Торенко Сергей Викторович : другие произведения.

Україна. Втеча зi свiту фантастики

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Стаття з сайту Лiтературного об'єднання "Зоряна фортеця". Оригiнал: http://starfort.in.ua/page/escape


Я считаю, что бегство от действительности - одна из основных функций волшебной сказки, и поскольку я одобрительно отношусь ко всем ее функциям, то, естественно, не согласен с тем жалостливым и презрительным тоном, которым слово "эскейпизм" часто произносят: жизнь за пределами литературной критики не дает для подобного тона никаких оснований.

Дж.Р.Р.Толкiн

    
   Фантастика [..] - не самодостатнiй свiт, а лише прийом, рiзновид художньої умовностi, що дозволяє акцентувати вагомi фiлософськi проблеми. [Твiр] за жанровою специфiкою значно ближчий до притчi

З вiдгукiв на "Буквоїдi"

    
   Колись ми тiкали з нашого свiту в фантастику. А тепер тiкаємо з фантастики. Питання: куди саме?
    
   Днями викладено черговий повний список україномовних творiв фантастики, що виданi в минулому 2012 роцi. Наразi нас цiкавить велика форма. Тобто, перелiк романiв. Ось вiн:
   1. Бриних, Михайло. Хлiб iз хрящами.- Київ:Ярославiв Вал,2012. -168с.
   2. Васильченко, В'ячеслав. Дворушники, або Євангелiє вiд вовкулаки.- Луцьк: Твердиня,2012. -336с.
   3. Глiбчук, Уляна. Жовтим по жовтому//Глiбчук У.Жовтим по жовтому.- Київ: Ярославiв Вал,2012. - 272с. -(Червоне та чорне)
   4. Дев'ятко, Наталiя. Скарби Примарних островiв.Кн.2:Кохана Пустельного Вiтру.- Тернопiль:Богдан,2012. -320с.
   5. Добровольский, Святослав. Терарiум. Хронiка психотропної вiйни та краху свiтової за кулiси:Роман у 2-х кн.- Тернопiль:Богдан,2012.Кн. 1 -696с., Кн. 2 -280с. -(Український бойовик)
   6. Iванцова, Мiла. Ключi вiд лiфта.- Харькiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля,2012. -288с.
   7. Кiдрук, Макс. Бот. - Харкiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля,2012. -480с.
   8. Корнiй, Дара. Зворотнiй бiк свiтла.- Харкiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля,2012. -320с.
   9. Корнiй, Дара. Тому, що ти є.- Харкiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля,2012. -340с.
   10. Коробчук, Павло. Море для шульги. - Луцьк:Твердиня,2012. -216с.
   11. Кузьменко, Дмитро. Аенiль.- Тернопiль:Богдан,2012. -304с. -(Українська фантастика)
   12. Лис, Володимир. Iван i Чорна Пантера.- Харкiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля,2012. -320с.
   13. Лис, Володимир. Щоденники Iєрихар//Лис В.Щоденники Iєрихар.- Тернопiль: Богдан,2012. -160с. -(Горизонти фантастики)
   14. Малярчук, Таня. Бiографiя випадкового чуда.- Харкiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля, 2012. -240с.
   15. Радутний, Радiй. Важка чоловiча робота.- Тернопiль:Богдан,2012. -624с. -(Українська мiстика)
   16. Роздобудько, Iрен. Якби.- Харкiв:Клуб Сiмейного Дозвiлля,2012. -256с.
   17. Романчук, Леся. Мiсто карликiв.Кн.4.- Тернопiль:Богдан,2012. -326с.
   18. Серна, Сергiй. Макс. Вибiр є завжди.- Київ:Зелений Пес;Гамазин,2012. -192с.
   19. Сичук, Юрiй. Мiсячна машина.- Луцьк:Смарагд,2012. -168с. -(Нова сатирична проза)
   20. Степула, Надiя. Сьомий Аркан. - Київ:Український прiоритет,2012. -160 с.
   21. Терлецький, Валентин. Хмарочос.- Київ:Нора-Друк,2012. -268с. -(Популярнi книжки)
   22. Чернiнькi, сестри[Юлiя та Олена]. RеанiмацiЯ, або Легiон "А".- Київ:Саммiт-книга,2012. -176с.
   23. Щербак, Юрiй. Час Великої Гри:Фантоми 2079 року.Кн.2.- Київ:Ярославiв Вал, 2012. -440с.
    
