Pradedame spausdinti Baškirijos rašytojos Šaulijos Zulkarnajevos (Alkinskajos) prisiminimus. Neįprastą vardą - Šaulija - dukrai suteikė tėvas, 1944 metais sunkiai sužeistas Šiauliuose ir tarsi nuspėjęs ateitį, jog gims dukra, kuriai suteiks miesto, kuriame išgyveno, vardą. 1946 metų gegužės 17 dieną pažadas išsipildė - gimė mergaitė su iš anksto priskirtu vardu Šaulija.
Šiauliuose moteris lankėsi du kartus - 1984 ir 1987 metais.
Šaulija Alkinskaja (knygas pasirašo mergautine, Zulkarnajevos, pavarde) Baškirijos Respublikos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narė, devynių knygų autorė.
"Lietuva tapo mano gyvenimo dalimi", - laiške Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešajai bibliotekai rašė Šaulija Alkinskaja, iki šiol tebesidominti viskuo, kas susiję su Lietuva.
Savo prisiminimus Šaulija Alkinskaja pradeda tėvo laiškais, rašytais iš fronto. 1944 metais Nigmatui Zulkarnajevui buvo 52 metai. Meilės, ilgesio kupini laiškai keliavo namuose likusiai žmonai ir dviem sūnums - vyresnieji sūnūs, kaip ir tėvas, kariavo.
Į karą N. Zulkarnajevas išėjo būdamas pedagogas. Laiškuose, rašydamas apie vietoves, kuriuose kariauja, mini ir iš ten kilusius rašytojus, poetus, jautriai žvelgia į aplinką.
Šiauliuose N. Zulkarnajevas buvo sunkiai sužeistas.
N. Zulkarnajevas Anapilin iškeliavo tais metais, kai dukra, pasirinkusi pedagogines studijas, turėjo baigti institutą. Prieš mirtį dukrai rašė sutaupęs pinigų kelionei ir žadėjo vasarą nuvežti į miestą, nulėmusį jos pradžią. Nespėjo.
Pirmą kartą į Lietuvą Šaulija Alkinskaja atvyko 1984 metais. Prisiminimuose vaizdžiai aprašo kelionės detales: ją stebino kultūriniai skirtumai, prekių gausa parduotuvėse, aptarnavimas, tvarka ir švara.
Į Šiaulius Šaulija Alkinskaja buvo pakviesta proginiais metais - 1984 metais minėtos 40-osios "Šiaulių išvadavimo" metinės.
Pasakodama apie minėjimus, labiausiai sukrėtusiu įvykiu išskyrė filmo peržiūrą kino teatre, kai netikėtai ekrane, mūšio dokumentikoje, pamatė savo tėvą.
Antrą kartą Šiauliuose Šaulija Alkinskaja viešėjo 1987 metais, gavusi kvietimą iš tuometinės 7-osios vidurinės mokyklos.
Prisiminimuose Šaulija Alkinskaja paaiškina, kaip buvo "atrasta" Šiauliuose. Moters žodžiais, viską lėmė Jo Didenybė Atsitiktinumas.
Pabaltijyje atostogavusi pusseserė susipažino su stalo kaimynu šiauliečiu Rimantu Belicku, muziejaus darbuotoju, kuris vėliau apie Šaulijos egzistavimą parašė miesto laikraštyje.
Praėjus daugiau nei dešimtmečiui po užrašytų prisiminimų, moteris permąstė: "Mano tėvas galėjo nepakliūti į to mūšio pragarą... Galbūt aš ir būčiau gimusi, bet kitu vardu... Turėčiau kitą profesiją, kitą šeimą... Ir galbūt gyvenčiau kitur. Galėjo būti visiškai kitas gyvenimas. Galbūt ir lengvesnis - be tiek išbandymų - egzaminų, tekusių mano daliai... Bet! Aš galėjau praleisti šitą gyvenimą! Sudėtingą, bet nepakartojamai gražų."
Dabar Šaulija gyvena Učaly mieste, su vyru Albertu Alkinskiu užaugino dukrą Guzel, perėmusią pedagogų dinastijos estafetę. Šių metų gegužę rašytojai sukako 75-eri.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji bibliotekos Kraštotyros, senųjų spaudinių ir skaitmeninimo skyriaus rankraščių fonde saugomos Šaulijos Zulkarnajevos (Alkinskajos) knygos, laiškai, prisiminimai, juos bibliotekai perdavė iš Šiaulių rajono kilęs žurnalistas, publicistas Domas Šniukas.
