Семенова Ю., Юнко А. : другие произведения.

Авантюрист і коханець Сідней Рейлі

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 10.00*4  Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Семенова Ю., Юнко А.
  Авантюрист і коханець Сідней Рейлі
  
  
  
  
  
  
  ПРОЛОГ
  
  
  Загальновідомо, що двічі два — чотири, коні їдять овес, Волга впадає в Каспійське море, а Сідней Джордж Рейлі — досвідчений англійський шпигун, затятий борець проти Радянської влади, переможений нашими доблесними чекістами.
  
  Що він
  
  «...народився в 1874 році, поблизу Одеси, незаконний син матері-польки і якогось доктора Розенблюма, який кинув матір з дитиною, після чого дуже скоро вона вийшла заміж за російського полковника. Вчення він кинув і почав вести авантюрне життя, шукаючи небезпек, вигоди і слави. Вже у 1897 році ми бачимо його агентом британської розвідки, куди він причалив після чималих пригод і подорожей...Аж до війни 1914 року він в основному жив у Росії, був з багатьма знайомий, бував всюди і водив дружбу з відомим журналістом та редактором «Вечірнього часу» Борисом Суворіним, сином видавця «Нового часу», власника великого видавництва в Петербурзі. Він був активний в банківських сферах, знав великих петербурзьких ділків, знаменитого міжнародного мільйонера, ворочавшего всеєвропейським озброєнням, грека за походженням сера Базиля Захарова, будував військові кораблі і продавав їх і Англії, Німеччини одночасно. Рейлі мав також близьке відношення до петербурзької фірмі Мандроховича і Дубенського, яка займалася головним чином експортом та імпортом зброї...Рейлі розлучень не визнавав, але був три рази одружений. Останнім шлюбом Рейлі одружився в 1916 році на іспанці, Пепите Бобаділья. В цей час він жив у Німеччині, їздив в США, Парижа й Праги. Паспортів у нього було достатньо для всіх країн, воюючих і нейтральних. Потім, в 1918 році, англійське уряд послав його знову у Росію. У ці роки Рейлі, судячи з фотографій, був високого зросту, черноволос, черноглаз, трохи важкуватий, з великими рисами самовпевненого, кілька гордовитого обличчя».
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Що він
  
  «...народився в Клонмэле (Ірландія). Батько — капітан морської служби. Постійне місце проживання — Лондон. Останнім часом — Нью-Йорк. Капітан британської армії. Дружина — за кордоном. Освіта — університетська. Університет закінчив в Гейдельберзі — філософський факультет і в Лондоні — Королівський гірничий інститут, за фахом — хімік. Партійність — активний консерватор».
  
  (З протоколу допиту Ц. Р. Рейлі 7 жовтня 1925 року.)
  
  
  Що він
  
  «...покинувши в 1907 році старовинні зали Оксфордського університету, переселився в пансіонат девонширської школи «Інтелідженс Сервіс». У 1910 році знову спечений офіцер англійської королівської авіації відряджається в Росію. Царський уряд доручив Рейлі консультувати будівництво першого російського аеродрому в околицях Москви».
  
  (З книги Ст. Мінаєва «Підривна діяльність іноземних розвідок в СРСР».)
  
  
  Що він
  
  «...був привезений Кроми з Петрограда в травні 1918 року і введений в коло людей, складових тепер внутрішнє коло «спостерігачів». Вони всі — і англійці, і французи — належали консульствам, колишнім або ще існуючим, до військових місій, до «оглядачам».
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Що
  
  «...Рейлі і Локкарт прагнули налагодити зв'язки з латиськими стрілками, які несли охорону Радянського уряду. Будувалися далекосяжні плани дій антибільшовицьких в Москві в розрахунку на допомогу з півночі англійських військ під командуванням генерала Куля...Для підкупу латиських стрільців завербованим було передано близько двох мільйонів рублів. Але ці суми одразу ж опинилися в зовсім несподіваному для сплачували гроші місці: у ВЧК, за завданням якої діяли всі три латиша... ВЧК зайнялася розслідуванням справи. Наприкінці листопада в Москві почався суд Верховного революційного трибуналу над іноземними представниками, які займалися підпільної антирадянської діяльністю. Це справа отримала назву «змови послів». Локкарт і Рейлі були заочно засуджені до смертної кари».
  
  (З книги Н. Думової і Ст. Трухановского «Черчілль і Мілюков проти Радянської Росії».)
  
  
  Що
  
  «...в Англії його вважали «другим Лоуренсом», «асом серед шпигунів». Заочно засуджений до розстрілу... по справі про «змову трьох послів», Сідней Рейлі (Розенблюм) восени 1918 року втік з Москви, дістався до Англії, де був відразу ж нагороджений орденом. Він став довіреною особою Вінстона Черчілля, радником з російським питанням англійської делегації на Паризькій мирній конференції. З тих пір і аж до кінця 1925 року, перейшовши з військової розвідки в «Інтелідженс Сервіс», Сідней Рейлі ні на день не припиняв своєї шпигунської та підривної діяльності проти Радянської країни».
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  «Влітку 1925 року через фінляндську кордон на радянську територію був перекинутий вже відомий нам англійський розвідник Сідней Рейлі. Він мав при собі паспорт на ім'я купця Штейнберга».
  
  (З книги В. Сейерса і Н. Кана «Таємна війна проти Радянської Росії».)
  
  
  Що в тому ж двадцять п'ятому році
  
  «Сідней Рейлі убитий 28 вересня військами ГПУ біля села Аллекюль в Росії».
  
  (З некролога у газеті «Дейлі експрес».)
  
  
  Що 30 жовтня 1925 року Сідней Рейлі написав наступну заяву:
  
  «Голові ГПУ Ф. Е. Дзержинському.
  
  Після сталися з В. А. Стырне розмов я висловлюю свою згоду дати Вам цілком відверті свідчення і відомості з питань, що цікавлять ГПУ щодо організації та складу великобританських розвідок і, оскільки мені відомо, такі ж відомості щодо американської розвідки, а також тих осіб російської еміграції, з якими мені довелося мати справу».
  
  
  Що
  
  «5 листопада 1925 року вирок Верховного революційного трибуналу щодо Сіднея Рейлі від 3 грудня 1918 року був приведений у виконання».
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Що
  
  «Заарештований ОГПУ в 1927 році, Рейлі показав, що «він приїхав в СРСР в 1925 році зі спеціальною метою організації терористичних замахів, підпалів, повстань і т. д.».
  
  (З книги В. Сейерса і Н. Кана «Таємна війна проти Радянської Росії».)
  
  Що
  
  «перебуваючи в СРСР, Рейлі веде свою мерзотну роботу. Йому вдалося під виглядом уродженця Росії «товариша Реллинского» пробратися в Ленінградський карний розшук і пролізти в кандидати партії. Тут його і спіткала караюча рука ОГПУ».
  
  (З книги Ст. Мінаєва «Підривна діяльність іноземних розвідок в СРСР».)
  
  
  Немає також ніякого сумніву, що Рейлі одночасно служив у військовій розвідці і в «Інтелідженс Сервіс», в авіації і на флоті, в один і той же час знаходився в різних регіонах земної кулі, здійснював комерційні афери, організовував великі промислові фірми, підкуповував, підпалював, підривав, здійснював терористичні акти, грабував музеї, вільно володів європейськими та східними мовами, брав участь у російсько-японської, першої світової і громадянської війни то на одній, то на іншій стороні, фігурував під іменами Реллинского, Розенблюма, Массино, Залізного, Штейнберга, дружив з Савінковим, чекістами, Черчиллем, Муссоліні, членами радянського уряду та білогвардійцями, а у вільні від цих морочливих справ дні і ночі переживав бурхливі любовні пригоди, зваблюючи прекрасних дам. Елегантно одягався і любив посидіти в ресторанах.
  
  Будучи глибоко законспірованим розвідником «Інтелідженс Сервіс», він досить бойко написав і опублікував мемуари про ті події, які міг пригадати.
  
  Про нього написані десятки книг, знято фільми й серіали.
  
  Шкода тільки, що про знаменитого розвідника немає жодної згадки в Британській енциклопедії й у «Червоній книзі ВЧК».
  
  А адже пригод Рейлі вистачило б не на одну, а на кілька життів...
  
  
  1. ПЕПІТА БОБАДІЛЬЯ, ВДОВА
  
  
  «Останнім шлюбом Рейлі одружився на іспанці Пепите Бобаділья».
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  «Але Пепіта Бобаділья, як і та японка, яка була закохана в Ріхарда Зорге, щиро переконана, що Рейлі любить тільки її одну...»
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  
  1979 рік. Москва, пункт прийому вторсировини № 398/2
  
  
  Едик нудьгував. Він неуважно стежив за ногами перехожих, шлепающих по калюжах, у сірому квадраті напівпідвального вікна.
  
  «У всій Росії навряд знайдете дві пари струнких жіночих ніг», — перебріхуючи Пушкіна, пробурмотів він, проводжаючи очима бліді щиколотки черговий незнайомки.
  
  І перегорнув сторінку Есхіла, якого вчора разом зі старими «Вогниками» здала в макулатуру очкастая інтелектуалка, натомість отримавши жадану «Анжеліку».
  
  Двері з гуркотом відчинилися.
  
  — Брухт тут приймають? — поцікавився здоровенний мужик, з працею втаскивая два мішка усякого мотлоху.
  
  — Ну, — Едік відклав Есхіла в бік і ліниво підвівся. — Тільки нових надходжень немає.
  
  — У сенсі? — насторожився амбал. — Ви шо, не плотите?
  
  — Чому? — професійно образився Едик. — Ось прейскурант. Папір — дві копійки кіло, текстиль — залежно від складу...
  
  — Шо за ціни? — обурився чоловік. — Дешевше на смітник викинути.
  
  — Вільному — воля, — хмикнув приймальник, знову опускаючись на табуретку і підсуваючи до себе Есхіла.
  
  Мужик задумливо подряпав в потилиці:
  
  — А, один хрін. Не тягнути ж назад.
  
  — Викладай, — не відриваючись від «Прометея прикутого», сказав Едик. — І сортують.
  
  — Ось пердун старий, — бурчав собі під ніс амбал, вивалюючи з мішків пачки газет, зв'язки журналів «Політичне самоосвіта», стопки загальних зошитів і всякі ганчірки.
  
  — Нічого путнього, — він з розмаху відкинув убік нейлонову сорочку і діряві капронові шкарпетки.
  
  — Чуєш, хлопче, вішай давай!
  
  — Папери п'ятнадцять, три бавовни, вовни півтора кіло, — підсумував Едик. — Отже, — він з розмаху перекинув кісточки рахунків, — п'ятдесят чотири коп.
  
  — Твою матір! — з глибоким почуттям сказав амбал. — Жив чоловік, жив, навіть на пів-літру не залишив.
  
  — Пити — здоров'ю шкодити! — приймальник театральним жестом показав на засиженный мухами плакат, що прикрашав обшарпану стіну. — Кришки хочеш?
  
  — Чого? — мужик витріщив очі.
  
  — Для консервів. Знаєш, який дефіцит? Або туалетним папером візьми.
  
  — А можна? — зрадів амбал.
  
  — Ну. Два рулону... Доплачуй 16 коп.
  
  Відвідувач розгублено понишпорив по кишенях.
  
  — Але у мене немає дрібниць... Порожній... Я ж тільки з дому і назад... Бач, в тапочках...
  
  — Гаразд, чого вже там! — великодушно махнув рукою Едик. — Я тобі так дам.
  
  — От спасибі спасибі. А то моя весь час пиляє: нехазяйновитий, мовляв... — задоволений собою амбал засунув у кишені рулони туалетного паперу і покинув приміщення приймального пункту вторсировини.
  
  Едик позіхнув. І неквапливо почав перетягувати на склад нові надходження.
  
  — Чорт! — мотузка розірвалася, і пачка загальних зошитів розсипалася по підлозі. — Зв'язати як слід не міг!
  
  Він підняв з підлоги одну зошит. В очі кинулася напис на картонній обкладинці: «БЛОКЪ-НОТЬ». З пожовклих сторінок випала на долоню листівка зі здвоєним профілем Леніна — Сталіна.
  
  — Може, марка є? — зацікавився Едік, перевертаючи картку.
  
  Але на зворотній стороні марки не було. Мабуть, листівку відправляли в конверті.
  
  «Шановний Олександр Михайлович! — писав невідомому адресату невідомий кореспондент. — Вітаю Вас з двадцятою річницею великої пролетарської революції, справи якої Ви віддано і чесно служили все своє життя. Бажаю Вам і надалі залишатися вірним сталинцом і не шкодувати сил в боротьбі зі світовою буржуазією.
  
  Здоров'я моє все не йде на поправку. Особливо турбує стара рана в плечі. Так і став ходити з працею. Приволакиваю ногу. А як Ваші справи? Черкніть при нагоді пару рядків. З привітом до Вас С. К.».
  
  — Комуністи — вперед, — посміхнувшись, Едік перегорнув блокнот у пошуках конверта з маркою.
  
  Миготіли якісь дати, числа, ініціали...
  
  — Щоденник, чи що?
  
  Він пробіг очима сторінку.
  
  «...коли і зустрів Черчілля. Запитав його, чи не може допомогти, вказавши підходящих людей з коштами. Він, мабуть, був щиро стурбований і просив мене написати, т. к. завтра вранці їде...
  
  Я негайно зв'язався з Борисом Вікторовичем. Адже ми дійсно в одній упряжці, і від того, яку суму зуміємо набрати, залежить успіх нашої спільної справи.
  
  Взагалі с. роками зміцнилося моя думка про Савинкове. Це самий близька мені людина. І по духу, і по цілі, і по відношенню до життя. Часом мені так не вистачає його, і немає навколо нікого, хто хоч скільки-небудь наблизився б до цього ідеалу. Кров Бориса, цього геніального, на соту частку не оціненого людини, на його руках катів, більшовиків, цих покидьків від революції.
  
  
  7 червня 1927 року.
  
  
  Давно не сідав писати. Було колись. Весь травень напружено працював. Приходив додому і валився в ліжко, як підкошений. Вранці прокидався з головним болем і знову на службу.
  
  Наше управління все більше нагадує звичайне радянське установа з його бюрократією, горами непотрібних паперів та службовою ієрархією. Ще б видали кожному по парі нарукавників та конторські рахівниці. Товариш П. просто викапаний бухгалтер. В його поросячих оченятах так і миготять цифирки, цифирки, вхідні-вихідні, дебет-кредит... А адже подумати тільки, коли він був лихим рубакою, полум'яним оратором і вів за собою маси. Куди все поділося?
  
  ...Так, що час робить з людьми — розуму незбагненно. Третього дня заходила до мене Є. III. Була в Москві проїздом і на Київському зустріла Рене власною персоною. Хитра лисиця черкнув їй адресу: він завжди намагався мені насолити.
  
  В першу хвилину, коли подзвонили у двері, я вирішив, що ця особа прийшла найматися в домробітниці. На щастя, мені не дали і рота розкрити. Гарний би я був, якби відразу почав вести мову про платню!
  
  — Жорж! — вигукнула Е. Ш., борючись з задишкою. — Я знала, що ми ще зустрінемося! Майн готт! Ви анітрохи не змінилися!
  
  І спрямувала на мене погляд, сповнений палкого обожнювання. Зізнатися, тільки за нього я і розпізнав колишню красуню, колись виблискувала в петербурзьких салонах і зводила з розуму мільйонників і гвардійців.
  
  А адже їй не так вже багато років, подумки прикинув я. Навіть якщо зробити поправку на жіноче кокетство щодо паспортних даних, Е. Ш. тепер не більше сорока п'яти. Але де, дозвольте запитати, персикова шкіра, лілейні ручки, колись палко обнимавшие мене (як, втім, і інших)? Де гнучкість стану і витонченість ніжки?
  
  Переді мною стояла огрядна баба в поношеному плаття і стоптаних черевиках. Навколо колись чарівної шийки понуро обвилася траченая міллю чорнобурка. Е. Ш. нервово обмахивалась її мертвою оскаленной мордою.
  
  Розмова крутився навколо самих незначних речей.
  
  Говорили про здоров'я, про ціни на ринку, перебирали спільних знайомих. Цей виїхав, той помер, третього розстріляли, четвертого заслали... Наскільки я зрозумів, Е. Ш. давно розлучилася за радянськими правилами і нині перебуває в скрутних обставинах. Треба віддати їй належне: вона безпосередньо допомоги не просила.
  
  Піддавшись мимовільному почуттю жалості, я запропонував Е. Ш. чаю. Вона не відмовилася. Боляче було дивитися на те, як ця жінка, обпалюючись, з шумом сьорбала окріп і, гублячи на сукню крихти, жадібно поглинала бутерброди, споруджені мною на швидку руку.
  
  Я проводив Е. Ш. без всякого жалю, а залишену нею папірець з армавірської адресою зім'яв і кинув у помийне відро.
  
  — Сик транзит глорія мунді! — як казав незабутній друже мій Борис Савінков...»
  
  
  — Так приймете чи ні? — з досадою повторив жіночий голос.
  
  Від несподіванки Едік упустив «БЛОКЪ-НОТЬ». Прямо перед ним стояла вчорашня очкастая інтелектуалка з двома величезними зв'язками макулатури.
  
  
  
  «Хосефа Естер Бобаділья народжена 2 вересня 1874 року в повітовому місті Рославль Смоленської губернії. Мати — Єлизавета Бобаділья, уроджена Дубровська, дворянка за походженням, за віросповіданням унионистка. Батько — Хосе Мігель Бобаділья, за походженням дворянин, католик за віросповіданням. Немовля хрещений за католицьким обрядом в церкві св. Терези (Вільно) 29 вересня 1874 року».
  
  (З архівів міської управи р. Рославля.)
  
  
  
  Хосефа ніколи не могла зрозуміти, що понесло її батька, ідальго із збіднілого дворянського роду, в далеку північну Росію і як попало красуню Єлизавету Дубровську, виблискувала в свій час в петербурзькому світлі, пов'язати свою долю з цим волоцюгою і п'яницею. Вічно мотався Хосе Бобаділья по містах і селах і ніде довго не затримувався. З російської столиці — в брудну повітову діру, з Вільно — в Ревель, з патріархальної купецької Москви — в легковажний Париж...
  
  Поки дівчинці не виповнилося дев'ять років, батьки всюди тягали її за собою. Хосефе подобалося таке життя. З дитячою допитливістю вона вбирала нові враження і раділа переїздів. Вона чудово говорила на декількох європейських мовах, але краще за інших знала, природно, російська та іспанська.
  
  Дев'яти років від народження Хосефу віддали на піклування «христових наречених» у монастир святої Олени. Але вчення про запас не пішло: незважаючи на суворі монастирські звичаї, дівчинка росла зухвалою і норовливої.
  
  В ній вирувало горда і авантюрна кров іспанських предків, і монастирська келія здавалася їй справжньою в'язницею. У п'ятнадцять років у Хосефы виявили підвищений інтерес до молодого сеньйору Лопе Льянос, вчителю музики і регенту церковного хору. Похмурої листопадової ночі 1890 року вона втекла з монастирської неволі і разом зі своїм коханим поїхала в Мадрид.
  
  Так почалася повна пригод життя цієї загадкової жінки.
  
  
  Лондон, 1892 рік
  
  «Співробітникам Скотланд-Ярду нарешті вдалося затримати злочинницю, промышлявшую грабунком у готелях і приміських готелях. Нею виявилася якась Хосефа Бобаділья, відома в злочинному середовищі під прізвиськом Пепіта — повія, яка промишляла в дорогих ресторанах і казино. Вона заманювала чоловіків у готелі, підсипала їм пити снодійне і, безсовісно пограбувавши, зникала. Злочинниця заарештована і в даний час знаходиться під вартою».
  
  (Інформація з газети «Санді таймс» від 12 липня 1892 р.)
  
  
  
  — Тільки тихо, — довготелесий прищавий конвоїр Джон Гіннес приклав палець до губ і кивком голови звелів Пепите слідувати за собою. Хосефа навшпиньки дійшла до кінця довгого і вузького тюремного коридору, спустилася по сходах вниз і виявилася у внутрішньому дворику, з усіх боків оточеному високою кам'яною стіною.
  
  Джон схилився до підвального віконця, запустив руку у відкриту кватирку і витягнув заздалегідь приготовлений і акуратно покладений в кільце товстий канат.
  
  — Відійди, — пошепки наказав він, і Пепіта слухняно відсунулася вбік.
  
  Хоп!
  
  Джон швидко дістав канат і, розкрутив над головою, спритно закинув один його кінець на самий верх стіни. У місячному світлі блиснув альпіністський гак.
  
  — Готово, — на всякий випадок Гіннес посмикав канат і переконався, що гак міцно вчепився за край тюремної огорожі. — Давай.
  
  Пепіта діловито подоткнула спідницю, поплевала на долоні і взялася за товсту мотузку.
  
  — Гей, красуня, — в голосі Джона почулося розчарування, — і це все?
  
  Пепіта підійшла і поцілувала його.
  
  — Спасибі, — подякувала вона, — ти мене врятував.
  
  — Я розшукаю тебе завтра в Уайтчапле, — важко дихаючи від збудження, сказав довготелесий. — У шинку містера Сміта. Ти запам'ятала адресу?
  
  — Уайтчапл, трактир містера Сміта, — повторила Хосефа.
  
  — Там тебе ніхто не знайде...
  
  — Ти дуже добрий, Джонні...
  
  І, обдираючи руки і коліна, Пепіта Бобаділья почала дертися вгору по товстому канату. По іншу сторону стіни її вже чекала віз із сіном, якій заправляв найближчий друг Джонні Мак Коллінз.
  
  Трясучись по камінню, покотила візок в бік Уайтчапла.
  
  — Ей, — раптом сказала Пепіта, коли вони проїжджали повз вокзалу Ватерлоо. — Зупини!
  
  — В чому справа? — обернувся Мак.
  
  — По нужді, — коротко пояснила дівчина.
  
  — Тпру! — Мак натягнув поводи.
  
  Пепіта зістрибнула з воза і ковзнула в тінь станційних будівель.
  
  Марно прочекавши її цілу годину, Мак зітхнув і повернув у бік Уайт-стріт, де він жив разом зі своїм батьком.
  
  
  Париж, 1895 рік
  
  
  — Прошу вас, мсьє, — метрдотель підскочив до красивого молодій людині у формі офіцера британської армії і привітав його шанобливим поклоном.
  
  — Мене тут чекають, — сказав відвідувач бездоганною французькою. — Мсьє Шарль де Пиці...
  
  Метрдотель підвів англійського офіцера до столика, де Шарль Роже гаяв час у товаристві чарівної молодої жінки сильно декольтованій сукні.
  
  — Знайомтеся, — сказав Шарль, привітавшись з приятелем. — Люба, це Джордж Рейлі, лейтенант британської королівської гвардії. А це, Джорджі, мадемуазель Жозефіна де Совиньї...
  
  — Дуже задоволений, — англієць шанобливо схилився над пахучою ручкою красуні.
  
  У цей вечір він був дуже красномовний і дотепний. Шарль не впізнавав зазвичай стриманого Джорджа, а Жозефіна не зводила з офіцера своїх темних оксамитових очей.
  
  — О, англійці вельми кумедний народ, — сміючись, розповідав Рейлі. — У них специфічне почуття гумору, і коли вам говорять про тонких англійських жартах — не вірте. Ось, наприклад, анекдот, який змушує реготати самих манірних пуритан. Місіс Ейдж попросила свого чоловіка, професора математики, зварити яйце, зрозуміло некруто. «А скільки це займе часу?» — злякано запитав професор, не знайомий з правилами кулінарного мистецтва. «Рівно чотири хвилини, — відповіла місіс Ейдж, — чотири хвилини в окропі, не більше». Педантичний професор озброївся годинами, став біля плити і почав чекати. Рівно через чотири хвилини його дружина зайшла на кухню і, до жаху свого, виявила, що чоловік варить в окропі брегет, а в руці тримає сире яйце!
  
  Шарль розреготався. Пепіта злегка посміхнулася. А Джордж раптом відчув, як під столом її витончена ніжка в черевичку торкнулася його черевика!
  
  Взявши візника, вони з Шарлем відвезли Пепиту, у якої раптом розболілася голова, в готель «Палас», а самі пішли гуляти далі.
  
  — Це приголомшлива жінка, — повідомив Шарль заплітається мовою, коли вони допивали третю пляшку бордо в маленькому ресторанчику на бульварі Капуцинів. — Єдина спадкоємиця мсьє Совиньї, одного з найбільших постачальників французьких вин в Новий Світ. Правда, у неї тато виникла сварка, і примхлива дівчина, щоб дошкулити йому, поїхала з Булоні в Париж. Мене познайомив з нею один мій старий приятель, швейцарець, який нещодавно в Лозанну. Перед від'їздом попросив подбати про Жозефіні, принаймні до тих пір, поки її батько не схаменеться. Повинен тобі сказати, друже, — піднявши келих, Шарль крізь шибку милувався ігристої темною рідиною, що мадемуазель де Совиньї — справжня легковажна француженка! Поки її наречений гуляє по Лозанні, вона часу дарма не втрачає. Тобто ми... — він кинув лукавий погляд на Джорджа. — Ти розумієш мене, друже? Жінки більш пристрасною я не знав!
  
  Лише до ночі Рейлі з великим трудом відбувся від настирливого і балакучого Шарля. Розпрощавшись нарешті з ним, Джордж взяв екіпаж і звелів їхати до готелю «Палас».
  
  Пепіта ще не спала...
  
  
  Нью-Йорк, початок 1896 року
  
  
  — Ні, — сказала Пепіта, — ти не зможеш, не посмеешь залишити мене!
  
  Джордж погладив її по щоці.
  
  — Так про це й мови не може бути, мила. Зрозумій сама, я людина військова, підневільний... Начальство вимагає — я зобов'язаний виконати...
  
  — Але в тебе ж відпустку, — капризно повторила жінка.
  
  В темряві їй здалося, ніби Джордж усміхається.
  
  — Ось ти за мене і відпочинеш. А я завтра ж поїду в Лондон і, якщо немає нічого термінового, повернуся назад...
  
  — А раптом не повернешся?
  
  — Тоді ти приїдеш до мене. У лютому, як і домовлялися... Ну все, давай спати.
  
  — Я люблю тебе, — Пепіта поклала руку йому на груди.
  
  — Я тебе теж, — сонним голосом відгукнувся Рейлі. — Добраніч...
  
  Всю ніч Пепіта не зімкнула очей. А на ранок Джордж виїхав з Нью-Йорка. Марно вона прочекала його весь січень. Він не повернувся.
  
  
  Англія, лютий 1896 року
  
  
  На початку місяця Пепіта з документами на ім'я мадемуазелі Жозефіни де Совиньї, француженки, з'явилася в Лондоні і пішла за відомою їй адресою, де Джордж вже кілька років знімав квартиру. Але там зовсім інші люди.
  
  — Містер Рейлі тут більше не живе, — повідомила консьєржка. — Він з'їхав ще в середині січня.
  
  Розгнівана Пепіта без зайвих роздумів попрямувала прямо у військове міністерство. Вона представилася черговому офіцерові як місіс Джордж Рейлі, яка нібито повернулася від паризьких родичів і не виявила чоловіка в Лондоні. Спантеличений лейтенант довго ходив по кабінетах, залишивши її в приймальні. Нарешті він повернувся і повідомив, що в даний час містер Рейлі знаходиться в Берліні, куди він відряджений вищестоящим начальством.
  
  
  Берлін, грудень 1901 року
  
  
  З несподіваною для себе ентузіазмом Пепіта включилася в роботу підпільної соціал-революційної організації. Вона чергувала ночами в друкарні, замасковану під приватну квартиру, правила коректорські помилки в листівках і відозвах, переодягнувшись в непримітне дорожнє сукню, їздила кур'єром по всій Німеччині і навіть брала участь у політичних диспутах.
  
  Тут, у Німеччині, вона познайомилася з багатьма росіянами. Ні один із них їй не сподобався. Якісь сірі ущербні особистості, без всякого польоту думки.
  
  Найбільше Пепиту дратувала пучеглазая Надя, яка приїхала в Цюріх разом зі своїм непоказним і примхливим, самовдоволеним чоловіком Володею. Цілими днями він щось писав, закрившись в одній з кімнат, а ввечері за чаєм просторікував про те, які помилки робить уряд, і що треба зробити, щоб їх виправити. Він їв і говорив дуже швидко. При цьому постійно жестикулював. Одного разу Володя зачепив Пепитин склянку, і гарячий чай вилився їй на плаття.
  
  Це було в той період, коли Хосефа була змушена цілий тиждень прожити в Цюріху, чекаючи оказії, щоб передати в Росію партію нелегальної літератури.
  
  Судячи з усього, саму Надю анітрохи не дратував цей мерзенний тип. Навпаки, вона обожнювала Володю, зазирала йому в рот і згідно кивала в такт кожному його слову. Цілими днями, поки він писав, дружина ходила по хаті навшпиньки і змушувала Пепиту чинити так само.
  
  — Ах, як багато Володя працює, — скрушно шепотіла Надя, проходячи повз закритої кімнати. — Зовсім не відпочиває. А у нього таке слабке здоров'я!
  
  Вона була чертовски предупредительна по відношенню до чоловіка, зате з прислугою перетворювалася на сварливу бабу і дріб'язкову, прискіпливу господиню.
  
  Одного разу Пепіта пішла з Надією на базар. Це було щось неймовірне! Надя так торгувалася з-за кожної дрібниці, що продавці готові були віддати задарма все, тільки б вона відстала. Мотовка Пепіта відчувала себе вкрай ніяково, а Надя навчально говорила:
  
  — Навіть людина із засобами повинен бути ощадливим і скромний у побуті. Ніяких надмірностей — ось мій девіз. Даремно ви посміхаєтеся, товариш Хосефа! Коли у вас буде своя сім'я, згадайте мої слова.
  
  Після цієї поїздки в Цюріх Пепіта зрозуміла, що революційна діяльність не за нею. Вона з'являлася на загальних зборах все рідше і рідше, а потім зовсім зникла з революційного горизонту, покотивши в Париж з бароном Альфредом Бритенбергом, літнім і дуже багатим.
  
  
  Гейдельберг, 1905 рік
  
  
  Ховали барона в його рідному місті. Труну мали ось-ось опустити у фамільний склеп. Закривши обличчя чорною вуаллю, Пепіта скромно стояла осторонь, поки родичі по черзі прощалися з незабутнім Альфредом. Всі вони з ненавистю поглядали на брудну повію, сократившую пану Бритенбергу життя на кілька років і мала нахабство з'явитися сюди в такий урочистий і сумний день!
  
  І лише толстозадая дочка барона та його обезьяноподобный син недобре посміхалися: за заповітом усе стан барона ділилося навпіл між його дітьми.
  
  Правда, вони не знали, що їх покійний татусь придбав для своєї коханої невеликий, але дуже дорогий особняк поблизу Нанта, у Франції. Зате не залишив їй ні гроша готівкою.
  
  На наступний день після похорону Пепіта познайомилася з випускником Гейдельберзького університету, російським підданим Вадимом Штейнбергом, якого його приятелі називали чомусь товаришем Залізним.
  
  — Це мій підпільний псевдонім, — зізнався він.
  
  На щастя, новий знайомий зовсім не був схожий на тих революціонерів, з якими Хосефа зналася в Берліні і Цюріху. По-перше, він був вельми забезпеченою людиною, по-друге, не мав схильності до аскетизму. По-третє, виявився непоганим коханцем.
  
  Вони зняли квартиру на вулиці Порятунку і вели добропорядну сімейне життя. Вадим обожнював Пепиту: виконував будь-яку її примху, закидав дорогими подарунками, водив по самим фешенебельним ресторанам.
  
  Одного разу в ресторані «Інтермеццо» Пепіта побачила... Джорджа Рейлі власною персоною! Вона поперхнулася від несподіванки.
  
  — Що з тобою? — дбайливо схилився до неї Вадим. — Тобі погано?
  
  — Ні, — Пепіта потерла чоло рукою. — Тобто голова закрутилася!
  
  Вадим стривожився:
  
  — Дорога, може бути, краще піти додому?
  
  — Ні-ні... — Пепіта піднялася з місця. — Почекай, я зараз...
  
  Похитуючись нібито від головного болю, Хосефа дійшла до столика, за яким сидів Джордж, і, немов випадково, зачепила його спідницею. Рейлі підняв голову.
  
  — Вибачте, — мелодійним голосом проспівала Пепіта.
  
  — Господи, — мовив Джордж, — Жозефіна! Ти звідки?
  
  Але Пепіта, явно не чуючи його, квапливо прямувала до туалетній кімнаті.
  
  Джордж наздогнав її в холі.
  
  — Жозефіна! Як ти тут опинилася?
  
  — Ні, це як ти сюди потрапив? — красуня гордо підняла голову. — І куди ти подівся тоді, коли я чекала тебе в Нью-Йорку, а потім шукала в Лондоні і Берліні? І де ти пропадав весь цей час?
  
  Джордж зніяковів:
  
  — Жозефіна, ти ж знаєш мою службу... Ну, пробач мене, прости... Господи, ти зовсім не змінилася за всі ці роки! Навіть ще краще стала!
  
  Хосефа злегка посміхнулася:
  
  — А ти залишився все таким же дамським угодником... Ти тут знову по справах служби?
  
  — Так. А ти тут живеш? Вийшла заміж?
  
  — Так, — не моргнувши оком, збрехала Пепіта. — Тут я зі своїм чоловіком.
  
  — Як би нам зустрітися і поговорити? — благальним тоном запитав Рейлі. — Може бути, приїдеш до мене в готель?
  
  — Адреса, — жінка простягла руку. На зворотному боці картки офіцер швидко накидав адреса готелю. — Мені пора, — сказала Хосефа і, не обертаючись, попрямувала в зал.
  
  Тієї ж ночі вона, прихопивши з собою всі коштовності і вміст гаманця Вадима, покинула пана Штейнберга. А рано вранці вже тряслася в поїзді, прямуючи з Гейдельберга в Мюнхен разом з капітаном англійської королівської гвардії Джорджем Рейлі.
  
  
  Мюнхен, березень 1906 року
  
  
  — Вам адже вже чимало років, фрау Бобаділья, — сказав доктор. — Тому я раджу бути дуже обачною. Ви повинні дотримуватися режиму, відмовитися від гострого і солоного і ні в якому разі, фрау, ні в якому разі не піднімати тяжкості. Зараз дуже небезпечний період, дуже небезпечний!
  
  Хосефа підозрювала, що вона вагітна від Вадима. Хоча й не виключала можливості, що батьком її майбутньої дитини був Джордж. Зупинившись посеред вулиці і піднявши очі до неба, Пепіта почала підраховувати. Але так і не прийшла ні до якого висновку: зачати вона могла як від одного, так і іншого.
  
  — Втім, це не має рівно ніякого значення, — стиха промовила жінка.
  
  Тепер-то тридцатвдвухлетней Пепите не потрібно буде натяками підштовхувати Джорджа до думки про необхідність узаконити їхні стосунки. Вона просто повідомить йому про свою вагітність, і капітан Рейлі, як благородна людина, зобов'язаний одружитися.
  
  Хосефа повернулася додому в самому райдужному настрої.
  
  — Джордж! — покликала вона, відкривши двері. — Джордж!
  
  Ніхто не озивався. Дивно, в цей час Рейлі зазвичай будинку.
  
  Пепіта пройшла у вітальню і запалила світло. На великому круглому столі, покритому оксамитовою скатертиною, лежала велика пачка німецьких марок і англійських фунтів стерлінгів, а поруч записка від Джорджа:
  
  «Я повинен терміново виїхати, дорога. Шукай мене в Лондоні. Не нудьгуй. Цілую, твій Дж.».
  
  
  «Визначивши мене в приватний пансіон, мати продовжувала вести бурхливе, повне пригод життя. У пошуках мого батька вона об'їздила півсвіту, потрапляючи в неймовірні ситуації і заводячи знайомства з різними людьми. Бувала в Нью-Йорку, Парижі, Берліні... Дружила з відомим авантюристом месьє Массино, кілька разів зустрічалася з одним із керівників ВЧК Я. Петерсом... У неї був короткочасний роман з російським чекістом Реллинским. Спілкувалася з відомим виробником і постачальником зброї Мандроховичем... За її словами, перебуваючи у Сорренто, неодноразово бувала в будинку російського письменника Горького. Потрапивши в Москву незабаром після революції, вона під ім'ям Иустиньи Круглової працювала сестрою милосердя у Покровській громаді, де лікувався у той час один з активістів антирадянської організації «Союз захисту батьківщини і свободи» Іванов... На початку двадцятих мати дізналася, що російські чекісти її запідозрили у зв'язках з англійською розвідкою, і їй довелося бігти з країни. Вона потім зі сміхом розповідала про те, як її прийняли за агента «Інтелідженс Сервіс».
  
  (Із спогадів Сэмьюэла Бобаділья.)
  
  
  
  Лондон, 1920 рік
  
  
  Незважаючи на те, що Пепіта Бобаділья ніколи не була обмежена у коштах і обділена чоловічою увагою, їй багато чого в житті бракувало. Наприклад, слави. Не тієї дешевої популярності, про яку дуже швидко забувають, ледь жінка старіє і перестає блищати в суспільстві, а справжньої світової слави, яка переживе і її, і її сина. Їй не вистачало також чоловіка. Жінка в її віці вже не може пурхати метеликом від одного до іншого. Сорок п'ять років — не жарт. Старість не за горами. Звичайно, Хосефа може вийти заміж за будь-кого з тих кретинів, які в'ються навколо неї, немов бджоли навколо пирога. Але їй потрібен інший чоловік. Який може стати знаменитим. В будь-якій області, хоч в революційній. Адже змогла ж Надя Крупська стати відомою всьому світу. Чому ж не скористатися вдалим заміжжям і Пепите Бобаділья?
  
  Хосефа глянула на себе в дзеркало і залишилася дуже задоволена. Вона доб'ється свого, чого б це не коштувало!
  
  
  1979 рік Москва, приймальний пункт вторсировини № 398/2
  
  
  — Ось, — сказала інтелектуалка, опускаючи на підлогу зв'язки старих газет.
  
  — «Анжеліки» скінчилися, — Едік кинув макулатуру на ваги. — Дев'ять вісімсот... Ну гаразд, будемо вважати, що десять. Беріть кришки на двадцять копійок.
  
  — Навіщо мені кришки? дівчина поправила окуляри. — Я нічого не збираюся консервувати...
  
  — На туалетний папір не вистачить, — Бодягин відрахував чотири п'ятака й дзенькнув ними об стіл.
  
  Інтелектуалка з незалежним виглядом взяла гроші і не зрушилася з місця.
  
  — Що ще? — здивувався приймальник, опускаючись на стілець і знову беручись за «БЛОКЪ-НОТЪ».
  
  — Вибачте, я вчора випадково не здала разом з макулатурою трагедії Есхіла? — дівчина виразно зиркнула на томик античного класика. Він лежав на столі поруч з квитанціями.
  
  — Ось ваш Есхіл, — Едик не дивлячись посунув їй книгу.
  
  — Дякую. Ви знаєте, я просто обыскалась... А потім раптом згадала, що помилково могла принести його сюди...
  
  — Буває, — кинув Бодягин, демонстративно заглиблюючись у «БЛОКЪ-НОТЪ».
  
  Дівчина взяла книгу... І не пішла.
  
  — Велике спасибі. Ви не знаєте, як мене виручили... якби не ви...
  
  — Що, античністю цікавитеся? — змушений був відгукнутися приймальник, над головою якого красувався плакат: «Нічого не коштує нам так дешево і не цінується так дорого, як ввічливість. М. Сервантес».
  
  І чого вона причепилася, як реп'ях?
  
  — Звичайно! — з ентузіазмом вигукнула інтелектуалка. — Адже це ж моя професія! Я і «Анжеліку» взяла спеціально, щоб обміняти на томик Плавта.
  
  — Філологічний? — з погано прихованим роздратуванням довідався Едик.
  
  — Ні! Я студентка історико-архівного інституту, — охоче повідомила клієнтка. — Крім того, я працюю архіваріусом... Це так захоплююче! Щодня відкриваєш для себе...
  
  Бодягин позіхнув. Але дівчина цього просто не помітила.
  
  — Ймовірно, і серед макулатури зустрічаються цікаві знахідки... Адже історія — вона неперервна. Вона відбувається ось зараз, в цю хвилину, відбувалася вчора, позавчора... Навіть ось ця ваша квитанція — вже історичний документ. Яка-небудь листівка може виявитися найціннішим пам'ятником тієї чи іншої епохи...
  
  Едик не поділяв її ентузіазму. Інтелектуалка перестала заливатися соловейком і на деякий час замовк. У Бодягина з'явилася слабка надія, що, якщо він витримає паузу, настирлива архивари-усница нарешті звалить.
  
  — А, до речі, що це ви так захоплено читаєте? — інтелектуалка схилилася над його колінами, вдивляючись у «БЛОКЪ-НОТЪ». Бодягина потужною хвилею обдало нелюбого їм запаху дешевих польських духів «може Бути». — О! Папір пожовк, чорнило вицвіло... Це старі записи... Ви їх знайшли в макулатурі?
  
  — Так, — видавив приймальник. — В ній.
  
  — Дозвольте-ка поглянути, — і дівчина дбайливо, але чіпко вхопилася за стару зошит. — Що це? Щоденник? Двадцять сьомий рік, з розуму зійти... Ви вже прочитали?
  
  — Тільки почав...
  
  Інтелектуалка з виглядом знавця перегорнула сторінки, покрутила в руках листівку з Леніним — Сталіним, поводила пальцем по рядках.
  
  — Вам це дуже потрібно? — запитала вона.
  
  Едик знизав плечима:
  
  — Та як сказати? Так, почитую від нічого робити... У мене цього добра, он, ціла купа...
  
  — Яка удача! — від захвату у дівчини навіть окуляри сповзли на кінчик носа. — Рідкісне везіння. Як правило, такі побутові документи викидають у сміття, а вони можуть розповісти так багато... Віддайте мені!
  
  Хоч би хто прийшов здавати чого-небудь, зовсім засумував Едик. А вголос сказав:
  
  — Не можу. Я звітую за кожен грам.
  
  — Так, звичайно, — закручинилась інтелектуалка. — Це ваш професійний обов'язок. Пробачте... — вона на мить зам'явся. — Якщо вас це не гнобити... Можна, я посиджу тут у куточку, ознайомлюся?..
  
  Бодягин з надією глянув на годинник. До обіду було ще далеко. А піти так просто нібито на базу чи куди там ще він не міг: вчора за тривалі відлучки протягом робочого дня отримав від начальства останнє попередження. Чого доброго, виженуть до бісової матері... Тоді точно стаття за дармоїдство і «прощай, улюблене місто»...
  
  Він важко зітхнув і кивнув у бік скинутого в кут ганчір'я:
  
  — Там сідайте...
  
  — Спасибі, — інтелектуалка обережно опустилася на купу речей. Вона гидливо відкинув туфелькою чийсь побитий міллю старий светр і заглибилася в читання.
  
  Едик втупився у вікно. Там, як і раніше, періщив дощ.
  
  — Вибачте, — раптом сказала клієнтка. — Ви не скажете прізвище людини, яка це написала?
  
  — Я паспортів не питаю, — похмуро відповів Бодягин, не обертаючись у її бік.
  
  
  2. ДЖОРДЖ РЕЙЛІ, БРИТАНСЬКИЙ АГЕНТ
  
  
  «...і про такому блискучому лейтенанта Британська енциклопедія
  
  поскупилася дати хоч кілька рядків!»
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  «...він став довіреною особою Вінстона Черчілля».
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Розділ 1. ЗУСТРІЧ НА МАЛАКАДАНЕ
  
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Політика — прекрасна гра», — як любив казати старина Вінні.
  
  Азарт — велика справа. Азарт — як талант. Він керує тобою всупереч твоїм бажанням, потребам та обставин зовнішнього буття. Він — як норовистий кінь. Недосвідченого, безвольного скине вершника, розтопче своїми копитами, і істота, перш гордо именовавшее себе людиною, перетвориться на порох, в порох, в ніщо... Лише сильна воля і тверезий, розважливий розум можуть утримати цю непереборну пристрасть до гри, підпорядкувати її і зробити своїм союзником.
  
  Вінні вмів керувати своїми пристрастями, він умів і перемагати, й програвати із честю. О, він був видатним гравцем!
  
  Який це був рік? Дев'яносто сьомий або дев'яносто шостий. Не пам'ятаю... Втім, це не має ніякого значення. Він був нікому не відомим початківцям журналістом, до того ж без всякого освіти. До речі, в школі Херроу, де ми разом гризли граніт науки, його вважали самим тупим учнем. Але одного разу Вінні вразив всіх, прочитавши на пам'ять і без єдиної помилки 1200 рядків з книги Маколея про Стародавньому Римі. Чудова пам'ять допомогла йому в подальшому хорошу службу.
  
  Отже, то в дев'яносто шостому, то в дев'яносто сьомому ми з Вінні і ще двома приятелями, одного з яких звали, здається, Сем, а іншого Майкл, неабияк підвипивши, вирушили в бордель. Були ми всі молоді і бідні, і грошей у нас вистачало лише на дешевий притон в Іст-Енді. Поблукавши по огидним лондонських нетрях, ми нарешті знайшли те, що шукали — брудний публічний будинок, де було влаштовано також якусь подобу казино.
  
  Боже! Що за публіка зібралася навколо карткового столу! Бездомні бродяги з особами професійних убивць, шулери найнижчого штибу, з тих, що облапошують довірливих селян на ринках, безногі матроси, які добували колись славу британському флоту, а нині викинуті на узбіччя... Але найбільше мене вразили не вони, а мій товариш Вінні. Я ніколи не бачив його таким. Очі його загорілися фанатичним вогнем, обличчя почервоніло, навіть голос осип. Чорт візьми, як мені самому знайоме це стан!
  
  Але грати я все ж не сів. Слідом за Семом і Майклом вибрав собі повію молодші і чистіше і піднявся з нею в приміщення, які тут називалися «нумерами».
  
  Ніякого задоволення я, зрозуміло, не отримав.
  
  Розрахувавшись з повією, я спустився вниз і побачив наступну картину.
  
  — Все, — твердо сказав Вінні, підводячися з-за столу і згрібаючи до себе кілька паперових банкнот і жменьку пенсовиков. — На сьогодні, мабуть, вистачить.
  
  Бідолаха наступав на горло власній пісні. Він готовий був грати до ранку, до завтрашнього вечора, тиждень, безперервно. Я бачив, я відчував це.
  
  — Е-е, — зупинив його рудий ірландський матрос з деревинкою замість правої ноги. — Так справа не піде. Я хочу відігратися.
  
  — Іншим разом, приятель, — коротко кинув мій товариш. І звернувся до нас (Сем і Майкл теж вже звільнилися і стояли тепер поруч зі мною): — Ну що, друзі, підемо далі?
  
  І першим рушив до дверей.
  
  Але шлях йому перегородив один із завсідників притону — здоровенний, зарослий щетиною чолов'яга з косим шрамом через усе обличчя.
  
  — Сер, — прогарчав він, — це не в наших правилах. Тут прийнято бути чемним і ввічливим. Ви повинні дати партнерові можливість відігратися.
  
  — Відійди з дороги, друже, — спокійно порадив йому Вінні. — На жаль, сьогодні, саме сьогодні, я не хочу і не буду більше грати. Прийміть мої вибачення, панове.
  
  І він спробував обійти волоцюгу.
  
  Але той не дав Вінні і кроку ступити.
  
  — Ах ось як, сер! — він схопив мого товариша за грудки. — Ви будете грати, сер, до тих пір, поки ми самі не вирішимо, що вистачить!
  
  Ми не встигли навіть нічого зробити, як Вінні спритним прийомом вивільнився з чіпких пальців здорованя і так вдарив його по щелепі, що почувся хрускіт.
  
  Той, правда, теж у боргу не залишився, і з носа Вінстона двома струмками потекла кров.
  
  — Ну, ти, — не стерпів я, звертаючись до волоцюгу, — негайно випусти нас! — і, стиснувши кулаки, ступив до б'ються.
  
  — Що?! — заревів за моєю спиною ірландець, підіймаючись і перекидаючи картковий стіл. — Ах, мерзенні тварюки! Прийшли встановлювати свої порядки?!
  
  Так почалося побоїще.
  
  Я увійшов у смак і зовсім не відчував болю. Лупив руками і ногами, направо і наліво, — за чиїхось рук, ніг, спинах і головах. Сем відбивався своєю палицею, немов мушкетер шпагою. Майкл взяв на себе понівеченого ірландця. А Вінні бився, як лев. Про, скільки раз я згадував цей день, спостерігаючи згодом, як він бореться зі своїми політичними супротивниками!
  
  Мені здається, усе тривало довго, дуже довго. Хрустіли під ногами уламки карткового столика, літали над головами пивні кухлі, метався між спітнілими тілами безпорадний господар — кривий і плішивий стариган, дурними голосами верещали перелякані повії. І раптом я відчув, як щось гостре і гаряче увійшло в моє ліве плече і тут же почув пронизливий свист, що долинав знадвору, з-за зачинених дверей.
  
  — Поліція! — зрадів господар, продираючись до виходу. — Поліція!
  
  Натовп винесла нас на вулицю одночасно з ним. І все негайно ж кинулися врозтіч. Мало що розуміючи, я біг за кимось по темних провулках, чуючи за собою тупіт десятків ніг. Я абсолютно не розумів, де знаходжуся, коли раптом побачив попереду тьмяний ліхтар і мелькнувшее в його промінні обличчя Майкла.
  
  Він обернувся і крикнув мені на бігу:
  
  — Тут екіпаж! Швидше!
  
  Я застрибнув у кеб слідом за Майклом, а за мною влізли ще люди. Коні зацокали копитами по чорній мостовий.
  
  Трохи звикнувши до темряви і віддихавшись, я розрізнив біля себе три силуету.
  
  — Всі тут? — запитав я, звертаючись до Майкла, який був тут напевно.
  
  — Все, — почувся голос Вінні. — З тобою все в порядку?
  
  — Здається, — відповів я і ледь не втратив свідомість від болю в плечі.
  
  — Та вже, потрапили в історію... — посміхнувся Сем, що сидів, виявляється, навпроти мене.
  
  — Це я винен, — зітхнув Вінні. — І треба було сідати грати!
  
  — Облиш, — заспокоїв його Майкл. — Зате пригода. А здорово ми все-таки їх!
  
  — Або вони нас, — похмуро зауважив Сем. — Ще невідомо, чим би все закінчилося, якби не цей поліцейський свисток.
  
  — Будемо вважати, що зіграли внічию, — зібравшись з силами, видавив я, і всі зареготали.
  
  — Але я, друзі, вам обіцяю більше ніколи не сідати за картковий стіл, — відсміявшись, сказав Вінні самим серйозним тоном.
  
  Потім, пам'ятається, він грав тільки в поло.
  
  А рана від ножа в моєму плечі виявилася неглибокою. Вона швидко зажила, і тільки в старості починає нити до поганої погоди».
  
  
  Трохи історії
  
  
  У 1880 році площа Британської імперії (разом з колоніальними землями) становила близько 20 мільйонів квадратних кілометрів з населенням 200 мільйонів чоловік. На кожного жителя метрополії припадало в середньому 10 рабів у колоніальних землях. Агресивна політика правлячих кіл викликала запеклий опір на захоплених територіях. Наростала напруженість у самої старої колонії — Ірландії. Почалося національно-визвольний рух в Індії.
  
  
  
  Індія, Бангалор, листопад 1896 року
  
  
  — Вінні? — Джордж Рейлі не міг прийти в себе від подиву. — Якими долями?
  
  Двадцятидворічний лейтенант британської королівської гвардії Уїнстон Черчілль здивувався не менше:
  
  — Господи, Джордж! Я служу тут, але ти як сюди потрапив?
  
  — Відряджений начальством в Індію, в Бангалорський гарнізон.
  
  — Не може бути! Наш батальйон теж у складі цього гарнізону! Джордж, друже, як я радий!
  
  Від надлишку почуттів приятелі обнялися.
  
  — Чорт! — раптово Вінні пересмикнуло, наче від сильного болю. — Плече!
  
  — Та я про нього й думати забув, — поспішив запевнити його Рейлі. — Ось, дивись, — він зробив кілька енергійних помахів лівою рукою. — Рана зажила буквально за тиждень...
  
  — Я про твоєму плечі теж думати забув, — усміхнувся Черчілль. — У мене тут своя історія. Коли висаджувалися в Бомбеї, штормило. Я стояв у човні і здуру схопився за кільце, вделанное в пірс. Човен — з-під ніг, і я повис і вивихнув плече. Вже місяць пройшов, а болить... До того ж полковий лікар, безмозка тупиця, запевняв мене кілька днів, що це розтягнення зв'язок. І тільки потім почав вправляти... Та Бог з ним, з плечем, залишимо цю сумну тему. Ти надовго?
  
  Рейлі непевно розвів руками.
  
  — Значить, надовго, — констатував Вінні. — Встигнеш познайомитися з усіма принадами тутешнього буття. Повинен тобі повідомити, що гарнізонна життя дурна, нудна, нецікава. Вільного часу хоч відбавляй, робити абсолютно нічого.
  
  — Відмінно! Ти не уявляєш собі, як я мріяв хоча б про тижні відпочинку. Лежати, начхавши в стелю...
  
  — І на інший же день завити від неробства, — підхопив лейтенант. — Залиш, друже, такої, з дозволу сказати, відпочинок — не для нас з тобою. Ми натури занадто активні, щоб змиритися з подібним заняттям.
  
  — Але ж інші живуть якось...
  
  — Інші! Що ти порівнюєш? Для інших тут — рай. Офіцери тижнями безперервно грають у поло. Для них це навіть не гра, а серйозна життєва мета. Будь-яке інше заняття дратує: ще б, доводиться відриватися для доповіді начальству, несення варти та інших ницих справ, коли цей час можна було б витратити з користю для гри.
  
  — Що за іронія, Вінні? Адже ти ж сам завзятий гравець, якщо, звичайно, мені не зрадила пам'ять.
  
  — Гравець, так. Але скільки можна? Ти не уявляєш, як я радий, що зустрів тебе тут! Мене пригнічує спілкування з тупими, неосвіченими солдафоном. Знаєш що? Ходімо тепер до мене: ми повинні відзначити нашу несподівану зустріч.
  
  — З глузду з'їхати! — вигукнув Рейлі, побачивши бунгало, оточений великим садом з яскравими тропічними рослинами. — І ти тут один?
  
  — О, містять нас тут непогано, — Черчілль опустився в бамбукове крісло-гойдалку. — Умови, як бачиш, далекі від польових. До того ж, прислуга... У кожного з нас свій дворецький і хлопчик для послуг. На трьох офіцерів — один садівник, три водоноса, чотири пралі і сторож. Бачиш, іноді я й справді відчуваю себе лордом Мальборо! Грум! — покликав він і ляснув у долоні.
  
  Хлопчик-індієць в чалмі і пов'язці на стегнах виріс мовби з-під землі.
  
  — Так, сагіб, — він склав долоні під підборіддям і низько опустив голову.
  
  — Принеси нам коньяк, — наказав господар. Рейлі з цікавістю розглядав житло свого лондонського приятеля. Обстановка була добротною, але скромною, нічого зайвого... Зате протилежну від вікна стіну повністю займали книжкові стелажі. Полиці згиналися під вагою томів.
  
  — І все ж ти марно часу не втрачаєш, — схвально зауважив Джордж, роздивляючись написи на корінцях книжок.
  
  — Компенсую брак університетської освіти, — Вінні встав і зняв з полиці один з томів. — А ще несподівано для себе захопився энтомологией. Бачиш, — він розкрив перед Джорджем кольорову ілюстрацію, — чудові типи, чи не правда?
  
  Рейлі хмикнув. На дорогому папері красувалися різнокольорові метелики. Великі і маленькі, строкаті і гладкофарбовані, зі строго симетричним малюнком на крилах і безформними плямами...
  
  — Махаон, — шанобливо вимовив Черчілль, тицьнувши пальцем в один із малюнків. — Унікальна забарвлення... Втім, щодо махаона я можу дати фору самому Брэму: у моїй колекції є чудовий екземпляр... е-Е, так тобі це нецікаво, друже...
  
  — Вибач, — щоб приховати позіхання, Джордж дістав хустку і зробив вигляд, ніби протирає ним особа. — Але, право ж, я ніколи не розумів пристрасті колекціонерів... Тим більше якщо мова йде про акваріумних рибок або про метеликів. Перші, звичайно, приносять естетичну насолоду, але до того тупі і бездушны... А метелики або, наприклад, жуки — це взагалі варварство... Жива істота — і на голку...
  
  Вінні ображено засопів і закрив книжку.
  
  — Я розважити тебе хотів, — докірливо сказав він, ставлячи тому Брема на колишнє місце. — Але пояснювати пристрасть до колекціонування — все одно що пояснювати пристрасть до гри...
  
  Рейлі відчув себе ніяково. Даремно образив такого славного хлопця. Зрештою міг би зробити вигляд, ніби вкрай зацікавлений...
  
  — Коньяк, сагіб, — хлопчисько говорив по-англійськи з сильним акцентом. — Ще чогось бажаєте, сер?
  
  — Іди, — буркнув Вінстон. — Я покличу тебе, коли знадобишся...
  
  — Славний хлопчина, — сказав Джордж, щоб якось згладити незручну паузу. — А що взагалі тут за народ?
  
  — Індуси простодушні, як діти, наївні і довірливі... У всякому разі, так мені здається. Ними дуже легко управляти на самій-то справі, але своєю агресивністю англійці відновили проти себе всіх тутешніх жителів. Батіг повинен чергуватися з пряником, а так як ми цього не робили, то, врешті-решт, досягли того, що маємо. Тут нас усі ненавидять... Ти не уявляєш собі, що робиться на півночі і північному сході! Позавчора там постало одне з племен патанов. Цих напівдиких аборигенів тримали в абсолютно нелюдських умовах. За будь-яку провину — побиття до смерті. Ніякої соціальної допомоги, ніяких лікарів... В періоди епідемій нещасні гинуть десятками, сотнями... Звичайно ж, в один прекрасний день чаша терпіння виявилася переповненою. Причина в тому і полягала, що якийсь чиновник розпорядився — з самими благими намірами, до речі, — під час чергової епідемії лихоманки відібрати немовлят у матерів і утримувати їх окремо. Але як це робилося! Патанам нічого не пояснили, і вони вирішили, що дитинчат збираються вбити. З іскри розгорілося полум'я — так, здається, сказав хтось із росіян... Патаны повстали, вбили трьох англійців, спалили кілька хат, захопили невеликий гарнізон, розташований в тій місцевості, поблизу Ма-лакаданского перевалу... Саме погане, що з повстанцями дуже важко боротися: ледь що — вони відразу в гори. Знають там кожну стежину, можуть пройти по ній з зав'язаними очима... Дві бригади гвардійців вже відправлені на Малакадан, формується третя. Я звернувся до генерала Баду з проханням включити мене до складу експедиції, але так як штати вже укомплектовані, мене беруть лише в якості військового кореспондента. Я домовився з газетою «Піонер» в Аллахабаді, а матінка — з лондонської газети «Дейлі телеграф», де обіцяли друкувати мої кореспонденції. Мені вже оформили відпустку з полку і завтра я вирушаю в експедицію...
  
  — Їдемо разом, — посміхнувся Рейлі.
  
  — Тобто? — не зрозумів Вінні.
  
  — Я відряджений на Малакаданский перевал військовою розвідкою, — пояснив Джордж.
  
  
  Глава 2
  ОКО ЗА ОКО
  
  
  
  Індія, Малакаданский перевал, грудень 1896 року
  
  
  Другу ніч Джордж не стуляв очей. Хоча повстанці не нападали, в таборі англійців зберігалася вкрай напружена обстановка. Розвідка донесла, що готується новий наступ, для якого стягуються сили з сусідніх племен. Але коли це станеться — невідомо. Говорили, ніби повстанці з дня на день повинні отримати партію зброї і боєприпасів, переданих їм з території Персії. Завданням Рейлі було з'ясувати канали, по яких це зброя переправляється.
  
  Він сидів біля намету, вдивляючись у темряву. Сади як у воду канув. Не виключено, що, повертаючись після минулого відвідування табору англійців в гори, він був помічений дозорними патанов і убитий. Якщо це так — справа ускладнюється. Доведеться шукати нового агента. Тепер це практично неможливо: індуси ненавидять англійців так люто, що навіть великі гроші не переманять нікого на бік противника. До того ж з місцевих жителів у селі залишилося лише декілька старих. Всі, хто міг, включаючи жінок і дітей, пішли в гори.
  
  Джордж зовсім зневірився, коли почув за наметом чиїсь обережні кроки. Сади? Лейтенант дістав маузер і обернувся.
  
  До нього наблизилася чорна, майже зливається з вночі, тінь. Почувся шепіт:
  
  — Сагіб, це я.
  
  — Слава Богу, — полегшено видихнув Джордж, ховаючи зброю. — Я думав, що щось трапилося.
  
  Він підняв полу намета і легенько підштовхнув Сади всередину. Свічку на всяк випадок запалювати не став.
  
  — Чому тебе так довго не було?
  
  — Біда, сагіб, — збуджено зашепотів Сади. — Здається, батько про щось підозрює. Поки він нічого мені не каже, але, коли до нього приходять люди з наших, він усамітнюється з ними і не допускає мене до бесіди. А вчора вночі велів мені спати в його хатині, немов відчував, що я повинен піти. Вдень батько знаходить для мене всяку безглузду роботу, щоб я весь час стовбичив на очах. Але все ж я довідався дещо для вас.
  
  — Викладай.
  
  — Наступ почнеться завтра вночі. Так вони вирішили, — Саді показав пальцем угору. — У них є гвинтівки і патрони. Зброя привезли вчора. Продавці не з наших, вони дуже погано говорять по-англійськи. Місце, звідки вони приїхали, називається Баки.
  
  — Баки? — перепитав Рейлі. — Це ж Росія.
  
  — Не знаю, сагіб. Але точно, так називається. Ще вони сказали, сагіб, що Массино хоче золото.
  
  — А хто такий Массино?
  
  — Не знаю, сагіб. Вони сказали так: «Він вимагає золото чи коштовності з храмів. Йому потрібні реліквії». А що таке реліквії, сагіб?
  
  — Це... — Джордж клацнув пальцями в повітрі, намагаючись дохідливіше пояснити, — це... я думаю, йому потрібні святині, які зберігаються у ваших храмах.
  
  — Але ж не можна виносити! — злякався хлопець.
  
  Рейлі усміхнувся. Навіщо знати хлопчику, звідки беруться гроші на озброєння людей його племені?
  
  — Не бійся, — м'яко сказав він. — Твій батько знає, як відповісти нахабі Массино. А що ще говорили ці люди?
  
  — Що через шість днів вони з Бомбея відпливають назад. І що Массино буде чекати їх в іншій країні. Вона називається Туреччина, сагіб. Я чув про неї...
  
  — Молодець. Ти дуже розумний, Сади. Але Туреччина велика. Як називається місто?
  
  — Місто? У нього дивна назва.
  
  — Стамбул?
  
  — Так-так! Він так називається. А ще вони сказали, що цей канал завжди відкритий. А більше, сагіб, вони нічого не говорили. Тобто говорили, але батько побачив, що я кручуся біля гостей, і прогнав мене.
  
  — Спасибі, Сади. — Джордж простягнув юнакові заздалегідь заготовлену банкноту. — Ти мені дуже допоміг.
  
  Сади взяв гроші й сховав їх під чалму.
  
  — Мені треба йти, сагіб. Я повинен бути в таборі до світанку.
  
  Рейлі відсунув полог намету і слідом за Сади вийшов в темряву. І в цей самий момент почувся оглушливий бій барабанів і звук сурми.
  
  — Тривога, сер! — крикнув йому на бігу якийсь солдат. — Вони наступають!
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «...і витрачав на це власні гроші. Я був бідний, але честолюбний, неймовірно честолюбний! Звичайно, до Вінні мені було далеко, і я завжди віддавав собі в цьому звіт, моє честолюбство було іншого, бути може, більш авантюрного плану, і я все-таки добився свого. Сади, світ праху його, був першим, хто відкрив мені очі на велику силу грошей. Бідолаха збирався одружитися, у них там це відбувається рано, йому було всього шістнадцять, а нареченій і того менше. Але його батько, зайнятий визвольною боротьбою, і чути про це не хотів. І тоді хлопець вирішив ризикнути. Він задумав розбагатіти і втекти з своєю коханою племені. Він сам знайшов мене, коли я якось вночі шифрував у своєму наметі донесення до Лондона. Прийшов і запропонував свої послуги. Зізнатися, я спочатку подумав, що це провокація. Але іншого вибору у мене не було. І я одне за іншим дав йому кілька дріб'язкових завдань, які Сади виконав вельми успішно. Тоді я почав співпрацювати з ним по-справжньому. Він здобував для нас цінні відомості, причому за мізерну плату. За весь час співпраці я витратив на нього не більше ста фунтів стерлінгів. І готовий був заплатити йому більше і, право ж, зробив би це, якби не та нещаслива ніч. Невідомо, чому повстанці перенесли час настання. Бути може, батько Сади, підозрюючи юнака в шпигунстві, навмисне назвав при ньому інший годину, щоб ввести англійців в оману. Як би те ні було, бідолаха не встиг зникнути з нашого табору, коли повалили натовпу патанских воїнів. І Сади ніс до носа зіткнувся зі своїм батьком. Ні слова не кажучи, той витягнув шаблю і зарубав нею сина. Юнак упав замертво. Все це відбувалося на моїх очах. Мені довго потім снилася ця страшна картина.
  
  Побоїще було жахливим...»
  
  
  «Експедиція була важкою. Повстанці билися запекло і несли великі втрати. Черчиллю довелося брати участь у цій битві, і він проявив себе енергійним та ініціативним командиром, виявивши неабияку особисту сміливість. Його статті в обох газетах свідчили, що він непогано вловив загальну обстановку на північно-східному кордоні Індії.
  
  Кореспонденції, підписані «Молодий офіцер», читачі зустріли доброзичливо. Це навело Черчілля на думку використовувати зібраний у поході матеріал, як він згодом помітив, для «споруди невеликого літературного дому»... Початківець автор працює швидко, і протягом двох перших місяців закінчує свій перший праця. Рукопис надсилається в Лондон матері, яка знаходить видавництво, готове опублікувати книгу. У березні виходить у світ перша книга Вінстона Черчілля під назвою «Повість про малакаданской польової армії. 1897 рік. Епізод прикордонної війни». Вона склала тому приблизно в 300 сторінок. Книзі супроводжував успіх. У 1899 році вийшло друге, ретельно перероблене автором видання».
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  
  
  Індія, Бомбей, 1896 рік
  
  
  Генерал Биндон Блад підняв голову від паперів.
  
  — Лейтенант Джордж Герберт Рейлі прибув за вашим наказом, пане!
  
  Генерал підвівся, обійшов стіл, наблизився до застиглому в дверях молодій людині і сердечно потиснув йому руку.
  
  — Здрастуйте, лейтенант. Радий бачити вас у доброму здоров'ї. Я доповів про ваші успіхи в Лондон і думаю, начальство не залишить мій доповідь без уваги.
  
  Джордж розплився в усмішці.
  
  — Дякую вам, сер!
  
  — Надійшов наказ направити вас в Судан, розпорядження сардара сера Герберта Кітченера, — продовжував генерал, простягаючи лейтенанту папір. — Всі вказівки отримаєте на місці.
  
  — Є, сер!
  
  — Тепер мені треба поговорити з вами, — Биндон Блад вказав Джорджу на крісла і першим опустився на сидіння оббите шкірою.
  
  — Так, сер? — Рейлі приготувався уважно слухати.
  
  — Джорджі, — проникливо почав генерал, дивлячись в очі молодій людині, — довгі роки я здобував славу імперії, керуючись патріотичними почуттями. Я пройшов крізь вогонь і воду, мені довелося брати участь у жорстоких боях, я пізнав всі тяготи польовий життя... Втім, ти й сам прекрасно обізнаний...
  
  — Так, дядечку, — відповів Рейлі, не зовсім розуміючи, до чого хилить генерал.
  
  — Сподіваюся, ти віриш, я ні секунди не шкодував про те, що вибрав для себе кар'єру військового, — продовжував сер Блад, — і радий, що ти пішов по моїх стопах. Але бачиш... — він на секунду замислився, — мені не дуже хотілося б, щоб ти продовжував службу...
  
  — Тобто? — Джордж не міг прийти в себе від подиву.
  
  — Світ змінився, — генерал узяв його за руку, — світ змінився, Джорджі, і те, що ще вчора вважалося найбільшою славою Британії, сьогодні сприймається як її ганьба. Я брав участь у захопленні колоніальних земель, свято вірячи, що здійснюю благо не тільки для своєї батьківщини, розширюючи її межі і зміцнюючи могутність, але і для аборигенів колоній. Я думав, що ми несемо їм цивілізацію, освіту, культуру... А вийшло зовсім навпаки... Тепер, виконуючи свій військовий і громадянський обов'язок перед імперією, я в глибині душі співчуваю тим народам, проти яких доводиться боротися...
  
  — Так, я теж на Малакадане розумів почуття патанов, — зізнався Рейлі. — Тут, в Індії, я відчув у собі ірландську кров моєї матінки. І якщо в Лондоні я щиро обурювався почалися заворушеннями в Дубліні, то тут...
  
  — Але я хотів сказати не про те, — перервав його дядечко, глянувши на годинник. — Залиш політику для політиків, а почуття для духівників. Джорджі, ти бачив, що таке Малакадан, ти знаєш, скільки англійців, скільки молодих здорових людей загинуло на цьому перевалі. Ти і сам ризикував своїм життям, беручи участь в битвах. Так от, я хочу, щоб цього більше не повторилося. Ти — єдиний син мого єдиного брата, і Томас не переживе, якщо з тобою щось трапиться...
  
  — Але... — спробував було заперечити Рейлі.
  
  — Ніяких «але»! — генерал застережливо підняв угору вказівний палець. — Спочатку вислухай. Мені не подобаються всі ці ігри з військовою розвідкою, всі ці псевдоніми...
  
  — Рейлі — не псевдонім! Це прізвище моєї матері! — ображено вигукнув Джордж.
  
  — Не треба так гарячкувати, мій хлопчику, — примирливим тоном сказав сер Блад. — Я зовсім не хотів тебе зачепити. Так, це прізвище твоєї матері, жінки вельми гідною, яку я поважаю всією душею, але, право ж, мені було б більше за смаком, якщо б ти під своїм справжнім ім'ям Джорджа Герберта Блада вів добропорядну і спокійне життя, займаючись наукою або письменництвом, до якого ти проявляєш схильність.
  
  — Пробачте, дядечку, — не витримав Джордж. — Але я не зможу вам догодити...
  
  — Тепер тобі їхати в Судан, — втовкмачував генерал. — Ти не уявляєш собі, Джорджі, що це таке. Фанатичні мусульмани — це не індійці. Вони хитрі, підступні і кровожерливі. Вони справжні нелюди. І якщо ти попадешся до них в лапи...
  
  — Я не попадуся! — самовпевнено заявив лейтенант.
  
  Генерал різко піднявся з місця.
  
  З тобою неможливо розмовляти! — сердито вигукнув він. — Ти страшенно впертий і самовпевнений. Люди нашої професії не застраховані ні від яких випадковостей, і ніхто не може знати, що буде з нею завтра!
  
  Рейлі теж встав.
  
  — Не в моєму характері, дядечко, відступати від наміченої мети. І ви прекрасно це знаєте!
  
  Сер Блад втомлено махнув рукою:
  
  — Роби, як хочеш. Але врахуй — я тебе попередив. І запам'ятай також: якщо з тобою що-небудь трапиться, я пальцем об палець не вдарю... Потрапиш у халепу — розраховуй тільки на себе... Ви зрозуміли, лейтенант?
  
  — Так, сер! — откозырял Джордж, тягнучись і клацаючи підборами. — Дозвольте йти, сер?
  
  — Ідіть!
  
  — Впертий осел, — пробурмотів сер Блад, повертаючись до письмового столу. — Чорт би його побрал...
  
  
  Трохи історії
  
  
  Захопивши в сімдесятих роках минулого століття Єгипет, англійські війська розширили південні кордони нової колонії, поширивши вплив Британії на Судан. Проте вже в кінці сімдесятих там почалися заворушення, спровоковані появою людини на ім'я Махді, який оголосив себе посланцем Аллаха на землі, новим Магометом. У 1881 році в Судані під його керівництвом спалахнуло повстання, яке переросло в тривалу національно-визвольну боротьбу, яка мала також релігійний характер. Суданці вели себе вкрай жорстоко по відношенню до загарбникам: узятих в полон англійців спалювали живцем, саджали на палю, розчленовували на частини... Мусульманам вдалося здобути ряд значних перемог і до 1885 році практично повністю очистити країну від колоніальних військ. Був убитий губернатор Судану генерал британської королівської армії Гордон.
  
  В Англії ці події викликали вибух шовіністичних настроїв. «Око за Око!» — вимагали газети. «Наш обов'язок — помститися за смерть сера Гордона!» — кричали з трибуни парламентарії.
  
  Військові власті провели ретельну підготовку до війни, яка почалася восени 1896 року. Напередодні лейтенант Рейлі відбув з Бомбея.
  
  
  
  Судан, Омдурман, початок вересня 1898 року
  
  
  Чорна, приховує обличчя сітка заважала дихати. Під щільною Паранджею було нестерпно спекотно, і Джордж вимок до такої міри, що нижню білизну можна було вичавлювати. Дрібно семеня ногами і низько опустивши голову, він наблизився до вартового і завмер біля нього.
  
  — Жінка? — здивувався невисокий щільний араб. — Чого тобі тут треба? Йди!
  
  Джордж мовчав. Рука його під паранджею стискала руків'я ножа.
  
  — Забирайся геть, я сказав! — вартовий почав злитися. — Ти що, не чуєш? Пішла геть! — і він застережливо підняв руку.
  
  Рейлі зробив крок уперед і, не давши вартовому схаменутися, блискавично встромив йому ножа прямо в горло. Всередині щось булькнуло, і араб звалився замертво.
  
  Плутаючись в складках паранджі, Джордж добіг до гірської ущелини і, сховавшись в неї, нарешті скинув спекотне покривало.
  
  — Уф, — полегшено видихнув він, витираючи спітніле обличчя.
  
  Часу на відпочинок не було. Рейлі тільки трохи послабив пояс, до якого була прив'язана важка крива шабля, накинув на голову куфію, нижче, на самі очі, опустивши кінці білого полотнища, і обережно вибрався з свого притулку. Дуже скоро він йшов по кам'янистій гірській стежці, залишивши труп вартового під палючими променями сонця.
  
  У таборі дервішів бьшо багатолюдно. Тут панувало пожвавлення: війська халіфа готувалися до вирішальної сутички з англійцями. Озброєні воїни були точно так само, як і сто, двісті, триста років тому: кривими мечами, на зразок турецьких, і списами. Окрилені колишніми перемогами, араби розраховували на те, що зможуть перемогти невелику, але оснащену за останнім словом техніки армію англійців своєю численністю...
  
  
  Трохи історії
  
  
  Цього не сталося. Крім технічного оснащення, армія англійців була підкріплена єгипетськими військами, і бій під Омдурманом перетворилося для суданців на криваве побоїще. «Тепер ми бачимо, — писав з цього приводу молодий журналіст і письменник-початківець Уїнстон Черчілль, — те, що свого часу бачили хрестоносці». Війська дервішів були розгромлені, і після битви переможці-англійці, якими командував генерал Кітченер, кілька разів пройшли по полю бою, добиваючи поранених.
  
  
  
  Судан, Омдурман, початок вересня 1898 року
  
  
  На Рейлі ніхто не звертав уваги, і він безперешкодно обійшов практично всю територію табору. Намет сардара охоронявся вартовими, але Джорджу пощастило. Як раз до того часу, коли він наблизився до штабу, почалася зміна варти. Цей ритуал не був відпрацьований настільки ретельно, як гвардійців перед Букінгемським палацом у Лондоні. Виникло деяке замішання, коли воїни на посаді змінювали один одного. Скориставшись цим, ніким не помічений Джордж проник всередину. Незважаючи на польові умови, намет був обставлений зі східною розкішшю, розташовувала до млості і відпочинку. Але Рейлі ніколи було оглядатися. Відсунувши щільну шовкову портьєру, яка відділяє одне приміщення від іншого, він опинився в якійсь подобі кабінету, основну частину якої займав великий письмовий стіл. Висунувши по черзі всі його ящики, Джордж виявив у них лише чистий папір, відточені пір'я і томик Корану з золотими застібками.
  
  — Чорт візьми! — вилаявся він, втупившись у сейф.
  
  Робота з шифром займе кілька годин. Доведеться чекати ночі.
  
  Він повернувся у перше приміщення шатра і швидко заповз під широкий і низький диван, оббитий шовком. Лежати під ним було жорстко і незручно, зате не жарко. Джордж притиснувся щокою до прохолодній підлозі і зачаївся.
  
  І дуже вчасно. Тому що зовні почулися чиїсь голоси і до намету увійшли кілька людей. Вони про щось жваво розмовляли. Рейлі ще погано володів арабською, але дещо все ж розібрав. Мова йшла про донесеннях суданської розвідки, сообщавшей про розстановку сил у англійців. Судячи з усього, сардара мусульманської армії не дуже засмутили ці повідомлення, тому що він сказав:
  
  — В такому разі люди Оману ударять з тилу...
  
  І, не припиняючи обговорення, начальники загонів пішли в кабінет, звідки їх голоси лунали глухо, та слів не можна було розібрати.
  
  У Джорджа від нерухомого лежання затекли руки і ноги, але він боявся навіть злегка поворухнутися, щоб не видати себе.
  
  Халіф і його наближені залишили штаб за північ. Рейлі почекав, поки один з вартових здійснив обхід приміщення, і тільки потім виповз з-під дивана. Нила спина. Кривлячись від болю, Джордж безшумно прослизнув в кабінет і в непроглядній пітьмі, наосліп дістався до сейфа.
  
  Пальці ощупали прохолодну металеві дверцята. Зафіксувавши в розумі розташування дискового номеронабирача, лейтенант запалив сірник і, прикриваючи вогник рукою, розгледів в його світлі комбінацію цифр. Пам'ять у нього була чудова, і він приступив до роботи, ледь догоріла сірник.
  
  Через п'ятнадцять хвилин почувся клацання.
  
  Є! Перша цифра — п'ять. Рейлі почав шукати другу.
  
  Він не чув, як ззаду підійшов вартовий і вдарив його по голові чимось важким.
  
  
  1979 рік. Москва, приймальний пункт вторсировини № 398/2
  
  
  — Стій, божевільний! Я тільки полум'я! Полум'я сме-ерти!.. Эвриди-ка! — мугикав собі під ніс Едік те, що пам'ятав з рок-опери «Орфей і Еврідіка». Він захоплено сортував чиєсь старе лахміття і навіть не чув, як прийшла Віка.
  
  — Труси гублять мене-а-а! — підспівала вона.
  
  — Ну, нарешті, — обернувся Бодягин. — Де пропадала?
  
  Віка поправила окуляри.
  
  — Сесія, — вона викладала на стіл якісь згортки і баночки. — Здавала залік. І навіщо тільки готувалася, він все одно «автомат» поставив... — вона простягла Едіку пиріжок. — З капустою. Салат в банку...
  
  — Багато ще залишилося? — поцікавився він з набитим ротом. — Та внеси чайник...
  
  — Знову склянку за собою не помив, — пробурчала Віка, тикаючи вилку в розетку. — Ні, два заліку і один іспит.
  
  — Ти хоч їла? — схаменувся Едік, вигрібаючи з банки залишки олів'є.
  
  — Перекусила, — відмахнулася дівчина, влаштовуючись у своєму куточку.
  
  — А до мене сьогодні знову з психлікарні приходили, — Едік багатозначно подивився на Віку.
  
  — Та ну? Навіщо?
  
  — Так я у них на обліку. Як соціально небезпечний елемент, — Бодягин хотів сказати це якомога більш недбало, але вийшло дуже вагомо і навіть гордо.
  
  — Чому? — злякалася Віка.
  
  — Так, довга історія... Старі справи з гэбэшниками...
  
  — Ти що, дисидент? — завмираючи від жаху і захвату, прошепотіла дівчина.
  
  — Так вони вважають, — скромно зауважив Едик. — Тому з університету виперли...
  
  — А де ти вчився?
  
  — У Пітері, на філософському... Зараз вже закінчив би. А так з третього курсу... Чао, бамбіно, соррі!
  
  — Ти ніколи не розповідав...
  
  — Та нічого цікавого... Поїхали на картоплю, випили, як водиться... Ну, один там занадто багато виступати став. Я сп'яну дав йому в морду. Так віддухопелив, що він потім загримів до лікарні.
  
  — І з-за цього виперли? Так, в гіршому випадку стягнення якесь, — обурилася Віка.
  
  — Та сволота була комсоргом і стукачем за сумісництвом. Виписався — і в КДБ. Так, мовляв, і так, у Бодягина цілий склад самвидаву та порножурнали. А я, ідіот, сам давав йому «Архіпелаг» читати... Коротше, мене з університету, з комсомолу, а за розповсюдження нелегальної літератури... — він спорудив з чотирьох пальців решітку і подивився крізь неї на Віку.
  
  — Ти сидів? — співчутливо спитала дівчина.
  
  — Могли і посадити. Спасибі предкам. Мати дістала якісь липові довідки, і мене просто в психушку... Півроку провалявся... Діагноз — МДП, маніакально-депресивний психоз. Так що стережися, я маніяк! — Едік скорчив страшну пику і простягнув руки до Віки.
  
  — Ой-Ой-ой! — удавано вискнула вона, вжимаясь в брухт.
  
  Пальці Едіка зімкнулися на її тендітній шиї.
  
  — Чи молилася ти на ніч?..
  
  Їхні обличчя опинилися так близько, що обидва замовкли і стали серйозними. Едик обережно зняв з дівчини окуляри. Її очі одразу стали великими і беззахисними. Було дуже тихо.
  
  — Є хто живий? — протиснулась у двері тітка з великим тюком. Широке, нафарбовану, як матрьошки, обрамляли обличчя дрібні кучерики хімічної завивки. Модна коротка маєчка обтягувала потужну груди.
  
  Віка злякано відсахнулася і швидко начепила окуляри.
  
  — Що у вас? — сухо запитав Едик.
  
  Тітка зі значенням зиркнула на Віку. Дівчина поспішно уткнулася в «БЛОКЪ-НОТЪ».
  
  — Дивно, — зауважила вона, коли клієнтка нарешті пішла. — Повинно бути, це записував якийсь іноземець. Він стільки їздив... зустрічався з такими людьми... Хто це тобі приніс?
  
  — Та якийсь волоцюга, — згадав Бодягин. — Ніби у нього сусід помер...
  
  — Шкода... Цікаво було би з ним поговорити. А знаєш, в принципі, нескладно вирахувати, хто це писав. Якщо як слід пошукати в архівах, можна розкопати що-небудь. — Вона трохи подумала. — І я, мабуть, так і зроблю. У мене є доступ навіть у спецхраны.
  
  — Та ну, — відмахнувся Едик. — Ну з'ясуєш, хто такий Рейлі — і що?
  
  — Не знаю... — знизала плечима Віка. — Просто цікаво...
  
  
  Розділ 3
  СЛІДАМИ ЛЮДИНИ З ПЛЯМОЮ
  
  
  
  Лондон, січень 1899 року
  
  
  — Вітаю, — сухо сказав генерал Кітченер. — Ви гідні нового звання.
  
  — Дякую, сер, — стримано сказав новоспечений капітан.
  
  — Сподіваюся, ми з вами ще зустрінемося на театрі військових дій, — генерал зобразив на обличчі якусь подобу усмішки.
  
  — Можливо, сер...
  
  — Що ж, капітан, поки відпочивайте...
  
  І, ледь кивнувши, сер Китченер вирушив у своїх справах. Капітан Рейлі з ненавистю подивився йому вслід. Цей жорстокий чоловік, який керував англійськими військами в Судані, зумів налаштувати проти себе всіх — від полковника до рядового, незважаючи на те, що він був грамотним полководцем і підлеглі йому війська вийшли з боїв з мінімальними втратами.
  
  — Він може бути генералом, — зауважив якось Вінні Черчілль, учасник останньої в англійській історії атаки кавалерійських полків проти пішого війська мусульман під Омдурманом. — Він може бути генералом, але не може бути джентльменом.
  
  Вінстона, як і Джорджа, як і інших офіцерів і рядових, обурювало те, як повів себе сер Герберт Китченер по відношенню до поваленого ворога. За наказом генерала була спаплюжена і сровнена із землею могила Махді Суданського, яку жителі країни шанували як святиню. Командувач наказав викопати рештки Махді і відокремити голову від тулуба. Тіло втопили в Нілі, а голова, переходячи з рук в руки потрапила в Каїр, де і була залишена англійцями в якості цікавого трофея.
  
  «Таке було лицарство переможців, — писав потім Уїнстон Черчілль. — Жодна людина, яка дотримується блискучих традицій старої ліберальної партії, жоден чоловік, який симпатизує ідей прогресивного торизма, не може схвалити таку поведінку».
  
  Рейлі зітхнув. Зустріч з Китченером в коридорах військового відомства, куди Джорджа викликали для оголошення про присудження нового звання, зіпсувала настрій.
  
  — Мерзейший тип, — зітхнув він, виходячи на вулицю.
  
  Екіпаж брати не хотілося. Джордж вийшов на Пікаділлі і тепер безробітні брів між перехожими занурений у свої думки. Вчора його, професійного військового розвідника, запросили для бесіди в «Інтелідженс Сервіс».
  
  — Ми інформовані про ваші успіхи на військовому поприщі, — повідомив йому сухорлявий сивий чоловік в окулярах з товстими лінзами, керівник служби зовнішньої розвідки сер Генрі Вільямс. — І хочемо запропонувати вам співпрацювати з нами. Наскільки мені відомо, ви володієте російською мовою.
  
  — Так, сер. Мій батько, містер Джеймс Томас Блад, кілька років служив в англійському посольстві в Петербурзі, і я провів у Росії всі свої дитячі роки.
  
  — Ви вчилися в Оксфорді, — полувопросительно-напівствержувально сказав Вільямс.
  
  — Так, сер. Після університету вступив на військову службу. З 1896 року працюю в розвідці.
  
  Вільямс заглянув у свої папери.
  
  — А також ви володієте німецькою, французькою, арабською мовами і хінді.
  
  — Так, сер.
  
  — Якщо ви погодитеся з нами співпрацювати, то для початку будете отримувати 200 фунтів стерлінгів на місяць. Вас влаштовує ця сума?
  
  Джордж посміхнувся:
  
  — Це велика честь для мене, сер...
  
  — Отже, — задоволено сказав Вільямс, — ви згодні.
  
  Рейлі надав своєму обличчю виразу глибокій задумі. Він навіть мріяти не міг про таку пропозицію. На роботу в «Інтелідженс Сервіс» потрапляли лише обрані, та й то їм доводилося пройти безліч випробувань. А тут — удача сама йде в руки!
  
  — Згоден, сер, — сказав він, намагаючись, щоб голос не видав його хвилювання.
  
  — Чудово! — жоден м'яз не здригнувся на обличчі керівника зовнішньої розвідки. — Але перш ніж взяти вас в штат, ми дамо вам одне завдання, і від того, як ви з ним впораєтеся, залежать наші подальші стосунки.
  
  — Так, сер...
  
  — Зараз я ознайомлю вас із завданням, а перш за все дозвольте задати вам кілька питань.
  
  — Я слухаю, сер...
  
  — Ваше справжнє ім'я?
  
  — Джордж Герберт Блад. Народився в 1874 році в Клонмэле, в Ірландії. Батько — Джеймс Томас Блад, — перш ніж перейти на дипломатичну службу, був капітаном королівського британського флоту. Мати — місіс Джеймс Блад, уроджена Мьюриэл Рейлі, дочка...
  
  — Досить, — перебив його Вільямс, звірившись зі своїми паперами. — У яких військових кампаніях ви брали участь?
  
  — Був в Індії в 1896 році. Брав участь у битві під Малакаданским перевалом. У тому ж році був відряджений у Судан, де в 1898 році напередодні битви під Омдурманом був узятий в полон дервішами під час виконання завдання.
  
  — Чому вас не вбили? — Вільямс зняв, протер, знову надів окуляри й строго заглянув в очі Джорджу. — Адже мусульмани вели себе по відношенню до англійців вкрай жорстоко, тим більше що вас застали на місці злочину...
  
  — Випадковість, сер. Дервіші вирішили, що я важлива особа в армії Герберта Кітченера, і, перш ніж посадити мене на палю або з живого зняти шкіру, зібралися допитати. Мене кинули в яму, видовбані в камені, і приставили вартових. Не знаю, чому вони протримали мене в цій своєрідній в'язниці цілу добу. Можливо, у воєначальників Халіфа були інші, більш важливі справи. А на другий день під Омдурманом почалася битва. Я зрозумів, що мусульмани понесли величезні втрати у перші ж години. Вони не були готові до цього. Піднялася метушня, і про мене, мабуть, забули... Як би то ні було, сидіти в ямі мені просто набридло, до того ж страшенно хотілося пити. Я не знав, що робиться нагорі. Кілька разів покликав вартового, але відповіді не отримав. Тоді я вирішив спробувати вибратися. Я знав, що йду на ризик, нагорі мені запросто могли одним ударом шаблі зняти голову, до того ж стіни кам'яного мішка були вертикальними і гладкими... Але нічого іншого мені не лишалося... Погодьтеся, сер, прикро було б загинути від спраги і голоду напередодні перемоги над мусульманами... Як кажуть росіяни, полювання пущі неволі... Я згадав, що в університетські роки трохи займався альпінізмом, і, чіпляючись за нечисленні, ледь помітні уступи, повільно поліз наверх. Кілька разів я зривався і падав, на щастя, з невеликої висоти, і в кінці кінців вибрався. Біля моєї в'язниці не було жодної людини. Втекли, чи що? Я так нічого не зрозумів. Так як я був в одязі дервіша, мені все ж вдалося залишитися непоміченим і, користуючись загальною панікою, проскочити до співвітчизників. Правда, і тут мене ледь не пристрелили, прийнявши за суданца. Мені ледве вдалося ухилитися від кулі...
  
  — Звучить неправдоподібно, — з незадоволенням зазначив Вільямс.
  
  Рейлі розвів руками:
  
  — Згоден, сер... Схоже на пригоди героїв Жюля Верна. І тим не менше це так.
  
  — Наші люди перевірять ваш розповідь... — Вільямс знову заглянув у свої папери. — Ваша партійність?
  
  — Співчуваю лейбористам...
  
  Керівник зітхнув. Видно, відповідь йому не сподобався.
  
  — Чи знаєте ви кого-небудь з російської еміграції в Лондоні?
  
  Рейлі подумав:
  
  — Ні, сер...
  
  — Шкода. Але, може бути, тут є ваші знайомі по Петербургу?
  
  — Ні, сер, я не встиг обзавестися там зв'язками. Я був занадто малий, коли жив в Росії.
  
  — Але знайомі вашого батька?
  
  Джордж потер рукою підборіддя.
  
  — Право, не знаю...
  
  — Ви повинні з'ясувати це. Ми хочемо дати вам завдання впровадитися в середу емігрантів і з'ясувати, які панують там настрої. Російські революціонери погано впливають на наших робітників. Всі ці марксистські гуртки, ідеї братерства й рівності... На околицях імперії і так неспокійно, ще не вистачало, щоб заворушення почалися в Лондоні... Прочитайте список питань, які ви повинні з'ясувати, — Вільямс простягнув Джорджу аркуш паперу, — і зробіть це як можна швидше. Пам'ятайте, від того, як ви виконаєте це завдання, залежить, ми візьмемо вас в штат чи ні.
  
  ...Рейлі брів по Пікаділлі, роздумуючи про вчорашній реченні Вільямса. Але скільки він не силкувався, так і не міг пригадати, хто з петербурзьких знайомих його батька знаходиться тепер у Лондоні.
  
  — Вибачте, сер, — хтось із перехожих випадково штовхнув його плечем, і Джордж підняв голову.
  
  Перед ним стояв чоловік, приблизно одних з ним літ, з відкритим поглядом блакитних очей і великим рідною плямою на правій стороні особи.
  
  — Пробачте, — повторив він, піднімаючи капелюх.
  
  — Нічого страшного, містер, — пробурмотів Джордж, силкуючись пригадати, про що нагадує пляма на обличчі.
  
  Незнайомець неквапливо рушив своєю дорогою, а Рейлі так і залишився стояти. Раптово в його мозку виникла картина, така ясна, як якщо б все відбувалося тепер.
  
  ...Йому дев'ять років. Батько взяв його з собою в якийсь будинок, де зібралося багато гостей. Їх зустріла господиня — висока красива жінка.
  
  — Знайомтеся, — сказала вона, підштовхуючи вперед хлопчика — однолітка Джорджа, чиє обличчя можна було б назвати красивим, якби не велика родима пляма, що охоплює майже всю праву сторону. — Це мій син Людвіг.
  
  Поки дорослі займалися своїми справами, хлопчики грали в дитячій. Людвіг дуже сподобався Джорджу, він був спокійним, веселим і ні крапельки не жадібним. На прощання він подарував своєму гостю дуже красивого дерев'яного гусара. Цей солдатик довго був однією з найулюбленіших іграшок Джорджа.
  
  ...Потім вони зустрілися в Маріїнському театрі, куди їх взяли з собою батьки. Давали «Царську наречену». Дорослі слухали, а діти сумували. Людвіг весь час позіхав, а в кінці другого акту, здається, трошки задрімав. Найбільше хлопцям сподобався антракт: в буфеті їм купили тістечка і пригостили газованою водою.
  
  — Людвіг? — Рейлі потер чоло рукою. — Ні, цього не може бути. Це збіг, просто дуже схожий людина...
  
  Але крім своєї волі він уже йшов слідом за людиною з плямою. Той, мабуть, відчув на собі чужий погляд, тому що прискорив кроки. Джордж не відставав. «Людвіг» звернув у якийсь провулок і побіг. Рейлі побіг за ним. Незнайомець пірнув у підворіття і раптом зник. Джордж трохи потоптався в розгубленості, посміхнувся, махнув рукою і пішов назад на Пікаділлі. Навіть якщо це Людвіг, чого насправді не може бути, навіщо йому цей чоловік? І що він скаже? «Здрастуйте, Людвіг, ви мене пам'ятаєте? Ми з вами грали в залізницю і в солдатиків»? Маячня якась...
  
  Джордж завернув за ріг і ніс до носа зіткнувся з незнайомцем. «Людвіг» з рішучим виглядом ступив йому назустріч і холодно запитав:
  
  — Вам щось потрібно від мене, містер?
  
  — Вибачте, — зніяковів Джордж. — Я, мабуть, помилився... Ви мені нагадали одну людину, якого я знав дуже давно. Чотирнадцять чи п'ятнадцять років тому...
  
  Незнайомець посміхнувся.
  
  — Сер, — уїдливо сказав він, — дарма утруждаете себе. Непрофесійно працюєте, містер шпик. Наскільки я розумію, п'ятнадцять років тому ви були дитиною. Я дуже прошу передати вашому начальству, щоб надалі для стеження за мною призначали більш досвідчених філерів. Всього доброго...
  
  Він повернувся на підборах і неквапливо пішов по вулиці.
  
  — Стривайте, пане професоре, — Джордж схопив його за руку. — Ви приймаєте мене за когось іншого. Ви і справді нагадали мені хлопчика, якого я знав багато років тому в Петербурзі...
  
  — У Петербурзі? — здивовано перепитав незнайомець.
  
  — Я розумію, що це смішно, сер. Але якщо вже виникла така ситуація, скажіть мені, будь ласка, ви ніколи не жили в Росії?
  
  — Припустимо... Де? В якому місті?
  
  Молодий чоловік мовчав, уважно роздивляючись Джорджа.
  
  — Заради Бога, не йдіть, — Рейлі утримував його за рукав. — Хлопчика, якого я знав, звали Людвіг... Ми з батьком були у нього в гостях, і він подарував мені різнобарвного дерев'яного гусара...
  
  Незнайомець широко розкрив очі.
  
  — В лакованому кивере? — здивовано запитав він.
  
  Рейлі кивнув:
  
  — У нього ще багнет був трохи обламаний...
  
  — Не може бути... — молодий чоловік посмикав себе за мочку вуха. — Неймовірно... Ви, здається, Джеймс?
  
  — Джордж... Джордж Герберт Блад.
  
  — Ну звичайно ж, Джордж! — схвильовано вигукнув Людвіг. — Оце так зустріч! Ви дуже змінилися з тих пір, Джордж!
  
  — Ви теж підросли, Людвіг!
  
  Чоловіки зареготали.
  
  
  Трохи історії
  
  
  В кінці минулого століття обстановка в Росії стала напруженою. Ще з часів Олександра III існував в країні указ «Про посилену охорону», замість законів у багатьох губерніях діяли тимчасові циркуляри центральної та місцевої влади. Адміністративні стягнення застосовувалися без суду і слідства. Влади намагалися не допускати організованої політичної діяльності, будь-які спроби створити партійну групу припинялися поліцією. Головне управління у справах друку уважно стежило за ліберальними віяннями в пресі. Газеті, де публікувалися «крамольні статті», робилося попередження. Після третього попередження цензура закривала видання без права повторного випуску. «Лібералізм здавався уряду небезпечним, — зазначав у ті роки «Сучасник», — але соціалізм, поки він був у теоретичній формі, представлявся нешкідливим. Внаслідок цього вчення Маркса в книгах і брошурах отримало широке поширення серед студентської молоді». В Росії в кінці XIX століття величезними тиражами видавали легальні і підпільні книги, брошури, листівки, а «Капітал» Маркса вільно продавався в книжкових магазинах.
  
  Одночасно ширився робітничий рух, посилювалася гонитва за його лідерами. Періодично по імперії проходила хвиля арештів. Багато діячів революційного руху змушені були емігрувати за кордон. Серед них був народоволець Людвіг Нагель. Його будинок у Лондоні став місцем збору російських емігрантів.
  
  
  
  Лондон, квітень 1899 року
  
  
  — Лілі, дозвольте представити вам мого загубився і новознайденого приятеля Джорджа Блада, — сказав Людвіг.
  
  Джордж підвівся назустріч нової гості. Це була красива жінка бальзаківського віку з розумним вольовим обличчям.
  
  — О, я багато чула про вас, — посміхнулася пані. — Це ж вас Людвіг на вулиці прийняв за якості охранки?
  
  — Бог мій! — розсміявся Рейлі. — Скоро ця історія буде передаватися з вуст в уста, як анекдот...
  
  — Швидше, як зворушлива легенда, — поправила його Лілі. — Уявіть собі її початок: «Давно це було. Жили на світі два юнаки...»
  
  — Хай буде, — чомусь образився Людвіг. — Я й справді наводжу в приклад нашу несподівану зустріч з Джорджем, коли заходить мова про ролі випадковості в людській долі. Адже ще древні помітили: якщо щось відбувається випадково, значить, це було необхідно.
  
  — Звичайно, — кивнула Лілі. — Вам і справді необхідно було зустрітися. Принаймні, Джордж, ви для нашого дорогого господаря — частинка Росії, тієї Росії, яку Людвіг знав і любив.
  
  З усієї публіки, яка з'являлася в будинку Нагеля, Лілі справила на Джорджа найбільш сприятливе враження. Вона не була схожа ні на розумних, але некрасивих і непривабливих жінок народовольців, ні на емансипованих революціонерок, які приїжджали сюди з Росії, збурені високими ідеями і жагою боротьби за свободу народу. Рейлі не розумів їхніх надій і сподівань, однак старанно намагався у всьому розібратися і визначити, чим живе тепер далекий Петербург. Про всі свої спостереження і враження Джордж регулярно повідомляв серу Вільямсу. Питання про прийом в штат «Інтелідженс Сервіс» було вирішено повністю позитивно.
  
