Янко Валя (В.Н. Халецкий) : другие произведения.

Доповiдь науковiй радi Громадської Ради України

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Сучасний невизначений та принизливий стан українського суспiльства нагально потребує нового свiжого не зашореного погляду на нього.
  Вiдсутнiсть позитивного напрямку його розвитку обумовлена саме невизначенiстю його орiєнтирiв, якi прийшли з минулого i сягають в майбутнє. Вiдсутня сама безпосередньо сутнiсть iснування - цивiлiзацiйна мiсiя як українського, так i свiтового суспiльства. Попереднi орiєнтири збiльшеного виробництва i такого ж збiльшеного споживання стають на завадi iснування не тiльки цивiлiзацiї, а i Землi в її життєвому вимiрi. Техногеннi катастрофи i природнi катаклiзми є опосередкованим пiдтвердженням кризи перевиробництва i недоспоживання виробленого.
  Як за своєю надлишковiстю, так i за вiдсутнiстю ефективного механiзму розповсюдження, такий механiзм як торгiвля, який на початку цивiлiзацiї виробникiв i споживачiв, створив розгалужену мережу розповсюдження товарiв i послуг, наприкiнцi затрамбувався грошово-кредитними вiдносинами. Перехiд старої кiлькостi в нову якiсть став невiдворотнiм. Настирлива спроба утримання свiту лiдерами минулої цивiлiзацiї в рамках своїх стандартiв виробництва-споживання тiльки поглиблює ганебний стан цього свiту як в природi, так i в суспiльних вiдносинах.
  
  Новий погляд, Новий Свiт, який є вимiром нової цивiлiзацiї створювачiв та творцiв, ставить на метi подолання кризових явищ i перехiд до нової якостi у взаєминах з природою i в суспiльствi. Нова якiсть виходить перш за все з сутнiсного призначення людини як творця, який створений за образом i подобiєм i є помiчником Божим. Якщо ця сутнiсть визнається первiсною i саме вона постає метою iснування кожної людини, то кардинально змiнюються вiдносини i в природi, i в свiтовому спiвтовариствi. Людина як виробничий агрегат - це кiлькiсний вимiр тон i кубометрiв споживання, а людина як натхненний творець - це якiсний показник щасливої долi. Цивiлiзацiя виробникiв i споживачiв, яка поступово минає, створила необхiднi матерiально-технiчнi умови для такого якiсного еволюцiйного переходу без рушiйних змiн до самих життєвих основ.
  Змiна орiєнтирiв людини з збiльшення споживання на можливiсть реалiзацiї таланту, змiнює кiлькiсний стан ситостi на якiсний стан щастя i природнiй її необхiдностi свiту i Богу, що повнiстю вiдповiдає метi створення людини. Бо саме вона має той унiкальний iнструмент - кистi рук i пальцi, яким вдосконалює свiт створений Творцем. Якщо цей процес враховує те, що кожнiй людинi надано однаково i таланту i здiбностей, то якiсне перетворення можливе, якщо нi то зростає кiлькiсний показник, який i перетворює людину в засiб, а її життя в iснування рiзне саме по кiлькiсному вимiру. Якiсть життя вимiрюється лише можливiстю зреалiзувати свої здiбностi i свiй талант на користь людству.
  Сприйняття нового цивiлiзацiйного якiсного вимiру ставить суспiльство в чергу згiдно можливостi вiдчувати це сприйняття та здатностi першими перейти в новi умови iснування. Багатотисячерiчне знаходження на територiях еволюцiйного землеробного розвитку вказує Українi на особливе свiтове призначення еволюцiйного центру народження нової цивiлiзацiї, яке обумовлене наявнiстю найбiльшої кiлькостi свiтових чорноземiв. Еволюцiйнiсть землеробства обумовлена його специфiкою i всяка iнтенсифiкацiя сiльгоспвиробництва має ганебнi наслiдки для родючостi землi. Водосховища, солончаки i ерозiя грунту вiд революцiйного його використання заради кiлькiсних показникiв штучного виробництва є наслiдками, якi породжують природнi катаклiзми. Зменшення площi чорноземiв, якi мiстять в собi та насичують людину через природнi продукти найякiснiшими корисними речовинами, зменшують здатнiсть людини до плодотворної мозкової дiяльностi.