Kai D. Šniuko dovana pasiekė biblioteką, vyr. bibliotekininkė Nijolia Kasparavičienė parašė laišką į Baškiriją - ryšiai su Šaulija atsinaujino.
Gegužę "Šiaulių krašto" kultūros, meno, literatūros priede "Atolankos" publikuotas Živilės Kavaliauskaitės straipnis apie Šauliją "Gauta dovana priminė užmarštin nuėjusią istoriją" (2021-05-13).
N. Kasperavičienė laikraštį nusiuntė į Baškiriją ir sulaukė atsakymo su padėka. Laiške Šaulija rašo buvusi labai sujaudinta, kad šiauliečiai taip grakščiai pasveikino su 75-uoju jubiliejumi.
Fronto laiškų fragmentai
"Mano brangioji, mano džiaugsme! Štai atsirado laisvo laiko ir skubu tau pranešti, kad esu gyvas ... Gavau laišką iš Rašito, kuris negailestingai talžo priešą. O iš Rasimo kol kas nėra jokių žinių. Laiškai čia klaidžioja ...
Spasskoje-Lutovinovo išvadavome. Čia gyveno garsus rusų rašytojas. Po karo būtinai perskaitysiu jo knygas ...
Bučiuoju. Myliu. Tavo Nigmat."
--
"... mano vaikai, Rafael, Rait! Kaip aš pasiilgau jūsų. Mano berniukai, karas pasibaigs, niekšas bus sutriuškintas, jis jau bėga neatsigręždamas, nes mes trise kartu su mūsų drąsiais sovietiniais "Alpamyšais" (tiurkų tautų epo herojus) čia kovojame. Jūs norite prisijungti prie mūsų ... nereikia ... mažieji nėra priimami. Jūs reikalingi užnugaryje. Rafael, kiekvienas tavo "penketukas" yra "kulka" priešo kaktoje. O tai, kad gerai padedi kolūkiui, yra tarsi "granata" į tankus. Tu esi šeimos galva, namų atrama. Mama, mūsų mažoji mama, tempia kolūkį, labai sunku ir atsakinga būti pirmininko pavaduotoja ... net vyrams ... Jei "ištrūksi pas mane slapta", nebus gerai, mama ir brolis paprasčiausiai prapuls be tavęs, tu esi protingas berniukas, rimtai pagalvok, gerai! Netrukus karas baigsis, tu tiesiog nespėsi... Lik namuose, man jokios pagalbos nereikia. Tai įsakymas tau! O įsakymai nėra aptarinėjami, supratai!
Mes vijome priešą per Ukrainos žemes. Kadaise čia gyveno didysis poetas Ševčenka. Čia gimė mano fronto draugas Nikolaj Gavrilovič Yarmak. Jis yra iš Sumų srities kaimo su gražiu pavadinimu Belka (liet. Voveraitė). Jis taip pat mokytojas ... Paklusk mamai ...
Jūsų tėtis."
--
"Ukraina ... Vakar praėjau pro vienos gyvenvietės griuvėsius. Ne vienos "gyvos" trobelės. Su Yarmaku radome per stebuklą išlikusį smuiką... Sustojęs pirmiausia Nikolaj, paskui aš smuikavome. Mes grojome labai blogai, nes per šiuos metus sukietėję pirštai nepakluso. Be to, griežti smuiku tarp griuvėsių ir kančių, kur visai šalia mirtis buvo sunku. Tikriausiai niekada nebegalėsiu vėl smuikuoti ...
... Prie vienos trobelės pakėliau rašalinę. Rašalas gurgė viduje. Greičiausiai ji priklausė kažkieno sūnui - mokiniui, tokiam, kaip tu ... Rašalinė sveikutėlė. O kas nutiko jos šeimininkui? Velniop šį karą!..
Mylintis jus visus tėtis."
--
"Mano mieloji! Mano auksiukas! Tikriausiai, klausei "Informbiuro" pranešimo? Girdėjai, kad mūsų kariuomenė prasiveržė per baisų Kursko lanką? Aš po šio mūšio "keptuvės" likau sveikas, Yarmakui sužeista koja. Kadangi ištvėriau tokį pragarą, gyvensiu! Grįšiu!.. Po šios dienos atmintyje išliks du neįtikėtini atvejai. Kai grįšiu, papasakosiu...
