Ривлин Влад : другие произведения.

Крахът на империите - исторически асоциации

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Спешу обрадовать всех своих друзей: вот и еще один перевод на болгарский: http://nreporter.info. И, может быть это и не скромно, но заканчиваю перевод статьи в ведущем болгарском литературном издании о моих книгах. Скоро выложу.) Всем приятного чтения.)))

  превод: Литературен свят
  
  Според професор Преображенски (герой от повестта "Кучешко сърце" (1925) на руския писател Михаил Булгаков - бел. прев.) крахът на дома започва с изчезването на галошите от антрето. После идва краят на парното отопление и водата замръзва в тръбите.
  
  Но верен признак за приближаващия крах на империите е опразнената хазна. Когато това се случи, паричните знаци на империята рязко губят тежест: качеството им пада, но още по-зле стои въпросът с доверието в имперската валута. И тогава имперското правителство взема на заем, откъдето може, и както е казал поетът, нищо по-добро не може да измисли. А когато дългът стане фантастичен, империята се решава на крайна мярка: грабеж на други народи.
  
  Но барутът на империята вече не е същият и вместо трофеи, императорската армия се връща от войната срещу варварите (а от кого друг да граби?) с разбит нос, а нерядко - и с избити зъби.
  
  Великата империя вече не разчита на собствените си войници и правителство се налага да използва услугите на наемници. Населението, плащащо дълговете на правителството и услугите на наемниците, започва да роптае. Бдителните генерали се заемат да търсят измяна и много скоро я намират във висшите ешелони на властта.
  
  После генералите слагат в креслото на цезаря един от колегите си.
  
  Но политиката е твърде сериозно нещо, за да се повери на военните. Генералите се сменят един след друг, наемниците искат в натура неизплатените си заплати, населението иска ако не зрелища, то поне хляб, варварите стават окончателно нагли и се чувстват в империята като у дома си.
  
  А по-нататък... Капитолият, подобно на пирамидите, се превръща в туристическа атракция. Асоциации, знаете ли... Исторически.
   Източник: literaturensviat.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"