Слука Александр Ярославович : другие произведения.

Жаночая дзель

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Жаночая дзель.
  Чаканне. Чаканне было большай часткай яе жыцця. Спачатку, яшчэ ? школе, яна чакала яго погляду. Затым, з заміраннем, кожнага спаткання з ім. Калі ён паступі? у ваенную вучэльню, з нецярпеннем, кожнага яго прыезду. Моцны, упэ?нены, прыгожы. Ён трывала заня? месца ? яе сэрца з юнацкасці, не пакіну?шы на гэта ніякіх шанца? усім іншым. З ім яна за?сёды пачувалася спакойна. З ім яна была шчаслівая. Але за ?сё ? жыцці трэба плаціць. І за шчасце таксама. Яна плаціла. Плаціла бяссоннымі начамі, калі ён бы? на баявых дзяжурствах, плаціла сваімі перажываннямі, плаціла до?гім чаканнем сустрэчы. Часам вельмі до?гім чаканнем. Але ён за?сёды вярта?ся. Вярта?ся з усмешкай і велізарным букетам колера?. Абня?шы яе і пацалава?шы, каза?: "Я хаты, гэта табе". Гэтыя моманты былі для яе самой вялікай узнагародай за яе адзінота. А потым у яе жыцця з'явілася маленькая, стала якая крычыць, радасць. І адзінота знікла. Яго змяніла турботу, стала якая расце, пакутлівая турбота за жыццё мужа, таму што год, што падары? ёй сына, разам з ім падары? і А?ганістан. А праз восем месяца? - боль і скруха. У гэты раз па вяртанні не ён, яму дарылі кветкі. Мо?чкі, сцісну?шы і гуляючы вужлакамі...
  Першыя месяцы пасля пахавання? мінулі для яе як у смузе. Толькі дзякуючы сыну яна змагла паступова акрыяць ад страты. Дзіця паглына? усё яе час. І толькі начамі, калі ён засыпа?, вярталася адзінота і душылі слёзы. Але яна навучылася з гэтым дужацца - яна пачатку паліць. Дым, палягчаючы боль, сцішва?. Шмат начэй ёй правесці з цыгарэтай і кубкам кавы на пустой кухні, перш чым да яе ізно? вярнулася чаканні. Чаканне вечара, калі яна, нарэшце, зможа забраць з садка сына. Затым, з'явілася чаканне яго вяртання? са школы, чаканне першых спартовых поспеха?. Шмат воды выцякло, перш чым жыццё наладзілася, і яна перастала праводзіць до?гія ночы ? гутарках з фатаграфіяй. Усё сваё матчына каханне, усю сваю душу яна аддала сыну. Не, яна не песціла яго, бо жыццё не песціла яе. Аднак ён за?сёды адчува? сталы клопат маці і рос кахаючым, разумным, прыгожым юнаком, цешачы яе сэрца. Яна цвёрда для сябе вырашыла, што ён не стане вайско?цам, але па канчатку ім школы, да яе нетутэйша ізно? чаканне. Чаканне яго прыезда? у адпачынак, прыезда? такога жа прыгожага, упэ?ненага, моцнага, як калісьці яго бацька. І кожны раз, сустракаючы яго, яна пра сябе думала, як яму ідзе форма. Кожны раз, вярну?шыся, ён урыва?ся ? хату маладым буяным ветрам, апорным перад сабой велізарны букет колера? і, цалуючы яе ? шчаку, каза?: "Ма, гэта табе". І яна зно? была шчаслівая. А пасля кожнага ад'езду зно? яго чакала. Затым у яго з'явілася тоненькая дзя?чынка, якая сваім з'я?леннем прынесла ? яе ізно? чаканне. У яе хата ізно? чаканне. Чаканне хуткага вяселля, затым чаканне ?нукам. І так усё жыццё. Чаканне. Чаканне. Чаканне... " Так, мусіць, менавіта так я і скончу гэтую кнігу. Дзя?чынка, унукі - вельмі добрае, вельмі" - зрабіла запіс ? нататніку. Сонца ?жо амаль зайшло. Наступі? яшчэ адзін цёплы, зацішны, вясновы вечар у яе жыцця. "Ну, што ж, сітавіна дадому" - падумала яна і, схава?шы пад хустку якая выбілася сівую пасму валасо?, паднялася са зэдалькі. У апошні раз дзелавіта агледзела наведзены парадак і, сказа?шы, бесклапотна ?смешліваму з фатаграфіі маладзенькаму лейтэнанту: "Прыйду праз тыдзень. Да спаткання, сынок" - злёгку горбячыся, павольна накіравалася да вынахаду з могільніка, насустрач, які чакае яе ? уваходных варот, адзіноце.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"