   Двадцять три позицiї. Я зараз не буду кiлькiсно порiвнювати цей список зi списками Роскону чи будь-якого з Зоряних мостiв. Кожен це може зробити самостiйно. Це не важко. Нас цiкавить трохи iнше: скiльки з цих книжок пересiчний покупець вiднесе до фантастики? Не будемо гаяти часу i пiдемо в книжкову крамницю (чи на її сайт).
   Отже, в пошуковому вiкнi "Книгарнi Є" забиваємо буквосполучення "фантастик". Отримуємо щось таке
   http://book-ye.com.ua/shop/index.php?searchstring=%F4%E0%ED%F2%E0%F1%F2%E8%EA&show_all=yes
   22 товари. Не лише українських авторiв (вiдразу вiдкинемо Рея Бредберi, Саву Дам'янова з антологiєю сербської фантастики, Стефенi Маєр, Олдi, бо теж переклад, Герберта Веллса, Кiра Буличова, старого Дж.Р.Р.Т., Ле Гуїн i, навiть, Едгара Алана По) i не лише 2012 року (наш пошук вiднiс до фантастiв i Квiтку-Основ'яненка, бо "Iз завмиранням серця вiн зануриться у свiт народної фантастики в оповiданнi "Мертвецький Великдень".). Тобто, продавець не вважає перерахованi нами твори iз перелiку україномовної фантастики (крупна форма) 2012 за фантастику. А судячи з пошуку i прогулянки книжковими крамницями, україномовної фантастики у нас взагалi немає. На полицях "Фантастика" ми зрiдка бачимо українськi видання семи-восьмилiтньої давнини (той таки "Зелений пес" - "Алфiзика" з вiдрiзаним кутком та "великi" серiї Сапковського, Шеклi), а в основному наших старих росiйських знайомих: Ексмо, Альфа-Книга, нащадки АСТ.
    
   А що ж тодi входить до нашого перелiку 2012? Навмання беру з анотацiй:
   гостросюжетний полiтичний трилер;
   роман про голод i непрощеннiсть, про ген канiбалiзму i морок свiдомостi;
   хронiка психотропної вiйни та краху свiтової закулiси;
   наповнена мiстикою та фiлософiєю.
    
   Отже, самi автори не бажають визнавати, що пишуть фантастику. Тут менi можуть заперечити, мовляв, це все видавцi. Це вони не ставлять книжки у серiю фантастики. Заперечу i я: на обкладинцi стоїть iм'я автора i, з точки зору читача, кiнцева вiдповiдальнiсть за книгу лежить на авторовi. Так, хлопцi-дiвчата, повна вiдповiдальнiсть: i елементарна грамотнiсть тексту (не коректор винен - автор), i вiдповiднiсть анотацiї тексту (поганий анотатор? - пиши сам), i, навiть, iлюстрацiї (а продивись оригiнал-макети перед виходом книги). Якщо автор цього не розумiє, то має сам стояти в книжковiй крамницi i пояснювати: "Мiй роман генiальний, а бридка анотацiя - то щоб купували, i дiвчат в броньованих бюстгальтерах в книзi не має - то художник просто не читав".
   Те ж саме i з фантастикою, як напрямком. Читач фантастики в пошуках нової книги не полiзе на полицi з "Прикладною метафiзикою", "Художнiм футуризмом" чи "Сучасним українським альтернативним турбореалiзмом". Вiн полiзе на полицю з написом "Фантастика" (хоча i там знайде документальну "Оружие возмездия" чи достатньо мейнстрiмiвську "Консультант по дурацким вопросам" без жодної краплини фантастики). А на полицi "Фантастика" вiн побачить старих знайомих: Ескмо, Альфа-Книга, АСТрель та купу проектних клонiв. I той таки пересiчний читач скаже: "Не iснує української фантастики. Я був у книжковiй - я бачив". I купить новенький "омнiбус" Олдi чи кiлька пейпербекiв iз серiї з крапками. Росiйською! Бо на поличцi i на обкладинцi написано "фантастика".
   Невелика кiлькiсть справжнiх любителiв, якi i в лабiринтах химерної прози та метаекзенцiальних притч знаходять фантастику (частiше всього за знайомими iменами авторiв, тож щось нове сховається i вiд них), лише пiдтверджує правило.
   Отже, проблему поставлено. Видавництва наляканi словом "фантастика". Цим переляком вони iндукували i сучасних авторiв.
   В чому джерело цiєї проблеми? Особисто менi, не вiдомо. Пiдозрюю, що налякав перiод становлення росiйськомовної фантастики (1993-1998 роки), коли росiйськомовнi автори видавались пiд англо-американськими псевдо (а iнодi, навiть, пiд однiєю обкладинкою з вiдомими зарубiжними авторами, приклад з Бiтюцьким "Когда расцветают бомбы"), коли обкладинки "прикрашали" клони Вальєхо, коли процвiтало справжнє "книжкове" лiтературне пiратство. Але, це не бiльше, нiж моя власна думка.
    
