў, што Мэйс хацеў пажартаваць, выкарыстоўваючы адно і тое ж паведамленне зноў і зноў.
  Я расказаў яму аб самалёце. На імгненне ён замоўк. 'Усемагутны Бог.' ён сказаў. 'Ты праў.'
  У мяне Мэйса больш не было. Я быў недзе паміж гневам і панікай. Злосць за тое, што я так захапіўся бяспекай Тары, што страціў з-пад увагі іх сапраўдныя намеры і не даведаўся пра паведамленне Мейса раней. Усе нашыя надзеі на «выкарыстанне гэтай справы» былі заснаваныя на следзе Чэн-Лі Браўна, следзе, які павінен быў прывесці да лабараторыі кланавання і да Лаа Цзэна. Калі ён ужо зрабіў ход, усякая надзея страчана. Мы ніколі не знойдзем гэтае гняздо клонаў. Мы б ніколі не змаглі б спыніць іх. Бог пакарае мяне за гэтую суку, якая залезла мне пад скуру.
  - Добра, - сказаў я Далорэс. «Намер заключаецца ў наступным. Мне патрэбен верталёт, які зможа даставіць мяне туды. Акажы Роска дадатковую дапамогу і…
  - Ты жартуеш? - перапыніў ён мяне. «Лонданскі офіс не такі вялікі. У нас проста няма дадатковай дапамогі - прынамсі, такой, якая вам патрэбна.
  - Верталёт?
  "Гэта ўсё яшчэ працягваецца".
  'Добра. Тады скажы Роска, каб ішоў адзін. І напрамілы бог, скажы яму, каб ён быў асцярожны!
  'Слухай. На тваім месцы я б не турбаваўся аб Роско. Часам ён можа быць крыху педантычны, але не тады, калі на коне стаіць яго жыццё. Ён надта любіць жыццё.
  Я ўздыхнуў. "Будзем спадзявацца."
  Верталёт павінен быў забраць мяне а палове на другую ў Гайд-парку. Любы б здзівіўся, але гэта не мая справа. У любым выпадку, яны будуць казаць пра гэта на працягу некалькіх дзён. Я пачысціў Вільгельміну і зноў зарадзіў яе. Я сунуў штылет назад у ножны і ўставіў яшчэ адну газавую бомбу. Шчасліўчык П'ер, так проста пасярэдзіне.
  Я надзеў плашч і выйшаў пад дождж.
  
  
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Роско паглядзеў на гадзіннік. Было без пяці два. Тара сказала, што пойдзе ў "Фезерстоун" а палове на другую.
  Ён не хацеў здацца занадта падазроным, выбегшы з рэстарана, як вар'ят. Так што ён заплаціў, узяў газету і пачаў чытаць у пад'ездзе. Дождж пайшоў мацней. Так што чалавек, які чытае ў пад'ездзе, не будзе выдзяляцца. Верагодна, ён думаў аб сваім забытым парасоне.
  Ён, відаць, убачыў Тару, калі яна з'явілася праз дарогу, з-за вугла. Яна не бачыла яго. У яе быў парасон, і ён забяспечваў неабходныя шоры, якія абмяжоўваюць яе агляд.
  Роска падышоў да яе са свайго боку вуліцы. Прайшоў міма бакалейшчыка. Апроч шаўца. Міма завулка. Верагодна, ён не зводзіў вачэй з Тары, таму не заўважыў мужчыну. Магчыма, гэта былі двое мужчын. Яны падышлі да яго. Ён, верагодна, не быў папярэджаны тым фактам, што мужчына не выкарыстоўваў такі добры чорны парасон ад дажджу. І да гэтага часу трымаў яго складзеным у руцэ.
  Прынамсі, так ішло справу, як мы потым сабе гэта ўяўлялі.
  Бліжэй да вечара мы знайшлі цела Роска. Ён быў у завулку. Яго рукі ўсё яшчэ чапляліся за вялікі чорны парасон, востры як брытва кончык якога ўпіўся яму ў сэрца.
  
  
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Верталёт прызямліўся на забалочанае поле прыкладна за кіламетр ад дома. Мяне чакаў вялікі Fiat 130. Кіроўца ўручыў мне ключы, паказаў мне правільны кірунак і сеў побач са мной. Побач з маім кіроўчым сядзеннем. Потым мы ўсе разышліся ў розныя бакі.
  Дождж спыніўся, і пейзаж заззяў нерэальным жоўта-зялёным колерам. Адзін з тых кветак з карцін Канстэбла. Гэта быў адзін з казачных пейзажаў з катэджамі і гасцініцамі часоў Рычарда Ільвінае Сэрца. Я адчуў, як мая кроў закіпае ад гэтага ўніверсальнага выкліку. Паляванне. Крыжовы паход. Я сеў у свой вялікі Фіят, каб забіць драконаў. Мой пісталет і штылет былі новым Экскалібурам. Я быў часткай гісторыі і рабіў гісторыю. Я ўжо чуў ражкі, якія вітаюць маё з'яўленне. Я, усёперамагаючы герой.
  Аб Божа. Але: нарэшце дзеянне:
  Я прыпаркаваў машыну за гаем і працягнуў шлях праз невялікія кусты да задняй часткі маёнтка. Гэта быў прытулак, які яны арандавалі для сябе. Дом з саламяным дахам, які выпраменьвае дзіўную атмасферу. Было вельмі ціха.
  Занадта ціха.
  Я агледзеўся. Побач з галоўным домам стаялі два маленькія домікі, аднолькава дзіўныя. Бліжэйшы знаходзіўся прыкладна за дваццаць ярдаў ад галоўнага будынка. Абодва былі забітыя. Цікава, які з іх выкарыстоўваў Мейс. Я быў амаль упэўнены, што ён больш не выкарыстоўвае яго.
  Я перайшоў ад аднаго дрэва да другога і дабраўся да другога дома. Я таксама атрымаў від на пад'язную дарожку. Мой поспех быў занадта добры, каб быць праўдай. Там стаяла машына.
  Гэта быў стары амерыканскі ўніверсал. Гэтыя старыя псеўдадраўляныя барты Шэўрале 1952 года. Багажнік на даху быў забіты багажом. І рыбалоўнымі снасцямі.
  Куды б яны ні пайшлі, яны не хадзілі на рыбалку. Але яны збіраліся кудысьці ехаць, а я прыбыў якраз у час.
  Я дабраўся да другога дома. Дзверы былі зачынены. Я зазірнуў унутр праз адно з вітражных вокнаў. Я пацягнуўся да акна. Яна адкрылася. Можа, занадта лёгка. Я падрыхтаваў Вільгельміну і ўвайшоў унутр.
  Калі б у гэтым замяшаны нехта, акрамя Мэйса, у мяне былі б праблемы. Гэтыя старыя маснічыны выдавалі мяне пры найменшым руху. Яны рыпелі пад маім уваходам. Але калі нехта быў там, ён маўчаў.
  Я працягваў ісці. На першым паверсе было ўсяго два пакоі, і яны здаваліся пустымі, вельмі пустымі. Камін быў абчэплены меднымі чыгунамі і чыстай, але абгарэлай кратамі.
  Я падняўся па лесвіцы.
  Ванны пакой.
  Гэта было яго месца ў хатцы. Магнітафон Мэйса ўсё яшчэ ляжаў на ложку. Магутны бінокль па-ранейшаму тырчаў з акна. Ложак уяўляла сабой спляценне прасцінай. Мэйс і Пірсан спалі тут па чарзе. У куце была адна выстава кансервавых слоікаў. Слабы пах рыбы ўсё яшчэ вісеў у паветры.
  Слядоў барацьбы не было.
  Якія добрыя навіны гэта можа азначаць. Нешта прымусіла іх адысці ад сваёй пасады. Але гэта не абавязкова азначала, што яны мёртвыя.
  Я паглядзеў у бінокль. Я бачыў Чэн-лі ў доме. Ён размаўляў з двума мужчынамі. Я мог бачыць іхнія ногі, але іхніх твараў не было відаць. Я скарыстаўся дыктафонам, каб перадаць паведамленне Далорэс. Гэтая штука была ў бесправадным кантакце з той прыгажуняй у чайнай. Пасля я зноў спусціўся ўніз і вылез у акно.
  Маросіць надвор'е. Я адчуваў сябе ніякавата. Я думаў, што гэта надвор'е. Але зноў, я падумаў, што гэта можа быць папярэджаннем.
  Я накіраваўся да другога дома. Таму, які быў бліжэй за ўсё да асноўнага будынка. Дошкі, якія былі забітыя ў дзверы, былі вырваныя. Я сціснуў Вільгельміну і адчыніў дзверы.
  Тое, што я там убачыў, прымусіла мой страўнік сціснуцца.
  Паўсюль была кроў. Старая драўляная падлога была прасякнута ёю і афарбавалася ў непрыстойны колер смерці. Яна застыла паміж швамі масніц. Белая баваўняная мэбля была перамазана ёй. Наручны гадзіннік AX ляжаў раздушаным. Пісталет 38-го калібра ад AX ляжаў увесь у крыві, на пасыпаным пакутай крэсле. І сякера, афарбаваная ў чырвоны колер, ляжала побач з камінам.
  Камін.
  Ён усё яшчэ гарэў. Яшчэ даваў цяпло. На рашотцы ляжала куча цёплага попелу. У куце, побач з вогнішчам, ляжала... рука. Я пачуў вельмі дзіўны шум, а потым зразумеў, што дадаю свае ваніты да гэтай бязладзіцы.
  Я пайшоў на кухню і адкрыў кран, потым плюхнуў халоднай вадой на твар і прасунуў запясце пад кран. Мае вушы зашчыпала. Я выключыў кран. Мне падалося, што я нешта пачуў. Рыпанне драўлянай падлогі.
  
  
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Тара расказала мне пазней, але я магу сказаць і зараз. У правільным парадку.
  Роска яна не бачыла. Але і не азіралася. Яна ведала, што ён там. Разам са мной. У рэстаране. Яна ўвайшла ў Таварыства Фезерстоўна, як і планавалася, у 14:30. На шыі ў яе была нітачка жэмчугу, здольная перадаць любую размову ў радыусе пяці метраў ад яе на трубку праз вуліцу. У сумцы ў яе быў той самы дыктафон, які яна выкарыстоўвала напярэдадні.
  Тара адчувала сябе добра.
  Адміністратар заўважыла, крыху раздражнёна, што Тара прыйшла занадта рана. Пэм Кон правяла яе ў той жа пакой чакання на другім паверсе, што і напярэдадні, і прапанавала ёй яшчэ адну кубак гарбаты. Яна пакінула яе, каб вывучаць тыя ж часопісы.
  На гэты раз Тара ўзяла кубак гарбаты. Ад яго зыходзіў прыемны пах карыцы. Яна акунула палец у вадкасць і злізнула яго. Мая дзяўчынка атрымала пяцёрку па хіміі не проста так. - Чай, - прашаптала яна жэмчугу і "Соні", - напоўнены метаквалонам. Яна налічыла каля пяцісот міліграмаў. Гэтыя лекі дае вам тое, што яны называюць "добра падрыхтаваным". З аднаго боку пачуццё дрымотнасці, з іншай пачуццё прыўзнятасці. Што да самога ўдару, то ён можа забіць вас двума спосабамі. Сам наркотык, ці адсутнасць гэтага наркотыку. Сімптомы абстыненцыі падобныя з сімптомамі эпілепсіі - некалькі дзён прыступаў, якія могуць скончыцца поўным калапсам: смерцю. Гэтыя людзі тут ведалі, што яны рабілі. Гэтых пяцісот міліграмаў было дастаткова, каб знесці вам галаву. Прынамсі, дастаткова, каб прымусіць вас думаць, што ваша цётка Міртл паўстала з мёртвых.
  Тара выліла змесціва кубкі на адну з гэтых ліян у чыгунах. Калі б гэтая ліяна не была належным чынам укаранёная ў зямлі, яна напэўна адарвалася б.
  Яна зноў на дыбачках выйшла ў калідор, і зноў яе не было каму спыніць. Яна паднялася па лесвіцы на верхні паверх. Дзве дзверы вялі ў пакоі ў пярэдняй частцы будынка. Адзін з гэтых пакояў належаў Алісе. Яна закрыла вочы і паспрабавала ўявіць акно, на якое я ёй паказаў. Стоячы перад домам, ён быў справа ад яе. Значыць, гэта павінны быць дзверы злева.
  Яна пастукала ў дзверы.
  Голас Алісы гучаў слаба: "Увайдзіце".
  Эліс Фезерстоун ляжала на ложку ў сіняй шаўковай піжаме, схаванай паміж пяццю шаўковымі падушкамі з набіваным малюнкам. Эліс Фезерстоун выглядала не занадта здаровай. Малюсенькія бісерынкі поту выступілі ў яе на лбе, і яна абмахнулася ўсходнім веерам. Яе сівыя меліраваныя валасы ляжалі вільготнымі на патыліцы, а зрэнкі яе вачэй звузіліся да шпількавых уколаў. Яна нагадала Тары неахайную каралеву з Алісы ў краіне цудаў.
  Эліс Фезерстоун была нагружана наркотыкамі. І гэта значна аблегчыла працу Тары. Ёй наогул не трэба было турбавацца аб лагічна гучыць апраўданні. Эліс была далёкая ад логікі ў дадзены момант. Яна была недзе ў той памежнай зоне, дзе адзіная прапанова - глупства, а логіка спараджае блытаніну.
  Яна пачала гаварыць ціхім голасам. Па нейкай прычыне яна думала, што ёй шэсць гадоў, а Тара - яе маці. Сапраўды, ёсць наркотыкі, якія могуць прымусіць вас так думаць. Гашыш ужо на шматлікае здольны, але тыя штучкі, якія глынаеш, нюхаеш або ўкалываеш, толькі добра дабіваюць справу. Але, магчыма, гэта было проста маскіроўка "Раскажы сваёй маці" тэлефанавала ў званочак. Ва ўсякім разе, Тара не адставала і гуляла Маці.
  Маці хацела ведаць усё пра Яну. Маці не давярала Яну так, як давяраў бацька. Аліса сказала, што сама так не рабіла.
  Ян быў заўзятым даосам. Але Ян змяніўся. Аліса не ведала чаму. Яна проста так адчувала. Аліса любіла адчуваць. Яшчэ ў яе быў прыемны навобмацак плюшавы мішка. Хіба Мо не хацеў гэта ўбачыць?
  Пазней, сказала стомлена. А як жа гэты Ян?
  Што ж, каля пяці гадоў таму, па пасмяротнай радзе папы, Ян узяў на сябе кіраванне. Усё ішло добра да двух гадоў таму. Затым ён звольніў увесь гэты стары персанал і прызначыў новы персанал. Яны таксама даосы, сказаў ён. Але ўсё ж... Алісе яны не вельмі падабаліся. Вядома, не новыя. Пэм Кон, Пін. А потым карачкі.
  Чацвярняшкі?
  Гэтыя чатыры хлопцы, якія ўсё падобныя адзін на аднаго. Па іх словах, толькі адзін з іх пайшоў на паляванне. Не, не мог. Не на паляванне, ён яе дражніў ... Аліса пачала плакаць. Магчыма, ён збіраўся яе дражніць.
  Тара сказала, што Маці абароніць яе. Аліса перастала плакаць. Яна пачала спяваць. Тара падняла вочы і паглядзела на гадзіннік. Было без пяці два. Ёй трэба было хутка вярнуцца, пакуль яе чакалі ў залі чакання. Але як наконт тых чацвярнят? Эліс сказала што-небудзь яшчэ? Аліса кіўнула. Яна хіхікнула. У іх ёсць тры браты, і гэтыя браты трайнят. І яны падобныя на гэтых чацвярнят. Атрымліваецца, што яны сямёрняшкі... ці не? Аліса толькі працягвала хіхікаць. Спачатку трайняты. Потым чацвярня... Аліса толькі працягвала хіхікаць. Там жа былі Чэн-лі і Хун Ло, якія былі недзе ў Ірландыі. Або ў Ісландыі. Або недзе яшчэ. А яшчэ быў Пэн Лі, лётчык. Аліса замахала рукамі. Ён быў у Амерыцы. А потым былі, потым былі, - Аліса лічыла на пальцах, - Доўпі, Шызі і Доу. Яна хіхікнула. Але яны прайшлі праз некалькі тыдняў. Яны паехалі ў Амерыку з Пэм Кон. Каб сустрэцца з чараўніком. Не, каб сустрэцца з гэтым прэсвітэрыянцам. Каб паразмаўляць з прэсай. Каб пайсці да стаматолага. Вось яно. Не, не. Ну, яна не памятала.
  Тара задумалася. Так яны з'ехалі праз некалькі тыдняў. Да... прэзідэнта! Гэта мусіла быць так. Яны пайшлі ім насустрач.
  Было дзве хвіліны трэцяга. Тара сціснула руку Алісы. - Гэта ўсё браты, якіх ты ведаеш? яна спытала.
  'Ой. не, - сказала Аліса. 'Ёсць яшчэ шмат. Гэта вельмі вялікая сям'я. Але астатнія недзе далёка. Аліса перастала мукаў.
  - Ты ўпэўнены? - строга спытала Тара. "Ты не трапіш у рай, калі будзеш хлусіць".
  Эліс выглядала цвярозай. «Прынамсі, так кажа Ян. Ён кажа, што астатнія нейкі час застануцца дома і што мы мусім вывесці іх адтуль. Таму, калі Пэм Кон і іншыя сыходзяць, сюды прыходзяць новыя. О, сапраўды, мама. Гэта тое, што ён сказаў.' Аліса сапраўды старалася з усіх сіл.
  Тара ўстала. - Ну што ж, дарагая, - сказала яна. - Цяпер мне час ісці, а ты добрая дзяўчынка і, - яна паспрабавала прыдумаць сказаць што-небудзь па-мацярынску, - зараз паслухмяна ясі сваю кашу, і хутка я зноў буду з табой. Тара зачыніла за сабой дзверы і глыбока ўздыхнула. "Ты чуў гэта, мілы", сказала яна сваім каралям. «Цяпер у Амерыцы ёсць толькі адзін. І гэта лётчык. Здаецца, пілот верталёта. А можа, ён забіўся разам з тымі сенатарамі, якіх ён забіў. Яна зрабіла паўзу, затым не змагла не дадаць: - І ты не хацеў, каб я ішла сюды. ха-ха.
  Яна ўсміхнулася і спусцілася па лесвіцы. Унізе лесвіцы, на шляху ўверх, былі Пэм Кон і Сон Пін. Яны выглядалі сярдзітымі. Вельмі злыя.
  У Пам Кона ў руцэ была іголка для падскурных ін'екцый.
  Усё, што магла сказаць Тара, было: «О. Нік.'
  
