Ривлин Влад : другие произведения.

Нужна Ли Е Такава Демокрация?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    http://literaturensviat.com/?p=39930

  превод: Литературен свят
  
  Неведоми са пътищата на историята и кой знае ще устоят ли в крайна сметка пред натиска на Запада Кадафи, Чавес, Лукашенко и новото ръководство на социалистическа Куба - силите са твърде неравни.
  
  С увереност мога да кажа само едно: историческата победа ще бъде накрая за такива хора, каквито са били руските болшевики и нашите съвременници Фидел Кастро, Уго Чавес, Александър Лукашенко. Ще бъде тяхна, защото са въплъщавали в живота си благородните идеи на социализма и са се грижели за благото на своя народ. Затова и ще ги помнят потомците.
  
  Колкото и да се старае антикомунистическата пропаганда, тя няма никога да успее да изтрие от историята фактите, например това, че болшевиките откриха пред десетки милиони неграмотни хора пътя към образование и кариера, за каквито по-рано всички онези хора не са могли и да мечтаят.
  
   Те осигуриха медицинска помощ на всички и всеки, превърнаха изостаналата аграрна страна във втора икономическа и военнополитическа държава в света. Да, те не успяха в много неща, но два пъти изправяха страната от руините - отначало след Първата световна и гражданската, а после и след Втората световна война.
  
   Онези, които днес търсят сметка на болшевиките, в същото време старателно премълчават техните заслуги.
  
  Точно така, както се премълчават заслугите на Кадафи пред народа от обвиняващите го днес в геноцид над собствения му народ. Независимо от това как ще завърши противостоянието в Либия, народът на тази страна неведнъж ще си спомня онова време и че именно Кадафи даде скъпоценна вода на либийските селяни, че превърна безжизнената пустиня в плодородна земя, която храни либийските селяни; ще си спомнят за безплатната медицина и образование, за безвъзмездните държавни дотации при покупка на жилище за младоженците (всяка двойка по либийските закони получава 65 000 долара за покупка на жилище) и за бензина, който в Либия беше по-евтин от водата.
  
   Ще си спомнят, особено ако либийците има с какво да сравняват след победата на пронатовския алианс.
  
  Ще си спомнят и белорусите своя "диктатор", особено ако либералите все пак успеят да свалят Лукашенко, който спаси народното стопанство на Беларус от мародери и осигури на народа си достоен живот, без безработица, бездомни старци и безпризорни деца.
  
  Ще помнят и Уго Чавес, който подобно на Фидел Кастро също с всички сили се стреми да осигури достоен живот на своя народ.
  
  Може да си спомнят и за Садам Хусейн, управлявал в Ирак с твърда ръка. Но при него шиити, сунити и кюрди не се колеха и не се взривяваха посред бял ден, а БВП на човек и жизненото равнище в страната при Садам Хусейн беше едно от най-високите сред развиващите се страни.
  
  Колкото си искат могат да обвиняват и да търсят сметка от лидерите, неугодни на Запада и НАТО.
   Но потомците ще имат възможност да сравняват постиженията на двете антагонистични системи.
  
  Когато на хората им е добре, винаги им се иска да им е още по-добре. (На това е и построена антисоциалистическата пропаганда: "На глупака не му трябва нож, ще го излъжеш с цял кош приказки и прави с него, каквото щеш").
  
  Но когато става лошо, хората започват да си спомнят онова добро, което са имали.
   И ако например, съветската епоха потомците ще си спомнят като време, когато не е имало бездомни, безработни, като и безпризорни деца, с какво ще запомнят те епохата на Елцин и Чубайс? С приватизации и банкрути?
  
  С какво ще запомнят епохата на победилата демокрация в техните страни иракчани, афганистанци, сърби?
  
  С милионите убити и руините на градовете?
  
  Нужна ли им е такава демокрация?
  
  26.05. 2011
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"