  Будинок Нагелів був по-російськи хлібосольним, і скоро гостей покликали до столу.
  
  — А що Михайло? — поцікавився Людвіг.
  
  — Чоловік знову хворий, — зітхнула Ліля. — Він став жовчним і злим. Нічого не хоче знати, нікуди не хоче ходити, нікого не хоче бачити...
  
  — Може бути, варто звозити його на води? — стурбовано запитала Лариса Вербицька, російська революціонерка, яка нещодавно повернулася з Лозанни, де вона намагалася налагодити випуск нелегальної літератури і перевезення її в Росію. — Або захопити яким-небудь цікавою справою? Адже Михайло так жваво відгукується на все нове...
  
  Рейлі перехопив погляд Лілі і розуміюче посміхнувся їй.
  
  — Ми багато їздили в минулому році, — м'яко сказала жінка. — До того ж чоловік зараз занадто слабкий, щоб вирушати в подорож... Що ж стосується справи... Він дуже захоплений своїм новим заняттям торгівлею антикварними книгами і рукописами. Здоров'я... Що ж... наслідки посилання періодично дають про себе знати. У Михайла вже бували такі періоди, потім все проходило...
  
  — А над чим ви зараз працюєте? — не відставала Вербицька. — Мені казали, пишете новий роман...
  
  — О, це тільки проект... Чорнові начерки...
  
  '— І все-таки цікаво!
  
  — Я обов'язково подарую вам книгу, якщо, звичайно, вона коли-небудь побачить світ, — пообіцяла Лілі.
  
  — Ви вправляєтеся в літературі? — зацікавився Рейлі.
  
  — Так, учнівські начерки, — скромно відповіла жінка. І подивилася на годинник: — Ого! — вона піднялася з-за столу. — Я навіть не помітила, як пролетів час. Мені пора.
  
  — Я проведу вас, — зголосився Джордж, піднімаючись слідом за нею.
  
  — Ні-ні! — запротестувала Лілі. — Я візьму екіпаж і дуже швидко дістанусь до дому. Мені було приємно з вами познайомитися.
  
  — Мені теж, — щиро зізнався Рейлі, шанобливо схилившись до її руці.
  
  
  
  «Войнич, Етель Ліліан, р. н. 1864 — англійська письменниця, дочка видатного англійського вченого і професора математики Джорджа Буля. Вийшовши заміж за Вільфріда Михайла Войнича, польського літератора, що переселився в Англію, Войнич потрапила в середу радикально налаштованої російської і польської еміграції, де познайомилася з російським революційним рухом 80-х років.
  
  Войнич дуже популярна в Англії і особливо в Росії як автор «Овода» (1897). Інші романи Войнич: «Джек Реймонд» (1901), «Олівія Лэтам» (1904) і «Перерване дружба» (1910) — є продовженням «Овода» і майже зовсім не читаються ні в Англії, ні у нас, хоча і переведені на російську мову...
  
  Войнич, крім того, належать роботи зі слов'янського фольклору, по музиці і ряд перекладів з російської мови: збірник «Російський гумор» (1895), переклад оповідань Гаршина і віршів Шевченка (1911)».
  
  
  (З літературної енциклопедії 1929 року.)
  
  
  Батько Ліліан «...одружився з Марі Еверест, племінниці відомого англійського дослідника Гімалаїв — Джорджа Евереста, в честь якого була названа найвища вершина Гімалайських гір.
  
  ...У вересні 1898 року вийшло лондонське видання «Овода». Роман викликав шум у літературних колах. Редактор солідного журналу «Двотижневий огляд» Ст. Куртні помістив там велику статтю про «Оводе». Він же написав про «Оводе» в одній з найпоширеніших англійських газет — в «Дейлі телеграф».
  
  ...31 березня 1898 року в Лондоні в «Вікторія-Холі» відбулася прем'єра «Овода». Спектакль був поставлений у вигляді драматичної опери».
  
  
  (З книги Е. Таратути «По слідах «Овода».)
  
  
  Лондон, квітень 1899 року
  
  
  На наступний день після знайомства Джордж відправив Лілі кошик квітів.
  
  
  «У 1898 році у нього був короткий роман з автором «Овода» Е. Л. Войнич...»
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Глава 4
  ПЕРША СМЕРТЬ ШПИГУНА РЕЙЛІ
  
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «...чудова. Ми зустрічалися з Лілі чи не щодня в маленькій затишній готелі на Уайт-стріт, де нас ніхто не знав, і ніхто не міг нам перешкодити.
  
  Вперше в житті я втратив голову. Якщо Лілі затримувалася, я місця собі не знаходив. Раптом я в її житті лише випадковий епізод, приємний, але нічого не значущий? Раптом вона як і раніше любить свого чоловіка? А якщо, використовуючи мене, вона просто хоче дошкулити кволому і істеричного Михайлу, помстившись таким чином за якісь минулі гріхи? Може, її замучили докори сумління? Чи щось сталося, і я більше не побачу її ніколи?
  
  Але Лілі приходила. І зустрічі наші завжди починалися однаково: згораючи від нетерпіння, поспіхом скидаючи з себе одяг, ми кидалися в обійми один одного, наші тіла і душі зливалися воєдино, і на якусь мить чи вічність? — ми покидали тлінну землю, підносячись туди, де панує райське блаженство.
  
  Я любив, любив, я обожнював її.
  
  Мене захоплювало в Лілі все: зовнішність, жести, хода, манера одягатися, вести бесіду... Очевидна легка шепелявість і дитяча звичка гризти нігті, коли вона роздумувала над якимось важким питанням... Чіпали її серйозне ставлення до дрібним побутовим проблемам і готовність допомагати завжди і всім.
  
  Вона всією душею співчувала російським революціонерам...
  
  Вона плакала над помираючим цуценям...
  
  Незважаючи на різницю в роках (Лілі була на десять років старший за мене), я відчував себе поряд з нею дорослою людиною, навченим досвідом. Переживши чимало труднощів, володіючи неабияким розумом, вона зуміла зберегти в собі відкритість і чистоту і тому часом здавалася такою беззахисною... Мені так хотілося зігріти її, укрити від дрібних негараздів і великих бід...
  
  Я мріяв бути з нею завжди. Я запропонував їй руку і серце.
  
  Але Лілі відповіла відмовою...
  
  — Михайло, — зітхнула вона. — Він пропаде без мене.
  
  Марно я твердив, що не можна приносити своє життя в жертву іншій людині, що доля жорстоко мстить за це, що Бог звів нас з нею не марно...
  
  — Ні, — твердо сказала Лілі. — Та прошу, більше ніколи не говори про це.
  
  Я ненавидів її чоловіка. Я цілком серйозно розмірковував про те, яким способом краще вбити його. Єдине, що зупиняло мене, — сама Лілі. Вона не простить.
  
  Так минуло літо. Незабутнє літо 1899 року. А потім все вирішилося само собою. Лілі зібралася в Америку, де готувався до постановки її «Овод».
  
  До речі, письменницею вона була неважливою. Для всіх так і залишилася автором однієї книги».
  
  
  Трохи історії
  
  
  «Протягом кількох років Англія намагалася захопити дві південноафриканські країни — Трансвааль і Оранжеву республіку. Обидві вони були заселені бурами — вихідцями з Голландії, подчинившими собі місцеве населення. Неодноразові спроби Англії перетворити ці незалежні республіки в свої колонії закінчувалися провалами, причинявшими їй часто великий політичний збиток. Тепер, в 1899 році, англійський уряд вирішив застосувати військову силу для досягнення своїх цілей. Особливу активність у цьому напрямку розвинув міністр колоній в консервативному уряді Джозеф Чемберлен.
  
  У жовтні 1899 року почалась англо-бурська війна, що тривала майже на чотири роки».
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  
  
  Південна Африка, Кейптаун, листопад 1899 року
  
  
  — Капітан Джордж Герберт Рейлі прибув у ваше розпорядження, сер!
  
  — Відмінно! — всупереч статуту, командувач піхотою полковник Холдейн простягнув руку новоприбулому офіцерові. — Сподіваюся, вам вже пояснили ситуацію і наші завдання?
  
  — Проникнути на територію ворога, з'ясувати чисельність і розташування сил противника, сер! — вигукнув Джордж. — Моє особисте завдання — дізнатися про стратегічні плани буров.
  
  — У ваше розпорядження надходять п'ять чоловік, — Холдейн подав капітану список. — Ви познайомитеся з ними в дорозі. Всі вони надійні, перевірені люди.
  
  — Джордж? — почувся позаду здивований вигук.
  
  Рейлі обернувся. Перед ним стояв Уїнстон Черчілль.
  
  — Вінні?! Якими долями? Мені казали, ти залишив службу в армії!
  
  — Так точно, сер! — розсміявся Черчілль. — Я відряджений сюди як кореспондент газети «Морнінг пост», яка платить мені 250 фунтів стерлінгів на місяць і покриває всі витрати, які я несу в Південній Африці.
  
  Джордж присвиснув:
  
  — Твої акції ростуть, друже! За таку винагороду і я, мабуть, добровільно поліз би в лапи до бурам. Але ж ти хотів впритул зайнятися політикою? Здається, навіть виставляв свою кандидатуру на виборах?
  
  Уїнстон скривився. Черчілль не любив, коли йому нагадували про провали.
  
  — Так, але перша спроба виявилася невдалою, — не вдаючись у подробиці, відповів він. — Правда, я не втрачаю надії. Ось побачиш, я ще буду засідати в парламенті, я доб'юся свого.
  
  — В цьому я аніскільки не сумніваюся, — щиро сказав Рейлі.
  
  З труби паровоза повалив чорний дим. Почувся скрегіт, а слідом за ним — протяжний гудок.
  
  — Гей! — стривожено висунувся з вагона Холдейн. — Друзі! Вирушаємо!
  
  — Бай, Вінні! — Рейлі скочив на підніжку і махнув приятелеві рукою. — Ще побачимося!
  
  Але, на його подив, Черчілль жваво скочив на сходи за ним слідом.
  
  — Від мене так просто не відбудешся, Джордж. Я теж їду.
  
  — В розвідку? — питає капітан. — В тил до бурам?
  
  — А що тут такого? — знизав плечима Вінні.
  
  Бронепоїзд набирав хід. Машиніст зобов'язаний розрахувати швидкість так, щоб опинитися у ворожому тилу з настанням темряви. Рейлі перебрався на відкриту платформу, щоб познайомитися з надійшли в його розпорядження солдатами і пояснити їм індивідуальні завдання. Вінні, витягнувши блокнот, на хдду накидав кореспонденцію для «Морнінг пост». Холдейн зібрав у своєму вагоні командирів підрозділів. Все йшло своєю чергою.
  
  Мимо пропливали похмурі африканські пейзажі, в яких Рейлі ніколи не знаходив нічого цікавого. Над розпеченою землею палало розпечене сонце. І раптом, як це завжди буває в тропіках, які не визнають півтонів, настала темрява. Висипали зірки, яскраві, великі і розташовані зовсім не так, як у північній півкулі, а під ними, на самій трубі паровоза, примостився ріжками вгору молодий місяць. Навколо було тихо.
  
  Раптово повз вуха Джорджа з гучним свистом стрімко пролетіла якась комаха. І тут же почувся крик:
  
  — Лягай! Бури!
  
  Стояв поруч солдатів різко штовхнув капітана, і той, не встоявши на ногах, брякнулся на підлогу. А над головою уже щосили свистіли кулі, і крізь стукіт коліс можна було вловити тупіт копит.
  
  Підібравшись до самого краю платформи і підвівшись на ліктях, Джордж кілька разів вистрілив у темряву. Через хвилину він вже почав розрізняти неясні обриси вершників. Один з них мчав на своєму скакуні врівень з його очима. Джордж прицілився і...
  
  Скрегіт, свист, дим, крики, стогони — пекло. Джорджа щось підштовхнуло знизу, підкинуло вгору — і він вивалився з поїзда прямо, здавалося, під копита переляканого, оскаженілого коня, перекотився по чиїхось тіл і камінню, вдарився об щось тверде... Й настала тиша.
  
  
  «Бронепоїзд заглибився на зайняту бурами територію, був обстріляний, і кілька його платформ зійшли з рейок. Паровоз і частину платформ виявилися заблокованими. Черчілль... прийняв енергійні заходи з метою вивезти паровоз і вцілілі платформи з-під вогню, врятувати поранених і доставити в безпечне місце персонал бронепоїзди. Доки командував піхотою старий друг Черчілля Холдейн прикривав бронепоїзд вогнем, Черчілль організував розблокування шляху, і паровоз з уцілілими платформами рушив назад.
  
  Проте відступ завершилося невдало: спочатку Холдейн і його солдати, а потім і Черчілль були взяті в полон».
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  
  Південна Африка, Порт Лоренсу-Маркіш, 10 грудня 1899 року
  
  
  Піт широко посміхнувся, оголивши ідеально рівні білі зуби:
  
  — Слава Богу, містере Джордж, тепер ваші пригоди позаду.
  
  — Спасибі, Друже, — сердечно подякував Рейлі. — Право, не знаю, чим віддячити тобі за все, що ти зробив...
  
  Хлопець махнув рукою:
  
  — Про що ви говорите, сер!
  
  — Якщо я тобі знадоблюся, звернися в Лондоні за цією адресою, — і Рейлі продиктував кілька слів. — А тепер прощавай, Піг. Я ніколи не забуду, що ти зробив для мене...
  
  Джордж обняв юнака здоровою рукою і піднявся трапом на пароплав, який відправляється в Європу.
  
  Трап прибрали. Пароплав дав останній гудок і повільно відійшов від пристані.
  
  А сталося ось що.
  
  Отямився Джордж тільки вранці, коли яскраво світило сонце. Нестерпно боліла права рука, нив потилицю, хотілося пити. Він поворухнувся і виявив, що поряд лежить ще хтось. Насилу повернувши голову, Рейлі побачив чоловіка, одягненого у форму ворожої армії. Чоловік був мертвий. Неподалік валялося тіло англійського солдата. Зібравшись з силами і подползя ближче, Джордж упізнав одного з тих хлопців, що віддав в його розпорядження Холдейн. Озирнувшись навколо, він виявив ще кілька покалічених трупів, купи понівеченого заліза, дві перевернуті платформи... Судячи з усього, в живих залишився він один.
  
  Втрачаючи свідомість від болю, Рейлі дістався до однієї з платформ, щоб в її тіні сховатися від палючого африканського сонця. Капітан пам'ятав тільки про одному: з настанням темряви звідси треба прибратися. Близько години знадобилося йому на те, щоб стягнути одяг з одного з мерців. І ще стільки ж, щоб одягатися в неї самому. На шиї мертвого солдата бовтався медальйон, на якому можна було впізнати загиблого. На металевому гуртку було вигравірувано: Герард Хайнекен. Джордж узяв медальйон собі.
  
  Вночі він рушив в шлях по залізничних рейках. Рука розпухла і зовсім не слухалася. Джордж пройшов кілька кілометрів, перш ніж натрапив на пост.
  
  Прийнявши його за одного з буров, постраждалих при обстрілі англійської бронепоїзди, офіцери гарнізону негайно переправили пораненого в Преторію, так як в усій окрузі не було іншого шпиталю. Потай Джордж похвалив себе за чудову акторську гру: ні слова не знають по-голландськи, він так майстерно прикинувся контуженим, що його «діагноз» не викликав сумніви навіть у лікарів.
  
  Під ім'ям Герарда Хайнекена він провалявся на лікарняному ліжку ще дві доби. Рука виявилася зламаною, наклали гіпс.
  
  На третю ніч Рейлі відчув у собі досить сил, щоб втекти. Йому вдалося ніким не поміченим вибратися за територію госпіталю, і він опинився в центрі бурської столиці. Залишок ночі утікач провів в якомусь вугільному складі, а на ранок відправився на пошуки гарнізону, який розташовувався на околиці міста.
  
  Наступну ніч Джордж витратив на те, щоб пробратися в комендатуру і викрасти необхідні йому документи. На його подив, зробити це виявилося набагато легше, ніж він думав. Вартові досить прохолодно ставилися до своїх обов'язків: сидячи на сходинках, солдати захоплено різалися в карти. З протилежної сторони цегляного будинку не було видно жодної людини. Рейлі проник в штаб через вікно. Сейф з документами навіть не був замкнений. При світлі, що падає зовні від газового ліхтаря, Джордж побіжно переглянув папери, відібрав і сховав необхідні під куртку. Потім він покинув штаб тим же способом, як потрапив туди.
  
  Все йшло як по маслу. Залишалося тільки вибратися з ворожого тилу. Рейлі вийшов до залізниці і став чекати поїзда. Дуже скоро почувся стукіт коліс. По рейках повільно йшла дрезина з дорожніми робітниками. Побачивши солдатика, один з них щось крикнув Джорджу по-голландськи. Рейлі промимрив у відповідь щось невиразне і на ходу вистрибнув на платформу. На щастя, за всю дорогу робочі жодного разу до нього не звернулися.
  
  На ранок його ссадили на якійсь станції, і Джордж вважав за краще мерщій забратися геть, поки його не викрили. Він йшов по незнайомому місту з низенькими хатками, схожими на тимчасові будівлі і кривими вуличками. Куди рухатися далі, він не знав.
  
  Страшенно хотілося їсти, адже в останній раз Джорджа годували в госпіталі. Від запахів, доносилися з будинків, у нього крутилася голова. Але ризикувати не можна було.
  
  На одній із вулиць до нього підійшов п'яний солдат і щось запитав по-голландськи. Джордж показав на забинтовану руку, постукав себе пальцем по скроні, а потім потикав їм у відкритий рот. Бур, перебував, ймовірно, в поганому настрої, спохмурнів і повторив запитання. Рейлі дурному посміхнувся. Бур почав виходити з себе, підвищив голос і щось вимагав. Джордж знову посміхнувся і спробував обійти солдата з тилу. Але той, мабуть, щось запідозривши, схопив його за рукав і голосно когось покликав. На його крик з хати визирнула жінка, а за нею з'явився молодий чоловік у цивільному одязі. Бур, міцно вхопившись за Джорджа, почав щось пояснювати цим людям. Рейлі не став чекати кінця бесіди. Ногою він вдарив солдата в пах, загіпсованою рукою по шиї і рвонув уперед.
  
  Молодий чоловік відсунув убік жінку і побіг за ним. Очухавшийся від болю солдат поплив слідом за хлопцем.
  
  Погоня наздоганяла. Джордж метався між будинками, відчуваючи, що сили залишають його. Нарешті він прошмигнув у якийсь провулок і, виявивши, що переслідувачі відстали, заскочив у стару дерев'яну споруду, завалене якимись ящиками. Рейлі пробрався в самий дальній кут і зачаївся.
  
  Скільки часу він там просидів — невідомо. За його розрахунками, скоро повинно було стемнеть. Джордж приготувався було покинути свій притулок, але тут двері відчинилися, і до приміщення увійшли люди. Він не міг їх розгледіти з-за ящиків.
  
  — Ти подавай, а я буду виносити, Піт, — сказав чоловічий голос на найчистішому англійською.
  
  — Добре, батьку, — відповів голос, що належав, ймовірно, підлітку. Почувся звук отодвигаемого скриньки.
  
  Свої?
  
  — Ну що ти робиш? — роздратовано сказав невидимий чоловік. — Дивись, все сиплеться. Обережніше!
  
  — Вибач, батьку, я не винен, — намагався виправдатися хлопчик.
  
  Свої!
  
  — Сер! — перекидаючи ящики, Рейлі вибирався зі свого кута.
  
  
  «29 листопада 1899 року при обстрілі бурами бронепоїзда з англійськими військовими загинули і пропали безвісти 22 солдата і офіцера британської королівської армії. Серед них: лейтенант піхоти Х'ю Тімоті Венс, лейтенант піхоти Джон Сідней Хадсон, гвардії капітан Джордж Герберт Рейлі...»
  
  
  (Із повідомлення у газеті «Таймс» від 5 грудня 1899 року.)
  
  
  «В Преторії втік з полону якийсь Вінстон Черчілль, який видає себе за лорда Мальборо і військового кореспондента англійської газети «Морнінг пост». Тим, хто повідомить про його місцезнаходження, влада обіцяє винагороду в розмірі 25 англійських фунтів стерлінгів. Його прикмети...»
  
  
  (Оголошення в газеті «Новини» (Преторія) від 5 грудня 1899 року.)
  
  
  Преторія, Південна Африка, 5 грудня 1899 року
  
  
  Тому Тетчер був єдиним англійцем в околицях Преторії. Місцева влада залишили його тут, щоб зберегти в порядку законсервовані вугільні шахти. Він-то і допоміг Рейлі дістатися до португальської колонії, посадивши в який проходив повз товарний поїзд і давши в провідники свого сина Піта.
  
  У той час, коли Джордж і Піт тряслися у вагоні серед вугільних мішків, Тома Тетчера викликали в комендатуру, з будинку якої минулої ночі зникли важливі документи, що стосуються планів військових дій. Йому вчинили жорстокий допит. Особливо цікавили слідчих його зв'язку з іншими англійцями, що залишилися на бурській території. На всі питання Тетчер відповідав негативно. Сусіди-голландці підтвердили, що Те живе дуже замкнуто, були у нього не буває і сам він нікуди не ходить. Сторонні люди в їх кварталі взагалі з'являються дуже рідко, та й то це або чиїсь родичі, або п'яні солдати, випадково сюди забрели. Хільда Ван дер Люк повідомила, що минулої ночі Тому Тетчер провів у неї.
  
  Тома протримали в комендатурі до вечора, але потім все-таки відпустили. Він повернувся додому зовсім розбитий і без вечері ліг у постіль. Довго перевертався і не міг заснути. Коли ж нарешті забулася тривожним сном, у двері постукали.
  
  Тому глянув на годинник. Було без п'ятнадцяти два ночі.
  
  Стук повторився.
  
  За дверима стояв виснажений людина, з голови до ніг забруднений брудом. Це був Уїнстон Черчілль, нащадок лорда Мальборо, військовий кореспондент газети «Морнінг пост».
  
  
  «Пригоди Вінстона Черчілля в Південній Африці абсолютно несподівано принесли йому величезний політичний капітал. Опинившись на волі, він негайно направив в «Морнінг пост» докладний опис своєї втечі з табору військовополонених, повідомляючи лише про прятавшем його англійця, щоб не піддавати його небезпеки. Оповідання читалося як пригодницький роман і привернуло до себе увагу публіки».
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  Повернувшись в Лондон, Вінні дізнався про загибель в Південній Африці свого друга Джорджа Герберта Рейлі.
  
  
  1979 рік Москва, приймальний пункт вторсировини № 398/2
  
  
  — Не розумію, як можна так відгукуватися про відому письменницю... — Віка почервоніла і закрила «БЛОКЪ-НОТЪ».
  
  — Про яку? — Едік встромив зуби в котлету.
  
  — Етель Ліліан Войнич...
  
  — А як він про неї висловлюється?
  
  — Як про жінку... — зніяковіла Віка.
  
  — Цей шпигун трахкав її, чи що? — пожвавився Бодягин. — Ну і як вона йому?
  
  — Едік...
  
  — А що? Справа житейська. А взагалі дивно: я чомусь думав, що вона стара діва, — він зареготав. — Уявляю їх в ліжку. Шпигун в темних окулярах і з пістолетом, а вона — з рукописом!
  
  — Фу, що за вульгарність!
  
  — При чому тут вульгарність? І взагалі, що ти все погіршуєш? Вони такі ж люди, як ми з тобою. Або що ти думаєш, твоя Войнич дітей в капусті знаходила?
  
  — У неї не було дітей...
  
  — Все одно... Має ж бути якесь задоволення в цьому житті...
  
  Повагавшись, Віка вирішила змінити тему.
  
  — Виявляється, у цього Рейлі була дуже цікава біографія, — світським тоном повідомила вона. — Багата подіями, а не лише любовними пригодами.
  
  — А що ти думаєш, інтимні стосунки — це не події? — гнув своє Бодягин. — Та якщо хочеш знати, в одну ніч може вміститися ціла життя.
  
  — У тебе, мабуть, чималий досвід, — опустила очі дівчина. — Але всі захоплення Рейлі не грали для нього вирішальної ролі. Він як розвідник не міг дозволити собі серйозних стосунків...
  
  — Ну і правильно, — схвалив шпигуна Едик. — В житті чоловіка жінка лише епізод. Не всяка, звичайно, — спохопився він, глянувши на Віку.
  
  — Ці записи роблять дивне враження, — дівчина квапливо розкрила «БЛОКЪ-НОТЪ». — Інший раз здається, ніби вони належать різним людям. Хоча почерк однаковий. Що це — щоденник? Мемуари? Художній твір?
  
  — Щоденник, — припустив Едик. — Так тобі і опублікують мемуари, де він трахкає з автором «Овода».
  
  — Але ж це рукопис, — відповіла Віка. — Може бути, писав для себе, в стіл.
  
  — Та чи не все одно тобі, — Бодягин доїв обід і досить потягнувся. — Вони всі давно повмирали.
  
  — Але ж це були реальні люди... Якщо це вигадка, то він компрометує жінку.
  
  — Може, це якийсь закінчений шизофренік писав. Мало що йому в голову взбредало! Я таких набачився в психлікарні — во! — він полоснув себе ребром долоні по горлу. — Такого не те що з Войнич, а хоч з самої Клеопатрою переспати — раз плюнути. У нашій палаті один лежав, так він вважав себе Марієттою Шагінян. Як вколють, нічого, забував. А так — схоплювався ночами і в темряві, на тумбочці писав «Гидроцентраль». Слава Богу, без ручки і паперу. А то б ще й читав. Я як раз тоді мучився безсонням. Як стане нудно, толкну його в бік: «Товариш Шагінян, які ваші творчі плани?» А він так серйозно: «Збираю матеріали для роману про вождя світового пролетаріату Володимира Ілліча Леніна. Ви знаєте що-небудь про це самому людяному людині?» І як закотить лекцію — на дві години.
  
  — Він що, по-справжньому вболівав? — здивувалася Віка.
  
  — Ну! Там у всіх справжній діагноз, крім мене.
  
  — І ти серед них? Це жахливо...
  
  Едик притягнув дівчину до себе. Вони поцілувалися.
  
  — Яка у тебе шкіра ніжна, — він провів пальцем під її підборіддям.
  
  Віка зніяковіло наїжачила йому волосся.
  
  — Чого ти светр не знімеш? — запитав він якомога більш невимушено. — Адже Жарко. Дивись, вся спітніла.
  
  До його розчарування, під светром у Вікі виявився батник. Едик розстебнув на ньому два верхні ґудзики.
  
  Віка затримала його руку.
  
  — Ну що ти? — хлопець поцілував її і розстебнув ще два ґудзики.
  
  Дівчина судорожно зітхнула і спробувала звільнитися з його обіймів.
  
  — Не бійся, — шепотів Едик. — Сюди ніхто не ввійде... Чорт, що в тебе за конструкція?..
  
  Ліфчик не піддавався. Едик перестав з ним боротися. Почувся тріск відірвалася бретельки. Під його долонею шалено калатало Вікина серце.
  
  — Не треба... — просила вона. — Пусти...
  
  Едик поцілував її маленьку трепещущую груди. Його рука ковзала по колготкам під подолом спідниці.
  
  — Не треба... Ну, будь ласка! — Віка трохи не плакала.
  
  — Але чому? — бурмотів Бодягин, намагаючись стягнути з неї колготки разом з трусиками і вузькою спідницею. — Ти не в настрої?
  
  — Пусти! — зібравшись з силами, Віка різко відштовхнула його і гарячково почала приводити себе в порядок.
  
  — Та що ти насправді?! — психанув Едик. — Якщо нас тягне один до одного... Ми ж дорослі люди... Що ти дівчинку з себе корчиш?
  
  — Я не корчу, — ледь чутно пробелькотіла Віка. — Так воно і є.
  
  
  Глава 5
  «ОСОБИСТІСТЬ ДОСИТЬ ВІДОМА»
  
  
  
  Порт-Артур, грудень 1903 року
  
  
  «Повідомляю також, що перебуваю тут під виглядом директора судноремонтної компанії «Рейлі і Рейлі», що дозволило увійти до кола промисловців і великих комерсантів. Найбільший інтерес представляє для мене якийсь Безіл Захаров, підданий Великобританії, грек за походженням. За моїми даними, його стан оцінюється в 2750 тисяч фунтів стерлінгів. Захаров займається торговими аферами, пов'язаними з продажем військових судів. Крейсер «Схід», який збирається закупити військове міністерство Великобританії, вже проданий Захаровим представникам Німеччини. Тактик».
  
  
  (З шифрованого повідомлення в «Інтелідженс Сервіс».)
  
  
  США, Нью-Йорк, березень 1904 року
  
  
  «Завербований мною агент з військового міністерства повідомив, що на території Росії, в Далекому, висадився десант з п'яти американських солдатів, у чиї плани входить вербування агентів для японської розвідки із середовища російських. Вінченцо».
  
  
  (З шифрованого повідомлення в «Інтелідженс Сервіс».)
  
  
  «Урядом США виділена сума в 150 млн американських доларів на покриття витрат, понесених японською стороною під час взяття Порт-Артура і Цусімського бою. Костянтин».
  
  
  (З шифрованого повідомлення в «Інтелідженс Сервіс».)
  
  
  Порт-Артур, березень 1905 року
  
  
  «...Мені вдалося завербувати і підготувати двох агентів. Вінченцо».
  
  
  (З шифрованого повідомлення в «Інтелідженс Сервіс».)
  
  
  Трохи історії
  
  
  З квітня 1904 по липень 1905 року від Німеччини, Англії та США Японія отримала чотири позики, загальна сума яких склала п'ятсот мільйонів доларів, тобто приблизно половину військових витрат. З допомогою німецьких і англійських кораблебудівників військово-морський тоннаж Японії за вісім років, які передували війні, зріс у чотири з половиною рази. У морських битвах проти 69 старих кораблів російської Тихоокеанської ескадри виступали 168 японських бойових суден новітнього зразка.
  
  23 серпня (5 вересня за новим стилем) був підписаний Портсмутский мирний договір, згідно з яким до Японії перейшли Квантунский півострів з Порт-Артуром і Далеким, південна гілка КВЖД, а також половина російського острова Сахалін (на південь від 50-ї паралелі).
  
  За активну допомогу в підготовці кадрів для військової розвідки на території ворога японське уряд нагородив капітана британської королівської гвардії Джорджа Герберта Рейлі орденом Хризантеми.
  
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «...а також був привласнений титул сера.
  
  Але я не можу довго сидіти на одному місці. Через два місяці, покинувши Лондон, я відправився в Росію. Заїхав в Німеччину, де дуже сильні патріотичні настрої. Родич дружини російського царя, кайзер Вільгельм, докладає всі зусилля для ослаблення могутності Російської Імперії. Ще під час війни він нав'язав Петербургу нові умови торгівлі, згідно з яким німці різко підвищили мито на російську пшеницю і жито. І навпаки: російські ставки оподаткування німецького промислового ввезення в Росію, як і раніше залишалися на вкрай низькому рівні.
  
  Німеччина набирала міць. Підготовка до війни почалася задовго до чотирнадцятого року.
  
  У Берліні повно російських політичних емігрантів, які нібито керують з-за кордону ходом революції в Росії. Мені розповіли про якийсь Володимирі Ульянове. Він користується особливою популярністю серед революціонерів, подовгу живе то в Англії, то в Швейцарії, строчить статейки в нелегальні газети і цілком серйозно запевняє, ніби державою може управляти проста куховарка! По-моєму, він просто хворий...
  
  Анекдотичний випадок стався на прийомі у російського посла, куди мене запросили як радник англійського посольства, під чиїм статусом я подорожую. Дочка одного з присутніх на обіді росіян, якогось далекого родича Миколи Романова, довготелеса і некрасива дівчина, завела зі мною бесіду про туманному Альбіоні. Вона закохана у все англійське, хоча говорить з жахливим акцентом і плутає Єлизавету з Вікторією. Дівчина повідала мені про безстрашного і ловком шпигуна Джордже Рейлі, у якого дня не проходить без подвигу.
  
  — Уявляєте, — захлинаючись від захвату, говорила дівчина, — під час війни Рейлі працював на російську розвідку. Він проник у тил до японців і прямо на очах у командування викрав план розстановки військових кораблів в Цусіма. Відстрілюючись, він убив п'ятьох самураїв. Завдяки йому росіяни в Цусимській битві...
  
  Не витримавши, я розреготався.
  
  — Не бачу нічого смішного, — надулася панночка.
  
  — О, перепрошую, — вибачився я. — Але до вас дійшли невірні чутки. Рейлі ніколи не працював на російську розвідку і ніколи не вбивав самураїв.
  
  Очі у дівчини спалахнули:
  
  — Чому ви так думаєте? Ви з ним знайомі?
  
  — Трохи, — ухильно відповів я.
  
  Дівиця, запрыгав на стільці, заплескала в долоні.
  
  — О, розкажіть, розкажіть! Як це цікаво! Який він? Красивий?
  
  — Аполлон, — відповів я, ніколи не вважав себе красенем.
  
  Як це у російського поета? Здається, «слух про мене піде по всій Русі великій»... М-да, моє ім'я набуває всесвітню популярність...»
  
  
  Петербург, жовтень 1905 року
  
  
  — Чому ж ви такий похмурий нині? — дружина великого князя Миколи Миколайовича, Анастасія, яку поза очі називали Державою-Черногоркой, кокетливо стрельнула очима цікавого в англійця, що сидів за столом з непроникним обличчям.
  
  Рейлі ввічливо посміхнувся:
  
  — Обставини, які склалися в Росії, не мають до веселощів...
  
  — Облиште, — легковажно відмахнулася Стану. — Я впевнена, всі ці бунти скоро припиняться. Зрештою, є військові, поліція...
  
  — Не можу погодитися з вашою високістю, — скрушно похитав головою посол Великобританії Б'юкенен, мигцем глянувши на годинник. — Ситуація набагато серйозніше, ніж ви її уявляєте. Палична дисципліна і терор можуть лише на час загасити вогонь заколоту. Але вічно жити в напрузі не можна...
  
  Стану відверто занудьгувала. Політика її зовсім не цікавила. Набагато більше займав принцесу гість російського посла, який приїхав недавно з Німеччини. Говорили, ніби за плечима цього загадкового людини бурхливе минуле і що він особистість досить відома.
  
  Вона знову подивилася на Рейлі. Той жваво обговорював з Бьюкененом популярні в Росії німецького філософа Карла Маркса. Анастасія встала і ліниво пройшовся по кімнаті.
  
  — Між іншим, сьогодні чудова погода, — ні до кого не звертаючись, зауважила вона. — Гріх не скористатися останніми золотими днями... Панове! — вона обернулася до чоловіків. — Я хочу прогулятися. Не складете компанію?
  
  — З задоволенням, ваша високість, — Рейлі неохоче піднявся. — А ви, пане посол?
  
  — Радий би в рай, та справи не пускають, — станцював російською приказкою Б'юкенен. — На жаль, я повинен відкланятися. Щасливий, що побачився з вами, ваша високість, — він галантно приклався до ручки великої княгині.
  
  — Шкода, — фальшиво проспівала Табором, що ви не зустрілися нині з Миколою Миколайовичем. Він щось затримався у государя...
  
  — О, у нас ще буде можливість поговорити з вашим чоловіком. Передайте йому мої найщиріші побажання.
  
  Б'юкенен відкланявся і вийшов. Джордж тоскно подивився йому вслід. Чорногорська принцеса безмірно дратувала капітана Рейлі.
  
  Вони йшли широкою парковій алеї, і, безупинно хихикаючи, Анастасія пліткувала про звичаї петербурзького світла. Рейлі неуважно слухав, час від часу вставляючи якісь репліки.
  
  — А скажіть, — раптом сказала жінка, — у вас було чимало романів...
  
  Джордж здивувався:
  
  — Чому ви так вирішили, ваша високість?
  
  — Ви нагадуєте мені лорда Байрона. Своєю стриманістю, загадковістю... Жінки повинні з розуму сходити за вас...
  
  Рейлі засміявся:
  
  — Ви трохи перебільшуєте значення моєї скромної персони. Запевняю вас, під моїм балконом не товпляться шанувальниці.
  
  Стану хитро примружилася і махнула рукавичкою перед самим носом Джорджа.
  
  — Кепське, — вона жартівливо надула губки, уявляючи, ніби вона дівчинка-підліток. За манерою фліртувати дружина великого князя Миколи Миколайовича Романова нагадувала недорогу даму півсвіту. — Противний... Ви тільки вдавайте скромником, насправді ж — не сперечайтеся! — тупнула ніжкою Стану, помітивши, що Джордж хоче щось заперечити. — Насправді ви можете закрутити голову навіть самої неприступної твердині...
  
  Відступати було нікуди. Рейлі зітхнув, зупинився, зі значенням подивився в очі співрозмовниці.
  
  — А вам? — запитав він, зображуючи голосом ледь стримувану пристрасть.
  
  — І мені, — видихнула Чорногорки.
  
  
  «...чинять тиск на російського імператора. У світлі подій останнього року вони наполягають на негайному підписанні маніфесту про свободу, чого Н. А. Р. робити не поспішає. Прем'єр Вітте взяв собі в союзники великих князів Миколи Миколайовича та Володимира Олександровича. Завтра, 17 жовтня, вони відправляються в Петергоф для вирішальних переговорів з імператором.
  
  Хвилювання не припиняються. Повстання робітників у Лодзі та Білостоку. На 16 жовтня призначено страйк службовців телеграфу, а також залізничних робітників у Воронежі. У Петербурзі з'явилися листівки, які пов'язують з ім'ям керівника січневої демонстрації Гапона. Він закликає до масових повстань і знищення комунікативних засобів. Костянтин».
  
  
  (З шифровки, переданої у «Інтелідженс Сервіс».)
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Табору була дуже дивною жінкою. Навіть добру освіту не змогло виправити природної ліні розуму і огидних замашок дешевої повії. Мені не викликав симпатії її чоловік, Микола Миколайович Романов, грубий солдафон з вульгарними манерами, до того ж п'яниця. Але, право ж, він був гідний співчуття. Чорногорка вела себе вельми легковажно, м'яко кажучи.
  
  Звичайно, зв'язок з нею допомагала мені в роботі. Через неї я дізнався, що російська імператриця за спиною у чоловіка посилає своїм родичам в Німеччині великі гроші; що кайзер Вільгельм, переслідуючи свої цілі, використовує царя, маніпулюючи його слабким знанням обстановки на околиці імперії, любов'ю до найяснішої сім'ї і м'яким характерів Стану познайомила мене з надзвичайно неприємним типом — якимсь Григорієм Распутіним, кумиром істеричних дам петербурзького вищого світу. Цей неохайний, безграмотний і напівбожевільний мужик, як запевняє Чорногорки, вхожий в будинку до найбільш високопоставленим особам, навіть до самої цариці. До всього іншого, він коханець жилетку Олександри Федорівни Анни Вырубовой.
  
  Так, чутки про загадкової російської душі перебільшеними не назвеш...
  
  A propos, підозрюю, що ліжко з Державою ділимо не тільки ми з Миколою Миколайовичем, але і мужик Распутін. Якщо це так, то я побоююся за своє здоров'я. Не слід на всяк випадок звернутися до венеролога?»
  
  
  «Ви повинні з'ясувати зарубіжні зв'язки нового «Союзу Михайла Архангела» з метою запобігти його співпраця з націоналістичними організаціями Європи».
  
  
  (З шифрованої телеграми, отриманої Рейлі з Лондона.)
  
  
  «Союз російського народу — позаполітична організація, яка ставила своєю метою боротьбу з інородцями і соціал-демократами на території Росії. Засновники — лікар А. Дубровін і чиновник Ст. Пуришкевич. Друкований орган — газета «Русское знамя». Незважаючи на те, що «Союз» не користується популярністю в колах аристократії, імператор вступив до нього і зробив членом «Союзу» свого малолітнього сина. «Союз» отримав державну субсидію — два з половиною мільйони рублів, що викликало обурення прем'єра Вітте. За межами Росії «Союз» не діє. Тактик».
  
  
  (З шифрованого повідомлення в «Інтелідженс Сервіс».)
  
  
  Москва, травень 1906 року
  
  
  — Терор, тільки терор! — гаряче вигукнув Вадим.
  
  Джордж байдуже ковзнув по ньому поглядом. Ох вже ці революціонери! І ця дика, неосвічена Росія. Весь світ давно вже дійшов висновку, що внутрішньодержавні протиріччя потрібно вирішувати цивілізованим шляхом — безкровним, у всякому разі. І тільки росіяни з їх «мятущейся душею» і жагою свободи, якої він упевнений — не зможуть скористатися ні влада, ні народ, ні праві, ні ліві, — тільки росіяни все чогось каламутять воду. Поганее всього, що їх революційні ідеї біса заразливі для тих, хто звик добувати собі хліб руками, а не головою: відгомін революції чути і в Англії, де знову страйкують шахтарі...
  
  — Ви не згодні зі мною? — полемічно вигукнув Вадим.
  
  — Чому ж... — задумливо промовив Джордж. — Якщо ви вважаєте, що всі біди походять від жменьки людей, що стоять у влади, тоді, звичайно...
  
  — Ось бачите! — есер Вадим Штейнберг, з яким Джордж познайомився в Москві, збираючи інформацію для «Інтелідженс Сервіс» про настрої російських революціонерів та чисельності їх організацій, був задоволений відповіддю. — Позбувшись від якого-небудь Плеве, ми доб'ємося припинення поліцейського терору, реальної, а не декларованої свободи друку, забудемо про ганебний перлюстрировании приватної кореспонденції...
  
  — Вашими б устами, — посміхнувся Рейлі.
  
  — Так! Десятки людей вдути в Бойову організацію з однією метою: очистити нашу землю від тимчасових, помститися їм за всі страждання народу. Чи знайомі ви з Борисом Савінковим?
  
  — А хто це?
  
  — О, це видатна людина, герой! Він надзвичайно розумний, він — мозковий центр нашої організації. Він — самий близький мені по духу людей, я пишаюся знайомством з такою чудовою особистістю! Право ж, шкода, що ви не можете побачити його тепер — Бориса в Москві немає, він змушений постійно перебувати у підпіллі, так як його переслідують влади. Я бажав би все ж таки, щоб ви коли-небудь з ним познайомилися. Упевнений, ви не пошкодуєте...
  
  — Не сумніваюся, — скривився Джордж від їдкого запаху тютюну. Рейлі не переносив, коли при ньому палили. — Наскільки я розумію, Савінков керує вашою організацією разом з Евно Азефом?
  
  — Офіційно керує один Азеф. Але вдвох з Борисом вони розробляють блискучі операції. Правда, їм доводиться важко... Будь-яка організація потребує грошей, великих грошей... Але, на щастя, багато людей поділяють наші ідеї...
  
  — Субсидії, які ви отримуєте, така дрібниця... — закинув гачок Джордж.
  
  — Не скажіть! Нам дуже допомагають німецькі революціонери і, між іншим, ваші співвітчизники теж...
  
  Есер уважно подивився на Рейлі. Джордж кивнув:
  
  — Так, мені відомо, що співчуваючий революційним ідеям Генрі Фріш, власник мануфактури, передав вашим товаришам тисячу фунтів...
  
  Вадим розреготався:
  
  — Тисячу? Генрі Фріш? Беріть вище, дорогий мій! Я не буду називати імен, скажу тільки, це дуже впливові люди з лейбористської партії, дуже! І допомогу їх обчислюється десятками тисяч... Ось так, товаришу Джордж!
  
  — Михайло Бакай в Лондоні говорив мені, що ваша організація має потребу в обладнанні для динамітних майстерень.
  
  — Потребує, — Вадим відразу ж став серйозним. — Ідіть сюди.
  
  Він поманив Джорджа за собою в передпокій.
  
  — Допоможіть-но! — піднатужившись, Вадим і Джордж стронули з місця масивний шафа, за яким виявився занавешенный щільними портьєрами отвір в стіні. Штейнберг відсунув портьєру, і Рейлі побачив ще одне невелике приміщення без вікна.
  
  — Майстерня, — Вадим запалив світло. — Як бачите, нам доводиться суворо дотримуватися умови конспірації. Це дуже небезпечно хоча б тому, що при виготовленні бомб наші люди мають справу з вибуховими речовинами і, працюючи в цих умовах, вони щохвилини ризикують злетіти в повітря. До речі, кілька таких випадків вже було.
  
  Джордж озирнувся навколо. Біля стіни на підлозі були акуратно складені в ряд порожнисті металеві трубки, на столі в ідеальному порядку стояли колби та реторти, порожні і наполовину заповнені якимись порошками та рідинами.
  
  — Нічого не тямлю в хімії, — зізнався він Вадиму.
  
  — Я теж, — зітхнув той. Не думайте, ради Бога, що це я чаклую над всякими препаратами, я тільки надав квартиру під майстерню... А бомби готують інші. Як правило, випускники хімічних факультетів університетів... Правда, по ночах, коли вони працюють, ризикуємо ми всі... Ось, до речі, — Штейнберг взяв зі столу і простягнув Рейлі папір, списаний хімічними формулами. — Це залишив Семенов спеціально для вас, щоб ви і ваші товариші змогли переправити нам зазначені тут препарати...
  
  Рейлі сховав записку в кишеню.
  
  — Добре. Я постараюся знайти спосіб передати вам все необхідне.
  
  — Незабаром ви їдете? — поцікавився Вадим, коли вони після огляду майстерні поставили шафу на місце.
  
  — Буквально на днях, — відповів Рейлі. — У мене в Москві є ще кілька днів, пов'язаних з діяльністю фірми, яку я представляю в Росії. Але я обов'язково дам вам знати, коли поїду в Лондон, і докладу всі зусилля, щоб прискорити доставку матеріалів...
  
  
  «Повідомляю, що члени парламенту від лейбористів X. і В, замішані в організації шахтарських страйків, безоплатно передали Бойової організації російських соціалістів-революціонерів 500 тисяч фунтів стерлінгів. Джордж Рейлі».
  
  
  (З шифрованого повідомлення в «Интелледженс Сервіс».)
  
  
  Глава 6
  СПРАВА СІДНЕЙ-СТРІТ
  
  
  
  Лондон, листопад 1906 року
  
  
  — Шкода, — сказав керівник зовнішньої розвідки «Інтелідженс Сервіс» Вільямс, — щиро шкода, капітане, що ви вирішили піти у відставку.
  
  — Поступаюся дорогу молодим, — посміхнувся Рейлі. — Але якщо серйозно, сер, я думаю змінити сферу діяльності. У мене достатньо коштів, щоб перейти на осілий спосіб життя. До того ж, сер, я зібрався одружуватися...
  
  — Ось як? Вітаю, капітан! І хто ж ваша обраниця?
  
  — Молодша дочка містера Чарльза Діксона, президента компанії «Діксон і син. Ювелірна торгівля», міс Джулія Діксон.
  
  — О! — з повагою простягнув Вільямс. — Завидна партія. Наскільки мені відомо, містер Діксон шукає собі компаньйона?
  
  Джордж кивнув.
  
  — Так ось з чим пов'язане ваше рішення піти у відставку?
  
  Рейлі відчув себе ураженим.
  
  — Не зовсім так, сер, - сухо сказав він. — У мене і в думках не було претендувати на це місце. До того ж у мене зовсім інші плани, пов'язані з транспортним будівництвом. Я хочу попрощатися з розвідкою, сер, тому що мені тридцять два роки і пора подумати про власну сім'ю та дітей.
  
  — Даруйте, капітане, — Вільямс підвівся і простягнув через стіл руку Рейлі. — Сподіваюся, ви вибачте мене за нетактовність. Право ж, я не хотів вас образити...
  
  Джордж відповів на рукостискання.
  
  — Але мені не хотілося б ставити крапку на наших з вами відносинах, — продовжував керівник розвідки, проводжаючи до дверей свого тепер уже колишнього співробітника. — Сподіваюся, капітан, ви дозволите іноді звертатися до вас за консультацією?
  
  — У будь-який час, сер... Прощайте.
  
  І Джордж зачинив за собою двері офісу.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Звичайно ж, я став компаньйоном її батька. Містер Діксон був у тому віці, коли людині вже нічого не потрібно, крім спокою, смачної їжі і м'якій постелі. Він з неприхованим полегшенням передав мені в руки кермо влади, бо бачив в мені свого гідного наступника і людини, який не пустить за вітром стан, нажите дідом мого тестя ще тоді, коли шукачі пригод привезли в Європу перше американське золото. Два інших зятя — дружини старших сестер Джулії — надій містера Діксона не виправдали. Чоловік Поллі, Грей Грехем, виявився ледарем і п'яницею, а чоловік лошадинообразной Еві — м'якотілим дурнем, якого вистачало лише на те, щоб проїдати величезну спадщину своїх батьків і щорічно робити дітей своєї дружини.
  
  Так я став одним з найбагатших людей Англії. З завзяттям я включився в роботу. Насамперед провів реорганізацію виробництва на невеликому ювелірному заводі, звільнивши керуючого і обладнавши майстерні по останньому слову техніки. Потім взявся за магазини. Я виписував собі з Парижа останні модні каталоги, вивчав попит, навіть сам цілий місяць простояв за прилавком.
  
  Мені прийшла в голову ідея випускати ювелірні прикраси з екзотичних для нас уральських самоцвітів, і, не гаючи часу, я уклав договори з російськими комерсантами, для чого довелося ненадовго поїхати в далеке місто Єкатеринбург.
  
  На жаль, мої сімейні справи йшли не так успішно. Юна Джулія, ледве ставши місіс Джордж Блад, абсолютно перевтілилася. З чистої відкритої, рвучкого дівчата, так нагадувала мені назавжди втрачену Лілі, вона перетворилася в манірну пуританку, дуже педантичну і завжди чимось незадоволений. Я відчув це, коли ще не закінчився наш медовий місяць. Джулія почала висувати ідіотські вимоги: від щотижневого обов'язкового покеру зі скучнейшей подружжям Миддлов (зате сер Міддл займав високий пост в Центральному бюро консервативної партії) до виставлення своєї кандидатури на виборах від тієї ж партії консерваторів. Марно я запевняв її, що моє честолюбство зовсім іншого плану, що ні покер, ні політика ніколи не приваблювали мене настільки, щоб жертвувати на догоду їм своїми бажаннями, — Джулія наполягала. До того ж з-за її святенництва розладналися наші постільні справи, і я виконував свої подружні обов'язки точно з такою ж часткою автоматизму, як чистив вранці зуби.
  
  
  Лондон, жовтень 1910 року
  
  
  Вночі Джорджа розбудив різкий телефонний дзвінок.
  
  — Сер! — голос керуючого одним з найбільших магазинів торгової мережі фірми переривався від хвилювання: — Сер, сталося жахливе! Тільки що мені повідомили про пограбування ювелірного магазину на Сідней-стріт!
  
  — Цього ще не вистачало! — Джордж спустив з ліжка ноги, у темряві намацуючи домашні туфлі і скидаючи піжаму.
  
  — Що сталося, дорогий? — стривожилася Джулія.
  
  — Нічого особливого. Мені треба ненадовго піти. Спи.
  
  Він велів прислузі розбудити шофера і помчав на Сідней-стріт. Біля магазину юрмилися полі-"цейские. Лікар і криміналісти схилилися над лежачими на землі трьома бездиханними тілами. Мерці були одягнені в поліцейську форму.
  
  — Ймовірно, сер, вони робили обхід ділянки і наткнулися на грабіжників, — збуджено доповідав керуючий. — Напевно, револьвер, з якого стріляли, був з глушником, бо консьєрж із сусіднього будинку нічого не чув. Але що дивно, сер, — він обережно взяв Джорджа під лікоть і повів його до тильної сторони будівлі, де зяяла велика діра в стіні, — вони бурили кладку! І проникли в магазин через цю дірку... Грабіжники вели себе надзвичайно нахабно, сер, вони навіть запалили всередині світло! Це й насторожило консьєржа, який випадково визирнув у вікно і побачив в магазині якихось людей. На всяк випадок він подзвонив у поліцію...
  
  З боку фасаду почувся шум автомобіля, що під'їхав, і Джордж з керуючим поспішили туди.
  
  Шофер, оббігши автомобіль, запобігливо відчинив дверцята. Поліцейські витягнулися у фрунт.
  
  — Пане міністр... — почав був капітан поліції.
  
  — Вінні? — Джордж не вірив своїм очам.
  
  — Джордж? — оторопів міністр внутрішніх справ сер Уїнстон Черчілль. — Не може бути! Хіба ти живий?
  
  — Як бачиш, — Рейлі простягнув йому руку. — Можеш помацати і переконатися...
  
  — Але в газетах повідомляли... Джордж! — і Вінні кинувся обіймати свого старого друга.
  
  
  «Черчілль взяв розслідування інциденту в свої руки. Поліції видали револьвери і гвинтівки. Скотланд-Ярд був поставлений на ноги. Передбачалося, що злочин скоєно анархістами, і в очах Черчілля воно відразу ж набула політичного забарвлення.
  
  3 січня 1911 року Черчиллю доповіли, що особи, які вбили поліцейських, виявлені і оточені в будинку № 100 по Сідней-стріт. Поліція доповіла, що злочинці відстрілюються і, ймовірно, мають значний запас патронів. Скільки їх засіло в будинку — невідомо. Незабаром прилеглі вулиці заповнили сотні поліцейських і солдатів, які прибули туди за розпорядженням Черчілля. З Тауера було доставлено навіть артилерійську зброю.
  
  Черчілль вирішив сам керувати операцією. Він з'явився на місце дії в пальто з хутряним коміром і в шовковому циліндрі. Це було смішне видовище на тлі поліцейських і солдатів, ліниво перестреливающихся з обложеними. Черчілль розвинув бурхливу діяльність, забезпечуючи прибуття підкріплень і обговорюючи взяття штурмом будинку, звідки стріляли. Складність полягала в тому, що ніхто не знав, скільки людей знаходиться в облозі. Незабаром будинок загорівся, і відстрілюючі змушені були спуститися на нижній поверх. Прибула на місце пожежна команда мала виконати свої прямі обов'язки і гасити палаючий будинок. Але міністр внутрішніх справ (якому підпорядковувалися і поліція, і пожежники) наказав не гасити вогонь...»
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  Людини, який організував пограбування ювелірного магазину, звали Ян Петерс.
  
  
  «...В Латвії, де він народився, він належав до соціал-демократичної робітничої партії, до більшовицькому її крила. Він був заарештований в 1907 році і просидів півтора року в тюрмі. Коли його випустили, він втік до Лондона, де одружився і став працювати прасувальником в оптовому відділі вживаного сукні. Він добре говорив по-англійськи. Жив у східній частині Лондона, в Уайтчапле, де жили в ті роки незаможні російські емігранти, головним чином західних губерній і Прибалтики, викинуті подіями 1905 року і наступними переслідуваннями зі своїх рідних місць. Навколо нього гуртувалася група молодих більшовиків, всі — члени латиського соціал-демократичного лондонського клубу, які готують експропріацію великого ювелірної справи: їм потрібні були гроші для друкування революційних брошур, які вони потім перевозили в Ригу... У ці роки збройні напади на ювелірні магазини, банки, поштові відділення були у великому ходу. Втрати з десятком товаришів, серед яких були його двоюрідний брат і зять, і з 2-3 жінками сміливо пішов на це.
  
  ...«справа Сідней-стріт» увійшло в кримінальну історію Англії...спочатку — збройний напад, стрільба, злом (у разі Сідней-стріт — навіть буріння стін)... троє поліцейських, до речі беззбройних, були вбиті з одного револьвера. Вони були вбиті Петерсом, але у темряві ніхто не міг бачити його обличчя і тому пізніше впізнати його. Це врятувало його. Справу було гучне...»
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  «...Коли пожежа зробив свою справу і невелика будівля згоріла вщент, під уламками були знайдені два обгорілі трупи. Виявилося, що потужні поліцейські і військові сили з артилерією під командуванням самого міністра внутрішніх справ були пущені в хід проти двох осіб».
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  Після цієї історії Черчилль став посміховиськом в очах журналістів і читачів газет, Рейлі поніс великі збитки, які, втім, йому повністю відшкодувала страхова компанія, а Петерс кілька років переховувався від англійської поліції, щоб потім, напередодні революції 1917 року, з'явитися в Росії... В 1918-му він стане заступником голови ВЧК і буде працювати безпосередньо під керівництвом товариша Дзержинського. Але, незважаючи на настільки високе положення, Ян Петерс ніколи не забуде роки, проведені в Лондоні, невдале пограбування на Сідней-стріт і ім'я власника ювелірного магазину Джорджа Рейлі.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Життя з Джулією ставала нестерпною, і дуже скоро мене почав мучити знайомий свербіж — потреба в пригоди і в зміні місць. Ось чому я зрадів, отримавши лист від великого князя Миколи Миколайовича Романова...»
  
  
  «...В 1910 році офіцер англійської королівської авіації відряджається в Росію. Царський уряд доручив Рейлі консультувати будівництво першого російського аеродрому в околицях Москви».
  
  
  (З книги Ст. Мінаєва «Підривна діяльність іноземних розвідок в СРСР».)
  
  
  Москва, серпень 1911 року
  
  
  Цього разу Джордж прибув у Росію як приватна особа. Микола Миколайович чекав його в Москві, куди він приїхав один, без Стани.
  
  — Аеродром? — здивувався Рейлі. — Але пробачте, ваша високість, я не маю нічого спільного з авіацією...
  
  — Тобто як? — великий князь був збентежений. — Мені казали, ніби ви чудово керуєте літаком...
  
  — Це пуста вигадка. Я ніколи в житті не літав...
  
  Микола Миколайович змінився в обличчі. Військовий міністр Редігер, який наполягав на залученні до будівництва фахівців з Німеччини, іронічно посміхнувся. Він же попереджав Романова...
  
  Повисла незручна пауза.
  
  І тут Джордж зважився.
  
  — А втім, — сказав він, — чому б і ні? Я можу взяти на себе організацію робіт, але перш ваші інженери повинні ввести мене в курс справи.
  
  — Дозвольте, — запротестував було Редігер.
  
  — Якщо я в короткий термін зміг вивчити ювелірну торгівлю, то що мені заважає таким же чином вникнути в будівництво? Я зв'яжуся з нашим військовим міністерством і попрошу відрядити сюди декількох фахівців з усіма необхідними кресленнями. Сподіваюся, ви не будете заперечувати?
  
  — Ні, — швидко сказав великий князь.
  
  Редігер промовчав. Він ще скаже своє слово, коли цей авантюрист і вискочка завалить всі роботи. Тоді Романів побачить, хто правий...
  
  
  Лондон, лютий 1912 року
  
  
  Джулія роздрукувала лист.
  
  «...Справи примушують мене залишатися тут ще на невизначений час, — писав чоловік. — Але, можливо, вдасться отримати короткочасний відпустку і вирватися додому хоча б на тиждень. Бережи себе, рідна. Сумую, люблю, цілую. Джордж».
  
  — Негідник! — вигукнула місіс Блад, розриваючи лист чоловіка на дрібні клаптики. — Розпусник! О, я цього так не залишу!
  
  І, кинувшись на подушки, Джулія розридалася. Третій день вона не виходила зі своєї кімнати. Обличчя її почервоніло і опухло від сліз. Подібно героїням дамських романів, вона хотіла було відмовитися від їжі, але, незважаючи на тяжкий моральний стан, апетит у неї залишався чудовим, і як не кріпилася Джулія, вона поглинала все, що їй подавали.
  
  — Вас до телефону, місіс Блад, — із сумом повідомив дворецький.
  
  Дзвонила її найближча подруга, дружина члена парламенту місіс Міддл.
  
  — Дорога! — схлипуючи, сказала Джулія. — Якби ви знали, як я страждаю! Всі ці роки Джордж безсоромно брехав мені! О, якби був живий мій бідолашний батько!.. Третього дня я отримала лист.
  
  «Шановна місіс Джулія! Вважаю, що настав час відкрити вам очі на гірку для вас правду. Ваш чоловік, сер Джордж Герберт Блад, одружився на вас з-за грошей, прекрасно розуміючи ті вигоди, які обіцяє йому спорідненість з містером Чарльзом Діксоном. Джордж сам зізнався мені в цьому. Але, повірте, я ніколи не розкрила б вам таємниці, якби не обставини мого життя.
  
  Справа в тому, що ми з містером Бладом перебували у зв'язку всі ці роки. У нас росте син, Семюел Пітер, якому Джордж дав своє прізвище. О, він обожнює хлопчика, балує його, найняв приватних вчителів, щоб підготувати його до навчання в закритій школі в Ітоні, де навчаються нащадки з найбільш благородних і заможних сімей Великобританії. Він чудовий батько, місіс Джулія, шкода, що ви бездітні і не в змозі оцінити...
  
  Але я не можу відчувати себе щасливою, бо мені не дають жити докори сумління. Я справжня католичка, місіс Джулія, і знаю, що Господь суворо покарає мене за обман. Я не можу далі брехати вам і щиро каюся в тому, що не сказала вам всієї правди раніше. З щирою повагою Жозефіна де Совиньї».
  
  — Я розлучуся з ним! — кричала у слухавку Джулія. — Я залишу його без гроша! О, він ще відповість за те, як повівся зі мною!
  
  
  Москва, лютий 1911 року
  
  
  Військовий міністр Редігер кусав губи. На сей раз правим виявився великий князь, запросив на будівництво підмосковного аеродрому англійської вискочку і авантюриста, який до того ж, як кажуть, штатний співробітник «Інтелідженс Сервіс». Микола Миколайович всіляко спростовує ці чутки, ну так що йому залишається робити? Рейлі — його протеже...
  
  Як би те ні було, будівельні роботи, якими керував Джордж, йшли повним ходом. Всі без винятку (крім хіба що військового міністра, у якого були якісь свої рахунки з Миколою Миколайовичем Романовим) були задоволені організаторськими здібностями Рейлі. Та й сам він відчував себе в Москві немов риба у воді.
  
  З приватної квартири в Сокільниках він перебрався на Велику Міщанську, де жила актриса Художнього театру Дорогенька Шульгіна. Їх роман почався незабаром після приїзду Джорджа в Москву, а з початку нового року вони жили однією сім'єю і всюди з'являлися разом.
  
  Так пройшли зима, весна і літо...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Отримавши телеграму, я залишив усі справи і помчав у Лондон. Перед від'їздом Дорогенька влаштувала мені істерику.
  
  — Не пущу! — билася вона в риданнях. — Ти не повернешся більше!
  
  Як у воду дивилася.
  
  Джулія почала судовий процес. Вона найняла кращих адвокатів, які, домігшись розлучення, повинні були також довести присяжним, що я не маю жодних прав на фірму «Діксон і син. Ювелірна торгівля».
  
  Стара лисиця Чарльз Діксон, світ праху його, чорт забирай, перед самою смертю втягнув мене в авантюру, пов'язану з південноафриканськими алмазами. Він звів мене з людиною, чиє ім'я я вже чув одного разу у зв'язку з контрабандним постачанням зброї індійським повстанцям в 1896 році. Однак тесть запевнив мене, що пан Массино — гідний і багатий джентльмен, який користується впливом у комерційних і промислових колах Британії. Я довго не вірив тестеві, але в кінці кінців попався на вудку, як недосвідчений хлопчисько. Охоплений жадобою легкої наживи, я, як останній ідіот, передала шахраєві усі свої гроші. Алмазів, зрозуміло, не отримав. Грошей, втім, теж. Пан Массино зник, щез з лиця землі, залишивши мене з носом.
  
  Я дуже розраховував на фірму «Діксон і син. Ювелірна торгівля», яка згідно із заповітом тестя залишалася власністю моєї найдорожчої дружини. Хто знав, що Джулія з її пуританськими поглядами зважиться на розлучення!
  
  А в усьому винна ця повія, ця брудна розпусна дівка Жозефіна де Совиньї!
  
  Вона з'явилася в зал суду в чорній мантильї, наче вдова якогось іспанського гранда. І весь той час, поки Джулія публічно обливала мене брудом,4 задоволено усмехалась, кидаючи на мене косі погляди. Після засідання я попрямував прямо до неї.
  
  — Чого ти добиваєшся? — запитав я Жозефіну, закипаючи від люті і ненависті. — Ти ж прекрасно знаєш, що я ніколи не визнаю свого байстрюка своїм сином.
  
  — Мені цього й не потрібно, — насмішкувато відповіла вона. — Але я хочу, щоб ти відповів за всі мої страждання...
  
  Погань. Клянусь, не будь вона жінкою, я накинувся на неї з кулаками!
  
  Шлюборозлучний процес був довгим і скандальним. Газетні писаки співчували Джулії і ображали мене».
  
  
  Розділ 7
  СМЕРТЬ ДРУГА І ОСТАННЯ
  
  
  
  Трохи історії
  
  
  Гуляла По набережній бездіяльна ошатна юрба. Високий юнак, поглядаючи на годинник, нетерпляче походжав туди-сюди біля самого в'їзду на Латинський міст. Ніхто не звертав на нього уваги: мало молодих людей призначають побачення під годинником у самому жвавому місці міста. Улюблена все не йшла... Зате в кінці вулиці показався блестевший лакованими боками автомобіль, новітнє досягнення сучасної техніки. Він повільно катил у напрямку до мосту.
  
  У натовпі почалося пожвавлення: це поверталися з маневрів австрійської армії австро-угорський престолонаслідник Франц-Фердинанд і його дружина Софі фон Гогенберг. Сидячи на задньому сидінні відкритого автомобіля, її високість направо і наліво роздавала милостиві усмішки. Її найясніший чоловік народ вітав стоячи.
  
  Молодий чоловік, когось чекав біля мосту, не кваплячись, витяг револьвер і прицілився.
  
  У жвавому гудінні натовпу не було чути пострілів.
  
  Франц-Фердинанд похитнувся і звалився на борт машини. Софі фон Гогенберг так і померла з застиглої милостивої посмішкою на обличчі.
  
  Хлопця схопили. Звали його Гаврило Принцип. Він вбив подружжя Габсбургів 28 червня 1914 року.
  
  Дізнавшись, що Австро-Угорщина пред'явила Сербії ультиматум, російський імператор Микола II заявив: «...ні в якому разі Росія не залишиться байдужою до долі Сербії».
  
  Через день Австро-Угорщина оголосила Сербії війну.
  
  У Росії почалася загальна мобілізація.
  
  У відповідь на це 1 серпня 1914 року Німеччина оголосила війну Росії.
  
  4 серпня кайзеру Вільгельму II кинула виклик Англія.
  
  Так почалася перша світова війна, побоїще, яке розтяглося на 4 роки.
  
  Країни Антанти — Росія, Англія і Франція — спільно з Сербією воювали проти Німеччини та Австро-Угорщини; згодом до союзників росіян приєдналися Італія, Румунія і Греція, до їх супротивникам — Туреччина і Болгарія.
  
  Черчілль почав підготовку до військових дій задовго до їх початку. Займаючи посаду військово-морського міністра, він разом з адміралом Фішером переглянув стан англійської бойового флоту. На всіх судах були замінені знаряддя: з 13,5-дюймового калібру англійці перейшли на 15-дюймовий. Флот перевели з вугілля на нафту. Спеціально для цього була створена англо-іранська нафтова компанія, що дозволило знизити мита на ввезення палива. Погрожуючи відставкою, за сприяння міністра фінансів Ллойд-Джорджа Черчілль витребував в уряду додаткові асигнування на військово-морський флот в обсязі 2-2,5 млн фунтів стерлінгів.
  
  Англія зустріла першу світову у всеозброєнні.
  
  
  Франція, Булонь, червень 1915 року
  
  
  — Чорт би їх всіх побрал! — Джордж стягнув з себе натільну сорочку і енергійно її струснув.
  
  — Кусають? — співчутливо поцікавився Едді Китченер, родич того самого генерала Кітченера, під керівництвом якого молодий Джордж Герберт Рейлі брав участь у суданської кампанії.
  
  — Як собаку... — Джордж оглянув своє тіло, суцільно вкрите червоними плямами. — Прокляті воші...
  
  — Кажуть, вони переносять тиф, — стурбовано повідомив Едді. — Я взагалі не розумію, чому командування не вживає заходів по дезінфекції...
  
  — Більше командуванню думати не про що, — пробурмотів Джордж, знову натягуючи на себе сорочку і гімнастерку. — Де ти бачив генералів, які піклуються про військах на передовій, немов про власних дітей?
  
  Вловивши в цих словах натяк на свого двоюрідного дядька, який тепер займав в англійському уряді пост військового міністра, Едді промовчав.
  
  — Уф, гидота якась, — продовжував бурчати Рейлі, нахлобучивая на голову захисний шолом. — Самі б посиділи у такий панамі при тридцятиградусну спеку,'я на них подивився...
  
  Витягнувши шию, Едді спробував визирнути з окопу.
  
  — Цікаво, чи будуть вони стріляти?
  
  — А ти як думав? — Рейлі теж підвівся на лікті і подивився в той бік, звідки очікували противника.
  
  Немов у відповідь на його слова, почувся свист кулі.
  
  Джордж пригнув голову і теж вистрілив.
  
  Кулі засвистіли одна за одною.
  
  — Ну, нарешті! — пожвавився Едді. — А то у мене вже тіло затекло...
  
  — Лягай! — Джордж з силою штовхнув його. Особа Едді уткнулось в гарячу суху землю. В ту ж секунду десь недалеко розірвався артилерійський снаряд. Потім в деякому віддаленні другий, третій...
  
  Оглохший від вибухів Едді, повернувши голову і відкривши очі, побачив, як, наче в німому синематографі, його командир піднімає вгору праву руку і беззвучно розкриває рот.
  
  І тут же нові вибухи — вже з боку англійських гармат — здіймають у повітря грудки землі, перемішані зі згорілої на сонці жовтою травою.
  
  І знову свист куль. Гуркіт... гуркіт... гуркіт... гуркіт... Едді здавалося, що він сходить з розуму. Раптово молоденький солдатик з нового поповнення, який лежав в окопі з ним поруч, смикнувся і впав.
  
  — Макс, — намагаючись перекричати гуркіт, покликав його Едді, — Ма-акс!
  
  Він простягнув руку і потряс Макса за плече. Сильніше, ще сильніше... Макс ніяк не відреагував. Едді обережно перевернув його голову. Права половина обличчя Макса перетворилася на криваве місиво. На місці лівого ока, зяяла дірка. Очне яблуко на якихось закривавлених слизьких нитках бовталося близько кінчика носа.
  
  Едді задумливо потикав вказівним пальцем дірку і облизав кров. Потім він акуратно підклав під голову Макса жменю землі і сіл. Раптово йому стало дуже весело і він розреготався. Поглянувши на Джорджа, який чомусь відповз на пристойну відстань, Едді побачив, що капітан щось йому кричить.
  
  — Звичайно, сер! — весело кивнув йому Едді і по-мавпячі спритно видряпався з окопу. — Обов'язково, сер!
  
  І він похапцем побіг в ту сторону, звідки линули німецькі кулі та артилерійські снаряди.
  
  — Стій! — кричав йому вслід командир батальйону Джордж Рейлі. — Стій, йолопе! Ідіот!
  
  Але Едді не чув. Він підстрибом наближався до ворожих окопів, лавіруючи між воронками від вибухів.
  
  — Не стреля-ять! — повернувшись до своїм солдатам, Рейлі схрестив руки над головою. — Не стріляти!
  
  І кинувся навздогін за обезумевшім хлопчиськом.
  
  Німці посилили вогонь.
  
  Джордж біг пригнувшись, натягнувши на очі захисний шолом, спотикався, падав, знову підіймався, ухиляючись від куль і осколків і намагаючись не втратити з виду расплывающуюся в диму і пилу фігурку юного Едді Кітченера. Коли він нарешті наздогнав лейтенанта і схопив його в оберемок, в декількох метрах від них на землю впав черговий німецький снаряд. Небо заволокло димом. Стало темно і тихо. Міцно притискаючи до себе обм'якле тіло Едді, Джордж впав і більше не ворушився.
  
  
  Трохи історії
  
  
  В жовтні 1914 р. у війну на боці Німеччини вступила Туреччина. Союзники отримали нового противника і новий фронт. У січні наступного року верховний головнокомандувач російських військ великий князь Микола Миколайович звернувся до англійців з проханням відвернути сили турків на Близький Схід, з тим, щоб послабити їхній тиск на російські війська в районі Кавказу. Незважаючи на скептичне ставлення до цього прохання інших британських керівників, Черчілль з ентузіазмом розробив план, згідно якому англійський флот повинен з боєм прорватися через Дарданелли, підійти до Стамбулу і, взявши місто, змусити Туреччину вийти з війни.
  
  19 січня, не чекаючи прибуття сухопутної підкріплення, флот почав обстріл турецьких укріплень в районі Дарданелл.
  
  Турки вперто чинили опір. Англійці змушені були припинити просування вперед.
  
  1 березня, коли був зроблений новий штурм, англійські кораблі несподівано натрапили на міни. В кілька хвилин була втрачена майже половина армії.
  
  25 квітня, коли до операції нарешті долучилися сухопутні війська, в районі Дарданелл з'явилися німецькі підводні човни. Англійцям довелося відвести свої кораблі.
  
  Безперспективність операції з кожним днем ставала яснішою.
  
  Уряд і журналісти пов'язували цей провал з ім'ям Черчілля. В газеті «Морнінг пост», де він колись починав свою діяльність, з'явилася серія статей під красномовними заголовками: «Дивовижний дилетант», «Адмірал-дилетант», «Політик проти фахівця», «Занадто багато Черчілля».
  
  Обстановка в парламенті змінювалася аж ніяк не на користь військово-морського міністра.
  
  У листопаді 1915 року урядом — без участі Черчілля — було винесено рішення про евакуації англійських військ з району Дарданелл. Операція, з якою військово-морський міністр пов'язував серйозні задуми, провалилася. З 500 тисяч англійських солдатів і офіцерів, що брали в ній участь, 43 тисячі були вбиті, потрапили в полон, пропали безвісти або померли від хвороб.
  
  У новому коаліційному уряді Черчілля не знайшлося місця. Він подав у відставку і попросився в діючу армію добувати собі військові лаври.
  
  «Всі домашні і прислуга, — згадує лорд Бивербрук, — зібралися проводжати солдата — державного діяча, який стояв, опираючись на шаблю. Нагорі на сходах, плакав Едді Марш, його вірний секретар... Ще вище — леді Рандольф у повному відчаї від думки про те, що її блискучий син направляється в окопи. Здавалося, що пані Черчілль єдина залишалася спокійною, зібраної і діловитої».
  
  
  Лондон, вересень 1915 року
  
  
  Військовий міністр Китченер підняв на лоб окуляри.
  
  — Сер, — в його голосі звучало здивування, — ви справді не зрозуміли, що капітан Блад — це той самий сер Блад, Джордж Рейлі, який зробив чимало послуг військовій розвідці і «Інтелідженс Сервіс»?
  
  Головнокомандувач англійськими військами у Франції генерал Френч розвів руками:
  
  — Уявіть собі, ні, сер... Мені і в голову не приходило, що цей блискучий офіцер стане приховувати своє минуле... Навіщо це йому?
  
  — Він дивний чоловік... — пояснив Китченер. — Почав було робити кар'єру у військовій розвідці — тоді я з ним і познайомився, — кинув... Довгі роки працював на «Інтелідженс Сервіс» — залишив... Кажуть, займався комерцією... не знаю... я втратив його слід...
  
  — Чув, він був дружний з Черчиллем, — згадав Френч.
  
  — Можливо, — кивнув військовий міністр. — А я відразу зрозумів, що чоловік, який врятував мого племінника з вогню, — це той самий Блад-Рейлі.
  
  — Але навіщо він напросився на передову? Нічого не розумію... Адже його здібності можна було б використати з більшою користю...
  
  — Ось і використовуйте, — навчально сказав Китченер. — Він вже вийшов з госпіталю?
  
  — Так...
  
  — І передайте йому мою особисту подяку, а також повідомте, що наказом командування він нагороджений орденом Святого Георгія.
  
  — Так, сер...
  
  Френч попрямував було до виходу, але біля дверей забарився і знову звернувся до міністра:
  
  — А, до речі, як ваш племінник?
  
  Китченер спохмурнів.
  
  — На жаль, — важко зітхнув він. — Лікарі поки нічим не обнадіюють. Вони кажуть, надто глибока контузія. Едді навряд чи коли-небудь стане нормальною людиною...
  
  — Вибачте, сер... — тихо сказав Френч і вийшов.
  
  
  Трохи історії
  
  
  «Коли Черчілль висадився на французькому узбережжі в Булоні, там його вже чекала особиста машина головнокомандувача. Френч прийняв гостя з розпростертими обіймами, влаштував на його честь розкішний обід і звертався з ним так, ніби його друг все ще був членом військового кабінету. Наступного дня головнокомандувач запитав у Черчілля, що б він хотів робити в армії, «Все, що накажуть», — відповів той. Френч запропонував Черчиллю командування бригадою. Це означало, що він отримав би звання бригадного генерала і командував з'єднанням, що налічував 4 тисячі осіб. Черчілль охоче прийняв пропозицію. Оскільки, однак, він не мав досвіду військової служби в умовах першої світової війни, він справедливо розсудив, що йому слід хоча б протягом місяця побути на передовій в більш скромному чині і придбати певний військовий досвід. Черчілль висловив побажання пройти стажування в гвардійської дивізії. Його прохання було задоволено».
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  
  Франція, 15 листопада 1915 року
  
  
  — Слухаюсь, герр Шуманн! — откозырял лейтенант артилерії Карл Бухвальд, який нещодавно прибув з Берліна разом з новим поповненням. — Я можу йти?
  
  — Почекайте, лейтенант, — полковник Шуманн акуратно зав'язав мотузки папки з паперами, засунув документи в стіл і ретельно його замкнув. Ключ полковник поклав до кишені мундира. — Я теж іду. Хочеться трохи прогулятися. Нарешті скінчилася ця сльота...
  
  Взагалі-то полковник був проти позаслужбових відносин з молодшими за званням. Але лейтенант Бухвальд був винятком. Він привіз з собою листа від кузини Ганса фон Шуманна Грети. Волкової, уродженої баронеси фон Раушенбах, що живе в Петербурзі.
  
  «Це жахливо, дорогий кузен, усвідомлювати, що ми з вами опинилися розділеними лінією фронту, — писала Грета. — Бачить Бог, як я хотіла б опинитись зараз у рідному Бремені, в нашому затишному старому будинку, де ми з вами в дитинстві так любили вечорами, при світлі свічки, коли все здається таємничим і примарним, мріяти про те, що станеться з нами, коли ми виростемо великими. Пам'ятаєте, як палко кинулися ви переді мною на коліна і вигукнули: «Грета! Мила Грета! Коли-небудь я обов'язково одружуся на тобі!» О, як це було давно...
  
  Ви так і не створили сім'ю, дорогий кузен, а я так нещаслива в шлюбі! Мій чоловік страждає усіма вадами відразу. Він п'яниця і розпусник, полюбляє товариство занепалих жінок сімейного вогнища. Тепер, коли моя рідна батьківщина, моя Німеччина, виявилася втягнутою в цю війну, чоловік зненавидів мене за те тільки, що я німкеня! О, чому ви не виконали свого дитячого обіцянки, друже мій?!.»
  
  Сентиментальний фон Шуманн судорожно проковтнув і перегорнув сторінку.
  
  «...знаю про все від тітоньки Гретель, але не наважувалася рацее написати вам.
  
  Герр Бухвальд був тут інкогніто, з місією від військової розвідки. Це чудова людина, мій друг. Дізнавшись, що він їде у Францію, що, можливо, зустрінеться з вами, я передала йому листа в надії, що ви все-таки прочитаєте його. Бережіть себе, дорогий Ганс! Я молю Бога, щоб нарешті скінчилася ця війна і ви залишилися живі і неушкоджені. Бути може, ми ще зустрінемося... Думки про це додає мені сили. Знайте ж, я (закреслено). Ваша бідна кузіна Грета фон Раушенбах».
  
  Занурений у свої думки, полковник мовчав. Герр Бухвальд, не наважуючись порушити його роздумів, крокував поруч. Приємно було після довгої і сльотавої осені вдихати легкий морозне повітря перших зимових днів.
  
  — Як вона виглядає? — раптом тихо запитав полковник.
  
  Лейтенант відразу зрозумів, про кого йде мова.
  
  — Вона... — він трохи зам'явся, не бажаючи ні брехати, ні засмучувати полковника правдою.
  
  — Постаріла... — без слів зрозумів його фон Шу-манн. — Ще б... Стільки років минуло... — він підняв очі до неба, немов намагаючись порахувати роки, пролетівши з дня їх останньої зустрічі. — Адже ми з нею ровесники... А бачились в останній раз, коли нам було по двадцять... Боже мій! Майже тридцять років тому... А вона була гарна, невимовно гарна... Я любив її все життя...
  
  Він знову важко зітхнув і подивився на лейтенанта, зустрів погляд, повний розуміння і співчуття. Це ще більше розташувало полковника до пана Бухвальду.
  
  — А як Ви з фрау Гретою познайомилися? — поцікавився Шуманн. — Давно ль?
  
  — Так, гер полковник. Я приїхав в Росію п'ятнадцять років тому в якості помічника військового аташе в німецькому посольстві. Пан Волков займав тоді високий чиновницьку посаду в міністерстві закордонних справ. Ми досить часто зустрічалися з ним по службі і на офіційних прийомах. Як-то раз він привів із собою фрау Грету. Вона здалася мені дивно розумною і освіченою жінкою, і ми відразу перейнялися один до одного розташуванням. Я завжди дивувався, як вона може терпіти такого грубого і вульгарного людини, як її чоловік. Їй так самотньо з ним і взагалі в цій варварській країні...
  
  — Бідна Грета... — очі полковника наповнилися сльозами.
  
  Бухвальд шанобливо замовк. Він розумів почуття герра Шуманна. Кілька хвилин вони знову крокували в повній тиші. Нарешті полковник глухо кашлянув і звернувся до Бухвальду:
  
  — Чи надовго ви. до нас?
  
  — Як вирішить командування. У мене не обмежений строк відрядження. Все залежить від того, як вдасться впоратися з поставленим переді мною завданням підготовки розвідників для роботи в тилу ворога в оперативних умовах.
  
  На інший же день герр Бухвальд з завзяттям взявся за доручену йому справу. Вдень він працював з солдатами, а вечори, як правило, проводив з полковником фон Шуманном, з яким досить близько зійшовся завдяки далекій петербурзької кузині пана Шуманна, уродженої баронесі фон Раушен-бах.
  
  Так пройшов місяць.
  
  Одного разу полковник запросив приятеля до себе, щоб, як водиться, позгадувати про кращих днями і обговорити нагальні питання оперативної розвідки в тилу ворога.
  
  — Пива? — запропонував він гостю.
  
  Зазвичай Бухвальд відмовлявся, посилаючись на хвору печінку, але на цей раз погодився. Під пиво бесіда пішла ще краще, спогади стали яскравіше, і світлий образ баронеси фон Раушенбах був на час затуляють численними образами короткочасних подруг полковника і лейтенанта. На жаль, пан Бухвальд не міг, як це траплялося, засиджуватися допізна: необхідно було передати зі штабу шифроване донесення до Берліна, де цікавилися ходом його роботи. Провівши гостя, герр Шуманн-відчув непереборну тягу до сну. Він із задоволенням розтягнувся на ліжку і провалився в світ мрій і сновидінь.
  
  Прокинувся він набагато пізніше звичайного. Чомусь тріщала голова. Настрій було огидним. Одягнувшись, герр Шуманн всупереч звичаю звелів подати автомобіль, хоча в інші дні волів прогулятися пішки.
  
  Увійшовши в кабінет, полковник ледь не втратив дар мови: з ящика його столу, де зберігалися найважливіші документи, які стосуються бойових дій проти англійців на території Франції, стирчав ключ. Але педантичний до дріб'язковості полковник точно пам'ятав, що вчора замикав стіл і ховав ключ до нагрудної кишені мундира. Він кинувся до столу. Всі папери зникли.
  
  Коли полковник постав перед військовим трибуналом, його запитали, чому він був так упевнений в тому, що лейтенант Бухвальд дійсно привіз йому лист від кузини? Писала чи Грета Волкова, уроджена баронеса фон Раушенбах, йому раніше? Чи був він знайомий з її почерком?
  
  На ці питання полковник фон Шуманн відповів негативно.
  
  Його мали розстріляти, але, враховуючи колишні заслуги, розжалували в солдати. Він просидів в окопах до кінця війни.
  
  
  Франція, січень 1916 року
  
  
  Цілий тиждень Рейлі добирався з німецького тилу до своїх. Йому довелося пройти пішки кілька десятків кілометрів. Вибравшись з зайнятій німцями території, він з огидою скинув мундир, спалив документ на ім'я Карла Бухвальда і, переодягнувшись у захоплене з собою цивільне плаття, став схожим на якогось ремісника. Так він пробирався через передову, ризикуючи щохвилини бути вбитим або своїми німцями.
  
  Командир гвардійського корпусу генерал Уотсон зустрів розвідника, як рідного сина.
  
  — Я доповім командуванню, — захлинався від захвату генерал. — Вас представлять до нагороди! Яка сміливість! Яка зухвалість! Але як вам вдалося привернути до себе Шуманна?
  
  — Я був знайомий з його кузиною в Петербурзі, сер, — стомлено відповів Джордж. — Дивно неприємна дама, справжня бюргерша. Бр-р... — він зіщулився при одному спогаді. — І, як усі німці, дико сентиментальна... Розповідаючи мені про свого двоюрідного брата, вона заливалася сльозами... А все інше, сер, справа техніки. Німецьким на листі я володію не гірше, ніж в усному мовленні...
  
  Сер Уотсон радів. Звичайно ж, начальство, дізнавшись про операції, блискуче проведеної Рейлі, відзначить і скромні заслуги самого генерала. Це буде доречним, бо командувач Френч останнім часом не задоволений діями гвардійського корпусу.
  
  Від надлишку почуттів Уотсон запросив Рейлі разом пообідати.
  
  Прямо зараз, в цю хвилину.
  
  Джордж не відмовився.
  
  — Так, до речі, — згадав сер Уотсон, розрізаючи біфштекс. — Ви ще не знаєте останніх новин. Чи повірите, в нашому корпусі служить Уїнстон Леонард Спенсер Черчілль, колишній міністр військово-морського флоту.
  
  — Не може бути!
  
  — Уявіть собі, — підполковник милувався зробленим ефектом. — Після провалу Дарданелльской операції він подав у відставку і тепер стріляє в окопах на передовій.
  
  Джордж відклав виделку в сторону.
  
  — Сер, — вигукнув він, — що значить доля! Це приятель моєї юності, ми не зустрічаємося роками, але під час військових дій наші шляхи обов'язково схрещуються. Чи можу я просити вас про одну послугу?
  
  — Про що завгодно, друже мій, про що завгодно...
  
  — Де тепер пан Черчілль?
  
  — Ви хочете його бачити? О, в такому разі у мене для вас є сюрприз. Знайте ж, він з хвилини на хвилину буде тут. Я послав за ним машину. Дуже хочеться подивитися на такого популярного і скандального людини.
  
  В їдальню зайшов черговий офіцер.
  
  — Сер, — звернувся він до Уотсону, — дозвольте доповісти: тільки що приїхав лейтенант Флінт. Він просив передати, що не зміг виконати вашого доручення: на півдороги спустило колесо, і лейтенант змушений був повернутися назад.
  
  — Як? — засмутився генерал. — А пан Черчілль?
  
  Черговий офіцер розвів руками.
  
  — Чорт візьми! — Уотсон стукнув кулаком по столу. — Даруйте, містере Рейлі, як бачите, сюрпризу не вийшло.
  
  Джордж, предвкушавший зустріч з другом, теж був засмучений.
  
  — А що, якщо... — раптово прийшла йому в голову ідея, — що, якщо я сам піду на передову?
  
  — Як? — здивувався генерал. — Коли?
  
  — Прямо зараз, якщо ви дозволите, сер... — Рейлі рішуче підвівся з-за столу.
  
  — Але... але, може, почекаєте до завтра? Навіщо вам місити бруд в окопах? І взагалі там стріляють...
  
  — Невже? — іронічно усміхнувся Джордж. — Пане генерал, війна є війна. Як знати, може, Вінні завтра вже не буде в живих...
  
  Уотсон трохи подумав.
  
  — Передайте лейтенанту Флінту, — сказав він черговому, — якщо неполадки усунені, нехай відвезе пана капітана до розташування батальйону.
  
  — Дякую вам, — сердечно озвався Джордж.
  
  
  «Як Черчилль отримав наказ з'явитися до командира корпусу. Йому повідомили, що на перехресті доріг, приблизно в п'яти кілометрах від місця розташування батальйону, буде чекати автомобіль, який доставить його в штаб корпусу. Грунтовно помесив бруд і нарешті діставшись до обумовленого місця, Черчілль жодного автомобіля там не виявив. Лише через годину з'явився зв'язковий офіцер, який повідомив, що автомобіль загнали за помилку в інше місце, що тепер вже все одно пізно до генерала і що взагалі це справа нелегке, так як генерал просто хотів поговорити з ним і подивитися на нього. Черчілль був розлючений, і його обурення наростало по мірі того, як він пробирався по бруду назад на передову. Там його зустріли словами, що він щаслива людина. Виявляється, після його відходу німецький снаряд вдарив пряме укриття, де зазвичай знаходився Черчілль, і зруйнував його до основи. Таким чином, Черчиллю ще раз пощастило».
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  
  — Так, сер, Господь зберіг вас, — сказав літній солдат, закурюючи цигарку, — а ось вашого приятеля вбило...
  
  — Якого ще приятеля? — насторожився Вінстон.
  
  — Який в автомобілі приїхав, незадовго до того, як ви повернулися. Він був у формі капітана, сер. Видно, справа у нього було важливе, раз під кулі не побоявся полізти. Він був дуже смілива людина, сер... Йому показали ваш бліндаж. Він пішов туди, а в цей час снаряд, сер...
  
  — Так хто це? — стривожений Черчілль кинувся до воронки, що утворилася на місці бліндажа. Біля нього валялося понівечене тіло людини у військовій формі. У трупа не було обох ніг. Одна з них стирчала з бруду метрах в десяти від місця вибуху.
  
  Уїнстон перевернув мертве тіло обличчям до себе. І обмір.
  
  — Джордж... — вражено прошепотів він. — Джордж, старовина... Навіщо ти...
  
  По обличчю скандального політика і майбутнього прем'єр-міністра, якому через п'ятдесят років поставлять пам'ятник перед англійським парламентом, про яку напишуть сотні книг ще до його смерті, по обличчю одного з найбільш видатних державних діячів двадцятого століття Вінстона Леонарда Спенсера Черчілля текли сльози. І він не ховав їх. Останній раз Вінні плакав в далекому дитинстві.
  
  Тіло Джорджа не стали відвозити в Англії: у нього не залишалося там ні рідних, ні друзів. Його поховали тут же, в околицях Булоні. Напис на могильному камені скромно сповіщала:
  
  
  «Тут спочиває Джордж Герберт Блад (Са).
  
  1874-1915 рр.
  
  Мир праху його!»
  
  
  Під час другої світової війни наступаючі фашистські війська цю могилу зрівняли з землею.
  
  
  
  3. ЗИГМУНД РОЗЕНБЛЮМ, НЕЗАКОННОНАРОДЖЕНИЙ
  
  
  «Локкарт у своїх «Спогадах...»розповідає, що Рейлі — це житель Одеси, який носив у минулому прізвище Розенблюм».
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  «Він народився в 1874 році, поблизу Одеси, незаконний син матері-польки і якогось доктора Розенблюма, який кинув матір з дитиною, після чого дуже скоро вона вийшла заміж за російського полковника...»
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  «Крики відчаю доносяться до нас від тисяч євреїв, які страждають Вашої великої імперії... П'ять мільйонів підданих Вашої Величності стогнуть під ярмом виняткових і обмежувальних законів. Залишки нації, звідки вийшли релігії — наша і Ваша, і взагалі всяка релігія на землі, визнає єдиного Бога... підпорядковані в Вашій імперії такими законами, при яких жити і процвітати неможливо...»
  
  (З петиції, надісланої російському царю Олександру III лондонцями — учасниками мітингу на захист російських євреїв, 1890 рік.)
  
  
  Глава 1
  РАХУНКИ З ЖИТТЯМ
  
  
  
  Київ, 1890 рік
  
  
  — А ще я пишу роман про Батенькове, — поважно сказав Зигмунд.
  
  Ніна уважно схилила голову, чому квіти на її капелюсі загойдалися, немов живі.
  
  — Так, стало бути, ти письменник? — м'яко посміхнулася вона. — Втім, хто в твої літа не грішив літературними вправами і не уявляв себе Пушкіним або Товстим!
  
  Зигмунд зібрався було образитися, але не встиг, бо жінка запитала:
  
  — А хто він такий, цей Батеньков?
  
  — Декабрист, — юнак відразу пробачив їй поблажливий тон. — Звичайно, він не настільки відомий, як Пестель або, припустимо, Лунін, але його особистість багато в чому не оцінена...
  
  — Ой, скільки запалу! — розсміялася Ніна. — Схоже, ти і справді захоплений своїм Батеньковым і прочитав багато книг...
  
  Вони прогулювалися Хрещатиком, неквапливо, як і інші городяни, які вчиняють променад. З боку подивитися — нічого особливого: молодий чоловік старшого гімназійного віку і моложава, добре збережена дама, подруга матері молодої людини. Однак серце у Зиґмунда завмирало при думці про велику таємницю, що з'єднує його з Ніною.
  
  — Укладений в каземат Петропавлівської фортеці, — гаряче продовжував він, — Батеньков залишив чудові записки, в яких висловив свою думку щодо низки філософських, історичних і політичних питань... Писав він у передчутті швидкої загибелі і не знав, що йому належить провести в неволі ні багато ні мало двадцять років...
  
  Ніна схилила голову, так, щоб капелюх прикривала обличчя, і потихеньку позіхнула. Їй не хотілося ображати хлопчика, але, бачить Бог, до чого ж нудні речі його займають! А адже зовсім недавно їй так подобалися його палкість і захопленість. Так, Зіга пристрасний і щирий, але деколи ставить її в незручне становище. Та й взагалі цей зв'язок пора припиняти. Ось і Поль вчора кепкував над Ніниним надмірно юним шанувальником...
  
  — Все, що ти знаєш, так цікаво, пізнавально, — жінка підняла голову, і квіти на капелюсі знову захиталися в такт її крокам. — Але, Зіга, дорогий, мені, на превеликий жаль, пора додому. Знаєш, по-моєму, — вона знизила голос, чоловік починає підозрювати. А він ревнивий, милий, страшно ревнивий, як істинний мавр...
  
  Зигмунд недовірливо подивився на Ніну. При всьому багатстві фантазії він не міг уявити в ролі Отелло її чоловіка, похилого добродушного чиновника.
  
  — Ой, я спізнююся! — таємна кохана гімназиста глянула на крихітні годинник, приколоті на грудях шпилькою. Час і справді підтискав: через десять хвилин їй треба бути в кав'ярні Миллиотти, де призначено побачення з Полем. — Прощай, мій любий! Величезний привіт Варварі Людвиговне! — крикнула Ніна вже на бігу, витончено притримуючи рукою поділ сукні.
  
  — До побачення... — розгублено пробурмотів їй услід юнак і понуро побрів додому, розмірковуючи про загадковою і примхливою жіночій натурі. Але молодий апетит взяв верх над хвилинними смутком, і Зіга вирішив заглянути в кав'ярню Миллиотти, щоб підкріпитися і розвіятися.
  
  Він штовхнув скляні двері, продзвенів дзвоник над входом, але дзвінкіше дзвоника був сміх, такий знайомий, дражливий сміх Ніни. Вона сиділа за столиком, інтимно схилися квітами на капелюсі до устроившемуся поруч Пухлякову, а Павло Іванович, солоденько усміхаючись, знизував Нинину руку і щось шепотів їй на вушко.
  
  Кров кинулася Зигмунда в голову. В одну мить він опинився поруч із їхнім столиком, щось пронизливо кричали про обман, зради і ревнивця-чоловіка. Хлопець погано розумів, що робить, але в повітря вже летіли чашки і тістечка. З-за фіранки вискочив переляканий господар. Нинино обличчя стало презирливо-холодним. А Павло Іванович Пухляков повільно підіймався на весь свій гвардійський зростання і заносив для удару пудовий кулак.
  
  З носа Зігі хлинула кров, голова різко хитнувся назад, але Пухляков притримав його за петельки й ударив знову — сильно, точно, вміло. Від болю у гімназиста потемніло в очах, але тепер він виразно чув крики з усіх боків, немов повернулося втрачене на мить свідомість.
  
  — Так його, шмаркача! — схвально вигукував чийсь впевнений бас.
  
  — Але він же зовсім дитина! — схвильовано заперечував стривожений жіночий голос.
  
  — Медів, мосьє, — метушився господар кав'ярні, — яка неприємність, прошу заспокоїтись і покинути заклад, скандали мені ні до чого, цей ж годину прибуде поліція...
  
  — Дурень! — крикнув Зіга в обличчя Павлу Івановичу. — Вона обдурить тебе так само, як і мене!
  
  Очі Ніни звузилися, губи повикривлялися в усмішці, але вона нічого не сказала.
  
  — Мовчи, щеня! — Пухляков супроводжував кожне слово досить відчутними ударами. — Як ти смієш ображати честь дами?! Молокосос, жидівський ублюдок, байстрюк!
  
  Ці слова були нестерпні, вони жалили, як оси. Зіга рвонувся, воріт гімназійного кітеля затріщав. Нічого не бачачи, він кинувся геть з кав'ярні. Скляна двері грюкнули за спиною, жалібно дзенькнув дзвоник.
  
  Схлипуючи і розмазуючи по обличчю кров, він брів по парку. Ні, після такого неможливо жити на світі! Ненависний Павло Іванович не тільки забрав у Зиґмунда жінку — він прилюдно исхлестал його, як хлопчиська. Але все страшнішим був ганьба, що полягав у словах «жидівський ублюдок» і «байстрюк».
  
  Теплий, ідилічний світ, в якому жив досі Зіга, впав в одну мить, розтоптаний чобітьми цього солдафона. Змити подібні образи можна тільки кров'ю.
  
  Де лежить браунінг вітчима, в будинку Вишневських знали всі. У кабінеті Олександра Львовича, у правому верхньому ящику столу. Навіть входити до кабінету полковника дітям суворо заборонялося. Однак Зіге, як найстаршому, Вишневський одного разу показав зброю...
  
  
  Передмістя Одеси, 1874 рік
  
  
  — Нуте-с, панночка, як ваше здоров'я? — Григорій Якович взяв у руки стетоскоп. — Сподіваюся, морське повітря зробив чудо, на яке не здатна медицина, і ваші легені в повному порядку. Не дихайте... Так... В чому справа, Варенька? Я ж просив — не дихати...
  
  Васька важко зітхнула і залилася сльозами.
  
  — Що таке? Що сталося? — сполошився доктор. — А, люба, просто нерви розпустувалися. Треба тримати себе в руках. Тим більше що вашому здоров'ю ніщо більше не загрожує.
  
  — Ох, Єжи... я... я... — Васька схлипнула, притримуючи обома руками расстегнутое на спині плаття. — Я вагітна...
  
  — Жартувати изволите? — Григорій Якович зняв і ретельно протер носовою хусткою пенсне. — Ти впевнена? — запитав уже іншим тоном.
  
  Пацієнтка закивала, намагаючись утриматися від ридань і з надією дивлячись на доктора.
  
  — Та-ак, — він міряв кроками кабінет, — коли у тебе останній раз були місячні?
  