  
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Калі вы ўсё жыццё спрабуеце ўзброіцца супраць дня глупства, гэты дзень глупства надыдзе.
  Я паклаў пісталет побач з ракавінай, і рыпанне падлогі прымусіў мяне нырнуць да яе. Я спазніўся. Нож пранёсся па пакоі, прышпіліўшы маю руку да ракавіны, як новага матыля ў калекцыі.
  «Добра, Картэр. Павольна павярніся».
  Іх было трое. Гэта былі не "яны", якіх я чакаў. Яны выглядалі як тры мясцовыя злыдні. Супер дэндзі. Іх адзенне і стрыжкі былі гадоў на дзесяць іх маладзейшыя, а напампаваныя мускулы не вязаліся з сучасным адзеннем. Яны падышлі да мяне са зброяй напагатове. Наперадзе верхавод.
  - Рукі за галаву, - сказаў ён.
  Я агледзеў яго зверху данізу. Адзінай добрай рэччу ў ім быў яго гарнітур. "Я хацеў бы падняць рукі, – сказаў я, – але ў мяне тэхнічная праблема". Я паказаў на нож, усё яшчэ прыціснуты да маёй рукі.
  Ён павярнуўся да аднаго са сваіх спадарожнікаў. - Джайлз, - сказаў ён. Калі ласка, дапамажыце, сэру. Джайлз падышоў да мяне і выцягнуў нож. Мая кроў тапырылася. Джайлз абшукаў мяне. Ён знайшоў штылет, але не наблізіўся да газавай бомбы. Я, мусіць, не ў яго гусце.
  Джайлз усміхнуўся. Вельмі ўпэўнена. - Добра, бос. Ён чысты.
  "Тады вы з Робі заведзяце яго ў дом".
  Джайлз і Робі ўзялі мяне за рукі, і з парай пісталетаў, прыціснутых да майго хрыбетніку, мяне павялі да хаты.
  У гэтым няма ніякіх сумневаў. У нашыя дні з іх атрымліваюцца лепшыя забойцы. Бангел, Лін Чынг, а зараз яшчэ і гэтыя хлопцы сапраўды перасягнулі сябе ў ветлівасці. Він По быў кімсьці іншым. Калі я далучыўся да яго ў пакоі, ён надарыў мяне забойным позіркам і раўнуў на падонка: «Пасадзі яго». Яны падштурхнулі мяне да крэсла. Кожны ўзяў мяне за плячо і націснуў на яго: я сеў. Вінг кіўнуў. Галоўны злодзей таксама сеў. Я быў у іншай бібліятэцы, абабітай драўлянымі панэлямі. Толькі яна была не такой вялікай, як у Насаў. І вокны былі адчыненыя. Акрамя таго, Чэн-лі таксама тут не было.
  Вінг прайшоў праз пакой; як якая рухаецца гара, церабіў цыгарэту трохпальцавай рукой. Я ўспомніў больш шчаслівыя часы. - Ты нам вельмі надакучыў, Картэр, - сказаў ён нарэшце. Яго голас быў высокім і ледзяным. - Акрамя таго, ты заўсёды быў дурны.
  Я не збіраўся адказваць на гэта сапраўды. Усё, што я зрабіў, гэта падняў брыво. Акрамя таго, ніякі слон не мог перашкодзіць яму сказаць мне, што я быў неразумны.
  «Ты думаў, што за намі сочаць твае сябры ў той маленькай хатцы, каб ты нарэшце змог нас злавіць». Ён усміхнуўся. У любым выпадку, ён зморшчыў вусны. - Насамрэч… усё было якраз наадварот. Мы паклалі вока на вашых сяброў, і мы ведалі, што гэта прывядзе нас да вас. Прынамсі, мы былі гатовы да твайго візіту.
  Ён меў рацыю. Я быў дурны. Я трапіў у іх пастку з расплюшчанымі вачыма. Але з іншага боку, у АХ ведалі, дзе я. І Він По лепей бы ведаў, што яны гэта ведалі... Ён устаў за стол. Ён адчыніў скрыню. “На выпадак, калі вы думаеце, што вашыя сябры дапамогуць вам…” ён працягнуў невялікую аўдыёкасету. - Мы папрасілі вашага агента Мейс зрабіць апошняе паведамленне. Дзеля справядлівасці, ён зрабіў тры. Мы не хацелі такога паўтаральнага паведамлення, якое прывабіла б сюды астатніх - як яно прывабіла вас. Ён паставіў касету на невялікі партатыўны дыктафон. "Да таго часу, як трэцяе паведамленне пачне паўтарацца, нас ужо не будзе тут". Ён зноў павярнуўся да мяне. "Я падумаў, што вам можа быць цікава пачуць афіцыйнае асвятленне таго, што тут адбылося сёння".
  Ён націснуў кнопку, і Мэйс пачаў сваю пасмяротную справаздачу.
  - Прабачце, я пайшоў на рыбалку. Ня ежце ежу. Сапсаваная каша яшчэ смачнейшая. Хутка рассмакаваў, хутка засмучаны. О.'
  На імгненне я падумаў, што Мэйс памыліўся, але хутка памаліўся, каб ён дараваў мне, дзе б ён ні знаходзіўся ў дадзены момант у тумане.
  Мэйс не зьбіўся з дарогі. Што ж.
  Звычайнае закрыццё - "канец паведамлення".
  "У праграме" азначае, што паведамленне знаходзіцца ў кодзе. Просты код для хуткай перадачы паведамленняў. Нараўне з першым словам заўсёды трэба браць наступнае чацвёртае слова. Я адлічыў. Паведамленне Мейс для нас было: «Прабачце. Ежа сапсаваная. Хутка!'
  Падмацаванне прыбудзе ў той момант, калі будзе іграць аркестр. Дзіцячы сад ці не. Я мог разлічваць на дапамогу цягам гадзіны.
  Крыло павярнулася да галоўнага злыдня. - Карнеліюс, - сказаў ён. "Цяпер устаўце гэтую стужку".
  Карнэліюс узяў касету і выйшаў з пакоя.
  — А зараз, Картэр… зараз, калі ты так нам дапамог, я акажу табе паслугу… Пакліч Чэн-лі, — сказаў ён Джайлзу.
  Джайлз сышоў. 'Добра. Што вы на самой справе хацелі даведацца пра нас?
  Ён перабраў увесь свой арсенал грымас і смяшкоў, перш чым знайшоў адказ. - Вы хацелі даведацца, дзе штаб, ці не так? І зараз, - сказаў ён, калі Джайлз і Чэн-лі ўвайшлі ў пакой, - менавіта туды мы і адвязем вас.
  Я паглядзеў на Чэн-лі.
  Што мне здалося найменш прывабным у ім, дык гэта іголка для падскурных ін'екцый у яго руцэ.
  Часу штосьці спрабаваць не было, я распачаў яшчэ адну няўдалую спробу ўчапіцца яму ў горла, але Робі і Джайлз мяне апярэдзілі. Мяне адкінулі назад у крэсла. Ударам па сківіцы, які быццам выбіў усе мае пломбы з зубоў. Він падышоў і ўдарыў мяне. Усё адбылося вельмі хутка. Джайлз і Робі трымалі мяне. Чэн-лі закатаў мне рукаў. Я, чорт вазьмі, нічога не мог зрабіць. Адным хуткім рухам іголка знікла ў маёй руцэ.
  Яны трымалі мяне так некалькі хвілін. Мінулі секунды, можа быць. Або гадзіннік. Больш нічога не ведаю. Карнэліюс вярнуўся і сказаў, што разарваў стужку ў касеце. Ён сказаў, што шкадуе. Він По вылаяўся і шукаў клей, каб выправіць яе. Ён павярнуўся да Карнэліуса і сказаў: «Сабачае шчаня. Мудак.' А потым яго твар пачырванеў. Чырвоная ружа. Пялёсткі раскрываліся і адзін за адным падалі на падлогу. Ён кахае мяне, ён мяне не кахае...
  - Капулеці, - сказаў Джайлз. Ён смяяўся. Тоўсты вадзяны жук вылез з рота. Я паспрабаваў адштурхнуць яго рукой. Заставацца максімальна разумным.
  Гэта была прайграная гульня.
  У мяне перасохла ў роце. Я паспрабаваў устаць. Але я, здаецца, больш не ведаў, як гэта рабіць. Я паглядзеў на свае туфлі. З-за няправільнага канца бінокля. Яны былі далёка. Але спражкі. Гэта былі прыгожыя. Яны былі залатымі. Яны свяціліся.
  
  
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Наступны перыяд быў пастаянным кашмарам. Я не памятаю, колькі гадзін ці дзён гэта працягвалася. Не было больш ніякай розніцы паміж днём і ноччу, паміж сном і няспаннем. У сне вас часам пераследуюць монстры. З вас смяюцца цэлыя натоўпы. Тратуары трэскаюцца і вывяргаюцца ванітавым пенай. Але потым ты расплюшчваеш вочы, пампуеш галавой і зноў бачыш сваю знаёмую ножку ложка, зашмаргнутыя шторы, кашулю, якую ты кінула на падлогу мінулай ноччу. Вы вымяраеце сваё разважнасць у сваіх ног заспакаяльным кантрастам рэальнасці.
  Толькі рэальнасці для мяне не было.
  Калі я адкрыў вочы, я ўбачыў іншых монстраў. Смяюцца люстраныя асобы. Калейдаскапічныя віды. Змяняецца, шырокі, павольна рухаецца сусвет зліцця формаў і змены кветак. Міфічныя істоты і немагчымыя падзеі. У маіх снах Тара працягвала вяртацца. Яе валасы зялёныя. Яе вочы дзікія. Аднойчы яна сціснула мне руку так, што пацякла кроў. Аднойчы я трымаў яе на руках, і яна плакала цэлую вечнасць.
  Павольна сны праходзілі. Стала менш страшна. Мая галава ператварылася ў адзін белы пусты экран. Без выяваў. Без думак. Аднойчы я расплюшчыў вочы і падумаў "самалёт". Я быў у самалёце. Спроба ўчапіць гэтае слова сваім успрыманнем адправіла мяне назад у глыбокі неспакойны сон.
  
  
  Я быў у машыне. Я глядзеў у акно машыны. Я зноў закрыў вочы.
  Калі я зноў паглядзеў, выгляд быў такім жа. Неба было яшчэ блакітным. Трава была яшчэ зялёная. Аўтобус звонку не змяніў форму і не змяніў колер. На абарачэнні было некалькі літар. Але я не мог бачыць, што гэта. Гэта было глупства, гэта былі іерогліфы. Я здрыгануўся. Што б яны са мной ні рабілі, якія наркотыкі ні давалі б, я не мог чытаць!
  Я паглядзеў у іншы бок і асцярожна, з прыадчыненымі вачыма, агледзеў машыну. Я быў прыкаваны кайданкамі да кагосьці справа ад мяне. Я адчуў гэта. Але я пакуль не збіраўся глядзець у яго бок. Я не хацеў, каб яны ведалі, што я ўжо прачнуўся.
  Машына была лімузін. Пярэдняе сядзенне было схавана ад вачэй цяжкай шэрай фіранкай. Не было ні гуку, акрамя гуку рухавіка і гукаў дарогі. Той, хто сядзеў побач са мной, не быў балбатлівым. Я паволі нахіліў галаву направа і паглядзеў на сваю кампанію прыжмураным позіркам. Мне ўвогуле не трэба было быць такім асцярожным. Ён спаў. Худы, жылісты мужчына. Думаю, в'етнамец. Лекар ці асістэнт у белым бальнічным халаце. Не. Хутчэй за ўсё, гэта проста чарговы агент Кан, прыбраны, каб гуляць у доктара.
  Я паспрабаваў дзверы. Закрыта. Натуральна.
  Я зноў паглядзеў у акно. Аўтобус быў яшчэ наперадзе нас. Я ўсё яшчэ мог чытаць, але тое, што было напісана ў гэтым аўтобусе, было неразборліва. Яно было напісана ўсходнімі літарамі.
  Мы прагрымелі над мастом. Іншымі транспартнымі сродкамі на дарозе былі каляскі і веласіпеды. Была толькі адна іншая машына. Яшчэ адзін лімузін. Ён ехаў ззаду нас.
  Я зноў выглянуў на двор. Я не ведаю, як доўга глядзеў. Наступнае, што я ўбачыў, была вуліца горада. Шумныя трамваі, людзі на веласіпедах. Валовыя павозкі і паўсюль людзі ў зялёнай форме і саламяных капелюшах. Я паглядзеў міма свайго спячага ахоўніка ў акно справа ад яго. Я бачыў вароты. Гатэль за гэтымі варотамі. Адкуль я мог ведаць? Нешта вярнулася. Я зноў паглядзеў ва ўласнае акно. Наадварот гатэля, на даху будынка, я ўбачыў тое, што шукаў. Велізарны каляровы партрэт Хо Шы Міна плошчай 40 квадратных метраў.
  Сам будынак належаў в'етнамскаму дзяржаўнаму банку. Горад быў Ханой. Він По адвёз мяне ў Ханой.
  Я агледзеўся з падвоенай цікавасцю. Я не бачыў Ханой восем гадоў. Некалькі будынкаў казалі аб вайне, але пашкоджанні былі не такія ўжо вялікія.
  Ханой прыгожы горад.
  Горад доўгіх цяністых вуліц, усеяных тут і там старымі французскімі каланіяльнымі асабнякамі. Будыйскія помнікі, кітайскія храмы. Чырвоная рака ясная і чыстая, і джонкі на яе берагах ляніва коцяцца па сіняй вадзе. Дзіўна, але на білбордах няма антыамерыканскіх лозунгаў. Ніякіх прыкмет нянавісці. Гэтыя людзі не ненавідзяць.
  Гэта няправільнае стаўленне да вайны. Вы ненавідзіце, а потым адразу думаеце, што іншыя ненавідзяць вас. Адна рэч, пра якую трэба падумаць. Але, па-першае, я ня мог добра думаць. Па-другое, я агент AX. Не тое, каб яны не думаюць. Але іх рыхтуюць да вайны.
  На бакавой дарозе іншы лімузін пад'ехаў бліжэй. Я мімаходам зазірнуў унутр. На заднім шкле былі шторкі. Але наперадзе Чэн-лі сядзеў побач з кіроўцам. Чэн-ці ўбачыў мяне і ўбачыў, што я не сплю. Ён падштурхнуў кіроўцу, які націснуў на гудок.
  Мой лекар прачнуўся. Я кінуў на яго ашаломлены, спалоханы позірк на тое, якім я павінна была быць апошнія некалькі дзён. - Рэгбі, - сказаў я. "Добры мяч..."
  Ён смяяўся. - Ніякага сэнсу. Картэр. Вы не прымалі гэтыя лекі ўжо дваццаць чатыры гадзіны. Эфект скончыўся. Ты ўжо праспаў усё запар. А з гэтым Н-2 абсалютна ніякіх пабочных эфектаў».
  Ён паглядзеў на мяне ацэньваючы. "Добрая спроба".
  Ён быў, Бог ведае чаму, амерыканцам. Прынамсі, ён казаў як адзін з амерыканцаў. Але сябар? Ці вораг?
  "Як... як доўга я быў пад ветразямі?"
  - А, - сказаў ён. “Гэта сакрэтная інфармацыя. Скажам так... Досыць доўга, каб даставіць вас сюды. І не пытайце мяне, дзе гэта "тут".
  - Ханой, - сказаў я.
  Яго прыязны выраз знік. Яго вочы звузіліся. Ён націснуў кнопку, і акно за пярэднім сядзеннем апусцілася. - Містэр Вінг, - сказаў ён. «Ваш палонны прачнуўся».
  Фіранкі адсунуліся. З'явіўся плоскі твар Він По, абрэзаны ў шыі аконнай рамай. Ён быў падобны на жахлівую марыянетку. Ён паглядзеў на мяне і зароў.
  «Здаецца, ён думае, што мы ў Ханоі».
  - О, - сказаў Вінг. Затым ён кіўнуў. - Так, Ханой. Вы бачыце гэта там? Ён паказаў на групу шэрых будынкаў. "Лі Нам Дэ".
  Старая французская турма. Таксама вядомы пад імем Ханой Хілтан. Месца, дзе трымалі нашых ваеннапалонных.
  - Без сумневу, вы чулі гісторыі пра гэтае месца, - сказаў ён. - Але вы выявіце, што турма, у якую мы вас адпраўляем, вельмі… зусім іншая. Хаця я не бачу прычын, чаму вы павінны ведаць, дзе ён знаходзіцца. Ён націснуў кнопку, і шторы зноў зачыніліся, загароджваючы мне агляд.
  - Доктар Куой? Значыць, гэта быў сапраўдны лекар. - Для дурня наш містэр Картэр не такі ўжо дурны. Нават без добрага агляду ён усё роўна здольны вылічыць свой кірунак і час. Не тое каб ён вярнуўся назад, але я так думаю… можа, яшчэ адзін укол».
  Пры гэтых словах у мяне задрыжалі рукі. Я ніяк не мог спыніць дрыготку. Ні пачуццё млоснасці ў маім кішачніку. Я не мог успомніць, каб сам прэпарат выклікаў такія пачуцці. Але, магчыма, маё цела зрабіла тое самае. Куой паглядзеў на мяне і зноў усміхнуўся. Яго пачуццё перавагі было адноўлена. - Не хвалюйцеся, містэр Картэр. Гэты ўкол проста ўсыпіць цябе. Няма будзе больш дрэнных сноў. Нічога небяспечнага. Мы хочам, каб вы былі свежыя, як рамонак, як толькі мы туды дабяромся.
  У мяне быў невялікі выбар. пракляты Ісус.
  Яшчэ адзін укол.
  Ізноў пустата.
  
