Сингалевич Сергей Васильевич : другие произведения.

Технологiчнiсть

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Важко на душi вiд вiдчуття, що лише за межею 17-тирiчча Незалежностi до власної свiдомостi приходить розумiння хибностi всебiчним захопленням таким цiкавим термiном, як Јтехнологiчнiсть".


   ТЕХНОЛОГIЧНIСТЬ
  
   Важко на душi вiд вiдчуття, що лише за межею 17-тироiчча Незалежностi до власної свiдомостi приходить розумiння хибностi всебiчним захопленням таким цiкавим термiном, як "технологiчнiсть". Особливо в галузi радiоелектронiки. Через що ми маємо про неї лише згадку. То в чому його феномен? В тому, що вiдкрив власнi кордони Свiтовi, ми, зачарованi блиском захiдних товарiв, пiддалися чарам ще одного лохотрону. Перший, пов'язаний з новою спiраллю просування на свiтовий ринок продукцiї гiгантiв автоiндустрiї, - так званi "озоновi дири". Отож на прикладах спробую обґрунтувати власну термiнологiю.
   Грамотно пiдiбрана конфiгурацiя розкрою гофрокартону пакувальної коробки чи посилочної скриньки для автоматизованої вирубки i швидкого складання лишень показник вiдповiдального ставлення до дорученої роботи. Те ж саме можна сказати про ретельнiсть проробки внутрiшнього монтажу силових вузлiв iмпортних частотних перетворювачiв для асинхронних електродвигунiв, що за шаленi грошi монтуються у пiдприємствах типу "водоекотехпром" чи "теплокомуненерго". Вiтчизнянi електромотори разом з насосами iдуть на брухт. А вартiсть комплектної замiни лягає на плечi спiввiтчизникiв непомiрно зростаючими комунальними платежами. Та вся премудрiсть у мiкросхемах. Склади сервiсних центрiв закордонної побутової електронiки вщент забитi "брухтом" з поверхневим монтажем. Так званi мiкрочiпи (SMD-мiкросхеми) лише трохи меншi вiд освоєних пiд кiнець 80-х iвано-франкiвським "Родоном" пластикових планарних мiкросхем 564 серiї. На додачу чiп має майже вдвiчi менший крок мiж виводами. Випаяти вiтчизняний корпус можна з пiнцетом i паяльником. Для мiкрочiпа потрiбна "паяльна станцiя" i мiкроскоп. Пригадую першу хвилю двохкасетних "Iнтернацiоналiв" та марнi потуги спецiального конструкторського бюро побутової радiоапаратури Прикарпатського радiозаводу впровадити значно гiрший двохкасетник. Чи досвiду бракувало, чи система оплати працi кульгала. Та ще й досi безвiдмовно працює прибалтiйська "Вiльма-207с". Щiльний монтаж "Iнтернацiоналiв" викликав захват. Вже на той час захiдне виробництво всюди мало регульований електропривод. Мимоволi пригадується диверсiя з пiдпалом двох третин щойно придбаного Україною у Нiмеччинi заводу по виробництву полiвiнiлових грамплатiвок на початку 90-х. Тепер ми в полонi CD та DVD з пластику. Хоч у свiтi вже давно вiддають перевагу вiнiлу. Так i з приймачами. Ринки заваленi китайськими FM-ками, а вiтчизнянi керiвники i науковцi працюють над впровадженням цифрового радiомовлення iз мiкрочiпами, надвеликими мiкросхемами i поверхневим монтажем. На угоду захiдним виробникам. Нашi пiдприємства цiєю технологiєю ж не оснащенi. На Заходi криза при їх автоматизацiї. А в нас мiльйони жебракiв без роботи приторговують iмпортним барахлом. То може нарештi хтось вiзьметься за вiдродження пластикових планарних мiкросхем, хоч i з кришталами сусiднiх росiян. Здавна вiдомо, що простiше виконати просту задачу аналоговими методами. То чому ж ми нiяк не навчимося альтернативним рiшенням? Щоб замiсть слiпого слiдування за Заходом, вчитися в нього мисленню та органiчно поєднувати аналоговi i цифровi методи, автоматизовану i ручну працю, вдосконаливши систему оплати працi, вiдповiдно мотивувати найкращу якiсть працi. Сусiдами зроблено все, аби ми власними зусиллями дообладнали власний верстатний парк вiтчизняних пiдприємств регульованим електроприводом. Дивує, як на "безмежних просторах" в серединi потужного iнвертора застосованi мiкрочiпи, коли при грамотнiй компоновцi, достатньо мiсця для вузлiв з планарними мiкросхемами. А використавши зовнiшнiй контролер (типу iвано-франкiвського "Мiкролу"), можна обiйтися i "жучками" (ДIП-корпуси).
  
  
   29.01.09 Сингалевич С.В.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"