Tavo Nigmat."
--
Po karo jis mums papasakojo apie šiuos atvejus. Vienas jų: mūšio dieną jis pražilo, tapo visiškai žilu. Kitas ... neįtikėtinas ... reiškinys, kurį mokslas negali paaiškinti. Kol kas ...
"... tavo pėstininkas vyras gyvas. Dabar vaikštau Kuržemėje, kažkur netoli Baltijos jūros. Tiesa, iš čia jos nesimato, bet čia yra kažkoks vėsus, drėgnas kvapas, sako, jūros. šilta 1944-ųjų vasara. Ramiomis tarp mūšių minutėmis girdėsi paukščių giedojimas. Jiems nerūpi tavo karas.
Kartą paklausiau, kokie žymūs rašytojai kilę iš šio krašto. Daug vardų paminėjo, bet aš jų neįsiminiau - sunku ištarti, bet vienas įstrigo - švelniai skambantis, kaip žodis "solovej" (liet. - "lakštingala"), vardas Solomėja. Gakifušenka, jei pas mus gims dukra, pavadinkime ją taip ...?
Bučiuoju. Myliu. Tavo Nigmat."
--
"Mano mylimoji, mano džiaugsme! Žinau, kiek rūpesčių ir bemiegių naktų turėjai per visus šiuos mėnesius būdama nežinioje. Dėl kažkokios sumautos skeveldros, kuri taip nesėkmingai "paglostė", teko kurį laiką "dykinėti" karo ligoninėje. Todėl ir "tylėjau". Dabar po trijų mėnesių sveikata pagerėjo, netgi pats rašau tau laišką. Gyvas, beveik sveikas, tik skauda kontūzyta galva. Kiaurinę žaizdą gerai "užlopijo" - ji jau užsitraukė. Aš dabar esu, kaip jaunas, visai naujutėlis ...
Tavo "turkas"."
--
"... mūšiai už Šiaulių miestą buvo nuožmi. Šešis kartus jis perėjo iš rankų į rankas: tai vokiečiai užims, tai mūsiški. Matydamas, kaip priešas taip aršiai kovoja dėl šio miestelio, pagalvojau: "Suprantu, mes giname mūsų Tėvynę, o kodėl šie niekšai taip aukojasi dėl svetimos žemės?"
Ankščiau tai buvo įstabiai gražus, senas Lietuvos miestas, paskendęs žalumynuose. Po to jis virto griuvėsiais. Per vieną dieną, o juk statė daug metų. Šimtmečiais kurtas grožis išnyko. Ir aš, būdamas kuopos vadu, prie šio prisidėjau...
Tavo Zulkarnaj."
Keturiasdešimt ketvirtais metais karo metu šių eilučių autoriui - mano tėvui - buvo penkiasdešimt dveji metai. Kituose fronto kryptyse kovojo du jo vyresnieji sūnūs - Rašit ir Rasim. Žmona ir du sūnūs liko namuose. Viename mūšyje už Lietuvos Šiaulių miestą tėvas buvo sunkiai sužeistas.
Atmerkiu akis: labai baltos lubos su gražiais raštais, baltos sienos. Pasilenkusi prie manęs mergina taip pat su baltais rūbais buvo tokio dieviško grožio, kad aš pagalvojau, kad žemėje tokių nėra. Matyt, vis dėlto anas pasaulis egzistuoja, ir aš miriau. Miriau ir patekau į Rojų. O ši mergina - hurija. Nebeturėjau jėgų daugiau galvoti, vėl praradau sąmonę. Pasikartojo kelis kartus ... - juokdamasis tėtis pasakojo apie savo būklę karo ligoninėje.
Kai eilinį kartą gyvybės ir mirties kova šiek tiek atslūgo, aš supratau, kad nepaisant nieko esu gyvas, ir daviau įžadą: jei išsikapstysiu ir grįšiu į savo Uralą, gims dukra - aš tuo neabejojau! - pavadinsiu ją šio miesto garbei, pridedamas prie jo pavadinimo galūnę "-ija".