  
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  Калі я прачнуўся, было цёмна. Я ляжу на нечым мяккім. Паветра напоўнілася водарам язміну. Пачуўся слабы, заспакаяльны гул. Рэфлекторна я паглядзеў на гадзіннік. Вядома, у мяне больш не было гадзінніка. Яны забралі іх у мяне даўным-даўно. Калі падзейнічаў анестэтык.
  Я пачаў арыентавацца. Я ляжаў на падлозе на мяккім матрацы, накрыты баваўнянай прасцінай. Пакой асвятляў позні змрок і раннія зоркі, якія ззялі скрозь вентыляцыйныя адтуліны. Быў ветрык. Гэта прынесла з сабой шум.
  Гэта не было шумам. Гэта была песня. Нізкая чыстая сумесь сотняў мужчынскіх галасоў, якія зліліся ў адну прапанову: «О Тао; аб Тао.
  Пакой быў вялікі. Скудна абстаўленая, але зручная. Набор лямпаў. Крэслаў не было, але на падлозе былі раскіданы груды падушак; падлога пакрыта тканымі цыноўкамі. У іншым канцы пакоя стаяў яшчэ адзін матрац з яшчэ адной кучай падушак.
  Але не. Гэта былі не падушкі. Там ляжала Тара.
  Яна не рухалася. Яна ўсё яшчэ спала. Ці яна ўсё яшчэ была пад уплывам снатворнага.
  Я ўстаў і прайшоў у другі канец пакоя. Мяне ўсё яшчэ трэсла. Я дакрануўся да яе пляча. Яна была сапраўднай. - Тара?
  Яна застагнала, павярнулася і уткнулася тварам у матрац.
  - Тара, - паўтарыў я. Яна дзіка закруціла галавой. - Не, не, калі ласка, - сказала яна.
  Я трос яе плячо наперад і назад. "Тара". Яна расплюшчыла вочы. раптам, раптоўна. Шырока адчыніла. Яна проста паглядзела на мяне. Ні палягчэнні, ні рэакцыі, ні пазнаванні.
  Яе погляд быў занепакоены. Нарэшце яе вусны варухнуліся. - Н-Нік? сказала яна мякка.
  Што б яны ні зрабілі з ёю за апошнія некалькі дзён, гэта не змяніла яе. Усё было менавіта тым, што я бачыў у мінулы раз. Зялёныя вочы, якія сканавалі мяне, былі шырока раскрыты і блішчалі. На ёй не было чорных ліній ад хваробы, які яна перанесла. Нават вяснушкі ўсё яшчэ былі раскіданы па яе твары.
  Яна падняла твар і ўзяла мяне за руку; павольна прабег па маім плячы, па шыі і па шчоках. Як быццам яна хацела пераканаць сябе пальцамі. Як быццам яна яшчэ не зусім давярала сваім вачам.
  - Аб божа, - сказаў я. - О, Нік, - сказала яна. І мы раствараліся сябар у сябру, пакуль колеры не зніклі. Мы пацалаваліся, і сотні галасоў скончылі свае спевы.
  Я вызваліўся і запытальна правёў рукой па яе твары. «Насамрэч, мне было б шкада бачыць вас тут, а не быць шчаслівым. Як… – я пакруціў галавой, – як ты сюды патрапіла? Калі я, нарэшце, змог зноў падумаць, я падумаў, што вы ў цэласці і захаванасці ў Лондане.
  Яна адкінулася на матрац і закрыла твар рукамі, успамінаючы, як сюды патрапіла. Раптам яна паглядзела на мяне.
  - Але калі цябе не было... хіба цябе там не было... Цябе там не было.
  Я спрабаваў зразумець яе. - У Фезерстоўна? Не, гэта быў Роска.
  «Раска? Не, яго я не бачыла. Але я падумала... Я маю на ўвазе, апошняе, што я зрабіла, гэта патэлефанаваў табе і... і калі ты не прыйшоў, я падумала, я думала, што яны і цябе злавілі. Таксама мне сказалі, што было. Нік, я памятаю... ці, а. Здаецца, я зараз успомніла, гэта таксама быў такі шок, але... мне тады сказалі... што ты мне больш нічым не дапаможаш. Што ты быў іхнім палонным.
  Напэўна, у іх была нейкая сувязь паміж гэтым асабняком і домам Фезерстоўна. Можа радыё. - Што ж, у гэтым яны мелі рацыю. Я сказаў. - Ды я быў іхнім палонным. Але не ў Лондане. Я пайшоў у іх асабняк.
  'У маёнтак? Да Чэн-ці?
  - Пачакай, - сказаў я. Я праверыў пакой на наяўнасць мікрафонаў ці іншых утоеных падслухоўваюць прылад. Там нічога не было. Я расказаў ёй, што здарылася са мной у апошні дзень у Лондане. Ніхто з нас не ведаў, што здарылася з Роска. Мы проста ведалі, што гэта ня можа быць занадта добра.
  'А ты?'
  Я спытаў. - Што яны зрабілі з табой? Я правяла рукой па рудых анёльскіх валасах.
  "Помніш", сказала яна. Яна зноў закранула мой твар. - Памятаеш, ты папярэдзіў мяне, каб я туды не хадзіла. Ты сказаў: "Яны напампуюць цябе пентатолам, а потым ты назавеш ім другое імя Хоука". Вы мелі рацыю ў адным. Я не ведала другога імя Хоўка. О, Нік, мне так сорамна. Яна пачала плакаць. Не гэтыя вялікія выпуклыя слёзы, поўныя жалю да сябе, а гэтыя пакуты душэўнага болю.
  – Гэй, супакойся, – мякка сказаў я. «Не вінаваць сябе зараз. Цяпер гэта пытанне волі ці сілы. Вось якія адносіны да гэтага маюць наркотыкі. Яны забіраюць тваю волю. У вайне іголак для падскурных ін'екцый наогул няма герояў. Ты павінна ведаць што.'
  Яна кіўнула, і пацякло яшчэ больш слёз. - Я гэта ведаю, - сказала яна. - Але гэта мала дапамагае. Асабліва калі я думала аб тым, каб падвергнуць цябе небяспекі.
  Што ж, ты можаш несці гэтую віну, таму што адзіным, хто падвяргаў сябе небяспецы, быў я сам. Я трапіў прама ў пастку Він По і зрабіў гэта зусім без тваёй дапамогі. І я думаю, што калі мы сапраўды будзем разбірацца ў гэтым, я думаю, што я вінаваты ў тым, што цябе злавілі. Я павінен быў прыслухацца да сваіх думак і не дазволіць вам наблізіцца да таго месца на мілю.
  Яна ўсміхнулася. Гэта была першая ўсмешка за доўгі час, і яе вусны ўсё яшчэ змагаліся з ёй. - Я думаю, - сказала яна, - ты павінен назваць гэта лёсам. Я павінна была прыслухацца да твайго меркавання, але я чартоўская бунтарка. Кожнаму, хто ставіцца да мяне як да маленькай дзяўчынкі ці, прынамсі, як да маленькай дзяўчынкі, я хачу даказаць, што я вельмі карысная на практыцы».
  Я дакрануўся да яе шчокі. - Занадта карысная, - сказаў я.
  Яна злёгку апусціла прасціну, якая накрывала яе.
  «Хочаш паспрабаваць і паглядзець, ці карысная я зараз?»
  Я сапраўды хацеў гэта ўбачыць.
  У дзверы пастукалі.
  Я адкрыў яе, і ўнутр увайшлі двое мужчын. На адзін момант я забыўся, што мы вязні. Мужчыны былі апрануты ў простае тканкавае адзенне. Іх галовы былі паголены. Іх твары былі - я ненавіджу выкарыстоўваць гэтае слова, калі справа тычыцца жыхароў Усходу, - але іх твары былі неспасціжныя. Адзін з іх нёс вялікі збан з вадой. Яны пакланіліся.
  Яны не сказалі ні слова.
  Чалавек са збаном прайшоў праз пакой і наліў ваду ў збан, ці, прынамсі, рэч, якая выглядала прыкладна так. Іншы ўключыў цьмяную потолочный свяцільню, матавую грушу ў матавым шкляным шары. Гэта было не пранізліва, насамрэч, але ўсё ж прымусіла нас міргнуць.
  Ён адчыніў шафу. Там было наша ўласнае адзенне - ну, маё адзенне і нейкае барахло, пазычанае Тары, - але ён выцягнуў два іншыя касцюмы. Пара шэрых шаўковых піжам. Не тыя, у якім вы адпачываеце, а тыя, якія вы апранаеце на афіцыйныя мерапрыемствы.
  Для Тары ў яго быў прыгожы, вышыты шоўкам аазай, традыцыйнае жаночае адзенне.
  Яны працягнулі гэта моўчкі. Мы павінны былі памыцца, апрануцца і быць гатовымі праз паўгадзіны, як нам далі сігнал. Гатовыя да чаго, мы не ведалі. І іх пантаміма не паведаміла нам пра гэта.
  Яны былі манахамі, - сказаў я, калі яны зноў сышлі. 'Ці не?'
  - Я... я не ведаю. Яна мылася ў збана.
  Я кіўнуў. «Яны былі манахамі. Нядаўна я чуў іх спевы. Аб Тао: аб Тао'І Я падышоў да акна і адчыніў аканіцы. За імі былі краты. Наколькі я мог бачыць, будынак, у якім мы знаходзіліся, быў часткай "вялікай старой каменнай крэпасці". і пышна, калі не лічыць стракатасць цвыркуноў... Невялікая працэсія паголеных мужчын ішла адзін за адным, схіліўшы галовы, па высокай траве.
  'Так.' Я глядзеў нямое кіно і раптам раззлаваўся на сітуацыю. «Яны манахі. даоскія манахі. А гэта манастыр. Ты меў рацыю. Дао і Кан нейкім чынам звязаны. Хаця бог яго ведае як. І як магчыма, што манастыры ўсё яшчэ могуць існаваць у гэтым кутку свету. Я зноў зачыніў жалюзі. - Гульня Гран Пры, - сказаў я. "Удар або падваенне ў наступным раундзе". Я адышоўся ад акна. - Любы, - сказала яна, падышоўшы да мяне ззаду з губкай і мылам. - Галоўнае, - яна пачала гладзіць мяне па спіне мяккай губкай, - ...дзе б мы ні былі, ты выцягнеш нас адсюль.
  Яе намёк быў такім жа празрыстым, як і мая раздражняльнасць. Але гэта спрацавала. Ва ўсякім разе, гэта прымусіла мяне засмяяцца. Я схапіў губку і пацалаваў яе.
  «Калі ты ўсё роўна збіраешся мяне намыліць, рабі гэта крыху вышэй і крыху правей». Яна выдала ціхі гарлавы гук. "Хм?" і адкінула галаву назад. «Божа мой, — сказала яна, — усе гэтыя дні… ці гадзіны, ці гады… гэтыя жудасныя лекі, якія мне давалі. О, Нік. Гэта зрабіла свет такім жахлівым. Усё было такім кашмарам. За выключэннем таго выпадку, калі мне прыснілася, што ты трымаеш мяне. Потым я заплакала, і ўсё, што засталося ад мяне, сказала: "Трымайся, гэта Нік." І я думаю менавіта таму я трымаўся. І... цяпер мы сядзім тут, змагаючыся ў нашых уласных маленькіх сварках, як быццам гэтага ўсяго не было. здарацца.' Яна паглядзела на мяне: "Я сапраўды кахаю цябе, ты ведаеш гэта?"
  Раптам у мяне ўзнік успамін. Тара, зялёнавокая і рыдаючая ў мяне на руках. Мне прысніўся той жа сон, - сказаў я. «Напэўна, той самы прэпарат. Я пачынаю задавацца пытаннем, чаму яны прывялі нас сюды. Што яны жадаюць ад нас. Бо я пачынаю думаць, што яны хочуць, каб мы былі разам. Не толькі я ці ты. Але мы разам.
  Яна пахітала галавой і нахмурылася. 'Я не разумею.'
  Я ўсміхнулася. 'Дзякуй Богу. Бо я таксама не разумею. Пакуль што. Тым не менш, я адчуваю, што мы хутка даведаемся. Між тым, перш чым мы пачнем турбавацца, давайце паклапоцімся аб гэтых клонах. Мы ўжо сёе-тое ведаем аб гэтых дарослых клонах, але гэтыя клоны ў працэсе стварэння, кодла, аб якім вы казалі, мы павінны знішчыць яго.
  Яна загарнулася ў аадай. Ён быў бледна-зялёнага колеру з жоўтымі кветкамі і спадаў на паўдарогі да яе сакавітых сцёгнах па-над атласных штаноў. - О, - сказала яна. «Што да гэтых дарослых клонаў, я чула ад Алісы».
  Яна расказала мне гісторыю Алісы, расчэсваючы ёй валасы. Шанцы былі крыху лепш, чым я спадзяваўся. На той момант у Амерыцы быў толькі адзін клон, і, калі павязе, ён ужо сышоў у царства ценяў. Мёртвы.
  У Лондане іх было трое, але гэта ненадоўга, калі я дамагуся свайго. Трохі ўдачы і некалькі тыдняў жыцця, і я змагу іх спыніць. Быў нават шанец, што за гэта адказвае AX у Лондане. Нават такі іржавы Сякера (АХ) часам працуе добра. Так што зараз справа дайшла да Тары і мяне. Калі б мы змаглі знішчыць гэтае гняздо, усе скачкі з месца на месца скончыліся б.
  Я змагаўся з выразам шаўковай піжаме. Даводзілася завязваць на плячы.
  «Як выглядае такая кодла клонаў?»
  Яна ўздыхнула. - Такія, якія яны ёсць - як чалавечыя эмбрыёны. Верагодна, яны знаходзяцца ў кантраляваным асяроддзі - можа быць, у інкубатары - ці дзе-небудзь у лабараторыі».
  - Як дзеці з прабіркі?
  Яна змрочна кіўнула. «Я не думала, што ў мяне была найлягчэйшая праца ў гэтым заданні. Мне ўвесь час даводзіцца прымушаць сябе памятаць, што гэтыя амаль дзеці - будучыя забойцы».
  Я шпурнуў сваю чортава расшпільваць піжаму на падлогу і пацягнуўся за сваёй вопраткай. Я паглядзеў на сваю сінюю кашулю. Я насіў яе так доўга, што яна спадзявалася амаль без старонняй дапамогі. Божа мой, я ж не збіраўся на касцюміраваны баль. Ды і да таго ж гульня была ўжо занадта прасунутая, каб раптам нарабіць складанасцяў з усходнім этыкетам.
  "Як пазбавіцца ад яго?" .
  «У мяне ў торбе быў невялікі лазер. Ну, пачакай. Магчыма, ён усё яшчэ ў мяне ёсць. Яна падышла да шафы і пакапалася ў сумцы. - Не, больш не, - сказала яна. «Я думаю, нам трэба нешта імправізаваць. Можа нешта з хіміяй. Усё, што мы можам знайсці ў гэтай лабараторыі.
  Нарэшце яна расчасала валасы апошняй расчоскай. Мая рудая гейша. Я надзеў шкарпэткі. «Ну, а чым вы займаецеся, гэта ваша справа. Думаю, я проста буду займацца сваімі справамі.
  Яна нахмурылася. - Я проста падумала... яны забралі ў цябе зброю, ці не так? Такім чынам, як вы думаеце...
  Яна сцяла губу.
  Я нацягнуў штаны. Аб маіх трусах, якія з мяне не знялі. Аб старым добрым П'еры, усё яшчэ прыгожа схаваным пасярэдзіне.
  - Ну што ж, - сказала яна цвёрда і зусім супраць сваёй натуры, - як вы гэта зробіце, ваша справа. Думаю, я проста буду займацца сваімі справамі.
  Я падняў адну брыво, але не адказаў.
  
  
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Што ж, містэр Картэр, нарэшце мы сустрэліся. Гэта быў Лао Цзэн, прапрадзядуля ўсёй кампаніі. З прапрадзедаўскай бародаўкай пасярод ілба. Ён быў у інваліднай калясцы. Што, здавалася, шмат што тлумачыла. Чаму ён сам знік з поля бою. Імкненне ўзвысіць сябе да вышэйшага клона. Дзесяткі разоў у дзень глядзець на тое, кім ён калісьці быў, зноў у дзеянні, зноў у кампаніі. Ён наліў віскі і прапанаваў нам таксама.
  Тара сказала не. Я ўзяў станан.
  Ён падняў сваю шклянку. "За Ніка Картэра, - сказаў ён, - і ўсіх маленькіх будучых Картараў".
  Я палез у кішэню за цыгарэтай. Яны зніклі. Лао Цзэн даў мне адну з вялікай лакіраванай скрынкі. У цыгарэт быў залаты муштук. Мяркуючы па ўсім, ён канфіскаваў мае.
  Мы былі ў ягоным пакоі. Або ў яго кабінеце. Гэта была вялікая прастора. Гэта магло б быць прасторна, але вокны былі зачыненыя, і атмасфера была крыху затхлай. Тут таксама абстаноўка была некалькі беднай. Доўгі цікавы стол, круглая белая канапа. Адзінае крэсла. Адзіным упрыгожаннем была надзвычай пярэстая тканіна і калекцыя зброі ў сцяны ззаду яго. Напэўна, каля сотні адзінак зброі. Не асабліва рэдкага ці асабліва старога, але яны віселі там на сцяне, а сама гэтая сцяна была зачынена велізарным лістом небіткага шкла. Апроч пісталетаў, была і іншая зброя: некалькі нажоў і ручных гранат, а таксама нейкія непатрэбныя рэчы бясспрэчнай смяротнасці. Кожная асобная частка была асветлена невялікім пражэктарам, а пад ёй была невялікая карцінка.
  Я бачу, вы захапляецеся маёй калекцыяй, - сказаў ён. "Падыдзі і паглядзі зблізку". Я ўстаў з канапы, і ён павярнуў сваё інваліднае крэсла, каб рушыць услед за мной. Пад вывешаным пісталетам арміі ЗША была таблічка з надпісам "Брыстоль, Кенэт, Тэджон, 1952 год". Побач вісеў штылет з перламутравай ручкай. "Хэмпл, Сцюарт, Парыж, 1954 год". Я паглядзеў на гэты пракляты штылет і са свістам выдыхнуў. Гэта было ўсё роўна, што ўбачыць меч з Банапартам і Напалеонам пад ім ці калясьніцу з Харам і Бэнам пад ім. Стью Хэмпл быў адным з тых валацуг, чые імёны ўжо ствараюць міфы. Ён быў лепшым з усіх, што калі-небудзь былі ў AX, N1. З Парыжа 1954 года. Калі хтосьці адабраў у яго гэты штылет з перламутравай ручкай. Разам з ягоным жыццём.
  'Ты?' Я павярнуўся да Лао Цзэн.
  - Я ведаў, што ты будзеш уражаны, - сказаў ён. 'Так. Я асабіста захапіў усю гэтую зброю на сцяне.
  Ён паказаў направа ад мяне. - Але, я думаю, у гэтым ёсць сёе-тое, што магло б зацікавіць вас больш. Я пайшоў у гэтым кірунку. Мне не трэба было чытаць шыльду, каб убачыць, што ён дадаў да яе Вільгельміну. І мой штылет. Без перламутравай ручкі, але тым не менш мой Х'юга.
  "На ўсялякі выпадак, калі вы думаеце, што можаце забраць яго назад", - сказаў ён. «Гэтае шкло небіткае, яно наэлектрызавана і дужа зачынена».
  Ён ухмыльнуўся. — Але сядай і дапі свой напой. Ежа будзе пададзена неадкладна, і нам яшчэ ёсць пра што пагаварыць».
  Ён быў упэўнены ў сваёй бяспецы. Ён мог быць у інвалідным крэсле, але ён таксама быў за рулём упраўлення. І гэта было добра. Ёсць нешта ў тым, каб быць пад кантролем, што прымушае людзей губляць кантроль над сваімі словамі. Гэта няправільна, але гэта праўда. Вы можаце накіраваць пісталет хлопца на яго галаву і спытаць яго аб яго гісторыі, але ўсё, што вы атрымаеце, гэта пару самкнутых вуснаў. Але хлопец, які накіруе пісталет на тваю галаву, абавязкова выплюне свае кішкі. Калі вы нешта разумееце ў гэтым, калі ласка, дайце мне ведаць.
  Я адкінуўся на спінку канапы. - Уражвае... - сказаў я. - Вобразна кажучы.
  Ён засяродзіў свой погляд на Тары. - Вы вучоны, - сказаў ён. - Вы спецыялізуецеся на мікрабіялогіі. Без сумневу, вы ўжо ведаеце ўсё аб нашых клонах.
  Тара паглядзела на мяне. Я жэстам прапанаваў ёй працягваць.
  - Так, - сказала яна. "Я ашаломлена вашымі перадавымі тэхналогіямі".
  Здавалася, гэта яму спадабалася. "Гэта даволі... фантастычна, ці не так?"
  - Як даўно ты гэта пачаў?
  Ён усміхнуўся. «Дваццаць два гады таму. Ну, насамрэч да гэтага... Але ў той момант мы пачалі з маёй сям'і. доктар Куой... - ён павярнуўся да мяне, - я мяркую, вы ўжо сустракаліся з гэтым... ну, гэта мой бацька пачаў. Ён вельмі цікавіўся генетыкай і здолеў дабіцца ад урада прадастаўлення яму невялікай лабараторыі. Пры ўмове, вядома, што з цягам часу ён падвоіць стаўку на некаторыя з лепшых розумаў камуністычнага сьвету. Ён пачаў працаваць над Нгуен Сягуном...»
  - Той фізік? Тара выглядала здзіўленай.
  Лао Цзэн кіўнуў. 'Так. Але ў Сягуна было некалькі генетычных анамалій. Тара, здавалася, ужо ведала гэта. - Менавіта гэта я і хацеў сказаць. Сіндром Брэкдана, ці не так? Яго сімптомы з'яўляюцца толькі пасля 30 гадоў».
  Менавіта так. Але, як вы разумееце, эмбрыёны не могуць перажыць дрыжыкі падчас інкубацыі ў прабірках. Некалькі груп клонаў Сегуна загінулі да трэцяга месяца. Спачатку Куой падумаў, што яго метад няправільны. Урад думаў гэтак жа. Яны адмовіліся ад сваёй падтрымкі. Затым, праз некалькі гадоў, у самога Сягуна пачалі праяўляцца анамаліі».
  "І тады KAN вырашыў падтрымаць нас для яшчэ адной спробы?"
  Ён павярнуўся да мяне. 'Так. Але толькі на гэты раз KAН падаў яму фізічна і генетычна дасканалага донара».
  "Так што гэта былі вы."
  Ды гэта быў я. Апроч майго… — ён сумеўся на долю секунды, — маёй фізічнай дасканаласці, у мяне быў шэраг, скажам так, «талентаў», якія КАН горача жадаў увекавечыць.
  - Талент стрымана забіваць, - сказаў я.
  Ён сціпла пачырванеў. 'Так. Але вы, містэр Картэр, яшчэ і таленавіты забойца. Ён зрабіў паўзу. - Хоць, калі табе падабаецца гэта чуць, твая кроў усё яшчэ на некалькі градусаў цяплей. Хто я такі, каб уздзейнічаць на ваша эга». Цяпер ён усміхаўся мне той жа кацінай усмешкай, якую я бачыў у Чэн-лі на фатаграфіі, зробленай на наступны дзень пасля забойства сенатара Сэйбрука. Смех Хун Ло таксама, калі ён прыйшоў забіць герцага і герцагіню. Цяпер быў не час тлумачыць яму розніцу паміж забойцам-псіхапатам і чалавекам, які забівае толькі ў мэтах самаабароны. Даўным-даўно я ўжо старанна даследаваў сябе. Даўным-даўно я ляжаў без сну, задаючыся пытаннем, ці не так я дрэнны, як тыя людзі, якіх я знішчыў. Калі я не павінен кінуць усё гэта і выдаліцца ў загарадную хату. Не. Паміж мной і Лао Цзэнам была вялізная розніца. Я вярнуў тэму туды, куды хацеў.
  - І гэтыя твае клоны прыжыліся?
  Так. З другой спробы. Уся група выжыла. доктар Куой працаваў над трэцяй групай, калі яго сэрца не вытрымала. Вы ж разумееце, што замяніць яго было няма кім. Уся яго аперацыя была сакрэтнай. Яму дапамагаў толькі сын. Той сын потым спрабаваў вывесці трэцюю групу, але ў яго не хапіла ведаў. Мы не хацелі, каб урад ведаў, чым мы займаемся, таму мы завезлі гэта ў Злучаныя Штаты кантрабандай. Там ён атрымаў выдатную генетычную адукацыю. Наш доктар Куой - чалавек з Гарварда. Гэты факт, здавалася, падабаўся яму.
  Тара сказала: "І пасля гэтага ён змог пайсці па шляху свайго бацькі".
  Лао Цзэн здаваўся шчаслівым, што змог адказаць "так". Ён сам вельмі хацеў мець больш сыноў, асабліва пасля няшчаснага выпадку. І вось яго мара спраўдзілася. У гэты момант доктар Куой выношваў 35 новых клонаў. Трыццаць пяць новых Лао Цзэнаў. Усё ў выдатным здароўі. Дзякуй провіду.
  На імгненне я задумаўся, колькі іх было ў першапачатковай групе.
  Ход маіх думак перапыніў кароткі званок.
  - Ах, час ёсць, - сказаў ён. Падвойныя дзверы адчыніла пара манахаў, падобных адзін на аднаго - клоны? Не, бессэнсоўна - і нас павялі па каменным калідоры ў сталовую.
  