  — Ще В січні, — ледве чутно прошепотіла дівчина, кусаючи губи, щоб не розплакатись знову.
  
  — Ну-ну, буде, — поморщився Григорій Якович. — Не люблю, знаєш, жіночих істерик. Що ж, це не смертельно. — Він схилився над столом і щось написав на папірці нерозбірливим медичним почерком. — Ось напрямок до моєму колезі. Він хороший гінеколог, досвідчений. Термін у тебе ще цілком підходящий для аборту.
  
  — Ні, Їжаки, ні! — Васька притиснула кулаки до щік. — То є гріх для католички. Вбивство... Немає!
  
  — Який же вихід ви бачите, пані? — доктор і іронічно дивився на неї крізь скельця пенсне. — Народжувати для католички не гріх? А може бути, ви розраховуєте, що я одружуся на вас?
  
  — Матка Бозка... — дівчина квапливо застібала сукню. — Я думала, ви чесна людина, яка довірилася вам, а ви... Не турбуйтеся, пане, більше я вас не потревожу...
  
  Вона втерла сльози і вибігла з кабінету в приймальню, де лікарі Розенблюма терпляче чекали інші хворі, які страждають слабкими легенями.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Сьогодні я твердо вирішив померти. Н. мені невірна, це не підлягає сумніву. Її новий коханець публічно принизив мене, образивши фізично дією і розкривши ретельно приховану таємницю мого народження. Я і сам дізнався цей секрет зовсім недавно, випадково підслухавши розмову матері з папа... точніше, з моїм вітчимом. Вітчим картав її за те, що вона обдурила його, видаючи себе за вдову військового, ніж зворушила серце рубаки-полковника, за те, що не сказала правду — що вона всього-навсього кинута дівчина з коханцем незаконно прижитым дитиною. Маман плакала, благала простити, заклинала папа... точніше, Олександра Львовича здоров'ям дітей, моїх зведених братів і сестер. Якщо я піду з життя, вони всі зітхнуть з полегшенням.
  
  Але як мені вбити себе? Добровільно розлучаючись зі світом людей, слід обміркувати це важлива подія до дрібниць. Отруїтися? Боже правий, це несерйозно, я ж не покоївка Параша, випила в минулому році оцтової есенції! Сусіди вчасно виявили нещасну, її врятували, але вона назавжди залишилася покаліченою. Отже, цей метод не тільки дурний, але й недостатньо ефективний. Повіситися? Цей спосіб відносно надійний і доступний, але мені розповідали, ніби в момент агонії у повішених або повесившихся спостерігається ряд чисто фізіологічних безотчетних проявів. Я не особливий естет, але чомусь не бажаю, щоб моє беззахисне тіло знайшли оскверненным сечею, спермою та калом. Можна, звичайно, не мудрувати і розкрити вени... Але усамітнитися в нашому домі і провести подібну операцію без свідків вкрай важко. Знайдуть — врятують, а що я скажу маман, як поясню свій вчинок? Залишається одне-єдине засіб...»
  
  
  Київ, 1890 рік
  
  
  Зигмунд закрився в своїй кімнаті. Зібрав всі листки із записами про декабристе Батенькове, склав їх у папку і крупно вивів на ній: «З незакінчених творів».
  
  Вийняв з англо-російського словника фотографічну картку Ніни, три місяці тому вкрадену їм з альбому маман, в останній раз придивився до колись дорогі риси. Але колишнє зачарування зникло, середніх років жінка дивилася з картки, посміхаючись двозначно і фальшиво. Зіга взяв ножиці і порізав товстий картон в шматки. Залишки Нініній посмішки він запечатав в конверт, трохи подумав і надписав зверху адресу чоловіка підлою зрадниці, такого ж, по суті, ошуканої людини, яким Зигмунд відчував себе.
  
  — Синку! — у двері постукала мати. — Час обідати. Спустися в їдальню, пшепрашам, Олександр Львович хвилюється, чи не захворів ти, вже дуже ти блідий, синку...
  
  Після деяких коливань Зіга відкрив двері і, намагаючись виглядати невимушено, вийшов до столу. Побачивши його, вітчим заспокоївся, і Клаша подала розсольник у великій порцелянової супниці.
  
  Перед десертом, пославшись на заняття, Зіга вибачився і встав. Перш ніж назавжди покинути їдальню, він озирнувся, намагаючись закарбувати в пам'яті нехитра сімейне щастя — на чолі столу полковник, навпаки — маман, сестри і брати...
  
  Кабінетик Олександра Львовича був не замкнений. Зигмунд висунув правий верхній ящик письмового столу і намацав браунінг. Сховав зброю в кишеню домашньої куртки і нечутно прослизнув до себе. Торкатися до рукоятці браунінга було хвилююче-приємно. Зіга підійшов до дзеркала і приклав дуло до скроні. Криво посміхнувся власному відображенню. Із дзеркала дивився довготелесий гімназист з переляканими чорними очима. Коротко стрижені волосся не приховували відстовбурчених вух. Як, мабуть, сміється над ним зараз Ніночка разом зі своїм Павлом Івановичем!
  
  — Виродок, байстрюк, — сказав собі Зигмунд Розенблюм, — ти просто смішний. — І натиснув курок.
  
  
  «Поблизу станції Івантєєвка зійшов з рейок вантажопасажирський складу. Жертв і постраждалих немає, виключаючи дійну корову, пасшуюся неподалік і розчавлений вагоном. Причиною аварії спеціальна комісія вважає недогляд з боку стрілочника А. Сидоренко».
  
  
  (З газети «Залізничний вісник», березень 1890 року.)
  
  
  «В атмосфері святкового піднесення зустріли минуле Різдво жителі містечка Кишинів. У переддень свята В крамницях і магазинах йшла жвава торгівля милими різдвяними подарунками. Подібно біблійних волхвів, кишиневці підносили один одному, брат брата, чоловік дружині скромні дари, що йдуть від самого серця, супроводжуючи дарування привітаннями».
  
  
  (З газети «Бессарабські ведомости», січень 1891 року.)
  
  
  «На пост московського генерал-губернатора призначений Великий князь Сергій Олександрович. Його Високість має намір очистити першопрестольну столицю від небажаних елементів — бродяг безпаспортних та інших підозрілих осіб Дяка Всевишньому за те, що в Москві буде, нарешті, наведений порядок. Великий князь відомий своєю исключительною побожністю і військовим старанністю».
  
  
  (З журналу «Схід», вересень 1891 року.)
  
  
  «Неврожай в приволзьких губерніях викликає тривогу громадськості. Значно скоротився вивіз пшениці з Росії. Зменшився збут товарів. На міжнародних торгах впав курс російського рубля. Країні терміново потрібні іноземні кредити. Однак представники банкірського дому Ротшильдів навідріз відмовилися якимось чином брати участь у цьому позику».
  
  
  (З газети «Незалежний комерсант», квітень 1892 року.)
  
  
  Київ, 1890 рік
  
  
  Над самим вухом оглушливо клацнув курок.
  
  — Осічка! — сердито сказав Зіга. — Неподобство, у військового — і зброю в такому стані.
  
  Він потряс браунінг і знову натиснув на спусковий гачок. Рука сіпнулася, куля вдарилася в дзеркало, рами посипалися осколки. В кімнаті їдко запахло димом.
  
  Зигмунд засміявся. Він реготав і реготав, сам не знаючи чому. І не міг зупинитися ні тоді, коли до нього вбігла трясущаяся мати, ні коли вітчим із зусиллям розтискав пальці, щоб вийняти зброю.
  
  Приїхав доктор, вколов заспокійливе. Прокидаючись, Зіга бачив схилене над собою обличчя матері з страдницьки зведеними бровами.
  
  — Чому? Навіщо? Навіщо ти зробив це, синку? — питала вона і молилася, плутаючи польські і російські слова.
  
  Через кілька днів Вишневський сухо сказав пасинкові:
  
  — Я не бажаю більше чути пострілів в своєму будинку. Ви вже в тому віці, коли необхідно визначатися в житті. Вирушайте вчитися або лікуватися — мені все одно.
  
  — Для цього потрібні гроші, — зухвало сказав цілком оправився після «нещасного випадку» Зигмунд.
  
  Полковник поклав на стіл ассигнацию:
  
  — Я оплачу дорогу. Інше, будьте люб'язні, заробити самостійно.
  
  Зіга недбало сунув купюру в кишеню.
  
  — Куди? Не пущу! — повисла на ньому плаче мати.
  
  — Та ви не голосіть так, маман, — юнак відірвав від себе руки Варвари Людвиговны. — Нічого зі мною не трапиться. Я їду до батька, — він поглянув на Олександра Львовича, — до свого справжнього батька.
  
  Незакінчений роман про Батенькове Зигмунд з собою не взяв. Конверт з обрізками фотографічної картки Ніни викинув на найближчій смітнику. З минулим покінчено. Смішно і сумно було згадувати недавні страждання.
  
  
  Одеса, 1891 рік
  
  
  Доктор Розенблюм був, здається, приголомшений раптовим появою сина. Покашлюючи, довго вдивлявся в худого чорнявого юнака.
  
  — Мені від вас нічого не потрібно, — з незвичною для себе розгальмованістю сказав Зигмунд. — Хотілося побачити батька, не більше того. Я, якщо цікавитеся, їду вчитися за кордон. До речі, у вас не знайдеться певної суми в борг?
  
  Григорій Якович поморщився від такого явного вимагання, але грошей все-таки дав. Зіга негайно відкланявся. Дивлячись йому вслід, доктор зітхнув: ще один самовпевнений молодик відправляється завойовувати світ.
  
  Купуючи квиток, Зигмунд назвався по дівочого прізвища матері — Зелінським. Ні Вишневським, ні Розенблюмом він себе відтепер не відчував. Досить! Нове життя треба починати з новим ім'ям.
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  «Третій місяць я за кордоном. Здалеку життя тутешня здається більш привабливою. Німеччина, просочена бюргерським духом, мені не сподобалася. У Франції все спить, крім Парижа. Але для столичного життя мені бракувало коштів. Єдиний плюс — постійна мовна практика. Одна справа вивчати німецьку або французьку з книг і словників і зовсім інша — потрапити в середовище, де твій одеський акцент викликає, щонайменше, подив. Зараз перебуваю в Англії. Століття панування над цілим світом прищепили британцям істинне гідність. Уродженці маленької острівної держави поширилися по всіх континентах і всюди відчувають себе як вдома. Якщо в кого й чого слід навчатися, то саме у англійців... Але гроші у мене підходять до кінця і треба повертатися додому. Я вирішив продовжувати освіту в Київському університеті. Старий Ро-зенблюм розчулиться, коли дізнається, що, слідуючи по його стопах, я буду вчитися на медика, і знову дасть мені грошей...»
  
  
  Глава 2
  ЛЮБОВ ДО ГРОБУ
  
  
  
  «У заміській готелі доведений до відчаю студент М. застрелився сам і смертельно поранив свою коханку, яка померла по дорозі в лікарню в кареті «швидкої допомоги». Невтішний вдівець, на руках якого залишилися діти тринадцяти, восьми і п'яти років, стверджує, що нічого не знав про фатальне романі невірної дружини».
  
  
  (З газети «Новий час», листопад 1890 року.)
  
  
  «Російський філософ Володимир Соловйов склав протест антисемітизму в російській пресі і зібрав у Москві і Петербурзі більше ста вчених і письменників. Серед них — Ст. Короленка, К. Тімірязєв, Л. Толстой. У протесті йдеться: «Посилене збудження племінної і релігійної ворожнечі, настільки противного духу християнства, пригнічуючи почуття справедливості й людинолюбства, докорінно розбещує суспільство і може призвести до морального здичавіння, особливо при нині вже помітний занепад гуманних ідей і при слабкості юридичної початку нашого життя. Ось чому, вже з почуття національного самозбереження слід рішуче засудити антисемітський рух не тільки як аморальне по суті, але і як надзвичайно небезпечне для майбуття Росії».
  
  
  (З газети «Таймс», січень 1891 року.)
  
  
  «Останнім часом на вулицях наших міст можна все частіше побачити дивних осіб в чоловічих панталонах. І тим не менше ці істоти не є особами чоловічої статі. Однак і дамами назвати їх я б не зміг. Іменують себе суфражистками жінки немов би задалися метою зганьбити прелестнейшее створення Всевишнього і опротестувати закони самої Натури. Вони коротко обстригають кучері, курять цигарки і не утрудняють себе в міцних виразах, а також, як зазначено вище, привласнюють собі право носити предмети суто чоловічого туалету. І все це, з дозволу помітити, з принципових міркувань. Невже пані вважають, ніби подібним дивним чином доб'ються рівняння в правах з протилежною статтю?! В такому випадку беру на себе сміливість рекомендувати їм вживання міцних напоїв».
  
  
  (З сатиричної газети «Бджілка», травень 1892 року.)
  
  
  «Стан здоров'я Його Імператорської Величності ще більше погіршилося і визначається медиками як критичний. Але і перебуваючи перед лицем Майбутнього, Государ зберігає спокій і бадьорість духу, що прикрашають справжнього християнина. Е. І. в. шкодує лише про те, що великі звершення на благо і на славу Росії, розпочаті Ним, не будуть завершені, і сподівається на те, що Його Високість спадкоємець престолу стане гідним наступником Олександра III».
  
  
  (З газети «Ялта», жовтень 1894 року.)
  
  
  Київ, 1894 рік
  
  
  Зіга перерахував залишилася готівку. Катастрофа! Доктор Розенблюм надіслав розлоге лист, в якому, після скарг на нездоров'я і дорожнечу, зробив приписку: «Мало не забув... На обіцяні мною сто рублів не розраховуй. Пацієнти роз'їхалися на води, і в поточному місяці я сам без копійки. Але трохи пізніше, мій дорогий хлопчик...»
  
  — Старий сквалыжник! — Зигмунд в серцях кинув на стіл батьківські послання. — У самого либонь на чорний день приховано дещо... Терпіти не можу ці жидівські штучки!
  
  Більше допомоги чекати було нізвідки. Полковник Вишневський акуратно сплачував пасинка по двадцять рублів щомісяця і залишався глухий до прохань Варвари Людвиговны хоч трохи збільшити утримання, посилаючись на убогість коштів і на те, що інших дітей годувати-поїти треба.
  
  А борги росли, і кредитори натискали з усіх боків.
  
  Зигмунда довелося змінити квартиру на більш дешеву, і тепер він тулився в одній кімнаті з обшарпаної меблями і протікає стелею. Спробував було давати приватні уроки, але учні були, як на підбір, тупі і нездатні до мов. Довелося плюнути на цю затію, щоб не втрачати даремно час і нерви. Зайнявся журналістикою, але київські газети друкували неохоче нотатки студента університету і до того ж платили настільки мізерні гонорари, що їх ледве вистачало на прожиття.
  
  — Розенблюм! Гей, прокинься! — зайнятий своїми думками, він навіть не зрозумів спочатку, що звуть саме його.
  
  — Зіга!
  
  На протилежній стороні бульвару стояв модно одягнений молодий чоловік і жваво махав рукою.
  
  — Станіславе! — ахнув Зигмунд, дізнавшись у розрядженому франті свого гімназійного приятеля Мессінга. — Ти звідки?
  
  Приятелі розцілувалися.
  
  — Кричу тобі, кричу, а ти не чуєш, — сміявся Станіслав. — Все в небесах витаєш?
  
  — Яке там! Просто мене так давно ніхто не називав, — став виправдовуватися Зигмунд. — Тепер У мене інше ім'я.
  
  — Ось воно що! І дозвольте поцікавитися: як вас тепер величати?
  
  — Зигмунд Зелінський, студент медичного факультету, з вашого дозволу, — жартівливо вклонився Зіга.
  
  — Знехтував, значить, прізвищем тата... А заодно і вітчима... Стало бути, тепер ти католик, як і Варвара Людвігівна?
  
  — Я атеїст, — сказав Зигмунд. — Стверджую як медик, що душі у людини немає і її вигадали попи, рабини і ксьондзи.
  
  Обидва розсміялися.
  
  — Так що ми тут стоїмо? — схаменувся Мессінг. — Ходімо посидимо де-небудь, побалакаємо... Стільки часу не бачилися...
  
  — Та я взагалі-то... — зам'явся Зелінський.
  
  — Заперечення не приймаються! — Станіслав змахнув палицею, зупиняючи візника. — Я пригощаю.
  
  Мессінг університетів не кінчав. Через рік після випускного класу гімназії вступив на службу до знайомого свого батька, якогось Мандроховичу, нажившему чимале стан на комерційних угодах з Великобританією і Францією. Вчорашній гімназист виявив таку ділову хватку і старанність, що дуже скоро патрон став довіряти йому важливі доручення, які Станіслав з блиском виконував. Мессінг вже переїхав в розкішну квартиру на Хрещатику і навіть подумував, чи не одружуватися йому на одній з дочок Мандроховича і не зробитися чи компаньйоном майбутнього тестя.
  
  — Ну, молодець, — не без заздрощів сказав Зигмунд. — А я, на жаль, не можу похвалитися успіхами...
  
  — От уже ніколи не думав, що ти будеш бідувати, — зауважив Мессінг, вислухавши історію однокашника. — Можу позичити тобі деяку суму. Хочеш?
  
  — Ні! — рішуче відмовився Зелінський. — Я й так у боргах, як у шовках. Ще одне ярмо влазити...
  
  — Не упрямься! — Станіслав дістав новенький шкіряний гаманець і відрахував кілька червінців. — Я буду відчувати себе ображеним, якщо ти не приймеш від мене допомоги. Зрештою, ми з тобою не чужі один одному... І потім: твої негаразди коли-небудь закінчаться і ти зможеш повернути борг. А поки скористайся нагодою і розрахуйся з кредиторами. Крім того... Хочеш заробити? Я порекомендую тебе в одне сімейство... Його глава займає важливу посаду в міській управі, але тепер тяжко захворів і не піднімається з ліжка. Дружина... О, вона набагато молодше свого чоловіка, прекрасна, як ангел, і до того ж, здається, не дуже дурна. Є ще двоє вихованих дітей...
  
  — Спасибі За турботу, але немає! — запротестував Зигмунд. — Я по горло ситий учнями... Краще вже в пащу до крокодила!
  
  — Та ти просто нестерпний! — Мессінг здійняв руки в жартівливому розпачі. — Не поспішай відмовлятися від свого щастя. Якщо я кажу, що виховані дітки, значить, так воно і є. Ні, правда, вони хлопці тямущі і досить слухняні і не стануть тебе дошкуляти, як колишні твої учні. Але найголовніше — платити тобі там більше, ніж де-небудь в іншому місці. Я про це подбаю.
  
  — Ти-то тут при чому?
  
  — По-перше, я пригоджуся їм далеким родичем, десята вода на киселі, але все ж... По-друге, одного разу допоміг своєму четвероюродному дядечкові благополучно вибратися з дуже неприємній ситуації. Втім, це комерційні таємниці, про які я вважаю за краще не поширюватися. Коротше, хочеш ти чи не хочеш, але завтра ми зайдемо до них і все вирішимо... А зараз давай забудемо про всі справи, — Станіслав підняв келих. — І вип'ємо за прекрасних дам. Ти кого віддаєш перевагу — блондинок або брюнеток?
  
  
  «Він одружився на багатій вдові, мабуть, прискоривши, з її допомогою, смерть її чоловіка».
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Київ, напередодні нового, 1896 року
  
  
  — Благаю, тільки не тут і не тепер, — Ольга злякано зиркнула на двері спальні. — У будь-яку хвилину може з'явитися покоївка...
  
  — Не бійся, люба, — Зигмунд поклав на туалетний столик масивний ключ. — Сюди ніхто не ввійде.
  
  — Ні-ні, — слабо пручалася Ольга. — Машенька, Митя... А раптом прокинеться чоловік?
  
  — Оленька, радість моя, — жарко дихаючи, Зелінський розстібав на ній сукня, — кохана моя... Євстафій Макарович спить. Спить! І прокинеться не раніше завтрашнього ранку. Я дав йому снодійного... А діти пішли. Набігалися так, що спати без задніх ніг... Ну прошу тебе, я згораю від нетерпіння...
  
  — Я не можу... Зіга! Я до тебе прийду потім... Ах, ні! Ну поцілуй же мене! Міцніше, ще міцніше! Ось так... О Господи! Що ти зі мною робиш? Я твоя рабиня... Ти зовсім підкорив мене своєю волею...
  
  — Тільки, будь ласка, не кури, — попросила вона потім, коли вони ніжилися на прохолодних шовкових простирадлах. — Ти ж знаєш, якщо хтось відчує в моїй спальні запах диму...
  
  Зигмунд зітхнув і слухняно загасив цигарку.
  
  — Ах, Олю, Олю, — він підніс до губ її тонку білу руку. — Та чи ти любиш мене? Все боїшся себе скомпрометувати... Право ж, твої побоювання марні. Ніхто ні про що не здогадується.
  
  — Але як?..
  
  — Не думай про погане. Я помітив: відбувається якраз те, чого боїшся і про що постійно думаєш.
  
  — Вільно ж тобі так міркувати, — Ольга зрушила тонкі брови. — Який на мене чекає ганьба, якщо все відкриється... Скандал, розлучення... Діти... Ах! — жінка закрила обличчя руками.
  
  Зелінський погладив її по розпущеним волоссям.
  
  — Не треба, Оленька, заспокойся...
  
  — Але ж ти не залишиш мене? — вона рвучко обняла коханця. — Не покинеш? Навіть зганьблену, опозоренную...
  
  — Звичайно ж ні! Ну й дурниці приходять часом в твою гарненьку голівку, — Зигмунд поцілував жінку в скроню.
  
  — А пам'ятаєш, як Стасик привів тебе до нас? — раптом засміялася Ольга. — Худого, погано одягненого, невпевненого в собі... І як ти зніяковів, побачивши мене! Признавайся — я тебе налякала?
  
  — Ні, — Зіга посміхнувся. — Ти була сліпуча і просто придушила мене своєю пишністю.
  
  — А що ти тоді подумав про мене? — з ніжним кокетством запитала жінка.
  
  — Оленька, я сто разів казав тобі про це...
  
  — А ти повтори ще разок!
  
  — Я подумав, що ніколи не буду гідний такої красуні.
  
  — Це правда? — очі у Ольги сяяли. Зиґмунда не раз вражала в ній ця різка зміна настроїв. — Тобі й в голову не приходило, як все може обернутися...
  
  — Не приходило...
  
  — А Стасік? — раптом знову напружилася жінка. — Він ні про що не здогадується? Знаєш, коли він приходив третього дня, то так дивно на мене подивився...
  
  — Нічого дивного, — Зелінський насилу стримував роздратування. — Мессінг сам закоханий у тебе без пам'яті.
  
  — Так? — знову кокетливо посміхнулася Ольга. — Він говорив тобі про це?
  
  — Ні, не говорив, але я знаю. Послухай, Оля...
  
  — Тс-с-с... — жінка приклала палець до губ. — Хтось йде по коридору. Кроки наближаються... Боже мій!
  
  Ольга зблідла. Зигмунд схопив сорочку і почав гарячково одягатися.
  
  У двері постукали.
  
  — Бариня! — зовні почувся стривожений голос покоївки. — Прокиньтеся! Біда!
  
  Ольга схопилася і побігла до дверей.
  
  — Що? Що таке, Глаша?
  
  — Панові худо, хрипить... Має, помирає...
  
  — Ах, Господи! — жінка одними очима показала Зіге на шафу. Він вужем ковзнув у прочинені дверцята і причаївся між сукнями.
  
  Ольга похапцем накинула капот і схопила ключ з туалетного столика.
  
  — Йду, йду, — вона насилу отомкнула старовинний замок. — Глаша, негайно пішли за доктором! О Господи... За що мені такі випробування?
  
  Через кілька хвилин Зелінський крадькома вийшов із спальні Ольги Нереинской і обережно, намагаючись не шуміти, навшпиньки спустився в свою кімнату, люб'язно надану йому господарями. Туфлі він ніс у руках.
  
  
  «Не так давно мені подарували книгу з екслібрисом Сіднея Дж. Рейлі. Екслібрис підтвердив мою думку про високого ступеня романтичності його автора. На тлі скель, порослих густолиственными деревами, зображений якийсь варіант Георгія Побідоносця, сражающего дракона. Побідоносець тут — юний лицар. А на все, що відбувається зворушливо дивиться томна діва, явно чекає лицаря».
  
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  Київ, вересень 1896 року
  
  
  — Це нестерпно! — ридала Ольга пізньої ночі в кімнаті вчителі своїх дітей. — З кожним днем чоловік стає все примхливість, всі підозріліше... Я розумію, це не він, а його хвороба. Але Євстафій мене зовсім не обходить! Цілісінький День я повинна сидіти біля нього. Нікуди не можу піти, до мене перестали їздити приятельки... Я вічно зайнята! Він вимагає, щоб я читала йому вголос, то просить заспівати, то раптом пхикає, як маленький... Я виснажена до межі і більше не можу!
  
  — Олю, Олю, ти повинна змиритися...
  
  Зигмунд втомився від нескінченних Ольжиних скарг, істерик і різкої зміни настроїв. Змучена жінка, не помічаючи того, вела себе по відношенню до коханця точно так само, як хворий Євстафій Макарович по відношенню до неї самої. Тепер Ольга влаштовувала Зелінському сцени за пізнє повернення додому і тривалі відлучки, вимагала, щоб він звітував за кожну хвилину свого часу і розповідав їй про все, чим займається. І якщо вона, не дай Бог, випадково чула жіноче ім'я, то миттєво втрачала голову від ревнощів. Від колишніх побоювань, що хто-небудь може дізнатися про її таємницею зв'язку з вчителем Марійки і Міті, не залишилося й сліду. Тепер, здається, весь Київ усі говорили про це скандальному адюльтері, і Зигмунда доводилося вмовляти Ольгу вести себе не так демонстративно. Але Нереинская не слухала голосу розуму.
  
  На щастя, скоро все повинно було закінчитися, притому самим природним чином. Зелінський нарешті отримав диплом. Незважаючи на своє гаряче бажання залишитися в Києві, він розумів, що в такій двозначній ситуації краще покинути місто. Тим більше, що можливість така була цілком реальною. Доктор Розенблюм, неймовірно гордий тим, що його єдиний, хоч і позашлюбна, нащадок все ж пішов по стопах батька, запропонував Зигмунда приїхати в Одесу і розділити з ним лікарську практику.
  
  — Ти кинеш мене? — дізнавшись про плани коханця, вознегодовала Ольга. — Ти залишиш мене... тут... одну... Після всього, що я пожертвувала заради тебе! Про який же ти негідник! Негідник!
  
  — Оля, давай поговоримо спокійно, — Зелінський заздалегідь готував себе до бурхливої сцені. — Ми любимо один одного, в цьому немає сумніву. Але скільки може так тривати? Я не можу і не хочу бути приживалом в твоєму домі. Досить заробляти приватними уроками! Зрештою, у мене закінчену університетську освіту, я професійний медик... І їду не на авось, не на порожнє місце, а до рідного батька, який допоможе мені стати на ноги. А там... Гріх, звичайно, загадувати наперед, але, ймовірно, зміниться і твоє становище...
  
  Обличчя жінки спотворила гримаса.
  
  — Ти чекаєш смерті мого чоловіка, — зневажливо всміхнулася вона, — щоб одружитися на мені? Так знай же, що після смерті Євстафія Макарича я стану дуже багата для того, щоб тягнутися за тобою на південь, як декабристка...
  
  — Декабристки, Оля, пішли за чоловіками в Сибір, в острог...
  
  — Не бачу ніякої різниці! Твоя брудна Одеса нічим не краще острога! Я нікуди не поїду! Кровожерливий негідник, забирайся геть з мого дому! — не пам'ятаючи себе закричала жінка, вказуючи на двері.
  
  — Оля, прошу тебе... принаймні, тихіше... До чого влаштовувати скандал?
  
  — Геть! Забирайся! Мерзотник! — Ольга забилася в істериці. — Я... я порядна жінка! А ти... ти...
  
  Зигмунд схопив стоїть на столі глечик і вилив на коханку всю воду.
  
  Нереинская замовкла, важко дихаючи.
  
  — Дорога, я б хотів сказати тобі...
  
  — Не кажи нічого! — Ольга схопила його за руки. — Зіга, милий, прости, я зла, недобра, мучу тебе... Але, повір, це тільки від любові! Я помру без тебе... Обіцяй, що не покинеш мене... адже Ти одружишся на мені, правда?
  
  — Так-так, Оля. Але Бог посилає нам випробування...
  
  — Випробування? Ні, я не винесу... Не їдь, благаю! Поклянись, що одружишся на мені...
  
  — Оленька...
  
  — Поклянись! Перед іконою клянись!
  
  Зигмунд перехрестився.
  
  — А Євстафій помре, — жінка тихо заплакала, цілуючи руки коханця. — Він скоро помре... завтра...
  
  — Що ти таке кажеш? Оля, ти в гарячці, ти нездорова...
  
  — О ні! Я в своєму розумі... Я відчуваю це, відчуваю...
  
  Пішла вона лише під ранок. Зіга, втомлений і змучений, розтягнувся на ліжку. Але, незважаючи на всі переживання нинішньої ночі заснути не міг. Господи, до чого істерична Ольга! Чування біля одра хворого чоловіка зовсім розхитали її нерви. Їй би на води, на курорт... Навіщо-то змусила його поклястися перед іконою! Втім, ця клятва нічого не значить: він, Зигмунда, взагалі не вірить ні царя, ні в християнського Бога. З іншого боку... Після смерті Євстафія Макарича Ольга стане спадкоємицею всього його стану. Принаймні, чоловік запевнив її, що так написано в заповіті. А капітали у Нереин-ського дуже і дуже чималі. На такі гроші можна безбідно прожити до старості, та ще дітям залишиться... до Речі, про дітей. Дмитрик і Марійка славні хлопці. І прив'язані до нього, як до рідного. Одружившись на Ользі, Зигмунда, зрозуміло, їх не залишить, як не залишив його самого полковник Вишневський. Але, зрештою, сім'я і родина, щоб про неї дбати...
  
  Але чому Ольга так впевнена, що чоловік скоро помре? Зигмунд раптом схопився і почав нервово ходити по кімнаті. Звичайно, він важко хворий і його кончина ні для кого не стане несподіванкою, але все ж... Звідки вона знає, що це станеться... завтра? Невже...
  
  Зелінський завмер на місці, вражений раптовою здогадкою.
  
  Не може бути! Але... Навіщо ж вона так прискіпливо выспрашивала, як діє той чи інший ліки на хворе серце Нереинского? Ні, Оля на таке не здатна... Вона істерична, ревнива, але не лиходійка з роману...
  
  Не в силах більше мучитися сумнівами, Зигмунд запалив свічку і потихеньку піднявся наверх. Тут все було тихо. Він штовхнув двері в спальню Ольги. Підійшов до її ложа. Вона безтурботно спала, волосся розсипалося по подушці, щоки були румяни від недавніх сліз...
  
  Зелінський вслухався в її рівне дихання і, заспокоєний, повернувся до себе.
  
  
  «Після важкої і тривалої хвороби у віці п'ятдесяти семи років помер у власному домі дійсний статський радник у відставці, почесний громадянин Києва, член міської управи Євстафій Макарович Нереинский».
  
  
  (Некролог з газети «Киевские вести», 28 вересня 1896 року.)
  
  
  1979 рік Москва, пункт прийому вторсировини № 398/2
  
  
  — ...нікуди не брали на роботу, — Едік сьорбнув пива з пляшки. — Папашин фронтовий друг посприяв. Він велика шишка. Без нього б мені сюди не потрапити. Знаєш, який потрібен блат!
  
  — І тут блат? — здивувалася Віка.
  
  — А ти як думала? Це золоте дно. Люди такі гроші роблять в інших пунктах... По-перше, сидять на дефіциті. Наліво штовхають з націнкою. Книжкові абонементи, знову ж... Ну, і всякі фокуси з цим барахлом, — він недбало штовхнув ногою вузол з ганчір'ям. — Ось так-то, мила...
  
  — І ти теж цим займаєшся? — недовірливо запитала дівчина.
  
  Едик хмикнув:
  
  — Якщо б я займався такими штучками, давно б уже був не тут. Отримав би грошики — та тютю куди-небудь подалі. «Моя адреса не дім і не вулиця...» Світ великий.
  
  — Хочеш виїхати?.. — голос у Вікі здригнувся.
  
  — А хто мене випустить? — безнадійно зітхнув Бодягин. — І куди? Прізвище у мене мамина, а національність татова. А в Ізраїлі потрібно навпаки. Німеччина закрита. Штати — навіть смішно думати. От якщо б одружитися з іноземкою... Але макулатуру вони не здають...
  
  Віка відчула себе ображеною.
  
  — Ти що, міг би ось так, без любові?..
  
  — Та це ж фіктивний шлюб! Що, перший день на світі живеш, не чула? Я просто трьох-чотирьох знаю, які так звалили. Платиш їй тут десь тисячу зелених, а там спокійно розлучатися... І отримуєш повну свободу від дружини і від КДБ. І потім живи, де хоч, без всякої прописки, в будь-якій країні, на будь-якому континенті.
  
  Віка мовчала. Едик, не помічаючи, продовжував:
  
  — До речі, в «Континенті» нещодавно була стаття про наших за бугром. Все класно влаштовуються. І дивляться на них, як на героїв. Ось, наприклад, Синявський... Або Щаранський... Тобі взагалі хоч щось говорять ці імена?
  
  — Ні, — холодно відповіла Віка.
  
  — Ну, ти даєш! — обурився Бодягин. — Зарилася в свої архіви і нічого навколо не бачиш. Хіба можна бути такою байдужою, байдужої, аполітичною?
  
  — Зате я не торгую своїм достоїнством! — з запалом вигукнула дівчина. — І не збираюся платити тисячу доларів за те, щоб на мені одружився якийсь іноземець!
  
  — Ну і не плати, тим більше що у тебе все одно їх немає! — у свою чергу завівся Едик. — Та сиди в своєму радянському гівні, якщо на більше фантазії не вистачає! — він постукав себе по лобі. — Пионерочка... Що тобі в голову вдовбали, в то ти віриш!
  
  — І вірю! Це моя країна, і я від неї не збираюся відмовлятися!
  
  — Ага! Як в тому анекдоті, — підхопив Бодягин, — про патріотів. Вилазить глистеныш з дупи: «Мамо, дивись, як гарно! Сонечко, небо, травичка! Чому ми не можемо жити тут увесь час? Чому ми весь час сидимо в жопі, де брудно, темно і смердить?» А матуся затягує його назад: «Тут наша батьківщина, синку!» Ось і ти так само...
  
  Віка ображено піднялася, демонстративно закрила «Блокъ-нотъ» і кинула його на стіл. Перекинула сумочку через плече і зачинила за собою двері.
  
  — Дура! — запізніло вигукнув Едік їй услід. — Це ж теоретичний спір!
  
  
  Розділ 3
  ЖОВТА ЗАРАЗА
  
  
  
  Встань, і пройди по місту різанини,
  
  І торкни його рукою, і закріпи під взорах
  
  Присохший на стовбурах, і каміння, і парканах
  
  Остылый мозок і кров грудками: то — вони...
  
  
  (З поеми X. Н. Биліца «Сказання про погром».)
  
  
  «Спроби викликати сфери на якийсь прояв засудження погромів, або хоча б вираз жалю до потерпілим даруванням їм грошової допомоги зазнали повну невдачу. Між тим авторитетне слово або дія в цьому напрямку... знищили б міцно засевшее у багатьох і усталене після погрому переконання, що такого роду розправа населення з його споконвічними ворогами — справа корисна з державної точки зору і належний владі».
  
  
  (Із спогадів С. Урусова, кишинівського губернатора.)
  
  
  «Єврейська вулиця до Кишинева і після Кишинева — далеко не одне і те ж... Ганьба Кишинева був останнім ганьбою. Потім Гомель... Скорботу єврейська повторилася ще беспощадней колишньою — але сором не повторився».
  
  
  (Зі статті Ст. Жаботинського про створення єврейських загонів самооборони.)
  
  
  Одеса, вересень 1903 року
  
  
  — Я скінчу свої дні тут, — Григорій Якович зняв і протер пенсне, — але ти... Ти повинен виїхати звідси, поки не пізно!
  
  — Ах, тату! — Зигмунд з сумом помітив, як батько постарів. — Погроми — це, звичайно, жахливо, але яке відношення вони мають до мене?
  
  — Ти думаєш, якщо ти взяв прізвище матері і одружився на росіянці, то перестав бути євреєм?! — на зморшкуватій шиї доктора сіпнувся кадик. — Вони, — він потикав пальцем кудись у стіну кабінету, — вони до всього докопаються, вони дізнаються, чий ти син... І тоді... Їдь, на інший кінець світу їдь!
  
  — Але, тату, як я можу поїхати? Митя і Маша навчаються в Києві, Ольга ні за що не кине рідне місто, мої ділові інтереси не дозволяють відлучитися навіть ненадовго...
  
  — Ось бачиш, — не стримався від докору Розенблюм-старший, — не змінив би ти медицині, міг би в будь-який момент зібрати манатки і знятися з місця. Лікарі, знаєш, всюди потрібні — і в Європі, і в Америці. А чим ти зараз займаєшся, якщо не секрет?
  
  — Лісом, — не дуже охоче відповів Зигмунд.
  
  — Звідки в Києві ліс? — здивувався Григорій Якович.
  
  — Ах, тату, — син не втримався від усмішки, — я всього лише посредничаю в експортних операціях.
  
  — Гм, ліс, — доктор пожував губами. — У мене є один давній пацієнт і старий друг... Так от, він служить у фірмі у самого Грюнберга і нещодавно говорив мені, що вони шукають людину, який представляв би фірму на Далекому Сході. Він міг би скласти тобі протекцію...
  
  — А що, це цікаво, — після деякої паузи озвався син. — Не близько, правда, але Грюнберг — це ім'я!
  
  — Так ти згоден? — зрадів Григорій Якович. — Тоді я сьогодні ж вирушаю з візитом до Карлу Івановичу!
  
  Зигмунд не міг та й не хотів відкривати батькові всієї правди. Він згоден був виїхати куди завгодно. І не від погромів, а від дружини. Ольгіна істерія з роками розвинулася в саму справжню хворобу. Добре б перепочити від неї хоч недовго. Зрозуміло, за умови, що його приймуть у фірму Грюнберга. На Далекий Схід дружина за ним точно не буде. Відмовилася вона коли-то переїхати в Одесу!
  
  — Отшень тобре, шо фи флатеете ясыками, — суворо сказав Карл Іванович, приймаючи Розенблюмов на наступний день. — До того ше у фас є досвід ф нашій справі. Заповніть фоп ці бумаки. Я не-метленно снесусь з каспотином Грюнбергом.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «З роками все більше переконуєшся, як небагато треба людині для щастя. Ось я дивлюся з вікна у двір — там мужики «забивають козла», сусідка вішає свежевыстиранное білизна... Сама звичайна картина. Як світ звужується до старості! А в юності, пам'ятається, я мріяв про далекі країни, про небезпеки і пригоди. Зараз так ниє нога, що прогулянка в сквер для мене — романтичну подорож. А коли трапляється вибратися за місто, на дачу Петровича... Ах, проклятий вік! Було, був час, коли я був легкий на підйом, і перетнути половину земної кулі здавалося багато простіше, ніж терпіти ревниві сцени дружини. Де я тільки не побував, чого не бачив! Тоді можна було дозволити собі отмахать враз сотню кілометрів — мені не виповнилося і тридцяти. Скільки людських облич я побачив за своє довге життя! І кого тільки серед них не було... Пам'ятаю одного карткового шулера, який страшно берег свої руки. Інакше, К. стверджував, треба міняти професію, не зможеш відчути карту, її масть та гідність. Пальці у нього були білі, довгі, ніжні, кисті гнучкі і рухливі, як у хірурга або піаніста.
  
  — Руки, — любив він казати, — це мій хліб.
  
  Я дивився на нього і думав: «Господи, це треба бути божевільним, щоб витрачати життя на подібні дурниці». Мені подобалося працювати до одуріння, щоб бачити результати своєї праці. Звичайно, доводилося іноді лукавити і навіть обманювати людей, але тільки в інтересах справи. Але пересмикувати в грі... К. погано скінчив — його впіймали на махлюванні і жорстоко побили партнери. Він ледь не помер від побоїв, але найбільше сумував, що залишилися покаліченими руки — життя втратила сенсу...»
  
  
  Порт-Артур, листопад 1903 року
  
  
  Англієць здав.
  
  — Пас, — сказав Зигмунд.
  
  — Раз, — пророкотав Базіль.
  
  — Теж пас, — фальцетом проспівав Ханс Ханссон.
  
  — І я пас, — поважно кивнув англієць. — Грайте, сер Безіл.
  
  — Черв'яки козирі...
  
  Зигмунд грав не заради грошей і не з азарту. Він заробляв достатньо, слава Богу, за цим сюди і приїхав. А игрецкий азарт — штука небезпечна, легко захопитися і втратити голову. Бачив він запеклих картярів: жалюгідне видовище. Серед його партнерів немає таких, всі грають рівно і сильно. Прекрасне проведення часу: одночасно відпочинок та тренування розуму. До того ж де, як не за картковим столом, зав'язуються перспективні ділові стосунки?
  
  Взяти, приміром, Базиля Захарова. Товстий грек смаглявий звідки-то з Балаклави. Але на скільки каратів тягне діамант у нього на пальці? Кажуть, його дід, Захаропулос, був простим рибалкою. А сер Безіл, британський підданий, який надає послуги королівського дому, орудує мільйонами, будує військові кораблі. Варто йому поворухнути бровою — і сотні людей в різних країнах з ніг збиваються, виконуючи його розпорядження. Що привело його сюди, на задвірки світу? Невже чутки про майбутню війні?
  
  Ханс Ханссон теж не остання фігура в Порт-Артурі. Представник датської західно-азійських компанії, яка чим тільки не займається! Він не раз натякав, що такого досвідченого фахівця, як Зелінський, данці не проти переманити до себе, але Зігмунд волів віджартовуватися. Ханссон-то і звів його з Захаровим.
  
  Четвертий, англієць, був темною конячкою. Тут, у Порт-Артурі, всі знали один одного небагато, але хто такий цей Джордж Рейлі і навіщо прибув на Квантунский півострів, не було відомо нікому. Швидше за все, військовий, так чомусь вирішив Зигмунд. Навіть у цивільному виправку не сховаєш. Напевно, війни все-таки не минути...
  
  — Не щастить мені сьогодні, — пропихтів Базіль. Вийняв гаманець і ретельно відрахував купюри. На оливковій особі — дитяче вираз образи. Напевно, тому і став мільйонером, що знає рахунок кожній копійці.
  
  Джордж незворушно взяв гроші. Сховав їх у внутрішню кишеню піджака, відкланявся і пішов.
  
  — Дивний тип, — зауважив Ханссон, як тільки за англійцем зачинилися двері. — Грає так, ніби відчуває нестерпну нудьгу. Мені позіхати хотілося, на нього дивлячись. А потім дивлюся — я в мінусах. Може бути, це шулер-гастролер?
  
  — Мені так не здалося, — похитав головою Зелінський. — Гра була чиста. Цей Джордж — чудовий психолог. І дуже спостережливий. Швидше за все, він і вигравав весь час за рахунок проникливості і добре розвинутій інтуїції.
  
  — Киньте гадати марно, — Захаров змирився з поразкою і знову впав у звичне добродушність. — Рейлі — розвідник. Професіонал високого класу. І тут він знаходиться у справах служби. Я вже в курсі, можете мені повірити. Затівається бо-о-льша гра, і ставки в ній будуть найвищими.
  
  Заговорили про майбутній війні.
  
  — Азіати підступні, — висловився данець. — Вони спритно використовують розбіжності, що існують між найбільшими європейськими державами, і під шумок обкладають свої справи. Коли-небудь, панове, якщо їх не зупинити, жовта пошесть пошириться по всьому світу.
  
  — Сподіваюся, японці не ризикнуть вплутатися у війну з Росією, — зауважив Зигмунд. — Надто вже нерівні сили. Ми — величезна могутня імперія, а вони...
  
  — Імператор Микола терпіти не може японців, — заперечив Базіль. — І не пропустить нагоди підняти їх на російські багнети.
  
  — Це Не розв'яже конфлікт, — голос Ханссона зірвався на фальцет. — От ви, приміром, сер Безіл, продаєте Японії кораблі і озброєння...
  
  — Зрозуміло, — знизав плечима Захаров. — Я ділова людина, а не політик. Але при чому тут я?
  
  — Через вас війна почнеться, — задоволено підсумував данець. — Вибачте, сер Безіл, я не мав на увазі особисто вас, я викладаю принцип.
  
  — Що ж, Ханс, накажете мені відмовитися від вигідних угод? — обурено пропихтів Захаров. — Так я ризикую розоритися по вашій милості.
  
  — А на мою думку, — примирливо сказав Зелінський, — всьому виною німці. Всюди вони сунуться зі своїми інтересами. Ви помітили, скільки в місті з'явилося цих ковбасників? Втравят Росію у війну, і знову розстановка сил у Європі зміниться в їх користь.
  
  Дружно полаяли німців.
  
  — У них своя людина при дворі Миколи, точніше, в його спальні, — звичайно, Захаров досить неделікатно натякав на імператрицю Олександру Федорівну, яку в Росії ніхто не любив, виключаючи хіба що її вінценосного чоловіка.
  
  — А я сподіваюся на здоровий глузд і розум моєї соплеменницы і її добрий вплив на сина, — підхопив Ханссон, в свою чергу обиняком згадуючи вдову Олександра III Марію Федорівну, дочка датського короля. — Але якщо війна все-таки почнеться, що ви будете робити, пан Зелінський?
  
  — Піду на фронт, — знизав плечима Зигмунд. — Це мій лікарський борг. Я ж за освітою медик.
  
  — Це нікуди не годиться, — насупився Базіль. — Ми не допустимо, щоб нашого друга отколошматили япошки. Вірно, Ганс? Ви, здається, пропонували йому заступництво датської корони і своєї фірми? Погоджуйтеся, милий... Кидайте свого Грюнберга і дозвольте нам про вас подбати...
  
  Зелінський був зворушений. Приємно все-таки, коли партнери по грі — порядні люди.
  
  
  «Японський уряд віддав наказ своїм миноносцам раптово атакувати Нашу ескадру, що стояла на зовнішньому рейді фортеці Порт-Артура. По отриманні про се донесення... Ми одразу ж повели вооруженною силою відповісти на виклик Японії...»
  
  
  (З «Найвищого Маніфесту Миколи II від 27 січня 1904 року.)
  
  
  «Закінчивши свій навчальний курс на дому, престолонаслідник Микола здав випускні іспити батькові — екзаменатора не дуже грамотному, але суворому — і тут же був за успіхи заохочений: велено було збиратися в навколосвітню подорож.
  
  З балтійської ескадри виділений в розпорядження 22-річного «туриста» крейсер «Пам'ять Азова». Дані супровід грецький наслідний принц Георг (Джорджі) і кілька молодих гвардійських офіцерів... Кінцева мета поїздки — Японія.
  
  Йшли морями і океанами з жовтня 1890 по квітень 1891 року. До Японії дісталися благополучно. А 23 квітня у місті Отсу подорожі кладе кінець інцидент: під час урочистого проїзду російського спадкоємця в колясці-дженрикше по вузьких вулицях з лав японської охорони раптово вибігає поліцейський Цуда Сандзо, вихоплює з піхов шаблю і з розмаху б'є Миколи по голові. Шабля тільки ковзнула, підоспілий Георг Грецький запобіг новий удар. Микола відбувся невеликий раною і коротким переляком. На цьому і закінчився пізнавальний рейс по білому світу. Не віддавши «візитної картки» в Токіо (всупереч проханням російського посла в Японії Д. Е. Ше-вича), Микола з забинтованою головою поспішив через Кіото на знайому палубу, куди незабаром з'явився з вибаченнями сам мікадо. Під ескортом броненосной ескадри, викликаної з Владивостока, «Пам'ять Азова» зі своїми пасажирами незабаром причалив до рідних берегів.
  
  Деякі сучасники відзначали, що удар шаблі залишив шрам не тільки на маківці, але і в душі престолонаслідника і був помітний потім, коли він став імператором».
  
  
  (З книги М. Касвинова «Двадцять три ступені вниз».)
  
  
  «Імператор Микола, коли вступив на престол, не могла ставитися до японцям особливо доброзичливо... Він дотримувався думки про японців як про націю антипатичной, нікчемним і безсилою, яка може бути знищена одним клацанням російського гіганта».
  
  
  (З «Спогадів» С. Вітте.)
  
  
  «Приголомшлива звістка від Стесселя про здачу Порт-Артура японцям зважаючи на величезних втрат і хворобливості серед гарнізону і повного використання снарядів. Важко і боляче, хоча воно і передбачалося, але хотілося вірити, що армія виручить фортеця. Захисники всі герої і зробили все, що можна було припускати. На то воля Божа».
  
  
  (Зі щоденника Миколи II.)
  
  
  Порт-Артур, січень 1904 року
  
  
  — Я не помру, Зигмунда, не помру? — Захаров трусив слідом за Зелінським, притримуючи забинтовану руку. — Моя бідна дружина! Вона цього не витримає...
  
  — Заспокойтеся, Базиль, ваше життя поза небезпекою, — заспокоював його Зелінський. — А те, що ви втратили деяку кількість крові, не може вам зашкодити, враховуючи вашу комплекцію і схильність до апоплексії.
  
  — Друже мій! Ви врятували мене від загибелі! — патетично вигукнув мільйонер. — Я в неоплатному боргу.
  
  — Та буде вам! — з досадою сказав Зигмунд. — Будь-яка медична сестра перев'язала б вам руку. А ми вибралися завдяки вашому гаманцю.
  
  — Ні-ні! — протестував Захаров. — Якби не ви, мене не було б уже в живих. І ніякі гроші не допомогли б.
  
  Через кілька кілометрів втікачам вдалося найняти автомобіль, і тепер вони все далі неслися від майже повністю зруйнованого Порт-Артура. У гаманці Зелінського лежало посвідчення, яке свідчить про те, що він директор датської західно-азійських компанії і підданий нейтральною Данії. Але Зігмунд не занадто покладався на цей документ — у військовій плутанині людське життя не коштує ні гроша. Коли кругом гримлять вибухи і свистять кулі, ніхто не стане розбиратися в тому, хто ти такий і на чиїй стороні. Набагато більше він розраховував на заступництво всесильного грека. Невелика рана, отримана Базилем буквально напередодні падіння Порт-Артура, послужила йому, Зіге, непогану службу.
  
  Через тиждень, сидячи в купе Східного експреса, вони зі сміхом згадували недавні пригоди. Захаров пригощав Зелінського дорогими сигарами і називав своїм кращим другом.
  
  — Не поспішайте давати телеграму дружині про те, що ви здорові і неушкоджені, — похохатывал Базіль. — Нехай наші супружницы трошки поволнуются, це освіжає відносини. А ми тим часом... О-О! Я обіцяю вам розкішні пригоди з шикарними красунями! Повірте мені, ми це заслужили після всього, що довелося пережити.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Б. трохи стомлює у своїй подяці. Але, їй-богу, я радий, що ми з ним зблизилися. Для ділка такого розмаху він, по суті, дуже славний і добрий чоловік. Любить життя у всіх її проявах і, що називається, вміє жити. Ще б пак, при його-то капіталах! У такому жуировании і байдикування є своя принадність, і я сприймаю це все як канікули після напруженої роботи останніх років. Якийсь нескінченний свято з шампанським, квітами, ласкавими і люб'язними дамами не надто строгих правил і угодливыми лакеями на кожному кроці. До речі сказати, Б. не надто щедрий на чайові, але персонал як-то нутром чує, що він за людина, і так і рветься йому прислужитися. (До мене ж прислуга ставиться з прохолодою, незалежно від розміру чайових.) Зате з прелестницами мій друг не настільки скупий — і не залишається в програші. Інший раз мені ввижається, ніби навколишні щиро люблять його, але потім я згадую, що вся заковика в колосальному стані Захарова — і все чарівність миттю розсіюється. Дав телеграму в Київ, щоб не турбувалися домашні. Написав, що затримуюся в зв'язку з надзвичайними обставинами. Ольга зійшла б з розуму і влаштувала мені дику сцену, якби знала, що ці обставини звуться прекрасною Пепитой. Про Господи! Тепер, коли я знаю її, я розумію тих чоловіків, які кидають до ніг жінок все, чим володіють, — гроші, кар'єру, сім'ю, життя... Сьогодні між нами відбулося вирішальне пояснення. Я сказав їй усе. І чекав відповіді, як засуджений чекає помилування. Весь тремтів... А потім почув її чудовий низький голос з характерним іспанським присюсюкиванием:
  
  — Ви говорите дивні речі, сеньйор Зелінський. Я не завжди розумію, що саме ви маєте на увазі. Може бути, ви розтлумачите мені це трохи пізніше... годин десь о сьомій?
  
  Це означає побачення. Господи, я хвилююся, як хлопчисько. Ніколи нічого подібного...»
  
  
  Париж, лютий 1904 року
  
  
  — Тобі добре, Зигмунд? — пророкотав Захаров.
  
  — Я вдячний тобі, Базиль, — Зелінський дивився у вікно готельного номера, де переливався святковими вогнями вечірнє місто. — Повіриш, міг прожити все життя в буденних працях і турботах і не дізнатися, що можна жити інакше.
  
  — Ну от і розумниця, — ледь не схлипнув від розчулення чутливий грек. — Тобі добре, і я щасливий, що добре моєму другові. Що я ще можу для тебе зробити? Ти тільки скажи!
  
  — Нічого, Базіль. Моє щастя так багато, так абсолютно, що до нього нічого не можна додати.
  
  — Ти говориш як поет, Зигмунд. Це тому, що ти закоханий, — пропихтів мільйонер. — Як я тобі заздрю, якщо б ти знав. Я вже не здатний захопитися беззвітно, до втрати розуму.
  
  — Чому? Чому такий цинізм?
  
  Захаров знизав плечима.
  
  — Дуже добре мені відомо, що почому продається і купується, — з деяким сумом зауважив він. — Тому я нікому і ні в що не вірю.
  
  — Не все вимірюється грошима, — тихо заперечив Зелінський. — Є почуття, є речі, є люди... Мабуть, ти занадто багатий, от у чому справа. І твій стан стоїть, як непереборна стіна, між тобою і всім іншим світом. Будь ти бідніші, зміг би оцінити прості радощі життя...
  
  — Ти правий, мій друг, — Базиль серйозно дивився на Зелінського своїми темними, опуклими, як сливи, очима. — Коли я був зеленим хлопчаком без гроша за душею, посмішка якої-небудь красуні в рваною юбчонке доставляла мені більше щастя, ніж зараз — люб'язні аванси світських дам. Ну так це час не повернеш! Поки, Зигмунда, до завтра! І дай Бог, щоб завтра ти був так закоханий, як сьогодні!
  
  Він помахав смаглявою рукою і зник за дверима. А Зелінський відправився на чергове побачення з Хосефиной Бобаділья, або, як називали його близькі друзі, Пепитой.
  
  Все проходить. Закінчилися і паризькі канікули Зиґмунда. Йому пора було повертатися в Росію. На вокзалі Захаров довго тискал його в обіймах і обіцяв свою підтримку в підприємницьких справах.
  
  Поїзд рушив. Зелінський бачив, як грек, прискорюючи крок, біжить за вагоном.
  
  — ...Порт-Артур... не забуду... — донесло обривки слів.
  
  В готелі Базилю доповіли, що його чекає дама.
  
  Це була Пепіта. Не кажучи ні слова, вона мовчки і вичікувально подивилася на мільйонера.
  
  Захаров підійшов до столу і виписав чек.
  
  Прочитавши зазначену в ньому суму, сеньйора Боба-дилья здивовано глянула на грека:
  
  — Ви не помилилися, сер? Тут вказано гонорар значно вище того, про який ми домовлялися.
  
  — Ніякої помилки немає, — сумно сказав Захаров. — Мій друг був дуже, дуже щасливий. Йому було добре, і я радів, що добре моєму другові.
  
  Пепіта знизала плечима. У мільйонерів свої примхи.
  
  
  Москва, ст. м. «ВДНХ», філіал Центрального Державного архіву
  
  
  — Лютікова! — Галина Олексіївна заглянула в сховище. — Віка! До вас прийшли.
  
  — Хто? — почувся голос з-за стелажів.
  
  — Не знаю, — начальник філії стулила губи. — Якийсь молодий чоловік... А між іншим, Лютікова, зараз робочий час!
  
  — Хто б це міг бути? — Віка спустилася з драбини і попрямувала до дверей, на ходу знімаючи халат. — Чесне слово, Галина Олексіївна, я ні з ким недоговаривалась... Може, по справі?
  
  — Особисті проблеми вирішуйте в особистий час, — суворо повчала її начальниця. — І, до речі, я чекаю від вас звіту по сектору «Б».
  
  — Ви до мене, громадянин? — на ґанку спиною до Віке стояв чоловік у джинсовому костюмі і нервово курив. Почувши голос, він обернувся. — А, це ти, Едик? Не дізналася...
  
  — У мене сьогодні вихідний, вирішив прогулятися... — нарочито розв'язним тоном повідомив Бодягин. — Дай, думаю, зайду, проведаю, пропала зовсім...
  
  — Була зайнята, — сухо відповіла Лютікова.
  
  Едик попереминался з ноги на ногу:
  
  — Може, сходимо куди-небудь?.. У «Мітлу», наприклад, я як раз зарплату отримав...
  
  — Я на роботі.
  
  — Я почекаю! — поспішно сказав він. — Ти у скільки звільнишся?
  
  — Саме сьогодні дуже пізно, — Віка вирішила не здаватися. — У мене зустріч з однією людиною.
  
  — А, ну тоді вибач, — Бодягин відкинув недопалок. — Поки.
  
  — До побачення, — гордо випроставши спину, Віка неквапливо стала підніматися по сходах.
  
  Окуляри запітніли. Сльози капали на звіт сектору «Б».
  
  — Між іншим, Лютікова, це документ. Важливий документ, — зауважила Галина Олексіївна, розглядаючи мокрі плями на папері. — Звичайно, справа страждає, коли деякі співробітники влаштовують рандеву у службовий час.
  
  На щастя, робочий день закінчився.
  
  Віка понуро брів до метро. Сутеніло. Додому йти зовсім не хотілося. Але і не тягнутися ж виливати душу до подружки Ленке на інший кінець міста.
  
  — Дівчина, можна з вами познайомитися? — хтось торкнув її за плече.
  
  Вона шарахнулась убік.
  
  — Ой, Едік, як ти мене налякав!
  
  — Я тут вирішив... може, проводити тебе на зустріч з однією людиною? Або все-таки в «Мітлу» сходимо?
  
  Віка з полегшенням розсміялася.
  
  — Розумієш, — жваво говорила вона, сидячи за столиком в багатолюдній «Метелиці». — Я навела довідки. Розенблюм, виявляється, дуже поширене прізвище. І було кілька досить відомих осіб. У деяких Розенблюмов були партійні псевдоніми. Інші були замішані в контрреволюційних справах. І напевно, ці записки писав все-таки не Розенблюм, а хтось інший. Тому що того Розенблюма розстріляли як британського шпигуна.
  
  Едик розреготався.
  
  — Слухай, юний слідопит, хоч сьогодні забудь про операції «Досьє». Що за маячня — британський шпигун? Всі шпигуни були наші: Штірліц, Ріхард Зорге, Абель, голос Копеляна за кадром...
  
  — Але Розенблюм дійсно був шпигун...
  
  — Ходімо краще потанцюємо, — Едік витягнув Віку з-за столу.
  
  
  Глава 4
  СМЕРДЮЧІ ГРОШІ
  
  
  
  Х'юстон, штат Техас, 1921 рік
  
  
  «За словами Локкарта, до війни 1914-1918 рр. Рейлі, він же Розенблюм, жив у Петербурзі, де займався комиссионерством».
  
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  Американці дратували Зиґмунда Григоровича. Вузьколобі, тупі, суто прагматичні, зате який апломб! Впевнені у своїй перевазі над усім світом і намагаються нав'язувати свої ідеали, точніше, стандарти, тим, хто цього не потребує. А кругозір обмежений Аляскою на півночі і Флоридою на півдні. Подумаєш, велика країна! Коротше кажучи, не по душі йому ці янкі.
  
  А може бути, Зелінський просто сумував за батьківщиною. Давненько він там не був. Після смерті старого Розенблюма не бачив Одеси. Зигмунд і Х'юстон вибрав тому, що тут є порт...
  
  Ользі вже за п'ятдесят, і майже за півроку вона проводить в лікарні для нервовохворих. Залишати її надовго одну просто небезпечно. З роками Зигмунд Григорович став відчувати майже хворобливу прихильність до дружини. Як лікар, він розумів, що її істерія якимось чином пов'язана з загадковою смертю старого Нереинского. Помер він з природних причин або Ольга, збожеволівши від любові до вчителя своїх дітей, сприяла цьому, але її мучило почуття провини. Зараз, втім, це не мало вже ніякого значення.
  
  З-за хвороби Ольги вони і не заводили власних дітей. Зате прийомних сина і дочку Зелінський любив, як рідних. Слава Богу, вони добре влаштовані. Він уже подбав про це. У Міті свою справу. І хоча живе він неблизько, аж у Сан-Франциско, але час від часу приїжджає з онуками. Машенька довго не виходила заміж, намагалася зробити кар'єру, але невдало, потім зійшлася з досить забезпеченим політиком середньої руки і, здається, щаслива з ним. До неї в Вашингтон Зигмунд Григорович їздить сам.
  
  Звичайно, не завадило б навідатися до Базилю в Лондон. Він дуже хворий, лікарі підозрюють найгірше, і Захаров кожен раз по телефону кличе до себе одного. Після історії в Порт-Артурі він свято вірив у його, Зелінського, медичні можливості. І нічим йому не доведеш, що про рак у нього, Зігі, найзагальніші уявлення. Ех, Базиль, Базиль! Невже смерть забере цього чудесного людини? Завдяки привязчивому греку у Зиґмунда Григоровича є все, про що тільки можна мріяти.
  
  Зелінському пригадалися роки, коли вони з Захаровим майже не розлучалися. «Сер Безіл», як називали його в Англії, ввів свого нового друга в найвищі фінансові і промислові сфери. Досить швидко Зигмунд став розбиратися в суднобудуванні, Базиль захоплено кричав, що він геніальний у всьому, і дуже скоро запропонував виступити комісіонером німецької фірми «Блом і Фосс».
  
  — Німці, — поморщився Зелінський.
  
  — Та хоч негри! — розсердився Захаров. — Що за забобони для ділової людини? По-перше, врахуй, в Німеччині сотні прекрасних фахівців у нашій області. А по-друге, якщо це таланить твоєму патріотизму, «Блом і Фосс» будуть займатися не чим іншим, як відновленням російського флоту, від якого япошки залишили ріжки та ніжки... зрештою, я теж не позбавлений деякої сентиментальності і не став би пропонувати тобі те, що зовсім вже погано пахне...
  
  Завдяки Базилю Зигмунда вдалося відкрити свою справу. Напередодні світової війни військові судна йшли нарозхват, як гарячі пиріжки. Всі країни озброювалися до зубів, а якщо, як любив говорити Захаров, у людини є револьвер, він неодмінно навчиться стріляти. Так воно і сталося. Сер Безіл завжди виявлявся правий. У нього був колосальний нюх, бо гроші текли до нього з усіх боків. В шістнадцятому році він пророкував близький крах Росії:
  
  — Зіга, друже мій, тут скоро всі затріщить по швах. — Вони сиділи у Донона в Петербурзі. — Бери все своє сімейство і їдь куди-небудь в добру стару Європу, краще всього до нейтралам. Ця країна приречена.
  
  Пізніше, також за підказкою Захарова, Зелінський влаштувався в Новому Світлі. І тут, в Х'юстоні, переключився на виробництво прогулянкових суден. Американські багатії — великі любителі комфорту. Зигмунд будував для них розкішні яхти, такі особняки на воді — дерев'яні панелі, дорога шкіра, всякі новітні пристосування... Сам він цього не схвалював. І взагалі в морі його заколисували. Але замовники були задоволені.
  
  Сьогодні, закінчивши з усіма справами, Зелінський відправився гуляти. Автомобілем, зрозуміло, він користувався, інакше виглядав би в Америці білою вороною. Але з віком все менш приємною здавався запах бензину і з'явилося відчуття нудоти при швидкій їзді. Тому шофер Зиґмунда Григоровича жив розкошуючи і не перенапружувався.
  
  Одягнувшись з допомогою камердинера в легкий костюм і зручні туфлі, Зелінський накинув на рідіють волосся кепі і вийшов на під'їзну алею. Сад навколо будинку був розпланований їм самим, а розбивати його допомогли англійські садівники, люб'язно надіслані Базілем. Тепер тут все радувало око.
  
  Зигмунд Григорович вдихнув свіжий, трохи припахивающий сіллю приморський повітря і підтюпцем поплив по алеї. Але дуже скоро дихання змінило йому, і він перейшов на спокійний, рівномірний крок.
  
  Вже вечоріло, коли він найкоротшою дорогою дістався до міського парку. Це було його улюблене місце, і часом, коли рідкісні перехожі не дратували Зелінського своїм американським видом, йому здавалося, ніби він знову перебуває в Києві чи Одесі.
  
  Тут, під покровом старих дерев, він міг дати волю своїй постійним ностальгії. Найгірше було відсутність всяких відомостей про матір і зведених братів і сестер. Після великої плутанини в Росії, після двох революцій і громадянської війни Зигмунд Григорович зовсім втратив зв'язок з рідними. Він намагався наводити довідки через АРА і американський Червоний Хрест, але всі пошуки були безуспішними. Невже близькі безслідно зникли? Він відчув, як на очі навертываются непрохані сльози, і різко труснув головою. Відчувати себе сиротою — це хвилинна слабкість, цілком, втім, пробачити чоловікові, якому скоро півстоліття. Але краще не роз'ятрювати душу і вірити, що десь там, далеко, жива мама і, можливо, вцілів хто-небудь з Розумовських.
  
  — Ей, містер! — від дерева відокремилася темна постать, і Зелінський здригнувся від несподіванки. — Не боїшся так пізно гуляти?
  
  Знову негр! Ось ще до чого в Америці неможливо звикнути — до цим нахабним черномазым жебракам. Дати йому, чи що, долар, щоб відв'язався? Перед прогулянкою Зигмунд Григорович завжди завбачливо розпихати по кишенях невелику суму грошей саме для подібних випадків.
  
  — А ти-то сам не наклав у штани від страху? — відповів він з фамільярністю, яку, як йому було відомо з досвіду, так люблять американці. — Може, проводити тебе до матусі?
  
  — Чого мені боятися? Я не один, — реготнув невідомий, і Зелінський зауважив, що його з усіх боків оточили. Ні, це не негри, просто чорняві хлопці, мабуть, латиноси, темрява обдурила. Зовсім молоденькі, років п'ятнадцяти-шістнадцяти. Ну ясно, дурью маються.
  
  — Ось що, хлопці, — він змінив тон. — Бачу, вам нудно. Хочете розважитися? Ідіть до дівчаток, посидьте в барі, випийте... Це набагато цікавіше.
  
  — Дівчатка грошей коштують, — гмикнув той самий перший. Він, по всій видимості, і був коноводом. — Не кажучи вже про барі.
  
  — Скільки вистачить?
  
  Зигмунд Григорович намацав у кишені кілька папірців і простягнув їх ватажкові підлітків.
  
  Разом спалахнули ліхтарі, і Зелінський остаточно заспокоївся. Ці цуценята нахабніють тільки в темряві.
  
  — Десять зелених! — присвиснув коновод. — Ніяк, в тебе, пане, грошей кури не клюють?
  
  — Вистачить, Деві, — втрутився інший молодик. — Залиш його у спокої. У самому справі, пішли краще в бар.
  
  — У нього ще є, Ісаак, — спокійно відгукнувся Деві. — Адже правда, містер?
  
  — Правда, — Зигмунд Григорович навіть розсміявся. — Тримайте ще десятку, хлопці. Вистачить на всіх.
  
  — З чого це ти такий щедрий, містер? — підозріло примружився молодий нахаба. — Думаєш, мені потрібні твої смердючі гроші? Нам просто подобається, коли нас бояться.
  
  — Не заводься, Деві, — Ісаак боязко глянув по боках. — Двадцять зелених — хіба мало? Не дратуй його. Варто йому крикнути — і з усієї округи збіжаться копи.
  
  — Ні, це не закричить! Хоче показати, який він хоробрий. І як у нього багато в кишенях грошей.
  
  — Ні, з собою у мене більше нічого немає, — холоднокровно сказав Зелінський. — А у тебе, я бачу, непоганий апетит. Хочеш отримати хороший шматок? Приходь завтра на Роуд-стріт, 15, запитай містера Розенблюма. І хлопців своїх приводь. Мені потрібні розумні хлопці. Заробите стільки, що не потрібно лякати ночами перехожих. Роуд-стріт, 15, містер Розенблюм, — повторив він.
  
  — Я думав, ти гой, — недовірливо помітив Деві. — Не дуже схожий на нашого.
  
  — Коли заробиш, теж станеш схожий на пристойної людини, — Зигмунд Григорович повернувся і, не озираючись, попростував до виходу з парку.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Останнім часом з подивом виявив, що все більше стаю схожа на батька. Зрозуміло, ніяких зовнішніх аксесуарів одеського лікаря — борідка, пенсне... Але щось спільне є в складі обличчя і особливо в очах. Незнищенна єврейське, вічно заклопотаний, страдницький вираз.
  
  Дивно, що я ніколи не відчував себе ні євреєм, ні поляком, ні російською. Пам'ятаю, як зрадів, отримавши оцінку Базиля:
  
  — Ти — громадянин світу.
  
  Тоді ці слова здалися мені відкриттям, вони заглушили давній біль: «жидівський ублюдок», «байстрюк» — те, що я почув від коханця Н., не цілком розуміючи сенс, тому що він бив мене по обличчю, а це було ще образливіше, ще оскорбительней.
  
  Єдина людина, для якого не важливо було, хто я — мама. Може бути, в подяку за це я і взяв її прізвище? Але і поляком я не був, хоча стерпно балакаю по-польськи.
  
  Відносини з вітчимом були не надто гладкими, я ревнував його до братам і сестрам, а потім, коли дізнався, що він мені не рідний, щось кричав йому про «російському шовінізмі». Тепер соромно, але не у кого просити пробачення, полковник давно зітлів в могилі.
  
  Нещодавно прочитав, що питання національності впирається в те, ким сам себе ти числишь, до якої культури себе відносиш. В такому разі я, безумовно, російська. Чим інакше пояснити ці напади туги за рідним камінню, цю жалюча зсередини ностальгію? Я здригаюся, побачивши в газетах знайомі з Росії імена або читаючи повідомлення з Києва, Москви, Петербурга. Це все моє, і воно болить, як живе, хоча давно відрізане.
  
  Разом з тим мене нудить, коли я спостерігаю емігрантську метушню і безпідставні надії «колишніх» на те, що Поради згинуть і повернеться все, що втрачено. Мене пересмикує, коли я чую американізовану мова їх емігрантських дітей... А Митины хлопчики взагалі вже американці, по-російськи не говорять, хоча і розуміють, коли до них звертаєшся...
  
  Господи, думаю я іноді, чому ти послав мені це підвішений, проміжний стан?! Хто я такий і навіщо існую на світі? І якою була б моя справжня доля, якби змалку я виховувався у свідомості причетності до чогось певного, будь то єврейство або що-небудь інше...
  
  Заздрю Захарову. Йому плювати, хто він такий — грек, або російська, або «сер Безіл»... Ох, треба з'їздити в Лондон, обов'язково!
  
  Може бути, я взагалі прожив не своє, а чуже життя?..
  
  ...сусід по комуналці вічно п'яний і скандалить. Пригрозив йому, що викличе дільничного і його заберуть на п'ятнадцять діб. Не забути віддати з пенсії п'ять рублів, які зайняв у Клавдії Миколаївни».
  
  
  Лондон, 1922 рік
  
  
  — Уяви собі, друже мій, стан засудженого до розстрілу... — пророкотав Захаров і зробив маленький ковток коньяку. — Я вже закінчив всі справи, віддав останні розпорядження — і раптом мені повідомляють, що пухлина доброякісна! На радощах я мало не помер!
  
  Зелінський розсміявся. Базиль анітрохи не змінився, тільки трохи змарнів після операції. Опуклі очі-сливи світилися на оливковій особі колишнім веселим життєлюбством.
  
  — Як найкращий лікар всіх часів і народів, — Зигмунд Григорович вказав на келих, — спиртне я б не рекомендував.
  
  — Ага, — підтвердив Захаров. — Професор Квінсі те ж саме говорить. Але який, скажи на милість, сенс жити, якщо не палити, не пити і не любити гарненьких дівчаток? Пам'ятаєш Пепиту?
  
  — Я потім шукав її в Парижі, — кивнув Зелінський, — але і сліду не знайшов.
  
  — Вона в Англії, — Базиль смачно затягнувся товстенною сигарою і випустив дим через ніздрі. — Одна виховує сина.
  
  — Так вона вдова? — сумно запитав Зигмунд Григорович.
  
  — Принаймні, домагалася цього статусу, щоб отримувати пенсію від військового відомства, — повідомив Захаров і пожартував: — Вона стала мільйонеркою, якщо б їй виплачували за всіх, чиєю вона була вдовою...
  
  Зелінський посміхнувся.
  
  — До речі, знаєш, хто батько її дитини? — Базиль знову відсьорбнув коньяку. — Чутка стверджує, Джордж Рейлі.
  
  Зигмунд знизав плечима. Це ім'я йому нічого не говорило.
  
  — Як же так! — обурився Захаров. — Для склерозу ти ще молодий. Напружся! Порт-Артур... Ну ж, Зіга! Ми сидимо у Ханссона і граємо в преферанс... Тепло? Буквально напередодні війни... Нас четверо: я, ти, Ганс і... Ще тепліше? Пам'ятаєш англійця, який обібрав мене до копійки? Ну, того, з військової розвідки?
  
  — Так, був англієць, йому щастило, неймовірно, — згадав нарешті Зелінський.
  
  — У нього-то і був згодом роман з відомою тобі дамою, — з задоволенням сказав Базіль. — Так вона, принаймні, стверджує. У картах був щасливий, це вірно. Але потім йому крупно не повезло. Був на якомусь секретному завданні, здається, навіть в нашому з тобою вітчизні, і не повернувся звідти.
  
  — Ось як... — протягнув Зигмунд Григорович. — Так, Росія зараз — гибле болото. Я все ніяк не можу відшукати своїх. Може бути, живий хтось із близьких, потребує, голодує... А я нічим не можу допомогти. Повіриш, інший раз думаю: краще б знати напевно, що всі до одного померли або вбиті, ніж так от мучитися невідомістю...
  
  Він залпом випив коньяк. Захаров легенько поплескав друга по плечу:
  
  — Не падай духом! Рано чи пізно Росія повинна буде налагодити відносини з цивілізованим світом. І тоді ти зможеш отримати будь-яку інформацію про своїх родичів.
  
  — Коли це буде і чи буде взагалі? — понуро сказав Зелінський. — Матері, якщо жива, вже під сімдесят. Хоч би побачити її разок, обійняти, попросити вибачення за всі прикрощі, які заподіяв по молодості, по дурості...
  
  Він заплакав. Чутливий Базиль теж засопів носом.
  
  — Не трави душу, друже мій...
  
  Раптом очі його заблищали, смугляве обличчя набуло добродушно-плутовское вираз.
  
  — Я знаю, що робити! — вигукнув грек. — Чим, скажи, ми гірше покійного дружка Пепиточки? Зрештою, чому бути, того не минути. Кому судилося бути повішеним, той не потоне...
  
  — До чого ти хилиш? — дивувався Зигмунд Григорович. — Що пропонуєш? Записатися, що в британську розвідку?
  
  — Аж ніяк, мій друг, — Захаров трохи не пританцьовував від збудження. — Це абсолютно зайве. До того ж, на мою думку, нас може забракувати військова медкомісія... Ми оберемо іншу тактику!
  
  — Тобто? — все ще не розумів Зелінський. — Ти що, збираєшся разом з бароном Врангелем знову висадитися в Криму? Або здатися більшовикам?
  
  — Ні те, ні інше, — Базиль переможно пихкав цигаркою. — Ми станемо контрабандистами!
  
  — Нічого не розумію. Ти здоровий?
  
  — Тіпун тобі на язик! Мені, звичайно, дещо вирізали, але щодо моєї голови можеш не сумніватися... Ми проникнемо в Радянську країну нелегально, через Польщу... Або, якщо побажаєш, через Туреччину. Перевдягнемося — я робітникам, ти колгоспником...
  
  Зигмунд Григорович не знав, сміятися йому чи прикро на одного.
  
  — Чи Не простіше подати заявку на концесію? Я чув, що навіть Путілов та Рябушинський пропонують більшовикам свої проекти...
  
  — З тобою неможливо розмовляти, — раптом образився Захаров. — Концесії, проекти... Ніякого польоту фантазії! А я вже уявив, як ми з тобою, мій друг, крадемося через кордон в кирзових чоботях та куфайках... Це набагато романтичніше!
  
  
  Трохи історії
  
  
  «Ми дивимося звідси на наші фабрики, а вони нас чекають, вони нас кличуть. І ми повернемося до них, старі господарі, і не допустимо ніякого контролю. Відновлення прав власності — ось на чому слід наполягати. Для цього необхідно налагодити контакти з новою непманській буржуазією всередині країни».
  
  
  (З виступу П. Рябушинського на торгово-промисловому з'їзді в Парижі, травень 1921 року.)
  
  
  «У прийнятній для більшовиків формі відбудеться втручання в їх управління країною: спочатку у сфері фінансів, а потім, ставлячи нові вимоги при кожному аванс, поступово можна буде опанувати всім урядовим апаратом».
  
  
  (З проекту відновлення Росії А. Путілова.)
  
  
  «Певна частина білогвардійської буржуазії чудово розуміє значення концесій і закордонної торгівлі для Радянської влади».
  
  
  (Ст. Ленін.)
  
  У 1921-1924 роках з-за кордону в Радянську Росію надійшло понад 1200 пропозицій на концесії. Багато з них виходили від російських емігрантських торгово-промислових кіл. Однак Радянський уряд проявляв велику обережність при укладенні угод, прагнучи зберегти в руках держави всі командні висоти в народному господарстві.
  
  
  Глава 5
  ДОВГІ ПРОВОДИ — ЗАЙВІ СЛЬОЗИ
  
  
  
  Москва, Лубянська площа, серпень 1924 року
  
  
  Молодий слідчий ОГПУ Володимир Арнольдович Стырне увійшов в кабінет і ретельно замкнув за собою двері.
  
  — В шахматишки? — розуміюче кивнув Павло Іванович, який сидів за сусіднім з Стырне столом. — Ну давай... — і він потягнувся до сейфа, де між папками з справами затесалася шахова дошка.
  
  — Ні, — Володимир Арнольдович причесався перед маленьким дзеркальцем, що висіли на стіні, уважно оглянув гребінець, дмухнув на неї і сховав у нагрудну кишеню. — Є розмова, Упав Іванич.
  
  — Що сталося? — насторожився Пухляков.
  
  — Сталося, — Володимир Арнольдович сів на стілець і зітхнув. — Не подобається мені все це...
  
  — Що? — дивувався Пухляков.
  
  — Все, що діється в нашому управлінні, — Стырне говорив тихо, схилившись до обличчя свого співрозмовника. — Немає порядку...
  
  — Нема, — з готовністю погодився Павло Іванович. — Платня коли повинні були дати? Позавчора. А сьогодні я пішов до бухгалтера з цим питанням, так він, негідник, мене отматерил. Іди ти, каже, за відомою адресою, коли будуть гроші, тоді й отримаєш. Що я, віслюк, чи що, дарма орати?! Так я...
  
  — Я не про те, Павле Івановичу, — гидливо поморщився латиш. — Фелікс Едмундович весь час хворіє, його заступники всю роботу пустили на самоплив. І це в той час, коли слід бути насторожі. Соціалістична вітчизна в небезпеці...
  
  — В якій ще? — насупився Пухляков. — Думаєте, буде війна?
  
  — О, вона вже йде, страшна, невидима оку війна. Нашу країну заполонили капіталістичні елементи. Комісіонери! Знаємо ми цих комісіонерів! Мета у них одна: нажитися на багатств нашої батьківщини і повалити робітничо-селянську владу. Ви газети читаєте?
  
  — Ну, — кивнув Пухляков. — Від кірки до кірки. «Правду», «Известия», «Труд» і ще «Піонерську правду». Мій молодший зі школи приносить. А також — журнал «Крокодил».
  
  — В такому разі ви повинні знати, яку підривну діяльність ведуть іноземні розвідки. Під виглядом концесіонерів вони направляють сюди шпигунів, які вербують ідейно нестійких спеців з колишніх і організовують вибухи, підпали, вбивства.
  
  — Ви що ж, Володимир Арнольдович, немовлям мене вважаєте? — образився Пухляков. — Думаєте, я сам про це не знаю? Та я ночей не сплю...
  
  — Вибачте, дорогий Упав Іванич, я просто зайвий раз хотів вам нагадати, що ми не маємо права сидіти склавши руки... Нехай товариші Менжинський і Артузов займаються порожньою балаканиною, нехай... Крім них є ще й віддані справі люди — це ми з вами, це десятки таких, як ми. І ми не дамо ворогові безкарно діяти на нашій території.
  
  — Не дамо! — Павло Іванович стукнув по столу кулаком.
  
  — Дивіться, що виходить, — гаряче продовжував Стырне. — Шпигуни приходять і йдуть, а чекісти не діють. Ось, — він витяг з кишені шматок пожовклим газетної сторінки. — Я вже багато років це зберігаю...
  
  Пухляков начепив на ніс окуляри і, ворушачи губами, прочитав:
  
  «...засуджений до розстрілу. Цьому заклятому ворогу Радянської влади вдалося втекти. Але учаснику змови, англійської агенту Саднею Джорджу Рейлі все ж не піти від відплати...»
  
  — Це з «Правди» вісімнадцятого року, — Стырне забрав з рук Павла Івановича обривок газети, акуратно склав його і сховав у кишеню. — Пам'ятайте, змова послів?
  
  — Так, щось пригадую...
  
  — Так ось де цей Рейлі?
  
  — Де? — Пухляков підняв на лоб окуляри.
  
  — Тут! — Володимир Арнольдович тицьнув пальцем кудись у підлогу. — Я впевнений, що він знову тут, в нашій країні. Приїхав сюди під виглядом якого-небудь комісіонера і веде підривну роботу. Ми зобов'язані його знайти і покарати по всій строгості закону, щоб іншим неповадно було...
  
  
  Париж, 1924 рік
  
  
  — Знову прохачі, — лакей доповів Микола.
  
  — Гнати їх в шию! — в серцях наказав Зигмунд Григорович. — Набридли!
  
  Варто було йому на кілька місяців влаштуватися в Парижі, залагоджуючи справи перед поїздкою до Росії, і від відвідувачів не стало відбою.
  
  Першим з'явився, без всякого, до слова сказати, запрошення, радянський уповноважений по репатріації. Зелінський відчув себе навіть ніби вдоволений і прийняв його дуже чемно.
  
  — Адже ви не брали участь в білому русі? — вкрадливо запитав уповноважений.
  
  — Помилуйте! — здивувався Зигмунд Григорович. — Я виїхав з Росії в шістнадцятому році і з тих пір туди не повертався.
  
  — А чому ж тепер збираєтеся? — з'явилося питання.
  
  — У мене дозвіл... Це суто комерційне підприємство... Розумієте, ми з вашим урядом як би укладаємо договір, — став пояснювати Зелінський. — Це тягне за собою певні вигоди, в основному — для радянської сторони.
  
  — А ваш-то який інтерес? — не відставав уповноважений. — Напевно, переслідуєте, хе-хе, свої цілі?
  
  — Так, маю, — втомлено озвався Зигмунд Григорович. — У мене в Києві перед світовою війною залишилася мати. Ні про неї, ні про моїх братів з тих пір я не маю ніяких відомостей... Одна надія — самому розшукати хоч кого-небудь.
  
  — А чому б вам, шановний пане Зелінський, не повернутися назовсім?
  
  — Поки не можу сказати вам нічого певного. Ще невідомо, як складуться мої справи...
  
  Уповноважений не залишав Зиґмунда Григоровича в спокої, навідувався безліч разів, і в кінці кінців Зелінський наказав Миколі на поріг його не пускати.
  
  Але потік інших відвідувачів не припинявся. Люди зустрічалися різні, але більшість з них шукали одного — грошей. Якась дама в сильно зношеному сукню, ридаючи, розповіла свою епопею. Перебуваючи в Берліні, вона довірила усі свої заощадження якомусь аферистові Массино, який запропонував їй свої послуги по приміщенню капіталу і обіцяв при цьому платити п'ятнадцять відсотків на місяць.
  
  — Якби я знала, який він негідник! — плакала жінка. — І навіщо тільки я йому повірила! Але ж платив, платив щомісяця майже півроку, а потім безслідно зник. Хтось із знайомих сказав, ніби бачив його в Парижі, я позичила грошей і приїхала його шукати, але не знайшла...
  
  Більшості нужденних Зелінський надавав посильну допомогу, але дуже скоро зрозумів, що на це не вистачить ніяких коштів. Тим більше що багато хто просто намагалися використати його. Так, одного разу до Зигмунда Григоровичу приїхав на власному автомобілі якийсь пан, що відрекомендувалася:
  
  — Кадет і адвокат Аджемов, до ваших послуг.
  
  — Дуже люб'язно з вашого боку вшанувати мене своїм візитом, — стримано відповів Зелінський. Він вже навчився обережності і знав, що з російськими візитерами слід тримати вухо гостро.
  
  — Можу влаштувати вам вигідну фінансову операцію, — зухвало запропонував Аджемов, милуючись величезним, мабуть, фальшивим діамантом у своєму персні.
  
  — Дякую, не потребую, — ще більш сухо відповів Зигмунд Григорович.
  
  — Але вам, звичайно, потрібен адвокат! — вигукнув гість. — Приходьте, уявіть собі, в суд... А захищати ваші інтереси нікому! Французькі закони, знаєте...
  
  — Судитися я ні з ким не збираюся, — відрізав Зелінський і наказав Миколі проводити пана Аджемова.
  
  Були серед прохачів і по-справжньому нещасні люди, які волею випадку опинилися на чужині і дуже страждали далеко від батьківщини. Почувши, що Зелінський їде в Росію як концесіонер, вони благали захопити їх з собою в якості слуг, компаньйонів, клерків — кого завгодно! Зигмунд Григорович мало чим міг допомогти. В основному радив звернутися у відповідні інстанції по репатріації.
  
  Одного разу якась екзальтована дама буквально кинулася до його ніг, благаючи врятувати від голодної смерті її онуків-сиріт. Коли жінка підняла залите сльозами обличчя, він з подивом дізнався в ній Ніну, свою давню київську кохану, що змінила йому з Павлом Івановичем Пухляковым. Для Зелінського це було повною несподіванкою. Він пам'ятав подругу матері моложавою квітучою жінкою, а перед ним стояла на колінах сімдесятилітня баба.
  
  — Що це ви, Ніна Михайлівна! — Зигмунд Григорович підняв даму з підлоги. — Чи можна так? Я дам вам грошей дам, тільки заспокойтеся... Я не залишу вас!
  
  Але жінка знову залилася сльозами.
  
  — Милий, милий! — скрикувала вона. — Бог вас винагородить за все те добро, яке ви робите людям!
  
  — Коли ви виїхали з Росії? — Зелінський вважав за краще перевести розмову в інше русло. — Вам відомо що-небудь про моєї матері? Або про зведених братів і сестер?
  
  — Ми бігли з Клювання у вісімнадцятому році... Варвара Людвігівна була тоді жива, а діти її здорові... — ось те небагато, що могла повідомити Зигмунда Григоровичу когдатошняя київська красуня.
  
  Він віддав їй всю готівку, яка була в гаманці, і просив у разі необхідності звертатися до нього або його представнику фірми у Франції.
  
  Ця зустріч наповнила серце Зелінського гіркотою. І в який раз він подумав про те, що поїздка в Росію може виявитися зовсім безнадійною...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Нещодавно прочитав у Купріна: «Ну що ж я можу вдіяти з собою, якщо минуле живе в мені з усіма почуттями, музикою, співами, вигуками, образами, запахами і смаками, а теперішня життя тягнеться переді мною як щоденна, ніколи не переменяемая истрепленная стрічка фільми». І подумав — як про мене сказано.
  
  Всі ми знаходимося там, в минулому житті, в країні, якої вже немає на карті. Знаєш, що нічого повернути неможливо, і все-таки сподіваєшся — а раптом?
  
  Історія переїжджає тебе колесом по хребту і не питає, хочеш ти того чи ні. У неї своя правота, їй діла немає до одного, окремо взятого індивідуума. А ти корчишься з перешибленным хребтом, все намагаєшся довести, що постраждав незаслужено, що ти — цілий світ, величезна всесвіт, що ти, врешті-решт, хоч чого-небудь так стоїш...
  
  Іноді я думаю, що ніякий романіст не може переплюнути реальне життя самого звичайного, навіть пересічної людини — йому просто не вистачить фантазії. Роман — умовність, гра зі своїми правилами: стільки-то дійових осіб, щоб читач, не дай Бог, не збився і не заплутався, певне місце дії, якщо на стіні висить рушниця, вона повинна вистрілити — та інші обмеження. Невигадана історія — візьмемо, ктгримеру, мою власну тим і відрізняється, що не утрудняє себе цими фокусами і трюками. Вона нелогічна, безглузда, непередбачувана і тим страшна. Тому нерозумно задаватися питанням, чи хочеш ти померти раптово або заздалегідь підготуватися до переходу в інший світ. Навіть якщо тобі судилося дожити до глибокої старості і гідно померти з правнуками, це не більше ніж примха долі. До смерті треба бути готовим кожну хвилину існування, якби тобі двадцять, сорок або дев'яносто. Ніхто нікому не воздає по заслугах: чеснота попираема і осміяна, злість, користь і зрада караються. Бо життя не є роман, написаний у розраду читає».
  
  
  Стамбул, 1924 рік
  
  
  — Значить, все-таки покидаєш мене? — Захаров обняв друга, його очі наповнилися сльозами.
  
  — Помилуй, Базиль, це була твоя ідея! — Зигмунд Григорович не зміг приховати подиву. — Хто, як не ти, розробляв проекти, один іншого фантастичнішим, мого повернення в Росію?
  
  — То була гра, мій друг... — грек витер мокрі щоки. — Я не міг подумати, що для тебе все це настільки серйозно.
  
  — А концесія? — не повірив Зелінський. — Ти вклав величезні кошти... Не розумію!
  
  — Я й сам не розумію, чому це зробив, — посміхнувся крізь сльози Захаров. — Напевно, хотів зробити для тебе що-небудь приємне... Адже коли тобі добре...
  
  — ...я щасливий, тому що добре моєму другові, — закінчив Зигмунд Григорович вже не раз почуте висловлювання. — Дякую, дорогий мій, єдиний мій!
  
  Вони ще раз обнялися. Носильник-турків терпляче чекав, поки господа простяться біля трапа пароплава «Решид-Паша».
  
  — Може, все-таки краще було б через Польщу? — спитав Базіль.
  
  — Та ні, так я зможу побувати в Одесі, вклонитися прахові батька, а вже потім поїду в Київ...
  
  — Я не про це, — губи Захарова кривилися в спробі посміхнутися. — Може бути, все-таки краще було проникнути в Росії нелегально...
  
  — Не думаю, — заперечив Зелінський. — Ти хочеш, щоб мене арештували, як якого-небудь Савинкова? Я ж не терорист, навіщо мені ховатися? Я підприємець і їжу відкрито, з усіма документами, з роздільною здатністю і договором... Так що ти можеш бути спокійний, що зі мною не станеться нічого непередбаченого. Мене не вб'ють, не розстріляють. Я іноземний підданий, тобто цілком недоторкана особа. Якщо від мене не буде звісток, тоді ти, як ми і домовлялися, починаєш мене розшукувати по офіційних каналах. Це гарантія, Базіль.
  
  — Угу, — похмуро підтвердив Захаров. — Але я волів би тебе не відпускати. Може, нікуди не поїдеш, а, Зіга? Чорт з нею, з неустойкою! Гроші — це всього лише гроші. Дорожче тебе у мене нікого немає...
  
  — Ну от, знову починається, — зітхнув Зигмунд Григорович. — Скільки разів тобі говорити — це звичайна ділова поїздка. Якщо раптом що не так, я посилаю тобі в Лондон телеграму і негайно повертаюся.
  
  «Решид-Паша» дав сигнал до відправлення. Носильник стрепенувся і вичікувально подивився на клієнта.
  
  — Ну, все, — Зелінський востаннє обняв друга і став підніматися по трапу. — Довгі проводи — зайві сльози.
  
  Носильник потягнув слідом за ним валізи.
  
  Сер Безіл довго стояв на пристані, дивлячись услід отплывающему пароплаву.
  
  
  «Був на могилі батька тчк їжу Київ тчк Зіга»
  
  
  (Телеграма, надіслана Зелінським з Одеси.)
  
  
  «Вражень дуже багато. Всього не розкажеш. Тут все не так, як уявлялося. Розвіялися багато забобони, що існують на Заході. Ні матері, ні про Розумовських — жодних новин».
  
  
  (Листівка, надіслана Зигмундом Григоровичем з Києва. На лицьовій стороні — плакат із написом «Слава Великому Жовтню!»)
  
  
  «Дорогий друже! Твої побоювання були зовсім даремні. У Києві зустріли мене дуже привітно і дозволили поритися в архівах. Але, на жаль, частина паперів втрачено під час громадянської війни, і я поки не знайшов свідків, що знають про моїх близьких. Зате за цей час я багато побачив і усвідомив. Я сподівався застати країну зруйнованої, злиденній, голодною. А побачив країну відроджується. Замість вимираючого народу — народ воскреє. Живучи тут навіть так довго, як я, не можеш не перейнятися настроєм оточуючих людей, не можеш не цікавитися всім, що відбувається в економіці, політиці, та і просто в побуті. Наймодніше в Росії зараз слово «ентузіазм». Це те саме натхнення, з яким увесь народ, як один, прагне виконати і перевиконати «п'ятирічку» (ще одне нове слово). Уяви собі, Базиль, виросло ціле покоління, нічого не пам'ятає про колишнє життя. Ми для цих молодих людей — якісь доісторичні монстри, уламки минулого. Вулицями то й справа відбуваються, маршируя, піонерські загони. Піонери трохи нагадують знайомих тобі бойскаутів. Вони носять короткі темні штани і світлі сорочки, а під коміром пов'язують червоний галстук, який називають частинкою прапора своїх батьків і старших братів. Вони ходять строєм, під барабан, що відбиває дріб, на чолі з вожатим, який старші роками. Видовище трохи дивне, але хвилююче до сліз. Напевно, тому, що я згадую онуків.
  
  Зупинився я в готелі «Континенталь», тому що будинок, де була квартира вітчима, націоналізований. Але я заходив до нього і навіть поговорив з людьми, які живуть в моїй кімнаті (квартира дуже щільно заселена різними сім'ями). Їх анітрохи не збентежило, що я іноземець і емігрант, до того ж коли постійно супроводжує мене «товариш» (тут всі звертаються один до одного так, слово «пан» звучить анахронізмом і викликає підозрілість) Сергій пояснив їм, що я розшукую родичів, всі готові були допомогти, але не могли, т. к. оселилися тут значно пізніше, вже після другої революції.
  
  Обідаю в ресторані. Їжа цілком пристойна, хоча і без вишукувань. Люди вдягаються чисто, акуратно, але, на мій смак, трохи одноманітно, особливо чоловіки. Дами ж, як і всюди в світі, прагнуть виглядати добре.
  
  Як Ольга? Отримав ти лист від Дмитрика? Він обіцяв піклуватися про матір у мою відсутність. Коли я бачив її востаннє в клініці, вона була спокійна, проте не цілком усвідомлювала, що відбувається і хто я такий. Дуже турбуюся про неї. Схоже, її стан погіршився.
  
  Несподівано виявилося, що по справах концесії необхідно виїхати в Москву: на двох документах повинні бути підписи якихось великих радянських чиновників. Товариш Сергій, який мене супроводжує, дуже люб'язно запевнив, що це порожня формальність і відразу ж за отриманням підписів і печаток можна буде розгортати виробництво. Разом з Сергієм ми сіли в поїзд, який прямує до Москви. Провідниця в білій наколці принесла чаю. Я жадібно дивився у вікно вагона, лікуючись від своєї застарілої (восьмирічної) ностальгії, а коли втомився, почав читати радянські газети, звідки почерпнув чимало корисної інформації про тутешнє життя взагалі і економічної зокрема. У мене сверблять руки, так хочеться швидше взятися за роботу. Сергій обнадіяв мене, що після відповідного прохання я зможу отримати доступ в центральні архіви і що-небудь довідатися про свою втрачену сім'ї. Нарешті оголосили про прибуття в столицю (тепер вона у Москві), де нас повинні були зустрічати колеги Сергія, опікають мене в головному місті більшовиків. Їх двоє, обидва в шкіряних куртках, досить інтелігентного вигляду, один закінчив робітфак, назвався Літо...»
  
  
  (Незакінчений лист Зелінського Захарову (цитується за секретних архівів ОГПУ.)
  
  
  Лондон, грудень 1924 року
  
  
  — Заспокойтеся, пане Захаров, — радянський посол благально склав руки на грудях. — Наберіться терпіння. Ми обіцяли навести довідки? Ми своє слово дотримаємо. Вже надіслали запит. І тепер чекаємо відповіді.
  
  — Але скільки ж це може тривати?! — сер Безіл обурено засопів. — Куди міг подітися мій компаньйон? Адже він не терорист який-небудь, таємно перейшовши кордон... Він чесний підприємець та вирушив у вашу країну абсолютно легально. Я сам посадив його в Стамбулі на пароплав... Отримав від нього телеграму з Одеси і листівку з Києва... Ось вони!
  
  — Ви вже показували нам і телеграму, і листівку, — терпляче сказав посол.
  
  — А після цього я не отримав від пана Зелінського нічого! — не слухаючи його, продовжував Захаров. — Не може бути так, щоб людина безслідно зник! Шукайте його! Раптом у нього вкрали документи, гроші... Він потребує допомоги, я готовий заплатити, скільки потрібно...
  
  — Сховайте ваш гаманець, пан Захаров, — продовжував перестерігати сера Безіла посол, про себе проклинаючи настирливого мільйонера. — Вашого компаньйона вже шукають. Не виключено, що вже знайшли. Коли прийде відповідь на надісланий нами запит, ми негайно повідомимо вас. Тому вам не варто турбуватися і приходити сюди щодня.
  
  — Ви хочете від мене звільнитися? — закричав сер Безіл. — Я цього так не залишу! Проходять тижні, місяці, а ви мене вмовляєте не хвилюватися, як ніби я морочу вам голову з капризу або з-за нісенітниці. Врахуйте, любий, я цього так не залишу! Я близький до королівського двору... І дійду до найвищих персон, якщо ви не бажаєте приймати належні заходи! У вас будуть неприємності, це я гарантую!
  
  Запевняючи Базиля, що всі його побоювання марні, посол проводив мільйонера до виходу і з полегшенням зітхнув.
  
  
  «Напередодні різдва затьмарений сумною подією. Вчора в своєму особняку помер сер Безіл Захаров, відомий величезним внеском в економіку Великобританії та інших країн. Сер Безіл Захаров страждав хронічним недугою, і лікарі констатували його смерть від природних причин. Відспівування відбудеться в православній церкві».
  