"Pergalės dieną sutikau Leningrado fronte. Mes, vakarykščiai kariai, buvome pasirengę tuoj pat grįžti namo, širdis šaukė ten, kur buvo mūsų šeimos ... Bet nuovargis, negailestingas nuovargis, susikaupęs per visus šiuos karo metus, buvo toks stiprus, kad užmigdavome stovint ir atrodėme labai prastai ... tarsi mumijos. Ko gero, kariuomenės vadovybė nusprendė, kad neetiška siųsti namo tokios būsenos pergalę iškovojusį karį, kurio namuose laukė nepaprastai sunkus darbas atkuriant tai, kas buvo sunaikinta, keliant šalies ekonomiką ... tam reikalingos jėgos, tai yra sveiki vyrai..., todėl prieš demobilizaciją mus gydė ir maitino. Leido pailsėti. Tik rugpjūčio viduryje aš atsidūriau namuose."
--
Kitų metų gegužę gimiau aš - meilės vaikas, kurio vardas jau buvo parengtas prieš dvejus metus iki gimimo.
Tais metais tėvas pasodino sode tik obelis. Tai buvo precedento neturintis atvejis - obelys ir dar tokiame atšiauriame krašte. Kai pasodinti puslankiu, tarsi savotiškos sodo sklypo ribos, šie medeliai pražydo pirmą kartą, tėvas tarp jų padėjo avilius. Žvelgdamas iš gonko į kvapnią, sodrią baltą "pasagą", jis tarė: "Tegul mano mažutė auga tarp gamtos didingumo, grožio, klauso paukščių, darbščių bičių dūzgimo, o ne naikintuvų gausmo ..."
Nepaisant to aš iki šiol bijau lėktuvų variklių triukšmo, vikšrinių traktorių klegesio ir barškėjimo. Matyt, manyje sustingo baimė, kurią kadaise patyrė mano tėvas - maža skruzdėlė pasaulinio mūšio arenoje priešais dundančių monstrų armadą: tankus ir bombonešius - mirties nešėjus ...
Aš užaugau tėvų abipusės pakylėtos meilės oazėje, prabangos karalystėje. Ši prabanga pasireiškė tuo, kad man padovanojo tokį nuostabų pasaulį: su skaidriąja Kidyšo upe, mąstingais kalnais, tankiu mišku, su mano tėvų namais, kurie buvo tokie jaukūs ... Beje, mūsų kiemas buvo išklotas baltais akmenimis ... Galvijams pastatytos pašiūrės taip pat buvo iš to paties akmens. Vėliau, kai geologai nustatė, sužinojome, kad tai yra marmuro rūšys ... Prabanga? Taigi, visi mano kaimo gyventojai gyveno ir gyvena marmuro rūmuose ... Tačiau ne visi turi karališką gyvenimą ...
Deja, gyventi šalia tėvo, šio nepaprastai padoraus žmogaus, man teko tik septyniolika metų (penkeri studijų metai - tai jau visai kita "opera").
Mano tėvas netikėtai mirė pavasarį, kai baiginėjau institutą.
Prieš tai jis parašė:
"Dukryte! Aš sutaupiau šiek tiek pinigų. Vasarą nuvešiu tave į miestą, kuris nulėmė tavo likimą, ten, kur vilioja Kuržemės šviesa. Užsuksime į Ukrainą, pas Yarmaką - seniai kviečia ... ši kelionė bus mano dovana tau diplomo gavimo proga, mūsų mokytojų dinastijos tąsos proga..."
Štai yra viena iš jo pedagoginių rekomendacijų.
"Dirbdamas direktoriumi turėjau lankyti mokytojų pamokas. Pamokos pradžia. Paaiškėja, kad lenta nėra paruošta, nėra skudurėlio, kuriuo būtų galima lentą nuvalyti. Ir kreidos nėra. Ir dar ... Mokytojas eikvoja brangias pamokos minutes paieškoms, klasės sudrausminimui. Rėkia. Ir jis pats nervinasi, ir klasė įerzina. O kiek laiko sugaišta! Mokykis, dukra, ramiai pradėti pamoką".
Šiam mokslui man prireikė beveik trijų metų. Optimaliam variantui rasti buvo naudojami įvairūs metodai, kol radau savo.
Tėvas mirė, nespėjo pasidžiaugti mano sėkme ir nepamatė savo kūrinio spaudoje.
Bet gyvi jo augintiniai, skaitytojai, kurie savo dėkingumu, sklindančia širdies šiluma - gerais prisiminimais pastatė jam ne memorialines lentas, o savotišką neišdildomą paminklą - Atmintį apie jį.