  
  Гэта было баляванне, з якім мы сутыкнуліся. Што ж, банкет, калі вам падабаюцца мазгі малпы, казіны хвост і волкі кальмар. Тара не адразу сцяміла, з чым сутыкнулася, і накінулася з апетытам трохдзённага ўстрымання ад мноства "ах" і "мммм". Насамрэч мазгі малпаў смачныя. Гэта тое, што я сказаў сабе, і што мне трэба есці, каб захаваць сілы. Але я працягваў моўчкі спадзявацца, што за вуглом ёсць крама сэндвічаў, і я задаваўся пытаннем, ці не нашкоджу я сабе, выскачыўшы за гамбургерам. Я проста думаю: чаго селянін не ведае, таго ён і не есць.
  Ежу падавалі маўклівыя манахі. Пасля асноўнай стравы Лао Цзэн даў ім заданне на незразумелай мове. Супер фінал. Стогадовыя яйкі.
  Размова за сталом была вельмі прыемнай. Тое, што ён сапраўды хацеў сказаць, было пазней. Пры гэтым ён быў вясёлы і адчынены. Аднойчы ён адмовіўся ад ролі спакойнага, ветлага гаспадара. Адзін з манахаў на імгненне пакінуў дзверы на кухню адчыненымі, і Лао Цзэн выбухнуў, нацягнуўшы куртку бліжэй, каб абараніцца ад смяротнага скразняку. Манах хутка пабег і зачыніў дзверы, і Лао Цзэн здабыў самавалоданне. Я скарыстаўся яго новаздабытым размяшчэннем і спытаўся ў яго аб адносінах паміж КАН і Дао і аб тым, як гэты манастыр перажыў камуністычную чыстку.
  Ён пляснуў у далоні, і маўклівыя афіцыянты пачалі прыбіраць нашы талеркі. - Нішто не перашкодзіць вам гэта сказаць, - сказаў ён. “Вы нічога не можаце зрабіць з гэтай інфармацыяй. Адзіныя адносіны, якія паміж намі існуюць, - адносіны ўзаемнай выгады». Затым з'явіўся манах з чайнікам чаю. Ён наліў кубак Тары і адну мне. Ён падышоў да Лао Цзэн, але той адмахнуўся ад яго, працягваючы гаварыць. «Кляштар дае нам дзве важныя рэчы. Найперш лабараторыя для нашых эксперыментаў. Не толькі генетычных эксперыментаў, але і эксперыментаў з тым, што вы называеце наркотыкамі, якія змяняюць прытомнасць». Ён адкінуўся назад і пацёр падлакотнікі інваліднага крэсла.
  - Я думаю, вы мелі гонар паспрабаваць некаторыя з іх?
  «Дазвольце запэўніць вас, Картэр, што мы даволі далёка прасунуліся ў гэтым. H-20 - адзіны галюцынаген без пабочных эфектаў ». Куой сказаў тое ж самае, але пачуць добрыя навіны ў другі раз не пашкодзіць.
  - А па-другое?
  Па-другое, гледзіце самі. Проста падыдзіце да акна.
  Я падышоў да акна.
  І ўбачыў поле кветак. Яно цягнулася да гарызонту ва ўсе бакі. Гэта было поле макаў. Опіумныя макі. На імгненне я паспрабаваў вызначыць ягоны рынкавы кошт, але я проста не ведаю, што ідзе пасля трыльёна. Я працягваў глядзець у акно.
  "Добры выгляд, ці не так?"
  Мне не трэба было бачыць яго твар, каб зразумець, што на ім з'явілася тонкая ўхмылка.
  - Значыць, вы - пастаўшчык, - сказаў я, - для гэтай клікі ў Насаў і для Таварыства Фезерстоўна.
  Ён здушана засмяяўся. - 'Сярод іншага. Сярод многіх, многіх іншых. Мы лічым, што опіум - наш лепшы актыў для стварэння глабальнай арганізацыі. А яшчэ опіум быў нашай галоўнай зброяй у папярэдняй вайне.
  "А гэтыя манахі, - спытаў я, - згодны з вашай палітыкай?"
  «Гэтыя манахі, - сказаў ён, - нічога не кемяць у палітыцы. Яны ня ведаюць нават таго, што мы робім з гэтымі наркотыкамі. Не тое, што адбываецца ў лабараторыі. Усё, што яны ведаюць, гэта тое, што калі дзяржава разбурыла іншыя храмы і манастыры, Кан захаваў іх для іх іх валодання некранутымі. Яны вельмі ўдзячныя. Яны не задаюць пытаньняў. Калі б яны ведалі праўду, то таксама былі б вельмі засмучаныя. Але малаверагодна, што яны пра гэта даведаюцца.
  Я паглядзеў на двух манахаў каля дзвярэй. Яны апусцілі вочы.
  "Яны не гавораць па-ангельску", - сказаў Лао Цзэн. Так што, калі вы думаеце расказаць ім, чым мы на самой справе займаемся, баюся, вам давядзецца вельмі цяжка. Калі толькі, - ён заржаў, - вы асвоіце даволі складаны і малазразумелы сузойскі дыялект.
  Я з усяе сілы стараўся не глядзець на Тару.
  - Але, - сказаў ён. 'Сядай. Твая гарбата астывае. І нам яшчэ ёсць аб чым пагаварыць.
  Я вярнуўся да стала. Я паглядзеў на Тару. Яна выглядала слабей, чым я думаў. Гэтыя некалькі гадзін зараз адбіліся на ёй. У яе былі цяжкія павекі. Я пацягнуўся да кубка. Яе вочы раптам бліснулі на мяне. Зялёныя агні. Але гэта азначала: Стоп! Я зноў паглядзеў на яе. Чай быў з наркотыкам, і яна выявіла гэта занадта позна. Я падняў кубак і зрабіў выгляд, што раблю глыток. - Пра што яшчэ ты хацеў пагаварыць? - спытаў я Лао Цзэна.
  - Вашы дзеці, - сказаў ён. - Вашы і міс Бэнэт.
  "Наша што?"
  - Дзеці, - паўтарыў ён. - Але, магчыма, будзе лепш, калі доктар Куой усё растлумачыць. Ён адштурхнуўся ад стала і падкаціўся да маленькай перагаворнай прылады. Ён націснуў кнопку і пачаў чакаць. Пакуль ён рабіў гэта, стоячы да мяне спіной, я пераліў гарбату назад у імбрычак. - "Цяпер", - проста сказаў ён у моўную прыладу. Пасля ён зноў апынуўся за сталом. Я паглядзеў на Тару. Яна была крыху ашаломленая, але ўсё яшчэ стаяла прама. Куой прыйшоў і растлумачыў.
  Гэта было сапраўды вельмі проста.
  Ён пайшоў да нас прывіваць. Яны выведуць для сябе невялікае войска агентаў N3. Але на гэты раз гэтыя агенты N3 будуць працаваць на Кан. Тара дала б ім цэлы шэраг бліскучых спецыялістаў у галіне генетыкі. Клоны Тары, якія працягне працу па вакцынацыі людзей. Першая навуковая здольнасць ужо была закладзена ў генах, і КАН заставалася толькі забяспечыць неабходнае практычнае навучанне.
  Але яны хацелі зрабіць яшчэ адзін крок наперад.
  «Што будзе, - думалі яны, - калі ў нас з Тарай будзе дзіця. Або больш дзяцей. Статыстычныя шанцы былі чатыры да аднаго, што мы зробім агента, які перасягне ўсіх іншых агентаў. Бліскучы забойца з навуковага пункту гледжання. Лепшы з двух міроў. І затым, выкарыстоўваючы гэта як арыгінал, яны атрымаюць неабходную колькасць дублікатаў шляхам прышчэпкі. Якія магчымасці для КАН. Доктар Куой быў у захапленні. З пяццюдзесяццю ці сотняй такіх суперклонаў КАН мог бы захапіць уладу над светам.
  Тара пачала падаць наперад. Яна выглядала крыху млявай. Яна абаперлася падбародкам на руку і, здавалася, з цяжкасцю ўтрымлівала яе на месцы. Я таксама павінен быў выпіць гарбату, таму я пачаў пераймаць яе сімптомаў.
  Лао Цзэн павярнуўся да Куой. - Думаю, цяпер яны хутка заснуць, - прашаптаў ён. - Калі вы плануеце правесці першую аперацыю?
  - На ўзыход сонца, - сказаў ён. - Калі яны яшчэ будуць спаць. А пакуль мне патрэбны час, каб падрыхтавацца ў лабараторыі. Аперацыя нязначная. Кожная клетка цела нясе ўсе гены, неабходныя для стварэння дакладнай копіі. Я проста бяру тонкую палоску скуры з іх перадплеччаў. Калі яны вернуцца ў свае камеры, я іх агледжу.
  Тара ўжо спала, паклаўшы галаву на стол. Я нешта прамямліў і таксама апусціў галаву.
  Лао Цзэн пляснуў у ладкі.
  Зьявіліся некалькі манахаў. Я быў занадта цяжкі, каб мяне мог несці адзін манах і мяне панеслі двое. Яны аднеслі нас назад у нашу прапахлую язмінам турэмную камеру.
  