  
  (Некролог у газеті «Таймс» від 27 грудня 1924 року.)
  
  
  Глава 6
  БУДНІ ЛУБ'ЯНКИ
  
  
  
  Москва, вересень 1925 року
  
  
  Людина до всього звикає, навіть до життя ув'язненого. І примудряється існувати в будь-яких, навіть самих жахливих умовах.
  
  Коли після прибуття до Москви Сергій «передав» Зелінського двом своїм колегам Антону і Михайлу, Зигмунд Григорович вирішив, що вони будуть супроводжувати його точно так само, як це робив в Одесі та Києві сам Сергій. Але все виявилося інакше. Чекісти, все ще привітно посміхаючись, спритно заламали Зелінському руки за спину і наділи замок наручників.
  
  — Дозвольте... — запротестував був він і отримав у відповідь такий нищівний удар в щелепу, що з очей посипалися іскри.
  
  Злегка сторопівши від такого «теплого» прийому, Зигмунд Григорович спробував пояснити Антону і Михаїлу, що, мабуть, сталося якесь непорозуміння і його прийняли за іншу людину. Але Антон показав йому пудовий кулак, а Михайло злобно прошипів:
  
  — Заткнися, контра, нема чого розводити білу агітацію!
  
  «Справді, — заспокоював себе Зелінський, — навіщо метати бісер перед свинями? Ці молоді люди — явно виконавці чужої волі, вони роблять те, що їм наказали». І він вирішив мудро мовчати, поки його не доставлять до мало-мальськи значного начальству, де він зможе підтвердити свою лояльність.
  
  Зиґмунда Григоровича вивели з вагону тільки тоді, коли поїзд відігнали в глухий кут, і так швидко заштовхали у міліцейський «воронок», що він навіть не встиг озирнутися. Тільки запитав стурбовано:
  
  — А мої речі?..
  
  І тут же отримав ще один відчутний стусан від Антона. Після чого не розкривав рота всю дорогу, поки його везли. Власне кажучи, його не турбував багаж, а документи, що засвідчують його, Зелінського, особистість і доводять, що він приїхав в Радянську країну з самими благими намірами. Але ні речей, ні паперів своїх він більше не бачив. Навіть піджак, знятий Зигмундом Григоровичем в поїзді, і той кудись подівся. І ні до якого начальству він потрапити не зміг. Його передали з рук на руки вусатому конвойному і повели по темних коридорах, потім заштовхали в тісну камеру й двері за ним з моторошним брязканням зачинили, перед цим грубо обшукавши і відібравши краватку, ремінь від штанів і шнурки від черевиків.
  
  Оглушений тим, Зелінський без сил опустився на підлогу, оскільки сидіти більше не на чому — тюремна ліжко була піднята. Ні про що пов'язано думати він не міг і здригався щоразу, коли в коридорі за дверима чулися кроки. Йому все здавалося, що це йдуть за ним, щоб вибачитися за допущену помилку і відпустити. Але час тяглося тягуче і повільно, він навіть не знав, котра година (наручний годинник теж забрали при обшуку), і поступово Зигмунд Григорович поринув у дрімоту, змусила його ненадовго забути про мінливості долі. Він миттєво прокинувся, коли двері знову залязгала, і скочив на ноги. Але це був лише той самий вусатий конвоїр, який доставив укладеним обід. Зигмунд Григорович гидливо поглянув на липку масу, розмазану по жерстяній мисці.
  
  — Жри, що дають, — добродушно пробурчав вусань, перехопивши його погляд. — Звик, мабуть, до буржуйським харчам!
  
  — Коли мене викличуть? — нетерпляче запитав Зелінський. — Я хотів би пояснити, навіщо...
  
  — Коли треба буде, тоді і викличуть, — філософськи відгукнувся конвоїр і додав: — Радій, що поки живий...
  
  І з цими словами пішов.
  
  Зигмунд Григорович нервово заходив по камері. Він не хотів, та й не міг. У крихітному заґратованому віконце під стелею було видно небо. Гостро захотілося вийти на свіже повітря.
  
  Зелінський р. закалатав у двері кулаками:
  
  — Випустіть мене звідси! Я ні в чому не винен! Це непорозуміння! Я вимагаю адвоката!
  
  — Будеш буянити, — з коридору долинув знайомий голос вусаня, — посодют в карцер. Так що тепер сиди тихо.
  
  І його кроки віддалилися.
  
  У такому положенні Зигмунд Григорович залишався досить довго. Скільки, він і сам толком не знав, бо здогадався робити насічки на стінці не відразу. Потім привчив себе ковтати погано пахне їжу і пити підозрілого вигляду пійло — треба було хоч якось підтримувати сили. Час від часу його виводили в туалет — це називалося «отямитися», але нікого побачити не вдавалося, тому що, якщо в цей час по коридору вели іншого ув'язненого, його ставили у коридорну нішу обличчям до стіни. Єдині люди, з якими він спілкувався, були конвойні. Вони змінювалися через два дні на третій: сутулий , худий старий, якого Зелінський прозвав про себе Кощієм, добродушний вусань, знайомий йому з першого дня, і молодий хлопчина з носом кнопкою. Звертатися до них з будь-якими питаннями або проханнями було марно. Єдиний, з ким склалися більш-менш нормальні стосунки, був балакучий вусань. Коли одного разу Зигмунд Григорович поскаржився на погане самопочуття і поскаржився на те, що йому не можна прогулянки, вусатий конвоїр похитав головою:
  
  — Скажи спасибі за те, що у тебе є. Інших шльопають відразу, без розглядів.
  
  — Але ж у Росії скасована смертна кара! — вигукнув вражений Зигмунд Григорович, ретельно штудировавший газети перед своєю фатальний поїздкою. — Це беззаконня!
  
  — Закон що дишло, — пробурчав, йдучи, вусань.
  
  По насічках на стіні виходило, що Зелінський перебуває в ув'язненні вже більше півроку. Він заріс сивий неохайною щетиною, брюки давно втратили свій колір, а сорочка і білизна, які дозволялося прати в туалеті раз в тиждень, перетворилися на лахміття.
  
  
  Москва, жовтень 1925 року
  
  
  Щоб не зійти з розуму, Зигмунд Григорович розмовляв сам з собою по-російськи, то по-польськи, по-англійськи, по-французьки. Читав напам'ять «Євгенія Онєгіна» і всі вірші, які тільки міг згадати. Кирпатий конвойний сміявся, слухаючи його. Кощій матірно лаявся. Найбільш вдячним слухачем був вусань. Він вдумливо кивав у такт віршам і захоплено коментував:
  
  — Від буржуї вміли жити! До чого ж гарно!
  
  В один прекрасний день літературні студії Зиґмунда Григоровича були перервані різким окриком:
  
  — Укладений Зелінський, на вихід!
  
  Зигмунд Григорович, твердивший рядки Тютчева: «Ангел мій, ти бачиш мене?», спочатку навіть не зрозумів, чого від нього хочуть. Але Кощій грубо трусонув його за плече, і цей недвозначний жест повернув укладеного до реальності. Серце ожило і знову наповнилося надією.
  
  Вікна в кабінеті, куди привели Зелінського, були щільно затягнуті шторами, так що неможливо було визначити, день зараз чи ніч, на столі горіла лампа. Зигмунд Григорович струнко стояв посеред кабінету, склавши руки за спиною і злегка притримуючи тильною стороною долонь спадають з схудле тіла штани.
  
  Людина, що сиділа по іншу сторону столу, відірвався від паперів, які поглиблено вивчав, підняв голову і спрямував на ув'язненого погляд виразних блакитних очей. Зелінський відзначив про себе, що слідчий молодий і красивий неправдоподібною, майже жіночою красою.
  
  — Ангел мій... — пробурмотів Зигмунд Григорович.
  
  — Ай-ай-ай! — вигукнув молодий чоловік. — Як ви погано виглядаєте, шановний пане Зелінський! Зовсім не схожі на свої колишні фотографії! Може бути, з вами погано зверталися?
  
  — Ні, — глухо відповів в'язень. — Скарг у мене немає. Але я хотів би дізнатися, за що мене затримали і в чому звинувачують. І, зрозуміло, наполягаю на присутності адвоката. Я є громадянином Сполучених Штатів Америки і приїхав у вашу країну, маючи на руках державний договір на концесію. Ніяких законів не порушував. Це свавілля! Це міжнародний скандал!
  
  Вимовивши це, Зигмунд Григорович злякано замовк. Він чекав, що його негайно запроторять в карцер. Але нічого страшного не було.
  
  — Та ви сідайте, — лагідно запропонував красень. — Хочете чаю? Зараз я распоряжусь. — Він натиснув на якусь кнопку. — А поки пригощайтеся цигарками.
  
  Через кілька хвилин підданий Сполучених Штатів насолоджувався всіма доступними йому радощами життя: він сидів на стільці, пив чай і курив, блаженно пускаючи до стелі сизий дим.
  
  — А тепер давайте поговоримо, як два інтелігентних людей, — запропонував красень. — Мене звати Володимир Арнольдович, прізвище — Стырне, я є ваш слідчий.
  
  — Нарешті, — голова у Зиґмунда Григоровича крутилася не то від цигарок, то не тому, що про нього хтось згадав. — Я вже думав, що згнию в камері, як граф Монте-Крісто.
  
  — Ми дотримуємося законність, — посміхнувся Стырне. — Наскільки мені відомо, ви підприємець?
  
  Зелінський із задоволенням відповідав на запитання. Слідчий розуміюче кивав і робив якісь печаті у себе в паперах. Ця розмова тривала досить довго, і Зигмунд Григорович з подивом виявив, що, відвикнувши від спілкування, він втомився.
  
  — Радий був з вами познайомитися, — Володимир Арнольдович вийшов з-за столу і солодко потягнувся, розминаючись.
  
  Зелінському страшно захотілося зробити таке ж вільне рух, але він чомусь не посмів і тільки схопився зі стільця.
  
  — Мене скоро випустять? — запитав він.
  
  — Що? — неуважно промовив слідчий. — Ні, Зигмунд Григорович, ми з вами ще поговоримо. Але не сьогодні. У мене закінчився робочий день. Зараз сюди прийде мій колега, і ви продовжите розмову вже з ним.
  
  Залишившись на самоті, Зелінський знову сів на стілець і розслабився, відпочиваючи.
  
  — Встати, білогвардійська сволота! Скотина! — крикнув хтось над самим його вухом, і Зигмунд Григорович впав на підлогу від страшного удару. Хлинула носом кров. Укладений утер її рукою і спробував піднятися. Але не тут-то було. На нього обрушився новий град ударів. І незабаром темна пелена застелила йому очі...
  
  Зелінський отямився, коли на нього вилили відро води. Все ще погано міркуючи, він прикривав голову руками, коли над ним схилилося чиєсь проникливе особа.
  
  — А, старий знайомий! — сказав той самий голос, який обзивав його «сволотою» і «худобою». — Ось і довелося зустрітися знову!
  
  Зигмунд Григорович насилу сфокусував погляд. Поруч з ним стояв Павло Іванович Пухляков. Чомусь Зелінського нітрохи не здивувала зустріч з людиною, який тридцять п'ять років тому, в Києві, забрав у нього кохану, та ще при цьому побив і образив.
  
  — Ніна... — прошепотів він розбитими губами. — Ніна... в Парижі...
  
  — Ти мені голову не мороч, — гаркнув Пухляков. — Ніну якусь приплів! А про Париж — давай. І про Лондон теж. Назви всіх своїх спільників, які плекають плани повалення нашої робітничо-селянської Радянської влади. Диктує імена, явки, шифри...
  
  — Які спільники? Які явки і шифри? — Зигмунда Григоровичу здалося, що він зійшов з розуму. — Я концесіонер. У мене в паперах все про це сказано... Крім мого компаньйона, сера Безіла Захарова, я ні з ким не пов'язаний... І більше нічого я не скажу...
  
  — Разговоришься, як миленький, гнида! — Павло Іванович знову почав бити ув'язненого. — Всі твої документи — липа! Я ж знаю, що ти ніякий не Зелінський, а Розенблюм, жидівська твоя морда! Хто ще з тобою працює?..
  
  Світ для Зиґмунда Григоровича розколовся надвоє. В одній світлій половині ласкавий красень Володимир Арнольдович пригощав його чаєм і цигарками, в іншій — негідник Пухляков сварив, бив, не давав спати, засліплював настільною лампою, годував оселедцями, не даючи води... Укладений Зелінський втратив лік дням і ночам, бо перестав робити позначки на стіні. Його приволакивали в камеру, измочаленного, закривавленого, кидали в кутку, і тепер йому було все одно, який місяць і рік за межами в'язниці. Зигмунд Григорович хотів тільки одного — щоб ця безглузда, нескінченна мука швидше припинилася і йому дозволили померти.
  
  На допитах він перестав заперечувати, відповідаючи на всі ствердно і підписуючи будь-які протоколи...
  
  «У 1919 та 1920 роках у мене були тісні стосунки з представниками російської еміграції різних партій... В той же час я проводив у англійського уряду дуже великий фінансовий план підтримки російських торговельно-промислових кіл на чолі з Ярошинским, Барком і т. д. Все це час перебуваю на секретній службі, і моя головна задача полягала у висвітленні російського питання керівним сфер Англії.
  
  В кінці двадцятого року я, зійшовшись досить близько з Савінковим, виїхав до Варшави, де він тоді організував експедицію в Білорусію. Я брав участь у цій експедиції. Я був і на території Радянської Росії. Отримавши наказ повернутися, я виїхав у Лондон...»
  
  Бориса Савинкова Зигмунд Григорович бачив один раз у житті, на публічному виступі. Тепер знаменитий есер був мертвий, скоро помре і він, Зелінський, так що це брехня все одно не має ніякого значення.
  
  «В 1923 і 1924 роках мені довелося присвятити дуже багато часу моїм особистим справам. У боротьбі з Радянською владою я був менш діяльний, хоча писав багато в газетах (англійських) і підтримував Савинкова, продовжуючи по російському питання консультувати впливові сфери і в Америці, так як в ці роки часто їздив в Америку. 1925 рік я провів у Нью-Йорку...»
  
  Кінець двадцять четвертого і двадцять п'ятий рік Зигмунд Григорович провів в одиночній камері. Але кого на цьому світі цікавила правда?
  
  «Наприкінці 1925 року я нелегально перейшов фінський кордон і прибув до Ленінграда, а потім до Москви, де і був заарештований...»
  
  Зелінський знав, що Петербург, де він не був з 1916 року, після смерті Ульянова перейменували. Але що було правдою, а що — фантазіями його мучителів, він вже перестав розрізняти...
  
  «Антибільшовицьким питанням я посилено займався завжди і присвятив їй велику частину часу, енергії і особистих коштів. Можу, наприклад, вказати, що савинковщина з 1920 по 1924 рік обійшлася мені, за найбільш скромним підрахунком, в 15-20 тисяч фунтів стерлінгів.
  
  Я був у курсі справ на підставі надісланих мені інформацій з різних джерел Росії, але не безпосередньо, а також з джерел англійської та американської розвідок...»
  
  «Судився у 1918 році, в листопаді... по справі Локкарта (заочно)».
  
  «З цього моменту я назначаюсь політичним офіцером на південь Росії і виїжджаю в ставку Денікіна, був у Криму, на південному сході і в Одесі. В Одесі залишався до кінця березня 1919 року...»
  
  Свідомість відгукувалося на знайому назву, Зигмунд Григорович шепотів собі під ніс:
  
  — Одеса... Тато...
  
  — Підтверджує! — задоволено констатував Стырне і підсовував для підпису черговий аркуш протоколу. — А капіталіста Форда ви знаєте, пане Зелінський?
  
  — Форда... Так... Його всі знають... — укладений кивав зовсім білою головою. — Автомобільний магнат...
  
  «Спеціальні агенти фордівської організації посилали за кордон і їздили за тисячі миль, щоб зібрати нові брехливі вигадки і поклепы на євреїв. Подібно Генрі Детердингу в Англії і Фріцу Тиссену в Німеччині, американський автомобільний король Генрі Форд солідаризувався з світовим антибольшевизмом і стрімко зростаючим фашизмом. Незабаром після приїзду в Сполучені Штати я став працювати в тісній співпраці з агентами фордівської антисемітською і антирадянської організації...»
  
  — Навіщо? — слабо здивувався Зигмунд Григорович. — Я сам наполовину єврей...
  
  — Не твого розуму справа! — гаркнув Пухляков. — Розумніший тебе люди складали документ, їм видніше. — Підписуй: Сідней Рейлі.
  
  — Я не знаю такої людини...
  
  — Підписуй, скотина! Рейлі — це ти!
  
  — Я не...
  
  Страшний удар знову звалив Зиґмунда Григоровича на підлогу.
  
  «При їх сприянні я склав повний список тих, хто таємно працював в Америці на більшовиків». «Форд фінансував антисемітську агітацію в Америці, був пов'язаний з організацією американських фашистів Ку-клукс-клан і фінансував російських монархістів-кирилівців в Баварії для ведення антисемітської агітації і для контрреволюційної діяльності в Росії».
  
  — Ку-клукс-клан проти негрів... — бурмотів Зелінський. — Негри в парку... Деві... Ісаак... Запитайте Розенблюма...
  
  — Заговорюється, — поморщився красень Стырне. — Несе вже повну нісенітницю.
  
  — Треба швидше закінчувати, — кивнув Павло Іванович. — Як би не окочурився завчасно... Агов! — пхнув він у бік безсило висить на стільці ув'язненого. — Диктує прізвища агентів американської розвідки. Та не спи ти! Відпочинеш після розстрілу.
  
  — Смертна кара скасована... Радянською владою... — заплітається мовою пробурмотів Зигмунд Григорович.
  
  — Без тебе знаю! Начитався газет, контра недобита...
  
  
  Москва, 3 листопада 1925 року
  
  
  — Ви що, з глузду там з'їхали! — Артузов спантеличено почухав потилицю. — Мері Пікфорд, Чарльз Спенсер Чаплін, Макс Ліндер... Це, по-вашому, американські шпигуни?
  
  Пиляр витягнувся в струнку перед головою КРО ОГПУ:
  
  — Винен, Артур Христофорович, недогледів...
  
  — Швидше, перестаралися, — сухо зауважив Артузов. — І гучний процес у вашої милості не вийде.
  
  — Самі знаєте, досвідчений шпигун, хитрий... — виправдовувався Пиляр. — Хлопці працювали день і ніч, вичавлювали з нього все, що могли... Хотіли, як краще, Артур Христофорович...
  
  — Всі папери готові і підписані?
  
  — Так точно!
  
  
  «Секрет «Інтелідженс Сервіс» веде свою роботу під кутом загальнодержавної політичної точки зору... Його головне призначення — збір відомостей, що стосуються загальнодержавної політичної безпеки і можуть лягти в основу напряму вищої політики. Це установа — абсолютно таємне. Ні прізвища його начальника, ні прізвища таємних співробітників нікому не відомі... Резиденти у відповідних країнах ніколи не мають свого явного й самостійного існування, а завжди знаходяться під прикриттям віце-консула, паспортного бюро і навіть торгової фірми...
  
  У кожній країні, де є значна кількість російських емігрантів або радянське представництво, резиденти даної країни виконують роботу також з російської відділу... Відповідні штаби лімітрофних держав працюють в повному контакті з відповідним резидентом... Робота в СРСР лімітрофних агентів — естонців, латишів, поляків та інших — значно спрощується тим, що їм легше злитися з середовищем. Тут маса їхніх співвітчизників, і, нарешті, нагляд за ними значно слабкіше. Адже для спостереження за всіма поляками було б десять ГПУ. Я вважаю, що лімітрофних дипломатів і резидентів всіх без винятку можна купити. Питання тільки в ціні...
  
  «Інтелідженс Сервіс»... отримує у певних випадках завдання і чисто військового характеру щодо організації повстань, терору та інших актів там, де уряд вважає це за потрібне. За традиційною тактикою всі такого роду дії керуються лише через резидента, але виконуються ж місцевими силами...»
  
  — Дуж-же цінна інформація, — уїдливо усміхнувся Артузов. — Нічого конкретного, одні загальні слова... Багато вичавили твої хлопці з «досвідченого шпигуна», нічого сказати! А цей список американських агентів... Можеш їм подтереться! Ні, краще так... — він изорвал в дрібні клаптики папірці з карлючками Зелінського щодо Мері Пікфорд і Чарлі Чапліна. — Так-то надійніше буде... Не приведи Господи, побачить хто-небудь з інших відділів — будуть потішатися над нами до кольок! Гаразд, іди. Пора закінчувати цю справу.
  
  
  Москва, 5 листопада 1925 року
  
  
  — Хлопчик мій маленький, — Варвара Людвігівна присіла на край тюремної ліжка, — як ти постарів, матка Бозка!
  
  Вона нахилилася і поцілувала сина в гримлячий скроню.
  
  — Боляче? Нічого, малюк, скоро все пройде... І пропала.
  
  Якісь люди схопили і повели на нові муки.
  
  — Мама! — кричав він, вириваючись і оглядаючись назад. — Мамочко! Візьми мене звідси!
  
  Легка тінь матері ковзала по коридору.
  
  — Зараз, зараз, синку, — ласкаво шепотіла вона.
  
  — Вирок... Верховного революційного трибуналу... — заглушував її чийсь голос, — від третього грудня 1918 року...
  
  — Зіга, — Варвара Людвігівна обняла сина, — не дивись, закрий очі.
  
  — ...привести у виконання...
  
  — Відмучився, грішний, — перехрестився вусатий конвойний. І виніс з порожньої камери бляшану миску і горнятко.
  
  
  1979 рік Москва, ст. м. «Преображенська площа», вулиця Простора, будинок 63
  
  
  Квартира була по-холостяцьки незатишною. Товстий шар пилу покривав простір під обіднім столом, на якому безладно громадилися книжки, газети, попільничка, повна недопалків, немиті тарілки і порожні пляшки з-під пива.
  
  — «Я, ти, він, вона, разом — ціла країна! — надривалася в радіоточці Ротару. — Разом дружна сім'я! У слові «ми» сто тисяч «я»!»
  
  Едик підвівся на лікті, покрутив ручку, і Ротару замовкла.
  
  — Їсти хочеш? — він ніжно подивився на щасливе Вікина особа.
  
  — Ага, — вона потягнулася. — Дуже.
  
  — Зараз щось зметикуємо.
  
  Едик голяка прошлепал на кухню. Чути було, як грюкнули дверцята холодильника.
  
  — Яєчню будеш? — крикнув він. — З ковбасою? А, чорт! Яйце впустив!
  
  Віка ліниво вилізла з теплого ліжка і накинула на плечі чоловічу сорочку.
  
  Вийшовши на кухню, вона розреготалася.
  
  — Ти чого? — Едік, який збирав з підлоги жовто-білу калюжку, обернувся.
  
  — Бачив би ти себе зараз! — захлиналася Віка.
  
  Скинувши в мийку брудний посуд, вона накрила стіл і запалив недогарок свічки, знайдений серед іншого мотлоху.
  
  — Вечеря при свічках, — посміхнувся Едік, чесно ділячи яєчню навпіл. — Сюди б шампанське... Стривай-но... — він кинувся в кімнату і незабаром повернувся з пляшкою в руках. — «Агдам» для дам! — проголосив він урочисто дістав з буфета дві запилені чарки. — Я п'ю за вас!
  
  — Ти б хоч труси наділ, — порадила Віка. — Все-таки при свічках...
  
  Едик не надто охоче натягнув джинси.
  
  Потім, коли все було з'їдено, вони сиділи один проти одного, потягуючи «Агдам», який здавався їм майже божественним нектаром.
  
  — А чому ти не живеш з батьками? У вас погані відносини? — запитала Віка.
  
  — Та ні, начебто... — знизав плечима Бодягин. — Просто набридла надмірна опіка. У Пітері звик один... та й їм так ніби краще. Вони і за квартиру допомагають мені платити. Інакше б я не викрутився. І потім, не хочу підставляти їх. Навіщо предкам зайві неприємності з КДБ з-за мене?
  
  — А що, хіба все продовжується? — стривожилася дівчина.
  
  — А до них хто раз на гачок попадеться, того вони вже не відпускають. До мене на роботу вже навідувався один... в цивільному... Документи перевіряв...
  
  Віка зітхнула.
  
  — Я все думаю про цю людину...
  
  — Про кого? — здивувався Едик.
  
  — Про Рейлі... адже Він загинув у першу світову війну. Як же міг виявитися їм Розенблюм? Чи це був не Розенблюм, а хтось інший?
  
  — Господи, ти мене зовсім заплутала з цими шпигунами!
  
  — Ні, правда! Хочеться розібратися. Один вибухає, іншого розстрілює ОГПУ...
  
  — Так їм це раз плюнути, — авторитетно заявив Бодягин. — Думаєш, зараз такого не трапляється?
  
  — Не в цьому справа, — перебила Віка. — Розенблюм давав свідчення як Рейлі. Але ж він не Рейлі...
  
  — Вони кого завгодно і що завгодно змусять підписати.
  
  — Але навіщо їм це треба? — дивувалася дівчина. — Розенблюм ж не шпигун.
  
  — А їм потрібен був шпигун. Ось вони і взяли першого ліпшого іноземця...
  
  — Але поясни мені все-таки, навіщо?
  
  — Я почім знаю? Лички собі заробляли. А тепер навіщо беруть? З тієї ж причини. Думаєш, ці, які мене тягали в ГБ, не розуміли, що просто бійка була п'яна? Вони хотіли роздути з мордобою політична справа, проявити пильність.
  
  — Але не всі ж вони такі! Всюди є чесні люди! — гаряче заперечила Віка. — Для чого був створений Комітет? Для боротьби з ворогами! Отже, вони і тоді і тепер...
  
  — ...залишаються сволотою! Фальсифікують справи, влаштовують провокації, садять невинних людей... Ти про тортури що-небудь знаєш? Тут не те що шпигуном себе назвеш, а зізнаєшся в тому, що вбив рідну маму, розрізав на шматочки і з'їв. Подумаєш, чувака змусили підписати папери, ніби він і є той самий шпигун, який загинув у першу світову! Я знаю історії і пострашней! А ти не хочеш відкрити очі і побачити правду!
  
  — Правди бувають різні, — пригнічено сказала дівчина. — По одну сторону барикади люди вірять, що їх діло праве, і по іншу йдуть на смерть в ім'я своїх високих ідей.
  
  — Правда одна, — відрізав Бодягин. — А високі ідеї не можна захищати на чужій крові.
  
  — Це Легко говорити зараз. А якщо б була війна? А якби ти жив під час революції? Та ти б перший особисто записався в ряди чекістів, щоб боротися зі всякою нечистю.
  
  — Я?! — Едік витріщив очі. — Та за кого ти мене приймаєш?
  
  — За порядну людину. І серед чекістів у перші роки Радянської влади було набагато більше таких, ніж тих падлюк, про яких ти казав. Згадай Дзержинського! Він безпритульних шкодував! Сам помирав від голоду, а інших спасав. А Менжинський? Артузов? Петерс?..
  
  — Ага... Ягода, Єжов, Берія...
  
  — Це було після, при Сталіні... Але врешті-решт їх викрили...
  
  Едик нервово закурив. Віка запалила цигарку, затягнувся і закашлялася.
  
  — Облиш, — сказав Бодягин. — Тобі не йде...
  
  Віка загасила сигарету і підперла обличчя кулаками.
  
  — Мені здається, — повільно сказала вона, — що автор цих щоденників не був ніяким шпигуном... Він був порядною людиною...
  
  — Послухай, — Едік тицьнув недопалок у попільничку. — Давай більше взагалі не будемо торкатися цієї теми. Інакше я буду підозрювати, що тебе до мене просто підіслали.
  
  — Мене? — розгубилася Віка. — Ти ж знаєш, що це не так.
  
  — Вже починаю в цьому сумніватися, — він притягнув Віку і посадив до себе на коліна. — І взагалі... доведи мені свою лояльність...
  
  Едик заснув. А Віка довго ворочалася, таращила в темряву очі і вважала слонів. Нарешті вона не витримала, тихенько встала і навшпиньки вийшла на кухню. Запалила свічку, вийняла з кишені куртки паспорт Бодягина і почала її вивчати.
  
  Раптово над головою спалахнула лампа. Дівчина злякано озирнулася.
  
  В дверях стояв Едик.
  
  
  
  4. ГЕОРГІЙ РЕДЛИНСКИЙ, ПОЛУМ'ЯНИЙ ЧЕКІСТ
  
  
  «Сідней Джордж Рейлі орудував у 1918 році майже вісім місяців під ім'ям Сіднея Георгійовича Реллинского... Під цим ім'ям він був замішаний в історію, яка отримала назву «змова послів». І він був тоді співробітником петроградської ЧК, її кримінального відділу, мав пропуск для вільного проходу в Кремль (хоча Кремль і не в Петрограді)».
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  Глава 1
  ПРИВІТ ВІД ТІТОНЬКИ
  
  
  
  Лондон, жовтень 1899 року
  
  
  — Ну як, тобі сподобалося? — Джейн заглядала йому в обличчя своїми зеленими очима. — Ой, я так розхвилювалася, що ледь не заплакала!
  
  — Я не великий любитель опери, — Георгій знизав плечима. — Втім, співали актори непогано. Але щоб судити про нашумілої книги, краще все-таки прочитати її...
  
  — Тебе чекає сюрприз! — Джейн, як дівчисько, легко крутанулась на одній ніжці. — Поцілуй мене і отримаєш натомість оч-чень цінну річ!
  
  Реллинский мимоволі посміхнувся і вирішив її подражнити:
  
  — Навіть не знаю, право, варто твій сюрприз поцілунку.
  
  — Ще як варто! — Джейн із загадковим виглядом витягла з сумки невеликий томик. — Дивись, Джордж, ось те, що ти так хотів прочитати, — «Овід»!
  
  — О-О! Дякую! — Георгій взяв у неї з рук гучну книгу. — І готовий поцілувати тебе за це не один, а сто разів...
  
  Джейн розреготалася. Вона була дуже гарна зараз. Очі блищать, руде волосся розтріпалося і горять у світлі газових ліхтарів, як золота корона. Мабуть, в манірному англійському суспільстві її визнали б кілька галасливим і занадто емоційною, але саме це, а ще щирість і відкритість і залучали Реллинского. Хоча дівчина теж симпатизувала Георгію, знайомитися з її батьком, капітаном Патріком, він поки не поспішав. Одруження не входила в його плани. Треба було спершу закінчити навчання в Королівському гірничому інституті, а далі видно буде...
  
  — Ми вже прийшли... Про що ти задумався? — раптово притихнув, запитала Джейн.
  
  — Мені треба піти. На сьогодні призначена важлива зустріч, від якої залежить моє майбутнє...
  
  — Так? — розчаровано протягнула дівчина. — Як шкода... А завтра ми побачимось?
  
  — Обов'язково. А за книгу спасибі! — Реллинский поцілував Джейн в щоку, помахав їй на прощання рукою і закрокував по вулиці.
  
  — Власне, — сказав він сам собі, — я її не обманюю. Міс Патрік — чудова людина, до того ж рано або пізно успадкує все стан старого капітана... Але не варто вселяти їй ніяких надій і ставити себе у фальшиве становище.
  
  Через два квартали Георгій відчув стеження. Чоловік, якого він в цьому запідозрив, невідступно рухався за ним. Реллинский зробив вигляд, ніби розглядає вітрину магазину, і зауважив, що підозрілий тип теж зупинився неподалік. Особа начебто незнайоме... Гм, досить молодий, але підборіддя прихований за пишною бородою, явно фальшивій. Треба зникнути! Сьогодні чекає зустріч з друзями-марксистами. Більшість з них, зрозуміло, на легальному становищі. Але береженого Бог береже. Раптом цей псевдобородач — царська шукач? Георгій неквапливо крокував вулицями, а сам поглядав по сторонах в очікуванні, коли трапиться слушний момент. Він дуже добре знав цю частину Лондона і тому більше покладався на щасливий випадок. Ага, ось, здається, прохідний двір! Реллинский різко завернув за огорожу і поплив бігом...
  
  Попереду маячив вихід. Георгій зітхнув вільніше і уповільнив крок. І тут же його наздогнав незнайомець!
  
  — Що вам завгодно? — від несподіванки Реллинский заговорив грубо й агресивно. — Чому ви мене переслідуєте?
  
  — Вибачте, будь ласка, — «бородач» притиснув руку до грудей. — Мені необхідно переговорити з вами.
  
  Ні, це не філер! Співробітники охранки навряд чи можуть висловлюватися на такому англійською. Реллинский трохи заспокоївся.
  
  — До чого тоді цей маскарад? — вже м'якше сказав він, вказуючи на фальшиву бороду.
  
  «Переслідувач» розсміявся.
  
  — Я зараз все поясню, — пообіцяв він. — Але, може бути, краще десь посидимо?
  
  Вони увійшли в паб «Червоний лев» і взяли по гуртку світлого еля.
  
  — Дозвольте відрекомендуватися, — незнайомець обома руками взявся за бороду і з зусиллям віддер її від особи. — Френсіс Аллен Кроми, лейтенант флоту, до ваших послуг.
  
  Старички, які грали в криббэг, озирнулися. Товстун за сусіднім столиком витріщив очі, чортихнувся і на всяк випадок пересів подалі.
  
  — А цей, як ви зволили висловитися, маскарад, — Кроми потер підборіддя, — я придумав, щоб познайомитися з вами.
  
  Георгій все ще насторожено дивився на нього.
  
  — Мій дядько, — пояснив моряк, — капітан Патрік, занепокоївся, що його єдина дочка захоплена іноземцем. Він попросив мене навести довідки... Все, що я дізнався, характеризує вас найкращим чином, — дворянин, студент-хімік і так далі. Але що ви за людина? Погодьтеся, скласти думку про кого-небудь можна тільки при особистому спілкуванні. До того ж, — додав він, помрачнев, — доля кузини мені теж небайдужа. Коротше кажучи, я хотів би запитати, які у вас наміри щодо Дженні.
  
  Реллинский деякий час вагався. Але потім, наважившись, відповів:
  
  — Ми з нею просто друзі. Міс Патрік дуже славна дівчина...
  
  — Вона принадність! — погодився Кроми. — Я знаю Дженні з дитинства, і, повірте, другої такої на світі немає!
  
  Георгію чомусь стало сумно. Судячи з усього, лейтенант закоханий у свою кузину, і це так зрозуміло. А ось російському студенту доведеться від неї відмовитися.
  
  — Мені доставляє радість розмовляти з нею, гуляти, обмінюватися книгами, — сказав Реллинский. — Але, якщо я вас правильно зрозумів, ми з вами не суперники. Нас з Джейн занадто багато розділяє, і я ніколи не претендував на більше, ніж просто дружба. Вас влаштовує така відповідь, містер Кроми?
  
  — О так! — моряк гаряче потиснув руку російській. — Для вас — просто Френк. Я щасливий познайомитися з таким прекрасним, благородною людиною! Можете завжди розраховувати на мою допомогу!
  
  — Дякую, — Георгій зітхнувши, поклав на стіл томик Войнич. — Передайте цю книгу вашої кузині і скажіть що-небудь в такому роді: йому терміново довелося виїхати на батьківщину, і він не встиг попрощатися зі своєю милою приятелькою... Він шкодує, але ніколи не забуде дні, проведені з нею разом.
  
  Кроми спантеличено покрутив роман в руках.
  
  — Ви і справді повинні повертатися в Росію? — недовірливо примружився він.
  
  Реллинский кивнув і не став уточнювати, що його від'їзд відбудеться всього лише через півроку, після завершення курсу. Навіщо рубати хвіст собаці по шматку? Краще отмахнуть відразу!
  
  Вони випили ще пива і розпрощалися добрими друзями.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Овід» досі входить в число моїх найулюбленіших книг. Я багато разів читав і перечитував цей роман. І кожного разу, наближаючись до фіналу і неминучої загибелі Ривареса, плакав. Дуже сильно написано! Але, можливо, справа не тільки в цьому. І не тільки в тому, що сама постать революціонера так приваблива. Для мене в Оводе завжди зберігається щось особисте. Можливо, це пов'язано з власною молодістю і спогадами про якійсь дівчині... Дивно! Я знав десятки жінок, був з ними поруч, але жодна з них не залишила в моїй душі такого сліду, як та давня ніжна прихильність... Як знати? Якщо б наші відносини розвивалися, якщо б я добровільно не відмовився від Дженні, можливо, ми були б щасливі удвох. Або, навпаки, дуже скоро розлучилися б з образою один на одного. Так що мої жалю викликані скоріше тим, що могло б статися, але не сталося... Розумом я розумію це. А серце все одно сумує і тужить. Якщо вона жива, то давно вже стала старенької, і волосся в неї не руді, а сиве...»
  
  
  Лондон, весна 1900 року
  
  
  Георгію довелося змінити квартиру і уникати загальних міс Патрік знайомих. На вулицях він вдивлявся в обличчя перехожих. І не тільки тому, що боявся випадково зустрітися з Джейн. Розлучившись з романтичними ілюзіями, Реллинский ще більше зблизився з земляками і вступив у ряди соціал-демократів. Він не міг дозволити собі розкіш бути безтурботним. Необережність означала реальну небезпеку не тільки для нього самого, але і для товаришів по партії. Звичайно, царські шпики не стануть приклеювати фальшиву бороду, як закоханий моряк Кроми, але тим більше треба тримати вухо гостро. Адже товариші довірили йому відповідальне завдання — готувати для друку революційні брошури, призначені для відправки в Росію. Ось і зараз він ніс у портфелі нову рукопис.
  
  Друкарня, яка виконувала замовлення, розташовувалася на невеличкій вуличці в Іст-Енді. Це було зручно, бо рідкісні відвідувачі не привертали уваги ні міщан, ні поліції. Що особливого в тому, якщо якийсь пан зібрався віддрукувати для себе візитні картки? Таку відмовку Георгій придумав на той випадок, якщо хто-небудь стане проявляти надмірну цікавість, але поки що Бог милував.
  
  — А, це ти, Джордж! — привітав його господар друкарні, невисокого зросту хлопець.
  
  Свою кар'єру Річард Вуд почав років тридцять тому на посаді помічника друкаря. Останні чотири роки друкарня належала йому, але це не змінило ні характеру, ні добру робочу закваску Діка.
  
  Він діловито переглянув рукопис, принесену Георгієм, зробив на ній якісь загадкові позначки, призначені для наборщиков, і кивнув на стопки вже віддрукованих брошур:
  
  — Ці можна забирати.
  
  Реллинский розплатився, ретельно відрахувавши потрібну суму (гроші були не його власні, з партійної каси, він головою відповідав за кожен пенс), отримав натомість розписку і трусонув руку Вуда:
  
  — Спасибі, Дік. Ти, як завжди, точний.
  
  — Пролетарі всіх країн, єднайтеся! — жартівливо відізвався той і порадив: — Візьми кеб.
  
  Реллинский знав це і без всяких рад. В руках таку стос не понесеш і в омнібус не сунешся. Георгій свиснув кебмену, занурився і незабаром опинився вдома.
  
  Рівно п'ять у двері подзвонили, Реллинский відкрив. На порозі стояв високий блондин. Не дочекавшись обумовленій фрази, Георгій неквапливо поцікавився:
  
  — Що вам завгодно?
  
  Прийшов насупив брови, наче щось пригадуючи, і невпевнено промовив:
  
  — Сер Марк передає вам привіт від тітоньки.
  
  — А як тетушкино здоров'я? — підозрюючи недобре, насторожено запитав хімік. Це був другий, додатковий пароль.
  
  — Інфлюенца дала ускладнення на слух, — чітко відрапортував незнайомець.
  
  — Проходьте, — заспокоївся господар, впускаючи гостя в квартиру.
  
  Як з'ясувалося, кур'єр погано знав Лондон і довго блукав у пошуках зазначеного йому адреси. А коли знайшов, від хвилювання розгубився.
  
  — Ви латиш? — запитав Георгій, допомагаючи йому складати у валізу видрукувані Дикому брошури.
  
  — А що, помітно? — стривожився гість.
  
  — Є трохи, акцент видає, — пояснив Рел-лінський.
  
  — Я взагалі неважливо володію англійською, — винувато сказав кур'єр. — Зате в Німеччині всі приймають мене за німця, і я завжди безперешкодно проводжу багаж.
  
  — Сьогодні ж назад? — співчутливо запитав господар. — Відпочиньте трохи. Хочете чаю?
  
  — Не відмовлюся...
  
  За чаєм розговорилися. Товариш Едуард — так представився відвідувач — приїхав в Англію уперше в житті, хоча у нього вже був чималий досвід у перевезенні нелегальної літератури.
  
  — Важко на чужині? Я хоч наїздами, але буваю у своїх в Ризі, — сказав він. — А як же ви?
  
  — Я теж скоро повернуся в Петербург, — Георгій несподівано для себе зітхнув з дому. — Може бути, навіть у найближчі місяці...
  
  Провівши кур'єра, він вирішив розвіятися і зайшов в недорогий ресторан «Королівський якір», де час від часу обідав. Знайомий офіціант, спритний хлопчина на ім'я Біллі, обслуговуючи постійного відвідувача, очима вказав йому на сусідній столик. Реллинский неуважно глянув на даму в модному капелюсі і в першу мить оторопів — йому здалося, що це Патрік Джейн. Але жінка повернула голову — і чарівність зникло, обличчя було незнайоме, а волосся набагато темніше, ніж у ірландки, хоча теж відливали в рыжину.
  
  — Гарсон, порцію віскі, — манірно розтягуючи слова, замовила дама.
  
  — В цю хвилину, — Біллі підморгнув Георгію і поспішив до стійки бару. А Реллинский уважніше придивився до відвідувачці. Жінка незвичайної і помітною краси — і одна, без супроводу? На повію не схожа. Швидше, це утриманка якого-небудь буржуа... Вміє себе тримати, прекрасні манери... Тільки от віскі — в такий час?
  
  Біллі подав дамі келих і, проходячи повз Реллинского, знову підморгнув йому і прошепотів:
  
  — Яке? Стильна штучка... Кому-то вона обходиться в кругленьку суму...
  
  Офіціант був прав. Для Лондона ця жінка здавалася надто екзотичною. Така райська птиця, залетевшая в туманний Альбіон. Цікаво було дізнатися — звідки вона? Мова правильна, але в ній є легкий відтінок, незвичний для Англії... Можливо, вона приїхала з колоній?
  
  Дама клацнула кришкою витонченого портсигара. В тонких пальцях з'явилася дорога цигарка.
  
  — Дозвольте... — Георгій, чемно вклонившись, запалив сірник.
  
  — Дякую, — жінка глибоко затягнувся і випустив дим через ніздрі тонко окресленим носа. — Цей гарсон не надто люб'язний, вірно?
  
  Реллинский розцінив її слова як запрошення до розмови і без церемоній пересів за столик любительки віскі. Вона прийняла це як належне, потягувала спиртне, як воду, і мовчки вивчала свого візаві.
  
  Здався Біллі, несучи на таці замовлений Георгієм обід.
  
  — О! — тільки й сказав він, зауваживши, що той сидить за сусіднім столом. Але, не дозволяючи собі ніякої фамільярності, обслужив клієнта і тут же зник.
  
  — Бажаєте чого-небудь поїсти? — запитав Реллинский.
  
  — Спасибі, я не голодна. А втім... Ви тут, як видно, не вперше? Що порадите?
  
  — Тут непогано готують рибу. Рекомендую також біфштекс.
  
  — Ні, це занадто важко! — дама відмовилася. — А рибу спробую з задоволенням.
  
  Їла вона неквапливо, делікатно відкушуючи по маленькому шматочку, як людина, що звикла робити трапезу в хорошому суспільстві, Георгій раніше губився у здогадах.
  
  — Звідки ви приїхали? — запитав він нарешті.
  
  — На цей раз — з Парижа, — анітрохи не здивувавшись, відповідала загадкова жінка. — А взагалі — з Мадрида, Берліна, Нью-Йорка...
  
  — З Петербурга, — у тон їй продовжив Реллинский.
  
  — Там мені теж доводилося бувати, — злегка усміхнулася незнайомка. — Непогана країна, але, на мій смак, взимку там дуже холодно.
  
  «Вона російська! — здогадався Георгій. — Хоча... хто її розбере. Якщо ми і земляки, вона ні за що в цьому не зізнається. Любить напускати на себе туману».
  
  Він вже зрозумів, у чому причина незвичайного поведінки незнайомки. Вона трималася в новому, дуже модному стилі «жінка-вамп». І то цей стиль ідеально йшов до неї, то в дамі дійсно було щось фатальне, але вона не здавалася ні смішним, ні претензійною, не менш привабливою, ніж була.
  
  — Ви вільні сьогодні ввечері? — несподівано для себе запитав Реллинский. — Я хотів би запросити вас куди-небудь... В театр, наприклад.
  
  «Вамп» розсміялася низьким грудним сміхом:
  
  — Я весь час чекала, коли ви запропонуєте що-небудь в цьому роді! Не ображайтеся, всі чоловіки говорять одне і те ж. А за обід спасибі. Все було дуже смачно. Ви дозволите мені розплатитися самій?
  
  — Ні, що ви! — вигукнув Георгій. — Ні за що! — і поспіхом поліз в кишеню за гаманцем.
  
  — Ви дуже милий, — сказала дама, збираючись встати.
  
  — Як? Ви підете? — він був вражений. — І я не дізнаюся, ні як вас звуть, ні де вас шукати?
  
  — Послухайте доброго ради, — зітхнувши, промовила незнайомка, — не намагайтеся мене розшукувати. А моє ім'я... Друзі називають мене Пепитой. Втім, навіщо вам моє ім'я?
  
  — Ви іспанка? — Реллинский сподівався, що розмова змусить її відволіктися і вона не піде.
  
  — Колись була нею... Прощайте. Я бажаю вам удачі, — жінка прошуршала сукнею до виходу.
  
  — Ви їй сподобалися, — заздрісно клацнув мовою Біллі.
  
  Розплатившись за рахунком, Георгій кинувся на вулицю. Там нікого не було, хоча тротуар заповнювали перехожі.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Пам'ятаю, в якомусь радісному, піднесеному настрої я приїхав в Петербург на Різдво 1900 року. Скільки надій, скільки помилок! Дев'ятнадцяте століття йшов, наступало нове століття, відкриваючи рахунок невидимим відкриттів, винаходів, мистецтвам... Здавалося, попереду чекає тільки щастя. Я ще нічого не знав про майбутніх війнах, революціях, світ здавався безхмарним і світлим. На вулицях лежав сніг, пахло ялинками, перехожі несли гарно упаковані подарунки, рум'яні веселі дівчата здавалися красунями. Петербург був святково прикрашений, і я анітрохи не шкодував про ті образи, розчарування та біди, які назавжди залишилися в минулому. Я знав, що відтепер моє життя стане самостійною і принесе користь...
  
  Будинку зчинився переполох. Виявляється, батьки не отримали мою останню телеграму і не знали про те, що я вже в Росії. Матінка заливалася сльозами, щохвилини хрестила і благословила мене. А батько кріпився, але те і справа брав мене за руку, як би бажаючи упевнитися, що син — ось він, тут, нікуди не подівся...
  
  ...обидва помруть від голоду у вісімнадцятому році. Матушкин брат буде заарештований як троцькіст, а Романа Євгеновича повісять колчаковцы. І двадцяте століття, якого ми всі так чекали, значно скоротить наш старовинний рід...
  
  ...мені запропонували місце викладача в університеті і одночасно — посаду в нафтовій компанії Нобеля. Перше було почесно, друге — прибутково. Я все ще вагався, коли з'ясувалося, що наші фінансові справи близькі до краху. Моє навчання за кордоном обійшлося родині занадто дорого. І як мені не хотілося стати провідником передових хімічний ідей і наставником молодих умів, довелося віддати перевагу друге...»
  
  
  Глава 2
  НАШ ЧОЛОВІК
  
  
  
  Петроград, грудень 1917 року
  
  
  — Засіб від тарганів! — вигукував Реллинский, підстрибуючи ногами. Але щегольские черевички не гріли, а валянок у Георгія не було — не запасся.
  
  Кругом шуміла, галдела і щосили торгувалася товкучка. У ходу були всякі гроші, і старі, і керенки, і вагомі, і знецінені, тому всі воліли натуральний обмін. Ось і Реллинскому довелося на практиці використовувати свої великі хімічні пізнання, винаходячи кошти від клопів і тарганів.
  
  Зараз він дув на змерзлі пальці, засовуючи їх глибше в рукава, але груднева холод пронизував до кісток. «Ех, ковточок б гарячого чаю! — думав Георгій. — Та й взагалі додому, в тепло...»
  
  — Почім черевички? — штовхнув його в бік здоровенний веснянкуватий хлопець. — Буржуйські, з скрыпом... Віддаси за півмішка картоплі?
  
  — Віддати б віддав, а потім босоніж по снігу? — пританцьовуючи, відгукнувся Георгій, намагаючись не стукати зубами.
  
  — Навіщо босоніж? — хлопець задер вгору ногу. — Я тобі свою взуванку позичу. По руках?
  
  Обмін був надзвичайно вигідним, і через півгодини Реллинский, пишаючись своєю удачею, тягнув додому мішок. І сущою нісенітницею здавалося те, що на ногах у нього чужі рвані відділку. «Черевики все одно не для нашої зими», — заспокоював він себе.
  
  З-за рогу вискочив і різко загальмував автомобіль з озброєними людьми в бескозырках.
  
  — А ну стій! — крикнув хтось з них. — Спекулянт, мешочник. Покажь документ!
  
  — Я не спекулянт, — стукаючи зубами, на цей раз і від холоду, і від страху, відгукнувся Георгій. — Ось картоплю виміняв на черевики... У мене вдома старі батьки, дружина хвора... Чесне благородне слово, товариші!
  
  — Товариш вишукався! — обурився інший матрос. — Шльопнути його — і вся недовга. То-ва-а-рищ!
  
  — Стривай, — зупинив його третій, мабуть, старших за рангом. — Тобі лише б бити. Треба спершу розібратися. Ви хто такий? Документи є?
  
  — Документи у мене вдома, — шкода почав виправдовуватися затриманий. — Тут недалеко, в двох кварталах, можете перевірити...
  
  Йому не соромно було принижуватися. Якщо не донести до квартири картоплю, матінка, батько і Таня — всі загинуть від голоду.
  
  — Постривай, — знову повторив старшої. Він напружено вдивився в обличчя Георгія і невпевнено запитав: — Товариш Реллинский?
  
  — Він самий, — все ще насторожено озвався хімік, опускаючи на землю мішок.
  
  — Це ніякий не контрик, а наш, наша людина! — збуджено сказав старшої. — Не впізнаєш, Георгій Васильович? Не пам'ятаєш? Треба ж! З п'ятого року не бачилися!
  
  — Едуард? Берзінь? — все ще не вірячи собі, перепитав Реллинский. — Сер Марк передає вам привіт від тітоньки?
  
  — Він самий... Як ти, що? Де служиш?
  
  — Ніде, — зітхнув Георгій. — Фірма прогоріла, господар поїхав... Я без роботи.
  
  — Непорядок, — похитав головою Берзінь. — Такий старий революціонер, як ти, з твоїм досвідом, з золотими руками, не повинен хитатися по товканини... Знаєш що? Іди до нас служити!
  
  — Куди — до вас?
  
  — Та в ЧК! Роботи по горло! Люди потрібні — конче! Форму отримаєш, чоботи, а цю дрантя, — Едуард кивнув на відділку Реллинского, — викинь. Пайок хороший... Все як годиться... Та ти не роздумуй, погоджуйся!
  
  — А мене візьмуть? — з сумнівом запитав Георгій.
  
  — Ще й як! З руками відірвуть!
  
  
  «Вторгнення озброєних людей на приватну квартиру і позбавлення волі винних людей є зло, до якого і в даний час необхідно вдаватися, щоб перемогли добро і правда. Але завжди потрібно пам'ятати, що це зло, що наше завдання — користуючись злом, викорінити необхідність вдаватися до цього засобу в майбутньому. А тому нехай усі ті, яким доручено провести обшук, позбавити людину волі і тримати його у в'язниці, дбайливо ставляться до людей, арестуемым і обшукується, нехай будуть з ними набагато ввічливіше, ніж навіть з близькою людиною, пам'ятаючи, що позбавлена волі і не може захищатися і що він у нашої влади. Кожен повинен пам'ятати, що він представник Радянської влади — робітників і селян — і що всякий його окрик, грубість, нескромностъ, неввічливість — пляма, яка лягає на цю владу».
  
  
  (Ф. Дзержинський, з інструкції для чекістів, 1918 рік.)
  
  
  Петроград, кінець грудня 1917 року
  
  
  У двері забарабанили:
  
  — Відчиняйте! Перевірка документів!
  
  Массино заметушився по спальні, намагаючись потрапити ногою в штанину:
  
  — Еленочка! Заради всього святого... В будинку є інший вихід?
  
  — Парадна заколочена, — Олена Шарлевна спокійно накинула халат і крикнула: — Зараз відкрию! Я не одягнена! Зачекайте хвилину!
  
  Коли Массино застебнувся на всі гудзики, жінка загриміла в передпокої ланцюжками і замками. І негайно ж квартиру заповнили люди зі зброєю.
  
  — Хто такий? — запитав у господині Реллинский, киваючи на Массино. — Прошу пред'явити документи!
  
  — Родич, — недбало кинула жінка. — Приїхав з провінції.
  
  — Так, — Георгій заглибився у вивчення папірці, простягнутою «родичем». — «Турецьких і східних країн негоціант»... Що це означає? Іноземний громадянин? Спекулянт? Контрабандист?
  
  — Законослухняний громадянин, — комерсант молитовно склав на грудях руки. — Торгую азіатськими прянощами... Олена Шарлевна прихистила мене на ніч...
  
  — Дуже підозрілий тип, — Георгій обернувся до супроводжували його матросам. — Затримаємо його для з'ясування особистості.
  
  — Не метушися, Вінченцо, — презирливо кинула господиня ломавшему руки коханця. — Потримають і випустять. Особистість твоя і справді не вселяє довіри.
  
  
  «Всеросійська Надзвичайна Комісія по боротьбі з контрреволюцією, саботажем і спекуляцією при Раді Народних Комісарів доводить до відома всіх громадян, що досі Комісія була великодушна в боротьбі з ворогами народу, але в даний момент, коли гідра контрреволюції нахабніє з кожним днем... Всеросійська Надзвичайна Комісія, ґрунтуючись на постанові Ради Народних Комісарів, не бачить інших заходів боротьби з контрреволюціонерами, шпигунами, спекулянтами, громилами, хуліганами, саботажниками і іншими паразитами, крім нещадного знищення на місці злочину, а тому оголошує, що всі ворожі агенти і шпигуни, контрреволюційні агітатори, спекулянти, організатори повстань і учасники у підготовці повстання для повалення Радянської влади — всі біжать на Дон для вступу в контрреволюційні війська Калединской і Корніловської банди і польські контрреволюційні легіони, продавці і скупники зброї для відправки фінляндської білої гвардії... для озброєння контрреволюційної буржуазії Петрограда будуть нещадно расстреливаться загонами Комісії на місці злочину».
  
  
  (Повідомлення ВЧК від 22 лютого 1918 року.)
  
  
  Петроград, кінець лютого 1918 року
  
  
  — Массино... Знову той самий підозрілий тип! — Реллинский через перекинув стіл папку Резо. — Пам'ятаєш, ми затримали його перед Новим роком для з'ясування особи? Так от, відкрилися нові факти. Це ще той субчик! Чого тільки за ним не значиться: і спекуляція, і скупка краденого, і контрабанда... Мерзотна фігура! Треба ще раз його допитати.
  
  — Спробуй, — охоче відгукнувся Дарчия, ложкою виймаючи з банки аджику і відправляючи її в рот. — Цього темного ділка випустили вже через дві години після затримання. А слід було розстріляти на місці! Де-то він комусь підмазав, не інакше...
  
  — Як випустили?! — задихнувся від обурення Георгій. — Не може бути! Та перестань ти жувати, нарешті...
  
  — Не можу, — розвів руками Резо. — Без хліба ще так-сяк, а без аджики — не можу... Ловиш їх, ловиш, саджаєш, розумієш, саджаєш, а потім за твоєю спиною їх тихо випускають.
  
  — Треба з'ясувати, хто цим займається, і жорстоко покарати, почервонілі від недосипання очі Реллинского зіщулилися. — Репутація чекістів повинна бути чистою та бездоганною.
  
  — При такій текучці спробуй знайти винуватого, — Дарчия відправив у рот ще одну ложку аджики. — Цього Массино вже й слід прохолов. Ось зловимо його знову... Тоді він нам викладе, хто його покриває!
  
  — Шукай вітру в полі! — Георгій проковтнув голодну слину.
  
  
  «Один із співробітників Надзвичайної Комісії по боротьбі з контрреволюцією недалеко від станції Плесецька Архангельської залізниці помітив підозрілого чоловіка, який стояв біля телеграфного стовпа і, мабуть, когось чекав. Невідомого затримали. Чекісти звернули увагу на те, що на пальто у невідомого була пришита одна велика латунна жовта ґудзик, різко відрізняється від інших.
  
  Затриманий зізнався, що він хотів пробратися в район розташування англійського десанту в Архангельську для того, щоб вступити на службу в білогвардійські війська. Він показав, що його завербував у Петрограді доктор Ковалевський, який доручив йому доставити в Архангельськ шпигунське донесення і вступити в білогвардійську армію. На станції Плесецька затриманий очікував людини, який повинен був проводити його через лінію фронту. Жовта ґудзик, пришита до пальто затриманого, служила умовним знаком: така ж гудзик повинна була бути і на пальто тих членів контрреволюційної групи, які зустрінуть його в дорозі і проведуть через лінію фронту.
  
  Чекісти перешили жовту гудзик на одяг одного зі своїх співробітників і доручили йому зустрічати осіб з такою ж ґудзиком, що прямують в Архангельськ. Незабаром на жовту гудзик піймався колишній полковник Михайло Куроченков, а потім... на станції Дика була затримана вже ціла група білогвардійців».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Петроград, квітень 1918 року
  
  
  — За вас поручився товариш Берзінь, — суворо сказав Петерс. — Він знайомий з вами ще по роботі у Великобританії, а також за першої російської революції. Співробітники по кримінальній відділу ЧК також характеризують вас як зразкового, кришталево чесного чекіста. І, нарешті, найголовніше — ви досконало знаєте англійську мову... Жили кілька років в Англії... Вам що-небудь говорить ім'я Кроми?
  
  Реллинский розгублено мовчав.
  
  — Френсіс Аллен Кроми, — повторив Петерс, відводячи рукою від особи довгі, як у семінариста, волосся.
  
  — Д-да... ми бачилися в Лондоні... але це було... страшно сказати — двадцять років тому...
  
  — Ви зумієте його пізнати?
  
  — Не знаю... Занадто багато часу минуло... Петерс поклав на стіл фотографію.
  
  — Не дуже-то змінився ваш приятель, вірно? Знімок дворічної давності. Кроми був морським аташе англійського посольства. Він і зараз в Петрограді, працює на британську розвідку і, — заступник Дзержинського усміхнувся, оголюючи зіпсовані зуби, — доглядає за кронштадтським флотом, як би його не забрали німці...
  
  — Отже, тепер ми по різні сторони барикади, — тихо сказав Георгій.
  
  — Ні! — різко заперечив Петерс. — Ви давні друзі, а зараз до того ж ще й колеги. Адже ви теж англійський шпигун, посланий до нас розвідкою «Інтелідженс Сервіс» з особливим завданням — організувати змову проти Радянської влади, щоб повалити її!
  
  На коротку мить Реллинскому здалося, ніби його звинувачують і зачитують вирок. Але Петерс продовжував:
  
  — Тепер ви не Георгій Реллинский, а Джордж Рейлі, знаменитий розвідник британських секретних служб. Або, якщо бажаєте, — Петерс знову усміхнувся якимсь спогадам, — Сідней... так, саме так — Сідней Джордж Рейлі.
  
  — Але, Ян Христофорович... раптом Кроми знайомий з цим знаменитим шпигуном?
  
  — За деякими даними, справжній Рейлі не убитий, не давно у відставці. До того ж це не ім'я, а шпигунська кличка, яку «Інтелідженс Сервіс» не раз використала на власний розсуд і може привласнювати будь-якому агенту, — Петерс насупив широкий лоб. — Ви що, злякалися? Не вірю! Товариші характеризували вас як людину величезною відваги.
  
  — Одна справа — зустрічатися з ворогом у відкритій сутичці... — Реллинский ще раз глянув на фотографічну картку. — І зовсім інше — брехати, прикидатися... Раптом я не впораюся і провалю завдання?
  
  — Зрозумійте, у нас немає іншого виходу, — втомлено сказав Петерс, і суворе його обличчя раптом помягчело. — Соціалістична вітчизна в небезпеці, його обклали з усіх сторін. Ви єдиний, хто може проникнути в ряди наших численних супротивників і зірвати їх чорні задуми.
  
  — Так, — тихо підтвердив Георгій, — іншого виходу і правда немає.
  
  — Кроми представить вас своїм колегам, — продовжував заступник голови ВЧК. — Можливо, це співробітники посольств. Може бути, професійні розвідники. Або приховані білогвардійці. Ви повинні захопити їх реальним планом захоплення влади... Слухайте...
  
  Вони схилилися над столом. Інструктаж затягнувся далеко за північ.
  
  
  Хроніка подій 1918 року
  
  
  1 січня — Перший замах на Ст. Леніна в Петрограді.
  
  6 січня — Декрет ВЦВК про розпуск Установчих зборів, не визнав Радянську владу і її декрети.
  
  15 січня — Декрет РНК про організацію Робітничо-Селянської Червоної Армії (РСЧА).
  
  Січень — лютий — Ліквідація контрреволюційних заколотів отаманів Каледіна і Дутова.
  
  18 лютого — Початок наступу військ австро-німецького блоку на Радянську Росію.
  
  21 лютого — Декрет-відозву РНК «Соціалістична вітчизна в небезпеці!»
  
  22 лютого — Установа Надзвичайної комісії Народного Секретаріату України для захисту країни і революції.
  
  3 березня — Підписання Брест-Литовського миру.
  
  9 березня — Висадка англійських військ в Мурманську.
  
  14-16 березня— IV Надзвичайний Всеросійський з'їзд Рад ратифікував Брестський мирний договір.
  
  18 березня — Постанова Колегії ВЧК про утворення губернських і повітових надзвичайних комісій.
  
  5 квітня — Висадка японських і англійських військ у Владивостоці.
  
  22 квітня — Декрет ВЦВК про обов'язкове загальне військове навчання для робітників і трудящих селян від 18 до 40 років.
  
  25 травня — Початок антирадянського заколоту Чехословацького корпусу.
  
  29 травня — Постанова ВЦВК про перехід до загальної мобілізації в РСЧА.
  
  8 червня — В захопленій білогвардійцями і інтервентами Самарі створено контрреволюційний уряд.
  
  11-14 червня — 1 Всеросійська конференція надзвичайних комісій в Москві.
  
  13 червня — Об'єднання загонів ЧК в центрі і на місцях в корпус військ ВЧК.
  
  20 червня — Вбивство в Петрограді комісара Петроградської Ради у справах друку, пропаганди та агітації Ст. Володарського.
  
  6 липня — В Москві убитий німецький посол Мірбах.
  
  7 липня — Ліквідація заколоту лівих есерів у Москві.
  
  7-8 липня — Придушення контрреволюційних заколотів в Рибінську і Муромі.
  
  17 липня — В Єкатеринбурзі розстріляний останній російський цар Микола Романов.
  
  22 липня — Розгром білогвардійського заколоту в Ярославлі.
  
  2 серпня — Висадка в Архангельську англійських, французьких і американських інтервентів.
  
  4 серпня — Окупація Баку англійськими інтервентами.
  
  30 серпня — Вбивство голови Петроградської губчека М. Урицького. Замах на Ст. Леніна в Москві.
  
  
  Петроград, початок травня 1918 року
  
  
  У Латвійська клуб Реллинский заходив вже кілька разів. У нього з'явилися тут знайомі. А Кроми все не було, хоча Петерс стверджував, ніби Френсіс входить в число завсідників клубу.
  
  Георгій Васильович видавав себе за представника міжнародної нафтової компанії, яким і був до революції.
  
  ...Вклоняючись з новими знайомими, Реллинский замовив випивку і сів за столик. Оглянув зал. Кроми тут не з'являвся ось уже два тижні, у всякому разі, Георгій ні разу ще не бачив його. Це вселяло неспокій: а раптом він виїхав з Пітера, надовго відлучився у справах?
  
  До Георгію Васильовичу тут же підсів маленький верткий чоловічок. Реллинский з жахом упізнав у ньому Массино. Але ділок і не підозрював, що цей добре одягнений пан з прекрасними манерами і чекіст, який затримав його в минулому році, — одне і теж обличчя.
  
  — Месьє Константинов (під цим ім'ям Реллинского знали в Латвійському клубі), месьє Константинов! Є велика партія зброї...
  
  Георгій Васильович негативно похитав головою.
  
  — А що вас цікавить? Кокаїн? Антикваріат? — продовжував гадати спекулянт. — Може бути, хочете недорогу чисту дівчинку?
  
  — Ідіть геть, — гидливо відповів «Констянтинів» з легким, але помітним англійським акцентом. — З такими людьми, як ви, я не веду ніяких справ. І знаєте — чому? Я вам не довіряю.
  
  Массино ображено засопів і забрався в інший кінець залу. І дуже вчасно. Тому що в клуб прийшов Кроми. Серце у Реллинского тьохнуло. Він сам не очікував, що так зрадіє.
  
  Вигляд у Френсіса був змучений. Він замовив обід і почав жадібно їсти.
  
  Георгій Васильович узяв свій келих з вином і пройшовся між столиками, перекидаючись зі знайомими жартівливими привітаннями. Підійшовши зовсім близько до Кроми, він став придивлятися до нього, немов намагаючись дізнатися.
  
  Моряк підняв обличчя від тарілки і завмер, не донісши ложки до рота.
  
  — Вибачте, — нерішуче почав Реллинский, — ми не могли з вами раніше зустрічатися? Хоча не виключено, що я помиляюся.
  
  Обличчя англійця освітилося радісною усмішкою.
  
  — Ніякої помилки немає! — вигукнув він. — Боже мій... Невже ви не пам'ятаєте? Лондон... Людина з накладною бородою... Дженні...
  
  — Френк? — недовірливо запитав Георгій Васильович. — Це ви? Не може бути!
  
  
  Розділ 3
  ОХОРОННА ГРАМОТА
  
  
  
  «Навесні 1918 року до Москви був посланий особливий представник англійського уряду, перш керував генеральним консульством в Москві, р. Локкарт. Наскільки мені відомо, інструкції, йому дані, можна, мабуть, порівняти тільки із завданням дозволити квадратуру кола. Потрібно було, з практичних міркувань, мати «око» в Москві, стежити за діяльністю більшовиків і німців і по мірі можливості захищати інтереси англійців в Росії. Не маючи офіційного звання, тим не менш вести офіційні переговори з Троцьким. Ясно, що це було здійсненно тільки за умови збереження дружніх відносин з радянською владою. Локкарт, мабуть, сумлінно працював над цією нерозв'язною завданням з Чичеріним і К® і в той же час мав тісні стосунки з організаціями, що працювали для повалення Леніна і Троцького».
  
  
  (Із спогадів К. Набокова, колишнього секретаря російського посольства в Англії.)
  
  
  «Ми були центром контрреволюційного руху. Ми постійно отримували вказівки від генерала Куля або його штабу про посилці контрреволюціонерів на північ або фінансуванні різних осіб. Ми також підтримували відносини з антибільшовицькими силами по іншу сторону Волги, з контрреволюційним генералом Алексєєвим».
  
  
  (З автобіографічної книги Р. Локкарта «Спогади британського агента».)
  
  
  «Ще в березні 1918 року він (Локкарт. — Прим. авторів) агітував англійське уряд за визнання Радянської влади (ризикуючи уславитися «червоним» перед начальством)».
  
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  «Ще в травні з'явилася на московському горизонті нова фігура — людина імпульсивна, хоробрий і неврівноважений: авантюрист... зіграв роль у долі Локкарта. Він приніс йому готовий план повалення більшовиків, і під впливом цього сильного, безстрашного, честолюбного і, звичайно, приреченої людини, яка приїхала до нього з Петрограда, Локкарт не тільки зміцнився у своєму переконанні, що без інтервенції більшовики не можуть бути повалені, але і весь поринув у роботу, щоб прискорити їх падіння... Людина, яка прибула з Петрограда і введений в кабінет Локкарта капітаном Кроми, був досвідчений секретний агент Георгій Реллинский, народжений в Росії... а тепер — англійський підданий, багатьом відомий під ім'ям Сіднея Рейлі. Англійське уряд послав його знову в Росію, тут він повинен був встановити контакти з капітаном Кроми, а також з главою французької секретної служби Вертемоном і кореспондентом «Фігаро» Рене Маршаном... Поль Дюкс, глава британської іноземної розвідки, Ернест Бойс, один з двох начальників (інший був Стівен Аллен) британської секретної служби в Росії, Хілл і Локкарт до кінця липня зблизилися і з Лавернем, і з Гренаром з французької військової місії, і всі разом — з Рейлі, повністю довіряючи йому. Його ідеї, його план імпонували Локкарту... Рейлі був на тринадцять років старше Локкарта, і його манера придушувати співрозмовника своїм авторитетом, його знання Росії, її мови, її населення з першої хвилини зустрічі зіграли роль щодо Локкарта до нього... «Змовою Локкарта»... тоді (і до цього часу) в СРСР називали змова Рейлі».
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Москва, червень 1918 року
  
  
  — Прихід... — Локкарт вголос диктував собі і сам записував у зошит. — Так... Від Ллойд-Джорджа отримано... ще раз отримано... Разом... Витрата... Генералу Алексєєву переслано... Савинкову передано... Патріарху Тихону... Всього на суму...
  
  Реллинский теж займався підрахунками. Тепер через його руки проходили величезні кошти. Вони надходили частиною від втекли на південь промисловців і поміщиків, ділків і домовласників, коротше кажучи, всіх «колишніх», що зберегли від колишніх часів золото, валюту, коштовності. Гроші стікалися і від закордонних «благодійників» — з США, Франції, Англії, а також від президента Чехословаччини Масарика, стурбованого долею сибірського корпусу білочехів.
  
  Перераховуючи капітали, Георгій Васильович стискав і розтискав кулаки, побоюючись, що гнів прорветься назовні і він чим-небудь видасть себе. З тих пір як Кроми покинув Москву і повернувся в Петроград, Реллинский залишався в оточенні справжніх ворогів — сильних, небезпечних, до яких можна відчувати тільки сліпу ненависть. З Френком їх все-таки щось пов'язувало... А Локкарта можна було тільки зневажати: не людина — флюгер, легко піддається будь-якого впливу...
  
  — Досить бухгалтерії, Брюс! — Рейлі встав з-за столу. — Треба діяти, чорт візьми, а не протирати штани за гроссбухом! Півсотні вірних людей — і ми візьмемо Кремль!
  
  Локкарт з захопленням поглянув на знаменитого шпигуна. Скільки енергії, волі, скільки ненависті до Порад! І звідки тільки в ньому цей незламний наполеонівський дух, ця безмежна впевненість в собі? Роберт Брюс Локкарт, незважаючи на своє войовниче ім'я, отримане в честь легендарного шотландського короля, засновника династії Стюартів, часом відчував себе, всупереч своєму високому положенню, недостатньо досвідченим і серйозною людиною. До того ж він був закоханий... А закоханий завжди вразливий.
  
  
  Трохи історії
  
  
  Кохана Локкарта, Марія Гнатівна Закревська, по першому чоловікові Бенкендорф, з другого — баронеса Будберг, прожила досить бурхливе життя. Їй довелося зустрітися з людьми яскравими, небуденними. Близькі називали цю жінку Мурою. Їй присвячений останній роман Горького «Життя Клима Самгіна» — і впродовж дванадцяти років Марія Гнатівна була подругою великого пролетарського письменника. З 1933 по 1946 рік вона була «невінчаної дружиною» знаменитого англійського фантаста Герберта Уеллса. В її біографії є чимало білих плям і непояснених подій. Може бути, тому в різні роки її вважали те британської, то німецькою шпигункою, то чекисткой.
  
  
  Москва, липень 1918 року
  
  
  — Я не можу більше! — Реллинский мало не плакав. — Ян Христофорович, їх всіх треба брати негайно... Це страшні люди, вони ні перед чим не зупиняться! Я більше не витримаю... Мені весь час хочеться взяти маузер і стріляти, стріляти!
  
  — Тримайте себе в руках! — Петерс силою посадив «шпигуна» на стілець. — Взяти змовників ми завжди встигнемо. Поки що, зрозумійте, у нас немає на руках всіх доказів. Революційний суд не може звинувачувати ворогів голослівно. Доведеться продовжувати гру. Але тепер ви будете діяти не один... Рука об руку з вами стануть діяти наші товариші: два моїх тезки — Ян Буйкис і Ян Спрогіс... І ще один ваш старий знайомий...
  
  Георгій Васильович з надією підняв голову і побачив, як у кабінет Петерса входить Едуард Берзінь.
  
  — Дозволь, Едуард, представити тобі англійського розвідника Сіднея Рейлі, — весело сказав заступник голови ВЧК. — З його подачі ти познайомишся з Френсісом Кроми, а вже потім з іншими іноземцями. Так що готуйтеся, товариші, до поїздки в Пітер... Якщо, звичайно, згодні захопити Кремль і скинути більшовиків! — і він заливисто розреготався.
  
  Реллинский теж засміявся. Берзінь, хоч і силкувався зберегти серйозність, не втримався і пирснув.
  
  Черговий за дверима, почувши звуки з кабінету суворого начальника дивні звуки, заглянув до Петерсу, тримаючи напоготові зброю. На обличчі його відбилося забавне подив, а вся трійця просто покотилася зі сміху.
  
  
  Петроград, липень 1918 року
  
  
  — Значить, все ясно, — підсумував Реллинский. — Ваше завдання — увійти до нього в довіру.
  
  — Прямо як аферисти якісь, — пробурчав Буйкис, глянувши на годинник і піднімаючись. — От уже ніколи не думав, що доведеться стати актором... Не подобається мені все це...
  
  — Якби ви знали, як мені це не до душі, — зітхнув Георгій Васильович, — але такі правила гри. Іншим способом ми не зможемо вивести ворогів Радянської влади на чисту воду.
  
  Споргис мовчав, сидячи в куточку. Буйкис обернувся до нього:
  
  — Пішли... хм... товариш Шмидхен. Пан Кроми нас вже зачекався.
  
  
  «Влітку 1918 року у Петрограді в Латвійському клубі з'явилися два молодих командира-латиша. Вони швидко зійшлися з завсідниками клубу, серед яких були члени контрреволюційної групи, пов'язаної з морським аташе англійського посольства Френсісом Алленом Кроми. У бесідах з новими знайомими молоді командири, зовні нагадували бойових офіцерів, не приховували свого негативного ставлення до радянських порядків».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Петроград, липень 1918 року, готель «Англетер»
  
  
  Вже за північ у двері кімнати постукали.
  
  — Ну, нарешті! — Георгій Васильович потиснув руки Буйкису і Споргису. — Чому так довго? Я хвилювався, місця собі не знаходив...
  
  — Ніяк не могли розлучитися з новим нерозлучним дружком, — посміхнувся Буйкис. — Кроми відчув у нас споріднені душі і вчепився, як кліщ. Ну тепер, слава Богу, все в порядку.
  
  — А саме? — Реллинский згорав від нетерпіння. — Що він сказав?
  
  — Завтра, Георгій Васильович, він познайомить нас з паном Сіднеєм Рейлі, який буде керувати змовою проти Рад, — пробасив Шмидхен. — Так що готуйтеся. Тепер ви у нас Спартак.
  
  Чоловіки зареготали.
  
  
  Петроград, липень 1918 року
  
  
  — А як склалося життя Джейн? — запитав Реллинский. — Мене багато років мучило почуття вини перед нею за своє раптове зникнення... І мені хотілося, щоб вона була щаслива...
  
  — Дженні дуже скоро стала місіс Кроми, і, зрозуміло, я все зробив для того, щоб вона про це не шкодувала, — відповів моряк. — А твої докори сумління були абсолютно зайві. Ти вчинив як справжній джентльмен. Тепер я розумію, чому ти не міг одружитися. Уже тоді працював на британську розвідку, так, Джордж?
  
  Георгій Васильович значно кивнув:
  
  — Я не смів запропонувати твоєї кузині життя, повне небезпек і хвилювань. Пізніше, після заслання в Росію, мені довелося одружитися... Суто з конспіративних міркувань...
  
  Він намагався не думати про Таню. Як вона там — хвора, в холодній квартирі, поряд з його старими, які самі потребують догляду... Товариші обіцяли подбати про сім'ю Реллинского, але його гнітило, що, перебуваючи в одному місті з близькими, він не може їх навіть провідати... Конспірація!
  
  — ...Доля дружини розвідника її все-таки не минула, — ділився між тим Кроми. — Найбільше я мрію про те, щоб вирватися звідси і повернутися додому, на батьківщину. Бідолаха Дженні! Навіть листи їй послати не маю можливості. Уявляєш, як вона хвилюється?
  
  — Уявляю, — Георгій Васильович підійшов до вікна готелю «Французька», в якій Кроми знімав номер. — Ну, де ж вони, твої контрреволюціонери? Командири Червоної Армії — і раптом так непунктуальні! Ти впевнений, що це надійні люди?
  
  — Абсолютно! Вони ж не знали, що я підслуховую їх розмову в Латвійському клубі... І так крили Радянську владу, що, якщо б їх засікли чекісти, тут же поставили до стінки! Ні, ці латиші щиро ненавидять більшовиків. Після відповідного інструктажу вони распропагандируют своїх власних підлеглих...
  
  — Це непогано, — задумливо зауважив Рейлі. — Адже саме латиські частини охороняють Кремль. Ми зробимо справжній палацовий переворот! Командування я беру на себе... Вриваємося у внутрішні приміщення Кремля... Уряд — під арешт... Леніна — розстріляти! Даємо сигнал Савинкову... Це мій друг, казав я тобі, Френк? Він єдина людина, якого можна посадити на престол — авторитет і тут, і за кордоном, есер, організатор вбивства Плеве і великого князя Сергія... Він входить в Москву і оголошує військову диктатуру. Зрозуміло, інтереси Великобританії будуть повністю дотримані...
  
  — Скоріше б все це сталося, — тужливо сказав Кроми. — Знаєш, мені якось не по собі. Серце ниє... Боюся захворіти, боюся померти в цій жахливій країні...
  
  У двері постукали.
  
  — Увійдіть! — крикнув Реллинский.
  
  У номері увійшли, знімаючи з голови кашкета, Буй-кіс і Споргис.
  
  — Вибачте, що запізнилися, — сказав Буйкис. — Здалося, ніби за нами стежать. Поки позбавилися від «хвоста», пройшов час...
  
  — Це Шмидхен, — представив Буйкиса Кроми. — І її друг Ян. Вони червоні командири. І скоро повинні поїхати в Москву служити в частинах, що охороняють Кремль. А це, панове, містер Сідней Рейлі.
  
  Георгій Васильович знизав своїм товаришам руки. Латиші зберігали незворушний вираз облич, але рукостискання були міцними і надійними.
  
  — Ми раді співпрацювати з вами, — підкреслюючи «з вами», сказав Буйкис. — Поради у нас вже ось де! — він полоснув себе по шиї ребром долоні.
  
  Кроми схвально реготнув.
  
  — Славні хлопці! — Рейлі поплескав Шмидхена по плечу. — З такими можна починати серйозну справу.
  
  — Зараз напишу кілька слів Роберту Брюсу... — Френк підсів до столу. — Гроші і ви отримаєте подальші інструкції уже в Москві.
  
  Латиші кивнули, Буйкис дбайливо сховав листа Кроми за пазуху. Розпрощавшись, обидва Яна наділи кашкета і вийшли з кімнати.
  
  — Орли! — збуджено вигукнув Реллин-ський. — Особливо хороший цей Шмидхен. Як тримається!
  
  — От-от, він мені теж сподобався, — підтримав Кроми. — Я так і написав Роберту Брюсу — це особливо знадобиться.
  
  
  «Шмидхен приніс мені листа від Кроми, яке я ретельно перевірив. Я тримався постійно напоготові, побоюючись провокаторів, але переконався в тому, що лист це, безсумнівно, написано рукою Кроми. У тексті листа було посилання на повідомлення, передані мною Кроми через посередництво шведського генерального консула. Типовою для такого бравого офіцера, як Кроми, була фраза про те, що він готується покинути Росію і збирається при цьому сильно хлопнути за собою дверима. Характерним було також правопис... Орфографію Кроми ніхто не зумів би підробити... У заключній частині листа Шмидхен давали мені як людина, послуги якого можуть бути корисні».
  
  
  (З книги Р. Локкарта «Спогади британського агента».)
  
  
  «В «гру» підключили командира 1-го дивізіону латиських стрільців Едуарда Берзиня, який повинен був зіграти роль «розчарувався» червоного командира, готового до зради.
  
  14 серпня Шмидхен з Едуардом Берзинем з'явилися на приватну квартиру Р. Локкарта в Хлібному провулку, 19...»
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  «Це були латиші, знайомі Рейлі».
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Москва, 15 серпня 1918 року
  
  
  «200 тисяч видано вчора, — зашифрував Роберт Брюс у своєму зошиті. — Півмільйона — сьогодні». В окрему папку він поклав розписки, отримані в обмін на гроші.
  
  Латиші чекали в кабінеті. Переконавшись, що лист Кроми справжнє, Локкарт запропонував стрільцям розповісти про себе.
  
  — А що тут розповідати? — запитав худорлявий Шмидхен. — Пропаганду в частинах ми вже почали... Потрібні тільки гроші для підкупу деяких начальників і рядових бійців. Самі знаєте — не підмажеш, не поїдеш.
  
  — О так! — Роберт Брюс сам любив неперекладні російські ідіоми. — Ви отримаєте суму, необхідну для «підмазування»... Але які ваші подальші наміри?
  
  — Наші частини, — стримано повідомив Бер-зінь, — командування передбачає передислокувати на північ. Але латиські стрілки не горять бажанням воювати з архангельським англійським десантом, навпаки. Якщо б могли домовитися з генералом Пулем... — він запитливо глянув на Локкарта, — то повідомили йому, що латиські полки і тут, в Москві, і в Петрограді готові хоч завтра виступити проти більшовиків. Якщо нас відправлять на захист обох столиць, ми негайно відкриваємо фронт, входимо в контакт з союзниками і ведемо їх на Москву.
  
  — Набридло воювати, — довірливо зітхнув Шмидхен. — Тільки чекаємо хвилини, щоб повернутися додому, в Латвію.
  
  — Тому ми і з вами, — рішуче закінчив Берзінь. — Англійці цивілізована нація, вони нададуть нам незалежність, а Німеччина з'їсть і не подавиться!
  
  Локкарт згідно кивав.
  
  — Чого ж ви хочете від мене? — запитав він, вислухавши гостей.
  
  — Грошей, — повторив Шмидхен. — Без грошей, одними лише розмовами, ми нічого не доб'ємося...
  
  — Та годі про це! — обірвав його Берзінь. — Пане Локкарт подумає, ніби ми рвачі які-небудь... А ми борці за ідею! Допоможіть нам зв'язатися з генералом Пулем — і через місяць більшовицький режим лусне, як повітряна куля!
  
  Роберт Брюс в нерішучості кусав губи. Якщо б тут зараз був Рейлі! Він не знає вагань... І в людях розбирається з першого погляду. Сідней відразу визначив би, провокатори ці червоні чи ні.
  
  — Не можу не вітати, — ухильно сказав Локкарт, — вашого рішення порвати з Порадами і співпрацювати з нами... Приходьте завтра. Можливо, я вже буду готовий допомогти вам не тільки словом, але і ділом...
  
  — Ви що, нам не довіряєте? — образився Шмидхен. — Їй-богу, ми гроші не для себе прошу. Можете не давати їх нам особисто... Передайте хоча б пану Рейлі, адже саме він поведе нас на штурм Кремля.
  
  — Але спершу треба пробратися до генерала Кулю, — нагадав Берзінь. — Військова підтримка все-таки важливіше підкупу...
  
  Після їх відходу Локкарт негайно послав свого помічника Хікса за співробітниками інших іноземних посольств, які висловили свою готовність допомогти англійцям в разі перевороту.
  
  — Знайдеш французів на запасних коліях Ярославського вокзалу, — сказав Локкарт. — Вони оселилися прямо в поїзді; сподіваються не сьогодні, так завтра вирушити додому.
  
  
  «Увечері я докладно переговорив про подію з генералом Лавернем і французьким генеральним консулом Гренаром... Ми прийшли до того висновку, що пропозиція латишів є, по всій вірогідності, щирим і що якщо ми будемо діяти з необхідною обережністю, то особливої шкоди від того, що ми направимо цих людей до Кулю, вийти не може... Ми вирішили звести обох латишів з Сіднеєм Рейлі, який може спостерігати за ними і допомогти їм у здійсненні їхніх благих намірів.
  
  
  (З книги Р. Локкарта «Спогади британського агента».)
  
  
  Москва, 17 серпня 1918 року
  
  
  — Ми допоможемо вам досягти незалежності Латвії, — Роберт Брюс говорив урочисто, майже патетично. Червоні командири слухали його. — Ми допоможемо вам у праведній боротьбі з більшовиками. Нарешті, ми підтримаємо вас грошовими коштами.
  
  — Я б рекомендував, — тонким голосом вставив консул Гренар, — створити для початку національний латвійська комітет.
  
  — І нарешті, — не надто задоволений втручанням француза, Локкарт насупився, — ось посвідчення, з якими ви вирушите в розташування британських військ для переговорів з генералом Пулем...
  
  «Британська місія в Москві. 17 серпня 1918 року. Всім британським військовим владі в Росії. Предьявитель цього поручик Ян Буйкис, латиський стрілець, направляється з важливим дорученням від Британської штаб-квартири в Росії. Забезпечуйте йому вільний проїзд та надайте всіляке сприяння. Р. Локкарт. Британський представник в Москві».
  
  — Так, з такою охоронною грамотою можна перейти лінію фронту, — задоволено зауважив Бер-зінь, який отримав такий же документ на ім'я капітана Крыппа Кранкаля.
  
  — А гроші коли ж? — Буйкис-Шмидхен продовжував грати роль людини, яка цікавиться в основному матеріальними цінностями. — І на підкуп... І на дорогу туди і назад...
  
  — Гроші отримаєте від мене, — подав голос Реллинский, який протягом всієї бесіди, ніби нудьгуючи, мовчки сидів у кутку. — І надалі ви будете тримати зв'язок зі мною. Пан Локкарт занадто зайнятий. А я людина вільна і зараз постійно перебуваю в Москві. Зустрічатися будемо на конспіративній квартирі...
  
  Він простягнув Берзиню візитну картку з адресою: Кольоровий бульвар, 8. Едуард помітив, що рука Георгія тремтить. Він знав чому.
  
  У цей день в Петрограді померла Тетяна Пилипівна, дружина Реллинского.
  
  
  1979 рік Москва, пункт прийому вторсировини № 398/2
  
  
  Після події в квартирі Едіка Вікі не було рівно тиждень. Вона не приходила, так і у Бодягина не було особливого бажання її бачити. Клієнти теж не докучали, і він коротав час за читанням все тих же зошитів зі шпигунськими мемуарами. Швидше за все, цей чувак страждав роздвоєнням особистості. Або працював в органах і записував свідчення різних людей. А потім, як той кат з анекдоту, тягав халтурку будинок. А може, і справді, як Мата Харі, був подвійним агентом і забезпечував всі даними розвідки відразу. Тільки при чому тут англієць, який помер в першу світову?
  
  Бодягин і сам не думав, що так захопиться. Він заліз в енциклопедію, але почерпнутих звідти знань про Рейлі було явно недостатньо для того, щоб ідентифікувати його з Розенблюмом або Реллинским. Протиріччя і неузгодженості сильно дратували і ніяк не хотіли складатися в загальну картину. Одне тільки Едік знав напевно: як завжди, тут не обійшлося без КГБ... точніше, ОГПУ. Та чекісти, власне, самі цього не приховували. Навпаки, пишалися, що спровокували «змова Локкарта». Бідний Рейлі взагалі тут не приший кобилі хвіст. Мабуть у труні перевернувся, коли дізнався, що ге-бэшник Реллинский привласнив собі його прізвище. А Розенблюм при чому?
  
  «...Одягнув новий костюм і відправився на Червону площу, — продовжував читати Бодягин. — Чудовий весняний ранок. Люди святкові, радісні... На трибуні товариш Сталін, лихі кавалеристи товариші Ворошилов та Будьонний...»
  
  — Можна? — відволік його знайомий голос.
  
  У дверях стояла Віка з двома зв'язками старих газет.
  
  — А, це ти... — Едік неохоче піднявся і відклав «Блокъ-ноть».
  
  Він мовчки взяв у неї з рук макулатуру і занурив на ваги. Так само мовчки відрахував дрібниця і дзенькнув мідяками об стіл.
  
  — Вибач мене, будь ласка, — тихо сказала Віка, не доторкаючись до копійок.
  
  — За що? — Бодягин знизав плечима.
  
  — Я вчинила дуже негарно, — дівчина готова була розплакатися. — Але, чесне слово, це зовсім не те, що ти подумав...
  
  — А що ж тоді?
  
  — Мене цікавило, — після недовгого коливання зізналася Віка, — одружений ти...
  
  — Ну, і тобі полегшало? Так, я був одружений...
  
  — Чому ти не сказав мені про це?
  
  — Я що, повинен звітувати? І яке це має значення?
  
  — Для мене має... Мені здавалося, ми повинні довіряти один одному... між нами не може бути таємниць...
  
  — І тому ти нишпорила у мене по кишенях? Краще б запитала.
  
  — Я більше не буду! — схлипнула Віка. — Чесне слово!
  
  Бодягину стало шкода її. Він підійшов і притиснув Віку до себе.
  
  — Ну, не треба... Гаразд... Я вже пробачив...
  
  — Не ображаєшся? — крізь сльози пробелькотіла дівчина.
  
  — Усі вже, не ображаюся, — заспокоїв її Едик.
  
  Вони лежали обнявшись на вузькій медичної кушетці, яку Бодягин місяць тому приволік з поліклініки, де працювала мати. Списана меблі не раз служила їм ложем. Але сьогодні вперше Едік відчув, яка кушетка незручна. І взагалі день був похмурим і сірим.
  
  
  Глава 4
  ВСЕ ДЛЯ КОНСПІРАЦІЇ
  
  
  
  Москва, 18 серпня 1918 року
  
  
  Кохана, а за сумісництвом і особистий секретар Локкарта Мура щось тихенько наспівувала, прибираясь в спальні.
  
  — Наші плани рухнули, — пошепки, щоб не хвилювати її дарма, сказав Роберт Брюс. — Я дізнався від німецького посла, що більшовики вже три місяці, якщо не більше, знають шифр, яким я користувався, посилаючи телеграми в Лондон... Уявляєте? Все до одного — і Чичерін, і Троцький, і Ленін, і головний їх чекіст Дзержинський — всі в курсі наших справ.
  
  — Дурниця! — недбало кинув Рейлі. — Якщо вони досі нічого не зробили, вам не про що турбуватися.
  
  — Це ще не все... Я отримав інформацію, що на допомогу з півночі нам нема чого розраховувати. В Архангельськ з Мурманська прийшла всього лише тисяча двісті піхотинців... Про яке поході на Москву може йти мова? Навіть якщо допустити, що латиші повернуть зброю проти Рад... Генерал Куль потрапить у пастку, з якої не вибереться! Що таке тисяча з гаком осіб проти Червоної Армії?
  
  — М-да, — задумливо промовив Георгій Васильович. — Новини, звичайно, невтішні. Військові дії, отже, відпадають... Але сидіти склавши руки ми не станемо! Здаватися рано, Брюс, положення аж ніяк не безвихідне!
  
  — Тихіше, Сідней, тихіше, — Локкарт покосився на спальню. — Давайте поки переждем. Заляжем на дно, а через кілька днів ситуація проясниться...
  
  — Через кілька днів? — Реллинский розкотисто зареготав. Він знав, що перед його натиском англієць не встоїть. — Пропоную інший план. На 28 серпня призначено засідання Раднаркому. Віддані нам латиші, замість того щоб охороняти панів більшевичків, захоплюють всю їх головку... Влаштовуємо показовий суд... Радянських ватажків під конвоєм відправляємо в Архангельськ... Ні, це ризиковано, вони можуть змовитися з конвойними... Вирішено! Леніна, Троцького, Свердлова і компанію негайно розстрілюємо... А що? Світова громадськість на нашій стороні! І радянський режим розсиплеться, як картковий будиночок...
  
  — Звучить переконливо, — Локкарт невпевнено посміхнувся. — Але... аж надто пахне авантюрою. Треба б обговорити ваш план при більш широкому колі учасників. Давайте покличемо Хікса... А ще краще — французів... Лавернь і Гренар відрізняються таким, знаєте, галльським здоровим глуздом...
  
  — Ми просто втратимо дорогоцінний час, — з досадою сказав Реллинский. — Врахуйте, якщо вони відмовляться, я проведу всю операцію сам. Дайте мені два мільйони рублів — і латиські частини принесуть нам влада в Росії на блюдечку...
  
  Роберт Брюс не став сперечатися, і гроші перекочували до Рейлі.
  
  — На цю суму, — Георгій Васильович зважив на долоні товсту пачку купюр, — можна не тільки захопити Кремль, зайняти Держбанк, телеграф, телефон і інші установи, але і придбати всю територію, яку ще утримують більшовики...
  
  — Ви занадто вірите в підкуп, — заперечив Локкарт. — Адже існують і люди ідеї...
  
  — Що таке ідея? Повітря, пшик... А людина любить те, що можна потримати в руках, на що можна купити картоплю, крупу, сало. Ви, ймовірно, навіть не припускаєте, що за стінами вашого будинку люди пухнуть з голоду і мруть, як мухи... Для них отримати одну таку папірець, до якої ви належите настільки зневажливо, рівносильно збереженню життя...
  
  — Напевно, ви маєте рацію, — мляво озвався Локкарт, — і Росію знаєте не в приклад мені... Але я щось не вірю, ніби в наш час політику можна вершити шляхом палацових переворотів...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Весь світ — театр, а всі люди, що живуть у ньому, чоловіки і жінки, — суть актори». Ці шекспірівські слова я не раз пригадував, розігруючи роль свого антипода. Ніколи не знав, що можу так прикидатися. Деколи я вже сам не розрізняв, де він, а де я. Уявляю: якщо б я загинув, ніхто так і не довідався б, хто це був насправді...
  
  ...Сьогодні Л. запросив мене на зустріч. Я зрозумів це так, що він дасть нарешті довгоочікуваний відповідь. Але вибір місця! Чомусь він вирішив, що ми повинні зустрітися у Великому театрі, де проходив V Всеросійський з'їзд Рад.
  
  — Не дуже підходить для конспіративної явки! — сказав я невдоволено. — Занадто багато свідків!
  
  Зрозуміло, я не став додавати, що випадково можу натрапити на знайомих співробітників московської ЧК, які раскланяются, назвуть мене моїм справжнім ім'ям і тим самим видадуть.
  
  — Навпаки! Ми затеряемся в натовпі! — заперечив Брюс з властивим йому легковажністю. — Всі будуть дивитися на сцену, а на нас ніхто не зверне уваги...
  
  В цьому є логіка. До того ж сидіти ми будемо не в партері, а в ложі, де легше сховатися від сторонніх очей.
  
  Коротше кажучи, я погодився. І не пошкодував про це. Тому що події прийняли несподіваний оборот.
  
  Отже, ми перебували в ложі, розмовляючи півголосом, а на сцені, за покритим кумача столом, сиділи вожді революції...
  
  — Господи, ну і пики! — то й справа ахав мій співрозмовник. — Що за кримінальні типи!
  
  — Не відволікайтеся, — шикнув я на нього. — У нас ще буде час попліткувати про червоних лідерах...
  
  І ми продовжили переговори.
  
  Раптово біля входу в ложу затопали чоботи, пролунали слова команди...
  
  Локкарт зблід, як полотно, і схопився на ноги.
  
  — О Боже! — вигукнув він пошепки. — Театр повний чекістами. Нас заарештують...
  
  — Сядьте! — я силою посадив його назад у крісло. — Ви дипломат, вас не чіпатимуть.
  
  — У мене немає імунітету, — губи в нього тремтіли, він насилу вимовляв слова. — Я майже неофіційна особа.
  
  — Тримайтеся впевнено, — порадив я, — і все обійдеться. Ви що, злякалися?
  
  — Ні, — Брюс спробував узяти себе в руки. — Але у мене з собою зашифровані записи...
  
  — Давайте сюди, — запропонував я.
  
  — Так-так, — зрадів Брюс. — Треба засунути їх куди-небудь під крісла. — І він простягнув мені шифр.
  
  Я изорвал його на дрібні шматки. У двері ложі постукали. Робити було нічого: сунувши паперові обривки в рот, я почав їх розжовувати.
  
  — Увійдіть, — здавлено промовив Брюс. — Не замкнено.
  
  Ложа наповнилася червоноармійцями.
  
  — Простіть, товариші, — упівголоса сказав командир. — У вас не знайдеться кількох вільних місць для моїх бійців? Ми запізнилися до початку засідання, і тепер мені нікуди посадити своїх людей.
  
  До цього часу мені вдалося проковтнути шифровку.
  
  — Так-так, будь ласка, — квапливо погодився Локкарт. — Тут можна помістити всіх.
  
  — Ні в якому разі, — заперечив я. — Товариш командир, цю ложу займає дипломатичний представник союзної держави. Можуть виникнути неприємності міжнародного масштабу.
  
  — Ой, вибачте! Ми не знали, — злякався командир і став виводити червоноармійців з ложі. — Я знайду інші місця.
  
  — Ви людина відчайдушній хоробрості! — захоплено видихнув Брюс. — Скільки витримки, скільки холоднокровності!
  
  — Дурниця! — уривчасто кинув я. У мене теж полегшало на душі — тому, що серед непроханих гостей не було моїх знайомих. — Як бачите, тривога виявилася помилковою. Так що мені абсолютно марно довелося з'їсти ваші записи. Страва, чесно зізнатися, не з найбільш апетитних... Ви не могли б надалі користуватися цигарковим папером? Пребагато вдячний.
  
  Локкарт засміявся.
  
  — От що значить справжній конспіратор! Я захоплююся вами, Сідней! Ви рятували мене, ризикуючи своїм життям!
  
  — Наступного разу робіть так само, і ви застраховані від неприємностей... — поділився я цінним «шпигунським» радою. — Єдине, що загрожує вам в разі викриття, — промивання шлунка. Але і при такому сумному поході ніхто ніколи не зуміє прочитати ваш шифр.
  
  — Ви професіонал, — зауважив Брюс. — А я... Ні те ні се... Так і не визначився в житті. Не дипломат, не журналіст, не розвідник...
  
  — Ну, у вашому віці все ще можливо, — заспокоїв я його. — Врахуйте, що я набагато старше і давно вибрав собі долю. Дивно було б очікувати іншого від людини в сорок чотири роки від роду...
  
  Це був переломний момент! Локкарт, як я зрозумів, ставився до певного типу молодих людей, які конче потребують заступництві. Що тому провиною? Неувага з боку батька або відсутність особистої мужності? В даному випадку це неважливо. Подобається йому дивитися на мене знизу вгору — що ж, це мене влаштовує. Хоча, зізнаюся відверто, завжди недолюблював таких ніколи не взрослеющих хлопчиків, заглядають старшим у рот у пошуках ідеального зразка людини...
  