  Очевиднiсть наявностi найбiльшої площi свiтових родючих грунтiв визначає свiтову мiсiю України як носiя нової цивiлiзацiї створювачiв та творцiв на змiну цивiлiзацiї виробникiв та споживачiв, а насичена корисними речовинами мозкова дiяльнiсть населення країни створює необхiдне пiдґрунтя для найбiльш продуктивної якiсної мозкової його, населення, дiяльностi, що в повному обсязi вiдповiдає первинному призначенню людини, творця та створювача нової свiтової якостi життя, вимiром якого є щастя. Змiна парадигми вiдношення до людини, як до творця передбачає знаходження, розвиток i максимальне використання тiльки йому притаманних здiбностей та плекання його таланту. Людське життя за такої парадигми набирає найважливiшого значення як для кожної особистостi, так i для спiльноти, суспiльства i людства в цiлому. Погляд в Новому Свiтi на людське життя, на спосiб формування особистостi, на створення найсприятливiших умов для реалiзацiї її здiбностей i таланту, на змiну жалюгiдного iснування на щасливе найцiннiше життя надає впевненостi в результативному входженнi в нову епоху i створеннi власного позитивного прикладу для всього свiту. У висвiтленнi щасливої людини, яка повнiстю зреалiзувала своє земне призначення, дружної спiльноти, яка самозабепечила себе якiсним продуктом творчостi кожного найрозвиненого суспiльства, яке вiдкрило новий якiсний шлях свого розвитку, планети Земля, яка позбулося техногенних катастроф, якi викликанi перевиробництвом, i природних катаклiзмiв, якi є продуктом непомiрного використання її можливостей i полягає Новий Свiт України, який еволюцiйним кроком буде поширюватися на iнших людей. Спiльноти, суспiльства i Землю загалом.
  Практичним кроком в висвiтленому напрямку для країни, для створення умов переходу в нову цивiлiзацiйну якiсть i для нової парадигми людського життя є Новий Курс України - Наша Громадська Позицiя, яка вiдповiдає вимогам створення необхiдних умов для здiйснення такого переходу.
  Новий курс як позицiя, напрацьовувався протягом десяти рокiв та зiбрав до себе доктрину розвитку суспiльства, концепцiю органiзацiї держави, програму конкретних дiй для досягнення поставленої мети.
  Доктрина, як фундаментальна складова нової якостi суспiльства визначає iнтегративнi вимоги за яких взагалi можливий розвиток суспiльства i нова його якiсть.
  Такими вимогами, якi б уособлювали собою позитивнi тенденцiї розвитку, виявилися:
  Миролюбнiсть - особиста i групова, державна i свiтова, яка є основою довготривалих позитивних суспiльних вiдносин i без якої неможливе спiвiснування як окремих людей так, i їх спiльнот.
  Моральнiсть - особиста i суспiльна, яка є першоосновою людського буття i взаємної довiри i вiдносин мiж людьми, без якої суспiльний розвиток перетворюється в його занепад.
  Законнiсть - особиста, групова i суспiльна, яка встановлює правила суспiльної поведiнки, якi базуються на фiзичних законах загальної дiї та духовних постулатах приватного застосування i без якої неможлива впорядкована дiяльнiсть особистостi. Закони, виходячи з їх визначення об"єктивної реальностi, мають тiльки наслiдки i не мають виключення. Правила i встановлення, якi є суб"єктивною реальнiстю, можуть мати виключення i тому є нормами порядку суспiльної поведiнки.
  Всi iншi вимоги є похiдними вiд цих трьох, i вони проявляються спочатку в особистому життi кожної людини, яка переносить їх на спiльноту i любе нав"язування їх в якостi нормативних державних актiв є насильством над особистiстю i суспiльством в цiлому.