  
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Бразнулі ключы на ланцужку, і дзверы адчыніліся. Нас размясцілі на дзвюх розных цыноўках, і манахам дазволілі пайсці. Са свайго кута я глядзеў з зачыненымі вачамі, як Куой схіліўся над Тарай. Маленькі агеньчык на ланцужку для ключоў на яго таліі замігцеў. Ён вымераў яе крывяны ціск, затым безасабовым пальцам паляпаў яе па грудзях. Затым ён дастаў з кішэні стетоскоп. Відаць, ён быў вельмі адчувальным. Навушнікі былі даўжэйшыя за звычайныя і глыбей утыкаліся ў вушы. Ён здаваўся задаволеным. Потым ён прыйшоў да мяне.
  Цяпер ён стаяў з мяне і ціха лаяўся. Манахі не знялі з мяне куртку, і яму спатрэбілася голая рука, каб вымераць мой крывяны ціск. Мы прайшлі ўвесь фарс. Я прыкінуўся мёртвым грузам. Яму было цяжка зняць з мяне куртку. Ён надзеў павязку на маю руку і пачаў пампаваць. Мне было цікава, ці скажа яму мой крывяны ціск, ці сапраўды я сплю, ці не прыкідваюся я.
  Я мяркую, што гэта не так.
  Ён паляпаў мяне па грудзях, затым зноў выцягнуў стетоскоп. Я чакаў, пакуль халодная металічная дэталь для праслухоўвання прыціснецца да маіх грудзей. Тады я схапіў яго за галаву і моцна пацягнуў.
  Боль, відаць, быў моцны. Ён закінуў галаву, і слёзы навярнуліся на яго вочы. Ён застагнаў. Я схапіў яго за гальштук і зноў пацягнуў, напалову задушыўшы яго. Мы пераварочваліся, пакуль я не апынулася зверху, і я нанёс яму ўдар па сківіцы, а затым удар па яго шыі, які будзе доўга трымаць яго без прытомнасці.
  На імгненне я падумаў аб тым, каб забіць яго. Я мог проста задушыць яго. Але гэта здалося мне дурным ходам. Я выйграю раунд, але прайграю матч. Яго смерць азначала б наш смяротны прысуд. Калі надзеі зрабіць з нас клонаў выпарацца, Лао Цзэн неадкладна паслаў бы расстрэльную каманду. Ці нас проста расстралялі, ці прыкончылі сваім заспакаяльным шпрыцом. Прынамсі, тады яны прыкончаць нас. Тым часам, сям'я клонаў працягвала б існаваць разам з тымі трыццаццю пяццю братамі, якія павінны былі вылупіцца. Не, лепш пакінуць у Лао Цзэна мару на нейкі час. Прынамсі, на нейкі час.
  Мне трэба было папрацаваць з несвядомым целам Куоя. Я зняў зьвязак ключоў з яго таліі. Гэта была цэлая калекцыя ключоў. Мабыць, не менш за дваццаць. Адзін з іх павінен быць ключом да яго лабараторыі. І ў гэтую лабараторыю я спадзяваўся патрапіць.
  Потым я паклапаціўся пра яго белы халат. З некаторай адлегласці гэта павінна даць мне некаторую маскіроўку. Ззаду таксама. У любым выпадку, гэтыя манахі ўвесь час апускалі вочы.
  Мы памяняліся ролямі. На гэты раз ён быў мёртвым грузам, і мне было цяжка распрануць яго. Я павесіў зьвязак ключоў на талію і надзеў яго белае паліто. Я быў прыкладна на восем цаляў вышэй за доктара Куоя, але мяне гэта мала турбавала. Я нахіліўся, павярнуў яго нерухомае цела да сцяны і накрыў яго баваўнянай коўдрай. Калі б яны сачылі за парадкам, то знайшлі б спячых у парадку. Абы не правяралі занадта ўважліва.
  Я зразумеў, што вельмі належыў на свой поспех і на блізарукасць іншых.
  Я кінуў апошні погляд на мірна спячую Тару і выйшаў у калідор.
  Куды ісці?
  Малаверагодна, што лабараторыя размяшчалася ў гэтым будынку. Магчыма, яна знаходзіцца ў адной з гаспадарчых пабудоў у больш-менш аддаленым месцы. Так што спачатку мне трэба было знайсці выйсце.
  У прасторным каменным калідоры было холадна і цёмна. Толькі запаленыя свечкі, расстаўленыя праз роўныя прамежкі ў сцяны. Былі і дзверы з замкамі. Келлі манахаў, якія зараз пуставалі? Ці занятыя турэмныя камеры?
  Я пайшоў налева і пайшоў па калідоры да канца. Ён выходзіў да вонкавых дзвярэй. Дзверы не былі зачынены. Хоць з ланцужком для ключоў Куоя на маёй таліі, я адчуваў, што валодаю ключамі ад цэлага каралеўства.
  Ноч была яснай і спакойнай. Зоркі ўжо былі відаць, хаця неба яшчэ не зусім пацямнела. Было толькі палова дзевятай ці дзесяць гадзін, але браты-даосы ўжо ўваходзілі адной маўклівай шарэнгай у вялікі будынак, у якім, магчыма, размяшчаліся іх інтэрнаты.
  Гэта значыла, што гэта не можа быць лабараторыя.
  Усяго было пяць карпусоў.
  Усе пабудовы комплексу пабудаваны з цяжкага шэрага каменя таўшчынёй у адзін фут. Іду ў заклад, яны былі зроблены ўручную. Прама як Вялікая Кітайская сцяна. Але потым прапраўнукамі тых будаўнікоў. Гэтым пабудовам было ўсяго шэсцьсот гадоў. Але. Першапачаткова гэта была крэпасць. Ці, можа, гэта заўсёды быў манастыр.
  Пакоі Лао Цзэна, а таксама нашы "гасцявыя келлі" апынуліся ў самым маленькім з пяці будынкаў. Ззаду, расцягнуўшыся ва ўсе бакі, удалечыні былі палі маку. Ледзь лявей у вялізным двухпавярховым прастакутніку размяшчаліся спальныя памяшканні манахаў. Наадварот гэтага было падобнае на свіран збудаванне, якое аказалася храмам. Так што засталося два карпусы.
  У якасці магчымай лабараторыі я абраў самы далёкі флігель. Магчыма, падвойныя рашоткі на вокнах і клубы дыму з трубы зрабілі гэта верагодным для мяне. Я спрабую сказаць, што гэта быў нават не такі дурны выбар.
  Я дасягнуў гэтага вельмі проста. Я таксама проста прайшоў міма двух манахаў з кнігамі, якія ахоўвалі дзверы. Шырокі калідор быў такі самы, як і той, які я пакінуў. Вільготны і пусты. Тыя ж свечкі. Рызыкнуўшы, я абраў адзін пакой і на імгненне затрымаўся побач, каб пераканацца, што ўсярэдзіне няма гуку.
  Я паспрабаваў замак. Дзверы адчыніліся.
  Гэта была кляштарная келля. Ложак уяўляла сабой не што іншае, як кут пакоя, пакрыты цыноўкай.
  Там была ракавіна, падушка, некалькі кніг і невялікая лямпачка для чытання. Я ўключыў лямпу і паглядзеў на кнігі. Гэта былі два тамы марксісцкай Бібліі: “Камуністычны маніфест” і “Капітал”, а таксама шэраг брашур. Я пагартаў іх. Адна з іх звалася "Як захапіць слабаразвітую краіну?" іншая «Як мне падарваць звышразвітую краіну?» І гэта складалася з усё, акрамя Ісландыі.
  Тут вызначана жыў манах. Але не даоскі манах. Камуністычны манах. Адзін з тых жорсткіх, адданых, камуністычных аскетаў. Цікава, колькі з гэтых пакояў было занята такім чынам. Але я дарма губляў час. Я выйшаў з камеры і пайшоў далей, міма іншых, сапраўды такіх жа драўляных дзвярэй. Я не ведаў, як я даведаюся, як будзе выглядаць правільная дзверы. Я не думаў, што будзе неонавая светлавая скрыначка з якія мігцяць над ёй літарамі LAB. Але чамусьці я чакаў, што дзверы будуць іншыя і, магчыма, крыху больш сучасныя.
  Недзе за маёй спіной зачыніліся дзверы. Мяккія крокі падышлі да мяне. Гэта быў адзін мужчына. Схіліўшы галаву, я працягваў ісці, затуляючы падбародак адной рукой: Куоі, які разважае над востраканцовай генетычнай праблемай.
  Мужчына прайшоў міма мяне, не зірнуўшы на мяне, і знік за паваротам далей па калідоры.
  Цяпер мне трэба было хутка прыняць рашэнне. Я мог бы застацца там, дзе быў зараз, і тым самым наклікаць на сябе падазрэнні. Я мог бы выйсці вонкі, што можа быць было больш бяспечна, але не вельмі выгадна.
  Таксама быў падвойны шанец, што я не знайду тое, што шукаў. Але калі б я паддаўся гэтым думкам, я быў бы бухгалтарам у Нью-Джэрсі, а не сакрэтным агентам у Ханоі.
  Я працягнуў рух і апынуўся за паваротам. І пяцьдзесят тысяч прысяжных бухгалтараў з Нью-Джэрсі ўсміхнуліся, калі свінцовая труба рэзка апусцілася ўніз, ледзь не закрануўшы маю галаву і з грукатам стукнуўшыся аб сцяну ззаду мяне.
  Прыціснуўшыся да сцяны, ён чакаў мяне, з канцом трубкі напагатове ў руцэ. У той момант, калі труба стукнулася аб сцяну, я схапіў яго за запясце і павярнуў, але гэтая труба была не адзінай, зробленай са свінцу. Яго хватка была непахісная. Усё яшчэ трымаючы трубку, ён зрабіў яшчэ адзін выпад, на гэты раз прыцэліўшыся на мой скронь. Але цяпер я моцна схапіў яго за запясце і ўдарыў яго каленам...
  Гэта быў клон. Я не недаацэньваў яго. Аднаго ўдалага ўдару не хапіла б нават, каб выбіць крухмал з яго каўняра.
  Я меў абсалютна рацыю ў гэтым. Пры маім другім удары ён нырнуў мне на ногі, і я ўпаў на зямлю. Ён сеў верхам на мяне і пачаў біць мяне. Я перавярнуўся, але ён схапіў мяне за горла. Я з усяе сілы старалася адарваць ад сябе яго рукі, але мне здавалася, што я недастаткова стараўся.
  Гэтая хвіліна перад смерцю вельмі светлая. Шмат разоў я быў усяго ў адной хвіліне ад смерці, і толькі з гэтай яркасцю апошняй хвіліны гадзіны спыняліся.
  Трубка ляжала на падлозе, па-за межамі маёй дасяжнасці. Я інтэнсіўна засяродзіўся на адным сфакусаваным руху. Мае ногі былі за яго спіной. Я паставіў ногі на зямлю і брыкнуўся, як конь, гатовы скінуць конніка. Гэта не выбіла яго з сядла, але ён крыху страціў раўнавагу, і калі мы зноў закранулі зямлі, ён быў прыкладна ў шасці цалях направа. Мая рука дакранулася да трубкі, і я ўдарыў яго па галаве.
  Ух.
  Ён скаціўся з мяне і нерухома ляжаў на каменнай падлозе, кроў сачылася з вялікай аранжавай раны на яго галаве. Ён не будзе сцякаць крывёй занадта доўга. Ён быў мёртвы.
  Я не мог пакінуць яго тут і не мог рызыкаваць цягнуць яго цела нейкі час. Мы былі за некалькі футаў ад іншых драўляных дзвярэй — яшчэ адной камеры. Я адчыніў дзверы і зацягнуў яго ўнутр.
  Я схіліўся над целам, калі пачуў голас з дзвярнога праёму.
  - Праблемы, доктар?
  Я не павярнуўся. Я згорбіўся, так што цяпер мой рост і твар не маглі мяне выдаць. Я паспрабаваў зрабіць свой голас такім жа высокім, як у Куоя.
  "Ён паправіцца".
  'Ці магу я зрабіць нешта для цябе?'
  "Прасачы, каб яго не турбавалі, калі мяне не будзе".
  - Але гэта мой пакой.
  - Тады займі яго пакой, чорт вазьмі. Гэтаму чалавеку патрэбен адпачынак. Мой высокі голас крыху панізіўся, але ён, падобна, гэтага не заўважыў.
  - Так, доктар, - коратка сказаў ён. І пайшоў налева. Калі ён зачыніў за сабой дзверы занадта моцна, каб даць мне зразумець, што ён не любіць падпарадкоўвацца загадам і яму ўсё роўна, што я пра гэта ведаю.
  Я правёў хвіліну ў поўнай цемры, каб ацаніць маштабы бязладзіцы, які я нарабіў падчас свайго даследавання. Пакуль я нічога не знайшоў. Акрамя цяжкасцей. Вельмі верагодна, што я аказаўся не ў тым будынку, і калі б мне не пашанцавала, я мог бы апынуцца ў тупіку. З таго моманту, як я пакінуў Насаў, усё пайшло ня так. Але з іншага боку, яны памыліліся ў слушным кірунку. Тара і я аказаліся там, дзе мы хацелі быць. Разам, жывыя, у штаб-кватэры клонаў. Цяпер заставалася толькі прыступіць да справы. Я прачыніў дзверы і выглянуў у калідор. Гэта было вельмі добра, што я зрабіў. Бо якраз у гэты момант у канцы залы адчыніліся дзверы, і пачуўся нараканне галасоў. Спачатку было трое. Тры клоны стаялі ў дзвярах і жадалі адзін аднаму дабранач. Усе яны размаўлялі па-ангельску. Я выказаў меркаванне, што гэта было часткай іх навучання. Затым дзверы адчыніліся шырэй, і я нібы ўстаў у канцы канвеернай стужкі. Два... чатыры... дзесяць... васемнаццаць... дваццаць адзін ідэнтычны экзэмпляр. Серыйныя клоны.
  Сустрэча, ці што там было, скончылася. Яны накіроўваліся ў свае пакоі. Я абраў інтэрнат клонаў замест лабараторыі.
  Калі вы чакалі тую страшную сцэну, дзе Картэр адначасова забівае дваццаць аднаго забойцу свінцовай трубой, тыя вы памыліліся. Моўчкі я зноў зачыніў дзверы і накіраваўся да акна.
  Аднак, калі вы чакаеце, пакуль мае праблемы скончацца, вам давядзецца пачакаць яшчэ няшмат. Месца здавалася зусім бязлюдным. Пад покрывам нізкага, акуратна падстрыжанага падлеску я прайшоў да апошняга будынка. Мусіць, гэта і была лабараторыя.
  Я быў ужо амаль ля дзвярэй, якія былі пад аховай купкі гэтых усюдыісных манахаў. Сярод тых клонаў, якія былі ідэнтычныя па нараджэнні, і манахаў, якія выглядалі аднолькава ў сваіх аднолькавых плашчах і паголеных галовах, у мяне было адчуванне, што я стаў удзельнікам лялечнага прадстаўлення ў натуральную велічыню. Толькі ў кагосьці хапіла ўяўленні, калі яму прыйшлося ствараць розных персанажаў.
  Я якраз праходзіў паўз будынак прыкладна за пяць ярдаў ад дзвярэй, калі ён выскачыў з ніадкуль.
  "Усё яшчэ на працы... доктар?"
  Акцэнт на апошнім слове азначаў, што ён не паверыць у гэтага "доктара" і праз сто гадоў. Я адчуў стомленую настальгію па старых добрых спецэфектах, аддзелу маскіроўкі ў Вашынгтоне. Я сціснуў рукой свінцовую трубку ў кішэні і павярнуўся.
  Клон чакаў мяне з пісталетам у руцэ. «Пышна, N3, – сказаў ён. Яго вусны скрывіліся ў пагардлівай усмешцы. «Божа. як вы выраслі, доктар Куой.
  Ён не зрабіў ні кроку ў маім кірунку і ўсё яшчэ быў па-за маёй дасяжнасці.
  —'Добра.' Я чуў, што ты нейкая свяшчэнная карова. Так што я не магу цябе забіць. Але я ўпэўнены, што яны жадаюць, каб ты вярнуўся. Так што ідзі назад.
  Ён ведаў, чаго хацеў. Ён не мог забіць мяне, але ён абавязкова напампуе мяне свінцом, калі яму захочацца. Атрыманыя характарыстыкі, такія як кулявыя раненні, не перадаюцца дзецям. Я павінен быў абясшкодзіць яго. але мне давялося б заспець яго знянацку. Перш чым ён паспее стрэліць. Нават калі ён прамахнецца, гук гэтага 45 калібра прыцягне сюды цэлы ўзвод.
  Я стаяў нерухома, як кавалак скалы. "Паспяшайся," сказаў ён.
  Я проста працягваў глядзець на яго каменным тварам.
  'Чаму? Нашто мне гэта рабіць? Вы не можаце страляць у мяне, калі я нічога вам не раблю. Ты нават не можаш прычыніць мне боль, - зманіў я. «Страта крыві адтэрмінуе тую невялікую аперацыю, якую яны прыгатавалі для мяне. Так што, калі вы хочаце, каб я вярнуўся, вам давядзецца спачатку пераканаць мяне.
  Ён вагаўся. Ён не быў упэўнены, ці быў мой невялікі ўклад у навуку праўдай ці не. Ва ўсякім разе, у яго былі сумневы. Калі ён дазволіць мне ўцячы, у яго будуць праблемы. Калі ён напампуе мяне кулямі, у яго могуць быць яшчэ большыя непрыемнасці. Гэта азначала, што яго выклікалі на кулачны паядынак.
  Ён прыняў выклік. Толькі яго першым выбарам зброі быў не кулакі, а каратэ. У мяне ёсць у каратэ чорны пояс. Але ў мяне таксама была чорная свінцовая труба. Усё было вельмі добра задумана. У другі раз за паўгадзіны ў мяне было цела, ад якога я павінен быў пазбавіцца.
  Што ж, вось у вас была гэтая зачыненая хлеў. Але ў доктара Куоі мог быць ключ да яго. Мне запатрабавалася шэсць спроб, але, нарэшце, дзверы адчыніліся. Я зацягнуў труп клона ўнутр і замкнуў дзверы хлява.
  Манахі ўсё яшчэ стаялі, апусціўшы вочы, ахоўваючы ўваход у лабараторыю. Гэта было неверагодна. Хутчэй за ўсё, клоны былі іх братамі, але яны ўсё бачылі і нічога не зрабілі. Я пачаў крыху разумець тлумачэнне Тарой даоскай маралі. Смерці няма і зла няма, так што калі вы сутыкнецеся ні з тым, ні з іншым. ты проста нічога не робіш. Я ступіў у дзверы лабараторыі.
  Інтэр'ер гэтага будынка адрозніваўся ад іншых будынкаў. Там была невялікая прыёмная кляштара і вялікія белыя падвойныя дзверы. Дзесяты ключ даў мне доступ, і дзверы расчыніліся.
  Я думаю, што гэта найгоршае месца, дзе я калі-небудзь быў.
  Уздоўж сцяны стаяў шэраг вялікіх шкляных прабірак з які расце плёнам. Я зраблю вам ласку і апушчу апісанне.
  Былі і іншыя прабіркі. Больш за дробныя - з камякамі рэчывы, якія плаваюць у вадкасці. Я налічыў пяцьдзесят. Хто з іх быў чалавекам, а хто не, я не мог сказаць. У цэнтры пакоя стаяў стол. На ім былі клеткі з жабамі і пацукамі і некалькі марскіх свінак, якія з'явіліся ў той момант, калі я ўключыў святло.
  Наадварот быў кабінет. Ад лабараторыі яго аддзяляла вялікае шкляное акно, але яно дазваляла адтуль за ўсім сачыць. Каля сцяны пад вуглом да акна была мара любога вар'ята вучонага. Каля шасці метраў працоўнага стала, абстаўленага пузырысты бочкамі, сілкаванымі электрычнымі награвальнымі змеявікамі, вадзянымі кандэнсатарамі і невялікімі газавымі паходнямі. Усё месца было зачынена нейкім металічным падстрэшкам, чымсьці накшталт выцяжкі над печкай, а адтуль ішла шкляная шырма, якая не б'ецца, і закрывала ўсё гэта.
  Але гэта яшчэ ня ўсё.
  У задняй частцы лабараторыі была яшчэ адна пара падвойных дзвярэй, якраз побач з дзвярыма ў кабінет Куоя. Я павазіўся з ключамі і адкрыў іх. Я зноў апынуўся ў вузкім калідоры. Шэсць зачыненых драўляных дзвярэй.
  Я знайшоў ключ для першай.
  Малады тайец гадоў дваццаці разгойдваўся на падлозе ў куце. Калі ён убачыў мяне. ён пачаў хныкаць і запоўз далей у свой кут.
  У другім пакоі старая з дзікім, пустым позіркам скокнула на мяне і стала дзікімі, бязмэтнымі ўдарамі біць мяне ў грудзі. Я схапіў яе за руку і мякка, але цвёрда адштурхнуў назад. Замест мяне цяпер яна пачала біць па мяккай сцяне. Я зноў зачыніў дзверы і на імгненне задумаўся.
  Куой сказаў, што ён таксама эксперыментаваў з наркотыкамі ў лабараторыі. Ён сказаў, што перадавыя наркотыкі, якія змяняюць прытомнасць. Што ж, гэтыя два меркаванні відавочна змяніліся. Навука рухаецца наперад. Я вырашыў, што на той момант я ўбачыў дастаткова.
  Я вярнуўся ў лабараторыю і нанёс візіт у офіс Куоя.
  Сцены былі забіты кнігамі і тэчкамі. Верагодна, ягоны асабісты архіў. Я абшукаў яго стол. Я не ведаў, што я чакаў знайсці. Але тое, што я знайшоў, было цудоўна. Набор з васьмі ключоў. Я параўнаў іх з ключамі на поясе, якія давалі мне доступ да лабараторыі і камер. Так. Ва ўсіх быў свой двайнік. Я сунуў меншы набор дублікатаў у кішэню. Потым мне прыйшла ў галаву іншая думка, і я схаваў іх у аблямоўку трусоў. Мае схаваныя шанцы на перамогу пачалі павялічвацца.
  Я зачыніў за сабой дзверы лабараторыі і выйшаў, міма паніклых манахаў, у ноч.
  Прыкладна на паўдарогі я ўбачыў сёе-тое цікавае. Два манахі, якія даволі горача спрачаліся. Дзіўна, што гэтыя манахі наогул маглі гаварыць, але яшчэ больш дзіўнае тое, што яны спрачаліся адзін з адным. Я схаваўся за нейкія кусты, калі яны прайшлі міма мяне, зараз яны маўчалі.
  Рэшту шляху па комплексе я мінуў без наступных неспадзевак. Я вельмі хацеў, каб у мяне быў час. Я, мусіць, адсутнічаў каля паўтары гадзіны. Я меркаваў, што нанёс гэтаму Куою двухгадзінны ўдар, але ўсё роўна рызыкнуў. Калі я падышоў да галоўнай брамы нашага жылля, яе ахоўвалі два манахі. Калі я з'яжджаў, іх не было. Але, як і ўсе астатнія, яны апусцілі вочы і не звярнулі на мяне ніякай увагі.
  Я не бачыў нікога ў калідоры. Хутка і бясшумна я дабраўся да дзвярэй нашай камеры. Я ціхенька прачыніў дзверы. Тара ўсё яшчэ была там. Яшчэ спіць. Я паглядзеў праз камеру на іншы кілімок. Куой усё яшчэ быў там. Упэўнены ў сваёй справе, я ўвайшоў у пакой. Але я не павінен быў быць так упэўнены.
  Пара рук схапіла мяне ззаду. Рука самкнулася вакол маёй шыі. Я паспрабаваў выкруціцца, але іншая рука ўтрымала маё запясце на месцы і закатала рукаў, калі гэтая рука мацней стуліліся на маёй шыі. Я паглядзеў назад. Гэта былі два манахі. Напэўна, яны моўчкі ішлі за мной. Трэці чакаў мяне за дзвярыма. Са шпрыцом. Доктар Куой падняўся з ложка. Я адчуў укол. Я вызваліўся з шасці моцных рук і выліў свой гнеў на першага манаха, які апынуўся ў межах дасяжнасці. Прыкладна праз пару секунд трусіная нара адкрылася, і я пачаў падаць.
  Глыбей.
  Усё глыбей.
  Зноў у Краіне Цудаў.
  