Tęsiame Baškirijos rašytojos Šaulijos Zulkarnajevos (Alkinskajos) prisiminimus. Neįprastą vardą - Šaulija - dukrai suteikė tėvas, 1944 metais sunkiai sužeistas Šiauliuose ir tarsi nuspėjęs ateitį, jog gims dukra, kuriai suteiks miesto, kuriame išgyveno, vardą. 1946 metų gegužės 17 dieną pažadas išsipildė - gimė mergaitė su iš anksto priskirtu vardu Šaulija.
Šiauliuose moteris lankėsi du kartus - 1984 ir 1987 metais.
Šaulija Alkinskaja (knygas pasirašo mergautine, Zulkarnajevos, pavarde) - Baškirijos Respub-likos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narė, devynių knygų autorė.
"Lietuva tapo mano gyvenimo dalimi", - laiške Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešajai bibliotekai rašė Šaulija Alkinskaja, iki šiol tebesidominti viskuo, kas susiję su Lietuva.
Vilnius - staigmenų miestas
Tūkstantis devyni šimtai aštuoniasdešimt ketvirtųjų metų vasara buvo neįprastai palaiminga: saikingas lietūs, kuris labai reikalingas javams ir kitoms būtinoms kultūroms, ir saulė, kuri sušildo visus ir viską. Visur džiaugsminga šilumos šviesa.
Vieną tokią švelnią vasaros dieną iš tolimos Lietuvos gavau gražų voką, kuriame buvo taip pat gražus firminis blankas su kvietimu: Lietuvos komunistų partijos miesto komitetas kviečia mane, Šiaulių miesto išvaduotojo dukrą, į iškilmes, skirtas keturiasdešimtoms išvadavimo nuo vokiečių-fašistų užgrobėjų metinėms.
Mano maršrutas: iš savo mažo miestelio į Ufą traukiniu, paskui lėktuvu Ufa - Maskva - Vilnius. O kaip toliau iš Lietuvos sostinės - Dievas žino.
Trečioji kelionės diena. Lėktuvas artėja prie Vilniaus.
Žiūriu pro langą ir stebiuosi begalinių miškų gausa.
-O-o, - sakau savo kaimynei, - kokius turtus turi ši respublika: ne tik jūros gerybes ir gintarą, bet ir medieną!
- Deja, miškai nėra turtas, kaip Jums paaiškinti ... - ji parenka žodį, - mūsų medžiai netinka žaliavai ... jie .... m-m-m ... yra dekoratyviniai ir tiek.
Lėktuvas nusileido.
Laikrodis rodo tiek pat valandų ryto, kiek buvo ir Maskvoje.
Einu per salę ir ieškau standartinio stendo.
Savaime suprantama, turėdama omeny mūsų kraštų keliautojų įsakymus: "Būkite budrūs", "Žioplys yra sukčių radinys", prie kiekvieno stendo tempiau iš paskos pilną kelioninį krepšį su brangiomis dovanomis - suvenyrais: malachito dėžutėmis, medinėmis meškomis, "Baškirų medaus" statinaite ir keliomis Stepano Zlobino knygomis apie Salavatą Julajevą.
Pakėlusi galvą spoksau į dideles antraštes. Tyliai skaitau lotyniškas raides, bandydama iš klausos kažką suprasti. Pamažu pereidama nuo vieno stendo prie kito netyčia atsitrenkiu į vyrą. Iš netikėtumo paleidžiu ... ne, ne didelę, ją laikau it buldogė, o kitą - mažą krepšį, su pinigais ir dokumentais. Jis greitai pakelia jį, paduoda man šį "lobį" ir klausia:
- Jūs iš Rusijos?
- Taip, - atsakau, nustebinta jo įžvalgumu, - o iš kur jūs žinote?
- Tik Rusijos gyventojos gali tempti tokį svorį ir nepaleisti jo, kol neperskaito visų skelbimų iš eilės. Maldauju, palikite šį monstrą ramybėje, niekas neatims jo iš jūsų!
Jis buvo toks geranoriškas, kad aš jam paklūstu ir išdrįstu pasidomėti dėl artimiausio reiso į Šiaulius.
Vyras buvo labai plepus (nepaisant pasakojimų apie baltų santūrumą ir šaltumą). Iš jo sužinojau, kad man geriau važiuoti su traukiniu. O tam reikia nuvykti į miestą.
-Su kuo nuvažiuoti?
-Aš pats jus palydėsiu.