  Системою принципiв - Концепцiєю суспiльної органiзацiї, яка найбiльш вiдповiдає створенню умов i середовища для знаходження, плекання та реалiзацiї здiбностей i талантiв - нової якостi людини, є держава - корпорацiя з обслуговування власного населення, яка органiзовує окремих особистостей на задоволення потреб спiльноти.
  Корпоративний принцип зацiкавленостi у спiльному неконфлiктному проживаннi та достатньому якiсному взаємо обслуговуваннi необхiдними товарами i послугами, а також взаємному створеннi сприятливих умов для взаємо реалiзацiї окремих особистостей i спiльноти в цiлому є загально об"єднуючим i конструктивним. Корпоративнiсть, яка передбачала тiльки грошовий iнтерес набуває зовсiм нової якостi, перетворюючись в загальний фактор зацiкавленостi однiєї особистостi в iншiй i в спiльнотi взагалi.
  Програма, як система послiдовних дiй, якi забезпечують реалiзацiю Нового Курсу України i висвiтлюють Новий цивiлiзацiйний свiт, перш за все нацiлена на ресурсне забезпечення вiдповiдних перетворень, шляхом непрямої конвертацiї iснуючої української валюти з подальшим отриманням емiсiйного доходу вiд її використання iншими свiтовими спiльнотами. Продаж привабливих грошей, як унiверсального товару є виключною компетенцiєю держави за рахунок чого формується нефiскальним засобом бюджет держави, створюючи умови для безподаткового здирливого її iснування без зайвих витрат на утримання фiскальних i контролюючих органiв. Вирiшення трьох основних проблем людства: хлiба насущного, одягу i взуття, а також житла за рахунок продажу власних грошей державою, вивiльнить природну активнiсть людей до самореалiзацiї без будь-яких обмежень з боку держави, яка i перетвориться у свiтовий центр простих рiшень складних свiтових проблем, чим i реалiзується її мiсiя Нового Свiту.
  Рушiйною силою Нового Свiту України виступає наукова iнтелiгенцiя, яка особистим прикладом в iснуючих некомфортних умовах змогла частково зреалiзувати свою особистiсть i досягти визнання в суспiльствi i свiтi в цiлому. Створення додаткових умов, за яких науковцi будуть вирiшувати виключно науковi завдання, реалiзуючи в повному обсязi свої здiбностi i талант, стане добрим прикладом i результатом для всього суспiльства.
  Суб"єктами реалiзацiї Нового курсу України виступають мiськi громади та мiсцевi спiльноти населення, вже об"єднанi за корпоративним принципом зацiкавленостi у спiльному проживаннi на данiй територiї, але не самодостатнi через вiдсутнiсть суспiльно-територiальної збалансованостi та нестворення дiєвих систем самовиживання, самозабезпечення i самоорганiзацiї. Створення необхiдних умов i середовища на окремих територiях i в державi в цiлому сприяє усвiдомленню своєї свiтової мiсiї та готовностi до еволюцiйних цивiлiзацiйних перетворень, матерiально-технiчна база яких уже створена попередньою цивiлiзацiєю виробникiв i споживачiв.
  Україна в своєму прагненнi висвiтлення Нового Свiту не поодинока i є в свiтi спiльноти, якi своєю попередньою iсторiєю i наявнiстю родючої землi (Австрiя тому приклад) стануть поруч, розповсюджуючи нову цивiлiзацiю на спорiдненi мовою i укладом життя територiї.
  Сприйняття свiтом нової цивiлiзацiї i стане визнання первородства України, країни дiтей свiтла - Арiїв. Цивiлiзацiйна мiсiя України - це проект досконалого суспiльного ладу Свiту. Для того, щоб ця мiсiя була успiшною необхiдно її визнання науковцями, яким вдалося в певних обсягах зреалiзували свiй талант i достатньо їх прикладу наслiдувати всiм iншим людям, якi перетворять її у Всенародну мiсiю Нового Свiту.
   Валя Янко (Валентин Николаевич Халецкий - Всеукраинский общественный староста)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"