  
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  Тара стаяла нада мной і казала нешта невыразнае. На ёй былі яе ўласныя бледна-ружовыя трусікі. На перадплеччы ў яе была квадратная марлевая павязка. Я апусціў вочы на перадплечча. Там быў такі ж квадрат марлі.
  Яны зрабілі гэта. Яны вакцынавалі нас.
  Нашы спадчыннікі ўжо плавалі ў прабірках, недзе ў той лабараторыі з кашмару, недзе сярод спачываючых пацукоў і жаб.
  Я ўскочыў з ложка.
  - Супакойся, - сказала яна. 'Супакойся. Ты яшчэ занадта слабы. Дзверы ахоўваюцца. Мы пакуль нічога не можам зрабіць. Яна павярнулася і пачала нешта мармытаць. Я пакруціў галавой, спрабуючы зразумець з яе слоў хоць нешта разумнае.
  Потым я ўбачыў яго. Яна размаўляла з манахам. Гэтая тарабаршчына павінна была быць цяпер вядомым дыялектам мітусні. Гэта быў другі раз, калі вопыт заспакойлівага прымусіў мяне ўсумніцца ва ўласным разважнасці.
  Мужчына сядзеў на падлозе, усё яшчэ трымаючы талерку з ежай, якая прывяла яго ў нашу камеру. Ён выглядаў сапраўды гэтак жа, як і іншыя. Брытагаловы. Але калі ён расплюшчыў вочы, я зразумеў, што ён асаблівы. Ніколі раней я не бачыў такіх вачэй. У іх былі заключаны ўсе веды і ўся нявіннасць мільёнаў гадоў чалавецтва.
  Тара павярнулася да мяне.
  «Нін Танг - пробашч. Ён прыйшоў сюды, каб памагчы нам. Прынамсі, каб пераканацца, што наша ежа не апрацавана наркотыкам. Яны планавалі ўсыпіць нас снатворным». Яе голас гучаў крыху дрыготкім.
  Я паглядзеў на Нін Танга, у гэтыя бясконцыя вочы. - Гэта ўся дапамога, якую ён нам аказвае?
  Яна паціснула плячыма. 'Я не ведаю. Дапамагаць нам у любым выпадку супраць ягонай веры. Што б ні здарылася, на гэта павінна быць воля - ну, скажам, Бога. У яго такое адчуванне, што ён гэтаму замінае, і гэта яго непакоіць».
  - Што гэта за рэлігія, чорт пабяры, - сказаў я. «Ці з'яўляецца напампоўванне наркотыкамі і забойства людзей воляй Бога?»
  Яна спакойна паглядзела на мяне. Ён кажа, што ягоныя дзеянні не могуць прадухіліць забойства. Ён можа ўплываць толькі на таго, каго заб'юць. Калі ён нічога не зробіць, яны заб'юць нас. Калі ён дапаможа нам, мы іх заб'ем.
  - А для яго гэта ўсё забойствы?
  Яна сур'ёзна кіўнула. "Гэта ўсё забойствы для яго."
  Я нахмурыўся. - Тады чаму ён дапамагае нам?
  "Ён кажа, што дапамагае нам зраўнаваць шанцы".
  Я агледзеўся. Нас было двое, і мы былі зачынены ў камеры. Бяззбройныя. Звонку іх было шмат. Усе ўзброены. - Ён правільна гэта называе?
  Манах нешта сказаў. Тара перавяла гэта. «Ён кажа, што разумее нашыя пачуцці… але хацеў бы, каб вы маглі зразумець яго. Ён сказаў ... - яна сумелася, нібы асцерагаючыся маёй рэакцыі. "Ён сказаў, што разуменне прынясе вам спакой".
  'Ах, так? Тады гэта выдатна. Ён лёгка гаворыць аб свеце. Тут, у яго маленькім даоскім храме. Але як наконт тамака? А як наконт усіх тых быдла, якія пракладваюць свой шлях у жыцці дзякуючы макам, якія ён вырошчвае ў сваім садзе? Спытайце яго, што ён думае пра гэта. Тара паглядзела на зямлю і ўздыхнула.
  - Ну, спяшайцеся, - сказаў я. "Спытай яго."
  Яны размаўлялі адзін з адным амаль дзесяць хвілін. Мусіць, гэта было вельмі цікава. Нін Танг зрабіў доўгую задуменную паўзу і загаварыў журботным голасам. Нарэшце ён сказаў нешта, што прымусіла Тару павярнуцца.
  «Ён нічога не ведаў пра гэты опіум, - сказала яна. “Ён мала што ведае пра тое, што там адбываецца. Ён правёў тут усё сваё жыццё. Але ён кажа, што верыць - мяркуючы па агню ў тваім голасе, - сказаў ён, - што ты блізкі да крыніцы ўніверсальнай энергіі. Пасля ён сказаў мне папярэдзіць вас, што не ўсе манахі тут манахі. Некаторыя з іх... прыкладна палова... каля сотні... партызаны КАН».
  Я і сам ужо думаў пра нешта падобнае. Гэта растлумачыла манахаў, якіх я бачыў якія спрачаюцца, і тых манахаў, якія схапілі мяне, каб зрабіць укол. Але апошняя пара, якую я бачыў, выглядала сапраўды гэтак жа, як і ўсе астатнія. Аж да апушчаных вачэй. Я паціснуў плячыма, адчуваючы, як нарастае тупы гнеў. - Выдатна, - сказаў я. 'Прыемна ведаць. Значыць палова з іх партызаны. Але калі ўсе яны выглядаюць аднолькава, як мы можам іх распазнаць?
  Тара перадала пытанне і павярнулася да мяне. "Ён кажа, што насамрэч мы не можам гэтага зрабіць".
  Я ўстаў і пачаў хадзіць узад і ўперад па камеры. 'Што ж, калі гэта можа супакоіць яго сумленне, ён сказаў нам нешта, але нічога не сказаў. Такія загадкі яму даспадобы.
  Нін Танг устаў. Ён павінен ісці, сказаў ён ветліва. Але ён вернецца ў час нашага наступнага прыёму ежы. А датуль ён пакінуў нам некалькі даоскіх банальнасцяў:
  "Дзеянне дае менш адказаў, чым думаюць людзі".
  «Ідэі мацнейшыя за зброю».
  Да чаго ён дадаў ва ўрачыстым заключным слове:
  «У Дзень Цудаў усё спраўдзіцца». І зноў жа, гэтае разуменне было ключом да міру. Такія размовы сапраўды зводзяць мяне з розуму. Але ён зірнуў на мяне на развітанне на свае старыя вочы, і на імгненне я нічога не адчуў. На імгненне я ведаў усе адказы, і гэтыя адказы былі правільныя.
  Ён сышоў, і я пачуў, як яго ключ замыкае нашы дзверы. Гук вярнуў мяне да жорсткай рэальнасці. Мне хацелася стукнуць каго-небудзь кулаком. Але адзіным чалавекам побач была толькі Тара. Я працягваў хадзіць узад і ўперад па пакоі.
  «Добра, што ты злуешся на мяне зараз», - сказала яна. - Пра што ты тады думаў? Што я ператвару яго ў перакананага агента AX за дзесяць хвілін.
  - Ты магла б хоць паспрабаваць, дарагая. Замест таго, каб паўтараць мне гэтую лухту, гэтае разуменне прынесла б мне спакой».
  'Аб Госпадзе. які ты дурны.
  “Ах. Добра. Ты разумная, а я кавалак лайна.
  Яна ўздыхнула. 'Я гэтага не казала.'
  О не?' Я падняў адну з падушак з падлогі і памахаў ёй. Гэта ўсё тут, дзетка, ва ўтоеным мікрафоне. Хочаш, я разыграю?
  Яна зноў уздыхнула. - Ну, я не гэта мела на ўвазе. Я проста хацела сказаць, што калі б ты толькі зразумеў...
  "Так так. Я ведаю. Тады я нарэшце здабуду спакой».
  - Так, - сказала яна. Яна паківала галавой, узяла іншую падушку і кінула яе ў мяне. Тады гэта і адбылося. Я шпурнуў у яе падушкай, якую трымаў у руцэ. Яна нырнула ў бок, страціла раўнавагу і прызямлілася зваротна на матрац. Адтуль яна пачала кідаць у мяне падушкамі, якія я адкідваў у яе. Яна ўстала з вялікай аранжавай падушкай і пачала біць мяне ёю. Я схапіў яе і штурхнуў назад на матрац, і мы пачалі люта цалавацца. Гэта нас крыху супакоіла. Мы цяжка задыхалі і абняліся. Тады я быў у яе. Усё было менавіта так, як заўжды было з намі. Толькі ў апошнюю хвіліну ў мяне прамільгнула думка. Я адскочыў. - Не хвалюйся, - сказала яна. «Калі яны жадаюць, каб мы зрабілі для іх супер-дзіцяці, ім прыйдзецца пачакаць яшчэ некалькі тыдняў». Але гэта не спрацавала. Думка аб тым, што KAN хацеў, каб мы гэта зрабілі, была агіднай. Я злез з яе і пяшчотна пацалаваў. "Прабач дарагая. Баюся, я не хачу ісці на такую рызыку.
  Праз некаторы час яна сказала: «Ты маеш рацыю. Я схлусіла табе. Я магла б мець ад цябе дзіця прама зараз». Яна пацалавала мяне. Я хачу ад цябе дзіця.
  'У цяперашні час?'
  - Я захачу гэтага, калі мы выберамся адсюль. І… не так… ну, я б не хацела, каб яны гэта зразумелі. Я лепей заб'ю сябе, чым гэта. Але я веру ў цябе, Нік, - сказала яна з усмешкай. «Я думаю, як сказаў той чалавек, вы блізкія да крыніцы ведаў. Я веру, што ў вас высакародны характар і ў вас шчаслівая зорка, што б там ні казаў гэты чалавек. Я веру, што ты выцягнеш нас адсюль.
  Я мусіў падумаць пра гэта. Я ўстаў, абгарнуў вакол сябе ручнік і зноў пачаў хадзіць узад-наперад. Цяпер я б з радасцю прамяняў свой высакародны характар на цыгарэту. Я паглядзеў у акно. Быў поўдзень. Я страціў паўдня.
  - Я знайшоў лабараторыю, - сказаў я ёй. 'Ідзі сюды.'
  Яна зрабіла саронг з баваўнянай прасціны і падышла да акна. Мы раптам былі вельмі прыгнечаныя. Я паказаў на лабараторыю і апісаў ёй размяшчэнне. Я паказаў ёй ключы, якія ўзяў са стала Куоя. Яны ў мяне яшчэ былі. - Усё, што нам трэба зрабіць зараз, гэта выбрацца адсюль.
  - Думаеш, у цябе атрымаецца? - ціха спытала яна.
  - Вядома, - сказаў я. «Залатая душа і шчаслівая зорка? Натуральна. Як я магу прамахнуцца?
  Яна цяжка ўздыхнула і ўкусіла мяне за мочку вуха. "Цудоўна", - сказала яна.
  Звязак ключоў бразнуў ля дзвярэй. Мы абодва хутка нырнулі да нашых ложкаў, дзе прыкінуліся, што спім.
  Дзверы зноў зачыніліся. Я паглядзеў на паднос з ежай. - Нам лепш павячэраць, - сказаў я. "Мяркуецца, што ежа нас ап'яняе".
  "Мммм." Яна курчылася на сваім кілімку, як мадэль з урока малявання. "Я рада, што гэта не так. Здаецца, я галодная. Яна аднесла паднос да нізкага століка і зняла вечка з яшчэ дымлівага сподка.
  Тым не менш, яна падазрона панюхала яго. Яна пазяхнула. - Не хвалюйся, - сказаў я. «Гэта кітайская ежа. Ты зноў прачнешся праз гадзіну.
  Мы паелі. Гэта была простая ежа, рыс з гароднінай. Але гэта было смачна і, прынамсі, было сытна. Я паглядзеў на Тару і зноў адчуў голад. Але з гэтым прыйшлося пачакаць. У іншым месцы і ў іншы час. Яна адчула на сабе мой погляд, падняла галаву, сарамліва ўсміхнулася і зноў звярнула ўвагу на талерку.
  Я спрабаваў зразумець. Гэтае раптоўнае збянтэжанасць. Мне яшчэ шмат чаго ў ёй трэба было зразумець. Мая рэакцыя на жанчын звычайна простая. Калі ў мяне ўзнікаюць пытанні, яны з тых, на якія можна лёгка адказаць і так, і не. Толькі на гэты раз нічога простага навокал не было наогул. Не пытанні і не адказы. Не тая жанчына і мае пачуцці да яе. Простыя імёны зараз непрымяняльныя.
  Яна не была прыгожай дзяўчынкай у акулярах і не красуняй для календара, хоць я не мог сабе ўявіць месяц, які не выглядаў бы лепш з-за яе. Яна адносілася як да катэгорыі А, так і да катэгорыі В. Дыпламаваны навуковы геній і цудоўная работніца. Яна была разумная і сэксуальная. Далікатная і хвалюючая. Яна стымулявала мяне, ятрыла мяне, кідала мне выклік, паднімала мне настрой. і калі гэта раздражняла мяне, дык яно і ўзбуджае мяне.
  - Як наконт таго, каб узяцца за працу?
  - Як, - спытала яна, - вы гэта сабе ўяўляеце?
  Я адштурхнуў ад сябе паднос, душачы жаданне выкурыць цыгарэту. Тое, што яны забралі ў Тары лазер, - гэта адно, а забраць мае цыгарэты - катаванне.
  — Я крыху падумаў пра гэтых манахаў, — сказаў я. - І ў мяне ёсць ідэя. Ты можаш хутка казаць?
  - На сутаанскім дыялекце?
  "На сутаанскім дыялекце".
  'Я так і думаў. Працягвай.'
  «Добра, палова манахаў тут - агенты КАН, ці не так? Іх каля сотні, і яны ў любы момант кінуцца на месца здарэння, каб сарваць нашыя планы. Таму мы мусім іх знішчыць. Ці, прынамсі, вывесці іх з гульні».
  'Добра. Але адкуль мы ведаем, хто яны?
  - Мы не можам іх даведацца. У гэтым і справа. Гэта мог бы зрабіць толькі сапраўдны манах».
  Тара нахмурылася. - Сумняваюся, што мы зможам пераканаць яго расказаць нам, калі вы так думалі. Не, калі ён ведае, што мы збіраемся абясшкодзіць гэтых агентаў, а можа, і яшчэ горш.
  Я пакруціў галавой. - Я наогул не хачу, каб ён табе казаў. Я хачу, каб гэтыя сапраўдныя манахі схапілі гэтых агентаў Кан або таго горш.
  Нейкае імгненне яна проста глядзела на мяне.
  «Ты таксама хочаш, каб я выклікала дождж ці, можа, зрабіла з саломы золата?
  Я ўсміхнуўся. - Я не думаю, што гэта так ужо складана.
  - Вы можаце сказаць гэта лёгка. Які аргумент вы прапануеце мне выкарыстоўваць? Я маю на ўвазе, як вы пераконваеце мужчын, прыхільных ідэі нічога не рабіць, нешта рабіць? А па-другое, калі вам удасца іх пераканаць, якую зброю вы прапануеце ім выкарыстоўваць?
  Я зноў устаў і пайшоў узад і ўперад па пакоі. «Што да першай часткі вашага пытання, я разлічваю на іх інстынкт самазахавання».
  Яна пахітала галавой. «Не спрацуе. Яны не баяцца смерці.
  'Я ведаю гэта. Але я не маю на ўвазе іх асабістае выжыванне. Я маю на ўвазе выратаваць іх веру. Паслухайце, ёсць толькі адна прычына, па якой яны аб'ядноўваюцца з КАН: выратаваць свой манастыр. Мабыць, гэта апошняя апора Дао ва ўсім Індакітаі. Калі не ў свеце.
  'Так?'
  — Дык вось, калі гэтыя манахі паміраюць, іх вера памірае разам з імі. Кан не збіраецца прымаць новых манахаў. Гэтае месца стане крэпасцю КАН, а не даоскім храмам. Калі яны не жадаюць змагацца за гэта. У гэтым выпадку марнаванне часу раўнасільна знішчэнню самога сябе».
  - Але хіба яны не загінулі б і без іх абароны?
  "З нашай дапамогай яны маглі б перасяліцца ў іншае месца".
  На адну хвіліну яна закрыла вочы ў роздумах. - Наколькі я бачу, гучыць прыгожа. Але зноў жа, я такі, як і вы прагматычны амерыканец, і мы маем справу з зусім іншым мысленнем».
  - Я ў гэта не веру, - сказаў я. «Я думаю, што ўсе ідэалісты ў рэшце рэшт аднолькавыя. Яны гатовыя памерці за свае ідэі, але не жадаюць дазволіць сабе памерці за свае ідэі».
  На падносе застаўся яшчэ адзін вадзяны арэх. Яна ўзяла пальцамі і адкусіла. Яна ўсміхнулася. Добрая думка, - сказала яна. «У любым выпадку варта паспрабаваць. Насамрэч ёсць толькі адна праблема.
  Я ўздыхнуў. 'Якая?'
  «Як сказаць «ідэаліст» па-сутаэнску?»
  Я кінуў у яе падушкай.
  'Не няма.' яна сказала. «Віктарына яшчэ не скончана. Што наконт другой часткі?
  "Якая другая частка?"
  "Што яны павінны выкарыстоўваць у якасці зброі?"
  - О, гэта, - сказаў я з усмешкай. "Тое, што з кабінета Лао Цзэна". Мне прыйшлося крыху пачакаць, пакуль яна не апынецца на адным узроўні са мной. Гэта не заняло ў яе зашмат часу.
  'Божа. Зброя на сцяне.
  «Зброя на яго сцяне. Яго там вісіць каля сотні адзінак і ёсць каля сотні сапраўдных манахаў. А мой настаўнік матэматыкі сказаў бы, што дае па адной штуцы зброі на чалавека.
  - Гэй, але пачакай хвілінку. Наколькі я памятаю, гэтае шкло ля сцяны небіткае, яно наэлектрызавана і зачынена.
  - А мой цвярозы розум падказвае мне, што там, дзе ёсць замак, павінен быць і ключ. І што, дзе ёсць электрычнасць, там ёсць і выключальнік. І адзін з манахаў у пакоях Лао Цзэна павінен ведаць, дзе яны».
  Нейкі час яна сур'ёзна глядзела на мяне, потым хіхікнула, пераскочыла і абняла мяне. "Часам, - сказала яна, - ты проста цудоўны".
  - А вы яшчэ нічога не бачылі, - сказаў я.
  
  
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  У тую ноч пачаўся Дзень Цудаў.
  Першы цуд адбылося, калі Тара выцягнула са сваёй сумачкі пачак цыгарэт. Вы можаце не думаць, што гэты цуд прыраўноўваецца да здабывання вады з каменя, але тады вы не так залежныя ад курэння, як я.
  Другі цуд заняў крыху больш часу. Каля гадзіны, калі быць дакладным. Але калі Нін Танг зноў сышоў з нашым абедным падносам, ён пагадзіўся пагаварыць са сваім Вярхоўным Судом. Калі Суд пагодзіцца, то ён далучыцца да майго плана.
  Трэцяе можа і не лічыцца цудам на 100%, але я гатовы так лічыць. Бо, па-першае, гэта была не мая ідэя. Калі б я не выкарыстоўваў апошнюю запалку Тары, я, магчыма, ніколі не палез бы ў шафу, каб паглядзець, што засталося ў маіх кішэнях, і, магчыма, ніколі не знайшоў бы тыя тры выдатныя фішкі, якія я ўзяў з казіно Грэнады, з жоўтым змесцівам з кропель. Нейкім цудам у швах курткі яны засталіся.
  Час быў таксама даволі цудоўны. Таму што менш чым праз чатыры секунды ў дзверы бразнуў ключ, і прыйшоў манах, відаць з агентаў Кан, каб праверыць нас.
  Прайшло ўсяго некалькі гадзін пасля нашай апошняй апрацаванай наркотыкам ежы, і мы павінны былі быць паралізаванымі. Бо ў руцэ ў яго магла быць зброя, але ён не быў напагатове. І калі ён нахіліўся, каб разгледзець бліжэй, мне не было цяжка нанесці яму ўдар фішкай, схаванай у маёй далоні. Я толькі што ўзяў у яго зброю. Наган дзіўнай рускай вытворчасці. Семізарадная рэвальвер калібра 7,65.
  Прыкладна праз дзесяць хвілін, як я і чакаў, ягоны напарнік прыйшоў паглядзець, што адбываецца.
  Цяпер прыйшоў час дзейнічаць. Я не ведаў зыходу сустрэчы Нін Танга, але зараз сітуацыя была такой. І я не з тых, хто прапускае магчымасць.
  Тара і я пераапрануліся ў манаскае адзенне, надзелі капюшоны, каб пакрыць галовы. Гэта была яшчэ адна слабая маскіроўка. Але, прынамсі, манахі былі ўсіх памераў і росты, так што наш целасклад і рост нас не выдавалі. Я зачыніў дзверы паміж намі і нашымі несвядомымі ахоўнікамі, і мы без цяжкасці выслізнулі з будынка і перасеклі цёмную тэрыторыю.
  Мы пайшлі проста ў лабараторыю.
  Тара адчувала сябе як дома сярод бурлівых бочак і складанага абсталявання. Яна хутка ідэнтыфікавала трохмесячны клонаў. Новыя клоны Лао Цзэна. Іншыя істоты былі малпы, сказала яна. Затым яна ўтаропілася, нібы здзіўленая маланкай, на шэраг прабірак. - Нашы, - хрыпла сказала яна. І яна адвярнулася.
  Я стаяў на варце, пакуль яна капалася ў шафе, поўным хімікатаў, спрабуючы зразумець, што з імі рабіць. "Што вы думаеце," сказала яна нарэшце. «Я магла б забіць клонаў, дадаўшы яд у іх рацыён. Але тады лабараторыя ўсё яшчэ была б цэлая, і Куой мог бы зноў пачаць вывад новай групы заўтра ... - Яна пагрузілася ў разважанні, пастукваючы пазногцямі па зубах.
  'Ці ж?'
  «Або… я магу зрабіць крыху трынітрату гліцэрыны, і на гэтым усё скончыцца».
  "Трынітрат гліцэрыны?"
  «Нітрагіцэрын для вас».
  'І для цябе тое ж.'
  Я ўсміхнуўся.
  'Што ж?'
  'Так. Наперад, працягвай. Хутчэй зрабі нітрагіцэрын. Я б не хацеў даваць ім другі шанец».
  Яна прынялася за працу, падняўшы шкляны экран, які перакрываў кіпячыя хімікаты. Яна выбрала вялікую круглую пляшку, напоўненую празрыстай вадкасцю, якую па кроплях падлівалі з суседняй трубкі з іншай празрыстай вадкасцю. Гэтая штука была на награвальным змеявіку і выдавала вялікія шумныя званы. Зверху на колбу змяшчалі кандэнсацыйную калонку, і лядоўня вада падтрымлівала тэмпературу нават пры мяшанні рэчыва аўтаматычнай мешалкай. Я не стаў пытаць яе, што гэта быў за выпадак на самой справе. Так ці інакш, яна выкінула ўсю гэтую кашу ў каналізацыю.
  Затым яна ўзяла яшчэ дзве вадкасці, абедзве бясколерныя; змясціла адну ў колбу, а іншую ў трубку для кармлення. Калі б у мяне калі-небудзь былі сумневы, зараз яны б зніклі. У яе сапраўды была прычына быць тут. Яна працавала з хуткай і эфектыўнай лёгкасцю якога-небудзь рудавалосага мужчыны ў карычневым капюшоне, добрая фея, змешваючы вока саламандры са слязамі аднарога. Яна паставіла на месца трубку халадзільніка і мешалку.
  - Добра, - сказала яна. І ўсё ж Дзень Цудаў спарадзіў сваю першую фальшывую ноту.
  І шмат іншых фальшывых нот.
  Гэтыя фальшывыя ноты былі - злева направа - Він По. доктар Куоі і тузін фальшывых манахаў з тузінам сапраўдных вялікіх рэвальвераў. Гэтыя бязглуздыя сямізарадныя пісталеты Нагана.
  Мяне нялёгка запалохаць. Калі б я быў адзін, я б узяў Куоя ў закладнікі. Але яны і самі ведалі гэтую тэорыю заложнікаў. Двое манахаў падышлі да Тары, сунулі рэвальвер ёй у спіну, і Він По загадаў мне кінуць зброю.
  Я ўздыхнуў. І выпусціў зброю. Я пачаў набываць благую звычку быць захопленым ім.
  Я сказаў яму гэта.
  Ён сказаў, што прыйшоў час пазбавіцца гэтай звычкі. Што гэта быў апошні захоп. Што я больш не ўцяку. Куой дадаў, што мне час выпрацаваць новую звычку. Ён нешта эксперыментаваў, але на людзях яшчэ не спрабаваў... Нас грубіянска завялі ў адну з камер у глыбіні лабараторыі. Побач з камерай старой, якая білася аб сцены, і камерай маладога чалавека, які рэгрэсаваў у дзяцінства. Нас кінулі ўнутр, зачынілі дзверы, а потым раздаўся цяжкі гук засоўваецца перад ёй завалы.
  Крокі зніклі.
  Вокны былі закратаваны. Клетка была маленькая. Унутры не было нічога, акрамя абабітых падшываным тканінай сцен. Мы былі ў мяккай камеры. І яны збіраліся звесці нас з розуму настолькі, каб гэтая мяккая камера магла спатрэбіцца. Прынамсі, яны збіраліся паспрабаваць.
  Усё, што я ведаў, гэта тое, што яны не даб'юцца поспеху. Камікадзэ не ў маім стылі, але мая газавая бомба ўсё яшчэ была схавана паміж ног. Калі я адпушчу яе ў замкнёнай прасторы камеры, ён панясе нас з сабой. Але, прынамсі, я б звязаўся з Квоем. Я дамагуся свайго стваральніка, пакуль мае здольнасці яшчэ не пашкоджаны.
  Я паглядзеў на Тару. Яна была ў жаху. Я даведаўся сімптомы. Шырока расплюшчаныя вочы, невыразны твар. Трывога адрозніваецца ад страху. Страх прымушае хвалявацца на поўную шпульку. Жах паралізуе.
  Я ўзяў яе на рукі і паспрабаваў падбадзёрыць. Я паспрабаваў выціснуць з яе прыступы страху. Яна ўсё яшчэ дрыжала. Я патрос яе. Я ўдарыў яе. "Прачніся дарагая. Ты мне патрэбна.'
  Яна ўбіла пазногці ў маю руку. - Прабач, - сказала яна прыдушаным голасам. - Я... я сапраўды баюся. - Чорт, ты маеш рацыю, - сказаў я. - Як ты думаеш, што я адчуваю?
  Яна здзіўлена паглядзела на мяне. 'Трывожна?'
  - Хрыстос, - сказаў я. "Калі б я гэтага не рабіў, я б ужо быў гатовы да гэтай мяккай камеры".
  Яна паклала галаву мне на плячо і проста павісла там. «Чаму мне зараз лепш, а не горш?»
  «Таму што ты зачынены з чалавекам, а не з машынай». Яна тонка ўсміхнулася мне. Нервова, але з усмешкай. "Калі так, - сказала яна, - чаму ў цябе на срацы напісана "Зроблена ў Японіі"?"
  "Таму што я быў створаны там," сказаў я, ідучы за ёй у яе шляху. Я правёў рукой па валасах. Яна пераймала самой сабе, але, прынамсі, зноў кантралявала сябе.
  - Паспяшайцеся, - сказаў я, - будзем разумныя. Па-першае, калі гэтая чортава штука ўзарвецца?
  Яна пахітала галавой. «Не турбуйцеся аб гэтым. Калі б я адключыла халодную ваду, мы б ужо былі мёртвыя. Але каб узарвацца, хімікат павінен нагрэцца да 240 градусаў, а сам па сабе ён гэтага не дасягне. Мне таксама ўдалося зноў апусціць гэтую шкляную запавесу. Яны нават не ведаюць, што я падмяніла хімікаты, бо яны могуць самі забіць сваіх клонаў. Спачатку тамака было… ну, скажам, ежа для клонаў.
  'Тады ўсё ў парадку. Што да Куоя і яго пацешнага пісталета, у мяне ёсць ідэя. Я выказаў здагадку, што калі Куой вернецца сюды, ён можа прыйсці не з цэлым узводам. Некалькіх манахаў з наганамі, напэўна, хапіла б. Ён падумае аб гэтым. Я сказаў Тары, што я меў на ўвазе.
  