  Через багато років я несподівано дізнався, як Брюс творчо використав мій досвід в проковтуванні компрометуючих матеріалів. Читаючи його спогади, я не міг втриматися від сміху, бо в кожній сходинці дізнавався все того ж старого молодика, який хоче здаватися дорослим. І раптом доходжу до наступного фрагмента... Мова в ньому йде про арешт Локкарта у вісімнадцятому році:
  
  «У боковій кишені мого піджака я раптом намацав свою записну книжку, в яку вносив таємним шифром позначки про виплачені мною суми. Чекісти обшукали мою квартиру... але забули оглянути те плаття, яке ми одягли на себе під час нашого арешту. Зміст цих записів було зрозуміло тільки мені, але шифри могли в руках більшовиків виявитися компрометуючим мене матеріалом. Думка про записнику мучила мене. Як мені від неї позбутися?.. Я попросив у наших чотирьох вартових дозволу сходити до вбиральні. Дозвіл мені було дано».
  
  Ну чи не смішно? Гаразд Брюс, це цілком в його легковажному дусі — тягати в кишені зашифровані записи. Але що стосується чекістів та їх дивною «забудькуватості» при обшуку... Не вірю! Епізод цей, мабуть, цілком і повністю вымышлен. Вже дуже молодій людині хотілося бути схожим на справжнього розвідника, яким він його уявляв».
  
  
  Москва, 22 серпня 1918 року
  
  
  — Вони відмовляються! — Реллинский збуджено ходив по кімнаті взад-вперед. Це була та сама конспіративна квартира на Кольоровому бульварі, яку ВЧК вибрала для таємних зустрічей Рейлі і Берзиня.
  
  — Я пропоную їм готовий план, а вони не хочуть його приймати! Може, у них виникли підозри?
  
  — Не думаю, — спокійно відгукнувся Едуард. — Швидше за все, просто обережні.
  
  — Але в такому випадку в нас не буде зачіпки, щоб взяти їх на гарячому!
  
  — Спокійно, Георгій, — Берзінь перекладав принесені іншому гроші в свій командирський планшет. — Доказів вже більше ніж достатньо. Дзержинському і Петерсу ясно, що головний корінь контрреволюції втручання капіталістів в наші справи. І не тільки інтервентів. Набагато небезпечніші вороги, які окопалися в посольствах і місіях... Їх всіх візьмуть, як миленьких, і змусять заговорити...
  
  — Але коли? Коли? Час йде, а ВЧК нічого не робить...
  
  — Почекай, прийде той час, коли нам вже не потрібно буде прикидатися...
  
  
  «Одного разу співробітники ВЧК затримали громадянина, який намагався проникнути в норвезьке посольство. Затриманий пред'явив паспорт на ім'я студента С. Н. Серповского. Насправді це був розшукуваний американський агент Ксенофонт Калу-мантиано. Його доставили в ВЧК Петерс і Кингисепп під час допиту Каламантиано звернули увагу на його масивну палицю і вирішили її оглянути. Всередині її виявили масу записок, шифровок і розписок в одержанні грошей. У тростини Каламантиано виявилася таємна шпигунська канцелярія. Необхідно було лише з'ясувати, які прізвища ховаються під номерами, які перебували на розписках... Таких номерів було до тридцяти... Агенти адресували свої донесення на ім'я «агента № 15», під яким значився їх шпигунський шеф — Каламантиано. Підроблений паспорт на ім'я студента Петроградського університету С. Н. Серповского, за яким ховався Каламантиано, був виготовлений для нього агентом А. К. Хвалынском за дорученням А. Фріду.
  
  Після арешту Каламантиано на квартирі, де він проживав під ім'ям Серповского, чекісти влаштували засідку. Незабаром сюди з'явився якийсь невідомий. Чергував в квартирі чекіст «привітно» зустрів його. Той питав Каламантиано. Як виявилося, це був чех Йозеф Пшеничка, доставив для Каламантиано лист від командування Чехословацького корпусу, що містив важливу інформацію».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  «День заколоту наближався. Рейлі регулярно бачився з Берзинем і ретельно обговорював останні подробиці змови. Той, природно, з Дзержинським. Потім засідання ЦК було, за словами Рейлі, відкладено на 6 вересня. Рейлі виїхав до Петрограда, користуючись відстрочкою для залагодження справ».
  
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  «Він готовий був одноосібно здійснити переворот. Він у ці дні відчував себе останнім наполеонидом. Нехай вони їдуть всі! Він один залишиться в Росії! Іон кинувся в Петроград, сподіваючись там знайти собі союзника в капітана Кроми».
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Петроград, 29 серпня 1918 року
  
  
  — Господи, як ти вчасно! — вигляд у бравого моряка був поганенький. — Я тут божеволію потихеньку. Знаєш, ніколи не вірив у містику, а тут щось туга замучила, якісь недобрі передчуття. І серце щемить...
  
  — Туга — чисто російська зараза, і ти її підхопив, — бажаючи підбадьорити друга, пожартував Реллинский. І вже серйозно додав: — Може бути, тобі варто здатися хорошого лікаря?
  
  Кроми махнув рукою:
  
  — Де зараз знайдеш стоїть лікаря? Поуезжали, повмирали... А в лапи якогось коновала я потрапляти не хочу! Ось приїду в Англію, тоді і здамся медицині. Це буде зовсім скоро...
  
  Згадавши батьківщину, він повеселішав:
  
  — Слухай, Джордж, давай закатимся до актрискам! Я тут з такими дівчатками познайомився...
  
  — А чому б ні? — усміхнувся Георгій Васильович. — Кращого засобу від туги я не знаю. Развеемся, і ти відразу відчуєш себе здоровим...
  
  По дорозі вони заглянули в два-три злачних місця і до дому в Шереметьєвському провулку прийшли, вже завантажені випивкою і закусками.
  
  «Актриси» жваво накрили на стіл. У «дівчаток» був змучений і голодний вигляд. У передчутті їжі вони трохи повеселішали і почали кокетувати. Оленька Старжевська — вона працювала секретаркою в ЦВК — сіла на коліна до Френка і почала розповідати анекдоти про свого начальника. Дагмара, яка і справді коли-то була актрисою Художнього театру, грюкнула поспіль чотири чарки горілки і стала співуче читати монолог Ніни Зарічної з чеховської «Чайки»: «Люди, звірі... Я — чайка!» Сп'янівши, вона насилу видерся на стіл і почала танцювати на ньому канкан. Тарілки і стакани посипались в усі боки. Кроми реготав, «актриски» вторили йому, а Реллинскому стало нудно.
  
  Він вийшов на кухню і закурив цигарку. Господиня квартири, молода жінка, яку Георгій Васильович не встиг до пуття розгледіти, викидала в помийницю осколки битого посуду. Помітивши його погляд, вона сказала перепрошуючи:
  
  — У наш час всі змушені бути трохи повіями... Інакше не вижити.
  
  В цьому була якась пронизлива правда, і сам Реллинский не раз ловив себе на таких думках, вимушений постійно носити личину англійського шпигуна.
  
  Він пригостив господиню цигаркою, і деякий час вони мовчки курили, дивлячись через вікно у двір — типовий пітерський «колодязь». З кімнати долинало хихикання Оленьки Старжевской.
  
  — Мене звуть Ірина, — сказала жінка, кидаючи недопалок у відро. — Якщо хочете, я буду з вами.
  
  Ці слова чомусь глибоко зворушили Георгія Васильовича. Вони звучали як прояв участі. В останні місяці він гостро відчував свою самотність. Несподівано для себе Реллинский зробив крок до Ірини і обійняв її.
  
  
  Глава 5
  КІНЕЦЬ — ЗМОВИ ВІНЕЦЬ
  
  
  
  «Я перебуваю в самому вогні боротьби. Життя солдата, у якого немає відпочинку, бо треба рятувати свій будинок. Ніколи думати про своїх і про себе. Робота і боротьба пекельна... Я висунутий на пост передовій лінії вогню, і моя воля: боротися і дивитися відкритими очима на всю небезпеку грозного положення і самому бути нещадним, щоб, як вірний сторожовий пес, розтерзати ворога... Ви знаєте відмінно, в чому полягає моя сила. Я не щажу себе, Каменєв, ніколи. І тому ви всі тут мене любите, тому що ви мені вірите. Я ніколи не кривлю душею...»
  
  
  (Ф. Дзержинський.)
  
  
  Трохи історії
  
  
  6 липня 1918 року в німецькому посольстві в Москві з'явилися дві людини. Один з них назвався членом ВЧК Блюмкиным, інший — членом революційного трибуналу — Андрєєвим. Вони пред'явили посвідчення з печаткою ВЧК, підписані Ф. Дзержинським, і зажадали, щоб посол Мірбах прийняв їх за строковим справі. Отримавши згоду, Блюмкін і Андрєєв відкрили стрілянину і кинули бомбу. Мірбах був убитий, його співробітники поранені. Брестський світ виявився під загрозою.
  
  У той же день Ленін і Свердлов приїхали в німецьке посольство і, висловивши від імені Радянського уряду співчуття, дали слово, що справа про вбивство буде негайно розслідувано і винні покарані. На місце події прибув Дзержинський. Оглянувши кинуті вбивцями документи, він заявив, що підписи на них підроблені, хоча друк ВЧК і бланки посвідчень були справжніми. Якова Блюмкіна Дзержинський знав особисто — той працював у ВЧК начальником секретного відділу. Микола Андрєєв служив у ВЧК фотографом. Вони були лівими есерами, і офіційна версія назвала вбивство німецького посла левоэсеровской провокацією.
  
  Цікаво, що ще в лютому Дзержинський передав заяву до ЦК ПРОТИ підписання Брестського миру. Ще на початку липня німецьке посольство попереджало його і особисто, і через нар-коминдел про підготовлюваний замах на Мірбаха, але головний чекіст країни відповідав, що це порожні чутки, і домагався дозволу заарештувати тих, хто їх розпускає. Вже до вечора 6 липня, не встигнувши дати жодних свідчень, був розстріляний заступник голови ВЧК Олександрович, видав вбивцям посвідчення на справжніх бланках з справжніми печатками. Всупереч бажанням Леніна відразу ж після вбивства Мірбаха Дзержинський відправився в загін ВЧК під командуванням лівого есера Попова, де ховалися Блюмкін і Андрєєв, і там перебував (офіційна версія — був затриманий) до закінчення військового розгрому лівих есерів, після чого Попов благополучно втік. Ленін віддав розпорядження затримувати всі автомобілі ВЧК. Німецький уряд наполегливо вимагав покарати вбивць і ініціаторів вбивства, але Яків Блюмкін незабаром знову боровся в рядах ВЧК з ворогами Радянської влади і був розстріляний тільки в 1929 році як троцькіст.
  
  
  «Зважаючи на те, що я є, безсумнівно, одним з головних свідків у справі про вбивство німецького посла графа Мірбаха, я не вважаю для себе можливим залишатися більше в Всеросійської Надзвичайної Комісії... як її голови, так само як і взагалі приймати будь-яку участь у комісії. Я прошу Рада Народних Комісарів звільнити мене від роботи в комісії».
  
  
  (Заява Ф. Дзержинського в Раднарком, подане в липні 1918 року.)
  
  
  «Головою ВЧК знову призначається Ф. Е. Дзержинський, відставка якого була прийнята більше місяця тому за власним його прохання».
  
  
  (З постанови Раднаркому від 22 серпня 1918 року.)
  
  
  Москва, 29 серпня 1918 року
  
  
  — Савінков пішов, вбивця Володарського не знайдено... Прокол за проколом... — Фелікс Едмундович делікатно кашлянув у носову хустку. — Ти розумієш, Ян, що з нас знімуть голову? Необхідно терміново активізувати роботу ВЧК!
  
  — Може бути, пора розкрити змова послів? — характерним жестом Петерс відкинув від особи довге волосся. — Наші хлопці добре попрацювали, зібрали в один кулак і англійців і французів і американців. Тепер всю цю контру залишилося тільки взяти!
  
  — Доказів замало... — Дзержинський задумливо потріпав борідку. — Парочка посвідчень, гроші... Ні, цього явно недостатньо! Розіграємо дипломатичну картку лише в разі крайньої необхідності. Зв'яжемо в одне ціле всі аналогічні справи, і тільки тоді буде толк. Ганчірку Локкарта і цього негідника Рейлі — розстріляти...
  
  — Рейлі — наш чоловік, Фелікс Едмундович, — нагадав Петерс. — Якщо б не він і не його давнє знайомство з Кроми, ніякої змови послів ми б не виявили...
  
  — Шкода... А що Рейлі, цінний співробітник чи так собі? Він може бути убитий при спробі до втечі... Труп — це теж доказ, — продовжував розмірковувати вголос голова ВЧК.
  
  — Ніяк не можна, — винувато розвів руками Петерс. — Реллинский в партії з девятисотого року, герой першої російської революції... Полум'яний чекіст... до Речі, поки він зображував англійського шпигуна, у нього в Петрограді померла дружина, і майже відразу ж слідом за нею — старі батьки... Від голоду, Фелікс Едмундович...
  
  — Шкода... — знову повторив Дзержинський, а його заступник так і не зрозумів, він співчуває горю Рел-лінського або нарікає на те, що його не можна вбити як шпигуна.
  
  Вони перейшли до обговорення інших поточних справ.
  
  
  «30 серпня на Дворцовій площі в Петрограді з'явився велосипедист. Він зупинився біля будинку № 5, де в той час містилися Комісаріат внутрішніх справ Петроградської комуни і Надзвичайна комісія по боротьбі з контрреволюцією. Велосипедист — молодий чоловік у шкіряній куртці і кашкеті офіцерського зразка — поставив велосипед біля під'їзду і увійшов в будівлю... Близько десяти годин ранку до будівлі комісаріату під'їхав на автомобілі народний комісар внутрішніх справ Петроградської комуни і голова Петроградської надзвичайної комісії М. С. Урицький. Він пройшов через вестибюль, прямуючи клифту. І раптом пролунали постріли... Стріляв невідомий у шкіряній куртці, який, побачивши М. С. Урицького, підійшов до нього впритул і зробив кілька пострілів з револьвера. М. С. Урицький, смертельно поранений у голову, впав і на місці помер... Вбивця... був схоплений. В Надзвичайній комісії вбивця назвався Леонідом Каннегисером, студентом 4-го Політехнічного інституту, 22 років».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Москва, 30 серпня 1918 року
  
  
  Ян Петерс, блідий як полотно, навитяжку стояв у кабінеті Дзержинського. «Залізний Фелікс» тремтячими руками запихав у портфель необхідні документи.
  
  — Догралися! — його голос зривався на фальцет. — Всі ці ваші прожекти зі шпигунами, з подосланными особами...
  
  — Фелікс Едмундович, — спробував було заперечити Петерс, — але ви ж самі попросили почекати, затягнути спектакль з іноземними послами...
  
  — Розпорядився! — перебив його голова ВЧК. — Треба було наполягти... А тепер що виходить? Урицького вбили — хто винен? Чекісти. Недогледіли. Допустили.
  
  — Але ж це зовсім різні речі, Фелікс Едмундович... Посли не мають до есерам ніякого відношення...
  
  — Мають. Саме пряме. Як закляті вороги Радянської влади. Всі вони одним миром мазані... А ЧК не діє...
  
  — Так що ж тепер робити?
  
  — Що робити, що робити... — Дзержинський потріпав борідку. — Відомо що — активізувати роботу. Щоб всі бачили — ми не дрімаємо. Наступаємо на ворога, так би мовити, широким фронтом. Сьогодні ж заарештувати Локкарта і всю цю зграю.
  
  — Сьогодні неможливо, Фелікс Едмундович. Це вам не спекулянтів ловити... Все-таки посли іноземних держав. Може виникнути міжнародний скандал...
  
  — Зі скандалом нехай Наркоминдел розбирається. Наше завдання — запобігти подальші спроби повалення нашого ладу і терористичні акти по відношенню до перших осіб держави. Так і буде опубліковано в пресі.
  
  — Але... — Петерс все ще продовжував сумніватися. Він не хотів бути відповідальним за цю операцію. — Ми не можемо послати в англійське і французьке посольства простих солдатів або нижчі офіцерські чини...
  
  — Зателефонуйте Mal'kovu, — Дзержинський насилу зачинив набитий паперами портфель. — Він комендант Кремля, фігура досить представницька... Нехай заодно і приміщення підшукає для цих, мати їх, послів...
  
  Вони з Петерсом вийшли в коридор.
  
  — Потримай-ка, — сунувши заступнику портфель, Фелікс Едмундович боровся з дверним замком.
  
  — А що робити з Рейлі? — схаменувся Ян Христофорович. — Тобто з Реллинским?
  
  — Що хочете, — буркнув Дзержинський. — Можете арештувати, а можете дати можливість втекти. Зрештою, головне зараз не він, а іноземні посли... І дивись, Ян, якщо в ці дні виникнуть якісь заворушення в Москві — голови тобі не зносити. Підеш під трибунал! Ти зрозумів мене? — крикнув він вже з протилежного кінця коридору. — Під трибунал!
  
  Дзержинський вже виїхав до Петрограда, коли в кабінеті Петерса пролунав телефонний дзвінок. Під час виступу перед робітниками заводу Міхельсона був важко поранений глава Радянської держави в. І. Ленін. На місці злочину була заарештована якась Фанні Каплан, двадцятивосьмирічна есерка. Її привезли на Луб'янку...
  
  О п'ятій вечора Петерс зібрав у себе весь особовий склад.
  
  — Попередня робота з розкриття змови послів ще не доведена до кінця, — оголосив він. — Я впевнений, якщо копнути глибше, відкриються нові дані. Немає ніякого сумніву, що англійський представник Локкарт, користуючись правом екстериторіальності, готує нові підривні акти. Вбивство Урицького та замах на Ілліча не обійшлися без його участі. А тому...
  
  Його промову перервав черговий дзвінок по телефону. Петерс ривком зняв трубку. На обличчі його відбився подив:
  
  — Які подушки? У важкому стані... Розумію, товаришу Бонч-Бруєвич, розумію... Я думаю, в царської спальні... Звичайно, збереглися... Так, доручіть це товаришеві Mal'kovu.
  
  Повісивши трубку, він важким поглядом оглянув присутніх:
  
  — Іллічу дуже погано. Але в квартирі глави нашої пролетарської держави не знайшлося навіть зайвої подушки, щоб зручніше укласти пораненого... Ви бачите, товариші, як живе Володимир Ілліч... М-да...
  
  Він пригладив своє довге волосся.
  
  — Про що, пак я?
  
  — Про англійську після, — послужливо підказав один із чекістів.
  
  — Так. Локкарта і всю його зграю потрібно заарештувати. Зараз я подзвоню товаришеві Mal'kovu, який буде очолювати цю операцію. З ним піде хтось з наших, ну і якийсь міліціонер... В Пітері теж будуть арештовані всі, хто пов'язаний з англійськими посольствами...
  
  
  «Попередня робота з розкриття цієї змови ще далеко не була доведена до кінця. При продовженні робіт... відкрилися б нові дані, пролетаріат побачив би, як Локкарт, користуючись правом екстериторіальності, організовував підпали, повстання, готував вибухи... Необхідно було негайно проводити арешти».
  
  
  (Із спогадів Я. Петерса.)
  
  
  Москва, вечір 30 серпня 1918 року
  
  
  «Раптово пролунав різкий, пронизливий телефонний дзвінок. Я настільки глибоко замислився, що навіть здригнувся від несподіванки, поспішно хапаючи трубку.
  
  — Мальків? — почувся глухуватий, неквапливий голос заступника голови ВЧК Петерса. — Приїжджай зараз в ЧК, до мене, є термінова справа...
  
  ...Назустріч мені з-за столу піднявся високий худорлявий латиш з широким вилицюватим обличчям. Говорив Петерс завжди не поспішаючи, повільно, як би насилу підбираючи кожне слово, з сильним латиським акцентом. Рухи в нього були теж повільні, скупі, зате спокійні і впевнені.
  
  — Поїдеш брати Локкарта, — сказав він, — ось ордер... В допомогу візьми одного чекіста і міліціонера... Діяти треба рішуче, але... культурно. Як-ніяк фактичний глава британської місії в Росії. Однак обшук проведи як слід...
  
  Локкарт жив у Хлібному провулку, в районі Кухарський. Туди ми і направилися... Було вже близько двох годин ночі.
  
  Без праці відшукавши потрібний під'їзд, ми, освітлюючи собі дорогу запальничками — на сходах стояла непроглядна темрява, світла, звичайно, не було, — піднялися на п'ятий поверх, де знаходилася квартира Локкарта. Поставивши на всяк випадок своїх помічників трохи осторонь, так, щоб, коли двері відкриються, їх з квартири не було видно, я енергійно постукав у двері. (Дзвінки в більшості московських квартир не працювали...) Загримів ключ, брякнула ланцюжок, і двері трохи прочинилися. У вітальні горіло світло, в утворену щілину я побачив фігуру знайомої мені по подорожі з Петербургу до Москви секретарки Локкарта.
  
  Спробував потягнути двері на себе, не тут-то було. Секретарка завбачливо не зняла ланцюжка, та двері не піддавалися. Тоді я встав таким чином, щоб світло з передпокою падав на мене, і, давши секретарці можливість розглянути мене з усіх сторін, якомога привітніше привітався з нею і сказав, що мені необхідно бачити пана Локкарта. Секретарка і бровою не повела. Зробивши вигляд, що не впізнає мене, вона ламаною російською мовою почала розпитувати, хто я такий і що мені потрібно.
  
  Виставивши ногу в утворену щілину, щоб двері не можна було закрити, я категорично заявив, що мені потрібен сам пан Локкарт, якому я поясню мета такого пізнього візиту.
  
  Секретарка, однак, не здавалася і не виявляла ані найменшого наміру відкрити двері. Невідомо, чим би скінчилася вже почала дратувати мене словесна перепалка, якщо б в передпокої не з'явився помічник Локкарта Хікс. Побачивши мене через щілину, він зобразив на своїй безбарвною фізіономії подобу посмішки і скинув ланцюжок.
  
  — Містер Манков? — так англійці мене називали. — Чим можу бути корисний?
  
  Я негайно відтіснив Хікса і разом зі своїми супутниками увійшов у вітальню. Не вдаючись у пояснення з Хіксом, я зажадав, щоб він провів мене до Локкарту.
  
  — Але, дозвольте, містер Локкарт спочиває. Я повинен попередити його...
  
  — Я сам попереджу, — заявив я таким рішучим тоном, що Хікс, зрозумівши, видно, в чому справа, відступив убік і мовчки вказав на двері, що ведуть в спальню Локкарта. Всі четверо — мої помічники, я і Хікс — увійшли в спальню, і Хікс запалив світло... Локкарт спав на отоманці, причому настільки міцно спав, що не прокинувся, навіть коли Хікс запалив світло. Я змушений був злегка зачепити його за плече. Він відкрив очі.
  
  — О-О! Містер Манков?!
  
  — Пан Локкарт, за постановою ВЧК ви арештовані. Прошу вас одягнутися. Вам доведеться слідувати за мною. Ось ордер.
  
  Треба сказати, що ні особливого подиву, ні будь-якого протесту Локкарт не висловив. На ордер він тільки мигцем глянув, навіть не спромігшись як слід прочитати його. Як видно, арешт не став для нього несподіванкою...
  
  Обшук кабінету я взяв на себе, а мої помічники обшукували інші кімнати квартири Локкарта.
  
  В ящиках столу виявилося безліч листів, різних паперів, пістолет і патрони. Крім того, там була досить значна сума російських і радянських грошей у великих купюрах, не рахуючи «керенок». Ні в шафі, ні де-небудь в іншому місці я більше нічого не знайшов. Нічого не виявилося і в інших кімнатах, хоча ми ретельно все оглянули, промацали сидіння і спинки м'яких крісел, кушеток і диванів, простукали стіни і підлоги у всіх кімнатах. Шукали уважно, але, як і попереджав Втрати, делікатно: не розкрили жодного матраца, нічого з м'якої меблів.
  
  Поки я обшукував кабінет, Локкарт встиг одягтися. Я запропонував йому бути присутнім при обшуку і пред'явив листування, гроші і зброю, яку забирав з собою для передачі Петерсу.
  
  Здавши арештованого черговому по ВЧК, я поспішив у Кремль... Зайшовши додому... і нашвидку перекусивши, я повернувся в комендатуру, вирішив самі нагальні питання і знову поїхав у ВЧК, до Петерсу... Мені довелося мало не поцупити його за ногу на підлогу, щоб розкутурсати. Це і зрозуміло, адже за три доби заступник голови ВЧК вперше приліг відпочити, і то лише на дві години. Важко йому було в ці дні...
  
  
  (З книги П. Малькова «Записки коменданта Московського Кремля».)
  
  
  Петроград, ніч з 30 на 31 серпня 1918 року
  
  
  «За чиїмось доносом більшовики дізналися, що в британському посольстві є документи, що представляють для них інтерес. Документи, що зберігалися на горищі, були спалені...»
  
  
  (Із спогадів мічмана Гефтера.)
  
  
  «В цю ніч Френсіс Аллен Кроми в готель не пішов. Він залишився в будівлі англійського посольства, на Палацовій набережній. Так було спокійніше, адже в місті з самого ранку, відразу після вбивства Урицького, почалися арешти. Чекісти хапали всіх, хто здавався їм скільки-небудь підозрілим. Звичайно, англійський морський аташе користувався статусом недоторканності, але все ж... Хто їх знає, цих росіян, їм закон не писаний...
  
  На всякий випадок Кроми ще вдень зібрав в купу всі папери, зміст яких могло зацікавити більшовиків, і відніс їх на горище. Документи були дріб'язкові: найбільш важливі відомості Френсіс волів зберігати в голові. А рахунки, офіційна переписка тощо складали як би архів посольства, який на всяк випадок краще всього знищити. Тим більше що папери все одно тільки місце займали... Кроми склав їх у виявлений на горищі мідний таз і підпалив.
  
  На душі у Френсіса кішки шкребли. Останнім часом його мучили погані передчуття, він рахував дні до повернення додому і щиро шкодував, що вплутався в цю історію з латиськими командирами. «Інтереси Британії», — сказав Рейлі. Боже мій, які можуть бути інтереси в варварської Росії? Невже англійцям стане легше, якщо змовники відріжуть Петроград від решти світу, як вони думали, і візьмуть Кремль? Червона зараза поширилася вже по всіх куточках цієї величезної країни. Монархію не відновиш. Йде війна. Як не зрозуміти очевидного: ще багато років Росію буде стрясати ехо революції, і союзники нічого не зможуть зробити, крім диверсійних актів, які рівним рахунком нічого не дадуть? «Інтереси Британії», чорт забирай...
  
  Щоб якось заспокоїтися, Кроми спустився вниз і взявся за лист дружині.
  
  «Дорога Джейн, якби ти знала, як я сумую за тобою, — вивів він своїм рівним почерком. — Як шкодую про те, що, коли ми були разом, я недооцінював це щастя — щастя любити і бути коханим. Щастя прокидатися вранці в нашому затишному будинку і ніжитися в ліжку до самого сніданку, довгими вечорами сидіти з газетою біля каміна і слухати, як потріскує вогонь... Спостерігати за тобою, коли ти рукодельничаешь або подрезаешь кущі в саду... Бути простою людиною... Ні, коли я повернуся, все буде по-іншому. Ми з тобою...»
  
  Знизу почувся якийсь шум. Френсіс відклав перо в бік і підійшов до вікна. У тьмяному світлі ліхтарів він побачив групу людей, що стовпилися біля входу в посольство. У той же момент у двері забарабанили.
  
  — ...Негайно! — долинуло знизу. — ...Іменем революції...
  
  Пролунав тріск ламається дерева. Френсіс схопив зі столу пістолет і кинувся на сходи. У холі першого поверху чувся тупіт ніг.
  
  — Стійте! — крикнув непроханим гостям Кроми, зупиняючись на майданчику другого поверху. — Тут територія Британської імперії.
  
  — Братики! — вусатий мужик у формі міліціонера обернувся до віруючим, які стовпилися за його спиною людям. — Братці! Він озброєний! Стріляй, братці!
  
  І першим вистрілив.
  
  Френсісу ледве вдалося ухилитися від кулі. Він заскочив за мармурову диву, прикрашала майданчик, і знову вигукнув:
  
  — Припиніть! Дипломатичний статус... Новий постріл завадив йому договорити.
  
  І тоді Кроми, не цілячись, вистрілив у відповідь.
  
  Молодий хлопець з натовпу нападників охнув і поволі осів на підлогу. На його гімнастерці розпливлося темна пляма.
  
  — Буржуйська сволота! — заверещав вусатий, випускаючи кулі одну за одною. — Контрреволюційна гадина!
  
  Від мармурової діви відвалився ніс. Френсіс більше нічого не намагався пояснювати. Він відстрілювався, гарячково підраховуючи, скільки куль ще залишилося в запасі.
  
  Помічник комісара Шейнкман був поранений в груди, розвідник Янсон убитий, слідчий ЧК Бортновський поранений».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Патрони скінчилися. Френсіс відкинув пістолет убік і притулився обличчям до холодної спині мармурової красуні.
  
  — Дострелялся, гад?! — перестрибуючи через сходинки, вусатий кинувся на майданчик другого поверху, тримаючи пістолет напоготові. — Сука англійська!
  
  Френсіс перехрестився і вийшов з-за статуї.
  
  Вусатий був в кількох кроках від нього. Його очі зустрілися з поглядом Кроми. І в той же момент звідкись ззаду пролунав постріл.
  
  Френсіс звалився на підлогу і більше не ворушився.
  
  — Тьху! — сплюнув вусатий. — Треба ж... наповал...
  
  Він обернувся і суворо запитав:
  
  — Який ідіот його ляснув?
  
  — Я... — озвався рудоволосий хлопчина з ледь пробиваються вусами. — Я з чорного ходу пройшов... Я не хотів... Думав, він зараз на вас нападе...
  
  — Думав, думав! — передражнив вусатий. — Головою працювати треба, а не думати! Наказано було взяти його живцем. Заарештувати, так би мовити, для подальшого допиту. А ти, дурень, думав... Він же і пістолет-кинув. Патрони, мабуть, скінчилися.
  
  Хлопчик опустив голову і шморгнув носом.
  
  — Дик я... — намагався виправдатися він.
  
  — Гаразд, — раптом махнув рукою вусатий. — Скажімо, убитий при чиненні опору. Тим більше його все одно розстріляли, гниду буржуйські. Наших-то він не пошкодував.
  
  Міліціонер зняв кашкета і подивився на тіла вбитих Кроми чекістів. Решта наслідували його приклад.
  
  — Все, — вусатий знову надів кашкета. — Ти, Вербицький, і ти, Шингарев, винесіть тіла. Колтунов залишиться з пораненим. Решта — за мною! Обшукати приміщення!
  
  Незакінчена лист Дженні, як єдиний документ, було відправлено до Москви, в архів ВЧК.
  
  
  «Архіви посольства розграбовані, і все зруйновано. З трупа капітана Кроми знятий хрест Святого Георгія, його потім носив один з убивць. Англійської священику було відмовлено в дозволі читати молитви над тілом».
  
  
  (З телеграми датського посла в Петрограді Р. Скавениуса, отриманої в Лондоні 3 вересня 1918 року.)
  
  
  «Глибоко засмучений загибеллю Кроми. Я був з ним особисто знайомий з сімнадцятого року і вважав людиною дуже обдарованим, виключно високих професійних якостей... Серйозно сподіваюся, що уряд, незважаючи на перевантаженість справами, буде переслідувати винуватців цього злочину з неустанної наполегливістю. Єдина політика, яка представляється ефективною, — встановити, що конкретних осіб, що входять в більшовицький уряд, спіткає справедлива відплата, скільки б часу це не вимагало, і змусити їх відчути, що це відплата стане важливою метою британської політики і твердо переслідуватися на всіх етапах війни та післявоєнного врегулювання».
  
  
  (Із спеціального документа, представленого У. Черчіллем військовому кабінетові 4 вересня 1918 року.)
  
  
  Глава 6
  «Я ПРИКУТИЙ ДО ЦЬОГО ІМЕНІ»
  
  
  
  Москва, 1 вересня 1918 року
  
  
  Петерса розбудив різкий телефонний дзвінок.
  
  — Алло? Алло? — долинав звідкись здалеку чоловічий голос.
  
  — Алло, панночка, нічого не чути! Алло! В трубці пролунали короткі гудки. Петерс натиснув на важіль, і телефон тут же знову затрезвонил.
  
  — Алло? Товариш Петерс? З'єдную... — телефоністка защелкала якимись важелями, і її голос змінився чоловічим тенорком:
  
  — Товариш Петерс?
  
  — Так, — кивнув Ян Христофорович, і у нього щось стислося в районі сонячного сплетення, як це завжди бувало у передчутті неприємностей.
  
  — Що ви там собі дозволяєте, у вашому ЧК? — обурився невідомий співрозмовник. — Що це за арешти? Що це за...
  
  — Дозвольте, дозвольте, — перебив телефонувала Петерс. — А хто ви, власне, такий?
  
  — Наркоминдел Чичерін, — буркнув чоловік.
  
  — Ой, вибачте, Георгій Васильович, не впізнав, — Петерс відразу пом'якшив тон. — Ви ж обізнані про події останніх днів. Товариш Ленін поранений, товариш Урицький убитий в Пітері...
  
  — Але при чому тут глави дипломатичних місій? — роздратовано перебив його Чичерін. — Що за самоуправство? Це міжнародний скандал! У той самий час, коли ми всіма силами намагаємося налагодити дипломатичні відносини з Англією Та Францією, ви арестовываете їх представників і звинувачуєте в якійсь змові!
  
  — Так, — твердо сказав Ян Христофорович. — Звинувачуємо. Змова проти Радянської влади...
  
  — Залиште! Ми ж дорослі люди! У вас є якісь докази?
  
  — Доказів поки мало, але вони будуть, — невпевнено повідомив Петерс.
  
  — Що значить — будуть? Можна подумати, ми якесь дике африканське плем'я, а не жителі нового цивілізованої держави. Ви знаєте, які неприємності у нас з-за вас?
  
  — Які? — Петерс нервово відкинув волосся з лоба.
  
  — У Лондоні заарештований наш представник Литвинов, ось які! Його захопили відразу ж після отримання звістки про самоправстві!
  
  — Це шантаж...... — несміливо сказав Ян Христофорович.
  
  — Це скандал! Ви повинні негайно звільнити і Локкарта, і Лаверня, і всіх іноземців, яких ви взяли!
  
  — Але...
  
  — І товариш Свердлов повністю зі мною згоден, — продовжував Чичерін. — Вважайте, що це пряма вказівка, наказ! Ви зрозуміли мене?
  
  Не чекаючи відповіді, Чичерін поклав трубку.
  
  — Чорт! — вилаявся Петерс. — Я ж попереджав! — він постукав по телефонному важелю. — Панночка, з'єднайте мене з Мальковим!
  
  
  «Петерс сказав мені, що Локкарта він вирішив випустити. Я навіть сторопів від несподіванки. Однак Петерс заспокоїв мене. Він сказав, що зараз, побувавши під арештом, Локкарт не небезпечний, так як змушений на час згорнути активну контрреволюційну діяльність, так і більшість його агентів заарештовано. Перебуваючи ж на волі, Локкарт може, сам того не підозрюючи, принести якусь користь. За ним буде організовано ретельне спостереження... Є і деякі дипломатичні міркування, які говорять на користь звільнення Локкарта... Розповів мені Петерс і деякі подробиці змови».
  
  
  (З книги П. Малькова «Записки коменданта Московського Кремля».)
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Я вештався по місту без всякого справи. Знайомих тут у мене не було, та й не хотілося мені заводити знайомства. Відправляючи мене в Воронеж вдень 30 серпня, Петерс сказав, що це тимчасова міра. Мені треба сховатися, щоб під гарячу руку не попастися своїм же чекістам і не бути пришлепнутым в який-небудь дурною перестрілці. Так, нелегко бути шпигуном Рейлі...
  
  Я радий, що цей спектакль нарешті закінчено і дуже скоро я зможу' жити і працювати під своїм справжнім ім'ям. 3 вересня в «Известиях» з'явилося повідомлення, що я мало не напам'ять вивчив:
  
  «Ліквідовано змова, керований англофранцузскими дипломатами на чолі з начальником британської місії Локкартом, французьким генеральним консулом Лавернем та ін., спрямований на організацію захоплення, за допомогою підкупу частин радянських військ, Ради народних комісарів і проголошення військової диктатури в Москві.
  
  ...Змовники діяли, прикриваючись дипломатичним імунітетом (недоторканністю) і на підставі посвідчень, що видавалися за особистим підписом начальника британської місії в Москві р. Локкарта, численні екземпляри яких є нині в руках ВЧК. Встановлено, що через руки одного з агентів Локкарта, лейтенанта англійської служби Рейлі, за останні півтора тижні пройшло 1 200 000 рублів на підкуп...»
  
  Тут, звичайно, газетярі перегнули палицю: було лише 700 тисяч, ну да ладно. Головне, швидше б у всьому розібралися і повернули мене назад. А то я тут, як на засланні. І з Іриною побачитися немає ніякої можливості... Цікаво, як вона там?»
  
  
  Москва, 4 вересня 1918 року
  
  
  «Локкарт попався в Москві найдурнішим чином. Говорили, що в цій історії була замішана жінка».
  
  
  (Із спогадів мічмана А. Гефтера.)
  
  Хікс співчутливо спостерігав за Локкдртом. Той, допивши свій рідкий чай, ретельно сполоснув чашку і надів піджак.
  
  — Куди сьогодні? — запитав Хікс.
  
  — Не знаю, — знизав плечима Роберт Брюс. — Шукати Муру на вулицях марно, Карахан з Наркоминдел, де я намагався навести про неї довідки, нічого про її долю не знає або робить вигляд, що не знає... — він трохи помовчав. — Я, напевно, ось що зроблю...
  
  Він знову замовк і задумався. Хікс його не квапив.
  
  — Піду до Петерсу, — раптом рішуче сказав Локкарт.
  
  — Ви з глузду з'їхали! — від хвилювання на обличчі помічника виступили червоні плями. — До чекістів?! Знову в тюрму захотіли?
  
  — На цей раз мене не заберуть, — переконано заперечив Локкарт. — Вони ж нас тільки три дні тому випустили. Переконалися, що ніяких протиправних дій ми не робили, і випустили... За що їм мене заарештовувати?
  
  — Ну не знаю, — Хікс збуджено забігав по кімнаті. — А чому нас взагалі відвозили на Луб'янку? У більшовиків немає ніякої логіки! Від них треба триматися подалі!
  
  — Але раптом Мура залишилася у в'язниці? — тоскно запитав Локкарт.
  
  — Навіть якщо і залишилася... Ви ж знаєте, нас випустили відразу тільки тому, що ми представники іноземної держави. А вона російська. З нею ще будуть розбиратися кілька днів. Переконаються, що нічого такого за ним не числиться, і теж відпустять...
  
  Втім, в голосі Хікса впевненості не відчувалося.
  
  — Ось бачите, — зітхнув Роберт. — Ви й самі в це не вірите... — він рішуче попрямував до дверей і зупинився на порозі. — Побажайте мені удачі, друже мій...
  
  Біля будівлі ВЧК Локкарт зупинився і перехрестився.
  
  — З Богом, — сказав він сам собі, відкриваючи важку дубову двері.
  
  Назустріч йому підвівся черговий.
  
  — Ваші документи, товаришу, — зажадав він.
  
  Локкарт мовчки простягнув посвідчення глави англійської місії в Радянській республіці.
  
  — Локкарт? — недовірливо перепитав вартовий, не випускаючи паперу з рук. — Роберт Брюс?
  
  — Так-так, — нетерпляче кивнув англієць. — Це я. Мені потрібно бачити товариша Петерса. Він на місці?
  
  Черговий якось дивно подивився на нього.
  
  — Я вас сам проводжу до товариша Петерсу. — Документи він як і раніше не віддавав. — Іванов! — черговий підвищив голос, підкликаючи молоденького солдата, що стояв біля сходів. — Простеж тут... У мене важлива справа...
  
  Слідом за черговим Роберт піднявся на другий поверх.
  
  — Товариш Петерс, — сказав чекіст, першим входячи в кабінет, — тут пан Локкарт...
  
  Ян Христофорович, який, обпалюючись, пив чай, ледь не поперхнувся. Він відставив склянку вбік і піднявся назустріч відвідувачеві.
  
  — Ну, нарешті! — вигукнув він, потискуючи руку англійцю. — Сам завітав! А ми тут з ніг збилися!
  
  Роберт Брюс посміхнувся.
  
  — Здрастуйте, Ян Христофорович. Бачите, як збіглися наші інтереси — ви хотіли бачити мене, я вас... Але, заради Бога, дозвольте, нехтуючи пристойностями, спочатку я викладу свою справу...
  
  — Так-так, звичайно, — Петерс гостинно запропонував відвідувачу стілець. — Можете йти, — кивнув він черговому, сідаючи навпроти Локкарта. — Я слухаю вас, Роберт.
  
  — Право, не знаю, з чого почати... Після того непорозуміння, ну після арешту... пані Закревська... ви знайомі з нею... Мура... не прийшла додому. І ось вже кілька днів мені нічого не відомо про її долю. Я був в американському посольстві, думав, вона, вражена подіями, вирушила туди після звільнення... Наводив довідки у заступника наркома закордонних справ товариша Карахана... Ніхто нічого не знає... Може бути, ви в курсі, де вона тепер?
  
  — Ні, — швидко відповів Петерс. — І мені нічого про неї не відомо.
  
  — Ян Христофорович, — Локкарт благально дивився на нього, — ну навіщо ви так? Я думав, у нас добрі дружні стосунки... Ви ж знаєте, що для мене Мура... Її заарештували одночасно зі мною і Хіксом. На Луб'янку везли в одному автомобілі... Вона у в'язниці, ви просто не хочете мені сказати. Але ж вона ж ні в чому не винна!
  
  — Громадянка Закревська, — холодно вимовив Петерс, — арештована за підозрою у змові проти Радянської республіки. Це дуже серйозне звинувачення, пан Локкарт, дуже...
  
  — Ян Христофорович! Але адже не було ніякої змови! Не було і немає!
  
  — Хіба? — іронічно усміхнувся чекіст.
  
  Локкарт зніяковів.
  
  — Зрозумійте мене правильно, — гаряче заговорив він. — Якщо навіть змова і існував, то я не маю до нього жодного стосунку. Більш того, ви чудово знаєте, з яким натхненням сприйняв я всі революційні зміни в Росії, тим самим відновивши проти себе своїх англійських шефів. Я люблю цю країну і радію тому, що вона нарешті...
  
  — А Рейлі? — Петерс в упор дивився на співрозмовника.
  
  — Рейлі? Я ж пояснював вам три дні тому під час допиту, Ян Христофорович, що знайомий з цією людиною, але його поглядів не поділяю. Так, він говорив щось про взяття Кремля і тому подібне, але це все фантазії, вигадки, дурниця! І яке відношення має до нього Мура?
  
  — Над цим питанням зараз ми і працюємо. Вибачте, пане Локкарт, але більше я нічого не можу вам сказати.
  
  Роберт піднявся, щоб іти.
  
  — Але я можу їй хоча б листа написати? — спитав він тремтячим голосом.
  
  — Не думаю, — озвався Петерс, піднімаючи слухавку. — Чергового до мене.
  
  — Але хоча б приблизно, коли ви її звільните? — Локкарт ледь не плакав.
  
  — Не раніше, ніж вас, дорогий Роберт, не раніше, ніж вас... — Ян Христофорович піднявся з місця і обійшов навколо столу. — Ви забули вислухати мою справу. А воно полягає в наступному: ви арештовані.
  
  — Тобто як? — остовпів англієць.
  
  — З'ясувалися деякі нові обставини контрреволюційній діяльності, у зв'язку з чим ми і визначили вам новий запобіжний захід. Мені дуже шкода, Роберт, що серед змовників виявилися саме ви, чоловік, до якого я відчував симпатію і якому довіряв...
  
  По спині Локкарта котився холодний піт. В горлі наче кістка застрягла. Він кілька разів судорожно зітхнув, перш ніж заговорив.
  
  — Дозвольте, товаришу Петерс. Це незаконно...... Дипломатичний імунітет...
  
  — Ніякого імунітету у вас немає, — махнув рукою чекіст. — Ви прекрасно це знаєте. А щодо законності... Не вам вирішувати, пан Локкарт. Ви теж діяли незаконно, підкуповуючи червоних командирів з латиських частин. Що ви мовчите? Нам все відомо.
  
  — Викликали, товариш Петерс? — у дверях з'явився той самий черговий, який привів сюди Локкарта.
  
  — Так, — кивнув Ян Христофорович. — Виведіть арештованого.
  
  Він проводив поглядом понурую фігуру Роберта Брюса і, лише коли Локкарт і конвоїр зникли за рогом коридора, зачинив двері кабінету.
  
  — Яка погана життя, — зітхнув Петерс, знову сідаючи за стіл і піднімаючи слухавку. — Собаче життя... Алло? Панночка? З'єднайте мене з Петроградом... Три, п'ять...
  
  Він поспішав повідомити Дзержинському про те, що допущені помилки виправлені, британський посланник і антикомуніст Локкарт знову у в'язниці.
  
  
  Трохи історії
  
  
  Повернути в Росію з Лондона представника Радянського уряду М. М. Литвинова можна було, тільки обмінявши його на представника Британії в Радянській республіці, тобто на Локкарта. Таку умову поставили англійські влади. І як не великий був спокуса передати Роберта Брюса в руки революційного правосуддя і влаштувати зразково-показовий процес, Дзержинський згнітивши серце змушений був звільнити «організатора змови» з-під арешту. Разом з ним відбули на батьківщину інші співробітники посольства, а також французи. Тим не менш суд над виїхали «змовниками» все ж відбувся — заочно.
  
  
  «Наприкінці листопада — на початку грудня 1918 року... відбувся судовий процес у справі про розкритому раніше змові Локкарта.
  
  Перед судом Верховного революційного трибуналу постали 24 обвинувачених, з них чотири — Локкарта, Гренара, Сіднея Рейлі і Генріх (Анрі) Вертимона — судили заочно, так як Рейлі і Вертимону вдалося втекти, а Локкарту і Гренару Радянський уряд дозволив виїхати на батьківщину...
  
  Справа розглядалася у Москві з 28 листопада по 3 грудня 1918 року у відкритому судовому засіданні...
  
  Центральною фігурою судового процесу був американський шпигун Ксенофонт Каламантиано. Вимушений визнати, що він збирав шпигунські відомості через агентуру, яка складалась із завербованих російських громадян, Каламантиано стверджував, що він не був пов'язаний з Локкартом, а діяв в інтересах американських комерційних фірм...»
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Москва, грудень 1918 року
  
  
  — А хто такий цей Каламантиано? — запитав Реллинский. — Я ніколи не бачив його у Локкарта.
  
  — Але ви ж не сумніваєтеся в тому, що він — американський агент? — добродушно усміхнувся Петерс. — Зізнаюся, нам довелося трохи притягнути за вуха цього негідника грека, але він, їй-богу, заслуговує розстрілу.
  
  — Зрозуміло, — спантеличено пробурмотів Георгій Васильович. — А за що засудили до трьох місяців ув'язнення ту дівчинку... секретарку з ЦВК? Оленьку Старжевскую? Та ще й приписали їй «близькі відносини» зі мною... тобто зі шпигуном Рейлі...
  
  — Ви самі відповіли на своє питання. Співробітниця ЦВК повинна бути бездоганна. А Старжевська брала участь в оргії, організованою Кроми, чи не правда? Таким не місце в радянських державних установах... Заслужено їй! Ще порівняно легко відбулася...
  
  — Так... — пробурмотів Реллинский. — Мене засудили до розстрілу...
  
  — По-перше, не вас, а вашого двійника, — резонно заперечив Петерс. — По-друге, заочно. А як же інакше? Рейлі — духовний натхненник змови, йому просто дивом вдалося уникнути справедливої відплати. А знаєте, чому ми дозволили піти цьому запеклому шпигунові? Його ще не раз можна використовувати...
  
  Чомусь Георгію Васильовичу було неприємно, що про нього, який і був цим самим Рейлі, говорять так, як ніби це реальний, окремий від нього людина. І ще — ніби прихована загроза чудилась в словах Яна Христофоровича...
  
  Він труснув головою. До біса містику!.. І раптом згадав передчуття, які долали Френка незадовго до загибелі: туга, біль у серці... Шкода Кроми! По суті, він був славний хлопець, і Реллинский ніколи не сприймав його як ворога. Десь там, у далекій Англії, Джейн наділу траурне плаття...
  
  — ...просто-таки створений для того, щоб допомагати нам працювати, — прокинувшись, почув він Петерса. — Підступний агент англо-американських розвідок несподівано з'являється і зникає в найнебезпечніший момент...
  
  Невже і це — теж про нього, Реллинском-Рейлі?
  
  — В та: ком випадку мені судилося дуже довге життя, — натужно пожартував Георгій Васильович.
  
  — Про вас ще складуть легенди, — без посмішки відповів Петерс. — Ми вас будемо берегти, Сідней. Хто знає, скільки ще раз вам доведеться вживатися в шкуру ворога...
  
  «Ірина, — подумав Реллинский, і в грудях у нього м'яко здригнулося серце, — як добре, що про тебе ніхто нічого не знає».
  
  Пора було повертатися в Петроград.
  
  
  Москва, грудень 1918 року
  
  
  — Треба б обмити цю справу, — Едуард Берзінь клацнув по кришці годинника, де було викарбувано напис: «Полум'яному чекістові Р. В. Реллинскому за особливі заслуги в боротьбі з контрреволюцією». — Срібні! Фірми Бурі! Стара робота, дореволюційна... Реквізували їх у якогось буржуя, а тепер вони послужать тобі... Сто років будуть ходити без ремонту! Давай скинемось і відзначимо нагородні...
  
  — Та не завадило б... — Георгій Васильович задумливо покрутив у руках посвідчення на ім'я «працівника ВЧК Сіднея Георгійовича Реллинского», яким користувався навесні і влітку. — Слухай, а що мені робити з цим липовим документом? Я хотів здати, але Ян Христофорович тільки посміявся. Потім, каже, здаси, в історичний музей, за великі, каже, гроші...
  
  — Ну і залиш собі на пам'ять, — порадив Берзінь. — Приємно буде згадати під старість, як ми з тобою були запеклими антисоветчиками... Дивись, товариші ще задразнят Сіднеєм Георгійовичем! — він розсміявся. — Ну, пішли пропивати нагородні...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Іноді мені здається, що все це був лише сон або смішний аматорський спектакль з переодяганням... Правда, в той час, коли я існував під ім'ям Сіднея Рейлі, мені так не здавалося. Було кілька дуже ризикованих моментів, коли я міг поплатитися життям... наприклад, коли довелося пояснювати Френку, чому «Інтелідженс Сервіс» використовує один і той же псевдонім для різних розвідників. Але Кроми беззастережно вірив мені, за що і поплатився, бідолаха... Як не виправдовуюся перед собою, все одно знаю, що його загибель — на моїй совісті. Втім, офіційно повідомлено, що, коли брали посольство, він убив Янсона і поранив Шейнкман і Бортновского... Але хтось мені говорив, що Яшу Шейнкман просто перевели в інше місто, а Янсон у перестрілці був поранений (смертельно) кимось із своїх же... І потім чому Френк був застрелений в потилицю?.. Не подобається мені вся ця історія...
  
  То ж з годинником. Я радів, як дитина — новій іграшці, поки Едуард не сказав, що їх реквізували у якогось буржуя. Тепер мені все ввижається, ніби я ношу вкрадену у кого-то річ. Що зі мною? Може бути, це пережитки минулого? Швидше за все, я просто втомився. Робота вимотує до межі... З усіх сторін — вороги. І зовнішні, і внутрішні. Боротьба йде не на життя, а на смерть. Єдина моя тиха пристань — Ірина. Після всього, що сталося, я не міг перебувати у своїй старій квартирі, де майже одночасно померли і Таня, і батьки. Я переселився до Ірини, хоча вона вважала, що поспішати нам ні до чого... Не будь я Сіднеєм Рейлі, не зустрів би таку чудову жінку. Вона багато страждала і, за її власними словами, була на межі загибелі від безнадійності і відчаю, коли ми стали один для одного рятівною соломинкою серед загальної загибелі...
  
  ...відповіді Петерса мене абсолютно не задовольнили. Одна справа — доводити чиюсь провину, зовсім інше — фальсифікувати факти на догоду заздалегідь заданого результату. Так можна звинуватити кого завгодно в чому завгодно і розстріляти без суду і слідства. Різниці я не бачу ніякої...
  
  ...Брюс був людиною безвольним, але дурнем його не назвеш. Він відразу ж зрозумів, що має справу не з корінним британцем, а з людиною, який просто непогано вивчив мову і якийсь час (притому давно) жив в Англії. Я був на грані провалу... Довелося нашвидкуруч сплести казку про своє походження. Все як у романі: незаконний син божевільної закоханої дівчини... От коли згодилися польські коріння нашого роду! У «батьки» самі себе я визначив незабутнього і найдобрішої Григорія Яковича Розенблюма, який році в дев'яностому лікував мене від туберкульозу одеським морським повітрям... Зрозуміло, я просив Локкарта нікому не передавати цю страшну таємницю і запевнив його, ніби в душі я затятий агломан і монархіст і люто ненавиджу більшовиків за те, що вони позбавили мене спадкового стану... Брюс урочисто присягнувся не відкривати моє справжнє ім'я і взагалі був надзвичайно задоволений, що так спритно розкусив мене. Чим би дитя не тішилося... Взагалі в скрутну хвилину мене виручали найбезглуздіші вигадки. Головна умова — вимовляти їх напористо, гордовито, без тіні сумніву. І тобі вірять! Пам'ятаю, як-то Локкарт завів розмову про кохання. Це так природно — адже він переживав бурхливий роман з Мурою. Я розповів йому жахливу історію про те, як зведена сестра запалала до мене злочинної пристрастю і я змушений був рятуватися втечею за кордон... Локкарт ні секунди не сумнівався в правдивості моєї розповіді. І цієї людини зараз називають главою антирадянського змови! Так міг провести хто завгодно, не те що Дзержинський і Петерс!.. І все-таки ніяк не зрозумію: навіщо знадобилося приплітати Каламантиано і Фріду, а з ними — ще два десятки людей, винних в гіршому випадку в тому, що спілкувалися з ними?.. Це питання не дає мені спокою. Якщо я працюю в ВЧК, то повинен бути впевнений, що боротьба ведеться чесними способами і чистими руками. Інакше... Або пустити собі кулю в лоб, або загинути в бою. Третього не дано. Мені ніхто не дозволить піти. Адже Я Сідней Рейлі, заочно засуджений до смерті. Я жива легенда. Я гордість своїх товаришів. Я прикутий до цього імені, як каторжник до свого ядра. Господи, як я шкодую, що погодився і дозволив втягнути себе в цю безвихідну ситуацію!..»
  
  
  Трохи історії
  
  
  Роберт Брюс Локкарт, попри смертний вирок, винесений йому в Радянській Росії (заочно), дожив до глибокої старості. Локкарт вважав, що після холодного прийому в Лондоні його політична і дипломатична кар'єра закінчена. З 1919 року він жив у Празі, служив комерційним аташе при англійської місії, з 1923 року став одним з директорів міжнародного філії Англійського банку. У 1928 році він повернувся в Англію і став видатним журналістом у газеті «Івнінг стандарт». Дуже скоро його знову почали вважати одним з найкращих експертів з Росії. Через рік вийшла книга Локкарта «Спогади британського агента» і мала гучний успіх в Англії і США. Ще через два роки англійцями по ній був знятий фільм «Британський агент». Роберт Брюс написав ще кілька книг — в основному автобіографічних і мемуарних — і одночасно повернувся у військово-політичні кола: став співпрацювати з Форін Офіс. До 1944 року він доріс до начальника оперативного відділу цього відомства (знаходився під безпосереднім керівництвом У. Черчілля) і зблизився з Робертом Шервудом, пізніше став директором Європейських розвідувальних операцій при військово-інформаційному бюро США. Брав участь у створенні пропагандистських фільмів. Читав курс з ведення «політичної війни» і вів регулярні лекції для службовців свого міністерства. В 1943 році зустрічався в Лондоні з членом радянського політбюро Шверником і був призначений його перекладачем. Шверник сказав Роберту Брюсу: «Я вас добре пам'ятаю. Думаю, тепер ми обидва погодимося з тим, що ви свого часу були центром таких подій, нитки яких до сьогоднішнього дня було б важко розплутати».
  
  Помер Локкарт в 1970 році.
  
  
  «Полковник Едуард Платонович Берзінь, отримавши від Дзержинського нагороду в 10 000 рублів, продовжував боротися з контрреволюцією як вірний слуга органів державної безпеки аж до 1932 року, коли він був відправлений на Колиму і там до 1937 року керував Дальстроем. У 1937 році він нарешті зібрався в Москву, у відпустку. Його проводжали урочисто, з музикою і прапорами як табірне начальство, так і вдячні ув'язнені. Але він не доїхав до Владивостока: його зняли з пароплава в Олександрівськом, заарештували і услали на Крайню Північ, де він був розстріляний, коли прийшла його черга.
  
  Шмидхена вирішено було зобразити другом і соратником Локкарта і про нього забути. Йому дали квартиру і його стару прізвище і залишили в спокої...
  
  700 000 рублів були нібито отримані Берзинем від Рейлі і передані, як було умовлено, цілком Петерсу, препроводившему їх пізніше Дзержинському. Сума ця, між іншим, була... витрачено надалі на пропаганду серед латиських стрільців, на допомогу інвалідам і сім'ям стрільців, полеглих під час Жовтневої революції в Москві, і навіть на відкриття невеликий продуктової крамниці при латиської дивізії, де служив Берзінь».
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Глава 7
  ХРЕСТ І ЧЕРЕП
  
  
  
  Петроград, 1919 рік
  
  
  Ірина проводжає чоловіка на службу. Суне загорнутий в газети бутерброд і питає:
  
  — Ну що на цей раз? Юденича ти вже розбивав... Диверсантів ловив... Кронштадтський заколот придушував... З анархістами схлестывался... Що на цей раз?
  
  Георгій Васильович цілує дружину в щоку і лагідно відповідає:
  
  — Їй-богу, нічого особливого. Ти ж знаєш, скільки мені років. Тепер я займаюся тихій кабінетною роботою.
  
  Ірина скептично посміхається. Вона знає, що це неправда. І знає, що Реллинский не скаже правди. Про те, чим він займався сьогодні, вона дізнається значно пізніше. З повідомлень в газетах. Або від самого чоловіка, коли він буде в настрої. Але не зараз.
  
  У червні петроградські чекісти разом з добровільними помічниками з числа робітників вживали заходи по очищенню міста від контрреволюційних елементів. Це означало, що потрібно вдень і вночі проводити масові обшуки в підозрілих квартирах, установах, деяких консульствах і посольствах...
  
  — Вас, Георгій Васильович, ми до дипломатам ворожих держав не пошлемо, — розпорядився Петерс. — Раптом хто-небудь з давніх знайомих випадково впізнає знаменитого англійського шпигуна? Ризикувати не варто. Візьмете на себе житлові будинки...
  
  Реллинский занурив свій загін на автомобілі і виїхав в заданий район. Поруч з ним намагався подрімати на сидіння Резо Дарчия.
  
  — Не спи, генацвале, найцікавіше пропустиш, — жартівливо підштовхував його у бік Георгій Васильович.
  
  — Поспати, розумієш, не дають, — бурчав грузинів. — Коли ця нервування скінчиться? Скоро я вже навчуся засипати стоячи, як кінь...
  
  У кримінальному відділі вони були самими старшими за віком. Молоді хлопці, які прийшли в ЧК з останнього призову, дивилися на них, як на дряхлих старців. Але — до першого ж справи.
  
  Постійно сонний Дарчия, важко переносив голод і відсутність в раціоні милих південному людині овочів і фруктів, у хвилину небезпеки змінювався. Одного разу він практично поодинці захопив цілу банду, терроризировавшую Петроград. Якийсь князь (зрозуміло, самозваний) Еболі разом зі своїм підручним Маковським і спільницею по імені Брітт ночами вдиралися в будинки мирних обивателів, видаючи себе за чекістів, і грабували квартири дочиста, забираючи звідти все більш-менш цінне. Кожне таке пограбування отримувало широкий розголос та викликало природне недовіру до ВЧК. Розперезалися бандити, відчуваючи свою безкарність, стали часом жорстоко розправлятися зі своїми безпорадними жертвами...
  
  Резо ретельно збирав відомості про цих негідників.
  
  — Де Приколи! — обурювався він. — Що за імена вибирає собі цей липовий князь? А ось прізвище Найдки... Та він просто кидає мені виклик!
  
  Особливий гнів викликало у Дарчия повідомлення, що при черговому «обшуку» Еболі видав себе за грузина.
  
  — Знущається, так? Кидає тінь на мій народ! Ну нічого, недовго йому гуляти на волі: я зловлю князя на наживку!
  
  Не довго думаючи, Резо домовився з власними сусідами і пустив чутку, ніби у них вдома приховані великі цінності: золото, валюта, коштовності... Для достовірності навіть приніс і розвісив у них по стінах кілька реквизированных чекістами картин:
  
  — Нехай думають, що тут живуть буржуї!
  
  Минуло кілька днів... Кожен вечір Дарчия вибачався перед сусідами за те, що змушений їх турбувати, і влаштовував у квартирі засідку. І одного разу бандити клюнули...
  
  26 лютого 1918 року самозваного князя і його спільників розстріляли. А Резо ходив іменинником. Найбільше його тішило те, що сусіди — літня інтелігентна пара — стали ставитися до нього з величезною повагою.
  
  А Реллинский вилаяв грузина:
  
  — Ну що за злочинна самодіяльність, товариш Дарчия? І сам міг загинути ні за гріш, і сторонніх людей підставити! Хіба можна в нашій роботі спиратися на імпровізацію? Кожна операція повинна бути розпланована до тонкощів!
  
  — Я планував, — виправдовувався Резо. — Марія Прокопівна погодилася, так і Дмитра Львовича вмовила. А картини? Хіба це не підготовка?
  
  Георгій махнув рукою. Він цінував і любив товариша і прощав йому всі «кавказькі штучки».
  
  Самого Реллинского жартома називали Стратегом. Він терпіти не міг приступати до якого-небудь справі непідготовленим. Це, стверджував Стратег, найкращий спосіб не провалити операцію, навіть саму дріб'язкову.
  
  — Не можна розраховувати на випадковість, — твердив він підлеглим. — Випадковість принесе удачу, випадковість розставить пастку.
  
  Якщо гинув хтось із співробітників відділу, Георгій Васильович не знаходив собі місця. І вініл в те, що трапилося тільки себе — недогледів, не вберіг...
  
  Ось і сьогодні вночі він вимагав від свого загону зібраності і пильності.
  
  — Без необхідності під кулі не подставляйтесь!
  
  З собою у Реллинского був список адрес, які слід було взяти під контроль.
  
  — Відчиніть! Перевірка документів! — стукали чекісти у двері. Кілька людей в цей час блокували чорний хід.
  
  Найчастіше виймали «порожній номер». Але в одній з квартир на Обвідному каналі виявили цілий склад боєприпасів. Господар клявся й божився, ніби він і знати не знав, що саме зберігається у нього в коморі. Незважаючи на всі запевнення в лояльності до Радянської влади, його затримали і відправили на допит. Зброю було конфісковано.
  
  Світало, коли загін Реллинского повертався із завдання. Резо тихо сопів поруч з водієм. Особи у чекістів були сірі, осунувшиеся від втоми. У Георгія Васильовича сильно ссало під ложечкою від голоду. Про бутерброди, дбайливо приготовані дружиною, він геть забув.
  
  — Стій! — раптом ляснув він по плечу шофера. — Що це там?
  
  Спочатку Реллинскому здалося, ніби в передсвітанковій імлі його підвів зір. Він протер слипающиеся очі. Ні, помилки немає! З-за грат огорожі, з пишних крон дерев стирчало дуло... артилерійського знаряддя.
  
  — Нічого собі, — пробурмотів миттю прокинувся Дарчия. — Навіть не потрудилися замаскувати, сволочі!
  
  Чекісти висипали з автомобіля і оточили підозріле будівлю. До їх великий подив, це виявилося... румунське посольство.
  
  Кілька миттєвостей Георгій Васильович вагався. Але заборона Петерса самовільно перевіряти резиденції іноземців явно не ставився до такого екстраординарного випадку. До того ж румуни ніколи не бачили Сіднея Рейлі, а тому і впізнати Реллинского не могли.
  
  — Че врець, домнуле? — метушився витягнений з теплого ліжка посол. — Що вам завгодно, панове? Ви не маєте права вриватися сюди! Це територія суверенної держави! Я є особа недоторканна! Виття сынтець бандиць! Це свавілля!
  
  — Не кричи, дорогий, — порадив румунові Резо. — Скажи краще, навіщо тобі гармата?
  
  «Недоторкана особа» в одних кальсонах попереминалось з ноги на ногу.
  
  — Росія є варварська країна, — нарешті видавив з себе посол. — Кожну ніч стріляють... Ми повинні були якось себе убезпечити!
  
  — Тримати знаряддя — незаконно, — пояснив румунові Реллинский. — Одягніться, будь ласка. Вам доведеться дати письмові свідчення. А гармату ми конфіскуємо.
  
  У ході червневих обшуків було вилучено майже сім тисяч гвинтівок, 142 тисячі патронів, 644 револьвера, кулемети, бомби і пироксилиновые шашки. Чимало було реквізовано перебувають у розшуку коштовностей і творів мистецтва. Але таким рідкісним трофеєм, як гармата, міг похвалитися тільки відділ Реллинского.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Оперетковий румунський посол, спершу в кальсонах, потім у мундирі, з пишними аксельбантами, — комічна фігура скоріше, ніж зловісна. І гармату у дворі посольства він, швидше за все, дійсно тримав зі страху перед грабіжниками, а не для нападу на громадян «варварської країни». Але скільки у нас ще справжніх ворогів — нещадних, підступних, небезпечних, готових у будь-яку хвилину встромити ніж у спину! Інший раз я думаю — політика тільки з вигляду політика, а копнеш глибше... Виявляється той же споконвічне прагнення урвати свій шматок, тільки не скромний, як у пересічної людини, а шматок розміром з півкраїни! Я вже не кажу про те, що зараз, як в будь-смутний час, виплив на поверхню і завирувало нечиста піна — всілякі банди, спекулянти, шахраї. Маючи в основному справу з ними, важко зберігати об'єктивність у сприйнятті дійсності: здається вже, що навколо немає ні чесних людей, ні ідеалів. Найжахливіше, коли яка-небудь шушваль проникає до нас в ЧК. Кар'єристи, пристосуванці всіх мастей, нечисті на руку махінатори... Викрити їх досить важко, тому що, як правило, вони швидко засвоюють революційну фразу і вміло нею орудують для досягнення своїх низинних, брудних цілей. Всі навколо дивляться і знають, що людинка — погань, а боротися з ним безсилі. Хіба що за руку схопиш, зловиш на місці злочину, як було з Б., коли його викрили і з ганьбою вигнали з наших лав, щоб не ганьбив світлу ідею боротьби за нове життя...
  
  ...з працею засинаю, без снодійного не лягаю. Дільничний лікар каже, що з безсонням потрібно боротися не медикаментами, а прогулянками на свіжому повітрі і відсутністю тривоги. Легко ж йому говорити! Як накажете жити на цьому світі і не хвилюватися за близьких?..»
  
  
  Петроград, 1920 рік
  
  
  — Не пий більше, прошу тебе, — Ірина благально дивилася на чоловіка. — Ти губиш себе, Георгій...
  
  — Так-так, ти права, не буду, — Реллинский заткнув пляшку і прибрав в буфет. Ополоснул чарку і поставив на кухонну полицю.
  
  — Просто ляж і розслабся, — тихо сказала дружина. — Та перестань думати про службових справах.
  
  — Це найскладніше, — Георгій Васильович ліг і заплющив очі. Але сон не йшов. Він зітхав, крутився, вставав, пив воду і знову намагався заснути. Марно!
  
  Ірина давно дихала розмірено, і він намагався не шуміти, щоб не розбудити її. Коли Реллинский остаточно зрозумів, що сьогодні знову повториться безсонна ніч, він потихеньку вийшов на кухню, засвітив світло і, присунувши до себе листок паперу, почав накидати план захоплення «Хреста і черепа».
  
  ...Пограбування першого складу здавалося випадковістю. І слідчий, що веде справу, не звернув особливої уваги на валяється біля входу папірець із зображенням черепа і схрещених кісток. Про неї згадали тільки тоді, коли отримали повідомлення про наступному грабежі. Тут бандити не тільки обчистили складське приміщення, але і вбили сторожа. «Хрест і череп» були насаджені на ніж, встромлений в мертве тіло. Справу передали в ЧК.
  
  У місті почалася паніка. З вуст в уста передавалися найнеймовірніші чутки. Охоронці відмовлялися виходити на нічні чергування.
  
  На третій раз крім малюнка на місці злочину вдалося виявити напис. Під черепом з кістками було понамальовано: «Месники». Поруч, в калюжі крові, вбитий сторож...
  
  Після того як прочесали весь квартал, з'явилися свідки. Хтось чув шум мотора, хто бачив світло фар. Балакучий дідок, який жив по сусідству, стверджував навіть, ніби бачив нападників: їх було п'ятеро, всі в масках, а у ватажка за поясом величезний кинджал... Йому не дуже повірили — аж надто театральний антураж, до того ж в темряві неможливо було б розгледіти бандитів. Але була машина... А це вже реальна зачіпка.
  
  Георгій Васильович згадав, що в тринадцятому році, перед світовою війною, в Петербурзі сталася серія подібних пограбувань. Тільки тоді злочинці брали не продуктові склади, а ювелірні і хутряні магазини. Щоб уточнити деталі, він відправився в архіви. Підняв старі підшивки газет. А потім відвідав досвідченого в минулому криміналіста Миколи Опанасовича Оболенського.
  
  — Так, пам'ять вас не підвела, — підтвердив здогад чекіста Оболенський. — Була така група. Очолював її хтось Брусилович, відомий в злодійському світі під прізвиськом Волохатий. Відрізнявся цей тип рясною рослинністю на тілі, а брови прямо-таки нависали на очі... Коли банду взяли, всім її учасникам дали різні терміни ув'язнення. Але потім почалася війна, потім грянула революція, і що сталося далі з любителями коштовностей і хутра, нікому не відомо... та й чи живі вони взагалі?
  
  — Хтось напевно живий, — заперечив Георгій Васильович. — Може бути, і сам ватажок. Адже Брусилович теж завжди залишав на місці злочину автограф — череп і кістки. Про це писали в газетах.
  
  — Я б не наважився проводити таку паралель, — похитав головою старий криміналіст. — Історія з арештом Волохатого наробила чимало галасу. Хтось міг скористатися його прикладом для залякування. До того ж череп і кістки — досить поширений символ... Пригадайте піратські прапори!
  
  Але Реллинский вирішив не відмовлятися від своєї версії. В архівах він відшукав поліцейське опис Брусиловича і його підручного, грабіжника-рецидивіста Аграмяна.
  
  Одночасно йшли пошуки автомобіля. Адже він обов'язково числився при якій-небудь установі або підприємстві.
  
  І от зараз, сидячи на кухні, Георгій Васильович зводив докупи все, що йому вдалося дізнатися. Виявилося, що людину, схожу на Волохатого, бачили в різних кінцях міста. Тепер він був зовсім лисим, але в іншому прикмети збігалися. І найголовніше — двійник Брусиловича пересувався на автомобілі!
  
  Прикмети Волохатого та його спільника розповсюдили по Петрограду. Всіх, хто їх помітить, просили негайно повідомляти в кримінальний відділ ЧК. Дані про підозрілого громадянина «з дуже волохатими руками» було більше ніж достатньо. В одному з донесень вказувалася адреса, по якому його бачили, — Леонт'євський провулок, 12. За будинком в Леонтіївському провулку встановили цілодобове спостереження...
  
  О десятій годині ранку пристойно одягнений громадянин з'явився в Леонтіївському провулку. Він постукав у двері будинку № 10 і сказав вийшла на поріг господині:
  
  — Я хотів би зняти в цьому районі недорогу квартиру. Ви не здаєте?
  
  Жінка відповіла відмовою, але не поскупилася на пояснення. З розмови з нею Реллинский — а це був саме він — не тільки з'ясував, де поблизу можна зняти кут, але і отримав додаткову інформацію про мешканців і відвідувачів будинку номер 12. І знову тут фігурував автомобіль!
  
  Господар злодійський «малини» Євгеній Михайлович Пряхін, як виявилося, служив у «Главсахаре». У нього була службова машина, якою він часто користувався сам, оскільки вмів водити.
  
  І ще на один факт звернув увагу Георгій Васильович — банда грабувала продуктові склади, а «Главсахар» як раз і розподіляв по ним свої товари.
  
  — Треба брати, — сказав він Резо. — Поки ми не знайшли ще один труп і записку.
  
  — Будемо брати! — зрадів експансивний грузинів. — Недовго цим субчикам гуляти на волі!
  
  До вечора спостерігачі доповіли, що у будинку № 12 в Леонтіївському провулку помітно деяке пожвавлення. Якісь невідомі люди приходили туди і йшли, автомобіль постійно стояв біля ганку. Слід було діяти негайно.
  
  З надходили в ЧК відомостей було відомо, що за минулий день товари з «Главсахара» розвезли на три великих складу. На кожному з них влаштували засідку. А на сусідній, поруч з будинком номер 12, вулиці непомітно причаївся автомобіль з чекістами...
  
  Коли стемніло, на ганок будинку вийшов чоловік.
  
  — Пряхін! — шепнув Дарчия Реллинскому. — Я бачив його в «Главсахаре».
  
  Гучним голосом, анітрохи не криючись, господар з кимось розмовляв. Той у відповідь голосно зареготав.
  
  — І не бояться нічого! — обурювався Резо. — Їдуть, розумієш, грабувати і вбивати, а сміються, як чесні люди!
  
  У тьмяному світлі, падавшем з вікна, можна було розрізнити, що другий людина лис.
  
  — Волохатий! — здогадався Георгій. — Так... Як тільки вони рушать, тихенько виїжджаємо слідом. Далі все за планом...
  
  — Я сам відкрию всі і все вам віддам, тільки не вбивайте! — благав сторож. — Помилуйте, добродії!
  
  — Ти мене бачив? Більше не побачиш! — Бру-силович заніс волохату руку з ножем.
  
  Але вдарити не встиг. Вискочили з засідки чекісти обеззброїли його та інших учасників банди. Одному з них вдалося вирватися. Він побіг по вулиці. У нічній тиші гучно віддавався стукіт підборів.
  
  — Куди?! — Дарчия кинувся слідом. — Брешеш, не втечеш!
  
  — Доженете його! — наказав Реллинский двом молодим співробітникам.
  
  Гонитва тривала недовго. Незабаром чекісти ввели втікача із заламаними за спину руками. За ними виднілася сяюча фізіономія Дарчии.
  
  — Це він! — переводячи дух, випалив Резо. — Аграмян... Думає, я вірменський акцент не впізнаю, так? У нас в Тифлісі кожен хлопчисько говорить найменше на п'яти мовах...
  
  І він, посилено жестикулюючи, звернувся до затриманого. Георгій Васильович не розумів ні слова. Заарештований так само темпераментно відповідав, але розмахувати руками не міг — вони були пов'язані.
  
  — Теж тифлисец! — засмутився Дарчия. — Ти що, Мкртич, ганьбиш наше місто? Ой, як негарно!
  
  — Постривай, Резо, — обірвав одного Реллинский. — Потім будеш його соромити! Ти що, поранений?
  
  На гімнастерці грузина розпливалася темна пляма.
  
  — Порізав, собака, — здивовано оглянув себе Дарчия. — Ех ти, а ще земляк!
  
  У метушні погоні і сутички Резо навіть не помітив, що спливає кров'ю. Терміново викликали карету «швидкої допомоги» і відправили чекіста в госпіталь.
  
  Заарештованих доставили у в'язницю.
  
  Таких справ було багато...
  
  
  Розділ 8
  «ВАС ЧЕКАЄ ТОВАРИШ ПЕТЕРС»
  
  
  
  Петроград, 1922 рік
  
  
  Так, кримінальних справ було чимало. Але багато було й інших, про яких Реллинский не любив згадувати. Тому що знову починалася безсоння. Він гнав від себе пам'ять про кронштадтський заколот, у придушенні якого довелося брати участь... Він був делегований на X партсъезд і разом з усіма його учасниками 17 березня рушив на штурм Кронштадта по льоду Фінської затоки. Це була справжня війна... Як кричав той молоденький матрос!
  
  — Знову ти п'єш, — з докором говорила дружина. — Побережи здоров'я, не пий.
  
  Георгій Васильович згідно кивав. Але не пити він не міг. Тому що за ним числилося справа «кооператорів», яких він зумів зловити за руку, а засудили їх як зрадників і антирадянщиків. А ще була «Петроградська бойова організація»... До її ліквідації Реллинский теж доклав руку. Він вистежував білих офіцерів, а потім побачив на лаві підсудних старого професора Тихвинського, свого знайомого ще з часів роботи на нафтових підприємствах Нобеля... Михайло Михайлович не міг бути антисовєтчиком, не міг бути ворогом! Георгій надто добре знав його. Поряд з Тихвинського сиділи інші професори, тепер зовсім не академічного виду, а в залі тихо плакала старенька дружина...
  
  Реллинский знову налив собі горілки.
  
  — Ну що ти так на мене дивишся? — сказав він Ірині. — Я осоружний сам собі. Не дивись, йди.
  
  — Ну що ти п'єш? — дружина похитала головою. — Хоч би в радість... Так ні ж! Не свято нині...
  
  — Є привід, — похмуро відгукнувся Георгій. — ВЧК більше немає. Ми тепер Державне політуправління.
  
  — Знаю, — Ірина досадливо скривилася, — ти вже півроку, як у ГПУ, а всі відзначаєш. Не подобається тобі твоя робота — йди. Є освіта, спеціальність... Влаштуєшся на службу, не пропадемо. Я працювати буду...
  
  — Ну так, — Реллинский зробив ковток і закашлявся. — Не розумієш складної міжнародної обстановки. Як я піду? Капіталісти та білогвардійські недобитки тільки того й чекають.
  
  — Не читай мені політінформацію! Можна подумати, без тебе впаде світ! — дружина з досадою грюкнула дверима і пішла спати.
  
  Георгій Васильович залпом допив горілку.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Я пропаща людина. Гірко усвідомлювати таке п'ятдесят. Але ніхто, крім мене, не в змозі оцінити ступінь мого падіння.
  
  Вчора йду по коридору і чую позаду мерзенний шепіт:
  
  — Рожа пом'ята, видать, з перепою...
  
  І хихикання.
  
  У кабінеті подивився у дзеркало. Вид і справді навіжений.
  
  Ірина пішла до матері. Резо кілька разів намагався мене перестерігати, але потім махнув рукою.
  
  Що зі мною? Коли, в який момент життя зник колишній Реллинский і з'явився ось цей — запійний п'яниця?
  
  До операцій мене не допускають. Сиджу за столом, розбираю справи: це на дослідування, це в архів... Намагаюся їх не читати. Якщо гляну на сторінку, стає не по собі. Напевно, я не створений для роботи в ГПУ. Тим більше що до хімії вона не має ніякого відношення. Немає в мені цій святій впевненості, що треба нещадно карати, карати і ще раз карати... Я бачив безліч невинних людей, розстріляних або засуджених ні за що, по ночах я не можу спати... А якщо задремлю, прокидаюся від самих справжніх слухових галюцинацій: крики, стогін, постріли...
  
  ...дуже хворий. Кажуть, довго не протягне. Що тоді буде з усіма нами, з нашим караючим органом? Адже на ньому все трималося. «Чисті руки, холодна голова і гаряче серце» — ці слова про ідеальному чекіста Фелікс Едмундович сказав про себе.
  
  ...Мені здалося, що я зійшов з розуму. Але ні! Прислухався. По радіо передавали: «В ніч з 28 на 29 вересня четверо контрабандистів намагалися перейти фінський кордон. В результаті двоє були вбиті. Третій, який опинився фінським солдатом, заарештований, а четвертий помер в результаті важкого поранення... Встановлено особу одного з убитих. Ним виявився капітан Сідней Джордж Рейлі, співробітник англійської розвідувального центру «Інтелідженс Сервіс».
  
  Я схопився за голову. Не може бути! Розвідника Сіднея Рейлі не існує! Є я — Георгій Васильович Реллинский, який під цим іменем увійшов у довіру до Роберту Брюсу Локкарту, в результаті чого виник «змова послів»...
  
  Але навіть якщо б я закричав про це в повний голос, мене ніхто не почув би. Не довіряти офіційним повідомленням ніхто не наважується. Всі вирішать, що це п'яний бред.
  
  Але якщо я — ось він, живий та здоровий, то звідки на фінському кордоні мій труп? Хто там лежить, що за людина? І для чого, кому знадобилося його вбивати? Питання, питання, нерозв'язні питання, на які ніхто не дасть відповіді».
  
  
  Москва, жовтень 1925 року
  
  
  — Радий вас бачити, Георгій Васильович... — очі в Петерса раніше гострі, гострі, від нього нічого не приховаєш. — Добре виглядаєте... А я чув, ніби у вас негаразди на службі...
  
  — Це справа минуле, Ян Христофорович. Я пив, сильно пив. Дружина пішла від мене. А тепер — все, зав'язав.
  
  — Дружина? — посмішка у Петерса неприємна. — Це ж яка — Ірина Станіславівна? Та сама? Славна жінка. Тоді, у вісімнадцятому році, мені насилу вдалося врятувати її від арешту.
  
  — Як? — Реллинский не повірив власним вухам. — Отже, вам все було відомо? І Ірину не заарештували завдяки вашому заступництву? Спасибі, Ян Христофорович...
  
  — Не варто... їй загрожував Термін невеликий, в загальній картині справи участь вашої дружини не мала ніякого значення. А для вас, Георгій Васильович, все було інакше... Вірно?
  
  — Вірно, — Реллинский опустив голову. — Винен... Я повинен був про все вам доповісти.
  
  — Що було, того не повернеш, — розвів руками Петерс. — Помиріться з дружиною, не втрачайте її. Повірте, вона вас дуже любить і допоможе повернутися в лад. Це особливо важливо тепер, коли ви потребуєте допомоги близької людини.
  
  — Так, звичайно... Але я записався до вас на прийом зовсім з іншого питання, Ян Христофорович...
  
  — За яким же? — Петерс нетерпляче поглянув на годинник. Такі ж, як у Реллинского, срібні, з реквизированных, з дарчим написом на кришці.
  
  — Я чув повідомлення про перестрілку на фінському кордоні... Там був убитий чоловік... Ну і, загалом...
  
  — А-а! — Петерс засміявся. Волосся у нього довгі, як у семінариста. А сивина майже не видно. — Вас, певно, здорово здивувало, що одним із загиблих виявився ваш тезка — Сідней Рейлі?
  
  — Так, зізнаюся, я був вражений. Стільки років пройшло... І раптом знову... Але я — ось він я, живий-здоровий... Хто ж це був?
  
  — А це, Георгій Васильович, державна таємниця, — неголосно і значно відповів Петерс. — Одному вам скажу, товариш Реллинский... Той чоловік, якого застрелили на кордоні, — страшний ворог Радянської влади і нашої держави. І він заслужив смерть. Ви задоволені?..
  
  — Спасибі, Ян Христофорович, за вичерпну інформацію... за довіру...
  
  — Ось ще що, — Петерс встав, це означало, що бесіда добігає кінця. — Вас виключили з партії за моральний розклад, тобто за п'янку. З таким формулюванням відновити вас у більшовицьких лавах ми не маємо права. Але раз ви, Георгій Васильович, усвідомили своє негідну поведінку і до старого більше не повернетеся, пишіть заяву в кандидати. Я особисто дам вам рекомендацію.
  
  Реллинский стояв як громом уражений.
  
  — Служу Радянському Союзу! — відчеканив він, розправляючи плечі.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Вийшовши на вулицю, я все ще відчував міцне рукостискання тов. Петерса. Я вдихнув на повні груди курний московський повітря. Хотілося, як у дитинстві, кричати від радості, стрибати, куди бігти. Але мені за п'ятдесят, і тому я тільки прискорив крок. Світ був прекрасний! Єдине, що трохи затьмарювало моя радість, була звістка про те, що стан здоров'я товариша Дзержинського ще більше погіршилося. Позначалися роки, проведені в царських катівнях. Невже ми втратимо цього кристального людини, Дон-Кіхота революції, якого вороги з острахом і повагою називають «залізним Феліксом»?
  
  Повернувшись до Ленінграда, я негайно зателефонував Ірині. Вона відповідала мені односкладово, недовірливо. Але я був наполегливий, і врешті-решт дружина погодилася зустрітися зі мною. Я знав, що у неї нікого немає. Відомості були цілком достовірними, у чекіста маса можливостей навести довідки. Людина навіть не запідозрить, що за ним ведеться спостереження! Ми провели чудову ніч, як юні коханці, і до ранку зовсім помирилися...»
  
  
  «Перебуваючи в СРСР, Рейлі веде свою мерзотну роботу. Йому вдалося під виглядом уродженця Росії «товариша Реллинского» пробратися в ленінградський карний розшук і пролізти в кандидати партії. Тут його і спіткала караюча рука ОГПУ».
  
  
  (З книги Ст. Мінаєва «Підривна діяльність іноземних розвідок в СРСР».)
  
  
  Ленінград, 14 грудня 1927 року
  
  
  — Ну що, скоро ти? — нетерпляче запитав Реллинский.
  
  — Облиш, — смикнув його за рукав Дарчия. — В такий день... Нехай Ірина Станіславівна приведе себе в порядок. Вона, звичайно, і без помади красива, але ти ж знаєш жінок...
  
  Нарешті Ірина вийшла з дамської кімнати — ошатна, жвава, підфарбована. Дивлячись на неї, Георгій Васильович вперше подумав про їх майже двадцятирічної різниці у віці і відчув щось на зразок ревнощів, спостерігаючи, які погляди кидають на його дружину молоді чекісти.
  
  Народу в Маріїнському театрі було багато. Всі фойє були заповнені вщерть. Радісні групи людей юрмилися на східцях. Костюми і френчі чоловіків підкреслювали світлі квітчасті сукні їх супутниць.
  
  — Не даремно ми з тобою працювали, Стратег, — Резо посміхався чарівною грузинської посмішкою. — Орден Червоного Прапора дали не тільки всьому управління, але і нам з тобою особисто.
  
  — І нас, багатостраждальних дружин, не забули! — дзвінко розсміялася Ірина. — Що б ви робили без дружин, а, Резо?
  
  Дарчия галантно поцілував їй руку. І знову Георгій Васильович відчув укол в серце.
  
  Вони протиснулись на свої місця, вітаючи колег по кримінальному відділу. Всі затихли, коли на сцені з'явився президія.
  
  — ...Постанова Президії ЦВК СРСР про нагородження ОГПУ орденом Червоного Прапора! — проголосив головуючий. Зал вибухнув оплесками. — Слово для урочистого доповіді надається заступнику голови Державного політуправління товаришеві Ягоді.
  
  Знову овація.
  
  — У другому відділенні буде концерт, — шепнув Резо Ірині Станіславівні. — Це цікавіше, ніж доповідь.
  
  — Мені не нудно, — жінка просяяла. — Це ж говорять про вас, дорогі мої.
  
  У перерві Реллинский запропонував зайти в буфет. Дарчия відразу насторожився.
  
  — Та ти не хвилюйся, — заспокоїв його Георгій Васильович. — Я вже третій рік — ні краплі. Все, друже, з цим покінчено назавжди. Хочу Ірині тістечок купити і лимонаду.
  
  — Це інша справа, — з полегшенням сказав Резо.
  
  Вони зайняли чергу в буфет.
  
  — Он там столик звільнився, — показав дружині Реллинский. — Ти піди сядь поки.
  
  Він дивився, як Ірина спритно лавірує між стільцями, і знову щось стислося в грудях.
  
  «Я старію, — раптом зрозумів Георгій Васильович. — А вона все так само хороша. Ні, навіть краще, ніж коли ми зустрілися вперше. Це було... так, дев'ять років тому. У будинку в Шереметьєвському провулку, куди мене привів Френсіс Аллен Кроми, Френк... Він помер, а я так щасливий».
  
  — Може, пива візьмемо? — вивів його з задуми голос Резо.
  
  — Ні, — відмовився Реллинский. — Ти як хочеш, а на мене не розраховуй.
  
  — Гаразд, — Дарчия повернувся до буфетниці. — Зроби нам, золота, три тістечок, пляшку лимонаду і кухоль пива...
  
  — Товариш Реллинский? — до Георгію Васильовичу підійшли двоє співробітників з іншого відділу. Він знав їх в обличчя, а прізвищ не пам'ятав. — Можна вас на хвилинку?
  
  Продзвенів дзвінок.
  
  — Ти куди, Стратег? — Резо розгублено стояв з підносом. — Часу мало!
  
  — Я зараз, — Реллинский помахав рукою дружині. — Знайду вас у залі. Що за питання у вас, товариші?
  
  Колеги відвели його в бік.
  
  — Сюди, будь ласка... Вас терміново хоче побачити товариш Втрати.
  
  — Ян Христофорович? — здивувався Георгій. — Я наче не бачив його в залі. Хіба він не в Москві?
  
  — Товариш Петерс чекає вас у фойє.
  
  Квапливо, майже бігом вони спустилися вниз по сходах.
  
  — Де ж Ян Христофорович? — Реллинский оглянув порожнє фойє. — Це якесь непорозуміння...
  
  — Тільки тихо, — переконливо шепнув один з колег. — Без шуму. Зрозуміло?
  
  Георгій Васильович отетерів.
  
  — Я заарештований? Але чому? За що? В такий день, в такому місці...
  
  — Я сказав — тихо! — з загрозою повторив колега. — Не псуй людям свято.
  
  Реллинский замовк. Він нічого не міг зрозуміти.
  
  «Якась помилка, — заспокоював він сам себе. — Зараз усе з'ясується, і я повернуся в зал, на концерт».
  
  Найбільше він турбувався за Ірину.
  
  
  «Що до самого Петерса, то в 1930 році ми знаходимо його сердиту і крикливу статтю в номері «Известий» від 19 грудня — тринадцятирічний ювілей існування ВЧК—ОГПУ. Дифірамби Дзержинському... заповнюють більшу частину однієї сторінки газети, на іншій — стаття Петерса про негідників, які ледь не вбили молоду більшовицьку Росію, і тільки пильність ВЧК, Дзержинського і його самого, Петерса, врятувала Росію від відновлення монархії і капіталізму. Тут серед найлютіших ворогів названі Черчілль і Пуанкаре, Локкарт, Рейлі та Вертемон, замышлявшие загибель революції розділ і Росії, подкупавшие покидьків з російського населення, які готували повстання, вибухи мостів і залізниць, які остаточно позбавили б і Москву і Петроград постачання і прирекли б населення на голодну смерть... А через сім років Петерс, разом з Лацисом та іншими помічниками Дзержинського і сотнями співробітників ВЧК—ОГПУ—НКВД, був розстріляний за наказом Сталіна змінили їх на час працівниками цих установ, які пізніше також були ліквідовані. Про це можна прочитати в «Бюлетені опозиції» (1938 р.) Троцького в статті, де він пише про перших після Сталінської конституції виборах в СРСР: «В останні хвилини перед підрахунком голосів з'ясувалося, що 54 кандидата партії зникли. Серед них називали заст. голови раднаркому Валерія Межлаука, шість членів уряду, генерала Алксніса, командувача повітряним флотом, сім інших генералів, а також Лациса і Петерса, що служили в ВЧК з першого дня її існування».
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка»,)
  
  
  1979 рік Москва, площа Дзержинського
  
  
  — Ви куди, громадянка? — гукнув черговий Віку.
  
  — Мене викликали... — розгубилася вона. — На три години.
  
  — Прізвище?
  
  — Лютікова...
  
  Черговий порився в паперах.
  
  — Немає такої. А хто викликав? В який кабінет?
  
  — Цей чоловік представився по телефону Юрієм Володимировичем. А прізвище... така дивна... я не запам'ятала.
  
  — Це до мене, товаришу лейтенант, — з напівтемряви коридору виступив молодий світловолосий чоловік у цивільному. — Адже ви Вікторія Валентинівна Лютікова?
  
  Віка кивнула.
  
  — Юрій Володимирович Дрига. Це я вам телефонував.
  
  — Пропуск виписувати? — висунувся з віконечка черговий.
  
  — Ні-ні. У нас просто дружня бесіда. — Дрига взяв Віку під лікоть і повів до ліфта. — ...Ми запросили вас як чесного людини, — проникливо почав Юрій Володимирович, глянувши Їй в очі. — Тільки ви можете допомогти нам.
  
  Віка комкала в руці хусточку.
  
  — Але я... чим я можу вам допомогти?.. Хіба що... у архіві...
  
  — Ви ж буваєте не тільки на службі, — тонко посміхнувся Дрига. — У вас є знайомі... друзі... близькі, нарешті. І серед них зустрічаються всякі люди, погодьтеся...
  
  — Але серед моїх знайомих немає нікого, хто загрожував би державної безпеки, — заперечила Лютікова.
  
  — Це робить вам честь, — похвалив її комітетник. — Але, бачте, Вікторія Валентинівна, я не знаю нікого, хто вийшов на Червону площу і почав кричати, що загрожує нашій країні. А між тим, не так уже й мало людей, чимось незадоволених. У кого-то не складається особисте життя, хтось вважає, що у нього дуже маленька зарплата... І у своїх негараздах вони починають звинувачувати не самих себе, а інших... Або навіть уряд...
  
  Він вичікувально подивився на Віку.
  
  Вона поправила окуляри.
  
  Не дочекавшись відповіді, Дрига продовжував:
  
  — Ось ви, напевно, думаєте, до чого він хилить? Шукає ворогів народу серед моїх знайомих? Киньте, Вікторія Валентинівна, тепер немає такого поняття. Воно залишилося в далекому минулому.
  
  — Нічого я такого не думаю, — хрипким від хвилювання голосом витиснула дівчина.
  
  — Думаєте, думаєте, — жартівливо погрозив пальцем Юрій Володимирович. — Та, мабуть, чекаєте, коли я почну вас вербувати. Адже, зізнайтеся, була така думка?
  
  Віка похитала головою.
  
  — Я вам не підходжу, — на всяк випадок сказала вона. — У мене поганий зір. Я дуже розсіяна. І все забуваю...
  
  — Та ніхто вам і не пропонує на нас працювати, — по-доброму засміявся Дрига.
  
  — Навіщо ж ви тоді мене викликали? — розгубилася дівчина.
  
  — Щоб вберегти від неприємностей, які вам загрожують. Наскільки я розумію, ви людина довірлива, простодушний, легко захоплюється. І ваш знайомий цим користується.
  
  — Про кого ви говорите? — Віка зробила непроникне обличчя.
  
  — Ви прекрасно знаєте, про кого йде мова. Я маю на увазі Едуарда Самуїловича Бодягина. Адже У вас з нею близькі відносини?
  
  — Хіба це карається законом? — з викликом запитала Лютікова. — Мені здавалося, це моя особиста справа.
  
  — Природно, — розплився в усмішці Юрій Володимирович. — І якби вся проблема впиралася лише у ваші інтимні відносини, повірте, Вікторія Валентинівна, я не став би вас турбувати. Але мій обов'язок застерегти, поки вас не втягнули в якусь сумнівну історію.
  
  — Мене ніхто ні в що не втягував, — швидко сказала Віка.
  
  — Це ви так вважаєте. Повірте моєму досвіду, людини легко обплутати. Ви самі могли не помітити якихось деталей... Скажіть, ви бували в квартирі у Едуарда Самуїловича?
  
  — Бувала...
  
  — Бачили ль його бібліотеку? Може бути, він давав вам щось почитати? Газети, книги, рукописи?
  
  — Але у Едіка немає бібліотеки, — здивувалася дівчина. — Читати... Що він міг дати мені почитати? Праці з філософії?
  
  — Ось-ось, з філософії, — кивнув Дрига. — Шестова, Бердяєва, Розанова, Данила Андрєєва... Є в нього ці автори?
  
  — Ні.
  
  — Добре, — Юрій Володимирович заглянув в якийсь папірець. — А російська емігрантська література? Солженіцин, Войнович, Некрасов?
  
  — Некрасова навіть у школах вчать, — здивовано нагадала йому Віка.
  
  — Отже, не читали, — розсміявся комітетник. — А не пропонував вам Едуард Самуїлович вивчати, наприклад, іврит? Не пропонував книги з історії єврейського народу?
  
  — Навіщо мені іврит?
  
  — Е-е, не скажіть, Вікторія Валентинівна, — похитав головою Дрига. — Ваш знайомий давно поглядає на Захід, тобто на Близький Схід.
  
  Серце у Вікі здригнулося. Вона не забула про наречену-іноземку за тисячу доларів.
  
  — Мені нічого про це невідомо, — голосно сказала вона.
  
  — Вам так само невідомо, що Едуард Самуїлович займається антирадянською діяльністю, — Юрій Володимирович постукував пальцями по столу.
  
  — Едік займається прийомом макулатури.
  
  — Навіщо тоді ви шукали в спецхранах закриті документи, — Дрига знову заглянув у свою шпаргалку, — по вісімнадцятому, двадцять п'ятим та двадцять сьомому роках? Навіщо цікавилися людьми з прізвищами Розенблюм, Реллинский, Рейлі?
  
  Віку кинуло в жар. Значить, весь цей час за нею шпигувала начальниця філії Галина Олексіївна, через яку Віка замовляла одиниці зберігання.
  
  — Зрозумійте, я історик, — неслухняними губами вимовила вона. — Це моя професія... моє, якщо хочете, покликання... В інституті я готую по цій темі курсову...
  
  — Що називається, — в тон їй продовжив комітетник, — «Організація архівної справи в сучасних умовах».
  
  Віка закрила очі. Їй стало страшно.
  
  — А Едуард Самуїлович, в свою чергу, замовляв в читальному залі Державної публічної бібліотеки імені Володимира Ілліча Леніна журнали і книги на відповідну тему. Що ви скажете на це, Вікторія Валентинівна? Що громадянин Бодягин не використовує ваш доступ до закритих документів у своїх антирадянських цілях?
  
  — Що ви від мене хочете? — глухо запитала дівчина.
  
  — Щоб ви подумали над моїми порадами, Вікторія Валентинівна. Адже ми просто дружньо розмовляли... поки що. Ви розумна дівчина і розумієте, що у вас непогана престижна робота, на яку не так легко було потрапити... Ви закінчуєте вже третій курс, і буде дуже шкода, якщо вам не вдасться отримати диплом... А батьки? Ви подумали про своїх батьків? Чи Легко буде їм змиритися з думкою, що їхня єдина дочка зв'язалася з старьевщиком, шизофреніком, антисовєтчиком, особою, яка веде антисоціальний, аморальний спосіб життя? Валентин Йосипович Лютиков, ваш батько, наскільки мені відомо, займає великий пост в міністерстві кольорової металургії. Скажіть, чи приємно йому буде отримати стягнення по партійній лінії з-за своєї доньки?.. А якщо ви підете за своїм коханцем на Захід або на Близький Схід...
  
  — Я вас зрозуміла! — викрикнула Віка.
  
  — ...то Валентин Йосипович, — так само розмірено і неквапливо продовжував Дрига, — може втратити дочку, і своє крісло, і партійний квиток.
  
  — Скажіть, а тортури ви практикуєте? — Віка задихалася від люті. — Може бути, вам підписати протокол, що я шпигунка?!
  