Pakėlė mano žalios spalvos "monstrą", nuvedė prie stotelės. Einant mano širdį spaudė mintis: "Pasitikėjau nepažįstamuoju ... Dabar jis neatstos nuo manęs kaip pirties lapas". Bet ... "pirties lapas" įnešė mano krovinį į autobusą, paprašė konduktoriaus, kad mane išleistų tam tikroje stotelėje ir mojuodamas atsisveikino, pats "nukrito".
... Iš anksto įsigijau bilietą į rytinį traukinį, nusprendžiau apsistoti viešbutyje. Ne viename viešbutyje man vietos neatsirado. Taksi vairuotojas išjungia skaitiklį taupydamas mano pinigus, kai iš pokalbio sužinojo mano vizito tikslą.
-O-o! - sako, - iš ten, kur Sibiro tankūs miškai su lokių gausybe?
-Ne, - pataisau jį, - tai Uralas. O aš pati meškas mačiau tik zoologijos sode.
Sustojo prie kito viešbučio ir draugiškai patarė, į kokį įtakingą žmogų kreiptis:
- Pirma pateikite oficialų raštą ir nieko nesakykite. Jis pats paklaus, ko jums reikia.
- Keista. Vadinasi, aš dabar turi elgtis visai kitaip?
- Taip, čia mėgsta truputį ... m-m-m ... instrukcijas, nu tokie biurokratai!
Tai buvo senovinis pastatas su lipdiniais ir plačiais aukštais langais, su čerpiniu stogu. Aš atidariau sunkias ąžuolo duris su masyviomis vinių galvutėmis ...
... Kambarys mane sužavėjo savo erdvumu, specifinio kvapo neturėjimu ir švara. Kambarinė palydėjo mane, laužyta rusų kalba paaiškino, kur kas yra, išeidama nusišypsojo ir uždarė duris.
Iki vakaro turėjau daug laisvo laiko, todėl nusprendžiau prasmingai praleisti jį: šiek tiek pailsėjau, sugalvojau pasivaikščioti po miestą. Vienai klaidžioti nepažįstamomis gatvėmis, atrasti miestą, jį pažinti yra su nieko nepalyginamas malonumas. Negalėjau nepasinaudoti šia galimybe.
Aplinkui buvo senoviniai raudonų plytų namai. Juos supo tvarkingai apkarpytų krūmų gyvatvorė. Gėlių gausa. Seni namai buvo įspūdingi: pretenzingi bareljefai ir vartų bokštai. Samanotos sienos. Sunkūs langų rišiniai. Iš kai kurių pastatų fasadų praeiviams šypsojosi kažkokie monstrai. Aukštos arkos - skliautuotas praėjimas. Ažūrinė gotika. Tarsi būčiau patekusi iš dabartinio amžiaus į praeitį, kažkokį tolimą šimtmetį. Kokio amžiaus šios samanotos sienos? Jiems trys šimtai metų ... daugiau? Bažnyčios stelės. Įmantrių kaltinių tvorų simfonija. Fontanų kaskada, tiltų kupros. Šiuolaikinė architektūra, sėkmingai integruota į senovės dekoracijas, taip pat negali būti vadinama blankia.
Keisti pėstieji. Kelyje nei vienos mašinos: nei dešinėje, nei kairėje. Eik ramiai, kelias laisvas. Ne, jie stovi kaip alaviniai kareivėliai, stovi ir laukia "geležinio medžio kirtėjo" signalo su raudona, geltona, žalia spalva ant kaktos. Namuose jau seniai būčiau perbėgusi kelią ir jau ėjusi tiltu į universalinę parduotuvę. Bet aš nenorėjau pasirodyti "per daug kultūringa" , kaip sakydavo Obrazcovo lėlių teatro vedantysis, prieš užhipnotizuotus žmones.
Vos perėjusi tiltą, iš niekur atsiradęs debesis kiaurai apipylė tarsi šaltu "dušu". Saulė pasislėpė - atšalo, vėjas pliaukštelėjo mano neseniai tokios gražios suomių gamybos suknelės, kurią pagal "blatą" specialiai šiai kelionei įsigijau, padurką.
Aš kažkaip išdžiūvau tvankioje parduotuvėje ir pirmiausiai nusipirkau sulankstomą japonišką skėtį, tik atsiradusį mūsų buityje. Su juo nesiskyriau iki kelionės pabaigos, nes netrukus supratau, koks tai būtinas atributas Baltijos regiono gyventojui. Nes nežinai, kurią minutę lįs. Lietus prasideda labai netikėtai ir, atlikęs savo darbą, taip pat netikėtai baigiasi. Ir tarsi nieko nebuvo, saulė nekaltai ryškiai šviečia, tarsi nebuvo pasislėpusi už debesies.