  
  Яны не спяшаліся вяртацца. Можа быць, проста спатрэбілася крыху часу, каб падрыхтавацца.
  Мы размясціліся па абодва бакі ад дзвярэй. Тара была справа. Калі дзверы адчыняцца, яны апынуцца за імі.
  Цяжкая цішыня назапашвалася і ўрывалася ў нашу камеру. Калі б дама побач з намі стукала ў сцяну, то пракладка пахавала б гук. Я сказаў Тары крыху паспаць, калі яна думае, што ёй гэта трэба. Яна думала, што ёй гэта патрэбна. Я не спаў і назіраў за цішынёй. Чакаў, калі яна парушыцца.
  Мне было цікава, які наркотык Куой прыгатаваў для нас. Я ўсё думаў пра тыя старыя навукова-фантастычныя фільмы, дзе ўніверсітэцкі прафесар хіміі ператварае сваіх студэнтаў у гіганцкіх жукоў. Або той, у якім астранаўты перадазуюцца месяцовымі прамянямі і ператвараюцца ў вар'яцкіх кактусаў. Картэр сустракае доктара Вейла Твіта. Хутка ў гэтым тэатры. Два пакеты папкорна і шмат кока-колы. Потым ты ідзеш дадому і займаешся каханнем на канапе.
  Тара на імгненне паварушылася ў сне. Я прыкінуў, што было каля шасці гадзін раніцы. Птушкі ўставалі і лёталі ўжо гадзіну; і святло лілося праз закратаваныя вокны. Я страсянуў яе.
  Першая хвіліна аднаўлення самая цяжкая. Я глядзеў, як яна прыводзіла ў парадак ўспрыманне маёй карычневай мантыі і падшываных сцен. Яна пацерла рукамі вочы. 'Якая зараз гадзіна?' Яна агледзелася. 'Ой.' Дык вось, яна нарэшце вярнулася ў краіну жывых. "Я думаю, мы не ведаем, ці не так?"
  - Час ўставаць, - сказаў я.
  “У мяне быў такі добры, бясьпечны сон. Мне снілася, што мы...
  "Шшш."
  Я пачуў, як адчыніліся дзверы ў калідор. Дзверы лабараторыі. Тара зноў лягла проста ў кут, як мы рэпетавалі. Калі дзверы адчыніліся, яе цела было схавана, але яе рука магла дацягнуцца да яго. Яна была гатова да дзеяння. На яе думку, час быў ідэальны. Яна не спала дастаткова доўга, каб не спаць, і недастаткова доўга, каб баяцца. Я ляжаў па другі бок дзвярэй, прыхінуўшыся галавой да сцяны. спаць.
  Дзверы адчыніліся. Два ўзброеныя манахі акружылі доктара Куоя. У руцэ Куоя быў шпрыц.
  Усё прайшло хутка і добра.
  Першы манах - агент КАН тыцнуў мяне сваім рэвальверам. З-за дзвярэй з'явілася рука Тары. Другі манах адчуў лёгкі ўкол у босую нагу. Апошняя з фішак Грэнады. Я зрабіў выпад і схапіўся за рэвальвер. Ён стрэліў наўздагад, у падшываную сцяну. Куой сцяўся. Другі манах упаў без прытомнасці. Цяпер у мяне ў руках была зброя. Першы манах атрымаў дзве кулі ў страўнік. Куой пачаў уцякаць. Я паставіў яму падножку і трымаў, пакуль Тара схапіла шпрыц і зрабіла яму ўкол. Яго вочы закаціліся ад страху. Ён страціў прытомнасць. Я падняў другую зброю з зямлі і перадаў яе Тары. Затым я ўзяў ключ і замкнуў Куоя і яго сяброў у камеры.
  Мы зноў былі вольныя. Гэта азначае, што я выключна разумны ці выключна дурны. Выбірайце. Але не кажы мне адказ...
  Тара прытулілася да сцяны і закрыла вочы. "Ці магу я адключыцца зараз?" Яна сапраўды была вельмі слабай.
  - Думаеш, зможаш пратрымацца яшчэ гадзіну?
  Яна ўздыхнула і зноў выпрасталася. "Абяцаю".
  - Пайшлі, - сказаў я.
  'Пачакай секунду.' Яна вярнула мне рэвальвер, які я даў ёй. - Чакай, га? Яна развязала шнур свайго манаскага адзення. Манах быў ростам з мяне, і падол адзення цягнуўся прыкладна на шэсць цаляў па падлозе. Яна пацягнула яго ўверх, пакуль ён не стаў вышэй за яе лодыжак. "Патрымай гэта зараз". Я трымаў тканіну, пакуль яна зноў туга завязвала шнур і складала па-над ім лішнюю тканіну.
  - Я ведаю, - сказала яна. "Не асабліва прыгожа, але будзе лепш, калі мне давядзецца ўцякаць". Яна забрала сваю зброю. 'Добра. Куды ідзем бос?
  "У лабараторыю".
  Мы падышлі да дзвярэй, і я прыадчыніў іх. Я жэстам загадаў Тары трымацца далей. Унутры былі занятыя два лабаранты. Яны былі апранутыя як манахі, але іх мантыі былі пакрытыя белымі лабараторнымі халатамі. Яны працавалі на крытым стале, але не дакраналіся да тварэння Тары.
  Я праслізнуў у дзверы і бясшумна прайшоў праз пакой. Калі я быў прыкладна за дзесяць футаў ззаду іх, я сказаў: «Стойце там і падыміце рукі. Павольна павярніцеся.
  Яны зрабілі, як ім сказалі. Я сказаў Тары.
  "Што ў нас ёсць у гэтай аптэчцы, каб прымусіць іх замаўчаць на некалькі гадзін?"
  Яна падышла да паліц з чарадзейнымі зеллямі і вывучыла сартаванне. — Мммм, як наконт… як наконт крыху амабарбіталу? Гэтага дастаткова для добрага, спакойнага сну».
  "Са мной усё ў парадку".
  Яна пачала гатаваць шпрыцы. "Што ты аддаеш перавагу. Нармальны сон ці каму?»
  - Езу, - сказаў я. "Выбар за пакупніком". Я не зводзіў вачэй з двух манахаў. Адзін з іх асцярожна правёў рукой па стале.
  Тады для сну, - сказала яна, напалову запаўняючы іголкі для падскурных ін'екцый.
  Я стрэліў у кубак, да якога ён працягнуў руку. Шкло разбілася, і жоўтая вадкасць выцекла. Яна раз'ела паверхню стала.
  Мы ўсё глядзелі на гэта. Я пакруціў галавой. - Я думаю, табе лепш пайсці адтуль. Я б не хацеў, каб з табой што-небудзь здарылася». Нейкі час яны не рухаліся. «У мяне ёсць яшчэ пяць стрэлаў, і я страляю вельмі добра. Такім чынам, у вас сапраўды ёсць толькі адзін выбар. Спаць… - я паказаў на Тару і іголкі, - ці памерці.
  Я ўзмахнуў рэвальверам. Яны накіраваліся да цэнтру пакоя.
  Ня ведаю, чаму я дазволіў ім выбіраць. Гэта было ўсё роўна, што стрымана расстрэльваць бяззбройных людзей. Я трымаў рэвальвер у іх пад носам, пакуль Тара рабіла ім уколы шпрыцом, расціраючы іх спіртам, як быццам гэта мела значэнне. Ад добрых звычак гэтак жа цяжка пазбавіцца, як і ад дрэнных.
  Хутка яны адключыліся і заснулі. Яна павярнулася да мяне.
  'Што зараз?' - яна спрабавала гаварыць спакойна, але голас яе дрыжаў.
  "Ты ўсё яшчэ не можаш страціць прытомнасць", - спытаў я
  - Магу я тады сесці?
  Я ўсміхнуўся ёй. З-за яе дзіўнага спалучэння здольнасцей і пяшчоты, сілы і слабасці, жанчыны і дзіцяці. Яна села, і я пацалаваў яе ў верхавіну.
  - У цябе ёсць яшчэ адна справа, мілая.
  «Нітрагіцэрын».
  Нітрагіцэрын. Ці зможаце вы зрабіць яго дастаткова моцным, каб падарваць увесь будынак? Я маю на ўвазе, у тым ліку нашу бліскучую зорку. Дактары Куоя?
  Яна кіўнула. "Уключаючы яго офіс і ўсе яго паперы."
  "Тады зрабі гэта".
  Я раптам падумаў аб нявінных ахвярах у камерах. Хлопчык, старая і нехта яшчэ меў цудоўнае шчасце быць чалавечай марской свінкай для доктара Куоя. Я важдаўся са сваім наборам з васьмі ключоў. Ключы ад ячэек. Нейкім чынам мне давялося паспрабаваць выратаваць гэтых людзей. Але як вы растлумачыце тым людзям, якія вас не зразумеюць, што вы робіце? Як вы можаце сказаць ім: «Выконвайце за мной. Не хвалюйцеся.'...
  Я падышоў да аптэчкі і ўзяў лекі, якія Тара выкарыстоўвала супраць манахаў. «Колькі гэтага дастаткова для звычайнай анестэзіі?»
  - О… пяцісот міліграмаў дастаткова. Вы можаце зблытаць гэта з гэтым? Яна паказала на бутэльку з празрыстай вадкасцю. "Вы ведаеце, як зрабіць каму-небудзь укол?"
  Я кіўнуў. І пачаў змешваць заспакойлівы.
  'Добра. Я збіраюся паспрабаваць выцягнуць гэтых хлопцаў адсюль. У храм, калі паспею. Нейкі час яны напэўна будуць там у бяспецы...? Я паглядзеў на кубак у яе руцэ. «Калі я вярнуся сюды, ты ведаеш, як кідаць гэтую дрэнь?
  - Не трэба кідаць яго, дарагі. Трэба проста выключыць ваду і ўключыць ацяпленне?
  'Добра. Я зраблю ўсё магчымае, каб вярнуцца сюды, каб забраць цябе. Ці ты сустрэнеш мяне ў храме? Я сыходжу.
  'Нік?'
  Я павярнуўся. 'Што такое, мілая?
  - Пераканайся, што ўсё будзе добра? Гэта было падобна на малітву. Я паставіў бутэльку і іголку і ўзяў яе на рукі. Я адчуваў усю яе мяккасць пад грубай тканінай. Я адчуў, як крыху памякчэў ад яе пульсавалага цяпла, таго заразлівага цяпла, якое распаўсюдзілася па маім целе і пракралася ў маё сэрца. Для гэтага ёсць слова. Гэта пацешнае слова, якое друкуюць на валянцінках і пракручваюць у музычных аўтаматах па сто разоў у гадзіну. Я пацалаваў яе. Я пацалаваў яе на прывітанне і на развітанне, я хачу цябе і кахаю цябе, і яна трымала мяне так, як быццам я стаў часткай яе самой. - Усё будзе добра, - прашаптаў я. 'Усё будзе добра.'
  Яна павесіла галаву. - Я ведаю, што там, - яна закрыла вочы. «Усе гэтыя людзі з усімі гэтымі наганамі?
  «Ну, зараз яны не шукаюць мяне. Яны думаюць, што я тут ператвараюся ў нешта незразумелае.
  Вочы, якія яна адкрыла на мяне, былі няўцямнымі.
  - Расліна, - удакладніў я. «Прадукт кампаніі "Чароўны эліксір Куоя". Так што, калі я згуляю правільна, я змагу пазбегнуць непрыемнасцяў. Акрамя таго, - я падняў яе падбародак, - у сваім жыцці я сустракаў шмат мужчын з вялікай колькасцю зброі. І я ўсё яшчэ жывы.
  Яна паспрабавала ўсміхнуцца і з трэскам правалілася.
  - Узбадзёрыся, - сказаў я. «Я непаражальны. Высакародны і са шчаслівай зоркай, памятаеш? Акрамя таго, герой ніколі не ўразлівы. Вы чыталі дастаткова гісторый, каб ведаць гэта.
  Яна пахітала галавой. “Гэта не гісторыя. Гэта рэальнасць. Яна зрабіла паўзу. "Пітэр Хансен быў такім героем, і з ім нешта здарылася".
  Аднойчы я сустрэла Хансена. Прывабны хлопец і снайпер. Хоук назваў яго сапраўдным талентам. Але нешта здарылася з Хансен. Не тое вялікае развітанне, а тое, што магло быць і горш. Яны патрапілі Хансену ў хрыбетнік. Куля сорак пятага калібра разарвала нервы, якія дазваляюць вам рабіць такія рэчы, як хадзіць. І займацца каханнем. Я прагнаў гэтую думку як мага хутчэй. - Гэта іншая гісторыя, - сказаў я. 'Не мая. Не наша.
  Яна зноў пацалавала мяне, яе павекі міргнулі ад новага страху.
  Я вырваўся і схапіў яе за плечы. - Перастань, - сказаў я. - Я ж казаў табе, што ўсё будзе добра. Так што ўсё будзе добра. І моцна трымай гэтую зброю. Я паказаў на Наган, які ляжыць на стале. "Вазьмі яго з сабой, калі пойдзеш на вуліцу, і выкарыстоўвай, калі трэба".
  Яна ўздыхнула і кіўнула, павольна аднаўляючы кантроль над сабой.
  "Убачымся ў храме". - Я пайшоў у клеткі.
  'Нік.' яна спытала. "Ці магу я адключыцца зараз?"
  