  — У вас хибні уявлення про методи нашої роботи, — без посмішки відгукнувся Юрій Володимирович. — Мабуть, про них ви дізналися від вашого дружка? Втім, — тон його пом'якшав, — я розумію ваш стан, ви взволнованны, приголомшили вас невідомі вам раніше факти, вам багато чого належить осмислити...
  
  Віка йшла вулицями, нічого не бачачи. Вона натикалася на перехожих, переходила дорогу на червоне світло і не чула ні виску гальм за спиною, ні лайок шоферів. Очі застилали сльози, руки тряслися. Як жити далі, та й чи варто жити взагалі, вона не знала.
  
  А навколо неї шуміла Москва. Поспішали кудись городяни, бігали по магазинах приїжджі, працювали фабрики і заводи, мчали кудись машини, стукали колесами електрички. І з великого плаката на весь торець багатоповерхівки безглуздою посмішкою немовляти посміхався вірний ленінець Леонід Ілліч Брежнєв.
  
  
  
  5. ВАДИМ ЗАЛІЗНИЙ, ПРАВИЙ ЕСЕР
  
  
  Глава 1
  ВТЕЧА З ЯРОСЛАВЛЯ
  
  
  
  «У 1919-1920 роках у мене були тісні стосунки з представниками російської еміграції різних партій...»
  
  
  (З протоколу допиту Сіднея Рейлі.)
  
  
  «Савінков довгий час перебував в еміграції, але після Лютневої революції повернувся в Росію і зайняв непримиренну позицію проти більшовицької партії. Він був ініціатором введення смертної кари для солдатів на фронті і вступив у тісний зв'язок з британською розвідкою. Тут і відбулася його зустріч з Сіднеєм Джорджем Рейлі. Союз заклятих ворогів тривав до останньої поїздки Савинкова в Росію».
  
  
  (З книги Л. Нікуліна «Мертва брижі».)
  
  
  «Влітку 1925 року через фінляндську кордон на радянську територію був перекинутий вже відомий нам розвідник Сідней Рейлі. Він мав при собі паспорт на ім'я купця Штейнберга».
  
  
  (З книги Саєрса і Кана «Таємна війна проти радянської влади».)
  
  
  «Бунаков показав лист Рейлі. Вона була підписана псевдонімом «Залізний».
  
  
  (З книги Л. Нікуліна «Мертва брижі».)
  
  
  Москва, 14 травня 1918 року
  
  
  — Мила моя, — Іванов підніс до губ і поцілував тонку білу руку Иустиньи, — не забивай свою гарненьку голівку подібної нісенітницею... Ти і без того втомилася, змучилася... Я не брешу тобі, клянусь!
  
  Жінка усміхнулася. Звичайно, у свої «за сорок» вона виглядає, як у двадцять п'ять, але це не означає, що вона й мислить, як дівчисько. О, ні! Був тільки один чоловік, який зумів обвести її навколо пальця, — покійний Джордж Рейлі. Але він своє отримав. А вона теж отримала хороший урок. Звичайно, їй зовсім не цікавий жалюгідний юнкеришка, але нехай він не вважає, що, безсовісно обманюючи її, зможе волочитися за дівчатами. Недарма в Іу-стинье Круглової тече іспанська кров, вона. не допустить, щоб з нею поводилися, як з дешевою шльондрою або з жалюгідною домашньою куркою.
  
  — Я нікуди не поїду, — рівним голосом повторила вона.
  
  Юнкер Іванов підвівся на ліжку. Вигляд у нього був жалюгідний і безпорадний.
  
  — Ти просто не розумієш, якої небезпеки піддаєш себе! — гаряче вигукнув він. — Твоя нестримна ревнощі, твоє дика упертість до добра не доведуть! Я ж не пропоную тобі назавжди покинути Москву — на час. Ти не уявляєш собі, яка почнеться заваруха тут з дня на день! Бог мій! — він у розпачі схопився за голову. — Ну що мені зробити, щоб ти повірила мені?
  
  — Не знаю... — холодно сказала Иустинья. — А втім... Де ти був учора ввечері?
  
  — На конспіративній квартирі в Малому Левшинском провулку. Ти можеш перевірити: будинок 3, квартира 9. Там живе літня людина, колишній офіцер Микола Миколайович... от прізвище, на жаль, мені невідома... От бачиш, я тобі все розповів...
  
  Иустинья, здається, змінила гнів на милість.
  
  — Ну добре, — трохи подумавши, сказала вона. — Я поїду. Але тільки дай мені час зібратися.
  
  — А потім ми ніколи не розлучимося! — палко вигукнув юнкер.
  
  Жінка окинула його повним презирства поглядом.
  
  
  Ярославль, 20 травня 1918 року
  
  
  Вадим, знемагаючи від бездіяльності, чекав розпоряджень з Головного штабу. До їх отримання Борис не велів що-небудь робити. Але дні йшли, а ні листи, ні шифрованої телеграми, ні зв'язкового з центру не було. Штейнберг почав хвилюватися. Його тривогу поділяли й інші члени організації.
  
  
  Трохи історії
  
  
  Організація «Союз захисту батьківщини і свободи» була заснована на початку 1918 року. На чолі її стояв один з колишніх керівників Бойової організації есерів, досвідчений конспіратор, комісар Тимчасового уряду при ставці Главковерха, колишній керівник військового міністерства в уряді Керенського, учасник корніловського заколоту, один з організаторів Добровольчої армії і терористичних дружин для замаху на в. І. Леніна та інших членів радянського уряду, людина яскравою і трагічною долі Борис Савінков.
  
  Вже в перші тижні свого існування «Союз захисту батьківщини і свободи» перетворився на масштабну організацію з відділеннями в Казані, Муромі, Ярославлі, Рибінську та інших поволзьких містах, а також в Челябінську і Рязані. Головний штаб знаходився в Москві. У програму «Союзу» входило:
  
  1. Повалення уряду, доведшего батьківщину до загибелі.
  
  2. Встановлення твердої влади, непохитно стоїть на сторожі національних інтересів Росії.
  
  3. Відтворення національної армії на засадах справжньої військової дисципліни (без комітетів, комісарів тощо). Відновлення порушених прав начальницького складу посадових осіб. Деяким змінам повинні бути піддані тільки статутів внутрішньої служби і дисциплінарний.
  
  4. Продовження війни з Німеччиною, спираючись на міць союзників.
  
  До початку літа 1918 року чисельність членів «Союзу» досягла 5 тисяч осіб. Серед учасників організації були народні соціалісти, есери, ліві кадети, анархісти, офіцери царської армії, працівники радянських установ, у тому числі ті, які займали високі посади в штабах Червоної Армії, в органах військового контролю, на військових складах. Наприклад, якийсь Ведерніков очолював навесні 1918-го Московську продовольчу міліцію, де інший член «Союзу» Покровський (він же Парфьонов) командував кавалерійськими частинами.
  
  Вступає в організацію давав клятву зберігати в таємниці все, що йому відомо про «Союзі», який будувався за принципом «п'ятірок», коли кожен знав імена лише чотирьох інших членів організації. Розголошення таємниці і зрада каралися розстрілом.
  
  
  Москва, 15 травня 1918 року
  
  
  У Иустинье пропадав сищик. Переодягнувшись в ситцеву спідницю і просту полотняну сорочку, натягнувши зав'язана по-селянськи хустку на самі очі, з кошиком у руці, вона дріботіла по вулиці за юнкером Івановим, який, пославшись на невідкладні справи («Про них тобі вже відомо, дорога...»), квапливо крокував на саму околицю міста. Раптом він зупинився і глянув на годинник. Ймовірно, йому було жарко, тому що юнкер відчинив піджак і почав обмахуватися кепкою. Иустинья спостерігала за ним, сховавшись за ріг будинку.
  
  На протилежній стороні вулиці з'явилася миловидна молода жінка в елегантному костюмі. Іванов кинувся до неї і палко приклався губами до її руки. Він щось сказав жінці. Иустинья не розібрала, до неї долетіли тільки слова:
  
  — ...втратив надію...
  
  Жінка засміялася, взяла юнкера під руку, і парочка мило воркуя, згорнула в Малий Левшинського провулок.
  
  Иустинья, дотримуючись конспірації, поспішила за ними. Іванов, кивнувши двірнику, разом зі своєю пасією зник у темряві під'їзду.
  
  Почекавши трохи, Круглова теж підійшла до будинку і, наче в нерішучості, потопталась біля входу.
  
  — Гей, бабо! — окликнув її двірник, здоровий широкоплечий чоловік з густою бородою. — Ча-во ти тут ошиваесси?
  
  Иустинья шмигнула носом і проспівала єлейним голосом:
  
  — Не підкажеш чи, братику, Микола Миколайович не тут живуть?
  
  — Який такий Микола Миколайовичу? — насупився двірник.
  
  — Прізвища ось не пригадаю, — скрушно похитала головою жінка. — Літній такий, з благородних...
  
  — Немає тут ніякого Микола Миколайовичу, — відрізав дядько. — Немає і не було. Іди, бабо, куди йшла...
  
  Иустинья зрушила тому хустку, оголивши високий чистий лоб, і глянула на двірника своїми величезними чорними очима.
  
  — Е-е-е... — помітно пом'якшав мужик. — Та ти не баба зовсім... Защо ж ти уродоваешь себе?
  
  У «розвідниці» затремтів голос.
  
  — А як же інакше, братику? Шлях мені був неблизький... Мало ль тепер лихих людей на дорогах... А бабки чаво візьмеш? Тільки... — вона втерла сльозу зі щоки, — де ж мені Микола Миколайовичу шукати? Сестра ентот адресу дала: Малий Левшинського провулок, 3...
  
  — Та немає тут такого, — співчутливо повторив двірник. — На що тобі він?
  
  — У нас голод у селі, — Иустинья розмазувала по обличчю справжні сльози. — Не прогодуватися... Сестриця казала, йди, мовляв, до Микола Николаичу, я у нього в кухарок ходила, він людина хороша, може, в прислуги візьме... Ну як же немає Микола Миколайовичу? Я адресу добре запам'ятала: Малий Левшинського провулок, 3, квартира 9...
  
  — Тьху, — сплюнув двірник. — Який же там Микола Миколайовичу? Там, як пані Мілютіна з'їхала, новий господар з начальників публічний будинок влаштував...
  
  — Як це публічний будинок? Для чого?
  
  — Відома річ, для чапи. Цілими днями парочки шасть — туди, шасть — сюди... І вдень, і вночі. І таперь одні прийшли. А нещодавно, позавчерась, ентот пан з другою девкою був...
  
  — Прохор! — долинув сердитий жіночий голос звідкись із підвального вікна. — Про-охор!
  
  — Йду! — відгукнувся двірник і знову звернувся до Иустинье: — Я і околоточному вже скільки разів докладал, а він тільки рукою махає... Кажуть, мовляв, я все вигадую... А що я вигадую? Очі ж є, все бачу: хто, коли, з ким...
  
  — Прохор! — жінка в підвалі, здається, почала виходити з себе.
  
  — Йду-йду! — двірник квапливо попрямував до сходів. — А ти ня стій тут, іди, звідки прийшла.
  
  — Ах, негідник, — прошипіла Иустинья, з ненавистю дивлячись у чорне нутро під'їзду. — Ну нічого, він у мене ще побачить!
  
  Вона рішуче стягнула хустку, труснула волоссям і попрямувала в центр міста. Прямо в Кремль!
  
  
  Трохи історії
  
  
  «У середині травня 1918 року однією з сестер милосердя Покровської громади було зроблено заяву командиру латиської стрілецької полку в Кремлі, що в найближчі дні в Москві очікується повстання і особливо жорстоко будуть розправлятися з латиськими стрілками. Про це розповідав їй закоханий в неї юнкер Іванов... Цієї заяви не можна було відмовити у серйозності. Заяву було передано у ВЧК.
  
  Остання негайно встановила спостереження за Івановим...
  
  У цій квартирі постійно збиралося багато народу, тому було вирішено провести обшук під час одного з зібрань. У квартирі було виявлено 13 осіб... На столі серед інших паперів був знайдений начерк схеми побудови піхотного полку і невелика сума грошей, від якої всі відмовлялися. При особистому обшуку була виявлена програма «Союзу захисту батьківщини і свободи», передрукована на машинці, картонний трикутник, вирізаний з візитної картки з буквами О. К, пароль і адреси р. в Казані...»
  
  
  (З «Червоної книги ВЧК».)
  
  
  Ярославль, 30 травня 1918 року
  
  
  Вночі в квартирі Вадима Залізного пролунав умовлений стук у двері. Завмираючи, від передчуттів, Вадим накинув на себе халат, підійшов навшпиньки до дверей і запитав:
  
  — Хто?
  
  — Боюся, я помилилася адресою, — сказав жіночий голос. — У вас немає родичів в Рибінську?
  
  — Чекаю вісток від брата, — відізвавшись на пароль, Вадим відчинив двері. — Заходьте.
  
  Увійшла жінка в довгому темному платті і зав'язаній під підборіддям хустці.
  
  — Здрастуйте, — незнайомка зняла хустку і акуратно його згорнула. — Я з Головного штабу...
  
  — Нарешті, — мовив Вадим. Не запалюючи світла, підсунув незнайомці стілець. — Сідайте, заради Бога. Що сталося? Чому так довго не було ніяких розпоряджень? Ах, вибачте, я не зовсім одягнений...
  
  — Нічого, — серйозно сказала незнайомка. — Все одно темно.
  
  — Краще не включати лампу, — виправдовуючись, промовив Залізний. — Побоююся цікавих сусідів. Але якщо ви бажаєте...
  
  — Ні-ні, — швидко сказала жінка. — Мені знайомі правила гри.
  
  Вадим сів на краєчок ліжка.
  
  — Ну говоріть же, говоріть... Ми тут всі з розуму сходимо від невідомості...
  
  — Ситуація дуже непроста, — зітхнула жінка. — Заарештований штаб московської організації...
  
  — Бог мій! — Вадим потер собі віскі. — Я відчував, що сталося щось жахливе! Коли це сталося? як?
  
  Незнайомка розповіла все, що їй було відомо про захоплення конспіративної квартири в Малому Левшинском провулку.
  
  — А Борис? — в голосі Вадима звучала тривога. — Де він?
  
  — На щастя, його в той вечір взагалі не було в Москві. Він приїхав лише на наступний день. Борис прийняв рішення перебазувати центральний штаб організації і частина особового складу в Казань. Вирішено одночасно організувати повстання у двадцяти трьох містах Поволжя і в Москві. Таким чином, будуть створені умови для об'єднання союзників, дислокованих на Півночі, з частинами Чехословацького корпусу... Це допоможе нам виконати свою головну задачу.
  
  — Але ж... це ж... це ж дуже дорого...
  
  Жінка знизала плечима:
  
  — Якщо б нізвідки було взяти грошей, Борис не размахивался б на таку широкомасштабну операцію. Нам допоможуть французи. Посольство пообіцяло Савинкову 2 мільйони. Через Віленкіна з англійського посольства ми вже отримали деяку суму, достатню для евакуації московського гарнізону в Казань. Так, ще Масарик передав 200 тисяч рублів...
  
  — Коли вирішено організувати повстання в Поволжі? — діловим тоном запитав Залізний.
  
  — В перших числах липня.
  
  — Але це неможливо! — Вадим нервово схопився, і, натикаючись у темряві на меблі, забігав по кімнаті. — Неможливо! Чому ви так пізно повідомили? Сьогодні яке число?
  
  — Тридцяте травня...
  
  — Ні, це абсолютно нереально! Треба зібрати людей, перевірити готовність військ, провести роботу серед мешканців, надрукувати листівки, нарешті! Ні... — він різко зупинився. — Необхідно негайно зв'язатися з Борисом і перенести терміни повстання хоча б на місяць...
  
  Небо за вікном посвітлішало. Контури предметів у сірому предутреннем світлі здавалися туманними.
  
  Вадим швидше вгадав, ніж побачив вираз обличчя зв'язковий з Головного штабу.
  
  — Товариш Залізний, — холодно сказала вона, — ви перебуваєте в Ярославлі вже третій місяць. Невже за цей час ви нічого не зробили? По-моєму, людина з вашим досвідом повинен сам пам'ятати про тих умовах, в яких нам доводиться діяти. Ваші люди повинні бути постійно готові до того, щоб у будь-яку хвилину виконати наказ Головного штабу.
  
  — Але... — спробував було заперечити Вадим.
  
  — Ніяких «але»...
  
  Жінка піднялася зі стільця і попрямувала до дверей.
  
  — Вже йдете? Зачекайте! — схаменувся Штейнберг. — Зараз я одягнуся і проведу вас!
  
  — Не варто, — не обертаючись, відповіла зв'язкова. — Пам'ятайте про конспірацію. Я сама доберусь до вокзалу і поїду першим же поїздом. Прощайте. І чекайте сигналу.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «...як її звуть...
  
  Евакуація штабу і особового складу була призначена на 31 травня. Але, ймовірно, в наших рядах перебував зрадник. Арешти почалися в ту саму ніч, коли я отримав з центру наказ до підготовки повстання. 100 осіб були схоплені чекістами і сховані в катівні. На щастя, Борис і цього разу виявився невразливий. У нього шалена інтуїція, і він покинув свою конспіративну квартиру рівно за годину до того, як туди з'явилися червоні тварі. Потім я дізнався, що Бориса прихистили співробітники англійського консульства, які допомогли йому бігти в Поволжі.
  
  До моєї честі, рівно через три дні після візиту нічний гості всі члени ярославської організації були готові до повстання».
  
  
  Трохи історії
  
  
  «6 липня, близько двох годин ранку, абсолютно несподівано для радянських кіл у місті почали з'являтися невеликі групи підозрілих осіб Одна з цих груп обеззброїла міліцію, інші ж приступили до захоплення найважливіших установ: банку, пошти і телеграфу, радянських установ. Выяснивши з документів, знайдених в Раді, адреси активних радянських працівників, білогвардійці почали обхід квартир і арешт радянських діячів. Заарештованих негайно розстріляли. Так загинув голова повітового виконкому Закгейм, колишній голова губвиконкому Доброхотов, губернський військовий комісар, лівий есер Душин, військовий комісар округу Нахимсон та інші.
  
  ...Всі інструктори, колишні офіцери перейшли на бік Білої гвардії, передавши їй кулемети і броньовий автомобіль. На чолі білогвардійців став полковник Перхуров...
  
  До 14 липня положення у Ярославля уявлялося в наступному вигляді. Околиці міста були майже зовсім випалені. Радянських частин у цей час було далеко не достатньо для того, щоб можна було вести більш або менш активну роботу з бунтівниками... Навпаки, становище противника до цього часу склалося сприятливе... На чолі контрреволюційних загонів перебували досвідчені військові керівники, які діяли за планом і вказівок білогвардійського штабу... Притому білогвардійці поширилися далеко на лівому березі Волги; у Волзькому монастирі (в 13 верстах від Ярославля) вони обґрунтували свій тиловий штаб і базу для знарядь і продовольства...»
  
  
  (З «Червоної книги ВЧК».)
  
  
  Ніч на 18 липня
  
  
  З початку повстання Вадим спав уривками, по 3-4 години на добу, а останні дві ночі взагалі не стуляв очей. З приходом підкріплення червоні знову перейшли в наступ. Окружний військовий комісар Геккер був досвідченим командиром: негайно після прибуття він став стискати навколо бунтівників кільце з півночі, взявши залізничну станцію Филино, придатні слобідки Урочь і Тверцу.
  
  Навіть тут, за товстими монастирськими стінами, Вадиму чутні були віддалені вибухи: місто обстрілювали червоної артилерією. Червоноармійці немов озвіріли: вони вривалися в будинки, вбивали ні в чому не винних мирних жителів, брали в полон кожного, хто викликав у них підозру.
  
  — Неможливо воювати з дикунами, — полковник Перхуров схилився над схемою, — це варвари, виродки, вбивці... — Він підняв голову і прислухався. — От, знову бомблять...
  
  Вадим нервово закурив. Він почував себе відповідальним перед мирними жителями Ярославля. На початку повстання, коли військові частини «Союзу» і що приєдналися до них білогвардійські загони становили оперативний план дій, першочергова увага приділялася саме того, щоб у разі боїв як можна менше постраждали житлові квартали. Більшовицькі варвари, навпаки, ні перед чим не зупиняються, переслідуючи свої мерзенні мети. Вони вщент спалили всі будівлі на міських околицях. Їх аероплани тільки за два дні скинули на місто 12 пудів динамітних бомб. Збожеволілі жінки, старики, діти ховаються в підвалах. Добре, якщо хто встиг захопити з собою продукти і запаси води...
  
  — Товариш Залізний! — в монастирську трапезну, де розташовувався штаб, заглянув вартовий. — Повернулися розвідники...
  
  — Негайно проси... — наказав Вадим.
  
  Офіцери Ремізов і Первухін принесли невеселі вісті: кільце навколо Ярославля сомкнулось, місто зайнятий червоними, чекісти розвісили на стовпах і руїнах будівель оголошення наступного змісту:
  
  
  НАКАЗ
  
  
  надзвичайного штабу фронту Ярославського
  
  Надзвичайний штаб Ярославського фронту оголошує населенню міста Ярославля:
  
  Всім, кому дорога життя, пропонується протягом 24 годин з дня оголошення цього залишити місто і вийти до Американського мосту. Залишилися після зазначеного строку у місті будуть вважатися прихильниками бунтівників. Після закінчення 24 годин пощади нікому не буде, по місту буде відкрито самий нещадний ураганний артилерійський вогонь з важких гармат, а також хімічними снарядами. Все решта загинуть під руїнами міста разом з бунтівниками, зі зрадниками, ворогами революції робітників і найбідніших селян.
  
  
  Полковник Перхуров брудно вилаявся.
  
  — Тепер вони прямують сюди, — доповідав між тим Ремізов. — Однак виникла деяка заминка, оскільки вісім їх броненосних платформ сповзли під укіс, загородивши собою шлях. Внаслідок цього перервано зв'язок між частинами в Ярославлі і військами на протилежному березі Волги. Однак це тимчасове явище.
  
  — Що будемо робити, пане полковнику? — повернувся Залізний до командуючого групою військ Північної Добровольчої армії. — Тримати облогу безглуздо. Нас тут дуже мало...
  
  — Безглуздо, — погодився Перхуров. — Треба тікати.
  
  Залізний поморщився.
  
  — Ну, якщо хочете, відступати, — роздратовано поправив себе полковник. — Це суті справи не змінює.
  
  — Між іншим, — ні до кого не звертаючись, сказав Первухін, — Борис Вікторович вже бежа-чи-з...
  
  — Савінков? — здивувався Вадим. — Звідки вам це відомо?
  
  Первухін тонко посміхнувся.
  
  — У мене скрізь свої люди, товариш Залізний, навіть у ВЧК...
  
  — Іронія тепер недоречна, — нетерпляче перебив його Вадим. — Будь ласка, конкретно...
  
  — А якщо конкретно, то, дізнавшись про операції, яку готують чекісти під час евакуації Головного штабу в Казань, Борис Вікторович випарувався. Через кілька днів він з'явився в Казанському монастирі і повідомив, що переховувався у друзів в англійській консульстві. Позавчора, користуючись підробленими документами, він виїхав з монастиря до Москви, щоб звідти пробратися в Білорусію, а потім у Польщу. Бігти йому допоміг той самий працівник ВЧК, який мене про це інформував.
  
  — Це не провокація? — з тривогою в голосі запитав Перхуров.
  
  — Ні, пане полковник. Ми разом воювали і не раз ходили в розвідку. Я довіряю цій людині, як самому собі...
  
  — Втім, тепер не час турбуватися про долю Савинкова, — сказав Ремізов. — Про себе треба думати...
  
  Всі запитливо подивилися на Перхурова.
  
  — Потрібно якимось чином прорватися до Волги, — сказав командувач. — В кілометрі звідси я велів на всяк випадок приготувати невеликий пароплавчик. Якщо з ним все в порядку...
  
  — Ви геній, пане полковник! — захоплено вигукнув Ремізов.
  
  Залізний, ні слова не кажучи, згріб зі столу всі папери і запхав їх у портфель.
  
  
  Глава 2
  ПОПІЛ КЛААСА
  
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «О, як я їх ненавиджу! Цих недоучок, вискочок з дрібнобуржуазного середовища, цих недоростків, тартюфов, цих люмпенів без роду, племені і вітчизни. А більше усіх — картавого недоноска з калмыцкими оченятами, властолюбного і жорстокого негідника, який перетворив велику Росію в збіговисько виродків, выкинувшего за борт історії, знищила найвидатніших людей моєї вітчизни...
  
  З ким він збирається будувати «нову державу»?
  
  З подібними собі честолюбними маніяками від революції? З мужиками, які в Зимовому мочилися у вази і топтали ногами твори мистецтва? З пітними і хтивими куховарками?
  
  Це вони — Росія?
  
  Ні, пан Ульянов-Ленін! Росія не з вами, а з нами. Тут, у Парижі, Берліні, Лондоні, Шанхаї... Росія — це десятки тисяч культурних, освічених людей, яких ви і ваші поплічники вигнали з власної землі, позбавивши їх будинків, станів, майбутнього... Але вам не дано позбавити їх Росії. Вона б'ється у серцях подібно попелу Клааса, вона живе в душах, вона не дає їм загинути від убогості або зійти з розуму від безвиході.
  
  Нехай нащадок старовинного роду граф Ревельський мете вранці паризькі вулиці і отримує прочухана від поліцейських і домовласників, якщо на тротуарах залишається сор... Він не перестає бути графом і з мітлою в руках, і вам, пане картавий, до нього — як від землі до неба.
  
  Нехай петербурзька красуня, дочка банкіра Розанова, від голоду і злиднів змушена вийти тут на панель. Все одно ваші громадські революціонерки ніколи не зрівняються з нею в розумі й освіченості.
  
  Ви вигнали їх з рідної землі, але знайте ж, є Мойсей, який поверне Росію назад в Росію! І тоді вам не минути Страшного Суду. Спочатку людського, потім Господнього!»
  
  
  Париж, січень 1919 року
  
  
  Вулицею повільно брів високий і дуже некрасивий чоловік у довгому чорному пальто і з тростиною в руці. Перехожі намагалися обійти його стороною: у всій фігурі цього незнайомця було щось зловісне, нереальне, містичне, і це «щось» змушувала перехожих інстинктивно тулитися до стін будинків при зустрічі з ним.
  
  — Борисе Вікторовичу!
  
  Високий чоловік підняв важкий погляд на загальмував біля тротуару автомобіль.
  
  — Борисе Вікторовичу! — з автомобіля з несподіваною жвавістю вискочив немолодий щільний пан в добротному пальті і дорогий капелюсі. — Здрастуйте! Ви що ж, не впізнаєте мене?
  
  — Пане Сазонов, — без жодних емоцій у голосі промовив Борис Вікторович. — Чому ж не впізнаю... Портрети міністра закордонних справ публікувалися в газетах...
  
  — Я чув, що ви в Парижі, — не звертаючи уваги на його тон, збуджено продовжував Сазонов, — але, як завжди, інкогніто, і розшукати вас не представлялося ніякої можливості...
  
  — Так на що я вам? — посміхнувся Борис Вікторович. — Для всіх, хто чесно і віддано служив Романовим, я, якщо не помиляюся, персона нон-грата...
  
  — Часи змінилися, дорогий пане Савінков. Тепер ми з вами по один бік барикад... Ви в Парижі, я в Парижі, ви втекли від більшовиків, я втік від більшовиків, ви хочете повернутися, я хочу повернутися... Хіба цього мало, щоб, забувши колишні суперечності, простягнути один одному руки? — і екс-міністр першим простягнув Борису Вікторовичу свою пещену пухку долоню.
  
  Савінков мляво потис її.
  
  — Адже у мене до вас є одне слушна пропозиція, — сказав Сазонов.
  
  — Яке ж? — запитав есер без всякого інтересу.
  
  — Е, ні, друже мій, — розсміявся Сазонов. — Тут я вам нічого не скажу! Тротуар — не місце для обговорення важливих проблем. Поїхали-ка куди-небудь пообідати. Або ви поспішаєте?
  
  — Ні, я нікуди не поспішаю...
  
  — В такому разі... — Сазонов гостинно відчинив перед Борисом Вікторовичем дверцята автомобіля, — прошу! Шофер, до «Максима»!
  
  Автомобіль заревів і покотив по бруківці, залишаючи позаду себе клуби чорного диму.
  
  
  Трохи історії
  
  
  «До весни 1919 року при політичній, військовій та матеріальної підтримки імперіалістів Антанти на території Росії сформувалося декілька великих антирадянських військово-політичних об'єднань, очолюваних військовими диктаторами — монархістськими генералами. На сході таким диктатором був «верховний правитель Росії» віце-адмірал А. В. Колчак, на півдні — головнокомандувач збройними силами півдня Росії», генерал А. В. Денікін, в районі Петрограда — генерал Н. Юденич. Політичним ядром цих військово-диктаторських режимів з'явилися монархістські і кадетські організації.
  
  ...Колишній царський міністр закордонних справ С. Д. Сазонов, який виконував у Парижі обов'язки представника Колчака, утворив там комітет-нарада у складі втекли з Росії князя Р. Е. Львова і члена ЦК кадетської партії Ст. А. Маклакова для роботи серед іноземців на користь Колчака».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Париж, січень 1919 року
  
  
  — Таким чином, дражайший Борис Вікторович, ми хотіли б запросити вас співпрацювати з нами, — виколупуючи зубочисткою залишки шпинату, Сазонов вичікувально дивився на Савинкова.
  
  — Як кого? — меланхолійно запитав Борис Вікторович.
  
  — В якості дорадчого голосу в комітеті і для роботи серед демократичних елементів... — туманно відповів колишній міністр. — Ви вмієте переконувати, і у вас такі зв'язки...
  
  — Для успішного результату справи мені потрібні гроші, — голос Бориса Савинкова став твердим. — Багато грошей.
  
  — Гроші будуть, — поспішив запевнити його Сазонов. — Я гарантую вам...
  
  — Добре, — після недовгої мовчанки погодився есер.
  
  — Чудово! Пропоную відзначити цю подію! — Сазонов підняв келих, відсьорбнув трохи вина і без всякої паузи продовжував: — Для початку ви повинні залучити до співпраці вірних людей, що перебувають тепер в еміграції. Вони стануть вашими помічниками...
  
  — Вважайте, що один помічник у мене вже є. Це Вадим Штейнберг, або Залізний — як вам завгодно, есер, надійний і перевірений товариш, з яким я маю справу аж з дев'яносто п'ятого... Він випускник факультету філософії Гейдельберзького університету, займався правом, має зв'язки і люто ненавидить більшовиків. Підходить?
  
  — Головне, щоб цей пан... — Сазонов клацнув пальцями в повітрі, — Залізний підходив вам...
  
  У той же день Савінков відправив в Берлін телеграму Штейнбергу:
  
  «Негайно приїжджайте Париж тчк отримали товар вищої якості тчк необхідно ваше посередництво тчк».
  
  А Сазонов передав шифровку віце-адміралу Колчаку:
  
  «Потрібно участь у нараді лівих елементів. Поки нікого взяти... Єдина людина з тих, що перебувають тут, який міг би зіграти цю роль, — Савінков. Його позиція абсолютно згодна з нами. За словами його — у нього багато прихильників у Росії, серед несоціалістичних, але радикальних демократичних елементів, а також серед офіцерства. Він сам дуже хоче бути залученим до наради, про що прямо заявив... Ми хочемо доручити йому агітацію серед демократичних елементів і з цією метою для себе використовуємо його супутників. Просимо вашого схвалення. Разом з тим просимо все-таки знайти спосіб задоволення його грошових вимог».
  
  
  Лондон, літо 1919 року
  
  
  Після поновлення зв'язку з Савінковим для Вадима знову почалося бурхливий час. Він мотався по Європі, налагоджуючи відносини з емігрантськими колами, залучаючи до роботи людей, які могли допомогти особистою участю в боротьбі з новим російським урядом.
  
  Завдяки успіхам колчаковской армії в Сибіру діяльність Залізного просувалася досить успішно. Ім'я адмірала магічно діяла на представників англійських ділових кіл, і Вадим, таким чином, завів зв'язку в досить високих сферах.
  
  Він зійшовся з генерал-майором Альфредом Ноксом, з яким його познайомили ще в Петербурзі, де генерал аж до початку 1918-го був військовим аташе при посольстві Великобританії; подружився з членом палати общин англійського парламенту С. Хором, розшукав відомих йому по Росії чиновників Форін Офіс Пітерса і Липпера... Всі вони неодноразово запевняли Вадима у своїй ненависті до більшовиків і підтримки емігрантських кіл у боротьбі з ними. І дійсно, вже навесні 1919 року до Омська з Лондона була направлена спеціальна комісія на чолі з професором Бернардом Цэйрсом, яка повинна була розробити широку програму реконструкції Росії у військовому, економічному і соціальному планах. Влітку 1919-го по Карскому моря через Об і Іртиш в Омськ пройшли II судів з криголамами: ця експериментальна експедиція повинна була розвідати новий торговий шлях з Англії в Росію.
  
  «...Бойової матеріал, — писав пізніше у своїх спогадах князь Євген Трубецькой, — почав прибувати з Англії в такому достатку, що Добровольча армія не встигала його розвантажувати. Англійці скаржилися на повільність розвантаження».
  
  Розвинув бурхливу діяльність Вадим самовпевнено приписував собі багато успіхи колчаковского руху. Почуття власної значущості, яке прийшло на зміну мучившим його юнацьким комплексів, підносило його в очах оточуючих, і тепер з ним намагалися зав'язати контакти не тільки представники емігрантського еліти, але і члени вельми шанованих в Англії прізвищ. Його стали запрошувати на прийоми в багаті будинки.
  
  На одному з таких прийомів Залізний познайомився з генералом Френчем, іншому військового міністра Уїнстона Черчілля. Френч пообіцяв звести Вадима зі старим приятелем. Своє слово генерал дотримав: на початку літа Уїнстон Черчілль призначив аудієнцію «правій руці Савинкова», як називав себе Штейнберг-Залізний.
  
  Міністр прийняв російського емігранта у своєму кабінеті.
  
  — Зрозуміло, ми повинні врятувати Росію від більшовизму, — поважно кивнув він у відповідь на гарячі міркування Вадима про те, що червоні привели його батьківщину до повного краху. — Ми особисто зацікавлені в поваленні Леніна, бо він зробив зраду по відношенню до союзників, уклавши мирний договір з Німеччиною. Вихід Росії з війни — акт вбивства. Ми всіляко будемо підтримувати антирадянський рух, і я швидше подам у відставку, ніж погоджуся відкликати англійських солдатів з армії Колчака!
  
  Завершивши таким чином аудієнцію, міністр розпрощався з Залізним, наостанок ще раз запевнивши його, що Вадим може звертатися особисто до нього, Черчиллю, якщо виникнуть якісь складнощі у спільній справі.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Я щиро вірив, що так воно і буде, про що неодноразово писав Савинкову. Борис, мотаючись між Парижем, Прагою та Варшавою, також перебував у стані ейфорії. Чи Могли ми припустити тоді, як все обернеться насправді!
  
  Як-то раз пізно ввечері в моїй лондонській квартирі пролунав дзвінок у двері. Я вже ліг спати, і цей пізній візит без всякої попередньої домовленості мене стривожив. Дзвінок повторився. Він був тривалим і наполегливим — ймовірно, відвідувач напевно знав, що я вдома.
  
  Накинувши на плечі халат, в кишені якого на всяк випадок був покладений пістолет, я обережно вийшов у передпокій. На сходах, мабуть, почули мої кроки, тому що з-за дверей пролунав вимогливий і владний жіночий голос:
  
  — Відчиніть!
  
  Відчинивши двері, я ледь не впав від несподіванки. На порозі стояла Пепіта Бобаділья власною персоною!
  
  — Не чекав? — вона злегка посміхнулася і пройшла повз мене у вітальню.
  
  Зізнатися, немає. Мені і в голову не могло прийти, що давня коханка, про яку я майже і не згадував, розшукає мене в Лондоні! Звичайно, я знав непередбачуваний характер Пепиты, але щоб таке...
  
  У повній розгубленості я пішов за нею. Моя гостя вже сиділа в кріслі і з цікавістю озиралася по сторонах.
  
  — А ти непогано влаштувався, — зауважила вона, розгойдавши китайського болванчика, який прикрашав чайний столик. — Зовсім не схоже на емігрантську нору... І скільки ти платиш за цю квартиру?
  
  — П'ятдесят фунтів стерлінгів на місяць... — пробурмотів я.
  
  — Ого! — з повагою вимовила Пепіта. — З цього я можу зробити висновок, що ти аж ніяк не бедствуешь, як інші... А, власне, на які кошти? Тобі вдалося вивезти з Росії коштовності? Або ти став членом англійського парламенту?
  
  — Послухай, — не витримав я. — Що це за допит? Зрештою це ти звалилася як сніг на голову... Звідки ти взялася? Як ти мене знайшла? То ти раптом зникаєш і пропадаєш невідомо де роками, то...
  
  Пепіта розсміялася.
  
  — Іди одягнися, — наказовим тоном сказала вона. — Зверни увагу, у тебе гості. А крім того, я в деякому роді дама, якщо ти зволив помітити...
  
  Коли я знову повернувся у вітальню, Пепиты там вже не було. Зате з кухні доносилися запаморочливі запахи і чувся брязкіт посуду.
  
  — Я зголодніла, — заявила вона мені, стоячи біля плити. — А так як господар ти не дуже гостинний, я сама вирішила за собою поухажівать... — і вона вправно перевалила бекон з яєчнею зі сковороди на тарілку.
  
  — Ти надовго? — поцікавився я, змирившись з тим, що на інші питання відповідей все одно не отримаю.
  
  Пепіта знизала плечима.
  
  — Ще не знаю, — промовила вона з набитим ротом. — Як складуться обставини.
  
  — У тебе в Лондоні справи?
  
  Гостя кивнула:
  
  — І дуже важливі. Я збираюся заміж.
  
  — Ось як? Дуже радий... І хто ж цей щасливчик?
  
  — Ти...
  
  Кілька миттєвостей я стояв, мов оглушений. Вигляд у мене, мабуть, був досить дурний, бо Пепіта, відсунувши тарілку вбік, почала реготати.
  
  — Злякався... — заливалася вона реготом. — Ой, не можу! Есер сраний! Стріляти не боїшся, а жінки злякався! З розуму зійти!
  
  — Ти... це... серйозно?.. — нарешті я знову знайшов дар мови.
  
  — Звичайно, — Пепіта перестала реготати. — Інакше навіщо б я шукала тебе по всій Європі і добиралася сюди з Москви?
  
  — Як з Москви? — ні, ця жінка приносила мені сюрприз за сюрпризом.
  
  — Дуже просто. Прокинувшись одного разу вранці, я зрозуміла, що не можу без тебе жити. Це було в Мадриді кілька років тому. Я відчула себе повною ідіоткою: адже був поряд людина, який любив мене, як сорок тисяч братів... до Речі, хто з великих це сказав?
  
  — Шекспір... — пробурмотів я, геть збитий з пантелику.
  
  — Втім, це неважливо. Так ось, був такий чоловік, який міг скласти моє щастя, а я цього не розгледіла. І тоді я кинулася в Гейдельберг. Але тебе там, звичайно, вже не було... Берлін, Лондон, Париж... Я йшла по твоїх слідах, немов шукач. Друзі сказали, що ти в Петербурзі. Я — туди. Не знайшла. Відправилася в Москву... А тут — ця жахлива революція... Війна... Я не змогла поїхати: наш поїзд на Україні був розстріляний чи то червоними, то якоюсь бандою... Довелося повертатися в Москву... Ти не уявляєш, що я пережила! Ворогові не побажаю... Знову-таки треба на щось існувати... Я пішла сестрою милосердя в Покровську громаду...
  
  — Як — Покровську громаду? — насторожився я.
  
  — Дуже просто... Чому тебе це лякає?
  
  — Скажи, чи не була ти знайома з якимсь юнкером Івановим, який знаходився там на лікуванні? — навіть з катівень ВЧК члени московської організації «Союзу захисту батьківщини і свободи» зуміли передати на волю звістка про те, що їх провал стався через юнкера Іванова, чия кохана, сестра милосердя, донесла чекістам про його підпільну діяльність. Ми засудили юнкера до розстрілу, але за нас це зробили чекісти...
  
  — А при чому тут Іванов? — знизала плечима Пепіта. — Мало хто мені зустрічався в цей час...
  
  — Це ти повідомила чекістам про збори в Малому Левшинском провулку? — в упор запитав я.
  
  — За кого ти мене приймаєш? — Пепіта гордо закинула голову. — А втім... — раптом змінила вона тон. — Що тут такого? Я бідна, мені потрібно на щось існувати... В громаді нас тільки годували даром, а грошей не платили. А я хочу одягатися, хочу жити... зрештою, якщо з'явилася можливість продати цінні відомості, чому б нею не скористатися?
  
  — Вони заплатили тобі? — зойкнув я. — Ці, з тверезими головами і чистими руками?..
  
  — Достатньо для того, щоб я могла вибратися з цієї моторошної Москви...
  
  У мене почалася істерика. Я реготав, як божевільний. Так ось, виявляється, як вони працюють, та ці жебраки робітники і селяни! Ось чому провалилася блискуча затія з «Союзом»! І через кого? З-за жінки, з якою я в свій час спав! З-за Пепиты Бобаділья!
  
  Я реготав і не міг зупинитися.
  
  — Психопат, — крижаним тоном промовила Пелита, і я замовк. — Припини істерику!
  
  Я миттєво протверезів. Стало дуже холодно, і руки мої вкрилися гусячою шкірою.
  
  — Повернемося до моєї пропозиції... — жінка суворо подивилася на мене.
  
  — Про що ти говориш?! — я був обурений до глибини душі. — Ти хочеш, щоб я одружився на жінці, яка зрадила справа мого життя? Яка продалася чекістам? Во! — і я, немов мужик з двірницької, підніс дулю до самого її носі.
  
  — Ну що ж, — Пепіта залишалася абсолютно спокійною. — Я так і передам твоєму синові...
  
  — Якого сина? — сторопів я.
  
  — Нашу з тобою сину, — все тим же рівним голосом повторила вона. — Сэмьюэлу Бобаділья, якому я хотіла дати прізвище батька.
  
  Я не вірив їй. Жодному її слову. Звичайно, вона не могла народити... У всякому разі, від мене. Але все ж...
  
  — Мене не купиш... — втім, колишньої впевненості в мені вже не було. — Скільки йому років?
  
  — Тринадцять... Він народився у вересні шостого року.
  
  Я підрахував. Ми з Пепитой зустрічалися в Гейдельберзі з літа по грудень дев'ятсот п'ятого... Ну так. Вона зникла з мого життя тридцять першого грудня, у переддень Нового року.
  
  — Але... — зовсім розгубився я. — Але... чим ти можеш це довести?
  
  Замість відповіді Пепіта вийняла з сумочки фотографічну картку. Я уввдел худого і некрасивого підлітка.
  
  — Це ж твоє обличчя... — тихо сказала жінка.
  
  — Але... — все ще не міг повірити я, — чому ж ти не повідомила про це раніше?
  
  — Я шукала тебе... — очі Пепиты наповнилися сльозами. — Але не думала, що ти... зустрінеш мене так... що політика...
  
  Вона закрила обличчя руками.
  
  Син! Господи, у мене є син! Я навіть уявити не міг, що коли-небудь у мене буде син!
  
  Через тиждень ми з Пепитой повінчалися за католицьким обрядом...»
  
  
  Трохи історії
  
  
  «Наприкінці січня 1919 р. колчаковская армія зазнала нищівної поразки. Навіть командування Чехословацького корпусу, що опинився в Сибіру по волі Антанти, визнало необхідним відмежуватися від колчаківців...
  
  4 січня 1920 р. «верховний правитель» отрешился від влади і видав «указ» про призначення своїм спадкоємцем ще не добитого Денікіна, а до вступу останнього на цей «пост» передав військову владу... бандитствующему отамана Семенову.
  
  5 січня в Іркутську відбулося повстання, але владу захопив эсеро-меншовицький «Политцентр». 6 січня 1920 р. у Красноярську здалися в полон залишки колчаковской армії (20 тис. осіб). Ешелони чехословацьких легіонерів, під охороною яких перебував Колчак, виявилися відрізаними.
  
  15 січня чехословаки передали Колчака «Політцентра».
  
  ...21 січня владу в Іркутську перейшла в руки утвореного більшовиками ВРК. 22 січня 1919 р. ВРК повідомив начальнику 30-ї стрілецької дивізії А. Я. Лапину, якому були підпорядковані всі партизанські частини, що діяли в районі Іркутська, що Колчак і його «прем'єр-міністр» Пепеляєв знаходяться у в'язниці, золотий запас Росії, захоплений при затриманні Колчака, перевозиться в комори Держбанку».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  У Росії постановами ВЦВК і РНК була скасована смертна кара.
  
  В морозний день 7 лютого 1920 року червоноармійці під конвоєм привели до річки і розгорнули спиною до ополонки заарештованих Колчака і Пепеляева і розстріляли їх. Тіла загиблих впали в крижану воду. Таку смерть прийняв російський віце-адмірал, учасник оборони Порт-Артура, командувач Чорноморським флотом у 1916-1917 рр., талановитий письменник, особистість непересічна у всіх відносинах, Олександр Васильович Колчак.
  
  Звістка про загибель Колчака Вадим Залізний сприйняв як особисту трагедію.
  
  
  Розділ 3
  ПТАХ ФЕНІКС
  
  
  
  Варшава, січень 1921 року
  
  
  Давно не видевшийся з Савінковим Вадим відзначив про себе, що Борис дуже постарів. Та і характер у нього змінився: він став стриманішим та розважливими, уважніше до співрозмовника і м'якше у висловлюваннях.
  
  Вони зустрілися в штаб-квартирі Російського політичного комітету у Варшаві, яким керував Савінков. Залізний приїхав в польську столицю за його викликом: Борис, як і раніше залишався вельми діяльною людиною і плекав мрії про зміну влади в Росії.
  
  — Моя думка така, — втовкмачував Борис Вадиму, щоб спробувати надати більш або менш організовану форму зеленому руху і викликати широке і масове селянське повстання. З цією метою слід надіслати в Росію емісарів. Подивіться...
  
  Він розклав на столі перед відвідувачами видрукувані документи.
  
  — Це, — Савінков взяв одну з паперів, — схема підпорядкування бойових загонів. Згідно з моїм планам, кожна волость повинна скласти загін, на чолі якого завчасно ставиться начальник, який є керівником організації. Волосні організації об'єднуються повітовим керівником, повітові керівники — губернським... Їм ставиться в обов'язок створення дружин спеціального призначення... до Речі, товариш Залізний, ці свої думки я вже виклав у листах панам Черчиллю і Sosnovskomu, військовому міністрові Польщі...
  
  — Чудово, — задумливо сказав Вадим, переглядаючи папери. — Ну і що вони?
  
  — Сосновський, з легкої руки маршала Пілсудського, обіцяв допомогти військовою силою. А Черчілль мовчить... Саме тому я й викликав вас сюди, щоб ви стали представником центру в Лондоні і зв'язалися з Черчіллем. Адже ви, здається, знайомі особисто?
  
  — Знайомий — це сильно сказано, — посміхнувся Вадим. — Я був у нього на прийомі у позаминулому році... Навряд чи англійський військовий міністр пам'ятає про моє існування...
  
  — А ви пригадайте, — тоном, що не терпить заперечень, сказав Савінков. — Коли заходить мова про інтереси Росії, вважаю, потрібно на деякий час забути про пристойність і удаваної скромності... Ви згодні зі мною?
  
  — У всякому разі, мені нема чого заперечити...
  
  — Ось і добре. Ваше завдання — зробити так, щоб англійці відновили інтерес до російського питання і виділили нам субсидії. З мого боку, я докладу всі зусилля для складання єдиного, однорідного загону, до 5 тисяч багнетів і шабель, щоб він міг підтримати повстання в Росії. Між іншим, в таборах і казармах Польщі влаштувалися залишки армій Булак-Балаховича і Перемыкина, за моїми підрахунками — близько 15 тисяч осіб. Думаю, їх можна буде мобілізувати на нову війну...
  
  Залізний із захопленням подивився на Бориса. Ось хто часу дарма не втрачав! Савінков — як птах Фенікс, щоразу відроджується з попелу. І звідки така воля, така впевненість, така надія в цій людині?! Як йому вдалося зберегти все це, незважаючи на страшні поразки, через які йому довелося пройти?
  
  — ...вважаю за необхідне впроваджувати своїх людей в Червону Армію, — продовжував між тим Борис, — з метою створення військових противосоветских організацій, а також для проникнення в радянські установи. Своїм агентам я настійно рекомендую не просто проникати в армію і партію, але і намагатися рости в них по службовій драбині. Мною вже послані люди в Петроград, Москву, Мінськ, Чернігів, Харків, Київ, Курськ...
  
  До пізнього вечора знаходився Залізний в розкішному номері готелю «Брюль», де розташовувалася штаб-квартира Російського політичного комітету. Він виявив, що, незважаючи на численні провали емігрантського і білогвардійського руху, від якого Вадим на час відійшов після краху колчаковской армії і безславної загибелі адмірала, очолювана Савінковим організація активно діє. Це виявлялося навіть з безперервних телефонних дзвінків і нескінченного потоку відвідувачів, налаштованих дуже по-діловому.
  
  Тільки близько десяти годин вони з Борисом вийшли нарешті на свіже повітря.
  
  — Я страшенно зголоднів, — раптом згадав Савінков, — по-моєму, востаннє я їв тільки за сніданком.
  
  І вони попрямували в маленький ресторанчик, який знаходився неподалік.
  
  — Все-таки російська горілка краще, — зауважив Залізний, поставивши на стіл спорожнілу стопку з-під старкі.
  
  — Все російське краще, — глибокодумно зітхнув Борис. — Але де вона, наша Росія...
  
  Він трохи помовчав, а потім раптом запитав:
  
  — Чи Не вважаєте ви, що настав час для відновлення діяльності «Союзу захисту батьківщини і свободи»? Тепер-то ми врахуємо колишні помилки і не допустимо провалу.
  
  Вадим зам'явся. Він не хотів згадувати про «Союзі», бо в тому, що більшовики розкусили блискучий савинковский задум, виявилася винною його дружина... Правда, про це ніхто, крім самого Штейнберга, не знав.
  
  — Чому ж ви мовчите? — Савінков пильно дивився на нього.
  
  — Право, не знаю... Я якось не думав про це...
  
  — А я думав. І прийшов до висновку, що тепер все можна повернути назад. Сподіваюся, ви приймете пропозицію стати членом «Союзу»?
  
  —'Безсумнівно... — Вадим дуже хотів перевести розмову на іншу тему. — Я чув, ви вирішили знову повернутися до літератури?
  
  — Так, — недбало кинув Борис. — Написав роман...
  
  — Про що ж?
  
  — Про революційну боротьбу. На основі особистих вражень і спогадів.
  
  — Як цікаво! — захопився Залізний. — Я теж, знаєте, займаюся творчістю. Трохи для заробітку, трохи для себе... Але, відчуваю, таланту замало... А як називається ваш роман?
  
  — «Кінь блідий»...
  
  — Пахне декадентством...
  
  — Ну і що? Але сам текст цілком реалістичному дусі.
  
  — Дасте почитати?
  
  — Заради Бога... Якщо хочете, можете перевести на англійську.
  
  — Ви це серйозно?
  
  Савінков знизав плечима:
  
  — Чому б і ні?
  
  — Ну що ж, я із задоволенням спробую...
  
  Повернувшись в Лондон, Залізний і справді взявся за переклад савинковского романа, тим більше що видавець, до якого він звернувся, з ентузіазмом відгукнувся на пропозицію і виплатив непоганий аванс. До своєї роботи Вадим підключив нового приятеля Поля Дюкса, який нещодавно повернувся з Петрограда, де, як говорили, він вів розвідувальну діяльність за завданням «Інтелідженс Сервіс». Таку дружбу, як справедливо розсудив Вадим, слід зміцнювати спільними інтересами.
  
  
  Трохи історії
  
  
  Зайнятий відновленням контактів з діловими і політичними колами Англії і перекладом савинковского роману, Залізний не знайшов часу виїхати на з'їзд поновленого «Національного альянсу захисту свободи і батьківщини», який відбувся в червні 1921-го у Варшаві. На з'їзді був присутній 31 людина, серед делегатів були і представники іноземних держав: офіцери французької, англійської, італійської та американської військових місій в польській столиці та офіцер служби зв'язку між міністерствами закордонних справ і військовим міністром Польщі Сологуб. Після недовгих дебатів учасники з'їзду прийшли до єдиної думки: використовувати терор як засіб для деморалізації комуністів і як привід для припинення припливу свіжих сил в РКП (б). Обов'язки з фінансування організації взяли на себе другий відділ польського генерального штабу і французька військова місія.
  
  На території Росії і Білорусії «Союз» створив ряд губернських комітетів, які, в свою чергу, організували повітові і міські комітети і осередки в радянських установах і на підприємствах. Ставка була зроблена на селянські повстання.
  
  — Величезна більшість Росії — селянська демократія, — мотивував напрямок діяльності «Національного союзу» Савінков. — Не очевидно тому, що, поки збройна боротьба з більшовиками не буде спиратися на селянські маси, іншими словами, поки патріотична армія не поставить собі за мету захист інтересів селянської демократії, і тільки її, більшовизм не може бути переможений у Росії...
  
  Але часи змінилися: Савінков не врахував того, що втомлений від війни, залякані червоним терором, зголоднілі люди хочуть тільки одного — спокою. Ось чому в його загони не кинулися селяни, здавалося б, кровно зацікавлені у вирішенні своїх проблем, а люмпени, нероби, бандити... Їхні «акції» перетворювалися на звірства, масові вбивства, підпали.
  
  Командував одним з таких загонів полковник Павловський регулярно здійснював зі своєю бригадою рейди з Польщі на радянську територію. Під час першого рейду загін Павловського увірвався в місто Холм, де бандити вбили 250 і поранили 310 осіб. Відступаючи в напрямку Старої Руси, вони пройшли через Демянск, розгромили там всі радянські установи, випустили з в'язниці злочинців і вбили 192 людини.
  
  При другому рейді в районі Пінська прибічники захопили в полон 14 молодих людей з загону ЧОН і змусили копати собі могили, після чого полковник Павловський особисто розстріляв їх. Потім його «орли» пограбували банки в повітових центрах Духовщина, Білий, Поріччя і Рудня.
  
  Наступного разу головорізи, здійснивши напад на прикордонну заставу, вбили сплячих після чергування десятьох червоноармійців, повісили вагітну дружину начальника застави.
  
  4 липня 1921 року Радянський уряд Польщі направило ноту з вимогою ліквідувати на території країни організації, що діють проти Радянської Росії, Білорусії та України, вигнати їх керівників.
  
  
  «У ноті докладно характеризувалася ворожа Радянській державі діяльність савинковских організацій і наводилися численні факти зв'язку їх з польською розвідкою. У ноті говорилося також про те, що польський генеральний штаб сприяв відправлення в Росію отрути з метою масового отруєння червоноармійських частин в момент повстання. Так, наприклад, 2-й відділ польського генерального штабу за підписом майора польського генерального штабу Бека видав агентам Савинкова документ на перевезення в Росію нібито для дослідницьких цілей двох кілограмів отрути».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  У жовтні 1921 року між радянським і польським урядами був підписаний протокол, за яким керівники антирадянських організацій повинні були залишити територію Польщі. Але Бориса Савинкова до того часу вже не було в польській столиці.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Оселилася в Парижі, Борис розсудливо вирішив, що йому слід на якийсь час піти в підпілля. Однак це зовсім не означало, що він склав руки. Навпаки, Савінков продовжував працювати ще активніше. Я завжди дивувався його невгамовної енергії і прекрасним організаторським здібностям. Якщо б він коли-небудь вирішив розбагатіти, то став би найбагатшою людиною світу. Він умів розкрутити колесо так, що воно продовжувало крутитися з шаленою швидкістю і дуже довгий час без його подальшої участі.
  
  Почавши у Варшаві випускати газету «Свобода» ще в кращі часи роботи Російського політичного комітету, Борис продовжував керувати виданням і після своєї висилки з Польщі. Він зумів залучити до справи журналіста і письменника А.с Амфітеатрова і професора літератури Д. Философова, які доклали всіх зусиль, щоб газета не скотилася до рівня звичайного жовтого листка, яких тепер багато, а продовжувала залишатися рупором російської прогресивної еміграції. Філософову навіть після висилки з Варшави вдалося отримати під видання субсидію від міністерства закордонних справ Польщі.
  
  Що стосується мене, то Борис, який в силу обставин не міг знаходитися поза Парижа, попросив бути його представником у тих країнах, уряди яких продовжують боротьбу проти нової російської влади. Ось чому мені довелося побігати по світу!
  
  Про всіх своїх діях я повинен був негайно інформувати Савинкова. Я не вмів користуватися шифрами, псевдонім Залізний був уже добре знайомий агентам ВЧК, які в безлічі нишпорили по всьому світу, виявляючи і знищуючи контрреволюціонерів, і Пепіта запропонувала мені взяти інше прізвище — Рейлі.
  
  — Чому Рейлі? — здивовано запитав я.
  
  — Чому б і ні? — відповіла дружина. — Джордж Рейлі, хіба не звучить?
  
  Чорт візьми! Ще як звучить! Раптом я згадав це ім'я. Звичайно ж, Джордж Рейлі — той самий соціаліст, англієць, з яким мене познайомили в Росії соратники по Бойовий організації есерів. Як же я міг забути? Він здорово допоміг нам тоді, переправивши з Лондона хімікати для динамітної майстерні. Рейлі, звичайно ж, Рейлі. І все-таки...
  
  Не вдаючись в подробиці, я сказав:
  
  — Звучить, але... Я російська людина!
  
  Пепіта зітхнула з таким виглядом, ніби вона має справу з маленькою дитиною:
  
  — Вадим, іноді я дивуюся твоїй наївності... Що зроблять чекісти з російською людиною, викритим допомоги контрреволюціонерам, тим більше Савинкову?
  
  — Уб'ють... Можуть підлаштувати, наприклад, автокатастрофу, як це зробили з графом Олсуфьевым...
  
  — Ось бачиш... Ти і сам все розумієш... Німцем ти бути не можеш...
  
  — Не можу...
  
  — Отже, ти повинен стати англійцем. Навіть якщо чекісти вийдуть на твій слід, вони вирішать, що ти дієш за завданням «Інтелідженс Сервіс», і максимум, на що вони зважаться, — це облити тебе брудом в їхніх радянських газетенках. Вбити тебе вони не наважаться арештувати — тим більше... А те, що про тебе напишуть якусь гидоту, — тобі ж на руку. Подивися, як різко зросла популярність Савинкова після того, що Поради приписали йому масові вбивства...
  
  Все-таки Пепіта була чудово розумною жінкою!
  
  — Ти абсолютно права, — змушений був погодитись я. — Добре, зроблюся англійцем. Одне мене бентежить: якщо раптом що трапиться, підозра впаде на справжнього Джорджа Рейлі...
  
  — Не впаде, — запевнила мене Пепіта. — Справа в тому, що цей чоловік давно помер.
  
  — Звідки ти знаєш?
  
  — Я була з ним знайома... в юності... він загинув під час війни.
  
  — Шкода, — зітхнув я. — Він був славний...
  
  З тих пір листи до Борису я підписував так: «Дж. Рейлі».
  
  
  «Можете собі уявити, що тут я мобілізував всі і вся. Величезні послуги мені надав Крамаржем. Ви знаєте чому? З-за Вас, тому що я йому сказав, що піде частина грошей, які я заробляю. Чудовий старий».
  
  
  (З листа Залізного-Рейлі Савинкову. Прага, 7 травня 1922 року.)
  
  
  «Я приїхав сюди і негайно повинен був зайнятися пошуками грошей, і що Ви думаєте? Жоден з тих людей, які... в перші роки війни заробили мільйон доларів, не дав мені жодного цента! До речі, я подумав про якийсь римляни. (Під «якимсь римлянином» Вадим мав на увазі Муссоліні. — Прим, авт.) От якщо б Вам до нього знайти дорогу! Невже немає шляхів? Його симпатії, напевно, на нашій стороні».
  
  
  (З листа Залізного-Рейлі Савинкову. Нью-Йорк, 28 серпня 1922 року.)
  
  
  «Вам потрібно познайомитися з Вольська. Вона вийшла заміж за найбільшого американського багатія і отримала від нього весільний подарунок — 5 мільйонів доларів готівкою... Вона буде в Парижі після 12 вересня... Якщо б ви з нею познайомилися, ви могли б захопити її на діяльну допомогу... Пам'ятаєте, я Вам завжди говорив, що нашій справі бракує відповідної впливової жінки».
  
  
  (З листа Залізного-Рейлі Савинкову, Лондон, 31 січня 1923 року.)
  
  
  «Тільки що зустрів Черчілля (не пройшовши на парламентських виборах 1922 року, У. Черчілль змушений був піти у відставку. — Прим. авт.). Запитав його, чи не може він нам допомогти, вказавши підходящих людей з коштами. Він, мабуть, був щиро стурбований і просив мене написати, т. к. він завтра вранці їде. Прошу Вас негайно дати мені схему для письма, крім того, думаю, що було б добре, якби Ви доклали власне лист...»
  
  
  (З листа Залізного-Рейлі Савинкову. Лондон, 31 січня 1923 року.)
  
  
  «Зараз відправив Черчиллю Ваш лист з додатком довгого листа від себе, що пояснює всі положення відповідно до Ваших вказівок. Будемо сподіватися, що він щось зробить і скоро відповість».
  
  
  (З листа Залізного-Рейлі Савинкову. Лондон, 5 лютого 1923 року.)
  
  
  «Муссоліні ж, мабуть, зваживши тяжкість положення в Італії, і труднощі у західноєвропейської політики, сказав своїм ентузіастам: уймитесь, не час».
  
  
  (З листа Амфітеатрова Савинкову, Рим, 12 червня 1923 року.)
  
  
  «Римська комбінація, мабуть, остаточно померла».
  
  
  (З листа Залізного-Рейлі Савинкову. Лондон, 15 червня 1923 року.)
  
  
  1979 рік Москва, пункт прийому вторсировини № 398/2
  
  
  Віка озирнулася. Поблизу нікого не було. І вона бочком прослизнула в двері.
  
  Едік, лежачи на дивані, читав «Крах антирадянського підпілля в СРСР».
  
  — Привіт, — сказав він, побачивши Віку, і неохоче піднявся.
  
  — Здрастуй, — Віка пройшла в свій куток і сіла, обхопивши коліна руками.
  
  — Як справи? — Бодягин вклав у книгу закладку.
  
  — Нормально... А у тебе?
  
  — І у мене, — Едік встромив штепсель у розетку. — Чай будеш?
  
  — Буду...
  
  Після бесіди в КДБ Віку ніби підмінили. То вона влаштовувала істерики, то була млявою і байдужою, як зараз. Її візити ставали все більш тяжкими для Едіка. Але він відчував себе мимовільним винуватцем її стану і припинити відносини не міг.
  
  Щоб перервати тривалу паузу, Бодягин кивнув на книгу Д. Голинкова:
  
  — Читала?
  
  — Ні...
  
  — Дарма, — він намагався здаватися невимушеним. — Багато цікавих фактів. Хоча трактування... І стільки білих ниток стирчить з кожної справи. Тут, до речі, кілька розділів присвячено, уяви собі, Рейлі.
  
  — Ну і що? — Віка байдуже дула на чай.
  
  — Взагалі кінці з кінцями не сходяться. Взяти хоча б біографію. До сорока років чувак живе в Петербурзі так, що взагалі ніхто нічого не знає про його існування. Скажи, хіба так буває? Так візьмемо хоч будь-якого, самого звичайної людини. У кожного є родичі, друзі, товариші по службі. Є папери, документи, заяви, рахунки... — він потряс пачкою квитанцій. — Це в наш час. А раніше? Вони ж всі, як ненормальні, катали листи і спогади. Який-небудь хмырик, нікчемність — а фігурує в мемуарах княгині там або графа, тому що вони бачили його з вікна. А тут чувак тинявся на бали всю свою життя і був знайомий з усіма підряд — і до революції про нього ніхто ні слова, ні півслова...
  
  — Не справляв враження, — без всякого виразу сказала Віка. — Чи був глибоко законспірований...
  
  — Ти поміркуй сама: після революції глибоко законспірований британський агент відкрито йде по вулиці, з усіма раскланивается, і кожна собака знає, що це відомий всьому світу шпигун Рейлі. У нього так у візитці і написано: «Шпигун». Додано також домашній і службовий адреси і телефончик.
  
  Віка хихикнула.
  
  Натхнений її реакцією, Бодягин продовжував з ще більшим запалом:
  
  — Чи ця веремія з послами. Там весь час крутилися три-чотири наших Штірліца, будь-яке пересування кожного учасника змови тут же ставало відомим «залізному Феліксу». І що? Всіх послів взяли за дупу, а широко розрекламований шпигун з усіма адресами і телефонами зробив ЧК ручкою і сказав: «Хлопці, трохи пізніше. Зараз не можу, по горло зайнятий. Мені терміново потрібно до генералу Денікіну, він без мене пропаде». А ці козли з «Вільної Європи», коли читали спогади генерала Денікіна, чомусь забули повідомити в ефір про його вірного соратника Рейлі. А Савінков? Він же не тільки метал бомби. Він книги все життя писав. Про себе, між іншим, про своє оточення. Мабуть, тільки глибокий і невиліковний склероз завадив йому присвятити хоча б рядок своєму кращому другові Рейлі. А про яку-небудь Маруську-эсерку не забув... Знову ж Черчілль. Він просто спати не лягав, поки не подзвонить агенту «Інтелідженс Сервіс»: «Алло, старий, у мене знову проблеми з росіянами. Не підкажеш, як їм насолити черговий раз?» А Рейлі йому відповідає: «Треба влаштувати економічну блокаду, изн'т іт?» «Сэнк ю вері мач, — каже йому Черчілль. — Що б я без тебе робив? Бай, май фрэнд! Я йду бай-бай!» Напевно, Рейлі був дуже таємний радник, тому що ні в одній книзі про Черчілля його ніхто навіть не згадує. Мабуть, телефон англійської прем'єра не прослуховувався.
  
  Віка реготала.
  
  — А як тобі подобається це замах на Чичеріна? Сидить собі Рейлі в Штатах, очолює фірму і вважає мільйони. Тут телеграма від колеги з британської розвідки: «Один Рейлі точка є оказія кокнуть Чичеріна крп негайно виїжджай Берлін століття». Чувак кидає на фіг мільйони, одягає капелюх, цілує дружину і дітей і звалює. А дружина йому вслід: «Милий! Візьми рушницю! У Берліні дефіцит зброї. І до речі, чи є в тебе там блат, щоб підробити документи?»
  
  Рипнули двері. Віка перестала сміятися і вся стиснулася.
  
  Едик невдоволено озирнувся.
  
  — Чого тобі знову? — запитав він щуплого мужичка з пропитой фізіономією.
  
  — Едуард! — з несподіваною силою п'яничка вдарив себе в груди. — Останній раз! Їй-богу, поверну! Завтра ж! З себе останнє продам, а поверну! Це борг честі! А Іван Никанорыч борги честі платить завжди!
  
  — Скільки? — втомлено запитав Бодягин.
  
  — Вісімнадцять... — мужик щось порахував в розумі і уточнив: — Тридцять два...
  
  Едик відрахував дрібниця і зсипав у жменю мужику.
  
  — Спасибі, Едуард, — притулившись до одвірка, Іван Никанорыч заворушив губами, перераховуючи мідяки. — Ні, — раптом суворо сказав він, простягаючи своєму благодійнику три копійки. — Зайвого нам не треба. Але, — похитуючись, він зробив крок до Бодягину, схопився за плече і глянув в очі:
  
  — Едуард! Я поверну тобі все до копійки! Ось отримаю — і поверну. Ти думаєш, я забув? Дядя Ваня пам'ятає все, дівчина, — раптово перейшов він на Віку. — Сім копійок з минулого тижня, ще в суботу одинадцять, вчора двадцять три і сьогодні тридцять дві. Едуард! Ти людина вчена, порахуй на рахунках, скільки вийде!
  
  — Гаразд, дядь Вань, йди... — Бодягин спробував відтіснити п'яничку за двері.
  
  Але той не здавався:
  
  — Ти спершу порахуй, потім я піду!
  
  Едик приречено поклацав кісточками:
  
  — Разом сімдесят три копійки.
  
  — Едуард! — Іван Никанорыч ще трошки побив себе в груди: — Ти мене знаєш, бо спокійний! За мною не заіржавіє. Сімдесят три. Дівчина, ти свідок. Ешшо ніхто не міг поскаржитися на дядю Ваню. Він ніколи нікого не ображає.
  
  — Так підеш ти нарешті чи ні? — психанув Бодягин.
  
  — Едуард! — гультяй вхопився обома руками за одвірок і спробував підморгнути. — Іван Ніка-норыч все розуміє. Він сам був молодий. Мене вже немає!
  
  Після відходу дяді Вані стало порожньо і нудно. Зіщулившись у своєму куточку, Віка спостерігала за Едиком. Він замкнув двері, дістав з шухляди столу простирадло, недбало поставив її на кушетці і почав роздягатися.
  
  Віка мовчки зняла з себе светр і погасила світло.
  
  
  Глава 4
  ЗАМАХ У ГЕНУЇ
  
  
  
  Лондон, березень 1922 року
  
  
  Пепіта чепурилася перед дзеркалом, приміряючи нове боа. Незважаючи на вік, який, до речі, досі ніхто не міг визначити, вона залишалася дивно гарна собою — вертикальних складок від крил носа до кінчиків губ, ні целюліту, словом, нічого з того, що змушує чоловіків з сумом зазначати: «на Жаль, вона постаріла...» Вадим, тільки вчора повернувся з чергової поїздки, розтягнувшись на дивані, студіював присланий з оказією з Росії номер «Вістей».
  
  — Яка брехня! — періодично вигукував він, прочитуючи чергове повідомлення про успіхи радянської влади. — Яка мерзенна брехня!..
  
  Дружина не звертала на нього ніякої уваги.
  
  — Пепіта! — раптом Вадим зірвався з місця так, ніби його вжалила оса. — Пепіта! Ти тільки подивися, що вони пишуть: «Єдиний бандитсько-чорносотенний фронт. Контрреволюційна сволота, давлячись від ненависті, робить всі нові й нові кроки для боротьби з молодою Радянською республікою. Затятий антикомуніст і людиноненависник, шпигун англійської та польської розвідок, ставленик світового імперіалізму Борис Савінков, організував масові звірства на території Росії і Білорусі, зневірившись від того, що світовий пролетаріат і всі прогресивні кола відкинули його домагання стати диктатором Росії, кинувся в обійми друзів. Це Муссоліні і його поплічники, фашисти, душителі трудового народу, які, переслідуючи свої мерзенні мети, хочуть розв'язати нову війну. Савінков, цей уламок старого режиму, зустрічався з Муссоліні в Римі...»
  
  Пепіта перекинула боа через ліве плече і обернулася до чоловіка:
  
  — Вадиме, тобі не набридло?
  
  Залізний осікся.
  
  — Що саме?
  
  — Все це, — сказала Пепіта. — Мене, наприклад, нудить від цих газет...
  
  — Все правильно. У нормальної людини і не може бути іншої реакції на радянську пресу. Але погодься: тут, — він потряс газетою над головою, — немає ні єдиного слова правди. По-перше, Савінков ніколи особисто не зустрічався з італійським диктатором...
  
  — Яке це має значення, зустрічався — не зустрічався... Мені абсолютно все одно. Головне, щоб він регулярно виплачував тобі платню... Міг би підвищити, до речі, адже ти для нього отримуєш такі гроші...
  
  — Скільки разів тобі говорити, — Вадим роздратовано відкинув «Известия» в бік. — Я здобуваю гроші не для нього, а для нашої спільної справи. Святої справи — він мигцем глянув на себе в дзеркало і гордо набув поважного вигляду. — Коли ми звільнимо Росію...
  
  — Боже, знову це маячня, — театральним жестом Пепіта приклала пальці до скронь. — Ти хворий, Вадим, ти просто нездоровий.
  
  — Я б...
  
  Але Пепіта не дала йому договорити.
  
  — Тобі треба думати про майбутнє! Про дитину! Хлопчик вже дорослий, а його батько, якого я з таким трудом розшукала, замість того щоб зайнятися освітою сина, грає в бирюльки!.. В дитячі ігри! Він бореться з комуністами! Комуністи далеко, вони не мають до тебе ніякого відношення! Залиш свої бредні, отрезвей! Послухай, — вона сіла на ліжко і поплескала по покривала, запрошуючи Вадима сісти поруч, тобі потрібно робити капітал. Політика з тебе не вийшло. Але може вийти літератор. Я прочитала сторінки з твоїх щоденників...
  
  — Ах, ось як! — закричав Вадим, знову підхоплюючись. — Ти шпионишь за мною?! Лазить в мої папери?! О, тепер я знаю... я знаю, звідки чекістам стають відомі всі наші плани! У тебе багатий досвід...
  
  Пепіта теж схопилась і зі всього маху дала чоловікові ляпаса:
  
  — Мерзота!
  
  — Повія! Згадала про сина... А де він, мій син? Ти позбавилася від нього, поклала в закритий пансіон, щоб він не заважав тобі робити брудні справи! Так-так! Я знаю, саме для цього, а не для того, щоб дати йому освіту!
  
  — Тьху!
  
  Вадим утер плювок з обличчя і раптом, як це трапляється з нервическими натурами після великого виплеску енергії, як-то відразу обм'як. Він опустився на ліжко і закрив обличчя руками.
  
  — Ганчірка, — презирливо сказала Пепіта.
  
  У двері подзвонили.
  
  Жінка ще раз поглянула на себе в дзеркало, поправила волосся і як ні в чому не бувало пішла відкривати.
  
  Втомлений і розбитий Вадим поплентався до вітальні на поклик подружжя.
  
  В кріслі сидів Борис Савінков власною персоною.
  
  
  «...Після того як «зелений рух» потерпіло крах, Савінков зробив ставку на терор. Вільям Браун, який захистив дисертацію про Бориса Савинкове в університеті Джорджа Вашингтона, писав про те, що Савінков і Рейлі планували організувати замах на Чичеріна. Після того як ця спроба провалилася, Савінков 13 квітня 1922 року був затриманий в Генуї. У нього був виявлений план готелі, де зупинялася радянська делегація під час Генуезької конференції».
  
  
  (З книги Л. Шкаренкова «Агонія білої еміграції».)
  
  
  «...І тут з'явився у Парижі представник «Інтелідженс Сервіс» Рейлі, тісно пов'язаний з Савінковим. Він підтримав план замаху на радянську делегацію і обіцяв своє сприяння в Берліні, де делегація повинна була затриматися по дорозі до Генуї. Рейлі доручив резиденту «Інтелідженс Сервіс» в Берліні російському емігрантові Ст. Орлову надати сприяння терористичній групі. Орлов дістав для приїхали в Берлін Эльвенгрена і Савинкова п'ять револьверів, фотографічні картки членів радянської делегації, два фіктивних паспорти та інші приналежності для терористичної роботи.
  
  Через два тижні в Берлін з'явилися викликані Савінковим з Варшави три савинковца, а з Гельсінгфорса прибув викликаний Эльвенгреном колишній полковник Озолін. Всі вони включилися в роботу, їм було видано зброю.
  
  Незабаром в Берлін прибув і Рейлі. Эльвенгрен характеризує його приїзд як «інспекторський». «Якось мені зателефонував Орлов, — показав він при розслідуванні, — і сказав мені, щоб я передав Савинкову, що господар приїхав... Я дуже здивувався і не знав, хто це може бути. На моє запитання Орлов відповів, що Савінков зрозуміє. Потім Савінков сказав, що це приїхав Рейлі, і що Орлов так його називає. Савінков швидко зібрався для зустрічі з ним». Розповідаючи про зустрічі з Рейлі, Эльвенгрен продовжував: «Перша зустріч була на квартирі Орлова, Савінков розповів Рейлі про стан, про те, що до цих пір нічого не вдається, про труднощі з приїздом співробітників і т. д. Рейлі питав, чи задоволений він допомогою Орлова, сподівається він все ж таки що-небудь зробити, в чому головне утруднення і т. п. Савінков сказав, що буде намагатися, але не особливо розраховує, так як коштів недостатньо... що не знає, як з рештою грошима дотягнути до кінця».
  
  Таким чином, підготовка терористичного акту проходила під загальним керівництвом і за допомогою співробітників «Інтелідженс Сервіс» Сіднея Рейлі та інших. Савінков і його друзі були лише виконавцями волі «господарів».
  
  Терористи зробили всі приготування до замаху на членів радянської делегації, які вели стеження за прибули в Берлін наркомом закордонних справ Р. В. Чичеріним, але їм все ж не вдалося здійснити свої злочинні задуми. Кошти, відпущені терористам, вичерпалися, і вони роз'їхалися по домівках».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  «Замах не відбулося лише тому, що радянська делегація затрималася на прийомі».
  
  
  (З книги Л. Нікуліна «Мертва брижі».)
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «О, жалюгідні, нікчемні людці! Вони намагаються представити нас бездушними і кровожерними маріонетками, які виконують чиюсь злу волю! Вони міряють нас за своєю міркою, намагаючись довести, що за нашою спиною була потужна підтримка. Між тим єдиним чоловіком, який нас підтримав, був Орлов. Він виготовив мені паспорт на ім'я британського підданого Джорджа Рейлі.
  
  І взагалі все було не так, зовсім не так... Ми приїхали в Генуї удвох і зупинилися в готелі «Ріц». У зв'язку з очікуванням великого числа людей, які прибудуть на конференцію, в першу чергу журналістів, нам надали не найкращі апартаменти, зате з видом на море. Ми записалися в книзі гостей як комерсанти з Англії. Але Борис навідріз відмовився користуватися псевдонімом. Я ж поставив розчерк з завитушкой: Джордж Рейлі.
  
  Увечері, коли, нагулявшись по набережній, ми вдосталь надихалися м'яким південним повітрям, коли повечеряли в маленькому ресторанчику макреллю по-італійськи, запиваючи ніжне м'ясо ароматним вином, Борис піднявся до мене в номер.
  
  — Ви хвилюєтеся? — запитав він.
  
  — Як вам сказати... Мені не доводилося ще вбивати людей, навіть тоді, коли я перебував у лавах Бойової організації есерів...
  
  — Ленін — не людина, — злісно відрізав Савінков. — Сотні тисяч, мільйони людей зітхнуть вільно, коли ви зітрете з лиця землі це мерзенне чудовисько. А це, — він підкинув на долоні пістолет, — буде зберігатися в Британському музеї у повчання нащадкам...
  
  Я відчув, як легкий холодок піднімається по моїй спині. Мені здавалося, що і Борис чує, як б'ється моє серце. Нарешті після стількох років роботи, після стількох років безвісності (якщо, звичайно, не вважати декількох десятків емігрантів, в середовищі яких я користувався популярністю), нарешті-то я зроблю СПРАВУ. І плювати, що потім мене можуть знайти, впіймати, заарештувати, засудити до розстрілу... Найімовірніше, більшовики докладуть всі зусилля, щоб помститися за свого ватажка, як це вже було з эсеркой Каплан, з десятками людей, поплатилися за вбивство Урицького, — нехай. Хай я загину, але після мого пострілу життя в Росії зміниться. Моя багатостраждальна батьківщина знову стане потужною державою і займе гідне місце в світі!»
  
  
  Генуя, квітень 1922 року
  
  
  Хоч розглянути його спочатку...
  
  Колись, ще в самому початку революційної діяльності, Вадим був трохи знайомий з тим чоловіком, якого тепер весь світ знає під ім'ям Ленін. Залізний був тоді молодий, гарячий і безмежно захоплений ідеями Маркса. Деякий час він навіть водив дружбу з соціалістами з групи «Спартак», одна з активісток якої, Роза Люксембург, познайомила його з починаючим журналістом з Росії, редактором підпільної газети «Іскра» Володимиром Ульяновим.
  
  — Ви не уявляєте собі, товаришу Залізний, що це за особистість! — захоплено вигукнула Роза, вказуючи на невисокого молодої людини з хитрим прищуром розкосих очей. — Герой! Мученик! Був у засланні в Шушенському... глушину, Сибір... комарі... Умови жахливі... селянський будинок... ніякого зв'язку із зовнішнім світом... Незважаючи на те, що отримав право проживання лише у Пскові, не побоявшись філерів охранки, інкогніто поїхав у Петербург... Ах, пане Володимире, ваші страждання повинні окупитися...
  
  Ульянов польщенно посміхнувся:
  
  — Наші ст'адания, това'іщ Люксембу'р, наші ст'адания... Всі ми п'ятому иносим свої життя в же'тву одному спільної справи...
  
  Вадим хмикнув: йому ще не доводилося зустрічати картавих Демосфенов. Цікаво, якими такими полум'яними промовами він захоплює за собою маси?
  
  Взагалі Ульянов йому не сподобався. Так, досить середній чоловічок з замашками вельми середнього російського буржуа. Багатослівний і властолюбний — це видно з першого погляду. А газета, яку він редагує, — суцільні гасла і нічого крім... Єдине, що тоді ще вразило Залізної, шалена працездатність Володимира. І коли він встигає писати статейки та ще проявляти активність в революційному підпіллі?
  
  І хто б міг подумати...
  
  Сидячи за столиком біля вікна у вокзальному ресторані, Вадим спостерігав за пероном. Годинник показував уже половину третього, а поїзди з Санта-Маргарето, де розмістили радянську делегацію, все ще не було. Між тим конференція починається рівно в три...
  
  Без двадцяти...
  
  Залізний почав хвилюватися. Невже їх привезуть у палац Сан-Джорджо на автомобілях? Ні, навряд чи... Червоних не удостоять такої честі...
  
  Нарешті пролунав гудок паровоза. Стрілки на годиннику здригнулися: без однієї хвилини три... Ай да більшовики! Ай да уряд! Запізнитися на конференцію, де зібралися представники найбільших світових держав, де Ленін і його кліка вперше представлятимуть нову Росію, — такого ще не було!
  
  З вагону вийшло кілька чоловік. Ага, Литвинов, який представляє Росію у Великобританії, цей, в бездоганному смокінгу, здається, нарком закордонних справ Чичерін — Вадим знав його по фотографіях в газетах, поруч з ним, напевно, Красін... А це хто? Воровський? Бог його знає — Вадим не запам'ятав всіх членів російської делегації, хоча їхні прізвища були опубліковані в пресі.
  
  Але де ж Ленін?
  
  Залізний ще раз уважно оглянув невелику групу на пероні. Леніна там не було.
  
  Поїзд зітхнув, сіпнувся і повільно поїхав далі. Делегати попрямували до автомобілів, дожидавшимся їх, щоб відвезти в палац Сан-Джорджо.
  
  
  Трохи історії
  
  
  Генуезька конференція 1922 року вважається першою перемогою радянської дипломатії. Очолювати делегацію з Росії повинен був Ленін, але мало не в останній момент перед тим, як росіяни відправилися в Італію, він відмовився від поїздки, передавши свої повноваження Чичеріна.
  
  Георгій Чичерін був одним з найосвіченіших людей нового російського уряду. Після Лютневої революції він входив в лондонську делегатскую комісію для сприяння поверненню політемігрантів на батьківщину. Влітку 1917 року англійська поліція заарештувала декількох активних членів комісії, в число яких потрапив і Чичерін. У січні 1918-го Радянський уряд обміняло Чичеріна на Б'юкенена, який багато років був послом Англії в царській Росії.
  
  У своїй промові на Генуезькій конференції нарком закордонних справ говорив про можливість мирного співіснування двох систем — капіталістичної і соціалістичної, ратував за роззброєння і за скликання всесвітнього антивоєнного конгресу.
  
  Говорив він по-французьки.
  
  
  «У цьому французькому було лексичне багатство, як і краса звучання, підказана красою французького слова... Мова, яка перервала блокаду... Зал все зрозумів: він сповна віддав російській делегату — навряд чи такі оплески коли-небудь лунали в стінах палацу Сан-Джорджо».
  
  
  (С. Дангулов. «Заутреня в Рапалло».)
  
  У той час, коли зал аплодував Чичеріна, Борис Савінков оперативно прийняв нове рішення: здійснити терористичний акт стосовно наркома закордонних справ.
  
  
  Генуя, квітень 1922 року
  
  
  — Таким чином, — міркував Борис, нервово ходячи з кутка в куток, — ми вб'ємо двох зайців: змусимо більшовиків згадати про те, що ми не склали зброю і не збираємося цього робити, а також знищимо популіста Чичеріна, який набирає очки Росії не стільки своїми реальними справами, скільки красномовством. Ви згодні? — він обернувся на підборах і подивився на Залізного. Вадим відчував себе глибоко розчарованим. Чичерін — це не Ульянов, це наслідок, а не суть, це симптом, а не хвороба. На його місце знайдуть іншого — мало ль ренегатів, блискуче освічених і зі знанням мов, залишилося на службі у червоних тварюк?
  
  Він зітхнув.
  
  — Але ж за планом... — почав Вадим.
  
  — План залишається колишнім, — перервав його Савінков. — Тут нічого не змінюється. Повторимо... — він витягнув з кишені исчерченный листок паперу. — Ось схема готелю «Палаццо д ' Імперіалі» в Санта-Маргарето. 2-й поверх... Номера росіян — ось по цій лінії, праворуч. Хрестиком позначено номер, де повинен був зупинитися Ленін. Замість нього тут живе Чичерін...
  
  — Звідки вам це відомо? — перебив Савинкова Вадим.
  
  Борис посміхнувся;
  
  — Гроші, дорогий друже, гроші і вміння спілкуватися з прислугою... Між іншим, ця інформація не коштувала дуже дорого... Однак повернемося до готелю. Бачите кружечок? Це вентиляційна шахта. Ви залишаєтеся там до повернення Чичеріна. Коли вони всі будуть проходити повз вас, стріляєте і по цій лінії ось вибираєтеся назовні. Ви потрапляєте на господарський двір, далі через ці продуктові склади вибираєтеся на дорогу, перетинаєте її і опиняєтеся в Рапалло, де знаходиться резиденція німецької делегації. Там повно людей, і вам легко буде сховатися в натовпі... Поїзди ходять часто, ви повертаєтеся в Генуї ще до світанку. Я буду чекати вас в ресторані вокзалу Принчипо, звідки ми першим поїздом вирушимо в Рим. Я підрахував: між прибуттям локомотива з Рапалло і відправленням поїзда в Рим — одна година дванадцять хвилин. Ви встигнете навіть у тому випадку, якщо рапалльській складу прийде з запізненням... Єдина ваша задача — вибратися з Санта-Маргарето. Так, і ще... Будьте гранично обережні: у зв'язку з прибуттям делегації охорона перевіряє абсолютно всі приміщення готелю «Палаццо д ' Імперіалі». Обхід починається о пів на дванадцяту. Але, думаю, до цього часу всі вже буде скінчено.
  
  
  Санта-Маргарето, квітень 1922 року
  
  
  Причаївшись у вентиляційній шахті, Вадим чекав. Він розтягнувся на весь зріст і лежав, притиснувшись щокою до холодного кам'яного днища вузькою і нескінченно довгої труби. Вуха наче ватою заклало: всі доносяться звуки зовні здавалися глухими і далекими. У правій руці Вадим відчував холодну сталь браунінга.
  
  Завдяки підкупленою Савінковим прислузі з російських емігрантів Залізний пробрався в шахту давно, невдовзі після полудня. Тепер уже вечір. Ось-ось мають повернутися з засідання члени радянської делегації.
  
  Вадим завчасно поклав свій брегет прямо на рівні очей і тепер коротав час, спостерігаючи за хвилинною стрілкою. Половина одинадцятого. Пора б... Але за стіною, в коридорі, не чулося ні кроків, ні голосів.
  
  Одинадцять. П'ять хвилин на дванадцяту... П'ятнадцять... На якийсь час Вадиму здалося, ніби він чує далекий сміх. Він весь напружився, приготувавшись до пострілу. Але сміх зник і знову стало тихо.
  
  Двадцять хвилин на дванадцяту. Росіяни не з'явилися. Зате через десять хвилин прийде охорона... Чорт візьми! Невже все даремно?
  
  Через дві хвилини, побоюючись бути схопленим ні за що, Залізний поповзом рушив до виходу.
  
  Чортихаючись, він нарешті зістрибнув у хисткий бруд під вентиляційним отвором, а далі все зробив згідно з планом Савинкова. Через два з половиною години він вже був на вокзалі Принчипо в Генуї.
  
  Сидів за столиком ресторану Савінков читав газету, час від часу відсьорбуючи каву. Цілком добропорядний пан. Він здавався цілком спокійним, але Вадим знав, які бурі, що вирують у його душі.
  
  — Ви дозволите? — Залізний присів за його столик.
  
  Борис підняв на нього важкий погляд:
  
  — Що?
  
  — Нічого, — тихо відповів Вадим, але в його голосі прозвучали агресивні нотки, — Вони не прийшли.
  
  — Як? Чому? — особа Савинкова стало розгубленим.
  
  — Не знаю. Я забрався звідти двадцять дві хвилини дванадцятого.
  
  — Нічого не розумію, — пробурмотів Борис.
  
  — Я теж...
  
  Скляна двері відчинились, і в напівпорожній зал увійшов поліцейський. Оглянувши відвідувачів, він попрямував до столика, де сиділи росіяни. Вадим покрився холодним потом.
  
  — Панове, — ввічливо козирнув карабінер, — перевірка документів. Пред'явіть ваші папери.
  
  Савінков поліз за документом. Залізний простягнув підроблений паспорт на ім'я британського підданого Джорджа Рейлі.
  
  Поліцейський уважно все вивчив, знову козирнув і повернув папери чоловікам:
  
  — Дякую вам. Все в порядку.
  
  — А в чому справа? — недбалим тоном поцікавився Борис.
  
  — Звичайна формальність, — посміхнувся охоронець порядку. — Щоб уникнути непорозумінь... Тепер в Генуї представники високих іноземних держав... Ми зобов'язані посилити увагу...
  
  І, ще раз откозыряв, він підійшов до іншого столика.
  
  
  Глава 5
  ТАЄМНИЦЯ «ЛИСТИ КОМІНТЕРНУ»
  
  
  
  Трохи історії
  
  
  «У 1923-1927 роках країни капіталістичного світу були переповнені антирадянськими фальшивками. «Документи про підривної діяльності» Радянського уряду і Комуністичного Інтернаціоналу повинні були свідчити про те, що комуністи і Радянський уряд керують «змовами» в капіталістичних країнах.
  
  У 1924 році стався скандальний випадок використання таких фальшивок в Англії. У жовтні лейбористський уряд призначив вибори до парламенту. Під час виборчої кампанії суперничає з лейбористами партія опублікувала сенсаційну «Лист Комінтерну» від 15 вересня 1924 року, в якому «Комінтерн» ніби пропонував Центральному Комітету Британської Комуністичної партії готуватися до збройного повстання в Англії, створювати осередки у всіх військових частинах і на військових складах».
  
  Радянський уряд категорично спростувало так зване «Лист Комінтерну» і ноту англійського уряду з цього приводу...»
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «За способами провокаційної діяльності вони перевершили так ненавидимую ними царську охранку. Порівняно з чекістами дореволюційні филеры — джентльмени, честнейшие люди, провідні гідну гру. Принаймні, вони були бридливі по відношенню до зрадників... У нинішніх агентів ОГПУ геть відсутні людські почуття: вони готові продати рідного батька, лише б домогтися своїх мерзенних цілей.
  
  Борис став їх жертвою, сміливий і мужній чоловік, розумниця, талант...
  
  Господи, якщо Ти є, віддай їм за гріхи!
  
  Він став жертвою провокації, мені відомо це напевно. При всьому його досвід, при всій проникливості Борис іноді бував на рідкість наївним. Взяти хоча б його дружбу з полковником Павловським. Ще в двадцять першому я попереджав Савинкова, що цей грубий і жорстокий солдафон вкрай небезпечний. Це він і його люди, які здійснювали вилазки в Білорусію і зверствовавшие там безмірно, стали причиною провалу відродженого «Союзу». Якби не Павловський, ми ще тоді зуміли підняти в Росії масове селянське повстання, скинули б комуністів і повернулися на батьківщину. І Борис залишився б в живих...
  
  Але Савінков не прислухався до моїх порад...
  
  У червні двадцять третього ми дізналися про існування в Москві підпільної противосоветской організації на зразок нашого «Союзу захисту» або кадетського «Національного центру». Жменька мужніх людей вирішила продовжити справу, розпочату російськими революціонерами в 1918-му, — звільнити батьківщину від червоного терору. Я пишався тим, що, незважаючи на всі біди і позбавлення, які звалилися на голову нашому поколінню, є ще сміливці, здатні вистояти, не зламатися в самих нелюдських умовах.
  
  Знаючи про величезний досвід Савинкова, про його відданість справі революції та звільнення Росії від більшовиків, члени московської делегації зв'язалися з Борисом через свого представника в Парижі Мухіна. Він повідомив, що керівництво організації хотіло б залучити до роботи Бориса Вікторовича, так як в рядах членів почалися розбіжності.
  
  — Ліквідувати їх і згуртувати наші ряди можете тільки ви, — підкреслив Мухін.
  
  — Поїдете? — запитав я Бориса, коли він розповів про візитера з Росії.
  
  Савінков знизав плечима:
  
  — Спочатку я повинен переконатися, що це не провокація... Зв'яжуся з Павловським.
  
  Незабаром прийшла телеграма від полковника:
  
  «Відомості товар підтвердилися тчк вишліть згоду концесію».
  
  Я проводжав Бориса на вокзалі Ватерлоо. Був дуже спекотний день, сонце расплавляло мізки, розмова не клеїлася, і я молив Бога, щоб поїзд скоріше вирушив. Про, якщо б я знав тоді, що бачу Бориса в останній раз!
  
  На наступний день, купивши газети, я на першій же сторінці виявив жахливу інформацію:
  
  «Стала відома доля полковника Павловського, «уславився» своїми звірствами на території західних областей Росії і Білорусії в 1921 році. Два роки тому, коли червоними була розкрита його банда, Павловському вдалося втекти. Він переховувався до вересня 1923 року, а потім раптом з'явився в Москві, де і був заарештований співробітниками ОГПУ. В даний час полковник Павловський в очікуванні розстрілу міститься в Бутирській в'язниці».
  
  В очах у мене потемніло. Значить, чекісти хитрістю виманили Савинкова в Росію! Значить, вони перехопили лист Бориса полковнику і самі дали телеграму, змусила мого друга покинути Францію!
  
  Але ще більший удар чекав мене ввечері того ж дня, коли з Варшави подзвонив найближчий помічник Савинкова по керівництву «Національним союзом» і повідомив, що Борис благополучно добрався до Польщі і в даний момент нелегально перетинає кордон з Росією!
  
  — Це провокація! — крикнув я, але в трубці вже почулися короткі гудки.
  
  Через кілька днів, в серпні 1924-го, в «Известиях» з'явилося повідомлення, якого я чекав і боявся:
  
  «У двадцятих числах серпня на території Радянської Росії органами ОГПУ був затриманий Борис Вікторович Савінков, один з найбільш непримиренних і небезпечних ворогів робітничо-селянської Росії...»
  
  А ще через кілька місяців — коротка інформація в «Таймсе»:
  
  «7 травня 1925 року в Москві покінчив з собою видатний діяч антирадянського руху Борис Савінков... В очікуванні розстрілу, призначеного йому судом, він перебував у внутрішній тюрмі ОДПУ на Луб'янській площі... Скориставшись відсутністю віконної решітки в кімнаті, де він перебував після повернення з прогулянки, Борис Савінков викинувся з вікна і розбилася на смерть...»
  
  Цікаво, що це за в'язниця без ґрат на вікнах?!
  
  Бориса немає. Але я продовжу розпочату ним справу! Я життя покладу, щоб стерти з лиця землі червону сволоту!»
  
  
  Берлін, початок жовтня 1924 року
  
  
  — Таким чином, я прийшов до висновку, що в нових умовах ми повинні відмовитися від ідеї масових збройних повстань і терористичних актів і перейти до більш дієвої пропаганди, — закінчив Вадим і уважно оглянув всіх присутніх в офісі Володимира Орлова, російської белоэмигранта, колишнього слідчого з особливо важливих справ при департаменті поліції Петербурга, відкрив у Берліні розвідувальну фірму.
  
  — Так, — усміхнувся помічник Орлова, син царського сенатора Олексій Бельгардт. — Що стосується пропаганди — тут нам слід повчитися у більшовиків. Здорово у них це виходить — фальсифікації і підтасування фактів...
  
  — І тим не менш, — суворо заперечив Орлов, — їх методи виявляються досить дієвими... Їх пропаганда в очах пролетарів досить приваблива. Подивіться, що робиться: робочі передають більшовицькі газети з рук у руки, вони сліпо вірять усьому, про що там йдеться, вони заразилися новими ідеями, чого доброго, скоро і справді революційна епідемія охопить весь світ... Я повністю згоден з паном Залізним...
  
  — Це добре, — поважно кивнув Вадим. — Але ми з вами маємо на увазі абсолютно різну пропаганду...
  
  — Тобто? — не зрозумів Орлов.
  
  — Пояснюю. Мене хвилює те, що закордонні партнери — Англія, Франція, Німеччина і навіть Польща — охололи до наших проблем... на Жаль, Поради визнані як держава...
  
  — Це природно, — нетерпляче перебив Вадима Бельгардт. — Це абсолютно закономірно. Треба звикнутися з гіркою правдою. Тоді, в сімнадцятому, вісімнадцятому і навіть дев'ятнадцятому, Поради представляли реальну небезпеку для всього світу... Як гниль на яблуці, яка, якщо її не знищити вчасно, охопить весь плід... Тоді нам допомагали. Тепер же з'ясувалося, що червона зараза локалізувалася лише на території однієї країни, і наші друзі просто махнули на Росію рукою. Більш того, країни Антанти пішли навіть на економічні і торговельні угоди з Радами. Вірити їм не можна: наша батьківщина — це наше горе... особисте...
  
  — Ах, молодий чоловіче, — скрушно похитав головою Вадим. — До чого ж ваше покоління толерантно по відношенню до обставин... Дивись, ще трохи — і ви будете заодно з червоними... не Можна ж так легко миритися з безпринципністю Ллойд-Джорджа і Керзона... Але це, друже мій, а propos... Дозвольте мені продовжити свою думку про пропаганду.
  
  Бельгардт закинув ногу на ногу і прийняв вигляд ображеної чесноти.
  
  — Отже, — продовжував Залізний, — думка моя така: ми повинні дискредитувати не просто Поради, але сам комунізм в очах світової громадськості. Таким чином ми знову викличемо сплеск інтересу міжнародних політичних та фінансових кіл до своїх проблем. Ми нагадаємо про реальну небезпеку червоної зарази, показавши її масштаби і можливості. Тоді уряди великих держав нами знову зацікавляться. Ми отримаємо так необхідну нам допомогу. Але скористаємося нею не так бездарно, як у минулі роки...
  
  — Резонно, — зазначив Орлов.
  
  — Ну і як ви збираєтеся втілити все це в життя? — іронічно запитав Бельгардт. — Може бути, піймаємо одного промисловця і розтлумачимо йому, як велика небезпека комуністичних партій? А може, під виглядом комуністів зробимо який-небудь акт?
  
  — Саме так, — кивнув Вадим, немов не помітивши іронії. — Ми зробимо акт саме під виглядом комуністів.
  
  — Але яким чином? — розгубився Орлов. — Одягнемо шкіряні вовна і пройдемося по Берліну з маузерами?
  
  Вадим тонко посміхнувся.
  