Per mikrofoną dviem kalbomis paskelbė, kad tam tikrame aukšte prekiauja pėdkelnėmis. Vos tik mano "lokatoriai" išgirdo šią informaciją, aš nulėkiau į nurodytą aukštą. (Juk pas mus pėdkelnės yra deficitinė prekė, taip pat kaip ir ilgi medvilniniai marškinėliai, pamėgtos mūsų močiučių). Vienu ypu pakilusi į penktą aukštą, puolu prie pėdkelnių kalno, pasirinkdama mano dukrytei, motinai ir uošvei tinkamus dydžius. Pririnkusi n vienetų, pergalingai atsigręžiau, ieškodama tų žmonių, kurie galbūt tik artėja prie geidžiamų daiktų. Bet ... nepamačiau nei skubančių, nei griebiančių, nei stumiančių ... Net sutrikau iš gėdos, nustūmiau nuo savęs be kovos gautą laimikį. Ir gėdydamasi savo elgesio, padaviau pinigus pardavėjai. Mūsų tautietės tikrai nepraleistų progos įgelti, o ši "nužudė" mane mandagiai klausimu: "Ar poniai i suvynioti?"
Išsiuntusi pirkinius paštu, grįžtu į viešbutį.
Pakeliui užėjau į valgyklą su jūros tematikos pavadinimu.
Interjero apdaila atitiko pavadinimą: ant sienos, kaip laive, kabo siauri laiveliai, virvės, iliuminatoriai, mėlyna patalpos spalva ...
Atsisėdu prie balta staltiese padengto staliuko. Padavėja klausia, ko aš norėčiau. Po pasivaikščiojimo išalkusi buvau pasirengusi suvalgyti jautį. Todėl užsisakau sriubos pilną porciją, dvigubą antrą patiekalą ir atsigerti.
- Ir sriubos? - labai nustebo.
Matyt, spendžiant iš mano figūros aš negalėjau tiek įveikti. Nors nesu smulkutė. Pasidarė truputį nepatogu dėl žvėriško apetito. Todėl sumažinau kalorijų kiekį:
- Taip. Tik pusė porcijos.
- ...deja, dabar nėra galimybės įvykdyti šį užsakymą ...
Tikrai, kaip aš nepagalvojau: jau vakaras, greitai užsidarys, sriuba pasibaigė.
Kitas nemalonumas laukė viešbučio kambaryje, bet, mano laimei, tai vyko be liudininkų.
Prieš einant į dušą nusprendžiau išvėdinti kambarį. Viršulangis yra, tačiau be skląsčio, kuris jį laikytų. Užlipau ant plačios palangės ir bandau pasiekti bent apatinės dalies - nepavyksta. Kėdė ant palangės ir kruopštus sandariai uždaryto daikto tyrimas - nedavė jokių rezultatų. Nusileidau ant grindų, ėmiau spręsti galvosūkį: juk ne be reikalo čia yra viršulangis. Prisiminiau klasikinę Fonvizino herojaus frazę. Pastebėjau šalia rėmo kabantį ilgą ketaus strypą su apvalia rankenėle apačioje. Eurika! Švelniai patempiu į apačią ir štai - "Sezamas" lėtai ir be ypatingų pastangų atsidarė ...
Pavargusi po kelionės ir nuo įspūdžių nugrimztu į gilų miegą.
Tęsiame Baškirijos rašytojos Šaulijos Zulkarnajevos (Alkinskajos) prisiminimus. Neįprastą vardą - Šaulija - dukrai suteikė tėvas, 1944 metais sunkiai sužeistas Šiauliuose ir tarsi nuspėjęs ateitį, jog gims dukra, kuriai suteiks miesto, kuriame išgyveno, vardą. 1946 metų gegužės 17 dieną pažadas išsipildė - gimė mergaitė su iš anksto priskirtu vardu Šaulija.
Šiauliuose moteris lankėsi du kartus - 1984 ir 1987 metais.
Šaulija Alkinskaja (knygas pasirašo mergautine, Zulkarnajevos, pavarde) - Baškirijos Respub-likos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narė, devynių knygų autorė.