  
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Была яшчэ адна ахвяра практыкі доктара Куоя. Мужчына прыкладна майго ўзросту, еўрапеец, высокі. Ён шмат усміхаўся. І пускаў сліны. Я дзівіўся, як гэты няшчасны патрапіў сюды. І, дзякуй майму асабістаму богу, я выбраўся адсюль сам.
  Я меў бы рацыю ў тым, што ніякая асаблівая ахова мяне не шукала. На тэрыторыі было ціха. Сонца было ўжо высока, і паветра ўздрыгвала ад спякоты. Звычайныя шэрагі манахаў, якія глядзяць у зямлю, накіроўваліся да храма. Капюшоны надзеты для абароны іх лысых галоў. Я неўзаметку пагрузіўся ў сітуацыю. Клонаў не відаць. Выбух грубага смеху з акна інтэрната паведаміў мне, што манахі-партызаны ў гэты момант усё яшчэ былі ўнутры.
  Трое маіх пратэжэ былі ўлагоджаны. Унутры храма з сапраўднымі манахамі яны будуць у бяспецы.
  Я прывёў іх і паклаў на плеценыя малітоўныя кілімкі побач з укленчанымі манахамі. Унутры было халаднавата. Вынік тоўстых вонкавых сцен або адсутнасць запалу ўнутры. Маўклівыя манахі былі падобныя на статуі. Але не як каменныя статуі. Камень брудны і зямлісты, і нават самы гладкі мармур усё яшчэ нясе ў сабе намёкі на скалу, гару і бруд.
  Калі б было магчыма, каб былі зроблены выявы аблокаў. тады гэта было ўсё. Адна вялікая карціна неба.
  У першым радзе я ўбачыў Нін Танга. Я спрабаваў злавіць яго погляд, але ён быў звернуты ўнутр, зацыкленыя на нейкай абстрактнай думкі. Я выйшаў з храма. Калі я паспяшаюся, то яшчэ змагу дабрацца да лабараторыі і да Тары. Я не хацеў, каб яна перасякала тэрыторыю адна.
  Ісці было цяжэй, чым прыходзіць. Калі я ўвайшоў у храм, я быў адным з многіх. Цяпер я быў адным з нямногіх. Фальшывыя манахі ведалі, што сапраўдныя манахі старанна моляцца. І калі я не сапраўдны і не фальшывы, тады я павінен быць Картэрам. Але, магчыма, мне проста працягвала везці.
  Я сапраўды спрабаваў ісці імкнучыся захаваць тэмп чалавека, для якога час і адлегласць - проста смяротныя і не маюць значэння рэчы. Гэта проста не павінна было прайсці добра.
  Так што гэта добра не пайшло.
  Гэта быў не першы клон, ён глядзеў на сонца прыжмуранымі вачыма. І на лабараторыю.
  Лабараторыя і Тара.
  Я прыспешыў крок.
  Я мяркую, што гэта так.
  Усе шасцёра стаялі каля студні. Метраў за дваццаць ад мяне. Шэсць клонаў. Адзін з іх падняў галаву падчас размовы. Ён убачыў мяне і пачаў крычаць. Потым яны пайшлі на мяне. Я нырнуў за дрэва і стрэліў. Аднаго я параніў у плячо, але ён працягваў наступаць. У мяне заставалася чатыры стрэлы. Калі б я трапіў чатыры разы, усё роўна было б два клоны ў поўным здароўі. Я якраз абдумваў гэтую сітуацыю, калі з'явілася падмацаванне. Астатнія клоны. Усяго дваццаць. Яны выскачылі са свайго інтэрната і накіраваліся ў мой бок.
  Ёсць час, калі трэба бегчы хутка.
  Я пайшоў адзіным магчымым шляхам. Гэта азначала, што я мусіў адправіцца ў макавыя палі. Калі вы бачыце, як хлопец робіць нешта настолькі дурное ў фільме, вы ведаеце, што ён асуджаны. Любы вар'ят, які ўзбіраецца на эшафот або бягучы па роўным полі, бязлітасна выракае сябе.
  Але часам іншага выйсця проста няма.
  Калі б я пайшоў у лабараторыю, я прывёў бы іх да Тары. Калі я прывяду іх у храм, я падвергну небяспекі іншых і мала памагу сабе. У мяне не было ніякага плана ў галаве. Ніякіх доўгатэрміновых разумных палявых манеўраў. Пытанне было не ў тым, ці выжыву я. Але як доўга.
  Макавае поле вабіла мяне, як сцэна з краіны Оз. Бясконцы дыван з фіялетавых кветак. Сцэна мары. Вельмі малаверагоднае Ватэрлоо.
  У мяне было перавага ў трыццаць ярдаў і чатыры кулі. Гэта ўсё. На гэтым падлік маіх дабраславеньняў скончыўся. Кулі ўтыкаліся ў зямлю ля маіх ног, пасылаючы непрыемныя парывы ветру, калі яны прасвіствалі міма майго пляча. Я працягваў уцякаць і выйграў яшчэ некалькі метраў. Недзе пасярод поля стаяла невялічкая каменная скрыня. Калі б я мог дабрацца да яго, я мог бы выкарыстоўваць гэта як часовую абарону, як часовую базу.
  Апошні бастыён Картэра.
  Цяпер яны разышліся і паспрабавалі акружыць мяне. Вакол мяне свісталі кулі, як быццам мяне зацягнула ў душнае памяшканне, я дабраўся да каменнага будынка. Дзверы былі зачынены. Я прыціснуўся да сцяны і агледзеўся. Клоны наблізіліся да мяне. Дваццаць аднолькавых асоб набліжаюцца да мяне з дваццаці розных напрамкаў. Дваццаць рэвальвераў накіраваны на мяне.
  Я стрэліў у бліжэйшую цэль. накіраваны сапраўды ў кропку ў цэнтры ілба. Ён бадзёра ўпаў на сваю абсыпаную кветкамі магілу. З усіх бакоў на мяне абрынуўся яшчэ адзін град стрэлаў. Яны ўрэзаліся ў сцяну ззаду мяне, паранілі кветкі ў маіх ног, але мяне чамусьці не кранулі.
  Тады я зразумеў.
  Ім па-ранейшаму было загадана не забіваць мяне. Яны не маглі ведаць, што Куой быў маім палонным і што ягоная лабараторыя знаходзілася ў некалькіх хвілінах ад вечнасці. Наколькі ім было вядома, я па-ранейшаму быў курыцай, якая нясла залатыя яйкі. Яны проста хацелі злавіць мяне і пасадзіць назад у клетку. Раптам я дакладна даведаўся, што рабіць. Процілеглыя шанцы больш не засмучалі мяне. Пераможцы ніколі не бываюць рэалістычнымі.
  Я стрэліў у двух клонаў, якія перагароджвалі мне шлях у патрэбным мне напрамку, і выбраўся вонкі. Я б ніколі не зрабіў гэтага. Толькі тады, у той жа час. лабараторыя ўзляцела ў паветра. Ён выбухнула як маленькі вулкан, скаланаючы зямлю, вывяргаючы агонь, шпурляючы камяні і промні ў сонца, і проста працягвала выбухаць, бах, бах, бам. І ў разгар рушыла за гэтым калечаць неразбярыхай я прасунуўся на некалькі ярдаў. Я імчаўся па полі, з грукатам змятаючы ўсё, што стаяла на маім шляху, як бог вайны.
  Яны пачалі прыходзіць у сябе і кінуліся ў пагоню. Гэта было менавіта тое, што я хацеў. Яны страцілі шмат часу, а я вырваўся наперад.
  Я дасягнуў дзвярэй у пакоі Лао Цзэна. Няма было каму ахоўваць дзверы. Ніякіх манахаў. Ніякіх партызан. Калі выліўся гэты хаос, ніхто насамрэч не рызыкнуў выйсці на адчыненую мясцовасць.
  Калі я дабраўся да офіса Лао, я зразумеў, чаму. Шкляная сцяна рассунулася, і зброя знікла. Даосы далучыліся да майго плана. Яны трымалі хлопцаў з Кан пад прыцэлам і далей ад мяне.
  Я знайшоў Лао Цзэна і Він Па ў сталовай. Два манахі трымалі іх пад прыцэлам наганаў. Я выгнаў манахаў з будынку і абмяняўся зброяй з адным з іх. Яго сем стрэлаў супраць аднаго, які ў мяне застаўся.
  У сталовай было дзве дзверы. Адзін у пярэдні пакой, іншы на кухню. Я прачыніў дзверы ў калідор, але замак спрацаваў. Калі дзверы зачыніліся, яна сапраўды была зачыненая. Звонку. Сам я ўстаў каля кухонных дзвярэй, накіраваўшы рэвальвер на палонных. Лао Цзэн выглядаў змрочным. Він По выглядаў раззлаваны. Але яны яшчэ не здаліся.
  У рэшце рэшт, іх выратавальныя атрады былі ўжо ў дарозе. Клоны Лао Цзэн прыбудуць якраз своечасова, каб выратаваць іх. Прынамсі, на гэта яны разлічвалі.
  Лао Цзэн схапіўся за падлакотнікі сваёй інваліднай каляскі. «Атрымлівай асалоду ад кароткім момантам сваёй славы, Картэр. Таму што я папярэджваю вас: гэта працягнецца вельмі кароткі час. Там у мяне сто агентаў і дваццаць найлепшых сыноў. У цябе няма шанцаў.
  - Ну, паглядзім, - сказаў я. - Ва ўсякім разе, вашы інтрыгі сарваныя. Калі ты не чуў, твая лабараторыя толькі што ўзляцела ў неба - клоны, дакументы, доктар Куой і ўся яго гробаны банда.
  Він По паспрабаваў гэта абвергнуць з пазітыўным мысленнем. "Мы можам аднавіць яе", - сказаў ён больш Лао Цзэну, чым мне. «Будзе новы Доктар Куой і новае пакаленьне магутных клонаў. Тым часам нашай місіі ўдасца паралізаваць вашу краіну. Клонаў, якія зробяць гэта, ужо не было ў лабараторыі».
  Усё, што я мог сказаць, было: "Працягвай марыць". У калідоры быў шум. Шумелі боты. Адчыняліся дзвярэй. Клоны прыбылі. Усяго некалькі секунд, і яны ўвойдуць разам з маім старым прыяцелем Чэн-лі. Він Па ўсміхнуўся. - Зараз цябе груба разбудзяць. Можа быць, ты і добры, Картэр, але нядосыць добры для дваццаці да аднаго.
  – Паглядзім, – зноў сказаў я.
  Дзверы ў калідор адчыніліся, і клоны ўварваліся ўнутр. Уся сям'я. "Зачыніце гэтыя дзверы!" - сказаў Лао Цзэн. Рэвальвер у яго галавы палохаў яго менш, чым думка аб скразняку. Дзверы зачыніліся і вырашыла яго лёс.
  Яны не спяшаліся набліжацца да мяне. У іх было дваццаць супраць аднаго, і я быў готаў да працы. Я кінуў сваю зброю. Адна мая рука засяродзілася на кухонных дзвярах, а другая схавалася ў складках халата, дзе я схаваў бомбу. Я зразумеў, што час. Тады я кінуў яе. Як цвёрды мяч. Прама ў галаву Лао Цзэна. Двайны ўдар! Ён пазбавіў яго прытомнасці і ў той жа час бомба спрацавала, напоўніўшы пакой смяротным дымам. Я выбег з кухні яшчэ да таго, як яны зразумелі, што адбываецца. Я замкнуў за сабой дзверы і пайшоў у храм.
  Там была Тара. Разам з Нін Тангам. Ён сказаў, што астатнія манахі трымалі агентаў Кан ў будынку інтэрната. Усіх іх старанна звязалі і паклалі на падлогу. Сапраўдныя манахі зноў кіравалі сваім кляштарам.
  Я папрасіў Тару спытаць яго, як яны ставяцца да выкарыстання зброі і фактычнай пагрозы смерці іншым людзям. Тара пачула адказ, затым павярнулася да мяне з зачыненымі вачамі. Яна пахітала галавой.
  "Вы не паверыце".
  - Паспрабуй, - сказаў я. "Сёння я ўсяму веру".
  «Яны ўсё сапраўды ненавідзелі выкарыстоўваць гэтую зброю. Вось чаму, - яна пахітала галавой, - вось чаму яны перш за ўсё дасталі кулі са зброі.
  'Як?' Я паглядзеў на зброю ў сваёй руцэ, якой абмяняўся з манахам. Я прыцэліўся ў адчыненыя дзверы храма і стрэліў. Нічога такога. Проста тупая пстрычка.
  Я засмяяўся.
  Усё гэтае паўстанне адбылося без куль. Той факт, што хлопцы з КАН думалі, што куль дастаткова для перамогі, завёў іх у пастку.
  Я паглядзеў Нін Танга ў вочы і ўспомніў, што ён казаў, што ідэі мацней зброі. Тады я думаў, што зразумеў.
  Нейкі час.
  
  
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Ацэнка - адно з тых новых слоў, якія я ненавіджу. Адна з тых благіх звычак істэблішменту, калі намаганні ніколі не бываюць "інтэнсіўнымі", і калі войскі ніколі не проста "высылаюцца", а "разгортваюцца". Ацэнка – гэта проста гучнае слова, якое азначае тое, што я кажу Хоўку пра тое, што ведаю, і тое, што ён кажа мне пра тое, што ведае, і мы вырашаем нікому больш не расказваць.
  Тара і я былі на шляху да гэтага.
  Гэта быў адзін з тых цудоўных вясновых дзён, калі Вашынгтон зіхаціць, і здаецца, што кожны помнік мае манументальнае значэнне.
  Тара была ніякавата ціхай у таксі. Моцна сціскаючы маю руку, яна сцяла губу, пагружаная ва ўласныя неперакладальныя думкі. Яна была такой з таго часу, як прызямліўся самалёт. Радыё вадзіцеля было настроена на адну з тых станцый, дзе круцяць старыя стандартныя творы, і прама зараз яны гралі старую добрую песню Коўла Портэра "So Near, And Yet So Far". Вось такой яна была.
  Мы пад'ехалі да Дзюпон-серкл і спыніліся перад нейкімі неманументальнымі дзвярыма Аб'яднанай службы прэсы і тэлеграфіі. Прынамсі, лепшы фасад для штаб-кватэры AX, чым тая заняпалая лонданская чайная крама.
  Хоук вітаў нас з энтузіязмам. Ён падняў погляд ад свайго захламленага стала і зароў.
  - Сядайце, - сказаў ён. "У цябе ёсць хвілінка?"
  Ён нешта чытаў у чырвонай сакрэтнай папцы, жаваў незапаленую цыгару. Наша маленькая бітва з клонамі скончылася, але тут, на стале Хоўка, вайна працягвалася. Новая справа. Новыя сюжэты.
  Тара паглядзела ў акно на залітыя сонцам верхавіны дрэў. Яе верхняя губа была нацягнута. Я павярнуўся і паціснуў плячыма. Што б яе ні турбавала, рана ці позна яна гэта высветліць. Яна была адной з тых жанчын, якім не трэба захапляцца покерам. Прынамсі, калі б у цябе былі такія пачуцці.
  Замест таго, каб глядзець на яе, я паглядзеў на Хоўка. На яго стары твар з маладымі блакітнымі вачыма. З такім мозгам, які можа назваць любы адрас нацысцкага прытона 1940 гады, але не можа ўспомніць, у якой кашулі ён быў апрануты ўчора.
  Нарэшце ён падняў позірк. - Выбачайце, - сказаў ён хрыпла. "Як толькі я даведаўся, што ты ў бяспецы, ты знік з майго спісу прыярытэтаў". Ён павярнуўся да Тары. - Што ж, міс Бэнэт. Як вам актыўная частка бою?
  Тара ўсміхнулася. Дзіўная, непераканаўчая ўсмешка. - Вельмі міла, - ціха сказала яна. 'Так, вельмі міла. Але… не думаю, што мне захацелася б паўтарыць гэта яшчэ раз».
  'Не?' Ён падняў адну брыво і паглядзеў у мой бок. - Добра, Картэр. Твая чарга. Ён адкінуўся на спінку свайго рыпучага верціцца крэсла і закурыў зжаваную цыгару.
  - Вы ўжо ведаеце большую частку гэтага, сэр. Мы знайшлі гняздо гэтых клонаў і знішчылі яго. Тара паклапацілася аб эмбрыёнах-клонах, лабараторыі і вар'яцкім вучоным, які стаіць за ёй. Кан больш не пачне іх размножваць. Прынамсі, пакуль мы жывыя, я абясшкодзіў Він По, Лао Цзэна і ўсіх дарослых клонаў. Прынамсі ўсіх тых, хто быў у Індакітаі
  "І мы тых, хто былі тут, і тых нямногіх, хто быў у Лондане", - перапыніў ён мяне. «Мы таксама звязаліся з іх экспертам па наркотыках. ёсць. Як-яго-завуць-зараз?
  "Пэм Кон". †
  'Так. Ён у нас і ён акуратна ва ўсім прызнаецца. Вядома, спачатку мы далі яму крыху яго ўласнай сыроваткі праўды. Хоук паморшчыўся. Ён любіў выкарыстоўваць магчымасці гэтак жа моцна, як і я. - Нам больш няма пра што турбавацца. Гэты спектакль Featherstone таксама быў зачынены. За гэта адказвае Скотлэнд-Ярд. Падобна, яны атрымалі шмат удараў там. І гэтыя грошы фінансавалі мноства мерапрыемстваў КАН.
  Я распавёў Хоўку пра опіумныя палі і пра тое, як КАН выкарыстоўваў гандаль наркотыкамі як сродак пранікнення. Ён змрочна паківаў галавой і затушыў цыгару, нібы забіваючы ёю паразіта. «На жаль, гандаль наркотыкамі не ўваходзіць у нашую кампетэнцыю. Але я працягваю ім казаць, што за гэтымі наркотыкамі стаіць значна больш, чым проста прагнасць».
  Ён уздыхнуў. «Можа быць, цяпер яны паслухаюць крыху больш. У любым выпадку, гэтае адмысловае макавае поле больш не выкарыстоўваецца - разам з тым філіялам у Насаў, які вы зачынілі. Атрымліваецца два.
  "І яшчэ сотні такіх месцаў для пачатку".
  Хоук надарыў мяне пранізлівым позіркам. "Тысячы падышло б да гэтага лепш". Ён зноў павярнуўся да Тары. 'Што ж.' - Наогул ты павінна быць задаволеная. Твая... як я яшчэ раз гэта назваў? ... вар'ятка, няўяўная тэорыя... што ж, яна аказалася дакладнай.
  Тара адкашлялася. - Вы назвалі гэта богам забытым, шалёным сном, сэр. - сказала яна прама.
  Хоук выглядаў збітым з панталыку. Можа, упершыню ў жыцці. - Ну, добра, - прамармытаў ён. - Я дазволіў табе прайсці праз усё гэта, ці не так?
  - Так, сэр, - быў адзіны адказ, які ён атрымаў.
  'Тады ўсё ў парадку.' Ён рыхтаваўся адпусьціць нас. - 'Нават больш?'
  Я кіўнуў. 'Дзве рэчы. Я паабяцаў гэтым манахам, што мы пастараемся знайсці ім новы манастыр. Недзе на свабоднай тэрыторыі. Я хацеў бы стрымаць сваё слова. Як вы думаеце, мы можам паклапаціцца пра гэта?
  Хоук зрабіў пазнаку ў сваім блакноце. «Я лічу, што ў Паўднёвай Карэі ёсць вайсковая база. Дазвольце мне праверыць гэта ў першую чаргу. Я веру, што мы здолеем гэта зрабіць. І другое пытанне.
  "Роска".
  Хоук з цяжкасцю пачаў закурваць новую цыгару. Затым ён падняў вочы і расказаў мне пра Роска. Аб тым чортавым парасоне і аб тым, як яны яго знайшлі.
  "Магчыма, так было лепш, у нейкім сэнсе", - сказаў ён. Затым ён выдаў змрочны смех. - Чорт вазьмі, гэта глупства казаць.
  Ён павярнуўся ў сваім рыпучым крэсле і паглядзеў у акно. Вызірнуў. — Я хацеў сказаць, што мы атрымлівалі шмат дрэнных водгукаў аб гэтым Роска. Ён станавіўся занадта старым і занадта бестурботным. Абінгтон у Лондане папрасіў дазволу адправіць яго на пенсію. Незадоўга да таго, як гэта адбылося, вы выклікалі яго. У любым выпадку, гэта была б яго апошняя справа. І я не ведаю, як бы Роска гэта зразумеў. У лепшыя гады ён быў выдатным агентам. Гэта было яго жыццё.
  Хоук глыбока ўздыхнуў. Мне стала цікава, ці думае ён аб сабе. Аб тым дні, калі ён сам стане бестурботным і нехта прыме рашэнне адправіць яго на пенсію. Госпадзі, зараз я таксама пачаў думаць пра сябе.
  Хоук адвярнуўся ад акна.
  "Што ты будзеш рабіць? Правядзеш адзін з тваіх заслужаных водпускаў за мяжой?" Гэта быў яго спосаб сказаць мне, што ён дае мне некалькі тыдняў водпуску.
  Я паглядзеў на Тару і падумаў пра Рыўера. Або аб Таіці. Так, бязлюдны востраў бы нам ідэальна падышоў. - Магчыма, - сказаў я.
  Ён працягнуў. - 'І ты. міс Бэнэт? Ты таксама заслужыла некалькі выходных. Мы паклапаціліся аб тым, каб Піцер атрымліваў выдатны догляд, але вы можаце правесці водпуск разам. Вы двое.'
  Я пераключыўся на больш высокую перадачу.
  'Піцер?' Я павярнуўся да яе.
  Яна паглядзела мне проста ў вочы. - Пітэр Хансен, - ціха сказала яна.
  Пітэр Хансэн, паранены герой. Чыё імя яна згадала ў лабараторыі, калі папярэджвала мяне быць асцярожным. "Мой муж", - склала яна.
  Для чалавека, у якога мала часу на такт, Хоук зрабіў шчодры жэст. Ён прачысціў горла, устаў і выйшаў у хол.
  Тара сумна паглядзела на мяне. - Я кахаю яго, - сказала яна. - Я не магу пакінуць яго. Я б не стала гэтага рабіць, нават калі б магла. Але, Нік, мне так падабалася кахаць цябе. Яна працягнула руку, схапіла мяне і прыціснула да сябе. Я паглядзеў на яе твар. У апошні раз. Гэтыя чароўныя зялёныя вочы, гэтыя каштанава-рудыя валасы і гэтыя бязглуздыя вяснушкі, якія ўсё яшчэ былі там. І я падумаў аб тым, якога жыцця я хацеў бы для яе. Бяспечнай і добрага жыцця, дзе ўсё застаецца як ёсць і ніколі не ператвараецца ў кашмар. Жыццё, якое я ніколі не мог ёй абяцаць. Жыццё, якое я ніколі не змог бы пражыць. Жыццё, якое я, верагодна, ніколі не хацеў бы.
  "Можа, так, у некаторым сэнсе, і лепш", – сказаў я. «Бог пакахае мяне, за тое, што кажу глупства».
  
  
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  Калісьці была публікацыя, прысвечаная эксперыментам: узяць у кагосьці клетку цела, развіць яе ў патрэбных умовах і атрымаць дублікат гэтага чалавека. Двайнік будзе ідэнтычны знешне, ён будзе ідэнтычны па здольнасцях.
  Нік Картэр не мог у гэта паверыць, але яму прыйшлося, калі ён сутыкнуўся з такімі "клонамі" або ідэнтычнымі двайнікамі. У дадзеным выпадку гэта двайнікі геніяльнага забойцы, якія маюць толькі адну мэту: запалохаць Кангрэс, Сенат і прэзідэнта Амерыкі і падпарадкаваць іх сваёй волі. І такім чынам кантраляваць сусветную палітыку з розных пунктаў гледжання.
  Нік Картэр можа знішчыць колькі заўгодна клонаў, але гэта бессэнсоўна. І пакуль сенатараў ЗША забіваюць, Картэр робіць сваю безнадзейную працу: спыніць вытворчасць клонаў і ўхіліць сапраўднага адзінага забойцу.
  Але хіба кожны клон не можа быць сапраўдным мужчынам?
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"