  — Навіщо ж — вовна? Ми зробимо витонченіше... Ви знаєте, що Англія тепер напередодні парламентських виборів. Поки лідирують лейбористи... Природно, консерваторам це дуже не подобається. Ми тільки зіграємо їм на руку, якщо під виглядом Комінтерну звернемося до ЦК комуністів Британського королівства з закликом активізувати свої дії...
  
  Бельгардт, забувши про образу, подався вперед. Вадим помітив цей рух.
  
  — О, юначе, ви, здається, вже вловили мою ідею...
  
  — Так! — гаряче вигукнув Олексій. — Тоді в пресі здійметься галас, лейбористи програють, а консерватори, всерйоз стурбовані новою акцією Рад, переглянуть своє ставлення до Росії на урядовому рівні.
  
  — І з їх допомогою ми виграємо війну! — підхопив Орлов. Всі розсміялися.
  
  — Ні, це геніально! — захлинався від захвату Бельгардт. — Дозвольте мені потиснути вашу руку, пане Залізний!
  
  Та тільки мовчав весь цей час офіцер Жемчужников раптом криво посміхнувся.
  
  — Вам не подобається? — зверхньо запитав Вадим. — Але, любий мій, тепер всі засоби хороші, навіть підробка... З вовками жити — по-вовчому вити...
  
  — Цікаво, — не звертаючи уваги на слова Залізного, сказав Жемчужников. — Хто нам сплатити це підприємство? Погодьтеся, витрати чекають чималі: виготовлення коминтерновских бланків, друкування, оплата видавцям газет, які це опублікують...
  
  — Не турбуйтеся, пане офіцер, — крижаним тоном озвався Вадим. — Тут теж все продумано. Слава Богу, ще є люди, готові субсидувати нашу діяльність. Мій лондонський приятель, пан Дюкс, в свій час познайомив мене з членом палати громад консервативного уряду паном Миддлом. Останній бере на себе всі витрати...
  
  
  «Шумно оприлюднений у пресі сенсаційне «Лист Комінтерну» зіграло роль у виборчій кампанії. Воно «доводив помилковість» політики лейбористів, які встановили дипломатичні відносини з Радянським урядом. Піднята галаслива кампанія налякала англійської обивателя, і консерваторам вдалося отримати на виборах більшість голосів, звалити лейбористів і прийти до влади».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  «Черчилль опинився у своїй стихії. Використовуючи фальшивку, він з новою енергією обрушився на англійських лейбористів і на Радянський Союз. «Вони, — заявив він, маючи на увазі радянських керівників, — віддають письмовий наказ про підготовку повстання, про початок громадянської війни... Я стверджую, що таке положення ніколи не мало місця в історії Англії».
  
  
  (З книги Ст. Трухановского «Уїнстон Черчілль».)
  
  
  «...Це лист, в якому перераховувалися різні способи організації державного перевороту і захоплення влади комуністами, послужило приводом для звинувачення Радянського уряду у втручанні у внутрішні справи Англії. Пізніше в Берліні відбувся суд у справі білоемігрантів Орлова і Павлу невського, також звинувачувалися в підробці документів... Німецькі власті змушені були судити шахраїв, викритих незаперечними доказами (проте покарання вони фактично не зазнали). Виступив на цьому суді експерт доктор Фосс вказав на занадто грубі прийоми підробки. Від російських емігрантів, на його думку, взагалі не слід брати ніяких повідомлень про російських справах».
  
  
  (З книги Л. Шкаренкова «Агонія білої еміграції».)
  
  
  «8 лютого 1968 року в англійській газеті «Санді таймс» на першій смузі з'явилася стаття, в якій редакція повідомляла про нову можливість знайти ключ «до однієї з найбільш зловісних політичних загадок Британії в нашому столітті» — тайм походження «Листи Комінтерну», що відіграла таку велику роль в Англії.
  
  Науковий співробітник юридичного факультету Гарвардського університету Вільям Батлер несподівано знайшов у підвалах університету оригінал «Листи Комінтерну» — чотири сторінки російського тексту, зняті на фотографічних пластинках, і ще дві сторінки якогось іншого документа, явно підробленого. Дослідження Батлера, опубліковані в «Бюлетені Гарвардської бібліотеки», привели його до висновку, що «Лист Комінтерну» — підробка.
  
  Редакція «Санді таймс» відтворила на своїх сторінках російський оригінал «Листи Комінтерну», знайдений Батлером, і висловила припущення, що якщо хтось впізнає почерк, яким написано лист, то це, можливо, допоможе з'ясувати, чому фальшивка була прийнята за справжнє «Лист Комінтерну» і використана в передвиборній кампанії 1924 року проти «червоної небезпеки». Редакція запропонувала всім читачам допомогти у вирішенні цієї історичної загадки.
  
  Стаття газети «Санді таймс» викликала інтерес англійської громадськості. Якийсь Майкл Кетті, історик, представив в редакцію зразок почерку Сіднея Рейлі, взятий з книги «Пригоди Сіднея Рейлі», відредагованою дружиною шпигуна і опублікованій в 1931 р., і повідомив, що йому впало в око схожість між почерком Сіднея Рейлі та оригіналом російського тексту «Лист Комінтерну».
  
  Тоді редакція «Санді таймс» запросила відомого в Англії експерта з дослідження спірних документів, члена Британської академії криміналістики Джона Конвея для експертизи. Йому були представлені фотокопії безсумнівного листи Сіднея Рейлі і повний текст оригіналу «Листи Комінтерну» на фотопластинках, знайдених Батлером.
  
  Вивчивши ці документи, Джон Конвей дав наступний висновок: «Я порівняв ці два тексти і, виходячи з характеру почерків, тобто тиску, відстані між буквами, написання літер, їх розміру та інших характерних ознак, переконався, що вони були написані одним і тим же людиною... Те, що тексти написані на мовах з різним алфавітом, дещо ускладнює порівняння, проте зовнішній вигляд і манера написання букв однакові. Жоден з цих ознак окремо не міг бути визнаний вичерпним доказом, проте їх сукупність змушує думати, що вони характерні для почерку одного і того ж людини...
  
  Таким чином, дані радянської розвідки про причетність Сіднея Рейлі до «Лист Комінтерну», про обставини його виготовлення отримали додаткове підтвердження».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Лондон, січень 1925 року
  
  
  Вадим впав у глибоку депресію. Його розрахунки не виправдалися: отримавши в парламенті більшість голосів, не без його участі, Вадима Штейнберга, який особисто написав текст «Листа» і особисто переклав його на українську мову, консерватори не стали рвати дипломатичних відносин з Порадами, і галас, піднятий навколо сфабрикованої документа, вляглася відразу після виборів.
  
  — А що ви від мене хочете? — розвів руками містер Міддл. — Субсидіювати ваше підприємство, я зробив все можливе. Сподіваюся, що і ви, пан Залізний, не образилися? Що ж стосується Росії... адже Я не прем'єр, друже мій, а всього лише скромний член палати громад...
  
  Вадим проклинав той день, коли він вплутався в цю історію, пішов на підробку, наплювавши на власні принципи. Але справу було зроблено...
  
  У коридорі грюкнули двері. Повернулася звідкись Пепіта.
  
  — Вгадай, де я зараз була, — грайливо запитала вона.
  
  Вадим промовчав.
  
  — Між іншим, я займалася своїми справами, — образилася дружина. — Була у видавництві, у пана Волинського. З твоїми сраными спогадами.
  
  Вадим знову промовчав. Йому було абсолютно все одно, як оцінює Пепіта його літературні здібності. Так само як і цей неук Волинський...
  
  Пепіта почала заводитися:
  
  — Ідіот! — Вона в серцях кинула на стіл важку рукопис. Від удару листки розлетілися на всі боки. — Скотина! Нездара! Саме так сказав Волинський: нездара! Він сказав, що більш нудною речі в житті не читав! Що такий затятий революціонер, як ти, міг би напхати туди пригод і стати героєм дня! Що ти мовчиш?! — вона перейшла на крик.
  
  Вадим зітхнув і перевернувся на інший бік.
  
  
  Глава 6
  ОПЕРАЦІЯ «ТРЕСТ»
  
  
  
  Трохи історії
  
  
  «Синдикат-2» — так називалася операція, розроблена чекістами в 1923-1924 роках. Вона була спеціально задумана для того, щоб заманити Бориса Савинкова на територію Радянської Росії. На її виконання були кинуті величезні кошти, десятки людей брали участь у цьому трагічному виставі як з тієї, так і з іншого боку радянської кордону. Особисто голова ВЧК Ф. Е. Дзержинський, а також його заступник В. Р. Менжинський і начальник контррозвідувального відділу ВЧК—ОГПУ А. X. Артузов розробили план-легенду, згідно з якою в Москві та інших великих містах Росії нібито сформувалася і готувалася до виступу підпільна антирадянська організація ліберальних демократів (ЛД). Необхідно було змусити Савинкова повірити в цю легенду, а також те, що на території Москви нібито відновило роботу відділення «Національного союзу захисту батьківщини і свободи», яка, мовляв, має намір злитися з ОТРУТА. Людина з «чистими руками і гарячим серцем» Андрій Федоров, молодий чекіст з підробленими документами на ім'я Мухіна, граючи роль члена ЦК ЛД, переконував Савинкова в тому, що тільки він один здатний об'єднати і очолити ці дві організації, але для цього він повинен виїхати в Росію. Досить довгий час Савінков не погоджувався, небезпідставно побоюючись, що це провокація. Тоді чекісти включили в гру Павловського, заарештованого ще влітку 1923 року. Під загрозою побиття і тортур він написав Савинкову лист, де підтверджував необхідність його присутності у Москві. Слідом за листом прийшла телеграма, відома Залізного.
  
  У ніч на 15 серпня 1925 року Савінков перейшов радянсько-польський кордон, а в 10 годин ранку 18 серпня був заарештований у Мінську.
  
  Успіх «Синдикату-2» надихнув чекістів на ще одну широкомасштабну операцію.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Але мислити вони мені не заборонять. Кого вони боялися? Жменьки людей, які втратили батьківщину, викинутих за борт історії, які залишилися без будинку, без коштів, без завтрашнього дня? Людей, у яких не залишалося нічого, крім віри і надії? Але такій слабкій надії, що запускати проти неї махину під назвою «Операція «Трест» абсурдно і безглуздо. Зрештою, йшов двадцять п'ятий рік і нічого не можна було повернути назад.
  
  Що таке «Операція «Трест»? Чергова вигадка Дзержинського і йому подібних, вигадка, яка повинна була показати, що ЧК завжди напоготові. З нещасними емігрантами і тими, кого називали контрреволюціонерами, боротися було куди легше, ніж з тими, хто стояв при владі тимчасовими правителями, жорстокими і кровожерними фанатиками ідеї.
  
  А ще вони боялися. Вони боялися мислячих людей, тому що останні могли розповісти всю правду майбутнім поколінням.
  
  Нещодавно по телевізору показували фільму «Операція «Трест». Мій старенький «Рекорд» то згасав, то знову запалювався, по екрану повзли смуги, а звуку не було взагалі. Але дещо я все-таки зміг подивитися. Що і говорити — прекрасний акторський букет!
  
  Горбачов в ролі Якушева дуже переконливий. А Касаткіна — Марія Захарченко-Шульц — справжня есерка, фанатична і нервическая. Ну і звичайно Артузов... Джигарханян є Джигарханян...
  
  А адже насправді всі вони були не такими, і взагалі все було не так.
  
  Чекісти вигадали, ніби існувала якась монархічна організація з центром в Росії і нібито її мета — повалення існуючого ладу і відновлення монархії. Головну роль у цій афері виконував ренегат А. А. Якушев, колишній дійсний статський радник, і інший зрадник — колишній генерал російської армії Н. М. Потапов, перебежавший до червоним ще в листопаді 1917-го. Ці двоє повинні були розшукувати в Росії і за кордоном так званих контрреволюціонерів і приводити їх на заклання до чекістів. На державні грошики Якушев покатався по європейських столицях: був у Берліні, Парижі, Лондоні. Він був дуже неглупой і небесталанной особистістю. Як згадував потім колишній сенатор Чебышев, близьке до Врангелю людина, Якушев і справді справляв приємне враження: «Тримався спокійно, говорив без всяких жестикуляций... ні тихо, ні голосно, гладко, самовпевнено, трошки зверхньо».
  
  Якушев зумів причарувати навіть генерала Климовича, колись директора департаменту поліції. А вже Климович був тертий калач, недарма він пізніше служив у Врангеля начальником розвідки.
  
  Потім провокатор зустрічався і з Врангелем, і з великим князем Миколою Николаичем... Особисто знав Гучкова, Кутепова, колишнього прем'єра Коковцова...
  
  І чим більше людей було таким чином втягнуті в орбіту «Тресту», тим більше нагород отримували браві хлопці з ЧК. Кому додатковий пайок, кому іменні годинники, а когось, можливо, і у званні підвищать. Так, ці хлопці знали, за що вбивають...»
  
  
  Лондон, 26 липня 1925 року
  
  
  Як і було домовлено, Штейнберг зустрівся з Олексієм Бельгардтом в одному з маленьких кафе на Пікаділлі.
  
  — Що з вами, пане Залізний?! — вигукнув Олексій, побачивши його. — Здорові ль ви?
  
  Вадим і справді здорово здав за останній рік. Під очима з'явилися мішки, на високому лобі — різкі зморшки, скроні посивіли...
  
  — Постарів, так? — сумно запитав він.
  
  — Ну як вам сказати... — Бельгардт пошкодував про припустився нетактовності.
  
  — Ну, а ви як? Чув, був суд з приводу того «Листа»...
  
  — Був, та сплив, — засміявся хлопець. — Нас принизили і відпустили. Правда, пану Орлову довелося закрити своє підприємство... Зате на гроші, отримані від містера Миддла, він зумів заснувати дрібнооптову торгівлю мануфактурою... Пан Жемчужников ретирувався в Росію. Тепер мода така пішла: назад до червоним бігти. Ви не уявляєте, скільки наших виїхало з Берліна! Ну, а ваш покірний слуга, — він ляснув себе по грудях, — продовжує займатися чорт знає чим. Зараз пописываю статейки в емігрантські газетки. Адже ви теж пишете?
  
  — Сильно сказано — пишу! Так, для себе... Спогади...
  
  — Так, вам є що згадати, — заздрісно простягнув Бельгардт. — А я до вас у справі, пан Залізний. Знаючи ваш бійцівський характер, поспішаю повідомити приємну звістку: у Москві створено і діє досить авторитетна і обширна монархічна організація. Підпільно, звичайно.
  
  Після смерті Бориса Савинкова Вадим став надзвичайно підозрілий навіть по відношенню до добре знайомим людям.
  
  — Ви що ж, — усміхнувся він, — спеціально приїхали з Берліна, щоб мені про це повідомити? Або самі стали членом цієї організації? Пам'ятається, батечку, ви досить скептично ставилися до подібного роду витівок...
  
  Олексій, здається, образився.
  
  — Хочете сказати, що я провокатор? Пребагато вдячний-с. Але, щоб розвіяти ваші сумніви, все ж поясню. Я приїхав у Лондон зовсім не з метою побачити вас, а одружитися. Моя наречена — англійка. Це перше. Друге: я і тепер скептично ставлюся до подібного роду витівок і ні за що нікуди вступати більше не буду. Вистачить. А поінформував вас про це тільки потім, щоб порадувати, — і він відвернувся до вікна.
  
  Залізний відчув себе ніяково.
  
  — Вибачте мене, старого, — сказав він. — Їй-богу, не хотів вас образити. Просто час тепер такий, самі знаєте. Але звідки ж вам відомо про організації?
  
  — Від племінниці генерала Кутепова Марії Захарченко-Шульц. Вона сказала мені про це в Парижі, перш ніж відправитися в Росію. Мадам Шульц вже півроку як поїхала. Нелегально перебрався через кордон, дісталася до Москви... З нею все в порядку: мій приятель Шульгін нещодавно побував в Росії і бачився з нею.
  
  — Цікаво... — Вадим відчув добре знайоме йому хвилювання, відчуття, яке виникає у затятого мисливця, коли він бачить здобич.
  
  — Філії цієї організації є вже в Парижі і Варшаві, а ще, здається, в Гельсінгфорсі і в Ревелі... Так, ще в цьому... — Олексій клацнув пальцями в повітрі, ніби щось пригадуючи, — в Ленінграді.
  
  — Ви хочете сказати, у Петербурзі?
  
  — Так, вибачте, обмовився.
  
  — І що ж, генерал Кутепов теж в цій організації складається?
  
  — По-моєму, немає. Але він в курсі всього через свою племінницю.
  
  — Голубчику, — Вадим рвучко схопив Олексія за руку, — благаю, зведіть мене з генералом. Здається, не все ще втрачено.
  
  
  Трохи історії
  
  
  Наприкінці 1925 року Якушев через «Трест» запропонував поїздку в Москву відомому емігрантському діячеві Василю Віталійовичу Шульгіну. Колишній член Державної думи, поміщик Волинської губернії, разом з А. В. Гучковым присутній при зречення Миколи іі від престолу, Шульгін був переконаним монархістом, в роки громадянської війни перебував при штабі Денікіна. З паспортом на ім'я Йосипа Карловича Шварца Шульгін в ніч на 23 грудня був прийнятий через «вікно» в Стовпцях, побував в Києві, Москві та Ленінграді і 6 лютого 1926 року благополучно перейшов кордон. Цю поїздку Василь Віталійович згодом живо описав у своїй книзі «Три столиці», рукопис якої уважно прочитати не тільки Якушевим, але і керівними співробітниками ОГПУ. Чекісти могли бути задоволені: свідоцтво такої персони, як Шульгін, зміцнили довіру до «Тресту» серед емігрантів і взагалі за кордоном.
  
  
  Москва, липень 1925 року
  
  
  Вікна були завішені, незважаючи на духоту літнього дня, і на столі неяскравим світлом горіла настільна лампа. Якушев доповідав начальник розвідувального відділу ВЧК Артузову про результати виконаної роботи.
  
  — Значить, генерал не збирається до нас в гості? — постукуючи пальцями по столу, запитав Артур Христофорович.
  
  — Не збирається, — з жалем зітхнув Якушев. — У всякому разі, поки.
  
  — Погано... — Артузов прикурив одну цигарку від іншої. — Дуже недобре, Олександр Олександрович... Нам зараз потрібна птах високого польоту.
  
  Якушев приречено розвів руками:
  
  — Та де її взяти, товариш Артузов?
  
  — Монархісти повинні бути впевнені, що їх організація користується увагою з боку впливових кіл. Гучков теж не збирається?
  
  — На жаль... І Климович теж...
  
  — І що ж ми маємо? Дрібну шушваль...
  
  Раптово Артузов схопився і виструнчився по стійці «струнко». Якушев повернув голову. На порозі кімнати безшумно з'явився сам голова ОГ-ПУ товариш Дзержинський.
  
  — Сідайте, Артур Христофорович, — по-свійськи кивнув він. Артузову. — Здрастуйте, Олександр Олександрович. Радий вас бачити. Чим порадуєте?
  
  — На жаль, поки що нічим... Я все виклав у записці товаришеві Артузову.
  
  — Ми тут ось про що думаємо, Фелікс Едмундович, — втрутився той. — Час-то йде, а з припливом нових сил у «організацію» туговато. Ось Олександр Олександрович по світу помотався, емігранти з ентузіазмом сприймають ідею повалення нашої влади, але воліють, щоб все було зроблено чужими руками. Вірно адже, Олександр Олександрович?
  
  — Так, — кивнув Якушев. — Саме так.
  
  — А в Москві вже почалися сумніви. Вони, бачте, хочуть діяти. Шульц висловлює підозри, що все це — гра.
  
  — Недобре, — похитав головою Дзержинський. — Олександре Олександровичу! Дайте їй яке-небудь завдання.
  
  — Та не в завданні справу! Вона он місяць морозивом торгувала в Ленінграді близько Ісакія, нібито для зв'язку. Наші люди їй «інформацію» передавали ніби як із зарубіжних філій. Але ж ця дама — ненормальна! Їй не торгувати морозивом хочеться, а стріляти в кого-небудь! Я з останніх сил її утримую, все рветься кого-небудь кокнуть.
  
  — Цього не можна допустити! — сполошився Ар-тузів. — Якщо вона задумає теракт, ми зобов'язані будемо її заарештувати. А раптом вона розколеться на допиті! Тоді вся операція до біса. Ні, потрібно якесь реальне, причому відоме в колах контри особа, що відвернуло б увагу Шульц на себе, по-перше, а по-друге, переконало її, що підривна робота в організації ведеться. Але хто це буде? Слухайте! — раптово осяяло його. — Фелікс Едмундович, а пам'ятаєте, у вісімнадцятому, був такий хлопець, англієць, який був замішаний у справі Локкарта і втік потім? Адже він, здається, був засуджений до смертної кари? От би його втягнути!
  
  — Згадали, Артур Христофорович! — розсміявся Дзержинський. — Британця звали Сідней Рейлі. Але насправді то був Реллинский.
  
  — Який? — здивувався Артузов. — Георгій Васильович? З петроградської криміналки? Так я його знаю! Ну, ви даєте, хлопці! Так ви авантюристи! Я сам на цю вудку зі шпигуном купився! Про! — він підняв угору вказівний палець. — Придумав! А якщо Реллинского знову підключити?
  
  — Не вийде, — охолодив його запал Дзержинський. — Реллинский вже не той. Зовсім, кажуть, спився... Ще алкогольний психоз почнеться, все завалить справу...
  
  — Шкода, — засмутився Артур Христофорович. — А то б розіграли комедію...
  
  — Є ще одна людина, — задумливо промовив Якушев. — Але не знаю, чи живий він...
  
  — Про кого ви? — зацікавлено запитав Дзержинський.
  
  — Був у останні роки у Савинкова такий приятель — Вадим Штейнберг, або Залізний — як хочете. Затятий антисовєтчик. Я чув про нього від Шульц. Але особисто вони, здається, не знайомі...
  
  — Залізний? — Фелікс Едмундович потріпав борідку. — Вперше чую...
  
  — Шульц каже, що він брав доволі активну участь у діяльності Бойовий організації есерів, а виїхавши після жовтня за кордон, добував гроші для савинковских навіжених прожектів. Один час, році так в дев'ятнадцятому, був вельми популярний в емігрантських колах. За деякими відомостями, мав справу з самим Черчіллем. Останні роки, здається, жив у Лондоні.
  
  — Це нам підходить! — знову надихнувся Артузов. — Значить, так, Олександр Олександрович. Пошукайте, чи він живий, де і чим займається, складіть послужний список і витягайте його до нас.
  
  — Але тільки без жодних арештів, — суворо попередив Артура Христофоровича Дзержинський. — Він повинен побувати в Москві і благополучно повернутися назад. Як Шульгін. Пам'ятайте: Залізний — це наживка для великих риб.
  
  — Про що ви говорите? — в очах Артузова з'явилося докірливе вираз. — Хіба я сам не розумію?
  
  
  Гельсінкі, 30 липня 1925 року
  
  
  Як правило, введення в дію нового особи з емігрантів був обставлений з помпою і в умовах найсуворішої конспірації, розроблених начальником відділу ВЧК Артузовым. З Москви Якушев відправився в Петроград, де його вже чекала Марія Шульц. Потім вони в різних вагонах доїхали до Сестрорецка, звідки вночі «підкуплений» Якушевим прикордонник перевів їх на бік фінів. Погода була тепла, але всю ніч капав дощик, тому довелося йти по слизькій багнюці, що робило шлях ще більш небезпечним і романтичним. Сівши знову-таки в різні вагони поїзда, за підробленими документами (Якушев скористався псевдонімом «Федоров»), вони нарешті дісталися до Гельсінкі, до «фінського штабу організації», яким керував якийсь Бунаков, за даними ОГПУ, який працював на британську розвідку. По своїх каналах, через генерала Кутепова, він з'ясував, що Залізний живий-здоровий і перебуває тепер у Лондоні.
  
  — Ось, — сказав Бунаков Якушеву, — вчора отримав від Залізного листа, — і простягнув гостям аркуш паперу, списаний рваним, нервовим почерком.
  
  «Влада повільно, але неминуче відмирає. Героїчний період закінчено навесні 1921 року, потім наступив період консолідації влади і прагнення до будівництва (неп) не міг дати бажаних результатів через страшного натиску голоду і економічного розвалу. Червона Армія для мене досі нерозв'язна загадка. Істотне питання: що йде швидше — інфільтрація в армію здорового селянського елементу або коммунизация рекрутів? Імовірно, у перших стадіях перевороту найбільше треба рахуватися зі спеціальними частинами ГПУ і ЧОН. Про них я мало знаю достовірного, але припускаю, що і вони, хоча б через свою чисельність, не можуть у вдалий момент уникнути закону загальної дії солдатського бунту, тобто повинні піддатися масового настрою навколишнього середовища.
  
  Середовище створимо ми. Вважаю, слід використати старі випробувані методи: пропаганду, терор, диверсії. Расшифровываю: пропаганда проводиться з урахуванням існуючих умов і зміни психології мас. Вона повинна вестися не прямо, як це роблять більшовики, але опосередковано — щоб у мас виникли сумніви в правильності дій нової влади. Пропаганда підкріплюється терористичними актами — для залякування. Пропоную скористатися досвідом Бойової організації есерів. І, нарешті, диверсії, мета яких — довести більшовикам, що проти них існує реальна сила, з якою не можна не рахуватися. Диверсії можуть бути як ідеологічними, так і терористичними — організація вибухів на промислових підприємствах і залізницях, у радянських установах і т. д., підпали, масові отруєння...
  
  Панове! Я невимовно радий, що знайшлися сили, здатні об'єднати розрізнених і розкиданих по світу патріотів в єдину потужну організацію. За себе скажу таке: це справа для мене є найважливіша справа в житті. Я готовий служити йому всім, чим тільки можу. Вадим Залізний».
  
  Прочитавши листа, Марія Шульц благоговійно поклала його на стіл.
  
  — Саме такі люди можуть скласти честь нашої організації! — захоплено вигукнула вона.
  
  Якушев кивнув.
  
  — Добре було б з ним зустрітися... Ви зможете це зробити?
  
  Бунаков з сумнівом похитав головою.
  
  — Боюся, після історії з Савінковим він навряд чи погодиться виїхати в Росію...
  
  — Побоювання Вадима можна зрозуміти, — втрутилася Шульц. — Зрештою, ОГПУ тільки й чекає, щоб в лапи чекістам попався такий ласий шматочок, як Залізний. Може бути, домовимося зустрітися з ним у Парижі? — вона запитливо глянула на Якушева. — У генерала Кутепова?
  
  Олександр Олександрович сидів з задумливим виглядом. Він би з задоволенням з'їздив до Парижа, але ось Шульц вивозити туди не можна. Хай краще буде в Росії, під наглядом... А крім того, кошторисом операції такі витрати не передбачені...
  
  — Ні, — нарешті сказав він. — Краще все-таки організувати зустріч в Росії, так би мовити, на місці дії. Адже пан Залізний, наскільки я розумію, не було в країні з сімнадцятого року, отже, зовсім не знає обстановки, яка склалася при Радах. Для успіху спільної справи необхідно, щоб він знав реальне підгрунтя того, що відбувається насправді.
  
  — Логічно, — змушена була погодитися Шульц.
  
  — А що, якщо... — Якушеву в голову прийшла блискуча думка, — що, якщо запросити його сюди, в Гельсінкі? Навіть якщо ми не зможемо умовити Залізного вирушити з нами в Росію, він зустрінеться з членами московської і петроградської організацій... чи Реально таке, пан Бунаков?
  
  — Думаю, що так, — кивнув керівник фінської філії. — Я негайно зв'яжуся з генералом Кутєповим, а ще краще — з самим Залізним...
  
  
  Париж, 24 серпня 1925 року
  
  
  Залізний і Кутєпов не сподобалися один одному з першого погляду. Генерал взагалі не терпів нервових нікчем, кожну хвилину готові впасти в істерику. А Залізний не переносив, коли з ним говорили зверхньо та ще менторським тоном. Тим не менш зустріч пройшла більш або менш успішно.
  
  — Думаю, вам все ж необхідно виїхати в Гельсінкі, — сказав генерал, дивлячись на Вадима своїми сталевими холодними очима. — По-перше, щоб ми могли зайвий раз переконатися в життєдіяльності організації і в тому, що вона не фікція. По-друге, щоб роз'яснити нашим російським друзям головні напрямки роботи. Ну, і нарешті...
  
  — Не знаю, — Залізний засовався на стільці. — Не знаю, чи поїду я. Адже ви цього не робите... Не хочете в лапи ОГПУ? А як чужими руками витягувати каштани з вогню...
  
  — Мене ще ніхто не звинувачував у боягузтві, — насупився генерал. — Я поїду, ледь знадобиться моя допомога. Я — людина суто військовий. Моя справа — тактика та бойові дії. А стратегію, вже будьте люб'язні, розробляйте ви. Якщо, звичайно, ви і справді турбуєтеся про долю Росії. Я не хочу дискутувати з вами, дам лише одна порада: їдьте. Тим більше, мова йде про Гельсінкі, де вас ОДПУ не дістане...
  
  
  Лондон, 22 вересня 1925 року
  
  
  — Все-таки зважився! — блиснувши очима, повідомив Вадим дружині. — Я поїду! Просто зобов'язаний зробити це як російський патріот і людина честі!
  
  — Їдь, — байдуже озвалася Пепіта. — Тільки не мороч більше мені голову.
  
  Вадим закинув у дорожній саквояж чисту сорочку і патетично вигукнув:
  
  — Боже мій! І так каже моя дружина! Подруга життя, соратниця!
  
  — Ніякий я тобі не соратниця, — відрізала дружина. — Я не ця... як її там... ваша княгиня, яка поїхала за чоловіком на Урал...
  
  — В Сибір, — поправив її Залізний. — Декабристки вирушили слідом за своїми чоловіками до Сибіру, бо готові були розділити страждання тих, з ким пов'язали своє життя перед Богом!
  
  — Напевно, чоловіки добре їх утримували, — філософськи зауважила Пепіта. — А що я бачу від твоєї «революційної Діяльності»? Ні грошей, ні слави... Навіть свої погані мемуари видати не зміг... А всього-то й треба зробити їх трошки веселіше і напхати побільше пригод...
  
  — Ти знову? — з риданнями в голосі запитав Вадим. — Знову сіль на рани! О, швидше б виїхати... Спочатку в Хельсінкі, потім в Штеттін...
  
  — А Штеттін навіщо? — сварливо запитала дружина. — Теж по справах організації?
  
  — Бельгардт обіцяв познайомити мене в Штеттині із впливовими людьми, які можуть субсидіювати наше підприємство.
  
  Пепіта закотила очі і виразно промовчала.
  
  — Так, скажи, — раптом спохватився Залізний. — Ти не знаєш, де мій паспорт на ім'я Рейлі? Хочу захопити його на випадок, якщо раптом у Гельсінкі нагрянуть чекісти. Британського підданого вони не наважаться зачепити.
  
  — Здається, в скриньці, — згадала Пепіта, — де лежать неоплачені рахунки...
  
  22 вересня 1925 року Вадим Залізний відбув з Лондона в фінську столицю.
  
  25 вересня 1925 року відбулася зустріч Якушева з Залізним на квартирі у Бунакова.
  
  
  «Він був одягнений в сіре пальто, бездоганний сірий в клітинку костюм. Враження неприємне. Щось жорстоке, колюче у погляді випуклих чорних очей, різко випнута нижня губа. Дуже елегантний. У тоні розмови — зарозумілість, пиха. Сів у крісло, поправив складку штанів, виставив шкарпетки і жовті новенькі туфлі. Почав з того, що не може зараз їхати в Росію. Поїде через два-три місяці, щоб познайомитися з «Трестом».
  
  Я сказав:
  
  — Прикро, дійшовши майже до Виборга, зупинитися біля порога.
  
  Залізний повідомив, що збирається поїхати в суботу на пароплаві в Штеттін... До 30 вересня в Москві нічого не встигнеш зробити, а затриматися він не може.
  
  Коли Залізний заявив, що він в даний час не може їхати, я якомога спокійніше сказав, що якщо постає питання про термін, то беруся організувати поїздку в Москву таким чином, щоб в суботу вранці бути в Ленінграді, ввечері звідти виїхати в Москву. Цілого дня цілком достатньо для знайомства з Політичною радою «Тресту». Потім ввечері назад в Ленінград, понеділок провести в місті, а вночі через «вікно» в Гельсінкі. Це буде вівторок, у середу є пароплав, відправляється в Штеттін».
  
  
  (З доповідної записки Якушева начальнику КРО ОГПУ Артузову.)
  
  
  «...І що б ти там не говорила, я переконався у своїй правоті. Організація є, і вона діє...»
  
  
  (З листа Залізного Пепите Бобаділья, відправленого з Гельсінкі 25 вересня 1925 року.)
  
  
  Москва, 27 вересня 1925 року
  
  
  На дачі в Малаховке, де засідав Політична рада організації, не було жодної людини, яка не отримувала платню в органах ОГПУ. Переодягнені чекісти зібралися тут спеціально для того, щоб у Залізного склалося враження про активну діяльність і авторитет організації. Вів засідання» Микола Михайлович Потапов.
  
  — І, звичайно ж, кошти, — сказав він. — Нам потрібні великі субсидії. Де їх взяти — ось в чому питання?
  
  Він уважно оглянув присутніх.
  
  — У мене є одна ідея, — відгукнувся фальшивий «штабс-капітан» Дорожинський. — Вона пов'язана з неможливістю отримати кошти від іноземних держав. План мій грубий, але дієвий...
  
  — А саме? — Потапов підняв на лоб окуляри.
  
  — У Росії залишилися величезні художні цінності. У музеях зберігаються унікальні картини, скульптури, рукописи. Їх направо і наліво розбазарюють більшовики. Культура їм не потрібна. Тому я пропоную реквізувати і продати за кордон найбільш цінні раритети.
  
  — Тобто як реквізувати? — поперхнувся Потапов.
  
  — Вкрасти, — сказав Дорожинський таким тоном, ніби йшлося про найбуденніших речах.
  
  — Що-о? — піднявшись зі стільця, Вадим подався вперед і ляснув долонею по столу. — Ви пропонуєте піти на кримінальну справу? Поставити себе в один ряд з комуністичними злочинцями? Ну вже ні... — він мало не задихався від люті. — Ні, панове, що хочете, але якщо ви станете діяти подібним чином, я змушений буду покинути ряди організації! Я російська людина, сподіваюся коли-небудь повернутися на батьківщину і не дозволю, щоб надбання могутньої Росії розбазарювалося по світу!
  
  — Це ж тільки пропозиція... — засоромлено пробелькотів Дорожинський.
  
  — Справді, пан Залізний, — миролюбно сказав Якушев, злякавшись, що Вадим і справді покине «ряди членів». — Що це ви так розбушувалися? Ідея штабс-капітана і справді нам не підходить, ви абсолютно праві. Але, може, у вас є якісь інші думки на цей рахунок?
  
  Вадим трохи заспокоївся.
  
  — Моя думка залишається незмінною, — заявив він. — Контакти з впливовими емігрантськими колами та пошук співчуваючих нам громадян серед іноземних промисловців і банкірів. Саме з цією метою я і збираюся в Штеттін... Краще я для загальної справи піду з простягнутою рукою по світу, ніж заклеймлю себе тавром злодія!
  
  — В такому разі, — сказав Потапов, — ми будемо просити вас взяти на себе пошук субсидій...
  
  
  «В той же день чекісти заарештували Рейлі. А для того, щоб приховати факт піймання цього відомого розвідника, в ніч на 29 вересня (в цю ніч співучасники Рейлі повинні були чекати його повернення на фінській стороні) на кордоні чекісти інсценували перестрілку і створили видимість, ніби Рейлі і його супроводжуючі натрапили на радянську заставу і були вбиті. Інсценізація вдалася.
  
  А між тим Сідней Рейлі, спійманий в пастку, давав свідчення в ОДПУ».
  
  
  (З книги Д. Голинкова «Крах антирадянського підпілля в СРСР».)
  
  
  Ленінградська область, станція Парголово, 28 вересня 1925 року
  
  
  Щегольски одягнений громадянин в жовтих черевиках вийшов з вагону поїзда і мало не бігом попрямував до дерев'яного будовою, що стояв трохи осторонь від інших станційних будівель. Він затримався там досить довго: за дощаною двері з маленьким віконцем-сердечком долинали пихтіння і зітхання. Коли ж вбиральня знову відчинились, з неї вийшов сутулий селянського вигляду чоловік у тілогрійці і кирзових чоботях. На голові у нього був суконний сірий ушанці, в руках — великий вузол з бабиного хустки.
  
  Мужик зупинився посеред перону і махнув рукою в одне з віконець від'їжджаючого поїзда. До нього одразу ж підійшов чоловік у прикордонній формі.
  
  — Моє прізвище — Деревщиков, — упівголоса представився прикордонник. — Підете зі мною... Але я чекаю ще одного вашого попутника, так що, товаришу Залізний, посидьте поки тут... — і він кивнув на що стоїть віддалік підводу, запряжену сумною гнідий кобилою.
  
  Вадим зітхнув, слухняно виліз на воза і сам не помітив, як задрімав...
  
  
  1979 рік Москва, пункт прийому вторсировини № 398/2
  
  
  — Тепер все ясно, — Едік зачинив «Блокъ-ноть». — Справжній Рейлі, з енциклопедії — це Залізний. Практично все сходиться: і один Савинкова, і затятий антисовєтчик, кровно зацікавлений в поваленні більшовиків. До того ж він був есер, а есери по частині конспірації — великі доки. Ось чому у нього кілька псевдонімів. Так, цікаво, чим відрізняються праві есери від лівих?
  
  — Не пам'ятаю, — чесно зізналася дівчина. — Ми щось вчили...
  
  — Втім, це неважливо. І ті і інші — гівно хороше. Під стати більшовикам. Як повії готові були з цим, то потім хапалися — а вже пізно, — Едік приліг на канапу, закинувши руки за голову. — Взагалі всякої дряні багато водилося. Ось Потапов, наприклад. Питається, якого біса він зв'язався з чекістами? Гаразд, перейшов до червоних, ти військовий, служити в армії. Там з цими робітниками і селянами военспецы потрібні були конче. Не хочеш в армію — іди бухгалтером. Начальник департаменту поліції Петербурга Лопухін клацав на рахунках у конторі до самої своєї смерті — і нічого, йому було не западло. Але він не став провокатором і не закладав своїх, як старий пердун Потапов. Те ж саме Якушев... А вважали себе інтелігентами, твою мать!
  
  — Ну що ти всіх судиш? — заперечила Віка. — Може бути, їх поставили в безвихідну ситуацію? Шантажували? Примушували? Ти ж знаєш цих гэбэшников...
  
  — Угу, ось як заговорила...
  
  — До чого твоя іронія? Ти що, задоволений? Сам закликав відкрити очі і не повторювати того, що втовкмачували в голову... І взагалі, кожна людина має право змінювати свою думку...
  
  Вона присіла на край кушетки і погладила Едіка по грудях.
  
  — Ну що ми все сперечаємося?
  
  — Ми не сперечаємося, а дискутуємо. Ти що, втратила інтерес до всієї цієї історії? Подумаєш, не можеш більше замовляти документи в спецхрані... Інформації кругом повно, потрібно тільки вміти нею користуватися і критично осмислювати. Ось він, архів, — Едік поплескав себе по лобі.
  
  — А потім тебе разом з твоїм спецхраном поміщають в психушку або відправляють на Луб'янку, а звідти прямо до табору... І ти сидиш там і критично осмысляешь...
  
  — Що ж ти пропонуєш — не думати?
  
  — Едік! — Віка рвучко обняла його. — Мені страшно! Давай поїдемо!
  
  — Куди?
  
  — Туди, де вони нас не дістануть! Поїдемо в Ізраїль! Або, хочеш, в Штати!
  
  — Ти з глузду з'їхала! — оторопів Бодягин.
  
  — Я вже все продумала, — гарячково заговорила дівчина. — Ми одружимось, це найголовніше. І знаєш чому? Мамина мама, моя бабуся, Берта Йосипівна Юдович, була справжнісінькою єврейкою. За ізраїльськими законами моя мама єврейка, а значить, і я! Я втрачу паспорт. А в новому запишуся єврейкою! І тебе вивезу звідси! Ну що ти мовчиш?
  
  — Я думаю...
  
  — У тебе були неприємності з КДБ, а це значить, що в Ізраїлі тебе приймуть з розпростертими обіймами. Ти будеш політичним біженцем. Тобі відразу дадуть роботу! Ти забудеш про цей смердючий підвал! Ми будемо щасливі!
  
  — А твої предки?
  
  — Я поговорю з ними, вони все зрозуміють. Я познайомлю вас, вони побачать, якою ти... зрештою, батьки не бажають мені зла!
  
  Едик піднявся з кушетки і закурив. Він довго дивився у вікно, випускаючи дим в кватирку. Віка терпляче чекала відповіді.
  
  Нарешті Бодягин викинув недопалок, сів поруч з нею на кушетку і сказав:
  
  — У тебе чудовий план. Практично без вад. Але... По-перше, нас можуть не випустити...
  
  — Тоді, — миттєво переорієнтувалася Віка, — ми поїдемо в Сибір. В глушину, в тайгу...
  
  — І будуть між деревами ходити два жида порхатых і один лось лось... — невесело пожартував Едик. — Але ти мене не дослухала. Ти уявляєш собі, що таке сімейне життя?
  
  — Звичайно, — впевнено кивнула дівчина.
  
  — Ні фіга ти не уявляєш... Тебе мама-тато годують, пестять, плекають... У тебе ніяких турбот. А вийдеш заміж — з першого ж тижня почнеться підрахунок грошей, яких вічно не вистачає, почнуться побутові проблеми, які ти зараз так зневажаєш... А головне, виявиться, що ми чомусь зовсім різні люди. І те, що здавалося особливо привабливим, почне дратувати, виводити з себе... В один прекрасний день ти зненавидиш мене за те, що я не люблю мити посуд, а я тебе за те, що ти видавлюєш зубну пасту не з того кінця тюбика... І всі ці наші спільні інтереси — всі ці Рейлі та інші шпигуни разом з чекістами вирушать за відомою адресою. Тільки не кажи, що ми виняток із загального правила.
  
  — Ти що, мене не любиш? — обережно запитала Віка.
  
  — Вік, ну не в цьому річ...
  
  — Саме в цьому. Якщо ми любимо один одного, то легше переживемо і матеріальні труднощі, і побут, і посуд я буду мити сама!
  
  — Яка ти ще маленька, — Едік притиснув її до себе.
  
  
  
  6. ВІНЧЕНЦО МАССИНО, ВЕЛИКИЙ КОМБІНАТОР
  
  
  «Виріши також мав близьке відношення до Петербурзької фірмі Мандроховича і Дубенського, яка займалася головним чином експортом та імпортом зброї... Фірма Мандро також закуповувала всяке військово-морське спорядження для Росії, а Рейлі кілька разів перед першою світовою війною побував у США, де при закупівлі отримував більшу комісію. Останню, найбільшу, він, однак, отримати не встиг через Лютневої революції. Пізніше, вже в 1923 році, він подав на своїх американських контрагентів в суд. Але справу програв».
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка»).
  
  
  «У 1917 році, в грудні, в торгово-промислових колах Петрограда і Москви нас цікавить особа з'являється під прізвищем месьє Массино як «турецьких і східних країн негоціант». Незабаром знайомих месьє Массино і численних дружин і наречених його заарештує ВЧК як викритих контрреволюціонерів. Самому месьє Массино вдасться благополучно втекти».
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  Глава 1
  СПРАВИ І СПРАВИ
  
  
  
  Петербург, 1911 рік
  
  
  — Скільки, — запитав Массино упівголоса.
  
  — Десять відсотків, — подумавши, сказав Мандрохович. — Не рахуючи дрібниці, яку ти отримаєш від іншої сторони.
  
  — П'ятнадцять, — спробував торгуватися Вінченцо. — Оплата дороги за твій рахунок.
  
  — Розбігся! — іронічно зауважив Іштван. — За такі гроші я сам поїду на край світу.
  
  — Гаразд, — Массино зітхнув, як людина, змушений жертвувати собою заради загального блага. — Тільки для нашої дружби.
  
  Розмова велася впівголоса в одному з обшарпаних залів, де збиралася столична богема. Ось і тепер на невеликій естраді, картинно заламуючи руки, співуче і трохи в ніс читав свої вірші нікому не відомий молодий поет з нафарбованими губами і ніби приклеєною до чола темним чубком, що надавало йому кілька педерастичний вигляд.
  
  
  — ...розіп'ята, як кома,
  
  Розкинулася ти на ліжку...
  
  Подмышка твоя золота
  
  Струмує аромат ледве-ледве...
  
  
  — Нісенітниця якась, — пробурмотів Іштван. — Чиїсь пахви... Та хоч і золоті! Знайшов нюхати.
  
  — Давай краще розговіємося, — запропонував Массино.
  
  Вони випили за успіх справи і закусили гусячим паштетом.
  
  — Так вам і треба, так їй і треба! — гарячкував суб'єкт за сусіднім столом, виблискуючи скельцями пенсне. — Нічого було руйнувати основу основ споконвічно російського селянства — громаду, світ...
  
  — Не скажіть, — заперечував густим басом щільний пан. — Реформи потрібні нашій країні, інакше ми ризикуємо залишитися в стороні від стовпової дороги прогресу...
  
  Мова йшла про вбивство прем'єра Столипіна, якого застрелив у Києві місцевий єврейчик-анархіст. Злі язики подейкували, нібито замах на Петра Аркадійовича було скоєно з відома самої государині, люто його ненавидів, а Гришка Распутін тепер-де підносить до неба молитви за те, що нарешті позбувся від свого найлютішого ворога.
  
  — Нікуди не подітися від цієї політики, — поморщився Вінченцо, перекидаючи чарку коньяку. — Набридло! З усіх боків тільки й чуєш — анархісти, кадети, есери...
  
  — А я вважаю, що поважає себе, комерсант повинен бути в курсі останніх подій, — заперечив Мандрохович. — Трошки політики справах не завадить, особливо якщо знаєш, на які важелі коли натискати, щоб отримати вигоду!
  
  Массино не став сперечатися. Іштван був прав, і до того ж не любив, коли йому заперечували. А він, Вінченцо, зараз, як ніколи, потребував його милість і заступництво. Мандро стоїть міцно, біржові потрясіння для нього важать не більше, ніж комарині укуси, а Массино доводиться крутитися, як білці в колесі.
  
  Поета, що оспівував пахви, змінила знаменита актриса. Вона була по-модному худою, а під очима намалювала собі такі глибокі сині тіні, немов перебувала в останній стадії сухот. Зображуючи хвилювання, актриса спробувала здіймати груди, але це виходило погано із-за відсутності такої. Рухи, які вона робила, повинні були, мабуть, означати щось еротичне і пристрасне, але виглядали анемічно і натужно. Зірвавши кілька рідких хлопків, сухотна знаменитість раскланялась.
  
  — Ти б хотів мати таку? — проводжаючи її ледачим поглядом, поцікавився Іштван. — Кокаинистка, неврастеничка, Лубенський стверджує — неприборканий темперамент...
  
  — По мені, краще лягти з трупом, — мимоволі пересмикнувся Массино. — Я віддаю перевагу здорових дівок в тілі... Пам'ятаю, у Баку у мене була одна персияночка, — пожвавішав він. — Все при ній — бюст, дупа... Танцювала танець живота. Ти не повіриш, що витворяла в ліжку...
  
  Свій перший мільйон Массино зробив у 1898 році, вигідно перепродуючи зброю, яке йому — тоді ще Дмитру Таукчи — було доручено доставити безкоштовно індусам-заколотникам. Незважаючи на свій порівняно молодий вік — двадцять чотири роки, — Вінченцо здраво розсудив, що діватися азіатам все одно нікуди, стріляти-то з чого-небудь потрібно, куплять, як миленькі, а змитися він завжди встигне, якщо спливе на поверхню правда... І взагалі з цими індусами йому дітей не хрестити. Набагато небезпечніше був той чоловік, який доручив йому транспортування гвинтівок і патронів: такий палкий і благородний месник, гібрид капітана Немо і графа Монте-Крісто. Такий не стане церемонитися і шлепнет на місці за обман. Тому Массино довелося змінити ім'я і якийсь час роз'їжджати по справах інкогніто.
  
  Саме тоді він крупно вклався на Далекому Сході, але почалася японська війна, і все пропало. Довелося знову підніматися з нуля. Але до того часу Дмитро розжився найголовнішим для ділової людини — обширними зв'язками. Найціннішим придбанням в десяті роки він вважав дружбу з Мандроховичем. Мандрохович був такий же персоною без роду-племені, як і Таукчи, ось тільки щастило йому більше. Ніхто не знав, звідки він з'явився і чим займається. Друзі називали його Іштваном фон Мандро, але хто перед ними — німець, румунів, угорець чи поляк, нікому не відомо не було. Вінченцо відразу зрозумів, що вони з Іштваном — одного поля ягоди, і постарався це використовувати. Споріднювала їх і загальна нерозбірливість у засобах. Саме за порадою Таукчи-Массино фон Мандро позбувся свого першого компаньйона, графа Дубенського, якого час від часу мучили абсолютно філософські проблеми: а гуманно торгувати зброєю? Іштван поєднав капітали з Шуберским, директором однієї з російських залізниць, і міцно влаштувався в Петербурзі.
  
  — Ти і справді італієць? — запитав Мандро без особливого інтересу. — Чи прикидываешься?
  
  — Натуральний, — підтвердив Дмитро. — Правда, тато у мене був невідомо хто, а ма-ман — наполовину болгарка, наполовину румунка... А прізвище дуже зручна. Якщо робити наголос на останньому складі, звучить цілком по-французьки... А ти, якщо не секрет, звідки?
  
  — Це давно втратило будь-яке значення, — знизав плечима Іштван. — Я той, ким треба бути в кожен конкретний момент. Припустимо, з англійцем я — середньоєвропейський підприємець. З контрабандистом — його найкращий друг і майже родич... А в світському салоні — джентльмен бездоганного походження і чарівних манер... Розумієш? Без цього в нашій справі не обійтися. Подивися на себе... Одягнений абияк, привабливий, але вульгарний, в очах вічно голодний, злий блиск... Хочеш досягти успіху? Для цього потрібен лиск, братику... Інакше вище афер середньої руки не подымешься...
  
  — Легко давати поради в твоєму положенні! — образився Массино. — А мені як? Кожен раз починаю на порожньому місці...
  
  — А ти в казино рідше наведывайся, — спокійно сказав Мандро. — І не вкладай кошти в сумнівні підприємства. Думаєш, я спадок отримав або мені гроші зі стелі звалюються? Ні, братику, довелося чимало попрацювати, перш ніж відкрити рахунки в швейцарських банках... А скільки зусиль треба було докласти, щоб всяка великосвітська сволота почала подавати мені руку... Гидко згадувати...
  
  — То-То й воно, що противно! — жваво відгукнувся Вінченцо, облизуючи товсті губи.
  
  — А ти перетерпи, братику... Потім, коли будеш в силі, вони почнуть танцювати під твою дудку... Тому що на грошах тримається весь цей клятий світ...
  
  
  Нью-Йорк., 1913 рік
  
  
  — Сигару, містер Массино? — Макдауелл люб'язно розкрив коробку. — Чи ви не палите?
  
  Вінченцо насилу втримався, щоб не схопити сигару миттєво. Уроки фон Мандро не пропали. Тепер він ретельно зважував не тільки кожне своє слово, але й будь-який рух.
  
  Повільно взяв сигару. Дочекався, поки американець запропонує свій ножичок. Обрізав кінець з скрученого тютюнового листя... І тільки коли Макдауелл клацнув запальничкою, неквапливо схилився і прикурив. Хай потанцює цей товстосум! В постачаннях Росії військово-морського спорядження зацікавлений він, а не Массино.
  
  Вінченцо розвалився в кріслі, закинув ноги на край журнального столика, блаженствуючи, пустив до стелі струмінь диму. Приємно було споглядати відпрасовані складки своїх дорогих штанів, новенькі жовті штиблети і шовкові шкарпетки в тон.
  
  — Я заплачу вам гарні комісійні, — вкрадливо пообіцяв Макдауелл.
  
  І знову Массино довелося втихомирювати себе. Замість жадібного: «Скільки»? він відбувся невизначеним хмыканьем.
  
  — Десять відсотків від загальної суми, — сказав американець.
  
  Вінченцо з удаваним байдужістю стежив за кільцями диму, спливаючими над сигарою.
  
  — П'ятдесят тисяч негайно, — голос Макдауелла здригнувся.
  
  Массино неквапливо повернув до нього голову.
  
  — Це справді непогано, — ліниво, наслідуючи інтонації Іштвана, процідив він. — Однак містер о'хара готовий заплатити п'ятнадцять відсотків і сімдесят п'ять шматків.
  
  — Чортів О'хара! — американець стукнув кулаком по столу. — Вічно він плутається у мене під ногами! Коли-небудь я його дістану... Гаразд, даю стільки ж.
  
  — Приймаю ваші умови, — такої удачі Вінченцо не очікував. Ім'я о'хари він використовував тільки тому, що знав про його вічну конкуренції з Макдауелл. — Виключно заради нашої дружби з вами, дорогий Конні...
  
  Американець зашелестел чековою книжкою. Вигляд у нього був настільки переможний, що Массино насилу втримався від реготу.
  
  Іштван, як завжди, виявився прав. Цих янкі дурити набагато простіше, ніж найбідніших контрабандистів в Європі.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Чим я тільки не займався! Крав, торгував рознос, служив хлопчиком на побігеньках, знову крав, бував битий, сидів у буцегарні... Поки не зрозумів: ловлять за руку і боляче б'ють тільки тоді, коли крадеш мало! Зірвати б одного разу такий куш, щоб вистачило на все життя... Потім сиди, поплевывай в стелю — твої грошики в надійних сейфах, регулярно капає відсоток з капіталу... Так би воно й було вже давно, якби не цей вічний свербіж — ризикнути зіграти, вкластися! Треба бути гранично обережним. Багатому є що втрачати — і це буває дуже боляче, набагато болючіше, ніж від побоїв. І ще одне правило. Гроші не пахнуть. Нікого не цікавить, де ти їх взяв, якщо їх багато, — зарізав рідного батька або вкрав на великій дорозі. Найвигідніша — торгівля зброєю. Завжди на земній кулі хтось з кимось воює. І весь час виробляється зброя нового зразка. Але ось винайшли що-небудь не просто нове — сучасне. Береш у виробника застаріле за викидними цінами і везеш туди, де — піф-паф! — дурні б'ються із-за клаптика землі або ідейних розбіжностей. Вони купують у тебе все, що може стріляти і вбивати, — рушниці, порох, патрони, кулемети, автомати, бомби, вибухівку, напалм... Та ще й кажуть «спасибі» за те, що ти дозволяєш їм грати в їхні дурні ігри. І без всякої перепочинку знову: піф-паф! Їм і в голову не приходить, що з іншого боку стріляють з такої ж зброї, виробленого тими ж торговцями.
  
  А наркотики! Ось де золоте дно. Ніколи не міг зрозуміти ідіотів, які нюхають, курять і ковтають всяку погань. Що за задоволення вони в цьому знаходять? Ну та Бог з ними, поки вони набивають мені кишеню за понюх кокаїну, кулька опіуму або жменьку анаші. І готові зарізати першого зустрічного заради цієї гидоти! Хороший товар: місця займає небагато, вагою невеликого, сировина дешева — а навар величезний. Правда, при доставці трапляються прикрі помилки, якщо, припустимо, план виявляють, ти втрачаєш і товар, і ту ціну, яку взяв би за нього, і кур'єра — в Європі його посадять, в Азії взагалі відрубають голову... Але це звичайні витрати, і треба ставитися до них як до явища природи: посуха — неврожай, зливи — все погнило... Зате у випадку благополучного доставки ти король і сам чорт тобі брат!
  
  ...Купити пенсії «Беломору» так, щоб вистачило на цілий місяць. Без делікатесів я ще можу обійтися, а без курива зовсім зле...»
  
  
  Одеса, 1913 рік
  
  
  — В таку погоду не піду, — вперто твердив Шелушенко. — Шаланда, не до ночі будь сказано, потопнет або того гірше... — Він забобонно сплюнув через ліве плече, при місячному світлі у вусі блиснула стерта срібна сережка. — Такої домовленості не було.
  
  — Плачу вдвічі, — наполягав Массино.
  
  — Мені моя голова дорожче коштує, — не погоджувався контрабандист. — Якщо не дай Бог шо ти, шо лі, моїм дітям даси хліба?
  
  — Ти ж знаєш мене не перший рік, — Вінченцо по-свійськи поплескав Архипа по плечу. — Я твою сім'ю не залишу. Зрозумій, мені конче потрібно отримати товар. Замовники нервують, а я не можу їх підвести — наступного разу іншого знайдуть.
  
  — Мені від твоїх замовників ні холодно, ні жарко, — Шелушенко шморгнув носом і підтягнув якусь мотузку, щоб вітер не тріпав даремно парус. — Ось впаде, тоді виходжу. А раніше — ні-ні.
  
  — Навіщо від грошей відмовлятися? — Массино з надією дивився на хвилюється море. — Може, тобі хтось пропонує більше?
  
  — Не-е... Платиш ти добре, — контрабандист приклав руку козирком до лоба. — Здається, збирається розпогодиться, шобы не наврочити. А багато марафету?
  
  — Три мішка.
  
  — Не боїшся, шо зацапають? — Архип спритно став розмотувати кінець. — Плакали тоді твої грошики...
  
  — Ти більше ризикуєш, — бажаючи підлеститися до норовистому рибаку, зауважив Вінченцо. — А гроші... Що таке гроші? Тьху, нісенітниця...
  
  — Коли їх кури не клюють, — хмикнув Шелушен ко. — Так даси вдвічі, не затулиш?
  
  — От тобі святий істинний хрест, — побожився Массино. Зараз він готовий був закласти душу дияволу, аби тільки три заповітних мішка прибули в Одесу, до цього стрімкого, подмытому прибоєм березі. — Клянуся матір'ю.
  
  — Гаразд, пора... Підштовхни-ка, — розпорядився контрабандист, впрыгивая в шаланду.
  
  Массино щосили відштовхнув човен. Архип взявся за весла, під білою подертою сорочкою забугрились потужні м'язи.
  
  — Ні пуху! — упівголоса напучував його Вінченцо.
  
  — Ага! — Шелушенко знову сплюнув. Отгребя від берега, він поставив невеликий залатаний парус, і шаланда швидко заскользіла по хвилях.
  
  Вінченцо щільніше потонуло в передбачливо захоплену з собою ковдру. Вогнище розводити він боявся, хоча було вітряно і сиро. Так і просидів, скорчившись, зрідка дрімаючи, майже до світанку, поки що далеко не з'явився ледь помітний силует вітрила.
  
  Як було умовлено, запалив ліхтар і тричі помахав їм з боку в бік. Контрабандист направив шаланду до цього імпровізованому маяка. І незабаром причалив до берега.
  
  — Давай швидше! — командував він, коли вони удвох перетягували на берег мішки з марафетом. — Скоро зовсім засветлеет, можуть засікти...
  
  Массино перевантажив товар у тюки, перекинуті через спину сумирного ослика.
  
  — А розрахунок? — гукнув його Шелушенко. — Уговаривались вдвічі.
  
  Він дбайливо розгладив і сховав у шкіряний пояс сто рублів. Для нього це була величезна сума. Вінченцо ж прикидав, скільки тисяч він отримає за всю партію...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Хороша дівчинка коштує хороших грошей, як любить повторювати Іштван. І це правда. Найбільш захоплюючі амурні історії мені довелося пережити з тих пір, як завівся кой-який капітал. А раніше? І згадати особливо нічого... Пізніше, коли я вже навчився розбиратися, що до чого в цьому житті, зрозумів просту істину: чим більше платиш, тим більше отримуєш. Всі баби шльондри, і різниця тільки в ціні...
  
  Ми їхали в авто по нічному Парижу, навколо дефілювали розкішні дами, і Мандро присвячував мене в те, що скільки коштує.
  
  — А порядні жінки в цьому містечку є? — нарешті не витримав я.
  
  — Ти ще не настільки багатий, — заіржав Іштван. — Зачекай, усьому свій час...
  
  І пояснив, що жінка — це не та ідіотка, яка зберігає вірність чоловіка або коханця! Ні! Порядна — це дуже дорога повія, яка вміє себе вести, з якою не соромно показатися... І чим краще ти її одягаєш, ніж розкішнішою для неї особняк, тим вище твій престиж серед чистої публіки.
  
  — Так що скупитися на баб не варто, — уклав мій досвідчений друг. — Це, братику, завжди окупається.
  
  Приблизно тоді ж я вперше побачив Пепиту. Так, це був високий клас, не толстозадая бакинська Зулейка. Навіть голос у неї дзвенів, як золота монета, кинута на срібний піднос. Груди — висока, як курс долара на міжнародних торгах. А трималася вона з такою гордістю, ніби народилася принцесою або дочка банкіра.
  
  — Яка феміна! — я не міг не видати свого захоплення. — Господи, я б віддав половину всього, що маю, тільки б наблизитися до неї!
  
  — Замало, — усміхнувся Мандро. — Зазвичай сеньйора Бобаділья витрушує з своїх обранців не половину, а все до останнього сантима...
  
  Його репліка віддавала жахливим цинізмом. Мене обурило. Така жінка, як вона, не просить, не вимагає грошей — їй віддають добровільно... Втім, Іштван, як завжди, правий, — Пепиточка обходиться втридорога: вона не визнає ні дешевих квартир, ні дешевих речей, ні дешевих розваг. Зате і володіти нею — розумною, красивою, дорогою повією — вищий шик.
  
  — До чого ти мені набрид! — підбиває вона мене, коли я лізу до неї під спідницю. І слова у неї такі тягучі, як мед. — Гвинтик, ну неможливо ж весь час займатися тільки любов'ю. Мені хочеться кудись вийти, зустрітися з друзями, відвідати Опера...
  
  На її мові це все означає гроші, багато грошей. Вона блищить і розважається, а я плачу і плачу гіркими сльозами. Ось що таке велика, справжня любов...
  
  ...Сусідка по комуналці Світлана Кирилівна ще дуже бадьора для своїх років і цілісінький день клопочеться по господарству. Вона пече такі пиріжки, що просто пальчики оближеш. Добре б провести залишок наших днів, насолоджуючись спільної життям...»
  
  
  Глава 2
  ВСЕ ПРОДАЄТЬСЯ І КУПУЄТЬСЯ
  
  
  
  Мюнхен, 1915 рік
  
  
  Поїзд смикнувся і зупинився.
  
  — Приїхали, чи що? — Массино виглянув у вікно вагона. В обличчя вдарили вогні перронных ліхтарів. — Де це ми?
  
  По коридору затопали чоботи, двері купе загупали прикладами. Почулася груба, важка німецька мова.
  
  — Зараз, зараз, панове, — заметушився Вінченцо, поспішно перепрятывая алмази з дорожнього баула під устілки черевик. — Сю хвилину! Момент!
  
  Він відкрив двері, удавано позіхаючи і зав'язуючи шовкові шнурки нічного халата. І відлетів убік, відкинутий вагомою солдатської рукою. Хтось підняв його за комір і здорово трусонув.
  
  — Вітте... — Массино втягнув голову в плечі. — Я є друг німецького рейху... Займаюся комерцією... Ось мої папери... — Він простягнув офіцерові паспорт на ім'я Франца Беренса, громадянина Швейцарії. — Їх бін... нейтральна країна... гер лейтенант...
  
  Німець переглянув документи і поклав їх собі в кишеню. Сказав щось солдатам. Ті почали ритися в багажі.
  
  — Я не понимайт, — Вінченцо перейшов на ламану мову, наче так перевіряючі розібрали б хоч слово. — Комерц... Німеччина — велика країна...
  
  Речі з баула розліталися в різні боки. Массино зрадів, що вчасно переховав камінчики. Але його схопили і стали виводити з купе.
  
  — Е-е! Куди? — закричав торговець, відчайдушно вириваючись до выглядывающим з-під спальної полиці черевиків. — Дайте, сволочі, одягнутися. Їх бін хворий! Мені не можна застудитися!
  
  Солдат штовхнув його у спину прикладом. Чомусь біль від удару воскресила Вінченцо деякі пізнання в мові Гете і Шіллера.
  
  — Дойчен швайне! — люто відбивався він. — Вас іст дас? Їх бін іноземець! Гей, хто-небудь! Хельфен зим світ, бітте!
  
  Але його заклики залишилися без відповіді. Массино виволокли з вагона, офіцер ударив його по голові рукояткою пістолета, і громадянин Швейцарії Франц Беренс втратив свідомість.
  
  Отямився він від чиїхось гучних голосів. Боязко розплющив очі і побачив, що над ним схилився чоловік у білому халаті.
  
  — Доктор! — прошепотів Вінченцо. — Я вас озолочу, тільки допоможіть!
  
  — Отшень тобре, галюптшик, — кивнув лікар. — Ви мошете кафарит. Отфетшайт на фапросы.
  
  Інший голос щось пролаял по-німецьки. І, скосивши очі, Массино дізнався офіцера, який керував його арештом.
  
  — Пан лейтенант питає, — переклав доктор, — хто ви такий і з яким завданням проникли на територію Німеччини.
  
  — Я швейцарський підданий... Моє прізвище — Беренс, займаюся комерцією...
  
  — У нас інші відомості. Ви — російський розвідник і переслідуєте шпигунські мети. Хто ваш зв'язковий? Де призначена зустріч?
  
  — Змилуйтеся, — спантеличено запитав Вінченцо, — який зв'язковий? Я займаюся купівлею і продажем, а до політики не маю ніякої причетності...
  
  — Ваші документи — фальшивка. Насправді ви громадянин воюючою з нами Росії. Говорите правду, інакше до вас застосують катування, — монотонно перекладав доктор.
  
  — Гаразд, хрін з вами! — зневірився Массино. — Я дійсно не швейцарець, а італієць. Іта-ліа-але... Парларе італіан? Ні! Так якого біса морочите мені голову? Я буду скаржитися, врахуйте! У мене у зв'язку найвищих фінансово-промислових сферах. Круппа знаєте? Ну, так я поскаржуся самому Круппу!
  
  Німці про щось порадилися між собою.
  
  — Негайно розв'яжіть мені руки! — зажадав увійшов в раж Вінченцо. — Інакше я за себе не ручаюся!
  
  Офіцер підійшов до стоїть в кутку телефонного апарату і почав накручувати ручку. «Раптом і справді подзвонить Круппу?» — струхнул було Массино. Але втрачати йому було нічого. Шахраїв оббирають, а шпигунів розстрілюють.
  
  — Яволь! — німець витягнувся в струнку з телефонною трубкою біля вуха. Напевно, отримав прочухана від начальства. — Яволь, гер генерал!
  
  Він зробив знак, і затриманому розв'язали руки.
  
  — Що, распекли тебе, лейтенант? — зухвало запитав Вінченцо, розтираючи затерплі зап'ястя. — То-то ж! Не будеш наступного разу чіпати невинного комерсанта.
  
  — Энтшульдигунг, пан Беренс, — лікар простягнув Массино його паспорт. — Прийміть наші вибачення. Нас неправильно інформували. Ви можете бути вільні і ще встигнете на поїзд.
  
  ...Опинившись знову у своєму купе, «чесний комерсант» першим ділом замкнув двері і витягнув з-під полиці черевики. Тремтячою рукою промацав всередині їх... Слава Богу, алмази були на місці! Вінченцо перевзувся і зітхнув з полегшенням. Якби камінчики пропали, він під повік би не розрахувався з Мандроховичем. Все обійшлося краще, ніж можна було сподіватися. Навіть хабар дурним геррам не довелося давати. Самі відпустили.
  
  
  З «БЛОКЬ-НОТА» невідомого
  
  
  «Не люблю я ці суспільні потрясіння. Про історичні події приємно прочитати в книжці на сон прийдешній. А жити, коли навколо стріляють, мені не дуже подобається. Ось, будь ласка, з-за Лютневої революції не встиг отримати комісійні від містера Макдауелла! За останню партію спорядження для флоту, найбільшу. Втішає тільки те, що всі колишні суми він виплачував з американської акуратністю. Якщо вдасться вирватися в Сполучені Штати, вимагатиму своє. Не відкрутиться! А поки половлю рибку в каламутній воді рідний сторонушки... Нехай білі і червоні б'ють один одному морди. Зброя малими і великими транспортами стане в нагоді всім. Отже, знову беруся за старий промисел...
  
  ...З ними можна мати справу. Культурна нація. Один недолік — зверхньо дивляться на всіх інших. Воно і зрозуміло — світова держава, колонії по всьому земній кулі. Дивно, як вони тримаються за всю цю стару рухлядь — королева, лорди, сери і пери... І, проте, велику Британію створили не вони, а глазговские та ліверпульські купчины, на своїх допотопних вітрильниках ввозячи в стареньку Європу перець, корицю, імбир... А що, це відмінна ідея! Прянощі! Вирішено — займаюся прянощами і трошки кокаїном... Це чудове прикриття для гвинтівок і гармат...»
  
  
  Петроград, кінець 1917 року
  
  
  — Еленочка Шарлевна, радість моя! — Массино грайливо полоскотав жінку за вушком, де зворушливо завивались кільця волосся.
  
  — Відчепися, — ліниво відмахнулася вона. — Ти платиш мені гроші за кімнату, а цих дурниць мені і даром не треба.
  
  — Ну чому ж? — здивувався Вінченцо. — Я високо оціню твою прихильність. Хочеш діамантове кольє?
  
  — Навіщо мені твоє намисто? — огризнулася Олена. — Роздобудь краще хліба, пшона і картоплі, інакше загнемся з голоду. За твоє кольє на базарі іржавої оселедця не дадуть!
  
  — Зі мною ти не пропадеш, золотко, — Массино зловив і на льоту чмокнув гарненьку ручку. — Перебої з продуктами — не біда... Я знаю ще кілька місць, де завжди можна розжитися чимось посмачніше оселедця. Ти зможеш харчуватися, як королева, якщо не будеш мені відмовляти в маленьких радощах життя...
  
  Олена Шарлевна пирхнула:
  
  — Поки я від тебе нічого не бачила, крім пустих обіцянок... Дай мені наїстися і випити хорошого вина, а вже потім заплави розмови про ліжку...
  
  — Твоє бажання для мене закон! Біжу, лечу його виконувати! — Вінченцо зробив пірует на «щасливих» довоєнних черевиках, врятували йому два роки тому мандроховические алмази. — Діставай поки скатертину, тарілки й чарки, радість моя!
  
  Від їжі Олена обважніла, дивилася сонно і мляво реагувала на ласки свого квартиранта. Але він все одно був задоволений — тут принаймні була гарантія, що не підхопиш трипер або, гірше того, льюэс. Шукай потім венеролога!
  
  — Ну, прокинься ж, дитинко, — гаряче дихав у вухо жінці комерсант, — обійми свого зайчика... У двері забарабанили.
  
  — А, чорт! — Массино зліз з ліжка і почав одягатися. — Хто це в таку годину?
  
  — Напевно, з обшуком, — позіхаючи, припустила Олена Шарлевна. — Всі ходять, ходять, а чого шукають? Невідомо...
  
  ...Коли постояльця повели, господиня дістала з-за божниці товстий гаманець, перерахувала купюри. На місяць вистачить, а там видно буде. Кольє вона теж приховала заздалегідь, перед тим як донести на Вінченцо в ЧК, і на оселедець міняти його не збиралася.
  
  — Слава Богу, — сказала вона собі, — що обшукували тільки кімнату мого зайчика і не обнишпорили всю квартиру...
  
  До чималого подиву Олени Шарлевны, під ранок Массино вже повернувся і став гарячково збирати речі.
  
  — Ось радість-то! — розгублено повторювала жінка, проклинаючи про себе гуманність чекістів. — Адже Могли і розстріляти...
  
  — Тіпун тобі на язик! — комерсант кидав в баул все підряд. — Чорт забирай, куди подівся гаманець?
  
  — Може, залишишся? — квапливо запитала господиня. — Стільки ще не з'їдено, не випито...
  
  Але Вінченцо не так легко обвести навколо пальця.
  
  — Де мій гаманець, сука? — прогарчав він, схопивши Олену за горло. — При обшуку його не знайшли... Це твоїх рук справа!
  
  — Я... нічого... не знаю... — полузадушенно хрипіла жінка. — Пусти! Віддам!
  
  — Ось тварюка! — квартирант відкинув її в кут. — Скористалася арештом... мабуть Думала, що я більше не повернуся? А я — ось він! Жени гроші!
  
  — Подавись, скотина! — Олена Шарлевна шпурнула гаманець в обріс щетиною обличчя «турецьких і східних країн негоціанта». — Очі б мої тебе не бачили! Забирайся!
  
  — Шкода, нема часу, не то я б тебе провчила. — Массино застебнув баул. — Продажна сука, ти ще легко відбулася!
  
  — Забирайся! — крикнула вона йому вслід. Вхідні двері грюкнули. — Спекулянт паршивий! Добре, що про кольє не згадав...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Панове більшовики так само продаються і купуються, як і всі інші. Єдина відмінність — в ідейній підкладці. Для німців, припустимо, я був російським шпигуном, для чекістів — буржуєм. Ну і так далі. Як мене схопили, я відразу запримітив цього хлопця і зробив ставку на нього, як на фаворита на бігах. В очах у нього була ненаситна жадібність. Я мимоволі уявив, як після мого розстрілу цей вчорашній селянин жадібно обшаривает мій труп, і мені гостро не хотілося розлучатися з життям і ставати здобиччю мародера.
  
  — Хочеш грошей? — шепнув я йому, коли мене виводили по чорних сходах.
  
  — Скільки даси? — майже нечутно відгукнувся мерзенний стерв'ятник.
  
  Це питання питань. Скільки разів я чув його за ті роки, що живу на світі. Недоплатити — це ще півбіди. Набагато небезпечніше переплачувати. Цей червоний ще не знає свого апетиту. Пообіцяти йому занадто багато — і він захоче забрати у мене все.
  
  — Тисяча, — сказав я. І не помилився. Це було ні багато, ні мало — в самий раз. Недобір і перебір караються розстрілом.
  
  Коли мене замкнули, він першим попросився в охорону. І варто було тільки іншим більшовикам віддалитися, стукнув у двері:
  
  — Давай гроші.
  
  У мене завжди є при собі деяка сума. У мистецтві обшуку чекісти ще не надто успішні, під заповітні устілки заглянути не здогадалися. Але з цим хлопцем треба було берегтися.
  
  — Потрібно відпороти підкладку, — схитрував я. — У тебе ножиці знайдуться?
  
  Після деяких вагань він просунув мені в напіввідчинені двері складаний ніж. Я прикинувся, ніби витягаю обіцяну хабар з вказаного місця. Двері відчинилися ширше. В очах мого охоронця горів жадібний інтерес. Гвинтівку він, звичайно ж, залишив зовні.
  
  — Тримай, — я простягнув йому приготовлені заздалегідь купюри. Він жадібно схопив їх і вирвав у мене з рук піджак: сподівався поживитися. Я тільки того й чекав! І вмить опинився за межами свого узилища... Під сорочкою на мені була поддета фуфайка тепла зразок морської — ще один запобіжний захід, якої я навчився за час своїх мандрівок по світу. Я жваво біг вулицями, побоюючись тільки натрапити на випадковий патруль. Пострілів ззаду я не боявся: цей дурень продовжував завзято потрошити мій піджак...»
  
  
  Петроград, 1918 рік
  
  
  — Баришня! Аллі, баришня! — Массино дмухнув у трубку. — Знову тріск... Налагодьте зв'язок, золотко! Погано чути...
  
  — Роблю, що можу, — сварливо відгукувалася телефоністка. — Скажіть спасибі, що взагалі з'єдную...
  
  — Спасибі, дитинко, велике спасибі! Без вас, дорогенька, взагалі як без рук...
  
  Але телефонна панночка кудись зникла, а крізь тріск прорвався знайомий і такий рідний голос Мандроховича:
  
  — ...Кидай все до чортової матері і приїжджай! Що ти там загубив, в цьому дохлом місті?..
  
  — Не можу, Іштван, дорогий! — надривався Вінченцо. — Передав родичам посилку, а вони не повернули ящик...
  
  — Які, на твою мати, родичі? — здивувався Мандро на іншому кінці дроту. — Що за ящики, братику? Ти вже почав заговорюватися?
  
  — Потім все поясню, — доводилося спілкуватися натяками, щоб не зрозуміла телефоністка. Під родичами комерсант мав на увазі англійців-союзників. Посилка означала партію зброї, а ящик — відповідну оплату за нього. — Коротше, мене тримають тут справи. Скажи краще, до кого звернутися у разі потреби?
  
  Іштван почав перераховувати імена, а Массино тільки головою похитував: той висланий, цей заарештований, третій подався на південь...
  
  — ...Зайди в Англійський клуб, там збираються ділові люди... — пробилося крізь шум і тріск.
  
  Це було важливе нагадування. Навіть здалеку Мандрохович примудрявся допомагати доброю порадою.
  
  Навівши довідки, «турецьких і східних країн негоціант» дізнався, що вищезгаданий клуб носить нині ім'я Латиського. Але там, як і раніше, буває обрана публіка.
  
  У цій атмосфері Массино відчував себе, як риба у воді. Людей у формі — цих нових «червоних» командирів і комісарів — він обходив за версту, зате панам у пристойних костюмах робив різні пропозиції, і не завжди безуспішно. Наприклад, знайомому анархісту, Петькові Аршинову, за маленьку суму в десять тисяч він підказав:
  
  — Є опіум. Двісті пакетів по десять фунтів кожен.
  
  — Де? — Петькины ніздрі, хижо затрепетали.
  
  Вінченцо загадково мовчав. Він знав цю публіку. Серед них кожен третій — наркоман або алкоголік.
  
  — Де? — Аршинов виклав на столик ще тридцять тисяч. Це вже була стоїть ціна.
  
  — Товариство «Кавказ і Меркурій», — знизивши голос, повідомив Массино. — Не тут... В Москві.
  
  
  Через кілька днів з Петрограду поповзли чутки: група так званих анархістів-комуністів заявилася в приватну московську контору «Кавказ і Меркурій» і, пред'явивши мандат, зажадала видачі зберігався на складі наркотику, для того нібито, щоб знищити цей небезпечний для суспільства продукт... Справу розслідувала ЧК і особисто Дзержинський. У готелі «Метрополь» заарештували кількох учасників операції, вилучили бомби, револьвери і велику суму грошей. А опій як у воду канув. Вінченцо дізнався по своїх каналах: всю партію оптом здали перекупникові за сто тисяч, гроші отримав відомий артист-анархіст Мамонт Дальський. З цієї угоди Массино мав сорок відсотків...
  
  Але не все проходило гладко. Одного разу комерсант запропонував свої послуги пристойно одягнений пану з холеным особою. Той відмовився, не захотів з ним зв'язуватися. Придивившись до пана уважніше, Вінченцо похолов. Він згадав, де раніше бачив цей вольове підборіддя, ці проникливі очі. Паном вирядився чекіст, який заарештував його, Массино, в минулому році в квартирі продажної суки Еленочки... Напевно вона негласна осведомительница ЧК, ця стерва, в скрутну хвилину вкрала у нього гаманець і діамантове кольє...
  
  Вінченцо бачив, як переодягнений чекіст підсів до людини в англійській морській формі. Почулися радісні вигуки.
  
  — Треба попередити моряка! — пробурмотів Массино собі під ніс. — Йому, напевно, розставляють пастку...
  
  Він вирішив дочекатися хвилини, коли англієць залишиться один. Скільки фунтів стерлінгів запросити за настільки важливе повідомлення? Сто багато, двадцять п'ять мало... Тридцять? Сорок? П'ятдесят? Судячи з нашивками, моряк у званні капітана... Сімдесят п'ять? По деякому міркуванні комерсант зупинився на шістдесяти.
  
  Але час минав, а чекіст і не думав іти. Навпаки, вони з англійцем пили й закушували, наче нікуди не поспішали. І взагалі виглядали старими приятелями.
  
  У Вінченцо засмоктало під ложечкою. Але він боявся відволіктися. І сидів у дальньому кутку залу, щоб не викликати підозру переодягненого пана: чекіст теж міг пізнати його.
  
  — Чортів англієць! — пробурмотів він, втрачаючи терпець. — Хоч би у вбиральню вийшов!
  
  Але сечовий міхур у моряків був, видно, міцним: скільки він не пив, спорожнятися не збирався. Зате засвербило в паху у Массино, та так, що він ще раз недобрим словом пом'янув Олену Шарлевну. Не дай Бог, нагородила його трипером! Потім він зрозумів — нічого страшного, просто захотілося пі-пі.
  
  — Френк! — чекіст плескав англійця по плечу. — Друже!
  
  Дрібно семеня, Вінченцо вийшов у туалет і довго стояв над пісуаром. Коли йому полегшало, повернувся в зал. Але його цікавлять людей і слід прохолов. Швидше за все, вони пішли разом.
  
  Плакали шістдесят фунтів стерлінгів!
  
  
  Розділ 3
  ЗОЛОТО ПІД НОГАМИ
  
  
  
  Катеринославська губернія, 1919 рік
  
  
  — Хто такий? — запитав невеликого зросту чоловік з довгим волоссям. — Куди прямуєш?
  
  І хоча він був худий і малий, як підліток, Массино злякався.
  
  — Я торговельної частини, — пробелькотів у відповідь. — Їжджу туди-сюди, пропоную товар, сам дещо купую...
  
  — Не брешеш? — сірі очі свердлили. — Не обманюєш батька Махна?
  
  — Ось як на духу! — Вінченцо розмашисто перехрестився. — Святий праведний...
  
  — Це ти кинь, — Махно поморщився. — Не намагайся здаватися дурнішими, ніж ти є... Документів у тебе на цілий полк. Який паспорт справжній? І хто ти насправді? Массино або Беренс? Італієць, француз, швейцарець? Відповідай.
  
  «Турецьких і східних країн негоціант» не знав, що сказати. Хіба що почати з самого початку...
  
  Батька свого він ніколи не бачив. Та й чи був в природі людина, якого він міг би назвати татом? Мати сходилася то з одним, то з іншим чоловіком, але ненадовго, і маленький Думітру не встигав ні до кого з них прив'язатися. Думітру було румунське ім'я, а дід-болгарин в пику бабці називав онука Дімою. Вони-то, люди похилого віку, і відвезли хлопчика в далеку Бразилію. Що вони там шукали, яке щастя? Дід, міцний середніх років чоловік, завдяки своїм технічним освітою влаштувався інженером на срібному руднику, і незабаром його онук вже вільно балакав по-іспанськи. Накопичивши деякі заощадження, люди похилого віку зібралися додому, в рідну Буджак-ську степ, на південь Бессарабії. Але Діма-Думітру уперся. Йому хотілося побачити світ. Дід у серцях пригрозив залишити онука без гроша. Тоді підліток втік вночі, прихопивши з собою левову частку зароблених дідом грошей...
  
  — Не хочеш відповідати? — несподівано істерично вигукнув Махно. — У нас з мовчазними розмова коротка — до стінки!
  
  — Та що ви, Нестор Іванович! — заблагав Массино. — Просто не знаю, з чого почати. Життя у мене так багата пригодами...
  
  Довго чи коротко поневірявся Дмитро світом, але врешті-решт доля закинула його в Італію. Тут йому сподобалося, і він надовго затримався у Флоренції. Тямущий хлопець припав до вподоби господарю магазину, в якому працював, а гірше того — доньці господаря. Коли з'ясувалося, що у цієї взаємної симпатії є наслідки, молодому авантюристові довелося спішно сказати «аріведерчі» і прекрасному місту квітів, і вагітної Клаудії. Від благодатного італійського періоду у нього залишився тільки звучний псевдонім, яким користувався Дмитро і багато років потому. Потім була Франція Англія...... Росія... Массино навчився непогано розмовляти на різних мовах. Ось тільки німецький недолюблював, розпещений милозвучністю слов'янських і романських мов. Втім, комерційним успіхам це не заважало... Але життя торговця сповнена несподіванок. Коли його захопили махновці, то спершу прийняли за єврея.
  
  — Хлопци! — марно волав до них Вінченцо. — Та який же я жид? Свий я, з-під Одеси!
  
  Він не міг допустити, щоб з-за дурної помилки, зопалу його розстріляли. Підозрілого типу доставили в штаб. І ось тепер його допитував сам батько.
  
  Довелося коротко розповісти свою біографію. Природно, опускаючи багато подробиці, відомі тільки Мандроховичу і Пепите. У своїй сповіді Массино в основному упирав на притаманну йому любов до анархістів. Ось коли знадобилася історія з «Кавказом і Меркурієм»! Махно слухав уважно, не перебиваючи. Але жодного разу не засміявся і не посміхнувся, хоча Вінченцо намагався розцвітити розповідь жартами і анекдотами.
  
  Про аферу з опіумом Нестор Іванович начувся. Але не повірив, ніби Массино якимось чином до неї причетний:
  
  — Чим доведеш?
  
  Довелося назвати ім'я знайомого петроградського анархіста. І тут Вінченцо невимовно пощастило. З'ясувалося, що Петро Аршинов, який заплатив за наводку сорок тисяч, знаходиться тут, у Гуляй поле. Батько розпорядився викликати його для очної ставки. І незабаром Аршинов прибув. Увійшовши в штаб, привітався:
  
  — Здорово, Нестор Іванович! Привіт, месьє Массино! Ти як сюди потрапив?
  
  Петька підтвердив правдивість показань Массино і навіть запропонував йому написати статейку для газети «Шлях до свободи», яку випускав у Махна. Але Вінченцо послався на відсутність літературних здібностей і відмовився. Він волів справжню свободу...
  
  — Шкода, — похитав головою Аршинов. — От Нестор Іванович ніколи не нехтує друкованим словом. Що, батьку, написав замітку, як ми з тобою сиділи в Бутирці?
  
  Отаман, несподівано сконфузясь, простягнув Петькові здвоєний листок паперу і искательно заглянув йому в очі. Аршинов по-редакторски безцеремонно щось почеркал в замітці і поблажливо кинув:
  
  — Що ж, досить непогано...
  
  І дивно було бачити, як розцвів від цієї похвали страшний для багатьох Махно.
  
  А у Массино на додаток до всіх його документів додався ще один — пропуск на південь, підписаний Нестором Івановичем.
  
  Там, на півдні, Вінченцо повинен був зустрітися з Іштваном Мандроховичем. Події в Росії купували надто непередбачуваний характер. Пора було покидати ці вируючі простору.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Мандро, як завжди, правий — давно треба було звідси виїхати. Зараз, коли всі біжать з Росії, як щури з тонучого корабля, це не організований, цивілізований від'їзд, а результат. В людській мішанині і плутанині я найбільше боюся втратити мого друга. Скільки дурниць я роблю, коли його немає поруч і нікому утримати мене від нерозважливих вчинків!..
  
  Зараз найголовніше — виїхати. Хоч куца. Туреччина? Нехай буде Туреччина! У Константинополі у мене залишилися деякі зв'язки по старих справах. Та й де їх немає? Викинь мене хвиля на безлюдний острів і там знайдеться тубілець, якого я коли-то сплавив гвинтівку, або дівчинку, або, на худий кінець, дешеві намиста. Ні, мене не з'їдять аборигени, як Магеллана — або кого вони там у себе з'їли.
  
  Іштван налаштований менш оптимістично. Бідолаха, він стільки вклав у нерухомість, а тепер його власність топчуть хами, панове більшовики мають своїх блядей в нумерах його готелів... Мені, звичайно, простіше. Так і Мандро не варто прибіднятися — за кордоном у нього залишається досить, щоб безбідно прожити самому, та ще вистачить на дітей, онуків і правнуків.
  
  З гріхом навпіл нам вдалося влаштуватися на якийсь обшарпаний пароходишко, який загрожував розвалитися надвоє від перевантажити його натовпів... Публіка вельми строката, бачив кілька пристойних осіб, а в основному всяка шушваль без гроша в кишені. Що вони збираються робити за морем? Панянки молодші і свіжіше підуть на панель... А інші?
  
  Наш Ноїв ковчег причалив... Давненько не бував я в Константинополі! Курний, галасливий місто швидко поглинув різношерстих російських втікачів. Білі солдати і офіцери відбули в спеціальні табори... От ідіоти! Не набридло їм ще воювати? Чотири роки годували вошей на німецькій війні, потім — громадянська бійня... Мене ніякими пряниками не заманиш, ніякими мундирами і чинами не спокусиш навіщо бігти в атаку, разевая рот в безглуздому крику «Ура!». Але спробуй сказати це кому-небудь з них — пристрелять! Тільки й чутно:
  
  — Ах, Росія! Ах, ми втратили батьківщину!
  
  А для більшості ця батьківщина — небудь жебрак блощичник, або папенькина садиба, де синок вперше помацав дівку... Інша справа ті, хто володів землями, фабриками, магазинами або, як Мандро-хович, готелями. Це, я розумію, велика втрата, є про що шкодувати. А побиватися просто так, заради красного слівця...
  
  Ясно, що цей шматок життя назавжди відрізаний. Значить, треба просто забути, як ніби його не було в помині. І починати все з початку. Мені не звикати! Чим гірші інші? Припустимо, Росія — країна непогана (була), але не вік же сидіти на місці. Є й інші держави, нічим не гірше, а багато — так зовсім обустроенней і зручніше для сучасної людини. Ось, наприклад, Сполучені Штати. До речі, не забути! Макдауелл все ще не розплатився зі мною за старими, довоєнним комісійними. Скільки ж літ минуло? Ага, майже п'ять. Можна спробувати відсудити. Все по закону, як заведено в цивілізованій країні. Це вам не Росія, панове крикуни. Слава Богу, що я не якийсь там слов'янофіл, я ділова людина. І моя батьківщина — банківський рахунок».
  
  
  Стамбул, кінець 1920 року
  
  
  Массино йшов по вузьких східним вулицями, відштовхуючи настирливих продавців, що вибігали з лавок, сподіваючись заманити до прилавка такого солідного на вигляд і, ймовірно, багатого пана.
  
  — Іди, іди, чорбаджи, — примовляв Вінченцо, — таке барахло мені і даром не треба.
  
  Декого з старих знайомих йому вже вдалося відшукати. Але після поразки генерала Врангеля постачати зброю було нікому, принаймні поблизу від цих місць. Та й взагалі... Занадто багато в Константинополі російських біженців, до того ж без гроша. Ні, треба звідси їхати. І тутешній клімат в його віці важко переносити. Грудень, а сонце палить нещадно. Чомусь згадалися снігові петербурзькі зими...
  
  Массино витер носовичком спітніле чоло. Дуже хотілося пити, але купувати воду у водоноса він гидував. Та й небезпечно: можна підхопити будь-яку заразу, аж до холери. Залишалося тільки знайти яке-небудь кафе чистіше. Але навколо, крім лавок, нічого підходящого.
  
  Раптом в очі кинулася вивіска великими літерами по-російськи: «Театр мініатюр. Подаються напої».
  
  — Забавне поєднання, — усміхнувся Вінченцо. — Так і бути, доведеться витратитися.
  
  Він купив у літній, інтелігентного вигляду касирки вхідний квиток і відкинув полог. Народу в крихітному залі було небагато. На нашвидкуруч збитій сцені понуро підкидали ноги в вицвілих трико чотири дівчини.
  
  — Гей, — гукнув комерсант панночку в недоладному кокошнику і з підносом, — подай, наймиліша, водиці.
  
  Дівчина підійшла.
  
  — Ой! — вона мало не впустила тацю. — Месьє Массино, це ви?
  
  Під кокошником ледве вгадувалася стара знайома — Сашенька Петровська, актрисулька з театру мініатюр на Троїцькій. Але біляві кучері шкода звисали вздовж щік. І куди тільки поділася колишня краса?
  
  — Скільки зим, скільки літ! — з награною бадьорістю виголосив Вінченцо. — Налий, золотко, води, помираю від спраги... А пам'ятаєш рожеве шампанське? Якими долями ти тут?
  
  — Як усі, — схлипнула Сашенька. — Села на пароплав — і ось...
  
  — Але в останній раз ми бачилися в столиці...
  
  — Два роки тому, — заплакала Петровська. — Тоді ти мене і кинув... І почалося! Заарештували, тримали три місяці на Гороховій, потім в Бутирській... Страшно згадувати! Допитували, мучили... А все через тебе!
  
  — Ну-ну, не перебільшуй, — досадливо поморщився Массино. — Тоді всіх брали.
  
  — Всіх твоїх знайомих! — дівчина стиснула кулачок. — Всіх твоїх коханок! Слідчий сміявся мені в обличчя... Ти користувався мною, як і іншими...
  
  — Хіба нам було погано удвох? — знизав плечима Вінченцо. — Я тебе начебто нічим не образив. — Він уже жалкував, що зайшов у цей намет. Чорт смикнув!
  
  — Всі мої нещастя з-за тебе, — Сашенька ридала в три струмка. Глядачі, відвернувшись від жалюгідного видовища на сцені, з цікавістю поглядали на неї. — Я тут одна-однісінька, втекла від більшовиків у чому була...
  
  — Тобі потрібні гроші, золотко? — Массино поліз за гаманцем. — Стільки тебе влаштує?
  
  — Негідник! — Петровська кинула йому в обличчя зім'яті купюри. — Хочеш Дешево відбутися! Після всіх моїх нещасть... Забери мене звідси, відвези в Європу...
  
  — Це неможливо, дитинко. Я і сам поки не знаю, куди подамся. І потім... Що ти будеш там робити — подавати воду?
  
  — Він ще знущається?! — Сашенька істерично закричала, глядачі зіскочили з місць. — Подивіться на цього нелюда, мого погубителя!
  
  — Тихіше, дура! — Вінченцо кинув на тацю півсотні фунтів стерлінгів і квапливо, майже бігом кинувся геть з шатра. Услід йому бігли ридання.
  
  На наступний день він виїхав із Константинополя Східним експресом.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Я зробив помилку, покинувши Мандро через дріб'язкової сварки. Удача відвернулася від мене, і я знову перетворився на дрібного афериста, з чого колись починав. А таким типам, як відомо, б'ють морду, їх переслідують ошукані громадяни, на них косо поглядає поліція... У Софії мене ледь не застрелив давно забутий мною людина, якій коли-то я накинув недоброякісну шкіру... В Празі Оленка Відгін слово в слово повторила звинувачення Сашеньки Петровської... В Берліні мені вдалося стати на ноги. Еміграція нічому не навчила моїх співгромадян. Вони довірливо несли мені в дзьобі все, що їм вдалося врятувати, тікаючи з розореної Росії... Тільки ідіот міг розраховувати на п'ятнадцять відсотків на місяць із вигідно розміщеного капіталу! Коли очі відкрилися, мені довелося бігти... В Парижі Пепіта (навіть вона!) накричала на мене за розрив з Іштваном і за те, що я погано розпорядився грошима, які вона просила помістити в надійне справа... А вже її-то я ніколи не дурив: знав, що собі обійдеться дорожче... Я плюнув на все, сів на океанський пароплав і причалив у Сполучених Штатах. Адже я не забував усі ці роки, що з Макдауелла належить якийсь боржок... Американський суд розчарував мене. Скільки грошей я насовал панам присяжним, як подмазывал!.. Мої претензії визнали необґрунтованими. Закон, бачте, є закон! Сволота ситі, останню сорочку готові зняти з ближнього, а тим більше з далекого...
  
  Довелося викласти останній козир — алмази. Мандрохович, природно, і не підозрював, що вони благополучно пережили мюнхенську мою епопею п'ятнадцятого року. Він досі впевнений, що камінчики були відібрані у мене при арешті. Скільки разів з тих пір я благословляв надійні устілки моїх черевиків! Іштван, як завжди, має рацію, коли говорить, як важливі для ділової людини добротне взуття і пристойний костюм.
  
  Отже, месьє Массино, так сильно наследивший в Росії, Туреччині і Європі, мирно почив у бозі. По-ледве програного процесу йому нема чого робити і в Штатах. Тепер на світ витягаємо трохи застарілого, але все ще життєздатної Франца Беренса, колишнього громадянина Швейцарії. На англійський лад моє нове ім'я звучить як Френсіс Барнс. Фірма моя так і називається: «Френсіс Барнс. Індійський бавовна». Я існую цілком легально і роблю, як тут прийнято говорити, свій маленький бізнес. Маленький, тому що бавовною (зрозуміло, не з Індії, а з південних штатів) я займаюся остільки-оскільки, а основний оборот становить старий добрий марафет. У Новому Світлі люди труять себе цією гидотою точно так само, як і всюди у світі. Що ж, це їх особиста справа, піклуватися про їх здоров'я я не має наміру...
  
  ...Взяв відпустку, відвідав Лондон і разом з Пепитой змотався в Париж. Вона рада була здригнутися. До того ж у Франції до нас приєднався Мандро. Слава Богу, наші відносини з ним потихеньку налагоджується. Мені хотілося по-справжньому погомоніти, але Пепіта воліла благопристойні світські вечори (змінила статус і стала заміжньої дамою, тому і веде себе так), а Іштван навіщо-то потягнув нас милуватися всіляким мотлохом в Лувр. Я позіхав, блукаючи по залах... І був вражений, дізнавшись, скільки стоять на міжнародних аукціонах всі ці дурні портрети і пейзажі... Нічого собі! Перша думка була — організувати викрадення... Але я сказав собі: стоп, не захоплюйся! Де ти продаси полотно, розтиражований по всьому світу в тисячах репродукцій? Друга ідея: найняти бригаду безробітних художників і змусити їх малювати картини в стилі благородної старовини... По роздумі відмовився від неї — ці мазилу дотримуються божевільних новітніх течій і просто не зуміють працювати в добротній реалістичній манері. Да-а, захирело нині мистецтво... Шкода, адже можна було збувати підробки під виглядом вивезених з Росії оригіналів...
  
  І тут мене по-справжньому осінило!
  
  Навіщо займатися підробками, якщо достатньо нагнутися і підібрати золото, валяющееся під ногами?! Адже де-то в Росії залишилися скарби, вивезені Романовими з Царського Села! Спочатку до Тобольська, потім в Єкатеринбург... Частина, звичайно, більшовики привласнили. Але не всі, далеко не всі! Імператор, його сім'я і наближені добиралися до Тобольська на трьох пароплавах! Хтось мені казав про це, не пам'ятаю... Везли все, аж до палацової меблів. Так невже ж не подбали про справжні цінності? У корсети великих княжен Олександра Федорівна мало не власноруч зашивала діаманти і перлів — це теж загальновідомо... З Тобольська Романови виїжджали на 19 упряжках! Ну припустимо, в декількох тарантасах сиділи вони самі, їхні наближені і охорона. Але на всіх інших везли багаж! Саме тоді липовий більшовик Василь Яковлєв намагався врятувати царську сім'ю разом зі скарбами... Навіть слідчий Микола Соколов, вже після розстрілу, зумів вивезти з будинку Іпатьєва не тільки копійчані романівські реліквії, але і розрізнені діаманти, сапфіри, перли... Якщо таке «сміття» валявся всюди в будинку після відступу червоних, то скільки всього було цінностей? А головне — де вони?
  
  На якийсь час мені довелося стати затятим монархістом. Першим ділом розшукав «Иллюстрасион» за двадцятий рік з спогадами П'єра Жиль-яру — він навчав французької мови спадкоємця Олексія... Скористався тим, що перебуваю в Парижі, і наніс візити — великому князю Миколі Миколайовичу та Феліксу Юсупову — він одружений на племінниці царя і тримає ательє мод... Відомостей зібрав вкрай мало, все дуже убоге і недостовірне...»
  