   Шляхи вирiшення проблеми. Тут складнiше.
   По-перше, упущено час. Упущено перiод "дитячих хвороб". Так, тi самi "броньованi бюстгальтери" на обкладинках, наслiдування англо-американської класики, а iнодi, навiть, гра на полi класичних авторiв (зараз це називається "фанфiк" i рiдко виходить за межi вiдповiдного фендому). А дитячi хвороби дорослi, як вiдомо, переносять дуже i дуже важко. От нас зрiлих двадцятилiтнiх дядькiв i лихоманить... Не по дитячому.
   Що робити? Цей перiод треба просто пережити. Якщо не сидiти склавши руки, то ми "перехворiємо" рокiв за десять. Але працювати потрiбно кожен день i не сподiватися на прибуток вже сьогоднi. Цей вклад довгостроковий. Воювати i перемагати ми вмiємо, залишається лише навчитись працювати пiсля перемоги, а не голосно гуляти до наступної вiйни, перериваючи гуляння на скиглення.
   Друге. Еволюцiйнiсть формату, яку у нас не хочуть зберiгати. Мала фантастична форма у нас майже вiдсутня. Один лише УФО i одна колонка в електронному варiантi журналу "Днiпро" погоди не роблять. Ранiше, якщо нечлен Спiлки письменникiв приносив у видавництво роман, його питали: "А що у вас вже надруковано?". I письменник показував публiкацiї в "Мелiораторi Заполяр'я", "Юному технiку", "ХiЖ", "Вiтчизнi", "Днiпрi". Хороший письменник - текст можна вiдправляти редактору. Зараз школа малої фантастичної прози вiдсутня. А для книжкового видавця, мала форма - комерцiйно не вигiдна. От i починають у нас вiдразу з романiв. Не знаючи законiв жанру, обмежень методу, не маючи елементарної напрацьованостi.
   Що робити? В "товстих" лiтературних часописах мають з'явитися колонки "фантастика". Саме "фантастика", а не "химерна проза", "мiстика" та iншi "мета-", "ультра-" i "гiпер-". В iдеалi, має з'явитись спецiалiзований "товстий" журнал української фантастики. Там має бути не лише "лiтературний блок", але й критика (статтi загальнолiтературного характеру, статтi тематичнi i, обов'язково, рецензiї) та новини. Потрiбнi збiрки фантастики - тематичнi i перiодичнi. Перiодичнi мають бути приуроченi до фестивалiв фантастики i набирати матерiал з учасникiв цих фестивалiв фантастики. В рiвних пропорцiях там мають бути представленi "учнi"-новачки та метри.
   Третє. Премiя. З чого, власне, ми i розпочали. Премiя - потрiбна. I запровадження такої премiї (навiть, зараз) правильний крок. Але лауреат має чiтко i ясно сказати читачам, видавцевi i, в першу чергу, собi, що отримав премiю саме за фантастику, а не за "притчу в антуражi давнiх зорельотiв".
   Що робити? Профiльнi серiї. Вiдбирати авторiв для премiй значно легше з профiльних серiй. А поки таких немає, автори (якi вважають, що пишуть саме фантастику) мають брати участь у складаннi таких номiнацiйних спискiв.
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"