Васильева Елена Витальевна : другие произведения.

История о братьях наших меньших

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Чи це таке диво природи?
    Чи то Закон Божий, закладений прямісінько у гени цих маленьких створінь?...
    А, може, це урок для людини?...

  
арабатка [turclub.com.ua]
  
  
  Вже багато років наша родина відпочиває на морі. Арабатська Стрілка - це коса у вигляді стрілки між Сівашем і Азовськім морем. І завжди з нами трапляються якісь цікаві історії, пов'язані з братами нашими меншими: козами, їжаками, мишками і навіть з комашками. Ми розповімо тобі про ластівок.
  
  У нашому домі є комора для господарських речей, у якій живуть ластівки. З року в рік пташине подружжя прилітає весною до свого гніздечка, в якому у червні-липні вже вилуплюються 4-5 горластих жовторотих пташенят. Ластівки - дуже турботливі батьки: вони весь день літають по садках та городах, щоб дістати поживу та сито нагодувати пташенят.
  Одного разу з моря дув дуже сильний вітер, майже буран. Ми самі з великим зусиллям могли йому чинити опір. На морі здіймалися такі величезні хвилі, що до них було страшно підходити.
  
  Ми сиділи на подвір'ї і раптом звернули увагу на ластівок. Звичайно, двері у сарай були закриті, а птахи залітали у маленький отвір у верхній частині дверей. Та зараз, коли птах підлітав до нього і пригальмовував, щоб точно залетіти у віконце, сильний вітер вмить зносив його в бік. Що робити? Ластівка відлітає, робить коло і знов намагається пірнути у комору до свого гнізда. Це вдається зробити лише з сьомої-восьмої спроби. Віддавши їжу пташенятам, батько й мати знову вилітають на її пошуки. Повертаються з новою порцією у дзьобі і ... Починається все спочатку: раз за разом, спроба за спробою, долаючи сильний боковий вітер, птахи самовіддано і наполегливо прикладають зусиль, щоб дістатися до гнізда, аби нагодувати своїх дітей.
  
  Починаєш гадати: чи це таке диво природи, чи то Закон Божий, закладений прямісінько у гени цих маленьких створінь?... А, може, це урок для людини: "Дивись, чоловіче, дивись, дівчино, навчайся у братів твоїх менших: їм і на думку не спаде перепочити, пожаліти себе, перечекати негоду у гнізді, їх так запрограмовано від початку створення, що треба піклуватися про дітей, будь-що продовжувати життя, плекати майбутнє. А тобі, людино, дана воля. Ти сам відповідаєш за наслідки свого вибору: як ти нагодуєш, виховаєш своїх дітей, яке ти їм забезпечиш майбутнє. Дивись на цих ластівочок і осягай своїм розумом Великий Закон Життя..."
  
  Так ми сиділи, дивувались, міркували, а наші пташинки знову і знову намагалися будь-що дістатися з їжею до гнізда. Коли раптом хтось із нас схопився: "Ми можемо їм ДОПОМОГТИ!" Дійсно, ми навстіж відкрили двері, щоб полегшити птахам можливість залетіти до комори. Тепер кожного разу, коли я бачу на дроті рясненькі рядочки ластівок, коли помічаю їх стрімкий політ над степом, я згадую тих самовідданих пташок і даний ними урок батьківської турботи.
  
  
  
ласточки [detskiychas.ru]

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"