  
  Глава 4
  КРАХ ІЛЮЗІЙ
  
  
  
  1979 рік Москва, ст. м. «Преображенська площа», вул. Простора, 63
  
  
  Віка мила посуд. У коридорі грюкнули двері: повернувся Едік з продуктами.
  
  — Ось, — сказав він, взгромождая на стіл болонєву сумку і авоську. — Звітую за списком: капуста — є, картопля, два кэгэ, — є, буряк — є, сметану купив, також десяток яєць, хліб, цибулю в наявності, кілька в томаті — дві банки... А, рис, майонез забув...
  
  — Як? — засмутилася Віка. — Ти ж знаєш, олів'є без майонезу...
  
  — Гаразд, — безтурботно відмахнувся Бодягин. — Зроби вінегрет. Я його навіть більше люблю.
  
  — Слухаюсь, товаришу командир, — жартівливо откозыряла дівчина.
  
  — К порожній голові руку не прикладають, — начальницьким тоном нагадав їй Едик. — Вільно!
  
  Кімнату можна було дізнатися. Переселившись на холостяцький барліг, Віка не просто навела тут порядок: квартира Бодягина тепер сяяла чистотою і манила затишком.
  
  Едік з задоволенням розтягнувся на дивані, закинувши руки за голову.
  
  — Столиця нашої Батьківщини Москва готується до Олімпіади, — захоплено віщувала радіоточка. — На будівництві олімпійського комплексу здані в експлуатацію останні спортивні об'єкти. Все готово до прийому радянських і зарубіжних рекордсменів. За заявками радіослухачів передаємо пісні, присвячені спорту та його героям... — після короткої паузи жіночий голос змінився чоловічим:
  
  — «Суворий бій веде льодова дружина, ми віримо в мужність відчайдушних хлопців...»
  
  — Боягуз не грає в хокей! — блаженно промуркав Едік і вимкнув радіоточку, над якою красувався власноруч виконаний їм плакат: «Пункт перший. Командир завжди правий! Пункт другий. Якщо командир не правий, див. пункт перший!»
  
  — Викуля! — покликав він. — В паспортному була?
  
  — Була! — відгукнулася з кухні господиня. — Через три дні буде готово. І відразу подамо заяву.
  
  — Подамо, подамо, куди тепер подітися... — пробурчав собі під ніс Бодягин. І голосно запитав: — А предкам своїм дзвонила?
  
  У дверях кімнати здалася Віка у фартусі і з червоними, немов окровавленими долонями.
  
  — У-у-у! Я страшний і жахливий Бармалей! — вона зловісно нависла над диваном.
  
  — Бр-р! — зіщулився Едик. — Ти що, вже вбила кого-небудь?
  
  — Зарізала! Буряк зарізала!
  
  — Заберіть від мене цю кровожерну жінку! Цю леді Макбет! Заберіть, бо я за себе не відповідаю!
  
  — Слухаюсь, командир! — Віка поквапно сховала руки за спину.
  
  — Рядовий Лютікова! Відповідайте за статутом: вступали ви у телефонний контакт з вищестоящими товаришами Лютиковыми?
  
  Віка насупилася:
  
  — Не дзвонила і не буду.
  
  — Викуль, це ти даремно, — зітхнув Бодягин. — Не варто загострювати відносини. Все одно рано чи пізно потрібно буде порозумітися з предками. Хоча б для того, щоб подати документи в ОВІР. Тобі знадобиться їх письмовий дозвіл.
  
  — До того часу вони самі прийдуть сюди з вибаченнями, — упиралася Віка. — Ти ж знаєш, я намагалася... Пояснила їм все по-людськи. І мама була не проти... Але ось папа... Я від нього не чекала. Нічого-нічого, я його прекрасно знаю. Спершу він завжди говорить «ні». А потім сам же починає підлизуватися. Постривай, накупить подарунків, візьме пляшку «Столичної» і прийде знайомитися з майбутнім зятем...
  
  У двері подзвонили.
  
  — Ну ось! А я що казала! Недовго ж вони витримали!
  
  Дівчина кинулася на кухню мити руки. Едик квапливо підвівся, поправив покривало на дивані і пригладив волосся. Віка з рушником у руках вже мчала в передпокій.
  
  На порозі стояли двоє незнайомих чоловіків, а з-за їх спин визирали сусіди знизу — чоловік і дружина.
  
  Не давши їм і рота розкрити, Віка заторохтіла:
  
  — Це не у нас тече... У нас у самих на кухні стіна мокра. Це, напевно, вище прорвало...
  
  — Громадянин Бодягин тут проживає? — строго запитав один з незнайомців.
  
  — Так... — Віка розгублено відступила вбік. І вся четвірка непроханих гостей гуськом пройшла в кімнату.
  
  — Ваші документи, — зажадав у Едіка той же чоловік у цивільному.
  
  — А в чому справа? — Бодягин намагався не втрачати самовладання.
  
  — Документи! — не терпить заперечення тоном повторив незнайомець.
  
  — Це у вас самих треба перевірити документи! — спалахнула Віка. — Хто ви такі? І по якому праву врываетесь в чужу квартиру?
  
  — Помовч! — зупинив її Едік, дістаючи паспорт з кишені куртки.
  
  Людина в штатському уважно вивчив всі записи.
  
  — Та-ак... Кооперативна, 3, корпус 10... Чому проживаєте не за місцем прописки?
  
  — Товариш поїхав у відрядження, попросив посторожить квартиру, — незворушно відповів Едик.
  
  — Брешете, молодий чоловік, — негайно устряла сусідка. — Сергій Архипович другий рік за кордоном працює. Він вам квартиру здає. За сорок карбованців на місяць.
  
  Вона искательно подивилася на штатського.
  
  — Так, він виїхав у закордонне відрядження, — спокійно підтвердив Бодягин. — І ми домовилися, що я буду стежити за порядком і оплачувати комунальні послуги.
  
  — Розберемося, — сказав чоловік у штатському, передаючи товаришеві паспорт Едика. — Ваші документи, громадянко, — звернувся він до Віки.
  
  — Це моя знайома, вона тут в гостях, — квапливо випередив дівчину Бодягин.
  
  — Знайома! — знущально передразнила сусідка. — Співмешканка вона його. Два тижні як переїхала. З валізою, — вона презирливо оглянула Віку. — Є деякі безсовісні, які чоловікам на шию самі вішаються, без розписки.
  
  — Не ваше діло, — огризнулася Віка.
  
  Сусідка відкрила було рота, щоб ще раз засудити аморальність нинішньої молоді, але цивільний відсунув її.
  
  — Документи, — повторив він.
  
  — У мене тільки службовий пропуск, — Віка простягнула йому синю книжечку. — Паспорт був загублений мною, про що зроблено відповідну заяву в Краснопресненский РВВС, — як по писаному, відрубала вона.
  
  Едик стиснув їй лікоть.
  
  Цивільний уважно вивчав посвідчення. Потім пильно став роздивлятися дівчину.
  
  — Чия це фотографія? — раптом запитав він.
  
  — Моя, — здивувалася Віка. — Що, хіба не схожа?
  
  — Комарів, поглянь-но, — чоловік передав напарнику синю книжечку. — Вона?
  
  — Липа, — кинувши побіжний погляд на документ, уклав той. — Ще й криво приклеєне.
  
  — Та ви що? — обурилася Віка. — Це мій пропуск. Мені видали його у відділі кадрів!
  
  Комаров вже накручував диск телефону.
  
  — Алло? Архів? Мені потрібен відділ кадрів... — трохи помовчавши, він сказав: — Відділ кадрів? Вас турбують з комітету держбезпеки, лейтенант Комарів. Нас цікавить, чи є у вас в штаті громадянка, — він заглянув у посвідчення, — Лютікова Вікторія Валентинівна, архіваріус... Що? Коли? З понеділка? Ага... Ну, спасибі... спасибі, — повісив трубку.
  
  — Громадянка Лютікова, Вікторія Валентинівна, — дивлячись на дівчину, повідомив він, — три дні тому, 28 листопада, звільнена по статті за прогули...
  
  — Як звільнена?! — обімліла Віка. — Які прогули? Так у мене відгулів за вихідні накопичилося пів місяця. Я тільки три дні і використовувала, Галина Олексіївна сама дозволила...
  
  — Розберемося, — Комарів сунув синю книжечку в папку, де вже лежав паспорт Бодягина.
  
  У коридорі грюкнули двері.
  
  — Не запізнився? — і в кімнаті з'явився Юрій Володимирович Дрига власною персоною. — О, Вікторія Валентинівна, і ви тут! — посміхався він Віке, як старій знайомій. — Ось бачите, як недобре вийшло, я ж вас попереджав... Ну що, Едуард Самуїлович, вплутали-таки милу дівчину в неприємну історію?
  
  Едик і Віка мовчали. Сусіди тріумфально позирали на них.
  
  — А ми, власне кажучи, до вас у справі, — продовжував Дрига.
  
  Він вийняв з кишені складену вчетверо папірець і помахав нею в повітрі:
  
  — Ось ордер на обшук.
  
  — А на якій підставі? — похмуро запитав Едик.
  
  — Взагалі-то я не зобов'язаний перед вами звітувати, — Юрій Володимирович фамільярно поплескав його по плечу. — До того ж, мій юний друг, підстави завжди знайдуться. Але так і бути, маючи на увазі нашу стару дружбу з Вікторією Валентинівною і вами... Напередодні Олімпіади рішенням Моссовета проводиться чистка зразкового комуністичного міста від дармоїдів, спекулянтів, повій та інших антисоціальних елементів. Наскільки мені відомо, Вікторія Валентинівна ніде не працює і нерозбірливий в зв'язках... Вас влаштовує таке пояснення?
  
  Віка безпорадно глянула на Едика.
  
  — Покидьки, — процідив він крізь зуби.
  
  — А ось образи при виконанні... — Юрій Володимирович значно побарабанил пальцями по столу. — Сподіваюся, до відкритого опору справа не дійде? Починайте обшук, розпорядився він. — Громадяни Лютікова і Бодягин, пройдіть сюди, — Дрига вказав на диван. — Поняті — он на ті стільці.
  
  Віка сиділа, як приголомшена. Вона ледь сприймала все, що відбувається навколо. Безіменний в штатському за столом заповнював якісь папери. Комаров вываливал на підлогу вміст шафи. У повітря летіли сукні, сорочки, білизну, простирадла і підковдри. Дрига власноруч перетряхивал книги. Деякі він відкладав убік і диктував безіменному їх назви:
  
  — Лев Троцький, «Моє життя»... Записав? Леонід Андрєєв, «Розповідь про сім повішених»... Сартр, Жан-Поль, «Слова»... «Питання філософії», журнал, номери два, п'ять, дев'ять за 1966 рік... Вернадський в. І. «Філософські думки натураліста»... встигаєш?..
  
  Поняті про щось тихо перемовлялися між собою.
  
  — Антисовєтчик! — долинуло до Вікі. — Бач які книжки тримає...
  
  Едік, який досі сидів з кам'яним обличчям, презирливо кинув:
  
  — Для вас будь-яка книга — антирадянщина...
  
  — Мовчати! — гаркнув на нього Юрій Володимирович. І знову обернувся до безіменного: — Михайло Бахтін, «Проблеми поетики Достоєвського»...
  
  — Чого-чого там з етики? — перепитав той, чухаючи ручкою за вухом.
  
  — Не з етики, а поетики, в одне слово, — поправив його Дрига. — Комарів, схованки які-небудь виявлені?
  
  — Поки що ні, — басом озвався той, закінчивши простукувати плінтуси. — Ну-ка, підніміться!
  
  Віка і Едик встали з дивана.
  
  Комаров, крякнув, ривком підняв сидіння — і тут же впустив його.
  
  — Блядь! — вилаявся він.
  
  — Що таке? — негайно підскочив до нього Юрій Володимирович.
  
  — Р-р-рука, — заїкаючись, вимовив лейтенант.
  
  Сусідка зблідла. Її чоловік напружився.
  
  — Чия? — в абсолютній тиші пролунав голос Дриги.
  
  — Ч-людська... — доповів Комарів.
  
  Юрій Володимирович повільно і обережно підняв сидіння.
  
  — Ф-фу, — він утер піт з чола. — Ну, Комарів, ти даєш... — Дрига витягнув з дивана ручної протез з гіпсовою пензлем тілесного кольору.
  
  — Твою матір! — сплюнув безіменний. — Я вже думав, расчлененка.
  
  — Це чиє? — Юрій Володимирович гидливо, на відльоті, тримав несподівану знахідку.
  
  Едик підняв руки вгору:
  
  — Як бачите, не моє. — Він не приховував іронії.
  
  — Долучити до справи? — діловито поцікавився безіменний.
  
  — Так хрін з нею! — Дрига жбурнув протез на підлогу. Гіпсова кисть розкололася на частини. — Жуть якась.
  
  — Це сусідських діточок лякати, — посміхнувся Едик. — Ви ж знаєте, товаришу капітан, я ненормальний, у мене і довідка є.
  
  — Але-але! — погрозив пальцем Юрій Володимирович. — Ти мені ці жарти кинь, Бодягин. Прибережи їх для психіатрів... Так, з житловим приміщенням покінчено... Перейдемо до решти площі.
  
  Безіменний, примостившись за кухонним столом, знову щось строчив.
  
  — В бачку нічого підозрілого не виявлено, — гучно долинув з туалету бас Комарова.
  
  — Під ванною перевір, — крикнув Дрига, вивчаючи вміст холодильника.
  
  — Даремно шукаєте, компромат ми вже все з'їли, — безсило кинув Едик.
  
  — Поговори у мене! — цыкнул на нього Юрій Володимирович. — Я тобі, сволота...
  
  — Тут кахель... Що робити? — Комарів чекав нових розпоряджень. — Відбивати?
  
  — Залишити! Сюди йди.
  
  Кухня малометражки ледве вміщала таку кількість людей, і розсипати крупи і макарони Комарову довелося в коридорі.
  
  — Діаманти шукають, — виразно прошепотіла сметливая сусідка своєму чоловікові.
  
  Юрій Володимирович гримів посудом. З полиці впала на підлогу і, жалібно звякнув, розбилася новенька червона в білий горошок чашка.
  
  — Перепрошую, — пробурмотів Дрига, наступаючи на осколки.
  
  — Ви за все заплатите! — раптом закричала Віка. — Варвари! Для вас немає нічого святого!
  
  — Заспокойтеся, Вікторія Валентинівна, — лагідно усміхнувся капітан. — Чи варто так турбуватися з-за копійчаною чашки? Ми відшкодуємо шкоди.
  
  Віка заплакала. Едик обійняв її за плечі.
  
  — А там що таке? — Дрига стрепенувся, присунув табуретку до буфету і заліз на неї. — Це вже цікаво... — він зістрибнув на підлогу, тримаючи в руках пожовклі від часу зошити, списані дрібним нерівним почерком. — Ну що ж, недарма попрацювали... Пиши, — звелів він безіменному, — рукописних документів шість одиниць, невідомого змісту, старого вигляду.
  
  Віка крізь сльози дивилася, як Дрига по черзі витрушував над столом листи, записки і листівки, адресовані автору «Блокъ-нотів».
  
  — Кому це належить? — Юрій Володимирович питав уривчасто, різко. — Вам, Бодягин? Їй? Третім особам?
  
  — Третім особам, — в тон йому відповів Едик.
  
  — Прізвище власника?
  
  — Невідома...
  
  — Як документи потрапили до вас?
  
  — Знайшов серед макулатури.
  
  — З якою метою принесли в квартиру?
  
  — З метою прочитати...
  
  — Цікаво, — вкрадливо простягнув капітан. — Значить, зловживаючи службовим становищем, риєтеся у вторсировину, зданому населенням... І замість того, щоб передати державі належні кілограми паперового брухту, ви расхищаете народне добро... Приносите на чужу житлоплощу антирадянські з мислення...
  
  — З чого ви взяли, що антирадянські? — перебив його Бодягин.
  
  — А радянськими ви не цікавитеся, Едуард Самуїлович. Отже, ви приносите на чужу житлоплощу антирадянські вигадки для того, щоб передати їх на Захід? Або зняти копію і розмножити?
  
  — А це вже ваші вигадки...
  
  — Припущення, Едуард Самуїлович, лише припущення. Ви відмовляєтеся назвати власника цих е-е... матеріалів і прізвище автора. Таким чином, відповідати за все написане тут доведеться особисто вам. Долучите до справи, — Дрига акуратно склав зошити чарочку і підсунув їх до безіменного.
  
  Поняті розписалися під протоколом обшуку. Юрій Володимирович закрив папку і обернувся до Бодягину:
  
  — Ми вас викличемо, Едуард Самуїлович, коли ви будете потрібні. Сподіваюся, з вас не треба брати підписку про невиїзд? А громадянка Лютікова поїде з нами. Для з'ясування деяких обставин.
  
  
  Глава 5
  КАВАЛЕР ОРДЕНА ПІДВ'ЯЗКИ
  
  
  
  Бессарабія, 1923 рік
  
  
  Френсіс Барнс неквапливо йшов по мощених бруківкою вулицями Кишинева.
  
  — Боже мій, ну і діра! — зітхнув він, відбиваючись тростиною від кинулася на нього з підворіття шавки. — Іди геть, кынеле!
  
  У ці місця його закинула аж ніяк не ностальгія за напівзабутим спогадами дитинства. І не комерційні інтереси: що робити процвітаючого американського бізнесмена колишньої провінційної околиці Російської імперії, нині належить королівству Румунія?
  
  Ось вже цілий рік Массино йшов по гарячому сліду втрачених царських скарбів. Легально і нелегально він побував в Тобольську і Єкатеринбурзі, повторив маршрут слідчого Соколова, вывезшего через Харбін матеріали, пов'язані з розслідуванням вбивства Романових... І ось тепер він шукав людини, який у вісімнадцятому році намагався врятувати приреченого Миколи II...
  
  Порівнявшись з кінотеатром «Одеон», Массино сверился з записаним в блокноті адресою. Десь тут... Він озирнувся.
  
  З Олександрівського саду доносилася музика — грав військовий духовий оркестр. Гуркотіла по бруківці каруца. Ошатні дами конфузливо затискали носи, коли конячка на ходу усеивала бруківку кінськими яблуками. Пробігла повз замурзанная дівчинка і показала Массино мову.
  
  — Гей, чи є хто-небудь? — крикнув Вінченцо у напівпідвальне вікно трактирчика з претензійною вивіскою «РЕСТОРАНЪ «СОФІЯ» М-НА ОСАВУЛА МАМКИНА». З вікна сильно тягнуло недобродившим молодим вином, цибулею і бринзою.
  
  — Врець чева? — на порозі стояв вусатий чоловік в зашмарканого білій куртці. — Бажаєте скуштувати?
  
  — Це можна, — погодився Массино і нагнувся, входячи, під низькою притолокой. — Що ви можете запропонувати?
  
  — На гаряче заступника з курки... — вусань попереджувально смів крихти зі столу. — Другі страви — костица і мітітеї на гратаре, сэрмале, кырнэцеи... Рекомендую закуску «Сніданок чабана»... Ну і, звичайно, тулбурел... Винце легке, приємне, не п'янить, а тільки кружляє голову...
  
  — Пийте свій тулбурел самі, — Барнс важко плюхнувся на стілець. — Сто грамів горілки, бринзу з помідорами і костицу... І глечик холодної води.
  
  — Слухаюсь, — вусань клацнув стоптанными підборами. — В цю хвилину всі подам-з...
  
  Перекусивши, комерсант вийняв гаманець. Вусань з благоговінням прийняв з його рук долари.
  
  — Мерсі-з... Це не румунські леї... Дуже вдячні...
  
  — Послухайте, шановний, — перервав його Мас-сіно. — Я шукаю капітана Ростовцева... Ви ж осавул Мамкин, чи не так?
  
  — Мамкин, Григорій Степанович, — підтвердив вусань. — Так точно. Але Олексія Петровича тут немає-с. Їх благородіє всі сумували та плакали, а потім повернулися в Петербург... тобто в Петроград, по-нинішньому. А для чого вам потрібен пан капітан?
  
  — Десятого червня вісімнадцятого року, — містер Барнс неквапливо відпив води з глечика, — група офіцерів спробувала пробитися з передмість Єкатеринбурга до будинку Іпатьєва і звільнити царську сім'ю... Вірно?
  
  — Так точно, — особа осавула зморщилося, наче він збирався заплакати. — Тільки нічого у нас не вийшло... Наскочили червоні, порубали шашками, весь загін розсіяли... Олексій Петрович поранені були, мало не померли...
  
  — Наскільки мені відомо, — продовжував Массино, — капітан Ростовцев згодом займався пошуками зниклих царських реліквій... Я теж переконаний монархіст, пан Мамкин, і теж слідопит... Мені б хотілося об'єднати наші з Олексієм Петровичем зусилля.
  
  Господар ресторану перехрестився, його вицвілі блакитні очі наповнилися сльозами:
  
  — Упокой, Господи, душі великомучеників!.. Святе, благородне діло робите, пане... Я напишу вам адресок їх благородія...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «Купити румунських прикордонників, притому задешево, — справа нехитра... І незабаром я вже був на іншому березі Дністра... В Києві вдалося сісти в поїзд, що йде на північ... На превеликий жаль, капітан Ростовцев не зміг повідомити мені нічого нового: все ті ж уривчасті і малодостоверные відомості... Але я напав на інший слід! Товариш Олексія Петровича розповів мені, що приблизно рік тому, відвантажуючи художні цінності для Російського музею, він ніби своїми очима бачив шаблю спадкоємця цесаревича... Найпростіша логіка підказує, що там повинні бути й інші скарби Романових... Сильно витратився, але в разі успіху зірву такий куш, що небес стане жарко...»
  
  
  Ленінград, 1924 рік
  
  
  — Історія вас не забуде, дорогий Дмитро Іванович, — Ростовцев вийняв з портфеля і розклав на обідньому столі папери. — На жаль, змушений був взяти на будинок... Терміново готую квартальний фінансовий звіт.
  
  Колишній білий капітан служив скромним бухгалтером в одній з численних радянських контор.
  
  — На жаль, — Массино розвів руками. — Всі мої пошуки нічим не увінчалися. Уявляю, як засмутиться великий князь Микола Миколайович, коли дізнається про це...
  
  — Не все ще втрачено, — Олексій Петрович приготував чорнильницю, пір'яну ручку і прес-пап'є. — Не можна втрачати надії.
  
  — Ви маєте рацію, — Вінченцо моторошно дратував цей монархіст-бухгалтер, але поки що у нього не було іншого надійного кута. — Рано чи пізно режим впаде, і Романови знову запанують на престолі свого нещасного вітчизни...
  
  Він сам не вірив у цю балаканину, але не говорити ж Ростовцеву про те, що пошуки зниклих скарбів він давно вже закинув і тепер потроху займався старими, випробуваними махінаціями: спирт, кокаїн, зброю, купівля-продаж... Завдяки непу в місті існувало безліч підпільних фірм і таємних кубел. Так що і постачальників, і покупців у Массино було в надлишку. Не гребував він і лихварством. А для господаря завжди напоготові байка про зустрічах із закордонними монархістами і невпинних пошуках царських реліквій.
  
  Олексій Петрович защелкал кісточками рахунків.
  
  — Ну, не буду вам заважати, піду до себе, — Вінченцо пройшов в свою кімнатку, колишню комору, і замкнув двері. Висунув з-під ліжка невеликий дорожній баул і вийняв з нього жерстяну коробку від льодяників «Ландрін». Тут, у затишному ватяному гніздечку, лежали справжні, а не вигадані скарби — дорогоцінні камені. Блищали, граючи гранями, діаманти чистої води. Матово світились перлів. Кидали на стелю кривавий відблиск рубіни. Ніжно, по-весняному, зеленіли смарагди.
  
  Озброївшись голкою і ниткою, Массино почав зашивати камінчики під підкладку піджака. Він знав, що рано чи пізно неп скасують і тоді доведеться негайно тікати. І до цього треба готуватися заздалегідь.
  
  — Дмитро Іванович, можна вас на хвилинку? — делікатно постукав у двері Ростовцев.
  
  — Зараз, тільки закінчу шифрувати повідомлення для великого князя, — таємничим голосом відповів квартирант, роблячи останні стібки. — Залишилося тільки скористатися спеціальним чорнилом. А що, у вас щось термінове?
  
  — Нічого, я почекаю, — екс-капітан знову защелкал рахунками.
  
  Вінченцо привів кімнату в порядок і вийшов.
  
  — Вибачте, що потурбував, — Олексій Петрович тримав бланк телеграми. — Тільки що принесли. Термінова! Мені довелося розписатися в отриманні.
  
  — Дякую, — Массино пробіг очима текст: «П'ятсот літрів по десять завтра вранці». — Це код, — сказав він на той випадок, якщо Ростовцев прочитав телеграму. Насправді мова в ній йшла про партію спирту. — Необхідно терміново дати відповідь. Доведеться його продублювати. Олексій Петрович, не в службу, а в дружбу... Віднесете на пошту, а?
  
  — А як же звіт? — розгубився Ростовцев. — Гаразд, посиджу над ним вночі...
  
  Через десять хвилин він вийшов з будинку. А ще через півгодини здав на пошту дві телеграми. Одна з них містила відповідь Массино на пропозицію купити партію спирту: «Згоден вашу ціну». Інша була адресована в Лондон, Пепите Бобаділья: «Чекай мого повернення тчк нічого не вживай тчк везу подарунки тчк завжди твій». Бухгалтер-монархіст був щасливий служити правому справі.
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «...Вклалася в мою поїздку і тепер має право отримати назад частину накопиченого. Зрозуміло, я не ображу. Але і з Пепитой невигідно сваритися. Вона співавтор моїх найблискучіших операцій. Я сміливо назвав би її фінансовим генієм, якби такий комплімент міг потішити все ще гарненькою жінки. І якого біса їй стукнуло в голову зв'язуватися з цим нікчемним есером? Судячи з її слів, він фанатик, таким людям я не довіряю. Вони готові жертвувати не тільки собою, не тільки своїми близькими, але і цілим світом заради досягнення маячних цілей. Чого він домагається, цей її чоловік? Якщо вже арештований сам Савінков, якщо він розкаявся і зарікся боротися з Порадами... Хто такий в цьому випадку Залізний? Нікчемний персона, все життя в тіні Савинкова, такий невдалий Наполеон... Що знайшла в ньому Пепіта, чому вийшла за нього заміж? Між ними немає нічого спільного. А адже вона могла би зробити блискучу партію, отримати всі мислимі і немислимі багатства, та ще й титули — у них в Англії це важливо. А може бути, вся справа в тому, що її син — не від мене, а від Вадима?»
  
  
  Ленінград, весна 1925 року
  
  
  — ...Є також картини та ікони, — прошепотів Петренко. — На Заході йдуть нарозхват.
  
  — Краще не треба, — похитав головою Массино. — Не хочу пов'язувати собі руки. Мене цікавлять виключно малі обсяги... Те, що не вимагає особливої транспортування. Розумієте?
  
  — Можу запропонувати ось це, — озирнувшись по сторонах, Петренко поклав на садову лаву між собою і своїм співрозмовником невелику витончену штучку, схожу на невелику книжку. — Похідний тристулковий образ Богоматері.
  
  Вінченцо зважив штучку на долоні. Презирливо випнув губу:
  
  — Срібло... І тягне грамів на чотириста...
  
  — Сімнадцяте століття, — образився Петренко. — Раритет... Практично безцінний образ...
  
  — Безцінний — це значить: не має ціни, — з'єхидничав Массино. — Гаразд, беру, місця все одно багато не займе.
  
  Він розплатився і сказав:
  
  — Йдіть в одну сторону алеї, а я — в іншу, трохи пізніше... На всяк випадок попереджаю: ми з вами незнайомі і ніколи не зустрічалися...
  
  Петренко, все ще зберігаючи на обличчі вираз ображеної гідності, пішов. Він відав сортуванням реквизированных художніх цінностей і надав Массино чимало послуг. Але тепер, коли питання з від'їздом було вирішено, церемонитися з посередником не мало сенсу.
  
  Вінченцо сунув нове придбання в кишеню. Розгляне його будинку: тут, в саду, це робити небезпечно. Невже і справді цей образок — настільки рідкісна штука?
  
  Він вийшов на вулицю і сів у трамвай. Належало нанести візит одній дамі.
  
  — Що вам завгодно? — різко запитала Олена Шарлевна.
  
  Комерсант мовчки роздивлявся її. Постаріла, змарніла. В руці димить цигарка, папільотку на голові, з-під халата видніється поділ нічної сорочки.
  
  Жінка короткозоро сощурилась.
  
  — Боже мій! — вона несподівано впізнала свого колишнього квартиранта. — Вінченцо! Це ти?
  
  Задоволений справленим ефектом, Массино зробив крок у вітальню. Вона видалася йому маленькою і темною.
  
  — Але ж ти поїхав за кордон... — все ще не вірячи власним очам, Олена Шарлевна йшла за несподіваним гостем. — Так мені, принаймні, говорили...
  
  — Тут немає ніякої помилки, — вирішив напустити туману Вінченцо. — Я тут проїздом. Уклав з Радянським урядом угоду на концесію... Розробка платини та інших дорогоцінних металів...
  
  Жінка сплеснула руками:
  
  — То-то я дивлюся, ти так одягнений... Як лорд Керзон!
  
  — Я не лорд, — скромно озвався Массино. — Всього тільки пер... Але орден Підв'язки отримав з рук самої королеви...
  
  Олена Шарлевна ахнула і закотила очі.
  
  — Який ти став важливою персоною! Сама королева... Мені приємно, що ти не задираешь ніс і не забув старих друзів, — з великовагової грайливістю зауважила вона.
  
  — Із знайомих мало хто тут залишився, — цілком щиро відповів ділок. — А ти навіть на іншу квартиру не з'їхала.
  
  — Куди вже мені, — жінка, зітхнувши стала скаржитися на свою важку, повну поневірянь життя, нинішню дорожнечу і маленький оклад платні...
  
  Щоб не піддаватися жалості, комерсант повторював про себе: «Ця сука продала мене чекістам... Донесла на мене, сволота...»
  
  — А як твоє особисте життя? — приязно посміхалася Олена Шарлевна. — Ти одружений?
  
  — А як же! — містер Барнс відповідав не менш чарівною усмішкою. — Моя дружина... діти... родове помістя... особняк в Лондоні... світські обов'язки так стомлюючі...
  
  — Ах, як жваво я уявляю все це! — вигукнула жінка. — Подумати тільки, адже твоєю дружиною могла бути я... Я так любила тебе, Вінченцо! Шалено... Я обожнювала тебе... Коли ти кинув мене так раптово, я мало не збожеволіла від горя!
  
  В пориві почуттів Олена Шарлевна обвила руками шию Массино. Він здивовано відсторонився і ще раз нагадав собі: «Вона вкрала у мене кольє... І намагалася поцупити гаманець! Стара гримза!»
  
  А вголос сказав:
  
  — Я такий радий, що вирвався на півгодини побачити тебе, золотко. На жаль, мушу їхати... Сьогодні ввечері у мене зустріч у Москві з міністром кольорової металургії...
  
  Массино крокував по вулиці, відчуваючи себе людиною, яка остаточно розплатився за старими боргами. Еленочка чи не хусткою йому услід махала. «Шалено любила!» От стерво!..
  
  Він підійшов до трамвайної зупинки. У людей були тьмяні, згаслі обличчя, одяг на них висіла вайлувато і здавалася неглаженой і нечистою.
  
  — Нічого, скоро мене тут не буде! — сказав собі Вінченцо. Він виліз на задню площадку трамвая і стояв, дивлячись крізь скло на блискучі в світлі вуличних ліхтарів рейки. Йому здавалося, що він їде додому.
  
  Поруч дихав перегаром якийсь громадянин.
  
  Массино гидливо відсунувся. Але жахливий запах оточував його щільним хмарою.
  
  — Послухайте, пане, ви не могли б трохи відійти в сторону? — з раптовим роздратуванням звернувся комерсант до пасажиру. — А то дихати нічим...
  
  П'яний похмуро дивився на нього. Це обличчя здалося Вінченцо смутно знайомим. Погляд спідлоба, важке підборіддя з ямкою... Де, коли він міг бачити цього нетверезого громадянина?
  
  — Перепрошую, — промимрив незнайомець. — Перебрав трохи, — і невірними кроками рушив по проходу між сидіннями.
  
  В голові Вінченцо наче блискавка блиснула. Він згадав.
  
  Сімнадцятий рік... Арешт у Еленочки... Похмурий чекіст, очолював загін... І ще, через рік, в Латвійському клубі, той самий чоловік, в добротній візитці, дружньо плескає по плечу англійського моряка... Той же переодягнений чекіст!
  
  П'яний в проході обернувся. Погляд його висловлював підозрілість. Стежить! А п'яним просто прикидається. Сорочку облив горілкою для запаху...
  
  Містеру Барнсу здалося, що він вже чує, як за ним з моторошним брязканням закриваються двері тюремної камери...
  
  Не пам'ятаючи себе, він в паніці зістрибнув з трамвая на повному ходу. Боляче вдарився об каміння і втратив свідомість...
  
  
  З «БЛОКЪ-НОТА» невідомого
  
  
  «В Радянській Росії є величезні художні цінності. Викрасти їх з музеїв не представляє особливої праці, потрібні тільки гроші. У Європі та Сполучених Штатах твори мистецтва мають необмежений збут... В цивілізованих країнах вкрадене з країни більшовиків вважається врятованим, а не викраденим.
  
  Брати слід не те, що виставлено в залах. У деяких музеях встановлена сигналізація, є відповідна охорона. Це непотрібний ризик. Існують запасники — там, в упакованому вигляді, заховані величні шедеври, яких ніхто не бачить і не знає. Взяти їх набагато легше, та й продати теж. Вся проблема тільки в тому, як організувати їх відправку за кордон. Можна використовувати дипломатичні канали, але для цього потрібні зв'язки в посольствах. Є й інший шлях — нелегальний вивіз, з допомогою професійних контрабандистів. За невелику оплату ці люди протягнуть в обхід прикордонних кордонів все, що завгодно, хоч цілий паровозний складу. Головне — щоб вони не знали, що саме транспортують. Тоді у них не буде спокуси привласнити собі те, що здобуто нами з такими труднощами...
  
  Брати потрібно наступні твори:
  
  1. Офорти старих голландців, насамперед Рембрандта.
  
  3. Гравюри французьких і англійських майстрів вісімнадцятого століття з необрізаними краями. Мініатюри XVIII і початку XIX століття.
  
  3. Античні монети, золоті, не стершиеся, з чіткою карбуванням.
  
  4. Італійські і фламандські примітиви.
  
  5. Полотна голландців, іспанців, італійців...»
  
  
  Глава 6
  ОСТАННЯ АВАНТЮРА
  
  
  
  Ленінград, 1925 рік
  
  
  — Ну, як ваша голова? — співчутливо запитав Ростовцев. — Сильно болить?
  
  — О-О-О! — Массино спробував підвестися і не зміг. — Що зі мною? Я поранений?
  
  — Ні, — колишній капітан змінив компрес у нього на лобі. — Зістрибнули на ходу з трамвая і расшиблись... Як це ви примудрилися?
  
  Вінченцо почав пригадувати останні події дня.
  
  — За мною була стеження, — простогнав він, тримаючись за віскі. — Треба було відірватися... Навіть ціною власного життя.
  
  — Розумію, — сообщнически закивав Олексій Петрович. — Рятували всю організацію. Ви, Дмитре Івановичу, справжній герой!
  
  — На моєму місці і ви вчинили б так само, — за-скромничав Массино, наплетший бухгалтеру-монархісту історію про нібито організованій ним групі по відшуканню царських реліквій. — А яке сьогодні число? — раптом похопився він.
  
  — Двадцять шосте, — глянувши на відривний календар, повідомив Ростовцев.
  
  — О-О-О! — заревів містер Барнс. — Все пропало!
  
  — Чому? — здивувався екс-капітан. — Ви скоро видужаєте.
  
  — Вчора я мав перейти кордон, — стишив голос Массино. — З тієї сторони, у Фінляндії, у мене призначена зустріч... з кур'єром від великого князя Миколи Миколайовича. Уявіть, кур'єр чекає, а я тут валяюся і навіть не можу піднятися.
  
  — Не біда, — заспокоїв його Ростовцев. — Як тільки вам полегшає, вас проведуть.
  
  — Хто проведе? Де я буду шукати людину, з яким домовлявся? — щиро хвилювався Вінченцо.
  
  — Так ляжте, не намагайтеся встати! — заспокоював його Олексій Петрович. — Я зв'яжуся з одним моїм знайомим... Він іноді промишляє контрабандою... Сам служить на кордоні, розумієте? Тут недалеко, близько Парголова. До нього можна звернутися в будь-який момент.
  
  — Зв'яжіться з них негайно! — заблагав Вінченцо. — Я відчуваю себе краще! Я зовсім здоровий! Не можна втрачати ні хвилини! Кур'єр його високості не може чекати!
  
  Про кур'єра він приплів для більшої значності.
  
  — Добре, — трохи поміркувавши, погодився Ростовцев. — Я скоро повернуся. А ви поки не вставайте і не знімайте компрес.
  
  Але відразу ж після його відходу Массино спробував підвестися. І тут же зі стогоном опустився на подушки. Голова крутилася, сильно нудило.
  
  — Чорт мене смикнув стрибати з підніжки! — в розпачі вигукнув комерсант. — Помстилось, от і все... Чому я вирішив, що п'яничка — переодягнений чекіст? Розплачуйся тепер струсом мозку!
  
  Повернувся капітан.
  
  — Ну що? — нетерпляче запитав Вінченцо. — Домовилися?
  
  — Цей чоловік вас проведе.
  
  — Сьогодні? Та говоріть швидше, голубчику, не томіть душу!
  
  — Післязавтра!
  
  — Але це неможливо! Кур'єр не буде чекати стільки днів!
  
  — Раніше ви все одно не зможете піднятися на ноги і тим більше осилити весь шлях, — заперечив Ростовцев.
  
  Олексій Петрович був прав. Нічого іншого не залишалося, як підкоритися обставинам.
  
  
  «В ніч з 28 на 29 вересня четверо контрабандистів спробували перейти фінський кордон. В результаті двоє були вбиті. Третій, який опинився фінським солдатом, заарештований, а четвертий помер в результаті важкого поранення».
  
  
  («Известия», жовтень 1925 року.)
  
  
  «На кордоні, поблизу села Ала-Кюль, інсценізована перестрілка, шум, розіграна сцена, ніби Рейлі і його супроводжуючі натрапили на заставу і в перестрілці вбито».
  
  
  (З книги Л. Нікуліна «Мертва брижі».)
  
  
  «Згадуючи про інсценування, Петров начисто обходив мовчанням свою власну роль в ній і пояснює походження тільки одного «трупа» — роль «трупа» грав «двійник» Рейлі, облитий заздалегідь приготовленої кров'ю. Фінська варта з тієї сторони (метрах в двохстах) спостерігала за всієї перестрілкою і подальшим «упізнання» трупа при світлі автомобільних фар... Цікаво б знати, хто були ті троє, які позичили свої трупи прикордонникам для інсценування?..»
  
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  Ленінградська область, 28 вересня 1925 року
  
  
  Дорожній баул був набитий так щільно, що ремені затягнулися з працею. Туди увійшло багато чого з того, чим розжився Массино в Росії. В креслярському тубусі лежали щільно скручений рулоном пожовклі від часу малюнки (Петренко клявся і божився, що два-три з них належать Рембрандту, але чи правда це з'ясується тільки за кордоном), товстенькою ковбасою були ув'язані римські золоті і мідні монети, у окремому пакунку зберігалися предмети культу, в тому числі тристулковий образ Богоматері сімнадцятого століття, змією звивалася масивний золотий ланцюг, в жерстяній коробці з-під льодяників «Ландрін» позвякивали кільця і персні... Все інше Массино ніс на собі: камінчики були вшиті під підкладку, а найдрібніші він забобонно сховав у черевики під устілки — пощастило ж в Мюнхені в п'ятнадцятому році, авось пронесе і зараз...
  
  Ростовцев був мовчазний і зосереджений, немов би сам збирався на рандеву з міфічним кур'єром великого князя. Поїздом вони доїхали до станції Парголово. На пероні вже чекав чоловік у прикордонній формі.
  
  — Здорово, Олексій, — він міцно потиснув руку колишньому білому капітану і прискіпливо оглянув Мас-сіно. — З нами піде ще один громадянин.
  
  — Але дозвольте... — запротестував було Вінченцо, однак прикордонник перервав його:
  
  — Ми домовилися з ним заздалегідь. Так що бажаєте ви чи ні...
  
  Массино вирішив не сперечатися. Головне — нехай переведуть, а вже скільки буде попутників, все одно. Попрощався з Ростовцеви і по знаку Деревщи-кова — так назвався провідник — сів на воза, де вже чекав, нахохлившись, інша людина.
  
  Колія була розмита дощами, сильно трясло. Вінченцо терпів, притискаючи до грудей заповітний баул. Знову розболілася голова.
  
  Деревщиков цмокав губами, понукал кінь, але нітрохи не прискорювала крок. Їхали мовчки, як на похороні. Нарешті провідник порушив мовчання:
  
  — Злазьте. Далі йдемо пішки.
  
  Він кинув поводи, і конячка, як вчений собака, відразу ж затрусила назад.
  
  Йти було важко, ноги роз'їжджалися в багнюці. Массино відчував нудоту, хотілося відійти в кущі і вирвати, але він розумів, що це неможливо.
  
  — Зараз вийдемо на берег, — тихо сказав Деревщиков. — Там нас зустріне фінська один. Він переправить вас на інший берег. Давайте гроші.
  
  Массино і невідомий попутник розплатилися. Десь неподалік чувся вже плескіт річкової води.
  
  
  Прикордонна застава в 17 км від станції Парголово, 28 вересня 1925 року
  
  
  Вані Извекову випало йти в дозор зі старим солдатом Василем Черновим. Але у Чернова так схопило живіт, що його довелося відвезти на станцію. Василь сильно стогнав, і Ваня боявся, як би він не помер по дорозі. Шлях-то неблизький до Парголова — сімнадцять верст... Чернова відвезли, а Извекову дали напарника, такого ж зеленого новачка, як він сам. Але Ваня тримався бувалим воїном і зверхньо повчав Куделіна:
  
  — Ти, Сашко, гвинтівку повісив? Неправильно... Раптом вивідач аль шпигун повзе... Поки ти расчухаешь, що до чого, він вже до нас у тил проникне...
  
  — Ага, — винувато шморгав носом Куделін і вішав зброю на плече, як годиться. — Ми ж незвичні...
  
  Базікати в дозорі заборонялося статутом, але їхати верхи і словом не перекинутися було і нудно, і боязно, тому розмова тривала.
  
  — Нічого, обвыкнешься... Тут, на кордоні, чого тільки не навчишся! — Ізвєков притримав Орлика, щоб Сашко їхав поруч. — Вивідач — він не дурень. І плутає сліди, і коров'ячі копита на ноги надіває, і задом наперед ходить... Але ми учені... З яких місць сам будеш?
  
  — Тамбовські ми...
  
  — А я курський. Село Покровське Щигровського повіту... Чув?
  
  — Не-а, — Куделін засоромлено шморгнув носом. — Я, окрім нашого села та Тамбова, ніде не бував. Ну, ще в Ленінграді... Тільки не бачив нічого, бо вночі привезли і вночі відвезли...
  
  — М-да... Темний ти, як я подивлюся, — поблажливо відгукувався Ізвєков. — Сільський, а на коні лантухом сидиш... Тс-с-с... Чуєш?
  
  — Вода дзюрчить...
  
  — «Вода-а»! — передражнив Ваня. — Це річка, Сестра називається.
  
  — Дивне ім'я...
  
  — Нітрохи не дивне. Межа тут. З цього боку — ми, а на тому березі — финляндцы. Народ вони нічого, сумирні, працьовиті... Тріпати язиком не люблять... І ти нікому ні слова, зрозумів? А то знехотя якусь військову таємницю розкажеш. Пильність і ще раз вона ж. Базіка — знахідка для шпигуна. Чув таку приказку?
  
  — Ага...
  
  — Заагакал... Відповідай чітко, за статутом: так точно, є, служу Радянській батьківщині! Тс-с-с... Чуєш?
  
  — Річка Сестра дзюрчить...
  
  — Сам ти журчишь, — сердито обірвав напарника Ваня. — Голоси... Люди йдуть.
  
  Вони замовкли і прислухалися. У самому справі, прямо до них хтось рухався.
  
  — Ой, мамочки! — Куделін вжал голову в плечі. — Шпиены...
  
  — Не трусь, Сашок! — храбрився Ізвєков, до болю стискаючи гвинтівку в руках. — Нехай тільки поткнуться... Допустимо ближче, раптом хто свої?
  
  По шереху кущів можна було визначити, що люди вже близько. Голоси звучали дедалі виразніше.
  
  — Стій, хто йде? — дзвінко крикнув Ваня. — Стріляти буду!
  
  «Шпиены» відповісти не встигли. Куделін, напевно, від страху, почав стріляти. У кущах хтось впав. Ізвєков, щоб не відставати, теж почав стріляти в темноту. Голоси стихли. Шерехи теж.
  
  Прикордонники розгублено переглянулися. Всі інструкції, як поводитися в таких випадках, геть вилетіли з голови.
  
  — Допоможіть... — прошепотів хтось в кущах. — Ми свої... Поранені...
  
  Сашко зробив було крок вперед, але Ваня втримав його і голосно сказав:
  
  — Свої вдома сидять, а не через кордон сновигають.
  
  — От дурень! — лайнувся поранений. — Якщо переорал, біжи на заставу, клич підмогу... Всіх постріляв, стрілець хренов!
  
  Ізвєков почав повівати з Орлика і обережно розсунув руками прибережні зарості. Людей було четверо. Троє лежали нерухомо, один ворушився, всередині у нього щось булькало.
  
  — Клич на допомогу, — звелів Ваня Куделіну. — Та жени швидше, поки шпиен не помер!..
  
  Незабаром прибув вантажівка з кордону. При світлі включених фар Ізвєков побачив калюжі крові під двома нерухомими тілами. Пораненим виявився свій же старшина, Серьога Деревщиков. А четвертий, білявий фін, взагалі був целехоньким — ні подряпини. Після оклика: «Стій! Хто йде?» він кинувся долілиць на землю і тому нітрохи не постраждав.
  
  — Ну, Ванька, ти накоїв справ! — сердито кричав начальник застави. — Тут же «вікно», твою мать, прохід був плановий...
  
  — Звідки ж мені знати? — виправдовувався Ізвєков. — Ми чуємо, люди йдуть... Діяли строго за статутом...
  
  — За статутом! — начальник схилився над Деревщиковым. — Тримайся, Серьога, зараз тобі зроблять перев'язку...
  
  Носилки рушили з місця. Білявого фінської «шпигуна», не постраждав у перестрілці, посадили в кузов. Він все ще мовчки трусився.
  
  — Операцію завалили, — бурмотів начальник, обмацуючи труп і розглядаючи в світлі фар документи. — Глянь, Штейнберг, купець... Залізний... Цей повинен був піти на ту сторону! Тепер з мене голову знімуть!
  
  — Вибачте, Афанасій Тимофеич... — заскиглив Ізвєков. — Мене ніхто не інструктував...
  
  — А ти й не повинен був нічого знати, — сердито озвався командир. — Чернова попередили, угораздило його загриміти в лазарет... Стривай... А це що ще за тіло?
  
  Небіжчик, в гарному костюмі і міцних черевиках, міцно притискав до грудей шкіряний чемоданчик, перетягнутий ременем.
  
  — Звідки взявся? — з досадою сказав начальник застави. — Ех, Деревщиков, на буржуйські гроші клюнув! Якщо виживе Серьога — під трибунал піде... — Він розкрив папери «незапланованого» трупа. — Так-ак... Цікаво! Френсіс Барнс... Вінченцо Массино... Дмитро Іванович Таукчи... Важлива, мабуть, птах! Може, це нам зарахують? Ех...
  
  На фінському березі теж піднявся переполох. Спалахували вогники ліхтариків, чулися голоси...
  
  — Гаси світло! — розпорядився командир. — Вантаж тіла! Йдемо негайно...
  
  
  Ленінград, 30 вересня 1925 року
  
  
  — Відповісте по всій строгості закону! — кричав Мессінг. — І ти, Петров, і ти, Вяхья!
  
  У такій люті Афанасій Тимофійович бачив повноважного представника ОДПУ по Ленобласті вперше і розумів, що той сам наляканий до смерті.
  
  — Так точно! — чітко відповідав начальник застави. — Під суд піду! Спокутую провину перед рідною Радянською владою!
  
  — А я не згоден, Станіслав Адамович, — м'яко заперечив білявий «шпиен» Тойво Вяхья. — Чому я повинен сідати за ґрати через чужих гріхів? Моя задача була — зустріти «гостя» і переправити його через річку... Так я і вчинив, якби прикордонники не почали стрілянину...
  
  — Трибунал розбереться, хто за що має відповідати, — Мессінг, заспокоюючись, потер свій голений череп. — І визначить ступінь провини кожного. Через вашу недбалість поставлено під удар велика група засекречених товаришів. Гаразд... Йдіть. Та чекайте... А я їду в Москву...
  
  Станіслава Адамовича самого викликали «на килим». Підлеглі не були присвячені у всі деталі. Але він-то знав, чим загрожує йому зрив операції. Вадим Штейнберг за планом повинен був безперешкодно перейти кордон і повернутися в Гельсінкі. Так велів сам Артузов. Тепер — хана. Відсторонять від справ. Звільнять з посади. Посадять у в'язницю. Ушлют, куди Макар телят не ганяв. І смикнув же чорт дозорних проявити пильність в самий невідповідний момент!
  
  І все ж Мессінг сподівався на краще. Він віз в столицю козир — цінності, знайдені в баулі Массино, і камені, зашиті в його речах. Злочинна жадібність, проявлена Сергієм Деревщиковым, може виявитися рятівною. А провину звалити нема на кого... Деревщиков помер від рани, отриманої в перестрілці.
  
  
  
  7. ЗНОВУ ПЕПІТА БОБАДІЛЬЯ, ВДОВА
  
  
  
  «...І син Рейлі, і дружина його (остання з його дружин — законна, католицько обвенчанная Пепіта Бобаділья), та й сам Рейлі тільки й робили, що писали мемуари про те, яким він був майстерним розвідником. Книжки ці — різних років видання, від двадцятих до шістдесятих, — продаються на Заході вільно».
  
  
  (Із нарису Р. Піменова «Як я шукав шпигуна Рейлі».)
  
  
  «...Пепіта випустила про нього книгу, включивши в неї, крім своїх про нього спогадів, коротку автобіографію самого Рейлі-Реллинского, яка, цілком можливо, теж була написана нею самою. Вся книга не варта паперу, на якому вона надрукована, але дещо можна дізнатися про Рейлі з його листів до Пепите, частина яких наведена цілком, і навіть в факсиміле. Від усієї книги тим не менш залишається враження, що Пепіта була не тільки неумна, але і абсолютно несведуща в російських справах...»
  
  
  (З книги Н. Берберовой «Залізна жінка».)
  
  
  Москва, 1 жовтня 1925 року
  
  
  — Ти мені голову не мороч! — Артузов повільно і грізно підіймалося з-за столу. — Яка, до чортової матері, куля? Ти особисто відповідав за проведення операції на кордоні!
  
  — Артур Христофорович... Ну, Артур Христофорович... — безпорадно белькотів Мессінг. — Хто міг знати? Чернов потрапив у лазарет... Хлопці молоді, недосвідчені... Пильність виявили... І потім, цінності... Врятували для держави на кілька мільйонів...
  
  — Постривай, які цінності? Нічого не розумію! Залізного повинні були випустити через «вікно»!
  
  — Якогось Залізного? — в свою чергу здивувався Станіслав Адамович. — Там, крім Деревщикова і Тойво Вяхьи, були двоє. Один з цінностями... — Мессінг метушливо порився в портфелі і тремтячою рукою виклав на стіл посвідчення, вилучені у контрабандистів. — Ось...
  
  Артузов взяв папери і короткозоро примружився:
  
  — Френсіс Барнс... Таукчи Дмитро Іванович... Вінченцо Массино... Штейнберг! Ось він, Залізний! Я особисто це посвідчення підписував! Ідіоти! — він спересердя кинув папірець на стіл і взяв наступну. Брови його поповзли вгору: — Рейлі, твою мать, британський підданий... При чому тут Рейлі? Реллинский?
  
  Мессінг мовчав.
  
  — Він, чи що, цінності ніс? Ні фіга ж собі... — Артузов почухав потилицю. — Ай да Реллинский! Ай да чекіст! Так ви, виходить, Георгія Васильовича кокнули?
  
  — При чому тут Георгій Васильович? — вкрай розгубився Мессінг. — Та я його вчора бачив... живого... і навіть тверезого... В Пітері, в управлінні...
  
  — Блядь! А це тоді хто ж? — Артузов помахав у повітрі паспортом Джорджа Рейлі.
  
  — Це в другого було... Який Штейнберг...
  
  Артур Христофорович без сил опустився на стілець і глибоко задумався.
  
  Скориставшись паузою, Мессінг з переможним виглядом поставив на стіл начальника КРВ невеликий, туго набитий баул.
  
  Артузов підняв голову:
  
  — Що це ти мені сунеш?
  
  — Цінності, — Станіслав Адамович квапливо розстібав ремені. За бордовому сукна розкотилися золоті монети, прозорі і кольорові камені. Тьмяно блищали золоті церковні чаші. Сам собою розчинився похідний образок і звідти строго і сумно глянула на Артузова Божа Матір...
  
  — Забери цю мізерію в жопу, — розпорядився Артур Христофорович, відводячи очі. — В музей... А що мені тепер накажеш робити? «Трест» провалюється...
  
  
  
  «Посилка зникла безслідно зпт чекаємо вас найближчі дні».
  
  
  (Телеграма від Марії Захарченко-Шульц в Лондон від 29 вересня 1925 року.)
  
  
  «Негайно виїжджаю крп»
  
  
  (Відповідь Пепиты Бобадильи в Хельсінкі від 30 вересня 1925 року.)
  
  
  Москва, Кремлівська лікарня, 1 жовтня 1925 року
  
  
  Дзержинський закашлявся. Обличчя його побіліло від натуги. Артузов ввічливо перечекав, поки пройде напад.
  
  — Кхе-кхе, — Фелікс Едмундович в знемозі відкинувся на подушки. — У чекістів... не буває... провалів...
  
  — Винні будуть покарані, — квапливо запевнив хворого голови ОДПУ Артузов. — Мессінг вже склав з себе повноваження...
  
  — Неправильно мислиш, Артур... — Дзержинський утер рота хусткою. — Ніяких винних! Все, що брали участь в операції, будуть нагороджені...
  
  — Тобто... як? — оторопів Артур Христофорович.
  
  — Пиши... Мій наказ... — Фелікс Едмундович прикрив очі і почав диктувати: — Щоб знешкодити небезпечного ворога Радянської влади, співробітники ОГПУ під виглядом діячів нібито існуючої в СРСР підпільної антирадянської організації увійшли в довіру до підступного агента британської розвідки і американських спецслужб Сіднею Рейлі... Заманивши досвідченого шпигуна... Або ні, постривай... Зробимо по-іншому.
  
  Артузов завмер з олівцем напоготові.
  
  — Ти зараз свяжешься з хлопцями з «Известий» і даси їм інформацію... Мовляв, намагаючись проникнути на нашу територію, досвідчений шпигун був убитий на кордоні... Хай бачать, — очі Фелікса Едмундовича загорілися, — як працюють радянські прикордонники. До речі, поощри там як-небудь своїх хлопців...
  
  — Вибачте, товариш Дзержинський! — запротестував Артузов. — А як же «Трест»?
  
  — Спокійно! До «Тресту» інцидент не має ніякого відношення. Убитий шпигун Рейлі, а есер Залізний благополучно вибрався з країни. Куди він потім подівся — це його особиста справа. Він, здається, в Штеттін збирався?
  
  — А Захарченко? Проклята баба щось запідозрить...
  
  — Якушев їй пояснить, що в цілях безпеки Залізного переправили іншим шляхом.
  
  
  «Особистість убитого при порушенні кордону встановлена. Ним виявився капітан С. Д. Рейлі, співробітник британських секретних служб, ще в 1918 році заочно засуджений Верховним революційним трибуналом до страти...»
  
  
  («Вісті», 2 жовтня 1925 року.)
  
  
  Москва, Кремлівська лікарня, ранній ранок 3 жовтня 1925 року
  
  
  — От і добре, ще одну ложечку...
  
  Крапля каші впала на сорочку, і медична сестра дбайливо прибрала її з грудей хворого накрохмаленій серветкою.
  
  — А тепер молочка поп'ємо... Ну, не капризничайте... Ви повинні добре їсти, щоб видужати...
  
  Двері голосно грюкнула. Медична сестра здригнулася від несподіванки і схопилася. По ковдрі розтеклася біла калюжка.
  
  — Хто вам дозволив? — розлютилася дівчина, гарячково промокаючи серветкою пролите молоко. — Хто вас сюди пропустив? Хворого не можна тривожити!
  
  Не звертаючи на її протести ніякої уваги, ранній відвідувач попрямував до ліжка хворого, розмахуючи над головою вчорашніми «Известиями».
  
  — Фелікс Едмундович! Вони всі там, з глузду з'їхали? Як його могли вбити на кордоні?
  
  — Ідіть, Тасенька... — Дзержинський ошелешено витріщився на молодика. — В чому справа, товаришу Стырне? Що ще сталося?
  
  — Ну як же?! — слідчий КРО безцеремонно відсунув убік худі ноги голови ОГПУ і плюхнувся на ліжко. — Це що ж виходить: я ловлю, розкручую, він визнає, підписує... А ці — чужі лаври собі привласнюють...
  
  — Поясніть ще раз толком, — зажадав Дзержинський. — Кого ви ловите? Хто визнає?
  
  — Рей-чи, — чітко, по складах вимовив Стырне. — Сідней Джордж Рейлі.
  
  — Хіба його не застрелили на кордоні? — Фелікс Едмундович був украй здивований.
  
  — Яка межа? Він у нас на Луб'янці у внутрішній в'язниці з двадцять четвертого року... Спочатку, звичайно, відпирався... Прикривався фальшивими іменами... Зелінський, Розенблюм... Але після відповідної обробки... Ми старалися, Фелікс Едмундович, дуже старалися... Він все визнав. Тепер всі протоколи підписані.
  
  — А де ви його взяли? — недовірливо поцікавився Дзержинський.
  
  — У поїзді. Знаєте, про кого я говорю? Пам'ятаєте, в минулому році ви нас збирали на розширений актив? Ви тоді сказали: «Ворог не дрімає. Він користується будь лазівкою... Шпигуни іноземних держав сплять і бачать уві сні...» Знаєте, хто такий Рейлі? Його засудили до розстрілу ще у вісімнадцятому році... Шкода, я тоді був ще зовсім дитя. Але я поклявся собі, що знайду і виведу цього гада на чисту воду, чого б мені це не коштувало! І я зловив його, схопив за руку! Що з вами, Фелікс Едмундович?
  
  Дзержинський уткнувся в подушку. Він видавав якісь дивні звуки.
  
  — Вам погано? — перелякався Стырне. — Сестра! Доктор! Допоможіть!
  
  — Не треба, — крізь сміх насилу вимовив хворий. — Ой, не можу! Воістину, права рука не відає, що творить ліва! Ха-ха-ха! Значить, є ще один Рейлі?!
  
  — Чому ще один? — образився слідчий. — Єдиний...
  
  — Ви молодець, Володимир Арнольдович, — голова ОГПУ слабо поплескав його по коліні. — Ідіть і працюйте. Так тримати і надалі... Який, кажете, у нього псевдонім?
  
  — До нас він проник під прізвищем Зелінського, — образа Стырне змінилася гордістю, — а взагалі він зазвичай діє як Розенблюм.
  
  — Відмінно! — похвалив підлеглого Фелікс Едмундович. — Тримайте мене в курсі справи і далі.
  
  Стырне зробив кілька кроків у напрямку до дверей, але раптом розгублено озирнувся.
  
  — А це як же? — він показав газету.
  
  — Не турбуйтеся... — Дзержинський потріпав борідку. — Це всього лише для відводу очей. Інсценування. Щоб приховати від західних розвідок факт затримання знаменитого агента.
  
  — Навіщо? — не зрозумів Стырне. — Навпаки...
  
  — Т-с-с... — Фелікс Едмундович приклав палець до губ. — А це, батечку, державна таємниця.
  
  — Зрозумів, — Стырне заклопотано насупився і тихо-тихо причинив за собою двері.
  
  
  Гельсінкі, 4 жовтня 1925 року
  
  
  — Так ось, будьте ласкаві, дорогенька, — дружина Вадима Залізного з голови до ніг облила Марію Шульц крижаним поглядом, — дати роз'яснення з приводу зникнення мого чоловіка.
  
  — Господи! — Захарченко стиснула руками скроні. — Я сама нічого не знаю! Треба терміново їхати в Москву... Я не пробачу собі, якщо з ним щось сталося! На кордоні, в районі нашого «вікна», була перестрілка... Як раз в той день, коли ми чекали пана Залізного назад... Не дочекавшись його, я негайно ж телеграфувала вам... Будемо сподіватися, він живий...
  
  — Що значить, сподіватися?! — підвела брови сеньйора Штейнберг. — Що ви хочете цим сказати? Вирушаючи в Гельсінкі, чоловік взагалі не збирався ні в яку Росію... Він мав їхати у справах до Штеттін, а звідти в Лондон. Як ви вмовили його вирушити в лапи до більшовиків? Чим заманили?
  
  — Вибачте, місіс... — на Марію Шульц шкода було дивитися. — Це цілком і повністю моя вина...
  
  — Ваші докори сумління залиште при собі, — відрізала Пепіта. — І поверніть мені мого чоловіка. Ні, ви тільки подивіться на неї — вона мучиться! А мені як? Я відразу відчула недобре, отримавши від нього лист. Ось... — вона порилася в сумочці і кинула на стіл конверт. — Читайте, читайте...
  
  Тремтячими руками Захарченко розгорнула складений вчетверо аркуш паперу.
  
  «Мені неодмінно потрібно з'їздити на три дні в Петроград і Москву. Я виїжджаю сьогодні ввечері і повернуся у вівторок вранці. Я хочу, щоб ти знала, що я не зробив би цього подорожі без крайньої необхідності і без впевненості в повній відсутності ризику, пов'язаного з ним. Пишу цей лист лише на той малоймовірний випадок, якщо б мене спіткала невдача. Навіть якщо це трапилося, прошу тебе не робити жодних кроків, вони ні до чого не привели, а лише сполохали б більшовиків і сприяли з'ясуванню моєї особистості. Мене можуть заарештувати в Росії лише випадково, з найнікчемнішого, дріб'язкового приводу. А мої нові друзі досить впливові, щоб домогтися мого звільнення».
  
  Пепіта вичікувально дивилася на Шульц.
  
  — Якщо він тільки живий, я врятую його! Організую втечу... — в очах у Захарченко блищали сльози. — Вірте мені! Прошу вас, дорога, не хвилюйтеся. Сьогодні повинен прибути Олександр Олександрович... Якушев все прояснить, він приїде прямо з Москви...
  
  Щоб не проводити час з неприємних на вигляд революціонеркою в очікуванні Якушева, Пепіта пішла прогулятися. Гельсінські магазини не надихнули її ні на яку покупку. Втім, їх фінські дами нічого кращого і не заслуговували. Широкі плоскі особи, прямі білясті волосся, великі незграбні фігури... Природно, місіс Штейнберг сприймалася тутешньої публікою як синематографическая діва. Чоловіки чи не згортали собі шиї, проводжаючи її захопленими поглядами.
  
  Поблукавши трохи по гельсінським вуличках, Пепіта відчула нестерпний голод і заглянула в невеликий ресторанчик з кумедною назвою «Петербург».
  
  Немов з-під землі перед нею виріс офіціант в косоворотці з доброю військовою виправкою.
  
  — Не утруднюйте себе, голубчику, — перервала його Пепіта, коли він звернувся до неї по-фінськи. — Принесіть краще що-небудь на ваш вибір. Я голодна, як вовк. Так, і ще сто грамів горілки.
  
  — Слухаю,-з, — клацнули підборами чоботи, і офіціант випарувався.
  
  Жінка ліниво оглянула зал. Хоч би одне цікаве обличчя... Вона зітхнула.
  
  — Ось я й кажу, — почувся поруч приємний баритон. — Не на ком погляду відпочити... Такі пики, пробачте, мадам...
  
  Пепіта здивовано озирнулася. За сусіднім столиком сидів молодий чоловік з правильними рисами особи благородного.
  
  — Ви теж приїжджий? — місіс Штейнберг миттєво оцінила його гардероб: все аж до лежали поруч з капелюхом рукавичок було придбано не тут.
  
  — Ваша проникливість робить вам честь, — жартівливо вклонився незнайомець і, не чекаючи запрошення, пересів до неї за столик. — Дозвольте представитися: Олексій Бельгардт, міжнародний журналіст, оглядач газети «Свобода».
  
  — Жозефіна де Совиньї, — Пепіта простягнула йому два пальці.
  
  Олексій енергійно потиснув їх і весело продовжував:
  
  — До чого ж фіни нудний народ. Кожне слово з них доводиться витягувати просто кліщами. Як журналіст я віддаю перевагу більш говіркі нації. Французів, росіян... Ви, до речі, прекрасно володієте мовою... О, наші замовлення. Голубчику, — звернувся він до офіціантові, — накрий мені тут. Сподіваюся, ви дозволите, мадам?
  
  Пепіта посміхнулася.
  
  Розмова крутився навколо спільних тем. Бельгардт відзначався своєю обізнаністю. Він розповідав співрозмовниці про події в Росії, Китаї і Південній Африці. Пліткував про чварах і гризні серед емігрантів, хвалив паризькі моди.
  
  — А ці фіни, — тоскно проводив він очима бляклу місцеву красуню, яка посіла кутовий столик, — як снулые риби. Хоч би що їх розбурхало. Чухонцы! І газетярі такі ж! Уявіть, приношу їм смажений факт, гарячий матеріал... Та будь-яке видання в світі негайно купив би таку кореспонденцію! А вони щось белькочуть про нейтралітет, суверенітет і добросусідських відносинах. Ха! — він залпом осушив чарку горілки. — На кордоні перестріляли купу народу... Контрабандисти... Чотири трупи... А цінностей у них — на мільйони, якщо не мільярди. Картини, церковне начиння, золото, каміння... Червоні, звичайно, все це під шумок прибрали до рук. Бідний італієць!
  
  — Який такий італієць? — насторожилася Пепіта.
  
  — Контрабандист... Я напевно знаю, що він був італійцем. Абсолютно точно відомо: цей макаронник шукав скарби дому Романових і знайшов їх! Кокнули!
  
  — Коли? — запитала Пепіта з завмиранням серця.
  
  — Майже тиждень тому. Я вже всюди розіслав повідомлення...
  
  Пепіта дістала з портмоне гроші і поклала їх на стіл.
  
  — Як? — здивувався Бельгардт. — А десерт?
  
  — Мені пора. Прощайте.
  
  Чортів Массино! Скотина! Дурний ідіот! Втягнув її в авантюру, яка нічим не увінчалася. Йому-то що? Здох собі і здох! А вона втратила гроші, причому чималі.
  
  Пепиту трясло від гніву. Вона мчала з такою швидкістю, що сама не помітила, як повернулася в готель до Шульц.
  
  Крім эсерки в номері сидів бездоганно одягнений літній пан.
  
  — Слава Богу! — радісно зустріла її Марія Захарченко. — У мене від серця відлягло! Пан Якушев повідомив... Втім, Олександр Олександрович, розкажіть самі!
  
  — Сідайте, пані, — Якушев допоміг Пепите зняти пальто і підвів її до глибокого крісла. — Щасливий розвіяти ваші тривоги. Марія Володимирівна сама перелякалася і налякала всіх нас, хоча з паном Залізним рівним рахунком нічого не сталося поганого і він вже, напевно, шукає вас в Лондоні.
  
  Все ще поза себе, Пепіта з працею вникала в зміст його слів.
  
  — Пан Залізний живий! — переможно вигукнула Шульц. — Після того, що сталося на фінському кордоні Олександр Олександрович вирішив не ризикувати дорогоцінної життям вашого чоловіка. В цьому допоміг випадок. Пан Залізний і справді прямував в той день в бік Парголова. Але уявіть собі, на петроградський вокзал взагалі не подали складу. Ви ж знаєте, дорога, яка панує при Радах анархія. Виданое справа, щоб де-небудь у Німеччині чи у Франції ні з того ні з сього відмінили поїзд?! А тут — будь ласка! У ту ж ніч і сталося нещастя. Але з іншими!
  
  — Пан Залізний дуже хвилювався, — підхопив Якушев. — Він спізнювався на пароплав. Я переправив його через запасне, глибоко законспіроване «вікно», призначене для екстрених випадків... І ось, дивіться-но...
  
  Він простягнув Пепите телеграфний бланк.
  
  «Добрався благополучно тчк спасибі допомогу тчк скоро вишлю товар тчк Вадим тчк».
  
  Навіть Марія Захарченко-Шульц з її проникливістю і підозрілістю не ставила під сумнів істинність цього повідомлення. А між тим телеграма на особисте прохання заступника голови ОГПУ Менжинського була відправлена головою московської організації «Тресту» Потаповим, якому внаслідок останніх подій довелося терміново вирушити до гирла Одеру.
  
  — А кого ж тоді вбили? — з викликом запитала Пепіта. — Чий труп на кордоні?
  
  — На жаль, там загинув чоловік, який міг би бути нам дуже корисний, — зітхнув Якушев, дістаючи зі свого портфеля свіжі московські газети. — Ви, мабуть, чули про нього. Його прізвище Рейлі, — і він простягнув Пепите «Известия».
  
  — Той самий? — ахнула Шульц.
  
  — Той самий, — сумно підтвердив Якушев.
  
  На мить у Пепиты потемніло в очах. Але вона відразу ж взяла себе в руки.
  
  — Упокой його душу, Господи, — вголос сказала вона і перехрестилася.
  
  
  «Сідней Джордж Рейлі убитий 28 вересня військами ГПУ біля села Аллекюль в Росії. Невтішна вдова тужить про передчасну втрату чоловіка».
  
  
  (Із некролога, поміщеного Пепитой Бобаділья в газеті «Дейлі експрес».)
  
  
  Лондон, початок листопада 1925 року
  
  
  Що і говорити, перебувати в положенні вдови Рейлі було набагато приємніше, престижніше і вигідніше, ніж бути дружиною Вадима Залізного. Хоча, прочитавши про смерть Рейлі в «Известиях», Пепіта мало не проговорилася, що Джордж і Штейнберг — одне і те ж обличчя. І дуже рада, що не зробила цього: нехай ці істерички і виродки продовжують грати в свої революційні гри, якщо їм так хочеться. Нехай створюють свої організації, таскаются через кордон з підробленими документами, шлють один одному фальшиві телеграми... Її, Пепиты Бобаділья, це анітрохи не стосується. Їй випала така рідкісна удача, і вона не дозволить всяким трестам, Якушевим і шульцам відрізати шматки від ласого пирога.
  
  Чоловік помер вчасно. І за обставин, якими слід негайно скористатися. Галас, піднятий в червоній і світовій пресі, зіграла їй тільки на руку.
  
  
  «З 1918 року цей мужній чоловік перебував на передньому плані боротьби з більшовизмом».
  
  
  (З журналу «Шпігель».)
  
  
  «Рятуючи національне надбання російської корони, упав під кулями червоних як герой. Це ім'я буде надруковано золотими літерами в мартиролог мучеників ідеї — Сідней Джордж Рейлі...»
  
  
  (З кореспонденції А. Бельгардта в газеті «Свобода».)
  
  
  «Агент «Інтелідженс Сервіс», якого всі давно вважали загиблим, Сідней Джордж Рейлі, знову виринула з небуття, щоб, подібно Георгію Побідоносцю, знову вразити чудовисько, названий Радянською владою... Я був дружний з ним тоді, у вісімнадцятому... На щастя, йому вдалося втекти...»
  
  
  (З кореспонденції Р. Локкарта в газеті «Івнінг стандарт».)
  
  
  — Все-Таки чому Сідней? — дивувалася Пелита, акуратно підклеюючи в альбом чергову газетну публікацію. — Джордж Герберт Рейлі... А втім, чи не все одно, яке ім'я дісталося мені після смерті чоловіка. Не варто сперечатися з офіційною версією.
  
  Віддаватися дозвільним роздумів їй було ніколи. Вона трудилася не покладаючи рук і навіть всерйоз захопилася літературною роботою. Бездарні мемуари Вадима Штейнберга, про який ніхто вже й не згадував, під грайливим пером сеньйори Бобаділья зазнали разючі метаморфози. Нудний аналіз становища в Росії до і після революції змінився захоплюючим калейдоскопом неймовірних пригод. Нікому не цікаві полеміки з неіснуючими політичними супротивниками поступилися місцем галантним любовним пригодам. З усіх жінок, звичайно, виділялася одна — вічно юна і прекрасна Пепіта Бобаділья, величезну любов до якої покійний Рейлі проніс через усе своє життя. Хрест-навхрест жирно перекресливши похмурі скарги. Залізної на те, що його ніхто не розуміє, починаюча письменниця натхненно оповідала про тісну дружбу, що зв'язує її незабутнього чоловіка з нинішнім прем'єр-міністром Великобританії. І не бачити б Черчиллю прем'єрства, якщо б він не прислухався до тактовним, компетентним і таким своєчасним радам найбільшого фахівця з усім світовим питань, яким був Сідней Джордж Рейлі.
  
  
  Лондон, кінець грудня 1925 року
  
  
  Пепите надзвичайно йшов траур. Довелося розщедритися на нову чорний капелюшок з Парижа з запаморочливою вуаллю. І нове пальто в талію. У скорботній, але елегантною і повної гідності позі вдова сиділа в кабінеті видавця Волинського.
  
  — Книжка може мати успіх, — стримано сказав видавець, розглядаючи жінку поверх окулярів. — Ви добре попрацювали над мемуарами свого чоловіка. Правда, якщо мені не зраджує пам'ять, у нього було інше ім'я. І інше прізвище...
  
  Пепіта знизала плечима:
  
  — Якщо хочете, це пояснюється міркуваннями великий секретності...
  
  — Та що ви! — усміхнувся Волинський. — А ці пригоди плаща і шпаги? Право ж, ніколи б не подумав, що пан Залізний на таке здатний. Він здавався мені особистістю швидше меланхолійного складу...
  
  — Періоди депресії, — Пепіта поправила вуаль, — чергувалися у покійного чоловіка з періодами неймовірно бурхливої діяльності. Тільки після його передчасної смерті відкрилося багато чого, про що не підозрювала навіть я, його найближчий друг і соратник.
  
  — Ах, місіс Штейнберг! — єлейно простягнув старий. — Ви сама дивовижна жінка і сама незвичайна вдова з усіх, кого я коли-небудь знав...
  
  Пепіта тонко посміхнувся.
  
  — Місіс Рейлі, мій друже, — м'яко заперечила вона Волинського, — місіс Сідней Джордж Рейлі!
  
  — Ну що ж, — пробурмотів видавець, провівши відвідувачку. — Яке мені, власне, справа, чия вона вдова? Як би сумнівно ні пахла вся ця історія, мій нюх мене не обманює. Мабуть, варто зберегти набір для додаткового тиражу...
  
  
  ЕПІЛОГ
  
  
  
  1990 рік Москва
  
  
  Місто зустрів пана Шелла неласкаво. Накрапав дощ. По тротуарах ходили сірі похмурі люди. У магазинів юрмилися черги. У готельному номері була відсутня гаряча вода і наволочка була набагато ширше подушки. Пан Шелл з подивом зрозумів, як швидко він відвик від радянських порядків, точніше, заворушень. Хвалена горбачовська перебудова, мабуть, нічого не змінила в глибинному ході російської життя, хіба що сколихнула в людях надії на краще.
  
  Він увімкнув телевізор.
  
  — Процес пішов, — переконано повідомив Генеральний секретар Комуністичної партії Радянського Союзу, — шляхом реформ... прискорення... не захлопывайте... семимильними кроками... Азербай-жан...
  
  Шелл ліниво ткнув пальцем в іншу кнопку:
  
  — ...виводу військ, — троє молодих людей обмінювалися поглядами. — ...з Афганістану...
  
  По пітерської програмі пикатий тип з нахабними очима хтиво описував:
  
  — ...і з'їв свого товариша. Залишки м'яса, щоб не зіпсувалися, він засолив і загорнув у трилітрові банки. Ось як виглядає консервована людини...
  
  Шелл кинувся у ванну кімнату і схилився над раковиною. Від радянської гласності його вивернуло навиворіт.
  
  Слава Богу, за навчальною програмою йшов урок німецької мови. Чисті і Охайні діти танцювали і з жахливим акцентом виспівували пісеньку альпійських стрільців.
  
  Під це ангельський спів герр Шелл нарешті заснув.
  
  
  Москва, Центральний лекторій товариства «Знання»
  
  
  До початку симпозіуму ще залишався час. І пан Шелл зайшов в посольство. Тут, як і всюди в Москві, панував безлад. У зв'язку з об'єднанням Західної і Східної Німеччини йшла реорганізація. Ні в одному кабінеті не було чиновників: вони носилися взад-вперед по коридорах, навантажені стосами паперів, папок і канцтоварів. Шелл довго тинявся між ними, поки нарешті не знайшов потрібну йому людину.
  
  — Як погода в фатерлянді? — в очах секретаря світилася ностальгія.
  
  — Та вже краще, ніж у Москві, — з почуттям відповів Шелл.
  
  — А стіна? — сентиментально спитав німець.
  
  — Ламають... Вже майже знесли, — заспокоїв його Шелл. — Дякую вам, — він забрав свої папери. — Ауфвидерзейн!
  
  На сходах Політехнічного музею Шелл ще раз перевірив, чи працює диктофон. Якість звуку було гарне: крізь звично вимовлені ним слова «айн, цвай, драй...» пробилася стороння фраза:
  
  — Містер, подайте учаснику перебудови!
  
  На сходах, прямо біля входу, сів жебрак. Рвана фуфайка, на голові брудний ушанці, в простягнутій руці — кепка з дріб'язком, серед якої самотньо валявся м'ятий рубль. На неголеному обличчі серебрилась щетина. Очі були молоді, ситі, нахабні.
  
  — Русише швайне! — пробурмотів герр Шелл, гидливо обходячи жебрака. Той викликав у ньому таку ж нудоту, як і «людські консерви».
  
  — Ви учасник симпозіуму? — налетіла на нього у фойє енергійна повногруда дама. — Підійдіть до столика, отримаєте татка!
  
  — Я журналіст, — чистою російською мовою представився їй герр Шелл. — Радіо «Німецька хвиля».
  
  — О! — з повагою простягнула дама. — Увійдіть у прес-центрі та отримайте пропуск в ложу преси.
  
  На відведених для журналістів місцях було небагато народу. Мабуть, світова громадськість мало цікавилася суто академічної темою симпозіуму «Деякі соціологічні аспекти пропагандистської діяльності засобів масової інформації в умовах тоталітарних режимів».
  
  Відкрив засідання сивочолий академік оголосив порядок денний і повідомив, що завтра і післязавтра робота піде вже в окремих семінарах.
  
  — Що це зі мною? — Шелл потер чоло. — Забув взяти програмку. Гаразд, потім...
  
  Він увімкнув диктофон. Першим виступав чилієць.
  
  — ...Коли людей заганяли на стадіони... хунта... фашистська агітація... підпільна демократична друк листівки...
  
  Слава Богу, на читання кожного реферату відводилося всього за десять хвилин.
  
  — Но пасаран! — вигукнув чилієць, і зал мляво заплескав.
  
  Шелл був розчарований: нічого, крім гасел і давно відомих фактів, у рефератах не прозвучало. Доведеться тягатися на семінари в пошуках якої-небудь свіженького. Щоб не витрачати дарма плівку, він вимкнув диктофон і прикрив очі.
  
  Корейця з його ідеями чучхе змінив іспанець з його генералом Франке, китайця з його Мао Цзе-дуном — професор із Берліна з прокльонами фашизму.
  
  Вибачаючись перед сусідами, Шелл, зігнувшись, став пробиратися до виходу. Вже біля самих дверей він почув початок наступного виступу:
  
  — Формування образу ворога в свідомості радянських людей...
  
  Шелл обернувся. Місце за трибуною зайняла молода жінка, і в першу хвилину він її не впізнав.
  
  — ...Цілеспрямоване створення негативного ставлення...
  
  Але цей голос!
  
  — Дозвольте програмку, — Шелл вихопив отксерокопированную брошуру з рук сидячого біля проходу товстуна і пробіг очима список учасників першого засідання.
  
  Доповідачка щось сказала, і в залі засміялися.
  
  — Лютікова Ст. Ст., — прочитав Шелл. — «Радянська пропаганда. Формування образу ворога».
  
  Шелл включив диктофон і пішов по проходу до трибуни.
  
  — Віка! — покликав він жінку, зупинившись метрах у двох від неї. — Віка!
  
  Сивочолий академік в президії поспішно схопився і замахав на нього коротенькими ручками. Доповідачка скосила очі, запнулася, почервоніла і знову заговорила швидко-швидко. Публіка в першому ряду пожвавилася і з науковою цікавістю оглянула журналіста. Шелл плюхнувся на вільне місце і виставив вперед диктофон.
  
  Зал бурхливо зааплодував.
  
  Лютікова Ст. Ст. спустилася з подмоста і квапливо попрямувала до виходу. Шелл схопився і, забувши вимкнути диктофон, побіг за нею.
  
  
  Москва, вулиця Горького
  
  
  — Ти без окулярів зовсім інша...
  
  — А ти в окулярах зовсім інший...
  
  Обидва розсміялися.
  
  — У мене лінзи, — сказала Віка. — Поки звикла, відчувала себе голою, а тепер нічого... А в тебе скільки?
  
  — На правому мінус три, а на лівому — мінус два з половиною... У мене давно короткозорість, я і сам не знав. А тепер доводиться багато працювати з паперами, — Едвард Шелл зняв і протер окуляри.
  
  — Ти правда сильно змінилася, — сказав він. — Дорослому такою стала... І дуже покращала...
  
  — Ти теж здорово змужнів. І справляєш враження солідної людини.
  
  — А я і є солідний чоловік, — сказав Едик. — Спеціальний кореспондент радіостанції «Німецька хвиля» по країнах Східної Європи.
  
  — Значить, по відрядженнях весь час? А де ж ти ведеш осілий спосіб життя?
  
  — В Кельні.
  
  Вони вийшли на Пушкінську площу. Незважаючи на осінню хмарь, посилено працював фонтан. Якийсь дивак кидав туди монету за монетою, немов у гральний автомат. На лавках, потягуючи «Фанту», реготали підлітки. Фотограф з удавом на шиї чіплявся до перехожих. Але вони охочіше йшли до його конкурентові, який прилаштував поруч з Пушкіним свого фанерного Горбачова. Постовий міліціонер індиферентно лузгал насіння.
  
  — Відвик я все-таки від радянської дійсності, — хмикнув Едик. — Давай сядемо де-небудь в тихому місці. Про, — пригадав він, — поїхали в «Мітлу».
  
  — Ну вже немає! — навідріз відмовилася Віка. — Там тепер такий бардак!
  
  — Тоді в «Арагві».
  
  Шеллу було приємно, що на його супутницю обертаються відвідувачі ресторану. Щось у ній з'явилося таке, чого він і сам не міг визначити. В залі були жінки і покрасивей, і понаряднее, але Віка виділялася серед всіх. У Франції це її нова якість назвали б шармом, в Англії — стилем, а в Німеччині таких жінок не було, немає і не буде.
  
  — Ну розповідай, — Віка піднесла до губ келих з «Кіндзмараулі». — Як ти потрапив у Кельн?
  
  — Одружився, — не дуже охоче відповів Едик. — Німкенею.
  
  Віка розсміялася.
  
  — Вибач, — вона придушила смішок, — просто я згадала...
  
  — Про тисячу доларів і наречену-іноземку? — розуміюче кивнув Шелл. — Все обійшлося набагато дешевше. Моніка стажувалася в МГУ як славіст...
  
  — І одного разу випадково принесла тобі макулатуру? — поддела його Віка.
  
  Едик оглушливо зареготав. Йому імпонувала її іронічність.
  
  — Та ні, ми познайомилися більш прозаїчним чином. У бібліотеці. Потім... мені треба було терміново тікати. Я думав, що одружуся з розрахунку.
  
  — А виявилось — по любові? — Віка залпом допила вино.
  
  — Важко сказати... — Едик знизав плечима. — У нас вже двоє дітей. Ігорю — три з половиною, Юля на рік молодше...
  
  — Російські імена? — здивувалася Віка.
  
  — Ну не Гансом ж сина називати, погодься...
  
  — Звучить гарно, — не стала сперечатися Віка. — Юля Бодягина.
  
  — Юля Шелл, — поправив Едик. — А я — Едвард Шелл. Це прізвище Моніки...
  
  — Едвард Шелл, — повторила жінка. — Дивно... Значить, все вийшло, як ти хотів...
  
  — Не зовсім так, але близько, — Едік відщипнув шматочок сулугуні. — Ну, досить про мене. Серед нас є набагато більш цікаві особистості. Наприклад, якась Вікторія Валентинівна Лютікова, яка зірвала овації на міжнародному симпозіумі... Стривай-но, — він виклав на столик диктофон і включив його: — Фрау Лютиков, радіо «Німецька хвиля», дозвольте задати вам декілька запитань. Хто ви за професією?
  
  — Архіваріус. Начальник відділу Центрального Державного архіву.
  
  — Чи маєте наукові звання, ступені?
  
  — Доктор історичних наук. Доцент історико-архівного інституту.
  
  — Ого! — Едік вимкнув диктофон. — Ну ти, стара, даєш... Перший раз бачу такого молодого і красивого доктора наук!
  
  — По-моєму, ти навчився говорити компліменти... — посміхнулася Віка.
  
  — Ні, правда, я вражений.
  
  — Мою кандидатську зарахували як докторську, ось і весь секрет.
  
  — Тим більше! — захопився Шелл. — Давай вип'ємо за тебе!
  
  Спорожнивши келих, він запитав:
  
  — Ти заміжня?
  
  — «Німецьку хвилю» цікавить особисте життя архіваріусів? — Віка зробила ковток. — Погодьтеся, герр Шелл, це запитання не за темою нашої сьогоднішньої розмови.
  
  — Чому ж? — заперечив Едик. — Ви просто поки не звикли до подібних питань. Між тим західні журналісти задають світовим знаменитостям питання і гірше. Оцініть мою скромність і делікатність: я хочу всього лише дізнатися про ваш сімейний стан. Отже, фрау Лютікова...
  
  — Я не фрау. Я фрейлен... Ви задоволені? Шелл розгубився.
  
  — Ну і правильно, — сказав він нарочито бадьорим тоном. — Нічого доктор наук мити посуд всяким хмырям!
  
  — Посуд все одно доводиться мити, — тонко посміхнулася Віка.
  
  — Е-е-е... Чорт візьми! Ти мене ставиш в глухий кут.
  
  — Чим ще цікавляться ваші радіослухачі, герр Шелл?
  
  — Що пані Лютікова робить сьогодні ввечері?
  
  — А якщо пані Лютікова відповість, що вечір у неї вільний?
  
  — Тоді я попрошу її провести його зі мною.
  
  Віка витримала паузу. Едик не зводив з неї очей.
  
  — Ні, — сказала нарешті вона. — Ні. Я не можу тобі відмовити.
  
  — Вип'ємо! — підняв келих Едик.
  
  
  Москва, ст. м. «Річковий вокзал», вулиця Смольная, 52
  
  
  — Прекрасно, — сказав Шелл, — у тебе є гаряча вода.
  
  — А що, у вас в Кельні з цим перебої? — здивувалася Віка.
  
  У якісь моменти Едік відчував себе поряд з нею ідіотом. Але йому це навіть подобалося.
  
  — Немає, — простогнав він крізь сміх. — Я про готель.
  
  Він з захопленням мив посуд. Сидячи за кухонним столом і підперши голову рукою, Віка дивилася на нього.
  
  — Добре в тебе виходить, — зауважила вона. — Ти і вдома цим займаєшся?
  
  — Та ти що?! У нас вдома посудомийна машина.
  
  — Зручно, напевно... А у мене на господарство часу зовсім не залишається. Так, сооружу що-небудь на швидку руку, як сьогодні, — вона піднялася. І дістала з холодильника пляшку шампанського: її завбачливо поклав в морозильник Едік відразу після приходу.
  
  Шелл приніс в кімнату келихи.
  
  ...В живій полум'я свічок Віка здавалася загадковою і прекрасною. Едик перехилився через неї і взяв сигарети.
  
  — Будеш?
  
  Віка підвелася на подушках і прикурила. Едик знову подумав, що є речі, які не висловити словами. Виявляється, тіло живе якоїсь окремої своїм життям. І ті відчуття, які з роками стираються з пам'яті, тіло пам'ятає так само виразно, ніби все було вчора. Може, вся справа в цих чортових свічках?
  
  Він провів пальцем по її профілю, ключиць, грудях, животі... Поцілував родимку на плечі.
  
  — Коли ти їдеш? — запитала Віка.
  
  — Післязавтра, — він подивився на годинник. — Ні, вже завтра... Доннерветтер!
  
  І пригнічено замовк.
  
  — Про що ти думаєш? — запитала Віка, стежачи за цівкою диму, подымающейся до стелі.
  
  — Як все безглуздо! Адже ми дійсно могли бути щасливі. Куди ти зникла? Не залишила ні телефону, ні адреси... Я був у тебе на роботі. Твоя начальниця послала мене відкритим текстом. Довелося дізнаватися координати через адресний стіл... Твоя матуся кожен раз говорила, що тебе немає вдома. А коли я натрапив на батька, він спустив мене з драбини і покрив п'ятиповерховим матом. Сусідка сказала, що ти поїхала кудись вчитися... А потім мене знову забрали до психлікарні. Ну і так далі. У вісімдесят третьому я одружився.
  
  — Мене відправили до тітки, в Армавір. Вірніше, я сама поїхала... Не могла більше з ними залишатися. Адже ти не знаєш... Обшук у тебе влаштували з-за мого батька. Це він написав заяву в КДБ, коли я розповіла про тебе батькам. Він боявся, що я стану єврейкою і поїду з тобою в Ізраїль. Злякався, що вилетить з-за цього з роботи і з партії.
  
  — Куди тебе повезли... тоді?.. — тихо запитав Едик.
  
  — На Луб'янку. Я просиділа там чотири години, поки не приїхав батько. Історія не мала продовження... А у тебе?
  
  — У мене теж. В психушку я потрапив по іншій справі, не хочеться розповідати... І все-таки не можу зрозуміти, чому ти відразу не прийшла до мене? Хіба ти винна, що твій батько...
  
  — Я люблю тебе, — сказала Віка. — Я боялася, що ти не пробачиш... Пам'ятаєш, як я взяла вночі твій паспорт? Я ж відчувала, все змінилося з тих пір...
  
  — Я люблю тебе, — сказав Едик.
  
  
  Москва, ст. м. «Річковий вокзал», вулиця Смольная, 52, ранок
  
  
  — Я зрозумів, що нового в тобі з'явилося, — Едік спостерігав, як Віка метушиться біля плити. — Впевненість...
  
  Жінка поставила на стіл тарілки з яєшнею.
  
  — З ковбаскою... — Шелл потягнув носом повітря. — Як я люблю...
  
  — Рада старатися, товаришу командир! — козырнула Віка.
  
  — К порожній голові... Втім, ні, голова у тебе дуже навіть не порожня! Так, ось вона звідкись впевненість. Ти реалізувала себе у всьому, — Едік тицьнув виделкою в яєчню, — по-перше, чудова господиня. Красива жінка, дико чарівна. Доктор, з глузду з'їхати, наук! До речі, по якій темі ти захищалася?
  
  Віка розливала чай у червоні чашки з білим горошком.
  
  — Назва дуже довге, — попередила вона. — «Радянська пропаганда. Цілеспрямоване створення образу ворога в масовій свідомості (на прикладі феномену Сіднея Рейлі)».
  
  — Рейлі? — очманів Едик. — Значить, ось чим ти займалася всі ці роки!
  
  — Ні, ну не тільки... — Віка помішувала ложечкою чай. — Навчилася в'язати. Освоїла комп'ютер. Що ще? Але в основному, звичайно, Рейлі...
  
  — Ні, це неймовірно!.. — Шелл не міг прийти в себе. — Але якщо твою кандидатську зарахували як докторську... Значить, ти зробила відкриття?
  
  — В деякому роді... Бачиш, мої висновки не відповідають офіційно прийнятій версії. Навколо дисертації було багато суперечок, залучали до роботи англійських та американських експертів. Однак ніхто нічого не міг спростувати... І врешті-решт дали ступінь. За оригінальність ідеї.
  
  — Ну, а в чому полягає твоя ідея?
  
  — Якщо в двох словах... Сіднея Джорджа Рейлі взагалі не існувало.
  
  — Тобто як?
  
  — Ти що, забув, як ми жили? Нас весь час закликали проти кого боротися. Ворог персонифицировался в певному символі. Десять років тому таким символом були дисиденти всередині країни, а поза її — загниваючий імперіалізм в особі якогось «дяді Сема». До цього були стиляги, вороги народу, Чемберлен і тому подібне. А в перші роки Радянської влади, враховуючи психологію робітників і селян, потрібен був цілком конкретний, хитрий, небезпечний, підступна людина, такий собі «невловимий Джо»... Але, незважаючи на всю його невловимість, досвідченого шпигуна Рейлі все-таки перемагають наші доблесні чекісти.
  
  — Неув'язочка виходить, — похитав головою Шелл. — По-моєму, цілком реальних ворогів тоді було більше ніж достатньо.
  
  — Так, — погодилася Лютікова. — Але ніхто з них повністю не задовольняв всім необхідним вимогам. Зате Рейлі — це чистий тип, абсолют, лабораторне створення... гомункулус, якщо хочеш. Спочатку цим псевдонімом скористалися чекісти для викриття неіснуючого «змови послів». Але цього Георгія Реллинского, природно, не могли розстріляти, чекісти ще не володіли достатнім цинізмом. І цей заочно засуджений Рейлі ніби повис у повітрі. Через кілька років гэпэушник Стырне вирішив прославитися. І знову витягнув на світ Божий все того ж досвідченого шпигуна. Ним виявився Розенблюм. Точно так само на його місці міг опинитися будь-яка інша людина. Але тут сталася невелика накладка: саме в цей час, коли Стырне «розколював» Розенблюма, на фінському кордоні вбили відразу двох «Рейлі» — Штейнберга-Залізного і Массино.
  
  — А Массино тут при чому?
  
  — Так само ні при чому, як і всі інші. Але і його вкинули в ту ж пробірку з гомункулусом. Треба віддати чекістам належне — навіть відвертий прокол вони вміли поставити з ніг на голову і піднести його до більшої для себе слави. Міф про Рейлі створювався поступово, як усна народна творчість. Такий огэпэушный фольклор! І кожен вписував слово в цю пісню. Від цього Рейлі, який жив в Англії і загинув до революції, взяли ірландське коріння, хоробрість, славу і дружбу з Черчіллем. До речі, біографи британського прем'єра згадують ім'я Джорджа Герберта Блада. Ой, — Віка побачила на столі диктофон, — ти що записуєш?
  
  — Не звертай уваги, — відмахнувся Едик. — Говори!
  
  — Хоч би попередив, — пробурчала жінка і продовжувала: — Від Розенблюма нашому синтетичному герою також перепала частина біографії. Знову-таки походження, мільйони, дружба з Базилем Захаровим та інше. Ну, і остання куля, звичайно. Від Реллинского — «змова послів», членство в партії, служба у петроградської ЧК і знайомство з Френсісом Кроми. Від Залізного міфічний Сідней Рейлі успадкував пристрасну ненависть до Радянської влади, участь в білому русі, дружбу з Савінковим, генуезької замах, «Лист Комінтерну», вдову і смерть. Від Массино — авантюризм, махінації, гонитву за художніми цінностями, оборудки з Мандроховичем і загибель на кордоні.
  
  — Логічно, — з подивом погодився Едик.
  
  — Стривай, це ще не все. У створенні міфу чекістам мимоволі допомогла вдова Залізного. Звичайно, вона не була агентом ОПТУ, але як упустити випадок прославитися І розбагатіти? І її липові мемуари як би узаконили посмертне існування Сіднея Рейлі. З підписом і печаткою! Коли я почала розплутувати всі ниточки і розкладати все по поличках, мене вразило, як досі ніхто не помічав очевидного: що мова йде не про одну людину. Здавалося, це лежить на поверхні. Але в масовій свідомості настільки укорінився образ потужного, але переможеного «нашими» ворога, що з року в рік, з десятиліття в десятиліття — повторювали, як папуги, безглузді і суперечливі факти. І самі не помічали їх безглуздості і суперечливості.
  
  — Послухай, це фантастично! Це не вкладається в голові! Але як ти зуміла подолати цей стереотип сприйняття? — Едік схопився і забігав по кухні.
  
  — Завдяки тобі... Стривай-но... — Віка встала на табуретку і дістала звідкись з-під стелі, з кухонної шафки, стару пожовклу зошит. Зістрибнула на підлогу і поклала її на стіл.
  
  — Господи! — Едік завмер на місці. — Як тобі вдалося її повернути? Адже папери забрали гэбэш-ники...
  
  — Вона весь час була у мене. Згадай, їх було сім, одну я взяла прочитати. А Дрига знайшов у тебе тільки шість.
  
  Віка змахнула пил, і на картонній обкладинці ясно виступила напис «Блокь-нотъ».
  
  — З цього все почалося...
  
  — Да-а, — Едік перегорнув списані дрібним нерівним почерком сторінки. — А цікаво все-таки, хто це написав...
  
  — Прізвище цієї людини Ступін, — сказала Віка. — Олександр Михайлович Ступін. Це був той самий дідок, після смерті якого до тебе потрапили зошити. Я знайшла його адресу в твоєму приймальному пункті. Він був записаний на обкладинці журналу «Політичне самоосвіта» з тієї ж зв'язки. Прізвище дізналася від сусідів. І почала пошуки. Виявилося, Ступін був в одному таборі з Георгієм Реллинским і від нього вперше почув про Рейлі. Тоді Олександр Михайлович задумав свій роман. Він писав його все життя, до останнього дня...
  
  Едик розкрив «Блокь-нотъ».
  
  «...Помер у мене на руках. Він так схуд, що навіть я, сам голодний і знесилений, без праці підняв його на руки. Георгій Васильович залишився там, у спільній могилі. Коли я повернувся додому, влаштувався на службу і назбиравши грошенят, купив місце на Одинцовському цвинтар і поставив там скромний пам'ятник з табличкою: «Георгій Реллинский. 1874-1939 рр.» Давно я там не бував. Могилка, напевно, заросла...
  
  ...а як ми вірили, що попереду...»
  
  ...Спочатку німецькою, потім російською стюардеса повідомила:
  
  — Наш літак знаходиться на висоті дев'ять тисяч метрів. В польоті вам запропонують вечерю, напої, сигарети, сувеніри, пресу, розважальні ігри...
  
  Едвард Шелл розслабився в кріслі і прикрив очі. Але заснути не вдалося. Прикро, він прилетить розбитим, втомленим. А вранці здавати в редакцію матеріал. Щоб не витрачати часу даремно, він вирішив попрацювати. Дістав диктофон, натиснув на кнопку відтворення запису. Почувся тріск, шум — і більше нічого. Він прокрутив всю плівку від початку до кінця.
  
  — ...Адже все це були живі люди, а не схема... — прорвався крізь перешкоди Викин голос.
  
  
  
Оценка: 10.00*4  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"